Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - "ΑΧΝΟΦΕΓΓΕΙ" Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ


Σήμερα, 22/11/2014, ο Υπουργός κ. Τασούλας έκανε την εξής  ουσιαστική λακωνική δήλωση :

"...Αχνές πρώτες ενδείξεις  στα επιστύλια τα οποία  βρέθηκαν στον χώρο όπου ήταν το μωσαϊκό...Αυτές οι πρώτες αχνές ενδείξεις  εμφανίζουν χρωματισμούς  και αχνές απεικονίσεις  προσώπων...." (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΣΟΥΛΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ )

Αφορά τα επιστύλια εκείνα για τα οποία είχαμε προβλέψει την 16η Νοεμβρίου στην ανάρτηση  ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ-ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ "ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ" ΣΤΙΣ 29 Νοεμβρίου;   ότι :
"Φαίνεται δηλαδή ότι επί του επιστυλίου υπάρχει ολόκληρη ζωγραφική παράσταση, που προοιονίζει ότι τα  ζωγραφιστά επιστύλια που "φυγαδεύτηκαν" στο Μουσείο της Αμφίπολης για (δήθεν ;) συντήρηση ίσως να περιέχουν καθοριστικές παραστάσεις που ίσως παραπέμπουν στον νεκρό."

Πρόβλεψη που επιβεβαίωσε πανηγυρικά σήμερα ο κ.Τασούλας!

Η ύπαρξη ζωγραφικής παράστασης  με ανθρώπινες παραστάσεις σε αυτά τα επιστύλια είναι πολύ σημαντική γιατί όπως έχουμε τονίσει πολλάκις ο δεύτερος θάλαμος είναι αφιερωμένος τρόπον τινά στον νεκρό και με την σημειολογία και την συμβολική του τον σκιαγραφεί (βλέπε :  ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ - ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ;   και Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΦΩΝΑΖΕΙ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"  ).

Άρα οι ανθρώπινες παραστάσεις που απεικονίζονται αχνά πολύ πιθανόν να προδίδουν και την ταυτότητα του νεκρού.

Δεν είναι όμως αυτό μόνον το σημαντικό.

Ήδη ο κ.Τασούλας στις 13 Νοεμβρίου μας αποκαλύπτει ότι ήδη έχει δει τα ζωγραφιστά επιστύλια με τις απεικονίσεις προσώπων (όπως μας απεκάλυψε σήμερα) και μάλιστα τα χαρακτηρίζει "υπέροχα". Άρα για να τα χαρακτηριζει υπέροχα σημαίνει ότι οι παραστάσεις επάνω τους είναι πολύ ευδιάκριτες. 

Άρα, φαίνεται ότι τα επιστύλια δεν είναι πλέον αχνά ζωφραφισμένα αλλά πολύ ευδιάκριτα και μάλιστα  από αρκετό καιρό πριν, το ότι δε αποφεύγουν να το παραδεχθούν και να μας τα δείξουν πολύ πιθανόν επιτείνει την βεβαιότητα ότι οι παραστάσεις είναι καθοριστικές για την λύση του μυστηρίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει :
  «Δεν είχαμε λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε το ψηφιδωτό, δεν είχαμε λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τις Καρυάτιδες, δεν υπήρχε μια λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τα υπέροχα ζωγραφισμένα επιστύλια. Τηρήσαμε την παρακολούθηση της σκαπάνης, ακολουθούμε τη σκαπάνη και μετέχουμε και στη γοητεία του απροσδόκητου»  (Πότε θα «μιλήσει» ο νεκρός της Αμφίπολης; )

Μιλά για τα ζωγραφισμένα επιστύλια που βρέθηκαν στην είσοδο των Σφιγγών ; Σίγουρα όχι μιας και αυτά ήταν ορατά αμέσως με την έναρξη της ανασκαφής. Σίγουρα μιλά για αυτά που βρέθηκαν μέσα στο ταφικό μνημείο και τα οποία είναι αυτά που "φυγαδεύτηκαν" στο Μουσείο της Αμφίπολης χωρίς ποτέ να δούμε ούτε μια φωτογραφία τους.
   
Έτσι λοιπόν αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση της 29ης Νοεμβρίου από την κα Περιστέρη η οποία προβλέπουμε ότι θα είναι πολύ σημαντική.

Άλλωστε όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59192) :

"Αυτή είναι η φάση που τελειώνει, για την οποία θα ενημερωθούμε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την κυρία Περιστέρη στην Αθήνα σε μια εβδομάδα"

Εν αναμονή λοιπόν.....

702 σχόλια:

1 – 200 από 702   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

@ Εύγε Εμπεδότιμε! Τελικά έχεις πέσει μέσα σε όλα!!! Άρα από τις ζωγραφιές στα επιστύλια είναι πιθανόν να γνωρίζουν την ταυτότητα του νεκρού και να μας το φέρνουν σιγά-σιγά για να έχουν το χρόνο να το τεκμηριώσουν περαιτέρω?
Πρέπει να γνωρίζουν....

Unknown είπε...

Σωστός....απο την άλλη μας λένε ο νεκρός δεν εχει ταριχευθεί.......

Unknown είπε...

@Εμπεδότιμε

Πρώτη απορία μετά τις δηλώσεις του υπουργού :Γιατί η διασκόπηση γίνεται πάνω από τον χώρο της ανασκαφής αφού η συγκεκριμένη ανασκαφή τελείωσε;
Επιστύλια και παραστάσεις άρα ξέρουν και επειδή είναι πολύ μπροστά σε σχέση με αυτά που ανακοινώνουν προβλέπω όχι μόνο σοκ και δέος στις 29/11/2014.

Χρίστος είπε...

Εμπεδότιμε μακαρι να επαληθευτει και κυρια η πεποιθηση αυτη δλδ για τον Μεγα Αλεξανδρο. Στο μεταξυ τυρου και αχλαδου να σας πω οτι το σουβλατζιδικο της Μεσολακκιας ανηκει σε συγγενη της Περιστερη. Σε μια προσφατη επισκεψη της εκει του συνεστησε με ανθουσιασμο να κανει το παν για να μεγαλωσει την επιχειρηση του. Το εμαθα απο πρωτο χερι αυτο. Ελπιζω να ειναι οιωνος "αλεξανδρινος":-) αλλα και διαφορετικα να ειναι ειμαστε ευτυχεις για το γεγονος οτι η περιοχης μας αναβαθμιζεται (ελπιζω σημαντικα).

333 είπε...

Εμπεδότιμε,

εκείνο που σε χαρακτηρίζει και για το οποίο είσαι κοινά αποδεκτός, είναι ότι βλέπεις το δάσος και όχι το δένδρο ... όπως μερικοί.

Για ακόμη μια φορά εύγε !

Zibi είπε...

Εμπεδότιμε,

δέξου και τα δικά μου συγχαρητήρια, για άλλη μια φορά!

Unknown είπε...

Φ'ιλτατε ,είθε να έχεις δίκιο. Μία απορία , είχα ποστάρει ένα σχόλιο με την παρατήρηση μου ως εικαστικού, δηλαδή δημιουργικού διευθυντή προερχόμενου από τα εικαστικά με γνώσεις ιστορίας τέχνης , φωτογραφίας , κινηματογράφου, δραματουργίας, ιστορίας , alumni of Harvard EDX "the ancient Greek Hero", alumni of EDX " Is Alexander really Great?" Wellesley College. κτλ, κτλ τ'ολμησα νε εκφέρω μία γνώμη στο προηγούμενο σχόλιο σου . Προφανώς χάθηκε στο "πιεστήριο " Κρίμα διότι η ενασχόληση μου είναι άκρως ακαδημαική , χωρίς εγωισμούς και με την πίστη της δικαίωσης της αξίας των αρχαίων μας ΗΡΩΩΝ!
θα ήθελα να γνωρίζω , τι συναίβει?? Μήπως η lay back θέση μου δεν αρέσει ??

Ευχαριστώ γιά την υπομονή σας !

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ΕΥΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Η ανάλυση του σκελετού δεν έχει αρχίσει ακόμα, άρα δεν ξέρουμε αν έχει μουμιοποιηθεί πριν ταφεί για τον απλουστατο λόγο ότι μια μούμια αν ταφεί αποσυντίθεται ιδίως αν παραμείνει επί χιλιάδες χρόνια.

Δεν μπορεί να γίνει "αυτοψία" από τα Media ή από μια δήλωση.

Αν κάποιος πει για τον νεκρό ότι δεν έχει μουμιοπιοιηθεί αυτό το λέει επειδή δεν τον βλέπει μούμια, δεν ξέρει, ιδίως αν δεν είναι ειδικός, ότι μπορεί να ήταν μούμια που έχει αποσυντεθεί.

Αυτό θα το δείξουν οι αναλύσεις.

giannis_ είπε...

@φτερωτός
Για Ρωξάνη τα είπαμε και πριν λίγες μέρες μόνο κατά τύχη θα βρεθεί.
Η Ολυμπιάδα είναι ένα μυστήριο, αλλά λόγω της έντονης ενασχόλησής της με τα μυστηριακά είναι πιο εύκολο να την ταυτίσεις με ένα οικοδόμημα.
Το πτώμα της αν το παρέλαβαν ορφικοί ιερείς πιθανόν να μην το έκαψαν, η καύση ήταν προς τέρψη του λαού (δικό μου συμπέρασμα). Οι μυημένοι, όπως μου απάντησε σε σχετικό ερώτημά μου ο εμπεδότιμος, δεν εκαίοντο και οι πυθαγώριοι απαγόρευαν την καύση.


 

kiki είπε...

τις δύο τελευταίες μέρες νομίζω ότι μάθαμε πολλά περισσότερα απο αυτά που φανταζόμασταν οτί θα μαθαίναμε ποτέ πριν της 29/11. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του Τασούλα σχετικά με τα επιστύλια αλλά και της ξεναγού στους ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ των Επιμελητηρίων Ελλάδος πως οι ρόδακες πάνω απο τις Καρυάτιδες είναι καθαρά σήμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Βίκυ είπε...

Στο μονο που δεν επιβεβαιωθη δυστυχως ο φιλτατος Εμπεδοτιμος ειναι το θεμα της συλησεως του κυριως θαλαμου κατα την δηλωση της ανασκαφεως.Φανταστειτε τι θα βρισκαμε.Αληθεια πως τρυπωσαν οι αθλιοι;

Unknown είπε...

χαιρομαι, υπεροχα νεα..
στις φωτο η Περιστερη στην απ' εξω..
εμ δεν ηξερες.. δεν ρωωωταγες !

που νομιζε οτι κανει ανασκαφη στην Φινλανδια ? εδω εχουμε υπουργους που κανουν δηλωσεις και περιγραφες αρχαιολογικες !

σηψις γενικα !

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεσαι πανηγυρικά με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού πολιτισμού τασουλα!!!!

Unknown είπε...

Θερμά συγχαρητήρια και πάλι. Σας παρακολουθούμε από την αρχή χωρίς σχόλια , χωρίς κακεντρέχειες .Το μόνο που προσδοκούμε είναι η επιβεβαίωση των πασιφανών…. Μ.Α

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@kiki 8:15μ.μ.

Που και τι ακριβώς είπε η ξεναγός ;
Εχουμε βίντεο ;

M είπε...

Φίλτατε οικοδεσπότη Εμπεδότιμε, καλησπέρα,

Να είσαι γερός να μελετάς τα αρχαία κείμενα και με διαύγεια να αποσυμβολίζεις επιτυχώς, όπως έκανες εδώ!

Μπράβο σου για τις γνώσεις, το ήθος και την ευλάβεια με την οποία προσέγγισες το αντικείμενο.

Καλή συνέχεια,
Μ.Θ.
Υγ. Σε αντίθεση με πίτες κ στατιστικά θυμήσου οτι αποπ τις δύο αναρτήσεις μου, στην μία έγραψα για γεωμετρία, τρίγωνο εγγεγραμμένο σε κύκλο κτλπ...

fterotos psychonoos είπε...

@Εύα βασιλειάδου,

Πήγαινε στο τέλος της προηγούμενης ανάρτησης και διάβασε το τελευταίο σχόλιο του Εμπεδότιμου, το οποίο με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Δεν μπορούν να ξέρουν από τώρα αν όντως είχε ή όχι μουμιοποιηθεί κάποιος, αυτό θα απαιτήσει παραπάνω χρόνο από λίγες ημέρες. Και ο Ηφαιστίων επίσης για να έρθει έως εδώ από τα Εκβάτανα ή έστω τη Βαβυλώνα, ταριχευμένος θα ήρθε, και μάλιστα με παρόμιο τρόπο με του ΜΑ. επομένως: και δεν γίνεται να ξέρουμε ήδη αν ο συγκεκριμένος σκελετός που βρήκαν ανήκε σε κάποιον που το νεκρό σώμα του υπέστη οποιουδήποτε είδους ταρίχευση κι αν δεν υπήρξε μουμιοποιημένος, το αυτό ισχύει για τον Ηφαιστ. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα του newsit ήταν παραπλανητικό και τελείως αναληθές. ως εκ τούτου, είναι και ύποπτο, ειδάλλως αν αληθεύει να μας πουν ποιος επιστήμονας απεφάνθη ήδη περί μουμιοποίησης, ταρίχευσης ή οτιδήποτε σχετικό σε έναν σκελετό που μπορεί να αφορά μια εποχή προ 2300 ετών!!

Εμπεδότιμε, συγχαρητήρια για τη νέα ανάρτηση. Μου φαίνεται ολοένα και περισσότερο να επιβεβαιώνεσαι πανηγυρικά. Από όσα δεν λέγονται περισσότερο κι από όσα λέγονται..
Μεταξύ εκείνων που δεν ελέχθησαν σήμερα είναι και το φύλο του νεκρού (κι ενώ αυτό, λογικά, το ξέρουν ήδη. Όπως ξέρουν ότι αν δεν είναι γυναίκα και το πουν, θα καταλάβουμε..)

Unknown είπε...

@Εμπεδότιμε και φίλοι,

Προτείνω να είμαστε όλοι πιο σεμνοί όταν αναφερόμαστε στον Μεγάλο.
Στις διαπιστώσεις ή τις θεωρίες μας αντί τον «σκελετό» ή τα «κόκαλα» να χρησιμοποιούμε τη λέξη «τα οστά».
Αντί «το πτώμα» να χρησιμοποιούμε τις λέξεις «η σωρός» ή «ο νεκρός».
Θα είναι ελάχιστη και συμβολική ανταπόδοση στην τεράστια προσφορά Tου.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Βίκυ

Κράτα μικρό καλάθι για την σύληση.

Καταλήγουν σε σύληση γιατί δεν μπορούν αν εξηγήσουν κάποια πράγματα. π.χ. κεφάλι Σφίγγας στον Θ3.

Αν δεν υπήρχε επιχωμάτωση, τότε ναι, τα ευρήματα ίσως να οδηγούσαν σε σύληση. Η επιχωμάτωση αλλάζει τα δεδομένα, κάνουν πως δεν την βλέπουν.

Εγώ επιμένω ακόμα ότι σύληση δεν υπάρχει.

Nemot είπε...

Ολοι μας έχουμε δει ταριχευμένα (βαλσαμωμένα) ζωάκια ή πουλιά. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γιατρός ή βιολόγος για να ξέρει ότι :

Ένας ταριχευμένος οργανισμός μπορεί να διατηρηθεί δεκάδες χρόνια στον ατμοσφαιρικό αέρα χωρίς να αλλοιώνεται. Όμως , όταν ένα ταριχευμένο σώμα θαφτεί, τότε ακολουθείται η ίδια φυσική διαδικασία αλλοίωσης των ιστών που συμβαίνει και στο κανονικό σώμα.

Συνεπώς, αν ο μεγάλος νεκρός της Αμφίπολης ήταν ταριχευμένος, δεν θα μπορούσε με κανέναν τρόπο, ακόμα και το πιο έμπειρο μάτι να καταλάβει αν το σώμα ήταν κάποτε ταριχευμένο ή όχι. Γι αυτό η δήλωση της Μενδώνη (αν την έκανε) ειναι πέρα για πέρα άστοχη. Εκτός αν εννοούσε ότι δεν υπάρχουν εμφανή στοιχεία ταρίχευσης , που αυτό είναι έτσι και αλλιώς προφανές και ορθό.

Ελπίζω στο εργαστήριο, οι ανθρωπολόγοι και οι ειδικοί, να έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν αν ο νεκρός είχε κάποτε ταριχευτεί .... Θα πρέπει όμως να περιμένουμε.

@Virgi
"Κινούμε επί του πραγματικού όχι του φανταστικού.Και για να μην παρεξηγηθώ και πάλι, η φαντασία είναι εξαιρετικό εργαλείο που το χρησιμοποιώ στην δουλεια μου αλλά σε κάτι που δημιουργώ εγώ από την αρχή. "
Πως να διαφωνήσει κάποιος με το παραπάνω? Ισως τις προάλλες ήταν απλά μια δύσκολη μέρα.

@dem
Τι να πω για ένα ... τίποτα.
Αν είσαι Έλληνας, σε λυπάμαι. Αν όχι, χαίρομαι για τον πόνο σου.

M είπε...

Συγνώμη, παρέλειψα τον κ. Καίρη και τους/τις υπόλοιπους/ες φίλους/ες με τις φοβερές "μπηχτές" για τα τεκτενόμενα!! Είστε απίθανοι!

kiki είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=J5FN1ijzCe8
μετά το 17:00 θα ακούσεις την ξεναγό να το λέει. και καλό θα ήταν αν ξέρει κάποιος απο επεξεργασία βιντεο και ήχου και το επεξεργαστεί θα μάθουμε ακόμα περισσότερα

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@kiki

Μάλλον διαβάζει το blog... :-P

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε,

Στο video που ανέβασε η kiki

https://www.youtube.com/watch?v=J5FN1ijzCe8

sto 12:49 η Περιστέρη αποδέχεται πως έγινε σύληση στον κύριο θάλαμο και αυτό είναι ένδειξη του πόσο σημαντικός ήταν ο νεκρός (για να σηκώσουν τα πάντα)

Εμένα πάλι το τελευταίο επιχείρημα δε με πείθει

Βίκυ είπε...

Φιλος ο Πλατων (σε θεωρω δικο μου ανθρωπο και ας μην σε γνωριζω)φιλτατη η αληθεια.Η ανασκαφευς το δηλωσε σημερα ξεκαθαρα.Κατι παραπανω θα ξερει.Αλλωστε για μενα, αν και προ ευρεσεως του ταφου συμπλεαμε(θεωρουσα την συληση αδυνατη),η συληση επιβεβαιωθηκε απο την κατασταση του αλλα και την φωτογραφια με τους αριθμους και τις επιγραφες που ειχε παραθεσει η κ.Παπαφωτιου που μονο αρχαιες δεν ηταν.Ευχομαι ομως απο καρδιας να εχεις δικιο.

333 είπε...

Έχει δίκιο η kiki, η ξεναγός αναφέρει "τα οκτάφυλλα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου", τώρα κατά πόσο είναι ενημερωμένη η ίδια ή της το είπε η κα Περιστέρη ...

telbos είπε...

Όποιος ήταν αρχιερέας των Ορφικών θάβονταν -χωρίς καύση- και με αποκομμένη την κεφαλή από το υπόλοιπο σώμα.

Δεν μπορώ να πω περισσότερα γι αυτό γιατί θέλω να κάνω σχετική δημοσίευση. Πάντως να ξέρετε πως υπάρχει μαρτυρία που σε ερασιτεχνική ανασκαφή δασκάλου σε χωριό της Β. Ελλάδας το 1929 βρέθηκε σκελετός με την κεφαλή τοποθετημένη πάνω στο σώμα.

kostas είπε...

Καλησπέρα,
@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ,
σας παραθέτω το video από την επίσκεψη των επιμελητηρίων..το κοινοποίησε φίλος το πρωί..

https://www.youtube.com/watch?v=J5FN1ijzCe8

Περιστέρη: 6:55 έως 14:36 και ξεναγός από 14:55 έως 18:25
Σημαντικά αυτά που ακούγονται να λέει η ξεναγός στο 17:22 και μετά!.. δεν ξέρω εάν έχει σχέση με την ανασκαφή ή συνόδευε τους επισκέπτες (πάντως μιλάει σε πρώτο πληθυντικό για την ανσκαφή)

kiki είπε...

@Εμπεδότιμε
δεν το θεωρώ τυχαίο και δεν το είπε σε άσχετους. και η συγκεκριμένη είναι του ΥΠΠΟΑ

Unknown είπε...

@κικη
"ποίος ξέρει η μάνα (Ολυμπιάδα) του τι....."
Νομίζω ότι ακούγεται στο τέλος!

fterotos psychonoos είπε...

