Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΥΛΙΟΥ;



Η πολύ καλή φίλη του ιστολογίου Σουλτάνα Κιριβιτάκη έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια ανάλυσης  του κεντρικού θέματος του επιστυλίου που ανακοινώθηκε πρόσφατα. 
Τα συμπεράσματα είναι πολύ σημαντικά.

Ας δούμε τι μας λέει η φίλη Σουλτάνα :

H εικόνα που βλέπετε έχει δουλευτεί στο Photoshop, δεν περιέχει καμία προσωπική παρέμβαση και έχει φτιαχτεί αποκλειστικά στα πατήματα των "αχνοφαινουσών" γραμμών. Οι γραμμές τονίστηκαν με κοκκίδωση ώστε να μείνω όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική αποτύπωση.
Μετά από παρότρυνση της Βιργινίας και το απίστευτο μάτι του Ζήνωνα που είδε την ασπίδα στην αρχική μου απόπειρα, αποφάσισα να το ψάξω λίγο ακόμα. Ο Εμπεδότιμος μου ζήτησε να προσθέσω χρώματα, ώστε να γίνουν πιο κατανοητά και ξεκάθαρα όσα παρουσιάζονται, το οποίο και ευτυχώς έκανα.

Τι αποκαλύπτεται:



Ο άνδρας, που είναι σε βηματισμό ρίψης, φαίνεται να ακουμπά ασπίδα με το αριστερό του χέρι, ενώ μπροστά του είναι στοιβαγμένη πολεμική εξάρτυση ίσως φαρέτρα ή θώρακας και αγγεία. Στην δεξιά πλευρά του περίτεχνου ενδύματός του είναι προσδεδεμένη θήκη με ξίφος που πατά πάνω σε μικρό σακίδιο. Στα πόδια φορά περίτεχνα σανδάλια.
Ο άνδρας φαίνεται να φορά μάσκα ή κράνος. Ή μήπως είναι λεοντοκεφαλή ;

(το χέρι κρατάει ασπίδα)

(ο άνδρας φέρει μικρό ξιφίδιο)


Η γυναίκα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον με το τελετουργικό ντύσιμο και τη χορευτική στάση της. Φοράει ζώνη με ιερό κόμβο και είναι ζωσμένη με εντυπωσιακό ξιφίδιο με πολύτιμο λίθο στο κέντρο. Στο πλάι διακρίνεται θηκάριο από το οποίο κρέμεται αντικείμενο που καταλήγει σε φουντωτή απόληξη. Πάνω από τον δεξί της ώμο ξεχωρίζει σείστρο. Φαίνεται ότι φοράει περιδέραιο και στα μαλλιά της έχει δέσιμο με κόμπο μπροστά. Το δεξί της χέρι μάλλον συγκρατεί ύφασμα και φορά επιγονατίδα.


Ο ταύρος που αποτελεί και το κέντρο της παράστασης είναι στεφανωμένος. Στο μπροστινό τμήμα του αποκαλύπτονται κομβικά δεσίματα οριζόντια και κάθετα με κρίκους και κορδόνια, σαν πλέγμα από λωρίδες. Στο λαιμό του εμφανίζονται μεγάλα στρόγγυλα κοσμήματα.











Γενικά όλο είναι ένα εντυπωσιακό κέντημα λεπτομερειών.

Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για έργο πολύ μεγάλου καλλιτέχνη.


Σουλτάνα Κιριβατάκη

 ========

Μια παρατήρηση που μπορεί να γίνει είναι ότι επειδή η γυναικεία μορφή είναι ημίγυμνη πολύ πιθανόν να αναπαριστάνει θεά, μιας και μόνο οι θεότητες απεδίδοντο ημίγυμνες ή γυμνές σε παραστάσεις και αγάλματα.
 
Κοιτάζοντας πολύ προσεκτικά το κεφάλι της ανδρικής μορφής δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ότι μοιάζει πάρα πολύ  με το κεφάλι της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό.



Όπως δε έχουμε υποστηρίξει σε παλαιότερη ανάρτηση (βλέπε ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ) ο κατασκευαστής του ψηφιδωτού απέδωσε στην Περσεφόνη τα χαρακτηριστικά του νεκρού, που κατά την άποψη μας είναι ο Αλέξανδρος.


 Η ίδια αποτύπωση υπάρχει και στην κεφαλή της Σφίγγας όπου και εκεί φαίνεται ότι αποτυπώνεται ο Αλέξαδρος. Δηλαδή το ψηφιδωτό και η Σφίγγα φωνάζουν "Αλέξανδρος".


Αν δε συνυπολογίσουμε σε αυτά τα χαρακτηριστικά την υπόλοιπη σημειολογία του ψηφιδωτού αλλά και τον ευρύτερο συμβολισμό του δεύτερου θαλάμου (βλέπε : Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΦΩΝΑΖΕΙ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" ), όπως επίσης ότι τα επιστύλια ευρέθησαν στον δεύτερο θάλαμο όπου εκεί φαίνεται ότι προδιαφράφεται ο νεκρός,  τότε ίσως η παρατήρηση της Σουλτάνας ότι η ανδρική μορφή φέρει λεοντοκεφαλή πάνω στο κεφάλι της (η οποία και μου "ψιθύρισε" ότι η ανδρική μορφή είναι ο Αλέξανδρος) να μην απέχει από την πραγματικότητα, μιας και είναι γνωστή η παράσταση του Αλεξάνδρου φέροντα   λεοντοκεφαλή.

Οταν τελικά δημοσιευθεί η συνολική παράσταση που υπάρχει και στα επτά τμήματα του επιστυλίου, τότε θα μπορέσουμε να τοποθετηθούμε με περισσότερη σαφήνεια.


 

201 σχόλια:

1 – 200 από 201   Νεότερο›   Νεότερο»
Zibi είπε...

Σουλτάνα μπράβο για την προσπάθεια που έκανες! Εμπεδότιμε, συγχαρητήρια για την ερμηνεία!

Πάντως εκεί στο ΥΠΠΟ την έχουν ....ψυλλιαστεί τη δουλειά! Πετάνε την τοιχογραφία από το επιστύλιο, μας λένε αόριστα ότι αχνοφαίνεται ένας ταύρος, μια γυναίκα και ένας άνδρας και περιμένουν από εμάς, εδώ στο μπλογκ, να βρούμε την άκρη για να μάθουν και αυτοί περί τίνος πρόκειται, τελικά!

Μια χαρά τους έρχεται!!!

alex είπε...

Καλό !!! Μπράβο και πάλι!!
Και συνεχίζω να επιμένω ότι ο εστεμμένος ταύρος συμβολίζει την κατάλυση της περσικής αυτοκρατορίας, σύμφωνα με τον χρησμό.

virgi είπε...

@Σουλτάνα συγχαρητήρια για την εκπληκτική και λεπτομερειακή δουλεια σου.Ο κόπος σου αλλα και το αποτέλεσμα αυτού είναι τουλάχιστον σεβαστός.
Εμπεδότιμε για άλλη μια φορά άξιος να ξεχωρίζεις την φύρα απο το σιτάρι.
@Αλεξ
Και εγώ μαζί σου.Από όλες τις θεωρίες που οι αξιότιμοι συνομιλητές ανέπτυξαν βάση ιστορικών στοιχείων ,Ελληνικών μύθων και παραδόσεων η πιο κατάλληλη για μένα είναι αυτή.
Οι αποχρώσες ενδείξεις λοιπόν σε μένα λένε αυτό.
«Έστεπαι μεν ο ταύρος, έχει τέλος, έστιν ο θύσων» δηλαδή: « Ο ταύρος είναι στεφανωμένος. Όλα είναι τελειωμένα κι υπάρχει αυτός που θα τον θυσιάσει».
Από την αρχή ακόμη όταν οι ανασκαφείς είχαν φτάσει στις Καρυάτιδες μου δημιουργηθηκε η αίσθηση ότι το μνημείο διηγείται την προσωπικότητα , και την πορεία στην ζωή του νεκρού.Αυτό είναι ένα ακόμη κομματι του παζλ.
Ο ΄Ταυρος είναι η Περσία και αυτός που θα τον θυσιάσει ο Αλέξανδρος?Και όχι Ο Φιλλιπος ?
Ίδωμεν.

333 είπε...

Η πιο αληθοφανής εξήγηση.

Συγχαρητήρια Σουλτάνα και Εμπεδότιμε !!!

vagkalf07 είπε...

@ σουλτανα...

καταπληκτικη δουλεια !!!

Unknown είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ
respect!!!

@virgi
@333
@zibi
@alex
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ! Έχουμε πιστεύω πολύ υλικό για συζήτηση. Το πρώτο στοιχείο που δίνει η απόπειρα αυτή "αποκατάστασης" είναι ότι δημιουργήθηκε απο κάποιον μεγάλο καλλιτέχνη, κάποιον ίσως του επιπέδου της "αρπαγής της Περσεφόνης" στις Αιγές.
Η "δική μας" παράσταση είναι φουλ στις λεπτομέρειες και τίποτε από όσα εμφανίζονται δεν είναι τυχαία τοποθετημένο. Κωδικοποιημένη γνώση..
Εν αναμονή του λέιζερ λοιπόν...

Zibi είπε...

@Σουλτάνα

Ποιά λέιζερ να περιμένουμε; Τα λέιζερ είναι εδώ μέσα και ήδη κάνουν θαύματα!!!!

Unknown είπε...

@vagkalf07
ευχαριστώ πολύ, τώρα είδα το σχόλιό σου.

Planet είπε...

Ενδιαφέρουσα δουλειά Σουλτάνα , μπράβο. Θα πρότεινα για λόγους πληρότητας να ετοιμάσει και εικόνες με τις αναπαραστάσεις σου όπου δίπλα υπάρχει και το πρωτότυπο, χωρίς επεξεργασία. Έτσι θα μας είναι ευκολότερο να εκτιμήσουμε/συζητήσουμε την ορθότητα όλων των διαγραμμίσεών σου και να κάνουμε σχόλια που θα βοηθήσουν. Έχοντας μόνο την τελική απεικόνιση, το μάτι καθοδηγείται σε αυτό που έχεις καταλήξει.

Unknown είπε...

@planet
ευχαριστώ!!! τα ματάκια μου το ξέρουν.
πολύ καλή η πρότασή σου, μόλις το έχω έτοιμο θα το ανεβάσω.

333 είπε...

http://i59.tinypic.com/27y92tf.png

εδώ μια απόπειρα συγκριτικού μεταξύ της Σουλτάνας και του ΥΠΠΟ

Dazbaw είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη

πολύ καλή δουλειά!!!!


@art ant

το τελευταίο σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση ήταν πολύ εύστοχο!!

μου αρέσεις :)

333 είπε...

https://www.mediafire.com/?cndd47en7mazkxm

και εδώ το ίδιο συγκριτικό με καλύτερη επεξεργασία.

T( είπε...

Πολύ καλή δουλειά. Εύγε Παρατηρώ δε, πως η κίνηση τού σώματος του ανδρός και της γυναικός (εκτός του κεφαλιού) παρουσιάσουν σημαντική συμμετρία. Ανάλογο είναι και το ντύσιμό τους (γυμνοί στον κορμό και ντυμένοι στη ζώνη με ίδια χρώματα (από την αυθεντική φωτογραφία της παράστασης). Επίσης, βλέπω πως ο άνδρας δεν φοράει ιμάτιο στους ώμους Σχετικά με την φτερωτή θεότητα, μου φαίνεται πως κρατάει κάποιον νεκρό (;)διότι ειδικά στο negative της εικόνας τού υπουργείου ξεχωρίζουν δύο πόδια ενός μπρούμητα (;) σκυμένου ατόμου... ή έχω απλά φαντασία

ΖΗΝΩΝ είπε...

@Σουλτάνα για μια ακόμα φορά ΕΥΓΕ!
Εκτιμώ πως βρίσκεσαι στα ίχνη του αρχαίου καλλιτέχνη 99%.
Μόλις το υπουργείο κυκλοφορήσει την πρώτη απεικόνιση μέσω XRF, πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει περίτρανα.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dazbaw είπε...

μια πληροφορία , ίσως άχρηστη, εδώ στα Γιάννενα αν δείξεις σε κάποιον ηλικιωμένο μια βελανιδιά και τον ρωτήσεις τι δέντρο είναι, θα σου πει απλά 'δέντρο'!!!

για τους ντόπιους η βελανιδιά είναι Το δέντρο...

όπως έχουν οι Κέλτες το δέντρο της ζωής{βελανιδιά}...

Unknown είπε...

.

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Dazbaw πολύ σημαντικό που το έγραψες! θυμάμαι την συζήτηση που είχα κάνει σχετικά με την 86χρονη μάνα μου πρόσφατα... - κι εγώ γιαννιώτισσα :)

Βασιλική Σιάπκα είπε...

και συγκεκριμένα ο Δένδρος τον λέει...!

alex είπε...

Δεν θυμάμαι αν το σχολίασε κάποιος φίλος.. Εδώ σε αρκετά νομίσματα μια Νίκη στεφανώνει ταύρο..
http://tjbuggey.ancients.info/Greek.html

Δημήτρης είπε...

@Σουλτάνα Δεξου και τα δικά μου ειλικρινή συγχαρητήρια για την δουλειά σου και τον πολύωρο κόπο που κατέβαλες .
@telbos
Μηπως μια χρωστάς κάτι από την προηγούμενη ανάρτηση ?

Δωδωναίος είπε...

Κάτι άσχετο-σχετικό, που πρέπει να κεντρίσει το ενδιαφέρον σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους!

Η εκδήλωση έγινε από την Αδελφότητα των Απανταχού ευρισκομένων Μελιγγιωτών, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Αδελφότητας μας Περικλή Παππά!

*Κάπου στο βίντεο,κάποιος.... γκριζομάλης με ελαφριά γενιάδα, προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει, στον μικρό υιό του,την υπέρ πολύτιμη κληρονομιά των προπροπαπούδων μας!
**Εμπεδότιμε ευχαριστώ πολύ για την ανοχή!

www.youtube.com/watch?v=L02Xh5Ck-20

***Κάθε φορά που το βλέπω...δακρύζω...

****Δωδώνη.....!




Δωδωναίος είπε...

@Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Το μυστικό της ταφής του Μ.Αλεξάνδρου
Σαράντος Ι. Καργάκος

Από την εισαγωγή και μόνο, καταλαβαίνεις το επίπεδου του Μεγάλου για μένα Δασκάλου!

gtroza είπε...

@Σουλτάνα
bravo, εξαιρετική δουλειά!
σ' ευχαριστούμε

πάλι ένα bravo στον Εμπεδότιμο
γιά όλα

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Δωδωναίος

Από την εισαγωγή του Καργάκου :

Στην σελίδα 8 λέει ότι χάρη στο τρίτομο έργο του που εξέδωσε η Real news και μπήκε σε 110.00 σπίτια έγινε αιτία για την επανέναρξη των ανασκαφών στην Αμφίπολη!

Και ότι επειδή επέμενε για 20 χρόνια βρέθηκε κάτι θαυμαστό!

Δηλαδή, λέω εγώ, αν ο Καργάκος δεν έκανε καμία αναφορά δεν θα βρισκόταν ό,τι βρέθηκε...

Στην σελίδα 71 λέει ότι στον Θεαίτητο του Πλάτωνα γίνεται αναφορά στην Βαβυλώνα : " ον Βαβυλών επέδιξε νεκρόν"!

Μήπως έχουμε διαφορετική έκδοση του Θεαίτητου, γιατί στην δική μου δεν υπάρχει πουθενά;

Εχω και άλλες παρατηρήσεις αλλά σταματώ εδώ..

Γενικά μου έκανε χειρίστη εντύπωση το ότι προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το θέμα της Αμφίπολης, πριν ακόμα κλείσει το θέμα.

Unknown είπε...

@grotzo @ζηνων και προς όλους
ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ!

ελπίζω να εμπνεύσω το ξεκίνημα μίας καινούριας υπέροχης συζήτησης (αν και διακρίνω ένα γενικότερο μούδιασμα, ξέρω κι εγώ Καργάκο διάβαζα...)

Εδώ παρουσιάζονται πράγματα που βλέπουμε για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια!

Ένα τελετουργικό σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια!

Με τους πρωταγωνιστές στην κορυφαία τους στιγμή. Με ενδύματα που δεν έχουμε ξαναδεί, ιερά κοσμήματα που αποτυπώνονται για πρώτη φορά.

Ο ταύρος στο κεντρικό σημείο της σκηνής είναι ντυμένος με πλέγμα από λωρίδες (όπως ο ομφαλός των Δελφών).

Η γυναικεία μορφή συνδέεται με τον ταύρο με ιερή αλυσίδα (την αποκαλύπτω αυτή τη στιγμή θα την ανεβάσω μόλις είναι έτοιμη).

Οι τελετουργικές μάσκες (ανυπομονώ να δω αυτή του Φίλιππου). Η πιθανή λεοντοκεφαλή φορεμένη επάνω στο πρόσωπο αφήνοντας μόνο το κάτω μέρος του προσώπου ελεύθερο.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΕΛΕΤΗ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τα πρόσωπα παρ'όλ'αυτά ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι, σαν κάποιος να τα έχει διαγράψει. Τώρα έψαχνα και την άλλη παράσταση και πάλι το πρόσωπο είναι κατεστραμένο.

Unknown είπε...

Μπράβο!

telbos είπε...

