Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - "ΑΧΝΟΦΕΓΓΕΙ" Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ


Σήμερα, 22/11/2014, ο Υπουργός κ. Τασούλας έκανε την εξής  ουσιαστική λακωνική δήλωση :

"...Αχνές πρώτες ενδείξεις  στα επιστύλια τα οποία  βρέθηκαν στον χώρο όπου ήταν το μωσαϊκό...Αυτές οι πρώτες αχνές ενδείξεις  εμφανίζουν χρωματισμούς  και αχνές απεικονίσεις  προσώπων...." (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΣΟΥΛΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ )

Αφορά τα επιστύλια εκείνα για τα οποία είχαμε προβλέψει την 16η Νοεμβρίου στην ανάρτηση  ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ-ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ "ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ" ΣΤΙΣ 29 Νοεμβρίου;   ότι :
"Φαίνεται δηλαδή ότι επί του επιστυλίου υπάρχει ολόκληρη ζωγραφική παράσταση, που προοιονίζει ότι τα  ζωγραφιστά επιστύλια που "φυγαδεύτηκαν" στο Μουσείο της Αμφίπολης για (δήθεν ;) συντήρηση ίσως να περιέχουν καθοριστικές παραστάσεις που ίσως παραπέμπουν στον νεκρό."

Πρόβλεψη που επιβεβαίωσε πανηγυρικά σήμερα ο κ.Τασούλας!

Η ύπαρξη ζωγραφικής παράστασης  με ανθρώπινες παραστάσεις σε αυτά τα επιστύλια είναι πολύ σημαντική γιατί όπως έχουμε τονίσει πολλάκις ο δεύτερος θάλαμος είναι αφιερωμένος τρόπον τινά στον νεκρό και με την σημειολογία και την συμβολική του τον σκιαγραφεί (βλέπε :  ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ - ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ;   και Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΦΩΝΑΖΕΙ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"  ).

Άρα οι ανθρώπινες παραστάσεις που απεικονίζονται αχνά πολύ πιθανόν να προδίδουν και την ταυτότητα του νεκρού.

Δεν είναι όμως αυτό μόνον το σημαντικό.

Ήδη ο κ.Τασούλας στις 13 Νοεμβρίου μας αποκαλύπτει ότι ήδη έχει δει τα ζωγραφιστά επιστύλια με τις απεικονίσεις προσώπων (όπως μας απεκάλυψε σήμερα) και μάλιστα τα χαρακτηρίζει "υπέροχα". Άρα για να τα χαρακτηριζει υπέροχα σημαίνει ότι οι παραστάσεις επάνω τους είναι πολύ ευδιάκριτες. 

Άρα, φαίνεται ότι τα επιστύλια δεν είναι πλέον αχνά ζωφραφισμένα αλλά πολύ ευδιάκριτα και μάλιστα  από αρκετό καιρό πριν, το ότι δε αποφεύγουν να το παραδεχθούν και να μας τα δείξουν πολύ πιθανόν επιτείνει την βεβαιότητα ότι οι παραστάσεις είναι καθοριστικές για την λύση του μυστηρίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει :
  «Δεν είχαμε λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε το ψηφιδωτό, δεν είχαμε λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τις Καρυάτιδες, δεν υπήρχε μια λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τα υπέροχα ζωγραφισμένα επιστύλια. Τηρήσαμε την παρακολούθηση της σκαπάνης, ακολουθούμε τη σκαπάνη και μετέχουμε και στη γοητεία του απροσδόκητου»  (Πότε θα «μιλήσει» ο νεκρός της Αμφίπολης; )

Μιλά για τα ζωγραφισμένα επιστύλια που βρέθηκαν στην είσοδο των Σφιγγών ; Σίγουρα όχι μιας και αυτά ήταν ορατά αμέσως με την έναρξη της ανασκαφής. Σίγουρα μιλά για αυτά που βρέθηκαν μέσα στο ταφικό μνημείο και τα οποία είναι αυτά που "φυγαδεύτηκαν" στο Μουσείο της Αμφίπολης χωρίς ποτέ να δούμε ούτε μια φωτογραφία τους.
   
Έτσι λοιπόν αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση της 29ης Νοεμβρίου από την κα Περιστέρη η οποία προβλέπουμε ότι θα είναι πολύ σημαντική.

Άλλωστε όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59192) :

"Αυτή είναι η φάση που τελειώνει, για την οποία θα ενημερωθούμε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την κυρία Περιστέρη στην Αθήνα σε μια εβδομάδα"

Εν αναμονή λοιπόν.....

702 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   601 – 702 από 702
haris είπε...

@αρτ-αντ
Δείξε μου σε παρακαλώ με ένα βέλος ή κύκλο, που περίπου βλέπεις τη λέξη ΚΛΕΟΣ γιατί έχω θολώσει και δε διακρίνω τίποτα. Εδώ και 5 ώρες ψάχνω άλογα και μορφές.

θεωρώ απίθανο να υπάρχουν επιγραφές τέτοιου τύπου βέβαια. Τουλάχιστον για τις παραστάσεις ξέρουμε ότι υπάρχουν ζωγραφισμένα επιστύλια, και είναι πιο εύκολο να αποδειχθούν από τις φωτογραφίες.

@αντιλαμόγιο
photoshop χρησιμοποιώ. Αν γνωρίζει κάποια κόλπα μπορείς να κάεις θαύματα. ϊσως αν προλάβω αύριο να κάτσω να φτιάξω καλύτερα το σχέδιο της παράστασης.

Επιπλέον, επειδή αρχικά και εγώ πίστευα ότι βλέπω άλογα στις σκιές ενώ δεν υπάρχει ΄τιποτα, προσπάθησα να πάρω μια γνώμη ενός ειδικού, και γι αυτό και επικοινώνησα με τη Dorothy King ( η πιο εύκολη λύση μιας και είναι στο twitter όλη μέρα), η οποία συμφώνησε ότι είναι "possible!" να υπάρχει η παράσταση με το άρμα. Ως αρχαιολόγος θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα ξέρει βλέποντας τη φωτογραφία.

vagkalf07 είπε...

@ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ...και γεια χαρα σε ολους...απο καποιο ποσταρισμα σου πιο πανω καταλαβα οτι σκευτηκες και συ προς τη ιδια κατευθυνση...μα και φυσικα θα το σκευτοσουν οπως και ο καθενας μας..σε ενα think tank-το εννοω..σαν κι αυτο ερχεται η ωρα της αποτιμησης...και νομιζω οτι δεν υπαρχει πιο απαραιτητη ωρα αποτιμησης απο τις παραμονες της σημαντικης ομιλιας της ανασκαφεως..ειμαι βαρια εργαζομενος του ιδιωτικου τομεα και πραγματικα θα ειναι ενας υπερβαρος κοπος αυτη η αποστολη.αν θελεις να συνδραμεις ισχυει η ομαδα στο fb απο οπου μπορεις να αντλησεις τις ερωτησεις και θα σου μεταβιβασω τις οποιες εφτασαν στο mail μου στο δικο σου mail και ανελαβε.κανενα προβλημα.

hylap-vn είπε...


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Σεπτέμβριος 2012!

"Ενδείξεις για βασιλική τούμπα στην Αμφίπολη" !!

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63713445

Δεν ξέρω αν η φώτο είναι όντως πάνω στον τύμβο ή τυχαία φωτο που έβαλε η εφημερίδα. Θα μπορούσε το βουνό πίσω να είναι το Παγγαίο όρος?

Τέλος πάντων, σημασία έχει ότι το άρθρο δεν γράφει τίποτα για περίβολο τότε και παρόλο αυτά ΗΤΑΝ ΗΔΗ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.

Το ξέρω σας έχω κουράσει αλλά θα το ξαναπώ. Τις αποδείξεις η Περιστέρη τις βρήκε ΕΞΩ από τον τάφο και όχι μέσα. Μην βγάζετε τα μάτια σας προσπαθώντας να βρείτε επιγραφές και ζωγραφιές :-)
Θα μας τα πει το Σάββατο.


(σας έχω και άλλη σημαντικότερη ανάρτηση σε λίγο!!)





Unknown είπε...

@ haris
Καλησπερα. Μιας κι εχεις αυτη την επικοινωνια με την Κινγκ στο τουιτερ, μηπως θα μπορουσες να τη ρωτησεις τη γνωμη της και για το Α; εννοω αυτο που ειχε βρει το antilamogio. Ευχαριστώ.

Peribol είπε...

Οι ανασκαφείς απ’ το Σεπτέμβριο έχουν μπει στον τέταρτο θάλαμο (και ποιος ξέρει που αλλού) και εμείς καθόμαστε και μελετάμε μια γούρνα.
http://www.apokalyptikodeltio.gr/index.php/eidiseis/politismos/2210-yparxei-tetartos-thalamos-ston-tafo-tis-amfipolis.html
@ haris
Οι ανασκαφείς δεν είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν όλα τα ευρήματά τους πριν την τελική και επίσημη ανακοίνωση (και πολύ καλά πράττουν).
Κατά τη γνώμη μου δεν έχουν δείξει ούτε το 5%.

Antilamogio είπε...

