Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΤΟ ΜΑΤΙ... ΠΟΥ «ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ»



Εν αναμονή  της   συνέντευξης τύπου  του Υπουργού  κ.Τασούλα της 22ας Νοεμβρίου στο μουσείο της Αμφίπολης  και φυσικά της κας Περιστέρη στις 29 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, ας δούμε μια λεπτομέρεια που κρίνουμε ότι είναι αρκετά σημαντική.

Όταν  ανακαλύφθηκε  το  ψηφιδωτό στον  δεύτερο θάλαμο Θ2, προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το μάτι του ενός αλόγου φαινόταν να ήταν γαλάζιο σε αντίθεση με το άλλο μάτι το οποίο φαινόταν κανονικό.

Η εξήγηση που εδόθη στην αρχή  ήταν ότι λόγω του ειδικού φωτισμού που εχρησιμοποιείτο  κατά την φωτογράφιση πιθανόν να προκάλεσε το σημείο εκείνο να υπερφωτιστεί για κάποιον λόγο και το παιγνίδισμα αυτό του φωτός να μας δώσει την εντύπωση  ότι το σημείο  αυτό ήταν εκ προθέσεως γαλάζιο.

Όταν σε μεταγενέστερη φάση έγινε η πλήρης αποκάλυψη του ψηφιδωτού και δόθηκε στην  δημοσιότητα μια πλήρης εικόνα του ψηφιδωτού που ελήφθη με διαφορετικό φωτισμό και πάλι το αριστερό μάτι του αλόγου συνέχιζε να εντυπωσιάζει με το γαλάζιο χρώμα του.

Είναι συνεπώς έτσι ή και πάλι κάποιο παιγνίδισμα του φωτός μας έδωσε  λανθασμένη εικόνα ;

Από το βίντεο  που ανήρτησε το ΥΠΠΟ  με στιγμές από τον καθαρισμό του ψηφιδωτού ( https://www.youtube.com/watch?v=6E4b0XYxVgE ) , το οποίο έχει αρκετά καλή ανάλυση, μπορούμε να εντοπίσουμε σε πολύ κοντινό πλάνο και με μεγέθυνση στο χρονικό σημείο 1:49  ότι το αριστερό μάτι του αλόγου συνίσταται από μια υπερμεγέθη  ψηφίδα γαλάζιου χρώματος (σε αντίθεση με όλες τις άλλες)  , πράγμα που μας αποδεικνύει  ότι συνέβη σίγουρα εσκεμμένως.



Μήπως και πάλι μας παραπλανά η εικόνα και ουσιαστικά είναι  ένα κενό από ψηφίδες στο ψηφιδωτό;

Για τον σκοπό αυτό συμβουλεύτηκα τον πολύ καλό φίλο του ιστολογίου Ζήνωνα  ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι το αριστερό μάτι του αλόγου είναι πράγματι μια υπερμεγέθης ψηφίδα και δεν αποτελεί κενό στο ψηφιδωτό. 

Μου επεσήμανε δε το πώς θα έμοιαζε αν ήταν κενό του ψηφιδωτού από  ένα  ήδη υπάρχον τέτοιο κενό λίγο πιο πέρα.

 
Συνεπώς πέραν πάσης αμφιβολίας εσκεμμένως έχει φτιαχτεί έτσι το αριστερό μάτι του αλόγου.

Το ερώτημα είναι γιατί ; Τι ήθελε ο κατασκευαστής του ψηφιδωτού να δηλώσει με αυτήν την εσκεμμένη διαφοροποίηση του αριστερού ματιού του αλόγου και μάλιστα σε γαλάζιο χρώμα ;

Την απάντηση την είχαμε δώσει  με την υπόθεση μας που αναλύσαμε στην ανάρτηση  ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ - ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ;   όπου αυτή η διαφοροποίηση εντάσσεται μέσα στο σύνολο των επισημάνσεων  που θέλησε ο κατασκευαστής του ψηφιδωτού να δώσει στο έργο του ώστε να προδιαγράψει το νεκρό.

Ισως λοιπόν μας  «κλείνει το μάτι» ότι ο νεκρός είναι ο Αλέξανδρος.

Με βάση συνεπώς την ανωτέρω παρατήρηση επιβεβαιώνεται  η σκοπιμότητα της διαφοροποίησης  του αριστερού ματιού του  αλόγου από τον κατασκευαστή του ψηφιδωτού και συνεπώς έτσι ενισχύεται η υπόθεση που είχαμε κάνει σε εκείνην την ανάρτηση.

Αναμένουμε με  πολύ ενδιαφέρον  πάντως  τι ερμηνεία θα  δώσει η ανασκαφική ομάδα για το θέμα αυτό.





814 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 814   Νεότερο›   Νεότερο»
Planet είπε...

hylap-vn:

Καλημέρα καταρχάς

Αρα μάλλον καταλήογυμε πως στο συνέδριο απλά παρουσιάστηκαν μερικά από τα αποτελέσματα χωρίς την αιτιολογηση τους. ΟΚ. Αυτό ειναι που προσπαθώ να καταλάβω. Γιατι οι παρουσιάσεις έγιναν, τα αποτελεσματα ανακοινώθηκαν, αλλα 100 και βάλε αρχαιολογοι στην αιθουσα και κανεις να μην έχει βγει να πει οτι "στην παρουσιασή της η κ. Περιστέρη αιτιολογησε τη χρονολόγηση βάση...". Δε βγάζει νοημα αλλιώς.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αυτό ειναι υπόθεση του υπουργείου, οχι δική της. Ελπίζω να μην την "κρεμάσουν" με αυτό αλλά να πάρουν την ευθύνη απο το υπουργείο (αν οντως μιλάμε για αδιάσειστα στοιχεια, με βάση τις φήμες που διαβάζουμε εδώ τώρα). Μην ξεχνάμε πως πολλές απο τις βλακώδεις και αχρείαστες διαμάχες μεταξύ αρχαιολόγων έχουν γίνει γύρω απο το θέμα της χρονολόγησης. Με λίγα λογια, το υπουργείο άφηνε, εν γνώση υπευθύνων του, αρχαιολόγους του να εκτιθονται.

Planet είπε...

Effie: απλώς ενημερωτικα, δεν είναι πρωτογνωρο να μπαινει εμπάργκο σε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Αυτό το κάνουν απο απλά επιστημονικά περιοδικά εως κυβερνήσεις. Πχ. επιστημονικά περιοδικά όπως το Nature ή το Science, τα οποια "τραβάνε" συνήθως τις καλύτερες δημοσιεύσεις, απαιτούν απο τους συγγραφεις να ειναι πολύ φειδωλοι πριν τη δημοσιευση για τα αποτελεσματα της ερευνας τους, γιατι θέλουν να έχουν τον απολύτο χειρισμο της προβολής της πιθανής ανακάλυψης. Σε αντάλλαγμα τεράστιου impact και προβολής για τους επιστήμονες, τα περιοδικά αυτά κερδίζουν απο τη διαφήμιση τους.

Το ίδιο φυσικά μπορούν να κάνουν και κυβερνήσεις ή άλλοι οργανισμοι που δίνουν χρηματοδοτηση για έρευνα. Αν έχει γίνει κατι τέτοιο και στην περιπτωσή μας, πρωτογνωρο δεν θα είναι. Αλλά σιγουρα τέτοια θέματα θέλουν λεπτους και προσεκτικους χειρισμους, και για αυτο δεν είμαι σιγουρος οτι έγινε με επιτυχία στην περιπτωσή μας.

Petros είπε...

@oryktosploutos

Συμφωνώ και στα δυο:
Όποιος ψάχνει, βρίσκει¨!!!! (έψαξα και εγώ αλλά προφανώς είτε όχι τόσο καλά είτε σε λάθος τόπο :-) ))

μαργαϊκός ασβεστόλιθος

αυτό το γλυκό φουσκώνει ξεφουσκώνει δένει κόβει. έτσι όπως πάμε μας βλέπω να μας μένει η λιγούρα στο τέλος!!!

Nemot είπε...

Πολλά + στον/στην Effie. Συμφωνώ 100% με το σχόλιο που έκανε. Σε μερικούς ανθρώπους τα όρια ανάμεσα στον ενθουσιωδη ερασιτέχνη αναζητητή και τον μισότρελο συνωμοσιολόγο, ειναι πολύ κοντά.

Το κακό είναι ότι κάποιες απίθανες κατασκοπικές θεωρίες που γράφονται κατ εξακολούθηση απο 1-2 άτομα, σε αυτό το εξαιρετικό blog, έχουν σαν αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση ιδεών και να αφαιρούν από τη σοβαρότητά του.

Πολλά συγχαρητήρια στα υπόλοιπα παιδιά που προσπαθούν με σοβαρότητα και εξαιρετικό ενθουσιασμό, μέσω των ιστορικών πηγών, της λογικής και των ευρημάτων, να συνθέσουν την πραγματική ιστορία του τάφου της Αμφίπολης.

ATs είπε...

Ο Εμπεδότιμος αποκαλύπτει στο gazzetta.gr τα μυστικά της Αμφίπολης!

Ο γνωστός blogger μίλησε αποκλειστικά στο gazzetta.gr και τον Νίκο Μποζιονέλο για τις σκέψεις του αναφορικά με τον τύμβο Καστά, για το ποιος κρύβεται στον τάφο και για το ενδεχόμενο να κρύβεται εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος!

http://www.gazzetta.gr/stili/oi-prwtagwnistes/article/672054/o-empedotimos-apokalyptei-sto-gazzettagr-ta-mystika-tis-amfipolis

ΜΕΤΟΧΟΣ είπε...

Συμφωνώ με Nemot
πράγματι άλλο είναι να σχολάζεις αν όντος είναι διαφορετικό το μάτι του αλόγου στο ψηφιδωτό και άλλο να μας αραδιάζουν τύμβους λέξεων και προτάσεων από την Αμφιπολιτιάδα τους...
Καλημέρα σε όλους


13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Poly Katri
Εξαιτετική δουλειά!!!! Αυτο είχα στο μυαλό μου ως πρός την παρουσίαση των πληροφοριών σε ένα slide (καρτέλα)!!! Ήταν πολύ ωραία η ιδέα σου να χρησιμοποιήσεις το σχέδιο κ.Πολυμενάκου για το συμβολισμό σου!! Βλέποντας το σχεδιάγραμμα έχω μια πλήρη εικόνα του τί θέλεις να μου δείξεις, να μου πείς. Τώρα κατανόω το σκεπτικό σου να βάλεις τα κτερίσματα στο κέντρο του περιβόλου. Με το σχέδιο του κ.Πολυμενάκου παρατήρω ότι στον ομόκεντρο κύκλο του κέντρου που καταλαμβάνει και ένα μέρος από την πιθανή λίθινη δομή όπως παρουσιάζεται και στο σχέδιο της virgi θα μπορούσε να υπήρχε η πιθανότητα να τοποθετηθόυν εκεί. Βέβαια όπως και συζητήσαμε προϊγουμένως, αυτό θα ήτα μιά εύκολη λεία για τους τυμβωρύχους. Συνήθως οι συγγενείς του νεκρού αφήνανε τα προσωπικά του αντικείμενα δίπλα του ώστε να τον συντροφεύσουν στο αιώνιο ταξίδι του είτε στα Ηλύσια Πεδία είτε στον Άδη. Συνέχισε την εξαιρετική δουλεια που κάνεις. Με το σκεπτίκο αυτό θα μπορούσε η δομή L2 να χρησιμοποιηθέι ως πιθανόν περιοχη για τα κτερίσματα εφόσον βρίσκεται "δίπλα" από τον τάφο του νεκρού. Τι λές; Απλά μία σκέψη έκανα. Όταν με το καλό μας δείξουνε και το σχέδιο της μελέτης του ΑΠΘ θα μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα νέο μοντέλο και να κάνεις τις συγκρίσεις σου με αυτό. Επίσης, σε περίπτωση που έχει φτιαχτεί το μνημείο για έναν νεκρό και εφόσον μάθουμε την ταυτότητά του (εύχομαι ΜΑ) τότε να χρησιμόποιησεις τους συμβολισμούς σου με τα νέα αυτά δεδομένα όταν καί όποτε παρουσιαστούν. Κατά τα άλλα συμφωνώ με του υπόλοιπους συλλογισμούς σου.

Unknown είπε...

@Konstantinos Kairis
Κωνσταντίνε παρακολουθω μετα μανίας καθε σου ανάρτηση και συσωρεύω απίστευτη οργή και αγανάκτηση για τους Ιολες και τους Εφιάλτες της πατρίδας μας που καπηλέυονται τον πλούτο της και την ιστορία της για δικό τους όφελος τόσο ξεδιάντροπα.
Αν κατάλαβα καλά το στεφάνι Getty το αφαίρεσαν οργανωμέμοι αρχαιοκάπηλοι από τον τύμβο Καστά?
Άρα ο τάφοσ είναι συλλημένος.
Μοιράζομαι κι εγώ την ανησυχία σου για την ύποπτη απόκρυψη των ευρυμάτων ασ ελπίσουμε ότι η πρωτοβουλία της Περιστέρη να δημοσιοποιήσει την ανασκαφή και να μας αφυπνήσει θα φέρει εμπόδια στην προσπάθεια θαψίματος .Ευχαριστώ για την ενημέρωση

Effie είπε...

@Εμπεδότιμος
Θερμά συγχαρητήρια για την συνεχή και αυξανόμενη δημοσιότητα (θυμάσαι τι σου είχα πει στην αρχή)… Ο Μαυρογιάννης ετοιμάζει επιστημονική δημοσίευση για Ηφαιστίωνα, θα μπορούσες αντίστοιχα.
@ΝΕΜΟΤ/ΜΕΤΟΧΟΣ
Ευχαριστώ, είναι ανακούφιση να υπάρχουν σχολιαστές που να συνεκτιμούν δυο αράδες κοινής λογικής
@PLANET
Στην περίπτωση δημοσιεύσεων δεν θα συμφωνήσω PLANET. Τουλάχιστον στις θετικές επιστήμες που είναι το πεδίο μου, αλλά νομίζω και γενικότερα, αν υπάρχουν πολύ σημαντικά, προκαταρκτικά (λίγα αλλά πειστικά) δεδομένα δημοσιεύονται σε (πολύ) σημαντικά επιστημονικά περιοδικά ως brief/preliminary reports/communications, που δημοσιεύονται μετά από αυστηρή επισκόπηση με διεθνώς αναγνωρισμένους κριτές. Με αυτό τον τρόπο τα εξέχοντα περιοδικά, όπως Nature, Science, κλπ. «κερδίζουν» εκτός άλλων, με preliminary reports (όχι ότι αυτά τα συγκεκριμένα περιοδικά έχουν ανάγκη). Αλλιώς τα δεδομένα, όσα πληρέστερα και πειστικότερα είναι δυνατόν, υποβάλλονται προς δημοσίευση σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και δημοσιεύονται μετά από κρίση. Η μόνη περίπτωση να «κρατηθούν πίσω» δεδομένα είναι για να υποβληθούν προς έγκριση διπλώματος ευρεσιτεχνίας (προς αποφυγή copy-paste), αλλά αυτό βέβαια δεν ισχύει για τις κλασσικές επιστήμες.

Effie είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kratylos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kratylos είπε...

Κατά τη πρακτική των αρχαίων, η όλη κατασκευή ενός σημαντικού έργου μοιραζόταν σε επιμέρους έργα που τα εκτελούσαν διαφορετικοί ανάδοχοι.

Για το κάθε ένα υπήρχε μαρμάρινη "πινακίδα έργου", όπως μας εξηγεί ο καθηγητής του ΕΜΠ Τάσιος. Στην περίπτωσή μας πρέπει να έγινε αυτή η "κατάτμηση", διότι ένας και μόνο ανάδοχος δεν θα μπορούσε να αντέξει ούτε τις ποινικές ρήτρες, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων κλπ, που αποδεδειγμένα έφθαναν μέχρι και το 60% του συνολικού κόστους.

Άρα στον Καστά πρέπει να αναμένουμε περισσότερες τις μιάς μαρμάρινες επιγραφές. Προς τι λοιπόν και με βάση ποιό σκεπτικό δικαιολογούν κάποιοι την απουσία "επιγραφών" και αποκαλούν τους άλλους, που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν, συνομοσιολόγους; Αυτοί μπορούν να μας εξηγήσουν το γιατί δεν τοποθετήθηκαν, σε εμφανή σημεία του έργου ή σε δημόσιους χώρους, προς κοινή θέα;

hylap-vn είπε...

@Effie

επειδή αναφέρθηκες σε μένα ότι είναι συνομωσιολογικά αυτά που λέω.

Απλά διαπιστώνω ότι δεν κατάλαβες γρι από αυτά που γράφω. Κοινώς, τρία πουλάκια κάθονται...
Τέλος πάντων, έτσι θα είναι αν έτσι νομίζεις.

Μπορείς μόνο να απαντήσεις σε μία απλή ερώτηση?
Αν είχε ανακαλύψει κάποια αδιάσειστα στοιχεία το 2012 (δεν το λέω εγώ το λέει η κα. Παπαφωτίου) θα μπορούσε να βγει να τα ανακοινώσει χωρίς να έχει βρει τον τάφο???
ΝΑΙ ή ΟΧΙ?
Αυτό πες μου μόνο και μετά συζητάμε.


hylap-vn είπε...

Θα έπρεπε να βγει το 2012 και το 2013 να πει.
"Α, παιδιά ανακάλυψα μία πολύ ωραία επιγραφούλα πάνω στον λόφο που τον σκάβω από το 2009, που λέει το και το για τον Μέγαλέξανδρο και τον Δεινοκράτη. Και μάλλον πρέπει να υπάρχει τάφος εδώ από κάτω. Άμα βρω κάτι θα σας πω να κάνουμε χαρούλες μαζί, και να με παραδεχτείτε σαν μεγάλη αρχαιολόγο που έκανα αυτή την πρόβλεψη στα τυφλά χωρίς να την επιβεβαιώσω".

virgi είπε...

Καλημέρα σε ολους τους αξιόλογους συνομιλητές
@Empedotimos
Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο λόγος σου αρχίζει να διαδίδεται ευρέως και ευχομαι να φτάσει και στον τελευταίο αναγνώστη του διαδυκτίου που από τον θόρυβο που κάνουν όλες οι καταστροφολογικές συνομοσιολογικές και απαξιωτικές αναφορές, του τον έχει στερήσει.

@Effie
Μαζί σου για τις συνωμοσίες και τα κωμικοπολιτικά! Αυτό βέβαια δεν ακυρώνει την ύπαρξη πιθανών ευρημάτων που για δεοντολογικούς και επιστημονικούς λογούς δεν έχουν βγει ακόμη στο φως.Η κυρία Περιστέρη, είναι αρχαιολόγος δεν είναι κοριτσάκι που το παίζει την αρχαιολόγο.Αυτό πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω στην σκέψη ορισμένων συνομιλητών.
Βρίσκω δε τον τρόπο ενημέρωσης για την ανασκαφή από το υππο ευφυέστατη.
Αν εμείς διψάμε για αυτό, δεν σημαίνει ότι το υππο θα πρέπει να τρέξει να μας ικανοποιήσει την περιέργεια εις βάρος της σοβαρότητας της ανασκαφής και γενικά.

Όσο αναφορά το μνημείο αν κοιτάξει κανείς το σχέδιο Λεφαντζή θα δει καθαρά ότι στον τοίχο της πόρτας όσο και στον βόρειο τοίχο του Θ3 υπάρχουν κενή επιφάνεια στο επάνω μέρος τους.Αυτό σημαίνει κατά την γνώμη μου είτε μεγάλη φθορά με αποκόλληση του αντίστοιχου επιχρίσματος,είτε ένθετη διακόσμηση που επισης αποκολλήθηκε είτε τώρα από τους ανασκαφείς για συντήρηση μελέτη,είτε στο παρελθόν από φυσικούς λόγους .

Δημήτρης είπε...

&k.kairis
Ευχαριστώ ολόψυχα κατ'αρχήν για την απάντηση .Δεν νομίζω ότι οι ερωτήσεις μου σου έδωσαν το έναυσμα για την για μένα εντυπωσιακή σου απάντηση σήμερα το ξημέρωμα , απλά πιστεύω πως ήρθε η ώρα να ξεσπάσεις .Μακάρι αυτή σου η στάση να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά , και επιτέλους κάποια στιγμή ,να αρχίσουν να λέγονται κρυμμένες αλήθειες δεκαετιών ,που οι λίγοι γνωρίζοντες κρατούσαν σαν επτασφράγιστα μυστικά .

& Εffie και λοιποί αγανακτισμένοι με τους συνωμοσιολογούντες

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν κατακρίνω την στάση σου και τις θέσεις σου. Σαφώς διέπονται από τη λογική.Στην προκειμένη περίπτωση , θα μπορούσα να πω πως συμφωνώ με αρκετά από αυτά που αναφέρεις .Η δική μου λογική έως τώρα , και αναφέρομαι στην περίπτωση καθαρά της Αμφίπολης ,έλεγε πως το ΥΠΠΟ , διαχειρίζεται άψογα το ζήτημα .Ανακοινώνει πάρα πολύ προσεκτικά τα όσα πρεπει να ανακοινωθούν , αφήνει τα ευρήματα να διαψεύσουν τους τηλεσχολιαστές συναδέλφους της κ.Περιστέρη , που πλην ελαχίστων , δεν μπαίνουν στον κόπο ούτε τα εύσημα για τα μάτια του κόσμου να της απονείμουν .
Μιλάμε για μια κολλοσιαία ανακάλυψη , με παγκόσμιο αντίκτυπο , που απαιτεί πολύ προσεκτική διαχείριση .Απαιτεί απίστευτη και χρονοβόρα μελέτη κάποιων στοιχείων πριν δημοσιοποιηθούν.
Μέχρι εδώ συμφωνούμε .
Τα λεγόμενα του κ.Καίρη ,τα αντιμετώπιζα , με προσοχή και επιφύλαξη.Ηταν σίγουρο όμως και για μένα πως έχει κάποια πληροφόρηση εκ των έσω.
Επίσης είναι βέβαιο πως υπάρχουν άπειρα ζητήματα που δεν γνωρίζουμε επαρκώς για τα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί σ'αυτή τη χώρα .Εχει δίκιο όταν αναφέρεται σε κυκλώματα επώνυμων και μη που λυμαίνονταν τη χώρα για δεκαετίες ανενόχλητοι και με υψηλές καλύψεις .Εχει δίκιο για το γεγονός ότι σαν προβατάκια οι περισσότεροι δεχόμαστε άκριτα τα όσα μας παρουσιάζονται .Εχει δίκιο για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων ,οδηγήθηκαν σε μια πλήρη αποστασιοποίηση από το πραγματικό παρελθόν τους και την πραγματική ιστορία τους .Και η ίδια η ιστορία για μένα θα έπρεπε κάποτε να ξαναγραφεί .Μας διδάξανε ότι πήραμε το αλφάβητο απο τους Φοίνικες .Το δέχεσαι ?Θεωρούν ότι η ελληνική γλώσσα ξεκινάει απο τον Ομηρο.Το δεχεσαι ? Καταργήσανε στην ουσία τα Αρχαία Ελληνικά απο τα σχολεία , όταν διδάσκονται στο Χαρβαρντ και στην Οξφόρδη.”Χάσανε” την επιγραφή του Δισπηλιού της Καστοριάς.Να μην προβληματιστώ ? “Χάθηκε “ ο σκελετός των Πετραλώνων που ανακάλυψε ο Αρης Πουλιανός . Να μην προβληματιστώ ?.Αν συνεχίσω , θα γράφω μεχρι αύριο .
Στο θέμα μας πάλι της Αμφίπολης .Ερχεται ξαφνικά και η κ.Παπαφωτίου , μια αξιολογη και έγκριτη δημοσιογράφος ( δεν νομίζω να τίθεται σε αμφισβήτηση) , με κοντινότατη σχέση με την ανασκαφική ομάδα , και θέτει και η ίδια εντονους προβληματισμους , πολύ προσεκτικά βέβαια διατυπωμένους και κρατώντας τις πρέπουσες επιφυλάξεις .Εν μέρει συντάσσεται με κάποιους προβληματισμούς του Κ.Καίρη.
Δεν λέω ότι έχει δίκιο σε όλα όσα λέει.Λέω απλά , πως επειδή δεν γνωρίζω , διαβάζω με προσοχή , κρίνω με την λογική μου και παράλληλα προβληματίζομαι .Εδώ καθημερινά γίνονται αναρίθμητες υποθέσεις από όλους μας , που κάποιες απο αυτές θα τις δικαιώσει η ανασκαφή και τις περισσότερες θα τις απορρίψει .Παράλληλα όμως , προάγεται εντυπωσιακά η σκέψη , η γνώση και η ερασιτεχνική έρευνα , σε πρωτόγνωρο βαθμό .Ευχομαι ολόψυχα αυτή η συγκυρία να αποτελέσει το έναυσμα , η ίδια και μεγαλύτερη παρέα στο μέλλον , να ασχοληθεί και με άλλα θέματα εξίσου σημαντικά της ιστορίας μας , που τα έχουμε πεταμένα στη λήθη οι περισσότεροι .