@Δημήτρη,

στο προηγούμενο θέμα του εμπεδοτιμου, στα σχόλια 248, 249, 259 και 251 (εδώ)

http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html?commentPage=2

με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Μενδώνη και Παναγιωταρεα στην Αλεξάνδρεια και την απόδωση τιμών σε αυτές από τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β αλλά και μία διατυπωμένη σκέψη του κ. Καϊρη, έψαξα λίγο παραπάνω, ως προς το ποιος είναι ο Θεόδωρος Β και ποια θα μπορούσε να είναι η σχέση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με την αναζήτηση του θρυλικού τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ξέρει κάτι το Πατρειαρχείο; Έχει στοιχεία; Διατηρεί αρχεία;

Κάνω λοιπόν μία αναφορά στις πληροφορίες που υπάρχουν βάσει πηγών, για τον τάφο, στα χρόνια του πρωτοχριστιανισμού και των Αράβων, καθώς και μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες.

Όμως, από την έρευνα προκύπτουν μερικές συμπτώσεις. Όπως το ότι ο Ρήγας Φερραίος έχει γραψει για τον Μ. Αλέξανδρο αλλά κυρίως για κάποιες αξιόπιστες πληροφορίες που φαίνεται ότι έχει για την αρχαία ιστορία και τοπογραφία του ελλαδικού χώρου των αρχαίων χρόνων.
ΑΝ εννοεις αυτήν την υπόσχεση, ότι η συνέχεια θα αφορά το Ρήγα Φερραίο, τον Μ. Αλέξανδρο, την Αμφίπολη και την πιθανή σχέση όλων αυτών, ναι, θα την έχεις σύντομα.

Υσ. η ανάρτηση με τα ιστορικά στοιχεία, είναι μακροσκελής και δεν θέλω να την ανεβάσω εδώ, καταχράζοντας την φιλοξενία του μπλογκ.

@ Κύριο Καργάκο
Το ήθος φαίνεται σε κάθε πράξη μας. Δυστυχώς βιαστήκατε να βγάλετε το βιβλίο ...Τα καλύτερα έρχονται και δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτό..

Ξέρουμε πως ο Εμπεδότιμος και μερικοί ακόμη μπλόγκερς γράφουν την ιστορία, ενώ εσείς απλά την αντιγράφετε...
Ελπίζω οι μιμητές σας να αναφέρουν τις πηγές τους στο μέλλον.
Σε όλο τον κόσμο κύριε Καργάκο, είναι αυτονόητη η αναφορά στις πηγές. Αφήστε που δίνει και αξιοπιστία στην έρευνα... Μόνο στην Ελλάδα πετάμε τα πνευματικα δικαιώματα στον κάλαθο των αχρήστων.

vagkalf07 είπε...

γοτ@ Σουλτανα...

να φανταστω οτι αποκλειεις ετσι οπως ειδες το σχεδιο η αντρικη μορφη να ειναι κενταυρος?

art ant είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Εύγε για το θάρρος σου, να εκθέτεις την άποψή σου, να φιλοξενείς τις απόψεις μας, αλλά & να τολμάς να ελέγχεις & τους δασκάλους.
Εάν το κάναμε όλοι, ίσως, να μην είχαμε φτάσει σε αυτά τα οικτρά επίπεδα απαιδευσίας & στρέβλωσης της Ιστορικής μνήμης.
Να θυμίσω, πως προ του Καργάκου, έσπευσε να βγάλει στην αγορά το μικρό της βιβλιαράκι & η επί παντός επιστητού τυρβάζουσα, Βυζαντινολόγος / Ευρωπαϊκή Πρύτανης, που αστεΐζετω με τα ...ψαροκόκαλα της Γοργόνας.

@ telbos
Πολύ σημαντικό αυτό που λες για τις ΠΗΓΕΣ

Unknown είπε...

Γενικότερα ο Καργάκος και στις συνεντεύξεις αλλά και στο μίνι βιβλίο για την Αμφίπολη μου δίνει την αίσθηση ότι περιαυτολογεί . Ίσως αισθάνεται υπερήφανος ( είναι και Λακεδαίμων ) ότι αυτός ήταν ο πρώτος που τόλμησε να γράψει και να εκφράσει ότι ο τάφος του Μ.Αλεξάνδρου μπορεί να βρίσκεται στην Μακεδονία και ελπίζει να δικαιωθεί .Μου κάνει εντύπωση που δεν αναφέρεται αναλυτικά για ευρήματα αλλά μιλά για το θέμα μόνο ιστορικά . Συμφωνώ ότι το έργο του έχει μπει σε χιλιάδες σπίτια , όπως και στο δικό μου , ο ίδιος όμως όπως αναφέρει δεν έχει τα πολιτικά μέσα ή γνωστούς και σε παλαιότερη υπόδειξή του ( σχετικά με τον τάφο του Περσέα ) το σχετικό υπουργείο τον έγραψε κανονικά .
Θεωρώ άκαιρη την δημοσίευση αυτού του μακροσκελούς άρθρου ( αυτή την εντύπωση μου έδωσε ) και περίμενα κάτι πολύ καλλίτερο .
Πιστεύω ότι η αλύτρωτη επιθυμία και πεποίθησή του είναι τόσο μεγάλη που τον ώθησαν σε αυτή την δημοσίευση .
Παρόλα αυτά τον θαυμάζω πάρα πολύ , τον ακούω , τον διαβάζω .

Unknown είπε...

@vagkalf07
από αυτά που έχω δει δεν είναι κένταυρος σίγουρα. Τα πόδια του είναι απολύτως ανθρώπινα, κοσμημένα μάλιστα με περίτεχνα σανδάλια. Τώρα τι να σου πω; Συνήθως οι κένταυροι έχουν οπλές και τα μπροστινά τους πόδια δεν είναι ανθρώπινα αλλά αλόγου.

Santzos είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη
respect.!Εμείς απλά σε (απολαμβάνουμε)....keep walking.

vagkalf07 είπε...

@ Soyltana..

αφου ειδες αυτο προφανως και οχι κενταυρος..ευχαριστω

Unknown είπε...

@vagkalf07
(κι εγώ όταν ξεκίνησα για κένταυρο πήγαινα πάντως...)

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε όλους,

πρώτα απ'όλα συγχαρητήρια και από εμένα στην Σουλτάνα για την προσπάθεια ανάδειξης των στοιχείων της απεικόνισης και στον Εμπεδότιμο για την ερμηνεία.

Θέλω να πω ότι η γυναικεία μορφή από ότι φαίνεται είναι η Άρτεμις Ταυροπόλος, συνδεδεμένη με διονυσιακές λατρείες, την Ταυρίδα
και τον μύθο της Ιφιγένειας. Ο ρόλος της στην απεικόνιση είναι πολύ πιθανόν να υποδηλώνει την αθανασία και τον ηρωισμό του νεκρού, ότι ακριβώς έγινε και με την Ιφιγένεια, όπου τελευταία στιγμή πριν από την Θυσία την μετέφερε στην Ταυρίδα όπου και την έκανε αθάνατη και ιέρεια.

Αυτός που οργάνωσε τη κατασκευή του μνημείου φαίνεται ότι ήθελε να αφιερώσει τον νεκρό στη Θεά για να εξασφαλίσει την αθανασία του.

Νομίζω ότι η Άρτεμις κρατά πέπλο στο αριστερό της χέρι που ίσως να ξεκινάει και από το δεξί, και το συνδέω με την απεικόνιση της στα νομίσματα που κόπηκαν στην Αμφίπολη Ρωμαίων αυτοκρατόρων, όπου η Άρτεμις Ταυροπόλος ιππεύει ταύρο και υψώνει πέπλο πάνω από το κεφάλι της. Δεν θα είναι καθόλου παράξενο να δούμε την συγκεκριμένη σκηνή σε κάποιο άλλο κομμάτι επιστυλίου στο μέλλον.

Για κάποιο λόγο φαίνεται ότι η απεικόνιση ήταν πάρα πολύ σημαντική για τους Αμφιπολίτες και οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες προσπάθησαν να συνδέσουν την σκηνή ή ίσως κάποιο άγαλμα με την εικόνα τους.

διαβάστε το παρακάτω είναι ενδιαφέρον

http://bit.ly/1w2teOp

Δωδωναίος είπε...

@Ο/Η telbos είπε...
Ο/Η art ant είπε.

Νομίζω πως είστε λίγο σκληροί σε σχέση με τον Καργάκο.

Στο τελευταίο 3τομο βιβλίο που έγραψε για τον Αλέξανδρο, μια χαρά αναφορές στις πηγές έκανε.

Δεν επιμένω, για να μην χαλάσω την ροή του θέματος, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, άποψη μπορούμε να σχηματίσουμε!
Αυτά και χίλια συγνώμη για την εκτός θέματος παρέμβαση!

ΔΕΛΦΙΚΗ είπε...

Δεν έχω λόγια να σας περιγράψω τον θαυμασμό μου από τον Αύγουστο που σας ανακάλυψα.Συγχαρητήρια σε σας και το κοινό σας.
Είναι η πρώτη φορά που κάνω σχόλιο στην σελίδα σας.
Επειδή όλα είναι ένα παζλ και ο καθένας έχει από ένα κομματάκι, θέλω να αναφέρω μία δική μου εμπειρία για την θυσία του ταύρου στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης .
Στο χωριό Αγγίστα του Δήμου Αμφίπολης(10 χιλιόμετρα από την Αμφίπολη), εξακολουθεί να γίνεται θυσία ταύρου του Αιγιαννιού, μάλιστα παραβρέθηκα μία φορά .Μου έλεγε ο συγχωρεμένος Άγγελος Πυρίντσης ο ιστορικός πρόεδρος του χωριού, πολύ γνωστή φυσιογνωμία σε όλη την περιοχή ''Β…. έλα του Αιγιαννιού θα θυσιάσουμε ταύρο" μία φορά το άντεξα ,εκείνο που δεν κατάλαβα είναι πως μάγεψαν το ζώο και δεν έβγαλε άχνα. Έλεγε ο συγχωρεμένος ότι ήταν πανάρχαιο έθιμο που κρατάει μέχρι τις μέρες μας και το έλεγε ακριβώς έτσι "θυσία".Το ζώο το στολίζουν στο κεφάλι, βρίσκεται εκεί καθόλη την διάρκεια της υπαίθριας λειτουργίας και στο τέλος «ο ειδικός», θα έλεγα, κάνει την λειτουργική θυσία. Το ζώο δεν είχε καμμιά ανησυχία και κατέληξε ήρεμα, κυριολεκτικά σαν να το μάγεψαν. Μετά το μαγειρεύουν σε ειδικό χώρο και μοιράζεται στο χωριό και στους παρευρισκόμενους σαν ευλογία (εγώ δεν μπόρεσα να φάω).Στην διάρκεια της τουρκοκρατίας το έθιμο μετονομάστηκε σε κουρμπάνι.Η Αγγίστα είναι επίσης πανάρχαιος τόπος, βρέθηκε εκεί η ρωμαϊκή Villa Rustica και ένας μακεδονικός τάφος λίγο πιο κάτω στο ΣΣ Αγγίστας. Το έθιμο γίνεται για την καρποφορία της γης και οι κάτοικοι είναι πολύ περήφανοι που το τηρούν. Παλιοί συμβολισμοί στην νέα θρησκεία.

art ant είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

Οφείλω, να σε συγχαρώ για το ενδιαφέρον & τον κόπο σου.
Ευχαριστώ & για την απάντηση, την σχετική με τις δυνατότητες του photo-shop.

Χαίρομαι, που φαίνεται να αποκλείονται οι Κένταυροι, όχι γιατί δεν τους συμπαθώ, αντιθέτως, αλλά διότι δεν τους βλέπω.
Ακόμη δεν είμαι σίγουρη, εάν υπάρχουν όλα αυτά, που αναφέρεις πλάι στην ανδρική μορφή, αν & το κενό ανάμεσα σ` αυτόν & τον Ταύρο είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από εκείνο ανάμεσα στην γυναικεία & τον Ταύρο, άρα ...κάτι μπορεί να χωρά εκεί.

Να θυμηθούμε, βεβαίως, πως η εικόνα δεν παρουσιάζεται καθαρή, λόγω της μεγάλης φθοράς. Κρίνω, πως θα δυσκολευτούν πολύ & οι ειδικοί συντηρητές. Ευελπιστώ στα ειδικά μηχανήματα για περισσότερη διαύγεια.

Παρατηρώ, πως από το αρχικό σχέδιο είναι πολλά τα ``χαμένα`` στοιχεία.
Άραγε, το ότι η γυναίκα μοιάζει να φορά ...φουφούλα, είναι ικανοποιητικό;
Εμένα, το γυμνόστηθό της & η ζώνη με παραπέμπουν σε Κρητικής μορφής ένδυμα.
Κάποιος συνομιλητής το είπε παλαιότερα.
Μήπως, λοιπόν, έχει χαθεί το υπόλοιπο του ρούχου, το οποίο δείχνει να ανοίγει (εβαζάρει) πρός τα κάτω, όπως στις γνωστές παραστάσεις της Κυράς των Όφεων, σχετικής με Μητέρα θεά / Φύση / Αρτέμιδα;
Στις εικόνες κατωτέρω θα θυμηθούμε & το μικρό ένδυμα των ανδρών από τα Ταυροκαθάψια & όχι μόνον.

https://www.google.gr/search?q=%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CF%88%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1&client=ubuntu&hs=Zs3&channel=fs&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=yqeEVLeyKIG1OqqggfAI&ved=0CC0QsAQ&biw=1301&bih=673

Παρατηρείστε & την κορυφή της κεφαλής της, με τον πίλο / κωνάριο (ένδειξη θεότητος, αρχιερέως ή μυημένου), πως μοιάζει.

http://psychanaptyxis.blogspot.gr/2010/12/blog-post_21.html

https://www.google.gr/search?q=%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF&client=ubuntu&hs=cPO&channel=fs&biw=1301&bih=673&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=xaWEVPqgF8P4ygPmlIGYDw&ved=0CDIQsAQ

Καλή συνέχεια, σου εύχομαι.

Unknown είπε...

@ΔΕΛΦΙΚΗ
πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε για την Αγγίστα. Ψάχνω αυτή τη στιγμή να βρω βιντεάκι. Το κουρμπάνι πάντως χωρίς ίσως έμφαση στην ίδια τη θυσία, διασώζεται και σε άλλες περιοχές.

Μία ακόμη περίπτωση τελετουργικού που έχει επιβιώσει είναι και τα Μπαμπούγερα στην Καληβρύση Δράμας σαν απομεινάρι της λατρείας του Διόνυσου (βρέθηκε εκεί ιερό του Διονύσου που μάλιστα ανέσκαψε η Κ. Περιστέρη).

@dimitris
Δημήτρη το έψαξα αυτό που λες, μήπως αποτυπώνεται στην παράσταση και μήπως η γυναικεία μορφή ακουμπάει πλάγια σε ταύρο.

Unknown είπε...

@art ant
ευχαριστώ πολύ
(πάντως δεν σχεδίασα τίποτε από το μηδέν, μόνο τόνισα τις γραμμές που ήδη υπάρχουν)

giannis_ είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη
Σε ποιες τελετές αναφέρεσαι όταν λές φέρει ιερή ζώνη;

Unknown είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

Δες λίγο ο τόνος του χρώματος είναι πιο φωτεινός σε αυτή την περιοχή

http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/AG4_zps749a7a3d.jpg

Unknown είπε...

@giannis
μιλάω για τον ιερό κόμβο που εμφανίζεται στα μινωικά χρόνια (βλέπε "παριζιάνα") μπορεί και πιο πριν και διατρέχει την αρχαιότητα ως κόμβος του Ηρακλέους. Επίσης συνδέεται και με τα καβείρια μυστήρια (δες την κόκκινη ζώνη στο ψηφιδωτό της αμφίπολης).
Η κόκκινη ζώνη γενικά συνδέεται με τα Καβείρια.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Σουλτάνα

Κόκκινη ζώνη φορούσαν και στα Εελευσίνια. Το αναφέρει ο Επίκτητος

Unknown είπε...

Ευχαριστώ Εμπεδότιμε. Δεν πήγε το μυαλό μου στα Ελευσίνια

Unknown είπε...

@dimitris makos
Δημήτρη το ψάχνω αυτό που λες. ύφασμα υπάρχει απ' ότι μπορώ να διακρίνω.

giannis_ είπε...

@Σολτανα Κιριβατάκη
Ευχαριστώ, το ξέρω, απλά θέλω να το ακούω και από άλλους... κάποτε ημουν μόνος που μιλούσα για καβείρια, πριν την αποκάλυψη του ψιφηδωτου και τότε είχα γράψει ότι ο λέων ήταν ο θρονισμένος στη μέση του κύκλου!
Δίνεται μεγάλη έμφαση στην ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ των μυστηρείων αυτών και δείχνει τι ήθελε να τονίσει περισσότερο ο δημιουργός σε σχέση με τον νεκρό.
Αυτό που με προβληματίζει είναι αν στα Καβήρεια γινόταν θυσία ταύρου.

Unknown είπε...

@giannis
α... με χρησιμοποίησες λοιπόν... ΟΚ δεν έχω πρόβλημα.
Δεν γνωρίζω για τη θυσία ταύρου στα καβείρια. Μπορεί κανείς να μας διαφωτίσει?

giannis_ είπε...

η απάντηση θεωρώ έχει να κάνει με τις νίκες που στεφανώνουν τρόπαιο.
Δηλαδή άλλο ο μυημένος και άλλος ο λόγος για τον οποίο γίνεται η θυσία!

Unknown είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

δες το καλύτερα στη φωτό που έδωσε το υπουργείο όπου φαίνεται μόνο η γυναικεία μορφή, είναι μεγαλύτερης ανάλυσης

art ant είπε...

