Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΤΟ ΜΑΤΙ... ΠΟΥ «ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ»



Εν αναμονή  της   συνέντευξης τύπου  του Υπουργού  κ.Τασούλα της 22ας Νοεμβρίου στο μουσείο της Αμφίπολης  και φυσικά της κας Περιστέρη στις 29 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, ας δούμε μια λεπτομέρεια που κρίνουμε ότι είναι αρκετά σημαντική.

Όταν  ανακαλύφθηκε  το  ψηφιδωτό στον  δεύτερο θάλαμο Θ2, προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το μάτι του ενός αλόγου φαινόταν να ήταν γαλάζιο σε αντίθεση με το άλλο μάτι το οποίο φαινόταν κανονικό.

Η εξήγηση που εδόθη στην αρχή  ήταν ότι λόγω του ειδικού φωτισμού που εχρησιμοποιείτο  κατά την φωτογράφιση πιθανόν να προκάλεσε το σημείο εκείνο να υπερφωτιστεί για κάποιον λόγο και το παιγνίδισμα αυτό του φωτός να μας δώσει την εντύπωση  ότι το σημείο  αυτό ήταν εκ προθέσεως γαλάζιο.

Όταν σε μεταγενέστερη φάση έγινε η πλήρης αποκάλυψη του ψηφιδωτού και δόθηκε στην  δημοσιότητα μια πλήρης εικόνα του ψηφιδωτού που ελήφθη με διαφορετικό φωτισμό και πάλι το αριστερό μάτι του αλόγου συνέχιζε να εντυπωσιάζει με το γαλάζιο χρώμα του.

Είναι συνεπώς έτσι ή και πάλι κάποιο παιγνίδισμα του φωτός μας έδωσε  λανθασμένη εικόνα ;

Από το βίντεο  που ανήρτησε το ΥΠΠΟ  με στιγμές από τον καθαρισμό του ψηφιδωτού ( https://www.youtube.com/watch?v=6E4b0XYxVgE ) , το οποίο έχει αρκετά καλή ανάλυση, μπορούμε να εντοπίσουμε σε πολύ κοντινό πλάνο και με μεγέθυνση στο χρονικό σημείο 1:49  ότι το αριστερό μάτι του αλόγου συνίσταται από μια υπερμεγέθη  ψηφίδα γαλάζιου χρώματος (σε αντίθεση με όλες τις άλλες)  , πράγμα που μας αποδεικνύει  ότι συνέβη σίγουρα εσκεμμένως.



Μήπως και πάλι μας παραπλανά η εικόνα και ουσιαστικά είναι  ένα κενό από ψηφίδες στο ψηφιδωτό;

Για τον σκοπό αυτό συμβουλεύτηκα τον πολύ καλό φίλο του ιστολογίου Ζήνωνα  ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι το αριστερό μάτι του αλόγου είναι πράγματι μια υπερμεγέθης ψηφίδα και δεν αποτελεί κενό στο ψηφιδωτό. 

Μου επεσήμανε δε το πώς θα έμοιαζε αν ήταν κενό του ψηφιδωτού από  ένα  ήδη υπάρχον τέτοιο κενό λίγο πιο πέρα.

 
Συνεπώς πέραν πάσης αμφιβολίας εσκεμμένως έχει φτιαχτεί έτσι το αριστερό μάτι του αλόγου.

Το ερώτημα είναι γιατί ; Τι ήθελε ο κατασκευαστής του ψηφιδωτού να δηλώσει με αυτήν την εσκεμμένη διαφοροποίηση του αριστερού ματιού του αλόγου και μάλιστα σε γαλάζιο χρώμα ;

Την απάντηση την είχαμε δώσει  με την υπόθεση μας που αναλύσαμε στην ανάρτηση  ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ - ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ;   όπου αυτή η διαφοροποίηση εντάσσεται μέσα στο σύνολο των επισημάνσεων  που θέλησε ο κατασκευαστής του ψηφιδωτού να δώσει στο έργο του ώστε να προδιαγράψει το νεκρό.

Ισως λοιπόν μας  «κλείνει το μάτι» ότι ο νεκρός είναι ο Αλέξανδρος.

Με βάση συνεπώς την ανωτέρω παρατήρηση επιβεβαιώνεται  η σκοπιμότητα της διαφοροποίησης  του αριστερού ματιού του  αλόγου από τον κατασκευαστή του ψηφιδωτού και συνεπώς έτσι ενισχύεται η υπόθεση που είχαμε κάνει σε εκείνην την ανάρτηση.

Αναμένουμε με  πολύ ενδιαφέρον  πάντως  τι ερμηνεία θα  δώσει η ανασκαφική ομάδα για το θέμα αυτό.





814 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   401 – 600 από 814   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

Στο 1:20 του video του ΥΠΠΟ υπάρχει μία ίδια ψηφίδα σε χρώμα και μέγεθος όπως αυτή στο μάτι του αλόγου.
Δίπλα στο παπούτσι της συντηρήτριας.

Ανώνυμος είπε...

@virgi
Καλημέρα
Τώρα μόλις είδα το σχόλιό σου στις 10:45!!
Με συγχωρείς αλλά μεσα στην ροή των σχολίων δε το είχα προσέξει χθες.......διάβαζα μόνο τα υπόλοιπα και μου φαίνονταν λίγο ξεκάρφωτα.....συγνώμη και πάλι.
Ο παραλληλισμός σου ασπίδα- τύμβος είναι πάρα πολύ καλός!! Δε το είχα σκεφτεί έτσι. Μόνο που δε μου ταιριάζει με τη ροή της περιγραφής....Βέβαια κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για τη σειρά των πληροφοριών.

Να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο.Δε διεκδικώ τα εύσημα. Το γεγονός ότι και κάποιος άλλος ( εσυ) είχες παρόμοια άποψη, με βοήθησε να συνεχίσω και να μη νομίζω ότι είμαι για ζουρλομανδία !!
Επίσης όλα τα σχόλια των φίλων, ακόμα και τα φαινομενικά άσχετα, έπαιξαν το ρόλο τους.

Με συγχωρείς και πάλι για την παρανόηση

Ανώνυμος είπε...

@ hellorien
Δε προλαβάινω να διαβάσω το σχόλιο σου τώρα. Πρέπει να φύγω για δουλειά. Θα το δω και θα σου πω αργότερα.
Σε ευχαριστώ πολύ

Petros είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Petros είπε...

@ Poly Katri
@ Ερασιτέχνης
@ Antilamogio
@ άλλους ενδιαφερομένους

Σε υψόμετρο 90μ που είναι και το ύψος της περιβόλου φαίνεται καθαρά η επιχωμάτωσης. Το 45% του τύμβου είναι επιχωματωμένος από το ύψος του περιβόλου και πάνω.

http://postimg.org/image/chrt2if9h/

Στα 85 μέτρα, 5 μέτρα κάτω από το πιο χαμηλο σημειο του τοιχου του περιβόλου έχουμε το κανονικό φυσικό έδαφος τις περιοχής με παρόμοιο ray density.

http://postimg.org/image/45ckc025l/

Έτσι στα 85μ

http://tinypic.com/view.php?pic=14lrgk0&s=8#.VG7sSvmUc-I

(5 μέτρα κάτω από το ύψος της περιβόλου) έχουμε πέτρινες κατασκευές

Η1 στο κέντρο που είναι και το πιο δυνατό σήμα (σελίδα 155) άρα και οι πιο χοντροί τοίχοι (λογικό αφού είναι στο κέντρο)
Η6-Η7 που είναι οι σφίγγες μέχρι θάλαμο Θ3
Η5 που είναι άγνωστο
Η2 που είναι άγνωστο και εμπίπτει στο φυσικό λόφο
Στα 87.5 μετρα

http://tinypic.com/view.php?pic=2a7a88m&s=8#.VG7sWPmUc-I

δηλαδή 2.5 μέτρα πιο ψηλά από τις κατασκευές των 85μ και 2.5 μέτρα πιο χαμηλά από το ύψος της περιβόλου

Έχουμε τα
Η1 στο κέντρο που είναι και το πιο δυνατό σήμα (σελίδα 155) άρα και οι πιο χοντροί τοίχοι (λογικό αφου είναι στο κέντρο)Η6-Η7 που είναι οι σφίγγες μέχρι θάλαμο Θ3
Η5 που είναι άγνωστο
Η2 που είναι άγνωστο και εμπίπτει στο φυσικό λόφο
Η6-Η7 που είναι οι σφίγγες μέχρι θάλαμο Θ3
Και εμβανιζονται τα Η4 στον βορρα που ειναι πολυ μεγαλος σχηματισμος παρομοιος με το Η6-Η7 που είναι οι σφίγγες μέχρι θάλαμο Θ3 σε μηκος αλλα επειδη δεν εμφανιζεται στα 90μ το μεγιστο υψοςς που μπορει να εχει ειναι 3μ.
Στα 90 μετρα

http://tinypic.com/view.php?pic=4rvxgi&s=8#.VG7sYvmUc-I

δηλαδή στο ύψος της περιβόλου
Έχουμε μονό τα

Η2 που είναι άγνωστο και εμπίπτει στην περιοχη φυσικόυ λόφου
Η6-Η7 που είναι οι σφίγγες μέχρι θάλαμο Θ3 και εχου ανασκαφει

Σινοπτικα εχουμε
τα Η6-Η7 που είναι οι σφίγγες μέχρι θάλαμο Θ3 που ξεκινανε απο τα 85μ μεχρι το ύψος της περιβόλου (και ισως να ειναι και παρων στα 95μ(δεν το ξερουμε)
Εχουμε το Η2 είναι άγνωστο και εμπίπτει στο φυσικό λόφο αλλα εχει ιδιο υψος με το Η6-Η7 ξεκινα και αφτο απο τα 85μ και ειναι παρον μεχρι και τα 90μ

Εχουμε το Η1 στο κέντρο που είναι και το πιο δυνατό σήμα (σελίδα 155) άρα και οι πιο χοντροί τοίχοι (λογικό αφού είναι στο κέντρο) που ξεκινα απο 85μ αλλα δεν εμβανιζεται στα 90 μεγιστο υψος που μπορει να εχει ειναι 4.5μ.

Εχουμε το Η5 που ξεκινα απο 85μ αλλα δεν εμβανιζεται στα 90 μεγιστο υψος που μπορει να εχει ειναι 4.5μ.

Εχουμε το Η4 στον βορρα που ειναι πολυ μεγαλος σχηματισμος παρομοιος με το Η6-Η7 (που είναι οι σφίγγες μέχρι θάλαμο Θ3) σε μηκος αλλα επειδη δεν εμφανιζεται στα 90μ αλλα ουτε στα 85 το μεγιστο υψοςς που μπορει να εχει ειναι 3μ.

Εχουμε το Η3 διπλα απο το Η2 αλλα επειδη δεν εμφανιζεται στα 90μ αλλα ουτε στα 85 το μεγιστο υψοςς που μπορει να εχει ειναι 3μ.

Antilamogio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Antilamogio είπε...

@gtroza:
Σ' ευχαριστώ για την παρατήρηση! Άρα τα σκαλοπάτια προς τις Σφίγγες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ύψος απ' το σύνηθες. Πιο απότομη σκάλα δηλαδή.

@Petros:
Πολύ δυνατή ανάλυση! Μια σκέψη: οι χώροι που λες ότι έχουν μικρότερο ύψος μπορεί είτε να έχουν όντως μικρότερο ύψος, είτε να είναι ΚΑΤΗΦΟΡΙΚΟΙ. Γι' αυτό και χάνονται στις "ακτινογραφίες" των υψηλότερων υψομέτρων.

Petros είπε...

@antilamogio
το ότι δεν εμφανίζονται σημαίνει απουσία λίθινων κατασκευών . επίσης την πρώτη φορά που το διάβασα πίστεψα ότι L1, l2 σήμαινε κενοί χώροι αλλά μάλλον σημαίνει επιχωμάτωση με υλικό ποu απλούστατα δεν είναι τόσο πυκνό όσο το έδαφος του original λόφου

Unknown είπε...


@Petros

Ευχαριστώ!!!!
Μια ερώτηση αν γνωρίζεις: το ray dencity στα 87,5 μέτρα, μια και βρίσκετε ανάμεσα στο φυσικό έδαφος και την επίχωση του λόφου, το κρίνεις καλό να το λάβουμε υπ όψη για πιθανή συσχέτιση με τους σχηματισμούς από τα velocity?

cOOky είπε...

@ Β. Παπαδοπούλου
Πραγματικά ενδιαφέρουσα η προσέγγιση σου στο κείμενο του Σικελιώτη.
Παρόλο που αναφέρεις ότι “.. Δε θα ασχοληθώ επί του παρόντος με το ποιος και γιατί μπορεί να έγραψε αυτή την περιγραφή …” νομίζω ότι αξίζει περισσότερα από όλα τα άλλα να σταθούμε σε αυτό.
Ο Διοδωρος έγραψε την ιστορία του, η ποιο σωστά συνέθεσε την ιστορία του, στα μέσα του 1ου πχ αιώνα, αφού συνέλεξε κείμενα και άλλων , προγενέστερων αυτού, ιστορικών.
Εκείνοι που έχουν διαβάσει τα ελάχιστα σωσμένα έργα του στην εποχή μας μπορούν εύκολα να διακρίνουν την διάθεση του Διόδωρου να καταγράψει τα ιστορικά γεγονότα όπως αυτά συνέβησαν. Εξάλλου ο ίδιος επέλεξε να ονομάσει το έργο του “Ιστορική Βιβλιοθήκη” καταγράφοντας την ιστορία του κόσμου από την αρχή μέχρι και τις ημέρες του, μέσα από ένα μεγάλο έργο 40 περίπου τόμων.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται εδώ είναι ‘ γιατί ο Διοδωρος να αποφασίσει να γράψει με συμβολισμούς τα σχετικά με την αρμάμαξα του ΜΑ θέλοντας να κρύψει αλλά και ταυτοχρόνως να “υποδείξει” τον ταφο του ΜΑ στην Αμφίπολη ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δυσκολεύει επίσης αν σκεφτούμε ότι ο Διόδωρος γράφει 270 χρόνια μετά τον θάνατο του ΜΑ σε μια εποχή μου ο Μακεδονικός Ελληνισμός αποτελεί μια γλυκιά και μόνο ανάμνηση μέσα στον ρωμαϊκό τότε κόσμο. Τι μπορεί να ήθελε να προστατέψει 3 αιώνες αργότερα; Αν όντως ήξερε για την Αμφίπολη και τις λεπτομέρειες του τάφου τι θα τον απέτρεπε να αναφερθεί απευθείας σε αυτόν ; Εφόσον γνώριζε, γιατί εκείνος όπως και άλλοι ιστορικοί, κάνουν λόγο για το τάφο του ΜΑ στην Αλεξάνδρεια;

Προχωρώντας λίγο το συλλογισμό μου …

Το πιο πιθανό είναι ο Διόδωρος να μην γνώριζε τίποτα για τον τάφο της Αμφίπολης ή και την ίδια την αρμάμαξα του ΜΑ, εφόσον δεν ήταν και αυτόπτης μάρτυρας εξάλλου. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι ο Διόδωρος μεταφέρει ιστορικές γράφες προγενέστερων αυτού ιστορικών που πιθανότατα να ήταν και αυτόπτες μάρτυρες είτε της αρμαμαξας είτε του τάφου. Μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο ο Διόδωρος να βασίστηκε στον Ιερώνυμο εκ της Καρδίας (Θράκη) ο οποίος έζησε από κοντά τα γεγονότα από τον Φίλιππο μέχρι και τους πολέμους των διαδόχων. Έγραψε δε και το “Αι περί Διαδόχων ιστορίαι” που καλύπτει την περίοδο από τον θάνατο του ΜΑ μέχρι και το 280 πχ περίπου. Δυστυχώς δεν έχει διασωθεί το έργο του στις ημέρες μας, και έτσι καίριας σημασίας πληροφορίες και γεγονότα εκείνης της περιόδου παραμένουν σε εμάς άγνωστα.

Τολμώντας τώρα ένα ιστορικό άλμα καθόλου βέβαιο θα ξαναθέσω το ερώτημα αλλιώς ‘ γιατί ο Ιερώνυμος να αποφασίσει να γράψει με συμβολισμούς τα σχετικά με την αρμάμαξα του ΜΑ θέλοντας να κρύψει αλλά και ταυτοχρόνως να “υποδείξει” τον ταφο του ΜΑ στην Αμφίπολη; Τι μπορεί να ήθελε να προστατέψει 20 με 30 χρόνια αργότερα από τον θάνατο του ΜΑ; Αν όντως ήξερε για την Αμφίπολη και τις λεπτομέρειες του τάφου τι θα τον απέτρεπε να αναφερθεί απευθείας σε αυτόν ;

Εδώ νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε για να λύσουμε τον γρίφο της Αμφίπολης. Οι εσωτερικές έριδες μεταξύ των Διαδόχων ήταν τόσο πολύπλοκες και σύνθετες που αφήνουν όλα τα σενάρια ανοικτά. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά
Ο Πτολεμαίος να έκλεψε όντως το σώμα του ΜΑ είτε για να το προστατέψει από τυχόν βεβήλωση του στον αρνητικά διακείμενο προς τον ΜΑ, Αντίπατρο, είτε για να ισχυροποιήσει τη θέση και το ρόλο του μέσω της κατοχής του σώματος, είτε και γα τα δύο
Ο Πτολεμαίος να ισχυρίστηκε ότι το έκλεψε, κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης της Ολυμπιάδος, για τους παραπάνω λόγους χωρίς όμως να το έχει κάνει στην πραγματικότητα, οπότε και το σώμα του ΜΑ να έφτασε τελικά πίσω στην Μακεδονία και στην Ολυμπιάδα όπου και ενταφιάστηκε πολύ πιθανότατα μαζί με τον Ηφαιστίωνα. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως να αποφασίσθηκε να κρατηθεί μυστική η αλήθεια προκειμένου να προστατευθεί το σώμα του ΜΑ και ίσως αυτό να αποτελεί και την απάντηση στο βασικό ερώτημα μου.
Ο τάφος της Αμφίπολης να κτίστηκε κατόπιν εντολής του ΜΑ στον Δεινοκράτη για να υποδεχθεί το σώμα του Ηφαιστίωνα,το οποίο μάλλον και έγινε, αλλά πολύ πιθανό τελικά να χρησιμοποιήθηκε και για να κρύψει και το μεγάλο μυστικό.

gtroza είπε...

Ο/Η Antilamogio είπε...
....Άρα τα σκαλοπάτια προς τις Σφίγγες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ύψος απ' το σύνηθες. Πιο απότομη σκάλα δηλαδή.


ή περισσότερα

ΖΗΝΩΝ είπε...

Τα πρώτα στατιστικά του Blog μέχρι την προτελευταία δημοσίευση του Εμπεδότιμου της Κυριακής 16 Νοεμβρίου 2014:
Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ-ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ "ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ" ΣΤΙΣ 29 Νοεμβρίου;
Εμφανίζονται όσοι σχολιαστές έχουν δημοσιεύσει από 100 και πάνω σχόλια...
http://www.image-share.com/upload/2763/102.jpg

Petros είπε...

@antilamogio
πάντως στο ύψος που βρίσκεται η καμάρα του Η6 Η7 μόνο στο Η2 έχουμε κάτι άλλο.
μπορούμε ίσως να θεωρήσουμε πάντως ότι το δάπεδο Θ3 είναι στα 85μ βάθος

Petros είπε...

@Poly Katri

Νομίζω ότι οι άσπρες σκιές (εάν σε αυτές αναφέρεσαι) είναι διότι οι λίθινες κατασκευές δεν αφήνουνε να περάσουν τα rays εξου και tails

Unknown είπε...

@ Όποιον ενδιαφέρει

Με βάση τα σχέδια που δουλεύω και σε σύγκριση για να πάρω τα μεγέθη από τα σχέδια Πολυμενάκου, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι η ανασκαφή σταμάτησε ΠΡΙΝ το Η7 !!!! Εδώ μέσα δεν ακούστηκε πρώτη φορά ότι υπάρχει 4ος θάλαμος και καταλάθος μας τον έδειξαν???

Unknown είπε...


@ Petros

Σε ευχαριστώ!!!! Εξαιρετικά χρήσιμη πληροφορία!!!!

Antilamogio είπε...

@Poly Katri:

Έχεις ΔΙΚΙΟ!!! Κι εμένα αυτό μου βγαίνει! Ότι ο Η7 είναι ο Θ4.

Ναι, εδώ ακούστηκε ότι υπάρχει Θ4. Το λέω από την 1η μέρα που γράφω εδώ, το λένε κι άλλοι πολλοί. Το λέει κι η φωτογραφία που μας έδωσαν:

http://i58.tinypic.com/zlrbjo.jpg

Μόνο οι "αρχαιολόγοι" και οι "επικοινωνιολόγοι" δε μας το λένε... Γιατί άραγε;

Antilamogio είπε...