Χίλια συγνώμη για το μακροσκελέστατο του σχολίου μου .

Effie είπε...

@hylap-vn
Αγαπητέ/αγαπητή συν-σχολιαστή:
--Καταρχήν αναφέρθηκα σε μια έκφραση που χρησιμοποίησες (να μην "την σταυρώσουν") δεν αναφερόμουν αποκλειστικά σε σένα, αλλά σε όλους που έχουν παρόμοιες απόψεις.
-- Η δική μου αντίληψη ως επιστήμων: αν είχα ενδείξεις για εξαιρετικά σημαντικά μελλοντικά ευρήματα θα ήταν να τις «συγκρατήσω» μέχρις απόκτησης αποδείξεων αντί να λέω δεξιά-αριστερά ανεπίσημα, παιδιά βρήκα ένδειξη για κάτι μοναδικό, αξεπέραστο, καταπληκτικό, αλλά μη ανακοινώσιμο, γιατί δεν έχω ακόμη αποδείξεις. Κατά τη γνώμη μου κανείς σοβαρός επιστήμονας σε οποιοδήποτε πεδίο δεν θα «φλυαρούσε» ούτε ίσως στην ευρύτερη ομάδα του. Θα το συζητούσε με τους στενότερους συνεργάτες με τους οποίους είχε τις ενδείξεις, ως προς την μεθόδευση συνέχισης της έρευνας (εξεύρεσης κονδυλίων, μεθοδολογία για την απόδειξη των ενδείξεων, κλπ.). Μια συμπεριφορά «φλυαρίας» που δεν συνοδεύεται από απτά δεδομένα, απλά καταλήγει στην απώλεια αξιοπιστίας του/της επιστήμονος σε οποιοδήποτε πεδίο, και τυχαίνει να θεωρώ την κ. Περιστέρη πολύ έξυπνη και αξιόπιστη για να προβεί σε επιπόλαιους χειρισμούς.
Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι αν η κ. Περιστέρη είχε πολύτιμες πρώιμες ενδείξεις θα τις είχε κρατήσει «στεγανές» (“close to her chest”), δεν θα διακινδύνευε διαρροή ώστε να δημιουργούνται φήμες ή κάποιος/κάποιοι να τις διαδώσουν. Μας είπε ξεκάθαρα από τον Αύγουστο ότι ο τάφος πρέπει να φιλοξενεί μεγάλο στρατηγό. Αν δεν της προσάπτουν λάθος πρόσφατες δηλώσεις, επανειλημμένα έχει αναφερθεί να δηλώνει ότι «απέκλεισε τον Μεγάλο Αλέξανδρο», βέβαια αυτά σε διάφορα δημοσιογραφικά κείμενα. Δεν την έχω ακούσει την ίδια να λέει ναι ή όχι. Εκεί βρισκόμαστε και αυτό πιστεύω.
--Δεν θέλω ειλικρινά να προσβάλω κανένα σχολιαστή, είμαι όμως οπαδός της λογικής και της απλής ερμηνείας των δεδομένων. Για να πιστέψω σε σενάρια συνωμοσίας, πρέπει να αποδειχτεί ότι αυτά υπάρχουν. Περιμένω αποδείξεις λοιπόν, δεν προκαλώ κανέναν, οι ανακοινώσεις (εντός των προσεχών ημερών) θα είναι η πρώτη απόδειξη υπέρ λογικής ή συνωμοσίας….

Kratylos είπε...

Πολλά πράγματα φαίνεται ότι καταπίνουν ορισμένοι.

Τις ιδιωτικές συλλογές μεγάλων πολιτικών και επώνυμων ιδιωτών, την ανάμειξη σε αρχαιοκαπηλίες διοικητών ασφάλειας κλπ κλπ. Μόνο τα "πρεζόνια" οι τυμβωρύχοι φταίνε.

Αχ, αυτοί οι Καραζαφέρηδες, οι ελεγκτές των κλεφτών!

Enalios είπε...

@13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ
@Poly Katri

Αν στο κέντρο η κοντά του υπάρχει φυσικό κοίλωμα απο ορυχείο η σπηλιά προστατεύεται απο τους άνωθεν τυμβωρύχους.

oryktosploutos είπε...

@Petros 9:44

Η αρχαιολογία θέλει την υπομονή της για να δέσει το γλυκό! Καταρχήν περιμένουμε τις 29/11: παρουσίαση ημέρα Σάββατο και στο ΥΠΠΟ, όχι την άνοιξη στο αρχαιολογικό συνέδριο, μόλις δυο βδομάδες μετά την ανακοίνωση ανεύρεσης του νεκρού. Τυχαίο; Όχι βέβαια!

Κι απ' την άνοιξη θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε σε ποιο ακριβώς σημείο του Τύμβου θα συνεχιστεί το σκάψιμο, τώρα που ξεκαθαρίσαμε ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν στον Καστά αρχαία ορυχεία. Έχει δρόμο ο Τύμβος!

hylap-vn είπε...

@ effie

Ωραία. Μιλάμε τώρα σωστά χωρίς να υποτιμούμε την νοημοσύνη κανενός.
Άρα αυτά που καταθέτει η κα. Παπαφωτίου στην παρουσίασή της ίσως ...ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι...
Και αυτό που μας είπε μόλις χθες η κα. Παπαφωτίου σε αυτό εδώ το blog ότι έχει η Περιστέρη στα χέρια της "συντριπτικά" στοιχεία τόσο για τον κατασκευαστή όσο και για τον ενταφιασμένο ...ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι... ίσως δεν κατάλαβε καλά.

Να το δεχτώ αυτό.
Αλλά ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι δεν τα έβγαλα από το μυαλό μου για να πλέξω μία ωραία θεωρία συνομωσίας. Προσπαθώ να συναρμόσω αυτές τις δηλώσεις και ότι έχει βγει στο φως της μέρας μέχρι τώρα για να εξηγήσω τι μπορεί να έχει συμβεί.

Πάντως σε προτρέπω και πάλι να δεις με προσοχή την παρουσίαση της κα. Παπαφωτίου και να κρίνεις από μόνος/η σου για την σοβαρότατη ή μη αυτής της μαρτυρίας.

Τέλος να σου δώσω μία πιθανή εξήγηση για ποιό λόγο μπορεί η κα. Περιστέρη να μην κράτησε απόλυτα στεγανή την σημαντική αυτή πληροφορία?
Για τον απλό ανθρώπινο και μη συνομωσιολογικό λόγο ότι ήθελε να πετύχει μία ελεγχόμενη δημοσιότητα για να μπορέσει να εξασφαλίσει την περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα της κρίσης. Είπαμε δεν υποτιμούμε την νοημοσύνη κανενός....

Planet είπε...

Effie, εγώ απλά σημειώνω τι γίνεται *μέχρι* να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα, έστω και προκαταρκτικά. Υπάρχουν περιοδικά που ζητάνε το χειρισμο της προβολής των (σημαντικών) αποτελεσμάτων (για να κερδίσουν απο διαφήμιση), και συνεπώς απαιτουν τον προσεκτικο χειρισμο της παρουσίασης τους μέχρι η διαδικασια της δημοσιευσης να ολοκληρωθει. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με οργανισμους που χρηματοδοτούν την έρευνα. Δεν είναι κάτι συνομωσιολογικο αυτό, ειναι καθημερινή διαδικασία που σε κάποιο βαθμό ίσως ισχύει στην περιπτωσή μας. Εικασια κάνω, δεν ξέρω αν ειναι σωστή.

hylap-vn:

"Α, παιδιά ανακάλυψα μία πολύ ωραία επιγραφούλα πάνω στον λόφο που τον σκάβω από το 2009, που λέει το και το για τον Μέγαλέξανδρο και τον Δεινοκράτη. "

Υπάρχουν δύο επιλογές συνήθως: μπορεις να πεις εσύ τι βρήκες, χωρις ερμηνεία. 'Ή μπορείς να δώσεις ερμηνεία μαζί με τα δεδομένα που το στηρίζουν. Η μπορεις να μην προβάλεις καθολου την ανασκαφή με τον τροπο που γίνεται τώρα και να κάνεις μια συνολική παρουσιαση στο τέλος (ή οταν υπάρχει πολυ σημαντική προοδος).

Αυτο το ενδιάμεσο που έχουμε τώρα (ερμηνεία χωρις στοιχεια) έχει βοηθήσει κάπου; Μόνο απο την κουβέντα που κάνουμε τώρα, βλεπεις πως δε βοηθάει. Οποιος επιτρεπει στην κ. Περιστέρη να παρουσιάζει αποτελέσματα χωρις στήριξη, μπορει και να της δημιουργήσει προβλήματα, έστω και άθελά του.

Αναγνωρίζω πάντως πως το όλο θεμα, με τη μεγαλοπρεπεια της ανασκαφής, την ραγδαία εξέλιξη και την προβολή της ανασκαφής ειναι πρωτόγνωρα για το υπουργείο και λάθη είναι επομενο να γίνουν. Απλά καλο ειναι τα λάθη να αναγνωρίζονται και να μην επαναλαμβάνονται.

Ανυπομονώ για τις ανακοινώσεις. Ελπίζω και εγώ σε κάτι εξαιρετικο.

Effie είπε...

@Δημήτρης
Και συμφωνώ και διαφωνώ μαζί σου, αλλά δεν θα συζητήσω τη γνώμη μου για σχολιαστές εδώ, σέβομαι τον καθένα όσο τα σχόλια του/της μου επιτρέπουν. Συμφωνώ στο ότι έχουμε χάσει πολλά από τις συνιστώσες που αποτελούν τις ρίζες μας λόγω διαφόρων αιτίων-άλλης ώρας κουβέντα αποτελεί το μεγάλο αυτό θέμα- σαν πολιτεία. Όμως το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την παιδεία που δίνει η οικογένεια. Εκεί διαπιστώνεται μεγάλη αλλαγή και υστέρηση που αντανακλά άμεσα στη νέα γενιά. Το τελικό αποτέλεσμα ευρέως είναι η αίσθηση ότι είμαστε θύματα, ενώ γενικά έχουμε δικαιώματα αλλά όχι υποχρεώσεις (πάντοτε με εξαιρέσεις). Διαπιστώνω υστέρηση κοινής λογικής από κάτω προς τα άνω, μέχρι τους εκπροσώπους της πολιτείας ένθεν και ένθεν, αλλά δεν είναι η θεματολογία του ιστολόγιου στην παρούσα περίπτωση. Το θέμα είναι ότι μέσα από σχόλια βγαίνουν και κάποια γενικότερα συμπεράσματα.
Συμφωνώ μαζί σου και με την virgi ότι το ΥΠΠΟΑ χειρίζεται πολύ έξυπνα και σωστά τις ανακοινώσεις, άσχετο από το πόσα περιμένουμε ή θέλουμε εμείς να μας πουν. Γνώμη μου είναι, είτε πρόκειται για τον τάφου Α., είτε άλλου/άλλης, το μνημείο αποτελεί πράγματι ακρογωνιαίο λίθο αρχαιολογικής ανακάλυψης και «σημάδεψε» με το αστέρι της δόξας την Περιστέρη. Πιστεύω ότι ο Λαζαρίδης δικαιούται τμήμα της αναγνώρισης, είναι ο πρώτος που ξεκίνησε ανασκαφές στο λόφο Καστά περιμένοντας σημαντικότατα ευρήματα. Ελπίζω να του δοθεί αυτή η αναγνώριση. Έχουμε περισσότερα σημαντικά, και άλλους τάφους «ευγενών» Μακεδόνων πιστεύω, να έρθουν στο φώς στον Καστά. Και ναι, virgi συμφωνώ μαζί σου για το «άνοιγμα» στον τρίτο χώρο, ως αρχιτέκτων θα ξέρεις καλύτερα από πολλούς από εμάς.
@Planet
Όπως είπαν η Βιργινία και ο Δημήτρης πιθανόν το ΥΠΠΟ εκ μέρους της πολιτείας(και η ανασκαφική ομάδα) χειρίζονται πολύ προσεκτικά και με συγκράτηση τις ανακοινώσεις, και καλά κάνουν. Αν περιμένεις κάτι πού μεγάλο, ίσως θα πρέπει να κάνεις υπομονή, εκτός αν έχουν βρει ήδη επιγραφές όπως είπα πριν. Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε μπροστά μας δρόμο για την μελέτη των ευρημάτων.

PAIANAS είπε...

Στο σημείο που όλοι ψάχναμε ''κρυφά'' εικονίδια, χαράγματα, ενδείξεις η αποδείξεις ταυτότητας του νεκρού...εκεί που έχουν μπει στην κουβέντα όλα τα δεδομένα(τουλάχιστον όσα μας έχουν επιτρέψει να δούμε)έρχεται η συνομωσιολογία,η κουβέντα για μειοδότες, προδότες και ανθέλληνες πολιτικούς και πάμε σ'άλλες πολιτείες και σε άλλες ατραπούς ..
Εύχομαι να σταματήσουν οι ''από μέσα πληροφορήσεις, που δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια και αφήνονται υπό μορφή ερωτήσεων η γρίφων'', να σταματήσει ο αποπροσανατολισμός που σκοπό έχει να μας ''αφυπνήσει'' και να επικρατήσει στην κουβέντα η κοινή λογική (όπως πoλύ σωστά ανέφερε η @Effie)

virgi είπε...

@Planet και όσοι εχετε θέμα με την εγκυρότητα της χρονολόγησης δια στόματος Περιστέρη.
Στις 28/10 η Κα Κοτταρίδη ανακοίνωσε δια μέσου μάλιστα φεισμπουκ ότι βρήκε ασύλητο τάφο με συγκεκριμένη χρονολόγηση.Ακούστηκε η γράφτηκε κάτι για αμφισβήτηση σε αυτό το εύρημα και σε αυτήν την αρχαιολόγο?Βγήκε κανένας Φάκλαρης Παλαγιά και λοιποί να τοποθετηθούν με τις ΑΣΗΛΥΠΤΕΣ γνώσεις τους?Αν κάτι υποτιμάει την νοημοσύνη μας είναι αυτό.
Νομίζω ότι καταλαβαίνεται τι θέλω να πω.

Effie είπε...

@Hylap-vn
Την ομιλία της συμπαθέστατης κ. Παπαφωτίου και βέβαια την έχω ακούσει, αλλά οι γνώμες είναι προσωπικές και υποκειμενικές, δεν θα συζητήσω περί αυτού εδώ. Συγκρατημένη δημοσιότητα έθεσε σε εφαρμογή η ίδια η κ. Περιστέρη, εξάλλου είναι επικεφαλής τη ΚΗ Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών και μπορούσε να χειριστεί το θέμα κατά βούληση και ικανότητα: Εξαιρετικά ικανή την "κόβω" δε, σε "περνά απέναντι χωρίς να βραχείς" που λέει ο λόγος. Μια χαρά τα κατάφερε με κονδύλια τόσο κρατικά όσο και από χορηγούς (σε αντίθεση με τον Λαζαρίδη που ήταν θύμα των καιρών και των πολιτικών του πεποιθήσεων).

Βασιλική Σιάπκα είπε...

προσωπικά θεωρώ πως αποφάσισαν να σταματήσουν την ανασκαφή προς τον 4ο θάλαμο που είναι εμφανής σε τόσες φωτογραφίες.
Στο σχέδιο του τάφου που εδόθη στην δημοσιότητα δεν σκιαγραφείται το αρχικό θύρωμα ενώ το είχαμε δει σε φωτογραφία ( σχόλιο SF 19 Νοεμβρίου 2014 - 6:45 μ.μ. )
Κανείς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, ηλεκτρονικά, δεν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.... λες και έχει επιβληθεί σιγή ασυρμάτου! ...μήπως να το κάνουμε εμείς αγαπητέ Εμπεδότιμε και εκλεκτοί συνοδοιπόροι;

Effie είπε...

@paianas
Συμφωνώ και επαυξάνω, δεν μπορώ να λάβω σοβαρά υπόψην "μισόλογα" που λέγονται και ξαναλέγονται χωρίς αποδείξεις.
@virgi
Η διαφορά με την ενασκαφή Κοτταρίδη είναι ότι η Αμφίπολη πήρε εξαιρετικά μεγάλη δημοσιότητα και ίσως κάποιοι αρχαιολόγοι να ήθελαν να συνεργαστούν με την κ. Περιστέρη ενώ η ίδια προχώρησε μόνη της, δημιουργώντας κάποια αρνητικά συναισθήματα. Να μην ξεχνάμε πάντως πόσο υποκειμενική είναι η επιστήμη της αρχαιολογίας στην ερμηνεία των ευρημάτων, αυτό χωρίς να θέλω να δώσω δικαιολογία στην κ. Παλαγγιά ή άλλους. Πάντως δικαίωμα τους να μην συμφωνούν και να λένε τη γνώμη τους, όποιος θέλει τους πιστεύει, όποιος όχι. Και πάλι κατά την γνώμη μου, αντι-δεοντολογικά μίλησε ο κ. Νακάσης δηλώνοντας ότι δεν έχει γίνει σωστά η ανασκαφή. Έστω και αν το πίστευε, δεν έπρεπε να κάνει δημόσιες δηλώσεις.
Αν κάτι έχω να επισημάνω για την εξαιρετική κ. Περιστέρη είναι η έλλειψη αναγνώρισης του μέντορα της, του εξαιρετικού αρχαιολόγου Λαζαρίδη. Όχι μόνο δεν τον αναφέρει, νομίζω όταν τη ρώτησαν είπε ότι ο ίδιος έψαχνε σε γειτονικό λόφο (για τέτοιου είδους τάφο) όχι στον Καστά (λάθος πληροφόρηση). Όλοι κάνουμε κάποια λάθη...

virgi είπε...

@Εφη
Τα μεταξύ Περιστέρη και Κοτταρίδη τα γνωρίζουν μεταξύ τους και μόνο. Δυστυχώς ο δεύτερος δεν είναι πια μαζί μας. Αρα δεν μπορουμε να την κρίνουμε. Ισως κάτι να ξέρει παραπάνω από όλους.Και σαφώς δεν ξέρουμε ποιος είναι ο μέντοράς της.Το μόνο που ξέρουμε ειναι ότι ήταν συνεργάτης του.Αλλο το ένα άλλο το άλλο.Επίσης δεν διέκρινα και καμιά απαξίωση.Αν έριξε μπάζα στο σημείο της εισόδου τα έριξε.Αυτό δεν τον απαξιώνει.Εψαχνε απλά αλλού για είσοδο.Νομίζω είμαστε χαμένοι στην μετάφραση..
Όσο για την κριτική ανάμεσα Κοτταριδη Περιστέρη εγώ βλέπω με απλά λόγια δυο μέτρα δυο σταθμά.
Την επόμενη της ενημέρωσης Κοτταριδη στο φεισμπουκ ειχε αφιέρωμα εφημερίδα με τίτλο "Ποια είναι η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη".Για την Περιστέρη μόνο μικροπρεπή και ανώφελα κουτσομπολιά.

PAIANAS είπε...

Στο ερώτημα της virgi, εγώ πάλι πιστεύω ότι το μέγεθος της ανακάλυψης της Περιστέρη, έβγαλε έντονα συναισθήματα ζυλοτυπίας, τάσεις αντιπαλότητας και πρακτικές χαρακωμάτων.
Το ''γιατί η piggy και όχι εγώ'', έχει να κάνει με τη σημειολογία και αξία του τύμβου, πράγμα που δεν ισχύει στην περίπτωση της ανακάλυψης Κοτταρίδη.

Unknown είπε...

Εύγε φίλε Εμπεδότιμε...
και η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό έχει διαφορετικά μάτια ή κάνω λάθος? και μάλιστα το αριστερό της είναι γαλάζιο?

Effie είπε...

@virgi, @paianas
Δεν διαφωνώ ότι το μέγεθος της σημασίας της ανασκαφής μπορεί να δημιούργησε ζηλοτυπία. Είναι και αυτό χαρακτηριστικό της φυλής μας ("γιατί αυτός και όχι εγώ"), το βιώνουμε σχεδόν όλοι καθημερινά στην αρένα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, με λιγότενο ή περισσότερο επώδυνο τρόπο. Αλλά πείτε μου σας παρακαλώ, έχετε ακούσει την κ. Περιστέρη να λέει ότι πρώτος ο Λαζαρίδης (μεγάλος αρχαιολόγος κατά τη γνώμη μου) ξεκίνησε τις ανασκαφές στον Καστά; μπορεί να και να "διέλαθε" της προσοχής μου, αλλά αυτός ήταν ο "αρχαιολογικός" εγκέφαλος για το λόφο Καστά. Κάνω λάθος; Μάλιστα πίστευε ότι θα εύρισκε τον τάφο της Ρωξάνης στον Καστά. Δικαιούται αυτή την αναγνώριση!

virgi είπε...

@Εφη
Δεν ξέρω αν έκανε ποτέ δήλωση ευχαριστήρια για Λαζαρίδη η όχι.Αλλά ξέρω ότι δεν ξέρουμε ποιος παρότρυνε ποιον για τον λόφο Καστά σίγουρα. Άλλο τι φαίνεται άλλο τι είναι.Αυτό δεν αναιρεί ότι ο Λαζαρίδης είναι μεγάλος αρχαιολόγος. Ότι όμως δεν επέμεινε στον τύμβο όσο έπρεπε αλλά αλλού στην Αμφίπολη είναι επισης γεγονός.Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Άλλος προτιμά να ξεθάψει 1000 νεκρούς άλλος έναν και καλό.Τα όποια κονδύλια πήρε τα ξόδεψε εκεί που πίστευε ποιο πολύ.Είναι θέμα προτεραιοτητας.Και καθόλου τυχαίο κατ'εμε που η κόρη του επίσης δεν ασχολήθηκε με αυτό στην συνέχεια αλλά σε εύρημα του πατέρα της επίσης κατά προτεραιότητα.Αυτή που το πίστεψε και μάλλον και η μόνη είναι η Κα Περιστέρη. Εξου και τα αποτελέσματα.