@giannis,
διαβασα το σχόλιό σου, πριν λιγες μερες. Εντέλει, σου απάντησα, αν θυμάσαι. Είχες κάνει κι ένα ακόμα σχόλιο αλλά εκείνο δεν με είχε πείσει, τώρα δεν θυμάμαι το γιατί.
Όλα είναι μια πιθανότητα, αυτό είναι αλήθεια. Στο τελευταίο ερώτημά μου, φαίνεται λοιπόν ότι απαντάς: είναι πιθανότερο να ανήκει σε γυναίκα που πέθανε αλλού παρά σε κάποια που πέθανε εκεί δίπλα..
Εξαρτάται πάντα από το πώς εξηγεί ο καθένας ορισμένα "σημεία" και ευρήματα και πώς αναλύει τις πιθανότητες. Τσπ. ας ελπίσουμε ότι ο σκελετός θα ανήκει σε άντρα και ότι αυτός θα αποδειχτεί ότι ήταν μεταξύ 30-40 ετών κι έζησε την εποχή που συζητάμε (έστω με απόκλιση 50-100 ετών, ως προς αυτό). Κατόπιν, θα μένει να αποδειχτεί και το τελευταίο, που θα πείσει και τον τελευταίο δύσπιστο: αν είχε ταριχευθεί. Κι αν μέχρι τότε παίζει ακόμα μεταξύ ΜΑ και Ηφαιστ., τότε το πιθανολογούμενο ύψος του νεκρού θα δώσει και σε αυτό απαντήσεις. Αν πάλι, ο συγκεκριμένος σκελετός ανήκει σε γυναίκα, τότε μένει να φανεί αν ήταν νεαρή ή πιο ηλικιωμένη. Και θα φανεί, όπου να 'ναι, ποιος είχε εντέλει "δίκαιο". Αλλά μου φαίνεσαι κάπως απόλυτος για κάποιον που πέθανε στην Αμφίπολη και σαν να προτάσουμε εδώ το θέλω παρά τη λογική στην αντιπαραβολή Ολυμπιάδα-Ρωξάνη. Του ΜΑ το σενάριο έχει μεγαλύτερη λογική, έχει τσπ. κάποια λογική σειρά κι εξηγείται ευκολότερα η μη καύση.

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Βίκυ

Είναι αδύνατο να υπάρχουν σύγχρονες γραφές στους τοίχους αφού ο τάφος έχει σφραγιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

@Yannis D

Εκτός εάν υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε και δεν το έχουν ανακοινώσει το επιχείρημα που διατυπώνει η Περιστέρη δεν με πείθει.
Οτι δηλαδή επειδή ο νεκρός ήταν σημαντικός τα πήραν όλα.

Πρώτα πρέπει να διευκρινιστεί πότε έγινε η επιχωμάτωση (αυτό θα γίνει από αναλύσεις ) και πως εξηγούνται τα διάφορα ευρήματα, π.χ. η κατάσταση του Θ3.

Μέχρι τότε όλα είναι υποθέσεις.
Κρατάτε μικρό καλάθι γενικώς.

Unknown είπε...

--Δηλαδή εδω έχουμε την βασιλική οικογένεια ???
--Βεβαιω βεβαίως
--και Μέγα Αλέξανδρο????????
Βεβαιως βεβαίως!
Αυτα ακούγονται προς το τέλος !

Effie είπε...

@Εμπεδότιμος
1)Ουδέποτε είπα εδω ότι είμαι ερευνήτρια, μάλλον δεν είμαι, για το διαπιστώνεις ο ίδιος
2) δεν άκουσα τις ανακοινώσεις
3) ΔΙΑΒΑΣΑ ότι η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι ο σκελετός δεν ήταν από νεκρό που είχε ταριχευθεί. Αν αυτό είναι αξιόπιστη πληροφορία, τότε ισχύει, δεν ξέρω όμως αν το είπε πράγματι, σχολίασαν αρκετοί εδώ στο ιστολόγιο περί αυτού. Γενικά είναι πολύ πιθανό, αν ο νεκρός είχε υποστεί ταρίχευση, να μπορούν να αποφανθούν γιαυτό οι ανθρωπολόγοι. Οπότε είτε δεν είναι σωστή η αναμετάδωση της πληροφορίας, είτε δεν κατάλαβαν αν υπήρχε ταρίχευση; είπε η ανακοίνωση ότι δεν έχει γίνει ακόμη εξέταση από ανθρωπολόγους εντελώς ή ότι δεν γνωρίζουν το φύλο;
4)σε κάθε περίπτωση, πάντοτε μιλώ για πιθανότητα, ποτέ για βεβαιότητα.
5)"Παπαγαλίζω" (περί Ηφαιστίωνα)ίσως είναι η σωστή -αν και όχι η καλύτερη -λέξη γιατί δεν είναι δική μου ιδέα, καθώς προσπαθώ να σκεφτώ πιθανότητες. 6)Γιατί αγνοείται η σημασία ότι ετοιμάζονται και άλλες ανασκαφές στον τύμβο;
7)Εχεις δίκιο ότι θα πρέπει και ο Ηφαιστίωνας να ήταν ταριχευμένος αν δεν ήταν καύση, μόνο που δεν ξέρουμε τίποτε περί Ηφαιστίωνα εκτός της περιγραφής της νεκρικής πυράς.
Εν τέλει, θέλουμε να ακούγονται σκέψεις άλλων σχολιαστών;
Χαίρομαι που είσαι πεισμένος ότι είναι ο Α. με βάση το σκεπτικό σου, προσωπικά ως μη ερευνητικός νους αναμένω περαιτέρω ανακοινώσεις.

Unknown είπε...

*Μπορεί να έχουμε την Βασιλικη Οικογένεια?

Unknown είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ!!! ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΜΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ...
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ:
ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Α ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΙΕΨΕΥΣΑΝ.....
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΤΙ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.......ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ....ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ.
ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΟΤΙ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ...

fterotos psychonoos είπε...

Τασούλας: "Αυτές οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν χρωματισμούς και αχνές απεικονίσεις προσώπων, οι οποίες με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο ευδιάκριτες και συνεπώς και οι ανακοινώσεις μας θα γίνουν πιο ευδιάκριτες"

Αυτό το τελευταίο φαίνεται ιδιαίτερης σημειολογικής σημασίας...

fterotos psychonoos είπε...

@effie,
θα μου έκανε φοβερή εντύπωση αν η τόσο προσεκτική έως σήμερα Μενδώνη είχε δηλώσει κάτι τόσο αντι-επιστημονικό, που από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν μπορεί να ισχύει: εξακρίβωση από τώρα του αν κάποιος είχε προ 2300 ετών μουμιοποιηθεί. Είναι από τα πιο δύσκολα μεταξύ των υπολοίπων που πρόκειται να "ταυτοποιηθούν" από την εξέταση των οστών.

Unknown είπε...

Ένα υπέροχο clip!
https://www.youtube.com/watch?v=05-z5pxKruk

Dem είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

Σημειωσεις:
1)τα "θαυμασια ζωγραφισμενα επιστηλια"εγιναν θολα περιγραμματα με ανθρωπινες με μορφες.Προφανως ισχυει οτι εχουν πληρη εικονα του ζωγραφικου θεματος που υπαρχει εκει αν σκευτει κανενας οτι εχουν περασει και αρκετες μερες συντηρησης.Αρα το θεμα των επιστηλιων ειναι μη ανακοινωσιμο(ουτε η περιστερη προφανως θα μπει την αλλη βδομαδα σε λεπτομερειες αφου ο υπουργος προκατελαβε οτι η επεξεργασια τους συνεχιζεται)Το οτι ειναι μη ανακοινωσιμο εχει να κανει με το μηνυμα που εκπεμπει.Θα δημιουργησει νεες αποριες και προσδοκιες που ομως πρεπει να συνοδευτουν και απο αλλα συνδυαστικα ευρηματα.
2)ο τασουλας αναφερθηκε προετοιμασμε να μονο για τα επιστηλια και οχι για αλλο αρχαιολογικο ευρημα.Αυτο ηταν αναμενομενο αφου αυτος πριν μερες ανοιξε το θεμα και αυτος επρεπε να το κλεισει διευκολυνοντας την ασαφεια που θα ηθελε και η περιστερη και κυριως η μενδωνη να εχουν οι επομενες ανακοινωσεις στο θεμα αυτο.
3)"πρωτα χτιστηκε ο ταφος και μετα οι υπολοιοποι"...λογικη εξελιξη γιατι..α) εφ'οσον οι προθαλαμοι ειχε προαποφασιστει να περιεχουν αυτα τα θαυμασια εργα τεχνης ετσι μονο μπορουσε να γινει.ειχε λοιπον προαποφασισθει η πολυτελεια του μνημειου!β)δινει μεγαλη πιθανοτητα το μνημειο να ειναι το μεταγενεστερο στην κατασκευη απο τα υπολοιπα που υπαρχουν στο εσωτερικο(ισως και γι'αυτο τα καλλιτεχνικα του χαρακτηριστικα να οδηγουν σε μια μεταγενεστερη εστω και κατα λιγα χρονια ολους τους αρχαιολογους με τους οποιους μιλησα)
3)δεν περιμενουμε ταφους που να "φτανουν" μεχρι την περιμετρο οπως αυτος
4)ακολουθειται η τακτικη της αποκρυψης του τυμβου της βεργινας,,ολοι οι αλλοι ταφοι ειναι σε τεταρτημοριο.(οι γεωσκοπησεις ειπε οτι θα γινουν στην περιοχη του μνημειου)κατι που ειπα χθες το βραδυ.Βεβαια κανεις δεν ρωτησε αν η μετρησεις γινονται και μεσα απο τον ταφο κατι καθοριστικο κατα την γνωμη μου.
4)καμμια αναφορα σε αλλα αρχαιολογικα θεματα απο τον υπουργο σημαινει οτι ολο το βαρος των αποδειξεων της ταυτοτητας μνημειου και νεκρου πεφτει οπως ηταν και δεοντολογικα σωστο στις μελλοντικες ανακοινωσεις περιστερη
5)αν οι δηλωσεις τις μενδωνη για μη ταριχευμενο σκελετο ειναι αληθεις εκει εχω την αποψη οτι αν ειναι γυναικα τα πραγματα θα ειναι μαλλον ευκολα ιδιαιτερα αν και τα υπολοιπα κινητα ευρηματα συναδουν με κατι τετοιο.Αν ειναι μη ταριχευμενος και ακαυστος ανδρας σε πρωτη σκεψη μου ειναι μια μεταγενεστερη ταφη επιφανους προσωπου,μπορει να εγινε για αλλον και να ταφηκε αλλος,,οι κυριοι(οσον αφορα την ιστορικη βαρυτητα) νεκροι-ος λοιπον ειναι στα ενδοτερα..εδω θα ειμαστε.

giannis_ είπε...

@φτερωτος
Παρεξήγησες, απλά θεωρώ την ονοματολογία πλέον λίγο τζολερ, πιθανότητες.
@εμπεδότιμος
Η ξεναγός λίγο πριν κάνει λόγο για μη ύπαρξη δεύτερης εισόδου σύμφωνα με τη άποψη της κας Περιστέρη, δεν νομίζω τυχαία κάνει την ξενάγηση, είναι άνθρωπος της ανασκαφής, και στο επίμαχο ακούγεται "αν τώρα κατάφερε η μάνα του κατάφερε...) διακόπτεται και στην παρέμβαση "έγινε με βασιλική μέριμνα και να μην ήρθε ο Μ.Α." απαντά "βεβαίως"

Effie είπε...

@ΝΕΜΟΤ
Ενα σωστό σχόλιο, εκ πρώτης όψεως δεν θα φαινόταν στο σκελετό η ταρίχευση, θεώρησα όμως ότι για να το πει η Μενδώνη θα είναι αξιόπιστη πληροφορία. Οι ανθρωπολόγοι μάλλον θα μπορούν να πουν αν υπάρχουν υπόλοιπα ρητινών και άλλων ουσιών ταρίχευσης "εμποτισμένων" στα οστά, πιστεύω. Αν δεν έχει γίνει αυτό, τότε κακώς το είπε πράγματι. Δεν ξέρω ειλικρινά που βρίσκονται οι μελέτες σε αυτό το πεδίο με το σκελετό και αν έχουν προχωρήσει χωρίς να μας το έχουν ακόμα πει. Τελικά, μας μπερδεύουν γιατί λένε μισή πληροφόρηση. Ας περιμένουμε. Προς το παρόν ας υποθέσουμε ότι είναι λάθος ανακοίνωση. Στην αναμονή λοιπόν.

Unknown είπε...

Φίλτατε ! ..και εάν μου επιτρέπετε θα επαναλάβω την ουσία όσων είχα σημειώσει και προφανώς χάθηκαν στο "πιεστήριο"
Κατά την γνώμη μου πρόκειται γιά τον Τύμβο του Ηφαιστίωνα και φυσικά του Αλεξάνδρου αφού οι δύο πάνε παρέα οπως τα πρότυπα Ηρωες Πάτροκλος και Αχιλλεύς.

Καθώς και ότι ο Τύμβος κρύβει πολλά μυστικά για τα οποία πρεπει να δείξουμε υπομονή και επιμονή.
Καθώς και ότι είναι πολύ δύσκολο και επίπονο να βγάλουμε ιστορικά , καλλιτεχνικά , αρχαιολογικά, ανθρωπολογικά ,"εγκληματολογικά" ,γενετικά ακι άλλα συμπεράσματα ... ολα εξ αποστάσεως με το βλέμμα του ερασιτέχνη ιδεολόγου ερευνητή.

Πχ ποιός μας λέει ότι ο τεχνίτης του μωσαικού δεν θέλησε με ένα παιχνιδιάρικο τρόπο να ξεφύγει από τις οδηγίες και το ζωγραφικό προσχέδιο που είχε από τον δημιουργό του ψυφιδωτού και να προσθέση μιά μεγαλύτερη και γαλάζια ψυφίδα αντί μιάς άλλης, με το έτσι θέλω !
. Δεν γνωρίζουμε το εάν ο δημιουργός και ο εκτελεστής του ψυφιδωτού εναι τα το ίδιο άτομο.
Τέλος πάντων, απλώς προσπαθώ να είμαι επιφυλακτικός και δίκαιος προς πάσα κατεύθυνση. Να κρίνης ενα καλλιτεχνικό έργο εξ αποστάσεως είναι δύσκολο.
Αυτά γιά το ψυφιδωτό .
Οσο αφορά τις ταριχεύσεις , οστά , καυση κτλ φυσικά όλα είναι πιθανά.
Θα επαναλάβω την σκέψη μου γιά τον Μέγα Βασιλέα.
Ηθελε να θαφτή όπως ο πρόγονος του Αχιλλεύς μαζί με τον Πάτροκλο. Ως ένας Ηρωας μαζί με τον παιδικό του φίλο και συνταξιδιώτη εναντίων των βαρβάρων Ηρωα Ηφαιστίωνα,

Οι εταίροι, υπασπιστές και στρατηγοί του( και δεν αποκλείω κανένα) σίγουρα θα θέλησαν να τιμήσουν την προτίμηση και επιθυμία του αγαπημένου τους βασιλιά !

Το ίδιο και όλοι οι Ελληνες( πλην των Λακεδαιμονίων φυσικά)
Ετσι ελπίζω , νομίζω και υποθέτω ότι άσχετα με το χρόνο ενταφής στον Τύμβο , ακόμη και εάν περασαν μερικοί αιώνες μεταξύ των δύο, ακι εάν ακόμη δεν έφθασε το λείψανο του Αλέξανδρου σύντομα μετά τον θάνατό του , με την Μεμφιδα και Αλεξάντρεια σαν προσωρινή ταφή,... ότι τελικά κατόρθωσαν οι Ελληνες από την Αλεξάνδρεια να φυγαδεύσουν ενγκαίρως το λείψανο του Αλέξανδρου πρός την Ελλάδα , την Μακεδονία, γιά να βρή αίωνια γαλήνη και ΚΛΕΟΣ δίπλα στον πολίτιμο φίλο και εταίρο του Ηφαιστίωνα .
Οτι ακριβώς έκαναν πάντα οι πρόγονοι των Ελλήνων εμπρός στις θηριωδίες των βαρβάρων κατακτητών.
Να φυγαδεύουν τα ιερά και τα όσια !

ΚΛΕΟΣ ! λοιπόν ΑΦΘΗΤΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΗΡΩΩΝ !!

Βίκυ είπε...

Σ αυτες τις επιγραφες αναφερομουν.Ειναι συγχρονη γραφη.Στον μικρο κυκλο φαινεται ξεκαθαρα και ο αριθμος 2.
http://kathrefti.blogspot.gr/2014/11/blog-post_16.html
καλο βραδυ σε ολους
Εφη καλησπερα, δεν ειδα τι ειπες

fterotos psychonoos είπε...

Συμφωνώ με την άποψη ότι το επιχείρημα της Περιστέρη (που την έχω ακούσει να το ξαναλέει) ότι "επειδή ήταν πολύ σημαντικός γι'αυτό τα πήραν όλα" είναι ιδιαίτερα αδύναμο και απορώ γιατί το λέει. Δηλαδή αν ήταν μεσαίου βεληνεκούς νεκρός με λίγα πολύτιμα κτερίσματα, θα άφηναν τα μισά; Εκτός αν κάτι άλλο έχει κατά νου. Εμένα πάντως ομολογώ ότι αυτό μου δηλώνει ότι Θέλει Να Πιστέψει.

@giannis,
το ότι πιθανότατα έγινε είτε με βασιλική μέριμνα είτε με μέριμνα της Ολυμπιάδας, αυτό είναι η βασική υπόθεση εργασίας των περισσοτέρων εδώ μέσα. Βεβαίως και είναι σημαντικό να ακούμε να δηλώνεται δειλά-δειλά κι από πιο επίσημα χείλη. Αλλά το ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ χτίστηκε το μνημείο δεν με απασχολεί τόσο εδώ και μέρες, όσο το αν τελικά αυτός για τον οποίον χτίστηκε ενταφιάστηκε κιόλας εντός του. Γι'αυτό και η εύρεση επιστηλίων με το πρόσωπο του τιμώμενου νεκρού, όσο σημαντική κι αν είναι, παραμένει για μένα επί του παρόντος λιγότερο σημαντική από το φύλο του νεκρού. Ας μας πουν πρώτα ότι πρόκειται για άντρα κ μετά ας μας πουν κ τα ζωγραφιστά πρόσωπα πάνω στο επιστήλιο. Ας το κάνουν και με αντίστροφη φορά, δεν με πειράζει. Αλλά αν δεν μας πουν φύλο του νεκρού, καμία επιγραφή δεν αποκλείει το σενάριο να μην εντιαφιάστηκε εκεί μέσα ο ΜΑ, ενώ ο τύμβος μπορεί όντως (και μάλιστα πολύ πιθανόν) να φτιάχτηκε για εκείνον.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Effie 8:45

1) Εδώ προσπαθούμε να είμαστε όλοι ερευνητές. Αρκετές φορές αποτυγχάνουμε όμως.

4) Εγώ απήντησα σε αυτό :
"Τίποτε πλην Α. δεν έχει αποκλειστεί ακόμα για τον σκελετό" και αυτό : "τώρα για ποιούς δεν θα πιθανολογήσω, πέραν του ότι ο ήδη ευρεθείς σκελετός δεν ανήκει στον " που έγραψες στις 7:31.
Εμφανίζεσαι ως βεβαία, δεν πιθανολογείς.

"Χαίρομαι που είσαι πεισμένος ότι είναι ο Α. με βάση το σκεπτικό σου, προσωπικά ως μη ερευνητικός νους αναμένω περαιτέρω ανακοινώσεις"

Τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν το αποκλείουν. Εσύ το απέκλεισες χωρίς να περιμένεις περαιτέρω ανακκοινώσεις.
Πάντως αντιφάσκεις εδώ με την απάντηση σου στο (1).

Φυσικά να ακούγονται και οι απόψεις όλων των σχολιαστώ, απλώς πρέπει να ξέρουν ότι υπόκεινται στην βάσανο της κριτικής.


vagkalf07 είπε...

@ Χρίστος 22 Νοεμβρίου 2014 - 8:07 μ.μ.

οι παραλιες της καβαλας και της χαλκιδικης θα ευνοηθουν...εκει ναι..κανα σουβλακι θα πουλατε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Βίκυ

Θα μου επιτρέψεις να πω ότι δεν το βλέπεις καλά. Αλλά και αν υποθέσουμε ότι είναι έτσι πρέπει να ερμηνευθεί πως σύγχρονοι τυμβωρύχοι έφτασαν στον Θ3.

333 είπε...

Βίκυ,

αν το προσέξεις καλύτερα, δεν είναι 2, σπείρα είναι.

Effie είπε...

