Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : 27/8/2014] (Η ανάρτηση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγουμένης : http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/08/2682014.html)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περί των νεώτερων ευρημάτων της ανασκαφής του Τάφου της Αμφίπολης : «Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων»   ( όπως φαίνεται στην παρακάτω  εικόνα ).Όμως οι ρόδακες είναι βασιλικό σύμβολο και μάλιστα χρησιμοπιείται ευρέως από την Μακεδονική Δυναστεία. Ο Ήλιος της Βεργίνας  έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους  σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους  καθέτως.

Υποθέτω ότι ο αριθμός των φύλλων σχετίζεται με αυτόν τον οποίο αντιπροσωπεύει ο ρόδακας, άρα οι δεκάφυλλοι ρόδακες που διακοσμούν την λάρνακα οριζοντίως σίγουρα αποδίδονται στον νεκρό που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Φίλιππος.

(Στην παρακάτω εικόνα  είναι η λάρνακα του Φιλίππου, όπου φαίνονται  οριζόντια οι δεκάφυλλοι ρόδακες που με μεγάλη πιθανότητα αποδίδονται στον Φίλιππο και οι κατακόρυφοι οκτάφυλλοι ρόδακες που αποδίδονται στον υιό του Αλέξανδρο.)

Οι οκτάφυλλοι ρόδακες καθώς είναι κατακόρυφοι (αν η κατακόρυφη απεικόνιση συμβολίζει την ροή της γενιάς, δηλαδή τον απόγονο του ) θεωρώ ότι αποδίδονται σε αυτόν ο οποίος προέρχεται από τον νεκρό, δηλαδή στον υιό του,  που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Αλέξανδρος και συνεπώς το σύμβολο του Αλεξάνδρου είναι ο οκτάφυλλος ρόδακας. (Θα ήταν ενδιαφέρον αν βρίσκαμε και κάπου αλλού σχέση του Αλεξάνδρου με τον οκτάφυλλο ρόδακα).

Αν λοιπόν η υπόθεση  μου περί της αντιστοίχισης του αριθμού των φύλλων των ροδάκων με πρόσωπα της Μακεδονικής Δυναστείας είναι σωστή,  το συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει  από τα παραπάνω  είναι ότι :
1)      ο τάφος της Αμφίπολης είναι σίγουρα βασιλικός και 
2)      με μεγάλη πιθανότητα να ανήκει στον Αλέξανδρο τον υιό του Φιλίππου, οπότε αποκλείεται η περίπτωση ο νεκρός να είναι κάποιος στρατηγγός ή ναύαρχος (θεωρώ αδύνατο να οικειοποιόταν κάποιος ένα βασιλικό σύμβολο χωρίς να ανήκει στην Δυναστεία) ούτε φυσικά κάποιο άλλο μέλος της Μακεδονικής Δυναστείας να χρησιμοποιούσε σύμβολο που έχει αποδοθεί σε κάποιον άλλο.

Νομίζω ότι ήδη ο τάφος μας έδωσε τις συστάσεις του.


[Ενημέρωση 28/8/2014 Σε ένα θραύσμα από τερρακότα που βρίσκεται στο Musee du Cinquantenaire στις Βρυξέλλες, ο Αλέξανδρος απεικονίζεται ως Ήλιος Κοσμοκράτωρ έχοντας στο κεφάλι  του εξάκτινους αστέρες και στο μέτωπο του την Σελήνη με έναν οκτάκτινο ήλιο.
(Οι ακτινωτοί ήλιοι είναι ισοδύναμη παραλλαγή των αντίστοιχων ροδάκων)
Βλέπουμε δηλαδή καταγεγραμμένη σχέση μεταξύ των οκτάφυλλων ροδάκων, όπως αυτοί που ανευρέθησαν στον διαφραγματικό τοίχο του τάφου της Αμφίπολης και του Αλεξάνδρου.


(συνεχίζεται στο : http://empedotimos.blogspot.gr/2014/09/192014.html )


2 σχόλια:

Ακης είπε...

Μήπως τελικά δεν χωράγανε τα φτερά από τις σφίγγες δεδομένου ότι το ύψος τους (των φτερών)είναι ίδιο με του κεφαλιού ,καθότι είναι καμπυλωτή η επιφάνεια πάνω από τις σφίγγες και σίγουρα θα βρίσκανε?
Οπότε ο καλλιτέχης προτίμησε να μήν βάλλει και τα κεφάλια γιατί θα ήταν ιεροσυλία...
Γι αυτό το λόγο δεν βρέθηκαν ούτε τα μεν ούτε τα δε...

Unknown είπε...

Βρεθήκανε τα φτερά.
Θα το δείτε στις παλαιότερα δηλώσεις των ανασκαφέων.