Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΚΑΤ’ΕΝΤΟΛΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗ








 Όπως έχουμε υποθέσει (βλέπε :  ΓΙΑΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΤΑΦΗ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ) , η σορός του Αλεξάνδρου αναχωρώντας από την Βαβυλώνα είχε προορισμό  τις Αιγές όπως μας αναφέρει ο Παυσανίας. Ο Πτολεμαίος όμως υφαρπάζει την σωρό την οποία και θάβει προσωρινά στην Μέμφιδα με βάση τον Παυσανία και το Πάριο Χρονικό (κατά την άποψη μου αποτεφρώνοντας την λόγω της αναφοράς του Παυσανία ότι τηρήθηκε  ο Μακεδονικός νόμος κατά την ταφή) και μετά από λίγους μήνες, μετά από κοινή συμφωνία των διαδόχων στην διάσκεψη στον Τριπαράδεισο, τα οστά του Αλεξάνδρου μεταφέρονται μαζί με τους δύο βασιλείς (Φίλιππο Αριδαίο και Αλέξανδρο Δ’) στην Μακεδονία όπου θάβεται στον ήδη ετοιμασμένο τάφο που κατασκευαζόταν την διετία κατά την οποία η σορός του Αλεξάνδρου ήταν σε «αναμονή» στην Βαβυλώνα.

Φαίνεται ότι και σε αυτήν την περίπτωση ο Παυσανίας αποδεικνύεται αξιόπιστος καθώς πολύ πρόσφατα ενημερώθηκα ότι ο διακεκριμένος ερευνητής περί του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συγγραφέας σχετικών βιβλίων Andrew  Chugg  ανέφερε ότι   the sources say his tomb was intended to be at Aegae and Andronikos found an empty tumulus under the centre of the great mound at Aegae, which Hammond considered to be a cenotaph for Alexander” δηλαδή ότι ο Ανδρόνικος βρήκε ένα άδειο τύμβο στο κέντρο της Μεγάλης Τούμπας στις Αιγές (Βεργίνα) τον οποίο ο διακεκριμένος μελετητής  Hammond θεώρησε ότι είναι το κενοτάφιο του Αλεξάνδρου.

Με άλλα λόγια η πληροφορία που έχουμε από τον Παυσανία είναι σωστή, πράγματι στις Αιγές ετοιμαζόταν κάποιος τάφος ο οποίος ήταν και ο προορισμός της πομπής που μετέφερε την σορό του Αλεξάνδρου από την Βαβυλώνα. Καθώς ο Πτολεμαίος υφάρπαξε την σορό και την έθαψε στην Μέμφιδα, ο τάφος αυτός παρέμεινε αχρησιμοποίητος.

Αυτή η νέα πληροφορία αφένός μεν αναιρεί μέρος της υπόθεσης  μας ότι η αναφορά για μεταφορά στις Αιγές ήταν παραπλανητική και ότι ο πραγματικός προορισμός από την αρχή ήταν η Αμφίπολη και αφ’ ετέρου  μας αναγκάζει να ερευνήσουμε αν ο Πτολεμαίος έπαιξε κάποιον ρόλο στην κατασκευή του τάφου της Αμφίπολης μιας και, αν η ευρύτερη υπόθεση μας είναι σωστή, σε αυτόν φαίνεται ότι ενταφιάστηκε ο Αλέξανδρος μετά την μεταφορά του από τον Αντίπατρο στην Μακεδονία.

Κρίνοντας από την γενική συμπεριφορά του Πτολεμαίου και της σχέσης του με τον Αλέξανδρο, υποθέσαμε ότι η πρόθεση του Πτολεμαίου με την υφαρπαγή της σορού του Αλεξάνδρου, ήταν η προστασία των συμφερόντων του υιού του Αλεξάνδρου, του Αλεξάνδρου Δ’ και την de facto αναγνώριση του ως τον μόνο διάδοχο του Αλεξάνδρου. 
(βλέπε :  ΓΙΑΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΤΑΦΗ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ )

Κάνουμε λοιπόν την υπόθεση ότι από την αρχή ο Πτολεμαίος  είχε διαβλέψει τις προθέσεις του Περδίκκα και των λοιπών αντιπάλων του Αλεξάνδρου για την  υφαρπαγή της βασιλείας από τον Αλέξανδρο Δ’ και προετοίμασε την πράξη του (την υφαρπαγή δηλαδή της σορού ) προετοιμάζοντας δε ταυτόχρονα και την κατασκευή ενός νέου τάφου, μακριά από τις Αιγές, στον οποίο θα εθάβετο ο Αλέξανδρος.

Πολύ πιθανόν λοιπόν ο Πτολεμαίος να ήταν αυτός ο οποίος έδωσε εντολή στον Δεινοκράτη να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τον τάφο στον οποίο θα ενταφιαζόταν ο  Αλέξανδρος.

Αν δε υποθέσουμε ότι η κατάσταση στην Μακεδονία , και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αμφίπολης, την διετία σχεδόν μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ευνοϊκά διακείμενη προς την αποκατάσταση του Αλεξάνδρου και του υιού του, που αυτό θα εσήμαινε δραστηριοποίηση ίσως της Ολυμπιάδας ή και του Κρατερού , ο οποίος άλλωστε επέστρεφε στην Μακεδονία με τους παλαιμάχους για να αναλάβει την θέση του Αντίπατρου κατ’έντολήν του ιδίου του Αλεξάνδρου, σε συνεννόηση με τον Πτολεμαίο για την κινητοποίηση των αναγκαίων πόρων για την κατασκευή του τάφου, τότε η υπόθεση μας να είναι πραγματικότητα είναι πολύ πιθανή.

Έτσι λοιπόν είναι και αναμενόμενο, ο Πτολεμαίος και ο Δεινοκράτης, επηρεασμένοι ίσως από την Αιγυπτιακή τεχνική κατασκευής τάφων να προσέθεσαν τέτοια χαρακτηριστικά στο ταφικό μνημείο, τα οποία και διακρίνουμε σήμερα, όπως υπερμεγέθης κατασκευή, σφράγιση πλημμυρίζοντας τους χώρους με άμμο, σφίγγες στην είσοδο και πολύ πρόσφατα οι Καρυάτιδες και η μικρή σχετικά θύρα που οδηγεί στην συνέχεια του μνημείου. (τα δύο τελευταία θα τα αναπτύξω αμέσως μετά).

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του τάφου που παραπέμπει στον Πτολεμαίο είναι ο τύπος της  Σφίγγας που συναντάμε στην είσοδο του Τάφου της Αμφίπολης που παραπέμπει στις Σφίγγες που βρέθηκαν στον τάφο του Αλεξάνδρου στην Μέμφιδα.

Στην παρακάτω φωτό βλέπουμε μια  Σφίγγα της Αμφίπολης και μια Σφίγγα από την Μέμφιδα :


 Όσον αφορά τις Καρυάτιδες……


Όπως αναφέρει η κα Λίλα Μαραγκού , ομότιμη καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας  του ΑΠΘ, τα αρχαϊκά χαρακτηριστικά των Καρυατίδων ερμηνεύονται πολύ απλά στο ότι πολύ πιθανόν οι τεχνίτες που τις έκαναν δεν ήταν Μακεδόνες (άλλωστε η Μακεδονία δεν είχε σχολή γλυπτικής) αλλά Παριανοί τεχνίτες οι οποίοι εκείνοι την εποχή είχαν μεταναστεύσει στην Θάσο για να εργαστούν στα εκεί εργαστήρια, μιας και η αγορά εργασίας για αυτούς στην Πάρο είχε προβλήματα. Μαζί τους μετέφεραν και την τάση που είχαν να δίνουν αρχαϊκά χαρακτηριστικά στα όποια καλλιτεχνήματα τους. (http://www.thetoc.gr/politismos/article/amfipoli-parianoi-gluptes-eftiaksan-tis-karuatides)

Άλλωστε η Θάσος ήταν πρώτα αποικία της Πάρου και ακόμα και την εποχή που εξετάζουμε οι σχέσεις  ήταν άριστες, άλλωστε είχε ιδρυθεί και κοινός δήμος «Παρίων και Θασίων»  στα μισά του τετάρτου αιώνα, δηλαδή γύρω στο 350, πράγμα που υποδηλώνει την πολύ στενή σχέση μεταξύ τους.



(Πηγή : Inscription hellénistique de Dalmatie. in: Bulletin de correspondance hellénique. Volume 59, 1935. pp. 489-513)

Αν τώρα θυμηθούμε ότι οι Κυκλάδες, και συνεπώς η Πάρος, διοικητικά ανήκαν στους Πτολεμαίους, θα ήταν εύλογη η υπόθεση μας ότι κατ’  εντολήν του Πτολεμαίου, τα εργαστήρια του νησιού απασχολήθηκαν για την κατασκευή του ταφικού μνημείου, το οποίο είναι πολυτελέστατο και κατασκευασμένο με μάρμαρο Θάσου (άλλωστε το μέγεθος του μνημείου και οι ανάγκες σε επεξεργασμένο  Θασίτικο μάρμαρο είναι τεράστιες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο αν υπήρχε κρατική εντολή για την εκτέλεση ενός τέτοιου τεράστιου έργου).

Σε αυτό το έργο  συμπεριλαμβάνονται και οι  Καρυάτιδες , οπότε και το μυστήριο των  αρχαϊκών χαρακτηριστικών λύεται πολύ απλά και όχι με τον ανεύθυνο και επιπόλαιο χαρακτηρισμό τους ως Ρωμαϊκών από κάποιους που το υποστηρίζουν για τους δικούς τους λόγους.

Άλλωστε οι πλέον αρμόδιοι τις τοποθετούν στον 4ο αι. : http://www.thetoc.gr/politismos/article/amfipoli-oi-karuatides-deixnoun-telos-4ou-aiwna-px

Η χρήση τους στον Μακεδονικό Τάφο της Αμφίπολης δεν πρέπει να μας εκπλήσσει από το γεγονός ότι δεν έχουμε βρει παρόμοια χρήση σε άλλον Μακεδονικό τάφο, αν θεωρήσουμε ότι  το κατ’εντολήν Πτολεμαίου και εκτέλεση Δεινοκράτη ταφικό μνημείο θα φέρει και Αιγυπτιακή επιρροή.

Πράγματι στον Αιγυπτιακό Ναό της Hatshepsut υπάρχει ένα τρίθυρο με δύο αγάλματα του Οσιρη που μοιάζει εκπληκτικά με το μοτίβο που συναντήσαμε στον Τάφο της Αμφίπολης με τις Καρυάτιδες.

Στην παρακάτω φωτογραφία παρατίθενται τα δυο τρίθυρα για σύγκριση :


 (Πηγή : Μετά από υπόδειξη από το φίλο Γιάννη σε σχόλιο στο ιστολόγιο: http://en.wikipedia.org/wiki/Hatshepsut#mediaviewer/File:S_F-E-CAMERON_2006-10-EGYPT-WESTBANK-0153.JPG)


Όσον αφορά την  μικρή θύρα που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο που υποθέτουμε ότι οδηγεί στον κυρίως τάφο αποτελεί και αυτή ένδειξη Αιγυπτιακής επιρροής μιας και η είσοδος στους Αιγυπτιακούς τάφους γινόταν από μικρές εισόδους οι οποίες οδηγούσαν μετά από διαδοχή σφραγισμάτων με χρήση άμμου στον κεντρικό ταφικό θάλαμο.

Έτσι λοιπόν υποθέτουμε ότι η θύρα Ε4 που βρέθηκε στον βόρειο τοίχο του τρίτου θαλάμου θα οδηγήσει μέσω ενός στενού και χαμηλού διαδρόμου στο φυσικό κοίλωμα που φιλοξενεί τον κυρίως τάφο που σίγουρα θα έχει την μορφή ενός μικρού ναού όπως όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι με  κάποιον προθάλαμο και φυσικά τον νεκρικό θάλαμο.

Ίσως λοιπόν ο διάδρομος αυτός να είναι κάπως έτσι :




(Η φωτογραφία είναι από την είσοδο στην πυραμίδα του Χέοπα)

Ο οποίος θα μας οδηγήσει επι τέλους στον κυρίως τάφο που θα είναι κάπως έτσι :






Το αν η πρόσβαση θα είναι εύκολη ή όχι δεν το ξέρουμε, αλλά πολύ πιθανόν, αν και εδώ ακολουθηθεί η Αιγυπτιακή τεχνική, να αποτελείται από διάφορους σφραγιστικούς χώρους, όπως συναντήσαμε μέχρι τώρα στον ταφικό διάδρομο και να μοιάζει με την  παρακάτω κάτοψη που είναι χαρακτηριστική ενός Αιγυπτιακού τάφου :






(Πηγή : Μετά από υπόδειξη από τον φίλο Γιάννη σε σχόλιο στο ιστολόγιο: http://web.utk.edu/~museum/research/reoccpap/tombs/tomb_plan.jpg )

Αυτά βέβαια θα τα επιβεβαιώσει ή θα τα καταρρίψει η ανασκαφή οπότε ας έχουμε λίγο υπομονή.










377 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 377 από 377
Χρίστος είπε...

@EMPEDOTIMOS

Στην αρχικη σελιδα του ιστολογιου εψαξα, ανεπιτυχως, να βρω την διευθυνση του ηλεκτρονικου σου ταχυδρομειου

Χρίστος είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...
@stelios
Ο τύπκς είναι γνωστός αντιγραφέας. Διαβάζει αυτά που γράφουν οι άλλοι και τα πλασσάρει ότι δήθεν τα έμαθε από κάπου αόριστα για να μην αναφέρει την πηγή,

Οχι, ο τυπος ειναι σχεδον σε καθημερινη βαση στη Μεσολακκια και μαλιστα διατεινεται οτι γνωριζει την Περιστερη (καβαλιωτης , καβαλιωτισσα. Ειναι παρον στον τυμβο απο την ανακαλυψη των σφιγγων και ....συνεπης θαμωνας του αναψυκτηριου του χωριου. Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι δεν ειναι αντιγραφεας/μιμητης κειμενων του διαδικτυοθ, συμπεριλαμβανομενων φυσικα και του παροντος ιστοτοπου. Ελπιζω οτι οσα γραφει τα ακουει απο τις πολλες επαφες που διατηρει στο χωριο! Ελπιζω

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Χρίστο,
Το μαιλ είναι empedotimos στο γιαχού τελεία κομ.

Χρίστος είπε...

Εικονες σχετικες με τις απο/επιχωματωσεις στο λοφο απο το phorum.gr τις οποιες και επιβεβαιωνω

Οκτωβρης 2012: http://www.image-share.com/upload/2705/30.jpg

Γεναρης '13 : http://www.image-share.com/upload/2705/35.jpg

Σεπτεμβρης ΄'13 http://www.image-share.com/upload/2705/32.jpg

Unknown είπε...

Καλημερα στην παρεα , εγινε νωριτερα μια αναφορα στον Λεοντα της Αμφιπολης ως συμβολο του Μ.Αλεξανδρου ... βλεπω τις φωτογραφιες απο τον Λεοντα της Χαιρωνιας και το λιονταρι ειναι .... το ιδιο αλλα εχει χτιστει αν θυμαμαι καλα απο τους Θηβαιους για τους 254 Ιερολοχιτες που εχασαν στην μαχη ...Ποια ειναι η αποψης σας για το θεμα ? ειναι απλα ο ιδιος κατασκευαστης και το ζητημα κλεινει εκει??? η μηπως ειναι τελικα ο συγκεκριμενος συμβολισμος ηταν σημα ηρωου πεσοντων ? το λιονταρι της χαιρωνειας εχει γλωσσα?