@Petros:
Κοίταξε λίγο την τοπογραφία του λόφου το 1998 που έκανε τη διασκόπηση ο Πολυμενάκος με την ομάδα του:

http://i57.tinypic.com/3026yk2.jpg

Εκεί που βρέθηκε η είσοδος δείχνει υψόμετρο +82.5 το τότε φυσικό έδαφος. Δηλαδή, η στάθμη από την οποία ξεκινούν τα σκαλοπάτια είναι ακόμα πιο χαμηλά. Αφαιρώντας και το 3.30 που είπαμε πριν, τεκμαίρεται ότι το δάπεδο του θαλάμου αμέσως μετά τις Σφίγγες πρέπει να είναι κάτω από τα +78.5 μέτρα.

Unknown είπε...


@ Antilamogio

Μπράβο!!! Άκρος παρατηρητικός!!! Για να πω την αλήθεια, όταν το είπες και έγινε η συζήτηση, είχα κάποιες επιφυλάξεις... τώρα όμως ΚΑΜΙΑ !!!! Χαχαχα!!!! Και πάλι μπράβο σου!!! Όσο για το υπουργείο και τους αρχαιολόγους, άστε τους... εμείς πάντως θα μάθουμε τι γίνετε!!! Μπράβο στον Εμπεδότιμο και σε όλους τους Εμπεδιότες (όπως λές και εσύ)!!!

Ανώνυμος είπε...

@hellorien
Σε ευχαριστώ και πάλι.
Κάποια από τα σχόλια σου τα έχω σκεφτεί και εγώ ως εκδοχές, αλλά προτίμησα να γράψω μόνο αυτά΄΄α που μου ταίριαζαν με τη ροή της περιγραφής, όπως αναφέρω και στο κείμενό μου.Είμαι πλέον πεπεισμένη ότι πρόκειται για την περιγραφή του τάφου, οπότε η ακριβής ερμηνεία των επιμέρους στοιχέιων δεν έχει και τόση σημασία.
ΟΜΩΣ όπως γράφω και παραπάνω είχα σκεφτεί ΚΑΠΟΙΑ....όχι ΟΛΑ!!
Είσαι ΘΕΟΣ!!!!!!
Έγραψες ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ!!!
Το ψάχνω και θα επανέλθω......
ΣΕ ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!!\

@Lamogio, gtroza, petros poly katri
Δεν έχω προλάβει να διαβάσω τα σχόλια σας για την σεισμική. Τα λέμε το βράδυ.

@ COOKY
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λες...
Εγώ σκέφτομαι και την περίπτωση μεταγενέστερης "παρέμβασης" στο σύγγραμμα του Διόδωρου. Άλλωστε αυτά που έχουν φτάσει μέχρι εμάς είναι μεταγενέστερα αντίγραφα.
Εσύ τι θα 'λεγες γι΄ αυτό?


Πάει!! Πρέπει να συμμαζευτώ....
Με βλέπω να τρώω και απόλυση και διαζύγιο !!! (χαχαχα)

Effie είπε...

@AMΠΡΑΚΙΟΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
Συμφωνούμε Αποστόλη!
Έφη
@Βίκυ
Κατά την ταρίχευση "άδειαζαν" το περιεχόμενο του κρανίου (εγκέφαλο) με ένα "γάντζο" που τον περνούσαν από τη μύτη του νεκρού, έτσι το κρανίο έμενε κενό (όλα τα σπλάχνα=εσωτερικά όργανα αφαιρούσαν εν τέλει, έμενε μόνο δέρμα και μυς προς συντήρηση). Η μύτη δεν έχει ενδιάνεσα οστό, αλλά χόνδρο που φθείρεται. Οπότε, αν
"σπάσει" το δέρμα της μύτης (που χωρίς το χόνδρο είναι εύθραυστο) λογικό είναι να είδε ο Καίσαρας μια "μαύρη τρύπα" που αντιστοιχούσε στην άδεια κοιλότητα του κρανίου.
@Antonis nikiforos
Συμφωνώ για τα κείμενα του Κ. Καϊρη
@ΖΗΝΩΝ
Τόσο πολλές αναρτήσεις έχω; ούτε που το κατάλαβα....

cOOky είπε...

Προχωρώντας λίγο το συλλογισμό μου …σε συνέχεια του προηγούμενου… και αξιοποιώντας της πληροφορίες που δημοσιοποιούνται από την εσκαφή

Η Κα. Περιστέρη με βεβαιότητα αναφέρθηκε στην χρονολόγηση (325 - 300 πχ ) αλλά και στον αρχιτέκτονα του τάφου (Δεινοκράτης) πριν την εύρεση της εισόδου τον Αύγουστο του 14 . Είχε προηγηθεί και η κοινή ανακοίνωση της μαζί με το κο. Λεφάτζή τον Μάρτιο του 14 και η σύνδεση του τάφου με τον λέοντα καθώς επίσης και με το μέτρο του Δεινοκράτη.
Δεν θεωρώ επαρκές στοιχείο συσχέτισης του τάφου με τον Δεινοκράτη τις σημαντικές γεωμετρικές αναλογίες του τάφου μαζί με το λεοντα και της Αλεξάνδρειας, αναλογίες που μπορούν περισσότερο να επιβεβαιώσουν την συσχέτιση παρά να την αποδείξουν. Δεν νομίζω ότι η προσεκτική Κα. Περιστέρη θα εξαντλούσε την βεβαιότητα της μόνο σε αυτό το στοιχείο. Θεωρώ λοιπόν δεδομένο ότι υπάρχουν ευρήματα (κινητά ή και ακίνητα) που αποδεικνύουν τον συσχετισμό. (Σε σημαντικά κινητά ευρήματα που έχουν βρεθεί στον περίβολο κάνει λόγο και η Κα Παπαφωτίου στην ομιλία της τον Οκτώβριο του 2014 http://kathrefti.blogspot.gr/search?updated-max=2014-10-30T02:56:00%2B02:00).

1.Εφόσον λοιπόν υπάρχουν κινητά ευρήματα που επιβεβαιώνουν τον Δεινοκράτη ως αρχιτέκτονα και άρα και την χρονολόγηση του τάφου (325-300πχ) θα είναι παράδοξο να μην υπάρχουν και αναφορές στο σκοπό ύπαρξης του μνημείου και άρα τον νεκρό. Αρα μάλλον έχουμε ήδη κάποιες αναφορές για το νεκρό.

2. Μετά τις προσεκτικές αναλύσεις των “ερευνητών” αυτού του φόρουμ προκύπτουν επίσης ενδιαφέροντα ευρήματα εντός του τάφου που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Πιθανές τοιχογραφίες, επιστήλια κτλ. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχουν βρεθεί αναφορές στο νεκρό έμμεσες αλλά ίσως και άμεσες ακόμα και μέσα στον τάφο.

3. Βρέθηκε σκελετός στο αναμενόμενο σημείο του τάφου του οποίου τουλάχιστον το φύλο έχει ήδη προσδιοριστεί αλλά δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Άρα, για μένα είναι δεδομένο ότι η ομάδα ανασκαφής γνωρίζει τουλάχιστον α) τον αρχιτέκτονα, β) τον άνθρωπο για τον οποίο κτίστηκε ο τάφος αλλά και το β) φύλο του σκελετού. Παρόλα αυτά δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί τίποτα.

Εδώ βάζω κάποια ερωτήματα

- Αν τα ευρήματα δείχνουν Ολυμπιάδα ή και Ηφαιστίωνα γιατί να μην έχουν γίνει ήδη δημόσιες αναφορές σε αυτά; Μιλώ για απλές αναφορές όχι για αρχαιολογικές βεβαιότητες. Συνγώμη που θα το θέσω τόσο ωμά αλλά ανεξαρτήτως της μεγάλης σπουδαιότατους του τύμβου από καλλιτεχνικής, ιστορικής και αρχαιολογικής σκοπιάς δεν νομίζω ότι μια πιθανή αναφορά στα ευρήματα τα σχετιζόμενα είτε με την Ολυμπιάδα είτε με τον Ηφαιστίωνα θα δημιουργούσαν τόσο μεγάλο θέμα ώστε να θέσουν σε ρίσκο την αξιοπιστία της αρχαιολογικής ομάδας και εμμέσως της χώρας σε περίπτωση που δεν δεθούν στη συνέχεια με τα αποτελέσματα των υπολοίπων ερευνών που εκτελούνται ή θα εκτελεστούν στο μέλλον.

Για να το πω αλλιώς, ευρήματα σχετιζόμενα μονο με ένα και μόνο πρόσωπο θα μπορούσαν να εξηγήσουν την περίεργη σιωπή του υπουργείου. Μονο αν υπάρχουν ενδείξεις για Αλέξανδρο μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να περιμένουμε πρώτα να δέσει η ανασκαφή πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε δημόσια αναφορά.

Από την άλλη την σιωπή αυτή μπορώ να την εξηγήσω μόνο ( σε περίπτωση που υπάρχουν ευρήματα σχετιζόμενα με την Ολυμπιάδα ή τον Ηφαιστιωνα) αν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα να διατηρηθεί το μυστήριο του τάφου, αφήνοντας σκόπιμα την περίπτωση του Αλεξάνδρου ανοικτή, για ευνόητους λόγους θετικής διαφήμισης της χώρας μας στο εξωτερικό αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα.

Περιμένω τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες για να σχηματίσω μια πιο σαφή άποψη για το μυστικό της Αμφίπολης.

Η αίσθηση μου πάντως είναι ότι μιλάμε για τον τάφο που αρχικά κτίστηκε για να στεγάσει το σώμα του Ηφαιστίωνα, ο οποίος όμως στη συνέχεια τροποποιήθηκε για να υποδεχθεί κρυφά και το σώμα του μεγάλου στρατηλάτη.

Unknown είπε...

@Konstantinos Kairis Εμπεδότιμος και όλοι

Έχετε αίσθηση τι θα δηλώσει αύριο ο υπουργός;

Δημήτρης είπε...

@cOOky
Κι εγώ την ίδια αίσθηση με την δική σου έχω...

Unknown είπε...

Ετεροχρονισμένες Σκέψεις
Νο 1)
....αφού μετέφεραν το νεκρό σώμα του ΜΑ από τόσο μακριά δεν θα ήταν πιο εύκολο η μεταφορά να γίνει σε ξύλινο φέρετρο (έχουμε την υπόθεση ταρίχευσης και της φυγαδευσης) πάρα σε μαρμάρινο? Και αν όχι πόσο εύκολο θα ήταν το ταριχευμένο σώμα να βγει απο το ξύλινο φέρετρο και να το βάλουν σε μαρμάρινο?

*Αυτο γιατί λέγανε κάποιοι οτι ήταν "φτηνοδουλειά" το ξύλο!
Το ξύλο μπορεί να επιλέχθηκε για πρακτικούς λόγους (μεταφορά η φυγαδευση)

Νο 2)
Το οτι τελικά "εγενρε" ο ΜΑ το βλέπουμε μήπως και στο ψηφιδωτό στην μορφή της Περσεφόνης?
Εδώ --->http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_16.html
απλά θα ήθελα να προσθέσω ενα ακομα στοιχείο ......(Σύμφωνα με τον μαθητή του Αριστοτέλη, τον φιλόσοφο Αριστόξενο τον Ταραντίνο, ο Αλέξανδρος ήταν ακριβώς όπως τον απεικόνιζαν οι ανδριάντες του Λυσίππου, το κεφάλι του έγερνε ελαφρά προς τα αριστερά και το βλέμμα του ήταν υγρό. Η επιδερμίδα του ήταν λευκή)

Επίσης " το αριστερό της μάτι είναι μπλε σε αντίθεση με το δεξί της που είναι σκούρο, πιθανόν μαύρο"
Ίσως ετσι ηθελε να αποδώση το οτι" και το βλέμμα του ήταν υγρό"!

maro markellou είπε...

Έχω την πεποίθηση πως οτιδήποτε έφιππο έχει μια εξαιρετική σημασία και ερμηνεία στο μνημείο αυτό. Επιμένω δε πως στα περίφημα ζωγραφισμένα-ενεπίγραφα επιστήλια το θέμα είναι έφιππο (ο Αλέξανδρος πάνω στο Βουκεφάλα;) καθώς τα δημοσιεύματα τότε ανέφεραν ίχνη μαύρου, μπλε και κόκκινου χρώματος, το οποίο ο εγκέφαλός μου μετέφρασε αυτόματα στον αλέξανδρο με χρωματιστή πανοπλία πάνω στο μαύρο άλογό του..

vagkalf07 είπε...

@ Ioannis Karagkiozis
τα σιγουρα ειναι αυτα που καταλαβαινεις και εσυ.. η συνεχιση των ανασκαφων στο λοφο σε καποιο χρονο αργοτερα,η συνεργασια με τον Τσοκα(που κακα τα ψεματα ειναι απο δω και περα το κυριαρχο προσωπο για την συνεχεια γιατι τα αποτελεσματα του θα καθορισουν το επομενο βημα της ανασκαφης),δεν νομιζω να επεισελθει σε αρχαιολογικα θεματα.Αυτο που πρεπει να μαθουμε ειναι για μενα αν ο Τσοκας και η ομαδα του εκαναν μετρησεις μεσα απο τον ταφο,αυτη ειναι Η ερωτηση !

vagkalf07 είπε...

@ maro markellou

το "ζωγραφισμενα" πηγαινει και σε ζωγραφισμενα μοτιβα...

vagkalf07 είπε...

παντως ρε παιδια ...αυτοι οι ελληνες παπαρατσι ολοι την κοιλια της μενεγακη κυνηγανε??..κανενας για αμφιπολη??

maro markellou είπε...

Πιστεύω πως αν επρόκειτο για έναν μαίανδρο ή κάποιο άλλο διακοσμητικό μοτίβο δε θα υπήρχε όλη αυτή η κινητοποίηση και το ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα. Πλανάται μια αόριστη παραδοχή της σπουδαιότητάς των εξ´ού και ελλείψει επιγραφής, ο έφιππος διάκοσμος που φωτογραφίζει το νεκρό είναι το μοναδικό ενδεχόμενο που μπορώ να φανταστώ.

vagkalf07 είπε...

@ maro markellou

πιθανον...αλλα ισως κινδυνευαν και με πτωση γι'αυτο και η απομακρυνση τους.

Ανώνυμος είπε...

@hellerion
"χρυσό"=πέτρινο!!
ΦΟΒΕΡΟΣ!!!
Κατ' αναλογία με τα μέταλλα, στα πετρώματα "χρυσός" είναι το μάρμαρο!!!!
Προσπαθώ τώρα να ελέγξω όλες τις αναφορές του κειμένου σε "χρυσό"...
Τα περισσότερα ταιριάζουν... Σε κάποια ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσω τις αρχικές ερμηνείες..
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη....
Και πάλι σε ευχαριστώ!!!

oryktosploutos είπε...

@Θεανώ 1:48

Το άρθρο στο policenet έλεγε ότι στο λόφο Καστά υπάρχει αρχαίο ορυχείο χρυσού-αργύρου "που θα τρελάνει τους αρχαιολόγους". Ένα αρχαίο ορυχείο δημιουργεί κενούς χώρους, οπότε στη διασκόπηση Πολυμενάκου κάποια κενά θα μπορούσε να οφείλονταν σε ορυχείο κι όχι σε μνημεία.

Για να υπάρχει ορυχείο χρυσού-αργύρου πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο μητρικό πέτρωμα, που να φιλοξενεί τη μεταλλοφορία, πχ σε μάργα δεν μπορείς να βρεις χρυσό-άργυρο. Η μεταλλοφορία χρυσού-αργύρου του Παγγαίου συνδέεται με μάρμαρα και μάρμαρα στον Καστά δεν φαίνεται να υπάρχουν, ίσως υπάρχει από κάτω γνεύσιος, (όπως έδειχνε το λιθολογικό σκαρίφημα από το "Θεόφραστο", δεν έχω πρόχειρο το λινκ). Επιπλέον τα κενά αρχαίου ορυχείου χρυσού-αργύρου είχαν μέγεθος που να χωράει ένα εργάτη-δούλο, πολύ μικρά σε διαστάσεις. Δεν βλέπω λοιπόν να υπάρχει αρχαίο ορυχείο χρυσού-αργύρου στον Καστά.

Μένει η περίπτωση αρχαίου λατομείου πωρόλιθου, που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα κενά, που να εμφανίζονται στη μελέτη Πολυμενάκου. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα πωρόλιθου στον περίβολο του Τύμβου, από κάποιο λατομείο βγήκε και κάπου δημιούργησε αντίστοιχο κενό χώρο. Όμως η έκδοση καταγραφής των αρχαίων λατομείων, το λινκ που ανέβασα, λέει για λατομείο πωρόλιθου στο χώρο Γυμνάσιου Αμφίπολης, όχι στον Καστά. Η έκδοση περιέχει πάρα πολλά λατομεία και είναι του 2014, ο Καστάς ανασκάπτεται πάρα πολλά χρόνια, αν εκεί υπήρχε αρχαίο λατομείο θα ήταν καταγραμμένο.

Αν δεν το κάλυψα, υπάρχει και το oryktosploutos στο τζιμέιλ τελεία κομ, είναι πιο λειτουργικό από τα σχόλια στα ιστολόγια.

Θεανώ είπε...

@ορυκτοςπλουτος

για χρυσό-άργυρο συμφωνώ, όμως ο φυσικός λόφος είναι αρκετά μέσα στον τύμβο και ίσως υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχει πορόλιθος αλλά δεν έχουν καταγραφεί γιατί τα σκεπάζει η επίχωση του τύμβου. Επιπλέον αν υπήρχε πορόλιθος στον φυσικό λόφο θεωρώ ότι θα τον χρησιμοποιούσαν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα αφού είναι και ο κοντινότερος στο μνημείο.

Unknown είπε...

@karagiozis,
αυριο θα εχουμε μια πολιτικη διαχειρηση και ανασκοπηση των πεπραγμενων.θα δωσει διευκρινησεις για τα παραπονα της κοινης γνωμης...
ανοιγουν οι προβολεις φιλε!!!
1:00 μεσημερι απο οτεtv live μεσω diktyo tv kai livesreaming aπο diktyotv.gr.στις 7:00 το απογευμα ενημερωση για το κοινο στο ξενια σερρων παλι live...w

oryktosploutos είπε...

@Θεανώ 3:32

Πολύ σωστός ο συλλογισμός: ΑΝ υπήρχε, θα τον χρησιμοποιούσαν σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα, για να αποφύγουν τη μεταφορά, έστω από την περιοχή του Γυμνάσιου Αμφίπολης.

Πάμε τώρα στις διαστάσεις του περιβόλου του τύμβου: 498μ περίμετρος επί 3μ ύψος επί 1,3μ πάχος τοίχου πωρόλιθου (αν θυμάμαι σωστά τις διαστάσεις) = 1942 κυβικά μέτρα πωρόλιθου. Αν απ' τον Καστά λείπει αυτή η ποσότητα, θα το είχαν αντιληφθεί από χρόνια. Επιπλέον, αν έβγαζαν όλη αυτή την ποσότητα απ' τον Καστά, θα έπρεπε στη συνέχεια να κάνουν μεγαλύτερη ποσότητα επίχωσης.

Το σχήμα 1b της μελέτης Πολυμενάκου δείχνει ένα πολύπλοκο υπόγειο δίκτυο στον Τύμβο Νικήσιανης, από δημοσίευση Λαζαρίδη κ.α. το 1992. Αυτό δημοσιεύθηκε στις 7/11 (λινκ από Βασιλική Σιάπκα χθες το βράδυ) ως η εικόνα του Τύμβου Καστά και μάλιστα έβαλαν πάνω και τη θέση που βρέθηκε ο τάφος!!!. Ίσως τη διάταξη της Νικήσιανης κάποιοι να ερμήνευσαν ως υπόγειο ορυχείο στον Καστά και να έγινε όλο το μπέρδεμα.

Dazbaw είπε...

@oryktosploytos

υπάρχει κάποιο σημείο μέχρι τώρα στον λόφο που να βλέπουμε το φυσικό έδαφος;

ο λόφος 133 πως σου φαίνεται για ορυχείο;

Petros είπε...

@ Antilmogio
@ Poly Katri
Έχω την εντύπωση ότι οι είσοδος με τις σφίγγες είναι στο σημείο Υ=9790 Χ=-8950
Οπότε και το υψόμετρο μεταξύ 87.5-90.

