Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Ο ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ, ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ



Και τελικά σήμερα, 12/11/2014, το ΥΠΠΟ με μια ανακοίνωση του θεωρητικά βάζει τέλος στο μυστήριο που κάλυπτε την ανασκαφή του Τάφου της Αμφίπολης μιας και μας ανεκοίνωσε ότι ανευρέθη ο νεκρός.

Συγκεκριμένα το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωση του αναφέρει :

«1. Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).

2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.»

Θεωρητικά  λοιπόν  εδώ τελειώνει το ταξίδι που ξεκινήσαμε από τον Αύγουστο για την λύση του «μυστηρίου», τα ερωτηματικά όμως δεν τελειώνουν, αντίθετα δημιουργούνται άλλα και μάλιστα πολύ πιο «βασανιστικά».
Το πιο σημαντικό : Δεν γνωρίζουμε ποιός είναι ο νεκρός.

Ο κυρίως τάφος όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι  κιβωτιόσχημος, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία.

Όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο τάφος φτιάχνεται από μέσα προς τα έξω, άρα ο τάφος τον οποίο βρήκαμε ήταν έτσι όπως προορίζετο για τον αρχικό νεκρό, δεν αποτελεί κάποια πρόχειρη επιλογή για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες.

Όποτε όμως και αν χρησιμοποιήθηκε ο τάφος, ο κυρίως τάφος δεν συνάδει με το υπόλοιπο μέρος που  έχουμε δει.  Ο τάφος που βρέθηκε φτιάχθηκε τέτοιος εξ υπαρχής για να υποδεχτεί τον σπουδαίο νεκρό, άσχετα από ποιόν χρησιμοποιήθηκε μετά. Είναι περίεργο κατ έμέ να είχε φτιαχθεί ένας τέτοιος τάφος για κάποιον σπουδαίο νεκρό.

Δεν μπορεί ένας τέτοιος νεκρός (όποιος και να ήταν αυτός) όπως προϊδέαζαν τα μέχρι στιγμής ευρήματα να εθαβετο χωρίς να έχει αποτεφρωθεί και μάλιστα σε ξύλινο φέρετρο/φορείο/κλίνη!

Με τόσα κυβικά μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τάφου, δεν χρησιμοποιήθηκαν 5-10 πλάκες για να φτιαχθεί ένας μεγαλοπρεπής τάφος, έστω και κιβωτιόσχημος ; Αντ’αυτού χρησιμοποιήθηκαν «φτηνοί» πωρόλιθοι ; Όλος ο χώρος Θ3 είναι πολύ φτωχός σε σύγκριση με το υπόλοιπο μνημείο. Μήπως υπήρχε λόγος που έγινε έτσι ;
 
Υποθέτουμε ότι δεν έχει αποτεφρωθεί διότι ήταν σε φέρετρο. Αν υπήρχε πρόθεση να υπάρξει καύση δεν θα είχαμε τέτοιον στενόμακρο τάφο, αλλά κάτι άλλο που θα υπεδέχετο την λάρνακα με τα οστά.
Άρα φαίνεται ότι εξ υπαρχής ο νεκρός θα εθάβετο χωρίς να έχει αποτεφρωθεί.

Αν η υπόθεση της ανασκαφικής ομάδας είναι σωστή, ότι πρόκειται για αφηρωποιημένο νεκρό, πράγμα που συνάδει με την εκτίμηση που είχαμε κάνει εξ αρχής από τα διάφορα ευρήματα, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να είχε γίνει καύση του νεκρού. Γιατί δεν έγινε ;

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο τάφος εσυλήθη. Πότε όμως έγινε η σύληση ;

Είναι προφανές ότι η σύληση θα έγινε πριν από την επιχωμάτωση. Αν όμως έγινε η επιχωμάτωση μετά την σύληση, τότε αυτοί που επιχωμάτωσαν τον τάφο γιατί δεν επιμελήθηκαν τον νεκρό και άφησαν τα οστά του κάποια μέσα στον τάφο και κάποια έξω από τον τάφο;
Γιατί δεν τακτοποίησαν το δάπεδο του Θ3, παρά τον επιχωμάτωσαν όπως τον βρήκαμε ;

Οι περιβόητοι δε τυμβωρύχοι τι έκαναν με το δεύτερο κεφάλι της Σφίγγας ; Δεν μας ενημέρωσαν αν έχει βρεθεί, το μόνο που έχει βρεθεί είναι ο λαιμός της δεύτερης Σφίγγας. Σε αυτήν όμως την περίπτωση τι έγινε ; Αφησαν το ένα κεφάλι άθικτο και έκοψαν από το άλλο τον λαιμό και  πήραν το υπόλοιπο έτσι ακρωτηριασμένο ; Γιατί δεν πήραν αυτό που βρέθηκε και ήταν άθικτο ;

