Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - "ΑΧΝΟΦΕΓΓΕΙ" Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ


Σήμερα, 22/11/2014, ο Υπουργός κ. Τασούλας έκανε την εξής  ουσιαστική λακωνική δήλωση :

"...Αχνές πρώτες ενδείξεις  στα επιστύλια τα οποία  βρέθηκαν στον χώρο όπου ήταν το μωσαϊκό...Αυτές οι πρώτες αχνές ενδείξεις  εμφανίζουν χρωματισμούς  και αχνές απεικονίσεις  προσώπων...." (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΣΟΥΛΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ )

Αφορά τα επιστύλια εκείνα για τα οποία είχαμε προβλέψει την 16η Νοεμβρίου στην ανάρτηση  ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ-ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ "ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ" ΣΤΙΣ 29 Νοεμβρίου;   ότι :
"Φαίνεται δηλαδή ότι επί του επιστυλίου υπάρχει ολόκληρη ζωγραφική παράσταση, που προοιονίζει ότι τα  ζωγραφιστά επιστύλια που "φυγαδεύτηκαν" στο Μουσείο της Αμφίπολης για (δήθεν ;) συντήρηση ίσως να περιέχουν καθοριστικές παραστάσεις που ίσως παραπέμπουν στον νεκρό."

Πρόβλεψη που επιβεβαίωσε πανηγυρικά σήμερα ο κ.Τασούλας!

Η ύπαρξη ζωγραφικής παράστασης  με ανθρώπινες παραστάσεις σε αυτά τα επιστύλια είναι πολύ σημαντική γιατί όπως έχουμε τονίσει πολλάκις ο δεύτερος θάλαμος είναι αφιερωμένος τρόπον τινά στον νεκρό και με την σημειολογία και την συμβολική του τον σκιαγραφεί (βλέπε :  ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ - ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ;   και Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΦΩΝΑΖΕΙ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"  ).

Άρα οι ανθρώπινες παραστάσεις που απεικονίζονται αχνά πολύ πιθανόν να προδίδουν και την ταυτότητα του νεκρού.

Δεν είναι όμως αυτό μόνον το σημαντικό.

Ήδη ο κ.Τασούλας στις 13 Νοεμβρίου μας αποκαλύπτει ότι ήδη έχει δει τα ζωγραφιστά επιστύλια με τις απεικονίσεις προσώπων (όπως μας απεκάλυψε σήμερα) και μάλιστα τα χαρακτηρίζει "υπέροχα". Άρα για να τα χαρακτηριζει υπέροχα σημαίνει ότι οι παραστάσεις επάνω τους είναι πολύ ευδιάκριτες. 

Άρα, φαίνεται ότι τα επιστύλια δεν είναι πλέον αχνά ζωφραφισμένα αλλά πολύ ευδιάκριτα και μάλιστα  από αρκετό καιρό πριν, το ότι δε αποφεύγουν να το παραδεχθούν και να μας τα δείξουν πολύ πιθανόν επιτείνει την βεβαιότητα ότι οι παραστάσεις είναι καθοριστικές για την λύση του μυστηρίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει :
  «Δεν είχαμε λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε το ψηφιδωτό, δεν είχαμε λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τις Καρυάτιδες, δεν υπήρχε μια λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τα υπέροχα ζωγραφισμένα επιστύλια. Τηρήσαμε την παρακολούθηση της σκαπάνης, ακολουθούμε τη σκαπάνη και μετέχουμε και στη γοητεία του απροσδόκητου»  (Πότε θα «μιλήσει» ο νεκρός της Αμφίπολης; )

Μιλά για τα ζωγραφισμένα επιστύλια που βρέθηκαν στην είσοδο των Σφιγγών ; Σίγουρα όχι μιας και αυτά ήταν ορατά αμέσως με την έναρξη της ανασκαφής. Σίγουρα μιλά για αυτά που βρέθηκαν μέσα στο ταφικό μνημείο και τα οποία είναι αυτά που "φυγαδεύτηκαν" στο Μουσείο της Αμφίπολης χωρίς ποτέ να δούμε ούτε μια φωτογραφία τους.
   
Έτσι λοιπόν αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση της 29ης Νοεμβρίου από την κα Περιστέρη η οποία προβλέπουμε ότι θα είναι πολύ σημαντική.

Άλλωστε όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59192) :

"Αυτή είναι η φάση που τελειώνει, για την οποία θα ενημερωθούμε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την κυρία Περιστέρη στην Αθήνα σε μια εβδομάδα"

Εν αναμονή λοιπόν.....

702 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   401 – 600 από 702   Νεότερο›   Νεότερο»
Zibi είπε...

@katina katinaki

Γράφεις: "Υπαρχουν κανονες ακομη και στο διαΔΥΧΤΙΟ οταν γραφεις σε καποιον που δεν γνωριζεις".


Αν κάποιος, λοιπόν, οφείλει να ζητήσει συγνώμη είσαι εσύ, επειδή προσβάλλεις άτομα με τις εκφράσεις σου, και το χειρότερο χωρίς να τα γνωρίζεις!

Το παίζεις "εξυπνάκιας" και αυτό είναι κάτι που κουράζει αφόρητα!



Petros είπε...

@ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

μάλιστα κύριε

και επειδή είναι ψηφιακός ο διάλογος μας και για να νιώσεις καλύτερα το "μάλιστα κύριε" με το ύφος ενός 15 που απαντά στην επίπληξη του διευθυντή του σχολείου. σε κάλυψα

vagkalf07 είπε...

@ petros...

να τον ξεσηκωσω με χιουμορ!!!φυσικα και δεν μας χρωστα.παρ'ολα αυτα ας βγουν και οι εργασιες του μπλογκ αλλα ας μιλησει και ο "λαος" ..να θεσει τα ερωτηματα ...ασε που πιστευω οτι μετα τις ανακοινωσεις θα ειναι πιο ευκολη μια αξιολογηση της ανασκαφης με βαση τι απαντηθηκε και τι συνεχιζει να ειναι σε εκκρεμοτητα..

Kratylos είπε...

Για τον πρώτο διαχωριστικό τοίχο των σφιγγών και τον τάκο - σφήνα:

Τα δύο "φτερά' εκατέρωθεν της εισόδου, δηλ. οι τοίχοι αντιστήριξης έχουν ύψος γύρω στα 8μ, αν δεχθεί κανείς και μία ελάχιστη επίχωση πάνω από τους θολίτες περίπου 0,70μ, πάχος θολιτών 0,60μ και καθαρό ύψος στην κλείδα 6,70μ.
Το κάθε φτερό είναι ένας τριγωνικός πρόβολος αν δεχθεί οριζόντια πίεση, λόγω επιχωματώσεων και υπόγειων υδάτων, από την μία νόμο πλευρά.

Αυτός που έκανε τον πρώτο αυτόν τοίχο ήταν άνθρωπος με γνώσεις μηχανικής. Η όλη κατασκευή είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να δίνει ο τοίχος ωθήσεις στον τοίχο αντιστήριξης των πτερυγίων και μιά ελαφρά προς τα μέσα για να αντισταθμίζει την εσωτερική πίεση των υπόγειων υδάτων διήθησης, καθώς κατάντι έχουμε πτώση της γραμμής του "προσωρινού" υδροφόρου ορίζοντα που σε μεγάλες βροχές δημιουργείται και τροφοδοτείται και από την ανάντι βορειοανατολική λεκάνη απορροής που αποχετεύονταν στην λίμνη.

Η τεχνική είναι η εξής. Τοποθετούμε στη μέση του τοίχου έναν ισχυρό λίθινο τάκο (σαν κλείδα) και μέχρι την πάνω επιφάνειά του διαστρώνουμε και συμπυκνώνουμε χώμα. Αρχίζουμε και χτίζουμε με εναλλαγή κατακόρυφων ακμών κατά τέτοιο τρόπο που το μισό κάθε λίθου να δουλεύει σαν πρόβολος του επάνω και να φέρει βάρη, μόλις το χώμα υποχωρήσει.
Με την ελάχιστη υποχώρηση οι λίθοι τείνουν να μετακινηθούν αριστερά και δεξιά του κεντρικού τάκου, με αποτέλεσμα να πιέζουν τα πτερύγια από μέσα να να λειτουργούν σαν εσωτερικό κοντράρισμα περιορίζοντας το ελεύθερο ύψος των πτερυγίων που δέχονται μονόπλευρα πιέσεις.

Γιαυτό βλέπουμε στην είσοδο όχι ορθομαρμάρωση, που θα έσπαζε, αλλά ένα επίχρισμα λευκό, από μαρμαρόσκονη και το ανακαλυφθέν από τους Μακεδόνες τσιμέντο που γινόταν ένα σώμα με τις ντουβαρόπετρες.

Από τα παραπάνω βλέπουμε ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο που έχει μέσα του και μια αντιφατικότητα. Ότι δηλ. η επίχωση δεν έγινε μεν στο πρώτο στάδιο που υπήρχε συντήρηση και ελεγχόμενη απορροή των επιφανειακών υδάτων, αλλά αργότερα, έγινε όμως και με την λογική της προστασίας του μνημείου.

Γι' αυτά ο Λεφαντζής δεν μίλησε. Ήξερε άραγε ή μόνο ζωγράφιζε τον τάκο, που του έκανε εντύπωση, σαν πρωτοτυπία;


vagkalf07 είπε...

@ empedotime και ολοι οι φιλοι...

στις 29 του μηνα καποιοι θα επαληθευτουν ,καποιοι οχι,και ως προς το θεμα των αρχαιολογικων συμπερασματων αλλα και ως προς το πιο συνωμοσιολογικο του αν θα παρουμε ολη την αληθεια η οχι.Προτεινω να θεσουμε μεσα στην εβδομαδα ολοι την ερωτηση (μια) που θα ειχε ο καθενας μας στην Περιστερη αν ημασταν εκει στην ομιλια της.Επειδη προφανως θα υπαρχουν εφαπτομενες νοηματικα ερωτησεις να αναλαβεις αυτου του ειδους να τις συμπτυξεις σε μια...σου εχουμε εμπιστοσυνη,εισαι ευφιεστατος.Αυτες οι ερωτησεις των ανθρωπων του μπλογκ να αποτελεσουν τον κορμο μιας αναρτησης σου την ΠΑΡΑΜΟΝΗ αυτη τη φορα της ομιλιας.Ετσι για να μαθουν μερικοι τι θελει να ξερει ο ανωνυμος συνοδοιπορος του μπλογκ.Ελπιζω στο ναι σου και ας βοηθησουν καποιοι στο πως πρακτικα θα γινει αυτο,δηλ,να συγκεντρωσει ο εμπεδοτιμος ευκολα και επεξεργασιμα τις ερωτησεις.Σκεψου το.Μας το χρωστας.

Axis Mundi είπε...

Υπομονή μέχρι τις 29

ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ είπε...

Αγαπητέ ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ,μοιάζει με Βοιωτικό κράνος που χρησιμοποιούσαν κατά βάση οι μακεδόνες παράλληλα με το μακεδονικό,αλλα δεν διακρίνω τις χαρακτηριστικές πτυχές(λούκια) που θα έπρεπε να έχει.

Planet είπε...

Antilamogio (8:02 μμ), η φωτό του κατωφλίου υψηλής αναλυσης που έβαλες ίσως να μην ειναι και τόσο υψηλής αναλυσης (μήπως ανέβασες λάθος φωτό;). Τι λές για αυτή; Ισως βοηθήσει καλύτερα:

http://www.thehistoryblog.com/wp-content/uploads/2014/10/northern-part-of-the-marble-threshold.jpg

Μέχρι και τα ίχνη κόκκινου χρώματος ξεχωρίζεις

vagkalf07 είπε...

@ Kratylos

στατικα,μπορω αχνα να να καταλαβω τι λες.κρατω ομως την θεση σου οτι οι διαφραγματικη τοιχοι ηχαν επιμελεια ως προς τον ρολο τους.θα μπορουσε να ειναι διαφορετικος ο επιβλεπων την κατασκευη τους απο τον δημιουργο του μνημειου??θα μπορουσε αυτος ο διαφορετικος (αν ηταν ετσι ..υποθεση)να κανει τοσο καλη υποστηρικτικη δουλεια σε εργο καποιου αλλου?..προυποθετει η τοσο καλη δουλεια που εκανε στους υποστηρικτικους τοιχους να ειχε γινει η επιχωματωση του λοφου μεχρι τον περιβολο η οχι?..περιμενω με αγωνια..και αγνοια στα θεματα στατικης..

Kratylos είπε...

...διόρθωση: "από την μία μόνο πλευρά" αντί "από την μία νόμο πλευρά"!

Unknown είπε...

Εξαιρετική ιδέα vagkalf, και κάτι παρόμοιο είχε προταθεί και παλιότερα. Νομίζω μια γενική ερώτηση (πχ έχει συληθεί ή όχι ο τάφος) η οποία απαντιέται μονολεκτικά δεν μας βοηθάει καθόλου να προωθήσουμε τις υποθέσεις αποκλείωντας ενδεχόμενα κτλ. Εγώ θα έκανα μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση που απαντιέται μόνο με ανάλυση. Νομίζω ένα μεγάλο κομμάτι των συζητήσεων εδώ αναλώνεται με την εξής απορία:
Ποιες φθορές που έχουμε όλοι δει, δηλαδή χέρια και πρόσωπα Καρυάτιδων (ή Μαινάδων), κυκλική φθορά ψηφιδωτού, σπάσιμο ταφικής πόρτας, καταστροφή (?) νεκρικής κλίνης, ειναι συμβατες με φθορά από σεισμούς (πχ σπασμένα κομμάτια μέσα στον όγκο των χωμάτων και όχι να βρίσκονται επι των επιφανειών), με φθορά κατά την ανασκφή (πολύ καλή η ιδέα ότι στο κέντρο του ψηφιδωτού υπήρχε ένα κυκλικό σιδερένιο αντικείμενο που σκούριασε και "ενσωματώθηκε" στο ψηφιδωτό, οι ανασκαφείς ενδεχομένως το αφαίρεσαν αναγκαστικά για να το διαχωρίσουν και θα επισκευάσουν το ψηφιδωτό σε δέυτερο χρόνο), ή με σύληση (πχ απώλεια τμημάτων βεβαιωμένων ευρημάτων, πχ κλίνη). Ασ μην ξεχναμε την πιθανότητα όλα τα ευρήματα να μην εξηγούνται από μια αφήγηση, αλλά από συνδυασμό (πχ και σύληση και σεισμός), και επίσης ότι κάποια δεδομένα μπορεί να μείνουν για πάντα ανεξήγητα, γιατί τα κίνητρα των ανθρώπων πολλές φορές είναι τελείως απροσπέλαστα (πχ επιμελής επίχωση). Σε αυτό το σημείο να πω ότι η παρατήρηση (@gtroza, giannis κτλ) ότι ο διαφραγματικός τοίχος στήθηκε πάνω στην επιχωμάτωση και οι εξήγησεις που δώθηκαν ήδη από τους φίλους σχολιαστές (προστασία ψηφιδωτού, ταυτόχρονη επίχωση και από τις δύο μεριές κτλ), ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, η ποιο σημαντική παρατ΄ρηση κατά τη γνώμη μου των τελευτάιων ημερών. Το ίδιο και η παρατ΄ρηση με τα αναλλοίωτα χρωματα των επιστυλίων στην πρώτη είσοδο (@ Chemistry Dog), με αυτές τις δύο παρατηρήσεις νομίζω μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η επίχωση έγινε ταυτόχρονα με την κατασκευή με σκοπό την προστασία του μνημείου. Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Χρήστος Μαζάνης (Amphipolis News)

Για το μεγάλο της αρχαιολογικό έργο και τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική της σκαπάνη στην αρχαία Αμφίπολη βραβεύθηκε την περασμένη Παρασκευή από τα Επιμελητήρια Ελλάδος η κ. Κατερίνα Περιστέρη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μέλη των επιμελητηρίων ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Αμφίπολης από την ίδια την κ. Περιστέρη, ενώ έγινε και μια σύντομη ενημέρωση για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Η αρχαιολόγος ανέφερε ότι «αμέσως μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου χρονολογείται ο τάφος. Το όλο έργο που υπάρχει είναι του Δεινοκράτη, του αγαπημένου αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα».

Σε ερώτηση σχετικά με τις ενδείξεις ότι ο τάφος έχει συληθεί η κ. Περιστέρη απάντησε: «Ο κυρίως ταφικός θάλαμος, ναι, που σημαίνει ότι ήταν πολύ σημαντικός αυτός που ήταν μέσα για να σηκώσουν τόσα ευρήματα. Δεν θα αφήνανε ένα τέτοιο μεγάλο μνημείο, στο οποίο μνημείο ξέρουμε ότι λατρευόταν ο νεκρός, ήτανε ένα πρόσωπο πάρα πολύ σημαντικό, που το λάτρευαν κιόλας. Ήταν ήρωας. Ήρωας, τον λάτρευαν, κάτι το ξεχωριστό».

oryktosploutos είπε...

@Petros 10:39

Ευχαριστώ για την πρόσκληση/πρόκληση. Αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή μου λείπουν πολλά στοιχεία για να μπορώ να σχηματίσω άποψη. Ίσως δεν έχω παρακολουθήσει την ανασκαφή τόσο πολύ ή τόσο καλά όσο άλλοι και σίγουρα δεν έχω γνώσεις αρχαιολογίας και αρχαίας ιστορίας για να μπορώ να πιθανολογήσω καταστάσεις.

H ανασκαφή αυτή μου τράβηξε την προσοχή από τότε που βρέθηκε ο τεράστιος περίβολος, όπως τράβηξε την προσοχή όλων, αλλά μόνο μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου είδα κάποια πράγματα σε λεπτομέρεια.

Τείνω πάντως προς την άποψη ότι η επίχωση και η σφράγιση του μνημείου έγιναν λίγο μεταγενέστερα της κατασκευής του, με το τελετουργικό του Εμπεδότιμου, και αφού είχε προηγηθεί τυμβωρυχία. Ίσως από Αντίγονο Γ΄; Η επίχωση είναι εξαιρετικά επιμελημένη κι έγινε από έξω προς τα μέσα, χρησιμοποιώντας την πλάκα της οροφής, θεωρίες περί πλημμύρας, τσουνάμι ή άλλης φυσικής αιτίας δεν ευσταθούν.
Τα χρώματα στην κάτω πλευρά της πλάκας διατηρήθηκαν καλύτερα απ' τα υπόλοιπα επειδή αρχικά η επίχωση έφθασε μέχρι την πλάκα, αλλά με την πάροδο των ετών έγινε συνίζηση της άμμου λόγω βαρύτητας και δημιουργήθηκε ένα μικρό κενό ακριβώς κάτω απ' την πλάκα, χωρίς πολύ οξυγόνο και χωρίς πολύ υγρασία σ' επαφή με τα χρώματα, αφού η άμμος δεν ήταν σ' επαφή με την πλάκα, ήταν κατά τι χαμηλότερα.

Ο τάφος έχει γίνει από μέσα προς τα έξω και δεν υπάρχει από κάτω κάτι άλλο. Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν παράπλευροι χώροι (Θ4;), όπως δείχνει η κάτοψη του τύμβου Νικήσιανης και επικοινωνία με άλλα μνημεία, όπως έδειξε από νωρίς το σχέδιο της virgi.

Θα ήθελα να δω φωτογραφίες για τη θέση του σκελετού και αν βρέθηκαν άλλα "μπιχλιμπίδια" -όπως τα αποκάλεσε κάποιος- από ελεφαντόδοντο του φέρετρου. Ξέρουμε πολύ λίγα για τον ταφικό χώρο.

Όπως έλεγαν οι αρχαίοι: "Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα".

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@vagkalf07 10:48

Βασικά την ίδια ιδέα είχα και εγώ και ξεκίνησα να κάνω αναρτήσεις με κύρια θέματα των οποίων ζητώ απαντήσεις με πρώτη την ανάρτηση για το μάτι του αλόγου.

Επειδή δεν έχω χρόνο για να διαχειριστώ αυτό το project αν θέλεις ανάλαβε εσύ (ή όποιος άλλος θέλει ) να μαζέψεις τις ερωτήσεις ώστε να γίνει μια σχετική ανάρτηση και μου τις δίνεις έτοιμες για να αναρτηθούν.

Ας βάλουμε μια προθεσμία μέχρι την Τετάρτη στις 20:00 για να βρω χρόνο να ετοιμάσω την ανάρτηση.

Συνεπώς συζητείστε το και καταλήξτε στις τελικές ερωτήσεις.

Δεν θα γίνουν δεκτές πάντως ερωτήσεις συνομωσιολογικού τύπου, μόνο πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που εγείρονται από τις ανακοινώσεις και τα ευρήματα.

Μόνο φρόντισε το αποτέλεσμα να είναι έτοιμο για ανάρτηση, να μην χρειάζεται επεξεργασία δηλαδή.

@Petros 10:43

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το group στο facebook. Οποιος δεν έχει λογαριασμό ή δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το δικό του ας ανοίξει έναν faux λογαριασμό απλώς για την περίπτωση.

Μια στιγμή είπε...

Καλησπερα σε ολους,
Μια ιδεα μου ηρθε ξαφνικα που μαλλον ειναι φανταστικη αλλα θα την οω.
Στο σημειο του ψηφιδωτου που ειναι κατεστραμμενο ισως θα μοορουσε να ηταν τοποθετημενη η ασπιδα του νεκρου. Οι τυμβωρυχοι την σηκωσαν προχωρησαν και κατεστρεψαν το ψηφιδωτο, μετακινοντας κομματια σε αλλο χωρο.
Μια υποθεση ειναι.
Ευχαριστω για την αναγνωση.

Kratylos είπε...

@vagkalf07

Μακάρι να μπορούσα να σου απαντήσω με σιγουριά. Υπάρχουν σημεία που είναι να τον παραδέχεσαι τον Δεινοκράτη, ότι "δεινά μυστικά κρατούσε" και αυτά είναι η ομορφιά που έδωσε στην τεράστια περίφραξη, το κόψιμο της στέψης στις κορυφές των "τριγώνων", αλλά και να απορείς για κάποιες αστοχίες του, όπως λεπτές κολώνες και επιστύλια πάνω από τις καρυάτιδες, ρίξιμο βαρών στον λεπτό λαιμό τους, οριακή στήριξη της τεράστιας πλάκας και μάλιστα σε ακμή κλπ.