@ Dazbaw

Περί της Δρυός
Η βελανιδιά ή βαλανιδιά (επιστ. Δρυς, Quercus) είναι γένος φυτών της οικογένειας των Φηγοειδών (Fagaceae) με 531 αυτοφυή είδη του βόρειου ημισφαίριου της γης [1]. Είναι το κατ΄ εξοχήν δένδρο των Δρυμών.
Φύλλα και βελανίδια (Quercus robur)

Είναι δέντρα ψηλά, αιωνόβια που βρίσκονται είτε σε πεδινές είτε σε ορεινές περιοχές. Ο καρπός της βελανιδιάς είναι το βελανίδι, χρήσιμο για ζωοτροφές και στη βυρσοδεψία. Το ξύλο όλων των ειδών είναι βαρύ, σκληρό και δεν σαπίζει εύκολα. Χρησιμοποιείται στην οικοδομική, ναυπηγική, επιπλοποιία, στην κατασκευή σανίδων, δοκαριών και παρασκευάζονται από αυτό ξυλάνθρακες πολύ καλής ποιότητας.

σημ...το βελανίδι θυμίζει το ΚΩΝΑΡΙΟΝ,
αλλά & ως βαλανίδι (βάλανος) συμβολίζει την Δύναμιν Διός να γονιμοποιεί ΔΙΑ-νοητικά πρωτίστως & βιολογικά, ως ΖΗ-ΝΑΣ = ΖΩΝ ΝΟΥΣ / ΖΩΗς ΝΟΥς.

Ιερά Φυγός του Διός Δωδωναίου
http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2365

Δρυς & Δρυίδες
http://www.radioastra.tv/%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1/%CF%84%CE%B9-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B1%CE%BD/

“Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται” = Όταν κανείς δυστυχήσει όλοι κοιτάζουν να επωφεληθούν από τη δυστυχία του.(Μενάνδρου Γν.Μονόστ.123.)

η Δρυς του Διός, η ομιλούσα, συνδέεται & με το τελευταίο μου σχόλιο, στην προηγούμενη ανάρτηση...
Η ίυγξ, ο λέβης και η μουσική των θεών, όπως & με εκείνην περί της ονομασίας του λόφου...

Να κρατήσουμε, άραγε & το Νο 2, όπου κάστον σημαίνει ξύλο?
Ο πληθυντικός του θα είναι...κάστα = ξύλα.
Σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για την περιοχή η σχέσι με τα ΞΥΛΑ?

schumi44 είπε...

καλοοοοοοοο

Hellorien είπε...

Εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός ότι η γυναικεία μορφή του ψηφιδωτού δεν είναι ημίγυμνη, εν αντιθέσει με την ζωγραφική παράσταση της Περσεφόνης στις Αιγές. Μήπως κάνω λάθος;

Unknown είπε...

@dimitris
δουλεύω σε σχετικά υψηλής ανάλυσης εικόνα, υψηλότερης από του υπουργείου, που βρήκα στο internet.
Ύφασμα υπάρχει και κρέμεται στο δεξί της χέρι ανάμεσα σε εκείνη και τον ταύρο. Γύρω της και στο υψωμένο χέρι δεν μπορώ να διακρίνω κάτι.

Planet είπε...

H φωτό σε μεγαλύτερη αναλυση (αναζήτηση μέσω google, όπως έχει συζητηθεί παλιοτερα):

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/foto_1_1.jpg

http://www.outnow.gr/wp-content/uploads/2014/12/foto_5_0.jpg

Ισως η τελευταία να έχει μεγενθυθεί απο το site, και το σωστό μέγεθος της φωτο με μεγαλύτερη αναλυση να είναι εδώ:

http://www.nationalgeographic.com.es/medio/2014/12/04/anfipolis_1000x958.JPG

Unknown είπε...

@Dimitris
τη βρήκα μάλλον εδώ

http://bit.ly/1G5wnRT

Unknown είπε...

@giannis_
τι εννοείς ότι άλλο το ένα άλλο το άλλο? δεν το πιασα

art ant είπε...

@ Hellorien

η ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ / ΚΟΡΗ δείχνει σχεδόν ...ολόγυμνη. Διαγράφεται, ακόμη & ο αφαλός της.

Ένα ρούχο υποτυπώδες φαίνεται στην περιφέρεια & τυλιγμένο στον αριστερό ώμο.
Τα υπόλοιπα μοιάζουν με ταινίες, κορδέλες κλπ

telbos είπε...

Σχετικά με τη θυσία ταύρου στα Καβύρεια:

Ο Κάρολος Λέμαν, στον οδηγό που εξέδωσε σχετικά με τις ανασκαφές και του Μουσείο της Σαμοθράκης λέει σε ένα σημείο: Στον τρίτο αιώνα πΧ όταν το ιερό ανακαινίστηκε τελείως, το κύριο σκαλοπάτι ξανακόπηκε με τέτοιο τρόπο που μαρτυρεί ότι μεγάλα ζώα εισάγονταν κατά την εποχή εκείνη στο κτίριο . Ίσως οι τότε διαδεδομένες ιεροτελεστίες των Κριοβολίων και των Ταυροβολίων της Μεγάλης Μητέρας (μιας ανατολικής θεότητας που ουσιαστικά δεν διέφερε από τη Σαμοθρακική Αξίερο) να τελούνταν κατά τη διάρκεια της εποπτείας, στους τελευταίους χρόνους της αρχαιότητας. Στις ιεροτελεστίες αυτές ο μυούμενος, ή για λογαριασμό του ο ιερέας, κατέβαινε σε ένα λάκκο – στο χαμηλότερο σημείο του ημικυκλικού αψιδωτού μέρους – και το αίμα των εξιλαστήριων θυμάτων χυνόταν επάνω του από ψηλά, σαν σε ιεροτελεστία βαπτίσματος.

Unknown είπε...

@telbos
καταπληκτικό! Ταυροβόλια λοιπόν.

Unknown είπε...

Αυτός πλησιάζει χεχεχε!

http://www.newsbomb.gr/ellada/politismos/story/528891/themelis-amfipoli-oi-morfes-parapempoyn-stis-nikes-toy-nekroy

Αρης είπε...

παρατηρωντας σε κατασταση μεγεθυνσης,το κεφαλι της μιας θηλυκης φιγουρας μου φερνει στην Αρτεμις και αυτο το χαρακτηριστικο γεισο στο κεφαλι,οπου απεικονιζεται..
http://trekos.files.wordpress.com/2007/09/artemisbust.jpg
Επισης το σιγουρο ειναι οτι εχουμε οπως φαινεται δυο "συμβολικες" παρουσιες,θηλυκου γενους,μαζι με εναν αντρα,ο οποιος οπως φαινεται ειναι και το κεντρικο υπαρκτο προσωπο της παραστασης..κατα τη γνωμη μου αυτο ειναι αποδεικτικο αντρικης ταφης.

Unknown είπε...

@telbos και όσοι ασχολούνται
έχω ένα θέμα με τη γυναικεία μορφή που απεικονίζεται. Στο στέρνο της εμφανίζεται παραμόρφωση και ένας "τρίτος μαστός" κάτω από αυτό που διακρίνεται ως δεξί στήθος. Το έψαξα λίγο και διάβασα αυτό:

Ακόμα και η Αφροδίτη — η Κηρινθία — που ίσως είναι αυτή που παριστάνεται σε περίεργα τρίμαστα γυμνά ειδώλια που βρέθηκαν στις ανασκαφές, φαίνεται να θεωρείται πως ανήκε στους Κάβειρους, τους Μεγάλους Θεούς.

Δεν έχω βρει φωτογραφία όμως αυτών των ειδωλίων.

Dazbaw είπε...

@art ant

για τους Δρυίδες με πρόλαβες :)

από προσωπική μελέτη έχω φτάσει στο συμπέρασμα πως οι πρώτοι δρυΐδες στο κόσμο ήταν Έλληνες και μάλιστα ονομάζονταν Σελλοί { οι ανιπτόποδες }...από τις νύμφες και τις νηρηίδες ξεκίνησαν και τα ξωτικά και οι νεράιδες, αυτό είναι για άλλο θέμα βέβαια :)...

τώρα ψάχνω να βρω αποδεικτικά στοιχεία για τους Σελλούς - Ελλούς της Δωδώνης με τους Βάκχους και τους τζαναμπέτιδες και καραμπέριδες της τουρκοκρατίας...

δεν το προχωράω, γιατί θα μπλέξουμε και θα ξεφύγουμε άσχημα!

Unknown είπε...

σόρυ ξέχασα το λινκ

http://img.pathfinder.gr/clubs/files/61405/28.html

Unknown είπε...

Στα Καβείρια μυστήρια θυσιάζονταν κριός. Όσον αφορά το κουρμπάνι προερχόμενο από το επίθετο κυρτός( λόγω κλίσης του μαχαιριού στην θυσία ) αντιδάνειο του λατινικού curva εν συνεχεία κούρμπα και τελικά κουρμπάνι , είναι σύνηθες έθιμο στην Μακεδονία και ανάλογα με την περιοχή έχουμε κριό , μοσχάρι ή κατσίκι .Στην Δυτική Μακεδονία , σε όλα σχεδόν τα χωριά , έχουμε το έθιμο αυτό .

Unknown είπε...

@Άρης

είναι δέσιμο αυτό στο κεφάλι της με κόμπο μπροστά

giannis_ είπε...

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η συγκεκριμένη θυσία γίνεται από μυημένο, αλλά όχι κατ'ανάγκη στα πλαίσια των καβειρίων στο ναό των μεγάλων θεών στη Σαμοθράκη ή Θήβα αλλά οπουδήποτε για να ευχαριστήσει για τη νίκη για την οποία στεφανώνεται το τρόπαιο, όπου σε τέτοιες περιπτώσεις προκρίνονταν η θυσία ταύρου.

Hellorien είπε...

@art ant

Είχα προσέξει το αραχνοΰφαντο πέπλο της, αλλά και πάλι μου έκανε εντύπωση δεδομένου ότι το γυμνό σώμα δεν ήταν ταμπού για τους αρχαίους έλληνες (κάθε άλλο μάλιστα). Δεν έχει, θα συμφωνήσω, πάντως ιδιαίτερη σημασία.

Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το κείμενο που παραθέσατε για τους δρυίδες και σας ευχαριστώ.

Unknown είπε...

Μπορεί κάποιος να υποδείξει έστω και πρόχειρα που ακριβώς ήταν τοποθετημένα τα επιστύλια αυτά;

giannis_ είπε...

@Σουλτάνα Κ
Εδώ θα σου λυθεί η απορία για την παρθένο και τα σύνεργα που φέρει για τη θυσία
http://www.ime.gr/CHRONOS/04/gr/culture/410rel_rituals_sacrifice.html

Unknown είπε...

Στους κλασσικούς χρόνους βλέπουμε τον Κριό να κατέχει δεσπόζουσα θέση στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου,αφού φοράει το σύμβολο αυτό στο κεφάλι του.Κάτι που καθόλου τυχαίο δεν ήταν,αν αναλογιστεί κάποιος πως πολλά από αυτά που έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν υποδείξεις της μεγάλης ιέρειας των Καβειρίων μυστηρίων,μητέρας του Ολυμπιάδας.

art ant είπε...

Σαμοθράκη:Φως στα Καβείρια Μυστήρια
(αποσπάσματα...)

Τα αρχαιότερα μυστήρια στην αρχαία Ελλάδα, ίσως ήταν τα Κρητομινωικά, τα οποία επηρέασαν τα μετέπειτα Καβείρια, τα Διονυσιακά-Ορφικά, και τα Ελευσίνια...

Οι επιφανέστεροι των Ελλήνων λέγεται ότι είχαν μυηθεί στα Καβείρεια μυστήρια . Κάποιοι εξ αυτών ήταν ο Αγαμέμνων, ο Οδυσσέας αλλά και άλλοι Έλληνες που έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, επίσης σύμφωνα με την μυθολογία ο Ορφέας, ο Ηρακλής ο Ιάσων, οι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης και οι αρχηγοί της Αργοναυτικής εκστρατείας είχαν μυηθεί στα μυστήρια των Καβείρων στην Σαμοθράκη.

Ο Βασιλιάς Φίλιππος ήταν μυημένος στα μυστήρια της Σαμοθράκης, όπου και γνώρισε την Ολυμπιάδα την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ήταν και ιέρεια των Καβείρων. Φυσικά και ...ο Μέγας Αλέξανδρος μυήθηκε στα Καβείρια Μυστήρια, όπως και ο Ηρόδοτος αλλά και ο Πυθαγόρας.,,

Το πιο πιθανό είναι ως Πελασγικής προέλευσης ο πρώτος τους χαρακτήρας κατά την απώτατη αυτή εποχή να ήταν χθόνιος και συνδέονται με τη λατρεία της ...μεγάλης Μητέρας Φύσης και τη ...γονιμότητα της γης, όπως και στα Κρητικά μυστήρια. Η Μεγάλη Μητέρα, η μητέρα γη, λεγόταν Αξίερος. Αργότερα ταυτίστηκε με την Δήμητρα . Η μορφή της, εικονίζονταν στα νομίσματα της Σαμοθράκης ανάμεσα σε δυο λιοντάρια. Μαζί με την Μεγάλη Μητέρα λατρεύονταν και ο σύζυγός της, ο θεός Καδμίλος, που πολλές φορές ταυτίζονταν με τον Ερμή. Είχαν και οι δύο τα ίδια “ιερά” σύμβολα , όπως τον κριό ως “ιερό ζώο” που συμβόλιζε την γονιμοποιό δύναμη και τον αρχηγό ποιμένα, καθώς και το φιδοκέφαλο κηρύκειο του, και τα οποία βρέθηκαν χαραγμένα σε νομίσματα και σε επιγραφές...

Ο Διονυσόδωρος, (συγγραφέας του 3ου αι. π. Χ.) αναφέρει ότι υπήρχαν δυο ζεύγη Καβείρων ο Αξιόκερσος, η Αξίερος, ο Καδμίλος ή Κασμίλος και η Αξιόκερσα, οι οποίοι αργότερα ταυτίστηκαν με τον ...Πλούτωνα, την Δήμητρα, τον ...Ερμή και την ...Περσεφόνη. Σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήσαν παιδιά ή εγγόνια του Ηφαίστου...

Ο μυούμενος οδηγούνταν να καθίσει σε έναν θρόνο, όπου πραγματοποιούνταν σε αυτόν η δοκιμασία και η διδασκαλία. Η τελετή αυτή ονομαζόταν ...“θρονισμός”. Ο Πλούταρχος αναφέρει σχετικά για αυτή την φάση της τελετής,: “Καθάπερ ειώθασιν εν τω καλουμένω θρονισμώ καθίσαντες τους μυουμένους οι τελούντες κύκλω περιχορεύειν”.

Του φορούσαν στο κεφάλι στεφάνι από κλαδί ελιάς και μια ...κόκκινη ταινία στην μέση του, την οποία θα έφερε μαζί του στην υπόλοιπη ζωή του, ενδεικτική της μυήσεώς του...

http://www.faros24.gr/apopsis/samothrakifos-sta-kabiria-mistiria.html

σημ.
Όποιος έχει γνωστούς από τις Πυροβασίες, θα γνωρίζει το ...ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΝΤΙΛΑΚΙ, που φέρουν από την συμμετοχή (μύησή τους) & μετά...

Unknown είπε...

Δείτε το ρούχο της Μενάδας με τον Διόνυσο δεξιά και της Περσεφόνης αριστερά.

http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/Dion_zps92e59735.jpg

telbos είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

στην Ομάδα αποσυμβολισμού στο φβ δες σχετικα μια αναρτηση με το σχέδιο του μηχανικου και αρχαιολόγου Τony Kozelj.
Έκανε ένα σχέδιο όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται. Αναρωτιέται λοιπόν, αν είναι η Αφροδίτη που κατέβηκε από τον τον τράγο, φτάνοντας σε ναό της.
Ως προς τη φτερωτή μορφή, λεει ότι μπορεί να είναι η Νίκη μπροστά στον τρίποδα των Δελφών. Και ας μην παραβλέψουμε το γεγονός πως ασχολείται 40 χρόνια με την αρχαιολογική έρευνα.
Στην ανάγκη, απευθύνσου σε αυτόν.

Βασιλική Σιάπκα είπε...

το επώνυμο Σέλλη υπάρχει στην Κόντσικα.....

Μαρία Γ. είπε...


"Δύο Νίκες οδηγούν ταύρο στη θυσία. Βόρεια πλάκα ΙV, μορφές 10-11 του θωρακίου του ναού της Αθηνάς Νίκης"

" φτερωτές Νίκες που οδηγούν ταύρους στη θυσία ή κρατούν όπλα και στολίζουν νικητήρια τρόπαια με ελληνικό ή περσικό οπλισμό"


http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/o-naos-tis-athinas-nikis/2

onar είπε...

ισως να χορευουν Κορύβαντες...

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:9596_-_Milano_-_Museo_archeologico_-_Patera_di_Parabiago_-_Foto_Giovanni_Dall%27Orto_13_Mar_2012.jpg

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%81%CF%8D%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82

onar είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
art ant είπε...

@ Hellorien
@ Dimitris Makos

http://s1307.photobucket.com/user/Permaloop/media/Amphipoli/Dion_zps92e59735.jpg.html

Στην Μαινάδα βλέπω & μανικάκι στο αριστερό χέρι.
Στην Περσεφόνη μας, αν & φαίνεται κάτι σαν λαιμόκοψη, που μπορεί να είναι & λεπτό κόσμημα, μοιάζει σχεδόν γυμνή.
Το δεξί της χέρι σαν να κρύβει την γύμνια της, εκτός & αν συμβολίζει τον μελλούμενο βιασμό, που φοβάται, ότι επίκειται.