@Νίκος Κρητικός 1:12:
Το εργαλείο μπορεί να το ήθελαν για να διαχωρίσουν τα οστά.
Η μαρμάρινη πλάκα που έχεις σε κίτρινο κύκλο είναι σα να αιωρείται στον αέρα και να στηρίζεται πρόχειρα με ένα σύρμα που τυλίγεται γύρω από ένα σίδερο... Μου έχει κάνει εντύπωση αυτό το σημείο!
Για το γαλάζιο έχεις δίκιο: το σήκωσαν και το ξανάβαλαν για τη φωτογραφία. Πώς αλλιώς θα έσκαβαν από κάτω άλλωστε.
Το μωβ το έχει σχολιάσει κάποιος παλιότερα (συγγνώμη, ξεχνάω ποιος/ποια). Με μια ανάλυση είχε "δει" ρόδακες στο κέντρο και κάτι σαν "8" και "Ι" στο δεξί τμήμα.

hylap-vn είπε...


ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!

Και πάλι Σεπτέμβριος 2012!

Δείτε την φωτογραφία που έχει το άρθρο από το Βήμα!

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=475516

Το θεωρώ σίγουρο ότι είναι από τον λόφο Καστά γιατί αν ήταν απλά μία φωτογραφία αρχείου θα ήταν τελείως άσχετη.
Και μάλιστα πρέπει να δείχνει το πρώτο τμήμα του περιβόλου που ανακάλυψε η Περιστέρη και ίσως τότε να μην ήξερε καν ότι πρόκειται για περίβολο με τέλειο κυκλικό σχήμα. Αν δείτε το άρθρο δεν αναφέρει τίποτα για περίβολο (όπως καιτο άλλο άρθρο από το Έθνος).
Δείτε πως είναι διαμορφωμένο το έδαφος μπροστά από τον περίβολο.
Δείτε μια μικρή γέφυρα που έχουν φτιάξει. Που οδηγεί εκείνος ο υπόγειος χώρος ???



Antilamogio είπε...

@ hylap-vn:
Νομίζω ότι η φωτογραφία στο ΒΗΜΑ είναι από έργα του Μετρό...

hylap-vn είπε...


Ο περίβολος τουλάχιστον ήταν ορατός και επισκέψιμος? Νομίζω αυτό είναι σίγουρο πλέον.

Ακούω σχόλια από τους "σκληροπυρηνικούς".

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

αν εχει βρει επιγραφη που να γραφει επιβλεποντα,κατασκευαστη και αναφορα γενικα "κρατικη" η "δημοσια"..και την εχει βρει εξω..ειναι οπως εχει πει η αριαδνη παππαφωτιου συντριπτικο! αν ειναι μεσα στον ταφο η τελος παντων μεσα στην επιχωματωση του θα υπαρξουν αμφισβητησεις γιατι εχει ξανασυμβει οχι πολλες φορες αλλα αρκετες τετοιες "κρατικες "επιγραφες απο αλλα εργα να εχουν βρεθει μεσα σε αλλα.Μου το εχουν διαβεβαιωσει αρχαιολογοι.Βεβαια αν η επιγραφη γραφει δεινοκρατης..μεσα η εξω δεν εχει σημασια πιστευω ..εκτος κιαν ο αρχιτεκτονας υπηρχε περιπτωση να κατασκευαζε κατι μεγαλο καπου αλλου εκει κοντα.

Planet είπε...

http://www.exit210.gr/news/paruenonas-thessaloniki/

hylap-vn είπε...

@ Antilamogio

Της Αθήνας ή της Θεσ/νίκης?

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...

@ Planet

OK. Αλλά έχει κάνα καλύτερο reference γιατί το άρθρο που πόσταρες δεν είναι και πολύ σοβαρό

Το μετρό συναντά των «Παρθενώνα» της Θεσσαλονίκης ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Mario είπε...

@art ant
χαίρετε. παρθενικό σχόλιο αν και είμαι τακτικότατος επισκέπτης.
Δεν διέκρινα το CLEOS (ίσως στερούμαι των μέσων) αλλά θα έλεγα ότι δεν είναι πιθανόν να έχει σχέση με το ΚΛΕΟΣ αν υποθέσουμε ότι η επιγραφή ανήκει στην περίοδο κατά την οποία εκτιμάται η κατασκευή του μνημείου. Εικάζω ότι το το L στην περίοδο αυτή θα ήταν ανεστραμμένο (Λ) το δε S θα ήταν μάλλον Σ. 'Οσο για το C ...?
Συγνώμη αν κάνω λάθος -δεν είμαι γνώστης- απλά την εντύπωσή μου καταθέτω

Antilamogio είπε...

@ hylap-vn:
Της Θεσσαλονίκης. Έβαλε και τις σχετικές φωτογραφίες ο Planet..

haris είπε...

@Peribol

Συμφωνώ ότι δεν έχουν δείξει τα πάντα και αυτό φαινεται και πάρα πολύ καλά κάνουν. Είναι διαφορετικό, όμως, να λέμε ότι δεν μας έχουν φανερώσει ό,τι βρήκαν, και άλλο το ότι αποκρύπτουν στοιχεία ή ότι μας λένε ψέματα.

Δε γίνεται να έχουν ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει 4ος θάλαμος, και τελικά να σου πουν ότι " ξέρεις κάτι υπήρχε αλλά είχαμε πιει εκείνη την ημέρα και μπερδευτήκαμε και είπαμε άλλα". Δε μπορούν να βγουν τώρα και να αναιρέσουν αυτά τα οποία αρνήθηκαν νωρίτερα τόσο ευθέως, δε θα τους πάρει έτσι κανείς στα σοβαρά.

Εκτός και αν πιστεύετε ότι ο 4ος θάλαμος υπάρχει και δε θα παρουσιαστεί ποτέ. Περνάμε όμως έτσι στα χωράφια της συνομωσιολογίας, και έχουμε ξεφύγει προ πολλού από την έρευνα.

Μακάρι να βγούν στις 29 και να μας πουν ότι βρήκαν και χρυσό άγαλμα του Αλεξάνδρου και όλο το χρυσάφι της περσίας. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα δωμάτια στον Τύμβο, αλλά μπορεί να μην ενώνονται με αυτό που ανέσκαφαν τόσο καιρό. Μακάρι να βρουν ότι περισσότερο γίνεται.

Δε κα΄νουμε αγώνα για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, όλοι μαζί προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια όποια και αν είναι αυτή. Από εκεί και πέρα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε το Σάββατο τις επίσημες ανακοινώσεις ελπίζωντας ότι θα φανερώσουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ που έχουν βρεθεί και μελετηθεί.

Βασιλική Σιάπκα είπε...

133 μέτρα το ύψος του τύμβου το 75;
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=73408&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARdASUASeASHASYASXASTASP&CropPDF=0

oryktosploutos είπε...

@hylap-vn 2:14

Τέτοιες αναρτήσεις δεν τις βάζουν τέτοια ώρα, θα μας κρατήσεις ξάγρυπνους :-))
Ανοίγοντας τα σχόλια στο άρθρο του Βήματος υπάρχει αυτό: http://kathrefti.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html, όπου διαβάζω αυτό:
«Δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος. Ούτε στη Βεργίνα ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία, στα οποία σκοπεύουμε να φτάσουμε.
Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311πχ. Το είδος της επεξεργασίας και της τεχνικής στα μάρμαρα του περιβόλου, που φτάνουν σε ύψος τα τρία μέτρα, καθώς και άλλα ευρήματα, μας παραπέμπουν στην εποχή κατασκευής του. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό» δήλωσε στον «Κ» η αρχαιολόγος που ανέσκαψε την περιοχή, Κατερίνα Περιστέρη."

Άρα το 2012 η Περιστέρη χρονολογούσε τον περίβολο στο 311πΧ με φοβερή ακρίβεια, ενώ τώρα μιλάει για τελευταίο τέταρτο 4ου αιώνα. Και δεν μιλούσε ακόμα για Δεινοκράτη και Μεγάλο Στρατηγό, ενώ τώρα δεν σταματάει να το λέει.

vagkalf07 είπε...

@ haris
πολυ καλη επεξεργασια στις φωτο..

ειπες "Δε γίνεται να έχουν ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει 4ος θάλαμος και .."

δεν εχουν ποτε πει οτι οτι δεν υπαρχει 4ος θαλαμος.

φυσικα εχουν πει οτι η εκκεντρη πυλη χαμηλα δεν υπηρχε και οτι παραπλανηθηκαν.ενας ορθοστατης ειχε πεσει.

οπως και οτι εχουν φτασει στο φυσικο οριο του εδαφους.το εχουν πει.

αλλα αν οι γεωσκοπησεις δειξουν αλλα θα παρουν πισω το παραπανω.η ανασκαφη δεν λεει η περιστερη οτι αναπροσαρμοζει τα συμπερασματα??

Kratylos είπε...

@ hylap-vn
Η φωτό: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63713445

είναι από την ανασκαφή του Λαζαρίδη στην κορυφή του λόφου.
Η επόμενη σίγουρα όχι.

hylap-vn είπε...

