Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Ο ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ, ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ



Και τελικά σήμερα, 12/11/2014, το ΥΠΠΟ με μια ανακοίνωση του θεωρητικά βάζει τέλος στο μυστήριο που κάλυπτε την ανασκαφή του Τάφου της Αμφίπολης μιας και μας ανεκοίνωσε ότι ανευρέθη ο νεκρός.

Συγκεκριμένα το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωση του αναφέρει :

«1. Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).

2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.»

Θεωρητικά  λοιπόν  εδώ τελειώνει το ταξίδι που ξεκινήσαμε από τον Αύγουστο για την λύση του «μυστηρίου», τα ερωτηματικά όμως δεν τελειώνουν, αντίθετα δημιουργούνται άλλα και μάλιστα πολύ πιο «βασανιστικά».
Το πιο σημαντικό : Δεν γνωρίζουμε ποιός είναι ο νεκρός.

Ο κυρίως τάφος όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι  κιβωτιόσχημος, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία.

Όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο τάφος φτιάχνεται από μέσα προς τα έξω, άρα ο τάφος τον οποίο βρήκαμε ήταν έτσι όπως προορίζετο για τον αρχικό νεκρό, δεν αποτελεί κάποια πρόχειρη επιλογή για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες.

Όποτε όμως και αν χρησιμοποιήθηκε ο τάφος, ο κυρίως τάφος δεν συνάδει με το υπόλοιπο μέρος που  έχουμε δει.  Ο τάφος που βρέθηκε φτιάχθηκε τέτοιος εξ υπαρχής για να υποδεχτεί τον σπουδαίο νεκρό, άσχετα από ποιόν χρησιμοποιήθηκε μετά. Είναι περίεργο κατ έμέ να είχε φτιαχθεί ένας τέτοιος τάφος για κάποιον σπουδαίο νεκρό.

Δεν μπορεί ένας τέτοιος νεκρός (όποιος και να ήταν αυτός) όπως προϊδέαζαν τα μέχρι στιγμής ευρήματα να εθαβετο χωρίς να έχει αποτεφρωθεί και μάλιστα σε ξύλινο φέρετρο/φορείο/κλίνη!

Με τόσα κυβικά μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τάφου, δεν χρησιμοποιήθηκαν 5-10 πλάκες για να φτιαχθεί ένας μεγαλοπρεπής τάφος, έστω και κιβωτιόσχημος ; Αντ’αυτού χρησιμοποιήθηκαν «φτηνοί» πωρόλιθοι ; Όλος ο χώρος Θ3 είναι πολύ φτωχός σε σύγκριση με το υπόλοιπο μνημείο. Μήπως υπήρχε λόγος που έγινε έτσι ;
 
Υποθέτουμε ότι δεν έχει αποτεφρωθεί διότι ήταν σε φέρετρο. Αν υπήρχε πρόθεση να υπάρξει καύση δεν θα είχαμε τέτοιον στενόμακρο τάφο, αλλά κάτι άλλο που θα υπεδέχετο την λάρνακα με τα οστά.
Άρα φαίνεται ότι εξ υπαρχής ο νεκρός θα εθάβετο χωρίς να έχει αποτεφρωθεί.

Αν η υπόθεση της ανασκαφικής ομάδας είναι σωστή, ότι πρόκειται για αφηρωποιημένο νεκρό, πράγμα που συνάδει με την εκτίμηση που είχαμε κάνει εξ αρχής από τα διάφορα ευρήματα, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να είχε γίνει καύση του νεκρού. Γιατί δεν έγινε ;

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο τάφος εσυλήθη. Πότε όμως έγινε η σύληση ;

Είναι προφανές ότι η σύληση θα έγινε πριν από την επιχωμάτωση. Αν όμως έγινε η επιχωμάτωση μετά την σύληση, τότε αυτοί που επιχωμάτωσαν τον τάφο γιατί δεν επιμελήθηκαν τον νεκρό και άφησαν τα οστά του κάποια μέσα στον τάφο και κάποια έξω από τον τάφο;
Γιατί δεν τακτοποίησαν το δάπεδο του Θ3, παρά τον επιχωμάτωσαν όπως τον βρήκαμε ;

Οι περιβόητοι δε τυμβωρύχοι τι έκαναν με το δεύτερο κεφάλι της Σφίγγας ; Δεν μας ενημέρωσαν αν έχει βρεθεί, το μόνο που έχει βρεθεί είναι ο λαιμός της δεύτερης Σφίγγας. Σε αυτήν όμως την περίπτωση τι έγινε ; Αφησαν το ένα κεφάλι άθικτο και έκοψαν από το άλλο τον λαιμό και  πήραν το υπόλοιπο έτσι ακρωτηριασμένο ; Γιατί δεν πήραν αυτό που βρέθηκε και ήταν άθικτο ;

Επιβεβαιώνεται (εκτός και αν δεν το έχουν ανακοινώσει ότι βρέθηκε) έτσι η υπόθεση που είχε γίνει και ενισχύεται η ερμηνεία ότι της ταφής προϋπήρξε  τελετουργικό, μέρος του οποίου ήταν ο «αποκεφαλισμός» των Σφιγγών. ( Η περίπτωση του λαιμού εξηγείται συμβολικά, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί)

Είναι προφανές ότι η επιχωμάτωση έγινε για να προστατευθεί ο νεκρός, είτε αμέσως μετά την ταφή, είτε μετά την σύληση. 
 Θα άφηναν όμως σε τέτοια κατάσταση τον νεκρό ; Με σπασμένη την πλάκα που κάλυπτε τον τάφο και τα μισά οστά έξω ;

Υπάρχει πιθανότητα οι τυμβωρύχοι να τον επιχωμάτωσαν ; Προφανώς όχι. Ούτε φυσικά κάποιοι που πιθανόν να ήθελαν να «σβήσουν» την μνήμη του νεκρού. Μπορούσαν πολύ πιο εύκολα και με πολύ μικρό κόστος να το κάνουν καταστρέφοντας τον τάφο, και όχι να επωμιστούν ένα αρκετά μεγάλο κόστος σε χρήμα και χρόνο για να επιχωματώσουν τον τάφο ενός που τουλάχιστον δεν συμπαθούσαν.

Μη υπάρχουσης άλλης περίπτωσης, τότε η πιθανότητα της μη σύλησης αρχίζει και υπερισχύει. Το ότι δεν βρέθηκαν κτερίσματα εκ πρώτης όψεως δείχνει ότι αντιβαίνει σε αυτήν την υπόθεση. Για να λείπει κάτι όμως θα πρέπει πρώτα να υπάρχει. Αν λοιπόν δεν υπήρχαν κτερίσματα από την αρχή, η μη εύρεση κτερισμάτων δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για σύληση.

Γιατί όμως να μην υπήρχαν κτερίσματα ; Μια  λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι γιατί ο νεκρός που υπήρχε μέσα στον τάφο μπορεί να μην  είναι ο σημαντικός νεκρός που οι κατασκευαστές ήθελαν να προστατεύσουν αλλά κάποιος άλλος που είχε τοποθετηθεί εκεί για παραπλάνηση.
Αν λάβουμε υπ΄όψιν το ευφυέστατο σχέδιο της σφράγισης, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται απίθανο.

Εχω την αίσθηση λοιπόν ότι η πρώτη εντύπωση  που αποκομίσαμε σήμερα θα ήταν αυτό που ήθελε ο κατασκευαστής να αποκομίσει και ο όποιος τυμβωρύχος θα κατόρθωνε να έφτανε εκεί. Να νόμιζε ότι ο νεκρός είναι αυτός, η δε έλλειψη κτερισμάτων να τον απογοήτευε ότι «ήλθε δεύτερος» και να μην συνέχιζε το ψάξιμο.

Ή μήπως έχουν βρεθεί κτερίσματα αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ; Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ σιωπά για τα κτερίσματα, απλώς αναφέρεται στο μέγιστο εύρημα  που είναι ο νεκρός και ίσως εντέχνως μας αποσπά την προσοχή να ανρωτηθούμε για το αν βρέθηκαν ή όχι κτερίσματα.
Παρέθεσαν ότι βρήκαν στολίδια του φερέτρου δεν αναφέρουν όμως ότι ήταν μόνο αυτά.
Απορώ, οι δημοσιογράφοι δεν ρώτησαν κάτι σχετικό;


Η όποια δε διαταραχή του Θ3 εξηγείται εύκολα ως αποτέλεσμα κάποιου σεισμού και όχι υποχρεωτικά από δράση τυμβωρύχων. Αλλωστε το σπασμένο θυρόφυλλο βάρους 1,5 τόνου, και μάλιστα πάνω από το χώμα που κάλυπτε τον τάφο,το σπασμένο δάπεδο του Θ3, ο τρόπος που έχει σπάσει η θύρα με κομμάτια της να βρίσκονται και στον Θ2 και στον Θ3 και η ύπαρξη μέρους του φηφιδωτού μέσα στο όρυγμα, εξηγούνται πολύ απλά όπως έχουμε ήδη πει σε προηγούμενες αναρτήσεις,

Ίσως λοιπόν ο πραγματικός νεκρός να βρίσκεται τελικά κάπου εκεί, θα μπορούσε να υπάρχει κρύπτη κάτω ακριβώς από το επίπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου, όπου εκεί να αναπαύεται ο νεκρός τον οποίο οι κατασκευαστές του τάφου ήθελαν να προστατεύσουν. Δεν γνωρίζουμε αν οι ανασκαφείς έχουν φτάσει στο τελικό δάπεδο του ορύγματος ή/και αν έχουν κάνει δοκιμαστικές τομές για να δούν αν υπάρχει κάτι από κάτω.

Ακόμα και στην φαινομενικά ξεκάθαρη περίπτωση ότι ο νεκρός που ευρέθη είναι ο σπουδαίος νεκρός που αναμέναμε, το γεγονός και μόνο ότι υπήρξε ένα τέτοιο ευφυές, πολυδάπανο και χρονοβόρο σχέδιο σφράγισης για τηνπροστασία του σημαίνει ότι ο νεκρός που βρέθηκε πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας, ποιός όμως μπορεί να είναι αυτός ;
 
Για ποιόν νεκρό η πολιτεία θα ξόδευε τόσα πολλά σε κόστος, εργατικό δυναμικό και χρόνο ;

Όπως λέει και η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ :
«5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος».

Συνάδει λοιπόν με την υπόθεση μας ότι πρόκειται για έργο της πολιτείας (και όχι κάποιου πλούσιου ιδιώτη),  με σκοπό την ταφή ενός αποθεωμένου/αφηρωισμένου  νεκρού.


Συμπερασματικά λοιπόν καταλήγουμε στις εξής περιπτώσεις :

1)     Ο νεκρός ο οποίος βρέθηκε είναι και ο πραγματικός «ένοικος» του τάφου, εθεωρείτο αποθεωμένος/αφηρωισμένος και ο τάφος του έγινε με κρατικούς πόρους, φαίνεται δε ότι ετάφη χωρίς να αποτεφρωθεί.

Ο λιτός και φτωχικός θάλαμος Θ3 ίσως να έχει συληθεί, ίσως όμως και εσκεμμένως να έμεινε κενός (πράγμα που θεωρώ πολύ πιθανόν) για παραπλάνηση των υποψήφιων τυμβωρύχων, άλλωστε έχουν υπάρξει παρόμοια παραδείγματα Μακεδονικών τάφων (βλέπε : ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΤΑΦΟΙ)

Για την κατάσταση του νεκρού πριν την ταφή, οι αναλύσεις μπορούν να δείξουν ηλικία, φύλο, τραύματα ακόμα και να ανιχνεύσουν σημεία μουμιοποίησης, όπως             ανέφερε κ κα Παλιαδέλη στο δελτίο ειδήσεων της Ν1 στις 18:00.
Με άλλα λόγια δεν απέκλεισε καμία περίπτωση.

Το ιδιοφυές σχέδιο σφράγισης αποδεικνύει ότι αποτελεί πολύ σημαντική προσωπικότητα.Με βάση τα χαρακτηριστικά αυτά, μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση, τα πάντα είναι ανοιχτά, δεν μπορεί να αποκλεισθεί κανείς από τους μέχρι τώρα υποψηφίους. 
          
2 ) Ο νεκρός ο οποίος βρέθηκε και η έλλειψη κτερισμάτων αποτελεί μέρος του σχεδίου σφράγισης και προστασίας του νεκρού για να παραπλανήσει τους επίδοξους τυμβωρύχους. Ο πραγματικός νεκρός βρίσκεται θαμμένος κάπου εκεί κοντά, ίσως ακόμα κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο κιβωτιόσχημος τάφος.
 Μας θυμίζει την παραπλανητική πράξη του Πτολεμαίου να αφήσει την άμαξα με μια άλλη μούμια ως μούμια του Αλεξάνδρου για να παραπλανήσει τον Περδίκκα  Και σε αυτήν την περίπτωση οι αναλύσεις θα μας δώσουν εικόνα. 

Αυτή η περίπτωση εξηγεί ίσως και γιατί ένας αφηρωισμένος νεκρός δεν αποτεφρώθηκε, παρότι θα το αναμέναμε μιας και ήταν Μακεδονική συνήθεια να καίονται οι νεκροί.
             
Εκτιμώ ότι και στις δύο περιπτώσεις οι αναλύσεις θα δείξουν ότι ο νεκρός τοποθετείται χρονικά την εποχή της κατασκευής του τάφου και όχι αργότερα, αποκλείοντας έτσι την περίπτωση να ετάφη αργότερα άλλος αν ο τάφος είχε μείνει αχρησιμοποίητος αντί για  αυτόν που προορίζετο ο τάφος.

Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν και άλλα ευρήματα που δεν έχουν ανακοινωθεί, που σε συνδυασμό με τις αναλύσεις DNA κλπ θα ταυτοποιήσουν χωρίς καμία αμφιβολία τον νεκρό.
Ίσως και να βρέθηκαν κτερίσματα και απλώς να μην τα ανακοίνωσαν. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά από το ΥΠΠΟ  ότι δεν βρέθηκε τίποτε άλλο, απλώς ανακοίνωσαν το  σημαντικότερο εύρημα, άρα δεν πρέπει να αποκλείουμε  την περίπτωση να έχουν βρεθεί κτερίσματα. Για ευνόητους λόγους δεν τα ανακοινώνουν πριν να έχουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Αυτό όμως που μου φαίνεται περίεργο είναι γιατί δεν ανακοινώθηκε αν ο νεκρός είναι άνδρας ή γυναίκα, πράγμα που θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει από κάποιον ιατροδικαστή, όπως έχουμε δει να γίνεται αρκετές φορές που ανευρίσκονται σκελετοί.

Ας αναμένουμε τις νεώτερες ανακοινώσεις, που όπως ελέχθη θα γίνουν στις 29/11 από την κα Περιστέρη..... Ισως να έχουμε εκπλήξεις....


1.235 σχόλια:

1 – 200 από 1235   Νεότερο›   Νεότερο»
Dormammu είπε...

Εν αναμονή λοιπόν, για ακόμα μια φορά...

Unknown είπε...

Αποκλείεις τον Ηφαιστίωνα Εμπεδότιμε;Αν ο ιατροδικαστής αποφανθεί για τον σκελετό "άνδρας μεταξύ 30 και 40" πώς μπορούμε να πούμε αν είναι ο Μ. Αλέξανδρος ή ο Ηφαιστίωνας;

Unknown είπε...

Από το ύψος;

Leo είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dormammu είπε...

Θα πρέπει να περιμένουμε όχι μόνο την ιατροδικαστική γνωμάτευση για το φύλλο και την ηλικία του θανόντος, αλλά επίσης να καθοριστεί με ακρίβεια ο τρόπος θανάτου (ενδεχομένως να υπάρχουν στα οστά πληροφορίες για τραύματα)και βέβαια την χρονολόγηση του σκελετού που θα δώσει απάντηση αν είναι σύγχρονος με τον τάφο ή μεταγενέστερος. Αυτό είναι κατά την γνώμη μου το σημαντικό σημείο: Πρέπει να πιστοποιηθεί πότε ακριβώς έγινε η ταφή. Επειδή όμως όλες αυτές οι αναλύσεις χρειάζονται αρκετό χρόνο και αμφιβάλλω εαν υπάρχουν στην Ελλάδα εξειδικευμένα εργαστήρια προς τούτο, βλέπω να περιμένουμε αρκετούς μήνες.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Αυτήν την στιγμή δεν αποκλείω κανέναν.

Είμαι πεπεισμένος ότι ξέρουν ποιός είναι ο νεκρός από κτερίσματα που βρέθηκαν και δεν ανακοίνωσαν διότι υποθέτω θα ήταν τόσο καταλυτικά ώστε θα μας έδειχαν τον νεκρό.

Μάλλον περιμένουν εξετάσεις των οστών που παρότι λέγεται ότι θα κρατήσουν μήνες κάποιες θα επιταχυνθούν.
Έχω την εντύπωση ότι κάτι ετοιμάζουν για τις 29 Νοεμβρίου.
Πολύ χαρούμενη είδα την Περιστέρη.

Έτσι όπως είναι η κατάσταση στο μόνο που πέσαμε έξω όσον αφορά τον τάφο είναι τα σκαλάκια.

Για τον νεκρό το θέμα είναι ανοιχτό.

Unknown είπε...

Συμφωνώ μέ τόν Εμπεδότιμο,δέν συνάδει το συνολικό μεγαλείο καί μέγεθος μέ τό τελικό αποτέλεσμα.Είναι παραπλανητικό....

John_Sam είπε...

Εμπεδοτιμε πρώτα απο ολα να δηλώσω ότι περίμενα τα σχόλια σου για να εμπεδώσω την άποψη μου.
Συμφωνώ απόλυτα ( αν και αδαείς με την αρχαιολογία ) με την λογική της σκέψης σου.Βλεπω τα γεγονότα με τεχνοκρατική ματιά, και έχω τρια ερωτήματα
1)Ειναι δυνατόν να εχει ποτέ φτιαχτεί αυτός ο περίβολος με αυτούς τους δυο απίθανα "πλούσιους" θαλάμους για να θάψουν τον άνθρωπο που θέλαν να τιμήσουν σαν Θεό σε τάφο με πορολιθους;
2)Αν ήταν όντως ένα σημείο που ήταν επισκέψιμο για να αποδοθούν τιμές σε εναν ημίθεο δεν θα υπήρχαν πουθενά κάποια αναφορά απο κάποιον συγγραφέα ;
3) Τι σόι "Πόντιοι" τυμβωρύχοι αφού κλέψανε τα κτερίσματα του νεκρού κουβαλούσαν χώμα απο τον Στρυμώνα για να κρύψουν το μνημείο;
Λέω τώρα εγώ ο αδαείς !!!!

virgi είπε...

@Εμπεδοτιμε.
Ωστόσο τόσο μέσα όσο και έξω από τον τάφο εξακολουθεί και υπάρχει άμμος.
Τίποτα δεν έχει τελειώσει οχι μόνο με τον τύμβο γενικά αλλά και με το τάφο ειδικά.
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ακόμη δεν βρέθηκε τα κεφάλι της δεύτερης σφίγγας!!!Μπράβο
Όσο για τον σκελετό αν είναι του Αλέξανδρου και όχι Νουβιου δούλου θα βρεθεί πολλαπλά στιγματισμένος από τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς του.

Unknown είπε...

@ EΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Μόλις έστειλα αίτημα φιλίας στην κοινήτητά σας στο facebook (με αναγκάσατε να κάνω λογαριασμό!) :-)

Με το όνομα Kostas Daskalos

Θα ήταν τιμή μου να συμμετάσχω.

gtroza είπε...

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15339
αυτή φωτογραφία
και το σχέδιο Λεφαντζή
δεν αποκλείουν τα "σκαλάκια"

Unknown είπε...

το γεγονός ότι ο τάφος έχει 3,23 μέτρα μήκος δεν μας παραπέμπει κάπου ? εάν δεν πρόκειται για τον κύριο τάφο τότε γιατί αυτές οι διαστάσεις?

Zibi είπε...

@Virgi

Το ...σατανικό μυαλό σου αρχίζει και με φοβίζει!!!

@Εμπεδότιμε

Έρχονται και τα σκαλάκια και όλα τα άλλα τα υπόγεια!!!

Μπράβο και πάλι σε όλα τα παιδιά!

kiki είπε...

@ Εμπεδότιμε
δεν είναι μόνο οι 29 είναι και οι 22 γιατί να έρθει ο Τασούλας στο μουσείο και γιατί να κάνει αυτός δηλώσεις για τα ευρήματα;
Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.

virgi είπε...

Παρατήρηση.
Οι διαστάσεις 0.54 χ2,35.
Πολύ παράξενο.
Δείχνει ότι προϋπήρχε το φέρετρο του τάφου.Τις διαστάσεις του οποίου ήξερε ο κατασκευαστής αφού ετοίμασε ακριβώς την τρύπα για αυτό.!!!!

Αλέξανδρος είπε...

Μεταφέρω το σχόλιο μου 12 Νοεμβρίου 2014 - 6:52 μ.μ.
εδώ, επειδή μάλλον θα χάθηκε στην πληθώρα των σχολίων…..

Εάν επί του κιβωτιόσχημου τάφου, ήταν τοποθετημένες πλάκες από πωρόλιθο http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15339, που πιστεύω πως ήταν, πως εξηγείται να ήταν γεμάτος από άμμο, να είναι μάλιστα και συλλημένος. Εκτός εάν δεν ήταν εκεί οι πλάκες.

Ανώνυμος είπε...

Εμπεδότιμε,

μήπως η στενότητα του τάφου είναι λογική, εφόσον η ταφή αφορούσε σε σκελετό και μόνο, φερμένο από... μακριά;

virgi είπε...

"Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής."

περιοικοδομημένο όρος είπε και ο Μαυρογιάννης

Dazbaw είπε...

Εμπεδότιμε καταλαβαίνω την προσπάθεια να μετριάσεις την κατάσταση, όμως δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το εξής:

31/10/2014:
[Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση.]
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15299

και βλέπουμε σήμερα το εξής σχέδιο : http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15345

μήπως αυτό http://oi60.tinypic.com/sdgu3l.jpg

αντιστοιχεί με αυτό http://oi57.tinypic.com/149738i.jpg

αλλιώς πως ερμηνεύεται η όλη κατάσταση;

Unknown είπε...