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Θα ήταν Χρίστο πολύ ενδιαφέρον αν ξέραμε που αποχωματώνουν. Αν το κάνουν μεταξυ του Χ2 και Χ3 ( δες το διάγραμμα στην οριοθέτηση) τότε φαίνεται ότι η υπόθεση που έκανα σε εκείνη την ανάρτηση έχει βάσεις.

GreenGatos είπε...

Θεωρώ πως η υπόθεση του κ.Νίκου Πετρίδη περί ποικίλων αλλαγών χρήσεων και της σταδιακής όσο και περιστασιακής κατασκευής/μετατροπής/απόκρυψης του μνημείου, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πλησιάζει την πραγματικότητα.
Ο δε περίβολος πιστεύω πως ουδέποτε συμπληρώθηκε καθ όλη την περιφέρειά του. Για διάφορους λόγους έμεινε ημιτελής. Πιθανώς όμως, ένα κάποιο τμήμα του, αρχικά τοποθετημένο, αργότερα να αποσπάστηκε προς "άλλη χρήση".
Γενικά πιστεύω πως δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζεται το κτίσμα ως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά ως μια σειρά διαδοχικών επεμβάσεων που υπαγορεύονταν από τις εκρηκτικές αλλαγές των συνθηκών.

Unknown είπε...

η περιστερη δηλωσε οτι θελει ενα μηνα ακομη να φτασει στον ταφο.

περιπου ενα μηνα μεχρι εδω και θελει και αλλο τοσο. αυτο μας δειχνει οτι απ τη στιγμη που η ιδια για πρωτη φορα λεει χρονους, οτι ξερουν πλεον τον δρομο και ποσες αιθουσες εμειναν. αν υποθεσουμε οτι ειναι στο 3 προς 4 δειχνει οτι εμειναν τουλαχιστον αλλες 2 αιθουσες.

Unknown είπε...

Τι εγινε με την ανακοινωση στις 11.00 απο την Παναγιωταρεα?

Unknown είπε...

Επειδή έχει αναφερθεί αρκετά το θέμα της περιβόλου, των υπερκείμενων αρχαικών τάφων κλπ, ας θυμηθούμε κάποια πράγματα που γράφονταν 1 χρόνο πριν.
Απλή παράθεση στοιχείων και γεγονότων, έξω από θεωρίες, σοφιστίες και συνομωσιολογίες (εντός, εκτός και εναλλαξ...)
https://anihneftes.wordpress.com/2013/09/01/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%E1%BC%A4-%E1%BC%A1%CF%81%E1%BF%B6%CE%BF-%E1%BD%81-%CF%84%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%82-%CF%84%E1%BF%86%CF%82-%E1%BC%80%CE%BC%CF%86/

GreenGatos είπε...

@ Χρίστος
Από τις πολύ κατατοπιστικές φωτο που ανάρτησες είναι προφανή τουλάχιστον 3 πράγματα:
1) Ο περίβολος ανεσκάφη πρόσφατα. Πριν, μοιάζει να ήταν ολικά θαμμένος.
2) Τα Β είναι τα μπάζα από το Α
3) Στο κέντρο, στη κορυφή του τύμβου, η εκσκαφή έχει κατέβει κατά πολύ σε βάθος τους τελευταίους μήνες.

Planet είπε...

@garasari

Πολύ ωραίο το κειμενο σου στο http://garasari.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html

Ενα αρχικο σχόλιο ειναι πως αφου υιοθετεις την άποψη πως ο αλέξανδρος όντως ετάφη στην Αλεξάνδρεια, τοτε θέλω να σου υπενθυμίσω πως η τελευταια αναφορά στον τάφο (ή το πτώμα) του Αλέξανδρου δεν ειναι επι εποχής Καρακάλα, αλλα ένα αιώνα μετά. Ο Καρακάλας ειναι ο τελευταιος καταγεγραμμένος επώνυμος επισκέπτης.

Απο το 390 μΧ έχουμε αυτή την αναφορά απο τον Λιβάνιο:

"...And this evil, King, is universal, whether you mention Paltus or Alexandria where the corpse of Alexander is displayed, whether Balaneae or our own city of Antioch. They may differ in size, but the same ailment afflicts them all."

Παντως η αναφορά αυτη ειναι προβληματικη, γιατι μόλις δέκα χρονια αργοτερα ο Ιωάννης Χρυσοστομος αναφέρετε ξεκάθαρα στον εξαφανισμένο τάφο του Αλέξανδρου:

"For, tell me, where is the tomb of Alexander? Show it me and tell me the day on which he died... his tomb even his own people know not."

Γι' αυτο και έχει προταθεί πως ο αλέξανδρος στον οποιο αναφέρεται ο Λιβάνιος ίσως ειναι ένας συνωνόματος πατριάρχης της εποχής. Αντιθέτως, σε αυτη την αποτομη εξαφάνιση πατάει ο Andrew Chugg για να υποστηρίξει πως ναι μεν ο τάφος ήταν κατεστραμμένος, αλλα το πτώμα του Αλέξανδρου, στο οποιο γίνεται αναφορα, βαφτίστηκε ως Άγιος Μάρκος, ο τάφος του οποιου εμφανίζεται απο το πουθενά στην Αλεξάνδρεια την ίδια περίοδο...

Αν πάντως η αναφορά του Λιβάνιου ειναι σωστή, τοτε η πιθανοτητα να μετεφερε ο Καρακαλας τον Αλέξανδρο στην Αμφιπολη δεν υφίσταται.

Planet είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
panos είπε...

Αναφέρθηκε ότι η κατασκευή είναι ανολοκλήρωτη, τουλάχιστον εσωτερικά, επειδή δεν υπάρχουν επίχρισμα και τοιχογραφίες. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω καθώς από παρατήρηση φωτογραφιών του πρώτου θαλάμου δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Για τους άλλους δύο θαλάμους υπόσχομαι να επανέλθω όταν θα έχουμε καλύτερες φωτογραφίες. Παρατηρήστε αυτή τη σύνθεση:
http://postimg.org/image/4xwp8yhl7/
Φαίνεται ξεκάθαρα το επίχρισμα που κάλυπτε όλο το εσωτερικό της θόλου, από τη στέψη της ορθομαρμαρωσης και πάνω, το οποίο στο μεγαλύτερο τμήμα του έχει αποκολήθεί είτε λόγω του χρόνου είτε από ανθρώπινη παρέμβαση. Βλέπουμε και τον διαφραγματικό τοίχο των Καρυάτιδων, από το ύψος του επιστηλίου και πάνω, είναι από μάρμαρο και όχι από λιθόπλινθους όπως οι επόμενοι δύο τοίχοι. Στο μάρμαρο διακρίνονται καθαρά τα ίχνη του επιχρίσματος που έφερε. Φαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια να δοθεί μια πολύ επιμελημένη εικόνα στον πρώτο χώρο και οπωσδήποτε δεν πρόκειται για προχειροδουλειά.
Η επιφάνεια του επιχρίσματος μπορεί να έφερε ζωγραφικές παραστάσεις οι οποίες προφανώς χάθηκαν με την καταστροφή του. Στην παρακάτω εικόνα είναι πολύ πιθανό μέσα στον κύκλο να διακρίνονται ίχνη χρώματος:
http://postimg.org/image/s1asgf5q7/
Άλλωστε από το υπουργείο δεν μας τα λένε όλα.
Τέλος θέλω να παρατηρήσω ότι η μια πλευρά της πρώτης οπής είναι πολύ ευθύγραμμα κομμένη για να έγινε με σπάσιμο των μαρμάρων. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία:
http://postimg.org/image/zdyh6cy19/
Για τη δημιουργία της οπής αφαιρέθηκε και τμήμα του γείσου που υπάρχει πάνω από το επιστήλιο με τους ρόδακες. Το θέμα είναι ότι εκεί που σταματά το γείσο φαίνεται ένα μαρμάρινο κομμάτι σαν να είναι δομικό στοιχείο της οπής, σαν η πρώτη οπή να κατασκευάστηκε εξαρχής με το μνημείο. Άλλωστε το υπουργείο ανέφερε για τις οπές ότι δημιουργήθηκαν είτε με αφαίρεση λίθων είτε με μη τοποθέτηση αυτών. Περίεργο επίσης το γεγονός ότι η πρώτη οπή δεν απεικονίζεται στην αξονομετρική σχεδίαση του Λεφαντζή.

Unknown είπε...

κυριοι θα το ξαναπω αλλη μια φορα, αν καποιος ηθελε να σκεπασει το μνημειο ως ημιτελη δεν θα εβαζε μεσα

ΠΟΤΑΜΙΣΙΑ ΑΜΜΟ.

ειναι το δυσκολοτερο υλικο να σκαψεις, και σε σχεση με ολα τα χωματα του κοσμου προσφερει τη μεγιστη προστασια,

βουνισιο χωμα, κοκκινοχωμα, χωραφισια αμμο, θαλασινη αμμο, μονο ο αργυλος μπορει να ειναι να καλυτερος αλλα αυτος ειναι φυσικος δεν θα μπορουσε να μεταφερθει.

ΑΡΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΠΟΤΑΜΙΣΙΑ ΑΜΜΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΡΑ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΚΗ, ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ ΤΟ ΑΔΕΙΟ.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΕΞΗΣ
.
ερχοναι εκλογες η αποκαλυψη πρεπει καποια στιγμη να γινει σε 2 3 4 μηνες. δεν συμφαιρει κανεναν να πουν πχ Κασανδρος 2 μηνες πριν της εκλογες. θα ηταν καταστροφη. αν ειχαν λοιπον ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ υποψια οτι ηταν καποιο δευτερο τριτο ονομα θα αρχιζαν να το λενε σιγα σιγα.


ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.

αλλα τρεμουν να το πουν πριν το δεσουν 1000%, μην ξεχνατε οτι οι ανασκαφεις και οι πολιτικοι θα δεσουν το ονομα τους με τον αρχαιολογικο χωρο.

εδω στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν λεμε μονο οτι ο ανδρονικος βρηκε την βεργινα αλλα λεμε να ταν καλα και ο καραμανλης που εγιναν επιτελους ανασκαφες στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Unknown είπε...

Λίγο απογοητευτικές οι δηλώσεις της πρωινής ενημέρωσης:

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

1. Το ΥΠΠΟΑ και οι συντελεστές της ανασκαφής στον λόφο Καστά Αμφίπολης, παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την διατύπωση απόψεων Ελλήνων και ξένων-ειδικών και μή- σχετικά με το ταφικό συγκρότημα.
2. Οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14. Θέλω να γίνει σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσος λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα.
3. Έχουν, επίσης, διατυπωθεί δύο βασικές απόψεις σε ό,τι αφορά την χρονολόγησή του ταφικού συγκροτήματος. Η ανασκαφέας, εκτιμώντας τα ανασκαφικά δεδομένα, εκφράζει στην άποψη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. Άλλωστε, έχει παρουσιάσει την επιστημονική θέση της, κάνοντας δύο ανακοινώσεις, σε αντίστοιχα αρχαιολογικά συνέδρια.
4. Είναι προφανές ότι μόνον η συγκροτημένη δημοσίευση του ανασκαφικού υλικού θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου.
5. Εμείς, με την έκδοση δελτίων τύπου, που αναφέρονται στην πρόοδο των εργασιών στο μνημείο, φροντίζομε για την ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων ενδιαφερομένων -όχι μόνον των ειδικών αλλά και των μη ειδικών- από την στιγμή που η διεθνής κοινή γνώμη δείχνει αυτό το πρωτοφανές ενδιαφέρον.
6. Το ίδιο το μνημείο, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και όλοι συμφωνούν ότι τα μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντα στοιχεία του, το καθιστούν μοναδικό.
Εδώ, να προσθέσω, ότι είναι νωρίς να διατυπώνονται οι οποιεσδήποτε ερμηνευτικές θεωρίες. Ας επιτρέψουν να προηγηθεί η ανασκαφέας, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της ανασκαφής και διαθέτει και όλα τα δεδομένα.

Πρώτα οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Μενδώνη η οποία κάνει λόγο για ισχυρές ενδείξεις τυμβωρυχίας, ενώ δεν ήταν λίγες μέρες πριν όταν η Κ. Περιστέρη θεωρούσε μάλλον απίθανο αυτό το ενδεχόμενο
.
«Σε έναν μήνα τελειώνουμε» δήλωσε, σήμερα, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν περιμένουν να βρουν περισσότερους θαλάμους; Και σίγουρα όχι σφραγισμένους με χώμα ; Καθώς δεν θα ήταν δυνατόν να προχωρήσουν σε αποχωματώσεις 3 θαλάμων μέσα σε 30 ημέρες. Τι ενδείξεις έχουν για αυτό;

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι πια εκφράζονται δύο απόψεις για την χρονολόγηση του μνημείου, εάν και η ανασκαφέας επιμένει σίγουρα ότι πρόκειται για τάφο το τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα.
Το μόνο σίγουρα από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι είναι αδύνατο να διαχειριστούν τον χείμαρρο του τύπου και της μαζικής ενημέρωσης…

Πάντως μέσα στους 14 βρισκεται ο Αλέξανδρος...

panos είπε...

Και ένα ενδιαφέρον άρθρο, τις πρώτες μέρες που ξεκίνησε ο ντόρος:
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=345532&catID=3
Ο ταφικός περίβολος φέρεται να έχει την υπογραφή του Δεινοκράτη. Μεγάλο μέρος του αποξηλώθηκε κατά τους ΡΩΜΑΪΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ. Τα χαμένα του μέλη βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη σύγχρονη βάση του Λέοντος.

Unknown είπε...

@Cal Gul

αν θυμασε στα πρωτα αρθρα μιλουσαν για τους 13 πιθανους ενοικους του ταφου....

δεν υπηρχε αναμεσα τους το ονομα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

τωρα εγιναν 14...... ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙΑ....

Αντε καφε θα πιουμε πολλες φορες στην αμφιπολη....

εμπεδοτιμος εκεινη τη συναντηση τελικα στη αμφιπολη θα την κανουμε συντομα

Unknown είπε...

εμπεδοτιμος δες λιγο κατι

http://prntscr.com/4qgcml

το ενα ειναι ρωμαικο το αλλο ελληνικο.

νομισματα της αμφιπολης....

και για να μην παιξουμε το παιχνιδι βρες τη διαφορα... στο ρωμαικο δεν υπαρχει η ΣΦΙΓΓΑ

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


"1. Το ΥΠΠΟΑ και οι συντελεστές της ανασκαφής στον λόφο Καστά Αμφίπολης, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ  με ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ την ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ Ελλήνων και ξένων-ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗ- σχετικά με το ταφικό συγκρότημα"

Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουν υπ'όψιν και την δική μας άποψη (ως μη ειδικών). Φαίνεται ότι οι ειδικοί δεν τα λένε και πολύ καλά...χα χα χα.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Phil είπε...

Και κατι απο την παραδοση της Εκκλησιας. Η επισκεψη του Αγιου Σισωη του Αιγυπτιου (4ος αι. μ.Χ.)στον ταφο του Μ. Αλεξανδρου.

http://ieratikoistoxasmoi.blogspot.com/2014/08/blog-post_17.html

http://www.agioritikovima.gr/diafora/vioiagiwn/item/36983-%CE%BF-%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%8E%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1

george είπε...