Αν ήταν σύμβουλός του κανένας Αριστοτέλης (ή παλαιότερα κανένας Πλάτωνας) θα έλεγα με βεβαιότητα ότι ήταν αυτός. Τώρα δεν μπορώ να το πω. Είναι όμως μια έξυπνη πρωτοτυπία που ακόμη και σήμερα δύσκολα θα την σκεφτόμασταν αν δεν μελετούσαμε, δεν το ζούσαμε και δεν το αγαπούσαμε το έργο.

Antilamogio είπε...

@ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ:

Υπόθεση εργασίας: Έστω ότι έχεις δίκιο στον παραλληλισμό σου. Θεωρώ ότι για να τον στηρίξεις, δικαίως ασχολείσαι αρκετά με τον θάλαμο του ψηφιδωτού. Σου έχω λοιπόν μια κάπως σημαντική και μια κάπως ασήμαντη παρατήρηση.

1) Η σχετικά ασήμαντη είναι ότι βλέπω μια εγκοπή στον κατακόρυφο τοίχο πίσω από τη δυτική μαινάδα:
http://i58.tinypic.com/30idwnr.jpg

Η ευρεθείσα μαρμάρινη "ψευδωροφή" μας είπαν ότι ισορροπούσε οριακά πάνω από το κατώφλι της μαρμάρινης πόρτας. Ο τρόπος στήριξής της είναι όντως ένας γρίφος! Ίσως στην εγκοπή αυτή (η οποία εκτιμώ ότι επαναλαμβάνεται) να στηριζόταν διαγώνιο στοιχείο που στήριζε την οροφή.

Όσο για τον μηχανισμό που λες, διακρίνω ένα ακανόνιστο μεταλλικό (;) στοιχείο εδώ:
http://i57.tinypic.com/2i20bas.jpg
οδοντωτός τροχός;; χερούλι της πόρτας; δες και πες..

2) Όπως ορθά εκτιμάς, υπάρχουν κι άλλα τμήματα μαρμάρινης ψευδωροφής! Έβαλε προηγουμένως o niko karathanassis photography 10:17 κάποιες φωτογραφίες. Βάζω κι εγώ άλλες 2:

http://i60.tinypic.com/1zye9ab.jpg
Είναι προφανής η ύπαρξη πλάκας! Η οποία επειδή είναι εντελώς οριζόντια, μάλλον έχει τοποθετηθεί έτσι και δεν έχει πέσει!

Επίσης, από τα αστεράκια καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι ο τοίχος κάτω από την "ψευδωροφή" είναι πολύ πιο όμορφος απ' ό,τι πάνω. Πιθανώς δλδ ο θόλος να μην είχε φτιαχτεί για να είναι ορατός, μιας και θα τον έκρυβε ψευδωροφή.

Άλλο ένα σπασμένο τμήμα ενδεχόμενης μαρμάρινης ψευδωροφής: http://i62.tinypic.com/2ccuvza.jpg

vagkalf07 είπε...

Συμφωνω με το συνωμοσιολογικο να ειναι εκτος.θα επικοινωνησω με την υπαρχουσα ομαδα στο fb αν μπορουν να το προωπησουν εκει.τα λεμε.

vagkalf07 είπε...

@ Kratylos

ευχαριστω..

Alexandros είπε...

Δυστυχως εχουν ξεφυγει τελειως. Τα σχολια απο κατω ιδιαιτερου καλλους θα ελεγα.

http://news.nationalgeographic.com/news/2014/11/141121-amphipolis-tomb-alexander-great-greece-archaeology/

Antilamogio είπε...

@Planet 11:17:

Αυτήν ήθελα να βάλω! Στο History Blog έχει φωτογραφίες καλύτερης ανάλυσης απ' ό,τι στο site του Υπουργείου! Αυτήν ανέβασα, αλλά προφανώς στο tinypic τους ρίχνουν την ανάλυση.

Σ' ευχαριστώ πολύ!

george είπε...

I do not have a FB account, but if it's going to be for a serious cause I'll open one.

Give us more details Embedotime. Do you have one? and is there one for this group on FB?

Kratylos είπε...

Από τη στιγμή που δεν μας είπαν ότι βρέθηκαν άλλες τρεις ή έστω μια σπασμένη πλάκα σαν την 4,20Χ1,00Χ0,21μ, η μόνη περίπτωση να μιλάμε για συμμετρία στο έργο (η απουσία της εδώ εξωτερικά, χωρίς φυσικούς καταναγκασμούς είναι ακατανόητη) είναι να είναι αυτή η πλάκα προστέγασμα κρυφής εισόδου. Ίσως και να το έψαξαν όμως οι ανασκαφείς αφαιρώντας πιθανόν και το κομμάτι της ορθομαρμάρωσης που εντόπισε o antilamoyo.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@george

To open an account in facebook is the easiest thing in the world.

Just follow the instructions in the front page of the facebook.

After opening the account apply to join the group at :
https://www.facebook.com/#!/groups/853515938047750/?fref=nf

Unknown είπε...

Kratylos,

Παραδέχομαι!

fterotos psychonoos είπε...

@Hellorien,
η χρονολόγηση στην ανασκαφή είναι μια σύνθετη διαδικασία και περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους: ιστορικές πηγές και συνδυασμός τους: π.χ. αν ξέρουμε πότε περίπου αναφέρεται σε κάποια πηγή από την ιστορία το αρχαιολογικό εύρημα. αν όχι, γνωρίζοντας ή ταυτοποιώντας τον κατασκευαστή και την εποχή στην οποία έζησε κι εργάστηκε αυτός, έχουμε μια πρώτη ένδειξη. άλλες συμπληρωματικές ενδείξεις και δείκτες είναι τα "όστρακα" (θα έχεις ακούσει να μιλούν για αυτά) τα οποία μπορούν να χρονολογηθούν με ακρίβεια έως και 2 ετών. Αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες κατά τη διάρκεια κατασκευής του αρχαιολογικού ευρήματος: προσωπικά σκεύη και αντικείμενα. Επιπλέον, η τεχνοτροπία των ευρημάτων: η καλλιτεχνική ευεφρετικότητα και δημιουργία ακολουθεί ένα πρότυπο, που χαρακτηρίζει την κάθε ιστορική περίοδο. Βοηθά και αυτό λοιπόν στη χρονολόγηση ενός ευρήματος. Η στρωματογραφία επίσης παρέχει πολύτιμες πληροφορίες: οι διάφορες στρώσεις του χώματος. Τέλος, αν και όπου βρεθούν ανθρώπινα λείψανα συνεπικουρούν στη χρονολόγηση, αλλά με φειδώ διότι στην περίπτωση των ανθρώπινων οστών δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με απόκλιση μερικών δεκάδων ετών (που γενικά κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 ή και 150 ετών, σε κάποιες περιπτώσεις), ενώ η χρονολόγηση μέσω βιολογικού υλικού δεν θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη και για έναν επιπρόσθετο λόγο: το ανθρώπινο υλικό μπορεί να είναι μεταγενέστερο της αρχικής δημιουργίας του αρχαιολογικού ευρήματος. Εν κατακλείδι, ως απάντηση στο πρώτο ερώτημα που έθεσες αναφορικά με το πώς γίνεται η χρονολόγηση ενός μνημείου: σκεύη, αφιερωματικά, νομίζματα και προσωπικά αντικείμενα των εργατών, συνδυασμός ιστορικών πηγών και πιθανή ταυτοποίηση του δημιουργού (σε συνδυασμό με την ιστορική γνώση για την εποχή που έζησε), καλλιτεχνική τεχνοτροπία του ευρήματος, στρωματογραφία του εδάφους, εξέταση βιολογικού υλικού, όλες αυτές οι παράμετροι συνεπικουρούν ώστε ο αρχαιολόγος να κάνει μια έγκυρη διαπίστωση και τελική εκτίμηση σχετικά με τη χρονολόγηση ενός αρχαιολογικού ευρήματος. Φαντάσου ότι στην παλαιοντολογία, ανιχνεύουν το επίπεδο της εξέλιξης ενός είδους για να εκτιμήσουν το πότε περίπου έζησε ο σκελετός που βρήκαν. Βεβαίως, έχουν κι εκεί ορισμένα άλλα βοηθητικά "εργαλεία" έρευνας και μεθοδολογίας, ωστόσο στην αρχαιολογία είναι όχι εύκολα αλλά επαρκή τα εργαλεία που διαθέτουμε ώστε να προβούμε δίχως πολλές αντιρρήσεις σε τελική εκτίμηση χρονολόγησης ενός ευρήματος όπως αυτό της Αμφίπολης.

fterotos psychonoos είπε...

@Σερραίος,
Σου απάντησα και χθες κάτι παρόμοιο, κατόπιν δεν το είδα, μετά κατάλαβα το γιατί: είναι σημαντικό που το λέει και η Παλιαδέλη, εμείς εδώ το φωνάζουμε πολλές μέρες τώρα, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η εύρεση του ανθρώπινου σκελετού.
Είναι πολύ σημαντικό να το λέει πλέον και η Παλιαδέλη, η οποία απέδειξε σε όλη τη διάρκεια της "ιστορίας-Αμφίπολη" ότι εξακολουθούν ευτυχώς, στον τόπο αυτό, να υπάρχουν επιστήμονες με ήθος. Κατά τη γνώμη μου, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η πλέον άξια μεταξύ των σύγχρονων Ελλήνων αρχαιολόγων.

gtroza είπε...

Ο/Η Kratylos είπε...

Για τον πρώτο διαχωριστικό τοίχο των σφιγγών και τον τάκο - σφήνα:

Τα δύο "φτερά' εκατέρωθεν της εισόδου, δηλ. οι τοίχοι αντιστήριξης έχουν ύψος γύρω στα 8μ, αν δεχθεί κανείς και μία ελάχιστη επίχωση πάνω από τους θολίτες περίπου 0,70μ, πάχος θολιτών 0,60μ και καθαρό ύψος στην κλείδα 6,70μ.
Το κάθε φτερό είναι ένας τριγωνικός πρόβολος αν δεχθεί οριζόντια πίεση, λόγω επιχωματώσεων και υπόγειων υδάτων, από την μία νόμο πλευρά.

Αυτός που έκανε τον πρώτο αυτόν τοίχο ήταν άνθρωπος με γνώσεις μηχανικής. Η όλη κατασκευή είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να δίνει ο τοίχος ωθήσεις στον τοίχο αντιστήριξης των πτερυγίων και μιά ελαφρά προς τα μέσα για να αντισταθμίζει την εσωτερική πίεση των υπόγειων υδάτων διήθησης, καθώς κατάντι έχουμε πτώση της γραμμής του "προσωρινού" υδροφόρου ορίζοντα που σε μεγάλες βροχές δημιουργείται και τροφοδοτείται και από την ανάντι βορειοανατολική λεκάνη απορροής που αποχετεύονταν στην λίμνη.

Η τεχνική είναι η εξής. Τοποθετούμε στη μέση του τοίχου έναν ισχυρό λίθινο τάκο (σαν κλείδα) και μέχρι την πάνω επιφάνειά του διαστρώνουμε και συμπυκνώνουμε χώμα. Αρχίζουμε και χτίζουμε με εναλλαγή κατακόρυφων ακμών κατά τέτοιο τρόπο που το μισό κάθε λίθου να δουλεύει σαν πρόβολος του επάνω και να φέρει βάρη, μόλις το χώμα υποχωρήσει.
Με την ελάχιστη υποχώρηση οι λίθοι τείνουν να μετακινηθούν αριστερά και δεξιά του κεντρικού τάκου, με αποτέλεσμα να πιέζουν τα πτερύγια από μέσα να να λειτουργούν σαν εσωτερικό κοντράρισμα περιορίζοντας το ελεύθερο ύψος των πτερυγίων που δέχονται μονόπλευρα πιέσεις.

Γιαυτό βλέπουμε στην είσοδο όχι ορθομαρμάρωση, που θα έσπαζε, αλλά ένα επίχρισμα λευκό, από μαρμαρόσκονη και το ανακαλυφθέν από τους Μακεδόνες τσιμέντο που γινόταν ένα σώμα με τις ντουβαρόπετρες.

Από τα παραπάνω βλέπουμε ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο που έχει μέσα του και μια αντιφατικότητα. Ότι δηλ. η επίχωση δεν έγινε μεν στο πρώτο στάδιο που υπήρχε συντήρηση και ελεγχόμενη απορροή των επιφανειακών υδάτων, αλλά αργότερα, έγινε όμως και με την λογική της προστασίας του μνημείου.

Γι' αυτά ο Λεφαντζής δεν μίλησε. Ήξερε άραγε ή μόνο ζωγράφιζε τον τάκο, που του έκανε εντύπωση, σαν πρωτοτυπία;

πολύ ενδιαφέρουσα εξήγηση

ο τάκος είναι "φάλτσος" προς την μεριά της εισόδου και ο τοίχος πατάει οριακά πάνω στον "τάκο"

τα "τρίγωνα" στο σμείο συνάντησης με το τόξο, μάλλον είναι μόνο σε επαφή

αν το συγκρότημα ήταν επισκέψημο, τι γινόταν με τα χώματα δίπλα στα τρίγωνα, αν υπήρχε χώμα πίσω απ' τον περίβολο

αδικείς τον Λεφαντζή
δεν είναι ο ρόλος του ο ρόλος σου



για την παρακάτω ανάρτηση με τις αστοχίες του Δεινοκράτη:
πίσω απ' τις καρυάτιδες υπάρχει διατομή 20χ60, δλδ στο σημείο που αναφέρεις, δεν υπάρχει μόνο λαιμός (είναι λίγο έκκεντρη στήριξη)

φιλικά πάντα
"συνάδελφος του Λεφαντζή"

23 Νοεμβρίου 2014 - 11:03 μ.μ.

fterotos psychonoos είπε...

@effie,

Μου λείπει ο λόγος σου. Αλλά καταλαβαίνω..

gtroza είπε...

Ο/Η Kratylos είπε...

Από τη στιγμή που δεν μας είπαν ότι βρέθηκαν άλλες τρεις ή έστω μια σπασμένη πλάκα σαν την 4,20Χ1,00Χ0,21μ, η μόνη περίπτωση να μιλάμε για συμμετρία στο έργο (η απουσία της εδώ εξωτερικά, χωρίς φυσικούς καταναγκασμούς είναι ακατανόητη) είναι να είναι αυτή η πλάκα προστέγασμα κρυφής εισόδου. Ίσως και να το έψαξαν όμως οι ανασκαφείς αφαιρώντας πιθανόν και το κομμάτι της ορθομαρμάρωσης που εντόπισε o antilamoyo.

24 Νοεμβρίου 2014 - 12:14 π.μ.

μπορεί
ίσως και εσοχές

george είπε...

@Embedotimos

OK my friend, I did. what's the name of the group?

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ

Φιλε μου,υπηρχαν αρκετοι τυποι Βοιωτικου κρανους. Ξεχωριζαν κατα κυριο λογο απο το πλατυγυρο γεισο.
Τωρα αυτο το γεισο καθως ερχοταν ολογυρα,περιπου στο πανω μερος,σε καποιους τυπους λοξευε προς τα κατω κανοντας τα χαρακτηριστικα τσακισματα-πτυχωσεις.Αναλογα με το ποσο κατω κατεβαινε ως κατασκευη,χρειαζοταν περισσοτερες πτυχωσεις.
Υπηρχε τυπος με μια καμπυλωτη πτυχωση,για τους ανδρες του ιππικου.
Οπως και τυπος που εμοιαζε με τα καλοκαιρινα τζοκευ μπροστα και ειχε το αντιστοιχο γεισο του τζοκευ και στο πισω μερος,κανοντας ενα μικρο ανασηκωμα στ'αυτια η ολη κατασκευη.
Μοιαζει φιλε μου,δε μπορει να ειμαστε σιγουροι.
Φωτογραφια κακοτραβηγμενη ειναι,που δειχνει την αρχαιολογο επι το εργον και οχι το αντικειμενο.

gtroza είπε...

η "ορθομαρμάρωση" είναι δομικό στοιχείο της λιθοδομής
απλά είναι επεξεργασμένες γιατί φαίνονται
ενω η πλευρά μέσα στο χώμα είναι αδρά δουλεμένη
υπάρχει φωτογραφία του περιβόλου, όπου φαίνεται η δομή του και γίνεται κατανοητή και η λιθοδομή του τάφου

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Petros

Παιξε οποιον ρολο θες!
Ειτε του διευθυντη σχολειου,ειτε του 15χρονου μαθητη!
Δε μ'ενδιαφερουν οι ρολοι που υποδυεσαι.
Να εχεις καλυτερο υφος ζητησα κι ας το σταματησω εδω.

fterotos psychonoos είπε...

@Hellorien,
(σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου): στη συγκεκριμένη περίπτωση της Αμφίπολης, στη χρονολόγηση του μνημείου μεταξύ 325-300π.Χ. (κι όχι λόγου χάρη μεταξύ 350-325π.Χ.) φαίνεται να βοήθησαν η ταυτοποίηση της ύπαρξης του Λέοντα στην κορυφή του Τύμβου, ως αρχική του τοποθέτηση (ο Λέων της Αμφίπολης είχε ήδη χρονοληγηθεί παλιότερα), ευρήματα όπως προσωπικά σκεύη των εργατών στον περίβολο, τα οποία μάλλον έχουν βρει και δεν πρέπει να μας έχουν ανακοινώσει, ο γραφικός τύπος και η επιλογή των γραμμάτων επίσης στον περίβολο (δεν ήταν ίδιος σε όλες τις ιστορικές περιόδους), το μέτρο του Δεινοκράτη και οτιδήποτε άλλο τους βοήθησε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έργο του Δεινοκράτη (εκτός από την ίδια τη μεγαλοπρέπεια του μνημείου, που μπορεί να παραπέμψει στον Δεινοκράτη, πέρα επίσης από τις όποιες συμβολικές αντιστοιχίες με το χτίσιμο της Αλεξάνδρειας (μικρογραφία της), φαίνεται ότι η μαθηματική ακρίβεια ορισμένων διαστάσεων και η καλή γνώση γεωμετρίας οδήγησαν σε αυτόν): γνωρίζοντας πότε έζησε κι εργάστηκε ο συγκεκριμένος δημιουργός, πότε επίσης γνωρίστηκε με τον ΜΑ, αποκλείουμε την 25-ετία που αναφέρεις, όπως και την επόμενη. Γι'αυτό και η Περιστέρη επιμένει ιδιαίτερα, εξαρχής, στην ταυτοποίηση του Δεινοκράτη, διότι είναι κρίσιμο στοιχείο για τη χρονολόγηση του μνημείου, συνολικά.

george είπε...

@Embedotimos

Are you "Empedotimos Athenian"?

I can't send you a message (it says it will go into your "other" file). Please send me one - I'm following you.

Unknown είπε...

http://www.kerkinitoday.gr/2014/11/blog-post_121.html?m=1

Μετά την βοήθεια που είχαμε δώσει στην ανεύρεση των πλακών από τον περίβολο του λόφου Καστά που αναζητούσαν εντός της λίμνης Κερκίνης μετά από φωτογραφία που είχε αναρτηθεί στο facebook. Ήρθε η ώρα αυτές οι πλάκες να επιστρέψουν στον τόπο απ' όπου κακώς ήρθαν στην περιοχή μας και έτσι μοιραία η ιστορία να συνθέσει τα κομμάτια της.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα λοιπόν το τελευταίο κομμάτι της μεταφοράς μετά από πολύ προσεκτική ανάσυρση των κομματιών από την λίμνη.
Μετρήθηκαν 58 κομμάτια με υπολογιζόμενο μέσο βάρος τους 70 τόννους παρακαλώ.
Θέλω να ευχαριστήσω τους γνώστες της ιστορίας για την ανεύρεση των πλακών που πήραν να μου δώσουν συγχαρητήρια.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@george

Just insert this url in your browser and press enter.
https://www.facebook.com/#!/groups/853515938047750/?fref=nf

You will be directed to the group.

Then apply to join the group.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@george

I do not know who you are in facebook

george είπε...

@Embedotimos

OK. did it. My name there is George Watkins as well.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Ok George.

You are already member of the group

Kratylos είπε...

@ gtroza
Η ορθομαρμάρωση είναι επένδυση. Είναι δομικό στοιχείο αλλά όχι φέρον (φορτία). Οι δόμοι αυτοί δεν πλέκονται με την λιθοδομή του τοίχου αντιστήριξης, όπως γίνεται στο θασίτικο με τα κομμάτια μικρού ύψους της περίφραξης που χώνονται μέσα στον ντουβαρότοιχο και με τα βάρη από πάνω τους δεν μπορούν να κλωτσήσουν. Είναι δηλ. φέρον στοιχείο για κάθε μελλοντικό υπερκείμενο βάρος (ανθρώπων ή άλλων φορτίων)

Στην περίφραξη η στέψη φέρει τρίγωνα μόνο στο μισό της πάχος διότι μέχρι το υπόλοιπο μισό υπήρχε χώμα και υποθέτω το "γκαζόν της εποχής". Μεταξύ των τριγώνων δημιουργείται ένα είδος λούκι, για απαγωγή των υδάτων του λόφου και οι ενώσεις μόνο πάνω στα τρίγωνα είναι για να μην μεταφέρονται αυτά τα νερά παρακάτω.

Ο Δεινοκράτης, λυπάμαι, αλλά δεν ήξερε καλά το μάρμαρο και κυρίως το θασίτικο και τα κρυφά προβλήματά του. Ποτέ δεν στηρίζεις τέτοια ευαίσθητα κομμάτια σε διατομέ κολώνας πάχους 20εκ. η σε λαιμό καρυάτιδας (αυτό ούτε ο σημερινός κανονισμός οπλισμένων στοιχείων σκυροδέματος το επιτρέπει).
Αν θέλεις να βάλεις καρυάτιδες να υποβαστάζουν επιστύλια και διαφραγματικούς τοίχους τις βάζεις πυκνά όπως στον Παρθενώνα. Αλλιώς δημιουργείς αρμό και ασυνέχεια και δεν τις κάνεις φέροντα στοιχεία.

Σήμερα βέβαια μιλάμε εκ του ασφαλούς και εκ του αποτελέσματος, αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα που θα την απέφευγε σήμερα ένας αρχιτέκτονας, που έχει και την εμπειρία του παρελθόντος.

vagkalf07 είπε...

@ fterotos psychonoos

η χρονολογηση και εγω πιστευω οτι ειναι δεμενη...για τον λεοντα στην κορυφη και για τον δεινοκρατη δεν εχουμε δει κατι καθοριστικο..(η βαση για καποιο μνημειο που βρεθηκε στην κορυφη του λοφου δεν λεει τιποτα με σιγουρια ,θα μπορουσε να ειναι για κατι αλλο και αυτα τα μετρα κλπ,ειναι στα ορια του φικτσιον..)..παντα με την προσμονη για στοιχεια που δεν ξερουμε..

vagkalf07 είπε...