Τί να πω...πάντως αποκλείεται, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις, να ΜΗΝ είναι είτε ο Αλέξανδρος είτε ο Ηφαιστίωνας...Ή μήπως ξέρει κανείς κάποιον άλλον της εποχής εκείνης που θα μπορούσε να καλύπτει το προφίλ των δηλώσεων Περιστέρη;

Βασιλης Ραυτοπουλος είπε...

To μονο σιγουρο ειναι οτι εδω συμβαινει κατι περιεργο,ελπιζω να βγω ψευτης αλλα απο την αρχη πιστευω οτι δεν θα μαθουμε την αληθεια για το τι βρισκετε εκει μεσα.Εμπεδοτιμε συνεχισε δυνατα για να μαθουμε την αληθεια.

gtroza είπε...

Ο/Η Dazbaw είπε...

στην πρώτη φωτογραφία το σκάμμα έχει βάθος 1,40μ
ενώ ο τάφος βρέθηκε στο 1,60
(απο το κατώφλι του θυρώματος πάντα)

Effie είπε...

@ Εμπεδότιμος,
1. Πολύ επιστημονικά εν γένει τα της τελευταίας ανάρτησης, αλλά μια ένσταση:..... θεώρησες σε προηγούμενες αναρτήσεις ολόκληρο θυρόφυλλο (1.5 τόνοι μάρμαρο) να πέφτει στον Θ3 με το σεισμό, ο σεισμός να σπάει το άλλο θυρόφυλλο κομμάτια προς τον Θ2, και ο σκελετός (κοκαλάκια με ελάχιστη συνοχή και βάρος) μένει άθικτος από τον σεισμό των 6.8 Ρίχτερ με επίκεντρο μάλιστα την Αμφίπολη; Γιατί να μην είναι πιθανό να άλλαξε η θέση κάποιων οστών με το σεισμό; αυτό αν υποθέσουμε ότι οι τυμβωρύχοι πήραν ότι ήθελαν (το πολύτιμο ίσως φορείο) και πέταξαν "χύδην" το σκελετό μέσα-έξω βιαστικά για να φύγουν.
2. Υπάρχουν βέβαια και άλλες ερμηνείες, όπως μερική διήθηση του κυρίως τάφου από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα κάτω από τον ποταμό Στρυμώνα που πλημμύριζε συνέχεια, και κάτω από την τότε φυσική διεύρυνση του, την Κερκινίτιδα λίμνη, και "εμπασε" φερτή άμμο στον υπόγειο τάφο, τουλάχιστον σε τμήμα του-όχι στο σεισμό αλλά σε μεγάλη πλημμύρα. Κάποιος σχολιαστής γεωλόγος νομίζω είχε αναφέρει για διεύρυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, δεν θυμάμαι πια πότε, τότε που είχα συζητήσει την υπόθεση Μπελογιάννη. Αυτό αφαιρούσαν συνέχεια από το όρυγμα που είχε και σαθρά τοιχώματα και χρειαζόταν αντιστήριξη (να ένας λόγος, η εν μέρει διήθηση στο παρελθόν), έτσι δεν είπαν; αργιλώδες χώμα και φερτή άμμο.
3. Πάμε λοιπόν μια, με άλλη υπόθεση: ο τάφος συλήθηκε από τον τρι-θάλαμο διάδρομο μέχρι το βάθος, όπως είπε η Παλιαδέλη. Πήραν και το φορείο/κρεβάτι του νεκρού που προφανώς ήταν πολύτιμο-ένδειξη τα καρφιά στον κυρίως υπόγειο τάφο και στο Θ2-. Η Περιστέρη είπε για κομμάτια από σπασμένα όστρακα (αγγεία και πήλινα κτερίσματα υποθέτω) στους Θ1/Θ2. Ίσως δεν βρήκαν κτερίσματα στον Θ3 γιατί ήταν όλα πολύτιμα λόγω της εξόχου προσωπικότητας του νεκρού, που έκαναν φτερά όπως και το φορείο με τους τυμβωρύχους, αφού πέταξαν το σκελετό ως έτυχε. Δεν ξέρω πόσες φορές «μπήκαν» στον τάφο ίσως περισσότερες από μία. Σε κάποια ή κάποιες πλημμύρες «μπάζει» φερτά ο διογκωμένος υδροφόρος ορίζοντας και εν μέρει σκεπάζει τον κυρίως τάφο (είχε πολύ μεγάλη υγρασία κατά την ανασκαφή όπως μας είπαν).
4. Το τελετουργικό που θεωρείς ότι έγινε μπορεί να ισχύει. Μπορεί όμως να ισχύει και η θεωρία Παλιαδέλη, ότι βλέποντας μεταγενέστερα την κατάσταση του τάφου, ευλαβικά προς το νεκρό άτομα λειτούργησαν ως «αποθέτες» βάζοντας πάνω στον Θ3 τα υπόλοιπα που βρήκαν, και επιχωματώνοντας τον τάφο μαζί με διαφραγματικούς τοίχους για προστασία.
Συνεχίζεται.....

Effie είπε...

5. Έχει προβλήματα και αυτή η υπόθεση, γιατί έσπασαν σφίγγες και κομμάτια από τα φτερά και τμήμα του ψηφιδωτού αν δεν ήταν τελετουργικό; Εδώ η πιθανότητα είναι βεβήλωση. Ίσως (;) δεύτερη «είσοδος» τυμβωρύχων και μη βρίσκοντας πια «καλούδια» στον τάφο οι εισερχόμενοι που είχαν προσδοκίες λόγω της εμφάνισης των Θ1-Θ2 «τα σπάνε» (ότι μπορούν) με μένος. Τι έγινε το κεφάλι της άλλης σφίγγας; Δεν ξέρω!
6. Σε κάθε περίπτωση συμφωνούμε πλέον ότι είναι ένας επιφανής νεκρός. Πιθανότητες,λέω εγώ κατά σειρά προτεραιότητας: Ηφαιστίωνας/Αλέξανδρος/Νέαρχος αν μας πουν ότι ο σκελετός είναι άνδρα. Αν είναι γυναίκα τότε είναι κατά σειρά προτεραιότητας Ολυμπιάδα/Ρωξάνη. Ούτε η Παλιαδέλη, ούτε η ανασκαφική ομάδα μοιάζουν να «ενοχλούνται» που ο «αφηρωποιημένος» νεκρός δεν είχε υποστεί καύση
7. Επίσης η Παλιαδέλη είπε πως ο πωρόλιθος δεν είναι αναγκαστικά κατώτερης κατασκευής από το μάρμαρο, αλλά εδώ θα συμφωνήσω μαζί σου ότι είναι όλος ο τάφος σχετικά απλός (ίσως να μην ήταν έτσι αν τον βρίσκαμε ασύλητο). Καταλήγω πως είτε αυτός είναι ο επιφανής νεκρός, είτε θα βρούμε στον Καστά «κρυμμένο» χωρίς μεγαλοπρεπή είσοδο, έναν ανυπέρβλητο και ίσως ασύλητο τάφο με τον επιφανή νεκρό. Αυτό αν ο κατασκευαστής ήθελε να παραπλανήσει τους τυμβωρύχους να ασχοληθούν με τη μεγαλοπρεπή είσοδο, και κάπου πιθανόν πλησίον, αλλά «αόρατος» στους κλέφτες, ήταν ο πραγματικά τιμώμενος νεκρός. Πάντως το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν νεκρική κλίνη ή κτερίσματα μάλλον υποδηλώνει ότι αυτά ήταν πολύτιμα και εκλάπησαν. Τώρα αν μας κρύβει η Περιστέρη τα κτερίσματα….δεν ξέρω, θα δούμε.

@ dormammu
Όλα τα απαραίτητα εργαστήρια υπάρχουν πια στην Ελλάδα, ακόμα και για αποκάλυψη ελάχιστων ψειγμάτων DNA. Αλλά και έξω ν α στείλουν δείγματα, γρήγορα θα πάνε…..
Καλό βράδυ.

Axis Mundi είπε...

Ειναι λίγο περίεργο σε ένα τόσο μεγάλο μνημείο και με τόσο μεγάλη προσπάθεια σφράγισης του να βρίσκεται ο νεκρός σε τόσο κοντινή απόσταση από την είσοδο...

giannis_ είπε...

Πιθανον πριν τον θάψουν έκανε το σταυρό του αναφώνησε ήμαρτον και του διάβασαν την εξώδιο... Αιγες 2011 στο ανακτωρο βρέθηκε παλαιοχρηστιανικός τάφος με 6 σκελετούς, πρόχειρα κατασκευασμένος με υλικά ,παραθυρόφυλλα, του ανακτώρου

APHLIOTHS είπε...

ναι,συμφωνω με αυτην την θεωρια του εσκεμενου ταφου,γιατι ετσι θα τα παρατουσε ο τυμβοριχος που θα καταφερνε να φτασει ως εκει.Μην ξεχνατε κατι,αν δεχτουμε το χρονικο διαστημα που προπορευονταν η ανασκαφη των ανακοινοσεων,τοτε η ανασκαφη του κυβοτιοσχημου εχει γινει εδω και μια εβδομαδα πανω-κατω.Γιατι λοιπον αν κι εφοσον φτασαμε στο τελος του ταφου,να ζητησουν συνδρομη απο τους τεχνικους για συραγγες... οι οποιοι πηγαν πριν μια εβδομαδα...να κανουν τι.Πολλα πραγματα δεν κολανε εδω περα και ελπιζω ολα να αρχιζουν και να τελειωνουν στο γεγονος οτι η ανασκαφικη ερευνα α)Θελει τον χρονο της και β)θελει την ασφαλεια της

Dem είπε...

Αν και πριν γινουν οι πρωτες επισημες επιστημονικες ανακοινωσεις/δημοσιευσεις της ανασκαφικης ομαδας δεν νομιζω οτι μπορουμε να διαμορφωσουμε σοβαρη αποψη γι' αυτο το ιδιαιτερο μνημειο εμεις οι απεξω, προσωπικα νομιζω οτι

α) ο ταφος ειναι συλημενος

β)επιχωματωθηκε/σφραγιστηκε βιαστικα (για καποιο λογο) μετα τη συληση χωρις να δοθει ιδιαιτερη μεριμνα στην αποκατασταση του μνημειου γι' αυτο και βρεθηκαν τα κεφαλια των Σφιγγων, τα σπασμενα θυροφυλλα κτλ οπως βρεθηκαν

γ)δεν μπορει να αποκλειστει η πιθανοτητα ο νεκρος να ειναι ο Ηφαιστειωνας

Η διατυπωση της κ. Περιστερη για ανδρα στρατηγο δεν τον αποκλειει
καθως ο Ηφαιστειωνας ειχε λαβει ανωτατα αξιωματα στον στρατο του
Μεγ. Αλεξανδρου και ειχε ζητηθει απο τον Αλεξανδρο η ηρωοποιηση του μετα τον θανατο του.

Nafsimaxos είπε...

Αγαπητοί συνταξιδιώτες
Θεωρώ λίγο δύσκολο ο σκελετός να ανήκει σε σκλάβο. Η Περιστέρη έχει στοιχεία που δεν τα έχει κοινοποιήσει. Δεν ρισκάρει να εκτεθεί από την ανθρωπολογική εξέταση. Κάτι γνωρίζει, το θέμα είναι τι είναι αυτό. Και είμαι σίγουρος οτι γνωρίζει αν ο τάφος συνεχίζεται ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη. Πάντως αυτή τη φορά τα exif files έχουν αφαιρεθεί από τις φωτογραφίες!

Και εδώ φίλε Εμπεδότιμε θέλω να σου αφιερώσω, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν, τους στίχους του Ν. Πορτοκάλογλου:

Σκόνη, μια χώρα μες τη σκόνη
μα πάντα με πληγώνει
κι αρχίζω ανασκαφές...

Μην ψάχνεις πια αλλού
αφού το ξέρεις ήδη
μην ψάχνεις πια αλλού
εδώ είναι το ταξίδι
εδώ είναι το ταξίδι...

Ευχαριστώ για το ταξίδι που μας χάρισες και συνεχίζεις να μας χαρίζεις!

Olga είπε...

Ειλικρινά πιστεύετε οτι δεν γνωριζουν το φύλο του νεκρού, που τον εχουν στο μουσείο απο χθες και ο σκελετός είναι σχεδόν ολόκληρος; Εκτός και αν λείπει μονο η λεκάνη που δίνει δυνατά στοιχεία για το φυλλο. Αν δεν λείπει ομως... Η Περιστερη ξέρει ότι ειναι ανδρας.

Unknown είπε...

Φυσικά και δεν αποκλείει τον Ηφαιστίωνα και μεταξύ Αλεξάνδρου και Ηφαιστίωνα εγώ κλίνω προς τον δεύτερο πλέον. ΑΝ όμως ισχύει αυτό και έχουμε βρει τον Ηφαιστίωνα, που οι πηγές μιλάνε για την νεκρική του πυρά στην Βαβυλώνα κλπ κλπ και μετά δεν αναφέρουν τί απέγινε τελικά, τότε με το ίδιο σκεπτικό μπορούμε να αμφισβητούμε και τις πηγές που μιλάνε για την πραγματική σωρό του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Effie

1) Δεν είπα ότι έπεσε το θυρόφυλλο πάνω στο δάπεδο. Είπα ότι λόγω σεισμού έγινε όλη αυτή η αναστάτωση με αποτέλεσμα να υπάρξει κατάρρευση του δαπέδου και να έπεσε χώμα μέσα στον τάφο (σε έναν σεισμό δεν υπάρχει πριν και μετά δεν υπάρχει λογική αλληλουχία, για αυτό βρέθηκε έτσι ανακατωμένος ο τάφος) ή εσκεμμένα είχε επιχωματωθεί και ο τάφος και από πάνω τον σφράγισαν. Με τον σεισμό έγινε αναμπουμπούλα και έγινε αυτό που βλέπουμε.

Είναι πολύ πιο λογικό από το ναέχουν έλθει και να σκάβουν με grader.

Το 4 δεν μπορεί να ισχύει γιατί αν πράγματι έκαναν αυτά που λέει η Παλιαδέλη θα τακτοποιούσαν τον νεκρό και θα έφτιαχναν το δάπεδο, δεν θα τα άφηναν ρημαδιό.

Το 5 δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Με το τελετουργικό έγιναν αυτά που έχω περιγράψει.
Δεν νομίζω ότι ήταν κέντρο διερχομένων. Τα έχουμε ξαναπεί όλα αυτά.

Στο 7 εννοείς ότι πήραν και τα ξύλα από το φέρετρο ; Σκέψου το λίγο. Είναι δυνατόν να μην έχει βρεθεί έστω ένα κομάτι ξύλο ;
Μήπως τα πήραν για το τζάκι ;

Γενικά δεν έχει αλλάξει τίποτα στο σκεπτικό. Μην λέμε τα ίδια πάλι. Θα σου φανεί λίγο περίεργο αλλά μάλλον επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο.

Dazbaw είπε...

@gtroza

στις 2 φωτογραφίες όπου είναι τα αστέρια μιλάμε για το ίδιο σημείο, στο οποίο βρίσκεται σκάλα...

http://oi57.tinypic.com/149738i.jpg
http://oi60.tinypic.com/sdgu3l.jpg

Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωση

giannis_ είπε...

Το δουλειά έχει στην Αμφίπολη ο Ηφαιστίωνας, στην Πέλλα γεννήθηκε και έζησε, όταν πέθανε ο Μ.Α. ήταν παντοκράτορας, που σημαίνει αν τον έφερνε πίσω θα τον έθαβε Αιγές ή Πέλλα και όχι σε μία επαρχιακή, έστω και πλούσια πόλη.

vagkalf07 είπε...

@ empedotimos..........................................................................................................γραφεις......" Το ότι δεν βρέθηκαν κτερίσματα εκ πρώτης όψεως δείχνει ότι αντιβαίνει σε αυτήν την υπόθεση. Για να λείπει κάτι όμως θα πρέπει πρώτα να υπάρχει. Αν λοιπόν δεν υπήρχαν κτερίσματα από την αρχή, η μη εύρεση κτερισμάτων δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για σύληση.".....ξαφνικα ενω εχεις υποστηριξει πολλες φορες τον συντομο λογικα δρομο σκεψης ξαφνικα επιλεγεις να προτεινεις και τον φευγατο....οτι δεν συλληθηκε δηλ.και δεν υπηρχε εξ'αρχης τιποτε..ειναι τοσο ζορικα τα πραγματα πια?...και θελω οπως και οι περισσοτεροι πιστευω να μαθω το σκεπτικο σου γιατι πιστευες οτι δεν θα βρεθει το κεφαλι της δευτερης σφιγγας.Περιμενω μια απαντηση.Και νομιζω οτι πρεπει πια να επικεντρωθουμε στο σεναριο οτι ναι...ο νεκρος που ειναι σε εναν ταφο ειναι ο νεκρος για τον οποιο φτιαχτηκε ο ταφος η τουλαχιστον οτι αυτος ειναι ο νεκρος του ταφου αφου αυτος ειναι μεσα εστω κι οτι δεν υπαρχει και δευτερος νεκρος στο βαθος του ταφου...σκαλοπατια ναι υπαρχουν(για εναν φιλο πιο πριν)

Effie είπε...

@olga
Μπορεί να έχουν δει το σκελετό αλλά το επαγγελματικό είναι να αποφανθούν οι ειδικοί (ανθρωπολόγοι) με μετρήσεις, επισκόπηση, κάποιες αρχικές αναλύσεις, κλπ. Δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση διάβρωσης ήταν τα οστά και αν οι άκρες της πυέλου (που μάλλον υπήρχε εν μέρει τουλάχιστον)είχαν "φαγωθεί" ή όχι. Την ανακοίνωση για το φύλο, ηλικία, πιθανή νόσο, κλπ. θα την κάνουν ως πόρισμα των ανθρωπολόγων. Έτσι είναι το δεοντολογικά σωστό. Μετά θα μπουν οι γενετιστές με το DNA, αυτό θα πάρει περισσότερο καιρό γιατί θα έχει μείνει ελάχιστο στα οστά.
@Tifosaurus
Ψάξε στο Y-tube την ομιλία Μαυρογιάννη το Σεπτέμβρη στο Παν. Κύπρου, αναφέρει ιστορικές πηγές που αναιρούν την "νεκρική πυρά" και την καύση Ηφαιστίωνα. Είναι οπωσδήποτε υποψήφιος νεκρός και ο Ηφαιστίωνας κατά τη γνώμη μου.

Unknown είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε και εμένα μου φαίνεται περίεργο που ένα τόσο πολυτελές μνημείο καταλήγει σε έναν τόσο φτωχικό τάφο. Το ενδεχόμενο ωστόσο ο τάφος αυτός να έγινε από τον αρχιτέκτονα με σκοπό την παραπλάνηση των επίδοξων τυμβωρύχων δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Αν ήθελε να παραπλανήσει για ποιον λόγο στον άδειο τρίτο θάλαμο και στο ίδιο ύψος με το δάπεδο των άλλων θαλάμων να μην τοποθετήσει εκεί τον "τάφο παραπλάνησης" με τον σκελετό εντός αυτού; Οι επίδοξοι τυμβωρύχοι μπαίνοντας στον τρίτο θάλαμο βρίσκοντάς τον άδειο και με τον σκελετό εντός τους τάφου θα απογοητεύονταν και δεν θα συνέχιζαν την έρευνά τους. Για ποιο λόγο να τον κάνει υπόγειο, με οριζόντιο δάπεδο σφράγισης από επάνω, αφήνοντας άδειο τον τρίτο θάλαμο,αφού μπορούσε (ο αρχιτέκτονας) να πετύχει τον σκοπό του πολύ πιο εύκολα;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και από μένα

Όπως γράφει και ο Εμπεδότιμος η σημερινή ανακοίνωση δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά παρά έδωσε απαντήσεις.
Επειδή όλο αυτό το διάστημα έχουμε συζητήσει/ αναλύσει πολλές εκδοχές, σκέφτηκα να κάνω μια στάση και να γυρίσω πάλι πίσω στην αρχή. Η πρώτη εντύπωση τις περισσότερες  φορές αποδεικνύεται και η πιό σωστή.
Το καλοκαίρι λοιπόν που άρχισα να ασχολούμαι  με την ανασκαφή είχα  την πεποίθηση ( την οποία παραδόξως έχω και μέχρι  σήμερα) ότι επρόκειτο για τον τάφο του Αλέξανδρου ή/ και του Ηφαιστίωνα.
Όσο όμως προχωρούσε η ανασκαφή και ειδικότερα όταν αποκαλύφθηκαν οι Καρυάτιδες  και στη συνέχεια το μωσαϊκό , κάτι δε μου " κολούσε". 
Μου έμοιαζε με γυνακείο τάφο, αλλά από την άλλη ο τεράστιος τύμβος, το περιμετρικό τοιχείο, ο Λέοντας.....μου " έλεγαν" άλλα.
Το θέμα του μωσαικού ταιριάζει μεν σε τάφο, αλλά οι μορφές, η κόκκινη κορδέλα στο στήθος της Περσεφόνης........ οι αποσυμβολισμοί του Εμπεδότιμου..........οι ιμάντες στο στήθος των Καρυάτιδων......
Αν ήμουν εγώ ο αρχιτέκτονας του τάφου, σε καμία περίπτωση δε θα έβαζαν καρυάτιδες και αυτό το μωσαϊκό στον τάφο του Αλέξανδρου. Νίκες...Ναι!   λιοντάρια .....Ναι! πολεμικές / ηρωικές παραστάσεις .....Ναι!
Τα σημερινά ευρήματα ( κτερίσματα) όπως έγραψε νωρίτερα και ο garasari , μάλλον  παραπέμπουν σε γυναίκα ( χτενάκι).
Όλα λοιπόν τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με κάποια σχόλια σας ,  με έκαναν να αναρωτηθώ μήπως τελικά και οι δύο εκδοχές είναι αληθινές?
Η " είσοδος" που έχει αποκαλυφθεί μήπως δεν είναι η είσοδος στον αρχικό νεκρικό θάλαμο, αλλά έχει κατασκευαστεί  μεταγενέστερα ως είσοδος στον τάφο που ανακοινώθηκε σήμερα? ´Εναν τάφο που έφτιαξε μια πολύ παθιασμένη γυναίκα για να ταφεί μαζί με το γιό της?
Όπως έχω γράψει και σε παλαιότερο σχόλιό μου ένας  πραγματικά ΑΠΡΟΣΠΈΛΑΣΤΟΣ  και αδύνατον να συληθεί τάφος θα ήταν ένας τάφος στο εσωτερικό του τύμβου, χωρίς είσοδο.

