Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΤΟ ΜΑΤΙ... ΠΟΥ «ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ»



Εν αναμονή  της   συνέντευξης τύπου  του Υπουργού  κ.Τασούλα της 22ας Νοεμβρίου στο μουσείο της Αμφίπολης  και φυσικά της κας Περιστέρη στις 29 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, ας δούμε μια λεπτομέρεια που κρίνουμε ότι είναι αρκετά σημαντική.

Όταν  ανακαλύφθηκε  το  ψηφιδωτό στον  δεύτερο θάλαμο Θ2, προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το μάτι του ενός αλόγου φαινόταν να ήταν γαλάζιο σε αντίθεση με το άλλο μάτι το οποίο φαινόταν κανονικό.

Η εξήγηση που εδόθη στην αρχή  ήταν ότι λόγω του ειδικού φωτισμού που εχρησιμοποιείτο  κατά την φωτογράφιση πιθανόν να προκάλεσε το σημείο εκείνο να υπερφωτιστεί για κάποιον λόγο και το παιγνίδισμα αυτό του φωτός να μας δώσει την εντύπωση  ότι το σημείο  αυτό ήταν εκ προθέσεως γαλάζιο.

Όταν σε μεταγενέστερη φάση έγινε η πλήρης αποκάλυψη του ψηφιδωτού και δόθηκε στην  δημοσιότητα μια πλήρης εικόνα του ψηφιδωτού που ελήφθη με διαφορετικό φωτισμό και πάλι το αριστερό μάτι του αλόγου συνέχιζε να εντυπωσιάζει με το γαλάζιο χρώμα του.

Είναι συνεπώς έτσι ή και πάλι κάποιο παιγνίδισμα του φωτός μας έδωσε  λανθασμένη εικόνα ;

Από το βίντεο  που ανήρτησε το ΥΠΠΟ  με στιγμές από τον καθαρισμό του ψηφιδωτού ( https://www.youtube.com/watch?v=6E4b0XYxVgE ) , το οποίο έχει αρκετά καλή ανάλυση, μπορούμε να εντοπίσουμε σε πολύ κοντινό πλάνο και με μεγέθυνση στο χρονικό σημείο 1:49  ότι το αριστερό μάτι του αλόγου συνίσταται από μια υπερμεγέθη  ψηφίδα γαλάζιου χρώματος (σε αντίθεση με όλες τις άλλες)  , πράγμα που μας αποδεικνύει  ότι συνέβη σίγουρα εσκεμμένως.



Μήπως και πάλι μας παραπλανά η εικόνα και ουσιαστικά είναι  ένα κενό από ψηφίδες στο ψηφιδωτό;

Για τον σκοπό αυτό συμβουλεύτηκα τον πολύ καλό φίλο του ιστολογίου Ζήνωνα  ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι το αριστερό μάτι του αλόγου είναι πράγματι μια υπερμεγέθης ψηφίδα και δεν αποτελεί κενό στο ψηφιδωτό. 

Μου επεσήμανε δε το πώς θα έμοιαζε αν ήταν κενό του ψηφιδωτού από  ένα  ήδη υπάρχον τέτοιο κενό λίγο πιο πέρα.

 
Συνεπώς πέραν πάσης αμφιβολίας εσκεμμένως έχει φτιαχτεί έτσι το αριστερό μάτι του αλόγου.

Το ερώτημα είναι γιατί ; Τι ήθελε ο κατασκευαστής του ψηφιδωτού να δηλώσει με αυτήν την εσκεμμένη διαφοροποίηση του αριστερού ματιού του αλόγου και μάλιστα σε γαλάζιο χρώμα ;

Την απάντηση την είχαμε δώσει  με την υπόθεση μας που αναλύσαμε στην ανάρτηση  ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ - ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ;   όπου αυτή η διαφοροποίηση εντάσσεται μέσα στο σύνολο των επισημάνσεων  που θέλησε ο κατασκευαστής του ψηφιδωτού να δώσει στο έργο του ώστε να προδιαγράψει το νεκρό.

Ισως λοιπόν μας  «κλείνει το μάτι» ότι ο νεκρός είναι ο Αλέξανδρος.

Με βάση συνεπώς την ανωτέρω παρατήρηση επιβεβαιώνεται  η σκοπιμότητα της διαφοροποίησης  του αριστερού ματιού του  αλόγου από τον κατασκευαστή του ψηφιδωτού και συνεπώς έτσι ενισχύεται η υπόθεση που είχαμε κάνει σε εκείνην την ανάρτηση.

Αναμένουμε με  πολύ ενδιαφέρον  πάντως  τι ερμηνεία θα  δώσει η ανασκαφική ομάδα για το θέμα αυτό.





814 σχόλια:

1 – 200 από 814   Νεότερο›   Νεότερο»
fterotos psychonoos είπε...

Εμπεδότιμε μπράβο!
Σε αυτό χρειαζόταν να επιμείνεις. Εάν όντως αληθεύει και το μάτι του αλόγου είναι μπλε, αν πράγματι υπάρχει διχρωμία, είναι το στοιχείο που τεκμηριώνει ότι τάφος φτιάχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας για τον Μέγα Αλέξανδρο! οριστικά τελειώνουμε με το ερώτημα: ΓΙΑ ποιον φτιάχτηκε το μνημείο. Αν όντως είναι έτσι, ας ελπίσουμε ότι θα είναι όντως μέσα, ότι κατάφερνα και να τον φέρουν στη Μακεδονία τον ΜΑ.
Σε ευχαριστούμε! Αυτό ακριβώς αισθάνομαι ότι χρειαζόταν ως νέα ανάρτηση ..στην κατάλληλη στιγμή.

fterotos psychonoos είπε...

ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ.
Άμεσα.. δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένει κανείς το απτέλεσμα μιας έρευνας πάνω σε αυτό. Είναι ή δεν είναι το ένα μάτι του αλόγου μπλε; (και να μας πουν αν τυχόν κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το ένα μάτι της Περσεφόνης)

Unknown είπε...

Το βιντεο ειναι η μεγαλυτερη αποδειξη , διχρωμια ιριδας λεγεται και σιγουρα ειχε .... Ο Μεγας ...

Ευχομαι το αποτελεσμα να μας δικαιωσει!!!

ιοαννα είπε...

Εξαιρετική επαναφορά των πραγμάτων...στο ζητούμενο κ ευκταίο ! Για μία ακόμη φορά...Συγχαρητήρια στον Εμπεδότιμο !!!!

Olga είπε...

Και μάλιστα λέγεται οτι το δεξί μάτι ήταν μαύρο και το αριστερό γαλάζιο. Όπως και στο ψηφιδωτό!

Unknown είπε...

Εγω παντως δεν καταλαβαινω απο που η κ. Περιστερη ηξερε και ελεγε οτι σε ενα μηνα τελειωνουμε και απο που γνωριζει και μιλαει για μακεδονα στρατηγο.

Ο λιτος φτωχος ταφος δεν με πειθει οτι ανηκει στον κυριως νεκρό.

Θεωρω απο καπου αλλου στους τρεις θαλαμους υπαρχει και συνεχεια. Ισως πισω απο καποιον τοιχο να υπαρχει καποιο περασμα.

Επισης μπορει καποιος να μας πει σε αντιστοιχια με τον ταφικο θαλαμο του Φιλιππου Β στις Αιγες σε πια αποσταση ηταν ο θαλαμος απο το κεντρο του τυμβου και αντιστοιχα ο θαλαμος του νεκρου της Αμφιπολης σε ποση αποσταση ειναι απο το κεντρο του τυμβου Καστά? Αναλογικα δηλαδη να δουμε σε ποσοστο κατα ποσο συμπιπτει η οχι η αποσταση τους απο το κεντρο μια και εχουν διαφορετικη διαμετρο οι δυο τυμβοι.

Αν στις 29 του μηνα μας αναφερουν καμια αοριστη επιχειρηματολογια σχετικα με αυτα που υποστηριζουν, ειλικρινα θα πρεπει να εξαφανιστουν γιατι θα τους παρουν με τις ντοματες.

Κυριε Καιρη εγω δεν ξερω τι μεταφερουν καθε τοσο τα φορτηγα η τι ηταν αυτο που φυγαδευτηκε με την ισχυρη αστυνομικη δυναμη αλλα θα πρεπει να εινα κατι τοσο σημαντικο(α) ωστε στις 29 του μηνα οταν το ανακοινωσουν να δημιουργησει διεθνη θαυμασμο. Αν δε γινει αυτο και προβουν σε χλιαρες ανακοινωσεις τοτε σιγουρα κρυβουν πραγματα με ανωθεν εντολη και δε νομιζω οτι η κ. Περιστερη η οποιοσδηποτε αλλος θα τολμησει να προβει σε αποκαλυψεις υπο το φοβο της απειλης.

Υπομονη κανω οπως ολοι μας για τις 29 του μηνα. Γιατι μπορει η αδυναμια μας να ειναι η αγαπη για την πατριδα και ο θαυμασμος μας για τον πολιτισμο των προγονων μας αλλα αυτο δε σημαινει οτι τρωμε και κουτοχορτο και δοξα σει ο Θεός απο αυτα που βλεπω να γραφονται στο Blog του Εξαιρετου, Διορατικου,Ταπεινου και Συμπαθεστατου Εμπεδοτιμου (αδελφε δε σε ξερω αλλα σε εκτιμω βαθυτατα)θα πρεπει να αντιλαμβανονται οτι τα προβατα μας τελειωσαν.

Unknown είπε...

Και κατι ακομα

Εχουν βρεθει βασιλικοι μακεδονικοι ταφοι στην Ασια, Αιγυπτο μετα την κατακτηση του Περσικου κρατους ωστε να δουμε την τεχνοτροπια κατα τη διαρκεια της χρονικης περιοδου λιγο πριν και μετα τον θανατο του Μεγαλου Αλεξανδρου ωστε να δουμε την τεχνοτροπια και να τη συγκρινουμε με αυτη του τυμβου Καστα? Αυτο που θελω να πω ειναι οτι με την κατακτηση της Περσικης Αυτοκρατοριας τιποτε πια δεν ηταν το ιδιο. Αλλαξαν τα δεδομενα τα μεγεθη οι προοπτικες.

Οι αρχαιολογοι σκεφτονται βαση των ευρηματων που γνωριζουν και κανουν τις συγκρισεις. Αναρωτιεμαι μπορουν να αποδεχτουν οτι ισως να υπαρχει και κατι αλλο που να μην εχει αποκαλυφθει (π.χ. νεες τεχνοτροπιες), το οποιο και θα αλλαζε τα δεδομενα στον τροπο σκεψης τους?

Τωρα τα αστειακια οτι ο νεκρος ειναι ο δημαρχος της αμφιπολης η καποιος μεγαλεμπορας οκ απο τον Πρετεντερη μπορω να το δεχτω μια και με κανει να γελαω με το επιπεδο που εχει αλλα απο σοβαρους επιστημονες αν μη τι αλλο ειναι μεγαλη ντροπη.



Unknown είπε...

Φαινεται οτι ο αρχαιολογικος ανεμος που πνεει στη χωρα αυτη τη στιγμη μαζευει δυναμη. Σημερα ανακοινωσαν καποια ευρηματα στη Δηλο. Τον περασμενο μηνα στην Κορινθο. Επισης νεα ευρηματα στη Βεργινα τελη Οκτωβρη. Αν μη τι αλλο, ευχομαι αυτη η δραστηριοτητα να μας κανει να ξαναβρουμε το ενδιαφερον για την κληρονομια μας και τον πολιτιστικο πλουτο αυτου του τοπου...

SF είπε...

Στο τελευταίο σχέδιο του Λεφαντζή περίμενα ότι θα βλέπαμε το θύρωμα του βόρειου τοίχου που τελικά αποδείχτηκε άνθρακας. Φαντάζομαι ότι είναι αυτό το σημείο που έχει σκιαγραφήσει λίγο πιο σκούρο
http://prntscr.com/57zkw2

Στο δελτίο τύπου αναφέρθηκε ότι η υπόθεση για το θύρωμα δεν επαληθεύτηκε καθώς στο σημείο αυτό τελικά είχε "αφαιρεθεί" ορθομαρμάρωση. Η επιλογή της συγκεκριμένης λέξης δεν αφήνει να εννοηθεί φυσική φθορά αλλά σκόπιμη ανθρώπινη παρέμβαση. Η λογική μας πάει είτε σε τυμβωρύχους είτε σε κατασκευή θήκης- κόγχης σε τοίχο. Αν ισχύει το δεύτερο δε φαίνεται σαν να έχει κάποιο στρόγγυλο διακοσμητικό σ αυτό το σημείο;Μπορεί να πρόκειται και για διάθλαση του φακού.

http://prntscr.com/57zg9n

Planet είπε...

Δεν ειναι μόνο το χαρακτηριστικο χρώμα, αλλά και η ψηφίδα διαφέρει. Ισως για να τραβάει την προσοχή; Το σχήμα της είναι πάντως λιγο ακανονιστο, φαινεται να εξέχει λιγο απο το περιβάλλον του.

Unknown είπε...

Από την πρώτη στιγμή δεν μπορούσα να πιστέψω οτι αυτό που έβλεπα είναι παιχνίδι
του φακού....
Γεγονός είναι πλέον οτι οι ανακοινώσεις, φωτογραφίες και βίντεο έχουνε τα μηνύματα τους .
Απλά εμείς πρέπει τα "πιάσουμε" .
Εύγε ακόμα μια φορά Εμπεδοτιμε! !!
Και εμείς σαν "Άγρυπνοι Φρουροί" εδω δίπλα σου.....

SF είπε...

http://prntscr.com/57zpgk

Επίσης μπορεί να πρόκειται για παιχνίδι του φακού αλλιώς μου φαίνεται κάτι σαν Ξ ς το υπόλοιπο δεν το βγάζω

Unknown είπε...

Είμαι ένας απ' αυτούς που υποστήριζαν ότι το μάτι δεν ήταν γαλάζιο καθώς θεωρούσα πως υπεύθυνη είναι η πηγή φωτισμού.
Βλέπω τώρα ότι ενώ σε όλα τα πρόσωπα του ψηφιδωτού οι κόρες/ίριδες έχουν το ίδιο μικρό/σωστό μέγεθος σε μαύρο χρώμα που περιβάλλεται από το "ασπράδι" του ματιού, στο συγκεκριμένο μάτι φαίνεται πως δεν υπάρχει "ασπράδι", αλλά μία υπερμεγέθης κόρη/ίριδα που καταλαμβάνει όλο το μέγεθος του οφθαλμού.
Δηλαδή στη θέση των: ασπράδι+κόρη/ίριδα έχουμε μόνον μία ψηφίδα μάλλον γκρι χρώματος (συγνώμη που δεν το βλέπω ως γαλάζιο).
Εδώ πράγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται.
Μου μοιάζει σαν λάθος του ψηφοθέτη που θα το απέκλεια.
Ισως κάτι σαν φθορά που πάλι δεν μου βγαίνει κάτι τέτοιο.
Πάντως κόλλησα!
Μου φαίνεται ως κάτι αφύσικο πάντως. (9 μάτια με σωστή απόδοση και ένα χωρίς κόρη/ίριδα ή αντίστοιχα με υπερμεγέθη κόρη/ίριδα χωρίς ασπράδι.

Unknown είπε...

@ giannis @ φταιρωτός
Στο σεναριο Ρωξανης μπορει να μπει κ ο Πύρρος κ τι θέλω να πω με αυτό.
Χτίσιμο με εντολή Ολυμπιάδας ,αναμονή του μνημείου για Μ.Α.
Βανδαλισμό του μνημείου απο Κάσσανδρο
Θάνατος Ρωξάνης ,ταφή στο μνημείο μιας κ ηταν έτοιμο
Επίχωση του τάφου όπως όπως για προφύλαξη από τον Πύρρο όταν έγινε βασιλιάς της Μακ. και μιας κ ηταν κ συγγενής με Μ.Α.

gtroza είπε...

Ο/Η Μαρία Γ. είπε...

Για τον κιβωτιόσχημο τάφο ή θήκη έχουν δοθεί οι συνολικές διαστάσεις.Στις περισσότερες φωτογραφίες όμως φαίνεται ότι χωρίζεται σε δυο μέρη. Υπάρχει κάθετο χώρισμα ίσως από πωρόλιθο ή κάποιο άλλο υλικό το οποίο επιμελώς κρύβεται από τη μοναδική πλάκα που βρίσκεται από πάνω.Ποιες είναι οι επιμέρους διαστάσεις και σε τι μπορεί να εξυπηρετούσε αυτό το χώρισμα;

http://postimg.org/image/m5p6bstb9/

οι εσωτερικές διαστάσεις είναι κατ' εκτίμηση
το πράσινο είναι η "ακίνητη" πλάκα, κατ'εκτίμηση

ίσως "διπλός τάφος"
αν και στα σενάρια έχουν άλλοι τον λόγο :D

oryktosploutos είπε...

@ Θεανώ (4:04 στην προηγούμενη ανάρτηση)

Ευχαριστώ. Δυστυχώς η εικόνα δεν είναι πολύ ευκρινής. Την είχα δει την περιοχή χθες, κάποιος σχολιαστής ανέφερε κάτι για αρχαίο λατομείο, δεν έχω συγκρατήσει όνομα περιοχής. Εκεί υπάρχει αρχαίο λατομείο; Ή σύγχρονο λατομείο πωρόλιθου, σαν αυτούς που βλέπουμε στον τάφο Καστά;

Αρης είπε...

παντως η ιδια ανομοιομορφια υπαρχει και στα ρουθουνια..το ενα ειναι καπως αφυσικο..
ισως και τα δυο να οφειλονταιστη προσπαθεια του δημιουργου να παιξει με την αποσταση και το απεικονιζομενο μεγεθος..
αν ειναι ετσι τοτε το χρωμα εγινε σκοπιμα ετσι και τονιστηκε περισσοτερο απ οσο πρεπει..
ισως να υπηρξαν και τεχνικοι περιορισμοι πιθανου διαφορετικου υλικου που να αποδιδει το χρωμα..
δε μπορεις να εισαι σιγουρος..

gtroza είπε...

Ο/Η SF είπε...