το Η6-Η7 στο μέγιστο μήκος θα μπορούσε να είναι 35 μέτρα από -8955 μέχρι -8920 αλλά φαντάζομαι οι μετρήσεις μιας και είναι πανω στις ανακλάσεις ακτίνων δεν πρέπει να είναι και ακριβείς. Θ4 εξακολουθεί να είναι πιθανότητα όχι βεβαιότητα

oryktosploutos είπε...

@Dazbaw 4:33

Έχω εικόνα μόνο από Google Earth, δεν έχω επισκεφθεί την περιοχή. Είμαι και κυνηγός, έχω γυρίσει πολλά μέρη, τέτοια μορφολογία δεν έχω ξαναδεί. Δίνει εικόνα λαξευμένου τοπίου, αλλά αν ήταν λατομείο θα ήταν καταγραμμένο στη σχετική έκδοση. Το πέτρωμα του λόφου πρέπει να είναι γνεύσιος, (από λιθολογικό σκαρίφημα που φαίνεται σε λινκ της Θεανούς), δεν γνωρίζω κατά πόσο χρησιμοποιούσαν αυτό το πέτρωμα ως δομικό υλικό. Αντίθετα, ξέρουμε ότι χρησιμοποιούσαν πολύ τον πωρόλιθο, (μάλλον μαργαϊκός ασβεστόλιθος), από καταγραμμένο λατομείο στο Γυμνάσιο Αμφίπολης.

Σε προηγούμενο σχόλιο έχω διατυπώσει την υπόθεση ότι αν ο Δεινοκράτης ήθελε να λαξεύσει τον Άθω και ο Αλέξανδρος ήθελε να κάνει για το Φίλιππο μια μεγάλη πυραμίδα, τότε ενδέχεται ο λόφος 133 να είναι πυραμίδα λαξευμένη απ' το Δεινοκράτη, που ήταν παρών στην περιοχή κι έκανε το μνημείο που σκάβει η Περιστέρη. Αυτό μόνο οι αρχαιολόγοι μπορούν να το πουν.

Dazbaw είπε...

@oryktosploytos

[αν ήταν λατομείο θα ήταν καταγραμμένο στη σχετική έκδοση.]

δηλαδή σου φαίνεται για ορυχείο...δεν υπάρχει περίπτωση να μας έχουν ξεφύγει κάποια αρχαία λατομεία και χρυσωρυχεία;

η πρώτη ερώτηση ήταν για τον Καστά...

θεωρείς πιθανή μία ενιαία επιχωμάτωση του λόφου και πάνω από τον περίβολο;

συγγνώμη για τις ερωτήσεις, αλλά φαίνεται να το κατέχεις το αντικείμενο...

virgi είπε...

@ΕΛΛΗΝ
Κάλιο αργά παρά ποτέ

Stergios είπε...
Ο Διονυσος λατρευόταν σε ολόκληρο το Παγγαιο. Ακόμη και σήμερα σε χωριά του Παγγαίου, όπως η Νικήσιανη, υπάρχουν διονυσιακά δρώμενα. Επίσης υποστηρίζεται ότι η μόνη της Παναγίας της Εικοσσιφυνησας χτίστηκε πάνω στο μαντείο του Διονύσου. Επιπλέον, μια ακόμη πληροφορία, στο χωριό Νικήσιανη στην εξόρυξη των ορυχείων, υπήρχαν Νουβιοι οι οποίοι είχαν μετακινηθεί ως δούλοι. Οι ύπαρξη τους πιστοποιείται απο την εμφάνιση τους σε νομίσματα της εποχής. Εδώ να διευκρινήσω ότι. Οι Νουβιοι ηταν οι Αιγύπτιοι. Οι συνειρμοί ειναι δικοί σας
29 Σεπτεμβρίου 2014 - 3:49 μ.μ.

Βίκυ είπε...

περγαμηνη LXXXIX
Πως μπορουμε να μαθουμε αν προκειται περι αυθεντικου κειμενου του Αυγουστου και οχι μυθιστορηματικη αφηγηση;
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/blog-post_230.html

Unknown είπε...


@ Petros

Την είσοδο την βρίσκω στο χ=8960 και Υ=9785. Το βραδάκι θα ανεβάσω αναλυτικά σχέδια για να δούμε που θα συμφωνήσουμε όλοι, και καλό θα είναι να φτιάξουμε ένα σχέδιο βασικό και σωστό με βάση τα δεδομένα που έχουμε, (αν συμφωνούμε). Το θέμα είναι να βρεθεί το ακριβές ίχνος το περιβόλου, και νομίζω πως το έχω καταφέρει. Θα δείξει...

oryktosploutos είπε...

@Dazbaw 4:33 - 5:03
"υπάρχει κάποιο σημείο μέχρι τώρα στον λόφο που να βλέπουμε το φυσικό έδαφος;"
Δύσκολο να το πω από το Google Earth, καθόσον και τα διπλανά χωράφια έχουν παρόμοια γαιώδη υλικά. Η πρώτη εντύπωση πάντως είναι όχι, πρέπει να βλέπουμε παντού επίχωση, αλλά αυτό μόνο κάποιος που έχει πάει επιτόπου μπορεί να το απαντήσει.

"δηλαδή σου φαίνεται για ορυχείο...δεν υπάρχει περίπτωση να μας έχουν ξεφύγει κάποια αρχαία λατομεία και χρυσωρυχεία;" Φαίνεται ότι έχει υπάρξει ανθρώπινη επέμβαση και γι' αυτό έψαχνα αν εκεί ήταν το λατομείο πωρόλιθου απ' το οποίο ο Δεινοκράτης πήρε υλικά για τον περίβολο. Έχω καταλήξει ότι δεν ήταν εκεί το λατομείο, πρέπει να ήταν στο Γυμνάσιο. Αν εκεί υπήρχε λατομείο, θα το είχε αναφέρει πρώτος ο Λαζαρίδης, δεν νομίζω ότι έχει ξεφύγει κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη περιοχή.

"θεωρείς πιθανή μία ενιαία επιχωμάτωση του λόφου και πάνω από τον περίβολο;"
Ναι. Η εκσκαφή που έχει γίνει για να αποκαλύψει τον περίβολο δείχνει να κατηφορίζει προς το Στρυμόνα, όπως ήταν το προϋπάρχον φυσικό έδαφος, πριν την επίχωση. Στην είσοδο των Σφιγγών, που είναι χαμηλά προς το Στρυμόνα, βλέπουμε εξωτερικά επίχωση.

Effie είπε...

@oryktos ploutos
Ακριβώς αυτή είναι η υπόθεση του George Watkins, ότι ο λόφος 133 είχε ξεκινήσει ως μνημείο για τον Α. με τον τάφο Καστά για τον Ηφαιστίωνα. Περισσότερα στην εργασία του. Για μένα βγάζει νόημα, επειδή ο Α. ήθελε μεγαλοπρεπή πυραμίδα,και ο λόφος 133 είναι κατά πολύ μεγαλύτερος της Γκίζα.

Unknown είπε...

@cOOky,

αρκετα εμπεριστατωμενη αποψη, και πολυ πιθανα σωστη αποτιμηση. Συμφωνω μαζι σου οτι εαν ειχαν πειστικα στοιχεια ηδη γι' αλλον νεκρο εκτος Μ.Α. (Ρωξανη, Ηφαιστιωνα, ...) λογικα θα επρεπε να το ειχαν ανακαλυψει. Ομως, λογω των συνομιλιων σχετικα με το Σκοπιανο θεμα, οντως βολευει την Ελληνικη πλευρα η "εικασια" οτι ἔνδεχεται ο ταφος να ειναι του Μακεδονα στρατηλατη, οποτε οι δυναμικες αλλαζουν

oryktosploutos είπε...

@Effie 5:29

Την αναφορά σε ανθρώπινη παρέμβαση στο λόφο 133 την είχα δει ως σχόλιο κάπου τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο κι έτσι κοίταξα κι εγώ στο Google Earth. Το είχα δει στα ελληνικά πάντως, ο george γράφει στα αγγλικά. Ίσως το είχε γράψει κάποιος συζητώντας με το george.
Η ανθρώπινη παρέμβαση για μένα είναι εμφανής, γι' αυτό κι έψαχνα εκεί λατομείο.

Βίκυ είπε...

Εφη,
ποσο δυσκολο θα ηταν να κατασκευασουν μια ψευτικη μουμια με τα χαρακτηριστικα του Αλεξανδρου;
"Οταν εφτασα στον ταφο που ειναι φτιαγμενος απο κοκκινο(Εμπεδοτιμε,κοκκινο)μαρμαρο εδωσα εντολη να σηκωσουν την βαρια πλακα...ακομα τρεμωο ταν συναντησα το μεγαλο μου ειδωλο το λειψανο του δηλ βαλσαμωμενο με βοτανα συμφωνα με την τεχνη των Πτολεμαιων...που εμοιαζε με αγαλμα του Λυσιππου χωρις γενια εμοιαζε να χαμογελα..
σκονταψα στην σαρκοφαγο και ακουμπησα καταλαθως την μυτη.Εσπασε σαν γυαλι σε πολλα κομματια...στο σημειο που βρισκοταν η μυτη εχασκε τωρα μια τρυπα....μια μαυρη τρυπα στο κεφαλι του Αλεξανδρου.
Επειδη ολοι αναφερονται στις επισκεψεις των αυτοκρατορων (η συζητηση εχει εξαντληθει και εδω μεσα)ως βασικο επιχειρημα υπερ της υπαρξης του λειψανου του Α. και του ταφου στην Αλεξανδρεια με αφορμη τα αποσπασμα αυτα (ασχετως αν προερχονται απο ιστορικη πηγη) ηθελα να καταδειξω το επιχειρημα που πρωτος ανεδειξε ο Εμπεδοτιμος περι αντικαταστασης του λειψανου.Πολυ πιθανον λοιπον για πολιτικη εκμεταλλευση και εντυπωσιασμο των Ρωμαιων οπως δηλωσε ο Εμπεδοτιμος να "κατασκευαστηκε" μια μουμια με τα χαρακτηριστικα ομως του Αλεξανδρου(μυτη κλπ)

Dazbaw είπε...

@ορυκτός πλούτος

πολύ ωραία!!!

άρα υπάρχει σοβαρή ένδειξη για κάποιο συγκρότημα μνημείων, ίσως και σαν την ακρόπολη των Αθηνών...

στέκει και η διπλή όψη του περιβόλου, και εξηγείται και η μη ανάδειξη του εσωτερικού του περιβόλου...θα μπορούσαν να έχουν κάνει μία τομή στην εσωτερική πλευρά του μέχρι και την βάση του...
εκτός κι αν υπάρχει κάποιος φυσικός βράχος προς το κέντρο του περιβόλου, μικρότερου μεγέθους...
αρά μήπως δεν μιλάμε για τύμβο;

Βασιλική Σιάπκα είπε...

από το phorum, του σχολιαστή Μάκη:

http://www.phorum.gr/download/file.php?id=22407&mode=view

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Αντιλαμόγιο η διατριβή του Πολυμενάκου είναι στο αρχείο διδακτορικών διατριβών, την είχα φέρει εδώ από τον Σεπτέμβρη:

http://www.didaktorika.gr/eadd/browse?type=author&order=ASC&sort_by=2&rpp=20&value=%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82%2C+%CE%9B%CE%AC%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%82+%CE%A7.

oryktosploutos είπε...

@Dazbaw 5:51

Τύμβος -απ' όσο ξέρω- είναι ο τεχνητός λόφος πάνω από τάφο ή ταφικό συγκρότημα. Εδώ έχουμε σίγουρα τεχνητή επίχωση, άρα είναι τύμβος. Αυτό δεν αναιρεί την πιθανότητα/δυνατότητα ο τύμβος να "χτιστεί" πάνω/δίπλα σε προϋπάρχοντα φυσικό λόφο/εδαφικό έξαρμα.

Δημήτρης είπε...

@oryktos ploutos
H πρώτη έκδοση της υπόθεσης george είχε μεταφραστεί και στα ελληνικά και υπάρχει αναρτημένη.
Στην υπόθεσή του , ο Δεινοκράτης κατασκεύασε τον Καστά για τον Ηφαιστίωνα , και ξεκίνησε τον λόφο 133 για τον Αλέξανδρο.Πρόλαβε και λάξευσε τις 2 από τις 4 πλευρές και λόγω των γεγονότων που ακολούθησαν to έργο έμεινε ημιτελές .
(george αν δεν τα λέω καλά , διορθωσέ με )

Petros είπε...

@Dazbaw
@oryktosploutos

Κάτι τέτοιο πρέπει να περιμένουμε :-)

Μην με παρεξηγήσετε..... αυτά είδα σε όνειρο μου τις προάλλες ;-) :-)
)))))))

http://postimg.org/image/q6ef9fuz1/



max :-)))))))
http://postimg.org/image/6ckzzgv0v/

oryktosploutos είπε...

@Petros 6:15

Πριν λίγο κοίταξα για πρώτη φορά τη μελέτη Πολυμενάκου. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο μας λέει κι αυτός, ίσως δεν είναι όνειρο!!!

Κι επιπλέον, αν ο λόφος Καστά έχει τελικά πωρόλιθο, αυτός μπορεί να εξορύχθηκε στα σημεία L2 & L3, τα οποία να γέμισαν στη συνέχεια με επίχωση κι εμφανίζονται στη διασκόπηση ως χαλαρό υλικό.

Dazbaw είπε...

@oryktosploytos

το έχω υπόψην μου ότι η τεχνητή επιχωμάτωση θεωρείται τύμβος, όταν όμως συνδυαστεί με τοίχος διπλής όψης [περίβολος], τότε νομίζω, μιλάμε για κάτι διαφορετικό...

@Petros

ωραίο!!!συγχρονιστήκαμε...

τον λέοντα ξέχασες :)

εγώ θα τον έβαζα έξω από τον περίβολο και προς τον Στρυμόνα...σε κάποιο αρχαίο μονοπάτι ίσως που οδηγούσε από το λιμάνι στον λόφο...

vengaga είπε...

Χαιρετίζω την εμπεδότιμη παρέα!Παρακολουθώ το blog απο την αρχη και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Εμπεδότιμο για το υπέροχο ταξίδι που μας προσφέρει!
Λίγες ημέρες πριν απο τις ανακοινώσεις του υπουργείου ελπίζω και πιστεύω οτι η Περιστέρη θα μας πει τα ΚΑΛΑ ΝΕΑ για τον ΜΕΓΑ(ΛΟ) ΣΤΡΑΤΗΓΟ που του αποδόθηκαν ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ απο την κοινωνία της εποχης του.

virgi είπε...

@Petros
oryktosploytow
darzaw
Συγνώμη ρε παιδιά αλλά όλες οι ερωτήσεις για τα υψόμετρα και η μελέτη της σεισμικής ήταν για την εξήγηση του ονείρου του Πέτρου?
Συστήνω Καζαμία.

oryktosploutos είπε...

@virgi 6:32

:-)))

Νομίζω είναι κατανοητό ότι δεν έχουμε παρακολουθήσει όλοι με τον ίδιο ρυθμό την ανασκαφή, τις αναρτήσεις στο empedotimos, τα χιλιάδες σχόλια και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες παραστάσεις. Οπότε ας μας επιτραπεί και κανένα όνειρο, όπως πολύ παραστατικά δόθηκε στη φωτο.

Κορίνθιος είπε...

http://prntscr.com/58n944
http://prntscr.com/58n9j2
Αυτες οι 2 φωτο ισως βοηθησουν την συζητηση

oryktosploutos είπε...

@virgi 6:32

Συνέχεια στο προηγούμενο: μετά από "όλες τις ερωτήσεις για τα υψόμετρα και τη μελέτη της σεισμικής" τι λέτε για την εξήγηση που έδωσα στη 2η παράγραφο στο 6:22, (ότι αν ο λόφος Καστά έχει τελικά πωρόλιθο, αυτός μπορεί να εξορύχθηκε στα σημεία L2 & L3, τα οποία να γέμισαν στη συνέχεια με επίχωση κι εμφανίζονται στη διασκόπηση ως χαλαρό υλικό);

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα
Δεν έχω προλάβει να διαβάσω αναλυτικά όλα τα σχόλιά σας και μάλλον δε θα προλάβω σήμερα.
Απ΄ όσα "πήρε το μάτι μου" να πω και εγώ κάτι, μήπως μπορέσω να συμβάλλω

ΥΨΟΜΕΤΡΑ
Δεν έχω παρακολουθήσει όλη τη συζήτηση με τα υψόμετρα, αλλά η Περιστέρη έχει δηλώσει ότι "εμείς κατεβήκαμε 12 μέτρα πιο κάτω" για να βρούμε το τοιχείο. Πιθανολογώ ότι μιλάει για την πλευρά που έχει μεγαλύτερα υψόμετρα (Βόρεια, βορειανατολικά).

ΛΟΦΟΣ 133
Όποιος δει την περιοχή από το google earth δε μπορεί να αποφύγει να προσέξει τον Λόφο 133.Ο λόφος αυτός παρουσιάζει αναλογίες με το σχήμα της νεκρικής πυράς του Ηφαιστίωνα (το χαβά μου εγώ με τις αναλογίες.........). Ο Διόδωρος πάλι αναφέρει ότι τελικά ο Περδίκας αποφάσισε την ΜΗ ολοκλήρωση της νεκρικής πυράς του Ηφαιστίωνα. Βέβαια κάποιες παραγράφους παραπάνω μας την περιγράφει αναλυτικά.(??)
Μήπως τελικά αναφέρεται στον Ηφαιστίωνα και όχι στον ΜΑ, γιατί δεν ήθελε να συνδέσει το όνομα του ΜΑ με κάτι που τελικά δεν ολοκληρώθηκε?
Αναφέρει και κάτι για γκρέμισμα των τειχών της Βαβυλώνας.....

Καλό βράδυ προς το παρών

Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να ξαναμπώ στο blog σήμερα

vengaga είπε...

@ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ1
Πολλά μπράβο για την σκέψη σου!
@ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ1
@hellerion
Στο σημειο που αναφέρει για το υπαίθριο πέτρινο σύμβολο δόξας(λέων)
"τήν αυγή αποστίλβουσαν"...θέλω να σημειώσω οτι το σημείο αυτό πρέπει να είναι σταθερό(τύμβος Καστα)και οχι κινητό(αμαξα) για να βλέπει συνεχώς τήν ανατολή.

virgi είπε...

@ορυκτοςπλουτος
Κατ'αρχην χαίρομαι που καταλαβαίνεις το χιούμορ!!
Δεύτερον η εικόνα της μπουλντόζας δειχνει την βαρύτητα που αντιστοιχεί στα λόγια σου. :)
Λοιπόν για το θέμα.
Προσωπικά έπαψα να ασχολούμαι με την συγκεκριμένη σεισμική .Περιμένω την επόμενη.
Αλλά άσχετα με αυτο αφου θέλεις την γνωμη μου και σε ευυχαριστω για αυτο ,θα μεινω στην εξήγηση Πολυμενακου ότι το L1 είναι ταφικός διάδρομος δηλαδη τμημα του ταφικού μνημειου.Αν αυτο ειναι κατασκευη εξ ολοκληρου από τον Δεινοκράτη η πεοηπείρχε ως φυσική κοιλοτητα (σπηλαιο) η τεχνητή(ορυχειο) δεν μπορώ να σου πω.
Το σίγουρο είναι ότι ο τάφος που δείχνουν ειναι υπόδειγμα βασικού Μακεδονικού τάφου και το παραθέτουν ως αναφορά και το δηλώνουν ως τέτοιο . Και φυσικά ουδεμία σχέση έχουν οι διαστάσεις του και του αναληφθέντος μνημείου με αυτές του υπερμεγέθους L1 και Η1
Έχω διαβάσει πολλές φορές την τομογραφία και την Ελληνική και την Αγγλική έκδοση.
Όσο για το L2 δεν είναι ξεκάθαροι. Διαταραγμένο υλικό λένε.Μετατοπισμένο χώμα μάλλον.
Ας περιμένουμε την καινούργια μελέτη καλύτερα κατά την γνώμη μου.
Και πάλι ευχαριστώ.

virgi είπε...

@ορυκτοςπλουτος
*προϋπήρχε

Dazbaw είπε...

@Κορίνθιος

την δεύτερη φωτό πρώτη φορά την βλέπω...

φαίνεται ξεκάθαρα πάντως, έπειτα κι από τα λεγόμενα του ορυκτού πλούτου, ότι ο λόφος αποτελείται από επιχωμάτωση σε όλα τα ευδιάκριτα σημεία.ακόμη και στην κορυφή του και προς το κέντρο...

@Virgi

όπως είπε και ο ορυκτός τα ύψη και η σεισμική δεν είναι τροχοπέδη για το όνειρο...

Unknown είπε...

Μια ερώτηση προς όλους
γνωρίζει κανείς τις διαστάσεις του λόφου 133 που είναι δίπλα ?

oryktosploutos είπε...

