Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Ο ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ;


Η πολύ καλή φίλη του ιστολογίου "Ερασιτέχνης", έκανε μια ερμηνεία της περιγραφής της άμαξας που μετέφερε την σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Βαβυλώνα προς τις Αιγές, όπως ακριβώς την καταγράφει  ο Διόδωρος ο Σικελιώτης  και ισχυρίζεται ότι ίσως  η περιγραφή αυτή στην πραγματικότητα  αποδίδει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Ας την απολαύσουμε.....




ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ας υποθέσουμε για λίγο ότι η περιγραφή της αρμάμαξας που μετέφερε τη σορό του Μεγάλου .Αλεξάνδρου, την οποία τόσο αναλυτικά μας περιγράφει ο Διόδωρος Σικελιώτης,  δεν είναι η περιγραφή μιας πραγματικής (ή φανταστικής κατ΄ άλλους ) αρμάμαξας, αλλά «συγκαλυμμένη/ αλληγορική» περιγραφή του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ιδέα αυτή μου ήρθε ξαφνικά πριν από δύο τρεις μήνες  και όλα άρχισαν να μου φαίνονται πιο λογικά και ξεκάθαρα.  

Δε θα ασχοληθώ προς το παρόν με το ποιος και γιατί μπορεί να έγραψε αυτή την περιγραφή, αλλά το πρώτο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι σπατάλησε τόσο μελάνι για να μας περιγράψει αναλυτικά μια αρμάμαξα (με κουδούνια?), ενώ για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τόσο κόσμος συνέρρεε στην Αλεξάνδρεια, ούτε μια κουβέντα. Γιατί άραγε ο ”παραμυθάς” Διόδωρος μας αφήνει στα κρύα του λουτρού, αφού παρακάτω το “παραμύθι” του θα γινόταν πολύ καλύτερο …

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Παραθέτω τα αποσπάσματα από το αρχαίο κείμενο και τις αντίστοιχες μεταφράσεις τους. Το κάνω αυτό γιατί πολλές φορές όταν διαβάζεις μόνο τη μετάφραση (η οποία μπορεί να μη είναι ακριβής ή ακόμα χειρότερα, να είναι ελεύθερη μετάφραση), μπορεί να μη εντοπίσεις κάποια πράγματα. Η κάθε λέξη έχει τη σημασία της.
Οι μεταφράσεις δεν είναι δικές μου. Τις βρήκα στο διαδίκτυο και δεν τις διόρθωσα  για να δείξω τη διαφορά που αναφέρω παραπάνω.

Το κείμενο του Διόδωρου παρατίθεται σε αποσπάσματα, στο τέλος των οποίων γράφω τα δικά μου σχόλια, για ευκολία στην ανάγνωση. Κατά τη διάρκεια της σύνταξης του κείμενου παρατήρησα κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για την ερμηνεία των διαφόρων στοιχείων. Ο συγγραφέας περιγράφει την κατασκευή από μέσα προς τα έξω  χωρίζοντας το μνημείο σε τρεις χώρους, όπως αυτοί οριοθετούνται από τους σφραγιστικούς / διαφραγματικούς τοίχους (νεκρικός θάλαμος, χώρος ψηφιδωτού και Καρυάτιδων, προθάλαμος ).
Όλο και κάτι θα ξέρει αυτός για να τους χωρίζει έτσι…...

Δε γνωρίζω όλα τα δεδομένα της ανασκαφής και πιθανόν κάποιες επιμέρους ερμηνείες μου να είναι λάθος. Η μόνη που είναι σε θέση  να δώσει τις τελικές ερμηνείες είναι η Κα Περιστέρη.
Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που το διαβάζω ανακαλύπτω και κάτι καινούριο. Χρειάζεται ψάξιμο λέξη λέξη. Όμως δε κάνουμε δουλειά έτσι…… Άλλωστε δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Στόχος μου είναι, σε αυτή τη φάση, να καταδείξω τις ομοιότητες της περιγραφής αυτής με τα ευρήματα της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Τέλος σημειώνω ότι εφόσον δεχόμαστε (ως υπόθεση εργασίας) ότι πρόκειται για μια αλληγορική περιγραφή, αυτό  δημιουργεί περιορισμούς στον “συγγραφέα” ως προς την ορολογία που χρησιμοποιεί και ως προς τις πληροφορίες που μπορεί να δώσει.
Έχω πλήρη συνείδηση ότι πολλές φορές βλέπουμε  αυτό που θέλουμε να δούμε και προσαρμόζουμε τις ερμηνείες μας ώστε να «εξυπηρετούν» το σενάριο μας.
Αυτός ήταν και ο λόγος που όλο αυτό το διάστημα είχα ενδοιασμούς. Όχι όμως πλέον. Θεωρώ ότι τόσες πολλές ομοιότητες / αναλογίες  είναι πολύ δύσκολο  να βρεθούν στο ίδιο κείμενο.

Ας το διαβάσουμε λοιπόν …….

ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ
ΒΙΒΛΟΣ ΟΚΤΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΗ

«π ρχοντος δ θήνησι Φιλοκλέους ν ώμ κατεστάθησαν πατοι Γάιος Σολπίκιος κα Γάιος Αλιος. π δ τούτων ρριδαος κατασταθες π τν κατακομιδν το λεξάνδρου σώματος, συντετελεκς τν ρμάμαξαν φ ς δει κατακομισθναι τ βασιλικν σμα, παρεσκευάζετο τ πρς τν κομιδήν.  πε δ τ κατασκευασθν ργον, ξιον πάρχον τς λεξάνδρου δόξης, ο μόνον κατ τν δαπάνην διήνεγκε τν λλων, ς π πολλν ταλάντων κατασκευασθέν, λλ κα τ κατ τν τέχνην περιττότητι περιβόητον πρξε, καλς χειν πολαμβάνομεν ναγράψαι περ ατο
Μετάφραση
«…………τελείωσε την κατασκευή της αρμάμαξας , πάνω στην οποία έπρεπε να μεταφερθεί η σορός του βασιλιά, και ετοίμαζε το ταξίδι. Επειδή τούτο το έργο, που ήταν αντάξιο της δόξας του Αλεξάνδρου, δεν ξεπέρασε τα υπόλοιπα μόνο σε δαπάνη, με την κατασκευή του που απαίτησε πάρα πολλά τάλαντα, αλλά υπήρξε και περιβόητο για την ανυπέρβλητη τέχνη του, θεωρούμε καλό να γράψουμε γι αυτό.»

Σχόλια
1.      Θεωρούμε καλό να γράψουμε γι αυτό…………
Δέχομαι ότι ο κάθε συγγραφέας επιλέγει τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί και τη στάση που τηρεί απέναντι στα γεγονότα Ο πρόωρος θάνατος όμως του ΜΑ καθώς και οτιδήποτε  σχετίζεται  με αυτόν, είναι ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.
Μήπως ο “συγγραφέας” μας θέλει να πει « Επειδή τούτο το έργο, που ήταν αντάξιο της δόξας του Αλεξάνδρου, ……………….. υπήρξε και περιβόητο για την ανυπέρβλητη τέχνη του, θεωρούμε καλό να γράψουμε γι αυτό.. ..γιατί είναι κρίμα να μείνει τελείως μυστικό “?

Έψαξα λοιπόν στο λεξικό και βρήκα ότι “υπολαμβάνω  σημαίνει μεν θεωρώ/νομίζω, αλλά η κύρια σημασία του είναι διακόπτω κάποιον που μιλάει/ παίρνω το λόγο και απαντώ.

Ποιος είναι λοιπόν αυτός που διέκοψε το Διόδωρο και πήρε το λόγο για να μας μιλήσει για την αρμάμαξα?

Ξεκινάει πρώτα με την περιγραφή του νεκρικού θαλάμου…….

«[3] πρτον μν γρ τ σώματι κατεσκευάσθη χρυσον σφυρήλατον ρμόζον κα τοτ ν μέσον πλήρωσαν ρωμάτων τν μα [p. 359] δυναμένων τν εωδίαν κα τν διαμονν παρέχεσθαι τ σώματι. [4] πάνω δ τς θήκης πετέθειτο καλυπτρ χρυσος, ρμόζων κριβς κα περιλαμβάνων τν νωτάτω περιφέρειαν. ταύτης δ πάνω περιέκειτο φοινικς διαπρεπς χρυσοποίκιλτος, παρ ν θεσαν τ το μετηλλαχότος πλα, βουλόμενοι συνοικειον τν λην φαντασίαν τας προκατειργασμέναις πράξεσι.»
Μετάφραση
«Πρώτα, λοιπόν, κατασκευάστηκε ένα περίβλημα για το σώμα από σφυρήλατο χρυσό. Το κενό που έμενε ανάμεσα στο σώμα και το περίβλημα γέμισε με αρώματα που έδιναν ευωδιά στο σώμα και ταυτόχρονα το συντηρούσαν. Επάνω στη θήκη τοποθετήθηκε χρυσό κάλυμμα που εφάρμοζε τέλεια και κάλυπτε ολόκληρο το επάνω μέρος. Επάνω της ήταν ριγμένη μια πανέμορφη, χρυσοποίκιλτη πολεμική σημαία, πλάι στην οποία έθεσαν τα όπλα του νεκρού, θέλοντας να συνδυάσουν την όλη εξωτερική εμφάνιση με τα μεγάλα του κατορθώματα.»

Σχόλια
1.      Κατασκεύασαν λοιπόν ένα χρυσό περίβλημα, το οποίο γέμισαν με αρώματα για ευωδία και συντήρηση (μέλι για προσωρινή ταρίχευση ?) και στη συνέχεια τοποθέτησαν από πάνω ένα κάλυμμα που εφάρμοζε τέλεια στην περιφέρεια . Από όλες δλδ τις πληροφορίες που θα μπορούσε να μας δώσει για τη σαρκοφάγο αυτή,  επιλέγει να μας πει το προφανές, ότι δηλαδή το κάλυμμα περιελάμβανε όλη την περιφέρεια και εφάρμοζε τέλεια!!!
      Τι να θέλει να πει άραγε?.
Πιθανόν  εννοεί τη σφράγιση του τάφου με πώρινες πλάκες και χώμα.

Κάλυπτε όλη την περιφέρεια και εφάρμοζε τέλεια...δε φαινόταν καν ως τάφος….

2.      Φοινικίδα
Η φοινικίδα, με το βαθύ κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει το νεκρικό θάλαμο.΄

3.    παρ ν θεσαν τ το μετηλλαχότος πλα, βουλόμενοι συνοικειον τν λην φαντασίαν τας προκατειργασμέναις πράξεσι.»

παρ ν: Δίπλα από τη φοινικίδα ( κόκκινο νεκρικό θάλαμο)  τοποθέτησαν τα όπλα.
                              
Πού δίπλα δηλαδή?  Υπάρχει και άλλος θάλαμος?

συνοικειον τν λην φαντασίαν” : Τα βλέπουμε τελικά τα όπλα ή τα φανταζόμαστε?
Συνοικειώ ή συνοικώ? ( γειτνιάζω, συγκατοικώ)
Υπάρχει θάλαμος δίπλα από το νεκρικό, όπου είναι τοποθετημένα τα όπλα? Θάλαμος χωρίς πρόσβαση, ώστε να μη μπορεί να γίνει σύληση ? Μακάρι!!!!!
                                           Προκατειργασμέναις: Το αφήνω προς το παρόν. Εδώ χρειάζεται μεγάλη ανάλυση…….
Από αυτό το σημείο και μετά ξεκινά η  περιγραφή του δεύτερου χώρου (Ψηφιδωτό/ Καρυάτιδες)

«  μετ δ τατα παρέστησαν τν τοτο κομιοσαν ρμάμαξαν, ς κατεσκεύαστο κατ μν τν κορυφν καμάρα χρυσ, χουσα φολίδα λιθοκόλλητον, ς ν τ μν πλάτος κτ πηχν, τ δ μκος δώδεκα, π δ τν πωροφίαν παρ λον τ ργον θριγκς χρυσος, τ σχήματι τετράγωνος, χων τραγελάφων προτομς κτύπους, ξ ν ρτηντο κρίκοι χρυσο διπάλαιστοι, δι ν κατακεκρέμαστο στέμμα πομπικόν, χρώμασι παντοδαπος διαπρεπς κατηνθισμένον. π δ τν κρων πρχε θύσανος δικτυωτός, χων εμεγέθεις κώδωνας, στ κ πολλο διαστήματος προσπίπτειν τν ψόφον τος γγίζουσι. κατ δ τς τς καμάρας γωνίας φ κάστης ν πλευρς Νίκη χρυσ τροπαιοφόρος δ κδεχόμενον τν καμάραν περίστυλον χρυσον πρχεν, χον ωνικ κιονόκρανα. ντς δ το περιστύλου δίκτυον ν χρυσον, τ πάχος τ πλοκ δακτυλιαον κα πίνακας παραλλήλους ζοφόρους τέσσαρας σους τος τοίχοις χον. τούτων δ μν πρτος ν χων ρμα τορευτν κα καθήμενον  π τούτου τν λέξανδρον, μετ χερας χοντα σκπτρον διαπρεπές: περ δ τν βασιλέα μία μν πρχε θεραπεία καθωπλισμένη Μακεδόνων, λλη δ Περσν μηλοφόρων κα πρ τούτων πλοφόροι: δ δεύτερος εχε τος πακολουθοντας τ θεραπεί λέφαντας κεκοσμημένους πολεμικς, ναβάτας χοντας κ μν τν μπροσθεν νδούς, κ δ τν πισθεν Μακεδόνας καθωπλισμένους τ συνήθει σκευ, δ τρίτος ππέων ελας μιμουμένας τς ν τας παρατάξεσι συναγωγάς, δ τέταρτος νας κεκοσμημένας πρς ναυμαχίαν.”

Μετάφραση
«Μετά απ' αυτό, έστησαν πλάι την αρμάμαξα που θα το μετέφερε. Η χρυσή οροφή της ήταν επιμήκης θολωτή με ανάγλυφες φολίδες διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους, είχε πλάτος οκτώ πήχεις και μήκος δώδεκα, ενώ κάτω από την οροφή περιέτρεχε ολόκληρο το κατασκεύασμα ορθογώνιος, χρυσός θριγκός με γλυπτές προτομές τραγέλαφων, στις οποίες ήταν περασμένοι κρίκοι χρυσοί με διάμετρο δύο παλάμες, από τους οποίους κρεμόταν πομπική γιρλάντα στολισμένη λαμπρά μ όλων των ειδών τα χρώματα. Στις άκρες υπήρχαν δικτυωτοί θύσανοι με ευμεγέθη κουδούνια, ώστε να φτάνει ο ήχος τους από μακριά όποιον πλησίαζε. Στις γωνίες, στη βάση της οροφής και στις δυο πλευρές, έστεκαν χρυσά αγάλματα τροπαιοφόρου Νίκης. Η κιονοστοιχία που στήριζε τον θόλο ήταν χρυσή με ιωνικά κιονόκρανα. Μέσα στο περίστυλο υπήρχε χρυσό δίχτυ, πλεγμένο από νήμα πάχους ενός δακτύλου, και τέσσερις παράλληλες και ίσου μήκους με το πέτασμα ζωφόροι.Η πρώτη απ' αυτές είχε ανάγλυφο άρμα κι απάνω του καθισμένο τον Αλέξανδρο να κρατάει στα χέρια του σκήπτρο λαμπρό. Γύρω απ' τον βασιλιά υπήρχε η σωματοφυλακή του, από ένοπλους Μακεδόνες και μηλοφόρους Πέρσες, και μπρος απ' αυτούς οι υπασπιστές. Η δεύτερη είχε τους ελέφαντες που ακολουθούσαν τη σωματοφυλακή, με πολεμική εξάρτυση και αναβάτες Ινδούς εμπρός και πίσω Μακεδόνες αρματωμένους με τον συνήθη τους εξοπλισμό. Η τρίτη αναπαριστούσε ίλες ιππικού σε σχηματισμό μάχης κι η τέταρτη πλοία αρματωμένα για ναυμαχία.»

Όπως βλέπουμε η μετάφραση δεν είναι κατά λέξη………

Σχόλια
1.      «  μετ δ τατα παρέστησαν τν τοτο κομιοσαν ρμάμαξαν»

Παρέστησαν : έστησαν δίπλα
Σας φαίνεται λογικό? Δηλαδή πρώτα έφτιαξαν τη σαρκοφάγο, τη σκέπασαν με τη φοινικίδα, τοποθέτησαν δίπλα τα όπλα του ΜΑ και μετά έστησαν δίπλα την αρμάμαξα?
Η περιγραφή κανονικά θα έπρεπε να πήγανε κάπως έτσι : «Μετά λοιπόν τοποθέτησαν τη σαρκοφάγο αυτή μέσα σε μία  αρμάμαξα, την κάλυψαν με φοινικίδα..……. Η αρμάμαξα αυτή ήταν κατασκευασμένη……… κλπ κλπ»
Τελικά τοποθέτησαν  τη σαρκοφάγο μέσα στην αρμάμαξα?
Θεωρώ εδώ ότι το κάνει εσκεμμένα προκείμενου να διαχωρίσει το νεκρικό θάλαμο (ή θαλάμους ?) που αντιστοιχούν στην προηγούμενη περιγραφή  από την αρμάμαξα.
Η αρμάμαξα είναι οι υπόλοιποι θάλαμοι/κατασκευές, που ως  άμαξα, μας οδηγούν  στο νεκρικό θάλαμο.

Στις 22/11/2014 το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε ότι πρώτα κατασκευάστηκε ο νεκρικός θάλαμος και μετά οι υπόλοιποι θάλαμοι. Τα συμπεράσματα δικά σας…...

Σημείωση
Εγώ θα προσέθετα ότι πρώτα κατασκευάστηκε ο νεκρικός θάλαμος, έγινε η ταφή και μετά χτίστηκε η υπόλοιπη κατασκευή. Η σορός του ΜΑ φυγαδεύτηκε από τη Βαβυλώνα αμέσως μετά το θάνατό του. Η “αντικατάσταση” της σορού δεν έγινε στα σύνορα Συρίας Αιγύπτου αλλά στη Βαβυλώνα. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία…...

2.      Διαστάσεις καμάρας: 8 πήχεις πλάτος και 12 πήχεις μήκος
Κατ’ αρχήν να αναφέρω εδώ ότι έχω παρατηρήσει πως  ο “συγγραφέας” μας όταν μιλάει για καμάρα εννοεί το δεύτερο χώρο (ψηφιδωτό/ Καρυάτιδες)
Αν χρησιμοποιήσουμε το βασιλικό αιγυπτιακό (Ιερό) πήχυ (0,525) προκύπτει πλάτος 4,2  και  μήκος 6,3 .
(εντάξει το ξέρω, αλλά αυτός με βόλευε…..αν θέλετε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εμβάτη του μνημείου, που σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΥΠΠΟ, είναι 0,528)
Οι διαστάσεις αυτές πιθανόν είναι το πλάτος / μήκος (4,2) και το ύψος (6,3) του χώρου που οριοθετείται από τον θριγκό (βλέπε επόμενο σχόλιο) .

3.      π δ τν πωροφίαν παρ λον τ ργον θριγκς χρυσος, τ σχήματι τετράγωνος,χων τραγελάφων προτομς κτύπους, ξ ν ρτηντο κρίκοι χρυσο διπάλαιστοι, δι ν κατακεκρέμαστο στέμμα πομπικόν, χρώμασι παντοδαπος διαπρεπς κατηνθισμένον.”
           
Ας προσέξουμε εδώ ότι δε γράφει “παρ’ όλην την καμάρα”, αλλά “παρ λον τ ργον “ Ποιο έργο???  Για αρμάμαξα μιλούσαμε και για καμάρες…..Μήπως εννοεί  αυτό το εξαιρετικό έργο ή έργα τέχνης που υπάρχουν από κάτω?
Ο όρος τετράγωνο δεν είχε τότε την ίδια σημασία με σήμερα? Γιατί ο μεταφραστής γράφει ορθογώνιο? Βέβαια η λογική λέει ότι κάτω από μια επιμήκη καμάρα θα υπάρχει ορθογώνιος θριγκός ιδίων διαστάσεων ( 8 Χ 12 πήχεις) και όχι τετράγωνος.
            Εννοεί κάτι?
Αυτό το σημείο με παίδεψε πάρα πολύ!....
Είμαστε στο χώρο μπροστά από τον νεκρικό θάλαμο. Αν υπήρχε τετράγωνος «θριγκός» αυτός, με βάση τις διαστάσεις της καμάρας θα ήταν 8Χ8 (πήχεις), άρα 4,2 Χ 4,2 μέτρα.
Σας θυμίζει κάτι αυτή η διάσταση? Το μήκος της μαρμάρινης πλάκας είναι 4,2μ . Το πλάτος του χώρου του μωσαϊκού είναι 4,5μ. Άρα κάλλιστα αυτές οι πλάκες (αποκλείεται να ήταν μόνο μία-  σύμφωνα με το ΥΠΠΟ η πλάκα αποτελούσε τμήμα της οροφής) θα μπορούσαν να οριοθετούν ένα τετράγωνο 4,2μ Χ 4,2μ.
Σύμφωνα με την περιγραφή της αρμάμαξας ο θριγκός αυτός είχε ανάγλυφες προτομές τραγέλαφων, στις οποίες ήταν περασμένοι χρυσοί κρίκοι με διάμετρο δύο παλαμών, από τους οποίους κρεμόταν πομπικό στέμμα ολάνθιστο με όλων των ειδών τα χρώματα.
Παραθέτω απόσπασμα από την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ :
«Με την αφαίρεση των χωμάτων αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση. (φωτο 1) Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο. Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου»

Δεν ξέρω για τους τραγέλαφους αλλά το πολύχρωμο πομπικό στέμμα  το βλέπω ξεκάθαρα.