Στο τελευταίο σχέδιο του Λεφαντζή περίμενα ότι θα βλέπαμε το θύρωμα του βόρειου τοίχου που τελικά αποδείχτηκε άνθρακας. Φαντάζομαι ότι είναι αυτό το σημείο που έχει σκιαγραφήσει λίγο πιο σκούρο
http://prntscr.com/57zkw2

Στο δελτίο τύπου αναφέρθηκε ότι η υπόθεση για το θύρωμα δεν επαληθεύτηκε καθώς στο σημείο αυτό τελικά είχε "αφαιρεθεί" ορθομαρμάρωση. Η επιλογή της συγκεκριμένης λέξης δεν αφήνει να εννοηθεί φυσική φθορά αλλά σκόπιμη ανθρώπινη παρέμβαση. Η λογική μας πάει είτε σε τυμβωρύχους είτε σε κατασκευή θήκης- κόγχης σε τοίχο. Αν ισχύει το δεύτερο δε φαίνεται σαν να έχει κάποιο στρόγγυλο διακοσμητικό σ αυτό το σημείο;Μπορεί να πρόκειται και για διάθλαση του φακού.

http://prntscr.com/57zg9n

19 Νοεμβρίου 2014 - 6:45 μ.μ.

νομίζω δεν ήταν τόσο χαμηλά στον Θ3, όταν βγήκε η φωτογραφία

η υπόθεση που κάνεις, μπορεί να ισχύει και στον Θ2, κάτω απ' την πλάκα με τους ρόδακες, πρέπει να λείπουν κομμάτια "ορθομαρμάρωσης", όπως σχολιάστηκε απο διάφορους, όταν βγήκαν οι φωτογραφίες των "καρυάτιδων"
υπ' όψη ότι αυτές οι "πλάκες" έχουν ικανό πάχος και είναι δομικά στοιχεία του τοίχου, πράγμα που φαίνεται απ' τον "Δεινοκράτειο" τρόπο δόμησης του τοίχου του περιβόλου

oryktosploutos είπε...

@Θεανώ (συνέχεια στο 7:08)

Στο 40°52'43.08"Β, 23°56'34.08"Α, ανάμεσα Νέα Φυλή και Μικρό Σούλι υπάρχει ένα λατομείο, μήπως γνωρίζετε τι υλικό εξορύσσουν;

Unknown είπε...

Απο περιεργεια, ξαναδιαβασα τα σχολια Σαμαρα στις αρχες Αυγουστου οταν ειχε επισκεπτει το χωρο. Ενδιαφερον να τα ξανακοιταξουμε με βαση το ο,τι γνωριζουμε απο εκεινη την ημερα.

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5149342/thn-arxaia-amfipolh-episkeptetai-o-prwthypoyrgos-antwnhs-samaras/

Κυριως το σχολειο του για την περιοδο χρονολογηση της κατασκευης: "[...]Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ."

schumi44 είπε...

+l

Unknown είπε...

Δεν πιστεύω να παρουσιάζουν Φώτο χωρίς να εχουν ελέγξει τι θέλουν να παρουσιάσουν κ πως θα το παρουσιάσουν .
Εκτος αν είναι χωρισμένοι σε ομάδες κ περνάνε μηνύματα όπως η Φώτο με τα οστέινα κ γυάλινα στοιχεία.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dazbaw είπε...

@antonis nikiforos

το είχα γράψει προχθές αυτό που λες...

ως εξής:

Η Ολυμπιάδα βανδαλίζει τον τάφο του γιου του Κάσσανδρου Ιόλα, γιατί όπως ξέρουμε ήταν σίγουρη ότι εκείνος είχε δηλητηριάσει τον Μ.Α. όπως πίστευε και για τον Ηφαιστίωνα...γενικά η Ολυμπιάδα συμβούλευε τον Μ.Α. να λάβει μέτρα με τον Αντίπατρο και τον Κάσσανδρο...προφανώς κάτι ήξερε...
Όταν ο Κάσσανδρος κατάφερε και σκότωσε την Ολυμπιάδα, βανδάλισε τον τάφο της με μανία {μην ξεχνάμε το πριονισμένο κεφάλι της μιας κλώδωνος}...έπειτα έμαθε για την γέννηση του Πύρρου...ο Κάσσανδρος κυνηγούσε και τον Πύρρο, τόσο μίσος είχε για τους Αιακίδες, που αναγκάστηκε να φυγαδευτεί στο παλάτι του Γλαύκου μέχρι να ενηλικιωθεί...έπειτα ο Πύρρος κατέφυγε στον γαμπρό του Δημήτριο {είχε παντρευτεί την αδερφή του Πύρρου την οποία η Ολυμπιάδα την είχε αρραβωνιάσει με τον Αλέξανδρο Δ...από εκεί κατέληξε στον Πτολεμαίο της Αιγύπτου...εκεί παντρεύτηκε την κόρη του και τον βοήθησε να ανακτήσει το βασίλειο των Μολοσσών στην Ήπειρο...από τον Πτολεμαίο έμαθε όλη την ιστορία με τον Μ.Α., την Ολυμπιάδα και
τον Κάσσανδρο...έτσι όταν εξεστράτευσε στην Μακεδονία έφτασε μέχρι την Αμφίπολη,
είδε τον συλημένο τάφο της Ολυμπιάδας, τον επιχωμάτωσε και έπειτα έδωσε εντολή στους γαλάτες για ισοπέδωση των Αιγών, προφανώς λόγω Κασσάνδρου....άφησε συγκεκριμένους όπως τον τάφο του Φιλίππου Β΄....όχι τυχαία...

Dazbaw είπε...

διόρθωση, ο Ιόλας ήταν παιδί του Αντίπατρου και όχι του Κάσσανδρου

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Θέλοντας να συνεισφέρω στον προβληματισμό περί των κρυμμένων (ή καλύτερα αποσιωπηθέντων) ευρημάτων στον Τάφο, σας παραπέμπω σε μία ανάρτησή μου (13/11/2014)

http://kathrefti.blogspot.gr/2014/11/blog-post_13.html

Με μικρή επεξεργασία που έκανα στη φωτό του ΥΠΠΟ, φαίνεται ολοκάθαρα πως κάτω από την πλάκα που άφησαν υπάρχει χώρισμα και μάλιστα διακοσμημένο με ρόδακες.
Θεωρώ την ελλειπή ενημέρωση από την πλευρά του Υπουργείου,σκόπιμη.
Χαίρομαι πολύ που οι σχολιαστές του blog κάνουν αξιόλογες και σοβαρές παρατηρήσεις. Ευχαριστώ τον Empedotimo για το βήμα.

Unknown είπε...

@ Dazbaw
Είναι ένα πιθανό σενάριο που δεν μπορείς να απορρίψεις.Συμφωνώ

Olga είπε...

Το ψηφιδωτό εχει και ροδακα 45 μοίρες κοντά στο αριστερό μάτι.

Unknown είπε...

Μια υπόθεση σχετικά με τον 3ο θάλαμο

http://www.image-share.com/ijpg-2761-248.html

Επίσης, αν δείτε το σκαρίφημα , ο τοίχος τελειώνει στο δάπεδο όπως φαίνεται στο "σοβατεπί" της τελευταίας φώτο.

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15345

Unknown είπε...

Κατ΄ αρχήν θεωρώ δεδομένο ότι όλοι μας θέλουμε και ελπίζουμε να είναι ο Αλέξανδρος ενταφιασμένος στο λόφο Καστά. Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι αυτούς που πρέπει να πείσουμε είναι η παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα και γενικότερα επιστημονική κοινότητα και όχι τους εαυτούς μας. Δεδομένου λοιπόν ότι οι υπάρχουσες αρκετά μεταγενέστερες πηγές κάνουν λόγο για ταφή στην Αλεξάνδρεια τα στοιχεία που πρέπει να έχουμε θα πρέπει να είναι Αδιάσειστα. Τέτοια δε συνιστούν ιδίως επιγραφή με το όνομα Αλέξανδρος, η τοιχογραφία στην οποία να αναπαρίσταται ο Αλέξανδρος σε κάποια στιγμή της εκστρατείας του ή τέλος πάντων κάτι ανάλογο. Δυστυχώς μέχρι στιγμής τέτοια στοιχεία δεν βρέθηκαν από όσο γνωρίζουμε. Όσον αφορά το μάτι θεωρώ ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεδειγμένο γεγονός ότι ο Αλέξανδρος «έπασχε» από ετεροχρωμία οφθαλμών. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι πρόκειται για μια από τις διάφορες υπερβολές και «ανακρίβειες» που κατά καιρούς έχουν γραφεί. Έπειτα σχετικά με το ψηφιδωτό ναι μεν το ένα μάτι είναι πράγματι γαλάζιο αλλά αν μπορώ να διακρίνω καλά το άλλο δεν φαίνεται ακριβώς τι χρώμα είναι, ενώ μου φαίνεται και πολύ μικρότερο. Δεν προκύπτει δηλαδή ξεκάθαρα ετεροχρωμία οφθαλμών.

alex είπε...

Πραγματικά το μάτι βγάζει "μάτι " απο την πρώτη στιγμή που το αντικρίσαμε. Πραγματικά το " σ´ ενα μήνα τελειώνουμε " ειναι ύποπτο. Πραγματικά το " θελουμε να κάνουμε το χώρο επισκέψιμο " είναι ύποπτο. Σαν να ζητήσαμε εμείς επισκεψιμότητα και όχι περεταίρω έρευνα, ανασκαφική μάλιστα.. Πραγματικά δεν περιμένω και πολλά στις 29 ΝΟΕ αν θυμηθώ μάλιστα τις 28 ΟΚΤ. Ενα μόνο εύχομαι : κάποιος απο όλους αυτούς να διαβάζει Εμπεδότιμο..

Βίκυ είπε...

Εμπεδοτιμε ,
νομιζω οτι δεν προκειται περι μιας υπερμεγεθους ψηφιδος αλλα τριων μαζι.
Επισης αν ο ψηφοθετης ηθελε να χρησιμοποιησει μια ψηφιδα θα εθετε μια με ποιο οβαλ σχημα και οχι αυτο το ακανονιστο που εχει η συγκεκριμενη.

İskender είπε...

Νομιζω οτι ειναι τσιχλα η αυτοκολητο γιατι καλυπτει τις δυο μαυρες ψηφιδες κατω απο αυτο.....

Santzos είπε...

Οι πληροφορίες που έχουμε από γραπτές μαρτυρίες για το παρουσιαστικό και την όλη εμφάνιση του Αλεξάνδρου είναι λιγοστές.Σύμφωνα με πια κείμενα φαίνεται οτι ο Μ.Α έχει ετεροχρωμία οφθαλμών?
Απο οτι γνωρίζω υπάρχει μόνο στις παραδόσεις.
-Παροτι οι αρχαίοι Έλληνες δεν θεωρούσαν το χρώμα των ματιών σύμβολο ξεχωριστής ωραιότητας. Εκτιμούσαν περισσότερο τη λάμψη και το σχήμα τους και ιδιαίτερα τα οβάλ..
Παρόλα αυτά, υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες το γαλάζιο χρώμα των ματιών, ή τουλάχιστον του ενός ματιού, θεωρήθηκε ένα εξαιρετικό διακριτικό χαρακτηριστικό, σημάδι θεϊκής προέλευσης.
-Πέρα από τους θρύλους, για την εμφάνισή του γράφει ο Πλούταρχος (Αλέξανδρος, 4) αλλά και πάλι δεν γίνεται λόγος για το χρώμα των ματιών του ούτε και για τα μαλλιά του, αλλά μόνο για το χρώμα του δέρματος.

"Ήταν άσπρος, όπως λένε και η λευκότητά του γινόταν κόκκινη στο στήθος και στο πρόσωπο" (4.3, μτφ. Κάκτος)

Unknown είπε...

Αριάδνη Παπαφωτίου,

Θα είστε το Σάββατο στο μουσείο με δυνατότητες ερωτήσεων προς τον Υπουργό;

gtroza είπε...

Ο/Η niko karathanassis photography είπε...

Μια υπόθεση σχετικά με τον 3ο θάλαμο

http://www.image-share.com/ijpg-2761-248.html

Επίσης, αν δείτε το σκαρίφημα , ο τοίχος τελειώνει στο δάπεδο όπως φαίνεται στο "σοβατεπί" της τελευταίας φώτο.

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15345

19 Νοεμβρίου 2014 - 8:01 μ.μ.

πολύ ενδιαφέρουσες, όπως πάντα, οι επισημάνσεις σου

δες και τις άλλες φωτογραφίες με παρόμοιες πλάκες και κατάσταση του Θ3 ποδείχνουν και τα χώματα
αν μπορείς να δώσεις και link είτε απ' το δελτίο του ΥΠΠΟ είτε απ' τις φωτογραφίες θα σου ήμουν ευγνώμων

υγ: μήπως είσαι του "οικοδομικού χώρου" ;

Kostas A είπε...

Καλησπέρα!
Συγχαρητήρια στον συντάκτη και σε όλους τους σχολιαστές!
Σαν άσχετος νιώθω ότι μαθαίνω πολλά από τις αναρτήσεις και τα σχόλια και σας ευχαριστώ.

Μια παρατήρηση, άσχετη με το θέμα, μήπως θα μπορούσε να γίνει από τον εμπεδότιμο, ή από όποιον γίνεται, μια παρατήρηση στο flagcounter.com;
Δεν γίνεται να μας ''λέει'' ειδικά εδώ μέσα ότι 217 επισκέπτες από την Μακεδονία έχουν μπει στον ιστότοπο. Δηλαδή, έλεος.

Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια
Μακάρι κάθε μέρα τα νέα να γίνονται και πιο ευχάριστα!!

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Αγαπητέ @Apostolos Gouzis, οχι, δεν θα είμαι.
Οι ερωτήσεις που έχω να κάνω ως δημοσιογράφος, αφορούν ΜΟΝΟ και αποκλειστικά την ανασκαφική ομάδα.
Θεωρώ φιέστα την παρουσία του Υπουργού στην Αμφίπολη
και σε περίπτωση που προβεί σε ανακοινώσεις σχετικές με τα άγνωστα ευρήματα της ανασκαφής, θα έχει διαπράξει προσβλητική υπέρβαση απέναντι στην αρχαιολόγο ΚΑΙ την επιστήμη της Αρχαιολογίας.
Εαν δε (φρονίμως), περιοριστεί να ανακοινώσει πολιτικές αποφάσεις για την ανασκαφή (δλδ χρηματοδότηση, συνέχεια, προβολή, αναπτυξιακές δράσεις κλπ), δεν θα έχω να τον ρωτήσω κάτι. Οπότε...

Βίκυ είπε...

Κυρια Παπαφωτιου,
στην προηγουμενη αναρτηση φωτογραφιων
http://kathrefti.blogspot.gr/2014/11/blog-post_16.html
ανεφερθεις σε επιγραφικα δειγματα.
Κατ εμε προκειται περι συγχρονης γραφης (ο μεγαλος κυκλος) και αριθμων ο μικρος
(πιθανον το 0 και σιγουρα το 2).Επειδη δεν μπορω να δωσω αλλη ερμηνεια της παρουσιας τους
θεωρω δυστυχως οτι αποδεικνυουν παρουσια τυμβορυχων προσφατων ετων . Καθοτι δεν προκειται σαφως για αρχαια μορφη της αδιαιρετου Ελληνικης γλωσσης εχει δοθει καποια εναλλακτικη ερμηνεια απο καποιον;

Unknown είπε...

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση-επισήμανση, σχετικά με την ψηφίδα του ματιού του αλόγου, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζαμε αν το υλικό της εν λόγω ψηφίδας είναι το ίδιο με το γαλάζιο διακοσμητικό στοιχείο της νεκρικής κλίνης, με το οποίο από τις φωτογραφίες φαίνεται να έχει κάποια ομοιότητα. Αν ναι, τότε είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που συνδέει το ψηφιδωτό με την ταφή. Αυτο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σε σχέση με την υπόθεση ότι το μνημείο φτιάχτηκε για κάποιον και σ' αυτό ενταφιάστηκε κάποιος άλλος, και την υπόθεση ότι έχουμε επαναχρησιμοποίηση του μνημείου με ταφή σε δέυτερο χρόνο, όπως αναφέρεται στο άρθρο για τον Τάφο ΙΙΙ που έκανε ποστ ο Planet νωρίτερα.

http://postimg.org/image/4vr3y1lov/

@gtroza
εξαιρετική δουλειά σε όλα σου τα ποστ
@niko karathanassis
πολύ καλή δουλειά σχετικά με την κατάσταση του Θ3
@κ. Αριάδνη Παπαφωτίου
συνεχίστε την εξαιρετική δουλειά σας σε σχέση με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη!

vagkalf07 είπε...

ΑΡΙΑΔΝΗ..... χωρις να επεκταθεις σε λεπτομερειες...πιστευεις οτι υπαρχουν τοσο καθοριστικα ευρηματα οσον αφορα την ταυτοτητα του νεκρου η του δημιουργου του?..ενα ναι η οχι μου αρκει

vagkalf07 είπε...

..εννοω του δημιουργου του μνημειου...

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

@vagkalf07
Ναι. Συντριπτικά. Ευτυχώς.

vagkalf07 είπε...

ΑΡΙΑΔΝΗ ...ευχαριστω !!

gtroza είπε...

@Anastasios Vourekas
ευχαριστώ και ανταποδίδω

όλη
η ΕΜΠΕΔΟΠΟΛΙΣ
είναι άξια συγχαρητηρίων

Unknown είπε...

O περίβολος είναι χτιστός από πορόλιθο ύψος 3 χ πόσο ;
Θα μπορούσε να υπάρχει από κάτω του διάδρομος η κατι άλλο, αν κ το πλάτος του ηταν ικανοποιητικό;

gtroza είπε...

Ο/Η ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

@vagkalf07
Ναι. Συντριπτικά. Ευτυχώς.

19 Νοεμβρίου 2014 - 8:43 μ.μ.

ευχαριστούμε ΑΡΙΑΔΝΗ

Α.Π. είπε...

Συμπληρωματικά της ανάρτησης της κας Α. Παπαφωτίου 7:57μμ

Στις ίδιες φωτογραφίες που αναφέρεται η κα Παπαφωτίου

https://3.bp.blogspot.com/-DOcu9xsym7w/VGTgYvKQ6-I/AAAAAAAAIGo/bk91fr2pQho/s1600/%CE%A4%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%82%2B%CE%B8%2B12-11-2014.jpg

είναι εμφανές αν όχι προφανές ότι ο τάφος από την επάνω πλευρά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες συνεχίζεται.
Πιο συγκεκριμένα η κάθετη αριστερή πλάκα του τάφου στο επάνω αριστερό μερος της φωτογραφίας φαίνεται να συνεχίζεται σε περιοχή που δεν εχει ανασκαφτεί μέχρι την στιγμή λήψης της φωτογραφίας. Επιπλέον τα όρια του τάφου στις μεγάλες του διαστάσεις (αριστερά και δεξιά) είναι σαφέστατα. Σταματάει το μάρμαρο και αρχίζει το χώμα. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τα όρια του τάφου στις μικρές του διαστάσεις (επάνω και κάτω οπως βλεπουμε την φωτογραφία).