Επιβεβαιώνεται (εκτός και αν δεν το έχουν ανακοινώσει ότι βρέθηκε) έτσι η υπόθεση που είχε γίνει και ενισχύεται η ερμηνεία ότι της ταφής προϋπήρξε  τελετουργικό, μέρος του οποίου ήταν ο «αποκεφαλισμός» των Σφιγγών. ( Η περίπτωση του λαιμού εξηγείται συμβολικά, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί)

Είναι προφανές ότι η επιχωμάτωση έγινε για να προστατευθεί ο νεκρός, είτε αμέσως μετά την ταφή, είτε μετά την σύληση. 
 Θα άφηναν όμως σε τέτοια κατάσταση τον νεκρό ; Με σπασμένη την πλάκα που κάλυπτε τον τάφο και τα μισά οστά έξω ;

Υπάρχει πιθανότητα οι τυμβωρύχοι να τον επιχωμάτωσαν ; Προφανώς όχι. Ούτε φυσικά κάποιοι που πιθανόν να ήθελαν να «σβήσουν» την μνήμη του νεκρού. Μπορούσαν πολύ πιο εύκολα και με πολύ μικρό κόστος να το κάνουν καταστρέφοντας τον τάφο, και όχι να επωμιστούν ένα αρκετά μεγάλο κόστος σε χρήμα και χρόνο για να επιχωματώσουν τον τάφο ενός που τουλάχιστον δεν συμπαθούσαν.

Μη υπάρχουσης άλλης περίπτωσης, τότε η πιθανότητα της μη σύλησης αρχίζει και υπερισχύει. Το ότι δεν βρέθηκαν κτερίσματα εκ πρώτης όψεως δείχνει ότι αντιβαίνει σε αυτήν την υπόθεση. Για να λείπει κάτι όμως θα πρέπει πρώτα να υπάρχει. Αν λοιπόν δεν υπήρχαν κτερίσματα από την αρχή, η μη εύρεση κτερισμάτων δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για σύληση.

Γιατί όμως να μην υπήρχαν κτερίσματα ; Μια  λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι γιατί ο νεκρός που υπήρχε μέσα στον τάφο μπορεί να μην  είναι ο σημαντικός νεκρός που οι κατασκευαστές ήθελαν να προστατεύσουν αλλά κάποιος άλλος που είχε τοποθετηθεί εκεί για παραπλάνηση.
Αν λάβουμε υπ΄όψιν το ευφυέστατο σχέδιο της σφράγισης, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται απίθανο.

Εχω την αίσθηση λοιπόν ότι η πρώτη εντύπωση  που αποκομίσαμε σήμερα θα ήταν αυτό που ήθελε ο κατασκευαστής να αποκομίσει και ο όποιος τυμβωρύχος θα κατόρθωνε να έφτανε εκεί. Να νόμιζε ότι ο νεκρός είναι αυτός, η δε έλλειψη κτερισμάτων να τον απογοήτευε ότι «ήλθε δεύτερος» και να μην συνέχιζε το ψάξιμο.

Ή μήπως έχουν βρεθεί κτερίσματα αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ; Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ σιωπά για τα κτερίσματα, απλώς αναφέρεται στο μέγιστο εύρημα  που είναι ο νεκρός και ίσως εντέχνως μας αποσπά την προσοχή να ανρωτηθούμε για το αν βρέθηκαν ή όχι κτερίσματα.
Παρέθεσαν ότι βρήκαν στολίδια του φερέτρου δεν αναφέρουν όμως ότι ήταν μόνο αυτά.
Απορώ, οι δημοσιογράφοι δεν ρώτησαν κάτι σχετικό;


Η όποια δε διαταραχή του Θ3 εξηγείται εύκολα ως αποτέλεσμα κάποιου σεισμού και όχι υποχρεωτικά από δράση τυμβωρύχων. Αλλωστε το σπασμένο θυρόφυλλο βάρους 1,5 τόνου, και μάλιστα πάνω από το χώμα που κάλυπτε τον τάφο,το σπασμένο δάπεδο του Θ3, ο τρόπος που έχει σπάσει η θύρα με κομμάτια της να βρίσκονται και στον Θ2 και στον Θ3 και η ύπαρξη μέρους του φηφιδωτού μέσα στο όρυγμα, εξηγούνται πολύ απλά όπως έχουμε ήδη πει σε προηγούμενες αναρτήσεις,

Ίσως λοιπόν ο πραγματικός νεκρός να βρίσκεται τελικά κάπου εκεί, θα μπορούσε να υπάρχει κρύπτη κάτω ακριβώς από το επίπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου, όπου εκεί να αναπαύεται ο νεκρός τον οποίο οι κατασκευαστές του τάφου ήθελαν να προστατεύσουν. Δεν γνωρίζουμε αν οι ανασκαφείς έχουν φτάσει στο τελικό δάπεδο του ορύγματος ή/και αν έχουν κάνει δοκιμαστικές τομές για να δούν αν υπάρχει κάτι από κάτω.