4.       «χων τραγελάφων προτομς κτύπους»
Τραγέλαφος : ανύπαρκτο ζώο /κάτι μη πραγματικό.
Ο όρος αυτός σήμερα έχει άλλη σημασία ( κωμικοτραγικό)
Ο Αριστοτέλης όμως τον χρησιμοποιεί για να διαχωρίσει το αληθές από το ψευδές.
“Εάν, λόγου χάριν, πούμε : « ο τραγέλαφός εστιν » ή « ο τραγέλαφος ούκ εστιν », αυτομάτως η πρώτη πρόταση σημαίνει, ότι ο τραγέλαφος είναι ένα ον ή ζώον το οποίο υπάρχει μέσα στην πραγματικότητα, και η δεύτερη το αντίθετό της. Είναι φανερό, ότι η πρώτη πρόταση είναι ψευδής, ενώ η δεύτερη αληθής.”

Μήπως οι τραγέλαφοι είναι μια προειδοποίηση του συγγραφέα , ότι αυτό που μας περιγράφει δεν υπάρχει στ’ αλήθεια και είναι κάτι άλλο?

Δεν αποκλείω βέβαια να υπάρχουν όντως οι τραγέλαφοι πάνω στην πλάκα ή περιμετρικά του τοίχου.
Κάπου διάβασα ότι στα Διονύσια μυστήρια ο τραγέλαφος, ήταν το σύμβολο της ανάστασης, της ελπίδας του ανθρώπου για αθανασία.
Είπαμε, δεν ξέρουμε όλα τα ευρήματα…….

7.  π δ τν κρων πρχε θύσανος δικτυωτός, χων εμεγέθεις κώδωνας, στ κ πολλο διαστήματος προσπίπτειν τν ψόφον τος γγίζουσι.

Είμαστε ακόμα στο δεύτερο θάλαμο. Έχω διαβάσει ότι συχνά οι καρυάτιδες/ μαινάδες απεικονίζονταν με θυσάνους στα χέρια. Επειδή όμως η αναφορά αυτή προηγείται αυτής των αγαλμάτων τροπαιοφόρου Νίκης μπορεί να είμαστε ακόμα στο χώρο του ψηφιδωτού.
Εννοεί μήπως το διακοσμητικό πλαίσιο του ψηφιδωτού?
Δεν κατάφερα να βρω κάποια αντιστοιχία με τα κουδούνια.
Μετά όμως από πολλές προσπάθειες,  συνειδητοποίησα ότι ίσως η βαρύτητα πρέπει να δοθεί στο «στ κ πολλο διαστήματος προσπίπτειν τν ψόφον τος γγίζουσι»

Δηλαδή  όχι ακούγονταν αλλά ήταν ορατά από μακριά σε όσους πλησίαζαν.

Αν αναφέρεται όμως στο ψηφιδωτό, αυτό δεν ήταν ορατό από μακριά………
Θα δούμε………..
8.  Νίκες τροπαιοφόροι
Δε χρειάζεται να σχολιάσω……
Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για το τι κρατούσαν στα χέρια τους οι Καρυάτιδες, ίσως θα πρέπει να το ψάξουμε λιγάκι ανάποδα? Τι κρατούσαν συνήθως στα χέρια τους οι Νίκες? Δεν είναι τυχαίο, που τα αγάλματα αυτά τα αναφέρει  ως Νίκες  τροπαιοφόρους.
     
 Αυτός ο “συγγραφέας” καθημερινά με εκπλήσσει. Είναι ιδιοφυΐα!!! Καταφέρνει και γράφει αποπροσανατολιστικά. Αποσπά  την προσοχή σου από τα σημαντικά και σε οδηγεί εντέχνως  στις λεπτομέρειες  Άλλωστε αυτός είναι και στόχος του. Να μη συνδεθεί η περιγραφή αυτή με τον τάφο. Τι με έπιασε και τα λέω τώρα όλα αυτά? Θα δείτε……...
Με τη βοήθεια και την πολύ εύστοχη παρατήρηση ενός “ιντερνετικού” φίλου του Λοΐζου, το σκηνικό αλλάζει…..
Παραθέτω ακριβώς το μήνυμα που μου έστειλε ( η υπογράμμιση είναι δική μου). Εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο…...

Μα πως κάνεις έτσι για ένα (Λ)?   Στο κείμενο:"θύσανος δικτυωτός έχων ευμεγέθεις κώδωνας"...χμμ , ή  κΛωδωνας?= μεγάλες Μαινάδες(Καρυάτιδες). Είναι και "θρεμμένες" 3,67μ ύψος.  Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι οι Μαινάδες των ορφικών που δρουν στην Αμφίπολη ονομάζονται και κλώδωνες.
Οι κώδωνες όμως από κάπου άνωθεν πρέπει να κρέμονται...χμ... ή μήπως να ακουμπούν τα κεφάλια τους κάπου άνωθεν Σαν να κρέμονται? από που όμως?
Στο κείμενο:  "θύσανος ΔΙΚΤΥΩΤΌΣ" δηλαδή όχι απλός σαν αλογοουρές, ούτε ακριβώς δίχτυ, ούτε σχοινί, αλλά δικτυωτά πλεγμένος. χμμμ...Μήπως πρόσεξες το άνωθεν σημείο επαφής των κλωδώνων ?Αυτό με τους πλούσιους βοστρύχους = πλεξούδες του ΥΠΠΟ?  Παρατήρησες το υπέροχο δικτυωτό σχήμα της κάθε πλεξούδας ολόκληρης? Κάτι σου θυμίζει?? Αν ήμασταν στην θέση του (όποιου) συγγραφέα, πως αλλιώς θα απεικονίζαμε αλληγορικά -φωτογραφικά το άνωθεν σημείο σύνδεσης και χωρίς να παραπέμπει σε πραγματικά κουδούνια και καμπάνες?

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ !!!! ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ?
Και ήταν ορατές από μακριά σε όσους πλησίαζαν…………...

Και τώρα τι κάνουμε???
Ποιες είναι οι Νίκες τροπαιοφόροι, που αρχικά μου φαίνονταν τόσο προφανείς?
Εδώ θα τολμήσω μια άλλη ερμηνεία………..

Τι να κρατούσαν άραγε  στα χέρια τους οι Κλώδωνες/ Καρυάτιδες?

Μήπως κρατούσαν Νίκες τροπαιοφόρους?

( σαν κάτι να είχε πάρει το αυτί μου το προηγούμενο διάστημα αλλά το θεώρησα ότι ήταν στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι. Θα πρέπει  να περιμένουμε να ανακοινωθούν όλα τα ευρήματα της ανασκαφής για να το επιβεβαιώσουμε ή όχι.).

9.      ντς δ το περιστύλου δίκτυον ν χρυσον, τ πάχος τ πλοκ δακτυλιαον”

Εδώ μάλλον μας μιλάει για το διακοσμητικό πλαίσιο του ψηφιδωτού .

10.  «και πίνακας παραλλήλους ζοφόρους τέσσαρας σους τος τοίχοις χον.»

 Η περιγραφή αυτή είναι η περιγραφή των παραστάσεων των ζωγραφιστών             επιστυλίων, που δεν έχουμε δει ακόμα. Είναι όμως μόνο ζωγραφιστά ή έχουν και ανάγλυφες παραστάσεις? “Τορευτό” σημαίνει ανάγλυφο ή πάλι η μετάφραση είναι λάθος?

Δε χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Άλλωστε τα περιγράφει αναλυτικότατα. Το μόνο που εύχομαι είναι να μην είναι και η περιγραφή αυτή αλληγορική……….

Από το σημείο αυτό ξεκίνα η περιγραφή του πρώτου χώρου (Σφίγγες-προθάλαμος)

“κα παρ μν τν ες τν καμάραν εσοδον πρχον λέοντες χρυσο, δεδορκότες πρς τος εσπορευομένους: ν μέσον δ κάστου τν κιόνων πρχε χρυσος κανθος νατείνων κ το κατ λίγον μέχρι τν κιονοκράνων.”

Μετάφραση
Δεξιά κι αριστερά της εισόδου κάτω απ' την καμάρα έστεκαν χρυσοί λέοντες κοιτάζοντας προς τους εισερχόμενους Από το μέσο κάθε κίονα ξεκινούσε χρυσή άκανθα που ανέβαινε σιγά σιγά μέχρι το κιονόκρανο.

Σχόλια:
   
1.  “κα παρ μν τν ες τν καμάραν εσοδον πρχον λέοντες χρυσο, δεδορκότες πρς             ος εσπορευομένους”
Επιτέλους να και ένα εύκολο!
Οι Λέοντες αυτοί, που κοιτάζουν προς τους εισερχόμενους είναι οι δύο σφίγγες της εισόδου, που έχουν σώμα λιονταριού και τα κεφάλια τους στραμμένα  προς τους εισερχόμενους.

2.  «ν μέσον δ κάστου τν κιόνων πρχε χρυσος κανθος νατείνων κ το κατ λίγον μέχρι τν κιονοκράνων»
Προφανώς μιλάμε για τους κίονες της εισόδου
Αρχικά σκέφτηκα ότι οι κίονες αυτοί πιθανόν να έφεραν ζωγραφιστό διάκοσμο με άκανθα. Σε μια πιο «προχωρημένη» εκδοχή, σκέφτηκα και τις  σφίγγες (φτερά ή άκανθες στους πόλους).
Μετά όμως…..
Δεν πρέπει βέβαια να κατηγορούμε τον μεταφραστή γιατί και αυτός νομίζει ότι περιγράφει αρμάμαξα και προσαρμόζει αναλόγως την μετάφραση. Ο “συγγραφέας” ‘όμως άλλα μας λέει..
Ανάμεσα στους κίονες υπήρχε άκανθος η οποία εκτεινόταν (ανέβαινε /έφτανε μέχρι- “ανατείνων”) από το κάτω μέρος των κιόνων ( εκ του κατ΄ολίγον) έως τα κιονόκρανα.
Σας αρέσουν τα αινίγματα? Θα σας πω ένα……
Τι είναι αυτό που ανεβαίνει από το κάτω μέρος των κιόνων έως το ύψος των κιονόκρανων και είναι κατά κάποιο τρόπο “αγκαθωτό”’ έχει δηλαδή εσοχές/ προεξοχές?
Ελάτε!! Είναι εύκολο…
Η ΣΚΑΛΑ !!!!
Ο άνθρωπος είναι απίστευτος!!!!!! Αναρωτιέμαι ποιος να είναι άραγε???

Και τώρα βγαίνουμε έξω………….

πάνω δ τς καμάρας κατ μέσην τν κορυφν φοινικς πρχεν παίθριος, χουσα χρυσον στέφανον λαίας εμεγέθη, πρς ν λιος προσβάλλων τς κτνας κατεσκεύαζε τν αγν ποστίλβουσαν κα σειομένην, στ κ μακρο διαστήματος ρσθαι τν πρόσοψιν στραπ παραπλησίαν.”

Μετάφραση
Επάνω από την οροφή, στη μέση της καμάρας, υπήρχε μεγάλη κόκκινη πολεμική σημαία που κυμάτιζε στον αέρα κι έφερε πάνω της ένα μεγάλο χρυσό στεφάνι ελιάς, που όπως έριχνε πάνω του ο ήλιος τις ακτίνες του το έκανε να αστράφτει και να λαμπυρίζει, καθώς σειόταν, ώστε από μακριά να δίνει την εντύπωση αστραπής.

Σχόλια

1.      Εδώ αρχικά θεώρησα ότι μας μιλάει για τον Λέοντα της κορυφής, ο οποίος  ήταν στην κορυφή, ευμεγέθης, υπαίθριος, και φαινόταν από πολύ μακριά. 
Να αναφέρω εδώ επιγραμματικά κάποιες πληροφορίες που βρήκα ψάχνοντας για σημαίες και φοινικίδες.
Στην αρχαιότητα δεν χρησιμοποιούσαν σημαίες αλλά διάφορα σύμβολα («επίσημα») στις ασπίδες. Η φοινικίδα ( ύφασμα με βαθύ κόκκινο χρώμα σαν του αίματος), την οποία χρησιμοποιούσαν οι Μακεδόνες, σηματοδοτούσε την έναρξη (έπαρση) ή τη λήξη της μάχης.
Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο η σημαία ονομαζόταν “σίγνο” (signum/ σημείο)
Σήμα του τάφου???

Αναθεώρησα όμως τη αρχική μου άποψη, γιατί για τον Λέοντα μας μιλάει παρακάτω

Η φοινικίδα είναι ο τύμβος (τούμπα). Σήμα δεν ονόμαζαν μόνο τις επιτύμβιες στήλες στους τάφους. Όταν κάλυπταν τους τάφους με χώμα (τους σηματοδοτούσαν κατά κάποιο τρόπο) η πράξη αυτή λεγόταν «χέειν σήμα».
Το στεφάνι ελιάς είναι το εντυπωσιακό μαρμάρινο περιμετρικό τοιχείο, το οποίο όταν το χτυπάει ο ήλιος μοιάζει από μακριά σαν αστραπή.

Κάτι όμως ξέχασε να μας πει και ξαναμπαίνουμε μέσα………….

δ π τν καμάραν καθέδρα δύο εχεν ξονας, ος περιεδίνευον τροχο Περσικο τέσσαρες, ν πρχε τ μν πλάγια κα α κνημίδες κατακεχρυσωμέναι, τ δ προσππτον τος δάφεσι μέρος σιδηρον. τν δ ξόνων τ προέχοντα χρυσ κατεσκεύαστο, προτομς χοντα λεόντων σιβύνην δξ κατεχούσας.  κατ δ  μέσον τ μκος εχον πόλον νηρμοσμένον μηχανικς ν μέσ τ καμάρ, στε δύνασθαι δι τούτου τν καμάραν σάλευτον εναι κατ τος σεισμος κα νωμάλους τόπους. ”

Μετάφραση
Η βάση κάτω από το θολωτό κατασκεύασμα είχε δύο άξονες, γύρω από τους οποίους γύριζαν τέσσερις περσικοί τροχοί, των οποίων τα πλάγια και οι ακτίνες ήταν επιχρυσωμένα, ενώ το μέρος που ερχόταν σε επαφή με το έδαφος σιδερένιο. Τα άκρα των αξόνων που προεξείχαν ήταν επιχρυσωμένα κι είχαν σχήμα κεφαλής λιονταριού που κρατούσε στα δόντια του κυνηγετική λόγχη. Στο μέσον του μήκους τους οι δυο άξονες ήταν συνδεδεμένοι μ' ένα πόλο κάθετο που εφάρμοζε μ' ένα μηχανικό σύστημα στη μέση του θολωτού κατασκευάσματος, ώστε μέσω αυτού να παραμένει ασάλευτο στα τραντάγματα και στις λακκούβες..

Σχόλια

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…………..
Το αμορτισέρ!!!!!!
«κατ δ μέσον τ μκος εχον πόλον νηρμοσμένον μηχανικς ν μέσ τ καμάρ, στε δύνασθαι δι τούτου τν καμάραν σάλευτον εναι κατ τος σεισμος κα νωμάλους τόπους»
Στο μέσο του μήκους τους οι άξονες είχαν πόλο, ο οποίος συνδεόταν μηχανικώς με το μέσο της καμάρας, ώστε να τη διατηρούν ασάλευτη κατά τους σεισμούς και τους ανώμαλους τόπους ( ή χρόνους??).
Δε γνωρίζω τη σημασία  του όρου σεισμού την εποχή εκείνη αν δηλαδή είχε την ίδια σημασία με σήμερα ή σήμαινε τα «ταρακουνήματα/ τραντάγματα». Αν όμως είχε την ίδια σημασία όπως σήμερα, τότε για πρώτη φορά ακούω για αντισεισμικό όχημα!
Ας υποθέσουμε όμως ότι εννοεί τραντάγματα. Άρα μιλάει  για αμορτισέρ.
Το φυσιολογικό θα ήταν λοιπόν ο πόλος αυτός να ήταν εναρμονισμένος μηχανικά με την βάση της αρμάμαξας και όχι την οροφή!

Τι θέλει να μας πει? Ποιοι είναι οι άξονες,  ο κάθετος πόλος και ο «αντισεισμικός»/ «αντικραδασμικός» μηχανισμός?

Μήπως περιγράφει τη πόρτα?? Που έχει δύο άξονες περιστροφής, τροχούς σιδερένιους ( θυμηθείτε τη σκουριά πάνω στο μωσαϊκό), οι οποίοι στο μέσο τους ενώνονται με κάποιο μηχανισμό (κλειδαριά ή κάτι άλλο) για να την κρατούν ασάλευτη? Πιθανόν έφεραν διακόσμηση από κεφαλή / κεφαλές Λιονταριών (χερούλι).
            ή  μήπως τίποτα από τα παραπάνω?
Ας ξαναπάμε στην  αίθουσα του ψηφιδωτού….
Στο χώρο αυτό έχει βρεθεί μια μαρμάρινη πλάκα,τμήμα της οροφής “του χώρου αυτού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.
Γιατί όμως μόνο αυτός ο χώρος είχε οροφή???
Οι πλάκες θα πρέπει να ήταν τουλάχιστον δύο. Η δεύτερη (ή οι υπόλοιπες τρεις) ίσως βρέθηκε σπασμένη και γι αυτό και δεν ανακοινώθηκε. Μεταξύ των δύο αυτών πλακών πιθανόν υπήρχε ξύλινη ψευδοροφή (ίσως και όχι -εξαρτάται από τον αριθμό των μαρμάρινων πλακών που υπήρχαν)
Το ψηφιδωτό έχει φθορά στο κέντρο, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, δεν έχει προέλθει από φυσικά αίτια.
Επάνω στο ψηφιδωτό βρέθηκαν ίχνη σκουριάς και επίσης στο χώρο αυτό βρέθηκαν μεταλλικά καρφιά.
Αρχικά το μυαλό μου πήγε στην πόρτα γιατί ήταν το μόνο “μηχανικό” μέρος της όλης κατασκευής.
Τώρα όμως θεωρώ ότι η οροφή κάλυπτε κάποιο μηχανισμό ανοίγματος/κλειδώματος της πόρτας ή μηχανισμό αποφυγής εισόδου.
Οι οπές που έχουν βρεθεί ψηλά στους τοίχους πιθανόν συνδέονται με κάποιο τρόπο με το μηχανισμό αυτό.
Αν τα μέρη του μηχανισμού ήταν ξύλινα ή/ και μεταλλικά πιθανόν μα μη σώζονται και γι αυτό δεν έχουν βρεθεί (ή μήπως κάνω λάθος και  έχουν βρεθεί υπολείμματά  τους??).
Οι τροχοί αναφέρονται ως “περσικοί” όχι γιατί είχαν λεπίδες αλλά γιατί ήταν οδοντωτοί   («οδάξ»)
Είτε λόγω φθοράς είτε λόγω σεισμού η οροφή (ή ψευδοροφή) κατέρρευσε συμπαρασύροντας τον μηχανισμό. Έτσι προκλήθηκε και η ζημιά στο κέντρο του ψηφιδωτού, πιθανόν από την πτώση του «κάθετου πόλου». Εναλλακτικά θα μπορούσε ο κάθετος πόλος να ήταν στερεωμένος στο κέντρο του ψηφιδωτού. Θα κατέστρεφαν όμως ένα τέτοιο υπέροχο έργο τοποθετώντας στο κέντρο του έναν «πόλο»?
Την ακριβή μορφή αυτού του μηχανισμού ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ.
Όλα τα παραπάνω φυσικά προϋποθέτουν ότι ο χώρος αυτός δεν ήταν αρχικά επιχωματωμένος.
Σημείωση
Πιθανολογώ ότι ο χώρος ήταν επισκέψιμος. Όχι για το ευρύ κοινό φυσικά…... Επισκέψιμος ως χώρος λατρείας όμως και όχι ως τάφος. Ο τάφος ήταν μυστικός και καλά κρυμμένος κάτω από το δάπεδο. Αυτά όμως είναι δικές μου εικασίες…..……

 Ξαναβγαίνουμε έξω……..
“τεσσάρων δ ντων υμν κάστ τετραστοιχία ζευγν πέζευκτο, τεσσάρων μιόνων κάστ ζεύγει προσδεδεμένων, στε τος παντας μιόνους εναι ξήκοντα κα τέσσαρας, πιλελεγμένους τας τε ώμαις κα τος ναστήμασιν. καστος δ τούτων στεφάνωτο κεχρυσωμέν στεφάν κα παρ κατέραν τν σιαγόνων εχεν ξηρτημένον κώδωνα χρυσον, περ δ τος τραχήλους χλιδνας λιθοκολλήτους.”

Μετάφραση
Υπήρχαν τέσσερις ρυμοί που έφεραν τέσσερις ζυγούς ο καθένας, ενώ κάθε ζυγός ήταν τετραπλός, ώστε να ζεύονται τέσσερις ημίονοι στον καθένα. Έτσι, συνολικά υπήρχαν εξήντα τέσσερις ημίονοι, διαλεγμένοι για την αντοχή και το ανάστημα τους. Καθένας απ' αυτούς ήταν στεφανωμένος με επίχρυσο στεφάνι, ενώ από τα χάμουρα δεξιά κι αριστερά από τη σιαγόνα του κρεμόταν από ένα χρυσό κουδούνι και στον τράχηλο είχε λαιμαριά διακοσμημένη με πολύτιμους λίθους.
  