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, η έχουσα ΠΥΡ εΣωτερικό & ΦΩΝΗ & ΦΑΝΟ
ΠΥΡΣΟς + ΦΑΝΟς
ΠΥΡ με έΣω ΦΩΝΗ

το Π= Πυρ, το Ρ= Ρέον, Σ= εΣωτερικά, Ε= Εκτεινόμενο, + το Φ= Φως, του Ν= Νοός κατά Νόμον (εννοείται τον φυσικόν)

ΦΕΡ-ΣΕ-ΦΟΝΗ
ΦΕΡΕΙ ΕΣΩ ΦΩΝΗ + ΦΑΝΟ

η Ψυχή με το εΣωτερικό της ΠΥΡ του ΝΟΟς

ως ΚΟΡΗ ΔΙΟς-ΝΟΟς = ΔΙΑ-ΝΟΙΑς (ΔΑΝΑΗς / DNA)

Όπως & ο ΠΕΡΣΕΥς = ΠΥΡ ΕΣΩ = υιός ΔΑΝΑΗς / ΔΙΑ-ΝΟΙΑς

Το ΠΥΡ αυτό το ΔΙΟΝ / ΘΕΙΟΝ είναι εσωτερικό, ως σπινθήρ κρυμμένος εντός της μήτρας της ΔΗ-ΜΗΤΡΑΣ / ΤΕΡΑΣ / Γαιώδους σώματος του Ανθρώπου.

Όταν ο ΦΑΝΟΣ ανάψει, θα γίνει ΦΑΛΟΣ.
Το Φως του Νοός θα λάμψει ως ΛΟς /ΗΛΙΟς & θσ γονιμοποιήσει Πνευματικά & Ηθικά τον μυηθέντα των Ελληνικών Μυστηρίων, απ` άκρη εις άκρον, είτε αυτά τελούνται στην Κρήτη, είτε στην Ελευσίνα, είτε στην Λήμνο & Σαμοθράκη

πηγή Λεξιλόγιου Κώδικος
http://ramafa.gr/pinakas1.html



hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dazbaw είπε...

@Βασιλική Σιάπκα

καλημέρα πατριώτισσα!!

Σελλός Ελλός και Ελλοπία από τα οποία προήλθε το όνομα Έλληνας...

ο Έλενος ήταν Αιακίδης

art ant είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

Επανέρχομαι σε σχόλιό μου της προηγούμενης αναρτήσεως, να ζητήσω συγγνώμη & να πω, ότι με τελευταία ματιά, από τις συγκριτικές φωτογραφίες, βλέπω κι εγώ ένα ...τεράστιο αγγείο μπροστά από την ανδρική μορφή.

Δεν έχω τον τρόπο να το αναδείξω σχεδιαστικά, αλλά να πω, πως βλέπω το αριστερό χέρι (δεξιά κοιτώντας) του άνδρα να ακουμπά στο χείλος του Πυργώδους αγγείου (τόσο ψηλό δηλ).
Το χρώμα στην φωτογραφία δείχνει ``σέπια`` & στην δική σου φώτο κρύβεται το μισό από την ασπίδα...

http://www.mediafire.com/view/cndd47en7mazkxm/Sigkritiko.png#

Η παρουσία ενός τόσο ογκώδους αγγείου θα δικαιολογούσε την απόσταση του άνδρα από τον Ταύρο.

Ψάχνω να δω, τί είδους αγγεία μπορεί να χρησιμοποιούσαν στις θυσίες.

Για δέστε, σας παρακαλώ...

Πύργος Aνωπόλεως. Aγγείο του ρυθμού Πύργου. Προανακτορική εποχή.
Hράκλειο, Aρχαιολογικό Mουσείο. ΥΠΠΟ/ΤΑΠ.

«ΑΓΙΟΥ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ»: Απλά γραμμικά σχέδια, σε μαύρο, καφετί ή κόκκινο, πάνω σε κίτρινο υπόβαθρο. Ανακαλύφθηκαν στην περιοχή κοντά στη Φαιστό και χρονολογούνται στα 2500 π.Χ.

στο θέμα: ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, από...

http://ellinondiktyo.blogspot.gr/2014/06/blog-post_30.html
&
https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1+%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD+%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82&client=ubuntu&hs=4GS&channel=fs&biw=1301&bih=673&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=w9-EVIO3G4T4UMmZgdgP&ved=0CDsQsAQ#imgdii=_

Unknown είπε...

Εχουμε ενα ταφο-τυμβο-ναο;
Εχουμε περιπου τα ετη κατασκευης του...
Εχουμε παραστασεις με εορτες-τελετες-θυσιες προς τιμην ΗΡΩΑ....

ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ

Οταν πεθανε Ο ΜΕΓΑΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ηρωποιηθηκε αμεσως;

Μηπως ο θρυλος του και τα κατορθωματα του περασαν καποια χρονια ή και αιωνες για να ΗΡΩΠΟΙΗΘΟΥΝ; Με δεδομενο την πολιτικη κατασταση της εποχης του θανατου.....



Εχουμε αλλες παραστασεις σε ψηφιδωτα ή εστω ζωγραφικες παραστασεις που ενα ΑΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ και ειδικα ενος ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ αποδιδονται με ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ μορφη....

Μηπως θα ηταν ΥΒΡΙΣ προς ενα τοσο γενναιο πολεμιστη ακομα και η σκεψη μας οτι του αποδιδεται γυναικεια μορφη;

Καλη συνεχεια.

art ant είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
art ant είπε...

Ο/Η art ant είπε...

@ Katinaki Katina

Δεν έχεις άδικο, νομίζω, μ` αυτή την σκέψη, που καταθέτεις.
Και εγώ ``κλωτσάω`` απ` την αρχή που το άκουσα. Δεν νομίζω, πως μας χρειάζεται αυτός ο συνειρμός, ώστε να καταλήξουμε στο ευκταίο & ποθούμενο, ούτε θεωρώ πως το χρειαζόταν ο κατασκευαστής του μνημείου.

Η Περσεφόνη πάντα συμβολίζει την κάθοδο στον Άδη, ως Ψυχή.
Από την άλλη, κάθε καλλιτέχνης έχει συνήθως έναν συγκεκριμένο τρόπο να αποδίδει τα γυναικεία ή ανδρικά χαρακτηριστικά, λίγο πολύ.
Ίσως γι` αυτό να μοιάζουν λίγο μεταξύ τους η Καρυάτις με την κεφαλή της Σφίγγας.

Όσο για τον Αλέξανδρο, δεν αποδίδεται πάντοτε ολόιδιος. Ίσως αυτό να οφείλεται στην ηλικία που αποτύπωσαν την φυσιογνωμία του, ίσως στο χέρι του καλλιτέχνη, ή & των αντιγραφέων, μιας & λίγα έργα είναι πλέον πρωτότυπα σύγχρονά του.
Το πιο πιθανόν είναι να αποδίδεται καλύτερα στα νομίσματα της εποχής του.

Χα, χα, επίτρεψέ μου & λίγο χιούμορ...
Κοίτα, ποιός μιλάει, ένας άνδρας με ...διπλά γυναικείο ψευδώνυμο, ή μήπως 2 καταφάσεις κάνουν μία αναίρεση;

art ant είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Antilamogio είπε...

@Σουλτάντα και στους σχολιαστές που σε βοήθησαν:

Συγχαρητήρια για την πρωτότυπη σκέψη και τις ατέλειωτες ώρες παρατήρησης και επεξεργασίας! Σας ευχαριστούμε!

@Εμπεδότιμος:
Το Κοινό που έχεις δημιουργήσει είναι πραγματικά εξαιρετικό! Ό,τι καλύτερο σχετικά με την ανασκαφή της Αμφίπολης το διαβάζει κανείς στο μπλογκ αυτό. Να είσαι καλά!

art ant είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Εμπεδότιμε, παρ` όλα όσα είπα πάρα πάνω,
θεωρώ, πως οι συγκεκριμένες προτομές, που έχεις διαλέξει, δίπλα στα δύο θέματα του τύμβου, είναι οι ενδεδειγμένες & γεννούν κάποιους προβληματισμούς, βεβαίως.

Unknown είπε...

Βρε ΣΟΥΛΤΑΝΑ ,κοπελια μου ,οι μεκεδονικες ασπιδες ειχαν 60-70cm διαμετρο.....στην δεδομενη απεικονιση της δινεις διαμετρο πανω απο μετρο χοντρικα.....μου θυμιζουν κατι αφρικανικες διακοσμητικες που πουλανε στα παζαρια οι μεταναστες.
Για σκεψου το παλι

@art ant
Ναι αρσενικος ειμαι δυο μετρα...αν και εχω αρχισει να μαζευω τελευταια απο τα χρονια...

Διοφαντης είπε...

για οσους μπορουν να δουν ομοιοητες στις λεπτομερειες:ο κρατηρας του δερβενιου
http://3.bp.blogspot.com/-z7gjKMF_ch4/Tj0Z5vggD_I/AAAAAAAAHFY/xa4UCphYnSM/s1600/6-8-2011+1-39-11+%25CE%25BC%25CE%25BC.jpg

art ant είπε...

@ Dazbaw
@ Βασιλική Σιάπκα

Το όνομα Ελλάς - Έλλην
(& ...Σελλοί - Έλλη)

Ο Αριστοτέλης 14 λοιπόν αναφέρει ότι οι Έλληνες ονομάζονταν "Γραικοί" πριν από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, ο οποίος συνέβη :
" περί την Ελλάδα την αρχαίαν, αύτη δ' εστίν η περί την Δωδώνη και τον Αχελώο…Ώκουν γαρ οι Σελλοί ενταύθα και οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί νυν δε Έλληνες…"

...Η σύντομη ανάλυση που κάναμε αποδεικνύει πως η ονομασία Έλληνες έχει χρονική αφετηρία, δηλαδή εμφανίζεται από ένα χρονικό σημείο και μετά στον λαό των Ελλήνων, μάλιστα εδραιώνεται σε χώρο που σχετίζεται με τους Μυρμιδόνες και γενικότερα με το βασίλειο του Αχιλλέα .
Πολλοί λοιπόν θεωρούν ως τόπο εμφάνισης του ονόματος "Έλλην", την Δωδώνη, και το φύλο που μετέδωσε την ονομασία είναι ένα μικρό φύλο που ζούσε εκεί, το οποίο ονομαζόταν "Ελλοί" ή Σελλοί. Όταν αυτοί(οι Σελλοί) σταδιακά χάνονται, απέμεινε εκεί, στον χώρο της Δωδώνης, μια μικρή ιερατική ομάδα, που ζούσε με ασκητικούς κανόνες και λάτρευε όπως αναφέρει ο Όμηρος (Π - 233) τον Δία :
" Δία θεέ Πελασγικέ, προστάτη της Δωδώνης, της κακοχείμωνης, που από σένα οι ανιφτόποδες και χαμόκοιτοι "Σελλοί" προφέρουν τα θεία λόγια…"

Ὁ Ὅμηρος παρουσιάζει τὸν ἡγεμόνα τῶν Ἑλλήνων Ἀχιλλέα νὰ προσεύχεται πρὸς τὸν Δωδωναῖο Δία ὡς προγονικὸ Θεό...

‘Ζεῦ ἄνα, Δωδωναῖε, Πελασγικέ, τηλόθι ναίων,
Δωδώνης μεδέων δυσχειμέρου· ἀμφὶ δὲ Σελλοὶ
σοὶ ναίουσ’ ὑποφῆται ἀνιπτόποδες χαμαιεῦναι’ (Π 233-5)”.

Ηρόδοτος, "Ιστορίαι", Β 56:

«...της νυν Ελλάδος, πρότερον δε Πελασγίης καλουμένης»

Διονύσιος Αλλικαρνασσεύς, «Ρωμαϊκή Αρχαιολογία», I 17:

«ην δε και το των Πελασγών γένος ελληνικόν»

Αν στο όνομα δώσουμε την έννοια της βλαστήσεως, πρέπει να το συνδυάσουμε με τη θρησκευτική λατρεία των Πελασγών. Ο Όμηρος τους συνδέει αδιστάκτως με την λατρεία του Δωδωναίου Διός, του «Πελασγικού», η οποία ως ιερό δένδρο είχε την φηγό, την δρυν. Έτσι το όνομα σχετίζεται και με αυτά των Αιμόνων και των Δρυόπων, ως προς δε τον χώρο της Δωδώνης με τους Γραικούς και τους Έλληνες (Ομήρου «Ιλιάς» Π 233-5, Αριστοτέλους «Μετεωρολογικά» 1 352 a).


Άλλες ετυμολογήσεις (βλ. π.χ. Γ. Γεωργαλά, «Ποίοι ήσαν»):

Από το πέλας=κοντινός, γείτων, ο πλησίον.
Από τα πέληος=παληός και άργος=χώρα, δηλ. ο παλαιός κάτοικος.

http://pheidias.antibaro.gr/Hellas_names/Pelasgoi.html

http://omiriki-ereuna.blogspot.gr/p/o.html

Και Κωδικώς...

ΕΛΛΗΝ = ο διπλο-Φωτεινός νους (κάθε φωτεινός νους) / Ηλιακός νους
ο ΔΗΛΑ (= φανερά) ΦΩΤΕΙΝΟς ΝΟΥς

https://enimerwsi2.wordpress.com/2010/04/12/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%83-%CE%B1%CE%BB%CF%86%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%BE%E2%80%8F/

Unknown είπε...

Αν έχει αναφερθεί ήδη ξεχάστε το, το ανεβάζω. Η γυναικεία φιγούρα κρατάει κάτι σαν ξίφος ή τόξο.

http://www.image-share.com/ijpg-2779-248.html

Unknown είπε...

ευχαριστώ όλους σας για τις επισημάνσεις! Βλέπω αυτά που λέτε. Όλα λαμβάνονται υπόψη τώρα που ξαναβλέπω την παράσταση.

Κάποια σημεία που άμεσα θα δουλέψω περισσότερο:

- To δεξί χέρι της γυναικείας μορφής. Είναι προτεταμένο ή κοντά στον κορμό της;
- Το διάστημα ανάμεσα στη γυναικεία μορφή και στον ταύρο. Έχει ύφασμα;
- Η στάση της γυναικείας μορφής. Ακουμπά σε ταύρο?
- Υπάρχει ταύρος πίσω από τον κεντρικό ταύρο στον οποίο και ακουμπά η γυναικεία μορφή?
- Το κόσμημα του λαιμού της. Συνεχίζει σαν ιερή αλυσίδα προς τον ταύρο?

Unknown είπε...

@antilamogio
είναι σημαντικό να λες εσύ μπράβο, ο βασιλιάς της παρατηρητικότητας

@katina katinaki
ευχαριστώ πολύ πρωί πρωί με έβαλες να ψάχνω ασπίδες! Πάντως τη λεγόμενη του "Φιλίππου" στις Αιγές δεν την βλέπω μίντιουμ size...


Α! και μια σοβαρή παράλειψη εκ μέρους μου...
ένα ΜΕΓΑΑΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Κωνσταντίνο για το support, όταν τον ξύπνησα στις 4 το πρωί ψάχνοντας το μέιλ του Εμπεδότιμου στο fb group.

Unknown είπε...

προς όλους :
Το ότι κρατάει κάτι είναι ξεκάθαρο. Στην αρχή νόμιζα ότι είναι λαβή ξίφους αλλά στη προέκτασή του είδα την κούρμπα και για αυτό αναρωτιέμαι αν είναι τόξο.
Υπόθεση A: Νομίζω πως το δεξί χέρι είναι προτεταμένο και κρατάει/ακουμπάει πιθανόν άλλο ζώο.

art ant είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

Καλημέρα,

Το χέρι της γυναίκας πρέπει να είναι ελαφρά λυγισμένο & προτεταμένο προς τον ταύρο.
Δεν φαίνεται, αν κρατά κάτι.

Ταύρος δεύτερος δεν πρέπει να υπάρχει, ούτε θα ήταν λογικό.
Ούτε τρίτος μαστός.
Πιστεύω, πως πρόκειται για τους δύο ιερείς της θυσίας Τους ειδικούς τελετάρχες, ούτε θεότητες, ούτε Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΣ (ο τιμώμενος νεκρός).

Ο άνδρας πρέπει να κρατά το εργαλείο της σφαγής / θυσίας (μαχαίρι ή πέλεκυ).
Το κοιτάει, γιατί ήρθε η ώρα της θυσίας.

Αυτό μπορείς να το βρεις;

Ριψοκινδυνεύω την γνώμη μου & εσύ κρατάς ό,τι σου ταιριάζει.

Καλή φώτιση

art ant είπε...

Μήπως μοιάζει με κάτι σαν ...ντέφι, αυτό στο ανυψωμένο χέρι της γυναίκας;
Στό αριστερό θα κρατούσε το εγχειρίδιο της θυσίας;

Το μυαλό σας δεσμεύεται με εκείνα, που θα κρατούσε η Άρτεμις, ενώ παρακολουθούμε θυσία Ταύρου.
Η παρουσία της θεάς είναι νοερή, διαφορετικά, θα ήταν μεγαλύτερη από τον άνδρα, ή ακόμη & ...ιπτάμενη από πάνω

Η κίνησή της μοιάζει χορευτική / μεθυστική / ναρκωτική

giannis_ είπε...

