Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ-ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ "ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ" ΣΤΙΣ 29 Νοεμβρίου;


Ας επιστρέψουμε στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ της 12/11/2014 και ας εστιάσουμε στα παρακάτω :

"5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος"

Παρατηρούμε ότι το ΥΠΠΟ για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κάνει αναφορά για "αφηρωισμένο" νεκρό όπως επίσης ότι "στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του".

Δηλαδή για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μιλούν για αφηρωισμένο νεκρό. ΓΙΑΤΙ ; Από που το συνάγουν αυτό ; Δεν προέκυψε κάτι καινούργιο εκτός από την ανεύρεση του σκελετού.Μας το είπαν μόλις βρήκαν τον νεκρό άρα ΚΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ που δεν το έχουν ανακοινώσει.

Επίσης ένα άλλο σημείο σημαντικό είναι ότι αναφέρεται " στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές". Πως το ξέρουν ; Αυτό το λένε με σιγουριά. Μήπως βρέθηκαν και σημάδια προσφορών ή εναγισμών που δεν έχουν ανακοινωθεί; Πολύ πιθανόν.

Με μεγάλη πιθανότητα λοιπόν  έχουν βρει κάτι και μάλιστα στον τάφο και όχι πριν, για αυτό και πιθανολογούν με πολύ σιγουριά (πιθανότατα λένε) ότι έχουμε αφηρωισμό. Δεν αποτέλεσε για αυτούς κριτήριο το μέγεθος του μνημείου γιατί το μέγεθος ήταν ήδη γνωστό και παρόλα αυτά μιλούσαν για Μακεδόνα στρατηγό ή υψηλό αξιωματούχο.

Το συνδυάζουν δε με το ότι φτιάχτηκε με κρατικούς πόρους. Γιατί το λένε τώρα ; Δεν προέκυψε κάτι καινούργιο που συνταρακτικά θα έδινε αυτήν την εικόνα. Το μέγεθος και η πολυτέλεια ήταν γνωστή άρα θα μπορούσε να διατυπωθεί από πριν. Διατυπώνεται τώρα μαζί με την ανακοίνωση για τον νεκρό.
Ισως κάποιο εύρημα λοιπόν το τεκμαίρει.

Ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν το φύλο του νεκρού. Όμως μιλάνε για "αφηρωισμένο"  νεκρό που ισχύει μόνο σε περίπτωση που ο νεκρός είναι άνδρας.

Με άλλα λόγια σε λίγες  γραμμές ανακοίνωσης μας είπαν τις πιο συγκλονιστικές πληροφορίες!

Οτι ο νεκρός είναι άνδρας, ηρωποιημένος που ελατρεύετο εκεί και ο τάφος είναι φτιαγμένος με κρατικούς πόρους.
Υπάρχει κανείς υποψήφιος για την ταυτότητα τουνεκρού ;

Αρχισαν και επισήμως να ακούγονται ή να μην διαψεύδονται τα ονόματα του Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα. Ο κ. Τασούλας και  η κα Μενδώνη όταν γίνεται αναφορά στον Αλέξανδρο δεν το απορρίπτουν αλλά το αφήνουν ανοιχτό και γενικά σε όλα τα ΜΜΕ εσωτερικού και εξωτερικού υπάρχει η αίσθηση ότι αυτά τα δύο ονόματα είναι ενδεχόμενα, και μάλιστα πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Προτίθενται δε να συγκρίνουν το DNA με το DNA των νεκρών της Βεργίνας.


Γιατί όμως ; Αφού ο Αλέξανδρος γνωρίζουμε ότι ετάφη στην Αλεξάνδρεια ενώ ο Ηφαιστίωνας αποτεφρώθηκε στην Βαβυλώνα. Αρα εκ των πραγμάτων σίγουρα αυτοί οι δύο αποκλείονται.

Μήπως όμως υπάρχει κάποια περίεργη σιωπή ή πείραγμα των κειμένων  που ανοίγει παράθυρο για να είναι υποψήφιοι ;

Κατά περίεργο τρόπο η ίδια η κα Μενδώνη στην συνέντευξη της στο ΣΤΑΡ αφηνει ανοικτό το θέμα αμφισβήτησης των κειμένων, όπως επίσης άφησε εμμέσως ανοιχτό το θέμα του Αλεξάνδρου. (βλεπε : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ - ΣΤΑΡ)

Στην συνέντεξη της δε στο ΜΕΓΚΑ (βλέπε : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ-ΜΕΓΚΑ )   επίσης αφήνει ανοιχτό το θέμα της μη ύπαρξης από την αρχή  κτερισμάτων! Θυμίζω ότι εμείς ήδη έχουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΗΣΗΣ  του τάφου, παρά την φαινομενική εικόνα που δίδεται. (βλεπε : Ο ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ-ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ).

Όλα τα ευρήματα ερμηνεύονται πολύ εύκολα ως μη αποτελέσματα σύλησης, η όποια διαλεκτική προσέγγιση στο θέμα  το αποδεικνύει.

Ιδια προσέγγιση ακολουθεί και η κα Παλιαδέλη η οποία σε συνέντευξη της μιλά ότι ΙΣΩΣ να μην υπήρχαν εξ αρχής κτερίσματα (πιθανολογεί συγκεκριμένα ότι ΙΣΩΣ να υπήρχαν που είναι ακόμα ισχυρότερο).

Συγκεκριμένα λέει :

"Είναι η μορφή ενός σεμνού κιβωτιόσχημου τάφου” μας λέει η κ. Παλιαδέλη. Οι μεγάλοι κιβωτιόσχημοι τάφοι είναι συνήθως  φαρδύτεροι. Ο συγκεκριμένος δημιουργήθηκε για να δεχθεί μόνο το νεκρό, ούτε καν κτερίσματα. Ίσως πάνω από την 'κάσα' να τοποθετήθηκαν κάποια κτερίσματα, τα οποία προφανώς τα πήραν όλα οι τυμβωρύχοι, οι οποίοι και δημιούργησαν και αυτή την αναστάτωση πετώντας κάποια οστά έξω από τον τάφο". ( "http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/amfipolh_semnos_o_tafos_spoydaios_o_nekros.3138412.html")

Οσον αφορά την εικόνα που αποκομίζουμε ότι ο τάφος τελικά είναι λιτός παρά την πολυτέλεια του υπολοίπου μνημείου, η καλή φίλη του ιστολογίου Ελένη, έθεσε υπ' όψη μου το παρακάτω κείμενο όπου στην σελίδα 29 του pdf διατυπώνεται η θέση ότι ο συνδυασμός κιβωτιόσχημου τάφου με ξύλινο φέρετρο ή κλίνη μέσα του αποτελούν σπάνια και την πιο ακριβή πρακτική. Όπως επίσης και το γέμισμα του τάφου με χώμα έχει Ομηρική προέλευση και η απόθεση του φερέτρου επί του χώματος συντελεί στην ολοκλήρωση του θανάτου που είναι η πλήρης αποσύνθεση της σάρκας από τα οστά.

Στην δε σελίδα 36 του pdf στην σημείωση 28 αναφέρεται ότι το "ορθογώνιο" φέρετρο ετοποθετείτο σε όρυγμα επί του εδάφους πάνω στο "παρθένο" έδαφος" πράγμα που εξηγεί και γιατί δεν υπάρχει δάπεδο στο οποίο να εδράζεται ο τάφος.

Στην σελίδα 41 του pdf  αναφέρει ένα ιδιαίτερο χώρο εναγισμών που δηλώνει ταφή αξιωματούχου,πολεμιστή ,ήρωα. H πολύ καλή φίλη Ελένη το συνδυάζει με ένα κοίλωμα που υπάρχει στον κιβωτιόσχημο τάφο κατω δεξιά


Ισως να συνδέεται με την ανακοίνωση όπου από εκεί συνάγουν για λατρευτικές τιμές.

(http://www.nottingham.ac.uk/csps/documents/matzanas-burial-customs-and-practices/7-comparisons.pdf)

 Επίσης σε σχετικό δημοσίευμα των Νέων (βλέπε : http://www.real.gr/Files/Articles/Document/368960.pdf ) δίδεται περιγραφή των κατοίκων της Αμφίπολης, οι οποίοι κατά το δημοσίευμα ήταν μετρίου αναστήματος με καστανοκόκκινα μαλλιά και λευκή επιδερμίδα.

Μήπως αυτά αναφέρονται λόγω κάποιας διαρροής για την κατάσταση του νεκρού ; Το ύψος του μπορεί  με πρώτη εικόνα να εκτιμηθεί όπως επίσης και τα μαλλιά του μιας και στους νεκρούς δεν αποσυντίθεται τελείως η σάρκα και κυρίως απομένουν κάποιες τρίχες από τα μαλλιά τους, οπότε θα μπορούσε να υπάρχει μια πρώτη εικόνα  και για αυτά από τον νεκρό.

Κατά σύμπτωση όμως (!) τέτοια ήταν και  τα χαρακτηριστικά του Αλέξανδρου και τα οποία χαρακτηριστικά τα έχει και η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό που συμβολίζει την ψυχή του νεκρού και που κατά την γνώμη μας προδιαγράφει και τον νεκρό. (βλέπε : Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ )

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρέκβαση και να αναφερθώ σε μια παρατήρηση που έκανε ο πολύ καλός σχολιαστής του ιστολογίου Antilamogio ο οποίος παρατήρησε ότι στο επιστύλιο όπου ευρίσκοντο οι Καρυάτιδες παρατηρείται κάποιο σύμβολο, το οποίο μοιάζει με το γράμμα Α με κάποιον κύκλο εφαπτόμενο δεξιά στην κορυφή του :




και σε μεγαλύτερη ανάλυση :





και φωτισμένη για να φανεί καλύτερα (από την φίλη Εύη Παπαγεωργίου) :





Κατά σύμπτωση (!) το σημείο αυτό του επιστηλίου εκαλύπτετο από μαύρη σακούλα, που από ότι φαίνεται στην φωτογραφία (πίσω από τα πόδια του εργάτη ) είχε ξεκολήσει στο επίμαχο σημείο, για αυτό και τελικά κατεγράφη το σημείο αυτό :

Βλέπουμε ότι το επίμαχο σημείο φαίνεται ότι μοιάζει εκπληκτικά με το "μονόγραμμα"του Μεγάλου Αλεξάνδρου :



όπως ισχυρίζεται η Dorothy King (http://phdiva.blogspot.gr/2014/10/amphipolis-marks-spot.html?m=1

ή όπως μου επεσήμανε η πολύ καλή φίλη Ελένη το μονόγραμμα στα νομίσματα ενδέχεται να ανήκει στην εκάστοτε πόλη η στο νομισματοκοπείο που τα παράγει (εδώ το ίδιο νόμισμα όπως εκδώθηκε από άλλες πόλεις https://www.youtube.com/watch?v=TkmbKYvflRI )

Φυσικά, επειδή ίσως να βλέπουμε αυτό που θέλουμε να δούμε μπορεί όμως να είναι μια τυχαία ρωγμή στο μάρμαροο, πιθανόν λόγω κάποιου σεισμού, που όμως είναι περίεργο να συνυπάρχει με μια οριζόντια για να σχηματισθεί το γράμμα Α και με έναν κύκλο αφαπτόμενο δεξιά στην κορυφή. Φαίνεται όμως  πολύ περίεργη σύμπτωση.

Αν όμως είναι αυτό που υποψιαζόμαστε ότι είναι στην πραγματικότητα, μήπως από εκεί συνάγεται ότι το μνημείο έγινε με κρατικούς πόρους (αν είναι το σύμβολο της πόλης) ή την ταυτότητα του νεκρού;

Ας μην ξεχνάμε δε ότι το σύμβολο αυτό βρίσκεται στην είσοδο του δεύτερου θαλάμου Θ2  οι οποίος κατά την υπόθεση μας προδιαγράφει τον νεκρό.


Πάνω από το επιστύλιο του τρίτου θαλάμου Θ3  σχολιαστές του ιστολογίου προς την απέναντι πλευρά ενετόπισαν κάτι πολύ σημαντικό, δύο πρόσωπα :

Αν τώρα εστιάσουμε στα δύο αυτά σημεία, ο σχολιαστής tolis Zerv  συνεπέρανε  ότι στο μεν αριστερό φαίνεται ότι υπάρχει ένα πρόσωπο μέδουσας (ίσως) :




στο δε δεξιό ο σχολιαστής zibi ότι υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο που μοιάζει με το πρόσωπο του Αδη στο ψηφιδωτό που ακολουθεί αμέσως μετά την διέλευση από τις Καρυάτιδες και την είσοδο στο δεύτερο θάλαμο :




Φαίνεται δηλαδή ότι επί του επιστυλίου υπάρχει ολόκληρη ζωγραφική παράσταση, που προοιονίζει ότι τα  ζωγραφιστά επιστύλια που "φυγαδεύτηκαν" στο Μουσείο της Αμφίπολης για (δήθεν ;) συντήρηση ίσως να περιέχουν καθοριστικές παραστάσεις που ίσως παρπαπέμπουν στον νεκρό.

Είναι όλα αυτά οφθαλμαπάτες, αυτά που θέλουμε να δούμε ή πράγματι έτσι είναι η πραγματικότητα;

Οι ανακοινώσεις θα το δείξουν αυτό.


Μέχρι στιγμής τηρείται σιγή ιχθύος που προμηνύει ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Οταν η κα Περιστέρη ανέφερε ότι ο νεκρός είναι Μακεδονας στρατηγός, η κα.Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR (Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014), υποστήριξε ότι η αναφορά της κ.Περιστέρη περί του φύλου του νεκρού (άνδρας) έγινε «εν τη ρύμη του λόγου της τελευταίας» και ότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα, εάν πρώτα δεν γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Όπως επίσης και δεν επιτράπηκε από την κα Παναγιωταρέα να γίνουν ερωτήσεις στην κα Περιστέρη από δημοσιογράφο όπως έχει καταγραφεί στο παρακάτω βίντεο : " http://www.dailymotion.com/video/x29zzfh_%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82_news"



Αν θέλουμε να δούμε  τις πολιτικές προεκτάσεις αν υπάρχουν ευρήματα που θα κάνουν πάταγο σε όλον τον κόσμο, αναφέρομαι στο Σκοπιανό, αυτά είναι πολύ λογικό ότι  δεν θα  ανακοινωνόντουσαν σε ένα Δελτίο Τύπου αλλά σε μια επίσημη παρουσίαση όπως αυτής στις 29/11.  Για αυτό και πολύ πιθανόν να τηρείται προσπάθεια χαμηλών τόνων μέχρι ίσως την παρουσίαση της 29ης Νοεμβρίου, την οποία παρέβη μέσα στην χαρά της η κα Περιστέρη καθώς φαίνεται ότι δεν συγκρατήθηκε.

Στις 29/11 προβλέπω σοκ και δέος.

Η κα Περιστέρη θα μιλήσει στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ στους αρχαιολόγους,όπως έχει δημοσιευθεί δημοσιογραφικά,  και όπως ξέρουμε την περιμένουν στην γωνία. Σίγουρα θέλω να πιστεύω ότι έχει τέτοια όπλα που θα κάνουν πάταγο.

Εν αναμονή λοιπόν.....


730 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   401 – 600 από 730   Νεότερο›   Νεότερο»
ViktoriaK είπε...

Τι ακούμε απόψε... Αυτά τα σχέδια που βρέθηκαν μέσα στον κιβωτιόσχημο τάφο http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15342
με αυτά που βρέθηκαν στον πρώτο θάλαμο http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14722
δεν είναι ίδια; Κάνουν πως δεν τα βλέπουν;
Όσο για την κ.Παλαγκιά... Είπε ότι ήταν ακριβή η καύση του νεκρού γιατί ήταν πολυδάπανα τα ξύλα; Πόσο πηγαίνει στο Παγγαίο ο τόνος επιτέλους;

xristos είπε...

Την Περιστέρη δεν την γνωρίζω.
Αλλα ας σκεφτούμε επαγωγικά:
Ενα ολόκληρο "κομβόι" ύποπτων "υπευθύνων",που έχουν παρατήσει τα πάντα και έχουν "κατασκηνώσει" μέσα στον τύμβο εδώ και 3 μήνες, έχουν αφήσει μπροστά μια ανένδοτη αρχαιολόγο να κάνει και να λέει ότι γουστάρει ελεύθερα;
Πολύ "προχώ" σενάριο.

Είναι περισσότερο συγκρατημένο και συντηρητικό το να σκεφτεί κανείς πως "ολόκληρη η ομάδα εργάζεται σαν ένας άνθρωπος" παρά το ότι "θα γίνουν τρομερές αποκαλύψεις,γιατί η επιτετραμένη αρχαιολόγος δεν θα συνταχθεί με τις οδηγίες των προισταμένων της,παρά θα φέρει στο φως τα πάντα,ανεξαρτήτου "κόστους".

Λίγο την λογική μας να επικαλεστούμε.

Το ΤΙ και ΠΟΤΕ τα βρήκαν τα - όποια- ευρύματα που -πιθανόν- να μας κρύβουν,δεν το ξέρω. Σε αυτό μπορεί κανείς να εικάσει τα πάντα.

Αλλά να επικαλεστούμε ξανά την αδιάσειστη Λογική μας και να δώσουμε μια επαρκή εξήγηση σε αυτο που όλοι μας σχεδόν παρατηρήσαμε και το ανέφερε και ο empedotimos στην παραπάνω ανάρτησή του: Δηλαδή, ΠΟΤΕ ακριβώς διαπίστωσαν ότι α) πρόκειται για δημόσιο έργο β) ο νεκρός είχε αφηρωισθεί στην εποχή του.

Εδώ θα πρέπει να δούμε την "τέχνη" με την οποία η προπαγάνδα,ή καλύτερα η κατοπτρική διάσταση των στοιχείων,που μας παρουσιάζουν αυτοί οι "μετρ" του ψέματος και της απόκρυψης,ώστε να μπορούν να δημιουργούν "στεγανά" δημοσιότητας.