Σχόλια

Τώρα πλέον αφήνουμε την αρμάμαξα και  πιάνουμε τα υποζύγια (ζώα).

Όπως καταλάβατε μας μιλάει για το Λέοντα της κορυφής. Δεν τον αποκαλεί Λέοντα γιατί δε θέλει να “προδοθεί” Μας μιλάει όμως για το ανάστημα και τη δύναμή του και ότι ήταν “στεφανωμένος με χρυσό στεφάνι” ( χαίτη).
Οι κώδωνες δεν κατάφερα να βρω (προς το παρών) τι θα μπορούσαν αν είναι. Έχω δοκιμάσει όλους τους πιθανούς αναγραμματισμούς (…?...?). Στις σιαγόνες του Λιονταριού εγώ βλέπω μόνο οδόντες όχι κώδωνες.

Αναφέρεται στο σχήμα? Μοιάζουν λίγο με κουδούνια……
Στον τράχηλο πιθανόν να έφερε κάποια διακόσμηση λιθοκόλλητη.
Τα υπόλοιπα στοιχεία, ρυμοί, ζυγοί κλπ θεωρώ ότι περιγράφουν τη βάση του Λέοντα, για την οποία δεν ξέρουμε πως ακριβώς ήταν κατασκευασμένη.
Το μόνο που θα αναφέρω εδώ είναι ότι έχω διαβάσει ότι σε κάθε πλευρά της υπήρχαν τέσσερις  δωρικοί ημικίονες (σύνολο δεκάξι).
64 ημίονοι λοιπόν συνολικά. Για να δούμε τι θα βγει αν πολλαπλασιάσουμε το 64 με τον βασιλκό αιγυπτιακό πήχυ.
64Χ0,525=33,6 (ύψος του τύμβου?). Ή μήπως πρέπει να και  διαιρέσουμε (ημιόνοι)?

μν ον ρμάμαξα, τοιαύτην χουσα τν κατασκευν κα δι τς ράσεως μλλον τς παγγελίας φαινομένη μεγαλοπρεπεστέρα, πολλος πεσπτο θεωρος δι τν περιβόητον δόξαν: ο γρ κ τν πόλεων καθ ς αε γίνοιτο πανδημε συνήντων κα πάλιν προέπεμπον, οκ μπιμπλάμενοι τς κατ τν θεωρίαν τέρψεως. [2] κολούθως δ ταύτ τ μεγαλοπρεπεί παρηκολούθει πλθος δοποιν κα τεχνιτν, τι δ τν στρατιωτν παραπεμπόντων. ρριδαος μν ον σχεδν τη δύο καταναλώσας περ τν κατασκευν τν ργων πεκόμισε τ σμα το βασιλέως κ Βαβυλνος ες Αγυπτον: [3] Πτολεμαος δ τιμν τν λέξανδρον πήντησε μετ δυνάμεως μέχρι τς Συρίας κα παραλαβν τ σμα τς μεγίστης [p. 362] φροντίδος ξίωσεν. κρινε γρ π το παρόντος ες μν μμωνα μ παρακομίζειν, κατ δ τν κτισμένην π ατο πόλιν, πιφανεστάτην οσαν σχεδόν τι τν κατ τν οκουμένην, ποθέσθαι. [4] κατεσκεύασεν ον τέμενος κατ τ μέγεθος κα κατ τν κατασκευν τς λεξάνδρου δόξης ξιον, ν κηδεύσας ατν κα θυσίαις ρωικας κα γσι μεγαλοπρεπέσι τιμήσας ο παρ νθρώπων μόνον, λλ κα παρ θεν καλς μοιβς λαβεν. [5] ο μν γρ νθρωποι δι τ τς ψυχς εχάριστον κα μεγαλόψυχον συνέτρεχον πάντοθεν ες τν λεξάνδρειαν κα προθύμως αυτος ες τν στρατείαν παρείχοντο, καίπερ τς βασιλικς δυνάμεως μελλούσης πολεμεν πρς Πτολεμαον, κα κινδύνων προδήλων κα μεγάλων ντων μως παντες τν τούτου σωτηρίαν τος δίοις κινδύνοις κουσίως περιεποιήσαντο: [6] ο δ θεο δι τν ρετν κα ες πάντας τος φίλους πιείκειαν κ τν μεγίστων κινδύνων παραδόξως ατν διέσωσαν.”

Μετάφραση
Τέτοια ήταν η κατασκευή και η διακόσμηση της αρμάμαξας, μεγαλοπρεπέστερη να τη βλέπεις παρά να την ακούς, και γι' αυτό προσέλκυε πλήθος θεατών, λόγω της φήμης που εξαπλώθηκε παντού. Στις πόλεις που συναντούσε στην πορεία της, οι κάτοικοι έτρεχαν σύσσωμοι να την προϋπαντήσουν και να τη συνοδεύσουν μέχρι να περάσει, μη μπορώντας να χορτάσουν το απολαυστικό θέαμα. Σε αντιστοιχία με την τόση μεγαλοπρέπεια, μεγάλο πλήθος όδοποιών και τεχνιτών ακολουθούσε την άμαξα μαζί με στρατιωτική συνοδεία.
Μετά τα δύο σχεδόν χρόνια που χρειάστηκε ο Αρριδαίος για την ολοκλήρωση του έργου, μετέφερε τη σορό του βασιλιά από τη Βαβυλώνα στην Αίγυπτο. Για να τιμήσει τον Αλέξανδρο ο Πτολεμαίος βγήκε με στρατιωτική δύναμη μέχρι τη Συρία και, αφού παρέλαβε τη σορό, έδειξε τη μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα για τον νεκρό. Διότι αποφάσισε να μην τον μεταφέρει προς το παρόν στον Άμμωνα, άλλα να τον ενταφιάσει στην πόλη που ίδρυσε εκείνος κι ήταν η επιφανέστερη σχεδόν πόλη της οικουμένης. Έχτισε, λοιπόν, τέμενος αντάξιο της δόξας του Αλεξάνδρου, όπου τον ενταφίασε και τον τίμησε με θυσίες και μεγαλοπρεπείς αγώνες, που άρμοζαν σε ήρωα. Γι' αυτές τις τιμές που του απέδωσε, ο Πτολεμαίος δεν ανταμείφτηκε μόνο από τους ανθρώπους αλλά και από τους θεούς. Διότι οι άνθρωποι συνέρρεαν από παντού στην Αλεξάνδρεια…………………….”
  
Σχόλια
1.      Υπάρχει καμία αναφορά σε άλλους λαούς για αυτή την φοβερή και τρομερή αρμάμαξα? Αφού πλήθος θεατών συνέρρεε να τη δει κάτι θα πρέπει να υπάρχει………

2.      πλθος δοποιν κα τεχνιτν, τι δ τν στρατιωτν παραπεμπόντων
Χρειάστηκε πολύ κόσμος να δουλέψει για την κατασκευή και τη φύλαξη του μνημείου. Αυτό με τους οδοποιούς μπορεί να παραπέμπει στην τοποθεσία («Εννέα Οδοί»)

3.      Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο  Αρριδαίος έκανε περίπου δύο χρόνια για φτιάξει αυτή την αρμάμαξα και δεδομένης της μεγάλης απόστασης που είχε να διανύσει και της κατάστασης των δρόμων, η οποία δε θα επέτρεπε εύκολα τη δίοδο μιας τέτοιας αρμάμαξας και κατά συνέπεια των απαιτούμενων έργων διαπλάτυνσης και διάστρωσης των δρόμων, μετά από πόσα χρόνια υπολογίζετε ότι θα έφτανε στα σύνορα Συρίας και Αιγύπτου?  Νομίζω ακόμη τον περιμένουν ………

4.      κρινε γρ π το παρόντος ες μν μμωνα μ παρακομίζειν, κατ δ τν κτισμένην π ατο πόλιν, πιφανεστάτην οσαν σχεδόν τι τν κατ τν οκουμένην, ποθέσθαι”
Σε ποια εποχή αναφέρεται?
Ήταν τότε η Αλεξάνδρεια μεγάλη και τρανή, σχεδόν η επιφανέστερη πόλη της οικουμένης?  Μπορεί βέβαια να εννοεί όταν έφτασε ο Αρριδαίος με την αρμάμαξα  

Μήπως η αναφορά αυτή αφορά στον Πτολεμαίο και σε κάποιο μνημείο/τέμενος /ηρώο που έχτισε  προς τιμή του Αλέξανδρου, όταν αργότερα οικοδόμησε την Αλεξάνδρεια? (ποια σορό να είχε άραγε ο Πτολεμαίος?....)


ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Α/            Βλέπουμε ότι ο συγγραφέας, παρ’ όλο που περιγράφει αναλυτικά όλη την εσωτερική κατασκευή δεν δίνει καμία πληροφορία για την παράσταση του ψηφιδωτού .
Αυτό αφενός μεν εξηγείται από το γεγονός ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να τοποθετήσει την παράσταση αυτή στην περιγραφή μιας  αρμάμαξας …...τι έγραψα μόλις τώρα? αρμάμαξα? αρμάμαξα????

Ε, ΝΑΙ!! ΑΡΜΑΜΑΞΑ!!!

 ή μήπως άμαξα του Ερμή?

(όπως πολύ σωστά μου επεσήμανε  η “art ant”) 

Β/ Ο  ίδιος “συγγραφέας” σε προηγούμενες παραγράφους, περιγράφει τη νεκρική πυρά του Ηφαιστίωνα (δε θα ασχοληθώ προς το παρόν με αυτήν). Αναφέρει όμως ότι γκρέμισαν περίπου δύο χιλιόμετρα από τα τείχη της Βαβυλώνας για να διαμορφώσουν τη βάση της κατασκευής. Προσπαθώντας να βρω διάφορες πληροφορίες για την αρχαία Αμφίπολη, έπεσα πάνω σε μια φωτογραφία ενός τμήματος των τειχών που έχει διασωθεί, που μου θύμισε το μοτίβο της ορθομαρμάρωσης του περιμετρικού τοιχείου. Μπορεί αυτό να είναι  τυχαίο, αλλά με οδήγησε σε κάποια άλλη σκέψη………
Προφανώς μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπήρχε πίεση χρόνου να ολοκληρωθεί το μνημείο. Δεν αποκλείω οι πώρινοι λίθοι των εσωτερικών στρωμάτων του περιμετρικού τοιχείου να έχουν προέλθει από τα τείχη της Αμφίπολης, ώστε να κερδίσουν χρόνο….Ένας έλεγχος θα μας έπειθε…..

Γ/  Τα εισαγωγικά στη λέξη συγγραφέας δεν έχουν μπει τυχαία. Πιστεύω ότι ο “συγγραφέας” αυτών των περιγραφών δεν είναι ο Διόδωρος Σικελιώτης. Υποπτεύομαι ότι έχει γίνει μεταγενέστερη παρέμβαση στα σημεία αυτά του συγγράμματος, από κάποιον που είχε δει τον τάφο και πήρε το λόγο από τον Διόδωρο για να μας τον περιγράψει. Ίσως o “συγγραφέας” (ή ο εντολέας του ) να είναι και αυτός που τον σφράγισε. Αυτή την ιστορία όμως μπορεί να τη πει πολύ καλύτερα από μένα κάποιος άλλος……



ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Ο συγγραφέας μας σε όλο το κείμενο επιλέγει παρά πολύ προσεκτικά, ευφυώς θα έλεγα, τις λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιεί. Όμως έχει κάνει ένα λάθος…..

μν ον ρμάμαξα, τοιαύτην χουσα τν κατασκευν κα δι τς ράσεως μλλον τς παγγελίας φαινομένη μεγαλοπρεπεστέρα”
Τέτοια λοιπόν ήταν η κατασκευή και η διακόσμηση της αρμάμαξας, μεγαλοπρεπέστερη να τη βλέπεις παρά να σου να μιλούν για αυτήν.
Τι κρίμα!!! Και εμείς οι αναγνώστες του δεν μπορούμε να τη δούμε. Θα την ακούσουμε μόνο.

Το λάθος που έχει κάνει λοιπόν ο “συγγραφέας” μας  είναι ότι δεν υπολόγισε την ………Κα Περιστέρη, η οποία τώρα είναι αυτή που θα τον διακόψει και θα πάρει το λόγο!!!!!!

Κα Περιστέρη,
τα θερμά μου ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! Έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ  και ΠΑΝΕΥΤΥΧΗΣ.
Σας είμαστε ευγνώμονες γιατί χάρη σε εσάς την έχουμε ήδη δει την αρμάμαξα και πλέον ξέρουμε.
Καμιά φορά οι λέξεις είναι πολύ φτωχές…………...

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

COPY RIGHT ©



156 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
ΘΑ ΒΆΛΩ ΤΑ ΚΛΆΜΑΤΑ!!!!!!!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

@EMPEDOTIMOS
Γιατί δε με προειδοποίησες??????

ΥΓ. Σου έχει φύγει λίγο η μορφοποίηση.....

Unknown είπε...

@Ερασιτέχνης

Εμείς σε ευχαριστούμε

Unknown είπε...

Τα Αρχαία Εκβάτανα από ψηλά (city of Hamadan)

http://bit.ly/ecbatana

και εδώ η κυκλική Βαγδάτη

http://bit.ly/circularbaghdad

ιερός ο κύκλος

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ
Εκπληκτικό!!! Μπράβο

333 είπε...

Ερασιτέχνης,

η αλήθεια είναι πως όταν το πρωτοδίαβασα στο blog[βιαστικά] δεν του είχα δώσει την πρέπουσα σημασία.

Εύγε σου !

Eβίτα είπε...

Εχω μείνει άναυδη !
Δεν εχω τις κατάλληλες γνώσεις για να την κρίνω αλλά σαν σύλληψη είναι καταπληκτική. Μπράβο !!!!!!

Ανώνυμος είπε...

@EMPEDOTIMOS
Τι πρόβλημα έχεις με τις παροιμίες ?
Μόνο τα αινίγματα σου αρέσουν?

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε και Ερασιτεχνη ευχαριστούμε πολύ! Πολύ ενδιαφέρον!

Unknown είπε...

@Alisamud

Ευχαριστώ για την απάντηση σου στην προηγούμενη δημοσίευση σχετικά με το μέλι.

http://www.smj.org.sa/index.php/smj/article/view/5079/2853

Να μην εκπλαγούμε αν στις αναλύσεις των οστών βρεθεί και τίποτα γλυκό... ;)

Υ.γ. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ συγχαρητήρια για τη δουλειά σου!!!

Unknown είπε...

@ Ερασιτέχνης 1
.... and the oscar goes to

δεν σου ξαναγράφω αυτά που σου είπα πριν στο bloog. Εξάλλου υπάρχει δουλειά πχ με την πυρά του Ηφαιστίωνα και βάση της ιδέας σου το δουλεύω.
Άσε στην άκρη τα ~θα με χωρίσει~ ~με απολύουν~ κτλ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΩΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ.
Και μένα θα χωρίσει αλλά θα τα βρώ μαζί της στην πορεία Χα Χα.
Σωστό ή λάθος το ταξίδι σου ήταν κρουαζιέρα.
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε και Ερασιτέχνης,
σας ευχαριστούμε θερμά για αυτό το ταξίδι!!

Unknown είπε...

Το είχα διαβάσει στο μπλογκ,απλά εξαιρετικό

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΠΕΔΙΩΤΕΣ και ΕΜΠΕΔΙΩΤΙΣΣΕΣ

Εγώ σας ευχαριστώ όλους σας και ιδιαίτερα τον Εμπεδότιμο για την εμπιστοσύνη του και τη φιλοξενία.

Αν δεν είχε προηγηθεί όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι, τα σχόλια, οι διαφωνίες, οι προβληματισμοί, δεν ξέρω αν θα είχα καταφέρει να συντάξω αυτό το κείμενο.

Δεν είμαι καλή στους λόγους……….

Αφήστε λοιπόν τα συγχαρητήρια και τα εύγε και ξεψαχνίστε το ….λέξη λέξη!!

ΥΓ. Πολύ ησυχία έχει πέσει.....
Τα λέμε αργότερα. Θα πρέπει να λείψω για κανα δίωρο...

kiki είπε...

το μπράβο είναι λίγο εξαιρετική δουλεία ευχαριστούμε και τους δυο σας θερμά

Unknown είπε...

Πολύ σωστή απόδοση!
Θα το κλέψουν πάλι όμως

virgi είπε...

@Ερασιτεχνης
Άλλη μια φορά τα συγχαρητήρια μου!!

@Σουλτάνα Κιριβατάκη
Εκπληκτικό!

@Kostas Georgiadis
μετά την αλληγορική εξήγηση της άμαξας από την Ερασιτέχνη σου συνιστώ το άρθρο της Σουλτάνας Κιριβατάκη
Μήπως λοιπόν η περιγραφή της πυράς του Ηφαιστίωνα είναι η περιγραφή των τειχών της πόλης Εκβάτανα?
'' Στα Eκβάτανα πέθανε το 325 π.Χ. ο Ηφαιστίων. Το χαρακτηριστικότερο της πόλης αυτής ήταν η επτάτειχη κυκλική οχύρωση της ακρόπολής της, μοναδική στην αρχαιότητα, συνολικού μήκους (περιμέτρου) ίδιου των τειχών της αρχαίας Αθήνας. Συγκεκριμένα η ακρόπολη ήταν κτισμένη επί λόφου περιβεβλημένη από επτά κυκλοτερή τείχη επάλληλα ανυψούμενα από έξω προς τα μέσα βαμμένα με την ακόλουθη σειρά χρωμάτων: λευκό, μαύρο, πορφυρό, μπλε, πορτοκαλί, αργυρό, και χρυσό. Στη δεύτερη φωτογραφία ο λέων των Εκβατάνων."

Unknown είπε...

@ Virgi
οκ .. εγώ θα ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο.
Ευχαριστώ

Unknown είπε...

@virgi
ανεβάζω ξανά το σχόλιό μου

Τα Αρχαία Εκβάτανα από ψηλά (city of Hamadan)

http://bit.ly/ecbatana

και εδώ η κυκλική Βαγδάτη

http://bit.ly/circularbaghdad

ιερός ο κύκλος

virgi είπε...

@ το σχόλιο για τα Εκβάτανα που ανάρτησα παραπάνω είναι από την Νιοβη
Νιόβη συγνώμη δεν το είδα έγκαιρα :)
https://www.facebook.com/groups/853515938047750/864549146944429/?notif_t=group_activity

Unknown είπε...

@ Virgi
και κάτι ακόμη. Διαβάζω ξανά και ξανά την περιγραφή της πυράς.
Έχω κολλήσει στην διαφωνία του Περδίκα για την πυρά και στο μυαλό μου, χωρίς μέχρι τώρα να μπορώ να το συνθέσω πιστεύω ότι ο Περδίκας διαφωνούσε όχι μετά έξοδα της πυράς αλλά με την τοποθεσία. Τώρα που είδα και τα στοιχεία από τα Εκβάτανα που έδωσε η Σουλτάνα Κιριβατάκη, αρχίζω να το πιστεύω περισσότερο.
Θα δούμε. Το ψάχνω.

Unknown είπε...

Θέλω να πω .. πρώτη και καλύτερη ομοιότητα οι κύκλοι.
Τύμβος Καστά - Εκβάτανα - Βαγδάτη.
Λές ?
Που είναι της Νιόβης το σχόλιο ?

ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ είπε...

Συγχαρητήρια Ερασιτέχνης και Εμπεδότιμος!!!
Πραγματικά ήταν συγκλονιστική η αποκάλυψη και η ερμηνεία.

hylap-vn είπε...

Ο προσανατολισμός του κιβωτιόσχημου τάφου και γενικά των τριών θαλάμων φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία να είναι ελάχιστα δεξιά από τον τωρινό βόρειο πόλο.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15340

Λόγω της μετάπτωσης του άξονα περιστροφής της γης, ο πολικός αστέρας με τον οποίο μπορεί κάποιος να βρει εύκολα τον βορρά, πριν από 2300 χρόνια ήταν περίπου 1 μοίρα μακριά από τον βόρειο πόλο (τον πραγματικό και όχι τον μαγνητικό).

Όση δηλαδή φαίνεται να είναι η απόκλιση που παρατηρούμε στην φωτογραφία.
Τυχαίο? Δεν νομίζω :-)

(Όσοι είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι εδώ ξέρουν περί τίνος μιλάω. Οι υπόλοιποι που σας φαίνονται λίγο μυστικιστικά αυτά παρακαλώ μην μου "επιτεθείτε" πριν ψάξετε λίγο τις έννοιες "μετάπτωση", "πραγματικός και μαγνητικός βόρειος πόλος", "πολικός αστέρας" κτλ.)

Τον αποσυμβολισμό αυτής της παρατήρησης δηλαδή τον προσανατολισμό του τάφου ως προς τον πολικό αστέρα, τον αφήνω σε όποιον είναι σχετικός με αυτά.

Unknown είπε...

@Hylap-vn
Είχα την εντύπωση ότι ο προσανατολισμός όλου του οικοδομήματος είναι ΝΔ. Και σύμφωνα με το σχέδιο Λεφαντζή, ο τάφος ακολουθεί την προσανατολισμό αυτό.
Κάνω κάπου λάθος?
Το βέλος στη φωτό σίγουρα δείχνει προσανατολισμό?

Antilamogio είπε...