We often use our current way of reasoning to explain events from the distant past, be that centuries or millennia. It seems that this transfer of logic might be slightly questionable, since we have no compelling evidence to conclusively suggest that the schools of reasoning were the same now and back then. For sure, philosophical paradigms have shifted and evolved, to say the least.

Moreover, events that took place in the past, which we have no full description of at present, may have forced on peoples of the past to act in a manner unexplainable otherwise to us today.

I mention this caveat as a cautionary warning not to overdue our pondering of past social and individual actions - the more so the further back we attempt to look.

Unknown είπε...

@ basilis makariou

@Panos

ειμαι σιγουρος οτι εχει ξανασυζητηθει αλλα λογω εργασιας δεν μπορω να σας παρακολουθησω .... δεν υπαρχει περιπτωση η ποταμισια αμμος να ειναι απο την ανοδο της σταθμης της λιμνης που υπηρχε εκει μεχρι σχετικα προσφατα???

Νομιζω οτι λογω του ποθου μας να δουμε τον Αλεξανδρο ισως κανουμε υποθεσεις που μας εξυπηρετουν ...

panos είπε...

@ timos PI
Φίλε μου, πίστεψέ με, αυτά που γράφω είναι αποτέλεσμα αντικειμενικής παρατήρησης, όσο μπορώ βέβαια, και όχι με γνώμονα τον Αλέξανδρο, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν ελπίζω και γω σ'αυτό το σενάριο. Αυτό που βλέπουμε μέσα στο μνημείο αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα προσχώσεων του Στρυμώνα. Η καθάρή άμμος, η επιμελημένη, ανισόπεδη μάλιστα στους τρεις θαλάμους, επίχωση δείχνει ότι είναι ανθρώπινο έργο. Άλλωστε υπάρχουν και οι τοίχοι σφράγισης.
@ Εμπεδότιμος
Ακριβώς το ίδιο σκέφτηκα μόλις το διάβασα...

Nemot είπε...

Με τα άρθρα για τον περίβολο, μου λύθηκαν όλες οι απορίες. Απ ότι διαβαζω, το μισο χιλιομετρο (παρα 60 μετρα) X 3m ύψος, μαρμάρινης επένδυσης που λείπει, χρησιμοποιήθηκε για το βάθρο του λέοντα και ότι ψιλοπερίσσεψε το πετάξανε στον Στρυμόνα για να μην το έχουνε μέσα στα πόδια τους!

Επίσης στις φωτογραφίες δεν φαίνεται πουθενά επίχρισμα παρά μόνο η πατίνα του χρόνου πάνω στους λίθους. Το αφήνω όμως αυτό προς το παρόν και κρατάω πιθανή την άποψη του Εμπεδότιμου ότι στον ταφικό διάδρομο θα μπορούσε να μην υπάρχει στα πλάνα του αρχιτεκτονα να μπει επίχρισμα πάνω από την ορθομαρμάρωση και στα ημικύκλια των διαφραγματικών!

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω , ότι η θεωρία ότι ο τάφος σφραγίστηκε με άμμο και σκεπάστηκε πριν ολοκληρωθούν όλες οι λεπτομέρειες του, δεν αποκλείει την ταφή του Αλέξανδρου. Το αντίθετο την ενισχύει διότι αυτό αποδεικνύει το επείγον και τη μυστικότητα του εγχειρήματος. Άλλωστε το ίδιο είχε συμβεί και με τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγες, ο οποίος σφραγίστηκε πριν ολοκληρωθεί η διακόσμηση του ταφικού του θαλάμου και οι τοιχοι σκεπάστηκαν με παραπετάσματα λογω έλλειψης τοιχογραφιών (θα βρείτε όλες τις πληροφορίες στο google)

Πάντως πιο πολύ απ όλα θα πρέπει να μας προβληματίσει η δήλωση της Περιστέρη «Σε έναν μήνα τελειώνουμε». Αν την ερμηνεύσουμε αυτολεξεί , δημιουργεί πολύ χαμηλές προσδοκίες και αυτό είναι απογοητευτικό. Ελπίζω να εννοούσε κάτι άλλο και να μην το εξέφρασε ολοκληρωμένα.

Unknown είπε...

@ Panos

Μακαρι να ειναι ετσι , μην ξεχναμε οτι μπορει να υπηρχε τοιχος σφραγισης αλλα αυτος δεν ηταν στεγανος , νερο και αμμος θα μπορουσε να περασει... μην ξεχναμε και τα κενα στο πανω μερος ...

Ευχομαι και ελπιζω να πανε ολα καλα

ΖΗΝΩΝ είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ και υπόλοιποι συν-φιλοξενούμενοι,
Να σας εξηγήσω κατ΄ αρχάς τι έπραξα:

1. Πήρα ένα screenshoot του τύμβου από το Google maps με απεικόνιση κλίμακας 20μ
2. Πήρα την σεισμική απεικόνιση (figure 7a) από την εργασία του κ. Λ.Πολυμενάκου όπου ο κάναβος είναι ανά 25μ για να έχω σημείο αναφοράς
3. Φρόντισα και στις δύο εικόνες, ο Βορράς είναι στο άνω μέρος
4. Έκανα υπέρθεση της σεισμικής τομογραφίας πάνω στην εικόνα από το Google maps
5. Tόνισα όσο μπόρεσα τα σημεία L2, Η5,Η6 και Η7 της σεισμικής τομογραφίας

Το αποτέλεσμα είναι εδώ,
https://www.youtube.com/watch?v=Fon98ZLrDfM&feature=youtu.be

Περιμένω τον σχολιασμό και τα συμπεράσματά σας...

paratiritis είπε...

@george
αυτό που περιγράφεις δεν ισχύει για τους περί την συναφή επιστήμη και τους μελετητές αρχαίων κειμένων όπως είναι ο Empedodimos αλλά και από τους περισσότερους σχολιαστές αυτού του blog.
ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡOΥΠΟΘΕΣΗ

Unknown είπε...

@timos pl

ο τριτος θαλαμος γιατι δεν εχει ποταμισια αμμο?

και γιατι δεν ηταν φουλ γεματος? λογικα με την καθοδικη κληση του μνημειου επρεπε να στραγγιζει στον τριτο τεταρτο κτλ θαλαμο.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@ garasari.blogspot
Συγχαρητήρια για το μυθιστόρημα.
Ξεχωρίζει η «πένα γραφής» από το απλό πληκτρολόγιο.
Εύχομαι να επαληθευτεί...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Το πιο πιθανό είναι να κλείσει η ανασκαφή για τον χειμώνα. Η ανασκαφική περίοδος γενικά κλείνει κάπου στον Οκτώβρη.

Μάλλον θα καθαρίσουν και τον δεύτερο θάλαμο και μετά από Μάρτιο. Θα κάνουν και κάποια ανακοίνωση για ευρήματα που θα μας βάλει στην πρίζα και θα μας δώσουν ραντεβού για την άνοιξη.

Unknown είπε...

@ basili

Τα χωματα που αφαιρουν οι αρχαιολογοι απο τον 3 θαλαμο , δεν ειναι ποταμισια αμμος ? οι οπες στο πανω μερος των θαλαμων λειτουργουν σαν συγκοινωνουντα δοχεια , το νερο που εμενε πανω απο τα ανοιγματα στο τελος της πλημμυρας εφευγε αφηνοντας πισω αμμο...πιθανον ενας μερος της να το αφαιρεσαν τυμβωρυχοι τα νεοτερα χρονια ...για τον 4ο ακομα δεν γνωριζουμε...

ισως μπορεις να με βοηθησεις σε μια ακομη απορια ...ποια η σχεση του Λεοντα της Αμφιπολης με αυτο της Χαιρωνειας ??? αν και εχουν κατασκευαστει για διαφορετικους λογους και απο διαφερετικες πολεις -κρατη ... ειναι πανομοιοτυποι...

Unknown είπε...

@εμπεδοτιμος

αυτο το σκεφτηκα και εγω αλλα κατι τετοιο θελει αστυνομικη προστασια 24ωρο και οχι μονο απο εναν αντρα. λογικα χρειαζετε φυλακια γυρω γυρω και καμερες παρακολουθησης.

δεν υπαρχει καποια σχετικη κινηση για κατι τετοιο, ειδικα τωρα που ξεκινησαν να το ξεσκεπαζουν το πιθανοτερο ειναι ενα μεγαλο σκεπαστρο, μεχρι τωρα σταματουσαν γιατι δεν ειχαν τετοιο ευρημα. ισως χρειαζετε ενα τεραστιο γυαλινο σκεπαστρο σαν αυτα που υπαρχουν στην αρχαια εφεσο οπου δουλευουν μεσα.

george είπε...

@paratiritis

That thought I posted crossed my mind when I read A. Chugg's hypothesis that Olympias is buried in the Amphipolis mound. But it also becomes of import when scholars try to "guess" the time some artifact was made, by evoking arguments underlying an artist's intent. For instance, in this case, the "when" were the two Karyatides made, is based by some archeologists on whether they fit that era's style. Such reasoning doesn't fully account for possible innovation or the mimicking of previous styles.

Unknown είπε...

@timos pl

υπαρχει και τριτο, τα 2 ειναι σιγουρα πολυανδρια. γι αυτο καπιοι μιλησαν εξ αρχης οτι αυτο ειναι πολυανδριο.

ΛΕΩΝ "ΠΕΙΡΑΙΑ" (ΙΣΩΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ)
Τέλος, παρόμοιο είναι και ο λεγόμενος Λέων του Πειραιά, το λιοντάρι που βρισκόταν στο μεγάλο λιμάνι και γι΄αυτό ονομαζόταν από τους ξένους "Πόρτο Λεόνε" και το οποίο σύμφωνα με τον Laborde βρισκόταν αρχικά στον Μαραθώνα, σε ανάμνηση της νίκης κατά των Περσών το 490 π.Χ.. Ή όπως φαίνεται τώρα πλέον καλύτερα, πιθανόν προς τιμή των πεσόντων Μαραθονομάχων (192 Αθηναίων και 11 Πλαταιέων), όπου και το επίγραμμα του Σιμωνίδη: "Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι, Μαραθώνι χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν".
Το λιοντάρι αυτό (φωτο) αρπάχθηκε τελικά στον Πειραιά από τον Μοροζίνι το 1687 και βρίσκεται ακόμη αζήτητο ως τώρα στο λιμάνι της Βενετίας...



Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ
Κάτι τέτοιο φανερώνει ο παρόμοιος Λέων της Χαιρώνειας, στη Βοιωτία, που δεν στήθηκε σε τάφο Βασιλιά, αλλά σε 254 πεσόντες Θηβαίους Ιερολοχίτες, που σκοτώθηκαν στην κρίσιμη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., από τον στρατό του Φιλίππου και την καίρια επέλαση του ιππικού του νεαρότατου τότε Μεγάλου Αλεξάνδρου! Πρόκειται δηλαδή για πολυάνδρειο!
Μετά την νίκη εκείνη, οι Έλληνες μόνοιασαν αναγκαστικά και άνοιξε ο δρόμος για την μεγάλη και παράτολμη αποστολή της Μακεδονίας και των υπολοίπων πλην Λακαιδεμονίων, την εκστρατεία κατά της ίδιας της Περσικής Αυτοκρατορίας!
Ο Λέων της Χαιρώνειας ύψους 5,5 μέτρων, βρισκόταν πάνω σε έναν ορθογώνιο περίβολο, μήκους περίπου 24 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων, όπου πράγματι βρέθηκαν 254 σκελετοί μαζί με όπλα, διατεταγμένοι σε επτά σειρές!
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ Ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Ιδιαίτερη σημασία έχει το τι αναφέρει ακριβώς ο Παυσανίας για τον Λέοντα της Χαιρώνειας:
"Όπως πλησιάζει κανείς την πόλη βλέπει ένα κοινό τάφο των Θηβαίων που σκοτώθηκαν στη μάχη εναντίον του Φιλίππου. Δεν έχει επιγραφή, αλλά πάνωθέ του στέκεται ένα λιοντάρι, ίσως σαν αναφορά στην τόλμη των ανθρώπων. Το ότι δεν υπάρχει επιγραφή οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, στο ότι το θάρρος τους δεν ανταμείφθηκε με την αντίστοιχη καλή τύχη"...
Τι σημαίνει αυτό; Ότι στον Λέοντα της Χαιρώνειας που βρισκόταν πάνω σε πολυάνδρειο, κοινό τάφο πεσόντων, δεν υπήρχε επιγραφή, επειδή στη Μάχη της Χαιρώνειας είχαν ηττηθεί από τους Μακεδόνες...

Unknown είπε...

http://prntscr.com/4qh4g3

Unknown είπε...

Βασιλη , ευχαριστω πολυ

Βοριας είπε...

@ basilis Makariou @ timos Pl

Το λιονταρι στο Πειραια υπηρχε και πριν το 1200 μχ. Σε μια πλευρα υπαρχει ένα grafitti από Βικινγς οι οποιοι ηρθαν στην Αθηνα σαν μισθοφόροι του Βυζαντιου και εγραψαν στην πλευρα του. Αυτό χρονολογείται γυρω στα 1000 μχ. Εάν ενδιαφερει εχω κοντινες φωτογραφιες.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@garasari

Συγχαρητήρια!!

Unknown είπε...

κοντεύω τα 40, μου κάνει εντύπωση ένα γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα γεγονός που μας αφόρα όλους και δεν έχει διαρρεύσει τίποτα. Θυμάται κανείς κάτι ανάλογο στο παρελθόν?

Unknown είπε...

@βοριας

οι πληροφοριες που εγω βρηκα λενε οτι δεν εχει χρονολογηθει ποτε. και για καποιους ειναι του 500πχ για αλλους το 200 μχ.

Unknown είπε...

@basilis makariou
Εξαρτάται με το πως εννοείς τις διαρροές

Unknown είπε...

@Ioannis Karagkiozis

εννοώ τα off the record

η το γνωστό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες...

εσύ υπονοείς τις κατευθυνόμενες ειδήσεις, γι αυτές έχω μιλήσει εδω και καιρό

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ΖΗΝΩΝ

Πολύ καλή η δημιουργία σου! Δεν μπορεσα να εντοπίσω την είσοδο του τάφου. Εχεις κάποιο σημάδι που δεν εντόπισα;

Unknown είπε...

να σας πω μια σκέψη ακόμη μιας και πριν μιλήσαμε πάλι λίγο για το χώμα μεσα στον ταφο?

υπάρχουν κάποιες υποψίες οτι δίπλα υπάρχει μια πυραμίδα. αν έχετε προσέξει το δίπλα βουνό δείχνει κάποια καθίζηση σε διάφορα στρώματα..... υπάρχουν και κάποιες άλλες θεωρίες υπόγειας σύνδεσης του μνημείου αυτού με την υποτιθέμενη πυραμίδα.

μήπως τελικά ισχύει κάτι τέτοιο και το χώμα μέσα στον τύμβο έχει έρθει από το βουνό μέσα από τα χιλιάδες χρόνια σε μια κατάσταση ΚΛΕΨΥΔΡΑΣ?


http://prntscr.com/4qi2ib

Unknown είπε...

@basilis makariou
Όχι δεν εννοώ ούτε υπονοώ κάτι.Ναι τώρα που το λες και το σκέφτομαι δεν έχουμε καθόλου off the record ενημερώσεις.Μπορεί να μας λέει κάτι και αυτό

Unknown είπε...

και κλεινω για σημερα...

επειδη το νουμετο 497 μετρα περιγυρου σε καποιους ακουγετε απλα ενα νουμερο...

