Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΕΧΕΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΕΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ ;


Είναι πολύ πιθανόν οι αρχαιολόγοι να έχουν ήδη εικόνα για το που βρίσκεται ο κυρίως τάφος.

Στην βοήθεια μας να αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα της τοπολογίας του χώρου, ας ρίξουμε μια ματιά από αέρος, χρησιμοποιώντας εικόνα από το πολύ ωραίο βίντεο που προέβαλε το ENA Channel των Σερρών.

 
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε τον Τύμβο Καστά και το σημείο στο οποίο έχει εντοπιστεί η είσοδος του ταφικού μνημείου. Είναι η λευκή κατασκευή που φαίνεται στην εικόνα, λόγω του προστατευτικού καλύμματος της εισόδου που τοποθετήθηκε για προστασία από τις καιρικές συνθήκες, και το οποίο δείχνει και την φορά της ανασκαφής, η οποία επισημαίνεται από την κόκκινη γραμμή.

Παρατηρούμε ότι η πορεία της ανασκαφής δεν ακολουθεί την ακτίνα του τύμβου, δηλαδή δεν κατευθύνεται προς το κέντρο του κύκλου. Και αυτό, καθώς έχω υποθέσει, ίσως έγινε για λόγους αποπροσανατολισμού των υποψήφιων τυμβωρύχων.

Πόσο περίπου έχει προχωρήσει η ανασκαφή ;

Αν υποθέσουμε ότι η είσοδος του ταφικού μνημείου είναι περίπου 5 μέτρα από την περίβολο και λάβουμε υπ’ όψη της διαστάσεις των θαλάμων από τα στοιχεία που  έχει ανακοινώσει το υπουργείο (ο Θ1 είναι , ο Θ2 4,5μ και ο Θ3 4,5 μ) τότε η πρόοδος της ανασκαφής επί της ευθείας μέχρι τον τέταρτο τοίχο του τρίτου θαλάμου είναι περίπου 20μ.  (Τα σχήματα είναι πρόχειρα και δεν είναι υπό κλίμακα)

Αν θεωρήσουμε ότι η δομή του ταφικού μνημείου αναπτύσσεται σε ευθεία γραμμή, τότε ο κυρίως τάφος φαίνεται ότι θα καταλαμβάνει κάποιο άκρο αυτού του τέλειου κυκλικού τύμβου, οπότε τίθεται το ερώτημα : «Μήπως υπάρχει και άλλος ή άλλοι τάφοι μέσα στον τύμβο Οπότε αλλάζει και η προσέγγιση για την ερμηνεία του τάφου και του ή των νεκρών που βρίσκονται ενταφιασμένοι.

Αν λοιπόν ο τέταρτος τοίχος που εντοπίστηκε είναι διαφραγματικός, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε φτάσει στον κυρίως τάφο, οπότε σίγουρα ακολουθούν και άλλες «εκπλήξεις».

Αν όμως ο τέταρτος τοίχος είναι τερματικός, αυτό σημαίνει ότι η ανασκαφική σκαπάνη έχει φτάσει πια στον κυρίως τάφο, οπότε αναμένουμε να υπάρχει μια κλειστή είσοδος η οποία θα οδηγεί στον κυρίως τάφο, δηλαδή σε κάποιον προθάλαμο (αγνώστων διαστάσεων) και εν συνεχεία σε κάποιον νεκρικό θάλαμο (ομοίως αγνώστων διαστάσεων).

Όπως έχω  ήδη εκτιμήσει από τις 9/9/2014  (βλέπε : http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_9.html?m=1) , για λόγους ασφάλειας και σφράγισης του τάφου, πολύ πιθανόν ο κυρίως τάφος να βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο από το επίπεδο του διαδρόμου που έχει ήδη αποκαλύψει η ανασκαφή, στο οποίο θα οδηγεί κάποιο κλιμακοστάσιο, περίπου ίδιο με αυτό που ευρέθη στην είσοδο των Σφιγγών.

Προσωπικά το βλέπω περίεργο ο κυρίως τάφος να ευρίσκεται σε κάποια άκρη του ταφικού περιβόλου, κυρίως λόγω του μεγέθους, της πολυτέλειας και των εκπληκτικών μεθόδων σφράγισης  του ταφικού διαδρόμου που έχει ήδη ανακαλυφθεί.

Συνεπώς, όπως έχω ήδη υποθέσει, περιμένω κάποια στιγμή όλη η πορεία του ταφικού μνημείου να στρίψει κάπως και να ακολουθήσει ακτινική  πορεία προς το κέντρο του τύμβου.

Ας παρατηρήσουμε λίγο καλύτερα την αεροφωτογραφία….
Παρατηρούμε ότι ο τύμβος Καστά έχει αποχωματιστεί σε κάποια σημεία που βρίσκονται στην πλευρά του τύμβου, ενώ η απέναντι πλευρά έχει παραμείνει θαμνώδης.

Τα κύρια σημεία που παρατηρούμε αυτήν την αποχωμάτιση είναι δύο, το ένα βρίσκεται επί της πορείας της ανασκαφής, ενώ το άλλο βρίσκεται σε απόκλιση από την πορεία της ανασκαφής, προς το εσωτερικό του τύμβου.






Δεν υπάρχει προφανής λόγος για αυτήν την αποχωμάτιση.  Η μόνη αποχωμάτιση που θα είχε νόημα θα ήταν κάπου μπροστά από την πορεία ανασκαφής (Χ3) για να ανακουφιστεί το βάρος που δέχεται η θόλος του ταφικού διαδρόμου. Δεν παρατηρείται όμως κάτι τέτοιο.
Ούτε το Χ1, αλλά κυρίως ούτε το Χ2, έχει νόημα να αποχωματιστεί, παρεκτός και εάν αποτελούν σημαντικά οριοθετούντα σημεία του ταφικού τύμβου.

Αν λοιπόν το ανασκαπτόμενο ταφικό μνημείο   είναι τόσο εντυπωσιακό όσο φαίνεται, τότε και ο κυρίως τάφος θα πρέπει να είναι ανάλογα εντυπωσιακός και, τηρουμένων των αναλογιών,  να καταλαμβάνει έναν εντυπωσιακά μεγάλο χώρο του τύμβου.


Συνεπώς είναι πολύ πιθανόν οι αποχωματώσεις Χ1 και Χ2 έχουν γίνει σε τέτοια σημεία ώστε να οριοθετείται ο κυρίως τάφος, που αν η υπόθεση αυτή επαληθευτεί τότε θα μιλάμε για έναν τάφο άνευ προηγουμένου ο οποίος θα φιλοξενεί και μια ανάλογη προσωπικότητα.

(Το εντυπωσιακό βίντεο με την αεροφωτογράφιση του τύμβου Καστά είναι: https://www.youtube.com/watch?v=gJ0Uw1xbEqE)


[Η ανάρτηση αυτή αποτελεί μέρος της μελέτης περί του Τάφου της Αμφίπολης : Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ]





249 σχόλια:

1 – 200 από 249   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

εμπεδοτιμε δες λίγο αυτό

http://prntscr.com/4o0rp1

μήπως ο κυριος τάφος ειναι στο κεντρο και η εισοδος του ηταν ακρβως κάτω απ την μεγαλη πλάκα στο Θ2? και γι αυτο το λογο το μνημειο ειναι πλαγια και οχι στο κεντρο της ακτινας?

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Μήοως εννοείς Θ3; Δηλαδή τον τρίτο θάλαμο ;

Ετσι το βλέπω και εγώ. Ο τάφος πρέπει να καλύπτει το κέντρο του τυμβου και η είσοδος πρέπει να είναι από τον τρίτο θάλαμο, ίσως κατεβαίνοντας κάποιο επίπεδο.

Κάπως έτσι το είχα φανταστεί στην αρχή :
http://3.bp.blogspot.com/-3BNAsCewxyg/U_9CYgbxjPI/AAAAAAAAAR8/WMudD1zoqOI/s1600/Slide5.JPG

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας, οι περιοχές που έχετε στην δεύτερη φωτογραφία Χ1 και Χ2, δεν είναι αποχωματώσεις, είναι περιοχές όπου στρίβει το όχημα που κουβαλάει το χώμα, και το αδειάζει μετά την Χ2 περιοχή.

Αυτό που αναφέρει ο basilis makariou είναι κάτι που κανένας δεν το έχει σκεφτεί, και εξηγεί την ύπαρξη της μαρμάρινης πλάκας στο δεύτερο χώρο. Πράγματι μπορεί να υπάρχει μία θύρα κάτω από την μαρμάρινη πλάκα. Ποτέ δεν είδαμε φωτογραφία του τοίχου κάτω από την μαρμάρινη πλάκα, ουτε ολόκληρου του χώρου

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Αν εννοείτε την μαρμάρινη πλάκα με τον ρόδακα από κάτω δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο άνοιγμα εκεί, γιατί αλλοιώς θα το είχαν ανακοινώσει.

Άλλωστε το θεωρώ περίεργο να υπαρχει ανοιγμα αριστερα του εισερχομένου όπως περνάει κάποιος τις Καρυάτιδες.

Ακόμα όμως και αν το δεχτούμε ποιό ρόλο παίζει ο θάλαμος Θ3 τότε ;

Πριν χρησιμοποιηθούν ως χώροι στροφής των φορτηγών θα έπρεπε να αποχωματωθούν. Και το ερώτημα είναι γιατί κάποιο χφορτηγό που κουβαλάει χώμα να το πάρει και να ανέβει στον λόφο και να πάει για οαραδειγμα σστο Χ2, το οποίο είναι στην άλλη άκρη.

Μάλλον το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει. Να κατεβάζει χώμα από τον λοφο και να το μεταφέρει κάπου μακριά.

Το ερώτημα είναι γιατί να διαλέξουν αυτά τα σημεία και να αφαιρέσουν το χώμα.

Η οποιαδήποτε αφαίρεση χώματος γίνεται με απομάκρυνση του από τον χώρο, όχι με το να το πετάνε "κάτω από το χαλί" σε ένα σημείο του τύμβου.

Unknown είπε...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου : "Με την αφαίρεση των χωμάτων αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση. Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο. Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου."
Πιστεύω ότι η μαρμάρινη πλάκα και ειδικά οι ρόδακες που βρέθηκαν στο κάτω μέρος της ίσως μας δίνουν μια ιδέα για το που μπορεί να είναι η είσοδος του τάφου.

Unknown είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε μια υπόθεση για τον τρίτο θάλαμο θα μπορούσε να είναι ότι οδηγεί σε άλλουν τάφο ή τάφους αν δεχθούμε ότι δεν είναι μόνο ένας ο "ένοικος" του τύμβου.

virgi είπε...

"@Παράσχος
Καταρχήν δεν έχουμε δει ούτε την πλάκα ολόκληρη (από κάτω) ούτε τον Θ2.
Μπορεί και να υπήρχε η υπάρχει και δεύτερη στον απέναντι τοίχο σπασμένη?
Αν τα ανοίγματα είναι από κάτω της @ Εμπεδοτιμε και το "σχεδίαζα εγώ" τότε θα μπορούσε να ήταν είτε για έξτρα ασφάλεια για την στήριξη του θόλου στο συγκεκριμένο σημείο."
αυτό ήταν μέρος του σχολίου μου από
http://empedotimos.blogspot.gr/2014/09/1492014.html
Κι που σημαίνει έξτρα στήριξη του θόλου θα χρειαζόταν αν ο τοίχος κάτω από την σκάλα έχει άνοιγμα...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@virgi

Νομίζω ότι πρέπει να αποδεχόμαστε ό,τι ανακοινώνεται από το ΥΠΠΟ. Αν δεν το παίρνουμε ως δεδομενο τότε παρασυρόμαστε σε διάφορες σκέψεις που μας απομακρύνει από την όσο το δυνατόν σωστότερη προσέγγιση του θέματος.

Το ΥΠΠΟ έχει δημοσιεύσει ένα σκαρίφημα όπου δείχνει την μέχρι τώρα "αποκάλυψη" του μνημείου.

http://www.yppo.gr/images/l_14959.jpg

Δεν μας δείχνει καμία πόρτα στο σημείο που συζητάμε συνεπώς πρέπει να θεωρήσουμε ότι έτσι είναι η κατάσταση.

virgi είπε...

@ και πολύ σωστά τα λές!!!!

Boro είπε...

Plan of chambers in Vergina tumulus
http://n.nathalie.martin.free.fr/imgs/imgsTD08/plan-fouille-1979.png

Χρίστος είπε...

@ http://prntscr.com/4o0rp1

αΝ ΚΟΙΤΆΞΕΤΕ τΟ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΟ ΜΕ ΤΟ ΛΑΤΙΝΙΚΟ ? ακριβως στην κορυφη του και στο κεντρο αυτης (δλδ βορειοδυτικα περ.) ειναι η πετρινη βαση που πιθανολογειται οτι ηταν μεσα στο χωμα, αφανης και πανω της στηριζοταν η εμφανης πυραμιδα με τον λεοντα στην κορυφη, ειχα ανεβει εκει 2 μηνες πριν βρεθει η εισοδος και μπηκα και μεσα. Προκειται για κατεστραμμενο σε μεγαλο βαθμο τετραγωνο 9,5χ9,5 μετρα. Ισως αυτο να σημαινει κατι. Επιπλεον να σας ενημερωσω οτι η πορεια που ακολουθουν τα φορτηγα, για τις ομολογουμενως περιεργες αποχωματωσεις, ειναι αναγκαστικες μιας και περνουν διπλα απο τους πολλους κυβωτιοσχημους ταφους της εποχης του σιδηρου που ανεσκαψε ο Λαζαρίδης (τα κτερισματα τους εκτειθενται στο μουσειο).

virgi είπε...

Ο διευθυντής τεχνικού γραφείου αρχαιολογικών ανασκαφών στο Ισραήλ μιλάει στο Newsbomb και εξηγεί για ποιο λόγο θεωρεί πως ο τάφος είναι του μεγάλου στρατηλάτη
Την εκτίμηση πως η Αμφίπολη κρύβει ένα μεγάλο μυστικό και μάλιστα πως ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο εξέφρασε ο Θεοδόσης Μητρόπουλος, δόκτωρ αρχιτέκτων και διευθυντής τεχνικού γραφείου αρχαιολογικών ανασκαφών στο Ισραήλ.
Ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb και τη Μαρία Γιαχνάκη υποστηρίζει πως ο τάφος δεν έχει συληθεί, ενώ «βλέπει» πολλά στοιχεία της αιγυπτιακής μεθόδου
«Ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί αυτή την στιγμή για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη είναι αν τελικά το ταφικό μνημείο και τα ευρήματά του είναι ρωμαϊκής ή μακεδονικής προέλευσης», αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος.
Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει πως στην περίπτωση που ο τάφος είναι ρωμαϊκός τότε οι αρχαιολόγοι δεν ξέρουν γιατί πρόκειται. Αν όμως είναι μακεδονικός «δεν είναι ούτε της Ολυμπιάδας ούτε της Ρωξάνης αλλά πρόκειται για ‘’μεγάλη ταφή’’» λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:
«Έχω την πεποίθηση ότι πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο. Ξέρουμε ότι μεταφέρθηκε και ετάφη αλλού».
«Συνάδελφοί μου αρχαιολόγοι εδώ στο Ισραήλ μάλιστα που τους έχει απασχολήσει κι εκείνους το θέμα αυτό έντονα, υποστηρίζουν ότι πιθανώς βρίσκεται μέσα στο ταφικό μνημείο ο Αλέξανδρος γιατί ήταν ταριχευμένος κατά την αιγυπτιακή μέθοδο και είναι και πολύ πιθανό να μεταφέρθηκε στην Αμφίπολη που δίπλα ήταν ο ναύσταθμος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ενώ συνεχίζει:
«Εγώ παρόλα αυτά», συνεχίζει ο διευθυντής τεχνικού γραφείου αρχαιολογικών ανασκαφών, «έχω δει αρκετούς τάφους μικρότερης εμβέλειας στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία όσο ήμουν στην αρχαιολογική υπηρεσία εκεί και μπορώ να καταλάβω τις διαφορές και να πω με σιγουριά ότι αυτό το μνημείο είναι ‘’μεγάλης ταφής’’».
«Κάποιοι λένε ότι μπορεί να είναι και άνδρες του Μέγα Αλέξανδρου , εγώ δεν το πιστεύω αυτό» λέει στο Newsbomb ο κ. Μητρόπουλος.
«Βλέπει» πολλά στοιχεία της αιγυπτιακής μεθόδου
Ο δόκτωρ αρχιτέκτων «βλέπει» στοιχεία της αιγυπτιακής μεθόδου, καθώς όπως αναφέρει το γέμισμα του τάφου οδηγεί σε αιγυπτιακές μεθόδους διότι το γέμισμα είναι με ψιλή άμμο.
«Επίσης οι υδραυλικές ιδιότητες του μνημείου παραπέμπουν σε αιγυπτιακή μέθοδο. Αν θέλει κάποιος να συλήσει και ανοίξει τρύπες τότε θα χυθεί η άμμος» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητρόπουλος αποκαλύπτει πως στην περίπτωση αυτής της ανασκαφής θα δούλευε αλλιώς. Αρχικά θα προστάτευε όλο τον χώρο για να μην υπάρχει πρόβλημα από βροχές και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ενώ μετά θα προχωρούσε στη διαδικασία της ανασκαφής και όλων των εσωτερικών εργασιών.
«Πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η ανασκαφή χρειάζεται φοβερή υπομονή. Στην αρχαιολογία ακόμη κι ένα κουταλάκι έχει μεγάλη αξία για την πληροφόρηση. Δεν πρέπει να τρέχουμε αμέσως για το κέντρο. Μέσα από τα χώματα θα βρούμε πλούσια στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιστήμη αυτή της έρευνας και της ανασκαφής».
«Ο τάφος δεν έχει συληθεί»
«Αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη ο τάφος δεν έχει συληθεί» υποστηρίζει ο κ. Μητρόπουλος και εξηγεί το λόγο που το πιστεύει κάτι τέτοιο. «Δεν γίνεται ένα άτομο ή μία μικρή ομάδα να προβεί σε αυτή την ενέργεια . Αυτό χρειάζεται πολύ χρόνο και χρήμα και γνώσεις και τεχνική. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο τα παρουσιάζουν και δεν θα είναι τόσο απλά ούτε στο μέλλον . Χρειάζεται υπομονή και τακτική όχι επιπολαιότητα» λέει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος, υποστηρίζει πως οι Έλληνες αρχαιολόγοι είναι οι καλύτεροι στον κόσμο και «μας βγάζουν το καπέλο κι εδώ στο Ισραήλ. Πιστεύω ότι και σε αυτή την περίπτωση θα κάνουν σωστά την δουλειά τους αν τους αφήσουμε να εργαστούν χωρίς παρεμβάσεις» αναφέρει.


ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Χρίστο,
Αν καταλαβαίνω καλά από αυτά που λες, οι τάφοι του Λαζαρίδη ήταν πάνω στον τυμβο και ήταν παλαιότεροι του 325;

Αν είναι έτσι τοτε χησιμοποιήθηκε ένας ήδη υπάρχον τύμβος για να φτιαχτεί το ταφικό μηνείο!

Μήπως λοιπόν η ύπαρξη τάφων πάνω στον τύμβο χρησίμευσε παραπλανητικά στους τυμβωρύχους οι οποίοι πιθανόν να αρκέστηκαν να συλήσουν τους κιβωτιόσχημους τάφους και να μην φαντάστηκαν ότι κάτι υπάρχει από κάτω;

Ξέρει κανείς τίποτε σχετικό ;

Αυτό εξηγεί λοιπόν μάλλον γιατι ο ταφικός διάδρομος δεν πηγαίνει προς το κέντρο αλλά ακολουθεί την χορδή ενός τόξου του κτυκλικού περιβόλου!

Μήπως λοιπόν από κάτω υπάρχει καμία φυσική κοιλότητα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν τάφος ;;;

Αν όμως δεν υπάρχει τότε ο τάφος που ψάχνουμε είναι στην ευθεία της ανασκαφής.

Πολύ ενδιαφέρον!

Πως θα μάθουμε περισσότερα για αυτό;

Unknown είπε...

