Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ-ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ "ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ" ΣΤΙΣ 29 Νοεμβρίου;


Ας επιστρέψουμε στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ της 12/11/2014 και ας εστιάσουμε στα παρακάτω :

"5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος"

Παρατηρούμε ότι το ΥΠΠΟ για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κάνει αναφορά για "αφηρωισμένο" νεκρό όπως επίσης ότι "στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του".

Δηλαδή για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μιλούν για αφηρωισμένο νεκρό. ΓΙΑΤΙ ; Από που το συνάγουν αυτό ; Δεν προέκυψε κάτι καινούργιο εκτός από την ανεύρεση του σκελετού.Μας το είπαν μόλις βρήκαν τον νεκρό άρα ΚΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ που δεν το έχουν ανακοινώσει.

Επίσης ένα άλλο σημείο σημαντικό είναι ότι αναφέρεται " στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές". Πως το ξέρουν ; Αυτό το λένε με σιγουριά. Μήπως βρέθηκαν και σημάδια προσφορών ή εναγισμών που δεν έχουν ανακοινωθεί; Πολύ πιθανόν.

Με μεγάλη πιθανότητα λοιπόν  έχουν βρει κάτι και μάλιστα στον τάφο και όχι πριν, για αυτό και πιθανολογούν με πολύ σιγουριά (πιθανότατα λένε) ότι έχουμε αφηρωισμό. Δεν αποτέλεσε για αυτούς κριτήριο το μέγεθος του μνημείου γιατί το μέγεθος ήταν ήδη γνωστό και παρόλα αυτά μιλούσαν για Μακεδόνα στρατηγό ή υψηλό αξιωματούχο.

Το συνδυάζουν δε με το ότι φτιάχτηκε με κρατικούς πόρους. Γιατί το λένε τώρα ; Δεν προέκυψε κάτι καινούργιο που συνταρακτικά θα έδινε αυτήν την εικόνα. Το μέγεθος και η πολυτέλεια ήταν γνωστή άρα θα μπορούσε να διατυπωθεί από πριν. Διατυπώνεται τώρα μαζί με την ανακοίνωση για τον νεκρό.
Ισως κάποιο εύρημα λοιπόν το τεκμαίρει.

Ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν το φύλο του νεκρού. Όμως μιλάνε για "αφηρωισμένο"  νεκρό που ισχύει μόνο σε περίπτωση που ο νεκρός είναι άνδρας.

Με άλλα λόγια σε λίγες  γραμμές ανακοίνωσης μας είπαν τις πιο συγκλονιστικές πληροφορίες!

Οτι ο νεκρός είναι άνδρας, ηρωποιημένος που ελατρεύετο εκεί και ο τάφος είναι φτιαγμένος με κρατικούς πόρους.
Υπάρχει κανείς υποψήφιος για την ταυτότητα τουνεκρού ;

Αρχισαν και επισήμως να ακούγονται ή να μην διαψεύδονται τα ονόματα του Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα. Ο κ. Τασούλας και  η κα Μενδώνη όταν γίνεται αναφορά στον Αλέξανδρο δεν το απορρίπτουν αλλά το αφήνουν ανοιχτό και γενικά σε όλα τα ΜΜΕ εσωτερικού και εξωτερικού υπάρχει η αίσθηση ότι αυτά τα δύο ονόματα είναι ενδεχόμενα, και μάλιστα πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Προτίθενται δε να συγκρίνουν το DNA με το DNA των νεκρών της Βεργίνας.


Γιατί όμως ; Αφού ο Αλέξανδρος γνωρίζουμε ότι ετάφη στην Αλεξάνδρεια ενώ ο Ηφαιστίωνας αποτεφρώθηκε στην Βαβυλώνα. Αρα εκ των πραγμάτων σίγουρα αυτοί οι δύο αποκλείονται.

Μήπως όμως υπάρχει κάποια περίεργη σιωπή ή πείραγμα των κειμένων  που ανοίγει παράθυρο για να είναι υποψήφιοι ;

Κατά περίεργο τρόπο η ίδια η κα Μενδώνη στην συνέντευξη της στο ΣΤΑΡ αφηνει ανοικτό το θέμα αμφισβήτησης των κειμένων, όπως επίσης άφησε εμμέσως ανοιχτό το θέμα του Αλεξάνδρου. (βλεπε : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ - ΣΤΑΡ)

Στην συνέντεξη της δε στο ΜΕΓΚΑ (βλέπε : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ-ΜΕΓΚΑ )   επίσης αφήνει ανοιχτό το θέμα της μη ύπαρξης από την αρχή  κτερισμάτων! Θυμίζω ότι εμείς ήδη έχουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΗΣΗΣ  του τάφου, παρά την φαινομενική εικόνα που δίδεται. (βλεπε : Ο ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ-ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ).

Όλα τα ευρήματα ερμηνεύονται πολύ εύκολα ως μη αποτελέσματα σύλησης, η όποια διαλεκτική προσέγγιση στο θέμα  το αποδεικνύει.

Ιδια προσέγγιση ακολουθεί και η κα Παλιαδέλη η οποία σε συνέντευξη της μιλά ότι ΙΣΩΣ να μην υπήρχαν εξ αρχής κτερίσματα (πιθανολογεί συγκεκριμένα ότι ΙΣΩΣ να υπήρχαν που είναι ακόμα ισχυρότερο).

Συγκεκριμένα λέει :

"Είναι η μορφή ενός σεμνού κιβωτιόσχημου τάφου” μας λέει η κ. Παλιαδέλη. Οι μεγάλοι κιβωτιόσχημοι τάφοι είναι συνήθως  φαρδύτεροι. Ο συγκεκριμένος δημιουργήθηκε για να δεχθεί μόνο το νεκρό, ούτε καν κτερίσματα. Ίσως πάνω από την 'κάσα' να τοποθετήθηκαν κάποια κτερίσματα, τα οποία προφανώς τα πήραν όλα οι τυμβωρύχοι, οι οποίοι και δημιούργησαν και αυτή την αναστάτωση πετώντας κάποια οστά έξω από τον τάφο". ( "http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/amfipolh_semnos_o_tafos_spoydaios_o_nekros.3138412.html")

Οσον αφορά την εικόνα που αποκομίζουμε ότι ο τάφος τελικά είναι λιτός παρά την πολυτέλεια του υπολοίπου μνημείου, η καλή φίλη του ιστολογίου Ελένη, έθεσε υπ' όψη μου το παρακάτω κείμενο όπου στην σελίδα 29 του pdf διατυπώνεται η θέση ότι ο συνδυασμός κιβωτιόσχημου τάφου με ξύλινο φέρετρο ή κλίνη μέσα του αποτελούν σπάνια και την πιο ακριβή πρακτική. Όπως επίσης και το γέμισμα του τάφου με χώμα έχει Ομηρική προέλευση και η απόθεση του φερέτρου επί του χώματος συντελεί στην ολοκλήρωση του θανάτου που είναι η πλήρης αποσύνθεση της σάρκας από τα οστά.

Στην δε σελίδα 36 του pdf στην σημείωση 28 αναφέρεται ότι το "ορθογώνιο" φέρετρο ετοποθετείτο σε όρυγμα επί του εδάφους πάνω στο "παρθένο" έδαφος" πράγμα που εξηγεί και γιατί δεν υπάρχει δάπεδο στο οποίο να εδράζεται ο τάφος.

Στην σελίδα 41 του pdf  αναφέρει ένα ιδιαίτερο χώρο εναγισμών που δηλώνει ταφή αξιωματούχου,πολεμιστή ,ήρωα. H πολύ καλή φίλη Ελένη το συνδυάζει με ένα κοίλωμα που υπάρχει στον κιβωτιόσχημο τάφο κατω δεξιά


Ισως να συνδέεται με την ανακοίνωση όπου από εκεί συνάγουν για λατρευτικές τιμές.

(http://www.nottingham.ac.uk/csps/documents/matzanas-burial-customs-and-practices/7-comparisons.pdf)

 Επίσης σε σχετικό δημοσίευμα των Νέων (βλέπε : http://www.real.gr/Files/Articles/Document/368960.pdf ) δίδεται περιγραφή των κατοίκων της Αμφίπολης, οι οποίοι κατά το δημοσίευμα ήταν μετρίου αναστήματος με καστανοκόκκινα μαλλιά και λευκή επιδερμίδα.

Μήπως αυτά αναφέρονται λόγω κάποιας διαρροής για την κατάσταση του νεκρού ; Το ύψος του μπορεί  με πρώτη εικόνα να εκτιμηθεί όπως επίσης και τα μαλλιά του μιας και στους νεκρούς δεν αποσυντίθεται τελείως η σάρκα και κυρίως απομένουν κάποιες τρίχες από τα μαλλιά τους, οπότε θα μπορούσε να υπάρχει μια πρώτη εικόνα  και για αυτά από τον νεκρό.

Κατά σύμπτωση όμως (!) τέτοια ήταν και  τα χαρακτηριστικά του Αλέξανδρου και τα οποία χαρακτηριστικά τα έχει και η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό που συμβολίζει την ψυχή του νεκρού και που κατά την γνώμη μας προδιαγράφει και τον νεκρό. (βλέπε : Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ )

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρέκβαση και να αναφερθώ σε μια παρατήρηση που έκανε ο πολύ καλός σχολιαστής του ιστολογίου Antilamogio ο οποίος παρατήρησε ότι στο επιστύλιο όπου ευρίσκοντο οι Καρυάτιδες παρατηρείται κάποιο σύμβολο, το οποίο μοιάζει με το γράμμα Α με κάποιον κύκλο εφαπτόμενο δεξιά στην κορυφή του :




και σε μεγαλύτερη ανάλυση :





και φωτισμένη για να φανεί καλύτερα (από την φίλη Εύη Παπαγεωργίου) :





Κατά σύμπτωση (!) το σημείο αυτό του επιστηλίου εκαλύπτετο από μαύρη σακούλα, που από ότι φαίνεται στην φωτογραφία (πίσω από τα πόδια του εργάτη ) είχε ξεκολήσει στο επίμαχο σημείο, για αυτό και τελικά κατεγράφη το σημείο αυτό :

Βλέπουμε ότι το επίμαχο σημείο φαίνεται ότι μοιάζει εκπληκτικά με το "μονόγραμμα"του Μεγάλου Αλεξάνδρου :



όπως ισχυρίζεται η Dorothy King (http://phdiva.blogspot.gr/2014/10/amphipolis-marks-spot.html?m=1

ή όπως μου επεσήμανε η πολύ καλή φίλη Ελένη το μονόγραμμα στα νομίσματα ενδέχεται να ανήκει στην εκάστοτε πόλη η στο νομισματοκοπείο που τα παράγει (εδώ το ίδιο νόμισμα όπως εκδώθηκε από άλλες πόλεις https://www.youtube.com/watch?v=TkmbKYvflRI )

Φυσικά, επειδή ίσως να βλέπουμε αυτό που θέλουμε να δούμε μπορεί όμως να είναι μια τυχαία ρωγμή στο μάρμαροο, πιθανόν λόγω κάποιου σεισμού, που όμως είναι περίεργο να συνυπάρχει με μια οριζόντια για να σχηματισθεί το γράμμα Α και με έναν κύκλο αφαπτόμενο δεξιά στην κορυφή. Φαίνεται όμως  πολύ περίεργη σύμπτωση.

Αν όμως είναι αυτό που υποψιαζόμαστε ότι είναι στην πραγματικότητα, μήπως από εκεί συνάγεται ότι το μνημείο έγινε με κρατικούς πόρους (αν είναι το σύμβολο της πόλης) ή την ταυτότητα του νεκρού;

Ας μην ξεχνάμε δε ότι το σύμβολο αυτό βρίσκεται στην είσοδο του δεύτερου θαλάμου Θ2  οι οποίος κατά την υπόθεση μας προδιαγράφει τον νεκρό.


Πάνω από το επιστύλιο του τρίτου θαλάμου Θ3  σχολιαστές του ιστολογίου προς την απέναντι πλευρά ενετόπισαν κάτι πολύ σημαντικό, δύο πρόσωπα :

Αν τώρα εστιάσουμε στα δύο αυτά σημεία, ο σχολιαστής tolis Zerv  συνεπέρανε  ότι στο μεν αριστερό φαίνεται ότι υπάρχει ένα πρόσωπο μέδουσας (ίσως) :




στο δε δεξιό ο σχολιαστής zibi ότι υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο που μοιάζει με το πρόσωπο του Αδη στο ψηφιδωτό που ακολουθεί αμέσως μετά την διέλευση από τις Καρυάτιδες και την είσοδο στο δεύτερο θάλαμο :




Φαίνεται δηλαδή ότι επί του επιστυλίου υπάρχει ολόκληρη ζωγραφική παράσταση, που προοιονίζει ότι τα  ζωγραφιστά επιστύλια που "φυγαδεύτηκαν" στο Μουσείο της Αμφίπολης για (δήθεν ;) συντήρηση ίσως να περιέχουν καθοριστικές παραστάσεις που ίσως παρπαπέμπουν στον νεκρό.

Είναι όλα αυτά οφθαλμαπάτες, αυτά που θέλουμε να δούμε ή πράγματι έτσι είναι η πραγματικότητα;

Οι ανακοινώσεις θα το δείξουν αυτό.


Μέχρι στιγμής τηρείται σιγή ιχθύος που προμηνύει ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Οταν η κα Περιστέρη ανέφερε ότι ο νεκρός είναι Μακεδονας στρατηγός, η κα.Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR (Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014), υποστήριξε ότι η αναφορά της κ.Περιστέρη περί του φύλου του νεκρού (άνδρας) έγινε «εν τη ρύμη του λόγου της τελευταίας» και ότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα, εάν πρώτα δεν γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Όπως επίσης και δεν επιτράπηκε από την κα Παναγιωταρέα να γίνουν ερωτήσεις στην κα Περιστέρη από δημοσιογράφο όπως έχει καταγραφεί στο παρακάτω βίντεο : " http://www.dailymotion.com/video/x29zzfh_%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82_news"



Αν θέλουμε να δούμε  τις πολιτικές προεκτάσεις αν υπάρχουν ευρήματα που θα κάνουν πάταγο σε όλον τον κόσμο, αναφέρομαι στο Σκοπιανό, αυτά είναι πολύ λογικό ότι  δεν θα  ανακοινωνόντουσαν σε ένα Δελτίο Τύπου αλλά σε μια επίσημη παρουσίαση όπως αυτής στις 29/11.  Για αυτό και πολύ πιθανόν να τηρείται προσπάθεια χαμηλών τόνων μέχρι ίσως την παρουσίαση της 29ης Νοεμβρίου, την οποία παρέβη μέσα στην χαρά της η κα Περιστέρη καθώς φαίνεται ότι δεν συγκρατήθηκε.

Στις 29/11 προβλέπω σοκ και δέος.

Η κα Περιστέρη θα μιλήσει στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ στους αρχαιολόγους,όπως έχει δημοσιευθεί δημοσιογραφικά,  και όπως ξέρουμε την περιμένουν στην γωνία. Σίγουρα θέλω να πιστεύω ότι έχει τέτοια όπλα που θα κάνουν πάταγο.

Εν αναμονή λοιπόν.....


730 σχόλια:

1 – 200 από 730   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

Έτσι ακριβώς αγαπητέ Εμπεδότιμε ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ.Είσαι μέσα στο μυαλό μου,αυτό έγραψα πριν από λίγα λεπτά στο blog
"Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανασκαφή έχει πολύ μεγάλη πολιτική σκοπιμότητα και διαχείριση και δεν είναι τυχαίο ότι η Παναγιωταρέα τοποθετήθηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας,κομμάτι που ξέρει καλά όσο και αν είνα αντιπαθητική,αμέσως μετά από την επίσκεψη του Σαμαρά στις 12/08/2014.Είναι δεδομένο ότι τα ευρήματα είναι πολλά περισσότερα από τις φωτογραφίες που έχει δώσει το ΥΠΠΟΑ.Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα ευρήματα,τεκμηριωμένα,θα πρέπει να δωθούν σε επιστημονικο κοινό και όχι μέσα από δελτία τύπου.Είναι πολύ θετικό ότι κανείς από τους αρχαιολόγους που μέχρι τώρα ήταν σίγουροι ότι δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος στον τάφο έχουν αρχίσει να αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως είναι και ο Μέγας Αλέξανδρος.Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι πρώτα το άλλο Σαββάτο ο υπουργός θα το υπονοήσει ότι ένοικος είναι ο Μέγας Στρατηλάτης και στις 29/11/2014 η επικεφαλής αρχαιόλογος της ανασκαφής κυρία Περιστέρη θα μπορέσει να το βροντοφωνάξει ότι ΖΕΙ και τον βρήκε στα πάτρια εδάφη.Στα εδάφη που γεννήθηκε,μεγάλωσε και κατέκτησε όλο τον κόσμο."

Unknown είπε...

@ Εμπεδότιμε

Μόλις τους έκραξα για την ανάρτηση στο amfipolinews αλλάξαν και βάλαν πληροφορίες απο το http://empedotimos.blogspot.gr/
Βέβαια το σχόλιο μου δεν το δημοσίευσαν αλλά κάτι είναι και αυτό

george είπε...

DEFENCENET has another article citing Embedotimos. What's amazing to me is that no matter what, some people's thought that this is Alexander's tomb simply won't go away. Come to think about it. Just amazing and I deeply appreciate these people's persistence and determination to never give up. Such dedication to the cause is to be admired. I'll disregard its negatives for a moment.

I have another arrow for your bow and your quiver my friends; never mind PAYSANIAS, there's a saying which goes: if everyone "knows" that something is so, most likely it isn't. So, if everyone knows that Alexandros is buried in Alexandria then maybe he isn't. :)

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε είσαι το alter ego (με τεκμηριωρένες βέβαια απόψεις) πολλών. Συνέχισε έτσι. Σευχαριστούμε...

Pilex είπε...

Περιμένουμε με αγωνία να περάσουν οι ημέρες.
Πάντως οι αμφισβητίες των προηγούμενων ημερών, μάλλον γιατί δεν περίμεναν να βρεθεί ολόκληρος σκελετός, ο οποίος μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες, έχουν μαζευτεί και περιμένουν τις εξελίξεις.
Η αναμονή θα μας πεθάνει.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Εμπεδότιμο, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους φίλους του ιστολογίου, για το μαγευτικό ταξίδι που μου έχουν χαρίσει έως σήμερα.

Unknown είπε...

Ειμαι απόλυτα σύμφωνος, Εμπεδωτιμε,.αυτην ειναι η πραγματικότητα και η περιρρέουσα ατμοσφαιρα,Αυτο μεταδίδουν όλοι οι κατοικούντες της Ιερουσαλήμ,
Ατελείωτα τα αποκρύβεντα ευρήματα..

alafroiskiotos είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους. Πιστευω πως το σύμβολο ,ναι θα δικαιολογήσει ( για αρχή;) τον δημόσιο χαρακτήρα του μνημείου. Προβλέπω πως η επίσημη ανακοίνωση της ανασκαφικής ομαδας θα επισπευσθει...

Unknown είπε...


Συγχαρητήρια Εμπεδότιμε!!!
Εν αναμονή σοκ και δέους λοιπόν...!!!

SF είπε...

Μια που μιλάμε για γράμματα, εγώ βλέπω ένα Ξ δεξιά (έτσι όπως βλέπουμε) από την δεξιά μπλε σιδερένια υποστήλωση,στη στενή λωρίδα μαρμάρου, στο βάθος, είναι στον 2ο θάλαμο, ο τοίχος με την μαρμάρινη θύρα.

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15081

Unknown είπε...

Προς ολους:
Σοβαρό ερώτημα:Τι συμβολίζει το στεφάνι που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου;

Unknown είπε...

Το "μονόγραμμα" Α στον οπισθότυπο των νομισμάτων δηλώνει νομίσματα τα οποία κόπηκαν στην αρχαία Βύβλο του σημερινού Λιβάνου μετά το 330 π.χ. Τα λεγόμενα βαρβαρικά.
Είναι κατά κάποιο τρόπο το proof mark του εκεί νομισματοκοπείου.
Για την ακρίβεια δεν είναι γράμμα αλλά σύμβολο.
Μία άλλη παραλλαγή του Α δηλώνει νομισματοκοπείο της Ποτίδεας Χαλκιδικής.
Η δάδα δηλώνει για παράδειγμα το νομισματοκοπείο της Αμφίπολης.

Planet είπε...

Ωραίο άρθρο Εμπεδότιμε. Περι των ανακοινώσεων για δημοσιες δαπάνες, αφηρωισμένο νεκρο κλπ. μήπως ο λογος ανακοινωσης στο τελευταιο δελτιο έχει να κάνει με το τέλος της φάσης της ανασκαφής, και απλά να θεωρήθηκε ο κατάλληλος χρονος για να διατυπωθούν κάποια πρωτα συμπερασματα; Παρόμοια συμπεράσματα χωρίς εξηγήσεις έχουν διατυπωθει και παλιότερα (πχ. διαπίστωση πως η επιχωμάτωση/σφράγιση ειναι πιθανώς μεταγενέστερη της κατασκευής, πως ο αρχιτέκτονας είναι σιγουρα ο Δεινοκράτης, πως η χρονολογηση περιορίζεται τοσο καλά σε εύρος μόλις 25 χρονων κλπ.) Περιμένω και για όλα αυτά να έχουμε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. Ειδικά για το Δεινοκράτη, όπως ειχα γράψει και παλιοτερα, δεν πως μπορει να προκύπτει σιγουριά αν δεν υπάρχει κάτι ισοδύναμης αξίας με επιγραφή του ονοματός του, κάτι σαν αυτο πχ. http://holylandarchive.com/photos_src/TWCSPN50_800.jpg από την Πριήνη, καθώς για τον αρχιτέκτονα ξέρουμε τόσα λιγα. Αναμένω με πολύ ενδιαφέρον.

Unknown είπε...

Kairis
Εξήγησε τι εννοείς. Όλοι ή σχεδόν όλοι οι βασιλικοί τάφοι έχουν χρυσό στεφάνι.

Βίκυ είπε...

