Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ-ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ "ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ" ΣΤΙΣ 29 Νοεμβρίου;


Ας επιστρέψουμε στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ της 12/11/2014 και ας εστιάσουμε στα παρακάτω :

"5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος"

Παρατηρούμε ότι το ΥΠΠΟ για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κάνει αναφορά για "αφηρωισμένο" νεκρό όπως επίσης ότι "στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του".

Δηλαδή για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μιλούν για αφηρωισμένο νεκρό. ΓΙΑΤΙ ; Από που το συνάγουν αυτό ; Δεν προέκυψε κάτι καινούργιο εκτός από την ανεύρεση του σκελετού.Μας το είπαν μόλις βρήκαν τον νεκρό άρα ΚΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ που δεν το έχουν ανακοινώσει.

Επίσης ένα άλλο σημείο σημαντικό είναι ότι αναφέρεται " στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές". Πως το ξέρουν ; Αυτό το λένε με σιγουριά. Μήπως βρέθηκαν και σημάδια προσφορών ή εναγισμών που δεν έχουν ανακοινωθεί; Πολύ πιθανόν.

Με μεγάλη πιθανότητα λοιπόν  έχουν βρει κάτι και μάλιστα στον τάφο και όχι πριν, για αυτό και πιθανολογούν με πολύ σιγουριά (πιθανότατα λένε) ότι έχουμε αφηρωισμό. Δεν αποτέλεσε για αυτούς κριτήριο το μέγεθος του μνημείου γιατί το μέγεθος ήταν ήδη γνωστό και παρόλα αυτά μιλούσαν για Μακεδόνα στρατηγό ή υψηλό αξιωματούχο.

Το συνδυάζουν δε με το ότι φτιάχτηκε με κρατικούς πόρους. Γιατί το λένε τώρα ; Δεν προέκυψε κάτι καινούργιο που συνταρακτικά θα έδινε αυτήν την εικόνα. Το μέγεθος και η πολυτέλεια ήταν γνωστή άρα θα μπορούσε να διατυπωθεί από πριν. Διατυπώνεται τώρα μαζί με την ανακοίνωση για τον νεκρό.
Ισως κάποιο εύρημα λοιπόν το τεκμαίρει.

Ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν το φύλο του νεκρού. Όμως μιλάνε για "αφηρωισμένο"  νεκρό που ισχύει μόνο σε περίπτωση που ο νεκρός είναι άνδρας.

Με άλλα λόγια σε λίγες  γραμμές ανακοίνωσης μας είπαν τις πιο συγκλονιστικές πληροφορίες!

Οτι ο νεκρός είναι άνδρας, ηρωποιημένος που ελατρεύετο εκεί και ο τάφος είναι φτιαγμένος με κρατικούς πόρους.
Υπάρχει κανείς υποψήφιος για την ταυτότητα τουνεκρού ;

Αρχισαν και επισήμως να ακούγονται ή να μην διαψεύδονται τα ονόματα του Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα. Ο κ. Τασούλας και  η κα Μενδώνη όταν γίνεται αναφορά στον Αλέξανδρο δεν το απορρίπτουν αλλά το αφήνουν ανοιχτό και γενικά σε όλα τα ΜΜΕ εσωτερικού και εξωτερικού υπάρχει η αίσθηση ότι αυτά τα δύο ονόματα είναι ενδεχόμενα, και μάλιστα πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Προτίθενται δε να συγκρίνουν το DNA με το DNA των νεκρών της Βεργίνας.


Γιατί όμως ; Αφού ο Αλέξανδρος γνωρίζουμε ότι ετάφη στην Αλεξάνδρεια ενώ ο Ηφαιστίωνας αποτεφρώθηκε στην Βαβυλώνα. Αρα εκ των πραγμάτων σίγουρα αυτοί οι δύο αποκλείονται.

Μήπως όμως υπάρχει κάποια περίεργη σιωπή ή πείραγμα των κειμένων  που ανοίγει παράθυρο για να είναι υποψήφιοι ;

Κατά περίεργο τρόπο η ίδια η κα Μενδώνη στην συνέντευξη της στο ΣΤΑΡ αφηνει ανοικτό το θέμα αμφισβήτησης των κειμένων, όπως επίσης άφησε εμμέσως ανοιχτό το θέμα του Αλεξάνδρου. (βλεπε : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ - ΣΤΑΡ)

Στην συνέντεξη της δε στο ΜΕΓΚΑ (βλέπε : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ-ΜΕΓΚΑ )   επίσης αφήνει ανοιχτό το θέμα της μη ύπαρξης από την αρχή  κτερισμάτων! Θυμίζω ότι εμείς ήδη έχουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΗΣΗΣ  του τάφου, παρά την φαινομενική εικόνα που δίδεται. (βλεπε : Ο ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ-ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ).

Όλα τα ευρήματα ερμηνεύονται πολύ εύκολα ως μη αποτελέσματα σύλησης, η όποια διαλεκτική προσέγγιση στο θέμα  το αποδεικνύει.

Ιδια προσέγγιση ακολουθεί και η κα Παλιαδέλη η οποία σε συνέντευξη της μιλά ότι ΙΣΩΣ να μην υπήρχαν εξ αρχής κτερίσματα (πιθανολογεί συγκεκριμένα ότι ΙΣΩΣ να υπήρχαν που είναι ακόμα ισχυρότερο).

Συγκεκριμένα λέει :

"Είναι η μορφή ενός σεμνού κιβωτιόσχημου τάφου” μας λέει η κ. Παλιαδέλη. Οι μεγάλοι κιβωτιόσχημοι τάφοι είναι συνήθως  φαρδύτεροι. Ο συγκεκριμένος δημιουργήθηκε για να δεχθεί μόνο το νεκρό, ούτε καν κτερίσματα. Ίσως πάνω από την 'κάσα' να τοποθετήθηκαν κάποια κτερίσματα, τα οποία προφανώς τα πήραν όλα οι τυμβωρύχοι, οι οποίοι και δημιούργησαν και αυτή την αναστάτωση πετώντας κάποια οστά έξω από τον τάφο". ( "http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/amfipolh_semnos_o_tafos_spoydaios_o_nekros.3138412.html")

Οσον αφορά την εικόνα που αποκομίζουμε ότι ο τάφος τελικά είναι λιτός παρά την πολυτέλεια του υπολοίπου μνημείου, η καλή φίλη του ιστολογίου Ελένη, έθεσε υπ' όψη μου το παρακάτω κείμενο όπου στην σελίδα 29 του pdf διατυπώνεται η θέση ότι ο συνδυασμός κιβωτιόσχημου τάφου με ξύλινο φέρετρο ή κλίνη μέσα του αποτελούν σπάνια και την πιο ακριβή πρακτική. Όπως επίσης και το γέμισμα του τάφου με χώμα έχει Ομηρική προέλευση και η απόθεση του φερέτρου επί του χώματος συντελεί στην ολοκλήρωση του θανάτου που είναι η πλήρης αποσύνθεση της σάρκας από τα οστά.