στο παρακατω link http://www.researchgate.net/publication/229914087_Investigation_of_a_monumental_Macedonian_tumulus_by_threedimensional_seismic_tomography
θα βρητε την σεισμικη τομογραφια, στην σελιδα 2 και 8 αναφέρει με φωτογραφιες μια ραμπα και στην συνεχεια ευθεια της ραμπας τον τάφο. Αν υποθέσουμε οτι η <> είναι οι θάλαμοι που έχουν βρεθεί γεμάτοι με χώμα δεν χωράει αμφιβολία ότι στην συνέχεια αμέσως έχουμε τον τάφο, πιθανων σε κατώτερο επίπεδο και χωρίς χώματα.
Εμπεδότιμε συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά για το blog σου, είναι ίσως ο μοναδίκος τόπος όπου εκφράζονται σωστές και τεκμηριωμένες απόψεις

πνα είπε...

Εμπεδότιμε γιατί συνδέεις τις αποχωματώσεις με τα όρια του τάφου;
Με βάση όσα ξέρουμε ο Λαζαρίδης έσκαβε χρόνια και αποκάλυψε παλαιότερους τάφους. Προφανώς και τους χώρους αυτούς δεν τους άφησαν να χορταριάσουν. Σήμερα η Περιστέρη είπε ότι μεταφέρουν τα χώματα που άφησε ο Λαζαρίδης πάνω από το χώρο του μνημείου που ανασκάπτει καθώς εκεί απέθεσε ο Λαζαρίδης τα μπάζα του.
Αρα η αποχωμάτωση πάνω από το μνημείο είναι τα μπάζα του Λαζαρίδη που σύμφωνα με την Περιστέρη (σημερινές δηλώσεις) έσκαβε από την άλλη πλευρά (εκεί που υπάρχουν οι μεγάλες αποχωματώσεις αρα και οι τάφοι της εποχής του σιδήρου.

Νομίζω πρέπει να ξαναδεις τη σημερινή σου υπόθεση.

SF είπε...

Πως ερμηνεύετε την ύπαρξη τμήματος από τη χαίτη του Λέοντα μέσα στον ταφικό χώρο; Με παραξένεψε πολύ η σχετική δήλωση της κ. Περιστέρη.

πνα είπε...

τις λεπτομερείς σημερινές δηλώσεις Περιστέρη δείτε εδώ http://www.kathimerini.gr/784421/article/epikairothta/ellada/k-peristerh-o-tafos-ths-amfipolhs-einai-monadikos

333 είπε...

Εμπεδότιμε, επεξεργάσου αν θες το παρακάτω άρθρο, αναφέρει για τους αρχαϊκούς τάφους στο λόφο Καστά που ανακάλυψε ο Λαζαρίδης, αλλά και πολλά άλλα στοιχεία, π.χ. αναφέρει για ποιο λόγο ο Κάσσανδρος θα μπορούσε να έχει φτιάξει αυτό το μεγαλειώδη τάφο για τον μικρό Αλέξανδρο:
http://www.hellasforce.com/blog/i-anakalipsi-tou-tafou-tis-amfipolis-prin-50-chronia/

Unknown είπε...

,λοιπόν εγώ βλέπω κατι διαφορετικό. αυτό που βλέπω είναι οτι το υπουργείο που εχει όλη τη γνώση της ανασκαφής δίνει την εξής εικόνα
http://www.yppo.gr/images/l_14959.jpg

δείχνοντας της καρυάτιδες σαν να ειναι στήριγμα σε κάποια είσοδο, την αριστερή πλευρά που είναι προς το κέντρο του μνημείου κενή στο σχέδιο.

αλλά υπάρχει μια εικόνα ακόμη
http://www.yppo.gr/images/l_14920.jpg

αν προσέξετε δεν μοιάζει οι καρυάτιδες να είναι σε κάποια πόρτα αλλά σε δυο κολώνες μέσα στο κέντρο.

μπορεί να κάνω λάθος. αλλά αυτό που λέω εγώ είναι το εξής. μήπως δεν είναι τρία δωμάτια αλλά ένα μεγάλο και στο κέντρο αριστερά κάτω απ την πλάκα είναι η πόρτα του νεκρικού θαλάμου.

μπορεί να είχαμε 3 χωρίσματα απ οποίον έκλεισε το μνημείο αλλά μέσα μοιάζει με ένας μακρόστενος θάλαμος.

ναι να περιοριστούμε σε οτι δίνει το υπουργείο, αλλά το ότι δε δίνει πανοραμική φώτο κάποια πρόσοψη της δυο καρυάτιδες σε μια εικόνα η κάτι συνολικό από ένα δωμάτιο, και ούτε μια φώτο προς τα αριστερά. Όλες προς τα δεξιά, δηλαδή δίνει στοχευόμενα κάποιες πληροφορίες δείχνει οτι υπάρχουν πολλά στοιχειά αλλά που δεν θέλουν να φάνουν ακόμη.

Συγχαρητήρια στην κυρία Περιστέρη, δείχνει ότι περίμενε την επίθεση γι αυτό μπροστά στον πρωθυπουργό είχε πει τη φράση «έντιμων αρχαιολόγων»

333 είπε...

Επίσης στο προηγούμενο λινκ, φαίνεται πως υπήρχαν 2 λόφοι. ο φυσικός [εκεί που έιναι τώρα ο τάφος-μνημείο] και ο τεχνιτός [πάνω από τον φυσικό-αρχαϊκοί τάφοι]. Αυτό επιβεβαιώνει τη θεωρία σου Εμπετόδιμε.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@πνα
Νομίζω οτι η Περιστέρη αναφέρεται στα μπάζα που είναι πάνω από τον ταφικό διάδρομο και που επιβαρύνουν την θόλο.
Αν ο Λαζαρίδης δούλευε από την άλλη πλευρά τα μπάζα θα τα έρριχνε από την μεριά που τώρα είναι η ανασκαφή.

Χάζευα το βίντεο με την αεροφωτογράφιση και είπα να συγκρίνω τον λόφο με μια παλαιότερη κατάσταση.

Σύφωνα με την παρακάτω παλαιότερη φωτό η κατάσταση έχει αλλάξει και φαίνεται ότι οι αποχωματώσεις έγιναν στα δύο αυτά σημεία.

http://2.bp.blogspot.com/-mjBU_Y6mj8c/UynMrVwTj8I/AAAAAAAAkFI/pT68KS3zpx4/s1600/Amfipoli_Kastas_2.jpg

Θεωρώ περίεργο να έγιναν αυτές οι αποχωματώσεις και να μην προσεχτηκε από την αρχή το σημείο που βρίσκεται πάνω από την ανασκαφή.

Ίσως λοιπόν να έγιναν εσκεμμενα οι αποχωματώσεις εκεί που φαινομενικά ειναι άσχετες με την ανασκαφή για κάποιο λόγο που ξέρουν οι αρχαιολόγοι.

'Ισως βέβαια και να μην σημαινει κάτι.
Για αυτό υπάρχει και το ερωτηματικό στον τίτλο.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Για την χαίτη του Λέοντα δεν μπορώ να έχω σαφή άποψη.
Ϊσως κατά την κατακρήμνιση του Λέοντα από την κορυφη, κατρακυλώντας, κάποιο κομμάτι να "προσγειώθηκε" στο σημείο που είναι τώρα η ανασκαφή,

Effie είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ & ΧΡΙΣΤΟΣ:
Aπό το site:
…. http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231341928 (in.gr)
Η ιστορία των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη
….Μετά το 1971, με χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Εταιρείας καθώς και με την ηθική και υλική στήριξη του γνωστού τότε πολεοδόμου Δοξιάδη, ο Δ. Λαζαρίδης επιστρέφει στην Αμφίπολη και ξεκινά με μεγαλύτερο ζήλο τις ανασκαφές του.

Επαληθεύει, με τα ευρήματα του, όλα όσα εξιστορούσε ο Θουκυδίδης, συνεχίζει τις ανασκαφές και υποθέτει, τότε με τους τοπογράφους, ότι η περίμετρος του λόφου Καστά «αγγίζει» τα 487 μέτρα. Ήταν πλέον πεπεισμένος ότι επρόκειτο για μεγάλο ταφικό μνημείο.
Ο Δ.Λαζαρίδης δημιουργεί τότε ένα άτυπο «ανοιχτό λαϊκό πανεπιστήμιο», ενημερώνοντας όλους όσοι πλησίαζαν τις ανασκαφές του για την ιστορία της Αμφίπολης και τα ευρήματά του.
Συνεχίζει τις ανασκαφές στον λόφο Καστά, αλλάζοντας όμως τη φορά της ανασκαφικής σκαπάνης και ξεκινώντας από την κορυφή του.
«Προχωρά 13-14 μέτρα βάθος. Εκεί αποκαλύπτει αρχαϊκούς ασύλητους κιβωτιόσχημους τάφους της εποχής του σιδήρου, μέσα στους οποίους είναι θαμμένες γυναίκες, παιδιά και άνδρες με οπλισμό. Συνεχίζει την εκσκαφή του ώσπου βρίσκεται στον φυσικό λόφο του Καστά. Εκεί κάνει νέες τομές και κατεβαίνει τμηματικά στον λόφο, αποκαλύπτοντας σταδιακά ένα μεγάλο τετράπλευρο οικοδόμημα, διαστάσεων 10x10 μ., με 5 μ. ύψος. Ο αρχαιολόγος απεφάνθη ότι αυτό ήταν το ταφικό σήμα του τύμβου, το οποίο στην αρχαιότητα βρισκόταν μέσα στο χώμα» λέει ο κ. Κοχλιαρίδης……
Αν καταλαβαίνω καλά, ο Λαζαρίδης είχε λοιπόν βρεί τάφο ή τάφους στον τύμβο Καστά, αλλά όχι αυτόν που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.
Ίσως μια πιό ενδελεχής αναδρομή στις ανασκαφές Λαζαρίδη δώσει και συμπληρωματικά στοιχεία.Αλλά νομίζω επαληθευόνται όσα γράφει ο Χρίστος, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή.
Προσωπικά δεν είμαι σίγουρη ότι η πορεία της επιφανειακής αποχωμάτωσης
υποδεικνύει αναγκαστικά πιθανό εντοπισμό του τάφου και εδώ θα συμφωνήσω με το Χρίστο, είναι ο δρόμος που αναγκαστικά ακολουθούν τα φορτηγά περιμετρικά των γνωστών τάφων.
Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε αν από τον Θ3 υπάρχει άνοιγμα ή κατεβαίνουν σκάλες. Θα δείξει!

Unknown είπε...

http://prntscr.com/4o2fim

η πλευρα κατω απ την πλακα

και η απεναντι πλευρα.

http://prntscr.com/4o2giq

σε μεγέθυνση, εμένα μου μοιάζουν διαφορετικές, η λογική δε λέει οτι έπρεπε να υπάρχει συμμετρία στο σχεδιασμό αριστερό και δεξιό τοίχου? Εκτός αν ξεγελάσει ο φωτισμός. Αλλά πάλι δεξιά υπάρχει αυλάκωση στη μέση του μαρμάρου ενώ αριστερά όχι. Μοιάζει με μια πλάκα όλος ο τοίχος.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη γιατί η σύγκριση είναι σε διαφορετικό ύψος. Η μια φωτό είναι στο ύψος του προσώπου της Καρυάτιδας και η άλλη στο ύψος της μέσης

Ακης είπε...

Αυτό που δεν μπορώ να "χωνέψω" είναι γιατί ο αρχιτέκτονας δεν ακολούθησε πορεία προς το κέντρο του κύκλου.
Δεν μπορεί να αγνοεί την συμμετρία.
Μήπως έχει φτιάξει ένα λαβύρινθο ο οποίος δημιουργεί εγγεγραμμένα πολύγωνα στο κύκλο και σε άλλους ομόκεντρους με κατεύθυνση το κέντρο του κύκλου?
Για αυτό και λέει η ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ότι θα βρούμε μέσα τα κοκκαλάκια των τυμβωρύχων?

Unknown είπε...

συμφωνα πάλι με την σεισμικη τομογραφία το συνολικό οικδόμιμα( ραμπα και ταφος) έχει διαστάσεις 20 μ μηκος 5 μ πλατος και 5 μ ύψος. Έχουμε ως τώρα 6 μετρα πρώτος θάλαμος (απο σφίγγες εως καρυάτιδες) - δεύερος θάλαμος 4,5 μ (καρυατιδες εώς θύρα) - τρίτος θάλαμος 4,5 μ (θύρα εως κλειστό τοιχο) πιθανον είναι και ο προθάλαμος του ταφου εξου και το κοκκινο χρώμα.
Άρα μένουν άλλα 5 μ περίπου όπου βρίσκεται ο τάφος.

garasari.blogspot είπε...

@ Εμπεδότιμος

Αγαπητέ Εμπεδότιμε, οι τάφοι επάνω στον τύμβο βρέθηκαν από το Δημήτρη Λαζαρίδη, όπως και η βάση του Λέοντος. Είναι βέβαια απορίας άξιον, γιατί ο Λαζαρίδης δεν προχώρησε στη βάση και επέμεινε στην εκ των άνω ανασκαφή, αν και ο ίδιος ήταν αυτός που ανακάλυψε τον περίβολο και τον υπολόγισε περίπου στα 470 μέτρα. Ίσως έμεινε πιστός στην κλασική μέθοδο της "παραδοσιακής" αρχαιολογικής έρευνας, δηλαδή τη βήμα-βήμα και από τα επάνω έρευνα με τομές.
Σου γνωστοποιώ δημοσίευμα του Μαΐου 1974, όπου αναγράφονται οι ανακαλύψεις εκείνης της περιόδου και η εκτίμηση για τη βάση του Λέοντος:
"Εις την αρχαίαν Αμφίπολιν, ήλθον εις φως, υπό του εφόρου, κ. Δημ. Λαζαρίδης, η πύλη του κλασσικού και η πύλη του ελληνιστικού τείχους, συνεχίσθη δε, η εις την θέσιν "Καστάς" έρευνα υπερμεγέθους τύμβου, του οποίου το μυστικόν δεν απεκαλύφθη εισέτι. Απεκαλύφθη, όμως, καθ` ολοκληρίαν, η επί της κορυφής του υπάρχουσα οικοδομή, ήτις, πιθανώτατα, ήτο η βάσις του σήματος του τύμβου. Εις την Β.Δ. πλευράν του τύμβου απεκαλύφθησαν τέσσαρες προϊστορικοί τάφοι, της εποχής του σιδήρου".

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Συνεπώς, ο τύμβος θα έπρεπε να είναι της εποχής τουλάχιστον του σιδήρου, αφού οι τάφοι που είναι πάνω του είναι εκείνης της εποχής.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν είναι φυσικός ή τεχνητός.
Μάλλον τεχνητός δεν πρέπει να είναι.
Αν είναι φυσικός υπάρχει κάποια κοιλότητα μέσα του ;
Μήπως αυτή διαμορφώθηκε ως τάφος ;
Διότι αν δεν είναι έτσι τα πράγματα η ανασκαφή θα προχωρήσει ευθεία και θα βρει τον ταφο που δεν θα είναι των μεγάλων διαστάσεων που περιμένουμε.
Γιατί όμως να περικυκλωθεί όλος ο τύμβος από την πολυτελή περίβολο ;

panos είπε...

Καλησπέρα και για άλλη μια φορά πολλά συγχαρητήρια σε όλους για τις πολύ εποικοδομητικές σκέψεις.
Εμπεδότιμε, για τους αρχαϊκούς τάφους είχα διατυπώσει μια σκέψη στην προηγούμενη ανάρτησή σου και την αντιγράφω:
Όσο για τον τύμβο, την τούμπα που σκεπάζει το μνημείο, θεωρώ ότι είναι εξολοκλήρου τεχνητός. Μη μας ξεγελάνε οι αρχαϊκοί τάφοι που βρέθηκαν στα ανώτερα τμήματά του. Επειδή όλη η περιοχή ήταν ένα απέραντο νεκροταφείο, οι Μακεδόνες από σεβασμό στους νεκρούς, απομάκρυναν τους τάφους από το σημείο που θα κατασκεύαζαν τον τύμβο και στη συνέχεια τους ξαναέθαψαν διάσπαρτους πάνω στην τούμπα. Άκουσα μια συνέντευξη ενός συντηρητή της ομάδας Λαζαρίδη ο οποίος είπε ότι άνοιγε αυτούς τους αρχαϊκούς τάφους, τους καθάριζε και τους τεκμηρίωνε. Οι τάφοι αυτοί είπε δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο, πυθάρια ήταν κομμένα στη μέση και σκεπασμένα. Πιθανολογώ λοιπόν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εργάτες του τύμβου να μεταφέρουν αυτά τα μισά πυθάρια και να τα ξαναθάψουν πάνω στην τούμπα.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

"Η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη σήμερα ενισχύθηκε από γεωλόγο-σπηλαιολόγο του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αύριο αναμένεται να προσέλθει και ο Διευθυντής αναστήλωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού."

Μήπως τελικά ο τύμβος είναι μια φυσική κοιλότητα που διαμορφώθηκε σε τάφο;;;

giannis_ είπε...

Εμπεδότιμε,έχω ξαναγράψει για την πλάκα με τον ρόδακα και σίγουρα ο ρόλος της είναι σημαντικός και δεν αποτέλεσε ικρίωμα για τους εργάτες, θεωρώ ότι οδηγεί σε είσοδο. Ένα ερώτημα είναι γιατί στηρίχθηκε οριακά, εφόσον είναι μέρος οροφής. Οι ρόδακες είναι μάλλον περισσότεροι του ενός διότι η ανακοίνωση ελεγε για παράσταση φατνωμάτων που στο κέντρο τους υπαρχει ρόδακας, άρα πολλά φατνώματα με αντίστοιχους ρόδακες. Όπου φάτνωμα το κενό μεταξύ δοκαριων της οροφής.

garasari.blogspot είπε...

@ Εμπεδότιμος

Από σήμερα στην έρευνα συμμετέχει και ειδικός σπηλαιολόγος που πήρε εντολή να μετακινηθεί στην Αμφίπολη από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού...

giannis_ είπε...

απο εδώ μάλλον φαίνεται καλυτερα προς ποιά κατεύθυνση γίνεται εκκαθάριση του λόφου http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/09/e.html

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Η οριακη στήριξη μπορεί να οφείλεται σε ελαφριά μετατόπιση των απέναντι τοίχων λόγω κάποιου σεισμού.

Unknown είπε...

Το μεγάλο μέγεθος της περιμετρου αναδεικνύει την μεγαλοπρέπεια του μνημείου και δυσκολεύει τους τυμβορηχους καθώς δεν ξέρουν που να πρωτοσκαψουν. Ο λοφος λογικά προϋπήρχε και είτε "συμπληρώθηκε " με τον τάφο είτε ανασκαφθηκε ένα σημείο του για να τοποθετηθεί ο ταφος. Τα παραπάνω εξηγούν πιθανό και γιατι η πορεία του μνημείου δεν είναι προς το κέντρο του κύκλου.
Αγγελος

Ανώνυμος είπε...

Η κυρία Περιστέρη είπε στην Καθημερινή: "Όσον αφορά το κύριο μέρος του τάφου είναι κάτι που το ψάχνουμε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας προχωρούμε με βήματα σταθερά και παίρνουμε τις απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε διανύσει τα 23 μέτρα που ξέρουμε.
Ο Λαζαρίδης έσκαβε μέχρι το '73 τον τύμβο στην πλευρά που ήταν προς τον λόφο 133, όπου εκεί έχουμε νεκρόπολη, την εποχή του σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων, καμία σχέση με τον τάφο το δικό μας, τα δε μπάζα τα έριχνε στην αντίθετη περιοχή, σε αυτή που είμαστε και δύο μήνες τώρα μαζεύουμε τα μπάζα του Λαζαρίδη. Οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και έχουμε τα σφραγίσματα. Όλα αυτά δηλώνουν ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην μπορέσει να μπει άνθρωπος μέσα, ακόμη και να μπήκαν οι τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, στα ρωμαϊκά χρόνια, κάπου θα βρω τα κοκαλάκια τους..."

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

αν ο ταφος είναι του Μ.Αλεξάνδρου, η Ολυμπιάδα, βαθια μυημένη στα καβείρια μυστήρια, δε θα είχε λόγο στον συμβολισμό του τάφου του παιδιού της, μήπως οι θάλαμοι είναι πέντέ όσα και τα στάδια μύησης των καβείρων, ο κύκλος ο χορός των ιέρειων και ο λέων πάνω στο θρόνο συμβόλιζε το θρονισμό (μέρος της τελετής)του μυημένου παιδιού της, σύμφωνα με το τλελετουργικό των καβειρίων;

Παύλος είπε...