Και εννοώ το εξής απλό: Οσο ο τάφος μας κατά την διάρκεια της ανασκαφής του μας έδινε εικόνες που δεν χρειάζονταν πολλά λόγια,από δω και μπρος βλέπουμε πως στην τελευταία-αλλά και στην προτελευταία ενημέρωση από το υπουργείο- την θέση της εικόνας έχουν πάρει οι λέξεις (εφόσον πια οι εικόνες που μας "δίνει" ο τάφος από τον 3ο θάλαμο και εντέυθεν ειναι σχεδόν αποκαρδιωτικές) και οι "ειδήμονες" φροντίζουν ώστε να μας "γεμίζουν" τα κενά των εικόνων με λέξεις"

"Ανακάλυψαν" δηλαδή πως ο όγκος μαρμάρου είναι τεράστιος, πως ο περίβολος είναι μισό χιλιόμετρο, πως ο νεκρός (άντρας δηλαδή) ήταν αφηρωισμένος κλπ-κλπ

Ελείψει εικόνων ενθαρυντικών,μας "δίνουν" λέξεις βαρύγδουπες.

Το παράξενο που είναι; Μέχρις εδώ όλα καλά. Κάθε μηχανισμός παραπληροφόρησης και προπαγάνδας χρεισημοποιεί αυτά τα διαδεδομένα μέσα και τους τρόπους "σερβιρίσματος" ενός γεγονότος.

xristos είπε...


(ΣΥΕΧΕΙΑ)
Το παράξενο είναι αλλού: ΠΩς ενώ όσο το μνημείο μέχρι "χθες" μας έδινε εντυπωσιακές εικόνες από το εσωτερικό του,παράλληλα οι "αποθαρυντές" ειδικοί "αρχαιολόγοι, οι Παλιαδελιδες, οι Βαλαβάνιδες, και οι λοποί όψιμοι "σοφοί", φρόντιζαν να μας ρίχουν και ένα "χαστούκι" αποθάρυνσης με δηλώσεις του και "εκτιμήσεις" του,φροντίζοντας πάντοτε να μας "προσγειώνουν" στην σκληρή νεοελληνική πραγματικότητα.

Τώρα όμως έχουν σωπάσει. Περίεργο ε; Καθόλου. Τώρα ο τύμβος δεν έχει κάτι άλλο να δώσει (έτσι νομίζουν)ο άδειος και φτωχός 3ος θάλαμος, η ψαροκασέλα που φύλασε τον νεκρό ήταν αρκούτως απογοητευτική για τους ίδιους και τα γυφτοσκαλιστά,τα κοκκάλινα χαιμαλιά που βρέθηκαν δίπλα στον παραπετάμενο σα σκυλι νεκρό,όλα αυτα ήταν αρκούντως ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΙΡΕΚΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ τα οποία κάθε λίγο έβγαιναν στα τηλέφωνα των καναλιών και φρόντιζαν να μας βάζουν "φρένο" στα όποια όνειρα ή προσδοκίες είχαμε με εφορμή την Αμφίπολη.

Τώρα,παρ όλο που τα καλά νέα δεν είναι με τη μορφή-αδιάψευστων-εικόνων παρά λέξεων βγαλμένων από τωρινούς "μάγειρους" του υπουργείου, οι οποίες λέξεις καμιά αξία δεν έχουν, ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ,ΑΥΤΟΙ ΟΙ "ΕΙΔΙΚΟΙ" ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΙΛΙΑ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ,ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΩ ΟΣΟ ΣΧΟΛΙΑΖΑΝ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΙΣ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΕΣ.

Παράξενο; Τρελό; Να εξανίσταται κανείς όταν του δείχνουν εικόνες και να σιωπά τελείως όταν του παρουσιάζουν..λέξεις.
Να ξιφουλκούν με λογικά άλματα οι τηλεαρχαιολογοι, κάνοντας το άσπρο-μαύρο,όσο ο τάφος "έδινε" ατράνταχτα στοιχεία και εν τούτοις,με την ανακάλυψη του "άνθρακα" σκελετού,πεταμένου σε έναν θάλαμο-σταύλο,έχουν ηρεμίσει...σαν να υσήχασαν ότι "τίποτα" "χειρότερο" δεν ξέβραστικε από την Αμφίπολη.

Μιλούσαν,διαμαρτύρονταν,έκαναν παρεμβάσεις,"παράξενες" τοποθετήσεις και άλογες θεωρίες έβγαιναν απτα στοματά τους, παραγνωρίζοντας ΤΑ ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ όταν υπήρχαν οι εικόνες...
Και σήμερα πια, έχουν καταπιεί την λαλιά τους,έβγαλαν τον σκασμό "ικανοποιημενοι" από τις γραπτές αξιολογήσεις του υπουργείου.

Αρχαιολόγους που να αμφιβάλουν με τα μάτια και να πείθονται με τα αυτιά τους, ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ!

Επίκληση στη λογική ρε παιδια.

Τίποτα αλλο δεν λέω. Ουτε και εγώ μπορώ να ξέρω τι ακριβώς "τρέχει" εκεί.

ΑΛλά τα παράδοξα και τις "κουφές" συμπεριφορές,οφείλουμε να τα τονίζουμε και να κάνουμε κάθε σκέψη. Στο κάτω-κάτω δικαιωμά μας είναι,αναφάιρετο.

Unknown είπε...

@kairis
Ελπίζω να ξέρεις την παροιμία με τα λάχανα και την κοπριά.Ε έξυπνος είσαι καταλαβαίνεις γιατί λάχανα

ELLHN είπε...

@garasari.blogspot

Ίσως δεν πρέπει να το αναφέρω:

Δεν γνωρίζω οι κάτοικοι των μαρτυρικών Κερδυλλίων πολύ κοντά στην Αμφίπολη ήταν ντόπιοι, προσφυγες η ήτανε χωριο με μικτό πληθυσμό?

Έχω ακούσει για Βασιλούδης από Θάσο

-έλης είναι πολύ συνηθισμένη κατάληξη Ανατολικής Θράκης

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

όπως αναφέρει και η ΑΡΙΑΔΝΗ στο blog της (http://kathrefti.blogspot.gr/2014/11/blog-post_13.html), υπάρχει διακόσμηση και μέσα στον τάφο. Αριάδνη, βλέπω έναν ακόμη ρόδακα στην εσωτερική επιφάνεια της αριστερής κάθετης πλάκας, στο ύψος της οριζόντιας πλάκας, καθώς επίσης λίγο πιό πάνω κάτι σαν ανάγλυφο πρόσωπο. Αλλά το πιό σημαντικό βρίσκεται στο σημείο που έχεις αυξήσει τη φωτεινότητα. Εάν προσέξετε καλά, το επίπεδο που πατάει ο τάφος στο σημείο αυτό είναι λείο και δεν μοιάζει με φυσικό έδαφος ή επίχωση, αλλά σαν ένα σκαλοπάτι ή ένα κομμάτι μάρμαρο. Σε αντίθεση, στο πάνω μέρος του τάφου υπάρχει ακόμη χώμα ή φυσικό έδαφος.

ELLHN είπε...

@ΟΛΟΥΣ

Ηρεμήστε παιδιά. Σκεφτείτε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα. Πολύ χειρότερα. Θα μπορεί τόνα να είχατε είδη σπάσει τις τηλεοράσεις σας...αν είχαν καλέσει την...Ρεπούση

Unknown είπε...

Προβλέπω πάντως ότι θα τους γλεντήσει πάλι η κυρία Περιστέρη και η Αννούλα :-).Και επίσης πρέπει να αντιδράσουμε απέναντι σε όλους αυτούς τους καθηγητάδες,να μαζέψουμε υπογραφές δεν ξέρω τι αλλά κάτι πρέπει να γίνει.

giannis_ είπε...

Η παλαγγια λέει τα οστά είναι ο φτωχός συγγενής του στρατηγού.
Συνεχίζει, ο Ηφαιστίων δεν είναι ο ένοικος διότι από τις πηγές ξέρουμε ότι κάηκε, άρα λέει δεν μπορεί να τάφηκε διότι βρέθηκαν τα οστά στο τάφο. Συμπέρασμα, ο Ηφαιστίων εξομοιώθηκε, με τη λογική της, με τον φτωχό συγγενή. χαχαχα, θεωρώ ότι ο Ηφαιστίων δεν είναι εκεί, αλλά χαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Τους δύο σεισμούς τους καταλάβατε ( αθήνα)

Planet είπε...

giannis_ νομίζω απο τα συμφραζόμενα καταλαβαινω πως το συμπερασμά της βασίζεται στο ότι για αποτεφρωμένα οστά δε θα περιμέναμε κιβωτιόσχημο τάφο μ φέρετρο/κλίνη, αλλά μια μικρότερη σαρκοφάγο/λάρνακα κλπ.

garasari.blogspot είπε...

Δύο πεντάρηδες σεισμοί στον Ευβοϊκό κόλπο.
Το είχε πει ο Μητροπολίτης Άνθιμος την Κυριακή: "Εάν βρεθεί ο Μέγας Αλέξανδρος, θα γίνει σεισμός" :) :) :)
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/756528/anthimos-an-vrethei-o-megas-alexandros-stin-amfipoli-tha-ginei-seismos/

Και βέβαια αποκαλύπτεται οτι η εκπομπή του Ντερμπεντέρη είναι "κονσέρβα", αφού δεν πήρανε χαμπάρι τίποτα...

Unknown είπε...

Στην εκπομπή του Μεγκα με τον Γιάννη Πρετεντέρη με τον τίτλο :ο νέος Γκιωνάκης,με σκοπο την ανεύρεση του διαδόχου του θρυλικού Έλληνα κωμικού , ανέτειλε το άστρο της Λόγιας ας Παλαγγια.Μπριοζα,χαριτωμένη,γλυκύτατη,σκερτζοζα,αξία διάδοχος του μεγάλου Κωμικού αναμένεται μεγαλη καριέρα για το νέο αστεράκι που μόλις φώτισε!!!!
Εγω θα την έπαιρνα για κατοικίδιο....
Α ρε Παναγιωταρέα ποιους φοβασαι!!!

giannis_ είπε...

@πλανετ
Στον οίστρο να ακυρώσει είπε ακριβώς αυτό!
Διότι διαχώρησε την κύρια ταφή, η οποία ήταν επάνω από τους πωρόλιθους και θα μπορούσε να είναι μία λάρνακα, από τη δευτερεύουσα, του φτωχού συγγενή, ο οποίος δεν κάηκε, και τον Ηφαιστίωνα τον ταύτισε με τη δεύτερη!

garasari.blogspot είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
garasari.blogspot είπε...

Μην ασχολείστε περισσότερο με την Παλαγγιά. Έχει ήδη "καεί" σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Οι συνάδελφοί της γελάνε στο Πανεπιστήμιο μαζί της
Και μόνο η αήθης δήλωσή της για τον ..Πόρκι (θέλοντας να πικάρει και να λοιδορήσει την Περιστέρη) που είναι θαμμένος στον τύμβο, αρκεί για να αποδειχθεί η κενότητα και η επιπολαιότητά της.

https://www.youtube.com/watch?v=UQ8_w5ltZeE

Planet είπε...

Γιάννη ίσως έχεις δίκιο, απλά η πρώτη μου εντύπωση ήταν αυτή. Ωραία η παρατηρησή σου πάντως.

Για το υπολοιπο πάνελ, δυστυχώς αρνητικοτατη εντύπωση προκαλέι ο κ. Νακασης, ο οποιος ειναι κακοδιάθετος και αρκετά κακοπροαιρετος - δεν προσφέρει τιποτα με την παρουσία του, μονο κακο στον εαυτό του κάνει. Απο όλους τους άλλους, ακομα και αν λένε πολλές φορές πραγματα με τα οποια δεν συμφωνώ, μαθαινω κάτι. Ειδικά απο τον Φακλάρη (που αρκετοι τον κράζουν), που περα απο την περίεργη επιμονή του να συγκρινει το μέγεθος των θαλάμων με αυτο άλλων τάφων (υπάρχει κάπου κάποια θεωρια πως η σημασια του νεκρου προκύπτει απο τις διαστάσεις του θαλάμου;), οι παρατηρήσεις του με παρακινουν να ψάξω για πράγματα που δεν ξέρω. Προφανως, και για να μην παρεξηγηθώ, λάθος συλλογισμους (σαν αυτο που υπέδειξε ο Γιαννης στο συλλογισμο της Παλαγγιά) και κακες προθέσεις τα διαχωρίζω.

daphned είπε...

@ kairis

Η πληροφορία πως βρήκαν δάπεδο σφράγισης κάτω από τον τάφο, επαληθεύεται τελικά;

Υ.Γ. Κοντά στα ξερά, καίγονται και τα χλωρά....Είναι έτσι Κonstantinos Kairis;
Υ.Γ.2 : Έχοντας μεγαλώσει στην Δράμα, θυμάμαι την γιαγιά μου πολύ συχνα να μου δείχνει την κορυφογραμμή του Παγγαίου και να να μου λέει για την μορφή του ΜΑ, να ξαπλώνει, υποδηλώνοντας πως είναι θαμμένος εκεί. Απλά ήθελα να μεταφέρω μια δοξασία της περιοχής, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει κάτι

Ευχαριστώ

s είπε...

@ Konstantinos Kairis

Μήπως ρέπει η κριτική σου σε μονοπάτια που δεν έχουν σχέση με την επιστήμη αλλά με θεωρίες μίσους;

Zibi είπε...

@daphned

Με την ίδια ιστορία της γιαγιάς μεγαλώσαμε και εμείς!

Ωστόσο, η κορυφογραμμή είναι εκεί και ακόμη το ίδιο δείχνει! Το πρόσωπο του Μ.Α!!

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Ο/Η nikos atsaves είπε...
Ευχαριστούμε πολύ για τον συγκεκριμένο σύνδεσμο! πολύτιμος! :)

Μήπως οι καρυάτιδες κρατάγανε δάδα;

http://wildwinds.com/coins/greece/macedonia/amphipolis/Moushmov_6010.jpg

ELLHN είπε...

Λέτε η εκπομπή να ήταν σκηνοθετημένη για να εκτεθούν ακόμη περισσότερο? όταν αποφασίσει το υπουργείο να δώσει στην δημοσιότητα και αλλα στοιχεια? για να δούμε?

Unknown είπε...

@daphned,
Δεν εχει αλλάξει τιποτε.Κιβωτιοσχημος ,χώμα,δάπεδο πωρολιθων,μεςα σε άμμο...
Γιατι συνεχίζουν να δουλεύουν μεςα στον τάφο κάθε μέρα μεχρι τις 7:00;;;;
Γιατι κάθε μέρα ενα φορτηγό με συνοδεία περιπολικών πηγαίνει στο μουσείο της Αμφιπολης απο των τάφο;;;
Ακομα και σημερα;;;
@s,
Δεν σε καταλαβαίνω ,τι εννοεις;;

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. είπε...

Μ΄αυτά που ακούστηκαν στον Πρετεντέρη έγινε και σεισμός! Ελπίζω να κάνει εκπομπή για την Αμφίπολη και μετά της 29/11…. να δω τι θα λένε μετά αυτές οι μυθικές μορφές αρχαιλόγων…. !!!!

oryktosploutos 12:46 π.μ. δεν υπάρχουν ορυχεία στους προαναφερόμενους λόφους ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν εμφανείς τρύπες (είσοδοι-στοές). Νομίζω όμως ότι τα αρχαία ορυχεία χρυσού του Παγγαίου δεν είναι γνωστό που βρίσκονταν γενικά.
(Θα τα είχε ήδη ξεπουλήσει το ΤΑΥΠΕΔ!)

Zibi είπε...

@ELLHN

δεν ξέρω εάν ήταν σκηνοθετημένη, αλλά εγώ λυπάμαι τον φουκαρά τον τυμβωρύχο, ο οποίος αφού σήκωσε 2-3 λάρνακες με τους νεκρούς που ήταν πάνω από αυτόν που βρήκε η Περιστέρη (όπως εύστοχα επεσήμαναν ότι υπήρχαν εκεί Φακλαρης και Παλαγγιά), αφού ξήλωσε και κάθε τι μαρμάρινο εκεί μέσα και το έβαλε στην πλάτη του (όπως πολύ σωστά επεσήμαναν πάλι αυτοί οι δύο ότι υπήρχαν εκεί), στο τέλος έπρεπε να πάρει και το περσικό χαλί (το οποίο όπως παρά πολύ σωστά υπήρχε και αυτό εκεί, όπως είπε ο Νακασης)! Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του τυμβωρύχου!

Unknown είπε...

Βασιλική,
Οχι δεν κρατάνε δάδα...
Eπιμονα ο Δρακουλας ο Πρετεντέρης τους πηρε επίσημες δηλώσεις.μονο η παλιαδελη ξεγλιστρήσει...
Εννοείται οτι τους έβαλε στην κρεμάλα...

Zibi είπε...

@kairis

Υπάρχει στρόγγυλη δάδα;

ELLHN είπε...

@Βασίλης K

Εδώ και δεκαετίες ψάχνουν να τα βρούν επίδοξοι χρυσοθήρες...

giannis_ είπε...

@ζιμπι
Κρίμα που πήρανε τα μάρμαρα γιατί ο φακλαρης είπε σχεδόν ότι μόλις τα είχανε βάλει!!!

Zibi είπε...

@ΒΑΣΙΛΗΣ Κ

Σςςςςςςςςςςς!Μην σε ακούσει τώρα! Μην δίνει ιδέες! (Το ΤΑΥΠΕΔ εννοώ)!

Zibi είπε...

@giannis_

Πότε τα βάλανε, όμως; Πριν ή μετά από το ομαδικό όργιο, το οποίο έγινε και οδήγησε στον θάνατο όλων αυτών που θα έπρεπε να είχαν βρεθεί μέσα στον θάλαμο του τάφου, όπως με πολύ ακρίβεια και εμπερειστατωμένα απέδειξαν ο Φακλαρης και η Παλαγγιά; Εδώ, σε θέλω!!

ELLHN είπε...

@Zibi

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το θέμα έχει πολιτικοποιηθεί εξ αρχης και σε αυτό φέρει μεγάλη ευθύνη η αντιπολίτευση (όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα) άσχετα αν η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα προσπαθούσε να μαζέψει πόντους από αυτή την ανακάλυψη...