@fterotos
δες το σχόλιο μου στον NEMOT.
@Βίκυ
Καλησπέρα Βίκυ, αυτό που έγραψα είναι στο τέλος της προηγούμενης ανάρτησης, μια πρώτη μου εκτίμηση μετά τις ανακοινώσεις, στην οποία απάντησε ο Εμπεδότιμος και του απαντώ και εγώ. Πιθανολόγησα περί Ηφαιστίωνα (Μαυρογιάννης, george) επειδή "πάτησα" στο ότι η Μενδώνη είπε ότι οσκελετός δεν ήταν από τριχευμένο νεκρό. Και εδώ αντέδρασαν: Εμπερότιμος, fterotos, ΝΕΜΟΤ. Υπάρχει μια αντίφαση αν μας λένε ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιοί θα εξετάσουν τα οστά (άρα δεν γνωρίζουν το φύλο, μας λένε) και από την άλλη η Μενδώνη ανακοινώνει περί μη ταρίχευσης. Είτε λοιπόν μας λέει την πρώτη της εντύπωση που είναι ανακριβής (πάντως η συντήρηση-όχι η εξέταση-των οστών πρέπει να γίνεται και από ανθρωπολόγους, άρα μιά πρώτη εντύπωση θα έπρεπε να έχουν), είτε δεν μας λένε πόσο έχουν προχώρήσει οι μελέτες με το σκελετό και της "ξέφυγε" η μη ταρίχευση της Μενδώνη.
Μένω στο ότι δεν ξέρουμε τελικά αν ο νεκρός είχε υποστεί ταρίχευση, με μπερδεύουν οι πληροφορίες ΥΠΠΟ σε αυτό το σημείο,και περιμένω.

vagkalf07 είπε...

@ empedotimos

πιστευεις οτι στις 29/11 η περιστερη θα ναφερθει στην συλληση η στην μη συλληση ?

vagkalf07 είπε...

εννοω στο θεμα αυτο..η μονο στα ευρυματα και δεν θα το θιξει καθολου?

fterotos psychonoos είπε...

Κι αν δεν θέλουν να μας πουν το φύλο του νεκρού, ας μας πουν αν έγινε ταύτοχρονα τελικά ή όχι η επιχωμάτωση-σφράγιση του τάφου. Όπως έχω πει προ αρκετών ημερών, το να γνωρίζουμε αν είναι ταυτόχρονη ή μεταγενέστερη του μνημείου η σφράγιση, ουσιαστικά στο ίδιο καίριο ερώτημα απαντά..
Ο Εμπεδότιμος έχει δίκαιο που επιμένει σε αυτό..

@giannis,
από τη σιτγμή που έχεις εύρεση νεκρού σε μια ανασκαφή, αρχίζει αναπόφευκτα η ονοματολογία. Προσπαθώντας με τα ευρήματα να αποκλείσεις πιθανότητες και να δέσεις όλα τα στοιχεία γύρω από ένα πρόσωπο. Το ίδιο κάνουν και οι αρχαιολόγοι.

@effie,
το διάβασα με ενδιαφέρον το σχόλιο που έκανες προς τον NEMOT. Το θέτεις τώρα καλύτερα και συμφωνούμε στο ότι είτε δεν έκανε ποτέ τέτοια δήλωση (=ανακριβές έως και ύποπτο δημοσίευμα) είτε την έκανε και τότε το δημοσίευμα είναι αληθές αλλά η πληροφορία που μεταφέρει η Μενδώνη είναι ανακριβής και αντι-επιστημονική, επομένως και παραπλανητική.

Effie είπε...

@εμπεδοτιμος
Σωστά, διαβάζεται λάθος ως βεβαιότητα το συμπέρασμα μου όπως το είχα εκφράσει, αλλά πριν υπάρχουν κάποια "Αν" (3) με προϋποθέσεις. (αν ισχύουν και τα τρία δηλαδή, τότε δεν είναι ο Α.-πάντως έχεις δίκιο, διαβάζεται ως σίγουρο). Δεν με ενοχλεί καθόλου "η βάσανος της κριτικής", το αντίθετο μάλιστα, και παραδέχτηκα αμέσως ότι και ο Ηφαιστίωνας πρέπει να είχε ταριχευτεί, αν δεν είχε υποστεί καύση.
Το κύριο "λάθος" μου ήταν ότι πήρα ως δεδομένη την ανακοίνωση Μενδώνη περί μη ταρίχευσης. Θα δούμε λοιπόν
οταν τα οστά εξεταστούν.
Το συμπέρασμα εδώ είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς το αν είχε ταριχευτεί ο νεκρός. Θα το μάθουμε εν καιρώ.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@vagkalf07

Δεν ξέρω. Νομίζω ότι είναι δύσκολο να έχουν βγει οι αναλύσεις για το αν η επιχωμάτωση είναι σύγχρονη ή όχι της κατασκευής του τάφου.

Χωρίς όμως την διευκρίνιση αυτού του θέματος αρκετά πράγματα είναι στον αέρα.

Αν επιμένουν ότι έγινε σύληση πρέπει να εξηγήσουν πολλά πράγματα πάντως, που δεν μπορούν, εκτός και αν κάνουν λογικές υπερβάσεις.
Απορώ αυτοί οι δημοσιογράφοι που κάνουν ερωτήσεις τι ρωτάνε....

Νομίζω ότι πιθανόν να το αφήσουν στον αέρα χωρίς απάντηση, εκτός βεβαίως αν έχουν ήδη στοιχεία που δεν έχουμε εμείς.

Το πιο πιθανό είναι να πουν : Βρήκαμε επίσης αυτό και αυτό (που δεν έχουν ανακοινώσειχωρίς να ερμηνεύουν ) και να πουν ότι η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται.
Με αυτά όμως που θα πουν ίσως να προκαλέσουν πάταγο.

Σκέψου για παράδειγμα (ακραίο ;) στα επιστύλια να είναι απεικόνιση της μάχης της Ισσού. Και μόνο η αναφορά αυτή θα δημιουργούσε σάλο.

Εκτός και αν θεωρούν ότι το timing δεν είναι καλό και το τραινάρουν.

Μπορεί βέβαια και να μην έχει βρεθεί τίποτε άλλο σημαντικό (δεν το πιστεύω) και εμείς απλώς να έχουμε φρούδες ελπίδες.

Όλα παίζονται.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
george είπε...

@Embedotimos

My good friend Embedotime, thanks again for your nice post.

If I may, I wish to say that Effie is as careful and scientific in her approach and analysis as any of the participants in this blog. She deserves our attention, as a highly educated and seasoned scientist. We all must be thankful for her participation here.

She isn't as gung-ho as many here, which her scientific background dictates.

She definitely doesn't "PAPAGALIZEI" for sure.

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ telbos
@ giannis

Αν και αναγνωστης του blog απο τον Αυγουστο,δε μπορω να ισχυριστω πως εχω διαβασει ολων τα σχολια.
Θα ηθελα ομως να επισημανω ταν εξης.
Νομιζω πως εχει υπαρξει μια μεγαλη παρανοηση.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β και ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ηταν ιερεις των ΚΑΒΕΙΡΙΩΝ μυστηριων και οχι των ΟΡΦΙΚΩΝ.Στα Καβειρια στη Σαμοθρακη γνωριστηκαν και αργοτερα παντρευτηκαν.
Η Ολυμπιαδα ενδεχομενως να ειχε μυηθει και στα Βακχικα,αλλα ειναι σιγουρο και επιβεβαιωμενο πως και οι δυο ηταν ιερεις στα Καβειρια.
Οι τρεις Καβειροι.Αξιερος,Αξιοκερσα,Αξιοκερσος.Κατ'αλλους και ο Καδμιλος.
Στα Καβειρια επι παραδειγματι επαιρναν μερος και δουλοι.
Η προσωπίς απο πορφυρα και χουντιτη,που βρεθηκε στα οστα του Φιλιππου ειναι η προσωπίς του ιερεα των Καβειριων.Δεν ηταν το ιδιο πραγμα τα Καβειρια,με τα ΟρφικοΠυθαγορια,αν και ο Ορφεας ειχε μυηθει στα Καβειρια.
Οσον αφορα για την καυση των νεκρων,οι Βασιλεις στη Μακεδονια ακολουθουσαν το Ομηρικο προτυπο,το οποιο βεβαια εμεινε σε ισχυ -με φθινουσα χρηση ομως-μεχρι και τους υστερους ρωμαικους χρονους.
Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ αν και ιερεας των Καβειριων-επομενως μυημενος-καηκε.
Ειναι λιγα αυτα που ξερουμε για τα Καβειρια.

Παύλος είπε...

Κairis
Χρονια πολλα,πολυχρονος.
Απο την τουρτα γενεθλιων σου σε σχημα τυμβου καστα ποιο κομματι κρατας για σενα;εγω θελω τις σφιγγες.

vagkalf07 είπε...

@ empedotimos

ευχαριστω για την απαντηση...εισαι κοντα και στις δικες μου σκεψεις...αν και προσωπικα κλινω στην συλληση περισσοτερο λογω του δικου μου δρομου "ελαχιστης δρασης"...η αληθεια ειναι οτι φοβαμαι οτι οι θολες αποψεις θα ακουσουμε και στο θεμα του κατασκευαστη...θα δουμε..

GAF είπε...

Στο video που παρατέθηκε και μας δίνει και το πλάνο ανάπτυξης των Jumbo..., η κα Περιστέρη στο σημείο που αναφέρεται στη σύληση του ταφικού θαλάμου δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το φύλο του νεκρού καθώς τον αποκαλεί ήρωα.

vagkalf07 είπε...

@ Kairis

auguri !!

Χρίστος είπε...

Θελω να σας ενημερωσω οτι στο βιντεο με την επισκεψη του των επιμελετηριων στον τυμβο η κυρία που μιλα καπου εκει στο 16ο λεπτο δεν ειναι ΞΕΝΑΓΟΣ αλλα η κΑ. Αννυ Ταπάσκου, δημοσιογραφος σερραικου καναλιου. Απλα μαζευτηκαν ολοι γυρω της να την ακουσουν. Πιστευω οτι οι αποψεις που εκφραζει ειναι καθαρα προσωπικες και τιποτα παραπανω, δεν εχουν βαρυτητα

Χρίστος είπε...

@vagkalf07

αν κοιταξουμε το παραδειγμα της Βεργινας εχεις δικιο φίλε μου....δυστυχως για εμας τους κοντινους ή ευτυχως για τις παραλιες

giannis_ είπε...

@ Αμπρακιωτης
Σε δικαιολογώ γιατί δε διάβασες εξ αρχής τα σχόλιά μας.
Από το Σεπτέμβριο έχω γράψει για τα καβήρεια και τον τάφο πρι την εύρεση του ψηφιδωτού, όταν τις ιέρειες τις έλεγαν καρυάτιδες και το θεωρώ πυρήνα για την επίλυση .
Η Ολυμπιάδα ήταν ιέρεια και ορφικών, η μύηση στο ένα δεν αναιρούσε τη δυνατότητα μύησης στο άλλο.

schumi44 είπε...

?

vagkalf07 είπε...

@ Χρίστος

θελει αμεση αναδειξη του αρχαιου θεατρου του οποιου απο οτι διαβαζω υπαρχει εκει και αφηστε τον ιδιωτικο τομεα να δρασει,σε συνδυασμο βεβαια με την κρατικη επιβλεψη,στοχευμενα μουσειο,συνεδριακος χωρος,(οπωσδηποτε)αναπλαση και καποια ποιοτικα καταληματα ..και θα εχετε 1-3 μερες παραμονης...αλλιως ..σουβλακι καφε και φυγαμε..

Unknown είπε...

Dem,

Μας παραθέτεις μία πηγή ενός άρρωστου (αποδεδειγμένα) ψυχικά συγγραφέα σε αντιδιαστολή με εκατοντάδες άλλες πηγές που μας λένε άλλα για την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μόνον ο κόπος και η εμπάθειά σου για να τα βρείς αυτά αποδεικνύουν και το μέγεθος της βλάβης σου.
Οταν τα έγραφες αυτά ήσουν "έξω" με άδεια και κάτω από επίβλεψη;

Unknown είπε...

ΜΙα χαρα φαινονται οι "ζωγραφιες" στα επιστηλια και πολυ διαφωτιστικα αλλιως δε θα ¨φευγανε" συνοδεια αστυνομικής δύναμης.

Αν δεν τους κανει κοπος ας μας δειξουν και σε μας στις 29 του μηνα τα υπολοιπα ευρηματα.

Ουτε Ιθαγενεις να μασταν.

Εμπεδοτιμε ουτε εμενα με πειθουν οι δηλωσεις για συλημενο μνημειο.

Unknown είπε...

ΜΙα χαρα φαινονται οι "ζωγραφιες" στα επιστηλια και πολυ διαφωτιστικα αλλιως δε θα ¨φευγανε" συνοδεια αστυνομικής δύναμης.

Αν δεν τους κανει κοπος ας μας δειξουν και σε μας στις 29 του μηνα τα υπολοιπα ευρηματα.

Ουτε Ιθαγενεις να μασταν.

Εμπεδοτιμε ουτε εμενα με πειθουν οι δηλωσεις για συλημενο μνημειο.

Unknown είπε...


@ 13 IOYNIOY 323 ΠΧ
Πολύ ωραία ιδέα! Είναι άκαιρο όμως να πραγματοποιηθεί τώρα. Απλά γιατί αυτός ο συλλογισμός βασίζεται καταρχήν στα ευρήματα της ανασκαφής (που ακόμα είναι λίγα), κατά δεύτερο σε μία μόνο διασκόπιση (θα ήταν ευχής έργον να είχαμε παραπάνω για να μπορεί να γίνει σύγκριση), και τέλος στην συνδυαστική χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων σχετικών ιστορικών πληροφοριών για να καλυφθούν όποια κενά παρέμεναν. Εν καιρό, και όσο αυξάνονται οι διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο ποιο ακριβής μπορεί να γίνει και ο σχεδιασμός. Άλλωστε εσύ μου έδωσες την πολύ καλή ιδέα της παρουσίασης των συλλογισμών μου με μορφή reference, και αν έχω χρόνο θα το συνεχίσω. Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, τότε και τα αποτελέσματα αλλάζουν. Όταν τα δεδομένα γίνουν αρκετά και έγκυρα, τότε μπορεί να φτιαχτεί και το σχέδιο, με τις σχετικές διορθώσεις, και σε 3d απεικόνιση. Προσωπικά είμαι υπέρ της συλλογικής δουλειάς, και θα συμφωνήσω με τη virgi ότι κάτι τέτοιο πρέπει να ξεκινάει από μια κοινά αποδεκτή βάση.

@Virgi
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τα σχόλιά σου, καθώς και για τις απαντήσεις σου σε απορίες μου στο παρελθόν. Θαύμασα τη μελέτη σου και ομολογώ πως μου έδωσε ένα παραπάνω έναυσμα να ασχοληθώ περισσότερο με την αρχαία ιστορία του τόπου μας. Επέτρεψέ μου μόνο μία διευκρίνηση: Δεν δούλεψα πολύ πάνω σε κάτι που πιστεύω πολύ. Δούλεψα πάνω σε κάτι που μου κίνησε την περιέργεια, χρησιμοποιώντας της βασικές αρχές κάθε έρευνας όπως τις διδάκτικα (σε άλλο αντικείμενο), για να δω αν και κατά πόσο μπορώ να καταλάβω τι υπάρχει στο λόφο Καστά. Έτσι προέκυψε το σχέδιο. Από εκεί και πέρα, για να το ερμηνεύσω, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω τις ιστορικές πηγές συνδυαστικά. Αν χρησιμοποίησα κάπου την φαντασία μου στο σχέδιο, αυτό το διευκρίνισα, και το έκανα μόνο στα σημεία που δεν υπήρχαν καθόλου δεδομένα πχ διαδρόμους.

@Φίλοι συνταξιδιώτες.
Χαίρομαι όταν βλέπω διαφορετικές προσεγγίσεις, από διαφορετικού backround ανθρώπους, πάνω στο ίδιο θέμα, να επικοινωνούνται και να συζητιόνται. Κατ' εμέ αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να είναι όλοι κερδισμένοι, να μαθαίνουν κάτι παραπάνω, και η προσέγγιση του εκάστοτε θέματος να είναι σφαιρική, πολλαπλή και συνεπώς ποιο κοντά στην πραγματική της διάσταση. Όλοι εδώ έχουμε δει το παράθυρο να ανοίγει, όλοι προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και να περιγράψουμε αυτό που βλέπουμε να υπάρχει στον ορίζοντα. Τα σύννεφα φεύγουν, το φως απλώνετε, και οι πρώτες σιλουέτες εμφανίζονται... αυτό που θα φανεί όταν το φως μας λούσει και η θαλπωρή του μας αγκαλιάσει, εύχομαι να είναι αυτό που ονειρευτήκαμε!!!

nikos είπε...

Στό 12' και 50" βίντεο της ξενάγησης:

https://www.youtube.com/watch?v=J5FN1ijzCe8

Παρεβρισκόμενος: "Από τις ενδείξεις που μέχρι αυτή την στιγμή υπάρχουν, θεωρείτε ότι ο τάφος έχει συληθεί;"

κα. Περιστέρη: "Ο κυρίως ταφικός θάλαμος, ναι. Ναι, που σημαίνει ότι ήταν πολύ σημαντικός αυτός που ήταν μέσα."

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ δια στόματος κα. Περιστέρης ο κυρίως ταφικός θάλαμος έχει συληθεί. Διερωτώμαι γιατί να επιμένουμε στη μη-σύλληση (του ταφικού θαλάμου συγκεκριμένα) όταν η ίδια η ανασκαφέας νομίζω ότι το δηλώνει με βεβαιότητα. Το λογικό είναι να έχει κάτι παραπάνω από ενδείξεις για να το στηρίξει, όπως τα λεγόμενα της σχετικά με τον Δεινοκράτη και τον "μεγάλο" στρατηγό.

Επομένως κατά την άποψη μου είτε θα πρέπει να δεχτούμε ότι λέει η κα Περιστέρη είναι σοβαρή ανασκαφέας και δεν θέλει να διακινδυνεύσει την φήμη της με αβάσιμες δηλώσεις, είτε να μήν δεχτούμε τίποτα από όσα λέει διότι ακόμα δεν έχουμε όλες τις αποδείξεις στα χέρια μας.

Τί λετε;

thanos είπε...

Καλησπέρα σε όλους σας.Δεν θέλω να πω κάτι βαρύγδουπο.Απλά σας ευχαριστώ ολους σας που φωτιζετε όλους αυτούς τους μήνες με τις γνώσεις σας αυτό το υπέροχο ταξίδι.Και πρώτο τον Εμπεδοτιμο.Δεν ξέρω αν έχει αξία ένα ευχαριστώ στην εποχή μας αλλά φίλοι μου σας ευχαριστώ.Καλό βράδυ σε όλους!!!

vagkalf07 είπε...

@ Poly Katri

η δοκιμη και η συγκριση ειναι αρχες επιστημονικες που δεν θα ξευτισουν ποτε,,χθες βραδυ σου ειπα οτι οι ταφοι ειναι μαζεμενοι σε τεταρτημοριο..υπαρχει το deja vu του τυμβου της βεργινας...σημερα ο τασουλας επιβεβαιωσε οτι οι γεωσκοπησεις γινονται γυρω απο τον ταφο στα δυο στρεμματα γυρω απο το μνημειο ...παντως τον καφε οπως σου υποσχεθηκα τον ηπια με φιλους και σε σχολιασαμε μαζι...

vagkalf07 είπε...

@ nikos

λεω οτι δεν πηρε στο τηλεφωνο την παλιαδελη...και ισως καποια στιγμη αργοτερα το πληρωσει αυτο...αλλα θα πρεπει και αυτη να μας πεισει για καποια πραγματα...πρεπει να καταλαβει οτι η θολουρα και η παραταση συμπερασματων δεν μπορει να συνεχιστει...εγω αν ημουν στην θεση της θα ανεβαλα την παρουσιαση..δεν εχει το σθενος να το κανει..οποτε θα φαμε θολουρα...βεβαια αν ειχε βρεθει μπακιρι που λεει κι ο λαος...τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα..

Dinos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
fterotos psychonoos είπε...

@nikos,

Καμια φορά, μαλλον τις περισσοτερες, δεν εχει σημασια μονο τι λεμε αλλα (το) πώς το λέμε...
Εμένα, μου φάνηκε αμήχανη η απάνητσή της. Λες επειδή μέχρι πρότινος (ίσως κι ακόμα) δεν ήθελε να το πιστέψει; Λες επειδή δεν "επιβεβαιώθηκε" στις αρχικές εκτιμήσεις της περί μη σύλησης;
Λες για κάποιον άλλο λόγο... που αυτή τη σιτγμή μόλις που θα μπορούσαμε να φανταστούμε;
πάντως κομπιάζει..περνά γρήγορα-βιαστικά αυτό το "ναι", σχεδόν δεν θέλει να το ακούσει να το εκστομεί η ίδια. Λες να μην το πιστεύει; απλά να το αρνείται ακόμα; να μην θέλει να ακουστεί καλά-καλά, διότι από τη μία "πρέπει" τώτα να πει αυτό (που είναι και η επίσημη θέση του ΥΠΠΟ) κι από την άλλη κάτι άλλο έχει κατά νου;
Ας μην βλέπουμε μόνο τι είπε. αλλά και πώς το είπε. Δεν γνωρίζω γιατί κόμπιασε και γιατί το είπε τόσο βιαστικά και σιγά, από αιδώ για μη επιβεβαίωση ή για τεχνητό ψέμμα, από ανασφάλεια εκτίμησης ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά μου έδειξε έγνοια, και μάλιστα μεγάλη, να συμπληρώσει βιαστικά-αμέσως-γρήγορα: "...ναι αλλά ήταν σπουδαίος, γι'αυτό τα πήραν όλα". Ένα αδύναμο επιχείρημα, αλλά εδώ δεν εξετάζουμε αυτό. Αυτό ειπώθηκε και νωρίτερα. Το θέμα είναι γιατί βιάστηκε τόσο να συμπληρώσει-προσθέσει ότι ήταν σπουδαίος, δεν λέει κάτι αυτό το περί σύλησης. Πιθανόν, διότι έτσι θέλει να πιστεύει για να αντισταθμίζει την οδύνη της εκ της σύλησης του τάφου. πιθανόν, αλλά όχι βέβαιο..

vagkalf07 είπε...