Αν το μνημείο αυτό έτυχε της φροντίδας της Ολυμπιάδος που ηταν ιέρεια απο μικρή και του μαντείου της ιερής Δωδώνης τότε από συμβολισμούς θα έχουμε να μαθαίνουμε. Κατα την άποψή μου θα πρέπει όλος ο <> αυτός να τύχει ανασκαφής.Θα έχει και άλλα κτήρια-μνημεία μέσα του

giannis_ είπε...

παυλος.
ο συλλογισμός του καργακου ερχίζει με την υπόθεση"η γυναίκα αυτη θα έκανε τα πάντα να φέρει πίσω το παιδί της".

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

Πολίτες από τη Ναύπακτο, που τόλμησαν να μιμηθούν όσα γίνονταν στη Θήβα, τιμωρήθηκαν άμεσα και σκληρά.Μακεδόνες στρατιώτες που, μετά την καταστροφή της Θήβας από τον Αλέξανδρο, τόλμησαν να μπούν στο ιερό των Καβείρων, χτυπήθηκαν από κεραυνούς και αστραπές, και πέθαναν.Ανάλογη τύχη είχαν και οι οπλίτες του Μαρδόνιου που τόλμησαν να μπουν στο ναό την εποχή της περσικής επιδρομής.Έχασαν τα λογικά τους και έπεσαν από τον γκρεμό στη θάλασσα. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1, πιθανόν και ο λόγος της επίχωσης, αλλωστε και οι καρυάτιδες δεν ειναι οι κλασικές καρυάτιδες και πιθανον χορεύουν με τα χέρια ανοιχτά ή απαγορεύουν την είσοδο πρό της κάθαρσης.
ο δε λέων - μυημένος αλέξανδρος είναι χωρις γλώσσα, όλοι οι μύστες απαγορεύεται να αποκαλύψουν τα μυστήρια.

ik είπε...

2 λεπτομέρειες που αν και τις επαναλαμβάνουμε, διαρκώς τις προσπερνάμε

1 . Ο τύμβος προϋπήρχε του τάφου.
Εποχή του σιδήρου οι τάφοι μιλάμε για 1700-800 πχ. Και όχι δεν τους μετέφεραν στην κορυφή, είπαμε να έχουμε φαντασία αλλά μην το τερματίσουμε

2. Μέρος του τύμβου είναι φυσικός και όχι τεχνητός λόφος
Ο Λαζαρίδης, με τις τομές των 10-15 μέτρων που έκανε, βρήκε ότι ο λόφος ήταν φυσικός απο κάποιο σημείο και κάτω http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231341928

3. Βλέποντας τις φώτο απο την real μόνο τύμβο δεν θυμίζει http://www.real.gr/filescalendar/2014/September/IMG_11/IMG_01.jpg

4. Επειδή οι φώτο απο την κορυφή του τύμβου είναι συγκεχυμένες και σε διαφορετική κατάσταση η κάθε μία, όλες όμως είναι των τελευταίων 2 ετών το πολύ (βλπ google maps)
Δείτε και την αεροφωτογραφία απο το 2007 http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx (εθνικό κτηματολόγιο) όπου όλος ο τύμβος είναι ελάχιστα πειραγμένος, για μια πιο συνολική εικόνα των εργασιών της Περιστέρη

το πιο εύκολο σενάριο είναι ο σχεδιαστής του τάφου να έκανε ένα είδους προέκτασης του λόφου όπου και έβαλε τον τάφου. Εξού και η γωνία ως προς την ακτίνα.
Αυτό μπορεί να έγινε είτε σκάβοντας το λόφο κάθετα, φτιάξιμο του τάφου και ξανά σκέπασμα, είτε απλά χτίσιμο και μετά σκέπασμα και ένωση με το υπόλοιπο λόφο σαν ένα ενιαίο σύνολο.

Δϋσκολα θα βρούμε τον τάφο να μπαίνει μέχρι το κέντρο του λόφου, μιλάμε για 75 μέτρα ακτίνα και είμαστε μόνο στα 20 ως τώρα, μας λείπουν 50 μέτρα με θόλους και δωμάτια.
Συν ότι το "χτίσιμο" δεν παραπέμπει σε άνοιγμα στοάς και μετά ενίσχυσης της απο μέσα. Είναι κανονική κατασκευή και σκεπασμένη.

Unknown είπε...

basilis makariou

Στην ανατολή από όπου ήρθαν με πλοίο το γλυπτά δεν υπάρχει μάρμαρο Θάσου....
Δεν νομίζω επίσης να υπήρχε τότε καράβι, όσο "θηρίο" και να ήταν που να μπορούσε να μεταφέρει αυτό το βάρος...

Unknown είπε...

Σχετικά με το μάρμαρο, διάβαζα ότι οι υπόλοιποι Μακεδονικοί τάφοι που έχουν βρεθεί είναι όλοι κατασκευασμένοι απο πωρόλιθο. Ακόμα και ο τάφος της Βεργίνας που αποδίδεται στον πατέρα του Μ. Αλέξανδρου είναι φτιαγμένος ολόκληρος από πωρόλιθο εκτός από τις δύο πόρτες και τα περίθυρα που είναι μαρμάρινα. Η πρόσοψη λέει είναι από λευκά κονιάματα που δίνουν την εντύπωση μαρμάρου.

Οπότε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης που είναι εξολοκλήρου μαρμάρινο σίγουρα πρέπει να κρύβει κάτι πολύ ξεχωριστό.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@ Apostolos
Έτσι είναι, λόγω βάρους δεν το έκλεψαν αργότερα οι Άγγλοι στρατιώτες. Ήταν πολύ βαρύ για να το μεταφέρουν στην θάλασσα και να το στείλουν με πλοίο στην Αγγλία το 1916.
Αν και ήταν πολύ ωραίο σαν ιδέα αυτό που είπε ο Βασίλης να είχε μεταφερθεί το σώμα του Μ.Αλέξανδρου μέσα στον λέοντα.

Effie είπε...

Και μια σύνοψη του που βρισκόμαστε με τις αντικρουόμενες απόψεις:

http://www.kathimerini.gr/784421/article/epikairothta/ellada/h-amfipolh-dokimazetai-sta-oria-enhmerwshs-kai-paraplhroforhshs

Effie είπε...

Μια αφελής ίσως παρατήρηση/ερώτηση: για να προστατευτεί ο τάφος από σύληση, θα επέλεγαν για τον τάφο του Αλέξανδρου ένα λόφο που ήταν διάσπαρτος με "κοινούς" τάφους προηγούμενης εποχής; ίσως είναι τακτική, αλλά κάτι δε μου ακούγεται σωστό, μπορεί πάντως να κάνω λάθος.

Unknown είπε...

Ο λέοντας αρχικά θα πρέπει να έχει σμιλευτεί «επί τόπου» στην κορυφή του τύμβου.
Η Περιστέρη εκτός από το «τμήμα από τη ράχη» που βρήκε στην είσοδο των σφιγγών, έχει αναφέρει για ανακάλυψη υπολειμμάτων σμίλευσης του λέοντα «in situ» στην κορυφή.

Unknown είπε...

@Apostolos Gouzis

για της σφίγγες και τον λεων λεω. τα οποια μας έχουν πει οτι έρχονται πιθανόν απ το ίδιο εργαστήριο, αλλα οχι θασίτικο μάρμαρο. δεν ειχα πει για όλο το μνημειο.

Χρίστος είπε...

@Εμπεδότιμε

Εχω αναφερθει ηδη στο θεμα στο ιστολογιο σου. Οι ταφοι ηταν απο την εποχη του σιδηρου. Ολος ο λοφος Καστα αποτελουσε το νεκροταφειο του παρακειμενου σε αυτόν λοφου (κωδικος 133). Ο λοφος 133 ηταν ενας προιστορικος οικισμος ο οποιος, όπως και το νεκροταφειο του, αποτελουνταν σε ένα μεγαλο μερος του απο βραχωδες αναγλυφο. Δηλαδη τοσο ο τυμβος οσο και ο 133 είναι προυπαρχοντες λοφοι-φανταστητε το όπως το μισοφεγγαρο- οπου απο τους συνεχεις εποικισμους δημιουργηθηκε τουμπα (μαγουλα). Ένα στερεο σφιχτο συνολο δλδ απο βραχο και χωμα (το ξαναεπισημαινω: και τα δυο υψωματα). Ο Λαζαριδης βρηκε και αρχαικους ταφους (όλα αυτά δεν τα λεω απο μονος μου ή απο «ακουσματα» αλλα είναι αποσπασματα απο το βιβλιο του). Πιστευω ότι αργοτερα, την ελληνιστικη δλδ εποχη ακολουθηθηκε η παραδοση, τουτεστιν χρησιμοποιηθηκε ο ταφος για να στεγασει νεκρο/νεκρους. Τότε εγινε ταύμβος. Το παλαιο νεκροταφειο μεχρι την κατασκευη του τυμβου δεν ηταν τυμβος αλλα ένα συνηθες νεκροταφειο στην βορεια πλευρα, οπου αν δεις αυτή τη φωτο θα διακρινεις και το βραχωδες του τοπιου: http://2.bp.blogspot.com/-mjBU_Y6mj8c/UynMrVwTj8I/AAAAAAAAkFI/pT68KS3zpx4/s1600/Amfipoli_Kastas_2.jpg κατω δεξια στην εικονα διακρινονται βραχοι. Υποθετω ότι εκει εγινε η αποθεση των χωματων των αποματωσεων στις οποιες αναφερθηκες. Δλδ σε στερεο εδαφος κατω απο το οποιο ισως να αποκλειεται η υπαρξη ταφου, εκτος και αν αυτος είναι λαξευμενος στο βραχο μετρα κατω.

@ Μήπως λοιπόν η ύπαρξη τάφων πάνω στον τύμβο χρησίμευσε παραπλανητικά στους τυμβωρύχους οι οποίοι πιθανόν να αρκέστηκαν να συλήσουν τους κιβωτιόσχημους τάφους και να μην φαντάστηκαν ότι κάτι υπάρχει από κάτω;

Είναι πολύ πιθανον στο παρελθον να εγιναν αποπειρες συλησης των επιφανειακων αυτων κυβοτιοσχημων ταφων. Τους ειδα απο κοντα και είναι οντως πολύ πανω στην επιφανεια. Για μενα όμως είναι σχεδον ξεκαθαρο ότι οι τυμβωρυχοι του ΤΥΜΒΟΥ δεν γνωριζαν ή δεν ενδιαφερθηκαν για μικρους ταφους πανω στην επιφανεια αλλα για το μεγαλο κελεπουρι: τον ταφο εντος του τυμβου. Συνεπως δεν τιθεται θεμα παραπλανησης.

@ικ
Και το σχολιο του
«3. Βλέποντας τις φώτο απο την real μόνο τύμβο δεν θυμίζει http://www.real.gr/filescalendar/2014/September/IMG_11/IMG_01.jpg «

Οι φωτο αυτές είναι τραβηγμενες απο το υψος της Ν. Αμφιπολης και πολύ πρόσφατες. Τουτεστιν λειπουν απο το λοφο πολλα κυβικα μετρα χωμα. Απλα να αναφερω ότι ντοπιος φορτηγατζης μου ειπε ότι την ημερα βγαινουν απο το εργοταξιο 3 τριαξονικα με χωμα- χωμα που σε μερικες φωτο ή στο βιντεο του ΕΝΑ Channel της Καβαλας (όχι των Σερρων) φαινεται καθαρα δεξια της εισοδου με τις σφιγγες. Ο Καστάς ηταν, και πλεον δεν είναι, τυμβος. Αυτό φαινεται εξαλλου καθαρα και στην ιστοσελιδα του κτηματολογιου του 07 http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx (δωστε στην αναζητηση Μεσολακκια Σερρων με κεφαλαια)

giannis_ είπε...

Εμπεδότιμε, από εχθές διατύπωσα την υπόθεση ότι το μνημείο πιθανον να αντιπροσώπευε τη μύηση στα καβείρια μυστήρια,http://art-hellas.blogspot.gr/2012/04/blog-post_3961.html, μεταξύ των άλλων η ολυμπιάδα δεν παρέλλειψε να μυήσει και τους διαδόχους Φίλλιπο Γ και Αλέξανδρο Δ,το δε ανάθημά τους φέρει θασήτικο μάρμαρο και ψηφιδωτό όπως και της αμφ'ιπολης, αλλά και το ιερό της Σαμοθράκης και ο τάφος της Αμφίπολης έχουν την ίδια κατέυθυνση νότο προς βορά,οι δε απόγονοι των πτολεμαίων δε παρέλειψαν και αυτοί να αφιερώσουν κάποιο οικοδόμημα, με κυκλικό σχήμα,που προφανώς εχει ιδιαίτερη σημασία στα μυστήρια. Τέλος στα αναθήματα του Φιλίππου Β υπάρχουν χωρέυτριες, αυτα σίγουρα έτυχαν της προσοχής της ιέριας Ολυμπιάδας.

thanos είπε...

http://prntscr.com/4o7nq0
Μπορεί αυτές οι φωτογραφίες να ειναι απ το λόφο Καστά?

Planet είπε...

Θανο, όχι οι φωτο που οι στρατιώτες εισερχονται στο μνημειο σίγουρα δεν ειναι απο το λόφο Καστα (ή εστω απο τον τάφο που διερευνάται τώρα). Ο τοιχος σφράγισης σε αυτές τις παλιες φωτο ειναι ακριβώς κάτω από την αψίδα. Στο λόφο καστά ο τοίχος σφράγισης ειναι λίγο πιο έξω, γιατι κάτω απο την αψίδα βρίσκονται οι σφίγγες (http://static.in.gr/webstatic/841699A88EA6D157F26A074304C76916.jpg)

Επίσης, μπροστά απο την είσοδο απουσιάζουν και τα πλαϊνα, μαρμάρινα τοιχώματα.

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι φωτογραφίες.
Καθώς έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία με την γνωστή είσοδο με τις σφίγγες, θα μπορούσαν να είναι από άλλο σημείο του λόφου Καστά.
Αν ευσταθεί αυτός ο συλλογισμός , πρόκειτε για δεύτερη είσοδο, και έτσι εξηγείται και λύνεται το μυστήριο σχετικά με το μέγεθος του περιβόλου.
Ένας περίβολος με πολλές εισόδους στους επισκέψιμους ναούς-τάφους... Συναρπαστικό!

Unknown είπε...

Συνοψίζω σε όσα έχω γράψει μέχρι τώρα και κλείνω. Περιμένω απλά της εξελίξεις

Έχουμε Θ1,Θ2,Θ3
1.Πιστευω ότι μέσα είναι ένας μακρόστενος χώρος, απλά στο σφράγισμα δείχνει ότι είναι 3 χώροι καθώς έχει κλειστεί ακριβώς στις κολώνες
2. υπάρχουν 2 είσοδοι, στο θ1 και θ3 τα σκαλοπάτια υπάρχουν για να δημιουργήσουν υπογιοποίηση ώστε φτάνοντας στο λέοντα να υπάρχει η ανύψωση
3. ο θ4 πιστεύω ότι η είσοδος του είναι από το θ2 και είναι ακόμη πιο υπογιοποιημένος.
4. καταλήγει το μνημείο στο θ5 που αντί για ταφόπλακα έχει πάνω τον λέοντα ακριβώς στο μέσω του περίγυρου των 500 μετρων
5. εκείνη την εποχή δεν έφτιαχναν μνημεία μόνο για να τα βλέπουν από κάτω αλλά απευθύνονταν προς τα αστέρια. Έτσι και ξαναλέω το μυστικό το κρύβει ο περίβολος για μένα, από ψηλά κάποιος έβλεπε έναν τέλειο κύκλο με το λέοντα σαν βούλα μέσα στο κέντρο, δηλαδή έβλεπε το σύμβολο του ΗΛΙΟΥ.
6. πιθανόν ο νεκρικός θάλαμος να ήταν υπογιοποιημενος τελείως και κάποιος μετά το θ4 να έφτανε ακριβώς μπροστά στο λιοντάρι το οποίο αντιπροσωπεύει το μέγιστο λέοντα. Έτσι μπορούσε να προσφερθεί και η ασφάλεια στο σώμα του Μ.Α καθώς για να φτάσει κάποιος εχθρός έπρεπε να σηκώσει τον λέοντα πάνω από το νεκρικό θάλαμο.

Unknown είπε...

Και περιμένω να δω και ένα τελευταίο, τελικά μήπως ο κάθε υποθάλαμος συμβολίζει και ένα βασίλειο.
Ασία Αίγυπτο Ινδία Ελλάδα. Για την ώρα έχουμε καρυάτιδες Ελλάδα και σφίγγες Αίγυπτο.

Unknown είπε...

Καλησπέρα στο παρακάτω link θα βρείτε την ενήμερωση που είχαν οι δημοσιογράφοι από την κυρία Παναγιωταρέα. http://fonh.gr/fonh/newscult/item/193-ti-eipe-h-panagiotarea-stoys-dimosiografous.html
Νομίζω ότι με το σχόλιο της για το μαρμάρινο δάπεδο δείχνει το τι περιμένουν ή σε ένα πιο τραβηγμένο σενάριο ότι ξέρουν τι περιμένουν να βρούνε στον τύμβο.
Όπως έχω ξαναγράψει ο ή οι τάφοι κατασκευάστηκαν για την βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας και ευελπιστώ ότι ίσως μέσα στον τύμβο να βρίσκονται τα οστά του Μεγάλου Στρατηλάτη.

Unknown είπε...

έτσι θεωρώ οτι ήταν το μνημείο.

κλείνω τα σχόλια μου με αυτο

http://prntscr.com/4o8b8j



ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΜΕΝΟΣ. ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΜΕΜΦΙΔΑ

Unknown είπε...

@ basilis makariou

Δεν μπορεί να είναι έτσι για τον απλό λόγο ότι η πραγματική απόσταση που πιάνεις το σχήμα σου στον χάρτη είναι μεγαλύτερη και απο την ακτίνα του κύκλου άρα μιλάμε για κοντά στα 100 μέτρα, ενώ οι 3 θάλαμοι φτάνουν μετά βίας τα 20 απο το τοίχος

Unknown είπε...

@ΦΟΡΟ ΔΟΜΙΚΗ

δεν είμαι σχεδιαστής ούτε ζωγράφος, μπορεί να μην το έχω κάνει σωστά το σχέδιο
η είσοδος είναι πλάγια στον κύκλο οπότε το μήκος είναι μικρότερο.
επίσης στο σχήμα που κάνω είναι μέσα και η είσοδος με σκαλοπάτια μέχρι της σφίγγες που είναι καμία δεκάρια μέτρα απ τον περίγυρο.

Unknown είπε...

αν δεν ειναι ετσι και εχουμε μια γραμμη μονο. πιθανόν να συμβολίζει το μικρό λέοντα διπλα στον αστερισμο του λεων.

http://prntscr.com/4o8pcq

κλειδι ειναι η θεση του μεγαλου λέοντος μεσα στον κυκλο.

*η ομορφια στην αναζητηση ειναι η γνωση που θα κερδιζεις, στο δρομο προς αυτην και οχι το αποτελεσμα τελικα.

Unknown είπε...