@ kostas GIAGKOUDIS

να του σφιξεις το χερι κι απο μενα

Kratylos είπε...

@ vagkalf07
Το μέτρο του Δεινοκράτη, έτσι όπως παιδαριωδώς παρουσιάστηκε, είναι μια βλακεία και μισή. Αλλού στηρίζεται και ο Λεφαντζής και η Περιστέρη.

Όπως είπα και στα αρχικά μου post, υπάρχει μία "σατανική περίπτωση" να είναι ο Δεινοκράτης ο προπομπός του σημερινού μέτρου μήκους (πάντα με συνδυασμό των π και Φ) και η virgi, που την αποπήρα παλιότερα, να έχει, από διαίσθηση και μόνο, δίκαιο.

Αυτό θα το σιγουρέψω αν μας δώσουν όλες τις ακριβείς διαστάσεις.

Unknown είπε...

Καλησπέρα.
Εκπομπή Τράγκα για Αμφιπολη

gtroza είπε...

Ο/Η Kratylos είπε...
"@ gtroza
Η ορθομαρμάρωση είναι επένδυση. Είναι δομικό στοιχείο αλλά όχι φέρον (φορτία). Οι δόμοι αυτοί δεν πλέκονται με την λιθοδομή του τοίχου αντιστήριξης, όπως γίνεται στο θασίτικο με τα κομμάτια μικρού ύψους της περίφραξης που χώνονται μέσα στον ντουβαρότοιχο και με τα βάρη από πάνω τους δεν μπορούν να κλωτσήσουν. Είναι δηλ. φέρον στοιχείο για κάθε μελλοντικό υπερκείμενο βάρος (ανθρώπων ή άλλων φορτίων)

Στην περίφραξη η στέψη φέρει τρίγωνα μόνο στο μισό της πάχος διότι μέχρι το υπόλοιπο μισό υπήρχε χώμα και υποθέτω το "γκαζόν της εποχής". Μεταξύ των τριγώνων δημιουργείται ένα είδος λούκι, για απαγωγή των υδάτων του λόφου και οι ενώσεις μόνο πάνω στα τρίγωνα είναι για να μην μεταφέρονται αυτά τα νερά παρακάτω.

Ο Δεινοκράτης, λυπάμαι, αλλά δεν ήξερε καλά το μάρμαρο και κυρίως το θασίτικο και τα κρυφά προβλήματά του. Ποτέ δεν στηρίζεις τέτοια ευαίσθητα κομμάτια σε διατομέ κολώνας πάχους 20εκ. η σε λαιμό καρυάτιδας (αυτό ούτε ο σημερινός κανονισμός οπλισμένων στοιχείων σκυροδέματος το επιτρέπει).
Αν θέλεις να βάλεις καρυάτιδες να υποβαστάζουν επιστύλια και διαφραγματικούς τοίχους τις βάζεις πυκνά όπως στον Παρθενώνα. Αλλιώς δημιουργείς αρμό και ασυνέχεια και δεν τις κάνεις φέροντα στοιχεία.

Σήμερα βέβαια μιλάμε εκ του ασφαλούς και εκ του αποτελέσματος, αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα που θα την απέφευγε σήμερα ένας αρχιτέκτονας, που έχει και την εμπειρία του παρελθόντος.

24 Νοεμβρίου 2014 - 1:06 π.μ."
http://postimg.org/image/zblx00gir/
λίγο πιό μικρό άνοιγμα και μόνο λαιμός
εντάξει και πιό μικρό φορτίο (ίσως)

αν δείς τις φωτογραφίες απ' τον Θ3
υπάρχουν "ξεκολλημένες "ορθομαρμαρώσεις" με πάχος 15εκ+ (γνώμη μου)
αν αυτό που υποθέτω είναι σωστό, τότε ο θόλος "πατάει" και στην "ορθομαρμάρωση"
αν η "ορθομαρμάρωση" είναι "λεπτή" σαν τις σημερινές, τότε πως νομίζεις ότι "αγκυρώνεται" στον φέροντα τοίχο
αν έχει πάχος, τί γίνεται με το τμήμα των θολιτών που είναι στον "αέρα" (η αρχή του θόλου και οι τοίχοι στήριξης, εσωτερικά, μοιάζει να έχουν σημείο επαφής, μπορεί και κάνω λάθος, αλλά στην φωτογραφία με τις σφίγγες, μόνο μιά μικρή-λεπτή κορνίζα, "τακτοποιεί" την σύναρμογή με το επίχρισμα του θόλου)

είναι τόσο "χαλβάς" το μάρμαρο της Θάσου;

ένα σχέδιο μιάς πιθανής εγκάρσιας τομής του τάφου, θα είχε πολύ ενδιαφέρον

φιλικά πάντα

υγ: αν και τα "τεχνικά" δεν ενδιαφέρουν πολύ τους περισσότερους, μετά τα τριγωνικά "λούκια", νομίζω υπάρχουν και άλλες πλάκες, αν ερμηνεύω καλά τις φωτογραφίες

μάλλον καληνυχτώ όλους

fterotos psychonoos είπε...

Βρήκα το κείμενο του Παναγιώτη Τραϊανού ιδιαίτερα ολοκληρωμένο και εν πολλοίς συμφωνώ με τα περισσότερα από εκείνα που επισημαίνει και αναμένω κι εγώ, εδώ και μέρες, τα ίδια περίπου αποτελέσματα με εκείνον (ως προς την ταυτοποίηση του νεκρού ή των νεκρών του Τύμβου). Ειδικότερα αν επιβεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για ταριχευμένο σώμα.
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/blog-post_409.html

Για Δεινοκράτη και Περιστέρη: φαντάζομαι ότι κάτι επιπλέον θα έχουν, για να το λένε τόσο σθεναρά, εδώ και καιρό. Αλλά δεν είμαι και βέβαιος γι'αυτό.

Unknown είπε...

@katinakis
Αγαπητε κ.Κατινακη,
Αν νομιζετε οτι ,εχοντας εγω επισκεφθει τεσσερις φορες τον τυμβο ημερα και νυχτα,εχοντας ακουσει προσωπικως και ζωντανα την ανασκαφεα,εχοντας αναλωσει αμετρητες ωρες σε τηλεφωνηματα,συναντησεις,και αναζητησεις και εχοντας συνομιλησει με στελεχη του ανασκαφικου περιγυρου και ευρισκομενος ενα τεταρτο της ωρας σε αποσταση απαυτον ,γνωριζοντας προσωπικως τεσσερις τεως υπουργους,δυο νυν και εναν τεως πρωθυπουργο ,θεωρειτε οτι μπουρδολογω ,μαλλον κανετε κεγαλο λαθος....

Unknown είπε...

@ rvb (23-11 2:15 πμ και 1:51πμ)
Δεν βρίσκω το αρχικό κείμενο για να μπορέσω να το διαβάσω.
Πολύ σημαντικά τα ερωτήματα που θέτεις.
Παρακαλώ, αν θέλεις υπόδειξέ μου που μπορώ να βρω το κείμενο για να απαντήσω.

@ Nikos Karathanasis photography
@ antilamogio
Πλάκες μέσα στην επίχωση που δεν γνωρίζουμε? Μπράβο και στους δύο! Μπαίνω πάλι σε σκέψεις....

@ Ερασιτέχνης
Μπράβο και πάλι για το συλλογισμό και τις σκέψεις σου!!! Εύχομαι σύντομα να επιστρέψεις... θα μας λείψεις...

@ hylap-vn: Είναι πολύ πιθανό!!! Μήπως μπορείς να κάνεις κάποια εκτίμηση για το που βρίσκετε σε σχέση με τις τομογραφίες? Η φωτό είναι με ευριγώνιο και είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβω...

@ Oryktosploutos
Έτσι νομίζω και εγώ. Παραμένει το ερώτημα έως που βρίσκετε ο φυσικός λόφος.

@ Petros
Πολύ καλή ιδέα! Ευχαρίστως να γράψω και εγώ, και να το ανεβάσω όπου συμφωνηθεί.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

xristos είπε...

To Μνημειο πιστευώ πως ήταν επισκέψιμο,εφόσον πολύ απλά δεν έχει ΄θυρες. Θύρα μαρμάρινη συναντάμε πολύ πιο "μέσα".
Επίσης, η σχεδόν βέβαιη πια άποψο των ίδιων των ανασκαφέων πως η επιχωμάτωση ΔΕΝ είναι σύγχρονη της κατασκευης του μνημείου,αλλά μεταγενέστερη,ενισχύει αυτό το σκεπτικό.

Στην ερώτηση την εύλογη: "μα πως είναι δυνατόν να μην έχουμε αναφορές ανθρώπων που το επισκέφτηκαν και να μην υπάρχουν καταγεγραμμένες "αφίξεις", η απάντηση είναι πως ο τάφος αφορούσε μια οικογένεια και μόνο. Δεν φυσικά "πολυάνδριο" όπως ισχυρίζονται μερικοί "αρχαιολόγοι" (πανάθεμά τους) γιατί πολύ απλά τα πολυάνδρια ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΟΥΣ.

Συγκεκριμένοι άνθρωποι λοιπόν επισκέπτονταν το μνημείο και "έβλεπαν" τον νεκρό. (καθόλου απίθανο,να είχαμε και παραπάνω από μία ταφές στα χρόνια πουήταν εν λειτουργεία, πράγμα το όποιο πιθανολογείται από τις μεταλικές "ράγες" των μαρμάρινων θυρών. Εαν επρόκειτω για μια και μόνο ταφή να γίνει χρήση,δεν θα κατασκέυαζαν τέτοιους μηχανισμούς που θα ήταν αχρείαστοι. Αν μη τι άλλο οι πρόγονοι μάς χαρακτηρίζονταν από ορθή σκέψη και μη περιτά έργα.



Kratylos είπε...

Φίλε gtroza
Το Θασίτικο δεν είναι μάρμαρο, με την αυστηρή έννοια του όρου και τις απαιτήσεις ενός αρχιτέκτονα. Είναι άμορφος δολομίτης, όπως και τα Πηγές, Βώλακας, ΑJAX. Το Πεντελικό, το Παριανό και όλα τα κρυσταλλικά, είναι πραγματικά μάρμαρα.

Τα πρώτα έχουν μεγάλη απορροφητικότητα, μικρότερη αντοχή σε τριβή και κυρίως θλίψη, αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ. Αν πέσει ποτέ στο χέρι σου κανένα περιοδικό "Ελληνικό μάρμαρο" να συγκρίνεις τις φυσικομηχανικές τους ιδιότητες και θα δεις τις μεγάλες διαφορές.
Είναι όμως μάρμαρο λευκό - χιονόλευκο και πολύ εντυπωσιακό. Εγώ θα σου το συνιστούσα μόνο σε διακοσμητικές ορθομαρμαρώσεις και μετά από επάλειψη με διάφορα σύγχρονα αντιαπορροφητικά υγρά. Ποτέ σε δάπεδο και σε εξωτερικές χρήσεις (κυρίως σκάλες).

Admin είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ & ΟΛΟΙ

Δειτε λιγο και αυτα.. Απλα για να κατασκευασουμε σιγα σιγα ολο το χωρο στο μυαλο μας..

https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/1898048_10152840048156070_8580136749545426889_n.jpg?oh=43e94616a17cde80718388b7bd3a83d2&oe=5516A9FB

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10480229_10152840050241070_1761136161795301407_n.jpg?oh=bc339424e811908a6a438ff48083675b&oe=551B283C&__gda__=1427839593_038419177741d7ded25d5e3bb6945de5

xristos είπε...

Αυτό που "πιθανολογούσα"-δυστυχώς" έγινε. Ανέβηκε ο υπουργός επάνω,έγιναν τα γνωστά "κονε" με τους τοπικούς βλαχοδήμαρχους, ο ένας φίλισε σταυρωτά τον άλλον και όλοι ευχήθηκαν καλό βόλι σε επικέιμενες εκλογές κλπ-κλπ.
"τιγανίτα" τίποτα. Τίποτα νεότερο,τίποτα αξιον λόγου και φυσικά καμιά "τρομερή αποκάλυψη" δεν έκανε ο δημόσιος υπάλληλος με τη γραβάτα.
Δεν ξέρω πόσοι φίλοι του blog δυσαρεστήθηκαν.Αλλά κακώς δυσαρεστήθηκαν,αφού θα έπρεπε να γνωρίζουν πως ζούμε στη χωρα του ψέματος και της απόκρυψης.

Διακινδυνευω μια ακόμα πρόβλεψη: Πως και στις 29 του μήνα,η Περιστέρη θα μας στρογγυλέψει τα έως τώρα αναγνωσθέντα και δημοσιοποιημένα,θα πιει και μια πορτοκαλάδα με τους υπόλοιπους παρισταμένους και από δω παν και οι άλλοι.
Φυσικά ένα τέτοιο στοίχημα,είναι σαν να κλέβεις εκκλησία.
Πιο πιθανό είναι να χάσει η Ρεαλ από την "Τραχανοπλαγια", παρά να ακούσετε κάποια τρομερή αποκάλυψη από ανθρωπους που ειναι επί της ουσίας στελέχη μιας φατρίας κυβερνόντων οι οποίοι όπως καλά γνωρίζουμε σιχαίνονται τις αποκαλύψεις και τα μεγάλα "μπαμ".

Ούτε και κανείς είναι σίγουρος ΤΙ σκελετό θα εξετάσουν και ΠΟΙΟΝ σκελετό θα εκθέσουν μετά το πέρας των εργαστηριακών μελετών. ...Ξέρει κανείς;
Βάζετε το χέρι στη φωτιά πως θα μιλάμε για το ίδιο;
Οπως πιστεύουμε και "ψυχανεμιζόμαστε" πως έχουν βρει αδιάσειστα στοιχεία για τον τάφο και τα κρύβουν,με το ίδιο σκεπτικο θα πρέπει να πάμε ως το "τέρμα" τον συλογισμό μας.
Γατί πολύ απλά μιλάμε ΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
Μπορεί να είμαι απαισιόδοξος,αλλά αιθεροβάμων δεν είμαι.
Κατοικούμε σε ανελευθερη χώρα με δεσμευμένους πολιιτικούς και εξωτερικούς διαχειριστές, οι οποίοι αναβοσβήνουν τα "φώτα" στη χώρα μας όποτε θέλουν.
Αρα εκ των πραγμάτων,κρεμόμαστε στην τύχη και περιμένουμε νεότερα, μονο από κάποιο "λάθος" τους.
ΤΑ οποία δεν είναι και σπάνια...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Chemistry Dog είπε...

@Εμπεδοτιμος Πρωα απο ολα δεν ειμαι στην ανασκαφη υποθεσεις κανουμε. Το θεμα των χρωματων δεν εχει να κανει μονο με την υγρασια αλλα κ με το φως κ με τον αερα. Τα εξωτερικα χρωματα δεν θα ελεγα πως ειναι καλυτερα διατηρημενα απλα ειναι πιο εμφανη. Τα πετρωματα στις κολωνες κ τις σφιγγες ειναι μαρμαρο ενω εχω την αισθηση πως στις καρυατιδες δεν ειναι. Περαν τουτου οι αρχαιοι δεν σημαινει οτι δεν καταλαβαιναν την επιδραση του φωτος στα χρωματα... Αλλα χρωματα μεσα αλλα εξω. Επισης Μετα την επιχωση σαφως οι συνθηκες μεσα στον ταφο αλλαξαν κ πιθανως εκει οφειλονται κ οι διαφοροποιησεις στα χρωματα στους σοβαδες του 3ου θαλαμου. Δεν θεωρω απιθανα αυτα π λες αλλωστε δεν εχω εμπειρια σε τετοιες συνθηκες. Αλλα αυτο μ δειχνει οτι η επιχωση εγινε σε δευτερο χρονο. Να σου τονισω δε οτι η υγρασια δεν ειναι κατα αναγκη παραγοντας καταδτροφης των χρωματων αλλα κ διατηρησης τους. Τελος σκεψου το εξης. Γιατι οι αρχαιοι να φτιαξουν αγαλματα κ μωσαικα αν ο ταφος δεν ηταν επισκεψιμος ως την μαρμαρινη πορτα. Αν ηταν ταφικες απλα διακοσμησεις η μαρμαρινη πορτα θα ηταν στις σφιγγες. Ομωως βλεπουμε εναν τελεια διακοσμημενο ταφο ως την πυλη κ μετα ενα απλο διακοσμο σχετικα. Παρολα αυτα το κοινο στοιχειο σε ολους τους θαλαμους ειναι η επιχωση πριν κ μετα την πυλη. Αρα αν ηταν κατασκευαστικο θα βρισκαμε στην κορυφη των θαλαμων τρυπες για να γεμιζουν οι θαλαμοι. Ανταυτου βρηκαμε τρυπες απο τυμβορυχους. Πολυ πιθανως οι ιδιες τρυπες π χρησιμοποιηθηκαν απο τους επιχωματιστες για να γεμισουν οπως οπως τους θαλαμους με χωμα κ μετα τις καλυψαν . Ουτε φυσικο χωμα απο το λοφο ειναι γτ αν ταν φυσικο θα ειχε καταρευσει για να μπει τοσο χωμα μεσα... Αυτα

Unknown είπε...

@ Apostolos Gouzis
Δε θελω να χαλασω το δωρο αλλα ειναι απο αλλο ταφο..
δες τη φωτο εδω http://www.grreporter.info/gr/O_taphos_sten_Amphipole_pithanotata_khtisteke_se_phusiko_lopho_kai_okhi_se_tumbo/5462?page=2

ειναι απο σχολιο του Nick K. στο fb

Unknown είπε...

Ο

Michael D. Gogos 24 Νοεμβρίου 3:11 π.μ.

είπε στο FB,

Την ευκαιρία να επισκεφτούν την Αμφίπολη είχαν την περασμένη Παρασκευή οι σύνεδροι της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη έκανε την ξενάγηση στο Μουσείο της Αμφίπολης, προηγήθηκε επίσκεψη στο μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στον λόφο Καστά.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν μια σύντομη ενημέρωση στον λόφο Καστά από μια υπεύθυνο που σχετίζεται με την ανασκαφή.

Η ίδια, απευθυνόμενη προς το κοινό, ανέφερε: «Η κ. Περιστέρη σάς διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άλλη είσοδος. Το 1/2 του λόφου Καστά είναι φυσικός λόφος και το υπόλοιπο είναι τεχνητός λόφος. Αυτή τη στιγμή η ανασκαφή βρίσκεται στο 1/3 του τεχνητού λόφου. Πρέπει να κρατήσετε ότι από την πρώτη στιγμή, από τον πρώτο θάλαμο, στα γείσα επάνω υπάρχουν τα οκτάφυλλα. Αυτό είναι καθαρά του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

http://cdnapi.kaltura.com/index.php/extwidget/openGraph/wid/1_84i4x85f

Μόνο που μάλλον η Κα αυτή δεν είναι ξεναγός αλλά νομίζω δημοσιογράφος.

Unknown είπε...

@ Planet
εχω φαει τον κοσμο να βρω μια φωτογραφια που ειχες δωσει σε σχολια καποιας προηγουμενης αναρτησης οπου εδειχνε οτι καποιος ναος στη Σαμοθρακη εχει παρομοια λιθοδομη με τον περιβολο. Και μετα σου ελεγα οτι ειναι σημαντικο γιατι οι θυρες ταφων μιμουνται την προσοψη δημοσιων κτιριων κτλ.

Ψαχνω μια ωρα και δεν το βρισκω, αν το θυμασαι μπορεις μηπως να με βοηθησεις;

Unknown είπε...

Νιόβη,

Ηρθε η χαρά για 10 λεπτά και έφυγε...
Να είσαι καλά, αλλιώς δεν θα κοιμόμουν για 10 νύχτες!

Unknown είπε...

σορρυ δεν ηθελα να σας το στερησω αλλα ετυχε να το δω πιο πριν σε σχολιο. :)

Unknown είπε...

Νιόβη,

χα χα, γλύτωσα όμως από 10ήμερη αυπνία.
Σας ευχαριστώ πολύ πάντως!
Τώρα θα τα σβήσω όσα έγραψα για να μάθω να μη βιάζομαι...

art ant είπε...

Καλημέρα στην παρέα του ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ
& ...καλώς σας βρίσκω.
Ως τώρα, ήμουν κοντά σας,χωρίς να το ξέρετε.
Η Αμφίπολη, στην γειτονιά σας, έχει γίνει μια ``εξάρτηση``, όπως είπε & η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ, ένα γοητευτικό ταξίδι & μια Ηθάκη, που ξορκίζει τους Λαιστρυγόνες της σκοτεινιασμένης καθημερινότητάς μας.
Χμμ, ποιός εδήλωσε, ότι θα πάει για ...απεξάρτηση?
Απ` εδώ κι` εμπρός είναι, που χρειαζόμαστε όλο & πιο πολύ ο ένας τον άλλον.
Φαντάστηκε κανείς, πως το Ταξίδι έφτασε στο τέλος του?
Τα ταξίδια στον Μύθο & την Ιστορία μας ποτέ δεν ΤΕΛΕΙ-ώνουν. Είναι, απλώς, ΤΕΛΕΙΑ & έχουν
ένα θαυμάσιο ΤΕΛΟΣ / σκοπό.
Εδω, θα είμαστε όλοι, να ανταλλάσσουμε απόψεις, ιδέες, όνειρα & οράματα.
Μήπως, νομίζετε, θα μείνει τίποτ` άλλο μη ...φορολογητέο?
Εδώ, λοιπόν, να παίρνουμε δύναμη παρα-ΜΥΘΕΝΙΑ & να την μεταγγίζουμε στους οικείους μας & τους γνωστούς. Εδώ, που ακόμη & τα``κονταροχτυπήματα`` μετουσιώνονται σε ...dream team, με προπονητή & μαέστρο τον Εμπεδότιμο.
Εδώ, που ο ονειροπόλος, ο πρακτικός, ο λογικός, ο αιθεροβάμων, ο σκληρός & ο μελίρρυτος παράγουν ΑΡΜΟ-ΝΟΙΑ & οδηγούν, λες, το ΑΡΜΑ του ΝΟΟΣ σε μελωδίες ΣΥΜ-φωνικές, γιατί, εδώ μέσα κανείς δεν ΕΙΣ-ήλθε άκων, αλλά ακούων, όπως κι` εγώ, που σας ζήλεψα απ` έξω & είπα να κρούσω την θύρα εκούσα.
Με δέχεστε?

Unknown είπε...

art ant,

καλώς ήρθες!

Σερραίος είπε...