@virgi 7:04

Ευχαριστώ.
Έχω το αγγλικό κείμενο Πολυμενάκου, δεν έχω το ελληνικό και το διάβασα μόνο πριν καμιά ώρα. Σελ. 153 κάτω δεξιά λέει για τα L1 & L2: "...loose material, probably fill of the trenches dug inside and around the tumulus.", το ερμηνεύω ως επίχωση σε εκσκαφές. Ο κάνναβος είναι 25x25μ, επομένως είναι αρκετά μεγάλες οι εκσκαφές (trenches) L1 & L2.
Η επόμενη διασκόπηση θα είναι περισσότερο στοχευμένη, οπότε θα δώσει πολύ περισσότερα στοιχεία.

ΥΓ Δεν είναι μπουλντόζα, τσάπα είναι, το πιο ευέλικτο μηχάνημα για όλες τις δουλειές :-)

Dazbaw είπε...

@oryktosploytos

[ότι αν ο λόφος Καστά έχει τελικά πωρόλιθο, αυτός μπορεί να εξορύχθηκε στα σημεία L2 & L3, τα οποία να γέμισαν στη συνέχεια με επίχωση κι εμφανίζονται στη διασκόπηση ως χαλαρό υλικό]

μήπως άλλα κτήρια επιχωματισμένα; σαν τον τάφο που βρήκαμε;από το ίδιο αμμώδες υλικό για να μην πέσουν από το βάρος;

oryktosploutos είπε...

@Kostas Georgiadis 7:22

To Google Earth έχει εργαλείο μέτρησης αποστάσεων, είναι ο χάρακας στα εικονίδια ή απ' το μενού-> Εργαλεία/χάρακας.
Αν δεν έχετε Google Earth, το κατεβάζετε από http://www.google.com/earth/.

Αν δεν το έχετε, κατεβάστε το οπωσδήποτε, είναι εξαιρετικό εργαλείο.

oryktosploutos είπε...

@Dazbaw 7:35

Αν ήταν κτήρια, τις λίθινες δομές θα τις εντόπιζε η μελέτη ως high velocity. Εδώ υπάρχει μόνο low velocity, μόνο χαλαρό υλικό. Επίχωση σε τάφρο, δείτε και το 7:31.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Anastasios Vourekas @oryktosploutos
Σας ευχαριστώ για την παρατήρησή σας. Και εύχομαι να βγεί το όνειρο σου πραγματικότητα!
@Petros @Erasitexnis
Πάρα πολύ καλή ανάλυση!!!
@ Poly Katri
Περιμένω τα νέα σου σχέδια!!
@virgi
Περιμένω την 3d απεκόνιση της καινούργιας γαιοσκόπησης!!
@ Effie
Σας εκτιμώ για το ήθος σας!! Πάντα η πιο προσγειωμένη!!! Και χαριτολογόντας σας θεωρώ η ¨μαμά¨ του ιστολογίου!!! :-)

Κορίνθιος είπε...

@dazbaw
Yπάρχει και αυτή:
http://prntscr.com/58nv6t
απο το amfipolinews...
Eντυπωση στα πρανη δεξια και αριστερα..
Δείχνει για εναν μεγαλυτερο κώνο.

Unknown είπε...

oryktosploutos
οκ ευχαριστώ

Dazbaw είπε...

@oryktosploytos

δηλαδή τάφοι...

αυτό καταλαβαίνω...

ένα όρυγμα με γέμιση από άμμο...

σε μεγαλύτερο ύψος όμως από την βάση του περιβόλου...

Dazbaw είπε...

@oryktosploytos

το ταφικό κτήριο που ανακαλύφθηκε και που βλέπουμε σήμερα, φαίνεται στην σεισμική;


@Κορίνθιος

μήπως τα πρανή έχουν σχηματιστεί έτσι από τις χωματουργικές εργασίες των αρχαιολόγων;

Κορίνθιος είπε...

Ανάμεσα στον Καστά και τον λοφο 133 έψαχνε ο Μόσχος Οτατζής(πρώην σύζυγος της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη),τα υπολείμματα της Εγνατίας Οδού,που δείχνει οτι τουλαχιστον μεχρι τους ρωμαικούς χρονους ηταν ενα πολυσυχναστο μερος...
@dazbaw
Δεν το νομιζω,γιατι υπαρχουν(δεξια)δέντρα και στο εμπρος μερος της φωτο,θαμνοι και βλαστηση.

Unknown είπε...

Γεια σε όλους . Θα ήθελα να μου πείτε αν εγω βλέπω μόνο κάτι σε μια φωτογραφία απο τον κόκκινο θάλαμο . Έχω την εντύπωση οτι είχε αναπαράσταση απο μάχη και επιγραφή . Έκανα μια επεξεργασία στο ιπαντ σε φωτισμό απο κάποια φωτογραφία που είχαν επεξεργαστεί σε ενα άρθρο . Απλα θα ήθελα να δείτε .Νομίζω κάτι γράφει . Καθώς επίσης εχει πρόσωπα . Κατω απο κύκλο 2-3 σαν να βλέπω άλογα αλλά δεν είμαι σίγουρος . Ίσως να ειναι και ιδέα μου ολα ... Τι να πω... http://prntscr.com/58ny8z

oryktosploutos είπε...

@Κορίνθιος 7:42

Είναι τραβηγμένη από το λόφο 133. Δεξιά το φυσικό χαμηλώνει προς το Στρυμόνα, στο βάθος φαίνεται το Παγγαίο.

oryktosploutos είπε...

@Dazbaw 7:46

Όχι τάφοι, τάφροι. Ένα "ρ", που κάνει όμως τη μεγάλη διαφορά. Μπορεί εκεί να είναι το αρχαίο λατομείο που ψάχνω τόσες μέρες.

Unknown είπε...

Chris Soulias
Πες μου τι βλέπεις.
Γιατί από το σημείο που έχεις κυκλώσει δεν διακρίνω κάτι. Ξέρεις αυτό που κάνουμε (έρευνα) έχει και τις παγίδες της. Πολλές φορές βλέπουμε αυτό που θέλουμε να δούμε ή δεν βλέπουμε το προφανές. Μιλάς για μάχη και επιγραφές. Προσπάθησε να επεκταθείς σε αυτό που βλέπεις.

oryktosploutos είπε...

@Dazbaw 7:52

Έχει ερμηνευθεί από προηγούμενους στα σχόλια, έχουν δοθεί και λινκς για φωτο, πως πρόκειται για τους χώρους Η6 και Η7. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω, το δέχομαι, αν και -αν θυμάμαι σωστά- οι αποστάσεις στη διασκόπηση Πολυμενάκου είναι κατά τι μεγαλύτερες απ' τις διαστάσεις του ταφικού μνημείου που είναι γνωστές. Ίσως τελικά παρουσιαστεί στη συνέχεια κι ο Θ4, για τον οποίο πολλοί μιλούν και μάλλον έχουν δίκιο; Ας δούμε τι θα πει επ' αυτού -αν πει- η Περιστέρη στις 29/11. Θεωρώ πως μάλλον δεν θα μας πει κάτι, περιμένοντας τη νεότερη διασκόπηση από την ομάδα Τσόκα.

Unknown είπε...

Μέσα σε κύκλο 3 υπάρχει κάποιος με περικεφαλαία και δείχνει σαν να κρατάει ακόντιο . Κύκλο 2 ένα πρόσωπο με μούσια . Κύκλο 1 υπάρχει πρόσωπο προφίλ με παράξενη περικεφαλαία ίσως ... Αριστερά απο το βέλος υπάρχουν Ελληνικα γράμματα .
Κωστας αυτά βλέπω .

Unknown είπε...

Chris Soulias
Τα σημεία που δείχνεις όντως μπορούν να <> ένα τέτοιο συμπέρασμα αλλά η ποιότητα της φωτογραφίας σε συνδυασμό με την όλη επιφάνεια μάλλον ξεγελάει. Αν προσέξεις οι γύρο περιοχές είναι γυμνές. Μια πιθανή ζωγραφική απεικόνιση θα έπρεπε λογικά να έχει μια ακολουθία. Δηλαδή, μια κεφαλή στο μέσο του πουθενά (2) και δίπλα μια άλλη (3) πολύ κοντά στην 2, σε άλλη όμως διάσταση (μικρότερη) δεν βγάζει νόημα. Εάν θα έκαναν ας πούμε ένα παζλ προσωπικοτήτων θα έπρεπε να υπάρχει συμμετρία. Εδώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο.Ποιο πολύ για παιχνίδια του χρώματος λόγο υγρασίας τα βλέπω. Έως ότου όμως πάρουμε καλύτερη εικόνα από τους θαλάμους (και εννοείτε συντηρημένους) κρατάμε τα πάντα.

Unknown είπε...

@oryktos ploytos, antilamogio ktl
Μια σύντομη παρατήρηση ερώτηση σχετικά με την διασκόπηση και τα "σήματα" που έχουν σημειωθεί στο χάρτη: αν τα σημεία "υψηλής ταχύτητας" είναι υψηλής πυκνότητας και άρα το σεισμικό σήμα ταξιδέυει με μεγαλύτερη ταχύτητα, τότε τα σημεία Η7, Η1, Η5 κτλ, ειδικά αυτά που αφήνουν ουρές (δηλαδή στην ουσία οι ουρές είναι artifacts, κάτι σαν "σκια" δηλαδή) τότε το Η7 δεν είναι χώρος, αλλά σημείο όπου υπάρχει κάποιος παχύς τοίχος ή βραχώδες σημείο. Αν το Η7 συμπίπτει με το βαθύτερο σημείο που έχει φτάσει η ανασκαφή, τότε ακριβώς πιο μέσα δεν υπάρχει χώρος αλλά τοίχος-βράχος. Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Συμφωνώ όμως ότι τα πιο χρησιμα συμπεράσματα θα βγουν από τις καινούριες μελέτες, και όπως είπε και η Μενδώνη, μελετούν τις αμέσως γειτονικές περιοχές των χώρων που ανακαλύφθηκαν, και στη συνέχεια το τύμβος γενικά. Νομίζω ότι προχωράνε σωστά πάντως, και περιμένουμε κια τις δηλώσεις σύντομα.

@ Effie, 13 Iουνίου 323
Έφη εκτιμώ αφάνταστα όλα σου τα σχόλια, και υιοθετώ απόλυτα το σχόλιο του 13 Ιουνίου 323!!

Unknown είπε...

...δεν είστε καλά κάποιοι εδώ μέσα. Όταν διαφωνείτε με κάποιον τον αποκαλείτε συνωμοσιολόγο,γραφικό και χωρίς παιδεία.
Μάλλον για πρώτη φορά ασχολείστε με τις αρχαιότητες στην Ελλάδα. Έχετε ποτέ επισκεφτεί τους πιο κοντινούς σε σας αρχαιολογικούς χώρους; Έχετε δει την πλήρη εγκατάλειψη, την βρωμιά και την ασέβεια στα αρχαία μνημεία ανά την επικράτεια;
Καμμία πινακίδα, καμμία πληροφόρηση,κρυμμένοι θησαυροί βλακωδώς καμουφλαρισμένοι για να μην τους θαυμάζουμε.
Δεν είναι κάποιο συνωμοσιολογικό σενάριο ή ανθελληνική στρατηγική,αλλά ανοησία, ανικανότητα και αντιεθνική συνείδηση των αξιωματούχων αιρετών και μη.
Έχετε προσπαθήσει ποτέ να επισκεφτείτε την Κασταλία πηγή στους Δελφούς;Μία πινακίδα και ένα λουκέτο θα σας απαγορεύσει την είσοδο "λόγω κατολισθήσεων".
Έχετε επισκεφτεί ποτέ τα αρχαία λουτρά στις Θερμοπύλες;Θα φρίξετε από την βρωμιά και τα σκουπίδια με το κτήριο της αστυνομίας παρα δίπλα σαν σκηνικό από ταινία τρόμου.
Έχετε δει ποτέ μια πινακίδα με την λέξη "Μακεδονία" στην εθνική οδό;
Είναι δυνατόν να μιλούμε ακόμη για Β.Μακεδονία και μακεδονική γλώσσα, με τους σκοπιανούς να κάνουν πάρτυ;
Πως να είμαστε σίγουροι σε μια τέτοια χώρα, μια χώρα της "συνωστισμένης Σμύρνης" και των καρατομημένων προτομών του Μ.Αλεξάνδρου.
Οι ψεκασμένοι με αντεθνική σκόνη είναι πολλοί και δυστυχώς κάποιοι μας κυβερνούν.

Unknown είπε...

Κωστα έχεις δίκαιο σε οτι λες . Υπάρχει φθορά , το σημείο είχε υγρασία και εχει υποστεί αρκετά ειδικά εκεί . Αλλά αν μεγαλώσεις την εικόνα , τα γράμματα νομίζω τα βλέπεις αρκετά εύκολα αριστερά . Το πάθος μας να ειναι κάτι μπορει να μας κάνει να βλέπουμε οπως είπες και πριν αυτο που φανταζόμαστε . Γιαυτο και δεν ειπα στην αρχή κάτι που εγω ´´ βλέπω ωςτε να δω αν κάποιος άλλος βλέπει κάτι ίδιο η ειναι δική μου ιδέα , ώστε να μην δίνω παραπλάνηση με το να ψάχνει κανεις αυτο που εγω λέω . Θα είχε επιτυχία να το βλέπει και άλλος . Ίσως ειναι δική μου ιδέα και δεν θα ήθελα να μπερδεύω την έρευνα σας η οποία ειναι απίστευτη . Να εισαι καλα .

george είπε...

@DHMHTRHS

NAI DHMHTRH, KALA TA LES, ETSI YPOQETW TWRA KAI DYO MHNES KAI EXW KANEI AYTO (KASTA- HFAISTIONA, KAI 133 - ALEXANDRO TH BASH THS THEORIAS MOY. PLEON DEN EXW KAMIA AMFIBOLIA.

S' EYXARISTW POLY GIA THN SKEPSH SOY.

Effie είπε...

@βίκυ
Πολύ δύσκολο να φτιάξει κανείς μια "ψεύτικη μούμια". Από τι; κερί; δεν ξέρω τι να πω. Το ταριχευμένο δέρμα πάντως είναι πολύ εύθραυστο χωρίς υποκείμενα οστά, αλλά και πολύ σκούρο λόγω της διαδικασίας. Ειλικρινά δεν έχω ιδέα, πέραν της εξήγησης που σου έδωσα πριν. Το περίεργο είναι ότι η ταρίχευση αφυδατώνει το δέρμα (όσοι έχετε δει μούμιες θα καταλαβαίνετε), έτσι η περιγραφή του Καίσαρα (με το πρόσωπο σαν από άγαλμα Λύσιπου) ταιριάζει περισσότερο (αν είναι αληθινή) σε κάποιου είδους μάσκα από κερί ή κάποιο άλλο υλικό που να μιμείται το δέρμα. Είναι πιθανό να είναι και μη αληθής η όλη περιγραφή, αλλά θρύλος. Διαλέγεις και παίρνεις.....
@23 Ιουνίου 323 & Αnastasios Vourekas
Εδώ η "μαμά του ιστολόγιου", που σας ευχαριστεί για τα καλά (;) σας λόγια και παρακαλεί -23 Ιουνίου- να της απευθύνεστε στον ενικό! Το ερωτηματικό πάει σε...υπαινιγμό ηλικίας, φανέρωσα τρομάρα μου τη δική μου με όσα γράφω μάλλον..... Πάντως στην ηλικία των περισσότερων από σας δεν είμαι! Να είστε πάντα καλά "παιδιά μου"!

virgi είπε...

@ Προς όλους

Ο Βιτρουβιος αναφέρει ότι ο Δεινοκράτης ήταν από την Μακεδονία και μοιραζόταν τον τόπο καταγωγής με τον Αλέξανδρο.Ενώ οι Ιστορικοί που διαφωνούν και ως προς το όνομα, λένε ότι καταγόταν από την Ρόδο.
Χμμμ ενδιαφέρον!!!

Τείνω να πιστέψω τον Βιτρούβιο γιατί αυτός ενδιαφερόταν πραγματικά και μελέτησε πολύ για τους Ελληνες αρχιτέκτονες και το έργο τους, ενώ οι ιστορικοί τον αναφέρουν αναγκαστικά και συνδυαστικά με τα γεγονότα.


virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dazbaw είπε...

@Chris Soulias

για τις απεικονίσεις δεν νομίζω
για τα γράμματα κάτι πρέπει να υπάρχει...

φαίνονται ανάγλυφα και όχι σκαλιστά...

@Kostis Kal

σωστός...έπιασες τις ήπιες περιπτώσεις όμως...υπάρχουν περιοχές 10 φορές χειρότερες...από την Λιβαδειά και το τροφώνιο, την Αρκαδία και το Λυκαίο μέχρι την πηγή Στύγα και όλη την περιοχή του Αχέροντα στην Ήπειρο...ας μην κάνουμε τέτοια κουβέντα καλύτερα...στο θέμα μας :)

Petros είπε...

@Anastasios Vourekas
Τα Η1-Η7 όντως αντιπροσωπεύουν κάποιο παχύς τοίχο ή βραχώδες σημείο. Θεωρώντας ότι ο υπόλοιπος φυσικός λόφος έχει μια ομοιόμορφη πυκνότητα αλλά και το επιχωματωμένο μια πιο αραιή αλλά και πάλι ομοιόμορφη πυκνότητα. Αυτόματος τα σημεία αυτά συνιστούν μεγάλο ενδιαφέρων ιδιαίτερα όταν 2 εξ αυτών έχουν αποκαλύψει τις σφίγγες μέχρι Θ3.
Τυχαίο βραχώδες σημείο δεν μπορεί η λογική μου να θεωρήσει το Η1 που είναι σχεδόν στο κέντρο ενός τύμβου που ξαφνικά εμφανίζετε στα 87,5μ ενώ προηγούμενος δεν υπήρχε ( α και παρεμπίπτοντος σε άυτο το ύψος βρίσκονται και άλλες 4 παρόμοιες ¨κατασκευές¨ η βραχώδες σημεία . Ούτε μπορώ να θεωρήσω 25μετρο σημείο που ούτε στα 90 αλλά ούτε στα 85 μέτρα αφήνει tails ως βράχο. ΕΚΤΟς ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΒΕΛΙΣΚΟς 

@virgi
Οπως λεμε και στην Κύπρο Την χολήν έσχεις τιν γιόρκην
Άσε και κανένα άλλο να ονειρευτεί. Ελπίζω δε τα όνειρα μου να είναι συνέχεια της λογικής μου με ελεύθερες πινελιές
@ Dazbaw @ oryktosploytos @Poly Katri
Το μόνο περίεργο είναι τα Η5 Η2 Η1 δεν φαίνεται να επικοινωνούν. Οπότε η μιλάμε για κτίσματα που σφραγίστηκαν με την δημιουργία του τύμβου η πάμε πιο κάτω από 85μ για διαδρόμους μεταξύ τους

kiki είπε...

@virgi
Πολύ ενδιαφέρων αυτό με τον Βιτρούβιο και αν αναλογιστούμε ότι ο Δεινοκράτης πρότεινε στον Αλέξανδρο το όρος Άθως που σημαίνει ότι το γνώριζε καλά δένει ακόμα περισσότερο να είναι αλήθεια

Unknown είπε...

@ Petros
ok, τώρα διάβασα και το προηγούμενο αναλυτικό σου σχόλιο, και καταλαβαίνω καλύτερα, και συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου. Πόλύ καλή δουλειά έκανες στην αποκωδικοποίηση τον τομογραφιών! Δυστυχώς θα ήθελα να έχω λίγο περισσότερο χρόνο να διαβάσω και εγώ την εργασία αλλά έχω ένα κάρο δουλειά...

Θεανώ είπε...

@ορυκτοςπλουτος

Για τα 2000 περίπου κυβικά του περιβόλου και ας πούμε άλλα 1000 του τάφου χρειαζόμαστε μια περιοχή λατόμησης περίπου 30Χ30 με 3-3,5μ ύψος.
Αυτό βέβαια να πήραν όλο τον πορόλιθο από τον Καστά, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να πήραν όσο βρήκαν από τον Καστά και το υπόλοιπο από το Γυμνάσιο.
Βέβαια όλα αυτά είναι θεωρητικά όμως το σημαντικό είναι ότι οι low velosity περιοχές υπάρχει και μια πιθανότητα να είναι τάφροι εξόρυξης.
'Ισως μάλιστα αυτοί οι τάφροι να είχαν διπλή χρήση, αφενός να πάρουν τον πορόλιθο για τον γνωστό τάφο αφετέρου να ανοίξουν δρόμο για το εσωτερικό του λόφου όπου σε φυσική ή τεχνητή κοιλότητα υπάρχουν πιο προστατευμένα ευρήματα. Λίγο τραβηγμένο σενάριο απλά το παρουσιάζω σαν ενδεχόμενο.