Ευχαριστηρια και συγχαρητηρια για αλλη μια φορα πρωτιστως στον Εμπεδοτιμο αλλα και σ ολους τους συμμετεχοντες.
Προσωπικη εκτιμηση οτι το μονογραμμα ειναι τυχαια ρωγμη του μαρμαρου (αλλωστε φαινονται και αλλα σκασιματα αν δει κανεις την αριστερη πλευρα της φωτο)οπως ειπαν και αλλοι φιλοι.Εν αντιθεσει με τα προσωπα που δειχνουν ποιο αληθοφανη .
Νιοβη,
το βιντεακι με τον ταφο της Βασιλισσας πολυ καλο.Ποσες αρχαιοελληνικους θησαυρους εκτος Ελλαδικου χωρου αγνοουμε.Εδω να μου πεις αγνοουμε τους εντος.

Amfipoli News είπε...

Έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διορθώσεις. Γνωρίζετε ότι η ιστοσελίδα μας τοποθετεί πάντα πηγές σεβόμενη τόσο τον κόπο όσο και την πνευματική ιδιοκτησία του κάθε συγγραφέα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όχι καιροσκοπικά, αλλά λόγω του αντισυμβατικού ονόματος "antilamogio", δεν ήταν δυνατόν να τον παραθέσουμε ως πηγή. Ως εκ τούτου, έχουμε βάλει ως πηγή το empedotimos.blogspot.gr και όχι το "antilamogio". Παρακαλούμε (προς τον Εμπεδότιμο) προβείτε στην απαραίτητη διόρθωση στο τελευταίο άρθρο σας καθώς αποτελεί δυσφήμιση προς τον ιστότοπό μας.
Με εκτίμηση,
Ο Αρχισυντάκτης του Amfipoli News

hylap-vn είπε...

@ Εμπεδοτιμος

Ενδελεχέστατη ανάλυση, σοβαρότατη και άψογα τεκμηριωμένη.

Οι απόψεις των φίλων του ιστολογίου σε σχέση με την σύληση είναι μοιρασμένες 50%-50% !!
https://docs.google.com/forms/d/1ANYjC9lhCYHbJd7NxOB7-IZNQrGR7oNMOeaNSSuD7w4/viewanalytics

Αλλά νομίζω με την νέα αυτή εμπεριστατωμένη ανάλυση και γενικώς με τα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει άλλοι φίλοι ίσως κάποιοι από εμάς να έχουμε αλλάξει γνώμη! Ιδιαίτερα σχετικά με το σε ποιόν ανήκει ο σκελετός!
Αν είστε ένας από αυτούς, ελεύθερα να αλλάξετε τις απαντήσεις σας εδώ.
http://goo.gl/forms/CEv7Mre5EZ
Θα είναι ανοιχτή μέχρι την επόμενη επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.

Πάντως να παρατηρήσω ότι αν μιλάμε για τον ΜΑ τότε το θέμα της σύλησης κατά την ταπεινή μου γνώμη περνάει σε δεύτερη μοίρα πλέον.

Όπως είπα ξανά, ζούμε ιστορικές στιγμές. Το 2014 θα μείνει στην ιστορία της Ελλάδας σαν το annus mirabilis της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας και αρχαιολογίας.

xara είπε...

Συγχαρητήρια για την επιμονή, το συντονισμό και τον ενθουσιασμό σας.
Σχεδόν κάθε σχολιαστής είχε και να προσθέσει κάτι στο σύνολο της έρευνας, για την οποία περιμένουμε τη συνέχισή της.

Unknown είπε...

Kairis
Ξαναλέω τι εννοείς ?
Ως αναφορά το είδος του μετάλλου ?
Την Βελανιδιά ?
Τα 313 φύλλα της ?
Τα 68 Βελανίδια ?
Το βάρος 717 γρ. ?
Καθοδήγησε

Effie είπε...

@fterotos psychonoos
Όλα όσα γράφεις για την "πρώτη" εκτίμηση σκελετού είναι δόκιμα, πιστεύω πάντως πως η Μενδώνη από τη θέση της, σωστά είπε αυτά που ανέφερε: περιμένει τις επίσημες τοποθετήσεις των ανθρωπολόγων που θα συμπεριλαμβάνουν εκτός από το φύλο, ύψος, ηλικία (συν-πλυν 5 χρόνια περίπου), κατάσταση οστών (αν υπήρξε ταχίρευση, αν υπάρχουν κατάλοιπα από τραύματα) και άλλα σχετικά. Τα υπόλοιπα (διατροφικές συνήθειες, χρονολόγηση σκελετού με 14C, ισοτοπικές αναλύσεις, πιθανές ασθένειες θα έρθουν αρκετά αργότερα, σε χρόνο μηνών. Για το DNA ακόμη περισσότερο, υπάρχει λίγο και "κακοποιημένο" σε οστά μεγαλύτερα >2000 ετών, αλλά έχουν τεχνικές να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα, αρκετά χρονοβόρες πάντως. Είναι ευχής έργο ότι δεν υπήρξε καύση, η ανάλυση DNA περιπλέκεται πολύ με αυτή τη διαδικασία, αλλά και σε αυτή την περίπτωση είναι εφικτή, με ορισμένους περιορισμούς ίσως.
Για τη θέση του σκελετού, δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη αν ήταν φυσιολογικό να βρεθεί εντός/εκτός τάφου. Ας μας πουν οι ειδικοί.
Εξακολουθώ να είμαι επιφυλακτική σε σχέση με τις αναμενόμενες ανακοινώσεις. Δεν περιμένω τίποτε ρηξικέλευθο. Είτε θετικό, είτε αρνητικό, είναι πρόωρο να κάνουν τέτοια ανακοίνωση ως προς την ταυτότητα του νεκρού. Μόνο αν υπήρχε επιγραφή θα ήταν σίγουρο.
@nafximaxos
Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση αυτό που βρίσκεται στον τάφο αριστερά από το "μέτρο" να είναι οστό, ούτε 1 στα 1000. Τα οστέ "έφυγαν" με χειρουργικές προφυλάξεις αμέσως μετά την ανεύρεση (και πιθανόν επιτόπια φωτογράφηση) τους.

elpiandr είπε...

Αφού συγχαρώ κι εγώ τις πάντα εμπεριστατωμένες σας απόψεις, που με λαχτάρα περιμένω να διαβάσω κάθε φορά, Θα ήθελα να παρατηρήσω πως ανάμεσα στις δύο μορφές που έχετε επισημάνει στα κόκκινα πλαίσια στην φωτογραφία, διαφαίνεται μια ακόμα μορφή, που δεν περιγράφεται, εκτός κι αν πρόκειται για συμπτώσεις φωτοσκιάσεων.
Και, νομίζω, φαίνεται πως είναι όλος ο τοίχος ζωγραφισμένος.
Ευχαριστώ κι εγώ για το συναρπαστικό ταξίδι!

Ανώνυμος είπε...

@ empedotimos
Εύχομαι και ελπίζω με όλη μου τη ψυχή να επαληθευτείς.
Μια μικρή διορθωσούλα. Το επιστύλιο με τις ζωγραφιές είναι εσωτερικά του Θ3 ( ταφικού) ενω αυτό του Λαμόγιου( Χαχα) πάνω από τις Καρυάτιδες.
Τώρα που το παρατηρούσα μου φαίνεται πώς ανάμεσα στις δύο μορφές έχει ανάγλυφο κεφάλι κριού ( η τραγέλαφου? )....ο καθένας με τα κολλήματά του.....

@ antilamogio
αντισυμβατικό (χαχαχα)

Unknown είπε...

Georgiadis,
Τι συμβολίζει το στεφάνι στον Φίλιππο,σαν αντικείμενο στην ολότητα του εννοώ.οτι ξέρεις πέστο.Ειναι κεφαλαιώδους σημασίας...

thanos είπε...

Όλοι σας είστε ένας υπέροχος μοχλός πίεσης.Τίποτα στο σκοτάδι,η Ιστορία και ο λαός μας δεν θα συγχωρήσει αλλά και δεν θα επιτρέψει αυτή την φορά πιθανή απόπειρα παραχάραξης της Ιστορίας του Έθνους μας.Εμπεδότιμε και φίλοι,συνεχίστε, σας διαβάζουμε καθημερινά χωρίς να παρεμβαίνουμε,με μεγάλο πάθος.Είστε οι υπερασπιστές Αυτού που περιμένει...ενάντια σε επικοινωνιακη διαχείριση και πολιτικές σκοπιμότητες.

Unknown είπε...

Ευγε Εμπεδοτιμε οπως επισης και στο Ampfipoli news για την διορθωση

Dinos είπε...

@Konstantinos Kairis

Για το στεφάνι του Φιλίππου και γενικά για το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς στην Μακεδονία μπορείτε να διαβέσετε το εξής:
http://www.academia.edu/5246101/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%AD%CE%BD%CE%B1_%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BF_%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%BF_%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C_%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9_%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%82_%CE%B1%CF%80%CF%8C_%CF%84%CE%BF_%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8C_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B1_The_gold_oak_wreath_from_the_sanctuary_of_Eukleia_in_Vergina_

Axis Mundi είπε...

Ένα μεγάλο μπράβο στον Εμπεδοτιμο αλλα και σε όλα τα παιδιά που συνεισέφεραν στις ανακαλύψεις!!!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ampfipolinews.blogspot.gr

Όπως θα έχετε διαπιστώσει η αναφορά για το συμβάν έχει ήδη αφαιρεθεί από την ανάρτηση.
Ευχαριστώ για την διόρθωση εκ μέρους σας.

Unknown είπε...

ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ THANOS Kai PAIANAS!!!!!

M G είπε...

@ όλους. (επανάληψη)
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες:
είναι επιτακτικό οι αναφορές μας στο πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου να γίνονται με τον προσήκοντα σεβασμό.
Δεν νοείται οικειότητα με χρήση του ψιλού ονόματος Αλέξανδρος.
Τον προσδιορισμό Μέγας τον πρόσθεσε δίκαια η Ιστορία, αλλά και τα αναρίθμητα εκατομμύρια των ανθρώπων όλων των χωρών και των εποχών που τον έχουν τιμήσει και εξακολουθούν να τον τιμούν.
Ευχαριστώ

schumi44 είπε...

?

Unknown είπε...

@Kairis
οκ
Επειδή δεν ασχολήθηκα με τον συμβολισμό του, κοίτα τι βρήκα που ενδεχομένως μας ενδιαφέρει.
1) Αθανασία.
2) Πύλη των δυο κόσμων.
Αυτά, εκτός βέβαια τα γνωστά για τις ιδιότητες αυτού του ξύλου, την αντοχή, την ιερότητα μμμμ και ίσως την σπανιότητα του, ως αναφορά τα χρυσά στεφάνια. Τώρα βέβαια που το σκέφτομαι, υποτίθεται ότι ήταν Ολυμπιονίκης εξ ού και το στεφάνι. Αλλά οι Ολυμπιονίκες είχα στεφάνη Ελιάς ? Σωστά ?
Προσπαθώ να μπω στον συλλογισμό σου. Είσαι δύσκολος, το παραδέχομαι .

PAIANAS είπε...

@Κonstantinos Kairis

Aυτό βρήκα ..βοηθάει ?
Το χρυσό στεφάνι που αφιερώθηκε στον νεκρό, να το φορά ο ήρωας-βασιλιάς στα αιώνια συμπόσια των Μακάρων στα Ηλύσια πεδία, ανακαλεί το σκοτεινό χρησμό που πήρε ο φιλόδοξος Μακεδόνας λίγο πριν το τέλος: «Ο ταύρος στεφανώθηκε. Θα πεθάνει. Υπάρχει ο θύτης» .

@Eμπεδότιμε κακώς με ''έσβησες'' ..οι αλήθειες πρέπει να λέγονται ..έχουμε δικαίωμα παρέμβασης, από τη στιγμή που κι αυτοί ζήτησαν διόρθωση σε κάτι που θεωρούν ότι τους θίγει .

Unknown είπε...

Dinos,σευχαριστω παρά πολυ.το βραδυ θα εξηγήσω γιατι....

Βίκυ είπε...

MG,
Το επιθετο 'Μεγας' η "ιστορια" το εδωσε και σε καποιους που ουτε τα κορδονια του μεγαλου στρατηλατη δεν θα εδυνοντο να δεσουν(βλεπε π.χ, θεοδοσιος,τον σφαγεα του ιπποδρομου και καταστροφεα παντος Ελληνικου).
Ο Αλεξανδρος ηταν ενας και δεν χρειαζεται προσωνυμια.Αλλωστε τον εχουμε στην καρδια μας και τον αποκαλουμε σαν δικο μας ανθρωπο.
Μπραβο σου παντως για τον τροπο σκεψης.

Dinos είπε...

Στο σύνδεσμο που έδωσα παραπάνω μπορείτε να διαβάσετε (από την σελίδα 9 και μετά κυρίως) αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για το στεφάνι όπως επίσης υπάρχουν και φωτογραφίες στο τέλος.

ένα απόσπασμα
" Καθώς το δέντρο αυτό δεν επιλέγεται συχνά για στεφάνι κατά τον 4ο αι., θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς αν ενυπάρχει κάποιος ιδιαίτερος συμβολισμός για τον ιδιοκτήτη του. Η βαλανιδιά αποτελούσε το ιερό δέντρο του Δία και, ως γνωστόν, ο βασιλικός οίκος της Μακεδονίας διαλαλούσε την καταγωγή του από τον Ηρακλή28. Θα ήταν επομένως πολύ λογικό να επιλεγεί ως στεφάνι για δημόσιες εμφανίσεις ένα στεφάνι βαλανιδιάς που παραπέμπει στο Δία, τον πατέρα του Ηρακλή. Από την άλλη φαίνεται ότι ο Φίλιππος συνειδητά προωθούσε μια ιδιαίτερη σχέση του προσώπου του με το Δία. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν η επιγραφή από τη Λέσβο που αναφέρει το Δία Φιλίππειο, η επιλογή της ίδρυσης του Φιλιππείου, αλλά και η καθιέρωση για πρώτη φορά στη μακεδονική νομισματοκοπία της μορφής του Δία"

PAIANAS είπε...

Nομίζω ότι θα πρέπει να χαλιναγωγήσουμε την προσμονή μας..
Έχουμε όλοι σχεδόν πιστέψει ότι ο νεκρός είναι ο Μ.Α. και φοβάμαι ότι οι προσδοκίες μας θα εξανεμιστούν αν τελικά η ταυτότητα του νεκρού είναι διαφορετική...

gtroza είπε...

bravo Εμπεδότιμε
όπως και σε όλους που συμβάλουν αόκνως (το γραφω σωστα;)

νομίζω ότι η φωτογραφία με το πρόσωπο,
http://4.bp.blogspot.com/-Oi5OROFoTHg/VGi-e8xyqaI/AAAAAAAAAqo/rz7f3WS4Kr0/s1600/%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%A9%CE%A0%CE%91.jpg
είναι απ' τον Θ3

Santzos είπε...

Έχω χάσει επεισόδια,αγαπητέ Εμπεδοτιμε εύγε,και φυσικά στην παρατηρητικότητα του "φίλου" σχολιαστή @tolis Zerv.
Δεν είχα προσέξει καθόλου!μα καθόλου,τα δύο πρόσωπα.
Και έμενα μου κάνει για μέδουσα ,υπήρχε στον θώρακα του..(στη μάχη της Ισσού)..
-H Mέδουσα (<μέδω = άρχω, κυριαρχώ, προστατεύω – μτχ μέδων, μέδουσα = η προστάτιδα, η κυρίαρχη, η φύλακας)

-Αποσπασμα: Απο- «Αλέξανδρος ο Μέγας: Ευγνωμονώ τοις θεοίς ότι εγεννήθην Έλλην»:....
Όταν ο Αλέξανδρος έφτασε στο Ίλιον (κατά την έναρξη της Μεγίστης Εκστρατείας), αφιέρωσε στην Αθηνά την Ιλιάδα την πανοπλία του, την οποία αντικατέστησε με τα "Ιερά Όπλα" που βρίσκονταν εκεί από την εποχή του Τρωικού πολέμου.

Λέγεται μάλιστα ότι στις μάχες η Φρουρά του τα μετέφερε μπροστά του...
Αρριανός (Αλεξάνδρου Ανάβασις Α' 11)
Περίεργο όμως...
Ο Αλέξανδρος ήταν ο μόνος που δε χρησιμοποιούσε ασπίδα.
Ή καλύτερα ...αιγίδα.

Αλήθεια ... Ένας μυημένος στα Μυστήρια της Μέδουσας και του Κοσμικού Μανιταριού, χρειάζεται ασπίδα;
Ή αρκεί το ... Γοργώνειο στο θώρακα για να αποτρέψει κάθε εχθρό;
Η Κεφαλή της Μέδουσας...
Δώρο από τον Περσέα και το Άργος ...τόπο της Ήρας.
Αλλά πάλι ... αν βρεθεί ο "τάφος" θα βρεθούν και τα "όπλα" που συνοδεύουν τον Πολεμιστή στο "Ταξίδι" του.
Εκτός και αν το "Ταξίδι" είναι με επιστροφή...

-Συνεχίζουμε δυνατά.

ora είπε...

Συγνωμη ρε παιδια αλλα εχω μια απορια στην φωτο που
υποτιθεται οτι φαινονται τα 2 προσωπα ειναι χωματα και οχι μαρμαρο;ετσι δεν ειναι;

Unknown είπε...

ΠΕΡΙ ΧΡΥΣΩΝ ΣΤΕΦΑΝΩΝ;


Ο ρόλος
των χρυσών στεφανιών στη ζωή και στο θάνατο
και τα συμφραζόμενά τους στις ταφές


Τα χρυσά στεφάνια, σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες και τα αρχαιολογικά δεδομένα, αποτελούσαν προσφορές προς τους

θεούς στα ιερά, αλλά και μέγιστη τιμή ως δώρο σε εξέχοντα

πρόσωπα. Χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές, συμπόσια ή άλλες εκδηλώσεις δημόσιου χαρακτήρα

και τελικά σε κάποιες περιπτώσεις συνόδευαν τον ιδιοκτήτη τους και στο θάνατο
.
Εξάλλου, ενσωματώνουν και το ρόλο των αληθινών στεφανιών στην ταφική τελετουργία που συνδέεται με τις εσχατολογικές αντιλήψεις. Οπωσδήποτε συνιστούν αντικείμενα κύρους και δείκτες

κοινωνικής θέσης και οικονομικής ευμάρειας
Έχοντας όλα αυτά υπόψη θα άξιζε να καταγράψει
κανείς πως βρέθηκαν τα χρυσά στεφάνια
σε ταφικά σύνολα στη Μακεδονία
-σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν
τα ανασκαφικά τους δεδομένα. Στον κιβωτιόσχημο Α του Δερβενίου το στεφάνι βαλανιδιάς είχε καεί μαζί με το νεκρό και τμήματά του τοποθετήθηκαν μαζί με τα οστά στο εσωτερικό του οστεοδόχου κρατήρα, όπως και ένα χάλκινο επίχρυσο στεφάνιΣτον τάφο Β από την ίδια συστάδα τάφων
το στεφάνι μυρτιάς ήταν τοποθετημένο πάνω στο πώμα του περίφημου κρατήρa ενώ
στον τάφο Δ το στεφάνι μυρτιάς ήταν ακουμπισμένο κοντά σε οστά κρανίου ίσως από παραμερισμένη ταφή
Το στεφάνι του Τσάγεζι φέρει σε κάποια σημεία ίχνη φωτιάς υποδεικνύοντας ότι είχε τοποθετηθεί αρχικά στο κεφάλι του νεκρού στην ταφική πυρά, όπως συνέβη άλλωστε και με το στεφάνι του Φιλίππου
.δεν μπορεί παρά να αναφέρει κανείς την περίπτωση της ξύλινης λάρνακας από την Πύδνα σε ανδρική ταφή του 330 π.Χ. που κοσμούνταν με αργυρά επίχρυσα ελάσματα που απεικονίζουν θεότητες και στο κάλυμμα έφερε ως διακοσμητικό στοιχείο αργυρό επίχρυσο στεφάνι βαλανιδιάς, ενώ τα οστά του νεκρού συνόδευε
χρυσό στεφάνι μυρτιάς.
Είναι αξιοσημείωτη
η μετεξέλιξη ενός χρηστικού χρυσού στεφανιού σε καθαρά διακοσμητικό.
Από την παραπάνω παράθεση των περιορισμένων παραδειγμάτων καθίσταται εμφανές ότι δεν είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε ένα σταθερό σύστημα αναφοράς,
όπου κάθε αντικείμενο διέπεται και αντικατοπτρίζει εντελώς συγκεκριμένες αντιλήψεις. Μάλλον υφαίνεται ένα πλέγμα συσχετισμών που οφείλουμε να αποκρυπτογραφήσουμε κάθε φορά
.Παράμετροι όπως η ταυτότητα του νεκρού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογένειας και το κοινωνικό σύνολο όπου ανήκουν συνεργούν με βάση ένα κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο και καθορίζουν τις λεπτομέρειες στην τελική διαμόρφωση της ταφικής τελετουργίας. Κατά συνέπεια, κάθε περίπτωση οφείλει να αντιμετωπίζεται μέσα στο δικό της ιδιαίτερο πλαίσιο. Η σύνδεση με τα άλλα κτερίσματα, η αξιολόγηση της χωρικής τους οργάνωσης
,καθώς και η συνάρτηση με τον ευρύτερο χώρο εύρεσης του συνόλου αναδεικνύονται σε ουσιαστικές συνισταμένες για την ερμηνεία του ευρήματos...(συνεχιζεται_

Antilamogio είπε...

@Amfipolisnews:
Το nickname μου σας φαίνεται "αντιεμπορικό" αλλά τα 1.120 likes σε 3,5 ώρες είναι εμπορικότατα, έτσι; Δεν πειράζει, το nickname βγήκε για κάτι τύπους σαν εσάς, που κλέβετε ιδέες και δε γράφετε καν την πηγή... Αν δεν σχολιάζαμε, δε θα γράφατε ούτε το empedotimos από μόνοι σας! Τελοσπάντων, το θέμα είναι λήξαν για μένα, δεν ήθελα να γράψετε το nickname, ήθελα να αναφερθεί το blog του empedotimos. Αν ήθελα "δόξα" θα έγραφα επώνυμα. ;-)

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ και λοιπή παρέα:
Συνεχίστε. Είμαστε κοντά πιστεύω σε ιστορικές αποκαλύψεις! Και σε ιστορικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών! Είστε όαση στο Διαδίκτυο.
Είναι τιμή μου, άτομα με το δικό σας κύρος (Εμπεδότιμε & λοιπή παρέα) να αξιολογούν ως σημαντικό κάτι που είδα.