Επίσης η "είσοδος" αυτή και ο υπόγειος τάφος δε μου ταιριάζουν με τη μεγαλομανία του Δεινοκράτη. Αν δε κάνω λάθος ( πρέπει να το ξαναδώ λίγο ) μόνο το περιμετρικό τοιχείο και Λέοντας έχουν αποδοθεί, από την ανασκαφική  ομάδα, στο Δεινοκράτη.

Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο

ΥΓ. Από τις σημερινές ανακοινώσεις φαίνεται ότι μιλάνε για άνδρα.Μάλλον ξέρουν πολύ περισσότερα απ´ ότι ανακοινώνουν.

Εν τάχει είπε...

Καλησπέρα σε όλους

Kάτι πρέπει να συνέβη στον τάφο, το οποίο δεν έχουμε επαρκή στοιχεία να αποσαφηνίσουμε προς το παρόν. Κάνουμε υποθέσεις και αναμένουμε, όπως λέει και ο εμπεδότιμος.
Πολλά τα μυστήρια..
Από το σχέδιο που δημοσιεύτηκε σήμερα (και ξαναβλέπω τώρα στο σχόλιο του Dazbaw), σκέφτηκα το εξής: Ότι κάτι συνέβη και το μεν αριστερό θυρόφυλλο έπεσε πάνω από τον τάφο, το δε δεξί έπεσε προς τα εμπρός, πάνω στο μωσαϊκό.
θεωρείτε πιθανό, το δεξί θυρόφυλλο να έπεσε υπό την άσκηση κάποιας δύναμης (σεισμός, διάλυση αρμών , άλλο..) πάνω στο μωσαϊκό και να δημιουργήθηκαν εκεί ραγίσματα και μεγαλύτερες ρωγμές; Τα πιο πολλά από τα κατεστραμμένα κομμάτια δεν βρέθηκαν στον τόπο; Σε αυτόν το θάλαμο (με το μωσαϊκό) είχαν βρεθεί τα πρώτα τμήματα της θύρας (δεν θυμάμαι);
Αν η πτώση των θυρόφυλλων έγινε ενώ το μνημείο ήταν γεμάτο χώμα, θα μπορούσε το βάρος τους να προξενήσει τη γνωστή φθορά στο μωσαϊκό;
Η εντύπωση που έχω από την εικόνα του αριστερού θυρόφυλλου πάνω από τον τάφο είναι ότι μάλλον έπεσε υπό κάποιες συνθήκες (σεισμός;) προς τα πίσω και "γλίστρησε" -με τη βοήθεια των δυνάμεων που ασκούσε η επιχωμάτωση - πάνω από τον τάφο.
Θα μπορούσε η πτώση αυτή να έχει ως συνέπεια μερική μετακίνηση οστών εκτός κιβωτίου;
Κατά τα λοιπά είμαι ακόμα πιο μπερδεμένη και διαβάζω τα σχόλια όλων σας με ενδιαφέρον...

vagkalf07 είπε...

...και θα συμφωνησω οτι δεν ξερουμε πολλα απο τα κτερισματα και γενικα απο τις λεπτομερειες που εμφανιστηκαν στην ανασκαφη....στις λεπτομερειες ειναι ο διαολος..αλλα πιστευω οτι πρεπει να μεινει και κατι για τα αρχαιολογικα συνεδρια και διαλεξεις...

Zibi είπε...

@Dazbaw

νομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκιο!

Unknown είπε...

Η δικιά μου εκτίμηση ειναι ότι υπάρχουν ευρήματα τα οποία και δεν ανακοινώθηκαν.Θα σας θυμίσω την ημέρα εκείνη κατά τα τέλη Αυγούστου που αποκλείσθηκε η περιοχή και υπήρξαν πληροφορίες για μεταφορά κάποιων ενεπίγραφων επιτύμβιων στηλών.Τι πραγματικά έγινε ή μάλον τι βρέθηκε εκείνη τη μέρα στον τάφο και μεταφέρθηκε με άκρα μυστικότητα και που;Από την επομένη υπήρξαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και υπήρξε παρέμβαση για το θέμα και από τον Τζιτζικώστα αλλά και απο τον Κικίλια.Επίσης μεγάλη εντύπωση μου κάνει το χαμόγελο της κ.Περιστέρη.Είναι τόσο αινιγματικό,αλλά και καθησυχαστικό παράλληλα που εκπέμπει τη σιγουριά και τη βεβαιότητα για το μεγάλο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.Σα να μας λέει ''εγώ ξέρω τους ενοίκους και θα σας τους αποκαλύψω στην ώρα τους''.

ELLHN είπε...

Το μονο επιβεβαιωμένο εύρημα (με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου) το οποιο ΔΕΝ μας έχουν δείξει ακόμη είναι τα ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΛΙΑ. Η πίεση λοιπόν θα πρέπει να ασκηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Να μας δείξουν φωτογραφίες τους.

Τώρα γιατί με την δικαιολογία της συντήρησης δεν μας τα δείχνουν? δεν έχω εξήγηση. Πάντως είναι πολύ πιθανόν να απεικονίζουν τον νεκρό σε διαφορες φάσεις της ζωής του. Υπάρχει προηγούμενο σε άλλους Mακεδονικούς τάφους. Προφανώς αν απεικονίζουν άνδρα στρατιώτη...τότε οι εξετάσεις στα οστά θα το επιβεβαιώσουν. Προκαλεί πάντως εντύπωση η επιμονη και η βεβαιότητα της Περιστέρη. Προφανώς γνωρίζει κάποια στοιχεια που οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουμε. Επίσης όταν έρθει η ώρα για επιστημονικά συνεδρια και δημοσιεύσεις θα είναι υποχρεωμένη να τα παρουσιάσει για να μπορέσει να θεμελιώσει τους ισχυρισμούς της. Αυτό λόγο των σπουδών και της εμπειρίας της το γνωρίζει πολύ καλά!

Τώρα για κάτι γραφικούς που μιλήσανε για Νουβίους δούλους και δούλες τι να πω? ξέρετε και την Νουβία και τον πολιτισμό της? συγχαρητήρια! γιατί Νούβιοι και όχι Κάρες? γιατί όχι Φρύγες η Μύδες? Πάτε καλά? σοβαρευτείτε μην γίνεστε γραφικοί!

Αν έχουν βρει και αλλα τα οποια δεν μας έχουν δείξει θα είναι δύσκολο να τα κρατήσουν μυστικά γιατί πολλοί έχουν πρόσβαση στην ανασκαφή.

George Papadopoulos είπε...

Ολα καλα, και δεκτα καθως ακομα εχουμε μακρυ δρομο.Ομως εντυπωσιαστηκα απο τον τροπο που η Παναγιωταρεα επεβαλε την σιωπη στην Περιστερη, δινοντας μας να καταλαβουμε ποσες περισσοτερες πληροφοριες εχουνε στα χερια τους καθως και τον φοβο μηπως ειπωθει κατι παραπανω. Μηπως θα υποκειψει η αληθεια εστω και προσωρινα προκειμενου να εξυπηρετησει παλι αλλες σκοπιμοτητες; Πχ. Εκλογες, εθνικα θεματα, κλπ κλπ;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@vagkalf07

Έχω εξηγήσει σε παλαιότερο σχόλιο ότι αν ισχύει ο συμβολισμός που υπέθετα δεν χρειαζόταν να υπάρχουν δύο κεφάλια μέσα στον Θ3 αλλά αρκούσε μόνο ένα.
Μου φαίνεται απαντώντας στον Evan KAss αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.
Εχω πει ότι δεν θέλω να κάνω αποσυμβολισμό δημοσίως, ανέφερα μόνο όσα θεωρούσα ότι χρησιμεύουν στην μελέτη της πορείας της ανασκαφής.

Η απουσία κτερισμάτων δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι υπήρχαν από την αρχή αν σκοπός του Δεινοκράτη ήταν η παραπλάνηση τυχόν τυμβωρύχων.
Νομίζω το εξηγώ στην ανάρτηση.

Η εξήγηση της απουσίας κτερισμάτων παίζει και στα δύο σενάρια το ίδιο. Εχει υπάρξει τάφος με τον νεκρικό θάλαμο κάτω από το δάπεδο που φαίνεται ότι ήταν με το ίδιο σκεπτικό (Πύδνα ή Πέλλα το γράφω από μνήμης.

Αυτήν την στιγμή δεν έχω περισσότερα δεδομένα για να αποκλείσω το ένα ή το άλλο σενάριο, καταγράφω το σκεπτικό στην ανάρτηση.

Κατ'εμέ δεν υπάρχει σύληση του τάφου, αν και φαινομενικά αυτό δείχνει. Το εξηγώ και αυτό.

ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΑΚΡΙΤΑΣ είπε...

Αν διαβάσουμε την ιστορία της ανασκαφής στην Αμφίπολη θα δούμε ότι στον λόφο έχουν βρεθεί και πολλοί άλλοι κιβωτιόσχημοι τάφοι με σκελετούς γυναικών και παιδιών άδειοι. Και επίσης κιβωτιόσχημοι τάφοι ανδρών που περιείχαν όπλα. Είναι ο τάφος ένας ακόμα από αυτούς που υπάρχουν στον τύμβο. Δεν έχει συληθεί αλλά ο νεκρός θάφτηκε χωρίς κτερίσματα διότι είναι γυναίκα ή παιδί. Μην ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα οι τύμβοι εξυπηρετούσαν Οικογενειακές ταφές δηλαδή ήταν θαμμένα αρκετά άτομα της οικογενείας.Αν έχει θαφτεί ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αμφίπολη δεν έχει θαφτεί μόνος του.

giannis_ είπε...

Το μόνο πρόσωπο που δεν αποτεφρώθηκε είναι η ολυμπιάδα και θα δικαιολογούσε ταυτόχρονα και το φτωχικό φέρετρο.
Θωρώ πιθανότερη τη μεταγενέστερη ταφή πάντως.
Γιατί τόσο ένταση και επιθετικότητα σήμερα από όλους;

fterotos psychonoos είπε...

Μάλλλον είναι ο Αλέξανδρος. Τόσο απλά. Αυτός είναι ο μόνος που είναι ταυτόχρονα αφηρωισμένος και που, ταυτόχρονα, δεν κάηκε το σώμα του. Κάποιοι βιάστηκαν να "πανηγυρίσουν" επειδή η λιτότητα του κυρίως τάφου δεν συνταιριάζει με το μεγαλείο του Α. και το συλλογικό φαντασιακό περί χρυσού και χλιδής. Βιάστηκαν όμως. Και επιλέγοντας για τον εαυτό τους τον ρόλο των εραστών του "ρεαλισμού" δεν κατάλαβαν, δεν μοιάζει να σκέφτηκαν καν ότι μπορεί έναν νεκρός να ΖΕΙ κι ένας ζωντανός να έχει ήδη πεθάνει..
Και κάτι ακόμα ως απάντηση σε κάτι που ειπώθηκε: οι "εραστές του ονείρου" δεν κολυμπούν απαραίτητα μέσα σε αυταπάτες, δηλαδή δεν είναι πάντοτε (ούτε αποκλειστικά) εκείνοι που αδυνατούν να πιστέψουν την πραγματικότητα, αλλά μπορεί να είναι κι εκείνοι που έχουν το σθένος να εκθέσουν τη γνώμη τους και να εκτεθούν μαζί της, να μην φοβούνται να αναμετρηθούν και να ανταμώσουν με το συναίσθημα.. Αντιθέτως, μερικοί εκ των "ρεαλιστών" δεν είναι ρεαλιστές, όπως θέλουν να διατείνονται, εκ της "ωριμότητας" της σκέψης και του νου τους αλλά εκ της αδυναμίας τους να αφεθούν στη μαγεία της ζωής, στο ίδιο το θαύμα που γέννησε κι εκείνους τους ίδιους. Νομίζοντας ότι έτσι εμφανίζονται δυνατοί (στους άλλους κ στον εαυτό τους) ουσιαστικά, δίχως να το γνωρίζουν, κρύβουν την αδυναμία τους απέναντι στη ματαίωση, την ανημπόρια τους μπροστά σε κάθε απώλεια κ διάψευση προσδοκιών, πίσω δηλαδή από τον (δήθεν) "ρεαλισμό" τους κρύβεται ένας ήδη νεκρός εν ζωή.
ΥΓ. Προσωπικά, αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση, πολύ μεγάλη, αλλά και μια δικαίωση για το ότι υποστήριζα τη θεωρία ότι η αναφορά του Παυσανία περί προσωρινής ταφής σύμφωνα με τον μακεδονικό νόμο δεν ισοδυναμούσε απαραίτητα με καύση του νεκρού. Ο Αλέξανδρος.. ή ο Ισαλέξανδρος.. Κανείς άλλος. Προσωπικά ρισκάρω ξανά να προβλέψω: Αλέξανδρος. Τόσο απλά. Η μη καύση του αποθεωμένου και υπερπολύτιμου νεκρού, τα 33 μέτρα ύψος του τύμβου και τα 13 σκαλιά της καθόδου τα λένε όλα..

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Jim Ordine

Μπαίνοντας στον Θ3 θα ήταν εμφανές το δάπεδο σφράγισης, άρα οι υποψήφιοι τυμβωρύχοι θα το ανέσκαπταν, θα εύρισκαν έναν τάφο με κάποιον νεκρό και θα ήσαν σίγουροι ότι τελείωσε το θέμα.
Αν ήταν απλώς άδειος ο Θ3 δεν νομίζω ότι θα το έχαβαν τόσο εύκολα.

Βέβαια από την στιγμή που υπήρχε επιχωμάτωση η περίπτωση αυτή ήταν αδύνατη, αλλά μάλλον εκάλυψαν όλα τα δεδομένα.

Φυσικά δεν αποκλείεται η περίπτωση να είναι αυτός ο πραγματικός νεκρός, νομίζω έχει τις περισσότερες πιθανότητες.
Εξετάζω όμως και μια extreme περίπτωση που δεν την θεωρώ απίθανη.

Θα δείξει το μέλλον.

giannis_ είπε...

@εμπεδότιμος
Ένας μυημένος ήταν υποχρεωτική η καύση του ή δεν είχε σχέση με την ιδιότητα αυτή;

hylap-vn είπε...

Πάλι θα βράσουμε στο ζουμί μας μέχρι τις 29-Νοε (2,5 βδομάδες !!) για να μας δώσουν κάνα επιπλέον ψιχουλάκι ενημέρωσης.
Ο Τασούλας σε 10 μέρες δεν νομίζω να μας πει τίποτα χειροπιαστό.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@kall

Το θυρόφυλλο δεν έπεσε πάνω στο ψηφιδωτό. Επεσε πάνω σε 1,5 μέτρο χώμα όπως ανακοινώθηκε.

vagkalf07 είπε...

αυτο παντως το επιχειρημα με τον φτωχικο θαλαμο αφου ολα δειχνουν οσον αφορα αυτην την ταφη οτι.. ναι...και ας το παρουμε αποφαση..ειναι ο ταφικος...δεν στεκει...ας θυμηθουμε που μεσα ηταν η περιφημη σρκοφαγος του φιλλιπου...σε ενα λιτο κουτι...τα πηραν ολα απο αυτην την πορεια οι τυμβωρυγχοι..

Unknown είπε...

Κωνσταντίνος Καίρης;;;

Effie είπε...

@εμπεδοτιμος
Συμφωνούμε ότι είναι επιφανής νεκρός ΟΚ; εσύ λές όλα ανοιχτά αλλά πιστεύεις κυρίως Α., εγώ Ηφαιστίων/Αλέξανδρος/Νέαρχος. Νομίζω ότι ξέρουν ότι είναι άνδρας αλλά θέλουν το ανθρωπολογικό ΟΚ. Αν καταλαβαίνω σωστά (αυτή τη φορά) επιμένεις στη σφράγιση χωρίς σύληση(;) 'Αρα ο σεισμός ανατάραξε τα οστά; το φορείο/κρεβάτι/κλίνη το απέγινε τότε; τα καρφιά που βρέθηκαν στον τάφο και στον Θ2 σκορπίστηκαν από σκοπού για να παραπλανήσουν τους τυμβωρύχους;

Τελικά εκει που διαφωνούμε είναι η σύληση, έχω την άποψη όλων των αρχαιολόγων. Μπορεί όμως να αποδειχτείς εσύ σωστός, αν ο νεκρός είναι "mock" και ο πραγματικός νεκρός είναι αλλού. Αλλά τότε γιατί το τελετουργικό; γιατί λες ότι είναι κάτω ή κοντά στον τάφο που βρήκαν;
Θα δείξει, και ίσως πάρει αρκετό καιρό. Δε νομίζω η Περιστέρη να κρύβει πολύτιμα κτερίσματα. Μόνο αν κρύβει κοινά αντικείμενα για να μας σκεδάσει από τον πραγματικό τάφο. Αλλά θα το έκανε αυτό;;;
Θα δούμε. Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι ο σκελετος ανήκει στον τιμώμενο νεκρό, αλλά θα δείξει...
Ελπίζω να μην σε κούρασα πάλι!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Προς όλους

Εχω αναφέρει ότι κάποια άτομα δεν είναι επιθυμητά στο blog. Παρόλα αυτά βλέπω ότι συνεχίζουν να συμμετέχουν και να προκαλούν.

Όλες οι αναρτήσεις τους θα διαγράφονται, όπως επίσης και όσων συνδιαλέγονται μαζί τους.



Unknown είπε...

Για τις αναλύσεις DNA υπάρχουν από ότι γνωρίζω στην Ελλάδα μόνο δύο καλά δημόσια εργαστήρια που αναλώνονται κυρίως στην ταυτοποίηση δραστών και πτωμάτων καθώς επίσης και στις πατρότητες (ελπίζω η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού σε ένα από αυτά να προάγει λίγο την υπηρεσία). Εννοείται ότι η ανάλυση πρέπει να γίνει σε πιστοποιημένα εργαστήρια του εξωτερικού για φύλο, φυλή, συγγένεια (όπως είπα και σε άλλο μήνυμα μελέτη μιτοχονδριακού DNΑ και Υ χρωμοσώματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τέτοιου είδους μελέτες). Το κυριότερο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατική συγκατάθεση του Υπουργείου για την λήψη υλικού. Ελπίζω να επιλέξουν ένα διεθνώς αναγνωρισμένα εργαστήριο σύντομα.Επίσης παρατηρούμε ὀτι" Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού"δηλ όχι κάποια οστά (μεμονωμένα) αλλά ο σκελετός οπότε και η ανθρωπολογική εκτίμηση μπορεί όπως πάλι ανέφερα να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για την ηλικία και το φύλο καθώς έχει και τα "πληροφοριακά"οστά . Τέλος γιατί αφού στη Βεργίνα έχουν τόσο καιρό τα οστά δεν προσπάθησαν για γενετική ανάλυση αλλά την ξεκινούν (δηλώσεις Παλιαδέλη) τώρα;

nik είπε...

καλησπερα
Το ΥΠΟ παρουσιασε 6 φωτο, στo in.gr βλεπω μια εβδομη πριν το ανοιγμα του εσωτερικου του ταφου ,οπου κατι διακρινεται μεσα σε αυτον .Μπορειτε να μου πειτε τι ειναι;

Εν τάχει είπε...

Κάτι που δεν είδα να αναφέρεται αλλού είναι ότι βρέθηκαν και χάλκινα νομίσματα μέσα στον τάφο, καθώς και τμήματα κιβωτίου από ελεφαντοστό:
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2154827
Μπορεί να μην βρέθηκε χρυσός σήμερα, αλλά ο διάκοσμος του φέρετρου δεν ήταν και τόσο λιτός. Βλέπω επιμέλεια στα σχέδια και ποικιλία υλικών.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@giannis

Όχι απαραίτητα. Οι Ορφικοί και οι Πυθαγόρειοι δεν εκαίοντο.
Ο Πυθαγόρας συγκεκριμένα απαγόρευε την καύση.

Εν τάχει είπε...

@ empedotimos
ευχαριστώ για τη διευκρίνιση για το θυρόφυλλο- υποθέτω ότι αποκλείεται κατ' επέκταση τέτοια φθορά μεσολαβούντος 1,5μ. χώματος.

Unknown είπε...

Παρατηρούσα το σχέδιο που έδωσε το ΥΠΠΟ σε παράθεση με την φωτογραφία του ταφου,
και σε συνδυασμό με ενα σχόλιο για το ύψος του Θ3 (γιατί 8μετρα? )
παρατήρησα οτι ενώ στην φωτο δεν φαίνονται τρύπες στο πάνω μέρος (δυο φαίνονται)εκεί που σχηματίζουν οι πορολυθοι τον τάφο,στο σχέδιο φαίνονται όλοκαθαρά ότι ο κάθε πορολυθος έχει και μια τρυπα-σχισμή στο επάνω μέρος !!!
Αν δείτε το βίντεο που ανεβασε ενας φίλος-η για τούς γερανους θα καταλάβετε που παει το μυαλο μου!
Καιρις περιμένουμε....😊

Zibi είπε...

@vagkalf07

Φίλε μου, πολύ θα ήθελα να διαβάσω την συνολική άποψή σου για τον λόφο Καστά.

Και το λέω, ειλικρινά, γιατί ξέρω ότι έχεις εμπειρία από ανασκαφές...

Οπότε, ίσως, να μας διαφωτίσεις περισσότερο!

Αναμένω...

Unknown είπε...

Ηρωποιηση....αλλο Η ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ

Λακκοειδης ταφοι-εποχη Τρωικου πολεμου.

Αν παρεις τα ιερα οστα ενος ΗΡΩΑ για να τα τοποθετησεις σε μια αλλη τοποθεσια να σε προστατευουν ,ισως παρεις και ολο το φτωχικο ταφικο μνημειο που ειχε πρωτοταφει.....

Ισως να κανεις και πιστη ανοικοδομηση του ταφου του.....ανεξαρτητα αν το υπολοιπο μνημειο εχει τον νεωτεριστικο ρυθμο της εποχης σου....

Επιμενω ΑΧΙΛΛΕΑΣ για την αρχικη κατασκευη του τυμβου .


ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

vagkalf07 είπε...

απο οτι βλεπω μερικοι πιστευουν οτι εθαβαν τους νεκρους τον 4ο αιωνα πχ σε φανταρικα κρεβατια τον εναν πανω στον αλλο και επικροτουνται κιολας...λες και ο ταφος ειχε κουκετες.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@vagkalf07

Εξηγείς σε τι αναφέρεσαι ;

Unknown είπε...