οσον αφορα τον Αχιλλεα πρεπει να σημειωσω οτι δεν πρεπει να αφησε σκελετο αφου δεν ηταν απο τον κοσμο αυτο...

Petros είπε...

@ Poly Katri
@Antilamogio
@Virgi
@Dazbaw
@ Ερασιτέχνης
@oryktosploutos

Μιας και θα κάνουν νέα τομογραφία δεν θα ήταν πρέπων να μας δημοσιεύσουν την
Τοπογραφία του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνου Παπαθεοδώρου??????

Έτσι για να μας κρατήσουν και εμάς σε εγρήγορση :-) εστο και εαν αυτο σημαινει και μόνιμη ονείρωξη που θα σημαίνει και διαζύγιο όπως πάμε :-) ;-)

Υσ: (αφού έχουμε και χιούμορ ) Μονό σε μένα το έτερον ήμισυ με στραβοκοιτάζει όποτε χάνομαι στο blog του εμπεδοτιμου ?????

vagkalf07 είπε...

@ Petros

αν βγαλει ο empedotimos βιοτεχνια παντοφλας θα κονομησει.

nik είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=J5FN1ijzCe8
9.46
κατασκευάστηκε μετά το θάνατο του Μ.Α. αναφέρει η κ. Περιστέρη

Effie είπε...

@nikos & fterotos
Αν η Περιστέρη είπε σήμερα ότι ο ταφικός θάλαμος έχει συληθεί,δεν θα εκτίθετο λέγοντας κάτι που δεν αληθεύει. Φτερωτέ, βέβαια θα ήταν αμήχανη αφού δήλωνε ότι θα βρει"κοκαλάκια των τυμβωρύχων" και μετά το μάζεψε ("είπα πως αν προσπαθήσουν να μπουν δεν θα καταφέρουν να πάνε ως μέσα" ή κάτι τέτοιο), από τότε που το ΥΠΠΟ ανακοίνωνε "σοβαρές/ισχυρότατες ενδείξεις τυμβωρυχίας" και σήμερα το είπαν στα σίγουρα ότι υπάρχει σύληση. Και η κ. Περιστέρη λοιπόν έχει κάποιες μπρός-πίσω δηλώσεις, λογικό και ανμενόμενο είναι.
Πάντως διαπιστώνω ότι αρκετοί στο ιστολόγιο ακόμη δεν πιστεύουν ότι ο τάφος έχει συληθεί. Δεν θα εκφράσω λοιπόν άλλη γνώμη, για να μη μου πουν ότι εκφράζω βεβαιότητα.
Ο καθένας ότι πιστεύει.

oryktosploutos είπε...

@Petros 11:07

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να το κάνουν. Θεωρώ ωστόσο ότι με την παγκόσμια δημοσιότητα που έχει η συγκεκριμένη ανασκαφή, κάποια στιγμή σύντομα θα δημοσιευθεί σε περιοδικό ή συνέδριο.

oryktosploutos είπε...

@Petros 11:07

Keep dreaming!, μια βδομάδα έμεινε για ΤΟ δέος!

Unknown είπε...


@ Vagkalfo
Συμφωνώ! Δοκιμή - σύγκριση - πρόοδος! Θυμάμαι την χθεσινή μας κουβέντα, σου είχα πει ότι μου ακούγετε λογικό και πολύ πιθανό. Άκουσα live τον Τασούλα, είπε ότι οι διασκοπίσεις ξεκίνησαν ΠΡΩΤΑ γύρω από τον τάφο, κάτι που είναι λογικό, γιατί δίπλα είναι το Η7 κατά Πολυμενάκο. Σε αναμονή λοιπό....
Αχ... καφές και καλή παρέα... σταθερή Ελληνική αξία!!!

@Petros
Μακάρι να τη δημοσιεύσουν...!!! Όσο πιο πολλά δεδομένα έχουμε, τόσο πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου θα φτάσουμε!
Εμένα ακόμα με ανέχεται... για πόσο ακόμα δεν ξέρω...!!

vagkalf07 είπε...

@ Effie

ο παππαθεοδωρου τελειωσε .."τα κοκκαλακια" ηταν εξαιτιας των αποτελεσματων του που βρηκε καποια πραγματα αλλα σε αλλα παραπλανηθηκε και αλλα δεν ηταν επαρκη για την ασφαλη συνεχιση της ανασκαφης ..αλλα για να μην τον αδικησουμε επαρκη για γερη χρηματοδοτηση(ο νοοων νοητω..και δεν μιλαω για το τελευταιο)..και παυθηκε.....εδω εχει μια παρασκηνιακη συνεχεια..αλλα αλλη φορα...

nikos είπε...

@fterotos "το πως το λέμε...", ναι ισχύει γενικώς, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση όποτε ξεστομίζει και το όνομα του Δεινοκράτη, ΜΑ πάλι αμήχανη φαίνεται. Οπότε δεν θεωρώ ότι μόνο το θέμα της σύλλησης της προκαλεί αμηχανία, αλλά η όλη σύνδεση με τον ΜΑ, καθώς και οι ενδείξεις για κάτι μεγάλο που δεν μπορεί να βροντοκραυγάξει ακόμα, διότι δεν έχει όλα τα πειστήρια. Όσο για το επιχείρημα που προσέθεσε, συμφωνώ ότι είναι αδύναμο, αλλά λογικά το εξάγει από το σύνολο των ευρημάτων και όχι απαραίτητα από την σύλληση...

@Effie νομίζω ότι συμφωνούμε δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο

virgi είπε...

@προς όλους
Πολύς λόγος για την δήλωση Μενδωνη όσο αφορά την μη ταρίχευση του νεκρού.
Ερώτηση: Υπάρχει άλλου αυτή η δήλωση εκτός της συγκεκριμένης φυλλάδας?
Απάντηση : Μάλλον όχι. Τόσο σημαντική δήλωση θα είχε κάνει τον γύρο του Διαδυκτίου ,ραδιοφώνου και λοιπών ...

@fterotos psychonoos είπε...
@nikos,

Καμια φορά, μαλλον τις περισσοτερες, δεν εχει σημασια μονο τι λεμε αλλα (το) πώς το λέμε......
Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια σου .Έχουμε την ίδια ακριβώς αίσθηση.

@Πετρο
Βάλε την στο κλίμα...

Unknown είπε...

Δεν γνωρίζω εάν έχει ειπωθεί ότι παρόμοια ιωνικά κυμάτια και αστράγαλοι που βρέθηκαν στην ταφική κλίνη της Αμφίπολης βρέθηκαν και στην διακόσμηση της χρυσαλεφάντινης κλίνης που κάηκε μαζί με τον νεκρό Φίλιππο Β' .

Unknown είπε...

@ Βίκυ
Βίκυ δεν μου φαίνεται για 2 αλλά μάλλον για κάποιο σύμβολο. Στην Φωτό της κας Παπαφωτίου βρήκα δίπλα στον μικρό κόκκινο κύκλο και άλλα γράμματα. Μέσα στο..πράσινο…ΠΕΡΣΩΝ;;;

moira είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
moira είπε...

καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για άλλη μια φορά σε όσους συμμετέχουν στη συζήτηση :)
θα ήθελα να πω για τη ταρίχευση πως ίσως μπορούν να έχουν στοιχεία από ένα σκελετό, κυρίως από το κρανίο του σκελετού, αφού κατά τη διαδικασία της ταρίχευσης, έσπαζαν το κεφάλι δημιουργώντας μια τρύπα στο πίσω μέρος (πάνω από αυχένα.

συμφωνώ με το φίλο ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ για το σχόλιο περί καύσης του νεκρού.Η καύση του νεκρού Φίλιππου, δείχνει πως δεν ήταν απαραίτητη η μη καύση των ιερέων των Καβειρίων.

στην υπόθεση πάντως του ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ περί μυστικής μεταφοράς της σωρού του Αλεξάνδρου, η μυστικότητα που έπρεπε να τηρηθεί, δικααιολογεί και τη μή- καύση.

τέλος, συμφωνώ με τον ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ: το γεγονός ότι δεν εξηγούν την επιχωμάτωση του μνημείου, μας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.

Τέλος, προσωπικά βρίσκω αμήχανη τη στάση που τηρείται από το υπουργείο: η σημερινή ομιλία του υπουργού επιβεβαίωσε μεν τους ψιθυρους που δυνάμωναν τις τελευταίες μέρες, αλλά δε μας απάντησε σε καμιά απορία.π.χ, δε γίνεται να ξέρουν ότι δεν έγινε καύση αλλά να μη κέρουν το φύλο του νεκρού.Και αφού το ξέρουν και αποτελεί ένα δεδομένο μη αμφισβητίσιμο, ποιός ο λόγος να μη μας το αποκαλύψουν;

ΜΕΤΟΧΟΣ είπε...

Ακούγεται να λέει η κ.Περιστέρη ότι ο νεκρός πρέπει να ήταν ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο και για αυτό πρέπει να τα σηκώσανε όλα ,δεν αφήσαν τίποτε.
Από την άλλη μας αναφέρει για ένα εκπληκτικό οικουμενικό μνημείο.
Σε συνδυασμό με τα πρόσωπα που απεικονίζονται στα επιστήλια που όσο και αχνά να είναι θα έχουν είδη αποκωδικοποίηση για ποιον κατασκευάστηκε ο τάφος.
Για μένα απομένει η κ.Περιστέρη να τεκμηρίωση τον Δεινοκράτη ως κατασκευαστή όπως έχει αναφέρει να ταυτοποίηση το νεκρό και αν το μνημείο προορίζονταν για αυτόν.
Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η παρουσίαση την άλλη εβδομάδα και δεν αναμένω να παρουσιαστεί κάποιο νέο θεαματικό εύρημα εκτός των επιστηλίων.

vagkalf07 είπε...

@ virgi

υπαρχει στα parapolitika.gr

ATs είπε...

Τα ψώνια «εκτόπισαν» την Κατερίνα Περιστέρη και την έβαλαν στη γωνία για να κάτσουν δίπλα στον Τασούλα ...

http://dexiextrem.blogspot.gr/2014/11/blog-post_1947.html

fterotos psychonoos είπε...

@effie,
Εγώ βλέπω τον Εμπεδότιμο να συνεχίζει να πιστεύει ότι δεν έχει συληθεί, αλλά ακούω την Περιστέρη και τη Μενδώνη και παλιότερη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, που έχουν μιλήσει για "ισχυρές ενδείξεις τυμβωρυχίας". Αν θυμάμαι σωστά, μίλησαν βέβαια για "ενδείξεις", όχι για "αποδείξεις", αλλά επειδή δεν μου αρέσει να παίζουμε με τις λέξεις, είμαι από αυτούς που σε λίγα σημεία έχουν διαφωνήσει κατά καιρούς με τον Εμπεδότιμο: στην αρχική ερμηνεία της αναφοράς Παυσανία περί καύσης του νεκρού Α., στη σύληση (μέχρι σήμερα που μιλάμε) του τάφου αυτού, στο κατά πόσον ο σκελετός που βρέθηκε ανήκει στον ιδιοκτήτη του τάφου (αν κι εδώ είναι σχετικό τι εννοούμε με τη λέξη "ιδιοκτήτης": εκείνον που τελικά ενταφιάστηκε ή εκείνον για τον οποίον αρχικά είχε χτιστεί) και, τέλος, αν κρίνω από τη σημερινή του ανάρτηση, ίσως να διαφωνώ κάπως μαζί του και στο κατά πόσον επιγραφή ή πρόσωπα σε επιστήλια υποδηλώνει απαραίτητα και την ταυτότητα του ενταφιασμένου νεκρού ή αν υποδηλώνει, απλώς, την ταυτότητα του προσώπου για το οποίο προοριζόταν-χτίστηκε το μνημείο (αυτό αν τυχόν εντέλει δεν ενταφιάστηκε το ίδιο πρόσωπο με εκείνο για το οποίο αρχικά προοριζόταν ο τάφος). Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, έχω δηλώσει ότι ούτε μια επιγραφή με ξεκάθαρο όνομα δεν θα είναι αρκετή. Η Αμφίπολη, αρχαιολογικά-ιστορικά, είναι πολύ ιδιάζουσα περίπτωση, περίπλοκη και θα μπορούσε ένα μικρό πολεμικό αντικείμενο δίπλα στα οστά του νεκρού να είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία από ένα εντυπωσιακό επιστήλιο με το πρόσωπο εκείνου για τον οποίον προοριζόταν το μνημείο ή ακόμα κι από μια επιγραφή ονόματος μέσα στον νεκρικό θάλαμο! Είναι όντως πιθανόν αυτή τη σιγμή να έχουν πολλά σημεία-ενδείξεις ή και αποδείξεις για το ότι ο τάφος χτίστηκε για τον ΜΑ (φαίνεται πια ότι αυτό συμβαίνει, έχουν κάμποσα, μάλλον, τέτοια στοιχεία) αλλά να βλέπουν μια ταφή που δεν συνάδει και ίσως (λέω τώρα) να βλέπουν μια γυναικεία ταφή και μάλιστα σχετικά φτωχική (σε τάφο που προοριζόταν για άντρα και μάλιστα αφηρωισμένο). Και λένε στους εαυτούς τους -ανθρώπινο θα ήταν σε αυτή την περίπτωση- αν βρήκαμε την τάδε (δεν λέω το όνομα για να μην μου πυροβολήσουν άλλο τα "φτερά" -στην Ελλάδα μάθαμε εύκολα να πυροβολάμε κάθε τι πετά λεύτερα- έχω δεχτεί τόσα σχόλια, 2 τουλάχιστον φορές υποτιμητικά, και υποτίθεται δηκτικά ακόμα και για το δικό μου φύλο!), θέλουν λοιπόν να λένε στους εαυτούς τους: αν τυχόν βρήκαμε την τάδε .. και όλα τα υπόλοιπα εντός του μνημείου δείχνουν-δηλώνουν ΜΑ, τότε δεν ψάχνουμε και τον υπόλοιπο τύμβο, δεν τον σαρώνουμε κανονικότατα, διότι μπορεί η Ολυμπ. να κατάφερε να τον φέρει τελικά..;; Δεν μπορεί...κάπου εδώ πρέπει να είναι κι αυτός, αν βρήκαμε τη γυναίκα του ή τη μητέρα του! Να σκέφτονται δηλαδή κάπως έτσι και κάπου εκεί να βρισκόμαστε αυτή την ώρα.
Πώς σου φαίνεται; Άνθρωποι κάνουν και την ανασκαφή, έτσι; Κι έχουν συναισθήματα, όπως εμείς. Κι ελπίδες, όπως εμείς. Και αρνούνται ίσως κάποια πράγματα, όσο εμείς, για χάρη της επιθυμίας τους και των ονείρων τους.

vagkalf07 είπε...

@ ΜΕΤΟΧΟΣ

λες να κρεμασει τον υπουργο που ειπε οτι η διαδικασια της αναγνωρισης των μορφων και γενικα του θεματος των επιστηλιων ειναι σε εξελιξη και αυτα τα χνα κλπ..δηλαδη δυσκολα..κλπ..και ξαφνικα να βγει η περιστερη να πει οτι στην εβδομαδα που περασε βρηκαμε την ακρη ,,,με συγχωρεις αλλα εισαι αφελης.

Unknown είπε...

Αυτό το ξέχασα στο προηγούμενο μήνυμα..

http://de.tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLltsbHEJcMEe1DIh4l5k2TGxc#.VHEBlt7u7Sg

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Νικηφόρος Φωκάς @Δημήτρης @Ιοάννης Καρράς
Υποκλίνομαι στις απαντήσεις σας στο προιγούμενο πόστ στο πρόσωπο του εριστικού Dem. Δεν αξίζει να ασχολείστε μαζί του. Παρακαλώ συνεχίστε να μας επιμορφώνεται για να ξαναθυμηθούμε την ιστορία μας τα σχόλια σας όπως κάνει και η πλειοψηφία των αναγνωστών.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Effie

"Αν η Περιστέρη είπε σήμερα ότι ο ταφικός θάλαμος έχει συληθεί,δεν θα εκτίθετο λέγοντας κάτι που δεν αληθεύει"

Πολύ σίγουρη σε βλέπω Εφη.
Αν λοιπόν το παίζουμε ερευνητές πρέπει να αναλύουμε τα δεδομένα και όχι να αντιγράφουμε γνώμες άλλων. Αλλοιώς είμαστε κατ'επίφασιν ερευνητές ακόμα και αν στην ζωή μας έχουμε τον τίτλο του ερευνητή.

Τι θα γίνει αν οι αναλύσεις βγάλουν ότι η επιχωμάτωση είναι ταυτόχρονη με την καατασκευή του τάφου ;
Το σκέφτηκες αυτό ;

Και αν η επιχωμάτωση έγινε μετά πως εξηγούνται τα ευρήματα, όπως η κεφαλή της Σφίγγας στο Θ3 ή το θυρόφυλλο μέσα στο όρυγμα κάτω από χώμα και κάτω από το κεφάλι της Σφίγγας;
Που είναι το άλλο κεφάλι Σφίγγας ;

Δεν το έχεις εξηγήσει ποτέ ούτε φυσικά η ανασκαφική ομάδα μέχρι τώρα.

Η Περιστέρη ισχυρίζεται ότι ο ταφικός θάλαμος είναι συλημένος επειδή δεν βρήκε τίποτα μέσα.
Ηταν σίγουρη ότι είχε κάτι ; Γιατί η Μενδώνη και η Παλιαδέλη έχούν άλλη άποψη.
Αυτά γιατί τα προσπερνάς ;
Αρα εκτίθενται η Μενδώνη και η Παλιαδέλη κατά την λογική σου.
Ειδικά η Μενδώνη που είναι μέλος της επίβλεψης της ανασκαφής.

Και τι σόι αιτιολόγηση είναι αυτή όπου λέει ότι ο νεκρός είναι σπουδαίος επειδή δεν βρέθηκε τίποτα μέσα ;
Πως το εξηγείς ; Η το παίρνεις χωρίς να το εξετάσεις ;

Δηλαδή όταν στην αρχή έλεγε ότι δεν ήταν συλημένος, ή όταν έλεγε ότι υπήρχε θύρα στον Θ3 δεν εκτίθετο ;

Η απάντηση μου είναι ΟΧΙ και σε τόποτα δεν την μειώνει. Σε μια τέτοια ανασκαφή τα δεδομένα αλλάζουν συνέχεια.
Για αυτό και ακόμα και σε αυτό να πέσει έξω δεν την μειώνει καθόλου.

"Πάντως διαπιστώνω ότι αρκετοί στο ιστολόγιο ακόμη δεν πιστεύουν ότι ο τάφος έχει συληθεί. Δεν θα εκφράσω λοιπόν άλλη γνώμη, για να μη μου πουν ότι εκφράζω βεβαιότητα"

Δεν μου αρέσει να διαβάζω μπηχτές κυρίως όταν γίνονται copy-paste υποθέσεις για να αντικρουστούν υποθέσεις.
Γιατί αυτοί στους οποίους αναφέρεσαι έχουν διατυπώσει και ένα σκεπτικό.

Αντί να προσπαθήσεις να το μελετήσεις και να εκφράσεις αντιρρήσεις πάνω σε αυτό απλώς παραθέτεις γνώμες άλλων χωρίς να τις μελετήσεις.

vagkalf07 είπε...

@ fterotos psychonoos

το φυλλο σου το τιμας αναλογα και στα ισα με το αρσενικο...και να με συγχωρει ...το στοματακι σου οταν υπαινιχθηκες οτι (ελεος) το παρατσουκλι μου θυμιζει σκοπιανο σου απαντησα οτι το δικο σου θυμιζει γκεουλα φιλοσοφο...για να μην ξεχνιομαστε...οι μεγαλοστομιες κοριτσακι πληρωνονται σε μια αλλη ζωη, αυτη που θα ζησουμε σαν μια δευτερη ευκαιρια..μεσα στην μια και μοναδικη ζωη...αφιερωμενο και παω να ακουσω στο αγαπημενο μου μπαρακι


https://www.youtube.com/watch?v=1oTEQf1d9Iw

giannis_ είπε...