Ας μας δείξει επομένως το ΥΠΠΟ μια φωτογραφία με σαφή όρια από όλες τις πλευρές του τάφου.

Eβίτα είπε...

Κι εμένα σαν απόκρυψη στις ψηφίδες μου μοιάζει όχι τσίχλα βέβαια αλλά αν το μεγεθύνουμε το σημείο σαν κάτι να έχει από κάτω! Βέβαια μπορεί η ψηφίδα που κρύβεται να είναι όντως μπλε. Τι λέτε;

gtroza είπε...

Ο/Η antonis nikiforos είπε...

O περίβολος είναι χτιστός από πορόλιθο ύψος 3 χ πόσο ;
Θα μπορούσε να υπάρχει από κάτω του διάδρομος η κατι άλλο, αν κ το πλάτος του ηταν ικανοποιητικό;

19 Νοεμβρίου 2014 - 8:49 μ.μ.

σε κάποιο τμήμα ίσως
σε ένα μέρος είναι χτιστός (η εμφανής σειρά) κολλητά σε βράχο
όπως φαίνεται σε μιά φωτογραφία
ένα πλάτο 2μ , ίσως το έχει
αλλά έχει να παραλάβει και μεγάλο φορτίο ώθησης γαιών
ο ΕΛΛΗΝ ίσως σου πιό σωστά καλλίτερα

gtroza είπε...

λείπει
απαντήσει

Unknown είπε...

@Αριάδνη Παπαφωτίου

Κυρία Παπαφωτίου το ναι πηγαίνει και στον δημιουργό και στον νεκρό;

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...


@ Εμπεδότιμος

Η 'διαφορετικού χρώματος ίριδες' στους ανθρώπους είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο αν αυτό είναι εκ γενετής, τόσο σπάνιο, που τα βιβλία οφθαλμολογίας και ιριδολογίας δεν αναφέρονται καν σε αυτό!!!
Αν δεν είναι εκ γενετής, κάτι τέτοιο μπορεί να προκληθεί από κτύπημα στην ίριδα (πχ David Bowie).
Το αναφέρω αυτό, γιατί στην ανάλυση του DNA η εκ γενετής περίπτωση θα φανεί, ενώ η περίπτωση από τραύμα δεν θα φανεί.
Αυτό ας το κρατήσουμε υπ' όψη για την περίπτωση που η Ολυμπιάδα δεν είχε κάνει τον Αλέξανδρο με τον Φίλιππο (όπως συχνά του έλεγε...) και ας ελπίσουμε ότι αυτό θα φανεί στην ανάλυση DNA !!!
Αν ισχύει και είναι εκ γενετής, τότε αυτό αρκεί για την ταύτιση του νεκρού!!!
Και πάλι ΕΥΓΕ Εμπεδότιμε!!!

kiki είπε...

Αριάδνη γνωρίζεις αν η επίσκεψη της Περιστέρη στο ΥΠΠΟΑ είναι εθιμοτυπική ή όχι

İskender είπε...

Ναι η "τσίχλα" ήταν μάλλον υπερβολική.

Μοιάζει σαν κάποιο υλικό για συγκόλληση συγκράτηση των ψηφίδων. Ίσως να έχουν ξεκολλήσει και να θέλησαν να τις κρατήσουν στην θέση τους μέχρι να κάνουν κανονική συντήρηση στο ψηφιδωτό.

Υπάρχει κάποιος συντηρητής να μας διαφωτίσει;

Θεανώ είπε...

@ορυκτοςπλουτος 7:28

Αδρανή υλικά

7:08
δεν γίνεται εξόρυξη, φαίνεται σαν παλιό (αρχαίο;) λατομείο

Ειρήνη Μ. είπε...

Τα λευκά άλογα που εμφανίζονται σε παραστάσεις με την "αρπαγή της Περσεφόνης" φέρονται να έχουν πάντα γαλάζια μάτια. Θα μου έκανε εντύπωση αν στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης βλέπαμε το αντίθετο.

Ας προσέξουμε τα μάτια των λευκών αλόγων στην αντίστοιχη "αρπαγή της Περσεφόνης" που βρέθηκε στον θρόνο της Ευρυδίκης.


http://prntscr.com/4wsbb8

http://prntscr.com/4wsbn5

http://www.aigai.gr/el/multimedia/great/artifacts/parastasi/thronou/euridikis/aiges/vergina

Το ίδιο υποθέτω ότι θα ισχύει και στην αρχική μορφή της αντίστοιχης τοιχογραφίας στον λεγόμενο τάφο της Περσεφόνης.

Unknown είπε...

@ gtroza
Kάτι σαν αυτό π.χ http://prntscr.com/581dpj
Ευχαριστώ για την απάντηση.

kostas είπε...

Μήπως γνωρίζει κανένας αν κάποιο από τα στολίδια του φέρετρου έχει κάποια σχέση με την ιατρική της εποχής ;

vagkalf07 είπε...

@ ΕΙΡΗΝΗ Μ.

19 Νοεμβρίου 2014 - 9:17 μ.μ.


καθοριστικη παρατηρηση .Το θεμα ειναι τι γινεται με το αλλο ματι του αλογου που εδω φαινεται σκουρο,αν ειναι και το αλλο μπλε τοτε δεν υπαρχει θεμα εδω.

hylap-vn είπε...

Ευχαριστούμε κα. Παπαφωτίου.
Τα "πολύ σημαντικά" στοιχεία που αναφέρατε στην εκδήλωση τώρα γίνονται "συντριπτικά"!
Και όπως λέτε "ευτυχώς" γιατι διαφορετικά θα της ορμούσαν να την κατασπαράξουν.

Υπομονή λοιπόν.

Unknown είπε...

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...
Θέλοντας να συνεισφέρω στον προβληματισμό περί των κρυμμένων (ή καλύτερα αποσιωπηθέντων) ευρημάτων στον Τάφο, σας παραπέμπω σε μία ανάρτησή μου (13/11/2014)

http://kathrefti.blogspot.gr/2014/11/blog-post_13.html

Με μικρή επεξεργασία που έκανα στη φωτό του ΥΠΠΟ, φαίνεται ολοκάθαρα πως κάτω από την πλάκα που άφησαν, υπάρχει χώρισμα και μάλιστα διακοσμημένο με ρόδακες.
Θεωρώ την ελλειπή ενημέρωση από την πλευρά του Υπουργείου,σκόπιμη.
19 Νοεμβρίου 2014 - 7:36 μ.μ.
Konstantinos Kairis είπε...
@ΑΡΙΑΔΝΗ,
η ελλειπης ενημερωση της κοινης γνωμης και της επιστημονικης κοινοτητας περασε απο βαθμιδες.
Αρχικα υπηρχε συχνη και αναλυτικη ενημερωση αλλα στη συνεχεια παρα την
συνεχη ανευρεση στοιχειων,η ενημερωση αρχισε να γινεται αραια,ελλειπης ,προβληματικη και κυριως παραπλάνητικη..Ειναι φανερη πλεον μια ενοχικοτητα στον ενημερωτικο τομεα που με βαζει σε σκεψεις σκοπιμοτητων κι εμενα με τη σειρα μου.Ποιοι ειναι οι λογοι της σκοπιμοτητας αυτης κατα την αποψη σου;
19 Νοεμβρίου 2014 - 8:55 μ.μ.

hylap-vn είπε...

Να υπενθυμίσω ότι ο Βουκεφάλας είχε το ένα του μάτι ΜΠΛΕ !!
Δεν χρειάζεται καν να κάνουμε αποσυμβολισμό σε αυτό το στοιχείο. Πάμε κατευθείαν στον ΜΑ μέσω Βουκεφάλα!

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

@Konstantinos Kairis, Η αραίωση της ενημέρωσης είναι προφανέστατα πρωτοβουλία του κυβερνητικού επιτελείου εποπτείας της ανασκαφής (βλπ Λ. Μενδώνη και Α. Παναγιωταρέα).

Τα κύρια σενάρια για μένα, είναι δύο.
Το αθώο: Με σκοπό να προστατέψουν και να διασφαλίσουν τα αποκλειστικά δικαιώματα δημοσιοποίησης και επιστημονικής επεξεργασίας που έχει πάνω στα ευρήματα, η υπεύθυνη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη. (Λογικό)
Το ανεπιθύμητο: Για να λειτουργήσουν -όποτε το θελήσουν- κατα βούλησιν ή και επεμβατικά επί αυτών (των ευρημάτων), χωρίς κοινωνικό ή επιστημονικό έλεγχο. (Παράλογο)

Στην κορύφωση της ανασκαφής και του διεθνούς ενδιαφέροντος, η τακτική αυτή είναι ό,τι πρέπει, για ένταση της καχυποψίας, των συνομωσιολογικών σεναρίων και της εντύπωσης περί χειριστικής Κυβέρνησης.

Το οτι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται αυτό, το θεωρώ αδύνατον.
Το ότι δεν δείχνει να τη νοιάζει, είναι πολύ ύποπτο και ανησυχητικό.

Unknown είπε...

@Αριάδνη Παπαφωτίου

Κυρία Παπαφωτίου το ναι πηγαίνει και στον δημιουργό και στον νεκρό;

giannis_ είπε...

@Αριαδνη
Την ίδια επεξεργασιά θα μπορούσατε να κάνετε και εντός του τάφου στα πλαϊνα τοιχώματα; ετσι θα αποδειχθει και η πρώτη εργασία σας!

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

@Ioannis Karagkiozis, οι διασταυρωμένες πληροφορίες μου, απαντούν με "ναι" και στα δύο ερωτήματα.

Unknown είπε...

@Αριάδνη Παπαφωτίου

Κυρία Παπαφωτίου σας ευχαριστώ πολύ.Είναι πολύ σημαντική η απάντηση σας.

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

Καλησπερα σε ολους.
Γραφω πρωτη φορα,αν και παρακολουθω σχεδον καθημερινα το blog απο τον Αυγουστο.
Ειναι πολλλα τα στοιχεια που δειχνουν ως λιαν πιθανη την ταφη του ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ στον τυμβο.
Θελω ομως να συνεισφερω καταθετοντας ενα στοιχειο-που εξ'οσων εχω διαβασει στα σχολια σας-δεν εχει επισημανθει απο κανεναν.
Ειναι επαρκως καταγεγραμμενο απο τις πηγες, η μεγαλη αντιπαθεια της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ προς τον Αντιπατρο και την οικογενεια του. Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ θεωρουσε,πως ο γιος της -για τον οποιο ετρεφε παθολογικη αδυναμια-δηλητηριαστηκε απο τον αρχιοινοχοο του! Αρχιοινοχοος ηταν ο Ιολαος.Ποιος ηταν ο Ιολαος? Ενας απο τους τρεις γιους του Αντιπατρου! Ο αλλος ηταν ο Κασσανδρος,του τριτου το ονομα μου διαφευγει.Πεθαινοντας ο Ιολαος-και οντας ακομη παντοδυναμη στη Μακεδονια η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ-διαταζει λιγα χρονια μετα το θανατο του,να τον ξεθαψουν και να σκορπισουν τα οστα του,στον ταφο!
Αναρωτιεμαι τωρα μηπως στη συνεχεια ο Κασσανδρος φερθηκε με τον ιδιο τροπο στα οστα της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ!
Οι χρονολογιες βγαινουν!
Ο Τυμβος ειναι του 325-320.
Ο Ιολαος πεθανε κοντα στο 321.
Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ θανατωθηκε νομιζω το 316.
Ο Κασσανδρος πεθανε απο υδρωπικια το 297,περιπου!
Παρ'ολα αυτα απο τα στοιχεια που φαινεται να υπαρχουν,θεωρω και γω πως πρεπει να ειναι ειτε ταφη του Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ειτε κενοταφιο του.
Αν ειναι γυναικος τα οστα,κατ'εμε ειναι η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ.Ας αναζητησουμε σε αλλο σημειο του τυμβου την αντρικη ταφη,την οποια σηματοδοτει ο λεων.
Ας αναζητησουμε ακομη και δευτερη αντρικη ταφη,γιατι οχι του Ηφαιστιωνα! Ας αναζητησουμε την καυση των οστων σε λαρνακα!
ΑΧΙΛΛΕΑΣ-ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΗΦΑΙΣΤΙΩΝ
Αγαπημενο αναγνωσμα του Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ,η Ιλιαδα.Μ'αυτην κοιμοταν στο προσκεφαλο του!
Καταγωγη του βασιλικου οικου των ΜΟΛΟΣΣΩΝ,απο τον Νεοπτολεμο,το γιο του Αχιλλεα!

Βίκυ είπε...

Αφου ειναι συντριπτικα τα ευρηματα γιατι μπαινει σ αυτην την συνομωσιολογικη λογικη αποκρυψης ροδακων ,τραγελαφων και επιγραφων ειναι ενα ερωτημα.Σιγουρα κατι ξερει και το κανει.Και καλα κανει.
Κνσταντινε ,
ποια σκοπομοτητα ειχαν να τσιμεντωσουν μνημειο 3500 ετων.Τις καταγγελει ο παλαιμαχος αρχαιολογος που εφερε στο φως την Πελλανα.Ταφος -πυραμιδα με δαιδαλωδες συστημα συραγγων τριων επιπεδων.Δειτε στο 14 λεπτο τι εκαναν οι αχρειοι.
https://www.youtube.com/watch?v=Hvmq7v9OCjs
τυχαια σ αυτο το μπλοκ για οσους δεν γνωριζουν το θεμα
http://olympia.gr/tag/%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%AE%CE%B2%CE%B1%CF%82/

Effie είπε...

@apostolos gouzis, αρης, Jim ordine
Aν προκειται για μια ψηφίδα συμφωνώ ότι ειναι πολύ μεγάλη και ακανόνιστη για τον καλλιτέχνη που έφτιαξε ένα τόσο εξέχον ψηφιδωτό, όπως και πολύ έντονα γαλάζια. Και γαλάζιο να ήθελε να το φτιάξει το ένα μάτι, γιατί να εξέχει από το πλαίσιο; Και πράγματι,@anastasios vourekas πρόσεξα ότι μοιάζει το χρώμα με τα γαλάζια διακοσμητικά από τον τάφο.
Πάντως είναι σε δυσαρμονία με την τελειότητα ψηφίδων του υπόλοιπου μωσαϊκού (του μη κατεστραμμένου τουλάχιστον). Ίσως οταν το αποκαταστήσουν μας λυθεί η απορία. Για τώρα δεν μπορώ να καταλάβω αν σημαίνει κάτι.

Effie είπε...

@Planet
Επίσης πρόσεξες ότι προεξέχει η γαλάζια ασύμμετρη "ψηφίδα". Σημαντική διαφορά ασυμμετρίας από όλες τις ψηφίδες....

Antigoni είπε...

Η Περιστέρη έιχε πει κάποια στιγμή ότι έπρεπε να αφαιρεθούν μικρά κομμάτια σιδήρου "κολλημένα" πάνω στο ψηφιδωτό. Μήπως είναι κομμάτι σιδήρου (ή χαλκού) και έχει οξειδωθεί (εξού και το γαλαζοπράσινο χρώμα του); Φαίνεται να καλύπτει τις απο κάτω ψηφίδες.

Dinos είπε...

@MATI

Εμένα πάντως μου φαίνεται ότι κάτι έχει πέσει επάνω (ίσως και να έγινε έτσι από κάτι που υπήρχει στο χώμα).
Αλλιώς ίσως να το έβαψε κι ο καλλιτέχνης γιατί πιο πολύ με βαμμένο μου μοιάζει παρά με ψηφίδα!
Ίσως η κανονική ίριδα να είναι το μαύρο απο κάτω της.

Αν παρατηρησετε πάντως αυτο το ακανόνιστο θα δείτε ότι φαίνεται σαν διάφανο (πχ στο κεντρο του σαν να φαινεται το χωμα απο κάτω, και κάτω που περνάει επάνω απο την άκρη μιας μαύρης ψηφίδας)

http://www.image-share.com/ijpg-2761-294.html

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

Καλο ειναι να θυμομαστε,πως καποιες πηγες μιλουν για διχρωμια των ματιων του Βουκεφαλα.
Οσο για τη σπανιοτητα της διχρωμιας στις δυο ιριδες των ματιων δεν ειναι και τοσο σπανια! Λογω επαγγελματος συνανστρεφομαι με γιατρους.Σπανιο ως χαρακτηριστικο,σπανιοτατο με κανενα λογο!
Φιλος εχει πρασινη και καταμαυρη ιριδα!
Συγγενης καφε και γκριζα!
Εκ γενετης και οι δυο!

Effie είπε...

@antigoni
είναι μια πιθανότητα, με υποψιάζει το ακανόνιστο και το μέγεθος της ψηφίδας, όπως και η όλη ασυμμετρία σε σχέση με το υπόλοιπο ψηφιδωτό. Χαλκός θα ήταν για να έχει αυτό το χρώμα, γιαυτό ο @a.vourekas ρωτά από τι υλικό είναι τα "γαλάζια" διακοσμητικά που βρέθηκαν στον τάφο. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε, θα μας πουν.
Και εξακολουθώ να μην πιστεύω συνωμοσίες εναντίον της κ. Περιστέρη, εξ αλλου κανείς αρχαιολόγος δεν αμφισβήτησε τα ευρήματα ως τέτοια, άλλο θέμα η αμφισβήτηση της χρονολόγησης από συγκεκριμένη αρχαιολόγο. Αν κρύβουν κάτι, θα δείξει, δεν έχω αυτή την εντύπωση μέχρι τώρα.
Θα διαφωτιστούμε σύντομα αρκετά σχετικά με τα ευρήματα και τη φύση των μελετών.
Ενδιαφέρων πάντως είναι ο "πανομοιότυπος κιβωτιόσχημος τάφος στους Φιλίππους" ανασκαφής Λαζαρίδη. Θα ακούσουμε συγκρίσεις από αρχαιολόγους σύντομα υποθέτω. Εν αναμονή λοιπόν!

Δημήτρης είπε...

& k.kairis
Στην προηγούμενη ανάρτηση του Εμπεδότιμου ,σήμερα στις 3.30μμ ,είχα διατυπώσει κάποια ερωτήματα και κάποιες προσωπικές σκέψεις πάνω στα δικά σας χθεσινά ερωτήματα.Θα μπορούσα να λάβω κάποια απάντηση ?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Unknown είπε...

ναι δημητρη,σε μιαμιση ωρα θα μπορω,ειμαιmobile!!!!

Unknown είπε...

