Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΤΟ ΜΑΤΙ... ΠΟΥ «ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ»



Εν αναμονή  της   συνέντευξης τύπου  του Υπουργού  κ.Τασούλα της 22ας Νοεμβρίου στο μουσείο της Αμφίπολης  και φυσικά της κας Περιστέρη στις 29 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, ας δούμε μια λεπτομέρεια που κρίνουμε ότι είναι αρκετά σημαντική.

Όταν  ανακαλύφθηκε  το  ψηφιδωτό στον  δεύτερο θάλαμο Θ2, προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το μάτι του ενός αλόγου φαινόταν να ήταν γαλάζιο σε αντίθεση με το άλλο μάτι το οποίο φαινόταν κανονικό.

Η εξήγηση που εδόθη στην αρχή  ήταν ότι λόγω του ειδικού φωτισμού που εχρησιμοποιείτο  κατά την φωτογράφιση πιθανόν να προκάλεσε το σημείο εκείνο να υπερφωτιστεί για κάποιον λόγο και το παιγνίδισμα αυτό του φωτός να μας δώσει την εντύπωση  ότι το σημείο  αυτό ήταν εκ προθέσεως γαλάζιο.

Όταν σε μεταγενέστερη φάση έγινε η πλήρης αποκάλυψη του ψηφιδωτού και δόθηκε στην  δημοσιότητα μια πλήρης εικόνα του ψηφιδωτού που ελήφθη με διαφορετικό φωτισμό και πάλι το αριστερό μάτι του αλόγου συνέχιζε να εντυπωσιάζει με το γαλάζιο χρώμα του.

Είναι συνεπώς έτσι ή και πάλι κάποιο παιγνίδισμα του φωτός μας έδωσε  λανθασμένη εικόνα ;

Από το βίντεο  που ανήρτησε το ΥΠΠΟ  με στιγμές από τον καθαρισμό του ψηφιδωτού ( https://www.youtube.com/watch?v=6E4b0XYxVgE ) , το οποίο έχει αρκετά καλή ανάλυση, μπορούμε να εντοπίσουμε σε πολύ κοντινό πλάνο και με μεγέθυνση στο χρονικό σημείο 1:49  ότι το αριστερό μάτι του αλόγου συνίσταται από μια υπερμεγέθη  ψηφίδα γαλάζιου χρώματος (σε αντίθεση με όλες τις άλλες)  , πράγμα που μας αποδεικνύει  ότι συνέβη σίγουρα εσκεμμένως.



Μήπως και πάλι μας παραπλανά η εικόνα και ουσιαστικά είναι  ένα κενό από ψηφίδες στο ψηφιδωτό;

Για τον σκοπό αυτό συμβουλεύτηκα τον πολύ καλό φίλο του ιστολογίου Ζήνωνα  ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι το αριστερό μάτι του αλόγου είναι πράγματι μια υπερμεγέθης ψηφίδα και δεν αποτελεί κενό στο ψηφιδωτό. 

Μου επεσήμανε δε το πώς θα έμοιαζε αν ήταν κενό του ψηφιδωτού από  ένα  ήδη υπάρχον τέτοιο κενό λίγο πιο πέρα.

 
Συνεπώς πέραν πάσης αμφιβολίας εσκεμμένως έχει φτιαχτεί έτσι το αριστερό μάτι του αλόγου.

Το ερώτημα είναι γιατί ; Τι ήθελε ο κατασκευαστής του ψηφιδωτού να δηλώσει με αυτήν την εσκεμμένη διαφοροποίηση του αριστερού ματιού του αλόγου και μάλιστα σε γαλάζιο χρώμα ;

Την απάντηση την είχαμε δώσει  με την υπόθεση μας που αναλύσαμε στην ανάρτηση  ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ - ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ;   όπου αυτή η διαφοροποίηση εντάσσεται μέσα στο σύνολο των επισημάνσεων  που θέλησε ο κατασκευαστής του ψηφιδωτού να δώσει στο έργο του ώστε να προδιαγράψει το νεκρό.

Ισως λοιπόν μας  «κλείνει το μάτι» ότι ο νεκρός είναι ο Αλέξανδρος.

