Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Ο ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ, ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ



Και τελικά σήμερα, 12/11/2014, το ΥΠΠΟ με μια ανακοίνωση του θεωρητικά βάζει τέλος στο μυστήριο που κάλυπτε την ανασκαφή του Τάφου της Αμφίπολης μιας και μας ανεκοίνωσε ότι ανευρέθη ο νεκρός.

Συγκεκριμένα το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωση του αναφέρει :

«1. Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).

2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.»

Θεωρητικά  λοιπόν  εδώ τελειώνει το ταξίδι που ξεκινήσαμε από τον Αύγουστο για την λύση του «μυστηρίου», τα ερωτηματικά όμως δεν τελειώνουν, αντίθετα δημιουργούνται άλλα και μάλιστα πολύ πιο «βασανιστικά».
Το πιο σημαντικό : Δεν γνωρίζουμε ποιός είναι ο νεκρός.

Ο κυρίως τάφος όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι  κιβωτιόσχημος, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία.

Όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο τάφος φτιάχνεται από μέσα προς τα έξω, άρα ο τάφος τον οποίο βρήκαμε ήταν έτσι όπως προορίζετο για τον αρχικό νεκρό, δεν αποτελεί κάποια πρόχειρη επιλογή για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες.

Όποτε όμως και αν χρησιμοποιήθηκε ο τάφος, ο κυρίως τάφος δεν συνάδει με το υπόλοιπο μέρος που  έχουμε δει.  Ο τάφος που βρέθηκε φτιάχθηκε τέτοιος εξ υπαρχής για να υποδεχτεί τον σπουδαίο νεκρό, άσχετα από ποιόν χρησιμοποιήθηκε μετά. Είναι περίεργο κατ έμέ να είχε φτιαχθεί ένας τέτοιος τάφος για κάποιον σπουδαίο νεκρό.

Δεν μπορεί ένας τέτοιος νεκρός (όποιος και να ήταν αυτός) όπως προϊδέαζαν τα μέχρι στιγμής ευρήματα να εθαβετο χωρίς να έχει αποτεφρωθεί και μάλιστα σε ξύλινο φέρετρο/φορείο/κλίνη!

Με τόσα κυβικά μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τάφου, δεν χρησιμοποιήθηκαν 5-10 πλάκες για να φτιαχθεί ένας μεγαλοπρεπής τάφος, έστω και κιβωτιόσχημος ; Αντ’αυτού χρησιμοποιήθηκαν «φτηνοί» πωρόλιθοι ; Όλος ο χώρος Θ3 είναι πολύ φτωχός σε σύγκριση με το υπόλοιπο μνημείο. Μήπως υπήρχε λόγος που έγινε έτσι ;
 
Υποθέτουμε ότι δεν έχει αποτεφρωθεί διότι ήταν σε φέρετρο. Αν υπήρχε πρόθεση να υπάρξει καύση δεν θα είχαμε τέτοιον στενόμακρο τάφο, αλλά κάτι άλλο που θα υπεδέχετο την λάρνακα με τα οστά.
Άρα φαίνεται ότι εξ υπαρχής ο νεκρός θα εθάβετο χωρίς να έχει αποτεφρωθεί.

Αν η υπόθεση της ανασκαφικής ομάδας είναι σωστή, ότι πρόκειται για αφηρωποιημένο νεκρό, πράγμα που συνάδει με την εκτίμηση που είχαμε κάνει εξ αρχής από τα διάφορα ευρήματα, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να είχε γίνει καύση του νεκρού. Γιατί δεν έγινε ;

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο τάφος εσυλήθη. Πότε όμως έγινε η σύληση ;

Είναι προφανές ότι η σύληση θα έγινε πριν από την επιχωμάτωση. Αν όμως έγινε η επιχωμάτωση μετά την σύληση, τότε αυτοί που επιχωμάτωσαν τον τάφο γιατί δεν επιμελήθηκαν τον νεκρό και άφησαν τα οστά του κάποια μέσα στον τάφο και κάποια έξω από τον τάφο;
Γιατί δεν τακτοποίησαν το δάπεδο του Θ3, παρά τον επιχωμάτωσαν όπως τον βρήκαμε ;

Οι περιβόητοι δε τυμβωρύχοι τι έκαναν με το δεύτερο κεφάλι της Σφίγγας ; Δεν μας ενημέρωσαν αν έχει βρεθεί, το μόνο που έχει βρεθεί είναι ο λαιμός της δεύτερης Σφίγγας. Σε αυτήν όμως την περίπτωση τι έγινε ; Αφησαν το ένα κεφάλι άθικτο και έκοψαν από το άλλο τον λαιμό και  πήραν το υπόλοιπο έτσι ακρωτηριασμένο ; Γιατί δεν πήραν αυτό που βρέθηκε και ήταν άθικτο ;

Επιβεβαιώνεται (εκτός και αν δεν το έχουν ανακοινώσει ότι βρέθηκε) έτσι η υπόθεση που είχε γίνει και ενισχύεται η ερμηνεία ότι της ταφής προϋπήρξε  τελετουργικό, μέρος του οποίου ήταν ο «αποκεφαλισμός» των Σφιγγών. ( Η περίπτωση του λαιμού εξηγείται συμβολικά, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί)

Είναι προφανές ότι η επιχωμάτωση έγινε για να προστατευθεί ο νεκρός, είτε αμέσως μετά την ταφή, είτε μετά την σύληση. 
 Θα άφηναν όμως σε τέτοια κατάσταση τον νεκρό ; Με σπασμένη την πλάκα που κάλυπτε τον τάφο και τα μισά οστά έξω ;

Υπάρχει πιθανότητα οι τυμβωρύχοι να τον επιχωμάτωσαν ; Προφανώς όχι. Ούτε φυσικά κάποιοι που πιθανόν να ήθελαν να «σβήσουν» την μνήμη του νεκρού. Μπορούσαν πολύ πιο εύκολα και με πολύ μικρό κόστος να το κάνουν καταστρέφοντας τον τάφο, και όχι να επωμιστούν ένα αρκετά μεγάλο κόστος σε χρήμα και χρόνο για να επιχωματώσουν τον τάφο ενός που τουλάχιστον δεν συμπαθούσαν.

Μη υπάρχουσης άλλης περίπτωσης, τότε η πιθανότητα της μη σύλησης αρχίζει και υπερισχύει. Το ότι δεν βρέθηκαν κτερίσματα εκ πρώτης όψεως δείχνει ότι αντιβαίνει σε αυτήν την υπόθεση. Για να λείπει κάτι όμως θα πρέπει πρώτα να υπάρχει. Αν λοιπόν δεν υπήρχαν κτερίσματα από την αρχή, η μη εύρεση κτερισμάτων δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για σύληση.

Γιατί όμως να μην υπήρχαν κτερίσματα ; Μια  λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι γιατί ο νεκρός που υπήρχε μέσα στον τάφο μπορεί να μην  είναι ο σημαντικός νεκρός που οι κατασκευαστές ήθελαν να προστατεύσουν αλλά κάποιος άλλος που είχε τοποθετηθεί εκεί για παραπλάνηση.
Αν λάβουμε υπ΄όψιν το ευφυέστατο σχέδιο της σφράγισης, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται απίθανο.

Εχω την αίσθηση λοιπόν ότι η πρώτη εντύπωση  που αποκομίσαμε σήμερα θα ήταν αυτό που ήθελε ο κατασκευαστής να αποκομίσει και ο όποιος τυμβωρύχος θα κατόρθωνε να έφτανε εκεί. Να νόμιζε ότι ο νεκρός είναι αυτός, η δε έλλειψη κτερισμάτων να τον απογοήτευε ότι «ήλθε δεύτερος» και να μην συνέχιζε το ψάξιμο.

Ή μήπως έχουν βρεθεί κτερίσματα αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ; Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ σιωπά για τα κτερίσματα, απλώς αναφέρεται στο μέγιστο εύρημα  που είναι ο νεκρός και ίσως εντέχνως μας αποσπά την προσοχή να ανρωτηθούμε για το αν βρέθηκαν ή όχι κτερίσματα.
Παρέθεσαν ότι βρήκαν στολίδια του φερέτρου δεν αναφέρουν όμως ότι ήταν μόνο αυτά.
Απορώ, οι δημοσιογράφοι δεν ρώτησαν κάτι σχετικό;


Η όποια δε διαταραχή του Θ3 εξηγείται εύκολα ως αποτέλεσμα κάποιου σεισμού και όχι υποχρεωτικά από δράση τυμβωρύχων. Αλλωστε το σπασμένο θυρόφυλλο βάρους 1,5 τόνου, και μάλιστα πάνω από το χώμα που κάλυπτε τον τάφο,το σπασμένο δάπεδο του Θ3, ο τρόπος που έχει σπάσει η θύρα με κομμάτια της να βρίσκονται και στον Θ2 και στον Θ3 και η ύπαρξη μέρους του φηφιδωτού μέσα στο όρυγμα, εξηγούνται πολύ απλά όπως έχουμε ήδη πει σε προηγούμενες αναρτήσεις,

Ίσως λοιπόν ο πραγματικός νεκρός να βρίσκεται τελικά κάπου εκεί, θα μπορούσε να υπάρχει κρύπτη κάτω ακριβώς από το επίπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου, όπου εκεί να αναπαύεται ο νεκρός τον οποίο οι κατασκευαστές του τάφου ήθελαν να προστατεύσουν. Δεν γνωρίζουμε αν οι ανασκαφείς έχουν φτάσει στο τελικό δάπεδο του ορύγματος ή/και αν έχουν κάνει δοκιμαστικές τομές για να δούν αν υπάρχει κάτι από κάτω.

Ακόμα και στην φαινομενικά ξεκάθαρη περίπτωση ότι ο νεκρός που ευρέθη είναι ο σπουδαίος νεκρός που αναμέναμε, το γεγονός και μόνο ότι υπήρξε ένα τέτοιο ευφυές, πολυδάπανο και χρονοβόρο σχέδιο σφράγισης για τηνπροστασία του σημαίνει ότι ο νεκρός που βρέθηκε πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας, ποιός όμως μπορεί να είναι αυτός ;
 
Για ποιόν νεκρό η πολιτεία θα ξόδευε τόσα πολλά σε κόστος, εργατικό δυναμικό και χρόνο ;

Όπως λέει και η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ :
«5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος».

Συνάδει λοιπόν με την υπόθεση μας ότι πρόκειται για έργο της πολιτείας (και όχι κάποιου πλούσιου ιδιώτη),  με σκοπό την ταφή ενός αποθεωμένου/αφηρωισμένου  νεκρού.


Συμπερασματικά λοιπόν καταλήγουμε στις εξής περιπτώσεις :

1)     Ο νεκρός ο οποίος βρέθηκε είναι και ο πραγματικός «ένοικος» του τάφου, εθεωρείτο αποθεωμένος/αφηρωισμένος και ο τάφος του έγινε με κρατικούς πόρους, φαίνεται δε ότι ετάφη χωρίς να αποτεφρωθεί.

Ο λιτός και φτωχικός θάλαμος Θ3 ίσως να έχει συληθεί, ίσως όμως και εσκεμμένως να έμεινε κενός (πράγμα που θεωρώ πολύ πιθανόν) για παραπλάνηση των υποψήφιων τυμβωρύχων, άλλωστε έχουν υπάρξει παρόμοια παραδείγματα Μακεδονικών τάφων (βλέπε : ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΤΑΦΟΙ)

Για την κατάσταση του νεκρού πριν την ταφή, οι αναλύσεις μπορούν να δείξουν ηλικία, φύλο, τραύματα ακόμα και να ανιχνεύσουν σημεία μουμιοποίησης, όπως             ανέφερε κ κα Παλιαδέλη στο δελτίο ειδήσεων της Ν1 στις 18:00.
Με άλλα λόγια δεν απέκλεισε καμία περίπτωση.

Το ιδιοφυές σχέδιο σφράγισης αποδεικνύει ότι αποτελεί πολύ σημαντική προσωπικότητα.Με βάση τα χαρακτηριστικά αυτά, μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση, τα πάντα είναι ανοιχτά, δεν μπορεί να αποκλεισθεί κανείς από τους μέχρι τώρα υποψηφίους. 
          
2 ) Ο νεκρός ο οποίος βρέθηκε και η έλλειψη κτερισμάτων αποτελεί μέρος του σχεδίου σφράγισης και προστασίας του νεκρού για να παραπλανήσει τους επίδοξους τυμβωρύχους. Ο πραγματικός νεκρός βρίσκεται θαμμένος κάπου εκεί κοντά, ίσως ακόμα κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο κιβωτιόσχημος τάφος.
 Μας θυμίζει την παραπλανητική πράξη του Πτολεμαίου να αφήσει την άμαξα με μια άλλη μούμια ως μούμια του Αλεξάνδρου για να παραπλανήσει τον Περδίκκα  Και σε αυτήν την περίπτωση οι αναλύσεις θα μας δώσουν εικόνα. 

Αυτή η περίπτωση εξηγεί ίσως και γιατί ένας αφηρωισμένος νεκρός δεν αποτεφρώθηκε, παρότι θα το αναμέναμε μιας και ήταν Μακεδονική συνήθεια να καίονται οι νεκροί.
             
Εκτιμώ ότι και στις δύο περιπτώσεις οι αναλύσεις θα δείξουν ότι ο νεκρός τοποθετείται χρονικά την εποχή της κατασκευής του τάφου και όχι αργότερα, αποκλείοντας έτσι την περίπτωση να ετάφη αργότερα άλλος αν ο τάφος είχε μείνει αχρησιμοποίητος αντί για  αυτόν που προορίζετο ο τάφος.

Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν και άλλα ευρήματα που δεν έχουν ανακοινωθεί, που σε συνδυασμό με τις αναλύσεις DNA κλπ θα ταυτοποιήσουν χωρίς καμία αμφιβολία τον νεκρό.
Ίσως και να βρέθηκαν κτερίσματα και απλώς να μην τα ανακοίνωσαν. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά από το ΥΠΠΟ  ότι δεν βρέθηκε τίποτε άλλο, απλώς ανακοίνωσαν το  σημαντικότερο εύρημα, άρα δεν πρέπει να αποκλείουμε  την περίπτωση να έχουν βρεθεί κτερίσματα. Για ευνόητους λόγους δεν τα ανακοινώνουν πριν να έχουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Αυτό όμως που μου φαίνεται περίεργο είναι γιατί δεν ανακοινώθηκε αν ο νεκρός είναι άνδρας ή γυναίκα, πράγμα που θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει από κάποιον ιατροδικαστή, όπως έχουμε δει να γίνεται αρκετές φορές που ανευρίσκονται σκελετοί.

Ας αναμένουμε τις νεώτερες ανακοινώσεις, που όπως ελέχθη θα γίνουν στις 29/11 από την κα Περιστέρη..... Ισως να έχουμε εκπλήξεις....


1.235 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   1001 – 1200 από 1235   Νεότερο›   Νεότερο»
Planet είπε...

Αν δεν κάνω λάθος η Μενδώνη αναεφερε ξεκάθαρα πως η λεκάνη είναι σπασμένη και δεν έχει διαπιστωθει αν ο σκελετός ειναι ανδρικος ή γυναικειος. Η αναφορά στο δελτιο τύπου δεν θα με εξεπληττε αν ήταν απο απροσεξία στη διατύπωση. Εδώ έχουν δημοσιευσει καμμια δεκαρια κουνημένες φωτογραφίες, και οι ανακοινώσεις τους έχουν αρκετές ασάφειες. Δεν ειμαι πάντα σιγουρος πως είναι εξαιρετικά πρσεκτικοι στις λέξεις τους. Ούτε βέβαια θα με εξεπληττε αν απλα κρατάνε τις αποκλειστικοτηες για την εκπομπη του Πρετεντέρη.

oryktosploutos είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ 10:35

Στην τελευταία ανακοίνωση επίσης ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μιλούν για ζωγραφιστά επιστήλια.

Για "αφηρωισμένο Ηφαιστίωνα" είχε μιλήσει ο Μαυρογιάννης στη διάλεξη το Σεπτέμβριο (http://www.philenews.com/el-gr/politismos-kritikes--gnomes/391/220463/o-ifaistion-etafi-os-vasileys)

Θεανώ είπε...

Η μη ανακοίνωση κτερισμάτων δε σημαίνει απαραίτητα και παντελή απουσία κτερισμάτων. Μπορεί να βρήκαν κτερίσματα και να μην τα ανακοίνωσαν. Άλλωστε μπορεί να μη μας έδειξαν τα οστά όχι από σεβασμό προς το νεκρό αλλά γιατί δίπλα ίσως να υπήρχαν κτερίσματα.

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nafsimaxos είπε...

@fterotos psychonoos 12:53 & @ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Αναφέρεις ότι τον σκελετό δεν τον βρήκαν την προηγούμενη μέρα του Δ.Τ. αλλά κάποιες μέρες νωρίτερα. Προσέξτε την τρίτη φωτογραφία του τάφου, αυτήν με το βέλος και την φορά που δείχνει το βέλος. Είμαι σίγουρος ότι δείχνει οστό. Ενώ λοιπόν στη φωτογραφία του ΥΠΠΟ δεν υπάρχουν exif files σε αυτές υπάρχουν και η ημερομηνία λήψης είναι 07-11-2014 ώρα 2:29 μ.μ.
Άποψη μου είναι ότι από την Παρασκευή είχαν βρει τον σκελετό.

http://www.thehistoryblog.com/archives/33333

fterotos psychonoos είπε...