Unknown είπε...

8
συνδεδεμένο πιθανώς με την θρησκευτική ιδιότητα

του βασιλιά
24
,
το οποίο, ωστόσο, δεν επιλέχθηκε να συνοδεύσει το νεκρό στο πέρασμα στον άλλο κόσμο. Το σύνολο που διαφοροποιείται είναι εκείνο

του προθαλάμου

του τάφου του Φιλίππου, όπου αποτέθηκαν τα οστά μιας γυναίκας. Το χρυσό στεφάνι της μυρτιάς
25

κρεμόταν στον τοίχο, ενώ στη λάρνακα είχε αποτεθεί το κομψό διάδημα με τις μέλισσες
26
. Μήπως αυτή η διαφορά υποδηλώνει πως δεν ήταν απαραίτητο ένα χρυσό στεφάνι να τοποθετηθεί μαζί με τα οστά, αλλά ένα αντικείμενο εντελώς χαρακτηριστικό για το νεκρό, κάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με την


7
τειχών της Αμφίπολης
,
στεφάνι ελιάς ήταν ακουμπισμένο πάνω στην αργυρή λάρνακα που περιείχε τα

καμένα οστά
21
.
Το χρυσό στεφάνι κισσού από τη Σεβαστή Πιερίας βρέθηκε πάνω στα χάλκινα αγγεία του τάφου
22
.
Τέλος,

δεν μπορεί παρά να αναφέρει κανείς την περίπτωση της ξύλινης λάρνακας από την Πύδνα σε ανδρική ταφή του 330 π.Χ. που κοσμούνταν με αργυρά επίχρυσα ελάσματα που απεικονίζουν θεότητες και στο κάλυμμα έφερε ως διακοσμητικό στοιχείο αργυρό επίχρυσο στεφάνι βαλανιδιάς, ενώ τα οστά του νεκρού συνόδευε

χρυσό στεφάνι μυρτιάς
23
.
Είναι αξιοσημείωτη

η μετεξέλιξη ενός χρηστικού χρυσού στεφανιού σε καθαρά διακοσμητικό.

Από την παραπάνω παράθεση των περιορισμένων παραδειγμάτων καθίσταται εμφανές ότι δεν είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε ένα σταθερό σύστημα αναφοράς,

όπου κάθε αντικείμενο διέπεται και αντικατοπτρίζει εντελώς συγκεκριμένες αντιλήψεις. Μάλλον υφαίνεται ένα πλέγμα συσχετισμών που οφείλουμε να αποκρυπτογραφήσουμε κάθε φορά
.
Παράμετροι όπως η ταυτότητα του νεκρού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογένειας και το κοινωνικό σύνολο όπου ανήκουν συνεργούν με βάση ένα κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο και καθορίζουν τις λεπτομέρειες στην τελική διαμόρφωση της ταφικής τελετουργίας. Κατά συνέπεια, κάθε περίπτωση οφείλει να αντιμετωπίζεται μέσα στο δικό της ιδιαίτερο πλαίσιο. Η σύνδεση με τα άλλα κτερίσματα, η αξιολόγηση της χωρικής τους οργάνωσης
,
καθώς και η συνάρτηση με τον ευρύτερο χώρο εύρεσης του συνόλου αναδεικνύονται σε ουσιαστικές συνισταμένες για την ερμηνεία του ευρήματος.
ΙΙΙ. Κτερίσματα σε απόλυτη εγγύτητα με το νεκρό

στους βασιλικούς τάφους

Ένας δεύτερος άξονας προσέγγισης των συνόλων αφορά στην αναζήτηση της κατηγορίας αντικειμένων που επιλέγονται για να βρίσκονται σε απόλυτη εγγύτητα με το νεκρό.

Αν εστιάσουμε στα δεδομένα των

βασιλικών τάφων των Αιγών, καταλήγουμε σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Το χρυσό στεφάνι της βαλανιδιάς σηματοδοτούσε στον «τάφο του Πρίγκηπα»

το πιο σημαντικό σημείο του ταφικού θαλάμου, το χτιστό βάθρο με την οστεοδόχο αργυρή υδρία
.
Το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς στο θάλαμο του τάφου του Φιλίππου είχε αρχίσει να καίγεται μαζί με το νεκρό. Προτιμήθηκε όμως να μην καεί ολοκληρωτικά και να τοποθετηθεί στην

πολύτιμη

λάρνακα, μοναδικό αυτό μαζί με το πορφυρό ύφασμα. Ένα άλλο αντικείμενο φορτισμένο σημασιολογικά που θα μπορούσε να έχει συμβολικό χαρακτήρα για τον κάτοχό του είναι το επίχρυσο κυκλικό διάδημα για προσωπικότητά του και τον κοινωτου ρόλο?
Ιδιαίτερα
σε περιπτώσεις εξεχόντων προσώπων ίσως αποτελεί δηλωτικό αξιώματος
ή συγκεκριμένου πολιτικού, διοικητικού ή θρησκευτικού
ρόλο..

..(synexizetai)..

gtroza είπε...

Αντιλαμογιο
εύγε πάλι!

oryktosploutos είπε...

@Enalios (7:09 στην προηγούμενη ανάρτηση, το άφησα κι εκεί)

Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω από απόσταση -και την έχω ήδη γράψει- είναι ότι είναι πλαγιά, όπου "σβήνει/τελειώνει" ο σχιστόλιθος πάνω απ' τα λιμναία ιζήματα. Μην ξεχνούμε ότι το συνολικό ύψος από τον πυθμένα του τάφου μέχρι την οροφή της θόλου είναι 8,90, δηλαδή μια τριώροφη πολυκατοικία! Αν λοιπόν εκεί έγινε ένα όρυγμα για την ανέγερση του μνημείου, στο βάθος πέρασαν κάτω απ' το σχιστόλιθο και βρέθηκαν στα λιμναία ιζήματα. Πάντα ως υπόθεση ...

Β. Ναι, είναι πιθανό, στο βιντεάκι, όταν σκαλίζουν την επίχωση, διακρίνονται άσπρα τεμάχια, μάλλον μάργα, που συνεξορύχθηκε μαζί με την άμμο.

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε για άλλη μια φορά μπράβο σου... Το υπέροχο ταξίδι συνεχίζεται!!! @santzos να σαι καλά περνάμε όλα τα παιδιά από κοσκινο της φώτο του ύππο. Χαχα!!!

Unknown είπε...


.....
Τα στεφάνια βαλανιδιάς στις Αιγές

Έχοντας τρία στεφάνια βαλανιδιάς από τη Βεργίνα, είναι σχεδόν απαραίτητο να στραφεί κανείς στο παλαιότερο που ίσως καθιερώνει και μια συγκεκριμένη αντίληψη. Το στεφάνι του Φιλίππου ξεχωρίζει, όπως αναφέρθηκε ήδη,

από άποψη βάρους, σύνθεσης και πολυπλοκότητας. Καθώς το δέντρο αυτό δεν επιλέγεται συχνά για στεφάνι κατά τον 4
ο

αι., θα πρέπει να αναλογιστεί

κανείς αν ενυπάρχει κάποιος

ιδιαίτερος συμβολισμός

για τον ιδιοκτήτη του. Η βαλανιδιά αποτελούσε το ιερό δέντρο του Δία

και,

ως γνωστόν, ο

βασιλικός οίκος της Μακεδονίας διαλαλούσε την καταγωγή του από τον Ηρακλή
28
. Θα ήταν επομένως πολύ λογικό να επιλεγεί ως στεφάνι για δημόσιες εμφανίσεις

ένα στεφάνι βαλανιδιάς που παραπέμπει στο Δία, τον πατέρα του Ηρακλή. Από την άλλη φαίνεται ότι ο Φίλιππος συνειδητά προωθούσε μια ιδιαίτερη σχέση του

προσώπου του με το Δία.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν η επιγραφή από

τη Λέσβο που αναφέρει το Δία Φιλίππειο, η

επιλογή της ίδρυσης του Φιλιππείου, αλλά και η καθιέρωση για πρώτη φορά στη μακεδονική νομισματοκοπία της μορφής του Δία
29
.
Κατά συνέπεια θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο Δίας επιλέγεται με το διττό του ρόλο, ως πανελλήνιου θεού, αλλά και ως πατέρα του μυθικού γενάρχη των Μακεδόνων βασιλέων. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε το

χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς να χρησιμοποιείται σε εκδηλώσεις δημόσιου χαρακτήρα σε μια ενσυνείδητη παραπομπή στο θεό
.
Το επόμενο χρονολογικά στεφάνι βαλανιδιάς προέρχεται από τον «τάφο του Πρίγκηπα»

στη Μεγάλη Τούμπα, ο οποίος αποδίδεται στον Αλέξανδρο Δ΄. Ο

νόμιμος διάδοχος του Μ. Αλεξάνδρου θα είχε κάθε λόγο να φορεί σε δημόσιες εμφανίσεις του το στεφάνι της βαλανιδιάς με σαφείς αναφορές πια στις επιλογές του Φιλίππου Β΄. Οι άνθρωποι, άλλωστε,

που ήταν υπεύθυνοι για τη δημόσια εικόνα του νεαρού διαδόχου, ανάμεσά τους και ο Πολυπέρχων, εντάσσονταν στο στενό κύκλο του Φιλίππου Β΄
30
.
Στο τέλος το στεφάνι κόσμησε την υδρία με τα οστά του στο πλαίσιο μιας πρακτικής που εφαρμοζόταν για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας

Unknown είπε...

Μπράβο στην ανομοιογενή ομάδα (heterogeneous group) του Εμπεδότιμου που δεν το βάζει κάτω!

Είναι ολοφάνερο ότι οι πληροφορίες που μας έχουν δοθεί κατά καιρούς
από τους ανασκαφείς, ήταν μεταχρονολογημένες, ελλιπείς και λογοκριμένες.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Ας μην συνεχίσουμε το θέμα. Θεωρώ ότι η μη αναγραφη της πηγής έγινε εκ παραδρομής και θεωρώ το θέμα λήξαν.

Οσο αφορά τις υποθέσεις που γίνονται, πρέπει όλοι μας να κρατάμε μικρό καλάθι.

Είναι υποθέσεις και συνεπώς μπορεί και να διαψευστούν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε υποθέσεις και να ερευνάμε το θέμα.

Κάτι που βλέπουμε ή σκεφτόμαστε πρέπει να το καταθέτουμε γιατί αυτό, ακόμα και να είναι λάθος, μπορεί να πυροδοτήσει νέες σκέψεις.

Σωστά το θέτει ο PAIANAS.

Dazbaw είπε...

Όπως είχα γράψει και παλαιότερα το στεφάνι βελανιδιάς έχει καταγωγή την Δωδώνη και την ιερή βελανιδιά του μαντείου...είναι το βασικό σύμβολο των Ηπειρωτών μαζί με τον ταύρο...

http://1.bp.blogspot.com/_4-DT-npFstE/TJI5Pk5mK7I/AAAAAAAAFyc/K3rhb6L_IUU/s1600/19-02-09_304001_1.gif

http://www.fcpasgiannina.gr/img/history_pae/sima.jpg

http://www.koutouzis.gr/arvani1.jpg

http://www.koutouzis.gr/arvani4.jpg

[Η βελανιδιά ή αλλιώς Φηγός ή αλλιώς Δρυς,ήταν καθ'όλη την ύπαρξη του ιερού και μαντείου της Δωδώνης το ιερό δέντρο και μέσω επικοινωνίας με τον Δωδωναίο(πελασγικό) Δία...φορέας της έκφρασης του θεού ήταν κυρίως η ιερή βελανιδιά, η οποία με το θρόισμα των φύλλων της έδινε τις απαντήσεις στους θνητούς που είχαν έλθει από παντού να συμβουλευθούν τον αθάνατο θεό...Σύμφωνα με τον μύθο, από την Ιερά Φηγό του Μαντείου της Δωδώνης πήρε η Θεά Αθηνά το κομμάτι ξύλου που έβαλε στην πλώρη της Αργούς και είχε την ικανότητα να προφητεύει το μέλλον...]

Unknown είπε...


.....
Η σημασία του στεφανιού: εξωτερικές ισορροπίες
Ακολουθώντας αυτό το συλλογισμό οδηγείται κανείς στην πρόταση ότι η ταφή που εντοπίστηκε το 2008 στο ιερό της Εύκλειας συνδέεται με τη βασιλική οικογένεια. Η διαλεκτική σχέση των υλικών είναι αξιοπαρατήρητη. Η χρυσή πυξίδα παραπέμπει στις χρυσές λάρνακες του τάφου του Φιλίππου, το χρυσοπόρφυρο ύφασμα στο πολυτελές ύφασμα του προθαλάμου με τη γυναικεία ταφή, το στεφάνι βαλανιδιάς στα δύο άλλα στεφάνια των βασιλικών τάφων. Η σε πρώτη ματιά ακατανόητη επιλογή για την ταφή μακριά από το νεκροταφείο και η νεαρή ηλικία του νεκρού θα μπορούσαν να συσχετιστούν
,
όπως έχει

ήδη

υποστηριχτεί
31
,
με τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων για την τύχη του νόθου γιου του Μ. Αλεξάνδρου, του Ηρακλή
32
.
Μετά τη δολοφονία του νόμιμου διαδόχου
,
Αλέξανδρου Δ΄,

από τον Κάσσανδρο
,
ο Πολυπέρχων

έφερε στη Μακεδονία το μεγαλύτερο, νόθο, γιο από το Πέργαμο όπου ζούσε, μάλλον μαζί με τη μητέρα του, τη Βαρσίνη. Προσπάθησε να τον χρησιμοποιήσει για να τον προβάλει ως διάδοχο του μακεδονικού θρόνου, αλλά τελικά πείστηκε από τον Κάσσανδρο να οργανώσει

τη δολοφονία του. Ως Τημενίδης

ο νεαρός Ηρακλής έπρεπε, σύμφωνα με την παράδοση
,
να θαφτεί στις Αιγές, την πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου.

Ο Κάσσανδρος, όμως, είχε δώσει διαταγή να μην υπάρχει σήμα που να δηλώνει την ταφή. Πράγματι, δεν στήθηκε κάποιου είδους μνημείο. Τα νενομισμένα τηρήθηκαν στο βαθμό που ήταν δυνατό και

για την

ταφή επιλέχθηκε ως τόπος ιδιαίτερης τιμής η

περιοχή του ιερού της Εύκλειας
,
τμήμα της αγοράς της πόλης και χώρος ιερός.
Σύμφωνα με τη συλλογιστική αυτής
της
υπόθεσηw εργασίας, το στεφάνι της βαλανιδιάς απέμεινε μόνος μάρτυρας της ταυτότητας του νεκρού
πηγη/ αθανασια ΚΥΡΙΑΚΟΥ Τ.ΑΡΧ/ΓΙΑΣ.α.π.θ.

Unknown είπε...

...ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΡΑΓΕ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΥΡΗΜΑ ΑΡΑΓΕ;;;;;;;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Σχετικά με τα πρόσωπα. Τελικά είναι πάνω από το επιστύλιο του τρίτου θαλάμου.

Αν λοιπόν σωστά παρατηρήθηκε ότι είναι πρόσωπα τότε θα αφορά ολόκληρη ζωφόρο που σίγουρα θα αναφέρεται στον νεκρό.

Είναι περίεργος τι παράσταση μπορεί να είναι. Μπορεί τα μάτια μου να κάνουν πουλάκια αλλά σαν να βλέπω άλογα στο δεξί μέρος.

Μπορεί κάποιος που χειρίζεται φωτοσοπ και τα σχετικά να δουλέψει πάνω σε αυτό ;
Να το φωτίσει και να το επεξεργασθεί μήπως βγει κάτι ;

Επίσης όπως έγραψα είμαι σίγουρος ότι τα φυγαδευθέντα επιστήλια έχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες πάνω τους. Πρέπει να έχουν αντίστοιχη αναπαράσταση.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Konstantinos Kairis

Σε ποιό εύρημα αναφέρεσαι ;

Unknown είπε...

@antilamogio επίσης πολλά μπράβο!!!!

Antilamogio είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ:
Προφανώς είναι λήξαν το ζήτημα. Σ' ευχαριστώ πολύ για την αναφορά στην ανάρτησή σου φίλε οικοδεσπότη. Είσαι Όαση στο Διαδίκτυο και εσύ και η παρέα που έχεις συνθέσει.

Δεν ξέρω πώς, αλλά μας παρακινείς να ψάχνουμε! Κι όσο ψάχνει ο ένας, ψάχνει κι ο άλλος!

Και πάλι σ' ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώνεις και τις πληροφορίες και γνώσεις που μας παρέχεις. Και εσύ και όλη η παρέα.

ora είπε...

Υπαρχει μεγαλυτερος μεγεθος της φωτογραφιας για να κανω οσο μπορω επεξεργασια;Γιατι ειναι μικρη η αναλυση.Εχω την εντυπωση οτι ειναι χωματα τα οποιο σχηματιζουν προσωπα.Εμπεδοτιμε κανω λαθος;

Unknown είπε...

...πριν μερικές ώρες έριξα μια ματιά από το μουσείο στο λόφο Καστά και είχε πάνω στο λόφο έναν εκσκαφέα και ένα φορτηγό έκκεντρα προς το πάνελ φρούρησης της αστυνομίας και μακρυά από την είσοδο με τις σφίγγες.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ora

Δεν ξέρω. Φαίνονται πάντως για πρόσωπα.

Ο Planet έγραψε σε ένα σχόλιο στην προγούμενη ανάρτηση πως να αναζητούμε για μια φωτογραφία τι άλλων αναλύσεωνφωτό υπάρχουν γιατί μάλλον στα ξένα ΜΜΕ το ΥΠΠΟ στέλνει υψηλής ανάλυσης φωτό.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ora
Το ποστ του Planet είναι στις 16 Νοεμβρίου 2014 - 10:18 π.μ.

β) Μέσω google:
-Βρειτε τη φωτο που σας ενδιαφέρει μέσω του ΥΠΠΟ
-αντιγράφετε το link της
-πάτε εδω: https://images.google.com/imghp?hl=en&gws_rd=ssl
-κλικ στο εικονιδιο της φωτο στο search bar
-paste του link της φωτο στο "paste image url"

το google, θα βρει πολλά αντιγραφα της φωτο σε διάφορα μεγέθη. Αν ειμαστε τυχεροι και κάποιο site έχει δημοσιεύσει τη φωτο υψηλής αναλυσης, διαλέγετε το large και την ανακτάτε.

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

Στην ανάρτηση που έκανε ο Dino στις 4:06
http://tinypic.com/view.php?pic=tak5lz&s=8#.VGj0UmIaySN μετρώντας από δεξιά προς τα αριστερά στο δέυτερο βέλος και εκεί που έχει επισημάνει το γράμμα Υ, εγώ προσωπικά βλέπω άλλο ένα πρόσωπο. Ας το κοιταξετε κι εσείς μήπως δεν δίνονται παρα μόνο οφθαλμαπάτη.

Παρομοίως θα ήθελα κάποιος με κάλπη ανία λύση να προσέξει το εσωτερικό του τάφου, το "πρώτο" όροφο στην αριστερή β´ορεια και δεξιά πλευρικά του πέρσι που στο μέσω του ύψους του αψνοφάινονται μήπως ζωγραφιές απλό ρόδακες; Ή κάνουν πουλάκια τα μάτια μου με τα πιξελς τρεις μέρες τώρα ....;;;;!

alafroiskiotos είπε...

Ο/Η Konstantinos Kairis είπε...

...ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΡΑΓΕ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΥΡΗΜΑ ΑΡΑΓΕ;;;;;;;



χα χα χα μα ρωτας συνοδοιπόρε ??? Οχι στεφανι.... φύλλα ή καρποι βελανιδιας από στεφάνι ΘΑ ΕΦΤΑΝΑΝ !!!!

fterotos psychonoos είπε...

@Planet,
Μου φαίνεται κι εμένα ως αρκετά πιθανό η ανακοίνωση περί αφηρωισμένου νεκρού που λατρεύτηκε αλλά και περί μνημείου που έγινε με δημόσιους πόρους να μην σχετίζονται με νέα ευρήματα που μας κρύβουν αλλά με μια γενικότερη πρώτη εκτίμηση, με το τέλος της ανασκαφής και την εύρεση του σκελετού. Αφού πλέον είχαν βρει νεκρό είπαν να πουν αυτό που είχαν βγάλει ως πρώτο "συμπέρασμα" εκ των ευρημάτων σε όλους τους προηγούμενους θαλάμους
(στην ουσία κι αυτό που είπαν μια υπόθεση εργασίας είναι, η οποία βασίζεται σε ορισμένα ευρήματα και λογικές σκέψεις).

@Effie,
Δεν διαφωνούμε σε τίποτα. Μακάρι η ανακοίνωση στις 29/11 να είναι εντυπωσιακότερη από αυτή που περιμένεις, νομίζω ότι κι εσύ κι εγώ και οι περισσότεροι εδώ μέσα αυτό θα θέλαμε. Ωστόσο, πολύ πιθανόν να αποδειχτεί ότι έχεις και σε αυτό δίκιο.

Dinos είπε...

@Empedotimos

Αν βλέπεις άλογο (κι εννοείς αυτο εδώ το σημείο) τότε σίγουρα πρέπει να βλέπεις και 1-2 ανθρώπους από πίσω να το ακολουθούν...

http://image-share.com/ijpg-2758-244.html

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dinos είπε...

@Αθηνά'Αν

σε ευχαριστώ που είδες το πρόσωπο!
κι εγώ το έβλεπα απο το μεσημέρι και λέω δεν μπορεί! μου φαίνεται καθαρά για πρόσωπο (αναμεσα στο ν που κανουν τα σιδερα ) και μετα απο αυτο είτε ξεκινουν γράμματα είτε ένα "Ε" που βλέπω είναι τα μαλλιά.