Από το link που έδωσα πιο πάνω:


Όσον αφορά την τελετή της θυσίας σε γενικές γραμμές ακολουθούσαν την ίδια διαδικασία. Οι μετέχοντες φρόντιζαν να είναι καθαροί και καλοντυμένοι, ενώ στόλιζαν τα κεφάλια τους με στεφάνια. Το ζώο ή τα ζώα που επιλέγονταν έπρεπε να είναι από τα καλύτερα. Μερικές φορές μάλιστα επιχρύσωναν τα κέρατα των ταύρων και τους έδεναν κόκκινες μάλλινες κορδέλες, τους λημνίσκους. Της πομπής ηγείτο μία παρθένος που έφερε στο κεφάλι κάνιστρο με δημητριακά και το μαχαίρι της θυσίας. Κουβαλούσαν επίσης δοχείο με νερό και θυμιατήριο. Η πομπή συνοδευόταν συνήθως από έναν ή περισσότερους μουσικούς, ιδίως αυλητή. Αναμενόταν ότι το ζώο θα πάει μόνο του προς το βωμό, που είτε ήταν ένας μεγάλος σωρός τέφρας, είτε ένα είδος λίθινης τράπεζας. Πολλοί βωμοί στην Αρχαϊκή περίοδο ήταν ακόμα χτιστοί, αλλά αργότερα επικράτησαν οι λαξευτοί σε λίθο ή μάρμαρο. Αφού οι παριστάμενοι σχημάτιζαν έναν κύκλο γύρω από το βωμό, γίνονταν διάφορες ενέργειες που αποτελούσαν το προοίμιο της θυσίας και καλούνταν "άρχεσθαι" και "κατάρχεσθαι". Περιελάμβαναν το πλύσιμο των χεριών, το ράντισμα του ζώου με νερό, και το πέταγμα σπυριών κριθαριού προς το βωμό, την ώρα που ο θύτης απηύθυνε προσευχή προς τον ουρανό.

Dazbaw είπε...

@art ant

συμφωνώ...υπάρχει τεράστιο βάθος στην προϊστορία...

{Ο μύθος λέει ότι ο Αιακός, αγαπημένο τέκνο του Δία απο την κόρη του Ασωπού, την Χελώνη, ήταν ταυτόχρονα και στόχος μίσους απο την ΗΡΑ και τον Φοίβο…

Οι δυό αυτοί Θεοι συμμάχησαν και στείλαν στην Αίγινα χιλιάδες φίδια και Σκορπιούς που σκοτώσαν τους Αιγινήτες…

Ο Αιακός περίλυπος ανέβηκε στον ψηλότερο σημείο της Αιγινας…τότε γνωστό ως Ελλήνιον(σήμερα Προφήτης Ηλίας) και έκλαιγε…

Ο Δίας δεν τον άκουγε…τότε ξεκίνησε να πάει στο αγαπημένο μέρος του Πατέρα του, την Δωδώνη…

Φτάνοντας εκεί συνέχισε να θρηνεί…

Ο Δίας τον λυπήθηκε και του μίλησε, τον ρώτησε τι θέλει… και αυτός του ζήτησε έναν λαό για να τον πάρει και να τον πάει στην Αίγινα…

Ο Δίας έκανε τα μυρμήγια πολεμιστές που είχαν την φωλιά τους στην Ιερά Δρύ…ανθρώπους …τους Μυρμιδόνες… Αυτούς πήρε ο Αιακός και γύρισε πίσω…

Είναι οι ίδιοι Μυρμιδόνες που ακούγοντας χρησμό μετα τα Τρωικά, γύρισαν στην ρίζα τους με επικεφαλή τον Νεοπτόλεμο και ονομάστηκαν Μολοσσοί, δηλαδή …επανερχόμενοι (το ίδιο θέμα λέξης βρίσκεται στις λέξεις ….Αυτομολώ δηλαδή έρχομαι με την θέλησή μου, Μολών…απο το μολών λαβε, δλαδή έλα να τα πάρεις)….Οι ερχόμενοι ήταν οι Μυρμιδόνες…οι Μολοσσοί όπως τους ονόμασαν στα δωρικά οι Χάονες, δηλαδή χθόνιοι, δηλαδή γηγενείς κάτοικοι της Ηπείρου…Απο αυτόν τον Νεοπτόλεμο , τον γιό του Αχιλλέα, κατήγετο η Ολυμπιάς και ο Αλέξανδρος…}

http://www.paraxeno.com/7895/%CE%B7-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%81%CF%84-%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CF%8A-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84/

η ιστοσελίδα είναι παράξενη όντως, όμως οι πληροφορίες είναι καταπληκτικές!

T( είπε...

Στο αρνητικό βλέπουμε σε πολλά σημεία την ύπαρξη μπλε (δλδ απόχρωσης κόκκινου χρώματος στο πρωτότυπο) το οποίο δεν αποδίδεται στην εικόνα με photoshop.
Επίσης, θα αφαιρούσα τον ροζ χρωματισμό ανάμεσα σε άνδρα και ταύρο διότι δεν φαίνεται να υπάρχει λογική και θα μίκραινα την διάμετρο της ασπίδας-δες εδώ: http://s1370.photobucket.com/user/optc/media/foto_1_1elleipsh_zps4999a16d.jpg.html?o=0
όπου έχω σχεδιάσει το τμήμα τής ασπίδας που φαίνεται στο επιστύλιο

Unknown είπε...

@ T
τα χρώματα που έχουν μπει δεν ανταποκρίνονται στα original χρώματα της παράστασης. Υπάρχουν εκεί μονο για να υποδεικνύουν την περιοχή ενδιαφέροντος.

Δωδωναίος είπε...

@Dazbaw
@art ant

Στούς πρόποδες του Τόμαρου, και στα ΝΔ της κοιλάδας της Δωδώνης (2 χιλόμετρα περίπου από τον αρχαιολογικό χώρο) υπάρχουν τα τοπονύμια Σελλιά και Μυρμίγκω ή Μυρμίγκι, εντελώς πληροφοριακά, μια και είμαι από την περιοχή.

Unknown είπε...

@T
για την ασπίδα που λες βλέπω το αρνητικό, θα το κοιτάξω.

giannis_ είπε...

@Σουλτανα Κοριβατακη
Αν ξεχάσεις για λίγο την ιδέα της ασπίδας και αποχρωματίσεις το σημείο και μετά δεις τις γραμμές που έχεις χαράξει, οι οποίες προεκτείνονται έως κάτω, ανάμεσα στα πίσω πόδια του ταύρου θα διαπιστώσεις την ύπαρξη βράχου-βωμού όμοιου με αυτό
http://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Samothraki_rock_altar.jpg στη Σαμοθράκη

Dazbaw είπε...

@Δωδωναίος

τα τοπωνύμια έχουν να κάνουν με παραδόσεις 100%...αρκεί να ξέρουμε τις παραδόσεις για να καταλαβαίνουμε και τα τοπωνύμια...έχω συναντήσει χωριά με θέμα τους Σελλούς από τα Γιάννενα έως την Λακωνία!!

@όλους

μελετάω λίγο την καταγωγή του Πτολεμαίου, διότι δεν είναι ξεκάθαρη...από ότι κατάλαβα όλοι υποθέσεις κάνουν { και οι αρχαίοι}...

α) φαίνεται πως ο πατέρας του Πτολεμαίου δεν είναι γνωστός...β) υποτίθεται γεννήθηκε στην δυτική Μακεδονία.. γ) η Πτολεμαΐδα μάλλον έχει να κάνει με την καταγωγή του...δ) μήπως και ο Νεοπτόλεμαιος, ο Αιακίδης [ο γιος του Αχιλλέα ], έχει να κάνει με την καταγωγή του;

T( είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη
ΟΚ, καταλαβαίνω την λογική. Πληροφοριακά, για την απεικόνιση του περιγράμματος τής ασπίδας με την απιτούμενη προοπτική χρησιμοποίησα autocad και γι' αυτό οι διαστάσεις που προέκειψαν είναι αρκετά σωστές...πιστεύω.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dazbaw είπε...

Στον μύθο των Μυρμιδόνων παρατηρούμε την περιγραφή ενός λαού να επιστρέφει στην ρίζα του δένδρου από την οποία προήλθε...μήπως από εδώ πηγάζει και η έκφραση ¨¨επιστροφή στις ρίζες μου¨¨;

*Νεοπτόλεμος ήθελα να γράψω κι όχι Νεοπτολεμαίος...

Unknown είπε...


@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά!!!! Και για όλες τις επεξηγήσεις που μας διδάσκουν την ιστορία μας!!! Ευχαριστώ και εσένα και τον Εμπεδότιμο και όλους τους σχολιαστές!!!

@ Planet
Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντησή μου, πολλές οι υποχρεώσεις από εδώ και εμπρός... Δεν θα διαφωνήσω σε σχέση με την Κύρου ανάβαση (δεν την έχω διαβάσει), μου φαίνεται λογικό να ρωτούν ντόπιους για να πορευθούν προς τα εκεί, αφού γνωρίζουν καλύτερα την τοπική τοπογραφία. Άραγε έκαναν το ίδιο και στην επιστροφή?

Για μια πιο συνολική άποψη του θέματος, και για να υποστηρίξω την θέση ότι στην εποχή Μ Αλεξάνδρου είχαν πολύ καλές γνώσεις προσανατολισμού, χαρτογραφίας και γεωγραφίας σε πολύ μακρινές αποστάσεις, και συνεπώς θα μπορούσε το μνημείο να έχει ευθυγράμμιση με τοποθεσίες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, παραθέτω τα παρακάτω:

Για το επίπεδο γνώσεων των αρχαίων στο σχετικό θέμα και σε άλλα: Συνολικά φιλόσοφοι και γνώσεις (αρχή έως εποχή Μ Αλεξάνδρου)
http://sfak.org/page/%CE%97%20%CE%91%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1%20%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/353

Αστρονομία και γεωγραφία: Πολλά και ενδιαφέροντα για τους αρχαίους Έλληνες (από διαδυκτιακή πύλη για φοιτητές της φιλοσοφικής)
http://www.pneuma.gr/astroha.htm

Από Ίδρυμα Ευγενίδου, σε σχέση με την αστρονομία - γεωγραφία. Στην 3η παράγραφο αναφέρει τον Ίππαρχος(190-120πχ) πήρε γνώσεις από αρχαίους Βαβυλώνιους (με τους οποίους ήρθε σε επαφή πριν, ο Μ Αλέξανδρος). Στην 4η παράγραφο αναφέρετε στις γνώσεις του Μινωικού πολιτισμού.
http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=1182&cnode=28

Το Μινωικό ναυτικό. Οι γνώσεις προϋπήρχαν, ο Νέαρχος ναύαρχος του Μ Αλεξάνδρου είχε καταγωγή από την Κρήτη. Οι επιρροές των γνώσεών τους σε άλλους πολιτισμούς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
http://www.livepedia.gr/content-providers/periskopio/naytiki_istoria/3999minoik.pdf

Τοπογραφία στο βάθος των αιώνων από Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράγραφος 'Στο βάθος των αιώνων' και 'Κλασσική και Ελληνιστική περίοδος' (σημείωση: οι γνώσεις προϋπήρχαν)
http://gserver.civil.auth.gr/glab/indexgr-research-ektesi.htm#b2

Βέλος: Οι φωτογραφίες είναι επίσημες και μοναδικές, καθότι είναι στην διάρκεια της ανασκαφής και αφού αυτή προχώρησε δεν μπορούν να τις 'διορθώσουν' και να βγάλουν άλλες. Οι φωτογραφίες αυτές θα χρησιμοποιούνται από όσους αναφέρονται στο μέλλον στο μνημείο. Σε τόσο σημαντικές φωτογραφίες, αποκλείω την πιθανότητα λάθους.

@ oryktosploutos
Ευχαριστώ για τα link με τους χάρτες.
Δεν γνωρίζω την όψη του ουρανού το 323πχ, ούτε τη θέση του μαγνητικού βορά. Όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο τάφος έχει και αστρολογικό προσανατολισμό.

Unknown είπε...

Καλησπέρα,

δεν ξέρω αν διαβάσατε το λίνκ με τα νομίσματα της Άρτεμις Ταυροπόλου που κόπηκαν στην Αμφίπολη την εποχή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων το ξαναματαπαραθέτω :)

http://bit.ly/1w2teOp

γιατί υπάρχει μία ίσως σημαντική λεπτομέρεια. Η συγκεκριμένη απεικόνιση της Άρτεμις Ταυροπόλου όπου ιππεύει έναν ταύρο και σηκώνει ψηλά πάνω από το κεφάλι της ένα πέπλο, υπήρχε σε νομίσματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων που κόπηκαν στην Αμφίπολη από την εποχή της εισβολής των Ρωμαίων στην Μακεδονία έως και την εποχή του αυτοκράτορα Κόμμοδου.
Η συγκεκριμένη απεικόνιση υπήρχε κάπου στην Αμφίπολη είτε σαν άγαλμα είτε σαν ζωγραφική και ήταν πολύ σημαντική για τους Αμφιπολίτες γιατί την χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες για να θεοποιήσουν την δημόσια εικόνα τους.
Ξαφνικά από τη βασιλεία του Σεπτίμιου Σέβηρου 2ος-3ος αιώνας μ.χ. και μετά, η απεικόνιση έχει εξαφανιστεί από τα Ρωμαϊκά νομίσματα και ενώ ήταν πολύ διάσημη στην Αμφίπολη δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά.

Ένα συμπέρασμα μπορώ να βγάλω.Κάτι σημαντικό συνέβη την περίοδο του Σεπτίμιου Σέβηρου και οι Αμφιπολίτες έχασαν την επαφή με τον χώρο όπου υπήρχε η εικόνα της Άρτεμις Ταυροπόλου.

Κρατήστε το αυτό, ίσως το βρούμε μπροστά μας.

alex είπε...

Μπράβο κ πάλι makos θαυμάζω την άνεση με την οποία χρησιμοποιείς τα κείμενα,
ψάχνω κι εγώ την ίδια θεματολογία σε αγγεία, νομίσματα κα της εποχής αυτής. Η ενέργεια αυτή με πηγαίνει κ στην Μεγάλη Ελλάδα κ δεν καταλαβαίνω..
Κ πάλι μπράβο για την αποκωδικοποίηση!

Planet είπε...

Πολύ ενδιαφέρον Δημήτρη!

@Poly Katri: Μην ζητάς συγγνώμη. Δεν σου έβαλε κανεις διορία για να δώσεις απαντηση :-) Αν θες, προφανως δε μου δινεις καν απαντηση. Θα διαβάσω πάντως αυτά που έδωσες με την πρώτη ευκαιρία.

Με το βέλος, και εγώ θεωρώ πως ο προσανατολισμος δεν ειναι τυχαίος, αλλα με τα λιγα που ξέρω δε μπορώ να αποκλεισω και το λάθος (προς το παρον)

Planet είπε...

Δημήτρη, μηπως έχεις ψάξει αν υπάρχουν και άλλες παραστάσεις απο Αμφίπολη που "εξαφανιζονται" την ίδια εποχή (και ίσως τις έχουμε συναντήσει στον τάφο);

Unknown είπε...

@Alex ευχαριστώ,

ακόμη ψάχνω νομίσματα για να είμαι σίγουρος, έχω βρει νόμισμα του Κόμμοδου με την συγκεκριμένη παράσταση, τίποτα από Σέβηρο, Καρακάλλα και έπειτα.

Unknown είπε...

@Planet όχι δεν έχει πέσει κάτι άλλο στην αντίληψη μου.

τα συγκεκριμένα νομίσματα έβγαιναν μόνο από την Αμφίπολη και κυκλοφορούσαν σε όλη την Μακεδονία και από όπου περνούσε η Via Egnatia

vagkalf07 είπε...

Προς ενημερωση........


http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=203723

vel είπε...

Δεν θυμάμαι αν έχει μπει ξανα...
Για νομίσματα της περιοχής καλή λίστα με αρκετές φωτογραφίες εδώ:
http://wildwinds.com/moushmov/amphipolis.html

Unknown είπε...

Προσπαθούσα να αιτιολογήσω την άποψη, γιατί μπορεί να μεταφέρθηκε το σώμα του Αλέξανδρου από την Αλεξάνδρεια στην Αμφίπολη, λογικά για τους Ρωμαίους η κατοχή ενός τέτοιου ισχυρού συμβόλου στην Αλεξάνδρεια ήταν άχρηστη,

στη Μακεδονία όμως;

και πέφτω πάνω σε αυτό:

http://bit.ly/1w6IJow
http://bit.ly/1qklqs1

στρατολόγηση της πρώτης λεγεώνας ονόματι PARTHICA, και ίσως και τις λεγεώνες PARTHICA II, III στην Μακεδονία και Θράκη, από τον Σεπτίμιο Σέβηρο, με σκοπό όπως το λέει και το όνομα, την εκστρατεία εναντίον των Πάρθων στην Ασία.

Να λοιπόν μία χρήση της επιρροής του σώματος του Αλέξανδρου πάνω στους Μακεδόνες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

art ant είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Φίλτατε, οικοδεσπότα,
Και πάλι, ΕΥΓΕ, για τον υποδειγματικό χώρο, που θεμελίωσες, όπου η ΈΡΕΥΝΑ σφύζει από ζωντάνια & κινητικότητα.
Εδώ, το ``τίς αγορεύειν βούλεται`` αποκτά ΝΟΗΜΑ & ΟΥΣΙΑ.

Οι συμμετέχοντες (ο καθένας στον τομέα που διάλεξε) εργάζονται ακατάπαυστα, νυχθημερόν, σαν τα ...Μυρμήγκια / Μυρμιδόνες, προκειμένου να προσκομίσουν τα προς το ...ΕΥ ΖΕΙΝ.


@ Dazbaw &
@ Δωδωναίος,

Χτυπήσατε στο ευαίσθητο σημείο μου, που τόσο καιρό δεν είχα αναφέρει.
Η μητέρα του πατέρα μου γεννήθηκε στην Αίγινα & λεγόταν ...Άρτεμις, όνομα τόσο κοινό στην Αίγινα, όσο & το Νεκτάριος/Νεκταρία, σήμερα. Το όνομά της, βέβαια, είναι & δικό μου.