Ερασιτέχνης, επιτέλους επέστρεψες! Στην προηγούμενη ανάρτηση του Εμπεδότιμου, κάποιοι καλοί φίλοι του blog (haris, boukovalas) "είδαν" σε μια εκ των πλακών που κάλυπτε τον κιβωτιόσχημο τάφο "καβαλάρη σε άρμα". Και συμπλήρωσα ότι ίσως υπάρχουν και σάρισες, δλδ "οπλισμένοι Μακεδόνες" μπροστά!

Σημειώνω ότι πρόκειται για ΙΣΕΣ πλάκες, όπως λέει και το κείμενο!!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ, σ' ευχαριστούμε για όλα! Έχεις συνθέσει ένα απίστευτο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ιδεών εδώ μέσα. Δεν είναι φυσικά όλες οι ιδέες σωστές. Μπορεί δε οι περισσότερες να είναι λάθος. Αλλά η διαδικασία με την οποία φτάνουμε στη διατύπωση ενός συλλογισμού είναι πραγματικά μαγική!

Υ.Γ.: Ερασιτέχνης, συγχαρητήρια και πάλι γιατί σκέφτεσαι "out-of-the-box" και γιατί αυτό που λες έχει μεγάλο ενδιαφέρον!

Unknown είπε...

@hylap-vn
με βάση το σχέδιο Γερολυμάτου http://www.antenna.gr/resources/images/4d67b818-42d1-4d02-92b2-4afa70f71b1c.jpg

δεν δικαιολογείται τόσο μεγάλη απόκλιση

η σκέψη σου παρόλ'αυτά είναι τέλεια. έτσι θα έπρεπε να είναι. Και η μοίρα μπορεί να αποκαλύπτει τη χρονολογία..

Unknown είπε...

Αν και ηθικα απαραδεκτο, γιατι παραξενευεστε οταν αλλα sites "κλεβουν" τα σχολια σας και τα αντιγραφουν / αναμετεδιδουν χωρις αναφορα στην πηγη; Εδω "επισημα" εντυπα (οπως η πλειονοτητα των Ελληνικων εφημεριδων) παραθετουν κειμενα και φωτογραφιες στις "δημοσιογραφικες" τους στηλες χωρις καμμια αναφορα στην αρχικη πηγη. Μολις τωρα κοιταξα στις ιστιοσελιδες των Εθνος, Βημα, Νεα, κλπ. Αν βρειτε αναφορα πηγης στο 90%+ των δημοσιευσεων τους να μου το πειτε..

virgi είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη
Το σχέδιο Γερολυματου δεν έχει ούτε σωστό προσανατολισμό ούτε σε σωστή γωνία την θέση του διαδρόμου. Είναι ζωγραφική η απεικόνισή του. Ο Ζηνων το έχει τοποθετήσει ακριβώς. Αν θέλει ας το ξαναβάλει.

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
NASIOS είπε...

Στην εποχή της πλήρους "ασυνεννοησίας" και της έλλειψης δημοκρατικού διαλόγου, απ' τον Σεπτέμβριο και δώθε που διαβάζω το ιστολόγιό σου αγαπητέ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ,παρατηρώ ετερόκλητα πρόσωπα να συμμετέχουν σε έναν διάλογο που τον θεωρώ πρότυπο.
Και μόνο γι αυτό - πέρα από το γοητευτικό ταξίδι στη γνώση - θεωρώ πως αξίζεις κάθε δημόσιου επαίνου.
φιλικά
nagkzits

hylap-vn είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

Ναι έχεις δίκιο. Φαίνεται και από τις δορυφορικές ότι η κατεύθυνση είναι προς BΑ.

Δεν μπορώ να καταλάβω, τι δείχνει το βέλος?????????
Ήμουν σίγουρος ότι το τοποθετούν για να δείξουν τον προσανατολισμό.....

Antilamogio είπε...

@Ερασιτέχνης:

Επειδή μάλλον δεν τα διάβασες, ξαναβάζω εδώ 2 σχόλια απ' την προηγούμενη ανάρτηση του Εμπεδότιμου σχετικά με νέα πλάκα "ψευδωροφής" στον θάλαμο του ψηφιδωτού:

Ο/Η niko karathanassis photography είπε...

Πλάκες μέσα στην επίχωση στον 2ο θάλαμο και μια υπόθεση.

http://www.image-share.com/ijpg-2765-65.html

http://www.image-share.com/ijpg-2765-66.html

23 Νοεμβρίου 2014 - 10:57 π.μ.

Antilamogio είπε...

Ο/Η Antilamogio είπε...

@ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ:

Υπόθεση εργασίας: Έστω ότι έχεις δίκιο στον παραλληλισμό σου. Θεωρώ ότι για να τον στηρίξεις, δικαίως ασχολείσαι αρκετά με τον θάλαμο του ψηφιδωτού. Σου έχω λοιπόν μια κάπως σημαντική και μια κάπως ασήμαντη παρατήρηση.

1) Η σχετικά ασήμαντη είναι ότι βλέπω μια εγκοπή στον κατακόρυφο τοίχο πίσω από τη δυτική μαινάδα:

http://i58.tinypic.com/30idwnr.jpg

Η ευρεθείσα μαρμάρινη "ψευδωροφή" μας είπαν ότι ισορροπούσε οριακά πάνω από το κατώφλι της μαρμάρινης πόρτας. Ο τρόπος στήριξής της είναι όντως ένας γρίφος! Ίσως στην εγκοπή αυτή (η οποία εκτιμώ ότι επαναλαμβάνεται) να στηριζόταν διαγώνιο στοιχείο που στήριζε την οροφή.

Όσο για τον μηχανισμό που λες, διακρίνω ένα ακανόνιστο μεταλλικό (;) στοιχείο εδώ:

http://i57.tinypic.com/2i20bas.jpg οδοντωτός τροχός;; χερούλι της πόρτας; δες και πες..

2) Όπως ορθά εκτιμάς, υπάρχουν κι άλλα τμήματα μαρμάρινης ψευδωροφής! Έβαλε προηγουμένως o niko karathanassis photography 10:17 κάποιες φωτογραφίες. Βάζω κι εγώ άλλες 2:

http://i60.tinypic.com/1zye9ab.jpg

Είναι προφανής η ύπαρξη πλάκας! Η οποία επειδή είναι εντελώς οριζόντια, μάλλον έχει τοποθετηθεί έτσι και δεν έχει πέσει!

Eπίσης, από τα αστεράκια καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι ο τοίχος κάτω από την "ψευδωροφή" είναι πολύ πιο όμορφος απ' ό,τι πάνω. Πιθανώς δλδ ο θόλος να μην είχε φτιαχτεί για να είναι ορατός, μιας και θα τον έκρυβε ψευδωροφή.

Άλλο ένα σπασμένο τμήμα ενδεχόμενης μαρμάρινης ψευδωροφής: http://i62.tinypic.com/2ccuvza.jpg

23 Νοεμβρίου 2014 - 11:54 μ.μ

Amfipoli News είπε...

@Ερασιτέχνης @EMPEDOTIMOS

Μετά την αναφορά σας "Μήπως κρατούσαν Νίκες τροπαιοφόρους?
( σαν κάτι να είχε πάρει το αυτί μου το προηγούμενο διάστημα αλλά το θεώρησα ότι ήταν στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι. Θα πρέπει να περιμένουμε να ανακοινωθούν όλα τα ευρήματα της ανασκαφής για να το επιβεβαιώσουμε ή όχι.)." κρίναμε σκόπιμο να σας παραθέσουμε την τότε δημοσίευσή μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα:
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_307.html
Να σας ενημερώσουμε επίσης ότι το εν λόγω άρθρο, παρόλο που δεχτήκαμε μεγάλη επίθεση για την εγκυρότητά του, στηρίχθηκε σε πολύ αξιόπιστες πηγές. Ήταν οι ίδιες πηγές που μας είχαν πληροφορήσει παλιότερα για τις Σφίγγες. Είχαμε δημοσιεύσει πρώτοι το θέμα με τις Σφίγγες στις 9 Αυγούστου http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/08/blog-post_9.html και μάλιστα πολύ πριν τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου.

Για να επανέλθουμε, λοιπόν, στο άγαλμα της θεάς Νίκης, πιστεύουμε ότι είναι μια παρόμοια ιστορία με αυτή των επιστυλίων και ότι κάποια στιγμή θα μας το εμφανίσουν! Η Ιστορία θα δείξει..

Με εκτίμηση,
amfipolinews.blogspot.gr

hylap-vn είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη

Και αυτή η φωτογραφία έχει το βέλος τοποθετημένο με την ίδια ακριβώς κατεύθυνση όπως μέσα στον κιβωτιόσχημο.

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14761

Αν δεν συμβολίζει τον Βορά τότε τι συμβολίζει???

Θα πάρω την βοήθεια του κοινού. Κάποιος να βοηθήσει βρε παιδιά. Τι συμβαίνει εδώ???? Τι δείχνει το βέλος αν όχι τον Βορρά?

Ανώνυμος είπε...

@Lamogio
Είδες τι παθαίνει κανείς όταν δεν διαβάζει τα σχόλια στο blog??

Ο photography έχει δίκιο.

Η αλήθεια είναι ότι οι θέσεις των επιστυλίων με είχαν μπερδέψει. Αν είχες διαβάσει την πρώτη εκδοχή του κειμένου μου, αρχικά πίστευα ότι ήταν στον πρώτο θάλαμο και το δίχτυ ήταν το κόκκινο ψηφιδωτό δάπεδο. Χθες επειδή διάβασα κάπου ότι τα επιστύλια βρέθηκαν στο δέυτερο θάλαμο σκέφτηκα ότι μπορεί να κάνω και λάθος και τα επιστύλια να είναι στην αίθουσα του ψηφιδωτού και ως δίχτυ να εννοεί το διακοσμητικό μοτίβο του ψηφιδωτού.
Τελικά τα επιστύλια είναι και στους δύο χώρους .
Ο " συγγραφέας" άλλωστε μας το λέει καθαρά....
"και πίνακας παράλληλους ζωοφόρους τέσσαρας ίσους τοις τοίχοις έχον".
Γι αυτό σας λέω.....διαβάστε τον!!!
Αρα καμάρα εννοεί όλη την εσωτερική κατασκευή έως τον νεκρικό θάλαμο.
Ασχολιόμουν με τα κουδούνια και μου ξέφυγε το "δίκτυον". Το δίκτυον μάλλον είναι η ορθομαρμάρωση των τοίχων.

Το δεύτερο σχόλιο σου το είχα διαβάσει.....

Unknown είπε...

@hylap-vn
το ψάχνω κι εγώ... παράξενο..

Nikos είπε...

@Ερασιτέχνης
Και την πρώτη φορά που το διάβασα μου είχε φανεί υπέροχη η ανάλυσή σου και το σκεπτικό σου.

Μπάβο!

telbos είπε...

Πέρα απο τις πληροφορίες που αποκομίσαμε το κείμενο αυτό είναι εξαιρετικό και για τον τρόπο γραφής αλλα και για την έρευνα!Συγχαρητήρια ολοζώντανο και καταπληκτικό!

Ανώνυμος είπε...

@Amfipoli news
Σας ζητώ συγνώμη αν η σχετική αναφορά μου σας έθιξε με τον οποιονδήποτε τρόπο.
Η αλήθεια είναι ότι ούτε καν θυμόμουν πού το είχα διαβάσει.
Η αναφορά μου περί " παραπληροφόρησης¨" άλλωστε ήταν γενική και δεν αφορούσε απαραίτητα το site στο οποίο είχε δημοσιευτεί η πληροφορία αυτή.

Για να μην υπάρχει όμως καμία παρανόηση, παρακαλώ τον Εμπεδότιμο να διορθώσει το σχετικό σημείο του κειμένου.
Εμπεδότιμε θα σου στείλω την σχετική διόρθωση.

Ειλικρινά δεν είχα καμία πρόθεση να θίξω την αξιοπιστία σας.

Ευχαριστώ που επικοινωνήσατε



kiki είπε...

@hylap-vn και @Σουλτάνα Κιριβατάκη
μήπως το βέλος απλά δείχνει την κατεύθυνσή της εισόδου;

Ανώνυμος είπε...

@teblos
Ήταν ακόμα πιο ζωντανό......αλλά λογοκρίθηκε.

Unknown είπε...

@kiki @hylap
τσέκαρα. το αρχαιολογικό βέλος σίγουρα πρέπει να δείχνει Βορρά. Ας περιμένουμε και τις αποτυπώσεις του Ζήνωνα

schumi44 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
schumi44 είπε...

?

Unknown είπε...

@hylap @kiki
βρήκα την αποτύπωση του Ζήνωνα
http://empedotimos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_28.html

η είσοδος του μνημείου είναι Νοτιοδυτικά.

virgi είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη @hylap

http://empedotimos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_28.html

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Από το ημερολόγιο ενός αρχαιολόγου (Ηγουμενίτσα 2012)

http://www.academia.edu/2363897/%CF%84%CE%BF_%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF_%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85

Στη σελίδα 37:

...Η φωτογραφική τεκμηρίωση
καλό είναι να γίνεται από επαγγελματίαφωτογράφο. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ο αρχαιολόγοςαναλαμβάνει αυτήν την αρμοδιότητα.Φωτογραφίζεται τόσο ο χώρος που ανασκάπτεται, σε κάθε φάση αλλαγήςδεδομένων, όσο και τα αντικείμενα που αποκαλύπτονται στην ακριβή θέση εύ-ρεσής τους. Σε κάθε λήψη, δίπλα στο θέμα/αντικείμενο φωτογράφησης, τοπο-θετούνται:
φωτογραφική κλίμακα, για τον προσδιορισμό του μεγέθους τωναντικειμένων, βέλος που υποδεικνύει την κατεύθυνση του βορρά , για το σω-στό προσανατολισμό, καθώς και μικρός πίνακας, όπου αναγράφονται όλεςοι απαραίτητες ενδείξεις ώστε να μπορεί να γίνει μετά η ταύτιση των φωτογρα-φιών.

Unknown είπε...

@virgi
ευχαριστώ πολύ

αν όμως το βέλος δείχνει βορρά και η είσοδος είναι ΝΔ τότε κάτι δεν πάει καλά

hylap-vn είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη

Η είσοδος είναι ΝΔ και η κατεύθυνση είναι προς ΒΑ - Α.

Το ερώτημα παραμένει. Γιατί τα αρχαιολογικά βέλη στις 2 φωτογραφίες του υπουργείου δείχνουν σαφέστατα ότι η διεύθυνση των τριών θαλάμων και του κιβωτιόσχημου είναι σχεδόν ακριβώς προς βορρά?

Τι μας διαφεύγει εδώ?
Anyone?

Unknown είπε...

Αγαπητέ ερασιτέχνη
η τεκμηριωμένη θεωρία σου μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας.
Σήμερα η καθημερινή έχει άρθρο του Τζήμα "Ποτέ δεν θα μάθουμε τον ένοικο"
τελεία και παυλα τα αφεντικά αποφάσισαν με την πρόφαση του dna του σκελετού ότι δεν προκειται να μας αποκαλυφθεί ποτέ η ταυτότητα του νεκρού (ότι και να δειξουν τα επιστύλια, οι επιγραφές τα κτερίσματα).
Στην αρχαιολογία άραγε μόνο το dna μας αποκαλύπτει την ταυτότητα του νεκρού και όχι οι πηγές όι οποίες εν τέλει θέλουν αποκρυπτογράφηση ?BRAVO ερασιτέχνη

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάτι.

Το θέμα εδώ δεν είναι το δικό μου κέιμενο και κατά πόσο καλογραμμένο, ευφάνταστο, συγκλονιστικό κλπ είναι (καλά πείτε και αυτά μου αρέσουν!!)

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι στο σύγγραμμα του Διόδωρου ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ.
Κια όχι μόνο ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ αλλά ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΕΥΘΕΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.


Unknown είπε...

@hylap
να το βάλουμε ερώτηση για το Σάββατο?
Πέρα από πλάκα είναι παράξενο, συνεχίζω το ψάξιμο

Unknown είπε...

@ερασιτεχνη
αυτο ΄θελα να πω συνεδεσες τις πηγες με τον ταφο της Αμφίπολης

Unknown είπε...

*συγγνωμη την πηγη ήθελα να γραψω

telbos είπε...

Ο/Η hylap-vn
@Σουλτάνα Κιριβατάκη

αν δεν αποκαλυφθει πλήρως το ταφικό μνημείο δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το γιατί τοποθέτησε ο αρχιτέκτονας τις εισόδους σε συγκεκριμένα σημεια. Πρώτα ας αποκαλυφθεί το μνημείο και μετά θα μιλάμε για χρόνια, για τους συμβολισμούς που θα εχει πάνω και μέσα του.
Κανονικό μαθημα ορφικής και πλατωνικής θεολογίας!

Unknown είπε...

@ερασιτέχνης
Χίλια μπράβο σου ...
πολυ αξιόλογη δουλειά!
Επειδή μπήκα στην διαδικασία του "λέξη λέξη"
Θα τολμήσω να το πω και ας μου είπε ενας φίλος ότι μαλλον εχω ξεφύγει. ...☺

«Πρώτα, λοιπόν, κατασκευάστηκε ένα περίβλημα για το σώμα από σφυρήλατο χρυσό.

Σε αυτο το σημείο μήπως προσδιορίζει την περιοχή?

ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ και αν ήθελα να προσδιορίσω την περιοχή, θα το εκανα στην αρχή.

Κανω την πρόβλεψη μου πανω στην μετάφραση και έχοντας στο μυαλό μου οτι στην αρχή μας "δίνει" την περιοχη!

Σώμα-σφυρήλατο-χρυσός

Χρυσός: Λόγο των προσοδοφόρων χρυσωρυχείων του Παγγαιου που βρίσκονται στο όρος Παγγαιου (Παγγαιο=Σωμα)

Μας μένει το σφυρήλατο ...
Εδω έκανα μια γρήγορη αναζήτηση στο Google "σφυρήλατο"
και μου έβγαλε αυτο ---》http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=σφυρηλατώ&dq=

Απο τον σύνδεσμο πιο πανω κρατάω αυτο : α. δημιουργώ σχέσεις ανάμεσα σε πρόσωπα, μέσα από μακροχρόνιες διαδικασίες και σκληρές δοκιμασίες: Άρρηκτοι δεσμοί έχουν σφυρηλατηθεί ανάμεσα στους λαούς.
άρα πάντα με το κάψιμο που έχουμε φάει (χιχι)
"σφυρήλατο" σημαίνει η αρρηκτοι δεσμοι που εχουν σφυρηλατηθει ανάμεσα στον νεκρό κ την περιοχή (ΜΑ-Αμφίπολη) μέσα απο μακροχρόνιες διαδικασίες και σκληρές δοκιμασιες(μακροχρόνια απουσια απο την περιοχή που αγάπησε, μεγάλωσε και ξεκίνησε αυτο το υπέροχο ταξίδι)



Σταύρωστε με .....

οτι κ να κάνετε όμως το ταξίδι ειναι ωραίο και ας μα γυρνάει πίσω!!!!

hylap-vn είπε...

@ telbos

Το πήγες μακριά. Δεν έχουμε φτάσει (ακόμα) εκεί. Δεν αναρωτιόμαστε γιατί η είσοδος είναι εκεί που είναι.

Το ερώτημα και η απορία μας είναι πολύ πιο πρακτική.
Αυτό που ψάχνουμε είναι γιατί το αρχαιολογικό βέλος που υποτίθεται θα πρέπει να δείχνει το Βορρά δεν συνάδει με την γνωστή διεύθυνση των τριών θαλάμων που είναι από Νότιο-Δυτικά προς Βόρειο-Ανατολικά και ακόμα πιο δεξιά.

Unknown είπε...

@telbos
έχετε απόλυτο δίκιο. Ανυπομονούμε. Αυτό το Νοτιοδυτικά, σίγουρα κάτι σας λέει. Αυτόν τον προσανατολισμό τον βρήκα μόνο στον τάφο της Ευκαρπίας.

Unknown είπε...

@hylap
το βέλος δείχνει λάθος

Unknown είπε...

@hylap
το διασταύρωσα και με τα σχέδια της virgi.

Ανώνυμος είπε...

@Kostas GIAGKOUDIS
Μπαινείς βλέπω στο πνεύμα...
Να σου πω και κάτι άλλο.
Παλαιότερα ο Hellerion μου είχε γράψει σε ένα σχόλιό του ότι χρυσός=πέτρινος.
Είχα ενθουσιαστεί! Όχι μόνο πέτρινος αλλά ο χρυσός των πετρωματων δλδ μάρμαρο.
Δεν το έβαλα όμως στο κείμενό μου γιατί δε μου ταίριαζε σε όλα τα σημεία.
Επειδή όμως συνεχίζω το ψάξιμο όμως (και εγώ μόλις πριν το λεξικό κοιτούσα) μπορεί και να έχει δίκιο.
θα δείξει.......
Αυτό με το σφυρήλατο με είχε προβληματίσει και μένα τι μπορεί να σημαίνει, γιατί σίγουρα δε το γράφει τυχαία.
Όμως με τι να πρωτοασχοληθεί κανείς? Τα ουσιαστικά, τα ρήματα, τα επίθετα.Γι αυτό και γράφω, αν πρόσεξες, ότι η κάθε λέξη έχει σημασία.
Επέλεξα όμως αρχικά να ασχοληθώ με τα βασικά μόνο στοιχέια της κατασκευής. Έχουμε χρόνο για τα υπόλοιπα.