Ακόμα και στην φαινομενικά ξεκάθαρη περίπτωση ότι ο νεκρός που ευρέθη είναι ο σπουδαίος νεκρός που αναμέναμε, το γεγονός και μόνο ότι υπήρξε ένα τέτοιο ευφυές, πολυδάπανο και χρονοβόρο σχέδιο σφράγισης για τηνπροστασία του σημαίνει ότι ο νεκρός που βρέθηκε πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας, ποιός όμως μπορεί να είναι αυτός ;
 
Για ποιόν νεκρό η πολιτεία θα ξόδευε τόσα πολλά σε κόστος, εργατικό δυναμικό και χρόνο ;

Όπως λέει και η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ :
«5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος».

Συνάδει λοιπόν με την υπόθεση μας ότι πρόκειται για έργο της πολιτείας (και όχι κάποιου πλούσιου ιδιώτη),  με σκοπό την ταφή ενός αποθεωμένου/αφηρωισμένου  νεκρού.


Συμπερασματικά λοιπόν καταλήγουμε στις εξής περιπτώσεις :

1)     Ο νεκρός ο οποίος βρέθηκε είναι και ο πραγματικός «ένοικος» του τάφου, εθεωρείτο αποθεωμένος/αφηρωισμένος και ο τάφος του έγινε με κρατικούς πόρους, φαίνεται δε ότι ετάφη χωρίς να αποτεφρωθεί.

Ο λιτός και φτωχικός θάλαμος Θ3 ίσως να έχει συληθεί, ίσως όμως και εσκεμμένως να έμεινε κενός (πράγμα που θεωρώ πολύ πιθανόν) για παραπλάνηση των υποψήφιων τυμβωρύχων, άλλωστε έχουν υπάρξει παρόμοια παραδείγματα Μακεδονικών τάφων (βλέπε : ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΤΑΦΟΙ)

Για την κατάσταση του νεκρού πριν την ταφή, οι αναλύσεις μπορούν να δείξουν ηλικία, φύλο, τραύματα ακόμα και να ανιχνεύσουν σημεία μουμιοποίησης, όπως             ανέφερε κ κα Παλιαδέλη στο δελτίο ειδήσεων της Ν1 στις 18:00.
Με άλλα λόγια δεν απέκλεισε καμία περίπτωση.

Το ιδιοφυές σχέδιο σφράγισης αποδεικνύει ότι αποτελεί πολύ σημαντική προσωπικότητα.Με βάση τα χαρακτηριστικά αυτά, μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση, τα πάντα είναι ανοιχτά, δεν μπορεί να αποκλεισθεί κανείς από τους μέχρι τώρα υποψηφίους. 
          
2 ) Ο νεκρός ο οποίος βρέθηκε και η έλλειψη κτερισμάτων αποτελεί μέρος του σχεδίου σφράγισης και προστασίας του νεκρού για να παραπλανήσει τους επίδοξους τυμβωρύχους. Ο πραγματικός νεκρός βρίσκεται θαμμένος κάπου εκεί κοντά, ίσως ακόμα κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο κιβωτιόσχημος τάφος.
 Μας θυμίζει την παραπλανητική πράξη του Πτολεμαίου να αφήσει την άμαξα με μια άλλη μούμια ως μούμια του Αλεξάνδρου για να παραπλανήσει τον Περδίκκα  Και σε αυτήν την περίπτωση οι αναλύσεις θα μας δώσουν εικόνα. 

Αυτή η περίπτωση εξηγεί ίσως και γιατί ένας αφηρωισμένος νεκρός δεν αποτεφρώθηκε, παρότι θα το αναμέναμε μιας και ήταν Μακεδονική συνήθεια να καίονται οι νεκροί.
             
Εκτιμώ ότι και στις δύο περιπτώσεις οι αναλύσεις θα δείξουν ότι ο νεκρός τοποθετείται χρονικά την εποχή της κατασκευής του τάφου και όχι αργότερα, αποκλείοντας έτσι την περίπτωση να ετάφη αργότερα άλλος αν ο τάφος είχε μείνει αχρησιμοποίητος αντί για  αυτόν που προορίζετο ο τάφος.

Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν και άλλα ευρήματα που δεν έχουν ανακοινωθεί, που σε συνδυασμό με τις αναλύσεις DNA κλπ θα ταυτοποιήσουν χωρίς καμία αμφιβολία τον νεκρό.
Ίσως και να βρέθηκαν κτερίσματα και απλώς να μην τα ανακοίνωσαν. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά από το ΥΠΠΟ  ότι δεν βρέθηκε τίποτε άλλο, απλώς ανακοίνωσαν το  σημαντικότερο εύρημα, άρα δεν πρέπει να αποκλείουμε  την περίπτωση να έχουν βρεθεί κτερίσματα. Για ευνόητους λόγους δεν τα ανακοινώνουν πριν να έχουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Αυτό όμως που μου φαίνεται περίεργο είναι γιατί δεν ανακοινώθηκε αν ο νεκρός είναι άνδρας ή γυναίκα, πράγμα που θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει από κάποιον ιατροδικαστή, όπως έχουμε δει να γίνεται αρκετές φορές που ανευρίσκονται σκελετοί.

Ας αναμένουμε τις νεώτερες ανακοινώσεις, που όπως ελέχθη θα γίνουν στις 29/11 από την κα Περιστέρη..... Ισως να έχουμε εκπλήξεις....


1.235 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   1201 – 1235 από 1235
fterotos psychonoos είπε...

Εμπεδότιμε και προς όλους,

Από επιστημονική εργασία επί του θέματος της μουμιοποίησης και των παράδοξων θέσεων στις οποίες μπορεί να βρεθεί μετά από χρόνια ο σκελετός, βρήκα ότι τόσο στην Αφρική όσο και στην Ασία φαίνεται ότι παράδοξες θέσεις στις οποίες βρίσκουμε τοποθετημένους τους σκελετούς των νεκρών δεν ήταν τόσο σπάνιες ή τσπ. έχουν ξαναβρεθεί παρόμοιες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, από γαλλικό επιστημονικό κείμενο, έγκριτο, που μελετά τρόπους μουμιοποίησης στην Ασία και Αφρική, σχέση μουμιοποίησης και αποσύνθεσης και συσχέτιση των δύο με παράδοξες θέσεις εύρεσης του σκελετού που έχει βρεθεί χωρισμένος ή σε περίεργη στάση, βρήκα το εξής (η μετάφραση είναι πρόχειρη και δική μου):
«Μπορέσαμε έτσι να συναντήσουμε περίπτωση, Η ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΑΡΑΔΟΞΗ για τη δυτική Ευρώπη, ενός ΘΑΜΜΕΝΟΥ ατόμου, που βρισκόταν σε ΕΝΑ ΝΕΚΡΙΚΟ ΘΑΛΑΜΟ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΟ, επομένως σε έναν χώρο ΚΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΑΚΟΜΑ, το οποίο ήταν ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟ πάνω σε ένα ΚΡΕΒΑΤΙ ΑΠΟ ΞΥΛΟ ελαφρώς ΑΝΑΣΗΚΩΜΕΝΟ, το οποίο είχε καταρρεύσει, αλλά του οποίου ΟΛΟΣ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ βρισκόταν σε τέλεια σύνδεση και που εν απουσία επενέργειας τοίχου, μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΤΟΣ ούτε το δεξί οστό της πυέλου και ότι τα πόδια βρίσκονταν σε ευθεία σχέση, ενώ ΟΙ ΚΝΗΜΕΣ και οι πόρπες ΠΡΟΕΞΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΕΚΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΝΕΚΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΗΣ».

Συνεπώς: απαντάται ένα μουμιοποιημένο σώμα που βρίσκεται εντός κι εκτός… μιας ξύλινης κλίνης και του οποίου ο σκελετός διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.

Δυστυχώς, δεν έχω τον τρόπο να σας παρουσιάσω τη σχετική φωτογραφία που υπάρχει στο ίδιο κείμενο. Είναι πάντως συγκλονιστική και κάνω την υπόθεση ότι δεν βρέθηκε πολύ διαφορετικά ο σκελετός του νεκρού της Αμφίπολης. Δυστυχώς, δεν μας έδειξαν καμία φωτογραφία μέχρι στιγμής.

Πηγή: Maureille Bruno, Sellier Pascal. Dislocation en ordre paradoxal, momification et décomposition: observations et hypothèses. In:
Bulletins et Mémoires de la Société d'anthropologie de Paris, Nouvelle Série, tome 8 fascicule 3-4, 1996. pp. 313-327.

Phil είπε...

Προσπαθησα να χαραξω ισοπλευρο τριγωνο πλευρας 137 μετρων στο δορυφορικο χαρτη απο google maps.