Στην δε σελίδα 36 του pdf στην σημείωση 28 αναφέρεται ότι το "ορθογώνιο" φέρετρο ετοποθετείτο σε όρυγμα επί του εδάφους πάνω στο "παρθένο" έδαφος" πράγμα που εξηγεί και γιατί δεν υπάρχει δάπεδο στο οποίο να εδράζεται ο τάφος.

Στην σελίδα 41 του pdf  αναφέρει ένα ιδιαίτερο χώρο εναγισμών που δηλώνει ταφή αξιωματούχου,πολεμιστή ,ήρωα. H πολύ καλή φίλη Ελένη το συνδυάζει με ένα κοίλωμα που υπάρχει στον κιβωτιόσχημο τάφο κατω δεξιά


Ισως να συνδέεται με την ανακοίνωση όπου από εκεί συνάγουν για λατρευτικές τιμές.

(http://www.nottingham.ac.uk/csps/documents/matzanas-burial-customs-and-practices/7-comparisons.pdf)

 Επίσης σε σχετικό δημοσίευμα των Νέων (βλέπε : http://www.real.gr/Files/Articles/Document/368960.pdf ) δίδεται περιγραφή των κατοίκων της Αμφίπολης, οι οποίοι κατά το δημοσίευμα ήταν μετρίου αναστήματος με καστανοκόκκινα μαλλιά και λευκή επιδερμίδα.

Μήπως αυτά αναφέρονται λόγω κάποιας διαρροής για την κατάσταση του νεκρού ; Το ύψος του μπορεί  με πρώτη εικόνα να εκτιμηθεί όπως επίσης και τα μαλλιά του μιας και στους νεκρούς δεν αποσυντίθεται τελείως η σάρκα και κυρίως απομένουν κάποιες τρίχες από τα μαλλιά τους, οπότε θα μπορούσε να υπάρχει μια πρώτη εικόνα  και για αυτά από τον νεκρό.

Κατά σύμπτωση όμως (!) τέτοια ήταν και  τα χαρακτηριστικά του Αλέξανδρου και τα οποία χαρακτηριστικά τα έχει και η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό που συμβολίζει την ψυχή του νεκρού και που κατά την γνώμη μας προδιαγράφει και τον νεκρό. (βλέπε : Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ )

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρέκβαση και να αναφερθώ σε μια παρατήρηση που έκανε ο πολύ καλός σχολιαστής του ιστολογίου Antilamogio ο οποίος παρατήρησε ότι στο επιστύλιο όπου ευρίσκοντο οι Καρυάτιδες παρατηρείται κάποιο σύμβολο, το οποίο μοιάζει με το γράμμα Α με κάποιον κύκλο εφαπτόμενο δεξιά στην κορυφή του :




και σε μεγαλύτερη ανάλυση :





και φωτισμένη για να φανεί καλύτερα (από την φίλη Εύη Παπαγεωργίου) :





Κατά σύμπτωση (!) το σημείο αυτό του επιστηλίου εκαλύπτετο από μαύρη σακούλα, που από ότι φαίνεται στην φωτογραφία (πίσω από τα πόδια του εργάτη ) είχε ξεκολήσει στο επίμαχο σημείο, για αυτό και τελικά κατεγράφη το σημείο αυτό :

Βλέπουμε ότι το επίμαχο σημείο φαίνεται ότι μοιάζει εκπληκτικά με το "μονόγραμμα"του Μεγάλου Αλεξάνδρου :



όπως ισχυρίζεται η Dorothy King (http://phdiva.blogspot.gr/2014/10/amphipolis-marks-spot.html?m=1

ή όπως μου επεσήμανε η πολύ καλή φίλη Ελένη το μονόγραμμα στα νομίσματα ενδέχεται να ανήκει στην εκάστοτε πόλη η στο νομισματοκοπείο που τα παράγει (εδώ το ίδιο νόμισμα όπως εκδώθηκε από άλλες πόλεις https://www.youtube.com/watch?v=TkmbKYvflRI )

Φυσικά, επειδή ίσως να βλέπουμε αυτό που θέλουμε να δούμε μπορεί όμως να είναι μια τυχαία ρωγμή στο μάρμαροο, πιθανόν λόγω κάποιου σεισμού, που όμως είναι περίεργο να συνυπάρχει με μια οριζόντια για να σχηματισθεί το γράμμα Α και με έναν κύκλο αφαπτόμενο δεξιά στην κορυφή. Φαίνεται όμως  πολύ περίεργη σύμπτωση.

Αν όμως είναι αυτό που υποψιαζόμαστε ότι είναι στην πραγματικότητα, μήπως από εκεί συνάγεται ότι το μνημείο έγινε με κρατικούς πόρους (αν είναι το σύμβολο της πόλης) ή την ταυτότητα του νεκρού;

Ας μην ξεχνάμε δε ότι το σύμβολο αυτό βρίσκεται στην είσοδο του δεύτερου θαλάμου Θ2  οι οποίος κατά την υπόθεση μας προδιαγράφει τον νεκρό.


Πάνω από το επιστύλιο του τρίτου θαλάμου Θ3  σχολιαστές του ιστολογίου προς την απέναντι πλευρά ενετόπισαν κάτι πολύ σημαντικό, δύο πρόσωπα :

Αν τώρα εστιάσουμε στα δύο αυτά σημεία, ο σχολιαστής tolis Zerv  συνεπέρανε  ότι στο μεν αριστερό φαίνεται ότι υπάρχει ένα πρόσωπο μέδουσας (ίσως) :




στο δε δεξιό ο σχολιαστής zibi ότι υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο που μοιάζει με το πρόσωπο του Αδη στο ψηφιδωτό που ακολουθεί αμέσως μετά την διέλευση από τις Καρυάτιδες και την είσοδο στο δεύτερο θάλαμο :




Φαίνεται δηλαδή ότι επί του επιστυλίου υπάρχει ολόκληρη ζωγραφική παράσταση, που προοιονίζει ότι τα  ζωγραφιστά επιστύλια που "φυγαδεύτηκαν" στο Μουσείο της Αμφίπολης για (δήθεν ;) συντήρηση ίσως να περιέχουν καθοριστικές παραστάσεις που ίσως παρπαπέμπουν στον νεκρό.

Είναι όλα αυτά οφθαλμαπάτες, αυτά που θέλουμε να δούμε ή πράγματι έτσι είναι η πραγματικότητα;

Οι ανακοινώσεις θα το δείξουν αυτό.