Nikias είπε...

Αλλο ένα ωραίο άρθρο με εντυπωσιακή φωτογραφία http://peritexnisologos.blogspot.gr/2014/11/blog-post_20.html?m=1

Unknown είπε...

Ο/Η oryktosploutos
Αγαπητε μου,απο οτι καταλαβα εισαι της δουλειας ,οπως λενε
.
Μηπως θα μπορουσες να κανεις ενα κυβισμο του χρησιμοποιηθεντος μαρμαρου και των πορολιθων,και μετα σημερινα δεδομενα και εργαλεια που διαθετουμε ποσος ειναι ο χρονος παραγωγης τους,χωρις την επεξεργασια.
Αν μπορεις και θελεις να χρονομετρησεις και την επεξεργασια τους θα μου ελυνες πολλες αποριες.....
Αν καταλαβες ψαχνω να βρω τον χρονο εξορυξης και κατασκευης του ολου μνημειου ,σε σχεση με τον θανατο του ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ και του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Θα περιμενω την απαντηση σου με αγωνια....ισως σε οδηγησω και εσενα σε ορισμενες δικες μου σκεψεις,αν με βοηθησεις.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Zibi είπε...

Για να δούμε αύριο κ.Τασούλα, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος!

Βίκυ είπε...

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σουητωνιος (2ος αιώνας μ.Χ.)

ΕΡΓΟ: Vita Divi Augusti, 18.1

Per idem tempus conditorium et corpus Magni Alexandri, cum prolatum e penetrali subiecisset oculis, corona aurea imposita ac floribus aspersis veneratus est consultusque, num et Ptolemaeum inspicere vellet, regem se voluisse ait videre, non mortuos.
Περίπου την ίδια εποχή [30 π.Χ.] ο Αύγουστος διέταξε να φέρουν ενώπιόν του τη σαρκοφάγο και τον νεκρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όταν τον έφεραν από τον μυχό όπου φυλασσόταν και τον είδε, τον τίμησε τοποθετώντας στο σώμα του χρυσό στεφάνι και ραίνοντάς τον με λουλούδια. Όταν μάλιστα τον ρώτησαν κατά πόσον ήθελε να δει και τους Πτολεμαίους, απάντησε: «Βασιλιά θέλησα να δω, όχι νεκρούς».

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Διων Κασσιος (3ος αιώνας μ.Χ.)

ΕΡΓΟ: Ῥωμαἱκὴ Ἱστορία (Historia Romana), 51.16.5

καὶ μετὰ ταῦτα τὸ μὲν τοῦ Ἀλεξάνδρου σῶμα εἶδε, καὶ αὐτοῦ καὶ προσήψατο, ὥστε τι τῆς ῥινός, ὥς φασι, θραυσθῆναι· τὰ δὲ δὴ τῶν Πτολεμαίων, καίτοι τῶν Ἀλεξανδρέων σπουδῇ βουληθέντων αὐτῷ δεῖξαι, οὐκ ἐθεάσατο, εἰπὼν ὅτι “βασιλέα ἀλλ’ οὐ νεκροὺς ἰδεῖν ἐπεθύμησα”.
Μετά από τα γεγονότα αυτά [ο Οκταβιανός είδε το σώμα του Αλεξάνδρου και μάλιστα το άγγιξε, έτσι ώστε ένα κομμάτι από τη μύτη του, όπως λένε, να αποκοπεί. Κι όταν οι Αλεξανδρείς επεδείκνυαν ιδιαίτερη προθυμία να του δείξουν και τους νεκρούς των Πτολεμαίων, αρνήθηκε αυτό το θέαμα, λέγοντας: «Βασιλιά πεθύμησα να δω, όχι νεκρούς».
Εφη
Το περίεργο είναι ότι η ταρίχευση αφυδατώνει το δέρμα (όσοι έχετε δει μούμιες θα καταλαβαίνετε), έτσι η περιγραφή του Καίσαρα (με το πρόσωπο σαν από άγαλμα Λύσιπου) ταιριάζει περισσότερο (αν είναι αληθινή) σε κάποιου είδους μάσκα από κερί ή κάποιο άλλο υλικό που να μιμείται το δέρμα_
συ ειπας_________________

oryktosploutos είπε...

@Anastasios Vourekas 8:56

Δεν είμαι σίγουρος πως το Η7 συμπίπτει με το βαθύτερο σημείο που έχει φτάσει η ανασκαφή. Δείτε και το 8:22 για τις διαστάσεις. Πάντως δίπλα στο Η7 βρίσκεται το L1, και αν εκεί ήταν το αρχαίο λατομείο (δείτε τα πιο πάνω σχόλια), τότε μεταξύ Η7 και L1 θα βρεθεί πωρόλιθος του λόφου Καστά.

virgi είπε...

Για περισσότερες πληροφορίες για Δεινοκράτη την καταγωγή το όνομα και το έργο του από τον Βιτρουβιο στο Vitruvius: Writing the Body of Architecture
by Indra Kagis McEwen
2ο Κεφάλαιο σελ. 133 και μετά.

http://digitool.library.mcgill.ca/view/action/singleViewer.do?dvs=1416602013524~587&locale=el&show_metadata=false&VIEWER_URL=/view/action/singleViewer.do?&DELIVERY_RULE_ID=6&adjacency=N&application=DIGITOOL-3&frameId=1&usePid1=true&usePid2=true


@Πετρο
Ε όχι και χολή!!! :))))))))))))))) Χιουμορ.!!
Και όνειρα γλυκά.Αν βγουν και αληθινά κέρδος για όλους.Μαζί σου είμαι όχι απέναντι.

oryktosploutos είπε...

@Θεανώ 10:24

Δεν είναι καθόλου τραβηγμένο σενάριο, το έχω πει στο 6:22. Τα κενά L1 και L2 (λάθος έγραψα L3, εκεί είναι ο περίβολος) έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις για να είναι το αρχαίο λατομείο. Αλλά εξακολουθούμε να μην ξέρουμε αν εκεί υπάρχει πράγματι πωρόλιθος ή όχι.

oryktosploutos είπε...

@Katinaki Katina 10:44

Περίμετρος περίβολου 498μ, ύψος 3μ, πάχος 1μ(;) = 1500 κυβικά μέτρα μάρμαρο. Κάπου διάβασα και για 2500 κυβικά, αλλά μου φαίνεται πολύ. Κι άλλα 2000 κυβικά μέτρα ο τοίχος πωρόλιθου από μέσα. Αλλά δεν έχω ιδέα με ποιο τρόπο έβγαζαν τότε τα μάρμαρα και τον πωρόλιθο, δεν έχω διαβάσει ποτέ κάτι σχετικό. Σήμερα χρησιμοποιούμε μαρμαροκοπή με διαμαντοφόρο σύρμα και εκσκαφείς σαν αυτό της φωτο μου, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να είχαν κάτι τέτοιο. Λυπάμαι, δεν βοηθώ, αλλά ίσως κάποιος άλλος να ξέρει περισσότερα.

Unknown είπε...

Όλο στο χώμα κοιτάμε. Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε και λίγο προς τον ουρανό?

Μήπως ο χάρτης που ψάχνουμε υπάρχει ήδη?
Δείτε αυτό και πείτε μου.

http://prntscr.com/58qg02

Είναι σύμπτωση η απόσταση αναμεσα στο Denebola και στο σημείο 'υ'?

Θεανώ είπε...

Από μια γρήγορη αναζήτηση για αρχαία λατομεία βρήκα αυτό
https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.cretalive.gr%2Fculture%2Fview%2Farchaia-latomeia-tropoi-diaswshs%2F151286&ei=5KxvVOCHNuH8ywOtzYLADQ&usg=AFQjCNFfXxLFx40n7V3YHjnaag2Bn5_bjQ&sig2=0FDxS68NTS8uVLNyBfqdJQ&bvm=bv.80185997,d.ZWU

και αυτή την κατατοπιστικότατη εικόνα
http://www.newscreta.gr/images/afisalatomeia.JPG

Unknown είπε...

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BF
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
βρηκα και εγω κατι λιγα για την εξορυξη ,αλλα οχι πολυ ειδικα.
Αν παρουμε σαν δεδομενο τα στατιστικα της σημερινης παραγωγης ενος λατομειου νομιζω οτι μονο η εξορυξη θα παρει πανω απο ενα χρονο τουλαχιστον ....βρηκα δεδομενα σε τονους παραγωγης περιπου 2000 τονοι σε ενα χρονο,αρα περιπου 1000 κυβικα παντα στα σημερινα δεδομενα....
ΟΚ ευχαριστω και παλι....
Τωρα αν αναρωτιεσαι το γιατι ολα αυτα ;
Θεωρω την εντολη ,χρηματοδοτηση κατασκευης του ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ,αλλα για αλλο σκοπο και οχι για την ταφη του ΗΦΑΙΣΤΙΟΝΑ και ποσο μαλον του ιδιου, τα εχω πει παλαιοτερα αυτα και θεωρω οτι το εργο ολον εγινε για αλλο σκοπο και ΙΣΩΣ τελικα μια και υπηρχε να εταφησαν εκει και οι υπολοιποι...

καλη συνεχεια σε ολους και ευχαριστω

Unknown είπε...

κανένας αρχαιο-αστρονόμος στην παρέα?

ο αστερισμός του λέοντα συνδέει άλλωστε Μέγα Αλέξανδρο και Δεινοκράτη στην Αλεξάνδρεια.

oryktosploutos είπε...

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/blog-post_944.html

Ενδιαφέρον.

Unknown είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη
Μεταφέρεις τρισδιάστατο χώρο σε δυο διαστάσεις και με τυχαίο τρόπο ενώνεις σημεία και μετά τα απεικονίζεις όπως θέλεις στον λόφο!!!Αν θέλεις δες ντοκιμαντέρ του σαγκάν. Τα λέει απλά και κατανοητά. Να τονίσω ότι είμαστε στον 21 αιώνα!

Unknown είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη
Για να μην πω ότι μεταφέρεις τετραδιάστατο χώρο και γίνει....

vagkalf07 είπε...

Περιμενοντας Τασουλα και Περιστερη..
Το σιγουρο:Κατασκευαστης Δεινοκρατης,τελευταιο τεταρτο του 4ου πχ αιωνα ,κρατικο εργο.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ(ολα καλα)

Σεναριο 1ο
Βρεθηκε τελικα μεσα στον ταφο,και μεσα απο την επιχωση και τον διαφραγματικο τοιχο..το επιστημονικο ξυλο θα υπαρξει αλλα μετριασμενο γιατι εχει συμβει ΠΟΛΛΕΣ φορες τετοιες γραπτες στηλες απο αλλα εργα να βρεθουν στο εσωτερικο αλλων ταφων και μνημειων(οσο πιο εξω εχει βρεθει η επιγραφη τοσο καλυτερα για την αξιοπιστια της)

Σεναριο 2

Δεν υπαρχει τετοια επιγραφη αλλα ο Λεωντας που η βαση του βρεθηκε στην κορυφη του τυμβου...μπλαμπλαμπλα..και το μετρο του δεινοκρατη που συνανταμε και στα τειχη της αλεξανδρειας ..μπλα μπλα μπλα...το πολυ επιστημονικο ξυλο αναποφευκτο.



Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
oryktosploutos είπε...

@Katinaki Katina 10:44 & 11:32
@Θεανώ 11:30

http://www.osme.8m.com/marblequarring.htm

22 ώρες συνεχούς δουλειάς από δύο άτομα για να ανοίξουν οι αρχαίοι αυλάκι μήκους 1 μέτρου και να κάνουν τις τρύπες για τις σφήνες. Μπορούμε βάσιμα να θεωρήσουμε ότι άτομα/δούλοι πρέπει να υπήρχαν σε επάρκεια, αλλά πρέπει να υπάρχει και χώρος να αναπτυχθεί το εργοτάξιο. Ένας χώρος 30x30μ (για τον πωρόλιθο) πόσους εργάτες/δούλους να χωράει; 20; Πόσες ώρες τη μέρα να δούλευαν; 10; Αν εξόρυσσαν έναν όγκο, έπειτα μπορεί να τον τεμάχιζαν πιο δίπλα, με επιπλέον προσωπικό.

Unknown είπε...

@ ioanna krasi
Τι ακριβώς σας ενόχλησε?
Η αστρονομία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα αρχαία μνημεία και πολλά από αυτά (βλ. πυραμίδες Γκίζα με τον αστερισμό Ωρίωνα) είναι αποτύπωση σώματος αστεριών στη γη (Hancock/Bauval). Τελευταία η επιστήμη της αρχαιο-αστρονομίας έρχεται να δώσει απαντήσεις στα γιατί των αρχαιολόγων.
Ο Δεινοκράτης πάντως κοιτούσε τα αστέρια. Εσείς ακόμη στον Σαγκάν είστε?

ιοαννα είπε...

Προς Virgi : Συγχαρητήρια για τις σπάνιες πληροφορίες που εντόπισες σχετικά με την καταγωγή του Δεινοκράτη. Επαυξάνουν σε σημαντικότατο βαθμό, το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε όλοι στον σωστό δρόμο....Όλα δείχνουν τον ΜΑ. Όλα τα στοιχεία, που συγκεντρώνονται, από έρευνες κ μελέτες, καταλήγουν σ΄αυτόν, κ είσαι μία από εκείνους που με την δουλειά σου κ την έρευνα σου, συνέβαλες τα μέγιστα.

PS. Αδυνατώ να αντιληφθώ την μικροψυχία κάποιων καθώς κ το έλλειμα παιδείας κ πολιτισμού, που επιδεικνύουν, έναντι συνοδοιπόρων, εντός αυτού του χώρου.... Τόσο δύσκολο είναι να αποδώσετε τα εύσημα στην θετική δουλειά κάποιου ???

Μαρία Γ. είπε...

@ Σουλτάνα

..."Ο Λέοντας κατά την μυθολογία δεν είναι άλλος από το Λιοντάρι της Νεμέας. Συνδέεται λοιπόν άμεσα με τον μεγάλο ήρωα της αρχαίας Ελλάδας τον Ηρακλή.."

..."Μάλιστα το λαμπρότερο αστέρι του ο Βασιλίσκος ή Regulus που βρίσκεται στη θέση της καρδιάς του Λέοντα είχε ιδιαίτερη σημασία για τους αρχαίους αφού θεωρείτο βασιλικό άστρο..."
http://www.astrovox.gr/leo.html

Unknown είπε...

@Μαρία Γ.
ευχαριστώ πολύ

Μαρία Γ. είπε...

Και περισσότερα εδώ
http://astromonos.blogspot.gr/2013/04/11.html

Μαρία Γ. είπε...

..."Ο πιο λαμπερός τριπλός αστέρας είναι ο α Λέοντος, ο Βασιλίσκος δηλαδή, που πρώτος ανέφερε ο Πτολεμαίος, και τελικά άλλαξε (πάλι ύστερα από εκβαρβαρισμό και εκλατινισμό) σε Regulus. Το όνομα όμως του Πτολεμαίου, προερχόταν προφανώς από τους Μεσοποταμίους, αφού εκεί ονομαζόταν «Σάρου», δηλαδή «Βασιλιάς», ενώ στην αρχαία Περσία ήταν ένας από τους τέσσερις βασιλικούς αστέρες, τους τέσσερις Φύλακες του Ουρανού. Για τους λαούς του Ευφράτη, ήταν ο «Γκουσμπαρα», δηλαδή «η Φλόγα» ή «η Κόκκινη Φλόγα του Σπιτιού της Ανατολής..."

Santzos είπε...

@@
-Κάτι που είχα σώσει πριν καιρό,σχετικά με τον αστερισμό του λέοντα και την Αμφίπολη.

http://i59.tinypic.com/6rhnc6.jpg

kiki είπε...

@Virgi
είναι εντυπωσιακό επισημαίνει κιόλας πως άλλος είναι ο Δεινοκράτης που είναι απο τη Μακεδονία και άλλος ο Χειροκράτης που είναι απο τη Ρόδο

vagkalf07 είπε...

@ Poly Katri
21 Νοεμβρίου 2014 - 11:53 μ.μ.

ο τριγωνισμος σου με τσιτωσε απο την πρωτη στιγμη που τον δοκιμασες στην φωτογραφια του ΕΝΑ chanell και ναι εχεις πιθανοτητα...προσωπικα ομως πιστευω οτι το πολυ των κτισματων ειναι στο τεταρτημοριο 3-0-6 στραμμενο μερικες μοιρες αριστεροστροφα ,,γιατι εφοσον υπηρξε διαθεση αποκρυψης των μνημειων του λοφου και νομιζω οτι ακομη και ο δεινοκρατης να ειναι ο βασικος δημιουργος καποιος αλλος ολοκληρωσε την αποκρυψη οπως φαινεται απο την ετεροχρονισμενη ταφη που βρεθηκε στον θ3...αυτος λοιπον ο συνεχιστης της αποκρυψης θα πατουσε στην ιδεα που εμφανιζεται και στον τυμβο της βεργινας...ολα σε ενα τεταρτημοριο σχετικα κοντα..συν τοις αλλοις στο κεντρο αν δεν υπαρχει φυσικος βραχος στο εσωτερικο δεν μπορει να αντεξει στατικα κτιριο.Μπραβο για την προσπαθεια σου!ελπιζω να επαληθευτεις.

hylap-vn είπε...

Συνέντευξη Μενδώνη σε βουλγαρικό (??) σαιτ.
https://www.youtube.com/watch?v=lg_u8mz1btM
Από δίπλα και η Παναγιωταρέα.

Antilamogio είπε...

@Εμπεδιώτες:

Αγαπητοί κι αγαπητές θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για τις σκέψεις σας!

Διαβάζω τις αναρτήσεις του Εμπε και τα σχόλιά σας και...

..."ακούω" τους εργάτες που λαξεύουν την πέτρα στο αρχαίο λατομείο!
...τους "βλέπω" να χτίζουν την περίβολο! Τους τοίχους!
..."διακρίνω" τους γλύπτες που φτιάχνουν τις Μαινάδες! Τους καλλιτέχνες που γεννούν ψηφίδα-ψηφίδα αυτό το υπερθέαμα!

Με ταξιδεύετε! Με αρμάμαξες-τάφους! Στην Ιστορία! Ακόμα και σε ...Αστερισμούς! [τι σκέψη κι αυτή τώρα!]

Θέλω να ξέρετε ότι σας είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για το Ταξίδι! Συνεχίστε..

Unknown είπε...

@Vagkalfo

Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου! Έχεις δίκαιο που λες ότι είναι πιθανό όλοι οι τάφοι να είναι σε ένα τεταρτιμόριο. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είχα ενθουσιαστεί με την διασκόπιση Πολυμενάκου. Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντάς την διασκόπιση και συγκρίνοντας τους πίνακες, και γνωρίζοντας ότι ο τύμβος Καστά από μόνος του είναι ένα αίνιγμα σε σχέση με τη δομή και το πέτρωμά του, κατάλαβα ότι τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας είναι ελάχιστα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι κρύβει.... Εύχομαι η επόμενη διασκόπιση να είναι πιο διαφωτιστική... αν μας την δείξουν!!!

Unknown είπε...

Σε ένα blog που μερικοί έχουν φτάσει σε σημείο να αναφέρουν διδακτορικές διατριβές!!!!(έγκυρες επιστημονικές έρευνες) θεωρώ ότι είναι υψηλού επιπέδου.

@Σουλτάνα Κιριβατάκη
Η αστρονομία είναι άμεσα συνδεδεμένη… μάλλον η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ!!!!
Τελευταία η επιστήμη της αρχαιο-αστρονομίας… μάλλον η ΑΡΧΑΙΟΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
Από WIKI
Ο Καρλ Έντουαρντ Σαγκάν, ήταν αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός, συγγραφέας εκλαϊκευμένων επιστημονικών έργων και ενός έργου επιστημονικής φαντασίας, του Contact (1985), πάνω στο οποίο βασίζεται η ομώνυμη ταινία του 1997. Επίσης υπήρξε συνιδρυτής της επιστήμης της αστροβιολογίας. Ο Σαγκάν δίδαξε στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έως το 1968, όταν και μετακόμισε στο πανεπιστήμιο Κορνέλ

Graham Hancock is a British writer and journalist(ooooooooooo). Hancock specialises in unconventional theories[1] involving ancient civilisations, stone monuments or megaliths, altered states of consciousness, ancient myths and astronomical/astrological data from the pas

Robert Bauval is a Belgian author, lecturer, and Ancient Egypt researcher(ooooooooo)
@ Poly Katri
Μετρώντας την απόσταση από το Η1 στο Η3….Δηλαδή από πού? Ξεκίνησες από το κέντρο? (ποιο κέντρο?)η από κάποιο σημείο της περιμέτρου η από κάποιο εσωτερικό σημείο.. Αν ξεκινήσεις από το Βόρειο πόλο και χάσεις μια μοίρα θα βρεθείς πολύ μακρια από εκεί που θέλεις να πάς.
Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε με περίπου και μετά να βγάζουμε συμπεράσμα!

vagkalf07 είπε...