για να καταλαβουμε το μεγεθος δειτε αυτο

αυτο ειναι 524 μετρα... οσοι το ειδατε απο κοντα καταλαβαινετε το μεγεθος.

http://prntscr.com/4qia0s

Unknown είπε...

Μήπως τελικά οι Ρωμαίοι, ξεκίνησαν να φτιάχνουν στην Αμφίπολη το Κολοσσαίο αλλά τελικά είδαν ότι δεν θα είχαν πελατεία και σταμάτησαν τα έργα?
Food for thought...


Φυσικά και αστιεύομαι....
Έτσι για να ξεπιαστούμε λίγο.

(Βασίλη, καλή η σύγκριση...)

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ioannis είπε...

@ΖΗΝΩΝ

Εξαιρετικό...
Θα μπορούσες μήπως να ανεβάσεις μια στατική εικόνα αντί για το βιντεάκι ?
Θα βοηθούσε να την επεξεργαστούμε...
Έχεις κάποια πληροφορία για το που είναι η είσοδος?
Εαν ναι θα ήταν πολύ χρήσιμο να τη σημειώσεις.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βοριας είπε...

@ basilis makariou

Βασιλη μπορει να εχεις δικιο για την χρονολογια της αρχικης κατασκευης του λιονταριού

Αυτό που ηθελα να σου πω ότι εχουν πολλες αναλυσεις του graffiti, που είναι γραμμενο στο Ρουνικο αλφαβητο που χρησειμοποιοταν από τους Βικινγς και αυτή τη χρονολογηση την τοποθετουν γυρω στα 1000

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

υπάρχουν λιονταρια στον θώρακα του Φιλίππου και σφίγγα στο ξίφος του!

ΖΗΝΩΝ είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ
Ελπίζω αυτό να βοηθάει:
http://www.image-share.com/upload/2706/9.jpg

Sea Through είπε...

@ΖΗΝΩΝ
@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ
Έτσι όπως το βλέπω η είσοδος είναι στο κάτω αριστερό μέρος του βίντεο. Κάπου στο Η6.

Παύλος είπε...

@garasari.πολύ καλό @ΖΗΝΩΝ.καλή δουλεία, η είσοδος είναι εκεί που είναι το χωράφι με της αμυγδαλιές;αυτός ο george αν θέλει τζάμπα φροντιστήριο μόνο στα ελληνικά να καταλαβαίνουμε και μεις τι λέγεται γιατί όταν με το καλό έρθει να δει το μνημείο να μην πληρώνει τζάμπα ξεναγό... να τα έχει μάθει εδώ από την παράδοση.



ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ΖΗΝΩΝ

Η πυξίδα δείχνει σωστά ; Γιατι αν είναι έτσι οι Καρυάτιδες θα είναι στον άξονα Βορρά-Νότου και όχι Ανατολής-Δύσης όπως ξέρουμε.

Μάλλον πρέπει να δείχνει κατά την φορά της εισόδου,
Κατά τα άλλα, πολύ καλό! Εύγε!

Sea Through είπε...

Στη φωτογραφία που δημοσιεύεις, νομίζω ότι η είσοδος βρίσκεται ακριβώς εκεί που είναι το τελικό σίγμα της λέξης ¨ΕΙΣΟΔΟΣ¨.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Και το ερώτημα είναι γιατί η τομογραφία δεν δείχνει τον ταφικό διάδρομο ;

paratiritis είπε...

@Παύλος
μην ανυσηχείς τα καταλαβαίνει πάρα μα πάρα πολύ καλά τα Ελληνικά
αρκούντως καλά.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Sea Through

Αν είναι όπως λες τότε οι τρεις θάλαμοι είναι οι : Η6, L3 και L7;

Unknown είπε...

το ίδιο ακριβώς ερώτημα έχω και γω! η τομογραφία δείχνει ράμπα και διαδρομο σε κοντινη απόσταση από το κέντρο του τύμβου, .ομως γιατί δεν έπιασε και τον διάδρομο , μήπως γιατί όλο το άλλο είναι καλυμένο με χώμα ή μήπως βρίσκεται μέσα στο shadow zone σελ 154 photo b ? αν ότι έχουμε βρει μεχρι τώρα είναι στο εκει _shadow zone τότε όπως λές θα βρεθούμε πιθανών σε ένα μεγάλο σπήλαιο και από κει και πέρα θα αρχίζει ο τάφος με την ράμπα. Μου φαίνεται πολύ μεγάλο και δύσκολο το έργο για την συνέχεια, απορώ πώς είναι τοσο σίγουρη η Περιστέρη ότι σε ένα μήνα θα έχει τελειώσει?

virgi είπε...

Αν μου επιτρέπετε να συμπληρώσω τον @ΖΗΝΩΝ

Κατά σειρά τις βλέπετε:οι δύο τελευταίες είναι το αποτέλεσμα σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα
http://www.image-share.com/ijpg-2706-18.html
http://www.image-share.com/ijpg-2706-19.html
http://www.image-share.com/ijpg-2706-20.html
http://www.image-share.com/ijpg-2706-21.html
http://www.image-share.com/ijpg-2706-22.html

ΖΗΝΩΝ είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ
@ ioannis
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Εδώ, προσπάθησα να τα μαζέψω όλα σε στατική μορφή:

http://www.image-share.com/upload/2706/23.jpg

Sea Through είπε...

Μια πρόχειρη απεικόνιση πάνω στη φωτογραφία του ΖΗΝΩΝ. http://www.image-share.com/ijpg-2706-27.html

ΖΗΝΩΝ είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ,
H φορά της πυξίδας είναι σωστή.
Ο Βορράς είναι στο άνω μέρος. Μπορούμε να το καταλάβουμε και από τις σκιές, οι οποίες στο βόρειο ημισφαίριο έχουν φορά από Νότο προς Βορρά...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ΖΗΝΩΝ

Στην δεύτερη φωτό τα Η6, Λ3 και Η7 είναι κάπως χύμα ενω στην τέταρτη είναι σχεδόν σε ευθεία.

@SEA THROUGH

Αν είναι έτσι όπως το έβαλες γιατί δεν το δείχνει η τομογραφία ;
Και επίσης γιτί δεν έχουν βρεθεί τα Η6, LE kai H7 ;

@virgi

Τι είναι αυτά τα τετράγωνα στο http://www.image-share.com/ijpg-2706-22.html ;

virgi είπε...

Τώρα συνειδητοποίησα δουλεύοντας στην κάτοψη του λόφου ότι ο Κος Λεφαντζής πρέπει να έχει μεταφράσει επακριβώς σε σχέδιο την σεισμική απεικόνιση ...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ΖΗΝΩΝ
Τότε κάτι δεν πάει καλά. Οι Καρυάτιδες έτσι είναι στον άξονα Βορρά Νότου που δεν ισχύει.

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
virgi είπε...

@ Εμπεδότιμος
η κάτοψη του τάφου όπως προκύπτει από την σεισμική απεικόνιση. Δηλαδή ακολούθησα τις σκιές τις περιέγραψα με τοιχοποιία και βγήκε αυτό το σχήμα .
Φαίνεται από την είσοδο ο διάδρομος όπου στρίβει και βγαίνει σε μία παραλληλόγραμμη αίθουσα με δύο μικρότερους χώρους.

δηλ. http://www.image-share.com/ijpg-2706-32.html

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε,

Νομίζω πως δε φαίνεται στην τομογραφία διότι το κενό είναι μικρό.
Είναι σχεδον γεμάτος με χώμα ο δρόμος.
Μία ερώτηση γιατί υπήρξε μία σύγχυση... Κατά τη γνώμη σας "διαφραγματικός τοίχος" και τοίχος σφράγισης" είναι το ίδιο;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@virgi

Δηλαδή θέλεις να πεις ότι η υπόθεση που έχει γίνει μεχρι τώρα επιβεβαιώνεται από την σεισμική απεικόνιση ;;;;

Δεν κατάλαβα πως έβγαλες αυτήν την κάτοψη και από ποιές σκιές (δεν γνωρίζω το αντικείμενο) αλλά αν είσαι σίγουρη για αυτό πρόκειται για πολύ σημαντική πληροφορία!

Sea Through είπε...

Πρέπει να μας πει αν έχει κανείς διαβάσει και έχει βγάλει κάποιο συμπέρασμα σχετικά με μια διατριβή που δημοσίευσε μια φίλη πρόσφατα σε κάποιο σχόλιο της στο blog. Θα προσπαθήσω να βρω λίγο χρόνο να το δω. Αγαπητέ Εμπεδότιμε, χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω πως στην τομογραφία απεικονίζονται με τα Η και L διαφορετικές στρώσεις υλικών και πιθανά κενά. Πάντως, η φορά που έχω δώσει με κόκκινο νομίζω είναι σωστή. Δεν αναφέρεται κάπου ότι είμαστε ακριβώς πάνω στον άξονα νότου προς βορρά. Μια κλίση προς τα ανατολικά προκύπτει από τις εναέριες φωτογραφίες.
Συγχαρητήρια σε όλους, πραγματικά απολαυστικό!

virgi είπε...

http://www.image-share.com/ijpg-2706-38.html

Χρίστος είπε...

@ timos Pl που είπε...
@ basilis makariou

@Panos

ειμαι σιγουρος οτι εχει ξανασυζητηθει αλλα λογω εργασιας δεν μπορω να σας παρακολουθησω .... δεν υπαρχει περιπτωση η ποταμισια αμμος να ειναι απο την ανοδο της σταθμης της λιμνης που υπηρχε εκει μεχρι σχετικα προσφατα???

------------------------------

Απάντηση όχι!
ψαξε την αναρτηση του pavstav σχεδον στο μεσον της σελιδας http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=272952&start=5550

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Απόστολε,

Αν έχω καταλάβει καλά διαφραγματικός τοίχος είναι οι τοίχοι που υπάρχουν μέσα στο μηνμείο (που έχουν και τις οπές) ενώ τοίχος σφράγισης είναι ο τοίχος που σχηματίζεται από τους ογκόλιθους όπως είναι στην είσοδο των σφιγγών και μπροστά από τις Καρυάτιδες.

Unknown είπε...

έχω την εντύπωση ότι είναι λίγο πιο δεξιά από κεί που λέτε..
https://plus.google.com/106622966663147542565/posts/WqKVy5naxnq?pid=6063452032330568242&oid=106622966663147542565

φωτογραφια απο το ελικόπτερο του ένα με goole map για να συγκίνετε..

george είπε...

Since a number of you have asked me where am I from, and why don't I write in Greek, let me explain that first, thank you all for your interest in my background; second, I left Greece 45 years ago for the US, I still speak and write in Greek, but I feel more comfortable writing in English (that's the language I have written all my work). I ask for your understanding. In any case, our individual personal background should not matter, in the type of high level discussion taking place in this blog.

virgi είπε...

από τις ανακοινώσεις του υπουργείου αναφέρουν συνεχώς ότι οι Καρυάτιδες είναι στόν βόρειο οίχο ,η τελευταία πύλη που βρήκαν είναι στον βόρειο τοιχο...
@Εμπεδότιμε κοίταξα την διατριβή του Πολυμενάκου που συγνώμη που δεν θυμάμαι ποιός από τους συνομιλητές ανέβασε εδώ. Δέν είμαι ειδική αλλά έτσι κατάλαβα .Ότι τα φωτεινά είναι κατασκευές και τα σκοτεινά καινοί χώροι.(τάφοι)

Χρίστος είπε...

μια πιθανη προσεγγιση του θαλαμου με τις καρυατιδες. Ενδιαφερουσα!

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/09/n.html

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@virgi

Πες μου αν το ερμηνευω σωστά :

Στο άνω δεξί άκρο της κάτοψης σου είναι οι τρεις θαλαμοι Θ1 , Θ2, Θ3 και ο τέταρτος Θ4 ο οποίος θεωρουμε ότι είναι σε κατώτερο επίπεδο και έχει διεύθυνση κάθετη στον άξονα των Θ1, Θ2 και Θ3.

Από την στιγμή που μπαίνουμε στον Θ4 ακολουθουμε έναν κατωφερικό διάδρομο (λέω εγώ) αριστερά και φτάνουμε στην είσοδο της μεγάλης αίθουσας που είναι ο κυρώς τάφος και είναι περίπου στο κέντρο του τύμβου και κάτω από την αποχωμάτωση Χ2 που έχω στο δικό μου διάγραμμα. Που κάνω λάθος ;

Phil είπε...


Οι ορδες καταφτανουν:

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/09/blog-post_394.html

Πρεπει καποιος να εγκαταστησει webcam στον απεναντι λοφο για να βλεπουμε και εμεις τι γινεται :-)

paratiritis είπε...

@george

J Peters

Unknown είπε...

@ Virgi
φοβερό, μπράβο σου, τόσο καιρό το βλέπαμε αλλά δεν βλέπαμε. Οι ανοιχτόχρωμες γραμμές είναι όντως σας να δίνουν ένα σαφές γεωμετρικό σχήμα.

@ ΖΗΝΩΝ
ευχαριστούμε για το βίντεο και τις φωτος!

george είπε...

@paratiritis

yes - you are a good paratiritis :)

333 είπε...

Τα Η στη σεισμική μελέτη είναι οι λίθινες κατασκευές και τα L είναι τα κενά αέρος;
Αν είναι έτσι βγαίνει επακριβώς το σχέδιο του virgi.
Εύγε για τη δουλειά σας!!!

paratiritis είπε...

@george

Yes,i am.

virgi είπε...

http://www.image-share.com/ijpg-2706-66.html

ακριβώς .

Αν βέβαια κατάλαβα καλά και εγώ, την σεισμική τομογραφία. που νομίζω πως κατάλαβα. Υπάρχει και πιθανότητα να μην είναι όλα τετραγωνισμένα ,αν είναι "φυσικό σπήλαιο".

Βέβαια νομίζω ότι υπάρχουν και άλλα χτίσματα που μπορεί να είναι οι παλιοί τάφοι ...ο Λεφαντζής στα σίγουρα έχει γενική και ακριβέστερη εικόνα.

Unknown είπε...

@ Virgi
Θα μπορούσες μήπως να βάλεις κάπως το σχέδιο σου δίπλα στη σεισμική απεικόνιση αν δεν είναι δύσκολο; Ευχαριστώ

ΖΗΝΩΝ είπε...

@ Dimitrios Kardogeros
Eχεις απόλυτο δίκιο, εγώ παρασύρθηκα από το σημείο που μου φάνηκαν σαν ανασκαφή, αλλά προφανώς τότε που πάρθηκε η φωτογραφία δεν είχε ακόμα ξεκινήσει στο γνωστό σημείο...
http://www.image-share.com/upload/2706/69.jpg

ΝΙΚΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Αν λοιπόν έχουν έτσι τα πράγματα είναιξεκάθαρο ότι οι ανασκαφείς γνωρίζουν που πάνε και τι κάνουν και για αυτό μπορούν να εκτιμήσουν τον χρόνο σχετικά καλά.

Θεωρώ αδιανόητο το τεχνικό επιτελείο που έχουν να μην έχει κάνει ήδη αυτό που έκαναν οι ΖΗΝΩΝ και virgi.

Τώρα εξηγείται (μου είχε κινήσει την υποψία από την αρχή) γιατί έκαναν "στοχευμένες διατρήσεις στον βόρειο τοίχο" και εντόπισαν πολύ γρηγορα την τέταρτη είσοδο Ε4.

Όπως επίσης ότι το Χ2 είναι εσκεμμένη αποχωμάτωση και όχι ανοιγμα για να στρίβουν τα φορτηγά. Είχαν πέσει ακριβώς από επάνω, για αυτό και κάνουν και επέκταση τώρα των αποχωματώσεων. Πάω στοίχημα ότι οι αποχωματώσεις θα κινούνται μεταξύ των Χ2 και Χ3.