και επειδή τα πάντα στην Ελλάδα πολιτικοποιούνται-κομματικοποιούνται...

και επειδή το MEGA και ο John Pretender δεν είναι και πολύ εχθρικοί απέναντι στην κυβέρνηση...

το να μαζέψει όλους αυτούς εκεί...μάλλον παγίδα βλέπω...στην οποια απ ότι ακούω μάλλον οι συνετοί Παλιαδέλη, Αλευρα κτλ δεν έπεσαν μέσα...

οι υπόλοιποι μπορεί να έχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σε λίγο καιρό...

ELLHN είπε...

Τα μαρμαρα από το υπόλοιπο μνημείο γιατί δεν τα πήρανε?

Ενδιαφέρονταν για μαρμαρα τότε?

Unknown είπε...

@ELLHN
Όπως είπα και προηγουμένως "Προβλέπω πάντως ότι θα τους γλεντήσει πάλι η κυρία Περιστέρη και η Αννούλα :-)"

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. είπε...

Τελικά από αυτά που άκουσα στον Πρετεντέρη κατάλαβα: ότι τα ξύλα του Παγγαίου στην αρχαιότητα ήταν ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ εν΄ αντιθέσει των μαρμάρων από την Θάσο που ήταν ΠΑΝΦΘΗΝΑ. Αν δε κάποιος Αμφιπολιώτης παρίγγελνε και 2 σφήγκες έπαιρνε δώρο 2 καρυάτιδες και 1 ψηφιδωτό!!!!!!!!!!
ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ!!

s είπε...

@ K. Kairis
Εννοώ να μείνουμε στη κριτική των λεγομένων των αρχαιολόγων που και εγώ διαφωνώ, αλλά όποιοι χαρακτηρισμοί είναι απαράδεκτοι.

ELLHN είπε...

Μακάρι και ας αντιπαθώ την Αννούλα...

Zibi είπε...

@ELLHN

Ανοίγεις πολύ μεγάλη κουβέντα και θα ήθελα να την κάνουμε, αλλά όχι εδώ, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι ο Εμπεδότιμος δεν θα το ήθελε και οφείλω να το σεβαστώ..

Ωστόσο, πιστεύω, ότι σήμερα ο Πρετεντέρης αβαντάρισε την Περιστέρη και εξέθεσε τους άλλους (πλην Παλιαδέλη, Αλευρά και Βαλαβάνη), γεγονός που με εξέπληξε ευχάριστα, γνωρίζοντας τη δημοσιογραφική ιστορία του... Για την οποία, όπως κατάλαβες, δεν έχω να πω και τα καλύτερα..

ELLHN είπε...

@ΒΑΣΙΛΗΣ Κ.

και 10 λαχνούς για το μεγάλο δώρο της εκπομπής τον λέοντα

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. είπε...

Φιλε ViktoriaK και Xρηστος Xοντζεας με βοηθήσατε στον παραπάνω συλλογισμό μου. Σας ευχαριστώ

ELLHN είπε...

@Ζibi

Σωστά μιλάς. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο

giannis_ είπε...

Ο όμοιος τάφος της Ξάνθης στον οποίο αναφέρθηκε ο Φακλαρης , κόσμημα για την περιοχή δε λέω, αλλά όμοιος; http://www.iefimerida.gr/news/174481/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-%C2%AB%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B9%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%B5

Unknown είπε...

Zubi,
oxi
Παμε στα σοβαρά.Ο Φάκλαρης εχθές στο ΒΗΜΑ σε δισέλιδη συνέντευξη του επανέλαβε ποιο αναλυτικά την υπόθεση του για τάφο κατω απο τον τάφο και μάλιστα οτι ο άνω νεκρός ειναι δεύτερων νεκρος με κύριο τον κατωτερο.Επεσημανε επισης οτι ειναι ομαδα νεκρών της ίδιας οικογένειας.
Αυτα που λεει συμφωνούν με την πληροφόρηση μου για ανεύρεση δαπέδου σφράγισης κατω απο τον Κιβωτιοσχημο και με την άποψη μου οτι επρόκειται για ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ οπως χαρακτηριστικά αναφέρω σε ανάρτηση μου.Η διαφορα μας βρίσκεται στο οτι εγω θεωρώ το κοιμητήριο ΒΑΣΙΛΙΚΟ πανω στο προϋπάρχον στρατιωτικό Αθηναϊκό κοιμητήριο ενώ αυτος παραμένει στο προϋπάρχον στρατιωτικό.
συμφωνούμε επισης οτι ο θ3 εχει ξηλωθεί κυριολεκτικά .Εγω υποστηρίζω οτι αυτο εγινε για λόγους ασφαλείας και προστασίας των πολυτελών ευρημάτων μετα απο πιθανή επίθεση κάποιων,ενώ αυτος παραμένει στην απλοϊκή για μένα δράση τυμβωρυχων που δικαιολογημένα δημιουργεί ανέκδοτα για το περσικό χαλί της μιραρακη και τον θρόνο που καθόταν ο Ιολας.
Ειμαι βέβαιος οτι κι αυτος εχει τις πηγες του ,γιατι δεν ειναι δα και κανένας τυχαίος αλλα και γιατι μετα το αρχικό φιάσκο που έπαθε,οργανώθηκε ενδεχομένως προςεγγιςε την Περιςτερη,την οποία σημειωτέων εκθειάζει στην συνέντευξη του,και άλλαξε ,βάση πληροφοριών που έλαβε, μετα την αλλαγή της συμπεριφοράς του, το σκεπτικό του.
Παρατηρώ οτι βασικά σημεία της πληροφόρησης μας ειναι ιδια αλλα παράγουμε διαφορετικά συμπεράσματα με τα δικα του πιο απλοϊκά.
Η εκπομπή εκτός απο την φαιδρότητα Παλαγγια και την μιζέρια νακαση ,την σημαντικότερη ουσία που μας παρείχε ηταν η υποθεςη του Φάκλαρη..
Θεωρώ οτι ειναι ο μοναδικός που εχει την δυνατότητα να παράγει κατι γιατι εχει λαμπρό παρελθόν δίπλα στον Ανδρονικο,και πράγματι εδωςε μεγάλους αγώνες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μετα τον θανατο του Ανδρονίκου και του το αναγνωρίζω.
Απλα η αποκαθήλωση του και η ανάδειξη της αςημης και αιρετικής Περιστερη του έκατσε πολυ στραβά και τα ζηλοφθονία αισθήματα του ,του δημιούργησαν αυτη την αμετροεπή και αγενή ωρισμενες φορές στάση.
Αν επιβεβαιωθεί η σπουδαία διπλή πληροφορία που αναμένω και επίσημα ,για το ενα σκέλος της οποίας επιχειρηματολογει η θαυμάσια Telbos σε ανώτερη αναρτηση της, τότε θα γίνει ο ΜΕΓΑΣ Σειςμος!!!!!!

ELLHN είπε...

Είναι ομοίoς...σε τι κλίμακα?

vagkalf07 είπε...

εγω ξερω οτι ο ανδρονικος μπουκαρε στον πρωτο ταφο...βρηκε το καλυτερο δειγμα ζωγραφικης του αρχαιου κοσμου...και μετα στους αλλους δυο τα ποιο πολυτιμα κτερισματα της μακεδονιας σε δυο απλα δωματια με σουβα.

με δεδομενο οτι ο ταφος της αμφιπολης στους δυο πρωτους θαλαμους ειναι υπερπαραγωγη...και στον πρωτο λιτο θαλαμμο τα εχουν παρει ολα...το deja vu ειναι αναποφευκτο.

Zibi είπε...

@giannis_

Φίλε Γιάννη, ε, δεν τον λες και όμοιο με αυτόν της Αμφίπολης αυτόν τον τάφο!!

oryktosploutos είπε...

@ ΒΑΣΙΛΗΣ Κ 02:18

Ευχαριστώ για την απάντηση. Τα αρχαία ορυχεία τα ψάχνουνε πολλοί εδώ και πολλά χρόνια, κυνηγώντας στο Παγγαίο. Πριν από χρόνια είχα δει και κάποιες φωτο σε πλαγιές.

Ωστόσο, χθες είχε μια ανάρτηση η ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ (http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/2014/16112014-h1157.html) με τίτλο "Κι όμως, βρέθηκε ο Πρώτος Τάφος του Μέγα Αλέξανδρου ". Σε κάποιο σημείο έχει τη φράση "Ο ΙΔΙΟΣ ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ , φαίνεται να ήταν στην πρώτη του μορφή ΟΡΥΧΕΙΟ … δεδομένο που θα «τρελάνει» τους Αρχαιολόγους."

Ζήτησα περισσότερες διευκρινίσεις, καθώς αν υπήρχε αρχαίο ορυχείο ενδέχεται να έχει επηρεάσει τα ευρήματα της διασκόπησης Πολυμενάκου (δεν έχω διαβάσει την έκθεση, μόνο τη φωτο έχω δει) ή και τις νεότερες.

Η απάντηση που πήρα ήταν "Τα όργανα γεωλογικής έρευνας έχουν ήδη καταγράψει σήματα υψηλής και χαμηλής συχνότητας. Καταγράφονται δηλαδή (ξεκάθαρα) σήματα σε 7 τομείς στον κεντρικό, τον ανατολικό, τον βόρειο και τον βορειοανατολικό τομέα. Αυτές οι ανωμαλίες μεταφράζονται ως συνεκτικό υλικό, το οποίο θα μπορούσε να κατοπτρίζει λίθινες κατασκευές. Και εδώ είναι η διαφορά, η διαπίστωση αυτή ορίζει "ανορθόδοξη ανθρώπινη παρέμβαση". Μιλάμε δηλαδή για ένα δαιδαλώδες μνημείο με επτά τουλάχιστον ανωμαλίες του φυσικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό του λόφου Οι «χαμηλές αυτές συχνότητες» περιγράφονται ως «χαλαρό-μαλακό υλικό, που προφανώς γεμίζει το κενό ανάμεσα στις κατασκευές». Περιγράφει δηλαδή και την άμμο, με την οποία ήταν σφραγισμένος ο τύμβος.

Αυτή η διαπίστωση σε συνδυασμό με το ότι, οι εσωτερικές αυτές παραμορφώσεις, δεν τίθενται σε μια ορθολογική σχέση μεταξύ τους, σε συνδυασμό επίσης, με το ότι την εποχή εκείνη η περιοχή ήταν γεμάτη ορυχεία χρυσού και Αργύρου, σημαίνει ξεκάθαρα ότι διαμορφώθηκε ως μνημείο ένα παλιότερο ορυχείο."

Η άποψη αυτή της ΟΜΑΔΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ προσωπικά δεν με πείθει, καθόσον αν έβλεπα στο λόφο Καστά παλιό ορυχείο θα ήταν μάλλον για κάρβουνο (20ο αιώνα!) ή για πωρόλιθο (αρχαίο), παρά για χρυσό-άργυρο. Φυσικά η ανασκαφική ομάδα έχει γεωλόγο, που εύκολα μπορεί να δει αν υπάρχουν ενδείξεις παλιού ορυχείου, αλλά και οι ντόπιοι ξέρετε καλύτερα. Υπάρχει μήπως γρανίτης ή μάρμαρο στο λόφο 133 ή στο λόφο Καστά;

Unknown είπε...

@Kairis,

Κωνσταντινε, πριν δυο ημερες μας ειπες κατηγορηματικα οτι βρήκαν δάπεδο σφράγισης κάτω από τον τάφο. Εχουμε νεα γι' αυτο; Τι βρηκαν παρακατω; Ποσο βαθια παει το ορυγμα;

Unknown είπε...

S
Αν μιλάς για την Παλαγγια ,του φιλοσκοπιανους τους σιχαίνομαι και άρα κι αυτήν .Αν αυτο το θεωρείς μίσος ,για μένα ειναι υπερηφάνεια μου και η φρασεολογία μου η αντίθετη της απαράδεκτης που εκτιμάς πως ειναι.
Ασε που αυτη ειναι και οτι ναναι....

Zibi είπε...

@kairis

Μα σήμερα ο Φάκλαρης είπε και για κατώτερο νεκρό και για άλλους νεκρούς πάνω από τον νεκρό που βρήκαμε, αλλά και για άλλους που πιθανόν να ήταν μαζί του, και για άλλους παραδίπλα!! Τα έπιασε όλα!! Δεν άφησε τίποτα!! Ελεος, πια!

Θεανώ είπε...

@ELLHN @giannis

Της Ξάνθης είναι σαφώς ανώτερος με τα καναπεδάκια του, τα χρωμματάκια του μέχρι και μαξιλαράκια διαθέτει, σκετη χλίδα. Ενώ ο δικός μας τι έχει; Ένα ξερό στρώμα πάνω στο χώμα, άντε και δυο γατούλες στην είσοδο, δυο κοριτσάκια για τη λάτρα και ένα χαλάκι και κείνο σκοροφαγωμένο.

Unknown είπε...

@kairis
Πες μας και εμάς τι περιμένεις να επιβεβαιωθεί;Για ποιαν ανάρτηση μιλάς αγαπητέ Κωνσταντίνε;

ELLHN είπε...

Είναι αλήθεια ότι ο Φάκλαρης δικαιώθηκε στο ότι ο τάφος είναι συλημένος...ωστόσο τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι λαλίστατοι συνειδητοποιώντας το μέγεθος, τα τεχνικά και καλλιτεχνικά στοιχεια του μνημείου θα έπρεπε να είναι πολύ πολύ προσεκτικοί. Όταν συναντάς τέτοιο ταφικό μνημείο η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείς να κανεις προβλέψεις για τίποτα εάν είσαι ακαδημαϊκός αρχαιολόγος. Περιμένεις να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να έχεις όλα τα ευρήματα για να κανεις υποθέσεις εκτιμήσεις. Είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που για να προσπαθήσεις να το λύσεις πρέπει πρώτα να έχεις όλα τα δεδομένα...

Unknown είπε...

Mr Karras,
Παραμένω κατηγορηματικός .Αλλωστε εχω και σύμμαχο τις δημόσιες τοποθετήσεις Φάκλαρη.
Ρε πως αλλάζουν τα πράγματα....Απο κει που τον ξέσκιζα τωρα συμπλέουμε!!!!
Επαναλαμβάνω: Κιβωτιοσχημος,χώμα,δάπεδο πωρολιθων,επιχωμάτωση με αμμο..(κατα σειρά καθόδου)και....δαιδαλώδης διάδρομος και Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΣ ΘΑλΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.!!!!!!
Αυτα ξέρω αυτΑ λεω....
!!!

Unknown είπε...

ioannis,θα την ξανά ποστάρω τωρα...

Zibi είπε...

@ELLHN

Από που συμπεραίνεται, αλήθεια, ότι ο τάφος είναι συλημένος και δικαιώνεται ο Φάκλαρης;

Μήπως έχεις αποδείξεις, τις οποίες δεν γνωρίζουμε, περί σύλησης του τάφου;

ELLHN είπε...

@ Θεανώ

Φαντάζεσαι να είχε ανακαλύψει τον τάφο της Αμφίπολης ο Φάκλαρης? Κάθε μέρα 5 ώρες στα κανάλια θα μιλούσε. Η Αννούλα και η γενική γραμματέας θα τον είχαν αλυσοδέσει στα χερια και στα πόδια. Θα έσερνε μεταλλική σφαίρα...

ELLHN είπε...

Sorry Zibi

Με τα μέχρι τώρα στοιχεια...

hylap-vn είπε...

Ο περίβολος των 500 μέτρων που με την ίδια ακριβώς ορθομαρμάρωση έχει φτιαχτεί το εσωτερικό του τάφου (άρα είναι ταυτόχρονα φτιαγμένα), δεν υπάρχει πουθενά αλλού.
Τώρα τι μας λέει ο Φάκλαρης ότι δεν είναι ο μεγαλύτερος σαν θάλαμος που έχει βρεθεί είναι λεπτομέρειες και ανούσιες παρατηρήσεις πραγματικά.

Είπαμε και στο παρελθόν για τους καθηγητάδες ότι είναι καλοί στις συγκρίσεις με αυτά που ήδη γνωρίζουν (και γνωρίζουν δεν αντιλέγει κανείς).
Αλλά όταν έχουμε κάτι μοναδικό μπροστά μας πάνε να το "μετρήσουν" με αυτά που ξέρουν αλλά δυστυχώς χρησιμοποιούν λάθος "μέτρο".

Θεανώ είπε...

@ELLHN

Ίσως δεν είναι τυχαίο που δεν έκανε αυτός την ανακάλυψη. Τελικά καθένας λαμβάνει αυτό που του αξίζει και νομίζω η Περιστέρη την άξιζε αυτή την ανακάλυψη αφού δεν τις δόθηκε αλλά την διεκδίκησε. Ελπίζω και πιστεύω να σταθεί μέχρι τέλους στο ύψος της ανακάλυψής της.

Zibi είπε...

@ELLHN

Φίλε μου, τα μέχρι τώρα στοιχεία, το αντίθετο ακριβώς πιθανολογούν! Ότι δεν υπήρξε σύληση!

Σε παραπέμπω στην προηγούμενη ανάρτηση του Εμπεδότιμου (ΤΕΤΆΡΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2014 - Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Ο ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ, ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ).



ELLHN είπε...

Τελικά αυτή είναι η αδυναμία της αρχαίο-λόγιας...οι σταθερές και τα μετρα είναι πάντοτε το παρελθόν...το νέο όμως...δεν ερμηνεύεται πάντοτε με βάση το παρελθόν...

vagkalf07 είπε...

εε..και να γινει καμμια αναβολη της εκδηλωσης της Περιστερη..αυτης της 29/11...βαλτε κανα υπογλωσσιο σε εμφανες σημει του σπιτιου....

Unknown είπε...