@Planet,

Δεν κάνεις λάθος. το ανέφερε όντως η Μενδώνη αυτό. Αλλά "πάτησε" σε αυτό, νομίζω, προκειμένου να μην βγει προς τα έξω με ηχηρό τρόπο, εκείνη τη στιγμή το φύλο του νεκρού. Εξάλλου κι εκείνοι είχαν μόλις ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις από όσους εξέτασαν τα οστά. Δεν ήσαν δηλαδή απολύτως βέβαιοι (όχι για το φύλο, θεωρώ, αλλά για όλα τα υπόλοιπα). Η Μενδώνη δεν έχει ακριβώς το ίδιο κίνητρο με την Περιστέρη ή μάλλον μοιράζονται το ίδιο κίνητρο, μόνο που η μία πρέπει να προσέχει και το πολιτικό κόστος και το ενδεχόμενο φιάσκο, η άλλη θέλει να πει πιο γρήγορα αυτό που πλέον νιώθει ότι "έχει" στα χέρια της.
Η σπασμένη λεκάνη είναι "πάτημα" διότι δεν είναι καθόλου ο μόνος τρόπος για να βρει κανείς γρήγορα το φύλο του νεκρού από έναν καλά σωζόμενο ανθρώπινο σκελετό. Το κρανίο (μέτωπο, κρόταφοι, οδοντοστοιχία) σε αυτές τις περιπτώσεις αποκαλύπτει τα περισσότερα. αυτά δεν φαίνεται να ήσαν σπασμένα και είχαν σίγουρα παραπάνω από 1-2 μέρες ώστε να ξέρουν μια πρώτη εκτίμηση για το φύλο του νεκρού (τουλάχιστον για αυτό).

333 είπε...

ELLHN,

υπάρχει μια παροιμία που ταιριάζει:

όταν ανακατεύεσαι με τα πίτουρα σε τρων οι κότες.

[ελπίζω να κατάλαβες σε τι αφορά, δεν θέλω να επεκταθώ]

Αρης είπε...

στο λινκ της αρ.Παπαφωτιου,εκει που τονιζει ο φιλος,δηλαδη στο 35΄10,αφου αναφερει τα κινητα ευρηματα"κεραμικα και αλλα" που οπως λεει δεν νομιμοποιειται να πει,καταληγει με σιγουρια οτι ολα τα ευρηματα που εχουν βρεθει τοποθετουν τον ταφο στο 325-320 πχ..
?αν οντως ειναι εκει η χρονολογηση, συμφωνα με τα ευρηματα που δεν μπορει να πει και θα παρουσιασει η Περιστερη σε μια συνολικη παρουσιαση οπως λεει,η δημοσιογραφος, για ποιον αλλον μπορει να εχει γινει εκτος του Μ.Α?

Unknown είπε...

PAIANAS,

Ο Κωνσταντίνος βρίσκεται σε διήμερο συνέδριο εκτός έδρας του.

vagkalf07 είπε...

@ fterotos psychonoos...

τι καταναλωνεσαι για τον νεκρο... αφου ο μουφα νεκρος του δεινοκρατη...(γελαει ο κοσμος)

Unknown είπε...

fterotos psychonoos
Η μη καύση του νεκρού σε έναν σπουδαίο μακεδονικό τάφο είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο για μένα!

giannis_ είπε...

Και θα το ξαναγράψω φέρετρο, ιωνικά επίκρανα εισόδου και επιστύλιο όμοια!
Το μόνο που συνδέει το φέρετρο με το πλούσιο μνημείο είναι η είσοδος.

Διοφαντης είπε...

αν ο ταφος ειχε βανδαλιστει,δεν θα πρεπε ναναι διασκορπισμένα τα κοκκαλα του νεκρου;;;;ειδικα να ειχε γινει από εχθρικες δυναμεις{κασσανδρος],όπως εχει ειπωθεί κατά κορον εδώ μεσα;;;;
και κατι ακομα,δεν θα πρεπε να παιζει ρολο,σε τι κατασταση ηταν η σορος[αποσυνθεμενη,ακεραιη,κλπ],όταν εγινε η υποτιθεμενη συλληση,βανδαλισμος κλπ.εμενα αυτά μου φαινονται ασύμβατα αυτά τα σεναρια,δεδομενης της θεσης του σκελετου σημερα.η φτωχη λογικη μου μου υπαγορευει να υποστηριξω ότι η θεση του σκελετου,μισος μεσα μισος εξω,αποδεικνυει ότι εγινε πριν την αποσυνθεση του σωματος...αυτό κατά τη γνωμη μου βαζει και χρονικο οριζοντα.

Unknown είπε...

@oryktosploutos

Την υπόθεση των μαλλιών (στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ) την έκανε ο καθηγητής Οδοντιατρικής σχολής του Παν. Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης. Χρώμα μαλλιών καστανό ενώ αν είχε λέει θρακική καταγωγή, καστανοκόκκινο.

Δηλώσεις Παπαγρηγοράκη

Προφανώς το Θράκη στη μετάφραση των δημοσιογραφίσκων έγινε Θάσος...

hylap-vn είπε...

Λόγια του Δεινοκράτη (σύμφωνα με τον Βιτρούβιο) που εξηγούν την λιτότητα του θαλάμου και την μη εύρεση άλλων κτερισμάτων!!!

«Ἐγώ» εἶπε «ἔχω σκεφτεῖ, βασιλιά, νὰ ἐμπι­στευθῶ τὴν ὁμοιότητα τοῦ σώμα­τός σου σὲ ὕλη ἄφθαρτη καὶ ζω­ντανὴ ποὺ νὰ ἔχει θεμέλια αἰώνια καὶ βάρος ἀκίνητο καὶ ἀπαρασάλευτο. Δηλαδὴ τὸ ὄρος Ἄθως τῆς Θράκης, ἐκεῖ ὅπου ἔχει τὸ μεγα­λύτερο ὄγκο του καὶ ὑψώνεται περιφανέστατος καὶ ἔχει ὕψος καὶ πλάτη συμμετρικὰ καὶ βραχώδεις ἐκτάσεις καὶ συναρμογὲς καὶ δια­στήματα μὲ κάποια μορφή. Ὁ Ἄθως αὐτός εἶναι δυνατὸν μὲ τὴν τέχνη νὰ κατεργαστῇ καὶ νὰ με­τασχηματιστῂ ὧστε νὰ ὀνομάζε­ται ἀνδριάντας τοῦ Ἀλεξάνδρου καὶ νὰ εἶναι ἀληθινὸς ἀνδριάντας αὐτοῦ, ποὺ μὲ τὰ πόδια του θὰ ἐγ­γίζῃ τὴ θάλασσα, μὲ τὸ ἕνα χέρι θὰ ἀγκαλιάζῃ καὶ θὰ ὑποβαστάζῃ πόλη ἰκανὴ νὰ περιλάβῃ 10.000 κατοίκους. Μὲ τὸ δεξί χέρι κρατῶντας φιάλη νὰ χύνῃ ἀπὸ αὐτὴ σπονδὲς πρὸς τιμὴ τῶν θε­ῶν ὁλόκληρο ποταμὸ ποὺ θὰ ρέῃ ἀ­κατάπαυστα καὶ θὰ ἐκβάλλῃ στὴ θάλασσα. Τὰ χρυσὰ καὶ χαλκὰ καὶ τὰ ἐλεφάντινα καὶ τὰ ξύλινα καὶ τὰ ἔγχρωμα ἔργα, ὅλες τὶς μικρὲς καὶ ἀγοραστὲς εἰκόνες ποὺ τὶς κλέβουν ἄς τὶς ἀφήσουμε».

Διοφαντης είπε...

...αλλιως δεν θα μπορουσε να μετακινηθεί ο σκελετος σαν συνολο.

fterotos psychonoos είπε...

maria Gk,
Συμφωνώ ξανά απολύτως μαζί σου! Αυτό άλλωστε με έκανε να αναφωνήσω από την πρώτη στιγμή (και κόντρα στο τότε -εκείνες τις ώρες- διαμορφωμένο κλίμα) ότι είναι ο Αλέξανδρος.
Μη καύση του αφηρωισμένου νεκρού σε τέτοιο μνημείο; ταφή για τέτοιον νεκρό; Δεν είχα πλέον (σχεδόν) καμία αμφιβολία.. Όλα πλέον μου έδεναν..

oryktosploutos είπε...

@Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου 1:43

Ευχαριστώ, αυτό βγάζει νόημα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι στο Σκαι δεν ξέρουν τη διαφορά ανάμεσα σε Θράκη & Θάσο. Και το δυστύχημα είναι ότι δεν τους νοιάζει κιόλας ...

333 είπε...

Αξά,

πόσο δίκιο έχεις στο παρακάτω...:

"Όταν ο εμπεδότιμος έκανε λόγο για Αλέξανδρο όλοι συζητούσαν στα κανάλια για 15 υποψήφιες εκδοχές του λόφου. Τώρα που το δίνουν 50-50 εμείς αμφιβάλλουμε."

fterotos psychonoos είπε...

@vagkalf07,

να σου πω την αλήθεια, δεν κατάλαβα το σχόλιό σου.

333 είπε...

επειδή σε λίγο θα ανεβάσει ένα κείμενο ο κ. Καίρης, και προς διευκόλυνση των χρηστών, ανεβάζω το επικαιροποιημένο σχέδιο του κ. Πολυμενάκου.

333 είπε...

http://media.dou.gr/Images/rss/101/amfipoli-lofos-kasta.jpg

Ανώνυμος είπε...

@George
Dear George
I have read your Note  and I found it very comprehensive .As you write in the introduction you take as granted that hephestion is buried there and your work is dealing  mostly with the life spam of the monument. For that matter you manage to deal with all aspects quite successfully.
I would like to make an observation / objection though.
According to your detailed description, Deinocratis  had to find the place, make the design, arrange all matters associated with the resources needed ( human resources, materials, transportation etc).
From December  324 to June  323 ( i.e six months) he could hardly start any work. And here comes my objection. You assume that he continued working until 321 (Τριπαράδεισος) and after that he was kicked off the job.
I have the impression that Hephestiom was not very popular amongst the Διάδοχοι , due to his close relationship with Alexadros. He was neither Olympiadas' favorite . It's quite unlikely that they  gave their consent for this project after the death of Alexadros. It's more likely that Deinocratis' Project stopped before it even started. 
So we have to assume that either the construction had started long before the death of Hephestion or given the death of Alexadros  the plan was modified and it was intended not only for Hephestion but for Alexadros as well.
I find it very difficult to accept  that they were building a monument for Hephestion whilst Alexadros' body was waiting in Babylon for an αρμάμαξα to be built.
As far as it concerns the rest of your assumptions about the life spam of the monument they are quite well supported and they could be true, although I don't agree with all of them.
Keep the good work !! 

fterotos psychonoos είπε...

@vagkalf07,
Άστο, μην μου απαντήσεις τώρα πρόσεξα προηγούμενα σχόλιά σου. Μέχρι τώρα δεν σε είχα προσέξει. Μάλλον διότι συνήθως προσέχω μόνο όσους αξίζουν... Εσύ πάντως, με πρόσεξες πρώτος, από ό,τι φαίνεται. Εννοείται ότι ποτέ δεν υιοθέτησα την άποψη ότι ο σκελετός που βρέθηκε δεν είναι του νεκρού στον οποίον ήταν αφιερωμένο το μνημείο (αν εννοείς αυτό, με το σχόλιό σου).
Το όνομά σου είναι σλάβικο; έτσι μοιάζει!

fterotos psychonoos είπε...

@vagkalf07,

Και στα ελληνικά λέμε "αναλώνεσαι",
όχι "καταναλώνεσαι". Δεν είσαι καν σωστός ελληνόφωνος!

hylap-vn είπε...

Η συνέντευξη Τασούλα δεν μου κολάει πουθενά. Είναι σοβαρός, σκεπτόμενος με ορθό λόγο. Θα πηγαίνατε εσείς στην θέση του να πείτε τι? Μία από τα ίδια, "θα αναδείξουμε το μνημείο, θα χρηματοδοτήσουμε περαιτέρω έρευνες στον τύμβο"?

Όχι. Πάει για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Θα ανακοινώσει ότι "υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για τον τάφο του Μ.Α.".
Θα παραπέμψει στην ανακοίνωση της Περιστέρη που θα γίνει μετά από μία εβδομάδα.
Όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω στην Περιστέρη και όλος ο κόσμος κυριολεκτικά θα περιμένει τις επιστημονικές της ανακοινώσεις. Γι'αυτό και η ανακοίνωση της Περιστέρη θα γίνει στο Υπουργείο Πολιτισμού (υποθέτω με προσκλήσεις και όχι σε ένα αμφιθέατρο όπου θα μπορούσε να πάει ο καθένας).

Ζούμε τον annus mirabilis της ελληνικής αρχαιολογίας κα ιστορίας! Χαρείτε αυτές τις ιστορικές ημέρες θα τις θυμόσαστε για όλη την ζωή σας....

fterotos psychonoos είπε...

@vagkalf07,

και είναι: "αναλώνεσαι με",
όχι "καταναλώνεσαι για".

Δύο λάθη σε δύο λέξεις! Εύγε..(ξέρεις τι σημαίνει);

Ανώνυμος είπε...

@ giannis
Σε ποιό επιστύλιο αναφέρεσαι?
Αυτό πάνω απο τις Καρυάτιδες?

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Πιστευω οτι ΗΔΗ γνωριζουν ποιος ειναι ο νεκρος!

Ας δουμε τι μας εχουν πει ΑΜΕΣΑ η ΕΜΜΕΣΑ

1) Το ψηφιδωτο μας συνδεει με τη δυναστεια των Τημενιδων
2) Αφηρωισμενος νεκρος ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΗΚΕ!
3) Απο κρατικους πορους η κατασκευη
4) Εργο Δεινοκρατη μεταξυ 325-300
6) ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ειπε ενα Περιστερακι και το μαλλωσαν...

Απορω γιατι ορισμενοι και ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ βαζουν μεσα και τον Ηφαιστιωνα.

Εχει σχεση με τη δυναστεια των Τημενιδων;;

Ηταν ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ;; (εγω για χιλιαρχο τον ηξερα, μηπως του δωσε και καμμια σαρδελλα ακομα ο Αλεξανδρος)

Τελος μαλλον καηκε στην "πυρα" και δεν γνωριζω να αναφερεται πουθενα οτι μουμιοποιηθηκε

Για μενα ΜΟΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ!

Θεανώ είπε...

@Αξα
νομίζω ότι η αμφιβολία δημιουργήθηκε συνειρμηκά από τη δήλωση του ΥΠΠΟ για συνέχιση των ανασκαφών στο λόφο και από την έλλειψη πανηγυρικών δηλώσεων. Αν ο νεκρός είναι ο ΜΑ τότε ποιανού άλλου τον τάφο αναζητούμε; Και αν αναζητούμε άλλο τάφο για τον ΜΑ τότε αυτός δεν είναι του ΜΑ. Πιστεύω ότι όλα αυτά έγιναν σκόπιμα από το ΥΠΠΟ για να πέσουν λίγο οι τόνοι και να έχουν το χρόνο να συγκεντρώσουν αποδείξεις για ΜΑ.
Ο τάφος έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι του ΜΑ και νομίζω οι περισσότεροι στο blog, αυτό πιστεύουν άσχετα αν δεν το βροντοφωνάζουν.

fterotos psychonoos είπε...

PM,
έτσι ακριβώς. Απλά, συγκεντρώνουν αδιάσειστα στοιχεία και η "βιολογική απάντηση" προσφέρει τέτοια.
Να κάνουν τον νεκρό να μιλήσει, όχι, αυτό δεν το μπορούν. Χρειάζεται δηλαδή και εγκεφάλους που μπορούν να ακούσουν.. Ειδάλλως, η βλακεία είναι ίδιον μόνο του ανθρώπινου είδους. κι ως γνωστόν, ενίοτε δεν έχει όρια και δεν γνωρίζει σύνορα..

Unknown είπε...

επεσα τυχαια σε ενα βιντεακι για τον ταφο της Κλεοπατρας Σεληνης που ηταν κι αυτος κατω απο τυμβο και σας παραθετω το λινκ: https://www.youtube.com/watch?v=owfvaHBuQ4Q

Στην περιγραφη λεει: Ο Τύμβος της Κλεοπάτρας Σελήνης έχει διάμετρο 96 μέτρα & ύψος 35 μέτρα. Περιλαμβάνει 4 κύριες Ψευδόπορτες οι οποίες δεν καταλήγουν πουθενά, ¨εξω από τον Περιμετρικό περίβολλο υπάρχει πάνω στο δάπεδο μία Μυστική Πόρτα η οποία καταλήγει σε ένα υπόγειο τούνελ το οποίο οδηγεί περιμετρικά στην Ταφική Κρύπτη που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Κέντρο του Τύμβου.

Και οι πυραμιδες ειχαν ψευδοπορτες, παραπλανητικες κυριες εισοδους και μυστικες εισοδους. Και ο Δεινοκράτης γνώριζε την αρχιτεκτονικη τους.

Dazbaw είπε...

όπως είπα και προχθές, το χρώμα του τρίτου θαλάμου μάλλον έχει να κάνει με το χρώμα των μαλλιών ή και το όνομα...ακόμη πιο παλιά είχα πει για τους Αιακίδες που είχαν χαρακτηριστικά κόκκινα μαλλιά...από Αχιλλέα, Νεοπτόλεμο[Πύρρος] κλπ...σαν να δένουν σιγά σιγά, αν βέβαια αποδειχτεί αληθές το χρώμα...

περιμένω με αγωνία τον ανταποκριτή μας, μπας και μας πετάξει κανένα κοκαλάκι κι εμάς...

Unknown είπε...

Καλησπέρα στους φίλους μου και στους πιο φίλους μου.Ζητω συγνώμη για την ανεπαρκή παρουσία μου αλλα λόγω απουσίας δεν είχα τεχνικές δυνατότητες για πολλές λεπτομέρειες και επεξηγήσεις.
Επανέρχομαι με νεότερη πληροφορία εξαιρετικά αξιόπιστη.
Επιβεβαιώνεται ,ανεπισήμως βεβαια,η ύπαρξη δεύτερης εισόδου μετα απο την εύρεση στην περίβολο ατράνταχτου στοιχείου,στην θέση οκτώ Και είκοσι με δείκτη όρολογιου στη θέση του είκοσι τις σφίγγες...