Ο Ναός του Ελλάνιου Δία

Στην κορυφή του Ελλάνιου Όρους βρίσκεται το Εκκλησάκι της Ανάληψης. Εκεί, στη σημερινή θέση Σφυρίχτρες, σώζεται τοίχος των Ελληνιστικών χρόνων και δίπλα του μια πέτρινη σκάλα.
Στον επίπεδο χώρο που βρίσκεται στο πάνω μέρος της υπήρχε το ιερό του Ελλάνιου Δία. Η κορυφή αυτή θεωρείτο ως ιερή κορυφή της Αρχαίας Αίγινας, αφού συνδεόταν με την μυθική παράκληση του Αιακού προς τον Δία. Διακρίνονται τα θεμέλια ενός μεγάλου οικοδομήματος και οι βάσεις τριών κιονοστοιχιών. Πιο ψηλά, ανάμεσα στα βράχια, υπήρχαν δύο δεξαμενές νερού.

Η θέα από την κορυφή του Ελλάνιου Όρους προς τον Σαρωνικό είναι εξαιρετική. Η περιοχή του όρους περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 500 ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ιστορικές περιοχές και προστατεύεται με νόμο του ελληνικού κράτους. Η πρόσβαση στην κορυφή αυτή γίνεται από το αρχαίο δυσπρόσιτο ανηφορικό μονοπάτι. Στην βόρεια πλευρά του βουνού βρίσκεται ο ναός των Ταξιαρχών και στους πρόποδες ο οικισμός της Παχείας Ράχης, πάνω από τον Μαραθώνα.

http://arcadia.ceid.upatras.gr/pausanias/place.php?id=99

- Σήμερα, όλοι οι ντόπιοι, όταν αναφέρονται στο βουνό τους, το λένε ...Όρος.
Η ονομασία Ελλάνιο όρος & Ελλάνιος Δίας πάει πολύ παλιά έως την Αιολική διάλεκτο, τότε που & η θεά Αθηνά ωνομάζετο -Αθάνα, ή η Δήμητρα -Δαμάτερ.

Τα άφωνα, κατ` αρχήν, ...συμφωνούσαν με το Α, για να δομήσουν την Λέξιν (πρωτοκωδικώς) σε συμ-φωνία.
Σιγά σιγά, όπως κατερχόμαστε στο Αλφάβητο με τα 7 φωνήεντα, 7 χρώματα της Ίριδος, 7 νότες μουσικής (Μούσες Απόλλωνος), έπαιρναν το εκάστοτε απαραίτητο φωνήεν, προκειμένου να αποδώσουν στην δομούμενη νέα λέξιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Με την παρατήρηση & αυτού του φαινομένου απεκαλύφθη ο Λεξιλόγιος Κώδιξ του ΈΛΛΗΝΟΣ ΛΟΓΟΥ.

http://ramafa.gr/pinakas2.html


Εκείνο που έχει αξία είναι η διαπίστωση, πως ΟΛΟΙ οι Έλληνες προερχόμαστε από ΜΙΑ κοινή μήτρα / ρίζα & είμαστε μια μεγάλη οικογένεια με κοινούς προγόνους.

Η επίσκεψξς των ΟΝΟΜΑΤΩΝ, όπου...

ΟΝΟΜΑ με πρωτοκωδ. (Δ)Α ΝΑ ΜΑ, σημαίνει την ΔΥΝΑΜΗ, την ΔΙΝΗ στην ΜΑ = ορατή φύση, τον Δυναμικό Νου & ΝΟΜΟ...

Κάθε όνομα, λοιπόν, φέρει Δύναμη, έχει Δίνη & είναι δομημένο κατά τον ένα & μοναδικό ΝΟΜΟ της Φύσεως, με Νουν.
Γι` αυτό οι πρόγονοί μας διαλέγαν με πολλή σκέψη το όνομα, που θα δίναν στα παιδιά τους.
Και εμείς, σήμερα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ολόκληρο το Όνομα, που μας εδόθη & να μην πετάμε στα ...σκουπίδια τμήμα του, γιατί είναι σαν να χάνουμε οικειοθελώς, μέρος της Δύναμής μας.

Καλή Δύναμη σε όλους για την συνέχεια του ...Μυρμιδώνιου Έργου.

Unknown είπε...

Στη θεματολογία που λέγαμε βρήκα τα παρακάτω ενδιαφέροντα:
http://www.britishmuseum.org/research/collection_online/collection_object_details/collection_image_gallery.aspx?partid=1&assetid=283162&objectid=461380

http://www.dijitalimaj.com/alamyDetail.aspx?img=%7BFFAA1C03-803E-41BD-BEDF-56FC56D80522%7D

http://www.classics.upenn.edu/myth/php/tools/dictionary.php?method=did&regexp=1995&setcard=0&link=0&media=0

http://books.google.gr/books?id=7lvzTTZG9KAC&pg=PA49&lpg=PA49&dq=bull+sacrifice+pottery+-knossos+-minoan&source=bl&ots=OiJJnN8pJS&sig=qHR4NzLlNZn2T87tvW2Lz3kZuLc&hl=el&sa=X&ei=0dGFVNvXDIfpywOwuICADw&ved=0CD8Q6AEwCA#v=onepage&q=bull%20sacrifice%20pottery%20-knossos%20-minoan&f=false

Αν έχετε χρόνο επιμείνετε στο τελευταίο όπου περιγράφεται μια αντίστοιχη θυσία και η γυναίκα φοράει πέπλο ο δε άντρας κρατάει χαλινάρι (@σουλτάνα..) και ο ταύρος? Είναι εστεμμένος!!

Unknown είπε...

ani T = alex

Δημήτρης είπε...

Αλήθεια ή όχι ,σημερινό απογευματινό άρθρο του amfipolinews , με βάση δικές τους πληροφορίες και όχι αντιγραφή από άλλους .

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/12/blog-post_776.html

υπάρχουν αναφέρει πληροφορίες για 2 εισόδους με βάση την καινούργια διασκόπιση ,αλλά δίνει ουσιαστικά πληροφορίες μόνο για τη μία , αυτή που πιθανολογούσαμε και εδώ .

telbos είπε...

@ dimitris makos

Πολύ σημαντική η παρατήρησή σου. Την περίοδο αυτή, φαίνεται πως κάτι μαγειρεύεται από τους ρωμαίους αυτοκράτορες, με αποκορύφωμα το 212 μ.Χ. Τότε ο αυτοκράτορας Καρακάλλας εκδίδει διάταγμα με το οποίο όλοι οι ελεύθεροι κάτοικοι της αυτοκρατορίας θεωρούνται Ρωμαίοι πολίτες. Όμως η αλλαγή αυτή δεν είναι και τόσο αθώα, ούτε τυχαία. Είχε αρχίσει ήδη να μοιάζει επικίνδυνος ο χαρακτηρισμός "Έλληνας" για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, αφού όλες οι συναλλαγές γινόταν στα ελληνικά, και ουσιαστικά η επίσημη γλώσσα, κυρίως στην ανατολή ήταν τα ελληνικά. Ο όρος "Έλληνας" εξέφραζε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και σκέψης, και αν κάποιος ήθελε να κάνει αλλαγές πολιτικές, το πρώτο που έπρεπε να κάνει ήταν να το αλλάξει.
Πρέπει να έχουμε κατά νου πως το πρότυπο των αυτοκρατόρων, μέχρι και του Ιουστινιανού ήταν ο Μ. Αλέξανδρος.
Έτσι, καθόλου απίθανο ο Καρακάλλας να ήθελε -αφού πιστευε πως ήταν μετεμψύχωση του ΑΛέξανδρου- να κάνει αλλαγές, μιμούμενος τον Αλεξανδρο.

Δημήτρης είπε...

& Kairis
Γνωρίζεις τίποτε σχετικό με το δημοσίευμα του amfipolinews ? αν αληθεύει ,όλο και κάτι θα έχει φθάσει και στα δικά σου αυτιά ...

telbos είπε...

@Δημήτρης

μία βροχερή ημέρα του Φεβρουαρίου, είχα πάει στο σηεμίο του τύμβου, και έκανα έναν περίπατο τριγύρω. Δεν υπήρχε κανείς τότε, αφού ήταν ανοιχτός ο χώρος. Μόνο κάποιοι μηχανικοί ήταν που παρεπιπτόντως ήρθαν λίγα λεπτα αφού έφτασα κι εγώ.
Λοιπόν, το σημείο για το οποίο μιλάει το αμφίπολη-νιους δεν ξέρω κατά πόσο κρύβει μια ακόμη είσοδο, όμως έχει δύο εμφανείς ακρόλιθους, ή κάτι που μοιάζει τέλος πάντων με γωνία τοίχου, και προεξέχουν από τον υπόλοιπο τύμβο. Κρίμα που δεν μπορώ να ανεβάσω και φωτογραφία, που είχα τότε τραβήξει και το μαρτυρεί.

Παύλος είπε...

Telbos
Ο Αυγουστος Καισαρ Μαρκος Αυρηλιος Αντωνινος Καρακαλλας για να βρει χρηματα πουλησε τη ρωμαικη υπηκοοτητα σε οποιον μπορουσε να πληρωσει λιγα δηναρια.

Unknown είπε...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ! Δεν έχω να πω τίποτα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

http://bit.ly/1yImSWK

και
http://bit.ly/1wqNOve

art ant είπε...

@ Ani T &
@ Dimitris Makos

Πολύ χρήσιμα τα στοιχεία, που φέρατε.
Νομίζω, θα τα εκτιμήσει & εκμεταλλευτεί δεόντως & η Σουλτάνα, που τα παρακολουθεί όλα, όσο & ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ θα τα λάβει υπ` όψιν για νέες εμπνεύσεις...

alex είπε...

Soultana μου φαίνεται πως βλέπω και το χαλινάρι που έλεγα παραπάνω! Εκπληκτικό ! Συγχαρητήρια!

Unknown είπε...

@alex
ναι υπάρχει το χαλινάρι και όχι μόνο

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Πρωτα θελω να δωσω συγχαρητηρια στην Κατ αρχην θελω να συγχαρω την κυρια Κιριβατακη για την υπεροχη δουλεια της.
Ειναι οτι καλυτερο εχω δει στο διαδικτυο σχετικα με αυτες τις παραστασεις. Χιλια μπραβο!

Κατα δευτερον θελω να βαλω ενα προβληματισμο στα λαγωνικα του φορουμ και ειδικα σε οσους φημιζονται για την παρατηρητικοτητα τους.

Θα ξεκινησω με το αγαπημενο μου σκιτσο του Λεφαντζη στις 21-9-2014 που τοσο το εχουμε συζητησει. Οπως βλεπετε (και ισως εχετε διαβασει και αλλου) η πορτα που οδηγει στο τριτο ταφικο θαλαμο ειναι ΕΚΚΕΝΤΡΗ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ. Η αποσταση του ΔΥΤΙΚΟΥ τοιχου του ταφου απο την ΔΥΤΙΚΗ πλευρα της πορτας ειναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ενα μετρο , οπως μαρτυρα και η πλακα της ψευδοροφης που βρεθηκε δυτικα.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ!

Παμε τωρα στις φωτο του υπουργειου στις 21-10 -2014 απο τον ΤΡΙΤΟ ΤΑΦΙΚΟ θαλαμο. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟ Νο 2 , που δειχει κομματι πορτας ΠΕΣΜΕΝΟ στο ορυγμα.

Η φωτο εχει τραβηχτει ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ με κατευθυνση ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΑΛΑΜΟ.
Φαινονται,πανω αριστερα, ΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ και η ΔΥΤΙΚΗ πλευρα της πορτας .

Κοιταξτε τωρα προσεκτικα ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟ!

ΕΡΩΤΗΜΑ. Ποιος ειναι αυτος ο τοιχος;;
Μην βιαστητε να πειτε οτι ειναι Ο ΔΥΤΙΚΟΣ τοιχος του ταφου, γιατι αυτος -οπως ειπαμε- βρισκεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΜΑΚΡΙΑ απο την δυτικη πλευρα του θυρωματος.

Ομως αυτος ο τοιχος δειχνει ΣΧΕΔΟΝ ΝΑ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΟΡΘΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ!!

Ερωτημα . ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΑΡΣΙΟΣ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΘΑΛΑΜΟ που τον χωριζει σε ΔΥΟ ΜΕΡΗ;;;;

Θα ακουσω με ενδιαφερον την δικη σας ερμηνεια.

Unknown είπε...

@ Ani T

Αυτό που ανέβασες και είναι εδώ

http://books.google.gr/books?id=7lvzTTZG9KAC&pg=PA49&lpg=PA49&dq=bull+sacrifice+pottery+-knossos+-minoan&source=bl&ots=OiJJnN8pJS&sig=qHR4NzLlNZn2T87tvW2Lz3kZuLc&hl=el&sa=X&ei=0dGFVNvXDIfpywOwuICADw&ved=0CD8Q6AEwCA#v=onepage&q=bull%20sacrifice%20pottery%20-knossos%20-minoan&f=false

έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτό που βλέπω συνεχίζοντας την επεξεργασία.

alex είπε...

Yes! Ani T= alex ο δεύτερος λογαριασμός !

Unknown είπε...

Περιγράφω λίγο το εύρημα, η ανδρική μορφή φορά λεοντή. στο αριστερό χέρι διακρίνεται το πόδι του λιονταριού που ακουμπά επάνω στο χέρι του. αποκαλύπτεται επίσης και χαλινάρι (φαρδιά λωρίδα) που μάλλον κρατά με το ίδιο χέρι

@alex
ιδίως εκείνο το σημείο που λέει για τη γυνακεία μορφή "a fringed scarf tucked into the belt" νομίζω πως έτσι είναι και στη δική μας εικόνα

art ant είπε...

@ όλους

Πλήρης έγχρωμη αναπαράσταση της «Πύλης των Καρυατίδων» στον Τύμβο της Αμφίπολης - (Β΄)

http://peritexnisologos.blogspot.gr/2014/12/blog-post_7.html#more

Η νέα ανάρτηση του Γερ. Γερολυμάτου, με πολύ εύστοχο συνοδευτικό κείμενο.
Αξίζει, να το δείτε.

alex είπε...

Υποθέτω πως καλλιτέχνες της εποχής που είχαν δει το μνημείο, αποτύπωσαν το θέμα σε αγγεία και αλλού. ´Ομως μεγάλα μουσεία δεν έχουν χρονολόγηση στα εκθέματα τους. Επίσης μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως πάρα πολλοί ξένοι μελετητές ασχολούνται με αρχαία Ελλάδα σε βαθμό που δεν το περίμενα, εν αντιθέσει με τα ελληνικα uploads που θα τα έλεγα περιορισμένα..

hylap-vn είπε...

Ο/Η telbos είπε...


μία βροχερή ημέρα του Φεβρουαρίου, είχα πάει στο σηεμίο του τύμβου, και έκανα έναν περίπατο τριγύρω. Δεν υπήρχε κανείς τότε, αφού ήταν ανοιχτός ο χώρος. Μόνο κάποιοι μηχανικοί ήταν που παρεπιπτόντως ήρθαν λίγα λεπτα αφού έφτασα κι εγώ.
Λοιπόν, το σημείο για το οποίο μιλάει το αμφίπολη-νιους δεν ξέρω κατά πόσο κρύβει μια ακόμη είσοδο, όμως έχει δύο εμφανείς ακρόλιθους, ή κάτι που μοιάζει τέλος πάντων με γωνία τοίχου, και προεξέχουν από τον υπόλοιπο τύμβο. Κρίμα που δεν μπορώ να ανεβάσω και φωτογραφία, που είχα τότε τραβήξει και το μαρτυρεί.
8 Δεκεμβρίου 2014 - 8:17 μ.μ.


Και τι σε εμποδίζει δηλαδή να ανεβάσεις την φωτογραφία σου?

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Aποριων συνεχεια
Γιατι σε ενα ταφο που κατασκευαστηκε απο μεσα προς τα εξω, ο αρχιτεκτονας δεν εβαλε το θυρωμα στη μεση του τριτου διαφραγματικου τοιχου, αλλα προς τα ανατολικα;;

Διακρινουμε τις εξης περιπτωσεις

1. Ο αρχιτεκτονας ηταν μ@λ@κ@ς !!!

2. Δεν ειχε μαζι του το μετρο. Εκεινη τη μερα το ξεχασε σπιτι του.

3. πολεοδομικοι κανονες του 330 πχ

4 Ηθελε να ΑΦΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΩΡΟ στο αριστερο τμημα του τριτου θαλαμου για να χωρεσει ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ και μετατοπισε την πορτα δεξιοτερα.

Εεεεελα ! Λετε;;;

(περιπτωση 5. Τιποτε απο αυτα δεν συμβαινει, η πορτα ειναι ακριβως στη μεση, απλως ο Λεφαντζης ηταν μεθυσμενος)
Ας τη βαλουμε κι αυτη την περιπτωση,τα παντα γινονται σημερα!

hylap-vn είπε...

@PM

Εδώ μέσα δεν έχει συζητηθεί αυτό το θέμα που λες περί εκκεντρότηατς και καθότι δεν διαβάζω "αλλού" δεν το ξέρω το θέμα.
Πάντως το άλλο σχέδιο του Λεφαντζή που δείχνει τον κιβωτιόσχημο τάφο δεν δείχνει καμία εκκεντρότητα (τουλάχιστον όχι τόσο έντονη όσο αυτή του πρώτου σχεδίου που ανέφερες).