Οι δηλώσεις της Περιστέρη της προηγούμενη Παρασκευή στους προέδρους των Επιμελητηρίων

http://cdnapi.kaltura.com/index.php/extwidget/openGraph/wid/1_lznjgb1c

Και εδώ η "ξεναγός" δημοσιογράφος του Δίκτυο TV" Άννυ Ταπάσκου

http://cdnapi.kaltura.com/index.php/extwidget/openGraph/wid/1_yaoqa5vk

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ κ. Περιστερη

Ο ταφος εχει συληθει;

" Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ, ΝΑΙ!!!!!!!!! "

Δεν σας καταλαβα καλα κυρια Περιστερη μου...

Δηλαδη εχει συληθει ο κυριως θαλαμος και οι προηγούμενοι εμειναν απειραχτοι;;

Η μηπως εννοείτε ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ εκει τριγυρω , βοηθητικοι ας πουμε,(κατι σαν κουζινακι ,WC, κλπ ) που εχουν μεινει απειραχτοι;

Μηπως μπορειτε να μας βοηθήσετε η να ρωτησω τον κυριο Καιρη;

Unknown είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=lg_u8mz1btM

Μετά το 3.20
Η Μενδώνη λέει
΄΄… η ανασκαφή σε αυτό τον χώρο των ΤΕΣΣΑΡΩΝ (!) επιμέρους διαμερισμάτων του ταφικού μνημείου, φτάνει σχεδόν στο τέλος…΄΄

Διοφαντης είπε...

ποιος μπορει να δει ομοιοτητες με τον δικο μας τυμβο;;;;;
http://koinothrakon.blogspot.gr/2012/03/blog-post.html

Δημήτρης είπε...

@Σερραίος
Το βίντεο που μας δίνεις είναι το τμήμα του συνολικού που είχες πρωτοαναρτήσει.Δυστυχώς και σ'αυτό λειπουν κάποια δευτερόλεπτα στο τέλος της ομιλίας της.Το αρχικό βίντεο κόβεται στο σημείο που η Περιστέρη κάτι λέει στους παρευρισκόμενους και εκείνοι ξεσπούν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα
Το τι είπε είναι σαν να έχει "λογοκριθεί".Ησουν εσύ ή κάποιος άλλος παρών και θα μπορούσε να βοηθήσει ?

PAIANAS είπε...

Νational geographic
Aμφίπολη το Ελληνικό game of thrones ..

''Σε άρθρο για την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το site του γνωστού περιοδικού υπογραμμίζει: «Μία δυναστεία, που ήταν βουτηγμένη στην ίντριγκα, τη συνωμοσία, την αιματοχυσία, όπως οι Λάνιστερ στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά»

Μπορεί οι σπουδαίες ανακαλύψεις των αρχαιολόγων στον τάφο της Αμφίπολης να συνεχίζουν να προκαλούν αγωνία γύρω από το μυστήριο με την ταυτότητα του νεκρού, όμως, σύμφωνα με το National Geographic, ο γρίφος του ταφικού μνημείου αποτελεί το ελληνικό “Game of Thrones”.



Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του ιστότοπου του National Geographic, παρότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος τάφηκε στην Αίγυπτο, δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του.

Έτσι, όπως επισημαίνει το περιοδικό, η ανασκαφή στον τύμβο Καστά, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της οικογένειάς του.

«Μία δυναστεία», όπως τονίζει το National Geographic, «που ήταν βουτηγμένη στην ίντριγκα, τη συνωμοσία, την αιματοχυσία, όπως οι Λάνιστερ στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά “Game of Thrones”».
Μάλιστα, για να κατανοήσει ο αναγνώστης καλύτερα την ίντριγκα, το περιοδικό κάνει μία αναδρομή στο μακρινό παρελθόν, μιλώντας για τη ζωή του βασιλιά των Μακεδόνων, αλλά και του πατέρα του Φιλίππου Β'.
Για τον τελευταίο δε, δηλώσεις πραγματοποιεί ο συγγραφέας Ίαν Γουόρθινγκτον, ο οποίος έχει μελετήσει την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έχει γράψει το βιβλίο «By the Spear: Philip II, Alexander the Great, and the Rise and Fall of the Macedonian Empire».
Όπως δηλώνει ο Γουόρθινγκτον, λοιπόν, «ο Φίλιππος Β' ήταν ένας παραδοσιακός πολέμαρχος. Πάντα βρισκόταν στην καρδιά της μάχης».

Ανάλογη αγάπη στη μάχη έδειχνε και ο Μ. Αλέξανδρος, ο οποίος, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ακόμα και πριν το θάνατό του βρισκόταν ανατολικά, σχεδιάζοντας να κατακτήσει την Αραβία.



Με το θάνατό του, ο οποίος μέχρι σήμερα απασχολεί τους ειδικούς, καθώς πέθανε υπό περίεργες συνθήκες, οι συγγενείς του ξεκίνησαν έναν δικό τους πικρό αγώνα για τη διαδοχή, ωστόσο τελικά η αυτοκρατορία του χωρίστηκε, αλλοιώθηκε και στο τέλος αφανίστηκε.
Όπως αναφέρει ο Φίλιπ Φρίμαν, καθηγητής Κλασικής Ιστορίας στο Κολέγιο Λούθερ της Ντεκόρα στην Αιόβα: «Είναι πολύ σπάνιο για έναν βασιλιά ή κυβερνήτη να καταλήγει να πεθάνει μόνος του».

Την ίδια ώρα, πολλοί αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, ότι ο Αλέξανδρος βρίσκεται θαμμένος κάπου στην Αίγυπτο, πιθανώς «στην πόλη που φέρει το όνομά του, την Αλεξάνδρεια», αναφέρει το περιοδικό.
Παρ' όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που αναζητούν τους τάφους της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης του Ηφαιστίωνα και συγγενών του Μ. Αλέξανδρου.
Επομένως, οι ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης ενδέχεται να δώσουν τη λύση στο μυστήριο πίσω από τα ερωτήματα που κυριαρχούν στο μυαλό των ερευνητών, καθώς είναι πιθανό ένας από τους συγγενείς του βασιλιά των Μακεδόνων να βρίσκεται θαμμένος στον τύμβο Καστά.''

Από ''πρώτο θέμα''

Σερραίος είπε...

@ Δημήτρη

Έχεις δίκο, είναι μονταρισμένο και μάλιστα άγαρμπα!
Ψάχνω εναγωνίως να βρω όλες τις δηλώσεις της (μέσω παριστάμενων εκεί την Παρασκευή) αλλά προς το παρόν...τίποτα!
Κοντός ψαλμός αλληλούια...την Παρασκευή θα τα ακούσουμε όλα (???)

Σερραίος είπε...

Αυτό που κάνει εντυπώση (τουλάχιστον σε μένα) στις δηλώσεις της Περιστέρη μια μέρα πριν τον Τασούλα είναι η ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του ονόματος του Μ.Α., δις παρακαλώ!!!

«Αμέσως μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου χρονολογείται ο τάφος. Το όλο έργο που υπάρχει είναι του Δεινοκράτη, του αγαπημένου αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα»

PAIANAS είπε...

Μην περιμένουμε η Περιστέρη, να ξεφύγει από το χαραγμένο πολιτικό πλαίσιο ..Ακόμα κι αν υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ταυτοποίησης (με τον Μ.Α. , με τον Ηφαιστίωνα, με τη Ρωξάνη), δεν έχει την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας να το δημοσιοποιήσει.
Θα πει, ισχυροποιήσει αυτά που ήδη έχει (επισήμως η σε πηγαδάκια) δηλώσει..Και μετά τις 29/11 τα ερωτήματά μας θα παραμείνουν.
Αν ξαναρχίσουν την ανασκαφή το Μάρτη (και δεν έχουμε έως τότε αλλάξει κυβέρνηση) μπορεί να μάθουμε κάτι περισσότερο.

Planet είπε...

Νιόβη είναι αυτό:

http://www.ascsa.edu.gr/pdf/uploads/hesperia/147387.pdf

Επίσης, περισσότερες πληροφορίες εδω:

http://www.ims.demokritos.gr/archae/Publications_pdf/Samothrace_Palagia.pdf

http://media.smith.edu/media/ereserves/pdf_files/hillyer/misc_docs/samothrace.pdf

Επίσης προτείνω και αυτό:

http://helios-eie.ekt.gr/EIE/bitstream/10442/1777/1/M01.023.02.pdf

Εικόνα 5 είναι η ροτόντα της Αρσινόης (ΙΙ), το δεύτερο μνημειο στο οποιο κάνει αναφορά ο κ. Μαυρογιάννης σχετικά με παραλληλισμούς με την τοιχοδομή του περιβόλου στον Καστά.

Η Αρσινοη ΙΙ επέστρεψε αργότερα στην Αιγυπτο οπου παντρεύτηκε τον αδελφό της, τον Πτολεμαίο (εξ' ου και Φιλάδελφος), και ο οποιός "παρήγγειλε" για αυτήν το μαγνητικά αιωρούμενο άγαλμά της στο Δεινοκράτη (από αυτά που διαβάζουμε στα όσα μας έδωσε η virgi). To άγαλμα αυτό δε φαινεται να ολοκληρώθηκε, αλλα τουλάχιστον μαθαινουμε πως ο Δεινοκράτης ζούσε τουλάχιστον εντός και της δεκαετίας του 280 πΧ, και προφανώς στην Αλεξάνδρεια.

Οι ανταλλαγές συζύγων και συμμαχίες, πάντως, μεταξύ βασιλείων Μακεδονίας και Αιγύπτου ειναι ενδιαφέρουσες, και ίσως καταλαβαίνουμε πως έργα του Δεινοκράτη ίσως παρουσιάζονται στη Μακεδονια, ενω αυτος φαινεται να ειχε αναλάβει το σχεδιασμο της Αλεξάνδρειας.

Πχ. φαινεται πως μετά το συνέδριο στους Τριπαραδείσους, έγινε ο γάμος του Πτολεμαιου (Σωτήρ) με την κόρη του Αντίπατρου, Ευριδίκη (http://en.wikipedia.org/wiki/Eurydice_of_Egypt). Για την Αρσινόη τα γράψαμε παραπάνω. Τα πραγματα ειναι λιγο μπερδεμένα, αλλα ειναι μια οπτική που αξίζει να διερευνηθεί.

Α.Π. είπε...

Ανοικτή επιστολή προς την κυρία Περιστέρη
από έναν απλό πλην όμως σκεπτόμενο πολίτη

Αξιότιμη κυρία Περιστέρη,

Ενόψει της επικείμενης παρουσίασης των ευρημάτων του τύμβου Καστά την 29/11/2014 θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα εξής:
Παρακολουθώ την ανασκαφή από το 2012, περιστασιακά στην αρχή και από τον Σεπτέμβριο του 2014 όσο πιο διεξοδικά μπορώ. Λόγω των σπουδών μου, του επαγγέλματος μου και των ως τώρα ενδιαφερόντων μου δεν είχα ποτέ ιδιαίτερη σχέση με την ιστορία. Η συγκεκριμένη ανασκαφή και ο τρόπος που επιλέξατε να ενημερώνετε την κοινή γνώμη με συνεπήραν και άρχισα να παρακολουθώ όλες τις εξελίξεις της συγκεκριμένης ανασκαφής και όχι μόνο. Στο διάστημα αυτό έμαθα για την Ελληνική ιστορία όσα δεν είχα μάθει από το Λύκειο και μέσω του blog του Εμπεδότιμου γνώρισα έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης ανθρώπων, που ποτέ ως σήμερα δεν είχε τύχει να συναντήσω. Από την άλλη όμως πλευρά είδα να παίζονται στην πλάτη των αρχαίων Ηρώων μας παιχνίδια εξουσίας μεταξύ αρχαιολόγων, πολιτικών και ποιος ξέρει τι άλλου είδους συγκρούσεις συμφερόντων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σας αναγνωρίζω το ηθικό δικαίωμα της πρωτοβουλίας των κινήσεων στην ενημέρωση του κόσμου (συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων αρχαιολόγων) για την πορεία της ανασκαφής, το νομικό άλλωστε το έχετε βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Ως εκ τούτου θεωρώ τις εως τώρα καθυστερημένες και αποσπασματικές ανακοινώσεις περί των ευρημάτων θεμιτές αν όχι αναγκαίες.

Εαν όμως στις 29/11/2014 δεν ανακοινώσετε ΟΛΑ τα ως σήμερα ευρήματα της ανασκαφής, δεν δεχθείτε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και δεν επιτρέψετε την ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της παρουσίασής σας θα θεωρήσω τον εαυτό μου πιόνι των παιχνιδιών που προανέφερα. Θα απογοητευτώ για άλλη μια φορά από την Ελλάδα (την στιγμή που υπάρχουν οι συνθήκες για να ενθουσιαστώ) και φυσικά θα σταματήσω να ασχολούμαι με το θέμα. Στο προφανές επιχείρημα ότι αρχαιολογία δεν γίνεται σε τηλεοπτικούς χρόνους θα σας απαντούσα ότι τους χρόνους αυτούς εσείς πρώτη τους επιλέξατε

Η τελική επιλογή είναι δική σας όπως άλλωστε και η ανασκαφή

Με εκτίμηση
Α.Π.
(Τα στοιχεία μου βρίσκονται την διάθεση του Εμπεδότιμου)

giannis_ είπε...

@ πλανετ
Από τους πιο μεθοδικούς για την κατάληψη της μεσογείου υπήρξε ο Πτολεμαίος, ο οποίος απέβλεπε στην επικράτηση του οίκου του.
Από το γάμο που αναφέρεις προήλθε ο Πτολεμαίος ο κεραυνός, βασιλιάς της Μακεδονίας, ο οποίος επικράτησε δολοφονώντας τον Σέλευκο, στην αυλή του οποίου είχε καταφύγει όταν η ετεροθαλής αδελφή του Αρσινόη Β, σύζυγος του Λυσίμαχου, έπεισε τον σύζυγό της να σκοτώσει τον υιό του και διάδοχο του βασιλείου, ο οποίος επίσης είχε παντρευτεί την αδελφή του κεραυνού Λυσσάνδρα.. Ο Κεραυνός θεωρήθηκε νόμιμος διάδοχος ως απόγονος του Αντίπατρου. Αυτά για όσους πιστεύουν ότι ο Σωτήρ προστάτευε τα δικαιώματα του Αλέξανδρου Δ

Dazbaw είπε...

μια ερώτηση κρίσεως:

Τι ακριβώς έκαναν οι τεχνικοί της Εγνατίας και τι ακριβώς έκανε ο σπηλαιολόγος;

δε νομίζω η επιστημονική ομάδα της κυρίας Περιστέρη να χρειαζόταν την βοήθεια της Εγνατία οδού και σπουδαίου σπηλαιολόγου για τις 5 ξύλινες βέργες στα τοιχώματα της τρύπας που ονόμασαν όρυγμα...

ειδικά μετά την απόσυρση του Δ.Τ. του ΥΠΠΟΑ που διαψεύδει την είδηση για τα επιστύλια, ο ελληνικός λαός έχει κάθε δικαίωμα να αμφισβητεί και να συνομωσιολογεί...

κυρία Περιστέρη στο χέρι σας είναι να αποθεωθείτε στις 29 του μηνός...

ουανς ιν ε λαιφ ταιμ, που λένε και βάρβαροι...

Kostas A είπε...

από news247.gr :



Δύο ζωγραφισμένες ανθρώπινες φιγούρες, μία ανδρική και μία γυναικεία, σχέδια, αντικείμενα και παραστάσεις, που είχαν φιλοτεχνηθεί με κόκκινο, γαλάζιο και ζωηρό κίτρινο χρώμα πάνω στα επιστύλια του δεύτερου θαλάμου και αποκαλύπτονται σταδιακά, ίσως "μιλήσουν" για τον νεκρό που έκρυβε επί 23 αιώνες το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Όπως αναφέρει το ΈΘνος, την ίδια ώρα και ενώ αναμένεται η ανάθεση της ανθρωπολογικής μελέτης, η ανασκαφική ομάδα διευκρινίζει πως στα οστά του σκελετού δεν υπάρχουν ίχνη ταρίχευσης, ενώ για το αν και πότε θα γίνει ανάλυση DNA επισημαίνει πως αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του σκελετού. Όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο από τον υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα, οι ζωγραφικές παραστάσεις άρχισαν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται κατά τις εργασίες συντήρησης στα τμήματα επιστυλίου που είχαν βρεθεί στον δεύτερο θάλαμο και είχαν μεταφερθεί στο Μουσείο της Αμφίπολης.

Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη σε μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας, που δηλώνουν πως δεν έχει αποκαλυφθεί άλλη φορά ζωγραφικός διάκοσμος σε επιστύλια μακεδονικών ταφών. Τα συγκεκριμένα τμήματα του επιστυλίου βρέθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου, πεσμένα στο χώμα πίσω από τις Καρυάτιδες, πριν από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου του δεύτερου θαλάμου.



πρώτη φορά βλέπω να γράφουν ξεκάθαρα για 2 φιγούρες, μια ανδρική και μια γυνακεία...

Unknown είπε...

Σε ερώτηση αν εξέπληξε τους αρχαιολόγους η «απλοϊκότητα» του τάφου σε σχέση με τη μεγαλοπρέπεια του μνημείου, η κ. Μενδώνη διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για κάτι ευτελές, καθώς η ξύλινη νεκρική κλίνη ήταν διακοσμημένη με οστέινα αντικείμενα και γυάλινα πλακίδια, που έχουν βρεθεί και σε άλλους μακεδονικούς τάφους. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, «η επιστήμη δεν έχει δικαίωμα να εκπλήσσεται. Θα μελετήσει και μετά θα αποφανθεί».

Δημήτρης είπε...

@giannis
Αυτά για όσους πιστεύουν ότι ο Σωτήρ προστάτευε τα δικαιώματα του Αλέξανδρου Δ
Συμφωνώ μαζί σου.Να μην ξεχνάμε επίσης ,ότι αμέσως μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου , στην συγκέντρωση των σωματοφυλάκων του, υπήρξε ο μοναδικός (αν αληθεύουν οι πηγές) που εναντιώθηκε στην δικαιωματική για τους υπόλοιπους αναρρίχηση του παιδιού της Ρωξάνης (αν προέκυπτε αγόρι) στον θρόνο της αυτοκρατορίας.Στην συνέχεια αποδεικνύεται οτι υπήρξε μακράν ο πιο ικανός και έξυπνος απ'όλους στο να πετύχει αυτά που ήθελε.Και επίσης οι περισσότερες πηγές που έχουμε είναι με προέλευση και επηρεασμό από τον ίδιο και την Αλεξάνδρεια.

Unknown είπε...

http://www.pella-museum.gr/explore/museum/enotita4/nekrotafeia αυτό βρέθηκε στην Πέλλα την ίδια χρονολογία περίπου με την χρονολόγηση του ταφικού μνημείου στην αμφίπολη... Μπορεί να έχουν βρει σαν αυτό το κομμάτι κάτι παρόμοιο.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@giannis 

Επειδή εγώ είμαι αυτός που πιστεύω ότι ο Σωτήρ προστάτεψε τα δικαιώματα του Αλεξάνδρου Δ' και το αιτιολόγησα, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με αυτά που γράφεις.

Τι δουλειά έχει ο Πτολεμαίος Κεραυνός που βασίλεψε το 281 με τον Αλέξανδρο Δ' που σκοτώθηκε το 311 ;
Ο οποίος μάλιστα επειδή ο Πτολεμαίος Α΄επέλεξε ως διάδοχο του τον γυιό του από την Βερενίκη, τον Πτολεμαίο Β' τον Φιλάδελφο φιλονίκησε με τον πατέρα του και έφυγε από την Αίγυπτο.

Εχεις μπερδέψει τις χρονολογίες και τους Πτολεμαίους. 

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@Δημήτρης

Δεν τα ξέρεις καλά αυτά που γράφεις για τον Πτολεμαίο. Όπως γράφει ο Παυσανίας ο Πτολεμαίος ήταν ο μόνος που αρνήθηκε να αναλάβει αντιβασιλέας ο Περδίκκας μέχρι να γεννηθεί το παιδί της Ρωξάνης που αν ήταν αγόρι θα ήταν δικαιωματικά ο διάδοχος του Αλεξάνδρου.

Γράφεις το ακριβώς αντίθετο. Απορώ...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


 

@Chemistry Dog 4:56
Απλώς κάποιες παρατηρήσεις σε αυτά που έγραψες…
Οι Καρυάτιδες είναι και αυτές από μάρμαρο Θάσου, όπως μας ανακοίνωσαν οι ανασκαφείς.
Οι  διακοσμήσεις των τάφων γενικώς δεν εγίνοντο για να επιδεικνύονται αλλά ως απόδοση τιμής στους νεκρούς. Οι τάφοι εθάβοντο ολόκληροι, συμπεριλαμβανομένων και των ταφικών διαδρόμων. Το ότι υπάρχει τέτοια πλούσια διακόσμηση υποδεικνύει την σπουδαιότητα του νεκρού.
Οι τρύπες για να γεμίζουν οι θάλαμοι είναι αυτοί που εσύ αναφέρεις ως τρύπες των τυμβωρύχων και σε συνδυασμό με την μαρμάρινη πλάκα που τις συνδέει μας δείχνει ότι ήταν εξ αρχής μέρος της κατασκευής του τάφου, άρα και η επιχωμάτωση έγινε αμέσως μετά την ταφή.
 Και είναι προφανές αυτό, διότι αν οι τυμβωρύχοι μπήκαν πριν την επιχωμάτωση δεν θα άνοιγαν εκεί ψηλά τις τρύπες, θα περπατούσαν άνετα επί του εδάφους  μιας και μη υπαρχούσης της επιχωμάτωσης δεν υπήρχε κανένα άλλο εμπόδιο μέχρι την πόρτα του τρίτου θαλάμου.

Δημήτρης είπε...

@empedotimos
αν εχω κάνει τόσο "χονδρό" λάθος ,ζητώ ειλικρινά συγνώμη .Είχα την εντύπωση(προφανώς λανθασμένη) ότι έτσι το διάβασα και μάλιστα μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση .

Α.Π. είπε...

@ schumi44

Αν είχες παρακολουθήσει από την αρχή το blog και τα σχόλιά του μαλλον θα είχες πεισθεί ότι το blog το διαβάζουν περισσότεροι από όσους φαντάζεσαι. Αν το διαβαζεις από την αρχή και δεν μπορεις να τους φανταστεις μαλλον πρεπει να σοβαρευτείς εσύ.