Με βάση συνεπώς την ανωτέρω παρατήρηση επιβεβαιώνεται  η σκοπιμότητα της διαφοροποίησης  του αριστερού ματιού του  αλόγου από τον κατασκευαστή του ψηφιδωτού και συνεπώς έτσι ενισχύεται η υπόθεση που είχαμε κάνει σε εκείνην την ανάρτηση.

Αναμένουμε με  πολύ ενδιαφέρον  πάντως  τι ερμηνεία θα  δώσει η ανασκαφική ομάδα για το θέμα αυτό.





814 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   801 – 814 από 814
Dem είπε...

@Δημήτρης

Η εποχη στην οποια αναφερομαι
(Μακεδονικες και Ελληνιστικες Δυναστειες) ειναι μια εποχη σφαγων και πλιατσικου των πληθυσμων και πολυγαμιας, αιμομιξιας και αλληλοεξοντωσης στο εσωτερικο των ιδιων των Δυναστειων.
Βλεπε πχ Daniel Ogden - Polygamy, Prostitutes and Death: The Hellenistic Dynasties

Kαι δυστυχως θα συμφωνησω με τον Bosworth (ισως τον καλυτερο ειδικο για τον Αλεξανδρο) οτι "Alexander spent much of his time killing and directing killing, and,arguably,killing was what he did best" (A. B. Bosworth - Alexander and the East: The Tragedy of Triumph)

Βεβαια αλλοι(μεταξυ των οποιων και ο σπουδαιος Nicholas Hammond) εχουν αλλη, πιο "ιδεαλιστικη" αποψη για τον Αλεξανδρο.

oryktosploutos είπε...

@ Katinaki Katina 6:04

"Νομιζω οτι η αρχη της κατασκευης πρεπει να τοποθετηθει γυρω στο 330 τουλαχιστον, με δεδομενα τον χρονο εξορυξης και επεξεργασιας των υλικων με τα δεδομενα της εποχης."
Θεωρώ ότι με βάση τα στοιχεία που σας έδωσα χθες (11:53), ο συλλογισμός δεν ευσταθεί, με τα δεδομένα της εποχής προλάβαινε άνετα να γίνει μέσα σε μια διετία, ίσως και λιγότερο.

vagkalf07 είπε...