Μπράβο σε όλους για την πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια, ειδικά στον ΖΗΝΩΝΑ και στην virgi!

Αν λοιπόν έχουν έτσι τα πράγματα τότε θα πρόκειται για μεγάλη ανακάλυψη, όποιος και να είναι μέσα (αν και ξέρουμε ;-) ).

virgi,

Στείλε μου ένα mail να τα πούμε.

virgi είπε...

http://www.image-share.com/ijpg-2706-71.html

πρόχειρο μεν ουσιαστικό δε :)

ΝΙΚΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
333 είπε...

Είστε εκπληκτικοί!!!
Εύγε και από μένα σε ΖΗΝΩΝ και virgi!!!
Μακάρι να είχε σαν εσάς στην ομάδα της η Περιστέρη!!!

somis είπε...

Virgi και ΖΗΝΩΝΑ!
θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθεια ερμηνείας της τομογραφίας, από μη ειδικούς !
..είναι φανερό, ότι η Ομάδα της Περιστέρη, παρακολουθεί τη σελίδα του ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ..το είπε σήμερα στην ανακοίνωσή της ..χαίρομαι που υπάρχουν μυαλά που χορεύουν ..συγχαρητήρια ..

virgi είπε...

@333
πίστεψέ με έχει πολύ καλύτερους.
Ο Λεφαντζής είναι κορυφαίος

Enalios είπε...

Μπράβο σας

Πολύ ωραία απεικόνιση, αναρωτιέμαι τώρα όσον αφορά το μέγεθος των θαλαμων και κατα πόσο είναι κατασκευές η σπήλαιο . Αφού το κάνατε το καλό και προφανώς το έχετε δεν το κάνετε ολόκληρο... :)

paratiritis είπε...

και από μένα τα συγχαρητήριά μου σε virgi και ΖΗΝΩΝΑ
η προσπάθειά σας και ο χρόνος που καταλώσατε είθε να σας ανταμείψουν με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
γένοιτο

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

ΖΗΝΩΝΑ

στείλε μου και εσύ ένα μαιλ

Phil είπε...

Εμπεδοτιμε η αναλυση πρεπει να αναρτηθει στο μπλογκ !
Ευχαριστουμε!

virgi είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ όλους αλλά ας μην βιαζόμαστε ...υποθέσεις κάνουμε και μπορεί να πέφτουμε και έξω
@Enalios
αν βρώ τον χρόνο μπορεί να το επιχειρήσω

Unknown είπε...

θα μπορούσε να κάνει κάποιος αντιστοιχία τις λίθινες κατασκευές που έχουν βρεθεί ως τώρα με τα H της σεισμικής τομογραφίας; Πχ εάν τα Η2 Η3 πρόκειται για τις σφίγγες και το H 4 για την πύλη των Καρυάτιδων; Και τα Η5 Η6 και Η7 που δεν έχουν βρεθεί ακόμη;

Unknown είπε...

Καλησπέρα και από μένα

Κρίνοντας από τις απεικονίσεις του/της virgi και του Ζήνωνα και από τη δήλωση της κας Περιστέρη ότι σε ένα μήνα θα έχουν τελειώσει, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο μήνας είναι το χρονικό διαστήμα που υπολογίζουν ότι χρειάζεται για να αφαιρεθεί η άμμος από τους θαλάμους 3 και 4 που ουσιαστικά είναι και τα τελευταία εμπόδια πριν την είσοδο στον κυρίως θάλαμο που από τις απεικονίσεις φαίνεται πως είναι ''καθαρός''.

Συγχαρητήρια σε όλους.

panos είπε...

Παιδιά καλησπέρα, εδώ:
http://www.image-share.com/ijpg-2706-107.html
Κάτοψη του τύμβου by me με τον σωστό προσανατολισμό (όσο μπορούσα βέβαια) και τις αναλογίες του μνημείου. Αν μπορεί κάποιος ας κάνει επικόλληση από πάνω τη σεισμική τομογραφία να δούμε τι θα βγει. Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι φτιάξατε σχεδιαγράμματα! εξαιρετική δουλειά!

Εμπεδότιμε εύγε, γράφεις ιστορία...

Unknown είπε...

Τι λεει ο Χρηστος;;;

giannis_ είπε...

Ο λεων ειναι ο θρονισμενος. Αλεξανδρος. Ως Καβειρος

Παύλος είπε...

Για την κ.Περιστέρι.01-10-331 μάχη και νίκη στα Γαυγάμηλα να το γιορτασουμε με μία ανακοίνωσή της που θα λέει..........

Unknown είπε...

Θα ήθελα να εκφράσω μια προσωπική αμφιβολία για το κατά πόσο μπορούν να μας βοηθήσουν οι τομογραφίες, για τους εξής λόγους που ίσως βέβαια και να είναι μαχητοί:
α) από τα λεγόμενα της Κας Περιστέρι, ο περίβολος βρέθηκε αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Αυτό κατά την άποψη μου σημαίνει ότι τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την τομογραφία, τοποθετήθηκαν σε ένα νοητό επίπεδο πάνω από τον τάφο.
β) πιστεύω οτι αν η τομογραφία γινόταν στο σωστό επίπεδο, θα έπρεπε να φαίνεται ο κυκλικός περίβολος ευδιάκριτα, αφού και κοντά στους πομποδέκτες θα ήταν, και τέλειος κύκλος είναι. Εδώ δεν παρατηρώ κάτι τέτοιο.
γ) αφού το επίπεδο του τάφου είναι περίπου στο επίπεδο της περιβόλου, αν η τομογραφία έγινε στον σωστό άξονα (που αμφιβάλω) η ύπαρξη του περιμετρικού τοίχου τόσο κοντά στους πομποδέκτες θα αλλοίωνε σηματικά τις ενδείξεις.
δ) έχω την αίσθηση ότι κάνουμε το παν να επιβεβαιώσουμε την τομογραφία χωρίς να υπάρχουν εμφανή και ευδιάκριτα σημεία ταύτισης.

Εν κατακλείδι λέω ότι η τομογραφία ήταν μια πειραματική προσπάθεια για χαρτογράφηση του τύμβου η οποία μπορεί να εμπεριέχει και ένα μεγάλο βαθμό λάθους (ως πειραματική) ή να έγινε, σύμφωνα με τα τότε δεδομένα, σε λάθος επίπεδο ως προς το μνημείο.

Γι αυτό δεν ταυτίζονται οι μέχρι τώρα ανακαλύψεις με την τομογραφία κατά την άποψή μου.
Εάν οι επόμενες ανακαλύψεις μας δείξουν για παράδειγμα ότι ο τάφος πηγαίνει προς τα πάνω, πιθανώς η ταύτιση να είναι μεγαλύτερη.
Πάντως για την ώρα πιστεύω ότι τσάμπα παιδεύονται οι φίλοι διότι η τομή στον τύμβο φαίνεται να έγινε σε ανώτερο επίπεδο.

Παρ' όλα αυτά τρέφω μεγάλο σεβασμό και στην πειραματική προσπάθεια των τοπογράφων και στην προσπάθεια των φίλων στο forum.

ΝΙΚΟΣ είπε...

@ Dimitris Pakos
Συμφωνώ απόλυτα. Δεν ταιριάζουν και τα σημεία του ορίζοντα στις απεικονίσεις των ανασκαφών και αυτές της τομογραφίας. Το 'μεγάλης διαμέτρου μαύρο' πρέπει να είναι θάλαμος. Αλλά πού ακριβώς δεν είναι σαφές.

ΝΙΚΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
panos είπε...

Θα συμφωνήσω και γω με τον φίλο Dimitris Pakos. 16 πηγές και 120 δέκτες τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να γίνει η πλήρης κάλυψη του εσωτερικού του λόφου σε έναν όγκο που περιέχει τη βάση (μέσο υψόμετρο 90μ) και εκτείνεται 10μ πάνω και 13μ κάτω απ'αυτή. Η εικόνα που μας ενδιαφέρει είναι αυτή:
http://www.image-share.com/ijpg-2706-18.html
Τα Η είναι λιθοδομές και τα L χώροι με υλικό χαμηλής συνοχής, πχ επιχωματώσεις. Οι λιθοδομές λόγω μεγέθους μπορεί να προέρχονται από ανθρωπογενή δραστηριότητα και εμφανίζονται κυρίως σε ένα υψόμετρο 87,5-90,0μ με σημαντικότερη την Η1. Πουθενά πάντως δεν γίνεται αναφορά σε κενούς χώρους.
Μπορείτε να δείτε όλη τη διδακτορική διατριβή εδώ:
http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/14628#page/1/mode/2up
Μας ενδιαφέρουν οι σελίδες 247-286 και το λινκ έδωσε η Βασιλική Σιάπκα σε προηγούμενη ανάρτηση.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@panos
Αν αγνοήσουμε προς το παρόν τα Η και τα L τι είναι τα φωτεινά και τα σκοτεινά σημεία στην φωτογραφία που παρέθεσες ;
Πρέπει να ερμηνευθούν και αυτά.

GreenGatos είπε...

Θα ήθελα απλά να αναφέρω την εξής παρατήρηση που έκανα και που μπορεί να εξηγεί και τον "λανθασμένο" προσανατολισμό του διαδρόμου της εισόδου του μνημείου.

Αν ενωθούν με μία ευθεία γραμμή ο τύμβος με την Δωδώνη,
1) η κατεύθυνση είναι αυτή!
2) ΑΚΡΙΒΩΣ ανάμεσα -και πάνω στην ίδια ευθεία- βρίσκεται ο Όλυμπος ο οποίος ισαπέχει από τα άκρα (150Km).

Έφτιαξα και έναν πρόχειρο επεξηγηματικό χάρτη:
http://prntscr.com/4qqeoj

Unknown είπε...

Η ανασκαφή είναι πολύ ποιο μπροστά απο αυτά που ανακοινώνουν.
Θεωρω οτι σχεδόν ξέρουν τι βρίσκεται μέσα ή ξέρουν τι ΔΕΝ βρίσκεται.
Οι μονταρισμένες φωτο, οι γωνίες λήψης, η παρουσία της Παναγιωταρέα και η ασφυκτικά ελεγχόμενη ενημέρωση απο το υπουργείο οδηγούν σε ενα μόνο συμπέρασμα.. ΞΕΡΟΥΝ.
Εξάλλου ο υπουργός Τασούλας προχθές στο mega του ξέφυγε και είπε οτι ο Αλέξανδρος, δεν είναι. "οι πληροφορίες που έχουμε είναι υποδεέστερες για εναν τέτοιο μέγαλο άνδρα" είπε.
Η Περιστέρη εκει που έλεγε οτι θέλουμε 3 μήνες ξαφνικά τον έκανε 1 τον μήνα.
Αρα καλά κάνουμε και προβληματιζόμαστε και προσπαθούμε να μάθουμε με την ευκαιρία αυτή και πολλά ιστορικά στοιχεία, αλλά μάλλον το ολο στόρυ παει προς το τέλος του και δυστυχώς δεν είναι μέσα ο Αλέξανδρος.
Το ολο σκηνικό είναι μια καλά στημένη επικοινωνιακή επιχείρηση που έστω και ετσι πετύχαμε να συζητηθούμε παγκοσμίως, να ανέβει το ενδιαφέρον και οι κάτοικοι της περιοχής να κάνουν λογαριασμούς πόσο θα πουλήσουν τα χωράφια τους.
Ας ελπίσουμε να εχει συνέχεια η αξιοποίηση της ανασκαφής εστω και εαν δεν είναι μέσα ο Μέγας.

Effie είπε...

Μερικές σκέψεις ακόμα:
1. Συγχαρητήρια στους ΖΗΝΩΝΑ & virgi για την επιμελή προσπάθεια «αποκρυπτογράφησης» της σεισμικής τομογραφίας. Με το σχόλιο του «dimitris pakos» θα έτεινα να συμφωνήσω αν και μη ειδική, λόγω των επιπέδων από τις οποίες έγιναν οι μετρήσεις, βέβαια, κρατάμε πάντα μια επιφύλαξη, και για το μεν, και για το δε. Την λύση θα δώσει η ανασκαφή.
2. Για το σχόλιο του «Γιωργος Δημητρίου» θα έλεγα πάλι ότι καλό είναι να κρατάμε μια επιφύλαξη υπέρ ή κατά. Εν τέλει όποιου και αν είναι ο τάφος, είναι ένα καταπληκτικό αρχαιολογικό εύρημα ως τώρα, μας έχει προσφέρει τις συγκινήσεις των βήμα-προς-βήμα ανακοινώσεων ενός μοναδικού μνημείου με πολλά σύνθετα χαρακτηριστικά και απανωτές εκπλήξεις (μακάρι να γινόταν το ίδιο και σε άλλες παρόμοιες ανασκαφές). Προσωπικά δεν θα ξεχάσω τη συγκίνηση με την αποκάλυψη των δύο εξαιρετικής τέχνης γυναικείων μορφών- Καρυάτιδων ή ότι είναι τέλος πάντων. Αντικρίζοντας τες, είχα την αίσθηση όπου θα βγουν από τα βάθρα τους να αρχίσουν το χορό κρατώντας τις άκρες του χιτώνα τους-έχουν εκπληκτική κίνηση. Ας το εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά (αν και όσο), το μνημείο δεν παύει να είναι μοναδικό, ας περιμένουμε τη συνέχεια.
3. Προς όλους τους φίλους που αναμένουν ΠΟΤΕ θα ανακοινωθεί ότι είναι ο τάφος του Αλέξανδρου, δηλαδή τους πεισμένους από την εκπληκτική διαδρομή σκέψης Εμπεδότιμου: Οι υποθέσεις που βασίζονται σε επιστημονικά-ιστορικά στοιχεία ή/και ερμηνεία αυτών παραμένουν υποθέσεις μέχρι τη συλλογή των αποδείξεων. Όλοι μας θέλουμε να ακούσουμε για τον Αλέξανδρο, ο Εμπεδότιμος μας έδωσε με τις συνεχείς αναρτήσεις του μια συγκινητικά και πρωτόγνωρα ανοδική πορεία σκέψης, κριτική, επιμορφωτική, κυρίως προκλητική, οπότε ας περιμένουμε γνωρίζοντας ότι η υπόθεση μπορεί είτε να επιβεβαιωθεί, είτε να καταρριφθεί. Σε μένα γέννησε την ανάγκη να δω ως που μπορώ να ακολουθήσω τη διαδρομή του, ως που μπορώ να συμφωνήσω, και ομολογώ σκόνταψα συχνά-πάντα ως ερασιτέχνης-, και έβαλα τις αντίστοιχες αναρτήσεις. Με έκανε να σκεφτώ, να ψάξω ιστορικά δεδομένα, να βρω επιχειρήματα υπέρ ή κατά, με έσπρωξε μπροστά. Οπότε…..Αλέξανδρος ή μη, είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και σας ευχαριστώ όλους που την μοιραζόμαστε σε ένα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πεδίο συζήτησης με κατ’ εξοχήν επιστημονικά χαρακτηριστικά. Αναμένουμε λοιπόν!

Zibi είπε...