Τέλος αν δεν σου αρεσε η αναρτηση μου μπορεις απλά να μην τη διαβασεις

giannis_ είπε...

@empedotimos
Δεν είσαι μόνο εσύ, αρκετοί πιστεύουν στις αγαθές προθέσεις του Πτολεμαίου Σ.
Εξαρχής από τον τριπαράδεισο είχε στρώσει το χαλί με τον γάμο του με την κόρη του Αντίπατρου ώστε να έχει έρεισμα στη βασιλεία και οι γάμοι που σύναψαν οι απόγονοί του σε συνδυασμό με τις δολοφονίες τα κατάφεραν και ας απέχουν χρονικά από το θάνατο του Αλεξανδρου Δ. Γιαυτό μίλησα για μεθοδικότητα, ενεργούσε με βάθος χρόνου, άλλωστε όταν ο Κάσσανδρος δολοφονεί των Αλεξανδρο Δ, είναι στενοί συμμαχοι με των Σωτήρα και ο τελευταίος δεν αντιδρά. Ενέχυρο στον Αντίπατρο τον έστειλε τον Διάδοχο κάτι που φυσικά είχε καταλάβει η πονηρή Ολυμπιάδα.

Δημήτρης είπε...

@empedotimos
Γενικά η μνήμη μου αρκετές φορές με προδίδει ,θυμήθηκα όμως που το διάβασα.Παραθέτω την πηγή :
http://www.alexanderofmacedon.info/greek/F1gr.htm
Βασίζεται στην περιγραφή του Κούρτιου
"Ο Πτολεμαίος απέρριψε το ενδεχόμενο να ανέβει στο θρόνο της Μακεδονίας είτε ο γιος της Βαρσίνης είτε της Ρωξάνης. Υποτίθεται ότι δεν ανεχόταν να τους κυβερνήσει κάποιος μιξοβάρβαρος με ασιατικό αίμα, διότι τότε θα υποτάσσονταν στους απογόνους του Δαρείου και του Ξέρξη και θα ακύρωναν τις «λαμπρές νίκες τους επ’ αυτών».

giannis_ είπε...

Του ήταν άχρηστος στην Αίγυπτο ο Κεραυνός, ως εγγονός του βασιλέα του άνηκε άλλο βασίλειο, αυτό της Μακεδονίας γιατί να περιόριζε τα δικαιώματα του οίκου του αναγορεύοντας τον διάδοχό του;

Α.Π. είπε...

@ schumi44

Ολη σου η ζωή είναι ένα δικό μου Σαββατοκύριακο και εκείνο δεν βγήκα έξω γιατί έβρεχε.

Θα σου απαντούσα και άλλα πολλά, αλλά σέβομαι το Εμπεδότιμο και το επίπεδο του blog

Μαύρος Κύκνος είπε...

Α.Π.

Γιατί ασχολείσαι με τρόλ?

Ο τύπος είναι φως φανάρι τρολάκι. Μην ασχολείσαι.

Α.Π. είπε...

@ MIDAS

Ευχαριστώ, αυτό καταλαβα και εγω, δεν ασχολουμαι πλεον άλλο

Antilamogio είπε...

@ kostas GIAGKOUDIS:

Σ΄ευχαριστούμε που έβαλες εδώ αυτήν την ιστορική στιγμή! Μπράβο και στα παιδιά από το kerkinitoday και στον κ.Ηλιάδη που έκανε τη λήψ η και ανεβάζουν πρωτογενές υλικό από τον υπέροχο τόπο τους, αντί να επιδίδονται στο γνωστό σπορ του κλόπι-πέιστ-και-πουλάω-και-υφάκι.

Να πω την αμαρτία μου, φοβάμαι ότι αυτοί που μετέφεραν εκεί τις πλάκες από την περιτοίχιση, ίσως μπήκαν και στα ενδότερα, αν ανακάλυψαν είσοδο. Αλλιώς γιατί να το κάνουν; Ελπίζω να διαψευστώ.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@giannis

Ο Πτολεμαίος όταν ο στρατός του πρότεινε να αναλάβει την θέση του Περδίκκα αρνήθηκε ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να αναλάβει και να είναι κύριος της τύχης των βασιλέων (Φίλιππου  Αρριδαίου και Αλεξάνδρου Δ').
Αρα δεν τον ενδιέφερε να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη. Αν ήθελε να έχει την Μακεδονία θα μπρούσε να την έχει από την αρχή.

Το ότι έκανε κολεγιά με τον Αντίπατρο δρούσε και ως προστασία για τον Αλέξανδρο Δ' με δεδομένο επίσης ότι ο Κρατερός - πολύ έμπιστος του Αλεξάνδρου και προορισμένος από τον ίδιο τον Αλέξανδρο να αναλάβει την Μακεδονία στην θέση του Αντίπατρου - ανέλαβε υπό τον Αντίπατρο υπεύθυνος της βασιλείας, δηλαδή για την διασφάλιση των συμφερόντων των βασιλέων. Και η Ολυμπιάδα είχε μια κάποια δύναμη, όχι όμως αποφασιστική από μόνη της.
Άρα λειτουργούσε αντίθετα με αυτό που ισχυρίζεσαι.

Οι συνθήκες ήταν συνεπώς ευνοϊκότατες για να γυρίσει ο Αλέξανδρος Δ'΄ ώστε να διεκδικήσει τον θρόνο του. Αποκλεισμένος στην Αίγυπτο έχανε το παιγνίδι.
Ούτε βέβαια μπορούσε να προβλέψει σε βάθος χρόνου,άλλωστε ο Αντίπατρος ως διάδοχο του δεν όρισε τον Κάσσανδρο αλλά τον Πολυπέρχονα. 

Απέρριψε τον Κεραυνό απλώς επειδή θεώρησε ικανότερο τον Φιλάδελφο διότι ο Κεραυνός ήταν βίαιος και ανεξέλεγκτος και όχι για τον λόγο που λες.

Unknown είπε...


Καλημέρα σε όλους!

Πιθανά όρια φυσικού λόφου Καστά

Από τα σχέδια του Πολυμενάκου (ανάρτηση antilamogio)

http://issuu.com/presstime/docs/amphipolis_paper/3?e=6498950%2F9341340

φαίνεται ότι ο Τεχνητός λόφος είναι νότιο δυτικά, ενώ ο Φυσικός λόφος είναι Βόριο Ανατολικά.
Υποθέτω κάπως έτσι

http://www.image-share.com/ijpg-2766-55.html

Σε αυτό συνηγορούν:
1) Τα L1, L2, L3, L4 φαίνεται να είναι τεχνητή επιχωμάτωση ανάμεσα σε δομές και ανάμεσα στα όρια τεχνητού και φυσικού λόφου.
2) Οι αρχαϊκοί τάφοι βρέθηκαν στο βόριο και ανατολικό τμήμα του λόφου (αναρτήθηκε χθες από φίλους συνταξιδιώτες, συχωρέστε το ότι είναι πολλά τα σχόλια και ανατρέχοντας δυσκολεύομαι να εντοπίσω από ποιον ειπώθηκε και πότε), άρα και στο φυσικό έδαφος.
3) Εξυπηρετεί καλύτερα τη στατικότητα του μνημείου ο Λέων να βρίσκετε σε φυσικό λόφο. Παρακαλώ τους φίλους που έχουν σχετικές γνώσεις, αν θέλουν να το σχολιάσουν για να δούμε αν όντως έτσι είναι.
4) ΑΝ αυτά είναι περίπου τα φυσικά όρια του λόφου, τότε μπορεί να υπάρχουν δομές, κάτω από αυτά, μέσα σε φυσικό σπήλαιο ή τεχνητή κοιλότητα.
5) Τα μπάζα έχουν ριφθεί στο βόριο ανατολικό τμήμα του λόφου, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο φίλος hylap-vn.

virgi είπε...

Ενδιαφερουσες παρατηρήσεις για το ψηφιδωτό
α)Από την Κυρια Κουκουρα

ΠΟΙΑ ΠΟΖΑΡΙΣΕ { ΠΑΥΣΗ = ΣΤΑΣΗ = ΠΑΟΥΖΑ -ΠΟΖΑ } ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ;

Η ΦΡΥΝΗ , ΤΟ ΑΝΘΗΒΟΛΟ ,η ΑΘΗΒΟΛΟ = ΧΑΡΤΙ ΠΑΤΙΤΟΥΡΑΣ =ΚΡΟΚΙ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΣ

ΧΑΛΙ η ΟΡΟΦΗ ;



http://www.image-share.com/ijpg-2766-
64.html

Ο BOTICELLI ANTEΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΑΠΕΛΛΗ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΖΩΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ . Ο ΑΠΕΛΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΗΝ ΦΡΥΝΗ ΣΤΑ ΠΟΣΕΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Η ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΚΝΙΔΟΥ

http://www.image-share.com/ijpg-2766-65.html

B)ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑΣ Καλημέρα σε όλους σας,διαβάστε και αυτό το άρθρο περί της εταιροχρωμίας: http://www.in2life.gr/wellbeing/health/article/311689/9-pragmata-poy-den-xerate-gia-ta-matia-sas.html

Τώρα ,σκεφτείτε λόγους αυτής της ετεροχρωμίας.Ο ένας γεννετικός καθαρά και δή κληρονομικός,ο άλλος ασθένεια ή εγκεφαλική πάθηση και ο τρίτος,κτύπημα- τραυματισμός.Κληρονομικά ,θα πρέπει να δούμε κατά πόσον αναφέρεται πως κάποιοι από το γενεαλογικό δέντρο των προγόνων του Αλεξάνδρου,είχε τέτοια περιγραφή.Αλλά!!!....το κυριώτερο και με την εκπαίδευση που είχε στις στρατιωτικές επιδόσεις και με τις μάχες που έδινε από τόσο νέος,έφτασε να καταμαρτυρούνται 21 πληγές πάνω στο σώμα του,μία εξ αυτών μάλιστα του είχε από κτύπημα στο κεφάλι και στον λαιμό,επιρρεάσει περιστασιακά και την όραση και δεν έβλεπε καλά για μέρες,περιστατικό που έγινε στις μάχες που έδωσαν με τους μη δεχόμενους την επικυριαρχία του Αλεξάνδρου,στην Κυρούπολη της Σαμαρκάνδης,από τον λαό που ώς και τις μέρες μας,είναι γνωστός για εκείνο το "παιγνίδι" που παίζουν ακόμα ώς έφιπποι που στόχος τους είναι ποιός θα καταφέρνει να κρατά στην κατοχή του το σώμα ενός κριαριού από την θέση εφίππων τρεχόντων.


Kratylos είπε...

@ Poly Katri
Η γωνία που σχηματίζει στο σχέδιό σου ο άξονας του τάφου με τον βορρά, νομίζω ότι είναι 60 μοίρες.
Έλεγξέ το διότι μου φαίνεται αρκετά μεγαλύτερη (ίσως και διπλάσια) από την πραγματική, όπως φαίνεται από το βίντεο του καναλιού ΕΝΑ.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Ενημερώθηκα ότι το Σάββατο δεν θα είναι συνέντευξη της κας Περιστέρη με δημοσιογράφους αλλά ανοιχτή συζήτηση με τους αρχαιολόγους.
Οι δημοσιογράφοι μπορούν να παρίστανται αλλά δεν θα κάνουν ερωτήσεις.

Πολύ σημαντικό αυτό. Οι αρχαιολόγοι περιμένουν στην γωνία την Περιστέρη άρα αυτή θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της και να παρουσιάσει όσα στοιχεία έχει, ή μάλλον αυτά τα στοιχεία που θα τεκμηριώνουν ξεκάθαρα τις υποθέσεις της.
Οπότε έτσι ίσως να πάρουμε απαντήσεις και στις απορίες μας.

Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρέπει να φτιαχτεί μια λίστα ερωτήσεων που θα απευθύνεται σε όσους θα είναι εκεί με την ελπίδα να απαντηθούν.

Θυμίζω ότι το θέμα έχει αναλάβει ο πολύ καλός φίλος του ιστολογίου vagkalf07, οπότε όποιος θέλει να διατυπωθεί κάποια ερώτηση να την απευθύνει στον vagkalf07 ώστε να φτιαχτεί μια λίστα ερωτήσεων.
Οι ερωτήσεις πρέπει να είναι επί των ευρημάτων και των ανακοινώσεων του ΥΠΠΟ  και να μην είναι συνωμοσιολογικού τύπου.

Τελευταία προθεσμία ολοκλήρωσης της λίστας είναι η Τετάρτη στις 20:00.

Antilamogio είπε...

@Ερασιτέχνης:
Όσον αφορά τις 4 παραστάσεις γύρω από τη νεκρική κλίνη:

1η εκδοχή: αναζήτησε τις μορφές που περιγράφονται στους 4 (κόκκινα) επιχρισμένους τοίχους γύρω από τον θάλαμο όπου βρέθηκε ο σκελετός.

2η εκδοχή: 4 ήταν οι πλάκες που κάλυπταν τον κιβωτιόσχημο τάφο! Μήπως βλέπεις εκεί τις παραστάσεις; (εγώ για να είμαι ειλικρινής, δεν τις βλέπω αλλά θα συνεχίσω να κοιτάζω..)

3η εκδοχή: μήπως οι παραστάσεις υπάρχουν στις κάθετες πλάκες γύρω από το φέρετρο; Σου είχα δείξει παλαιότερα μια όπου φαινόταν κάτι σαν "άνδρας σε άρμα που κάτι κρατούσε"

Υ.Γ.1: Θα σου βάζω τα σχόλια διάσπαρτα για να αυξήσω τις πιθανότητες να περνάς από 'δώ.
Υ.Γ.2: Είμαι το ANTIlamogio, όχι το "lamogio" :-) Η διαφορά είναι μεγάλη! Είναι σα να σε προσφωνώ εγώ ..."Επαγγελματία"! χαχαχα

Unknown είπε...

Θεωρώ απίθανο το ενδεχόμενο να έχουν βρεθεί πλούσια κτερίσματα και να μην έχει ανακοινωθεί τίποτε σχετικό.Από την άλλη πλευρά η ανασκαφική ομάδα είναι εύλογα φειδωλή, προκειμένου να τεκμηριώσει την άποψή της και να μην γελοιοποιηθεί μελλοντικά λέγοντας πρόωρα κάτι που δεν ευσταθεί απόλυτα και έρχεται ίσως σε αντίθεση με τα δεδομένα των πηγών. Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι κινούμαστε σε σχεδόν αχαρτογράφητη περιοχή, καθώς οι αρχαίες πηγές μας τόσο για τον Αλέξανδρο, όσο και για τους διαδόχους δεν είναι από πρώτο χέρι (όπως ήταν πχ ο Θουκυδίδης και ο Ξενοφώντας για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο),αλλά είναι κατά πολύ μεταγενέστερες.Χωρίς τυπογραφία και με αντιγραφές με το χέρι σε διάστημα 3 και περισσότερων αιώνων θα μπορούσαν να έχουν παρεισφρήσει ακόμη και εντυπωσιακά λάθη από αντιγραφή σε αντιγραφή των κειμένων.
Συνεπώς, ακόμη και μία απτή απόδειξη δεν θα είναι αρκετή επιστημονικά, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες. Στο μεταξύ πολλές από τις υποθέσεις εργασίας που διατυπώνονται είναι όντως εύλογες.
Για μένα το μεγαλύτερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί σ' αυτή τη φάση παραμένει ο χρόνος και ο σκοπός της επιχωμάτωσης και σφράγισης.

giannis_ είπε...

Διαβάζουμε τη διπλωματία της εποχής προφανώς διαφορετικά.
Ο Πτολεμαίος τι πιθανότητα είχε να κρατήσει ενωμένη την αυτοκρατορία; καμία.
Αν ήταν κάτοχος του νεκρού και των διαδόχων γρήγορα θα στρεφόταν οι υπόλοιποι εναντίον του.
Επίσης, οι γάμοι της εποχής απέβλεπαν στη διασφάλιση του εκάστοτε οίκου, αποδεδειγμένο.
Και υπενθυμίζω την ανύπαρκτη αντίδραση στη δολοφονία του Αλέξανδρου Δ.

oryktosploutos είπε...

@Poly Katri 1:28

Εγώ έγραψα για τα μπάζα στο ΒΑ τμήμα, αλλά δεν πειράζει για τη λάθος αναφορά.

Όντως κάπως έτσι θα είναι το όριο μεταξύ φυσικού εδάφους και επίχωσης. Πάντως επειδή δεν βρήκαμε ποτέ τη γεωλογική σύσταση του φυσικού εδάφους του λόφου, έχουμε ακόμα σε εκκρεμότητα μήπως τα L1 & L2 είναι χώροι λατόμευσης του πωρόλιθου, οπότε το όριο του φυσικού εδάφους θα μετατοπιστεί ελαφρά προς τα Δ-ΝΔ.

Unknown είπε...


@ Kratylos
Ναι, η γωνία είναι 60 μοίρες. Αυτό είναι και το μόνο σημείο για το οποίο έχω και εγώ αμφιβολία σε σχέση με το σχέδιό μου. Μπράβο!!! Να διευκρινίσω: η 'οπτική' παρατήρηση, μπορεί να έχει και λάθη, καθότι οι λήψεις φωτογραφιών - video αν γίνουν με ευριγώνιο φακό ή zoom αλλοιώνουν την ακριβή απεικόνιση της τοποθεσίας. Επίσης το σκέπαστρο δεν είναι απαραίτητο να έχει τοποθετηθεί ακριβώς σε ευθυγράμμιση με τους θαλάμους. Θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ακριβή γωνία των θαλάμων μόνο όταν δούμε επίσημο σχέδιο. Έως τότε εικάζουμε...

Virgi
Εύγε!!!! Εξαιρετικά σημαντική παρατήρηση.
Επέτρεψε μου μία γνώμη. Πολύ σωστά αναφέρεις ότι σε περίπτωση κληρονομικότητας, πρέπει να δούμε τι γίνεται με τα μάτια των προγόνων. Στην περίπτωση της εταιροχρωμίας από ατύχημα, τότε πάλι πρέπει να δούμε το χρώμα ματιών των προγόνων, και συγκεκριμένα το μπλέ χρώμα.
Επεξηγώ: Τα ατυχήματα συνήθως σκουραίνουν το χρώμα των ματιών, άρα το αρχικό χρώμα θα πρέπει να ήταν μπλε για να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν το αρχικό χρώμα ήταν καφέ, τότε για να γίνει ποιο ανοιχτό το χρώμα, θα πρέπει να υπάρχουν παθήσεις που παρατηρούνται σε γηραιότερα άτομα, πχ arcus senilis, που συνήθως επηρεάζουν και τα δύο μάτια, και στην περίπτωση του Μ. Αλέξανδρου έχουμε νεαρό άτομο.
Για να προκύψει μπλε χρώμα ματιών σε ένα άτομο, αυτό θα πρέπει να προϋπάρχει σε προγόνους και από τις δύο πλευρές, σε άγνωστο βάθος χρόνου, αρκεί να έχει μεταφερθεί το γονίδιο.
Αν βοηθάει, παραθέτω έναν εύκολο τρόπο για να γίνει αυτή η αναζήτηση. Το χρώμα των ματιών προκύπτει από δύο γονίδια, ένα από την πλευρά του πατέρα και ένα από την πλευρά της μητέρας. Τα γονίδια του χρώματος δεν έχουν την ίδια 'ισχύ'. Το καφέ είναι επικρατέστερο και το μπλε πιο ασθενές. Συνδυασμός γονιδίων καφέ - μπλε, δίνει καφέ μάτια. Συνδυασμός γονιδίων πράσινο - μπλε, δίνει πράσινα μάτια, συνδυασμός γονιδίων μπλε - μπλε, δίνει μπλε μάτια.
Και πάλι μπράβο!!!

oryktosploutos είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ 12:10

"Οι τρύπες για να γεμίζουν οι θάλαμοι είναι αυτοί που εσύ αναφέρεις ως τρύπες των τυμβωρύχων και σε συνδυασμό με την μαρμάρινη πλάκα που τις συνδέει μας δείχνει ότι ήταν εξ αρχής μέρος της κατασκευής του τάφου, άρα και η επιχωμάτωση έγινε αμέσως μετά την ταφή."

Η πλάκα όντως συνδέει τις τρύπες και φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για την επιχωμάτωση, αλλά αυτό δεν αποκλείει να έγινε η επίχωση και η κατασκευή των τοίχων σφράγισης κάποια στιγμή στον επόμενο αιώνα από την κατασκευή του μνημείου. Δεν μάθαμε αν βρέθηκαν οι υπόλοιπες πλάκες της οροφής ή κομμάτια τους. Μπορεί απλά να αφαιρέθηκαν όταν έγινε η επίχωση, προκειμένου να μπορέσει η άμμος να φθάσει μέχρι την οροφή του μνημείου (θολίτες).

Unknown είπε...

Ο πρώτος που εμφάνισε αποσχιστικές τάσεις στην επικράτεια ήταν ο Πτολεμαίος.Άλλωστε του προτάθηκε η ανάληψη του αξιώματος του επιτρόπου και αρνήθηκε.Ο Πτολεμαίος και κυρίως ο Σέλευκος ήταν μεν στην πραγματικότητα οι πνευματικοί κληρονόμοι του κοσμοπολιτισμού του Αλέξανδρου, ωστόσο ο Πτολεμαίος πρέπει να εκτίμησε πολιτικά από την πρώτη στιγμή ότι ήταν αδύνατο το κράτος να διατηρηθεί ενωμένο και ενιαίο (ο δε Σέλευκος άργησε να αποκτήσει,λόγω του Αντίγονου, μια σταθερή κρατική βάση) . Αυτό οδήγησε τον Πτολεμαίο στην πολιτική του διαίρει και βασίλευε με αποτέλεσμα να είναι σε όλες τις φάσεις αναγκαστικά σύμμαχος με τη μερίδα του Κάσσανδρου, που δεν είχε βλέψεις για την επικράτεια, με σκοπό την ήττα του Αντίγονου.
Στο πλαίσιο αυτό ανέχτηκε τις δολοφονίες των δύο απογόνων του Αλέξανδρου.

Planet είπε...

@vagkalf07, ας προσθέσω τις ερωτήσεις μου για τη λίστα σου, διαλέγετε όποιες θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες.