Για το ότι το έβλεπα είχα ανεβάσει μια φωτογραφία που δεν δημοσίευσα τον σύνδεσμο. Αφού το είδες σας δινω μια επεξεργασμένη φωτογραφία που ίσως φαίνονται καλύτερα
http://www.image-share.com/ijpg-2758-155.html

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

@dino. Embedotimos Δεiτε την προηγούμενη ανάρτηση μου . 9:09
(Τυπογραφικά λάθη πέρσι που= περίπου. Αψνοφαίνονται = αχνοφαίνονται)

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

Ευχαριστώ Dino μου απάντησης ήδη...
Επίσης στην επόμενη φωτογραφία υπάρχει ακριβώς κάτω από το ΕΙ από το ΕΙΚΟΝΕΣ μία ράμπα πάνω στον περίβολο και μία είσοδος (;;;) Ξέρουμε τι είναι αυτό; Έχει σχολιαστεί:

http://1.bp.blogspot.com/-0BLNHpPsG0k/VGgGBEaClII/AAAAAAAABCk/0fgVH_Bra2c/s1600/dino1.jpg

Olga είπε...

Αυτό που έχω να πω είναι ότι:
βάζοντας διάφορες φωτογραφίες στο photoshop και πειράζοντας χρώματα, αντίθεση κ.λπ., είδα πολλά και διάφορα που ή με γελούν τα μάτια μου ή πραγματικά υπάρχουν πολλά ανάγλυφα σχέδια και ζωγραφικές παραστάσεις. Όσο για το Α ή ότι και είναι εγώ προσωπικά το είδα όχι χαραγμένο, αλλά ανάγλυφο και μάλιστα υπάρχει δίπλα του και κάποιο μοτίβο.

PAIANAS είπε...

Όλγα Παλαγγιά ...ακάθεκτη !
http://www.protothema.gr/culture/article/426906/olga-palaggia-se-koino-thnito-anikei-o-skeletos-tis-amfipolis/

Unknown είπε...

@ Εμπεδότιμος, Amfipoli News
Είμαι φανατικός αναγνώστης και των δυο σας από τον Αύγουστο που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό αυτή η θαυμάσια ανασκαφή.
Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με το σχόλιο του "antilamogio":
@ antilamogio
1) Εσύ πότε είδες ιστοσελίδα ειδήσεων να αναφέρει ως πηγή ένα "antilamogio";
2) Πώς να έμπαινε ο Εμπεδότιμος ως πηγή όταν το σχόλιο ήταν δικό σου ("antilamogio");
3) Στο σχόλιο παραπάνω μιλάνε για αντισυμβατικό και όχι για αντιεμπορικό (μη μπερδεύεσαι).
Προς "antilamogio" και λοιπούς "φωστήρες-σχολιαστές" του Internet: Βάλτε κανένα ονοματάκι να δούμε τι "balls" έχετε...

plapoutas είπε...

Ρε amfipoli news team, πρέπει να'χετε αποκόλληση απ'την πραγματικότητα δεν εξηγείται αλλιώς.Για όλους όσους παρακολουθούμε στενά τα τεκταινόμενα, όχι μόνο τον Εμπεδότιμο και το μπλογκ του, είστε πλήρως απαξιωμένοι στα μάτια μας.Εδώ και 4 μήνες δεν έχετε δημοσιεύσει μία έγκυρη, αποκλειστική είδηση δική σας.Εγώ πιστεύω πλέον σοβαρά ότι δεν έχετε έδρα την Αμφίπολη άλλα το Ηράκλειο Κρήτης ή το Καστελόριζο.Να'στε στην Αμφίπολη κι αντί να ενημερώνετε εσείς εμάς να περιμένετε να ενημερωθείτε απ'τον Εμπεδότιμο και τον Αντιλαμόγιο είναι πραγματικά κωμικοτραγικό.

Unknown είπε...


Το 'σοκ και δέος' έχει αρχίσει!!! Μπράβο antilamogio, μπράβο σε όλους τους σχολιαστές του blog, και κυρίως μπράβο στον Εμπεδότιμο!!! Προσωπικά έχω μείνει ΆΦΩΝΗ !!! Να δω, αν όλα αυτά δεν είναι οφθαλμαπάτες, πως θα τα δικαιολογήσει το Υπουργείο???

ora είπε...

Οκ εμπεδοτιμε,βρηκα την φωτο με λιγο πιο μεγαλη αναλυση και εδωσα λιγο παραπανω φωτεινοτητα και αντιθεση.Πιστευω οτι ειναι χωματα και πιστευω οτι ειναι μια οφθαλμαπατη.αλλωστε δεν ειναι πρωτη φορα που βλεπουμε διαφορες οφθαλμαπατες οπως αποτυπωνονται απο τον φακο η απο τα παιχνιδια της φυσης..Αυτη ειναι η γνωμη μου. http://i60.tinypic.com/6sxh74.jpg

moira είπε...

@κωνσταντίνος Καιρης
υπέροχο εύρημα θα ήταν ένα χρυσο στεφάνι βαλανιδιάς.Σύμβολο δύναμης και εξουσίας.Μέσα στο δέντρο κατοικούσε το πνεύμα, το θείο πνεύμα μεταφεροταν στον κάτοχο του στεφανιού, μόνο άνδρας μπορούσε να το φορά.

πιστεύεις, όμως, πως χωρίς επιγραφή ή τοιχογραφία που να ανηπαριστά σκηνές από τη ζωή του νεκρού, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κάποιο ΌΝΟΜΑ?
ήδη η κα Μενδώνη τονίζει εδώ και ένα μήνα πως το όνομα του νεκρού θα μας απασχολεί για χρόνια..Άρα έχουν σοβαρές ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις.
πιστεύω πως η ανασκαφή δεν έχει τελειώσει..

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

Dino βλέπω αυτό που λες ανάμεσα στα σίδερα, και τα "μαλλιά", αλλά έχω την αίσθηση, απλό την απόσταση και τη συμμετρία στην παρουσία των ρόδακων ότι πρόκειται για μέρος του ρόδακα, και οι σκιές το κάνουν αν φαίνεται ετσι... Νομίζω!
Εγώ έλεγα για ακριβώς αριστερά κολλητά του Υ....

dioz1971 είπε...

SYNXARITIRIA SE OLOUS SAS!!!!!! EMPEDOTIME SKEFTESAI POLY SOSTA KAI O PAIANAS EXISOY, SYNEXISTE SYNEXISTE OI PIESEIS POY DIAMORFONONTAI PROS TA PSILA EINAI TERASTIES !!!!!!!! SYNEXISTE KAI H ALITHEIA THA APODOTHEI!!!!!

ora είπε...

Οκ εμπεδοτιμε,βρηκα την φωτο με λιγο πιο μεγαλη αναλυση και εδωσα λιγο παραπανω φωτεινοτητα και αντιθεση.Πιστευω οτι ειναι χωματα και πιστευω οτι ειναι μια οφθαλμαπατη.αλλωστε δεν ειναι πρωτη φορα που βλεπουμε διαφορες οφθαλμαπατες οπως αποτυπωνονται απο τον φακο η απο τα παιχνιδια της φυσης..Αυτη ειναι η γνωμη μου. http://i60.tinypic.com/6sxh74.jpg

Unknown είπε...

@plaputas,
τωρα νομιζω με τοσες βομβες το ευχαριστιεσαι πολυ Ε;;,
να χαρω εγω!!!

Unknown είπε...

@ Kairis
Φαντάστηκα ότι η εμμονή σου στο θέμα δεν ήταν άσχετη, αλλά το μυαλό μου δεν πήγε εκεί. Δηλ. Έχουν βρει ..... χμ χμ χμ .
Πάλι δεν θα κοιμηθούμε ?

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ora

Το αριστερό πρόσωπο εξακουλουθώ να το βλέπω και μάλιστα καθαρότερα.
Σαν να φοράει κάτι σαν στεφάνι/στέμμα.
Και το άλλο το βλέπω , αλλά το αριστερό είναι καθαρότερο τώρα.

Μπορεί βεβαια να κάνουν πουλάκια τα μάτια μου.

Μπορεί όμως τα χώματα να καλύπτουν τα υπόλοιπα που δεν φαίνονται.
Είναι λογικό πάντως να μην είναι κενός ο χώρος αυτός αλλά να έχει διακοσμηθεί.

Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι πάντως εγώ το βλέπω.

Οκ...ας περιμένουμε αν ανακοινωθεί κάτι επ'αυτού.

ora είπε...

Εδω και η φωτο με το ''Α'' http://i57.tinypic.com/w03n0j.jpg

Dazbaw είπε...

Κωνσταντίνε τι ακριβώς άκουσες;για στεφάνι γενικά ή για στεφάνι βελανιδιάς συγκεκριμένα;

Όπως είχα γράψει και παλαιότερα το στεφάνι βελανιδιάς έχει καταγωγή την Δωδώνη και την ιερή βελανιδιά του μαντείου...είναι το βασικό σύμβολο των Ηπειρωτών μαζί με τον ταύρο...

http://1.bp.blogspot.com/_4-DT-npFstE/TJI5Pk5mK7I/AAAAAAAAFyc/K3rhb6L_IUU/s1600/19-02-09_304001_1.gif

http://www.fcpasgiannina.gr/img/history_pae/sima.jpg

http://www.koutouzis.gr/arvani1.jpg

http://www.koutouzis.gr/arvani4.jpg

[Η βελανιδιά ή αλλιώς Φηγός ή αλλιώς Δρυς,ήταν καθ'όλη την ύπαρξη του ιερού και μαντείου της Δωδώνης το ιερό δέντρο και μέσω επικοινωνίας με τον Δωδωναίο(πελασγικό) Δία...φορέας της έκφρασης του θεού ήταν κυρίως η ιερή βελανιδιά, η οποία με το θρόισμα των φύλλων της έδινε τις απαντήσεις στους θνητούς που είχαν έλθει από παντού να συμβουλευθούν τον αθάνατο θεό...Σύμφωνα με τον μύθο, από την Ιερά Φηγό του Μαντείου της Δωδώνης πήρε η Θεά Αθηνά το κομμάτι ξύλου που έβαλε στην πλώρη της Αργούς και είχε την ικανότητα να προφητεύει το μέλλον...]

16 Νοεμβρίου 2014 - 8:43 μ.μ.


τώρα αν άκουσες για στεφάνι μυρτιάς, είναι σχεδόν το ίδιο...
είναι σαν αυτό που φοράει ο Άδης στο ψηφιδωτό...

Thomas Arvanitis είπε...

Πολυ σημαντικα ολα αυτα αλλα εχω μια ενσταση.

Εαν ειναι ο ταφος του Μεγαλου Αλεξανδρου δεν ειναι λογικο ο πρωτος σκελετος που θα βρισκοταν να ανηκε στην Ρωξανη?

Αφου η ανασκαφικη ομαδα, που εχει ολα τα στοιχεια, ανακοινωσε οτι η επιχωματωση του ταφου εγινε σε δευτερο χρονο δεν ειναι ενα δεδομενο?

Συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Αθηνά

Αυτή η φωτό είναι από το άλλο επιστήλιο, πάντως κάτι πρέπει να υπάρχει δεν μπορώ να διακρίνω τίποτα.

@Dino

Εδώ δεν βλέπω τίποτα. Τα είδα σε μια άλλη φωτό αλλά τώρα είμαι πολύ ζαλισμένος για να την βρώ.

Γενικά αν υποθέσουμε ότι αυτά δεν μπορεί να μην έχουν διακοσμήσεις όσοι τα καταφέρνουν σε αυτά ας το ψάξουν περισσότερο.

Ισως βγει κάτι, ίσως όμως και δεν βγει.

ora είπε...

Το προσωπο το βλεπω και εγω,αλλα το ερωτημα μου ειναι αν ειναι χωμα αυτο η μαρμαρο.Γιατι πιστευω οτι αυτο που βλεπω ειναι χωμα,ασε δε που ειναι αρκετα μικρο και δεν συναδει δεν κολλαει θα ελεγα σε μεγεθος εκτος και αν ειναι σκαλιστο/

Apostolos Georgiadis είπε...

Αγαπητοί φίλοι, δείτε και αυτό το "πρόσωπο" με κόκκινα μαλιά που διακρίνω ανάμεσα στον εργάτη και στη μαύρη σακούλα

http://tinypic.com/r/15s5t7q/8

Είναι από το επιστύλιο πάνω από τις Καρυάτιδες, από το δελτίο τύπου στις 31/8, πριν ακόμα αποκαλυφθούν οι Καρυάτιδες.

Υπάρχει περίπτωση να είναι το περίφημο ζωγραφιστό επιστύλιο;

Unknown είπε...

γεωργιαδης αυτο θελει ψαξιμο.δεν ξερω αν το κατεβασαν μετα...

Apostolos Georgiadis είπε...

Η υψηλής ανάλυσης φώτο είναι από εδώ, για όποιον θέλει να το ψάξει:

http://nonews-news.blogspot.gr/2014/08/blog-post_6164.html

Ανώνυμος είπε...

@kairis
Μήπως αυτό το γυάλινο πριονωτό διακοσμητικό του φερέτρου? ?

Unknown είπε...

@ plapoutas
Ενώ τα δικά σου τα blogs σφύζουν από αποκλειστικά και σοβαρή πληροφορία!!! Σ' αυτήν τη χώρα όλοι έχουν μάθει να κρίνουν (και μάλιστα ανώνυμα) και να μην κοιτάνε τα χάλια τους...

Dinos είπε...

@ολους
Ίσως τα περισσότερα πρόσωπα να είναι πραγματικά φαντασία μας και παιχνίδια σκιών, άλλωστε υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα (πχ πρόσωπα σε καπνούς όπως με του πύργους κτλπ).
Ίσως κάποια απο αυτά να είναι βέβαια πραγματικά και να μην φαίνονται καθαρά λογω της ανάλυσης των φωτογραφιών αλλά και του χρόνου που τα έχει αλλοιώσει.
Φαντάζομαι όλοι εμείς τα σημειώνουμε για να τα έχουμε υπόψιν.

@Αθηνά ναι κι αυτό δεξιά του Υ το είχα δει, αλλα κατέληξα ότι είναι μάλλον Ροδακας επίσης που έχει καταστραφεί. Ποιο σημαντικό λογικά είναι το Υ το οποίο φαίνεται καθαρά.

@Κωνσταντίνος Καϊρης
Διαβάζοντας παντως το pdf με την ανάλυση για το χρυσό στεφάνι βελανιδιας, το συμπέρασμα είναι ότι όπου και να βρεθεί ένα τέτοιο χρυσό στεφάνι με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικα είναι απόδειξη ενός πράγματος που είναι η σύνδεση με την βασιλική οικογένεια.

Βίκυ είπε...

Θωμα,
αν ο σκελετος τελικα αποδειχθει οτι δεν αντρικος ,η επικρατεστερη ειναι η Ρωξανη.Ετσι δικαιολογειται η ακαια αλλα και οι ελλειψη κτερισματων στην περιπτωση μη συλησης( αφενος διοτι απ οσο γνωριζω οι ανατολικοι λαοι δεν εβαζαν κτερισματα και αφετερου οι του Κασσανδρου σιγα μην μεριμνουσαν)

Unknown είπε...

@dinos,
Σωστος,ακριβης,συντομος και περιεκτικος...Αψογος....

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dsada είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dazbaw είπε...

Να και κάποιος Έλληνας αρχαιολόγος που λέει αυτά που λέω!!!

https://www.youtube.com/watch?v=C0trobKzO9E
https://www.youtube.com/watch?v=xMqH3S7m64Y
https://www.youtube.com/watch?v=bAGL-dBoKLA

Unknown είπε...

Γειά σας,

είμαι καινουργιος στην παρέα, σας διαβάζω όλους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

παρατήρησα κάτι και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας

στην παρακάτω φώτο και το σημείωσα...

http://tinypic.com/r/2civk7/8

μέσα στον κόκκινο κύκλο φου φαίνεται ότι υπάρχουν γράμματα (κάθετα)

επίσης σημείωσα με κόκκινες γραμμούλες πιθανή υπάρξη γραμμάτων... ή έτσι φαίνεται σε μένα τουλάχιστον

ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Antilamogio είπε...

Για το "Υ" που αναφέρεται:

Νομίζω ότι δεν υπάρχει "Υ".. Είναι ρωγμή, δίπλα από έναν ρόδακα:

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14750

Effie είπε...

@fterotos psychonoos
Συμφωνούμε βέβαια. Και έγραψα για επιφύλαξη επειδή βλέπω εδώ ότι όσο περνά η ώρα ο ενθουσιασμός ανεβαίνει λογαριθμικά, ανακαλύπτουν συνέχεια σήματα, πρόσωπα, κ.α. με τη λαχτάρα ότι είμαστε στον Α. Μπορεί να είναι πραγματικά, μπορεί και όχι. Είπε ο ίδιος ο Εμπεδότιμος να "κρατάμε μικρό καλάθι" και έχει απόλυτο δίκιο.
Έστω λοιπόν ότι πιθανολογείται ο Α. Αν δεν υπάρχει επιγραφή, θα περάσει πολύς καιρός για να πουν το όνομα του νεκρού με κάποια σιγουριά. Οπότε, το μόνο που βλέπω να δικαιολογεί αυτό τον "άκρατο ενθουσιασμό" είναι επιγραφή. Ελλείψει της, έχουμε μπροστά μας δρόμο για την ανάλυση των αρχαιολογικών και ανθρωπολογικών δεδομένων.
Εκείνο που έχουμε να προσμένουμε σχετικά σύντομα σε ανακοινώσεις, είναι φύλο, ηλικία, ύψος νεκρού και εμφάνιση οστών (αν είχε σημάδια από πληγές, αν είχε ταριχευθεί). Υπέρ ημών έχουμε αν είναι στο κατάλληλο όριο ηλικίας, φύλο, και ύψος, την συγκριτική ανάλυση DNA με αυτή των οστών Βεργίνας, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο να διεκπεραιωθεί, δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμα η ανάλυση DNA οστών Βεργίνας (εξαιρετικής δυσκολίας λόγω καύσης). Υπομονή λοιπόν, ο Ανδρόνικος έκανε χρόνια να καταλήξει στον Φίλιππο Β'. Ελπίζω τώρα να καταλήξει ο αρχαιολογικός επιστημονικός κόσμος γρηγορότερα.

Unknown είπε...

@Αntilamogio

Κανένα amfipoli news δεν όφειλε να βάλει το όνομα antilamogio. Ήταν μια απλή παρατήρηση σε σχόλιο. Καθένας θα μπορούσε να το παρατηρήσει. Εσύ που κράζεις μίλησε μας για τα δικά σου blog που βρίσκονται στον πάτο. Είναι επιεικώς παρακμιακά και απαράδεκτα.

@plapoutas

Είσαι γελοίος φίλε. Παρακολουθώ φανατικά και τον Εμπεδότιμο και το amfipoli news. Τα παιδιά μπορεί να μην ανεβάζουν καθημερινά αποκλειστικότητες, αλλά όταν το κάνουν "ρίχνουν" πραγματικές ειδήσεις. Έχουν κάνει κόσκινο όλη την περιοχή του Τύμβου Καστά με βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Κάθε λίγο άρθρα αναρτούν.

@ Amfipoli News
Εύγε! Μας δίνεις συνολική εικόνα των εξελίξεων. Είσαι πάντα σε εγρήγορση.
Σε διαβάζουμε από Θεσσαλονίκη
#keep going

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Παρακολουθώ εδώ και 2.5 μήνες όλες τις αναρτήσεις και όλα τα σχόλια στο blog. Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι είμαι απόλυτα σύμφωνος με τις απόψεις του Εμπεδότιμου και να ευχαριστήσω αυτόν αλλά και όλους τους σχολιαστές-ερευνητές για το όμορφο ταξίδι και τα νέα πεδία γνώσεων που μου προσφέρετε. Έχω μόνο μερικά ερωτήματα ψάχνουν απάντηση δεν έχουν να κάνουν με αντίθετη άποψη αλλά θέλω να μου φύγει η περιέργεια. Στο συνεργείο τις κ. Περιστέρη και γενικός στην ανασκαφή εργάζονται αν δεν κάνω λάθος περίπου 20 άτομα. Αυτοί έχουν οικογένειες ,φίλους, γνωστούς.
1) Γιατί δεν έχει διαρρεύσει κάτι από αυτούς τους ανθρώπους σε σχέση με τα ευρήματα τις ανασκαφής?
2) Δεν έχει κανείς απο τους σχολιαστές έναν γνωστό του που να εργάζεται στην ανασκαφή?
3) Δεν διαβάζει κανείς από αυτούς τους ανθρώπους το blog για να γράψουν τι έχουν δει - βρει μέχρι τώρα?
Παρακαλώ αν γίνετε να έχω μία απάντηση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ελπίζω το ταξίδι να έχει το τέλος που όλοι ευχόμαστε!!!!

Olga είπε...

Μπορεί καποιος να πει τη γνώμη του σχετικά με τις δυο λευκες βούλες δεξιά και μια που μοιάζει γυάλινη ευθεια;
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14967

Βασίλης είπε...

εκεί που χάζευα την υψηλής ανάλυση φώτο που προηγούμενος αναφέρθηκε
http://www.voreini.gr/wp-content/uploads/foto-3.jpg

είδα και εγώ κάτι σαν Κ, δεξιά πάνω από το σκουπάκι,

http://prntscr.com/572inz

333 είπε...

Για να τελειώνει εδώ το πάρε δώσε και το μπιζαμπλί με διάφορα sites κλπ που αναμεταδίδουν [και καλά κάνουν] διάφορα άρθρα από άλλους, να έχουμε υπ' όψιν πως όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά, είναι κοινός ο αγώνας, αλλού είναι οι εχθροί και όχι ανάμεσά μας.

Προς τι λοιπόν το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός, δεδομένου μάλιστα ότι και ο Εμπεδότιμος και το Αμφίπολη νιουζ, μετά τις αμοιβαίες εξηγήσεις ελυσαν το θέμα.

Βίκυ είπε...

Dazbaw,
ειδα το πρωτο και το τριτο βιντεο του φιλου μου Ευαγγελου.Χτιστηκε λεει ΓΙΑ την Ολυμπιαδα.Αληθεια απο ποιον;Μηπως ηθελε να πει ΑΠΟ την Ολυμπιαδα;
Και στο τριτο.Πως τον εννοει τον φυλακα;

fterotos psychonoos είπε...