Έχω την εντύπωση πως δεν έχουν ταυτοποιήσει τον νεκρό, τα περί οικουμενικότητας αναφέρονται κυρίως λόγω Δεινοκράτη, για τον οποίο δείχνουν σίγουροι.
@φτερωτε γράψε αυτό που σκέφτεσαι,

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@virgi

Την δήλωση της Μενδώνης την ανέφερε και το Μέγκα

ΖΗΝΩΝ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
fterotos psychonoos είπε...

vagkalf07,
Δεν λες όμως και το τι προηγήθηκε του δικού μου εκείνου μηνύματος, το οποίο ήταν όντως άστοχο. Τον "ανδρισμό", έτσι όπως εσύ φαίνεται να τον εννοείς ή να τον φαντάζεσαι, σίγουρα δεν τον ξέρω και δεν τον γνώρισα ποτέ. Κι αν κάποτε το έκανα πάντως, εντέλει δεν τον οικειοποιήθηκα.

@giannis,
μακάρι να εννοούσα κάτι άλλο από αυτό που ήδη έγραψα.

Unknown είπε...

http://www.zougla.gr/greece/article/i-erevna-sto-tafiko-mnimio-tis--amfipolis-sinexizete

Μενδώνη: «O σκελετός δεν φαίνεται να ήταν ταριχευμένος»

το αναφερουν και σε αυτο το site

Unknown είπε...

Αυτό που τόνισε η κα Περιστέρη είναι πως ο κυρίως ταφικός θάλαμος έχει συληθεί. Ο τάφος όμως δεν βρίσκονταν στον κυρίως ταφικό θάλαμο, αλλά κάτω από αυτόν. Για την κρύπτη δεν μας είπε τίποτα καθώς και για τον Θ4 που φαίνεται στην φωτό του ΥΠΠΟ. Στην εκδήλωση της Δράμας, στην ερώτηση εάν περιμένουμε και άλλα ευχάριστα είχε απαντήσει: Όλα τα παρακάτω είναι ευχάριστα…
Μήπως τα παρακάτω και από τον τάφο που βρέθηκε;

vagkalf07 είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

επιβεβαιωνω και γω..το ειπαν στο mega..υπαρχει ακομη απο την συνεντευξη στο star βεβαια το αδειασμα της περιστερη για τις πρωτες πληροφοριες που αντλουμε απο τον σκελετο..που ηταν καθαρο καπελλωμα...αλλα εγω την κυρια ανασκαφεα την βλεπω λιγο στην ηττα..γλωσσα σωματος κλπ..μακαρι να ειναι τετοια τα στοιχεια οπως μας διαβεβαιωσε και η αριαδνη παππαδημητριου τις προαλλες που θα μας βγαλουν στους δρομους.small basket i'm carrying.indeed...

Unknown είπε...

12 ωρα κ ακομη σχολιο δ ειδα απ τ κ. Καιρη.....
Οπως ελεγε κ ο ιδιος θ πω κ εγω τ εξης....
Εδω κ ποσο καιρο τ χουν βρει τ επιστηλια αφου ειναι σ 2ο θαλαμο, γτ δ μας τ δειχνουν, γτ.?
Δ ξερω αν φαινεται μονο σ μενα αλλα σ λογια τ Περιστερη οταν μιλαει γ τ νεκρο κ τ χαρακτηριζει ηρωα σημαντικη προσωπικοτητα φαινεται κ σ προσωπο της κ σ φωνη συναισθηματικα φορτισμενη....

vagkalf07 είπε...

@ fterotos psychonoos

προηγηθηκε προσωπικος χαρακτηρισμος?..εχεις αρχισει εδω μεσα και μοιραζεις επιθετα...νταλαριαδα σε κοβω

ΜΕΤΟΧΟΣ είπε...

@vagkalf07
σε συγχωρώ που κατάλαβες αυτό!

Unknown είπε...

Προσωπικά σήμερα περίμενα τουλάχιστον να μάθω αν έχουμε άνδρα ή γυναίκα.Ακούγοντας τον υπουργό και διαβάζοντας τι ειπώθηκε στην συνέντευξη θεωρώ ότι έχουν ισχυρότατες ενδείξεις για τον Μέγα Αλέξανδρό αλλά όχι ακόμα απτές αποδείξεις

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
fterotos psychonoos είπε...

@vagkalf07,
προηγήθηκε άκρως ειρωνικό σχόλιο, χωρίς προηγουμένως να έχουμε μιλήσει ποτέ και δίχως να σου έχω δώσει το δικαίωμα. Και το "νταλαριάδα" ακούγεται ως προσωπικός χαρακτηρισμός.

telbos είπε...

Σημερα ο Υπουργος ΠΟλιτισμου οπως ξερουμε εκανε ανακοινωσεις.. Στην ουσια δεν ανεφερε τιποτε καινουργιο και τις ανακοινώσεις μπορουσε να τις κάνει και απο την Αθήνα. Γιατί επέλεξε λοιπόν την σημερινη ημερα και ειδικα την Αμφιπολη; Θα λέγαμε εκ πρώτης οψεως πως επικοινωνιακα το παιχνιδι η κ. Παναγιωταρεα το ξερει πολύ καλά.. Όμως, σκέφτομαι, πως σήμερα ειναι νέα σελήνη.Σελήνη στο Σκορπιό, Τοξότη (Νέα Σελήνη)
Σ.Κ/Π από 07:53 έως 14:19. Και η Περιστερη θα μιλήσει στο πρώτο τεταρτο της σεληνης;
Πρώτο Τέταρτο στις 29 Νοεμβρίου στις 12:07 μ.μ στην 7'06' των Ιχθύων. Μήπως δεν ειναι τυχαιο; φιλοι που ασχολουνται με την αστρολογια θα μπορουσαν να δουν αν εχουμε περιεργες συνδεσεις;

vagkalf07 είπε...

@ ΜΕΤΟΧΟΣ ..ειπες..

"Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η παρουσίαση την άλλη εβδομάδα και δεν αναμένω να παρουσιαστεί κάποιο νέο θεαματικό εύρημα εκτός των επιστηλίων."

αρα θα μας τα δειξει στον προτζεκτορα???..πες μας ...

Kratylos είπε...

Είναι δυνατόν στον τρίτο θάλαμο να λείπουν ακόμη και οι μεταλλικοί οδηγοί κύλισης της πόρτας και να λέμε ότι το μνημείο δεν είναι συλημένο;

Και αν ήταν από την αρχή επιχωματωμένο πώς θα μπορούσαν να φθάσουν τόσο βαθιά; Το χώμα που σκάβαν πού θα το πήγαιναν;

Δεν θέλουμε να παραδεχθούμε ότι το έργο είναι καρασυλημένο και από την αρχή και για καιρό επισκέψιμο. Ούτε θέλουμε να αποδεχθούμε ότι οι βανδαλισμοί έγιναν από φανατισμένους που το σφράγισαν από τα λίθινα περισσεύματα που πάντα υπάρχουν σε ένα τόσο μεγάλο έργο. Αυτή η παραδοχή πού κολλάει στη λογική της αλληλουχία;

MB είπε...

«…να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους». Για εμάς που βγήκαμε «στον πηγαιμό για την Ιθάκη» χωρίς να εντάξουμε στους «λιμένας πρωτοειδωμένους» τις πανεπιστημιακές σπουδές, «τ’ ωραίο ταξείδι» ξεκίνησε (τουλάχιστο για εμένα) την 8η Σεπτεμβρίου και συνεχίζει (χωρίς να φαίνεται -ευτυχώς- στον ορίζοντα η Ιθάκη).
Σήμερα , για πρώτη φορά, κρίνω σκόπιμο να κάνω κι εγώ μια σύντομη, ευχαριστήρια ανάρτηση. Όχι για να μη χαρακτηριστώ λαθρεπιβάτης στο «ωραίο ταξείδι» αλλά για να τονίσω ότι για πολλούς η Ιθάκη δε θα είναι ποτέ «πτωχική». Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα τον καπετάνιο Εμπεδότιμο και ακολούθως όλους μα όλους τους συνταξιδιώτες. Άλλοι έδωσαν «σεντέφια και κοράλλια», άλλοι «κεχριμπάρια κ’ έβενους», όλοι όμως έδωσαν «ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής». Και μπορεί κάποιοι να μη μιλάμε αλλά -όπως μου είχε πει κάποιος σοφός- και το να ακούς είναι τέχνη…

Chemistry Dog είπε...

Αγαπητε εμπεδοτιμε η ιδιοτητα μου μου επιτρεπει να γνωριζω οτι τα μακεδονικα χρωματα μολις ερθουν σε επαφη με τον αερα αρχιζουν κ καταστρεφονται. Το γεγονος οτι ειναι κινητα βοηθαει.... Αλλοστε η μετοπη του ταφου του Φιλιππου2 και τα επιστυλια ηταν εξισου ζωγραφισμεβα αλλα μολις ανασκαφτηκαν αρχισαν να οξειδωνονται και κατστραφηκαν. Ενα παραδειγμα ειναι το κοκκινο που πολλες φορες ειναι απο κονιορτοποιημενη ερυθρα σανδαραχη η οποια φωτοχημικα μετατρεπεται σε εν κιτρινωπο χρωμα.
Τωρα το κατα ποσο τα οστα ηταν ταριχεμενα ο κος Τασουλας δεν θα μπορουσε να το ξερει ...οχι ακομα τουλαχιστον. Η μουμιοποιηση θα μπορουσε να αφησει υπολυματα στα οστα αλλα αυτο θελει μελετη. Δεν ειναι σαν την καυση που καταστρεφει την εξωτερικη επιφανεια των οστων. Τελος καταλαβαινω οτι καποιοι θεωρουν οτι ο ΜΑ ειναι κατι συμαντικοτερο απο αυτο που προσταζει η ιστορια του αλλα ας μην τρελενομαστε κ ας κραταμε μια αποστασιοποιημενη σταση.

vagkalf07 είπε...

@ Kratylos

εισαι κοντα στο μυστικο της συλλησης-επιχωματωσης(γιατι ειναι διδυμακια)...για μενα..ως ποτε η αμφιπολη σαν αυτονομη πολη- δημος ειχε πορους να κινητοποιει δυναμεις κατασκευης και επιχωσης??η οποια επιχωση οπως καποια βραδυα ο οικοδεσποτης μας εδω ρωτησε ...ποσοι νομιζουμε οτι χρειαζονταν για την επιχωση του μνημειου αυτου??...ειναι κρισιμο ερωτημα αλλα συνδυαζεται με την τοπολογια γυρω απο το μνημειο την εποχη εκεινη...

Thomas Arvanitis είπε...

Εχει ανακοινωθει, απο το ΥΠΠΟ, η εκτιμηση οτι "η επιχωματωση και οι διαφραγματικοι τοιχοι εχουν κατασκευαστει σε δευτερο χρονο"

Νομιζω αυτο το δεδομενο πρεπει να ισχυει.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Kratylos

Δηλαδή ισχυρίζεσαι ότι την επιχωμάτωση την έκαναν οι τυμβωρύχοι ;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Thomas Arvanitis

Η εκτίμηση δεν είναι ποτέ κάτι δεδομένο. Είναι απλώς μια υπόθεση.

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να πουν ποιός και γιατίέκανε την επιχωμάτωση δε δεύτερο χρόνο.

oryktosploutos είπε...

@ Όλους όσους αναρωτιούνται

Η σημερινή εμφάνιση του Υπουργού απλά ήταν για να συντηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα.

Από τις 12/11 που ανακοινώθηκε η ανεύρεση του σκελετού μέχρι τις 29/11 που θα έχουμε ΤΟ δέος μεσολαβούν 17 μέρες και η ανυπομονησία περισσεύει. Έβγαλαν λοιπόν μια βόλτα τον Υπουργό να πει μερικά αυτονόητα, έριξε και τη σπόντα για τα επιστήλια και αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Το σημερινό ήταν απλά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, μην τσιμπάτε.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Chemistry Dog

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά για τα χρώματα.
Δηλαδή λες ότι τα επιστύλια άρχισαν να χάνουν τα χρώματα τους επειδή ανεσκάφησαν ;
Αφού τα πήγαν αμέσως για συντήρηση άρα λογικά απέτρεψαν την φθορά.
Και σε αυτήν την περίπτωση θα τα είχαν σίγουρα φωοτογραφήσει μόλις ανεσύρθησαν. 'Αρα ξέρουν τι απεικόνιζαν.
Γιατί λοιπόν ο Τασούλας λέει ότι προσπαθούν να βρουν τι δείχνουν ;

Τα περί οστών και ταρίχευσης τα συζητάμε ως υπόθεση εργασίας προφανώς.
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Kratylos είπε...

Όχι ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ, ισχυρίζομαι ότι την επιχωμάτωση την έκανε η φύση, εκτός αυτής κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου που έγινε από την αρχή.

Έχω σπουδάσει στατική κτηρίων και τις αντοχές της πέτρας και ξέρω πώς τρίζουν τα κόκαλα ενός πέτρινου θόλου όταν τον φορτίσω με τόσα μέτρα χώμα. Με τα πρώτα ζόρια σπάζουν οι γωνιές των θολιτών και με λίγο ταρακούνημα σεισμού έχουμε ρήγματα σαν αυτά που είπαν για τον τρίτο θάλαμο. Άσε που μπορεί να λείπουν ή να θρηματίστηκαν και ολόκληροι θολίτες και δεν μας το είπαν γιατί το θεώρησαν χωρίς ουσία.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Ενα πιό εμπεριστατωμένο αρθρο σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τασούλα. Σας παραθέτω το λίνκ:

http://www.gazzetta.gr/plus/article/673208/amfipoli-vrethikan-anthropines-parastaseis-sta-epistylia-pics

vagkalf07 είπε...

@ Thomas Arvanitis

ναι εχει ειπωθει και μενει η ανασκαφεας να μας το αποδειξει απο τις επιστρωματικες μελετες που εγιναν κατα την διαρκεια της ανασκαφης..ειναι και αυτο απο τα σημεια που περιμενουμε ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...και ξανατονιζω απο τις επιστρωματικες μελετες των χωματων!!!

αυτος ο υστερος κατα μερικα χρονια χρονος που υπενισσεσαι..ναι υπαρχει..και ειναι σαν να αναγνωριζει καποιος σημερα σε ποια δεκαετια εγινε μια πολυκατοικια...ευχομαι να εχει επιγραφη καταγραφης της κατασκευης η περιστερη...που να με συγχωρειται σημερα ηταν σαν βρεγμενη γατα...κατα αλλους σαν θηριο στο κλουβι..αιλουροειδη και τα δυο..

kiki είπε...

Σε σχόλιο της Κούκουρας

σας θυμιζω ΧΡΥΣΗ ΑΜΑΞΑ ;
--------------------------
ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΕΥ-ΚΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟ
ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΥΚΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟ Η ΚΛΙΝΗ
ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΗ Ο ΝΕΚΡΟΣ
ΜΙΣΟΞΑΠΛΩΜΕΝΟΣ
ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ
ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΟΥΝΕ ΜΑΖΙ
ΣΤΟ ΣΥΝ-ΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ

Ευκτήριος οίκος = μεγάλα ευρύχωρα οικήματα, οίκοι ευχών και προσευχής, ναοί.....

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF
Στην αρχαία Ελλάδα το συμπόσιο (συν+πίνειν) ήταν μια διαδεδομένη συνήθεια. Μια συγκέντρωση φίλων, ή ένα πάρτυ όπως θα λέγαμε σήμερα. Σε ορισμένα από αυτά, οι συμμετέχοντες συνεισέφεραν ή οικονομικά, ή με τρόφιμα, τα οποία και λέγονταν "συμβολές". Ο Όμηρος τα αποκαλεί "εράνους", ενώ γνωστές είναι οι αρχαίες σχετικές φράσεις "δειπνείν από συμβολών", ή "δείπνον από σπυρίδος".
Το συμπόσιον (λέξη που σημαίνει «συνάθροιση ανθρώπων που πίνουν») αποτελούσε έναν από τους πιο αγαπημένους τρόπους διασκέδασης των Ελλήνων. Περιελάμβανε δύο στάδια: το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στο φαγητό, που σε γενικές γραμμές ήταν λιτό, ενώ το δεύτερο στην κατανάλωση ποτού. Στην πραγματικότητα, οι αρχαίοι έπιναν κρασί και μαζί με το γεύμα, ενώ τα διάφορα ποτά συνοδεύονταν από μεζέδες (τραγήματα): κάστανα, κουκιά, ψημένοι κόκκοι σίτου ή ακόμη γλυκίσματα από μέλι, που είχαν ως στόχο την απορρόφηση του οινοπνεύματος ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος της συνάθροισης.
Το δεύτερο μέρος ξεκινούσε με σπονδή, τις περισσότερες φορές προς τιμή του Διονύσου

Συμπόσιο - Βικιπαίδεια
el.wikipedia.org

telbos είπε...

@ Κωνσταντινος Καιρης

Μπορείς λόγω ειδικότητας να επιβεβαιώσεις τα λεγόμενα της κ. Μενδώνη περί όσων λεει για το dna του Φιλίππου;

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν το γενετικό υλικό του Φιλίππου είναι στη διάθεση των επιστημόνων και το αν μπορεί να γίνει σύγκριση με αυτό του νεκρού στην Αμφίπολη, η κα. Μενδώνη είπε ότι την εποχή που ανακαλύφθηκε ο τάφος της Βεργίνας δεν υπήρχαν οι κατάλληλες γνώσεις για την ανάλυση του DNA και ίσως οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τότε να μην καταστήσουν δυνατή την εξέταση σήμερα.

Δηλ. αν κατάλαβα καλά, η κ. Μενδώνη ουσιαστικά λέει (σε άλλο σημείο) πως
α) δεν ειναι οστά που προέρχονται από ταριχευμενό νεκρό και
β)και να ειναι τα οστά του ΜΑ δεν μπορούν πλέον να συγκριθούν με του Φιλίππου γιατί πιθανόν σήμερα να μην μπορούν να ξαναεξεταστούν.

Πώς σας φαίνεται αυτό;
Κάποιοι θα ήθελαν όσο τίποτε ο τάφος να είναι του ΜΑ και άλλοι κάνουν οτι μπορουν για να τον κρύψουν (και δεν εννοω την Ολυμπιάδα φυσικά)

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Από το λίνκ που σας παρέθεσα: Αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού:

Σημεία ενημέρωσης από την συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλα στην Αμφίπολη.

«Οι επισκέπτες δεν ξεπερνούσαν τα δάκτυλα του ενός χεριού ενώ τώρα είναι πάνω από 1000»

«Τώρα προέχει η γεωφυσική έρευνα και η συντήρηση των ευρημάτων»

«Ο τάφος αποτελεί απαράμιλλο ταφικό μνημείο τόσο για την σημαντικότητα της ανασκαφής όσο για την δουλεία που έκανε η ανασκαφική ομάδα. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει μαγευτεί από τα ευρήματα. Τα γεγονότα είναι συντριπτικά»

Ο κύριος Τασούλας, θέλοντας να δείξει τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα σε σχέση με τις στερεωτικές διαδικασίες, είπε: «Το χώμα μέσα στον τάφο, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έπαιξε ρόλο στερεωτικό για το μνημείο. Η αφαίρεση του χώματος ανέτρεπε τη στήριξη, και οι υποστυλώσεις έπρεπε να γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να παρέχουν ακριβώς την ίδια στήριξη στα τοιχώματα κάθε φορά, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη».

Σχετικά με την τομογραφία του τύμβου, που θα πραγματοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτή θα απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το υπέδαφος, και πιο συγκεκριμένα για το ποιο είναι το τεχνητό και ποιο το φυσικό μέρος του τύμβου και ποιες οι τομές. Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η τομογραφία, ο κύριος Γρηγόρης Τσόκας, υπεύθυνος της γεωφυσικής διασκόπησης, απάντησε: «Δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα αυτό, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θέλει χρόνο».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού, με τις εργασίες συντήρησης αποκαλύφθηκαν οι πρώτες υποψίες ανθρώπινων αναπαραστάσεων στα επιστύλια που βρέθηκαν στον τρίτο χώρο. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες. «Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά», τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος θέλησε να πει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν κρύβουν κάτι, απλώς οι αποκαλύψεις γίνονται έτσι και αλλιώς με αργούς ρυθμούς και δεν είναι μόνο θέμα κάποιου νέου ευρήματος, αλλά και η ίδια η διαδικασία της συντήρησης θα συνεχίσει να αποκαλύπτει πράγματα. «Αυτή είναι και η γοητεία της αρχαιολογίας», ανέφερε.

Ο Υπουργός κ. Τασούλας επισήμανε αυτή την στιγμή ότι πρόκειται για μια φάση της ανασκαφής που τελείωσε και μία άλλα η που ξεκινάει που όπως είπε με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα. Οι φάσεις της διαδικασίας είναι άλλωστε και αυτές που προβλέπονται από το νόμο. Η πρώτη είναι η σωστική διαδικασία, όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης. Αυτή είναι η φάση που τελειώνει, για την οποία θα ενημερωθούμε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την κυρία Παναγιωταρέα στην Αθήνα σε μια εβδομάδα. Ταυτόχρονα, μπαίνουμε στη φάση της επιστημονικής διαδικασίας, με τις απαιτούμενες μελέτες ιστορικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων, που θα ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε χρόνων. Μέρος αυτής είναι και η γεωφυσική διασκόπηση του τύμβου.