Antilamogio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Antilamogio είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:

Καλησπέρα Εμπεδό-φιλοι συνταξιδιώτες. Μετά από αρκετές ώρες παρατήρησης όσων μας αφήνει να δούμε η "Αννούλα του Χιονιά", είμαι στην ΠΟΛΥ ευχάριστη θέση να σας δείξω το εξής ενδιαφέρον:

http://i57.tinypic.com/kcgpdt.jpg

Τι βλέπετε αγαπητοί και αγαπητές στο κίτρινο πλαίσιο? Μήπως αυτό;

http://i62.tinypic.com/e7fa4k.jpg

Βλέπετε κι εσείς το ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ή μόνο εγώ;;;

{σημείωση: η φωτογραφία είναι από τις 2/9/14 και το σημείο είναι το επιστύλιο πάνω από την ανατολική Μαινάδα...}

[φιλική παραίνεση: δείξτε στον λαό Ο,ΤΙ έχετε βρει! Και διώξτε την Παναγιωταρέα από την ανασκαφή.-]

Ανώνυμος είπε...

@ Konstantinos kairis
Έτσι αποκαθίσταται και η συμμετρία του μνημείου!!!
Καταλαβαίνεται τι μας λέτε τώρα??? Είστε σίγουρος??

Zibi είπε...

Εδώ η φωτό του Τύμβου και το τί εννοεί ο Kairis! Για να μην ψάχνετε...!

Unknown είπε...

Το 8 και 20 ταιριάζει γαντι και στο σχέδιο του Πολυμενάκου

http://media.dou.gr/Images/rss/101/amfipoli-lofos-kasta.jpg

Unknown είπε...

@ giannis

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27340&subid=2&pubid=129831919

http://www.protothema.gr/culture/article/408852/vrethikan-duo-epigrafes-ston-tafo-tis-amfipolis/

Για αυτά τα επιστύλια μίλησα. Ο Τασούλας διέψευσε ότι βρέθηκαν επιγραφές, όχι ότι βρέθηκαν τα επιστύλια. Βρέθηκαν πίσω από τις Καρυάτιδες. Έχουν έντονο μπλε και μαύρο χρώμα και μεταφέρθηκαν στο μουσείο για συντήρηση. Από τα συγκεκριμένα επιστύλια και ΟΧΙ από αυτά τις εισόδου, δεν έχουμε δει φωτο.

Darkie είπε...

Κωνσταντίνε δεν ειχε λεχθεί προ ημερών η ύπαρξη δεύτερης εισόδου στο σημείο που λές και στο οποίο βρίσκεται και το φυλάκιο;

Όχι επίσημα κάποιο μέλος το ειχε αναφέρει..

Ανώνυμος είπε...

@ Antilamogio
Έτσι φαίνεται αλλά καμιά φορά οι φωτογραφίες μας ξεγελάνε.

Darkie είπε...

http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/11/bomba.html

Antilamogio είπε...

@Ερασιτέχνης:

Η μόνη που προσπαθεί να μας ξεγελάσει είναι η Παναγιωταρέα! Αλλά δεν θα τα καταφέρει.-
Κάνε όσο ζουμ θέλεις: είναι το Μονόγραμμα του Μ.Α.!!!

@Kairis:

Και η μελέτη του Πουλυμενάκου επιβεβαιώνει αυτό που λες και η παρατηρητικότητα ενός φίλου του blog που σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο σημείο ΔΕΝ έχουν αποκαλύψει την περίβολο και έχουν βάλει και το φυλάκιο. Εγώ την πιστεύω την πληροφορία σου.

Unknown είπε...

@Antilamogio

Και πάνω από το σύμβολο έχει ρόδακα ή κάνω λάθος;

Στη δική σου φωτό τον κρύβει το βελάκι.

http://www.yppo.gr/images/l_14821.jpg

Antilamogio είπε...

Φυσικά και έχει ρόδακα! Τον ρόδακα τον είχαν επισημάνει.

Το Μονόγραμμα όμως περηφανεύομαι ότι δεν το είχα διαβάσει πουθενά!

:-)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΞΑΝΑ ΑΔΕΡΦΙΑ:
http://tinypic.com/view.php?pic=kcgpdt&s=8#.VGf1Msl5fkc

Unknown είπε...

@antilamogio,
ξερεις αν αυτο το επιστυλιο αφαιρεθηκε και φυγαδευτηκε;
το μονογραμμα αν δεν ειναι μονταζ ειναι αδιαμφισβητητο!!!!!
Η πληροφορια μαλλον ειναι κοινο μυστικο των αρμοδιων της ανασκαφης.
Οι εκπληξεις του περιβολου που λεει η Περιστερη.....

Antilamogio είπε...

@Kairis:

Τι μοντάζ καλέ.. Δες και την επίσημη φωτογραφία του Υπουργείου:
http://www.yppo.gr/images/l_14821.jpg
Εγώ απλώς έβαλα το βελάκι για να το κάνω σαφές:
http://i57.tinypic.com/kcgpdt.jpg

ΑΝ διαβάσετε αύριο:
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! Βρέθηκε το Μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Τύμβο Καστά!

να θυμάστε πού το είδατε πρώτα...
;-)

Unknown είπε...

Η ανασκαφη στο εξωτερικο του περιβολου εχει προχωρησει τουλαχιστον ενα μετρο ακομη, μεσα, περιμετρικα του τυμβου και
πανω απο τον περιβολο....το σημειο 8 ειναι ανεγγικτο....

Ανώνυμος είπε...

@antilamogio
ΑΔΕΡΦΙ το βλέπω!!
Βρήκες και συ ώρα να μας το πεις!!
Πρέπει και να κοιμηθούμε και κάποια ώρα.....

Unknown είπε...

@antilamogio,
το μονταζ αφορουσε αν η φωτο παρθηκε απο αλλο site.αυτο εννοω. δεν συζητω για την αξιοπιστια σου.Προς Θεου.το πηραν ;ξερεις;

Antilamogio είπε...

@Ερασιτέχνης:
Τώρα το είδα κι εγώ, τι να κάνω! Βλέπω συνέχεια τις φωτογραφίες και διαβάζω τα παλιά Δ.Τ.
Έχω τρελαθεί απ' τη χαρά μου!!!!! Είναι το Μονόγραμμα του Μ.Α.!!!!

Τι είδα ο π....ς??? :-)))))))

ELLHN είπε...

@Ερασιτέχνης

Γεια σου Ερασιτέχνη

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Υπάρχει τοπογραφικό διαθέσιμο στο διαδίκτυο?

Την περιοχή επισκέφτηκα στις 25 Αυγούστου. Έφτασα μέχρι το φυλάκιο. Είχε αστυνομικό. στο συγκεκριμένο σημείο αν κινηθείς στο δρομάκι που υπάρχει στα δυτικά του τύμβου και ακολουθεί περιμετρικά τον τύμβο για ένα διάστημα το υψόμετρο είναι το ίδιο και στην συνεχεια ακολουθεί κατηφορική πορεία. Προς τα ανατολικά (εκεί που υπάρχουν οι μεταλλικές θύρες που φράζουν τον δρόμο με το stop) ο δρόμος πάντα περιμετρικά του τύμβου έχει μεγάλη κλήση (κατεβαίνει το υψόμετρο) και οδηγεί στην είσοδο του τύμβου. Η σημερινή κύτη του Στρυμόνα είναι αρκετά μακριά (προς τα δυτικά) και πολύ πιο χαμηλά από την κορυφή του τύμβου (ίσως 80-90 μετρα). Η δε λίμνη Kερκινιτιδα δεν υπάρχει πλέον. Βεβαια άλλη ήτανε η κύτη τότε. Υπάρχουν πολλές καλλιέργειες στην περιοχή κύριως δέντρα (αμυγδαλιές). Επίσης παρατήρησα οδεύοντας προς τον τύμβο και αρκετές ύδρο-δεξαμενές ορθογώνιου σχήματος από σκυρόδεμα (προφανές πρέπει να έχει και αντλίες). Σε μικρή απόσταση από τον τύμβο υπάρχει πυραμιδοειδής λόφος μεγαλυτερου ύψους. Όπως σου είπα σκέφτηκα να περπατήσω περιμετρικά του τύμβου από την πλευρά του υψώματος την ώρα που συγγενείς μου μιλούσανε με τον αστυνομικό φρουρό αλλα τελικά δίστασα. Δεν σκέφτηκα εκεί την στιγμή να παρατηρήσω το έδαφος. Πάντως παρατήρησα ότι ο λόφος είναι ορατός από αρκετά σημεία όταν έφυγα. Κοιτάζοντας κάποιες πρόσφατες φωτογραφίες πρέπει να έχουν αφαιρέσει αρκετό χώμα από πάνω με σκοπό να ανακουφίσουν την κατασκευή. Η τοπογραφία του τύμβου πρέπει να έχει αλλάξει αρκετά.

Μεγάλες ποσότητες χώματος που είχαν αφαιρεθεί ήταν από τότε ορατές μπροστά από την είσοδο του τύμβου

Dazbaw είπε...

@Antilamogio

έχεις δίκιο!!!

και αν παρατηρήσετε, τον υπόλοιπο τοίχο τον έχουν αφήσει με ένα λεπτό στρώμα χώματος ενώ την έχουν σκάψει μέχρι κάτω την υπόλοιπη άμμο...αριστερά από τον ρόδακα αχνοφαίνονται και άλλα σύμβολα νομίζω...

hylap-vn είπε...

Μήπως έχει και πολλά άλλα μονογράμματα παντού μέσα στους θαλάμους και γι'αυτό όλες οι φωτογραφίες είναι πετσοκομμένες και περίεργες?
Λέω μήπως...

vagkalf07 είπε...

@ fterotos psychonoos

αφου υπονοεις σκοπιανη καταγωγη...τοτε μαθε οτι το ψευδωνυμο σου ειναι ειναι σαν χαρουμενος γκαιυ φιλοσοφος ..και αν το αναλωνεσαι ..σημαινει κατι ...το καταναλωνεσαι ειναι εμφατικο στην διαρκεια...και δεν εννοουσα παρεξηγησιαρη φτερωτε οτι υποστηριζεις κατι τετοιο αλλα την περιρεεουσα αποψη που ειχε καλλιεργηθει απο πολλους κυριως λογω απογοητευσης απο τα ευρηματα,οτι ο νεκρος ειναι μουφα και περιμενουμε τον αλλον τον σημαντικο...συγγνωμη που αργησα να σου απαντησω...αλλα νομιζω οτι μπορω να ακουω και λιγη μουσικη στο βραδυ μου..και μεχρι να επεστρεψω αρχισες την επιθεση...δεν καταλαβα την αξιοσυνη που προβαλεις εναντι της αποψης μου...φτερωτε...

Unknown είπε...


ΑΝ και μόνο ΑΝ επαληθευτεί ότι υπάρχει είσοδος και από την θέσει 8 (βόριο-δυτικά), τότε σίγουρα θα υπάρχει και κάτι στη θέση '12', στο 'και ακριβώς' του ρολογιού, και τότε δένει η συμμετρία δημιουργώντας ισοσκελές τρίγωνο....!!!
Καλό βράδυ σε όλους.

hylap-vn είπε...

@ Κωνσταντίνος Καίρης

Έχει λογική να έχει 3 εισόδους συνολικά στις 12 η ώρα (βόρεια), 4 η ώρα(αυτή που ανακαλύφθηκε) και στις 8 η ώρα (αυτή που συζητάμε ότι είναι κοντά στο φυλάκιο).

Γιατί έχει λογική?
Γιατί απλούστατα ο Δεινοκράτης έφτιαξε τον τέλειο κύκλο και έβαλε τις εισόδους στις κορυφές του εγγεγραμμένου ισόπλευρου τριγώνου!
Αυτό ΕΞΗΓΕΙ και γιατί η διεύθυνση των θαλάμων δεν είναι προς το κέντρο του τύμβου!!!

Δες το σχέδιό μου
http://4.bp.blogspot.com/-T2_LxDiWpAE/VGf8mnnkDkI/AAAAAAAABCU/SaYRJlnl4zA/s1600/dino.jpg

Αρης είπε...

ρε παιδια αυτο βγαζει ματι!!!
απιστευτο..!!

hylap-vn είπε...

@ Poly katri

Από το στόμα μου το πήρες!!

Ανώνυμος είπε...

@ antilamogio
Εδώ όμως φαίνεται να έβαλαν μπροστά υποστυλώματα

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14844

george είπε...

@Erasitexnis

Thank you very much for taking the time to read a previous version of my Note - I keep updating it constantly, and for your insightful comments.

You are right that the period December 324 - July 323 BC is very short indeed for the kind of work I describe as done to be done. Also, you are right in bringing up the question as to why continuing work on a tomb for HFAISTION after Alexander's death.

Very briefly, and I'll start by answering your second question: historical records show that both Antipatros and (especially) Polyperchon wanted to continue executing Alexandros' wishes. There's no historical evidence that either went against A's wishes - and it would be political suicide to do so such a short period after A's death. I take this also to include work on HFAISTION's tomb - evidence to the contrary notwithstanding. But I firmly base my scenario on the likelihood that Hfaistion was falling rapidly out of favor with the powers to be. So, the monument at Kasta Hill is not anymore a temple to worship HFAISTION as God, but simply a tomb to someone who was a hero (APOHRWISMOS as Prof. Mavrojannis said) - a very critical transition in my scenario. Gradually the approach/treatment towards/of Hfaistion deteriorated further as Kassandros influence increased, ending up with Hfaistion as a pariah, and in effect Kassandros burying the tomb.

Now, on your tight time frame - as I mentioned in the Note, when you employ many slaves as workers under skillful and efficient management, much can be accomplished in a short order.

Finally about your point regarding possible conversion of the tomb at Kasta Hill for Alexandros' resting place: in my scenario his intended place was hill 133. Kasta Hill was too small. Neither Antipatros or Polyperchon would think about converting something intended for Hfaistion for Alexandros (too tacky), and naturally neither would Kassandros (but for different reasons). Besides, they all had their hands full with other issues.

Thank you again for your comments, and I'm going to use my response here as an opportunity to expend more on a few points in my Note which you brought up.

My email is grg7wtkns at gmail dot com - if you like send me your email and I'll be happy to be sending you updated versions. Cheers!

Ανώνυμος είπε...

@ELLHN
Όχι ακριβώς τοπογραφικό.....φωτογραφία του.
Αν γκουγκλάρεις σεισμική μελέτη αμφίπολη θα το δεις

Zibi είπε...

@Αντιλαμογιο

Μπράβο στην τρομερή αντίληψή σου!

Δεν ξέρω το πόσο σίγουροι είμαστε για το "Α" (εξάλλου το ίδιο μονόγραμμα έχει βρεθεί και στο μάρμαρο του περιβόλου), αλλά ο ρόδακας, λίγο πιο πάνω, που ίσως να μην τον πρόσεξες (λόγω ενθουσιασμού της ανακάλυψης του Α) βγάζει μάτια!

Antilamogio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

αν ειναι οι ταφοι-μνημεια τρεις...προσθετω οτι θα ηταν η καλυτερη κατανομη τους!!!..ξερουμε ποια περιοχη του λοφου αντιπτοσωπευει το μεγαλυτερο μερος του φυσικου και ποια το μεγαλυτερο μερος του επιχωματωμενου?..και αν μπορεις να ξερεις ενημερωσε και περιεγραψε το μου πανω στο σχεδιο σου!..ειναι κρισιμο για μια διασταυρωση που θελω να κανω..

Unknown είπε...


@ hylap-vn

χαχαχα!!! Ναι, μαζί σχεδόν το είπαμε!!! Όπως λές, έτσι εξηγείται η διεύθυνση των θαλάμων. Αλλά και κάτι ακόμα.... το ισοσκελές τρίγωνο έχει απίστευτο συμβολισμό κατά Εμπεδότιμο!!!

Dazbaw είπε...

@hylap

είσαι ωραίος!!!

κάποτε είχα ρωτήσει την Βιργινία αν υπήρχε περίπτωση να δημιουργείτε νοητό τετράγωνο μέσα στον τύμβο...δεν είχα σκεφτεί ποτέ για ισόπλευρο τρίγωνο!!!!είναι το συμμετρικό τρίγωνο!!!

Unknown είπε...


@ vagkalfo7

Το '12' είναι το φυσικό!

Antilamogio είπε...

@Kairis:
Δεν έχω ιδέα αν το πήραν φίλε μου... Στις επόμενες φωτογραφίες εμφανίζεται ένα ξύλο στο σημείο αυτό:
http://i59.tinypic.com/35ji5fn.jpg

Προσπάθησαν, είναι αλήθεια, να μας το κρύψουν. Τη μια έβαζαν μαύρες σακούλες (31/8): http://i62.tinypic.com/mj49yf.jpg

Την άλλη έκοβαν τη φωτογραφία λίγο πιο πριν (25/8):
http://i59.tinypic.com/3094ppw.jpg

Αλλά: ουδέν κρυπτόν!

Το ξαναβάζω (με περηφάνια) και σας καληνυχτίζω:
http://i57.tinypic.com/kcgpdt.jpg

Υ.Γ.1: Για τον Θ4 θα σας ξαναπώ αύριο...
Υ.Γ.2: Από τις 25/8 το έχουν δει το Μονόγραμμα...

Unknown είπε...

@ Konstantinos Kairis
ευχαριστούμε για τις πληροφορίες! μας λείπουν τα αποσπάσματα που έβαζες.

@ Antilamogio
απίστευτο, μπράβο σου!!! το έβαλα στο γκρουπ στο φβ να το βλέπουμε.

Unknown είπε...


Το ισόπλευρο
Εκ παραδρομής το είπα ισοσκελές...

Unknown είπε...