Effie είπε...

@virgi
Αργότερα για το ιστορικό ανασκαφής στον Καστά, η Κοτταρίδη δεν με απασχολεί ως κόρη του. Για τον ίδιο μιλώ.
Θα σου στείλω τα κείμενα που θα βρω.

PAIANAS είπε...

Δηλώσεις κόρης Λαζαρίδη για Περιστέρη :
''Ανάμεσα στις πολλές βοηθούς του που πέρασαν, ήταν και η μαθήτριά του Καίτη Περιστέρη. Ο πατέρας μου ήταν γενναιόδωρος άνθρωπος και γενικά μοίραζε τομείς στις βοηθούς του, υπό την αδιάκοπη γκρίνια της μάνας μου, στην οποία απαντούσε στερεότυπα ότι δεν του φτάνουν 10 ζωές για να δημοσιεύσει τα ευρήματά του. Ισως διαισθανόταν πως θα πεθάνει νέος. Ισως, εκ των υστέρων η μάνα μου να 'χε δίκιο.''

Περιστέρη για Λαζαρίδη :

«ο Λαζαρίδης έσκαβε μέχρι το '73 τον τύμβο στην πλευρά που ήταν προς τον λόφο 133, όπου εκεί έχουμε νεκρόπολη, την εποχή του σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων, καμία σχέση με τον τάφο το δικό μας» είπε και πρόσθεσε «τα δε μπάζα τα έριχνε στην αντίθετη περιοχή, σε αυτή που είμαστε και δύο μήνες τώρα μαζεύουμε τα μπάζα του Λαζαρίδη».

Kαι Περιστέρη για κάρη Λαζαρίδη :
''Η έρευνα πρέπει να μεταδίδεται και να μην κλειδώνεται στα συρτάρια. Δεν μπορεί να υπάρχουν στις αποθήκες αδημοσίευτες μελέτες είπε χαρακτηριστικά φέροντας ως παράδειγμα επιγραμματική στήλη που βρέθηκε στο αρχαίο γυμνάσιο της Αμφίπολης που αυτή τη μελετά από το 1984 η Καλλιόπη Λαζαρίδου, και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη η μελέτη της''

*Aμφίδρομη αγάπη ..

Θανάσης Χ# είπε...

Θα συμφωνήσω με την κ. @virgi
Ξεχνάμε δυστυχώς την επίθεση από 160 κατασκευαστές πλυντηρίων, συγνώμη αρχαιολόγους ήθελα να πω
Από το συνδικαλιστικό όργανο των παραπάνω
Την μη αποδοχή της πρότασης για συνεργασία με το ΑΠΘ (αλήθεια ποιος θα ήταν επικεφαλής του εν λόγω κλιμακίου;)
Το μόνο "μεμπτό" της κ. Περιστέρη ήταν είναι και θα είναι το ότι δεν ανήκει στο κογκλάβιο των λοιπών προοδευτικών δυνάμεων

Effie είπε...

@paianas
Ναι σωστά τα γράφεις, αυτό που θέλω να βρω αργότερα είναι το ιστορικό της ανασκαφής ΛΑζαρίδη στον Καστά, με φωτο-του σε τμήμα του τείχους των ~500μ. περίμετρο που απεκάλυψε πλήρως η Περιστέρη.
@Θανάσης
Καθόλου δεν κατάλαβες ότι δεν υπερασπίζομαι τους αρχαιολόγους στο σύνολο τους, ούτε το συνδικαλιστικό τους όργανο,απλά επισημαίνω κάτι για την επιστήμη της αρχαιολογίας. Μπράβο της Περιστέρη αν τα κατάφερε μόνη της στην ανασκαφή, το έχω πει πολλές φορές εδώ, εξ άλλου έχουν υπάρξει αρχαιολόγοι (μεμονωμένοι) που εξείραν την ανασκαφή.Επίσης ειπα σήμερα ότι η ζηλοτυπία είναι χαρακτηριστικό της φυλής μας . Αν διαβάσεις to post Paiana παραπάνω με τις δηλώσεις Περιστέρη για Λαζαρίδη, θα καταλάβεις τι εννοώ... Δεν την υποτίμησα ποτέ απλά επισημαίνω ότι όλοι κάνουμε λάθη.

Θεανώ είπε...

@oryktosploutos 2:36πμ

Δυστυχώς όχι.
Αν κάνετε όμως ένα τηλ. στην εταιρεία νομίζω ότι θα μπορούν να σας πουν.

virgi είπε...

Αυτό βρήκα με την πρώτη αναζήτηση.
Αλλά φαντάζομαι να υπάρχουν πολλές αντίστοιχες αναρτήσεις


http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/09/blog-post_330.html#.VG31DvmsVmw

Dazbaw είπε...

@Βασιλική Σιάπκα

να είσαι σίγουρη πως δεν έχουν σταματήσει στο ελάχιστο...

@όλους

την Εγνατία και τον σπηλαιολόγο τους φώναξαν για το όρυγμα που μας έδειξαν;

την ερώτηση την κάνω, κυρίως, σε αυτούς που αγανακτούν με τις δήθεν συνομωσιολογίες, την ίδια στιγμή που επικροτούν κείμενο που υποστηρίζει την αλληγορική περιγραφή του τάφου του Μ.Α. σαν νεκράμαξα...

ότι γράφω, το κάνω για χάρη της πολυφωνίας που χαρακτηρίζει τον φιλόξενο διαδικτυακό χώρο του Εμπεδότιμου και όχι για λόγους εμπάθειας ή οτιδήποτε άλλο...

Unknown είπε...


@ Εμπεδότιμος
Μπράβο για την συνέντευξη!!!

@ Enalios
Σωστός!

Unknown είπε...


@ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323 ΠΧ

Σε ευχαριστώ για τις εύστοχες παρατηρήσεις σου!!! Πραγματικά, το L2 είναι 'δίπλα' από τον τάφο του νεκρού και θα μπορούσε να είναι ένας χώρος με τα κτερίσματά του! Και αναρωτιέμαι, μήπως με πιθανή σύνδεση με τον τάφο από την δυτική πλευρά? Ίσως κάπου κάτω από την πλάκα στον Θ2 που μέχρι στιγμής μοιάζει 'ξεκάρφωτη'? Επίσης εκεί κοντά είναι και το L1. Και αυτή θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θέση κτερισμάτων? Με σύνδεση με τον τάφο οπό τον βόρειο τοίχο? Ή μήπως τα L1 L2 'δείχνουν' διαδρόμους σύνδεσης των δομών και κάτι ανάλογο θα μπορούσε να υπάρχει και στην βόρεια πλευρά του τύμβου αλλά κάτω από το 'φυσικό έδαφος' του λόφου και γι αυτό δεν το δείχνει η ακτινογραφία? Πάντως αν ο τελευταίος συλλογισμός μου έχει πιθανότητα να ισχύει, τότε παίρνει bonus η σκέψη περί τριγωνισμού του μνημείου, και ύπαρξης κτερισμάτων κάπου στο κέντρο του τύμβου.
Επίσης το ότι η πιθανή θέση των κτερισμάτων κάπου στο κέντρο του τύμβου εμπεριέχει τον κίνδυνο τυμβωρυχίας, είναι πολύ σωστή. Όπως σωστά παρατήρησε ο φίλος enalios ''αν στο κέντρο ή κοντά του υπάρχει φυσικό κοίλωμα από ορυχείο ή σπηλιά προστατεύεται από τους άνωθεν τυμβωρύχους''. Και αναρωτιέμαι, μήπως ο φυσικός λόφος, εκτός του ότι ''προστατεύει'' την εσωτερική δομή, μας αποτρέπει να ''δούμε'' μέσα από την ακτινογραφία την κεντρική δομή? Αν έχω καταλάβει σωστά από τα σχέδια του Πολυμενάκου, ο φυσικός λόφος ξεκινάει από την θέση 11, διατρέχει τον περίβολο κυκλικά προς τα δεξιά, και καταλήγει στην θέση 7. Το πόσο προς το κέντρο όμως εκτείνεται, δεν το έχω καταλάβει... Προσπαθώ πάντως να 'συγκολλήσω' το μνημείο, δίνοντας περισσότερο βάση στο τι έχει δείξει η ακτινογραφία στην περιοχή από 11 προς 7 της αριστερής πλευράς του τύμβου, και νοτιοδυτικά του λέοντα. Ας ελπίσουμε ότι η καινούρια ακτινογραφία θα μας διαφωτίσει...
Η σκέψη ότι το μνημείο έχει μόνο αυτόν τον τάφο, άρχισε να αποκτά μεγάλη πιθανότητα. Αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι το εξής: Η κατεύθυνση του τάφου 'δείχνει' Όλυμπο και τη βρίσκω σωστή, όπως επίσης σωστό βλέπω το ότι έτσι 'τονίζετε' η σημαντικότητα του νεκρού, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε αυτήν την περίπτωση η είσοδος να είναι ακριβώς πάνω στον περίβολο και να μην είναι ποιο μέσα έτσι ώστε να προστατευτεί καλύτερα ο νεκρός?

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας
Για όποιον ενδιαφέρεται, παρακάτω είναι η τελευταία και οριστική αναθεώρηση του κειμένου.
έχω αλλάξει το χωρισμό των παραγράφων για να είναι ακόμα πιο εμφανής η αντιστοιχία και σας έχω και μια έκπληξη ........
Ερασιτέχνης
https://docs.google.com/document/d/1KYd31F8xhDgFy7JMKSacr9JQHh8jkhzNn0-k84ezM1M/edit

Antilamogio είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ:
Συγχαρητήρια για τη δημοσιότητα που δίνεις στις σκέψεις σου! Χρειάζεται εξωστρέφεια! Κάνεις εξαιρετική δουλειά και σ' ευχαριστούμε!
[σημειολογικό σχόλιο: τα αθλητικά sites ενδιαφέρονται γενικώς βλέπω!]

@Ερασιτέχνης:
Διάβασα με τεράστιο ενδιαφέρον τον παραλληλισμό σου! Και μόνο που σκέφτεσαι out-of-the-box, ΜΠΡΑΒΟ από μένα! Είναι εμφανές ότι προσπαθείς να στηρίξεις αυτό που ελπίζεις να συμβαίνει. Αλλά είναι εξίσου προφανές ότι ο παραλληλισμός σου έχει τεράστιο ενδιαφέρον και δεν είναι ανεδαφικός.

Μια μικρή συνεισφορά από μένα, επειδή κι εγώ θέλω να επιβεβαιωθεί αυτό που σκέφτηκες:
Στο σημείο που αναφέρεις τις 4 παραστάσεις σκέφτηκα κάτι διαφορετικό. Να μην είναι τα ζωγραφισμένα επιστύλια, αλλά να είναι ζωγραφικές παραστάσεις στις 4 πλευρές του κιβωτιόσχημου τάφου που βρέθηκε!!
Π.χ. εγώ "κάτι βλέπω" εδώ:
http://i61.tinypic.com/10sfx8p.jpg
http://i57.tinypic.com/24fbmf9.jpg
http://i57.tinypic.com/e7big3.jpg

"Ανθρώπινη μορφή σε άρμα που κάτι κρατάει;; Οφθαλμαπάτη;"

vagkalf07 είπε...

δεν δημιουργουσαν ποτε τεχνη στον εσωτερικο χωρο σαρκοφαγου η ταφικου μνηματος....

vagkalf07 είπε...

εκτος αν αυτα τα κομματια χρησιμοποιηθηκαν απο αλλου...(?)

Unknown είπε...

Θεωρητικά θα με εξοργίζε η μικροπρεπής και ρεβανσιστική γραφή ορισμένων οι οποίοι με βαρύγδουπες μεγαλοστομίες περί μισό τρελών συνομοσιολογων θέλουν να επιπλεύσουν σε μεςα κοινωνικού σχολιασμού.Επειδη ομως εχουν ψευδώνυμα μειώνεται κατα πολυ η αξιολογια τους.Η Παπαφωτίου ,ετσι λέγεται,εγω ετσι λέγομαι,η Σιαπκα ετσι λέγεται,κλπ.αυτοι με τα ψευδώνυμα που βρίζουν δεν θελω να ξέρω πως λέγονται....
περί ιστορικών διαδρομών να υπενθυμίσω την αναγραφή στο blog απο μέρους μου, πλήρους βιογραφικού του Δεινοκρατη,την διαδρομή εξουσίας πέρδικα,την μόχλευση σφίγγων ,χρυσών Στεφάνων,Πτολεμαιων,Νικοτσαρα και δεκάδων αναφορών που μακροσκελέστατα εχω θίξει στο φιλόξενο Μπλοκ του φίλου μας.
Να υπενθυμίσω ενημερώσεις σε real time.
Να υπενθυμίσω τοπογραφικές real time επεξηγήσεις κλπ.
Αυτα δεν. τα κανουν μισό τρελοί νομιζω.
περί κοινής λογικής:
Η κεντρική και Ανατολική ΜΑκεδονια στον τρίτο και δεύτερο πχ αιώνα ηταν το κέντρο του κόσμου.
Ασύλληπτοι πλούτου συγκεντρώθηκαν στην περιοχή.Και η Αμφίπολη ηταν το κεντρο του κέντρου.
Βάση λοιπον κοινής λογικής τα αρχαιολογικά μνημεία των ανωτέρω περιοχών θα έπρεπε να ειναι μεγαλύτερα του Βρετανικού μουσείου του Λονδίνου.Αντιθετα ομως ειναι σαν κοτέτσια,και άδεια και κλειστά....
Βάση λοιπον κοινής λογικής δεν πειράζει και φυςικα δεν τρέχει τιποτε...
Στην διεύθυνση:
www.royalathena.com
Βρίσκεται η κοινή λογικη σας....
ντροπή σας....

Ανώνυμος είπε...

@Antilamogio
Αυτό που λες το έχω σκεφτεί και εγώ. Αλλά δε μου ταιριάζει με τη ροή της περιγραφής(δες τελευταίο κείμενο).
Το κρατάω πάντως....
Σε ευχαριστώ

Antilamogio είπε...

@vagkalf07:
Σ' ευχαριστώ για την ενημέρωση. Ομολογώ ότι δεν το γνώριζα...

@Ερασιτέχνης:
Εσύ "βλέπεις" κάτι εκεί που λέω;

Unknown είπε...

http://www.newsit.gr/ellada/amfipoli-megas-aleksandros-tafos-skeletos-1911

αναφορα στην παρατηρηση που εχει γινει εδω στο blog δυστυχως χωρις να αναφερθει η πηγη..παρα μονο αναφερονται ως "αλλοι"

Ανώνυμος είπε...

@Antilamogio

Βλέπω ....βλέπω και χρώματα.
Αλλά προς το παρών επιφυλάσσομαι..
Καλά είσαι ο ορισμός της παρατηρητικότητας!!

Unknown είπε...

...Βάση της κοινής λογικής σας, λοιπον, πωλείται αυτη τη στιγμή σετ δυο δακτυλίδιων ολοχρυσών χειροποίητων λεόντων Αλεξανδινο Αμφιπολιτικο του 330πχ στην τιμή των6500€.Αντικες τα λένε αυτοι.Καντε τα παγωνια και σπεύσατε να το κάνετε αντίκα για τον εαυτό σας...
Βάση επισης της κοινής λογικής ,θα πρέπει να συνεχίσουμε την αναμασήςη του κουτοχορτου των Λεφτά υπαρχουν,που τους εμπιστευτήκαμε τη ζωη μας και μας την έριξαν στα βράχια με φορα κιόλας!!!
βάση της κοινής λογικής πρέπει να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε Τσοχατζοπουλους,καρατζαφερηδες, Αλευραδες,παπακωνσταντινουδες,Μητσοτακηδες,και λοιπούς ωραίους.Στην υποχρέωση ομως παραμένει ακριβείς,αλλα στο δικαίωμα μας ,παντα βάση της κοινής λογικής σας δεν πρέπει να αναφερόμαστε.
Δεν την καταλαβαίνω αυτη την κοινή λογική σας.
..Δεν ξέρω τελικα σε ποιον αναφέρεστε στο περί μισό τρελών....

Unknown είπε...

Μια πρόταση θα θέμα να υποβάλλω γενικώς:
Εχουμε πόθεν είχες γιατρών,δικηγόρων,εργολάβων,πολιτικών,δικαστικών...
Μήπως, ετσι ενημερωτικά,να δημοσιευόταν και το πόθεν εσχες των αρχαιολόγων μας;;;;

Effie είπε...

@virgi
to site:www.royalathena.com είναι από τον Φ. Κοχλιαρίδη, πρώην αρχιφύλακα του Μουσείου Αμφίπολης (για να μην μπούμε σε κείμενα της κόρης του που είναι υποκειμενικά). Αντιγράφω ένα μικρό τμήμα:
«Ειδοποιήσαμε αμέσως τον παππού μας Νικόλαο, που ήταν και ο σοφός της οικογένειας. Μας συμβούλεψε να ενημερώσουμε την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Καβάλας, της οποίας προϊστάμενος ήταν τότε κάποιος Δημήτρης Λαζαρίδης. Ύστερα από δυο μέρες ήρθε. Θα μου μείνει αξέχαστη η πρώτη συνάντησή μας στη σημερινή γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα. Ένας ευχάριστος νέος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Τον μεταφέραμε στο χωριό με το γαϊδουράκι και τον πήγαμε στο σημείο -η σπηλιά, όπως μας αποκάλυψε, ήταν ένας λαξευτός τάφος ελληνιστικών χρόνων. Το πρώτο στοιχείο από έναν ολόκληρο αρχαίο πολιτισμό, που έκρυβε στα "σπλάχνα" της η περιοχή μας και η αρχαιολογική σκαπάνη θα τον αποκάλυπτε» εξιστορεί ο κ. Κοχλιαρίδης....
....«Το 1964, ο Δημήτρης Λαζαρίδης κάνει την πρώτη τομή στον λόφο Καστά και εντοπίζει την περίμετρο του ταφικού περιβόλου. Αποκαλύπτει, τότε, 41 μέτρα της περιμέτρου μήκος, με 0,80 εκατ. στο ύψος. Εκείνα τα χρόνια, οι ανασκαφές ήταν δύσκολες- γίνονταν με τον κασμά και το φτυάρι, δεν υπήρχαν μηχανήματα, ούτε πολλά λεφτά. Ύστερα από δύο-τρεις μέρες, μία ξαφνική βροχή γέμισε με χώμα το σκάμμα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Το 1965 ξεκινά την ανασκαφή στο ίδιο σημείο και αποκαλύπτει πλέον κομμάτι της περιβόλου» λέει ο κ. Κοχλιαρίδης....
...«Προχωρά 13-14 μέτρα βάθος. Εκεί αποκαλύπτει αρχαϊκούς ασύλητους κιβωτιόσχημους τάφους της εποχής του σιδήρου, μέσα στους οποίους είναι θαμμένες γυναίκες, παιδιά και άνδρες με οπλισμό. Συνεχίζει την εκσκαφή του ώσπου βρίσκεται στον φυσικό λόφο του Καστά. Εκεί κάνει νέες τομές και κατεβαίνει τμηματικά στον λόφο, αποκαλύπτοντας σταδιακά ένα μεγάλο τετράπλευρο οικοδόμημα, διαστάσεων 10x10 μ., με 5 μ. ύψος. Ο αρχαιολόγος απεφάνθη ότι αυτό ήταν το ταφικό σήμα του τύμβου, το οποίο στην αρχαιότητα βρισκόταν μέσα στο χώμα» λέει ο κ. Κοχλιαρίδης.
«Πίστευε ότι εδώ ήταν θαμμένος ο μικρός Αλέξανδρος και η μητέρα του Ρωξάνη. Αυτό το στήριζε στα ιστορικά γεγονότα που έλεγαν, ότι ο Κάσσανδρος, φοβούμενος την οργή των Φιλιππαίων, που αγαπούσαν τον μικρό Αλέξανδρο, έκανε έναν μεγαλειώδη τάφο και τον έθαψε με τιμές βασιλικές, ενώ για τον Μέγα Αλέξανδρο πίστευε ότι ήταν θαμμένος στην Αλεξάνδρεια» επισημαίνει....
....Την Κατερίνα Περιστέρη, ο Δημήτρης Λαζαρίδης τη γνώρισε το 1979-'80. Δούλεψε μαζί του για δύο χρόνια, καθώς στενός συνεργάτης του Λαζαρίδη ήταν ο φιλόλογος, σύζυγος της Κατερίνας Περιστέρη, Μόσχος Οτατζής. Η Κ. Περιστέρη γνώριζε για την περίμετρο της Αρχαίας Αμφίπολης" θα μας πει ο πρώην αρχιφύλακας των αρχαιολογικών ανασκαφών...

Antilamogio είπε...

@φωτης πετρακογιαννης:
Αν έβαζαν και τη φωτογραφφία με τις σκαλωσιές και την οπή θα βοηθούσαν περισσότερο τους αναγνώστες τους. Δεν πειράζει...
Πάντως, όσο να πεις, το "κάποιοι" είναι πιο συμβατικό από το να λέει "Antilamogio"... Ολόκληρο newsit είναι αυτό!! :-)

Effie είπε...

@virgi
Είναι προφανές ότι ο Λαζαρίδης ξεκίνησε το λόφο Καστά το 1964 (αποκάλυψη τμήματος του μαρμάρινου περιβόλου που τον υπολόγισε 487μ) πολύ πριν γνωρίσει την Περιστέρη (που άρχισε συνεργασία μαζί του το 1979-80), και έκανε προσπάθειες ανασκαφών σε πολλαπλά σημεία Καστά, αποκαλύπτοντας το χώρο που θεώρησε ότι ήταν η βάση του λέοντα και τάφους εποχής σιδήρου.
Για μένα λοιπόν είναι ξεκάθαρο: Ο λόφος Καστά με τον περίβολο ανακαλύφθηκε από τον Λαζαρίδη, άσχετα αν δεν "πέτυχε" τον τάφο. Εξάλλου με τη δικτατορία του έκοψαν τα κονδύλια.
Μπράβο λοιπόν στην Περιστέρη που "πέτυχε" τον τάφο (είχε δει την εργασία Πολυμενάκου; το αρνήθηκε νομίζω), αλλά οφείλουμε αναγνώριση στο Λαζαρίδη που κατάλαβε ότι ο Καστά έχει μεγάλα μυστικά, έστω και αν αποκάλυψε μέρος του περιβόλου μόνον. Η ιδέα ήταν δική του.

Chemistry Dog είπε...