Η εξέταση των οστών θα πει πολλά. Αν δεν είναι καμένα, τότε μπορούν νομίζω να βγουν πολλά συμπεράσματα, όπως τον τρόπυ που πέθανε, αν υπάρχουν και πού υπάρχουν τραύματα και άλλα. Παιδιά, αν υποθέσουμε ότι επιβεβαιώνεται ο Ηφαιστίωνας, πώς θα αισθανόσαστε; Ο Νο 2 της εκστρατείας! Ο Πρωθυπουργός και δεξί χέρι του Αλεξάνδρου! Δεν είναι και λίγο!Και θα έχουμε και μια πρώτη ασφαλή εκτίμηση για τον λόγο θανάτου του Αλεξάνδρου, γιατί μου φαίνεται πως το ίδιο χέρι τους δηλητηρίασε.

hylap-vn είπε...

Σχολιάστηκε το πλάτος του τάφου (54cm) το οποίο μάλλον είναι αρκετό για μούμια ή σκελετό μέσα σε φέρετρο/φορείο.

Όμως αυτό που κατ'εμέ είναι περίεργο είναι το ύψος. 2,35 μέτρα.

Dem είπε...

Ο νεκρικος θαλαμος δεν υπηρχε λογος να εχει ιδιαιτερη διακοσμηση γιατι προοριζοταν για τα κτερισματα και οχι για να ειναι επισκεψιμος.

Τι διακοσμηση ειχε ο νεκρικος θαλαμος του Φιλιππου στην Βεργινα;

Απλως ο συγκεκριμενος μας φαινεται ακομα πιο φτωχικος γιατι εχει απογυμνωθει τελειως απο ολα του τα κτερισματα.

Θεανώ είπε...

Το πλάτος 0,54μ του τάφου δεν είναι και τόσο μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι τα σημερινά φέρετρα δεν ξεπερνούν το 0,60μ και ας μη ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι ήταν πιο μικρόσωμοι από τους Νεοέλληνες.
Αλήθεια ξέρει κανείς αν υπάρχει δυνατότητα διατήρησης υπολειμμάτων των ρούχων του νεκρού μέσα στο χώμα;

vagkalf07 είπε...

στον zibi...αναφερομαι...αλλα μια που μιλαμε..θα ηθελα εμπεδοτιμε να μας δωσεις το τοτε σκεπτικο σου γιατι πιστευες οτι δεν θα βρισκοταν η δευτερη κεφαλη σφιγγας...και σιγουρα εχεις επαληθευτει σε αυτο γιατι κατι τετοιο δεν θα αποκρυβοταν απο την επικοινωνιακη διαχειρηση.

Unknown είπε...

@Olga
ο γυναικειος σκελετος ειναι λεπτοτερης διαμορφωσης, το βαρος του κρανιου μικροτερο,το παχος των οστων στο κρανιο ειναι πιο εντονο ινιακα στον ανδρα, και μετωπιαια στην γυναικα, τα κροταφικα κυρτωματα στον ανδρα ειναι πιο εκδηλα,και μεγαλυτερους μετωπιαιους κολπους

η λεκανη στον ανδρα ειναι πιο ψηλη ενω στη γυναικα πιο πλατια,το ιερον οστουν στον ανδρα ειναι στενο και μακρυ,ενω στη γυναικα βραχυ και πλατυ,στερνο στον ανδρα 15 εκ περιπου,11 γυναικα

αν δεν τον γυρισουν αναποδα τον λοφο,δεν θα ειμαστε ποτε σιγουροι για τιποτα.. ο κατασκευαστης δεν ηξερε οτι μετα απο χιλιαδες χρονια θα υπαρχει η σημερινη τεχνολογια..
μπορει να εκανε τα δικα του.. αλλα και ΕΜΕΙΣ θα κανουμε τα ΔΙΚΑ μας ! :)
καθε σοβαρη χωρα με σεβασμο στην Ιστορια της, θα εκανε το ιδιο..
θελω να πιστευω οτι θα το κανουμε και εμεις.. κατι που φυσικα δεν μπορει να γινει σε ενα η δυο μηνες..
υπομονη !

vagkalf07 είπε...

@ DEM...

πεστα

Enalios είπε...

Διάφορα σενάρια είναι πιθανά με τα στοιχεία που έχουμε. Τα επικρατέστερα για εμένα ξεκινάνε με τη διαπίστωση αν ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα η άνδρα. Αν είναι γυναίκα θεωρώ ότι είναι της Ολυμπιάδας καθώς πέρασε πολύ καιρό στην Αμφίπολη και μάλιστα με μεγάλη επιρροή ώστε να μπορεί να διαθέσει κρατικούς πόρους για να φτιάξει ένα ναό/μνημείο που θα αποτελούσε τον τάφο της και του γιου της μεταγενέστερα, καθως οι χρησμοί μιλούσαν για σύντομη ζωή του ΜΑ. Όταν έχασε τη δυναμη της και δολοφονήθηκε απο τον Κασσανδρο την πέταξαν στον τάφο
που είχε ετοιμάσει καταστρέφοντας ότι μπορούσαν, σφιγγες,ψηφιδωτό και σφράγισαν τον τάφο.

Αν είναι ανδρικός ο σκελετός τότε ....μπλέξαμε.... Καθώς είναι πιθανό η ταφή αυτή να είναι προϊόν παραπλάνησης και ο κύριος νεκρός που θα ταιριάζει σε αυτό το τύμβο είναι κάπου αλλού, απο κάτω, πιο δίπλα η σε άλλο σημείο εντός τύμβου. Τη συλληση δεν τη πιστεύω κυρίως γιατί, όπως έχω ξαναπεί, η πλάκα στο Θ2 είναι σοβαρή απόδειξη σχεδιασμού της επιχωσης και είναι ταυτόχρονη της κατασκευής. Έχουμε πολύ μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

@hylap-vn
Το μήκος εννοείς προφανώς...
Και μένα μου φάνηκε πολύ περίεργο. Πολύ στενό και πολύ μακρύ !!

fterotos psychonoos είπε...

Αφιερωμένο στους δύσπιστους, εκείνους που ήταν πάνω από όλα εριστικοί, ιδιαίτερα σήμερα, τη μέρα της ανακοίνωσης της εύρεσης ενός νεκρού, ενός ανθρώπου που έζησε, ένιωσε, έκλαψε, πόνεσε (κι εκείνοι έκριναν σκόπιμο να λοιδορήσουν). Από τον αλεξανδρινό ποιητή, γιατί ο βασιλιάς Αλέξανδρος ΖΕΙ, αιώνες τώρα, και έτσι:
"Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος..."

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@vakkalf07

Είχα πει ότι η Σφίγγα συμβολίζει την ανθρώπινη ψυχή, το κεφάλι της την λογική ψυχή και το ζωώδες μέρος της την άλογη ψυχή.

Η ψυχή μας, που ουσιαστικά είναι η λογική ψυχή, κατεβαίνει από το νοητό στον κόσμο της γέννησης και προσλαμβάνει την άλογη ψυχή.
Με αυτήν κολλημένη πάνω της κάνει τις διάφορες ενσαρκώσεις μέχρις ότου φτάσει η στιγμή που θα επιστρέψει στο νοητό, άρα δεν θα χρειάζεται πια την άλογη ψυχή.

Έτσι λοιπόν κατ΄εμέ οι Σφίγγες στην είσοδο υποδηλώνουν την ψυχή του νεκρού.
ΠΑριστάνονται αποκεφαλίσμενες συμβολίζοντας έτσι ότι η λογική ψυχή του νεκρού (κεφάλι) έχει αποχωριστεί από την άλογη ψυχή (ζωώδες σώμα). Αυτό συμβαίνει μόνο όταν η ψυχή τελειοποιηθεί για αυτό και θεώρησα ότι με κάποιο τελετουργικό αφαιρέθηκαν τα κεφάλια των σφιγγών για να συμβολισθεί ότι η λογική ψυχή του νεκρού έχει πια αφήσει την άλογη ψυχή και πορεύεται προς το νοητό.

Έτσι για μένα ήταν φως φανάρι ότι ο νεκρός είχε αποθεωθεί, για την ακρίβεια ηρωποιηθεί γιατί οι άνθρωποι δεν γίνονται θεοί με την κυριολεκτική έννοια του όρου.

Βέβαια επειδή δεν ήξερα το τελετουργικό δεν προέβλεψα ότι θα βρίσκαμε το κεφάλι στον Θ3.
Αφού βρέθηκε ήταν φως φανάρι το είδος του τελετουργικού και θεώρησα ότι για να λειτουργήσει ο συμβολισμός δεν χρειαζόταν να είχαν τοποθετήσει δύο κεφάλια μέσα στον Θ3 αλλά αρκούσε μόνο το ένα.
Για αυτό πρόεβλεψα ότι πολύ πιθανόν να μην υπάρχει και το δεύτερο, δεν απέκλειε όμως την πιθανότητα να το είχαν τοποθετήσει και αυτό μέσα. Φαίνεται ότι τοποθέτησαν μόνο το λαιμό που έχει κάποιον συμβολισμό αλλά δεν είναι της παρούσης.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Αν διαβάσεις το "Πρώτη Προσπάθεια ΑΠοσυμβολισμού" μου φαίνεται τα γράφω εκεί.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Θα έλεγα πάντως ότι όποιος και να είναι ο νεκρός οφείλουμε να είμαστε προσηνείς και με σεβασμο προς αυτόν γιατί αν το καλοσκεφτούμε αυτήν την στιγμή έχει διαταχθεί η αίωνια γαλήνη του.

Δεν διαφέρουμε τύποις από αυτούς που ανοίγουν τάφους, και μην παρεξηγηθεί κανείς για αυτό που γράφω.

Unknown είπε...

@Effie
με χιουμορ, και ευχομαι να σου αρεσει..

αν εχεις χρονο και διαθεση..μπορεις να πας στα παμπλικ (η μεγαλυτερη αλυσιδα με προσβαση απο χιλιαδες κοσμο) και ζητα ενα βιβλιο.. απο Ελληνες ανθρωπολογους για παραδειγμα, για την Ελληνικη φυλη..καταγωγη κτλ κτλ..

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !
ειναι ο απαγορευμενος καρπος-λεξη-ερευνα-μελετη.. απλη συμπτωση again ! :)

giannis_ είπε...

@ enalios
Αν είναι η κύρια ταφή σίγουρα η ολυμπιάδα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, μη ξεχνάμε το ψηφιδωτό και τις μαινάδες. Πάντως και έτσι να είναι έχουμε αρκετά οικοδομήματα στο βάθος και άλλη μια είσοδο.

nik είπε...

δειτε την πρωτη φωτο εδω http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231363103
τι ειναι αυτο που φαινεται μεσα στον ταφο κατω απο τη σπασμενη πλακα;

vagkalf07 είπε...

@ Empedotimos ειχα κανει την ιδια ερωτηση παλια..μεσα στον χαμο υπονοοντας την συνεχεια της απαντησης σου σημερα αλλα δεν ανταποκριθηκες...ευχαριστω για την απαντηση γιατι δεν ηταν τοτε τοσο ξεκαθαρο οσο αυτη που μου εδωσες...για τον λαιμο θα περιμενω..

Apostolis είπε...

Προσπαθώντας να απαντήσω στο επαναλαμβανόμενο ερώτημα: γιατί μετά από τόσο εντυπωσιακά ευρήματα, καταλήγουμε σε έναν απέριττο τάφο; θέλω να σημειώσω τα εξής (συμφωνώντας φυσικά με τον ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ): Κατά τη γνώμη μου, ο Δεινοκράτης, από την αρχή συνέλαβε και υλοποίησε ένα σχέδιο κατασκευής ενός μοναδικού και μεγαλοπρεπούς ταφικού μνημείου, σε κάθε του λεπτομέρεια, δηλαδή, είσοδο, προθαλάμους, κτερίσματα, δάπεδα, γλυπτά, ταφικό θάλαμο, περίβολο, τύμβο κλπ. Είχε όμως ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Τους τυμβωρύχους! Γι' αυτό έκανε κάτι εύκολο στη σύλληψη, αλλά δύσκολο κατασκευαστικά. Έσπασε την όλη κατασκευή σε δύο (τουλάχιστον) κομμάτια! ανεξάρτητα μεταξύ τους. Το ένα, με τη μεγαλοπρεπή είσοδο (που υπέθεςε ότι θα εντοπιζόταν σχετικά εύκολα), τις σφίγγες, τους διαδρόμους με τις καρυάτιδες, το ψηφιδωτό και στο τέλος, έναν λιτό τάφο σε κρύπτη, για να πιστέψουν οι πιθανοί τυμβωρύχοι ότι "ώς εδώ είναι" (δίνοντας τους ίςως κάποια πολύτιμα κτερίςματα σαν τυρί, για να ικανοποιηθούν και να μην προκαλέςουν σοβαρές καταςτροφές) και το άλλο τμήμα, με μία κατά τη γνώμη μου, μικρή, λιτή και κρυφή είσοδο, αλλά με όλα τα υπόλοιπα (θαλάμους, κτερίσματα κλπ.) και τον κυρίως ταφικό θάλαμο του νεκρού με τη δέουςα μεγαλοπρέπεια που άρμοζε σ' αυτόν για τον οποίο κατασκευάστηκε το μνημείο.

Nafsimaxos είπε...

@Pelleus V

Υπάρχει ο Πουλιανός, αν και είναι παρεξηγημένος από πολλούς!

Dazbaw είπε...

@ fterotos psychonoos είπε...

οι "εραστές του ονείρου" δεν κολυμπούν απαραίτητα μέσα σε αυταπάτες, δηλαδή δεν είναι πάντοτε (ούτε αποκλειστικά) εκείνοι που αδυνατούν να πιστέψουν την πραγματικότητα, αλλά μπορεί να είναι κι εκείνοι που έχουν το σθένος να εκθέσουν τη γνώμη τους και να εκτεθούν μαζί της, να μην φοβούνται να αναμετρηθούν και να ανταμώσουν με το συναίσθημα.. Αντιθέτως, μερικοί εκ των "ρεαλιστών" δεν είναι ρεαλιστές, όπως θέλουν να διατείνονται, εκ της "ωριμότητας" της σκέψης και του νου τους αλλά εκ της αδυναμίας τους να αφεθούν στη μαγεία της ζωής, στο ίδιο το θαύμα που γέννησε κι εκείνους τους ίδιους. Νομίζοντας ότι έτσι εμφανίζονται δυνατοί (στους άλλους κ στον εαυτό τους) ουσιαστικά, δίχως να το γνωρίζουν, κρύβουν την αδυναμία τους απέναντι στη ματαίωση, την ανημπόρια τους μπροστά σε κάθε απώλεια κ διάψευση προσδοκιών, πίσω δηλαδή από τον (δήθεν) "ρεαλισμό" τους κρύβεται ένας ήδη νεκρός εν ζωή.

Συνυπογράφω κι επαυξάνω

giannis_ είπε...

Εδω πάνω από το βελάκι και αριστερά διακρίνεται μάλλον κόκκαλο. Και η δεξιά πλάκα έχει την ίδια οπή που έχει στα πλάγια η πλάκα με το ρόδακα. http://www.in.gr/19979220_foto_2.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYxMSUyZjEyJTJmMTk5NzkyMjBfZm90b18yLmpwZyZ3PTgwMCZoPTAmc3Q9dHJ1ZSZiZz0xNjc3NzIxNSZjcj1mYWxzZSZhdD00

Thomas Arvanitis είπε...

Ο κυβωτιοσχημος ταφος κατω απο το Θ3 ειναι μεταγενεστερη κατασκευη - προσθηκη - αφου κατασκευαστηκε απο αποκαθηλωμενα τμηματα πορολιθων και μαρμαρων (οροφη θ2, ορθομαρμαρωσεις)του αρχικου ταφου.

Ο νεκρος δεν εχει σχεση με τον αρχικο ταφο. Ειναι μεταγενεστερη ταφη.

Το σκηνικο δειχνει επιμονη και βιαστικη ταφη με σκοπο τον διαχωρισμο του ταφου ως προς τα κατω.

Το ιδιο και κατοπινη επιχωματωση.

Επιμενω για το εαν ειχε συληθει θα ελλειπε μεγαλο μερος της επιχωσης.

Συμφωνω με τον Εμπεδοτιμο ως προς την εξ αρχης απουσια κτερισματων.

Ο συγκεκριμενος νεκρος ειναι μαλλον decoy.

vagkalf07 είπε...

@ Empedotimos..

πες τα σε αυτους που φανταζονται δυο ταφες στον θ3...αφου ο θ3 δεν ειχε συνεχεια ..πρεπει καποιοι και γω..να μαθουμε να ζουμε με αυτο...

plapoutas είπε...

Αυτό είναι το ερεβώδες όρυγμα που το έσκαβαν 15 μέρες, απ'τις οποίες τις 5 τις ξόδεψαν υποτίθεται για αντιστήριξη στις πλευρές του;
Ότι είναι άνδρας στρατηγός του Μεγαλέξανδρου θαμμένος σε τύμβο δημοσία δαπάνη η Περιστέρη το κατάλαβε και το καταθέτει με βεβαιότητα απ'τα κόκαλα και τα καρφιά;
Δεν ξέρω εσείς τί λέτε πάντως αυτό που έχουν Κύριος οίδε πόσα στοιχεία και τα δίνουν με το σταγονόμετρο ή τα αποκρύπτουν τελείως εμένα μου έχει σπάσει τα νεύρα.Είπαμε οκ να προηγούνται κάποιες μέρες και να μας τα δίνουν καθυστερημένα αλλά να μην εννοούν να δώσουν στη δημοσιότητα έστω και ένα στοιχείο απ'αυτά που τους έχουν οδηγήσει σε τόσο απόλυτες προβλέψεις ε αυτό είναι εξοργιστικό.
Τέλος πάντων η λογική μου λέει ότι στις 29 Νοεμβρίου θα γίνει πανηγυρική παρουσίαση εκπληκτικών ευρημάτων ιστορικής φύσης.Δεν θα απέκλεια να έχει βρεθεί πλήρες σετάκι κτερισμάτων τα οποία αποκρύπτονται προς τα παρόν γιατί προδίδουν την ταυτότητα του πεθαμένου.Λέει κάπου η ανακοίνωση ότι είναι συλημένος ο τάφος;

hylap-vn είπε...

Στο σχέδιο του Λεφαντζή που δόθηκε σήμερα δεν έχει σχεδιαστεί το θύρωμα που είχαν ανακοινώσει αρχικά ότι υπάρχει στον βορινό τοίχο αλλά που τελικά είπαν ότι δεν ήταν θύρωμα αλλά ένας μαρμάρινος ορθοστάτης που έλειπε.

Καλλιτεχνική αδεία? Τότε τι άλλο δεν είναι απόλυτα ακριβές στο σχέδιο αυτό?
Ή μήπως το έβαλαν πίσω στην θέση του :-)

Darkie είπε...

Δείτε λίγο τη φωτογραφία http://www.in.gr/19979214_foto_1.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYxMSUyZjEyJTJmMTk5NzkyMTRfZm90b18xLmpwZyZ3PTgwMCZoPTAmc3Q9dHJ1ZSZiZz0xNjc3NzIxNSZjcj1mYWxzZSZhdD00

στα αριστερα φαίνονται ένα μπουκάλι νερό, μια σπάτουλα, και μια σέσουλα.
Επίσης υπάρχει ένα σχέδιο σε λευκό χαρτίπου δείχνει κάποια κουτάκια σε σχήμα σταυρού ή κάτι παρεμφερές μπορείτε να καταλάβετε τι είναι;

Darkie είπε...

Εδώ υπάρχει σε ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20141112/low/imerisia_LARGE_t_1061_43884219.JPG

Unknown είπε...

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι μιλάμε για το Δεινοκράτη που ανακατασκεύασε ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, έφτιαξε τα σχέδια για μια ολόκληρη πόλη και επισκέφτηκε τις πυραμίδες που έχουν όλες αυτές τις κρύπτες και τόσο εξελιγμένη αρχιτεκτονική, δε θα περίμενα να βρούμε το βασικό νεκρό 30 μέτρα από την είσοδο.

Αυτό που μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι το μέγεθος του θαλάμου, στο σχέδιο του Λεφαντζή φαίνεται ότι μόλις ανοίγεις την πόρτα ένα βήμα μετά είναι ο τάφος. Τόσο μνημείο γι' αυτό μόνο;

vagkalf07 είπε...

@ plapoutas...

παντως αν ειχαν βρει κατι φαντεζι σε κτερισμα...δεν θα ηταν σε θεση να το αποκρυψουν αφου ολα βιντεοσκοπουνται και φωτογραφιζονται με χρονολογικη σειρα...και δεν νομιζω οτι το επιπλεον κοσκκινισμα του χωματος θα εβγαζε καμμια χρυση καρφιτσα πχ..(..)και δεν θα την ειχαμε στην ενημερωση οπως πηγε το πραγμα...παντως τα επομενα σκαψιματα στον λοφο θα γινουν με διαβαθμισμενες λογικες πιστευω...και με την νορμαλ ροη πληροφοριας μιας ανασκαφης...οποτε οι παπαρατσι ας κολλανε ενσημα ηδη...

daphned είπε...

@ Darkie

Εμένα μου τράβηξαν την προσοχη η σκούπα και τα σακουλάκια με τα ευρήματα στο πάνω μέρος της φωτογραφίας.

schumi44 είπε...

Μ. Αλέξανδρος

Unknown είπε...

από κανάλι της Θράκης
https://www.youtube.com/watch?v=4IlRpmjmCe0

plapoutas είπε...

@vagkalf07 Δεν εννοώ οριστική απόκρυψη.Μιλάω για στρατηγική απόκρυψη με σκοπό να μην μπορεί να συναχθεί από το κοινό ποιός είναι μέσα πριν το ανακοινώσουν χορδαίς και οργάνοις οι ίδιοι.

Planet είπε...

Μερικές απορίες είναι οι εξής:

α) Τι ρόλο παιζει ο πιο εκτενής κιβωτιοσχημος τάφος διαστάσεων 3.23 μ Χ 1.56 μ πάνω από την επιπρόσθετη βάθυνση όπου οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως ήταν τοποθετημένο το φέρετρο;

β) Είναι σίγουρο πως ο νεκρός δεν εχει αποτεφρωθεί; Το δελτιο δεν αναφέρει κάτι σχετικο, φαντάζομαι η υπόθεση της μη καυσης προκύπτει απο τα συμφραζόμενα, αλλά όπως και 'να χει, οι καύσεις των μακεδονικών ταφών δεν κατέστρεφαν τα οστά.