Μέχρι στιγμής τηρείται σιγή ιχθύος που προμηνύει ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Οταν η κα Περιστέρη ανέφερε ότι ο νεκρός είναι Μακεδονας στρατηγός, η κα.Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR (Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014), υποστήριξε ότι η αναφορά της κ.Περιστέρη περί του φύλου του νεκρού (άνδρας) έγινε «εν τη ρύμη του λόγου της τελευταίας» και ότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα, εάν πρώτα δεν γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Όπως επίσης και δεν επιτράπηκε από την κα Παναγιωταρέα να γίνουν ερωτήσεις στην κα Περιστέρη από δημοσιογράφο όπως έχει καταγραφεί στο παρακάτω βίντεο : " http://www.dailymotion.com/video/x29zzfh_%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82_news"



Αν θέλουμε να δούμε  τις πολιτικές προεκτάσεις αν υπάρχουν ευρήματα που θα κάνουν πάταγο σε όλον τον κόσμο, αναφέρομαι στο Σκοπιανό, αυτά είναι πολύ λογικό ότι  δεν θα  ανακοινωνόντουσαν σε ένα Δελτίο Τύπου αλλά σε μια επίσημη παρουσίαση όπως αυτής στις 29/11.  Για αυτό και πολύ πιθανόν να τηρείται προσπάθεια χαμηλών τόνων μέχρι ίσως την παρουσίαση της 29ης Νοεμβρίου, την οποία παρέβη μέσα στην χαρά της η κα Περιστέρη καθώς φαίνεται ότι δεν συγκρατήθηκε.

Στις 29/11 προβλέπω σοκ και δέος.

Η κα Περιστέρη θα μιλήσει στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ στους αρχαιολόγους,όπως έχει δημοσιευθεί δημοσιογραφικά,  και όπως ξέρουμε την περιμένουν στην γωνία. Σίγουρα θέλω να πιστεύω ότι έχει τέτοια όπλα που θα κάνουν πάταγο.

Εν αναμονή λοιπόν.....


730 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   601 – 730 από 730
Dinos είπε...

Καλησπερα σε όλους,

Μια απορία μου.

Στο παρακάτω σχέδιο
http://i1-news.softpedia-static.com/images/news2/Human-Remains-Found-in-4th-Century-BC-Tomb-in-Greece-464839-8.jpg

δεξιά όπως βλέπουμε την φωτογραφία το δάπεδο ακολουθεί διαφορετική διάταξη από ότι αριστερά!

Σε ότι έχουμε δει εώς τώρα όλα είναι σχεδόν συμμετρικά!

Εδώ το δεξιά με το αριστερά είναι διαφορετικά,
παρόλο που θα ήταν πολύ εύκολο και σωστό το δεξιά με το αριστερά να είναι και συμμετρικά !

Thomas Karamanlis είπε...

αν θέλετε να δείτε τι άλλο έχει βρεθεί (και καταγραφεί) γραμμένο στην Αμφίπολη δείτε εδώ!!

http://epigraphy.packhum.org/inscriptions/main?url=gis%3Fregion%3D4%26subregion%3D11%26area%3DEdonis%26site%3DAmphipolis

σε εμένα άνοιγε μόνο απο Internet Explorer

Unknown είπε...

Βιργινία,

Κάποια/ος που το όνομά του αρχίζει από Ε μας σκέφτηκε.
Είναι γιατί είπαμε "φελιζόλ" συγχρόνως.
χα χα!
Εμπεδοκλής ίσως;;;

gtroza είπε...

Ο/Η Μαρία Γ. είπε...

Αυτή η φωτογραφία σε ποιο θάλαμο έχει τραβηχτεί;
http://tinypic.com/view.php?pic=1ggbyf&s=8#.VGt7ADSsWSo

18 Νοεμβρίου 2014 - 7:02 μ.μ.
-------------------
στο βάθρο της δυτικής "καρυάτιδας" μπροστά

PAIANAS είπε...

@Λάζαρος Ιωαννίδης

Σ'ευχαριστούμε ..και σένα και τον Παναγιώτη Τραϊανού !
Πραγματικά αξίζει να το διαβάσουν όλοι.

schumi44 είπε...

Ο/Η gtroza είπε...
Ο/Η Μαρία Γ. είπε...

οι Μαινάδες ειναι πισω απο τους εργατες

gtroza είπε...

Ο/Η Dinos είπε...

Καλησπερα σε όλους,

Μια απορία μου.

Στο παρακάτω σχέδιο
http://i1-news.softpedia-static.com/images/news2/Human-Remains-Found-in-4th-Century-BC-Tomb-in-Greece-464839-8.jpg

δεξιά όπως βλέπουμε την φωτογραφία το δάπεδο ακολουθεί διαφορετική διάταξη από ότι αριστερά!

Σε ότι έχουμε δει εώς τώρα όλα είναι σχεδόν συμμετρικά!

Εδώ το δεξιά με το αριστερά είναι διαφορετικά,
παρόλο που θα ήταν πολύ εύκολο και σωστό το δεξιά με το αριστερά να είναι και συμμετρικά !

18 Νοεμβρίου 2014 - 8:53 μ.μ.
νομίζω είχε ανακοινωθεί στο δελτίο του ΥΠΠΟ
ότι είχαν λευκό επίχρισμα δλδ τελικά ίσως δεν ήταν ορατό το σχήμα τους

Γιατρός είπε...

Στο EXTRA τώρα στην εκπομπη αποκαλυπτικό δελτίο λέει ότι έχουν ως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ το ότι το γράμμα Α υπάρχει στον 2ο θάλαμο. Ο Βελόπουλος διαβάζει εδώ και κάνει αποκλειστικότητες με αυτό που πρώτος το αντιλαμόγιο ανακάλυψε.

Effie είπε...

@dimitris
Το γνωρίζω ότι το πιστεύει η Κοτταρίδη, που είναι αξιολογότατη, και το πίστευε και ο Ανδρόνικος, αυτος πρώτος ανέφερε ότι είναι το τάφος ρου "μικρού" Αλέξανδρου. Υπάρχουν όμως και ενστάσεις. Θα ήταν απλό να προχωρήσει την αδειοδότηεση για DNA από το ΥΠΠΟ, αν καταφέρουν να το βρουν, η σύγκριση θα το επικυρώσει.

@oryktos ploutos
Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση σχετικά με τη μάργα. Αν λοιπόν είναι σε στρώση κάτω από τον τάφο, αναμέουμε ότι θα είναι ενιαία; θεωρούμε ότι βοηθά να μην μπαίνουνε νερά; αν και η θεωρία είναι ότι δεν πλημμύριζε ο τάφος πλην υγρασίας.Πάντως δε νομίζω τα οστά να ήταν σε νερό, σύμφωνα με το πόσο έντονα απορρίφθηκε η θεωρία Μπελογιάννη που μάλιστα ανέφερα σε κάποια φάση. Νομίζω η Θεανώ που είναι από την περιοχή και γεωλόγος (αν θυμάμαι σωστά το όνομα της) είπε ότι το ύψος του τύμβου ήταν απαγορευτικό για πλημμύρες ακόμη και στο μεγάλο σεισμό του 597 μ.Χ.

Unknown είπε...

Καλησπέρα.