@Effie,

Πολύ μου μίλησε και αυτό το σχόλιό σου. Εδώ και ώρα αισθάνομαι ότι τα πράγματα έχουν κάπως ξεφύγει και το κύμα του ενθουσιασμού με κάνει να αναρωτιέμαι για το πόσο αβέβαιοι είμαστε-παραμένουμε τελικά (στο βάθος).. Ειδάλλως: προς τι ο σημερινός ενθουσιασμός;
Διότι δεν έχουμε κάτι τόσο καινούριο και συγκλονιστικό! Και σήμερα, περισσότερο από ό,τι μετά την τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, διακρίνω έναν ασυγκράτητο ενθουσιασμό, δίχως προφανή αιτία (τότε αρχικά διέκρινα ένα μούδιασμα και κατόπιν μπορούσα να καταλάβω τον ενθουσιασμό και τον συμμεριζόμουν ιδιαίτερα λόγω ανεύρεσης νεκρού, το σώμα του οποίου μάλιστα δεν είχε υποστεί καύση). Από εκεί και πέρα δεν έχουμε κάτι τόσο καινούριο, συμφωνώ ότι όλη αυτή η ιστορία του "παρατηρώ" και "βλέπω" είναι λιγάκι υπερβολική και προσωπικά με αφήνει κάπως απόμακρο, αφού δεν μου δίνει όσα η χαρά κι η έρευνα της γνώσης.

g.a.blogger είπε...

Πάνω απο το πιθανό μονόγραμμα υπάρχει ρόδακας πεντακαθαρος.

virgi είπε...

n
http://www.difernews.gr/articles/1/ellada/87861/frasi-sok-kata-tin-tafi-tou-m.aleksandrou-tirithike-o-makedonikos-nomos/

Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρής Λιανικής (Περιπτερά – Καπνοπωλεία – Mini Market) είπε...

OMAΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ.
Γραφουν ενα ενδιαφερον αρθρο με πολλα υπονοουμενα στο τελος
http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/2014/16112014-h1157.html

Unknown είπε...

@ panos
...τους έχω ρωτήσει και μάλιστα ένας από αυτούς που το ΄13 έλεγε για Ρωξάνη και τον μικρό Αλέξανδρο τώρα δεν ανοίγει το στόμα του. Λένε "να πιστεύετε μόνο ό,τι ανακοινώνει το υπουργείο". Πιστεύω ότι αν δεν ανακοινωθούν τα αναμενόμενα τα στόματα θα ανοίξουν.

Unknown είπε...

@Konstantinos Kairis
απο τον Ομηρο υπαρχει η λεξη Φηγος -φαγειν-
λογικα απο εδω θα πρεπει να ειναι και η λεξη φαγητο... φηγος η βελανιδια δηλαδη, ο πρωτος καρπος απο την γη που εθρεψε τον ανθρωπο !

απο το Ομηρικο λεξικο του Πανταζιδη..

λογικα ενα στεφανι απο βελανιδια - που ειχα την τιμη να τα δω πριν μερικους μηνες στο μουσειο πελλας στους '' μακεδονικους θησαυρους '' εχει εναν τετοιο συμβολισμο.. αυτοχθονες, πρωτοι κατοικοι, κατι χθονιο.. απο την γη, η οτι και αυτος θα θρεφει πνευματικα και σματικα τους αλλους.. τον συμβολισμο τον δινω στην δυναμη που εχει η τροφη, και την χαρα, ευτυχια, πλουτο,εξουσια,σασιλικη καταγωγη κτλ κτλ..

Dazbaw είπε...

@Βίκυ

το μνημείο το έχει επιμεληθεί η Ολυμπιάδα προσωπικά...σκέψου το εξής...αν ο Μ.Α. κατέληγε στις Αιγές, τότε κατά 99,9% τον τάφο του θα τον βανδάλιζε ο Κάσσανδρος...οπότε για να το αποφύγει αυτό η Ολυμπιάδα, προφανώς έφτιαξε ειδικό χώρο στο μνημείο που βλέπουμε...σίγουρα κάπου εκεί θα είναι θαμμένη και η ίδια, από την Θεσσαλονίκη μάλλον...πιστεύω δε η Ολυμπιάδα θα μερίμνησε και για τον Ηφαιστίωνα...το μνημείο αναδίδει θρησκευτικό άρωμα...

ιοαννα είπε...

Προς Erasitexnis 7.42- ''....βλέπουμε τον Κριό να κατέχει δεσπόζουσα θέση στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου,αφού ο μεγάλος στρατηλάτης φοράει το σύμβολο αυτό στο κεφάλι του.Κάτι που καθόλου τυχαίο δεν ήταν,αν αναλογιστεί κάποιος πως πολλά από αυτά που έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν υποδείξεις της μεγάλης ιέρειας των Καβειρίων μυστηρίων,μητέρας του Ολυμπιάδας. (βλ. http://theseus-aegean.blogspot.gr/search/label/%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82%20%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82). Αν όντως υπάρχει αυτό που βλέπεις, μάλλον δεν είναι άσχετο....

gtroza είπε...

http://postimg.org/image/giry4pucf/
σε "κανονικές" θέσεις υπάρχουν ρόδακες

αλλά όντως υπάρχουν και σημεία με "παραρόδακες"!
http://postimg.org/image/jhzoduayt/
δεξιά στη γωνία

μιά εξήγηση είναι να ήταν "χρωματισμένα" που είναι και το πιό πιθανό (χρώμα στις καρυάτιδες, στο βάθρο)

Βίκυ είπε...

Dazbaw,
εγω σταθηκα στην ρηση του Μπεξη οτι το μνημειο εγινε ΓΙΑ την Ολυμπιαδα γιατι δεν ξερω αν αυτη ειναι η θεση του. Δεν εχω παρακολουθησει την συνολικη του τοποθετηση.Αλλο το να
κατασκευαστηκε απο την Ο.για τον Α.και να ενεταφιασθη και αυτη μετα το θανατο της και διαφορετικο να χτιστηκε αποκλειστικα για εκεινη μετα θανατον( απο ποιον;) αν αυτο ισχυριζεται ο Βαγγελης που το θεωρω τελειως ανεδαφικο να το υποστηριζει..

virgi είπε...

@Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρής Λιανικής (Περιπτερά – Καπνοπωλεία – Mini Market) είπε...
Ωραίο το άρθρο με χρήσιμες πληροφορίες που εγώ τουλάχιστον δεν είχα υπόψιν όσο αναφορά τις τρεις ταφές των Φαραώ.Ο ταφος στην Αλεξάνδρεια καταπληκτικός αλλά αν δεν κάνω λάθος Έχει γίνει επίσημη διάψευση τόσο από τον υπουργό αρχαιοτήτων της Αιγύπτου όσο και από τους ίδιους τους πολωνούς αρχαιολόγους.Για την Σίβα δεν έχουμε ιδέα κατα την γνώμη μου δυστυχώς ,άρα μένουμε με τον τύμβο Καστά τουλάχιστον για την ώρα.

Effie είπε...

@fterotos pyshonoos
Αντίστοιχος με το όνομα που έχεις είσαι, απόμακρη νιώθω κι εγώ. Πραγματικά αισθάνομαι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει προς ένα(θα την πω την παρακινδευμένη λέξη κι ας με κράξουν) σχεδόν παραλήρημα υπέρ Α., που με κάνει να αισθάνομαι λίγο θλιμμένη. Αυτό γιατί οι περισσότεροι εδώ βλέπουν και πιστεύουν αυτό που επιθυμούμε, που λαχταράμε όλοι μας. Αλλά δεν πρέπει να πρυτανεύει η λογική; περιμένουν πράγματι μερικοί εδώ ότι η κ. Περιστέρη στις 29/11 θα κάνει ανακοίνωση ότι βρήκαμε τον Α; Αναρωτιέμαι....
Και μετά "δένω" αυτά που διαδραματίζονται εδώ,στο "ηλεκτονικό χαρτί" αυτού του από πολλές απόψεις "ιστολόγιου-σχολείου" με μας τους Έλληνες: μήπως σε αρκετές περιπτώσεις επειδή επιθυμούμε κάτι να συμβεί διακαώς, το φέρνουμε στα μέτρα της επιθυμίας μας, αντί να το δούμε λογικά; μήπως το βλέπουμε με "τα δικά μας μάτια" όχι αντικειμενικά; κουβέντα άλλης ώρας είναι αυτή, αλλά ακόμη και εδώ ξετυλίγεται ο χαρακτήρας μας σαν λαός...
Συγγνώμη, παρασύρθηκα, ίσως επειδή έγραψες το προφανές που όμως βλέπω να διαφαίνεται (αχνά) πίσω από οράματα περί Α. εδώ... Μακάρι να είναι ο Α., όμως στο δρόμο προς τη λύση του γρίφου ξεδιπλώνεται η προσωπικότητα μας, ανυπόμονη, προσηλωμένη στην επιθυμία της, πεισματική σε αυτό που θέλει να πιστεύει...

fterotos psychonoos είπε...

Αποκοιμήθηκα κι είδα ένα περίεργο όνειρο: αντίθετα με τις πρώτες φήμες και τις προσδοκίες όλων, ο σκελετός ανήκει, λέει, σε γυναίκα! Η αναφορά του ΥΠΠΟ περί αφηρωισμένου νεκρού δεν αναφέρεται απαραίτητα στον σκελετό που βρέθηκε «τώρα» αλλά σε εκείνον που πιστεύουν ότι θα βρεθεί σε κάποιο άλλο σημείο του Τύμβου. Για τον ίδιο λόγο, η Περιστέρη μην θέλοντας ή μην μπορώντας να αντέξει το βάρος της μη πλήρωσης των πιο υψηλών προσδοκιών, με τη δήλωσή της περί Μακεδόνα στρατηγού=άντρα, δεν φωτογράφιζε το λείψανο που βρέθηκε αλλά εκείνο που θεωρεί ότι θα βρεθεί στη συνέχεια της ανασκαφής! Γι’ αυτό (άκου τώρα…) και παρέπεμψε στη.. «συνέχεια της ανασκαφής» και «στον περίβολο»! Ήθελε δηλαδή να πει στον εαυτό της και στους άλλους ότι «εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάπου εδώ πρέπει να είναι και ο Α., δεν μπορεί ... Υπήρχε ο λέοντας στον κορυφή». Δηλαδή, δεν αναφερόταν στον ευρεθέντα σκελετό, όταν μίλησε για μακεδόνα στρατηγό. Η δε Μενδώνη γι’ αυτό απόρησε και προσπάθησε να το συμμαζέψει, αργότερα, παντοιοτρόπως. Στο όνειρο δεν αποκαλύφτηκε η πραγματική ταυτότητα της νεκρής.. Αλλά όταν ξύπνησα, σκέφτηκα: αν δεν υπέστη καύση το σώμα της ούτε σπουδαία κτερίσματα και ήταν τόσο μικροσκοπική όσο «είδα», τότε θα πρέπει να ήταν η Ρωξάνη. Έτσι, τα παιδιά που έπαιζαν στη γύρω περιοχή, χρόνια τώρα, ήξεραν από στόμα σε στόμα ότι εκεί ήταν «της Ρωξάνης». Ελπίζουμε να είναι και του ανδρός της!
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι το όνειρο με μπέρδεψε.

Unknown είπε...

Μπραβο μπραβο μπραβο Ελληνα

Effie είπε...

@fterotos psychonoos
Πολύ, μα πολύ καλό!
Καλό βράδυ

plapoutas είπε...

@Κώστας Μιχαηλίδης
Θα σου απαντούσα στο ίδιο ύφος αλλά δεν θέλω να καταχραστώ τη φιλοξενία του εμπεδότιμου.Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο να σου κάνω απ'αυτό που έχεις ήδη πάθει.Να γράφεις με 2 και 3 λογαριασμούς για να υπερασπιστείς το ΜΗ ειδησεογραφικό μπλογκάγκι σου.Κατάντια.
Ποιά είδηση έβγαλες όμως για πες μας;Την αποκλειστική για τις τεράστιες ποσότητες χρυσού ή εκείνη με το άγαλμα της Νίκης;Όχι, τίποτ'άλλο αλλά σε παρακολουθούσα κι εγώ καθημερινά, μέχρι να το αποδεχτώ ότι είσαι τελείως φύρα, και τις θυμάμαι καλά τις "αποκλειστικότητες".Τέλος πάντων αρκετά ασχολήθηκα με ερασιτέχνες.Όταν θα δεήσετε να κάνετε ρεπορτάζ έλα να μας τα ξαναπείς.
@Konstantinos Kairis
Είμαι σε ανάμικτη φάση.Από τη μία ενθουσιάζομαι με τις προοπτικές των αποκαλύψεων απ'την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω την επικοινωνιακή διαχείριση.Μου προκαλεί μεγάλη σύγχυση.

ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΑΚΡΙΤΑΣ είπε...

Υπάρχουν παντού στις φωτογραφίες αποτυπωμένα πρόσωπα και παραστάσεις.Ούτε τα μάτια σας κάνουν πουλάκια αλλά υπάρχουν παντού ζωγραφιές και γλυπτά που απεικονίζουν πρόσωπα. Μια προσεκτική ματιά στις φωτογραφίες το αποδεικνύει αυτό.

Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρής Λιανικής (Περιπτερά – Καπνοπωλεία – Mini Market) είπε...

ΠΡΟΣ VIRGI
TO SAIT ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ...ΚΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ...ΜΙΛΗΣΑΝ
Υ.Γ Α- Όταν η αρχαιολογία γίνεται ένα εργαλείο για την πολιτική , η ιστορία κακοποιείτε βάναυσα και οι υπεύθυνοι προδίδουν όσια και τα ιερά στο βωμό των σκοπιμοτήτων.
Β- … τυγχάνει εφαρμογή ο Ν 2121/1993.

Με εκτίμηση
ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ
h.t.police100@gmail.com

Unknown είπε...

Αν θυμόμουν το pass απο το ΕΜΑΙΛ μου θα ειχα αλλάξει ηδη το ονομα μου σε antilamogio fan club
Εμπεδοτιμε εύγε και πάλι...

Έρχεταιιιιιιιιι
(Σαν γνήσιος αεκτζης παραποιω το γνωστό σύνθημα "Ερχόμαστεεεεε")

Unknown είπε...

Καποιος που γνωρίζει από προγράμματα φωτογραφίας (επεξεργασία/φωτισμό) ας ρίξει μια ματιά στο παρακάτω


Γειά σας,

είμαι καινουργιος στην παρέα, σας διαβάζω όλους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

παρατήρησα κάτι και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας

στην παρακάτω φώτο και το σημείωσα...

http://tinypic.com/r/2civk7/8

μέσα στον κόκκινο κύκλο φου φαίνεται ότι υπάρχουν γράμματα (κάθετα)

επίσης σημείωσα με κόκκινες γραμμούλες πιθανή υπάρξη γραμμάτων... ή έτσι φαίνεται σε μένα τουλάχιστον

ευχαριστώ για την φιλοξενία.

16 Νοεμβρίου 2014 - 10:14 μ.μ

Unknown είπε...


Άλλο ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι ο τάφος που βρέθηκε είναι του Μ Αλέξανδρου, είναι ότι ο προσανατολισμός του τάφου είναι στον 'ΌΛΥΜΠΟ"
Ο νεκρός 'κοιτάει' προς στους Θεούς του Ολύμπου!
(Σε συμπλήρωμα της ανάρτησης μου στο προηγούμενο άρθρο του Εμπεδότιμου σήμερα στις 5:36)

Θεανώ είπε...

@Kairis
να υποθέσω ότι οι καρυάτιδες κρατούν στεφάνι βελανιδιάς ή ότι βρέθηκαν κομμάτια στεφανιού δίπλα στον νεκρό;

Αξά είπε...

Επιτακτική ανάγκη να γίνουν οι σωστές ερωτήσεις στις συνεντεύξεις. Απίστευτη μυστικοπάθεια εκδηλώνεται. Γινόμαστε ντεντέκτιβ αντί να μας ενημερώνουν απλόχερα.

Προς τον υπουργό και την ανασκαφική ομάδα:
α) από @enalios / αν το χώμα κάτω από τον τάφο είναι ίδιο με το υπόλοιπο της επίχωσης..γιατί σταματά η ανασκαφή;
β) δεν θυμάμαι από ποιους συνταξιδιώτες - σχωρνά τε με/ έχουν βρεθεί κομμάτια ή άλλες πλάκες όπως αυτή με τους ρόδακες στον β΄θάλαμο;
γ)Είναι αντιεπιστημονική η δημοσίευση φωτογραφιών ή ψηφιακού video από όλους τους έως τώρα χώρους της ανασκαφής; θα άλλαζε κάτι στις δηλώσεις του υπουργείου αν μας τα δείχνατε όλα;

Τί θα προτείναμε στους δημοσιογράφους να ρωτήσουν;

Τα παραπολιτικά γράφουν για συνάντηση Σαμαρά μετά της συζύγου του, με τις κυρίες Μενδώνη και Παναγιωταρέα και ενός κυρίου στο Ναύπλιο - αμέσως μετά την Αίγυπτο για τα πετρέλαια. Μίλησε με την δημοσιογράφο 15 λεπτά και μετά πήγε βόλτα σκεφτικός με τον κύριο.

Δεν μας το κρύβουν, μας το φυλάνε για έκπληξη. Μην θεωρήσετε όλα τα παραπάνω πολιτικό σχόλιο, προφανέστατα συζήτησαν για το Μπούρτζι απέναντι.

Όλοι δυστυχώς πλέον πιστεύουμε ότι μας κρύβουν δεδομένα. Αυτοί το ξεκίνησαν.

Nafsimaxos είπε...

@Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρής Λιανικής

Στο κείμενό τους οι αστυνομικοί έχουν Υ. Γ.:
Α-……… και
Β- … τυγχάνει εφαρμογή ο Ν 2121/1993.
Δεν συνδέονται τα Α και Β
Ο Ν. 2121/93 αφορά πνευματικά δικαιώματα και προφανώς εννοούν την μη αντιγραφή της ανάρτησης τους.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Καλησπέρα σε όλους σας.
Στήν φωτισμένη φωτογραφία από την Έυη Παπαγεωργίου με το μονόγραμα του ΜΑ που ανακάλυψε ο Αντιλαμόγιο και που αναρτύθηκε σήμερα απο τον Εμπεδότιμο, μου φένεται σαν να υπάρχει ένα πρόσωπο αριστερά του οκτάφυλλου ρόδακα που το χωρίζει στην μέση ο μεταλλικός σωλήνας της υποστήλωσης. Μπορει και να είναι οφθαλμαπάτη. Τι λέτε;

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

συγγνωμη...αναρτήθηκε

Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρής Λιανικής (Περιπτερά – Καπνοπωλεία – Mini Market) είπε...

ΠΡΟΣ
Nafsimaxos
Ο ΝΟΜΟΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ...
ΤΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ...

M G είπε...

@Βίκυ

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Πάντως εδώ στο blog, φαντάζομαι ότι συμφωνούμε και μεταξύ μας και με την Ιστορία, πως ο Αλέξανδρος είναι πραγματικά Μέγας.
Όπως λες, είναι ένας και μοναδικός! Μόνο που δεν θα πρέπει να τον αποστερούμε του τίτλου του, έτσι ώστε να τον ξεχωρίζουμε και κατά την αναφορά μας σε αυτόν από τους άλλους Αλέξανδρους, Αλέκους κλπ.

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

Effie, και ερώτημα προς όλους.... Για κάτι που με απασχολεί πολύ απλό την στιγμή που βρέθηκε ο σκέλετος:

Αν ο Φίλιππος είναι ο πατέρας του Μέγα, τότε όλα καλά, για την διασύνδεσή τους μέσω DNA....

Ερωτήματα προς απάντηση και προβληματισμό:
1. Πόσο πιθανό είναι να να ισχύει ο θρύλος, ή πόσο θρύλος είναι ότι ο Φίλιππος δεν ήταν ο κανονικός του πατέρας, αλλά ότι ήταν ο Νεκτανεβώ;

2. Αν ο παραπάνω θρύλος ισχύει, και στην μία των περιπτώσεων τα οστά που βρέθηκαν να ανήκουν στον ΜΕΓΑ .... σε αυτή την περίπτωση, ο συσχετισμός με την ανάλυση DNA δεν θα μπορέσει να δώσει θετικά αποτελέσματα. Άρα θα μπορούσαμε ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ στο ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τον ΜΑ. Και ρωτώ:
Πώς θα μπορέσουν οι επιστήμονες να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα;
3. Έχουμε DNA από την Ολυμπιάδα; (Όχι από όσο γνωρίζω)
4. Το μοναδικά άτομα που μοιράζονται το ίδιο DNA με τον ΜΑ είναι η Ολυμπιάδα, ο γιος του....των οποίων τα οστά δεν έχουν βρεθεί ή τουλάχιστον δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Ακόμα ένα άτομο είναι η αμφιθαλής αδελφή του Κλεοπάτρα. Πέθανε στις Σάρδεις..... Ξέρει κανείς αν έχει βρεθεί ο τάφος της; Έχουμε DNA της;
5. Αν δεν βρεθεί DNA απλό κάποιον από τους παραπάνω και βάση της υπόθεσης ότι είναι γιος του Νεκτανεβώ ο μόνος τρόπος για να τον ταυτοποίησουν είναι να βρουν από το DNA αιγυπτιακές καταβολές...........

Καμιά άλλη ιδέα, σχόλιο, παρατήρηση επ´αυτού;

Unknown είπε...

Παρατήρησα πως τα στολίδια που βρίσκονταν στο φέρετρο έχουν το ίδιο μοτίβο με τις ζωγραφιές των επιστυλίων της εξωτερικής πύλης (σε κόκκινο και μαύρο) καθώς επίσης και με τα σχήματα της εσωτερικής πλευράς της πύλης (κάτω από τις σφίγγες). Τίποτα απολύτως δεν είναι τυχαίο σε αυτό το ταφικό μνημείο...

Dazbaw είπε...

@Θεανώ

σα να έχεις δίκιο μου φαίνεται...μας είπε πως βρέθηκαν τα χέρια, αλλά δεν μας είπε τι κρατούσαν...αν κρατάνε στεφάνι βελανιδιάς, τότε τολμώ να πω πως μέσα στο στεφάνι θα υπάρχει ταύρος...

nikos είπε...