Απο το γνωστο βιντεο του ΕΝΑ (http://www.youtube.com/watch?v=FS5Q1cB2J68) η κιτρινη ομπρελα (της Περιστερη; :-) ) ειναι στο τελος της 9ης σειρας ελαιοδεντρων (ή θαμνων) και η τεντα της εισοδου σχεδον στην 7η σειρα. Αρχιζοντας περιπου εκει βγαινει το παρακατω σχημα:

http://www.image-share.com/ijpg-2758-170.html

Μπραβο σε ολους για την παρατηριτικοτητα. Φευγω για Ινδια για δουλεια σημερα και θα μεταφερω στους αυτοχθονες το ΖΕΙ!

Planet είπε...

Η πρώτη φωτο ειναι υποσχόμενη, η δεύτερη δημιουργει αρκετο προβληματισμο. Ισως το θέμα να τεθεί με τροπο ώστε να παρακινήσει δημοσιογράφους να ρωτήσουν κάτι σχετικο, αν τους δοθει η ευκαιρια.

Phil είπε...


http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/blog-post_823.html

Καλα ειναι αθεοφοβοι. Η εισαγωγη του αρθρου:

"Στην παρακάτω φωτογραφία, μετά από προσεκτική διερεύνηση, παρατηρούμε κάτω δεξιά να απεικονίζεται το μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου..."

Μεταφραση: μετα απο προσεκτικη διερευνηση των σχολιων του μπλογκ empedotimos ...

Unknown είπε...

fterotos psychonoos

Εδώ είναι οι φωτογραφίες που λες και το κείμενο

http://www.persee.fr/web/revues/home/prescript/article/bmsap_0037-8984_1996_num_8_3_2451

virgi είπε...

@Apostolos Gouzis
Είμαι από αυτούς που έχουν μερικούς ενδοιασμούς με το Α .Και λέω μερικούς γιατί μπορεί να τελειωνει σε φθορά προς τα κάτω αλλά δεν αρχίζει έτσι από πάνω και δεύτερον δεν ξέρουμε αν είναι μόνο και ξεκάρφωτο όπως πολύ σωστά λες γιατί ποτέ δεν είδαμε τα αριστερά και τα δεξιά από αυτό.
Οπότε θα συμφωνήσω ξανά με το προλαλήσαντα Planet για δεύτερη φορά σημερα :)

Antilamogio είπε...

Χαχαχα! Μας το έκλεψαν στο amfipolinews?

Δεν πειράζει: εσείς ξέρετε πού το είδατε πρώτα!

Αν δεν ήταν ο Εμπεδότιμος να μας παρακινεί αλλά και όλοι εσείς με τα σχόλιά σας, δεν θα το έβλεπα. Σε σας αφιερώνω την παρατήρηση και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

333 είπε...

Antilamogio,
βλέπεις υπάρχουν και ... lamogia :)

gtroza είπε...

bravo Antilamogio!
bravo και στον Εμπεδότιμο γιά την πρόταση (και το ήθος του)!

fterotos psychonoos είπε...

@Yannis D.,
Ευχαριστώ. Οπότε, τώρα μπορεί όποιος θέλει να την δει.
Κι ελπίζω να απαντηθεί από το ΥΠΠΟ πώς ακριβώς βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού και ποια η ερμηνεία τους γι'αυτό.

Unknown είπε...


Καλησπέρα σε όλους!!

Με βάση τις πληροφορίες του Kairis χθες βράδυ, την παρατήρηση του costas προ ημερών, τα σχέδια της virgi, την έρευνα Πολυμενάκου, την χθεσινή παρατήρησή μου για το ισόπλευρο τρίγωνο (σχεδόν ταυτόχρονη με του hylap-vn, 1 λεπτό νωρίτερα η δική μου), την επισήμανση του hylap-vn ότι η πορεία των θαλάμων είναι πάνω στο ισόπλευρο αυτό τρίγωνο, μα πάνω από όλα, όσα μας έμαθε μέχρι τώρα ο Εμπεδότιμος, καταλήγω στο εξής σχέδιο.