@Lamogio
Κάτι ξέρω εγώ που σε λέω έτσι......
Κάτι πάω να "βγάλω" με τις εγκοπές σου.....Συνεχίστε εσείς τη δουλειά σας με τις φωτογραφίες και εγώ τη δική μου με το κείμενο........

hylap-vn είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη

Μάλλον είναι λάθος η τοποθέτηση του βέλους αλλά το περίεργο είναι ότι το λάθος έχει γίνει σε 2 φωτογραφίες με πολλές βδομάδες διαφορά μεταξύ τους...

Μου φαίνεται αδιανόητο να έκανε ο φωτογράφος τέτοιο λάθος. Χμμμμ...

Unknown είπε...

@hylap
ΚΑΙ ο αρχαιολόγος (γιατί αυτός βάζει το βέλος)... δεν είναι δυνατόν.

Darkie είπε...

Στη προηγούμενη ανάρτηση είχε μπει φωτογραφία που προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι κρατάει η αρχαιολόγος.

Δε ξέρω αν έχει αναφερθεί, αλλά κοιτώντας δεξιά από το κράνος της παρατηρείτε κάτι;
Κάποια παράσταση;

http://www.koolnews.gr/wp-content/uploads/2014/10/empedotimos-amfipoli-570.jpg

Darkie είπε...

όσο αναφορά το βέλος που λέτε πολύ πιθανόν οι φωτογραφίες με την επεξεργασία να τις αλλάζουν προσανατολισμό οριζόντια ή κάθετα.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Erasitexnis
Συγχαρητήρια για την καταπληκτική σου ερμηνεία-αποσυμβολισμό!!!! Θα πρέπει να αναβάλεις για.......αρκετό διάστημα τις διακοπές σου!!!! :-)
Εμπεδότιμε, θα πρέπει να είσαι πολύ περήφανος που το ιστολόγιο σου βγάζει εξαίρετους μαθήτες!!!!
Σας ευχαριστούμε ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!

Unknown είπε...


@ Ερασιτέχνης
Μπράβο, και πάλι μπράβο και χίλια μπράβο!!!!! Τώρα απαγορεύεται να φύγεις, σε θέλουμε κοντά μας!!!!
@ Εμπεδότιμος
Εύγε που το δημοσίευσες!!!

vagkalf07 είπε...

@ ερασιτεχνης

323 μπραβο!!!

και να πω οτι η λιστα των ερωτησεων των συνταξιδιωτων μαζευεται σιγα σιγα..μονο που λογω φορτου εργασιας πρεπει να επεξεργαστει μεχρι αυριο το πρωι..οποτε οσοι θελετε να καταθεσετε την ερωτηση σας στην κΠεριστερη πρεπει να το κανετε μεχρι αυριο το πρωι..και γι'αυτους που τωρα το βλεπουν αναδημοσιευω την κεντρικη ιδεα...

προς ολους .....απο τωρα και μεχριτην τεταρτη το πρωι θα μπορει στην ομαδα στο facebook

https://www.facebook.com/groups/853515938047750/?fref=ts

την ερωτηση μπορει να την θεσει στην "καρφιτσωμενη" ανακοινωση του Τιμου.
να καταθετει ο καθενας απο μια ερωτηση ,αυτην που θα ηθελε να απαντηθει απο την ανασκαφεα στην ομιλια της στις 29/11...ερωτησεις συνωμοσιολογικου περιεχομενου δεν θα ληφθουν υπ'οψιν..οσες εφαπτονται νοηματικα θα ομαδοποιηθουν και ετσι θα εμφανιστουν σε αναρτηση του εμπεδοτιμου ΠΡΙΝ την ομιλια της Περιστερη.Περιμενουμε ολους να συμμετασχουν.Οσοι θελουν μπορουν να στειλουν την ερωτηση τους στο

vagkalf07@gmail.com

hylap-vn είπε...

@Σουλτάνα Κιριβατάκη

Και άλλες 2 φωτογραφίες πoυ δείχνουν το βέλος με παρόμοια κατεύθυνση προς Βορρά με μερικές ελάχιστες μοίρες ανατολικότερα !!

http://1.bp.blogspot.com/-Wqua8lvOTeY/VHUVj_t_ESI/AAAAAAAABDQ/j0TURAOB5II/s1600/arrow.jpg

Μάλλον δεν είναι στραβός ο γυαλός. Εμείς στραβά αρμενίζουμε.
Μήπως έχουμε κάνει κάνα τραγικό λάθος με τον προσανατολισμό μας και νομίζουμε ότι η διεύθυνση των τριών θαλάμων είναι από ΝΔ προς ΒΑ αλλά στην πραγματικότητα είναι καρφί προς Βορρά???


Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ

Kαλό σας βράδυ

Antilamogio είπε...

@hylap-vn
@Σουλτάνα Κιριβατάκη
@virgi
@Poly Katri
@ όλους

Νομίζω κι εγώ ότι η διεύθυνση της έως σήμερα ανασκαφής δεν έχει κατανοηθεί (άρα και αποδοθεί) ορθώς στα σχέδια... Τα βέλη που δείχνουν Βορρά δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε, κατά τη γνώμη μου.

Η έως τώρα ανασκαφή πιστεύω ότι είναι το Η6 της μελέτης Πολυμενάκου, αλλά με κατεύθυνση πιο Βόρεια και όχι ΒΑ. Ψάχνουμε, κατά τη γνώμη μου, τρόπο να βρούμε πώς θα πάμε στο Η7, το οποίο όμως πιστεύω ότι βρίσκεται στα δεξιά της έως τώρα πορείας και όχι μπροστά!

Antilamogio είπε...

@Ερασιτέχνης:
Μ' αρέσει ο "λέξη-λέξη" σχολιασμός που προτείνεις. Σα να φτιάχνουμε ψηφίδα-ψηφίδα ένα ψηφιδωτό κι εμείς...

Ξεκινώ:
Στην αρχή-αρχή λέει:
"ἐπὶ δὲ τούτων Ἀρριδαῖος ὁ κατασταθεὶς ἐπὶ τὴν κατακομιδὴν τοῦ Ἀλεξάνδρου σώματος"

Τι σημαίνει κατακομιδή;;;

κατακομιδή, ἡ (Α) [κατακομίζω]
1. η μεταφορά στην παραλία εμπορευμάτων για εξαγωγή («χαλεπωτέραν ἕξουσι τὴν κατακομιδήν τῶν ὡραίων καὶ πάλιν ἀντίληψιν ὧν ἡ θάλασσα τῇ ἠπείρῳ δίδωσι», Θουκ.)
2. η μεταφορά στην πατρίδα
3. η αποστολή («πρὸς παράληψιν και κατακομιδήν βιβλίων πεμπομένων εἰς Ἀλεξάνδρειαν», πάπ.).

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ?!??!!

Ορίστε, το λέει απ' την αρχή ο άνθρωπος!!

Unknown είπε...

@ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ
ΣΦΥΡΗΛΑΤΟ ΧΡΥΣΟ: http://prntscr.com/5a681d
ΣΦΥΡΗΛΑΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ : http://prntscr.com/5a6b2a
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΦΥΡΗΛΑΤΗ ΟΨΗ ?
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΑ.
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΥΤΟ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ
ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ,ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.

haris είπε...

Καλησπέρα, δεν έχω χρόνο να διαβάσω όλα τα σχολια σας σήμερα. το κείμενο της Ερασιτέχης είχα μπει στον κόπο να το διαβάσω όταν το πρωτοδημοσιευσε.

Αν και όντως φαίνονται πολλά πράγματα να ταιριάζουν, υπάρχουν κάποια άλλα που δε ταιριάζουν τόσο

Ἀρριδαῖος μὲν οὖν σχεδὸν ἔτη δύο καταναλώσας περὶ τὴν κατασκευὴν τῶν ἔργων ἀπεκόμισε τὸ σῶμα τοῦ βασιλέως ἐκ Βαβυλῶνος εἰς Αἴγυπτον: [3] Πτολεμαῖος δὲ τιμῶν τὸν Ἀλέξανδρον ἀπήντησε μετὰ δυνάμεως μέχρι τῆς Συρίας καὶ παραλαβὼν τὸ σῶμα τῆς μεγίστης [p. 362] φροντίδος ἠξίωσεν. ἔκρινε γὰρ ἐπὶ τοῦ παρόντος εἰς μὲν Ἄμμωνα μὴ παρακομίζειν, κατὰ δὲ τὴν ἐκτισμένην ὑπ᾽ αὐτοῦ πόλιν, ἐπιφανεστάτην οὖσαν σχεδόν τι τῶν κατὰ τὴν οἰκουμένην, ἀποθέσθαι.

Εδω τι μπορεί να εννοεί? Σίγουρα φύγαμε από το στάδιο της περιγραφής, και τώρα εξιστορεί γεγονότα. Πολύ συγκεκριμένα γεγονότα όμως, που αν δεχτούμε την προσέγγιση της Ερασιτέχνιδας, δεν ταιριάζουν με αυτό που θέλουμε να αποδείξουμε.

Αναφέρει λίγο πιο πάνω το λαμόγιο για κατακομιδή ως μεταφορά στην πατρίδα. Αργότερα όμως ο συγγραφέας λέει ότι το σώμα του αλέξανδρου βρισκόταν στη βαβυλώνα τα 2 χρόνια που περίμενε να ολοκληρωθεί η κατασκευή. Γενικά όλο αυτό το κομμάτι με μπερδεύει. Μετά λέει ότι το σώμα το πήρε ο Πτολεμαίος κλπ κλπ.

Μπορεί να σταμάτησε να μας περιγράφει εδώ τον "κρυφό τάφο" και να εξιστορεί τα γεγονότα όπως ήταν ευρέως αποδεκτά και τα γνώριζαν όλοι? Εκτός αυτού σε όλο το κείμενο με προβληματίζουν τα επίθετα. Το χρυσός το αναφέρει παντού, και ακόμα και να δεχθούμε ότι μιλάει για μάρμαρα ως "χρυσος της γης" που είπε κάποιος, δε μπορεί να αποδοθεί αυτή η ερμηνεία παντού. Αλλιώς θα έπρεπε να υπάρχει κάπου αυτός ο χρυσός, δεν ετάφη άλλωστε όποιος και όποιος, σίγουρα θα έπρεπε να έχει βρεθεί χρυσάφι, και ακόμα και τυμβορύχοι να έχουν μπει, θα έπρεπε να υπάρχουν μουσεία με σχετικά ευρήματα που προέρχονται από την Αμφιπολη. ( ΄ξεφεύγω εδώ και σταματώ)


Δε θέλω να πω ότι είμαι αντίθετος με την όλη προσέγγιση σίγουρα υπάρχουν στοιχεία που με εντυπωσίασαν και ΜΠΡΑΒΟ στην Ερασιτέχνη που τα εντόπισε και όσους βοήθησαν.

Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Τα συγκεκριμένο τμήμα κειμένου που παρέθεσα πχ. Μπορεί και αυτό να αποκρυπτογραφηθεί και να σημαίνει κάτι.

Γενικά τα στοιχεία ως ενδείξεις δεν είναι αρκετά, και μπορεί κάλλιστα ο οποιοσδήποτε κακόπιστος να κατηγορήσει για φουμαρολογίες. Το καλύτερο και εκπληκτικότερο βεβαίως θα ήταν αν οι 4 πλάκες που περιγράφονται βρεθούν στον τάφο ως οι 4 τοίχοι ή 4 πλάκες της σαρκοφάγου ( όπως υποθέτει το λαμόγιο). Τότε σίγουρα τα στοιχεία είναι αρκετά και αποδεδειγμένα γιατί παύουμε να λέμε για το τι " εννοεί " ο συγγραφέας, και βλέπουμε με τα μάτια μας χωρίς αμφιβολία ότι όντως έτσι είναι.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να πούμε με σιγουριά και να πείσουμε και όλους θα το αμφισβητήσουν, χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία. Ελπίζω ότι τα Σάββατο θα δοθούν αυτά τα στοιχεία και θα συμπληρωθεί και το παζλ

Unknown είπε...

Αφού δωσω κι εγω τα συγχαρητήρια μου στην ερασιτέχνη για την μνημειώδη προσπάθεια της και της ευχηθώ την έστω κατελαχιστον επαλήθευση της που απλα θα ειναι συγκλονιστική,επανέρχομαι σε θέματα ανασκαφών και αναζητήσεων του ξένου παράγοντα.Η συνέντευξη ειναι της Γαλλίδας επιμελήτριας της μεγαλειώδους έκθεσης του Λούβρου :το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξανδρου και η αρχαία ΜΑκεδονια που εγινε στο Λούβρο τον Ιανουάριο του 2012:
– Sophie Descamps, πότε γεννήθηκε η ιδέα αυτής της έκθεσης;
– Ναι. Θέλαμε να παρουσιάσουμε την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας από τον 15ο αι. π.Χ. μέχρι τις αρχές του 5ου αι. μ.Χ. Ήξερα ότι υπήρχαν πολλές δυνατότητες για μια τέτοια έκθεση, γιατί, ήδη από τον 19ο αι., το Λούβρο είχε στην κατοχή του πολλά ευρήματα από την περιοχή, αφού οι πρωτοπόροι της μακεδονικής αρχαιολογίας ήταν Γάλλοι. Στην αρχή οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις γινόταν εντελώς τυχαία. Οι πρόξενοι της Θεσσαλονίκης που είχαν καλές σχέσεις με τις τοπικές αρχές και την Εκκλησία αποκτούσαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που έβρισκαν, για παράδειγμα, στους τοίχους των αγροτόσπιτων…
– Η επιστημονική και οργανωμένη όμως αρχαιολογική έρευνα άρχισε το 1855 με τον Λεόν Εζέ…
– Ακριβώς. Ο Εζέ ήταν ένας Γάλλος αρχαιολόγος, ο οποίος μάλιστα μιλούσε ελληνικά, και στον οποίον ο Ναπολέοντας Γ’ ανέθεσε να πάει να μελετήσει τα Φάρσαλα και τους Φιλίππους ως τόπους μεγάλων ρωμαϊκών μαχών. Ο Εζέ δέχτηκε, ζητώντας όμως τη δυνατότητα να κάνει και ανασκαφές. Έτσι ανακάλυψε δύο πτέρυγες του παλατιού της Βεργίνας και τους δύο μακεδονικούς τάφους των Αιγών και της Πύδνας.
Μια άλλη σημαντική περίοδος στην ιστορία των ανασκαφών στη Βόρεια Ελλάδα ήταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, καθώς όταν ο γαλλικός και ο αγγλικός στρατός βρίσκονταν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, συχνά έβρισκαν αρχαία όταν έσκαβαν στο σημείο όπου στρατοπέδευαν. Το 1916 δημιουργήθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Στρατού της Ανατολής για να ελέγχει τις ανασκαφές αυτές, τα ευρήματα των οποίων μοιράστηκαν στη Θεσσαλονίκη και το Λούβρο. Αυτά τα ευρήματα συγκεντρώνουμε σήμερα για πρώτη φορά από την εποχή εκείνη. Είναι πολύ σημαντική στιγμή για την αρχαιολογία.....
– Με ποια ευρήματα κλείνει η έκθεση;– Με κεφαλές του Αλεξάνδρου, αλλά και με μια μεγάλη πέτρα όπου μπορεί κανείς να δει σκαλισμένη την επιγραφή «Θεσσαλονίκη Φιλίππου Βασίλισσα». Η Θεσσαλονίκη ήταν ετεροθαλής αδερφή του Αλεξάνδρου και σύζυγος του Κασσάνδρου, του ιδρυτή της πόλης, στην οποία έδωσε το όνομα της γυναίκας του. Η πέτρα αυτή βρισκόταν στο βόρειο μέρος της αγοράς της Θεσσαλονίκης. Εκεί υπήρχε ένα ιερό όπου λατρευόταν η οικογένεια του Αλεξάνδρου.
Η έκθεση τελειώνει με τέσσερα χρυσά μετάλλια του 3ου αι. μ.Χ., ένα από οποία απεικονίζει την Ολυμπιάδα, ένα άλλο τον Φίλιππο και τα άλλα δύο τον Αλέξανδρο. Βλέπουμε λοιπόν ότι πέντε και πλέον αιώνες μετά τον θάνατό του, η λατρεία των ανθρώπων προς την οικογένειά του ήταν το ίδιο ζωντανή κι αυτό..
Τα συμπεράσματα δικα σας...

Unknown είπε...

Αναδημοσιεύω χθεσινό post μου για σύνδεση με το παραπανω:
Ο/Η Konstantinos Kairis είπε...
Περι βομβαρδισμων:
Κατα δηλωση της ,η ανασκαφεας τονισε οτι ο λοφος καστα επληγει απο βομβαρδισμους του βουλγαρικου πυροβολικου το 1918 και σειρα ζημιων προεκληθησαν στο μνημειο και απο αυτους.
Ποιους επληταν οι βουλγαροι ομως στον λοφο αυτον;
με ποιους ηταν σε εχθροπραξειες;
Γιατι επισης επληξαν οι βουλγαροι την κερκινιτιδα ;
Ως γνωστον ,εγινε αποπειρα αρπαγης του λεοντα απο τον βρετανικο στρατο και κατα την φορτωση του,η επιχειρηση των βρετανων εγινε αντιληπτη απο τους βουλγαρους και οι βολες του πυροβολικου των βουλγαρων αναγκασαν τουςβρετανους σε συνδυασμο με το αλτωδες εδαφος που δυσχεραιε αφανταδτα το εργο των βρετανωνβπ τους αναγκασε να πεταξουν τα κομματια του λεοντα στην κερκινιτιδα.
Επισης ,ως γνωστον στις επιχειρησεις του α παγκοσμιου πολεμου οι αντιμαχομενες πλευρες εσκαβαν ορυγματα για προστασια απο το εχθρικο πυροβολικο.
Συνεπως και προφανως τα ορυγματα των βρετανων για προστασια των,στον καστα και τους γειτονικους λοφους παρηγαγαν πληθος αποκαλυφθεντων ταφων ,με τρανη αποδειξη την γνωστη φωτο των αγγλων στρατιωτων σε παρακειμενο ταφο με διαφραγματικο τοιχο εμπρος της εισοδου του.Εκτιμω οτι το Ελληνικο Γενικο Επιτελειο (ΓΕΣ)Στρατου εχει λογο περιαυτων τον συμβατων ,δεδομενου οτι ο ελληνικος στρατος εν συνεχεια ανεσυρε τα πεταμενα κομματια του λεοντα απο την κερκηνιτιδα..

25 Νοεμβρίου 2014 - 4:24 π.μ.

Unknown είπε...

τα κλοπιμαια των γαλλων στην:
www.latsis-foundation.org

Unknown είπε...

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ1,

Όπως είπε και ο Antonis Nikiforos τα μαρμάρινα μέλη του περίβολου είναι μάρμαρα με σφυρήλατη τεχνική στην εμφανή πλευρά τους.
Σήμερα στη γλώσσα των τεχνητών μαρμάρου αυτή η τεχνική ονομάζεται "σκαπιτσαριστό".
Δες τις φωτο σφυρήλατων μαρμάρων και ενός χρυσού σφυρήλατου χρυσού αντικειμένου.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjpppr_JkbGu1eAFTQstf0AJdagMqkAzt4YKzx4jv5KIbX7LwCOw

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQwfoGRTJMk782juE8M6KSdocbSWs99vAVTVHM91ww_0mXL1s3Q

https://www.google.gr/search?q=%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C+%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BF&biw=1280&bih=660&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=S0F1VMuKOMjkavilgagF&ved=0CCQQsAQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=3l5vsaCMzTTdVM%253A%3BSA01x1yfs56TyM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.afoi-avdoula.gr%252Fthpic.php%253Fw%253D900%2526h%253D800%2526image%253D%252Fuplds%252F242_toixos_eisodos34.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.afoi-avdoula.gr%252Fgallery.php%253Fid%253D87%3B600%3B800

http://prntscr.com/5a681d

Unknown είπε...

Ευχαριστώ ερασιτέχνη!
Η αλήθεια είναι οτι πιο πολύ το ανέβασα μπας κ ξεκλειδώσω κάτι στο μυαλο σού!
Καλημέρα σε όλους

Unknown είπε...

@hylap
@antilamogio

καλημέρα σε όλους. Ζητώ συγνώμη για την απότομη αποχώρησή μου χθες βράδυ.
Συμφωνώ ότι δύο είναι τα τινά
1. το βέλος να μην δείχνει βορρά αλλά την κατεύθυνση του τύμβου (που δεν το πιστεύω)
2. εμείς να αρμενίζουμε στραβά όπως αναφέρθηκε από hylap, να έχουμε λάθος στοιχεία και το μνημείο να δείχνει όντως Βορρά με μικρή κλίση προς τα ανατολικά (και τα δελτία τύπου από την αρχή της ανασκαφής σε μία πάνω-πάνω ανάγνωση αυτό υποστηρίζουν)

Το ψάχνουμε και τα ξαναλέμε εδώ

Ανώνυμος είπε...

Καλή σας μέρα

Τι καλή μέρα δλδ…εγώ δεν κοιμήθηκα καθόλου.

Πάει ο Μηχανισμός μου! Ξεχάστε τον!
Αυτή η μετάφραση μου έχει κάνει μεγάλη ζημιά!!!!!!

Ξαναγυρίζούμε στο ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ!!

Οι σεισμοί πάντα σεισμοί ήταν!!!!!

Απευθύνω ΕΚΚΛΗΣΗ σε όποιον συνάδελφο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ γνωρίζει από ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΔΡΑΣΕΙΣ/ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ ( ΟΛΙΣΘΑΙΝΟΝΤΑ εφέδρανα , sliding κλπ) να διαβάσει την περιγραφή του «αμορτισερ».