Διαβαζω διαφορα σχολια στο συγκεκριμενο αρθρο και το μονο που βλεπω ειναι οτι εχουμε αρχισει να χανουμε τι λογικη μας. Αρκει να σκεφτουμε αν ο δημιουργος του ψηφιδωτου θα ειχε λογο να βαλει κατι εκει και η απαντηση ειναι οχι. Στους ταφους οταν θες να πεις εδω ειναι ο Θανασης ταδε γραφεις το ονομα του και οχι σχεδιαζεις ενα σταφυλι γτ του αρεσε το κρασι. Αυτο το εκαναν και οι αρχαιοι απλα οι επιγραφες δεν επιβιωνουν μετα απο 2μιση χιλιαδες ετη. Αυτα δεν τα λεω επειδη δεν πιστευω οτι μπορει να ειναι ο ΜΑ αλλα επςιδη πιστευω οτι εχετε μπερδευτςι. Σε ενα σχολειο διαβασα επειδη λεει εχει καταστραφει η ορθομαρμαρωση και δεν λεει οτι εχει πεσει σημαινει οττι εγινε απο ανθρωπινο χερι. Οχι φιλοι μου μην ψαχνετε σε αυτες τις λεξεις μυστικα μυνηματα . Να ψαχνετε σε λεξεις οπως αφηρωισμενος και οχι αποθεωμενος. Ο ΜΑ αποθεωθηκε. Ο ΜΑαφηρωισε μεταθανατον τον Ηφαιστιωνα. Υπαρχουν γραμματα τα οποια εχουν ξεφυγει στις φωτο και που η ανασκ. Ομαδα σιγουρα θα ηθελε να δημοσιευσει σε εγκριτο αρχαιολογικο περιοδικοκαι οχι τα νεα του ψαροντουφεκου. Σε ενα απο αυτα διαβαζο την λεξη Θεοττ η θεομ. Επισης ναι υπαρχοει το σημαδι τουΜΑ γτ ο νεκρος ταυτιστηκε με αυτον. Τελος απο τις σημαντικες συζητησεις που θα επρεπε να κανετε ειιναι οι ομοιοτητες των διακοσμητικων που βρεθηκαν με τα αντιατοιχα της βεργινας. Υπαρχουν ομοιτητες στο ψηφιδωτο. Πιο σημαντικο ομως ειναι οι ομοιοτητες μςταξη των γυαλινων και κοκκαλινων διακοσμητικων του ταφου με αφτα Στην ΞυλινηΧρυσελεφαντινη Κλινη των Φιλιππου2 κ Αλεξανδρου 4Ισως η συγκεκριμενη Κλινη προοριζοταν για αυτον που ηταν αναμεσα τους. Δυστυχως δεν μπορεσα να διαβασω ολα τα σχολια. Λειπουμε δε για καποια που διαβασα.... Να ειστε καλα

giannis_ είπε...

@ Antilamogio
Επειδή σου αρέσει να είσαι ευφάνταστος, ρίξε μια ματιά κάτω από τα σκουπίδια θα δεις ωραία πράγματα, είναι πιθανόν και η επιτύμβια στήλη. Μας τη δίνει και στο σχέδιό του ο Λαφαντζης!

Dazbaw είπε...

Κωνσταντίνε μην πτοήσε από τέτοια σχόλια αγαπητέ...είμαστε πολλοί εκείνοι που σε διαβάζουμε και σε ευχαριστούμε για τις πολύ σημαντικές πληροφορίες που μας δίνεις αφιλοκερδώς...συνέχισε έτσι!

Effie είπε...

@virgi Και άλλο ένα site από την κόρη του Λαζαρίδη αυτή τη φορά για σύγκριση:
http://www.thetoc.gr/politismos/article/sta-ixni-tou-prwtou-anaskafea-d-lazaridi
Δείχνει και φωτογραφία του Λαζαρίδη σε τμήμα του περιφερικού τοίχου που αποκάλυψε

PAIANAS είπε...

@Κonstantinos Kairis

Πολλοί από τους χρησιμοποιούντες ψευδώνυμα, είναι γραμμένοι και στη σελίδα που φτιάξατε στο fb για τον αποσυμβολισμό των ευρημάτων του τύμβου.
Εκεί (και όχι μόνο)υπάρχουν και ονόματα και φωτογραφίες ...
Δε νομίζω να υπάρχει ΕΛΛΗΝΑΣ που να μην του σηκώνεται η πέτσα με τα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί στο σώμα (ελπίζω όχι κουφάρι), αυτής της δόλιας πατρίδας μας και μάλιστα σε όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, ιστορικής διαδρομής της..
Αν όμως εγώ εκφράσω από δω ...ότι σύμφωνα με αποκλειστικές μου πληροφορίες (που δεν μπορώ φυσικά να αποκαλύψω), ευρέθη ατόφιο μουμοποιημένο το σώμα του Μ.Α., αφαιρέθηκε κρυφά από την Αμφίπολη και αντικατατεστάθει από άλλο σκελετό παρακείμενου τάφου ..και είναι αυτός που τελικά θα γίνει η εξέταση dna ..χωρίς άλλα στοιχεία, πως αλήθεια θα σας φαινόταν ?
Πως μπορείτε να λέτε ανερυθρίαστα (η να υπονοείτε), ότι οι μαινάδες (η καρυάτιδες) κρατούσαν χρυσό στεφάνι το οποίο είναι αυτό που σε συνέχειες περιγράφετε ?
Που τα στηρίζετε αγαπητέ αυτά ?
Κριτική, ελπίζω να έχετε το θάρρος να δεχθείτε ...καλοπροαίρετη και όχι κακόβουλη η υποβολιμαία.
Όταν γράφετε τόσο σοβαρές κατηγορίες (με μορφή μαρτυρίου της σταγόνας), θα πρέπει να έχετε και τα ανάλογα πειστήρια-αποδείξεις για να τα στηρίξετε ..
Στο ίδιο στρατόπεδο με σας και με όλους (η σχεδόν όλους) τους συνομιλούντες..
Φιλικά !

Planet είπε...

virgi:

"@Planet και όσοι εχετε θέμα με την εγκυρότητα της χρονολόγησης δια στόματος Περιστέρη"

Δεν έχω πρόβλημα με καμμία εγκυρότητα virgi. Δεν έχω γνώμη για το θέμα για να έχω προβλημα εγκυρότητας. Σε αυτη τη φάση απλά εμπιστεύομαι τη χρονολογηση, και το πολύ-πολύ έχω διατυπώσει την απορία αν αυτο το 325-300 πΧ έχει πολύ αυστηρα όρια ώστε να (δηλάδή το 295 απορρίπτεται;), ώστε πχ. να ξέρουμε αν μπορούμε να απορρίψουμε τον Κάσσανδρο ως ένοικο.

Η παρατήρησή μου αφορά το φαινομενικο παράδοξο να έχουν παρουσιαστει τα επιχειρήματα υπέρ χρονολογογησης σε ένα η περισσότερα συνέδρια, μπροστά σε κοινό αρχαιολόγων και όχι μονο, και παρολ' αυτά να αντιμετωπίζονται ως μυστικά, όχι μονο απο το υπουργείο, αλλά ακόμα και απο τους δημοσιογράφους που τα ξέρουν. Κάποιες διαπιστώσεις έγιναν γύρω απο αυτο το παράδοξο και αν για κάποιους άφησα υπονοια ειναι για μέλη του υπουργειου και οχι την Περιστέρη, τα οποια αφήνουν τους δικους τους αρχαιολόγους να ξεκατινιαζονται και να εκτιθονται για θέματα τα οποια πρεπει να έχουν ήδη ξεκαθαριστεί δημόσια, σε συνέδρια.

"Ακούστηκε η γράφτηκε κάτι για αμφισβήτηση σε αυτό το εύρημα και σε αυτήν την αρχαιολόγο?Βγήκε κανένας Φάκλαρης Παλαγιά και λοιποί να τοποθετηθούν με τις ΑΣΗΛΥΠΤΕΣ γνώσεις τους?Αν κάτι υποτιμάει την νοημοσύνη μας είναι αυτό."

Νομίζω συγκρινεις διαφορετικά μεγέθη γι' αυτο και τα γεγονότα αυτά σου φαινονται αντιφατικά.

Anyway, το κούρασα κι εγώ. Νομίζω ξεκαθάρισα τη γνώμη μου για το θέμα πολλές φορές, περιμένω τις ανακοινώσεις για κάτι καινουργιο που μπορει έστω να δώσει νέα πνοή στις κουβέντες που γίνονται εδώ και αλλού. Αν αυτές οι ανακοινώσεις τώρα αφορούν επιγραφές, ακομα καλύτερα, αλλά κρατάω μικρο καλάθι. Μάλλον παρασύρρθηκα απο ενθουσιασμο χθές.

Antilamogio είπε...

@giannis_:
Δε φαντάζεσαι τι έχω ήδη "δει" εκεί που λες... Αλλά δεν έχω βρει πουθενά καλύτερη ανάλυση στην εν λόγω φωτογραφία και διπλοτσεκάρω πάντα κάτι πριν το πω...

@Καΐρης:
Μαζί σου! Μη σταματάς!

PAIANAS είπε...

*αντικατεστάθη

..Kωνσταντίνε, η απάντησή μου δε σημαίνει ότι με έβαλες προσωπικά ..αλλά τυγχάνει να παθαίνω αλλεργία σε γενικές κατηγορίες ..η αλλιώς λάσπη στον ανεμιστήρα !
*Συγνώμη προς όλους για τις παρενθέσεις.Συνεχίζουμε την πολύ όμορφη -και με επίπεδο- κουβέντα μας

Dazbaw είπε...

@PAIANAS

με συγχωρείς, αλλά πρέπει να έχεις επιλεκτική αλλεργία...

Unknown είπε...

@paianas @kairis
Αγαπητέ paianas ο κος Καίρης λέει αυτά που έχουν πέσει στην αντίληψή του δεν είναι αστυνομικός, ανακριτής να μας παρουσιάσει στοιχεία ούτε εμείς δικαστές για να κρίνουμε την εγκυρότητα των πειστηρίων .Διαβάζουμε αυτά που λέει υα οποία βασίζονται πολύ περισσότερο στην λογική από πολλους άλλους επιστήμονες που γράφουν στο site.

ενυπόγραφα πάντα Αναστασία

virgi είπε...

@Εφη
Τα γνωρίζω και αυτά.
Δεν είπα ότι δεν βρήκε τίποτα ο Λαζαρίδης είπα ότι δεν έδωσε προτεραιότητα.Και ότι δεν ξέρουμε το παρασκήνιο.Απλό.Δεν απαξιώνω τον Λαζαρίδη δεν απαξιώνω την Περιστέρη. Δεν δίνω τα εύσημα σε κάποιον έναντι του άλλου.Οσο μεγάλος είναι ο Λαζαρίδης τόσο μεγάλη είναι η Περιστερη,ο Ανδρόνικος ο Χουρμουζιαδης που είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά και πόσοι άλλοι.Επίσης πιστεύω ότι ο καθένας έχει τον λόγο του όταν δεν μιλάει αν τελικά δεν μιλάει για κάποιον όπως στην περίπτωσή μας η Περιστέρη για Λαζαρίδη και δεν είναι απαραίτητο να το ξέρουμε.
Τον καιρό όλων όσων ανέφερα παραπάνω είχαμε μόνο Κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο.Ούτε ιδιωτικά κανάλια ούτε ίντερνετ να μας ενημερώνουν για παραλλειπόμενα. Η να μας παραπληροφορούν αντίστοιχα.Ακόμη και για την περίφιμη μελέτη Πολυμενάκου επίσης δεν ξέρουμε.Και αν η δήλωση της Κας Περιστέρη προηγούνταν κατά τι εγώ δεν θα ασχολούμουν με αυτή καθόλου. Ήδη για μένα το κεφάλαιο έκλεισε από την στιγμή που ανατέθηκε νέα. Περιμένω λοιπόν την επόμενη.
Αυτό από μένα Εφη είναι και το τελευταίο σχόλιο που θα γράψω για το θέμα.Η έρευνα για το μνημείο αυτό με έκανε να γράψω εδώ και όχι αλλού.Και για πρώτη φορά στη ζωή μου.Οι πολιτικές και άλλες προεκτάσεις δεν με αφορούν.Αυτή την παρέμβαση την έκανα γιατί απλά βλέπω προσπάθεια απαξίωσης ενός ανθρώπου που πρέπει να απολογηθεί γιατί με το έργο του έγινε διάσημος και θα μείνει στην ιστορία.Επειδή αποβάλω την ζήλεια και τα κακοήθη κουτσομπολιά σαν τις τοξίνες.Και επειδή τις τελευταίες μέρες το μπλοκ έχει γίνει κωμικοπολιτικοκομματοκρατουμενο.Ας ξυπνήσει επιτέλους εκείνο το κοιμισμένο dna μας με την υπεροχή του το οποίο είχε ο Μέγας Αλέξανδρος και κατέκτησε τον κόσμο.

PAIANAS είπε...

Eλπίζω εκτός από επιλεκτική αλλεργία, να έχω και το δικαίωμα έκφρασης της γνώμης μου ...

@Dazbaw είμαι του δόγματος ''πίστευε και ερεύνα''...

Νικηφορος Φωκας είπε...

@Effie

Αγαπητη μου καπου λες :

''Για μένα λοιπόν είναι ξεκάθαρο: Ο λόφος Καστά με τον περίβολο ανακαλύφθηκε από τον Λαζαρίδη, άσχετα αν δεν "πέτυχε" τον τάφο. Εξάλλου με τη δικτατορία του έκοψαν τα κονδύλια. ''

Κατ'αρχας η δικτατορια ΔΕΝ του εκοψε κανενα κονδυλι αφου ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΟΣ ο Λαζαριδης εκανε ανασκαφες στον χωρο της Αμφιπολεως εως ΚΑΙ το 1973 (Δηλαδη σε ολη την δικτατορια) μετα του κοψανε τα κονδυλια διοτι ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ ! Μαλιστα ολα τα μπαζα απο τις ανασκαφες του τα εριχνε ΕΚΕΙ στον χωρο που βρηκε ΤΩΡΑ Η Κα Περιστερη τον ταφο, πραγμα που της δημιουργησε και καθυστερηση ανω του μηνος.

Αυτα για την αποκατασταση της αληθειας.

Effie είπε...

@virgi
Συμφωνώ εν πολλοίς, και για μένα ήταν η πρώτη φορά συμμετοχής σε blog (πολλά συγχαρητήρια για την σύνθεση του συνόλου των σχολιαστών αξίζει ο Εμπεδότιμος, αλλά αυτό έχει γίνει πιά δήλωση ρουτίνας) και προσπαθώ να αποφεύγω πολιτικές προεκτάσεις. Ο καθένας τη γνώμη του για οτιδήποτε την δικαιούται αρκεί να υπάρχει ποιοτικό επίπεδο και κοσμιότητα.
Δεν χρειάζεται να επαναφέρουμε το θέμα, γνωρίζουμε όλοι την σημαντικότητα τόσο του "οραματιστή" του Λαζαρίδη όσο και της καταπληκτικής (σε επιμονή, υπομονή, προσπάθεια, διορατικότητα,αποτελεσματικότητα) Περιστέρη νομίζω. Απλά επεσήμανα μια πιθανή παράληψη απο την κ. Περιστέρη, δικαίωμα της πάντως να χειριστεί το θέμα όπως θεωρεί εκείνη βέλτιστο. Έκανε πράγματι μια σημαντικότατη ανασκαφή και πέρασε πλέον στην ιστορία-δεδομένο. Για να μην πω πόσο χαίρομαι που επιτέλους "έφτασε στην κορυφή" μια εξαιρετική γυναίκα αρχαιολόγος στην Ελλάδα (δεν το βλέπω φεμινιστικά, απλώς ως γεγονός)
Cheers Βιργινία, να είσαι καλά!
Εφη

virgi είπε...

Για το σχόλιό μου παραπάνω: "Όσο αναφορά το μνημείο αν κοιτάξει κανείς το σχέδιο Λεφαντζή θα δει καθαρά ότι στον τοίχο της πόρτας όσο και στον βόρειο τοίχο του Θ3 υπάρχουν κενή επιφάνεια στο επάνω μέρος τους.Αυτό σημαίνει κατά την γνώμη μου είτε μεγάλη φθορά με αποκόλληση του αντίστοιχου επιχρίσματος,είτε ένθετη διακόσμηση που επισης αποκολλήθηκε είτε τώρα από τους ανασκαφείς για συντήρηση μελέτη,είτε στο παρελθόν από φυσικούς λόγους." δεν αφορά τις οπές αλλά την διαφορά στην δόμηση.

Unknown είπε...

@paianas,
Όλοι μαζι λοιπον.Αν σου πουν ομως επώνυμα κατι κάποιοι που εχουν σχεση με τα τεκταινόμενα και εχει λογική ,νομιζω οτι και συ θα το αναφέρεις...πρέπει να καταλάβεις οτι ειμαι πολυ κοντα στο τόπο του μυστηρίου.Ενα τέταρτο με το αυτοκίνητο.Οποτε πιο εύκολα ακούω..εχω και ονόματα και ντοκουμέντα παντως, να ξέρεις.....
Chemistry dog
Σωστή επισημάνση..Εχει αναρτηθεί η ομοροτητα σε διαστάσεις,παραστάσεις και συμβολισμούς των Αιγών με την Αμφίπολη.θεωρειται οτι κεντρικό μακεδονικό ιερατείο προστάζει τις βασικές αρχές κατασκευής και συμβολικών αντικειμένων των Βασιλικών τάφων στο σύνολο τους,η tellbos,σε εμπεριστατωμένο άρθρο της το τονίζει αυτο κι με τη σειρα μου χαρακτηρίζω βασιλικό κοιμητήριο την Αμφίπολη βασισμένος σε αντίστοιχα στοιχεία.
Effie,
Η αποθήκη-ανταλλακτήριο τουsite (αγοραζουν κιόλας δεν πουλάνε μονο) λειτουργεί σε νέα Υόρκη και Λονδίνο απο το 1942.την αποκάλυψε ο Μπακοπουλος το 2006στο ΒΗΜΑ στον φάκελο του στεφανιού Getty.το 1930-1936 η βρετανική ουλεν με αμερικανό μάνατζερ και Γερμανό μηχανικό ξεκίνησε το κακό.
Ο Έλληνας διευθυντής της βόρειας Ελλάδας τοποθετημένος απο τους Ωναση -Εμπειρικό τους ενημέρωσε για τα αίσχη τους.μεγας πόλεμος τοτε άνοιξε στο παρασκήνιο.οι ωνασης και Εμπειρίκος χρηματοδότησαν τον Λέοντα για να μην βρεθεί στο βρετανικό μουσείο και αυτος...
Ο λαζαριδης,ιερό τέρας της αρχαϊκής αρχαιολογίας ειχε ενα κακό έκανε πιο πολυ προσυλητιςτικου χαρακτήρα πολιτική κα λιγότερο αρχαιολογία.Και διάβαζε μονο ριζοσπάστη...
Σεβόμενη η χούντα τον κύρος του απλα τον έστειλε σπίτι του...
ο φάκελος του δεν κάηκε ακομα απο την ασφάλεια.
δεν διάθετε επισης πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων..
Στα ιδια βάδισε και η θυγατέρα του...
εποχές ντροπής και αηδίας...και δεν διαβάζω ριζοσπάστη...

fterotos psychonoos είπε...

@Effie,
Κι εγώ έχω ακούσει τις δηλώσεις Περιστέρη για "τα μπάζα του Λαζαρίδη", που τώρα βγάζουν γιατί τα έριχνε προς εκεί που τώρα έσκαβαν και, ομολογώ, δεν ένιωσα όμορφα όταν τις άκουσα. Δεν ήταν το πιο πετυχημένο που είπε κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιπέτειας. Κι εμένα μου αρέσει πολύ να αναφερόμαστε στους μέντορες και τους δασκάλους μας γιατί δεν φυτρώσαμε, υπήρξαν πριν από εμάς, σε κάθε τι, άλλοι, που προετοίμασαν κάτι.
Εξίσου όμως δεν είναι του γούστου μου η πολιτικοποίηση-ιδεολογικοποίηση, που λαμβάνει χώρα τόσο συχνά στην Ελλάδα, σε κάθε χώρο, επιστημονικό-ακαδημαϊκό και επαγγελματικό. Σαν να υπάρχει μια "ηγεμονία" ενός συγκεκριμένου χώρου και μια ηρωποίηση αλλά και ομαδοποίηση συγκεκριμένων διαύλων που αμοιβαία επικοινωνούν και συναντώνται σε διάφορες διαδρομές, αφήνοντας καιρό τώρα "στην απ έξω" κάθε αξιόλογο άνθρωπο που δεν συμμετέχει σε τέτοιες "πορείες". Φυσικά, αυτονόητο, το σχόλιο δεν αφορά σε τίποτα κάτι που είπες εσύ, συμφωνώ πολύ μαζί σου, απλά ήθελα μαζί με τη σύμφωνη γνώμη μου να καταθέσω και μια άλλη άποψη, που επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε, όσο κι όπως δεν πρέπει να λησμονούμε να αναφερόμαστε με τιμή στους δασκάλους μας και σε εκείνους που προϋπήρχαν ημών.

Dazbaw είπε...

@PAIANAS

δεν ξέρω γιατί παρεξηγήθηκες... ο καθένας έχει τις αλλεργίες του...

fterotos psychonoos είπε...

@Effie,

Και βεβαίως τέτοιες "πορείες" με έλλειμμα ήθους και ιδεολογική επικάλυψη, δεν αφορούν στο ελάχιστο ανθρώπους σαν κι εσένα, που με την όλη τους παρουσία εδώ, το ήθος τους "κραυγάζει" ακόμα και στους πιο αδαείς, ακόμα και σε κάποιον που είναι τόσο βραδύνους, όσο εγώ.

Titan23 είπε...

Καλησπερα σε ολους!
προσωπικα, δεν εχω καταλαβει ποια απο τα γραφομενα του κου Καιρη εχουν να κανουν με τη λογικη, με "ερευνες" ή ακομα και τεμκμηριωμενες δικες του αποψεις (οπως εχουν κανει αλλοι εδω μεσα , ασχετως εαν ειναι σωστες ή λαθεμενες για τον αναγνωστη). Copy paste βλεπω, γραφει συνεχως με γριφους και υπονοουμενα, τους οποιους περα απο κουραστικους,τους εκλαμβανω ως "σεναρια" που δεν στηριζονται πουθενα ισα ισα για να γραψουμε "κατι" που οι αλλοι δεν το ξερουν...τα "γατακια".... Ηρθε τωρα και "παρουσιαστηκε" η θεωρια περι χρυσου στεφανιου βελανιδιας που κρατουσαν οι Καρυατιδες/ Μαναιδες και το οποιο ειναι το στεφανι του Getty. Οταν ειδα το ποστ, εψαξα στο google και το συγκεκριμενο ειναι στεφανι με ανθη μυρτιας, μηλιας αχλαδιας. Οποτε, ο βασικος συλλογισμος του παει στραφι και ολο το "σεναριο" το παιρνει ο ανεμος.(περα απο το γεγονος οτι δεν εχουν βρεθει τα χερια...) Απο την αλλη πιστευει οτι δεν ειναι βασιλικοι οι ταφοι της Βεργινας.....! Απο που προκυπτει αυτη η πεποιθηση? Στους ταφους της Βεργινας βρεθηκαν στεφανια βελανιδιας....τελικα ειναι η βελανιδια βασιλικο συμβολο ή οχι? Βλεπω μια ανεξηγητη απελπισια και θυμο για κατι που θα επρεπε να μας κανει χαρουμενους. Ψαχνουμε να βρουμε κρυφα νοηματα και συνωμοσιες εκει που καποια πραγματα εξηγουνται με τη λογικη.... Συνεχιζω παντως να διαβαζω με γνησιο ενδιαφερον τους παντες (και τον κυριο Καιρη), οπως κανω απο τον Αυγουστο.

Unknown είπε...

Οι ανασκαφές του Λαζαριδη στα 1967-1973 γίνονταν με προσωπική του πρωτοβουλία και με εθελοντική (κακώς για μένα)παρουσία πολιτών.Η χούντα τον ειχε καθαιρέσει απο προισταμένο αλλα λειτουργούσε με την άδεια της εφορίας Καβάλας...οταν αποκατασταθεί στη συνεχεια χτυπήθηκε απο την επάρατη νοσο(μανιώδης καπνιστής)και εγκατέλειψε σταδιακά και εν τελεί οριστικά....

