Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ-ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ "ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ" ΣΤΙΣ 29 Νοεμβρίου;


Ας επιστρέψουμε στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ της 12/11/2014 και ας εστιάσουμε στα παρακάτω :

"5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος"

Παρατηρούμε ότι το ΥΠΠΟ για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κάνει αναφορά για "αφηρωισμένο" νεκρό όπως επίσης ότι "στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του".

Δηλαδή για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μιλούν για αφηρωισμένο νεκρό. ΓΙΑΤΙ ; Από που το συνάγουν αυτό ; Δεν προέκυψε κάτι καινούργιο εκτός από την ανεύρεση του σκελετού.Μας το είπαν μόλις βρήκαν τον νεκρό άρα ΚΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ που δεν το έχουν ανακοινώσει.

Επίσης ένα άλλο σημείο σημαντικό είναι ότι αναφέρεται " στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές". Πως το ξέρουν ; Αυτό το λένε με σιγουριά. Μήπως βρέθηκαν και σημάδια προσφορών ή εναγισμών που δεν έχουν ανακοινωθεί; Πολύ πιθανόν.

Με μεγάλη πιθανότητα λοιπόν  έχουν βρει κάτι και μάλιστα στον τάφο και όχι πριν, για αυτό και πιθανολογούν με πολύ σιγουριά (πιθανότατα λένε) ότι έχουμε αφηρωισμό. Δεν αποτέλεσε για αυτούς κριτήριο το μέγεθος του μνημείου γιατί το μέγεθος ήταν ήδη γνωστό και παρόλα αυτά μιλούσαν για Μακεδόνα στρατηγό ή υψηλό αξιωματούχο.

Το συνδυάζουν δε με το ότι φτιάχτηκε με κρατικούς πόρους. Γιατί το λένε τώρα ; Δεν προέκυψε κάτι καινούργιο που συνταρακτικά θα έδινε αυτήν την εικόνα. Το μέγεθος και η πολυτέλεια ήταν γνωστή άρα θα μπορούσε να διατυπωθεί από πριν. Διατυπώνεται τώρα μαζί με την ανακοίνωση για τον νεκρό.
Ισως κάποιο εύρημα λοιπόν το τεκμαίρει.

Ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν το φύλο του νεκρού. Όμως μιλάνε για "αφηρωισμένο"  νεκρό που ισχύει μόνο σε περίπτωση που ο νεκρός είναι άνδρας.

Με άλλα λόγια σε λίγες  γραμμές ανακοίνωσης μας είπαν τις πιο συγκλονιστικές πληροφορίες!

Οτι ο νεκρός είναι άνδρας, ηρωποιημένος που ελατρεύετο εκεί και ο τάφος είναι φτιαγμένος με κρατικούς πόρους.
Υπάρχει κανείς υποψήφιος για την ταυτότητα τουνεκρού ;

Αρχισαν και επισήμως να ακούγονται ή να μην διαψεύδονται τα ονόματα του Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα. Ο κ. Τασούλας και  η κα Μενδώνη όταν γίνεται αναφορά στον Αλέξανδρο δεν το απορρίπτουν αλλά το αφήνουν ανοιχτό και γενικά σε όλα τα ΜΜΕ εσωτερικού και εξωτερικού υπάρχει η αίσθηση ότι αυτά τα δύο ονόματα είναι ενδεχόμενα, και μάλιστα πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Προτίθενται δε να συγκρίνουν το DNA με το DNA των νεκρών της Βεργίνας.


Γιατί όμως ; Αφού ο Αλέξανδρος γνωρίζουμε ότι ετάφη στην Αλεξάνδρεια ενώ ο Ηφαιστίωνας αποτεφρώθηκε στην Βαβυλώνα. Αρα εκ των πραγμάτων σίγουρα αυτοί οι δύο αποκλείονται.

Μήπως όμως υπάρχει κάποια περίεργη σιωπή ή πείραγμα των κειμένων  που ανοίγει παράθυρο για να είναι υποψήφιοι ;

Κατά περίεργο τρόπο η ίδια η κα Μενδώνη στην συνέντευξη της στο ΣΤΑΡ αφηνει ανοικτό το θέμα αμφισβήτησης των κειμένων, όπως επίσης άφησε εμμέσως ανοιχτό το θέμα του Αλεξάνδρου. (βλεπε : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ - ΣΤΑΡ)

Στην συνέντεξη της δε στο ΜΕΓΚΑ (βλέπε : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ-ΜΕΓΚΑ )   επίσης αφήνει ανοιχτό το θέμα της μη ύπαρξης από την αρχή  κτερισμάτων! Θυμίζω ότι εμείς ήδη έχουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΗΣΗΣ  του τάφου, παρά την φαινομενική εικόνα που δίδεται. (βλεπε : Ο ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ-ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ).

Όλα τα ευρήματα ερμηνεύονται πολύ εύκολα ως μη αποτελέσματα σύλησης, η όποια διαλεκτική προσέγγιση στο θέμα  το αποδεικνύει.

Ιδια προσέγγιση ακολουθεί και η κα Παλιαδέλη η οποία σε συνέντευξη της μιλά ότι ΙΣΩΣ να μην υπήρχαν εξ αρχής κτερίσματα (πιθανολογεί συγκεκριμένα ότι ΙΣΩΣ να υπήρχαν που είναι ακόμα ισχυρότερο).

Συγκεκριμένα λέει :

"Είναι η μορφή ενός σεμνού κιβωτιόσχημου τάφου” μας λέει η κ. Παλιαδέλη. Οι μεγάλοι κιβωτιόσχημοι τάφοι είναι συνήθως  φαρδύτεροι. Ο συγκεκριμένος δημιουργήθηκε για να δεχθεί μόνο το νεκρό, ούτε καν κτερίσματα. Ίσως πάνω από την 'κάσα' να τοποθετήθηκαν κάποια κτερίσματα, τα οποία προφανώς τα πήραν όλα οι τυμβωρύχοι, οι οποίοι και δημιούργησαν και αυτή την αναστάτωση πετώντας κάποια οστά έξω από τον τάφο". ( "http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/amfipolh_semnos_o_tafos_spoydaios_o_nekros.3138412.html")

Οσον αφορά την εικόνα που αποκομίζουμε ότι ο τάφος τελικά είναι λιτός παρά την πολυτέλεια του υπολοίπου μνημείου, η καλή φίλη του ιστολογίου Ελένη, έθεσε υπ' όψη μου το παρακάτω κείμενο όπου στην σελίδα 29 του pdf διατυπώνεται η θέση ότι ο συνδυασμός κιβωτιόσχημου τάφου με ξύλινο φέρετρο ή κλίνη μέσα του αποτελούν σπάνια και την πιο ακριβή πρακτική. Όπως επίσης και το γέμισμα του τάφου με χώμα έχει Ομηρική προέλευση και η απόθεση του φερέτρου επί του χώματος συντελεί στην ολοκλήρωση του θανάτου που είναι η πλήρης αποσύνθεση της σάρκας από τα οστά.

Στην δε σελίδα 36 του pdf στην σημείωση 28 αναφέρεται ότι το "ορθογώνιο" φέρετρο ετοποθετείτο σε όρυγμα επί του εδάφους πάνω στο "παρθένο" έδαφος" πράγμα που εξηγεί και γιατί δεν υπάρχει δάπεδο στο οποίο να εδράζεται ο τάφος.

Στην σελίδα 41 του pdf  αναφέρει ένα ιδιαίτερο χώρο εναγισμών που δηλώνει ταφή αξιωματούχου,πολεμιστή ,ήρωα. H πολύ καλή φίλη Ελένη το συνδυάζει με ένα κοίλωμα που υπάρχει στον κιβωτιόσχημο τάφο κατω δεξιά


Ισως να συνδέεται με την ανακοίνωση όπου από εκεί συνάγουν για λατρευτικές τιμές.

(http://www.nottingham.ac.uk/csps/documents/matzanas-burial-customs-and-practices/7-comparisons.pdf)

 Επίσης σε σχετικό δημοσίευμα των Νέων (βλέπε : http://www.real.gr/Files/Articles/Document/368960.pdf ) δίδεται περιγραφή των κατοίκων της Αμφίπολης, οι οποίοι κατά το δημοσίευμα ήταν μετρίου αναστήματος με καστανοκόκκινα μαλλιά και λευκή επιδερμίδα.

Μήπως αυτά αναφέρονται λόγω κάποιας διαρροής για την κατάσταση του νεκρού ; Το ύψος του μπορεί  με πρώτη εικόνα να εκτιμηθεί όπως επίσης και τα μαλλιά του μιας και στους νεκρούς δεν αποσυντίθεται τελείως η σάρκα και κυρίως απομένουν κάποιες τρίχες από τα μαλλιά τους, οπότε θα μπορούσε να υπάρχει μια πρώτη εικόνα  και για αυτά από τον νεκρό.

Κατά σύμπτωση όμως (!) τέτοια ήταν και  τα χαρακτηριστικά του Αλέξανδρου και τα οποία χαρακτηριστικά τα έχει και η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό που συμβολίζει την ψυχή του νεκρού και που κατά την γνώμη μας προδιαγράφει και τον νεκρό. (βλέπε : Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ )

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρέκβαση και να αναφερθώ σε μια παρατήρηση που έκανε ο πολύ καλός σχολιαστής του ιστολογίου Antilamogio ο οποίος παρατήρησε ότι στο επιστύλιο όπου ευρίσκοντο οι Καρυάτιδες παρατηρείται κάποιο σύμβολο, το οποίο μοιάζει με το γράμμα Α με κάποιον κύκλο εφαπτόμενο δεξιά στην κορυφή του :




και σε μεγαλύτερη ανάλυση :





και φωτισμένη για να φανεί καλύτερα (από την φίλη Εύη Παπαγεωργίου) :





Κατά σύμπτωση (!) το σημείο αυτό του επιστηλίου εκαλύπτετο από μαύρη σακούλα, που από ότι φαίνεται στην φωτογραφία (πίσω από τα πόδια του εργάτη ) είχε ξεκολήσει στο επίμαχο σημείο, για αυτό και τελικά κατεγράφη το σημείο αυτό :

Βλέπουμε ότι το επίμαχο σημείο φαίνεται ότι μοιάζει εκπληκτικά με το "μονόγραμμα"του Μεγάλου Αλεξάνδρου :



όπως ισχυρίζεται η Dorothy King (http://phdiva.blogspot.gr/2014/10/amphipolis-marks-spot.html?m=1

ή όπως μου επεσήμανε η πολύ καλή φίλη Ελένη το μονόγραμμα στα νομίσματα ενδέχεται να ανήκει στην εκάστοτε πόλη η στο νομισματοκοπείο που τα παράγει (εδώ το ίδιο νόμισμα όπως εκδώθηκε από άλλες πόλεις https://www.youtube.com/watch?v=TkmbKYvflRI )

Φυσικά, επειδή ίσως να βλέπουμε αυτό που θέλουμε να δούμε μπορεί όμως να είναι μια τυχαία ρωγμή στο μάρμαροο, πιθανόν λόγω κάποιου σεισμού, που όμως είναι περίεργο να συνυπάρχει με μια οριζόντια για να σχηματισθεί το γράμμα Α και με έναν κύκλο αφαπτόμενο δεξιά στην κορυφή. Φαίνεται όμως  πολύ περίεργη σύμπτωση.

Αν όμως είναι αυτό που υποψιαζόμαστε ότι είναι στην πραγματικότητα, μήπως από εκεί συνάγεται ότι το μνημείο έγινε με κρατικούς πόρους (αν είναι το σύμβολο της πόλης) ή την ταυτότητα του νεκρού;

Ας μην ξεχνάμε δε ότι το σύμβολο αυτό βρίσκεται στην είσοδο του δεύτερου θαλάμου Θ2  οι οποίος κατά την υπόθεση μας προδιαγράφει τον νεκρό.


Πάνω από το επιστύλιο του τρίτου θαλάμου Θ3  σχολιαστές του ιστολογίου προς την απέναντι πλευρά ενετόπισαν κάτι πολύ σημαντικό, δύο πρόσωπα :

Αν τώρα εστιάσουμε στα δύο αυτά σημεία, ο σχολιαστής tolis Zerv  συνεπέρανε  ότι στο μεν αριστερό φαίνεται ότι υπάρχει ένα πρόσωπο μέδουσας (ίσως) :




στο δε δεξιό ο σχολιαστής zibi ότι υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο που μοιάζει με το πρόσωπο του Αδη στο ψηφιδωτό που ακολουθεί αμέσως μετά την διέλευση από τις Καρυάτιδες και την είσοδο στο δεύτερο θάλαμο :




Φαίνεται δηλαδή ότι επί του επιστυλίου υπάρχει ολόκληρη ζωγραφική παράσταση, που προοιονίζει ότι τα  ζωγραφιστά επιστύλια που "φυγαδεύτηκαν" στο Μουσείο της Αμφίπολης για (δήθεν ;) συντήρηση ίσως να περιέχουν καθοριστικές παραστάσεις που ίσως παρπαπέμπουν στον νεκρό.

Είναι όλα αυτά οφθαλμαπάτες, αυτά που θέλουμε να δούμε ή πράγματι έτσι είναι η πραγματικότητα;

Οι ανακοινώσεις θα το δείξουν αυτό.


Μέχρι στιγμής τηρείται σιγή ιχθύος που προμηνύει ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Οταν η κα Περιστέρη ανέφερε ότι ο νεκρός είναι Μακεδονας στρατηγός, η κα.Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR (Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014), υποστήριξε ότι η αναφορά της κ.Περιστέρη περί του φύλου του νεκρού (άνδρας) έγινε «εν τη ρύμη του λόγου της τελευταίας» και ότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα, εάν πρώτα δεν γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Όπως επίσης και δεν επιτράπηκε από την κα Παναγιωταρέα να γίνουν ερωτήσεις στην κα Περιστέρη από δημοσιογράφο όπως έχει καταγραφεί στο παρακάτω βίντεο : " http://www.dailymotion.com/video/x29zzfh_%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82_news"



Αν θέλουμε να δούμε  τις πολιτικές προεκτάσεις αν υπάρχουν ευρήματα που θα κάνουν πάταγο σε όλον τον κόσμο, αναφέρομαι στο Σκοπιανό, αυτά είναι πολύ λογικό ότι  δεν θα  ανακοινωνόντουσαν σε ένα Δελτίο Τύπου αλλά σε μια επίσημη παρουσίαση όπως αυτής στις 29/11.  Για αυτό και πολύ πιθανόν να τηρείται προσπάθεια χαμηλών τόνων μέχρι ίσως την παρουσίαση της 29ης Νοεμβρίου, την οποία παρέβη μέσα στην χαρά της η κα Περιστέρη καθώς φαίνεται ότι δεν συγκρατήθηκε.

Στις 29/11 προβλέπω σοκ και δέος.

Η κα Περιστέρη θα μιλήσει στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ στους αρχαιολόγους,όπως έχει δημοσιευθεί δημοσιογραφικά,  και όπως ξέρουμε την περιμένουν στην γωνία. Σίγουρα θέλω να πιστεύω ότι έχει τέτοια όπλα που θα κάνουν πάταγο.

Εν αναμονή λοιπόν.....


730 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 730   Νεότερο›   Νεότερο»
Petros είπε...

@olga
ειναι διαθλαση του φωτος στον φακο Ολγα

Petros είπε...

βασισμένος στο γαιο scan του Πολυμενακου, έχουμε εντοπίσει τα H6& H7 που είναι η είσοδος από τις σφίγγες μέχρι θ3. η αντίστοιχη είσοδος που βρίσκετε το φυλάκιο και δεν έχει σκαφή ο περίβολος όπως έχει ήδη αποτυπωθεί από ένα συνταξιδιώτη του blog αντιστοιχεί όλος "παραδόξως" στο H4 παρακαλώ. ο τύμβος έχει πολύ σκάψιμο ακόμη.

http://www.image-share.com/ijpg-2759-7.html

http://www.image-share.com/ijpg-2745-172.html

http://www.image-share.com/ijpg-2745-168.html

Και μια σκέψη . εμπεδοτιμε υπάρχει προηγούμενο τα κτερίσματα νεκρού να βρίσκονται αλλού (σε άλλο θάλαμο) μέσα στον τύμβο του??

Εαν είναι του Α. έστο ότι πήρε τα όπλα ο Πτολεμαίος. Η άμαξα που είχε σίγουρα προορισμο την Μακεδόνια δεν πρέπει να είναι μεσα????L1 :-)

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

@ Anastasio Voureka, ευχαριστώ για την ενημέρωση για τα cognitive bias. Κι εγώ αναρωτιόμουν με κάποια πράγματα που έβλεπα.

Αναφορικά με το DNA αν ξανάδιαβάσεις το ερώτημά μου, αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να το συσχετίσουν με την Μακεδονική δυναστεία αν ο κανονικός πατέρας του Μέγα είναι ο Νεκταβεβώ και όχι ο Φίλιππος, στην περΊπτωση που θρύλος αυτός ισχύει, αφού τότε τα μόνα πρόσωπα με τα οποία θα μπορεί να γίνει σύγκριση είναι της Ολυμπιάδας, του γιου του, και της Αδελφής του Κλεοπάτρας.... Και των οποίων οι τάφοι δεν έχουν βρέθει!
Επίςης εκφράζω τον προβληματισμό μου ότι στην πιο μικρή πιθανότητα του να έχουμε στα χέρια μας το σκελετό του ΜΕΓΑ, στην προσπάθεια των επιστημόνων να τα σχυσχετισουν με τα οστά που βρέθηκαν στο Τάφο του Φιλίππου, αν ισχύουν τα παραπάνω θα καταλήξουν εσφαλμένα ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ο Μέγας. Έχεις κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό?

Planet είπε...

Νιόβη καλημέρα,

δεν ξέρω ποια είναι η αρχή, μέση και τέλος της σκέψης που διατυπωνει σύντομα στη συνεντευξή του ο κ. Μαυρογιάννης και την οποια μεταφέρεις στν αναρτηη σου. Πχ., όταν λεει πως "ΤΩΡΑ είμαστε βέβαιοι πως η περιφέρεια..." (δηλαδή πριν δεν ήταν σίγουροι για την πειρφέρεια;) μου δίνει την εντύπωση πως *ξεκινάει με την υπόθεση* πως ο Δεινοκράτης είναι όντως ο αρχιτέκτονας του τύμβου (βάση των ανακοινώσεων), και από εκεί βγάζει συμπέρασμα πως η περιφέρεια των τειχών θα πρεπει όντως να είναι 15.84 km. Που ακομα και αυτο είναι τραβηγμένο συμπέρασμα για μένα.

Το ζητούμενο ειναι να αποδείξουμε πως ο Δεινοκράτης είναι ο αρχιτέκτονας, όχι κάτι διαφορετικο (δηλαδή με την υπόθεση πως είναι αρχιτέκτονας, πως αναθεωρούμε τις σκέψεις μας για την πολεοδομια της Αλεξάνδρειας).

Πχ. εγώ θα έβρισκα την εξής αλληλουχια επιχειρημάτων πιο πειστική:

α) Εχουμε λεοντα/βαση στα 15.84 μ και περιβολο με 158.4 μ διάμετρο
β) Εχουμε από *ανεξάρτητες πηγες* πως το αλεξανδρινο μέτρο απο την Πτολεμαϊκή εποχή ειναι 15.84 μ.
γ) Απο τα (α) και (β) υποψιαζόμαστε πως ο συσχετισμος αυτος υποδεικνύει πιθανον αλεξανδρινό αρχιτέκτονα
δ) Απο τη χρονολογία του τύμβου πρεπει να βρουμε ένα αρχιτέκτονα που ήταν ζωντανος το 325-300 πΧ και είχε σχέση με την αλεξάνδρεια, αλλά και αναλάμβανε μεγαλοπρεπεή μνημεία.
ε) Τότε ο Δεινοκράτης ειναι εξαιρετικος υποψήφιος

Βλέπεις πως στο παραπάνω σκεπτικο το μήκος των τειχών δε μπαινει πουθενα. Το κρισιμο σημειο ειναι το (β) και φαντάζομαι αυτο εκτιμάται είτε απο γραπτες αναφορές, ειτε απο μετρήσεις σε μνημεια της πτολεμαϊκης αλεξάνδρειας (λογος μηκών κλπ), ισως και άλλες μεθοδους που δεν ξέρω. Το μήκος τειχών μου φαίνεται κάτι πολύ πολύπλοκο και ακανονιστο για να βάλει κάποιος την υπογραφή του και για να προσέχει την απολυτη τήρηση αναλογιών του σταδιου με ακρίβεια εκατοστών.

Οποιοδήποτε σκεπτικο πάντως περιλαμβάνει μέσα το θεωρούμενο μήκος των 15.84 χλμ για τα τειχη το βλέπω προβληματικο, κυρίως γιατι:

α) τα τειχη που μετρήθηκαν απο τον Mahmud Bey είναι μάλλον ρωμαικής εποχής
β) Η ακρίβεια μέτρησης των τειχών ειναι αμφισβητησιμη, καθως σε πολλές περιοχές ο Μ.Β. έπρεπε να "μαντέψει" πως οριοθετούνταν
γ) Γιατί άλλες εκτιμήσεις (για τα ρωμαϊκά τειχη τουλάχιστον) αποκλινουν κατά αρκετά χλμ.
δ) Γιατί το σχήμα αυτό των τειχων απο τον Bey (http://www.stephanecompoint.com/pict_md_dnBdYHFnYWU1Ojk7OSthYXZjY2VxKDliemNoNGZvb2lORw1TRl9FRV5ITQQfGBYJQ0dLQQkGBQcNF01YSA==.jpg) πάνω στο οποιο εκτιμήθηκαν τα 15.84 χλμ δε δινει την εντύπωση μακεδονικής χλαμύδας που αντιστοιχούσε στο σχήμα της πόλης.

Μπορει βεβαια να κάνω λάθος, και τα ρωμαϊκά τειχη να μη διαφέραν καθολου απο τα πτολεμαϊκά. Μακάρι να κάνω λάθος. Αλλά και πάλι, η σύγκριση μηκών για ταύτιση "100%" με ένα αρχιτέκτονα δε μου αρκει. Γι' αυτο και περιμένω κάτι περισσότερο. Αν η κ. Περιστέρη στην περιφημη δηλωσή της είχε πει κατι σαν "ένας υποψήφιος ειναι ο Δεινοκράτης" δε θα είχα την ίδια προσμονη για κάποια επιπλέον σχετικά στοιχεία που δεν έχουν ανακοινωθει.

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

@ petro, και όλους
Καλημέρα, έθεσα ένα ερώτημα χθες γύρω στις δυο τα ξημερώματα σχετικά με τις φωτό που παρέθεσες και την οπής που υπάρχει στον περίβολο ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο βέλος σου εκεί που φαίνεται και μια ράμπα.. Θες να του ρίξει μια ματιά; Είναι δοκιμαστική διάνοιξη; μήπως σχετίζεται με το βορειο L3; Έχουμε σχετική πληροφόρηση;

http://www.image-share.com/ijpg-2745-172.html

Unknown είπε...

Ας επιστρέψουμε στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ της 12/11/2014 και ας εστιάσουμε στα παρακάτω :

"5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.
Κυριοι-ες, συγχωρεστε παρακαλω την επιμονη μου, αλλα θα ηθελα καποια σχολια ατομων που θεωρω παναξια να σχολιασουν..
Οι ανακοινωσεις του υπουργειου ειναι μεστες και γεματες νοημα-πιστευω συμφωνουν ολοι σε αυτο-και ξαναλεω τι μπορεινα δειξουν αυτα τα επιστυλια που ειναι ισαξια με τις σφιγγες, τις καρυατιδες, το ψηφιδωτο, τον λεοντα;;;
Τι αλλο εκτος απο τον ιδιο το νεκρο;;;
Μηπως τα δακρυα συγκινησης της Περιστερη και της ομαδας της δεν ηταν τοσο για τις Καρυατιδες οσο για τις ζωγραφιες στα επιστυλια;;;
Θεωρωπως πρεπει να γινουμε ολοι αρωγοι σε μια προσπαθεια πιεσης προς τους ιθυνοντες, ωστε να αποκαλυφθει επιτελους το περιεχομενο των επιστυλιων..
Παρακαλω πολυ σχολιαστε!
ΥΓ:Οποιος εχει καποια δυναμη απο τη θεση του(αρχαιολογοι, δημοσιογραφοι κλπ.) δωστε βαρυτητα στο ζητημα, να λυθει επιτελους αυτο το μυστηριο..

Βίκυ είπε...

Οι φωτογραφιες της κ.Παπαφωτιου ειναι ανησυχητικες.Φαινεται οτι η αναγραφομενη λεξη ειναι "λεφτα;"
Ο αριθμος 2 παντως φαινεται ξεκαθαρα.Αρα εχουμε παρουσια συγχρονων "επισκεπτων".Μακαρι να μην ισχυει.
Επισης δεν μπορεσα και με την ποιο καλπαζουσα φαντασια που επιστρατευσα να διακρινω τραγελαφο.
Καλη μερα και καλη εβδομαδα σε ολους

Βίκυ είπε...

Τωρα που ξανακοιταξα πριν φυγω νομιζω οτι γραφει "δεξια" ισως οδηγος κατευθυνσης΄;εκτος και αν το εκανε καποιος απο το συνεργειο που το θεωρω απιθανο.Παντως μονο αρχαια επιγραφη δεν ειναι.

ΦΛΟΓΑ είπε...

Για την ιστορία νομίζω πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση:Στην περίπτωση που ο νεκρός είναι γυναίκα,τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για άλλον παρά για την Ολυμπιάδα και αυτό εδράζεται σε μια ιστορική υπόθεση,όπου ο τότε κυβερνήτης της Αμφίπολης,στενός φίλος και καθοδηγούμενος απο την Ολυμπιάδα,χτίζει μεγαλοπρεπές μνημείο με δημόσια έξοδα για την μητέρα του Μ.Στρατηλάτη που δολοφονείται.Η εσωτερική διακόσμηση καθώς και η επιθυμία της να ταφεί άκαυτη,ενισχύει ένα τέτοιο σενάριο.Ίσως,τότε,βρούμε μέσα και την Ρωξάννη με τον μικρό Αλέξανδρο.Αν ο σκελετός είναι άνδρας συμβαίνει το εξής:Αποκλείεται εντελώς ο Ηφαιστίωνας,παρόλο που παπαγαλάκια και επαίσχυντοι καθηγητές τον αναφέρουν,αφού γίνεται σαφή μνεία απο όλες τις ιστορικές πηγές ότι το σώμα του κάηκε σε μεγαλοπρεπή τελετή στην Βαβυλώνα.Επομένως τα δύο πιθανά ονόματα είναι ο Νέαρχος,γνωστή η σχέση του με την Αμφίπολη ή ο Αλέξανδρος,ο οποίος πιθανότατα δεν κάηκε ποτέ και ήρθε μυστικά στην Ελλάδα μέσα σε ξύλινο φέρετρο και λατρευόταν στην Αμφιπολη,οπου ακόμα ήταν μια πόλη που τον απέδιδε τιμες Ήρωα και η μητέρα του είχε ισχυρία ερίσματα,όπως προανέφερα,αντίθετα με τις Αιγές κτλ.Να σημειώσω ότι αν δεν είχαμε την συγκεκριμένη ημερομηνία του τάφου,με τα ευρήματα θα πιθανολογούσαμε για Αθηναίο νεκρό,ίσως ιδρυτή της πόλης,τοπικό ήρωα κτλ,αλλά κυρίως η χρονολόγηση το ανατρέπει κάτι τέτοιο.Να σημειωθεί ότι στην Αμφίπολη έχει βρεθεί κι άλλος Μακεδονικός τάφος με ξύλινο φέρετρο,αν αυτό σας βοηθά στην έρευνά σας...

