Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΘΕΣΗ :ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΟΥ BIG BANG Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ{ Διαφάνεια από σχετική ομιλία του Roger Penrose στις 7/11/2005 στο "Isaac Newton Institute for Mathematical Sciences" - βλέπε επίσης Εμπεδότιμος σ.154 }


Προηγήθηκαν του Μπιγκ Μπανγκ ο χώρος και ο χρόνος;

Ο χώρος και ο χρόνος δεν δημιουργήθηκαν μαζί, με τη «μεγάλη έκρηξη» του σύμπαντος, το γνωστό «Μπιγκ Μπανγκ», αλλά στην πραγματικότητα το σύμπαν μας κάνει συνεχείς κύκλους «γέννησης» και «θανάτου», μέσα από μια αιώνια διαδοχή φάσεων.

Αυτό υποστηρίζει ο διάσημος και πολυβραβευμένος Βρετανός φυσικός και μαθηματικός Ρότζερ Πενρόουζ, καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος ισχυρίζεται, σε νέα μελέτη του, ότι εντόπισε στην κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων, κυκλικά μοτίβα τα οποία παραπέμπουν ακριβώς σε μια «κυκλική» κοσμολογία.

Ο Πενρόουζ, σύμφωνα με το «Physics World», παρουσίασε νέες επιστημονικές εκτιμήσεις που βασίζονται στις παρατηρήσεις του δορυφόρου WMAP της NASA, ο οποίος μελετά τη διάχυτη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου στο σύμπαν.

Η θεωρία του Πενρόουζ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σημερινό κυρίαρχο μοντέλο του «κοσμικού πληθωρισμού», το οποίο δέχεται ότι το σύμπαν «φούσκωσε» απότομα αμέσως μετά τη δημιουργία του.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη «πληθωριστική θεωρία», το σύμπαν ξεκίνησε από ένα σημείο άπειρης πυκνότητας πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, επεκτάθηκε υπερβολικά γρήγορα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου και σήμερα συνεχίζει ακόμα την αδιάκοπη επέκτασή του, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το αρχικό «φούσκωμα», ώσπου να καταλήξει κάποτε σε ένα ομοιόμορφο και παγωμένο διάστημα.

Όμως ο Πενρόουζ δεν συμφωνεί, υποστηρίζοντας ότι η ανωτέρω εικόνα δεν εξηγεί το πολύ χαμηλό βαθμό εντροπίας από τον οποίο πιστεύεται ότι γεννήθηκε το σύμπαν, κάτι που επέτρεψε να υπάρξει πολύ γρήγορα ένας υπερβολικά υψηλός βαθμός τάξης, από όπου σταδιακά ξεπήδησαν τα άστρα, οι γαλαξίες και η ζωή (του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου).

Έτσι, ο βρετανός κοσμολόγος δεν πιστεύει ότι ο χώρος και ο χρόνος πρωτοεμφανίστηκαν τη στιγμή του Μπιγκ Μπανγκ, αλλά θεωρεί ότι ουσιαστικά προϋπήρχαν, επειδή το Μπιγκ Μπανγκ δεν ήταν ένα και μοναδικό, αλλά υπήρξαν πολλά στη σειρά στην ιστορία του σύμπαντος και κάθε φορά ένας νέος «αιώνας» ξεκινούσε.

Ο Βρετανός φυσικός πιστεύει ότι κάθε φορά, στο τέλος ενός «αιώνα», το σύμπαν, μετά τη συνεχή επέκτασή του, γίνεται άπειρα μεγάλο, ώσπου τελικά κάνει τη μετάβαση στην επόμενη φάση (αιώνα), οπότε γίνεται ξανά άπειρα μικρό, εκρήγνυται και πάλι με ένα νέο Μπιγκ Μπανγκ, αρχίζει ξανά να επεκτείνεται κ.ο.κ., σε μια κυκλική διαδοχή συμπάντων.

Μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι στο μεταβατικό στάδιο η εντροπία πέφτει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, επειδή οι μαύρες τρύπες, που καταστρέφουν κάθε πληροφορία την οποία απορροφούν, εξατμίζονται, καθώς το σύμπαν επεκτείνεται κι έτσι μειώνεται η συνολική εντροπία.