@nik gk έριξα μια ματιά στην φωτογραφία που αναφέρεις αλλά δεν μπορώ να διακρίνω καθαρά κάποιο γράμμα, με λίγη φαντασία ισως ένα Μ και ενα Υ στο αρίστερό μέρος. Πιστεύω ότι είναι οφθαλμαπάτη στη συγκεκριμένη περίπτωση και ότι απλώς πρόκειται για χώματα και διαυρώσεις της επιφάνειας του πορολιθου. Ασε που αν είχε όντως γράμματα επάνω θα το κρατούσανε κρυφό όπως με το μονόγραμμα στον 1ο θάλαμο (εκείνο τους ξέφυγε)...

Ας μην είμαστε όμως τόσο καχύποπτοι, νομίζω συμφωνώ με τους προαναφερθείσες @Εffie και @fterotos psychonoos σχετικά με τις υψηλές προσδοκίες για ΜΑ, ίσως τελικά να μην έχουν αποκρύψει κάποιο πολύ σπουδαίο και κρίσιμο εύρημα όπως για παράδειγμα κτερίσματα που να δείχνει ότι ο νεκρός ειναι ο ΜΑ.

Για τα επιστύλια, επιγραφές και σύμβολα μπορεί να καθορίζουν την 'εντολή' και τον αρχιτέκτονα αλλά όχι τον νεκρό του πρώτου αυτού τάφου. Η Περιστέρη μάλλον είναι αισιόδοξη για το τι έπεται στον υπόλοιπο τύμβο...

Θα δείξει η νεκροψία...(κυριολεκτικά)

Unknown είπε...

@Αθηνά 'Αν.

Είχα γράψει ένα σχόλιο στο προηγούμενο άρθρο του Εμπεδότιμου, ότι μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των οστών και με βάση τα τραύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ανέφερα μάλιστα ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο όπου έχασε ένα μέρος της περόνης του. Το ξαναπαραθέτω:

Απλά να αναφέρω ότι πιθανόν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την ταυτότητα του σκελετού έγιναν αν είναι αυτός που υποψιαζόμαστε...

Ο Αλέξανδρος είχε στις μάχες που έδωσε και αρκετούς τραυματισμούς. Θυμίζω έναν χαρακτηριστικό τραυματισμό με διαμπερές τραύμα από βέλος στην κνήμη όπου έχασε και μέρος της περόνης όπως αναφέρουν οι πηγές:

Σογδιανή
(Αρριανός Γ.30, Δ.3, Ζ.16, Πλούταρχος Αλέξανδρος 45.6, Κούρτιος 7.6.16-23, 7.7.2-4, 8.13, 29-30)

Οι κακουχίες του χειμώνα κατά τη διάβαση του Παροπάμισου και κατά την προέλαση από τα Βάκτρα μέχρι τον Ώξο το καλοκαίρι του 329 π.Χ. είχαν σκοτώσει πολλούς από τους ίππους της στρατιάς. Ο Αλέξανδρος αναπλήρωσε τις απώλειές τους με ίππους της περιοχής και προέλασε προς την πρωτεύουσα της Σογδιανής, τα Μαράκανδα (Μερού-Κάντ = πόλη του ιερού πυρός, περίπου 2χμ βορείως της σημερινής Σαμάρ-Κάντ = πόλη του Σαμάρ). Από εκεί προχώρησε προς τον Ιαξάρτη (Συρ Ντάρια), το βορειότερο σύνορο της περσικής αυτοκρατορίας. Κοντά στον Ιαξάρτη μερικοί Μακεδόνες, που είχαν διασκορπιστεί για να συλλέξουν τρόφιμα, δέχθηκαν επίθεση από περίπου 30.000 βαρβάρους και σφαγιάσθηκαν. Η βαρβαρική αυτή δύναμη, σχεδόν όση διέθετε ο Αλέξανδρος όταν άρχισε την εκστρατεία, ήταν ένα προμήνυμα για τα προβλήματα που θα επακολουθούσαν.

Ο Αλέξανδρος τους καταδίωξε με τους ελαφρύτερα οπλισμένους στρατιώτες και οι βάρβαροι υποχώρησαν σε ένα βουνό τραχύ, απόκρημνο και δυσπρόσιτο. Απέκρουσαν πολλές επιθέσεις και αντεπιτέθηκαν αρκετές φορές, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους Μακεδόνες. Στις επιχειρήσεις αυτές ένα βέλος προξένησε διαμπερές τραύμα στην κνήμη του Αλεξάνδρου κι έσπασε ένα κομμάτι της περόνης. Τελικά όμως η περιοχή κατελήφθη και οι περισσότεροι επαναστάτες σφαγιάσθηκαν ή αυτοκτόνησαν πηδώντας στους γκρεμούς. Από τις αρχικές 30.000 επέζησαν λιγότεροι από 8.000, δίνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα στους σκληροτράχηλους και πολεμικούς Σογδιανούς: για τους επαναστάτες δεν υπήρχε ούτε καταφύγιο ούτε έλεος.

http://www.alexanderofmacedon.info/greek/C3gr.htm

Αντιγράφω από τον Αρριανό:

"...πολλοί τραυματίαι εγένοντο και αυτός Αλέξανδρος ες την κνήμην τοξεύεται διαμπάξ και της περόνης τι αποθραύεται αυτώ εκ του τοξεύματος."

Αρης είπε...

εφη συγνωμη κιολας αλλα δεν υπαρχει κανενας λογος να εισαι θλιμμενη...
αν μη τι αλλο αυτο εδω το μπλογκ αποτελει ακτιδα αισιοδοξιας και μονο,οτι εμεις οι Ελληνες ειμαστε ικανοι και να λειτουργησουμε ως ομαδα οπου ο ενας συμπληρωνει τον αλλο χωρις ιδιοτελεια και προσωπικη προβολη..τρανο παραδειγμα το αντιλαμογιο που εχει κανει μια ανακαλυψη που ηδη εχει συζητηθει ευρεως,κατα τη γνωμη μου απολυτως υπαρκτη,αρκουμενος στη χαρα που θα μοιρασει και το ενδιφερον σ αυτο το ταξιδι..
μην εινσαι θλιμμενη λοιπον χαρουμενη να εισαι..εδω ξεδιπλωνονται οι αρετες του Ελληνα..
Και στο τελος τα στοιχεια αυξανονται και δενουν,ε χαλαλι και λιγη προσμονη παραπανω..

vagkalf07 είπε...

@ Αθηνά 'Αν


οντωs μονο η μαννα ξερει τον πατερα του παιδιου...και ενα all time classic...

Μηπως ηρθε η ωρα να φερουμε τον μητσοτακη για την αναγνωριση του νεκρου???

Nafsimaxos είπε...

@ Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρής Λιανικής

Γνωρίζω τον τίτλο του νόμου, αναφέρει πολιτιστικά θέματα (όπως προσθέτουν σε ένα νόμο …και άλλες διατάξεις) όχι δικαιώματα και αν δεν κάνω λάθος αναφέρεται περισσότερο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Αυτό που θέλουν να πουν πάντως, όπως διαπίστωσες κι εσύ, το λένε με σαφήνεια στο Υ.Γ. Α

Βίκυ είπε...

Effie,
για σενα.Παντα επικαιρο.Κατα τον Whitehead ολη η δυτικη φιλοσοφια ειναι μια σειρα απο υποσημειωσεις στον Πλατωνα.
http://www.dailymotion.com/video/xzwh3z_o-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%80%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1_shortfilms

Αρης είπε...

οι θρυλοι περι νεκτανεβω ειναι απλα θρυλοι χωρις καμια διασταση πραγματικοτητας..

Petros είπε...

βασισμένος στο γαιο scan του Πολυμενακου, έχουμε εντοπίσει τα H6& H7 που είναι η είσοδος από τις σφίγγες μέχρι θ3. η αντίστοιχη είσοδος που βρίσκετε το φυλάκιο και δεν έχει σκαφή ο περίβολος όπως έχει ήδη αποτυπωθεί από ένα συνταξιδιώτη του blog αντιστοιχεί όλος "παραδόξως" στο H4 παρακαλώ. ο τύμβος έχει πολύ σκάψιμο ακόμη.

http://www.image-share.com/ijpg-2759-7.html

http://www.image-share.com/ijpg-2745-172.html

http://www.image-share.com/ijpg-2745-168.html

Και μια σκέψη . εμπεδοτιμε υπάρχει προηγούμενο τα κτερίσματα νεκρού να βρίσκονται αλλού μέσα στον τύμβο του??

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

@ έβδομο δημοτικό το είχα διαβάσει το πολύ ενδιαφέρον σχόλιό σου. Και πράγματι είναι όσα γράφεις κριτήρια για να ταυτοποιηθεί, αν και από όσο θυμάμαι τραύμα στην κνήμη έφερε και ο Φίλιππος το οποίο και βρέθηκε στα οστά του (κάποιος μάλιστα σε φωτογραφία το είχε επισημάνει). Οπότε μπλέκουμε με το αν στην Βεργίνα είναι ο Φίλιππος ή ο ΜΑ, όπως υποστηρίζει ένας άλλος αρχαιολόγος του οποίου το όνομα μου διαφεύγει.

Εγώ μιλάω ομως καθαρά για συσχέτιση με DNA ..... Μία γνωστή μου αρχαιολόγος ανέβασε ένα λίκνο του Έθνους πριν από λίγο... Έχει ενδιαφέρον το τελευταίο κομμάτι...
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64092884

oryktosploutos είπε...

@ Ion Doulis

Ξαναδιαβάζοντας αναρτήσεις και σχόλια, έπεσα πάνω σε ένα σχόλιο/άρθρο σας στις 12/9 (http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_12.html), όπου λέτε "βιβλιογραφική αναφορά της έκδοσης του πανεπιστημίου του Cambridge, “Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας” (Τόμος 7ος) όπου αναφέρεται ότι ο Αλέξανδρος προτίθετο να κατασκευάσει πυραμίδα αντίστοιχη εκείνης του Χέοπα ως ταφικό μνημείο για τον πατέρα του, Φίλιππο, στην μακεδονική γη".

Η αναφορά αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς ακριβώς δίπλα στον Τύμβο Καστά βρίσκεται ο πυραμιδωτός λόφος 166. Μπορείτε μήπως να αναρτήσετε το πρωτότυπο κείμενο της αναφοράς ή να το στείλετε στο oryktosploutos στο τζιμέιλ ντοτ κομ; Ευχαριστώ.

Unknown είπε...



ΠΕΡΙ ΧΡΥΣΩΝ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Προσεγγίζοντας ένα αναπάντεχο εύρημα:
το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς από το ιερό της Εύκλειας στη Βεργίνα

Εισαγωγικά
Το χρυσάφι και η λάμψη του. Αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.
Στους αρχαιολόγους, συνηθισμένους στην επαφή με το χώμα, συχνά δύσκολο στο σκάψιμο και
περίπλοκο στην αποκρυπτογράφησή
του, στο λίθο, είτε καλοφτιαγμένο, είτε αδρό και πρόχειρο και
στον πηλό, κατακερματισμένο, αλλά πάντα παρόντα, ο χρυσός
,πολύτιμο υλικό, απαστράπτον, παρά τους αιώνες που κύλησαν πάνω του, προκαλεί αυθόρμητα θαυμασμό και ίσως αμηχανία. Ορισμένοι
το οραματίζονται μέσα στη βιτρίνα να εκθειάζει τα επιτεύγματα των προγόνων
ΟΙ συντηρητες το θεωρουν εύκολη δουλειά, χωρίς την καταπόνηση που απαιτεί ο σίδηρος ή ο χαλκός, προσέχουν μόνο τα ντελικάτα κομμάτια να καθαριστούν και να συναρμοστούν σωστά. Οι επιμελητές εκθέσεων προσπαθούν να τα αναδείξουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι επισκέπτες μένουν εντυπωσιασμένοι. Οι δημοσιογράφοι αρπάζουν την ευκαιρία για πομπώδεις τίτλους. Αιώνες μετά την κατασκευή τους τα χρυσά αντικείμενα ελκύουν, μαγνητίζουν και γίνονται στοιχεία ενός υψηλού πολιτισμού που οφείλει να μας κάνει υπερήφανους.
Το στεφάνι που αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2008 στο ιερό της Εύκλειας στη Βεργίνα ζει σίγουρα τη δική του λαμπερή ιστορία σε εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα μετά από ένα αργόσυρτο διάλειμμα κάποιων
αιώνων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα
και με τα περισσότερα χρυσά στεφάνια της Μακεδονίας.
.Εκτέθηκε στη διάρκεια του 2011 στο Ashmolean Museum της Οξφόρδης στο πλαίσιο έκθεσης αφιερωμένης στις αρχαίες Αιγές και στο Λούβρο στο Παρίσι στο πλαίσιο έκθεσης αφιερωμένης στην αρχαία Μακεδονία. Βλ σχετικά Chr. Saatsoglou-
Paliadeli, “
The royal presence in the agora of Aegae Heracles to Alexander the Great. Treasures from the Royal Capital of Macedon, a Hellenic Kingdom in the Age of Democracy
, Oxford 2011, 193-203
καιτο λήμμα στον κατάλογο τη έκθεσης (S. Descamps-Lequime
επιμ. Au royaume d’Alexandre le Grand. LΑ Macédoine antique
, Paris 2011, 53-55
Την άνοιξη του 2012 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για την αρχαιοκαπηλία σε αντιδιαστολή με επαναπατρισθέν χρυσό στεφάνι μυρτιάς, προϊόν αρχαιοκαπηλικής δράσης(ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ)που βρισκόταν στην κατοχή του Μουσείου
Jean-Paul Getty, (Π. Αδάμ Βελένη
,επιμ.) Αρχαιοκαπηλία τέλος /
Trafficking of Antiquities: stop it Θεσσαλονίκη 2011.
ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ,
ΕΠΙΜΕΝΩ ,ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΑΣ, ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΘΥΣΑΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ.
ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΑ ΠΕΝΤΕ ΣΟΛΗΝ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟ 6ο ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΟΥΜΕ!!!!!






του μελετητή είναι ν

vagkalf07 είπε...

@ απο Ora........................................................................... http://i57.tinypic.com/w03n0j.jpg

παει το Α...ρωγμη ειναι....σας ειπα ..ηρθε η ωρα του μητσοτακη να κανει την αναγνωριση...

ELLHN είπε...

@"Eμπεδοτιμε"

Οι 3 πρώτες φωτογραφίες που παραθέτεις είναι ελαφρώς μεταγενέστερες της τεταρτης φωτογραφίας που δείχνει τους οικοδόμους εν ώρα εργασίας. Αυτό συνάγεται πολύ εύκολα από το γεγονός ότι στις 3 πρώτες έχουν είδη τοποθετηθεί και τα διαγώνια στοιχεια των στηρίξεων. Αυτό δηλαδή που ετοιμάζονται να κάνουν οι οικοδόμοι της τεταρτης φωτογραφίας. Παρατηρώντας την θέση των οριζοντιων στοιχειων των στηρίξεων αλλα και μεγενθυνοντας την τεταρτη φωτογραφία παρατηρούμε ότι το κάτω τμήμα του σώματος του οικοδόμου στα δεξιά καλύπτει τον ρόδακα κατά το ήμισυ. Κρίνοντας από την θέση του υποτιθέμενου γράμματος A στις 3 πρώτες φωτογραφίες (πολύ κοντά στον ρόδακα) το σώμα του οικοδόμου είναι αυτό που κρύβει το υποτιθέμενο A. Υπάρχει όμως και η μαύρη σακούλα τέρμα αριστερά η οποια έχει στερεωθεί με ξυλα. Προφανώς τοποθετήθηκε εκεί είτε για προστατεύσει είτε για να κρύψει κάτι είτε και για τα 2. Συνεπώς πέρα από το υποτιθέμενο A μπορεί να υπάρχει και κάτι πιο δεξιά.

ELLHN είπε...

Sorry τέρμα δεξιά ήθελα να πω

Dazbaw είπε...

Κωνσταντίνε σκέτο στεφάνι ή έχει και γέμισμα;

Unknown είπε...

ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΝ κ.ΠΑΛΑΓΓΙΑ στα κανονικα της...

Το επόμενο χρονολογικά στεφάνι βαλανιδιάς προέρχεται από τον «τάφο του Πρίγκηπα»
στη Μεγάλη Τούμπα, ο οποίος αποδίδεται στον Αλέξανδρο Δ΄. Ο
νόμιμος διάδοχος του Μ. Αλεξάνδρου θα είχε κάθε λόγο να φορεί σε δημόσιες εμφανίσεις του το στεφάνι της βαλανιδιάς με σαφείς αναφορές πια στις επιλογές του Φιλίππου Β΄. Οι άνθρωποι, άλλωστε,
που ήταν υπεύθυνοι για τη δημόσια εικόνα του νεαρού διαδόχου, ανάμεσά τους και ο Πολυπέρχων, εντάσσονταν στο στενό κύκλο του Φιλίππου Β΄
Στο τέλος το στεφάνι κόσμησε την υδρία με τα οστά του στο πλαίσιο μιας πρακτικής που εφαρμοζόταν για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας..
χαρακτηριστικά για το ρολο που
ενδεχομένως έπαιξε ο Πολυπέρχων
στην ανάθεση του προπύλου στο
Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη
από το Φίλιππο Γ΄
royalty on Samothrace:
The pentelic connection

, (O. Palaggia, S.V. Tracy
επιμ
.)
The Macedonians in Athens 322-229 BC. Proceedings of an International Conference held at the University of Athens, May 24-26, 2001
, Oxford 2003, 115-11

Unknown είπε...

@Konstantinos Kairis,

συγγνωμη, αλλα δυσκολευομαι να σε παρακολουθησω κατα διαστηματα. Ωρες-ωρες νομιζω οτι 2-3 διαφορετικα ατομα γραφουν με το ιδιο "handle" καθως δεν υπαρχει παντοντε συνεχεια συνηρμων/σκεψεων, και κατα περιοδους ακομη και font-size (ολο κεφαλαια... αναμικτα...) ή βλεπω μισοτελειωμενες προτασεις.

Θελεις, προφανως, να πεις κατι για το στεφανι. Τι ειναι αυτο που θελεις να πεις; Οτι βρηκαν κατι στον ταφο Καστα; Μπορεις να το πεις πιο καθαρα ή να το βασισεις σε καποια πηγη/στοιχεια; Ειδαλλως, ποιος ειναι ο σκοπος (φαινομενικα) τυχαιων σχολιων για χρυσα στεφανια και βελανιδια στη Βεργινα.

Και παλι, ειλικρικα συγγνωμη, δεν ειναι ο σκοπος μου να σε προσβαλλω, αλλα ειμαι σε σημειο αιχμης οπου μαλλον θα προσπερνω απ' εδω και περα ολα τα σχολια σου καθως δεν ειμαι σιγουρος τι βαση να τους δινω.

Καλη νυχτα απο ΗΠΑ...

Enalios είπε...

Σκεπτόμενος την πρόσφατη υπόθεση εργασίας του Εμπεδοτιμου περί απόδειξης σύλησης κλπ και προσπαθώντας να βρω λόγους που δικαιολογούν τα γνωστά στοιχεία (σφράγιση , γενική εικόνα μνημείου, κατάσταση τάφου και νεκρού εξουδετερώνοντας ταυτόχρονα τα θέλω μου κατέληξα σε ένα σενάριο/υπόθεση που παρακαλώ να καταρριφθεί εύκολα.

Ίσως έχει αναφερθεί ξανά και δεν το γνωρίζω, οπότε έν συντομία.

Ξεκινάει η πομπή με το σώμα του Μ.Α και τους λοιπούς για τη Μακεδονία. Ο Πτολεμαίος κλέβει το σώμα αντικαθιστώντας το ταριχευμένο/μουμιοποιημένο σώμα του ΜΑ και πάει Αίγυπτο. Ο Περδίκας και λοιποί νομίζουν ότι έχουν ακόμα τον Αλέξανδρο και συνεχίζουν το δρόμο τους. Φτάνουν στην Αμφίπολη και αποθέτουν το σώμα στον έτοιμο τάφο, ίσως με τελετουργικό κλπ, μαθαίνουν όμως ότι ο Πτολεμαίος έχει το πραγματικό σώμα οπότε θεωρούν ότι ο τάφος έχει βεβηλωθεί, αποσυμβολιζουν/ παροπλίζουν τον τάφο με το γνωστό τρόπο, σφιγγες,καρυάτιδες, ψηφιδωτό, πόρτα, τάφος νεκρός, αποσύρουν οποία σοβαρά κτερίσματα είχαν βάλει, αν είχαν, επιχώνουν, σφραγίζουν τον τάφο, σπάνε και πετάνε το λιοντάρι και....ο τάφος παραδίδεται στη λήθη και την ανυπαρξία.
Ο Περδίκας το θεωρεί μέγιστη προσβολή και εκκινεί εναντίον του Πτολεμαίου όπου σκοτώνεται.
Όλοι θέλουν να το ξεχάσουν.

Καθώς όλοι κάνουμε υποθέσεις να το εκλάβετε έτσι παρακαλώ.

Unknown είπε...