@αναδημοσιευω post μου απο τις 13/11ωρα 4:36πμ:
Το μνημειο ειναι ενα ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.εκτιμω οτι η αμφιβολια για τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙ ΑΥΤΟ ΞΑΦΝΙΚΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ.
ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΡΟΙ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΓΕΣ.
ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.
ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟΤΕΥΚΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΝΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΥΤΟ.
ΕΚΤΙΜΩ ΕΠΙΣΗς ΟΤΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟς
ΘΑ ΝΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΕΘΗΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΘΑ ΝΑΙ ΤΡΙΑ....
ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΝΕ ΣΕ ΓΩΝΙΑ 45 ΜΟΙΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΟΜΩς ΟΜΩΡΕΣ ΣΦΙΓΓΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ.ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΔΑΙΔΑΛΩΔΗ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΣ ΤΑΦΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕς ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ Θ3.ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΙΑ ΤΟΥΣ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ VIRGI ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΤΥΧΑΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.
ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ Θ3 ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ,Ο Θ3 ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΕΙΧΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΦΥΛΑΞΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ.ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΔΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΠΟΔΥΕΣΤΕΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΟΥΣ .ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ,ΚΑΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

@george
By possible conversion of the tomb I mean conversion for Alexadros as well( Hephestion & Alexadros)
Diodoros (for what it is worth) writes that Perdikas decided not to finish Hephestionas νεκρική πυρά ( obviously he means tomb)
Finally everyone who watches the area over google earth cannot avoid noticing hill 133......

george είπε...

@Erasitexnis

It's possible, but I doubt it. We'll see and if it turns out that both A and H are buried there then first, I'll be DELIGHTED, and second I'll be the first to admit that I was wrong.

Thanks again.

Ανώνυμος είπε...

@kairis
Σχετικά με το επιστύλιο στις ανακοινώσεις γράφουν ότι το υποστύλωσαν. Δεν αναφέρουν για μεταφορά.
Με μπερδευεις.....αν η επόμενη είσοδος θα είναι καθρέφτης της σημερινής πώς ταιριάζει με το σχέδιο της virgi?
Όταν λες ότι τα κεφάλια θα είναι τρία....εννοείς οι νεκροί?

Dinos είπε...

@Olous
Καλημέρα κι απο εμένα, παρακολουθώ το blog και συγχαρητήρια για τον πλούτο πληροφοριών!

@Antilamogio
πάνω απο το ξύλο έχει αρκετά ενδιαφέροντα σύμβολα και στο προτελευταίο βελάκι με την πρώτη ματιά είδα κι ενα Υ, οπότε κάτι είναι γραμμένο
http://tinypic.com/view.php?pic=tak5lz&s=8#.VGgD6irF8uw

Ανώνυμος είπε...

Καλό βράδυ σε όλους σας

hylap-vn είπε...

@Poly katri

Το ίδιο σχέδιο πάνω από τον λόφο. Δυστυχώς επειδή η λήψη είναι από το πλάι, οι αποστάσεις και η πραγματική τοποθεσία των εισόδων είναι στο πολύ περίπου...

http://1.bp.blogspot.com/-0BLNHpPsG0k/VGgGBEaClII/AAAAAAAABCk/0fgVH_Bra2c/s1600/dino1.jpg

Unknown είπε...

Αυτο για τη αγαπημένη μοι Ιοβη:
Η Σφίγγα στη μυθολογία των αρχαίων Αιγυπτίων αντιπροσώπευε την ηλιακή θεότητα Ρα και αρχικά τοποθετούνταν στις εισόδους των ναών και των ανακτόρων, όχι μονο για λόγους διακοσμητικούς, αλλά και λατρευτικούς. Παρίσταναν συμβολικά τον αγώνα του Χαρμακή, τις διαμάχες δηλαδή φωτός και του σκοταδιού, και τη νίκη του φωτός κατά του Τυφώνα, που συμβόλιζε το σκοτάδι. Οι Φαραώ του Μέσου Βασίλειου πολλαπλασίασαν τον αριθμό τους και τοποθέτησαν σειρές από Σφίγγες και στις δυο πλευρές των κυριότερων λεωφόρων που οδηγούσαν προς τους ναούς και τα ανάκτορα της Θήβας.

Οι Σφίγγες των αρχαίων Αιγυπτίων ήσαν τριών μορφών: η Ανδρόσφιγξ, ανθρωποκέφαλο λιοντάρι, που αποτελούσε συνδυασμό της ρώμης του λιονταριού με την εξυπνάδα του ανθρώπου, η Κριόσφιγζ, κριοκέφαλο λιοντάρι, και η Ιερακόσφιγξ, αετοκέφαλο λιοντάρι. Από τις Σφίγγες που έχουν διασωθεί στην Αίγυπτο, οι πιο αξιόλογες είναι της Γκίζας, και της Μέμφιδας.

Dazbaw είπε...

Μετά την αποκάλυψη του αντι-λαμόγιο μία γρήγορη σκέψη:

το μονόγραμμα του Αλεξάνδρου σημαίνει και εντολή Αλεξάνδρου...
επομένως δόθηκε πριν πεθάνει και μάλιστα, κατά όπως φαίνεται από το μέγεθος,ίσως και κάποια χρόνια πιο πριν...

αυτόματα έχουμε και Δεινοκράτη αρχιτέκτονα 100%...

απομένει να μάθουμε τι ακριβώς εντολή έδωσε στον Δεινοκράτη...

vagkalf07 είπε...

@ dinos...

ροδακες ειναι αυτοι oi ροδακες στο διαζωμα που λες ..

http://tinypic.com/view.php?pic=3094ppw&s=8#.VGgFscl9uUk

hylap-vn είπε...

@ Antilamogio

Αυτή με την μαύρη σακούλα είναι όλα τα λεφτά και η καλύτερη απόδειξη!

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14783

Unknown είπε...


@ hylap-vn

Ακριβώς το ίδιο λέμε!!! Λες να λέμε και το ίδιο και για το περιεχόμενο?
Θέση 4 η ώρα (η παρούσα ανασκαφή) Αλέξανδρος
Θέση 8 η ώρα Ηφαιστείων
Θέση 12 (στον φυσικό βράχο) Ναός
Τι λες?

Unknown είπε...

Απο την 9 ωρα έως την 2 ωρα εχουν μπει περίπου 2μετρα μεςα και δείχνει εναι φυσικός λόφος
Δεν βρήκαν τιποτε....

hylap-vn είπε...

@ Poly Katri

Σίγουρα Ηφαιστίωνας!
Για ναό δεν ξέρω, στους αποσυμβολισμούς δεν είμαι καλός.

Ναός για τους 2 καινούργιους θεούς ίσως ???

hylap-vn είπε...

@ Poly Katri

Ή μήπως είναι Ηφαιστίωνας η παρούσα ανασκαφή και Αλέξανδρος στις 8 η ώρα???

Unknown είπε...

Καθρέφτης :εννοώ ομοίος σε καταςκευη ,ύψη και θαλάμους αλλα μακρύτερος. Δεν περιμενω μαινάδες ουτε ψηφιδωτό αλλα κορώνες και θαυμαςιες ζωγραφιές οπωςλεει ο φίλτατος Τασουλας.... λ...
Οχι περιμενω τα τρία απο τα τέσσερα κεφάλια των σφίγγων .Το τέταρτο υπονοώ οτι παει ,πέταξε είς ΤΑΣ Ευρώπας...

Unknown είπε...


@ hylap-vn

Μνημείο για αφηρωισμένο, αποθεωμένο και πραγματικό Θεο! Δεν άφησαν τον Αλέξανδρο να ανακηρύξει και τον Ηφαιστείων θεό (αποθεωμένο) όπως εκείνον. Όμως όπου Αλέξανδρος, εκεί ηφαιστείων, όπως όπου Αχιλλέας εκεί Πάτροκλος!
Τώρα αν όμως ο Αλέξανδρος έτσι το αποφάσισε, τότε μπορεί να δούμε και τον Ηφαιστείων αποθεωμένο στον τάφο του.
Και εγώ στους συμβολισμούς δεν είμαι καλή, παρακολουθώ τον Εμπεδότημο και προσπαθώ να μάθω... δεν τα καταφέρνω και καλά... αλλά εκείνος, αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα μας αφήσει άφωνους με τους αποσυμβολισμούς του, και γι αυτό είμαι σίγουρη!!!

Unknown είπε...

...αντί κορώνες το σωστό, κιονες...

Unknown είπε...


@ hylap-vn

Με βάση τους αποσυμβολισμούς Εμπεδότιμου, μάλλον εδώ είναι ο Αλέξανδρος. Αλλά πάλι ποιος ξέρει??? Μπορεί να έχουμε και άλλες εκπλήξεις!!! Και όλα αυτά ΑΝ υπάρχει άλλη είσοδος... αλλά τα μαθηματικά δεν κάνουν λάθος... και η πορεία των θαλάμων συμφωνεί....

Dinos είπε...

@vagkalf07

ευχαριστώ για την απάντηση.

Σωστά κι εγώ ρόδακες έβλεπα/βλέπω.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι αυτό το Υ και δεν ξέρω αν έχει κάποιον συμβολισμό.

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn !!!!


σε ποια απο τις κορυφες του τριγωνου κυριαρχει ο επιχωματωμενος λοφος..και σε ποια ο φυσικος?..ξερουμε??(κρισιμο!)

http://1.bp.blogspot.com/-0BLNHpPsG0k/VGgGBEaClII/AAAAAAAABCk/0fgVH_Bra2c/s1600/dino1.jpg

hylap-vn είπε...

@vagkalf07

Δεν το γνωρίζω αυτό.

Πάντως όπως παρατήρησε ο Κωνσταντίνος Καιρης και φαίνεται στην φωτό, αυτό που ονομάζουμε 12 η ώρα (στα αριστερά της φωτό) έχει σκαφτεί πολύ μέσα και δεν βρήκαν τίποτα μαλλον. Η περιοχή όμως στα δεξιά έχει επισημανθεί προ πολλού ότι είναι σχεδόν άθικτη. Είναι αυτή πίσω αριστερά από το αστυνομικό κουβούκλιο. Κάποιος φίλος το επεσήμανε και το είχε φωτογραφίσει επιτόπου, ας την ξαναβάλει να την δούμε...

http://1.bp.blogspot.com/-0BLNHpPsG0k/VGgGBEaClII/AAAAAAAABCk/0fgVH_Bra2c/s1600/dino1.jpg

vagkalf07 είπε...

@ Poly Katri

ευχαριστω!!!τωρα το ειδα !!σε αυτην την φωτο προσδιορισε ξανα τον φυσικο λοφο..ευχαριστω

http://1.bp.blogspot.com/-0BLNHpPsG0k/VGgGBEaClII/AAAAAAAABCk/0fgVH_Bra2c/s1600/dino1.jpg

Unknown είπε...

Vag,
Aαπο την 9 ωρα έως την 2ωρα μέσω της 12ης,δείχνει φυσικός λόφος...

Unknown είπε...

Hylan-vn,
Τον θυμάμαι ηταν αργά το βραδυ και τον επικρότησα των ψάχνω !!!!

Unknown είπε...

@ Antilamogio
κι οπως παρατηρησε μια φιλη στο facebook μαλλον προκειται για το ιδιο σημειο http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14783
τι μπορει να κρυβεται κατω απο μια σακουλα...

@ Konstantinos Kairis
ευχαριστώ, το έπιασα το υπονοούμενο με τη σφίγγα :)

Unknown είπε...

νιοβη,
γι αυτο σε απολαμβανω...

vagkalf07 είπε...

@ Antilamogio

θα κανω ωραιο υπνο!!!ευγε!!που λεει και η φτερου..

Unknown είπε...

Κώστα είναι ο Kostas που το είχε ανακαλύψει

Unknown είπε...

Κωνσταντίνος Καίρης,

Στις 3 Νοεμβρίου στις 2.19 π.μ το ανακάλυψε ο kostas.

Unknown είπε...

Katinaki Katina είπε...
Παρακολουθω οσα γραφονται...
Προσπαθητε να δωσετε εξηγησεις με την λογικη, τις ιστορικες πηγες και την επιστημοσυνη....
Δυστηχως ,ουτε η ιστορια ειναι αυθεντικη ,αποδεδειγμενα ,ουτε η λογικη μπορει να φτασει την φαντασια του ανθρωπινου νου και η καθε επιστημη στηριζεται στην αποδειξη ,κατι που ειναι εξω απο την φυση μας ...
Ισως...παντως δεν εχω δει καμμια ταινια αλλα δεχομαι οτι ειμαι ΠΟΛΥ φαντασιοπληκτος...οπως και το οτι ο ΝΑΟΣ-ΤΑΦΟΣ φιαχτηκε με εντολη του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ για να τιμησει τον ΑΧΙΛΛΕΑ με τον ΠΑΤΡΟΚΛΟ ,που ηθελε να τους εχει κοντα του στην πατριδα του.
Τωρα αν κατοπινα τοποθετησαν μεσα και τον ιδιο και οποιον αλλον θεωρησαν ανταξιο τους ,μπορουμε να αφησουμε την φαντασια μας να ταξιδεψει...
Προσωπικα πιστευω οτι η τελικη πυλη στον ταφο θα ειναι απο ΧΑΛΚΟ....φαντασια μου και αυτη...
3 Οκτωβρίου 2014 - 5:04 μ.μ.
----------------------------------------------------------------------------------------
Katinaki Katina είπε...
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΓΙΑΤΙ 2 ΑΛΟΓΑ;;; ΚΑΙ ΟΧΙ 4;;;

Συνωρίδα
1 ζεύγος αλόγων δεμένων μαζί στο ίδιο όχημα
2 (κατ` επέκτ.) κάθε ζεύγος αλόγων

ΚΑΙ 3 (μτφ.) αχώριστη δυάδα αδελφών, συντρόφων, συνεργατών.
12 Οκτωβρίου 2014 - 11:00 μ.μ.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Katinaki Katina είπε...

ΑΧΙΛΛΕΑΣ-ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ-ΗΦΑΙΣΤΙΟΝΑΣ
Επισκεψη Αλεξανδρου-Ηφαιστιονα στον ΤΑΦΟ Αχιλλεα -Πατροκλου.
Πολιτικη εκμεταλέυση ,ενος ΗΡΩΑ,ολων των ΕΛΛΗΝΩΝ,με το να εχεις τον ταφο του στα δικα σου μερη.....
Μηπως αυτο δεν προσπαθησαν να κανουν ολοι οι επομενοι του ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ;
Μυστικοτητα του ΤΑΦΟΥ-ΝΑΟΥ μετα την ταφη και των υπολοιπων....
ΣΕΝΑΡΙΟ,θα μου πειτε,προαισθηση θα σας απαντησω...
EΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
18 Οκτωβρίου 2014 - 3:03 π.μ.
----------------------------------
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ κατινουλα ειμαι κατινιαζω που και που.....

Dazbaw είπε...

ξενυχτάω σήμερα...

Εμπεδότιμε η καύση του νεκρού είναι έθιμο εκείνων που είχαν καταγωγή από τον Ηρακλή...για να υπάρξει ηρωοποίηση και θεοποίηση του νεκρού θα πρέπει πρώτα να καεί ο νεκρός...

Unknown είπε...

Katinaki Katina είπε...
ΑΧΙΛΛΕΑΣ-ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ
Ίσως καί ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΗΦΑΙΣΤΙΟΝΑΣ
Καλή συνέχεια.......


Καλή Ηρωική συνέχεια !
29 Οκτωβρίου 2014 - 12:18 μ.μ.
-------------------------------------
Ο/Η Katinaki Katina είπε...

Ηρωποιηση....αλλο Η ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ

Λακκοειδης ταφοι-εποχη Τρωικου πολεμου.

Αν παρεις τα ιερα οστα ενος ΗΡΩΑ για να τα τοποθετησεις σε μια αλλη τοποθεσια να σε προστατευουν ,ισως παρεις και ολο το φτωχικο ταφικο μνημειο που ειχε πρωτοταφει.....

Ισως να κανεις και πιστη ανοικοδομηση του ταφου του.....ανεξαρτητα αν το υπολοιπο μνημειο εχει τον νεωτεριστικο ρυθμο της εποχης σου....

Επιμενω ΑΧΙΛΛΕΑΣ για την αρχικη κατασκευη του τυμβου .


ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

13 Νοεμβρίου 2014 - 12:03 π.μ.

Unknown είπε...

Ο/Η Katinaki Katina είπε...

Τελικα ειμαι ο μονος που εχω μια καπως πολυ διαφορετικη αποψη ,αλλα ειναι η αποψη μου παντα .

Αλεξανδρος-Ηφαιστιωνας.

Επισκεψη στον ταφο του ΑΧΙΛΛΕΑ-ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ.

Αλικαρνασσός-Δεινοκρατης

Εντολη κατασκευης ταφου-τυμβου για ΑΧΙΛΛΕΑ - Πατροκλο για πολιτικους λογους και για ηθικη στηριξη και του στρατου αλλα και επιδειξη δυναμεως και πλουτου απο τις κατακτησεις.

Χρονοε κατασκευης και χρηματοδοτηση αρκετος αν σκεφτουμαι την αρχη του περιπου ,το 334π.χ.

Μεταφορα και ταφη του ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ στον ηδη υπαρχοντα ταφο και ισως.....και του ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ μετα τον θανατο του.

Ισως και των υπολοιπων της οικογενειας του.

Ξερω,δεν συμφωνητε σε πολλα ,αλλα ειναι η αποψη μου ,οπως και τα οσα εχω αναφερει σε σχολια μου μεχρι τωρα για το πως εγινε η επιχωματωση και η οριστικη σφραγησις.

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

11 Νοεμβρίου 2014 - 6:15 μ.μ.

ΕΜΠΠΕΔΟΤΙΜΕ,ΣΥΓΝΩΜΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΟΥ.....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΥΓ
Σημερα καταλαβες οτι τοσο καιρο προσπαθω να σας δωσω πληροφοριες,αλλα εχεις δικιο που με αγνοησες....ειμαι κατινουλα και συνηθως κατινιαζουμε εμεις οι κατινες.....