http://www.image-share.com/upload/2758/177.jpg


Διευκρινίσεις / εξηγήσεις / εικασίες
1) Με βάση τον προσανατολισμό, εικάζω ότι στη θέση 3 (ακριβώς στην Ανατολή) θα υπάρχει Ναός, λαξευμένος μέσα στο φυσικό βράχο του Καστά. (Θέση Θεότητας).
2) Στη θέση 7 που είναι η παρούσα ανασκαφή, εικάζω ότι είναι ο τάφος του Αλέξανδρου (θέση αποθεωμένου θνητού)
3) Στη θέση 11 που είναι η πιθανή δεύτερη είσοδος εικάζω ότι είναι ο τάφος του Ηφαιστίωνα (θέση αφηρωισμένου θνητού)
4) Σημειώνω ότι το ισόπλευρο τρίγωνο σχετίζεται με τη θέση του Λέοντα και δημιουργεί 'τρίπλευρη πυραμίδα'.
5) Στο κέντρο του πυραμοειδούς τριγώνου, ακριβώς κάτω από τον λέοντα πιθανόν να υπάρχει θάλαμος (που σχετίζεται με την κεντρική δομή στην απεικόνιση των σχεδίων της virgi), αγνώστου σχήματος αλλά σίγουρα μαθηματικά συμβατού με την όλη κατασκευή. Εικάζω ότι εκεί πιθανό να έχουμε κτερίσματα ή θησαυρούς.


@ Εμπεδότιμε

Θέλω τη γνώμη σου.

Effie είπε...

@apostolos gouzis,panos, virgi,giannis,
Παρά τα νέα αμφίπολης που "κλέβουν" το ιστολόγιο, είμαι και εγώ σε αυτούς που δεν πιστεύουν ότι είναι χαραγμένο το Α σε πλάκα μαρμάρου στα καλά καθούμενα.

Unknown είπε...

Μύρτα,
Νιόβη Β.,

Σν εννοείτε το Α των νομισμάτων, είναι ένα σύμβολο το οποίο δηλώνει το νομισματοκοπείο.
Ενα proof mark δηλαδή.

gtroza είπε...

κάτι πρέπει να γίνει με τα lamogia τυμβωρύχους του διαδικτύου!

Unknown είπε...

Δε μπορει βρε παιδια!! Αλφα ειναι!! Το κοιταω απο δω, το κοιταω απο κει, το ξανακοιταω και παλι Α(λεξανδρος)λφα μου φαινεται!!

Unknown είπε...

@EMPEDOTIMOS
ΠΡΟΤΑΣΗ
Μήπως τώρα που το blog έχει σαφή προσανατολισμό (Ampipolis followers) να μπορούσες να αλλάξεις λίγο το layout αριστερά έτσι ώστε να δημιουργηθεί labels με φωτο του υπουργείου έτσι ώστε να υπάρχει μόνιμη θέση αναφοράς (πχ με κάποια αρίθμηση). Ειλικρινά όσο περνά ο καιρός οι πληροφορίες γίνονται πάρα πολλές και είναι δύσκολο να επανερχόμαστε στις παλαιότερες. Ως εκ τούτου χάνεται και χρόνος και χώρος ενώ όσοι δεν μπαίνουν τακτικά χάνουν τον ειρμό των εικόνων. Απλά χρειάζεται επιλογή των κυριοτέρων και κυρίως αυτών του υπουργείου αλλά και του χώρου (πριν και μετά) γιατί όπως και να το κάνουμε είναι οι μόνες αληθινές που συνδέονται με τον τύμβο. με τον τρόπο αυτό αυτό θα μπει και μια τάξη ενώ ίσως να δημιουργηθεί και μια λίστα με τις ειδικότητες (ποιος είναι αρχαιολόγος, ιστορικός, τοπογράφος, αρχιτέκτονας, βιολόγος έτσι ώστε να μπορούμε να του απευθύνουμε τις ερωτήσεις για να μη χάνονται αναπάντητες).

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Doumenica

Unknown είπε...

Πάντως από το Amfipolinews.bloogspot σίγουρα μας παρακολουθούν.
Ανέβασαν σε αποκλειστικότητα το Μονόγραμμα.

Unknown είπε...

Και δεν φτάνει αυτό..... κουβέντα για το Empedotimos bloog

Unknown είπε...

Ολες μα ολες οι φωτογραφιες που εδωσε το Υπουργειο Πολιτισμου ηταν προκαθορισμενο το τι θα δειξουν. Δε δικαιολογειται μηνες τωρα να μην εχουν δειξει ολοκληρες φωτογραφιες των θαλαμων και του γυρω χωρου. Ακομα και το μοναδικο (γιατι μονο ενα κυριοι?) βιντεο για ελαχιστα δευτερολεπτα δειχνει μια γενικη εικονα και αμεσως μετα εστιαζει μονο στο ψηφιδωτο. Λες και ειχε προβλημα στη μεση ο καμεραμαν και δεν μπορουσε να γυρισει αλλου την εικονα.

Σιγουρα υπαρχουν ευρηματα. Δεν υπαρχει περιπτωση να βρηκαν μονο θαλαμους και αγαλματα.