Αναφέρω επιγραμματικά:
1) διαβάστε ΜΟΝΟ το ΑΡΧΑΙΟ κείμενο. ΟΧΙ τη μετάφραση
2) Καμάρα = προθάλαμος και θάλαμος καρυάτιδων/ψηφιδωτού
3) Κάτω από τη βάση της καμάρας υπήρχαν δύο άξονες (πέδιλα??) διαμήκεις υποθέτω….
4) Χρυσό= μαρμάρινο
5) Περιδινεύω 1. αιωρούμαι γύρω γύρω 2. περιστρέφω.
6) Περσικοί τροχοί –οδοντωτοί τροχοί ?
7) Κνημίδα- το μεταλικό προστατευτικό της κνήμης-
8) Οι τροχοί ή οι άξονες είχαν μαρμάρινες κνημίδες.
9) Το τμήμα των αξόνων που προεξείχε έφερε εγκοπές (προτομές-προτέμνω-τέμνω κάτι εκ των προτέρων) , λεόντων ( μάλλον εννοεί μεγάλες) σιβύννην (μεταλλική λόγχη-άρα μεταλλική ράβδο ) οδάξ ( στα δόντια) ._
10) Στο μέσο του μήκους έφεραν πόλο ενηρμοσμένον μηχανικώς στο μέσο της καμάρας ώστε να την κρατούν ακίνητη στους σεισμούς.

Καταλαβαίνω ότι υπήρχε κάποιο σύστημα το οποίο παραλάμβανε οριζόντιες ( και εγκάρσιες? ) μετατοπίσεις σε περίπτωση σεισμού. Δεν γνωρίζω όμως καλά το θέμα και δε μπορώ να καταλάβω πως ακριβώς ήταν αυτό που περιγράφει.

Αν είστε μόνο αναγνώστες του blog παρακαλώ επικοινωνήστε στο erasitehnis1παπάκι gmail τελεία com.

Επίσης παρακαλώ να επικοινωνήσει , όποιος γνωρίζει αν την εποχή εκείνη χρησιμοποιούσαν παρόμοια ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ στην έδραση των κατασκευών.

ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ!!!!!!

ΥΓ. Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων θα λείπω για αρκετές ώρες από το blog.

Unknown είπε...

Πριν την ανακάλυψη του σκελετού είχαμε οι περισσότεροι καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα. Σας τα θυμίζω:
1) Ότι ο κύριως τάφος είναι πιο κεντρικά μέσα στον τύμβο.
2) Ότι είναι μεγαλύτερος και μάλλον ασύλλητος.
3) Ότι είναι θαμένοι το πιθανότερο ο Ηφαιστίωνας με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Οι λόγοι που μας έχουν οδηγήσει σε αυτά τα συμπεράσματα δεν έχουν ανατραπεί από την ανακάλυψει του σκελετού και συνεχίζουν να ισχύουν. Άρα το πιθανότερο είναι ότι ο σκελετός να μην ανήκει σε κανένα από τους δύο.

Δεν μπορεί να είναι μόνο ο Ηφαιστίωνας όταν ο δρόμος/ταφικός θάλαμος μέχρι τώρα "φωνάζει" Αλέξανδρος. Δεν μπορεί να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος γιατί σε αυτή την περίπτωση α) που είναι ο Ηφαιστίωνας? β) που είναι τα σχετικά κτερίσματα ακόμη και στην περίπτωση της σύλησης που δεν την πιστεύω? γ) που είναι η σχετική μεγαλοπρέπεια? και δ) γιατί δεν είναι ο σκελετός μουμιοποιημένος ή καμένος?

Το πιθανότερο πιστεύω είναι ο σκελετός να ανήκει στη Ρωξάνη. Ταιριάζει εξάλλου με τον μύθο, την έλλειψη κτερισμάτων λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και της εποχής του θανάτου της καθώς και με την μη καύση του σκελετού.

Θα επιμείνω ότι ο τάφος στον Θ3 είναι μεταγενέστερος του μνημείου. Οι διαστάσεις και το σημείο του τάφου ταιριάζουν σε αυτή την ερμηνεία. Βρίσκεται σχετικά κεντρικά στον Θ3 και μακρυά από τυχόν εδράσεις των φέροντων στοιχείων του μνημείου. Χρησιμοποιήθηκε γερανός για την τοποθέτηση των κατακόρυφων πορόλιθων (σχετική μικρή σχισμή που διαθέτουν) που τον σχηματίζουν (αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που πιστευούν οι αρχαιολόγοι ότι κατασκευάστηκε πρώτα ο τάφος) αλλά λόγω του μεγάλου ύψους του Θ3 πιστέυω ότι ο γερανός θα μπορούσε να τοποθετηθεί μέσα στο μνημείο. Άρα για μένα συνεχίζουν να ισχύουν αυτά τα οποία υποθέσαμε και καταλήξαμε να πιστεύουμε σε αυτό το ταξείδι και που ανέφερα στην αρχή.

@Εμπεδότιμε, το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η θεωρία της μη σύλλησης του τάφου είναι τα λίγα υπολείμματα που βρέθηκαν από το φέρετρο. Από την άλλη πλευρά θεωρώ αδύνατο κάποιοι να πήραν και τις χάνδρες από το φέρετρο?!?! Ίσως να έκλεψαν όλο το φέρετρο και αυτά που βρέθηκαν να είναι αυτά που έπεσαν και έμειναν πίσω. Καμία ιδέα?

Άγγελος

Unknown είπε...

Καλημέρα.

Οι φώτος είναι από το "τάφο".
Στην 1η διακρίνονται κάποια σχήματα
http://www.image-share.com/ijpg-2768-49.html

Στην 2η φαίνεται να υπάρχει κάποιο αντικείμενο (το σημειώνω), επίσης έχω σημειώσει τα κομμάτια/πλάκες, για όσους ενδιαφερονται.
http://www.image-share.com/ijpg-2768-50.html

HB είπε...

Συγχαρητήρια προς όλους για τα κείμενα και τα σχόλια! Μια και αναφερθήκατε στα Εκβάτανα, να θυμίσω ότι στα ΝΑ του παλαιού κυκλικού κέντρου της πόλης, υπάρχει και ο Λέων, για τον οποίο το Ιρανικό ΥΠΠΟ κάποτε ανέφερε ότι ήταν ο χώρος ταφής (Πυράς?) του Ηφαιστίωνα.

Στον χάρτη, είναι εδώ:
https://encrypted.google.com/maps/place/Stone+Lion+Statue,+Hamedan,+Hamadan,+%CE%99%CF%81%CE%AC%CE%BD/@34.7934113,48.5185755,2974m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x3ff1ed1b5bb0a721:0x99e967459854ebf5

Και περισσότερες πληροφορίες στα αγγλικά, εδώ:

http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Hamedan+Stone+Lion

Α.Π. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Α.Π. είπε...

@ niko karathanassis photography

Νίκο παρόλο που το έχω αναφέρει ξανά, το έχουμε συζητήσει και μαζί και συμφωνήσαμε ότι κατι δεν παει καλά θα επιμείνω μήπως και το δει κανενα άλλο ματι από το blog και μας πει περισσότερα.

Εμένα με προβληματίζει η ρωγμή στην πλάκα a στο σημείο που ακουμπά με την δεξιά κάθετη πλάκα και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η πλάκα a συνεχίζεται πέρα από το όριο της φωτογραφίας δηλ οτι δεν μας έχουν δείξει ολόκληρο τον τάφο.

Εξηγώ παρακάτω το σκεπτικό μου και ακούω γνώμες:

Αυτη η ρωγμή μπορεί να προέρχεται από δύο λόγους : α) Να μην είναι ρωγμή αλλά το τέλος της πλάκας a και αρχή μιας αλλης, το οποίο δεν έχει νόημα κατασκευαστικά τη στιγμή που ο τάφος σταματά λιγα εκατοστά πιο πέρα.
β) Να είναι αποτέλεσμα καμπτικής καταπόνησης που προήλθε από δυνάμεις που ασκήθηκαν στην προέκταση της πλάκας a που δεν βλέπουμε γιατί είναι περα από την ανασκαμένη περιοχή. Δηλαδή ότι η κάθετη στην a πλάκα λειτουργησε ως μοχλός, αντιδρώντας σε δυνάμεις που ασκήθηκαν στον πρόβολο της πλάκας a πέρα από την φωτογραφία και σε κατεύθυνση από αριστερά προς τα δεξιά όπως κοιταμε την φωτογραφία.

Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο που να προκάλεσε αυτή την ρωγμή.
Αν γνωριζει καποιος ειδικός ας απαντήσει

G.E είπε...

@Ερασιτεχνης
Ευχαριστουμε θερμα για την απιστευτη αποκωδικοποιηση!
Σιγουρα το Μονοπολο σου εχει αρχισει να αχνοφεγγει!!
Ειλικρινα ευχαριστουμε.

Unknown είπε...

@ Σουλτάνα Κιριβατάκη
@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1

Εδώ μπορείτε να βρείτε την ιστορική εξέλιξη των δομικών υλικών από την αρχαιότητα εως σήμερα,αντισησμική συμπεριφορά αρχαίων ναών, στεγανοποίηση κτιρίων στην αρχαιότητα καθώς και τον Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα (1.16) που ανακαλύφθηκε ότι ο ναός είναι έτσι χτισμένος που κάθε χρόνο να γλιστράει πάνω στην ειδική βάση του με γωνία τέτοια που να στρέφεται κατά 50.2 δευτερόλεπτα της μοίρας κάθε χρόνο στοχεύοντας στο ίδιο αστρικό σημείο λόγω της κίνησης του άξονα της γης με περίοδο 25.920 ετών,
http://eureka.lib.teithe.gr:8080/bitstream/handle/10184/6106/Ksanthopoulos,Dimitrios-Pintis,Nikolaos.pdf?sequence=1

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Α.Π.
Η a έχει το μισό μήκος σχεδόν από την απέναντί της h. Πιστεύω πως συνεχίζει και το σημείο που ενδιαφέρει είναι σπάσιμο (σα να έσπασε στη μέση;) που προκλήθηκε από το συνδυασμό σεισμού και ασταθούς εδάφους στα ΒΔ. ΒΔ η στήριξη που βλέπουμε είναι στο χώμα με σανίδες. Η κάθετη πλάκα δεν ξέρω τι είναι. Είναι πάνω στο χώμα.

Unknown είπε...

A.Π.
Για αυτό το σπάσιμο (φαίνεται και η σκια a) τι λες;

http://www.image-share.com/ijpg-2768-101.html

Α.Π. είπε...

@ niko karathanassis photography

Νικο, αν εννοείς το σπασιμο στα αριστερά της φωτογραφίας δεν εχω αποψη. Η προηγουμενη περίπτωση που ανεφερα πιστεύω ειναι πιο ευκολο να εξηγηθεί

Unknown είπε...

Μπράβο στην ερασιτέχνη.
Kαι μια άλλη εκδοχή:
O Διόδωρος περιγράφει μεν κυριολεκτικά την αρμάμαξα, αλλά ο σχεδιαστής της είναι ο ίδιος με το σχεδιαστή του μνημείου,οπότε οι συμβολισμοί και η λογική αλληλουχία των πραγμάτων έχουν μεταφερθεί από την αρμάμαξα στον τύμβο και το αντίστροφο.

Μαρία Γ. είπε...

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1
Συγχαρητήρια για την καταπληκτική εργασία σου!
Από την πρώτη δημοσίευση μαγεύτηκα και σήμερα που την ξαναδιάβασα με περισσότερη προσοχή, στο σημείο αυτό

"...Επάνω στο ψηφιδωτό βρέθηκαν ίχνη σκουριάς και επίσης στο χώρο αυτό βρέθηκαν μεταλλικά καρφιά.
Αρχικά το μυαλό μου πήγε στην πόρτα γιατί ήταν το μόνο “μηχανικό” μέρος της όλης κατασκευής.Τώρα όμως θεωρώ ότι η οροφή κάλυπτε κάποιο μηχανισμό ανοίγματος/κλειδώματος της πόρτας ή μηχανισμό αποφυγής εισόδου...",

θυμήθηκα το μηχανισμό που είχα δει σε μια έκθεση για την Αρχαία Τεχνολογία

http://kotsanas.com/exh.php?exhibit=0301001

Unknown είπε...

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους,παρακολουθώ το blog ανελλιπώς,και με γοητεύει ιδιαίτερα ο δημιουργικός τρόπος σκέψης που ξεδιπλώνεται απο όλους σας.Θέλω δε να εκφράσω το θαυμασμό μου προς τον Εμπεδότιμο για την οργάνωση αυτού του χώρου σκέψης.
Θεώρησα καλό να σχολιάσω και εγώ με τη σειρά μου την ερμηνεία που δίνει η Ερασιτέχνιδα,και να καταθέσω τον προβληματισμό μου όσον αφορά τη δομή του μνημείου:
Μήπως δε βρήκαμε την είσοδο αλλα την έξοδο;;Μήπως,δεδομένης και της μικρής διείσδυσης στο λόφο μπροστά υπάρχουν οι ιμίονοι;το θεωρείτε πιθανό να υπάρχουν θαμμένα αγάλματα μουλαριών;

Unknown είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΔΕ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ.
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΙΣΩΣ ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΠΑΡΑΤΗΞΡΗΣΗ.
ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΕΣΚΕΜΕΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΛΕΙΔΑ ΤΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 8 ΕΚΑΤΟΣΤΑ
ΔΙΑΙΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΩΜ Ο,56 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ.
ΤΟΥΤΟ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΤΙ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ
ΕΙΤΕ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΤΕ ΣΕ ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΜΙΚΚΡΟΣΩΜΟ ΑΝΔΡΑ.
ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΟΝΤΑΙ.

Δημήτρης είπε...

@antonis nikiforos
πολύ ενδιαφέρουσα η μελέτη που έδωσες .

Ανώνυμος είπε...

@harris 2:45
καλημέρα
Με αφορμή το σχόλιό σου θέλω να διευκρινίσω κάτι.
Αυτό που εγώ ισχυρίζομαι, είναι ότι το κείμενο της περιγραφής της αρμάμαξας έχει "παρεμβληθεί" από κάποιον άλλο μέσα στο αρχικό κείμενο του Διόδωρου. Πιθανόν η συνέχεια του κειμένου, που αφορά στη μεταφορά της σορού, να είναι κείμενο του Διόδωρου.
Αυτό δε μπορούμε να το ξέρουμε....
Γι αυτό και έχω επικεντρωθεί στην ανάλυσή μου στο κείμενο που μας περιγράφει την αρμάμαξα και το οποίο, δε θα κουραστώ να το λέω, μας περιγράφει τον τάφο που έχει βρεθεί στην Αμφίπολη.
Ο ρόλος του Πτολεμαίου στη μεταφορά της σορού είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία, που δεν αφορά τη δική μου ανάλυση.......
Πάντως αν πρόσεξες, το υπογράμμισες άλλωστε, ο Πτολεμαίος παραλαμβάνοντας τη σορό αξίωσε ( θεώρησε άξια ή απαίτησε ) τη μεγίστη φροντίδα (προσοχή, έγνοια).......

art ant είπε...

@ ΕΜΠΕΔΙΤΙΜΟΣ &
@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1, που είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
ΘΑ ΒΆΛΩ ΤΑ ΚΛΆΜΑΤΑ!!!!!!!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

- Ελληνική ΨΥΧΗ & ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ παρόντες στο ιστολόγιο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ!!!

θερμά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ & στους δυο σας.

Το άρθρο, που παραθέτει Ο/Η schumi44 της Καθημερινής καταλήγει
...δεν αποκλείεται να μας «θαμπώσει» ακόμα περισσότερο με τις συνεχιζόμενες εργασίες για την «ακτινοσκόπηση» και ενδεχομένως ανασκαφή και του υπόλοιπου τμήματος του τύμβου.

- Περιμένω & εγώ να μας θαμπώσει μιας & πιστεύω, πως οι ΚΑΤΩΘΕΝ Θάλαμοι, που αναμένουμε να αποκαλυφθούν, ενέχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθούν ανέπαφοι & ασύλητοι.

@ Ερασιτέχνη
Απέδειξες για άλλη μια φορά, πως τα μυαλά των ανθρώπων από τις θετικές επιστήμες μπορούν να κάνουν υπέροχους μαθηματικούς συνειρμούς & να φτάσουν σε λύση προβλημάτων, ακόμη & όταν τα δεδομένα αυτών θα αναμενόταν να αφορούν, κατ` αρχήν, τους φιλολόγους.
Είναι απορίας άξιον, πώς δεν ασχολήθηκε κανείς, ως τώρα, με την ``προκλητική`` αυτή περιγραφή της ΑΡΜΑΜΑΞΑΣ, ή του ``ΕΡΜΟΥ την ΑΜΑΞΑ``, που μπορεί να μας οδηγήσει στο ΜΕΓΑ όνειρο.
Το σκεπτικό σου, θεωρώ, ότι βαδίζει σε ασφαλή μονοπάτια & είναι εμπνευσμένο.

Έχεις δίκιο, η λέξη κλειδί είναι ο ΣΕΙΣΜΟΣ.
...τὴν καμάραν ἀσάλευτον εἶναι κατὰ τοὺς σεισμοὺς
- Ποιά άμαξα κινδυνεύει από ...σεισμούς?
Μόνον ένα οικοδόμημα, ένας δόμος, μια κάμαρα με καμαρωτή οροφή & θυρώματα ?!!!
Λες...`` Αρα καμάρα εννοεί όλη την εσωτερική κατασκευή έως τον νεκρικό θάλαμο.``
- Ναι, είναι μια Καμάρα, που καλύπτει 2 Κάμαρες / θόλους & αναμένω να οδηγηθούμε & στα ενδότερα αυτού του θαυμαστού μνημείου, όπου θα επιβεβαιωθούν, ίσως & κάποιες λεπτομέρειες, που τώρα αδυνατούμε να συλλάβουμε.
Τα ευρήματά σου είναι πάμπολλα, όπως το “στεφανωμένος με χρυσό στεφάνι” ( χαίτη) του Λέοντος στην κορυφή.
Σημειωτέον, στην αστρολογία (αρχαία Τέχνη) ο ήλιος συμβολίζεται με τον Λέοντα, που, βεβαίως, φέρει χαίτην, σαν τις ακτίνες του ηλίου.
Ο περίβολος Κύκλος, όπως & κάθε τροχός, ή κυκλικός χορός, τον δίσκο του ηλίου μιμήται & την κυκλική τροχιά των αστέρων-ηλίων.
Έχεις δίκιο & όταν λες, πως οι λέξεις έχουν μεγάλη σημασία & όταν συστήνεις να το πάμε ...λέξη-λέξη το ψάξιμο.
Η λέξις, κάθε ουσιώδης ΛΕΞΙς εναι LUX, δηλ ΦΩΣ πληροφόρον & μας καλεί να την κατανοήσουμε, ώστε να δυνάμεθα να επι-ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ επαρκώς.
Ευχαριστούμε για τον δρόμο που μας άνοιξες.

Ανώνυμος είπε...

ὑπὸ δὲ τὴν ὑπωροφίαν παρ᾽ ὅλον τὸ
@Lamogio
ἔργον θριγκὸς χρυσοῦς, τῷ σχήματι τετράγωνος, ἔχων τραγελάφων προτομὰς ἐκτύπους, ἐξ ὧν ἤρτηντο κρίκοι χρυσοῖ διπάλαιστοι, δι᾽ ὧν κατακεκρέμαστο στέμμα πομπικόν, χρώμασι παντοδαποῖς διαπρεπῶς κατηνθισμένον.

Οι προτομές είναι οι εγκοπές που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Οι διπάλαιστοι κρίκοι μάλλον είναι οι μαρμάρινες (χρυσές) πλάκες. Οι πλάκες αυτές είχαν πάχος 0,21μ (διπάλαιστοι-δύο παλάμες).Γιατί τις αποκαλεί κρίκους δεν είμαι σίγουρη. Πιθανόν απλώς και μόνο για να τις συνδέσει με την συνέχεια της πρότασης. Από τους κρίκους αυτούς κρεμόταν το πολύχρωμο πομπικό στέμμα (ζωγραφιστός διάκοσμος της πλάκας με τους ρόδακες)

Unknown είπε...