Με αφορμή το σχόλιο του Θωμά βρήκα κι αυτό:

http://nataliavogeikoff.com/2014/09/15/the-pride-of-amphipolis/

Μαρία Γ. είπε...

@gtroza
Ευχαριστώ

SF είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

https://nataliavogeikoff.files.wordpress.com/2014/09/x0113_gp.jpg

Και αφού το ένα είναι γύψινο αντίγραφο, τί κάνει (το αντίγραφο) πάνω στο βάθρο;

Ρε μπάς και οι γάλλοι μας αφήσανε το ιμιτασιόν (εξού και η μεγάλη φθορά του με τα χρόνια) και το γνήσιο κοσμεί καμιά έπαυλη στις Βερσαλλίες;

kostas είπε...

Καλησπέρα σε όλους...

υπάρχει όντως κάποιο θέμα με επόμενο θάλαμο μετά τον Θ3...!!!

Αρχικά πίστευα ότι η φωτογραφία με τους εργάτες στον Θ3 είναι τραβηγμένη από μέσα προς τα έξω του μνημείου...συγκεκριμένα από την βορειοανατολική γωνία του Θ3 και προς τα πίσω...
Ο δε χώρος που διακρίνονταν πίστευα ότι ήταν ο Θ2 με το ψηφιδωτό.
Η οπή πίστευα ότι είχε διανοιχθεί επί τούτου από τους εργάτες για να περάσουν εξοπλισμό...θυμάστε που το είχαν προσπαθήσει αλλά τελικά κρίθηκε απαραίττο η είσοδός στο χώρο να γίνει από την θύρα με το ιωνικό επιστύλιο κλπ..

Μετά την επιμονή όμως του μέλους Antilamogio, σύγκρινα ένα παλαιότερο κολάζ που είχα κάνει με τις φωτογραφίες του επάνω μέρους του βόρειου τοίχου στον Θ3..και είμαι 99% βέβαιος ότι όντως η οπή είναι αυτή του βόρειου τοίχου του Θ3..που σημειωτέον ποτέ δεν έδειξαν παρά μόνο στο σκίτσο του κου Λεφαντζή! (γιατί;)

Παρακαλώ δείτε αρχικά την φωτογραφία της συγκεκρμένης οπής όπως την ανέβασε το μέλος Antilamogio:
http://www.image-share.com/ijpg-2760-225.html

Η επόμενη φωτογραφία είναι ένα κολάζ που είχα κάνει για να διαπιστώσω εάν υπήρχε οπή και στον βόρειο τοίχο όταν δημοσιεύτηκαν οι πρώτες φωτογραφίες από τον Θ3....
με ενδιέφερε γιατί πίστευα ότι εάν δεν υπήρχε οπή θα σήμαινε ότι οι τυμβωρύχοι (πίστευα ότι είχαν περάσει πάνω από τα χώματα από θάλαμο σε θάλαμο μέσω των γνωστών οπών) απογοητεύτηκαν από τα χώματα και τις συνθήκες και εγκατέλειψαν..
Τότε είχα διαπιστώσει ότι, δυστυχώς, υπήρχε κενό στις φωτογραφίες και άρα κάτι ήθελαν να κρύψουν...(δείτε τα ερωτηματικά):
http://www.image-share.com/ijpg-2760-226.html

(Οι αρχικές φωτογραφίες από την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ στις 14/9/2014: http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434 )

Αντιπαραβάλοντας τις δύο φωτογραφίες νομίζω είναι κατανοητό ότι μιλάμε για τον ίδιο τοίχο τον βόρειο του Θ3 προς το εσωτερικό του τύμβου!.. προς επόμενο χώρο κατά μήκος!
έχω σημειώσει με πράσινους κύκλους μερικά χαρακτηριστικά σημεία ταυτοποίησης:
http://www.image-share.com/ijpg-2760-227.html

Το ότι ο συγκεκριμένος τοίχος πρόκειται όντως για τον βόρειο του Θ3 προκύπτει ξεκάθαρα από την συγκεκριμένη παλιά φώτο που τραβήχτηκε εντός του Θ2 και δείχνει μέσα από την οπή τον Θ3!
Προσέξτε την λεπτομέρεια μέσα στον κύκλο...
http://www.image-share.com/ijpg-2760-228.html

(και η ανακοίνωση του υπουργείου στις 7/9/2014: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14839 )


Θα ήθελα και τη γνώμη σας για το σκεπτικό...

(Δεν θέλω να πιστέψω ότι κρύβουν στοιχεία... ίσως βέβαια δεν έχουν και την υποχρέωση να τα ανοκοινώνουν όλα άρον-άρον, όπως είπε η κα Παλιαδέλη (η μόνη διασωθείσα χθες..)
προσωπικά έχω εμπιστοσύνη μόνο στην κα Περιστέρη..)

schumi44 είπε...

@ kostas σε ποια εχεις εμπιστοσυνη..στην Κοτσιφερη?

http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2014/11/edo-amfipoli.html

schumi44 είπε...