ELLHN,

Μα δεν το βλέπετε;
Γιατί λέτε ψυχολογικά προβλήματα σε λίγο καιρό;
Εννοώ το βλέμμα και την άρθρωση του λόγου τους.
Είναι ολοφάνερο. παλαγγιά, φάκλαρης και νακάσης σταμάτησαν να παίρνουν τη θεραπεία τους, παράκουσαν τους θεραπευτές τους.
Οι άλλοι 2, βαλαβάνης και αλευρά δείχνει ότι κάνουν απλώς πλημμελή λήψη της θεραπείας.
Η κα. Παλιαδέλη είναι η μοναδική χωρίς ίχνος ψυχολογικού προβλήματος.

hylap-vn είπε...

Η Παλαγγιά δεν είπε μόνο ότι ήταν φτωχούλης ο νεκρός που βρέθηκε γιατί δεν είχε λεφτά για την πυρά αλλά και ότι ήταν πάνω σε χρυσελεφάντινη κλινή.

Τρικυμία εν κρανίω?

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. είπε...

oryktosploutos
Στην έρευνα ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΥ φαίνονται 7 κενά εντός τύμβου αλλά δεν νομίζω να έπιασε το είσοδο και το «τούνελ» του συγκεκριμένου τάφου ίσως γιατί ήταν επιχωματισμένο. Απλά πιστεύω ότι η κ. Περιστέρη ως γάτα ξεκίνησε να σκάβει προς το ποιο κοντινό προς την περίμετρο σημείο (κενό) της έρευνας. Αυτό το κενό που φαίνετε να βρίσκετε πίσω ίσως και να εφάπτεται του θ3. Την έριξε δηλ μια κλεφτή ματιά την έρευνα. Τώρα αν υπήρχαν κάποιες αρχαίες στοές στο φυσικό κομμάτι του λόφου τις οποίες τις εκμεταλλεύτηκε ο κατασκευαστής πριν τον επιχωματώσει τον τύμβο θα δείξει. Μου κάνει όμως εντύπωση του πόσο γρήγορα κάλεσαν σπηλαιολόγο στον τύμβο. Πιστεύω ότι κάτι περιμένουν κάτι ψάχνουν κάτι υποψιάζονται,,, θα δείξει.

Unknown είπε...

Παλαιότερα, το θυμάμαι καλά, υπήρχε μια ειδική υπηρεσία, αυτοί με τον ζουρλομανδύα.
Τους καλούσες και καθάριζαν στο πι και φι.
Αλήθεια τι έγιναν αυτοί;;

ELLHN είπε...

Ρε Zibi υποθέτω με ότι μου δείχνουν δυστυχώς...προφανώς μπορεί να θέλουν να με κάνουν έτσι να σκεφτώ...με βάση το παρόν...

Άμα βρεθεί ότι είναι τάφος μεγάλης Ιστορικής προσωπικότητας της Μακεδονίας ποιος νομίζεις θα πανηγυρίσει? η Παλαγγιά, ο Φάκλαρης η εγώ?

Εγώ ο απλός πολίτης πήγα μέσα στην κάψα στις 25 Αυγούστου έχω από τον τύμβο...οι άλλοι που έχουν τις άκρες ούτε καν καταδέχτηκαν την υπεύθυνη αρχαιολόγο να ρωτήσουν...

Unknown είπε...

Με αυτά που είπαν σήμερα έχει αγανακτήσει μέχρι και το ρήγμα της Αταλάντης και κουνάει συνέχεια εκεί κάτω,μέχρι τώρα 11 σεισμούς.
@kairis
Μιλάμε για όλη την Βασιλική οικογένεια;

vagkalf07 είπε...

@ zibi

οχι δεν υπηρξε συλληση
1)δεν υπαρχουν κτερισματα αρα δεν υπηρχαν εξ'αρχης
2)τα μπιχλιμπιδια της νεκρικης κλινης που ειναι ιδια με αυτα που βρεθηκαν στον ταφο του πριγκιπα στην βεργινα εξαυλωθηκαν
3)τα οπλα του στρατηγου δεν εφτασαν ποτε στην αμφιπολη γιατι τα εκλεψαν στον δρομο...
4)ηταν σεμνος ο νεκρος και δεν ηθελε τιποτα υλικο να παρει μαζι του στον αλλο κοσμο

ELLHN είπε...

@hylap-vn

Έλα ρε είπε τέτοιο πράγμα?

Unknown είπε...


Για τον κkaragiozis,
@αναδημοσιευω post μου απο τις 13/11ωρα 4:36πμ:
Το μνημειο ειναι ενα ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ Η ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ τΦΙΛΙΠΠΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚαΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΞΑΦΝΙΚΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ.
ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΡΟΙ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΓΕΣ.
ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.
ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟΤΕΥΚΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
.ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΝΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΥΤΟ.
ΕΚΤΙΜΩ ΕΠΙΣΗς ΟΤΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟς
ΘΑ ΝΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΕΘΗΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΘΑ ΝΑΙ ΤΡΙΑ....
ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΝΕ ΣΕ ΓΩΝΙΑ 45 ΜΟΙΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ.
.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΟΜΩς ΟΜΩΡΕΣ ΣΦΙΓΓΕΣ,
ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΔΑΙΔΑΛΩΔΗ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΣ ΤΑΦΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕς ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ Θ3.ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΙΑ ΤΟΥΣ.
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ VIRGI ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΤΥΧΑΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.
ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ Θ3 ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ,Ο Θ3 ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΕΙΧΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΦΥΛΑΞΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ.ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΔΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΠΟΔΥΕΣΤΕΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΟΥΣ .ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ,ΚΑΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ.
Συμπληρώνω τα post της 16/11 5:51 το πρωί και το σημερινό post της Telbos στις 17/11

hylap-vn είπε...

@ ELLHN

Ναι το είπε προς το τέλος.
Κάποια στιγμή θα ανέβει η εκπομπή στο megatv και θα το βρω.

Θεανώ είπε...

@hylap-vn

Ήταν νεόπτωχος ο νεκρός και η κλίνη του είχε ξεμείνει από τον πρότερο πλούσιο βίο. Αμέσως να την διαβάλλεται την επιστήμονα!!!

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. είπε...

Konstantinos Kairis
Γιατί έχω και εγώ μια τέτοια αίσθηση περί μάζωξης όλων σ΄αυτόν τον τύμβο. Ε ρε γλέντια που θα γίνουν….

ELLHN είπε...

@vagalf07

Άμα γίνει αναβολή θα πάμε έξw από το υπουργείο και θα τα κάνουμε γυαλιά καρφιά...

Unknown είπε...

vagkalf 07,

δεν νομίζω να πιστεύεις ότι θα μας έδειχναν όλα τα μπιχλιμπίδια της κλίνης όπως λες.
Αφου έχει αποδειχθεί πως σε κάθε περίπτωση μας δείχνουν ψίχουλα.

Zibi είπε...

@vagkalf07

Φίλε μου καλέ (και το εννοώ), θα σου απαντήσω με την ίδια ερώτηση, όπως αυτήν που απάντησα στον ELLHN:

Μήπως έχεις αποδείξεις, περί σύλησης του τάφου, τις οποίες δεν γνωρίζουμε;

Για να συληθεί κάτι, πρέπει πρώτα να υπάρχει!

Και απόδειξη ότι εκεί υπήρχε κάτι το οποίο μπορούσε να συληθεί, δεν υπάρχει!

vagkalf07 είπε...

@ Apostolos Gouzis...

αυτο ειναι μια απο τις παρενεργειες του ταφου...μας καλομαθε στις εκπληξεις σε ολο αυτο το τριμηνο και φτανουμε στο σημειο να θεωρουμε αυτην την μοναδικη κατασκευη ..ψιχουλα.. αν και ξερω πως το εννοεις..θα πρεπει να αισθανομαστε ευτυχισμενοι σε μια γη που απο παντου βγαζει αγαλματα και ψηφιδωτα...κανουμε παντως εδω σαν να στενοχωρηθηκαμε που βρηκαμε τον νεκρο..τον ενα και ΜΟΝΑΔΙΚΟ του ταφου...ας υπαρχει υπομονη..οντως τα καλυτερα ερχονται.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

@ zibi

οκ...μονο που εισαι και υποχρεωμενος να μας πεις ΓΙΑΤΙ δεν υπηρχε τιποτα...σαν να μου λες οτι στους 70 ταφους που βρεθηκαν συλλημενοι στην μακεδονια δεν υπηρχε τιποτα γι'αυτο δεν βρηκαμε τιποτα..η τουλαχιστον πες μας γιατι ειδικα σε αυτον εγινε ετσι..

Unknown είπε...

vagkalf07,

έχεις σίγουρα δίκιο.
Ετσι είναι.
Υπομονή χρειαζόμαστε. Γίναμε αχόρταγοι.
Πλάσαμε χαρμόσυνες αξιώσεις με την προσμονή πως θα βρισκόντουσαν όλα όσα φανταζόμασταν και τώρα δείχνουμε αχάριστοι.

Zibi είπε...

@vagkalf07

Απάντησέ μου εσύ πρώτα γιατί θα ΕΠΡΕΠΕ να υπήρχε, σώνει και καλά σύληση!

Δεν μου απαντάς!

Η μη εύρεση κτερισμάτων, όπως έχει επισημάνει και ο Εμπεδότιμος, δεν αναγκαία συνθήκη για σύληση!

Εγώ, απλά, λέω, ότι για να σήκωσαν τα πάντα από εκεί μέσα, θα ΕΠΡΕΠΕ πρώτα να υπήρχαν όλα αυτά εκεί μέσα..

Εάν δεν μπορείς να το αντιληφθείς αυτό, δεν μπορώ να κάνω κάτι!

Και το σταματάω εδώ!

vagkalf07 είπε...

@ zibi

ενταξει...δεν υπηρχε τιποτε..μην κανεις ετσι

vagkalf07 είπε...

δυο φαντασματα μιλανε και το ενα ρωταει:"πιστευεις οτι υπαρχουν ανθρωποι?"

Θεανώ είπε...

@vagkalf07 @zibi

Νομίζω ότι κάνετε μία υπέρβαση στο συλλογισμό σας εξ΄ου και η διαφωνία σας. Θεωρείται δεδομένο τη μη ύπαρξη κτερισμάτων ενώ η πραγματικότητα είναι ότι δεν μας ανακοινώθηκε η ύπαρξη ή μη κτερισμάτων. Προσπαθείτε έτσι να λύσετε ένα πρόβλημα με λάθος δεδομένα και είναι φυσικό να μην μπορείτε να το λύσετε γιαυτό και ζητάτε ο ένας από τον άλλο να λύση το πρόβλημα αντί αποδείξει ο καθένας το δικό του ισχυρισμό. Νομίζω ότι αν δεν ανακοινωθεί επακριβώς η κατάσταση του τάφου δεν μπορούμε να αποδείξουμε σύληση ή μη σύληση παρά μόνο να διατυπώνουμε ο καθένας από τη μεριά του τη θεωρία του.

vagkalf07 είπε...

@ ΘΕΑΝΩ

εχουμε δει τι θετουν διπλα στους νεκρους και μαλιστα στους επιφανεις νεκρους οι μακεδονες.αυτο δεν ειναι επιχειρημα?..

Θεανώ είπε...

Αυτό είναι ένδειξη όμως και όχι απόδειξη

vagkalf07 είπε...

τα ιμαλαια θεανω δεν υπαρχουν αφου δεν τα βλεπουμε.

Θεανώ είπε...

Άλλο πράγμα λέω εγώ, μάλλον δε με κατάλαβες. Ας σου φέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις τι εννοώ.
"Ο νέος σου γείτονας σου δίνει τα κλειδιά του σπιτιού του για να ποτίσεις τα λουλούδια του κήπου του. Την επόμενη μέρα εσύ ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού του. Τι περιμένεις να δεις;"

M G είπε...

@Δημήτρης στο σχόλιο περί Ρωξάνης
Μπράβο φιλε μου!!!
Αυτό είναι σκεπτικό ελληνικού πνεύματος! Καθαρό και ξάστερο! Πετάει δεν έρπει!

vagkalf07 είπε...

@ θεανω περιμενω δυο μπρατσωμενους με κουκουλες να με μπουζουριασουν και εναν τριτο με κουκουλα ασπρη ποδια να με ναρκωσει και την αλλη μρα το πρωι να μου λειπουν τα νεφρα...και τον γειτονα να μην τον ξαναδω

Θεανώ είπε...

@vag
χαχαχα είναι και αυτό μια πιθανότητα ωστόσο το μόνο για το οποίο είσαι σίγουρος ότι θα βρείς είναι τα λουλούδια στον κήπο και αυτό γιατί είναι το μόνο σίγουρο που γνωρίζεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες. Αν για παραδειγμα ο γείτονας δεν είχε προλάβει να μετακομίσει θα έβλεπες ένα άδειο σπίτι. Άδειο σπίτι θα έβλεπες και αν είχε μετακομίσει μεν, είχαν μπει όμως ληστές και τα είχαν σηκώσει όλα και άφηναν μόνο τα ντουβάρια. Για να καταλάβεις τι έγινε σου χρειάζεται ένα ακόμα δεδομένο: Ο γείτονας σου ολοκλήρωσε τη μετακόμισή του ή όχι;
Έτσι και στον τάφο για να μπορούμε να μιλάμε για κλοπή γιατί μας χρειάζεται ένα ακόμα δεδομένο. Υπάρχουν κτερίσματα ή όχι; και αν ναι τι είδους και πόσα; και σε τι κατάσταση είναι (τακτοποιημένα ή απο δω και από κει;).
Με όλα αυτά θέλω να πω ότι δεν είμαι υπέρ ή κατά της σύλησης απλά δεν ξέρω γιατί μου λείπουν στοιχεία.

Unknown είπε...

@ Θεανώ

Για τα κτερίσματα όντως δεν γνωρίζουμε αν υπήρχαν, αλλά δεν μας χρειάζονται καθόλου στον συλλογισμό μας, γιατί γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι υπήρχε κλίνη! Άρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ύπαρξη της κλίνης για να διαμορφώσουμε την υπόθεση της (μη ) σύλησης. Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, ο διάκοσμος της κλίνης δεν σώζεται ολόκληρος, άρα εφόσον δεν πρόκειται για φυσιολογική φθορά η απώλειά του, είτε ο νεκρός θάφτηκε με μισοκατεστραμμένη κλίνη (οπότε δεν μιλάμε πλέον για ταφή αλλά για κάτι άλλο), είτε συλήθηκε. Νομίζω δεν μπορεί να υπάρχει άλλη εξήγηση προς το παρόν, αναμένουμε καινούρια δεδομένα από τις ανακοινώσεις... Απλώς να σημειώσω ότι μέχρι ακριβώς πριν την ανακοίνωση της εύρεσης του νεκρού πίστευα ότι πιο πιθανή είναι η μη σύληση του τάφου (και επιχειρηματολόγησα για αυτό στις 9 Νοεμβρίου 2014 - 11:42 μ.μ.). Η λογική εξήγηση των νεώτερων ευρημάτων όμως με οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, γιατί κατά τη γνώμη μου είναι πιο δύσκολο να εξηγηθεί η κατεστραμμένη κλίνη χωρίς σύληση, παρά η επιμελής επιχωμάτωση με σύληση.

Θεανώ είπε...

@Vourekas
Σε αυτό που συμφωνούμε είναι ότι δεν μπορούμε με τα μέχρι τώρα στοιχεία να προβούμε σε αποδείξεις. Ωστόσο όπως λες και εσύ κάποιες περιπτώσεις έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι αληθείς. Όμως και εδώ θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου και θα πω πόσες ήταν οι πιθανότητες να είναι θαμμένος στη Μακεδονία ο ΜΑ πριν την έναρξη των ανασκαφών και πόσες σήμερα; Τα δεδομένα από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν και άλλαξαν και τις πιθανότητες. Γιαυτό πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις Περιστέρη για τα ευρήματα για να μπορούμε να βγάλουμε σχετικά ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε τις θεωρίες μας, κάθε άλλο μάλιστα. Πρέπει όμως να αντιλαμβανόμαστε ότι είναι θεωρίες και ως τέτοιες να τις διαχειριζόμαστε.

Effie είπε...

Kαλημέρα σε όλους
@Βίκυ
Ουπς!! γράψε λάθος, βλέπεις επειδή σε θεωρώ από τους πεισμένους περί τάφου Α., θεώρησα ότι αναφερόσουνα στο ότι δεν "βλέπω" πρόσωπα και σήματα στον τάφο. Ευχαριστώ θερμά για την καλή σου γνώμη, δεν ξέρω πόση "καλλιέργεια" διαθέτω ως επιστήμονας, πάντως συγγνώμη για την παρανόηση...Μου δίνει ένα καλό μάθημα να σκέφτομαι ευρύτερα! Να είσαι καλά πάντα.

&Planet, @dazbaw, @7o δημοτικό Ελευθερίου @fterotos
Σωστά, επιγραφή δείχνει αλλά στη σελ. 90 Line 2 (1η παράγραφος, 12 γραμμή μέχρι τέλος παραγράφου) εξηγεί γιατί με βάση την επιγραφή ο τάφος της είναι εκει. Ο Andrew Chugg δεν το δέχεται (και για το λόγο αυτό υποστηρίζει ότι ο τάφος Καστά είναι της Ολυμπιάδας), πολλοί άλλοι αρχαιολόγοι εντός και εκτός Ελλάδας το θεωρούν δεδομένο.

giannis_ είπε...

Καλημέρα.
Το πρόβλημα με τους επιστήμονες στη χθεσινή εκπομπή δεν έχει να κάνει με την αξιολόγηση των ευρημάτων, αν ευρέθη ο κύριος νεκρός ή ο φτωχός συγγενής, συνύπαρξη νεκρών, μη βασιλική ταφή κτλ, (που μεμονωμένα κάποια είναι ζητήματα διερεύνησης) απλά ήταν βέβαιοι ότι όσοι τους ακούνε είναι ευήθεις και μπορούν να χρησιμοποιούν αντιφατικά επιχειρήματα, αρκεί να υποβάθμιζαν τα ευρήματα.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@kairis

Κυριε Καιρη απ ότι καταλαβα παρακολουθώντας τη εκπομπή του Πρετεντερη ο Φακλαρης μιλησε για κυριως ταφο ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΒΩΤΙΟΣΧΗΜΟ όχι από κατω.