Ο Πενρόουζ ισχυρίζεται τώρα ότι βρήκε ενδείξεις που στηρίζουν την γοητευτική αλλά και επίμαχη θεωρία του, η οποία θυμίζει ανατολική φιλοσοφία. Σε συνεργασία με τον Βάχε Γκουρζατνιάν του Ινστιτούτου Φυσικής του Ερεβάν στην Αρμενία, ανέλυσε στοιχεία επτά ετών από το δορυφόρο WMAP που κατέγραψε την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, η οποία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε περίπου 300.000 χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ και έκτοτε παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση του πρωτογενούς σύμπαντος.

Οι δύο επιστήμονες -που επίσης χρησιμοποίησαν στοιχεία από το πείραμα Boomerang στην Ανταρκτική- λένε ότι εντόπισαν σαφείς ομόκεντρους κύκλους μέσα στα δεδομένα, δηλαδή περιοχές στον «ουρανό των μικροκυμάτων», όπου η θερμοκρασία της ακτινοβολίας είναι σαφώς μικρότερη από τις άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τους Πενρόουζ και Γκουρζαντιάν, αυτοί οι κύκλοι μας επιτρέπουν να δούμε πίσω από το Μπιγκ Μπανγκ και να διακρίνουμε τον «αιώνα» που προϋπήρξε στο προηγούμενο σύμπαν. Οι κύκλοι, όπως ισχυρίζονται, αποτελούν απομεινάρια στο δικό μας «αιώνα», τα οποία άφησαν οι σφαιρικοί κυματισμοί των βαρυτικών κυμάτων, που δημιουργήθηκαν όταν οι μαύρες τρύπες συγκρούονταν στον προηγούμενο «αιώνα».

Όπως αναφέρουν, αυτοί οι κύκλοι θέτουν σε αμφισβήτηση την θεωρία του «κοσμικού πληθωρισμού», σύμφωνα με την οποία η κατανομή των αποκλίσεων της θερμοκρασίας στο σύμπαν θα έπρεπε να είναι απολύτως τυχαία και όχι να ακολουθεί κάποια πρότυπα (εν προκειμένω κυκλικά). Πάντως, είναι βέβαιο ότι άλλοι κοσμολόγοι θα βάλουν στο «μικροσκόπιο» τις νέες εκτιμήσεις του Πενρόουζ, με κριτική διάθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

( http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1900479 )

[ Βλέπε σχετικά : Κεφ. "Η «ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ" στο "ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΟΡΦΙΚΟΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ" - Εμπεδότιμος , Εκδόσεις Ανοιχτή Πόλη, σελίδα 151 όπου καταγράφεται ότι η θέση αυτή είναι καταγεγραμμένη στα Ελληνικά Φιλοσοφικά Κείμενα ως Πυθαγόρεια ]

6 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Αυτό ταιριάζει και με αυτό που είχε πει ο Ηράκλειτος για τον Κόσμο, ότι ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το άρθρο σας...

Σας παραπέμπω σε προσωπικό μου άρθρο προ αρκετών μηνών με τίτλο "Δημιουργία" ( http://meta-ta-fysika.blogspot.com/2010/09/blog-post_29.html) για να δείτε του λόγου το αληθές ...

Μεγαλύτερος εκφραστής αυτού οπως λέει και ο προηγούμενος σχολιαστής είναι ο Ηράκλειτος οπου ομιλει για Πυρ αείζωον και πως το Σύμπαν δεν το εφτιαξε κανεις Θεος η άνθρωπος αλλα υπήρχε απο πάντα και θα υπάρχει πάντοτε....

Η Γραμμική αντίληψη περι σύμπαντος που μας επέβαλαν οι Ιουδαίοι αρχίζει να σβήνει διαμέσου της Γνώσης. Μιας γνώσης που οτι και να κάνουν είναι Κόρη και Μούσα Ελληνική και άκρως Δαιμονική.

Έρχεται η ώρα για πνευματική Επανάσταση....Καιρός ηταν !

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Συμφωνώ και με τους δυο σας ότι ταιριάζει με την θέση του Ηρακλείτου.

Το εκπληκτικό είναι όμως ότι η περιγραφή που δίνει ο Penrose για την κυκλική αυτή μετατροπή (κατάποση σε Μαύρες Τρύπες και το αντίστροφο) υπάρχει αυτούσια ως Πυθαγόρεια στα Ελληνικά Φιλοσοφικά κείμενα και αναφέρεται ως "Αναπνοή του Κόσμου"

@Thelemic
Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστοσελίδα σας! Συγχαρητήρια! Την προσέθεσα στα Favorites μου. :-)

Πανδιων είπε...