Unknown είπε...

fterotos psychonoos,

Μου λύσατε την απορία. Ευχαριστώ.
Οταν σταδιακά έλιωνε η ξύλινη κατασκευή όπου ήταν ο νεκρός, είτε από τις σταδιακές μετακινήσεις/ καταρρεύσεις της κατασκευής, είτε και από μία απότομη κατάρρευση λόγω προηγούμενης αποσάθρωσης των ξύλων έγινε και μερική μετατόπιση του νεκρού σώματος.
Ειδικά αν επρόκειτο για κλίνη/φορείο και όχι φέρετρο.

Unknown είπε...

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανασκαφή έχει πολύ μεγάλη πολιτική σκοπιμότητα και διαχείριση και δεν είναι τυχαίο ότι η Παναγιωταρέα τοποθετήθηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας,κομμάτι που ξέρει καλά όσο και αν είνα αντιπαθητική,αμέσως μετά από την επίσκεψη του Σαμαρά στις 12/08/2014.Είναι δεδομένο ότι τα ευρήματα είναι πολλά περισσότερα από τις φωτογραφίες που έχει δώσει το ΥΠΠΟΑ.Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα ευρήματα,τεκμηριωμένα,θα πρέπει να δωθούν σε επιστημονικο κοινό και όχι μέσα από δελτία τύπου.Είναι πολύ θετικό ότι κανείς από τους αρχαιολόγους που μέχρι τώρα ήταν σίγουροι ότι δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος στον τάφο έχουν αρχίσει να αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως είναι και ο Μέγας Αλέξανδρος.Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι πρώτα το άλλο Σαββάτο ο υπουργός θα το υπονοήσει ότι ένοικος είναι ο Μέγας Στρατηλάτης και στις 29/11/2014 η επικεφαλής αρχαιόλογος της ανασκαφής κυρία Περιστέρη θα μπορέσει να το βροντοφωνάξει ότι ΖΕΙ και τον βρήκε στα πάτρια εδάφη.Στα εδάφη που γεννήθηκε,μεγάλωσε και κατέκτησε όλο τον κόσμο.

criskalts είπε...

Vangelis Karagian

Όπως ίσως γνωρίζεις συμφωνώ ότι το ΥΠΠΟ ελέγχει απόλυτα τη ροή των πληροφοριών προς το κοινό.
Εύχομαι να έχουν έναν χρηστό λόγο για αυτό που κάνουν και να μην είναι για εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών (πολιτικών και άλλων).

Nafsimaxos είπε...

Η σελίδα των ποντικών του amfipolinews.blogspot.gr στο facebook.

https://www.facebook.com/pages/Amfipoli-News/641067952676055

Unknown είπε...

Δεν βλέπω ενδεχόμενου τρίτης εισόδου.Κατι αλλο ίσως ,ένας ανδριάντες ,ενα άγαλμα ,ίσως Η.12 ωρα λόγω της φυσικής σύστασης ταιριάζει για καταςκευη κι οχι διάδρομικου χαρακτήρα υποδομή....

Unknown είπε...

Νέο άρθρο από τον Εμπεδότιμο, μεταφερόμαστε εκεί! :-)

Παύλος είπε...

Γεια σας.
Το αντιλαμογιο εκανε την ''παρατηρηση ''.Αλλα η φωτογραφος του μνημειου του εδωσε την ευκαιρια,την ευχαριστουμε θερμα.Μας εχει δωσει και αλλα στοιχεια.
Της ευχομαι να εχει την τυχη Ανδρονικου,Λαζαριδη,Κορρε,Περιστερη και αλλων που δεν ξερω αρχαιολογων.

Unknown είπε...

Nafsimaxe,
Άστα τα παιδιά.Καλα παλικάρια ειναι και με αγνές προθέσεις.απλα Τους άδειασε η Αννουλα η μονοφαγου και αναγκάστηκαν να γίνουν Πονηρούληδες...
αλήθεια βρεAmfipolitakia που ειναι εκείνο το : ο έγκυρος Εμπεδοτιμος;
Και ,επισης ,σας άφησε το αφεντικό ,οπως λέτε,να γράψετε δίκη σας άποψη;
Δεν νομιζω....

Unknown είπε...

Παύλε,
Μπράβο φίλε ,Γι α την Παπαδοπυλου μιλάς.Ειναι δυνατή.Συγχαρητηρια και σαυτην....

Unknown είπε...

Εστειλα μηνυμα πριν μιση ωρα στο Amfipolis News οτι δεν ειναι σωστο να μη βαζουν απο που βρηκαν την πληροφορια για το γραμμα Α(λεξανδρος). Το μηνυμα μου δεν δημοσιευτηκε αλλα αν δειτε στο site του amfipolis εχουν συμπληρωσει το blog του Εμπεδοτιμου απο κατω!!! :

Enalios είπε...