Petros είπε...

@Αθηνά 'Αν


προφανώς δεν υπάρχει ενημέρωση για τα άλλα σημεία που έχουν κάνει δοκιμαστικές τομές(εδώ δεν ενημερώνουν για πράγματα που έχουν βρει). είναι προφανές όμως ότι έχουν κάνει ερευνα εκει.

το σημείο που αναφέρεσαι είναι το πράσινο σημειο που έχω ζωγραφίσει. το περίεργο είναι ότι ευθυγραμμίζεται με τα low velocity tails (σαν άσπρο διάδρομό) στην ίδια ευθεία με το κέντρο και το H1!!!!!!!!!!!!

http://www.image-share.com/ijpg-2759-127.html

fterotos psychonoos είπε...

@ΦΛΟΓΑ,

πολύ ωραίο το σκεπτικό σου. Αποκλείεις όμως το μνημείο να χτίστηκε από τον Α.-με εντολή Α. (πχ. για τον Ηφαιστίωνα) ή για τον Α. (πχ. από Ολυμπιάδα-Αριστόνοα) και τελικά, μετά τα γνωστά γεγονότα και την αρπαγή της σωρού του Α., εκεί να ενταφιάστηκε η Ρωξάνη; Ενώ τον μικρό Αλέξανδρο Δ' τον πήγαν, ως διάδοχο και μέλος της βασιλικής οικογένειας, στις Αιγές; (στον "τάφο του πρίγκηπα", κατά Ανδρόνικο)

Planet είπε...

Φλόγα, ποια ακριβώς πηγή μας πληροφορεί πως η Ολυμπιάδα θέλησε να ταφεί άκαφτη; Δε θυμάμαι να έχω διαβάσει κάτι τέτοιο.

Για τον Ηαφαιστείωνα, οι πηγές ειναι αντιφατικές. Πχ. απο τη μία ο ίδιος ο Αελιανος γράφει:

When Hephaistion died Alexander threw armour on to his pyre, and melted down with the corpse gold, silver, and clothing much prized by the Persians.

Το παραπάνω προέρχεται απο τμήμα κειμένου που περιγράφει εξιστορηση γεγονοτων στα Εκβάτανα, οχι στη Βαβυλώνα. Μετά όμως ο Αελιανος γράφει:

A story circulates that these ceremonies, while planned for Hephaestion, were carried out for Alexander on his death, because mourning for the young man was not yet completed when death overtook Alexander.

Υπάρχουν διαφορες αντιφάσεις που βάζουν τον κόσμο σε υποψίες. Σιγουρα δε θα έλεγα τον κ. Μαυρογιάννη επαίσχυντο.

vagkalf07 είπε...

Η δεξια γραμμη του "Α"..συνεχιζει προς τα πανω προς τον ροδακα και...λυπαμαι αλλα ρωγμη....


http://tinypic.com/view.php?pic=w03n0j&s=8#.VGm71sl9uUk

fterotos psychonoos είπε...

@ΦΛΟΓΑ,
Το σενάριο που σου προανέφερα, θα μπορούσε ίσως να δικαιολογήσει και μια σειρά ευρημάτων, που παραμένουν κάπως δυσεπίλυτα - αναφέρομαι κυρίως στα θέματα της σφράγισης (ειδικά αν αυτή έγινε μεταγενέστερα από την αρχική δόμηση του μνημείου-βλ. παλαιότερη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ) και των πιθανών βανδαλισμών εντός του μνημείου. Νομίζω είναι ένα πιθανό σενάριο, ακόμα κι αν όλοι θέλουμε να πρόκειται για τον Α. Όχι ότι είναι μικρό πράγμα αν πρόκειται τελικά για ένα μνημείο που χτίστηκε από τον Α. ή για τον Α. και τελικά ενταφιάστηκε (και βρήκαμε μετά από τόσα χρόνια) την Ρωξάνη.

virgi είπε...

@Planet
Δεν γνωρίζω αν παρακολουθησες την διάλεξη του Κ.Μαυρογιάννη στο πανεπιστήμιο Κύπρου.Αν την δεις ίσως λύσεις και κάποιες από τις απορίες. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι έχει τον τελευταίο χρόνο ξεκινήσει με μια ομάδα φοιτητών δικών του, με συμμετοχή και φοιτητών της Αρχιτεκτονικής στην Αλεξάνδρεια.Η οποία μελέτη έχει ως αντικείμενο το πολεοδομικό σχέδιο αυτής σύμφωνα με την Μακεδονική χλαμύδα και προσπαθουν να την ανασχεδιασουν με κύκλους....Έτσι μάλλον οδηγήθηκε και σε αυτό το συμπέρασμα προσθετικά σε άλλες πληροφορίες.

@Εffie και @fterotos psychonoos
Ο διάολος έχει πολλά ποδάρια μεταξύ αυτών το μεγαλύτερο η θλίψη και η απογοήτευση.
Δεν ξέρω αν θα υπήρχε το ίδιο συναίσθημα από την πλευρά σας αν ψάχναμε να βρούμε σύμβολα σε έναν τάφο που δεν υπήρχε η υποψία να είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το πολύ καλό για να είναι αληθινό σημαίνει σημαίνει ότι τα αληθινά είναι μόνο κακά? (Επαναλαμβανομαι αλλά αξίζει)
Γνωρίζεται προφανώς και τα δικά μου ερωτηματικά για το Α, αλλά βρίσκω πολύ καλό να αναπαράγω υγιή κυτταρα κάθε φορά που νοιώθω χαρά και χαμογελώ.!Δεν σημαίνει ότι παραμυθιάζομαι.Το θέμα είναι πως θα διαχειριστεί ο καθένας το αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού. Και αν δεν τον βρούμε εδώ κάπου θα τον βρούμε.Οι ερευνητές δεν σταματούν την έρευνα ποτέ. Ο επιτυχημένος είναι αυτός που δεν σταματά τις προσπάθειες σε αντίθεση με τον Αποτυχημένο που μένει στην πρώτη αποτυχία εξού και το προσωνύμιο.
Με πολλή αγάπη σε εσάς.


fterotos psychonoos είπε...

@Planet,
συμφωνώ. Και ο κ. Μαυρογιάννης έχει δείξει ένα ιδιαίτερο ήθος, όλον αυτόν τον καιρό, αλλά και ο Ηφαιστίωνας είναι μια υπαρκτή πιθανότητα, καθόλου αμελητέα.
Βέβαια, η ΦΛΟΓΑ φαντάζομαι ότι ίσως να εννοούσε άλλους καθηγητές, όταν έκανε αυτόν τον χαρακτηρισμό.

fterotos psychonoos είπε...

@Virgi,
Σε ευχαριστώ. Είσαι εμψυχώτρια. Μακάρι να πρόκειται για τον Α. Απλά, έχω αρχίσει και φοβάμαι ότι στο τέλος μπορεί να βρούμε τη Ρωξάνη ή τον Ηφαιστίωνα και δεν θα το χαρούμε! Κάτι που θα ήταν τελείως εξωφρενικό και παράλογο!

virgi είπε...

@Panos Panos
Οι ερωτήσεις σου μήπως είναι λίγο άβολες.
Το θέμα μας είναι να βρούμε αν και ποιοι είναι πληροφοριοδότες?
Το αντικείμενο εδώ είναι άλλου τύπου έρευνα.
Μην με παρεξηγήσεις.

Vegas είπε...

Μπορει να ειμαι κι εγω ενας απο αυτους που θελουν να κανουν την επιθυμια τους πραγματικοτητα γι΄αυτο και συνεχιζω να πιστευω πως υπαρχει συνεχεια του ταφου με στροφη προς το κεντρο του Τυμβου... Δεν εχει εξηθει επαρκως ο εκκεντρος προσνατολισμος του..

Planet είπε...

@virgi την έχω δει την παρουσίαση και ειναι σίγουρα ενδιαφέρον. Ως προς τα ερωτήματα όμως που θέτω δε μου απαντάει σε κάτι, προς θεού, όχι γιατι εικάζω πως η ερευνα της ομαδας του κ. Μαυρογιάννη είναι λάθος, αλλα γιατι απλά αναφέρεται στη δραστηριοτητα χωρις να μας περιγράφει τι αποτελεσματα έχει βγάλει και για πιο ακριβώς θέμα. Ισως αυτο να το κάνει σε αλλη του ομιλια, η οποια σιγουρα θα ειναι ενδιφέρουσα.

Αρης είπε...

η κυρια Αριαδνη Παπαφωτιου ειναι αν δεν κανω λαθος η "φιλη" της κ.Περιστερη οπου μιλουσε σ ενα βιντεο στο youtube περι χρονολογησης και ευρηματων?
και τωρα ψαχνει να βρει ελαφια?
υποτιθεται με την βεβαιοτητα με την οποια μιλουσε,στο βιντεο,οτι ξερει πολλα..και με σιγουρια..τωρα ψαχνει ελαφια?περιεργο,με βαζει σε σκεψεις..
Οσο για το Α,εγω βλεπω οτι μετα την ανακαλυψη του αντιλαμογιου
,και των προσωπων, οι επιδοξοι ερευνητες συμβολων ξαφνικα πολλαπλασιαστικαν..
Παντως σιγουρα δεν βλεπω ελαφι και σιγουρα τα γραμματα συμβολα δεν γραφουν δεξια η λεφτα
..
το μονογραμμα και τα προσωπα ειναι παντως περα καθε αμφιβολιας εκει κατα τη γνωμη μου..

plapoutas είπε...

@John Papadatos
Είσαι ευχάριστη νότα Τζον Παπαδάτε ή Κώστα Μιχαηλίδη ή Αμφίπολη Νιουζ Τιμ ή Σωτήρη ή Γιώργο, Αντιγονάκι και Ζηνοβία.
Δοκίμασε να βγεις να κάνεις ρεπορτάζ αντί να παρασιτείς στη δουλειά άλλων.

Dinos είπε...

@Konstantinos Kairis

Χαίρομαι που ο συνδεσμος με την διατριβή της Κυριακού βοήθησε.

Αν η πληροφορία σου είναι σωστή κι όχι απλά κάποιο σεναριο και βρέθηκαν τα χέρια να κρατάνε αυτό για το οποίο ερευνούσες, τότε εκτός του ότι η όλη εικόνα είναι εντυπωσιακότατη, το συμπέρασμα είναι αυτό που αναφέραμε.

Μια απο τις πρώτες αναφορές για το τι μπορούσαν να κρατούν (που συμπίπτει με τις πληροφορίες σου) στις 10 Οκτωβρίου
http://www.ifmedia.gr/images/articles/eda657c4d3127af3f513a912f0357172_XL.jpg

Unknown είπε...

@ Thomas Karamanlis
Αν και το επίπεδο επιχειρηματολογίας σου είναι σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο εγώ δεν θα ακολουθήσω αυτόν τον κατήφορο και θα συνεχίσω να γράφω με τεκμήρια. Έχω, λοιπόν, να σου παραθέσω τα εξής:
1. Όσον αφορά τα λεγόμενά σου ''Φυσικά και δεν έχω σχέση με τα εν λόγω λαμόγια, (μάλλον γιαυτο φοβηθήκατε το antilamogio?) και η απάντηση σου δείχνει πόσο ΚΑΘΟΛΟΥ δεν την ψάχνεις πριν αηδιάσεις τις μπούρδες σου στο άχρηστο ψεματάδικο σου.'', φαίνεται ξεκάθαρα τόσο η κακιά ανατροφή όσο και το χαμηλό πνευματικό σου επίπεδο. Να σου επαναλάβω, επίσης, ότι ουδεμία σχέση έχω με το εν λόγω blog και καλά θα κάνουν αυτοί που διαφωνούν με τις απόψεις μου να απαντούν με επιχειρήματα και όχι με ύβρεις και γενικόλογα.
2. Όσον αφορά τα λεγόμενά σου, ''Στις απειλές περι μήνυσης σε προκαλώ ανοιχτά.'' προκαλώ όλους τους αναγνώστες του Εμπεδότιμου να διαβάσουν το σχόλιό μου και να μας πουν την άποψή τους. Προς διευκόλυνσή σας, σας το παραθέτω «Όταν μιλάς για κλοπή (γιατί αυτό είναι βαρύ και πάει και για συκοφαντική δυσφήμιση) πως το τεκμηριώνεις νομικά;» Που είναι ακριβώς οι απειλές; Μια τεκμηρίωση ζήτησα!
3. Όσον αφορά τα λεγόμενά σου, '' Οι κλοπές σου υπάρχουν στο web archive καθώς και σε προσωπικά αρχεία, άσε το edit τώρα είναι αργά. Επίσης εδώ δεν είναι δικαστήριο και δεν τεκμηριώνω τίποτα, όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει και λέγονται ξανά και ξανά σε χιλιάδες σχόλια εδω μέσα, αντι να κάνεις κοπι πέιστ διάβαζε και λίγο.'' φαίνεται ξεκάθαρα και πάλι το πόσο χαμηλής πνευματικής στάθμης άτομο είσαι. Δεν είπαμε ότι είναι δικαστήριο, αλλά θα σου επαναλάβω ότι η συκοφαντική δυσφήμιση είναι πολύ σοβαρό παράπτωμα και διώκεται ποινικά. Γι αυτό θα σου συνιστούσα να είσαι πολύ προσεκτικός όταν συκοφαντείς και μάλιστα να χρησιμοποιείς πολύ γερά θεμελιωμένα επιχειρήματα. Η ip σου είναι το μόνο εύκολο να βρεθεί στις μέρες μας.
4. Όσον αφορά τα λεγόμενά σου, '' Ότι και να είναι οι σελίδες των μελών εδω μέσα κανείς δεν έγραψε ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΉΘΕΝ ΑΠΟΚΛΗΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ.'' θα σου επαναλάβω την προηγούμενή μου απάντηση «Όσον αφορά αποκλειστικότητες και νέα, νομίζω σήμερα κιόλας είδα κάτι για επικείμενη επίσκεψη του Δημάρχου στην Αμερική. Αυτό με τα επιστύλια και τις επιγραφές αυτοί δεν το έβγαλαν?» . Να και σήμερα ένα ''http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/internet.html#comment-form''. Επίσης, έκανα μια έρευνα στο blog τους και βρήκα εκατοντάδες αποκλειστικά άρθρα.

Unknown είπε...

5. Όσον αφορά τα λεγόμενά σου, '' Και εγώ δεν πήρα ούτε μια απάντηση σε κανένα ερώτημα, γιατί;'' πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε νοήμον άνθρωπος διαβάζοντας τα δύο τελευταία σχόλιά μου καταλαβαίνει πολλά και παίρνει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις.
6. Όσον αφορά τα λεγόμενά σου, ''αν την έψαχνες λιγάκι (ένα μόνο κλικ!!!) θα έβλεπες οτι αποκλείεται να έκανα account το 2009 για να σου την πω για τα ψέματά σου το 2014. Αλλά τόσο την ψάχνεις και στις άχρηστε πληροφορίες της ημέρας που γράφεις στην ηλεκτρονική αρβύλα σου.'' να σε ενημερώσω ότι είμαι απόφοιτος το ΕΜΠ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και κάτοχος διδακτορικού τίτλου. Δηλαδή αυτό που αναφέρεις εδώ το θεωρείς ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ. Τρομάζω με την άγνοιά σου. Θες να μας πεις ότι δεν θα μπορούσες να τροποποιήσεις το όνομά σου οποιαδήποτε στιγμή ήθελες (ασχέτως φυσικά ημερομηνίας που δημιούργησες το account σου)!!
7. Όσον αφορά τα λεγόμενά σου, '' Συνεχίζεις να είσαι κότα γιατί κρύβεσαι πίσω απο ψευδώνυμο amfipolinews'', να σου επαναλάβω ότι ουδεμία σχέση έχω με το εν λόγω blog. Επιπλέον, τι θράσος είναι αυτό;! Μιλάει ο ψευτο- Θωμάς για κότες και ψευδώνυμα.
8. Όσον αφορά τα λεγόμενά σου, ''ο empedotimos όχι μόνο διαφημίσεις, αλλά και donate button έπρεπε να βάλει μιας και θα έπρεπε να πληρώνεται για αυτά που μας προσφέρει.'' εννοείται ότι θα χρησιμοποιούσες ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ. Κάτι τύποι σαν και εσένα θα επιθυμούσαν Δημοκρατίες τύπου Βαιμάρης καταλύοντας κάθε έννοια ισότητας, ισονομίας και ελευθερίας της έκφρασης.

Περαστικά σου ψευτο-θωμά και άντε στην σελίδα σου για καμιά διόρθωση γιατί αν κρίνω από το επίπεδό σου πρέπει να έχει πιάσει ΠΑΤΟ.

Dinos είπε...


Πραγματικά μου κάνει εντύπωση που κάποιοι απορείτε για το αν είναι δυνατόν να έχουν βρεθεί πράγματα, αντικείμενα και αν θα τολμήσουν να τα εξαφανίσουν ή να τα αποκρύψουν.

Μήπως μπροστά στα μάτια μας ξεδιάντροπα δεν μας "ληστεύαν" οι καλοί μας πολιτικοί όλα αυτά τα χρόνια;
Μήπως μπροστά στα μάτια μας δεν αλλάζαν τους νόμους για να νομιμοποιούν πράξεις τους;
Μήπως μπροστά στα μάτια μας δεν συνεχίζουν να ψεύδονται και να μας κοροϊδεύουν;
Μήπως μπροστά στα μάτια μας δεν συνεχίζουν να μένουν ατιμώρητοι;

Μην απορείτε λοιπόν και μην περιμένετε τίποτα καλύτερο από αυτούς!

Εύχομαι να υπάρξουν κάποιοι που να μην υποκύψουν σε οποιεσδήποτε πιέσεις, να βάλουν το καθήκον τους να υπηρετούν όλους εμάς πάν'απ'όλα κι όλους και να μας πουν όλη την αλήθεια .

ΥΓ: Γενικά μιλάω και δεν ξέρω κάτι. Το ίδιο εύχομαι για οποιαδήποτε ανασκαφή κι όχι μονο.

Dazbaw είπε...

Άρχισε να μιλάει και ο κύριος Καργάκος για τοπική παράδοση στην Αμφίπολη που αναφέρεται σε τάφο βασίλισσας...αν κάποιος ντόπιος ξέρει κάτι, καλό θα ήταν να μας πει τι ακριβώς λέει η παράδοση εκεί...

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

@ Petros, virgi
Μπράβο Πέτρο!!! Αυτό ακριβώς εννοούσα !!!!!!! (αλλά δεν τολμούσα να το ξεστομίσω μήπως εθεωρέιτω ανοησία...)
Διερευνητική διάνοιξη....ευθυγράμμιση με Η1....

http://www.image-share.com/ijpg-2745-172.html

http://www.image-share.com/ijpg-2759-127.html

Virgi πώς το βλέπεις κι εσύ που το έχεις μελετήσει διεξοδικά το θέμα;
Σύμφωνα με τις δηλώσεις Περιστέρη και το ΔΤ του ΥΠΠΟ μήπως συνεχίσουν από εκεί; Άραγε;

Θεανώ είπε...

@dazbau
Η παράδοση αυτή δημιουργήθηκε στην περιοχή μετά τις ανασκαφές Λαζαρίδη ο οποίος θεωρούσε τον λόφο Καστά ως πιθανή τοποθεσία του τάφου της Ρωξάνης.
Οι πληθυσμοί της περιοχής είναι κυρίως πρόσφυγες και θεωρώ απίθανο να υπάρχει παράδοση για το πρόσωπο του τάφου από την αρχαιότητα.

Dazbaw είπε...

@Θεανώ

{
Το χωριό Μεσολακκιά του Δήμου Αμφίπολης βρίσκεται στις ΒΔ παρυφές του όρους Παγγαίου σε υψόμετρο 432 μ. και απόσταση 10 περίπου χλμ. από το Στρυμονικό κόλπο.
Η παλιά ονομασία του χωριού είναι «Λακκοβήκια». Είναι λέξη σλαβική και σημαίνει ό,τι και η νέα ονομασία του, δηλαδή χωριό μέσα σε βαθούλωμα (λάκκο).
Η Μεσολακκιά πριν από το έτος 1918, ήτανε κωμόπολη που αριθμούσε 5.000 κατοίκους. Βρισκόταν κοντά στο λιμάνι « Τσαγέζι», προς το Στρυμονικό κόλπο. Όλα τα εμπορεύματα συγκεντρώνονταν στη Μεσολακκιά και από εκεί μεταφέρονταν πέρα από το Παγγαίο προς το νομό Σερρών. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος για την αύξηση του πληθυσμού στο χωριό καθώς επίσης το υγιεινό κλίμα και το ότι αποτελούσε καταφύγιο και ορμητήριο των Μακεδονομάχων κατά τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς. Οι κάτοικοι ήταν απόγονοι των αρχαίων Αμφιπολιτών.
Στα Λακκοβήκια όμως έμεναν και πολλοί Ηπειρώτες, Βορειοηπειρώτες και Θεσσαλοί. Αυτοί ήρθαν στο χωριό τον 18ο αιώνα, γιατί καταδιώχθηκαν από τους Τούρκους.}

Δημήτρης είπε...

@planet
Το ζητούμενο ειναι να αποδείξουμε πως ο Δεινοκράτης είναι ο αρχιτέκτονας, όχι κάτι διαφορετικο

Aπό την πρώτη στιγμή είχαμε κατηγορηματική δήλωση της κ.Περιστέρη πως έχουμε να κάνουμε με τον Δεινοκράτη.Είναι και το μοναδικό όνομα που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα επισήμως ως σχετιζόμενο με το μνημείο .Λαμβάνοντας υπ'όψη μας τις πάντα προσεκτικές διατυπώσεις μέχρι σήμερα. , η αναφορά θεωρώ πως σίγουρα έχει να κάνει με το οτι έχουν βρει αδιάσειστα στοιχεία που εμείς αγνοούμε , και όχι γιατί καταλήξανε στο συμπέρασμα αυτό από την εύρεση του “μετρου” του ή από το εντυπωσιακό της κατασκευής .Και ο κ.Μαυρογιάννης κάνει τις διαπιστώσεις του πιστεύω , πέρνοντας σαν δεδομένο οτι αρχιτέκτονας του τύμβου ειναι ο Δεινοκράτης , βάσει των δήλώσεων της κ.Περιστέρη (ποιές οι αποδείξεις μενει να τις δούμε) .Αν δεν απατώμαι σε κάποιο σημείο είτε της παρουσίασης του στο πανεπιστήμιο ,είτε της 1ης εκτεταμένης ραδιοφ.του συνεντευξης το αναφερει .(θα το ψάξω , γιατί είμαι σίγουρος πως το ανεφερε )

Unknown είπε...

Μενδωνη σημερα στο ραδιοφωνο του σκαι
http://www.skai.gr/news/culture/article/269603/mendoni-ston-skai-hreiazetai-hronos-gia-na-ginei-episkepsimi-i-amfipoli/

fterotos psychonoos είπε...

@Dazbaw,
Για την προφορική παράδοση στην περιοχή μιας και ρωτάς, ειδικότερα για την υπόθεση Ρωξάνη, αναφέρω μερικά σημεία:
πρόκειται για μία υπόθεση για την οποία πρέπει να σημειώσουμε, εξαρχής, ότι αποκλείεται ένα τέτοιο μνημείο να χτίστηκε με δημόσιους πόρους για μια γυναίκα που δεν καταγόταν από τη Μακεδονία και από έναν άνθρωπο (Κάσσανδρος) που τη δολοφόνησε! Απλά, αυτό δεν έχει καμία λογική! Λογική έχει το να είχε χτιστεί το μνημείο για άλλον νωρίτερα (Αλέξανδρο, Ηφαιστίωνα), να παρέμεινε πιθανότατα κενό, και να ενταφιάστηκε εκεί τελικά η Ρωξάνη.
Ποια στοιχεία ενισχύουν λοιπόν την υπόθεση Ρωξάνη;
Α) ότι ο σκελετός που βρέθηκε δεν είχε υποστεί καύση και δεν εντοπίστηκαν ιδιαίτερα κτερίσματα.
Β) ότι η Ρωξάνη συνδέεται ιστορικά με την Αμφίπολη-τόπος θανάτου της.
Γ) ότι στην προφορική παράδοση της περιοχής ο λόφος ονομαζόταν «της Ρωξάνης» (νομίζω πρέπει να απαντά σε αυτό που ρώτησες).
Δ) ότι μπορεί να χτίστηκε για τον Α. αλλά εντέλει, μετά τα γνωστά γεγονότα και την υφαρπαγή της σωρού του Α. από τον Πτολεμαίο, εντέλει ενταφίασαν την Ρωξάνη στον τάφο που προοριζόταν για τον άντρα της.
Ας εξετάσουμε αναλυτικότερα αυτά τα σημεία:
Α) Ενισχύει ίσως την υπόθεση αλλά δεν την αποδεικνύει, δεδομένου ότι ο τάφος μπορεί να έχει συληθεί (πολύ πιθανό) ή/και να πρόκειται για ένα πρόσωπο-ακόμα και το πιο σπουδαίο (ΜΑ), για το οποίο δεν εναπόθεσαν –για διάφορους λόγους που έχουν ήδη αναλυθεί– μεγάλο αριθμό κτερισμάτων.
Β) σημαντικό στοιχείο αλλά ούτε αυτό είναι επαρκές για να υποστηρίξει ατράνταχτα την υπόθεση-Ρωξάνη
Γ) μπορεί να λέει πολλά, μπορεί και τίποτα. Στην ίδια προφορική παράδοση, γινόταν λόγος για τον τάφο κάποιου «μεγάλου-τρανού βασιλιά» (που θα μπορούσε να είναι ο ΜΑ. αλλά και ο Κάσσανδρος ή κάποιος άλλος).
Δ) Στοιχείο σημαντικό, αλλά παραμένει μια υπόθεση εργασίας, και όχι αποδεικτικό στοιχείο. Ίσως πάντως, αυτή η υπόθεση να εξηγεί καλύτερα το σύνολο των ευρημάτων εντός του μνημείου και την υπόθεση του ΥΠΠΟ περί ετεροχρονισμένης σφράγισης-επίχωσης του μνημείου (ο Κάσσανδρος, με εντολή του οποίου δολοφονήθηκε η Ρωξάνη, μπορεί εδώ να έχει παίξει σημαντικό ρόλο –η δε απόκρυψη του τάφου και κάθε πρόσβασης σε αυτόν να εξυπηρετούσε ακριβώς το να μην μαθευτεί σύντομα η δολοφονία της Ρωξάνης. Όμως, τότε τίθεται το ερώτημα: πού είναι ο μικρός Δ’; Απάντηση: στις Αιγές, ως διάδοχος του θρόνου. Ναι αλλά αν όντως ο Κάσσανδρος θέλησε να αποκρύψει αρχικά τη διπλή αυτή δολοφονία, κατόπιν μεταφέρθηκε ο Αλέξανδρος Δ’ στις Αιγές για ταφή κι αυτό έμεινε μυστικό; Δεν μοιάζει πολύ πιθανό, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται. Εξάλλου, αυτή η ένσταση αφορά μόνο την εξήγηση για την επίχωση του μνημείου από τον Κάσσανδρο, με στόχο την απόκρυψη της δολοφονίας της Ρωξάνης και του μικρού διαδόχου).