Έχω την εντύπωση ότι οι τελευταίες δηλώσεις τόσο της Περιστέρη, όσο και της Μινδώνη έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και δεν τις έχουμε δώσει την πρέπουσα σημασία.
Η πρώτη δηλώνει, με την ανάλογη σιγουριά, ότι μέσα σε «’ένα μήνα, άντε το πολύ σε 40 ημέρες θα έχουμε τελειώσει», ενώ η δεύτερη αποφαίνεται, με μεγάλη βεβαιότητα, ότι «σε κάθε περίπτωση ο επιστημονικός διάλογος για τόσο σοβαρά μνημεία συνήθως παίρνει κάποιες δεκαετίες» και συμπληρώνει πως «οι τελικές ανακοινώσεις θα είναι το αποτέλεσμα του επιστημονικού διαλόγου που θα γίνει. Εκεί θα συμμετάσχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αρχαιολογικής επιστημονικής κοινότητας από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό».
Από τα παραπάνω εκείνο που μπορώ να συμπεράνω εγώ είναι τα εξής:
1. Η Περιστέρη έχει πλήρη εικόνα του Τύμβου. Γνωρίζει ήδη το τι υπάρχει μετά τον τρίτο θάλαμο επακριβώς, άρα και για το τι κρύβεται εκεί μέσα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι μια επιστήμων του δικού της βεληνεκούς θα ξεστόμιζε κάτι τέτοιο, χωρίς προηγουμένως να είναι 100% σίγουρη για αυτά που λέει. Θα κινδύνευε να γελοιοποιηθεί. Άρα, γνωρίζει σχεδόν τα πάντα. Ακόμη και τον ένοικο (εάν υπάρχει) του τάφου.
2. Η Μινδώνη, τώρα, προχωράει ένα βήμα περισσότερο, προετοιμάζοντάς μας για ….αγώνα δρόμου δεκαετιών, στον οποίο θα συμμετέχει, μάλιστα, η παγκόσμια αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να μας ανακοινώσουν το τελικό αποτέλεσμα! Άρα, γνωρίζουν τα πάντα και μας προϊδεάζουν σιγά σιγά για το τι θα ακολουθήσει…
Άρα, αυτό που έχουν ανακαλύψει είναι κάτι το «αμφισβητήσιμο» και θα απαιτηθούν δεκαετίες διαλόγου των επιστημόνων, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.
Εκτός και εάν η Μινδώνη, μη μπορώντας φυσικά να μας αποκαλύψει από τώρα ότι ο ένοικος του τάφου είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, κάνει στοχευμένα τις συγκεκριμένες δηλώσεις, προκειμένου να …θολώσει τα νερά.
Και κάτι ακόμη: Για εκείνα τα τρία κομμάτια επιστυλίου που βρέθηκαν, θα μας ενημερώσει κανείς ποτέ; Τι κρύβουν;

Unknown είπε...

http://prntscr.com/4qsrps

στο L1 σκαβουν. οι γραμμες δεν ειναι δωματια. ειναι οι ακτινρες. απλα στον κενο χωρο εχουν διαστρεβλωση της ακτινοβολιασ.

αριστερα του μνημειου εχουμε εναν ακομη μεγαλη χωρο το L3

τα Η πιθανον ειναι οι ταφοι που εσκαβε ο λαζαριδης οπως και H4, απ την αλλη πλευρα εσκαβε ειπε η περιστερη.

επειδη καπιοι θεωρουν αυτα τα ασπρα εκει σαν κτισματα να ξεκαθαρισουμε για να μην υπαρχει συνχιση.

Οι γυρω γυρω σταυροι ειναι οι συσκευες που εστειλαν τα HIGH VELOCITY CLAIMS. αν ο χωρος ηταν σκετο χωμα θα βλεπαμε ενα πλεγμα απο πανω. οπου υπαρχει κενο το σημα χανει τον προσανατολισμο του και ετσι δημιουργειτε αυτο που βλεπουμε.


οποτε λογικα υπαρχει και δευτερο μνημειο μικροτερο μεσα. το L2

Unknown είπε...

εκτος αν ειμαστε στο L2 τοτε καταλαβαινετε τι θα περιμενουμε απο το L1. υπαρχει πιθανοτητα και συνδεσης τους μεσα...

υπομονη μαλλον ειναι πολλα τα μετρα.

μαλλον ομως μετα την ακτινογαφια δοθηκε σειρα στο L1. τα l και h απλα ειναι διαβαθμιση και οχι αυξων αριθμος.

Unknown είπε...

GreenGatos...
Τι σχέση θα μπορούσαν να είχαν αυτές οι ισαποστάσεις;
Γιατί να τους ενδιέφεραν τότε; Και πως να τις μετρούσαν-υπολόγιζαν όταν υπήρχε και θαλάσσια περιοχή ενδιάμεσα;
Ο Ολυμπος καλύπτει τεράστια έκταση και μπορεί αν θέλουμε να συσχετιστεί με τα πάντα.
Από ποιο σημείο του Ολύμπου ισαπέχουν η Δωδώνη και η Αμφίπολη;

Παράσχος είπε...

@Γιωργος Δημητριου, @Effie, @Zibi

Μιας και σχολιάζεται τις δηλώσεις των αρμοδίων θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να καταθέσω και την δική άποψη.

Σίγουρα το μέγεθος του μνημείου «δηλώνει» πολύ σημαντικό πρόσωπο και η όλη κατασκευή του τάφου δείχνει κάποιον κοσμοπολίτη.

Οπότε είναι πολύ λογικό η πρώτη σκέψη κάποιου να πέσει στον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά δεν είναι και ο μόνος που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ίσως να είναι και κάποιος από την ομάδα του που ο Μέγας Αλέξανδρος θα θέλησε να τον τιμήσει με βασιλικές τιμές.

Η αρχαιολόγος αναφέρει πως ο «κάτοικος» του τάφου κατέχει, τουλάχιστον, στρατηγικό τίτλο. Έτσι οι υποψήφιοι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος και όλοι οι στρατηγοί του. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η Ρωξάνη που λόγο της «βαρβαρικής» καταγωγής της δεν είχε δικαίωμα ταφής στις Αιγές. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μεγάλος Αλέξανδρος ζήτησε ο Ηφαιστίων να ταφεί και να τιμηθεί ως θεός.

Οπότε, για τα δικά μου δεδομένα τα ονόματα που θα μας απασχολήσουν το μέλλον είναι

1. Μέγας Αλέξανδρος
2. Ηφαιστίωνας
3. Ρωξάνη
4. Ολυμπιάδα
5. Νέαρχος
6. Φίλιππος Β
7. Κάποιο άλλο όνομα

Οι λίγες πληροφορίες που υπάρχουν για την εποχή εκείνη είναι ένα μειονέκτημα. Τα ονόματα που θα απασχολήσουν την επιστημονική κοινότητα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Λογικό είναι, λοιπόν, να ασχοληθεί σχεδόν όλο το πλήθος των αρχαιολόγων για να βρεθεί το ποιος κείτεται στον τάφο αυτό.


ΥΓ

Το ξέρω ότι για κάποια από τα ονόματα που αναφέρω έχουν βρεθεί οι τάφοι τους ή υπάρχουν πληροφορίες που παραπέμπουν αλλού, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλοί αρχαιολόγοι αμφισβητούν τα ονόματα των «ιδιοκτητών» των τάφων. Αναμένεται μέγα θέμα σχετικά με τον «ένοικο»

GreenGatos είπε...

@ Apostolos Gouzis
Το ότι ο Όλυμπος βρίσκεται ακριβώς στο ύψος του μισού της απόστασης είναι μάλλον μια δευτερεύουσας αξίας παρατήρηση (πιθανώς και να μην έπρεπε καν να την αναφέρω).


Ο "τόνος" όμως πέφτει στον προσανατολισμό της εισόδου του μνημείο, που είναι αρκετά παράδοξη μιας και δεν ακολουθεί τον βασικό κανόνα "Ανατολή-Δύση".

Unknown είπε...

GreenGatos
Ναι εδώ υπάρχει όντως κάτι "παράδοξο" που δεν αναφέρθηκε!

george είπε...

Those here in this blog who were/are expecting Megas Alexandros to be in the tomb of Amphipolis I am sure must also be psychologically prepared to face the reality should that reality not confirm their high expectations. I will also be slightly disappointed, since I left a small door open to the possibility that the greatest military leader of all time would be found inside Kasta Hill, against all odds. However, evidence seems to strongly suggest that Alexander's tomb is in Alexandria underneath the main mosque there. I don't subscribe to the current "politically correct" view that "the Christians destroyed the tomb of Alexander". Islam has a tradition for placing mosques in historical locations (re: Dome of the Rock in old Jerusalem); and very recently muslims in the US were demanding to be allowed to build a mosque on the site of 9/11 in New York, not to mention what they are trying to do to Ayia Sophia in Konstandinoupoli. This takes the discussion here to a tangent, but needs to be mentioned in my humble view.

Παράσχος είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που δεν γνωρίζω, αλλά το έχω δει αρκετές φορές και δεν έχω ασχοληθεί.

Αναφέρεται συχνά ότι οι αρχαίες Ελληνικές πόλεις σχηματίζουν μεταξύ τους διάφορα γεωμετρικά σχήματα.

Αυτό για πιο λόγο γινόταν; Σε τι εξυπηρετούσε;

Unknown είπε...

Αποκυήματα καλπάζουσας φαντασίας μερικών εξαιρετικής ευφυίας συνανθρώπων μας οι οποίοι θα μπορούσαναν αν είχαν ασχοληθεί με επιστήμες να είχαν κάνει τον κόσμο καλύτερο και ασφαλέστερο!
Ταπεινή γνώμη...

Unknown είπε...

@Apostolos Gouzis, εχω και το βιβλιο, εχει γινει πολυ καλη μελετη και δεν δειχνει να ειναι τυχαιο αυτο. ειναι ακριβης οι θεσεις.

http://prntscr.com/4qtei1

@Παράσχος

οχι μονο οι αρχαιοι ελληνες αλλα και οι αιγυπτιοι οπως και οι ινκας και οι σουμεριοι και πολοι αλλοι, οτι φτιαχναν ηθελαν να το δειχνουν ψηλα κυριως. ακομη και οι πυραμιδες εχει χιλιομελετηθει οτι ειναι αστερισμος

οπως αυτο
http://prntscr.com/4qtg0j
οι πυραμιδες που συμβολιζουν τη ζωνη του ωριονα.

γι αυτο το λογο κυριος επιμενω στον περιγυρο εγω, οπως και οι πυραμιδε.ς

panos είπε...

@ basilis makariou
Στο L1 σκάβουν τώρα, πολύ σωστή παρατήρηση, το οποίο L1 φαίνεται να προχωράει αρκετά πιο βαθιά από το σημείο που βρισκόμαστε, οπότε έχουμε μέλλον. Με το L2 δεν ασχοληθήκαμε ακόμη, ενώ τα L3 είναι περιμετρικά του τύμβου και μπορεί να είναι η επιχωμάτωση της περιβόλου. Η λιθοδομή του ταφικού διαδρόμου και της περιβόλου δεν απεικονίζονται σε καμιά τομογραφία ενώ είναι βέβαιο ότι υπάρχουν. Άρα πιθανόν τα Η να είναι πολύ πιο ογκώδεις λιθοδομές, πιθανώς βράχια του φυσικού λόφου Καστά.

Παράσχος είπε...

@basilis makariou

Αυτό που λες μου δημιουργεί 2 ερωτήματα.

Πρώτων, για να μιμηθείς αστερισμούς σημαίνει πως έχεις γνώσεις αστρονομίας. Έχουν βρεθεί συγγράμματα σχετικά με την αστρονομία και το πως μελετήθηκε;

Δεύτερον, για να τα πετύχεις αυτά χρειάζονται τρομερές γνώσεις τοπογραφίας για να μπορείς να υπολογίσεις τις ακριβής θέσεις των κατασκευών. Όλα αυτά πως υπολογίστηκαν; Όλη αυτή η γνώση που χάθηκε και δεν υπάρχει σήμερα, μιας και η ανθρωπότητα για να λύσει παρόμοια προβλήματα χρησιμοποίησε τρελές και απίστευτες τεχνολογίες;

Πως χάθηκε όλη αυτή η γνώση;

Χρίστος είπε...

@ Dimitris Pakos

Θα συμφωνησω με τα λεγομενα του Dimitris Pakos θυμιζιντας σας ότι αυτή ηταν η πρωτη προσπαθεια χαρτογραφησης για να δουνε λιγο-πολύ σε ποιο σημειο βρισκεται ο λόφος μετα απο τα τοσα χρονια αδιαφοριας της πολιτειας λογω της μη συνεχισης του εργου του Λαζαριδη. Θυμιζω ότι η κορη του που ανελαβε μετα απο αυτόν «καιγοταν» να συνεχισει το εργο του πατερα αλλα φευ, το κρατος την αναγκασε με διαφορα προσχηματα να αφησει τα χερια της απο εκει και να ασχοληθει με το γυμνασιο.
Το σημαντικο που πρεπει να προσεξουμε αλλα δυστυχως δεν μπορουμε είναι η χαρτογραφηση του τυμβου το 2013, οπου και κατ’ εμε τότε εξαχθηκαν τα σημαντικοτερα στοιχεια. Η Περιστερη εχοντας αυτά στα χερια της εφτιαξε έναν ελκυστικο φακελο γεματο ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ και προφανως με αυτά τα οπλα καταφερνε τσουκου-τσουκου να μαζευει μερικα φασουλια για να ξεκινησει την ανασκαφη. Αυτό και μονο αρκει για να της βγαλουμε το καπελο. Συνεπως όλα τα στοιχεια, με μεγαλυτερη καθαροτητα απο την χαρτογραφηση στην οποια με περισσο ζηλο δεκαδες ασχολουνται στο διαδικτυο, και μπραβο τους, ΔΕΝ μας βοηθαει παραπερα….ας είναι όμως, σημασια δεν εχει ο προορισμος αλλα το ταξιδι. Μπραβο στα παιδια που ασχολουνται με τοση ζεση. Μακαρι να επιβεβαιωθουν!

Unknown είπε...

@Ζιbi
Θεωρώ ότι κανείς ακόμη δεν ξέρει τίποτα εάν δεν ανοίξει η σφραγισμένη πόρτα του ταφικού Θαλάμου (η οποία σίγουρα θα υπάρχει κάπου). Η επιστημονική ομάδα της Αμφίπολης δεν κάνει υποθέσεις. Σίγουρα όπως προαναφέρθηκε η ανασκαφή προηγείται. Πόσο όμως; Σίγουρα όχι παραπάνω από 5-6 μέρες. Πιθανώς να έχουν καθαρίσει τον τρίτο θάλαμο, μέχρι τώρα ενώ η ενημέρωση της Παρασκευής όσο αναφορά τις τεχνικές εργασίας αναφέρεται στη επιχωμάτωση του τρίτου θαλάμου που θα ακολουθήσει αυτή την εβδομάδα. Η Περιστέρη, μην ξεχνάμε ότι πέρυσι έλεγε με βεβαιότητα ότι στο τύμβο κρύβεται Η Ρωξάνη. Μετά την τεράστια δημοσιότητα που πηρέ η ανασκαφή και μετά την ανάκυψη των Σφιγγών αναγκάστηκε να συμμαζέψει τις δηλώσεις της…
Η Παναγιωταρέα εκλήθη να οργανώσει το επικοινωνιακό κομμάτι, αφού μετά τις πρώτες εβδομάδες ξέσπασε αρχαιολογικός πόλεμος. Η Περιστέρη θα μείνει στην Ιστορία για την τεράστια συμβολή της. Το ίδιο και ο Λαζαρίδης . Αλλα η κακόμοιρα η γυναίκα έπαθε σόκ μπροστά στην καταιγιστική δημοσιότητα που δεν ξερει πώς να διαχειριστεί. Την προηγούμενη μέρα ακριβώς σε εφημερίδα ομογενών της Αυστραλίας δηλωσε ότι «Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε μάθει τον ένοικο του ταφου» Καποιοι το άκουσαν αυτό και χλωμιασαν. Οι πιέσεις είναι αφόρητες. Την επόμενη μέρα θέλοντας να διορθώσει την χαριτωμένη όπως η ίδια ειπε δήλωση της, έβαλε το γνωστό χρονοδιάγραμμα των 30-40 ημερών. Μετά την τελευταία ανακοίνωση εχω σταματήσει πια να προσπαθώ να αποκωδικοποιώ τις δηλώσεις. Δεν θα μας οδηγήσουν πουθενα.
Κάποιος κυριος προανάφερε ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι μια καλά στημένη επικοινωνιακή επιχείρηση. Είμαστε σοβαροί τώρα; 2μιση χιλιάδες τόνους μαρμάρου σε περίβολο 500 μέτρα, εκπληκτικές σφίγγες 1μιση τόνου έκαστη, μοναδικές δίμετρες στον κόσμο Καρυάτιδες, 3 προθαλάμους, βοτσαλωτά δάπεδα, χρωματιστά επιστήλια… ιωνικά ύπερυθρα..όλα αυτά τι είναι; Το μνημείο αυτό δικαίως έχει πάρει την δημοσιότητα που του αξίζει. Ένας πολύ γνωστός αρχιτέκτονας της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής δήλωσε σήμερα ότι αυτή η ανακάλυψη είναι ισάξια της Βεργίνας…

Παύλος είπε...