Unknown είπε...

Συνέντευξη Μαυρογιαννη:
https://www.youtube.com/watch?v=dpro3IRQs0c

2 σημαντικά σημεία:
- στο 9:45 ''μας έδωσε ο κος Λεφαντζής το μέτρο του αλεξανδρινου σταδίου 158.40. Τωρα πλεον ειμαστε βεβαιοι οτι η περιμετρος του τειχους της Αλεξανδρειας εγγραφεται σε κυκλο ο οποιος εχει περιφερεια 15840 μετρα, το επιβεβαιωνουμε αυτο που ειπαν. ''

- στο 7:25 το περιωκοδομημενο όρος για τον Ηφαιστιωνα πρεπει να ηταν κατα πασα πιθανοτητα εις διπλουν μετα το 320 (και για τον Αλεξανδρο)!!!

Unknown είπε...

αναδημοσιευω....
Blogger Ο/Η kostas είπε...
Καλησπέρα... μερικές σκέψεις και πάλι..
Κοιτάζοντας το
σχεδιάγραμμα τομογραφικής διερεύνησης του κου Πολυμενάκου διαπιστώνω ότι η δεύτερη πιθανή είσοδος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον χαλικόδρομο πρόσβασης στην ανασκαφή πίσω από το φυλάκιο ελέγχου...Επισυνάπτω σχετική εικόνα:

http://www.image-share.com/ijpg-2745-168.html

Οι δύο εικόνες δεν συμπίπτουν ακριβώς. Η φωτογρφία σε σχέση με το σχεδιάγραμμα έχει στραφεί λιγάκι αντιωρολογιακά.
Ωστόσο είναι νομίζω κατανοητό ότι ο δέυτερος πιθανός κατά την γεωλογική έρευνα διάδρομος βρίσκεται ακριβώς πίσω από το σημείο ελέγχου στην είσοδο του χώρου της ανασκαφής, εκεί όπου καταλήγει ο χαλικόδρομος. Και συμπτωματικά το σημείο εκείνο η ομάδα ανασκαφής το έχει αφήσει τελέιως απείραχτο, πάνω από τον περίβολο. Δεν έχει σκάψει δηλαδή προς το εσωτερικό του λόφου σε μια ζώνη 2-4 μέτρων όπως έκανε σχεδόν παντού στην περιφέρεια του μνημείου πάνω από τον περίβολο. Δείτε την παρακάτω εικόνα:

http://www.image-share.com/ijpg-2745-172.html

όπως επίσης και την κοντινή:

http://www.image-share.com/ijpg-2745-173.html

Προφανώς κάτι γνωρίζουν και το έχουν αφήσει για δεύτερη φάση. (ίσως και λόγω χρηματοδότησης κλπ)
ϊσως δεν είναι τυχαίο ότι εκεί έχει τοποθετηθεί και το φυλάκιο ελέγχου...

Θα δείξει η ανασκαφή ;)
Καλό βράδυ!

3 Νοεμβρίου 2014 - 2:19 π.μ.
Blogger Ο/Η hylap-vn είπε...
@kostas

Ίσως απλά να φοβούνται μήπως καταρεύσει εκείνη η πλευρά γιατί η επίχωση πάει πολύ ψηλά εκεί.

Πάντως πολύ καλές οι παρατηρήσεις σου.

3 Νοεμβρίου 2014 - 2:44 π.μ.

Unknown είπε...

Και στη συνεχεια....
Blogger Ο/Η plapoutas είπε...
@Konstantinos Kairis
Μας φαρμακώσανε ξανά με τα δημοσιεύματα και περιμένουμε με αγωνία κάποια αχτίδα φωτός.Κανονικό σκωτσέζικο ντους

3 Νοεμβρίου 2014 - 11:22

Unknown είπε...

....to πιάνει ο παλιός:
Blogger Ο/Η vagkalf07 είπε...
κυριες και κυριοι συνοδοιποροι του blog...τα συγχαρητηρια στον Kostas....λιγες αναρτησεις πιο πανω απο αυτην...εισαι πολυ παρατηρητικος και μπραβο σου !!(εννοω για την χθεσινη αναρτηση )
@ virgi εχεις δικιο ...
το πρωτο κομματι θυροφυλου που δημοσιευτηκε ηταν πιο ψηλα απο το προσφατο στο "ορυγμα"...παρ'ολα αυτα πιστευω οτι οι ανασκαφικες μερες που χωριζουν την αποκαλυψη των δυο ειναι μια-δυο..αρα λογικα καθαριζουν το ορυγμα και και ακομη και αν εχει βαθος και ακομη κιαν τα χωματα εχουν υγρασια και ειναι πιο "βαρια" πρεπει να εχουν φτασει σε σοβαρα συμπερασματα.

3 Νοεμβρίου 2014 - 11:58 μ.μ.

Unknown είπε...

Λεω την εξυπνάδα μου:
Konstantinos Kairis είπε...
@plapoutas,
Σε βλέπω πολυ ανυπόμονο.
Θα σου δώσω κατι ,αλλα σαν χρησμό:
Ο Kostas στο blog , απο χθες το βραδυ πρέπει να κοιτάζει πίσω του και να φυλάγεται γιατι καταλαβε πολλα....Ο Τιβέριος τον ψάχνει για να τον σουβλισει!!!!!!!!
Υ.γ. η παρατηρητικότητα που λέγαμε....
Υ.γ2:η Κερκηνιτιδα δεν ηταν λίμνη .Ηταν μεγάλο έλος
(Εξού και η πολυ μεγάλη ελονοσία στη περιοχή αλλα κΑι η μεγάλη εμφάνιση στίγματος μέςογειακης Αναιμιας στους πληθυσμούς εκει)με οτι συνεπάγεται αυτό...
ΥΓ 3.εγω επαναλαμβάνω οτι βλέπω Ηφαιστιωνα στον τάφο και ελπίζω να δω το Δίδυμο Ισαλεξανδρος και Αλεξανδρος οπως ηταν εν ζωη.. .Μονον του Αλεξ δεν βλέπω, δεν το παράγω λογικά απο πουθενά...
3 Νοεμβρίου 2014 - 5:44 μ.μ.

Unknown είπε...

Και τελος:
Η ανακοίνωση:
Blogger Ο/Η Konstantinos Kairis είπε...
Καλησπέρα στους φίλους μου και στους πιο φίλους μου.Ζητω συγνώμη για την ανεπαρκή παρουσία μου αλλα λόγω απουσίας δεν είχα τεχνικές δυνατότητες για πολλές λεπτομέρειες και επεξηγήσεις.
Επανέρχομαι με νεότερη πληροφορία εξαιρετικά αξιόπιστη.
Επιβεβαιώνεται ,ανεπισήμως βεβαια,η ύπαρξη δεύτερης εισόδου μετα απο την εύρεση στην περίβολο ατράνταχτου στοιχείου,στην θέση οκτώ Και είκοσι με δείκτη όρολογιου στη θέση του είκοσι τις σφίγγες...

16 Νοεμβρίου 2014 - 2:50 π.μ. Διαγραφή

Unknown είπε...

Και οι αναλύσεις:
Blogger Ο/Η hylap-vn είπε...
@ Κωνσταντίνος Καίρης

Έχει λογική να έχει 3 εισόδους συνολικά στις 12 η ώρα (βόρεια), 4 η ώρα(αυτή που ανακαλύφθηκε) και στις 8 η ώρα (αυτή που συζητάμε ότι είναι κοντά στο φυλάκιο).

Γιατί έχει λογική?
Γιατί απλούστατα ο Δεινοκράτης έφτιαξε τον τέλειο κύκλο και έβαλε τις εισόδους στις κορυφές του εγγεγραμμένου ισόπλευρου τριγώνου!
Αυτό ΕΞΗΓΕΙ και γιατί η διεύθυνση των θαλάμων δεν είναι προς το κέντρο του τύμβου!!!

Δες το σχέδιό μου
http://4.bp.blogspot.com/-T2_LxDiWpAE/VGf8mnnkDkI/AAAAAAAABCU/SaYRJlnl4zA/s1600/dino.jpg
vagkalf07 είπε...
@ hylap-vn

αν ειναι οι ταφοι-μνημεια τρεις...προσθετω οτι θα ηταν η καλυτερη κατανομη τους!!!..ξερουμε ποια περιοχη του λοφου αντιπτοσωπευει το μεγαλυτερο μερος του φυσικου και ποια το μεγαλυτερο μερος του επιχωματωμενου?..και αν μπορεις να ξερεις ενημερωσε και περιεγραψε το μου πανω στο σχεδιο σου!..ειναι κρισιμο για μια διασταυρωση που θελω να κανω..

16 Νοεμβρίου 2014 - 3:46 π.μ.
Blogger Ο/Η Poly Katri είπε...

@ hylap-vn

χαχαχα!!! Ναι, μαζί σχεδόν το είπαμε!!! Όπως λές, έτσι εξηγείται η διεύθυνση των θαλάμων. Αλλά και κάτι ακόμα.... το ισοσκελές τρίγωνο έχει απίστευτο συμβολισμό κατά Εμπεδότιμο!!!

16 Νοεμβρίου 2014 - 3:48 π.μ.
Blogger Ο/Η Dazbaw είπε...
@hylap

είσαι ωραίος!!!

κάποτε είχα ρωτήσει την Βιργινία αν υπήρχε περίπτωση να δημιουργείτε νοητό τετράγωνο μέσα στον τύμβο...δεν είχα σκεφτεί ποτέ για ισόπλευρο τρίγωνο!!!!είναι το συμμετρικό τρίγωνο!!!

16 Νοεμβρίου 2014 - 3:51 π.μ.

Blogger Ο/Η Poly Katri είπε...

@ hylap-vn

Με βάση τους αποσυμβολισμούς Εμπεδότιμου, μάλλον εδώ είναι ο Αλέξανδρος. Αλλά πάλι ποιος ξέρει??? Μπορεί να έχουμε και άλλες εκπλήξεις!!! Και όλα αυτά ΑΝ υπάρχει άλλη είσοδος... αλλά τα μαθηματικά δεν κάνουν λάθος... και η πορεία των θαλάμων συμφωνεί....

16 Νοεμβρίου 2014 - 4:29 π.μ.

Unknown είπε...

Αυτο ειναι το όλο ιστορικό της δεύτερης εισόδου κατα την ομαδα δράσης .
τελικα μονο σπορ δεν γίνεται εδω μεςα....
Καλή σας μέρα!!!!

Unknown είπε...

katina,
εγω το επιασα και μαρεσει παρα πολυ ειδικα επειδη μπλεκεις το μαυσωλειο της Αλικαρνασου...

nikos είπε...

Καλημέρα σε όλους! Συγχαρητήρια στον Εμπεδότιμο και στους σχολιαστές για τις εξαίρετες συζητήσεις και την πληθώρα στοιχείων και αναλύσεων.

@antilamogio είναι πράγματι το σύμβολο Α κάτω δεξιά, συγχαρητήρια για την παρατηρητικότητά σου! Η απόκρυψη του με μαύρη σακούλα σε επόμενες φωτογραφίες είναι τρανταχτή απόδειξη. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που έχουν αποκρύψει.

@hylap-vn, @Poly Katri, @Konstantinos Kairis Η ιδέα του ισόπλευρου τριγώνου ακούγεται απλή και λογική, διότι εξηγεί την κατεύθυνση της εως τώρα ανασκαφής και συμβαδίζει με την έρευνα του Πολυμενάκου. Ωστόσο, διατηρώ μια αμφιβολία για την είσοδο στη θέση 12. Δεν φαίνεται να υπάρχει περιοχή εκδήλωσης εδαφικής αστάθειας ή πιθανή λίθινη επένδυση όπως στη θέση 8 και στη θέση 4 ή και 20 (εκτός και αν δεν είχε εντοπιστεί για διάφορους λόγους). Η περιοχή στο κέντρο πρός την κατεύθυνση 10-11 φαίνεται να έχει επισημανθεί για πιθανή θέση ταφικών δομών.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων στις 29/11, ας ελπίσουμε να αποκαλυφθούν όλα τα στοιχεία και να γίνει επιτέλους ανοιχτά αναφορά σε ονόματα από την κ. Περιστέρη...

giannis_ είπε...

@Ερασιτεχνης
http://www.seleo.gr/images/arxeio/genikes/amphipolis1.jpg

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους,

@Antilamogio

Συγχαρητήρια για την παρατηρητικότητα σου!

Το εντοπίζεις στο σημείο όπου είναι ο θάλαμος που προδιαγράφει τον Αλέξανδρο!
Δεν νομίζω ότι είναι σύμπτωση.

Και το γεγονός ότι είχε καλυφθεί από την μαύρη σακούλα σε κάποια άλλη φωτό το αποδεικνύει.


Αν επιθυμείς θέλω να το δημοσιεύσουμε ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ.

Στείλε μου στο empedotimos παπακι γιαχου τελεία κομ ένα μικρό κειμενάκι με την άποψη σου για αυτό και τις φωτό (για να τις έχω μαζεμένες) που νομίζεις ότι τεκμαίρουν την άποψη σου.
Σαν να έγραφες εσυ την ανάρτηση.
Οπως επίσης και πως θέλεις να υπογράψεις το κείμενο.

Προσοχή : όχι docx αρχείο αλλά doc (έχω παλιό word)

Ευχής έργο είναι να το δημοσιεύσουμε μέχρι το βράδυ.

onar είπε...

@ Antilamogio:
Μπράβο για την υπομονή και παρατηρητικότητα σου

Βρες την εικονα σε υψηλή ανάλυση όπου φαινεται καλύτερα η σφραγίδα του ΜΑ
http://www.voreini.gr/wp-content/uploads/foto-3.jpg

Unknown είπε...

@Antilamogio

Αν όντως υπάρχει 4ος θάλαμος και μας τον κρύβουν θα επρεπε να ντρεπονται. Σηριαλ το εχουν καταντησει.

Unknown είπε...

Οι λόγοι που αναφέρθηκα ότι τα υπέροχα ζωγραφισμένα μαρμάρινα επιστηλια είναι οι υπόλοιπες πλάκες της οροφής του Θ2 που "λείπουν" είναι οι παρακάτω:

1) Χρονικά βρέθηκαν τη στιγμή που είχαν μπει οι αρχαιολογοι στον Θ2 και αυτός ήταν γεμάτος χώματα. Βρέθηκαν πάνω από τα χώματα της επίχωσης όπου λογικά πρέπει να ήταν καθώς έσπασαν και έπεσαν από την οροφή.

2) Ξέρουμε από αυτόπτες μάρτυρες ότι ήταν πολύ μεγάλα κομμάτια μαρμάρου που η περιγραφή τους τεριάζει με κομμάτια της οροφής.

3) Είναι λογικό να θέλουν συντήρηση εφ´όσον έσπασαν, έπεσαν και ακομπούσαν στα χώματα με το ζωγραφισμένο κομμάτι τους για πολλές εκατοντάδες χρόνια.

4) Δεν απάντησαν ποτέ οι αρχαιολόγοι για τα επιστήλια και δεν μας έδειξαν άλλες φωτογραφίες γιατί θεωρούν ότι υπήρξε ενημέρωση με την φωτογραφία του ρόδακα και του κόκκινου κανάβου που μας έχουν δείξει.

5) Το μοναδικό ζωγραφισμένο μέρος του τάφου που έχουμε είναι το κάτω μέρος της μαρμάρινης πλάκας οροφής με τον ρόδακα και άρα εκεί θα ήταν και τα υπόλοιπα!!!!!!

6) Τέλος εάν για άλλον προοριζόταν ο τάφος και άλλος ενταφιάστηκε στο τέλος τότε ο πιο εύκολος τρόπος και ίσως το ποιο εύκολο σημείο για να προσθέσεις κάτι στο τέλος της κατασκευής του τύμβου είναι να ζωγραφίσεις την οροφή ή ίσως να χαράξεις κάποιο μονόγραμμα στον τοίχο (συγχαρητήρια Antilamogio).

Πιστεύω ότι δεν μας έδειξαν την ζωγραφιά από τις υπόλοιπες τρεις μάλλον πλάκες οροφής καθώς σχετίζεται άμεσα με την ταυτότητα του νεκρού και μάλλον υποδεικνύει τον Αλέξανδρο.

Ερώτηση, οι ανάγλυφοι ρόδακες γνωρίζει κανείς έαν σκαλίζονται πάνω στο μαρμάρινο/πέτρινο μέρος που ανήκουν ή είναι πρόσθετοι/κολλημένοι? Γιατί αν ισχύει το δεύτερο τότε μπορεί και αυτοί να προστέθηκαν στο τέλος στο μνημείο για να συμβολίσουν τον νεκρό.

Αγγελος

Unknown είπε...

Σε πολλές περιγραφές αρχαίων νομισμάτων που υπάρχουν στο δίκτυο οι ειδικοί που αναλύουν το νόμισμα λένε ότι το μονόγραμμα είναι το αρχικό γράμμα της πόλης που κόπηκε. Δεν ξέρω αν το Α είναι Αλέξανδρος ή Αμφίπολη, απλά το αναφέρω.

Planet είπε...

Antilamogio, μπράβο.