Planet είπε...

Δημήτρη, ήταν κακή διατύπωση απο μέρος μου. Θέλω να πω πως "το ζητούμενο είναι να μάθουμε με ποια ευρήματα ή αλληλουχία επιχειρημάτων προκύπτει πως ο Δεινοκράτης ήταν ο αρχιτέκτονας".

Εγώ εδώ και αρκετό καιρό κάνω την κουβέντα με την υπόθεση πως ο Δεινοκράτης είναι όντως ο αρχιτέκτονας. Η κουβέντα πρεπει να πατάει σε κάποιες υποθέσεις. Απλά τονίζω πως τα αποδεικτικά στοιχεια δε μας έχουν δοθει και εικάζω πως πρεπει να ειναι σημαντικά. Φυσικά θα με ενδιέφερε να τα μαθω (ελπίζοντας πως έχω τις γνωσεις να τα αξιολογήσω βέβαια).

fterotos psychonoos είπε...

@Dazbaw,

Αλλά δεν είμαι από εκείνη την περιοχή. Σου μετέφερα απλώς τι έχω ακούσει και ορισμένες σκέψεις πάνω σε όσα ξέρουμε.

Dazbaw είπε...

@fterotos psychonoos

δεν έχω μιλήσει ποτέ για Ρωξάνη...
αναφέρομαι στην Ολυμπιάδα, την μοναδική αληθινή βασίλισσα της Μακεδονίας...

Unknown είπε...

@fterotos psychonoos,

Σωστός συλλογισμός για Ρωξάνη. Ο Λέων πως δένει με τη Ρωξάνη τότε; Αν θάφτηκε η Ρωξάνη εκεί (επί Κασσάνδρου) τότε το λιοντάρι θα πρέπει να καταγράφηκε ή μετακινήθηκε ταυτόχρονα. Εκτός αν ο τύμβος έχει κι άλλους τάφους που δικαιολογούσαν τη συνεχιζόμενη παρουσία του (όπως Νεάρχου)

fterotos psychonoos είπε...

Προτού εξετάσουμε αν ο τάφος ανήκει στον ΜΑ, αν δηλαδή ο νεκρός που βρέθηκε είναι ή όχι ο ΜΑ., νομίζω θα χρειαζόταν να κάνουμε προηγουμένως, με τα τωρινά δεδομένα, μια άλλη μελέτη. Αυτή θα αφορά στο ΑΝ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ τον Μέγα Αλέξανδρο. Αν κάτι τέτοιο αληθεύει, αυτό πιθανότατα δεν μπορεί παρά να έγινε μεταξύ των ετών 323 [χρονολογία θανάτου του] και 316 [έτος κατά το οποίο η Αμφίπολη πέφτει στα χέρια του Κασσάνδρου, πιθανόν κατόπιν σχετικής διαταγής/παρότρυνσης της Ολυμπιάδας προς τον τότε διοικητή της Αριστόνοο, στην προσπάθειά της να συνθηκολογήσει με τον Κάσσανδρο, αφού είχε ήδη αιχμαλωτιστεί από τις δυνάμεις του τελευταίου –η πηγή ελέγχεται καθώς και η σχετική τελευταία πληροφορία: υπό ποιες ακριβείς συνθήκες έπεσε η Αμφίπολη στα χέρια του Κασσάνδρου το 316 παραμένει ερώτημα, αφού άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Αριστόνοος απλά υπέκυψε στην πίεση του Κασσάνδρου και πίστεψε τις υποσχέσεις του ότι δεν θα τον σκοτώσει, κάτι που ο Κάσσανδρος δεν έκανε. Πάντως κι αυτό να ισχύει δεν αναιρεί το ότι ο Αριστόνοος φαίνεται να μην παραδίδει με τίποτα για κάμποσο καιρό την Αμφίπολη (γιατί;) καθώς και το ότι πιθανόν η Ολυμπιάδα, αφότου αιχμαλωτίστηκε, τον διέταξε να παραδώσει την πόλη στον Κάσσανδρο].

Σε λίγο θα παραθέσω αναλυτικά ορισμένα σημεία σχετικά με το ερώτημα αυτό: χτίστηκε το μνημείο της Αμφίπολης για τον ΜΑ;

Unknown είπε...

Μπορεί κάποιος να μου επιβεβαιώσει/υποδείξει εάν στους βασιλικούς τάφους της Βεργινας (Φιλίππου, Ευριδικης, ...) οι κύριες θύρες των τάφων ήταν εκ κατασκευής τοποθετηθεί σε ράγες όπως η θύρα στον Θ3 στην Αμφίπολη;

Ευχαριστώ.

Θεανώ είπε...

@dazbaw

Έχω φίλη που γεννήθηκε στη Μεσολακκιά, οι γονείς της μένουν ακόμα εκεί, και αυτή μου μετέφερε όσα έγραψα παραπάνω. Εγώ μένω κάποια χλμ μακρύτερα και δεν γνωρίζω από πρώτο χέρι της παραδόσεις της περιοχής. Πάντως η φίλη μου λέει ότι το λόφο η κάτοικοι τον έλεγαν "στης Ρουξαν" και αυτό μετά Λαζαρίδη τον οποίο η φίλη μου τον πρόλαβε στην περιοχή. Ελπίζω να βοήθησα με αυτά, περισσότερα δεν γνωρίζω.

fterotos psychonoos είπε...

@ioannis Karas,
Είπα ότι η υπόθεση-Ρωξάνη δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με έναν τάφο που δεν χτίστηκε για εκείνη, αλλά εντός του οποίου ενταφιάστηκε εκείνη (ή: και εκείνη).
Ο Λέων, μιας και ρωτάς, ξέρουμε πότε γκρεμίστηκε; διότι είναι πιθανόν το σενάριο Ρωξάνη, όπως το ανέφερα, να δικαιολογεί μια πρώιμη καταστροφή του λέοντα από την κορυφή (δίχως να αποκλείεται κι ακόμα πρωιμότερη, στην περίπτωση που ο Λέων ήταν εκεί για τον ΜΑ και όταν διαπίστωσαν ότι η σωρός του δεν έμελλε να έρθει στη Μακεδονία, ορισμένοι ίσως τον γκρέμισαν). Μου φαίνεται δηλαδή ότι από μια άποψη, ενισχύεται το σενάριο Ρωξάνη, αν σκεφτούμε τον λέοντα...μοιάζει παράδοξο αλλά δεν είναι! Δεν αναιρεί σε τίποτα το σενάριο Ρωξάνη η ύπαρξη του λέοντα -αφού από μόνο της η συγκεκριμένη υπόθεση αντιστοιχεί σε ένα σενάριο που εξαρχής προαπαιτεί ότι ο τάφος, λογικά, δεν μπορεί να χτίστηκε για εκείνη. Αν όμως μπήκε εκείνη (μόνο) μέσα [για τους λόγους που προανέφερα σε προηγούμενο σχόλιό μου], τότε ο Λέων είχε πια νόημα να μένει στην κορυφή;

fterotos psychonoos είπε...

@ioannis Karas,
Εκτός κι αν έχασα κάποιο επιεσόδιο αναφορικά με τη χρονολόγηση της γκρέμισης του λέοντος από την κορυφή (όχι τη μεταφορά του, τη γκρέμισή του). Άσε που και η ίδια η ύπαρξη του λέοντα στην κορυφή του Τύμβου, από ορισμένους αμφισβητείται, νομίζω κακώς βέβαια, διότι αυτό φαίνεται να έχει τεκμηριωθεί και οι ανασκαφείς δείχνουν αρκετά βέβαιοι σχετικά.

virgi είπε...

@Αθηνά 'Αν.
Κατά αρχήν να σου πω ότι βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες τις σκέψεις σου για τον νεκρό.
Τώρα όσο αφορά την μελέτη Πολυμενάκου.
α)Δεν είμαι πολύ σίγουρη ότι το σχεδιάγραμμα με την δεύτερη είσοδο είναι από τον ίδιο. Ίσως είναι των δημοσιογράφων.Γιατί σε αυτό που διάβασα εγώ δεν αναφέρει αλλά ούτε και υπενίσσεται κάτι τέτοιο.
β)Αν όμως όντως είναι του ιδίου τότε ανατρέχοντας στην μελέτη του θα δούμε ότι υπάρχουν τα Η4 που αναφέρεται ο Πετρος αλλά είναι πολύ ψηλότερα από τα L1 H1 H5 H2 αλλά πιθανόν στο ίδιο ύψος με τα Η6 κ Η7.
Επίσης @Πετρο τα Η6 κ Η7 δεν αντιστοιχούν στον ταφικό διάδρομο και τάφο που έχει ανακαλυφθεί. Είναι πολύ πιο αριστερά του.Αν εικάσουμε ότι στην τομογραφία όλα τα ίχνη είναι μετατοπισμένα αριστερά των πραγματικών τότε το L1 δεν συμπίπτει με την ακτίνα και το Η1 δεν συμπίπτει με την προβολή προς τα κάτω του λέοντα.....κ.λ.π.
γ)Τα L3 και όχι το L3 είναι τα ίχνη της περιβόλου.
δ) Δεν νομίζω να υπάρχει και τρίτη είσοδος.Ο λόφος είναι κατά ένα τμήμα φυσικός και μάλλον στην απέναντι πλευρά εκεί που βρέθηκα οι Αρχαϊκοί τάφοι.
δ)Επιπλέον εφόσον υπήρχε τόση πρόβλεψη για αποφυγή σύλησης θεωρώ απίθανο ο αρχιτέκτονας να δώσει δεύτερη και τρίτη ευκαιρία στους επίδοξους τυμβωρύχους βάζοντας τρεις εισόδους.
ε)Αν υπάρχει που κατά την άποψή μου υπάρχει πρόσβαση προς τα ενδότερα πρέπει να είναι δια μέσου του αναληφθέντος με όποιον τρόπο.
Ζ)άλλη είσοδος πιστεύω σημαίνει άλλο τάφο.

ΚΑΥΣΟΜΠΛΟΓΚΙΤΗΣ είπε...

Ρώτησε κανείς εάν έχει γίνει σκανάρισμα του λόφου με ανιχνευτή μετάλλου; Οι πιο σύγχρονοι μπορούν να προσδιορίσουν βάθος, είδος μετάλλου και ποσότητα. Υ.Σ.1: Εάν δεν έχουν να πάω εγώ... Υ.Σ.2: Ο άλλος λόφος που πολλοί υποψιάζονται ότι κάτι υπάρχει φρουρείται;

virgi είπε...

Επίσης θα ήθελα να επαναλάβω την πεποίθησή μου ότι εφόσον ο Δεινοκράτης είναι ο αρχιτέκτονας ,ο νεκρός είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.

Δημήτρης είπε...

@fterotos psychonoos
Σε λίγο θα παραθέσω αναλυτικά ορισμένα σημεία σχετικά με το ερώτημα αυτό: χτίστηκε το μνημείο της Αμφίπολης για τον ΜΑ;

περιμένουμε τις σκέψεις σου επ'αυτού

Unknown είπε...

fterotos psychonoos
Ενδιαφέρον σενάριο. Εξηγεί γιατί έχουμε ένα τέτοιου μεγέθους και πολυτέλειας μνημείο (κτίστηκε για τον Αλέξανδρο ή τον Ηφαιστίωνα), αλλά και γιατί φαίνεται να έγινε ταφή χωρίς να ακολουθηθούν τα μακεδονικά έθιμα της καύσης και των κτερισμάτων (ίσως για τη Ρωξάνη δεν το θεώρησαν αναγκαίο λόγω καταγωγής).
Αυτό που δεν δένει όμως κατά τη άποψή μου, είναι γιατί έγινε τέτοια υπεράνθρωπη και πολυδάπανη προσπάθεια επιχωμάτωσης του μνημείου. Ξέρουμε ότι μάλλον λόγω καταγωγής, δεν ήταν πολύ αγαπητή η Ρωξάνη από τους Μακεδόνες, όσο για τον Κάσσανδρο ήξερε ότι σαν μητέρα του διαδόχου έπρεπε να θανατωθεί μαζί με αυτόν, αλλά κατά τα άλλα δεν ήταν άτομο, που ειδικά νεκρό, θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες. Άρα γιατί να κάνει τέτοιο κόπο να κρύψει τον τάφο της.
Επίσης η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ μιλούσε για λατρευτικές τιμές που αποδόθηκαν στον νεκρό. Λογικά κάποια ευρήματα τους οδήγησαν εκεί. Αν είχε θαφτεί η Ρωξάνη στον χώρο αυτό, αυτά τα ευρήματα δεν θα έβγαζαν νόημα.

Unknown είπε...

Ποτε εγινε η (συχνα αναφερομενη) ερευνα Πολυμενακου; Το 2004; Ανεξαρτητα, φανταζομαι οτι τοτε μ' αλλα δεδομενα ή υποθεση ερευνας εγινε. Επισης, ποιος ειναι τεχνικα εμπειρος να μας δωσει μια συνοψη στις τεχνικες προδιαγραφες της ερευνας Πολυμενακου και νεωτερων (ή πλεον απαιτουμενων) επιλογων για βελτιωση της;

evita είπε...

Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Συμφωνώ με όλα όσα έχει γράψει ως τώρα ο εμπεδοτιμος.Θα ήθελα να σας προτείνω να δείτε και τις φωτογραφίες με την ανακάλυψη των καρυατηδων.Υπαρχει κατι απο επάνω σαν ζωγραφιά ή μου φαίνεται? Σίγουρα διακρίνονται ροδακες!

fterotos psychonoos είπε...

Αναφορικά με το ερώτημα: «Χτίστηκε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης για τον ΜΑ»;
Προτείνω ένα σχήμα, καθόλα πρόχειρο, που επιδέχεται αναθεώρηση και εμπλουτισμό ή επεξεργασία, από οποιονδήποτε θελήσει να το πράξει.

Τι δείχνει ότι ο τάφος κατασκευάστηκε για τον Αλέξανδρο;
[κάτι που δυστυχώς δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με το ότι εκεί ενταφιάστηκε όντως ο ΜΑ]
Α) Η μεγαλοπρέπεια του μνημείου και η πιθανή σύνδεσή του με τον Δεινοκράτη
Β) Ο λέοντας στην κορυφή-αντρική ταφή μακεδόνα στρατηγού
Γ) Το ψηφιδωτό και η διχρωμία στα μάτια (αν όντως επιβεβαιωθεί) του αλόγου ή/και της Περσεφόνης = που συμβολίζει τον νεκρό
Δ) το ενταφιασμένο σώμα που δεν υπέστη καύση καθώς και, πιθανώς, η περίεργη θέση του, που μπορεί να δηλώνει προηγηθείσα μουμιοποίηση
Ε) Οι αναφορές σε σύμβολα, που παραπέμπουν στη δυναστεία των Τημενιδών.

Ποια από τα παραπάνω μπορεί να αντιστοιχεί σε "επαρκή συνθήκη"; Επαναλαμβάνω εξετάζω κυρίως την υπόθεση ότι χτίστηκε για τον ΜΑ., πιθανότατα από την Ολυμπιάδα, με τη συμμετοχή του Αριστόνοος ή/και τη συνδρομή του Πτολεμαίου (το τελευταίο πιθανότατα θα σήμαινε ότι δεν χτίστηκε απλώς για τον ΜΑ. αλλά ότι ενταφιάστηκε εκεί-πήγε εκεί το σώμα του ΜΑ.)

(τέλος πρώτου μηνύματος-συνεχίζεται)

Dazbaw είπε...

@Θεανώ

γιαυτό σου απάντησα κι εγώ...αυτά που έγραψα δεν είναι δικά μου, οι ίδιοι τα λένε στην σελίδα παγγαίοσερρών...άλλο να το λέει ένας κι άλλο να το λένε σαν επίσημη πληροφορία για την περιοχή...

ο αγαπητός Κωνσταντίνος Καΐρης ίσως να ξέρει κάτι επ αυτού...

κι εγώ από την μεριά μου ότι γράφω το γράφω για να βοηθήσω σε συμπεράσματα...χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κύριος Μπεξής έχει την ίδια άποψη, διότι η γνώμη του μετράει σαν επιστημονική ενώ η δικιά μου όχι...εκτός των άλλων είμαι και ανώνυμος οπότε δεν έχω να κερδίσω απολύτως τίποτα...

fterotos psychonoos είπε...

Τα περισσότερα από τα παραπάνω είναι αναγκαίες συνθήκες και ενδείξεις αλλά όχι επαρκείς συνθήκες-αποδείξεις για την εξεταζόμενη υπόθεση:
Γιατί;
Α) Η μεγαλοπρέπεια του μνημείου μπορεί να αφορά και άλλα σημαντικά πρόσωπα της εποχής (Ηφαιστίωνας, Νέαρχος, Κάσσανδρος, μεταξύ των άλλων). Η σύνδεση με τον Δεινοκράτη, αν όντως αυτή αποδειχτεί (η Περιστέρη έμοιαζε σίγουρη, κάποιοι το αμφισβητούν με τα μέχρι στιγμής δοθείσα στη δημοσιότητα στοιχεία, ως έναν βαθμό δικαίως κατά τη γνώμη μου), αν λοιπόν αποδειχτεί τέτοια σύνδεση, αυτό αναμφίβολα ενισχύει την υπόθεση ότι το ταφικό μνημείο χτίστηκε όντως για τον ΜΑ. Ωστόσο, θα μπορούσε και πάλι αρχιτέκτων του μνημείου να είναι ο Δεινοκράτης αλλά αυτό να μην αποτελεί επαρκή συνθήκη ώστε να καταλήξουμε στο ότι το μνημείο χτίστηκε, χωρίς καμιά αμφιβολία, για τον Αλέξανδρο. Θα μπορούσε πχ. ο Δεινοκράτης να έχτισε το μνημείο για τον Νέαρχο. Θεωρώ ότι ο συνδυασμός της τεκμηρίωσης του Δεινοκράτη με άλλα στοιχεία, και κυρίως με συμβολικές παραπομπές στην Αλεξάνδρεια, ίσως οδηγήσουν στην επαγωγική σχέση: Δεινοκράτης=μνημείο που χτίστηκε για τον ΜΑ.
Β) Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τον λέοντα στην κορυφή: παραπέμπει σε αντρική ταφή ή σε μνημείο που χτίστηκε για να ενταφιαστεί κάποιος σημαντικός άντρας στρατηγός (ή ναύαρχος), κάτι όμως που θα μπορούσε να ισχύει και για τον Ηφαιστίωνα και για τον Νέαρχο αλλά και για τον Κάσσανδρο.
Γ) Εδώ, αν όντως επιβεβαιωθεί αυτό το στοιχείο, βρισκόμαστε ενώπιον ενός στοιχείου που υποδηλώνει σαφώς ότι το ταφικό μνημείο χτίστηκε για τον ΜΑ. Είναι ίσως το μοναδικό στοιχείο-σημείο, που αναιρεί όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις και κάθε σενάριο που αμφισβητεί ότι το μνημείο χτίστηκε για να στεγάσει τον νεκρό ΜΑ. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, κι αυτό είναι ένα θέμα. Αν επιβεβαιωθεί, όπως ευελπιστώ, τότε αυτομάτως, η υπόθεση ότι το μνημείο χτίστηκε για τον Α. κερδίζει μεγάλο έδαφος. Αν τυχόν μάλιστα επιβεβαιωθεί και η πιθανή διχρωμία των ματιών της Περσεφόνης-νεκρού, τότε τεκμαίρεται κατά τρόπο αναμφισβήτητο η στενή σχέση αλόγου-νεκρού (βλ. σχετική ανάλυση σε προηγούμενη ανάρτηση του Εμπεδότιμου), κι εντέλει αποδεικνύεται η υπόθεση ότι το εν λόγω ταφικό μνημείο χτίστηκε για τον ΜΑ.
Δ) Αυτό το στοιχείο δύναται να ενισχύσει την υπόθεση ότι το ταφικό μνημείο χτίστηκε για τον ΜΑ. και ότι, επιπλέον, εντέλει τοποθετήθηκε εκεί ο ΜΑ. Ειδικά, εάν επαληθευτεί ότι η περίεργη θέση «εντός/εκτός», στην οποία βρέθηκε ο σκελετός, δεν έχει να κάνει με βανδαλισμό ή τυμβωρύχους που έψαχναν και τα έκαναν άνω-κάτω, αλλά με συγκεκριμένη πρακτική ταριχευμένων σωμάτων (ή αν επιβεβαιωθεί απλώς ότι ο εν λόγω σκελετός ανήκει σε λείψανο που είχε κάποτε μουμιοποιηθεί). Κατά τα άλλα, το ενταφιασμένο σώμα, που δεν υπέστη καύση, δεν παραπέμπει απαραίτητα στον ΜΑ. αλλά και στη Ρωξάνη, που δεν είχε καταγωγή από τη Μακεδονία καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον, που για κάποιον λόγο δεν υπέστη το σώμα του καύση (ο Ηφαιστίωνας δεν εξαιρείται από εδώ, αν και μικραίνουν λίγο οι πιθανότητες για αυτόν, λόγω της πυράς στη Βαβυλώνα, αν και οι πηγές είναι και σε αυτό το σημείο κάπως αντιφατικές, όπως ορθά προανέφερε κάποια στιγμή ο Planet κι έχει επισημάνει κι ο καθηγητής κ. Μαυρογιάννης). Πρόκειται πάντως για ένα σημείο που δεν αφορά μόνο το αν ο τάφος χτίστηκε για τον ΜΑ. όσο το ότι ο νεκρός που βρέθηκε μπορεί να είναι όντως ο ΜΑ. Αν όμως είναι έτσι, τότε ως στοιχείο μάς κάνει για την υπόθεση που εξετάζουμε κυρίως εδώ: διότι, αν ο ΜΑ. ενταφιάστηκε εκεί, τότε δεν θα υπάρχει φαντάζομαι ούτε ένας που να αμφισβητήσει ότι και το μνημείο χτίστηκε για τον ΜΑ.
Ε) Κυρίως οι ρόδακες και οι μαίανδροι, καθώς και το θέμα του ψηφιδωτού (αρπαγή της Περσεφόνης), που έχει βρεθεί και στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας. Ωστόσο, όλα αυτά τα στοιχεία φαντάζουν, όσο περνούν οι μέρες, να μην συνδέονται αποκλειστικά με τη δυναστεία των Τημενιδών. Αναμφίβολα πάντως, ενισχύουν την υπόθεση ότι το μνημείο χτίστηκε για τον ΜΑ., χωρίς όμως να την αποδεικνύουν.
(τέλος δεύτερου μηνύματος-συνεχίζεται)

fterotos psychonoos είπε...

Και τι "αποθαρρύνει" από την υπόθεση ότι ο τάφος χτίστηκε για τον ΜΑ;
Α) ως βασιλέας θα έπρεπε να θαφτεί στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών, σύμφωνα με την παράδοση των Τημενιδών ή έστω στην πρωτεύουσα Πέλλα. Τι δουλειά είχε στην Αμφίπολη;
Β) ότι οι ιστορικές πηγές δεν συμφωνούν με μια τέτοια υπόθεση: θα είχε χτιστεί κάτι τόσο μεγαλοπρεπές για τον ΜΑ. και κανείς δεν θα το ανέφερε; [Δεν αναφέρομαι σε εκείνες που κάνουν λόγο για ταφή στην Αλεξάνδρεια, επαναλαμβάνω ότι δεν εξετάζω τόσο αν είναι μέσα ο Α. αλλά αν το μνημείο χτίστηκε για εκείνον]

Εξέταση των δύο παραπάνω παραμέτρων:
Α) ως βασιλέας, ο Αλέξανδρος εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες, που μέχρι τότε, ήταν τελείως ξένες προς τα μακεδονικά ήθη: μεικτοί γάμοι, κτλ. Επομένως, το επιχείρημα της παράδοσης (tradition) αποδυναμώνεται και χάνει κάθε έρεισμα αν σκεφτούμε ότι την περίοδο κατασκευής του μνημείου (αν υποθέσουμε ότι άρχισε να κατασκευάζεται για τον ΜΑ., αμέσως μετά τον θάνατό του) τις Αιγές διοικούσε ο Κάσσανδρος, όπως και την Πέλλα (είχε προηγουμένως, λίγο πριν την Αμφίπολη, πέσει κι αυτή στη δική του κυριαρχία, κατόπιν συνθηκολόγησης του Μόνιμου): επομένως, φαίνεται ότι η μόνη φιλικά προσκείμενη πόλη για να μπορέσει το περιβάλλον του ΜΑ να κατασκευάσει ένα τέτοιο μνημείο ήταν η Αμφίπολη (κυρίως λόγω Αριστόνοος-βλ. παρακάτω). Εξάλλου, ως πόλη ήταν συνδεδεμένη με την αφετηρία του στόλου του ΜΑ για την εκστρατεία του, επιπλέον ήταν το τότε οικονομικό κέντρο της εποχής, που μπορούσε να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για ένα τέτοιο πολυδάπανο μνημείο και για μια περίοδο [αυτήν που μας ενδιαφέρει για την υπόθεσή μας] ήταν υπό τη διοίκηση του Αριστόνοος, που υπήρξε φίλος του ΜΑ και φιλικά προσκείμενος της Ολυμπιάδας. Επιπλέον, η Αμφίπολη είχε τον εξής συμβολισμό: ως πρώην αποικία των Αθηναίων, συμβόλιζε έμμεσα το σύνολο της εκστρατείας των Ελλήνων, ενώ είχε ήδη προηγουμένως συμβολικά συσχετιστεί με νίκη εναντίον των Περσών (που ήταν, θυμίζω, και ο αρχικός στόχος της εκστρατείας: πόλεμος εναντίον των Περσών, στο όνομα όλων των Ελλήνων και με το μέρος όλων των Ελλήνων ή περίπου όλων). Τέλος, η γεωγραφική θέση της Αμφίπολης εξυπηρετούσε έναν τέτοιο σκοπό αφού i) είχε λιμάνι-πρόσβαση στη θάλασσα για την ευκολότερη μεταφορά της σωρού [από τη Μέμφιδα ή τσπ. από την Αίγυπτο] και ii) βρισκόταν πιο κοντά στη Θάσο για την απαιτούμενη μεταφορά τόσων τόνων μαρμάρου. Τέλος, ο ίδιος ο ΜΑ είχε εκφράσει τη θέλησή του να επιλεγεί η Αμφίπολη, μεταξύ άλλων πόλεων, για την ανέγερση μνημείων αφιερωμένων στους θεούς. Φαίνεται εντέλει μέσα από τις πηγές, να είχε κάποιους δεσμούς μαζί της και να την αγαπούσε ως πόλη.
Β) Είναι ένα επιχείρημα, αλλά από την άλλη εξίσου λογικό είναι το γιατί οι ιστορικές πηγές δεν αναφέρουν ένα τέτοιο μνημείο, όποιον κι αν φιλοξένησε και για όποιον κι αν προοριζόταν.