Unknown είπε...

@ Ερασιτέχνης
Απίστευτη ... αποκωδικοποίηση. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
Όμως .... επειδή ΕΔΩ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ...πάμε παρακάτω. Μήπως βρήκες το ΚΛΕΙΔΙ ?
Δηλ. Αφού το παλικάρι μπήκε στον κόπο να κωδικοποιήσει τον τάφο, γιατί να μην έκανε το ίδιο και για άλλα πράγματα. πχ. την Πυρρά του Ηφαιστίωνα (δεν θυμάμαι καν εάν αναφέρετε ο ίδιος σε αυτήν) και για τόσα άλλα. Δεν μπήκα στην διαδικασία να ψαχτώ, αλλά όποιος έχει χρόνο και ΓΝΩΣΕΙΣ, ας κάνει μια αρχή και συμπράττουμε όλοι για βοήθεια. Για κάποιες λεπτομέρειες που αναφέρεις οτι προσπάθησες να δέσεις περιγραφές, κάτσε να δούμε τις επίσημες ανακοινώσεις με όλα τα στοιχεία ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ και ξαναδουλεύεις το κείμενο.Το σκεπτικό πάντως !!!!!!
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ.

Θεανώ είπε...

@kairis

Δεν πιστεύω αυτά που είδα στο royalathena. Καλά τι κάνει το ΥΠΠΟ, δεν υπάρχουν νόμοι; Αυτά είναι καθαρά προιόντα αρχαιοκαπηλίας. Τόσο απροκάλυπτη πώληση μέσω internet;
Τελικά μάλλον και λίγα μας λες για τον τάφο.

Effie είπε...

@Νικηφόρος Φωκάς
Συμφωνώ ότι όπως έκανα τη διατύπωση διαβάζεται λάθος,του έκοψαν τα κονδύλια εννοώ ότι του έκοψαν ΟΧΙ ΟΛΑ τα κονδύλια, αλλά στην επταετεία είχε ελάχιστα χρήματα (αν εννοείς ανενόχλητος με ελάχιστα-λιγότερα από πριν- μέσα συμφωνώ). Eν γένει είχε έλαχιστα χρήματα και πριν και μετά, σε όλη τη διάρκεια των ανασκαφών του, και είναι αξιοθαύμαστο πόσα αποκάλυψε σε ανασκαφές με ελάχιστα χρήματα (αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τουλάχιστον το πρώτο site που έστειλα στη Βιργινία).
Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να ψάξεις στο διαδίκτυο, δεν είναι χώρος για πολιτικά εδώ είπαμε, και απλώς ανέφερα αποσπάσματα από κείμενα που έχουν γραφεί για τον Λαζαρίδη.

Effie είπε...

@Κωνσταντίνος Καϊρης
Ευχαριστώ που ανάρτησες τα επιπλέον στοιχεία περί Λαζαρίδη. Θέλω να είναι προφανές ότι δεν μεροληπτώ, αλλά είμαι αντικειμενική για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Λαζαρίδης και τι κατάφερε παρόλα αυτά.....Όπως και να ηταν οι εποχές δεν είχαν την αρχαιολογική ανασκαφή ως προτεραιότητα.

Ανώνυμος είπε...

@kostas geordiadis
Όλο και κάτι έχω σκεφτεί.......
Ετοιμάζω και κάτι άλλο, αλλά πρέπει να βρω και χρόνο....
Απορώ πώς δε με έχουν ακόμα διώξει από το σπίτι να πάω να κάνω παρέα στην .....Περιστέρη(άλλο που δε θα ´θελα !!!! )
Σ´ ευχαριστώ για το σχόλιό σου, αλλά όπως έιπες και εσύ εδώ δουλεύουμε.
Τα συγχαρητήρια πάντως πρέπει να δοθούν σ´ αυτόν που έγραψε το αρχικό κείμενο.

Unknown είπε...

Τιτάνα,
Η αναδημοσίευσεις αποσπασμάτων ιστορικών αναφορών ειναι συνήθης πρακτική και απρόσκοπτη στην ενημέρωση και την αναμόχλευση δεδομένων.τι το κακό εχει και την υποτιμάς;
Οι υποθέσεις και θεωρίες των σχολιαστών που ειναι συμπεράσματα δικα τους δεν ειναι δα και ανώτερης νοητικής αντιλήψης.Ενδιαφερουσες προσωπικές απόψεις και τιποτε αλλο.Μην ξεχνάς τα σχήματα στα σύννεφα αλλωςτε
.Για το στεφάνι της Αμφιπολης που το πούλησαν στοgetti(ετσι θα το γραφεις, ολο) ανέτρεξε σε παρακαλώ στην διατριβή Κυριακου και ασε το Google,
Οι τάφοι ειναι βασιλικοί στις Αιγες ειναι όμοροι της Αμφιπολης και αυτο που λεω ειναι οτι μεταφέρθηκαν οι βασιλιάδες στο νεότευκτο επιβλητικό αυτοκρατορικό κοιμητήριο της Αμφιπολης.δεν θα συμπεραινεις οτι σου κατέβει. .Ασε τους χαρακτηρισμούς και οταν διαβάζεις καταλάβε που βαδίζουν οι σκέψεις άλλων.Κοινως βάζε και λίγο το μυαλο σου να δουλεύει.
κανε και συ καμια ενδιαφέρουσα αναδημοσίευση κομήτη Τιτάνα....

virgi είπε...

@Planet
Για το σχόλιό σου
"Νομίζω συγκρινεις διαφορετικά μεγέθη γι' αυτο και τα γεγονότα αυτά σου φαινονται αντιφατικά."

Αρα αυτό που φοβίζει είναι ο νεκρός όχι η Περιστέρη. :)

Unknown είπε...

@ Ερασιτέχνης
Ναι, σωστά ο Εμπε ... είναι όλα τα λεφτά, αλλά εάν αρχίσουμε να μοιράζουμε συγχαρητήρια, μας βλέπω όλους μαζί σε μιά αίθουσα με ποτά στο χέρι και να αλληλοασπαζόμαστε. Αρκεί ένα .. πάμε παρακάτω.
Ήδη η όλοι ομάδα εδώ μέσα είναι για να ανοίξει Σχολή.
Μυαλά ερμητικά ΑΝΟΙΧΤΑ

Unknown είπε...

Θεανώ
Δεν τα πουλάνε μέσω Ίντερνετ .τα εκθέτουν.Στα φέρνουν στο σπίτι με συνοδεία ενόπλων.Και προ καταβάλεις τα λεφτά..Εινα αντίκες τι να κάνουμε..Αυτούς κατα βάση κυνήγησε ο Βουλγαρακης...
Την υποθεςη υποκλοπών την θυμάσαι ;;;
Τα υπόλοιπα το βραδυ...

george είπε...

I keep reading all your comments here, and all this painful at times work some of you are undertaking in picking up information and evidence regarding the Embedotimos hypothesis that Alexandros is buried there. And I applaud your persistence.

But let me tell you dear friends of the blog, there's an equal amount of information and evidence regarding the Hfaistion hypothesis, and it seems to me that we are not paying as much attention as we should on this topic. There are many angles of that hypothesis that need exploration as well.

I now have more on the Hfaistion hypothesis, as my Note is 40 pages long. I wish that half as many as the number working on the Alexandros hypothesis were to work on the Hfaistion one. Especially considering the possibility that Deinokratis intended to have Alexandros in Hill 133, and Hfaistion in Kasta Hill as I suggest.

Again, I'll be happy to share my Note: grg7wtkns at gmail dot com.

Δημήτρης είπε...

@titan23
περα απο το γεγονος οτι δεν εχουν βρεθει τα χερια... (των καρυάτιδων εννοείς)

ανακοίνωση ΥΠΠΟ 07/09/14
“Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους” . Αρα τμηματα των χεριών έχουν ήδη ανακοινωθεί οτι βρέθηκαν.

Δημήτρης είπε...

@ george
Γράφω στα ελληνικά ,που έτσι κι αλλιως τα καταλαβαίνεις .Η υπόθεσή σου έχει μεγάλο ενδιαφέρον ,(όπως και η υπόθεση Μαυρογιάννη), θεωρώ όμως πως ο κύριος λόγος που δεν έχει συζητηθεί όσο της αξίζει ,ειναι η γλώσσα γραφής.40 πυκνογραμμένες σελίδες ,με πλήθος ορολογίας ,που συνοδεύονται και από αναθεωρήσεις ,που πρέπει κανείς να τις ξαναδιαβάσει ,για μένα για παράδειγμα , που τα Αγγλικά μου δεν είναι δα και τέλεια , με δυσκόλεψες πάρα πολύ !
Επίσης , ενώ αρχικά σε είχαμε καθημερινά μαζί μας ,και όλες σου οι επισημάνσεις είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και γίνονταν και οι σχετικές συζητήσεις , σε χάσαμε ...
Προσωπικά ,από την πρώτη στιγμή ,η υπόθεση Ηφαιστίωνα παίζει στο μυαλό μου με τις ίδιες πιθανότητες με του ΜΑ.

Effie είπε...

@fterotos....
Σωστά, ισότιμη αξιολόγηση και "δασκάλων" και "μαθητών". Δεν είναι υποδεέστερη η Περιστέρη του Λαζαρίδη ή αυτός υποδεέστερος της. Νομίζω άλλες εποχές, άλλη προσωπικότητα ο Λαζαρίδης,πιό έξυπνοοι επικοινωνιακοί χειρισμοί από Περιστέρη οπωσδήποτε, εκτός του επιστημονικούς της βεληνεκούς έχει και τη σωστή προσωπικότητα επικοινωνιακά, γεγονός που βοηθά πολύ επαγγελματικά.
Και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τη γνώμη σου για μένα, παρόλο που σου "γέμισα" τη θεωρία με "sticky notes", αλλά χα-χα, εσύ βραδύνους; τότε εγώ έχω ΙQ (διαβάζεται άι-κιού προς ομοιοκαταληξία) ραδικιού!

ΖΗΝΩΝ είπε...

@Εμπεδότιμε,
Επειδή κάποια στιγμή είχα δεί ένα video της ΕΤ1, με το ψηφιδωτό της παράστασης από κυνήγι λιονταριού στο μουσείο της Πέλλας, έφαγα τον κόσμο για να το εντοπίσω ξανά!
Το video αυτό κάνει ζουμ στο μάτι του ενός κυνηγού (είναι ο Μ. Αλέξανδρος;.. ) το οποίο φαίνεται πως έχει κατασκευασθεί επίσης με μεγαλύτερη ψηφίδα, η οποία όμως όπως φαίνεται λείπει.
Παραθέτω 3 διαδοχικά screen-capture από το εν λόγω video.

http://www.image-share.com/upload/2762/262.jpg
http://www.image-share.com/upload/2762/263.jpg
http://www.image-share.com/upload/2762/264.jpg

Πιστεύω πως το ψηφιδωτό της Πέλλας (χρονολογείται από 325-300 π.Χ.) έρχεται να συνηγορήσει στα επιχειρήματα της πρόσφατης δημοσίευσής σου.

PAIANAS είπε...

@konstantinos kairis

https://www.gmcoinart.de/Auktionsliste_nach_Katalog.AxCMS?losvon=1&losbis=631

Planet είπε...

Ερασιτέχνης, διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το σκεπτικό σου. Ίσως στο σκεπτικό σου να παίξει ρόλο το γεγονός πως ο Διόδωρος ο Σικελιώτης βασίζει το βιβλίο του σχεδον αποκλειστικά στη δουλειά του Κλειτάρχου (http://www.livius.org/aj-al/alexander/alexander_z1a.html#vulgate) και του Ιερώνυμου (http://en.wikipedia.org/wiki/Hieronymus_of_Cardia). Αν αναζητάς πιθανές προθέσεις κάποιος να είναι αλληγορικός, ίσως θα άξιζε να το αναζητήσεις και σε αυτά τα δύο άτομα. Γενικώς, ο Διόδωρος κυρίως μετέφερε στα σχετικά βιβλία του (πολλές φορές άκριτα), τις πληροφορίες απο τους δύο αυτούς συγγραφεις.

Planet είπε...

Ενδιαφέρον ΖΗΝΩΝ

Effie είπε...

@george
If you have a newer version than the one you sent me last (I did not have time to read it yet, waiting for the weekend) please send it to me, but stop making it longer and longer!! So we can read it.
@Kostas Georgiadis
χα-χα πραγματικά θα μας πέσουν τα χέρια από τα συγχαρητήρια ενός στον άλλο, αλλά ερμητικά και ανοιχτά είναι λεκτική αντίθεση... όσο και να μεταφράζεις την ταινία "eyes wide shut", δεν αποδίδεται ελληνικά... η κατά λέξη μετάφραση (και σωστή) είναι μυαλά διάπλατα ανοιχτά.
@konstantinos Kairis
Είμαστε όλοι εν γνώσει της εκτεταμένης αρχαιοκαπηλίας,που είναι συστηματική. Δεν μπορώ να φανταστώ τρόπους να την εμποδίσουμε εφόσον σχετίζεται με χρήματα και μάλιστα πολλά-αυτό αμβλύνει το ήθος, πουλάμε κάτι για αξιοπρόσεκτο ποσό και "καθαρίζουμε" για καιρό! Είναι διεθνές φαινόμενο, όχι μόνον ελληνικό.
Για τον Λαζαρίδη δεν ήξερα ότι διάβαζε Ριζοσπάστη, ήξερα ότι η δικατορία τον είχε απενεργοποιήσει. Είναι και αυτός ένας λόγος διαφορετικής αντιμετώπισης αν ασχολιόταν και με λαϊκό σχολείο αρχαιολογίας (εξαιρετική πρωτοβουλία βέβαια),σε σχέση με την Περιστέρη.
@Titan
Νομίζω πρέπει να συνηθίσεις το στυλ γραφής του κ. Καϊρη, όταν το μάθεις, καταλαβαίνεις τι θέλει να πει καλύτερα. Έχει κάποιες "εσωτερικές" πληροφορίες που άλλοι του δίνουν και τις μεταφέρει εδώ καλή τη πίστη. Αν δεν του τις δίνουν σωστά ενίοτε, δεν είναι δικό του λάθος.

garasari.blogspot είπε...

7 Φεβρουαρίου 1958
Συνελήφθησαν οι κάτοικοι Αμφιπόλεως Ι. Χ.... και Ε. Κ... γιατί ανέσκαψαν αρχαίο τάφο, προκειμένου να τον συλήσουν.

Νοέμβριος 1977
Πέντε συλληφθέντες. Στο καφενείο του ενός βρέθηκαν περίπου 2.000 αλεξανδρινά και ρωμαϊκά νομίσματα, ακέφαλο και χωρίς πόδια μαρμάρινο άγαλμα Κούρου που κρατά στην αγκαλιά του πτηνό, βραχιόλια, δαχτυλίδια, χάλκινα μικροαντικείμενα, διάφορα κτερίσματα, πήλινα αγγεία και τρεις λήκυθοι ύψους ενός μέτρου η καθεμία.
Στο σπίτι του ... ... βρέθηκαν 120 αλεξανδρινά και ρωμαϊκά νομίσματα, τρεις μεγάλες ασημένιες πόρπες, ένα αγαλματίδιο κλπ
Στο σπίτι του αδερφού του βρέθηκε χάλκινο αγαλματίδιο κλπ.

Ιούνιος 1962
Καταδικάζεται ο Ι. Κ... για παράνομες ανασκαφές στην περιοχή Αμφίπολης. Όσα βρήκε τα πούλησε σε αγνώστους.

Δεκέμβριος 1970
Μεγάλη δίκη με 19 κατηγορούμενους. Μεταξύ αυτών έξι κάτοικοι Αμφίπολης και πέντε εν ενεργεία ή συνταξιούχοι αστυνομικοί. Επικεφαλής της σπείρας αρχαιοκαπήλων ο Γερμανός συγγραφέας και αρχαιολόγος Γκέρικε. Πρώτη φορά συνελήφθη στην Αθήνα προσπαθώντας να βγάλει από το αεροδρόμιο δύο χρυσά δαχτυλίδια και ένα περιδέραιο. Αθωώθηκε !!!! Μετά βρήκαν στο σπίτι του πολλά αρχαία αντικείμενα και τον ξαναέκλεισαν μέσα. Κατόρθωσε να δραπετεύσει το 1964 στην Τουρκία μέσω Έβρου. Ξαναήρθε το 1968 μεταμφιεσμένος και με πλαστά διαβατήρια. Πάλι συνελήφθη αλλά απέδρασε από τις φυλακές Αβέρωφ, κόβοντας με σιδεροπρίονο τα κάγκελα του κελιού του. Ξανασυνελήφθη και μαζί του οι υπόλοιποι 19, που για δέκα χρόνια είχαν ρημάξει τους αρχαιολογικούς χώρους.
Μεταξύ των ευρημάτων, πήλινα ειδώλια, κεφαλές, χρυσά στεφάνια, νομίσματα κλπ

Δεκέμβριος 1959
Σύλληψη έξι κατοίκων περιοχής Αμφίπολης για παράνομες ανασκαφές.

Θα μπορούσα να συνεχίσω επί μακρόν τέτοιου είδους αναφορές...
Οι κάτοικοι της Αμφίπολης και των γύρω χωριών γνωρίζουν πολλά. Περισσότερα από τους αρχαιολόγους. Δυστυχώς έχουν χαθεί πολλά ευρήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανασκαφείς. Μακάρι να έχουν σωθεί μερικά...

Όλα τα παραπάνω για να μην παριστάνουν μερικοί τους ευαίσθητους και τους ανήξερους. Ας ψάξουν στις οικογένειες και στους συγγενείς τους.
Οι δε θεωρίες συνωμοσίας και τα μισόλογα, δε βοηθούν καθόλου. Αντίθετα συσκοτίζουν και αποπροσανατολίζουν.

Effie είπε...

@garasari blogspot
Γιατί το περιορίζεις στην Αμφίπολη; σε όλη την Ελλάδα και όσες χώρες έχουν αρχαιότητες το ίδιο γίνεται...Ας μην το κάνουμε τοπικό ή το στοχοποιούμε.

Effie είπε...

@ZHNΩΝ
Στη μεγέθυνση του ψηφιδωτού φαίνεται να λείπουν περισσότερες από μία ψηφίδες, δεν καταλαβαίνω πως συμπέρανες ότι είναι μία μεγαλύτερη;

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Κωνσταντίνε, 20 Νοεμβρίου 2014 - 7:03 μ.μ.,
αυτήν την διατριβή εννοείς;
http://www.didaktorika.gr/eadd/browse?type=author&order=ASC&sort_by=2&rpp=20&value=%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%85%2C+%CE%91%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1

Βίκυ είπε...

Ζηνων,
στο ψηφιδωτο του Γνωσιος της ιδιας εποχης που αναπαριστα τον Αλεξανδρο δεν ισχυει το ιδιο.
http://www.pi-schools.gr/lessons/aesthetics/eikastika/afises/index.php?id=10&v=1
και ειναι και το αριστερο ματι και δεν εχει αποτυπωθει γλαυκο ως του ιππου.

Effie είπε...

@planet
Σωστά, από τις ιστορικές πηγές ο Διόδωρος Σικελιώτης θεωρείται ο λιγότερο αξιόπιστος. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Πάντως είναι και αυτός ιστορική πηγή.

garasari.blogspot είπε...

@Effie

Γιατί εδώ μιλάμε για την Αμφίπολη και τα "δάκρυα" που τρέχουν τους τελευταίους μήνες είναι πολλά. Οι περιπτώσεις ντόπιων αρχαιοκαπήλων στο παρελθόν είναι πάρα πολλές. Όλοι αυτοί γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα τι κρύβει η περιοχή. Οι συγγενείς τους λοιπόν ας ψάξουν στην ίδια τους την οικογένεια για να βρουν πληροφορίες και ας αφήσουν την όψιμη "αγωνία" για τον πολιτισμό και την τοπική ανάπτυξη. Τουλάχιστον ας έδιναν πληροφορίες στους αρχαιολόγους. Ακόμα κι έτσι ίσως βοηθούσαν.
Αλλά με μισόλογα και φανταστικά σενάρια στα καφενεία, για να τα ακούν και να παραμυθιάζονται μερικοί και μετά να τα πετάνε σκόρπια μέσα στα μπλογκ, κάνουν μεγάλο κακό.

Ιστορίες για "αρκούδες" έχουμε ακούσει όλοι. Αυτό δε σημαίνει οτι θα τις μεταφέρουμε σε ένα σοβαρό χώρο διαλογικής συζήτησης ως απόλυτα αληθινές.

Εσείς ακολουθείτε άλλο δρόμο στις προσωπικές εκτιμήσεις σας που δημοσιοποιείτε και θεωρώ πως αυτός είναι ο σωστός και πρέπων. Δυστυχώς δεν είναι όλοι σαν εσάς και μπερδεύουν και τους υπόλοιπους που θέλουν να κρατήσουν μια σειρά στις σκέψεις τους.

george είπε...

@DHMHTRHS

I understand my good friend; I hope to have the Note translated into Greek soon.

Whenever I find an opportunity to be constructive in the discussion here, I do comment.

Thanks always for your interest.

george είπε...

@Effie

I just sent you the latest version. As always, any comments will be appreciated. Thanks

Dazbaw είπε...

http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CF%85%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF

αρχίζει και βγαίνει και εκτός "συνόρων" η θεωρία μας :)

Antilamogio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Antilamogio είπε...

Φίλοι Εμπεδιώτες*,
Βρήκα ολόκληρη τη μελέτη Πολυμενάκου και θα ήθελα να τη μοιραστούμε:

http://issuu.com/presstime/docs/amphipolis_paper/3?e=6498950%2F9341340

Συγγνώμη αν κάποιος την είχε ήδη βάλει.

*Από σήμερα θα σας προσφωνώ για συντομία:
ΕΜΠΕΔΙΩΤΕΣ
(=ταξιδιώτες με τον Εμπεδότιμο)
:-)

Antilamogio είπε...

Ουπς! Βλέπω ότι το λινκ δε δουλεύει... Το κατέβασαν? Χθες βράδυ δούλευε... :-((

ΖΗΝΩΝ είπε...

@Effie: Δεν μπορεί επιλεκτικά μόνο οι ψηφίδες του ματιού να έχουν φύγει, ενώ όλο το υπόλοιπο ψηφιδωτό να παραμένει σχεδόν ακέραιο. Αυτός είναι και ο λόγος που με οδήγησε στο συμπέρασμα της μοναδικής ψηφίδας που λόγω μεγέθους αποκολλήθηκε πιο εύκολα. Τώρα σχετικά με το χρώμα, μιας και δεν έχει βρεθεί δεν είμαστε σίγουροι.

@Βίκυ: Στο δεύτερο ψηφιδωτό (του Γνώσιου) η τεχνοτροπία είναι διαφορετική, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε άμεση σύγκριση. Κάθε καλλιτέχνης έχει τις δικές του απόψεις απεικόνισης και υλοποίησης των χαρακτηριστικών.

Dazbaw είπε...

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ: ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ.


https://www.youtube.com/watch?v=fotkKxlMgo0

Effie είπε...