Φίλοι Planet, antilamogio, Vagkalf07

Εγώ πρώτος αναρωτήθηκα αν η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο του Βήματος είναι "αρχείου" ή από τον τύμβο. Συμβαίνει όταν δεν έχουν τι να βάλουν να βάζουν μία άσχετη. Και οι σωλήνες σίγουρα παραπέμπουν σε εργοτάξιο. Δεν είναι κοιλοδοκοί για στήριξη αλλά σωλήνες.

Όμως ένα search που έκανα την συγκεκριμένη φώτο μου βγάζει μόνο άρθρα για την αμφίπολη.
Επίσης είναι προγενέστερη του ανορθόγραφου άρθρου του blog exit210.

Άρα έχουμε Βήμα vs. exit210.

Να την ξεχάσουμε? Στην πυρά?

Σε κάθε περίπτωση πάντως το άρθρο του Βήματος ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό του Έθνους ότι κάτι μεγάλο είχαν δει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012.

hylap-vn είπε...

@ oryktosploutos

Σωστά. Ούτε Δεινοκράτης ούτε Μεγάλος Στρατηγός τότε. Μάλλον προς Ρωξάνη το πήγαινε :-)

Ούτε περίβολος αναφέρεται τότε αλλά δεν αποκλείεται να είχε βρει τμήμα του χωρίς όμως να ξέρει ότι σχηματίζει ένα τεράστιο κύκλο.

hylap-vn είπε...

@ Oryktosploutos

Ναι η Παπαφωτίου από τον Οκτώβριο του 2012 είχε μιλήσει με την Περιστέρη και απόδειξη αυτή η ανάρτησή της στο blog της. Και τα ίδια λέει και στην παρουσίασή της στο youtube.

"Η Αντιπεριφέρεια Σερρών χρηματοδότησε τις σημαντικές ανασκαφές, με 80 χιλ ευρώ.
«Πρέπει να συνεχιστούν. Τα ευρήματα ξεπερνούν σε σπουδαιότητα τις προσδοκίες μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Βασική μας επιδίωξη είναι η εξεύρεση χρημάτων για να προχωρήσουμε» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης."

Kratylos είπε...

@ hylap-vn
Οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2013 και η Περιστέρη και ο Λεφαντζής γνωρίζουν, από πινακίδα του έργου, ότι πρόκειται δια Δεινοκράτη και Ηφαιστίωνα.

vagkalf07 είπε...

@ Βασιλική Σιάπκα

ωραιο ντοκουμεντο !!!

γιατι σβησμενο το ονομα της περιοχης??

παντως το 133 μετρα ..μαλλον λαθος..κατα 100 μετρα..ξερουμε βεβαια οτι ο λαζαριδης εκανε αποπειρα τομης απο την κορυφη και κατω αλλα να ανεσκαψε καμμια εκατο μετρα υψος δεν μου καθεται...

hylap-vn είπε...

@Kratylos

Να μας το πει το Σάββατο. Είναι λαική απαίτηση :-)

Αλλά ελπίζω να κάνεις λάθος. Ελπίζω να είναι Δεινοκράτης και Μεγαλέξανδρος. Προχθές στα επιμελητήρια είπε ότι το έργο χτίστηκε αμέσως μετά τον θάνατο του Μεγαλέξανδρου.

oryktosploutos είπε...

@hylap-vn 2:52

Μα στο λινκ που έδωσα το αναφέρει: "Η αποκάλυψη κυκλικού περίβολου, με περίμετρο μισό χιλιόμετρο (500 μ) και διάμετρο 160 μ από λεπτόκοκκο μάρμαρο Θάσου, υποδηλώνει περεταίρω σπουδαίες ανακαλύψεις."

Είναι η αποκάλυψη του περιβόλου και τον περίβολο χρονολογεί με ακρίβεια στο 311πΧ.

Kratylos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...

@ Βασιλική Σιάπκα

Η εφημερίδα της εποχής που βρήκες λέει λόφος "Καστάλ".

Μήπως το λόφος Καστά είναι εξηλινισμένο Τούρκικο ή Βουλγάρικο? Ή απλά είναι τυπογραφικό λάθος?

Ξέρουν οι ντόπιοι πως προκύπτει?
Ο garasari τα ξέρει αυτά.

Τα έχουμε αναλύσει όλα, να μην το αφήσουμε και αυτό :-)

Kratylos είπε...

Στον 133 έχουν βρεθεί επίσης τάφοι, ένας μάλιστα που είναι κοντά στην εκκλησία έχει γίνει σκουπιδότοπος!
Η εφημερίδα τα έχει μπερδέψει ελαφρώς!

oryktosploutos είπε...

@Βασιλική Σιάπκα 2:40
@vagkalf07 2:59

"133 μέτρα το ύψος του τύμβου το 75;"

Πρόκειται μάλλον για το διπλανό λόφο 133, όχι για τον Τύμβο Καστά. Γι' αυτό λέει ότι σε μικρή απόσταση υπάρχουν τάφοι της εποχής του σιδήρου, που είχε βρει ο Λαζαρίδης στον τωρινό τύμβο.

hylap-vn είπε...

@ oryktosploutos

Τα άρθρα σε Έθνος και Βήμα είναι προγενέστρα κατά 2 βδομάδες και δεν αναφέρουν τίποτα. Ίσως αμέσως μετά πιστοποιήθηκε ότι όντως είναι περίβολος και γιαυτό να πήγε η Παπαφωτίου για το ρεπορτάζ...

vagkalf07 είπε...

@ oryktosploutos
ξερουμε αν ο λοφος 133 πηρε την ονομασια λογω του υψους του?..ειναι αληθεια οτι το ειχα μια απορια..φανταζομαι οτι καποιος απο την περιοχη θα ξερει.

oryktosploutos είπε...

@vagkalf07 3:22

Κάπου το είχα δει -νομίζω στα σχόλια- ότι ναι, πήρε την ονομασία του από το ύψος του.

oryktosploutos είπε...

@hylap-vn 2:14, συνέχεια στο 2:44

https://www.youtube.com/watch?v=nJX-YsxQba8

Είναι το βίντεο της εύρεσης του περίβολου το 2012. Εδώ η Περιστέρη μιλάει για τελευταίο τέταρτο 4ου αιώνα κι όχι συγκεκριμένα για το 311πΧ, οπότε προφανώς αυτό το έχει πει στην Παπαφωτίου, που το αναφέρει στο ιστολόγιό της.

vagkalf07 είπε...

@ kratylos,hylapvn.oryktosploytos.vasilikh...

στην κουβεντα μας αναδεικνυεται και η αναγκη της αποκεντρωσης των μμε...η ΕΤ3 ηταν ενας πολος πραγματικα τοπικης ενημερωσης,δεν θα ξεχασω την συνεντευξη του καθηγητη Σειραδακη που εχει παρει το αντιστοιχο νομπελ αστρονομιας να ανλυει τον μηχανισμο των αντικηθυρων...ηταν ο υπευθυνος της αποκωδικοποιησης του...το αποκεντρωμενο καναλι,εφημεριδα κλπ ξερει καλυτερα το τοπικο γεγονος αδιαμφισβητητα...πχ μην ξεχνατε οτι ο δημοσιογραφος που αυτη την στιγμη στην ελλαδα ξερει τα παντα για την αμφιπολη ειναι ο ροδακογλου της tv100.

vagkalf07 είπε...

...ο Σειραδακης ηταν καθηγητης μου στο αριστοτελειο...

oryktosploutos είπε...

@hylap-vn 2:14, συνέχεια στο 2:44 και 3:31

https://www.youtube.com/watch?v=pwPK5uhePno
Πάλι από το 2012, επίσκεψη Αραμπατζή. Στο 1:08 γίνεται αναφορά από δημοσιογράφο ότι "ο περίβολος χρονολογείται την περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης, το 311πΧ", ενώ στο βίντεο η Περιστέρη μιλάει πάλι για τελευταίο τέταρτο 4ου αιώνα.

Kratylos είπε...

@ vagkalf07
Οι ντόπιοι πάντως "Καστά" δεν λένε τον λόφο, αλλά την γύρω προσχωσιγενή περιοχή.
Τον λόφο τον λένε "Αγιοσμάτη". Ρωτώντας το γιατί, μου είπαν ότι εκεί υπήρχε από παλιά μια πηγή που λέγαν ότι έβγαζε αγίασμα!

gtroza είπε...

ένα Φ
ή όχι;

http://postimg.org/image/afzumwhaz/

καλημέρα!

Kratylos είπε...

@ gtroza
Έτσι φαίνεται. Καi αν είναι έξι (6) τα φύλλα, θα γίνει χαμός!
Αν είναι μόνο τέσσερα, τότε μιλάμε για την Πυθαγόρεια τετρακτύ.

gtroza είπε...

@Poly-Katri και @λοιποί

στις φωτογραφίες που υπάρχει εκτός απο "μέτρο" 40κ, καί βέλος
δείχνει τον βορά
και έχει μικρή απόκλιση από τον άξονα του τάφου

επίσης υπάρχει φωτογραφία του περίβολου, κολλητά σε βράχο για αρκετό μήκος και ύψος
ξανά καλημέρα!



vagkalf07 είπε...

@ oryktosploutos

το εχω δει δυο τρεις φορες....
αλλα τωρα ειδα την "ετοιμη" να ανασκαφει εισοδο στο 0:27-0:28

ειναι ωραιο το παρελθον..ακομη κιαν ειναι προσφατο...καληνυχτω.

https://www.youtube.com/watch?v=nJX-YsxQba8

Unknown είπε...