1) Πως προκύπτει τόσο ξεκάθαρη σύνδεση του μνημειου με το Δεινοκράτη, δεδομένου πως για το συγκεκριμένο αρχιτέκτονα σώζονται ελάχιστες αναφορές ενώ όλα τα υπόλοιπα έργα του έχουν χαθεί ή υποστεί σημαντικές καταστροφές (πχ. ναός Αρτέμιδος Εφέσου). Μηπως απλά ο Δεινοκράτης είναι η πιο πιθανή λύση για τον αρχιτέκτονα του μνημείου;

2) Οταν λέτε πως το μνημειο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πΧ αιώνα, ποσο αυστηρά είναι τα χρονολογικά όρια που βάζετε; Πχ. το 295 πΧ απορρίπτεται;

3) Η σύνδεση του μνημείου με το Δεινοκράτη χρησιμοποιήθηκε για τη χρονολογηση του μνημειου (δεδομένου του ότι έπρεπε να είναι ζωντανός για να το σχεδιάσει/κατασκευάσει) ή μήπως έγινε το αντίθετο; (δηλαδή η χρονολόγηση μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε πως ο Δεινοκράτης είναι ένας απο τους υποψήφιους αρχιτέκτονες;)

4) Πότε χρονολογείται η καταστροφή του περιβόλου και βάση ποιων στοιχείων; Τι ευρήματα υπάρχουν στα περιχωρα του τύμβου; Προκειται να γίνουν απαλλοτριώσεις για τη μελέτη της γύρω περιοχής; Σχεδιάζονται έρευνες της κοίτης του Στρυμώνα για πιθανή ανακάλυψη επιπλέον δομών απο τον τύμβο ή και το ταφικο μνημειο;

5) Υπάρχουν στοιχεια που να δειχνουν αν το μνημείο ήταν έστω εν μέρη ορατό (πχ. ο περίβολος) για κάποιο χρονο μετά την κατασκευή του, η θάφτηκε εξ' ολοκλήρου κάτω από τεχνητό τύμβο με την ολοκλήρωσή του;

6) Πως υπολογίζετε διαστάσεις με ακρίβεια εκατοστού, πχ. για το λέοντα, του οποιου μεγάλο τμήμα ήταν καταστραμμένο;

7) Στο βόρειο τείχο του τελευταιου θαλάμου υπήρχαν πλίνθοι με διαφορετική υφη και μαύρη αποχρωση, όπως φαινεται απο φωτογραφίες και την αποτύπωση στο σχέδιο του κ. Λεφαντζή. Οι πλίνθοι αυτοι σε μία φωτο φαινεται να αφαιρέθηκαν. Βρέθηκε κάτι απο πίσω, ή ήταν απλά το φυσικό έδαφος του λόφου;

8) Για πιο λόγο η διάβρωση στα μάρμαρα του τελευταίου χώρου είναι τόσο έντονη (μαυρισμένο χρώμα κλπ.) σε σχέση με άλλους θαλάμους;

Φυσικά έχω πολλές ακομα ρωτήσεις για λεπτομέριες στις φωτο, χρονο επιχωσης κλπ. αλλα φαντάζομαι αυτες θα καλυφθουν ετσι κι αλλιως ή θα τις ρωτήσουν και άλλοι.

Kostas A είπε...

Οι πλάκες στην Κερκίνη είχαν και γραφές!!

http://www.zougla.gr/greece/article/metaferonte-i-plakes-apo-ti-limni-kerkini-ston-tafo-tis-amfipolis

Unknown είπε...


Διόρθωση ανάρτησής μου στις 1:28 μμ

5) Τα μπάζα έχουν ριφθεί στο βόριο ανατολικό τμήμα του λόφου, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο φίλος oryktosploutos.

@ Oryktosploutos
Ζητώ συγνώμη για το λάθος μου στην προηγούμενη ανάρτηση μου, και ευχαριστώ που το επισήμανες!
Άρα αν πάει και άλλο προς τα Δ-ΝΔ, θεωρείς ότι μπορεί να καλύπτει και το Η5?

@ Kratylos
Τοποθέτησα την γωνία εισόδου στην συγκεκριμένη θέση γιατί
1) στα σχέδια Πολυμενάκου το Η6 και Η7 έχουν αυτή τη γωνία. Βέβαια το Η7 κατά τη γνώμη μου δεν έχει ακόμα ανασκαφεί, και λαμβάνοντας υπόψη το περιθώριο λάθους των μετρήσεων-σχεδίων 10% (ο Πολυμενάκος το αναφέρει στο άρθρο του) δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ακριβή του θέση.
2) Απορρίπτω το ενδεχόμενο, ο σχεδιαστής του μνημείου να τοποθέτησε 'στην τύχη' την είσοδο εκεί. Η συγκεκριμένη θέση, είναι η σωστή για τον 'νοητό' (δεν νομίζω να είναι και δομικός) τριγωνισμό του μνημείου.

Αρης είπε...

"Ο Πτολεμαίος απέρριψε το ενδεχόμενο να ανέβει στο θρόνο της Μακεδονίας είτε ο γιος της Βαρσίνης είτε της Ρωξάνης. Υποτίθεται ότι δεν ανεχόταν να τους κυβερνήσει κάποιος μιξοβάρβαρος με ασιατικό αίμα, διότι τότε θα υποτάσσονταν στους απογόνους του Δαρείου και του Ξέρξη και θα ακύρωναν τις «λαμπρές νίκες τους επ’ αυτών».
Αν αυτη η αναφορα θεωρηθει αξιοπιστη,αφαιρεσουμε το υποτιθεται,τοτε εχουμε μια πολυ ξεκαθαρη σκιαγραφηση του τροπου σκεψης του Πτολεμαιου,των αντιληψεων του περι της ανωτεροτητας της καταγωγης κλπ..
Κατι που δεν ειναι απιθανο να συνεβαινε..δηλαδη ο Πτολεμαιος εμφανιζει εναν "εθνικιστικο" και "ρομαντικο" χαρακτηρα,γεγονος που στηριζει ακομα περισσοτερο την θεωρια περι σεβασμου της σωρου του αδερφικου του φιλου και συμπολεμιστη,και της ταφης της στη Μακεδονια

oryktosploutos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Antilamogio είπε...

@Άρης:
Αν η τελευταία διατύπωση ισχύει, τότε ενδέχεται να έχουμε το εξής σημείο ισορροπίας των διαδόχων στο Τριπαράδεισο:

- Συμφωνία όλων να ΜΗΝ κυβερνήσει ο Αλέξανδρος ο Δ', ως έχων κατά το ήμισυ "ασιατικό αίμα", άρα θα ήταν επιρρεπής να συνθηκολογήσει στο μέλλον με τους Πέρσες και να χαθούν οι νίκες του Μ.Α.
- Όποιος βασίλευε στη Μακεδονία θα αναλάμβανε να θανατώσει τον γιο του Μ.Α., όταν θα ήταν έτοιμος να αναλάβει τον θρόνο.
- Όποιος θανάτωνε όμως τον γιο του Μ.Α. αναλάμβανε και την υποχρέωση να επιτρέψει την ταφή του Μ.Α. στη Μακεδονία χωρίς να βεβηλώσει τον τάφο του.

Μου φαίνεται σχεδόν αδύνατον να έγινε μυστική μεταφορά της σωρού του Μ.Α. και ταφή του στην Αμφίπολη, χωρίς κανείς να το μάθει. Πιο πιθανό μου φαίνεται να υπήρχε συμφωνία στην οποία ο καθένας κάτι έδωσε και κάτι πήρε.

virgi είπε...

@Poly Katri
Σε ευχαριστώ αλλα δεν είναι δικό μου το σχόλιο είναι του χρήστη χρήστης ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑΣ άφησε ένα νέο σχόλιο στην ανάρτηση "Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΤΟ ΜΑΤΙ... ΠΟΥ «ΒΓΑΖΕΙ ΜΑ...": αλλά πριν 6 ωρες και δεν το ειδε κανεις αλλος.
Ειπα να βαλω γιατι αξιζει.

τα του καίσαρος τω καίσαρι

Οσο για την γωνία που ψάχνεται.... είναι Ιερη γωνια, δηλ.περιπου 132,5 μοίρες ως προς την διάμετρο που εντασσεται το L1.

oryktosploutos είπε...

@ Poly Katri 2:31

Αν το L2 ήταν χώρος λατόμευσης πωρόλιθου και η χαμηλή συχνότητα που μέτρησαν οι Πολυμενάκος κ.α. είναι επειδή πρόκειται για υλικό επίχωσης, τότε ναι, το Η5 είναι σε φυσικό έδαφος.

Unknown είπε...


@ oryktosploutos

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Άρα σε τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρχει πιθανότητα η δομή Η5 να έχει διπλό ρόλο, α) πιθανός τάφος β) υποστήριξη της φυσικής δομής του λόφου για να αντέξει τις δομές στο εσωτερικό του? Και γι αυτό να παρουσιάζετε τόσο έντονα στην ακτινογραφία Πολυμενάκου?
Μπορεί κάποιος φίλος με σχετικές γνώσεις να μας διαφωτίσει λίγο παραπάνω? ευχαριστώ!

Unknown είπε...

Παρακάτω βρείτε την επιγραφή από τη λίμνη Κερκίνη όπως φαίνεται από το ΈΝΑ channel

http://tinypic.com/r/2w2ik5t/8

όσοι ειδικοί προσέλθετε

oryktosploutos είπε...

@Poly Katri 2:58

Υποθέτω ότι εννοείτε τοίχο αντιστήριξης, παρόμοιο μ' αυτόν που υπάρχει πίσω απ' την ορθομαρμάρωση του περιβόλου του τύμβου. Αν έκαναν κάτι τέτοιο, εκτιμώ ότι θα έπρεπε να φαίνεται σε όλο το μήκος της επαφής με το φυσικό έδαφος, περίπου όπως η κόκκινη γραμμή που χαράξατε. Ως εκ τούτου δεν το θεωρώ πιθανό, αλλά μόνο η ανασκαφή θα μας το επιβεβαιώσει.

oryktosploutos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αρης είπε...

σιγουρα θα υπηρξε καποιο σημειο ισορροπιας.
σιγουρα ο πατριωτισμος τους,οπως γενικα των αρχαιων Ελληνων,ηταν υψηλος και ξεκαθαρα διατρεχονταν απο ιδεες περι αιματος κλπ..
μη ξεχναμε τη δυσφορια που εξεφραζαν στον ιδιο τους τον πολυαγαπημενο βασιλια,που υιοθετουσε καποια Περσικα ηθη οπως απλα στην ενδυμασια..αντιρρησεις που πολλες φορες οδηγουσε σε ακραιες αντιδρασεις τον επισης "εθνικιστικα" προσβαλλομενο και φορτισμενο Αλεξανδρο(κοιμοταν με τα επιτευγματα των Ελληνων πολεμιστων) στου οποιου ομως το πολυδιαστατο μυαλο ανοιγαν νεες διαστασεις αποθεωσης του Ελληνικου πολιτισμου,μεσω της εξαπλωσης του..
οποτε κατα τη γνωμη μου ολοι οι συμπολεμιστες διαδοχοι ειχαν τετοιο τροπο σκεψης που δεν θα τους ικανοποιουσε σιγουρα η ιδεα του Αλεξανδρου δ ως βασιλια..
Σιγουρα και ο Αλεξανδρος δεν περιμενε τον τοσο προωρο θανατο του..
Απο την αλλη πλευρα εκλειποντως του μεγαλου συνδετικου τους κρικου και βασιλια τους,περα απο τις ομοκεντρες ενωτικες δυναμεις της εκστρατειας που ειχαν επιτελεσει μαζι,υπηρχαν και αντιρροπες πλεον σχετικες με τα ατομικα τους συμφεροντα και δοξα..
Το μονο που κατατη γνωμη μου θα εμεινε αδιαπραγματευτο,ειναι οτι δε θα αφηνανε να γινει η σωρος του Βασιλια τους δημοσιο θεαμα μακρια απο την Μακεδονια και την πατριδα..

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...

@ Εμπεδότιμος 13:48

Πολύ σημαντική η πληροφορία για την "ανοιχτή συζήτηση με αρχαιολόγους".
Μάλλον ενισχύει την άποψη ότι θα βγουν όλα τα στοιχεία στο φως και δεν θα υπάρχει η στεγανοποίηση που είχε επιβάλει μέχρι τώρα η Μενδώνη με την Παναγιωταρέα.
Αναρωτιέμαι ποιοί αρχαιολόγοι θα μπορούσαν να είναι παρόντες. Θεωρώ απίθανο να είναι εκεί κάποιος από τα γνωστά ονόματα των τηλεπαράθυρων. Ίσως αρχαιολόγοι του υπουργείου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να επιτραπούν οι κάμερες. Γιατί οι μέχρι τώρα "ενημερώσεις" στο μουσείο της Αμφίπολης περιλάμβαναν μία δήλωση μπροστά στο μουσείο με κάμερες αλλά χωρίς ερωτήσεις και μετά τους πήγαιναν μέσα για ερωτήσεις αλλά χωρίς κάμερες. Το ίδιο έγινε και με την προχθεσινή επίσκεψη του Τασούλα.

Unknown είπε...


@ virgi
Ευχαριστώ για την βοήθεια σε σχέση με την γωνία!!! Μιας και εγώ δεν γνωρίζω ιερή γεωμετρία, δεν υπήρχε περίπτωση να το σκεφτώ!

@ oryktosploutos
Ακούγετε λογικό και σωστό. Η απορία μου προέκυψε, γιατί στο πιθανό σχέδιο που προκύπτει να έχει ο φυσικός λόφος, φαίνεται στο κέντρο να προεξέχει μόνο του ένα κομμάτι, και για αυτό υπέθεσα ότι μπορεί να χρειαζόταν επιπλέον στήριξη...

Planet είπε...

Περί των επιγραφών στα αποκολλημένα μάρμαρα του περιβόλου: όλα σχεδόν περιέχουν λιγκατούρες (δηλαδή σύμβολα που συνδυάζουν δύο ή περισσότερα γράμματα, πχ. το "Ο" με δύο γραμμές απο πάνω "\/" ως αντικατάσταση του "ου".

Οι λιγκατούρες αρχίζουν και εμφανίζονται σταδιακά απο τα ρωμαϊκά χρόνια, αλλα χρησιμοποιύνται κυρίως στους μεσαιωνικούς/βυζαντινούς χρόνους στον Ελλαδικό χώρο. Οι επιγραφές συνεπώς δεν ειναι σύγχρονες της κατασκευής. Επίσης, σε μια απο τις επιγραφές που γράφεται σε τριγωνικό σχήμα το "ΔΙΖΑ ΑΛΚΟΥ", παρατηρείται πως τα γράμματα ακολουθούν ένα επίσης τριγωνικό σπάσιμο του μαρμάρου. Αυτό αποκλειεται να είναι συμπτωματικο - τα γράμματα προστέθηκαν μετά τη ζημιά στο μάρμαρο, πιθανόν απο αυτους που το αφαίρεσαν στον περίβολο ή απο κάποιους που βρήκαν μάρμαρα διάσπαρτα στην περιοχή.

Αυτό που ίσως καταλαβαίνουμε ειναι πως τα μάρμαρα του περιβόλου ήταν προσβάσιμα και γνωστά στους κατοίκους της περιοχής το νωρίτερο στα ρωμαϊκά χρονια αν και το πιο πίθανο όμως στη βυζαντινή εποχή.

Antigoni είπε...

@ Poly Katri
@ oryktosploutos

Παρακολουθώ τη συζήτησή σας αλλά δεν έχω δει δυστυχώς το πόνημα της Poly Katri.
Αν κατάλαβα καλά, αυτό που ρωτάτε (Poly Katri) είναι αν έχει γίνει εκσκαφή με τη μέθοδο θαλάμων και στήλων. Ορυκτέ πλούτε, μάλλον θα γνωρίζετε περισσότερα για αυτή τη μέθοδο από μένα.

Εάν το βραχώδες υπόβαθρο του λόφου είναι σχιστολιθικό, δεν αναμένεται φυσικό σπήλαιο. Αν έγινε τεχνητό σπήλαιο για τον τάφο, τότε θα καπου θα βρίσκαμε τα υλικά που αφαίρεσαν (γιατί ο όγκος είναι πολύ μεγάλος).
Εάν το υπόβαθρο είναι ασβεστολιθικό αλλάζουν τα σενάρια.

Υπάρχει πιθανότητα να μην έχω καταλάβει τι συζητάτε και να μην ισχύει τίποτε από τα παραπάνω

SF είπε...

http://www.zougla.gr/amfipoli/article/plakes-me-grafi-sti-limni-kerkini-anikoun-ston-perivolo-tou-tafou-tis-amfipolis
Εδώ τι γράφει;Πάσαν βίου; Έχω να ασχοληθώ από αμνημονεύτου με τα αρχαία ελληνικά οπότε καλύτερα ας πει κάποιος που ξέρει.

SF είπε...

Α συγνώμη παρακολουθώντας το βίντεο είδα ότι έχει και ένα ΖΙ μπροστά, οπότε λάθος.

Planet είπε...

Τα παραπάνω που έγραψα πάντως ίσως και να μην ισχύουν για όλα τα επιγραφικά στοιχεια στα αποκολλημένα μάρμαρα του περιβόλου. Αξίζει διερεύνησης. Η μορφή των γραμμάτων μας λεει αρκετά. Πχ. σε αυτο που ανέρτησε ο SF βλεπουμε τη χρήση του C αντί του Σ:

"In handwritten Greek during the Hellenistic period (4th and 3rd centuries BC), the epigraphic form of Σ was simplified into a C-like shape.[3] It is also found on coins from the fourth century BC onward.[4] This became the universal standard form of Sigma during late antiquity and the Middle Ages."

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα πάντως, στο βίντεο μπορούμε να δούμε και τη λιγκατούρα του "ΟΥ", οποτε μάλλον προέρχεται απο τη μεταελληνιστική περιοδο.

SF είπε...

@Planet
Η πρώτη επιγραφή που αναρτήθηκε από τον COST 1 είναι γραμμένη με μικρά γράμματα; Τα αρχαία ελληνικά μόνο με κεφαλαία γραφόταν; Η δεύτερη πάντως είναι με κεφαλαία γραμμένη.
Ίσως είναι από διάφορες περιόδους οι επιγραφές.

Planet είπε...

SF δεν ειμαι σίγουρος πως η επιγραφή που αναρτήθηκε από τον COST1 ειναι με μικρά γράμματα. Οπως και 'να χει, δεν ξέρω την απάντηση στην ερώτησή σου, αν και δε θυμάμαι να έχω δει επιγραφές με μικρά γράμματα. Το τι θυμάμαι δεν καθορίζει την απάντηση, βέβαια...

SF είπε...

Ευχαριστώ πάντως, είναι πολύ δύσκολη η ανάγνωση επιγραφών.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

μπορεί να διαβάζεται και ανάποδα:

http://tinypic.com/view.php?pic=17qzav&s=8

σίγουρα η γραφή είναι μεταγενέστερη της κατασκευής ..

ισως το τι γράφει μας δώσει ένδειξη πότε καταστράφηκε ο περίβολος

oryktosploutos είπε...

@Poly Katri 3:26

Δεν αποκλείεται να προεξέχει κάτι, είτε αν υπήρχε εκεί λατομείο πωρόλιθου είτε αν απλά εκεί υπάρχει ένας βράχος είτε αν έγινε και κάποια τοπική αντιστήριξη. Όλα είναι πιθανά, μόνο η διασκόπηση Τσόκα μπορεί να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες ή η ίδια η ανασκαφή, όταν φθάσει εκεί. Και το 2015 σίγουρα θα φθάσει.

DAN είπε...

@kairis
αν και επουδενι δεν θεωρω αυτα που λετε μπουρδολογιες, προτιμω να μπουρδολογει καποιος επώνυμα και να εκτιθεται με την σωστη εννοια του ορου, παρα να χλευαζει και να κατακρινει ανωνυμα...

Unknown είπε...

@dan,
το ξεπερναμε.Αν επιλεγεις να εκτιθεσαι επωνυμως οφειλεις και να εχεις γερο στομαχι.
προς vag:ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ:
ΠΟΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΥΡΗΜΑ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ:::

oryktosploutos είπε...

@Antigoni 4:25

"Tο πόνημα της Poly Katri" είναι στο 1:28μμ (http://www.image-share.com/ijpg-2766-55.html) κι από εκεί και μετά θα βρείτε τη συζήτηση για να πάρετε σειρά.

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να είναι εκσκαφή θαλάμων & στύλων, μπορεί να είναι και επιφανειακή, στην τότε επιφάνεια του λόφου, που τώρα δεν τη βλέπουμε λόγω της επίχωσης.

Δεν έχουμε επαρκείς γεωλογικές πληροφορίες για το λόφο. Η "Θεανώ" μας έδωσε (19 Νοεμβρίου 2014 - 9:16 π.μ.) μια εργασία (http://geolib.geo.auth.gr/index.php/pgc/article/viewFile/9114/8866), όπου στο Σχ. 2 υπάρχει λιθολογικό σκαρίφημα του Ν.Σερρών, όχι γεωλογικός χάρτης. Στην περιοχή του λόφου Καστά βλέπουμε Νεογενείς αποθέσεις και λίγο δίπλα γνεύσιο, που μάλλον εμφανίζεται στο λόφο 133 και γι' αυτό ο 133 έχει μείνει να ξεχωρίζει από τη γύρω διάβρωση.
Δεν περιμένουμε επομένως ούτε σχιστόλιθο ούτε ασβεστόλιθο στον Καστά, ίσως όμως υπάρχει μαργαϊκός ασβεστόλιθος κι είναι ο "πωρόλιθος" με τον οποίο κατασκευάστηκε ο τοίχος πίσω απ' τα μάρμαρα του περίβολου (χρειάζονταν περίπου 1950 κυβικά πωρόλιθου για τον περίβολο).

vagkalf07 είπε...

@ κωνσταντινε

κατεγραφη!

Unknown είπε...

ευχαριστω vag!!!

Unknown είπε...

Καλησπέρα

Γνωρίζει κανείς αν κάποια από τις πηγές αναφέρεται ξεκάθαρα σε ταρίχευση του νεκρού σώματος του Μ.Α.;

Επίσης γνωρίζει κανείς αν μπορούσε το μέλι από μόνο του ως ισχυρό συντηρητικό, να κρατήσει ανέπαφο το νεκρό σώμα για τόσο χρονικό διάστημα όσο για να προλάβει να επιστρέψει πίσω στην Μακεδονία;

art ant είπε...