Ήταν "παγιδευμένη" η ανασκαφή;
Τώρα, λοιπόν, που ολοκληρώθηκε το "πάζλ", είναι πλέον φανερό το τι έχει συμβεί ...Η ανασκαφή ήταν παγιδευμένη. Ήταν λάθος τους που την "άνοιξαν" και ήταν θέμα χρόνου γι' αυτούς να την "κλείσουν". Ήταν ένα λάθος, το οποίο εκνεύρισε τη Ρώμη και όπως ήταν φυσικό έτρεξαν τα δουλικά για να το διορθώσουν. Γι' αυτόν τον λόγο έστειλαν εκεί την Μενδώνη και την Παναγιωταρέα ... Για να ελέγχουν την Περιστέρη και να χειριστούν το "πόπολο" με απευθείας εντολές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα. Έπρεπε να διορθώσουν ένα σφάλμα και αυτό έκαναν ...Ένα σφάλμα, το οποίο ξεκίνησε από ένα λάθος του Σαμαρά ...Του Σαμαρά, ο οποίος έδωσε υπερπροβολή στην ανασκαφή και άρα της εξασφάλισε και κονδύλια ...Του Σαμαρά, ο οποίος ακόμα "ανεβαίνει" στην Αμφίπολη για να δει το πώς πάνε οι ανασκαφές ...Του Σαμαρά, ο οποίος έφαγε τις "καρπαζιές" του για την προηγούμενη ηλιθιότητά του και τώρα κάνει πως δεν γνωρίζει για την ανασκαφή.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο βλέπουμε. Η ανασκαφή πάει να "κλείσει", χωρίς να προσφέρει τίποτε απολύτως στον ελληνικό λαό και στον ελληνικό πολιτισμό. Βρέθηκε μόνον ό,τι δεν απειλεί το σύστημα. Δεν βρέθηκε ούτε μία επιγραφή στα ελληνικά, ώστε να υποβοηθηθούν έστω σε έναν ελάχιστο βαθμό τα εθνικά μας θέματα από το δυνατό μας "χαρτί", που είναι η αρχαιολογία. Δεν βρέθηκε ούτε ένα απολύτως άχρηστο για τους τυμβωρύχους κεραμικό θραύσμα με κάποια ελληνικά γράμματα πάνω του. Δεν βρέθηκε τίποτε πολύτιμο, το οποίο να "κατατάξει" τον "τάφο" ανάμεσα στα μεγάλα μνημεία της Ελλάδας. Βρέθηκε ένας ασήμαντος ανθρώπινος σκελετός, ο οποίος θα μπορούσε να έχει χρήση μόνον στα εργαστήρια των ΝΑΖΙ. Αυτό βόλευε το σύστημα και αυτό στο τέλος παρουσίασαν οι "αρχαιολόγοι".
Οι "ανασκαφείς" γνώριζαν εκ των προτέρων μέχρι πού θα "πήγαιναν" την υπόθεση. Γνώριζαν ότι, από τη στιγμή που ανέσκαβαν έναν "παγιδευμένο" τάφο, θα τους δίνονταν η ευκαιρία να "σταματήσουν" πριν φτάσουν στις επικίνδυνες αποκαλύψεις. Γι' αυτόν τον λόγο κάποιοι παρίσταναν τις "πύθιες", χωρίς να φοβούνται. Γι' αυτόν τον λόγο κάποιοι "αρχαιολόγοι" υπολόγιζαν, χωρίς να φοβούνται την ξεφτίλα, το πόσες φορές ήταν συλημένος ο τάφος. Γι' αυτόν τον λόγο επέμεναν για τρεις θαλάμους, ενώ ήταν φανερό ότι δεν επρόκειτο για συμβατικό μακεδονικό τάφο. Γι' αυτόν τον λόγο είπαν ό,τι ηλιθιότητα μπορεί να ειπωθεί από άνθρωπο, ο οποίος απλά θέλει να παραπλανήσει και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.
Όλοι αυτοί λειτουργούσαν εκ του ασφαλούς. Γνώριζαν ότι οι "συνάδερφοί" τους - και υπό τις εντολές των ίδιων αφεντικών - θα σταματούσαν την ανασκαφή στην πρώτη "αμυντική" και άρα παραπλανητική διάταξη που θα έβρισκαν μέσα στον υποτιθέμενο τάφο. Γνώριζαν δηλαδή εξ’ αρχής ότι το μνημείο θα τους έδινε την ευκαιρία-"άλλοθι" για να σταματήσουν πολύ πριν μπουν στα "επικίνδυνα" μέρη του. Οι αρχαίοι "συνωμότες" θα έδιναν "άλλοθι" σ' αυτούς, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να συνεχίσουν. Δέκα ημέρες είχαν στη διάθεσή τους να ψάξουν στον τρίτο θάλαμο, για να δουν τι συμβαίνει. Μέσα σε αυτές τις δέκα ημέρες τι έκαναν; Τράβηξαν μισό μέτρο άμμο, για να αποκαλύψουν τον τάφο; Πόσες ημέρες γνώριζαν για την ύπαρξη τού τάφου και του σκελετού πριν το ανακοινώσουν; ...Τι περίμεναν; ...Να συνεννοηθούν με τα "αφεντικά" για το πώς θα το διαχειριστούν;

Dazbaw είπε...

@Kostas

Φίλε Κώστα τα έχουμε γράψει στις προηγούμενες αναρτήσεις...κι εγώ και ο αντιλαμόγιο και άλλοι...
τότε όμως πιστεύαμε ότι δεν μας αποκρύπτουν τίποτα και το αφήσαμε στην άκρη το θέμα...καλό είναι που το απαναφέρεις το θέμα, γιατί μάλλον πλέον όχι απλά μπορούμε αλλά πρέπει να αμφισβητούμε...λυπάμαι που το λέω...

Θεανώ είπε...

@effie
δεν είπα ότι είμαι γεωλόγος. Έχω κάνει όμως κάποια μαθήματα γεωλογίας κατά τη διάρκεια των βασικών σπουδών μου γιατί ενδιαφερόμουν να συνεχίσω με σεισμολογία. Στην πορεία όμως με κέρδισε άλλος χώρος. Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

kostas είπε...

@Antilamogio @Dazbaw @¨ολους
το ξέρω παιδιά, τις είχα δει τις αναρτήσεις.. αλλά προσωπικά ήμουν πεπεισμένος ότι βλέπω πίσω προς τον Θ2..με κάποια διάνοιξη για να περάσουν μηχανήματα.. η τελευταία σας ανάρτηση με έκανε να συνθέσω τις φωτογραφίες στο προηγούμενο σχόλιό μου...και πραγματικά έμεινα έκπληκτος...!!! θυμάμαι να σχολιάζουν ότι "κάτι χάλασαν εκεί αλλά ήταν μικρό το άνοιγμα..απογοητεύτηκαν...βρήκαν χώμα κλπ κλπ"... φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν συνέχεια

@schumi44
θα ήθελα να δώσω λίγο χρόνο στην κα Περιστέρη...νομίζω πιέζεται αρκετά..μέχρι τις 29 του μηνός..εκεί θα φανούν πολλά για τις προθέσεις...

Unknown είπε...

Ο/Η Theofilos Papadopoulos είπε...
Μπορεί κάποιος να μου πεί εάν υπάρχει ανακοίνωση σχετική με το έδαφος κάτω από τον τάφο; Στην φωτογραφία (βλέπε link) μου φαίνεται πως το υπόστρωμα του τάφου στο κάτω μέρος της φωτογραφίας είναι λείο, σαν να πρόκειται για ένα σκαλοπάτι, ενώ στο πάνω μέρος φαίνονται καθαρά το χώματα. Μπορεί κάποιος να επεξεργαστεί ανάλογη φωτογραφία πιό επαγγελματικά; Χρησιμοποίησα ImageJ.

http://de.tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLltsc5Pq4uawJKIh4l5k2TGxc#.VGuEQN7u7Sg

Μηπως τελικα ειναι σκαλα για πιο κατω; μηπως η περιστερη ειδε το σκελετο (κοκαλακια του τυμβωρυχου) πιο πριν; μηπως υπαρχει και φαινετε 4ος θαλαμος στην φωτο οπως το αντιλαμογιο επιμενει να λεει;

Dazbaw είπε...

@Kostas

σκέψου ότι μας έλεγαν για καθίζηση σίγουρη του 3ου θαλάμου κλπ και στο τέλος μας έδειξαν ένα όρυγμα φυσιολογικό με σχηματισμένο τάφο επίσης φυσιολογικό...κανένα σημάδι καθίζησης ή ολίσθησης όπως ξεκάθαρα μας έλεγαν στο δυτικό τμήμα του δαπέδου...που είναι αυτό;

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε και συνταξιδιώτες,

α) Η αναφορά του ΥΠΠΟ σε αφηρωισμό, ίσως, πρέπει να ερμηνευθεί ότι υπονοούνται ιδιαίτερα (ποιά είναι αυτά;) ευρήματα θυσίας πέριξ ή εντός του τάφου.