Δυστυχως οι προσπαθειεςαποπροσανατολισμου καλα κρατουν.Η ωραια σκηνοθεσια με την δηθεν αναδειξη προς το κοινο συντριπτικων στοιχειων του περιβολου απο την λιμνη κερκινη και η βιντεοσκοπηθησα επιχειρηση μεταφορας τουςμε καθε επισημοτητα ,χωρις ουδεμια αστυνομικη δυναμη φυλαξης ,ερχεται σε πληρη αντιθεση με την αντιτρομοκρατικου τυπου επιχειρηση εξαφανισης επιστυλιων ,επιγραφων και
σκελετου χωρις ουδεμια σπιθαμη δημοσιας θεας.Ελασσονος η και μηδενικης αρχαιολογικης αξιας ευρηματα με προθυμια βιντεοσκοπηθηκαν εν αντιθεση με τα θαυμασια και ξεκαθαρα(αυτα τα περι αχνοφαινοντων αλλου) ευρηματα που εξαφανιστηκαν απο προσωπου γης...
(Ενα ,λενε,οτι γραφει:123 Πυροβολικο ,Σουλα σαγαπω).....οποτε καταλαβαινετε ποσοι και ποτε εχουν ερθει σε επαφη μαυτα..
Για να βαζουμε τα πραματα στη θεση τους και να μην νομιζουν καποιες οτι το κουτοχορτο ειναι νοστιμο!!!!

vagkalf07 είπε...

@ Konstantinos Kairis

προσεχε τι λες..γιατι υπαρχει περιπτωση το μνημειο να ειναι του δεινοκρατη επειδη θυμιζει δεινοκρατη..

hylap-vn είπε...

@ vagkalf07

Συγκλονιστική κατ'εμέ η παρατήρησή σου για την είσοδο στο 0:27-0:28

https://www.youtube.com/watch?v=nJX-YsxQba8

Δηλαδή τους πήρε 2 χρόνια από τότε για να βρουν την είσοδο?
Η λήψη είναι Οκτ-2012 και την είσοδο μας είπαν ότι την βρήκαν τον Ιούλιο φέτος...

art ant είπε...

@ όλους,
με αφορμή τις ``εικόνες``, που κάποιοι
αναγνωρίζουν σε πέτρα ή μάρμαρα, εντός του μνημείου.
Επιτρέψτε μου, να μιλήσω ως εικαστικός, που είναι η ιδιώτης μου.
Θα πρέπει να λάβουμε υπ` όψιν, πως αυτά τα υλικά παρουσιάζουν στην επιφάνειά τους, ακόμη & όταν είναι καθαρής κοπής, αυτό που ο μη ειδικός ονομάζει ``νερά``.
Τα φυσικά υλικά, δηλ, έχουν από μόνα τους μια κάποια ανισοχρωμία, κατά τόπους. Από τα μάρμαρα, ας πούμε, το πιο ομοιόμορφα καθαρό & λευκό είναι το Πεντελικό. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, ακόμη & αυτό θα αποκτήσει την πατίνα του, πόσο μάλλον, αν επί αυτού έχει προστεθεί επίχρισμα, δηλ βαφή.
Το επίχρυσμα, ως επικόλλούμενο & ξένο σώμα για τον λίθο ή μάρμαρο, ξεφλουδίζει, φθείρεται & ποτέ ομοιόμορφα.
Τώρα, που εμείς προσπαθούμε να αντλήσουμε πληροφορίες περί του ευρήματος, ``διυλίζουμε τον κώνωπα`` μέσω των ελαχίστων & κακεκτύπων εικόνων, που φτάνουν στα χέρια μας & ``καταπίνουμε την κάμηλο`` που μας ...σερβίρουν ως Νέα, ακόμη & αν αυτά είναι μπαγιάτικα ή μισερά.
Απέφυγα να ασχοληθώ με τις ...εικονογραφήσεις, γιατί είναι σαν να πηγαίνουμε γυρεύοντας για να ``δουλευτούμε``.
Πολλές από τις εικόνες αυτές είναι, πράγματι, εμπνευσμένες & δημιουργικές!
Ως τέτοιο παράδειγμα θα αναφέρω τό άρμα με τα 2 άλογα, που μας έδειξε Ο/Η haris.
Είναι θαυμάσιο, ανάλαφρο, με κίνηση, & ο ηνίοχος σωστός πολεμιστής με την περικεφαλαία του κλπ.
Οι σκέψεις / ενστάσεις μου είναι στο ότι η παράσταση αυτή μοιάζει με σκίτσο, ή έστω με τα προϊστορικά σχέδια των σπηλαίων, που θαυμάζουμε, για το λυτό & αφαιρετικό του σχεδιασμού τους.
Συμπεραίνω, ότι τέτοιες εικόνες είναι μάλλον, άτοπες / ασύμβατες με τον αρχιτεκτονικό & καλλιτεχνικό ρυθμό του μνημείου.
Αν, βεβαίως, υπήρχαν κάποιες παραστάσεις, θα επιβεβαιωθούν μέσω καλύτερων φωτογραφιών, που δεν θα χρειάζονται photo-shop, το οποίο, ως shop, ``αγοράζει`` την όρασή μας, & από τις ειδικές ανακοινώσεις, όποτε γίνουν.
Εκείνο, που περιμένω από τις ανθρωπόμορφες ζωγραφικές παραστάσεις, θα πρέπει να μοιάζει με τις τοιχογραφίες ή τα ψηφιδωτά, ως προς το σχεδιαστικό, αλλά & χρωματικό μέρος, που συναντάμε σε ταφικά μνημεία της συγκεκριμένης περιόδου.
ΥΓ στό επόμενο, περί γραμμάτων & λέξεων

Unknown είπε...

Περι βομβαρδισμων:
Κατα δηλωση της ,η ανασκαφεας τονισε οτι ο λοφος καστα επληγει απο βομβαρδισμους του βουλγαρικου πυροβολικου το 1918 και σειρα ζημιων προεκληθησαν στο μνημειο και απο αυτους.
Ποιους επληταν οι βουλγαροι ομως στον λοφο αυτον;
με ποιους ηταν σε εχθροπραξειες;
Γιατι επισης επληξαν οι βουλγαροι την κερκινιτιδα ;
Ως γνωστον ,εγινε αποπειρα αρπαγης του λεοντα απο τον βρετανικο στρατο και κατα την φορτωση του,η επιχειρηση των βρετανων εγινε αντιληπτη απο τους βουλγαρους και οι βολες του πυροβολικου των βουλγαρων αναγκασαν τουςβρετανους σε συνδυασμο με το αλτωδες εδαφος που δυσχεραιε αφανταδτα το εργο των βρετανωνβπ τους αναγκασε να πεταξουν τα κομματια του λεοντα στην κερκινιτιδα.
Επισης ,ως γνωστον στις επιχειρησεις του α παγκοσμιου πολεμου οι αντιμαχομενες πλευρες εσκαβαν ορυγματα για προστασια απο το εχθρικο πυροβολικο.
Συνεπως και προφανως τα ορυγματα των βρετανων για προστασια των,στον καστα και τους γειτονικους λοφους παρηγαγαν πληθος αποκαλυφθεντων ταφων ,με τρανη αποδειξη την γνωστη φωτο των αγγλων στρατιωτων σε παρακειμενο ταφο με διαφραγματικο τοιχο εμπρος της εισοδου του.Εκτιμω οτι το Ελληνικο Γενικο Επιτελειο (ΓΕΣ)Στρατου εχει λογο περιαυτων τον συμβατων ,δεδομενου οτι ο ελληνικος στρατος εν συνεχεια ανεσυρε τα πεταμενα κομματια του λεοντα απο την κερκηνιτιδα..

Unknown είπε...

Σχετικά με το δημοσίευμα της παλιάς εφημερίδας (ευχαριστούμε Βασιλική) σημαντικό είναι αυτό που αναφέρει για την αποικιακή δραστηριότητα των παρίων στην περιοχή καθώς και τα ευρήματα που σχέτιζονται με αυτή. Είναι σχετικό με αυτό που ψάχναμε παλαιότερα για τη σχέση Πάρου και Αμφίπολης.
Επίσης μάλλον αναφέρεται στον λόφο 133, γιατί όμως τον αναφέρει τύμβο (δηλαδή κάτι τεχνητό) κι όχι λόφο;

Unknown είπε...

Ένα ενδιαφέρον άρθρο της κυρίας Παπαφωτίου που αναφέρει ότι το συστημα αρίθμησης της Αμφίπολης ήταν διαφορετικό από τις υπόλοιπες περιοχές.
http://kathrefti.blogspot.gr/2010/06/blog-post.html

Planet είπε...

@hylap-vn 2:22

Sorry, δεν απαντησα χθες βράδυ. Γενικώς για την πηγή των φωτό χρησιμοποιώ το google image search όπως είχα γράψει και παλιοτερα (για το πως βρίσκουμε φωτο υψηλής αναλυσης απο τις ανασκαφές).

https://www.google.com/imghp?gws_rd=ssl (πατάς το εικονίδιο με τη φωτογραφική και βάζεις το link της φωτο που σε ενδιαφέρει). Ετσι βρίσκεις που η φωτό έχει χρησιμοποιηθεί, και λογικά βρίσκεις και την πηγή της.

