Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ;

Ένα από τα ευρήματα στον Τάφο της Αμφίπολης ήταν και οι οκτάφυλλοι ρόδακες στο επιστήλιο του πρώτου διαφραγματικού τοίχου.
Ας το δούμε πιο προσεκτικά σε μεγένθυση :


Παρατηρούμε ότι οι ρόδακες είναι δύο και μάλιστα και οι δύο οκτάφυλλοι. 'Αρα το σύμβολο στον Τάφο είναι διπλοί οκτάφυλλοι ρόδακες.

Που αλλού είδαμε διπλούς οκτάφυλλους ρόδακες ;
Κατ'αρχήν  είδαμε στο ψηφιδωτό  από το ανάκτορο των Αιγών, όπου συνυπάρχει ένα μαρμαρωτό ψηφιδωτό ίδιο με αυτό που βρέθηκε στον Τάφο της Αμφίπολης και ένας διπλός οκτάφυλλος ρόδακας στο κέντρο του ψηφιδωτού.


Τον διπλό όμως οκτάφυλλο ρόδακα τον είδαμε και στην λάρνακα με τα οστά του Φιλίππου στην Βεργίνα :

(βλέπε σχετικά : http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/09/192014.html )

Ας κοιτάξουμε προσεκτικότερα την λάρνακα του Φιλίππου και μάλιστα τον λεγόμενο "'Ηλιο της Βεργίνας"  στο κάλυμμα. Όπως είναι γνωστό ο Ήλιος  της Βεργίνας είναι δεκαεξάκτινος.

Αν τον κοιτάξουμε καλλύτερα θα δούμε ότι οι μισές ακτίνες (8) ξεκινάνε από το κέντρο, ενώ οι άλλες μισές (8) ξεκινάνε από κάποια απόσταση από το κέντρο. Άρα είναι σαν να απεικονίζονται δύο οκτάκτινοι ήλιοι ο ένας πάνω στον άλλο!

Με άλλα λόγια ο Ήλιος της Βεργίνας είναι ένας "διπλός οκτάκτινος ήλιος", όπως ακριβώς είναι και οι διπλοί οκτάφυλλοι ρόδακες που έχουν ήδη βρεθεί  μέσα στον Τάφο μέχρι στιγμής.

Ο Ήλιος της Βεργίνας είναι συνεπώς ήδη μέσα στον Τάφο της Αμφίπολης με την μορφή των ροδάκων!

Μήπως λοιπόν ένα από τα προσεχή ευρήματα είναι και ο Ήλιος της Βεργίνας (σε κάποιον τοίχο ίσως)  όπως ακριβώς τον ξέρουμε από την Βεργίνα ;



[Η ανάρτηση αυτή αποτελεί μέρος της μελέτης περί του Τάφου της Αμφίπολης : Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ]

10 σχόλια:

dimi είπε...

Καλημέρα,

Ανυπομονώ να διαβάσω τα σχόλια σου σχετικά με τις δύο Καρυάτιδες που βρέθηκαν, καθώς επίσης και κάποιο νέο σου κείμενο.

dimi είπε...

Αυτό μόλις το διάβασα στο amfipoli News.

giannis papadopoulos5 Σεπτεμβρίου 2014 - 11:02 μ.μ.

Γεια σας παιδια ειμαι ο Γιαννης και ειμαι απο αμφιπολη....θελω να σας πω με σιγουρια οτι ο ταφος τα τελευταια 100 χρονια δεν εχει ανοιχτει γιατι πολυ απλα κανεις δεν γνωριζε οτι υπαρχει...!!!!παλαιωτερα δεν γνωριζει κανεις τι μπορει να εγινε αλλα το μονο σιγουρο ειναι πως για ανοιχτει ενα τετοιο πανεξυπνα φτιαγμενο μνημιο χρειαζεται τεχνολογια οπου οι παλιοι δεν ειχαν!!!! Η απαντηση δηλαδη για τα λαμογια του κρατους πολιτικους οτι θα εχουν συλησει τον ταφο δεν υσχιει!!!δεν εχουν γινει ποτε εργα σε εκεινο το σημειο....Οποιος δε πιστευει πως ενας ρουφιανος του πολιτισμου μας αρχαιοκαπηλος θα μπορουσε να μπει σε αυτο το μνημιο ειναι πιστευω απλα χαζος....Αυτα....Απο κατω κρυβεται ο βασσιλιας μας Μεγας Αλεξανδρος....Εξησου και οι ροδακοι 8 φυλοι που βρεθηκαν

Papadopoulos είπε...