Σημειωσεις:
1)τα "θαυμασια ζωγραφισμενα επιστηλια"εγιναν θολα περιγραμματα με ανθρωπινες με μορφες.Προφανως ισχυει οτι εχουν πληρη εικονα του ζωγραφικου θεματος που υπαρχει εκει αν σκευτει κανενας οτι εχουν περασει και αρκετες μερες συντηρησης.Αρα το θεμα των επιστηλιων ειναι μη ανακοινωσιμο(ουτε η περιστερη προφανως θα μπει την αλλη βδομαδα σε λεπτομερειες αφου ο υπουργος προκατελαβε οτι η επεξεργασια τους συνεχιζεται)Το οτι ειναι μη ανακοινωσιμο εχει να κανει με το μηνυμα που εκπεμπει.Θα δημιουργησει νεες αποριες και προσδοκιες που ομως πρεπει να συνοδευτουν και απο αλλα συνδυαστικα ευρηματα.
2)ο τασουλας αναφερθηκε προετοιμασμε να μονο για τα επιστηλια και οχι για αλλο αρχαιολογικο ευρημα.Αυτο ηταν αναμενομενο αφου αυτος πριν μερες ανοιξε το θεμα και αυτος επρεπε να το κλεισει διευκολυνοντας την ασαφεια που θα ηθελε και η περιστερη και κυριως η μενδωνη να εχουν οι επομενες ανακοινωσεις στο θεμα αυτο.
3)"πρωτα χτιστηκε ο ταφος και μετα οι υπολοιοποι"...λογικη εξελιξη γιατι..α) εφ'οσον οι προθαλαμοι ειχε προαποφασιστει να περιεχουν αυτα τα θαυμασια εργα τεχνης ετσι μονο μπορουσε να γινει.ειχε λοιπον προαποφασισθει η πολυτελεια του μνημειου!β)δινει μεγαλη πιθανοτητα το μνημειο να ειναι το μεταγενεστερο στην κατασκευη απο τα υπολοιπα που υπαρχουν στο εσωτερικο(ισως και γι'αυτο τα καλλιτεχνικα του χαρακτηριστικα να οδηγουν σε μια μεταγενεστερη εστω και κατα λιγα χρονια ολους τους αρχαιολογους με τους οποιους μιλησα)
3)δεν περιμενουμε ταφους που να "φτανουν" μεχρι την περιμετρο οπως αυτος
4)ακολουθειται η τακτικη της αποκρυψης του τυμβου της βεργινας,,ολοι οι αλλοι ταφοι ειναι σε τεταρτημοριο.(οι γεωσκοπησεις ειπε οτι θα γινουν στην περιοχη του μνημειου)κατι που ειπα χθες το βραδυ.Βεβαια κανεις δεν ρωτησε αν η μετρησεις γινονται και μεσα απο τον ταφο κατι καθοριστικο κατα την γνωμη μου.
4)καμμια αναφορα σε αλλα αρχαιολογικα θεματα απο τον υπουργο σημαινει οτι ολο το βαρος των αποδειξεων της ταυτοτητας μνημειου και νεκρου πεφτει οπως ηταν και δεοντολογικα σωστο στις μελλοντικες ανακοινωσεις περιστερη
5)αν οι δηλωσεις τις μενδωνη για μη ταριχευμενο σκελετο ειναι αληθεις εκει εχω την αποψη οτι αν ειναι γυναικα τα πραγματα θα ειναι μαλλον ευκολα ιδιαιτερα αν και τα υπολοιπα κινητα ευρηματα συναδουν με κατι τετοιο.Αν ειναι μη ταριχευμενος και ακαυστος ανδρας σε πρωτη σκεψη μου ειναι μια μεταγενεστερη ταφη επιφανους προσωπου,μπορει να εγινε για αλλον και να ταφηκε αλλος,,οι κυριοι(οσον αφορα την ιστορικη βαρυτητα) νεκροι-ος λοιπον ειναι στα ενδοτερα..εδω θα ειμαστε.

Dem είπε...

@ Νικηφορος Φωκας

Ax Νεοελληναραδες μου που κοιταζεστε στον καθρεφτη και βλεπετε τον Μεγαλεξανδρο
και οχι αυτο που πραγματικα ειστε
δηλ τον Καραγκιοζη.

Μεγαλεξανδρους και Νικηφορους Φωκαδες ονειρευεστε στην πτωχευμενη Ελλαδιτσα.

Αντε νοιωσε λιγο υπερηφανος ακομα για τον "Μεγα" που εβγαινε σε κυνηγι ανθρωπων για να ξεχνα το πενθος του για τον Ηφαιστειωνα.

(Εξαλλου και ο Πλουταρχος για να τα γραφει αυτα βρωμικο μυαλο θα ειχε)

Δημήτρης είπε...

@πνα
Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όσο πιο κόσμια μπορώ.Την προηγούμενη φορά σου είχαμε δώσει ένα σκασμό παραπομπές για διάβασμα.Προφανώς είτε δεν τις διάβασες ,είτε να δεχτώ ότι τις διάβασες και διαφωνείς.Και την προηγούμενη φορά είχες αναφέρει τον Κακριδή ,αν θυμάμαι καλά από τη σειρά των βιβλίων που δίνονται με μια κυριακάτικη εφημερίδα.
Το παραπάνω απόσπασμα του που δίνεις , δεν αναφέρει πουθενά ότι ο Αχιλλέας υπήρξε μυθικό πρόσωπο .Διαβάζω κάτι λάθος ?
Για δε την Τροία , κάνε τον κόπο και ψάξτο μόνο σου , απλά κάνοντας κλικ σε μια μηχανη αναζητησης .
ενδεικτικά ,για να δεις τι θα βρεις
"η χρονολογία που δίνει ο αρχαίος ιστορικός Ερατοσθένης: 1194-1184 π.Χ., είναι η πιο αντιπροσωπευτική, καθώς συμφωνεί και με αρχαιολογικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι στην πόλη τότε ξέσπασε καταστροφική πυρκαγιά και συγκεκριμένα στο στρώμα VIIa της Τροίας ".
Στο λέω με συμπάθεια.Διάβασε , ψάξου , προβληματίσου ,ρώτα .