Για τη φωτό απο το έθνος, χρησιμοποιείται πιο πριν σε αυτό το άρθρο:

http://eu.greekreporter.com/2012/06/11/ancient-greek-cemetery-found-in-marseille/

Δε νομίζω πως ειναι από τον Καστά.

Planet είπε...

@oryktosploutos:

"Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311πχ."

H αναφορά στο 311 πΧ στα προ-διετίας άρθρα αφορούν τη χρονολογία θανάτου (δολοφονίας) της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ'. Δεν έχουν τόσο καλή χρονολόγηση του τύμβου.

giannis_ είπε...

@ planet
Η Περιστέρη ήταν πεπεισμένη από το 2010 ότι εκεί είχε ταφεί η Ρωξάνη αν ανατρέξετε στα δημοσιεύματα τη εποχής, η αρχαιολόγος το δήλωνε ανοιχτά, εξού και η apriori χρονολόγηση
http://amfipoli.blogspot.gr/2010/09/blog-post.html?m=1

oryktosploutos είπε...

@Planet 9:47 & giannis_ 10:44

Ναι, έτσι είναι, το έχω ήδη σχολιάσει στο 3:31 & 3:43.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Vagkalf07
Με παρεξήγησες. Δεν εννοούσα προς θεού να αναλάβω το πρότζεκτ που με τόσο μεράκι έχεις αναλάβει. Αυτό θα ήταν προσβολή προς το πρόσωπό μου. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Θα χαρώ πολύ να το δώ στην ολοκληρωμένη του έκδοση. Απλά εννοούσα να έκανες μία αναφορά στα πρόσωπα που το είχαν σκεφτεί. Βέβαια απο ότι είδα στα παραπάνω σχόλια και ο/η σχολιαστής ΑΞΑ είχε κάνει μία πρώτη προσπάθεια με αυτή την ιδέα. Απλά μία αναφορά ότι ο σχολιαστής τάδε μπλα μπλα μπλα και αναλαμβάνω μπλα μπλα....Βέβαια ξέρω οτι δεν είναι δυνατόν να θυμάσαι όλα τα σχόλια. Ίσως ήταν υπερβολική η αντιδραση μου. Επιμένω λοιπόν να συνεχίσεις την πολύ καλή προσπάθεια. Είμαστε όλοι μαζί σου μιας και είμαστε συνυδοιπόροι στο ταξίδι του Εμπεδότιμου. Ευχαριστώ για την απαντησή σου.
Υγ: Δεν έχω fb και δυστηχώς και εγώ δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο.

vagkalf07 είπε...

@ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ

ολα ενταξει!!ειμαι σιγουρος οτι το εχουν σκευτει και αλλοι και πραγματι δεν μπορω να ξερω ολα τα ποσταρισματα...ηταν νομιζω αλλωστε για ολους μας εδω μια νομοτελειακη σκεψη.να θυμισω σε σενα και σε ολους οτι θετουμε την ερωτηση που θα θελαμενα κανουμε στην κ.Περιστερη στην πανω πανω "ΚΑΡΦΙΤΣΩΜΕΝΗ" ανακοινωση στην ομαδα του fb

https://www.facebook.com/groups/853515938047750/


αλλα και για οσους θελουν στο

vagkalf07@hotmail.com

Unknown είπε...


Καλημέρα σε όλους!

@ Olga
Η αίσθησή μου είναι ότι ο περίβολος και γενικά η επιχωμάτωση, καθώς και η επισκεψιμότητα ή μη του μνημείου είναι θέματα που είναι ακόμα ανοικτά και προς συζήτηση.

@ gtroza
Υπάρχει κάποιο link για την φωτογραφία για να καταλάβω τη διάταξη? Ευχαριστώ!

Antilamogio είπε...

@Planet:
Στον τρόπο που ψάχνεις φωτογραφίες βάζεις όλο το Link; Π.χ. αυτήν τη φωτογραφία πώς την αναζητώ σε καλύτερη ανάλυση;
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14847

Πατώντας το εικονίδιο με τη φωτογραφία https://www.google.com/imghp?gws_rd=ssl και βάζοντας όλο το λινκ, δε βγάζει τίποτα... Ούτε καν τη φωτογραφία στο site του Υπουργείου.. Μήπως πρέπει να βάλω τμήμα του λινκ και όχι και το "http://";

Ευχαριστώ πολύ!

Dinos είπε...

@Antilamogio

Αν τον σύνδεσμο (φωτογραφία) τον έχεις ανοιχτό στον chrome τότε κάνεις δεξί κλικ πάνω στην φωτογραφία κι επιλέγεις
"search google for this image".
Σε καινούρια καρτέλα ψάχνει και μετα μπορεις να πατησεις πανω στην φωτογραφια και θα σου βγαλει όλα τα μεγέθη που έχει βρει.

Αν έχεις firefox/internet explorer/κάποιον άλλον browser τότε ανοίγεις το www.google.com πας στο images και κανεις drag and drop την φωτογραφία στην γραμμή αναζήτησης του google.

Dinos είπε...

Κι ένα βιντεάκι που ίσως βοηθήσει καλύτερα
https://www.youtube.com/watch?v=t99BfDnBZcI

gtroza είπε...

@Poly Katri

γιά τον βορά
http://postimg.org/image/jur61vmp5/
http://postimg.org/image/mki2lsgoz/

για τον βράχο
http://postimg.org/image/8pogs3qbz/

καλημέρα

Planet είπε...

Antilamogio:

http://www.nerit.gr/wp-content/uploads/2014/09/14421748.jpg

Θα σου γράψω λίγο αργότερα για άλλα

Antilamogio είπε...

@Dinos, Planet:
Ευχαριστώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!!

@Empedotimos:
Τι τσακάλια έχεις συγκεντρώσει εδώ μέσα;;;

Kratylos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Προς Όλους
Τι εννοεί η κα. Pεριστέρη στο 1.06 εώς το 1.10 για τα επιστύλια του εξωτερικού χώρου;;;; Απο εκέι συμπεραίνει για τον ένοικο του τάφου;;;;;;;


Σας παραθέτω το βίντεο που ανέβασαν οι φιλοι του ιστολογίου μας.

https://www.youtube.com/watch?v=nJX-YsxQba8

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

συγγνώμη κα. Περιστέρη

Kratylos είπε...

Σχετικά με όσα ανέφερε σε σχόλιό του ο art ant, να συμπληρώσω τα εξής:

Η απορροφητικότητα του Θασίτικου έχει και ένα καλό. Απορροφά τα χρώματα και κάθε τι λιπαρό και ελαιώδες και άρα είναι από τα καταλληλότερα μάρμαρα για την διατήρηση των παραστάσεων.
Τα κρυσταλλικά αποβάλλουν με τον καιρό λεκέδες από σκουριές και έλαια.

Και κάτι συμπληρωματικό με την ονοματολογία της περιοχής. Και οι δύο λόφοι (Καστά και 133) ονομάζονται από τους κατοίκους "μικρό και μεγάλο "Κιλκί τεπέ" και ειδικότερα ο πρώτος "Αγιασμάτης" (και όχι Αγιοσμάτης που λανθασμένα έγραψα).

Unknown είπε...


@ gtroza (25 Νοεμβρίου 1:47μμ)

ΦΟΒΕΡΗ παρατήρηση!!!! Εύγε!!!!!
Αν όντως το βέλος δείχνει βορά, (που βλέποντας τις φωτό στα link που μου έδωσες, δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω), τότε η πορεία των θαλάμων είναι περίπου πάνω στην γραμμή από 7 προς 11 (στο σχέδιο μου). Αν ισχύει, τότε λόγο του ευρυγώνιου φακού που χρησιμοποιείται στις φωτό, έχουμε όλοι παραπλανηθεί σε σχέση με την πορεία των θαλάμων. Είναι πολλές οι εξωτερικές φωτό, είναι πολλά τα δεδομένα που έχουμε για πορεία των θαλάμων προς τα αριστερά, όμως από τη στιγμή που δεν έχουμε δει επίσημη συνολική κάτοψη ( περίβολος + θάλαμοι) του μνημείου από το υπουργείο, όλα είναι πιθανά..... το μόνο βέβαιο είναι ότι εγώ τουλάχιστον θα ξαναχάσω τον ύπνο μου μέχρι να καταλάβω τι γίνεται.
Καθότι δεν είμαι αρχαιολόγος δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να απορρίψω αυτή την παρατήρηση. Το μόνο που με προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο το βέλος να μην δείχνει βορά και απλά να μας κατατοπίζει σε σχέση με τις εισόδους και την πορεία των συγκεκριμένων θαλάμων? Και στις άλλες φωτό που το παρατήρησες, υπάρχει πιθανότητα να δείχνει τη συγκεκριμένη θέση σε σχέση με κάποια είσοδο ή άλλο σημαντικό εύρημα της ανασκαφής?

Υπάρχει κάποιος φίλος συνταξιδιώτης να μας κατατοπίσει σε σχέση με το θέμα αυτό?

oryktosploutos είπε...