Καλησπέρα,
@ Planet, SF & COST1,
Και εγώ δεν θα έλεγα, πως κάποιο γράμμα, απ` ό,σο φαίνεται, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στην κατηγορία των ``πεζών``γραμμάτων.
Ο τρόπος της γραφής, η καλλιγραφία τους, θά `λεγα, πως παραπέμπει σε μεταγενέστερη περίοδο.
Συμφωνώ για C στην θέση του Σ, χωρίς να σημαίνει πάντα, πως πρόκειται για Λατινική / Ρωμαϊκή εποχή.
Οι πρόγονοί μας είχαν σε χρήση πολύ περισσότερα των 24 γραμμάτων με διαφοροποιήσεις κατά τόπους (ντοπιολαλιά, δηλ & γραπτώς)
Άλλωστε & το Λατινικό Αλφά-Βητο είναι δάνειο από εκείνο της Κύμης Ευβοίας, ή & Χαλκιδικό.
Όπως & νά `χει, θα περιμένουμε καλύτερες φωτογραφίες (όχι σε προοπτική), για να επιχειρήσουμε μια πρώτη προσέγγιση.

Chemistry Dog είπε...

@Εμπεδότιμος
Μα δεν διαφωνούμε στο ότι θα περπατούσαν ως τον τάφο. Μια πρώτη σύληση πρέπει να συνέβει πριν την επιχωμάτωση. Αλλιώς τουλάχιστον τα γυαλινα επιθέματα θα τα βρισκαμε ολόκληρα μέσα στον τάφο για παραδειγμα. Το γυαλι δεν καταστρέφεται. Αφού και οι καρυάτιδες ειναι από μάρμαρο Θάσου τότε μαλλον δεν μας βοηθάει ο φωτισμός στις φωτο. Φαίνονται σαφως πιο σκουρόχρωμο πέτρωμα από το μάρμαρο. Αν και η Θασος έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να έχει 3 είδη μαρμάρου, ένα εκ των οποίων είναι και λευκο με σκουρες γραμμες. Δεν ξέρω όμως αυτό θα μας το δείξει η κυρία Περιστέρη κάποια στιγμή. Πάντως θα πρέπει να συμφωνήσεις μαζί μου ότι ο τάφος της Αμφίπολης θα απασχολήσει το ν επιστημονικό κόσμο σε βάθος δεκαετιών. Έχουμε χρόνο ακόμα να μαθένουμε πολλά :)

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Effie
Αγαπητή Effie σε έχουμε χάσει. Τα "παιδιά" σου ανυσηχούν.

vagkalf07 είπε...

@ empedotimos και προς ολους .....απο τωρα και μεχριτην τεταρτη το μεσημερι θα μπορει στην ομαδα στο facebook

https://www.facebook.com/groups/853515938047750/?fref=ts


να καταθετει ο καθενας απο μια ερωτηση ,αυτην που θα ηθελε να απαντηθει απο την ανασκαφεα στην ομιλια της στις 29/11...ερωτησεις συνωμοσιολογικου περιεχομενου δεν θα ληφθουν υπ'οψιν..οσες εφαπτονται νοηματικα θα ομαδοποιηθουν και ετσι θα εμφανιστουν σε αναρτηση του εμπεδοτιμου ΠΡΙΝ την ομιλια της Περιστερη.Περιμενουμε ολους να συμμετεχουν.

Chemistry Dog είπε...

@vagkalf07
Ερώτηση:
1) Πως σχολιάζει τις ομοιότητες των ευρημάτων με άλλα μακεδονικά;
2) Ποια είναι η φυσική προέλευση των μαρμάρων Θάσου, από ποιο λατομείο;
3) Μπορεί να συνδέσει κατασκευαστικά τυο μνημείο με άλλους τύμβους της περιοχής;
4) Έχει ενδείξεις για άλλο τάφο; Υπάρχουν άλλα σημεία που από την δική της έρευνα θα μας βοηθούσαν να δόσουμε λύση;
5) Που θα κατευθήνει την ερευνα της τώρα;

Unknown είπε...

@ Planet
σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφοριες! Εψαχνα ώρα και δεν μπορούσα να τα βρω.

vagkalf07 είπε...

@ Chemistry Dog....

και υπολοιποι...κατ'αρχην μια ερωτηση που θα ηταν η κυριαρχη απορια σας..οσοι δεν μπορειτε η δεν θελετε να συμμετεχετε στην ομαδα στο fb..στειλτε μην. στο

vagkalf07@gmail.com

γιατι στο βλογκ θα χαθουν καποιες.

Unknown είπε...

Συμφωνώ με το να συγκεντρωθούν οι ερωτήσεις μας, προτείνω να τις στείλουμε κι επίσημα στο υπουργείο είτε με ημέηλ, είτε γραπτώς υπόψιν της υπεύθυνης αρχαιολόγου της ανασκαφής μαζί με τα συγχαρητήρια μας.

Θεωρώ ότι αφού είναι μια ανασκαφή που τα ευρήματά της παρουσιάστηκαν με δελτία τύπου στο ευρύ κοινό ότι και το κοινό έχει το δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις επίσημα για όσα ανακοινώθηκαν.

vagkalf07 είπε...

@ NIOBH

συμφωνω!!!να συγκεντρωθουν ομως πρωτα !!

333 είπε...

Αν ψάξουμε κάπου θα βρούμε το μέιλ της κας Περιστέρη...

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@vagkalf07
13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...
Πρός όλους,
Τι θα λέγατε να δημιουργούσαμε μία λίστα με ερωτήσεις πρός την κ. Περιστέρη αν και εφόσον συμμετέχουν και δημοσιογράφοι στην παρουσιασή της στις 29/11 και ως προός τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα μία εβδομάδα πρίν; Αν μπορούσαμε να διοχετεύσουμε τις ερωτήσεις μας σε δημοσιογράφο που θα είναι σε θέση να θέσει τις ερωτήσεις μας θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα θα έλεγα ώστε να καλύψει ένα έυρος ερωτήσεων από όλους μας. Βέβαια δεν λέω να κάνουμε 50 ερωτήσεις αλλα 10 πολύ σημαντικές. Τι λέτε; Αν μπορούμε να το κάνουμε πως θα μπορέσουμε να τις παρουσιάσουμε στους δημοσιογράφους με κάποιον τρόπο;
18 Νοεμβρίου 2014 - 5:43 μ.μ.
Antilamogio είπε...
@13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ:

Ωραία η σκέψη σου. Δεν ξέρω αν υπάρχουν πιθανότητες να φτάσουν οι ερωτήσεις εκεί που πρέπει, αλλά εγώ θα θέσω 2 ερωτήματα:

1ον) Βρήκαν ναι ή όχι το Μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω από την Ανατολική Μαινάδα;

http://i57.tinypic.com/34xfdwn.jpg
http://i57.tinypic.com/33eu5pe.jpg

2ον) Μπήκαν ναι ή όχι στον Θ4 από την οπή στον Βόρειο τοίχο του Θ3;

http://i61.tinypic.com/24ffl7q.jpg
http://i58.tinypic.com/1zqqcnc.jpg

Σ' ευχαριστώ.
18 Νοεμβρίου 2014 - 5:56 μ.μ.

Αγαπήτε vagkalf07. Χαιρετίζω την προσπάθεια που κάνεις να μαζέψεις τις πολύτιμες αυτές ερωτήσεις για να είναι έτοιμες στις 29/11 παρόλο που προσπάθησα και δεν τα κατάφερα. Παρόλο αυτό θεωρώ σωστό να παρα θέσω τις ερωτήσεις του Αντιλαμόγιο που είναι πλύ σημαντικές. Ελπίζω να τις δεχτείς. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

oryktosploutos είπε...

@vagkalf07 6:56

Ευχαριστώ για τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε e-mail, σας έστειλα την ερώτησή μου, η οποία είναι:

Πώς ακριβώς συσχετίζεται η μέχρι τώρα ανασκαφή με τη διασκόπηση Πολυμενάκου κ.α., δηλαδή ποια ακριβώς περιοχή (Η6 και Η7;) έχει ανασκαφεί, κατά πόσον επαληθεύονται τα ευρήματα της διασκόπησης, (που ομιλούν για λίθινες δομές εκεί που έχουμε υψηλές ταχύτητες και χαλαρά υλικά εκεί που έχουμε χαμηλές ταχύτητες) και εάν οι χώροι L1-L2 μπορεί να είναι το λατομείο πωρόλιθου του περίβολου.

Καλό είναι να ανεβούν οι ερωτήσεις όλων και στο ιστολόγιο, είτε επειδή δεν έχουμε όλοι Facebook είτε για να μην επαναλαμβάνονται συνεχώς οι ίδιες ερωτήσεις και να διευκολύνουμε την ομαδοποίηση.

Η κα Περιστέρη θεωρητικά έχει το e-mail της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ (khepka@culture.gr), όπως και όλο το υπόλοιπο προσωπικό της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ. Αλλά τέτοιες κοινόχρηστες διευθύνσεις είναι άγνωστο αν τις βλέπει ποτέ κανείς. Μπορεί να σταλούν οι ερωτήσεις και εκεί και να επισημανθεί τηλεφωνικά στο 2321021084, τηλ. της ΚΗ΄ΕΠΚΑ.

Δημήτρης είπε...

επειδή καποιοι φίλοι που δεν έχουν fb ,ζητούν να αναρτούμε και εδώ τις ερωτήσεις μας ,παραθέτω τις 2 που υπέβαλλα στην ομαδα του fb :
1.Mε βάση τα εως τώρα στοιχεία σε ποιό συμπέρασμα καταλήγετε όσον αφορά την επιχωμάτωση του μνημείου ? Είναι ταυτόχρονη της κατασκευής και αν όχι ,πότε εκτιμάτε χρονικά ότι έγινε .
2.Με βάση ποιά στοιχεία θεωρείτε ότι έχουμε σύληση του τάφου ?

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Τι εγινε εκεινο το θυρωμα στον Θ3;

Αυτο ντε, που κανανε λαθος και το περασανε για πορτα ....

Ξερει κανεις;;

Τον βρηκανε τον πεσμενο ορθοστατη;

Αυτον τον βλακα με το γεωτρυπανο τον απολυσανε;

Ρωτηστε την κυρια περιστερη το Σαββατο.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Φιλοσοφικο ερωτημα ορφικοπλατωνικης θεολογιας

"Μηπως μας δουλευουνε;;"

onar είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
onar είπε...

κ. Περιστέρη, με τα μεχρι τωρα ευρήματα αποκλείετε την ταφή του ΜΑ στην Αμφίπολη?

Olga είπε...

Poly katri η Περιστερη σε συνεντευξη της το 2013 ισχυρίζεται οτι ο περιβολος θα φαινόταν απο 500 μέτρα μακρυα. Άρα καταλαβαίνω οτι θεωρεί πως δεν θάφτηκε ο περιβολος.

vagkalf07 είπε...

@ empedotimos και προς ολους .....απο τωρα και μεχριτην τεταρτη το μεσημερι θα μπορει στην ομαδα στο facebook

https://www.facebook.com/groups/853515938047750/?fref=ts


να καταθετει ο καθενας απο μια ερωτηση ,αυτην που θα ηθελε να απαντηθει απο την ανασκαφεα στην ομιλια της στις 29/11...ερωτησεις συνωμοσιολογικου περιεχομενου δεν θα ληφθουν υπ'οψιν..οσες εφαπτονται νοηματικα θα ομαδοποιηθουν και ετσι θα εμφανιστουν σε αναρτηση του εμπεδοτιμου ΠΡΙΝ την ομιλια της Περιστερη.Περιμενουμε ολους να συμμετασχουν.γι'αυτους που δεν θελουν μεσω fb...στειλτε την ερωτηση στο



vagkalf07@gmail.com

Nafsimaxos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nafsimaxos είπε...

Ερώτηση προς την ανασκαφέα:

Αφού η νέα ηλεκτρονική ή γεωφυσική διασκόπηση ήταν στα άμεσα σχέδια της ανασκαφικής ομάδας και γενικότερα του ΥΠΠΟ, για ποιο λόγο θεωρήθηκε οτι ολοκληρώθηκε η ανασκαφή στο συγκεκριμένο σημείο πριν πραγματοποιηθεί η διασκόπηση; Με ποιο κριτήριο θεωρήθηκε οτι στο συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχει τίποτε άλλο και δεν κρύβονται εκπλήξεις ακόμα και για την αρχαιολογική έρευνα όπως τη γνωρίζετε μέχρι σήμερα;

Unknown είπε...

κ.Περιστερη, βιβλιογραφικά πόσους αφηρωισμένους Μεγάλους Στρατηγούς γνωρίζουμε?

haris είπε...

@boukouvalas
Για τον καβαλάρη
Καλησπέρα, σχετικά με την ανάρτηση αυτής της φωτογραφίας:
http://www.boukouvalas.org/graphics/kavalaris.jpg

Προσπαθώ τις τελευταίες 2 ώρες να φτιάξω με photoshop το πως περίπου βλέπω την παράσταση και ιδού το αποτέλεσμα:
http://tinypic.com/r/118ktxw/8

Έπειτα από αρκετή προσπάθεια κατέληξα σε αυτό. Δε βλέπω βραχογραφίες και άλλα όπως υπόθηκαν νωρίτερα, αλλά αντιθέτως βλέπω κανονική ζωγραφισμένη παράσταση με 2 άλογα και ένα αναβάτη με κράνος (και πιθανώς ασπίδα με το άστρο της βεργίνας? ή τροχός(?))

Το σχέδιο του κράνους μου φάνηκε περίεργο εξ αρχής αλλά έπειτα βρήκα αυτό: http://people.clemson.edu/~elizab/vergIImainhelmet.jpg και το έβαλα να μοιάζει περίπου όπως στην εικόνα.

Δε ξέρω τι πιστεύετε, περιμένω απόψεις

dsada είπε...

Με λιγη επεξεργασία κατέληξα εδω...

http://i57.tinypic.com/29mrqkk.jpg

http://i58.tinypic.com/4t940m.jpg

Εχω την εντύπωση πως κατι υπάρχει γραμμένο πάνω στην πλακα.

evita είπε...

Γειά σας και από μένα! Θα ήθελα να αναφέρω σχετικά με την ταριχευση των Αιγυπτίων ότι ο εγκέφαλος δεν αφερουνταν με τρύπα στο κρανίο, αλλά με ειδικό άγκιστρο το οποίο το τοποθετούσαν στη μύτη και απο εκεί αφαιρουσαν τον εγκέφαλο. Οπότε δεν φαίνεται με το μάτι αν ο σκελετός ήταν μούμια. Το 2003 ανακάλυψαν επιστήμονες πως το υλικό που χρησιμοποιουσαν οι Αιγύπτιοι για την μουμιοποιηση ηταν το λάδι κεδρου.

Zibi είπε...

@kagouriki

Μάλλον, έχεις δίκιο! Μπράβο!

vagkalf07 είπε...

@ cost 1

κατεγραφη!!

haris είπε...

Επιπλέον, πρώτη φορά γράφω στο μπλογκ και θέλω να πω μπράβο για την καλή δουλειά.


Με μια προσεκτικότερη ματιά κατάφερα να διακρίνω και τον τροχό του άρματος, οπότε σας στέλνω μια updated φωτο.

Στην φώτο να επισημάνω τα εξής. Τα δυο άλογα φαινονται να είναι το ένα μαύρο και το άλλο άσπρο ( που βρίσκεται από πίσω, και αρχίζω να ξεχωρίζω και το άρμα λίγο πολύ.

Όλα αυτά ισχύουν βέβαια με την ποϋπόθεση ότι η φωτογραφία που ανέβασε ο boukouvalas είναι λεπτομέρεια από επίσημη φώτο του ΥΠΠΟ, με αλλαγμένη την αντίθεση και φωτεινότητα κλπ

haris είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
İskender είπε...

@Pan Chrys

Σχετικά με το μέλι, ναι είναι εφικτό.

Δες εδώ.

http://www.smj.org.sa/pdffiles/Nov04/08Embalming20040279.pdf


Θέλει καλό στομάχι όμως.....

haris είπε...

Η φωτογραφία που υποσχέθηκα

http://tinypic.com/view.php?pic=2dqtvuo&s=8#.VHOghMmfvqZ

και βρήκα και την αντίστοιχη που χρησιμοποίησε ο κ.boukouvalas
http://www.yppo.gr/images/l_15339.jpg

πρέπει να είναι αυτή, αν και τη βλέπω σε χειρότερη ανάλυση εδώ

333 είπε...

Πολύ καλή δουλειά haris

Βασιλική Σιάπκα είπε...

το email της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων στην οποία προϊσταται η κα Περιστέρη αναγράφεται σε ετούτη την ευχαριστήρια επιστολή:

http://www.sertharros.gr/?p=21099

telbos είπε...

Όλοι θυμόμαστε όσα είπε η Περιστέρη περί σκελετού τυμβωρύχου μέσα στον τάφο.
Κάνω μία σκέψη λοιπόν: αν πράγματι ο σκελετός που βρέθηκε ανήκει σε τυμβωρύχο, τότε δεν θα ήταν απίθανο να τον σκότωσαν οι συνεργοί του.
Θα μπορούσε η εξέταση του σκελετού να δείξει την εποχή που έζησε περίπου; Τότε, θα μάθουμε αν και πότε χρονικά μπήκαν τυμβωρύχοι

Δωδωναίος είπε...

Όσο αφορά το στατικό μέρος του Τάφου, θα παραθέσω μια φωτογραφία, από κάποιο σημείο του περιβόλου, γιατί θεωρώ πως κάπως ανάλογα, είναι κατασκευασμένοι και οι πλευρικοί τοίχοι των θαλάμων!
Δεν πιστεύω δηλαδή πως οι πλευρικοί τοίχοι, είναι ένα απλό πανωσήκωμα πλάτους 30 ή 40 ή 50 πόντων! Πρέπει σίγουρα να υπάρχει κάτι ανάλογο με την φωτό.

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2014/08/%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7_2.jpg
Κάτι σαν αυτό που περιέγραψε λίγο πριν ο kratylos 23 Νοεμβρίου 2014 - 11:03 μ.μ.
Εμφανή-τέλεια σμίλευση εσωτερικά (πλάτους 30-50 εκ,ίσως και παραπάνω), και καλή αντιστήριξη εξωτερικά.
Αυτό θα χρησίμευε και σαν καλή απορρόφηση της πίεσης που θα δεχόταν ο θόλος, που σίγουρα θα έχει τόσο πάχος, όσο θα υπολόγισε ο κατασκευαστής ότι χρειάζεται για να μην καταρρεύσει, από το βάρος που θα του εναπόθεταν επάνω.

Η επιχωμάτωση πάνω από τον (τους) Τάφο, πιστεύω πως έγινε αμέσως μετά την κατασκευή του.
Η επιχωμάτωση, εντός του(των) Τάφου, πιστεύω πως έγινε, αμέσως μετά την εναπόθεση του (των) νεκρού!

*Θ3
Θάλαμος με το ψηφιδωτό, και την πλάκα-διάδρομο, στην πάνω δυτική πλευρά του.
Έχω ξανά εκφράσει την άποψη μου για την πλάκα-διάδρομο, που στο κάτω μέρος της, και προς την πλευρά του θ3, έχει 4 ρόδακες (χρωματιστούς) εγγεγραμμένους σε τετράγωνο. Την ξαναλέω!
Επειδή ο θάλαμος αυτός είναι όλο συμβολισμούς, άρα από εκεί θα πρέπει <> να βγάλουμε τα όποια συμπεράσματα.
Είχα εκφράσει την άποψη, πως η πλάκα αυτή που εδράζεται κάπου στο ύψος των Καρυάτιδων και στον τοίχο εισόδου του νεκρικού θαλάμου, πως συμβολίζει όλη την διαδρομή, από την είσοδο, μέχρι και τον νεκρικό θάλαμο. Η πλάκα στο τέλος έχει το τετράγωνο με τους ρόδακες και (από συμβολίζοντας ίσως) μας λέει πως εδώ, δηλαδή στο τέρμα των θαλάμων-διαδρόμων, βρίσκετε ο νεκρός! (και εκεί βρέθηκε, στην κάτω πλευρά του νεκρικού θαλάμου, όπως και οι ρόδακες είναι στην κάτω πλευρά της πλάκας, και στο τελείωμα αυτής)

Δωδωναίος είπε...

Το πήγα και λίγο παραπέρα ακόμα, και ίσως κάποιοι να μην το κατάλαβαν, η να μην το διατύπωσα εγώ καλά.
Η κάθοδος για τα πιο κάτω επίπεδα, ίσως βρίσκετε στο θάλαμο του ψηφιδωτού!
Τραβηγμένο?
Πάρα πολύ το ξέρω, αλλά εγώ αυτό πιστεύω, και πριν αρχίσετε τα ουου, παρακάμψτε το, απλά κρατήστε το σε μια γωνία, να υπάρχει σαν άποψη!
Κάτω από την πλάκα-διάδρομο! Κάτω ακριβώς από το τετράγωνο με τους ρόδακες!
Προς τα εκεί δεν πηγαίνει και ο Ερμής(Κάσμιλος) με τον Πλούτωνα(Κάδμο) και την Περσεφόνη(Αρμονία)? Ε Giannis?
Η τρύπα στο ψηφιδωτό τυχαία? Γιατί έγινε? Μήπως έγινε σε λάθος σημείο? (Εύχομαι να μην έγινε από τους ανασκαφείς) Σίγουρα δεν έγινε από σιλό άμμου που υπήρχαν στην οροφή (με κάθε σεβασμό στην άποψη του συνοδοιπόρου)!
Οι σκιές του παλιού σκαναρίσματος, έχουν πορεία προς τα δυτικά, (προς την ώρα 8 που έχουν σωστά πει και άλλοι φίλοι) !
Η εκεί είναι η κάθοδος, η κάτω από τον κυβωτιόσχημο Τάφο!
Έχει παραλληλόγραμμη τρύπα στο δάπεδό του! Γιατί?
Μήπως Εμπεδότιμε-Κώστα-Βιργινία και όλοι οι υπόλοιποι……εσείς που λέγατε, για θυσίες ζώων ή και ανθρώπων ακόμα, σε Ταφές , πέσαμε ακριβώς πάνω σε ένα τέτοιο παράδειγμα?
Μήπως το κενό στο δάπεδο του Τάφου είναι γι αυτό? Για να πάει το αίμα από την θυσία κάτω από τον υπάρχων Τάφο? Εκεί που είναι ο Νεκρός για τον οποίο έγινε πραγματικά ο Τάφος?
*Θα μου πεί τώρα ο Ορυκτός πλούτος, πως εκεί κάνανε έρευνα και βρήκαν φυσικό έδαφος (λιμναίο). Ναι αλλά ο Δεινοκράτης δεν ήταν τυχαίος, ήθελε να κάνει τον Άθω….. Αλέξανδρο, και στην παλάμη του να φτιάξει πόλη 10000 κατοίκων! Θα ήταν δύσκολο, αν ήθελε να αποκρύψει κάτι, να έβαζε και μια στρώση τέτοιας επιχωμάτωσης (στο συγκεκριμένο σημείο) για παραπλάνηση? Η θα υπολόγιζε το κόστος του ψηφιδωτού, αν ήθελε να αποκρύψει κάτι….κάτω από αυτό?