(τέλος τρίτου μηνύματος)

Dazbaw είπε...

Όσο για τον λέοντα, σας είχα δείξει προχθές νομίσματα από την Σαμοθράκη με την θεά Αξίερος...

http://tangelonias.blogspot.gr/2011/09/blog-post_15.html

το προτελευταίο νόμισμα έχει την θεά με πόλο, σφίγγα και λέοντα...

τώρα, πιστεύω ότι ο λέοντας δεν υπήρχε στην κορυφή, μιας και το μνημείο δεν ήταν τύμβος, αλλά κάπου εκεί γύρω ή ακόμη και πιο κάτω προς τον ποταμό, δηλαδή πιο χαμηλά από το μνημείο...

επίσης είπα προχθές πως η καύση γινόταν γιατί ο πρώτος που κάηκε και ηρωποιήθηκε-θεοποιήθηκε ήταν ο Ηρακλής από την Ήρα...άρα σύμφωνα με την παράδοση για να υπάρξει ηρωποίηση-θεοποίηση πρέπει να υπάρξει πρώτα καύση του θνητού νεκρού...ο Μ.Α. κρατούσε την ομηρική παράδοση λόγω μητέρας του και προ Αριστοτέλη δασκάλων του...

φυσικά όλα αυτά είναι δικά μου πιστεύω, από δικιά μου μελέτη και ίσως και δικά μου θέλω...

όσο για την Ρωξάνη, είπαμε βρίσκετε στις Αιγές, σαν η νόμιμη βασίλισσα επί Μ.Α....δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς ο Κάσσανδρος επί αυτού...

Petros είπε...

@virgi , Αθηνά 'Αν

H6-H7 είναι σίγουρα οι χώροι που έχουν ανακαλυφθεί (σφίγγες κλπ).
Άποψη για δεύτερη δεν είσοδο είναι από τον ίδιο. Συμφωνώ και επαυξάνω ότι Η4 είναι άλλος τάφος αλλά είναι εμφανές ότι δεν έχουν πειράξει το σημείο εκεί γιατί είναι κοντά στην περίβολο όπως ¨ηταν οι σφίγγες.
Το H1 ουδέποτε ήταν ακριβώς στο κέντρο, λίγο πιο πάνω. Τώρα πως μπορεί καποιος να πάει εκεί(Η1) μονό ο Δεινοκράτης ξέρει!!!!! :-)
Πιστεύω ότι έχεις δίκαιο το L3 μάλλον είναι τής περιβόλου.
H5 H2 Η3 είναι και αυτά σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος!!

fterotos psychonoos είπε...

Maria Gk.,

ευχαριστώ. Νομίζω ότι η τεράστια προσπάθεια επιχωμάτωσης ίσως να συνδέεται με την διάθεση του Κασσάνδρου να αποκρύψει ότι δολοφόνησε τη χήρα και τον γιο του Αλέξανδρου. Δυστυχώς, ορισμένες στιγμές, όσο το σκέφτομαι το βρίσκω μάλιστα εξαιρετικά πιθανό (η επιχωμάτωση να συνδέεται με τέτοιο κίνητρο: απόκρυψης της νεκρής Ρωξάνης και της δολοφονίας της για λίγο καιρό, μέχρι ο Κάσσανδρος να ανακηρυχτεί βασιλιάς όλης της Μακεδονίας). Όσο για την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, αναρωτιέμαι αν εννοούσε ότι ο σκελετός του νεκρού που βρέθηκε αντιστοιχεί σε έναν νεκρό που λατρεύτηκε ή αν εννοούσε (ή αποδειχτεί) ότι λατρεύτηκε αυτός για τον οποίον χτίστηκε το μνημείο αλλά άλλος ενταφιάστηκε μέσα..
Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εξετάζοντας αυτή την υπόθεση εργασίας, έτσι; δηλαδή το σενάριο: χτίστηκε για τον Α. ή τον Ηφαιστ. αλλά τον κατοίκησε η Ρωξάνη. Δεν λέω ότι πιστεύω αυτό. Λέω ότι δεν μπορώ να το αναιρέσω με τη λογική μου, με τίποτα δεν μου βγαίνει κάτι που να μην κολλάει καθόλου με αυτό το σενάριο!

Dazbaw είπε...

για να ολοκληρώσω τον συλλογισμό μου με τον λέοντα, σκεφτείτε πως είναι και που είναι η σφίγγα στις πυραμίδες της Αιγύπτου...

ακόμη και η τεχνική που φτιάχτηκε ο λέοντας είναι η ίδια με την σφίγγα των πυραμιδών

Unknown είπε...

fterotos psychonoos
Ένδειξη Δ: ένα πολύ σημαντικό σημείο στην παρουσίασή σου. Αν λάβουμε σαν δεδομένο ότι ο τάφος κτίσθηκε από μέσα προς τα έξω (κάτι που οι μηχανικοί της παρέας με σχετικές ειδικότητες το θεωρούν το πιο σίγουρο), τότε αυτός/αυτή που έδωσε την εντολή για την κατασκευή γνώριζε ότι δεν θα γίνει καύση στο νεκρό. Γιατί;

Unknown είπε...

Οταν εχεις μαζι σου ,εναν μεγαλομανη αρχιτεκτονα(γνωστα τα σχεδια περι Αθως) και φτανεις στην Αλικαρνασο με το Μαυσωλειο της ΟΛΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΡΜΑΡΟ,φυσικα του γεννιουνται ιδεες για ενα μεγαλοπρεπη μνημειο ανταξιο της φημης και προς επιδειξη πλουτου απο την εκστρατεια.
Πολιτικα σκεπτομενος ο ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ δεν μπορει να χρηματοδοτησει κατι προσωπικο ,αλλα κατι που θα ειχε αντικτυπο ,σε ολους τους ΕΛΛΗΝΕΣ ,ενα ΗΡΩΟ για ολους τους Ελληνες και κατι που θα χαρακτηριζε και τον ιδιο.
Η λογικη λεει ,οτι η κατασκευη ,η χρηματοδοτηση και ο χρονος κατασκευης κυριως,λεει οτι ενας ΤΥΜΒΟΣ - ΝΑΟΣ για τον ΑΧΙΛΛΕΑ που λατρευε,θα ειναι και η απαντηση.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΥΣ
Ειχα σκεφτει να μην ξαναγραψω μετα τα χθεσινα .....αλλα βλεπω οτι εχεις ξεκινησει εναν συλλογισμο που τον στηριζεις σε λαθος δεδομενα φιλε μου.

fterotos psychonoos είπε...

Maria Gk.,

Έλα μου ντε..
Αλλά αυτό, αν καταλαβαίνω σωστά το ερώτημά σου, αναιρεί την υπόθεση της Ρωξάνης; Ξέρεις τι θα την αναιρούσε; αν αποδειχτεί ότι ανήκει σε άντρα ο σκελετός. Κι αν αυτός ο σκελετός αποδειχτεί κιόλας ότι ανήκει σε σώμα που κάποτε ταριχεύθηκε, νομίζω ότι η Περιστέρη θα πετάξει από τη χαρά της κι όλοι εμείς μαζί της. Διότι τότε δεν θα παίζει πια παρά μόνο Α. ή Ηφαιστ. και οι περισσότερες πιθανότητες θα είναι με τον Α. τόσο διότι το σώμα του Ηφαισ. (μάλλον) υπέστη καύση όσο και διότι δεν προκύπτει τόσο ταρίχευσή του, κι αν αυτή έγινε, δεν μπορεί να κράτησε όσο εκείνη στο νεκρό σώμα του Α. για τον οποίον είμαστε βέβαιοι ότι για 2 χρόνια (μέχρι να ξεκινήσει η πομπή από τη Βαβυλώνα) έμεινε ταριχευμένο. Δηλαδή ίχνη ταρίχευσης, αν βρεθούν, σε σκελετό που ανήκε σε άντρα, οδηγούν κατευθείαν στον ΜΑ.

Unknown είπε...

fterotos psychonoos
Ότι η Ρωξάνη και ο Αλέξανδρος Δ’ δολοφονήθηκαν δεν νομίζω να μπορούσε να μείνει κρυφό. Μιλάμε για τον νόμιμο διάδοχο που κατοικούσε εν γνώσει όλων στην Αμφίπολη.
Ο Κάσσανδρος αυτό που θα προσπάθησε να κρύψει είναι την δικιά του συμμετοχή στην δολοφονία. Η επιχωμάτωση του μνημείου δεν θα τον βοηθούσε σε αυτό. Επίσης δεν νομίζω να άνοιγαν έτσι κι αλλιώς τον τάφο για να εξετάσουν κάτι τέτοιο εκείνη την εποχή.

fterotos psychonoos είπε...

@Dazbaw,

Από πού προκύπτει ότι η Ρωξάνη βρίσκεται στις Αιγές;; έχουν βρει τον τάφο της και δεν το μάθαμε; Η Ρωξάνη στις Αιγές και (ταυτόχρονα) ο Α. στην Αμφίπολη. Μπάζει.. μοιάζει με πλήρη αντιστροφή της λογικής!
ΥΓ. Εξάλλου, τώρα μιλάς για νόμιμη βασίλισσα, αλλά όταν προηγουμένως ρώτησες για βασίλισσα με τις νεότερες δηλώσεις Καργάκου (δεν τις έχω ακούσει) και σου απάντησα για τη Ρωξάνη, νομίζω ότι μου είπες ότι μιλούσες "για τη μία και μοναδική βασίλισσα Ολυμπιάδα".
Παιδιά, θέλω πολύ κάποιος να με πείσει ότι δεν ανήκει στη Ρωξάνη για έναν συγκεκριμένο πειστικό λόγο. Μέχρι τότε, έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου στο ότι ο σκελετός θα βρεθεί ότι ανήκε σε άντρα.

Unknown είπε...

fterotos psychonoos
Το προηγούμενο σχόλιο μου (για το σχήμα του τάφου) δεν αναιρεί την υπόθεση σου για την Ρωξάνη. Απλά πιστεύω ενισχύει την υπόθεση ότι το μνημείο κατασκευάστηκε για Αλέξανδρο/Ηφαιστίωνα.
Υ.Γ Μου αρέσει ο τρόπος σκέψης σου. Με βάζει και εμένα στη διαδικασία!

giannis_ είπε...

@virgi
Δεύτερη είσοδος σημαίνει ηρώο, αυτό ψάχνει πλέον για την ταυτοποιήση του νεκρού η Περιστέρη. Αν ο κύριος τάφος είναι αυτός τότε πιθανόν να συνεχίζεται στα ενδότερα προς απόκρυψη πολίτιμων κτερισμτων. Είχα δώσει ένα λινκ για τον τάφο των φιλίππων αυτός είχε είσοδο από νότο και το ηρώο άλλη είσοδο από βορά. Που γινόταν η απόδοση τιμών σε ένα τόσο σημαντικό νεκρό, στο ύπαιθρο;
Είναι βέβαιο ότι υπάρχει συνέχεια.
@empedotimos
Κάτι για τη σύληση που πιθανόν να σε ενδιαφέρει υπάρχει επίσης στη ταφή που προανέφερα. Ο κυρίως νεκρός ήταν παραχωμένος στο κέντρο σε όρυγμα, η σύληση έγινε, αφαιρέθηκαν τα χρυσά από τους άλλους νεκρούς του οικογενειακού τάφου που βρισκόταν σε εμφανή σημεία, σε υποδοχές των τοίχων, αλλά δεν σκάψανε το έδαφος οι τυμβωρύχοι και έτσι διασώθηκε η ταφή, ο οποίος νεκρός ήταν αφηρωισμένος (2ος π.Χ.)
Επίσης νομίζω η εικασία του ταυτόχρονου, αφηρωισμένος νεκρός και απουσίας πολύτιμων κτερισμάτων δε συνάδει με τις αντιλήψεις των μακεδόνων για τη μεταθανάτια ζωή αλλά και για την κοινωνική εξίψωση της οικογενειας του αφηρωισμένου.

Διοφαντης είπε...

https://twitter.com/Heleppolis_68/status/534253828539817986/photo/1

fterotos psychonoos είπε...

@Dazbaw,
ξεκίνησα μία σκέψη, όχι για να πείσω κανέναν ότι εκεί βρίσκεται η Ρωξάνη. Αλλά για να πεισθώ από κάποιον ότι εκεί ΔΕΝ μπορεί να βρίσκεται η Ρωξάνη.
Θέλεις να δεις, να δουμε μαζί τι λέμε μέχρι σήμερα; Έχουμε προσπαθήσει, λόγω της μεγάλης κοινής επιθυμίας όλων μας, να πούμε ότι στέκει το εξής: ο Α. που πέθανε στη Βαβυλώνα και ξεκίνησε για ταφή στις Αιγές (κατά τις πηγές) και του οποίου η σωρός εκλάπη και ετάφη προσωρινά στη Μέμφιδα (μέχρι εδώ δεν υπάρχει αμφισβήτηση από κανέναν ή σχεδόν) και για τον οποίον κατόπιν είπαν ότι ετάφη στην Αλεξάνδρεια, μπορεί να βρίσκεται στην Αμφίπολη, μέσω μιας συνομωσίας-μυστικής συμφωνίας, κτλ. Τώρα σε αυτό το σενάριο, στο οποίο όλοι πιστέψαμε πρώτα και πάνω από όλα διότι αυτό επιθυμούσαμε να κάνουμε (πού είσαι Effie;) θα προσθέσουμε και το εξής; ότι όχι μόνο ο Α. που κατευθυνόταν προς τις Αιγές και βρέθηκε στη Μέμφιδα ή/και στην Αλεξάνδρεια βρίσκεται τελικά στην Αμφίπολη αλλά και ότι η Ρωξάνη, που πέθανε-δολοφονήθηκε στην Αμφίπολη, βρίσκεται στις...Αιγές;;; Αυτό, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί παραβίαση της κοινής λογικής. Τι να πω; αν ισχύουν όλα αυτά μαζί, τότε θα..πηδηχτώ από το παράθυρο που είπε κι ένας άλλος συνοδοιπόρος.

Unknown είπε...

Η Ρωξάνη είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεται στις Αιγές ή για να το πω αλλιώς είναι πολύ πιο πιθανό να βρίσκεται κάπου εκεί στον τύμβο της Αμφίπολης.

fterotos psychonoos είπε...

Η Ρωξάνη από την αρχή ήταν η επικρατέστερη. Αν στην πορεία "ξεχάστηκε" ή υποβιβάστηκε η πιθανότητα για εκείνη, αυτό (πέρα από την κοινή επιθυμία των περισσοτέρων για εύρεση του τάφου του ΜΑ) σχετιζόταν με 2 ευρήματα: 1. Με τον λέοντα στην κορυφή και την όλη πολυτέλεια (και τους όποιους συμβολισμούς) του μνημείου και 2. Με το ότι ο σκελετός του νεκρού δεν βρέθηκε, όπως ίσως ανέμεναν ορισμένοι αν επρόκειτο για τη Ρωξάνη, μαζί με τον μικρό γιο της. Όμως για το 2. φοβάμαι ότι έχει ίσως απαντήσει ο Ανδρόνικος προ ετών και σε κάθε περίπτωση στέκει μια χαρά να έθαψαν εκεί τη Ρωξάνη και στις Αιγές τον μικρό διάδοχο του θρόνου. Όσο για το 1. απάντησα προηγουμένως τόσο για τον λέοντα όσο και για όλους τους συμβολισμούς και τη μεγαλοπρέπεια ενός μνημείου, που σίγουρα δεν στήθηκε ΓΙΑ τη Ρωξάνη. Όμως είμαστε σίγουροι ότι δεν "κατοικήθηκε" τελικά από εκείνη;; Είδα με έκπληξη διάφορες σελίδες να υποστηρίζουν ότι αναιρέθηκε πλήρως η υπόθεση Ρωξάνη. Πώς όμως και γιατί; λόγω του ότι δεν βρέθηκε και ο μικρός γιος της μαζί της. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να επαρκεί για να την αποκλείσει. Δεν ξέρω πού μπορεί να είναι η Ρωξάνη (φαντάζομαι δύσκολο πάντως να ετάφη στις Αιγές). Ξέρω ότι δεν μπορούμε με τα μέχρι στιγμής "δεδομένα" να την αποκλείσουμε.

giannis_ είπε...

@ φτεροτος
Ο Αντίπατρος στις Αιγές μετά το θάνατο του Αλέξανδρου. Νομίζω ότι το 318 ο Κάσσανδρος εμφανίζεται μετά τη εκδίωξη του Πολυπέρχοντος.
Επειδή είσαι από τα πλέον συνδυαστικά μυαλά προτείνω την ενασχόλησή σου με τα πολλά στοιχεία της ανασκαφής. Η απόδειξη συγκεκριμένων ονομάτων νομίζω έχει οδηγήσει όλους σε λάθη ή σε άλματα επι κοντώ.
Με το συμπάθιο, που λέμε οι χωρικοί

Effie είπε...

@fterotos psychonoos
Εδώ είμαι, μόλις βρήκα καιρό να διαβάσω, πάρα πολλά σχόλια, άρχισα ανάποδα (από το τέλος)και πάλι σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...Ναι, συμφωνώ, οι ενθουσιώδεις συνοδοιπόροι μας περιμένουν ιδιαίτερες ανακοινώσεις 21 ή 29/11, ελπίζω να βγω...Κασσάνδρα επαναλαμβάνοντας ότι πλην επιγραφής κανείς σοβαρός αρχαιολόγος δεν θα πει ότι βρήκαμε τον Α...
Τώρα από τον ενθουσιασμό βλέπουμε τα πάντα παντού σε αυτό τον τάφο, είτε είναι πραγματικά, είτε διαβρώσεις/σημάδια του χρόνου. Προσωπικά πιστεύω το ΥΠΠΟ αν έχουν κάτι κρύψει είναι μη σημαντικό. Όπως τα ζωγραφισμένα επιστύλιια, για τα οποία μεγάλος καϋμός έχει βγει εδώ μέσα ότι δεν μας τα έχουν δείξει....αν έχουν το ίδιο "κωνοειδές" μοτίβο που είδαμε σε πρώτες φωτο- του Θ1 ζωγραφισμένα θα είναι, χρώματα θα έχουν, σωστά το είπε ο Τασούλας, που μπορεί και να μίλησε και για αυτά που είδαμε ήδη. Τι περιμένουμε από ένα επιστύλιο, σκηνές κυνηγιού, προσωπογραφίες, κ.α.; Τι να πω....Έτσι όπως πάμε, κάποιοι θα δουν την προσωπογραφία Α. κάπου, οπότε να συστήσω συγκράτηση, τι νόημα έχει; ο καθένας μάλλον βλέπει αυτό που πιστεύει, η αλήθεια έχει πολλά πρόσωπα, δεν είναι αντικειμενική.
Συμφωνώ πάντως να περιμένουμε το φύλο. Ο Μαυρογιάννης είπε το μόνο πιθανόν εμπεριστατωμένο, ότι ίσως πρόκειται για άνδρα λόγω του μήκους του τάφου. Καιαυτό σίγουρο δεν είναι. Οπότε προχωράμε, άλλοι περιμένοντας με επιφύλαξη, άλλοι με το σήμα Α. "υπό μάλης" (διαλέξτε και πάρτε). Να τονίσω ότι διόλου δεν υποτιμώ ή λοιδωρώ τους οπαδούς του "βρήκαμε τον Α." απλώς θεωρώ την άποψη τους κυρίως συναισθηματική.
Πιθανόν για μένα να είναι ο Ηφαιστίωνας, πιθανόν Ολυμπιάδα ή Ρωξάννη, πιθανόν Νέαρχος ο Αμφιπολίτης. Ας μας πουν αν είναι ΠΟΙΟΣ ή ΠΟΙΑ και επανερχόμαστε. Ούτε για αυτό είμαι σίγουρη, ο λέων (αν ήταν στην κορυφή του λόφου τελικά) μπορεί να σηματοδοτεί άλλο τάφο στον Καστά. Έχουμε μέλλον λοιπόν, πολύ δρόμο μπροστά μας...Να δούμε τι νέο θα "φανεί" σήμερα στον τάφο.

virgi είπε...

@Petros
Δες που είναι η είσοδος σε σχέση με το Η6 από το τα κόκκινα βέλη η προέκταση του αριστερού.
Διάβασες την μελέτη?
Εκτός αν είσαι ο Πολυμενακος :) και ξέρεις περισσότερα για αυτό.
Αν και για τον συλλογισμό μου δεν αλλάζει τίποτα αν τα Η6 κ Η7 ταυτίζονται με το ανακαλυφθέν μνημείο.
To Ηρώο ίσως ήταν ο λέοντας.

@giannis
Δες αυτό

https://www.youtube.com/watch?v=MRibjQXdBLI

virgi είπε...

@Petros
Παρέλειψα το
http://postimg.org/image/xnoifzjqx/

LUCKY FUNERAL είπε...

Εμπεδότιμε ξαναστέλνω την εντύπωση που έχω. Νομίζω ότι φαίνονται 3-4 μορφες που είτε κουβαλούν κάτι, είτε βρίσκονται σκυφτές σε θέση μάχης. εδω είναι η φωτο για να καταλάβετε το σημείο http://www.imageupload.co.uk/image/5TSM

εδω για να καταλάβετε την οπτική
http://www.imageupload.co.uk/image/5TSq

αν κάνετε μόνοι σας zoom θα φανεί καλύτερα

Dazbaw είπε...

φτερωτός, ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει αυτό που θέλει...σου έδωσα πολλά στοιχεία για ποιον λόγο πρέπει να είναι η Ολυμπιάδα...με αμφισβητείς χωρίς να έχεις σχολιάσει ή αναιρέσει κάποιο από τα στοιχεία που σου έδωσα...
πως γίνεται αυτό;μου κάνεις κουβέντα για Ρωξάνη όταν εγώ αναφέρομαι σε Ολυμπιάδα...και σου λέω διάβασε μακεδονική ιστορία και δες πια ήταν η μοναδική βασίλισσά της, που είχε πραγματική εξουσία...
μην ξεχνάς ότι: το οικογενειακό της όνομα ήταν Πολυξένη{Αιακίδες}, το θρησκευτικό της Μυρτάλη{ιέρεια στην Δωδώνη} και το βασιλικό της Ολυμπιάδα{σύζυγος Φιλλίπου Β΄}...

fterotos psychonoos είπε...

@giannis και @Effie,

ευχαριστώ. Μακάρι να πεισθώ ότι δνε είναι η Ρωξάνη. Μέχρι τότε, ξαναλέω ότι εναποθέτω τις ελπίδες μου στο να ανήκει σε άντρα ο σκελετός. Και τότε θα ενισχυθεί πολύ το σενάριο-Αλέξανδρος.
Από την άλλη, για να μην τρελαθούμε: αν τυχόν ανήκει στη Ρωξάνη (κι ενώ ταυτόχρονα χτίστηκε το μνημείο για τον ΜΑ ή με εντολή ΜΑ για τον Ηφαιστ. ή όποιον άλλον) πρόκειται ούτως ή άλλως για τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη. Μιλάμε για τη νόμιμη σύζυγο του ΜΑ και μητέρα του νόμιμου διαδόχου του θρόνου της Μακεδονίας. Και ίσως και να 'ρθε ο καιρός να την αγαπήσουμε τώρα, 2300 χρόνια μετά, όπως της άξιζε..

Unknown είπε...

@paianas,
Αφού τα θεωρίες φαντασίες όλα αυτα ,μπορείς να λειτουργείς με οτι επισήμως σου σερβίρουν.Αφου δεν επιθυμείς να λαμβάνεις υπόψη σου το τρομερό παρασκήνιο της ανακάλυψης ,κινδυνεύεις να πάθεις οτι και ο Εμποδοτιμος ο ποιος στηριζόμενος μονο στα πλημμελώς εμφανιζόμενα και επιμελώς κρυμμένα ευρήματα παρά λίγο να εκτεθεί δημοσίως, Ενώ, εχει χίλια δικιά .Κι οταν κι αυτος κατάλαβε οτι αλλα λένε, και πολλα αλλα υπαρχουν, άρχισε να βάζει κι αυτος την υποψία μεςα του.
Οφείλεις να καταλάβεις κατι:
η συγκεκριμένη ανάκάλυψη ειναι το νούμερο ΕΝΑ παγκοσμίως αυτη τη στιγμή .Γινεται στην Εποχή των μίντια και της αμμεσης διαδυκτιακης πληροφόρησης και κριτικής και οφείλουν να τα διαχειρίζονται όλα αντιστοίχως κι οχι με μυςτικοπαθεια .Που το είδες ο κρατικός εκπροςωπος τύπου σε συνέντευξη τύπου να μην δέχεται ερωτηςεις απο τους δημοςιογραφους.Μονο ένοχοι τα κάνουν αυτα για να μην επιδεινώνουν τη θεςη τους .Και φαινεται οτι η υποθεςη με τα θαυμαςια ζωγραφιςμενα αλλα εξαφανιςμενα επιςτηλια δεν σου έβαλε μυαλό τελικα.Γιατι να μην κρατούμε πλέον σταςη υποψιών και επικριςεων μπροςτα στην ύποπτη διαχειριςη της ενημέρωσης;
Μπορείς άραγε να μας απαντήσεις που βρίσκονται τωρα τα οστά:Δεν ρωτάω να μου πουν που ειναι θαμμένοι στρατιωτικοί πύραυλοι.Μια απλή ερώτηση ενημέρωσης υποβάλλω.Σε ποια υπηρεσία βρίσκονται και γιατι;;Απάντησε εσυ στην φαντασίες μου αφού τόσο τους βασίζεσαι..
Ήμουν εξαιρετικά καλόπιστος μεχρι την 28/10 αλλα τότε κατάλαβα οτι το παιχνιδι χονδρηνε και εγινε σύσταση κλίκας Με την Περιστερη απέξω..Οταν αποκρύβονται σωρεία στοιχείων ποιος μου εγγυάται οτι οταν θα ανακοινωθούν( σε τι ,σε μια δεκαετία;;;) θα ειναι όλα;
εχε υπόψην σου οτι μεχρι και οι αστυνομικές αρχές εχουν δυσφορίσει για την παρουσία διαφόρων περίεργων στους χώρους φύλαξης των ευρημάτων.Ξερεις πως λέγεται αυτο στην διεθνή εγκληματολογική ορολογία:dealing and ancient trafficking..Υποπτεύομαι οτι η ολη μυστικοπάθεια υπό την δικαιολογία της προστασίας της επιστημονικής διερεύνησης βρήκε και καλο πάτημα και για λίγο dealing διαφόρων τύπων.Εικονων Φωτο,βίντεο,εexclusive,νομισμάτων,κτερισματων κλπ. στην εποχή της αρπαχτης που ζούμε.
Απλα θα το πω:δείξτε μας τις ζωγραφιές και των σκελετό και αφήστε να σκεφτούμε οτι μας κατέβει.Τι θα πάθετε δηλαδη δεν καταλαβαίνω.
Οφειλω λοιπον να σου θέσω ενα δίλλημα:η προσπάθεια σου να με απαξιώσεις σαν έγκυρη φωνή του blog και να με καταστήσεις μυθομανή και γραφικό, οπωσδήποτε βολεύει ολες αυτές τις σπείρες.Οποτε η παίζεις το παιχνιδι τους άθελα σου η και ηθελημένα ακομα ...