@gtroza 1:47

"για τον βράχο
http://postimg.org/image/8pogs3qbz/"

Μήπως γνωρίζετε ποια περιοχή του περίβολου είναι αυτή; Β, Α, Δ;

oryktosploutos είπε...

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ 2:22

Εννοεί τα στοιχεία στέψης του μαρμάρινου τοίχου, αυτά που έχουν τα πρισματικά διακοσμητικά στοιχεία. Αν θυμάμαι καλά, αυτά τα στοιχεία φαίνονται εκεί που περπατάει ο Σαμαράς κοντά στην είσοδο των Σφιγγών, αλλά και τέτοια πρισματικά φαίνονται σε επιστήλια και μέσα στο μνημείο.
Δεν νομίζω ότι τα επιστήλια δίνουν πληροφορίες για τον ένοικο, άλλα πράγματα έχει βρει.

Unknown είπε...


Διόρθωση στο προηγούμενο σχόλιό μου 2:39μμ

είναι πολλά τα δεδομένα που έχουμε για πορεία των θαλάμων προς τα ΔΕΞΙΑ.

Planet είπε...

Δεν ξέρω αν αυτό θα βοηθήσει όσους ψάχνουν προσανατολισμους. Το έχω φτιάξει με τα καρέ του video απο το ENA channel, και μερικά ωραία ελευθερα διαθέσιμα εργαλεία του autocad:

http://bit.ly/1sLlDoU

Δουλευει σε Windows, Mac, οχι καλά σε Linux. Eίναι μια πρώτη δοκιμή που φυσικά και επιδέχεται βελτιώσεων (δεν ειμαι χρήστης του autocad)

haris είπε...

Καλησπέρα,

ευχαριστώ τους ανωτέρω για τις απαντήσεις περί του θέματος που πρώτος έθιξε ο κ.boukouvalas.

Με λίγη ουλειά ακόμα, προσπάθησα να φτιάξω το σχέδιο καλύτερα, με σκιές ώστε να φαίνεται πιο αληθινό και όχι σα βραχογραφία.

Επιπλέον, έβαλα δύο πιθανές εκδοχές, μια με το μαύρο άλογο σε πρώτο πλάνο, και μία με το λευκό.
Γνώμη μου ότι το λευκό φαίνεται καλύτερα, αρα πιστεύω ότι μάλλον έτσι θα έπρεπε. ακόμα διακρίν και χαλινάρια τα οποία έκανα πιο έντονα για να φαίνονται.

http://oi60.tinypic.com/25anq5c.jpg

Γιατί πιστεύω ότι τελικά πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι η πρώτη εκδοχή: Βλέποντας αντίστοιχες τοιχογραφίες κλπ με ένα απλό google search βρήκα αυτά

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/persefoni-2.jpg

http://www.komvos.edu.gr/mythology/images/arpages/1_arpages.jpg

http://s.enet.gr/resources/2010-03/29-2-thumb-large.jpg

http://www.pemptousia.gr/wp-content/uploads/2014/10/euridiki-persefoni.jpg

Σημαντική είναι η τελευταία φώτο. Το άλογο που πρωπορεύεται είναι πάντα από πίσω. Οπότε η παράσταση για μένα είναι άρμα σε κίνηση με δύο άλογα, ένα λευκό και ένα μαύρο, και ένα αναβάτη. Επιπλέον βλέπω αρκετές ομοιότητες με την τοιχογρααφία του τάφου της περσεφόνης.

Με εκτίμηση, Χαρίλαος

Unknown είπε...


@ Planet
Πολύ ωραία δουλειά!!! Μπράβο!!! Άρα και εσύ βλέπεις την πορεία των θαλάμων προς τα δεξιά, όπως περίπου την έβαλα και εγώ στο σχέδιο? Έχεις κάποια εκτίμηση σε σχέση με τη γωνία της ώς προς το βορά?

Αξά είπε...

http://www.zougla.gr/greece/article/prosexos-epistimonikes-anakinosis-gia-tin-amfipoli

Ελπίζω κάποιος συνταξιδιώτης να μπει μέσα και να διατυπώσει τις ερωτήσεις μας.

vagkalf07
σίγουρα μπορείς να δέχεσαι mail; μού επιστρέφουν.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Ορυκτόπλουτος
Σε ευχαριστώ για την διευκρίνηση.
@Χάρης
Φοβερή δουλειά!!

Antilamogio είπε...

@haris:
Σε βλέπει μια "ερασιτεχνική" ψυχή και χαίρεται αυτήν την ώρα!!!
Σε βλέπει όμως;;;

Για δες καιρό που διάλεξε
η "άματεουρ" να φύγει...
Τώρα που την υπόθεση
δεν την πιστεύουν λίγοι!

vagkalf07 είπε...

@ Αξά

ΤΩΡΑ ΜΠΗΚΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΕΧΩ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ ...

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΞΑΝΑ

vagkalf07@gmail.com

Planet είπε...

Poly Katri, βλέπω πως η πορεια δεν ειναι ακτινική, όπως το έχουν δει πολλοί, ήδη. Μετρήσεις δεν έχω κάνει, αλλά αν φέρεις το 3D διάγραμμα πάνω απο το κέντρο του τύμβου μπορεις να δοκιμάσεις κάνεις αυτη τη μέτρηση μόνη σου, με σχετικά καλή ακριβεια φαντάζομαι.

hylap-vn είπε...

Εδώ η επίσημη ανακοίνωση.
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59232
Ο Εμπεδότιμος μας το είχε πει από προχθές.
Θα πάει κανείς από Αθήνα?

hylap-vn είπε...

χρόνια πολλά στην Κατερίνα ;-)

Unknown είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε τα συγχαρητήριά μου για το μπλογκ σου και για τις σκέψεις και αναλυσεις που μοιράζεσαι μαζί μας. Η δική μου απορία είναι, γιατί δεν μας δίνουν φωτογραφίες του σκελετού και των ζωγραφισμένων παραστάσεων που έχουν βρει. Αυτή η επιλογή τι εξυπηρετεί; Ας μας εξηγήσουν αν προκειται για λόγους προστασίας των ευρημάτων.... αλλιώς τί να υποθέσει κανείς; Έχουν θέση εδω συμφέροντα πολιτικά ή προσωπικά; αυτή η ανακάλυψη ξεπερνάει κάθε πολιτική ή προσωπικήνσκοπιμότητα και αγγίζει τα όρια της γελειότητας όποιος παιζει με ένα τέτοιο ιστορικό ευρημα. Αυτό που βρήκαν είναι η δική μας κληρονομιά , ας μην ξεχνούν ότι αντιπροσωπεύουν και εργάζονται για τους πολίτες αυτής της χώρας και όλου του κόσμου που περιμένει με αδημονία κάθε μέρα τα νεώτερα.

Unknown είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε τα συγχαρητήριά μου για το μπλογκ σου και για τις σκέψεις και αναλυσεις που μοιράζεσαι μαζί μας. Η δική μου απορία είναι, γιατί δεν μας δίνουν φωτογραφίες του σκελετού και των ζωγραφισμένων παραστάσεων που έχουν βρει. Αυτή η επιλογή τι εξυπηρετεί; Ας μας εξηγήσουν αν προκειται για λόγους προστασίας των ευρημάτων.... αλλιώς τί να υποθέσει κανείς; Έχουν θέση εδω συμφέροντα πολιτικά ή προσωπικά; αυτή η ανακάλυψη ξεπερνάει κάθε πολιτική ή προσωπικήνσκοπιμότητα και αγγίζει τα όρια της γελειότητας όποιος παιζει με ένα τέτοιο ιστορικό ευρημα. Αυτό που βρήκαν είναι η δική μας κληρονομιά , ας μην ξεχνούν ότι αντιπροσωπεύουν και εργάζονται για τους πολίτες αυτής της χώρας και όλου του κόσμου που περιμένει με αδημονία κάθε μέρα τα νεώτερα.

Dazbaw είπε...

@kratylos

στα τούρκικα το kil tepe σημαίνει πήλινος λόφος...

εσύ είπες κιλκί τεπέ... μήπως έχουν σχέση;

art ant είπε...

@ Poly Katri

Poly Katri
Σε παρακαλώ, όταν καταλήξεις σε ανανεωμένο σχέδιο, μετά τις τελευταίες διευκρινήσεις, που προέκυψαν, μπορείς να το αναρτήσεις & στο blog, για να το δούμε & όσοι δεν έχουμε FB?
Έχω κι` εγώ μιαν εμμονή, τελευταία, με την προς τα δεξιά ανάπτυξη αυτού, που πρωτίστως μας ενδιαφέρει & ευχόμαστε να αποκαλυφθεί.
ALL > RIGHT, λοιπόν, για να νιώσουμε όλοι μας ...alright

Ανώνυμος είπε...

Το Σάββατο 29-11-2014 και από 11.00 – 14.00 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22 στην Αθήνα θα γίνουν επιστημονικές ανακοινώσεις για τις ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη από τους:

Κ. Περιστέρη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, με θέμα: «Ανασκαφική έρευνα Ταφικού Μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολης (2012-2014)»

Μιχ. Λεφαντζής, Αρχιτέκτονας, με θέμα: «Η σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης: Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις».