Αρα δεν συμφωνουν οι αποψεις σας.

Ο Φακλαρης δεν πιστευει σε συνεχιση του μνημειου εχει πει μαλιστα ότι εξεπλαγη με την υπαρξη τοσο βαθειας ταφης!

Παρακαλουμε ελεγξτε τις πηγες σας γιατι αυτά που μας αναφερετε είναι πολύ σοβαρα και δεν σας θεωρω καποιον αφελη η ανωνυμο που γραφει στο διαδυκτιο ότι του κατεβει!

Unknown είπε...


Καλημέρα σε όλους!

Πριν λίγες μέρες ανέβασα ένα σχέδιο σε σχέση με τον πιθανό τριγωνισμό του μνημείου.

http://www.image-share.com/upload/2758/177.jpg

Συμπληρώνω: Όταν το σχήμα μπει πάνω στην ακτινογραφία Πολυμενάκου, στις γραμμές του τριγώνου πέφτουν πάνω οι δομές Η7, Η2, Η3, Η4, ενώ στην κεντρική πιθανή κατασκευή τα Η5 και Η1

http://www.image-share.com/ijpg-2760-107.html

Επίσης παρατηρώ και το εξής παράξενο. Με τον τριγωνισμό του μνημείου έχουμε και συμβολικό προσανατολισμό του.
Πλευρά τριγώνου θέσεων από 3 προς 7 = Όλυμπος
Πλευρά τριγώνου θέσεων από 11 προς 7 = Αθήνα - Ακρόπολη
Πλευρά τριγώνου θέσεων από 11 προς 3 = Τροία (50-100 χιλιόμετρα νότια)

http://www.image-share.com/ijpg-2760-108.html

Συνοπτικά αναφέρω αυτά που διαπίστωσα από το προηγούμενό μου post συμπληρωμένα:
1) Με βάση τον προσανατολισμό, πιστεύω ότι στη θέση 3 (ακριβώς στην Ανατολή) θα υπάρχει Ναός (με ή χωρίς είσοδο), λαξευμένος μέσα στο φυσικό βράχο του Καστά. (Θέση Θεότητας). Επίσης βάση της πλευράς τριγώνου θέσεων από 11 προς 3 που 'βλέπει' Τροία, πιθανολογώ κάποιο κενοτάφιο Αχιλλέα - Πάτροκλου ή μνημείο.
2) Στη θέση 7 που είναι η παρούσα ανασκαφή, πιστεύω ότι είναι ο τάφος του Μ Αλέξανδρου (θέση αποθεωμένου θνητού), πλήρως αποδεδειγμένη κατ' εμέ από τον Εμπεδότιμο. Επίσης ο προσανατολισμός του τάφου 'βλέπει' Όλυμπο και αυτό είναι ακόμα ένα επιβεβαιωτικό στοιχείο (Πλευρά τριγώνου θέσεων από 3 προς 7 = Όλυμπος)
3) Στη θέση 11 που είναι η πιθανή δεύτερη είσοδος ή πιθανόν υπάρχει εκεί κάποια κατασκευή χωρίς είσοδο, πιστεύω ότι είναι ο τάφος του Ηφαιστίωνα (θέση αφηρωισμένου θνητού). Επίσης κάτι τέτοιο σαν πιθανότητα ισχυροποιείτε βάση της πλευράς τριγώνου από 11 προς 7 που 'βλέπει' Ακρόπολη.
4) Σημειώνω ότι το ισόπλευρο τρίγωνο σχετίζεται με τη θέση του Λέων και δημιουργεί 'τρίπλευρη πυραμίδα'.
5) Στο κέντρο του πυραμοειδούς τριγώνου, ακριβώς κάτω από τον Λέων πιθανόν να υπάρχει θάλαμος (που σχετίζεται με την κεντρική δομή στην απεικόνιση των σχεδίων της virgi), αγνώστου σχήματος αλλά σίγουρα μαθηματικά συμβατού με την όλη κατασκευή. Πιθανόν εκεί να έχουμε κτερίσματα ή θησαυρούς.

Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση ο τάφος του Αχιλλέα να είναι 30-50 χιλιόμετρα νότια της Τροίας?
Επίσης θα παρακαλούσα όποιον θέλει να σχολιάσει αυτό το post, και να μου πει αντιρρήσεις και προτάσεις μπας και προκύψει κάτι από αυτόν τον συλλογισμό.

Ευχαριστώ.

fterotos psychonoos είπε...

Καλημέρα σε όλους! Ένα σχόλιο για τη χθεσινή εκπομπή. Νομίζω ότι θα αρέσει σε κάποιους που χθες ίσως στενοχώρησα, με την επιμονή μου για τον μη αποκλεισμό (με τα σημερινά δεδομένα) της υπόθεσης-Ρωξάνη, για τον σκελετό που βρέθηκε. Νομίζω ότι εκτός από τη δική ΜΑΣ επιθυμία, υπάρχει και η δική ΤΟΥΣ επιθυμία και είναι φανερή, όσο η δική μας, αλλά αντίθετη από τη δική μας. Ορισμένοι, οι περισσότεροι στο χθεσινό πάνελ, τρέμουν στην ιδέα-ερώτημα: «βρε, μπας και είναι εκεί μέσα ο ΜΑ;» Φάνηκε και χθες, στην ουσία αδυνατούν καν να το κουβεντιάσουν, δείγμα φόβου-τρόμου. Έχουν, επομένως, κι εκείνοι λόγους να αρνούνται την πραγματικότητα, όχι μόνο εμείς. Και να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τα διάφορα ευρήματα. Άκουσα να υπερασπίζονται την υπόθεση Ρωξάνη. Το περίμενα. Διότι, πέρα από την άρνησή τους, το «λογικό» μέρος της ψυχής τους, που λέει κι ο Εμπεδότιμος, τα έχει βάλει κάτω με μολύβι και χαρτί, όλα τα δεδομένα, κι έτσι γνωρίζουν, έστω κι αν θέλουν να το αρνούνται, ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και ανακοινωθέντα ευρήματα δύο είναι τα σενάρια (για τον ευρεθέντα σκελετό) που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει, τουλάχιστον μεταξύ των γνωστών ονομάτων που έχουν κατά καιρούς ακουστεί: Ρωξάνη και Αλέξανδρος. Κι εύχονται να είναι η Ρωξάνη. Εγώ πάλι εύχομαι η Περιστέρη να είδε αντρικό σκελετό. Αν είναι έτσι, τότε, όπως είπε κι ο Εμπεδότιμος στην τελευταία χρονολογικά ανάρτησή του, πιθανότατα να υπάρξει "σοκ και δέος", δεν ξέρω αν αυτό θα λάβει χώρα στις 29/11 ή πότε θα λάβει χώρα, χρονικά, αλλά της Περιστέρη, βασικά, εκείνο που της μένει να αποκλείσει ως υπόθεση είναι η Ρωξάνη. Κι αυτό γίνεται πολύ εύκολα, αρκεί να πρόκειται για σκελετό άντρα. Όλα τα υπόλοιπα που είπαν (και) στο χθεσινό πάνελ, αφορούν τα αντεπιχειρήματα (και τις ενστάσεις) που ήδη ετοιμάζουν. Αλλά νομίζω ότι τα περισσότερα καταρρίπτονται. Η Ρωξάνη είναι η ελπίδα τους. Αυτό προσπάθησα να πω εχθές. Και με αυτόν τον τρόπο «άκουσα» πολλά από τα λεγόμενά τους.

Α.Π. είπε...

Υπαρχει κανενα link με την εκπομπη του Πρετεντερη? Οσο εψαξα δεν βρηκα

Effie είπε...

@fterotos
Δεν άκουσα την εκπομπή λόγω κούρασης, αλλά δεν θα απέκλεια Ηφαιστίωνα, δεδομένου ότι ο Α. είχε ζητήσει για αυτόν μεγαλοπρεπή τάφο (κατά Μαυρογιάννη).
Είναι πιθανόν να ξεκίνησε να κατασκευάζεται με διαταγή Α. και με τις πολιτικο-οικονομικές αλλαγές μετά το θάνατο του, άλλος ή άλλη να τάφηκε μέσα.

giannis_ είπε...

@ φτερωτός
Από ότι έχω καταλάβει θεωρείς τον τάφο αποτέλεσμα εντολής του ΜΑ για τον ίδιο, αλλά θάψανε τη ρωξάνη στον τάφο, άσχετα με το αν τελικά θάψανε και τον Μ. Αλέξανδρο εκεί;

Effie είπε...

@θεανώ
Αν τα κτερίσματα ήταν "χύδην" στο χώμα ως μικρά πήλινα κομματάκια ("όστρακα" νομίζω τα λένε οι αρχαιολόγοι) δεν θα τα ανακοίνωναν πριν μελετηθούν και συναρμολογηθούν κατά το δυνατόν, όπως και με άλλα όστρακα που μας είπε η Περιστέρη ότι βρήκαν σε Θ1, Θ2, όταν την "στρίμωξαν" αν είχε βρεθεί κάτι "κινητό".
Κατά την άποψη της, δείχνει κάτι ωραίο, ένα άγαλμα, ένα ψηφιδωτό, όχι κομματάκια από πήλινα αγγεία (μας το έχει πει αυτό).
Θεωρώ ότι υπόλοιπα μικρών πήλιων κτερισμάτων θα βρεθούν. Για τα υπόλοιπα γνωρίσεις τι πιστεύω,που είναι σε συμφωνία με τον σχολιαστή anastasios vourekas. Πως δηλαδή βρέθηκαν λίγα διακοσμητικά της κλίνης/φορείου/σαρκοφάγου. Τα υπόλοιπα εξαϋλώθηκαν (αν δεν υπήρξε σύληση);

Effie είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Effie είπε...

Effie είπε...

@oryktos ploutos
Είπες ότι ρώτησε διευκρινίσεις, σχετικά με την διασκόπηση,και συνεχίζεις με ένα ενδιαφέρον κείμενο. Εχω τα εξής ερωτήματα:
--Αν υπήρχε ορυχείο στον στον τύμβο ΚΑστά (οποίος ήταν μισός φυσικός μισός τεχνητός, αν έχω καταλάβει σωστά), θεωρείς ότι οι στοές του σκάφτηκαν πριν την κατασκευή μνημείου/μνημείων;
-- Μπορείς να μας δώσεις την πηγή διευκρίνισης; είχα νομίζω διαβάσει ή ακούσει τον Τσόκα (σε συνένετευξη σε κανάλι μάλλον) να αναφέρει ότι η "ηλεκτρική" διασκόπηση και οι γεωσκοπήσεις εν γένει μπορούν να δώσoυν ενδείξεις για "ανωμαλίες" εδάφους, αλλά δεν μπορούν να ξεχωρίσoυν φυσικές από ανθρώπινες κατασκευές. Αυτό είναι σωστό ή λάθος;

Planet είπε...

Μια ερώτηση:

στη φωτό που έχει συζητηθει αρκετά εδώ:

http://www.voreini.gr/wp-content/uploads/foto-3.jpg

υπάρχει αυτή η χαρακτηριστική άσπρη επικάλυψη πάνω στο διαφραγματικό τοίχο (μεταξύ πρωτης και δεύτερης σειράς των πλίνθων). Ξέρει κανεις τι είναι αυτο;

Επίσης, φαινεται ξεκάθαρα πως αυτη η άσπρη επικάλυψη διαγράφεται στο ίδιο ύψος και με το ίδιο πάχος στον πλαϊνό τείχο των πωρολιθων, αρίστερα στη φωτό.

Το ίδιο ίσως φαινεται και στην άλλη πλευρά του τείχου (http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140901/low/2014083103649_122271230.jpg), όχι τοσο καλά όμως, ενώ σε αυτη τη φωτό http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZXMvMS8yMDE0LzA4LzI2L3RvbWI0NTM0LmpwZw%3D%3D&t=635446294970000000&w=820&h=457&a=Left η άσπρη απόχρωση φαινεται να συνεχιζεται και εντός της οπής.

Κάποια ιδέα;

Antilamogio είπε...

@Poly Katri:
Πολύ ενδιαφέρων ο συλλογισμός σου! Ερώτηση: Γιατί δεν "κατευθύνεις" τον τάφο του ηφαιστίωνα προς τα Η4, όπου φαίνονται κοιλότητες και τον κατευθύνεις προς τον τάφο που έχει βρεθεί;

+Μια σκέψη: Η κατεύθυνση της πλευράς του τριγώνου που ενώνει "Αλέξανδρο & Ηφαιστίωνα" περνάει από Αθήνα; Χμμ... Μήπως επειδή τους "ένωσε" η κοινή θητεία στις διαλέξεις του Αριστοτέλη; Ενδιαφέρον!!!

Unknown είπε...

@ Antilamogio

Ευχαριστώ για το σχόλιό σου! Σωστή η παρατήρησή σου.
Το σκεπτικό μου είναι ότι ο Ηφαιστίων έχει καταγωγή από τον πατέρα του από την Αθήνα (από ότι διαβάζω σε αυτό εδώ το blog). Άρα αφού συνήθιζαν να θάβουν τους νεκρούς στον τόπο τους, και ο Ηφαιστίων στο συλλογισμό αυτό θάφτηκε στην Αμφίπολη, ο τάφος του προσανατολίζετε προς την Αθήνα. Αν προσανατολιστεί προς την Τροία (στο Η4) τότε συμφωνεί το σχέδιο με την ακτινογραφία Πολυμενάκου, αλλά δεν ήταν ο Ηφαιστίων αυτός που είχε ισχυρούς δεσμούς με την Τροία αλλά ο Αλέξανδρος και έτσι το πράγμα περιπλέκεται... σε τέτοια περίπτωση κάπως θα αλλάζει ο συμβολισμός και οι πιθανές δομές του τύμβου?
Επίσης βρίσκω την σκέψη σου πολύ σωστή ''η κατεύθυνση της πλευράς του τριγώνου που ενώνει ''Αλέξανδρο & Ηφαιστίωνα περνάει από Αθήνα; Χμμ... Μήπως επειδή τους 'ένωσε' η κοινή θητεία στις διαλέξεις του Αριστοτέλη'' και την κρατάω, σε ευχαριστώ!

Unknown είπε...


Επίσης σε απεικόνιση σχετικής με την τομογραφία από τον Πολυμενάκο, φαίνεται ότι η κλήση του υποτιθέμενου τάφου του Ηφαιστείονα είναι προς νότο,
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/11/bomba.html
άρα συμφωνεί με το δικό μου σχέδιο.... τώρα τι πραγματικά συμβαίνει? Και εγώ αναρωτιέμαι...

Unknown είπε...

Planet,

Από την πρώτη μέρα που το είδα... θα σκάσω μ' αυτό.
Είναι κάτι σαν επίχρισμα ειδικά όπου υπάρχει ο οριζόντιος αρμός αλλά και όλη η ανώτερη σειρά που εφάπτεται στη θόλο είναι επιχρισμένη πλήρως.
Εχω επίσης την εντύπωση ότι αυτός ο τοίχος είναι από μάρμαρο και όχι από πλίνθους.
Η αρμολόγηση φαίνεται τέλεια.

Planet είπε...

Σωστά, χρησιμοποω λάθος τη λέξη "πλίνθος" - ααφερόμουν στο σχήμα (πλίνθος μαρμάρου)

oryktosploutos είπε...

@ Effie 11:58

Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ενός προϋπάρχοντος αρχαίου λατομείου, που να δημιούργησε κενά. Αν μιλάμε για ορυχείο χρυσού-αργύρου, τέτοια αρχαία ορυχεία δημιουργούν κενά μικρών διαστάσεων, ίσα-ίσα για ένα εργάτη-δούλο. Ωστόσο έχω δει στην Ελεύθερνα Κρήτης αρχαίο λατομείο με μεγάλα κενά-θαλάμους, που, αν στον Καστά υπήρχε ορυχείο, ανάλογα κενά μπορεί να εμφανίζονται ως χώροι που επισημαίνει η μελέτη Πολυμενάκου. Τα υλικά τα οποία βλέπουμε πίσω απ' τα μάρμαρα του περίβολου από κάποιο λατομείο προέκυψαν. Σε κάθε περίπτωση το ύψος 8,90 του Θ3, από το δάπεδο ταφής μέχρι το ύψος της θόλου δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι σε αρχαίο ορυχείο, αν εκεί υπάρχει φυσικό έδαφος τότε πρέπει να έγινε όρυγμα.

Τις διευκρινίσεις τις ζήτησα απ' την ομάδα που δημοσίευσε το κείμενο στο policenet και με τη δική τους άδεια παρέθεσα αυτούσια την απάντηση που έστειλαν.

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί η ομάδα Τσόκα είναι νέα και εξελιγμένη σχετικά πρόσφατα, δεν γνωρίζω την ικανότητα διάκρισης που έχει ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί. Θα παράγει πάντως κάποια εικόνα αντίστοιχη της μελέτης Πολυμενάκου, (την οποία δεν έχω διαβάσει, μόνο την εικόνα έχω δει), μάλλον με καλύτερη ευκρίνεια. Ο ρόλος του επιτόπου γεωλόγου της ανασκαφικής ομάδας είναι αναντικατάστατος για να διαπιστώσει αν υπάρχει περίπτωση αρχαίου λατομείου, αλλά στα -έτσι κι αλλιώς λιτά- ΔΤ του ΥΠΠΟ υπάρχουν πολύ λίγες γεωλογικές πληροφορίες.

fterotos psychonoos είπε...

@effie,
Δεν απέκλεισα (όχι τελείως) τον Ηφαιστίωνα [αλλά του δίνω λιγότερες πιθανότητες από ό,τι σε Ρωξάνη και σε ΜΑ, αυτή τη στιγμή]. Νομίζω αυτό γίνεται σαφές από εκείνο που θα πρέπει να είδες (τώρα μήπως εσύ δεν με διαβάζεις πολύ προσεκτικά;). Σε λίγο θα στείλω το σχήμα-συλλογισμό που προτείνω και θα σου λυθεί και η τελευταία απορία, θέλω να πιστεύω.