πνα είπε...

δεν πρόσεξες, το όνομα δεν είναι ελληνικό, αυτό ήθελα να σου υποδείξω, ο ήρωας έχει μεταφερθεί στην ελληνική μυθολογία από τους μύθους αλλων λαών

Unknown είπε...

@Dem,

ενταξει, καταλαβαινουμε οτι εχεις μια συγκεκριμενη αποψη σχετικα με τον Μ. Αλεξανδρο. Σωστη η λαθος, δεν ειναι επι του παροντος, πολυ περισσοτερο γιατι κανεις (φανταζομαι) απ' οσους γραφουν εδω δεν ειναι ιστορικος του επιπεδου ωστε να μπορει να κρινει αντικειμενικα και επιστημονικα τις διαφορες ιστορικες πηγες.

Αφου ομως ειναι προφανες οτι η γνωμη σου απεχει αρκετα -- και θα ελεγα, ριζικα -- απο των περισσοτερων σ' αυτο το blog, μου κανει εντυπωση γιατι ξοδευεις τοσο χρονο αντιμαχωμενος της "μυωπικης" αποψης των αλλων μελων; Εχει νοημα;

Εφοσον συνεχιζεις να γραφεις εδω, ομως, με το στυλ που γραφεις και με το εντονα διαμαχωμενο τροπο εκφρασης της αποψης σου, μαλλον ο δικος σου ο κωλος τα θελει μου φαινεται...

Unknown είπε...

...έχετε πλάκα που εξεγείρεστε με κάτι ανιστόρητες ανθελληνικές φωνές. Κοιτάξτε ποιοι μας κυβέρνησαν και ποιοι θέλουν να μας κυβερνήσουν.
Από την τρικοσμική Τουρκία, τις καπιταλιστικές ΗΠΑ, την κομουνιστική Κούβα και Κίνα, την διεθνιστική Δανία και την πολυπολιτισμική Σουηδία, σε όλες αυτές τις χώρες θα βαρεθείτε να βλέπετε τις σημαίες στους δρόμους,τα πανεπιστήμια και τα σχολεία τους. Θα βαρεθείτε να ακούτε για τον λαό τους και την ιστορία του.
Μόνο στην θολοκουρτουριάρικη ψωροκώσταινα που λέγεται σημερινή Ελλάδα καθετι εθνικό λοιδορείται από αριστερούς και καπηλεύεται απο δεξιούς.
Αν δεν στραφούμε στον ελληνισμό και δεν ξαναγνωριστούμε με την ιστορία μας θα έχουν δίκιο όλοι αυτοί οι Εφιάλτες και δικαίως κατσαπλιάδες βαλκάνιοι θα σφετερίζονται την ιστορία μας.

M G είπε...

Nαι, και τον Καραγκιόζη βλέπουμε και δεν έχουμε πρόβλημα!
Γιατί και στον Καραγκιόζη δείχνει Μεγαλέξανδρο.
Και τί κάνει στον Καραγκιόζη ο Μεγαλέξανδρος;;
Σκοτώνει το καταραμένο φίδι!

Συγχαρητήρια garasari & Νικηφόρος Φωκάς

PAIANAS είπε...

@Dem
Γνωρίζεις εσύ κανέναν στρατηλάτη, που να έχει χτίσει αυτοκρατορία μοιράζοντας τριαντάφυλλα ?
Το ότι έφθασε τον Ελληνισμό μέχρι το Αφγανιστάν δεν σου λέει τίποτα ?
Το ότι αν δεν πέθαινε τόσο νέος, όλος ο αρχαίος κόσμος (γιατί σκόπευε να κατακτήσει και τη δύση) θα ήταν Ελλάδα δεν σου λέει τίποτα ?
Τελικά κρατάς ότι θέλεις (στην προκειμένη περίπτωση όσα εσύ θεωρείς ''αρνητικά'') και μηδενίζεις ένα έργο στο οποίο όλος ο κόσμος υποκλίνεται, είναι η σωστή προσέγγιση της Ιστορίας και της διαδρομής ενός τόσου σημαντικού άντρα-ήρωα-ημίθεου- αξεπέραστου θνητού ?