Σχετικά με την επισκεψιμότητα του μνημείου ο Υπουργός δήλωσε ότι πρώτα θα γίνει επισκέψιμο το ταφικό μνημείο στην επιστημονική κοινότητα και τους δημοσιογράφους κάτι που αναμένεται να γίνει σε λίγους μήνες από τώρα και στην συνέχεια θα ανοιχτεί προς το κοινό που αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει σε κάποια χρόνια από τώρα.



ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Kratylos

Για τον σεισμό συμφωνούμε όπως και για την ερμηνεία περί των καταστροφών.

Για το ότι την επιχωμάτωση την έκανε η φύση το θεωρώ απίθανο να έγινε τόσο επιμελημένα σε΄ύψος μέχρι την θόλο και στους τρεις θαλάμους από την φύση, "ισόποσα" κατανεμημένη.

Η μόνη είσοδος είναι από τις Σφίγγες και αν έμπαινε νερό και λάσπη από εκεί ατάκτως θα "μπούκωνε" κάποια στιγμή και θα ήταν ανίσως κατανεμημένο.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχει ο διαφραγματικός τοίχος στις Καρυάτιδες (όχι μέχρι πάνω, άρα δεν ήταν για αποτροπή τυμωβρύχων) που σίγουρα παίζει τον ρόλο υποστήριξης της επιχωμάτωης.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Καλησπέρα,μια μικρή παρατήρηση ο Ηφαιστείωνας ατο ψηφιδωτό της Πέλλας
(http://www.hellinon.net/ANEOMENA/ExoplismosEllinon.htm εμπεριέχει τη φωτό) φοράει ακριβώς το ίδιο καπέλλο με τον "Αδη" στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης ...

hylap-vn είπε...


3 σκέψεις και από μένα για τους σκληροπυρηνικούς του blog (για αυτό γράφω συνήθως αργά), άμα δεν σας αρέσουν παρακαλώ πετάξτε τις στα σκουπίδια.

1) Αν ο σκελετός ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν είναι ταριχευμένος ή όχι (με την έννοια της αιγυπτιακής μούμιας). Γιατί? Για τον απλούστατο λόγο ότι οι σωζόμενες αρχαίες πηγές θα είναι τελείως λάθος στο θέμα ταφή του Μ.Α. με κυριότερο την τοποθεσία και το ιστορικό που δίνουν οπότε η ταρίχευση θα είναι μία ακόμα εσφαλμένη αναφορά ήσσονος σημασίας.

2) Και ο Μέγας Αλέξανδρος να απεικονίζεται στα επιστύλια, πάλι κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για ποιόν προοριζόταν ο τάφος και σε ποιόν ανήκει ο σκελετός. Εξηγώ. Η σαρκοφάγος της Σιδώνας π.χ. είναι ολόκληρη με παραστάσεις με τον Μ. Αλέξανδρο και ο νεκρός για τον οποίο φτιάχτηκε είναι δευτερεύων πρόσωπο σε αυτές τις παραστάσεις. Η Περιστέρη ήταν σίγουρη για ενταφιασμένο και κατασκευαστή, και οι φήμες είχαν οργιάσει, πολύ πριν βρει τον τάφο (όπως υποστηρίζει και η Παπαφωτίου, τα έχουμε ξαναπεί), που σημαίνει ότι τις αποδείξεις τις έχει από έξω και όχι μέσα από τον τάφο. Σημαντικά μεν λοιπόν, αλλά όχι το στοιχείο κλειδί που θα ανατρέψει όλα τα αρχαιολογικά δεδομένα και τις υποθέσεις εργασίας.

3) Η Περιστέρη λέει τώρα ότι μάλλον είναι συλημένος και πολλοί φίλοι υποστηρίζουν ότι βλέπουν μία αμηχανία στην απάντησή της κτλ. Να κάνω και έγω ένα ψυχογράφημα? Αν έχει στα χέρια της αποδείξεις "συνταρακτικές" για τον ενταφιασμένο και τον κατασκευαστή (δηλαδή Μ.Αλέξανδρο και Δεινοκράτη) το τελευταίο πράγμα που την νοιάζει είναι αν είναι συλημένος ή όχι. Το σημαντικό γι'αυτήν ήταν να βρει τα οστά ώστε να μην της πούνε ότι είναι κενοτάφιο του Μ.Α.. Τα υπόλοιπα, ελάχιστα την ενδιαφέρουν αν έχει τις αποδείξεις από πριν μπει στον τάφο. Τι αποδείξεις θα μπορούσαν να ήταν αυτές? Αφιερωματικές στήλες και ίσως και θυσίες ΠΑΝΩ στον λόφο για τον αφηρωισμένο νεκρό Μ.Αλέξανδρο που είναι "θαμένος εδώ".

Ευχαριστώ, που είχες την υπομονή να διαβάσεις μέχρι εδώ :-)

SF είπε...

Συμφωνώ ότι οι παραστάσεις στα επιστήλια ήταν αρκετά ευδιάκριτες απ'την πρώτη στιγμή αλλιώς δεν εξηγείται ο ντόρος που έγινε εκείνες τις μέρες. Τώρα αν αλλοιώθηκαν στην πορεία τα χρώματα, αυτό δεν το ξέρω, πρέπει να είναι πολύ ευπαθή. Όπως και να'χει, πιστεύω ότι η καλύτερη τακτική είναι να δώσουν ένα μέρος της απεικόνισης στη δημοσιότητα χωρίς ερμηνευτικά σχόλια, όπως έκαναν στην περίπτωση του ψηφιδωτού. Μας είπαν δηλαδή ότι το ένα πρόσωπο είναι ο Ερμής αλλά για το άλλο δεν έδωσαν κάποια ερμηνεία παρά μόνο όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία και αποκαλύφθηκε όλο το ψηφιδωτό.
Η κ.Περιστέρη στις δηλώσεις που έκανε πρέπει να εννοούσε ότι για να σήκωσαν όλα τα κτερίσματα, όλα ήταν πολύ μεγάλης αξίας και αυτό υποδηλώνει και τη σπουδαιότητα του προσώπου, κάπως έτσι το κατάλαβα το σκεπτικό της.

vagkalf07 είπε...

@ empedotimos 23 Νοεμβρίου 2014 - 12:53 π.μ. με αναγκαζεις να απαντησω για ενα θεμα που με πληγωνει προσωπικα...η τοιχογραφια του κηνυγιου..το καλυτερο μαζι με την αρπαγη της περσεφονης δειγμα αρχαιας ζωγραφικης παγκοσμιως...δεν ειναι ποια η ιδια...και δεν ειναι η ιδια καμμια 25αρια και βαλε χρονια πριν..

oryktosploutos είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ - Kratylos 1:03

Με συγχωρείτε για την παρέμβαση, αλλά επιβεβαιώνω πως δεν υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει φυσική επιχωμάτωση με τον τρόπο που έχουμε δει στο μνημείο. Η επίχωση είναι απολύτως ανθρώπινο έργο, η φύση το πολύ να έβαλε μια τελική πινελιά σε κάποιες μόνο θέσεις.

Antigoni είπε...

Κατ' εμέ, πολύ σημαντικό είναι το ότι πρώτα κατσκευάστηκε ο τάφος και μετά το μνημείο. Καταρχάς, βγάζει από το παιχνίδι τα σενάρια περί πολύ μεταγενέστερης ταφής.

Μετά σκέφτομαι τα εξής (και με διορθώνετε):

Εκσκαπτεται το όρυγμα και κατασκευάζεται ο τάφος. Γύρω από αυτόν κατασκευάζεται το μνημείο. Το σώμα αργεί να έρθει κάποια χρόνια (ή μήνες). Όσο ο τύμβος μένει άδειος, γίνονται κάποιες καταστροφές (π.χ. για να πάρουν το σίδηρο από πόρτα, αγάλματα κλπ). Έρχεται το σώμα. Τοποθετείται στον τάφο. Συγκεντρώνονται όλα τα σπασμένα κομμάτια από σφίγγες, ψηφιδωτό στον ταφικό θάλαμο (για λόγους τελετουργικούς όπως έχει αναφέρει ο Εμπεδότιμος). Γίνεται επίχωση όλου το μνημείου.
Κάτι τέτοιο θα δικαιολογούσε την εικόνα που συναντάται.Ίσως διακαιολογείται και το γεγονός ότι το δάπεδο του ταφικού θαλάμου είναι από πορώλιθο. Δηλαδή, ο τρίτος θάλαμος είχε αφεθει χωρίς δάπεδο, με το όρυγμα ανοιχτό μέχρι να έρθει το σώμα. Αφού ήρθε το σώμα, η σφράγιση έγινε με άμμο και τους πορώλιθους και όχι με άλλα υλικά (γιατί δεν έγινε με μεγαλοπρέπεια, αλλά με υλικά της περιοχής). Οπότε για τη σφράγιση του δαπέδου του ταφικού θαλάμου χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιοι πορώλιθοι με τους σφραγιστικούς τοίχους

Δεν μπορώ να κρίνω βάσει ιστορικών και αρχαιολογικών πηγών, γιατι δεν έχω τις ανάλογες γνώσεις. Προσπαθώ να συνδυάσω με βάση τη λογική μόνο.

Ποιά είναι η γνώμη σας;

vagkalf07 είπε...

@ Antigoni

η γνωμη μου ειναι οτι τον πιο σημαντικο νεκρο του τοτε κοσμου δεν τον βαζεις σε μνημειο με την εισοδο στην περιμετρο εκτεθιμενο στις πιθανοτητες της τυμβωρυγχιας ,,,τι λες γι'αυτο..ποια ειναι η γνωμη σου??

Antilamogio είπε...

Καλησπέρα κι από μένα! Τις μικρές ώρες, ως συνήθως. Για τους σκληροπυρηνικούς που λέει κι ο hylap-vn!

Μια μικρή σημείωση: οι πλάκες γύρω απ' τον κιβωτιόσχημο τάφο δεν μπορεί να ήταν η "ψευδωροφή" του θαλάμου πάνω από το ψηφιδωτό. Για τον απλούστατο λόγο ότι η πλάκα πάνω από το ψηφιδωτό είναι ενιαία:
http://i61.tinypic.com/qrx07a.jpg

Ενώ οι πωρόλιθοι γύρω από τον τάφο είναι πολλοί που "θηλυκώνουν" ο ένας στον άλλον:
http://i62.tinypic.com/v7y04w.jpg
http://i59.tinypic.com/2cct0jr.jpg

ΣΥΝΕΠΩΣ: Η κατασκευή του τάφου δεν προϋποθέτει την καταστροφή της "ψευδωροφής".

M G είπε...

(από την προηγούμενη ανάρτηση)
Σχετικά με την Αρμάμαξα :
καλές οι εναλλακτικές προσεγγίσεις, αρκεί να μην παγιωθούμε στο φαντασιακό, ώστε το ‘ταξίδι’, στο οποίο τόσοι και τόσοι ομνύουν, να μην συνεχίσει ως διαδρομή LSD.
Η αρμάμαξα θεωρείται μια αναμφισβήτητη ιστορική πραγματικότητα, την οποία αναμένουμε και ελπίζουμε να ανακαλύψει κάποτε η αρχαιολογική σκαπάνη, γιατί όχι και αυτή της κας Περιστέρη.
Δηλαδή να μη την εξαφανίσουν κάποιοι επιτήδειοι και στη θέση της μας αφήσουν μιαν αχλύ από αναθυμιάσεις ψυχοτρόπων.

Kratylos είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ
Οι ιζηματογενείς αποθέσεις και η χαρακτηριστική στρωματογραφία τους που φαίνεται στην εικόνα με τις δύο καρυάτιδες και αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, δεν γίνονται από ανθρώπινη επιχωμάτωση, αλλά από συνεχχείς αποθέσεις στις μεγάλες βροχοπτώεις.

Και η σταδιακή αύξηση του ύψους των χωμάτων όσο προχωράμε από μέσα προς τα έξω, οφείλεται στην σταδιακά μεγαλύτερη επιφάνεια απορροής και διήθησης πάνω από τους θαλάμους και στην ελάττωση του βάθους διήθισης.

Ούτε οι διαφραγματικοί τοίχοι έγιναν για να συγκρατήσουν τα χώματα η να προστατέψουν το έργο. Αν ήταν αυτός ο σκοπός τους θά έκαναν τουλάχιστον στις καρυάτιδες διπλό τοίχο (μέσα έξω). Έγιναν για να αποτρέψουν κάποιους να έχουν σε λειτουργία το μνημείο.

Αν ήταν π.χ χριστιανοί ( και όχι ο ίδιος ο Κάσσανδρος) δεν θα κάναν μόνο αυτό, αλλά αν τους το επέτρεπε το έδαφος θα έχτιζαν και πάνω του εκκλησιές, όπως έκαναν στον σπουδαιότατο επίσης τάφο των Φιλίππων.

Chemistry Dog είπε...

@Εμπεδοτιμος
δεν λεω οτι ηταν ευδιακριτα κατα την ανασκαφη. Μπορει και να ηταν αλλλα η κ. Περιστερη να ιελει να τα δημοσιευσει η ιδια σε καποιο περιοδικο ως εχει το δικαιωμα. Παντως θα σε παραπεμψω να ψαξεις για τα διασημα γκραφιτο της Πομπηιας που μολις βγηκαν στην επιφανεια αρχισαν να καταστρεφονται. Η επιδραση του φωτος και του οξυγονου ειναι πολυ μεγαλυτερη απο οση μπορουμε να φανταστουμε. Ειναι δε τοσο μεγαλη που οταν βγηκαν στα ανακτορα της Κνωσου ολοκληρες αναλλειωτες ελιες σε λαδι μεσα σε πηθαρια, μολις τις χτυπισε το φως κ το οξυγονο αρχισαν νανα αποσυντιθεντε. Τωρα για την εκταση των ζημιων μπορεις να φανταστεις αν δεις τις ιδιες τις Καρυατιδες οι οποιες ηταν εντονα ζωγραφισμενες. Βειδαμε τπτ πανω εκτος απο ιχνη κοκκινου χρωματος (το οποιο ειχε αρχισει να γινεται πορτοκαλοκιτρινο); Οχι. Αυτο αλλωστε ενισχυει κ την αποψη οτι ο ταφος ηταν ανοιχτος κ μετα επιχωματωθηκε. Πρεπει να ηταν εξαιρετικα κατεστραμενος ειδη οταν επιχωματωθηκε απο αποψη χρωματων και να ειχε εκτεθει ηδη. Αυτα τα ολιγα γτ εχω βγει για ποτο ... Να σαστε ολοι καλα.

Antigoni είπε...

@ vagkalf07

Δεν θα διαφωνήσω (απαραιτήτως) με αυτό που λες.
Ωστόσο, δεν το αντιμετωπίζω σφαιρικά το πρόβλημα, αλλά μόνο από πλευρά κατασκευής. Υποτίθεται, βεβαια, ότι η επίχωση αποτρέπει την τυμβωρυχία. Για να προστατευθεί ο τάφος θα πρέπει η επίχωση να γίνει αμέσως μετά τη μεταφορά του σώματος.

Για το τι άρμοζε στην περίσταση και υπό ποιες συνθήκες έγινε ότι έγινε δεν μπορώ να πάρω θέση, γιατί δεν έχω την κατάρτιση.

Unknown είπε...

Kratylos,

Πως ξέρουμε ότι υπήρχε μεταλλική επένδυση στα αυλάκια του μαρμάρινου κατωφλίου;
Το λέω αυτό γιατί:
1) θα έπρεπε το χρώμα του μαρμάρου μέσα στις αυλακώσεις να είναι πιο σκούρο καθότι εκεί μέσα οξειδωνόταν σίδηρος για πάρα πολλά χρόνια. Αντιθέτως το χρώμα στις αυλακώσεις είναι πιο ανοιχτό/καθαρό.
2) Δεν πιστεύω πως ακόμη και να υπήρχαν μεταλλικοί-σιδερένιοι οδηγοί πως θα είχε μείνει ίχνος τους. Θα είχαν εξαυλωθεί λογικά.
Επίσης νομίζω πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μεταλλικοί οδηγοί διότι η κίνηση γινότανε από ορειχάλκινους "τροχούς" σε επαφή με τις μαρμάρινες αυλακώσεις.
Τώρα αν το λέτε αυτό γιατί το βρήκατε σε κάποια μελέτη ή εργασία, θα με ενδιέφερε να μου το λέγατε.

Antilamogio είπε...

Τα σημαντικότερα στοιχεία (κατ' εμέ) της χθεσινής εμφάνισης του υπουργού (αλήθεια ήταν συνέντευξη τύπου? χωρίς ερωτήσεις?? χωρίς καν κάλυψη από κάμερες?? τελοσπάντων...):

1) "Πρώτα δημιουργήθηκε ο τάφος και μετά χτίστηκαν οι υπόλοιποι θάλαμοι"
Τι εννοεί; Ότι το μνημείο χτίστηκε από μέσα προς τα έξω; Ότι όταν άρχισε η κατασκευή του μνημείου αυτό έγινε εξ αρχής ως παραγγελία "τάφου"; Ή ότι ο τάφος είναι σε χαμηλότερο επίπεδο και δεν έχει βρεθεί ακόμα;

2) "Τα επιστύλια έχουν ίχνη ανθρώπινων παραστάσεων." Επιτέλους, το είπε! Λύσσαξε ο Καΐρης τόσες μέρες. Αν απαντούσε και πού είναι σήμερα τα επιστύλια, θα ήταν πιο ήρεμος ο εορτάζων (χθες) Κ.Κ. {χρόνια πολλά!!} Αλλά κι αυτό που ακούστηκε καλό ήταν.

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

τι σημαινει αν εχει στα χερια της αυτο και το αλλο...αυτο λοιπον που αν εχει στα χερια της.. πρωτον να το δειξει και δευτερον δεν της ανηκει...ειναι δικο μου και δικο σου και ολονων εδω μεσα και εξω...το κλαψοτετοιο της περιστερη δεν θα το ανεκτω με την πολιτισμικη μου ιδιοτητα σαν ανθρωπος που γεννηθηκα στην μακεδονια και σαν ελληνας που διδαχθηκα ιλιαδα οδυσσεια και αντιγονη και επαιζα μπαλα στον τυμβο του φιλιππου...η εχει να προσθεσει κατι στις 29 η να παει σπιτι της και θα την μνημονευουμε..αντε να κανει και την διαλεξη στας σορβονας που εκανε τα διδακτορικα ...να μην ανησυχει..την εφαγε η υπερβολη να παρει τα κονδυλια..εχει το κοστος του αυτο...και ενω χανουμε το κτιριο ...τις καρυατιδες που μας εκαναν να κλαψουμε ...καθομαστε και μιλαμε για το λαοφιλες προφιλ της περιστερη..ας γινει δημαρχος αμφιπολεως να τελειωνουμε...η μονη ορθη σταση της για μενα ειναι να αναβαλει την διαλεξη-οτι ειναι αυτο...στις 29..και να συνεχισει...υπαρχουν ασυλλητα κτερισματα οπως την διαβεβαιωσε ο παππαθεοδωρου,φοβαται??να συνεχισει??

rvb είπε...

@poly katri

τι ονειρεύεσαι;

Αν θέλεις πέρνα το αρχικό μου κείμενο, αντί αυτού.

333 είπε...

Παρακαλώ να μεταφερθεί το αίτημα του vag στην κα Περιστέρη, πάραυτα!!

Τι άλλο θα ακούσουμε ...

Antilamogio είπε...

Σχετικά με την Επιχωμάτωση:

Ο ίδιος ο Τασούλας είπε σήμερα το προφανές:
«Το χώμα μέσα στον τάφο, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έπαιξε ρόλο στερεωτικό για το μνημείο. Η αφαίρεση του χώματος ανέτρεπε τη στήριξη, και οι υποστυλώσεις έπρεπε να γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να παρέχουν ακριβώς την ίδια στήριξη στα τοιχώματα κάθε φορά, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη».

Είναι βέβαιο ότι η μεγαλοφυία που σχεδίασε και κατασκεύασε ένα μνημείο τέτοιων διαστάσεων και πλούτου ήξερε από ωθήσεις γαιών σε πέτρες. Δεν ξέρουμε μόνο εμείς!

Έτσι η επίχωση, σε συνδυασμό με τους διαφραγματικούς τοίχους, έσωσαν το μνημείο. Για μένα η επίχωση είναι 100% φιλική και όχι εχθρική πράξη προς το μνημείο. Άρα έγινε από εκείνους που το έφτιαξαν και ήθελαν να διατηρηθεί και όχι από τυμβωρύχους.