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@hylap-vn

Σωστα, εσυ ποιο απο τα δυο σχεδια πιστευεις:

Unknown είπε...

Σχετικά με τα Καβείρια μυστήρια.
Οι μυημένοι κατατάσσονταν σε δύο βαθμούς: στους «μύστες» και στους «επόπτες», ενώ κυρίαρχη μορφή ήταν η «Μεγάλη Μητέρα» που ονομαζόταν Αξίερος και ταυτιζόταν με τη Δήμητρα και σύζυγός της φερόταν ο Καδμήλος ή Κάσμιλος που ταυτιζόταν με τον Ερμή.

Κατά τη μύηση έβαζαν τον υποψήφιο πάνω σε θρόνο γι’ αυτό και η μύηση ονομαζόταν θρονισμός.Στο κεφάλι του μυούμενου έβαζαν στεφάνι ελιάς και γύρω από την κοιλιά μία κόκκινη λωρίδα που θα τον προφύλαγε από κάθε κίνδυνο.

Το ψηφιδωτό αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης, με τον Ερμή ως ως ψυχοπομπό, στα επιστήλια φτερωτή θεότητα = Νικη, σαμοθράκη, η γυναικεία φιγούρα φορά κόκκινη ζώνη στη μέση. Ολα παραπέμπουν σε άτομο που είχε κεντρκή θέση στα Καβείρια μυστήρια. Η διακόσμηση του τάφου έχει γυναικεία εσάνς.
Δεν ξέρω γιατί μιλούν για άρρενα νεκρό.
Είναι ξεκάθαρο οτι ο τάφος προοριζόταν για την Ολυμπιάδα. Πιθανον να μην ενταφιάστηκε ποτέ και ο χώρος να χρησιμοποιήθηκε για άλλο νεκρό πχ για κάποιο ρωμαίο αξιωματούχο μυημένο στα μυστήρια πολλά χρόνια αργότερα εξού και η επίχωση.
Ο Μεγας Αλέξανδρος δε βρίσκεται εκεί πιθάνον η πολύτιμη σωρός του εκλάπη κατα την αρχαιότητα και ίσως σήμερα να βρίσκεται ξεχασμένη και ανώνυμη στο υπόγειο κάποιου μουσείου ή πχ στο βατικανό.

hylap-vn είπε...

@ PM

Άσε με εμένα. Δεν θέλω να πω κακίες για την ανασκαφική ομάδα.

Πάντως δες τα σχέδια ως drafts οπότε να μην του πάρουμε και τον λαιμό.

Βάλε το και αυτό στην μακριά λίστα από τα αναπάντητα, εύλογα ερωτήματα που δεν τα βγάζουμε από την φαντασία μας αλλά μας τα έχουν δείξει σαφέστατα.

1) Οπή στην 3ο θάλαμο πάνω δεξιά.
2) Βέλος
3) Εκκεντρότητα

Είναι και άλλα νομίζω που ξεχνάω τώρα, όποιος θέλει να συνεχίσει την αρίθμηση ελεύθερα.

hylap-vn είπε...

@ PM

Να σου θυμίσω επίσης ότι εκείνο το πρώτο σχέδιο του Λεφαντζή δείχνει τον τελευταίο Βορεινό τοίχο χωρίς ορθομαρμάρωση και μοιάζει σαφέστατα με σφραγιστικό τοίχο.

Και αυτό όμως το στοιχείο άλλαξε στο σχέδιο με τον κιβωτιόσχημο τάφο, και ο τελευταίος υποτίθεται αυτός τοίχος απέκτησε ξαφνικά ορθομαρμάρωση όπως και οι πλαινοί και όπως και ο περίβολος....

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@hyplap-vn

Ολα να τα καταλαβω..

Ομως εναν αρχιτεκτονα να μην μπορει να ζωγραφισει μια πορτα στη μεση ενος τοιχου ,ομολογω δυσκολευομαι να το δικαιολογησω.

Τελος παντων ,το μελλον θα δειξει
Αλλωστε γι αυτο εβαλα μεσα και την περιπτωση να χωρισε εκεινη τη μερα και να τα επινε μεχρι το πρωι.
Αλλιως ας καταθεσει το διπλωμα του γιατι τα παιδακια του δημοτικου ζωγραφιζουν καλυτερα!

Nafsimaxos είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη

Καταρχήν να εκφράσω κι εγώ τα συγχαρητήριά μου!

Την προηγούμενη Τετάρτη, ημέρα που αποκαλύφθηκαν από το ΥΠΠΟ οι φωτογραφίες του επιστυλίου, ο υπολογιστής μου δεν άντεξε τη συγκίνηση και κράσαρε με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να βλέπω όλες τις προσπάθειες σου και των άλλων συνοδοιπόρων από κινητό τηλέφωνο!

Έχω όμως μία απορία. Ίσως να έχει αναφερθεί αλλά να μην έπεσε στην αντίληψή μου. Υπάρχει κάποια αναφορά για τις διαστάσεις του επιστυλίου;
Πάντως στο ΔΤ του ΥΠΠΟ δεν λέει κάτι για διαστάσεις.

Αν μάθουμε διαστάσεις θα μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα την εικόνα που σχηματίζεται. Και φυσικά υπολογίζοντας και τα άλλα επιστύλια θα επιβεβαιωνόταν ο Konstantinos Κairis που κάποια στιγμή είχε αναφέρει ζωγραφικές παραστάσεις σε μήκος 8 μέτρων, αν δεν κάνω λάθος!

Unknown είπε...

@nafsimaxos
θενξ πολύ. εύχομαι γρήγορα με υπολογιστή για να συνεχίσουμε και τις άλλες πιο αστρονομικές κουβέντες μας.
Διαστάσεις δεν έχουν δώσει. Όπως δεν έδιναν και προσανατολισμό και όπως για κάποιο λόγο (μπορεί και σωστό) να μην τα αποκαλύπτουν όλα. Είπαν όμως ότι αυτά τα επιστύλια είναι μέρος συνόλου επιστυλίων που έχουν βρει.Σκέφτομαι αν κάποιος τηλεφωνήσει στο υπουργείο και ρωτήσει, θα του απαντήσουν? θα δοκιμάσω αύριο.

Εγώ πάντως τον πιστεύω τον Kairi

hylap-vn είπε...


Αυτό που λένε στο amphipolisnews ότι οι θάλαμοι που έχουν βρεθεί έχουν κατηφορική κλίση έχει αναφερθεί στην συνέντευξη ή σε κάποιο δελτίο τύπου? Αν κάποιος το γνωρίζει μπορεί να παραθέσει κάτι που να το τεκμηριώνει? Ή είναι άλλη μία ράδιο αρβύλα?

Το ότι η ηλεκτρική τομογραφία τους έδειξε ανηφορική κλίση για τους νέους θάλαμους ... αυτό δεν γίνεται. Ούτε και η ίδια η NASA να έρθει να την κάνει δεν γίνεται να φανεί κλίση.

vagkalf07 είπε...

@ τα γατακια του amfipoli news...απλα αντιγραφουν και παλι βαζοντας σαλτσουλες...

απο τις 6 !! δεκεμβριου δημοσιευμενο...

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=203723

Unknown είπε...

@Dimitris Makos
Δημήτρη τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις έρευνες σου και τις πηγές που μας προσφέρεις.
Νομίζω ότι κερδίζεις επάξια τον τίτλο του κορυφαίου ερευνητή σε αυτό το blog!

Unknown είπε...

@PM
χωρίς να θέλω να διακόψω την πιο πάνω πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους υπόλοιπους, ευχαριστώ για τα καλά λόγια

ViktoriaK είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Έχω την αίσθηση ότι η ανδρική μορφή στο σηκωμένο δεξί χέρι κρατά προσωπείο – μάσκα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το πρόσωπο του ανδρός είναι περασμένο με γαλάζιο χρώμα και το προσωπείο με πορτοκαλί-καφέ.
http://tinypic.com/view.php?pic=2ueu45c&s=8#.VIYnKMn7vjI
Στην πρώτη εικόνα έχω το προσωπείο με κίτρινη σκίαση και το περίγραμμα του. Μπορείτε να δείτε δίπλα και τη φωτογραφία χωρίς περίγραμμα ή κίτρινη σκίαση.
Παράλληλα έψαξα να βρω αν υπάρχουν απεικονίσεις νεκρών με προσωπείο και βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο της Δήμητρας Μήττα. (http://www.komvos.edu.gr/masks/masks1.html#makedonia) Στις τελευταίες παραγράφους το βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Πιθανόν κάποιος από δω να έχει ασχοληθεί επισταμένα και να μας πει κάτι παραπάνω.
Ευχαριστώ

art ant είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη &
@ όλους

Ένα βίντεο, που μιλά για τον Ελληνικό Λεξιλόγιο Κώδικα, το Ελληνικό Αλφάβητο & τους ...Μύθους.

https://www.youtube.com/watch?v=LJRWU6xVLT0

Στα 5:48, 5:52, 7:01 & στο 7:42 δείχνει τον τρόπο, που φορούσε την λεοντή ο Ηρακλής.
Τα πρόσθια πόδια του ζώου εμφανίζονται δεμένα στον λαιμό του & έτσι τα χέρια τα είναι ...ακάλυπτα.

Dazbaw είπε...

@efthimia chorianopoulou

πες μας κι άλλα...αν θέλεις βέβαια...

{Η διακόσμηση του τάφου έχει γυναικεία εσάνς.}

τι ακριβώς είναι αυτό;

Unknown είπε...

@Dazbaw

Feminine essence. Ψηφιδωτό με θέμα καθαρά γυναικείο, η αρπαγή της Περσεφόνης, μια γυναίκας που οδηγείται στον κάτω κόσμο,πρόωρα. Οι λεπτεπίλεπτες καρυάτιδες που ανασηκώνουν με χάρη το φόρεμα τους. Οι σφίγγες , γυναικείο μυστήριο.
Τίποτα καθαρά αντρικό μέχρι τώρα. Όπλα, μάχη, κατορθώματα. Η τελευταία κατοικία ενός ήρωα πολεμιστή ή μιας ιέρειας ? Νομίζω το δεύτερο.

oryktosploutos είπε...

@ΡΜ 9:38μμ

Πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση, αν και στο σχέδιο Λεφαντζή ανάλογη εκκεντρότητα προς τα δυτικά έχει η πόρτα των Σφιγγών. Μήπως ο δυτικός τοίχος που λέτε έχει και κάποια καμπυλότητα; (αν και τα μάτια μου δεν βοηθούν και πολύ).

Να προσθέσω στον προβληματισμό για τα σχέδια του Λεφαντζή και το εξής: Στο ΔΤ ΥΠΠΟ 14/9 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434) μας λένε ότι "Την Παρασκευή 12-9-2014 έγινε η είσοδος μελών της διεπιστημονικής ομάδας, στον τρίτο θάλαμο του μνημείου, από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος, προκειμένου να τεκμηριωθεί αρχαιολογικά η υφιστάμενη εικόνα του και να διαπιστωθεί η δομική κατάσταση του θαλάμου, ώστε να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης. (φωτο 1, σχέδιο)."
Πάμε στη φωτο 1-σχέδιο (http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14959) και βλέπουμε αφενός την εκκεντρότητα που επισημάνατε στο σχέδιο της 21/9 (http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14985, μια βδομάδα αργότερα), αφ' ετέρου ότι η επίχωση έχει αφαιρεθεί αρκετά ώστε να φαίνεται πολύ καλά η θύρα.

Κάπου λοιπόν μπερδεύομαι: γιατί στη συνέχεια έκαναν γεωτρητικό έλεγχο αφού η επίχωση είχε αφαιρεθεί τόσο ώστε να έχει σχεδιάσει καθαρά ο Λεφαντζής την είσοδο στο Θ3 μια βδομάδα νωρίτερα; Τι μπορεί να έψαχναν με το γεωτρύπανο, που κάνει λήψη δείγματος κι επομένως είναι μορφή "καταστρεπτικού" ελέγχου;

averjoe είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη

Αφού πρώτα εκφράσω τον σεβασμό μου για την προσπάθειά σου, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν "βλέπεις", κατά όπως σε οδηγούν οι γραμμές,

1. μορφή αλόγου δίπλα από τον άνδρα (υπάρχουν 2 σχηματισμοί που φαντάζουν με 2 ανισομεγέθη μάτια - εξού και η γενική ερώτηση που είχα κάνει σχετικά με τη παράξενη υπερμεγέθη ψηφίδα στο μάτι του αλόγου του ψηφιδωτού)

2. λωρίδα υφάσματος ή λουρί ή ιμάντα που μοιράζονται ο άνδρας και η γυναίκα/κένταυρος, και η οποία (λωρίδα) τυλίγεται γύρω από τον λαιμό του ταύρου (την κρατάνε με τα προτεταμένα χέρια τους - πιθανώς να υπάρχει και δεύτερη)

Planet είπε...

Ευθυμία, αν ισχύει αυτο που λές, πρεπει να κάνεις και την υπόθεση πως κάποιος αποφάσισε να προετοιμάσει ένα τάφο για την Ολυμπιάδα, αρκετά πριν το θανατό της. Και αυτός μπορει να ήταν μονο ο Αλέξανδρος. Γιατι μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, κυριοτητα στην περιοχή της Αμφίπολης είχαν οι Αντίπατρος και Κασσανδρος. Ο πρώτος τη μισούσε και ήταν σε συνεχή διαμάχη μαζί της, ο δεύτερος τη δολοφονησε και την άφησε άταφη. Ο Φίλιππος Αρριδαίος ίσως είχε κάποια μορφή εξουσίας και επι Αντίπατρου τουλάχιστον ξέρουμε ένα σημαντικο μνημειο που φέρει αφιέρωσή του (http://www.samothrace.emory.edu/visualizing-the-sanctuary/interactive-plan/dedication), αλλα το μνημείο της Αμφίπολης ανήκει σε άλλη κλιμακα. Ο Αλέξανδρος λοιπον παρήγγειλε ένα τάφο για τη μητέρα του στην Αμφίπολη (αντί για το μέρος καταγωγής της, την Ηπειρο, ή έστω τις Αιγές) για να είναι έτοιμος σε επικείμενο θανατό της; Υπήρχε βασιλιας ή διοικητής στη Μακεδονια που ξέρουμε πως προετοιμασε τον τόπο ταφής του;

Unknown είπε...

PM,

Η γνώμη μου είναι πως δεν είναι τίποτα έκκεντρα.
Δείτε το σχέδιο του αρχιτέκτονα προοπτικά και όχι σε δύο διαστάσεις.
Η κάσα του θυρώματος εξέχει από τον βόρειο τοίχο και αφήνει την εντύπωση πως δεν υπάρχει ισομέρεια.
Δηλαδή την κάσα την βλέπουμε αριστερά να μην κρύβει τον τοίχο, ενώ δεξιά αποκρύπτει ένα μικρό κομμάτι του.

Unknown είπε...

ΔΗΜΗΤΡΗ,
8 ΚΑΙ 20 ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΣΟΔΟΙ.
ΣΤΗΝ 11η ΩΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΛΟΦΟ.
Η TELBOSS ΣΩΣΤΗ .ΠΟΛΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΑΧΝΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΙΧΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΚΤΩ ,τρια μετρα πανω απο τον περιβολο.....



Dazbaw είπε...

@planet


κάνε αναδρομή στα παλαιότερα...τα έχουμε απαντήσει όλα πάνω από 2 φορές...

Unknown είπε...

PM,
Ξανακοιτα το.Οντως,ψηλο-βρωμαει..
Αποστολε το ειδε και ο σχεδιαστης αυτο που λες αλλα το αφησε να αιωρηται ομως...

Unknown είπε...

ΕΥθΥΜΙΑ,
Η γυναικεια αισθηση οφειλεται στο οτι επιμελειται θρησκευτικα-εικονολογικα τον χωρο η ιδια η αρχιιερεια....

Unknown είπε...

@ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Βασίλη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά νομίζω ότι το κορυφαίος ερευνητής είναι λίγο υπερβολικό,απλά έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο και πέφτει πολύ ψάξιμο, ελπίζω να μην είναι εντελώς άστοχα αυτά που βρίσκω και να βοηθήσουν να βγάλουμε μια άκρη.

Unknown είπε...

NAFSIMAXE,
ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΕΠΙΜΗΚΗ ΠΟΥ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΡΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΜΒΑΚΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΞΕΙΧΑΝ ΚΟΝΤΑ EΝΑ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΟΤΣΑ ΤΟΥ DATSOUN Με κλειστο δρομο και περιπολικο εμπρος και κλουβα οπισθεν...Η ακρη του ενος στην εσω πλευρα της καροτσας φαινοταν....
Υπολογισε...

Unknown είπε...

ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΜΕΓΑ-ΣΦΡΑΓΙΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ....
Ελπιζω να μην το παρουν στον ταφο τους....

Unknown είπε...

Πολύ σωστή η παρατήρηση του Konstantinos Kairis, στην περίπτωση μας μιλάμε μάλλον για την Ολυμπιάδα.
Επίσης θα ήθελα να πω ότι η Αμφίπολη και όλη η φρουρά της, παραδόθηκε στον Κάσσανδρο με εντολή δική της. Φυσικά ο Κάσσανδρος δεν κράτησε τις υποσχέσεις του και σκότωσε και την Ολυμπιάδα και τον διοικητή της Αμφίπολης.

Πάντως έχει βρεθεί επιγραφή όπου αναφέρει ότι τελικά η Ολυμπιάδα Θάφτηκε παρόλο που ο Κάσσανδρος έδωσε άλλη εντολή.

SpiritA είπε...

Δεν κρατιέμαι να μην το κοινοποιήσω.