@oryktosploutos

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Το ερώτημα μου εστιάζεται στα εξής δυο σημεία:

Α: το υπέδαφος περιγράφεται ως διαφορετικό σε μια απόσταση λίγων μέτρων. Δηλαδή ´εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος´ κάτω απ τη θεμελίωση και ´ιζήματα από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης´ κάτω απο τον τάφο. Είναι περίεργο, τουλάχιστον, να υπάρχει διαφορά σε τόση μικρή απόσταση και γιατί ειδικά σε αυτό το σημείο.

Β:Η περιγραφή ´ιζήματα από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης' μπορεί να ισχύει και για το υλικό επίχωσης που γνωρίζουμε ότι είναι άμμος απο το ποτάμι ; Αν ναι, τότε
μπορούμε να πούμε ότι το υλικό επιχωσης και το υπέδαφος του κυβωτιοσχημου τάφου ταυτίζονται η μοιάζουν πολύ;

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να ρωτώ κάτι που ίσως δεν μπορείς να απάντησης χωρίς να το δεις όποτε αν είναι έτσι πάμε παρακάτω

M G είπε...

@ όλους.
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες:
είναι επιτακτικό οι αναφορές μας στο πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου να γίνονται με τον προσήκοντα σεβασμό.
Δεν νοείται οικειότητα με χρήση του ψιλού ονόματος Αλέξανδρος.
Τον προσδιορισμό Μέγας τον πρόσθεσε δίκαια η Ιστορία, αλλά και τα αναρίθμητα εκατομμύρια των ανθρώπων όλων των χωρών και των εποχών που τον έχουν τιμήσει και εξακολουθούν να τον τιμούν.
Ευχαριστώ

Unknown είπε...

MG,

Εχετε απόλυτο δίκιο.
Είναι λάθος η χρήση μόνον του ψιλού ονόματος.
Πολλές φορές και ως "ΜΑ" αλλά και ως υποκοριστικό το έχουμε δει (Αλέκος).
Παρ' όλα αυτά νομίζω πως αυτά απορρέουν περισσότερο από ενδόμυχο φόβο μήπως παρεξηθούμε ως γραφικοί για λανθασμένη πεποίθηση. Είναι πολύ μεγάλος ο προσδιορισμός για να τον αναφέρουμε ελεύθερα. Μάλλον δεν ξεστομίζεται εύκολα τελικά.
Δείτε τις αντιδράσεις των Αρχαιολόγων κάθε φορά που αναφέρεται το όνομα.
Είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες. Στιγμιαία παύση/σιωπή ως προς το άμεσο της απάντησής τους και κατόπιν η άρνηση συνοδευόμενη ενίοτε από θυμό...

oryktosploutos είπε...

@Enalios 7:09

Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω από απόσταση -και την έχω ήδη γράψει- είναι ότι είναι πλαγιά, όπου "σβήνει/τελειώνει" ο σχιστόλιθος πάνω απ' τα λιμναία ιζήματα. Μην ξεχνούμε ότι το συνολικό ύψος από τον πυθμένα του τάφου μέχρι την οροφή της θόλου είναι 8,90, δηλαδή μια τριώροφη πολυκατοικία! Αν λοιπόν εκεί έγινε ένα όρυγμα για την ανέγερση του μνημείου, στο βάθος πέρασαν κάτω απ' το σχιστόλιθο και βρέθηκαν στα λιμναία ιζήματα. Πάντα ως υπόθεση ...

Β. Ναι, είναι πιθανό, στο βιντεάκι, όταν σκαλίζουν την επίχωση, διακρίνονται άσπρα τεμάχια, μάλλον μάργα, που συνεξορύχθηκε μαζί με την άμμο.

Δεν ξέρω αν κάλυψα, πάντως να σταματήσουμε σ' αυτή την ανάρτηση και να μεταφερθούμε στη νέα, για να μπορούμε να παρακολουθούμε τη συζήτηση.

Unknown είπε...

...πριν μερικές ώρες έριξα μια ματιά από το μουσείο στον λόφο Καστά και είχε πάνω στο λόφο έναν εκσκαφέα και ένα φορτηγό έκκεντρα προς το πάνελ φρούρησης της αστυνομίας και μακρυά από την είσοδο με τις σφίγγες.

Βασίλης είπε...

εκεί που χάζευα την υψηλής ανάλυση φώτο που προηγούμενος αναφέρθηκε
http://www.voreini.gr/wp-content/uploads/foto-3.jpg

είδα και εγώ κάτι σαν Κ, δεξιά πάνω από το σκουπάκι,

http://prntscr.com/572inz

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1201 – 1235 από 1235   Νεότερο› Νεότερο»