Δεν μπορώ μάλιστα να φανταστώ πώς έμεινε επισκέψιμο το μνημείο με τόσο χώμα από πάνω, αν δεν είχε εξ αρχής επίχωση και διαφραγματικούς τοίχους! Θα κατέρρεε γρήγορα.

Αυτό για μένα σημαίνει ότι το μνημείο έγινε κατά παραγγελία για να γίνει μια συγκεκριμένη Ταφή. Αμέσως μετά σφραγίστηκε.

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
oryktosploutos είπε...

@Kratylos 1:32

Οι "μεγάλες βροχοπτώσεις" δημιουργούν αργιλική επίχωση, όχι αμμώδη. Παρασύρουν επίσης φυτικά λείψανα, τα οποία δεν έχουμε δει κάπου να υπάρχουν. Η αμμώδης επίχωση είναι τεχνητή.

hylap-vn είπε...

@ vagkalf07

Υπομονή μέχρι το άλλο Σάββατο.
Όλα τα ευρήματα θα αποκαλυφθούν τότε.

Αν όχι, και εγώ μαζί σου. Προσωπικά δεν θα ξανασχοληθώ με το "μεγάλο μακεδόνα στρατηγό" μέχρι να μας πουν ξεκάθαρα τι πιστεύουν και που το βασίζουν.

Αλλά μην κιοτεύεις. Είναι γκαραντί!

vagkalf07 είπε...

@ Antilamogio

η ερωτηση του εκατομμυριου δεν εγινε...και αυτη ηταν...κανει ο Τσοκας μετρησεις μεσα απο τον ταφο??...η δηλωση του υπουργου ηταν οτι οι μετρησεις γινονται σε μια περιοχη 2 στρεμματων πανω απο εκει που βρισκομαστε τωρα(θυμιζω οτι η οριζοντια εκταση του λοφου ειναι 20 στρεμματα)...και ναι κανουν..φοβουνται τους παπαρατσι ..και δεν ειναι για γελια ...υπαρχουν φωτο..και ηθελε να εξηγηθει...

Kratylos είπε...

@ Apostolos Gouzis
Δεν θα μπορούσε το μάρμαρο και ιδίως το θασίτικο να μην έχει οδηγούς, ακόμη και για λόγος προστασίας. Στα πρώτα κιόλας ανοίγματα θα σπάζαν οι ακμές και οι κατακόρυφες παρειές των αυλακώσεων.

Οι σκουριές που επικαλείσαι, θα έπρεπε να υπάρχουν και σε όλους τους κίονες που φέρουν πίρους. Μάλλον οι ορειχάλκινοι οδηγοί είχαν γίνει ένα σώμα με τον λιωμένο (ανθεκτικότατο σε διάβρωση μόλυβδο) που ρίχνανε πρώτα μέσα, για να τους δέσουν με το μάρμαρο. Τα σπασίματα που φαίνονται στις μαρμάρινες αυλακώσεις έγιναν από τους τυμβωρύχους κατά την εξαγωγή τους.

Chemistry Dog είπε...

@vagkalf ο Ανδρονικος εκανε 1μιση χρονο να δημοσιποιησει την ανακαλυψη στην Βεργινα. Αν η Κα. Περιστερη πιεστηκε ισψς να μην ηταν επιλογη της. Τωρα για το οτιεχεις δικαιωμα να ξερεις επειδη εισαι Μακεδονας, ηρεμησε ανηκουν στην Ελλαδα τοσο οσο ανοικει η ερευνα ενος Φυσικου πχ. Αυτο τα γτ ειμαι Μακεδονας εοναι ψευδοθυμιες.ε την ιδια λογικη οποιοσδηποτε θαπτεται ακομα κ σημερα ανοικει στην εκαστοτε πολη κρατος. Ο τροπος που προσπαθησε να τοχειριστει η Περιστερη ειναι αρτιος, οπως προσταζει η επιστημονικη μεθοδος

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

ευχη και δικη μου...οι φατσες ομως και η γλωσσα του σωματος ...αλλα μου λενε..

Antilamogio είπε...

@ vagkalf07:
Σωστό το ερώτημα. Η απάντηση πάντως δεν αποκλείει να γίνονται μετρήσεις ΚΑΙ μέσα και έξω.

hylap-vn είπε...

Και άλλη μία φωτογραφία όπου η Περιστέρη είναι σε δεύτερη μοίρα παραμερισμένη πίσω από Μενδώνη-Παναγιωταρέα.

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15379

Πάντως έχει καλούτσικο σήμα μέσα στον τάφο :-)

vagkalf07 είπε...

@ Chemistry Dog

δεν ειπα για το δικαιωμα να ξερω...ειπα οτι μου ανηκουν οπως και σε σενα φυσικα...και μια που αναφερεσαι στην φυσικη...λυπαμαι αλλα αλλοι στελνουν επισκεπτες σε κομητες και μεις ακομη ασχολουμαστε με τα χωματα της γης ....παντως φανταζομαι οτι στον επιστημονικα αρτιο τροπο διαχειρησης της περιστερη θα περιλαμβανεται και η εκθεση της στον επιστημονικο διαλογο των συναδελφων της..οπως και η εξηγηση της τρυπας στο μωσαικο...και για να μην ξεχνιομαστε ναι εχεις δικιο για τα χρωματα των μακεδονων..αργοπεθαινουν χημικα..σου ειπα οτι εχω βιωσει τετοιο θανατο των χρωματων...

Antilamogio είπε...

χαχαχαχα...

Τις φωτογραφίες που δε θέλανε να δούμε ξέρανε να τις κόβουνε! Εδώ δεν μπορούσαν να κάνουν ένα crop?

Απίστευτη προχειρότητα να συνοδεύει μια τέτοια φωτογραφία ένα δελτίο τύπου υπουργείου...

Kratylos είπε...

@ oryktosploutos
Δηλ. άν ρίξω πάνω σε ένα κόσκινο λάσπη από άμμο και άργιλο θα περάσει μόνο η άργιλος;
Και τα ιζήματα πώς τα εξηγείς; Δες σε παρακαλώ καλύτερα τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ όπου γίνεται αναφορά για υλικό επιχωμάτωσης προερχόμενο από τον λόφο Καστά, ενώ για την επίχωση κάτω από το δάπεδο του 3ου θαλάμου μιλάει για υλικό από την περιοχή του ποταμού.

rvb είπε...

Έστω, για άλλη μια φορά.
Αυτό που γίνεται εδώ είναι μια προσπάθεια να αποδειχθεί πως είναι θαμμένος ο Μ.Α. Ή (ίσως καλύτερα) να μην αποκρυφθεί αυτό, εάν έχει γίνει. Η ερώτηση (αρχικά απευθυνόμενη στην καλή poly katri) είναι:
τι ακριβώς ευχόμαστε/περιμένουμε σε περίπτωση που είναι έτσι.
Τι προσδοκούμε και τι νομίζουμε πως θα αλλάξει.
Κυρίως δε, σε τι και πως θα αλλάξουμε εμείς.
Όλος αυτός ο "λογικός" λόφος που ανασκαλεύεται εδώ μέσα, πρέπει να έχει ένα στόχο-Λεόντα-Κορωνίδα.

Το σχόλιο είναι @ όλους.

Unknown είπε...

@telbos,
Αγαπητή μου,
το εχω ήδη αναφέρει αυτο. τa οστά του Φιλίππου ειναι ακατάλληλα για ανίχνευση dna για πολλούς επιστημονικούς λόγουςκαι για εναν πολυ πρακτικό.Τα έπλυναν καλή μου....Αλλα και σε αντίθετη περίπτωση δεν υπαρχει ουσιαστικά dna σε οστό εκτός κι αν ειναι απολιθωμένο η σε παγετώνες.μονο χρονολόγηση μπορεί να γινει κατα προσέγγιση 50τιαςκαι μελέτη φίλου,ηλικίας άνθρωπομετρικών χαρακτηριστικών και νόσων με επίδραση στον οστική ιστό.Σε προηγούμενη οργισμένη αναρτηση μου είπα:
Μα ποιον κοροϊδεύουν τελικα;και ο πιο μέτριος επιστήμονας δεν πιστεύει οτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί dna απο τον Φίλιππο.Γιατι σκοτώνονται τωρα;γιατι αμφισβητείται και ο ίδιος ο Φίλιππος μετα την αποκάλυψη του τύμβου αυτού ...
Τεράστια λοιπον η παραπλάνηση η και η ασχετοσύνη, μαλλον το πρωτο. Θυμηθειτε την σκηνοθετημενη εκδηλωση για το dna που δεν πήγε κανεις αρχαιολόγος.
,.Σαν την αξονική τομογραφία που μας είπαν και αποδειχθεί οτι ειναι η Ακατάλληλη μέθοδος αποκρύπτοντας την πραγματική του laserβυθού που χρησιμοποιούν τα υποβρύχια,,μέθοδος που μια πρωτογονη παραλλαγή της χρηςιμοποιουςε ο Κουςτω στην Καλυψώ ,χρηματοδοτούμενος απο το γαλλικό κράτος, Για να ρημάξει τις Ελληνικές θαλαςςες και να γεμιςει το Λούβρο, τηνΜΑΣΑΛΙΑ και όλα τα κρατικά γαλλικά μουςεια ,αυτος ο διαβόητης φυςιοδηφης(;;;) Φίλος του φιλέλληνα(;;;) ζιλ ΝΤΑΣΣΕΝ!!!αλλα αυτα αλλη φορα..
η γραμματέας προσπαθεί πλεον να συμμαζέψει προοδευτικά ολες τις αστειότητες που εχουν αναφέρει, γιατι η διεθνής και ο ελληνική κοινή γνώμη αρχίζουν και προβληματίζονται με τόση θολεροτητα....
για την αποκωδικοποίηση του χρησμού του Τασουλα λόγω προχωρημένου της ώρας αύριο με πολυ ενδιαφέροντα συμπεράσματα...

Antigoni είπε...

@ Antilamogio

Συμφωνώ με όσα γράφεις για την επίχωση. Οι πρόγονοι, πιστεύω, παίζαν την βραχομηχανική και την εδφομηχανική στα δάχτυλα.
Στο βάθος του τρίτου θαλάμου οι ωθήσεις που ασκούνται στους πλευρικούς τοίχους είναι (χονδρικά) 6 τόνοι. Είμαι περίεργη να δω πως είναι οι πλευρικοί τοίχοι, τι πάχος έχουν και ενδεχομένως κάποια ενίσχυση ή πέδιλο.

@ oryktosploutos

Πολύ σωστά τα λες για την άμμο. Για να γίνει απόθεση άμμου (χοδρόκοκκο υλικό) χρειάζεται υψηλή ενέργεια - ροή (π.χ. ποταμού, χειμμάρου). Επίσης, εφόσον το φυσικό έδαφος του λόφου είναι αμμώδες (όπως ειπώθηκε σε κάποια ανακοίνωση) το ποσοστό του νερού που τελικά κατεισδύει φιλτράρεται από την άμμο και τρέχει στάγδην μέσα από του αρμούς της θόλου μεταφέροντας άργιλο.
Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι στις φωτογραφίες του υπουργείου φαίνονται οι αποκολλήσεις - θραύσματα των θολιτών να έχουν πέσει πάνω στην επιφάνεια της επίχωσης. Με έκανε να ανατριχιάσω αυτή η φωτογραφια! δεν ξέρω γιατί

oryktosploutos είπε...

@Kratylos 2:12

Το τι περνάει από ένα κόσκινο εξαρτάται απ' το διάκενο του κόσκινου, είναι η βασική αρχή της ταξινόμησης.

ΔΤ ΥΠΠΟ 21/9 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58512): "Επίσης, κατά την αφαίρεση της ΑΜΜΩΔΟΥΣ επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων ..."

ΔΤ ΥΠΠΟ 12/11 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59112): "...έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης." Δεν υπάρχει επίχωση ΚΑΤΩ από τον τάφο, είναι το φυσικό έδαφος και είναι ο βυθός της αρχαίας λίμνης Κερκινίτιδα. Επίχωση υπάρχει μόνο μέσα στο μνημείο, όχι από κάτω.

Unknown είπε...

nikosd21,

ωραίος!

Antigoni είπε...

@ oryktosploutos

Και όμως, σε κάποια ανακοίνωση είχε ειπωθεί ότι η επίχωση είναι από το φυσικό έδαφος του λόφου ή κάτι σχετικό(και μου είχε κάνει εντύπωση).
Θα το βρώ και θα επανέλθω

Dazbaw είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

@ Konstantinos Kairis

υγεια με χρονια καλα !!

στην εκδηλωση δεν πηγαν οι αρχαιολογοι γιατι θα ηταν μια παραδοχη οτι οι θετικες επιστημες φυσικη,χημεια ,στατικη,γεωλογια, τους παιρνουν το ψωμι απο το στομα...σκεψου εναν η ιαπωνα με τα μηχανηματα να βλεπει και το πετραδακι σε βαθος 20 και βαλε μετρων(μπορει),εναν πολυτεχνιτη ισπανο και ενα γεωαναλυτη αμερικανο, να βαζουν το πλανο ανασκαφης,εναν ινδο κομπιουτερα να δηνιουργει τα 3D του προτζεκτ και εναν αρχαιολογο ελληνα να κανει την καταγραφη των ευρηματων και εναν γαλλο γραφολογο την ερμηνεια των γραπτων...παει η αρχαιολογια...μακακες θα ηταν αν πηγαιναν....το θεωρησαν λαθος εξ'αρχης που εγινε...

Dazbaw είπε...

https://www.scribd.com/doc/147075879/Olympias

[Being from Epirus, Olympias was an avid practitioner of the orgiastic rites of Dionysus
8
. Her knowledge of sacrificial rites and dedications are evidently passed onthrough Alexander. In many of his expeditions, Alexander makes use of his mother’sreligious influence such as with the battle at Issus
9
and the consultation of the Oracle at Siwah]

https://www.scribd.com/doc/247883571/Dixon-on-Carney


[In her book, the first modern biography of Olympias, the mother of Alexander the Great, Elizabeth Carney has produced a welcome addition to the ever-growing body of scholarship on the period spanning the reigns of Philip II, Alexander the Great and the strug-gles of the Diadochoi to 316
BC
. In fact, Olympias is perhaps the only significant figure from this period to have maintained and increased his/her prestige, power and influence throughout this period.]

όποιος ενδιαφέρετε ας διαβάσει...

δεν υπάρχει ελληνική βιογραφία για την Ολυμπιάδα [πόσο πίσω είμαστε σαν νεοέλληνες], οπότε όποιος έχει το βιβλίο της ELIZABETH CARNEY Olympias, Mother of Alexander the Great και το έχει διαβάσει, θα το εκτιμούσα αφάνταστα εάν μας έδινε μία περίληψη...

Antigoni είπε...

@ oryktosploutos

14/09/2014
Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη.

Kratylos είπε...

@ oryktosploutos
Από το ΔΤ της 7/9/2014:
"Στον ίδιο χώρο, που δημιουργείται μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, διαπιστώθηκε σημαντική απομείωση διατομής των θολιτών, σε τμήματα τόσο του δυτικού, όσο του ανατολικού τμήματος της θόλου."
Δηλ. πόση λέτε να ήταν αυτή η "σημαντική απομείωση διατομών ώστε δεν χωρούσε η άμμος, αλλά μόνο η άργιλος;

Και από το ΔΤ της 14/9/2014:

"Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά."

Τα αμμώδη φυσικά ιζήματα δεν προέρχονται από χώμα σύνθεσης σαν αυτό το λόφου, αλλά από το "φυσικό έδαφος του λόφου Καστά.

Αύριο θα σας λένε ότι εμείς σας τα λέγαμε, αλλά εσείς άλλα θέλατε να βλέπετε, ακόμη και σε αυτά που ήταν από την ορολογία της επιστήμης σας και τους συναδέλφους σας!

oryktosploutos είπε...

@Antigoni 2:35

ΔΤ ΥΠΠΟ 14/9 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434): "Την Παρασκευή 12-9-2014 έγινε η είσοδος μελών της διεπιστημονικής ομάδας, στον τρίτο θάλαμο του μνημείου .....Το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ότι στους προηγούμενους δυο χώρους. Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη".

Μάλλον σ' αυτό αναφέρεστε. Προσέξτε το ΕΠΙ των χωμάτων κι όχι ΕΝΤΟΣ των χωμάτων. Ο 3ος θάλαμος είχε τις μεγαλύτερες καταπονήσεις, ενδέχεται όπως άνοιξαν οι θολίτες να έπεσαν από πάνω υλικά. Το ΔΤ συνεχίζει: "Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, (φωτο 8) με τους θολίτες στην περιοχή της στέψης να παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος, από την εσωτερική επιφάνειά της. Στο σύνολο σχεδόν των θολιτών παρατηρούνται ρηγματώσεις και επιπλέον σε εκτεταμένες περιοχές, εκατέρωθεν της στέψης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια μάζας του υλικού."

Antilamogio είπε...

@Kratylos:
Μιας και γνωρίζεις από ωθήσεις γαιών σε πέτρα: πόσο θα άντεχε ένα υπόγειο οικοδόμημα τέτοιων διαστάσεων χωρίς την εσωτερική επίχωση που αναλαμβάνει τις πλάγιες ωθήσεις γαιών και συγκρατεί τους πλάγιους κατακόρυφους τοίχους; Το συνεκτικό υλικό ανάμεσα στις πέτρες ήταν τόσο ισχυρό (όσο π.χ. σήμερα το σκυρόδεμα) ώστε να μη χρειάζεται "κόντρα" από μέσα;

Μιλάμε για μεγάλο βάθος με τεράστιες εξωτερικές δυνάμεις! Η επίχωση ήταν ΚΑΙ για στατική ενίχυση ΚΑΙ για αποτροπή τυμβωρύχων.

oryktosploutos είπε...

@Kratylos 2:38

Δείτε την απάντηση στην Αντιγόνη.

Λέτε "Τα αμμώδη φυσικά ιζήματα δεν προέρχονται από χώμα σύνθεσης σαν αυτό το λόφου, αλλά από το "φυσικό έδαφος του λόφου Καστά". Δεν καταλαβαίνω το "χώμα σύνθεσης σαν αυτό το λόφου", τι εννοείτε;

Antigoni είπε...

@ Kratylos

Όταν λέει ''διαπιστώθηκε σημαντική απομείωση διατομής των θολιτών'' εννοεί πως έχουν αποκολληθεί από τους θολίτες τεμάχη και το πάχος τους στην εγκάρσια διευθυνση έχει μειωθεί. Αν είχαν ανοίξει οι αρμοί μεταξύ θολιτών θα είχαν γίνει και μετατοπίσεις. Βλέπετε πόσο ''σφιχτα'' είναι κουμπωμένοι οι θολίτες μεταξύ τους.

Για την άλλη παρατήρηση τώρα:
"Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά."
Το ανέφερα και εγώ πιο πάνω. Δεν μπορώ να το τοποθετήσω αυτό κάπως. Όταν λεει φυσικό έδαφος του λόφου δεν εννοεί (απαραιτήτως) το υπέδαφος κάτω από τον τάφο. Αλλά το έδαφος που σχηματίζει τον λόφο. Ίσως εννοεί, έτσι οπως το διατυπώνει, ότι χρησιμοποιήθηκε το έδαφος του λόφου για την επίχωση. Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν είναι σαφής. Μου αφήνει ένα ερωτηματικό.

Antigoni είπε...

@ oryktosploutos

Αυτό για το άνοιγμα των αρμων δεν το είχα διαβάσει.
Λέει:
με τους θολίτες στην περιοχή της στέψης να παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος, από την εσωτερική επιφάνειά της

Δηλαδή, το άνοιγμα των αρμών έχει γίνει σε μεγάλο μήκος, αλλά προφανώς όχι σε όλο το μήκος. Αν ανοιγαν οι αρμοί τελείως με τέτοια φόρτιση απο πάνω θα είχαμε μεγάλο προβλημα. Για αυτό λεει ότι η ισορροπία είναι οριακή. Οι πλευρές των θολιτών εφάπτονται για μικρό μήκος (όχι για όλο). Από εκεί μέσα δεν γίνεται να περάσουν 8x4x4= 128m³ άμμου.

Η τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω!

oryktosploutos είπε...

@Antigoni 2:51 & Kratylos

Προσέξτε ότι για το "φυσικό έδαφος" έχουμε τρεις διαφορετικές περιγραφές σε τρεις διαφορετικές θέσεις : "εδαφοποιημένος σχιστόλθος" κάτω απ' τα θεμέλια των τοίχων του Θ3, "σκληρή αργιλώδης άμμος" κάτω απ' το ψηφιδωτό και "εναλλαγές άμμου και μάργας" κάτω απ' τον κιβωτιόσχημο τάφο.

Και το ύψος του μνημείου στον τάφο και το Θ3 είναι 8,90, τέμνοντας κατακόρυφα τη στρωματογραφία.

Kratylos είπε...