@garasari blogspot
--Όχι πληθυντικό, να χαρείς!
--Είμαι πεισμένη ότι όσοι συνεισφέρουν σχόλια εδώ είναι καλοπροαίρετοι, τους κακοπροαίρετους τους "κλαδεύει" ο δημιουργός του blog. Μου πήρε προσωπικά αρκετό καιρό να συνηθίσω τον τρόπο έκφρασης ορισμένων σχολιαστών, αλλά καθένας μας εκφράζεται διαφορετικά. Μερικοί είναι εξαιρετικά φορτισμένοι συναισθηματικά με την πιθανότητα να είναι ο τάφος Α. και συγκινησιακοί, ίσως και παρορμητικοί. Άλλοι (όπως η αφεντιά μου) είμαστε μόνον λογικοί, άλλοι ανάμεικτοι. Τι μας ενώνει σε αυτό το ιστολόγιο; η αγάπη για αυτή την ανασκαφή και κατ'επέκταση την Ελλάδα, η συνεχής ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, η συνεχής απόκτηση νέων γνώσεων, η διερεύνηση ερωτήσεων, η ανοχή διαφορετικών απόψεων. Ναι,διαφορετικές, αντικρουόμενες απόψεις, μας ενώνουν για μιά φορά ("for a change" που λένε). Έλληνες ενωμένοι στη σημερινή εποχή; ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων; χωρίς να καταφέρεται ό ένας εναντίον του άλλου; διατηρώντας ένα υψηλό εν γένει επίπεδο επικοινωνίας και κοσμιότητας, χάρις στο ιστολόγιο του φίλτατου Εμπεδότιμου; αναρωτιέμαι πράγματι!
Ας εξακολουθήσουμε σε πνεύμα ανεκτικότηταςμ μια χαρά προχωράμε ως εδώ όλοι μαζί.
@Δημήτρης
Ηφαιστίων και εγώ ως πρώτη (αλλά όχι μόνη) επιλογή...Ίδωμεν!

Βίκυ είπε...

http://alexandermosaik.de/el/
Και εδω βλεπουμε τον δεξιο οφθαλμο .
Θεωρω οτι σε ενα απο τα δυο ψηφιδωτα θα ειχε αποτυπωθει η ετεροχρωμια ως ενα ξεχωριστο προσωπικο χαρακτηριστικο.

Effie είπε...

@ZHNΩΝ
Eίναι ένα επιχείρημα ότι δεν μπορεί να έφυγαν όλες οι ψηφίδες, αλλά όχι τόσο απαγορευτικό. Ίσως ο εξωτερικός "κύκλος" του ματιού δυσκολεύει τη συγκόλληση "εσωτερικά", ίσως ισχύει αυτό που λες. Θα δείξει.

Ανώνυμος είπε...

@ Planet & @ Effie
Planet σε ευχαριστώ θα το κοιτάξω.
Effie το ζητούμενο δεν είναι η αξιοπιστία του Διόδωρου.Σε αυτό συμφωνούμε.. Το ζητούμενο είναι η αναλογία της περιγραφής με τα ευρήματα της ανασκαφής.
Κάποιος έγραψε αυτή την περιγραφή.Είτε ήταν ο Διόδωρος( βασιζόμενος σε προγενέστεους συγγραφείς- αυτό δε το έχω ακόμα ψάξει) , είτε κάποιος άλλος που "παραποίησε" το συγκεκριμένο απόσπασμα ( σε μεταγενέστερο αντίγραφο του Διόδωρου) δεν αλλάζει κάτι. Η ομοιότητα παραμένει ομοιότητα.Κάποιος είχε δει τον τάφο ή γνώριζε την ακριβή περιγραφή του και την έγραψε.
Τα υπόλοιπα έχουν σημασία μόνο για να βρούμε ποιός θα μπορούσε να είναι ο "συγγραφέας" .

Petros είπε...

φιλε antilamogiο

ενα αλλο link που την κατεβασα εδς και καιρο και μεχρι τωρα ειναι online

investigation of a monumental macedonian tumulus by three-dimensional seismic tomography

L. Polymenakos
S. Papamarinopoulos
A. Liossis


http://www.researchgate.net/publication/229914087_Investigation_of_a_monumental_Macedonian_tumulus_by_threedimensional_seismic_tomography

Petros

Planet είπε...

Ερασιτέχνης, ο Διόδωρος είναι επίσης ο μόνος που δίνει την περιγραφή της εντυπωσιακής πυράς του Ηφαιστείωνα (της οποιας η κατασκευή αμφισβητείται απο μερικούς - ίσως περιγράφεται μονο το σχέδιό που προβλεπόταν για την κατασκευή της).

Όπως και να 'χει, αν η πηγή πληροφοριών ήταν ο Κλείταρχος, που ζούσε στην Αλεξάνδρεια, θα είχαμε και ανάλογη περιγραφή του Μαυσωλείου. Ίσως η πρωγενέστερη πηγή για την περιγραφή της αρμάμαξας και της πυράς, συνεπως, να ήταν κάποιος απο τους υπόλοιπους.

dsada είπε...

Από ορυκτές ψηφίδες, και όχι από κάποιο… «παιχνίδισμα» του φωτογραφικού φακού προέρχεται το μπλε μάτι του αλόγου στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης.

«Είναι πιθανότατα αζουρίτης δηλαδή, ορυκτό του χαλκού, του οποίου και σήμερα η τριμμένη σκόνη χρησιμοποιείται σε φυσικές βαφές. Όπως η ώχρα δηλ. πηλός εμπλουτισμένος με ένυδρα οξείδια του σιδήρου, χρησιμοποιείται για να αποδώσει χρωστικές με αποχρώσεις από ανοιχτό κίτρινο ως σκούρο καφέ. Η ποσότητα μάλιστα των ένυδρων οξειδίων του σιδήρου (αιματίτη, λειμωνίτη και μαγνητίτη) που αποτελούν τις φυσικές χρωστικές του σιδήρου, καθορίζει την απόχρωση του κίτρινου, πορτοκαλί ή κόκκινου. Συνήθη ονόματα χρωστικών από κόκκινη ώχρα είναι το ινδικό κόκκινο, το κόκκινο της Πομπηίας, Terra Pozzuoli, κόκκινο της Τοσκάνης, κόκκινο της Βενετίας. Αντιστοίχως, η αποκαλούμενη "πράσινη γη" (terre verte) χρωστική, αποτελείται κυρίως από τα ορυκτά σελαδονίτη και γλαυκονίτη, τα οποία δίνουν χρώματα από γαλαζοπράσινο μέχρι κίτρινο-λαδί» γράφει στο oryktosploutos.net ο κ. Πέτρος Τζεφέρης ( δρ. Μηχ. Μεταλλείων και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΕΚΑ.).

Στη συνέχεια της ανάλυσης του ο κ. Τζεφέρης ξαφνιάζει: «Για να επιστρέψουμε στην Αμφίπολη, με τον αζουρίτη μοιάζει πολύ στο χρώμα, ο ημιπολύτιμος λίθος λάπις λάζουλι ή λαζουρίτης (lazurite ή Lapis Lazuli = λίθος (Λατινικά) + μπλε (Περσικά)). Η κύρια πηγή του ορυκτού λάπις λάζουλι βρισκόταν στο Αφγανιστάν, στα αρχαία λατομεία του Badakshan, τα οποία πρωτο-χρησιμοποιήθηκαν το 6.000 π.Χ. Το υλικό μεταφερόταν αρχικά στην Αίγυπτο και από εκεί στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, αζουρίτης (συνήθως μαζί με μαλαχίτη οπότε αποκαλείται αζουρομαλαχίτης) απαντάται στη Μακεδονία, την Θάσο, το όρος Όθρυς, το Λαύριο και αλλού. Mήπως λοιπόν το βασιλικό μπλέ του ψηφιδωτού της Αμφίπολης προερχόταν όχι από το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο αλλά από τα γειτονικά αρχαία μεταλλεία της Αλιστράτης; Άλλωστε ο ορυκτός αζουρίτης, έχει τεκμηριωμένη παρουσία στις λαβυρινθώδεις στοές τους, με κομμάτια του πετρώματος να περιλαμβάνονται και στα σύγχρονα εκθέματα του «Σπηλαίου Αλιστράτης», ως χαρακτηριστικά δείγματα των ορυκτών της περιοχής. Τα άγνωστα στους περισσότερους μεταλλεία χρυσού της περιοχής Αλιστράτης Σερρών, απέχουν μόλις 20 χιλιόμετρα από την Αμφίπολη».

Πηγή: oryktosploutos.net

Ανώνυμος είπε...

@petros & antilamogio
Petro στο λίκνο που έδωσες υπάρχει μόνο ένα abstract.Κάνω κάτι λάθος?

Πάντως επειδή την είχα ψάξει και εγώ πολύ στο παρελθόν, δε κατάφερα να τη βρω ολόκληρη. Μόνο την πρώτη σελίδα της.

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχα ....λίκνο....λίνκ

george είπε...

@Erasitexnis

Hi there! On the issue of a historical sources' accuracy and credibility one may add a number of comments. (a) One may say that Diodoros was simply inaccurate and speculated about Hfaistion's pyra since he was not a primary source and present during the action, or had not personal experience of the Hfaistion's PYRA even later, if such PYRA monument was still standing. We can safely exclude this last case, since we now know it didn't exist by the time Diodoros wrote (he isn't saying that he visited and saw it); and no archeological evidence exists that this monument ever existed. And no reference to it by any other historian is made either about "Hfaistion's pyra" or Hfaistion's cremation. And we now know that Diodoros has speculated and exaggerated in other occasions, according to Mavrojannis. (b) Any historical source that doesn't have a personal account of an event (s)he's reporting is considered a "secondary" source. Such a source may be repeating a primary source's accounts or may be speculating. Thus, in any case, a secondary source is always up for scrutiny. Reliable historical evidence is that evidence which satisfies the "cross referenced" primary sources criterion, something that (supposedly) news media of today use in reporting an event.

Petros είπε...

πανω δεξια εχει view & download buttons

george είπε...

Whether Hfaistion was cremated in Babylon is one question which needs exploring; a separate question is why Hfaistion was not cremated prior to him being interred in Amphipolis' Kasta Hill. These are two separate questions I address in my Note.

Ανώνυμος είπε...

@planet & George
Σε ευχαριστώ αλλά τα ξέρω αυτά....τα έχω διαβάσει πολλές φορές πίστεψέ με...
Για την ακρίβεια ενώ ο Διόδωρος περιγράφει πολύ αναλυτικά την κατασκευή της πυράς, στη συνέχεια " ξεχνάει" την τελετή καύσης και στο τέλος μας λέει ότι όταν ο Κρατερός ενημέρωσε τους Διαδόχους για τα " υπομνήματα" του ΜΑ, ο Περδίκας αποφάσισε τη μη ολοκλήρωση της πυράς γιατί ήταν πολυδάπανη....( έχω σχηματίσει κάποια άποψη γι αυτό αλλά δεν είναι του παρόντος).

Εμένα όμως δε με ενδιαφέρει η αξιοπιστία του Διόδωρου..
Με ενδιαφέρει να μου πείτε αν " έχω λαλήσει". Με ενδιαφέρει να μου πείτε ότι εσείς διαβάζετε το απόσπασμα και δεν βλέπετε καμία ομοιότητα. .

Unknown είπε...

Ο Νικόλας Ζηργάνος είναι από εκείνους τους ελάχιστους δημοσιογράφους στην Ελλάδα που κάνουν το λεγόμενο investigative reporting. Χάρη στις δικές του έρευνες και το ανακάτεμα που έκανε ανακτήσαμε το χρυσό στεφάνι της Αμφίπολης.
Η ιστορία του έγινε διεθνές ντοκιμαντέρ

Δείτε το εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=pxT-qZgBspc

και μία συνέντευξή του εδώ
http://www.lifo.gr/mag/features/2541

Η διεθνής αρχαιοκαπηλία τα έχει όλα: υπερβολικά πολλά χρήματα, υπέροχη τέχνη, ξέπλυμα από την Ελβετία, πάθος που αγγίζει την εμμονή. Πώς ακριβώς λειτουργεί; Ποιες αρχαιότητες διεκδικεί η Ελλάδα; Ο Νικόλας Ζηργάνος, άνθρωπος-κλειδί στο ζήτημα της επιστροφής του Χρυσού Στεφανιού, εξηγεί. Πηγή: www.lifo.gr

Δεν είναι υπερβολικός ο kairis. όλα τα άλλα είναι υπερβολικά.

333 είπε...

Η σεισμική του Πολυμενάκου, έτοιμη ζιπαρισμένη:

https://www.mediafire.com/?z1bzxzv32ic7zl1

Titan23 είπε...

Χωρις να θελω να συνεχισω μια ασκοπη προσωπικη αντιπαραθεση....
@Kairis .... κυριε Καιρη, καμια διατριβη δεν μπορει να αλλαξει αυτο που βλεπω. Και αυτο που βλεπω ειναι χρυσο στεφανι μυρτιας, τη στιγμη που εσεις το "μετασχηματιζετε" σε στεφανι βελανιδιας για να στηριξετε μια "θεωρια" που εχετε εμφανισει απο το πουθενα. Στη τελικη, καντε ενα copy paste τη διατριβη .... και εξηγηστε μας. Mου λετε "αφηστε το google" αλλα ειστε ο πρωτος που το εχετε ξακατινιασει και εχετε ποσταρει ολοκληρα κατεβατα απο αυτο. Και φυσικα δεν ειναι κακο αυτο. "Κακο" ειναι για μενα, να μην κανετε build up πανω σε αυτα που ποσταρετε για να εμφανισετε κατι δικο σας , οπως εχουν κανει πολλοι αξιολογοι/ες εδω μεσα ειτε με την παρατηρηση, ειτε με τα σχεδιαγραμματα τους, ειτε με τα κειμενα τους και τις πηγες τους. Και οχι μονο αυτο... Πηρα την αποφαση να γραψω γιατι παρατηρω οτι τις τελευταιες μερες αρχιζει και πεφτει "συνομωσιολογικο μελανι" σε ενα κατα τ'αλλα εξαιρετα διαφανο ποτηρι σκεψης, προβληματισμου και προσωπικης ερευνας. Παρακολουθω απο τις πρωτες μερες της Αμφιπολης τα γραφομενα και απλα εχω παρατηρησει μια στροφη προς δρομους "αλλους". Αν εχετε να πειτε κατι, πειτε το. Αφηστε τις "μαιευτικες " μεθοδους για αλλους. Αν παλι εχετε να γραψετε κατι που θα προαγει τον προβληματισμο, καντε το χωρις υπονοουμενα. (εκτος και αν ο Βουλγαρακης ειναι σοι σας...).
επισης.... λετε: "Οι τάφοι ειναι βασιλικοί στις Αιγες ειναι όμοροι της Αμφιπολης και αυτο που λεω ειναι οτι μεταφέρθηκαν οι βασιλιάδες στο νεότευκτο επιβλητικό αυτοκρατορικό κοιμητήριο της Αμφιπολης.δεν θα συμπεραινεις οτι σου κατέβει." ....και αυτοι που βρεθηκαν εκει, με τα στεφανια βελανιδιας, τα κτερισματα, τις πανοπλιες, τις ασπιδες...τι ειναι? κλωνοι...?

@Δημητρης, ευχαριστω για την υποδειξη. Ηξερα οτι εχουν βρει θραυσματα......βρηκαν ομως τοσο μεγαλα κομματια που να δικαιολογουν μια (οποιαδηποτε) θεωρια για το εαν και τι κρατουσαν οι Καρυατιδες?

@Εffie, καταλαβαινω τι λες. Απλα κουραζομαι απο αυτο το στυλ γραφης και λογου (το οποιο βρισκω και ανουσιο πολλες φορες), και το οποιο δεν προαγει για μενα προβληματισμο. Ο προβληματισμος ηταν αυτος που με τραβηξε εδω. Οχι το γραφικο.

george είπε...

@Erasitexnis

About on Hfaistion's pyra and cremation in Babylon I go on what Mavrojannis says (who has read Diodoros and is a historian).

I can judge the credibility of such a secondary historical source though, especially when something "extraordinarily ambitious undertaking" (as this pyra was supposed to be) is involved.

Ανώνυμος είπε...

@petros
Σε ευχαριστώ πολύ! Δε ξέρεις πόσο καιρό τη ψάχνω.....
Την κατέβασα.Δεν πρόλαβα προφανώς να τη διαβάσω, αλλά το μάτι μου έπεσε στην πρώτη εικόνα (figure 1a), που έχει κυκλοφορήσει κατα κόρον στο internet. Καλά οι άνθρωποι είναι ή ΑΣΧΕΤΟΙ ή ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ! Εννοώ τους δημοσιογράφους!
Η εικόνα αυτή που την παρουσίαζαν σαν εύρημα της μελέτης είναι μια τυπική εικόνα μακεδονικού τάφου με τύμβο( σύμφωνα με τους ίδιους τους μελετητές)

Unknown είπε...

Φίλτατοι ...
νομίζω οτι είναι αρκετά δύσκολα η αξιολόγηση και τα συμπεράσματα εξ αποστάσεως ενός έργου τέχνης πόσο μάλλον εάν πρόκειται γιά ένα αρχαίο μωσαικό δάπεδο των Αλεξανδρινών χρόνων σε εσωτερικό χώρο ενός Τύμβου!
Η ανάγκη συμπερασμάτων που αφορούν τέχνες, αρχαιολογική έρευνα και ανασκαφή, Ιστορία ,γνώση και μελέτη του Αλέξανδρου και της Ανάβασης του κατά βαρβάρων,η γνώση και βαθιά μελέτη γιά τον Αρχαίο Ελληνα Ηρωα καθώς και τις Ελληνιστικές σπουδές είναι άκρως πολύπλοκη και απαιτεί μεγάλη και ΣΙΓΑΝΗ σπουδή .. a very SLOW reading of the facts !
Η γνώση και μελέτη γιά την Λατρεία, Πένθος , Αγώνες και σπονδές για τους Ηρωες ακόμη και αυτούς τους πολύ λίγους που κατόρθωσαν na αναδειχθούν σε μία θέση δίπλα,κοντά στους Θεούς. Εχοντας περάση όλα τα στάδια περιπλάνησης των ψυχών στόν Αδη.
Φυσικά καμμία τεχνική , αρχιτεκτονική, γενετική και "ιατροδικαστική" ανρθρωπολογική κτλ κτλ μελετη μπορεί να γίνη από κανένα μας εξ 'αποστάσεως.
Ως εκ τούτου το μόνο που μπορώ εγώ να εκστομίσω είναι η ελπίδα και μία πρόβλεψη( ..ως γνήσιος gambler) οτι πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα.
Φυσικά όπου Ηφαιστίων εκεί και ο Αλέξανδρος σύμφωνα με τα πιστεύω και τις επιθυμίες του.
Λέτε οι συνχρονοι του η ακόμη και οι μεταγενέστεροι Ελληνες να αγνόησαν/αγνοούσαν τον Μέγα Βασιλέα και την Ομηρική του διάσταση , τον αλτρουισμό του??
Γιά αυτό ηταν /είναι αγαπητός από όλους τους Ελληνες.

Και για αυτό είναι Ηρωας !

Ισως να υπάρχουν και άλλα πολλά στον Τύμβο Καστά.
Ισως η μεταφορά των σορών, Ηφαιστίωνα και Αλεξάνδρου να έγιναν και με διαφορά αιώνων .

Θα δείξη η έρευνα κ και τα συμπεράσματα των ΑΡΜΟΔΙΩΝ επιστημόνων !

Εως τότε Relax !!.. and be cool !

Κλέος Αφθητον ,Ελλήνων Ανδρών Ηρώων !!
...και όπως λέμε εμείς οι ΑΕΚ τσήδες
.. Ερχόμαστε !!

Ανώνυμος είπε...

@george
I really don't know what proffesor Mavrojannis says.I know what I read myself in Diodoros book. Does proffesor Mavrojannis says something different ? I would very much like to know

Unknown είπε...

Φίλτατοι,...
κανένας από τους Αρριανό, Διόδωρο Σικελιανό, Πλούταρχο και ακόμη περισσότερο τον Curtius Rufus ήταν κοντά στηνον χρόνο που έζησε και έδρασε ο Μέγας Βασιλεύς και ο Ηφαιστίων και όλοι οι Ελληνες Ηρωες .
Και οι τέσσερις ηταν μεταγενέστεροι κατά αιώνες !οι τρείς πρώτοι στα Ελληνικά με Ελληνική ματιά , ενώ ο Curtius ως γνήσιος Ρωμαίος!.

Συμφονώ με τον κο Μαυρογένη.!

Δημήτρης είπε...

@titan23
Δεν υπονοώ κάτι τέτοιο.Απλά δεν γνωρίζουμε ούτε αν έχουν βρεθεί όλα τα κομμάτια και αν βρέθηκαν ,που.Mπορουμε να το αποκλείσουμε ?
Oτι βρέθηκε , ακόμη και τα θραύσματα μόνο να είναι ,θα τους βοηθήσει για να έχουν μια εικόνα κατ'αρχήν της κατεύθυνσής τους , γιατί και αυτή την υποθέτουμε.
Οσον αφορά τι κρατουσαν ,και αν εχει βρεθεί κατι σχετικό,δεν το ξέρω , δεν υποθέτω , απλά περιμένω και ελπίζω να έχει βρεθεί κάτι.

mekios είπε...

Αν η εικασία ευσταθεί τότε μήπως και ο Ερμής, ο ψυχοπομπός είναι ένα ακομα πρόσωπο του περιβάλλοντος του ΜΑ, κάποιος που πέθανε πριν από αυτόν και τον περίμενε στον Άδη για να τον οδηγήσει;
Αναφέρομαι φυσικά στον Ηφαιστίωνα, που μοιάζει με το χαρακτηριστικό καπέλο (πετασσό) με τις σκηνές κηνυγιού των ανακτόρων (όπου και εκεί πάλι φορά πετασσό).

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Poly Katri

Γιατι ο Ηφαιστιων να κοιτα την Τροια?
Αν καταλαβα καλα ειχες αυτο τον προβληματισμο,χθες βραδυ.
Ο Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ελκει την καταγωγη απο την πλευρα της μητερας του απο τους Αιακιδες.
Ζευς-Αιακος-Πηλλεας-Αχιλλεας-Νεοπτολεμος.Η σειρα φθινουσα με σχεση πατερα-γιου.
Συγκεκριμενα η βασιλικη δυναστεια των ΜΟΛΟΣΣΩΝ,καταγεται απο τον Νεοπτολεμο,το γιο του Αχιλλεα,οταν εκεινος εγκατασταθηκε απο τη Φθια στην Ηπειρο,ιδρυοντας καινουριο οικο.
Επομενως-και το ξερουμε αυτο-ο Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ θεωρουσε τον εαυτο του,απογονο του Αχιλλεα.
Αγαπημενο του αναγνωσμα η Ιλιαδα,μ'αυτην κοιμοταν καθε βραδυ!
Τι ειναι στην ουσια η Ιλιαδα?
Η Ιλιαδα δεν ειναι η περιγραφη του Τρωικου πολεμου!
Ειναι επεισοδιο,μερος του Τρωικου πολεμου!
"Μηνιν αειδε θεα Πηληιαδεω Αχιληος..." Δηλαδη. Το θυμο τραγουδα θεα,του Πηλιαδη Αχιλλεα...
Ολη η Ιλιαδα περιγραφει τι συνεβη στους Αχαιους(Ελληνες),οταν ο Αχιλλεας θυμωμενος απο την αρπαγη της
Βρυσηιδος απο τον Αγαμεμνονα,σταματα τις μαχες και αποτραβιεται στη σκηνη του.Θυμησου τωρα ποιος ειναι ο Αδελφικος φιλος του Αχιλλεα.
Μετα τη μαχη του Γρανικου-αν δεν κανω λαθος στο μετα και ηταν πριν-επι τρεις μερες το στρατευμα,τελουσε αγωνες(αθλητικους,ποιητικους,μουσικους,θεατρικους) προς τιμην του Αχιλλεα-Πατροκλου!
Αν δεν κανω λαθος-που δεν-πηρε μαζι του στην εκστρατεια την ασπιδα του Αχιλλεα,η οποια προπορευοταν της φαλλαγγας,για να τιμησει τον Ιερο Νεκρο,αλλα και για να τον προστατευει ο Ιερος Νεκρος.
Ο Μ.Αλεξανδρος εβλεπε στο προσωπο του Ηφαιστιωνα,τον Πατροκλο,εχοντας τετοια εμμονη με τον προγονο του Αχιλλεα!
Το ιδιο προφανως εβλεπε και ο Ηφαιστιων στο προσωπο του Μ.Αλεξανδρου! Τον Αχιλλεα!
Να λοιπον γιατι ο ΗΦΑΙΣΤΙΩΝ-ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ
κοιταζει το Ιλιον!
Poly πιστευω πως βρισκονται και οι δυο στον Τυμβο!