Όλα αυτά στο πίσω μέρος του μυαλού μας, σαν μια έστω πολύ τραβηγμένη άποψη!
Οι σκιές στο παλιό σκανάρισμα, δείχνουν πολλά κενά!
Κάπως πρέπει να φτάνουμε σε αυτά! Το σενάριο που έχει αναφερθεί με βάση τους δείκτες του ρολογιού <<8:20>>, μου φαίνεται το πιθανότερο!
Άρα στα ενδότερα, που είναι και τα μεγαλύτερα κενά, θα πάμε ή από τις <<8:20>> που είμαστε τώρα, η από τις <<8:00>>, που φαίνεται αντίστοιχη κατασκευή, όπως έχουν πεί, και δείξει, οι φίλοι μας προηγούμενα!

Συγνώμη για το μακροσκελές.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Virgi
Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποίησε τα σχέδια σου χωρίς κάν να αναφέρει την πηγή και τον σχεδιαστή.

http://amfipoli-news.com/blogpost.php?id=159

Antilamogio είπε...

Ο τύμβος που κτίστηκε για τη μάχη του Βατερλώ κάτι μου θυμίζει:

http://i57.tinypic.com/71lgyf.jpg
http://i60.tinypic.com/2yxohfc.jpg

Περισσότερα εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lion%27s_Mound

Σχόλιο Αντιλαμόγιου: Κουτόφραγκοι, πάλι αντιγράφετε;
Σχόλιο για το προαναφερθέν σχόλιο: Είναι χιουμοριστικό, μην αρχίσετε να βαράτε...

Antilamogio είπε...

@13 ΙΟΥΝΙΟΥ:
Εμ, γιατί εγώ φωνάζω για τα "copyright"... Γνωστά λαμόγια οι συγκεκριμένοι! Κηφήνες του κλόπι-πέιστ... Θλιβεροί πραγματικά...

giannis_ είπε...

@ δωδωναίος
Τι ανησυχείς για το ακραίο, νομίζεις άλλες σκέψεις που έχουν γίνει γενικά είναι πιο αληθοφανείς;

haris είπε...

έστειλα την φωτογραφία με το άρμα και τα δύο άλογα που πόσταρα παραπάνω στο twitter της Dorothy King και μου απάντησε ότι είναι πιθανό σενάριο. Δε μπορώ να πω ότι γνωρίζω καλά τη συγκεκριμένη κυρία, αλλά βλέπω ότι ασχολείται με τέτοια θέματα και ποστάρει συνεχώς.

Περιμένω και τις απόψεις των υπολοίπων από εδώ που τις θεωρώ ίσως και σοβαρότερες.

Αν κάπαιος άλλος έχει βρει παρόμοιες φωτογραφίες, θα είμαι χαρούμενος να προσπαθήσω να διακρίνω και να σχεδιάσω και εκεί διάφορες παραστάσεις

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Antilamogio
Τουλάχιστον προλάβες πρώτος και σε ακολούθησα να βοηθήσουμε την Poly Katri. Αλλά με μεγάλη μου λύπη παρατήρησα ότι δεν είδα κάτι ανάλογο απο το Vagkalf07 όταν πρωτοανέφερα την ιδέα να ετοιμάσουμε την λίστα με τις ερωτήσεις προς την κα. Περιστέρη.

Antilamogio είπε...

@boukouvalas
@haris

Πωπω.. Τη χειρότερη στιγμή διάλεξε να "φύγει" η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ! Τι τσακάλια είστ' εσείς;

Θυμίζω ότι η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ έψαχνε (κακώς για μένα στον χώρο με τις Σφίγγες), για να στηρίξει τον ισχυρισμό της 4 πλάκες ΙΣΕΣ μεταξύ τους οι οποίες έδειχναν:
- η 1η ανάγλυφο άρμα κι απάνω τον Αλέξανδρο που κρατάει σκήπτρο και γύρω η σωματοφυλακή!
- η 2η ελέφαντες που ακολουθούσαν
- η 3η ιππικό σε σχηματισμό μάχης
- η 4η πλοία αρματωμένα

Μήπως αναλύσατε μόλις την 1η πλάκα??

@kagouriki:
"Βλέπεις" κάτι από τα υπόλοιπα 3 σε αυτό που έβαλες;

Υ.Γ.1: ΜΠΡΑΒΟ παιδιά!
Υ.Γ.2: Για δες καιρό που διάλεξε η Ερασιτέχνης να φύγει...
Υ.Γ.3: Ευτυχώς έχει βάλει Copyright τουλάχιστον στο πόνημά της και οι κηφήνες δεν θα το κλέψουν κι αυτό...

daphned είπε...

Ερώτηση προς την κυρία Περιστέρη για τις 29/11:

Πώς εξηγείται η εύρεση του δεύτερου θυρόφυλλου κάτω από το επίπεδο του πατώματος του τρίτου θαλάμου, δεδομένου του βάρους του;

Antilamogio είπε...

@Ερασιτέχνης:
Σου είπα νωρίτερα σήμερα: Μήπως οι 4 πλάκες που ψάχνεις είναι οι 4 πλάκες με τις οποίες σκεπαζόταν ο κιβωτιόσχημος τάφος;;

@13 ΙΟΥΝΙΟΥ:
Θα μαζέψει τις ερωτήσεις ο δόλιος ο vag και θα τις δει δημοσιευμένες την επόμενη ώρα... Είναι πραγματικά κρίμα...

@haris:
"Βλέπεις" μήπως στην άλλη πλάκα που επεξεργάστηκε η kagouriki αμέσως μετά από σένα κάτι από τις υπόλοιπες 3 παραστάσεις που μόλις ανέφερα;

@Εμπεδότιμος:
Ίσως έχει νόημα μια ανάρτησή σου με τον παραλληλισμό της Ερασιτέχνης, αν εσύ βέβαια κρίνεις ότι έχει βάση και με αναφορά φυσικά του ονόματός της (όπως κάνεις πάντα άλλωστε, γιατί εσύ είσαι Κύριος με Κάπα κεφαλαίο).

daphned είπε...

@Anti-lamogio

Ευχής έργον να αναδημοσιευθούν, να πάρουν την μέγιστη έκταση. Σκοπός μας είναι να απαντηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες!

Antilamogio είπε...

@daphned:
Σωστό! Να διαδοθούν. Αν αναφέρεται κι η πηγή τους, ακόμα σωστότερα!!

Κάποιοι άνθρωποι δεν επιλέγουμε τυχαία να γράφουμε εδώ κι όχι αλλού. Άρα το blog αυτό, ως κοινότητα και ως "εργαστήρι", καλό είναι να προβάλλεται κιόλας. Όχι βέβαια για την προβολή ενός εκάστου ημών, αλλά γιατί έτσι θα προσελκύσει κι άλλα λαμπρά μυαλά και το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο!

Μακάρι να διαδοθούν οι σκέψεις που κάνουν οι Εμπεδιώτες! Αλλά χωρίς να βαφτιστούν "σκέψεις του Χ εξυπνάκια"... Αυτό είναι το point μου.

Συμφωνούμε πάντως στην ουσία, δεν αντιδικώ σε καμία περίπτωση μαζί σου.

Αξά είπε...

@13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ

εγώ το ανέφερα πρώτος στις ..
17 Νοεμβρίου 2014 - 12:02 π.μ.
αλλά δεν έχει σημασία..σαν να τσακωνόμαστε ποιός ήταν πιο γενναίος στη μάχη.
έχουμε κοινό στόχο και με αυτό ασχολούμαστε.
ο vagkalf07 το πήρε πάνω του και το τρέχει. πολλά συγχαρητήρια.
καταθέτω την τρίτη ερώτηση από μένα.

Αξά είπε...
Επιτακτική ανάγκη να γίνουν οι σωστές ερωτήσεις στις συνεντεύξεις. Απίστευτη μυστικοπάθεια εκδηλώνεται. Γινόμαστε ντετέκτιβ αντί να μας ενημερώνουν απλόχερα.

Προς τον υπουργό και την ανασκαφική ομάδα:
α) από @enalios / αν το χώμα κάτω από τον τάφο είναι ίδιο με το υπόλοιπο της επίχωσης..γιατί σταματά η ανασκαφή;
β) δεν θυμάμαι από ποιους συνταξιδιώτες - σχωρνά τε με/ έχουν βρεθεί κομμάτια ή άλλες πλάκες όπως αυτή με τους ρόδακες στον β΄θάλαμο;
γ)Είναι αντιεπιστημονική η δημοσίευση φωτογραφιών ή ψηφιακού video από όλους τους έως τώρα χώρους της ανασκαφής; θα μπορούσαμε να έχουμε οπτικά όλα τα ευρήματα;

Τί θα προτείναμε στους δημοσιογράφους να ρωτήσουν;


17 Νοεμβρίου 2014 - 12:02 π.μ.

@haris

αριστερά από το αριστερό πρόσωπο πάνω από το επιστύλιο του τρίτου θαλάμου Θ3 όπως σχολίασε ο Εμπεδότιμος στις ΚΥΡΙΑΚΉ, 16 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2014 διακρίνω(;) κεφαλή κριαριού

Μόνο ευχαριστώ έχω να πω σε όλους σας που με κάνετε καλύτερο άνθρωπο. Ως σύμβουλος επιχειρήσεων, με δύο πτυχία στα οικονομικά χαίρομαι που σκάβω μαζί σας στην Αμφίπολη.
Δηλώνω - από την αρχή - ότι θα επιθυμούσα να γίνεται live ανασκαφή, και θα ήθελα να διακόπτει το cnn και το al jazeera για νέα ευρήματα στην Αμφίπολη.
Όλοι θα φοράγαμε το καλοκαίρι " το μπλουζάκι με το λιοντάρι".

Antilamogio είπε...

@haris:

Στην περιοχή μέσα στον κίτρινο κύκλο που έκανα, τι βλέπεις αγαπητέ;

http://i61.tinypic.com/2hgy2vn.jpg

Μήπως βλέπεις ...σάρισες; Θα μπορούσαν να είναι δηλαδή ..."ένοπλοι Μακεδόνες";;;

@Ερασιτέχνης:
Ωραία μέσα διάλεξες να αποχωρήσεις... Χαίρομαι εγώ για σένα τουλάχιστον!

Antilamogio είπε...

*μέρα
(όχι "μέσα")

haris είπε...

@Αντιλαμογιο
Χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες όπως ακριβώς έχουν δημοσιευθεί από τν kagouriki δε γίνεται να διακρίνεις παραστάσεις. Μονάχα πιθανές επιγραφές ( με πρώτη ματιά δε βλέπω κάτι αλλά θέλει προσπάθεια σίγουρα για να πεις ότι κάτι τσίμπησες). Όσον αφορά τη συγκεκριμένη εικόνα που δημοσιευσα νωρίτερα, όταν πρωτοείδα την φώτο του boukouvala νόμιζα ότι είχε φαντασιώσεις γιατί δε διέκρινα τίποτα. Ειδικά δε, με τα σχόλια κάποιων συνάδελφων " ερασιτεχνων ερευνητών" :Ρ για πρόσωπα κλπ σε διαφορετικές θέσεις από αυτές που τελικά σχεδίασα, είχα μπερδευτεί αρκετά. Τελικά όμως, από τη στιγμή που διέκρινα το πρώτο άλογο και μπήκα στον κόπο να το σχεδιάσω σε επαγγελματικό πρόγραμμα, άρχισα να βρίσκω σιγά σιγά και άλλες λεπτομέρειες. Σε αυτό βοήθησε φυσικά το ότι μπροούσα να αλλάζω τα χρώματα και το φωτισμό με 1002 τρόπους και έτσι διέκρινα σιγά σιγά την παράσταση, που πιστεύω ότι 99% είναι έτσι όπως τη σχιαγράφησα ( ειδικά τα 2 άλογα και το πρόσωπο με τον τροχό)

Πιστεύω ότι έχω πιάσει και το άρμα πως περίπου πηγαίνει αλλα είναι αρκετά περίτεχνο και δε πορώ να το αποτυπώσω ( δεν έχω δα και τέτοιες δυνατότητες, ερασιτέχνης είμαι και γω όπως οι περισσότεροιαπό εσάς- ή μαλλον εμάς).

Κάτι άλλο που θέλω να θίξω: Οσο περισσότερο βλέπω την φώτο, τόσο πιο σίογυρος είμαι για την παράσταση. Αυτό που με προβληματίζει είναι το πρόσωπο στο άρμα και περισσότερο η περικεφαλαία του. Αυτό που πίστευα νωρίτερα ως μακριά μαλλιά μου κάνει περισσότερο για γούνα. Τώρα σκέφτομαι ότι ο Αλέξανδρος παρουσιαζόταν πολλές φορές με κεφαλή λιονταριού στο κεφάλι ( αν δε κάνω λάθος) πράγμα που μου ταιριάζει καλύτερα.

για περισσότερες παραστάσεις θα πρέπει να δω τις ορίντζιναλ φωτο του ΥΠΠΟ για το να μπορώ να διακρίνω κάτι, νακ αι χλωμό. Αν δδεν ήταν η πολύτιμη βοήθεια του κ.boukouvalas δε θα πήγαινε το μυαλό μου σε παραστάσεις.
ΥΓ. Μπράβο σε όσους ασχολούνται και δημοσιεύουν φωτογραφίες, πιθανές επιγραφές κλπ

art ant είπε...

@ Ο/Η kagouriki, ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ & όλους

http://i57.tinypic.com/29mrqkk.jpg

http://i58.tinypic.com/4t940m.jpg

(Εχω την εντύπωση πως κατι υπάρχει γραμμένο πάνω στην πλακα.)

- Στην δεύτερη φωτογραφία (δεξιά) αναγνωρίζω κάτι σαν ...CLEOS*. Το αριστερό σκέλος μου θυμίζει το ακατάστατο & κατωφερές (από αριστερά προς τα δεξιά) χάραγμα / γράψιμο, που κάποιοι κάνουν σε ...κορμούς δένδρων, ή τοίχους κλπ (αρχαίο γράφιτι?).
Εάν μεγεθυνθεί, άραγε, θα χάσει σε καθαρότητα? Ίσως, τότε, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε καλύτερα.

εἰ μέν κ' αὖθι μένων Τρώων πόλιν ἀμφιμάχωμαι,
ὤλετο μέν μοι νόστος, ἀτὰρ κλέος* ἄφθιτον ἔσται·
ΕΛΕΥΘ. ΕΡΜΗΝΕΙΑ: αν μείνω, να πολεμήσω στην Τροία, θα χάσω τον νόστο, αλλά θα μείνει άφθαρτη η ΔΟΞΑ / φήμη μου
(Il. 9.412-416)

ὣς σὺ μὲν οὐδὲ θανὼν ὄνομ' ὤλεσας, ἀλλά τοι αἰεὶ
πάντας ἐπ' ἀνθρώπους κλέος* ἔσσεται ἐσθλόν, Ἀχιλλεῦ·
ΕΡΜ: ούτε θανών, ΑΧΙΛΛΕΥ, θα αποκτήσεις κακό όνομα, αλλά για πάντα θα έχεις καλή δόξα / φήμη ανάμεσα στους ανθρώπους
In the Second Nekyia, Agamemnon, after narrating at some length Achilles death and the erection of his ...TOMB (Od. 24.36-92)
http://chs.harvard.edu/CHS/article/display/4416

*Τα ανωτέρω υμνούν το ΚΛΕΟΣ (ΔΟΞΑΝ) του ΑΧΙΛΛΕΩΣ, που ήταν το πρότυπο του Μ.Α.
Οι βίοι των 2 ΗΡΩΩΝ ήσαν ...παράλληλοι?

Ο Αχιλλεύς ετάφη σε Τύμβο, στην ...ξενιτιά.
Αν η Λέξις ΚΛΕΟΣ υπάρχει στ` αλήθεια άνωθεν του τάφου, εντός ετούτου του Τύμβου, τί να σημαίνει, άραγε?

Admin είπε...

Η γνωμη σας;

http://s14.postimg.org/b05497ecw/image.jpg

Dinos είπε...

Βλέποντας πάλι το βίντεο απο την επίσκεψη του Σαμαρά στον τάφο,
http://www.youtube.com/watch?v=cTpV5_vBd9c
παρατηρώ ότι όσες φορές κι αν είπε η Κα. Περιστέρη (κυρίως στο 3:20) για άνδρα στρατηγό η Μενδώνη δεν την διόρθωσε ούτε μια φορά.

haris είπε...

@Antilamogio

Δε μπορώ να πω ότι βλέπω τίποτα. εχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει τίποτα να δω

Αν δεις σε αυτό που μόλις έφτιαξα
εδώ φαίνεται ότι υπάρχουν φθορές δημιουργώντας 3 κύρια επίπεδα που χωρίζονται όπως φαίνεται στην εικόνα. Η παράσταση δηλαδή μου φαίνεται ότι έχει τα όρια της κόκκινης γραμμής, καιτο υπόλοιπο μάλλον λείπει ( πιθανώς καταστράφηκε?) ϊσως επίσης στα δεξιά η κόκκινη γραμμή να εκτείνεται ακόμα πιο πάνω φτάνοντας σχεδόν την κορυφή της πλάκας. Αυτά διακρίνω εγώ τουλάχιστον. Σίγουρα θα υπάρχει και συνέχεια στην παράσταση, ίσως να έχει βρεθεί από τους αρχαιολόγους ό,τι λείπει Δε νομίζω όμως να τα δημοσίευσαν και όλα.

Θα κοιτάξω τώρα αυτό που λέτε με τις επιγραφές να δω αν μπορώ να διακρίνω κάτι εκεί, και τις υπόλοιπες εικόνες. Αποτελέσματα αν βρω θα τα βάλω αύριο, γιατί περνάει η ώρα

Zibi είπε...

@art ant

Μπράβο! Εξαιρετική ανάρτηση!

Antilamogio είπε...

@haris:
ΟΚ. Με ποιο πρόγραμμα κάνεις αυτά τα μαγικά;

vagkalf07 είπε...

@ niko

υπαρχουν και σε αυτην καποιοι "πλινθοι"με επιχρισμα και καποιοι οχι...καποιοι απο πιο ψηλα,του δαπεδου δηλαδη και καποιοι υποστηρικτηκοι και σφραγιστικοι ισως απο ποιο χαμηλα(αλλη κατηγοριοποιηση δεν βρισκω) .. το μονο που σκευτομαι ειναι οτι δεν μας εχουν δωσει την πληρη εικονα-μια πανοραμικη πχ φωτογραφια του τριτου θαλαμου για να κρατησουν την αποκλειστικοτητα για το ντοκυμαντερ που θα ακολουθησει..μονο που θα πρεπει να σκευτουν και ποτε θα θα γινει το release...τωρα αν οι επιχρισμενοι ειχαν και καλλιτεχνικη επεμβαση πανω τους δεν ξερω,,,δεν θελω να ερμηνευω σκιες και ραβδωσεις..παντως τα σχηματα στους μη επιχρισμενοθς νομιζω οτι καλω ειναι να μην τα μορφοποιουμε με το μυαλο μας...

haris είπε...

@Νίκος κρητικός

Ενδιαφέρουσα η φωτογραφία, εχω ξαναδει παρόμοια να κυκλοφορεί.
παρατηρώ:
•Πράσινο χρώμα περί εργαλείου. Δε νομίζω ότι βρήκανε άγαλμα, θα χρησιμοποιήθηκε περισσότερο για τα οστά και τις παραστάσεις που όπως ανακαλύψαμε υπάρχουν όντως ( και ως τμήμα του τάφου)
•Ακόμα η πλάκα στην οποία φαίνεαι η παράσταση δε ταιριάζει με την άλλη που βρίσκεται κάτω αριστερά. ϊσως βρέθηκε στα τοιχώματα και όχι στους λίθους του τάφου.
•Με το γαλάζιο: Σίγουρα η πλάκα κάτι κρύβει

Επιπλέον όπως φαίνεται στην αριστερή εικόνα, ο χωρος του τάφου φαίνεται να έχει το ίδιο χώμα με αυτό που υπάρχει έξω από αυτόν. Αν βρήκαν δε τις πλάκες σηκωμένες τότε σίγουρα ο τάφος είναι συλημένος ( κάτι που το πιστεύω εξ αρχής) + το ότι βρέθηκαν και οστά εκτός τάφου. Το μοναδικό συμπέρασμα είναι ότι κάποιος τα πείραξε. Δε γνωρίζουμε βεβαια πως βρέθηκαν τα οστά, αλλά αν λάβουμε υπόψιν την φτωχή διακόσμηση της σαρκοφάγου και την απώλεια κτερισμάτων, τότε ο τάφος έχει συληθεί. Δε νομίζω ότι τα κτερισ΄ματα θα έμπαιναν σε διαφορετικό χώρο, πέρα από τον νεκρικό θάλαμο, δεν υπήρχε λόγος. ο λόγος ύπαρξής τους ήταν για να συνεδεύσουν το νεκρό στην άλλη ζωή, και συνεπώς θα έπρεπε να βρίσκονται μαζί του ( όσο και αν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει άλλος θάλαμος με όλα τα κτερίσματα ανέπαφα)

Δυστυχώς, όλες οι θεωρίες που έχετε αναπτύξει κάποιοι περί μη σύλησης του τάφου, προϋποθέτουν την ως δια μαγείας εμφάνιση στοιχείων ( μεταλλικά αντικείμενα κλπ) στις 29. Δε νομίζω ότι έχουν βρει μέταλλα και άλλα πολύτμα αντικείμενα γιατί κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έει αναφερθεί στα δελτία τύπου ( που σίγουρα περιέχουν αρκετές αντιφάσεις και ανακρίβειες). Αν όμως έχουν πει ότι βρήκαν καρφιά, δε θα έλεγαν ότι βρήκαν και πχ ασημένιο σκεύος που είναι αρκετά σημαντικο?

Πολλές φορές θέλουμε να πιστεύουμε πράγματα που δυστυχώς δε φαίνονται να αληθεύουν. Εγώ θέλω να ελπίζω ότι ο νεκρός δεν είναι ΜΑ, αλλά ο Ηφαιστίων, και ότι ο τάφος του ΜΑ βρίσκεται ανέπαφος μέσα στο μνημείο σε κρυφή τοποθεσία. Αυτά

haris είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   401 – 600 από 702   Νεότερο› Νεότερο»