Ίσως επίσης βρειτε ενδιαφέρουσα την περιοχή στη Σιδώνη που βρέθηκε η "Σαρκοφάγος του Αλέξανδου". Το διάγραμμα (κάθετη τομή) της νεκροπολης που ήταν τοποθετημένη η σαρκοφάγος ειναι εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Sarcophagus#mediaviewer/File:Ayaa_Necropolis,_Sidon.png

Η σαρκοφάγος παρουσιάζει κάποια χαρακτηριστικά απο τα κτερίσματα που βρέθηκαν στον Καστά και κοσμούσαν το ξύλινο φέρετρο. Την περιοχή ήλεγχε ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος, ο γιος του οποιου (Δημητριος ο Πολιορκητής) έβαλε τέλος στη δυναστεια των Αντιπατρίδων στην περιοχή της Μακεδονιας (και της Αμφίπολης). Σύμβουλος του Δημητριου εμφανίζεται ο Νέαρχος (ο Αμφιπολιτης), για τον οποιο ίσως να υπήρχε τεράστιος σεβασμος απο τους Αμφιπολίτες αλλά και (γιατί όχι) απο τον Δημήτριο. Αυτά βέβαια, συμβαινουν λίγο μετά το 300 πΧ, αλλά θέλω να το φέρω υποψην για κουβέντα.

Ως προς την τελευταια αναρτηση απο τον Εμπεδότιμο: αν και είμαι αισιοδοξος πως μπορούν να βρεθούν και άλλοι μεγάλοι τάφοι στον τύμβο, το οτι ο συγκεκριμένος έπαιξε κυρίως ή μονο παραπλνητικο ρόλο για τους τυμβωρύχους, μου φαινεται δύσκολο. Η επιχωμάτωση σίγουρα δε θα επετρεπε σε τυμβρύχους να φτάσουν στον τάφο του 3ου θαλάμου ή τα κτερισματά του, ώστε ο κατασκευαστής να μπει σε κόπο να γεμίσει τον τάφο με εικονικές ζημιές ή εικονικές συλλήσεις. Επίσης, τα πλευρικά τοιχώματα των θαλάμων και του τάφου ειναι επεκταση της τοιχοδομής του περιβολου: δηλαδή περιβολος και τάφος ειναι ένα και το αυτο, και για αυτο το λόγο πιστεύω πως ο τάφος που ανασκάφηκε σχεδιάστηκε όντως για κάποιο σημαντικο προσωπο, το οποιο ειναι εξαιρετικά σημαντικο πως βρέθηκε. Μου φαινεται πολύ δύσκολο ο αρχιτέκτονας να ξοδέψει τόσο χρονο και χρήμα μονο για να μπερδέψει επιδοξους τυμβωρύχους. Επιπλέον, όσο "τρελος" κι αν ειναι ένας αρχιτέκτονάς, το σχεδιο του πρεπει να εγκριθει απο κάποιον "επιβλέποντα", που στην περιπτωσή μας (διοικητής βασιλιάς κλπ) δε βλέπω πως θα ενεκρινέ την κατασευή πολυτελεστατου (εν μέρη) συγκροτήματος θαλάμων για να παραπλανήσει.

vagkalf07 είπε...


@ plapoutas...εφθασαν στο τερμα...ευτυχως βρηκαν τον σκελετο...no mpakiri εδω...συνεχιζουμε...τριζουν τα κοκκαλα του πεθαμενου...τι να κανουμε ..στο κομματι αυτο δεν βρεθηκε ουτε δακτυλιδι στο μεσαιο δακτυλο..αν ειχε θα το τραβουσαν προς τα πανω και θα παρατουσαν το δακτυλο εξω απο τον ταφο....

dimitrakis είπε...

μπορει καποιος να υπολογισει το μηκος της κλειδας που φαινεται στη φωτογραφια;

Zibi είπε...

@Planet

Εάν είχαμε καύση, δεν θα είχαμε έναν τέτοιων διαστάσεων τάφο!!!

Zibi είπε...

Όποιος και να είναι αυτός άκαυστος μπήκε εκεί μέσα! Για να κάνει τον .....λαγό! Τον γνωστό λαγό που έχουμε και στους αγώνες στίβου!! Αυτό έκανε και αυτός!

vagkalf07 είπε...

για πες ρε zibi....τελικα ειναι κουκετα ο ταφος???

Zibi είπε...

Πως εννοείς την κουκέτα, δηλαδή;

vagkalf07 είπε...

o gialantzi νεκρος απο πανω και ο κανονικος απο κατω

Zibi είπε...

Ναι, σίγουρα! Δεν ξέρω εάν είναι ακριβώς από κάτω ή παραδίπλα ή μερικά μέτρα πιο δίπλα και κάτω!

Αλλά δεν είναι εκεί, σίγουρα, αυτός για τον οποίο ετοιμάστηκε το Μνημείο!

Μπορεί να είναι "αντικαταστάτης", μπορεί και κάποια σημαντική προσωπικότητα, αλλά όχι αυτός για τον οποίο χτίστηκε το Μνημείο - Τάφος!

Bill7 είπε...

"2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ."

3,23 μ .. ο ΜΑ πέθανε το 323 πχ
1,56 μ .. Ο ΜΑ γεννήθηκε το 356 πχ

να ειναι τυχαίο; Ισως υπάρχει μια μαθηματική εξήγηση απο κάποιον για το πως μποροέί να γίνει το 1,56 μ μαθηματικά σε 356!

..λέω εγώ τώρα

φιλικά Βασίλης

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
s είπε...

2Σκέφτομαι την μεθοδολογία που ακολουθεί η κ. Περιστέρη. Ανασκάπτοντας τον τύμβο αποκαλύπτει τον περίβολο σε χρονικό διάστημα πάνω από 2 χρόνια χωρίς να βιάζεται να προχωρήσει στην αποκάλυψη που όλοι εμείς επιθυμούμε άμεσα. Άρα δείχνει ότι έχει τεράστια αποθέματα υπομονής. Αν ερμηνεύσουμε σωστά τις σκέψεις τις θα είχε την υπομονή να εμφανίζει ένα ένα τα μυστικά του τύμβου. Οπότε οι ανασκαφές που εμφάνισαν σε αυτό το μέρος του τύμβου ΔΕΝ θα είναι το εκπληκτικότερο μέρος της αυτής της δουλειάς αλλά να αναμένουμε την συνέχεια του έργου της.
Τώρα αν υποθέσουμε ότι ο τάφος έγινε για τον Μ.Α. ή άλλο μέλος του στενού του κύκλου, θα έλεγα ότι ο νεκρός θάφτηκε
α)Μεταγενέστερα από τη κατασκευή του τύμβου, όταν θα έγινε και η σφράγηση και με απουσία κτερισμάτων ή προσωπικών αντικειμένων λόγω συνθηκών (Ανανταγωνισμοί, Κάσσανδρος κ.α.)
β) Τα αντικείμενα του νεκρού αν δεν κλάπηκαν μπορεί να μεταφέρθηκαν λόγω επίχωσης ή να μην ακολούθησαν ποτέ τον νεκρό.
γ) Μήπως τελικά η επιρροή του ταφικού τρόπου στις πυραμίδες εμφανίζεται και εδώ;

hylap-vn είπε...

Δεν μας έφταναν όλα τα μυστήρια και ανεξήγητα που είδαμε μέχρι τώρα. Δεν μας έφτανε που το λιοντάρι βρέθηκε πολύ μακριά από τον τύμβο. Δεν μας έφταναν οι ακέφαλες σφίγγες με το ένα κεφάλι στον 3ο θάλαμο και το δεύτερο κεφάλι χαμένο από προσώπου γης. Δεν μας έφτανε η μόνο μία πλάκα της μαρμάρινης ψευδοροφής μήκους 4,2 μέτρων άθικτη στην θέση της με τους ωραίους τους ρόδακές της και οι άλλες χαμένες από προσώπου γης (οι πλάκες του κιβωτιόσχημου είναι από πωρόλιθο και όχι μαρμάρινες). Δεν μας έφτανε που τα θυρόφυλλα ήταν άλλο εδώ άλλο εκεί, σε διαφορετικά ύψη μέσα στην επίχωση. Δεν μας έφτανε η ίδια η επίχωση που δεν έχει ξαναβρεθεί παρόμοια πρακτική στην Ελλάδα από όσο ξέρω. Δεν μας έφτανε η τρύπα στο κέντρο του ψηφιδωτού. Δεν μας έφτανε το θύρωμα που δεν ήταν τελικά θύρωμα στον 3ο θάλαμο. Δεν μας έφτανε που μέρη του περιβολου βρέθηκαν πολλά χιλιόμετρα μακρυά (μέχρι και την λίμνη Κερκίνη μας λένε σήμερα).

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!
ΕΠΡΕΠΕ και ο σκελετός να βρεθεί "εντός και εκτός" του τάφου!!
(Καλά που δεν μας είπαν "εντός εκτός και επί τα αυτά").
Ε, συγνώμη αλλά μετά από αυτό το σημερινό, νομίζω ΔΕΝ υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να συνταιριάξει όλα τα παραπάνω σε μία λογικοφανή ιστορία.

Δεν ξέρω τι να πω, μάλλον η Παναγιωταρέα το κάνει επίτηδες. Αφού μας λες κυρία μου το "εντός εκτός", γιατί δεν γράφεις άλλη μία τόσο δα προτασούλα να μας πεις αν ήταν ο μισός εντός και ο μισός εκτός ή αν ένα μόνο δαχτυλάκι βρέθηκε εκτός. Ή αν ήταν ατάκτως ερριμμένα, ή τακτοποιημένα σε μια γωνίτσα. Πες κάτι τέλος πάντων.
Πιστεύω το κάνει επίτηδες.

ELLHN είπε...

@ Καΐρης

Όλο υπονοούμενα είσαι φιλε Καΐρη. Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος.

Αν γνωρίζεις κάτι συγκεκριμένο πες το

ELLHN είπε...

@ Καΐρης

Επίσης αν υπάρχει τέτοιου είδους προσέγγιση από το υπουργείο δηλαδή της συστηματικής απόκρυψης σημαντικών ευρημάτων θα πρέπει να σκεφτούμε και τον λόγο που γίνεται αυτό. Εσύ γιατί πιστεύεις ότι το κάνουν?

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

ο πρωτος ταφος της βεργινας στην τουμπα ηταν συλλημενος,οι αλλοι δυο οχι...deja vu...

vagkalf07 είπε...

ηφαιστινιακοι-αλεξανδρινοι 0-0 σημερα..

Unknown είπε...

... Να τα παρουμε απο την αρχη.
με τριμετρο μαρμαρινο περιβολο(κανονικο μαντροτοιχο δηλαδη) κατασκευασμενο με 7,5 χιλαδες τονους μαρμαρα, που τιποτε δεν φαινεται απο εξω,ΠΑΝΩ σε ενα υψωμα 33 μετρων δηλ.15οροφης οικοδομης ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΕΝΑΝ ΛΕΟΝΤΑ 5,5 ΜΕΤΡΩΝ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ, μπαινουμε απο το ρετιρε ,κατεβαινουμε 13 σκαλοπατιαΚ και βλεποΥμε δυο διμετρα μαρμαρινα θηρια-σφιγγες(και σας εγραψα τι ειναι η αρχαια ελληνικη σφιγγα:ανθρωποφαγος) μπροστα μας. ΕΙΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΔΡΟΜΟ 6 ΜΕΤΡΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΔΥΟΡΟΦΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΟΥΜΕ ΔΥΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΥΨΟΥΣ 3,5 ΜΕΤΡΩΝ ΕΚΑΣΤΟ ΚΑΙ 3 ΤΟΝΩΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ.ΟΙ ΜΑΙΝΑΔΕΣ ΔΗΛ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ.Περνουμε απο αναμεσα ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΑ ΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΠΑΝΩ ΜΑΣ,ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΑΛΙ 3 ΜΕΤΡΑ ΕΠΙ 3 ΔΗΛ ΕΝΝΙΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΣΑΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΥΣ.ο φΩτισμος ειναι δυο δαδες δηλ.μισοσκοταδο.ΚΙ ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ ΒΛΕΠΟYΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΠΟΡΤΑ 3 ΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕΤΡΩΝ.ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΕΥΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ.
ΗΔΗ ΤΟ ΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΑΦΘΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ.
ΤΗΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ;
ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΤΑΦΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕ ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ..(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)..
.

Unknown είπε...

Ο/Η Konstantinos Kairis
φιλε μου,
ευτυχως που εχεις δηλωσει κατα του αλκολισμου,γιατι συλαμβανε για δευτερη φορα μεταμεσονυχτια να γραφεις ακαταλαβιστικα ,γεγονος που θα με εβαζε σε υποψιες αλλιως....
Οι αποψεις σου ειναι σεβαστες ,οσο και αν ειναι ακατανοητες για μενα,αλλα προσπαθησε να γινεις πιο σαφης την επομενη φορα γιατι υπαρχουν και ασχετοι ,να μην πω αγραμματοι σαν και μενα που κατι τετοια μας βαζουν σε σκεψεις αν τελικα ειμαστε τοσο διαφορετικοι απο τις σκεψεις των αλλων....

Επ ευκαιρειας να σου πω δημοσια οτι οταν δινεις σε καποιον που σου ζητησε το ιμειλ σου και σου γραφει επωνυμα πια και δεν απαντας ,το θεωρω το λιγοτερο αγενεια....φυσικα και να μου γραψεις τωρα δεν θα σου απαντησω εγω....

Φιλικα στα λεω και εστω αν γραφουμε σε ενα χωρο που μας φιλοξενει ΑΝΩΝΥΜΑ, οι κανονες ευγενειας πιστευω οτι θα πρεπει να ισχυουν παντα....
Ευχαριστω ,ζητω συγνωμην απο τους υπολοιπους και ΚΑΛΗ ΣΥΜΝΕΧΕΙΑ....

Φυσικα ,ειναι οι αποψεις μου ,εκ των γεγονοτων και μαλλον κανω λαθος εκτιμησεις,θελω να πιστευω.

ELLHN είπε...

@Καΐρη

Το παλικάρι δεν φοβάται τον μουσάτο γιατί είναι θεός. Ανήκει στους 12 κορυφαίους θεούς και είναι αγγελιοφόρος τους.

Το "χαλι" νομίζω είναι γύρο στα 12 τετραγωνικά μετρα.

Μπορείς να απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσα?

ευχαριστώ

Unknown είπε...

...ΚΑΙ ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ:
ENA δωματιακι μισογκρεμισμενο με οτι ναναι χτισμενο,ουτε στα σπιτι των δουλων δεν ειναι τοσο χαλια,κ αι μια τρυπα 2 μετρα με κατι μεσα.ενα δαπεδο απο κοτρονεςκαι ατσαλα βαλμενο και απο κατω αμμος..
ΜΠΑ. ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝ,ΘΑ ΠΕΙΤΕ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ; ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΒΑΛΑΝΕ ΕΔΩ.ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΝΑΙ Η ΑΠΟΘΗΚΗ για τις καθαριστριες.Με τι αλλο να μοιαζει.ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ?
ΘΑ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΟΛΟΚΛΗΡΗ .ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ.ΟΛΗ ΤΗΝ ΞΗΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ...ΚΑΙ ΘΑΝΑΙ ΣΑΛΛΗ ΕΙΣΟΔΟ.ΑΛΛΑ ΠΟΥ????(συνεχιζεται)..

Unknown είπε...

@ΕΛΛΗΝ
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚ,ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΧΡΟΙΑΣ ΕΝΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΙ ΝΑ ΠΩ.ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ NA ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ;;;
@KATINAKI,
ΧΙΛΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ,ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ,ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΣΕΝΑ .ΤΟ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΜΕ ΚΑΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΛΟ ΚΟΙΤΑΩ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΕ,στο δινω εγω kairiskon@yahoo.gr.χιλια συγνωμη και παλι,χαρα μου να συνδυαλεχτουμε,μην με καταδικαζεις...

Unknown είπε...

Ο/Η Konstantinos Kairis
Δικη μου η συγνωμη,προς εσενα,
δεν ειχα σκεφτει οτι το ηλεκτρονικο ταχυδρομειο ,πολλες φορες δουλευει σαν το παραδοσιακο....αν και το gmail ,συνηθως στελνει απαντηση μη παραλαβης....που ποτε δεν ελαβα....

Ξεχασε το ,ειχα μια δυσκολη μερα και εγραψα βεβιασμενα τις ασχημες σκεψεις σου,αν προσθεσεις οτι καπου μεσα μου ειμαι πικραμενος και με την εξελιξη της ανασκαφης ...οπως ολοι μας πιστευω... για την ωρα,με εκαναν να μην βουτηξω την γλωσσα μου πρωτα στο μυαλο μου...
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ .

G είπε...

@Effie

1) τα φτερά των σφιγγων κόπηκαν γιατι προεξηχαν απο το τόξο της καμάρας και δεν ήταν δυνατόν να κουμπώσει ο εξωτερικός τοίχος σφραγισης, ο οποίος πιστευω ειναι μεταγενέστερος. Αυτό επειδή ρώτησες γιατι να έσπασαν αν οχι λόγω τελετουργηκού

2) αποκλείεται να έχει δημηιουργηθει τέτοια αναστάτωση μέσα στον θάλαμο απο σεισμό χωρίς.... να έχει καταρρεύσει και ο θόλος ειδικά κάτω απο το μεγάλο υπερκείμενο φορτίο.

Χωρίς να πάμε σε σενάρια Indiana Jones οτι στήθηκε όλο αυτό το σκηνικό για παραπλάνηση, μένει. απλά να μάθουμε τα αποτελέσματα απο την ανάλυση του σκελετού, και να επιβεβαιωθεί το χρονικό της επιχωμάτωσης. Γιαυτο τον σκοπό χρειάζεται γεωλογική μελέτη και ανάλυση , η οποία πιστευω οτι μπορεί να ξεχωρίσει μεταξύ φερτών υλών και τεχνητών επιχωματεσεων. Πάντως καποιος πήρε την κλίνη και έφυγε, είτε την αληθινή είτε την μούφα... Θα δούμε και βέβαια να υπάρχει κάτι αλλο εκεί όταν τελειώσουν και οι ... ακτινογραφίας του μνημείου !

Unknown είπε...

αρα τι εχουμε λοιπον.
Το μνημειο ειναι ενα ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.εκτιμω οτι η αμφιβολια για τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙ ΑΥΤΟ ΞΑΦΝΙΚΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ.
ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΡΟΙ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΓΕΣ.
ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.
ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟΤΕΥΚΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΝΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΥΤΟ.
ΕΚΤΙΜΩ ΕΠΙΣΗς ΟΤΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟς
ΘΑ ΝΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΕΘΗΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΘΑ ΝΑΙ ΤΡΙΑ....
ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΝΕ ΣΕ ΓΩΝΙΑ 45 ΜΟΙΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΟΜΩς ΟΜΩΡΕΣ ΣΦΙΓΓΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ.ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΔΑΙΔΑΛΩΔΗ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΣ ΤΑΦΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕς ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ Θ3.ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΙΑ ΤΟΥΣ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ VIRGI ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΤΥΧΑΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.
ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ Θ3 ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ,Ο Θ3 ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΕΙΧΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΦΥΛΑΞΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ.ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΔΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΠΟΔΥΕΣΤΕΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΟΥΣ .ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ,ΚΑΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ.

Unknown είπε...

Καλη Νύχτα φίλτατοι!!

...."«Η ανασκαφή δεν έχει σταματήσει, θα συνεχίσουμε, γιατί ακόμη ο περίβολος μας φυλάει πολλά μυστικά» είπε η Κατερίνα Περιστέρη. ...
Δείτε περισσότερα
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ: ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Την άποψη ότι πρόκειται για τάφο επιφανούς Μακεδόνα στρατιωτικού διατύπωσε σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακάλυψη του σκελετού στην Αμφίπολη, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη. Ωστόσο, απέρριψε τη θεωρία ότι ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.

«Η ανασκαφή δεν έχει σταματήσει, θα συνεχίσουμε, γιατί ακόμη ο περίβολος μας φυλάει πολλά μυστικά» είπε η Κατερίνα Περιστέρη....."


...αρα κατ 'αρχής ας ελπίσουμε ότι είναι ο Ηφαιστίων . Και εάν άλλοι δικαιωθούν ( και εγώ φυσικά)...όπου Ηφαιστίων εκεί και ο Αλέξανδρος.

Αχιλλεύς/Πάτροκλος .. Κατίνα- Κατινάκι.

Hero Cult ... the cult of Hero.

Ηρως.. πρώτο βήμα προς την γειτονιά των Θεών. Οχι ισος με τους Θεούς αλλά ίσος στην αιωνιότητα μέσω του Κλέους του Αφθητου.

Αναγέννηση .

Φυσικά όλοι όσοι ελπίζουν στην επιρροή Αιγύπτου στην "κρυπτολογική" δεξιοτεχνία του Δεινοκράτη /κατασκευαστών του Ηρωικού αυτού Σήματος / Τύμβου έχουν πολύ δίκιο.

Ας ξεκινήσουμε με την ιδέα ότι πρόκειται γιά τον Ηφαιστίωνα πρωτίστως .

Και εάν δεν υπάρχει και δεύτερος τάφος -νεκρός κοντά , από κάτω ..η δίπλα τότε θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο τύμβος προοριζόνταν να υποδεχθεί και τα οστά /τέφρα του Αλεξάνδρου αρκετά αργότερα ίσως.( μπορεί και να μην μπόρεσε να γίνη αυτό ποτέ λόγω των γεγονότων, καταστάσεων ).

Αυτό θα ήθελαν όλοι οι φίλοι ,εταίροι , στρατηγοί. υπασπισταί και απλοί στρατιώτες της πανελληνικής στρατιάς του Αλεξάνδρου.

Γνώριζαν καλά την Ομηρική του διάθεση, Ιλλιάδα Αχιλλέα και Πάτροκλο!

¨οσο αφορά τον δηλητιριασμό κτλ...
κατά την γνώμη μου και την ΘΕΣΗ μου περί αυτού στις στις σπουδές μου γιά τον Αλέξανδρο στο

edX
WellesleyX: HIST229x Was Alexander Great?

ήταν-είναι ... ότι προφανώς πέθανε από φυσικά αίτια , όπως και ο Ηφαιστίων.

Κάθε τι άλλο δεν έχει αποδειχθει.