Nikias είπε...

Σας ευχαριστώ απο καρδιάς για το όμορφο ταξίδι, απο ολα τα site που παρακολουθώ ( αθλητικά - πολιτικά - γεωστρατηγικα) ειναι μακράν η κορυφαία κοινότητα σε επίπεδο σχολιασμού και ποιότητας.
Δεν μπορώ να ξέρω ποιος θα ειναι στο τυμβο , αυτό που ξέρω ειναι ότι θα είμαστε πιο πλούσιοι σε γνώσεις και λυπάμαι που το θέμα μας έχει ημερομηνία λήξης .
Μην χελάσετε την όμορφη εικόνα που υπάρχει προς τα έξω , ο κάθε συνομιλητής έχει την δική του άποψη και ειναι σεβαστή.
Kairis Συνέχισε τις αποκαλύψεις :)
Paianas συνέχισε τον πολύ καλό σχολιασμό σου , αν και είμαι της άποψης " πίστευε και μη, έρευνα " :)
Erasitexnis Αν εσυ είσαι ερασιτέχνης εμείς ειιμαστε τίποτα ! Μόνο για την προσπάθεια σου αξίζουν συγχαρητήρια!

Effie είπε...

@333
Το κατέβασα το κειμενο αλλά δεν μου δίνει πως να το σώσω (pdf ή κάτι). Ίσως δεν έχω το σωστό πρόγραμμα
@Kyriakos Antoniades
Μαυρογιάννης είναι στα ελληνικα αλλά αγγλικά έχει περίεργο Spelling o Mavrojannis

G.E είπε...

Εκφραζω σε ολους σας ενα μεγαλο ευχαριστω για εξαιρετικα σχολια.
Εχετε παρατηρησει την εμφανεστατη αδυναμια αποκλειστικα στις τελευταιες εμφανισεις της κυριας Περιστερη στο πορφυρο χρωμα;
Μηπως αν και φιμωμενη φωναζει;

Effie είπε...

@Ερασιτέχνης
Δεν διάβασα ακόμη το κείμενο σου, είπες αυστηρώα ακατάλληλο για τους αντιρρησίες(;) Στην ουσία βεβαια δεν μπορώ να το σώσω για να το διαβάσω ήρεμα όταν έχω χρόνο...

Ανώνυμος είπε...

@effie
Θα ήθελα πάρα πολύ τη γνώμη σου.

@ antilamogio, petros και ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ

Εφιστώ την προσοχή σας όσον αφορά στην ερμηνεία της σεισμικής μελέτης. Οι διάφορες αποτυπώσεις αφορούν σε διαφορετικά υψόμετρα του λόφου.
Για να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποιο συμπεράσμα ( αν μπορέσουμε τελικά) θα πρέπει να ξέρουμε το υψόμετρο που βρέθηκε ο τάφος .
Μπορεί κάποιος να βοηθήσει?

Unknown είπε...


@ Antilamogio @ Petros @333

ευχαριστούμε για τα link!!!
Θα πέσει πολύ διάβασμα απόψε!!!!

virgi είπε...

@Ερασιτεχνης.
Β.Παππαδοπουλου η Έκπληξη ;)
Σ'ευχαριστώ που ζητάς την άποψη μου.
Αν ποτέ οι ανακαλύψεις επιβεβαιωσουν τον συλλογισμό σου εσύ πρέπει να είσαι η μόνη που θα δεχτείς τα εύσημα.
Είναι καθαρά δικός σου ο αποσυμβολισμός και η τόση μελέτη.
Αν θα μπορούσα να βοηθήσω αφού το ζητάς, θα πρόσθετα κάποια σημεία προς σκέψη.
Είναι τα ίδια όσα έχω αναφέρει και σε παλιότερα σχόλια μου στο μπλοκ.
α)οι Νίκες στην περιγραφή της αρμάμαξας έχουν την ίδια στάση και κίνηση με τις Καρυάτιδες του τάφου.
β)Η στρογγυλή ασπίδα (Τυμβος) με τον ήλιο της Μακεδονίας να τον περιβάλει( Αστερι της Βεργίνας),που σκεπάζει το σώμα του Αλέξανδρου (Τάφος).
γ)Τα υπόλοιπα κολλούσαν με το σχέδιο που είχα κάνει βάση της μελέτης Πολυμενάκου ,που δεν θα τα αναφέρω γιατί πλέον δεν είμαι σίγουρη ότι ισχύει.
Και πάλι τα συγχαρητήριά μου.

Βασιλική Σιάπκα είπε...

το ανήρτησε ο Ogigis στο phorum:

http://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/new-geophysical-scan-suggests-labyrinth-tombs-amphipolis-012372

Olga είπε...

Θα εκφέρω μία άποψη που μπορεί να ακουστεί ακραία, αλλά μηπως ο Α βρέθηκε στην Αμφιπολη άλλα τα κτερισματα βρέθηκαν στις Αιγες;;;

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Effie

Θα προτιμουσα ενικο κατ'αρχην.
Υπερακοντιζω σ'οσα λες και το παω ακομη παραπερα.
Ως λαος-απο την απελευθερωση και δωθε-οχι μονο δεν εχουμε ενηλικιωθει,αλλα ουτε καν στην εφηβεια ειμαστε.
Λαος-παιδι! Του φταιει παντα ο ετερος(κανουν αυτοκριτικη τα παιδια?) αναζητα την προστασια στο ετερο,ποτε στις ιδιες του τις δυναμεις! Υπαρχει αυτοπεποιθηση πουθενα και δεν το εχω καταλαβει?
Καποτε θα μας εσωζε το ξανθο γενος,σημερα οι Ελ και το ξανθο γενος!
Αλλά!
Εκεινοι οι ηρωικοι καποτε στηριχτικαν στις δικες τους δυναμεις στο Μαραθωνα,στις Θερμοπυλες,στις Πλαταιες!
Με τις δικες τους δυναμεις προχωρησαν 150 χρονια αργοτερα,εναντιον της υπερδυναμης της εποχης,για να τελειωνουν μια και καλη με την αναμειξη της υπερδυναμης στα εσωτερικα τους!
Εκεινοι καποτε νομοθετουσαν και δεν νοουνταν να μην υπακουσουν στους νομους που οι ιδιοι εφτιαξαν!
Πεθαιναν εξ'αιτιας και για χαρη των
νομων τους!
Σωκρατης,Τριακοσιοι,κ.λ.π!
Γιατι ακριβως απ'ολα αυτα ειμαστε υπερηφανοι σημερα,ως απογονοι εκεινων??
Ο Φιλος Εμπεδοτιμος εστησε ενα καταπληκτικο blog και ειναι τιμη μου που φιλοξενει τις αποψεις μου!
Αλλα οι αποψεις μου διαφερουν παρασαγγες,απο τις γνωμες καποιων εδω μεσα.

Unknown είπε...


@ Αμπρακιώτης εν Αθήναις

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου! Πολύ κατατοπιστικά όλα αυτά! Έχω αρχίσει και εγώ να πιστεύω ότι μάλλον πρέπει να είναι και οι δύο μέσα στον τύμβο!!!
Έχω κάνει μια σκέψη για πιθανό τριγωνισμό του μνημείου, συνοπτικά την έχω καταγράψει εδώ.
http://www.image-share.com/ijpg-2762-13.html
Αν σε ενδιαφέρει, ρίξε μια ματιά, και αν έχεις κάποιο σχόλιο θα χαρώ να το ακούσω!

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...


@ερασιτέχνης

Από ότι διάβασα στην ακτινογραφία, οι δομές Η6 Η7 Η2 φαίνονται στο υψόμετρο 90 μέτρα από τη θάλασσα, ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι ποιο κάτω. (Η6 Η7) είναι αυτά που έχουμε βρει.

virgi είπε...

@Erasitexnis

και για του λόγου το αληθες

20 Οκτ 2014
virgi είπε...
@Ερασιτέχνης
Ευχαριστώ τον Εμπεδότιμο που μου έδωσε τον λόγο.
Διαβάζοντας πριν από λίγο το σχόλιο σου θα έβαζα στοίχημα ότι άκουσες συζήτηση μεταξύ εμου και του Εμπεδότιμου σχεδόν 3 φορές...

τα 1,2,3 ταιριάζουν πολύ με τα πρώτα σχόλια μου περί τα τέλη Αυγούστου σε αυτό το στο blog με εξαίρεση την προσθήκη Ηφαιστίωνα.
Πάμε τώρα στην άμαξα.

σύμβολα - ομοιότητες:
α) Λιοντάρι

β)Τα αγάλματα της Αθηνάς νίκης έχουν πανομοιότυπη κίνηση με τις Καρυάτιδες -Κορες.
γ) μακρόστενος Θόλος

δ)Ιωνικού ρυθμού.

γ) Το σώμα του Αλέξανδρου είναι μέσα στο κέντρο μέσα σε σαρκοφάγο σε σχήμα ανθρώπινου σώματος (σημερινό φέρετρο),που επάνω του είναι τοποθετημένη η στρογγυλή ασπίδα του με τον Μακεδονικό ήλιο.
Δηλαδή ταφος (Αλέξανδρος), σκεπασμένος από τον κυκλικό τύμβο,(ασπίδα),με τον ήλιο της Μακεδονίας να τον λούζει (Το σύμβολο Μακεδονικός ήλιος).


ε)Όσο για τους Ελέφαντες, δεν νομίζω να κολλάνε στην Μακεδονία, αλλά για την Ασία που περιόδευσε η άμαξα ,είχαν πολύ καλό πολιτικό λόγο ύπαρξης.
Έτσι εγώ προσωπικά δεν τους περιμένω.
Ηδη έχουμε ένα ψηφιδωτο

στ)Όσο για τις διαστάσεις,από ότι έχω δει στο σχεδιάγραμμα που μελέτησα, ο κυρίως τάφος που ακόμη δεν έχουμε δει είναι πολύ πολύ κοντά, ο δεκαπλάσιος της αναλογικά των διαστάσεων της ...ίδωμεν.

Βίκυ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βίκυ είπε...

Κυριακο ,
δες πως ξεκιναει το εργο του "Αλεξανδρου Αναβασις" ο Αρριανος
"Πτολεμαιος ο Λαγου και ο Αριστοβουλος ο Αριστοβουλου οσα μεν ταυτα αμφω περι Αλεξανδρου του Φιλιππου ΣΥΝΕΓΡΑΨΑΝ ταυτα εγω ως ΠΑΝΤΗ ΑΛΗΘΗ ΑΝΑ-ΓΡΑΦΩ.
Μπορει λοιπον να μην ειναι συγχρονοι του Αλεξανδρου αρυονται ομως απο εγκυρες πηγες οπως στην περιπτωση του Αρριανου .(αν μπορεις διαβασε λιγες γραμμες απο την αρχη του εργου του και θα καταλαβεις)
Επι τη ευκαιρια ,και με το θαρρος της κοινης μας εδω παρουσιας η λεξις αφθιτον γραφεται με γιωτα και οχι με η.Ολοι κανουμε ορθογραφικα λαθη αλλα εδω επειδη προκειται περι Ομηρικης εκφρασεως "κλεος αφθιτον"(αθανατη δοξα) και επειδη εχω δει οτι σου αρεσει εξ ου και η υποδειξη.

Effie είπε...

@Bασιλική Σιάπκα
Καλά όλα αυτά τα σχεδιαγράμματα, αλλά ο Τσόκας και το ΥΠΠΟ μας λένε ότι η διασκόπηση παρότι προηγμένη μπορεί μόνο να μας πει για "ανωμαλίες" εδάφους (αν κατάλαβα καλά κενά από συμπαγές χώμα), οχι αν πρόκειται για φυσικές ή ανθρώπινες κατασκευές. Οπότε, ας τα βλέπουμε αυτά με λίγη επιφύλαξη.
@Ερασιτέχνης
Θα ξαναψάξω το site που ανάρτησες αν καταφέρω να το δω το σ/κ. Χωρίς να το έχω διαβάσει είμαι της άποψης ότι δεν είναι σίγουρο ότι πραγμαρικά πραγματοποιήθηκε η κατασκευή της απερίγραπτα πολυτελούς αρμάμαξας, οι επίγονοι ήταν απασχολημένοι με άλλα πράγματα, μοιρασιά,αντιπαλότητα, δολοπλοκίες,πόλεμοι, εξουσία, κλπ, κλπ. Η περιγραφή της και μόνο θυμίζει λίγο θρύλο (65 ημίονοι με κουδούνια με πολύτιμες πέτρες, άσε πια την περιγραφή της άμαξας και το στρατό που προηγείτο για να μπορεί να περάσει η άμαξα)...είναι πιστευτά; Θα το διαβάσω πάντως και θα σου πω. Είμαι αρκετά αιρετική, προειδοποιώ, το έχεις καταλάβει. Αρμάμαξα=θρύλος, τάφος (τάφοι) Α.= θρύλος. Και η πυρά του Ηφαιστίωνα στη σφαίρα θρύλου παραπέμπει.

george είπε...

My good friend Panagiotis has downloaded my Note in pdf format at:

https://drive.google.com/file/d/0BxfAWy6wujqyTlY3aXhONjBNY1U/view

for anyone interested. This is my last version before the ministry's announcements on November 22, 2014.

Effie είπε...

@oryktos ploutos
Ξέχασα να πω, πολύ χρήσιμη η πληροφορία ότι δεν έχουμε αρχαίο ορυχείο στον Καστά, λόγω σύστασης εδάφους, σωστά;;;οπότε περιμένουμε απο τη διασκόπηση να μας δείξει "ανωμαλίες εδάφους" φυσικές ή από ανθρώπινες κατασκευές. Οψόμεθα λοιπόν, αναμένω οπσδήποτε και άλλους σημαντικούς τάφους στον τύμβο.

oryktosploutos είπε...

@Θεανώ 3:59 μμ

Ευχαριστώ. Από τη στιγμή που βρήκα την καταγραφή των αρχαίων λατομείων δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο.

Ανώνυμος είπε...

@ virgi
Τη θυμάμαι αυτή τη συζήτηση.....τι θέλεις να πεις?


@ poly katri
Με βάση την υψομετρική αποτύπωση της μελέτης, το ύψος του τύμβου , και τη δήλωση της Περστέρη ότι κατέβηκαν έως και 12 μέτρα για βρουν το τοιχείο, υπολογίζω κατά προσέγγιση ότι η οροφή της κατασκευής βρίσκεται κατα μέγιστο στο +85.
Δε μπορώ όμως να είμαι σίγουρη.

oryktosploutos είπε...

@ Effie 11:05

Σωστά.

Effie είπε...

@george
Έλεος George, help!!! What's dawning on us after the announcements by the minister? another 100 pages?? Please... I will read this version during this weekend, keep things reasonably short, so we can follow and comment.

Ανώνυμος είπε...

@effie
Μα και εγώ αυτό ακριβώς λέω!! Ότι δεν κατασκευάστηκε ποτέ.Αρα κατ´ αρχήν συμφωνούμε.
Αν θέλεις στείλε μου μήνυμα στο
erasitehnis1 παπάκι gmail τελεία com να σου στείλω το αρχείο.

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Έφη γνωρίζουμε τί είπε ο Τσόκας, τουλάχιστον όσοι είμαστε μόνιμοι εδώ μέσα.
Μήπως δεν είναι επιθυμητή πλέον η παράθεση υλικού που κρίνεται ενδιαφέρον για το θέμα;

virgi είπε...

Ο/Η Ερασιτέχνης είπε...
@virgi
Σε ευχαριστώ. Το ξέρω ότι συμπλέουμε.......
Θα ήθελα πολύ να μου πεις τις επιμέρους αντιρρήσεις σου.Θα με βοηθούσε αφάνταστα....

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ

20 Νοεμβρίου 2014 - 9:01 π.μ.

Τι άλλο να θέλω να πώ? :))
Ότι μου ζήτησες!!!! Απλά υπενθυμίζω την θέση και την άποψη μου.
Δεν είναι ούτε καν αντιρρήσεις.
Απλά επισημάνσεις σύμφωνα με τις σκέψεις που είχα έχω και θα έχω.

george είπε...

@Effie,

XAXAXA....AGAPHTH MOY EFH, OPWS EXW PEI, H YPOTHESH HFAISTIONA EINAI XRYSORYXEIO. PARA POLLA NA PH KANEIS.

Unknown είπε...


@ ερασιτέχνης

έχεις δίκιο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ο Πολυμενάκος δίνει τα ύψη σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας. Δεν μας έχουν πει το ύψος των θαλάμων από το επίπεδο της θάλασσας. Όμως, στην δημοσίευση Πολυμενάκου, εμφανίζονται 3 διαφορετικά 'συνοπτικά' σχεδιαγράμματα, το ένα στα 87,5 από τη θάλασσα, το άλλο στα 85 και το τελευταίο στα 90. Στο τελευταίο που είναι στα 90 (μέτρα από τη θάλασσα), φαίνονται ΜΟΝΟ τα Η2 (στα ανατολικά), Η6 και Η7 (παρούσα ανασκαφή). Συνειρμικά συνεπάγεται, ότι όλες οι άλλες δομές είναι ποιο κάτω, έως και 5 μέτρα. Τουλάχιστον εγώ έτσι το κατάλαβα... ελπίζω να σε βοηθήσει...

Ανώνυμος είπε...

@virgi
Ειλικρινά δε σε καταλαβαίνω....
Γιατι μου υπενθυμίζεις τα σχολιά μου? Δικά μου ....τα θυμάμαι πολύ καλά!!

oryktosploutos είπε...

@ Βασιλική Σιάπκα 10:45

Πρόκειται για ράδιο-αρβύλα: ο "λαβύρινθος που βρέθηκε στην Αμφίπολη" είναι στην πραγματικότητα το σχήμα 1b από τη μελέτη Πολυμενάκου και δείχνει (βιβλιογραφική αναφορά) τον Τύμβο της Νικήσιανης, από εργασία του Λαζαρίδη κ.α. το 1992.

Ανώνυμος είπε...

Δικά.μου είναι..... εννούσα

virgi είπε...

@Ερασιτέχνης.
Με ρώτησες τι θέλω να πω .


Ότι μου ζήτησες!!!! Απλά υπενθυμίζω την θέση και την άποψη μου.

Δεν είναι ούτε καν αντιρρήσεις.

Απλά επισημάνσεις σύμφωνα με τις σκέψεις που είχα έχω και θα έχω.

Αυτό θέλω να πω.:))

Ανώνυμος είπε...

@poly katri
Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά σχεδόν , είναι ότι η σημερινή ανασκαφή αποκλείεται να είναι στο + 90.


ΚΑΛΟ ΒΡΆΔΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ

garasari.blogspot είπε...

Ο Ηφαιστίων πέθανε τον Οκτώβριο του 324 πΧ και ο Αλέξανδρος τον Ιούνιο του 323 πΧ, δηλαδή οκτώ μήνες μετά.
Με βάση τη σχέση των δύο ανδρών, που μας μεταφέρουν σχεδόν όλες οι πηγές (άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο), είναι απίθανο να υπήρξε ταφή του Ηφαιστίωνα χωρίς τη φυσική παρουσία του Αλέξανδρου.
Εξ όσων γνωρίζουμε όμως, ο Αλέξανδρος δεν επισκέφτηκε τη Μακεδονία στο επίμαχο χρονικό διάστημα.

Ας εξετάσουμε την περίπτωση να είχε δοθεί η εντολή για κατασκευή του τάφου στην Αμφίπολη για τον Ηφαιστίωνα και μέχρι την ολοκλήρωσή του ο Αλέξανδρος κρατούσε στη Βαβυλώνα το ταριχευμένο σώμα του (αν δεν υπήρξε πυρά) ή τις στάχτες του (αν υπήρξε πυρά).
Ο θάνατος όμως τον πρόλαβε, πριν ολοκληρωθεί το έργο και υλοποιηθεί το σχέδιό του για ταφή του Ηφαιστίωνα.
Ο δε Κρατερός με τις εντολές και τα "τάλαντα" για τη Μακεδονία, ήταν στο δρόμο ακόμα όταν πέθανε ο Αλέξανδρος και επέστρεψε μόλις το έμαθε. Τότε αποφάσισαν οι Εταίροι να μην υλοποιηθούν οι πολυδάπανες εντολές του θανόντα.
Τέλος, μετά τον Αλέξανδρο ο Ηφαιστίων δε μπορούσε να απασχολεί κανέναν από τους υπόλοιπους. Όταν μάλιστα κατά το βίο του ήταν πάνω από αυτούς στα μάτια του βασιλιά τους.
Εν κατακλείδι, εάν ο Αλέξανδρος ήταν ζωντανός τα επόμενα δύο χρόνια, θα είχε βάση η υπόθεση ταφής του Ηφαιστίωνα στην Αμφίπολη ή αλλού στη Μακεδονία, πάντα με την παρουσία και του ιδίου στην ταφή. Αφού ο Αλέξανδρος πέθανε μετά από οκτώ μήνες και στο διάστημα αυτό δεν πήγε στη Μακεδονία, είναι από δύσκολο έως απίθανο να τάφηκε ο Ηφαιστίων εκεί.

Και κάτι τελευταίο. Το "αφηρωισμένος" Ηφαιστίων σε αντιδιαστολή με τον "αποθεωμένο" Αλέξανδρο, δεν έχει λογική βάση.
Ο Αλέξανδρος δεν αποθεώθηκε από τους Μακεδόνες ούτε ζήτησε ουσιαστικά κάτι τέτοιο (με τη λατρευτική έννοια του όρου). Μετά το θάνατό του υπήρξε αυτή η αντιμετώπιση από τους συμπατριώτες του και πάλι όμως χωρίς ύβριν, αλλά με βάση τα γνωστά και δεδομένα. Δηλαδή λατρεύτηκε ως ήρως - ημίθεος.

Planet είπε...

Παρεπιτώντος, αυτή η ιστοσελίδα έχει αρκετές απο τις πηγές (στα αγγλικά) συγκεντρωμένες. Μερικές απο τις πηγές είναι στην ουσία παραμύθια (τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό), όπως το Αλεξανδρινό Ρομάντζο και το Liber der Morte. Ελπίζω να το βρειτε χρήσιμο.

https://sites.google.com/site/alexandersources/

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ poly Katri

Poly,Ιερα Γεωμετρια λεγεται αυτος ο τριγωνισμος που εφτιαξες.
Εχτιζαν πανω στις γραμμες λ(τελλουρικα ρευματα),εξουδετερωνοντας αυτα που αποκαλουμε σημερα δικτυα Hartmann(γεωπαθολογικα σημεια της γης)
Ειναι μια απο τις γνωσεις(!) που κατειχαν οι Παλιοι Ελληνες.
Οτι υπαρχει τριγωνισμος ειναι αναμφισβητητο,το θεμα ειναι τι ειναι τι.Πολυ πιθανον παντως.