Δημ. Εγγλέζος, Πολιτικός Μηχανικός, με θέμα: «Ο ρόλος του Πολιτικού Μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».

Συντονιστές:

Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νίκος Σταμπουλίδης, Αρχαιολόγος, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ανώνυμος είπε...

@Lamogio
και καλλιτεχνική φλέβα ......
Μπράβο δε σου το΄χα!!
Είσαι ευαίσθητο Λαμόγιο τελικά....

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ
Που είσαι??? pls

Enalios είπε...

Μπορεί κάποιος να μου πει αν η μαρμάρινη πλάκα που ενώνει τις τρύπες μπορεί να αποκαλεστεί 'επιστήλιο' ??

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Ζητώ συγνώμη αλλά έχω προσωρινά διακόψει την πρόσβαση στο link...

Για ποιες φωτογραφίες μιλάτε? Δε προλαβαίνω να ψάξω όλα τα σχόλια....

Προσπαθώ να βρω τον Εμπεδότιμο...
Πείτε το του σας παρακαλώ αν εμφανιστεί......

haris είπε...

καλησπέρα και πάλι
@art ant
Θα ήθελα ως ειδικός να μου πεις τη γνώμη σου για τη φωτογραφία που ανάρτησα νωρίτερα. Σίγουρα η φώτο που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι καλής ποιότητας. Εξάλλου δουλεύουμε σε ενα μικρό τμήμα μιας φωτογραφίας με μέτριο φωτισμό και ανάλυση.

Έκανα τα αδύνατα δυνατά για να βρω την απεικόνιση της παράστασης, και πιστεύω ότι η 2η φωτογραφία από αυτές που είναι στη σειρά είναι αρκετά ρεαλιστική και ξεφεύγει από τα όρια του απλού σκίτσου. Εχει περισσότερο βάθος.

Θέλω επιπλέον να τονίσω ότι δεν πρόσθεσα τίποτα καινούριο στη φωτογραφία. Απλώς φώτισα και σκούρινα συγκεκριμένες γωνίες πάνω στην υποτιθέμενη απεικόνιση, για να ανακαλύψω διάφορα πράγματα και να τονισω τα σχήματα όπως τα βλέπω εγώ. Έπειτα, στην περιοχή ανάμεσα στα δύο άλογα έβαλα και πολλή φαντασία γιατί τίποτα δε φαίνεται ξεκάθαρα.

Τα πρόσωπα των αλόγων πιστεύω ότι έχουν αποδοθεί πολύ σωστά και πειστικά. Έχω ενδοιασμούς για τη λεγόμενη ασπίδα. Μπορεί να είναι και τροχός πο αχνοφαίνεται πιο πισω? ¨οπως και να έχει θα μάθουμε σίγουρα σε 4 μέρες

haris είπε...

Sorry γιατο double posting
@ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

η φωτογραφία στην οποία αναφέρομαι εγώ και έχει να κάνει με ένα άρμα σε κίνηση, με 2 άλογα είναι αυτή.
:
http://oi60.tinypic.com/25anq5c.jpg

Αν ψάξεις τα σχόλια νωρίτερα θα βρεις και την πρώτη προσπάθειά μου, που πόσταρα εχθές

kostas είπε...

Καλησπέρα,
πριν λίγο αναρτήθηκε από φίλο εδώ η γνωστή φωτογραφία του υπουργείου από την ανατολική καρυάτιδα με τις γνωστές φθορές...(λογικά απόσχιση μαρμάρου λόγω υπερφόρτισης από υποχώρηση του υπερκείμενου επιστηλίου-διατμητική αστοχία κοντού προβόλου...ίσως και βανδαλισμός, πριόνισμα κλπ)
Παίζοντας λίγο με το κοντράστ και τη φωτεινότητα εκτιμώ ότι υπάρχουν επιγραφές, ίσως βανδάλων, στον πεσσό πίσω και δίπλα από το κεφάλι.. (βανδάλων γιατί είναι ακανόνιστες)..

http://www.image-share.com/ijpg-2767-163.html

μια τραβηγμένη (αρκετά!!!) εκτίμηση είναι το SPQR των Ρωμαίων... τα Q R φαίνονται αρκετά .. ίσως και να "θέλω" να βλέπω κάτι τέτοιο (που λέει ο λόγος..). πάντως κάποια γράμματα υπάρχουν..κοίταξα στην δυτική καρυάτιδα για τα S P αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι..το S μπορεί να βρίσκεται πιο πάνω όπως φαίνεται στην παρακάτω φώτο..

http://www.image-share.com/ijpg-2767-164.html
Οι φώτο που ανεβάζω είναι χαμηλής ποιότητας μπορεί να δοκιμάσει κάποιος στην επίσημη φωτογραφία του υπουργείου:

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14847

Υπομονή μέχρι της 29 !
(αν ξανασυζητήθηκε παλαιότερα συγνώμη για την επανάληψη)

Evi είπε...

Καλησπέρα σε όλους! Είναι πρώτη φορά που κάνω ανάρτηση σε αυτό το αξιόλογο blog.H αφορμή που μου δόθηκε είναι η εξής : η ανεξήγητη (;) και αξιοπερίεργη στάση της κυρίας Κοτταρίδη απέναντι στο αρχαιολογικό θαύμα της Αμφίπολης!Με μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπίστωσα ,προς μεγάλη μου απογοήτευση, πως η εν λόγω κυρία κατά το πρώιμο στάδιο της ανασκαφικής έρευνας υπήρξε λαλίστατη και μάλιστα η αντίδρασή της δυστυχώς θα μπορούσε να παρομοιαστεί σχεδόν με αυτήν του κ. Φάκλαρη.Εμαθα λοιπόν από την κ. Κοτταρίδη οτι έξω από την Πέλλα υπάρχει σχεδόν αντίστοιχο μνημείο της Αμφίπολης κ ο αρχαιολόγος της ανασκαφής εκείνης ονειρευόταν κι αυτός ενα σουπερ τάφο (sic)που τελικά δεν βρήκε,ότι μπορει το μνημείο της Αμφίπολης να αφορά...ζώα (!!) (http://www.kathimerini.gr/51918/article/politismos/arxeio-politismoy/o-ale3andros-h-gorgona-ki-o-afantos-tafos-toy ) καθώς επίσης ότι κάθε υπόνοια που σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο είναι ανιστόρητη κ επιπόλαιη.Μάλιστα στον σύνδεσμο που παραθέτω παρακάτω κάνει αναφορά περί Φαινομένου Αμφίπολης, όπου εν ολίγοις αναφέρει ότι μόνο κ μόνο επειδή συνδέουν την Αμφίπολη με τον Μεγα Αλέξανδρο έχει πάρει αξία το μνημείο!! Λες και δεν αποτελεί αυταπόδεικτο γεγονός η μεγαλοπρέπεια του μνημείου!! (http://www.verianet.gr/post/18526:aggeliki-kottaridi:to-%C2%ABfainomeno-tis-amfipolis%C2%BB-anistoriti-kai-epipolaii-i-paramikri-yponoia-sysxetisis-me-ton-megaleksandro ) Οπως θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι,οι δηλώσεις της είναι αρκετά εριστικές και ειρωνικές! Αυτό που θεωρώ όμως πιο...ανησυχητικό είναι η σιγήν ιχθύος που τηρεί μετά την αποκαλύψη των αριστουργημάτων του τύμβου. Γιατί δεν σχολιάζει τίποτα από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως πρόκειται όντως για τάφο (μιας και το αμφισβητούσε) και μάλιστα...ανθρώπου και όχι ζώου (μιας και το πιθανολογούσε). Φαίνεται θαμπώθηκε από τη ΔΙΚΗ της μοναδική ανακάλυψη του προσφάτως ανακαλυφθέντος ασύλητου μακεδονικού τάφου κ γι αυτο δεν μπορεί να δει τη λάμψη της Αμφίπολης...Θα ήταν καλό να έβαζε στην άκρη το ΕΓΩ της και τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και όποια οικονομικά συμφέροντα (βλ.προϋπολογισμό 32 εκατομμύρια ευρώ για πραγματοποιήση 17 έργων ΕΣΠΑ)κ τουλαχιστόν να αναγνωριζε τη σπουδαιοτητα αυτού του μνημείου ώστε να διασωθεί η αξιοπρέπειά της. Ελπίζω να μη θεωρηθεί άκαιρο το σχόλιό μου καθώς 1) επίκειται η ενημέρωση της κ.Περιστέρη προς τους συναδέλφους της, οπότε παίρνουμε μια γεύση από τον πόλεμο που πρόκειται να δεχθεί εξαιτίας της ζηλοφθονίας και μισαλλοδοξίας που υπάρχει ( αντί ενός γόνιμου και υγιούς διαλόγου) και 2) διοτι αν ευσταθεί σχόλιο που διάβασα εδώ προ ημερών,τότε ο ρόλος της κ. Κοτταρίδη είναι κομβικός!Στο σχόλιο ανέφερε πως δεν θα επιτρέψει να γίνει εξέταση d.n.a. στα οστά του Φιλίππου για να μην καταστραφούν.Αν όντως ισχύει αυτό, τότε ξεκάθαρα εμποδίζει την περίπτωση μιας ενδεχόμενης ταυτοποίησης.Αφού τόσο κόπτεται για την ακεραιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων, ας προσπαθήσει να δώσει μια εξήγηση για το τι απέγιναν τα αγαλματίδια που κοσμούσαν άλλοτε τον Θρόνο της Ευρυδίκης, μετά την περίεργη κλοπή που εγινε στη Βεργίνα. Ποιός άραγε να τα χαίρεται και ποιού το σπίτι κοσμούν; (http://www.kathimerini.gr/100290/article/politismos/arxeio-politismoy/vrhkan-anoixta-kai-mphkan-sth-vergina ) (http://tablet.ethnos.gr/article.asp?catid=24139&subid=2&pubid=63619148 ) Σε καμία περίπτωση δεν κρίνω και δεν αμφισβητώ το έργο της στις Αιγές! Ευχομαι και ελπίζω η μελλοντική της στάση να με διαψεύσει! Ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο. Καλή συνέχεια!