..μία είδηση του 2012 για την Μενδώνη και το “ούτε στα μνημεία σας δε θα πάω” που ξεστόμισε στη Θράκη το 1999. Τα μνημεία σας;;των Ελλήνων ήθελε να πει η καρεκλοκένταυρη; http://www.mediasoup.gr/node/53849#.VG0Bp2efyu

Unknown είπε...

http://rodopinews.gr/3357

giannis_ είπε...

Επειδή η κα Αριάδνη απήλθε θα μπορούσε κάποιος να επεξεργαστεί τους κάθετους εσωτερικούς πλαϊνούς τοίχους του τάφου, προς διαπίστωση ύπαρξης ρόδακα;

Unknown είπε...

ΠΟΙΟΣ εχει κανει τον κυβισμο του λευκου μαρμαρου, που χρησιμοποιηθηκε,συν τον αντιστοιχο κυβισμο των πορολιθων;

Ποσο χρονο χρειαζεται για την εξορυξη μονο, με τα σημερινα δεδομενα ; Χωρις μεταφορα και επεξεργασια;

Ισως ετσι καποιος πολυ ειδικος θα μπορουσε να προσδιορισει και το ετος κατασκευης,σε αντιστοιχια με τον θανατο του ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ...και την χρηση του

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Καλησπέρα σας
Δυστυχώς δεν έχω προλάβει να διαβάσω τα σχόλιά σας γιατι όπως θα δείτε είχα "άλλες" ασχολίες σήμερα.
Μόνο την ανάρτηση του Εμεδότιμου πρόλαβα να δω λίγο....
ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ
ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ! ΜΙΣΗ ΝΤΡΟΠΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ!
Έχω γράψει κάποιες σκέψεις μου, τις οποίες έχω αναρτήσει στο παρακάτω λινκ.Να΄ναι καλά ο φίλος που ανέφερε τις προάλλες το google.docs.Δεν είχα ιδέα!
Λοιπόν όποιος έχει χρόνο και καλή διάθεση ας κοπιάσει....
Επειδή δεν θέλω να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας του Εμπεδότιμου, παρακαλώ όποιος θέλει να στείλει σχόλια ας τα στείλει στο mail erasitehnis papaki gmail teleia com.
ΥΓ. ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ δε θα το πιστέψεις αλλά μόλις πριν έγραφα και εγώ κάτι για μάτια (από αλλή σκοπιά βέβαια). Δες προς το τέλος του κειμένου μου

Ελπίζω να μην έχω κάνει καμία βλακεία με το λινκ

https://docs.google.com/document/d/18yH-0OGf4xu1GfGCm3ekIG9OdjQ9wp2BqZXvGZMy7Es/edit

Ερασιτέχνης ( η ίδια είμαι ...έχω μπερδέψει τους λογαριασμούς)

aekara είπε...

Η γαλαζια ψηφιδα ειναι ενα σωμα με το υπολοιπο βοτσαλοτο,στο κατω σημειο που φαινεται παραταιρη νομιζω οτι λοιπουν μερικες ψηφιδες και με το σκουπισμα εφυγε υλικο γιαυτο φαινεται λιγο ανασηκωμενη.μαλον δεν ειναι βοτσαλο.

Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou είπε...

@ Βίκυ

Απλά να συμπληρώσω στο σχόλιο σου περί Πελλάνας ως κάτοικος της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής και πριν την μπαζώσουν με 200 τόνους αμμοχάλικο νύχτα, οι κάτοικοι της περιοχής είδαμε με τα μάτια μας πράγματα που αν τα μεταφέρει κάποιος σε τρίτους θα μας περάσουν για τρελούς ή άρρωστα φαντασιόπληκτους. Με κίνδυνο να αλλάξει η ιστορία προτίμησαν να αλλάξουν την πορεία της ανασκαφής και να διατελέσουν ένα έγκλημα κατά του παγκόσμιου πολιτισμού. Η αξία, γενικώς, των ευρημάτων και των πιθανών ευρημάτων στο χρονικό πλαίσιο που τοποθετούνταν από την ανασκαφική ομάδα θα υποχρέωνε όλη την ανθρωπότητα να σβήσει και να ξαναγράψει πολλά από αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούμε δεδομένα. Και η αλήθεια αδικείται κατάφορα από όσα σημειώνω εδώ.

Κάθε συσχετισμός με την παρούσα ανασκαφή μπορεί να διατυπωθεί ελεύθερα. Η μόνη, μεγάλη και θετική διαφορά στην περίπτωση της Αμφίπολης, είναι η δημοσιότητα και τα πολλά ζευγάρια μάτια που εργάζονται στην ανασκαφή…

oryktosploutos είπε...

@Θεανώ 9:11

Ευχαριστώ.

Έψαξα στην προηγούμενη ανάρτηση και βρήκα ότι (τ)ο garasari.blogspot είχε αφήσει στις 17/11 (11:49) τα εξής για το αρχαίο λατομείο:
1ον) Το χωριό Μεσολακκιά είναι νεώτερος οικισμός του 20ου αιώνα. Η παλιά Μεσολακκιά (δηλαδή τα παλιά Λακκοβήκια) βρίσκεται ανατολικότερα, πάνω στα υψώματα και σήμερα έχουν απομείνει λίγα σπίτια. Οι παλιοί Μεσολακκιώτες διατηρούν εξοχικές κατοικίες εκεί και συγκεντρώνονται σε ορισμένες γιορτές του έτους.

2ον) Το 19ο αιώνα ο Μερτζίδης γράφει οτι σε κώδικα της Μονής Εικοσιφοίνισσας (στο Παγγαίο) υπήρχε η πληροφορία οτι το παλιό όνομα της κωμόπολης ήταν Λαοδίκεια και με τα χρόνια προέκυψε Λακκοβήκια.

3ον) Στα βόρεια της παλιάς Μεσολακκιάς υπάρχει ένας μεγάλος κυλινδρικός βράχος και η τοποθεσία εξ αυτού ονομάζεται Βαγιόνι. Εκεί ήταν το αρχαίο λατομείο της περιοχής Αμφιπόλεως, από το οποίο έβγαζαν πωρόλιθους.

Οπότε τώρα ψάχνουμε πού βρίσκεται το Βαγιόνι, αν σας λέει κάτι, είτε εσάς είτε κάποιο άλλο σχολιαστή στο empedotimos, που να ξέρει καλά την περιοχή.

PAIANAS είπε...

Η Κα Παπαφωτίου έβαλε φωτιά στο blog..

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πόσο πιθανό θεωρείτε να αποσιωπηθούν, να αποκρυφούν η να υποβαθμιστούν ευρήματα, από τη στιγμή που υπήρξαν τόσοι εμπλεκόμενοι, τόση δημοσιότητα και προβολή στην ανασκαφή... Επικουρικά, μια ενδεχόμενη σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη(όπως διαφαίνεται της Αμφίπολης) θα παρείχε θεμιτό, προσδοκόμενο, ευεργετικό και λυτρωτικό πολιτικό αβαντάρισμα-στήριξη στην παρούσα κυβέρνηση.
Όσο κι αν πολλοί σκέφτονται σκοτεινές δυνάμεις, συνωμοσίες και εντολές από υψηλά κέντρα αποφάσεων (δεν ξέρω κατά πόσο συμμερίζεστε τέτοιες απόψεις), κανένας εχέφρων πολιτικός δεν θα αντάλλασε την δόξα και τη διαχρονική αναγνώριση, με απόκρυψη η έστω επιπόλαια αντιμετώπιση τέτοιου μεγέθους (πολιτικής, ιστορικής, αρχαιολογικής, οικουμενικής) ανακάλυψης-αποκάλυψης.
Υπάρχουν μερικοί συνομιλητές που αφήνουν να αιωρούνται γκρίζες σκιές (αν όχι προδοτικά -μειοδοτικά σενάρια) στην υπόθεση 'Αμφίπολη', πόσο πιθανό θεωρείτε να παίζονται παιχνίδια στην πλάτη όχι ενός τύμβου, αλλά ενός ολόκληρου Έθνους ?

Unknown είπε...

Η Περιστέρη εβδομάδες πριν μας ανακοινώσουν τις Καρυάτιδες στο
1:19 "...να πάμε από πίσω και να βρούμε τις....εεε..όλη την πρόσοψη"
https://www.youtube.com/watch?v=cdXUt8eNBXI

...ας ελπίσουμε ότι όλες αυτές οι μισές και κομμένες φωτογραφίες, οι μαύρες σακούλες που κρύβουν σημαντικά σημεία,τα κρυμμένα ευρήματα, τα μισόλογα, οι μισές αλήθειες και οι δήθεν φρέσκιες ανακοινώσεις παλιότερων ευρημάτων έχουν σκοπό την τελική αποκάλυψη όλης της αλήθειας.

Antigoni είπε...

@ Ερασιτέχνης

Καταπλήκτική μελέτη! Βόμβα θα έλεγα! Να προσθέσω για το θέμα του αμορτισέρ:

Η επίχωση του τύμβου με άμμο προστατεύει τα δομικά στοιχεία από τις δονήσεις και δεν επιτρέπει στα κινητά μέρη να μετακινούνται. (να μετακινούνται σημαντικά εννοώ, γιατι μικρομετακινήσεις θα γίνονται)

Unknown είπε...


@ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323 ΠΧ
@ όποιον ενδιαφέρει

Παρακάτω είναι μια εικόνα που έχει το αρχικό σχέδιο και τις αρχικές επεξηγήσεις, που όπως μου πρότεινες μπορεί να κρατηθεί ως reference!!!

http://www.image-share.com/ijpg-2762-13.html

Η πιθανότητα τριγωνισμού του μνημείου μου προέκυψε ως σκέψη ως εξής: Σκεφτόμουν, έχουμε έναν τάφο με είσοδο από τα νοτιοδυτικά, γιατί? Και με πορεία θαλάμων πάνω σε χορδή, γιατί? Όταν ο φίλος Kairis είπε ότι ψάχνουν για δεύτερη θύρα στην περιοχή που βρίσκετε το φυλάκιο, είδα τα δύο σημεία στον κύκλο και κατάλαβα ότι θα πρέπει να τα ενώνει και ένα τρίτο, και βάζοντάς τα πάνω στον περίβολο είδα ότι αυτό το τρίτο σημείο πέφτει στην Ανατολή! Και Ανατολικά κοιτάνε οι Ναοί, άρα κάπου εκεί θα μπορούσε πιθανόν να υπάρχει κάποιος ναός! Ταυτόχρονα την ίδια παρατήρηση για το ισόπλευρο τρίγωνο έκανε και ο φίλος hylap-vn, συμπληρώνοντας ότι στο τρίγωνο συμπίπτει και η πορεία των θαλάμων και μπορεί να είναι και άλλοι θάλαμοι πάνω σε αυτό το τρίγωνο! Έτσι έκανα μια πρώτη απεικόνιση των σκέψεων αυτών. Τραβώντας τις γραμμές προέκτασης του τριγώνου πάνω στον χάρτη, διαπίστωσα ότι ο προσανατολισμός δεν είναι τυχαίος!
Την θέση 7, στην παρούσα ανασκαφή που την ξέρουμε, υποθέτω ότι ο σκελετός βρέθηκε με το κεφάλι στον βόρειο τοίχο και άρα ο νεκρός κοιτάει τον Όλυμπο.
Προσωπικά έχω πεισθεί από τις αναλύσεις του Εμπεδότιμου ότι στην θέση 7 έχουμε βρει τον M Αλέξανδρο. Ο οποίος θα μπορούσε να ταφεί στο ίδιο μνημείο με τον Ηφαιστίωνα για τους γνωστούς λόγους, και έτσι έβαλα στην θέση 11 τον Ηφαιστίων. Την υπόθεση Ηφαιστίωνα την στηρίζω ακόμα στον προσανατολισμό του σημείου 11 προς Αθήνα. Αν έχει η θέση αυτή είσοδο στον περίβολο, τότε για να ισχύει ο προσανατολισμός, ο νεκρός θα βρίσκετε 'ανάποδα' από αυτόν που βρήκαμε, σε σχέση με αυτόν που μπαίνει από την συγκεκριμένη είσοδο, κάτι που δεν μου κολλάει. Αν δεν έχει είσοδο από τον περίβολο, αλλά από άλλο σημείο εσωτερικά του μνημείου, τότε ο νεκρός θα βρεθεί 'κανονικά' όπως και ο άλλος. Αν η διάταξη των θαλάμων στην θέση 11 είναι προς την άλλη πλευρά του τριγώνου, εκεί που είναι τα Η4, (κάτι που μου υπέδειξε ο φίλος Antilomogio και τον ευχαριστώ γι' αυτό) τότε από το σχέδιο πρέπει να φύγει η υπόθεση περί μνημείου ή κενοταφίου στην θέση 3, και παραμένει ως προβληματισμός, γιατί ο Ηφαιστίων να κοιτά την Τροία?
(συνεχίζετε...)

Unknown είπε...

Σε ότι αφορά την υπόθεση περί κενοταφίου ή μνημείου στη θέση 3, μου προκύπτει για 2 λόγους: 1) αν υπάρχουν και εκεί θάλαμοι με την ίδια κατεύθυνση πάνω στο τρίγωνο, αυτό δένει συμμετρικά το μνημείο. 2) οι θάλαμοι αυτοί πιθανόν να έχουν εσωτερική είσοδο και να ενώνονται με τον ναό, και λόγο του προσανατολισμού προς την Τροία να είναι αφιερωμένο στον Αχιλλέα + Πάτροκλο.
Έτσι προκύπτει ότι ο Λέων δεν είναι καθόλου τυχαία στην κορυφή του τύμβου, μιας και το μνημείο περιέχει τους σημαντικότερους ήρωες της Αρχαιότητας.
Στην συνέχεια, ενώνοντας τα σημεία 11,7,3 με τον Λέων, προκύπτει (πιθανώς νοητό) πυραμοειδές τρίγωνο. Το τρίγωνο ως σχήμα, έμαθα από τον Εμπεδότιμο ότι σαν σύμβολο, έχει έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό στην κοσμοθεωρία των Αρχαίων. Άρα μπορεί να υπάρχει συμβολικά σε ένα τέτοιο μνημείο.
Ελπίζω να μην κούρασα, αλλά κάπως έτσι μου προέκυψε αυτό το σχήμα!
Ξέρω ότι είναι πιθανόν άκαιρη μια τέτοια κουβέντα, αφού σε λίγο θα μάθουμε τις νέες διασκοπίσεις και θα έχουμε νέα δεδομένα, αλλά τι να κάνω.... έχω κολλήσει με τον τριγωνισμό του μνημείου!!!

ΥΓ @ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323 ΠΧ, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά το μπράβο πάει στον Εμπεδότιμο που μοιράζετε μαζί μας τις γνώσεις του και μας μαθαίνει πράγματα. Περιμένω τα σχόλιά σου που είναι πολύ βοηθητικά, και σε ευχαριστώ γι αυτά!!!

Enalios είπε...

@antigoni

Σωστότατη παρατήρηση που ίσως εξηγεί τη βλάβη στο ψηφιδωτό. Αν υπήρχε βωμός η εστία η θερμοκρασία μπορεί να προκάλεσε την σχηματοποιημένη αποκόλληση. Τώρα πως τα κομμάτια βρέθηκαν στον τρίτο θάλαμο....

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

Αλλη η σημασια του "αποκρυπτω",αλλη του
"δεν ανακοινωνω"!
Ποιος σοβαρος επιστημονας που ασχολειται με μια ανασκαφη,θα εδινε πριν το τελος της ανασκαφης,στοιχεια για την ανασκαφη!!
Η τυπικη πρακτικη στις αρχαιολογικες ανασκαφες που εχουν να κανουν με ταφες,ειναι η εξης.
Φτανουμε στο τελος,μελεταμε,ανακοινωνουμε.Τοσο απλα!
Η διαδικασια της μελετης μπορει να κρατησει βδομαδες ή και μηνες!
Ποιος σοβαρος επιστημονας θα επαιζε με το κυρος του,ανακοινωνοντας συμπερασματα,που δε θα ειχε μελετησει ενδελεχως?
Πρεπει να καταλαβουμε το εξης.
Αυτη η ανασκαφη -λογω μεγεθους,λογω media,λογω παγκοσμιοποιησης-ειναι παρεκβαση απο τη συνηθη πρακτικη των ανασκαφων!
Λεει ο καθενας το μακρυ του και το κοντο του,τωρα που παρουσιαζουν ανασκαφικα δεδομενα!
Φανταστειται τι θα γινοταν αν ως δια μαγειας γυριζαμε στην ανασκαφη Ανδρονικου!
Ο Ανδρονικος ανακοινωσε τα συμπερασματα του κανενα χρονο μετα!!
Ειμαστε ως λαος επιρρεπης σε καθε ειδους συνωμοσιολογια!
Αλλα αυτο ειναι ιδιον ανθρωπων που δεν αναλαμβανουν ευθυνες!
Παντα φταινε οι αλλοι.οι κακοι,που μας εποφθαλμιουν!
Σαν τα μικρα παιδια!
Τα αλλα παιδακια φταινε παντα,ποτε τα ιδια!
Ειναι θεμα ΠΑΙΔΕΙΑΣ,αγαπητοι συνταξιδιωτες του "empedotimos" και υστερα ολα τα αλλα.
ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ.
Τι απο τα δυο νομιζετε οτι υπαρχει σημερα,μεσα στους Νεοελληνες?

telbos είπε...

Πολύ καλή ανάρτησή σου Εμπεδότιμε.

Θα ήθελα να επισημάνω κάτι ακόμη, που μετά από τοσο καιρό, δεν εχει σχολιαστεί.

Αν πάτε στο σχέδιο του Λεφαντζή που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΠΟ, όλου του μνημείου με τους θαλάμους, θα δείτε πως στο δάπεδο, κάτω από τις σφίγγες και μπροστα από την είσοδο υπάρχει σχεδιασμένη μια μαρμάρινη (προφανώς) επιγραφή.
Δεν έχει γίνει καμία αναφορά από το ΥΠΠΟ παρ οτι υπάρχει στο σχέδιο.
Τι γράφει;
Γιατί δεν έχουν πει τίποτε γι αυτό;

Unknown είπε...

Ioannis Karagkiozis είπε...
@Αριάδνη Παπαφωτίου

Κυρία Παπαφωτίου το ναι πηγαίνει και στον δημιουργό και στον νεκρό;
19 Νοεμβρίου 2014 - 10:00 μ.μ.

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...
@Ioannis Karagkiozis, οι διασταυρωμένες πληροφορίες μου, απαντούν με "ναι" και στα δύο ερωτήματα.

Δεν ξέρω πως να πάρω το ναι της κυρίας Παπαφωτίου και για τον δημιουργό και για τον νεκρό.Αγαπητέ Εμπεδότιμε ποιο είναι το σχόλιο σας.