Έχω την εξής απορία που θα ήθελα κάποιος να μου τη σχολιάσει/απαντήσει.
Στους τάφους εκείνης της περιόδου δεν υπήρχε πάντα και ένα κλειστό δωμάτιο όπου φυλάγονταν οι προσφορές/δώρα για τον νεκρό;
Στου Φιλίππου ήταν στον προθάλαμο.
Στο Σβεστάρι ήταν σε ξεχωριστό δωμάτιο.
Εδώ πού είναι, μιας και ο θάλαμος μπρός και πίσω από τις Καρυάτιδες είναι κοινός όπως σωστά λενε και οι φίλοι εδώ.
Να υπάρχει και πλευρικός θάλαμος, και ο Θ4?
Το ότι οι Καρυάτιδες είναι τοποθετημένες σε κολώνες και δεν είναι ενιαίος τοίχος, φαίνεται και από τις φωτο του υπουργείου, όπου υπάρχουν ιμάντες περιμετρικά που συγκρατούν τα προστατευτικά καλύμματα.Επίσης στη φωτο 14922 του υπουργείου φαίνεται και λίγο από το πίσω δωμάτιο Θ3. Το εύρος της όλης κατασκευής φαίνεται από τη φωτό 14848, πριν βγουν τα χώματα από το πίσω θάλαμο.
Αναφέρομαι πιο πάνω στον τύμβο στο Σβεστάρι, για να δούμε λίγο και τις τεχνικές και νοοτροπίες της ευρύτερης περιοχής και εποχής, για κάποιους που ίσως δεν το έχουν προσέξει.
Χρονικά έχουν διαφορά περίπου 50-80 χρόνια, που πιστεύω για τις εποχές εκείνες δεν ήταν τόσο μεγάλο διάστημα για τεράστιες αλλαγές στα έθιμα.
Στο link παρακάτω υπάρχει μια αξιόλογη περιγραφή.
http://klearchosguidetothegalaxy.blogspot.gr/2009/05/blog-post_11.html

Snow Storm είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Καλο απογευμα σε ολους και ευχαριστω για τις τοσες πληροφοριες.
Εχω μια απορια ,που μεχρι τωρα δεν εχει βρει απαντηση.
Ο περιμετρικος τοιχος απο μαρμαρο υψους τριων μετρων νομιζω,δεν ειχε πουθενα ΠΥΛΗ-ΕΙΣΟΔΟΣ,για προσβαση στο ολον μνημειο-τυμβο;
Αν καποιος μπορει να βοηθησει,ευχαριστω εκ των προτερων .Ευχαριστω.

Unknown είπε...

@ Dimitris Pakos

Στον τάφο του Φιλίππου δεν ήταν τοποθετημένα στον προθάλαμο. Στον κυρίως νεκρικό θάλαμο υπήρχε ένα τετράγωνο πέτρινο κιβώτιο που μέσα ήταν η χρυσή λάρνακα και δίπλα ο οπλισμός του και τα κτερίσματα ενώ στον προθάλαμο είχε γίνει ταφή γυναίκας μάλλον της τελευταίας συζύγου του και υπήρχε κι εκεί 2η χρυσή λάρνακα και κτερίσματα.
Λεπτομέρειες για το τί βρέθηκε μέσα στον τάφο μπορείς να δεις σε αυτό το βίντεο κάπου μετά το 9ο λεπτό
http://www.youtube.com/watch?v=dTAdOegmpJk
Μετά το 27:40 λέει πώς έγινε το σφράγισμα του τάφου του Φιλίππου, η επίχωση μέχρι το επίπεδο της καμάρας και γύρω γύρω το χτίσιμο του περίβολου που νομίζω ότι μοιάζει πάρα πολύ με τον τύμβο της Αμφίπολης στην τεχνική...

Unknown είπε...

Νιόβη ας είμαστε επιφυλαχτικοι για το αν όντως έχει βρεθεί ο τάφος του Φιλίππου στην Βεργίνα για να μην βρεθούμε προ εκπληξεως όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή στον τυμβο καστα!!!

Unknown είπε...

basilis makariou

Μα.....

Ο Λέοντας, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, όλος ο περίβολος αλλά και οι μαρμάρινες επενδύσεις εσωτερικά της κατασκευής είναι όλα από μάρμαρο Θάσου.

Το έχουνε πει πολλές φορές οι ανασκαφείς.

Εξάλλου και μόνον ο Λέοντας νομίζω ότι λόγω του βάρους που έχει δεν θα υπήρχε πλοίο ικανό να τον "αντέξει"....

Unknown είπε...

Είχα διαβάσει στα σχόλια του μπλογκ (σε άλλη ανάρτηση) ότι υπάρχει ένας λόφος σε σχήμα πυραμιδας. Στο βίντεο που παραθέτει ο Εμπεδότιμος στο τέλος του άρθρου που είναι από το ena channel μήπως θα μπορούσε να μου πει κάποιος σε ποια χρνική στιγμή δείχνει αυτό το λόφο; ή αν δεν είναι στο βίντεο υπάρχει μήπως κάποια φωτογραφία από αυτόν το λόφο-πυραμίδα γιατί μου έχει εξάψει την περιέργεια.

Unknown είπε...

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/08/blog-post_26.html?m=1

Unknown είπε...

Νιόβη τα ερωτήματικα για το αν όντως έχει βρεθεί ο τάφος του Φιλίππου στην Βεργίνα μέχρι και σήμερα υπάρχουν διάβασε το άρθρο και θα καταλάβεις ότι υπάρχει περίπτωση στον τυμβο καστα να βρίσκεται ο Φίλιππος και στην συνέχεια να μεταφέρθηκε και ο Αλέξανδρος κάνεις δεν ξέρει πάντως όλα τα σενάρια παίζουν!!!γιαυτο αναφέρω μπορεί να βρεθούμε προ εκπληξεως για το τι κρύβει ο τυμβος!!! Και η φωτογραφία με τον σχηματισμό της πυραμίδας μόνο τυχαία δεν είναι όπως ονειρευοταν να θάψει τον πατέρα του ο Αλέξανδρος!!!

Unknown είπε...

@ Tolis

εννοείται ότι έχω διαβάσει διάφορα συγγράματα σχετικά με το τίνος είναι ο τάφος στη Βεργινα. Αλλά πιστεύω ότι ως αναφορά για να μην μπερδευόμαστε μπορούμε να τον λέμε τάφο Φιλίππου όπως αναφέρεται και βιβλιογραφικά και όπως τον ονόμασε ο Ανδρόνικος. Να θυμίσω ότι και για αυτό τον τάφο από τους έλληνες αρχαιολόγους, η κα Παλαγγιά είναι κυρίως αυτή που αμφισβητεί τη χρονολόγησή του και τον αποδίδει στον Φίλιππο τον Γ΄κι όχι στον Φίλιππο τον Β'.

Unknown είπε...

Επίσης ευχαριστώ για το λινκ, αλλά σε ποια πυραμίδα αναφέρεσαι; αν λες για το τρίγωνο κάτω από τον τίτλο 'το όραμα του μεγάλου τάφου' αυτό το τρίγωνο αφορά τη γεωδαισία και τους τριγωνισμούς που υπάρχουν σε όλο τον Ελληνικό (και αιγυπτιακό) χώρο και συνδέουν τα αρχαία μνημεία. Αν βάλεις στο google στις εικόνες 'Τριγωνισμοί' ή 'γεωδαισία' θα δεις ότι δεν αφορά τον τάφο του Αλέξανδρου, είναι τριγωνισμοί που υπάρχουν σε πολλά μέρη.
Η πυραμίδα στην οποία αναφέρομαι είναι αυτή που λένε στα σχόλια ότι υπάρχει σαν φυσικός λόφος κοντά στον τύμβο Καστά.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Η πυραμίδα που αναφέρθηκε σε κάποιο σχόλιο, είναι ο λόφος ακριβώς δίπλα στον τύμβο καστά, και στο χωριό της Μεσολακκιάς. Όπως κοιτάζει κάποιος από ψιλά στο google earth, διακρίνει μία συμμετρικότητα στις πλευρές

Unknown είπε...

@ evangelos
σε ευχαριστώ, νομίζω το εντόπισα.

ioannis είπε...

Δείτε λίγο και αυτή τη φωτό :

http://www.thehistoryblog.com/wp-content/uploads/2014/08/Lion-of-Amphipolis-marble.jpg
Απεικονίζει τα διάσπαρτα μέλη που βρέθηκαν δίπλα στο σημείο που βρέθηκε και ο λέων και τα οποία η Περιστέρη ταυτίζει με τον περίβολο.
Εντύπωση προκαλεί η ύπαρξη της μαρμάρινης κολόνας...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Καλό απόγευμα σε όλους.

Προσωπικά πιστεύω πως ο τρόπος σφράγισης (η υδραυλική μηχανική και η κοσκινισμένη άμμος που θα λειτουργούσε σαν υγρό σε περίπτωση παραβίασης) σε συνδιασμό με τις μηδενικές ιστορικές αναφορές για το τεράστιο αυτό ταφικό μνημείο, παραπέμπουν σ΄ ένα μεγάλο μυστικό που έπρεπε πάση θυσία να προστατευτεί ακόμα κι αν έπρεπε να κρυφτεί για πάντα. Ποιο είναι όμως αυτό και από ποιους έπρεπε να κρατηθεί μυστικό;

Πιστεύω πως το κλειδί για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα είναι ο χρόνος σφράγισης του μνημείου (αν πάρουμε ως δεδομένο τη χρονολόγηση της κ. Περιστέρη για το κυρίως μνημείο). Οπότε πάνω σ΄ αυτό θα κάνω δυο υποθέσεις:

1) Αν η σφράγιση έγινε αμέσως μετά την ταφή του νεκρού, αυτό θα σήμαινε ότι το μεγάλο μυστικό ήταν ο ίδιος ο νεκρός, οπότε εδώ το σενάριο του Εμπεδότιμου φαντάζει περισσότερο από πιθανό και άρα βρισκόμαστε κοντά στη μεγάλη ανακάλυψη!
2) Αν η σφράγιση έγινε αργότερα, αυτό θα σήμαινε ότι το μνημείο για κάποια χρόνια θα ήταν επισκέψιμο αλλά για κάποιο λόγο έπρεπε να κρυφτεί μαζί με ό,τι πιθανόν να περιείχε. Θεωρώ πως η εισβολή των Ρωμαίων ήταν ο λόγος για τον οποίο έπρεπε να κρυφτεί το μνημείο. Εικάζω ότι η σφράγιση δεν μπορεί να έχει γίνει σε διαφορετικό χρόνο γιατί ουσιαστικά δε θα υπήρχε σοβαρός λόγος. Σε αυτή την περίπτωση θεωρώ πως η ύπαρξη ενός τέτοιου μνημείου σε συνδιασμό με τις μηδενικές ιστορικές αναφορές, θα σήμαινε πως ο νεκρός πιθανόν μεν να ήταν κάποια σημαντική προσωπικότητα της εποχής αλλά όχι τόσο σημαντική για να μνημονεύεται σε γραπτές αναφορές. Αν ισχύει η πιο πάνω υπόθεση, αναμένω ότι στον ταφικό θάλαμο εκτός από τα πλούσια κτερίσματα του νεκρού, θα είναι καλά φυλαγμένοι και οι θησαυροί της πόλης που πιθανόν να μην είναι μόνο υλικοί. Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση πιστεύω πως είναι τα όσα μεταφέρθηκαν αργότερα στον τάφο παρά τα όσα περιείχε εξ αρχής.

υ.γ. Ευχαριστώ τον Εμπεδότιμο για τη φιλοξενία και τα πολύτιμα του άρθρα αλλά και όσους συμμετέχουν σ΄αυτή την όμορφη ανταλλαγή σκέψεων.

Δημήτρης είπε...

Καλησπέρα και πάλι,

συνεχίζω τον προβληματισμό μου σχετικά με την "πυραμίδα" δίπλα από τον λόφο Καστά. Η απόσταση του κέντρου της από το ιερό των Καβείρων είναι - μαντέψτε - 158,35km (θυμίζει μήπως τον αριθμό του Δεινοκράτη) ενώ αν φέρετε πάνω στο google earth δύο παράλληλες γραμμές στην βόρεια και νότια πλευρά της "πυραμίδας" και προεκτείνεται από το μέσο της μια ευθεία αυτή πάει και βρίσκει μετά από 115,83km τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαία Πύδνας (και το 115,83 έχει μέσα τα ψηφία 1583). Σε προηγούμενο σχόλιο μου έγραψα πως οι αποχωματώσεις του περιβόλου δεν δείχνουν τεχνητό μπάζωμα αλλά φυσικό έδαφος με όλες τις χαρακτηριστικές χρωματικές γραμμές των διαστρωματώσεων. Επιμένω πως κάτι μεγαλύτερο κρύβεται στην περιοχή.

Δημήτρης

Unknown είπε...

Καλησπέρα,πολυ ενδιαφέροντα όλα αυτα που γράφετε.Εγω με την σειρά μου έχω να ευχαριστήσω τον Dimitrios Kardogero για το λινκ.Εψάχνα πολύ καιρό να βρω την μελέτη της σεισμικής τομογραφίας αλλά μάταια.Πιστεύω πως ο τάφος είναι στο κέντρο του λόφου και αυτο το στηρίζω με το παρακάτω λινκ(απόσπασμα κειμένου από την σεισμική τομογραφία):

https://imagizer.imageshack.us/v2/302x264q90/745/CnVyUb.jpg

Tι μας λέει το λινκ;

Οτί το σημείο Η1 είναι ο τάφος και το L1 η ράμπα.Δείτε τώρα στο παρακάτω λινκ που είναι τα σημεία και τα συμπεράσματα δικά σας.

https://imagizer.imageshack.us/v2/498x395q90/540/tbH0DM.jpg

Kαι κάτι ακόμα
Η φωτογραφία με τις σφίγγες

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14681

αριθμός 14681

η τελευταία φωτογραφία που δημοσιεύτηκε

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14968

14968-14681 = 287 φωτογραφίες

δημοσιεύτηκαν περίπου 20-30?
και κανά 20 θολές που σβήστηκαν,
ε υπάρχουν άλλες 200 με 300 που δεν τις έχει δει το ευρύτερο κοινό :)

Unknown είπε...

Βεβαίως και καλά κάνετε ψάχνοντας αριθμούς και συσχετίζοντας αποστάσεις αλλά δεν νομίζω πως εκείνες τις εποχές υπήρχε η ικανότητα για μετρήσεις ακριβείας επί του εδάφους (εννοώ για μεγάλες αποστάσεις σε απόλυτη ευθεία και με ακρίβεια μέτρου όταν μάλιστα παρεμβάλλονταν εδαφικά εμπόδια)....
Αυτό επιτεύχθηκε νομίζω στα μέσα του 19ου αιώνα, μπορεί και αργότερα.
Δεν υπάρχει επίσης πιθανότητα να μετρούσαν εκείνη την εποχή έχοντας μονάδα μέτρησης το μέτρο και τις υποδιαιρέσεις του.

Παύλος είπε...

....Αν στον κενό θάλαμο που ολοι περιμένουμε να βρούμε υπάρχουν γραπτά κείμενα άγνωστα σε μας οι ανασκαφή θα λέμε οτι: ανέβηκε ποιό ψηλά και από τον ΟΛΥΜΠΟ. Ευχαριστώ.

Χρίστος είπε...

Διαβαστε αυτη την εκδοχη ενος απο τον νετ:

1.Ο τάφος όντως χτίστηκε στα 323-300 πΧ. Τα γλυπτά και ο διάκοσμος δεν είναι ρωμαϊκά.

2.Ο τάφος ήταν μνημείο επισκέψιμο κατά την κτίση του - στη βάση του και ενδεχομένος στον πρώτο θάλαμο.

3.Ο τάφος καταστράφηκε και επιχωματώθηκε από κάποιον.
ποιον?
Πιθανότερο από τους Ρωμαίους μετά την εξέγερση του 149-8 πΧ από τον Ανδρίσκο. Η Αμφίπολη ήταν πρωτεύουσα της πρώτης Μερίδας της Μακεδονίας και ενδεχομένως να γνώρισε την οργή του, ώστε θέλησαν να εξαφανίσουν σημεία της μακεδονικης υπερηφάνειας.
Το μνημείο μπαζώθηκε, τα κεφάλια κόπηκαν, ο λέων μεταφέρθηκε και μέρος του περιβόλλου γκρεμίστηκε.


Εναλλακτικά αυτό μπορεί να έγινε κατά την επιδρομή των Γαλατών στα 280πΧ ή από τον Κάσσανδρο αν ήταν μνημείο κενοτάφιο του Αλεξάνδρου (λιγότερο πιθανο)

Η πρώιμη καταστροφή και εξαφάνισή του δικαιολογεί και την σιωπή των πηγών για ένα μνημείο με 160 μέτρα διάμετρο.

Unknown είπε...

Έχει περάσει αρκετός χρόνος από την έναρξη των ανακοινώσεων των ανασκαφικών εργασιών στον τύμβο Καστά, υπ’όψιν κάτι που δεν συνηθίζεται στην διεθνή επιστημονική κοινότητα (οι επιστήμονες παγκοσμίως περιμένουν με ανυπομονησία τις ανακοινώσεις των αρχαιολόγων που έχουν την αρμοδιότητα ανασκαφής έως το τέλος κάθε περιόδου, οι οποίοι δεν επιτρέπουν ούτε την φωτογράφηση ούτε την δημοσίευση των φωτογραφιών, σίγουρα δεν θα εξαιρούσαν την παρουσία κάποιων, όπως την κυρία Παναγιωταρέα), καθώς όλοι μαζί θέτουμε τους προβληματισμούς μας όσο επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες που με το σταγονόμετρο μας δίνει το Υπουργείο, χρονικά πολύ καθυστερημένα κατά την άποψή μου, αναθεωρώ εν μέρη την θεωρία μου για τους επίδοξους βέβηλους.

Ενώ στην αρχή είχα εμπλέξει στους πιθανούς ενόχους, τους χρονικά μεταγενέστερους: τον Πύρρο (με την συμμετοχή του μπλόγκ), τους Ρωμαίους και τους Χριστιανούς, σήμερα (19/09/2014) συμφωνώ εν μέρη με τον Pan Chrys και ισχυρίζομαι πως δεν πρέπει να απέχει χρονικά πάρα πολύ η «αναγκαστική του σφράγιση» του από την ανέγερση του υπέροχου αυτού μνημείου.
Την άποψη μου σήμερα, την στηρίζω στο ότι θα γνωρίζαμε την ύπαρξη του τουλάχιστον από τους ιστορικούς της αρχαιότητας.
Θα μας τον είχαν καταγράψει...
Μας έχουν δώσει τόσο αναλυτικές περιγραφές για τα υπάρχοντα μνημεία του αρχαίου κόσμου.
Για έναν τέτοιο ναό-τάφο, τέτοιων τεραστίων διαστάσεων, κτισμένο και επισκέψιμο... ίσως με περισσότερες από μια εισόδους στην Αμφίπολη, κανένας από τους ιστορικούς της αρχαιότητας δεν μας έχει αναφέρει τίποτα.

ίσως ο σκοπός του βέβηλου-καταστροφέα μάλλον να έχει πλήρως επιτευχθεί!
Κατέστρεψε και σφράγισε το μνημείο ίσως πρίν αυτό προλάβει να χρησιμοποιηθεί ούτε για τον ειδικό λόγο που κατασκευάστηκε!

Unknown είπε...

@ Apostolos Gouzis
Σίγουρα υπήρχαν μετρήσεις ακριβείας με έναν τρόπο που δεν αντιλαμβανόμαστε καν. Οι γεωμετρικές αποστάσεις μεταξύ διαφόρων ιερών αρχαίων σημείων είναι ακριβώς οι ίδιες και υπάρχουν γεωμετρικοί σχηματισμοι κ μαθηματικές συσχετίσεις που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πως και γιατί έγιναν. Το πιο πιθανό είναι ότι είχαν να κάνουν και με τις αποτυπώσεις των αστερισμών πάνω στη γη
για παράδειγμα, (αντιγράφω εδώ από το teleiosagnostos.blogspot):
Ίση απόσταση από το ιερό νησί της Δήλου έχουν:
· Κόρινθος - Μυτιλήνη
· Ασκληπιείο Κω - Ασκληπιείο Επιδαύρου
· Αθήνα - Καρδαμύλη (Χίος)
· Σμύρνη - Θήβα
· Θέρμη Θεσσαλονίκης - Φίλιπποι
· Δίκτυννα - Κνωσός
· Ιδαίον άντρο - μαντείο Τροφωνίου
· Σπάρτη - Πέργαμος
· Ίλιον (Τροία) - Ιωλκός
· Δελφοί - Αλεξάνδρεια
· 'Αργος - Μυκήνες (1200 στάδια)

Ίση απόσταση από το ιερό της Δωδώνης έχουν:
· Δελφοί - Ιωλκός (1050 στάδια)
· Ολυμπία - Τροφώνιο μαντείο (1240 στάδια)
· Ελευσίνα - ανάκτορο Νέστορα στην Πύλο (1600 στάδια)
· Αθήνα - Σπάρτη (1700 στάδια)
· Δήλος - Αλεξάνδρεια Τρωάδος (2482 στάδια)
· Κνωσός - Μίλητος (3300 στάδια)
· Ρώμη - Βυζάντιο

Αθήνα
Η Αθήνα ισαπέχει από τη Σπάρτη και τη Δήλο (800 στάδια) καθώς και από την Κνωσό και την Πέλλα (1.765 στά δια). Αναλύοντας μάλιστα τους αριθμούς σε γράμματα, έχουμε ΑΘΗΝΑΙ + ΚΝΩΣΟΣ + ΠΕΛΛΑ = 1.765!
Η απόσταση Αθήνας-Σμύρνης είναι ίση με την απόσταση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης (1.620 στάδια = 1.000 φ), ενώ η απόσταση Αθήνας-Σπάρτης είναι 800 στάδια, ίση με την απόσταση Αθήνας-Δήλου.