β) Πάντως, η έννοια του αφηρωισμού είναι διακριτή αυτής της αποθέωσης, αν και, νομίζω, ότι ως θεσμοί ιστορικά και κοινωνιολογικά αντανακλούν διαφορετικούς τύπους κοινωνιών και πολιτικών συστημάτων.

γ) Μας παραδίδεται ότι όταν ζητήθηκε καθοδήγηση από το αιγυπτιακό μαντείο αμέσως μετά τον θάνατό του Ηφαιστίωνα, η σύσταση του ήταν να αποδίδονται τιμές ήρωα και όχι θεού σ'αυτόν.

δ)Επομένως, η ανακοίνωση μπορεί να ερμηνευθεί ότι το ΥΠΠΟ προτιμά να υποδεικνύει επί του παρόντος μία θεωρία για τον Η. αντί άλλης.

ε) Κατά τα λοιπά, νομίζω ότι η θεωρία του Ε. καλύπτει αμφότερα τα ενδεχόμενα, από πλευράς προσώπων, ενώ,

στ) κατά την άποψή μου, καλύπτει, επίσης, ακόμα και τα ενδεχόμενα, από κατασκευαστικής πλευράς για τα οποία μας έχει προϊδεάσει η Φοίβη συνδυάζοντας ορισμένα στοιχεία από τον Google map, την έρευνα Πολυμενάκου και την έρευνα του ΤΕΙ Σερρών,

ζ) με άλλα λόγια, ακόμα και ένα πολυταφικό μνημείο δεν αποκλείεται από τα έως τώρα ανακοινωθέντα ευρήματα.

η) Κατ'εμέ, το ακόμα γοητευτικότερο θα ήταν να έχουμε τρόπο τινά ένα παλίμψηστο, ήτοι επαναχρησιμοποίηση και επέκταση κάποιου αρχαιότερου υπόσκαφου ή υπόγειου, πιθανότατα, ναού, ίσως της Αρτέμιδος Ταυροπόλου.

θ) Ένα τέτοιο σενάριο, μας επιτρέπει και έναν περαιτέρω βαθμό ελευθερίας στις υποθέσεις μας, αν αποδειχθεί το ασύλητο ενδότερα: το όποιο σχετικό ιερατείο διασφάλισε ευκολότερα, ίσως, στόματα κλειστά σε διάφορους χαλεπούς χρόνους ή και ενεργητικά φρόντισε για την προστασία του εσώτερου μνημείου στις πιο δύσκολες στιγμές του ....

Unknown είπε...

@Προς όλους

Αυτό που μου έχει κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η πλάκα που κρύβει μέρος από τον τάφο.Είναι σε όλες τις φωτογραφίες λες κα δεν την μετακίνησαν για να βγάλουν το χώμα και τα οστά.

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15339

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15340

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15341

gtroza είπε...

@Ερασιτεχνης
http://www.drfourlas.de/doc/antiquaria.pdf

PETSAS/Πέτσας, Φώτιος Μ., Ο τάφος των Λευκαδίων (Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, 57), Αθήναι 1966, Ι΄ col. pls, 45 pls [The Tomb at Leukada]
EUR 33,00

gtrozos

Thomas Karamanlis είπε...

αν διαβάσουμε αυτά που λέει το άρθρο που βρήκε ο kostakis kostas, λέει οτι η βάση του Λέοντα έγινε κατά προσέγγιση, σε σχέση με τον Λέοντα της Κνίδου. Αργότερα βρέθηκαν κομμάτια της πραγματικής βάσης.
Πραγματικά ενδιαφέρον άρθρο...Κομμάτια του περιβόλου βρέθηκαν ακόμη και 60 χιλιόμετρα μακριά!

"About 60 blocks migrated 60 km north to Lithotopos, probably intended for a modern Monks/Ulen dam, but never used"

Οπότε δεν θα πρέπει να παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά το συνολικό ύψος του μαζί με τη βάση

επί λέξη:
Assisted by local staff (A. Kochliades and others), the pair found 464 blocks (and catalogued 246) that had been dredged from the river at the site of the ruined dam/causeway. At least six different ancient structures were represented (Miller & Miller 1972). Three blocks hailed from a monument with engaged Doric half-columns alternating with shield reliefs. It was, and is, tempting to associate them with the lion’s original base, following Broneer and Roger (who saw no shield-bearing fragments but reconstructed them by analogy to the Lion Tomb at Knidos.

Πάντως όποιος θέλει να μάθει ποια κομμάτια είναι τα αληθινά ποια φτιαχτά πρέπει να βρει αυτό:

Following the lion’s restoration, Roger fairly quickly published his findings (with detailed drawings of the blocks) in the BCH (1939)



Enalios είπε...

@ioannis karagkiozis

Πολύ καλή απορία !!

Ποιος να απαντήσει όμως ....

telbos είπε...

@προς όλους

Αυτες τις ημέρες, γίνεται μία περίεργη τηλεφωνική δημοσκόπιση, για λογαριασμό κάποιου καθηγητή (!!!) που δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομά του και το τηλ. από το οποίο γίνεται η δημοσκόπιση.
Περίεργη, γιατί μέσα στις εναμενόμενες ερωτήσεις του στυλ, ηλικία, φύλο, τί ψήφισα στις προηγούμενες εκλογές, κτλ. υπήρχαν και δύο εντελώς άσχετες ερωτήσεις. Α) ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και
Β) ΑΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΗΡΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΤΡΟΙΚΑ !!!
Με δεδομένη τη συνεντευξη τύπου του ΥΠ Πολιτισμού το Σάββατο, των ανακοινώσεων Περιστέρη και όσων έχουν ειπωθεί περί πολιτικής εκμετάλευσης του φακέλου ΑΜΦΙΠΟΛΗ, δεν μπορώ παρά να συνδέσω την διεξαγωγή του γκάλοπ με τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις και του τρόπου που θα τις χειριστούν.

virgi είπε...

@Ioannis Karagkiozis
Πολύ καλή η παρατήρηση!!!Εκτός εάν επανατοποθετήθηκε.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ELLHN είπε...

@Thomas Karamanlis

Όντως...

Όπως και στην φωτογραφία με τους οικοδόμους...

Το σώμα του οικοδόμου στα δεξιά κρύβει τον μισό ρόδακα και το υποτιθέμενο A αλλα υπάρχει και μαύρη σακούλα στερεωμένη πιο δεξιά του...

vagkalf07 είπε...

@ virgy karagiozis....