Effie είπε...

@virgi
Χμμ... στο βίντεο που μας ανάρτησες, ο τύμβος της Σελήνης θυμίζει σε μερικά σημεία τον Καστά. Ο fterotos psychonoos που πιθανολογεί και τη Ρωξάνη (όχι παράλογα ίσως και Ολυμπιάδα θα πρόσθετα) θα πρέπει να το δει. Όταν από τα παλιά χρόνια έλεγαν "πάμε στης Ρωξάνης", κάτι περνά από γενιά σε γενιά στο μιλητό...Ας το έχουμε υπόψη μας.
Δεν είναι ότι στερούμαι χαράς στην πιθανότητα να βρούμε τον τάφο Α. Είναι οι προεκτάσεις που δίνονται από του "πεπεισμένους" οτι νάτος, τον βρήκαμε τον Α., που χτίζουν σε αυτή την πεποίθηση πράγματα πιθανόν μη εμπεριστατωμένα επειδή αυτό θέλουν να πιστεύουν. Η "θλίψη" λοιπόν είναι από την διαπίστωση πως όταν θέλουμε να πιστεύουμε κάτι, το πιστεύουμε τυφλά, αυτό το "tunnel vision" που βλέπει μονοσήμαντα ίσια, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Τίποτε περισσότερο. Όπως έγραψα, το ιστολόγιο είναι εκτός άλλων και "σχολείο" για μένα, μαθαίνω και για χαρακτήρες, αντιδράσεις, τρόπο αντιμετώπισης. Χαρακτηριστικά μας ως λαός σήμερα.

Unknown είπε...

@Αθηνά

Είναι ένα κομμάτι ξύλο (μαδερι) που το χρησιμοποιουν για να διασχίσουν κάθετα τον περίβολο μιας και από κάτω υπάρχει κενό ύψους 3ον μέτρων.

Unknown είπε...

Με την αφορμή αυτη θελω να συγχαρώ και να καλωσορίσω στο blog την εξαιρετική και ατίθαση αμαζόνα της δημοσιογραφίας ,την Αριάδνη Παπαφωτίου.Η ενοχλητική παρουσία της στην αναςκαφη ,αποδεικνύει οτι υπαρχουν ακομη επαγγελματίες με συναίσθηση της κοινωνικής αποστολής τους.Καταδεικνυει επισης την ανάγκη συνεχώς εγρήγορσης για την προφύλαξη των δικαίων και των κόπων όλων μας.
Τιμή μας λοιπον, Η παρουσία σου αγαπητή Αριάδνη!!!

Effie είπε...

@fterotos psycnonoos
Μα γιατί να τρελλαθούμε αν είναι η Ρωξάνη, η σύζυγος του Α. ήταν, κομμάτι της ιστορίας μας είναι και αυτή, έμπρακτη απόδειξη του οικουμενικού του πνεύματος. Αυτό εύκολα θα μας το πει ο σκελετός αν είναι γυναικείος, μικρή ηλικία= Ρωξάνη, μεγάλη ηλικία= Ολυμπιάς.
Ας περιμένουμε το φύλο. Δηλώνω απερίφραστα ότι σε όποιον/όποιαν ανήκει ο σκελετός, αποτελεί τεράστιο αρχαιολογικό εύρημα.

Dionysis είπε...

@ Έφη

Συμφωνώ με αυτά που λές στο τελευταίο σου μήνυμα για τα επιστύλια όμως με προβληματίζει ένα και μόνο γεγονός. Αφού δεν περιέχουν κάτι σημαντικό γιατί δεν τα έδειξαν μέχρι σήμερα, στο κάτω κάτω να δώσουν τέλος στα διάφορα σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας που φυσιολογικά αναπτύσσονται όσο τα αποκρύβουν. Όσο και να προσπαθώ να είμαι προσγειωμένος για να αποφύγω σοκ από την ανάποδη στις 29 εντούτοις αυτό το ερώτημα "γιατί τα κρύβουν?" δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου

Hellorien είπε...

Χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους του ιστολογίου και συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη αυτή προσπάθεια, πρωτίστως δε, στον οικοδεσπότη.

Αθέατα παρακολουθώ τη συζήτηση εδώ και πολλές εβδομάδες, μέσα από τους ενθουσιασμούς αλλά και τις απογοητεύσεις της. Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω πως το τελευταίο διάστημα ο ενθουσιασμός υπερισχύει ενώ οι εμπεριστατωμένες απόψεις λιγοστεύουν. Ανθρώπινο θα μου απαντήσετε, απλά προσωπικά βρίσκω να ενθουσιάζομαι περισσότερο με τις λογικές επιχειρηματολογίες, προς όποια κατεύθυνση και αν αυτές οδηγούν, παρά με τις ατεκμηρίωτες απόψεις.

Επιτρέψτε μου να καταθέσω την άποψή μου και τις ανησυχίες μου όσον αφορά ορισμένα ζητήματα.

Κατά πρώτον, δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι το ανεσκαμμένο έως εδώ μνημείο-τάφος είναι ασύλητο. Είναι εύκολο, όπως και έχουν κάνει διάφοροι σχολιαστές, να φανταστεί κανείς κάποιο σενάριο σύλησης. Παραθέτω ένα επιγραμματικά. Το μνημείο κατασκευάζεται ως τάφος, συλείται και μεταγενέστερα επιχωματώνεται από κάποιους που σέβονται το μνημείο. Η κατασκευή γίνεται επί Μακεδόνων βασιλέων ενώ η σύληση και αποκατάσταση-επιχωμάτωση επί ρωμαϊκών χρόνων. Σε αυτήν την περίπτωση το μνημείο δεν θα παρουσίαζε αντίθετη εικόνα. Η θέση υπέρ της σύλησης υποστηρίζεται από την έλλειψη κτερισμάτων, η οποία θα ήταν πρωτοφανής για ασύλητο τάφο. Το σενάριο ότι εσκεμμένα δεν υπήρχαν κτερίσματα δεν είναι αδύνατο, απλά είναι λιγότερο πιθανό. Η θέση ότι η εικόνα των οστών εντός και εκτός απορρίπτει την περίπτωση σύλησης μπορεί να αναιρεθεί μέσω του ιδίου μηχανισμού που η θύρα βρέθηκε σε μεγάλο βάθος. Η μετακίνηση των οστών θα μπορούσε να συμβεί μετά την επιχωμάτωση αφού τα οστά έχουν μικρότερη πυκνότητα μάζας από το χώμα (και φυσικά το αντίθετο ισχύει για την μαρμάρινη θύρα) και σεισμικές δονήσεις θα τα μετακινούσαν προς τα πάνω.

Δεύτερον, και συγχωρήστε με αν έχει ξαναειπωθεί, δεν γνωρίζω αν έχει αποδειχθεί ότι η αρχική θέση του λέοντα της Αμφίπολης ήταν στην κορυφή του τύμβου.

Καλή συνέχεια!

fterotos psychonoos είπε...

@Effie, 4:47μμ

Το σχόλιο αφορά το προηγούμενο μήνυμά σου: Μα και ο καθηγητής Μαυρογιάννης (που πολύ συμπαθώ) είναι δοσμένος στη δική του υπόθεση: εκείνη του Ηφαιστίωνα. Το ότι το μέγεθος του κυρίως τάφου φαίνεται εκ πρώτης να παραπέμπει σε αντρική ταφή, δεν ακυρώνει (ξανά...) ότι εντέλει εκεί μέσα τοποθετήθηκε η Ρωξάνη.. [με τον τρόπο που τοποθετήθηκε και κατόπιν μπαζώθηκε κιόλας]
Αφού στο σενάριο-Ρωξάνη, δεχόμαστε, χωρίς αμφιβολίες, ότι ο τύμβος κι ο τάφος σίγουρα δεν χτίστηκε για εκείνη: είχαν ήδη χτιστεί είτε για τον Α. είτε για τον Ηφαιστ. Επομένως, και ο κυρίως τάφος χτίστηκε για αντρική ταφή..

Effie είπε...

Επίσης δηλώνω ότι δεν ασπάζομαι θεωρίες συνομωσίας εναντίον Περιστέρη, η οποία μάλιστα θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις στις 29/11. Τι φαντάζεστε, θα της έχουν "το όπλο στην πλάτη" για να μην πει για τα ευρήματα; εδώ πρώιμα, από την ανακάλυψη της εισόδου έλεγε προς άπαντες ότι πρόκειται για "σπουδαίο στρατηγό", και το ξαναείπε στην τελευταία ανακοίνωση ΥΠΠΟ, και ένα σωρό βραβεία από επίσημους εκπρόσωπους του κράτους έχει πάρει. Τι νομίζετε, θα τη φιμώσουν για να πει αυτά που "σχεδιάζει" η κυβέρνηση; πραγματικά τόσο ευφάνταστη δεν είμαι, συγγνώμη!

virgi είπε...

@Effie
Μαζί σου στο τελευταίο σχόλιο για την Κα Περιστερη.

Effie είπε...

@dionysis
γιατί να μην πιστέψουμε το απλούστερο που είπαν, είναι για συντήρηση. Δεν μπορεί να μην τα δείξουν κάποτε... Πραγματικά, τι σκηνές ζωγραφικής περιμένει κανείς σε επιστύλια; τον ήλιο της βεργίνας; πάταγο θα είχε κάνει!
θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα φθαρμένα και χρήζουν συντήρησης. Εύκολα στοιχηματίζω ότι δεν έχουν "ειδοποιό" ζωγραφική αλλά τυπική, επαναλαμβανόμενη "μπορντούρα" κάποιου είδους.
Στο κάτω-κάτω, αν είχαν κάτι εξαιρετικά σημαντικό, θα ανέφερε ο Τασούλας περί ζωγραφισμένων επιστυλίων, αν ήθελαν να το κρατήσουν κρυφό; κουτός δεν είναι!

Διοφαντης είπε...

για οποιον/α ενδιαφέρεται στο wildwinds.com,υπαρχει πληρης σειρα ολων των νομισματων της αμφιπολεως.στη μπροστινη πλευρα εχουν θεους και ρωμαιους αυτοκρατορες στη συνεχεια,ενω στη πισω την ταυροπολο αρτεμη κατά 80 % και κατά 100% , την ρατσιστικη/εθνικιστικη επιγραφη "αμφιπολ[ε]ιτων",ακομα και στη ρωμαικη περιοδο αντι του πολιτικα ορθου amfipolitofsky.περιεργως σε ΚΑΝΕΝΑ νομισμα δεν αναπαρίσταται το μνημειο,ουτε ο ηφαιστιων,ουτε ο λεων..συμπερασματα δικα σας για τον αφηρωισμενο νεκρο...

Effie είπε...

@fterotos psychonoos
Σε "τσάκωσα" να μην διαβάζεις προσεκτικά ότι γράφω... Έγραψα πριν λίγο ότι αν ο λέων ήταν τελικά στην κορυφή του λόφου μπορεί να σηματοδοτούσε άλλο τάφο. Αυτό υπέρ της θεωρίας σου περί Ρωξάνης, άρα γυναικείας ταφής στον παρόντα τάφο. Είμαι αρκετά σίγουρη ότι θα βρούμε και άλλον/άλλους, ίσως όχι τόσο μεγαλοπρεπείς αλλά ολόκληρος τύμβος είναι, τι στο καλό!

Dazbaw είπε...

φτερωτός δεν ξέρω γιατί το κάνεις, αλλά θα ήθελα να μάθω...πως προέκυψε η Ρωξάνη;και από πότε;
δεν έχεις παρουσιάσει έστω κι ένα επιχείρημα για να το στηρίξεις και το γράφεις συνέχεια..θέλεις να μας πεις;

Effie είπε...

@hellorien
Συμφωνώ σε όλα, βέβαια δεν ξερουμε ακόμη τη χρονολόγηση της επιχωμάτωσης, αυτή θα μας βοηθήσει με την ανάλυση δείγματος χώματος.
Η Περιστέρη και οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο λέων ήταν στην κορυφή. Μερικοί έχουν αμφιβολίες λόγω του μεγάλου βάρους και συμμερίζομαι την αμφιβολία. Αν διαβάσεις την pdf εκδοχή του george watkins πιστεύει ότι ο λέοντας πρέπει να ήταν εκεί που είναι τώρα, ανάμεσα στον Καστά και το λόφο 133, το γιατί, στην εργασία του....

fterotos psychonoos είπε...

@Effie,
το πρόσεξα. ωστόσο, δνε έχω αναιρέσει καθόλου ότι μπορεί να είναι και η Ρωξάνη (με κάποιον άλλο, αλλού μεσα στον Τύμβο) ή ότι μπορεί να μην είναι η Ρωξάνη.
Εκείνο που λέω είναι ότι δεν μπορώ να αποκλείσω με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το σενάριο Ρωξάνη για τον ευρεθέντα σκελετό. Εκτός αν το αποκλείσει η ανθρωπολογική (και κατόπιν η γενετική) εξέταση του σκελετού.
Ήθελα απλά να επισημάνω ότι σημασία στο σενάριο-Ρωξάνη δεν έχει το μέγεθος του τύμβου, του τάφου, τα σύμβολα και το μέγεθος του κυρίως τάφου, το μέτρο του Δεινοκράτη ή αν προγραμματίστηκε ο τάφος για αντρική ταφή: σημασία έχει το μέγεθος του σκελετού. Μόνο το φύλο του νεκρού μπορεί να αποκλείσει με τα μέχρι τώρα δεδομένα τη Ρωξάνη. Ο Λέων..μεγάλη ιστορία κι αυτός: σχετίζεται στα σίγουρα με τον Τύμβο; αν ναι, πότε κι από ποιος καταστράφηκε; Κι αν σχετίζεται αυτό υποδηλώνει οπωσδήποτε αντρική ταφή ή προγραμματισμό για αντρική ταφή; Κι αν υπήρξε αντρική ταφή, αυτό αποκλείει και μια γυναικεία ταφή; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα "πέριξ" του..λέοντος!

Dazbaw είπε...

άστο μην απαντήσεις, κατάλαβα.....

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. είπε...

Καταρχήν θέλω να σας χαιρετήσω όλους στο αξιολογότατο αυτό blog, το οποίο ανακάλυψα εδώ και 2 εβδομάδες περίπου και θέλω να καταθέσω κάποια πράγματα καθότι κάποιοι δεν έχουν την εικόνα και την μορφολογία της περιοχής για να βοηθήσω λίγο στη σκέψη τους.
- Καστάς ( ή αλλιώς Μικρό Κιλκίταπε κατά τους ντόπιους) αυτός με τον τάφο: η βάση του λόφου βρίσκετε πάνω σε υπερυψωμένη περιοχή 85 με 90 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας ή αν θέλετε από το ποτάμι Στρυμόνα ή ακόμα καλύτερα από την αρχαία γέφυρα που έχει ήδη βρεθεί. Άρα λοιπόν κάτι θεωρίες με τσουνάμια δεν παίζουν με τίποτα! Θα έπρεπε να σηκωθεί κύμα ύψους πάνω από 100μ μαζί με όλο το νερό του ποταμού και της λίμνης που υπήρχε, να γκελάρει στο απέναντι ύψωμα και να γυρίσει προς την ευρεθείσα είσοδο για να μπει η άμμος εντός αφού το ποτάμι – λίμνη είναι στη πλάτη του λόφου Καστά.
- Μεγάλος Καστάς ( ή αλλιώς Μεγάλο Κιλκίταπε κατά τους ντόπιους) φυσικότατος λόφος πολύ μεγαλύτερος από τον άλλο έχει κάπως τριγωνική κάτοψη ή αλλιώς πυραμιδοειδής μορφή, αλλά είναι εντελώς φυσικός και όπως όλη η περιοχή είναι τίγκα στους αρχαίους τάφους. Ενδεικτικό κατά την πρόσφατη διαπλάτυνση του δρόμου έξω από την Αμφίπολη σε μήκος 700μ και 10-20μ δεξιά –αριστερά, βρέθηκαν πάνω από 450 τάφοι. Και έψαξαν μόνο για να γίνει η διαπλάτυνση του δρόμου.
- Πάμε σε άλλο θέμα. Αυτό που λένε ότι στην περιοχή υπήρχε η φήμη ότι οι ντόπιοι λέγαν για τον Μικρό Καστά ότι εκεί ήταν ο τάφος της Ρωξάνης ισχύει εν μέρει. Αυτό ξεκίνησε να φημολογείται μετά την εποχή Λαζαρίδη. Οφείλετε δηλαδή από την διαμορφούμενη άποψη του Λαζαρίδη. Ίσως και το γεγονός ότι στην Αμφίπολη έζησε η Ρωξάνη να έδεσε το γλυκό. Αυτό όμως που υπήρχε και υπάρχει στις δοξασίες των ντόπιων ήταν το ότι στην « περιοχή κάπου είναι θαμμένος ΕΝΑΣ ΤΡΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ!!!» καθώς επίσης μιλάνε και για μια «ΧΡΥΣΗ ΠΥΛΗ» ότι βρίσκετε κάπου στην περιοχή. Έτσι τα άκουσα από τους γεροντότερους μου από μικρό παιδί, έτσι τα λέω και εγώ.
- Άλλο. Όντως εντός του τάφου βρέθηκαν (εγώ έμαθα για 2 αυτοί είχαν ανακοινώσει 3) επιστήλιες πλάκες με γραφή, στο χώρο πίσω από τις μαινάδες, οι οποίες αναφέρονται στον Μέγα Αλέξανδρο και στο στενό του περιβάλλον καθώς επίσης και ότι μία από αυτές έχει επάνω μια παράσταση με ένα έφιππο. Αυτά καθώς και όλα εκείνα τα κινητά ευρήματα (όπως αυτοί ήδη έχουν αναφέρει στις ανακοινώσεις τους ότι έχουν βρει) τα έχουν δει και τα ξέρουν όλοι όσοι είναι στο χώρο της ανασκαφής και δεν είναι δυνατόν πλέον να τα αποσιωπήσουν. Τι να κάνουμε, είμαστε λαός που κελαηδάει. Πιστεύω στις 29 του μήνα η κ. Περιστέρη ενώπιον εκατοντάδων αρχαιολόγων και λοιπών επιστημόνων τα παραπάνω ευρήματα θα είναι και τα κυριότερα στοιχεία που θα αναφερθούν για την ταυτοποίηση της κατασκευής του τάφου και αν ζούσαμε σε προγενέστερες εποχές και της ταυτοποίησης του νεκρού, αλλά εφόσον σήμερα υπάρχει το DNA και υπάρχουν στις Αιγές μέλη της οικογενείας άπου μπορούν τα οστά να συνταυτισθούν, είναι κατανοητό να αναγκαιεί η επιβεβαίωση. Άλλωστε, πως θα αλλιώς θα μπορούσαν να το χωνέψου κάτι γραφικοί τύποι σαν τον Φάκλαρη! Είναι βλέπεις πολλά τα λεφτά ΑΡΗ!!! Και την ΔΟΞΑ όμως πως την καταπίνεις!!

Ο εν Λακκοβικίο ορμώμενος (vak)

fterotos psychonoos είπε...

@Dazbaw,

Ο μόνος λόγος που το κάνω είναι ότι δεν μπορώ να πεισθώ, το είπα πολλές φορές, ότι με τα μέχρι στιγμής ευρήματα και δεδομένα, μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο-Ρωξάνη. Και το κάνω επειδή θέλω πολύ, όσο κι εσύ όσο και όλοι, να είναι ο Α. Κι από την άλλη δνε θέλω να απογοητευτούμε αν τυχόν και δεν είναι και τελικά βρούμε τη γυναίκα του και αντί να χαιρόμαστε..να κατσουφιάσουμε!
Άσε που επίσης ίσως το κάνω γιατί με ανάλογο τρόπο και σκέψεις ίσως να έχω αποκλείσει όλα τα υπόλοιπα σενάρια πλην Α. Οπότε, αν κανείς μου λύσει τον γρίφο-Ρωξάνη, τότε θα μπορώ να ..χαρώ διπλά!
Αλλά "δεν παρουσίασα κανένα επιχείρημα" γι'αυτό το σενάριο; Εμένα, μου φαίνεται ότι κανένα εύρημα (από όσα ξέρουμε) δεν την αποκλείει. Όπως δεν την αποκλείουν οι ιστορικές πηγές. Ελπίζω να την αποκλείσει το φύλο του σκελετού. Ειδάλλως, αν πρόκειται για γυναίκα, ναι, θα στοιχημάτιζα από σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν η Ρωξάνη, ο σκελετός που βρήκαμε.

Effie είπε...

@fterotos psychonoos
Και εγώ πρόσεξα την υπόθεση σου ότι χτίστηκε για Ηφαιστίωνα ή Α. και τελικά ετάφη η Ρωξάνη. Βλέπω μάλιστα ότι έχεις ήδη "ικανό" αριθμό οπαδών, με τη διεξοδική λογική που περιγράφεις πολύ πειστικά. Ανακούφιση να βλέπεις αρκετούς να προβληματίζονται πέραν εικόνων και γραμμάτων στους τοίχους...
Υπέρ της θεωρίας σου είναι εκτός άλλων, ότι από παλιά έλεγαν στην περιοχή "πάμε στης Ρωξάνης", πιθανή αλήθεια που περνά "στο μιλητό" από γενιά σε γενιά, και το πίστευε ο Λαζαρίδης για τον οποίο έχω εξαιρετική εκτίμηση.
Να δούμε λοιόν, τι θα μας πουν για το φύλο....50-50 οι πθανότητες!

Effie είπε...

@ΦΛΟΓΑ
και η υπόθεση σου για Ολυμπιάδα λίαν πιστευτή είναι... όλα "παίζουν", καλό σκεπτικό.
Να σημειώσω ότι ο καθηγητής Μαυρογιάννης είναι αξιολογότατος, σεμνότατος, και δεν ανήκει σε κατηγορία "επαίσχυντων" αρχαιολόγων. Γενικά ο χαρακτηρισμός μου φαίνεται λίγο ακραίος, αλλά ο καθένας έχει το στυλ του....

Dazbaw είπε...

άλλο το υπάρχουν ενδείξεις για την περίπτωση της Ρωξάνης και πιστεύω ότι είναι εκείνη και άλλο το δεν υπάρχει κάτι που να την αποκλείει οπότε πιστεύω ότι είναι εκείνη αν είναι γυναίκα...δεν είπες όμως αν με το ίδιο σκεπτικό δέχεσαι και την περίπτωση της Ολυμπιάδας ή όχι...

προς φτερωτό

Effie είπε...

@ Αθηνα Αν
Περί DNA: Νομίζω ότι έχουν οστά για DNA από αρκετούς τάφους στη Βεργίνα, του Φίλππου Β' και της σκύθισας συζύγου του, του πιθανολογούμενου Αλεξάνδρου Δ' (τάφος 3 της τούμπας Βεργίνας νομίζω) και ίσως της Ευριδίκης, γιαγιάς του Αλέξανδρου, ίσως και από άλλους τάφους. Αυτό που γίνεται (αν βέβαια καταφέρουν και βγάλουν άκρη από το ελάχιστο DNA "καμμενών" οστών) είναι σύγκριση μεταξύ τους αλλά και με "βιβλιοθήκες" DNA από διαφορετικές φυλές. Παρότι η φήμη ότι ο Α. μπορεί να ήταν γυιός του Ντεκτανεβώ θεωρείται μη δόκιμη, θα μπορούσε συγκρίνοντας το DNA του νεκρού να συγκριθεί με βιβλιοθήκες DNA από λαούς της Ασίας, την Αίγυπτο,κλπ.Νομίζω αυτό έχει γίνει στην περίπτωση Τουταγχαμών. Είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω για να σου απαντήσω.

Δημήτρης είπε...

@fterotos psychonoos
Eνα σημείο που θα πρότεινα να προστεθεί στον πολύ ενδιαφέροντα και αναλυτικό τρόπο που θέτεις το αρχικό σου ερώτημα , είναι το αν κατασκευάστηκε στην Μακεδονία γενικά τάφος για τον ΜΑ .
Η σορός του έμεινε σχεδόν 2 χρόνια άταφη στη Βαβυλώνα ,περιμένοντας όχι την κατασκευή της αρμάμαξας , αλλά την κατασκευή του τάφου του.Αυτά τα 2 χρόνια κυρίαρχος εμφανίζεται ο Περδίκκας και κατ'επέκταση και η Ολυμπιάδα .Η πομπή θα ξεκίνησε για την Μακεδονία όταν ο τάφος ήταν πλέον έτοιμος .Στις Αιγές ή στην Αμφίπολη ή κάπου αλλού ,είναι ένα από τα προς διερεύνηση θέματά μας . Ο αρχιτέκτονας , το μέγεθος , τα ευρήματα , μας πρόσθεσαν από το πουθενά την Αμφίπολη . Αυτό το για μένα γεγονός ,δεν σχετίζεται με ότι ακολούθησε με τον Πτολεμαίο .
Εμμένοντας κι εγω στο ερώτημα που έθεσες , αν κατασκευάστηκε για τον ΜΑ τάφος στην Αμφίπολη , μη ασχολούμενος αν τάφηκε τελικά εκεί.
Στις υποθέσεις ,θα μπορούσε να προστεθεί ότι ο τάφος είχε ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζεται κατ'εντολή του ίδιου του ΜΑ στον Δεινοκράτη , για τον Ηφαιστίωνα , γεγονός που θα μπορούσε να προσθέσει στον υπο εξέταση χρόνο κατασκευής και κάποιους επιπλέον μήνες .
Χρονικά , μπορεί το έργο να φαίνεται και να είναι κολοσσιαίο , θεωρώ όμως ικανό το διάστημα για την ολοκληρωμένη κατασκευή του .Υπήρχε ένα τεράστιο επιτελείο ικανότατων μηχανικών , εξειδικευμένων συνεργείων κατασκευής και άπειρα εργατικά χέρια .Τεράστια κεφάλαια διαθέσιμα και θέληση .Ας σκεφτουμε μέσα στα χρόνια της βασιλείας του ,τι κατέστη δυνατόν.Πολιορκίες Τύρου ,Αόρνου Πέτρας με υπερμεγέθεις κατασκευές σε ελάχιστο χρόνο , κατασκευή δεκάδων πόλεων ,αναστήλωση του ναού της Εφέσσου .Μόνο με τα κεφάλαιά του και την δυνατότητα του δυναμικού του , μεγάλο μερος των οποίων έιχε στη διάθεσή της η Ολυμπιάδα , μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο έργο .
Συμπερασματικά , ακόμη και αν αληθεύουν οι πηγές για κλοπή και μεταφορά της σωρού του στην Αίγυπτο, τάφος του ΜΑ στην Μακεδονία υπάρχει ! Μην έχοντας βρει τίποτε εως τώρα στις Αιγές , και έχοντας τα ευρήματα της Αμφίπολης μπροστά μας , τι άλλο μπορούμε να υποθέσουμε ?
Αντίστοιχου μεγέθους μνημείο ποιος άλλος θα μπορούσε να κατασκευάσει ?