@giannis,
Επειδή κι εσύ, που εκτιμώ για τον τρόπο που θέτεις τα ερωτήματα, όπως κι άλλοι συνοδοιπόροι, με ρώτησαν ή επιθυμούν ακόμα να καταλάβουν τι λέω ή δεν κατέστη εφικτό να καταδείξω τι ακριβώς λέω, θα το επιχειρήσω μια ακόμα φορά, ελπίζω να είναι η τελευταία:

fterotos psychonoos είπε...

Εκκινώντας από την υπόθεση ότι το μνημείο, με βάση όλα όσα έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα (Δεινοκράτης, Λέων στην κορυφή του) και βάση όσα είδαμε (Σφίγγες, Καρυάτιδες, μεγαλοπρέπεια του περίβολου) αλλά και με βάση εκτιμήσεις της ίδιας της ανασκαφικής ομάδας και τις ανακοινώσεις κατά καιρούς του ΥΠΠΟ, έκανα-διατύπωσα την υπόθεση εργασίας, ως αφετηρία για τη σκέψη μου, ότι το μνημείο πρέπει να χτίστηκε, μάλλον χτίστηκε είτε για τον ΜΑ. είτε για τον Ηφαιστείωνα (από τον ΜΑ). Έτσι, με βάση όλα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα και μιλώντας μονάχα για αυτόν τον συγκεκριμένο σκελετό, στη θέση που βρέθηκε, και μάλιστα χωρίς το σώμα του να έχει υποστεί καύση, μέσω επαγωγικών συλλογισμών, κατέληξα στα εξής «συμπεράσματα» (παρακαλώ, ο όρος να εκληφθεί έτσι όπως τον χρησιμοποιώ, εντός εισαγωγικών).
Δύο είναι τα βασικά σενάρια λοιπόν σε σχέση με το ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ χτίστηκε και το καθένα από αυτά έχει, με βάση τα μέχρι σήμερα ανακοινωθέντα ευρήματα, μερικές υποκατηγορίες/υποσενάρια που είναι λιγότερο ή περισσότερο πιθανά. Σε όλον τον συλλογισμό μου δεν έλαβα υπόψη μου παρά μονάχα τα γνωστά ιστορικά ονόματα που έχουν κατά καιρούς ακουστεί ως υποψήφιοι «ένοικοι» του τάφου. Διότι, μπορεί να είναι και κανένας τελείως άσχετος ο νεκρός που βρήκαμε, εννοώ κάποιος άγνωστος ιστορικά και να μην είναι μεταξύ εκείνων που έχουν έως σήμερα ακουστεί-προταθεί. Μεταξύ λοιπόν των γνωστών ιστορικών ονομάτων, απέκλεισα τους περισσότερους, μέσω επαγωγικών συλλογισμών, και μου έμειναν ως μοναδικά πιθανά σενάρια, για αυτόν τον σκελετό, σε αυτή τη φάση πληροφοριών που διαθέτουμε, τα εξής: Έχουμε λοιπόν 2 αρχικά σενάρια ως υποθέσεις εργασίας:
Σενάριο Α) Το μνημείο χτίστηκε για τον ΜΑ (από την Ολυμπιάδα ή όποιον άλλον)
Σενάριο Β) Το μνημείο χτίστηκε για τον Ηφαιστίωνα (από τον ΜΑ)
(τέλος πρώτου μηνύματος)

fterotos psychonoos είπε...

Το σενάριο Α (πρώτο σενάριο) υποδιαιρείται σε δύο πιθανές εκδοχές, ενώ το σενάριο Β υποδιαιρείται σε τρεις πιθανές εκδοχές.
Συγκκεριμένα: Στο σενάριο Α:
Σενάριο Αi): Το μνημείο χτίστηκε για τον ΜΑ και ενταφιάστηκε εντός του ο ΜΑ
Σενάριο Αii): Το μνημείο χτίστηκε για τον ΜΑ αλλά εντός του ενταφιάστηκε η Ρωξάνη

Και στο σενάριο Β:
Σενάριο Βi): Το μνημείο χτίστηκε για τον Ηφαιστίωνα και ενταφιάστηκε εντός του ο Ηφαιστίων.
Σενάριο Βii): Το μνημείο χτίστηκε για τον Ηφαιστίωνα αλλά εντός του ενταφίασαν τελικά τον ΜΑ.
Σενάριο Biii): Το μνημείο χτίστηκε για τον Ηφαιστίωνα αλλά ενταφίασαν μέσα τη Ρωξάνη.

Τα παραπάνω σενάρια είναι τα μόνα που βρήκα ως λογικά, βάσει όσων σας είπα ότι έκανα-σκέφτηκα και δύνανται να τεκμηριώσουν το σύνολο των μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντων στοιχείων-ευρημάτων της ανασκαφής.

Τα σενάρια που έχουν για κάτοχο του σκελετού που βρέθηκε τον ΜΑ (δηλαδή τα σενάρια Ai και Βii) προϋποθέτουν όλα όσα έχουμε πει-υποθέσει και υποστηρίξει για παραπλάνηση των ιστορικών πηγών (και κατά συνέπεια μετά και δική μας από τις ιστορικές πηγές)

Το σενάριο που «θέλει» τον Ηφαιστίωνα για κάτοχο του σκελετού που βρέθηκε (δηλαδή το σενάριο Bi) προαπαιτεί ότι δεν αληθεύουν οι ιστορικές πηγές περί καύσης του στη Βαβυλώνα και να βγουν αληθινές άλλες πηγές που το αμφισβητούν. Προϋποθέτει δηλαδή και αυτό το σενάριο μια παραπληροφόρηση εκ μέρους των πηγών. Προαπαιτεί επίσης εντελώς τσπαπατσούληδες τυμβωρύχους που αφήνουν τον σκελετό άνω-κάτω (αντίθετα με τα σενάρια Ρωξάνης ή ΜΑ που δεν απατούν απαραίτητα τέτοιους τσαπατσούληδες τυμβωρύχους, διότι μπορεί να δικαιολογηθεί και διαφορετικά στη δική τους περίπτωση το εντός-εκτός της θέσης του σκελετού).

Τα σενάρια που θέλουν τη Ρωξάνη για κάτοχο του σκελετού που βρέθηκε (δηλαδή τα σενάρια Aii και Biii) δεν προαπαιτούν καμία παραπληροφόρηση εκ μέρους των ιστορικών πηγών ή παραποίησή ή παραπλάνησή τους. Το μόνο που απαιτεί είναι να βρεθεί ότι ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα και το ταφικό μνημείο να ήταν εκεί όταν δολοφονήθηκε.

Οι Κάσσανδρος, Νέαρχος και λοιποί συγγενείς των, αποκλείονται διότι και αν υποθέσουμε ότι κάποιος από αυτούς έγινε αφηρωισμένος νεκρός για τους συντοπίτες του, τότε δεν θα έπρεπε λογικά, να υποστεί καύση το λείψανό τους;

Το σενάριο Bii) μπορεί να μην είναι το πλέον πιθανό, αλλά έχει τη λογική του, τουλάχιστον χωρά στη δική μου λογική.

Effie είπε...

@oryktous ploutos
Θερμές ευχαριστίες για την εξαιρετικά ενημερωτική επεξήγηση και τις πληροφορίες, τα στοιχεία που έδωσες είναι πολύ διαφωτιστικά

@fterotos
Με περίμενες...στη γωνία να μου την πεις, αλλά αν εν εννοείς το κείμενο που έλαβα, δεν πρόλαβα να το διαβάσω ακόμη, χρειάζομαι να είμαι απερίσπαστη καιμε ηρεμία (όπερ δύσκολο στη δουλειά). Αλλά θα έχεις σχόλια μου το συντομότερο

gtroza είπε...

Ο/Η Apostolos Gouzis είπε...

Planet,

Από την πρώτη μέρα που το είδα... θα σκάσω μ' αυτό.
Είναι κάτι σαν επίχρισμα ειδικά όπου υπάρχει ο οριζόντιος αρμός αλλά και όλη η ανώτερη σειρά που εφάπτεται στη θόλο είναι επιχρισμένη πλήρως.
Εχω επίσης την εντύπωση ότι αυτός ο τοίχος είναι από μάρμαρο και όχι από πλίνθους.
Η αρμολόγηση φαίνεται τέλεια.

18 Νοεμβρίου 2014 - 12:57 μ.μ.
Blogger Ο/Η Planet είπε...

Σωστά, χρησιμοποω λάθος τη λέξη "πλίνθος" - ααφερόμουν στο σχήμα (πλίνθος μαρμάρου)

18 Νοεμβρίου 2014 - 1:06 μ.μ.
---------------------------

συμφωνώ

oryktosploutos είπε...

@ Effie 1:45

Δεν έχει μόνο η Περιστέρη διεπιστημονική ομάδα, έχει και το empedotimos ...Αλλά από μακριά μόνο σενάρια μπορεί να γίνονται ...

PAIANAS είπε...

Όχι πως δεν το ξέραμε ..αλλά έχουμε άλλο ένα λόγο να αισιοδοξούμε ..
(στην τελευταία παράγραφο όλο το ζουμί..αν και ότι θα γίνει η ανάλυση μάλλον από Έλληνες είναι εξίσου σημαντικό)

http://www.protothema.gr/culture/article/427306/amfipoli-stin-ellada-tha-ginei-i-analusi-tou-skeletou/

oryktosploutos είπε...

@Planet 12:13

Φαίνεται σαν συγκολλητικό/καλυπτικό κονίαμα αρμολόγησης. Μπορεί να είναι λάσπη από τη λιμναία μάργα που έχουν αναφέρει.

Θεανώ είπε...

@effie
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι πιθανότητες για σύληση είναι μεγαλύτερες από ότι για μη σύληση. Επειδή όμως ακόμα δεν ανακοινώθηκαν επίσημα όλα τα ευρήματα της ανασκαφής δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Αν για παράδειγμα αύριο αποδειχθούν αληθινές οι πληροφορίες που μας δίνει ο @kairis τι πιθανότητες θα έδινες στη σύληση και τι στη μη σύληση;
Νομίζω ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καλύτερο να δωθεί μετά τις ανακοινώσεις Περιστέρη στις 29/11. Άλλωστε από όλα τα ερωτήματα που αφορούν τον τάφο νομίζω ότι αυτό θα είναι το πιο εύκολο να απαντηθεί.

fterotos psychonoos είπε...

Όπως καταλαβαίνετε, κι εξαιρώντας το σενάριο να ανήκει ο σκελετός σε έναν απλό χωρικό ή δήμαρχο που λέει και η Παλαγγιά, μεταξύ των γνωστών υποψηφίων που έχουν κατά καιρούς προταθεί, των γνωστών ιστορικά προσώπων, εκτιμώ ότι αν ο σκελετός βρεθεί ότι ανήκει σε γυναίκα πρόκειται για τη Ρωξάνη κι αν βρεθεί ότι ανήκει σε άντρα τότε πρόκειται είτε για τον ΜΑ είτε για τον Ηφαιστίωνα. Προσωπικά, αν έπρεπε να ποντάρω (στην περίπτωση που ο σκελετός ανήκει σε άντρα) τα λεφτά μου κάπου, θα πόνταρα στον ΜΑ, όχι μόνο διότι στο σύνολο των υποκατηγοριών έχει διπλάσιες πιθανότητες από εκείνες του Ηφαιστίωνος (2 σε σχέση με μία) αλλά κυρίως διότι προαπαιτεί τσαπατσούληδες τυμβωρύχους, ενώ τα σενάρια που βγάζουν ΜΑ δεν έχουν την ίδια ανάγκη "τσαπατσούληδων" τυμβωρύχων (παραπληροφόρηση εκ μέρους των ιστορικών πηγών προαπαιτούν μέσες-άκρες και τα δύο αυτά σενάρια). Επίσης, αν ο σκελετός ανήκει σε άντρα, θα πόνταρα στον ΜΑ περισσότερο παρά στον Ηφαιστ. διότι μου φαίνεται πιο λογική όλη η σειρά που έχουμε εδώ υποθέσει πάρα πολλοί από εμάς για μυστική μετακομιδή της σωρού του ΜΑ μετά τον Τριπαράδεισο (βρίσκω κίνητρο στην παραποίηση των πηγών) από ό,τι στην περίπτωση του να έχει γίνει λάθος στις πηγές ως προς την πυρά-καύση του Ηφαιστ.: ποιο το κίνητρο-όφελος αυτής της παραποίησης-παραπληροφόρησης; Εννοείται ότι ούτε το σενάριο Ρωξάνη προαπαιτεί τσαπατσούληδες τυμβωρύχους, αντιθέτως πιστεύω ότι σε αυτά τα σενάρια που θέλουν σε εκείνη να ανήκει ο σκελετός, δεν άφησαν έτσι (στη θέση που την βρήκαμε) το πτώμα της τυμβρωρύχοι αλλά οι ίδιοι της οι δολοφόνοι. Επιπλέον, προφανώς και δεν υπέστη καύση ούσα "βάρβαρη" και μη Μακεδόνισσα.

Unknown είπε...

oryktosploutos,
Μπορεί να είναι μάρμαρο και όχι πλίνθοι;

fterotos psychonoos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μαρία Γ. είπε...

Απαράδεκτη η τελευταία δημοσίευση του newsit.gr
http://www.newsit.gr/ellada/amfipoli-megas-alexandros-hfaistiwnas-sxesi-1711

fterotos psychonoos είπε...

...αλλά κυρίως διότι ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΥΟΝ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ ΚΑΤΟΧΟ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ προαπαιτεί τσαπατσούληδες τυμβωρύχους..
(ξέχασα προηγουμένως σε ένα σημείο αυτά που σε αυτό το σχόλιο βάζω με κεφαλαία γράμματα)

oryktosploutos είπε...

@Apostolos Gouzis 2:03

Είναι μάρμαρο, μας το έχει πει το ΔΤ της 25/8 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58133):

"Σε απόσταση 6μ. από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ διαφραγματικού τοίχου, ελλειπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του ..."

gtroza είπε...

Ο/Η Apostolos Gouzis είπε...

oryktosploutos,
Μπορεί να είναι μάρμαρο και όχι πλίνθοι;

18 Νοεμβρίου 2014 - 2:03 μ.μ.

ο θόλος και αυτοί οι τοίχοι
είναι επιχρισμένοι

Planet είπε...

oryktosploutos ευχαριστώ, αλλα εικάζεις γιατι βρισκεται εκει και όχι πιο πάνω; Επίσης γιατι αυτη η άσπρη αποχρωση συνεχίζει στους πλαϊνούς τείχους; Μήπως σε αυτο το ύψος ακουμπούσε κάποιο προσωρινό επιπεδο/οροφή για να κατασκευαστεί η κορφή της θολωτής οροφής;

Διοφαντης είπε...

ερωτηση:απο που είναι αυτά τα "στολιδια";;;;;;;
https://twitter.com/MaroudiaT/status/534652859909169152/photo/1

Effie είπε...

@paianas
Ναι, έτσι έγινε ως επί το πλείστον και με τα οστά Φιλίππου/Βεργίνας, η αναμενόμενη Ομάδα είναι: Αντίκας, Παλιαδέλη, Μανιάτης από Δημόκριτο και ίσως κάποιοι συνεργαζόμενοι, ενώ το DNA θα γίνει στην ομάδα του Manchester που περιμένει την άδεια και τα οστά, ώστε να προβεί στις κατάλληλες αναλύσεις. Ελπίζω το ΥΠΠΟΑ να μην καθυστερήσει πολύ πια, έχει 3 μήνες την αίτηση στα χέρια του. Με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να επισπεύσει. Η εξέταση σε περίπτωση καύσης θα είναι επίπονη και χρονοβόρα, κάποια ίχνη DNA ψάχνουν, θα πάρει καιρό. Αν πάντως πάνε Manchester κάποια πληροφόρηση μη εμπιστευτικής φύσης ίσως μπορέσω να βρω και να δώσω εδώ (αν και πότε πήγαν τα οστά, αν βρέθηκε αρκετό DNA [θεωρώ ότι με τις σημερινές τεχνικές θα δυσκολευτούν πολύ αλλά θα τα καταφέρουν τελικά], πότε υπολογίζουν σε αποτελέσματα).

Unknown είπε...

Oryktosploutos,

Ευχαριστώ πολύ.
Πάντως δείχνει για ανθρώπινη δουλειά. Κάτι σαν "στοκάρισμα".
Εχω κολλήσει πολύ ασχημα μ' αυτό...
Η έγινε τότε αλλά γιατί έτσι τσαπατσούλικα ή μήπως για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να σκεφτώ το έκαναν τώρα.

Effie είπε...

@θεανώ
Θεωρώ ότι έγινε σύληση με απλή λογική επεξεργασία, εξάλλου το παραδέχτηκε εν τέλει η Περιστέρη που "μάζεψε" αυτά που είχε πει στην αρχή για κοκαλάκια τυμβωρύχων.
Χωρίς δε να θέλω να προσβάλω στο παραμικρό τον κ. Καϊρη που ειναι και στην περιοχή εκει, βασίζομαι αυστηρά σε γεγονότα (=ευρήματα), όχι γραπτές γνώμες ή ειδήσεις, μεχρις αυτές να επαληθευτούν από πραγματικά δεδομένα.

@fterotos (το... φάγαμε το δεύτερο πολλοί χάριν συντομίας).
Ούτε το εκτενές κείμενο που αναρτησες σήμερα πρόλαβα να διαβάσω επειδή είναι μακρύ, αργότερα+σχόλια, υπόσχομαι...

oryktosploutos είπε...

@ Planet 2:22

Δεν γνωρίζω, ίσως κάποιος αρχαιολόγος ή πολιτικός μηχανικός να μπορεί να μας πει. Ίσως -ως υπόθεση πάντα- το πάνω/τελικό τμήμα του τοίχου (http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14749) κατασκευάστηκε λίγο αργότερα απ' τον κυρίως τοίχο. Το τελευταίο πάνω-πάνω κομμάτι μαρμάρου δείχνει διαφορετικό, πιο ανοιχτόχρωμο απ' τα υπόλοιπα. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο έχτιζαν τότε και με ποιο τρόπο πέτυχαν τόσο καλή επαφή του τοίχου με τη θόλο, η κατασκευή των επιμέρους μαρμάρων έχει μεγάλη ακρίβεια.