Πάντως είδα την προηγούμενη εβδομάδα πως 3 διαφορετικές ερευνητικές ομάδες 'διέψευσαν' την υπόθεση του Penrose οπότε και οι ιδέες που ανέπτυξε με τον ΓΚουρζαντιάν τίθονται σε μεγάλη αμφισβήτηση (πχ εδώ http://www.tanea.g€r/default.asp?pid=41&nid=1231070976)

Για μένα το πιο ενδιαφέρον ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, αν ποτέ προκύψει, είναι πως αν μη τι άλλο εμφανίζεται μια στροφή στο επιστημονικό κατεστημένο του bing bang που σημαίνει πως το κοιτάνε και απο άλλες πλευρές το θέμα, σαφώς πιο κοντινές στην παράδοση μας.
Και επειδή τα κείμενα το ανέφεραν σαφώς και πιο κοντά σε άλλες αντιλήψης όπως πχ η ανάσα του Βράχμα ( τώρα το πήρε ο Πυθαγόρας απο εκεί, αυτοί απο εμάς, άσχετα μεταξύ τους δεν ξέρω )

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Σωστά το αναφέρεις φίλε Πανδίωνα ότι κάποιοι αμφισβητούν τα συμπεράσματα των Penrose-Gurzadyan.

Ομως το σημαντικό είναι ότι δεν αμφισβητούν την ύπαρξη των ομόκεντρων ιχνών που οι P-R ενετόπισαν στην μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου και τα οποία ερμηνεύουν ως ίχνη του πρηγούμενου "αιώνα" του Σύμπαντος.

Απλώς τα ερμηνεύουν προσπαθώντας να τα εντάξουν στην υπάρχουσα άποψη.

Είναι προφανές ότι πολύ δύσκολα η υπάρχουσα επιστημονική άποψη θα αποδεχθεί μια πλήρη ανατροπή που κατ'εμέ είναι και η πραγματικότητα.

Οχι επειδή το λένε αυτοί οι δύο επιστήμονες, αλλά γιατί το λένε οι αρχαίες παραδόσεις.

Αλλωστε και ο Penrose το αποδεικνύει και μαθηματικά.

Οντως δεν έχει σημασία ποιός το είπε πρώτος (Πυθαγόρειοι, Ινδοί κλπ) μιας και αν κάποιοι παρατηρούν το Σύμπαν καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα.

Πάντως οι P-R έδωσαν απάντηση στις ομάδες αυτές :

"Two groups [3,4] have confirmed the results of our paper concerning the actual existence of low variance circles in the cosmic microwave background (CMB) sky. They also point out that the effect does not contradict the LCDM model - a matter which is not in dispute. We point out two discrepancies between their treatment and ours, however, one technical, the other having to do with the very understanding of what constitutes a Gaussian random signal. Both groups simulate maps using the CMB power spectrum for LCDM, while we simulate a pure Gaussian sky plus the WMAP's noise, which points out the contradiction with a common statement [3] that "CMB signal is random noise of Gaussian nature". For as it was shown in [5], the random component is a minor one in the CMB signal, namely, about 0.2. Accordingly, the circles we saw are a real structure of the CMB sky and they are not of a random Gaussian nature. Although the structures studied certainly cannot contradict the power spectrum, which is well fitted by LCDM model, we particularly emphasize that the low variance circles occur in concentric families, and this key fact cannot be explained as a purely random effect. It is, however a clear prediction of conformal cyclic cosmology"

( http://arxiv.org/abs/1012.1486 )

Κ.Δ είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω πάντως την προσπάθεια της ανθρώπινης αντίληψης να βάλει σε μία τάξη την σκέψη της και την ιστορίας του κόσμου βάζοντας όρια. Από μόνη της εδώ η αντίληψη του Πενροουζ εγκλωβίζεται σε λογικά παράδοξα για να το ικανοποιήσει αυτό. Η τάξη στην οποία αναφέρομαι δηλοί και το χώρο που μπορεί να εφαρμοστεί ο 2ος θερμοδυναμικός νόμος. Και αυτός ορίζεται μετά του φωτονικού φράγματος. Ο χωροχρόνος μπορεί να γεννηθεί λόγω συσσωρευτικών αναδιπλώσεων του χάους και όχι να προυπάρχει της εκδήλωσης. Το φωτονικό φράγμα είναι συνέπεια της μεγάλης έκρηξης και όχι αιτία της για να πεις ότι προυπήρχε. Μερικές φορές μου δίνεται η εντύπωση ότι οι επιστήμονες πρέπει να είναι κακοί εσωτεριστές...