@Konstantinos Kairis

Θα ήθελα και το δικό σου σχόλιο φίλε Κωνσταντίνε για τα ναι της κυρίας Παπαφωτίου.Επίσης αν έχεις κάποια νέα πληροφορία να μοιραστείς μαζί μας

Βίκυ είπε...

Ευαγγελε,
Η περιπτωσις της Πελλανας ειναι ιδιαζουσης αρχαιολογικης σημασιας.Απο παλια δημοσιευματα θυμαμαι τον Σπυροπουλο να ανεφερει οτι ανακαλυψε το ανακτορο του Μενελαου και της Ελενης.Γεγονος που το τεκμηριωνε με ευρεθεισες επιγραφες μεταγενεστερης ηρωοποιημενης λατρειας τους.Επισης μεγαλους τυμβους πρωτοελλαδικης εποχης αντιστοιχους των Μυκηνων.
Εκει μπαζωσαν με αμμοχαλικο;Αν δεις το βιντεακι στο τελος στο Αμφειον οι περιοικοι αναφερουν οτι στο μνημειο αδειαζαν μπετονιερες.Εχουν γινει εγκληματα κατα της πολιτιστικης κληρονομιας και οχι μονο σ αυτα τα σημεια.Παντως συμφωνω μαζι σου οτι την περπτωση της Αμφιπολεως πολυ δυσκολα θα την μεθοδευσουν λογω της τεραστιας δημοσιοτητας που ελαβε η ανασκαφη.

Antigoni είπε...

@ Ερασιτέχνης

Επίσης, για το :μεγαλοπρεπέστερη να τη βλέπεις παρά να την ακούς

Μήπως ο ποιητής θέλει να πει ότι είναι μεγαλοπρεπης αν τη δεις. Για την μεγαλοπρέπεια της όμως δεν θα ακούσεις απο κανέναν. Επειδή είναι κρυφός ο τύμβος οπότε δεν θα διαδοθεί η μεγαλοπρέπεια του γιατί οι μελλοντικοι αναγνώστες του συγγράμματος δεν θα μπορέσουν να τον επισκεφθούν.
Από την άλλη πάλι μπορεί να κυριολεκτεί και να εννοεί ότι τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν την μεγαλοπρέπεια του.
Κάτι σαν το: άλλο να στο λεω και άλλο να το βλέπεις.

Παρεπιπτόντως καλήσπερα στον αγαπητό Εμπεδότιμο και στην παρέα. Σας διαβάζω από τον Αύγουστο και είναι σαν να σας "ξέρω" κάπως. Όπως στην ταινία: οι ζωές των άλλων!

Unknown είπε...

Μην συγκρίνεις ανασκαφές με διαφορά δεκαετιών ή την άποψη Μπουτάρη ότι ο Καραμανλής πήγε στην Βεργίνα ένα χρόνο μετά την ανακάλυψη Ανδρόνικου.
Αυτά τα λάθη έκαναν τόσα χρόνια στο βαθύ μεταπολιτευτικό αθηναικό κράτος και σε λίγο θα μας αποκαλούν Νότιο ΦΥΡΟΜ.
Μπορεί φίλε Αμπρακιώτη εν Αθήναις να μην νοιώθεις πως είναι να βλέπεις την πόλη σου σε αλυτρωτικούς χάρτες σλαβόφωνων λαών και να αναφέρεσαι τόσο εύκολα σε έλλειψη παιδείας και αυτογνωσίας.

Κάβειρος είπε...

---.---

Unknown είπε...

Μήπως τελικά αυτό είναι το τέλειο σχέδιο απόκρυψης της ταυτότητας του νεκρού ?
Ξέρουμε ότι σχεδόν όλοι θέλανε το σώμα του Μεγάλου Στρατηλάτη για τους λόγους που έχετε ήδη ανάπτυξή .
Γι αυτό και όλα όσα συνέβησαν (αρπαγή-αλλαγή νεκρού,απόκρυψη κλπ).
Μήπως τελικά και όλα όσα έχουν γίνει εντός του τάφου είναι πλήρως εσκεμμένα ? Ακόμα και το είδος του τάφου που επιλέχθηκε , ακόμα και η θέση ? Μήπως σκέφθηκαν ότι ακόμα και μετά τα όσα εμπόδια που δημιούργησαν, αν κατόρθωνε κάποιος να φθάσει τελικά στον τάφο, βλέποντάς τον θα υπέθετε αυτό που υποθέτουν οι περισσότεροι σήμερα ?
Δηλαδή ότι είναι αδύνατον να είναι αυτός ο τάφος του Μεγάλου Στρατηλάτη.

Unknown είπε...


@ Αμπρακιώτης εν Αθήναις

Σε σχέση με το σχόλιό σου περί της σπανιότητας της περίπτωσης 'διαφορετικού χρώματος ίριδας'.
Επειδή οι σπουδές μου και το επάγγελμά μου σχετίζονται με τα μάτια, και επειδή τα τελευταία 20 χρόνια έχω δει κάτι χιλιάδες ζευγάρια μάτια, σε όλα αυτά, μόνο 1 ζευγάρι ήταν με διαφορετικό εκ γενετής χρώμα. Επίσης, επειδή κάτι τέτοιο ΔΕΝ είναι παθολογικό (αν είναι εκ γενετής), δεν αναφαίρετε στα βιβλία, και το 'σπανιότατο' που ανέφερα, είναι απάντηση καθηγητή μου σε σχετική ερώτηση μου πριν πολλά-πολλά χρόνια.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Ioannis Karagkiozis

Νομίζω η απάντηση της κας Παπαφωτίου είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη.

Κάβειρος είπε...

Καλησπερα σε ολους και θερμα συγχαρητηρια...Σας διαβαζω αρκετο καιρο ομως πρωτη φορα γραφω. Συμφωνω σχεδον σε ολα με τον εξαιρετικο Εμπεδοτιμο, εχω ομως μια ερωτηση..Αν δεχθουμε οτι πραγματι ο νεκρος ειναι ο Μ.Αλεξανδρος,(ποθος μεγαλος ολων υποθετω),θα ηταν ποτε δυνατο, να επιστρεψει σκηνωμα Μακεδονα βασιλια στη πατρωα γη με σκοπο την επαναταφη και κατα την επαναταφη να μην αποδοθουν οι πατροπαραδοτες "τιμες"??Και βεβαιως εννοω τη καυση...Προσωπικα μου φαινεται δυσκολο..Εαν συνεβη κατι τετοιο, πιστευω οτι αυτοι που τοποθετησαν το Σωμα εκει, πρεπει να βιαζονταν πολυ και να μην ειχαν χρονο για οτιδηποτε αλλο..Ευχαριστω για τη φιλοξενεια, περιμενω αποψεις!!!

Unknown είπε...

Δέν θέλω να φανώ αγενής ή να δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα. Επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου με το οτι το αριστερό μάτι του ίππου είναι γαλάζιου χρώματος, διότι όπως το βλέπω εγώ το μάτι υπάρχει και είναι με μαύρη ψηφίδα. Αυτό που θεωρείται ώς γαλάζιο μάτι πιστεύω οτι είναι κάποια ατέλεια στο ψηφιδωτό και θα προσπαθήσω απο αύριο, λόγω της προχωρημένης για τα δεδομένα μου ώρας, να γίνω πιό σαφής και να βρώ κάποια πειστική ερμηνεία για τη δημιουργία της.

http://prntscr.com/583sxy

Unknown είπε...

@Εμπεδότιμος

Το ναι για το νεκρό είναι καλό ή κακό σημάδι για τον ένοικο;

Ανώνυμος είπε...

@antigoni 12:01
Ναι αυτό εννοεί σε πρώτη ανάγνωση.
Μας δίνει όμως "βοήθεια" για ερμηνεύσουμε τα στοιχεία
Ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να το διαβάσεις

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Poly Katri

Δεν αντιδικω μαζι σου!
Εμενα οι σπουδες μου ηταν σε διαφορετικα αντικειμενα,σε σχεση με το αντικειμενο της δουλειας μου.
Ειμαι σε καθημερινη επαφη με γιατρους και οφθαλμιατρους.
Ετεροχρωμια ονομαζεται και ειναι σπανια,αλλα οχι σπανιοτατη
Στον περιγυρο μου,εχουν δυο και οι δυο αντρες!
Παντως απο τις πηγες και ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και το αλογο του ο Βουκεφαλας,εμφανιζονται με ετεροχρωμια.

Unknown είπε...

@ ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...
Αλλη η σημασια του "αποκρυπτω",αλλη του
"δεν ανακοινωνω"!
Ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν επιστήλια .Εντάξει οκ δεν τα δείχνουν για δικούς τους λόγους Όμως από την στιγμή που ρωτάνε τι παρουσίαζαν η μια απλή αναφορά τέλος πάντων κ κάνουν σαν να μην υπάρχουν…… συγνώμη αλλά είναι απόκρυψη.

Antigoni είπε...

@ Ερασιτέχνης

Μα ήταν απολαυστικότατο! Το σχόλιο μου για το αμορτισερ το είδες; Ως γεωτεχνικός, μόλις διάβασα για απόσβεση και σεισμό στο κείμενό σου, το πρωτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό αντανακλαστικά ήταν η επίχωση!!

oryktosploutos είπε...

@Θεανώ 9:11 - συνέχεια στο 11:17

@ Effie, Petros

Όποιος ψάχνει, βρίσκει : http://www.arch.uoa.gr/fileadmin/arch.uoa.gr/uploads/images/ekdoseis/corpus_of_ancient_quarries.pdf

Έκδοση του 2014 για τα αρχαία λατομεία. Πωρόλιθος στην Αμφίπολη αναφέρεται στην περιοχή του Γυμνάσιου, άρα οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν για λατομείο πωρόλιθου είτε στο λόφο Καστά είτε στο λόφο 133. Επομένως η σχετική αναγραφή στην ανάρτηση του policenet, για αρχαίο ορυχείο που "θα τρελάνει τους αρχαιολόγους", δεν φαίνεται να ευσταθεί και η εικόνα της έκθεσης Πολυμενάκου δεν προκύπτει να έχει επηρεαστεί από τυχόν ύπαρξη αρχαίου λατομείου. Πάμε λοιπόν από την άνοιξη για νέα μνημεία!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Βίκυ 8:34 και @Αριάδνη Παπαφωτίου

Επειδή εκεί που υπάρχουν τα γράμματα με λίγη δυσκολία αναγνωρίζονται και κάποια πρόσωπα που μάλλον υποδηλώνουν ότι πρέπει να υπάρχει τοιχογραφία στο σημείο εκείνο, πολύ πιθανόν τα γράμματα αυτά να είναι τα ονόματα των προσώπων που απαρτίζουν την τοιχογραφία, όπως ακριβώς γίνεται στα αγγεία όπου σε πολλά διαβάζουμε τα ονόματα των προσώπων που αναπαριστώνται.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Ioannis Karagkiozis 12:34

Από ό,τι κατάλαβα από την απάντηση της κας Παπαφωτίου το ναί σημαίνει ότι από διασταυρωμένες πληροφορίες της υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία και για τον νεκρό και για τον δημιουργό του τάφου, οπότε εγώ το χαρακτηρίζω ως πολύ καλή πληροφορία.

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Kostis Kal

Δεν ειναι αποψη Μπουταρη,ειναι γεγονος.
Ειναι ο λογος που σπουδασα στο Ιστορικο-Αρχαιολογικο Φιλοσοφικης Αθηνων.Ημουν δευτερα γυμνασιου οταν εκανε συνοψη της ανασκαφης του ο Ανδρονικος,ενα χρονο μετα! Τα παρακολουθουσαμε στην ΕΙΡΤ,τοτε!
Ο Καραμανλης οντως πηγε ενα χρονο μετα!
Παρακολουθησε λιγο τι εγραψα παραπανω ,για το ποια ειναι η συνηθης πρακτικη και τους λογους που γινεται αυτη η παρεκβαση σημερα!
Οσο για τον αλυτρωτισμο των σλαβοφωνων.να σου υπενθυμισω και τον αλυτρωτισμο των Αλβανων!
Αμβ(π)ρακια ειναι η σημερινη Αρτα.
Εχεις ακουσει που φτανουν οι χαρτες της μεγαλης Αλβανιας?
Μεχρι την Αρτα!
Ε και?
Ας ελθουν να τα παρουν!
Συγγνωμη που θα το πω,αλλα μιλας με ορους γηπεδου-Αθηνοκεντρικο κρατος,βορειοι νοτιοι-και εντελως φοβικα!
Εγω παντως οταν βλεπω το χαρτη της μεγαλης Αλβανιας μου'ρχεται να βαλω τα γελια!

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ antonis nikiforos

Εσυ τι πιστευεις πως θα ανακοινωσει η Περιστερη στις 29 του μηνα στο αμφιθεατρο του Υπουργειου?
Ρε παιδια,ειναι δυνατον να λεμε τετοια πραγματα?
Θα τα δειξουν,οταν ελθει η ωρα να τα δειξουν!
Να μελετηθουν,να συντηρηθουν καπως και μετα.
Τι θα ηταν πιο λογικο να αποκρυψουν,αν ακολουθησω τη λογικη σας?
Τα επιστυλια ή τα οστα?

hylap-vn είπε...

@Εμπεδότιμος

Οι πληροφορίες της κας Παπαφωτίου δεν είναι απλά "διασταυρωμένες πληροφορίες".

Είναι πληροφορίες δοσμένες από την ίδια την Περιστέρη πολύ πριν την επίσκεψη του Σαμαρά. Αν θυμάμαι το ρεπορτάζ που έκανε στην ΕΤ3 ήταν από το 2013.

hylap-vn είπε...

Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος με την παρακάτω απορία μου...

Η Περιστέρη έχει "συντριπτικά" στοιχεία στα χέρια της τόσο για τον κατασκευαστή όσο και για τον νεκρό. Πολύ πριν τον βρει. Δεδομένο.

Αν υποθέσουμε ότι είναι ο Μεγαλέξανδρος αυτός που της δείχνουν τα στοιχεία τότε γιατί μας είπε στην τελευταία ανακοίνωση "αφηρωισμένος"????
Ο Μεγαλέξανδρος δεν είχε γίνει αποδεκτός σαν θεός στους συγχρόνους του και τις επόμενες γενιές?
Σαν αφηρωισμένος έγινε δεκτός ο Ηφαιστίωνας που δεν τον δέχτηκαν σαν θεό οι σύγχρονοί του ενάντια στην θέληση του Αλέξανδρου.

garasari.blogspot είπε...

Για τα διαφορετικού χρώματος μάτια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάνει λόγο ο Ιωάννης Μαλάλας (χρονογράφος από την Αντιόχεια), στη Χρονογραφία του (Λόγος ‘Ογδοος, «Περί Μακεδόνων») που γράφτηκε περίπου στα μέσα του 6ου μΧ αιώνα (βασισμένη σε παλαιότερους συγγραφείς, των οποίων τα έργα δε σώζονται σήμερα):

«… εστί χθαμαλός, οδόντας έχων μεγάλους και φαινομένους, έχων δε οφθαλμόν γλαυκόν ένα και ένα μέλανα».

Πάντως κι εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει διχρωμία στο συγκεκριμένο ψηφιδωτό. Ο χώρος που φαίνεται είναι διαφορετικού μεγέθους (μεγαλύτερος, σχεδόν τριπλάσιος) από τις υπόλοιπες ψηφίδες, κάτι που δεν ταιριάζει καθόλου με την τεχνοτροπία της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Μάλλον πρόκειται για υλικό συγκόλλησης των ψηφίδων που λείπουν.

Ανώνυμος είπε...

@antigoni
Το διάβασα το σχόλιό σου. Εννοείς ότι η επίχωση είναι ο "κάθετος πόλος" ?
Να διευκρινίσω πάντως ότι δεν προσπαθώ να εξηγήσω την ανευρεθείσα κατασκευή. Το ζητούμενο μου είναι τι " εννοεί ο ποιητής" δλδ τι είναι αυτό που περιγράφει.
Γιατί αν περιγράφει τάφο, τότε ο τάφος που βρέθηκε είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το mail που έδωσα παραπάνω είναι λάθος .
Το σωστό είναι erasitehnis1 παπάκι gmail τελεία com

Unknown είπε...

@ ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
Αυτό ακριβώς ηθελα να ακούσω-ουμε
Να μελετηθούν να συντηρηθούν κ τα λέμε.
Από ότι ξέρω όμως το διάψευσαν ότι υπάρχουν.

Unknown είπε...


@ Αμπρακιώτης εν αθήναις

Ούτε εγώ αντιδικώ μαζί σου. Έτσι και αλλιώς το θέμα είναι ότι αν ισχύει και είναι εκ γενετής, τότε μπορεί να φανεί στο DNA!!! Αυτό είναι το σημαντικό!!!
(σημείωση: χρησιμοποιώ τον όρο'διαφορετικό χρώμα ίριδας' γιατί το ετεροχρωμία μπερδεύεται με το δυσχρωμία και με το διχρωμία... για να μην μπερδευτούμε με την ορολογία).

Θα αναφέρω και κάτι που έχει τύχει στο περιβάλλον μου, για να ελαφρύνει το κλίμα και να γελάσουμε λίγο, περί σπανιότητας (μην το πάρεις προσωπικά, δεν έχει να κάνει με εσένα): τα ναυάγια στα πλοία τα τελευταία 50 χρόνια είναι σπάνια. Και έχω ένα Θείο, δεύτερο καπετάνιο που του έτυχαν δύο!!! Με την πρώτη ευκαιρία βγήκε σε σύνταξη!!!!

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ antonis nikiforos

Οχι φιλε μου.
Το παραδεχτηκε ο ιδιος ο Τασουλας στην πρωινη εκπομπη του Mega!
Μπορουν να το επιβεβαιωσουν οι φιλοι του Εμπεδοτιμου.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@hylap-vn

Προφανώς η κα Παπαφωτίου αναφέρεται σε συμπεράσματα από ευρήματα της ανασκαφής και όχι πριν από την έναρξη της ανασκαφής.

Μην βάζουμε στο στόμα της λόγια που δεν είπε.

gtroza είπε...

Ερασιτέχνης
συγχαρητήρια γιά την ευφυή προσέγγιση, τις πληροφορίες και το ύφος γραφής!

και στον Εμπεδότιμο για την Σχολή!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Ξέρει κανείς αν θα υπάρξει ζωντανή κάλυψη της συνέντευξης του κυρίου Τασούλα το Σαββάτο;Μήπως θα έπρεπε να κάνουμε κάτι ώστε να υπάρξει;

Unknown είπε...