νομιζω ειναι πολυ ευκολο να αντιληφθει κανεις οτι ηταν εκει εξ'αρχης..και δε την κουνησαν καθολου,πιστευω οτι ο ταφος ισως ειναι το σημαντικοτερο ευρημα και δεν ηθελαν να αλλαξουν με τιποτα την τοπολογια του,ισως καο λογω μιας μελλοντικης συμπληρωσης καποιων κομματιων που λειπουν απο πανω του,,,ειναι μια σκηνη που δεν πρεπει να διαταραχθει,,νομιχω επισης οτι μπορουσαν και με αυτην την αμετακινητη πλακα να μετακινησουν τα κομματια του σκελετου.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Poly Katri
Πολύ ενδιαφέρουσα η θεωρία σου με το σχεδιάγραμμα που μας παραθέτεις. Επίσης μου αρέσει και η όλη λεπτομέρεια που έχεις βάλει στο σχεδιάγραμμα που είναι πολύ κατατοπιστικό. Η μόνη μου ένσταση είναι κατά πόσο μπορεί να βρίσκονται τα κτερίσματα στο κέντρο του περίβολου; Mου φένεται πιο λογικό σαν σημείο για τους επίδοξους τυμβωρύχους να μπούν στον τάφο. Τι λές;

kostas είπε...

@Dazbaw @Antilamogio @όλους
σε συνέχεια του σχολίου μου στις 18 Νοεμβρίου 2014 - 10:10 μ.μ. ...

Αφού είναι βέβαιο ότι η οπή της φωτογραφίας είναι αυτή του βόρείου τοίχου του Θ3 και πάμε προς τα μέσα, το επόμενο ερώτημα είναι το τι βλέπει κανείς στην οπή αυτή...

1η σκέψη:
Έχουμε σαν δεδομένο ότι ο βόρειος αυτός τοίχος έχει συνολικό ύψος περί τα 9m (τριόροφο κτίριο..!!!) μέχρι τον τάφο στο όρυγμα..
Αν δεν υπάρχει συνέχεια από πίσω υπάρχουν χώματα που ασκούν ωθήσεις (πολύ μεγάλες!)..συνεπώς μιλάμε για έναν τοίχο αντιστήριξης βαρύτητας...που σημαίνει ότι το πάχος του θα είναι αρκετό (πολύ μεγαλύτερο στη βάση του, αλλά και στην κορυφή ικανού πάχους για να προσδίδει ευστάθεια μέσω του βάρους)..
Είναι πιθανό λοιπόν να φαίνεται μια αφαίρεση λίθων της πρώτης στρώσης πάχους -τους εναπόθεσαν στο επίχωμα του θαλάμου όπως φαίνεται λίγο στην δεξιά εικόνα του κολάζ φωτογραφιών στο προηγούμενο σχόλιο μου. Και όταν οι τυμβωρύχοι είδαν και δεύτερη ίσως και τρίτη σειρά σε πάχος να απογοητεύτηκαν και να εγατέλειψαν. (είναι φανερό ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή της συγκεκριμένης απόπειρας τυμβωρυχίας η επίχωση ήταν παρούσα...σκάβουν ψηλά, αποθέτουν τους λίθους στο επίχωμα κλπ).
Τα ξύλα που φαίνονται έχουν μπει από τους εργάτες ως αντιστήριξη για να προστατέψουν την εξωτερική παρειά (πρώτη σειρά) λίθων από το να συγκλίνει στο επίπεδό της...

2η σκέψη:
σχετική με την πρώτη εκδοχή..πιο κοντά στην εικόνα...βλέπουμε δεύερο τοίχο από πίσω μετά από μικρό διάκενο (!), ο οποίος κατασκευάστηκε ως αναλημματικός των ωθήσεων κατά τα προηγούμενα, ώστε να πέρνει αυτός το σύνολο των ωθήσεων και να μην τις μεταφέρει στον βόρειο τοίχο του μνημείου..

3η σκέψη:
σχετική με την δεύτερη εκδοχή...βλέπουμε δεύτερο τοίχο από πίσω μετά από μικρό διάκενο, ο οποίος κατασκευάστηκε ως τοίχος σφράγισης..και έπεται συνέχεια... σε συνθήκες τούνελ πλέον..

4η σκέψη:
βλέπουμε χώρο Θ4 αγνώστων διαστάσεων κλπ κλπ..


Πάντως ο λίθος που φαίνεται εντός της οπής έχει ίχνη χρώματος...
http://www.image-share.com/ijpg-2760-256.html

μακάρι να ισχύει κάποια από τις δύο τελευταίες..

(πιθανόν οι εκδοχές να έχουν συζητηθεί διεξοδικά και παλαιότερα...ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά αν ισχύει κάτι τέτοιο)

Antilamogio είπε...

@kostas:
Η αμφιβολία είναι Υγεία! Μόνο με την αμφιβολία προχωράει και η επιστήμη και η ζωή! Εγώ προσωπικά χαίρομαι που υπάρχει αμφιβολία για οτιδήποτε γράφεται εδώ μέσα.

Σας παρατηρούσα καιρό, πριν παρέμβω. Και το έκανα γιατί εκτίμησα ότι εδώ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ γνώση και γίνεται συζήτηση επιπέδου με σεβασμό στον άλλον. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον: ο εξαιρετικός μας οικοδεσπότης δίνει το αρχικό ερέθισμα και μετά ο καθένας από σας κάτι προσθέτει. Άλλος ιστορικό στοιχείο, άλλος ένα στοιχείο παρατήρησης κλπ.

Την οπή την έγραψα στο 1ο μου σχόλιο εδώ μέσα και είμαι πεπεισμένος ότι έχουν μπει στον τέταρτο θάλαμο μέσα από αυτήν την οπή ήδη από τον Αύγουστο!

Μυρτα είπε...

Πολυ σωστη η παρατήρηση για την πλακα ioannis karagiozis.
Και μια αλλη απορια.Στις φωτογραφιες βλεπουμε τον κιβωτιοσχημο ταφο με χωμα και χωρις χωμα. Σε καμια φωτο δεν φαινεται να εμφανιζεται ο σκελετος μεσα και εξω απο τον ταφο!!! Γιατι δεν βλεπουμε καποια οστα να προεξεχουν του ταφου;

Enalios είπε...



http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/blog-post_874.html

Χωρίς λόγια .......

Unknown είπε...

@vagkalf07
Αν προσέξεις στην πρώτη φωτογραφία οι πλάκες είναι δύο.Στις επόμενες είναι μόνο η μεγάλη και δεν υπάρχει περίπτωση να μπόρεσαν να βγάλουν τα οστά χωρίς να την αφαιρέσουν,γιατί τα οστά βγήκαν μαζί με το χώμα.
@Μύρτα

Στην δεύτερη φωτογραφία υπάρχει κόκκαλο

Αξά είπε...

Σας το είχα γράψει συνταξιδιώτες..

Blogger Ο/Η Αξά είπε...
Επιτακτική ανάγκη να γίνουν οι σωστές ερωτήσεις στις συνεντεύξεις. Απίστευτη μυστικοπάθεια εκδηλώνεται. Γινόμαστε ντεντέκτιβ αντί να μας ενημερώνουν απλόχερα.