@Παρασχος ρίξε μια ματιά σε αυτό:www.tovima.gr/science/article/?aid=452189.Ελπίζω να μην έχεις οτάν το διαβάσεις απορίες. Ο Πλούταρχος ήξερε. Υπόψην δε διαβάζω Λιακόπουλο! Ευχαριστώ.

333 είπε...

Προς έκπληξή μου σας μεταφέρω τα συμπεράσματα της μελέτης του κυρίου Πολυμενάκου, του 2004 που είναι στα αγγλικά και στην οποία μελέτη υπάρχουν και τα σχεδιαγράμματα με τα Η και τα L, ενώ στην ελληνική βέρσιον δεν τα έχω δεί. [ζητώ συγνώμη προκαταβολικά για τυχόν λάθη στη μετάφραση, το νόημα όμως δεν αλλάζει]. Ίσως στη συνέχεια αν χρειαστεί αναρτηθούν περισσότερα στοιχεία για τις επεξηγήσεις.
Λέει λοιπόν προς το τέλος ο κύριος Πολυμενάκος, ερμηνεύοντας τα όσα στοιχεία έχει βρεί:
"Από τις παρατηρούμενες ανωμαλίες [σ.σ. ευρήματα]η Η1 και η L1 είναι οι ισχυρότερες με τα χαρακτηριστικά να είναι υποψήφιε για τον τάφο [Η1] και τη ράμπα [L1] αντίστοιχα.
Η παρουσία των ανωμαλιών[ευρημάτων]Η1/L1 επίσης στο ύψος των 85 μέτρων, δηλαδή 5 μέτρων κάτω από τη βάση του τεχνιτού λόφου, ενισχύει την εκτίμηση ότι είναι συναφείς με τη δομή τάφου, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία σχετικά με τη θέση και τις διαστάσεις τέτοιων δομών."
......................
Δηλαδή βλέπει για ράμπα το L1 και για τάφο το H1, στο κέντρο σχεδόν του τύμβου !
[αλλά κάπως έτσι δεν μας οδηγεί και ο Εμπεδότιμος;]

Unknown είπε...

Παρακαλώ αν θέλετε μια γνώμη για το θέμα πως έχουν ανακοινωθεί οι εργασίες που ήδη επιχειρούντε έξω από την κατασκευή για αποχωματώσεις ώστε να αποφορτιστεί ο χώρος.
Δεν έφτασε καμιά εικόνα, κανένα στιγμιότυπο αν και θα έπρεπε και videos να είχαν δημοσιευτεί από τα ειδησεογραφικά συνεργεία που είναι "εγκατεστημένα" εκεί κοντά.
Θα έπρεπε επίσης να είχαν δημοσιευτεί τουλάχιστον εικόνες από το ποιος μπαινοβγαίνει καθώς και τι υλικά φορτοεκφορτώνουν, τι οχήματα καταφτάνουν κλπ...
Δεν νομίζω πως η αστυνομική δύναμη εκεί νομότυπα να απαγορεύει κάτι τέτοιο.

Παράσχος είπε...

@Παυλος

Ευχαριστώ, πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.

Όσο περισσότερο διαβάζω τόσο πιο πολύ προβληματίζομαι. Το να μπορείς να ταξιδεύεις με βάση τα θαλάσσια ρεύμα προϋποθέτει γνώση αυτών αλλά και μετρήσεις για το που βρίσκεσαι. Μήπως οι αρχαίοι ήταν πολύ πιο εκσυγχρονισμένοι απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε...

Αλλά και πάλι όλη αυτή η γνώση πως χάθηκε. Τόσο πράγματα βρέθηκαν γραμμένα γιατί όχι και αυτά;

Unknown είπε...

@Παράσχος 2 πραγματα θα σου πω
1. το π, το μαγικο π 3,14
2. οταν ο ευπαλινος εκανε το πρωτο παγκοσμιο υδραγωγειο στη σαμο οι μισοι σκαβαν απο κατω και αλλοι μισοι απο πανω. ενα τουνελ 2χιλιομετρα εφτασαν ακριβως ο ενας στον αλλον... εμεις σημερα στο τουνελ στον ολυμπο ειχαμε αποκλιση 17 ποντους.

οι αρχαιοι, οπως και ο πυθαγωρας η ο πλατωνας ειχαν οχι απλα γνωσεις αστρονομιας αλλα και γεωμετριας. σημερα ξερουμε οτι το συμπαν εχει φυσικη χημεια και γεωμετρια. ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.

Unknown είπε...

@Παύλος

ουτε εγω φιλε διαβαζω Λιακοπουλο, αλλα ο τυπος ειναι ενας κλεφτης εργασιων αλλων. δεν χρειαζετε να διαβαζεις Λιακοπουλο. η ιερη γεωμετρια καθε λαου ηταν υπαρκη και ακομη και σημερα τους προσκυναμε, τα περισοτερα ακομη και σημερα αδυνατουμε να τα κατανοησουμε. ηταν πιο εξυπνοι απο μας.

Unknown είπε...

να κανω και μια εκτιμηση ακομη? περιμενω εξωτερικα του μνημειου να υπαρχει τουλαχιστον ενας οβελισκος.

Effie είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Effie είπε...


@ Gal Gul
Σωστά, "βγάζω το καπέλλο" στην Περιστέρη, έπιασε μια ανασκαφή εξαιρετικά μεγάλου βεληνεκούς, σκύβει το κεφάλι και κάνει τη δουλειά της, "δωρικά" λιτές ανακοινώσεις, πόλεμος από πλειάδα άλλων αρχαιολόγων, αυτή με πλήρως επαγγελματική αντιμετώπιση. Μπράβο της! Το επικοινωνιακό τρυκ το λένε για το Σαμαρά, και ποιός ενδιαφέρεται γιατί το κάνει ο Σαμαράς; πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα, τώρα γιατί το χρησιμoποιούν προσκείμενοι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση είναι άλλο θέμα, προσωπικά δεν με αφορά.
Για μια ακόμα φορά, μπράβο στην επιστημονική ομμάδα, αλλά και το ΥΠΠΟ έχει κρατήσει αξιοπρεπή στάση μέχρι τώρα.

Effie είπε...

@ παράσχος

ΟΚ με τα ονόματα,το μεγάλο επιχείρημα Εμπεδότιμου είναι το συνολικό μέγεθος του τάφου, και έχει δίκιο. Μπορεί να είναι ο Αλέξανδρος, ας περιμένουμε

333 είπε...

Συνεχίζοντας με τη μελέτη Πολυμενόπουλου, σχετικά με τη "Shadow Zone" δλδ το εύρημα L2, αναφέρει:
"η ανωμαλία [εύρημα] L2 περιορίζεται μεταξύ των Η5-Η7, παράγοντας μια εικόνα ενός ιδιαίτερα διαταραγμένου υλικού.
Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει τι εννοεί με τη φράση "ιδιαίτερα διαταραγμένο υλικό";

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@ Παράσχος

Η γνώση χάθηκε γιατί ολόκληροι πολιτισμοί καταστράφηκαν είτε από φυσικά αίτια ή επειδή τους κατέστρεψαν άλλοι λαοί ή η εκκλησία. Είχα διαβάσει έναν γερμανό φιλόσοφο που έλεγε ότι όλοι οι πολιτισμοί γεννιούνται, ακμάζουν, παρακμάζουν και μετά πεθαίνουν. Αυτό είναι το πεπρωμένο τους γιατί είναι κάτι ζωντανό και κατ' επέκταση φθαρτό και με τέλος, όπως κι εμείς.

Όπως ο μινωικός πολιτισμός και η πολιτεία στην Σαντορίνη που ήταν πολύ πιο πριν από τον Μακεδονικό πολιτισμό και υπήρχαν ασύλληπτα πράγματα, όπως αποχετευτικό σύστημα, αντισεισμική προστασία στους τοίχους στην μινωική κρήτη που είναι πιο προηγμένοι απ΄ ό,τι σημερινές κατασκευές και καταστράφηκαν από φυσικά αίτια - έκρηξη ηφαιστείου, σεισμός 9R και τσουνάμι. Εκεί χάθηκε πολύτιμη γνώση κι όλος ο πληθυσμός που την κατείχε.

Σχετικά με τους τριγωνισμούς, την γεωμετρία και τις αποστάσεις εγώ πιστεύω ότι σίγουρα ήταν προηγμένοι οι αρχαίοι έλληνες και ίσως περισσότερο κι από εμάς. Συζητούσα τα περι γεωδαισίας με τον αδερφό μου που ασχολείται λόγω επαγγέλματος με χάρτες κι αποστάσεις και μου έλεγε ότι θεωρεί ότι αυτά δεν έχουν καμμιά βάση όπως λέει κι ο Απόστολος. Εγώ πάντως χωρίς να έχω επιστημονική γνώση πάνω σε αυτό πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι αποκαλούσαν πχ. τους Δελφούς ομφαλό του κόσμου και όντως ισαπέχει από όλους του ιερούς αρχαίους τόπους. http://eleysis69.files.wordpress.com/2009/06/cf83ceb5cebb-66.jpg

Ούτε τυχαίο το ότι λέγαν ότι η Δήλος είναι προς τιμή του Απόλλωνα επειδή είναι το πιο φωτεινό μέρος της υφηλίου και τελικά αποδείχτηκε με μετρήσεις ότι όντως είναι το πιο φωτεινό μέρος των βαλκανίων. Σίγουρα είχαν μετρήσεις που δεν γνωρίζουμε καθόλου.

333 είπε...

Εμπεδότιμε,

επειδή το ρώτησες πριν
[@panos
Αν αγνοήσουμε προς το παρόν τα Η και τα L τι είναι τα φωτεινά και τα σκοτεινά σημεία στην φωτογραφία που παρέθεσες ;
Πρέπει να ερμηνευθούν και αυτά.],
ο Πολυμενόπουλος το εξηγεί ως εξής:

"Χαρακτηριστικές υψηλής ταχύτητας ουρές παρατηρούνται να εκπέμπονται από τις ανωμαλίες[ευρήματα] Η1 και Η5 που μοιάζουν με εφέ του τάφου, όπως αυτές που παρατηρούνται στην εικόνα 6b[σ.σ. η εικόνα 6b δείχνει τα φωτεινά σημεία]. Τέτοιες ανωμαλίες[ευρήματα] ερμηνεύονται σαν συνεκτικό υλικό το οποίο αντανακλούν πέτρινες κατασκευές."

Unknown είπε...

@ GreenGatos

Συμφωνώ με το σχεδιάγραμμά σου για το ότι ισαπέχουν. Για μένα δε μπορεί όλα αυτά να είναι τυχαία.

Παύλος είπε...

Πόσοι αρχαιολόγοι γυναίκες είναι στην ανασκαφή του Τύμβου Καστα;μόλις διάβασα στα παραπολιτικα για την εθελόντρια του Τύμβου:1)Το 1994 έγινε διδάκτωρ στο ΑΠΘ,στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 2)Ένα χρόνο μετά,εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. 3).....αν και ορισμένοι από αυτούς (εννοεί τους φοιτητές της) τη χλεύασαν για ένα λάθος που έκανε σε μια αναρτηση της στο facebook.Συγκεκριμένα,ανάρτησε φωτογραφία από το Μπλε Τζαμί, νομίζοντας ότι πρόκειται για την Αγία Σοφιά. Η γκάφα ηταν απίστευτη για μία πανεπιστημιακό, αλλά η ίδια έκανε πως δεν πολυκαταλαβε. Η μια αφαιρεί 200 χρονια απο τον Τύμβο (παλαγγια) η άλλη αφαιρεί 1000 χρόνια απο την Αγια Σοφιά τι να πω δεν ξέρω. Εμπεδοτιμος και πάλι Εμπεδοτιμος. Ευτυχώς που είναι η Περιστέρη με την ομάδα της.

Unknown είπε...

@ Παύλος

Τί σχέση έχει το ότι είναι γυναίκες; Στις σχολές αυτές μπαίνουν κυρίως γυναίκες. Και εμένα στη σχολή μου (άσχετη με αρχαιολογία) στα 100 άτομα υπήρχαν 3 άντρες.

GreenGatos είπε...

Έχω δύο απορίες και παρακαλώ όποιον μπορεί να μου τις λύσει.

Η ίδια η κ.Περιστέρη ανέφερε στον πρωθυπουργό πως ο τάφος αυτός είναι έργο του Δεινοκράτη και πως η διάμετρος του περιβόλου είναι 158,4 μέτρα, ο οποίος ήταν ο "αγαπημένος" αριθμός του συγκεκριμένου αρχιτέκτονα!
Ανέφερε μάλιστα πως και το μήκος των τειχών της Αλεξάνδρειας ήταν 15.840 μέτρα, καθότι έργο του ιδίου.
Επειδή λοιπόν ακούστηκαν από τα πιο επίσημα χείλη προς τα πιο επίσημα αφτιά...
1) Από πού προκύπτει πως το 1584, (με την υποδιαστολή οπουδήποτε...) ήταν ο αγαπημένος αριθμός του Δεινοκράτη και γιατί ήταν ο αγαπημένος του;
2) Εκείνη την εποχή τα μήκη τα μετρούσαν σε πόδια (=30,86 εκ.), σε στάδια (=600 πόδια, =185,16 μ.), σε οργιές (=6 πόδια, = 1,85 μ.) σε πλέθρα (=100 πόδια, =30,86 μ.)
Οπότε ο περίβολος είχε διάμετρο:
- 513,3 πόδια ή
- 85,5 οργιές ή
- 5,1 πλέθρα
Στην πραγματικότητα δηλαδή, ο αρχιτέκτων δεν κατάφερε ούτε έναν ακέραιο αριθμό (πχ ποδιών) να πετύχει, αλλά ούτε βγαίνει από κάπου το "1584" (ή παράγωγά του...)