@ Ερασιτέχνης

Λες?????
Το βρίσκω πολύ πιθανό!!!!!
Μπράβο για τον συλλογισμό σου!!!!!
Μπράβο για την τόση μελέτη!!!

Unknown είπε...

παρα το γεγονος οτι η παναγιωταρεα μου ειναι απεχθης πολιτικα/αισθητικα/νοητικα και οτι αλλο θελετε, η πολιτικη "σιγής" και "ελεγχομενης" πληροφορίας που υπάρχει, μου φαίνεται απολύτως λογικη, ειδικά αν η ανασκαφικη ομάδα έχει ισχυρότατες ενδείξεις οτι ο τάφος φιλοξενεί τον Αλέξανδρο.

Μια τέτοια ανακάλυψη, θα φέρει τούμπα όλες τις εως τώρα παραδοχές, μια και καμία από τις ιστορικές πηγές δεν ανέφερε την ταφή του Αλέξανδρου στην Μακεδονία. Αν λοιπόν ο τάφος αποδειχτεί ότι ανήκει στον Αλέξανδρο, οι (εως τώρα πιθανές) ισχυρότατες ενδείξεις δεν είναι αρκετές για να ειπωθεί δυνατά κάτι που δεν μπορεί να στηριχτεί σε καμία ιστορική πηγή..
Αν δε, παρά τις πιθανές ισχυρότατες ενδείξεις, υπήρχε μια επικοινωνιακή πολιτική τύπου "πιθανότατα μιλάμε για τον Αλέξανδρο" και στην πορεία για τον οποιονδήποτε λόγο οι πιθανολογίες διαψεύδονταν, το χαστούκι θα ήταν υπεργαλαξιακό. Νομίζω δηλαδή ότι όλη αυτή η "σιγή" έχει να κάνει με το ότι θέλουν να το δέσουν από παντού πριν προβούν σε μια τόσο σημαντική ανακοίνωση, για ένα θέμα που -λογικό είναι- δεν μπορούν να ρισκάρουν να διασπείρουν επίσημα μόνο (έστω και ισχυότατες) ενδείξεις κόντρα σε όλα ως σήμερα γνωρίζαμε.

Αντιθέτως με την οργή κάποιων για την "σιγή" και τις φιλτραρισμένες πιθανώς πληροφορίες που παίρνουμε, αυτό αποτελεί μια επιπλέον ισχυρή ένδειξη
ότι πιστεύουν πως κρατούν στα χέρια τους βόμβα, και πριν την πυροδοτήσουν πρέπει να βεβαιωθούν 100% ότι δεν είναι τζούφια.

Σχόλια επι της ουσίας των αναρτήσεων του Εμπεδότιμου, δεν είμαι σε θέση να κάνω, συνεχίζουν να μου φαίνονται όμως καταπληκτικά άρτιοι συλλογισμοί, που αν επιβεβαιωθούν θα είναι μια συγκλονιστική νοητική κατάθεση, και ίσως να παρακολουθήσαμε την επερχόμενη αναδιαμορφωμένη αφήγιση της Ιστορίας, να ξετυλίγεται μπροστά μας live. Κι αν δεν επιβεβαιωθεί ακόμη, πάλι κανείς θα μπορεί να πει οτι οι υποθέσεις του Εμπεδότιμου δεν είχαν κανέναν άλμα λογικής, απεναντίας τις έδεσε με απολύτως λογικά επιχειρήματα (παρά το ότι ήταν κόντρα σε όλα όσα γνωρίζει ή παραδεχέται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως πιο πιθανα γεγονότα)

ΜΕΤΟΧΟΣ είπε...

Απορώ γιατί πρέπει να παίρνουμε ως δεδομένα αυτά που "επιβεβαιώνει" η κα Παπαφωτίου, αν τα είχε διασταυρωμένα και δεμένα, θα τα μαθαίναμε "αποκλειστικά" από το blog της.
Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αναγνωστών προτιμά καθαρές κουβέντες και όχι χρησμούς της Πυθίας.

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Poly Katri

Οντως αυτο ειναι το σημαντικο!
Θα βρεθει στο DNA,αν οι πηγες ειναι αξιοπιστες!
Ας του Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ τα οστα και δε μας χρειαζεται το χρωμα,Θα το αποδειξουν αλλα πραγματα.
Πληγες,ηλικια,αναπαρασταση προσωπου!
Γινεται πλεον αναπαρασταση προσωπου!
Την εκαναν οι Σουηδοι στους νεκρους του ναυαγιου του Βαζα!
Για να το ελαφρυνω και γω απο την πλευρα μου,ισως χρειαζεται να μεγαλωσεις κι αλλο για να δεις διχρωμα ματια!

Ανώνυμος είπε...


Μπορεί να μην υπάρχει ή να μην υπάρξει ποτέ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ότι ο τάφος αυτός είναι ο τάφος του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Υπάρχει όμως ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ.
Γιαυτό κοιμηθείτε ήσυχοι

Καλό βράδυ σε όλους σας.

ΑΜΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

@ Poly Katri

ΔΙΟΡΘΩΣΗ.

Ας αποδειχτει πως ειναι του Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ τα οστα και δε μας χρειαζεται το χρωμα.Θα το αποδειξουν αλλα πραγματα.

Unknown είπε...


@ Αμπρακιώτης εν Αθήναις

Σωστός!!! Χαχαχα!!! Πάντως, ευχαριστώ για το κομπλιμέντο!!! (Γυναίκες.... χαχαχα!!!)

Ανώνυμος είπε...

@poly katri & gtroza
Σας ευχαριστώ πολύ.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους γονείς μου, τους φίλους μου, ....( χαχαχα)
Εγώ πάντως είμαι 100% σίγουρη. Τώρα πλέον ησύχασα! Γιατί ξέρω..........
Θα κοιμηθώ σαν πουλάκι

hylap-vn είπε...

@Εμπεδότιμος

Η Περιστέρη άρχισε να σκάβει τον λόφο Καστά το 2009.
Τον περίβολο τον βρήκε το 2012.

Το ρεπορτάζ της Παπαφωτίου έγινε τον Οκτώβριο 2012 στο τέλος της ανασκαφικής περιόδου του 2012. Όλο το ιστορικό της σχέσης Περιστέρη-Παπαφωτίου είναι καταγεγραμμένο εδώ. https://www.youtube.com/watch?v=JfdjhFMAdEk

Τα ευρήματα που ανέφερε η κα. Περιστέρη στην κα. Παπαφωτίου είναι ευρήματα από τότε (2012) και σίγουρα ΠΡΙΝ από το 2014 και ασφαλέστατα πριν από τον Αύγουστο του 2014 που πήγε ο Σαμαράς.
Και είναι "συντριπτικά" ευρήματα σύμφωνα με την κα Παπαφωτίου που δείχνουν ξεκάθαρα κατασκευαστή και ενταφιασμένο.
Που διαφωνούμε?

Unknown είπε...


@ Ερασιτέχνης

Και την άμαξα συνόδευε η Ρωξάνη με τον μικρό Αλέξανδρο Δ... άρα ξέρουμε και πότε έγινε η μεταφορά στα πάτρια εδάφη!
Καλό βράδυ!!!

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...

@ΜΕΤΟΧΟΣ

Τα έχει εξηγήσει όλα δημόσια η κα. Παπαφωτίου και σε παρουσιάσεις. Το σχετικό βίντεο υπάρχει στο youtube.
Δεν μπορεί να τα αποκαλύψει για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας και για να προστατέψει την κα. Περιστέρη να μην τη φάνε τα άγρια θηρία.

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

Εχω την αισθηση οτι η απντηση που μου εδωσε η Αριαδνη αναφεροταν στην τωρινη φαση της ανασκαφης.το "ευτυχως" δεν σου λεει κατι...

".......... ΑΡΙΑΔΝΗ..... χωρις να επεκταθεις σε λεπτομερειες...πιστευεις οτι υπαρχουν τοσο καθοριστικα ευρηματα οσον αφορα την ταυτοτητα του νεκρου η του δημιουργου του?..ενα ναι η οχι μου αρκει

19 Νοεμβρίου 2014 - 8:38 μ.μ.
Blogger Ο/Η vagkalf07 είπε...

..εννοω του δημιουργου του μνημειου...

19 Νοεμβρίου 2014 - 8:40 μ.μ.
Blogger Ο/Η ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

@vagkalf07
Ναι. Συντριπτικά. Ευτυχώς.

oryktosploutos είπε...

@Petros (19/11 11:40)

"στην γενικη ορολογια του πωρόλιθου χωρις να ξερω με σιγουρια θα πρεπει να αναφερονται σε ψαμμίτη."

Καταλήγω ότι με το "πωρόλιθος" εννοούν μάλλον μαργαϊκό ασβεστόλιθο, πολύ συνηθισμένο πέτρωμα στις Νεογενείς λεκάνες ανά την Ελλάδα. Εύκολο στην εξόρυξη και στην κατεργασία, χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Dazbaw είπε...

@Poli krati

ο μικρός Αλέξανδρος δεν είχε γεννηθεί όταν πέθανε ο Μ.Α.

hylap-vn είπε...

@vagkalf07

Άμα δεις το βίντεο που έχω αναφέρει ίσαμε 10 φορές της παρουσίασης Παπαφωτίου θα καταλάβεις πότε βρέθηκαν οι πραγματικές αποδείξεις.
Το "ευτυχώς" πήγαινε στο ότι βλέποντας φέτος τι πέσιμο της έκαναν της Περιστέρη όλοι οι καθηγητάδες "ευτυχώς υπάρχουν συντριπτικά ευρήματα" για να μπορέσει να τους τα τρίψει στα μούτρα.

Θεανώ είπε...

@ορυκτοςπλουτος

δες στις σελ 15-20 τον πορόλιθο Σερρών όπως διατίθεται σήμερα. Νομίζω και του μνημείου θα είναι παρόμοιος
http://www.sachinidis.com/catalogs/CATALOG%202008.pdf

Unknown είπε...


@ Dazbaw

Αναφερόμουν στην μεταφορά του νεκρού Αλέξανδρου με την αρμάμαξα, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του. Αν θυμάμαι καλά τις περιγραφές, λένε ότι την συνόδευε η Ρωξάνη με τον μικρό Αλέξανδρο.

mp είπε...

Στην φώτο που η κυρία Αριάδνη Παπαφωτίου βρήκε κάποια σύμβολα και γράμματα στην ΔΕΞΙΆ ΜΕΡΙΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΑΣΠΡΗ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ 2 ΑΛΟΓΑ!

mp είπε...

Να τονίσω ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ!

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

το εχω δει..δις..το "ευτυχως" εχει την εννοια που λες αλλα και μια ανακουφιση οτι η συνεχεια της ανασκαφης επιβεβαιωσε καποια πραγματα...κοιτα ειμαι απο τους λιγους εδω μεσα που ανησυχω οτι υπηρξε και μεγαλοστομια απο την πλευρα της ανασκαφεως χωρις πολλα πραγματα να ειναι δεμενα και ισως τελικα να παραμενει η κατασταση αυτη...αν η ΑΡΙΑΔΝΗ αναφερεται στον βασικο κορμο σκεψης του συνεδριου του Μαρτιου και σε κατι που εχει βρεθει μετα απο εκει και μετα, θα φανει σε λιγες μερες...αν ομως περα απο το καταπληκτικο μνημειο που μεσολαβησε δουμε μια επαναληψη της Περιστερη της διαλεξης του Μαρτιου διανθισμενη βεβαια με τα φοβερα κατα τα αλλα ευρηματα που ολοι ειδαμε..και τιποτε περαν αυτων οσον αφορα ταυτοτητα νεκρου η δημιουργου...νομιζω οτι η καχυποψια μου θα επαληθευτει.

Planet είπε...

Εγω θέλω να είμαι καλοπροαίρετος και να πιστέψω πως η επιλεκτική παρουσίαση πληροφοριών γίνετια για να προστατευτεί η ερευνα που είναι εν εξελίξη.

Απλά αυτο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί βασικότατα ευρήματα και συμπεράσματα που έχουν ήδη παρουσιαστει *δημόσια* σε δύο ετήσια συνέδρια της Θεσσαλονίκης (2012 και 2013), αντιμετωπίζονται ως... κρατικά μυστικά. Μιλάω για την αιτιολογηση πίσω απο τη χρονολογηση και το όνομα του αρχιτέκτονα, συμπερασματα που θεωρούνται καταληκτικά ήδη απο το Μάρτιο του 2013. Ισως η κ. Παπαφωτίου μπορει να μας εξηγήσει τι ακριβώς απαγορεύει να δημοσιοποιηθούν προς τα έξω λίγες περισσοτερες λεπτομέριες απο αυτές τις δύο παρουσιάσεις, οι οποιες, όπως μας είπατε στην ομιλία σας, έγιναν σε καταμεστες αιθουσες. Φαντάζομαι δεν ήταν καταμετστες απο στελεχη του υπουργειου που πήραν κάποιο όρκο σιωπής, αλλά απο αρχαιολόγους, συμμετέχοντες στο συνέδριο... Ζητήθηκε απο την κ. Περιστέρη κάποιο "εμπάργκο" πληροφοριών μέχρι τη δημοσιευση κάποιας εργασίας της; Δεν είναι κάτι παραλογο, γίνεται αυτο σε συνέδρια και είναι σεβαστο.

Αν δεν έχουμε κάτι τέτοιο, φτάνουμε στο επομενο παράδοξο: πολλοι απο τους αρχαιολόγους που διαφωνούν, σιγουρα θα ήταν στην αιθουσα την ώρα της παρουσίασης. Πως και όλοι κάνουν σα να μην ξέρουν που βασίζονται τα συμπεράσματα της ομάδας της κ. Περιστέρη; H μήπως στις ομιλίες τα συμπερασματα παρουσιάστηκαν χωρις επεξήγηση (πχ. λογω έλλειψης χρόνου);

Kratylos είπε...

Οι πληροφορίες της Αριάδνης συμφωνούν και με τις δικές μου και ανάγονται τουλάχιστον στο 2013. Απλώς είναι πιο συγκεκριμένες για Ηφαιστίωνα και Δεινοκράτη που αναφέρονται ονομαστικά.

oryktosploutos είπε...

@Θεανώ 02:10

Ναι, το ΑΑ50 στη σελίδα 21 μοιάζει. Γνωρίζετε σε ποιο σημείο έχουν το λατομείο;

virgi είπε...

@Erasitexnis
Καταπληκτική η εργασία σου.Σου αξίζουν συγχαρητήρια.
Ακόμη και αν κάποιος δεν μπορεί να αποδεχθεί τα πάντα, όπως τους παραλληλισμους στα σύμβολα ...καταλαβαίνεις, δεν μπορεί να μην δει τα προφανή σε σχέση με άλλα στοιχεία της περιγραφής σου.
Όπως για παράδειγμα τα σχόλια 3 και 4 στην τελευταία σου παράγραφο,σχετικά με τον χρόνο κατασκευής και με τον χρόνο αφιξης της αρμάμαξας στην Συρία.
Ή η πληροφορία σου για τον Περσικό τροχό. Σίγουρα χρειάστηκε νερό και για τις επιχωματώσεις ας πούμε για τα μάρμαρα κ.λ.π.

Ενδιαφερον ο Ελέφαντας στην Πυδνα...

Συμφωνώ και επαυξάνω για το αλληγορικό συγκαλυμμένο γενικά και όχι μόνο για αυτήν την περίπτωση...



hylap-vn είπε...

@vagkalf07

Διαφωνούμε στο πότε βρήκε αυτά τα "συντριπτικά" στοιχεία.
Στο 35:10 λέει η Παπαφωτίου
"Ήταν βέβαιη για την χρονολόγηση και σε αυτό την βοήθησαν κινητά ευρήματα, ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ, κεραμική και άλλα, τα οποία δεν νομιμοποιούμαι να αναφέρω, αλλά φαντάζομαι θα αποτελέσουν ένα τμήμα μιας συνολικής της επιστημονικής ανακοίνωσης όταν η ίδια θα κρίνει πως ήρθε η ώρα."
Αυτά τον Οκτώβρη του 2012.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι τότε βρήκε επιγραφή που να λέει π.χ. ΤΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ή ΗΦΑΙΣΤΪΩΝΑ δια χειρός ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗ κτλ κτλ.
νομίζεις θα το ανακοίνωνε?

Αποκλείεται γιατί θα την σταύρωναν ζωντανή. Ανακοίνωσε μόνο την πιστοποίηση της τοποθεσίας του Λέοντα τον Μάρτιο του 2014.
Γι'αυτό περίμενε πρώτα να βρει τον τάφο και αφού βρήκε την είσοδο εκεί ξεκίνησε το πανηγύρι με την επίσκεψη Σαμαρά και τον εκπρόσωπο τύπου. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε λόγος να αναφερθεί στα προηγούμενα χρόνια και στα προηγούμενα ευρήματα. Κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι τα κρύβει αυτά μιας και είναι τουλάχιστον 2-3 ετών ευρήματα και οι ανακοινώσεις έχουν να κάνουν από το σημείο που βρέθηκαν οι σφίγγες και μετά.

hylap-vn είπε...

@Planet

Το έχεις ακούσει από αρχαιολόγο παρόντα εκεί ότι έγιναν ανακοινώσεις το 2012 και 2013 στο ετήσιο συνέδριο της Θεσ/νίκης από την Περιστέρη για τον λόφο Καστά?

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Θέλω να συγχαρώ την @Erasitehni Archaiologo για την μελέτη της επί της περιγραφής της Αρμάμαξας από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη.

Στην τελευταία μου ανάρτηση:

http://kathrefti.blogspot.gr/2014/11/3.html

εστιάζω στην πιθανή ζωγραφική απεικόνιση Τραγέλαφων (σπάνια, μπορεί και μοναδική περίπτωση), στον 3ο Θάλαμο.

Εαν είναι έτσι πραγματικά, τότε είναι ευθεία η σύνδεσή του με την Αρμάμαξα.
Κι αυτό, είναι σίγουρα πολύ σημαντικό.

vagkalf07 είπε...

@ planet

συμφωνω...καμμια παρουσιαση κινητου ευρηματος δεν εγινε στο συνεδριο του μαρτιου..δεν βγαζω αχρηστα τα περι της αρχιτεκτονικης του τυμβου...πχ σημερα αν δουμε μια πολυκατοικια μπορουμε πανω κατω να βρουμε ποτε κατασκευαστηκε,ασε που πια εχει προκυψει το ψηφιδωτο που για μενα ειναι το πιο καθοριστικο στην χρονολογηση..αλλα κατι γεωμετριες του δεινοκρατη και τετοια τα θεωρω εγω ο αδαης βεβαια αλλα νομιζω και οι υπολοιποι αρχαιολογοι φουμαρα.