Dazbaw είπε...

http://4.bp.blogspot.com/-u6diz6qb-pk/UmIo_M3aK9I/AAAAAAAARFg/xM7GmV5rnls/s1600/crete+focus.blogspot1.gr.jpg

Φίμωσαν το άγαλμα της Ολυμπιάδας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γιάννενα

http://www.cretefocus.gr/2013/10/society_19.html


όπως λέει και ο αγαπητός Κωνσταντίνος {ο νοών νοείτω}...

Unknown είπε...

@ Konstantinos Kairis

Παρακολουθώ κάθε δημοσίευσή σου με κομμένη την ανάσα μπορώ να πω, καθώς οι αποκαλύψεις σου είναι κάτι περισσότερο από συγκλονιστικές. Πριν 1-2 μέρες μεταξύ άλλων είχες γράψει ότι κάτω από τον τάφο που μας ανακοίνωσαν, υπάρχει νέο σφραγιστικό δάπεδο. Εξακολουθεί να ισχύει ακόμα αυτή η πληροφορία;

PAIANAS είπε...

@Effie

Συντάσσομαι μαζί σου σχεδόν σε όλα, εκτός από την ταυτότητα του νεκρού.
Η αίσθηση ενός αδαούς (σε συμβολισμούς, σε λατρευτικές πρακτικές, σε τελετουργικά αλλά και σε αρχαιολογικά ζητήματα), είναι ότι σίγουρα πρόκειται για επιφανές πρόσωπο της εποχής (ποιάς εποχής όμως- στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα που καταλήγουν όλοι ότι ανήκει το μνημείο, η μεταγενέστερο που ετάφη αργότερα και δεν έχει σχέση με τις υποθέσεις-προσδοκίες μας), αλλά σε καμμιά περίπτωση για τον Μ.Α. η τον Ηφαιστίωνα.
Όσο μένος κι αν είχαν οι τυμβωρύχοι, πιστεύω ότι κάτι θα είχε μείνει στον κιβωτιόσχημο τάφο που να υποδηλώνει το μεγαλείο του ενταφιασμένου..
Θεωρώ δε πολύ ''φτωχό'' και ασθενές το σενάριο, ο νεκρός να ετάφη χωρίς κτερίσματα μέσα σε τέτοιο μνημείο.

Αρης είπε...

ο φιλος Βασιλης Κ ηταν διαφωτιστικος και κατ εμενα απο τον τρωπο που γραφει φαινεται η σοβαροτητα και αξιοπιστια του..
Τωρα αν αυτοι που του μετεφεραν τις πληροφοριες ειναι το ιδιο αξιοπιστοι δε ξερω..
παντως ορθα λεει οτι οσοι δουλευουν στην ανασκαφη,εχουν δει τα παντα και ειναι αδυνατον να μεινουν ολα τα στοματα κλειστα..
τωρα για το σεναριο της ρωξανης,ναι μπορει να ειναι αυτη..αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν ειναι καπου και ο Αλεξανδρος..
παντως ο ταφος εγινε για τον Μ.Α.
καμια φορα τα πραγματα ειναι τοσο φανερα που δε τα βλεπουμε..
απλα πραγματα το μεγεθος,το κοστος,τα χερια που δουλεψανε και η μοναδικοτητα του μνημειου,που ξεπερνα κατα πολυ του Φιλιππου λενε πολλα απο μονα τους..
θυμαμαι επισης σαν χτες τη διαρροη,ενος βουλευτη σερρων,ο οποιος σιγουρα θα ηταν δεκτης καποιων ανεπισημων ενημερωσεων,απο ανθρωπους σχετικους,ο οποιος ειχε πει χαρακτηριστικα,φαινεται πως ο θεος αγαπαει την Ελλαδα καθως οπως ολα δειχνουν εχουμε τον ταφο του Αλεξανδρου..αυτο εγινε μετα τις φημες για τα επιστυλια..την επομενη μερα μου φαινεται..
ειναι πολλα τα σημαδια για να τα αγνοησουμε..
οσο για τον Λαζαριδη και περι ταφου Ρωξανης,εσεις λετε οτι καποιος αρχαιολογος ο οποιος δεν εχει ανασκαψει ενα πιθανο σημειο ενδιαφεροντος,αλλα εχει καποια στοιχεια,ακομα και να του εδειχναν Μ.Α. θα εβγαινε να το πει?δεν θα ηταν ασφαλεστερο να υποβιβασει καπως τις εκτιμησεις του,τη στιγμη που υπαρχουν τοσες πηγες περι Αλςξανδρειας και τοσοι επιτηδειοι οπως οι σημερινοι αρνητες και αρχαιολογοι,ετοιμοι να τον χλευασουν?
επιπλεον οντως ο παλαιος θρυλος στην περιοχη ειναι περι τρανου βασιλια..που μετασχηματιστηκε σε Ρωξανη..αλλα και η Ρωξανη να βρεθει σιγουρα δεν θα ειναι μονη σ ολοκληρο τον τυμβο..
οποιος φοβαται την απογοητευση,και αρεσκεται να χαμηλωνει τις προσδοκιες υπο αυτον τον φοβο,ας φοβαται για τον εαυτο καθως πιστευω οι περισσοτεροι εδω εχουμε την ωριμοτητα να δεχτουμε την αληθεια της αρχαιολογικης σκαπανης ανεξαρτητα των προσδοκιων..
Τελος πρεπει να παραδεχτουμε πως αν καποιος υποψηφιος εχει αυτη τη στιγμη εστω καποια μικρα χειροπιαστα δεδομενα υπερ του αυτος ειναι ο Μ.Α. και κανενας αλλος..

PAIANAS είπε...

@Dazbaw

Έχεις σκεφθεί η μονωτική ταινία να μπήκε ακριβώς για να τσιμπήσουν και να πουν κάποιοι ''ο νοών νοείτω'' ?

Unknown είπε...

αν κοιταξετε προσεκτικα πανω απο το γραμμα Α στην φωτισμενη εικονα θα δειτε και ενα αναγλυφο που μοιαζει με ροδακα αν ειναι οντως δεν μπορει και το Α και ο ροδακας να γινανε απο σεισμο.

Dazbaw είπε...

@PAIANAS

αυτό έγινε πέρσι τέτοιο καιρό φίλε μου...

καταλαβαίνεις ότι το θέμα τάφος Αμφίπολης είναι πολυδιάστατο, πολύπλοκο και πολυσύνθετο...και αρχίζει να φαίνεται και στα σχόλια αυτό... το ξέρω ότι όλοι θέλουμε τον Μέγα, όμως το να βρίσκεται η μητέρα του εκεί μέσα είναι 10 φορές πιο σημαντικό και συνταρακτικό...είναι αυτό που λέμε η ιστορία ξαναγράφεται {προς το καλύτερο για εμάς[τους Έλληνες]}...

Admin είπε...

Καμια τελευταια πληροφορια απο μεσα εχουμε?

M G είπε...

Το παρακάτω ποστ μου της 15/11 περιέχει μια ακόμα μελέτη-πρόταση από την ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ «ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ» ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ (τους γνωρίσαμε με τη θεωρία των αιγυπτιακών τριπλών ταφών των φαραώ).
Είναι μια εναλλακτική... ..ολοκληρωμένη ερμηνεία για το μνημείο και των γεγονότων που εκτυλίχτηκαν, ώστε να λάβει τη σημερινή μορφή του:

Αμφίπολη :Ασύλητο ημιτελές Μαυσωλείο - θεωρήσεις -σκέψεις- απόψεις .

«Αστυνομική» έρευνα για τον Τύμβο Καστά

Ασύλητο ημιτελές Μαυσωλείο και για τον Μέγα Αλέξανδρο . Όλη η ιστορία του Μεγαλείου του .
δείτε στο:
http://ellinondiktyo.blogspot.gr/2014/11/blog-post_12.html#

telbos είπε...

Νομίζω πως χρήσιμα στοιχεία για τον αποσυμβολισμό του τάφου θα ήταν να δούμε πάνω του χαρακτηριστικά και συμβολισμούς που βρίσκονται σε ακολουθία με την ελληνική κοσμοθέαση.

Ο Απόλλωνας- ήλιος διανύει μία πορεία από την Ανατολή προς τη Δύση πάνω από τον τάφο, συμβολίζοντας τη ζωή. Κατόπιν, προχωρά από τη Δύση προς την Ανατολή, δηλ. κάτω από τον τάφο, συμβολίζοντας το Θάνατο. Κατά την πορεία αυτή, ο Απόλλωνας – Ήλιος όταν βρίσκεται πάνω από τον τάφο, λαμβάνει τα μηνύματα των ουράνιων θεών και όταν βρίσκεται κάτω από τον τάφο μεταφέρει τα μηνύματα αυτά στο Διόνυσο. Άλλωστε, στην ορφική σκέψη οι δύο θεοί συνδέονται. Ο ένας βασίλευε στους ζωντανούς και ο άλλος στο μυστηριώδες υπερπέραν. Έτσι σχηματίζεται μία κάθετη περιφέρεια κύκλου γύρω από τον τάφο, που διαχωρίζει τα δύο πεδία.
Το όριο λοιπόν των ουράνιων από τους χθόνιους θεούς είναι μία οριζόντια περιφέρεια κύκλου γύρω από τον τάφο που έχει τη μορφή τούμπας, σχηματίζοντας έτσι μία ουράνια και μία χθόνια σφαίρα γύρω από τον τάφο – τούμπα. Η τούμπα θεωρητικά λοιπόν αφορά έναν κυκλικό χωμάτινο λόφο πάνω από τον τάφο και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο μίας θεωρητικής σφαίρας, την οποία διαπερνούν έξι άξονες, αριθμός που κατά τους Πυθαγόρειους συμβολίζει την αρμονία. Οι άξονες ξεκινούν από ένα κέντρο, τον τάφο και έχουν κατεύθυνση προς Βορρά, Νότο, Ανατολή, Δύση, Πάνω και Κάτω.

Από το κέντρο, δηλ. τον τάφο, θα πάρει ο Ψυχοπομπός Ερμής την ψυχή του νεκρού σώματος και θα την μεταφέρει στον Άδη. Αν ο άνθρωπος ήταν καλός στη ζωή του και δίκαιος θα τοποθετηθεί στα Ηλύσια Πεδία ενώ αν ήταν κακός και άδικος θα πάρει το δρόμο της τιμωρίας. Άρα λοιπόν, ο Ερμής θα κατευθυνθεί από το κέντρο προς τη Δύση, επειδή προς την πλευρά αυτή βρίσκεται η κύρια είσοδος προς τον Άδη. Το πιο πιθανό είναι (από ενδείξεις από τις πηγές) ο τόπος τιμωρίας να βρισκόταν δυτικά του Νεκρομαντείου κάτω από την επιφάνεια της γης και τα Ηλύσια Πεδία τοποθετούνταν ανατολικά του Νεκρομαντείου. Η ψυχή δε, μπαίνοντας στο Ανάκτορο του Άδη, στο Νεκρομαντείο, βάδιζε προς το Βορρά, έχοντας δεξιά και ανατολικά την πηγή της μνημοσύνης.

συνεχίζεται παρακάτω

telbos είπε...

Ως προς τον άξονα “Πάνω” - “Κάτω”, “Πάνω είναι οι 12 ουράνιοι θεοί και τοποθετείται εκεί ο Όλυμπος” και “Κάτω” ο Άδης και τοποθετούνται εκεί οι χθόνιοι θεοί και η Σαμοθράκη.
Ως προς τον άξονα “ τροπικός του Σκορπιού” - “Τροπικός του Καρκίνου” ή Βορράς – Νότος, από Βορρά έχουμε την είσοδο των Χθόνιων Θεών και των θανόντων ανθρώπων του τάφου και από το Νότο την είσοδο των ουράνιων θεών.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως στην αρχαία ελληνική θρησκεία επικρατούσε η πίστη στη μετεμψύχωση, η οποία ως έννοια είναι διαφορετική από την ανάσταση. Στην μετεμψύχωση ο Έλληνας δεν χρειάζεται το πήλινο σώμα του και δεν τον ενδιαφέρει αν θα καεί ή αν θα ταφεί, μετά το θάνατο.
Ο Απόλλωνας -Ήλιος θα έρθει από την ανατολή και περνώντας πάνω από το κέντρο του τύμβου θα μεταφέρει τις θεϊκές αποφάσεις στο Διόνυσο. Εκείνος, ως συνδετικός κρίκος θα τις μεταβιβάσει με τη σειρά του στους χθόνιους θεούς (άλλωστε Άδης και Διόνυσος ταυτίζονται). Στο ανατολικό αέτωμα του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς, του 4ου αι. προ εποχής, εικονιζόταν η άφιξη του Απόλλωνα στο Μαντείο και στο δυτικό αέτωμα ο Διόνυσος με τις Μαινάδες. Συνεπώς, η οδός της μετεμψύχωσης του ανθρώπου τοποθετείται πάνω στον άξονα Δύση – Ανατολή, δηλαδή Διόνυσος – Απόλλωνας.
Ο άξονας Δύση – Ανατολή γεωγραφικά στην Ελλάδα ενώνει το Νεκρομαντείο με τη Δήλο.
Μπορεί να φαίνεται αλλόκοτο στο σημερινό τρόπο σκέψης, αν σκεφτούμε μία εγκυμονούσα γυναίκα ξαπλωμένη ανάσκελα και την παραληρήσουμε με τον τύμβο, όμως απέχει από αυτόν των αρχαίων. Ο ομφαλός τότε είναι προς τα πάνω και στο κέντρο του ταφικού συστήματος καθώς είναι έτοιμη να γεννήσει. Έτσι ο χωμάτινος λόφος αποκτά μεταφυσική σημασία. Γι' αυτό και ο κεντρικός λίθος της θόλου ή της αψίδας λέγεται “ομφαλός” ή “κλεις” δηλ. Ο οδηγός προς απόκρυψη μυστικών. Με ανάλογο τρόπο η λέξη “Δελφοί” προέρχεται από τη λέξη “δελφύς” που σημαίνει “μήτρα” και κατ' επέκταση “κοιλία” και “κοίλον”.

Εμπεδότιμε, παρατηρήσεις σε παρακαλώ, κυρίως στους άξονες...

Σημ. 1 Η Αμφίπολη ή Εννέα Οδοί βρίσκεται σε μία περιοχή όπου λατρεύονταν ιδιαίτερα τόσο ο Ορφέας όσο και ο Διόνυσος. Το ιερό βουνό του Παγγαίου είναι πολύ κοντά, ενώ βρίσκεται σε ισαπόσταση από τη Σαμοθράκη και τον Όλυμπο.

Σημ. 2 Η σημαντικότητα της θέσης της ωστόσο, τόσο στρατηγικά, όσο και θρησκευτικά, παρ ότι της έδωσε μία εξέχουσα θέση στην Ιστορία, δεν της επέτρεψε μέχρι σήμερα να διαβαστούν πολλές σελίδες της, παρ ότι χαραγμένες.

Σημ. 3 Πηγή: Ιερή Αρχιτεκτονική του Γ. Μπαλτογιάννη, εκδ. Εσοπτρον

Α.Π. είπε...

Επειδή το θέμα της ελλιπούς ενημέρωσης είναι τεράστιο, μπορεί κάποιος που έχει νομικές γνώσεις πάνω στο θέμα των ανασκαφών να μας εξηγήσει χωρίς δύσκολους νομικούς όρους τι είναι υποχρεωμένες να ανακοινώνουν οι ανασκαφικές ομάδες? Φαντάζομαι ότι λογοδοτούν στην προισταμένη τους αρχή το ΥΠΠΟ. Από εκεί και πέρα τι υποχρέωση υπάρχει? Αν πχ γίνει ερώτηση στην βουλή από κάποιον βουλευτή μεχρι ποιον βαθμό είναι υποχρωμενοι να απαντήσουν και ποιοι? Επίσης μέσω του blog του Εμπεδότιμου έμαθα ότι υπάρχει βιβλίο ανασκαφής. Ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτό? Πως διασφαλίζεται η αξιοπιστία μιας ανασκαφής και ότι δεν αφαιρούνται ή προσθέτονται ευρήματα? Αν γνωρίζει κάποιος επι του θέματος ας απαντήσει

Unknown είπε...

Σχετικά με το θέμα των αρχαιολογικών ανακοινώσεων.
Από ότι γνωρίζω, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική δεν συνηθίζεται να βγαίνουν προς τα έξω τα πορίσματα μιας αρχαιολογικής ανασκαφής η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Την αποκλειστικότητα της δημοσίευσης την έχει μόνον ο διευθυντής.

Όταν ολοκληρωθεί το ανασκαφικό έργο και μελετηθούν όλα τα ευρήματα κατόπιν γίνεται η επίσημη παρουσίαση - τεκμηρίωση - δημοσίευση.
Στο μεταξύ, πριν την ολοκλήρωση, εάν επιθυμεί ο εκάστοτε διευθυντής μπορεί να δημοσιεύσει σε αρχαιολογικά έντυπα ή να παρουσιάσει κάποια αποτελέσματα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Παλαιότερα ούτε μια φωτογραφία δεν ήταν δυνατόν να βγει προς τα έξω.
Όσον αφορά την αφαίρεση ή πρόσθεση ευρημάτων... δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

fterotos psychonoos είπε...

@Effie,
Σε ευχαριστώ ξανά και συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου για την προφορική παράδοση και τις αλήθειες που εσωκλείει.. Νομίζω ότι αναφέρθηκα σε αυτήν σε ένα από τα πολλά σημερινά μου σχόλια. βεβαίως υπήρχαν κι άλλες προφορικές παραδόσεις, ευρύτερα για την αμφίπολη, και όχι επικκεντρωμένες στον συγκεκριμένο Τύμβο, που έκαναν λόγο για έναν τρανό βασιλιά που είχε ταφεί κάποτε εκεί. Νομίζω το είπα κι αυτό. Όποτε θές εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος, μπορώ να του στείλω αναλυτικά σε ένα μέηλ, τα ένα-προς ένα βήματα που με έκαναν να αποκλείσω όλους τους πιθανούς υποψηφίους (τουλάχιστον τους γνωστούς, εκείνους που είχαν προταθεί κατά καιρούς) και να καταλήξω στο ερώτημα-δίλημμα: ΜΑ ή Ρωξάνη για τον συγκεκριμένο νεκρό (και με λίγες πιθανότητες για Ηφαιστ.). Επαναλαμβάνω: μόνο για τον συγκεκριμένο νεκρό-σκελετό που βρέθηκε.

fterotos psychonoos είπε...

@Δημήτρη,
Σε ευχαριστώ για τα σχόλια και τα λόγια. Συμφωνώ στα περισσότερα. Πιθανολογώ ότι υπήρξε όντως τάφος για τον ΜΑ στη Μακεδονία, κάτι έπρεπε να κατασκευάζουν όσο το σώμα παρέμενε στη Βαβυλώνα. Πιθανότατα, αυτός να είναι τούτος που βρήκαν στην Αμφίπολη. Αλλά ο συγκεκριμένος μπορεί εξίσου και να χτίστηκε για τον Ηφαιστ. Ωστόσο, είναι ένα θέμα το για ποιον χτίστηκε κι ίσως άλλο θέμα το ποιος τελικά ετάφη μέσα.

İskender είπε...

Κοιτάζοντας τις παρακάτω φωτογραφίες

http://1.bp.blogspot.com/-VccMmw4btYw/VCxG6UIKrUI/AAAAAAAAioo/tIgekn7kMQU/s1600/%CF%84%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%82%2B%CE%91%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CF%89%CF%82.jpg
(αναπαράσταση εισόδου)

http://www.patrasevents.gr/imgsrv/f/full/992076.jpg
(είσοδος όπως βρέθηκε)

Αναρωτιέμαι, αν όντως ο αρχιτέκτονας του τάφου είναι τόσο άξιος όπως έχει περιγραφεί, και άν όντως το ταφικό μνημείο σχεδιάστηκε για να παραχωθεί (για την προστασία του) εξ αρχής, γιατί στο καλό δεν έβαλε την είσοδο μερικά μέτρα παρά μέσα, παρά από ότι φαίνεται "εφάπτεται" του τύμβου;

2-3 μέτρα παρά μέσα να ήταν (όπως οι υπόλοιποι μακεδονικοί τάφοι) ούτε η Περιστέρη θα τον είχε βρει.

Το μόνο που λείπει από αυτή την είσοδο είναι μια πινακίδα
"Είσοδος τάφου, περάστε!!"




Ανώνυμος είπε...

@ fterotos psychonoos
Σχεικά με τη Ρωξάνη...
Αν ο τάφος προριζ´οταν αρχικά για τον ΜΑ, όπως έγραψες και εσύ θα εγκατέλειπαν την κατασκευή του όταν συνειδητοποιούσαν ότι δεν επρόκειτο να ταφεί εκεί( αλήθεια γιατί τον κρατούσαν δύο χρόνια στη Βαβυλώνα και δεν είχαν μεταφέρει ή επιχειρήσει να μεταφέρουν την ταριχευμένη σωρό του νωρίτερα στη Μακεδονία?).
Μετά λοιπόν το 321 εγκαταλέιπεται το σχέδιο ταφής του στην Αμφίπολη και άρα και η ολοκλήρωση του μνημείου( αν υποθέσουμε ότι δεν είχε ήδη ολοκληρωθεί).
Μετά λοιπόν τη δολοφονία της Ρωξάνης το 308 περίπου ( ή 309, 310) ο Κάσανδρος ή κάποιος άλλος " θυμήθηκαν " αυτόν τον τάφο και είπαν " δε την θάβουμε εκει? "( δεν ειρωνεύομαι) .
Δεν ξέρω αν σε βοήθησα.....Πάντως θα ήταν πιό λογικό να ταφεί και η Ρωξάνη εκεί αν είχε προηγηθεί η ταφή του ΜΑ στον ίδιο χώρο και όχι για να μείνει " αχρησιμοποιητος" .

Ανώνυμος είπε...

για να μη μείνει "αχρησιμοποίητος" εννοώ.

george είπε...

Much is being said recently about the "Deinokratis number" again. I have some discussion about the architectural module the architect used in the Kasta Hill tomb in a new version of my Note which also contains some more evidence about the links between Deinokratis and HFAISTION with the tomb at Amphipolis. Again, those interested can email me at: grg7wtkns at gmail dot com, and I'll be happy to send them the updated version. Thanks.

PAIANAS είπε...

@Dazbaw

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται..
Η ιστορία είναι εκεί και είναι αναμφισβήτητη, όχι από μένα και σένα αλλά απ'όποιον θελήσει να ψάξει και να δώσει απαντήσεις στα όποια ερωτήματά του.
Κάθε συμπληρωματικό στοιχείο είναι και θεμιτό και καλοδεχούμενο.
Αλλά μην περιμένουμε την κάθε Αμφίπολη για να την διαδώσουμε και να την προβάλλουμε.
Θα έπρε διαχρονικά και υπερκομματικά να ήταν στις πρώτες επιλογές.
Μακάρι κάποτε κάποιος ηγεμόνας (που δεν φαίνεται στον ορίζοντα), να έδινε την πρέπουσα βαρύτητα στο κομμάτι πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.

fterotos psychonoos είπε...

@Ερασιτέχνης,

πολύ πιθανό! και βοηθητικό για μένα το σχόλιό σου. μία υπόεση είναι μεταξύ τόσων άλλων. Και μάλιστα μία υπόθεση που δεν φέρνει αντίρρηση στο ότι ο Τύμβος μπορεί να περιέχει τον ΜΑ σε άλλο σημείο ή ότι αυτός ο συγκεκριμένος σκελετός ανήκει είτε στον ΜΑ είτε στη Ρωξάνη (και με λιγες πιθανοτητες στον Ηφαιστιωνα). Κι αυτή η υπόθεση βασίζεται σε μια επαγωγική σκέψη ημερών, που όμως λαμβάνει υπόψη της μονάχα τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα ευρήματα. Διότι αν τυχόν έχουν κρύψει ότι βρήκαν καμια ασπίδα πολεμιστή, τότε προφανώς δεν μπορεί να ανήκει στη Ρωξάνη ο σκελετός! Αλλά αν τα επιστήλια κρύβουν τον ήλιο της Βεγίνας ή το πρόσωπο του ίδιου του Α. ή του ηφαιστίωνα, αυτό πάλι σε τίποτα δεν αναιρεί ούτε μειώνει την πιθανότητα-Ρωξάνη, για τον συγκεκριμένο σκελετό. Μόνο το φύλο ή ένα κρίσιμο στοιχείο που δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει (και που θα πρέπει να βρέθηκε μέσα στον κυρίως τάφο, όχι έξω από αυτόν). τα έξω από τον κυρίως τάφο ευρήματα, όπως και το μέγεθος του ίδιου του τάφου δεν αναιρούν καθόλου την υπόθεση-Ρωξάνη.

Unknown είπε...

Ας πάρουμε σαν δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος τάφος που βρέθηκε είχε κατασκευασθεί για τον Μέγα Αλέξανδρο και ότι τελικά δεν κατάφερε η σορός του να επιστρέψει. Το να τοποθετήσουν κάποιον άλλο νεκρό στη θέση που προοριζόταν γι’ αυτόν δεν θα ερμηνευόταν σαν μία πράξη “ιεροσυλίας ”; Το λογικό σενάριο δεν θα ήταν να το σφράγιζαν και να το λάτρευαν σαν κενοτάφιο του ΜΑ; Μέλη της οικογένειάς του θα τοποθετούνταν σε δίπλα τάφους σύμφωνα με την συνήθη τακτική.
Αυτό που θέλω να πω είναι, αν ο συγκεκριμένος τάφος κατασκευάστηκε για τον Αλέξανδρο, ή έπρεπε να τον βρούμε άδειο ή ο νεκρός που βρήκαμε είναι ο ΜΑ. Και αντίστροφα, αν ο νεκρός που βρήκαμε δεν είναι ο ΜΑ, τότε ο συγκεκριμένος τάφος δεν φτιάχτηκε για αυτόν.

virgi είπε...

@ fterotos psychonoos
+ για Μέγα Αλέξανδρο.
Πραγματικά!!!!!
Από την στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του Μέγα Αλέξανδρου λογικά θα άρχισε να χτίζετε και ο τάφος του.
Που όμως?????
Καμία μα καμία ιστορική πηγή δεν αναφέρετε σε αυτό.Και σε οποιοδήποτε σενάριο, είτε Αλεξάνδρειας,είτε όασης Σίβα και φυσικά ούτε Μακεδονίας.
Τι είχαν σκοπό να τον αφήσουν άταφο???
Μας λένε για την άμαξα τα πάντα και το σχεδιαστή και κατασκευαστή και πολύ περιληπτικά μάλιστα, αλλά τίποτα για τον τάφο του..!!
Μετά από σαράντα χρόνια ξαφνικά εμφανίζεται στην Αλεξάνδρεια.
Για τον Φιλιππο που είναι ξεκάθαρα όλα ξέρουμε!!!

fterotos psychonoos είπε...