@Antilamogio

Επειδή αν σου απαντήσω επιστημονικά δεν θα συνεννοηθούμε, θα σου πω να σκεφθείς και να μου πεις αν όταν οι αρχαίοι έφτιαχναν τα βαψίματα ή τις άλλες εσωτερικές τελικές εργασίες ή όταν μπαινοέβγαιναν στους θαλάμους, στήριζαν τους τοίχους με κορμούς δένδρων διότι θα υποχωρούσαν.

Αν συνέβαινε αυτό τότε να μου εξηγήσεις πως βάλαν τις ορθομαρμαρώσεις και γιατί αυτές δεν έσπασαν μετά, από την μεγάλη πίεση και τις υποχωρήσεις των τοίχων.

Ακόμη και οι κοιλοδοκοί που έβαλαν σε τοίχους των άδειων θαλάμων σήμερα, σου είπαν ότι ήταν "παθητική αντιστήριξη". Διότι αν δεν ήταν παθητική (δηλ. χαλαρή) πάλι θα έσπαζαν οι ορθομαρμαρώσεις, ενός διαβρωμένου μάλιστα μαρμάρου.

Μην το τραβάτε ρε παιδιά από τα μαλλιά, δεν σας βγαίνει.
Άλλο οι επιθυμίες μας και άλλο η λογική των πραγμάτων. Αυτά τα κάνουν μόνο οι πιστοί, που ψάχνουν επιστημονική θεμελίωση των δογμάτων τους.

oryktosploutos είπε...

@Antigoni 3:01

Ακόμα κι αν υπήρχε περίπτωση να περάσουν 128 κμ απ' τους θολίτες που άνοιξαν, πρέπει όλοι να εξηγήσουν πώς βρέθηκε η επίχωση πάνω στο ψηφιδωτό, που οι θολίτες δεν έχουν ανοίξει (θα μας το έλεγαν, όπως το λένε για το Θ3) και ο χώρος είναι σφραγισμένος από παντού.

Επίσης δεν είδα ποτέ να βρέθηκαν οι υπόλοιπες πλάκες της οροφής ή κομμάτια τους, τα "αδελφάκια" της ζωγραφισμένης πλάκας που μας έδειξαν πάνω απ' το ψηφιδωτό κι ο Εμπεδότιμος είπε εξαρχής πως πρέπει να χρησίμευε για τη μεταφορά της επίχωσης. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξα κι εγώ αργότερα και χωρίς να έχω διαβάσει τότε τον Εμπεδότιμο. Αυτή η πλάκα της οροφής νομίζω ότι αποτελεί το κλειδί του μυστηρίου.

Antigoni είπε...

@ oryktosploutos

Έτσι για να ευθυμίσουμε επειδή είναι προχωρημένη η ώρα και το μυαλό δεν δουλευει καλά θα σας πω το εξής:

Όταν είδα την τρύπα στο ψηφιδωτό και διάβασα τις δηλώσεις της Περιστέρη που έλεγε ότι η τρύπα δεν είναι όυτε από φυσικά αίτια αλλά όυτε απο βανδαλισμο η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι κάναν κάποια δοκιμαστική γεώτρηση από πάνω και κατέστρεψαν το ψηφιδωτό. Θα δικαιολογούσε και το κυκλικό σχήμα. Πως γινεται να μην είναι φυσικά τα αίτια αλλά όυτε και ανθρώπινα;; Βλέπω παντού γεωτρήσεις, ωθήσεις, γαιοϋλικά. Διαστροφή του επαγγέλματος.

Μετά βέβαια βρεθηκαν τμήματα από το ψηφιδωτό στον Θ3 και το απέρριψα το τρελό σενάριο.

Για τα υλικά της επίχωσης θα το μελετησω και θα επανέλθω.

oryktosploutos είπε...

@Kratylos 3:08

"Όταν οι αρχαίοι έφτιαχναν τα βαψίματα ή τις άλλες εσωτερικές τελικές εργασίες ή όταν μπαινοέβγαιναν στους θαλάμους" δεν υπήρχε κανένας λόγος αντιστήριξης επειδή δεν είχε γίνει ακόμη η φόρτιση με την επίχωση του τύμβου. Στη φάση εκείνη υπήρχε απλά ένα κτίσμα σε φυσικό έδαφος.

oryktosploutos είπε...

@Antigoni 3:15

Για την τρύπα στο ψηφιδωτό ήταν το μόνο σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι καλεσμένοι του Πρετεντέρη τη Δευτέρα: τυμβωρυχία. Αλλά εκεί υπήρχε η επίχωση, οπότε αυτό με μπερδεύει και γι' αυτό ρωτούσα να μάθω την ιστορία του Νικοτσάρα, που λένε ότι έκανε επίχωση σε αρχαίους τάφους.

Καληνύχτα σε όλους, η συνέχεια αύριο.

Antigoni είπε...

@ Kratylos

Όταν λεν παθητική αντιστήριξη δεν εννοούν χαλαρή, Εννοούν ότι δεν ασκει κάποια δύναμη, μόνο κάνει κόντρα.

Προφανώς οι πλευρικοί τοίχοι κατασκευάστικαν ώστε να ευσταθούν από μόνοι τους. Δεν είπε κανένας το αντίθετο. Και αυτό είναι το θαυμαστό για εμένα. Μέχρι πρότινος δεν με είχε απασχολήσει το θέμα. Σιγουρα κάποιος συνομιλιτής που πήγε για ύπνο θα ξέρει περισσότερα να μας πει. Δεχονται και κατακόρυφα φορτία από τη θόλο κλπ. Αντίστοιχα και σε άλλους τάφους με τύμβο-λόφο χωρίς επίχωση όλα βρεθηκαν στη θέση τους. Ωστόσο τα υπερκείμενα δεν ήταν τα ίδια. Στο Θ3 που ήταν μεγάλα είχαμε και φθορές. Η επίχωση έδρασε επικουρικά.

Unknown είπε...

Kratylos,

και όσοι από εμάς πιστεύουμε πως ο χώρος ήταν επισκέψιμος,

1) Θα πρέπει να εξηγήσουμε τι γινότανε με τα νερά από τις βροχές, τα χιόνια που πέφτανε, τα χώματα από τον αέρα και γενικώς ότι έχει να κάνει με τα στοιχεία της φύσης. Δεν ΄μας είπαν για αποχετευτικό έργο εκεί που καταλήγανε τα νερά και τα χιόνια.
Αν υπήρχε σκέπαστρο νομίζω πως θα ήταν μια μεγάλη λίθινη κατασκευή κομμάτια της οποίας δεν βρέθηκαν.
2) Θα πρέπει επίσης να εξηγήσουμε γιατί δεν έχουν εξαφανιστεί τα χρώματα από τα ζωγραφιστά επίκρανα κάτω από τις Σφίγγες δεδομένου ότι με την παρέλευση ενός κύκλου τεσσάρων εποχών (κρύο, ζέστη, υγρασία, ξηρασία, υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου κλπ) δεν θα έπρεπε να υπήρχαν χρώματα εκεί (δεδομένου ότι αυτά τα χρώματα δεν ήταν χημικά αλλά οργανικά).
Εξάλλου τους τάφους τους κατασκευάζανε και τους παραχώνανε αμέσως. Ηταν τυπική διαδικασία.


Antilamogio είπε...

@Kratylos:
Για τους αρχαίους συμφωνώ με τον oryktosploutos (3:19). Το έγραψα κι εγώ: πιστεύω ότι το μνημείο επιχώθηκε από πάνω, μόνο αφού σφραγίστηκε εσωτερικά.

Το γιατί δεν καταρρέει σήμερα το απαντάει η κάτωθι φωτογραφία (20/9/14):
http://i58.tinypic.com/2eb6bcx.jpg

Έχει γίνει δηλαδή αποχωμάτωση πάνω από το τμήμα που ανασκάπτεται!

Αν δεις και το Δ.Τ. μόλις μπήκαν στον Θ3, πάνω από το θύρωμα έχει 2μ επίχωση, ενώ πάνω από τον βόρειο τοίχο του Θ3 έχει 12 μέτρα επίχωση! Εκεί που σταμάτησαν την ανασκαφή δλδ σταμάτησαν και την αποχωμάτωση από πάνω.

Φίλτατε, χωρίς επίχωση μια τέτοια υπόγεια κατασκευή δεν θα άντεχε. Το τόξο της καμάρας μεταφέρει ομαλά τις τάσεις στους πλαϊνούς τοίχους, αλλά αν δεν υπήρχε η εσωτερική στήριξη, ο τοίχος δεν θα άντεχε και τις τάσεις από τη θόλο και τις ωθήσεις γαιών...

Με κάθε καλή διάθεση, πιο πολύ τραβηγμένο απ' τα μαλλιά θεωρώ την ισοκατανομή τόσου όγκου επίχωσης από μια ρωγμή της θόλου παρά την εκ των προτέρων σφράγιση του μνημείου από τον κατασκευαστή του που ΚΑΙ στατικά το προστάτεψε ΚΑΙ απέτρεψε τους τυμβωρύχους.

Άντε, καλό ξημέρωμα σε όλους. Συνεχίζουμε αύριο με το καλό την εποικοδομητική κουβέντα μας.

Kratylos είπε...

@ oryktosploutos
Όταν λείπει η θεωρία για ακριβείς υπολογισμούς, υπάρχει μια αθάνατη μέθοδος που λέγεται η μέθοδος "της δοκιμής και του αποτελέσματος" ή η μέθοδος των διαδοχικών προσεγγίσεων.

Αν αυτός ο τοίχος του 1,30μ με τις λίγες έστω κόντρες των επιστυλίων δοκών δεν άντεχε, τότε να είσαι σίγουρος ότι θα έφτιαχναν μόνο θόλους που δεν μπορείς να πεις ότι τους κράτησε η επίχωση. Δέστο και έτσι, εντελώς εμπειρικά.

Εδώ οι τοίχοι και ο θόλος άντεξαν τα βαριά μηχανήματα της Περιστέρη, με τα σημειακά τους φορτία και τις δονήσεις που προκαλούσαν και δεν θα άντεχαν τα κατανεμημένα των χωμάτων;

Antigoni είπε...

Καλό βράδυ!

Unknown είπε...

Μια αλλη αποψη μου διατυπομενη εκει στις αρχες του μηνα

Ο/Η Katinaki Katina είπε...

Η κυκλική αποψίλωση του ψηφιδωτού πιθανόν να οφείλεται στην πτώση της άμμου σφράγισης από οπή οροφής που συνέδεε με σιλό άμμου που πιθανόν να υπήρχε, για ταχεία και ασφαλή σφράγιση του τάφου. Πιθανόν να υπήρχαν και άλλα σιλό άμμου σφράγισης πάνω από κάθε δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό και χρησιμοποιώντας την φυσική της ρευςτότητας της άμμου πετυχαίνουν ταχεία και ομοιόμορφη σφράγιση των δωματίων του τάφου έτσι ώστε να εξισορροπηθούν οι πιέσεις, στους προστατευτικούς τοίχους. Οι προστατευτικοί τοίχοι, που "χτίζονταν" πολύ γρήγορα αν οι μαρμάρινοι όγκοι τους ήταν τοποθετημένοι δίπλα στους κανονικούς τοίχους κατάλληλα τοποθετημένοι ώστε να υπάρχει καλαισθησία και να μεταφέρονται, δρούσαν ως προστατευτικά στοιχεία των αγαλμάτων και των θυρών, αλλά και ως εξισορροπιστές πίεσης από την άμμο σφράγισης.

Η τεχνική με την ταυτόχρονη ροή της άμμου πρέπει να ήταν γνωστή από την χρησιμοποίησή της στις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν με λίγο προςωπικό, γρήγορα και με ασφάλεια να σφραγίσουν έναν σημαντικότατο ταφικό μνημείο σε περίπτωση ανάγκης.

Βέβαια από την πτώση της άμμου θα υπήρχαν αναπόφευκτα κάποιες απώλειες, είτε από την ορμή κρούσης της άμμου με το δάπεδο (που εκτινάσει τις ψηφίδες) είτε με την εκτίναξη ποσοτήτων άμμου που μπορεί να δημιουργήσει αλλοιώσεις ή καταστροφές μικρής έκτασης στο γύρω χώρο. Πιθανόν οι καταστροφές στα πρόσωπα των καρυατίδων να οφείλονται στην κάκωση από εκτινάξεις άμμου. Η μαρμάρινη πόρτα, αν δεν είχε προστατευτικό τοίχο, πιθανόν δεν άντεξε λόγω ανισότητας των πιέσεων εκατέροθεν.

Όταν παρουσιάστηκε η ανάγκη σφράγισης του τάφου, πιθανόν μετά την ήττα στις Κυνός Κεφαλές (197π.Χ.) εδόθη η εντολή για σφράγιση του Τάφου. Αφού πήραν τα φτερά και τα κεφάλια των Σφιγγών στα ενδότερα τμήματα για να τα προστατεύσουν και να " φαίνεται" ο Τάφος συλημένος , έκτισαν τους τοίχους σφράγισης και εξισορρόπισης των πιέσεων και ενεργοποίησαν την ροή της άμμου απο τα σιλό. Η θραύση της πόρτας και των φτερών προήλθε από την δύναμη εκτίναξης της άμμου.

4 Νοεμβρίου 2014 - 2:11 π.μ.

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Unknown είπε...

Καλημέρα
ένα ενδιαφέρον άρθρο περί αρχαιοκαπηλίας http://www.gazzetta.gr/plus/article/672244/hristos-tsirogiannis-thriamvoi-stis-anaskafes-pics

@ Oryktos Ploutos
ευχαριστούμε πολύ για όλα τα τόσο ενδιαφέροντα στοιχεία που μας δίνεις τον τελευταίο καιρό για το υπέδαφος της περιοχής!

Unknown είπε...

@ Virgi
Διαβασα το κειμενο που βρηκες για τον Βιτρουβιο, που αναφερει τον Δεινοκράτη ως μακεδονα και συντοπιτη του Μ. Αλεξανδρου!
Ευγε, τρομερη ανακαλυψη δεδομενου του οτι φαινεται απο το κειμενο οτι ο Βιτρουβιος ειχε μελετησει τον Δεινοκρατη οσο κανεις αλλος και παραθετει ολες τις αρχαιες πηγες.
Επιτέλους βρηκαμε κατι παραπανω να διαβασουμε για τον κατασκευαστη του μνημειου, μιας και υπαρχουν πολυ λιγες αναφορες στο διαδικτυο για αυτον.

Εντυπωσιακο αυτο που λεει οτι ηταν αλλος ο Δεινοκρατης (ή Δεινοχαρης) ο Μακεδων κι αλλος ο Χειροκρατης ο Ροδιος και το στηριζει με πηγες (υποσημειωση 25, σελ.122) αναφέροντας τα εργα του καθενος βασει των πηγων!

Νομιζω οτι σιγα-σιγα ξαναγραφεται η αρχαια ιστορια και οτι θα ξεδιαλυνουν πολλα τωρα που θα σωζεται ενα μνημειο του Δεινοκρατη και θα σιγουρα θα ξαναμελετηθει/αναθεωρηθει η ιστορια του.

Πολυ σημαντικο επισης αυτο που λεει οτι εφτιαξε πυραμιδα για τον Πτολεμαιο (αρα γνωριζει καλα την αρχιτεκτονικη της Αιγυπτου, νομιζω μας ενδιαφερει αυτο για πολλους λογους) και αγαλμα για την Αρσινοη στον Φαρο.

Επισης λεει στο κειμενο οτι ο Δεινοκρατης παρουσιαστηκε μπροστα στον Αλεξανδρο ως δευτερος Ηρακλης και τον εντυπωσιασε θυμιζοντας του τον προγονο του που θαυμαζε κι οτι ο Δεινοκρατης ηταν κατι σαν περσονα του Ηρακλη (το διπλο του οπως λεει) αρα και διπλο του Αλεξανδρου γι αυτο και εντυπωσιαστηκε και τον κρατησε μαζι του στην εκστρατεια του και τον εμπιστευτηκε τοσο.

Unknown είπε...

@ Οryktos Ploutos
διαβασα το σχολιο σου για το ψηφιδωτο, τελικα κατεληξες σε καποια σκεψη για την κυκλικη φθορα;
Για μενα τα 2 πιο περιεργα μεχρι τωρα ειναι αυτο με τη φθορα στο ψηφιδωτο (και τα κομματια που βρεθηκαν αλλου) και ο ελλιπης διακοσμος της κλινης (εκτος κι αν δεν εχουν παρουσιασει ολα τα ευρηματα).

Peribol είπε...

Χαιρετίζω την παρέα.
Επειδή διαβάζω συχνά από πολλούς για το ενδεχόμενο σύλησης του τάφου θα ήθελα να πω για κάποιες παρατηρήσεις που έχω κάνει στις φωτογραφίες που δίνει το ΥΠΠΟ.
Δεν έχω καμιά σχέση με αρχαιολογία αλλά έχω την εντύπωση ότι το αντικείμενο που κρατάει η αρχαιολόγος μπροστά από τις Καρυάτιδες στις φωτογραφίες του ΥΠΠΟ της 11/9/2014 είναι ασημένιο αγγείο (το κρατάει ανάποδα). Αλλιώς τι άλλο θα μπορούσε να είναι;
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14919
Επίσης σε φωτογραφία που δίνει το υπουργείο στην ίδια ανακοίνωση και στο χώρο πίσω απ’ την αριστερή Καρυάτιδα διακρίνεται αντικείμενο πράσινης απόχρωσης (ο χαλκός κατά την οξείδωσή του αποκτά πράσινη απόχρωση). Δεν φαίνεται ολόκληρο αλλά μου δίνει την εντύπωση περικνημίδας.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14922
Στις φωτογραφίες που έδωσε το ΥΠΠΟ την 21/9/2014 ανάμεσα στις Καρυάτιδες έχει τοποθετηθεί μαύρο παραβάν. Προφανώς για να κρύψει κάποιο ογκώδες αντικείμενο που ήταν τοποθετημένο στο κέντρο του δεύτερου θαλάμου. Η φθορά στο μωσαϊκό προκλήθηκε, είτε εσκεμμένα για την τοποθέτηση του αντικειμένου αυτού στο δάπεδο, είτε από το ίδιο το αντικείμενο κατά την οξείδωσή του στην περίπτωση που αυτό ήταν μεταλλικό. Το κυκλικό σχήμα της φθοράς πιθανότατα οφείλεται στην κυκλική διατομή της βάσης του (π.χ στην περίπτωση που πρόκειται για αγγείο).
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14980
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14979
Τα στοιχεία αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι ο χώρος πίσω απ’ τις Καρυάτιδες ήταν «φορτωμένος».
Άρα, αν η αντίληψή μου δεν με απατά, θα πρέπει ο τάφος να είναι ασύλητος και επομένως ότι τοποθετήθηκε εκεί για το νεκρό είναι στα χέρια των ανασκαφέων.
Στις 29/11 νομίζω θα μας τα δείξουν όλα.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους

@Chemistry Dog

Αν λοιπόν το μνημείο ήταν επισκέψιμο, και ανοιχτό συνεπώς, τότε την μεγαλύτερη φθορά στα χρώματα δεν θα την συναντούσαμε στο κιονόκρανο και στο διάζωμα της εισόδου των σφιγγών ;

Εννοώ τα :

http://www.yppo.gr/images/l_14721.jpg

http://www.yppo.gr/images/l_14700.jpg

Βλέπουμε όμως ότι έχουν διατηρηθεί τα χρώματα και μάλιστα σε ικανοποιητικό βαθμό.

Επίσης δεν θα παρατηρούσαμε φθορές στο μαρμαρωτό δάπεδο που όμως ανεκαλύφθη σε τέλεια κατάσταση ;
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14779

Αντίθετα στο εσωτερικό δεν βρίσκουμε διατήρηση χρωμάτων στον βαθμό που παρατηρούμε στην είσοδο.

Μήπως λοιπόν η ερμηνεία δεν είναι ότι το ταφικό μνημείο ήταν ανοιχτό αλλά το ότι επειδή η επιχωμάτωση έγινε με άμμο από τον Στρυμώνα, λόγω της υγρασίας που σίγουρα θα είχε αυτή, να ήταν αυτή (η υγρασία δηλαδή) αιτία της υπερβολικής φθοράς των χρωμάτων στο εσωτερικό;

Αντίθετα ο ρόδακας που είδαμε κάτω από την μαρμάρινη πλάκα στον Θ2 και που δεν είχε συνεπώς μεγάλη επαφή με το χώμα έχει διατηρήσει τα χρώματα του πολύ καλά.
http://www.yppo.gr/images/l_14841.jpg

Πως θα γινόταν αυτό (η διαφορετική φθορά στα χρώματα των Καρυατίδων και του ρόδακα) αφού η επίδραση του ατμοσφαιρικού αέρα (σε περίπτωση που ήταν ανοικτό το μνημείο εννοώ) θα ήταν η ίδια και στις Καρυάτιδες και στον ρόδακα ;

Αλλωστε στο εσωτερικό του τάφου όπως μας έχει ανακοινωθεί υπάρχει πολύ αυξημένη υγρασία.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 702   Νεότερο› Νεότερο»