Εδώ η φωτο σε μεγάλη αναλυση:

http://www.voreini.gr/wp-content/uploads/foto-3.jpg

Γενικώς, με μια προχειρη αναζήτηση διαπιστωσα πως φωτο σε μεγάλες αναλύσεις διανείμονται μέσω ειδηιογραφικών πρακτορειων (reuters, getty κλπ), δεν ειμαι σίγουρος γιατι τα περισσότερα ΜΜΕ τις αγνοούν - προφανώς γιατι όλοι παρακινούνται να πάρουν τις φωτο απο τα δελτία τυπου του ΥΠΠΟ ή γιατι απλά οι φωτο υψηλής αναλυσης προορίζονται για ΜΜΕ εξωτερικου. Αφήνω αυτο το κομμάτι της προχειρότητας στην άκρη, απλά ως πως το προς βρισκουμε τις φωτο:

α) Ισω κάποια πρακτορεια επιτρεπουν να λαμβάνουμε ελευθερα το περιεχομενο που διανειμουν, αν και τα περισσοτερα απαιτουν να έχιες κάποια ιδιοτητα δημοσιογράφου

β) Μέσω google:
-Βρειτε τη φωτο που σας ενδιαφέρει μέσω του ΥΠΠΟ
-αντιγράφετε το link της
-πάτε εδω: https://images.google.com/imghp?hl=en&gws_rd=ssl
-κλικ στο εικονιδιο της φωτο στο search bar
-paste του link της φωτο στο "paste image url"

το google, θα βρει πολλά αντιγραφα της φωτο σε διάφορα μεγέθη. Αν ειμαστε τυχεροι και κάποιο site έχει δημοσιεύσει τη φωτο υψηλής αναλυσης, διαλέγετε το large και την ανακτάτε.

Unknown είπε...

Οι ανάγλυφοι ρόδακες είναι σκαλισμένοι στην πέτρα/μάρμαρο. Δεν είναι κολλημένοι. Φαίνεται καθαρά στην φώτο της υψηλής ανάλυσης του Onar που παρέθεσε λίγο πιο πάνω με τον ρόδακα πάνω από το μονόγραμμα που είναι σκαλισμένος σε δύο διαφορετικά κομμάτια πέτρας που κάνουν συναρμογή. Onar σε ευχαριστώ.

Άγγελος

Planet είπε...

Τώρα ειδα πως ο onar έβαλε πριν το link - sorry για την επανάληψη.

Unknown είπε...

Και για να ευθυμησουμε λιγο, μεταξυ των οσων συγκλονιστικων αποκαλυπτονται, αν αποδειχθει οτι αυτος ειναι ο Τυμβος του Μ.Αλεξανδρου, τοτε οι Πτολεμαιοι πρεπει να ειναι οι μεγαλυτεροι παπατζήδες που εχουν υπαρξει στην ιστορια!

Thomas Karamanlis είπε...

Καλημέρα, δεν μου αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας, όμως έκανα μια σκέψη.

Το 1936 μία εταιρεία μετέφερε τα μάρμαρα του περιβόλου εκεί που τα μετέφερε.

http://www.iefimerida.gr/news/178314/se-ayta-ta-marmara-paizame-mikroi-i-limni-kerkini-kai-i-shesi-tis-me-tin-amfipoli

Στον τύμβο υπήρχε δηλαδή εργοτάξιο και κουβαλούσε...κανείς δεν θα ρωτούσε τι κάνουν αφού όλοι ήξεραν οτι φτιάχνουν το φράγμα και κουβαλάνε πέτρες απο τον τύμβο.

Είδαμε οτι λείπουν μάρμαρα του περιβόλου ακόμη και μπροστά απο την είσοδο του τάφου.

Μήπως τότε έκλεψαν και ότι υπήρχε μέσα στον τάφο;

Είχαν χρόνο, εργαλεία, εργάτες, δικαιολογία τα πάντα...

θέλω να πιστεύω πως όχι αλλά...

Olga είπε...

Φαίνεται να υπαρχουν διάφορα σύμβολα στο μνημειο. Ενα αριστερά κάτω από τη σανιδα
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15081

Apostolos Georgiadis είπε...

Το μονόγραμμα ζουμαρισμένο και επεξεργασμένο για να φαίνεται καλύτερα από την υψηλής ανάλυσης φώτο (από το link του @planet)!

www.flexis.gr/download/monogram_zoomed.jpg

criskalts είπε...

Καλημέρα,
με τις οξυδερκείς παρατηρήσεις των Kostas για την περίβολο από τις 3 Νοεμβρίου, Antilamogio για το μονόγραμμα, Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου για τους ρόδακες δίπλα στο μονόγραμμα, αλλά και από τις έσω πληροφορίες του Konstantinos Kairis, το γλυκό έχει ''δέσει'' για μένα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι εκεί. Που ακριβώς; Ίσως θα περιμένουμε λίγο (;) ακόμα.
Προσπάθειες απόκρυψης των παραπάνω στοιχείων-αποδείξεων, με μαύρες σακούλες ή με αποσπασματικές φωτό του εσωτερικού του μνημείου προσφέρουν, κατ' εμέ, επιπλέον αποδείξεις ότι το μνημείο κατασκευάσθηκε για αυτό που όλοι ελπίζαμε.
Εμπεδότιμε... τι να πω.... δέκα εις την δεκάτην συγχαρητήρια για τις γνώσεις σου, αλλά κυρίως για το πάθος σου, το οποίο θαυμάζω από τον Αύγουστο που γνώρισα και παρακολουθώ ανελλιπώς αυτό το blog.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι τα πολλά μυαλά και μάτια είναι πιο αποτελεσματικά από τα μεμονωμένα, ιδίως εάν καθοδηγούνται από εμπνευσμένο άτομο.

kostas είπε...

Καλημέρα σε όλους!
@Apostolos Gouzis , @Konstantinos Kairis
ευχαριστώ για την αναδημοσίευση, έψαχνα να την βρω να την ξαναανεβάσω.. :) ελπίζω να είναι έτσι τα πράγματα... η ανεύρεση εισόδου και στο τρίτο σημείο (βορειοανατολικά-12 η ώρα)θα εξηγούσε πολύ καλά με το ισόπλευρο τρίγωνο που ανέβηκε από την Poly Katri(ίσως και με το γράμμα Α στην μορφή με το οριζόντιο σκέλος λοξό...!-μια σκέψη), την
λοξή ως προς την ακτίνα διεύθυνση των θαλάμων..προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

@Antilamogio
συγχαρητήρια για την παρατηρητικότητα!, περισσότερο με έπεισε η...μαύρη σακούλα..και φυσικά οι κομμένες φωτογραφίες και η μυστικοποπάθεια...
ίσως η ευρύτερη αναδημοσίευση της παρατήρησής σου να δρομολογούσε την επίσπευση αποκαλύψεων από επίσημα χείλη...από την άλλη ίσως να έπρεπε να περιμένουμε την ανασκαφέα στις 29 του μηνός να μας πει τι είναι διατεθιμένοι να αποκαλύψουν απ' όσα έχουν βρει..θα δείξει πολλά για τις προθέσεις τους αυτή η παρουσίαση.
εκτιμώ ότι η Μενδώνη θέλει να πλαισιώσει την ανασκαφή με πιο έμπειρο κατά τη γνώμη της προσωπικό..έχουν αντιληφθεί ή ξέρουν ήδη ότι κάτι μεγάλο έχει αποκαλυφθεί...γι αυτό και η διάσταση...
περιμένουμε με αγωνία
-

alex είπε...

Καταιγισμός! Τελικά το dream team έγινε στο blog! Συγχαρητήρια σε όλους!
Να προσθέσω το εξής ταπεινό : Οι Μακεδόνες ποτέ δεν τοποθετούσαν τον τάφο στο κέντρο της τούμπας πράγμα που πληροφορείσαι και κατά την ξενάγηση στη Βεργίνα, για αποφυγή της τυμβωρυχίας (ο τιμβωρύχος θα διάλεγε το προφανές ενα σημείο - κέντρο ενώ έτσι ειναι υποχρεωμένος να σκάβει σε όλη την περιφέρεια δηλ. αντί για ρ να σκάψει 2πρ)
Καλή συνέχεια ..

Santzos είπε...

@Antilamogio
Και εμένα προσωπικά δεν με έχει πείσει το μονόγραμμα,οσο ο τρόπος απόκρυψης του.
-Για τους ρόδακες εχει ξαναειπωθεί πολλάκις και δεν αποτελεί για εμένα εξαίρεση οσες φορές και εαν το βρούμε στον Τύμβο.
@Thomas Karamanlis
Τα χώματα θα ήταν εμφανώς σε διαφορετική διάταξη απο οτι τα έχουν βρει αφου μεσολάβησαν μονο 70 έτη.Και τόσοι εργάτες (αφου λες εργοτάξιο)αποκλείεται να κράτησαν το στόμα τους κλειστό.

Unknown είπε...

Καλημέρα σε όλη την παρέα! κάποιοι βλέπω έχουν χάσει τον ύπνο τους, το blog τα σπάει, πιστεύω οτι είμαστε πλέον το μοναδικό blog επι 24ώρου βάσεως..:)

επίσης επειδή είδα όλη την συνέντευξη τις δημοσιογράφου @hylap-vn έχεις απόλυτο δίκιο, μιλάει απευθείας για κινητά ευρήματά που έχουν βρεθεί. Πιστεύω ότι η Περιστέρι χειρίζεται πάρα πολυ έξυπνα το υλικό που έχει βρεθεί και θα το εμφανίσει την κατάλληλη στιγμή. Για μένα δεν πρόκειτε περί απόκρυψης στοιχείων αλλα περι προφύλαξη της είδησης και σωστά. Είναι αρχαιολόγος και θέλει να πάρει όλη την δόξα που τις αρμόζει! Στις 29/11 πρόκειται να γίνει σεισμός μεγαλύτερος απο αυτόν που είχε μετακινήσει τον τάφο :)

Εμπεδότιμε Respect (όσον αφορά την παλιά έκδοση office που ανέφερες αλλα και ότι βοήθεια χρειάζεσαι απο τεχνικής άποψης πχ μεταφορα του blog σε σελίδα για να έχουμε καρφιτσωμένο όλο το υλικό email me iakovoso@hotmail.com, μπορεί να γίνει και απομακρυσμενα)

333 είπε...

Antilamogio,

συγχαρητήρια για την παρατηρητικότητά σου, βγάζει μάτια το μονόγραμμα.

Εμπεδότιμε, έχεις δίκιο, πρέπει να βγεί πάραυτα νέα ανάρτηση, είναι σημαντικό στοιχείο και δίνει φως σε κάτι που δεν είχαμε προσέξει ίσαμε τώρα.

PAIANAS είπε...

Γνωρίζουμε σε ποιό σημείο του τύμβου τραβήχθηκαν οι φωτός με τους Άγγλους στρατιώτες το 1913?

http://www.makeleio.gr/?p=170472

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Pε παιδια

ριξτε μια ματια στη τριτη φωτο του ΥΠΠΟ
που εδωσε στη δημοσιοτητα στις 21-9-2014.

Φαινονται τα ποδια της αριστερης (δυτικης) καρυατιδας.

Διακρινετε κατι -κατω δεξιαα- η ειναι ιδεα μου;

Σαν συμβολο μου φαινεται..

virgi είπε...

@Αντιλαμογιο.
Στην αρχή σε αγαπήσαμε μόνο για το ψευδώνυμο σου...
Μετά για την παρατηρητικότητά σου...
Με την τελευταία κίνηση έκανες ματ!.
Τώρα δικαιολογούνται και το όνομα αλλά και η χάρη!!!
Υ.Γ.Αφού συμφωνεί και ο αγαπητός Planet με την παρατήρησή σου :)
σημαίνει ότι πέρασες όλα τα τεστ!!!!

PAIANAS είπε...

Nα ξαναθυμηθούμε τη Μενδώνη στην πρόσφατη μίνι συνέντευξη στο MEGA ..
''Σφίγγα'' ήταν, αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν έχει βρεθεί τίποτα άλλο εκτός αυτών που ανακοινώθηκαν..

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=27377&subid=2&pubid=34136984

Effie είπε...

@planet
Ο σκελετός χρειάζεται κάποιο χρόνο για να συντηρηθεί κατάλληλα πριν μελετηθεί. Δε νομίζω να τον έχουν δει ανθρωπολόγοι ακόμη, εκτός αν κάποιος συντηρητής στο Μουσείο Αμφίπολης είναι ανθρωπολόγος (πιθανόν). Η θρυμματισμένη λεκάνη δυσκολεύει λίγο την κατάσταση. Όπως ανέφεραν άλλοι σχολιαστές υπάρχουν και άλλα στοιχεία πο υποδεικνύουν το φύλο στο σκελετό, αλλά γι αυτά πρέπει να γίνουν μετρήσεις μετά τη συντήρηση. Οπότε σωστά είπε η Μενδώνη ότι με τη λεκάνη σπασμένη δεν μπομούμε να πούμε το φύλο (εκ πρώτης όψεως εννοώντας).
Ευχαριστώ για την επεξήγηση για τον πρόσθιο διαφραγματικό τοίχο και τις τελετές στο λέοντα (ηρώον) το επιβεβαίωσε και ο Εμπεδότιμος.
Όπως είπα, δεν διαφωνώ με την υπόθεση σου, είναι και πεποίθηση μου ότι το μνημείο έχει υποστεί σύληση, με οποιοδήτε σενάριο.
@enalios
Ο oryktos ploutos ϊσως μπορεί να απαντήσει την ερώηση σου για το υπέδαφος του τάφου, πάντως έιπαν ότι εκεί σταματά, μετά είναι έδαφος.
@oryktos ploutos
Σου απαντησε ο/η 7ο δημοτικό ελευθερίου, δεν είναι πάντως σίγουρο το χρώμα μαλλιών πριν την εξέταση DNA (που θα μας πει αν είναι ανοιχτά ή σκούρα, αυτό), αρκεί να υπάρχει επαρκής ποσότητα DNA. Το χρώμα εικάστηκε από ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των κατοίκων Θράκης, δεν είναι καθόλου σίγουρο.
@giannis
Πολύ ενδιφέρουσα η ανασκαφή Μαζαρίζη για τον τάφο στους Φιλίππους, μπορεί να δώσει νέα στοιχεία.
@fterotos psychonoos
Δε νομίζω ακόμη να έχουν υπολογίσει με τις σωστές μετρήσεις το ύψος στο 1.65μ. Όποιος έκανε το σχήμα μόνο το όνομα Α. δεν έγραψε δίπλα, είναι θεωρώ αρκετά παραπλανητικό. Θεωρούμε ότι είναι άνδρας, αλλά και η Ολυμπιάδα είχε με εντολή Α. (νομίζω) θεωρηθεί ήρωας εν ζωή. Ας μη βιαζόμαστε τόσο πολύ. Όσο για τον Ηφαιστίωνα ήταν 5-7cm ψηλότερος από τον Α. και θα φανεί πιθανότατα στο σκελετό, η απόκλιση σε ύψος είναι μικρή.
Προσωπικά περιμένω με μεγάλη επιφύλαξη τις ανακοινώσεις Τασούλα και Περιστέρη. Σε λίγες μέρες.

Effie είπε...

ανασκαφή Λαζαρίδη αντί Μαζαρίδη

333 είπε...

Πραγματικός πόλεμος τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Δύο βόμβες μεγατόνων:
1) Antilamogio για το μονόγραμμα

2)Επιβεβαίωση δεύτερης εισόδου [ή νέας εισόδου, ό,τι θέλετε πάρτε] από τον Konstantinos Kairis

Planet είπε...

Οχι ακόμα Νιοβη :-) Ο σχηματισμος έχει πολύ καλές πιθανότητες να είναι κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά μπορειτε να τον δειτε και σε αυτή τη φωτο:

http://www.voreini.gr/wp-content/uploads/foto-6.jpg

Φαινεται να εφαπτεται σε σημειο που έχει γινει ζημιά, που αν θέλουμε να ειμαστε αυστηροι, πρεπει να μας υποψιάσει. Οι μαύρες σακούλες ειναι σε άλλο σημειο, δεν καλύπτουν το πιθανο μονογραμμα. Φυσικά στην πρωτη φωτο απο τον antilamogio φαινεται πως η "η χαρακια" δεν ειναι προϊον ρωγμής, ακομα και αν διπλα εκει φαινεται να εχει αποκολληθει τμήμα του μαρμάρου.

Axis Mundi είπε...

Είμαστε πολύ κοντά, πάρα πολύ κοντά.

@Antilamogio, εξαιρετική και πολύ κρίσιμη η παρατήρησή σου!

@Konstantinos Kairis, Συνέχισε και μη κολλάς, στο ίντερνετ όλα καταγράφονται!!

@Virgi, δικαιώνεσαι!

Εμπεδότιμε, νομίζω είναι η κατάλληλη στιγμή να κινηθούν τα νερά με μια νέα ανάρτηση με τα τελευταία στοιχεία αλλά και τον αποσυμβολισμό τους

Enalios είπε...

@effie

Σε ευχαριστώ για τη προσοχή σου στην απορία μου.

Ελπίζω ο oryktos ploutos να μας πει τη γνώμη του.

Με τη ευκαιρία ένα μεγάλο μπράβο στον antilamogio
αλλά Και σε όλους τους συμμετέχοντες.

Unknown είπε...

Απλά να αναφέρω ότι πιθανόν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την ταυτότητα του σκελετού έγιναν αν είναι αυτός που υποψιαζόμαστε...

Ο Αλέξανδρος είχε στις μάχες που έδωσε και αρκετούς τραυματισμούς. Θυμίζω έναν χαρακτηριστικό τραυματισμό με διαμπερές τραύμα από βέλος στην κνήμη όπου έχασε και μέρος της περόνης όπως αναφέρουν οι πηγές:

Σογδιανή
(Αρριανός Γ.30, Δ.3, Ζ.16, Πλούταρχος Αλέξανδρος 45.6, Κούρτιος 7.6.16-23, 7.7.2-4, 8.13, 29-30)

Οι κακουχίες του χειμώνα κατά τη διάβαση του Παροπάμισου και κατά την προέλαση από τα Βάκτρα μέχρι τον Ώξο το καλοκαίρι του 329 π.Χ. είχαν σκοτώσει πολλούς από τους ίππους της στρατιάς. Ο Αλέξανδρος αναπλήρωσε τις απώλειές τους με ίππους της περιοχής και προέλασε προς την πρωτεύουσα της Σογδιανής, τα Μαράκανδα (Μερού-Κάντ = πόλη του ιερού πυρός, περίπου 2χμ βορείως της σημερινής Σαμάρ-Κάντ = πόλη του Σαμάρ). Από εκεί προχώρησε προς τον Ιαξάρτη (Συρ Ντάρια), το βορειότερο σύνορο της περσικής αυτοκρατορίας. Κοντά στον Ιαξάρτη μερικοί Μακεδόνες, που είχαν διασκορπιστεί για να συλλέξουν τρόφιμα, δέχθηκαν επίθεση από περίπου 30.000 βαρβάρους και σφαγιάσθηκαν. Η βαρβαρική αυτή δύναμη, σχεδόν όση διέθετε ο Αλέξανδρος όταν άρχισε την εκστρατεία, ήταν ένα προμήνυμα για τα προβλήματα που θα επακολουθούσαν.