Unknown είπε...

ΠΕΡΙ ΕΙΠΑ-ΞΕΙΠΑ ΤΩΝ ΜΙΝΤΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΔΡΟΣ.ΑΠΟ ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΧΝΟΦΑΙΝΟΝΤΑ.

Με αφορμη τα χθεσινα γεγονοτα θα αποκωδικοποιησουμε τα εργα και ημερες των τελευταιων πρωταγωνιστων του μυστηριου της αμφιπολης.
Η Πολυαναμενομενη εμφανιση του κ.Τασουλα δεν περιειχε καποιο καινουργιο στοιχειο.Αντιθετα ηταν ενα πισωγυρισμα στην γνωστη αποκρυπτικη και μυστηριωδη τακτικη της διαχειρισης της ανακαλυψης του ταφου.
Προ ολιγων ημερων ως γνωστον,ο υπουργος,εξαιτιας της αφορητης πιεσης που του ασκησαμε για αποκρυβησες ανακαλυψεις με αφορμη τα επιστυλια,κατοπιν εξακριβομενων πληροφοριων μας,προχωρησε σε αποκαλυψη ζωγραφισμενων θαυμασιως παραστασεων.Φαινεται ομως οτι η αγωνια του να εκπεψει αξιοπιστια και αποφασιστηκοτητα τον οδηγησε σε μη ελεγχομενη απο το ιερατειο αποκαλυψη.ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΔΕΧΘΕΙΝ ΕΝΤΟΝΗ ΠΙΕΣΗ,επανηλθε εχθες με διορθωτικη πισωγυρισματικη δηλωση περι, ως γνωστον. αχνοφαινοντων προσωπων.ΤΟ ΕΙΠΑ-ΞΕΙΠΑ εναι κλασικη μηντιακη εφευρεση και δεν θα υπηρχε ανασκευη μιας αληθειας αν δεν υπηρχε λογος.
ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΕΠΙΣΤΥΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ.
ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΟΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΦΩΤΟ,ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ,ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΕΦΑΝΙ,ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΗ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ.
Μιλησε ομως.Δεν απεδεχθει την αλαλια που του προταθηκε απο τα μηντιακο ιερατιο.
ΟΤΙ ΑΝΤΕΞΕ,ΕΙΠΕ.Τα Παρακατω εμεις..
Μας ανακοινωσε οτι εχουμε τον μεγαλυτερο ταφο του κοσμου.ΑΡΑ ΥΠΟΝΟΕΙ οτι το εργο ειναι πλεον πρωτης πρωτερεοτητας και δεν θα ευτε-ληστει.ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ ΛΕΩ.Ειναι ενα μηνυμα με πολλαπλους αποδεκτες.
Μας ανακοινωσε οτι εναι κατασκευη υστερη του ταφου ο διαδρομος.Ειναι δηλ.απο μεσα προς τα εξω η κατασκευη.Κρατηστε το αυτο..
Παραλληλα μας ειπε οτι αν τα laser
δειξουν θαλαμους εμεις ημαστε ετοιμοι για διανοιξεις.Κρατηστε το και αυτο...
Ειπε επισης οτι η υπαρχουσα αποκαλυψη μπαινει σε φαση συντηρεσεως ,αρα ,τελος απο δω η διανοιξη.
Παμε στα συμπερασματα λοιπον.
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΝΤΡΑΣ δεν παραθετει προσωπικες αποψεις ουτε υποθεσεις ποτε ΔΗΜΟΣΙΩΣ.
Με βαση τα στοιχεια που του παρεχουν οι αρμοδιοι προχωρα σε προγραμματισμο των επομενων κινησεων του .
Ετσι λοιπον ανακοινωνει ουσιαστικα την υπαρξη νεων θαλαμων και το οικονομοτεχνικο plan διανοιξης τους.Ανακοινωνει οτι ειναι εσωτερικοι απο κατασκευης και υπονοει νεα περασματα .Αρα.εμμεσως παραδεχεται την δευτερη εισοδο τουλαχιστον,παραδεχεται την υπαρξη κοιμητηριου πολλων θανοντων και σε συνδυσμο με την ακυρωση της μεθοδου dna για αναγνωριση του σκελετου απο την κ.Μενδωνη, ουσιαστικα προαναγγελει οτι ολα ειναι ανοικτα και δεν αποκλειεται πλεον τιποτα.
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ,οτι αφου το dna ειναι αχρηστη μεθοδος, τοτε επιγραφες,χρυσος,και παραστασεις θα δωσουν τα πορισματα.Κι επειδη η αρχαιολογος εχει ετοιμο σεναριο ονοματος σημαινει οτι ολα αυτα υπαρχουν...
Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΛΙΑΔΕΛΛΗ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΕΡΙ ΜΟΥΜΙΑΣ,ΑΝΔΡΟΣ,ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΕΩΣ ΑΥΤΩΝ συμπληρωνει αυτα που δεν αντεχει να πει ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΝΔΡΑΣ.Η παρουσια Παλιαδελλη ειναι αυτονοητη πλεον λογω του projekt που επελεγει(βεργινα 2004)και ακρως συμπληρωματικη ως δυναμη υποστηριξης της εγκυροτητας των ευρηματων.
Εμεις, απο το εγκυρο blog toυ Εμπεδοτιμου ,εχουμε ηδη εξακριβωσει και προετοιμασει το εδαφος με τις εγκυρες πληροφοριες μας,τις τεχνικες και τις ιστορικες αναλυσεις μας,με τον αποσυμβολισμο των ευρηματων .
Το μονο που απομενει νομιζω ειναι και η αναφορα του ονοματος η των ονοματων των θρυλικων ενταφιασθεντων που ειμαι βεβαιος οτι η ανακοινωση τους πια εναι θεμα απλα του καταλληλου,επιστημονικα και πολιτικα ,χρονου...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους σας,διαβάστε και αυτό το άρθρο περί της εταιροχρωμίας: http://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/311689/9-pragmata-poy-den-xerate-gia-ta-matia-sas.html