Για την ιοαννα:
Βουκεφάλας: ο αγαπημένος ίππος του Αλεξάνδρου. Λέγεται ότι ήταν μεγαλόσωμος, γενναίος και ότι ονομάστηκε έτσι, είτε επειδή ήταν μαρκαρισμένος με ένα κεφάλι βοδιού είτε επειδή, ενώ ήταν μαύρος, είχε στο κεφάλι του ένα άσπρο σημάδι σε σχήμα κεφαλής βοδιού. Ήταν θεσσαλικός ίππος και ένας Θεσσαλός έμπορος, ο Φιλόνικος, τον είχε οδηγήσει στη Μακεδονία για να τον πουλήσει στη βασιλική Αυλή. Ο Φίλιππος απέρριψε την αγορά του, επειδή ήταν δύστροπος ίππος και δεν ανεχόταν ούτε καν τη φωνή των ακολούθων του. Ο Αλέξανδρος αγνόησε τις συμβουλές των παρισταμένων και επέμενε ότι επρόκειτο για εξαιρετικό ίππο και ότι μπορούσε να τον δαμάσει. Αφού δήλωσε ότι σε περίπτωση αποτυχίας του δεχόταν να καταβάλει ο ίδιος το αντίτιμο του Βουκεφάλα ως τιμωρία για την αλαζονεία του προς τους ειδικούς, ο Φίλιππος παζάρεψε την τιμή, που τελικά έκλεισε στα 13 αργυρά τάλαντα. Κατά τα θρυλούμενα ο Αλέξανδρος είχε καταλάβει ότι ο Βουκεφάλας φοβόταν τη σκιά του και με τους κατάλληλους χειρισμούς κατάφερε να τον δαμάσει, αποσπώντας τις επευφημίες των ειδικών και την υπερηφάνεια του πατέρα του. Ο βασιλικός πολεμικός ίππος είχε μοιραστεί όλες τις κακουχίες και τους κινδύνους της εκστρατείας με τον Αλέξανδρο, τον μόνο που δεχόταν ως αναβάτη και ο οποίος τον αγαπούσε πολύ. Το 330 στη χώρα των Ούξιων ή στην Υρκανία ή στη χώρα των Μάρδων τον απήγαγαν οι βάρβαροι και ο Αλέξανδρος διαμήνυσε στους κατοίκους ότι, αν δεν του τον επέστρεφαν, θα τους έσφαζε όλους, και μόνο τότε του τον επέστρεψαν. Ο Πλούταρχος λέει ότι, επειδή ο Βουκεφάλας ήταν ήδη γέρος και ο Αλέξανδρος τον ίππευε μόνο στις μάχες. Ισχυρίζεται όμως ότι στη μάχη του Γρανικού ίππευε άλλον ίππο, ο οποίος και σκοτώθηκε. Σύμφωνα με τους Ιουστίνο και Διόδωρο, ο Βουκεφάλας σκοτώθηκε στη μάχη του Υδάσπη (326), ενώ κατ΄ άλλους μη κατονομαζόμενους αρχαίους συγγραφείς πληγώθηκε στη μάχη, και υπέκυψε αργότερα. Κατά τον Ονησίκριτο πέθανε από τον καύσωνα και τα γηρατειά σε ηλικία 30 ετών, ενώ οι ίπποι ζουν 20 χρόνια, και αναπόφευκτα θυμόμαστε το άλλο μύθευμα του ιδίου με τις Αμαζόνες. Αν το 326 ο Βουκεφάλας ήταν πράγματι 30 ετών, τότε στη μάχη του Γρανικού (334) θα ήταν 22 ετών, δηλαδή θα είχε ξεπεράσει κατά δύο έτη το προσδόκιμο ζωής των ίππων, ενώ ο Αλέξανδρος θα τον είχε αποκτήσει όταν είχε ηλικία πάνω απ’ το μισό του προσδόκιμου. Συνεπώς δεν είναι λογικό ούτε ο Φίλιππος Β΄ να ακριβοπλήρωσε έναν μεγάλης ηλικίας ίππο ως τον πολεμικό ίππο του τότε διαδόχου του, όπως δεν είναι λογικό ο Αλέξανδρος ως βασιλιάς της Μακεδονίας να ίππευε ένα γερασμένο άλογο. Εν πάσει περιπτώσει στη δυτική όχθη του Υδάσπη και στο σημείο, όπου πέρασε τον ποταμό, ο Αλέξανδρος φέρεται να θεμελίωσε μία πόλη και την ονόμασε Βουκεφάλα εις μνήμην του ίππου του.

Unknown είπε...

Το χρυςο δαχτυλίδι του ΜΕΓΑ ειχε πας τάση τον κρυοφορο Αλεξανδρο.
Λέγεται οτι το παρέδωσε στον Περδικα ...

Unknown είπε...

...παράσταση...

Antilamogio είπε...

Ρωγμή... Μάλιστα... Κάποιος τότε χάραξε ρωγμή σε σχήμα "Α":
http://i59.tinypic.com/2ps506g.jpg
http://i61.tinypic.com/20ijv4n.jpg

:-)

Αδέρφια, παρακολουθώ και το άλλο μπλογκ. Επέλεξα όμως να παρέμβω εδώ, γιατί εδώ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ γνώση, δεν αναπαράγεται απλώς. Έχουμε πήξει στο clopyright σ' αυτήν τη χώρα! Και μάλιστα έρχεται αυτός που ΣΟΥ ΚΛΕΒΕΙ κάτι (χωρίς καν να αναφέρει από μόνος του το blog όπου το είδε) και έχει και το θράσος να σου πει ότι "ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το δει"! Ε, γιατί δεν το είδε κανείς άλλος? Η Ντόροθι Κινγκ, γιατί δεν το είδε! ΕΣΥ που κάνεις τον έξυπνο, γιατί δεν το είδες? Αλλά πού να το δεις: εσύ μόνο clopy-paste έχεις μάθει! Θράσος...

Ο Εμπεδότιμος και η ετερόκλητη ομάδα που έχει κινητ(ρ)οποιήσει εδώ μέσα είναι κάτι το μαγικό! Γι' αυτούς συμμετέχω και σ' αυτούς θα λέω ό,τι βλέπω. Εγώ προσωπικά δε θέλω ΚΑΜΙΑ προβολή. Αν ήθελα, θα έγραφα επώνυμα! Αλλά, πιστέψτε με, δεν είμαι ρομπότ! Ούτε με λένε ...John (έτσι σε βάφτισαν εσένα; ή μήπως γράφεις κι εσύ με ψευδώνυμο χωρίς καν να το έχεις καταλάβει;)

Δεν είπα ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα. Δεν το ξέρω αν είναι! Είδα (μετά από πολλές ώρες παρατήρησης) ότι έχει χαραχθεί το Μονόγραμμά του και μας το κρύβουν από τον Αύγουστο!

Blogger δεν είμαι, λυπάμαι. Δεν ήρθα εδώ για να πάρω clicks για το μαγαζί μου... Δεν έστησα μαγαζάκι, βλέποντας ότι πουλάει το όνομα "Αμφίπολη". Γοητεύτηκα από τον Εμπεδότιμο και την παρέα σας και θα είμαι εδώ όσο νιώθω έτσι!

Σας ευχαριστώ ειλικρινά για τα καλά σας λόγια. Καλό είναι που κρατάμε χαμηλές προσδοκίες για το ποιοι είναι μέσα. Ίδωμεν.

Unknown είπε...

@ Planet
Καλησπερα. Σχετικα με το σχολιο σου στις 7:26, δεν ξερω αν ειδες ενα βιντεο με τον καθηγητη Μαυρογιαννη που λεει οτι επιβεβαιωνουν απολυτα απο το πανεπιστημιο Κυπρου το μετρο του Δεινοκρατη.
Συγκεκριμενα λεει ο Μαυρογιαννης ότι το επιβεβαιωνουμε απο το πανεπιστημιο Κυπρου οτι ο αρχιτεκτονας ειναι ο Δεινοκρατης! Εφοσον το επιβεβαιωνει το πανεπιστημιο Κυπρου και η ανασκαφεας στον πρωθυπουργο γιατι να μην το παρουμε ως δεδομενο;

Ειναι εδω στο τελευταιο λεπτο https://www.youtube.com/watch?v=dpro3IRQs0c

Enalios είπε...

Ωχ, μόλις διάβασα την ανάρτηση του 'δίκτυο ενημέρωσης ....' Που λέει κάτι παρόμοιο αν κατάλαβα καλά. Φοβερό timing είχα .... - ξεχαστε το απο εμένα.

Unknown είπε...

Παρακολουθω τους φιλους και τις δηλωσεις ολων σας, εδω και πολυ καιρο.Συγχαρητηρια και ενα προσωπικό ευχαριστω σε ολους για τις πληροφοριες που μοιραζεστε!
Παρεμβαινω για πρωτη φορα για να μοιραστω μαζι σας κατι που θεωρω εξαιρετικα σημαντικο...
Ζητω να με συγχωρεσετε αν εχει αναφερθει ξανα καπου και δεν το εχω προσεξει.
Εχει να κανει με τα μαρμαρινα επιστυλια που μεταφερθηκαν στο μουσειο και την κατα την προσωπικη μου εκτιμηση ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασια τους την οποια θελω να σημειωσω..
Εξαρχης μου ειχε προκαλεσει τρομερη εντυπωση η διαδικασια μεταφορας των εν λογω στο μουσειο. Θυμομαστε ολοι τον ντορο με τη μυστικοτητα κατα τη μεταφορα, την αστυνομια κλπ.
Μετα σιωπη...! Μολις προσφατα μαθαμε απο τον ΤΑΣΟΥΛΑ οτι τα επιστηλια ειναι ζωγραφισμενα!
Η πρωτη παραδοχη για την αξια τους το γεγονος οτι ειναι ζωγραφισμενα! Καλυτερα και απο γραφη καθως οπως λενε μια εικονα χιλιες λεξεις!
Λοιπον... φτανουμε πια στην ανακοινωση του υπουργειου οπου αναφερονται κατα σειρα αν προσεξει κανεις κια καθολου τυχαια θεωρω εγω ολα τα ανωτερα χαρακτηριστικα του μνημειου: το υψος 33 μετρα, ο λεων, οι σφιγγες, οι καρυατιδες και ω του θαυματος! στη συνεχεια ανφερονται τα επιστηλια!
Ο καθενας μπορει ευκολα να υποθεσει τι εχουν να μας πουν τα επιστηλια, καθως κατατασσονται ως ισαξια με τις σφιγγες και τις καρυατιδες...
Πιστευω να επαληθευτω καθως θεωρω οτι εμπεριεχουν αυτο που ολοι ψαχνουμε...δλδ. την ΑΠΟΔΕΙΞΗ της ταυτοτητας του νεκρου!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

@ petro όπως αν´εφερα και νωρίτερα υπάρχει εκεί ένα σημείο που φαίνεται να έχει γίνει δοκιμαστική διάνοιξη. Στην εικόνα που παρέθεσες είναι ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο βέλος από αριστερά. Στο γεωσκαναρισμα χαρακτηρίζεται σαν L3 άρα πιθανό άνοιγμα.
http://www.image-share.com/ijpg-2745-172.html
Το έχεις προσέξει; Μας έχουν πει κάτι για αυτό;
Πιθανολογώ οτι ίσως είναι το επόμενο ή μεθεπόμενο επιχείρημα!

Thomas Karamanlis είπε...

Στο amfipoli news πραγματικά πιστεύουν οτι είμαστε πρόβατα. Έβαλε 2 άτομα να γράψουν σχόλια λες και θα πιστέψει ο κόσμος οτι είναι αληθινά. Ότι έχω διαβάσει στο άχρηστο σάιτ τους είναι ανακρίβειες που απλά ποντάρουν πως κάποιος θα το κάνει κοινοποίηση στο φέισμπουκ χωρίς να σκεφτεί και δεύτερη φορά αυτά που διαβάζει.

Κάθε φορά που στέλνεις εδώ κόσμο να γράψει γίνεσαι ακόμα πιο ρεζίλι. Καλύτερα κάνε πως δεν το διάβασες.

Το ίντερνετ είναι ελεύθερο και θα γράφουμε με ότι όνομα θέλουμε.
Ο τελευταίος που θα δώσουμε λόγο είναι το άχρηστο σάιτ σου ντεμεκ amfipoli news που θα έπρεπε να λέγετε amfipoli moufes, amfipoli papatzilikia, amfipoli kante_kai_kana_click_sta_banner_re_paidia.

Άλλη φορά να είσαι πιο προσεκτικός απο που κλέβεις.
Άλλη φορά να είσαι πιο προσεκτικός όταν γράφεις μούφες γιατί εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα.
Αλήθεια, πες μας μια αποκλειστικότητα σου;
Ένα νέο που δημοσίευσες
Κάτι χρήσιμο που έγραψες μέσα σε όλες τις κοτσάνες που διέπουν το σάιτ σου;;;

Thomas Karamanlis είπε...

και ναι, γράφω επώνυμα και είμαι και Σερραίος αλλάζει κάτι; πάλι μούφες γράφει το σάιτ σου.

Unknown είπε...

Νιοβη ,ελπίζω το υλικό για τα χρυσά στεφάνια να σε γεμίζει το παράπονο σου για μένα...
@mr Karras,
Τα κεφαλαία -μικρά ειναι βλακείες του προβληματικού I pad μου.
Ο ΕΜπεδοτιμος στην ανάρτηση του αναρωτιέται ποιο ειναι εκείνο το εύρημα που δίνει απαντήσεις στα πολλαπλά συμπεράσματα του υππο.Εγω συμπεραίνω τεκμηριωμένα απο την διατριβή της Κυριακου ποιο εύρημα απαντά απο μονο του και εξολοκλήρου σε όλα τα ερωτηματικά.Το αν βρέθηκε η οχι θα το μάθεις εν καιρό,εδω αλλωςτε δεν ειναι ειδησεογραφικό site.
Δεν είσαι υποχρεωμένος να με διαβάζεις φίλε μου.Ο σκοπός μου δεν ειναι να με διαβάζουν αλλα παραθέτοντας απόψεις ,υποψίες και ενδεχόμενα να επηρεάζω την κοινότητα μας να μην τρώει κουτόχορτο,το οποίο σημειωτέον ειναι ιδιαίτερο άνοστο και δύσπεπτο..Αλλωστε στον χώρο μου αυτοι που πρέπει να με διαβάσουν ,το κάνουν.
Επέλεξα να γράφω δίκην χρησμού ,φαινομενικά σαν αυτιστικός,γιατι επιθυμώ να όξυνω το νου αλλα και να περνώ υπόνοητικά μηνύματα σαυτους που πρέπει.Αυτοι ξερουν τι εννοώ.....
Επισης να ξέρεις οτι, οτι γράφω δεν ειναι τυχαίο ,εκφράζει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα,και οι αναρτήσεις μου βγάζουν στην επικαιρότητα μας το παρασκήνιο με τροπο ,ομολογώ, λίγο παράξενο.
ειναι ομως επιλογή μου και οποίος καταλάβει κατάλαβε.
Ακομη και η ανάρτηση (επαναληπτική) για Βουκεφάλα δεν ειναι, ουτε ηταν, καθόλου τυχαία.Υπονοει τη σχεση Αλεξανδρου με την θρυμματισμένη λεκάνη του νεκρού.
Η επιμονή μου για τα επιστύλια,τα υπονοούμενα μου για ατελείωτα ευρήματα,και οι εγγραφές μου για σφίγγες,Ελληνικές και αιγυπτιακές,αργυρά -σπίδες, Δεινοκκρατη,επτά θαύματα του κόσμου,Περδικα ,μαυςωλειο Αλικαρνασου,Νικοτςαρα και πολλα αλλα ακομα, ειναι προϊόντα επίπονης έρευνας,και ακολουθούν μια λογική συνεχεια με σκοπο την προαγωγή της γνώσης προς όφελος παραγωγής λογικών συμπερασμάτων.
ελπίζω να σε κάλυψα.
@Antilamogio είχες άλλωστε προβλέψει εχθές στο post σου την κλοπή ε;;;;;

Unknown είπε...

@thoma,
Έκλεισε το θέμα άστο.
ειναι στο κέντρο του κόσμου θα μπορούσαν να πηγαίνουν για βραβείο Πούλιτζερ και κοιμούνται όρθιοι.Εμεις παμε μεςα στα άγρια μέςαανυχτα στον τάφο για να δούμε την οποία λεπτομέρεια, φαγαμε τον κόσμο να ακούσουμε κατι, κι αυτοι ουτε την μέρα δεν πανε.Εκτος κι αν ειναι στο κόλπο της σιωπής...
Εγω κλαίω που τωρα δεν ειμαι στη θέση τους.
Αλλα τόσο μπορούν .Να κλέβουν αναρτήσεις απο φίλο στη Γερμανία!!!!!
Αστούς!!!!

Thomas Karamanlis είπε...

και μιας και μιλάμε για ψευδώνυμα (συ ειπας) amfipolinews πες μας ποιος είσαι; ποιο είναι το αληθινό ονοματεπώνυμο που ΚΡΥΒΕΤΑΙ πίσω από το σάιτ;;; η μήπως ντρέπεσαι λιγάκι Αίσωπε;

Antilamogio είπε...

Ο Blogger Ο/Η Konstantinos Kairis είπε...

Το χρυσο δαχτυλίδι του ΜΕΓΑ ειχε πας τάση τον κρυοφορο Αλεξανδρο.
Λέγεται οτι το παρέδωσε στον Περδικα ...

17 Νοεμβρίου 2014 - 1:53 π.μ.

Στο βίντεο που είχε τη συνέντευξη του Ιόλα στην ΕΡΤ, σε κάποιο σημείο στο 10ο λεπτό, αν θυμάμαι καλά, η εικόνα επικέντρωνε (έκανε zoom ελληνιστί) στο δάχτυλο του Ιόλα. Ο οποίος φορούσε ένα δαχτυλίδι. Η εικόνα δεν ήταν καλή. Κάποιος αναρωτήθηκε αν πρόκειται για κριό, αυτό που αχνοφαίνεται...

Ο τάφος του Περδίκκα έχει βρεθεί; Πιστεύεις ότι ο Ιόλας μπορεί να είχε στην κατοχή του το δαχτυλίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Thomas Karamanlis είπε...

@Konstantinos Kairis
ε όχι να μας τη λέει και το amfipolinews έλεος!!!

και μάλιστα η ξεδιαντροπιά του δεν έχει όρια, έρχεται εκτός του οτι "μας βάζει στη θέση μας" σχετικά με το τι παίζει στον καστά (αλήθεια έχει πάει ποτέ; εγώ δεν πιστεύω οτι έχει πάει ποτέ στην Αμφίπολη) έρχεται και με ψευδώνυμο και μας τη λέει που δε γράφουμε επώνυμα.

Οι αναρτήσεις του δεν διαφέρουν απο κάτι hoax chainmail του 2000.

Έχει μάθει στα πρόβατα όμως, δεν πίστευε οτι το "γράψε επώνυμα" θα εκπυρσοκροτούσε.
Τώρα πρέπει να κάνει οτι δεν το διάβασε, την κότα ή να μας αποκαλύψει το όνομα του παπατζή.

Unknown είπε...

ΠΡΟΣ κ.ΤΑΣΟΥΛΑ,
ΑΛΗΘΕΙΑ κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ,ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΣΤΥΛΙΑ;;;;
ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ!!!!!
ζητω την κατανοηση σας φιλοι μου γιατι θα τη βλεπετε μεχρι να απαντηθει
Υ.Γ. ΦΙΛΟΙ AMFIPOLITAKIA ΑΥΤΟ ΚΛΕΨΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΕΙΣΤΕ ΓΝΗΣΙΟΙ!!!!!

Dazbaw είπε...

@Konstantinos Kairis

Πριν σου απαντήσει ο κύριος Τασούλας, θα μπορούσες να μου δώσεις εμένα μία απάντηση;

Unknown είπε...

@antilamogio,
Α! EΣΥ ΞΕΦΥΓΕΣ,ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!.ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ ΛΙΓΟ..
Ο ΙΟΛΑΣ, ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΥΟΦΟΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, ΤΟ ΔΩΡΙΣΕ ΣΤΟΝ ΝΟΥΡΕΓΙΕΦ ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟ ΔΩΡΙΣΕ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ:
ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ...
Ο ΝΟΥΡΕΓΙΕΦ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 1993 ΑΠΟ AIDS.
ΗΤΑΝ Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥ FREDDY MERCURY ΤΩΝ QUEEN..
O ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ.Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΟΛΗΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ....
@ΤΗΟΜΑΣ ,
ΑΣ ΚΛΕΨΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΡΩΤΑΩ.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΣΚΩΤΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΓΑΤΑΚΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ....

Planet είπε...

Νιόβη, καταρχάς ευχαριστώ που μου υπέδειξες το βίντεο. Αρχικά, να ξεκαθαρίσω :

η αντίρησή μου δεν αφορά το Δεινοκράτη ως απιθανό αρχιτέκτονα, αφορά αποκλειστικά και μόνο το επιχειρημα για τη σύνδεση των διαστάσεων του τύμβου και του λέοντα με αυτές των τειχών της Αλεξάνδρειας. Δεν έχουμε πλήρη εικονα των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν οι ανασκαφεις στην Αμφίπολη για τη σύνδεση τύμβου και Δεινοκράτη, συνεπώς δε μπορώ να βγάλω και συμπέρασμα επι τούτου. Ακόμα πάντως και αν το μέτρο του Δεινοκράτη είναι κάτι σωστο, δεν πιστεύω και πάλι πως η σύμπτωση κάποιων μεγεθών αρκούν για να καταλήξουμε στο "100% Δεινοκράτης", οπως ειχε πει η κ. Περιστέρη. Για το "100%" προσωπικά θέλω κάτι πολύ περισσότερο και έχω την πεποιθηση και την πολύ καλή διάθεση να πιστέψω πως αυτο το κατι το έχουν. Και συνεπώς ανυπομονώ να το δω. Γι' αυτο και γράγω ότι γράφω στις 7:13.

Για το βίντεο με το Μαυρογιάννη:

στην ουσιά μας λεει πως το Αλεξανδρινο στάδιο ειναι 158.4 μέτρα, δηλαδή το ένα Αλεξανδρινο στάδιο ειναι το "μέτρο του Δεινοκράτη". Δεν ξέρω απο που αυτο προκύπτει και αν έχει δημοσιευτει κάπου. Πχ. εγώ έχω διαβάσει πως το Αλεξανδρινο σταδιο ειναι 165 μέτρα, και ο Mahmud Bay εβγαλε την περιμετρο των τειχων που βρήκε 96 στάδια. Aν ισχύει αυτό, προφανως το Αλεξανδρινο στάδιο δεν ειναι το "μέτρο του Δεινοκράτη", αλλά πρεπει να υποθέσουμε πως αποτύπωσε το αγαπημένο του μέτρο στην περιμετρο των τειχών, όπως δήλωσε η κ. Περιστέρη, που για πολλους λογους που έχω εξηγήσει παλιοτερα, δε με πειθει (ρωμαικά τείχη, αβεβαιότητα στη μέτρησή τους κλπ).

Η ιδέα του επανορισμού του "αλεξανδρινου μέτρου" ειναι για μένα πιο προτιμιτέα λύση, γιατι έτσι απαλλάσομαστε απο το προβλημα του μήκους των τειχών της πόλης. Αν λοιπον ο κ. Μαυρογιάννης και η ομάδα του, σε συνδυασμο με τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη, έχουν αποδειξει πως το στάδιο πρεπει να επαναπροσδιοριστει απο τα 165 στα 158.4 μ και πως ο τύμβος έχει χτιστει με διαστάσεις που ειναι πολλαπλάσια του σταδιου και όχι του μήκους των τειχών μιας πόλης, θα το δεχτώ πολυ πιο εύκολα.