Kratylos είπε...

Αυτό το τελευταίο Αριάδνη, μου φαίνεται τραβηγμένο από τα μαλλιά!

Οι μεγάλες αυτές ντουβαρόπετρες σπάζονται επιτόπου για να ταιριάζουν τα κομμάτια τους κατά το χτίσιμο.

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

@Kratylos
Η ζωόμορφη παράσταση, δεν είναι πάνω σε πωρόλιθο, αλλά πάνω στο εναπομείναν τμήμα του ερυθρού επιχρίσματος που τον κάλυπτε.
Δες προσεκτικότερα.

Planet είπε...

hylap-vn:

Το οτι παρουσιάστηκε η προοδος στις ανασκαφές του τύμβου Καστά μπορεις να το δεις από το πρόγραμμα αυτών των συνεδρίων (τίτλοι παρουσιάσεων της κ. Περιστέρη και Λεφαντζή), απο φωτό διαφανειών που πήρε η κ. Παπαφωτίου και παρουσίασε στην ομιλία της και φυσικά απο το σχετικο δελτιο τύπου που βγήκε τότε:

http://amfipolinews.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7.html

http://www.kathimerini.gr/758327/article/politismos/polh/anaskafh-toy-mnhmeiakoy-perivoloy-toy-tymvoy-kasta

Προφανώς, αρχαιολόγοι θα ήταν μέσα εκει, θα άκουσαν και τις σχετικές αιτιολογήσεις.

virgi είπε...

από την
Ελαφηβόλου Ελένη

Η ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΗΝΙΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ


https://kleonikikleio.wordpress.com/2013/05/29/%CE%BF-%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1/

Kratylos είπε...

Και το επίχρισμα έσπασε εκεί που δίνει ακριβώς τη ράχη;

moira είπε...

Καλησπέρα σε όλους!
Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον εμπεδοτιμο για την άρτια σύλλογιστική πορεία της σκέψης με την ευχη να γινει σύντομα πραγματικότητα.
Συγχαρητήρια και σε ερασιτέχνη,planet,virgi,fterotos και λοιπούς φίλους, που ειτε διαφωνούν ειτε συμφωνούν, εμπλουτίζουν γόνιμα το διάλογο που γίνεται.
Σκέψεις..
Ένας θεός που λατρεύουν στη περιοχή ειναι ο διονυσος, θεότητα με την οποία ταυτίζεται ο Αλέξανδρος.κανω το συνειρμο να συνδέσω την αναγέννηση του Διονύσου με τη συμβολή της θεάς Αθήνας και να την συνδέσω με της καρυατιδες του ερεχθειου, στις οποίες η αθηνα ανέθεσε τη προστασία του κεκροπα/ερεχθιονα.στην άρματαμαξα κατα τον ι.σικελιωτη, υπήρχε η αθηνα Νικη στις 4 πλευρές.η αθηνα λοιπόν, προστάτιδα του αλεξανδρου.
Ένα κράμα δηλαδη της αρχαίας παράδοσης στην αθηναϊκή αποικία δε θα με ξενίζε.
Οσον αφορά τον ηφαιστιωνα..σύμφωνα με τους ιστορικούς, ηταν ψηλός, γεγονός που αποκλείει να του ανήκει ο σκελετός
Τελος..πιστεύω πως η σιωπή της ανασκαφικης ομάδας δείχνει την ανάγκη να εργαστούν ώστε τα συμπεράσματα να ειναι μη αμφισβητισιμα.εχουν ήδη ανακοινώσει τα επιστυλια και τον σκελετό.
Γιατι να το κανουν αν είχαν σκοπο να τον κρύψουν;

vagkalf07 είπε...

@ Αριαδνη...

το οτι λειπει η ζωγραφικη και μαλιστα η καλη ζωγραφικη απο το μνημειο μου εχει κανει εντυπωση...περιμενουμε βεβαια πια τα ζωγραφιστα επιστηλια του Τασουλα...αλλα θα περιμενα μια μεγαλειωδη τοιχογραφια ..τωρα που μας ανοιξε την ορεξη το μνημειο...μακαρι να ερθει και η ζωγραφικη.

Kratylos είπε...

@ Αριάδνη
Μια και απαντάς μονολεκτικά σε ερωτήσεις, να σου κάνω και γω μια:

Από το 2012 - 2013 υπάρχουν και στοιχεία πληροφοριακά για το κόστος του έργου;

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

@Kratylos
Σύμφωνα με τα στοιχεία μου, δόθηκαν το `12 και το `13 συνολικά 190.000 Ε.
Οι 140χιλ από το ΥΠΠΟ και οι 50χιλ από το Μακ-Θρακ

hylap-vn είπε...

@Planet

Εντάξει. Αυτά γίνονται το 2013.
Κρίνοντας από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων η παρουσίαση επικεντρώθηκε στον περίβολο και την θέση του Λέοντα.
Δεν νομίζω να αναφέρθηκε τίποτα περαιτέρω από την Περιστέρη. Τον λόγο τον εξήγησα. Χωρίς να έχει βρει τον τάφο δεν θα μπορούσε να πει τίποτα.

Kratylos είπε...

@ Αριάδνη
Έχεις και δημοσιογραφικό χιούμορ, όπως θα σου έλεγε και ο καθηγητής Τάσιος, που μας έδωσε και τέτοιες πληροφορίες "παραγωγής" δημοσίων, ή κρατικών κατά Περιστέρη, έργων!

vagkalf07 είπε...

@ hylap vn, Planet

τελευταια μερα του συνεδριου, μιση ωρα παρουσιαση

http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2014/03/%CE%91%CE%95%CE%9C%CE%98-2013_%CE%A4%CE%9F-%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%94%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%A5.pdf

hylap-vn είπε...

Η λογοκρισία ξεκινά επίσημα τον Αύγουστο του 2013.
Δείτε την τελευταία παράγραφο εκείνης της ανακοίνωσης του υπουργείου.
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=54592

Από τότε συμφώνησαν ότι θα ξανασυναντηθούν όταν βρεθεί η είσοδος.
Και από τότε ίσως άρχισαν να σκέφτονται τα της επικοινωνιακής διαχείρισης.

Kratylos είπε...

@ hylap-vn
Συμπίπτει με την περίοδο της ανεπίσημης κρατικής ανασκαφής, με "ειδικούς" και όχι εργάτες!

Planet είπε...

hylap-vn:

Ήταν το 2013 & 2014 (έκανα λάθος πριν). Δε μιλάω για τον τάφο και για κάποιο όνομα. Οι παρουσιασεις όντως επικεντρώθηκαν στον πειρβολο και το λέοντα (δεν είχε βρεθει είσοδος τάφου τότε), αλλά το όνομα του αρχιτεκτονα του και της εποχής κατασκευής του περιβόλου όντως δόθηκαν, και φαντάζομαι αιτιολογήθηκαν.

" Ο Τύμβος Καστά Μεσολακκιάς και το μνημείο του Λέοντος είναι δύο μνημεία που συνομιλούν μεταξύ τους συνδυάζοντας συγκρίσιμα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και η χρονολόγησή τους ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα. "

&

"Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.χ. και όπως τονίζει η κ. Περιστέρη, και φέρεται πως φέρει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη..."


Τι σημασία έχει αν είχε βρεθει έίσοδος τάφου; Δηλαδη το αν θα δοθει αιτιολόγηση της χρονολογησης του μνημειου εξαρτάται απο το αν βρεθει εισοδος σε αυτο;


Κανεις απο τους παρευρισκόμενους δεν άκουσε τις σχετικές αιτιολογήσεις;
Απο τα λινκ που σου δίνω:

Kratylos είπε...

Κάθε δημόσιο έργο είχε την επίγραφη μαρμάρινη στήλη του, για να πληροφορεί τους φορολογούμενους πολίτες. Και αυτές οι επιγραφές ήταν σε ορατές από τους περαστικούς θέσεις του έργου και όχι μέσα σε θαλάμους.

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

σωστος !!η διαχειρηση αρχισε απο τοτε...

vagkalf07 είπε...

@ Kratylos

και τι εγραφε συνηθως η στηλη αυτη?

hylap-vn είπε...

@Planet

Είπες "Δηλαδη το αν θα δοθει αιτιολόγηση της χρονολογησης του μνημειου εξαρτάται απο το αν βρεθει εισοδος σε αυτο;"

Συγνώμη που επαναλαμβάνομαι και κουράζω τους φίλους του ιστολογίου αλλά πιστεύω ότι τα "συντριπτικά" ευρήματα που αναφέρει η κα. Παπαφωτίου δεν τα παρουσίασε γιατί αποδεικνύουν όχι μόνο τον κατασκευαστή αλλά ΚΑΙ τον ενταφιασμένο σε έναν τάφο όμως που τότε δεν είχε βρεθεί. Άρα δεν θα μπορούσε να ανακοινώσει κάτι επ'αυτού.

Kratylos είπε...

....
(β) Ανάθεση έργου σε συγκεκριµένον κατασκευαστή, µαζί µε
- τεχνικές προδιαγραφές
- τιµές µονάδος και
- χρονοδιάγραµµα
Τέτοια, για παράδειγµα, ήταν η περίπτωση του έργου στο Αµφιαράειο
(βλ. §2γ):
- Ανάδοχος: Φρύνος
- Εγγυητής: Τελεσίας
- Περιγράφονται οι µέθοδοι κατασκευής
- ∆ίδονται οι διαστάσεις και ορίζεται η προέλευση των υλικών
- Τιµή µονάδος: 6 δραχµές ανά 4 πόδια µήκους της τάφρου
- Χρονοδιάγραµµα: 20 ηµέρες (εξαιρετικά πιεστικό, για µια τάφρο
µήκους περί τα 180 µέτρα)".

Από τη βιβλιοθήκη του ΤΕΕ: http://library.tee.gr/digital/m2456/m2456_tasios1.pdf

hylap-vn είπε...

@Planet

Να θυμίσω ότι σύμφωνα με την παρουσίαση της κας Παπαφωτίου, η Περιστέρη "φοβόταν" το υπουργείο από τον Οκτώβρη του 2012 τουλάχιστον και γι'αυτό της ζήτησε να μην "επεκταθεί" τότε στο ρεπορτάζ της.
Σιγά μην πήγαινε σε συνέδριο χωρίς να την υποχρεώνει κανείς δεοντολογικός-επιστημονικός κανόνας να κάνει ανακοινώσεις πριν τελειώσει την ανασκαφή της.

fterotos psychonoos είπε...

@Ερασιτέχνης,
Είναι μεγαλοφυές! Εύγε και πάλι εύγε!
Είναι με-γα-λο-φυ-ές!!!

Εμπεδότιμε, διάβασες τι λέει; Φαντάζομαι ναι. Αυτό μπορεί να είναι η Μεγάλη Λύση του Γρίφου.

Στείλτε το στην...Περιστέρη!!!!!!

vagkalf07 είπε...

@ Kratylos

μακαρι να εχει βρεθει κατι τετοιο !!!θα ηθελα παντως μια διευκρινηση απο την Αριαδνη.. ποσο σημαντικα πιστευει η απλα συμπηρωματικα ηταν στα ηδη υπαρχοντα ευρηματα εκτος του ταφου ,αυτα εντος του ταφου?

vagkalf07 είπε...

...μου φαινεται οτι τα ευρηματα εντος του ταφου ειναι ετεροβαρη με αυτα εκτος του ταφου...υπαρχει βεβαια και η συλληση...

vagkalf07 είπε...

..και βεβαια εννοω γι'αυτα που ειναι καθοριστικα για την ταυτοτητα νεκρου-δημιουργου

Unknown είπε...

ΗΜΗΤΡΗ,(3:30μμ)
Χαίρομαι πολυ για την εγρήγορση του νου που εκφράζεις .Εκτιμω οτι ετσι πρέπει να λειτουργούμε όλοι.Χωρις ειρωνίες και απαξιώσεις και με κριτική και διερευνητική στάση.
1)για τον Φίλιππο .Προσωπικα μετα την ανακάλυψη της Αμφιπολης αμφισβητώ οτι όλοι οι άλλοι σκελετοί που εβρεθησαν σε άλλους βασιλικους τάφους ανήκουν σε αυτούς.μεχρι η Αμφίπολη να γινει σουρωτήρι έως και αλλα 30 μετρα κατω απο την Γη
(Σύνολο 65δηλ.απο την κορυφή του τύμβου)εγω θα αμφισβητώ τους άλλους σκελετούς οτι οταν ειναι βασιλικοί κιοχι προγενέστεροι η μεταγενέστεροι.Πιστευω έντονα οτι εχουμε ενα Βασιλικό κοιμητήριο και όλοι εχουν μεταφερθεί εδω Ακομη και η Ευριδικη...
Στην εκδηλωση της αναγνώρισης τουDNA του Φιλίππου δεν παραστεί ΚΑΝΕΙΣ απο τους ανασκαφείς ,παρότι προσκλήθηκαν.Ανατρεξτε στο ρεπορτάζ και θα καταλάβετε πως γίνονται οι σκηνοθετημένες κινήσεις,Γιατι δεν πήγαν:
Δεν θα ανακηνωνοταν κατι αντίθετο με τα συμπεράσματα τους.Ομως πιο dna βρε Δημήτρη .Υπαρχει ένας έστω και μετρίως ειδικώς που να πιστεύει σε έλευση dna 2350.ετων;.Ποιους κοροϊδεύουν πια;
η αναγνώριση γίνεται απο επιγραφές ,χρυσάφι και αντικείμενα.Το αλλο με τον Τοτό:βρήκαν τον οπλισμό του Μεγιςτου Αλεξανδρου στον Ταφο του Φιλίππου....
2)επιγραφές.Δεν κοστίζει τιποτε επικοινωνιακά να κανουν απλή αναφορά στα ευρήματα κι οχι διαψεύσεις,διορθωτικές δηλώσεις αλλα παραπλανητικές,σκόπιμες απορρίψεις και αλλα κόλπα νηπιαγωγείου.Χωρις λεπτομέρειες με απλές,βρώμικες,γνήσιες φωτο,και να τα μετατρέψουν σε αδειάσει στα στοιχεία και να καταστούν απόλυτοι στην αξιοπιστία τους.Ουτε ερμηνείες θελουμε,ουτε φανφάρες ,ουτε επιστημονικές αυθεντίες.Απλα τα πράγματα που βρήκαν.Για την αλήθεια,την επιστημονική και κοινωνική διεργασία και διακίνηση ιδεών και για την λαϊκή αισιοδοξία.αντιθετα ν
Με την ενοχική στάση τους πανε για πλήρη αμφισβήτηση και λαϊκή κατακραυγή.Ετσι οπως τα κάνανε και να επιτρέψουν στους πολίτες να δουν ιδιοις ομασι τα ευρήματα θα θεωρηθεί οτι τα μισά τα έκρυψαν.Εχασαν με λίγα λόγια το τεκμήριο της αλήθειας...ασε που ανησυχώ για την τύχη των επιγραφών.Δεν εμπιστεύομαι κανένας τους...
3)στεφάνι.
Δεν εχω καμια αμφιβολία για το στεφάνι.Μονο παρόμοιας σπουδαιότητας εύρημα μπορεί να αποδείξει την σπουδαιότητα των νεκρών και των δομών.εγω προσωπικά δεν πιστεύω οτι ευρεθεί νέο στεφάνι .Απλα επανεβρεθει,δηλ ταυτοποιήθηκε η προέλευση του Στέφανου του Getty.Η ιστορία του Στέφανου του Getty οπως εκδοθεί στην δημοσιότητα ειναι για ταινία με τον Λουι ντε Φίνες.Ο Βουλγαρακης εδωςε έξι έκ.ευρω για μια αξία που ξεπερνά τα 30 έκ ευρώ χαριστικά στην ουσία γιατι κατάλαβε το μέγεθος και την Συνομωσία γύρω του ...(συνεχίζεται)

Kratylos είπε...

@ vagkalf07
Έναν έμπειρο παλιό μηχανικό να ρώταγε η Περιστέρη, πόσο μάλλον τον Τάσιο, θα της έλεγε να σκάψει πρώτα στον περίβολο, διότι εκεί είναι το πιο εμφανές σημείο τοποθέτησης της "εγχάρακτης μαρμάρινης στήλης".

Αλλά αυτά είναι στοιχειώδη, τα ξέρει και δεν χρειάζεται να ρωτήσει κανέναν.

Unknown είπε...