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑΣ είπε...

Τώρα ,σκεφτείτε λόγους αυτής της ετεροχρωμίας.Ο ένας γεννετικός καθαρά και δή κληρονομικός,ο άλλος ασθένεια ή εγκεφαλική πάθηση και ο τρίτος,κτύπημα- τραυματισμός.Κληρονομικά ,θα πρέπει να δούμε κατά πόσον αναφέρεται πως κάποιοι από το γενεαλογικό δέντρο των προγόνων του Αλεξάνδρου,είχε τέτοια περιγραφή.Αλλά!!!....το κυριώτερο και με την εκπαίδευση που είχε στις στρατιωτικές επιδόσεις και με τις μάχες που έδινε από τόσο νέος,έφτασε να καταμαρτυρούνται 21 πληγές πάνω στο σώμα του,μία εξ αυτών μάλιστα του είχε από κτύπημα στο κεφάλι και στον λαιμό,επιρρεάσει περιστασιακά και την όραση και δεν έβλεπε καλά για μέρες,περιστατικό που έγινε στις μάχες που έδωσαν με τους μη δεχόμενους την επικυριαρχία του Αλεξάνδρου,στην Κυρούπολη της Σαμαρκάνδης,από τον λαό που ώς και τις μέρες μας,είναι γνωστός για εκείνο το "παιγνίδι" που παίζουν ακόμα ώς έφιπποι που στόχος τους είναι ποιός θα καταφέρνει να κρατά στην κατοχή του το σώμα ενός κριαριού από την θέση εφίππων τρεχόντων.

γάμα-κάπα είπε...

δεν μπόρεσα ακόμη να πάω στον λόφο του Καστά, για να έχω ιδία γνώμη, αλλά από τα σχόλιά σας, καταλαβαίνω το αστυνομικό δαιμόνιο που σας διέπει όλους, και αναρωτήθηκα, πόσοι από εσάς το χρησιμοποιήσατε στην ζωή...

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   801 – 814 από 814   Νεότερο› Νεότερο»