Υπήρξε και άλλη εξήγηση πάντως για το 1.584. Θα κοιτάξω αύριο

Unknown είπε...

DAZBAW,
δεν ξερω.
Αυτος ομως ξερει.
Ασ μας πει να ησυχασουμε.Δεν ειναι δικα τους.Να το καταλαβουν καλα αυτο!!!
Ειναι η προικα ολων μας!!!.
Και δεν τα εφεραν απο τους παππουδες τους.
Παντως αυτο που σιγουρα ξερω ,ειναι, οτι ΔΕΝ ειναι στην ΑΜΦΙΠΟΛΗ...

Dazbaw είπε...

@ Konstantinos Kairis

δεν ρώτησα αυτό που ρώτησες!
προφανώς δεν με παρατήρησες καν...
σε ρώτησα αν μιλάς για στεφάνι των μαινάδων και αν αυτό έχει στο εσωτερικό του και άλλα πράγματα, όπως ταύρος ή λέξεις...

Unknown είπε...

dazbaw,
σορρυ,ειχες ερωτημα και μου ξεφυγε.
υποθετω στεφανι μαιναδων...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@ Planet
εκτός από αυτά που ανεφέρεις λέει επίσης: ''Τώρα πλέον είμαστε βέβαιοι ότι η περίμετρος του τείχους της αρχαίας Αλεξάνδρειας εγγράφεται σε κύκλο ο οποίος έχει περιφέρεια 15480 μέτρα''. Εφόσον λέει ότι αυτό έχει προέλθει μετά από έρευνα γιατί να το αμφισβητήσουμε;
Μήπως να του στείλουμε ενα ημέηλ ώστε να μας λύσει τις απορίες μας περί του αλεξανδρινού μέτρου;

PAIANAS είπε...

@Konstantinos Kairis

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι στο χώρο σας μπορεί να είστε σοβαρός, ικανός, επιτυχημένος.
Αλλά σε διάφορες δημοσιεύσεις σας εδώ η φαντασία οργιάζει.
Δε γνωρίζω τι γινόταν στα προηγούμενα χρόνια, αλλά θεωρείτε εσείς με τόση δημοσιότητα που έχει πάρει το πράγμα, με τόσα άτομα συνεργείο και ανθρώπους που δουλεύουν κοντά στην ανασκαφή, είναι εφικτό να φυγαδευτεί οποιοδήποτε αντικείμενο χωρίς να πάρει ,μυρωδιά κανείς ?
...Και άντε και συνέβη.Εμείς τι πρέπει να κάνουμε ?
Να αποκρυπτογραφήσουμε τους γρίφους σας, να σας πιστέψουμε και να λυντσάρουμε την πολιτική ηγεσία, η οποία ξεπουλάει -εκτός των άλλων- και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς μας ?
Συγνώμη, αλλά δεν είναι δυνατόν να αξιολογήσουμε και να δώσουμε βάση στα όσα ισχυρίζεστε.

Kratylos είπε...

Αν ο Δεινοκράτης ήταν και επαϊων, τότε το μέτρο του να το αναζητήσετε στους αριθμούς π και Φ ή και στους συνδυασμούς τους.
Αλλιώς ήταν ένας "θρασύς", αμύητος και μεγαλοϊδεάτης αρχιτέκτονας, όπως είπε και ένας ιστορικός που επικαλέστηκε ο Μαυρογιάννης.

Unknown είπε...

@ Thomas Karamanlis

Επειδή δέχτηκα επίθεση ότι δήθεν με έβαλε το amfipolinews να γράψω αυτά που έγραψα για το “antilamogio” έχω να πω τα εξής:
1. Ουδεμία σχέση έχω με το εν λόγω blog και καλά θα κάνουν αυτοί που διαφωνούν με τις απόψεις μου να απαντούν με επιχειρήματα και όχι με ύβρεις και γενικόλογα,
2. Στα ερωτήματα που έθεσα δεν πήρα, ουσιαστικά, καμιά απάντηση από το “antilamogio”. Κανένα σοβαρό επιχείρημα και φυσικά καμιά παραπομπή σε νομοθεσία που να αποδεικνύει ότι έγινε παραβίαση κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας στην περίπτωσή του.
3. Αντ’αυτού εμφανίστηκε ο Σωτήρας Thomas Karamanlis !!! Πόσο άτυχος είσαι ρε Θωμά!! Δυστυχώς για εσένα είμαι προσωπικός φίλος της οικογένειας Καραμανλή και τέτοιο όνομα δεν υπάρχει!!
- Γιατί τόσο μένος ρε «Θωμά»;
- Τι σου έκανε πια αυτό το άχρηστο site, όπως το αποκαλείς, και τέτοια εμμονή;
- Μήπως η ιστοσελιδούλα σου στις Σέρρες δεν τα πάει και πολύ καλά και άρχισαν οι μιζέριες-γκρίνιες;
- Όταν μιλάς για amfipoli kante_kai_kana_click_sta_banner_re_paidia μήπως εννοείς και empedotimos-kante_kai_kana_click_sta_banner_re_paidia γιατί από ότι είδα και ο εμπεδότιμος έβαλε διαφημίσεις. Ή έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά;
- Όταν μιλάς για κλοπή (γιατί αυτό είναι βαρύ και πάει και για συκοφαντική δυσφήμιση) πως το τεκμηριώνεις νομικά;
- Όσον αφορά το «εκτίθεστε ανεπανόρθωτα», Ποιος δεν εκτίθεται όταν γράφει!!! Μόνο ένας αδαής θα πίστευε ότι δεν θα εκτεθεί ποτέ γράφοντας δημόσια. Μπορώ να γράψω βιβλίο με ανακρίβειες και λάθη που έχω εντοπίσει σε προηγούμενα άρθρα του Εμπεδότιμου (ΌΧΙ όμως κακοπροαίρετα αλλά στα πλαίσια γόνιμου διαλόγου).
- Όσον αφορά αποκλειστικότητες και νέα, νομίζω σήμερα κιόλας είδα κάτι για επικείμενη επίσκεψη του Δημάρχου στην Αμερική. Αυτό με τα επιστύλια και τις επιγραφές αυτοί δεν το έβγαλαν?
4. Ψευδο-θωμά, άντε λοιπόν στην ιστοσελίδα σου να κάνεις καμιά βελτίωση και άσε επιτυχημένα sites όπως το Εμπεδότιμος και το Amfipoli News να κάνουν την δουλειά τους.
5. Τα ίδια ισχύουν και για τον plapoutas , του οποίου οι ιστοσελίδες είναι πραγματικός πάτος, και αντί να δει τα χάλια του, ασχολείται με τις σελίδες άλλων.

LUCKY FUNERAL είπε...

καλησπέρα,

έχω την εντύπωση οτι στη φωτογραφία του 3ου θαλάμου με τα πρόσωπα ( http://www.yppo.gr/images/l_14963.jpg ), στην πάνω δεξία γωνία, φαίνονται 3 -4 σκυφτές ανθρώπινες μορφές, σαν να κουβαλουν κάτι ή να βρίσκονται σε θέση μάχης. Εάν κάνετε zoom θα φανεί περισσότερο. δεν ξέρω απο photoshop αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος με αυτό που βλέπω.
Επίσης σε φωτογραφία απο τον ίδιο θάλαμο, (http://www.yppo.gr/images/l_14964.jpg ) έχω την εντύπωση οτι υπάρχουν πολλές μικρές μορφές / δαίμονες, σαν να είναι ο κάτω κόσμος και μία πιο μεγάλη στο κέντρο. Μιλάω φυσικά για το μικρό κομμάτι πάνω απο τους λίθους. Εσείς τι λέτε?

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Όσοι θέλετε, ρίξτε μιά ματιά στη σημερινή μου ΦΩΤΟ-ανάρτηση με τίτλο: ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΑΛΑΜΟ"?
Συγχαρητήρια για τις αναλύσεις και την επιχειρηματολογία του @Empedotimos.
Ευχαριστώ. http://kathrefti.blogspot.gr/2014/11/blog-post_16.html

Unknown είπε...

Γειά χαρά σε όλους,
Ανήκω και εγώ στους δύσπιστους σε σχέση με το μονόγραμμα και όλες τις άλλες εικόνες που "φαίνονται" σε διάφορα σημεία. Απλώς να επισημάνω για το μονόγραμμα, ότι σε κατοπινή φωτογραφία βλέπουμε ότι σε εκείνο το σημείο έχουν τοποθετήσει υποστηρικτικό δοκάρι. Αν υπήρχε όντως ανάγλυφο μονόγραμμα σε εκείνο το σημείο, με τέτοια αποδεικτική ισχύ που θα μπορούσε να "δέσει" το ταφικό μνημείο με τον Μέγα Αλέξανδρο, νομίζω ότι η ανασκαφική ομάδα δεν θα διακινδύνευε να το φθείρει με την τοποθέτηση δοκαριού από πάνω του. Παρόλα αυτά συγχαίρω τον Antilamogio για την παρατηρητικότητα του, είναι το πρώτο βήμα για την ανακάλυψη. Στα συν της πιθανότητας να είναι όντως το γράμμα Α, είναι οτι φαίνεται αρεκτά καθαρά σε δύο τουλάχιστον φωτογραφίες, παρόλα η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο (αν και θα το ευχόμουν…). Δεν προτείνω σε κανέναν να σταματήσει τις παρατηρήσεις, και τν μελέτη των φωτογραφιών, αλλά όπως λέει και ο Εμπεδότιμος (Εμπεδότιμε εύχομαι να είσαι Ακαδημαικός και στο επάγγελμα, και να οφελούνται από σένα κάποιοι φοιτητές!), να έχουμε γνώση των γνωστικών προκαταλήψεων (cognitive biases, http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases), οι οποίες ενίοτε κάνουν τα μάτια μας να βλέπουνε πουλάκια! Το συγκεκριμένο cognitive bias λέγεται παρειδωλία (http://en.wikipedia.org/wiki/Pareidolia), και είναι πιο συχνό για ανθρώπινα πρόσωπα, γιατί ο εγκέφαλός ειναι σχεδιασμένος να αναγνωρίζει ανθρώπινα πρόσωπα. Το τονίζω ότι η ενδελεχής μελέτη των στοιχείων (φωτογραφιών, ανακοινώσεων κτλ), δεν πρέπει να σταματήσει (Έφη μην στενοχωριέσαι!), ούτε οι αναρτήσεις-σχόλια με πιθανά ευρήματα, άλλωστε η ομάδα που έχει δημιουργηθεί κάνει πολύ καλή δουλειά στο ξεσκαρτάρισμα και την διασταύρωση και την αξιολόγηση, κια όπως μας μεταδίδουν ο κ. Καίρης και άλλοι φίλοι η δουλειά μας εδώ λειτουργεί και ως καλώς εννοούμενη πίεση και προς τους υπεύθυνους της ανασκαφής! Εξαιρετική δουλειά από τον Εμπεδότιμο, η Ομηρική ερμηνεία της ταφής απευθείας στο χώμα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Περιμένουμε με ανυπομονησία την ανακοίνωση της 29ης/11, νομίζω πολλά από τα μη ανακοινωθέντα ευρήματα θα έχουν μέχρι τοτε τεκμηριωθεί και θα είναι σε θέση η κ Περιστέρη να τα ανακοινώσει, και να μας δώσει καινούριο ζουμερό υλικό για μελέτη!

@ Αθηνά Αν.
Το DNA του νεκρού μπορεί να διασταυρωθεί με το DNA του Φιλίππου, αλλά και με το DNA του ιού του Μ.Α., του Αλεξάνδρου του 4ου.

@vagkalf07
Συμφωνώ με αυτό που έλεγες εχτές με το αν δεν βρεθεί η νεκρική κλίνη ακέραια, τότε πρέπει να μιλάμε με βεβαιότητα για σύληση, ανεξάρτητα αν άλλα ευρήματα δεν εξηγούνται εύκολα. Πα΄ρολα αυτά νομίζω το αν έγινε σύληση ή όχι των κτερισμάτων για μένα είναι ασήμαντο μπροστά στην πιθανότητα να έχουμε τα οστά του Μεγάλου Αλεξάνδρου(!).

@EMPEDOTIMOS
Εμπεδότιμε, η υπόθεση της μή σύλησης, μπορεί να ισχύει με κομμάτια της κλίνης να λείπουνε? Η γνώμη μου είναι ότι μια συνολική υπόθεση για το πως εξηγείται η κατάσταση του τάφου, αντέχει πιο πολύ μια δυσεξήγητη επίχωση, παρά μια δυσεξήγητη καταστροφή-σύληση της νεκρικής κλίνης. Νομίζω το κλειδί της εξήγησης βρίσκεται σε αυτά τα δύο στοιχεία. Όλα τα άλλα έχουν ικανοποιητικές εξηγήσεις που θα μπορούσαν να συμβαδίζουν και με τα δύο σενάρια, ίσως λίγο καλύτερα με το σενάριο της μη σύλησης (αυτό είναι το δικό μου bias).

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους,

Κατ'αρχήν να πω ότι θα αναγκαστώ από τούδε και στο εξής οποιαδήποτε ανάρτηση σχετική με το θέμα που προέκυψε με το amfipolinews να την διαγράφω.
Το θέμα το θεωρώ λήξαν.

Ευχαριστώ την κα Αριάδνη Παπαφωτίου για την παρέμβαση της.

Οντως κάτι περίεργο υπάρχει στον Θ3 από όσο μπορώ να δώ στην ανάρτηση της στο : http://kathrefti.blogspot.gr/2014/11/blog-post_16.html

Όσοι από την κοινότητα με σχετικές γνώσεις μπορούν να ασχοληθούν λίγο με το θέμα ας το κάνουν μήπως προκύψει κάτι περισσότερο.

Unknown είπε...

Anastasios Vourekas,

Ευχαριστούμε!
Γράφετε σπανίως αλλά πολύ στοχευμένα.
Είναι ακριβώς αυτό που μας εξηγείτε.
Παρειδωλία

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ Anastasios Vourekas

Ναι, διότι η κλίνη είναι ξύλινη και μπορεί να μην έχει διασωθεί καθόλου ή να έχουν διασωθεί τμήματα της και να μην το έχουν αναφέρει.

Αλλωστε δεν νομίζω ότι η ξύλινη κλίνη αποτελεί αντικέιμενο αρπαγής σε περίπτωση σύλησης.

Πολύ προσεκτικά το ΥΠΠΟ αναφέρει μόνο αυτά που θέλει, το ότι δεν αναφέρει κάτι δεν σημαίνει ότι δεν ευρέθη.

dioz1971 είπε...

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΒΟΜΒΑ !! ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΕΙΧΕ ΚΛΗΣΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ 4,5 ΩΡΕΣ , ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ !!!! ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ Η ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ SITE TOY ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ.

Unknown είπε...

Εμπεδότιμος
Καλημέρα και από εμένα.
Να ρωτήσω κάτι. Πέρα από τους αποσυμβολισμούς και την ανάλυση που κάνουμε εδώ για κάθε πιθανή ή απίθανη περίπτωση ευρημάτων, η δική σου η διαίσθηση για τα ευρήματα ποια είναι ? Δηλαδή θα μπορούσε να είχε βρεθεί πχ ένα χρυσό αντικείμενο και να μην ανακοινωνόταν ? Εντάξει για επιστύλια, ζωγραφιές, Μονογράματα κτλ. (προς Θεού δεν λέω ότι δεν είναι σημαντικά), αλλά για χρυσό ?
Δεν το αναφέρω ως αξία μετάλλου (χρηματική) αλλά ως ένδειξη ταφικού πλούτου.

Unknown είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ,

Νομίζω ότι ο Anastasios Vourekas εννοεί τα διακοσμητικά στοιχεία της κλίνης και όχι καθ' εαυτήν την κλίνη καθότι ξύλινη και θα είχε αποσυντεθεί πλήρως σε από 25 έως 500 χρόνια με το περισσότερο της αντοχής της σε ποσοστό μεγάλης υγρασίας στο χώμα.

Unknown είπε...

@ Apostolos Gouzis
Ευχαριστώ, ακριβώς αυτό εννοώ. Αν σώζονται ελάχιστα διακοσμητικά στοιχεία, και αυτά που σώζονται δεν υποδεικνύουν φυσιολογική φθορά, τότε πρέπει είτε να υποθέσουμε ότι ο τάφος έχει συληθεί, είτε ότι ο νεκρός με την κλίνη τοποθετήθηκαν σε αυτήν την κατάσταση από αυτόυς που εκτέλεσαν την ταφή.

Thomas Karamanlis είπε...

@ John Papadatos

Φυσικά και δεν έχω σχέση με τα εν λόγω λαμόγια, (μάλλον γιαυτο φοβηθήκατε το antilamogio?) και η απάντηση σου δείχνει πόσο ΚΑΘΟΛΟΥ δεν την ψάχνεις πριν αηδιάσεις τις μπούρδες σου στο άχρηστο ψεματάδικο σου.

Στις απειλές περι μήνυσης σε προκαλώ ανοιχτά.

Οι κλοπές σου υπάρχουν στο web archive καθώς και σε προσωπικά αρχεία, άσε το edit τώρα είναι αργά. Επίσης εδώ δεν είναι δικαστήριο και δεν τεκμηριώνω τίποτα, όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει και λέγονται ξανά και ξανά σε χιλιάδες σχόλια εδω μέσα, αντι να κάνεις κοπι πέιστ διάβαζε και λίγο.

Ότι και να είναι οι σελίδες των μελών εδω μέσα κανείς δεν έγραψε ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΉΘΕΝ ΑΠΟΚΛΗΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ.

Και εγώ δεν πήρα ούτε μια απάντηση σε κανένα ερώτημα, γιατί;

αν την έψαχνες λιγάκι (ένα μόνο κλικ!!!) θα έβλεπες οτι αποκλείεται να έκανα account το 2009 για να σου την πω για τα ψέματά σου το 2014. Αλλά τόσο την ψάχνεις και στις άχρηστε πληροφορίες της ημέρας που γράφεις στην ηλεκτρονική αρβύλα σου.

Συνεχίζεις να είσαι κότα γιατί κρύβεσαι πίσω απο ψευδώνυμο amfipolinews

Thomas Karamanlis είπε...

ο empedotimos όχι μόνο διαφημίσεις, αλλά και donate button έπρεπε να βάλει μιας και θα έπρεπε να πληρώνεται για αυτά που μας προσφέρει.

Προσωπικά, κάνω κλίκ στις διαφημίσεις του απο κάθε pc που μπαίνω. Ενώ στην ηλεκτρονική αρβύλα σου ενεργοποιώ addon που μπλοκάρει τα script των διαφημίσεων για να μην συμβάλω ούτε 0.000001%.

fterotos psychonoos είπε...

@Effie,
Καλημέρα..! Σε ευχαριστώ..(πολύ).
Στο ταξίδι προς την Ιθάκη, που αναζητά με τον δικό του τρόπο ο καθένας εδώ, εσύ είσαι ένας σταθμός σημαντικής εμβέλειας κι όχι απλώς μια ξεχωριστή φωνή.

dioz1971 είπε...

@ KOSTAS GEORGIADIS
ΑΝ ΒΡΗΚΑΝ ΧΡΥΣΟ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΣΕ FOTO ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΟΥΤΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ SITE ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ.ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΟΦΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΑΤΙ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ 100%

Olga είπε...

Είχα θέσει αυτό το ερώτημα χθες στις 10:30 μ.μ.
Μπορεί καποιος να πει τη γνώμη του σχετικά με τις δυο λευκες βούλες δεξιά και μια που μοιάζει γυάλινη ευθεια;
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14967
Η απορία μου για τις λευκές βούλες σχετίζεται με το γεγονός πως μου φαίνεται ότι έμειναν κατά λάθος από clone stamp στο photoshop. Βάσει αυτού μάλλον τις φώτο δεν τις πειράζουν μόνο ως προς την ανάλυση αλλά και ως προς την εμφάνισή τους.

fterotos psychonoos είπε...

@giannis921 Thessaloniki,

Σε ευχαριστώ επίσης, αν αναφερόσουν στο δικό μου σχόλιο.

Προς αρκετούς: Σχετικά με τη "διαμάχη" με το amfipolinews: λίγη ψυχραιμία! Αυτά κάνει η τεχνολογία πλέον. Βλέπουμε αυτούς που μας είδαν. Εγώ, ένα προδημοσιευμένο ηλεκτρονικά άρθρο μου, προτού βγει στο χαρτί, είδα τον τίτλο του, χωρίς την παραμικρή αλλαγή στις λέξεις, σε πόστερ συνεδρίου στην Τυνησία! Άκρα δεν έβγαλα, παρόλο που υποτίθεται ότι το περιοδικό θα ήταν πολύ αυστηρό με κάτι τέτοια!
Οι εποχές άλλαξαν, σε πολλά. Κάποτε έβγαζαν οι διάφορες "μάρκες" προϊόντα με στόχο τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον χρόνο, ώστε να αποκτήσουν καλή φήμη και όνομα. Τώρα, λες και συναγωνίζονται ποια θα βγάλει το πιο ευτελές ποιοτικά προϊόν, ώστε σύντομα να εξαναγκαστείς να ξαναγοράσεις κάτι αντίστοιχο.
Καλή εβδομάδα σε όλους!

fterotos psychonoos είπε...

Άκρη αντί Άκρα..ευτυχώς αυτά είναι ακόμα στη θέση τους!

Γιώργος Ξ. είπε...

Καλημέρα και συγχαρητήρια σε όλους όσους προσπαθούν να κρατήσουν το επίπεδο του blog σε ένα επίπεδο. Και κυρίως στον empedotimo.

Παρακολουθώ το blog από τον Αύγουστο και θα ήθελα να αναφέρω μια απορία που μου προέκυψε μετά την τελευταία ανακοίνωση.

Αναφέρεται ότι "Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού."
Για να είναι εκτός του τάφου σημαίνει πως όταν βγήκε αυτή η φωτο ( http://www.yppo.gr/images/l_15339.jpg ) είχαν ήδη βρει οστά εκτός του τάφου. Και επειδή ο νεκρός δεν είχε διαμελιστεί, η λογική μου λέει πως θα τα υπόλοιπα οστά να είναι ψηλά στον τάφο. Διακρίνετε εσείς κάτι?
Δεν είναι λίγο περίεγο?

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 730   Νεότερο› Νεότερο»