Effie είπε...

@oryktos ploutos & planet
Η περίπτωση να πρόκειται για διάβρωση με εναπόθεση αλάτων (που πιθανόν περιέχουν Ca2+) δεν παίζει; δε γνωρίζω, απλά ρωτώ.

Unknown είπε...

gtroza,

Μου δώσατε την απάντηση μόλις.
Το είχα μπροστά μου και δεν το έβλεπα.
Πράγματι είναι επιχρισμένη η θόλος και αυτός ο τοίχος με λευκό κονίαμα.
Οπως ο ταφικός στη θόλο είναι επιχρισμένος με κόκκινο κονίαμα και βαμμένος με κόκκινο χρώμα στην ορθομαρμάρωση.

oryktosploutos είπε...

@ Effie 2:40

Δεν παίζει. Αυτό φαίνεται να έχει γίνει με το χέρι. Αν ήταν απόθεση αλάτων θα ήταν από κυκλοφορία υδατικών διαλυμάτων (νερό βροχής που κατεισδύει) και θα είχε άλλη μορφή, δεν θα σταματούσε σχεδόν οριζόντια.

PAIANAS είπε...

@Effie
Εμένα με χαροποίησε το πιο κάτω απόσπασμα :
''εικάζεται ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα. Τα οποία σαφώς ενισχύουν την αισιοδοξία όσων επιθυμούν την συνέχιση της ανασκαφής εντός του περιβόλου του Τύμβου. Επιβεβαιώνεται έτσι η διαίσθηση ότι το μεγαλοπρεπές και αλλόκοτο μνημείο της Αμφίπολης ήταν μόνο η αρχή.''

...γιατί πολύ φοβάμαι όταν θα πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, ότι το μνημείο δεν θα λάβει την προβολή(και τη γενικότερη επένδυση) που του αρμόζει.
Όπως δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει μελλοντικά με τις χρηματοδοτήσεις (ειδικά με άλλη κυβέρνηση)σχετικά με τη συνέχιση της ανασκαφής.

Unknown είπε...

fterotos psychonoos,

Αν δεν κάνει κόπο...
Το ξέρω ότι αναλύθηκε γιατί αλλά αν γίνεται να καταλάβω γιατί προαπαιτούνται τσαπατσούληδες τυμβωρήχοι για Ηφαιστίωνα, Ρωξάνη;

Mosquito Killers clothing είπε...

Ανέβηκε στο mega η χθεσινή εκπομπή http://www.megatv.com/anatropi/default.asp?catid=26404&subid=2&pubid=34156777

dioz1971 είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ
ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ
ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕ ΕΧΕΙ ΠΡΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ .
ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΗΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ 4 ΜΕ 5 ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΝΥΣΗΧΗΤΙΚΟ , ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΑΝ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ . ΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΠΙΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ !!!

hylap-vn είπε...

Δείτε στο 40:10 την Παλαγγιά που ενώ μας έχει πει ότι ήταν φτωχούλης ο νεκρός και δεν είχε λεφτά για την πυρά, τον έβαλαν πάνω σε χρυσελεφάντινη κλίνη!
Θα μας κουφάνει!


http://www.megatv.com/anatropi/default.asp?catid=26404&subid=2&pubid=34156777

Αρης είπε...

ειναι πολλα τα "υψηλα" συμβολα που συνυπαρχουν σ αυτο το μνημειο!ναι μπορεις να βρεις ροδακες και αλλου,σφιγγες επισης,καρυατιδες λεοντες το ιδιο και ψηφιδωτα..τωρα ειδα και τους κιονες στο ιερο ναο αλλα και ταφο του ερεχθεα,που εχουν αναγλυφο τον ιδιο ρυθμο με τα ευρηματα που μας εδειξαν..
εδω υπαρχουν λοιπον πολλα μαζεμενα "υψηλα" συμβολα!αναλογιστειτε και τον περιβολο,το μεγεθος κτλ..
Καποιος λογος θα υπαρχει..

Planet είπε...

oryktosploutos ή καλή επαφή της θόλου με τον τοιχο δεν ειναι κάτι ιδιαιτερο σε αυτο τον ταφο. Πχ: http://www.thrakitoday.com/2014/10/video_19.html

Effie είπε...

@Nikos atsaves
Στο βόρειο τμήμα του κτίσματος που είναι οι Καρυάτιδες (αν τις θεωρήσεις "μπροστά", είναι "από πίσω"), η γωνιακή κολώνα που στηρίζεται στον τοίχο νομίζω, όπως ακουμπά στο επιτύλιο.

@paianas,
Ναι η συνέχιση της ανασκαφής στον Καστά θεωρείται θα έλεγα δεδομένη.

@ορυκτός πλούτος
Ευχαριστώ για τημ απάντηση, σωστή. Μάλλον ο Απόστολος Γουζής βρήκε την απάντηση, αν είναι κονίαμα

gtroza είπε...

@DorothyKing Goodmorning from Athens Acropolis Erectheion

http://en.wikipedia.org/wiki/Erechtheion

http://postimg.org/image/rdihbbf77/

Unknown είπε...

Effie,
Oryktosploutos,

Είναι αυτό που είπε ο/η gtroza.
Ολη η θόλος και αυτός ο μαρμάρινος τοίχος έχουν λευκό επίχρισμα.
Τουλάχιστον η δική μου απορία λύθηκε.

Effie,

Αν το καταφέρεις αυτό που είπες με το Manchester θα πάρεις μετάλλιο τιμής απ'όλους μας εδώ.
Παρασημοφόρηση θα σου κάνουμε!

Unknown είπε...

Παρακολούθησα χθες την εκπομπή Πρετεντέρη με τους αρχαιολόγους. Δεν είμαι ειδικός, αλλά μου κάνει εντύπωση η διατύπωση εκ μέρους τους διάφορων σεναρίων, ενώ δεν έχουν πάρει θέση (και αποφεύγουν να το κάνουν) σε προηγούμενα βασικά ζητήματα (με παράθεση των ενδείξεων και των επιχειρημάτων), όπως αυτό του χρόνου της επιχωμάτωσης και της σφράγισης του μνημείου. Αν η επιχωμάτωση και η σφράγιση είναι ταυτόχρονες της κατασκευής και έγιναν αμέσως μετά την ταφή, το σενάριο της τυμβωρυχίας γίνεται απίθανο,όταν με τα σύγχρονα μέσα η ανασκαφική ομάδα χρειάστηκε μήνες,για να απομακρύνει το χώμα της επιχωμάτωσης.
Βαγγέλης

Αρης είπε...

"Ο Αλέξανδρος ήταν εξαιρετικά αγνός και ευγενής στις σχέσεις του με το άλλο φύλο και έδειχνε μεγάλο σεβασμό στο θεσμό του γάμου. Έλεγε ότι δύο πράγματα του θυμίζουν ότι είναι άνθρωπος και όχι θεός: ο ύπνος και η πράξη της αναπαραγωγής - σαν να πίστευε ότι και τα δύο τα προκαλούσε η αδυναμία της ανθρώπινης φύσης".
Μαλιστα.. τα θεωρουσε κατωτερες αναγκες..σωματικες!
Αλλα ταυτοχρονα ερωτοτροπουσε με τον ηφαιστωνα..
Αηδιες..νεοελληνικη πουλημενη καταντια..

Effie είπε...

@Apostolos Gouzis,
Nαι θα προσπαθήσω, μην το "δένετε στο μαντήλι" που λένε αλλά έχω καλή πιθανότητα να βρω πληροφόρηση ΜΗ εμπιστευτική πάντοτε. Αν βέβαια είναι η ομάδα που ανέφερα, η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Manchester.
Συμφωνώ, είναι επίχριση λευκή

@gtroza
Bravο αυτό ακριβώς εννοούσα (2ο site) αλλά δεν έχω το χρόνο και την εμπειρία με URL posting.

Αρης είπε...

αναφερομαι στο ποστ της φιλης μαριας,περι απαραδεκτης δημοσιευσης του newsit..
http://www.newsit.gr/ellada/amfipoli-megas-alexandros-hfaistiwnas-sxesi-1711

gtroza είπε...

Apostolos Gouzis

σ' αυτό τον τοίχο
μπορεί να έχει εγκάρσια "ραφή" ο θόλος
δηλαδή να χρησιμοποιήθηκε σαν "οδηγός" και ο θόλος να "κάθησε" επάνω του
κάθε φορά που κοιτάω αυτόν τον τοίχο
με "προβληματίζουν" 2 σημεία του θόλου
http://postimg.org/image/6sc7nm1en/
τα τόξα,θόλοι-καμάρες
δομούνται πάνω σε καλούπι,όλου του τόξου
απ' όσο ξέρω

Βίκυ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βίκυ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βίκυ είπε...

http://anaskafi.blogspot.gr/2014/11/blog-post_29.htmlhttp://anaskafi.blogspot.gr/2014/11/blog-post_71.html

giannis_ είπε...

@ φτερωτός
Ο Αλεξανδρος Δ και η Ρωξάνη δολοφονήθηκαν ταυτόχρονα. Γιατί θεωρείς ότι δεν θάφτηκαν μαζί, αλλά τους χώρισαν; Γιατί η Ρωξάνη δεν ακολούθησε τον υιό της;

Effie είπε...

@βίκυ
Που το ξετρύπωσες; πολύ ακριβής πληροφόρηση! α παπαπαπα, τί είστε εσεις εδώ μέσα; Sherlock Holms στο τετράγωνο! Νομίζω έτσι που πάτε δεν θα χρειαστείτε από κανένα βοήθεια, θα τα βρείτε όλα μόνοι σας! Μπράβο Βίκυ.

@giannis
H Ρωξάνη ήταν βάρβαρη και δεν είναι γνωστό ότι ετάφη στις Αιγές, και ο Αλέξανδρος Δ' φημολογείται από τα κτερίσματα και την ηλικία ότι είναι στον τάφο ΙΙΙ της τούμπας. Να δούμα αν καταφέρουν να κάνουν ανάλυση DNA.

Santzos είπε...

@Βίκυ
"Λυπούμαστε, αλλά η σελίδα που αναζητάτε στο ιστολόγιο αυτό δεν υπάρχει."
-Έκανα κάτι λάθος η κατέβασαν την σελίδα??

Santzos είπε...

@Βίκυ
sorry
τις έβαζα ενωμένες:(

Effie είπε...

@santzos

http://anaskafi.blogspot.gr/2014/11/blog-post_71.html

Planet είπε...

Για να υπάρχει μια εικονα πως δείχνουν ευρήματα καύσης σε μακεδονικούς τάφους, αξίζει να διαβαστει αυτο το άρθρο:

http://www.apan.gr/gr/Content/TripDetails/15

και φυσικά η ιστοσελίδα της συγκεκριμένης ανασκαφικής ομάδας:

http://www.mikridoxipara-zoni.gr/mainMenu_greek.html

Η συγκεκριμένη ανασκαφή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, γιατι έιναι ίσως και ένα παράδειγμα τύμβου με μνημειο στην κορυφή του:

"Αφορμή για την έναρξη σωστικής ανασκαφής αποτέλεσαν τα παράνομα ορύγματα που ανοίγονταν κατά καιρούς στην επιφάνεια του τύμβου, η αφαίρεση χωμάτων κατά την άροση των γειτονικών αγρών και τα πολυάριθμα θραύσματα επεξεργασμένου μαρμάρου που βρίσκονταν διάσπαρτα στη βορειοδυτική πλευρά του. Τα μάρμαρα αυτά προέρχονται πιθανότατα από μεγάλο μαρμάρινο ταφικό μνημείο που ήταν στημένο στην κορυφή του τύμβου."

Επίσης μου κίνησε την προσοχή το εξής:

" Εργαζόταν κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, ελπίζοντας να φτιάξει επί τόπου κι ένα Μουσείο. Ένα πρότυπο Μουσείο. Ως τώρα δεν έγινε δυνατόν. Αλλά αυτό που έγινε, αυτό που τόλμησε να κάνει η ανασκαφική ομάδα, ήταν αδιανόητο μέχρι τώρα: «Από την αρχή της ανασκαφής αποφασίστηκε να γίνονται δεκτοί όλοι οι επισκέπτες, γεγονός που οδήγησε στην αθρόα προσέλευση επισκεπτών, όχι μόνο από περιοχές της Θράκης, αλλά και από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού» "

Μακάρι να γίνει κάτι παρόμοι με τον Καστά.

Επίσης η ιστοσελίδα της ομάδας είναι απλή αλλά εξαιρετική - επίσης ειναι κάτι που απουσιάζει απο την ανασκαφή στον Καστά, και εύχομαι να ειναι στα πλάνα τους να ανεβάσουν κάτι.

Βίκυ είπε...

http://anaskafi.blogspot.gr/2014/11/blog-post_29.html
Εφη
ευχαριστω

Antilamogio είπε...

@ Apostolos Gouzis:
Λυπάμαι, αλλά θα σε ξαναμπερδέψω τώρα που λύθηκε η απορία σου:
http://www.voreini.gr/wp-content/uploads/foto-3.jpg
Είναι η αγαπημένη μου φωτογραφία. Εκεί που είδα το Μονόγραμμα. Όπως βλέπεις, έχουν τοποθετήσει τη μαρμάρινη πλάκα που έλειπε από την οπή!

Πρόκειται για ολόλευκο μάρμαρο! Άρα τα λευκά ίχνη που σε προβλημάτισαν ίσως δεν ήταν επίχρισμα λευκό, αλλά το αληθινό χρώμα του μαρμάρου! Και τα υπόλοιπα να είναι φθορά από το χώμα που τόσα χρόνια ήταν εν επαφή με το λευκό μάρμαρο!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Απ' ό,τι φαίνεται, το μάρμαρο αυτής της οπής δεν ήταν σε επαφή με το χώμα της επίχωσης, αφού είναι πεντακάθαρο και ολόλευκο!

gtroza είπε...

Planet
για την ιστορία
ο αρχαιολόγος της ανασκαφής

είναι ο Τριαντάφυλλος Διαμαντής

Planet είπε...

Apostolos Gouzis, εμενα πάντως η απορία μου δε λύθηκε: πως πχ. το λευκο επιχρισμα εξηγεί τη λευκή λωριδα στους πλαινούς τοίχους, στο ύψος και με το πάχος της άσπρης "διαταραχής" του διαφραγματικού τοιχου.

virgi είπε...

@Αντιλαμογιο
Η φωτογραφία σε μένα δεν δίνει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι μάρμαρο.Έχει πολλές πιθανότητες να είναι φελιζολ.

Unknown είπε...

Antilamogio,

Μεγάλα μπερδέματα τελικά. Εχεις δίκιο.
Τα βλέπω, τα ξαναβλέπω...
Νομίζω ότι τελικά είναι λευκό επίχρισμα γιατί και όλη η θόλος του ιδίου χώρου έχει λευκό επίχρισμα επίσης.
Θα γελάσεις τώρα αλλά το κομμάτι που ονομάζεις μάρμαρο εμένα μου φαίνεται φελιζόλ. Φαίνεται στο προφίλ. Θα δεις πως είναι τριμμένο και εξέχουν κάτι "μπαλάκια".
Αν βρεις την ίδια φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση και δεν βαριέσαι πες μου τη γνώμη σου.
Πάντως αδιαμφισβήτητα είσαι ο Νο. 1 παρατηρητικός.

Unknown είπε...

@PM,9:00πμ
Στο τι δεν συμφωνούμε ;και αυτος μιλάει για δυο τάφους στον θ3,και επισης αναφέρεται σε οικογένεια νεκρών κάποιου εξέχοντος.Ε που εναι όλοι αυτοι που υπονοεί τοτε λοιπον;
Εχω την αίσθηση οτι επειδη δεν τον παρακολουθήσεις στενά σου εδωςε αυτην την έντυπη που αναφέρεις.Τον παρακουθω,ειδικά αυτόν,στην προοδευτική μεταλλαγή της υποθέσης του,Και γιατι λέγοντας αυτα περί πολλών νεκρών,
,Έρχεται σε άμεση ρήξη με τον Τιβέριο ο οποίος ειναι ο υπέρμαχος του τέλους και του σταμάτημα τος της ανασκαφής.Στο σημείο αυτο συμπλέει με την Περιστερη οταν λεει οτι περιμένει κι αλλα,κατι που το θεωρώ προσωπικά ,βέβαιο....(και Τρίτη συμφωνία λοιπον)...

Unknown είπε...

Βιργινία,

Πες έναν αριθμό....

fterotos psychonoos είπε...

@Apostolos,
θα σου πω αργά το βράδυ! δεν προλαβαίνω λόγω δουλειάς.. έως αργά.
Τσαπατσούληδες απαιτούνται μόνο για την περίπτωση του Ηφαιστ., όχι για εκείνη της Ρωξάνης!
Για τη Ρωξάνη απαιτείται απλώς να ΜΗΝ έχει γίνει ταυτόχρονη επίχωση-σφράγιση του μνημείου, κάτι που όπως μας έχει πει το ΥΠΠΟ, φαίνεται ότι δεν έχει γίνει ταυτόχρονα με την κατασκευη του μνημειου αλλα μεταγενεστερα.
Χίλια συγνώμη που τωρα σου απαντώ με τρόπο μονάχα ημιτελή, αλλά δεν έχω χρόνο έως αργά το βράδυ. Χαιρετώ όλους.

Antilamogio είπε...

virgi & Apostolos Gouzis:
Με ανακουφίσατε! Σας ευχαριστώ! Είναι πολύ πιθανόν να είναι φελιζόλ. Οπότε δεν ισχύει το συμπέρασμα ότι το μάρμαρο της οπής είναι καθαρό. Πράγμα που αν ίσχυε, σήμαινε πιθανώς ότι την επίχωση την έκαναν αυτοί που έβγαλαν το μάρμαρο της οπής. Ενδεχομένως δλδ και τυμβωρύχοι..

giannis_ είπε...

@effie
Ευχαριστώ, αλλά την αποψη του φτερωτου ηθελα που αναπτήσει απο εχθες το σεναριο περό Ρωξάνης...