Υπάρχει μια λογική εξήγηση για ένα ζήτημα που θα ήταν εντελώς αστείο (επιπέδου Λιακόπουλου) εάν δεν είχε λεχθεί όμως σε ετούτη την περίσταση (από ανασκαφέα σε πρωθυπουργό);

garasari.blogspot είπε...

Υπάρχουν τέσσερις μετρήσεις για τα τείχη της Αλεξάνδρειας. Ο Κούρτιος τον 1ο αιώνα υπολογίζει 80 στάδια (14.400 μέτρα), ο Πλίνιος την ίδια εποχή υπολογίζει 15 ρωμαϊκά μίλια (22.400 μέτρα), ο Στέφανος ο Βυζαντιος τον 6ο αιώνα υπολογίζει 110 στάδια (19.800 μέτρα) και ο Μαχμούτ-μπέη το 1865 υπολογίζει 96 αλεξανδρινά στάδια (15.840 μέτρα).

GreenGatos είπε...

@ garasari
Άρα να υποθέσω πως ο... αγαπημένος αριθμός του Δεινοκράτη ήταν το 96*600=57.600
και με την ίδια μονάδα, η διάμετρος του τύμβου είναι 576 αλεξανδρινά πόδια;
(Όπερ σημαίνει πως το αλεξανδρινό πόδι ήταν ίσο με 27,5 εκ. - λίγο γυναικείο ήταν το αλεξανδρινό πόδι...)

Άρα λοιπόν το 576 είναι του Δεινοκράτη;
Και το 1584 είναι της Περιστέρη;

333 είπε...

greengatos, πολύ το τραβάς βρε φίλε, για λόγους απλούστευσης και κατανόησης στα σημερινά δεδομένα ειπώθηκε προφανώς το 1584 :-)

Unknown είπε...

Νιόβη,
Δείτε τι λέει ο GreenGatos, με τον οποίο συμφωνώ απόλυτα, δείτε και εδώ...
http://mhnpetaslefta.blogspot.gr/2014/09/o-tafos-ths-anfipolhs-den-einai-tafos.html?m=1
αλλά και εδώ!
http://mhnpetaslefta.blogspot.gr/2014/09/nefelim-ston-tafo-ths-amfipolhs.html?m=1
Είναι μέλη της ίδιας "συμμορίας" με τις ισαποστάσεις, τριγωνισμούς κλπ
Όμως επειδή είμαστε εκτός θέματος και ζητώ συγγνώμη από τον Εμπεδότιμο για την κατάχρηση αυτή, αν θέλετε στο mail μου agoozis στο γιαχου κομ να προσπαθήσω να σας εξηγήσω γιατί αυτό το πράγμα δεν είναι επιστήμη αλλά και λοιδορείται από τις σχετικές επιστημονικές κοινότητες.

Unknown είπε...

GreenGatos,
Αυτές οι απορίες δεν λύνονται από εμάς.
Είναι κάτι που ήθελα κι εγώ να αναφέρω αλλά κολλούσα..
Περίμενε να πάρω τηλ. το Λιακόπουλο ή τον Βασιλάκο.

Unknown είπε...

Παύλος,

Παράσχος και Νιόβη διαβάστε μετά το άρθρο από το ΒΗΜΑ τα σχόλια που είναι κοροϊδευτικά αλλά δείτε και τα θετικά "like" επί των κραξιμάτων που τρώει το άρθρο.
Αυτές οι "συμμορίες" που γράφουν κάτι τέτοια θα προκαλέσουν σοβαρό κακό στις γενεές που έρχονται.

Παύλος είπε...

Καλημέρα.Εμπεδοτιμε αν βρεθούν τοιχογραφίες ή πίνακες ζωγραφικής (οπώς αυτός που είναι στο θρόνο της Ευρυδίκης) μπορεί να είναι του Απελλή; Αν έχουμε και ζωγραφικη του Απελλή το μνημείο έχει πραγματικούς θησαυρούς.Ευχαριστώ.

Effie είπε...

@ Apostolos Gouzis

Xα-χα-χα, σωστά το έθεσες. Να είμαστε και λίγο σοβαροί.... Νεφελίμ και εξωγήινοι,συγγνώμη παιδιά, τι άλλο θα ακούσουμε! Να φιλτράρουμε λίγο ότι γράφεται!

Enalios είπε...

Καλημέρα,

Θα το βρείτε ενδιαφέρον και θα πυροδοτηση σχόλια

http://www.megatv.com/megask/default.asp?catid=27710&subid=2&pubid=33971364

tkat είπε...

Παρακολουθω εδω και καιρο το forum συζητησης σας και ομολογω οτι οι διαλογοι ειναι πολυ γονιμοι διαφωνησα στο παρελθον για τα αντιπερσικα στοιχοια του μνημειου μετεφερα μονο την ερασιτεχνικη αισθηση που εχω.Νομιζω ομως πως το θεμα περιπλεκεται και πρεπει να επικεντρωθουμε στο θεμα των ευρηματων που δεν ανακοινωνονται(αν εχουν βρεθει).Τι εχουν δωσει τα χωματα που απο τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ κοσκινιζουν; Δεν εχουν βρειυπολοιματα νεκρικης πυρας εξω απο τον ταφο ή επι της θολου οπως συνηθως συμβαινει στους μακεδονικους ταφους;(αν και με τοσες εξωτερικες επιχωσεις ειναι δυσκολο)αυτο θα υποστηριζε την αποψη του πολυανδρειου εκτος και αν τα οστα ειναι απο ανακομιδη οποτε δεν πρεπει να υπαρχει πυρα ή πυρες(ενισχυεται ετσι η αποψη για Αλεξανδρο Ολυμπιαδα Αλεξανδρο Δ).ΤΙ εχει βρεθει ομως στο περιβολο βασει του οποιου χρονολογειται το μνημειο;Η χρονολογηση εχει κλεισει εδω και δυο χρονια και γιατι τωρα στελνουμε χωμα για χρονολογηση;Μηπως βρεθηκαν μεσα κτησματα και αλλης χρονικης περιοδου οποτε εχουμε πολλοπλες ταΦΕς ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΜΟ εξου και τα ανοιγματα χωρις πορτες;Άν αυτο ισχυει γιατι πραγματι δεν αναφερεται το μνημειο στις πηγες;θετω μερικα ερωτηματα για προβληματισμο,ευχαριστω για την φιλοξενια

Unknown είπε...

καλημέρα σε όλη την εκλεκτή ομάδα

@enalios
ευχαριστούμε για το link, πραγματικα πρώτη φορά βλέπουμε σε καναλι να συζητουν σοβαρα, κρατάω οτί προκείται για κολοσιαίο μνημείο και ότι έχουμε διανήσει μόνο 20 μ από τα 70μ. επίσης φαίνεται να υπάρχουν πολλοί θάλαμοι και διαφορα παρακλάδια μέσα εκεί, σαν έναν λαβυρινθο. Αρχίζω να πιστεύω την γνώμη του Λεκάκη που μιλάει για θησαυροφυλάκειο και τάφο!!! Νομίζω οτι θα μοιάζει πολύ με την απεικόνιση που έχουν δόσει ο @ΖΗΝΩΝ και @virgi. (καταπληκτικη εργασία)
@εΕμπεδότιμε κάνεις Άριστη δουλειά συνέχισε, περιμένουμε με αγωνιά κάθε σου νέα αρνάτηση.

Παράσχος είπε...

Καλημέρα!!!

Οι Μίνωες ήταν ένας καθαρά ναυτικός πολιτισμός. Δεν είναι καθόλου απίθανο να ήταν σε θέση να κάνουν τόσο μακρινά ταξίδια. Η ναυτιλία ήταν η βάση της οικονομίας τους, δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτό. Από την που υπάρχουν ενδείξεις όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ο μόνος λόγος που μπορεί να εξηγήσει την περίεργη γεωμετρία των αρχαίων πόλεων είναι να ήταν κατασκευασμένες έτσι για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς. Η κάθε πόλη να ήταν και ένας αναμεταδότης. Αλλά, και πάλι δημιουργούνται ερωτήματα. Πως ήταν σε θέση να υπολογίσουν την ακριβή θέση της πόλης αλλά και πως επικοινωνούσαν μεταξύ τους όπως και ο λόγος που έπρεπε να επικοινωνούν οι πόλεις μεταξύ τους.

Τα νεφελίμ και τα ελοχίμ είναι κάτι το οποίο δεν είναι πιστευτό από ένα υγιή νου. Δεν αξίζει καν να σχολιαστεί.

Το μνημείο είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχει βρεθεί στην Ελλάδα, τουλάχιστον. Μακάρι εκτός από τις Καρυάτιδες ή Κλωδώνες ή Μαινάδες ή ότι άλλο αναπαριστούν αυτά τα αγάλματα με την γυναικεία μορφή να βρεθούν και τοιχογραφίες.

Η ζωγραφική τέχνη είναι κάτι που θα το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό. Μην ξεχνάμε ότι το μουσείο των Αρχαίων Αιγών χαρακτηρίστηκε ως μνημείο UNESCO. Ένας από τους λόγους ήταν η ζωγραφική που είχαν οι τάφοι.

Όλα τα ευρήματα θα είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά!!!

333 είπε...

Λέτε;
http://www.thousandnews.gr/provalomena-banner/84478-megalo-domatio-stin-kardia-tou-lofou-kasta-deixnoun-oi-aktinografies.html
[παλιότερο άρθρο για το γεωραντάρ του κ. Παπαθεοδώρου]

Βίκυ είπε...

Eμπεδοτιμε,
στον τιτλο σου θα προσεθετα "ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ"
θεωρω απιθανο να κατασκευαζετο ενα τετοιο μνημειο για το γιο της και μια γυναικα σαν την Ολυμπιαδα να εμενε αμετοχη τουλαχιστον ως προς τα διακοσμητικα και συμβολικα του στοιχεια.
Συμφωνω στο σημειο αυτο με τον Τσαγκ
που τις θεωρει ιερειες του Διονυσου,μονο που αυτος ισχυριζεται οτι ο ταφος ανηκει στην Ολυμπιαδα.Εγω συμφωνω μαζι σου και συνδεω τον Αλεξανδρο με την Διονυσιακη λατρεια.
Ο Διονυσος εθεωρειτο εκπολιτιστης θεος.Ο Αλεξανδρος δικαιολογησε την εκστρατεια του στις Ινδιες με το επιχειρημα οτι ακολουθουσε τα ιχνη των εκστρατειων του Διονυσου αλλα και του Ηρακλεους.(βλεπε Αρριανο για την πολη Νυσσα και το ορος Μηρον)Μολις μπορεσω θα επεκταθω,μπραβο και απο μενα στους φιλους που ασχοληθηκαν με την τομογραφια.

Effie είπε...

@enalios
Ευχαριστούμε πολύ για το Link,ήταν μια εξαιρετικά σοβαρή ειδησεογραφία από τους καθηγητές Παπαθαεοδώρου και Πιτιλάκη. Είναι προφανές από την παρουσίαση του καθ. Παπαθεοδώρου ότι οι νέες μετρήσεις από τη συσκευή που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δίνουν οπωσδήποτε πολύ μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα από τη σεισμική τομογραφία για την οποία έγινε τόση συζήτηση εδώ. Μας είπε ο καθηγητής ότι ξεχωρίζει χωμάτινες από πέτρινες μάζες (υποθέτω και έλλειψη μαζών=κενά). Κατά συνέπεια με γνώμονα αυτά τα εμπιστευτικά μέχρι τώρα δεδομένα πρέπει να προχωρά η ανασκαφή.
Σημειώνω ότι από την εξ ίσου σοβαρή παρουσίαση του καθηγητή Πιπιλάκη τονίζεται ο κίνδυνος από τις υπερβολικές πιέσεις των υπερκείμενων περίπου 20 μ. χώματος, ανέφερε δε ότι η εργασία θα γίνει ακόμη δυσκολότερο (συνθήκες ορυχείου ήδη για τους εκεί εργαζόμενους, πολύ δε περισσότερο "κατεβαίνοντας" σε βάθος) αν πράγματι ο 4ος χώρος -και πιθανόν άλλοι-είναι υπόγειος (υπόγειοι). Κατά τη γνώμη μου αυτό ενισχύει την άποψη Εμπεδότιμου ότι το κυρίως μνημείο ίσως στεγάστηκε σε φυσικά υπάρχον σπήλαιο, πράγμα το οποίο θα εξακριβωθεί εν καιρώ. Αν υπήρχε σπήλαιο, θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη την σε βάθος κατασκευή, χωρίς τον πονοκέφαλο αντιμετώπισης, πιθανής υποχώρησης του κτίσματος από εξωτερικές πιέσεις, με τις τότε στατικές μεθόδους.
Δεν παύει να εκπλήσσει αυτό το μνημείο γιγαντιαίων διαστάσεων. Ας περιμένουμε με υπομονή, έχουμε πολλές εκπλήξεις μπροστά μας.
Για όποιους ρωτούν γιατί η χρονολόγηση των χωμάτων, επιβεβαιώνουν από κατάλοιπα νεκρών έμβιων μικρο-οργανισμών την χρονολόγηση, και δίνουν πληροφορίες για την προέλευση και τη σύσταση του εξεταζόμενου χώματος. Τίποτε περίεργο, αναμενόμενη εξέταση.
Το ότι δεν έχουν δείξει τα επιστήλια δεν σημαίνει αναγκαστικά κάτι, δεν μας έχουν δείξει τίποτε από ότι βρήκαν στο χώμα, π.χ. τμήματα φτερών από στις σφίγγες, τμήματα από τα χέρια και το πρόσωπο της Καρυάτιδας, αυτά θα πάρουν καιρό να καθαριστούν, να εξεταστούν και να είναι ανακοινώσιμα. Υπομονή λοιπόν!

panos είπε...

Η χρονολόγηση των χωμάτων θα μας δείξει πότε έγινε η επιχωμάτωση, όχι πότε κατασκευάστηκε το μνημείο. Εκτός και αν τα δύο έγιναν ταυτόχρονα.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Γνωρίζει κανείς πως μπορώ να κατεβάσω το βίντεο από το μέγκα ; Το θέλω για το αρχείο μου.

Effie είπε...

@ panos
Σωστά, θα μας δώσουν χρονολόγηση χώματος. Έκανα ένα "άλμα" γραφής, επειδή συμφωνώ με Εμπεδότιμο ότι η επιχωμάτωση έγινε μόλις τελείωσε η κατασκευή. Ευχαριστώ για την επισήμανση!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Είναι σίγουρο ότι πήραν και δείγματα από σταθερά σημεία, οπότε θα χρονολογήσουν και την κατασκευή.

Unknown είπε...

Γνωριζει κανεις ποσος χρονος μεσολαβησε απ'οταν βρεθηκε ο ταφος του Φιλιππου μεχρι που εγινε επισκεψημος για το κοινο;
Φοβαμαι οτι με το μεγεθος του μνημειου παιζεται αν θα προλαβουμε να το επισκευτουμε.

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε φοβαμαι οτι στα σταθερα σημεια ειναι δυσκολο να βρεθουν ιχνη απο οργανικα στοιχεια που να βοηθουν τη χρονολογηση.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Δεν νομίζω ότι η χρονολόγηση απαιτεί απαραίτητα οργανικά στοιχεία. Μπορεί να εστιασθεί και σε ανόργανα, εξαρτάται από την μέθοδο.

george-aetos είπε...

Μέγας Αλέξανδρος: ειναι στο Βατικανό η σορός του! ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ !!

http://www.aetos-news.com/2015/01/h-soros-tou-einai-sto-vatikano.html

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 377 από 377   Νεότερο› Νεότερο»