Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ (;) ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ;


Όπως αναφέρει σήμερα, 21/7/2015, το Πρώτο Θέμα νεώτερα  δεδομένα  από τις Αιγές ίσως να αποδεικνύουν ότι ο Τάφος II , ο οποίος μέχρι τώρα θεωρείται ότι ανήκε στον Φίλιππο ΙΙ, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν «φιλοξενούσε» τα οστά του Φιλίππου αλλά  του Φιλίππου Αριδαίου Γ’ μιας και τα οστά του Φιλίππου φέρεται να αναγνωρίσθηκαν  στον Τάφο I της Μεγάλης Τούμπας.



Και αυτό διότι στον Τάφο Ι της Μεγάλης Τούμπας της Βεργίνας, τον γνωστό και ως «Τάφο της Περσεφόνης ( διότι σε αυτόν βρέθηκε η γνωστή τοιχογραφία με την αρπαγή της Περσεφόνης ) από την σκελετική ανάλυση των οστών που βρέθηκαν εκεί (ενός άνδρα, μιας γυναίκας και ενός νεογέννητου), προκύπτει ότι πολύ πιθανόν τα οστά του ανδρός να ανήκουν στον Φίλιππο ΙΙ, πατέρα του  Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιας και ανεγνωρίσθη στην κνήμη του χτύπημα από δόρυ το οποίο τον κατέστησε κουτσό, όπως ακριβώς   αναφέρεται και σε πηγές της εποχής εκείνης. Η δε γυναίκα και το νεογέννητο πρέπει να είναι η γυναίκα του Φιλίππου Κλεοπάτρα και το νεογέννητο παιδί τους (που γεννήθηκε λίγες μέρες πριν την δολοφονία του Φιλίππου). Και οι δύο δολοφονήθηκαν αμέσως μετά την δολοφονία του Φιλίππου.

Να σημειωθεί ότι ο σκελετός στον Τάφο ΙΙ δεν φέρει τραύματα που θα είχε ο Φίλιππος όπως  καταγράφεται στις πηγές, ο δε τραυματισμός που φέρεται ότι  εντοπίστηκε στο πρόσωπο του (που είναι και το μοναδικό στοιχείο που παραπέμπει στον Φίλιππο) δεν επιβεβαιώνεται από πρόσφατη μελέτη του 2014. (http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500013992

ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ, τότε θα έχουμε ένα επιπρόσθετο πολύ σημαντικό δεδομένο που θα συνδέει άμεσα  τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας  με τον Τάφο της  Αμφίπολης  και ειδικότερα με τον "ένοικο" για τον οποίο κατασκευάστηκε ο Τάφος της Αμφίπολης, εκτός από αυτά τα οποία ήδη έχουμε σημειώσει. (βλέπε: [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12/10/2014] (ή Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ)

Το επιπρόσθετο δεδομένο είναι  ότι τόσο ο βασιλικός τάφος του Φιλίππου, όσο και ο Τάφος της Αμφίπολης  περιέχουν ως βασικό νεκρικό θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης, ο πρώτος ως τοιχογραφία και ο δεύτερος ως ψηφιδωτό! Αυτή η επιπλέον ένδειξη σχέσης του τάφου του Φιλίππου με τον Τάφο της Αμφίπολης, νομίζω ότι ενισχύει τις όποιες υποθέσεις έχουμε κάνει μέχρι στιγμής  για τον «ένοικο» του  Τάφου της Αμφίπολης!

 
Επίσης ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, τότε ο Τάφος ΙI θα ανήκει στον Φίλιππο Αρριδαίο Γ’ και την γυναίκα του Ευριδίκη , επιβεβαιώνοντας την άποψη των Borza-Παλαγγιά για το ποιοι είναι θαμμένοι στους τάφους I και II της Βεργίνας (βλέπε : https://www.academia.edu/843548/The_chronology_of_the_Macedonian_royal_tombs_at_Vergina ).

Ετσι μπορεί να εξηγηθεί πως βρέθηκαν στον Τάφο II  πιθανολογούμενα μέρη της πανοπλίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα οποία,  όπως έχει καταγραφεί ,είχαν αποσταλεί στην Μακεδονία μαζί με τον Φίλιππο τον Αρριδαίο.( σχετικά βλέπε το άρθρο Borza-Παλαγγιά  από την σελίδα 108 – σελίδα 28 του pdf).  Διότι είναι αδύνατον να βρέθηκαν εκεί αν ο τάφος ήταν του Φιλίππου ΙΙ καθώς αυτός είχε σφραγισθεί πολύ πριν αποσταλούν τα μέρη  της πανοπλίας στην Μακεδονία. Αντιθέτως, είναι πολύ λογικό να βρέθηκαν στον τάφο αυτό αν ο Αρριδαίος είχε τελικά ταφεί εκεί!

Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την συνέχεια της συγκεκριμένης έρευνας, η οποία ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΛΗΘΕΥΕΙ,  θα μας δώσει σημαντικά στοιχεία που θα διευκολύνουν την ανάλυση των ευρημάτων του Τύμβου Καστά.

3 σχόλια:

gtroza είπε...

ευχαριστούμε εμπεδότιμε!

κλή δύναμη σε όλους

MB είπε...

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=61792

ATs είπε...

http://dexiextrem.blogspot.gr/2015/07/blog-post_1767.html