Ανώνυμος είπε...

@garasari
Παρ´ όλο που καληνύχτισα προηγουμένως πρόλαβα και διάβασα το σχόλιό σου.
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Και να προσθέσω και κάτι που έλεγα και στον George τις προάλλες.Είναι δυνατόν η σωρός του Αλέξανδρου να περιμένει στη Βαβυλώνα δύο χρόνια και οι Διάδοχοι να κατασκυάζουν τάφο για τον Ηφαιστίωνα? Η αίσθησή μου είναι ο.τι, λόγω της στενής του σχέσης με τον ΜΑ, δεν ήταν και ιδιάιτερα αγαπητός μεταξύ των Διαδόχων......
Η μόνη εκδοχή που ίσως θα θεωρούσα πιθανή είναι να τάφηκε και ο Ηφαιστίωνας εκεί, ως τελευταία επιθυμιά του ΜΑ. Αν ο τάφος ανήκει σε ένα μόνο πρόσωπο, τότε αυτό είναι σίγουρα ο ΜΑ

Effie είπε...

@Bασιλική Σιάπκα
όχι με κανένα τρόπο δεν ειπα ότι νέες πληροφορίες διακόπησης είναι άχρηστες, απλά διτηρούμε επιφυλάξεις, το είπε και η Βιργινία που έκανε κάποια πιθανά σχέδια, ο δε oryktos ploutos (ψευδώνυμο που βρήκες και εσύ!) μας ενημερώνει ότι δεν είναι γνήσιο. Πάντως οποιαδήποτε νέα διασκόπηση είναι ενδιαφέρουσα.
@ερασιτέχνης
ουπς, είδες τι έπαθα για να προτρέχω; θα σου στείλω μηνυμα να μου την στείλεις, καταλαβαίνω τώρα που το πας βέβαια αλλά να την διαβάσω....
@Planet
Θερμές ευχαριστίες για το site με τις ιστορικές πηγές.Έτσι που πάμε θα ζητήσω να υποβάλω διδακτορική διατριβή στα γεγονότα μετά το θάνατο Α. Και η κ.Παλαγγιά ...θα "την κόψει" αν διαβάσει τις απόψεις μου!

Unknown είπε...

@garasari.blogspot
"Αφού ο Αλέξανδρος πέθανε μετά από οκτώ μήνες"

Και εάν δεν πέθανε τότε και ήταν σκηνοθετημένος ο θάνατος του;

Σήμερα π'ἀρκετοί, πολεμοῦν νά ρίξουν τή δρῦ,
ἀσημαντότητες, ἄνθρωποι πραγματικά μικροί,
νά ξέρουν πῶς ἀέρα δέρουν, κερδίζουν μόνο χλεύη,
ὁ βασιλιάς Ἀλέξανδρος ζεῖ καί βασιλεύει!

Enalios είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

Πολύ καλό - ευχαριστούμε

Μήπως ξέρουμε την προέλευση του στεφανιού στην
Ελλάδα ;;

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@ Poly Katri και @ Enalios
Ναι, έχετε δίκιο. Μου διέφυγε ότi υπάρχει φυσική κοιλότητα στο κέντρο του μνημείου. Όσον αφορά το ερώτημά σου Poly και μένα με προβληματίζει.
Η Βασιλική Σιάπκα πόσταρε ένα λίνκ με την γεωσκόπηση του ΑΠΘ. Το σχεδιάγραμμα αντικατροπτίζει κατά πολύ το σχεδιό σου Poly!!! Συνέχισε την εξαιρετική σου δουλεία!!!

Hellorien είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Antilamogio είπε...

@ Βασιλική Σιάπκα 10:45
Το σχήμα του "λαβύρινθου" δεν είναι η κατάσταση κάτω από τον λόφο Καστά. Είναι ένα απλό εισαγωγικό σχήμα στη μελέτη Πολυμενάκου (από άλλο σημείο) για να εξηγήσει τη μέθοδό του. Αν ακολουθήσεις βέβαια τα λινκ, θα καταλάβεις ότι ο ισχυρισμός του "λαβύρινθου" έχει παρθεί από γνωστό κλόπι-πέιστ site που μόνο να αντιγράφει ξέρει και μάλιστα χωρίς καν να φιλτράρει τι βάζει... Δες τη μελέτη Πολυμενάκου που βάλαμε και θα το καταλάβεις. (και το δικό μου λινκ για τη μελέτη Πολυμενάκου ισχύει τώρα, προσωρινά μόνο δε δούλεψε)

Hellorien είπε...

@ Ερασιτέχνης

Βρίσκοντας άκρως ενδιαφέρουσα την προσέγγιση σας για την αρμάμαξα (και δεδομένου ότι το σενάριο είναι σύμφωνο με την θεωρία του Εμπεδότιμου) αποφάσισα να δώσω την προσωπική μου ερμηνεία σε διάφορα σημεία της αρχαίας περιγραφής. Κατανοώ, βέβαια, όπως και εσείς, πως κινούμαι στην σφαίρα της φαντασιοπληξίας και πως τα πάντα ταιριάζουν με τα πάντα αν κανείς το επιθυμεί (όπως διδάσκει «Το εκκρεμές του Φουκώ» του Έκο), παρ’ όλα αυτά βρήκα αδύνατο να αντισταθώ στον πειρασμό.

«ἀλλὰ καὶ τῇ κατὰ τὴν τέχνην περιττότητι περιβόητον»
καταπληκτική η τεχνική της απόκρυψης
«χρυσοῦν»
πέτρινο
«ἐπλήρωσαν ἀρωμάτων τῶν ἅμα δυναμένων τὴν εὐωδίαν καὶ τὴν διαμονὴν παρέχεσθαι τῶ σώματι.»
γέμισαν με χώμα τον τάφο για να προστατευθεί ο νεκρός
«ἐπάνω δὲ τῆς θήκης ἐπετέθειτο καλυπτὴρ χρυσοῦς, ἁρμόζων ἀκριβῶς»
επάνω από τον τάφο τοποθέτησαν πέτρινο κάλυμμα (πάτωμα??), ταιριαστό για την περίσταση (της απόκρυψης)
«καὶ περιλαμβάνων τὴν ἀνωτάτω περιφέρειαν»
και το κάλυμμα κάλυπτε όλη την πάνω περιφέρεια (??)
«ταύτης δ᾽ ἐπάνω (θήκης) περιέκειτο φοινικὶς διαπρεπὴς»
πάνω από το πέτρινο κάλυμμα διαπρεπές σύμβολο (σύμβολο επί του τάφου, κέντρο ψηφιδωτού ??)
«ταύτης δ᾽ ἐπάνω (περιφέρειας) περιέκειτο φοινικὶς διαπρεπὴς»
πάνω από την περιφέρεια διαπρεπές σύμβολο (λέων ??)
παρ᾽ ἣν ἔθεσαν τὰ τοῦ μετηλλαχότος ὅπλα, βουλόμενοι συνοικειοῦν τὴν ὅλην φαντασίαν
δίπλα από ?? έθεσαν τα όπλα (κτερίσματα??) για να συνηγορούν με τα φαινόμενα (παραπλάνηση)
«μετὰ δὲ ταῦτα παρέστησαν τὴν τοῦτο κομιοῦσαν ἁρμάμαξαν»
ταφικό μνημείο

Hellorien είπε...

«κατὰ μὲν τὴν κορυφὴν καμάρα χρυσῆ»
πέτρινο ταβάνι
«ἧς ἦν τὸ μὲν πλάτος ὀκτὼ πηχῶν, τὸ δὲ μῆκος δώδεκα,»
8*46 cm = 368 cm, 12*46 cm = 552 cm
12/8 = 3/2
«παρ᾽ ὅλον τὸ ἔργον θριγκὸς χρυσοῦς»
γύρω από όλη τον έργο πέτρινα ακροστήλια
«κατὰ δὲ τὰς τῆς καμάρας γωνίας ἐφ᾽ ἑκάστης ἦν πλευρᾶς Νίκη χρυσῆ τροπαιοφόρος»
καρυάτιδες?? (τί κρατούσαν οι καρυάτιδες??)
«ἐπὶ τούτου τὸν Ἀλέξανδρον, μετὰ χεῖρας ἔχοντα σκῆπτρον διαπρεπές»
κυρήκειον???
«ἐπάνω δὲ τῆς καμάρας κατὰ μέσην τὴν κορυφὴν φοινικὶς ὑπῆρχεν ὑπαίθριος, ἔχουσα χρυσοῦν στέφανον ἐλαίας»
από πάνω στην κορυφή υπήρχε υπαίθριο πέτρινο σύμβολο δόξας (λέων, όπως λέτε και εσείς)
«τὴν αὐγὴν ἀποστίλβουσαν»
με προσανατολισμό προς την ανατολή
«ἡ δ᾽ ὑπὸ τὴν καμάραν καθέδρα δύο εἶχεν ἄξονας»
κάτω από το καμάρα (πόσο κάτω?) υπάρχουν δύο άξονες
«τὸ δὲ προσπῖπτον τοῖς ἐδάφεσι μέρος σιδηροῦν»
προϋπάρχον ορυχείου σιδήρου?
«μέσον τὸ μῆκος εἶχον πόλον ἐνηρμοσμένον μηχανικῶς ἐν μέσῃ τῇ καμάρᾳ, ὥστε δύνασθαι διὰ τούτου τὴν καμάραν ἀσάλευτον εἶναι κατὰ τοὺς σεισμοὺς»
η άνω αριστερή πέτρινη πλάκα του θαλάμου με το ψηφιδωτό??
«ἡ μὲν οὖν ἁρμάμαξα, τοιαύτην ἔχουσα τὴν κατασκευὴν καὶ διὰ τῆς ὁράσεως μᾶλλον ἢ τῆς ἀπαγγελίας φαινομένη μεγαλοπρεπεστέρα»
κυρίως φαινόταν μεγαλοπρεπής (ο περίβολος??) απ’ ότι θα (έπρεπε) να έλεγαν για αυτόν
«οὐ παρ᾽ ἀνθρώπων μόνον, ἀλλὰ καὶ παρὰ θεῶν καλὰς ἀμοιβὰς ἔλαβεν»
Από ποιους ανθρώπους έλαβε απολαβές ο Πτολεμαίος για τη σωστή ταφή του Αλεξάνδρου?

Unknown είπε...

@enalios

απ' όσα γνωρίζω το στεφάνι προήλθε από την Αμφίπολη

Antilamogio είπε...

@Ερασιτέχνης 10:42:
Σου έχω την απάντηση για το υψόμετρο! Μην κλείσεις ακόμα! Τροφή για ...όνειρα:
http://i57.tinypic.com/3026yk2.jpg

Δηλαδή: η είσοδος είναι λίγο κάτω από το +82.5. Άρα αν κατεβήκαμε 13 σκαλιά στην είσοδο, το δάπεδο της εισόδου πρέπει να είναι λίγο κάτω από το +80.3.

Unknown είπε...

@ Βασιλική, 13 Ιουνίου

Το σχέδιο για την εσωτερική δομή τάφου από την μελέτη Πολυμενάκου στο οποίο αναφέρεται η ιστοσελίδα ΔΕΝ είναι αναπαράσταση-πρόβλεψη των δομών του λόφου Καστά. Ο δημοσιογράφος δεν διάβασε σωστά την μελέτη, οι συγγραφείς παραθέτουν δύο παραδείγματα τύμβων, και το ενλόγω σχέδιο παρατίθεται σαν παράδειγμα πολύπλοκης υπόγειας δομής από τύμβο που έχει ήδη ανασκαφεί (συμπτωματικά ως ανασκεφέας αναφέρεται ο Λαζαρίδης).

oryktosploutos είπε...

@ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323πΧ 12:02πμ

Το λινκ της Βασιλικής Σιάπκα 10:45
είναι για ένα άρθρο "ράδιο-αρβύλα": ο "λαβύρινθος που βρέθηκε στην Αμφίπολη" είναι στην πραγματικότητα το σχήμα 1b από τη μελέτη Πολυμενάκου και δείχνει (βιβλιογραφική αναφορά) τον Τύμβο της Νικήσιανης, από εργασία του Λαζαρίδη κ.α. το 1992.

Δεν είναι νέα διασκόπηση του τύμβου Καστά, οι τύποι είναι απίθανοι,έβαλαν σε άλλο τύμβο το πού βρέθηκε ο τάφος!

Unknown είπε...

@enalios

θυμάμαι την εντύπωση που μου είχε κάνει τότε η σύλληψη των Σαϊμς και Μιχαηλίδη στη βίλα της Σχοινούσας.

Ιδού και ένα σχετικό άρθρο.

"Πρώτο «δείγμα γραφής» του κυκλώματος ήταν η λαθρεμπορία του αρχαίου μακεδονικού στεφανιού που βρέθηκε από έναν αγρότη σε λαθρανασκαφή στην περιοχή της Αμφίπολης, στις αρχές της δεκαετίας του ’90....

όλο το άρθρο: www.mixanitouxronou.gr/archeokapili-tis-amfipolis-thriler-chriso-stefani-pou-vrethike-stin-ameriki/

Effie είπε...

@AMΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
Στον ενικό σου απευθύνομαι.
Σου απαντώ αν και "εκτός θέματος" του ιστολόγιου για λίγο.
Και στην αρχαιότητα "τρωγόμαστε" μεταξύ μας (Πελοποννησιακός πόλεμος, Βρασίδας/Αθηναίοι στην Μακεδονία, Λαμιακοί πόλεμοι, και πλείστα όσα διατρέχοντας την οστοριά μας), αλλά απέναντι στον εξωτερικό εχθρό τότε ήταν απλά: για να νικήσουμε ως λαός γινόμαστε μια γροθιά ενωμένη, και τα καταφέρναμε.
Από την άλλη πλευρά, και αρκετά πιό πρόσφατα έχουμε δώσει πολύ "σωστά" δείγματα γραφής (Ελληνική Επανάσταση, Βαλκανικοί πόλεμοι, Β' παγκόσμιος πόλεμος, κ.α.).
Το παρόν: Έχουμε κάπως "ξεφτίσει" τις ρίζες μας, γεγονός εν μέρει αναμενόμενο λόγω της παγκοσμιοποίησης και της άμεσης διεθνούς "virtual" επικοινωνίας που προκαλεί "μείξη" ηθών, ιδεών και πολιτισμών (όχι απαραίτητα αρνητικά στοιχεία), αλλά εμεις υιοθετήσαμε διεθνή στοιχεία "επί τα χείρω", όχι "επί τα βελτίω" πνευματικά, και άρα, έχουμε χάσει αρκετά, μας θυμίζω από μερικές απόψεις κακομαθημένα παιδιά. Αναστρέψιμο; ελπίζω ναι, αν και θα πάρει χρόνο. Η Ελλάδα έχει μια παράξενη ιστορική γραφή, φτάνει στο χείλος του γκρεμού επανειλημμένα, ισορροπεί στις άκρες των ποδιών μπρος-πίσω και τελευταία στιγμή -τις περισσότερες φορές- γλυτώνει το "πέσιμο στον γκρεμό". Και τώρα στις ....πιρουέττες ενός τέτοιου χορού βρισκόμαστε, πάνω από τον γκρεμό. Η πρόβλεψη μου είναι το αισιόδοξο τέλος και πάλι, λόγω ιστορικών προηγούμενων (όχι ότι δεν έχουμε και καταστροφικά προηγούμενα,π.χ. 1922, εμφύλιος πόλεμος, Κύπρος, κ.α.). Το θέμα είναι και αισιόδοξο να είναι το τέλος, πότε θα "ωριμάσουμε" ως λαός, να αντιμετωπίσουμε τα ελαττώματα μας, να παραδεχτούμε τα λάθη μας; τότε θα πάμε μπροστά.
Καλό βράδυ.
Έφη

Enalios είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη

Μόλις το διάβασα googlarontas, ευχαριστώ πολύ πάντως - δεν μαθεύτηκε όμως η ακριβή προέλευση του ;; Πολύ όμορφο

george είπε...

@garasani BlogSpot

You suggest that after Alexandros' death, "the etairoi decided not to continue with the expensive project". Well, this is possible, but we don't have any evidence that took place. I address this issue extensively in my Note.

Please, take a look at my Note and you will see how the changing fortunes of Hfaistion affected the construction of the tomb; and we have all evidence in front of us with the tomb: construction quality declined and it ended up sealed in oblivion. And there are reasons for that, which I try to elaborate on.

Βίκυ είπε...

http://enneaetifotos.blogspot.gr/2014/11/blog-post_38.html
Οταν ο Αυγουστος εσπασε την μυτη της μουμιας του Αλεξανδρου λεει οτι στην θεση της μυτης εχασκε μια ΤΡΥΠΑ.
Γιατι ομως τρυπα .Και γιατι εσπασε σαν γυαλι.
Δεν ξερω αν ειναι αληθινα τα ημερολογια .Το παραθετω γιατι μου εκανε εντυπωση το συγκεκριμενο σημειο.Προφανως χρηζει ερευνης.

Antilamogio είπε...

Εμπεδιώτες, ανεβάζω τα σκαναρίσματα του Πολυμενάκου και της ομάδας του ανά υψόμετρο:

+85.0: http://i60.tinypic.com/14lrgk0.jpg
+87.5: http://i58.tinypic.com/2a7a88m.jpg
+90.0: http://i62.tinypic.com/4rvxgi.jpg

Unknown είπε...


@ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323 ΠΧ
Πάντως έχω την αίσθηση ότι ο φυσικός λόφος είναι το μεγαλύτερο κομμάτι... Σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου! Αίνιγμα ο τύμβος... γι αυτό και οι σφίγγες στην είσοδο!!!

@ Αμπρακιώτης εν Αθήναις
Ευχαριστώ που το διάβασες, και για τα σχόλιά σου! Αυτό το 'τι είναι τι' με έχει σκάσει !!!

garasari.blogspot είπε...

@ george

Λυπάμαι, αλλά δε συζητώ στα αγγλικά...

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Effie

Θα παμε μπροστα οταν παψουμε να εχουμε μανιες καταδιωξης.Οταν παψουμε να τα περιμενουμε ολα απο τους αλλους.Οταν στηριχτουμε στα ποδια μας.Οταν θα αποκτησουμε ξανα Παιδεια.
Οταν θα ξαναγινουμε η πρωτοπορια που ειμαστε καποτε.
Οταν "συν Αθηνά και χειρα κινει"
Η αποψινη απαντηση μου-εκτος θεματος,βεβαια-ηταν για χθεσινοβραδυνο σου σχολιο.
Καλο βραδυ,επισης.
Αποστολης.

Θεανώ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Θεανώ είπε...

@oryktosploutos

Μήπως θα μπορούσες, αν δεν σου κάνει κόπο, να μου ξαναεξηγήσεις γιατί απέρριψες την πιθανότητα ύπαρξης ορυχείου μέσα στο λόφο Καστά; Συγνώμη για την ταλαιπωρία, αλλά αυτό το σημείο δεν μπόρεσα να το κατανοήσω παρότι ξαναδιάβασα τα post σου.

george είπε...

@garasani blohspot

OPWS SE BOLEYEI.

Βίκυ είπε...

Εμπεδοτιμε,
μηπως το προσωπο της μουμιας του Αλεξανδρου ηταν δια χειρος Λυσιππου;Ολοι αυτοι οι Αυτοκρατορες που επισκεφτηκαν τον ταφο στην Αλεξανδρεια δεν θα παραξενευονταν αν εβλεπαν μια μουμια που δεν μοιαζει καθολου στον Α.ενω η φυσιογνωμια του τους ηταν τοσο οικεια;
Πως εσπασε η μυτη και εμεινε τρυπα(αν ειναι αληθινο το ημερολογιο του Αυγουστου)Και ο Διων Κασσιος αναφερει το σπασιμο της μυτης απο τον Ιουλιο Καισαρα.Ετσι αποκτα και ποιο λογικη εξηγηση η υποθεση σου.
Σιγουρα για την μυστικη παραπλανηση και μυστικη μεταφορα χρειαζοταν αληθοφανες ομοιωμα για αντικατασταση
.(Εχουμε παθει ψυχωση)
Καλο βραδυ

vagkalf07 είπε...

@ vagkalf

αν λεω αν θεωρησουμε σχεδον σιγουρη την γνωση της θεσης της αλλης εισοδου..ο Τσοκας ηρθε να μετρησει αλλου...

george είπε...

My good friend Panagiotis just sent me a reference by McKechnie (1995) in the Classical Quarterly journal, directly disputing Diodoros' account of HFAISTION's Pyre.

gtroza είπε...

Ο/Η Antilamogio είπε...

@Ερασιτέχνης 10:42:
Σου έχω την απάντηση για το υψόμετρο! Μην κλείσεις ακόμα! Τροφή για ...όνειρα:
http://i57.tinypic.com/3026yk2.jpg

Δηλαδή: η είσοδος είναι λίγο κάτω από το +82.5. Άρα αν κατεβήκαμε 13 σκαλιά στην είσοδο, το δάπεδο της εισόδου πρέπει να είναι λίγο κάτω από το +80.3.

21 Νοεμβρίου 2014 - 12:15 π.μ.

η "πλάκα" που φαίνεται στα γενικά πλάνα της εισόδου, ως αρχή της κλιμακας, είναι στο ίδιο ύψος με το σημείο που "πατάνε" οι σφίγες (γιά την ακρίβεια, λίγο πιό κάτω)
αν η "κορνίζα" της "ορθομαρμάρωσης" είναι στα 4,0μ (κατακόρυφη κόκκινη πίσω απ' την "ουρά" της δεξιάς σφίγγας)
τότε το ύψος της σκάλας είναι 3,30+μ περίπου
http://postimg.org/image/dl1d6txsh/

Unknown είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

Ευχαριστώ για το βίντεο.
Κατάφερες αργά το βράδυ να με κάνεις να θυμώσω κ να προβληματιστώ ακόμα περισσότερο, στο αν είμαστε ικανοί να πατάξουμε, αν όχι, να περιορίσουμε τουλάχιστον στο ελάχιστο την αρχαιοκαπηλία.
Αυτά βλέπει ο φίλος Κάιρης που για μένα κακώς ορισμένοι τον πρόσβαλαν κ προσπαθούν να του αφαιρέσουν αυθαίρετα το λόγο.
Από τον Αύγουστο που παρακολουθώ το blog ( χωρίς να συμφωνώ σε όλα, εχει γράψει) , εχει δείξει ποιός είναι και ότι αυτά που γράφει δεν τα γράφει για να εχει 5 λεπτά δημοσιότητας.
Δεν είναι απαραίτητο φίλες κ φίλοι να συμφωνούμε σε όλα οσα γράφουμε κ πως τα γράφουμε. Όποιος δεν συμφωνεί λέει την άποψη του κ προσπερνάει .
Πιστεύω και εγώ, αν είχα ένα σύνδεσμο μέσα στην ανασκαφή που να τον θεωρώ αξιόπιστο, και να μου λέει, ότι συμβαίνουν περίεργα πράγματα, το πρώτο πράγμα που θα έκανα αμέσως μετά το βρίσιμο που θα έριχνα θα ηταν να τα μεταφέρω εδώ.
EΣΕΙΣ;;;;
Υ.Σ. Συγνώμη για το θάρρος Εμπεδότιμε

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 814   Νεότερο› Νεότερο»