Ο κατάλογος είναι τεράστιος. Αν δεις χάρτη με τριγωνισμούς υπάρχει ένα ισοσκελές τριγωνο απο τον Παρθενώνα με 2 πυραμίδες τις Αιγυπτου.
Και ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος φαίνεται ότι υπήρξε συνεχιστής της εφαρμογής του αρχαίου γεωδαιτικού νόμου. Οι πόλεις που ίδρυσε και στις οποίες έδωσε το όνομά του κτίστηκαν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές θέσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και η Αλεξανδρέττα της Ισσού, πόλεις που ισαπέχουν από την Πέλλα 6.600 στάδια.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό φαίνεται το ενδεχόμενο ο Αλέξανδρος να επέλεγε τα σημεία των μαχών βάσει γεωδαιτικών μεθόδων. Είναι πιθανό, για παράδειγμα, να προκλήθηκε σκόπιμα η μάχη στην Ισσό, καθώς ο μεγάλος στρατηλάτης εγκαταστάθηκε με το στρατό του στο συγκεκριμένο σημείο αναμένοντας την επίθεση του Δαρείου. Μπορείς να τα δεις εδώ http://teleiosagnostos.blogspot.gr/2011/09/blog-post_6450.html και σε πάρα πολλούς ιστότοπους που έχουν να κάνουν με την γεωδαισία στην αρχαία Ελλάδα..

Unknown είπε...

@ Χρίστος

Η επιμέλεια με την οποία έγινε η επίχωση και η σφράγιση μαρτυρούν ότι αυτοί το έκαναν ήθελαν να προστατέψουν το μνημείο και όχι να το καταστρέψουν. Ποια λογική θα είχε άλλωστε η πλήρωση των θαλάμων με κοσκινισμένη άμμο αντί για μπάζωμα με οποιασδήποτε ποιότητας χώματος που μπορούσαν να βρουν οπουδήποτε. Επίσης είναι παραδεκτό ότι η πλήρωση των θαλάμων έγινε με υδραυλική μηχανική, τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι για την προστασία των ταφικών τους μνημείων.

Unknown είπε...

@ Δημήτρης, μήπως μπορούμε να αποτυπώσουμε κάπως αυτό που λες με την πυραμίδα και τις αποστάσεις; Ίσως σε κάποιο χάρτη; και να κάνουμε σχήμα; Να είναι όμως όντως κάτι τεχνητό; μήπως ξέρει κάποιος ντόπιος;
Εμπεδότιμε συγνώμη για τα πολλά σχόλια, ελπίζω να μην καταχρώμαι της φιλοξενίας στο μπλογκ σου.

Unknown είπε...

Νιόβη Β.

Είναι πολύ ευγενική η τοποθέτησή σας καθώς και το αντικείμενο αυτό καθ ' εαυτό εμπεριέχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Ολα αυτά όμως γνωρίζουμε ότι δεν είναι παραδεκτά από τις επίσημες επιστημονικές κοινότητες.
Νομίζω ότι έχουν χαρακτηριστεί "γραφικά" και "συνωμοσιολογικά".
Εχουμε 100 - 120 ανθρώπους να κινούνται σε μξα μεγάλη πλατεία και ξαφνικά τους λέμε να μείνουν ακίνητοι.
Ξεκινώντας μετά τέτοιες ανάλογες μετρήσεις τέτοια αποτελέσματα θα βγάλουμε...
Ο Γιώργος απέχει από το Γιάννη όσο και από τη Σοφία.
Ιση απόσταση έχουν από το Θανάση ο Γρηγόρης και ο Δημήτρης...
κλπ κλπ.
Θα μπορούμε να κάνουμε ότι συσχετισμούς θέλουμε...

Phil είπε...

Πολυ ενδιαφερουσα συζητηση. Για αυτο το κυκλικο λοφακι λιγο πιο νοτια εχει γινει συζητηση καθολου;

https://maps.google.com/maps?hl=en&ll=40.81929,23.858711&spn=0.007478,0.016512&om=1&t=k&z=17

Unknown είπε...

Πολύ κατατοπιστικό το video!
Σας ευχαριστώ.

panos είπε...

Επειδή απ'αυτά που διαβάζω διαπιστώνω ότι πολύς κόσμος δεν έχει αίσθηση του μεγέθους του τάφου, έφτιαξα μια κάτοψη προσπαθώντας, όσο το δυνατόν, να διατηρήσω τις πραγματικές αναλογίες.
http://postimg.org/image/8qwkfu1ef/
Βλέπουμε λοιπόν πόσο μικρό φαίνεται το μνημείο μπροστά σε ολόκληρο τον τύμβο, με ότι αυτό συνεπάγεται για επιπλέον αίθουσες, κατώτερα επίπεδα, κυρίως τάφους και άλλα πολλά. Η φαντασία οργιάζει. Με το ροζ χρώμα είναι τα πρανή του τύμβου, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά την ανασκαφή για την αποκάλυψη της περιβόλου. Φαίνεται ξεκάθαρα η μεγάλη φόρτιση που δέχεται ο δεύτερος, αλλά κυρίως ο τρίτος θάλαμος. Το πάνω μέρος του τύμβου μπορούμε να το φανταστούμε περίπου επίπεδο πλέον λόγω των ανασκαφικών εργασιών. Επειδή πολύ κουβέντα έγινε για τους χώρους εναπόθεσης των χωμάτων πάνω στον τύμβο τα σχεδίασα κι αυτά ενώ δείχνω και το χωματόδρομο που χαράχτηκε για τα φορτηγά. Τα συμπεράσματα δικά σας. Τέλος παρατήρησα και ζωγράφισα ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο σκάμα που στην αρχή δεν καταλάβαινα τι ήταν. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα αργότερα ότι ταιριάζει απίστευτα με το μαύρο ίχνος της γεωφυσικής διασκόπησης του 2013:
http://postimg.org/image/u2jeilb5l/

Πάμε τώρα στους αρχαϊκούς τάφους που βρέθηκαν σε κάποιο βάθος στο πάνω μέρος του τύμβου. Έψαξα και βρήκα τη συνέντευξη που έδωσε ένας συντηρητής της ομάδας Λαζαρίδη. Μπορείτε να την ακούσετε εδώ:
http://www.zougla.gr/amfipoli/article/i-agnostes-istories-tis-amfipolis
στο σημείο που λέει για τη σημασία των αρχαϊκών τάφων του λόφου Καστά.
Μεταξύ άλλων λέει ότι στο πάνω μέρος του τύμβου Καστά βγάζανε τους αρχαϊκούς τάφους. Ο τύμβος είχε κορυφή που δεν την πρόλαβε και με το σκάψιμο το πάνω μέρος έγινε μια ευθεία. Έχει χώμα φερτό, το αμμώδες, θα πρέπει να δουν χρονολογικά, να τα ψάξουν.
Εντόπισα και μια δεύτερη συνέντευξη της κόρης του Λαζαρίδη, εδώ:
http://www.zougla.gr/amfipoli/article/korifonete-i-agonia
Ενδιαφέρον έχει μετά το δέκατο λεπτό που λέει ότι πάνω στον τύμβο ο πατέρας της έσκαψε αρχαιότερες ταφές, πάνω από 100, που ανάγονται πριν την ίδρυση της Αμφίπολης. Οι Μακεδόνες προφανώς γνώριζαν ότι υπάρχουν αυτοί οι τάφοι, σε γήλοφους φυσικούς, και τους σεβάστηκαν, δεν τους κατέστρεψαν και στήσανε πάνω από τους γήλοφους με τις αρχαιότερες ταφές αυτό τον τεράστιο τύμβο.
Συμπέρασμα, ο ένας μιλά για τύμβο από φερτό χώμα και θέτει ζήτημα επαναχρονολόγησης ενώ η άλλη μιλάει για τύμβο που στήθηκε πάνω από φυσικό λόφο.

Unknown είπε...

Εάν είναι αληθης η υπόθεση μας ότι στον τάφο είναι θαμενος ο Αλέξανδρος ο Τρίτος τότε το μνημείο αποκλείεται να ήταν επισκέψιμο για αρκετά χρόνια, τόσο για την ανάγκη προφύλαξης του όσο και για το γεγονός ότι 40 χρόνια μετα εμφανίστηκε ο ταφος του Μεγα Αλεξανδρου στην Αλεξάνδρεια.
Αγγελος

panos είπε...

Αυτό το βίντεο παρέχει πλήθος πληροφοριών και δίνει απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματά μας:
https://www.youtube.com/watch?v=02JBVAJc4i4
Μεταξύ άλλων ο καθηγητής Θεόδωρος Μαυρογιάννης μιλά για τάφο-ηρώον, ένα περίκεντρο τάφο-μαυσωλείο. Υποστηρίζει ότι στο σημείο του τύμβου υπήρχε λοφίσκος και μόνο σε ένα μέρος του είναι τεχνητή η επίχωση. Εξηγεί γιατί δεν αναφέρεται σε πηγές της εποχής καθώς οι τότε ιστορικοί δεν ενδιαφέρονταν για περιγραφές μνημείων αλλά μόνο για στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα. Τέλος υπολογίζει το διάστημα ανέγερσης του μνημείου στα 2 χρόνια και περιορίζει τη χρονολόγισή του μεταξύ 325-320 π.Χ.

Unknown είπε...

Εξαιρετικός ο καθηγητής, ευχαριστούμε για το βίντεο. Ενδιαφέρον είχε και το 1ο σχόλιο μετά την ομιλία όπου αναφέρθηκε ότι σε αυτό το είδος του τάφου ο νεκρικός θάλαμος δεν είναι στον κεντρικό κάθετο άξονα για αποφυγή σύλησης και ότι ο τύμβος αποτελεί αναβίωση ομηρικού τύμβου.
Ευχαριστούμε Πάνο και για το σχέδιο, βοηθάει να καταλάβουμε σε κλίμακα πραγματικού μεγέθους πού έχει φτάσει η ανασκαφή. Είδα το παραλληλόγραμμο που το είχες και στο προηγούμενο σχέδιο με την εγκάρσια τομή αλλά δεν έχω καταλάβει τί είναι.

Unknown είπε...

Μπορεί να έχει ήδη εξηγηθεί και να μην το γνωρίζω.
Όμως έχει κάποιος γνώμη ή γνώση γιατί η δόμηση της περιβόλου είναι αλλού από μάρμαρο αριστοτεχνικά δομημένο λες και κατασκευάστηκε χθες, αλλού από το ίδιο μάρμαρο αλλά είναι ελλιπής η περίβολος και αλλού από πλίνθους και μάλιστα κάπως άτακτα δομημένους (ειδικά στο σημείο της εισόδου αλλά όχι μόνον).?

Unknown είπε...

@phil
όταν έψαχνα τις πρώτες μέρες στο google maps να βρω τον τύμβο Καστά υπέθεσα ότι είναι κοντά στην Αμφιπολη και έτσι έπεσα πάνω στον λόφο που αναφέρεις ο οποίος είναι ακριβώς όμοιος, μιάζει μάλιστα να έχει στην κορυφή ένα μικροτερό λοφάκι κάτι σαν ρώγα από γυναικείο στήθος. Νομίζω ότι κάτι πολύ σημαντικο βρίσκεται και εκεί αλλά μάλλον θα πάρει πολλά χρόνια να το μάθουμε.

Effie είπε...

Δέστε το:
http://www.enikos.gr/society/264671,Apor8htos_o_tritos_8alamos_sthn_Amfipolh.html

SF είπε...

@ basilis makariou
Η υπόθεσή σου ό,τι ο ταφικός θάλαμος μπορεί να είναι πλευρικός παραπέμπει σε έναν τύπο μυκηναϊκού τάφου όπου εκτός από τον προθάλαμο και τον κύριο θάλαμο υπήρχε κάποιες φορές και πλευρικός ταφικός θάλαμος. Επίσης συνηθιζόταν η επίχωση των χώρων. Δεν αποκλείεται ο αρχιτέκτονας να είχε και τέτοιες επιρροές (από το παρελθόν).

Παύλος είπε...

@Dimitrios Kardogeros,@phil η κορφή του λόφου αυτού δείχνει βυθισμένη και λίγο πιο δεξία σε ένα ξέφωτο μοιάζουν κάτι σχήματα σαν τάφοι κιβωτιόσχημοι περίπου 15+.Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

@PAYLOS
έχεις δίκαιο δεν το είχα προσέξει, και πάλι το ξέφωτο έχει κυκλικό σχήμα !!!

Gus95 είπε...

Έχει κάποιος κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για την βάση του λέοντα στη κορυφή του λόφου? Ειπώθηκε ότι έχει βρεθεί η βάση του κι έτσι έγινε κατανοητό ότι ανήκε εκεί και ήδη τοποθετείται από πολλούς στα σκιαγραφήματά τους στη κορυφή. Επειδή η βάση του είναι πολύ σημαντικό στοιχείο ("hard eveidence")το έχουν δείξει/φωτογραφήσει? Γνωρίζει κάποιος κάτι περισσότερο? Θερμές ευχαριστίες για το εξαιρετικό επίπεδοτου αναπτυσσόμενου διαλόγου!

πνα είπε...

Από το news.gr
"Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στις μεγάλες ποσότητες χώματος που απομακρύνονται καθημερινά από το μνημείο έχουν εντοπιστεί μικρά μαρμάρινα κομμάτια, που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι μέρος της χαίτης του Λέοντα της Αμφίπολης."

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες (έχει βρεθεί και τμήμα της ράχης του λέοντος στην άμμο που βρίσκεται στο τάφο) σημαίνει ότι σε κάποια εποχή το άγαλμα του λέοντα γκρεμίσθηκε από τον λόφο και κατέληξε στον Στρυμώνα.
Αμμος από το ποτάμι χρησιμοποιήθηκε για τη σφράγιση του τάφου (έργο ανθρώπου, αν συνυπολογισθούν και οι διαφραγματικοί τοίχοι). Με την άμμο μεταφέρθηκαν και τα μικρά κομμάτια της χαίτης του λέοντος καθώς και η ράχη του.

Αν ο λέων δεν αναφέρεται σε καμιά αρχαία πηγή (έχει χρονολογηθεί το 325π.χ.) είναι πιθανόν να έχει όντως κατακρημνησθεί μετά από σύντομο χρονικό διάστημα από την κατασκευή του. Ενα τόσο εντυπωσιακό μνημείο δεν μπορούσε να μείνει ασχολίαστο αν παρέμεινε επί αιώνες στη κορυφή του λόφου.

(Εμπεδότιμε μπορείς να βοηθήσεις σχετικά με τις πηγές για το λέοντα;)

Ποιος θα είχε ενδιαφέρον να γεμίσει άμμο το τάφο αλλά και να γκρεμίσει το λέοντα (κατά τη γνώμη μου αυτά τα δύο σχετίζονται).

Νομίζω ο Κάσσανδρος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες αν ο τάφος είχε ετοιμασθεί για το Μ. Αλέξανδρο.
Αναλαμβάνει περιπου το 319-318 π.χ, θέλει να εξαφανίσει ότι θυμίζει το μέγα στρατηλάτη, σκοτώνει όλη του την οικογένεια, εξαφανίζει το ταφικό μνημείο που θα ήταν ανοικτό, έτοιμο να υποδεχθεί τον νεκρό Αλέξανδρο.

Το σενάριο ο τάφος να ήταν για τον Αλέξανδρο, να παρέμεινε κενός και να μπαζώθηκε από τον Κάσανδρο μου μοιάζει λίαν πιθανόν.

Unknown είπε...

πνα
Είμαστε πολύ κοντά, διάβασε όλες τις προηγούμενες μου αναρτήσεις.

Unknown είπε...

Εσείς που βλέπετε τους λόφους και τους κύκλους στο google earth μηπως θα γινόταν να ανεβάσετε φωτο; :)δεν μπορω να τα εντοπίσω δυστυχώς. Ctrl+Alt+C πάνω στο google earth για να κανει copy την εικόνα και μετά paste στο word.

Gus95 είπε...

Προσπαθώντας να εστιάσω στα δεδομένα και να μην κάνω υποθέσεις, γνωρίζουμε άλλα ιςτορικά μνημεία με καρυάτιδες με την αυτή τεχνοτροπία (πχ τύπος μαλλιών όπως εδώ με κοτσίδες μπροστά κλπ)? Έχει φέρει η έρευνα σε άλλα σημεία πανομοιότυπες καρυάτιδες? ή πρόκειται για μοναδικού ττύπου? Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

@ Gus95
Αν δεις το βίντεο με τη διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Κύπρου που έβαλε σε σχόλιο χτες το βράδυ ο Πάνος γίνεται εκεί εκτενής αναφορά στις καρυάτιδες. Αν θυμάμαι καλά τις συνέκριναν με τις καρυάτιδες που βρέθηκαν στους Δελφούς και τις χρονολόγησαν στην ίδια περίοδο με το μνημείο, αυτή που δίνει και η Περιστέρη.

Unknown είπε...

http://prntscr.com/4olbuu

αυτη η τούμπα που υπαρχει εκει πανω στα βουνα της αμφίπολης ξερει κανεις εαν ειναι καποιος τάφος?

@νιοβη
στειλε μου μαιλ ποια εικονα θελεις να στην στειλω.

bas.makariou.gidea@gmail.com

Unknown είπε...

http://prntscr.com/4oleh9
κατω δεξια ειναι ο λοφος καστα και αριστερα πανω στον κυκλο ειναι αυτο το αλλο που μοιαζει με λοφακι ταφου.

Unknown είπε...

βρηκα μια πολύ ωραια εικονα. δειτε την λιγο.

http://prntscr.com/4olfuw

άραγε ποιος ειναι ο Λέων που τα μπροστινα του πόδια πατάνε γερα στην Αμφίπολη

Effie είπε...

@πνα

Σε αυτό το Link παρακάτω δείχνει video με το Θ. Λυμπεράκη που εξηγεί την ιστορία του Λέοντα Αμφίπολης, αν σε βοηθά καθόλου αυτό.

http://www.tribune.gr/greece/news/article/72721/amfipoli-istoriki-schesi-tou-leonta-tis-amfipolis-ton-tafo-vinteo.html



Effie είπε...

@πνα

Και επίσης εδώ:

http://news247.gr/eidiseis/afieromata/spanies_fwtografies_otan_vrhkan_ton_leonta_ths_amfipolhs_pws_hrthe_sto_fws.3020061.html

Dem είπε...

Αγγελικη Κοτταριδη επικεφαλης ανασκαφων στην Βεργινα:

"ο Τύμβος Καστά δεν είναι τύμβος, είναι φυσικός λόφος. Ο λόφος Καστά είναι λόφος γιατί έχει παλαιότερες ταφές επάνω. Τον Τύμβο Καστά τον έκοψαν γύρω γύρω, τον διαμόρφωσαν, κάνοντας αυτόν τον πολύ ενδιαφέροντα μεγάλο λίθινο περίβολο"

εδω:
www.thetoc.gr/politismos/article/istories-tumbwruxias-me-aformi-tin-amfipoli

Dem είπε...

Και ακομη:

"...Οι τάφοι [στην Βεργινα] μάλιστα, ήταν έκκεντροι, δεν ήταν στο κέντρο του τύμβου και ακριβώς αυτό τους προφύλαξε από τους τυμβωρύχους -ήταν αδύνατο να πάει κανείς να κάνει τρύπες σε όλη αυτή την έκταση και να βρει τους τάφους..."

Χρίστος είπε...