Ελπίζω να γράφει τώρα..

Panos είπε...

Καλησπερα και απο εμενα και συγχαρητηρια για την πολυ καλη αναλυση σου!!! απο τις φωτογραφιες που εδωσε σημερα το Υπουργειο στη δημοσιοτητα και συγκακριμενα σε αυτη που αποικονιζει την μαρμαρινη πλακα να εδραζεται στον τριτο διαφραγματικο τοιχο , εαν παρατηρησεις κατω δεξια στην φωτογραφια , θα δεις αναγλυφο ροδακα.

Unknown είπε...

Άραγε είναι «δουλειά» του Κάσσανδρου;

Μετά και τις σημερινές (07/09/2014) δημοσιευμένες φωτογραφίες του υπουργείου εκτός από την μεγάλη καλλιτεχνική αξία των ευρημάτων που επιβεβαιώνουν και την σημαντικότητα του τάφου,
οι βανδαλισμοί που προήλθαν από κάποιους (δυστυχώς διακρίνω και τα φρέσκα ίχνη της σημερινής σκαπάνης) μας οδηγούν στο να ψάξουμε τους υπαίτιους αυτών των καταστροφών.

Ποιός θα κατέστρεφε τον λέοντα, τις σφίγγες, τις καρυάτιδες;
Ποιός θα βανδάλιζε έναν τάφο που είτε δέχθηκε είτε θα δεχόταν τα οστά της οικογένειας, των εταίρων, των αξιωματικών, ή ακόμα του ίδιου του «Μεγάλου»;
Ο Κάσσανδρος άραγε;
Οι Ρωμαίοι;
Οι Χριστιανοί;

Ποιός «σφράγισε» μετά τους βανδαλισμούς τον τάφο;

Ποιός διέταξε την πλήρωση των θαλάμων με χώμα, και «σφράγισε» (όπως-όπως, εάν συγκρίνει κανείς με την τελειότητα της υπολοίπου κατασκευής) με τεράστειους όγκους τα διαφράγματα και την είσοδο των σφιγγών.
Ποιός ήθελε να «σιωπήσει» ο τάφος;

Το απεύχομαι αλλά φοβάμαι ότι και στους νεκρικούς θαλάμους θα αντικρίσουμε την ίδια εικόνα...

Qeazer είπε...

Ο τάφος αυτός καταστράφηκε από τον ανίκανο Ηπειρώτη βασιλιά Πυρρο τον πρώτο και τους Γαλάτες μισθοφόρους του κατά την εισβολή του στη Μακεδονία, όπως έκανε και και με τους τάφους όλων των Μακεδόνων βασιλιάδων.Οι επιχώσεις έγιναν από τους Ρωμαίους που κατέστρεψαν τον περίβολο και τον Λέοντα για δομικά υλικά.Ο τάφος είναι στο ίδιο χάλι,το ξέρουν οι αρχαιολόγοι αλλά ένεκα της πολιτικής μ@λ@κι@ς/εκμετάλλευσης θα αργήσει να ανακοινωθεί.
Ίσως όχι μόνο οστά δε βρεθούν (αφού και στους συλλημένους τάφους στις Αιγες/Βεργίνα πετάχτηκαν επί εισβολής Πύρρου) αλλα κι αν υπάρχει κάποια επιγραφή με αναφορά ονόματος πιθανώς να έχει καταστραφεί τότε.
Το χώμα που φραζει τον τάφο δεν μπήκε από τους κατασκευαστές αλλά από τους Ρωμαίους στη δεύτερη συλληση.

Θα πούνε πολλές μαλακιες από το Υπουργείο πριν το ανακοινώσουν επίσημα στοχεύοντας στην πολιτική εκμετάλλευση.

Δεν ξερω ποιος είναι.
Δεν είναι ο Αλέξανδρος σίγουρα,
ούτε ο γιος του ( τάφηκε δίπλα από τον Φίλιππο "τάφος του πριγκηπος" και τον βρήκε ο Ανδρόνικος)

Ούτε οι Ρωξάνη,Ολυμπιάδα που μπορεί και να μην ταφήκαν καν.


Χρίστος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Χρίστος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Χρίστος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Χρίστος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.