Ο Αλέξανδρος τους καταδίωξε με τους ελαφρύτερα οπλισμένους στρατιώτες και οι βάρβαροι υποχώρησαν σε ένα βουνό τραχύ, απόκρημνο και δυσπρόσιτο. Απέκρουσαν πολλές επιθέσεις και αντεπιτέθηκαν αρκετές φορές, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους Μακεδόνες. Στις επιχειρήσεις αυτές ένα βέλος προξένησε διαμπερές τραύμα στην κνήμη του Αλεξάνδρου κι έσπασε ένα κομμάτι της περόνης. Τελικά όμως η περιοχή κατελήφθη και οι περισσότεροι επαναστάτες σφαγιάσθηκαν ή αυτοκτόνησαν πηδώντας στους γκρεμούς. Από τις αρχικές 30.000 επέζησαν λιγότεροι από 8.000, δίνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα στους σκληροτράχηλους και πολεμικούς Σογδιανούς: για τους επαναστάτες δεν υπήρχε ούτε καταφύγιο ούτε έλεος.

http://www.alexanderofmacedon.info/greek/C3gr.htm

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Αντιλαμόγιο
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!! για την παρατηρητικότητά σου!!!
@Κωσταντίνος Καίρης
Σε ευχαριστούμε για τις εκ των έσω πληροφορίες σου!!!!!
Κάνω μία υπόθεση. Σύμφωνα με το σχέδιο του κ.Πολυμενάκου υπάρχει φυσικό έδαφος-βράχος στην 12. Άρα, πιθανόν, δεν υπάρχει είσοδος. Εάν όντως υπάρχει είσοδος απο την 8 τότε πιστεύω οτι στο τέλος του διαδρόμου θα υπάρχει διαφραγματικός τοίχος απο πορόλιθους που θα μας οδηγεί σε πιθανόν ταφίκη δομή σύμφωνα με το σχέδιο της virgi. Στο σχέδιο της virgi υπάρχει σχεδιασμένος ενατς τεράστιος τάφος και γύρω γύρω τρεις ταφικές δομές που συνδέδονται μεταξύ τους.

Unknown είπε...

Αντιγράφω από τον Αρριανό:

"...πολλοί τραυματίαι εγένοντο και αυτός Αλέξανδρος ες την κνήμην τοξεύεται διαμπάξ και της περόνης τι αποθραύεται αυτώ εκ του τοξεύματος."

Θεανώ είπε...

@Antilamogio @hylap-vp

Τι υπέροχα νέα!!!!!
Ευχαριστούμε.

@hylap εξαιρετική η ιδέα σου ο τάφος να ακολουθεί τη διεύθυνση της πλευράς του ισόπλευρου τριγώνου. Ξέροντας ότι η πλευρά ισόπλευρου τριγώνου σχηματίζει με την ακτίνα του περιγεγραμμένου του κύκλου γωνία 30 μοιρών μπορούμε και να αποδείξουμε την ιδέα σου από τις φωτογραφίες του λόφου και του τάφου.

Unknown είπε...

Γιορτάζει το Bloog ή μου φαίνεται ?
Συγχαρητήρια σε όλους. Ένα παιδικό μου όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, καταθέτουν ψυχή που λέμε, πάνω σε ένα αρχαιολογικό εύρημα (Αμφίπολη στην περίπτωσή μας) για έναν κοινό στόχο. Χωρίς συμφέροντα, ανιδιοτελώς από καρδιάς θα έλεγα, για το γενικό καλό. Γνωρίζοντες και μη γνωρίζοντες. Πτυχιούχοι και μη. Σχετική και άσχετοι. Και ιδού τα αποτελέσματα.
ΠΑΙΔΙΑ ΕΥΓΕ.

dsada είπε...

@antilamogio

Ελπίζω να βοήθησα....

http://i59.tinypic.com/fkmxr8.jpg

Unknown είπε...

O καθηγητης Μαυρογιαννη μας λεει 2 πολυ σημαντικα πραγματα:
https://www.youtube.com/watch?v=dpro3IRQs0c

- στο 9:45 ''μας έδωσε ο κος Λεφαντζής το μέτρο του αλεξανδρινου σταδίου 158.40. Τωρα πλεον ειμαστε βεβαιοι οτι η περιμετρος του τειχους της Αλεξανδρειας εγγραφεται σε κυκλο ο οποιος εχει περιφερεια 15840 μετρα, το επιβεβαιωνουμε αυτο που ειπαν. ''

- στο 7:25 το περιωκοδομημενο όρος για τον Ηφαιστιωνα πρεπει να ηταν κατα πασα πιθανοτητα εις διπλουν μετα το 320 (και για τον Αλεξανδρο)!!!

virgi είπε...

@planet
Εγώ έκανα το σχόλιο για σένα όχι η Νιοβη αλλά δεν πειράζει.
Αναπάντεχα βέβαια :) θα συμφωνήσω μαζί σου ότι και εγώ δίνω αρκετές πιθανότητες να είναι φθορά στο μάρμαρο και όχι χάραξη που πραγματικά θα ήθελα.

Eleni Zacharaki είπε...

Bρισκω πολυ πιθανη την εικασια σου Εμπεδοτιμε,περι παραπλανητικου νεκρου χωρις ιδιαιτερα κτερισματα κοντα του . 'Η ακομη και να υπηρχαν λιγα διπλα του , ωστε να τα βρουν οι τυμβωρυχοι και να μην ψαξουν παραπερα. Ακομη και το γεγονος οτι ο σκελετος βρεθηκε μισος μεσα στο σημειο ενταφιασμου του- μισος απ'εξω, ακομη και αυτο δεν μου αποκλειει την εντονη υποψια οτι μπορει να τοποθετηθηκε ενας σκελετος (οχι πτωμα ) εκει με αυτο τον συγκεκριμενο τροπο για να δειξει στους μελλοντικους επιδοξους εισβολεις , οτι προηγηθηκαν αλλοι που τα εκαναν ολα ανω-κατω και δεν αφησαν τιποτα, ωστε αυτοι θα εψαχναν αδικα. Και η επιχωματωση ετσι, να εγινε τοτε, αφηνοντας το τοπιο ως ειχε .... Φανταζομαι οτι στα πρωτα χρονια , το μνημειο και η εισοδος του θα φυλασσοταν δρακοντεια και νυχθημερον , ωστε να αποτρεψει τους πρωτους εισβολεις και να δικαιολογησει και στους μετεπειτα την υπαρξη αυτου του σκελετου ( 3 ετη περιπου χρειαζεται ο ανθρωπος για να λιωσει) , κατα αυτο τον τροπο. Το ολο δημιουργημα δειχνει ευφυεστατο κατασκευαστη( ή κατασκευαστες) και δεν νομιζω οτι θα το αφηνε (-αν) στην τυχη του και στο ελεος των τυμβωρυχων, χωρις να προστατεψουν με καθε τροπο την ηρεμια καιτο μεταθανατιο περιβαλλον του σημαντικοτατου ενοικου του..!

Ανώνυμος είπε...

@antilamogio & ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Lamogio συγχαρητήρια και πάλι

Μπορεί κάποιος να βρει σε καλύτερη ανάλυση τη φωτο από ανακοίνωση 21/09/2014 με το σπασμένο υπέρθυρο?
Νομίζω ότι κάτι φαίνεται.........

Θεανώ είπε...

Τώρα εξηγείται και η μεγάλη χαρά της Περιστέρη όταν βρέθηκε ο σκελετός χωρίς κτερίσματα. Με το μονόγραμμα του Α το μόνο που χρειαζόταν ήταν τα οστά για το DNA. Μπράβο και ξανά μπράβο @antilamogio, φοβερή παρατηρητικότητα.

Planet είπε...

Sorry virgi & Νιοβη για το μπερδεμα - δεν ειναι η πρώτη φορά που σας μπερδευω εσας τους δύο. Οποιος βιάζεται...

fterotos psychonoos είπε...

@Effie,

Ευχαριστώ για το σχόλιο.
Το δημοσίευμα μπορεί όντως να είναι παραπλανητικό και ούτε και ξέρουμε και τους σκοπούς που μπορεί να εξυπηρετεί, πέραν εκείνων του εντυπωσιασμού και της προβολής-διαφήμισης-κέρδους (που είναι ούτως ή άλλως οι πλέον προφανείς σκοποί, σε τέτοιες περιπτώσεις).
Όμως, δεν χωρά αμφιβολία ότι οι διαφορές στη σκελετική δομή των δύο φύλων είναι τόσες και τέτοιες που ένας καλά διασωζόμενος ανθρώπινος σκελετός μπορεί και χωρίς την περιοχή της λεκάνης, να ταυτοποιηθεί σχετικά γρήγορα ως προς το φύλο, αν δηλαδή ανήκει σε άντρα ή γυναίκα. Οι σχετικές διαφορές είναι μεγάλες κι ένα έμπειρο μάτι που βλέπει έναν σκελετό καλά σωζόμενο θα κάνει πολύ γρήγορα μια εκτίμηση, με μικρές πιθανότητες σφάλματος. Οι διαφορές αφορούν, μεταξύ άλλων, το μέγεθος (πχ του μετωπιαίου) και την ακριβή κατανομή-θέση των οστών στο κρανίο, τόσο στο εγκεφαλικό κρανίο όσο και στο προσωπικό. Επίσης, διαφορές σημαντικές που υποδεικνύουν το ένα ή το άλλο φύλο, υπάρχουν στην περιοχή της ωμοπλάτης, της κλείδας, του μηριαίου-επιγονατίδας, κυριότερα όμως σε όλη την περιοχή του στέρνου. Δεν χρειάζεται δηλαδή να δει κανείς τη λεκάνη για να καταλάβει και να κάνει μια πρώτη εκτίμηση!! Μην έχεις ιδιαίτερες αμφιβολίες λοιπόν ότι επί του συγκεκριμένου η Μενδώνη είτε δεν γνωρίζει είτε γνωρίζει και είπε ένα μικρό ψέμα, για λόγους που αναλύθηκαν σε προηγούμενα σχόλια. Ειδικά το φύλο είναι το πιο εύκολο να αναγνωριστεί αμέσως αν ο σκελετός σώζεται ολόκληρος, όπως μας είπαν. Τα υπόλοιπα θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο, όντως, αλλά τα πάντα εξαρτώνται και από την κατάσταση του σκελετού. Πρώτες εκτιμήσεις και για το ύψος πάντως μπορεί να γίνουν και αυτές σχετικά σύντομα. Θεωρώ ότι κι αυτές ήδη τις έχουν, έστω με την πιθανότητα σφάλματος να είναι αυξημένη κατά τις αρχικές εκτιμήσεις –και να μειώνεται όσο προχωρά η εξέταση του υλικού.

@antilamogio,
Πολλά συγχαρητήρια για την παρατηρητικότητά σου!! Είναι αναμφίβολα η είδηση των ημερών και συμφωνώ με προλαλήσαντες συνοδοιπόρους αναφορικά με την προβολή-αναπαραγωγή της είδησης!

Olga είπε...

Έχει δει κανείς αυτή τη φωτο σε μεγαλύτερη ανάλυση?
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15081

Παρακαλώ ας τη δει κάποιος!

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Olga
Σαν να μου φένεται να απεκονίζεται οκτάφυλλος ρόδακας στην μπροστινή όψη της βάσης της καρυάτιδας.

Axis Mundi είπε...

@Olga Συμπτωματικά αυτή τη συγκεκριμένη ψάχνω κι εγώ τις τελευταίες μέρες!!!

Olga είπε...

13 ΙΟΥΝΊΟΥ προσπαθώ να καταλαβω αν είναι σύμβολο ή φθορά αριστερά κατω από το μαδερι

Olga είπε...

13 ΙΟΥΝΊΟΥ προσπαθώ να καταλαβω αν είναι σύμβολο ή φθορά αριστερά κατω από το μαδερι

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Olga
Χμ..Αν ήταν φθορά θα είχε ασυμμετρία. Έτσι όπως φένεται είναι σαν απεκονίζεται σύμβολο. Μια υψηλής ανάλυσης φωτογραφία θα βοηθούσε. Καλή η παρατήρησή σου πάντως!

oryktosploutos είπε...

@Enalios 01:03 & 12:51, Effie 12:32

Έχω ξαναγράψει πως δεν γνωρίζω τη γεωλογία της περιοχής, μόνο ό,τι βλέπω από τις φωτο, το βιντεάκι του ΥΠΠΟ, τα ΔΤ και το Google Earth. Η γεωλογία είναι επιστήμη που ασκείται επιτόπου, για να δεις από κοντά, να ψηλαφήσεις, κάποιες φορές ακόμα και να γευτείς(!) πετρώματα προκειμένου να εκτιμήσεις τι βλέπεις.
Οι διαφορές που επισημαίνετε μπορεί να οφείλονται στο ό,τι ο τάφος έχει κατασκευαστεί στην άκρη του προϋπάρχοντος λόφου Καστά, πριν τις όποιες τεχνητές επιχώσεις έγιναν απ' το Δεινοκράτη. Στο ΔΤ 14/9 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434) αναφέρεται "το νότιο τμήμα του θαλάμου φορτίζεται από γαίες ύψους 2μ. περίπου, ενώ στο βόρειο τμήμα οι γαίες έχουν ύψος περί τα 12-13μ." κι έχω ξανασχολιάσει (για τη μεγάλη καταπόνηση του Θ3) ότι αυτή η διαφορά μπορεί να δείχνει ότι το νότιο τμήμα μπορεί να έχει από πάνω μόνο τεχνητή επίχωση, ενώ το βόρειο τμήμα είναι υπόσκαφο (τεχνητό όρυγμα;) στο φυσικό λόφο.
O «εδαφοποιημένος σχιστόλιθος» δεν ξέρουμε τι είδους σχιστόλιθος είναι (μαργαϊκός; ασβεστολιθικός; από πετρώματα όξινης προέλευσης;) και τι πάχος έχει. Ξέρουμε πως κάτω απ’ τον τάφο έχει λιμναία ιζήματα, άρα ο σχιστόλιθος τελειώνει κάπου ψηλότερα. Ο σχιστόλιθος είναι γενικά πιο σκληρός από τα λιμναία ιζήματα κι αυτό αποτελεί πιθανή εξήγηση για την ύπαρξη λόφου στο αρχαίο έδαφος. Πχ τόσο ο Λυκαβηττός όσο κι η Ακρόπολη είναι λόφοι που παρέμειναν λόγω πιο σκληρού εδάφους.
Δεν ξέρω αν απάντησα στις απορίες κι ίσως κάποιος άλλος συνάδελφος μπορεί να συμπληρώσει καλύτερα ή να δώσει κάποια εναλλακτική άποψη.

Και κάτι ακόμα: το "οικουμενικό" που χρησιμοποιεί κατά κόρον η Περιστέρη, έχει κι αυτό τη σημασία του: μόνο ΕΝΑΣ είναι "οικουμενικός"!

virgi είπε...

@Ολγα
η φωτογραφία υψηλής ανάλυσης είναι νομίζω.
Πάτα ctrl + συγχρόνως και ζούμαρε
Εγω το έκανα 500% και ήταν καθαρή

hylap-vn είπε...

@ Θεανώ

Ναι, πιστεύω ότι ένα αρχιτεκτονικό (μαθηματικό) μυαλό σαν του Δεινοκράτη σίγουρα ότι έκανε θα το έκανε βάσει κάποιας μαθηματικής λογικής.

Νομίζω το Εγγεγραμένο Ισόπλευρο Τρίγωνο στο Τελειο Κύκλο είναι το μόνο γεωμετρικό κατασκεύασμα που μπορεί να εξηγήσει γιατί η διεύθυνση των ευρεθέντων θαλάμων δεν είναι προς το κέντρο του κύκλου.

Δυστυχώς μόνο μακροσκοπικά μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε αυτό γιατί δεν έχουμε τα τοπογραφικά σχέδια να δούμε ότι όντως συμπίμπτει.
Αλλά πιστεύω κάποια στιγμή θα αποδειχθεί...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Μετά από παρότρυνση πολλών φίλων θα κάνω μια ανάρτηση το βραδάκι που θα περιλαμβάνει την παρατήρηση του αντιλαμόγιου.
Υπόθέτω ότι δεν θα έχει αντίρρηση μιας και αυτό υπονόησε στην ανάρτηση του, σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε ένσταση έχει θα ληφθεί υπ' όψιν.

Πάντως να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί υπάρχουν και άλλες ερμηνείες στην παρατήρηση του αντιλαμόγιου.

Θα τα δείτε στην ανάρτηση.