@Gus95
παραθετω ξανα την απαντηση μου που βρισκεται παραπανω

@ http://prntscr.com/4o0rp1

αΝ ΚΟΙΤΆΞΕΤΕ τΟ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΟ ΜΕ ΤΟ ΛΑΤΙΝΙΚΟ ? ακριβως στην κορυφη του και στο κεντρο αυτης (δλδ βορειοδυτικα περ.) ειναι η πετρινη βαση που πιθανολογειται οτι ηταν μεσα στο χωμα, αφανης και πανω της στηριζοταν η εμφανης πυραμιδα με τον λεοντα στην κορυφη, ειχα ανεβει εκει 2 μηνες πριν βρεθει η εισοδος και μπηκα και μεσα. Προκειται για κατεστραμμενο σε μεγαλο βαθμο τετραγωνο 9,5χ9,5 μετρα. Ισως αυτο να σημαινει κατι. Επιπλεον να σας ενημερωσω οτι η πορεια που ακολουθουν τα φορτηγα, για τις ομολογουμενως περιεργες αποχωματωσεις, ειναι αναγκαστικες μιας και περνουν διπλα απο τους πολλους κυβωτιοσχημους ταφους της εποχης του σιδηρου που ανεσκαψε ο Λαζαρίδης (τα κτερισματα τους εκτειθενται στο μουσειο).

πνα είπε...

@effie ευχαριστώ

Από το video για το λέοντα καταλαβαίνω ότι η παρουσία του γίνεται γνωστή πρώτη φορά στους βαλκανικούς πολέμους, όταν ανακαλύπτεται από Ελληνες στρατιώτες.
Ο Λέων δεν μπορεί να ήταν στο λόφο για αιώνες και να μην έχει αναφερθεί σε καμμία πηγή.

Το ότι ο τάφος είναι πιθανόν κενός μαρτυρά κατά τη γνώμη μου το γεγονός ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχει βρεθεί κανένα κτέρισμα στους τρεις θαλάμους.

Βέβαια, θα μποορύσε κάποιος να αντπαραθέσει ότι το μνημείο δεν μπορούσε να είναι για τον Αλέξανδρο αφού ο τάφος του θα μποούσε να γίνει μόνο στις Αιγές στη Μακεδονία

Χρίστος είπε...

@ Phil που είπε...
Πολυ ενδιαφερουσα συζητηση. Για αυτο το κυκλικο λοφακι λιγο πιο νοτια εχει γινει συζητηση καθολου;

https://maps.google.com/maps?hl=en&ll=40.81929,23.858711&spn=0.007478,0.016512&om=1&t=k&z=17


Αγαπητε μου Phil αυτό το λοφακι είναι με σιγουρια τυμβος….ελλειψει χρηματοδοτησης όμως παραμενει – και δυστυχως θα παραμεινει- για πολλα χρονια ανεξερευνητο…..ειναι τοσο κριμα αυτή, καθως οι διαστασεις του είναι μεγαλυτερες του καστα και είναι σαφως εγγυτερα στην Αρχαια Αμφιπολη, επιπλεον αποτελει έναν ακομη τελειο κυκλο, οπου το σημαδι πανω στο κεντρο του-ενας φιλος το χαρακτηρισε ως γυναικεια θηλυ- είναι το γνωστο τσιμεντενιο κολωνακι των τοπογραφων

Phil είπε...

@Χρίστος

Ευχαριστω. Χρονια περναμε απο διπλα και ποτε δε φανταζομασταν μπορει τι κρυβει αυτη η γη.

Evr είπε...

Νιόβη και λοιποί,

αυτοί είναι οι τύμβοι(;)-λόφοι που φαίνονται μέσω Google Earth.
Τυχαία, το ανακάλυψα κι εγώ πριν λίγο καιρό, ψάχνοντας να δω από ψηλά την περιοχή του λόφου Καστά

http://prntscr.com/4omcko

Effie είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Effie είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Effie είπε...

@ πνα
Ας περιμένουμε να μας πουν επόμενα νέα για την ανασκαφή. Η ύπαρξη ή όχι κτερισμάτων συνάδει με "κλασσικούς" μακεδονικούς τάφους που διαχωρίζονται σε προθάλαμο και κυρίως ταφικό θάλαμο με θύρες. Εδώ έχουμε διαδοχικούς θαλάμους που καθορίζονται με γλυπτά, ο ένας μετά τον άλλο χωρίς θύρες, και ακόμη δεν ξέρουμε αν υπάρχουν περαιτέρω χώροι (θεωρώ πως ναι). Δεν είμαι αρχαιολόγος για να πω κάτι οριστικά, πέραν του ότι υπάρχουν πολλές διαφορές σε σύγκριση με τον τυπικό μακεδονικό τάφο. Πιστεύω οπωσδήποτε στη χρονολόγηση της κ. Περιστέρη 325-300 π.Χ., τώρα για τα υπόλοιπα…χρειάζεται όλοι να κάνουμε υπομονή, νομίζω το ΥΠΠΟ έχει εξαιρετικά σωστές ενημερώσεις, για ότι έχει βρεθεί ως τώρα. Θα δείξει!
Και υπάρχει και το ερώτημα, γιατί να επιχωματώσουν ένα τάφο τόσο επιμελώς αν ήθελαν να τον καταστρέψουν; απλά θα γκρέμιζαν τις σφίγγες, και θα «πέταγαν» χώμα ως εκεί που μπορούσαν, «ρίχνοντας» τον διαφραγματικό τοίχο μπροστά τους.
Η επιμέλεια με την οποία έχει "προστατευτεί" ο τάφος με διαδοχικούς διαφραγματικούς τοίχους (πιθανόν για μερική άρση των υπερβολικών πιέσεων της επικείμενης επιχωμάτωσης, η επιμελέστατη επιχωμάτωση με «στρωμένο» χώμα, και με τοίχο λάσπης πίσω από σφίγγες τις δεν εξηγούνται από καταστροφική απόπειρα νομίζω.
Εν αναμονή λοιπόν, νέων ανακοινώσεων και νέων ευρημάτων. Η κ. Περιστέρη κάνει εξαιρετικά επαγγελματική και δύσκολη ανασκαφή.

SF είπε...

Στο βίντεο αναφέρεται ό,τι μέχρι την λήξη της πολιορκίας στην Πύδνα, η Ολυμπιάδα είχε τον έλεγχο της Αμφίπολης, ίσως να είχε γίνει κατά παραγγελία της το μνημείο προς τιμή του γιου της, το ό,τι στην Αμφίπολη επέλεξε να στείλει ο Κάσσανδρος τη γυναίκα και το παιδί του Αλέξανδρου ίσως να μην ήταν τυχαία επιλογή.

Unknown είπε...

@ Evr
Σε ευχαριστώ πολύ, δεν τα έβλεπα..

333 είπε...

Και μετά από όλα αυτά ... τι;
Κατά τη γνώμη μου σε 3 πράγματα πρέπει να επικεντρωθούμε:
1. Την άφιξη του σπηλαιολόγου στο λόφο Καστά[διότι δεν ξέρουμε σε πόσο βάθος προχωρά το μνημείο, και από ότι φαίνεται ο λόφος είναι κατά το πλείστον φυσικός],
2. Τη σεισμική μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών του 1989-90 [αλήθεια είδε κανείς συνέντευξη ενός εκ των τριών που έκαναν αυτή τη μελέτη;]
3. Τη γεωφυσική μελέτη του ΤΕΙ Σερρών του 2013 [αν ισχύουν όσα δείχνει αυτή η μελέτη τουλάχιστον στα σχήματα που είδαμε, τότε ούτε το 1/4 του μνημείου δεν είδαμε].
Εκεί θαρρώ πως βρίσκονται όλες οι απαντήσεις ...

Unknown είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=aqxkFK0jXHc&list=PLPT856_abV5KsIkKJLQR_eQ3JWskT45xf

Λεκάκης

Effie είπε...

@Yiannis D
Εγώ λέω "μπράβο" στη στάση του δημοσιογράφου που τον φρενάρησε, ο κ.Λεκάκης χωρίς καμία απόδειξη επεκτείνει την "παραφιλολογία" και συνομωσιολογία περί του ταλαίπωρου τάφου, μέχρι σημείου να προβλέπει και πυραμίδα εντός της τούμπας (και όχι μόνον)! Όλα πιθανά, αλλά χρειάζεται και λίγο επιστημονική αντιμετώπιση (=ενδείξεις)και σοβαρότητα, σωστά; κάνει μια άνευ προηγούμενου επίθεση στο ΥΠΠΟ, εντάξει μπορεί να διαφωνεί πολιτικά, δικαίωμα του. Απλά το ΥΠΠΟ είπε ότι ανακοινώνουν για πράγματα που βρίσκουν, όχι ότι ΔΕΝ βρίσκουν (δηλαδή φήμες από ανεύθυνες διαρρεύσεις πληροφοριών). Αλλά, από εκεί μέχρις απόκρυξης επιγραφών, κρητικής γραφής, στοιχείων δίσκου Φαιστού (που όλα μας αποκρύπτονται..επιμελώς), και δεν συμμαζεύεται...έλεος πιά! Ιστορίες για αγρίους ακούμε.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να χειριστούμε σωστά μια επαναστατική ανασκαφή, παρότι οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες, και νομίζω το ΥΠΠΟ, τηρούν κάθε σοβαρότητα.
Τι να γίνει, ας λένε ότι νομίζουν, η αρχαιολογική σκαπάνη θα δώσει την απάντηση και όχι οι τυχάρπαστες παρουσιάσεις στα ΜΜΕ. Καλό θα είναι να τις αγνοούμε.

Δημήτρης είπε...

Καλησπέρα σας,

λόφος Καστά και αριστερά του η "πυραμίδα". Είναι εμφανής η συμμετρία της:
https://www.google.com/maps/@40.8390495,23.855943,1267m/data=!3m1!1e3?hl=en

Επίσης επειδή είδα τα άλλα που παρατέθηκαν, δεν βλέπω κάτι τεχνητό σε αυτά. Υποψία για κάτι τεχνητό υπάρχει όμως εδώ:
https://www.google.com/maps/@40.8796215,23.8749491,317m/data=!3m1!1e3?hl=en
και εδώ:
https://www.google.com/maps/@40.8778896,23.8762956,317m/data=!3m1!1e3?hl=en
(φαίνεται σαν οχύρωση).

Δημήτρης

Effie είπε...

Ίσως αύριο να δούμε ολόκληρες τις εξαιρετικά χαριτωμένες Καρυάτιδες, δείτε στο:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26513&subid=2&pubid=113351140
που είναι παράδειγμα σοβαρής πληροφόρησης...

Unknown είπε...

Επιστήλια, επιγραφές, μεταφορά τους στο μουσείο με συνοδεία αστυνομίας, διάψευση περί επιγραφών!! Δημοσιεύτηκε κάποια εικόνα των επιστηλίων; Και μαζί με αυτά συνταξίδευα με ολλανδό αρχαιολόγο και τα λόγια του μου έφεραν πονοκέφαλο. Είπε: "Εύχομαι να είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλα πιστεύω ότι δεν θα σας το πουν". Η συνομοσιολογία είναι πολύ κουραστική και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε. 'Ομως, οι της εξουσίας μετέχοντες μας έχουν δώσει πολλές αφορμές.

Βίκυ είπε...

πνα,
το 318 π.χ.χ που αναλαμβανει ο Κασσανδρος ο νεκρος του Αλεξανδρου η τα οστα του θα ειχαν μεταφερθει στον τυμβο απο την Ολυμπιαδα που μεχρι το 317 ηταν ισχυρη(κυβερνουσε μονη της το Βασιλειο των Μολοσσων ως τοτε).Η περιπτωση του Κασσανδρου ως προς την παρεμβαση του στο μνημειο με εχει προβληματισει τα μεγιστα.Ο κασσανδρος ηταν ενας αντιαλεξανδρος.Τυραννικος και αδιστακτος εξοντωνει οτι σχετιζεται με τον Αλεξανδρο και την Ολυμπιαδα.Ρωξανη, μικρο Αλ. και Κλεοπατρα ομομητρη αδελφη του Αλ.Μεχρι και την Θηβα ξαναχτιζει που ειχε καταστραφει απο τον Αλεξανδρο(με αποφαση βεβαια το"Κοινου".Παρολ αυτα πιστευω οτι ο ταφος ειχε επιχωματωθει απο τον κατασκευαστη και την Ολυμπιαδα και ως κρυφος και κλειστος δεν αποτελουσε απειλη κατ κανεναν τροπο για τον Κασσανδρο που σιγουρα τον γνωριζε.

Βίκυ είπε...

μια εναλλακτικη προταση εδω
http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2014/09/to-relic-tis-makedonias.html

panos είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάλυση όμως ο συγγραφές δεν αναφέρει τίποτα για τον τάφο του Πρίγγιπα στις Αιγές. Τέλος πάντων είναι και αυτή μια υπόθεση αν και, για μένα, όχι τόσο πιθανή.
Όσο αφορά την επιχωμάτωση, έχω γράψει και γω πολλά για το συγκεκριμένο θέμα, νομίζω οι περισσότεροι συμφωνούμε πως έγινε μάλλον για την προστασία του μνημείου παρά για την καταστροφή του. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον η επιμελλημένη επιχωμάτωση με καθαρή ποταμίσια άμμο, οι τοίχοι σφράγισης και πιθανώς οι υδραυλικές ιδιότητες του σφραγίσματος.
Και μια παρατήρηση για τον λέοντα. Πιστέυω ότι οι Μακεδόνες δεν σπάσανε το λιοντάρι για να το πετάξουν στις όχθες του Στρυμώνα. Αν θέλανε να το κρύψουν θα μπορούσανε κάλλιστα να φορτώσουν τα κομμάτια του σε πλοία και να τα εξαφανίσουν στον πάτο της λίμνης που τότε υπήρχε ή και μέσα στη θάλασσα. Τα κομμάτια δείχνουν προσεκτικό κόψιμο του λιονταριού με πριόνια ώστε να μπορέσουν να το ξαναστήσουν σε άλλη θέση που να μη μαρτυρά τη σχέση του με τον τύμβο. Πιθανότατα οι ίδιοι οι Μακεδόνες αφαίρεσαν και τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη από την περίβολο για να τα χρησιμοποιήσουν στο νέο του βάθρο. Θυμίζω ότι πολλές από αυτές τις πλάκες εντοπίστηκαν μαζί με κομμάτια του λιονταριού στις όχθες του ποταμού. Οι Ρωμαίοι μάλλον διέλυσαν για δεύτερη φορά το λιοντάρι και το πέταξαν στο Στρυμώνα χωρίς να καταλάβουν βέβαια ότι ουσιαστικά έπεσαν στην παγίδα των Μακεδόνων.

Unknown είπε...

Ο Λεκάκης είναι χαλασμένος...
Το περίεργο είναι ότι τον φιλοξενούν και άλλα κανάλια.
Μπορεί σε κάποια επόμενη επίσκεψη σε κανάλι να τον περιμένουν απ'έξω αυτοί με τον ζουρλομανδύα.

Effie είπε...

@ Jason Wright
Συμφωνώ μαζί σου, τα πολλά και αυθαίρετα στο θέμα πραγματικά είναι εξουθενωτικά. Πάντως λόγω της μοναδικότητας της ανασκαφής, θεωρώ χρήσιμη τη συνεχή ενημέρωση από ΥΠΠΟ, όποια πολιτική σκοπιμότητα και αν κρύβεται απο πίσω. Οι ανακοινώσεις είναι λιτές και επιστημονικές. Το πως και γιατί τις παραποιούν (απίστευτα) είναι απορίας άξιο, αλλά πολλές φορές καί εκεί προέχει είτε πολιτική σκοπιμότητα, είτα προσωπικκή προβολή.
Είμαστε μυστήριος λαός!

Effie είπε...

@ Apostolos Gouzis
Είναι καταφανώς "φευγάτο" το άτομο (δεν τον ήξερα αλλά έπαθα κρίση όταν άκουσα το video λόγω του blog), όμως το ότι τον φιλοξενούν τα ΜΜΕ κάτι λέει για την ποιότητα τους, και τη μανία να "ψαρέψουν" τηλεθέαση. Αλλού είχαν panel και με τη Σουβατζή, που...ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ήδη τον τάφο Αλέξανδρου, χωρίς κανείς αρχαιολόγος να έχει συμφωνήσει μαζί της (γύρισα ακαριαία σε άλλο κανάλι βέβαια, έχω αλλεργία στην παραφιλολογία/παραπληροφόρηση).
Τέλος πάντων,τα γνωρίζουμε αυτά, ας κρατήσουμε τις ανακοινώσεις ΥΠΠΟ.

Effie είπε...

Φίλες και φίλοι,
Σας προτρέπω να διαβάσετε στην σημερινή Καθημερινή, 21/9 ("Τέχνες & Γράμματα", σ.15) ένα εξαιρετικά εμπεριστατωμένο άρθρο από τον Θ. Κουτσογιάννη (ιστορία της τέχνης) που αναφέρει διεξοδικά για τις Καρυάτιδες, με πολλά από τα στοιχεία που ανάρτησε ο Εμπεδότιμος προηγούμενα (http://empedotimos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_11.html)
Είναι μια ένδειξη του εξαιρετικά ψηλού επιπέδου πληροφόρησης που μας δίνει στις αναρτήσεις του. Το άρθρο έχει και συμπληρωματικά ιστορικά στοιχεία, είναι μια πλήρης κατατόπιση, και στηρίζεται στις πηγές Βιτρούβιου, τον οποίο μας ανέφερε πρώτα ο Εμπεδότιμος. Δεν θα μου έκανε εντύπωση ο συγγραφέας του άρθρου να έχει διαβάσει τη σχετική του ανάρτηση (είναι περισσότερο από πιθανό), βέβαια θα έπρεπε να την έχει αναφέρει.
Παραθέτω verbatim ένα απόσπασμα του άρθρου: ..."Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι Καρυάτιδες του 5ου και 4ου αι. π.Χ. απαντούν επί το πλείστον σε μνημεία ταφικά, κάποιες φορές και με αντι-μηδικό σημαινόμενο. Η δε μακεδονική τέχνη επίσης αξιοποιεί το μοτίβο σε ταφικά μνημεία σημαντικών προσώπων"……
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα έπρεπε σαφώς να έχει αναφερθεί και η πηγή του blog Εμπεδότιμου, και γενικά να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στις σχετικές αναρτήσεις του, δυστυχώς οι μηχανισμοί αναφοράς των "πρωτότυπων" κειμένων-πηγών σε πληροφορήσεις από ΜΜΕ υπολείπονται … Επαφίεται σε σας η ερμηνεία του φαινόμενου...

SF είπε...

Λεπτομέρειες για τα νέα ευρήματα, βρέθηκε μια είσοδος http://www.newsbomb.gr/politismos/story/497402/amfipoli-apokalyfthikan-oloklires-oi-karyatides

Χρίστος είπε...

Εμπεδότιμε περιμενουμε με ενδιαφερον τις παρατηρησεις σου.

Χρίστος είπε...

Αποτι βλεπουμε το υπουργειο ηθελημενα αποσιωπησε την νεα (και μεγαλυτερη απο τις προηγουμενες) οπη στα ανατολικα του διαφραγματικου. Γιατί; Ειναι εξοργιστικο πραγματικα, μας δειχνουν κατι τοσο σημαντικο και δεν κανουν την παραμικρη αναφορα!

panos είπε...

Το μνημείο συνεχίζει να μας εκπλήσει! Η ύπαρξη θυρώματος στον τέταρτο τοίχο είναι κάτι που προσωπικά δεν το περίμενα. Αυτή η θύρα σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 2 μέτρα (για να μην πω 3) χαμηλότερα από την είσοδο του τρίτου θαλάμου, πράγμα που μαρτυρά κατηφορικό δάπεδο ή σκάλες. Αυτό εν μέρει δικαιολογεί και την κατηφορική επιχωμάτωση του τρίτου θαλάμου.
Επίσης στο νέο σχέδιο του Λεφαντζή παρατηρώ και νέα οπή, αυτή τη φορά στο άνω δεξιό τμήμα του τέταρτου τοίχου, η οποία δεν αναφέρεται σε καμιά ενημέρωση!!!

Χρίστος είπε...

Δεν μου αρεσει να διαδιδω φημες ομως απο τη στιγμη που επαληθευονται ισως πρεπει να το κανω. Εδω και καποιες μερες φωνες απο τη Μεσολακκια μιλουσαν για την ευρεση σκαλοπατιων. ΠΙστευω οτι το ανοιγμα του θυρωματος που ανακοινωθηκε σημερα επιβεβαιωνει αυτη τη φημη. Επιπλεον θελα να σας πω οτι απο τα ιδια στοματα ακουγετια οτι οι θαλαμοι ειναι...εξι! Καλυτερα ομως να περιμενουμε, αλλωστε αυτο δεν πρεπει να το κανουμε εμεις αλλα και οι της ανασκαφης που φοβαμαι οτι προχωρουν πολυ γρηγορα αποσο θα επρεπε για ενα τοσο σημαντικο και ευθραυστο, οπως καθημερινα αποδεικνυεται, ευρημα.