@ Poly Katri

εκανα bοokmark την εμπνευση σου...αυριο θα πιω καφε παρεα μαζι της ..

Nafsimaxos είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη

Αρχαιοαστρονόμος δεν είμαι αλλά είμαι ερασιτέχνης αστρονόμος!

Σχετικά με τον αστερισμό του Λέοντα.

Είναι ο πέμπτος από τους ζωδιακούς αστερισμούς και ένας από τους πιο μεγάλους και ευδιάκριτους αστερισμούς του ανοιξιάτικου ουρανού.
Πιο λαμπρός αστέρας είναι ο α Leonis, o Βασιλίσκος του Πτολεμαίου (πρόκειται για τον Κλαύδιο Πτολεμαίο, όχι κάποιον από τους Πτολεμαίους που μας έχουν απασχολήσει εδώ στο blog), που κατάντησε ύστερα από εξαραβισμό και εκλατινισμό σε Regulus, δηλαδή Βασιλίσκος εκλατινισμένος. Το όνομα, όμως, του Πτολεμαίου προφανώς προερχόταν από τους Μεσοποτάμιους, αφού ονομαζόταν εκεί «Σάρου», «ο Βασιλιάς» και ήταν ο 15ος εκλειπτικός αστερισμός των Βαβυλωνίων. Στην Αρχαία Περσία ήταν ένας από τους τέσσερις βασιλικούς αστέρες, τους τέσσερις Φύλακες του Ουρανού.
Στην αστρονομία των λαών του Ευφράτη ήταν ο ΓΚΟΥΣ.ΜΠΑ.ΡΑ., η φλόγα, η Κόκκινη Φλόγα του Σπιτιού της Ανατολής.
Ο Λέων των αστερισμών είναι, σύμφωνα με την Μυθολογία, το Λιοντάρι της Νεμέας, το οποίο σκότωσε ο Ηρακλής και κατέληξε στον ουρανό. Ο Manilious, όμως επειδή το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς των ζώων, το συνδέει με τον Δία (Jovis et Junovis Sidus).
Αλλά η ιστορία του Λιονταριού στους αστερισμούς συνδέεται με τον Ήλιο. Ο Ήλιος είναι το σύμβολο της νίκης, του φωτός και συνδέεται έτσι με το λιοντάρι μυθολογικά αλλά και αστρονομικά.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο του Χαρίτωνα Τομπουλίδη «ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ, Η Ιστορία και η Μυθολογία των Αστερισμών»

Το Λιοντάρι της Νεμέας σχετίζεται άμεσα με τον Ηρακλή, ήταν ο πρώτος του άθλος. Η συσχέτιση με Μ. Αλέξανδρο και Ηρακλή είναι γνωστή…

Σουλτάνα δεν γνωρίζω κατά πόσο οι Αρχαίοι Έλληνες προσπαθούσαν να «μεταφέρουν» την «εικόνα» του ουρανού στο έδαφος, δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό.


@ ioanna krasi

Οι αρχαίοι δεν αντιλαμβανόντουσαν το τρισδιάστατο των αστερισμών όπως το γνωρίζουμε εμείς σήμερα. Και στην περίπτωση των πυραμίδων της Αιγύπτου είναι φανερό πλέον πως προσπάθησαν να αποτυπώσουν στο έδαφος αυτό που έβλεπαν στον ουρανό.

http://www.astrosynedrio2007.gr/praktika/chapters/Vergos.pdf

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Kostis Kal

Επειδη απο τα συμφραζομενα,θεωρω πως αναφερεσαι μεταξυ αλλων και σε μενα-καλο ειναι να δειχνεις το συνομιλητη σου και να μη μιλας γενικα και αοριστα!
Για να τα πιασουμε ενα -ενα τα επιχειρηματα σου.
1.Οχι απλως ασχολουμαστε με αρχαιοτητες,αλλα σπουδασαμε τις αρχαιοτητες στο Πανεπιστημιο,γιατι αυτο ηταν το ονειρο της ζωης μας.Και βεβαια μεχρι σημερα,οχι απλως επισκεφτομαστε αρχαιολογικους χωρους,αλλα θρησκευουμε κιολας,οντας κοινωνοι της ΠΑΤΡΩΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.
Εχουμε δει δε και ασεβεια και βρωμια-οχι παντου-αλλα ειδαμε.
Εχουμε δει ομως και καποιους νεοελληναραδες,να φουμερνουν κι αφου φουμαρουν,να πετουν κατι γοπες-ναα τοσες με το συμπαθιο-πανω στα αρχαια!
Εχουμε δει επισης κατι σακκουλες απο τυροπιτες κι απο κρουασαν,μαζι με κατι μπουκαλια αναψυκτικων,να τα καταναλωνουν την ωρα της επισκεψης και να τα ριχνουν οπου βρουν!
Αφηνουμε δε τις περιπτωσεις οπου τα αρχαια ειναι μεσα στον ιστο των πολεων.
Εκει οχι απλως ειδαμε τα προηγουμενα,αλλα πολυ περισσοτερα!
Και τωρα θα σε ρωτησω ευθεως.
Αυτα τα πεταξε ο εκαστοτε πρωθυπουργος,υπουργος,υφυπουργος,δημαρχος-αυτους ξερω εγω για κρατουντες-ή καποιοι που παριστανουν τους πολιτες?
Για παμε παρακατω!
Ολοι μας εχουν δει αποκομιδη σκουπιδιων απο τα απορριματοφορα τα βραδυα και βλεπουμε ποσο σωστα γινεται! Δε μενει ουτε χαρτακι κατω!
2.Πινακιδες στις περισσοτερες των περιπτωσεων υπηρχαν.Αλλα κατι καλοπαιδα ειτε τις εκλαμβαναν ως στοχους για να εξασκουνταιστο σημαδι,ειτε ως καμβα ζωγραφικης για να ζωγραφισουν,ειτε ως σελιδα τετραδιου για να γραψουν!
Ειναι δε τοσο "βλακωδως καμουφλαρισμενοι" που του καμουφλαρισαν(!) αφου πρωτα τους ανεσκαψαν!
Δηλαδη αν ηταν να τους καμουφλαρουν(!) γιατι δεν τους αφηναν καμουφλαρισμενους(!),απο τα χωματα των αιωνων και τους ανεσκαψαν??
Αν δεν κανω λαθος καποιοι "ανικανοι ,ανοητοι,αντεθνικοι κρατουντες αιρετοι και μη" υπεγραψαν τα σχετικα κονδυλια για τις ανασκαφες!
3.Οντως εχω επισκεφθει οχι μια,αλλα πολλες φορες τους Δελφους και κανεις δε μου απαγορευσαι την εισοδο.Τωρα τι να κανουμε που στην Κασταλια πηγη απαγορευεται λογω κατολισθησεων!
Μ'αφηνουν ομως να μπαινω και μεσα στο νεκρομαντειο του Αχεροντα και στο Τροφωνιο ανδρο! Εκει γιατι δεν το απαγορευουν? Και επειδη ειδα και τον Dazbaw πιο κατω να ισχυριζεται οτι απαγορευεται ολη η περιοχη του Αχεροντα(!) να τον πληροφορησω κι αυτον μαζι με σενα,πως ολοκληρα χωρια στην εκει περιοχη.ζουν εξ'αιτιας του Αχεροντα και του Νεκρομαντειου,στο οποιο κατεβαινεις μεχρι τα εγκατα!
Αυτα για τον Αχεροντα,για να μη λεμε ο,τι μας καπνισει!
5.Τα σκουπιδια στα λουτρα των Θερμοπυλων τα πεταει ο δημαρχος,ο πρωθυπουργος ή οι αστυνομικοι του εκει τμηματος?
6.Ουτε οταν βρισκομαι στην Ηπειρο,εχω δει στην εθνικη οδο πινακιδα που να γραφει Ηπειρος,ουτε στη Στερεα Ελλαδα.ουτε στην εθνικη Χανιων-Αγ.Νικολαου,γραφει πουθενα Κρητη ουτε στην εθνικη Πατρων-Καλαματας γραφει στη διαδρομη Πελοποννησος!
Τωρα αν θες να βαλουμε στην εθνικη οδο πινακιδα με τη λεξη "Μακεδονια",για να νοιωσεις περισσοτερο Ελληνας,να το κανουμε βρε αδελφε!
7.Οι Αλβανοι εχουν ενσωματωσει στους σχολικους τους χαρτες-σημερα-ολοκληρη την Ηπειρο!!
Εμας εκει πανω ομως δεν ιδρωνει το αυτι! Ισως να ειμαστε λιγοτερο ΕΛΛΗΝΕΣ απο σενα!!
Παντως κατι χρονακια πισω,αποδειξαμε καποια πραγματακια με εφ'οπλου λογχη!
Και για να μη βιαστεις να απαντησεις να σου αναφερω πως ολη την πιεση των πρωτων βδομαδων τη δεχτηκαν τα τμηματα της Ηπειρου,αφου η στρατευση μεχρι τοτε γινοταν ανα γεωγραφικα διαμερισματα!
Και για να μη μακρυγορω αλλο,οντως ειμαστε ψεκασμενοι.
Απο ΕΛΛΑΔΑ,ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ,ΚΛΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.
Τυγχανει επισης να θρησκευουμε κι ο,τι θρησκευαν εκεινοι τοτε.
Να ζητησω συγγνωμη απο τον Εμπεδοτιμο,γιατι ειμαι εκτος θεματος.

Unknown είπε...

@ Nafsimaxos
Σε ευχαριστώ αλλά δες λίγο σε παρακαλώ τις πηγές του άρθρου που ανέβασες
1) www.robertbauval.co.uk
2) Μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Robert Bauval στο Παν/μιο του Leeds.
3) Ομοίως του Graham Hancock.
4) Τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην έρευνα των ανωτέρω.
5) Πλάτωνος Διάλογος «Τίμαιος».

vagkalf07 είπε...

@ ioanna krasi

οκ...οι μακεδονες ομως που εμειναν πισω και δεν πηγαν στα εξωτικα μερη που κατεκτησε ο μεγαλος...παρεμεναν αρχαιοελληνικοι μυστες,δεν εγιναν αιγυπτιοι και περσες σε μια δεκαετια...ηταν ακομη πολυ μακρια η Αιγυπτος σε αυτους ,,μονο τα κατορθωματα του βασιλια τους μαθαιναν και τις επιθυμιες του με καποιους απεσταλμενους του.Η αστρονομια στην αρχαιολογια (και οχι η αστρολογια) βοηθησε στην ανακαλυψη της κρυπτης γειτονικα της σφιγγας της αιγυπτου οπου ομως η συνδεση των πλειαδων με τις πυραμιδες ηταν τοσο προφανης οσο οτι ο μικυ μαους ειναι ποντικι...

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@vagkalf07
"εκανα bοokmark την εμπνευση σου...αυριο θα πιω καφε παρεα μαζι της .."
εγω θα ξενυχτήσω...
@Poly Katri
I'm speechless!!!!

vagkalf07 είπε...

@ ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

εχω μια απορια για την πατρωα θρησκεια...πες μου ενα πραγμα που ειναι απαγορευτικο γι'αυτην

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Vagkalf07

Δεν καταλαβαινω τι πραγμα ακριβως με ρωτας!
Εχουμε μια διαφωνια με τον προηγουμενο φιλο του blog.
Πρεπει να διαβασεις τη στιχομυθια για να καταλαβεις.
Οσον αφορα την ερωτηση σου,γινε πιο σαφης και θα σου απαντησω

Unknown είπε...


@ ioanna krasi

Στο άρθρο του ο Πολυμενάκος αναφέρει ότι η πιθανότητα λάθους στις μετρήσεις του είναι 10%. Η δομή Η1 και στα 3 επίπεδα είναι σταθερή ενώ η δομή Η3 εμφανίζετε κυρίως στο επίπεδο 87,5 μέτρων, και λόγο της μοναδικής 'καθαρής της εμφάνισης την θεώρησα σταθερή. Η δομή Η2 παρουσιάζεται σε 2 διαφορετικές θέσεις στα 3 επίπεδα. Θεωρώντας ως σταθερή την απόσταση από το Η1 έως Η3 (μήκος, από το κέντρο των δομών), και μετρώντας από το κέντρο του Η3 έως το κέντρο τις μέσης δομής (ως προκύπτει από τις δύο διαφορετικές θέσεις των μετρίσεων) του Η2 (πλάτος) και κάνοντας τις πράξεις διαπίστωσα ότι η απόκλιση του λόγου αυτών από το 'φ' ήταν πολύ μικρότερη από την τάξη του 10% που όριζε ο Πολυμενάκος. Για την ακρίβεια ήταν (ο λόγος) 1,6!. Με αυτά τα δεδομένα νομίζω ότι και εσύ στη θέση μου το ίδιο θα υποπτευόσουν και το ίδιο θα έκανες. Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Αν σε ενδιαφέρει το θέμα, σε παραπέμπω στο σχέδιο 3 της ανάρτησής μου που φαίνεται καθαρά στην δομή Η6 (την είσοδο που βρήκανε) που είναι και κοντά στον περίβολο που δείχνει καθαρά το 'λάθος 10%' της συγκεκριμένης μεθόδου μέτρησης που αναφέρει ο Πολυμενάκος. Η συγκεκριμένη δομή είναι και στα τρία επίπεδα σε διαφορετική θέση.

Kratylos είπε...

@ vagkalf07
Θα συμβεί το 1ο από αυτά που λες στις 11:50 και ακριβώς με αυτή τη δικαιολογία ότι έπρεπε να το επαληθεύσει με άλλα εσωτερικά ευρήματα.
Όμως η τύχη δεν μας βοηθάει πάντα και θα ακούσει τα σκολιανά της που δούλευε τους συναδέλφους της με την απόκρυψη στοιχείων. Αυτό λέγεται ρεβανσισμός.

Η διαφωνία της με τις άλλες δύο, που είναι πολιτικά πρόσωπα, έγκειται στο ότι σχεδόν έδωσε τον νεκρό.
Αυτές θα ήθελαν να διαχέεται η πιθανότητα για τον Αλέξανδρο γιατί αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό ατού στο συζητούμενο Σκοπιανό.

Unknown είπε...

@Nafsimaxos
πολύ ενδιαφέρον για το υλικό που κατέθεσες, θα το μελετήσω. Είμαι περίεργη για το πως επηρέασε τις δημιουργίες του Δεινοκράτη η σχέση του με την Αίγυπτο.
Σίγουρα θα έχεις δει αυτή τη διατριβή για τον αστρονομικό προσανατολισμό της Αλεξάνδρειας
http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1103/1103.0939.pdf

@ioanna krasi
άκυρα τα σχόλιά σας και προκατειλημμένα λυπάμαι
μπερδεύετε την αστρολογία με την αστρονομία

ELLHN είπε...

@vagalf07

Λες να είναι τόσο αφελής και τόσο αντιεπιστημονική στην προσέγγιση της έτσι ώστε στην καλύτερη των περιπτώσεων να φάει επιστημονικό ξύλο μεν μετριασμένο δε?

Για να δούμε...

Antilamogio είπε...

@Poly Katri:
Ο τάφος του Δεινοκράτη έχει βρεθεί? Μιας και είναι της μόδας, θα σου πρότεινα να πας να κάνεις DNA τεστ, μήπως είσαι απόγονός του!

Στα σοβαρά τώρα: Συγχαρητήρια για την τόσο πολυεπίπεδη σκέψη σου! Θα το ξαναδιαβάσω μερικές φορές και θα επανέλθω με σκέψεις.

Unknown είπε...


@ vagkalfos7
@13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323

Χαίρομαι που σας άρεσε ο συλλογισμός!!!! Thanks!!!!

Nafsimaxos είπε...

@ ioanna krasi

Γνωρίζω τις πηγές. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι για πιο λόγο πρέπει να απαξιωθούν. Επειδή δεν είναι καθηγητές ή ακαδημαϊκοί; Ο Bauval είναι ερευνητής και ο Hancock δημοσιογράφος και μάλιστα έγραφε στο Economist όχι στη Sun. Γνωρίζεις πόσα άλματα έχουν γίνει στις επιστήμες από απλούς ερευνητές; Μάλλον έχεις λανθασμένη άποψη λόγω Ντένικεν και τους ακυρώνεις όλους. Κάνε τον κόπο να διαβάσεις το «Αποτυπώματα των Θεών» του Graham Hancock, ίσως αλλάξεις γνώμη. Και το σημαντικότερο. ΜΗΝ συγχέεις την Αστρονομία με την αστρολογία.

Παρ’ όλα αυτά διάβασε στη δεύτερη σελίδα του link την προσωπική παρατήρηση του αρθρογράφου Ιωάννη Βέργου, ο οποίος είναι φυσικός και ερασιτέχνης αστρονόμος.

Antilamogio είπε...

@Poly Katri:
Α, επειδή το ελληνικό internet είναι ΓΕΜΑΤΟ από κλοπι-πεϊστάκηδες, ένα Copyright ή ένα "Απαγαορεύεται η αναδημοσίευση", όπως έκανε η Ερασιτέχνης στον παραλληλισμό της για την αρμάμαξα, δε θα έβλαπτε νομίζω.

Είναι προφανές ότι έχεις αφιερώσει πολλές ώρες στο πόνημά σου. Δεν πιστεύω να ενθουσιαστείς αν το δεις σε κανα 10λεπτό ΚΛΕΜΜΕΝΟ, με εισαγωγή: "Μετά από προσεκτική παρατήρηση..." και υπογραφή: "Η συντακτική ομάδα του Χ εξυπνάκια".

Unknown είπε...


@ Antilamogio

Xaxaxa!!! Λες???
Σε ευχαριστώ!!! Περιμένω σχόλια!!!

Antilamogio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

@ Kratylos

και γω ελπιζω οτι θα συμβει το πρωτο..σου ξανατονιζω ομως οτι ειναι κρισιμο που βρεθηκε...και ενω καποιος νομιζει οτι οσο πιο μεσα στον ταφο τοσο καλυτερα ..αυτο μπορει να ειναι και χειροτερο...με πας ομως στην ταυτοτητα του νεκρου ..την οποια απεφυγα να σχολιασω οσον αφορα τι πιστευω οτι θα ακουσουμε...εκει ειναι περιπλοκο για ολους μας αλλα νομιζω οτι με λιγο καθαρο μυαλο ολοι καταλαβαινουμε οτι προκειται για μεταγενεστερη ταφη...τωρα τι ειναι αρχικο και τι μεταγενεστερο στον ταφο..να με συγχωρεις αλλα ολα ειναι ανοικτα...ακομη και της χρονολογησης,οχι ομως με τρομερες αποκλισεις...

Unknown είπε...


@ Antilamogio

Δεν το σκέφτηκα αυτό... νομίζω σε μια φωτογραφεία είναι το poly katri.... και δεν γράφω κάτι για embedotimos.blogspot... Το κάναν μια φορά με εσένα, λες να το ξανακάνουν? Τώρα είναι αργά, το ανέβασα, ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί....

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@ Poly Katri
Συμφωνώ με τον Αντιλαμόγιο Πόλυ περί copyright. Είναι κρίμα να πέσει τόσος κόπος στα χέρια απολίτιστου.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Poly Katri
Μου ήρθε μία σκέψη περί προσωρινής αποφυγής αντιγραφής. Γραψε διαγόνια σε ΟΛΗ την καρτέλα το όνομα σου και να φένεται μόνο τα "borders" μέχρι να προβείς σε κινήσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Unknown είπε...


@ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ @ Antilamogio

Έχετε καμιά ιδέα τι μπορώ να κάνω? Ξέρετε αν γίνεται να το κατεβάσω από το image-share και να το ξανανεβάσω μετά διορθωμένο?

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Poly Katri

Οταν βγαζεις τετοια τριγωνα με τις θεσεις της τομογραφιας,δε μπορει παρα να αρχισεις να αναρωτιεσαι!!!
Αυτο οντως μοιαζει με Ιερη γεωγραφια,αρκει το μεσα να ειναι οπως το απεικονισε τοτε η μεθοδος του Πολυμενακου!
Σε αναμονη της καινουριας διασκοπησης δεν εχουμε παρα να περιμενουμε.
Παντως πρεπει να'χεις ριξει πολυ δουλεια και πολλες ωρες για το αποτελεσμα που παρουσιασες!
Μπραβο!!
Συμφωνω με το σκεπτικο σου στο τελος.
Τα'χουμε ξαναπει αλλωστε.