Unknown είπε...

http://www.kathimerini.gr/781187/interactive/epikairothta/ellada/vhma-vhma-h-anaskafh-ths-amfipolhs
Εμπεδότιμε και φίλοι,
παρατηρώ τα συλλαβογράμματα στην πρώτη πλάκα ορθομαρμάρωσης δεξιά της εισόδου του τύμβου (αριστερά όπως το κοιτάζουμε) και διαβάζοντας, αντιγράφω από το άρθρο της Άννας Τζιροπούλου-Ευσταθίου «Αλφάβητον –Ελλήνων Εξεύρημα» (περιοδικό Ελληνική Αγωγή, αρ.φύλλου25, 7-11/2006) τα εξείς:
1ο γράμμα από πάνω: Ο (εδώ, στην πρώιμη τετράγωνη απεικόνισή του) = «όμικρον το στοιχείον, παρά τω εμφερή είναι τω χαρακτήρι την εκφώνησιν, κατά γαρ περίκλασιν φωνής εκφέρεται το όνομα του στοιχείου». Το σχήμα του είναι κύκλος παρόμοιος προς το στρογγύλεμα των χειλέων όταν ο φθόγγος εκφέρεται. (…) Είναι προφανές ότι πολλές λέξεις που αρχίζουν από όμικρον, σηματοδοτούν κλειστόν χώρον, περιοχήν, ιδιωτικό κατάλυμα…
Ο+ειμί (πορεύομαι) =οίμος =οδός
Ο+ίκω (αφίκομαι) =οίκος
Ο+ίω, ιών =οίος =μόνος, οίος =οποίος - Ον, ομού, όριον…
2ο γράμμα: Υ = «Ύψιλον το στοιχείον, ότι αι Υάδες το πρόσωπον του ταύρου, ό περιπλατυνόμενον από του μετώπου λεπτύνεται εξ αμφοτέρων από των κάτω, ώσπερ το γράμμα. Υάδες, οι περί των κεράτων του ταύρου αστέρες, παρά το ύειν =βρέχειν. Υετού γαρ παρασκευαστικαί εισί ή παρά τω υ». Το μυκηναϊκό ιδεόγραμμα, προσομοιάζον εκπληκτικά προς το σχήμα του ύψιλον, εσήμαινε «λεκάνη». Είναι φανερόν ότι εκφράζει την απεικόνισιν κοίλου σκεύους δι’ υγρά (ύ-δωρ). Οπότε το «ύδωρ» κυριολεκτικώς είναι το του υετού δώρον. (…) Το ύψιλον πολύ συχνά, συνεκδοχικώς, εκφράζει συσσώρευσιν γενικώτερον : υριχός (καλάθι), υστάς (φυτεία αμπέλου), υψού (υψηλά), πυρ…
3ο γράμμα: Σ = «Σίγμα το στοιχείον, παρά το σίζω, σίγα, το σίγμα. Από της περί τον φθόγγον δυνάμεως». Ο συριστικός του ήχος θυμίζει ήχον ριπτομένου αντικειμένου (σόλος=δίσκος), σκλήρυνσιν μετάλλου (…), τα διάφορα δε σχήματά του οι αρχαίοι γραμματικοί τα προσομοιάζουν προς συνεστραμμένον έλικα (S), προς τροχιάν βλήματος, προς συρτήν οφιοειδή κίνησιν. (…) Το σχήμα του απεικονίζει επακριβώς την παλινδρομική αυτή κίνησι: Σείω, Σαίνω, Σήραγξ (παρά το σεσηρέναι –του ρημ. σαίρω), σπάω (σύρω μετά πιέσεως), Σιγμός =σφύριγμα, συρίζω …Εκφράζει όμως και την σιωπήν.
Ή, ίσως πρόκειται για Ζ= « Ζήτα το στοιχείον από του Ζήτου του Βορέου, ου μέμνηται Απολλώνιος». (…) Αναλύεται εις Σ και Δ, όθεν Συριγμός και Δούπος (βαρύς υπόκωφος ήχος). (…)Δια του σχήματός του δυνατόν να συμβολίζη την γεφύρωσιν δύο αντικρυστών άκρων, όθεν «ζεύγνυμι» (ζεύγος, ζυγός, ζυγίται …). Ο Πλάτων το χαρακτηρίζει «γράμμα πνευματώδες». Όθεν, βασικές λέξεις: Ζωή, ζω, ζέω, Ζεύς…».
Άρα σκέφτομαι, θα μπορούσε για παράδειγμα, οι μάστορες να έχουν χαράξει το: «όριον ζεύγους σηράγγων».
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία των παρατηρήσεών μου.

Planet είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Planet είπε...

Μιας και μιλάμε για παλιες φωτο, μπορουν οι έχοντες γνώσεις φωτογραφιας να κοιτάξουν και αυτη εδω:

http://www.thehistoryblog.com/wp-content/uploads/2014/10/Door-fragment.jpg

Δεξιά της πορτας υπάρχει ρομβοειδές σχηματισμος με κοκκινοπο χρώμα; Ειναι εντος σκιας βεβαια, και αυτο ειναι προβλημα για φωτο κακης ποιοτητας, αλλα έχω την απορία.

schumi44 είπε...

Planet βαλτο σε ενα κυκλο να εστιασουμε γιατι δεν καταλαβαινω το σημειο μπου αναφερεσε

Apostolos Georgiadis είπε...

Η @Νιόβη στο FB μας επέστησε την προσοχή και σε αυτή την φωτογραφία:

http://nonews-news.blogspot.gr/2014/08/blog-post_6164.html

(την τελευταία, με τους εργάτες)

Αν ζουμάρουμε δίπλα στις μαύρες σακουλες:

http://tinypic.com/view.php?pic=65bvp2&s=8#.VGienIcwwUU

φαίνεται ένα ζωγραφιστό πρόσωπο ή είναι ιδέα μου;

Μήπως είναι το περιφημο ζωγραφιστό επιστύλιο που δεν έχουμε δει ακόμη;

Admin είπε...

η φωτο με τον μαλλον ροδακα στη βαση της Καρυατιδας, σε λιγο καλυτερη αναλυση..

http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_40218/upl542ea9519d9df.jpg

schumi44 είπε...

στο FB που γραφετε?
ποια ειναι η ομαδα?

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Apostolos Georgiadis
Όντως φένεται ένα ζωγραφιστό πρόσωπο.

Βασιλική Σιάπκα είπε...

https://www.facebook.com/groups/853515938047750/

panos είπε...

Γεια σας αγαπητοί φίλοι. Εκ πρώτης όψεως η παρατήρηση του Antilamogio μπορεί να είναι εντυπωσιακή αλλά θα πρέπει να το ξαναδούμε και δέκα και είκοσι φορές πριν το θεωρήσουμε τελεσίδικο. Προσωπικά πιστεύω πως αν και μοιάζει με μονόγραμμα Α στην πραγματικότητα πρέπει να είναι κάποιο σκάσιμο στο μάρμαρο του επιστηλίου με τους ρόδακες. Είναι πολύ κρίσιμο στοιχείο και θα ήταν τουλάχιστον βεβιασμένη μια καινούρια ανάρτηση που να στηρίζεται σε ένα τέτοιο λάθος. Το λέω για να διαφυλάξω το κύρος του ιστολογίου και όχι σαν πνεύμα αντιλογίας, ελπίζω να καταλαβαίνετε τι θέλω να πω και να μη με κράξετε, χαχα...

Unknown είπε...

Δεν ειναι μονο οτι ειναι ενα Α, ειναι ενα ξεχωριστικο σχημα Α, ανοιχτο (μεγαλη γωνια) και με το στρογγυλο πανω δεξια... :)

panos είπε...

Εδώ δεν φαίνεται κάτι τέτοιο:
http://www.image-share.com/ijpg-2758-133.html
Προσέξτε μην εκτεθούμε...

giannis_ είπε...

@panos
Συμφωνώ διαφορετική φαίνεται η μία γραμμή από σκάσιμο με τις άλλες που μάλλον είναι οξείδωση.
Να μην είσαι μόνος στο κράξιμο

Unknown είπε...

@ @ Panos, Giannis

Συμφωνώ 100% μαζί σας!

kostas είπε...

Καλησπέρα,
σε συνέχεια των αναρτήσεων περί ζωγραφικού διακόσμου είχε δημοσιευθεί και παλαιότερα και το ξαναθυμίζω απλώς, η παρακάτω λεπτομέρεια προσώπου στον Θ3..

http://www.image-share.com/ijpg-2758-140.html

η αρχική ανάρτηση του ΥΠΠΟ:
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14963

schumi44 είπε...

Ανατροπη?

Αρης είπε...

εμενα παντως μου φαινεται ξεκαθαρα και στη φωτο που ποσταρε ο panos..
εδω επιβεβαιωθηκε το μονογραμμα της περιβολου που εβλεπε μονο η κινγκ..
αυτο βγαζει ματι..πολυ μεγαλη συμπτωση να ειναι απο φθορα..

Admin είπε...

Οντως κατι υπαρχει.. Αλλα μήπως το ΑΛΦΑ ειναι η αρχη της φθορας/ρωγμών πάνω απο την δεξιά Καρυάτιδα οπου και έριξε το κεφάλι της;

http://notosnet.gr/images/Epikerotita/2014/09/amfipoli/kariatides-3.jpg

http://www.image-share.com/upload/2758/133.jpg

333 είπε...

Planet,

δεν φαίνεται να είναι κάτι...
συνεχίζεται και ποιό κάτω το κοκκινωπό χρώμα :

https://www.mediafire.com/?ohf0ofn04gwxh2j


Pilex είπε...

Καλησπέρα σε όλους.

Συγχαρητήρια στο antilamogio και εύχομαι να μην είναι κάποιο σκάσιμο του τοίχου.
Η σακούλα βέβαια λέει πολλά.
Λόγω ότι το υπόλοιπο χώμα δεν είχε απομακρυνθεί όταν βγήκαν οι επίμαχες φωτογραφίες υποθέτω ότι ρόδακες και μονογράμματα θα υπάρχουν καθ'ολο το μήκος του μαρμάρου και όχι μόνο δεξιά. Μετά από τα υπόλοιπα μυστήρια (2ο κεφάλι σφίγγας, χέρια από Καρυάτιδες, κύκλος από ψηφιδωτό, σπασμένη πόρτα, επιστύλια κ.α.) προστίθεται και το μονόγραμμα.
Η λογική μου λέει ότι την 29/11, θα πρέπει να έχουμε πολλές αποκαλύψεις. Να δικαιολογούνται επαρκώς τα παραπάνω και να δοθεί περισσότερο υλικό.
Και μια τελευταία παρατήρηση. Όλες αυτές οι παρατηρήσεις, οι ερωτήσεις και οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί σε αυτό το blog και προέρχονται περισσότερο από το μεράκι, την φλόγα και την παρατηρητικότητα που έχει ο καθένας μας σε ερασιτεχνικό επίπεδο, δεν θα έπρεπε να τις έχουν και οι υπόλοιποι (αρχαιολόγοι, δημοσιογράφοι κ.α.) οι οποίοι είναι και επαγγελματίες;
Εγώ είμαι σίγουρος ότι τις έχουν.
Άρα,αφού έχουν τη δύναμη να πιέσουν καταστάσεις τότε λογικά την 29/11 θα πρέπει να το κάνουν και να πάρουμε όλοι απαντήσεις.

fterotos psychonoos είπε...

Ερώτηση: Γνωρίζει κάποιος κάτι συγκεκριμένο αναφορικά με τις μεθόδους ταρίχευσης στη Βαβυλώνα και γενικότερα στην κεντρική και ανατολική Ασία; Έχω υπόψη μου μελέτη ότι για κάμποσους αιώνες στην κεντρική και ανατολική Ασία εφήρμοζαν τη μουμιοποίηση (στην Ιαπωνία την εγκατέλειψαν πριν από 1000 περίπου χρόνια) με τρόπο διαφορετικό από εκείνη των Αιγυπτίων και η οποία απαιτούσε ταφή του ταριχευμένου σώματος και εκταφή του μετά από περίπου 3 έτη... Στην Περσία (που γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα), φαίνεται ότι και η μέθοδος ήταν κάπου ανάμεσα σε εκείνη της Αιγύπτου και σε εκείνη της Ιαπωνίας.
Θα μπορούσε αυτό να έχει σχέση με την προσωρινή ταφή στη Μέμφιδα; Ευτυχώς, όσο διαβάζω για το θέμα, τόσο πείθομαι ότι υπάρχει σήμερα τρόπος να βεβαιωθούμε αν ένας σκελετός ανήκει σε κάποιον που είχε κάποτε μουμιοποιηθεί κατά οποιονδήποτε τρόπο. Υπάρχουν πολλά σημεία που μπορεί να το καταδείξουν, αποκλείεται να έχουν "σβηστεί" όλες αυτές οι πληροφορίες, αλλά χρειάζεται σύνθετη μελέτη-έρευνα από πολλές ειδικότητες.

giannis_ είπε...

@φτεροτος
Μέλι

Μυρτα είπε...

Μπραβο αντιλαμογιο!
Εμπεδοτιμε περιμένουμε με αγωνια την αναρτηση σου!
Θα τολμησω να πω το εξης. Μπορει καποιος να παραρηρησει, με υψηλη αναλυση, την παλαμη της Περσεφονης στο ψηφιδωτο!?! Καθε φορα που το βλεπω εχω την αισθηση πως κατι κρυβει!Ισως ενα απο τα μονογραμματα του ΜΑ που βρεθηκαν σε νομισματα;!
Επισης το προσωπο της, μηπως κρυβει καποια πληροφορια...;

Unknown είπε...

@ Μυρτα
συμφωνω για την παλαμη

criskalts είπε...

Ion Doulis, Panos, Giannis

Κύριοι επιτρέψτε με, δεν έχει τόση σημασία αν δεν υπάρχει πραγματικά το γράμμα Α. Οι ρόδακες από την άλλη υπάρχουν χωρίς αμφιβολία.
Το μεγάλο ερώτημα είναι: γιατί προσπαθούν (σχεδόν επιμελώς) να τα κρύψουν από τις φωτό με σακούλες και άλλους τρόπους;
Επίσης ΟΛΕΣ οι φωτό που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι αλλού για αλλού εστιασμένες, χωρίς να έχουν στόχο την πραγματική ενημέρωση του κοινού, λες και τραβήχτηκαν από άτομο/α που πιάνει/ουν πρώτη φορά μηχανή στα χέρια του/ς... και με δεδομένη την άριστη ποιότητα της μηχανής.
Σε ένα τέτοιο μνημείο μπορεί να μην υπάρχουν κτερίσματα αξίας, είτε γιατί δεν τοποθετήθηκαν ποτέ, είτε γιατί το μνημείο έχει συληθεί.
Όμως είναι αδύνατον να μην υπάρχουν στολισμοί, πέραν του ψηφιδωτού, στους τοίχους όπως ζωγραφιές, επιγραφές, σύμβολα ή αναθήματα έστω ευτελούς αξίας. Δεν σας κινεί την περιέργεια οτι δεν έχουμε δει σχεδόν τίποτα;
Μόνο χιλιάδες τόνοι ντόπιοι πορώλιθοι και εξαιρετικό μάρμαρο από τη Θάσο ξοδεύτηκαν για το μνημείο;

criskalts είπε...

Ion Doulis, Panos, Giannis

Το παραπάνω ποστ μου δεν έχει να κάνει με τίποτα σε κράξιμο από εμένα, όπως υπαινίχθηκε ο Giannis.
Απλούς προβληματισμούς μου εξέφρασα ΚΑΙ προς εσάς.

fterotos psychonoos είπε...

@giannis,

Μέλι ή κερί. σε ευχαριστώ. αυτό το γνωρίζουμε από τις πηγές. Κοιτώ κάτι και σε λίγο επανέρχομαι.
Εμπεδότιμε και προς όλους,
Νομίζω πως το ότι βρήκαν τον σκελετό "μέσα και έξω" δεν έχει σε τίποτα να κάνει με σύληση/βανδαλισμό και εξηγείται μια χαρά σε σχέση με ορισμένες πρακτικές που εφαρμόζονταν στην κεντρική Ασία....

επανέρχομαι σε λίγο...

Εμπεδότιμε,
νομίζω θα σε ενδιαφέρει.

Unknown είπε...

panos,
giannis,

Συμφωνώ μαζί σας. Νομίζω ότι είναι τυχαίο αυτό που σχηματίζεται.
Να χαράσσαν ένα σκέτο Α σε κομμάτι μαρμάρου που είναι διακοσμητικό; Πως ξέρουμε ότι το Α δηλώνει τον Αλέξανδρο; Εχουμε δηλαδή δει κάπου να αναφέρεται ο Αλέξανδρος ως Α; Αυτά τα γράμματα/σύμβολα που βλέπουμε στα νομίσματα είναι ο κωδικός του νομισματοκοπείου (η δάδα δηλαδή σημαίνει Αμφίπολη).
Νομίζω πως θα έπρεπε και το Α να είναι επίσης έξεργο και όχι εγχάρακτο. Πολύ φθηνός/πρόχειρος τρόπος να δηλώσει τη σπουδαιότερη προσωπικότητα του πλανήτη.
Εξάλου οι ρόδακες είναι έξεργοι (μάλλον κακώς τους ονομάζουμε ανάγλυφους) με αφαιρετική τεχνική. Αφαιρούσαν όλο το υλικό μαρμάρου γύρω από τον ρόδακα που σημαίνει τεράστιο έργο.

giannis_ είπε...

@criscalts
Μη μπερδεύεις αυτό που υπάρχει με αυτό που εικάζουμε ότι υπάρχει, μπορεί δίπλα στο Α να έχει παπάδες, δεν διαφωνώ να μας το δείξουνε τώρα, αλλά επ' αυτού θεωρώ ότι είναι σκιά και οξείδωση.
Ως προς τον προβληματισμό σου μην έχεις αμφιβολία ότι είσαι το μηντιακό πείραμα της εθελόντριας που κατευθύνει το θυμικό σου προς εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων!
Σε έχει κλείσει σε ένα κτήριο 25×6 και σου προκαλεί όλα τα συναισθήματα χαρά λύπη ενθουσιασμό απογοήτευση την ώρα που θέλει!

Unknown είπε...

Ion Doulis,
panos,
giannis,

Τώρα είμαστε 4 για κράξιμο.
Το blog είναι πολύ αξιόπιστο για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

daphned είπε...

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/blog-post_386.html

Χωρίς σχόλια!

criskalts είπε...

giannis_

Α, καλά...

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1001 – 1200 από 1235   Νεότερο› Νεότερο»