Παύλος είπε...

Οπώς είχα αναφέρει σε ποιό παλία μου ανάρτηση και είχες συμφωνήσει και εσύ εμπεδοτιμε οι καρυάτιδες είναι τρειθυρο. Έχω την εντύπωση οτι οι τρύπες στους διαφραγματικους τείχους έγιναν πριν 25 μέρες και όχι πριν αιώνες και θέλω εμπεδοτιμε τη γνώμη σου.Εγώ γιατί έλεγα για τρειθυρο;

Unknown είπε...

οτι και να λεμε

http://prntscr.com/4ouz0j

δεν εχουμε δει ουτε το 1/5 αυτου που ειναι θαμενο βλεπουμε κατασκευες μεσα και στα 20 στρεματα.

Εχω παρατηρήσει ότι εκτός από τον τάφο ιστορικά χάνετε και η άμαξα
Μήπως τελικά ο νεκρικός θάλαμος είναι η ίδια η άμαξα και το μνημείο καταλήγει εκεί?

Αυτό θα ήταν το ιδανικότερο σενάρια και δεν θα χωρούσε καμία αμφισβήτηση.

Έχουμε καταγραφές ότι έκλεψαν απ το σώμα του Αλέξανδρου την χρυσή πανοπλία, δήθεν γιατι ήθελε το χρυσό κάποιος άπληστος καίσαρας, μήπως απλά έμαθε ότι αυτός εκεί δεν ήταν ο αληθινός Αλέξανδρος, μήπως το «εγώ ήρθα να προσκυνήσω βασιλιάδες και όχι νεκρούς» όταν ο Ιούλιος Καίσαρ έσπασε τη μύτη του Αλεξάνδρου το είπε για το νεκρό που ήταν δήθεν ο Αλέξανδρος στην Αλεξάνδρεια? Πως του έσπασε τη μύτη αφού τον είχαν καμένο στην Μέμφιδα? Μήπως οι αλαζόνες εγωιστές ρωμαίοι όταν ανακάλυψαν τη συγκάλυψη ιστορικά προσπάθησαν να σκεπάσουν την πλάνη τους και να εκμεταλλευτούν την απάτη αυτή?

Και πως γίνετε να έχουμε αναφορές για κλοπή της πανοπλίας και όχι για τη χρυσή άμαξα για το που κατέληξε μιας και ηταν απίστευτα εντυπωσιακή.
Περιγραφη της αμαξας εδώ.
http://olympia.gr/2014/03/03/%CE%B7-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BE%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF/

panos είπε...

Τώρα που ξαναβλέπω το σχέδιο του Λεφαντζή, παρατηρώ τον τέταρτο τοίχο να κατεβαίνει αρκετά πιο βαθιά από τους υπόλοιπους, χωρίς να οριοθετείται ακόμη. Η τρίτη αίθουσα, αν τη φανταστούμε χωρίς τα χώματα και με το θύρωμα που ανακοινώθηκε, σαφώς μοιάζει με κλιμακοστάσιο, ίσως αυτός να ήταν ο ρόλος της. Ποιος ξέρει τι ακολουθεί λοιπόν...

Unknown είπε...

Θα ήθελα να μου πει κάποιος ποιος είναι ο βόρειος τοίχος;Επίσης έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν θυρόφυλλα ούτε στην σημέρινη είσοδο,οπότε αν αυτό ισχύει μιλάμε ότι υπάρχει και πέμπτος θάλαμος

pass είπε...

Καλησπέρα. Η ιστοσελίδα σας είναι από τις σπάνιες που έχει εξαιρετικές αναρτήσεις για το θέμα της Αμφίπολης και εποικοδομητικό διάλογο μέσα από τα σχόλια.
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση στη σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ οι φωτογραφίες που εστιάζουν στα δάχτυλα των ποδιών. Μήπως οι ανασκαφείς θέλουν να τονίσουν την ελληνικότητα των αγαλμάτων; Γιατί στα αρχαία ελληνικά αγάλματα το δεύτερο δάχτυλο είναι μεγαλύτερο από το πρώτο.

panos είπε...

Ο βόρειος είναι ο τέταρτος τοίχος, ο τελευταίος που έχει ανακαλυφθεί, μέχρι στιγμής βέβαια, καθώς προχωρά η ανασκαφή. Στην πραγματικότητα το μνημείο έχει βορειοανατολική φορά βέβαια. Για τα θυρόφυλλα δεν μπορώ να πω κάτι γιατί η σημερινή θύρα είναι ακόμη εντελώς θαμμένη.

panos είπε...

@pass
Φίλε μου, ας μη συζητάμε άλλο για τα αυτονόητα!!!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@panos
Αν καταλαβαίνω καλά ο βόρειος τοίχος είναι ο τελευταίος διαφραγματικός.Αν είναι έτσι τότε ναι δεν υπάρχει πέμπτος θάλαμος γιατί δεν υπάρχει οπή στον τοίχο.Άρα το προηγούμενο σχολιό μου είναι λάθος.Αν υποθέσουμε ότι ο ταφικός θάλαμος είναι ο τέταρτος πως δικαιολογήται η απουσία ζωγραφιών και κτερισμάτων στον τρίτο θάλαμο;

panos είπε...

@Ioannis
Φίλε μου, και οπή υπάρχει στον τελευταίο διαφραγματικό τοίχο (δες το σχέδιο της σημερινής ανακοίνωσης) και ανακαλύφθηκε νέα θύρα (δεν φαίνεται στο σχέδιο γιατί είναι ακόμη θαμμένη) που προφανώς οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο.
Ο τρίτος θάλαμος μάλλον είναι το κλιμακοστάσιο που οδηγεί σε κατώτερο επίπεδο στον τέταρτο θάλαμο. Δεν κατάλαβα γιατί μιλάς για πέμπτο θάλαμο.

Unknown είπε...

@panos
Έχεις δίκιο για το σημερινό σχέδιο η οπή είναι στην πάνω δεξιά γωνία,αλλά στις φωτογραφίες που έδωσε το υπουργείο στις 14 ή 15 του μηνός δεν φαίνεται κάποια οπή.Επίσης αν όντως υπάρχει οπή στον τέταρτο τοίχο τότε νομίζω ότι είναι λίγο απίθανο να είναι ο ταφικός θάλαμος γιατί λογικά και αυτός θα είναι γεμάτος με χώμα γεγονός ασυνίθηστο για κυρίως τάφικο θάλαμο.Οπότε ίσως να υπάρχει και πέμπτος θάλαμος.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

http://www.xronometro.com/amfipolis-karyatides-2/

Και πληροφορίες από τοπικά μέσα. Επιμένουν για τις επιγραφές.

Effie είπε...

Μετά την πολύ χρήσιμη ενημέρωση από SF στο Link:
http://www.newsbomb.gr/politismos/story/497402/amfipoli-apokalyfthikan-oloklires-oi-karyatides,
έγινε το μεσημέρι ανακοίνωση στις ειδήσεις με φωτογραφίες από τις ολόσωμες καρυάτιδες και ανακοινώθηκε πιθανή είσοδος προς τον 4ο θάλαμο, άρα πιστεύω πως η πληροφόρηση στον παραπάνω ιστότοπο ήταν πολύ κοντά σε αυτήν του ΥΠΠΟ. Να περιμένουμε με υπομονή τις εξελίξεις;

Unknown είπε...

@basilis
Νομίζω ότι οι παλιότερες φωτογραφίες τοποθετήθηκαν στην σημερινή ανακοίνωση για να εξηγήσουν τις τεχνικές εργασίες.
@effie
Σίγουρα θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί,αλλά τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο είναι αυτά που εξάπτουν την φαντασία και τον διάλογο

ΝΙΚΟΣ είπε...

Παντως αμα διαβασει καποιος ολοκληρη την εργασια με τη σεισμικη τομογραφια διαπιστωνει την υπαρξη πολυ μεγαλου κενου ( ταφικος θαλαμος;) κατω απο το επιπεδο της αρχικης σκαλας.

Unknown είπε...

Από την σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ :
"Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C. Οι παραπάνω συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του."
Υπάρχει κάποιος λόγος που γίνεται αναφορά στις συνθήκες του μικροκλίματος για πρώτη φορά σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ;
Επίσης παρατηρώντας λίγο πιο προσεκτικά το σημερινό σχέδιο μου αφήνει την εντύπωση ότι υπάρχει κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον τέταρτο θάλαμο.
@Εμπεδότιμε περιμένουμε τις διαπιστώσεις σου μετά την σημερινή ανακοίνωση των ευρημάτων

Effie είπε...

@ Ioannis Karagkiozis
Nα υποθέσω ότι ο βόρειος τοίχος του 3ου θαλάμου είναι απέναντι (αντικρυστά) από το άνοιγμα με τις Καρυάτιδες; δεν ξέρω αν είμαι σωστή, έτσι νομίζω. Ο υπαινιγμός και από το νέο διάγραμμα του τάφου είναι ότι οδηγεί σε νέο, 4ο θάλαμο, νομίζω το είπαν στις ειδήσεις αλλά πρόσεξε και το:..."Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Ετσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ., στο βόρειο τοίχο του"... από το παραπάνω site.Προφανώς κάτι έχουν δει και ψάχνουν επιβεβαίωση, σωστά δεν λένε περισσότερα πριν σιγουρευτούν. Σίγουρα οι ανακοινώσεις εξάπτουν τη φαντασία, εδώ όμως χρειάζεται χαλιναγώγιση της, και επιστημονική αντιμετώπιση, ακριβώς επειδή πρόκειται για μια μοναδική, άνευ προηγούμενου ανασκαφή. Ας μη βιαζόμαστε, ο Εμπεδότιμος μας έχει δώσει πολλά στοιχεία βασισμένα σε ιστορικά κείμενα, ας αφήσουμε την αρχαιολογική σκαπάνη να τα επαληθεύσει (ή όχι)...
"Εκπάγλου καλλονής" και γλυπτικής τεχνικής οι ολόσωμες Καρυάτιδες, σου κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα...Παίρνουμε λοιπόν βαθειά ανάσα και περιμένουμε....

Effie είπε...

@ Ioannis Karagkiozis
Με πρόλαβες, ανάρτησες το ίδιο περίπου εδάφιο από την ανακοίνωση. Νομίζω οι μετρήσεις οξυγόνου και διοξειδίου είναι επειδή προχωρούν με την ανασκαφή σε βάθος στο εσωτερικό του τύμβου, και το διαθέσιμο κενό για αέρα είναι μικρότερο από τους προηγούμενους θαλάμους, είναι δηλαδή σα να προχωράς σε ορυχείο. Θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη αέρα για τους εργαζόμενους εκεί, δεδομένης και της αυξημένης υγρασίας.

Unknown είπε...

@effie
Δεν νομίζω ότι η αναφορά στο μικροκλίμα έχει να κάνει με την ασφάλεια των εργαζομένων που είναι πολύ σημαντική.Κάτι άλλο θέλει να πει το υπουργείο αλλά όπως είπες και εσύ πρέπει να χαλιναγωγίσουμε την φαντασία και να περιμένουμε

Effie είπε...

@ Ioannis Karagkiozis
Λόγω ειδικότητας, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι έχει σημασία να υπάρχει αρκετός αέρας (μείγμα αζώτου,οξυγόνου, και ελάχιστου διοξείδιου, αλλά δεν πρέπει να περιέχει μονοξείδιο που αναστέλλει την αναπνοή) στην ανάλυση μικροκλίματος, ακριβώς επειδή έχουν πάει αρκετά βαθειά μέσα στον τύμβο. Ίσως υπάρχουν και πρόσθετοι λόγοι, πάντως η ανάλυση δειγμάτων αέρα για λόγους ασφαλείας των εντός του θαλάμου ατόμων, είναι sine non qua.

Unknown είπε...

@effie
Δεν διαφωνώ με το θέμα ασφάλειας των εργαζομένων,απλώς δεν καταλαβαίνω τον λόγο που υπάρχει στο επίσημο δελτίο τύπου.Δεν νομίζω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό,να ενδιαφέρεται ο κόσμος για τις συνθήκες μικροκλίματος.Απλώς αναρωτιέμαι μήπως μας προιδεάζουν για την τυχόν ύπαρξη κλιμακοστασίου σε συνδυασμό με την παρουσία από την προηγούμενη Πέμπτη ειδικού σπηλαιολόγου.

Effie είπε...

@ Ioannis Karagkiozis
Νομίζω αν είχαν δει τα σκαλιά θα το είχαν ανακοινώσει,ίσως εκτός άλλων προετοιμάζονται και για την περίπτωση να βρουν σκάλες προς τα κάτω, δεν είναι απίθανο (αν μάλιστα δεχτούμε τους συλλογισμούς του Εμπεδότιμου). Επειδή πραγματικά με τα νέα τείνει να οργιάζει η φαντασία (έχω μείνει άφωνη με τις ολόσωμες Καρυάτιδες, δεν έχω ξαναδεί τέτοια χάρη και κίνηση σε γυναικεία αγάλματα, εκτός ίσως από τη Νίκη της Σαμοθράκης), προσπαθώ να συγκρατηθώ στα όσα δίνουν ανακοινώσεις. Δύσκολο, αλλά προσπαθώ!

SF είπε...

Αυτό που επίσης θα έχει πολύ ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου είναι η αποκάλυψη των δαπέδων των θαλάμων, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα αφαιρέσουν άλλο ένα μέτρο χώμα απ'τον πρώτο θάλαμο, σχεδόν μέχρι το πάτωμα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, όταν αποχωματωθεί εξ ολοκλήρου, αν θα υπάρχει κάποια απεικόνιση σε ψηφιδωτό όπως στη Βεργίνα, προς το παρόν έχουμε δει δείγμα δαπέδου με τα ακανόνιστα κομμένα κομμάτια μαρμάρου σε κόκκινο φόντο.
(αυτό με το ελληνικό δάχτυλο ποδιού δεν το γνώριζα, πολύ ενδιαφέρον, ίσως για να αντικρουστεί η άποψη περί ρωμαϊκότητας το προέβαλαν στις φωτογραφίες τόσο πολύ)

Phil είπε...

@Χρίστος

Ισως αυτο που μοιαζει σαν οπη στο νεο σχεδιο Λεμφατζη στα πανω δεξια του 4ου τοιχου ειναι η εσοχη που μισοφαινεται στα αριστερα αυτης της φωτογραφιας απο την ανακοινωση του Υπουργιου της 14/9:

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14967

Unknown είπε...

Αναξιόπιστος και ο Τζάλας οπως και οι λοιποί μαϊντανοί βέβαια.Οι επιγραφές γράφουν ΗΦΑΙΣΤΙΟΝΟΣ Και ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΟΥΣ μαζί με έναν αριθμό που τον μελετούν...ηταν μπροστά απο τις κεφαλές των καρυατιδων...Σας τόνιζω και πάλι, την περιρρέουσα πληροφόρηση μην την υποτιμάτε....

virgi είπε...

Από τις φωτογραφείς και τα μέχρι τώρα σχόλια του υπουργείου απορρέει το εξής:
http://prntscr.com/4owxtq

Παύλος είπε...

Έχω την εντύπωση της ασυνέχειας του μνημείου. Η στοά που ανασκάπτουν τώρα δεν οδηγεί σε κενό χωρο-θαλαμο.Δηλαδη:1)μπορεί ο κατασκευαστής να έχει <> ενα θάλαμο μετα να είναι προθάλαμος και μετα ο κενός χωρος 2)η στοά να προσπερνά-αφήνει πίσω- τον κενό χώρο και να τελείωνει π.χ σε ένα ιερό 3)ο κατασκευαστής μας ωθεί μέσα στο λόφο ενω ο κενός χώρος μπορει να είναι στην αρχή του εξωτερικού περιβόλου και προς τα μεσά,κατεβαίνεις με σκάλα που την σκεπάζει ένα μωσαϊκό.Η άμμος μας κρατά μακριά από το δάπεδο της στοάς.Πιστεύω οτι πατάμε απο τα εξωτερικά σκαλιά και μετά στον κενό χώρο. Ευχαριστώ.

Phil είπε...

Διορθωστε με αν κανω λαθος, αλλα απο τις φωτογραφιες με τις ολοσωμες καρυατιδες φαινεται οτι ο δευτερος τοιχος δεν ειναι συμπαγης τοιχος με ανοιγμα μονο μεταξυ των καρυατιδων. Βλεπω να εχει ανοιγματα και μεταξυ πλαγιων τοιχων και καρυατιδων. Σωστα το βλεπω;

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14979

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14980

SF είπε...

Στην πρώτη φωτογραφία το σημερινού δελτίου, αυτή με την δεξιά καρυάτιδα, τι είναι αυτό το μάρμαρο ανάμεσα στα χώματα, ακριβώς πίσω και αριστερά;Δε φαίνεται να είναι κάποιο σπασμένο κομμάτι από τα χέρια τους, μήπως είναι πλάκα οροφής που έχει πέσει;Η συνέχεια δηλαδή αυτής της πλάκας που υπάρχει στα αριστερά με τον ρόδακα από κάτω;

Unknown είπε...

Δύο παρατηρήσεις σχετικά με τις σημερινές (21/09/2014), δύο ολόσωμες φωτογραφίες του Υπουργείου:
1. Με το πρόσχημα ότι δήθεν ήθελαν να «φοντάρουν» τα γλυπτά, μας έβαλαν ένα μαύρο πλαστικό κάτι σαν κουρτίνα, για να μην μπορέσουμε να δούμε το εσωτερικό του θαλάμου, ενώ λόγω της απόστασης δεν χρειαζόταν.
2. Στη δεύτερη φωτογραφία, παρατηρούμε μια επέμβαση στο κάτω μέρος της, του βάθρου της Καρυάτιδος, μια ερασιτεχνική επέμβαση Photoshop θάλεγα, ας την έκανε τουλάχιστον ένας ειδικός...

Unknown είπε...

Συγνώμη, «δεύτερη» φωτογραφία εννοούσα την Καρυάτιδα με το κατεστραμμένο πρόσωπο.

SF είπε...

Με πρόλαβες, έβαλαν αυτό το μαύρο νάιλον ανάμεσα στα αγάλματα, ίσως για να μη δούμε το εσωτερικό του θαλάμου ή τον τρίτο τοίχο, άλλωστε αντί να μας δείξουν καινούριες φώτο από τον τρίτο τοίχο και τους 30-40 πόντους χώμα που έβγαλαν κάτω από την είσοδο, ανάρτησαν τις ίδιες φωτογραφίες της περασμένης βδομάδας. (μας έπιασαν τα συνωμοσιακά μας)

Παύλος είπε...

@phil σωστά αν διαβαζες Το Βήμα της Κυριακής θα το ηξερες απο όταν βρήκαν τις Σφίγγες

dianis είπε...

<>
αν δεν κανω λάθος η κατευθυνση του τάφου είναι νοτιο-αντολικά , βοριο-δυτικά .Μήπως υπάρχει καθαρά βορινός τοίχος στο αριστερό τμήμα της αρχιτεκτονικής απεικόνισης που δε φαίνεται στο σχέδιο που δόθηκε από τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής;
Το λέω αυτό διότι αν προσέξουμε η δομή του τοίχου στην οποία γίνεται γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος δεν παρουσιάζεται πουθενά στην αρχιτεκτονική απεικόνιση του τρίτου θαλάμου όπως γινεται με τους τοίχους των άλλων θαλάμων.

Mosquito Killers clothing είπε...

Επίσης όταν δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά οι φωτογραφίες των καρυατίδων http://www.real.gr/filescalendar/2014/September/iko%208.jpg πίσω τους ήταν εμφανέστατος τοίχος, ο οποίος δεν υπάρχει πλέον. Σύμφωνα με το χρονόμετρο http://www.xronometro.com/amfipolis-karyatides-2/ εκεί κάπου βρέθηκαν οι επιγραφές

pass είπε...