Οι τελευταίες πληροφορίες μου αναφέρονται με επιμονή στην πιστοποίηση του φύλου του σκελετού.

Πρόκειται λένε για σκελετό γυναίκας, ηλικίας 50 ετών και άνω.

Εαν αληθεύουν, τότε πρέπει να ξαναδούμε κάποια από τα σενάρια που διατυπώθηκαν μέχρι τώρα.

Θα επανέλθω μόλις έχω νεώτερα.

SpiritA είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Spirit arp,
Εντονα φημολογειται τουτο ,κυριως ως προς το κρανιο αλλα, επισης ,και το οτι ειναι ησσονος σημασιας ο/η θαμενος σε σχεση μαυτο που αναμενεται....

maro markellou είπε...

Οταν λεμε εξαιρετικα σοβαρό;; @καΐρης

Unknown είπε...

Κωνσταντίνε δες το μαιλ σου για να κάνεις ένα διάλλειμα.

Dazbaw είπε...

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1


{Σήμερα πιθανολογείται ότι ο τάφος της βρίσκεται στoν τύμβο "Τούμπα" στό μακρύγιαλο της Πύδνας, αλλά δεν έχει ακόμα ανασκαφεί.}
Τελευταία τροποποίηση 09:54, 3 Δεκεμβρίου 2014.
μαντέψτε πια ήταν η αλλαγή που έγινε στην ιστοσελίδα!
κάποιοι έχουν σοβαρό πρόβλημα με την αλήθεια :)...το νου μας γιατί παίζονται πολλά...

@Spirit ArP

αν ισχύει αυτό που λες θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου σύντομα :)

SpiritA είπε...

@Kairis
Επιβεβαιώνω και τον εντοπισμό τριών συνολικά "εισόδων", με γωνίες 120ο μεταξύ τους.
[Τριγωνισμός δλδ του κυκλικού περίβολου. Εγινε ήδη σημαντική σημαντική εργασία εδώ μέσα, από την @Poly Katri και άλλους].

Οι πληροφορίες, φαίνονται αξιόπιστες. Μένει να επιβεβαιωθούν.
θα έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Unknown είπε...

DIM MAKOS,
Ε ΒΕΒΑΙΑ.
ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΑΓΕ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΟΤΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΑΡΧΙΙΕΡΕΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΟΜΜΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ,
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ,ΚΑΙ Ο ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ(ΜΗΝΑΚΙΔΟΥ);,,,
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ,κι οχι ιδιο, ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΣΜΟΙ ΤΩΝ ΘΡΥΓΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ.ΚΑΛΟ ΛΟΊΠΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ....

Unknown είπε...

Αποστολε,χαχαχαχα!
Maro,
Αυτο ειναι κατι αλλο ,πολυ σοβαρο ευρημα,εχει αμεση σχεση με Μεγα,αλλα ειλικρινα δεν ξερω τι...

Unknown είπε...

Οι επιγραφές που βρέθηκαν στην Πύδνα σχετικά με αναφορές του τάφου της Ολυμπιάδας

http://www.ascsa.edu.gr/pdf/uploads/hesperia/146994.pdf

Dazbaw είπε...

http://en.wikipedia.org/wiki/Orestis_(region)

http://en.wikipedia.org/wiki/Ptolemy_(son_of_Seleucus)

http://en.wikipedia.org/wiki/Tymphaea

http://en.wikipedia.org/wiki/Polyperchon

όλοι τους ήταν Ηπειρώτες, έτσι μας λένε οι ξένοι...

Πολυπέρχων, Πτολεμαίος, Πέρδικας, Κρατερός....

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Ancient_Epirotes_in_Macedon

ο δάσκαλός του πριν τον Αριστοτέλη
http://en.wikipedia.org/wiki/Leonidas_of_Epirus

τι να έκανε άραγε ο Μ.Α. 2 χρόνια στην Ήπειρο;

Dazbaw είπε...

ναι είχανε βρει μία επιγραφή, λέει, που έλεγε για τον τάφο της ολυμπιάδας...όμως την επιγραφή την πήρε κάποιος για να χτίσει τον τοίχο του και δεν υπάρχει πλέον...και φυσικά η επιγραφή βρίσκονταν εκτός της τούμπας μιας και ο τάφος δεν έχει ανασκαφτεί κλπ κλπ κλπ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Alkimachos_of_Pydna

[Alkimachos of Pydna (Greek: Ἀλκίμαχος), son of Neoptolemus, was a three year old child buried in Pydna (2nd/1st century BC). The epigraphy of the tomb stele declares that he was a descendant of Olympias, mother of Alexander the Great.[1] Pydna is also a possible place for the tomb of Olympias.

“ Aeacid is my race, Neoptolemus is my father, my name is Alkimachos, of those coming from Olympias... ”


σκέψου να υπάρχουν καμιά εκατοστή απόγονοι της Ολυμπιάδας και να είχαν όλοι από μία επιγραφή που να την αναφέρουν...

Dazbaw είπε...

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B1%CE%AF%CE%B1

Η αρχαίας Τυμφαία ορίζονταν γεωγραφικά πιθανόν στα βόρεια από τον παραπόταμο του Αλιάκμονα, Πραμορίτσα και τον Αώο, από τον ποταμό Αλιάκμονα στα ανατολικά, στα νότια από τα όρη Χάσια (ίσως μέχρι τον Πηνειό) και στα δυτικά από την οροσειρά της Πίνδου. Στα δυτικά ίσως περιλαβάνει ολόκληρη την περιοχή της βόρειας Πίνδου από το Ζαγόρι έως το Μέτσοβο. Το όνομα της ιστορικής περιοχής προέρχεται από το όρος Τύμφη.

Από την περίοδο της Μυκηναϊκής Εποχής μέχρι την κατάλυση του βασιλείου της Τυμφαίας από τον Φίλιππο Β', η περιοχή είναι οικονομικά και πολιτιστικά ανεπτυγμένη. Η αρχαία Αιανή στην Ελιμία και το Άργος Ορεστικόν στην Ορεστίδα, είναι δυό σημαντικές πόλεις της Άνω Μακεδονίας σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων δεκαετιών, τονίζουν την μεγάλη σημασία της περιοχής και το σημαντικό βιωτικό και πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων του, πριν την προσάρτηση των περιοχών στο Μακεδονικό Βασίλειο του Φιλίππου του Β'.

Μήπως από αυτό το Άργος κατάγονταν ο Φίλιππος Β΄;

Η Ορεστίδα (Ορεστίς) είναι αρχαία χώρα της Μακεδονίας, η χώρα των Ορεστών. Ανήκε κατά την αρχαιότητα, στα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας (σήμερα Δυτική Μακεδονία), μαζί με την Ελιμειώτιδα, τη Λυγκηστίδα, την Εορδαία, την Πελαγονία και την Τυμφαία.

Η Άνω Μακεδονία άνηκε στους Μολοσσούς και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου μέχρι να την κατακτήσει ο Φίλιππος Β΄...όλα τα ονόματα που ανέφερα πριν φέρονται να έχουν καταγωγή από εκεί...

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ oryktosploutos

ΣΤην αρχη ειχα κι εγω την εντυπωση ότι και η πορτα των σφιγγων ηταν εκκεντρη. Όμως αν προσεξεις καλα σε μπερδευουν δευτερεύουσες γραμμες που είναι για διαστασιολογηση.
Μονο στην πορτα του τριτου θαλαμου επεδρασε το "μεθυσι" του Λεφαντζη. Δεν ειναι περιεργο ;

@Gouzis

Σεβομαι την αποψη σου, δεν νομιζω όμως ότι τοσο εμφανης διαφορα οφείλεται στην προοπτικη.
Γιατι λοιπον αυτή δεν φαινεται στις άλλες εισοδους.

@ Kιριβατακη

Την εξοχη δουλεια σου τη συζητάνε ΠΑΝΤΟΥ οσοι ασχολούνται με αμφιπολη. Εμεις σε ευχαριστούμε!

@ Kairis

Πες μου κι αλλα. Make my day!!
Σε ευχαριστω που ...υπάρχεις!!
Καλη συνεχεια

Planet είπε...

@Dimitris Makos, Dazbaw, σωστά, τις έχουμε ξανασυζητήσει εδώ τις επιγραφές που υποδεικνύουν πως η Ολυμπιάδα ετάφη εκει που δολοφονήθηκε. Η Ευθυμία διατύπωσε την άποψη πως το μνημείο στην Αμφίπολη προοριζόταν για την Ολυμπιάδα, ακομα και αν αυτή δεν κατέληξε να ταφεί εκει.

Αν και αυτο το σενάριο μου φαινεται εξαιρετικά απιθανο (και εξήγησα γιατι), απλά διατυπωσα την ερώτηση για το έχουμε κάποιες ενδειξεις πως σε μερικες περιπτώσεις το ταφικο μνημειο για κάποιο προσωπο προετοιμαζόταν πρωτου το θανατο του (πχ. ως οικογενειακός τάφος). Γιατί για αν το απιθανο σενάριο οτι το μνημείο της Αμφίπολης προοριζόταν για την Ολυμπιάδα ισχύει, τότε μόνο ο Αλέξανδρος ή η ίδια θα μπορύσαν να το είχαν παραγγείλει.

Planet είπε...

Περι έκκεντρης εισοδου: τουλάχιστον απο τα πρώτα δευτερολεπτα του βίντεο της ανασκαφής δε φαίνεται η πορτα που οδηγεί στον 3ο θάλαμο να είναι εκτος κέντρου

Unknown είπε...

Με αφορμή κάποια κουβέντα που έγινε παραπάνω όσον αφορά τον 2ο και 3ο θάλαμο, ανεβάζω κάποιες σχηματοποιημένες σκέψεις που έκανα προ καιρού.


http://www.image-share.com/ijpg-2781-15.html

http://www.image-share.com/ijpg-2781-14.html

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ Planet

Φιλε πλανετ
Παγωσε την εικονα του βιντεο στα 3 πρωτα δευτερόλεπτα και κοιταξε προσεκτικα τα ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ φωτα που βρίσκονται στην οροφη του ταφου.
Είναι δυο, ένα στον δευτερο και ένα στον τριτο θαλαμο.

Τα φωτα αυτά βρίσκονται ΠΑΝΩ στον νοητο αξονα συμμετριας του ταφου.
Κοιταξε τωρα το πρωτο φως που είναι μπροστα από το εκκεντρο θυρωμα.

Σου φαινεται στο κεντρο της πορτας; Εγω νομιζω ότι βρισκεται αριστεροτερα ( και να σημειωθεί ότι η φωτο είναι τραβηγμενη από την αριστερη πλευρα του ταφου που σημαινει ότι η λαμπα θα επρεπε να φαινεται ακομα πιο δεξια! )

Δεν επιμενω , γι αυτό αλλωστε ζητησα και τη γνωμη ολων σας.

Αλλωστε την περιπτωση του μεθυσμενου αρχιτεκτονα, δεν την αποκλειουμε εντελως!!

Peribol είπε...

Δεν αποκλείεται ο θηλυκός Κένταυρος να κρατάει στεφάνι.

http://postimg.org/image/ty0mokymb/8aebba0f/

Unknown είπε...

Καλημέρα,

είχα ένα παλιό wacom tablet και είπα να δοκιμάσω μια έκδοση της Νίκης που είχα στο μυαλό.
Φαίνεται ότι γονατίζει με το δεξί της πόδι να στηρίζει το βάρος ενός αμφορέα κρασιού ή λαδιού.

Αν νομίζει ο Εμπεδότιμος ότι μπορεί να υποστηρίξει συμπληρωματικά την δουλειά της Σουλτάνας, ευχαρίστως να στείλω την εικόνα.

http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/nik2_zps85cf6e90.jpg

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Eγω παντως ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΤΕ

στον Λεφαντζη εχω ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

Προκειται περι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ κυριου!

Αμεμπτου ηθικης !!!

Αριστου επιστημονα !!

Εχεμυθου εραστη ! (αυτό τωρα που κολλαει; εχεμυθου σχεδιαστη ηθελα να πω )

Και τελος εξαιρετικου γνωστη του αρχιτεκτονικου σχεδιου.

Ότι ζωγραφισε ηταν καλως καμωμενο. Αυτά που λενε οσοι δεν τον συμπαθουν για μεθυσι και παρκινσον είναι ΑΗΔΙΕΣ!

Το σχεδιο του είναι Α Ψ Ο Γ Ο !!
Και ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟ!!

Τουλάχιστον το πρωτο !

Γιατι στο δευτερο (που εβαλε το χερι της και η Αννουλα -αληθεια ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ) τα ΣΚ@ΤΩΣΕ μετα συγχωρησεως.

Εκει όμως,θα ελεγα ότι εγω τουλάχιστον...
ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ!

Planet είπε...

PM δεν ειμαι σίγουρος αν τα φώτα ειναι στον άξονα συμμετριας του θαλάμου. Κοίτα καλύτερα τις δύο μαρμαρινες πλάκες εκατέρωθεν της θύρας. Φαινεται να έχουν το ίδιο μεγεθος και να σταματάνε στα πλευρικά τοιχώματα (τα οποια έχουν μερικώς αφαιρεθει στα αριστερα).

Το σχέδιο του Λεφαντζή είναι για μένα προχειρο και μας βοηθάει να έχουμε τη γενική εικονα και χαρακτηριστικά των θαλάμων. Αν δεις και τα ακροκεράματα πάνω απο τις καρυάτιδες, ψιλοστραβώνουν (προφανώς όχι γιατι ειναι έτσι).

Το ότι σε κάποια πραγματα το σχέδιο μας μπερδεύει ειναι καθαρά λογω διαφόρων αστοχιών στον τρόπο διάθεσης αυτών των πληροφοριών μέσα απο τα δελτια τύπου.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ Φιλε Πλανετ

Το δευτερο είναι προχειρο .
ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΑΤΟ θα ελεγα!

Το πρωτο είναι σχεδιο αρχιτεκτονα.

Εν πασει περιπτωσει διαβασα με προσοχη τις παρατηρήσεις σου (πραγματι σε σχεση με τα πλαινα της πορτας φαινεται πιο συμμετρικη ) αλλα θα ηθελα να ακουσω και άλλες γνωμες.

Για τα φωτα ψαξτο κι άλλο, πιστευω ότι είναι στο κεντρο (εχω δει και άλλες φωτο)

Σε κεθε περιπτωση ο χρονος θα δειξει!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
art ant είπε...

@ Dimitris Makos

Πολύ καλή σκέψη.
Με το αριστερό της πόδι, πιστεύω, εννοείς. Δεξί, όπως το βλέπουμε εμείς.

Πολύ πιθανόν, να είναι γονατιστή, ή έστω με λυγιστά γόνατα & να κρατά κάτι στο δεξί της χέρι, όπως λες.

Εγώ βλέπω, πως στο λυγισμένο αριστερό χέρι, σαν να έχει περασμένο στον καρπό της κάποιου είδους περιδέραιο / αλυσίδα / κορδόνι, που ίσως απ` αυτό να κρέμεται πουγκί ή μικρό μυροδοχείο (?) ή κάτι τέτοιο.
Το έχεις τονίσει & αυτό κατά κάποιον τρόπο, νομίζω.

Πολύ ανυπομονώ, να δω & την αριστερή Νίκη, πώς να είναι, άραγε & όλα τα υπόλοιπα ``γραπτά`` σχέδια, που θα μας δώσουν & μια πληρέστερη εικόνα.

Unknown είπε...

@Dimitris makos
πολύ καλοοο!

art ant είπε...

@ Peribol

Αυτό. που εσύ βλέπεις, είναι αυτό, που εγώ ωνόμασα ``ντέφι``.
Νομίζω, έχεις δίκιο, κάτι κυκλικό / ελλειψοειδές φαίνεται εκεί & μάλιστα με κάποιους κόμπους, άνθη ή κρουστά στοιχεία / δισκία.

Υπ` όψιν της Σουλτάνας, που ...βγάζει τα μάτια της, με τις ...παραγγελιές μας, νά `ναι καλά.

art ant είπε...

Χα, χα, επιτρέψτε μου & λίγο χιούμορ.

Μου φαίνεται, πως ακόμη & αν δεν βγάλουμε την σωστή άκρη με τα ``γραπτά`` σχέδια, τουλάχιστον, μπορεί να γίνουμε πολύ καλές ...χαρτορίχτρες.
Για σκεφτείτε το, μέρες πού `ρχονται.
Ωωχ, πρέπει να δίνουμε & αποδείξεις? Δεν νομίζω.C

SpiritA είπε...

@PM
Δεν έχεις άδικο για τα σχέδια του Μιχ. Λεφαντζή.

Μοιράζω εδώ μιά φωτό που συνέθεσα για να δείξω πως παρότι το ΥΠΠΟΑ στις φωτό του μας δίνει το άνοιγμα πάνω από τις "Καρυάτιδες", ο αρχιτέκτονας ΟΥΔΕΠΟΤΕ το αποτύπωσε στα σχέδιά του.

Φυσικά ούτε και η σχεδίαση της υφής του τοίχου είναι ρεαλιστική. Είναι ολοφάνερο πως το τμήμα του εκεί είναι σοβαντισμένο. Οι δόμοι δεν φαίνονται (σε αντίθεση με το σχέδιό του).
Δείτε:

http://tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLlts0GKcF5KCyJYh4l5k2TGxc#.VIcRcdKsXTo

art ant είπε...

Ωχ, ο δαίμων του πληκτρολογίου (του μυαλού) ξαναχτύπησε.

Καφετζούδες, εννοούσα.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@ ΟΛΟΥΣ
Νέα ανάρτηση Εμπεδότιμου

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 201   Νεότερο› Νεότερο»