Kratylos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@poly Katri
Μπήκα στο σάιτ του imageshare και δεν βλέπω κάτι για αφαίρεση. Μήπως να ξαναανέβασεις την εργασία σου και να επικοινωνήσεις με την ιστοσελίδα στο email που παραθέτουν: image.share.com@gmail.com εξηγώντας τους το πρόβλημα. Ελπίζω να βοήθησα.

vagkalf07 είπε...

@ ELLHN

σε μιση ωρα και κατι ψιλα τον προσφατο μαρτιο που μας περασε παρουσιασε μονο τον περιβολο...λυπαμαι αλλα ολες οι αιτιασεις της (να το δεχτω επιτηδες γιατι εχουμε και καποια μυστικα να κρυψουμε αλλα και να παρουμε και τα λευτα για την ανασκαφη) και κυριολεκτικα αερολογιες της εμφανιζαν δεινοκρατη απεναντι στους συναδελφους της.Αυτο ειναι δεδομενο.Το οτι περιμενε την επιβεβαιωση πριν μιλησει ανοικτα επισης ειναι και για μενα το βασικο ενδεχομενο.Ξερω οτι δεν την εκτιμουσαν στους υψηλους αρχαιολογικους κυκλους της ελλαδας ..αλλα το ιδιο και αυτη...ετσι πλησιαζει η ωρα της αληθειας...σου ξαναλεω οτι εκτιμω το παθος της αλλα και μονο οτι ο συνεργατης που της εδωσε την χρηματοδοτηση με τις φερελπιδες γαιοσκοπησεις και μιλαω για τον Παπαδημητριου του τει σερρων ειναι εκτος ...αυτο κατι δειχνει για τα αναμενομενα οσον αφορα την ταυτοτητα του νεκρου η των νεκρων που θα βρεθουν..ομαδα που νικαει δεν την αλλαζεις...(απ'την αλλη εκτος αν...τα λευτα ειναι πολλα και ειναι για να κανεις φυλλο και φτερο μισο βουνο χωρις να κανεις ζημιες οπως εκαναν τα γκρειντερ στους ταφους στην βεργινα..ευτυχως πολυ μικρες)

Antilamogio είπε...

@Poly:
Το image-share δεν ξέρω τι είναι. Εγώ θα έσβηνα το σχόλιο με ώρα 11:53. Θα έκανα βέβαια πρώτα copy-paste το κείμενο του σχολίου σε ένα word.

Μετά θα ανέβαζα στο image-share νέα foto με αυτό που λέει ο 13 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 01:42 και μετά θα ξανανέβαζα το κείμενο με λινκ στη νέα foto όπου θα έγραφε "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ" και το όνομά σου διαγώνια.

Kratylos είπε...

@ Poly Katri
Η γωνία του άξονα των θαλάμων με την αριστερή είσοδο είναι 45 μοίρες, όπως είπε ο Καϊρης;

Dinos είπε...

@poly Katri

Αν μπορείς να διαγράψεις το προηγούμενο σχόλιο σου εδώ (καντο αντιγραφή επικόληση αν βαριεσαι να το ξαναγράφεις) που έχεις τον σύνδεσμο τότε απλα διέγραψε το και κάνε ένα νέο σχόλιο με καινούρια φωτογραφια που θα εχεις και υδατογραφημα ή έστω κάτι για το copyright.

Αφού αν κάποιος δεν έχει τον σύνδεσμο τότε δεν μπορεί να δει την φωτογραφία απο το image share ουτως ή αλλως.

Unknown είπε...

@ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ
έκανα κάτι χαζό αλλά απλό. Διέγραψα το σχόλιο που έχει το link, και αύριο θα το φτιάξω και θα το ξαναανεβάσω. Πάντως ευχαριστώ πολύ και εσένα και τον antilamogio που το σκεφτήκατε!!!

Unknown είπε...


Σας ευχαριστώ πολύ όλους!!!!!!
Υπέροχο blog σε όλα του, και οι σχολιαστές αληθινή παρέα!!!!!
αύριο θα τα ξανανεβάσω 'φτιαγμένο'!!!

Antilamogio είπε...

@Poly Katri:
Βέβαια επειδή το θέμα είναι να διαδίδεται κάθε -τεκμηριωμένη- πληροφορία και όχι μόνο να τη συζητάμε εδώ μέσα (απλώς η διάδοση δεν πρέπει να γίνεται από κηφήνες που κάνουν ΜΟΝΟ κλόπι-πέιστ), αν περάσει από τη βάσανο των σχολίων εδώ με επιτυχία, δώσε (αν θες) το email σου και θα επικοινωνήσω μαζί σου για να προωθηθεί σε τεράστια κλίμακα με τη δική σου υπογραφή! Αν θες, επαναλαμβάνω..

Αυτό, προφανώς, ισχύει για όλους/όλες.

Καλό ξημέρωμα!

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Poly Katri
Συμφωνώ απόλυτα με τον Αντιλαμόγιο στο 1.51!

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ σε ΟΛΟΥΣ

Unknown είπε...


@ Kratylos

Ναι


@ Antilamogio

Σε ευχαριστώ για την πρόταση, κάτσε να δούμε τι θα ακούσω από εδώ!!! χαχαχα!!! Αλλά πάντα το λέω και θα το ξαναπώ. Ο Εμπεδότιμος είναι εξαιρετικός δάσκαλος, μαζί και όλοι οι συνομιλητές του blog!!!

Unknown είπε...

@Nafsimaxos
@Σουλτάνα Κιριβατάκη
http://www.mt.net/~watcher/sphinx.html
Εδώ οι δυο επιφανείς συγγραφείς αναφέρονται στους αρχαίους εξωγήινους το μεγάλο αρχιτεκτονικό σχέδιο που εντάσσονται οι πυραμίδες με την σφήγκα της Γκίζας και άλλα πολλά.
Εγώ δεν τα μπερδεύω καθόλου αστρονομία και αστρολογία… απλώς καταλαβαίνω που πάει το πράγμα…
Σταματάω εδώ και ευχαριστώ για την συνομιλία

Unknown είπε...


@ Αμπρακιώτης εν Αθήναις

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια. Εύχομαι την καινούρια διασκόπιση να μας την δείξουν. Πολλά άτομα έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά πάνω σε αυτό το θέμα, και αν η διασκόπιση βγάλει πιο σωστά αποτελέσματα και τα μάθουμε, θα μπορέσουμε να βγάλουμε και εμείς καλύτερους και σωστότερους συλλογισμούς!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Poly Katri

Αν δεν κανω λαθος,η μελετη Πολυμενακου δημοσιευτηκε ως μελετη εργασιας σε ξενο περιοδικο? Ξενο συνεδριο? Κατι τετοιο τελοσπαντων.Υπαρχει πιθανοτητα να την εδωσε στη δημοσιοτητα και ο ιδιος ο Πολυμενακος ή η Χαιδω Κουκουλη η αρχαιολογος,που κατα παραγγελια δικια της εγινε,αν δεν κανω λαθος.Οι λογοι ισως για να διεκδικησουν μεριδιο,απο τη επιτυχια της τωρινης ανασκαφης.
Η ηλεκτρικη διασκοπηση του Τσοκα,επειδη προκειται για μερος της τωρινης ανασκαφικης διαδικασιας,για εσωτερικη χρηση σα να λεμε,μαλλον δε θα δωθει στη δημοσιοτητα.
Θα ηταν ευχης εργον,αν δινοταν,γιατι θα επαληθευοσασταν ή οχι,ολοι οσοι ριξατε ωρες δουλειας και μελετης,πανω στον τυμβο!Μεσα σ'αυτους και συ,
Αν μη τι αλλο,γινατε στην πραξη γεωφυσικοι!!

Θανάσης Χ# είπε...

@Poly Katri
Πολύ ωραία εργασία συγχαρητήρια.

Προσπάθησε να ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές για να αποφύγεις την κλοπή.
Ήδη η εργασία σου είναι αποθηκευμένη στον Η/Υ μου σε μορφή word.
Σε διαβεβαιώνω όμως, ότι είναι για προσωπική μου χρήση καθότι συμμετέχω μόνο σε αυτό το γκρουπ

Και πάλι συγχαρητήρια

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε όλους,

Παρακολουθώντας τις συζητήσεις μετά και την αποκάλυψη του κιβωτιόσχημου τάφου, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δεν σχολιάστηκαν - παρα ελάχιστα - οι πολύχρωμες απεικονίσεις/ζωγραφιές που διακρίνονται στο εσωτερικό των πλακών που συνθέτουν τον τάφο (...στα μάτια μου φαίνεται σαν να υπάρχουν κάποια άνθη μέσα σε πυκνή βλάστηση).

Αυτό γιατί είναι σημαντικό; Επειδή κατα την γνώμη μου πρόκειται για τις πλάκες οροφής που μυστηριωδώς λείπουν πάνω από το ψηφιδωτό και πίσω από τις "καρυάτιδες". Σε σύγκριση με τις παλαιότερες φωτογραφίες που έχουμε από τον θάλαμο (με την επίχωση ακόμα στα 4,5 μέτρα), οι πλάκες του τάφου και της οροφής ταιριάζουν ως προς το πάχος, οπτικά τουλάχιστον.

Με αυτό ως "δεδομένο" έκανα τον ακόλουθο συλλογισμό: Με τον θάνατο του/της νεκρού/ης, του/της οποίου/ας βρέθηκε ο σκελετός μέσα στον τάφο, κάποιος έδωσε εντολή να αφαιρεθούν οι πλάκες οροφής που αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι του ταφικού μνημείου (μέχρι εκείνη την στιγμη΄προσβάσιμο σε λίγους και εκλεκτούς) για να δημιουργηθεί ο τάφος και να θαφτεί γρήγορα το πρόσωπο αυτό...Πιθανότατα, τότε έγινε και η συνολική σφράγιση του μνημείου.

Κάτι άλλο που με προβλημάτισε ήταν η ανακοίνωση της θρυμματισμένης λεκάνης. Πώς μπορεί να θρυμματιστεί η λεκάνη αλήθεια; Ίσως μετά από βίαιη καταπλάκωση λίθινου όγκου στο σημείο εκείνο (δικαιολογεί εν μέρει το "μισό μέσα μισό έξω" της ανακοίνωσης); Ή μήπως θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα εκδίκησης και μανίας κάποιων εξαγριωμένων συγγενων στο πρόσωπο μιας "μάγισσας";

Κλείνω με τρεις παρατηρήσεις:

1. Αν πράγματι πρόκειται για τις χαμένες πλάκες οροφής (εκείνες του τάφου) και αν πράγματι απεικονίζεται κάτι τόσο γήινο όσο η βλάστηση, άνθη κτλ, τότε δημιουργείται μια πολύ ωραία αντίθεση στον χώρο του ψηφιδωτού, με το πάτωμα να προαναγγέλει τον Κάτω Κόσμο, και την οροφή να συνθέτει τα εγκόσμια - αν αυτό το κομμάτι του τάφου/τύμβου ήταν όντως επισκέψιμο, αυτό το πέρασμα για κάποιον θα έιχε σημαντική συμβολική διάσταση.

2. Από το τελευταίο σχέδιο του κ. Λεφαντζή, κατα την γνώμη μου είναι πολύ πιθανό αυτή η ορθογώνια πλάκα που εξέχει (άλλη μία από τις πλάκες οροφής;) στην απέναντι πλευρά της εισόδου του θαλάμου, να είναι έτσι βαλμένη για να κρύβει/σφραγίζει καθ' ύψος την επόμενη είσοδο στον Θ4, η οποία βρίσκεται ένα επίπεδο πιο κάτω, όπως είχε περιγράψει μήνες πίσω ο Εμπεδότιμος. Τα σκαλιά που κατέβαζαν στην επόμενη είσοδο κατεστράφησαν μερικώς ή συνολικά για να "κάτσει" ο κιβωτιόσχημος τάφος, και να ξεκινήσει η συνολική επιχωμάτωση του ταφικού μνημείου.

3. Αν θεωρήσουμε ότι ο σκελετός ανήκει στην Ολυμπιάδα, μονο τυχαίο δεν θα είναι η έλλειψη κτερισμάτων αν αναλογιστούμε τον τρόπο που θανατώθηκε και εγκαταλείφθηκε...

Συγνώμη αν κούρασα και συγχαρητήρια σε όλους για τις προσέγγισεις και τον χρόνο που διαθέτετε κάθε μέρα για την επιμόρφωση των υπόλοιπων.

Zibi είπε...

Τελικά αυτό το ταξίδι που το χρωστάμε στον Εμπεδότιμο και τον ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, θα μπορούσε να έχει τον τίτλο "Σε αναζήτηση του Αλεξάνδρου"!

Βέβαια ο τίτλος αυτός θα μπορούσε να ήταν και τίτλος επικής ταινίας, συγκλονιστικού ρεπορτάζ ή μιας απλής επιγραφής!!

Unknown είπε...

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞ-ΑΝΔΡΕΙΟΥ (διζα άλκου) τελικα δεν περιορίζεται μονο στον κόσμο
μας αλλα περικυκλώνει( και απειλεί;) και τους νέους κόσμους...
Οι ΛΕΥΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ ειναι αυτές που μεταφέρουν με μοναδική αφοσίωση το αληθινό μηνυμα ,χωρις ποτε να χάνουν τον δρόμο τους....
Αν και ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ μονο τέτοια δεν ειναι...
ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΑΝΑΨΑΝ....
Αρχίζει το έπος...
Κι οτι και να λείπει, θα το δώσουν πίσω.Θελουν δε θέλουν!!!
Diktyotv.gr Σάββατο στις 1:00μμ live.Κανεις να μην λείπει συμπολίτες...
(Άκου συνέντευξη σε βουλγαρικό site.....)
22/11/2014 :Καλημέρα σε ολους...
Γιατι μας λείπει χρονια τωρα μια τέτοια μέρα!!!!


Unknown είπε...

Και για να μην ξεχνιόμαστε:
....Why didn't I think of SKOPJE?!?!? But yes that makes perfect sense to use it against them calling themselves Macedonia ... honestly they have as little to do with ancient Macedonia and Romania does with the land of the Romans.
They surely wouldn't withhold archaeological evidence to stop SKOJE would they? Releasing it would make the point better? If their basis for calling themselves the Republic of Macedonia is because Alexander of Macedon owned it ... then Iran could make the same argument?!?!?
Dorothy King
Αυτα ειναι κοινή λογική ,κι οχι κατι άλλες σοφιστείες που εχουν γράφει προτέρως.
Και δεν ειναι καταναγκην φιλελληνισμός το να είσαι απλός και φυσιολογικός στην σκέψη σου....

ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΑΚΡΙΤΑΣ είπε...

Προς τον αγαπητό Εμπεδότιμο. Σε ενημερώνω ότι το άρθρο σου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ΤΟ ΧΩΝΙ χωρίς οι άθλιοι να αναφέρουν την πηγή παρουσιάζοντας το ως δικό τους. Επιπλέον έχει 914!!! Κοινοποιήσεις . Κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Unknown είπε...

Περί κλοπών θεμάτων::

Amphipolisnews 21/11/2014 η τυμβωρυχία των θεών.
Αυτη τη φορα δείχνουν αντανακλαστικά ,υπευθυνότητα και διαίσθηση...το σωστό να λέγεται!!!!
ετσι μπράβο κύριοι!!!!
Τωρα φοράτε παντελόνια!!!

Effie είπε...

@βίκυ
Είπα για μάσκα σαν μια ιδέα. Πρόσφατα δημοσίευσαν νεκρική μάσκα για το Φίλιππο Β' αλλά άλλης υφής (πολύτιμο ύφασμα με πορφύρα και χουντίτη σε πολλά στρώματα, ήταν στη λάρνακα με τα οστά, ως μάσκα αρχιερέα μυημένου στα καβίρεια (ορφικα;)μυστήρια, για τα οποία έχω ακουσει μόνον από αρχαιολόγο που μιλούσε για τα αρχαία Σαμοθράκης.
Όλα "παίζουν":
--Θρύλος και όχι πραγματικότητα το "επεισόδιο" Καίσαρα με τον Α. σε σαρκοφάγο
-- να ήταν ο Αλέξανδρος το ταριχευμένο πραγματικό πρόσωπο του οποίου είχε επικαλυφθεί με κάποιου είδους μάσκα που αποτύπωνε το πρόσωπο του όπως ήταν εν ζωή
-- να ήταν "ψεύτικο σώμα" με μάσκα "δίκην Α.", αλλά αυτό δεν θα ήταν προσβολή στη μνήμη του από τους συντρόφους του;
ειλικρινά δεν ξέρω... τείνω να πιστέψω την άποψη περί θρύλου. Δύσκολο να πει κανείς πάντως...Αλλά επειδή όλες οι πηγές μιλούν για ταρίχευση Α., αυτό θα το ασπαζόμουνα. Κανείς δεν αναφέρει τη λέξη καύση για τη σωρό Α., με μακεδονικά έθιμα ή χωρίς. Εξάλλου στη Βεργίνα έχουν βρει όχι μόνο καμμένα οστά αλλά και ολόκληρους σκελετούς. Από το γεγονός ότι κανείς αρχαιολόγος δεν θεώρησε "κομβική" την καύση για την ταυτότητα "βασιλικού" ή επιφανούς νεκρού (π.χ. Ολυμπιάς, Νέαρχος, Λαομέδων, ακόμη και Ηφαιστίων), συμπεραίνω ότι η καύση δεν ήταν "sine qua non" για τις μακεδονικές ταφές.
Γενικά θεωρώ ότι για τη μετά θάνατον ιστορία Α., ο θρύλος συνυφαίνεται με ιστορικά γεγονότα και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς συνέβη. Η αρμάμαξα φερειπείν όπως υπέθεσε και ο/η "Ερασιτέχνης", είναι εξαιρετικά δύσκολο ως απίθανο να είχε κατασκευαστεί, αν σκεφτεί κανείς το επίπεδο δυσκολίας (και όχι μόνον χρηματικό) αλλά και τις λοιπές "έγνοιες" των επιγόνων περί εξουσίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης η αναφορά για διαφορετικούς τρόπους ταρίχευσης, διαφορετικές σαρκοφάγους, οι "χρησμοί" για τον Α. να μην μπει στη Βαβυλώνα γιατί θα πεθάνει, κ.α.

Unknown είπε...

AΠΟ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ:
... H αγωνία όμως του μελετητή είναι να το βάλει(το στεφανι) και πάλι στο χώμα να το πλαισιώσει προκειμένου να το κατανοήσει, να κερδίσει όψεις που χάνονται κάτω από τη σκιά της λάμψης...
Γιατι αραγε διαισθανωμαι οτι η Περιστερη ειχε την ιδια αγωνια απο παλια;;

george είπε...

I have come across Embedotimos' article in other Greek websites without attribution or citations to him or his blog. This is intellectual theft.

Here in the US, that I now live, in academia (Colleges and Universities) intellectual theft is not common and it usually is carried out by certain individuals belonging to a particular ethnic group (which I won't mention - it's not Greeks). But when I see intellectual theft in Greece it saddens me. As a former academic, who was trying to teach his students the ethics of always giving credit where credit is due, I consider intellectual theft abhorrent.

nikos είπε...

Η κα. Περιστέρη κάνει ξενάγηση στο μουσείο της Αμφιπόλεως στα μέλη της συνελεύσεως των επιμελητηρίων στις Σέρρες. Απαντάει και σε σύντομες ερωτήσεις απο το κοινό. Το όνομα του ΜΑ το αναφέρει συνεχώς

https://www.youtube.com/watch?v=J5FN1ijzCe8

από το 7:00 - 14:00

PAIANAS είπε...