Εμπεδότιμε και οι άλλοι φίλοι ευχαριστώ γιά την ωραία πνευματική συντροφιά.
Καθώς θα ήθελα να δηλώσω και ότι συμμερίζομαι τον Εμπεδότιμο στην ανάγκη επίδειξης σεβασμού προς τον νεκρό Ηρωα , που πράγματι έχουμε διαταράξει την αίωνια γαλήνη του.


ΚΛΕΟΣ ΑΦΘΗΤΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΗΡΩΩΝ !! !

Unknown είπε...

Ωσ προ την ικανοποιηση της ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ λεω τα εξης:
Η χαρα της eιναι διπλη:.Αφενος απεδειξε οτι ανασκαπτει ταφο δεδομενου οτι εβρεθει ενταφιασθεντας οποτε απαντησε οριστικα στους αμφισβητιες της, και, αφετερου και κυριως, αποδειχθηκε το πορισμα της πρωτης αξονικης στο δυσκολο κομματι δηλ. στον εντοπισμο των οστων που αναλογικα ειναι τα πολυ μικρα σε διαστασεις ευρηματα (ενγενες μειονεκτημα της αξονικης τομογραφιας ο εντοπισμος πολλων μικρων ογκων))σε σχεση με την κλιμακα μετρησης.Υποθετω επισης οτι ο λανθασμενος συναγερμος για την υπαρξη σκαλας αποδιδεται στην ευρεση ανισουψους πετρινης σειρας η οποιο αποδοθηκε σε σκαλες αλλα ηταν τελικα τα τοιχια του κιβωτιου.ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΟΤΑΝ βλεπει πολυ κοντινα, μικρα και παρομοια μορφωματα.ΕΠΙΣΗς ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΟΜΑΔΑ εξεπλαγει απο τα ευρηματα διοτι τα περιμενε πιο κατω,επισης λογικο για την μεθοδο.
Τελος να πω οτι η εσωτερικη ανασκαφη τελειωνει στην πρωτη περιοδο της ενα μηνα ακριβως μετα την προβλεψη ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ, ΑΡΑ ΕΠΙΣΗς ΕΠΑΛΗΘΕΥΘΗΚΕ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΥ ΠΟΥ ΑΝΕΥΡΕΘΗΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ.
ΩΣ προς την πρωτη επαληθευση ηταν προγραμματισμενο και γνωστο και το προαναγγειλαμε και εμεις για απλους ,πρακτικους και υπηρεσιακους λογους απαραιτητες δε οι εργασιες γραφειου και εργαστηριου.Ως προς τα κοκκαλακια τι να πω;
Aυτη η ΠΥΘΙΑ ΘΑ ΜΑς ΤΡΕΛΑΝΕΙ....

george είπε...

I now have an updated version of my 27-page Note regarding the HFAISTION hypothesis. It accommodates the today's findings, and provides some answers to some of the questions being asked here.

It's available to anyone interested, my email again: grg7wtkns at gmail dot com.

Unknown είπε...

Καλημέρα.

Στο ΔΤ της 31/10/2014 διαβάζουμε:
"Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος. "
"Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης. "
Με δυο λόγια, αν καταλαβαίνω καλά :
1. ανατολικά και βόρεια η θεμελίωση είναι πάνω σε εδαφοποιημένο-κερματισμένο σχιστόλιθο και οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση.
2. δυτικά, πραγματοποιείται (τότε 31/10) η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης ενώ οι λίθοι του δαπέδου παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης.

Στο ΔΤ της 12/11/2014
Το σχέδιο http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15345 είναι μια αναπαράσταση του πως θα έπρεπε να είναι το δάπεδο. Καμμία καθίζηση-ολίσθηση, όλα τακτοποιημένα. Σε αυτή τη φώτο βλέπουμε http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15339 πως ανατολικά συνεχίζεται ο σχιστόλιθος ενώ δυτικά (καθίζηση-ολίσθηση) υπάρχουν τάβλες και έχει γίνει στήριξη. Υποθέτω πως έγινε γιατί εκεί δεν υπάρχει σκληρό έδαφος. Είναι χώμα ή μήπως άμμος ;
Με δεδομένα¨
- πως η ανασκαφική ομάδα βρίσκεται μέρες μπροστά από τις ανακοινώσεις,
- πως δεν γνωρίζουμε που πατά η θεμελίωση του δυτικού τοίχου,
- πως εκεί είχε αναφερθεί η καθίζηση-ολίσθηση και τα μέτρα στήριξης της δυτικής πλευράς του τάφου,
- πως δεν βλέπουμε να έχουν ανασκαφεί τα πλαϊνά του τάφου - που πατάει; (δάπεδο, χώμα ή πωρόλιθο) στον αέρα είναι;

πιστεύω πως δυτικά υπάρχει μαλακό έδαφος (άμμος;) και υπάρχει συνέχεια προς αυτή τη κατεύθυνση. Το αποκλείω να μην έχει σκαφτεί ή να μην σκαφτεί σύντομα αυτό το κομμάτι (τεχνικές εργασίες στήριξης του θαλάμου). Πιθανόν εκεί, εκτός από είσοδο, να βρεθούν και άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους.

@Planet

Δύο παρατηρήσεις/διευκρινήσεις σε αυτά που έγραψες.

"ώστε ο κατασκευαστής να μπει σε κόπο να γεμίσει τον τάφο με εικονικές ζημιές ή εικονικές συλλήσεις"

Δεν ισχυρίζομαι ότι έγιναν εικονικές ζημιές ή συλλήσεις. Οσες έχουν διαπιστωθεί εξηγούνται (ανάλογα με την περίπτωση) είτε ως απόρροια κάποιου τελετουργικού είτε ως αποτελέσματα ενός δυνατού σεισμού μάλλον παρά ως βανδαλισμούς "καθυστερημένων" τυμβωρύχων.


"δε βλέπω πως θα ενεκρινέ την κατασευή πολυτελεστατου (εν μέρη) συγκροτήματος θαλάμων για να παραπλανήσει"

Αυτό που λέω είναι ότι αν υπάρχει περίπτωση "παραπλανητικής" ταφής αυτό αφορά μόνο τον κιβωτιόσχημο τάφο και τον νεκρό που ευρέθη, όχι φυσικά όλο το ταφικό μνημείο έτσι όπως το έχουμε δει.

Πάντως αυτήν την στιγμή έχουμε έναν νεκρό που εν πρώτοις πρέπει να τον θεωρήσουμε ότι αυτός είναι και ο "κανονικός" τρόπον τινά νεκρός.

Το ότι όμως υπάρχουν πολλά περίεργα ερωτηματικά που ανεγείρονται με κάνει να σκέφτομαι και αυτήν την περίπτωση, που κατά την άποψη μου δεν είναι και απίθανη αν δούμε ευρύτερα το σχέδιο σφράγισης του τάφου και τα μέχρι τώρα ευρήματα.

Olga είπε...

@Effie
Συμφωνώ ότι για λόγους δεοντολογίας δεν θα μπορούσαν να κοινοποιήσουν τόσο γρήγορα το φύλλο, αφού όντως θα πρέπει να τεκμηριώνεται από ανθρωπολόγο.
@Pelleus V
Υπάρχουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα και διαφορές μεταξύ της ανατομίας των δύο φύλλων που σαφώς γνωρίζεις πολύ καλά και επισήμανες. Η λεκάνη νομίζω είναι μία από αυτές. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο πιστεύω, ότι η Περιστέρη φυσικά γνωρίζει το φύλλο και είναι αρσενικό.

Effie είπε...

@empedotimos
Καλημέρα. Λοιπόν, είναι λες και εσύ ότιείναι "τρόπον τινά" ο κανονικός νεκρός; αν το εννοείς (αυτό το "τρόπον τινά" με υποψιάζει κάπως, όταν γράφεται από σένα), συμφωνούμε, αλλά βέναια ναι, αφήνεις ανοιχτή την πιθανότητα να μην είναι ο "κανονικός" νεκρός.
Νομίζω πως είναι καλή η πιθανότητα να είναι ο Ηφαιστίων, αν ο σκελετός "βγει" μεγαλύτερης ηλικίας, ίσως ο Νέαρχος. ΑΛΛΑ νομίζω ότι περιμένουν και άλλον ή άλλους σημαντικούς τάφους στον Καστά, αυτό κατάλαβα από την Περιστέρη. θεωρώ πιθανό αυτό που έγραψα χθες και επίσης και άλλος σχολιαστής, πιθανόν να υπάρχει άλλος πολυτελής τάφος χωρίς πολυτελή εισοδο στον τύμβο. Θα δούμε...
Ερώτηση κρίσεως: Η ανακοίνωση λέει ότι ο "αφηρωϊσμένος" (λέξη κι αυτή!-γιατί όχι ηρωποιημένος;) νεκρός απολάμβανε λατρείας και τιμών. Αυτό δεν σημαίνει ότι τμήμα του μνημείου πρέπει να ήταν επισκέψιμο;; και η δήλωση για "δημόσια δαπάνη" εξαιρετικά ακριβής κατασκευής, δεν υπονοεί ότι ήταν γνωστό γενικότερα όταν κατασκευαζόταν;;
Επίσης τα καρφιά που βρέθηκαν άλλα στον τάφο άλλα στον Θ2 πως τα εξηγείς χωρίς σύληση; παραπλανητική κίνηση; ή πάλι δεν καταλαβαίνω;
έχουμε πολλά ερωτηματικά, θεωρώ πάντως ότι καμία δήλωση ΥΠΠΟ δεν ήταν τυχαία, ίσως μάθουμε περισσότερα λίγο αργότερα.

@G
Δεν διαφωνώ σε κάτι από αυτά που λες, αλλά ο γλύπτης δεν υπολόγισε το ύψος των φτερών ώστε χρειάστηκε να τα σπάσουν; με την σύληση συμφωνώ, δε νομίζω ότι κάποιος σεισμός έφερε "τα πάνω κάτω" στον Θ3, απλά προσπαθούσα να "ταιριάξω" την υπόθεση Εμπεδότιμου για μη σύληση. Δεν μου φαίνεται πιθανό να είναι ασύλητος ο τάφος, σε αυτό συμφωνώμε όλους τους αρχαιολόγους,το έγραψα και στον Εμπεδότιμο. Επίσης δε νομίζω ότι ο σκελετός είναι άλλος από αυτόν του τιμώμενου νεκρού.
@Bill7
Η χρονολόγηση 323πΧ είναι κατά πολύ μεταγενέστερη του Α., οπότε δεν ξέρω αν έχει κάποια σημασία.

akismar είπε...

Καλημέρα σε όλη την παρέα,
Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο blog και θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τον ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ για το ταξίδι που μας προσφέρει και κατά δεύτερον όλους τους συμμετέχοντες για το ζήλο και το μεράκι που δείχνουν για την ανακάλυψη – αποκάλυψη του τι μπορεί να συνέβη 2300 χρόνια πριν.
Για να μην καταχραστώ το χώρο και το χρόνο σας μπαίνω κατευθείαν στο ψητό.
Επειδή προσπαθώ να διαμορφώσω μία υπόθεση εργασίας, θα μπορούσε κάποιος πιο σχετικός από εμένα με την αρχαιολογία, να μας πληροφορήσει αν ο χώρος που έβαζαν τη λάρνακα, φορείο, φέρετρο με το νεκρό είχε δάπεδο από κάτω. Ήταν δηλαδή ένα δωμάτιο με δάπεδο, πλευρικούς τοίχους και ταφόπλακα ή ίσιωναν το χώμα από κάτω, έβαζαν 4 τοίχους και ακουμπούσαν το φορείο στο χώμα ;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

T( είπε...

Αν ο νεκρός δεν είχε μουμιοποιηθεί ή αν δεν είχε ταφεί αμέσως μετά τον θάνατό του τότε το τάφος δεν θα είχε διαστάσεις 0,54 x2,35 m² (που παραπέμπουν σε ολόσωμη ταφή-σώμα «ξαπλωμένο»)
Αν είχε καεί τότε δεν θα χρειαζόταν τέτοια ταφή... συνεπώς τουλάχιστον ο σκελετός που βρέθηκε παραπέμπει σε σύγχρονη ταφή με τον θάνατο ή με προσεκτική μεταφορά μουμιοποιημένου σώματος (το οποίο όμως μεταφέρθηκε αφού κατασκευάσθηκε ο τύμβος;;).
Η παρατήρησή σας για πιθανότητα ύπαρξης τάφου κάτω από αυτόν που βρέθηκε (που επειδή δεν ξέρουμε το είδος ταφής μπορεί να είναι απλά μια λάρνακα) δικαιολογεί τον τρόπο κατασκευής του ταφικού ορύγματος και την άκαυτη ταφή (ίσως νεκρού που δεν ήταν Μακεδών και απλά έπρεπε να βρεθεί κάποιο σώμα για παραπλάνηση.

Απορία δημιουργεί η ύπαρξη των όμορφων στολιδιών που υπήρχαν στο φέρετρο το οποίο παραπέμπει σε κάποιον σπουδαίο (αλλά όχι πιο σημαντικό τρόπο ταφής από μια χρυσή λάρνακα)

Effie είπε...

http://www.kathimerini.gr/791670/article/epikairothta/ellada/pros-to-telos-toy-mysthrioy-ths-amfipolhs

ιοαννα είπε...

Καλημέρα σε όλους !!!.... Dazbau. o @ fterotos psychonoos είπε...

οι "εραστές του ονείρου" δεν κολυμπούν απαραίτητα μέσα σε αυταπάτες, δηλαδή δεν είναι πάντοτε (ούτε αποκλειστικά) εκείνοι που αδυνατούν να πιστέψουν την πραγματικότητα, αλλά μπορεί να είναι κι εκείνοι που έχουν το σθένος να εκθέσουν τη γνώμη τους και να εκτεθούν μαζί της, να μην φοβούνται να αναμετρηθούν και να ανταμώσουν με το συναίσθημα.. Αντιθέτως, μερικοί εκ των "ρεαλιστών" δεν είναι ρεαλιστές, όπως θέλουν να διατείνονται, εκ της "ωριμότητας" της σκέψης και του νου τους αλλά εκ της αδυναμίας τους να αφεθούν στη μαγεία της ζωής, στο ίδιο το θαύμα που γέννησε κι εκείνους τους ίδιους. Νομίζοντας ότι έτσι εμφανίζονται δυνατοί (στους άλλους κ στον εαυτό τους) ουσιαστικά, δίχως να το γνωρίζουν, κρύβουν την αδυναμία τους απέναντι στη ματαίωση, την ανημπόρια τους μπροστά σε κάθε απώλεια κ διάψευση προσδοκιών, πίσω δηλαδή από τον (δήθεν) "ρεαλισμό" τους κρύβεται ένας ήδη νεκρός εν ζωή.

Συνυπογράφω κι επαυξάνω !!!
Οτιδήποτα επιδέχεται ΄΄ερμηνείας΄΄ , εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να το προσεγγίσουμε με πραγματιστικά κριτηρια. Κ ύστερα, εδώ, θα τολμούσα να πω ότι βρισκόμαστε μπραστά σε κάτι που άνετα θα χαρακτήριζα ως ΄΄εικονική πραγματικότητα΄΄.....Ο καθένας μας, την εκλαμβάνει και την ερμηνεύει, κατά το δοκούν....η κατά το θεμιτό....

Vegas είπε...

Δυο ταπεινα ερωτηματα:
α) Πανω σε τι πατησε το δαπεδο του Θ3 απο πωρολιθους¨; Θα πρεπει να ειχε προηγηθει επιχωματωση... Ηταν συνηθες να σκεπαζουν τον ταφο με χωμα ;;; Και γιατι δεν χρησιμοποιηθηκαν μονοκοματες πλακες απο τη μια ακρη στην αλλη ;;
β) Απο τι υλικο ειναι οι τοιχοι του Θ3 ;; Ορθομαρμαρωση οπως και στους προηγουμενους χωρους ή πωρολιθοι ;;; Μηπως πισω απο αυτους υπαρχει συνεχεια ;;;
Πιστευω πως ο ταφος ειναι παραπλανητικος...!!!

Planet είπε...

@Empedotimos

Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Με το "εικονικές συλλήσεις/καταστροφές" αναφερομουν στο παλιοτερο κομμάτι της θεωρίας σου (από τα πρώτα σου άρθρα), πως τα κεφάλια των σφιγγών έχουν αφαιρεθει για να δοθεί η εντύπωση συλλημένου τάφου, όπως και στην πρόταση " και η έλλειψη κτερισμάτων αποτελεί μέρος του σχεδίου σφράγισης", από το τελευταίο σου κειμενο. Προφανώς, ξέχασα πως αυτή η άποψη σου για τα κεφάλια των σφιγγών έχει μεταβληθεί, τη δεύτερη προταση μάλλον την παρεξήγησα.

Για τα ερωτηματικά (τουλάχιστον για κάποια απο αυτά) με βρίσκεις σύμφωνο, κάποια πράγματα ειναι περίεργα. Ίσως, όπως λές, απαντήσεις για κάποια απο αυτά να βρίσκονται σε μη ανακοινώσιμα ευρήματα, αλλά δεν περιμένω όλα να εξηγούνται με λογική.

Πχ., παλιοτερα, είχα διατυπώσει την την πιθανοτητα το μνημειο να ήταν κενοτάφιο ή να μην ειχε ολοκληρωθεί. Το γεγονός πως βρέθηκε νεκρος δινει την εντυπωση πως ο τάφος πρεπει να είχε ολοκληρωθεί. Όμως η ψευδοροφή στο 2ο θάλαμο πχ. λειπει. Μιλάμε για τεράστιες πλάκες μαρμάρου που θα επρεπε να ήταν με κάποιο τροπο στον τάφο, είτε αυτος βανδαλίστηκε, ειτε υπέστη φυσικες καταστροφές. Αν καιτ απο αυτά ειχε συμβει, η και η ψευδοροφή έσπασε πριν γινει επιχωμάτωση, οι ζημιές στο μωσαικό θα ήταν πολύ μεγάλες, αλλά δεν ειναι. Ετσι θα συμπεραίναμε πως κάποιοι αφαίρεσαν τις πλάκες. Αν υποθέσουμε οτι οι πλάκες έσπασαν αφοτου ειχε γίνει επιχωμάτωση (οποτε και το μωσαικό προστατεύθηκε), θα έπρεπε πολλά κομμάτια τους να βρεθούν σε μεγάλο ύψος στην επιχωμάτωση του 2ου θαλάμου. Δε βρέθηκαν και πάλι. Κάτι που πάλι υποδεικνύει πως μεγάλα κομμάτια υλικού μεταφέρθηκαν εκτος του τάφου. Το οποίο μοιαζει αχρειαστο, γιατι πχ. αν τα ήθελαν για οικοδομικο υλικο, ειχαν 500 μ περιβολο να χτισουν ναούς ολοκληρους.

Όπως και να 'χει, ειτε το παραπανω φαινομενικο παράδοξο έχει λογική εξήγηση είτε οχι, το οτι υλικο και στοιχεια μεγάλου βάρους μεταφέρθηκαν εκτος τάφου, μοιαζει με γεγονός. Κάτι που δειχνει πως δεν εξηγούνται όλα με λογική, παρα μόνο με πολύ φαντασία.

Planet είπε...

Zibi:

"Εάν είχαμε καύση, δεν θα είχαμε έναν τέτοιων διαστάσεων τάφο!!!"

Αυτά εδώ πχ. ειναι τα οστά του Φιλλιπου ΙΙ, απο τον τάφο του στις Αιγες:

http://www.medsci.org/v07/p00s1/ijmsv07p00s1g15.jpg

Η καύση δεν καταστρέφει απαραιτητα τα οστά, σιγουρα αφήνει σημάδια, και σίγουρα θα ξεκαθαριστει σύντομα αν έγινε αποτέφρωση ή οχι. Απλά, αφού δεν το αναφέρουν, αναρωτιέμαι μήπως το θέμα ειναι ακόμα ανοιχτο.

Axis Mundi είπε...

Ο Φάκλαρης επιστρέφει....

"Το όνομα του νεκρού δεν πρόκειται να το μάθουμε ποτε γιατι δεν υπάρχουν επιγραφές"

"Το μνημείο δεν χτίστηκε με δημόσια δαπάνη αλλα με τα ίδια τα χρήματα του νεκρού"

"Δεν ανοίκει ούτε στον ΜΑ αλλα ούτε και σε κανενα μέλος της οικογένειας του"

"Ο τάφος ανοίκει σε κάποιον στρατιωτικό του στρατού του ΜΑ που επέστρεψε από την εκστρατεία με πολλά χρήματα"

Unknown είπε...

Φίλοι, να αποφεύγετε κείμενα με «κεφαλαία γράμματα», έχω την εντύπωση ότι διατυπώνετε την άποψη σας φωνάζοντας...

giannis_ είπε...

Καλημέρα
@ Πλανετ
Συμφωνώ λείπουν συστατικά στοιχεία του τάφου!
@empedotimos
Από τις Αιγές γνωρίζουμε την ύπαρξη ηρώου στη βασιλική συστάδα για την απόδοση τιμών, έχοντας υπόψιν την αρχική σου εκτίμηση ότι στο εσωτερικό του τύμβου είναι ο ΜΑ, το ηρώο που θα έπρεπε να βρίσκεται; Αυτό των Αιγών είναι ΝΑ του τύμβου!

akismar είπε...

Και συνεχίζω… Στη φωτογραφία του ΥΠΠΟ όπου φαίνονται τα δύο ορθογώνια, από κάτω φαίνεται χώμα (επίχωση όμοια με αυτήν που είχαμε έως τώρα). Δεν θα έπρεπε να φαίνεται έστω πωρόλιθος; Μήπως αυτό που βλέπουμε δεν είναι ο πάτος αλλά επιχωμένο άνοιγμα; Μία σκάλα π.χ.;
Στον Θ3 είχαμε καθίζηση και το ύψος επίχωσης υπολειπόταν των άλλων θαλάμων κατά 1,5μ αν θυμάμαι καλά. Για να έχεις όμως καθίζηση, πρέπει να έχεις κενό από κάτω.
Ο τάφος (1,80μέγιστο ύψος όπως λέει το ΥΠΠΟ*3,23 μήκος*1,56πλάτος) δεν φτάνει για να γεμίσει με το χώμα που λείπει από πάνω (6μήκος*4,5πλάτος*1,5ύψος ελλειμματικής επίχωσης Θ3). Άρα υπάρχει κι άλλος χώρος που ήταν κενός και γέμισε με το χώμα της επίχωσης του Θ3. Ο υπόλοιπος χώρος γύρω και πάνω από τον τάφο δεν μπορεί να ήταν κενός καθώς κάπου έπρεπε ναεδραστεί το ψευτοπάτωμα του Θ3.
Κι επειδή πολλές φορές το μυαλό μας συνθέτει την συνολική εικόνα βασιζόμενο μόνο σε επιμέρους πληροφορίες,
από πού συμπεράναμε ότι αυτό το κουτί, ας μου επιτραπεί η έκφραση, είναι ο χώρος εναπόθεσης του νεκρού; Από την κατασκευή του ή μόνο από αυτά που βρέθηκαν στο ίδιο επίπεδο (οστά κλπ); Θα μπορούσε να είναι το περιμετρικό τοιχείο μιας σκάλας

akismar είπε...