ΠΕΡI ΣΤΕΦΑΝΟΥ-ΑπΑΝΤΗΣΗ ΤΟΝ ΔΗΜηΤΡΗ(συνεχεια)...
Ετσι οπως ανακοινώθηκε τοtrafficking του Στέφανου,ο Βουλγαρακης έπρεπε να το πάρει βάση των διεθνών νόμων τσάμπα και να πάρει και μερίδιο απο τα κέρδη του Getty.Πως ομως να πάρει ο Άνθρωπος τον νόμο στα χερια του οταν το Getty του εμφάνισε τους πραγματικούς πωλητές:την αλητεία,την προδοσία και το μόσχο πούλημα του μυθικού
πλούτου που έθαψαν για μας τους ξευτίλισμενους,
οι παντοκρατες πρόγονοι μας και ο ΜΕΓΑΣ;
Απείλησε,έψαξε ,πήγε να πιάσει τα νούμερα αυτα,,βούλωσε το στόμα του Getty με τα 6εκ,γιατι στην ουσία αυτο εγινε,αλλα το πλήρωσε αυτο με αφορμή τη αφελή στάση του στο Βατοπέδι.Του την φυλούσαν και τον εκτέλεσαν φίλε.Και τελικα δεν ευρεθεί τιποτε στο Βατοπέδι.Απλα deal εξουσίας τελικα.
Αναλογίζεσαι αραγε οτι ο ΜΕΓΑΣ έφερε ολο τον πλούτο της υφηλίου στην Ελλαδα;;Ειναι δυνατόν να μην βρίσκονται όλα αυτα τα θαμμενα πλούτη;;;
οχι μονο βρέθηκαν αλλα οι Ιολαδες και οι προύχοντες Έλληνες και ξένοι μεγαλοσχήμονες πελάτες αυτών,γλέντησαν ξευτίλεςμενα και με αμετρητη ΑΙΔΩ,στην προίκα σου ,στη δικια μου στην δικια μας
Τον Ιόλα τον γλεντούσαν (πίσω)ομορφοπαιδα celebrities της εποχής πανω σε μαρμάρινη κλίνη νεκρού στρατηγού της Μακεδονίας,εναντι αδρών αμοιβών.Με αηδιάζει το μέγεθος της Αιδούς όλων αυτών .Ρωτα την Νικολούλη και των Δρακάκη που σαν ρεπορτάζ τους κυνηγούσαν.
Αυτα τα κυνηγητό τα ονόμασαν Αυριανισμο τοτε .Τι υποκρισία....
.Πω ςνομιζεις οτι έκαναν τις συλλογές τους οι Μητσοτακιδες και οι Γουλανδρηδες Πήγαιναν οι βοσκοί και τους δώριζαν αγάλματα που τα ξέθαψαν τα τσομπανόσκυλα τους;;;.Τον Νηστικακη η Ευπ τον ειχε φάκελο πιο μεγάλο και απο του Κουφοντίνα ......αλλα την ξευτίλα της αρχαιοκαπηλίας θα την δούμε αλλη φορα..Παμε στο στεφάνι πίσω:
Το στεφάνι Getty ειναι χρυσό Βασιλικό βελανιδιάς πολυτελέστερο και πιο λεπτό δουλεμένο απο του Φιλίππου.Απο που θα μπορούσε να εξαχθεί αραγε;
Απο ενα αυτοκρατορικό ταφο μήπως.Παντως οχι απο τα χώματα του αγρότη με το ανώτερο που μας είπαν οι της Ιντερπόλ .Ποιος εδικΙουτο ενα τετοιο στεφάνι;Ποιος;;;
Το στεφάνι ταίριαξε λοιπον στα χερια των Μαινάδων τα οποια εχουν αποκαλυφθεί Άνοιξε η γη να τους καταπιεί.Απαυτο και την επιγραφή με τα ΠΟΛΛΑ ονόματα ΒαΣΙΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΚΕΔοΝΙΑΣ έπαθαν το σοκ...
Κι έρχεστε η Μενδώνη άρον-άρον άρουν να μπαλώσει την αναςκαφη.Χαλασαν 1εκ ευρώ να ξεμπαζωσουν και σε μια νύχτα η Μενδώνη σκίζεται να σφραγίσει.Γιατι δεν ξεκαθαρίζει δημοσίως οτι εχουμε αδιέξοδο στονΘ3;Γιατι δεν ξεκαθαρίζει οτι έκαναν τα παντα και εχουμε αδιέξοδο και προχωράμε στο δεύτερο εύρημα που ειναι κοινό μυστικό και στον οδηγό του ανατρέπουμενου φορτηγού;;;της ανασκαφής;;;
Ναι ,παραδέχομαι οτι εχω σαφή και ξεκάθαρη πληροφόρηση για την διακράτηση χρυσού Στέφανου απο τις μαινάδες και εύρεση αυτού.
Και οτι υπαρχει η ανώτερω πολλαπλών
Βαςιλικων ονομάτων επιγραφή στα μαρμάρινα επιστύλια και οχι στα ζωγραφιστα και λευκασμενα πωρόλιθικα κομμάτια..και τα ευρηματα ειναι ατελείωτα .Αν τωρα ευρεθεί νέο χρυςο στεφάνι, ε τοτε μαλλον θα κλαίω απο την χαρα μου για την κωδικοποιημένη πληροφορία..
ΥΓ.η Περιστερη ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ επικεφαλής στην εφορία Σερρών με Εντολή ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΤΟ 2006!!!!καταλαβαινετε ΓΙΑΤΙ;;;
σΤΗΝ ευθύνη της ηταν ο τύμβος Κάστα με ολοκληρωμένο βάση διεθνούς σχεδίου ανακρισεων και πληροφοριών σχέδιο δράσης...απο που μπήκαν απο που τα πήραν και που τα διοχέτευσαν...(συνεχίζεται)...

Unknown είπε...

Παρένθεση:::
Η Αριάδνη ειναι ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΤΑΤΗ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤHΣΕΩΝ η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΗΣ και οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗς!!!!!!

vagkalf07 είπε...

@ Kairis..

προβλεπω να ριξει τετοιο καπελλωμα ο Τασουλας στις 22..σαν το πετασο του ερμη..

Unknown είπε...

vag
Για να δουμε αν η αριαδνη καταφερει να διαχειριστει την ιστορικη της πλεον ευθυνη...

Kratylos είπε...

Μπράβο ρε Καϊρη! Όσο αγριεύεις "σε πάω". Στην αρχή πάντως τα μάσαγες τα λόγια σου...

Πάντως να ξέρεις ότι δεν ξέρουν και λίγοι και αυτό είναι ενθαρρυντικό, ότι δεν μπορεί να γίνει ατσούμπαλο κουκούλωμα. Θέλει πολύ τρενάρισμα και τέχνη για να μας τη φέρουν.

Unknown είπε...

Kratylos,
Οταν διοχετεύθηκε περί τα τέλη Αυγούστου η φήμη πριεπιγραφης των εξόδων του του έργου και τα ονόματα Ηφαιστιωνος και Δεινοκράτους όλοι βάλθηκαν να τα διαψεύσουν .Τωρα όλα αρχίζουν να εμφανίζονται,ανεπίσημα παντα,..
αγκυλωθηκαν τα δάκτυλά μας να τα φωνάζουμε...
ποσά ακομα εχει!!!!

Unknown είπε...

kratylos,
Eκανα κι εγω την διαχειρηση μου .Πρεπει να περαστουν μηνυματα σε καποιους για να αποκτησουν εμπιστοσυνη.Επρεπε να το καταλαβετε.
Δεν μπορουσα να παω στο τοιχο κατα πανω του...
Ειχα απο το πρωτο λεπτο εικονα κσι ολες μου οι παραπομπες σε κειμενα κλπ
βασιζονταν στην εικονα που εισεπρατα.Στις 28/10 καταφατσα ειδα την αποσιωπηση οταν κοπηκαν τα 10κρισιμα λεπτα της αναφορας της Περιστερη στον τυμβο κατα την βραβευση της στη Δραμα με το Μακεδονικο Βραβειο(συμβολικο;)και κινδυνευσα να χαρακτηριστω μυθομανης και παραπληροφορουντας.Τοτε εξαγριωθηκα με την ανωθεν αποσιωπηση και καταλαβα οτι ο πολιτης ειναι κατεπιλογην του αγωμενος και φερομενος.Και αλλαξα μυαλα...

Unknown είπε...

καθηστε να δειτε και το αγαλμα της νικης.Θυμιζω οτι η βιβλιοθηκη τγς Αλεξανδριας ειχε το αγαλμα της Νικης σαν αετωμα!!!

Kratylos είπε...

@ Το "άλλαξα μυαλά" είναι ένδειξη υγιούς σκέψης και ηρωισμού. Συνήθως είμαστε προκατειλημμένοι και εγωιστές και δεν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα και την αλήθεια.

Δεν ξέρουμε όμως ότι έτσι το μεγαλύτερο κακό το κάνουμε στον εαυτό μας και στους απογόνους μας.

Unknown είπε...

ioannis karagiozis,
Οπως καταλαβαινεις,εμεις οι του
ξ-υππο(λιτοι)τα βαλαμε με την βλακεια και την πονηρια και τα βγαλαμε περα.
Θελεις νεωτερα;
Μα εγδη ξερεις απο καιρο τα περισσοτερα ,λεπτομερειες απομενουν,
Η Αριανδη μας επιβεβαιωνει στα παντα,
Τις κουβεντες της της αφιερωνω σολους τους δυσπιστους που κινηθηκαν απεναντι στην λογικη, την ερευνα και την αξιοπιστια πολιτων που πονανε τον τοπο τους.Κι οταν νιωθεις οτι ο σκοπος σου ειναι δικαιος καμια πορτα δεν θα παραμεβει πορε κλειστη και ,ομολογω συγκινημενος ,οτι ολοκληρος στρατος απο τετοιους πολιτες σταθηκε διπλα μας στην διερευνηση και διαλευκανση των γκριζων ζωνων.Ακομα και αποπολυ ψηλα κλιμακια της εξουσιας πηραμε βοηθειες.
Αυριο σε αναρτηση μου λεπτομερειες....
22/11 εχω γενεθλια .Απαιτω ενα ωραιο δωρι απο τον κ.Τασουλα!!!!

Unknown είπε...

kratylos,ετσι ειναι φιλε.Παντως και καποια να ηταν απλα φημες τιποτε δεν ηταν σαχλο η μηθευμα .Ειχαν ειτε ιστορικο ειτε γεωπολιτικο υποβαθρο και ολα εμπαιναν σε μικροσκοπιο.
Αυτο που φωναζω:τιποτα να μην πεσει κατω!!!!!.

Effie είπε...

@AMΠΡΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ,11.50 μμ, 1.01πμ, @kostakis kostas, @METOXOS, @PLANET 2.30πμ, 3.02πμ
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας, υπακούοντας στην απλή λογική. Ακούγονται όλο και περισσότερες "θεωρίες συνωμοσίας" στο ιστολόγιο προς υπεράσπιση ορισμένων πεποιθήσεων. Προσπαθώ να καταλάβω τι σημαίνουν. Αν δηλαδή δεν ανακοινωθεί ότι βρέθηκε ο τάφος Α. στις 29/11 πρόκειται για μια μεγάλη συνωμοσία και η Περιστέρη για να "μην την σταυρώσουν" (Hylap-vn) θα το κρύψει; Τρίβω τα μάτια μου να δω αν διαβάζω σωστά ώρες-ώρες.... Η αρχαιολόγος που "βροντοφώναζε" από τον Αύγουστο ότι στον τάφο βρίσκεται "μεγάλος στρατηγός" και ΑΚΟΜΗ το λέει, θα το κρύψει για να μην την "φάνε";
Μερικοί από τους παραπάνω σχολιαστές παρουσιάζετε στοιχεία για το ιστορικό της ανασκαφής και όλα είναι ψεύτικα ή κρύβονται ορισένα επιμελώς και εκ "των έξω και άνω" γιατί;;;;τι θα αλλάξει δηλαδή αν βρεθεί ο τάφος Α.; Έχει ήδη βρεθεί ο τάφος Φιλίππου και άπειρα άλλα αρχαιλογικά στοιχεία για το ελληνικό της Μακεδονίας. Δεν μπορούν να βρούν και άλλο τάφο Α. ΚΑΙ αλλού, όπως αυτόν στην Αλεξάνδρεια (5/2014, από Πολωνούς αρχαιολόγους, που λένε ότι έχει και επιγραφή για τον Α. και 37 οστά που εξετάζονται τώρα); 1000 τάφους θα καταλήξει να έχει ο Α. λόγω της προσωπικότητας του και του θρύλου. Τι σημασία έχει εν τέλει που έχει ταφεί, Μακεδόνας δεν ήταν; Δεν μας αρκεί που αποκαλύφθηκε στην ανασκαφή ένα μνημείο αντάξιο του Παρθενώνα; Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά... Φαίνεται οι Σκοπιανοί είναι τόσο παντοδύναμοι που "φιμώνουν" τις αρχαιολογικές μας ανακαλύψεις σχετικά με την ιστορία της Μακεδονίας εξακολουθητικά. Μπράβο τους, εδώ ούτε στη Συμμαχία δεν έχουν μπει, ούτε στο όνομα δεν έχουμε συμφωνήσει παρά τις πιέσεις τόσα χρόνια,αλλά έχουν "σκοτεινές δυνάμεις" μαζί τους και τα κάνουν όλα κρυφίως και υπόγεια! Και αν έχουν ιστορικά στοιχεία για τον Α. γιατί τα στηρίζουν με "κιτς" νεο-αγάλματα και κέρινα ομοιώματα; τι λέει η ιστορία για τη Μακεδονία;
Τι να πω;;; Πραγματικά οι αντιδράσεις μας ως λαόςείναι παιδικές κ. Αμπρακιώτη. Έχω αναρτήσει ότι επιμένουμε με πείσμα σε ότι θέλουμε να πιστεύουμε ως λαός και όχι την πραγματικότητα (μερικοί από εμάς τουλάχιστον). Τώρα λοιπόν διαπιστώνω το εξής: Επειδή η κοινή λογική αλλά και η αρχαιολογική δεοντολογία υπαγορεύουν ότι στις επερχόμενες ανακοινώσεις δεν θα υπάρξει τίποτε διαφορετικό από τις προηγούμενες παρά μερικές επεξηγήσεις επί των ευρημάτων (όσες μπορέσει να δώσει η κ. Περιστέρη στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που είχε μετά το πέρας της τεχνικής πλευράς της ανασκαφής), έχουν μπει τα "μεγάλα μέσα" για να μην ανακοινώσει τον τάφο Α. Δεν θα μας το πουν λοιπόν ΠΟΤΕ!
Συγγνώμη, νομίζω ότι ελλείψει ΣΑΦΩΝ αποδείξεων και επιχειρημάτων δεν πρόκειται για πραγματικότητα, αλλά για ευφάνταστες ερμηνείες. Βέβαια η κ. Μενδώνη και η Παναγιωταρέα, είναι τμήμα της συνωμοσίας.... Τι άλλο θα ακούσουμε, ο Σαμαράς, τα Σκόπια,και όλη η διεθνής κοινότητα θα το κουκουλώσουν! Μα γιατί τότε επετράπη τόση δημοσιότητα ως εδώ; για να μας λοιδωρήσουν ως λαό, σωστά; μας έδωσαν το καρότο, αλλά τώρα έρχεται το μαστίγιο!
Τελειώνοντας θα πω ότι θα ήταν εξαιρετικά ΠΡΟΩΡΟ και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ να πει οτιδήποτε οριστικό η κ. Περιστέρη στις 29/11, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΕΠΙΓΡΑΦΗ. Ξέχασα, μπορεί να την έχουν βρει αλλά θα της απαγορεύσουν να το πει! Και ο "Μεγάλος Στρατηγός" που ανακοινώνει συνέχεια που κολλάει; της επιτρέπουν να κάνει τη δήλωση αλλά να μην πει το όνομα; έλεος!
Αυτή τη φορά ήμουν λίγο έντονη, αλλά "έφτασε ο κόμπος στο χτένι"...
@oryktosploutos
Θερμές ευχαριστίες για την πληροφορία σχειτκά με αρχαια λατομεία, πολύτιμη ιστορική πληροφορία.

Unknown είπε...

Είναι και η Αριάδνη πλέον στην παρέα μας!? καλημέρα σε όλους!
@ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου Πολλά συγχαρητήρια για την παρουσίαση στο αμφιθέατρο!
Στο σημείο που αναφέρεις για το τι θα πεί ο υπουργός πριν την περιστέρη χθες το MEGA ανέφετε οτι ο ίδιος θα κάνει τις ανακοινώσεις για την ταυτότητα του νεκρού και το ανέφεραν με πολυ σιγουριά! Πραγματικά εαν γίνει κάτι τέτοιο θα το θεωρούσα τουλάχιστον ύβρη προς το πρόσωπο της ...θέλω να πιστεύω οτι δεν θα συμβεί αυτό και ότι η Περιστέρη θα είναι αυτή που θα μας αποκαλύψει το μυστικο

giannis_ είπε...

Καλημέρα. Αυτό πρόκειται για υλικό στερέωσης της ψηφίδας, άλλωστε είναι εμφανές ότι είναι κάτι εύπλαστο!
Η κόρη εμφανίζεται ως μαύρη ψηφίδα στο κάτω μέρος του άγνωστου υλικού, ενώ αν αυτό το υλικό σηματοδοτούσε την διαφορετικότητα της ίριδας αυτή θα ήταν γύρω από τη μαύρη ψηφίδα και όχι από επάνω της.

Ανώνυμος είπε...

@ ΑΡΙΑΔΝΗ
Σε ευχαριστώ που το διάβασες. Όπως καταλαβαίνεις δεν ρωτούσα τυχαία τις προάλλες για τους τραγέλαφους..........

@ fterotos
Φτερωτέ πέφτω από τα σύνεφα! Δεν το περίμενα από σένα. Τώρα πλέον δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία.

Να φανταστείς αρχικά στην εισαγωγή έγραφα "Effie , fterote, και λοιποί προσγειωμένοι σας προειδοποιώ μη συνεχίσετε την ανάγνωση......το κείμενο είναι αυστηρώς ακατάλληλο " . Μετά το έσβησα (χαχαχαχα)

Titan23 είπε...

Θα ηθελα να πω ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολους εσας που συμμετεχετε σε αυτο το δημοσιο βημα του Εμπεδοτιμου....Σας παρακολουθω απο τα μεσα Αυγουστου περιπου και πρεπει να πω οτι με εχουν βοηθησει πολυ , κυριως οι προβληματισμοι και τα λογικα συμπερασματε καποιων αλλα και τα "leaps of faith" καποιων αλλων.... καποια στιγμη θα επανελθω... αλλα τωρα (για αρχη) θα ηθελα να πω αυτο:

@Kairis...
το χρυσο στεφανι βελανιδιας απο το Getty, που λετε οτι πιθανον κρατουσαν οι Καρυατιδες/ Μαιναδες ειναι στεφανι με ανθη μυρτιας, μηλιας, αχλαδιας.... οποιος κανει googlaρισμα "χρυσο στεφανι getty" θα του το βγαλει...... αυτο το σημαντικο λαθος με κανει να αμφισβητω και ολη την τοποθετηση/ "εσωτερικη ενημερωση" σας κε Καιρη.. απο την αλλη βρηκα τυχαια αυτο.... http://culturearea.blogspot.gr/2012/06/blog-post_12.html

Ανώνυμος είπε...

@virgi
Σε ευχαριστώ. Το ξέρω ότι συμπλέουμε.......
Θα ήθελα πολύ να μου πεις τις επιμέρους αντιρρήσεις σου.Θα με βοηθούσε αφάνταστα....

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ

Unknown είπε...

Καλή σας μέρα,
Συγχαρητήρια στο blog και στους συμμετέχοντες, εδώ και μήνες σας διαβάζω όλους καθημερινά.
Έμεινα με το στόμα ανοιχτό διαβάζοντας τις αποκαλύψεις του Κου Καϊρη. Αποφάσισα λοιπόν να δω αν όντως ισχύουν αυτά που λέει. Δοκίμασα τον πιο απλό τρόπο: έβαλα στο google το Στεφάνι Getty. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης με οδήγησε στο παρακάτω link:
http://www.hitandrun.gr/epistrofi-tou-spaniou-evangeliou-apo-mousio-j-p-getty-ke-o-choros-ton-archeokapilon/
Συμπέρασμα: Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τα παιχνίδια που παίζονταν και παίζονται και το τι υπάρχει γύρω από αυτή την ανασκαφή, τώρα αλλά και στο παρελθόν.
Καλή συνέχεια....

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 814   Νεότερο› Νεότερο»