@ Όλους

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΜΩΝ


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑΛΑΜΩΝ ΠΡΟΣ ΒΟΡΑ

@ gtrosa 25-11 1:47μμ
γιά τον βορά
http://postimg.org/image/jur61vmp5/
http://postimg.org/image/mki2lsgoz/

@ Ο hylap-vn 25-11 8:18μμ
Ο προσανατολισμός του κιβωτιόσχημου τάφου και γενικά των τριών θαλάμων φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία να είναι ελάχιστα δεξιά από τον τωρινό βόρειο πόλο.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15340


3D ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΥΜΒΟΥ

@ Planet 25-11 2:55μμ
Δεν ξέρω αν αυτό θα βοηθήσει όσους ψάχνουν προσανατολισμους. Το έχω φτιάξει με τα καρέ του video απο το ENA channel, και μερικά ωραία ελευθερα διαθέσιμα εργαλεία του autocad:

http://bit.ly/1sLlDoU


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑΛΑΜΩΝ ΠΡΟΣ ΒΟΡΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - VIDEO ΑΠΟ GOOGLE SEARCH)

http://www.dramini.gr/%CF%84%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B1/

http://www.thetoc.gr/politismos/article/amfipoli-arxigeio-apple-vs-tumbos-kasta

http://www.matrix24.gr/2014/08/ikones-tis-anaskafis-stin-amfipoli-apo-elikoptero/


ΆΡΘΡΑ - ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΜΩΝ

Πολυμενάκος
http://issuu.com/presstime/docs/amphipolis_paper/3?e=6498950%2F9341340
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/11/bomba.html

@ Ζήνων
http://empedotimos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_28.html

@ virgi
http://empedotimos.blogspot.gr/2014_09_01_archive.html

@ Poly Katri
http://www.image-share.com/ijpg-2764-68.html


ΥΓ 1: Όλοι όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα τις κάτοψης του τύμβου, συμφωνούν ότι η είσοδος βρίσκετε ελαφρά Νότιο - Δυτικά. Παραθέτω ένα πρόχειρο σχέδιο για να καταλάβουμε ποια θα είναι η κάτοψη του τύμβου με είσοδο ελαφρά Νότιο - δυτικά και πορεία θαλάμων προς Βορά, για να κάνουμε τη σύγκριση.

http://www.image-share.com/ijpg-2768-123.html

ΥΓ 2: Ο ευρυγώνιος φακός κατά τη λήψη φωτογραφιών και video αλλοιώνει τις ακριβείς θέσεις, όμως όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπερδευτούν τα Βόρεια με τα Βόριο - Ανατολικά. Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τις μοίρες.

ΥΓ 3: Γνώμη μου είναι ότι η πορεία των θαλάμων είναι Βόριο Ανατολικά, και το ερώτημα παραμένει: Τι δείχνει το βελάκι μέσα στον τάφο? Πόσες μοίρες απόκλιση έχουν οι θάλαμοι ως προς το βορά?

ΥΓ 4: Θα μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ακριβή θέση των θαλάμων μόνο όταν το υπουργείο δημοσιεύσει επίσημη κάτοψη του μνημείου (περίβολος + θάλαμοι) συνολικά. Έως τότε, όλα είναι ανοικτά και προς μελέτη.

Καλημέρα σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

@ Lamogio
Πως πετάχτηκες στην επόμενη σειρά?
Εγώ πάνω σε είχα βάλει (χαχαχαχαχα)

@ art ant
Καμιά ιδέα για τους κρίκους???

Μαρία Γ. είπε...

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ1
Θα μπορούσε να είναι ο αρχικός "συγγραφέας";

http://www.archaiologia.gr/print-article/?print=22446/

"Ο τριήραρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ανδροσθένης ο Θάσιος, έγραψε έναν περίπλουν του Περσικού Κόλπου, που δεν σώζεται."

ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ είπε...

Μαρία Γ....Πραγματικά εντυπωσιακότατος ο μηχανισμός και ο τρόπος λειτουργίας του!!!!Θα πρέπει να αποτελούσε προηγμένη τεχνολογία την εποχή εκείνη.

haris είπε...

Καλησπέρα,
έχωντας διαβάσει όλα τα σχόλιά σας έχω να πω ότι μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο οδηγείστε σε συμπεράσματα, ερευνάτε και παραθέτετε πληροφορίες.

Ακόμα, παρατήρησα ότι αναφέρθηκα πολλές φορές στον @αντιλαμογιο ως λαμόγιο, κάτι το οποίο με ενόχλησε όταν το είδα, γιατί το όνομά του είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπα. Είναι ΑΝΤΙ-λαμόγιο, και έτσι θα πρ΄πει να τον ονοματίζω από εδώ και πέρα.

Στα περί της ερμηνείας.
Τονίζω για άλλη μια φορά ότι δε θέλω να φαίνομαι ο κακός που απορρίπτει το κείμενο. Επειδή όμως υπάρχουν πολλοί που θα το αμφισβητήσουν, θα πρέπει να μπορέσουμε να αντικρούσουμε τις αμφιβολίες που μπορεί να γεννώνται. Το κείμενο αν και σίγουρα εμπνευσμένο ( οι παρατηρήσεις για τις συγκεκριμένες φράσεις που χρησιμοποιούνται είναι πραγματικά αξιοσημείωτες) στηρίζεται αρκετά στο τι εννοεί, και τι θέλει να πει ο συγγραφέας, και όχι σε αυτό ακριβώς που λέει, δίνοντας λοιπόν μεγάλο εύρος στις πιθανές ερμηνείες που ο καθένας μπορεί να δώσει.

Τα λέω όλα αυτά γιατί ακόμα και επιγραφή να βρεθεί μέσα στον τάφο με το όνομα του Αλεξάνδρου,θα υπάρξουν σίγουρα πολλοί που θα αμφισβητήσουν το αν όντως είναι αυτός. Εδώ έχει βρεθεί τόσα χρόνια ο τάφος του Φιλλίπου στη Βεργίνα και μόλις φέτος δόθηκε τέλος στις αμφισβητήσεις από αρχαιολόγους κλπ.

Η κύρια γραμμή αμφισβήτησης του Αλεξάνδρου ως τον ενταφιασμένο στην Αμφίπολη, είναι ότι οι πηγές μας αναφέρουν τελείως διαφορετικά πράγματα για τον τόπο ταφής του. Αν δεν υπήρχαν οι πηγές αυτές και γνωρίζαμε ότι ο τάφος είναι απλά κάπου χαμένος, τότε με την εύρεση του τύμβου οι περισσότεροι θα πίστευαν σχεδόν με βεβαιότητα ότι πρόκειται γι αυτόν.

Είπα νωρίτερα ότι ακόμα και επιγραφή να βρεθεί, πολλοί θα αμφισβητήσουν ότι ο νεκρός είναι ο ΜΑ λόγω πηγών (και όχι μόνο). Και αυτό γιατί;
Γιατί για να πεις ότι ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη, θα πρέπει να πεις ότι ο Πτολεμαίος πήρε λάθος σώμα και το παρουσίασε ως Αλέξανδρο, για τις δικές του σκοπιμότητες.
Το ίδιο μπορούν λοιπόν να ισχυριστούν και αυτοί, ότι και στην αμφίπολη είναι ένα λάθος σώμα που έμοιαζε με τον Αλέξανδρο και παρουσιαστηκε ως εκείνος.

Μα θα πεις ότι υπάρχει ακόμα και επιγραφή.

Ε και; Και στην Αλεξάνδρεια θα υπήρχε επιγραφή που θα μιλάει για τον Αλέξανδρο, και τόσα άλλα, θα πουν.

Μα, ταιρίαζει και το ανάστημα και η ηλικία και όλα.

Και τι έγινε; Λες να θέλανε να κοροϊδέψουν τον κόσμο και να έβαζαν για νεκρό κάποιον που δεν έμοιαζε; κάποιον ψηλότερο ας πούμε

Μα είναι βέβαιο ότι τόσο μεγάλος τύμβος θα ταίριαζε μόνο σε κάποιον σαν τον Αλέξανδρο.

Και, που ξέρεις ότι ο τάφος στην Αλεξάνδρεια δεν ήταν μεγαλύτερος. Εξάλλου κεί λένε ότι βρίσκεται ο τάφος και οι πηγές


Αυτάκ ια άλλα πολλά και καλύτερα διατυπομένα επιχειρήματα μπορούν να θέσουν άλλοι.

Και όλα αυτά είναι ο λόγος που πιστεύω ότι το κείμενο της Ερασιτέχνιδας είναι τόσο σημαντικό. Γιατί πρόκειται για το μοναδικό κείμενο ( που έχω διαβάσει έστω) που μπορεί να συσχετίσει μία αρχαία πηγή περί τάφου του Αλεξανδρου με την Αμφίπολη. έτσι μπορούμε να ισχυριστούμε επιτέλους ότι όντως υπάρχει και μία αρχαία πηγή που δηλώνει διαφορετικά πράγματα. (Σίγουρα ίσως να υπηρχαν και άλλα κείμενα που μιλούσαν, και να μη διασώθηκαν)

Συγγνώμη αν σας κουρασα, απλώς θέλω να τονίσω ότι παρόλο τον ενθουσιασμό μας, τα πράγματα δεν είναι ΄τοσο εύκολα, μέχρι στιγμής ακόμα. Πρέπει να υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία για ταύτιση του τύμβουμε τον Αλέξανδρο


vagkalf07 είπε...

@ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ.......

οι ερωτησεις προς την κ.Περιστερη εχουν σταλει ηδη στον οικοδεσποτη οποτε μην στελνετε αλλες.Η ευχη μου ειναι να υπαρξουν απαντησεις συντομα εστω σε καποιες απο αυτες...μονο να ευχηθω ομως μπορω..

Antilamogio είπε...

@haris:
Έτσι, το ψευδώνυμο είναι ΑΝΤΙ-ΛΑΜΟΓΙΟ, σωστός! Παρατηρητικός είσαι, εύγε! Η Ερασιτέχνης αντιθέτως επιμένει να είναι παρατηρητική μόνο με τα αρχαία κείμενα και όχι με τα ψευδώνυμα... Εγώ πάντως θα συνεχίσω να τη βοηθάω, όσο μπορώ! χαχαχαχα

@Ερασιτέχνης:
Μήπως η αχαλίνωτη φαντασία σου προσαρμόζει κάπου πάνω από το ψηφιδωτό έναν μηχανισμό αντίστοιχο με αυτόν που έβαλε η Μαρία Γ. στις 1:32μμ;

art ant είπε...

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Έφτασεεε

...ἐξ ὧν ἤρτηντο κρίκοι χρυσοῖ διπάλαιστοι,...”

Επιχειρώ, προσέγγιση των λέξεων του αποσπάσματος ανωτέρω, με την μέθοδο αποκωδικοποίησης κατά Θεολ. Σημαιοφόρο.

ΚΡΙΚΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΔΙΠΑΛΕΣΤΟΙ

ΚΡΙΚΟς (ΚΑ ΡΑ ΚΑ)

Κάτω Ροή φωτισμού, διά συνεχούς ακτΙνοβολίας, κατερχομένη σε περιορισμένο χώρΟ

η ΚΑΡΑ (κεφαλή) Κάτω σε περιορισμένο χώρΟ

ΚΗΡΥΞ (Κ+Σ)


ΧΡΥΣΟΥς (ΧΑ ΡΑ ΣΑ)

ΧώΡος με μεγάλη σΥσσώρευση Ροής Φωτισμού έΣω σε περιορισμένο χώρΟ

ΧώΡος εΣωτερικός / Χοϊκή Ροή εΣωτερικά

ΧΩΡΟΣ ΕΣΩ


ΔΙΠΑΛΕΣΤΟΣ (ΔΑ ΠΑ ΛΑ ΣΑ ΤΑ)

ΔΕΠΑΣ* (κύπελλον) ΗΛΙΟΥ (ηΛενεργειών), εΣωτερικά θεώμενο, προς σΤερέωσιν

Δύναμις ΠΑΛουΣα που ΣΤερεώνει

Δύναμις Πυρός ηΛίου που ΣΤερεώνει

ΔΙΠΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΣΙΣ

ΔΙΠΟΛΟΣ ΙΣΤΟΣ

ΔΙΠΛΟΣ ΙΣΤΟΣ

ΔΙΠΛΗ ΣΤΟΑ

* https://www.facebook.com/permalink.php?id=384145978297017&story_fbid=801373336574277

Σχετικά με την πηγή...
http://ramafa.gr/pinakas1.html

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ, ``ζήτα & θα σου δοθεί``
Χα, χα, λέγε & ψάχνω, εννοώ.

evita είπε...

Μήπως τελικά το ότι δεν έχει γλώσσα ο λέων δεν ήταν τυχαίο? Μήπως έγινε έτσι για να μην μαρτυρεί το μυστικό του τάφου? Συγχαρητήριά για τη δουλειά που έκανες! !!!

Ανώνυμος είπε...

@harris
ΑΥΤΟ ακριβώς προσπαθώ να σας πω και εγώ όλο αυτό το τελευταίο διάστημα.
Το θέμα δεν είναι αν θα επαληθευτώ εγώ ή όχι αλλά αν θα επαληθευτεί ότι ο τάφος της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ είναι ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Η ύπαρξη ιστορικής πηγής, που περιγράφει τον τάφο αυτό με λεπτομέρειες και τον συνδέει ΕΥΘΕΩΣ με τον Μέγα Αλέξανδρο, θεωρώ ότι πολύ σημαντικό και ενισχυτικό στοιχείο της αναλύσεων και εξετάσεων των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Προσωπικά είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι το κείμενο αυτό περιγράφει τον τάφο της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ.
Η ερμηνεία κάποιων επιμέρους στοιχείων με ενδιαφέρει μόνο για λόγους ακρίβειας και τίποτα άλλο.
Καταλαβαίνω απόλυτα τους ενδοιασμούς που έχετε για την ανάλυσή μου. Γι αυτό σας προτρέπω συνέχεια να αφήσετε το δική μου ανάλυση και διαβάσετε το κείμενο του Διόδωρου.
Οι ομοιότητες της περιγραφής με τα ευρήματα της ανασκαφής δεν οφείλονται στη δική μου φαντασία.
Θεωρώ δε τις ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΥΛΙΩΝ που βρέθηκαν και την έδραση των δύο θαλάμων με κάποιο ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ "μηχανισμό" ως τα πιο καθοριστικά ευρήματα την ταυτοποίηση

Ανώνυμος είπε...

για την ταυτοποίηση

Ανώνυμος είπε...

@ΕΜΠΕDOTIMOS
Έχω και εγώ μια ερώτηση
Η έδραση των θαλάμων πρόκειται να διερευνηθεί???

Antigoni είπε...

@ art ant, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ 1
Πάρα πολύ σωστή η παρατήρηση για το σεισμό. Ένα κινούμενο όχημα δεν νομίζω να επηρρεάζεται τόσο από σεισμό. Δεν πιστευω η άμαξα να είχε κάποιο πρόβλημα αν γινόταν σεισμός και ήταν σε κίνηση. Μεγαλύτερο πρόβλημα θα προέκυπτε από τους ημιόνους που θα ταράσσονταν από ένα δυνατό σεισμό και θα τρέχαν δεξιά αριστερά.
Και μετά ο συγγραφέας λέει ότι το ‘ αμορτισερ’ ήταν και για τους ανώμαλους τόπους για να μας θολώσει τα νερά.
Επίσης, ο Θουκιδίδης σε αρχαίο κείμενο αναφέρεται στο σεισμό με τη λέξη ‘σεισμός’. Δηλαδή χρησιμοποιούταν αυτή η λέξη για να περιγράψει το φαινόμενο. Ο μετάφραστής βέβαια της αρμάμαξας το μεταφράζει ως τράνταγμα (γιατί δεν έχει ψυλλιαστει τίποτα).
Οι περιοχες από τις οποίες υποτίθεται ότι διέρχεται η αρμάμαξα δίνουν μεγάλους σεισμούς. Και η αρμάμαξα θα στάθμευε για αρκετό χρόνο εδώ και εκεί. Αλλά να κάνει αντισεισμική πατέντα για αυτό το λόγο;;
Πολύ υπόπτη πάντως η αναφορά σε σεισμο!

Ανώνυμος είπε...

@ Antilamogio
Lamogio είναι το χαϊδευτικό σου.

Μην ασχολείσαι πλέον με τον Μηχανισμό.Δε διάβασες το πρωινό σχόλιό μου?
Δεν περιγράφει μηχανισμό ανοίγματος/κλεισίματος της πόρτας. Περιγράφει την έδραση των θαλάμων.
Άλλωστε και μηχανισμός να υπήρχε στην πόρτα σε καμία περίπτωση δε θα ήταν αυτόματος αλλά χειροκίνητος. Ευχαριστω πολύ τη φίλη Maria

Ανώνυμος είπε...

@ art ant
Διπλή στοά? Ταιριάζει στην περίπτωση μας βέβαια, αλλά όπως σου ήδη πει δε το γνωρίζω καθόλου αυτό το αντικείμενο και δε μπορώ να κρίνω.

Σε ευχαριστώ πολύ πάντως

Enalios είπε...

@ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Μπράβο για τη έμπνευση και τη δουλειά σου -

Παρ'ολες τις αμφιβολίες που υπαρχουν μακάρι να επιβεβαιωθείς.

Αντισεισμικός μηχανισμός ειναι η
επίχωση με άμμο....

Unknown είπε...

Ερασιτέχνης,

Εχω κολλήσει με το "σεισμό".
Το ξέρω ότι αναφέρθηκε ξανά.
Οι κραδασμοί από την κίνηση της αρμάμαξας σε έδαφος τραχύ θα δικαιολογούσαν το "amortisseur"...

Ανώνυμος είπε...

@Antigoni
Το είχες επισημάνει και εσύ κάποτε, μιλώντας για την αντισεισμική συμπεριφορά της επίχωσης.
Ξαναδιαβάζοντας χθες την περιγραφή του μηχανισμού, συνειδητοποίησα ότι περιγράφει την έδραση των δύο θαλάμων (καμάρας)
Δεν γνωρίζω όμως πολύ καλά το θέμα γι αυτό ζήτησα βοήθεια.
Από την περιγραφή φαίνεται σαν να εδράζεται σε κάποιο είδος ολισθαίνοντος εφέδρανου, γλίστρα δλδ.( Οι δυο άξονες με την εγκοπή και τη μεταλλική δοκό).
Οι περσικοί τροχοί με μπερδεύουν...

hylap-vn είπε...

@ Poly Katri

Καλή η ανακεφαλαίωση αλλά το συμπέρασμα που βγάζεις είναι λάθος κατά την ταπεινή μου γνώμη.
"ΥΓ 3: Γνώμη μου είναι ότι η πορεία των θαλάμων είναι Βόριο Ανατολικά, και το ερώτημα παραμένει: Τι δείχνει το βελάκι μέσα στον τάφο? Πόσες μοίρες απόκλιση έχουν οι θάλαμοι ως προς το βορά?"

Έχουμε 3 επίσημες φωτογραφίες που δείχνουν σαφέστατα τον Βορρά και από αυτό συνεπάγεται ότι η κατεύθυνση των θαλάμων είναι το πολύ μέχρι 5% ανατολικότερα. Να θυμίσω ότι για να έχουμε διεύθυνση ΒόρειοΑνατολική θα πρέπει το βελος να δείχνει αριστερα υπό γωνία 45%.

Η είσοδος φαίνεται να είναι μεταξύ ΝΔ-Ν δηλαδή κάπου 20 μοίρες από τον Νότο και σε αυτό όλοι λίγο πολύ συμφωνούν.
Όμως για την διεύθυνση των θαλάμων νομίζω όλοι εδώ έχουμε μπερδευτεί από την τέντα που έβαλαν για να καλύψουν τις σφίγγες και την είσοδο και θεωρούμε ότι οι θάλαμοι είναι ακριβως στην προέκταση της τέντας, αλλά δεν είναι. Έχουν διεύθυνση που περνάει ελάχιστα αριστερά από το κέντρο το τύμβου.

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ?

Οι άξονες παραλαμβάνουν τις διαμήκεις μετατοπίσεις και "οι Περσικοί τροχοί" τις εγκάρσιες.
Θα μπορούσαν να κάτι σαν πέτρινα γρανάζια?

Ανώνυμος είπε...

να ήταν

Unknown είπε...

Ερασιτέχνης,

Συμφωνώ με Enalios.

oryktosploutos είπε...

@hylap-vn 5:18μμ
@Antilamogio 2:14πμ
@Poly Katri 2:19μμ

Υποθέτω πως όλοι έχουμε συμπεράνει την κατεύθυνση του μνημείου με βάση την τέντα/υπόστεγο προστασίας της εισόδου.
Ωστόσο, αν δει κανείς το βίντεο με την επίσκεψη Σαμαρά, φαίνεται καθαρά ότι η είσοδος δεν είναι κάθετα (ακτινικά) προς τον περίβολο, αλλά -όπως βλέπουμε την είσοδο- λοξά προς τα δεξιά. Επομένως είναι εύλογη η απορία του/της Poly Katri και το ΥΓ4.
Πάντως η μέχρι τώρα ανασκαφή είναι αβέβαιο κατά πόσο έχει φθάσει στο Η7, η απόσταση δεν πολυεπαληθεύεται.

Unknown είπε...


@ hylap-vn

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και σε συγχαίρω για τη διαπίστωσή σου!
Η εκτίμηση μου ότι η πορεία των θαλάμων είναι Βόριο Ανατολικά, βασίζετε εκτός των άλλον, στην προσεκτική παρατήρηση της παρακάτω εικόνας (στο 0:01 από το http://www.matrix24.gr/2014/08/ikones-tis-anaskafis-stin-amfipoli-apo-elikoptero/)

http://www.image-share.com/ijpg-2768-234.html

Βλέπουμε σχεδόν ευθεία μπροστά μας την είσοδο κάτω από το στέγαστρο (φαίνονται οι πλαϊνοί τοίχοι της εισόδου), ενώ ο τύμβος από τα δεξιά είναι μικρότερος, ενώ από τα αριστερά μεγαλύτερος, κάτι που συμβαίνει αν η είσοδος έχει πορεία προς τα Βόριο - Ανατολικά.
Αν η είσοδος έχει πορεία προς τα Βόρια, έστω και με μικρή απόκλιση (5% όπως εκτιμάς), τότε στην συγκεκριμένη φωτογραφεία θα έπρεπε να δείχνει το μεγαλύτερο μέρος του τύμβου προς τα δεξιά και το μικρότερο προς τα αριστερά.