Διόρθωση : Η τελευταία πρόταση με ερωτηματικό και όχι με τελεία.

Planet είπε...

Για την κουβέντα: αν κατάλαβα απο τη συνετευξη της Παλλιαδέλη, οι ξύλινες σαρκοφάγοι/φέρετρα δεν υποδεικνύουν απαραιτητα υποδεέστερη ταφή απο το αν η σαρκοφάγος ήταν μαρμάρινη. Πχ. η σαρκοφάγος του Φιλιππου ειναι αυτο το απλο κουτί:
https://www.awesomestories.com/images/user/e3109b2424.jpg

Φυσικά είχε τη λάρνακα μέσα, ενώ ο ταφικος θάλαμος ήταν γεμάτος με προσωπικά του αντικείμενα. Κατα τ' αλλα ήταν αρκετά απλοικός σε σχέση με τους προθαλάμους. Ο 3ος θάλαμος στον Καστά έχει την ιδια εξαιρετική τοιχοδομη στα πλευρικά του τοιχώματα, επιχρισμένη κοκκινη οροφή, και πιθανόν να ειχε και αρκετά προσωπικά αντικειμενα απο το νεκρο τα οποια λογικά αφαιρέθηκαν απο τυμβωρύχους. Επίσης, η τοιχοδομή και η οροφή βρισκονται σε κακή κακτασταση (υγρασια, καθιζήσεις, φυσικές καταστροφές;) που κάνει τον όλο θαλαμο να δειχνει ακομα πιο φτωχικός, χωρις όμως ουσιαστικά να διαφέρει απο οτι ειδαμε στον πιο πλουσιο, ασύλλητο μακεδονικο τάφο, αυτο του Φιλιππου.

Επίσης, μια ωραια ξύλινη σαρκοφαγος:

http://www.metmuseum.org/collection/the-collection-online/search/544326

Δείτε και διαστάσεις. Αυτο κυρίως ως προς το τι μεγεθος φερέτρου χωράει ένα μουμιοποιημένο σώμα, αλλά και για να δούμε πως ένα ξύλινο φέρετρο δεν ειναι απαίτητα φτωχικο.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Ο Τασούλας γιατί είπε σημερα ότι ΠΙΘΑΝΟΝ να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο???

Μαύρος Κύκνος είπε...

http://www.skai.gr/news/culture/article/269373/tasoulas-sudoma-apadiseis-gia-tin-tautotita-tou-nekrou-borei-na-einai-o-alexandros/

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Είναι η μορφή ενός σεμνού κιβωτιόσχημου τάφου” μας λέει η κ. Παλιαδέλη. Οι μεγάλοι κιβωτιόσχημοι τάφοι είναι συνήθως  φαρδύτεροι. Ο συγκεκριμένος δημιουργήθηκε για να δεχθεί μόνο το νεκρό, ούτε καν κτερίσματα. Ίσως πάνω από την 'κάσα' να τοποθετήθηκαν κάποια κτερίσματα, τα οποία προφανώς τα πήραν όλα οι τυμβωρύχοι, οι οποίοι και δημιούργησαν και αυτή την αναστάτωση πετώντας κάποια οστά έξω από τον τάφο"

"http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/amfipolh_semnos_o_tafos_spoydaios_o_nekros.3138412.html"

Συνεπώς το σενάριο ότι από την αρχή δεν υπήρχαν κτερίσματα έχει σοβαρές πιθανότητες.

PAIANAS είπε...

Ρε τι άλλο θ'ακούσουμε και θα διαβάσουμε ακόμα ...
Απόσπασμα από kourdistoportocali

''Μετέφεραν άρον-άρον τον σκελετό του νεκρού που είχαν αρπάξει οι αρχαιοκάπηλοι πίσω στον τάφο της Αρχαίας Αμφίπολης;

Τι συνέβη ξαφνικά κι εκεί που πριν μερικά 24ωρα το υπουργείο χαμήλωνε τους τόνους για τα ευρήματα της Αμφίπολης αίφνης έκανε την εμφάνισή του ένας σκελετός που παραμένει ακόμη αόρατος από τα ΜΜΕ;

Τι ρόλο έπαιξε συνάντηση πολιτικών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στην "ανακάλυψη" του σκελετού του Τάφου;

Μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ το οποίο θα ζήλευαν οι παγκοσμίου φήμης συγγραφείς του είδους.

Γιατί δεν μάς έχουν δείξει ακόμη εικόνες του σκελετού;

Γιατί οι διψασμένες ηλικιωμένες κιόσιες διαφόρων ειδικοτήτων πλακώνονται μεταξύ τους πάνω από τα οστά του Νεκρού;

Γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτηση>

Oργιάζουν τις τελευταίες ώρες οι φήμες γύρω από την λεηλασία του τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης. Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ήλθε να επιβεβαιώσει την λεηλασία!

Σύμφωνα μάλιστα με αναγνώστη μας στην οικία γνωστής πολιτικής οικογένειας βρίσκεται ο μισός τάφος της Αμφίπολης σύμφωνα με ψαγμένους αρχαιοκάπηλους της πιάτσας.

Από την άλλη αποτελεί πρόκληση η αμύθητης αξίας κληρονομιά να βρίσκεται κι αυτή στην κατοχή "σεσημασμένων" οικογενειών της χώρας.

Μην πάει το μυαλό σας στον συνήθη ύποπτο.

Πρόκειται για άλλον μερακλή εκπρόσωπο οικογένειας η οποία έγινε αιφνιδίως πλούσια όταν οικειοποιήθηκε περιουσία που άφησαν οι κυνηγημένοι ιδιοκτήτες της στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ξένες μυστικές υπηρεσίες έχουν στην διάθεσή τους όλη την διαδρομή που ακολούθησαν οι θησαυροί της Αμφίπολης πριν καταλήξουν στην συγκεριμένη οικία και σε περίπτωση που δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία θα γίνει πάταγος!

Η θέση που βρέθηκε η κεφαλή της σφίγγας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί...,

υποστηρίζει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.

Ο Π. Θέλεμης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, είπε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις παραβίασης από τα σπασμένα κεφάλια των Σφιγγών, τα σπασμένα φτερά, την απουσία των συνδέσμων των σιδερένιων και στα χέρια ακόμα των Καρυατιδών έλλειπαν οι σύνδεσμοι».

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει τίποτα μέσα «εκτός αν όπως σε ορισμένους άλλους τάφους υπάρχουν κνήμες κτιστές, τοιχογραφίες στους τοίχους, αυτά είναι σημαντικά στοιχεία σταθερά» και επισήμανε ότι με τίποτα, ακόμη κι αν ο τάφος έχει συληθεί δεν μειώνεται η αξία του μνημείου.

Θα πάρει χρόνο για να μπουν οι επισκέπτες μέσα να επισκεφθούν το μνημείο, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Λογικό είναι μια και οι μερακλήδες αρχαιοκάπηλοι με τις προσβάσεις τους στην εξουσία βρήκαν με άνεση τον μερακλή συλλέκτη...''

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@giannis

Γιάννη. το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι τον ρόλο του ηρώου ίσως τον έπαιζε ο Λέων με όλη την βάση του πουαπό μόνη της όλη η κατασκευή φαίνεται ότι ήταν  εντυπωσιακή.

ATs είπε...

@ Παιανας

Καλο ειναι να μην μεταφερονται σε αυτο το blog τα οσα γραφει ο δημοσιογραφος Μπονιος...



Αμφίπολη: Το ξύλινο φέρετρο και άλλα 9 "περίεργα" που ψάχνουν απαντήσεις


http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/9.html



Στον τρίτο θάλαμο πρέπει να είναι ενταφιασμένος ο επίσημος νεκρός του τύμβου στην Αμφίπολη, εκτιμά ο κορυφαίος Έλληνας αρχαιολόγος, ο άνθρωπος που ανέσκαψε το θαύμα της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης. Με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης επισημαίνει πως αμφιβάλλει αν ο σκελετός που βρέθηκε ανήκει στον επίσημο νεκρό!

Ο Πέτρος Θέμελης, που θεωρεί πως ανάλογο ταφικό μνημείο με αυτό της Αμφίπολης δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, σημειώνει ότι η καύση ήταν βασικό στοιχείο του αφηρωϊσμού και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί εταίρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θαμμένος με ολόκληρο τον σκελετό. Όλοι οι σκελετοί που έχουν εντοπισθεί ως σήμερα ήταν καμμένοι.

Εκτιμά πως οπωσδήποτε το πρόσωπο του νεκρού που βρέθηκε χθες ήταν επιφανές, δεν ήταν όμως το κεντρικό του μεγαλοπρεπούς τύμβου που δημιουργήθηκε για χάρη του.

Πηγή: aftodioikisi.gr


Α.Π. είπε...

@Konstantinos Kairis

Αγαπητέ Κωνσταντίνε,

Ο τρόπος που γράφεις (επώνυμα και με λεπτομέρειες που κάποιες έχουν ήδη επαληθευτεί π.χ. ζωγραφισμένα επιστύλια) με κάνουν να πιστεύω ότι γνωρίζεις πράγματα εκ των έσω. Επίσης επιβεβαιώνεις κάποιες δικές μου σκέψεις που έχω αναφέρει (ξεκαθαρισμα λογαριασμών αρχαιολόγων, πορεία ανασκαφής βάσει ολοκληρωμένου σχεδίου κλπ).
Επίσης πιστεύω ότι δεν μας έχει πει ούτε το 10% από αυτά που γνωρίζεις. Προς το παρόν οι αποκαλύψεις σου αποσκοπούν περισσότερο στο να στέλνεις μυνήματα προς την επίσημη ομάδα ενημέρωσης της ανασκαφής.
Θα παρακαλουσα χωρίς να διακινδυνεύσεις να εκθέσεις την πηγή σου, να πεις περισσότερα στο blog ειδικά στον τομέα των ως τώρα ευρημάτων

Unknown είπε...

Τζιτζικώστας: o τύμβος δεν έχει ακόμα μιλήσει
https://www.youtube.com/watch?v=u-i1yS2PHqg

Συνεδριαση ΠΕΔ προχτες
https://www.youtube.com/watch?v=choe-2_T_Pc

https://www.youtube.com/watch?v=dEh1by5kwTs

ΖΗΝΩΝ είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
Ορμώμενος από προηγούμενο σχόλιο για την Σαρκοφάγο της Σιδώνος,
έκανα την ακόλουθη σύγκριση
http://www.image-share.com/upload/2755/7.jpg
όπου εκτός των άλλων υπάρχει και ο διπλός μαίανδρος...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


«Δεν είχαμε λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε το ψηφιδωτό, δεν είχαμε λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τις Καρυάτιδες, δεν υπήρχε μια λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τα υπέροχα ζωγραφισμένα επιστύλια. Τηρήσαμε την παρακολούθηση της σκαπάνης, ακολουθούμε τη σκαπάνη και μετέχουμε και στη γοητεία του απροσδόκητου»

"http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231363378#ref=newsroombox"

Ποιά είναι υα υπέροχα ζωγραφισμένα επιστήλια που λέει ο Τασούλας ;
Εχω χάσει τίποτε επεισόδια και δεν τα έχω δει ;

pandektis είπε...

@Konstantinos Kairis
<>

Από πού τεκμαίρεται η επαλήθευση για τα κοκκαλάκια του τυμβιρύχου;

oryktosploutos είπε...

@ Konstantinos Kairis, 4:04

Ούτε κι εγώ έχω λάβει απάντηση στο e-mail που σας έστειλα στις 9/11, όταν είχατε απαντήσει σε δικό μου σχόλιο και είπατε πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας. Ίσως πρέπει να κοιτάξετε για μηνύματα στο φάκελο "ανεπιθύμητη αλληλογραφία".

Μετά την αποψινή αναγραφή σας, έστειλα και νέο μήνυμα (από oryktosploutos στο gmail ντοτ κομ).

Olga είπε...

Τα υπέροχα ζωγραφισμένα επιστήλια τα έχουν δει μόνο λίγοι. Απορώ γιατί είναι τόσο δύσκολο να είχαν δημοσιεύσει φωτογραφίες. Επίσης εάν είναι όντως ο βασικός νεκρός και ο τάφος έχει συληθεί, τα κτερίσματά του θα πρέπει να ήταν μεγάλης αξίας ώστε να εξαφανιστούν όλα. Εκτός και αν εκτός από τα υπέροχα επιστήλια έχουν και υπέροχα κτερίσματα που τα βλέπουν μόνοι τους. Μπορεί και να τα βρουν κοσκινίζοντας...

Planet είπε...

Σωστή παρατήρηση Εμπεδότιμε. Ισως να είναι καλή ιδέα να γίνει μια λίστα με ερωτήσεις που οι δημοσιογράφοι μπορει να κάνουν σε υπεύθυνους που έχουν την εικονα τη ανασκαφής, ή ακομα και την Περιστέρη, όταν δοθει η ευκαιρία. Μιας και διαβάζουν το blog σου και τα σχόλια του, ίσως υπάρχει ελπίδα κάποιος να ρωτήσει κάτι σοβαρο επιτέλους. Γιατι είναι κουραστικο να επαναλαμβάνονται συνέχεια τα κοινοτυπα "ποιος νομίζεται ειναι ο τάφος του νεκρου", ή "ποια η άποψη σας για τις αντιδράσεις των άλλων αρχαιολόγων" ή "εχει συλληθει ο τάφος", οι οποιες απλά σπαταλάνε τον πολύτιμο χρονο των ερωτήσεων, χωρις να μας δίνουν καμμία επιπλέον πληροφορία.

Unknown είπε...

@Εμπεδότιμος
Ούτε εμείς τα έχουμε δει μην στεναχωριέσαι δεν έχεις χάσει επεισόδια.Είναι τα περίφημα επιστύλια που όταν τα ανακαλύψαν στήθηκε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την μεταφορά τους.Τότε βέβαια το ΥΠΠΟΑ απλώς αναφέρθηκε σε δύο κομμάτια επιστυλίων χωρίς ζωγραφιές.

Enalios είπε...

Πάντως αν περιμένουμε να ταυτοποιηθεί το DNA του νεκρού, αυτού η άλλου, με του Φιλίππου σωθήκαμε.
Μόνο αν βρεθεί και ταυτοποιηθεί η Ολυμπιάδα η ταυτοποιηθεί ο Αλέξανδρος Δ θα έχουμε αποτέλεσμα.

PAIANAS είπε...

Έχω την εντύπωση (για να μην πω βεβαιότητα) ότι τα επιστύλια έδιναν ένα επιπλέον στοιχείο για το ποιός ήταν ο νεκρός.
Εφόσον όμως ακόμα και χθες η Περιστέρη επιμένει για στρατηγό, αποστασιομένη από την πιθανότητα του Μ.Α. ...δεν μπορεί εμείς να ισχυριζόμαστε η να φανταζόμαστε κάτι διαφορετικό. Κανείς υπεύθυνος τέτοιας αποκάλυψης δεν θα ήθελε να εκτεθεί.
Όπως κάνει εντύπωση η δήλωσή της ότι ο περίβολος ''κρύβει εκπλήξεις''..Άρα γνωρίζει ότι υπάρχει και άλλη είσοδος η κάποιο άλλο κενό που οδηγεί στα ενδότερα.

ΖΗΝΩΝ είπε...

Σχετικά με τα DNA test κλπ...
http://www.iefimerida.gr/news/178142/ereynitis-sto-iefimerida-pos-me-dna-tha-vroyme-ton-nekro-tis-amfipolis

Θεανώ είπε...

Ρώτησα και χτες και δεν πήρα απάντηση γιαυτό ρωτάω και σήμερα μήπως κάποιος δεν το είδε και μπορεί να απαντήσει.
Υπάρχει περίπτωση να έχουν διατηρηθεί υπολείμματα από τα ρούχα του νεκρού;
Γιατί η ποιότητα των ρούχων ακόμα και η βαφή τους, μπορούν να πουν άνετα αν ο σκελετός ανήκει σε τυμβωρήχο, παραπλανητική ταφή ή στον επίσημο νεκρό.

Α.Π. είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ 11:11 πμ

Αν καταλαβα καλά την ερώτησή σου ρωτάς που επιβεβαιώνεται οτι βρέθηκαν ζωγραφισμένα επιστύλια.
Η απάντηση είναι ότι αναφέρονται στην τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59112

" 5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής. "

Unknown είπε...

Ενας δημοσιογράφος που ηταν μεσα στη χτεσινη ενημερωση ειπε οτι η Μενδωνη ειπε οτι εχουμε πλεον αποδειξεις για τυμβωρυχια.
https://www.youtube.com/watch?v=rEEcEgs_6GE

ιοαννα είπε...

Συγχωρείστε με, αλλά τόσο καιρό διαβάζω σωρό αναφορών κ απόψεων πολλών από εσάς, περί της εκδοχής ΄΄Ηφαιστίωνα΄΄. Θα βγουν και θα πουν ότι είναι του Ηφαιστίωνα, καταρίπτοντας όλες τις ΄΄σχετικές ιστορικές πηγές΄΄ περί ΄΄της υπερλαμπρης κατασκευής και της εντυπωσιακής καύσης του΄΄ ??? Είναι δυνατή μιά τέτοια ιστορική ανατροπή ??? Γιατί τότε εύλογα μπορούμε να σκεφτούμαι ότι κι άλλες ιστορικές ανατροπές, μπορεί να επέλθουν σκάβοντας....Όχι ???

kiki είπε...

@Θεανώ
το θεωρώ προσωπικά λίγο απίθανο να έχουν διασωθεί ρούχα 2300 χρόνια μετά όταν αυτά με τα βίας διασώζονται 10 χρόνια μετά

schumi44 είπε...

Μ'αρεσει που περιμενετε απο την Σαμαροσυμμορια να σας πει την αληθεια..σας ειπαν καμια αληθεια μεχρι τωρα για να σας πουν και το ονομα του νεκρου.Αφηστε τωρα να μπλεξουν κεντρα και ''επιστημονες'' του εξωτερικου για αναλυση DNA και να΄στε ησυχοι για την μασαμπουκα της κοτσιφερη!Φατε παξιμαδια απ'τα συσσιτια και δειτε MEGA!

Θεανώ είπε...

@kiki
ευχαριστώ για την απάντηση.
Ρώτησα γιατί μέσα στη λάρνακα του Φιλίππου είχε διατηρηθεί το ύφασμα που κάλυπτε τα οστά. Εδώ θα μας αρκούσαν και κάποια ίχνη από το ύφασμα απλά δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα έστω και για ίχνη.

hylap-vn είπε...

Ο Μαυρογιάννης σήμερα το πρωί στον Αντέννα.

http://www.dailymotion.com/video/x2a2ca3_o-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7_news

plapoutas είπε...

Όταν θα δημοσιοποιηθεί πλήρως η λίστα με τα ευρήματα, υποθέτω ότι ειδικά τα επιστύλια θα είναι ταυτότητα κανονική για το νεκρό ή τους νεκρούς, ο Φάκλαρης και οι συν αυτώ προπέτες θα πρέπει να απολυθούν απ'τις θέσεις τους.Όχι γιατί είναι αντιδραστικοί αλλά γιατί είναι μειωμένης ευφυίας και δεν μπορούν να κρατούν πανεπιστημιακές έδρες χαζούληδες.Δηλαδή ρε χριστιανέ Φάκλαρη τόσους μήνες μετά δεν εννοείς να καταλάβεις ότι οι "προβλέψεις" της Περιστέρη είναι δεμένες από πριν με στοιχεία που δε δημοσιοποιεί ακόμα;Πόσες φορές θα φάτε το ίδιο τυράκι και θα πέσετε στην ίδια φάκα;Αν το δις εξαμαρτείν είναι ουκ ανδρός σοφού το μυριάκις εξαμαρτείν πόσο στουρνάρια απαιτεί;

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Γιατι οι πωρόλιθοι στο δυτικο τμημα του Θ3 παρουσιαζουν στροφη προς τα μεσα "λογω ολισθησης -καθίζησης της υποκειμενης επιφανείας " ;;;;
Δηλαδη στο κεντρο και ανατολικα του Θ3 το υπέδαφος ηταν καλυτερο;
(Μιλαμε σε μια αποσταση 2-3 μετρων)
Μπορει καποιος να με βοηθησει;

ιοαννα είπε...

Παρακαλώ, όποιος γνωρίζει ή έχει την δυνατότητα, ας μας πληροφορήσει για τις διαστάσεις της σαρκοφάγου της Σιδώνας, η οποία θωρείται ότι ανήκει στον ΜΑ. Έχω φάει το σύμπαν, αλλά τίποτα. Μήπως κάποιος έχει δυνατότητα επικοινωνίας με το Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως ???

kiki είπε...

@Θεανώ
στη λάρνακα του Φιλίππου δεν είχα επαφή με το χώμα εδώ έχουν

Θεανώ είπε...

@kiki
μα ακριβώς γιαυτό ρωτάω αν υπάρχει η δυνατότητα έστω και για ίχνη. Πάντως ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Unknown είπε...

@ ιοαννα
μηκος 3.02m, πλάτος 1.51m και ύψος 1.95m
οι λεπτομερειες απο εδώ, εχει και για αλλες σαρκοφαγους http://books.google.gr/books?id=TF9bAgAAQBAJ&pg=PA302&lpg=PA302&dq=alexander+sarcophagus+measurements&source=bl&ots=LQXRrF1G6k&sig=jLajQGDXWlcr-cPXkSZeDoOe2NQ&hl=en&sa=X&ei=yItkVOv3IYTCywOk1oKoCQ&sqi=2&ved=0CDUQ6AEwBQ#v=onepage&q=alexander%20sarcophagus%20measurements&f=false

εδω το δίνουν 3.18, 1.60, 1.95
http://www.booksie.com/non-fiction/article/yavirac/the-alexander-sarcophagus

κι εδω 3.18, 1.67, 1.95
https://www.flickr.com/photos/69716881@N02/8227320979/

akismar είπε...