Αλλά και μια επιγραφή μέσα στον τάφο που θα έλεγε: "Αλέξανδρος Γ' "ή "Ηφαιστίωνας", πάλι δεν θα αναιρούσε το σενάριο-Ρωξάνη για τον συγκεκριμένο σκελετό. Μόνο το φύλο του νεκρού ή ένα εύρημα πολεμιστή (=άντρας ο νεκρός) ως απόθεμα στον νεκρό. Εγώ το λέω διότι θέλω να πιστεύω ότι η ομάδα Περιστέρη και οι γύρω από αυτήν θα έχουν λάβει υπόψη κι ένα τέτοιο σενάριο, διαφορετικά δεν θα ήθελα, προσωπικά, να δεχτούν επιθέσεις και να εκτεθούν, λόγω ενός εντυπωσιακού επιστηλίου ή ακόμα και μιας επιγραφής με το όνομα του "νεκρού". Και μετά να βγει το αποτέλσμα της εξέτασης από το φύλο και να πουν "γυναίκα ήταν, κάναμε λάθος, δεν καταλαβαίνουμε τι μάς χτύπησε".

Δημήτρης είπε...

@ virgi
Για τον Φίλιππο ,ξερουμε τωρα που τον βρήκαμε .Δεν γνωρίζω αν υπήρξε ποτέ πηγή που να αναφερότανε στον τάφο του

Ανώνυμος είπε...

@fterotos
Θα ήθελΑ ειλικρινά την αποψή σου σχετικά με ερώτημα για την καθυστερημένη μεταφορά της σωρού

Δημήτρης είπε...

@fterotos psychonoos 9.02 μμ
Το αποκλείω να πουν όνομα.
Ακόμη και αν στις 29/11 αναφερθούν με λεπτομέρειες σε ευρήματα που αγνοούμε ,ακόμη και αν τα ευρήματα "φωνάζουν" για τον νεκρό ,ονόματα δεν θα πουν πριν την εξονυχιστική εξέταση του σκελετού.Μεχρι τώρα είναι πολύ προσεκτικοί , ξέρουν τι διακυβεύεται ,τώρα θα κάνουν την λάθος κίνηση ?

Dazbaw είπε...

φτερωτέ γιατί είπες αποκλείεται η Ολυμπιάδα;
δεν θέλω να απαντήσει κάποιος αβανταδόρος παρακαλώ...

sakis danis είπε...

Καλησπέρα.Παρακολουθώ το ιστολόγιο από το καλοκαίρι και ομολογώ ότι έχω μάθει πολλά έως τώρα χάρη στον empedotimo και τα σχόλια όλων.
Γράφω πρώτη φορά και θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις συγκρίνοντας το τελευταίο σχέδιο του Κ. Λεφαντζή και τις τελευταίες φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο:
1)Στο σχέδιο Λεφαντζή στις δεξιές πλάγιες πλάκες υπάρχουν 3 εγκοπές από πάνω και στις αριστερές 2( στη μέση υπάρχει πλάκα και δεν μπορώ να διακρίνω)
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15345
Στις φωτογραφίες του Υπουργείου
α)http://www.thehistoryblog.com/wp-content/uploads/2014/11/grave-with-earth-removed.jpg
β)http://www.thehistoryblog.com/wp-content/uploads/2014/11/limestone-cyst-grave.jpg
γ)http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15341
παρατηρώ 2 εγκοπές στις δεξιές πλάκες και 1 στις αριστερές (πάλι στη μέση υπάρχει η πλάκα και δεν μπορώ να διακρίνω).
Σαφέστατα από τις φωτογραφίες παρατηρώ ότι δεν υπάρχει εγκοπή στις αριστερές πλάκες πάνω και στις δεξιές κάτω όπως βλέπουμε τον τάφο.
2)Στο σχέδιο παρατηρούνται 3 πλάκες δεξιές ενώ στις φωτογραφίες 2.
3)Στο σχέδιο η πλάκα πάνω από τον τάφο απέχει πολύ από την δεύτερη εγκοπή δεξιά ενώ στις φωτογραφίες πέφτει ακριβώς πάνω της που μόλις διακρίνεται
4)Στο σχέδιο οι πλάγιες πλάκες τέμνουν την πάνω και την κάτω πλάκα όπως βλέπουμε τον τάφο.
Στις φωτογραφίες οι πλάγιες πλάκες βρίσκουν απ έξω την πάνω και την κάτω πλάκα και μάλιστα στην δεύτερη φωτογραφία η αριστερή πλάκα φαίνεται να συνεχίζει. Δεν είμαι αρχιτέκτονας ή σχεδιαστής και ίσως δεν μπορώ να καταλάβω καλά το σχέδιο.
Όμως πιστεύω ότι ο κ. Λεφαντζής απέδωσε τον τάφο στο σχέδιό του με όλες τις λεπτομέρειες όπως τις είδε.Σίγουρα υπάρχουν διαφορές του σχεδίου και των φωτογραφιών.
ίσως κάποιος σχεδιαστής πού γράφει στο ιστολόγιο να μας διαφωτίσει.
Σας ευχαριστώ.

virgi είπε...

Η φίλη του Γκρουπ
Ελαφηβόλου Ελένη μας εδωσε το παρακάτω.

Ο Κος Παπαχατζής δίνει καποιες σημαντικές πληροφορίες για τη λατρεία και τους τάφους των ηρώων ,ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ σελ.30-36 http://users.auth.gr/pachisp/ARXAIA_THRHSKEIA/2.pdf Ίσως έτσι να εξηγείται γιατι ο τάφος απεκρύφθη και δεν αναφέρεται πουθενά.

Αποσπασμα:

ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ
• Η λατρεία τους συνδέεται με ένα συγκεκριμένο τόπο, ένα τάφο(ο οποιός μαρτυρεί την
παρουσία του νεκρού κάτω από τη γη, του οποίου τα οστά χρειάστηκε σε κάποιες
περιπτώσεις να αναζητηθούν σε τόπους μακρινούς και να μεταφερθούν στο τόπο που τους ανήκε. ΕΤΣΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΥΘΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ, Βλ. σχετικά Θησεάς και χρήση μύθου του τον 5ο
π.Χ. αιώνα).
• Τάφοι και λατρείες ηρώων, μέσω του κύρους του τιμώμενου προσώπου, λειτουργούν ως
σύμβολα δόξας αλλά και προστασίας μιας κοινότητας,
• Πολλές φορές ο τόπος ταφής (μνημείο) φυλάσσεται κρυφός διότι από την ασφάλεια του
εξαρτάται η σωτήρια της πόλης.
• Αυτός ο τάφος (συνήθως) στο κέντρο της πόλης (αγορά): ιδαίτερα στις περιπτώσεις
λατρέίας τους ως : “ηρώων ιδρυτών”, “”ήρωα αρχηγέτου”, “ήρωα ευρετή”, “ήρωα οικιστή”
• Πολλές φορές ο τόπος ταφής του ήρωα κρυφός (ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΛΗΣ).
• Οι ήρωες διακρίνονται (μετά το θάνατό τους) από υπόλοιπους άνθρώπους (είναι
πιο δυνατοί, μεγαλόσωμοι, όμορφοι κτλ.).
• Οι ήρωες διακρίνονται (μετά το θάνατό τους) από υπόλοιπους άνθρώπους (είναι
πιο δυνατοί, μεγαλόσωμοι, όμορφοι κτλ.).
• Ηρώες + επική ποίηση.
• Ηρωες + μνήμη (μιας πόλης-κράτους, ή όλων των Ελλήνων).
• Σύμφωνα με μαρτυρία του Ησιόδου χαρακτηρίζονται ως ΗΜΙΘΕΟΙ.
• Η θέση τους (μετά θάνατον) στον ΌΌλυμπο ή στους Νήσους των Μακάρων.
• Ηρωοποίηση (ΜΟΝΟ) μετά το θάνατο vs. αντιλήψεις κατά τη διάρκεια ελληνιστικών
χρόνων (θεοποίηση ηγεμόνων).
• ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ + η έννοια του μέτρου και της αρμονίας σύμφωνα με τα
δεδομένα της αρχαιοελληνικής ιδεολογίας.
• Θεοί (αθάνατοι) τὰ ῥεῖα ζῶ(ο)ντες
• άνθρωποι + θάνατος (αντιλήψεις ομηρικής εποχής, εξέλιξη μετά από
επηρεασμό ορφικών αντιλήψεων).
• Νεκρικές τελετές + λατρεία

Ανώνυμος είπε...

@virgi & fterotos
Το σύγγραμμα του Πτολεμαίου δε σώθηκε.
Αν θυμάμαι καλά ούτε ο Αριανός ούτε ο Πλούταρχος, πουείχαν σαν πηγή τους τον Πτολεμαίο αναφέρουν κάτι σχετικό με την ταφή του ΜΑ ( " αρμάμαξα"' μεταφορά, κλοπή κλπ). Άρα πολύ πιθανόν ούτε ο Πτολεμαιος ανέφερε κάτι ούτε καν προσπάθησε να δικαιολογήσει την "υποτιθέμενη" κλοπή.
Ο μόνος που τα αναφέρει είναι ο Διόδωρος και μερικώς και κάποιοι άλλοι, που τώρα δε θυμάμαι τα ονοματά τους.
Ο Διόδωρος θεωρείται λιγότερο αξιόπιστος και "κατηγορείται" ότι έχει ενσωματώσει στο έργο του πολλά μυθοπλαστικά στοιχεία.
Τέλος οι πηγές που έχουν διασωθεί όχι μόνο είναι μεταγενέστερες αλλά αυτά που έχουν φτάσει έως εμάς δεν είναι καν τα πρωτότυπα αλλά μεταγενέστερα αντίγραφά τους. Για κακή μας τύχη τίποτα δεν αποκλείει " παραποίηση " τους.

Ανώνυμος είπε...

ή μάλλον για καλ´η μας τύχη......

Δημήτρης είπε...

@φτερωτός
να αναφέρω κι εγώ την γνώμη μου για την Ρωξάνη, που προσωπικά θα την αποκλείσω.
Ο τάφος δεχόμαστε ότι έγινε για τον ΜΑ.Ο ίδιος ας υποθέσουμε πως δεν ήρθε ποτέ.Η Ρωξάνη δολοφονείται το 311-309 , που σημαίνει ότι ο τάφος του ΜΑ ,παραμένει κενοτάφιο από το 321 έως το 311-309.Αυτό το διάστημα είτε είναι επισκέψιμος , είτε απλά προσβάσιμος , αλλά σίγουρα δεν έχει επιχωθεί.
Την δολοφονεί ο Κάσσανδρος ,την θαβει στην Αμφίπολη και επιχώνει τον τάφο.Γιατί να μπεί σε τέτοια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία?Για να τιμήσει την ίδια?απίθανο.Για να την εξαφανισει?Είχε πολύ πιο ευκολους τρόπους να το κάνει.Για να ρίξει στάχτη στα μάτια των Μακεδόνων ,ότι δεν ευθύνεται αυτός για τον θάνατό της?Και την Αμφίπολη θα διάλεγε ?
Εχει σκοτώσει τον γιο της και διάδοχο του θρόνου και τον θάβει με τις πρέπουσες τιμές στην Βεργίνα.Προφανώς για να ρίξει στάχτη στα μάτια των Μακεδόνων.
Τι τον εμπόδιζε να θάψει μαζί του και την Ρωξάνη αν την θεωρούσε ή ήθελε να την εμφανίσει "νόμιμη" βασίλισσα?Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η γυναικεία ταφή στον προθάλαμο του Φιλίππου ,πιθανολογείται ότι ανήκει στην εκ Σκυθίας σύζυγό του.Τι την έκανε λιγότερο βάρβαρη από την Ρωξάνη και δεν μπορούσαν μητέρα και γιος να ταφούν μαζί στις Αιγές?

Ανώνυμος είπε...

@virgi
Η παραπάνω ανάρτηση σχετικά με τους ήρωες δίνει βάση και στο σενάριο που έγραψε κάποιος σχολιαστής ( να με συγχωρέσει που δε θυμάμαι το όνομά του) σχετικά με τον ΑΧΙΛΛΈΑ. Βέβαια δε ξέρω κατα πόσο η επίσκεψη του ΜΑ στον τάφο του Αχιλλέα και του Πατρόκλου είναι αληθινό γεγονός ή μύθος........

Ανώνυμος είπε...

@ Δημήτρης
Αυτό ακριβώς ήθελα να πω και εγώ....απλώς το είπα με λιγότερα λόγια.....συμφωνώ μαζί σου.

ιοαννα είπε...

Προς ΑΠ 7.36 μμ-βλ. http://anaskamma.files.wordpress.com/2013/06/06_pantos.pdf
Ν. 3028/2002 κλπ. Δεν γίνεται να συμπτυχθεί σε λίγα κ απλά….αλλά είναι σύντομο, εμπεριστατωμένο κ κατανοητό κ νομίζω θα σε καλύψει.

ELLHN είπε...

@ΒΑΣΙΛΗΣ Κ.

κιλκί τεπέ = πήλινος λόφος στα Τουρκικα αν δεν κάνω λάθος. Τοπωνύμιο που απέδωσαν οι Τούρκοι κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Συμφωνώ μαζί σου ότι επειδή πολλοί έχουν δει την ανασκαφή (Αρχαιολογική ομάδα Περιστέρη, Αρχιτέκτονας, Φωτογράφος, συνεργεία οικοδομων κτλ) θα είναι πολύ δύσκολο να μην δώσουν στην δημοσιότητα τέτοιας αξιας ευρήματα όπως ζωγραφικές παραστάσεις επιστυλίων (που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν) η πιθανόν και επιγραφές...εκτος και αν ασκείται πολύ ισχυρή πίεση απ έξω...δεν μπορούμε να μπούμε όμως σε λογική συνωμοσιολογίας...τουλάχιστον όχι πριν τις 29 Νοεβρίου η αρχές Δεκεβρίου...

xristos είπε...

Γνώμη μου είναι πως να μη περιμένουμε πολλά "κεράσσια" από τους εκπροσώπους οι οποίοι έχουν από καιρό "μαδίσει" την "κερασσιά" (για τη χώρα λέω την ίδια)

Πως είναι δυνατόν να ...αναμένουμε "σοκ και δέος" και "τρομερές αποκαλύψεις", από τους "μαιτρ" της κρυψίνοιας, της παραπληροφόρησης και φυσικά της αντι-ελληνικής συμπεριφοράς,έχοντας δώσει "εξετάσεις" εδώ και δεκαετίες μπρος στα μάτια μας.

Τι έπαθαν οι Μενδώνες, οι Περιστέρες,οι Παναγιωταραίες; Εθνικό "vertigo";

Και τι θα πουν στις 29 Νοέμβρη; "για λόγους εθνικής ασφαλείας,σαν λέγαμε απανωτά ψέματα με τις κάθε λίγο ανακοινώσεις μας κατά την διάρκεια των ανασκαφών. Τώρα είναι η ώρα να σας τα δείξουμε όλα. Ορίστε οι επιγραφές. Ορίστε οι στήλες. Ορίστε οι σφραγίδες.Ορίστε όλα"

Παιδικό όνειρο. Ακόμα και απόλυτου εμπιστοσύνης και δίχως "σκιές" να ήταν οι συγκεκριμένοι, ακόμα και τότε θα ήταν γελοίο το να πιστευει κανεις πως θα εδειχναν στοιχεία,ώστε με αυτον τον τρόπο να καθιστουν τους εαυτους τους ψευτες διαρκείας.
Πόσο μάλλον,όταν μιλάμε για "επαγγελματίες ψεύτες" (Παναγιωταρέα-Μενδώνη) και για κρατικοβολεμένους και κυβερνητικούς γλύφτες (Περιστέρη).

Τι διαφορά έχει για το..."Σκοπιανό" αν τα -θρυλούμενα-αποδεικτικά στοιχεία έρθουν στο φως 10 μέρες από σήμερα; Αλλάζει κάτι;

Εϊναι απόλυτα αφελές να περιμένει κάνεις να γίνει "Ελληνική διαχείρηση" μιας κατάστασης,όταν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι είναι τουλάχιστον "εθνικά ύποπτοι".

Μόνο από τυχάιο λάθος, ή από κάποια ανώτερη δύναμη,θα μάθουμε τι κρύβρι η Αμφίπολη. Και σε αυτό και μόνο ελπίζω,εγώ τουλάχιστον.

Το "παρεάκι" της Αμφίπολης,δεν είναι εκεί για να ξεθάψει,αλλά για να "θάψει" στοιχεία αποδεικτικά και πιθανόν πολύ ενοχλητικά για τους εργοδότες του.

Ελπίζουμε σε ένα "θαύμα" πραγματικά.

Unknown είπε...

Συνωμοσιολογία; Ας ξεκινήσουμε από τα απλά, εδώ μια ελληνική σημαία στη κορυφή του λόφου υποσχέθηκε ο δήμαρχος αλλά τζίφος. Τα διόδια όμως με το όνομα Αμφίπολη θα εμφανιστούν σε χρόνο dt! Για ποια εθνική συνείδηση συζητάμε;

ELLHN είπε...

@Θεανώ

Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ντόπιοι. Τον 18 αιώνα προφανώς μετοίκησαν και Βλάχοι και Αρβανίτες στην περιοχή κυνηγημένοι από τον Ali Pasha.
Όχι μονο ντόπιοι και Ελληνόφωνοι αλλα τους πιο πάνω προς Σέρρες που μιλούσαν τα Βουλγαρικα και είτε είχαν έρθει από Βουλγαρία κατά την Τουρκοκρατία ως εργάτες είτε ήταν πιο παλιά και προσχώρησαν στην Βουλγαρικη εξάρχεια δεν τους πηγαίνανε μια...Αυτό είναι καταγεγραμμένο και από περιηγητές που πέρασαν από την περιοχή. Με μακεδονομάχους κατά τον Μακεδονικό αγώνα κτλ. Το 1912 πρόσκοποι της περιοχής οδηγούσαν τον Ελληνικό στρατό εναντίον του Τουρκικου. Μετά το 1922 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και προσφυγες από Μικρά Asia Πόντο, Ανατολική Θράκη και ίσως και Βόρεια Θράκη.

virgi είπε...

@Xρηστος Xοντζεας

Είναι πολύ κρίμα που αυτό βλέπετε στο πρόσωπο της Κα. Περιστέρη.
Όχι για αυτήν αλλά για εσάς.

Unknown είπε...

@Xρηστος Xοντζεας,

συμφωνω. Το μονο που 'χω να προσθεσω ειναι οτι υπαρχει μια διαχυτη πεποιθηση "επαγγελματικης ικανοτητας" μεταξυ ολων των ανεμιγμενων στα τεκνωμενα της Αμφιπολης--πολιτικων, ιστορικων, μηχανικων, τεχνιτων, δημοσιογραφων, ...--κατι που στην Ελλαδα των τελευταιων 30 χρονων ειναι πιο σπανιο κι απ'το Αυγουστιατικο φεγγαρι.

Τιποτε δεν πιστευω πριν καταγραφει και υπο-/αποδειχτει με τα απαραιτητα επιστημονικα στοιχεια. Φυσικα και δεν τους επιστευομαι λογω των φιλοκερδικων τους κτιτηριων. Υπαρχουν πολλοι πολιτικοι, ακαδημαικοι, δημοσιογραφοι σε θεση ισχυος σ' αυτη τη χωρα που δεν ειχαν εντονη κομματικη ιστοια απο τα φοιτητικα τους χρονια κι επειτα;

Μικρο καλαθι για 29 Νοεμβρη

ELLHN είπε...

Η αλήθεια είναι ότι προβληματίζει λίγο η υπόθεση με τα επιστήλια...

Όχι φυσικά η κυρια Περιστέρη με την στάση της αλλα οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί προϊστάμενοι της με την δικη τους στάση.

Υπομονή τι να κάνουμε?

ELLHN είπε...

@Ioannis Karras

Έπειτα γίνανε κομματόσκυλα για να πάρουν καρέκλες και χρήματα!!!

ELLHN είπε...

Υπομονή θα δούμε όταν έρθει η ώρα

Θεανώ είπε...

@ELLHN
δε διαφωνώ με τα στοιχεία σας, όπως έγραψα και παραπάνω ότι γνωρίζω είναι από φίλη γεννημένη στη Μεσολακκιά ποντιακής μάλιστα καταγωγής. Αυτή μου είπε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πρόσφυγες. Αν είστε κάτοικος της περιοχής και γνωρίζεται καλύτερα τότε δεκτά τα στοιχεία σας. Παρεπιπτώντως ότι έγραψα ήταν απάντηση στον Dazbaw που ζητούσε διευκρινήσεις από κάποιον που γνώριζε την περιοχή και του έγραψα απλά ότι γνώριζα. Περισσότερα όπως είπα δεν γνωρίζω. Πάντως μου έκανε εντύπωση γιατί δεν το είχα ξανακούσει ότι κάτοικοι της αρχαίας Αμφίπολης μετοίκησαν στη Μεσολακκιά. Εσείς γνωρίζεται κάτι σχετικά;

Unknown είπε...

@ELLHN
Φανταστείτε να ανακοίνωναν ότι στα επιστήλια αναγράφεται ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Στρατηλάτη και μετά από 2 μήνες σχεδόν ανασκαφών να μην βρίσκαν οστά.Τι θα λέγαμε σήμερα όλοι μας;

oryktosploutos είπε...

@ ΒΑΣΙΛΗΣ Κ 5:56

Αφού είστε από την περιοχή και λέτε ότι ο Μεγάλος Καστάς είναι "φυσικότατος λόφος", μήπως ξέρετε το είδος του πετρώματος; Ξέρετε αν στο Μικρό Καστά ή στο Μεγάλο Καστά υπήρχαν αρχαία ορυχεία της εποχής Φιλίππου/Αλεξάνδρου;

ELLHN είπε...

@ Ioannis Karagkiozis

Ότι είναι κενοτάφιο. Η ότι ενώ ήταν για τον Αλέξανδρο δεν ήρθε η σορός του τελικά. Σε πλήρη αρμονια με τις πολύ μεταγενέστερες πηγες.

Ελληνικές επιγραφές με ευθεία αναφορά στον Mega Αλέξανδρο στην Μακεδονία αλλα όχι σε Πέλλα και Αίγες...καταλαβαίνεις τι σημαίνει John...

Unknown είπε...

@Xρηστος Xοντζεας
..συμφωνώ για όλους εκτός τα λεγόμενά σου για την Περιστέρη που την έχω γνωρίσει προσωπικά πριν γίνει γνωστή.
Ελπίζω να φοβηθούν τα τόσα μάτια που είδαν την ανασκαφή και προς το παρόν δεν ομιλούν. Εδώ σε ένα ερασιτεχνικό blog όπως του εμπεδότιμου και έχουν βρεθεί απίστευτα πράγματα μόνο από τις εντέχνως κακοτραβηγμένες φωτογραφίες του υπουργείου.
Η πορεία των δύο άλλων κυριών είναι γνωστή και δεν είναι να τις εμπιστεύεσαι τυφλά.

fterotos psychonoos είπε...

@Δημήτρη, μου αρέσει το σκεπτικό σου. Μακάρι να έχεις δίκιο, ειλικρινά το εύχομαι. Νιώθω ότι απο τα πολλά σχόλια, το δικό σου είναι ένα από εκείνα που έψαχνα. Το έγραψα κάποια στιγμή, φαντάζομαι κανείς δεν το πολυπίστεψε (;). Έγραψα το σενάριο Ρωξάνη με κύριο και βαθύτερο στόχο όχι το να πείσω κάποιον αλλά να με βοηθήσει κάποιος να το αποκλείσω.

ELLHN είπε...

@Ioannis Karagkiozis

Με τέτοια ευρήματα η κοινή γνώμη της χώρας ΔΕΝ θα επέτρεπε κανένα συμβιβασμό στο όνομα των Σκοπιων...Καμια κυβέρνηση ΔΕΝ θα το τολμούσε...Βλέπεις ότι με τόση propaganda που έχουν κάνει ειδικά σε Νότια Ελλάδα για το θέμα ακόμη υπάρχει αντίδραση...

giannis_ είπε...

@ορυκτος πλουτος
31/10 ανακοίνωση ΥΠ.ΠΟ.
Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος κερματισμένος σχιστόλιθος.

Unknown είπε...

@ ΕΛΛΗΝ
ακριβώς έτσι είναι.Το θέμα είναι άκρως πολιτικό και η λύση του θα πρέπει να είναι εξίσου πολιτική. Ποια Άνω Μακεδονία και κουραφέξαλα.
Είναι ευκαιρία να απαιτήσουν την λήξη του θέματος της ονομασίας και την μη χρήση οποιουδήποτε παραγώγου της λέξεως Μακεδονία.

333 είπε...

Ρωτά ο Κροίσος τον Σόλωνα για το ποιόν θεωρεί ποιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο [αναμένοντας ως απάντηση ότι ο Σόλων θεωρεί τον ίδιο τον Κροίσο, καθότι ήταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος εκείνη την εποχή].

Ο σοφός Σόλων τότε αρνήθηκε να κατονομάσει τον Κροίσο και μάλιστα το πήγε και παραπέρα, του απάντησε "μηδένα προ του τέλους μακάριζε", δηλαδή στην ουσία του είπε να μη βγάζει συμπεράσματα πριν το τέλος.
Στη συνέχεια όπως ξέρουμε ο πάμπλουτος Κροίσος [από τη Λυδία] αιχμαλωτίστηκε από τον Κύρο Β', και ενώ ήταν έτοιμος για την πυρά αναφώναξε τρείς φορές "Σόλων Σόλων Σόλων". Ο Κύρος ρώτησε να μάθει γιατί αναζητεί τον Σόλων, και όταν ο Κροίσος του εξήγησε τον άφησε να ζήσει.

Αυτή η μικρή ιστοριούλα δεν έχει αποδέκτες όλους τους αναγνώστες του blog, παρά μόνον όσους είναι ανυπόμονοι-βιαστικοί και στην χειρότερη περίπτωση κακεντρεχείς.

Μπορεί στις 29 Νοεμβρίου να μην ανακοινωθεί-ειπωθεί κάτι το εξαιρετικά σημαντικό [μπορεί και ναι], αλλά στις 29 κάποιου άλλου μηνός-έτους θα ανακοινωθεί.

Η κακομοιριά και το μιζεριλίκι θα μείνει αμανάτι σ'αυτούς που από τώρα "μακαρίζουν".

Συνταξιδιώτες : Μηδένα προ του τέλους μακάριζε !!!

oryktosploutos είπε...

@giannis_ 10:41

Ευχαριστώ, αλλά άλλη είναι η ερώτηση. Έχω υπόψη μου τόσο τον "εδαφοποιημένο σχιστόλιθο" (που δεν λέει και πολλά πράγματα ως όρος όσο και τα "λιμναία ιζήματα", αλλά για το λόφο 133 (Μεγάλο Καστά) υπάρχει αναφορά ότι είναι βραχώδης.

Effie είπε...