Παραθέτω ξανά και το πρόχειρο σχέδιο με την κάτοψη του τύμβου στην περίπτωση κατεύθυνση των θαλάμων προς το βορά για σύγκριση. Απόκλιση 5% από τον βορά δεν αντιβαίνει στην διατύπωση του παραπάνω οπτικού φαινομένου που παρατηρώ.

http://www.image-share.com/ijpg-2768-123.html

Unknown είπε...


@ Όλους

Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω από όλους συγνώμη για την ανορθογραφία μου... κουσούρι που το έχω από παιδάκι... χρησιμοποιώ ορθογράφο, αλλά φαίνεται ότι ούτε αυτός μπορεί να τα βγάλει πέρα μαζί μου....
Ζητώ την κατανόηση σας.
Ευχαριστώ.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Πρός Όλους:
Δεν υπάρχει λόγος να απολογούμαστε για τα ορθογραφικά μας λάθη. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ. Να κοιτάμε αυτό που μετράει και μας ενδιαφέρει: ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ
Για αυτό Poly Katri μην μας απολογείσαι. Συνέχισε την πολύ καλή έρευνα και δουλειά που κάνεις!!!

Θανάσης Χ# είπε...

Προς τους τυχόν ανορθόγραφους που χρησιμοποιούν τον FIREFOX
Μπορείτε να εγκαταστήσετε το παρακάτω πρόσθετο
English - Greek Spelling dictionary 0.5.5 από Kostas Papadimas
Θα το βρείτε εδω
https://addons.mozilla.org/el/firefox/addon/english-greek-spelling-diction/?src=api

Εχει ένα βασικό ορθογραφικό λεξικό αλλά μπορείτε να το εμπλουτίζετε συνέχεια... δοκιμάστε το

art ant είπε...

@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ, που είπε...
``Διπλή στοά? Ταιριάζει στην περίπτωση μας βέβαια, αλλά όπως σου ήδη πει δε το γνωρίζω καθόλου αυτό το αντικείμενο και δε μπορώ να κρίνω.``

- Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις το αντικείμενο.

Εγώ παραθέτω ό,τι αναδύεται από την ΛΕΞΙΝ / ΛΥΚΕΙΟΝ > LUX / φως & εσύ κρατάς ό,τι σου ταιριάζει

Λέξη, λέξη / Γράμμα, γράμμα το πάμε

...χρυσοῦν σφυρήλατον ἁρμόζον
ΣΦΥΡΗΛΑΤΩΝ (ΣΑ ΦΑ ΡΑ ΛΑ ΤΑ)
εΣωτερική θέαση /αντίληψη, του Φωτός, σε μεγάλη σΥσσώρευση, + η Ροή, που γίνεται φανερΗ, διά ηΛίου & σΤεραιώνει,
επί Ω πλανήτου (γειώνει)
έΣω ΦοΡά εΛΑΤ(Τ)ΩΝ (ελάσσων)
ΣΑΦΗς ΡΙΑΛΙΤΥ / ΡΟΓΙΑΛΤΥ
ΣΦΥΡΑ ΕΛΑΤτΩΝ
ΣΦΑΙΡΑ ΕΛΑΤτΩΝ
έΣω ΦΕΡΕΙ τις ηΛενέργειες & σΤεραιώνει
ΑΡΜΟΖΟΝ (γεν. -ντος) ((Δ)Α ΡΑ ΜΑ ΖΑ ΝΑ ΤΑ)
Αρχική Δύναμις, Ροής, προς την ΜΑ-τέρα, σε περιορισμένο χώρΟ, ΝοηΤά
ΔΩΡΟ στην ΜΑ (ορατή φύση) ΖΩής = ο νεκρός ως δωρεά προς την ΜΑ-τέρα γή ΝοηΤά
ΔΩΡΟ στην ΜΑ ΖέΟΝ (με Ζωή εΝΤός)

...ἔχων τραγελάφων προτομὰς ἐκτύπους*
ΤΡΑΓΕΛΑΦΩΝ (ΤΑ ΡΑ ΓΑ ΛΑ ΦΑ)
σΤερέωση Ροής από την Αρχική (Δομούσα & Δημιουργό Δύναμη) στην ΓΗ με ηΛενέργειες,που διά του ΦΩτός, Ω γειώνεται
ΤΕΡΑ ΓΕΛΑ με ΦΩς
ΤΡΑΓΟΙ ΕΛΑΦΩΝ
ΤΕΡΑ ΓΑΙΩΔΗΣ, ΕΛΑ ΦΩς

*το εκτύπους με παραπέμπει στην ...εκτύπωση, δηλ αποτύπωση (μπορεί ζωγραφική)

ὑπὸ δὲ τὴν ὑπωροφίαν παρ᾽ ὅλον τὸ ἔργον θριγκὸς χρυσοῦς, τῷ σχήματι τετράγωνος,

ΘΡΙΓΚΟΣ (ΘΑ ΡΑ ΓΑ ΚΑ)
Θέαση Ροής φωτισμού (του ΡΑ ηλίου-Σειρίου), διά συνεχούς ακτΙνοβολίας, εδώ στα Γαιώδη, Κατερχομένη προς περιορισμένο χώρΟ
ΘυΡεός Γαιώδης σε Κάτω περιορισμένο χώρΟ
ΘΕΑΣΗ ΡΑΓΑΣ ΚΑΤΩ
ΘΕΑΣΗ του ΡΗΓΑ ΚΑΤΩ
ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ((Δ)Α ΡΑ ΘΑ ΓΑ ΝΑ)
Δύναμις Ροής φωτισμού, που Θεάται στη Γη & Ω γειώνεται διά Νοός & κατά Νόμον (εννοείται της φύσεως)
ΔΩΡΟ Θεάσεως υπό ΓΩΝΙΑ
ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ (ΤΑ ΤΑ ΡΑ ΓΑ ΝΑ)
σΤερέωση Εκτινομένη, διά να σΤερεώσει την Ροή του φωτός (του ΡΑ ηλίου-Σειρίου), επί των Γαιωδών, διά Νοός & κατά Νόμον
σΤερέωση Εκτινομένη, ΤΕΡΑς σε ΓΩΝΙες (υπό ΓΩΝΙΑ)
σΤερέωση ...ΤΡΑΓΩΝ (?) διά ΝΟός σε περιορισμένο χώρΟ
ΤΕΤτΑΡΑι ΓΩΝΙΑΙ
ΤΕΤτΑΡΑ στη ΓΗ διά Νοός
πηγή έμπνευσης...

http://ramafa.gr/pinakas1.html

Σημ: 1) ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ονομάζουν & την ΓΗ οι αρχαίοι, όχι διότι αγνοούν το σφαίρον σχήμα της, αλλά αναφερόμενοι στα 4 στοιχεία της ύλης
2) περί Πλάτωνος & ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ...
3) & για όσους ακόμη δυσπιστούν υπάρχει & το...
μετὰ δὲ ταῦτα παρέστησαν τὴν τοῦτο κομιοῦσαν ἁρμάμαξαν
- το ``παρέστησαν`` παραπέμπει σε ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, όπου επιτελείται η ...μίμησις πράξεως σπουδαίας & τελείας. Μήπως, λοιπόν η ΑΡΜΑΜΑΞΑ παριστάνει κάτι άλλο?
Καλό ξεμπέρδεμα

Olga είπε...

@ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ
Εξετασες καθόλου αυτό που ειχαμε αναφερει παλαιότερα για τις αυτοματες πύλες ναού, που λεγεται οτι πρωτοχρησιμοποιηθηκαν στο ναο της Αρτεμιδος στην Έφεσο και μέσα στους μελετητές ηταν και ο Δεινοκρατης;

http://reviews.in.gr/science-tech/ancientgreektechnology/article/?aid=1231081879

Ανώνυμος είπε...

@olga
Καλησπέρα
Όπως έγραψα και παραπάνω στον "antilamogio" θεωρώ απίθανη την χρήση αυτόματης θύρας σε ένα τάφο.
Δεν ξ´ερω αν έχεις διαβάσει τα προηγόυμενα σχόλια μου αλλά έχω αναθεωρήσει αυτά που γράφω στο κείμενό μου για το μηχανισμό της πόρτας.
Δε μας μιλάει για μηχανισμό πόρτας αλλά για τον αντισεισμικό "μηχανισμό" έδρασης των θαλάμων.

oryktosploutos είπε...

@Ερασιτέχνης 9:34

Και τα δικά μου συγχαρητήρια για τον αντισυμβατικό τρόπο σκέψης.

Σε συνέχεια αυτού που ανέφερε η olga για το μηχανισμό: έχουμε δεδομένη την πόρτα του Θ3 που άνοιγε, αφού βρέθηκαν οι αυλακιές στο κατώφλι. Λείπει επίσης το κεντρικό τμήμα του ψηφιδωτού, μπροστά από την πόρτα του Θ3. Αν στο τμήμα του ψηφιφωτού που λείπει ήταν τοποθετημένος βωμός θυσιών, που συνδυαζόταν έξυπνα με το μηχανισμό της πόρτας, αυτό πώς θα εμφανιζόταν στην αφήγηση του Διόδωρου;

Δωδωναίος είπε...

@Poly Katri
Τώρα είδα το σκαρίφημα σου, και τον σχολιασμό σου, όσο αφορά τον προσανατολισμό, και πιθανές θέσεις τάφων, η άλλων οικοδομημάτων.
Ένα θα πω..
Είσαι όλα τα λεφτά!


*Να το ανεβάζετε που και που αυτό το λιγκ είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά για τους ανασκαφείς!

Petros είπε...

@ Poly Katri
@Antilamogio
@Virgi
@Dazbaw
@ Ερασιτέχνης
@oryktosploutos
@ Ζήνων
@ Ολους
έβαλα τα μαθηματικά που μας έμαθαν κάποτε στο σχολείο (εντός εκτός και επί τα αυτά) .χρησιμοποιώντας εικόνα από τον Ζήνων και το γεγονός ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ευθεία του τοίχου τις ανασκαφής επάνω στον Κάστα. έχουμε 20 μοίρες επί αυτής τις ευθείας την είσοδο.

http://postimg.org/image/yu54vfmtl/


Μετά από αυτό ενώ ήμουνα σίγουρος ότι είχαμε βρει Η6 Η7 μάλλον το Η6 είναι εκεί και μας περιμένει

απόψεις περί αυτού???

vagkalf07 είπε...

@ antilamogio και σ'αυτους που εχουν γνωση περι γαιων και στατικων σωματων...

στην φωτο που εβαλες

http://tinypic.com/view.php?pic=2ccuvza&s=8#.VHYwsmdX2_8

μοιαζει να υπαρχει μια κυκλικη εσωτερικη αυλακωση και το χωμα στο εσωτερικο να ειναι λιγο πιεσμενο προς τα πανω και το κεντρο.Σα να υπηρχε κατι βαρυ με κυκλικη βαση(οχι δισκοειδη) αλλα κενο "εσωτερικα"αλλιως φανταζομαι οτι η πιεση θα ασκουνταν ομοιομορφα στο χωμα.

Ανώνυμος είπε...

@oryktosplutos
Ούτε που τολμώ να φανταστώ πώς θα το περιέγραφε.............(χαχαχα)
Το " αμορτισέρ" όμως το γράφει σαφώς ότι ήταν κάτω από την καθέδρα της καμάρας δλδ των θαλάμων.
Οι θυσίες πιθανόν να τελούνταν εντός του νεκρικού θαλάμου, πάνω από τον τάφο.

Ανώνυμος είπε...

@vagkalf07
ή κάτι κυκλικό να έχει σπρώξει το χώμα προς τα πάνω!!!!!

Δωδωναίος είπε...

@ Ερασιτέχνης
Πολύ καλό, και ωραίο πεδίο για προβληματισμό! Σε ευχαριστούμε!

*Κλάψε ελεύθερα...γιατί κλαίμε και άλλοι μαζί σου!

Εμπεδότιμε και πάλι συγχαρητήρια!
Εκτός από την αφύπνιση που έχεις προκαλέσει, έχει δημιουργηθεί εξ'αιτίας σου και μια πολύ καλή σχολή γνώσης!

oryktosploutos είπε...

@Petros 9:56

Ενδιαφέρον. Μάλλον είναι έτσι, αν και η τοποθέτηση των γαλάζιων ευθειών στο σχέδιο του Ζήνωνα δεν αντιστοιχεί ακριβώς, υπάρχει μια μικρή διαφορά, που επί της ουσίας δεν παίζει ρόλο. Κι εγώ έβλεπα το σχέδιο του/της Poly Katri και θεωρούσα ότι βρήκαμε το Η6 και πάμε στο Η7.

Σε κάθε περίπτωση η κατεύθυνση δεν είναι προς Β, οπότε κάτι δεν πάει καλά με το βελάκι που είδαμε σε διάφορες φωτο της ανασκαφής.

Παρατηρώ στη φωτο του Ζήνωνα ημερομηνία του 2013, ενώ το Google Earth σε μένα εμφανίζει 18/3/2014.

oryktosploutos είπε...

@Ερασιτέχνης 10:07
@ όλοι

Ας υποθέσουμε ότι στο τμήμα του ψηφιδωτού που λείπει υπήρχε βωμός με το μηχανισμό της πόρτας και ο τάφος ήταν επισκέψιμος για απόδοση λατρευτικών τιμών. Μερικά χρόνια μετά εμφανίζονται οι Γαλάτες μισθοφόροι του Πύρρου, εισβάλλουν στον τάφο, καταστρέφουν το βωμό χωρίς να ξέρουν για το μηχανισμό της πόρτας, αφού χάλασαν το μηχανισμό δεν μπορούν ν' ανοίξουν την πόρτα και τη σπάνε, βεβηλώνουν τον τάφο και φεύγουν.
Στη συνέχεια έρχεται ο Αντίγονος Γονατάς (δεν είμαι καλός στα ονόματα), αποκαθιστά την ιερότητα του μνημείου με τελετουργικό που περιλαμβάνει την ταφή του κεφαλιού της σφίγγας, κάνει την επίχωση και τους σφραγιστικούς τοίχους κι ασφαλίζει το μνημείο από νέους βέβηλους.

Πώς φαίνεται;

Petros είπε...

@oryktoploutos



εμένα με καλύπτει πλήρως.
για εμένα έγινε crystal clear όπως λένε και οι Άγγλοι ότι οι Γαλατες έδωσαν την βόλτα τους και από δω, όπως είναι καθαρό ότι μόλις ξεκουμπίστηκαν ο επόμενος με ευλάβεια σφράγισε το μνημείο

εικονα της Poly Katri pou εβαλα τις παραλληλες και τις 20 μοιρες που εβγαλα πριν.
http://postimg.org/image/rugk0a6lv/

δεν ειναι και τοσο παραλογος πλεον το βελακι του βορρα

Kratylos είπε...

Αν και δεν συμφωνώ με τους συσχετισμούς που κάνει η Ερασιτέχνης, (η περιγραφή αφορά καθαρά την άμαξα) θα σας λύσω την απορία για τον πόλο και το "αμορτεσέρ".

Στα πρώτα πρώτα κάρα, το σύστημα του ζυγού με την άμαξα συνδέονται με έναν ισχυρό κάθετο πίρο για να μεταδίδεται η έλξη. Η στροφή έτσι του ζυγού δεν έστριβε άμεσα και την άμαξα.
Το "σασί" των τροχών συνδέονταν με το αμάξωμα μόνο μέσω του πίρου αυτού και στο σημείο σύνδεσης υπήρχε μία σιδερένια πλάκα στο σασί και μία στο αμάξωμα που κατά την αλλαγή πορείας είχαμε περιστροφή στον πίρο και τριβή των δύο αυτών πλακών που τις λάδωναν για να αποφύγουν φθορές.

Όταν όμως μία ρόδα συναντούσε μία πέτρα ανασηκωνόταν και ο άξονας και το αμάξωμα. Μία βελτίωση ήταν η τοξωτή σύνδεση (καμάρα) στον άξονα των μπροστινών και αργότερα των πισινών τροχών ούτως ώστε να μην μεταδίδονται οι κραδασμοί στο αμάξωμα.

Αν το τοξωτό σχήμα ήταν στο σασί τότε είχαμε μια καμάρα μόνο. Αν γινόταν και στα δύο μέρη τότε είχαμε ένα τόξο κάτω και ανάποδό του πάνω, που εφάπτονταν στην περιοχή του πόλου (πίρου).

Το όλο σύστημα δούλευε όπως μια κοτσαδούδα με την γωνία όμως και την κεφαλή προς τα κάτω. Μιλάμε για ένα είδος άρθρωσης που μεταδίδει κίνηση μετατόπισης αλλά όχι περιστροφές - ταλαντώσεις στην "ανωδομή".

Αυτή την περιγραφή κάνει ο συγγραφέας.

oryktosploutos είπε...

@ Petros 10:43

Ναι, τώρα συσχετίζεται πολύ καλύτερα.

haris είπε...

Όσον αφορά τον προσανατολισμό του μνημείου και του τάφου:
Αν λάβουμε υπόψιν ότι δεν υπάρχουν λάθη και ότι ο τάφος δείχνει σχεδόν προς το βορρά ενώ οι αιθουσες δείχνουν ΒΑ μόνο μια λύση βρίσκω.

Ότι ο τάφος δεν έχει την ίδια διεύθυνση με το μνημείο.

Μπορεί μάλιστα και όλες οι αίθουσες να μην έχουν την ίδια διεύθυνση μεταξύ τους, αλλα κάθε θάλαμος να αλλάζει λίγο προσανατολισμό.(Τραβηγμένο)

Δεν ακούγεται καλά αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μη ξεχνάμε ότι δεν έχουμε και επίσημη κάτοψη του μνημείου.
Αυτό
http://www.protothema.gr/files/1/2014/09/17/tt2.jpg
αποτελεί καλλιτεχνική άποψη οπότε δεν είναι ακριβές.

Kratylos είπε...

..κοτσαδούρα αντί κοτσαδούδα.

Kratylos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Petros είπε...

@haris

http://postimg.org/image/rugk0a6lv/

Unknown είπε...


@ Όλους

Νέα ανάρτηση Εμπεδότιμου!

Zozina είπε...

Καλημέρα σ΄όλους.
Δεν ξέρω αν ανέβηκε το προηγούμενο μου σχόλιο για αυτό το ξανανεβάζω

Στο site
http://www.alexanderofmacedon.info/greek/F1gr.htm#succession
υπάρχει μια πολύ σημαντική αναφορά για την Αμφίπολη (εγώ δεν την έχω ξαναδεί προσωπικά, δηλ. να γίνεται μνεία για αυτή καθ ευατή την πολη συσχετιζόμενη με επιθυμία μετά θάνατον του Μ.Αλεξάνδρου).

Πιο συγκεκριμένα:
Ο Διόδωρος μας δίνει κι έναν κατάλογο «των σημαντικότερων και πιο αξιομνημόνευτων» σχεδίων, την υλοποίηση των οποίων θεωρεί ότι ο Αλέξανδρος είχε αναθέσει εγγράφως στον Κρατερό. Μεταξύ αυτών προβλεπόταν η ναυπήγηση 1.000 πλοίων «μεγαλυτέρων από τριήρεις» στη Φοινίκη, Συρία, Κιλικία, και Κύπρο για μία εκστρατεία, που θα υπέτασσε τα παράλια της Μεσογείου από την Καρχηδόνα μέχρι τη Σικελία. Για την υποστήριξη αυτής της εκστρατείας προβλεπόταν η κατασκευή στρατιωτικής οδού σε όλο το μήκος της λιβυκής (βορειοαφρικανικής) ακτής κατά τα πρότυπα των περσικών Βασιλικών Οδών καθώς κι η κατασκευή λιμανιών και νεωρίων, ώστε να διατηρείται η κυριαρχία στις κατακτώμενες περιοχές. Για να συνεχισθεί δε η τακτική των μικτών γάμων, ώστε να δημιουργηθεί νέο έθνος κατοίκων της αυτοκρατορίας, προβλεπόταν η ίδρυση πόλεων καθώς και η μεταφορά πληθυσμών από την Ασία στην Ευρώπη και αντίστροφα. Για να ευχαριστήσει τους θεούς, ο Αλέξανδρος είχε αποφασίσει την κατασκευή 7 πολυτελών ναών κόστους 1.500 ταλάντων έκαστος στη Δήλο, στους Δελφούς, στη Δωδώνη, στο Δίον, στην Αμφίπολη της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, στην Κύρνο της Αθηνάς και στο Ίλιον πάλι της Αθηνάς, που έπρεπε να είναι ο λαμπρότερος όλων και ανυπέρβλητος σε κάλλος. Τέλος, για τον Φίλιππο θα κατασκεύαζε τάφο παραπλήσιο της μεγάλης πυραμίδας της Αιγύπτου. Όταν ο Κρατερός τα έθεσε υπόψιν των άλλων εταίρων, αποφασίσθηκε να μην εκτελεσθεί κανένα, λόγω του υψηλού τους κόστους.

Είναι σίγουρο ότι ΄Τύμβος Καστά είναι ο Ιερός Ναός που είχε παραγγείλει ο Αλέξανδρος...

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ιωάννης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ιωάννης είπε...

ερασιτέχνη
σου αξίζουν συγχαρητήρια για την όλη ιδέα, την προσπάθεια και το χρόνο που διέθεσες, η ερμηνεία ωστόσο του κειμένου, αν και αρκετά ενδιαφέρουσα ως σύλληψη, μου φαίνεται εντελώς τραβηγμένη από τα μαλλιά σε πολλά σημεία, αντανακλά απλώς τον "ευσεβή πόθο" όλων μας να βρίσκεται εκεί θαμμένος ο ΜΑ, αλλά μέχρι εκεί...