@cOOKIe
Άρτιος ο συλλογισμός σου και ενδελεχής η ανάλυση και οι εύλογες ερμηνείες υπό μορφήν ερβτήσεων, αλλά δεν απαντάνε σε ένα καίριο ερώτημα.
Αν ο τύμβος κατασευάστηκε για να υποδεχθεί (αρχικά ) είτε τον Ηφαιστίωνα, είτε στη συνέχεια τον Μ.Α.,
πως κατάφερε να μείνει κρυφός από όλες τις ιστορικές (τις ελάχιστες έστω) που διασώθηκαν.
Δούλεψαν τόσοι εργάτες, τόσοι δούλοι, τόσοι επιβλέποντες για χρόνια.
Ακόμα κι αν οι δούλοι θανατώθηκαν για να μη διαρρεύσει το μυστικό, είναι δυνατόν να αποσιωπηθεί ένα τέτοιο μνημείο όταν το γνωρίζουν (και είναι ορατό)λόγω και του μεγέθους του, από μεγάλες αποστάσεις ?
Είναι δυνατόν να έγινε τέτοια συνωμοσία απόκρυψης και μεταφοράς του πτώματος, για να τοποθετηθεί σε έναν τεράστιο τύμβο, με ένα λιοντάρι τεράστιο στη βάση, με δύο σφίγγες επιβλητικές στην είσοδο, αν δεν ήταν σίγουρος ο κατασκευαστής (προφανώς ο πανέξυπνος και με απτά δείγματα της κατασκευαστικής του ικανότητας και ευφυίας Δεινοκράτης), ότι δεν θα διαταραχθεί ο αιώνιος ύπνος του νεκρού και δεν θα είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί από τυχόν βανδαλιστές η τυμβωρύχους ?..και όχι κάπου που να μη δίνει ''στόχο'' ?
Αυτό που διαφαίνεται ,αυτό που ευχόμαστε, αυτό που ελπίζουμε, είναι αυτό που όλοι οι συνομιλητές προσπαθούν να εκμαιεύσουν, ανακαλύψουν .. είναι ότι σε μια περίμετρο 400 μέτρων, υπάρχουν ακόμα πολλά άλλα κρυμμένα μυστικά που η αρχαιολογική σκαπάνη (κάποιου που φαίνεται ότι έχει και λίγη τρέλλα και δεν υποκύπτει σε τυχόν περίεργα παιχνίδια) θα μπορέσει να αποκαλύψει.
Αν εκεί είναι θαμμένη τέτοια προσωπικότητα, είναι βέβαιο ότι θα επαληθευθεί ο Εμπεδότιμος σχεδόν σε όλες του τις αναρτήσεις (εκτός από τη σύληση που είναι έως το σημείο που έχει ανασκαφεί, σχεδόν βεβαιωμένη).

Δημήτρης είπε...

@ Βίκυ και Εffie
Oλες οι περιγραφές που δίνονται για τις επισκέψεις στον ταφο του Αλέξανδρου ,έχουν αδύνατα σημεία.
Με βάση την περιγραφή της επίσκεψης του Αύγουστου ,η εικόνα που περιγράφεται δεν είναι μιας Αιγυπτιακής ταρίχευσης , αλλά μιας ταρίχευσης σοβιετικού τύπου.Oσο και αν έψαξα διαδικτυακά δεν εντόπισα περίπτωση άλλη εξαιρετικάς διατηρημένης αιγυπτιακής ταρίχευσης.Αν επρόκειτο για νεκρική μάσκα , πως θα μπορούσε ο Αυγουστος να σπάσει τη μύτη? Αναφέρει επίσης ότι έδωσε εντολή να σηκώσουν τα βαρύ κάλυμμα της σαρκοφάγου .Ο προκάτοχός του Ιούλιος Καίσαρας δεν έιχε δει υποτίθεται τον Αλέξανδρο ,σε γυάλινη σαρκοφάγο ?
Το μνημείο είναι βέβαιο πως υπήρξε.Τι υπήρχε όμως εντός του ,από τις περιγραφές πιστεύω είναι αδύνατο να εξακριβωθεί .Οι δε λεπτομέρειες των επισκέψεων των Ρωμαίων αυτοκρατόρων μάλλον είναι ιδιαίτερα διανθισμένες λογοτεχνικά.

Παύλος είπε...

Kairis
Xρονια πολλα.εγω απο την τουρτα θελω το κομματι με τις Σφιγγες.

Δημήτρης είπε...

Στο σημερινό βίντεο που μας έδωσε προς ολίγου ο φίλος nikos , πέρα από την εξαιρετική διάθεση της κ.Περιστέρη (γελάνε και τα μουστάκια που δεν έχει!), επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι έχουμε σύληση του ταφικού θαλάμου.
Είπε επίσης "ήταν πολύ σημαντικός αυτός που υπήρχε μέσα , για να σηκώσουν τόσα ευρήματα που θα είχε " και πως "δεν θα αφήνανε ένα τέτοιο μνημείο , που ξέρανε ότι λατρευότανε ο νεκρός , ήταν ενα πρόσωπο ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ σημαντικό ,ένας ήρωας , που λατρευότανε ως κάτι το πολύ ξεχωριστό ".Στο σημείο αυτό (13.28)το βίντεο έχει κοπεί απότομα , και στο 13.29 παρακολουθούμε έντονα χειροκροτήματα, που δεν κατανοώ από τι προήλθαν.

Olga είπε...


Για οσους δεν εχουν δει το βίντεο, λιγο πριν τη μεση η Περιστερη λέει οτι από την τοιχοδομια εχουν τα στοιχεία ότι ανηκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. Λογικά κάτι έχουν βρει που το αποδεικνύει 100%. Το βιντεο είναι πριν βρεθούν οι σφιγγες.
http://m.youtube.com/results?q=%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7%20%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%BF%20%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82&sm=3

Unknown είπε...

καλημερα ...εχει ανακοινωθει τι ωρα θα γινει σημερα η συνεντευξη απο τον υπουργο πολιτισμου?

Δημήτρης είπε...

Eπίσης καμία νύξη περί άμεσης συνέχειας των ανασκαφών, ή υποψίας ενδείξεων ότι συνεχίζουμε εντός του Θ3 προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.Περιμένει υποτίθεται τις διασκοπίσεις.

Δημήτρης είπε...

@ φωτης πετρακογιαννης
Η συνέντευξη τύπου είναι στις 13,00.
Δες λίγο προηγούμενη ανάρτηση του κ.kairis , θα μεταδοθεί απο τον otetv ,και σε livestreaming από το tvdiktyo αν θυμάμαι καλά.

Dinos είπε...

@Nikos

Στο βίντεο που μας κοινοποίησε ο Νίκος στο
16:36 λέει ότι η Περιστέρη της είπε ότι δεν υπάρχει 2η είσοδος και είναι σίγουρη για αυτο.

17:16 Αυτό που θέλω να κρατήσετε είναι .... όλα τα στοιχεία μας οδηγούν εκεί (στον ΜΑ που ανέφερε λιγο πριν) .... τώρα αν κατάφερε η μαν(α του) [κοβεται]

Για να δούμε τι θα πουν στις 1 για αρχή και το επόμενο Σάββατο.

@Καϊρης σε ευχαριστούμε για τον συνδεσμο που θα το έχει ζωντανό, καθώς δυστυχώς κάποιοι μένουμε μακρυά απο την Ελλάδα

Δημήτρης είπε...

@Dinos
Mπράβο βρε Ντίνο.Μου αρέσει που είδα το βίντεο καμια δεκαριά φορές μέχρι το14.00 θεωρώντας ότι μετά δεν έχει ενδιαφέρον !!

Ανώνυμος είπε...

@Poly Katri
Δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλα τα σχόλια σου.
Αν θέλεις να αναρτήσεις κάτι δες και το Google.docs.
Ούτε εγώ το ήξερα αλλά είναι εύχρηστο και βολικό.
Το μόνο πρόβλημα του είναι η Δημόσια πρόσβαση.
Αυτά τώρα με το "απαγορεύεται η αναδημοσίευση" και το COPY RIGHT , που έβαλα και εγώ ακολουθώντας τη συμβουλή μιας φίλης του blog, δεν ξέρω αν " πιάνουν".
Το όνομα πάντως το έχω σκυλομετανιώσει και θα το αφαιρέσω

Unknown είπε...

@ Kratylos

60 μοίρες είναι η γωνία που ρώτησες, χθες με τα διάφορα μπερδεύτηκα και απάντησα για άλλη γωνία.

Olga είπε...

Και τα δύο βίντεο αποδεικνύουν ότι η Περιστέρη έχει αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Αρχιτέκτονας είναι ο Δεινοκράτης και τονίζει για ακόμη μία φορά με ιδιαίτερη έμφαση "του Δεινοκράτη του αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Νομίζω ότι πολύ θα ήθελε να παραλείψει τη Φράση "του Δεινοκράτη" και να ξεστομίσει το υπόλοιπο.

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Effie

Ο Φιλιππος ο Β στα Καβειρια γνωρισε την Ολυμπιαδα και απο τη γνωριμια προεκυψε ο γαμος!
Ηταν και οι δυο ιερεις και μυημενοι στα Καβειρια της Σαμοθρακης.
Σημειωτεον πως στην αρχαια Ελλαδα δεν υπηρχε οργανωμενο ιερατειο,ετσι οπως το ξερουμε απο τις μονοθειστικες θρησκειες.
Στα πλαισια των καθηκοντων του Πολιτη εναντι της Πολις,αναλαμβανοταν εκ περιτροπης η υποχρεωση για τις λατρευτικες διαδικασιες και τελετουργιες.
Προσοχη! Σε καποια μυστηρια -οπως τα Ελευσινια,τα Καβειρια- υπηρχαν ιερεις εκ παραδοσεως οπως το ιερατικο γενος των Ευμολπιδων στα Ελευσινια.
Οταν μιλαμε για γενος ομως στην αρχαια Πολη,εννουμε κατι που εχει σχεση με τα μεγαλα σογια σημερα!
Για παραδειγμα.Στο ταδε χωριο υπαρχουν οι Παπαδοπουλαιοι,οι....,οι...και παει λεγοντας...
Δε σημαινει επομενως πως ολοι οι Ευμολπιδες ηταν ιερεις,αλλα καποιοι απο τους εκ περιτροπης ιερεις ηταν οπωσδηποτε Ευμολπιδες!
Παραλληλα μαζι με τα καθηκοντα του ιερεα,ασκουσαν ο καθενας και το επαγγελμα του.
Μη ξεχναμε πως ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ σε καποια φαση της ζωης του,ειχε καθηκοντα ιερεα.
Μη ξεχναμε επισης πως ολοι οι μυημενοι των μυστηριων ηταν δυνητικα καποια στιγμη και ιερεις-ειες των μυστηριων! Απο τη στιγμη που γινοσουν μυημενος,δεν υπηρχε κατι ανωτερο ή κρυφο προς γνωση που δε γνωριζε καποιος-α.
Δεν υπηρχε διαβαθμιση στη γνωση των μυστηριων,ή γνωριζες,ή δε γνωριζες! Ο καθενας μπορουσε να μυηθει,χωρις να περνα δοκιμασιες ασκησης,νηστειας,κ.λ.π.
Απαξ και γινοσουν μυημενος ομως,απαγορευοταν με ποινη θανατου να μιλας δημοσια γι'αυτα.
Εκτος ομως απο τους ιερεις των μυστηριων υπηρχαν κι οσοι ασχολουνταν με το τυπικο και την τελετουργια της λατρειας των ΘΕΩΝ.στους ναους του Δια,Αθηνας,Ηρας,Ποσειδωνα,των γνωστων 12 δηλαδη κι αλλων πολυ περισσοτερων μικροτερων στις αρχαιες πολεις!
Δεν υπηρχε πιο ευλαβης λαος απο τους προγονους μας,αλλα η θρησκεια δεν καταδυναστευε την καθημερινοτητα τους.
Για τα της ηθικης η αρμοδιοτητα ηταν τον φιλοσοφων(Αριστοτελης Ηθικα π.χ) και οχι των παπαδων οπως σημερα!

Οσον αφορα για την καυση του Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,απο τις αρχαιες πηγες μονο ο Παυσανιας λεει πως εταφη κατα τα Μακεδονικα εθιμα.
Πολυ αξιοπιστος ο Παυσανιας -ολοι οι αρχαιολογοι σημερα εχουν παραμασχαλα τις περιηγησεις του Παυσανια,στις αναζητησεις τους,τοσο αξιοπιστος ειναι- και μιλα ομως για ταφη με Μακεδονικα εθιμα!
Ας ελπισουμε κατ'αρχην για τον παροντα νεκρο που βρεθηκε με ολοκληρο,ακαυτο σκελετο,πως θα ειναι η μοναδικη φορα που θα κανει λαθος!
Μη ξεχναμε πως ο Παυσανιας εγραψε 450 χρονια μετα τον Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.
Οταν λεμε ταφη με Μακεδονικα εθιμα ειναι καυση "εκ των ουκ ανευ",οταν προκειται για τους Βασιλεις της Μακεδονιας,μεχρι τον Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ!
Μη ξεχναμε πως μιλαμε για μια κοινωνια,η οποια παραμενει -ακομη και σε τοσο προχωρημενες εποχες,οπως και η Ηπειρωτικη,των Μολοσσων- προσκολλημενη στο Ομηρικο προτυπο.
Ειτε ως διακυβερνηση.ειτε ως εθιμα,τροπο λατρειας,κ.λ.π.
Οι βασιλεις στη Μακεδονια μεχρι τον Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ,εθαπτοντο υστερα απο καυση.
Προσεξε τωρα.Αλλο ταφη βασιλια,αλλο ταφη αριστοκρατων,λαου!
Μιλαμε μονο για τις βασιλικες ταφες!
Οι υπολοιποι οπως ηθελαν!
Οι αρχαιολογοι οντως δε θεωρουν κομβικη την καυση,γιατι ολες οι αλλες πηγες πλην Παυσανια μιλουν για ταριχευση.
Στη Βεργινα που λες οντως βρεθηκαν ολοκληροι σκελετοι,αλλα.
Αφορουν τη σκυθισα γυναικα του Φιλιππου και το μικρο Αλεξανδρο.
Ο βασιλιας βρεθηκε με καυση οστων.
Μονο η εν ενεργεια βασιλεις θαβονταν ετσι και βεβαια οχι οι γυναικες τους.
Ο,τι αναφερω Εφη ειναι προς διευκολυνση.
Οχι προς αντιπαραθεση!

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Effie

Διορθωση.

"εκ των ων ουκ ανευ"
Λατινικα " sine qua non"

onar είπε...

Πρόβλεψη:

Ο υπουργός σε λίγο θα ανακοινώσει ότι βρισκόμαστε σε ένα Οικουμενικό μνημείο που θα αναζωογωνήσει το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις επενδύσεις στην περιοχή. Παρόλα αυτά δεν θα δώσει καμία σαφή ένδειξη ότι ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο. Αλλά ούτε θα το αποκλείσει για να έχουμε να ασχολιόμαστε.

Όμως το ουσιαστικό κέρδος του μνημείου της Αμφίπολης για κάθε έναν από εμάς που αγαπάμε την Ελληνική Ιδέα, είναι η έναρξη της ουσιαστικής ψηλάφισης της ιστορίας μας. Αυτό θα μπορούσε να είναι το εφαλτήριο για τη μαζική αποτίναξη της μακραίωνης πνευματικής και ηθικής μας υποταγής. Και αυτό είναι που πραγματικά φοβούνται ..

Effie είπε...

@ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ
Eυχαριστώ θερμά για τις πληροφοριες σχετικά με τα καβίρεια μυστήρια, ήταν εξαιρετικά ενημερωτικές. Σχτικά με την καύση, να πω ότι και η σκύθισα σύζυγος του Φιλίππου και ο μικρός Αλέξανδρος Δ' έχουν υποστεί καύση, της μεν τα οστά ήταν σε λάρνακα στον τάφο του Φίλιππου Β', του δε (πιθανολογούμενου μέχρι σήμερα) Αλέξανδρου Δ' σε ασημένιο σκεύος τύπου αμφορέα με χρυσό στεφάνι επάνω.
Έχουμε όμως όλους τους ιστορικούς να μας λένε ότι ο Α. ταριχεύθηκε. Ο Παυσανίας, 450 χρόνια αργότερα μας λέει ότι ο Α. ετάφη "σύμφωνα με μακεδονικά έθιμα" αλλά δεν αναφέρει καύση. Ήταν το σκεπτικό από το οποίο ξεκίνησε ο Εμπεδότιμος αρχικά, ότι τελικά ο Α. υπέστη καύση και μεταφορά στη Μακεδονία. Μετά την ανακάλυψη του σκελετού, δεν θεωρεί απίθανο να είναι ο Α., δηλαδή παρά την έλλειψη καύσης έχουμε το σκελετό βασιλέως στον τύμβο.
Γενικά θα συμφωνήσω μαζί σου ότι πλην του Α. (λόγω ιστορικών πηγών) και της Ολυμπιάδας (που λιθοβολήθηκε και δεν γνωρίζουμε τι απέγινε με την ταφή της, δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή εδώ), για τα μέλη των βασιλικών οικογενειών των Μακεδόνων η ταφή με καύση ήταν ο κανόνας. Επίσης για τη Ρωξάνης δεν γνωρίζουμε τίποτε, ήταν τυπικά μέλος βασιλικής οικογένειας ως η επίσημη σύζυγος Α., αλλά "βάρβαρη". Οπότε αναμένουμε τα αποτελέσματα από τις μελέτες των ευρημάτων του τάφου.

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχομαι δριμύτερη και τελείως “φευγάτη”

Ο χώρος του ψηφιδωτού έχει μία(??) μαρμάρινη πλάκα στην οροφή που θα μπορούσε να παραπέμπει σε ψευδοροφή……
Το ψηφιδωτό έχει ζημιά στο κέντρο που δεν έχει προέλθει “ από φυσικά αίτια”........
Στο ψηφιδωτό βρέθηκαν ίχνη σκουριάς………………
Στο χώρο βρέθηκαν μεταλλικά καρφιά……………
Οι μηχανισμοί της ionnna ( ioanna το κρίμα στο λαιμό σου!)

Παραθέτω σχετικό απόσπασμα………………..

ἡ δ᾽ ὑπὸ τὴν καμάραν καθέδρα δύο εἶχεν ἄξονας, οὓς περιεδίνευον τροχοὶ Περσικοὶ τέσσαρες, ὧν ὑπῆρχε τὰ μὲν πλάγια καὶ αἱ κνημίδες κατακεχρυσωμέναι, τὸ δὲ προσπῖπτον τοῖς ἐδάφεσι μέρος σιδηροῦν. τῶν δ᾽ ἀξόνων τὰ προέχοντα χρυσᾶ κατεσκεύαστο, προτομὰς ἔχοντα λεόντων σιβύνην ὀδὰξ κατεχούσας.κατὰ δὲ μέσον τὸ μῆκος εἶχον πόλον ἐνηρμοσμένον μηχανικῶς ἐν μέσῃ τῇ καμάρᾳ, ὥστε δύνασθαι διὰ τούτου τὴν καμάραν ἀσάλευτον εἶναι κατὰ τοὺς σεισμοὺς καὶ ἀνωμάλους τόπους.

Βρε μπας και………….?????

Kratylos είπε...

@ Poly Katri
Δηλ. οι τρεις είσοδοι σχηματίζουν ισόπλευρο τρίγωνο; Τότε δεν συμφωνείς με αυτό που είπε ο Καϊρης για 45 μοίρες γωνία.

Unknown είπε...


Ξανανεβάζω το χθεσινό link που κατόπιν υποδείξεως των φίλων antilamogio, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323 ΠΧ, και πολλών άλλων, κατέβασα και ΄διόρθωσα' για την αποφυγή ''κλοπι-πειστ''. Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια και τις υποδείξεις!!!!

Η χθεσινή μου ανάρτηση 'διορθωμένη' είναι η εξής'


Έτοιμο το version 2 του συλλογισμού μου περί τριγωνισμού του μνημείου του λόφου Καστά, για όποιον ενδιαφέρετε!!!

http://www.image-share.com/ijpg-2764-68.html

@ Petros
Η πρώτη εικόνα είναι εξαιρετικά αφιερωμένη σε εσένα για όνειρα γλυκά!!!

ΥΓ 1 Το version 1 που είναι για reference είναι το παρακάτω
http://www.image-share.com/ijpg-2764-69.html
ΥΓ 2 Δεκτά όλα τα σχόλια, θετικά και αρνητικά.
ΥΓ 3 Από ότι έχω καταλάβει, ο κύριος Πολυμενάκος, την αξονική στον λόφο Καστά δεν την έκανε για να βρει τι έχει ο τύμβος, αλλά για να δείξει ότι η μέθοδός του είναι χρήσιμη και μπορεί να βοηθήσει και τους αρχαιολόγους. Συνεπώς, υπάρχουν αρκετές ατέλειες, πχ η δομή Η6 φαίνεται στα 3 διαφορετικά ύψη σε διαφορετική θέση, όπως και τα Η2, Η7. άρα, (το λεει και ο ίδιος), υπάρχει ένα περιθώριο λάθους. Εκτός από αυτό, γνωρίζω ότι η καινούρια αξονική θα μας διαφωτίσει περισσότερο, και πιθανόν να διαψευστούν αρκετά, αν όχι και όλα, από το συλλογισμό μου. Παρόλα αυτά, τον παραθέτω και αυτόν στο link μαζί με τα σχέδια, γιατί μπορεί να βοηθάει τις σκέψεις κάποιων από εσάς.

Dazbaw είπε...

@Onar

υποταγμένοι γαρ, πρέπει να δείξουν καλή θέληση, ονομάζοντας την κληρονομιά μας οικουμενική και παγκόσμια...

κανονική κατοχή και μάλιστα χειρότερη του 40

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   401 – 600 από 814   Νεότερο› Νεότερο»