@pass Πάντως -για να ολοκληρώσω την προηγούμενη ανάρτηση μου- και στα ρωμαϊκά αγάλματα τα δάχτυλα των ποδιών είναι παρόμοια καθώς οι Ρωμαίοι αντέγραφαν τα ελληνικά αγάλματα.

dianis είπε...

να συμπληρώσω ποια η σχέση του τοίχου που γίνεται
γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14986
με τον τοίχο που φαίνεται στο σχέδιο;
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14985
ως προς τον προσανατολισμό και τη δομή του;

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

Οι δυο μορφές είναι σε κίνηση, κρατάνε το φόρεμά τους για να μην το πατήσουν και με σύγκληση προς το κέντρο, όπως δείχνει ο βηματισμός τους, είναι προτεταμένο το εσωτερικό τους πόδι και η κίνηση είναι προς την έξοδο. Ο δευτερος χώρος συνδέεται με τον τρίτο και εφόσον δεχόμαστε ότι υπάρχει σημασιολογία στην κατασκευή του χώρου, προφανώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτο.

panos είπε...

Το ότι το πέρασμα των Καρυάτιδων είναι τρίθυρο ήταν γνωστό από την στιγμή της αποκάλυψής τους. Μάλλον όμως το πέρασμα γινόταν μόνο ανάμεσά τους καθώς οι βάσεις τους φαίνεται να φτάνουν μέχρι τους πλαϊνούς τοίχους. Αυτό δείχνουν και οι διαστάσεις που δόθηκαν κατά την ανακοίνωση, δηλαδή:
Μήκος βάθρου:1.33m
Απόσταση βάθρων:1.68m
Άρα: (1.33x2)+1.68=4.34m
Άρα όσο το πλάτος της κατασκευής, αν υπολογίσουμε και το μικρό πάχος κάθε κολώνας που εφάπτεται στον πλαϊνό τοίχο δίπλα σε κάθε Καρυάτιδα, δηλαδή 4.5m. Έχω μια σκέψη ότι μπορεί να υπάρχουν και σκαλοπάτια ανάμεσα στις Καρυάτιδες ώστε το δάπεδό του δεύτερου θαλάμου να είναι περίπου μισό μέτρο πάνω από το πρώτο δάπεδο με το μωσαϊκό.
Όσο για την πλάκα που φαίνεται στην πρώτη φωτό μέσα στο χώμα, στα πόδια της ανατολικής Καρυάτιδας, μάλλον είναι μια από τις περίφημες πλάκες της οροφής του δεύτερου θαλάμου. Γι'αυτές τις πλάκες είχα γράψει επανειλημμένα ότι τις σπάσανε για να γίνει καλύτερα το μπάζομα του δεύτερου θαλάμου και περίμενα να βρεθούν κάπου στο πάτωμα αυτού.

SF είπε...

Επίσης, η οροφή της δυτικής πλάκας φαίνεται στην φωτογραφία της δυτικής καρυάτιδας, έχει σε όλη την έκτασή της τα τετράγωνα μοτίβα, είναι σκοτεινή σε εκείνο το σημείο η φωτογραφία αλλά φαίνεται.

Effie είπε...

Δείτε τα sites:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26513&subid=2&pubid=113351749

http://www.newsbomb.gr/politismos/story/497512/amfipoli-oi-karyatides-apokalyptoyn-oli-toys-tin-omorfia

@Konstantinos Kairis
Γιατί να μην ανακοινώσουν τα ονόματα στις επιγραφές αν τα έχουν; για να κρατήσουν το κοινό σε αγωνία για το πρόσωπο (τα πρόσωπα) του τάφου για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας (για να ακολουθήσουμε λίγο τη συνωμοσιολογία, αν και παίζει εν μέρει και αυτό); μα τότε όταν τελικά αποκαλυφθεί η πραγματικότητα, αν πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα όπως λες, η απογοήτευση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, επειδή πολλοί αναμένουν ότι θα είναι αυτό που όλοι θέλουμε να είναι, και θα γυρίσει μπούμεραγκ...

@Themistokles Yaveris & SF
Mα...αφού ο τρίτος θάλαμος έχει τόσο χώμα που πήγαν δειγματοληπτικά με τρυπάνι, έτσι δεν ήταν η ανακοίνωση;;;
Δε λέω ότι δεν υπάρχουν σκαλοπάτια, απλά δεν το έχουν πει και δεν το ξέρουμε ακόμη.
Τέλος πάντων, ας περιμένουμε και βλέπουμε.

panos είπε...

Πολύ σωστός ο SF. Αν μη τι άλλο η δυτική πλάκα έχει αποκαλυφθεί εξ ολοκλήρου. Γιατί δεν μας δείχνουν μια εικόνα της από κάτω;
Επίσης υπολογίζω το ύψος των βάθρων των Καρυάτιδων στο 1,5m. Λέτε να έχει σκαλοπάτια ανάμεσα στα δυο βάθρα;

Unknown είπε...

Έβλεπα αρχαία ελληνικά αγάλματα και νομίζω ότι βρήκα ένα που μοιάζει πάρα πολύ με την τεχνοτροπία από τις καρυάτιδες της Αμφίπολης. Είναι του κηφισόδοτου και μοιάζει πολύ η στάση, τα υποδήματα, οι πτυχώσεις, το ρούχο και κυρίως τα δάχτυλα των ποδιών. Είναι το πλέον κοντινό που βρήκα και νομίζω μοιάζει πολυ.

http://prntscr.com/4oz80d

panos είπε...

@ Effie
Η στάθμη του χώματος στον τρίτο θάλαμο είναι πολύ χαμηλότερη από τους άλλους δύο. Παρόλα αυτά το θύρωμα παραμένει σκεπασμένο άρα είναι πιο χαμηλά από τις άλλες θύρες. Γι'αυτό λέμε ότι ο τρίτος θάλαμος πρέπει να είναι κλιμακοστάσιο.

Effie είπε...

Και δείτε video με επίσημες δηλώσεις της κ. Μενδώνη στο:
http://www.enikos.gr/society/264806,BINTEO-Apokalyf8hkan_oi_Karyatides_ths_A.html

@ Νιόβη Β.
Το άγαλμα που δείχνεις, είναι μεν κοντινό κάπως στο χιτώνα, αλλά δεν έχει τίποτε από τη χάρη και την κίνηση των Καρυάτιδων του τάφου, που σου δίνουν την εντύπωση ότι όπου νάναι θα αρχίσουν να χορεύουν κρατώντας ανασηκωμένη την προς τα έξω άκρη του χιτώνα τους, και κινώντας τα πόδια τους. Κάτι τέτοιο προσωπικά δεν έχω ξαναδεί. Αναρωτιέμαι μάλιστα αν τα εσωτερικά τους χέρια ήταν ελαφριά ενωμένα, κάνοντας εντονότερη την χορευτική κίνηση, εκτός από τη φύλαξη του μνημείου, όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση στο blog (http://empedotimos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_11.html).

@ Panos
Ευχαριστώ για την επεξήγηση, ναι είναι χαμηλότερα η στάθμη χώματος, ίσως υπάρχουν σκαλιά, δεν το αρνούμαι, αλλά να το δούμε αυτό. Λίγη υπομονή, θα μας πουν.

@ Themistokles Yaveris & SF
Δεν ξέρω γιατί υπάρχει το νάϋλον, αλλά δεν θέλω να επιχειρήσω ριψοκίνδυνες ερμηνείες, θα δείξει. Περιμένω!

anon είπε...

Αν ισχύει πώς το έχει φανταστεί ο Εμπεδότιμος, τότε οι αρχαιολόγοι έχουν δει ή είναι στη διαδικασία αποκάλυψης του χώρου του κυρίως τάφου ("4ος θάλαμος").

Unknown είπε...

Σε νεότερη συνέντευξη του ο καθηγητής Καργακος λέει ότι μπορεί να είναι και ο τάφος του Φιλλίπου και τελικά τον μεταφέρουμε απ τη Βεργίνα στην Αμφίπολη,

Βρε λέτε στην Βεργίνα να ήταν ο Αλέξανδρος με τη Ρωξάνη και δίπλα ο τάφος του πρίγκιπα?
Στον προθάλαμο του τάφου του Φιλλίπου υπάρχουν οστά γυναίκας και υποθέτουν ότι ήταν της τελευταίας γυναίκας του Φιλλίπου, και δίπλα ο πρίγκιπας που αποδεδειγμένα τα οστά ανήκουν σε νέο 12-15 ετων και δεν υπήρχε άλλος άρα ήταν αυτός.
Δεν σκέφτηκε κανεις πότε εκείνη την εποχη ότι μπορεί να ήταν ο τάφος του Αλεξάνδρου εκείνος, γιατί ηταν 100% βέβαιοι ότι είναι στην Αλεξάνδρεια.

Μια ερώτηση, ξέρει κανείς τίποτα για τον τάφο που ειχε βρεθεί στην παλιά στάση μετρό στη Θεσσαλονίκη? Ενας τάφος νεαρής κοπέλας γύρω στα 15 με 8 χρυσά στεφάνια μέσα.

Παύλος είπε...

@εφη και ο Ηφαιστίωνας Αλέξανδρος είναι.Εδώ θα τα λέμε για πολύ καιρό ακόμα και όταν θα έχει τελειώσει η ανασκαφή. Για την ανασκαφή όλοι λέμε κάτι υποψιάζεται κανείς ποία θα είναι η επόμενη ανάρτηση του Εμπεδοτιμου;

Effie είπε...

@ vasilis makariou

'Εχει γίνει αρχαιομετρική και ανθρωπομετρική μελέτη στα οστά του τάφου Βεργίνας.
Ανδρικός σκελετός: άνδρας 41-49 ετών (μακρυά από την ηλικία Αλέξανδρου), με πληγή στο ζυγωματικό οστούν (ο Φίλιππος είχε τραυματιστεί από δόρυ και δεν έβλεπε από το ένα μάτι), που ίππευε πολύ (το μόνο κοινό με τον Αλέξανδρο).Είναι γενικότερα αποδεκτό ότι είναι με αρκετά μεγάλη βεβαιότητα τα οστά του Φιλίππου.
Στον προθάλαμο ήταν οστά γυναίκας 24-33 ετών, ενώ βρέθηκαν περικνημίδες ανισο-υψείς υποδεικνύοντας κουτσό άτομο και υπήρχε φαρέτρα σκυθικής τεχνοτροπίας, υποδεικνύοντας την Σκύθισα σύζυγο του Φιλίππου.
Για τα οστά του Αλεξάνδρου Δ' γυιού του Μ. Αλεξάνδρου δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα εξ όσων γνωωρίζω.

Effie είπε...

@ Παυλος
;;;; Πως ήταν και ο Αλέξανδρος Ηφαιστίωνας;;; ο χαρακτηρισμός τους είναι πως ήταν "ισάδελφοι".

Χρίστος είπε...

@Phil

Μακαρι να ειναι ετσι Phil, αλλα πολυ το αμφιβάλλω

George Tsiagalakis είπε...

Συγχαρητήρια και από έναν ακόμη αναγνώστη στον Εμπεδότιμο για την ποιότητα της ανάλυσης και συζήτησης, και για την φιλοξενία. Μέχρι στιγμής είναι το μοναδικό μέρος που έχω βρεί όπου κρατείται ένα ποιοτικό επίπεδο ανάλυσης, αν γνωρίζετε και άλλα παρακαλώ παραθέστε τα.

Θα ήθελα να παραθέσω τις δικές μου υποθέσεις όπως παρακάτω:

Για το αν είναι ότιδήποτε άλλο εκτός από τάφος

Νομίζω πως πρόκειται για τάφο μια και υπάρχουν ήδη τάφοι στην κορυφή του τύμβου και όλη η περιοχή γενικά είναι ένα μεγάλο νεκροταφείο, καθώς και υπάρχει πλήρης σφράγιση της κατασκευής. Επίσης, η σημειολογία των Καρυάτιδων με τα προτεταμένα χέρια παραπέμπει στην απαγόρευση εισόδου και ηρεμία του νεκρού/ών.


Για το αν είναι κενοτάφιο

Κάτι τέτοιο το θεωρώ πολύ δύσκολο μια και δε θα υπήρχε λόγος να γίνει σφράγιση


Για το εάν είναι μακεδονικός, ρωμαϊκός, ή αθηναϊκός τάφος

Οι διαβεβαιώσεις της Περιστέρη με καλύπτουν πλήρως, καθώς και οι σημειώσεις του Εμπεδότιμου σχετικά με τους οχτάφυλλους ρόδακες, όπως και τα νεότερα στοιχεία για την τεχνοτροπία των Καρυάτιδων(τα δάχτυλα των ποδιών).


Για το ποιό λόγο χτίστηκε

Το θεωρώ πολύ πιθανό στην αρχή να κατασκευάστηκε όχι για τον ίδιο τον Αλέξανδρο αλλά ως πολυάνδριο ή μνημείο για τους άνδρες του Αλεξάνδρου που συμμετείχαν στις εκστρατείες του τα 13 χρόνια όπου ήταν βασιλιάς(336-323 π.Χ.). Ίσως μάλιστα τα 13 σκαλιά στην είσοδο να συμβολίζουν τα χρόνια αυτά.

Τα στοιχεία που θεωρώ πως δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι:

\ Στην κορυφή του λόφου υπάρχουν πολύ παλαιότεροι τάφοι (1000+ χρόνια παλαιότεροι από την εποχή του σιδήρου), επομένως έχει ήδη καθιερωθεί ως ένα -μη βασιλικό- νεκροταφείο εδώ και πολύ καιρό

\ Η Αμφίπολη ως τοποθεσία βολεύει γεωγραφικά, μια και είναι το κοντινότερο μέρος πίσω στην πατρίδα, όπου μπορούν να επιστραφούν οι νεκροί, καθώς και είναι το μέρος απ'όπου απέπλευσαν τα στρατεύματα αρχικά

\ Κάτι τέτοιο δικαιολογεί το μέγεθος του τάφου, καθώς και την τεχνογνωσία του Δεινοκράτη

\ Ο ίδιος ο Αλέξανδρος είχε αφήσει οδηγίες στην διαθήκη του για δημιουργία ναών και μνημείων στους Δελφούς, Δήλο, Δωδώνη, Δίον και Αμφίπολη (http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_the_Great#Testament)

\ Κάτι τέτοιο δικαιολογεί επίσης την παρουσία του λέοντα της Αμφίπολης

\ Σχετικά με την απουσία γλώσσας στον λέοντα, ίσως να σημαίνει πως το μνημείο αυτό είναι αφιερωμένο όχι σε κάποιον συγκεκριμένα (π.χ. στον Άγνωστο Στρατιώτη)

(συνεχίζεται σε νέο μήνυμα)

George Tsiagalakis είπε...

(συνέχεια από προηγούμενη ανάρτηση)

Για το ποιός/ποιά/ποιοί είναι μέσα

\ Αν ευσταθεί ότι ο χώρος αρχικά κατασκευάστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως πολυάνδριο τότε ίσως κάποιοι επιφανείς και ένδοξοι στρατιώτες ή/και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί.


\ Από εκεί και πέρα, βρίσκω την θεωρία του Εμπεδότιμου ενδιαφέρουσα, το ότι δηλαδή μπορεί να βρίσκεται ο Αλέξανδρος εκεί μέσα. Θα του ταίριαζε ως χαρακτήρα να αναπαυτεί στον ίδιο χώρο με τους στρατιώτες του, και η αλήθεια είναι ότι μόνο μετά από 40 χρόνια και αφότου πέθανε ο Πτολεμαίος Σωτήρ έγινε γνωστό πως το σώμα του Αλεξάνδρου βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια. Πιο πριν βρισκόταν στην Μέμφιδα και μπορεί να συνέβη ότιδηποτε κατά το διάστημα αυτό.

\ Αυτό που βρίσκω όμως πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και νομίζω πως είναι κλειδί στην υπόθεση, είναι ότι ο λέοντας δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή του. Για ποιό λόγο να αφαιρέθηκε η αρχική αυτή κατασκευή που είναι της ίδιας ηλικίας με το μνημείο, εκτός και αν μετακινήθηκε εκ των υστέρων με σκοπό να μην τραβάει την προσοχή σε περίπτωση όπου 'ανανεώθηκε' το περιεχόμενο του τάφου.

\ Το ότι βρέθηκαν κομμάτια της χαίτης του λέοντα στην είσοδο(μέσα στα χώματα εκεί όπου βρίσκονται οι σφίγγες) σημαίνει πως ο τάφος πρώτα σφραγίστηκε, και κατόπιν μετακινήθηκε ο λέοντας

\ Ο λέοντας δεν μετακινήθηκε απλώς, κόπηκε σε κομμάτια και κατόπιν πετάχτηκε στο ποτάμι δίπλα από την αρχαία γέφυρα που υπήρχε εκεί. Λέω 'πετάχτηκε' γιατί ακριβώς βρέθηκε δίπλα στη γέφυρα. Θα μπορούσε να κονιορτοπηθεί και κατόπιν να θαφτεί αλλά κάτι τέτοιο θα προυπέθετε περισσότερο χρόνο από το να μεταφερθεί και να πεταχτεί. Το ότι βρέθηκε τμήμα του στη είσοδο συμβάλλει στην θεωρία ότι η μετακίνηση έγινε βιαστικά. Τα κομμάτια αυτά ανακαλύφθηκαν κατά την αποξήρανση του Στρυμόνα στις αρχές του 20ού αιώνα, και από τα κομμάτια αυτά αναστηλώθηκε το 1937.

\ Όπως για τον τάφο, κανείς στο παρελθόν δεν αναφέρει τίποτα και για τον λέοντα της Αμφίπολης

\ Ο Κάσσανδρος πέθανε το 297πχ, και κατόπιν ακολούθησε μια μακρά περίοδος αστάθειας στο Μακεδονικό βασίλειο. Νομίζω πως η όποιαδήποτε κρυφή μεταφορά του Αλεξάνδρου θα ήταν εξαιρετικά επικύνδινη ενόσω βρισκόταν στην εξουσία ο Κάσσανδρος. Ο Πτολεμαίος πέθανε αργότερα το 283πχ. Ίσως κατά την περίοδο αυτή να έγινε -αν έγινε- η μεταφορά του Αλεξάνδρου, η σφράγιση του τάφου και η μεταφορά του λέοντα.

\ Η σφράγιση του τάφου δεν είναι απαραίτητο να έχει γίνει από τον κατασκευαστή. Μια και έχει γίνει κατά τα Αιγυπτιακά πρότυπα πιθανώς να είναι από κάποιους ειδικούς του Πτολεμαίου. Το θέμα εδώ είναι βέβαια ότι η σφράγιση αυτή καθ'αυτή απαιτούσε αρκετή δουλειά και τόνους χώμα οπότε δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να αποκρυφτεί από την κοινή θέα.

Κάποιος άλλος;
Τέλος σαν μια άλλη τελείως διαφορετική σκέψη, την οποία δεν έχω να δώ να αναφέρεται έως τώρα, είναι ότι στον τάφο μπορεί να φιλοξενείται ο Αριστοτέλης. Είναι το μόνο άτομο που μπορώ να σκεφτώ πως είναι γνωστό και διάσημο όπως ο Αλέξανδρος(αν και ίσως ένα μεγάλο μέρος της φήμης του αποκτήθηκε τους αιώνες μετά τον θάνατο του). Αυτό δε σημαίνει πως ο τάφος φτιάχτηκε για αυτόν, αλλά πως αποφασίστηκε να φιλοξενηθεί εκεί τελικά. Ο Αριστοτέλης πέθανε στην Εύβοια και οι λεπτομέρειες της ταφής του κανονίστηκαν από τους Αντίπατρο και Κάσσανδρο. Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία να μη γίνει καμία τελετή και το μόνο που ζήτησε ήταν να θαφτεί μαζί με την γυναίκα του. Η Αμφίπολη απέχει γύρω στα 80χλμ από τα Στάγειρα στην Χαλκιδική απ'όπου καταγόταν ο Αριστοτέλης οπότε δε ξέρω αν μπορεί να λογιστεί ώς 'γειτονιά'. Αυτό που κάπως ταιριάζει πάντως είναι ότι ο λέοντας δε θα χρειαζόταν να βρίσκεται στην κορυφή μια και ο Αριστοτέλης δεν ήταν στρατιωτικός, καθώς και η παρουσία των Καρυατιδών, δεδομένου του ότι ο Αριστοτέλης είχε ζήσει αρκετά χρόνια στην Αθήνα.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 249   Νεότερο› Νεότερο»