Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΨΥΧΩΝ



Ο αριθμός των ψυχών είναι προκαθορισμένος τόσο ως προς το σύνολο, όσο και ως προς τις επιμέρους διανομές των ψυχών.

Ο Δημιουργός συνέδεσε άλλες ψυχές με τον Ήλιο, άλλες με την Σελήνη κλπ γιατί τις γέννησε άλλες σύμφωνα με την Ηλιακή Ιδέα, άλλες σύμφωνα με την Σεληνιακή κλπ

Ετσι για κάθε πλανήτη το υπόδειγμα της αντίστοιχης ψυχής του πλανήτη περιέχει την θεική ψυχή του πλανήτη, τις αγγελικές ψυχές, τις δαιμονικές ψυχές και τις επιμέρους ψυχές.

Μέσα στον Δημιουργό ορίζεται ο αριθμός όλων των ψυχών. Υπάρχει και αριθμός διαιρεμένος που περιέχει τα υποδείγματα τωνθεικών ψυχών. Γιατί κάθε θεική ψυχή έχει το δικό της υπόδειγμα, και μιά ιδέα από την οποία προήλθε η θεική ψυχή και έπειτα το πλήθος που είναι συγγενές με καθεμιά θεική ψυχή.
Πρόκλος - Σχόλια στον Παρμενίδη 817.39-819.18

Η δημιουργία νέων ψυχών δεν είναι δυνατή μέσα στην ίδια περίοδο του θείου γεννητού.

Η δε δημιουργία νέων ψυχών δεν είναι επίσης δυνατή, διότι θα έπρεπε κάθε έργο στο οποίο γεννιέται κάτι νέο, να είναι κατ'ανάγκην ατελές. Αλλά ο Κόσμος που προκύπτει από κάτι που είναι τέλειο πρέπει επίσης να είναι τέλειος.
Σαλούστιος - Περί Θεών και Κόσμου ΧΧ.3

5 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Δε νομίζω να είναι προκαθορισμένος ο αριθμός. Οι ψυχές απορρέουνε από το όλον των θεών, μπορούνε να ενσαρκώνονται συνεχώς.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Ο αριθμός των επιμέρους ψυχών ανά πλανήτη είναι προκαθορισμένος, παραδείγματος χάριν στην Γη έχουν ανατεθεί 10 ψυχές.

Αυτό όμως δεν αποκλείει κάθε ψυχή να ενσαρκώνεται συνεχώς, μάλιστα αυτό είναι που γίνεται.

Ακόμα και αν τελειωθεί μια ψυχή επανεσναρκούται για να βοηθήσει όσες υπάρχουν ακόμα στην γένεση.
Δες τον μύθο του σπηλαίου στην Πολιτεία, όπου ο δεσμώτης που ανέβηκε και είδε το Αγαθόν, επιστρέφει κάτω για να βοηθήσει τους υπόλοιπους δεσμώτες, οι οποίοοι επεδιή δεν τον καταλαβαίνουν τον προπηλακίζουν και προσπαθούν ακόμα και να τον σκοτώσουν καθώς αυτός τους διαταράσσει από την πλάνη τους.

Panos Konstantinidis είπε...

Δε μιλάω για επανενσάρκωση, λέω ότι η ψυχές απορρέουνε από το όλον, το οποίο είναι άπειρο και αϊδιο, και ο,τιδήποτε "αφαιρέσεις" από το άπειρο, πάλι άπειρο θα έχεις. Άρα είναι δυνατή η απορροή ατελείωτων αριθμών ψυχών, και ο οποίος (ο αριθμός) δεν είναι προκαθορισμένος.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Το Σύμπαν έχει δομηθεί σύμφωνα με το αιώνιο πρότυπο ( Φάνης ) και με τα επιμέρους πρότυπα, τα οποία συμβουλεύονται ο Ζευς και οι επιμέρους δημιουργοί.

Κατά αυτά τα πρότυπα, ο αριθμός των ψυχών είναι προκαθορισμένος και πεπερασμένος. Τα κείμενα μας είναι ξεκάθαρα.

Τίποτα στο Σύμπαν δεν είναι περιττό.
Χρειάζονται τόσες ψυχές όσες είναι απαραίτητες για να είναι το Σύμπαν πλήρες.

Panos Konstantinidis είπε...

Για εμένα τα κείμενα δεν είναι θέσφατα, είναι απλώς οδηγός. Αν κάτι νομίζω ότι δεν είναι λογικό το αμφισβητώ. Και για εμένα το ότι υπάρχει προκαθορισμένςο αριθμός ψυχών είναι παράλογο, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι κάθε άνθρωπος έχει από μία.