Unknown είπε...


@ Planet
Σε ευχαριστώ!!! Με μια πρώτη μέτρηση φαίνεται με +/- 5 μοίρες μέσα στα πλαίσια που έχω θέσει και εγώ. Ουφ.... χαλάρωσα λίγο....!!!

@ art ant
Το σημερινό μάλλον ήταν falsh alarm. Όμως πρέπει κάθε τι που εντοπίζεται να επισημαίνεται, (και ευχαριστώ τον/την φίλο-η gtroza που το επισήμανε), να συζητιέται και να διασταυρώνεται για να μπορέσουμε να βρούμε άκρη με αυτό το μνημείο.
Οι αναρτήσεις γίνονται όλες και εδώ.

Unknown είπε...


@ Ερασιτέχνης

Δες τα σχόλια από @haris @antilomogio χθες βράδυ. Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω!!!!

Unknown είπε...

@evi,
το e-mail σου;;;;
το δικο μου kairiskon παπακι yahoo τελεια gr

art ant είπε...

@ Enalios είπε...

``Μπορεί κάποιος να μου πει αν η μαρμάρινη πλάκα που ενώνει τις τρύπες μπορεί να αποκαλεστεί 'επιστήλιο' ??``

- Κατ` ουδένα τρόπο.
Επιστύλιο ονομάζεται αυτό ακριβώς, που δηλώνει η λέξις, δηλ ΕΠΙ των ΣΤΥΛΩΝ.
Στην περίπτωση του συγκεκριμένου μνημείου, ΣΤΎΛΟΥΣ έχουμε στις κατακόρυφες πλευρές της θύρας εισόδου (κάτω από τις Σφίγγες) & θέση ΣΤΥΛΩΝ έχουν τα αγάλματα / Καρυάτιδες, που στηρίζουν το επιστύλιο προ του Θαλάμου με το ψηφιδωτό στο δάπεδο.
Όσον αφορά τον 3ο θάλαμο, θα έλεγα, να τον ξεχάσουμε εν-τε-λώς.
Η υπεύθυνη της ανασκαφής δηλώνει πως αυτός προηγήθηκε της μεγαλειώδους κατασκευής του μνημείου & είναι παλαιοτέρα.
Δεν θεωρώ, πως σε αυτό ψεύδονται. Αν ήταν έτσι, τότε δεν θα εχρειάζετο να μας πουν, πως η αναζήτηση θα συνεχιστεί από την Άνοιξη, όπως κάθε άλλη ανασκαφική έρευνα διαχρονικά, λόγω καιρού, βεβαίως.
Και οι πόλεμοι σταματούν το καταχείμωνο.
Το ότι το ενδιαφέρον της ανασκαφής στρέφεται στα ...ΕΝΔΟΤΕΡΑ, μας το εδήλωσε η κ. Περιστέρη, λέγουσα πως ...υπάρχουν σπουδαία πράγματα ΠΑΡΑ ΚΑΤΩ (δεν θυμάμαι τα ακριβή λόγια, αλλά συγκράτησα την ΟΥΣΙΑ τους / το ΣΗΜΑΙΝΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, κατά την γνώμη μου & κρίνοντας από την επιμονή της στην συγκεκριμένη φράση.

@ φίλε Χαρίλαε,
Ναι, ως θεματολογία μοιάζουν.
Ως τεχνοτροπία, όμως, δεν είναι ίδια.
Αυτό που δείχνει συγγενικό στης Περσεφόνης, δικαιολογείται από το ...ξεθώριασμα, που έχει επέλθει & κάνει τα χρώματα αχνά. Αν προσέξεις, όμως, θα δεις, πως η παράσταση είναι πιο ολοκληρωμένη σχεδιαστικά.
Τα σχέδια που αναγνωρίζεις, θα τα αναγνώριζες & δεξιά του άρματος με Ευριδίκη, όπου βρίσκεται η πραγματική φθορά του τοίχου, χωρίς ίσως κανένα έργο χειρών, αλλά μόνον του χρόνου.

Σχετικά με την εκτίμηση...
``Το άλογο που πρωπορεύεται είναι πάντα από πίσω``, έχω να πω, πως αυτό που παρατηρείς είναι το αποτέλεσμα της ΠΡΟ-ΟΠΤΙΚΗΣ αποδόσεως του θέματος από τον καλλιτέχνη.
Αν προσέξεις, θα δεις πως & το ένα χέρι (το από πίσω, δηλ, το σε 2ο πλάνο) μοιάζει σαν να προπορεύεται.
Το ίδιο θα δούμε & στην ζωντανή εικόνα γύρω μας, αν το συνειδητοποιήσουμε.

Enalios είπε...

@art ant

Ευχαριστώ για την απάντηση. εξακολουθώ να θεωρώ πολυ σημαντική αυτη τη πλάκα η οποία 'φερει γραπτό διάκοσμο. Η απορία μου είχε σχέση με το αν τα περιστύλια που φέρουν 'ζωγραφική' μπορεί να είναι το ταίρι της μαρμάρινης πλάκας. Αν υπήρχαν και αλλη (ες) πλάκες τότε αλλάζει και η πιθανή χρήση ως μέσο επίχωσης. Ελπίζω να ξεκαθαρίσουν το θέμα το Σάββατο.

hylap-vn είπε...


Ο προσανατολισμός του κιβωτιόσχημου τάφου και γενικά των τριών θαλάμων φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία να είναι ελάχιστα δεξιά από τον τωρινό βόρειο πόλο.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15340

Λόγω της μετάπτωσης του άξονα περιστροφής της γης, ο πολικός αστέρας με τον οποίο μπορεί κάποιος να βρει εύκολα τον βορρά, πριν από 2300 χρόνια ήταν περίπου 1 μοίρα μακριά από τον βόρειο πόλο (τον πραγματικό και όχι τον μαγνητικό).

Όση δηλαδή φαίνεται να είναι η απόκλιση που παρατηρούμε στην φωτογραφία.
Τυχαίο? Δεν νομίζω :-)

(Όσοι είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι εδώ ξέρουν περί τίνος μιλάω. Οι υπόλοιποι που σας φαίνονται λίγο μυστικιστικά αυτά παρακαλώ μην μου "επιτεθείτε" πριν ψάξετε λίγο τις έννοιες "μετάπτωση", "πραγματικός και μαγνητικός βόρειος πόλος", "πολικός αστέρας" κτλ.)

Τον αποσυμβολισμό αυτής της παρατήρησης δηλαδή τον προσανατολισμό του τάφου ως προς τον πολικό αστέρα, τον αφήνω σε όποιον είναι σχετικός με αυτά.

Δωδωναίος είπε...

@Poly Katri-Βιργινία

[url]http://prntscr.com/5a9yei[/url]
[img]http://i.imgur.com/KjIuNcb.jpg[/img]
http://i.imgur.com/Ti1NDPK.jpg
Ίσως σας βοηθήσουν οι εικόνες που έχω παραθέσει, σε σχέση με τον προσανατολισμό των θαλάμων.

*Η πράσινη γραμμή που έχω τραβήξει, διαχωρίζει, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την μαύρη από την άσπρη σκιά του σκαναρίσματος.
Η κόκκινη γραμμή δείχνει τις θέσεις των περιγραμμάτων Η και L καθώς και τον περίβολο.

**Είμαι πρόθυμος, για όποια βοήθεια σχεδιαστικά...

Και μία παρατήρηση.
Ο κύριος Γερολυμάτος (είχε κάνει το πρώτο σκαρίφημα του τύμβου, αν θυμάστε) δείχνει τον προσανατολισμό των θαλάμων, να πηγαίνει από ΝΔ προς το κέντρο, πράγμα που δεν νομίζω να ισχύει, εκτός και αν έχει κάποια πληροφόρηση.
Εγώ πιστεύω πως η διεύθυνση είναι από ΝΔ προς Α. Δηλαδή από Η6 προς Η7, και αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί μου, ο Νεκρικός θάλαμος είναι στο Η7

Βασιλική Σιάπκα είπε...

ενδιαφέροντες χάρτες της περιοχής και υλικό για το Παγγαίο όρος έχει ετούτο το βιβλίο:
https://www.scribd.com/doc/169827958/%CE%9F%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%83%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%93%CE%BA%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%A3%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-2013

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   601 – 702 από 702   Νεότερο› Νεότερο»