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Πρός όλους,
Τι θα λέγατε να δημιουργούσαμε μία λίστα με ερωτήσεις πρός την κ. Περιστέρη αν και εφόσον συμμετέχουν και δημοσιογράφοι στην παρουσιασή της στις 29/11 και ως προός τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα μία εβδομάδα πρίν; Αν μπορούσαμε να διοχετεύσουμε τις ερωτήσεις μας σε δημοσιογράφο που θα είναι σε θέση να θέσει τις ερωτήσεις μας θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα θα έλεγα ώστε να καλύψει ένα έυρος ερωτήσεων από όλους μας. Βέβαια δεν λέω να κάνουμε 50 ερωτήσεις αλλα 10 πολύ σημαντικές. Τι λέτε; Αν μπορούμε να το κάνουμε πως θα μπορέσουμε να τις παρουσιάσουμε στους δημοσιογράφους με κάποιον τρόπο;

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

...και φυσικά η λίστα αυτή θα είναι σύμφωνη απο όλους μας και απο τον οικοδεσπότη μας τον Εμπεδότιμο αν και εφόσον συμφωνεί και ο Εμπεδότιμος με τις ερωτήσεις μας.

Effie είπε...

@βίκυ
Και άλλη ανακάλυψη έκανες σε site! Αλλά νομίζω δεν θα "κάνει εγκαίνια" το ελληνικό εργαστήριο με τόσο πολύτιμα οστά... Δεν ξέρω καν αν θα έχουν το σωστό clean room (στείρο δωμάτιο που με ειδικά φίλτρα διατηρείται στείρος ο αέρας του), είναι πάρα πολύ ακριβό, και δύσκολο να το διατηρεις στείρο.
Λένε πολλά και λεπτομερειακά, δεν συμφωνώ με αρκετές από τις "λεπτομέρειες". Αυτά που γράφει ο Brown είναι τα σωστά βήματα. Ο κ. Καφετζόπουλος είναι πολύ καλός μοριακός βιολόγος, αλλά για να ξεπλυθεί το DNA (που είναι υδατοδιαλυτό) πρέπει να μείνουν σε νερό αρκετό καιρό τα οστά, τα οποία εξάλλου ήταν καταχωμένα στο έδαφος του τάφου. Από ότι μας είπε ο oryktos ploutos η "μάργα" που έβγαζαν από τον τάφο είναι υδατοστεγής, είχε βέβαια υγρασία το περιβάλλον, αλλά το χώμα (άμμος /μάργα) φαινόταν αρκετά στεγνό.
Οπωσδήποτε πήραν τα οστά με "συνθήκες χειρουργείου" όπως έχω ξαναπεί, δηλαδή με disposable one-use αποστειρωμένες στολές και χειρουργικά αποστειρωμένα γάντια. Τα οστά με το περιβάλλον χώμα τους(λίγο) τοποθετήθηκαν αμέσως σε αποστειρωμένες σακούλες και έφυγαν προς το μουσείο άμεσα. Αμφιβάλλω μάλιστα αν έγινε φωτογράφιση για το φόβο μόλυνσης με DNA του φωτογράφου, για να μη πω με σίγουρα ότι δεν έγινε... Με αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι η πιθανότητα επιμόλυνσης με το DNA της ομάδας ανασκαφής είναι μηδαμινές. Μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ανάλυση DNA τους, αλλά αυτό είναι απλό, ανέξοδο και γρήγορο.
Επίσης τα οστά μετά από μερική καύση (δεν τα εποτέφρωναν τότε) έχουν ίχνη DNA, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να "ανασυνθέσουν" μεγάλες αλληλουχίες του γενετικού υλικού, αλλά εφικτό.
Συμπέρασμα: Νομίζω κάποιο εργαστήριο με πολλή εμπειρία θα αναλάβει το DNA των οστών τόσο Βεργίνας όσο και Αμφίπολης. Δεν βλέπω άλλη πιθανότητα λόγω της ιδιαίτερης σημασίας αυτών των οστών.
Δεν υποτιμώ καθόλου τους Έλληνες επιστήμονες, έχουμε πολλούς και εξαιρετικά ποιοτικούς, αλλά στο συγκεκριμένο, με αρχόμενο εργαστήριο χωρίς πείρα.. δύσκολο το βλέπω. Και έτοιμο να είναι το 2015 η πιστοποίηση κατά διεθνή standards (ISO, που είναι αναγκαία πλέον) παίρνει πολύ καιρό, πάνω από 6 μήνες.

Antilamogio είπε...

@13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ:

Ωραία η σκέψη σου. Δεν ξέρω αν υπάρχουν πιθανότητες να φτάσουν οι ερωτήσεις εκεί που πρέπει, αλλά εγώ θα θέσω 2 ερωτήματα:

1ον) Βρήκαν ναι ή όχι το Μονόγραμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω από την Ανατολική Μαινάδα;

http://i57.tinypic.com/34xfdwn.jpg
http://i57.tinypic.com/33eu5pe.jpg

2ον) Μπήκαν ναι ή όχι στον Θ4 από την οπή στον Βόρειο τοίχο του Θ3;

http://i61.tinypic.com/24ffl7q.jpg
http://i58.tinypic.com/1zqqcnc.jpg

Σ' ευχαριστώ.

Effie είπε...

@βίκυ
Και άλλη ανακάλυψη έκανες σε site! Αλλά νομίζω δεν θα "κάνει εγκαίνια" το ελληνικό εργαστήριο με τόσο πολύτιμα οστά... Δεν ξέρω καν αν θα έχουν το σωστό clean room (στείρο δωμάτιο που με ειδικά φίλτρα διατηρείται στείρος ο αέρας του), είναι πάρα πολύ ακριβό, και δύσκολο να το διατηρεις στείρο.
Λένε πολλά και λεπτομερειακά, δεν συμφωνώ με αρκετές από τις "λεπτομέρειες". Αυτά που γράφει ο Brown είναι τα σωστά βήματα. Ο κ. Καφετζόπουλος είναι πολύ καλός μοριακός βιολόγος, αλλά για να ξεπλυθεί το DNA (που είναι υδατοδιαλυτό) πρέπει να μείνουν σε νερό αρκετό καιρό τα οστά, τα οποία εξάλλου ήταν καταχωμένα στο έδαφος του τάφου. Από ότι μας είπε ο oryktos ploutos η "μάργα" που έβγαζαν από τον τάφο είναι υδατοστεγής, είχε βέβαια υγρασία το περιβάλλον, αλλά το χώμα (άμμος /μάργα) φαινόταν αρκετά στεγνό.
Οπωσδήποτε πήραν τα οστά με "συνθήκες χειρουργείου" όπως έχω ξαναπεί, δηλαδή με disposable one-use αποστειρωμένες στολές και χειρουργικά αποστειρωμένα γάντια. Τα οστά με το περιβάλλον χώμα τους(λίγο) τοποθετήθηκαν αμέσως σε αποστειρωμένες σακούλες και έφυγαν προς το μουσείο άμεσα. Αμφιβάλλω μάλιστα αν έγινε φωτογράφιση για το φόβο μόλυνσης με DNA του φωτογράφου, για να μη πω με σίγουρα ότι δεν έγινε... Με αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι η πιθανότητα επιμόλυνσης με το DNA της ομάδας ανασκαφής είναι μηδαμινές. Μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ανάλυση DNA τους, αλλά αυτό είναι απλό, ανέξοδο και γρήγορο.
Επίσης τα οστά μετά από μερική καύση (δεν τα εποτέφρωναν τότε) έχουν ίχνη DNA, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να "ανασυνθέσουν" μεγάλες αλληλουχίες του γενετικού υλικού, αλλά εφικτό.
Συμπέρασμα: Νομίζω κάποιο εργαστήριο με πολλή εμπειρία θα αναλάβει το DNA των οστών τόσο Βεργίνας όσο και Αμφίπολης. Δεν βλέπω άλλη πιθανότητα λόγω της ιδιαίτερης σημασίας αυτών των οστών.
Δεν υποτιμώ καθόλου τους Έλληνες επιστήμονες, έχουμε πολλούς και εξαιρετικά ποιοτικούς, αλλά στο συγκεκριμένο, με αρχόμενο εργαστήριο χωρίς πείρα.. δύσκολο το βλέπω. Και έτοιμο να είναι το 2015 η πιστοποίηση κατά διεθνή standards (ISO, που είναι αναγκαία πλέον) παίρνει πολύ καιρό, πάνω από 6 μήνες.

Μαρία Γ. είπε...

Διαβάζουμε στη σελίδα του Πάνου Bαλαβάνη στο facebook
"Το αρχαιολογικό blog Έρρωσο και η σελίδα του στο FB μετονομάστηκε σε Ανασκαφή. Οι παλιοί φίλοι του Έρρωσο θα μας ξαναβρούν εδώ"

Οι αναρτήσεις του είναι αντιγραφή από άλλες πηγές (in.gr και the toc)

PAIANAS είπε...

@konstantinos kairis

Σου το αφιερώνω :
Πλήρης από έπαρση για τη δύναμή του, ο Βελλεροφόντης αποφασίζει με το φτερωτό άλογό του να ανέβει στον ουρανό (ή στον Όλυμπο) και να ανακαλύψει την κατοικία των θεών. Τότε ο Δίας, εξοργισμένος από το θράσος του, του έριξε κεραυνό με αποτέλεσμα ο Βελλεροφόντης να πέσει από το άλογό του και να μείνει ανάπηρος, χάνοντας τόσο τη βασιλική αρχή όσο και τον Πήγασο (που του «τον πήραν οι θεοί»)

*Eλπίζω φίλε να μην πέσεις και γκρεμοτσακιστείς ....

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Σε ευχαριστώ Αντιλαμόγιο!Συνεχήσε το πολυ καλό έργο που παράγεις!! Έχουμε τις δυο πρώτες καίριες ερωτήσεις. Τί λέτε το προχωράμε; Εγώ προσωπικά δεν έχω κάποια επαφή με δημοσιογράφους, αλλά εαν μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς με εκπροσώπους του τύπου είτε με ημαίλ και αν και εφόσον υπάχει η πρόθεση να το δεχτούν. Επίσης θα μπορούσαν συνσχολιαστέσ μας που κατηκούν στην Αθήνα να μας διευκολύνουν το έργο αν και εφόσον κρίνεται δυνατόν
Να μαζεψουμε όλες τις ερωτήσεις και να ψηφίσουμε ποιες θα απαρτίζουν την τελική 10αδα.

Santzos είπε...

Καλό,αλλά φαντάζομαι οτι κάθε δημοσιογράφος θα κάνει 1 η το πολύ 2 ερωτήσεις,δεν νομίζω να έχουν την δυνατότητα να κάνουν περισσότερες. Αρα θέλουμε καμοια 10 απο δαύτους και είμαι σίγουρος οτι θα θέσουν τα δικά τους ερωτήματα.

Effie είπε...

@giannis
Συγγνώμη για την παρέμβαση, ο φτερωτός μια χαρά θα τα καταφέρει στην απάντηση, το μόνο που ήθελα να επισημάνω είναι ότι πιθανολογούμε αλλά δεν γνωρίζουμε αν έχει βρεθεί ο τάφος Αλέξανδρου Δ'.
@fterotos
Λϊγο υπομονή,θα απαντήσω...

Μαρία Γ. είπε...

Η ειδική έκδοση του NATIONAL GEOGRAPHIC για την Αμφίπολη!
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/national-geographic.html

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Santzos
Οκ! Τότε να έχουμε τρείς πολύ δυνατές ερωτήσεις με υποερωτήματα; Ή να διοχετεύσουμε τις ερωτήσεις μας όχι σε έναν δημοσιογράφο αλλά σε πολλούς. Και φυσικά δεν θα τους δώσουμε όλες τις ερωτήσεις απο την λίστα αλλά θα τους τις μοιράσουμε.

oryktosploutos είπε...

@Effie 5:56

Η μάργα ΚΑΤΩ από τον τάφο, σε ενιαίο αδιατάρακτο ΣΤΡΩΜΑ συμπεριφέρεται ως υδατοστεγανή. Τα κομμάτια της μάργας που βρίσκονται μέσα στην ΕΠΙΧΩΣΗ, δεν μπορούν να είναι υδατοστεγανά.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δημήτρης είπε...

@Effi
ήθελα να επισημάνω ότι πιθανολογούμε αλλά δεν γνωρίζουμε αν έχει βρεθεί ο τάφος Αλέξανδρου Δ'.

Με συγχωρείς ,αλλά θα διαφωνήσω.
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=14621
Διαβάζοντας το άρθρο , η κ.Κοτταρίδη μιλάει για ταύτιση.
Οι πιθανότητες να μην είναι ,είναι όσες και οι πιθανότητες να μην είναι ο Φίλιππος ο Β' δίπλα.

Santzos είπε...

@Δημήτρης
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.
"Ο τάφος ανήκει σε έφηβο 12-13 ετών και σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται για τον Αλέξανδρο Δ΄."
-Φυσικά μιλάμε για ενδείξεις αλλά 12-13 ετών,Αιγές,διπλά στον τάφου του Φιλίππου Β΄....

Μαρία Γ. είπε...

Αυτή η φωτογραφία σε ποιο θάλαμο έχει τραβηχτεί;
http://tinypic.com/view.php?pic=1ggbyf&s=8#.VGt7ADSsWSo

Dazbaw είπε...

Απάντηση για το τι κρατάνε στα χεριά οι μαινάδες :

http://www.youtube.com/watch?v=CzNoeXDm2qA

Unknown είπε...

PAIANAS,
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΘΕΡΜΩΣ!!!

ΜΕΤΟΧΟΣ είπε...

Νομίζω ότι η συζήτηση έχει περάσει πλέον σε ένα θεωρητικό επίπεδο αφού πιθανολογείται ότι υπάρχουν ευρήματα τα οπαία μας τα έχουν αποκρύψει.
Η άποψη μου είναι ότι η μέχρι τώρα πρακτική του ΥΠΠΟ ήταν να ανακοινώνει σε σχεδόν real time για κάθε εύρημα που αποκάλυπτε. Για παράδειγμα το υπέροχο ψηφιδωτό αν και μισό και με μια περίεργη οπή στη μέση δεν δίστασαν να το δημοσιεύσουν. ΤΟ ίδιο πιστεύω ότι θα έκαναν και με ότι άλλο εύρισκαν. Προσωπικά δεν έχω κάποια ανεκπλήρωτα κενά σε σχέση με τα έως τώρα πεπραγμένα της ανασκαφής θα περιμένω τις εξηγήσεις και τις όποιες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει η ανασκαφική ομάδα για ένα μνημείο που η μελέτη του θα πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Unknown είπε...

Μπορεί κάποιος να μου πεί εάν υπάρχει ανακοίνωση σχετική με το έδαφος κάτω από τον τάφο; Στην φωτογραφία (βλέπε link) μου φαίνεται πως το υπόστρωμα του τάφου στο κάτω μέρος της φωτογραφίας είναι λείο, σαν να πρόκειται για ένα σκαλοπάτι, ενώ στο πάνω μέρος φαίνονται καθαρά το χώματα. Μπορεί κάποιος να επεξεργαστεί ανάλογη φωτογραφία πιό επαγγελματικά; Χρησιμοποίησα ImageJ.

http://de.tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLltsc5Pq4uawJKIh4l5k2TGxc#.VGuEQN7u7Sg

Psylost είπε...

Καλησπέρα,

Έτυχε και έπεσα σήμερα σε ένα κείμενο που αναφέρει πως ο Παυσανίας μιλάει για ταφή του Αλέξανδρου στη Μέμφιδα με τον Μακεδονικό Νόμο (καύση και όχι ταρίχευση) και πως αρχικός προορισμός για την ταφή του ήταν οι Αιγές.

Γιατί δεν είναι γνωστή αυτή η αναφορά του Παυσανία και λίγο πολύ όλοι θεωρούν πως ο Αλέξανδρος μουμιοποιήθηκε και παρέμεινε σε κοινή θέα στην Αλεξάνδρεια;

Πως αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα η αναφορά του Παυσανία στα "Αττικά" και πως μπορεί να συσχετιστεί με την Αμφίπολη;

Ευχαριστώ

Ioannis Siatras είπε...

Επειδή έχετε συχνά αναφερθεί ότι υπάρχουν ευρήματα τα οποια δεν ανακοινώνονται...

http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83

Unknown είπε...

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΙ.
http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2014/11/edo-amfipoli.html

Thomas Karamanlis είπε...

Καλησπέρα παιδιά!! πρόσφατα είδαμε κάποιες φωτό από μάρμαρα του περιβόλου του τύμβου που όλες έγραφαν μαλλον "ΑΔΙΣΑΛΚΟΥ" η "ΑΔΙΖΑΛΚΟΥ" ή "ΔΙΖΑΛΚΟΥ" δείτε τι βρήκε ένας φίλος μου (μπράβο!!) ψάξτε στο google Διζα Αλκου

βγαίνει αυτό:
Thrakika 13 (1940) 26,10,2 Thrakika 13 (1940) 26,10,1 Thrakika 13 (1940) 26,10,3

Makedonia (Edonis) — Amphipolis — 2nd/3rd c. AD? [Mihailov] — AD 27 A (1972) 142, block 124 — Epigraphica 37 (1975) 28; 30-31

Διζα Αλκου.

αλλά και μία εργασία(;;;) στα γαλλικά που σε κάποιο σημείο της γράφει:
Amphipolis. — Stella Grobel-Miller et Stephen G. Miller, Arch. Deltion,
11 (1972), Meletai, 140-169 : Architectural blocks from the Slrymon. P. 142
et pi. 50 et 51, graffites avec le nom Διζα Αλκου. Il s'ajoute à un groupe d'ins
criptions ; cf. Bakalakis, Bull. 1971, 407.


δεν ξέρω γρι γαλλικά αν μπορεί κάποιος και έχει όρεξη ας ρίξει μια ματιά...

ΜΠΡΑΒΟ ΦΩΤΗ!!! το ήξερα οτι κάτι θα έβρισκες!!!!

virgi είπε...

@Apostolos Gouzis
5

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   401 – 600 από 730   Νεότερο› Νεότερο»