@Βίκυ
Μέχρι να διαβάσω όλα τα σχόλια ανάποδα /μπρος-πίσω και με πολλές αναγκαστικές διακοπές, βράδυασε για να δω το βίντεο που ανάρτησες.
Λοιπόν το θέμα είναι: για τον καθένα, ποιούς θεωρεί ότι είναι αυτοί που βλέπουν τις δισδιάστατες σκιές και τίποτε άλλο, και ποιοί είναι αυτοί που βλέπουν τον "πραγματικό" κόσμο (όπως τον βλέπουν ολες μας οι αισθήσεις, γιατί δεν είναι μόνον αυτός αυστηρά από πλευράς φυσικής). Προφανώς, αν καταλαβαίνω καλά έχουμε εντελώς αντίθετη αντίληψη για το ποιοί είναι οι "αλυσσοδεμένοι". Θεωρώ εαυτόν να τριγυρίζω ελεύθερη στον τρισδιάστατο, πολύχρωμο κόσμο, προφανώς εσύ με θεωρείς στον αντίθετο πληθυσμό με στην αναγκαστική δισδιάστατη αντίληψη.
Μια πιό μοντέρνα εκδοχή της ιστορίας του βίντεο είναι ο Λ. Πιραντέλλο, στο "Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε" = η αλήθεια είναι υποκειμενική. Τα ιστορικά γεγονότα (facts) τηνεπιβεβαιώνουν ή την καταρρίπτουν κάθε φορά. Οπότε, το μέλλον θα δείξει ...

@Αρης
Ευχαριστώ για τα λόγια σου, πολύ ευχάριστο να βλέπω τόσο αισιόδοξα άτομα εδώ! Είπα και στο "φτερωτό" ότι άλλης ώρας κουβέντα είναι αυτή για τις αρετές (που οπωσδήποτε έχουμε) και τα ελαττώματα μας (και αυτά παρόντα). Εδώ βλέπω να ξετυλίγονται όλα μαζί, και εκείνο που δεν με χαροποιεί (για να το πως αλλιώς) είναι η προσκόλληση μας σε αυτό που εμεις φανταζόμαστε σωστό. Έχουμε την εμμονή σε αυτό που θέλουμε να βλέπουμε και επιθυμούμε, οπότε είμαστε κωφοί και άλαλοι σε άλλες απόψεις, ο καθένας διαφορετικές από τις δικές του.
Βλέπεις να μας ενώνει το ιστολόγιο; σωστό απο μια άποψη, από άλλες οι απόψεις είναι τόσο μακρυά η μία από την άλλη που δεν γεφυρώνονται. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου, να το ξεκαθαρίσω, παρόλο ου "ακολούθησα" τη θεωρία Εμπεδότιμου όσο μπορούσα, ως εκει που με "έβγαζε" η λογική.
Και προπαντός δε μας βλέπω σαν λαό να έχουμε σύμπνοια ή νοοτροπία ομαδικής προσπάθειας, το αντίθετο μάλιστα. Το ανέκδοτο το ξέρεις, κλασσικό: όταν ρώτησε ο Θεός τον Έλληνα τι θέλει για δώρο, απάντησε "να πεθάνει η κατσίκα του διπλανού"!
Σχετικά με την Παπαφωτίου, την "κολλεγιά" (προηγούμενη τουλάχιστον) με Περιστέρη και...ελάφια, συμφωνώ με τις απορίες σου.

@Fterotos psychonoos (διάλεξες και μακρύ ψευδώνυμο) Αν θες δωσε μου το e-mail σου για να σου ζητήσω την...περί Ρωξάνης πραγματεία.

@george
Hi there will you send your new, "Deinokratis-modified" version?

@paianas
Μήπως σε άλλον ήθελες να απαντήσεις; η δική μου άποψη είναι ότι υπήρχαν πολύτιμα κτερίσματα στον τάφο και έκαναν φτερά με τους τυμβωρύχους. Δεν πιστεύω ότι ο νεκρός (όποιος ή όποια να ήταν) ετάφη νέτα-σκέτα σε φορείο ή σαρκοφάγο. Δηλαδή ασπάζομαι την επίσημη άποψη του Υπουργείου και όλων των αρχαιολόγων.

ELLHN είπε...

@Θεανώ

Θεανώ

Για το συγκεκριμένο χωριο ο Βασίλης K. είναι ο ειδικός. Για τα χωρια του Παγγαίου λίγο πιο Ανατολικά αλλα και τα χωρια νότια της Αμφίπολης στα παραλια σε διαβαίνω πως ήταν χωρια ντόπιων. Φυσικά μετά το 1922 εγκαταστάθηκαν πολλοί προσφυγες στην περιοχή όπως και σε όλη την Μακεδονία αφού είχαμε ανταλλαγές Πληθυσμών όχι μονο με την Τουρκια αλλα και με την Βουλγαρία (Σε ότι αφορά την Βουλγαρία η ανταλλαγή ήταν σε εθελοντική βάση αν και οι Βούλγαροι αξιωματούχοι τρέχανε πάνω κάτω στην Μακεδονία να συγκρατήσουνε τους Εξαρχικούς να μην φύγουν και παράλληλα να διώξουνε τους Έλληνες της Βόρειας Θράκης. Πως αλλιώς θα θεμελιώνανε διεκδικήσεις στο μέλλον. Ότι κάνανε δηλαδή και οι Τούρκοι με τους Έλληνες της Πόλης. Εκείνοι βεβαια με λιγότερο κομψό τρόπο όπως μονο αυτοί ξέρουν...). Πάντως ο κύριος που είχε βγει στις είδησης μαζί με την γυναικα του και είπε για τα αρχαία που βρήκε παλιά και παρέδωσε στην αστυνομία ήτανε λογικά ντόπιος. Αν θυμάμαι καλά το επίθετο είχε κατάληξη -ουδης (Μακεδονική κατάληξη επιθέτου).

fterotos psychonoos είπε...

@Ερασιτέχνης, 9:33μμ

Συμφωνούμε βασικά.
Δυστυχώς, καμία από τις πρωτότυπες πηγές δεν σώζεται, επομένως ούτε εκείνη του Πτολεμαίου. Για τον Διόδ. Σικελιώτη: αναπαρήγαγε από ό,τι φαίνεται τον Κλείταρχο, ο οποίος είχε γράψει από ανώνυμες μαρτυρίες και από τον Καλλισθένη (όχι τον ψευδοκαλλισθένη)., που υπήρξε (ο Καλλισθένης) ο επίσημος γραφιάς του Αλέξανδρου.
ναι, καταλαβαίνω την υπόθεσή σου. Λες;

@dazbaw,
Η Ολυμπιάδα αποκλείεται για διάφορους λόγους: πρώτον: έλλειψη κινήτρου να τη θάψει κάποιος εκεί. Ποιος και γιατί; Κάποια κόρη της; Τι δουλειά όμως έχει η Ολυμπιάδα στην Αμφίπολη; Λογικά, δεν στέκει. Επειτα, ο Κάσσανδρος την άφησε άταφη μετά τον λιθοβολισμό και ο τάφος της, αν υπήρξε τέτοιος, πιθανολογείται (δικαίως κατ' εμέ ότι βρίσκεται στην Πύδνα). Μετά, ποιος την πήρε από εκεί; κάποιος φίλα προσκείμενος να την θάψει; και την άφησε μέσα έτσι; δίχως τιμές και σε αυτή τη θέση; μήπως κάποιος εχθρός= οι άντρες του Κασσανδρου; με ποιο σκοπό; αφού την είχε σκοτώσει, δεν είχε λόγο ούτε να την τιμήσει ούτε να την κρύψει (όπως είχε ίσως για την Ρωξάνη). Μάλιστα, εδώ η υπαιτιότητά του είχε κρυφτεί πίσω από το μένος των συγγενών των θυμάτων της. Να το έκανε (να την έθαψε μετά) μήπως ο Κάσσανδρος για τα μάτια του κόσμου μεταγενέστερα; αφού έβαλε άλλους να φανούν ως δολοφόνοι της; τι να πω; γιατί όχι; αλλά αν το έκανε αυτό, θα την άφηνε δίχως καύση, αφού σε αυτό το σενάριο υποτίθεται ότι θέλει να την τιμήσει; Δεν ξέρω, αν σου απάντησα. Η Ολυμπιάδα, ως σενάριο, προκύπτει δύσκολα, πολύ δύσκολα, αυτό μέσα μου ήταν περίπου "φανερό" εξαρχής και μόνο με ταυτόχρονη παρουσία του ΜΑ έχει κάποιες (λίγες) πιθανότητες.

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

@ φτερωτός ψυχονοος
Διάψευση δια στώματος περιστέρη 
Το 2009 
http://amfipoli.blogspot.gr/2009/06/blog-post_29.html?m=1
2014 δηλώνει πλέον "μεγάλος στρατηγός"

fterotos psychonoos είπε...

maria Gk., 8:59 μμ.

Στο σενάριο που ανέπτυξα όμως, για ποια ιεροσυλία από ποιους; από εκείνους που δολοφόνησαν τη γυναίκα, το παιδί και τη μητέρα του; Θα είχαν κάνει δηλαδή τρεις φόνους, μετά κι έναν ακόμα (έμμεσα), θα είχαν ξεκληρίσει όλη την οικογένεια, και θα δίσταζαν λες στο ότι επειδή ο τάφος είχε κατασκευαστεί αρχικά για τον Α., δεν θα έπρεπε να κρύψουν μέσα τη Ρωξάνη, γιατί θα ήταν "ιεροσυλία".
Δεν μου μοιάζει πιθανό, πάντα στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου (τάφος για ΜΑ ή Ηφαιστ. και ταφή της Ρωξάνης 10 χρόνια μετά).

Effie είπε...

@fterotos.....klp
H Ολυμπιάδα ετάφη στην Πύδνο,βρέθηκε τάφος της με επιγραφή.Είχαμε μια σχετική συζήτηση τις προάλλες και ένας εξαιρετικά ευγενής σχολιαστής (ντροπή μου, ξεχνώ ποιός ήταν)ανέβασε ολοκληρο κεφάλαιο, έλα όμως που δε θυμάμαι τo URL. Αν έχω το e-mail σου, θα σου στείλω το pdf document, το έχω σώσει, αν ο σχολιαστής που το ανέβασε δει αυτο το κείμενο θα μπορούσε να ξανα-αναρτήσει το site για όποιον ενδιαφέρεται. Μάλιστα, αυτό το είχα ξεχάσει, οπότε μοιάζει να αποκλείεται η Ολυμπιάς.

fterotos psychonoos είπε...

@giannis,

Ελπίζω να έχει δίκιο. Αν είναι τόσο σίγουρη για αυτό που λέει (και μιλά για τον συγκεκριμένο σκελετό) τότε κάνω την εξής υπόθεση: κάτι ξέρει που μας κρύβει, κάτι που δείχνει το φύλο του συγκεκριμένου νεκρού (είτε από πρώτη εκτίμηση του σκελετού, αν αυτός είναι άντρας, είτε από καναν οπλισμό, που δεν μας ανακοίνωσαν). Χωρίς κάτι από αυτά, δεν μπορεί να αποκλείσει τη Ρωξάνη, ακόμα κι αν έχει βρει επιγραφή που γράφει "Αλέξανδρος".

fterotos psychonoos είπε...

@Effie,

σε ευχαριστώ, στείλε μου αυτό που έχεις. Συμφωνώ με αυτόν τον φίλο που αναφέρεις. Η Ολυμπ. αποκλείεται.
Όπως κι αν έχει, αυτό δεν είναι και το λογικό; ένας-ένας, όσο σκεφτόμαστε και προχωράμε, οι υποψήφιοι να φεύγουν;
psychonoos@gmail.com

Unknown είπε...

The Tomb of Olympias - Link

george είπε...

My good friend Panos uploaded my Note's latest version:

https://drive.google.com/file/d/0BxfAWy6wujqySEZ3MHA0ODRkN1E/view

Any comments will be appreciated. Thanks.

Unknown είπε...

@ELLHN
Δεν διαφωνώ σε αυτό που λες για το θέμα τις ονομασίας αλλά μην ξεχνάς την πολιτική ιστορία του Σαμαρά,δεν θέλω να τον υπερασπιστώ,αλλά αυτός πολιτικά το πλήρωσε περισσότερο από όλους.Επίσης δεν νομίζω ότι θα λέγαμε ότι είναι κενοτάφιο αλλά θα είχαμε όλοι από μια θεωρία συνωμοσίας.Είναι δεδομένο πλέον ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν στα επιστήλια είναι τόσο σοβαρές και ίσως (προσωπική εκτίμηση και πόθος) τρανή απόδειξη για τον ένοικο του τάφου,που για μένα είναι ο Μέγας Αλέξανδρος,που έπρεπε όταν ανακαλύφθηκαν έπρεπε να διαψευστούν.Θεωρώ επίσης ότι τα ευρήματα είναι πολλά περισσότερα από αυτά που ξέρουμε και ότι θα παραουσιαστούν την ώρα που πρέπει και όπως πρέπει.

Santzos είπε...

@ELLHN
{Αν θυμάμαι καλά το επίθετο είχε κατάληξη -ουδης (Μακεδονική κατάληξη επιθέτου)}.

Από πια πηγή το έχεις συμπεραίνει αυτό?

Planet είπε...

H εργασία που αφορά την Ολυμπιάδα είναι εδω:

http://www.ascsa.edu.gr/pdf/uploads/hesperia/146994.pdf

george είπε...

@Effie,

I just sent it by email, and also sent the link to the pdf file. As always, I'll appreciate the comments.

Dazbaw είπε...

ΚΖ΄ εφορεία:

http://www.kz-epka.gr/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=101

πουθενά δεν λέει για επιγραφή και τάφο της Ολυμπιάδας...

απαντάω σε εσένα που μου απαντάς έμμεσα...

θες να μας πεις γιατί;

φτερωτός:

ξεκίνησες έτσι {Η Ολυμπιάδα αποκλείεται για διάφορους λόγους: πρώτον:}

σε διάβασα μέχρι τέλους και ακόμη δεν βρήκα το δεύτερον...

έχουν απαντηθεί όλες οι απορίες εδώ που μιλάμε και αν σε ενδιέφερε έστω και λίγο θα τα είχες διαβάσει...

ELLHN είπε...

@Santzos

Συναντάται αρκετά συχνά στην Μακεδονία τέτοια κατάληξη.

Έχεις κάποιες περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα?

fterotos psychonoos είπε...

@Planet,

Μπράβο Planet! Σε ευχαριστούμε.
Εχεις απίστευτο αρχείο και οργάνωση! Βρίσκεις πάντα γρήγορα κάτι που ψάχνουμε.

Σε λίγο ξεκινά η εκπομπή Πρετεντέρη..κοινώς σωθήκαμε!!

ELLHN είπε...

@Ioannis Karagkiozis

Τι να πω?

Οψόμεθα

garasari.blogspot είπε...

1ον) Το χωριό Μεσολακκιά είναι νεώτερος οικισμός του 20ου αιώνα. Η παλιά Μεσολακκιά (δηλαδή τα παλιά Λακκοβήκια) βρίσκεται ανατολικότερα, πάνω στα υψώματα και σήμερα έχουν απομείνει λίγα σπίτια. Οι παλιοί Μεσολακκιώτες διατηρούν εξοχικές κατοικίες εκεί και συγκεντρώνονται σε ορισμένες γιορτές του έτους.

2ον) Το 19ο αιώνα ο Μερτζίδης γράφει οτι σε κώδικα της Μονής Εικοσιφοίνισσας (στο Παγγαίο) υπήρχε η πληροφορία οτι το παλιό όνομα της κωμόπολης ήταν Λαοδίκεια και με τα χρόνια προέκυψε Λακκοβήκια.

3ον) Στα βόρεια της παλιάς Μεσολακκιάς υπάρχει ένας μεγάλος κυλινδρικός βράχος και η τοποθεσία εξ αυτού ονομάζεται Βαγιόνι. Εκεί ήταν το αρχαίο λατομείο της περιοχής Αμφιπόλεως, από το οποίο έβγαζαν πωρόλιθους.

4ον) Οι κάτοικοι της παλιάς Μεσολακκιάς στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν στην πλειοψηφία αυτόχθονες Αμφιπολίτες και λιγότερες οικογένειες ήταν Βλάχοι και Αρβανίτες που ήρθαν από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία στις αρχές του 19ου αιώνα. Όταν χτίστηκε η νέα Μεσολακκιά, οι περισσότεροι κατέβηκαν εκεί, μαζί με οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.

5ον) Ο διπλανός λόφος ονομαζόταν Τιλκί-τεπε και μεταφράζεται ως "της Αλεπούς" (το έχετε ακούσει από την κυρία Περιστέρη.

6ον) Και μία ωραία σύμπτωση. Ο λόφος που υψώνεται ανατολικά του Καστά, ονομαζόταν Περιστέριτσα :)

Santzos είπε...

@ELLHN
Δυστυχώς όχι,απλά από περιέργεια ρώτησα καθότι και το δικό μου τελειώνει σε (-ουδης) και νόμιζα (χωρίς να έχω καταγωγή από εκεί) ότι είναι θρακιώτικο.

fterotos psychonoos είπε...

@Dazbaw,

προφανώς..έχουν ειπωθεί πολλά! αλλά έτσι όπως το θέτεις, θα σου πω:
ε...καλά τότε αφήνω σε σένα τον.. καλό αναγνώστη να μας πεις γιατί και πώς προκύπτει -με ποιο σκεπτικό μπορεί να προκύψει- η Ολυμπιάδα στην Αμφίπολη.
πρέπει να απαντήσεις στο πότε, στο πού (της μεταφοράς της) και στο πώς/από ποιον.

garasari.blogspot είπε...

Η κατάληξη -ούδης χαρακτηρίζει κατά κανόνα Έλληνες από τη Βόρεια Θράκη - Ανατολική Ρωμυλία και λιγότερο Μακεδόνες από την περιοχή Μελενίκου, Πετριτσίου και μέχρι το ύψος της Γεβγελής περίπου στα δυτικά.

fterotos psychonoos είπε...

@Dazbaw,

Κι όλα αυτά, αφού τα απαντήσεις, να τα δέσεις σε ένα σενάριο (όχι σε δύο), σε ένα κοινό σενάριο, που δεν θα αντιβαίνει στη λογική. Δοκίμασε. Εγώ το πορσπάθησα και δεν το κατάφερα αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. εσύ μπορεί να σταθείς πιο τυχερός.

Unknown είπε...

@ΒΑσίλης Κ έκανε σχόλιο
17 Νοεμβρίου 2014 - 5:56 μ.μ.

......
Όντως εντός του τάφου βρέθηκαν (εγώ έμαθα για 2 αυτοί είχαν ανακοινώσει 3) επιστήλιες πλάκες με γραφή, στο χώρο πίσω από τις μαινάδες, οι οποίες αναφέρονται στον Μέγα Αλέξανδρο και στο στενό του περιβάλλον καθώς επίσης και ότι μία από αυτές έχει επάνω μια παράσταση με ένα έφιππο.....

Αν ισχυει αυτο που λες φιλε μου ισοδυναμει με βομβα μεγατονων!! Παιδια στο blog δεν κανατε καποιο σχολιο σε αυτα που εγραψε ο φιλος μας.

george είπε...

@garasari BlogSpot

AN GNWRIZEIS, EINAI OI POPOLYQOI POY XRHSIMOPOIHQHKAN STO LOFO KASTA APO TO BAYIONI;

ELLHN είπε...

@Santzos

Όπα όπα

Πολύ καλή επισήμανση: Εδώ θέλει περισσότερη προσοχή:


Η Θράκη είναι γεωγραφική προέκταση της Μακεδονίας και η Μακεδονία γεωγραφική προέκταση της Θράκης.

Έχω συναντήσει κατάληξη -ουδης και στην Θάσο (ντόπιοι Θασίτες).

Διόρθωση: Προφανώς είναι κατάληξη που συναντάται συχνά σε Μακεδονία και Θράκη.

Βίκυ είπε...

Εφη,
σου αφιερωσα τον μυθο του σπηλαιου αφενος γιατι σε θεωρω ως δραπετευσασα απο την πνευματικη φυλακη των απαιδευτων ανθρωπων(εσωτερικη καλλιεργεια) αλλα κυριως ως προσεγγιζουσα την αληθεια με καθαρη σκεψη και ορθο λογο.
Ηταν κολακευτικο για σενα και συ το εξελαβες αναποδα.

garasari.blogspot είπε...

@george
Δεν το γνωρίζω, αλλά είναι το πιό πιθανό να προέρχονται από αυτό το λατομείο.

@ΕΛΛΗΝ
Το -ούδης προέρχεται από βόρειες περιοχές της Θράκης και πάνω από Δράμα-Σέρρες με πλειοψηφία Βουλγάρων, το -ίδης χαρακτηρίζει Έλληνες της Δυτικής Θράκης και το -άκης Έλληνες της Ανατολικής Θράκης.
Ντόπιοι Θασίτες με κατάληξη -ούδης μου φαίνεται έως απίθανο. Εάν μου πεις το επίθετο, θα σου απαντήσω. Η Θάσος έχεις και πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο νησί.

george είπε...

@Garasari blogspot

EYXARISTW POLY.

Unknown είπε...

Να δείτε που όλοι αυτοί που είναι στον Πρετεντέρη πλην κυρίας Παλιαδέλη θα μας κάνουν να αγαπήσουμε την Αννούλα :-)

Ανώνυμος είπε...

Προς ΟΛΟΥΣ
Επειδή βλέπω Πρετεντέρη και τρελαίνονται με σχόλια τύπου ..ο τάφος μπορεί να συλήθηκε και πήγαν οι συγγενείς να τον εξωραίσουν .....θα σας πω κάτι άσχετο .....
Επειδή αναφέρθηκε προηγουμένως κάτι για το Λέοντα, να μη ξεχνάμε ότι ο Λέοντας ήταν εξαρχής κατασκευασμένος σε πολλά κομάτια , τα οποία επρόκειτο να συναρμολογηθούν.
Δεν έχουμε κανένα δεδομένο που να αποδεικνύει 100% ότι ο Λέοντας αυτός τελικά συναρμολογήθηκε.......



Ανώνυμος είπε...

Και τρελαίνομαι....

Ανώνυμος είπε...

Βρε σεις...αυτοί είναι πολύ πιο "προχωρημένοι "από μας!!!

Unknown είπε...

Ο γνωστός κύριος με το μουστάκι μας είπε ότι στον θάλαμο υπήρχε και άλλος νεκρός που τον πήραν οι τυμβωρύγχοι.Επίσης ο κύριος θεσμικός (νακάσης) μας είπε ότι σκάψαν το πάτωμα του θαλάμου και φτιάξαν μια θήκη για να βάλουν έναν νεκρό.Η δε κυρία των σκοπίων μας λέει ότι τις κατέβει στο κεφάλη.
Και όλοι αυτοί διδάσκουν τα παιδιά μας στα πανεπιστήμια και όλοι εμείς αναρωτιώμαστε γιατί αυτή η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά.

ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ είπε...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=755531224521640&set=a.101548073253295.3477.100001943078446&type=1&theater
oriktosploytos
Είναι μια φωτογραφία της Μεσολακκιάς από την πλευρά όμως της Δράμας προς Αμφίπολη.Διακρίνονται η Μεσολακκιά το πρώτο χωριό.Ο πευκόφυτος τύμβος που φαίνεται μπροστά μας (μέγας Καστάς) είναι πιστεύω φυσικός γιατί καταλαμβάνεται από εμφανή εκτεταμένα βραχώδη τμήματα.Ο δικός μας τύμβος (ΚΑΣΤΑ )βρίσκεται ακριβώς πίσω από αυτόν.Βλέπετε δεν φαίνεται καθόλου.Στο βάθος πάνω στο ύψωμα είναι η Αμφίπολη ,αριστερά είναι οι παρυφές του Παγγαίου όρους ,στο βάθος ο Στρυμονικός κόλπος και στον μεμακρυσμένο ορίζοντα φαίνεται το 'Αθως...Αγ,όρος

Unknown είπε...

Και όσο τους ακούω,εκτός από την πίεση που ανεβάζω,δεν θέλω να μάθω ποιος είναι ο νεκρός, θέλω μόνο να βρεθεί κάποιος και να τους στείλει όλους αυτούς στα σπίτια τους να καλλιεργούν λάχανα γιατί μόνο για αυτό είναι άξιοι.
Συγγνώμη για την έκρηξη Εμπεδότιμε

garasari.blogspot είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Πρώτη εντόπιση,
Σοβαρή η Παλιδελη,προσεκτικός οΒαλαβανης,
Ο Φάκλαρης την γνωστή χολή του παρότι κατι παει να πει,ο Βακάλης ξινός,η Αλευρά ήρθε να δείξει το καινούργιο ταγεράκια,και η δικια μου θηλυκός Μπενυ χιλ.
ο δε Πρετεντέρης κρατιέται να μην αρχίσει το δούλεμα...

,

garasari.blogspot είπε...

Η Παλαγγιά είναι ΘΕΑ!!! Είπε οτι ο νεκρός πρέπει να ήταν ένας απλό πολίτης, γιατί δεν είχε καεί. Κι αυτό γιατί η καύση ήταν πολυδάπανη, διότι χρειάζονταν πολλά ξύλα!!!!
Και ως γνωστόν, στη Μακεδονία με τα αμέτρητα δάση και στο Παγγαίο από όπου προερχόταν η ξυλεία για τους στόλους των Αθηναίων και μετά των Μακεδόνων, το ξύλο ήταν δυσεύρετο και πανάκριβο!
Παλαγγιά = Θεά!!!! Έχει ξεφύγει εντελώς.

thanos είπε...

Ορισμένοι δεν θα ξεπεράσουν πότε την δόξα της κ. Περιστερη σε σχέση με το μνημείο της Αμφίπολης.Η θλίψη που δημιουργούν απόψε με τα λεγόμενα τους είναι μεγάλη.Δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς να τους υποβάλει τις σωστές ερωτήσεις για να φανεί η γύμνια τους.Ευτυχώς υπάρχει το μνημείο και πιστεύω ότι η κ.Περιστερη απόψε τρίβει τα χέρια της,για τις μελλοντικές της ανακοινώσεις, που θα κάνει κάποιους να ντρέπονται για αυτά που λένε απόψε.

Unknown είπε...

Ioannis,τι σε φταίνε τα λάχανα;;;

Planet είπε...

Εffie, μια διευκρινιση: δε βρέθηκε τάφος της Ολυμπιάδας στην Πύδνα, αλλά επιγραφή που υποδεικνύει πως ο τάφος της ήταν ορατός εκει. Προφανώς η θέση του δεν ειναι γνωστή, τουλάχιστον απο την αρχαιολογική υπηρεσια της περιοχής

oryktosploutos είπε...

@ ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ 12:34

Ευχαριστώ, το λόφο 133 τον έχω δει απ' το Google Earth, όπως και τον Τύμβο που ανασκάπτεται. Η ερώτηση που έχω κάνει είναι τι είδους πέτρωμα είναι ο βράχος που φαίνεται και αν υπάρχει αρχαίο ορυχείο είτε στο Μικρό είτε στο Μεγάλο Καστά. Τα αρχαία ορυχεία αναφέρονται για το Παγγαίο, ψάχνω αν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν και στους δυο αυτούς λόφους. Ή αν ενδεχομένως υπάρχουν νεότερα ορυχεία.

Unknown είπε...

Παρατηρείτε οτι κανένας τους δεν αναφέρει το όνομα της Περιστερη;;;

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 730   Νεότερο› Νεότερο»