επειδή τα σχόλια ανεβαίνουν με εκπληκτικό ρυθμό ξαναρωτάω :
Τι είναι αυτό που μας δείχνει ότι αυτό που βρέθηκε είναι τάφος με νεκρό που κηδεύτηκε κανονικά ;(τα οστά δεν βρέθηκαν τακτοποιημένα, ούτε σε σωρό, ούτε 'ξαπλωμένα' κατά μήκος του τάφου).
Πόσο σίγουροι είμαστε ότι δεν βλέπουμε ένα άνοιγμα σκάλας ; (το 2,35 μήκος είναι ικανό και ΑΝΑΓΚΑΙΟ μήκος για να κατέβει ένας μέσου ύψους ενήλικας μία ευθεία σκάλα χωρίς να χτυπήσει το κεφάλι του στη γωνία του ταβανιού.

Αλέξανδρος είπε...

@ιοαννα

2,12 m, 3,18 m 1,67 m

http://www.eslam.de/begriffe/a/alexander-sarkophag.htm

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...

Αγαπητοί συνταξιδιώτες.
Δείτε όλα τα δεδομένα, διαμορφώστε άποψη και σύντομα θα κληθείτε να απαντήσετε σε νέο ερωτηματολόγιο για να δούμε ξανά που βρισκόμαστε.

Effie είπε...

@θεανώ
Ο λόγος που αναφέρονται υπολειμματα στα οστά δεν είναι ρούχα, δεν είναι πιθανόν να υπάρχουν υπολείμματα ρούχων, είναι ίχνη ιστών (δέρμα,μυς)μετά την τεχίρευση η οποία πολλες φορές δεν πετυχαίνει.Αυτό περιμένουν να τους πουν οι ανθρωπολόγοι εκτός από το φύλο, ηλικία (περίπου),κ.α.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΡΙΕΣ
Α) Τα ζωγραφιστά επιστύλια από ποιο χώρο προέρχονται?
Β)οι πώρινοι λίθοι το δαπέδου του τρίτου θαλάμου που δε "σώζονται" , βρέθηκαν, βρέθηκαν κατεστραμμένοι, δε βρέθηκαν καθόλου?
Γ)Ομοίως με Β παραπάνω οι υπόλοιπες πώρινες πλάκες της ανωδομής του τάφου έχουν βρεθεί?
Δ)δεν είναι ακριβώς απορία αλλά προβληματισμός.......αυτά τα γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (αριστερά στη φωτο) έχετε ιδέα σε τι διακοσμητικό στοιχείο/σύμβολο θα μπορούσαν να ανήκουν? Σημειώνω πως και στη λάρνακα του Φιλίππου τα πέταλα των λουλουδιών ήταν από μπλε γυαλί.

Effie είπε...

ταρίχευση

ιοαννα είπε...

Προς Alexandros : Ευχαριστώ ! Διαπιστώνω μικρές θα έλεγα ΄΄αποκλίσεις΄΄ στις διαστάσεις του τάφου και της σαρκοφάγου της Σιδώνας. Προσπαθώ να δέσω τις σκέψεις μου, τόσο που έχω παθιαστεί με το θέμα, αλλά δεν μπορώ να συγκεντρωθώ... Θυμάμαι έντονα το σχόλιο κάποιου, έλεγε κάτι τύπου ΄΄ψάχνουμε να ανακαλύψουμε την διαδρομή από ...και προς την Αμφίπολη... Μήπως να αναζητήσουμε την λύση, στην αντίθετη διαδρομή ? Από Αμφίπολη προς....???΄΄.Ζητώ συγνώμη που δεν θυμάμαι πότε ειπώθηκε κ από ποιόν, αλλά μου έκανε ΄΄κλικ΄΄. Κ εν τέλει, με δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε τον χρόνο έναρξης της κατασκευής του μνημείου, αλλά ενδεχομένως να δώθηκε η εντολή περί της κατασκευής του, όσο ήταν εν ζωή ο ΜΑ (πχ σενάριο περί εντολής στον Δεινοκράτη να κατασκευάσει στην Μακεδονία,ένα ακόμη ΄΄θάυμα΄΄, σαν εκείνα που είχε δεί κατά την διαδρομή του ο ΜΑ), είναι πιθανό, ο τάφος να κατασκευάσθηκε ανταποκρινόμενος στις ανάγκες ταφής νεκρού που δεν θα καίγονταν, αλλά θα θάβονταν κανονικά....ή ήταν απλώς ταριχευμένος, ήτοι διατηρούσε ΄΄τις διαστάσεις του΄΄. Υποθέτω....

ιοαννα είπε...

(συμπληρωση/διόρθωση )....ή ήταν απλώς ταριχευμένος, ήτοι διατηρούσε ΄΄τις διαστάσεις του΄΄, κατά τον χρόνο κατασκευής του τάφου... Υποθέτω....

PAIANAS είπε...

To σίγουρο είναι ότι πολλοί δημοσιογράφοι διαβάζουν το blog ..
(Πρώτο θέμα ):

''Η αποκάλυψη του σκελετού είναι, αναμφίβολα, το πλέον συγκλονιστικό εύρημα στον Τύμβο Καστά -μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, εφόσον από την Αμφίπολη περιμένουμε μόνο εκπλήξεις. Τα ίδια τα οστά του νεκρού, μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας, διεγείρουν τη συλλογική φαντασία και επιτρέπουν συνδέσεις ακόμη και με τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο. Στην πράξη, ωστόσο, η απόσταση ανάμεσα στην ιστορική Τετάρτη 12/11/2014, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η ανεύρεση του σκελετού, και την ταυτοποίηση του νεκρού, παραμένει τεράστια. Η περιπέτεια της αναγνώρισής του δεν έχει αρχίσει καν -και δεν προμηνύεται σύντομη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, για την ανάλυση των οργανικών υπολειμμάτων θα απαιτηθεί πολύμηνη ή και πολυετής εργαστηριακή μελέτη. Ακόμη όμως και αφού ολοκληρωθεί η σύνθετη εξέταση του υλικού, το πόρισμα που θα προκύψει, στην καλύτερη περίπτωση, θα πιθανολογεί, δεν θα καταδεικνύει. Με άλλα λόγια, θεωρείται πιθανότερο να περιοριστεί ο κατάλογος των ενδεχόμενων «υποψηφίων» ανάμεσα στις προσωπικότητες που εικάζεται ότι ετάφησαν στον Τύμβο Καστά, παρά να προκύψει μετά βεβαιότητος ένα και μόνο συγκεκριμένο πρόσωπο, πχ ο Νέαρχος, ο Ηφαιστίων ή ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος -έστω και εάν η τελευταία εκδοχή είναι, βάσει ιστορικών πηγών, η πιο απίθανη από όλες.
Υπεραπλουστεύοντας, ας πούμε ότι ο σκελετός είναι κάτι σαν πανοπλία: «Κατασκευάστηκε» μεν για να φορεθεί από έναν και μόνον πολεμιστή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα βολευόταν και κάποιος άλλος, με παρόμοια σωματομετρικά στοιχεία εντός της. Ιδανικά, το πόρισμα των αναλύσεων θα αποκαλύψει ποιος δεν θα μπορούσε να είναι ο νεκρός, κρίνοντας από τα ανθρωπολογικά, ανατομικά ή κάποια άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (ασθένειες, τραυματισμοί κ.λπ).
Η ανεύρεση του σκελετού από την διεπιστημονική ομάδα της κας Κατερίνας Περιστέρη, όπως ήταν φυσικό, επισκίασε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση σχετικά με το μνημείο. Παραμένουν, όμως, σοβαρές απορίες αναπάντητες, παρόλο που η ανασκαφή έχει, επί της ουσίας, ολοκληρωθεί στον συγκεκριμένο τάφο. Μερικές από αυτές έχουν διατυπωθεί σχεδόν από την πρώτη ημέρα της ανασκαφής, όπως πχ το γιατί, πώς και πότε σφραγίστηκε με τόνους χώματος και τρεις τοίχους από πωρόλιθο, δύο κάθετους και ένα «δάπεδο». Και με δεδομένο ότι ο τάφος έχει συληθεί και μάλιστα αγρίως, τι νόημα είχε αυτή η σφράγιση;
Κατόπιν υπάρχει το αίνιγμα της έντονης αντίθεσης ανάμεσα στους κατάφορτους από διακοσμητικά στοιχεία προ-θαλάμους και το καθαυτό ταφικό δωμάτιο: Γιατί ο χώρος του νεκρού, του ημι-θεοποιημένου νεκρού, βρέθηκε τόσο φτωχός ως προς το διάκοσμο; Αλλά ακόμη και το σχήμα του χώρου κάτω από το όρυγμα όπου τελικά ανευρέθη ο σκελετός προβληματίζει, σαν να φτιάχτηκε εξ αρχής για να προκαλέσει σύγχυση στους αρχαιολόγους του μέλλοντος: Ενας «ταπεινός», υπόγειος κιβωτιόσχημος τάφος πώς συνδυάζεται με την όλη μεγαλοπρεπή, πρωτοφανών διαστάσεων, καμαροσκεπή κατασκευή;
Με το μάρμαρο που ξοδεύτηκε για την δημιουργία του μνημείου, θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί ένας αρχαιοελληνικός ναός, πχ περίπου σαν αυτόν του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Και παρόλ' αυτά, ο νεκρός, ένα πρόσωπο που επρόκειτο να λατρεύεται αιωνίως σαν ημίθεος, βρέθηκε καταχωνιασμένος σε κάτι που θυμίζει ρωμαϊκή κατακόμβη, βαθιά μέσα στο χώμα. Μολονότι έχει σχεδόν αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη υπόθεση χρονολόγησης του μνημείου εκτός από αυτήν της κας Περιστέρη η οποία εξ αρχής μιλούσε για το τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, οι συζητήσεις και οι διχογνωμίες γύρω από τον Τύμβο της Αμφίπολης δεν φαίνεται ότι καταλήγουν σε κάποιο γενικώς αποδεκτό συμπέρασμα. Ιδιαίτερα, δε, ύστερα από την εμφάνιση του σκελετού, η πιο ένθερμη και παθιασμένη φάση της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ειδικών και μη, έχει μόλις αρχίσει.

gtroza είπε...

Ο/Η akismar είπε...

επειδή τα σχόλια ανεβαίνουν με εκπληκτικό ρυθμό ξαναρωτάω :
Τι είναι αυτό που μας δείχνει ότι αυτό που βρέθηκε είναι τάφος με νεκρό που κηδεύτηκε κανονικά ;(τα οστά δεν βρέθηκαν τακτοποιημένα, ούτε σε σωρό, ούτε 'ξαπλωμένα' κατά μήκος του τάφου).
Πόσο σίγουροι είμαστε ότι δεν βλέπουμε ένα άνοιγμα σκάλας ; (το 2,35 μήκος είναι ικανό και ΑΝΑΓΚΑΙΟ μήκος για να κατέβει ένας μέσου ύψους ενήλικας μία ευθεία σκάλα χωρίς να χτυπήσει το κεφάλι του στη γωνία του ταβανιού.

13 Νοεμβρίου 2014 - 1:10 μ.μ.

http://postimg.org/image/wfou8pjjj/
ο κόκκινος κύκλος επάνω αριστερα, είναι η άκρη απ' το κατώφλι του θυρώματος
τα σκαλιά έχουν πάτημα 25 και ύψος 20

λίγο δύσκολο το βλέπω
και το άνοιγμα είναι 0,54εκ

ίσως αριστερά του τάφου να υπάρχει κάποια σκάλα
ίσως

fterotos psychonoos είπε...

@Ιοαννα,
ήμουν εγώ που είχα προτρέψει να ασχοληθούμε με την αντίστροφη διαδρομή: από την Αμφίπολη προς την Αλεξάνδρεια..
Χάρηκα που κάποιος το πρόσεξε!
Χαίρομαι επίσης που θα γίνουν εξετάσεις DNA. Λυπάμαι για όσους βιάστηκαν να "θριαμβολογήσουν" με την πιθανή σύληση και τη λιτότητα του κυρίως τάφου, λοιδορώντας ακόμα και τον νεκρό! Είναι αξιοθρήνητοι, όπως πολλοί στη σύγχρονη μεταπολεμική Ελλάδα. Η ανακάλυψη υπερβαίνει τον χρόνο, τον χώρο και εμάς τους ίδιους. Κάποιους απλά τους τρομάζει, είναι πλέον φανερό. Δυστυχώς, όχι μόνο για εγωπαθείς λόγους φθόνου. Δυστυχώς..

PAIANAS είπε...

@fterotos psychonoos

Βαριές κουβέντες οι ''αξιοθρήνητοι''-''εγωπαθείς'' ..
Δεν υπάρχει λόγος να βριζόμαστε μεταξύ μας με τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς ..κουβέντα κάνουμε και όλες οι απόψεις θα πρέπει να είναι σεβαστές- όταν δεν υβρίζουν, λοιδωρούν, ειρωνεύονται ..
Για να μπορούμε να συζητάμε, θα πρέπει να βάζουμε μόνοι μας τα όρια !

Θεανώ είπε...

@effie
Ευχαριστώ για την απάντηση.

fterotos psychonoos είπε...

@PAIANAS
Από τη μία έχεις δίκιο, βέβαια. Μα, αναφέρομαι σε ορισμένες κουβέντες και δήθεν αστεϊσμούς περί "συλημένου ψυγείου", περί "δούλας", λόγω της λιτότητας του τάφου, καθώς και σε ορισμένες εμμονές κάποιων κυρίων καθηγητών στα Πανεπιστήμιά μας (!!), που δεν λένε να καταλάβουν, κάποιος το είπε προηγουμένως, ότι πέφτουν διαρκώς σε φάκες, βλέποντας μόνο το τυρί. Κι εξακολουθούν να θέλουν να φτιάξουν κλίμα αμφισβήτησης, όπως έκαναν κάποτε και με τον Ανδρόνικο. Κι αφού δεν τους βγήκαν τα περί ρωμαϊκού τάφου, περί ομαδικού ηρώου νεκρών, περί Αθηναίων (πόσα και ποια να πρωτοθυμηθεί κανείς;), στη συνέχεια ρίχνουν το βλέμμα προς το μέλλον, προετοιμάζοντας κλίμα. Σε αυτό το κλίμα και σε χαρακτηρισμούς περί δήθεν αδυναμίας και υποτελών που υποκύπτουν σε αυταπάτες, απάντησα και θα απαντήσω ξανά, αν χρειαστεί.

Unknown είπε...

Περιστέρη
«Η ανασκαφή στον τάφο Καστά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, έχουμε έναν καταπληκτικό τάφο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες που έδωσαν την ψυχή τους γι αυτή την ανασκαφή, από το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο και πέρα από αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον πρύτανη του ΑΠΘ, που ήρθε στην ομάδα μας και τον Γρηγόρη Τσόκα για να συνεχίσουμε τον αγώνα και τη δουλειά μας στον Τύμβο» δήλωσε η αρχαιολόγος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «με την αποκάλυψη του κιβωτιόσχημου τάφου και του σκελετού του νεκρού ολοκληρώνεται η φάση αυτή της αρχαιολογικής έρευνας

Προσπάθησα να να βρώ πάλι το video που είχε ανεβάσει μια χρήστης και με έκπληξη μου διαπίστωσα ότι έκοψε τα πρώτα 4 λεπτά και άφησε μόνο το τελευταίο λεπτό ! Μα τι προσπαθείτε να κάνετε; Γιατί δεν δέχεστε κάποια πράγματα; Η ανασκαφή στον Τάφο τελείωσε. Η ανασκαφή στον ΤΥΜΒΟ θα συνεχιστεί στην δεύτερη φαση της για τυχον ανεύρεση νέων τάφων
.
@empedotimos
"Έτσι όπως είναι η κατάσταση στο μόνο που πέσαμε έξω όσον αφορά τον τάφο είναι τα σκαλάκια."
Συγγνώμη, αλλά και για την ύπαρξη σπηλαίου, υπόγειων διαδρόμων, τυμβωρυχίας/σύλησης που είχατε αποκλείσει, συνέχιση του τάφου, τελετουργικό των καταστραμμένων αγαλμάτων και σεισμού δεν πέσατε πουθενά μέσα. Βρέθηκε ο νεκρός , τελείωσε η ανασκαφή και ο τάφος συλήθηκε, και στην επόμενη ανακοίνωση θα το πει και η ίδια η Περιστερη … Το ίδιο λέτε κάθε φορά ότι στην επόμενη ανακοίνωση θα αποκαλύψουν κάτι και η ανασκαφή συνεχώς σας διαψεύδει ποιον θέλετε να κοροϊδέψετε; Εδώ έχει επέλθει η απόλυτη σύληση. Στην προηγούμενη ανάρτηση σας είπατε ότι η ανασκαφή τώρα αρχίζει, και έγινε ακριβώς το αντίθετο η ανασκαφή τελείωσε! Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλά αδύναμα μυαλά εδω μέσα που πιστεύουν ότι τους πουν και ίσως και κάποιοι που έχουν αγοράσει οικόπεδα στην Αμφίπολη. Εάν βγείτε πάλι στην δημόσια τηλεόραση και επικαλεστείτε ότι ο νεκρός δεν είναι ο πραγματικός όπως λέτε αλλά "καμουφλαζ" θα σας πάρουν με τις ντομάτες. Νομίζω ότι χάσατε την ευκαιρία να κάνετε μια ουσιαστική, αντικειμενική έρευνα για την ταυτότητα του νεκρού αλλά αναλωθήκατε σε σενάρια του Hollywood.

Και γιατί δεν υποστηρίζετε ότι ο σκελετός ανήκει στον Αλέξανδρο, αφού αυτό λέγατε εξ αρχής; Από την μία επιμένατε ότι το μνημείο ανήκει στον Αλέξανδρο και τώρα άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει που λέει και ο Σολωμός.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Εγω ηξερα οτι ενα υπεδαφος μπορει να παθει ΚΑΘΙΖΗΣΗ.
Δεν ηξερα οτι μπορει να ΟΛΙΣΘΗΣΕΙ κιολας.! (τσουληθρα προς τα που αραγε;;;)
Εκτος κι αν υπαρχει ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ απο κατω ,προς τον οποιο εγινε η ολισθηση.

Κενος χωρος που ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ, η δημιουργηθηκε απο μεγαλο σεισμο!!

Μου κανει εντυπωση ομως ,(αν η ολισθηση οφειλεται σε ΜΕΓΑΛΟ σεισμο),πως 2 μετρα πιο περα δεν "γλυστρησε"
τιποτε!

Περιεργο....

fterotos psychonoos είπε...

@ιοαννα και προς όλους,

Η σαρκοφάγος της Σιδώνας, η επονομαζόμενη και "σαρκοφάγος του Αλέξανδρου" δεν ανήκει, δεν ανήκε ποτέ στον Αλέξανδρο. Ονομάστηκε έτσι για 2 λόγους: πρώτον διότι αρχικά πίστεψαν ότι βρήκαν όντως τη σαρκοφάγο του Αλέξανδρου, εντός της οποίας βρισκόταν κατά τη μεταφορά του στην αρμάμαξα από τη Βαβυλώνα προς τη Μακεδονία και δεύτερον, ακόμα κι όταν αποδείχτηκε ότι δεν επρόκειτο για αυτήν, της έμεινε ο τιμητικός τίτλος για προφανείς εμπορικούς-τουριστικούς σκοπούς. Επομένως, δεν έχει την παραμικρή αξία να αναζητήσουμε τις διαστάσεις της, προκειμένου να βγάλουμε συμπεράσματα για τον σκελετό του αφηρωισμένου νεκρού που βρέθηκε στην Αμφίπολη.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Εμπεδότιμε και συνταξιδιώτες, μήπως δεν είναι όλη η επίχωση της ίδιας περιόδου; αναρωτιέμαι, δηλαδή, εάν υπήρχε κάποιο σύστημα ασφαλείας (π.χ. πάνω από την ψευδοροφή), που να ελευθέρωνε κάποια σωρό χώματος, ώστε να ασφαλίσει επιπρόσθετα (του βασικού επιδαπέδιου στρώματος) τον τάφο, στην περίπτωση κάποιας απόπειρας τυμβωρυχίας; η πτώση αυτή μπορεί, ίσως, να εξηγεί και την τόσο χαρακτηριστική, μερική καταστροφή του ψηφιδωτού αλλά ακόμα και την, μάλλον, "περίεργη" τοποθέτηση των ευρεθέντων οστών, ίσως, του τυμβωρύχου.

fterotos psychonoos είπε...

θα είχε όμως σημασία να κοιτάξουμε τον διάκοσμό της...

ΓΡΗΓΟΡΗΣ είπε...

Νομιζω με με καποιες επιφυλαξεις μπορουμε να καταληξουμε στο εξης σεναριο:
1. Η Ολυμπιαδα συμφωνει με τους διαδοχους να επιστραφει το σωμα του Μ.Α. στην Μακεδονια
2. Παραλληλα με τη βοξθεια του Δεινοκρατη κατασκευαζει το μεγαλοπρεπες μνημειο που θα υποδεχθει το νεκρο
3. Ο Μ.Α. θαβεται και ο ταφος ειναι επισκεψιμος, γιαυτο και τα λιγα κινητα ευρηματα.
4. Μετα την επικρατηση του Κασσανδρου, η Ολυμπιαδα θανατωνεται, και ο ταφος σφραγιζεται σχετικα προχειρα με εντολη του Κασσανδρου, ο οποιος ειναι πλεον ο νεος Βασιλιας. Τα οποια κινητα ευρηματα απομακρυνονται απο τον ιδιο τον Κασσανδρο και ο ταφος ξεχνιεται στο περασμα των ετων
5. Οι οποιες καταστροφες επειλθαν απο το περασμαν των ετων, φυσικες καταστροφες και ισως καποιο ενδεχομενο μενος των υποτελων του Κασσανδρου.

Αν ο νεκρος επιβεβαιωθει οτι ηταν μεταξυ 30-40 ετων και υψους κατω του 1,75 νομιζω οτι με μεγαλη πιθανοτητα ειναι ο μεγαλος Στρατηγος.

fterotos psychonoos είπε...

@ΓΡΗΓΟΡΗΣ,
πες τα Γρηγόρη!

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 1235   Νεότερο› Νεότερο»