Προς τον υπουργό και την ανασκαφική ομάδα:
α) από @enalios / αν το χώμα κάτω από τον τάφο είναι ίδιο με το υπόλοιπο της επίχωσης..γιατί σταματά η ανασκαφή;
β) δεν θυμάμαι από ποιους συνταξιδιώτες - σχωρνά τε με/ έχουν βρεθεί κομμάτια ή άλλες πλάκες όπως αυτή με τους ρόδακες στον β΄θάλαμο;
γ)Είναι αντιεπιστημονική η δημοσίευση φωτογραφιών ή ψηφιακού video από όλους τους έως τώρα χώρους της ανασκαφής; θα άλλαζε κάτι στις δηλώσεις του υπουργείου αν μας τα δείχνατε όλα;

Τί θα προτείναμε στους δημοσιογράφους να ρωτήσουν;

Τα παραπολιτικά γράφουν για συνάντηση Σαμαρά μετά της συζύγου του, με τις κυρίες Μενδώνη και Παναγιωταρέα και ενός κυρίου στο Ναύπλιο - αμέσως μετά την Αίγυπτο για τα πετρέλαια. Μίλησε με την δημοσιογράφο 15 λεπτά και μετά πήγε βόλτα σκεφτικός με τον κύριο.

Δεν μας το κρύβουν, μας το φυλάνε για έκπληξη. Μην θεωρήσετε όλα τα παραπάνω πολιτικό σχόλιο, προφανέστατα συζήτησαν για το Μπούρτζι απέναντι.

Όλοι δυστυχώς πλέον πιστεύουμε ότι μας κρύβουν δεδομένα. Αυτοί το ξεκίνησαν.

17 Νοεμβρίου 2014 - 12:02 π.μ.

oryktosploutos είπε...

@ Effie 9:43

Μια υδατοστεγανή επιφάνεια λειτουργεί τόσο εμποδίζοντας τα υποκείμενα νερά να ανεβούν όσο και τα κατεισδύοντα νερά να κινηθούν προς βαθύτερους ορίζοντες.

Αν η Θεανώ είναι γεωλόγος και από την περιοχή, αν δει αυτό το σχόλιο ας μας δώσει μια γεωλογική περιγραφή του λόφου Καστά και του λόφου 133.

Για επικοινωνία, oryktosploutos στο τζιμέιλ ντοτ κομ.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Poly Katri
Επίσης, όπως υποθέτεις ότι τα κτερίσματα μπορεί να βρίσκονται στο κέντρο. Από πού θα υπήρχε είσοδος δεδομένου ότι εχουμε τρείς εισόδους, μία για τον ΜΑ( τρείς θάλαμοι + τάφος), μία για τον Ηφαιστίωνα και μία για τον ναό; Εκτός και εάν οι άλλες εισόδοι φτάνουν μέχρι το κέντρο, υποθέτω.

schumi44 είπε...

Χωρίς λόγια .......

http://www.thestival.gr/policy/self-government/item/214252-g-mpoutaris-paramythodrama-i-amfipoli-perimenoyme-pote-tha-bgei-apo-ti-gonia-o-megaleksandros

vagkalf07 είπε...

@ kostas

συμφωνω οτι το βαθος που φαινεται απο την οπη ειναι μικρο αλλα οπως εχω ξαναπει ισως να ειναι ελαχιστο και να δινει βαθος ο φωτισμος.ειναι παλια ιστορια η φωτογραφια αυτη οντως στο βλογκ..ο Panos εχει αποδειξει οτι ειναι οντως ο βορρειος τοιχος...

@ antilamogio

χαιρομαι που δεχεσαι την αμφιβολια ,απαντησε λοιπον στην φωτο που φαινεται καθαρα οτι η δεξια πλευρα του Α συνεχιζει σαν ρωγμη στο δευτερο πλινθο και φτανει μεχρι τον ροδακα..συγγνωμη αλλα σαν ρωγμη φαινεται...

http://i57.tinypic.com/w03n0j.jpg

schumi44 είπε...

αρθρογραφος Antilamogio

http://www.redder.gr/redder-only/28432/sygklonistiko-vrethike-tetartos-thalamos-ston-tafo-tis-amfipolis

333 είπε...

Antilamogio,

αν και αντίπαλός σου, γέλασα ειδικά με το τελευταίο σχόλιό σου [στο site redder] :-)

gtroza είπε...

@Antilamogio , @kostas

το "επίμαχο σημείο" στον β. τοίχο του Θ3
έχει λίγο φώς (δλδ βάθος)
αν δεί κανείς και το φωτιστικό που υπάρχει αριστερά

κι' εγώ χώρο σκέφτηκα όταν πρωτοδημοσιεύθηκε η φωτογραφία

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Εμπεδότιμος
παραθέτω από την ανάρτηση σου το παρακάτω:
"Την σωρό του Αλεξάνδρου την μετέφερε στην Μέμφιδα, την τότε οιονεί πρωτεύουσα της Αιγύπτου, όπου την αποτέφρωσε ακολουθώντας τον Μακεδονικό νόμο (σύμφωνα με τον αξιόπιστο Παυσανία και το Πάριο Χρονικό) και ενταφίασε προσωρινά τα οστά του στον ναό του Νεκτανεβώ ΙΙ."
Οπότε εάν αποτεφρώθηκε τότε ο νεκρός που βρέθηκε ενδέχεται να μήν είναι ο ΜΑ που προσωπικά εύχομαι να είναι ή να έχει ταφεί σε άλλο μέρος εντός της περιβόλου. Πως μπορούμε να υποθέσουμε οτι ο νεκρός που ευρέθη είναι ο ΜΑ πέρα του αφηρωισμένου νεκρού όπως διατύπωσε το ΥΠΠΟ;
Ευχαριστω εκ το προταίρων για το χρόνο σου να απαντήσεις στο σχόλιο μου.

vagkalf07 είπε...

@ Ioannis Karagkiozis

εχεις δικιο !! δεν προσεξα οτι η μικροτερη κατω αριστερα ηταν στο ιδιο επιπεδο με την μεγαλη αρα ηταν οντως σφραγιστικη και μετακινηθηκε..τι να πω,,,ισως να αφαιρεσαν την μικρη γιατι οντως εμποδιζε την εξαγωγη απο των οστων..δεν νομιζω οτι μονη της η μεγαλη που απεμεινε την εμποδιζει..παντως ευχομαι να εχει μετακινηθει ηδη (!!!)

Antilamogio είπε...

@schumi44 & όλους:

Σας τα γράφω εδώ για να τα βλέπετε πρώτοι και, αν τα αξιολογεί ο εμπεδότιμος, να τα προβάλει. Αλλά δε θα άφηνα πάλι τους κλέφτες να το πάρουν! Είναι βέβαιο ότι αύριο το πρωί θα το έκλεβαν πάλι! Την άλλη φορά θα το δώσω σε site του ...παοκ! Θα τους κάνω πλάκα!

Στόχος μου φυσικά δεν είναι να γίνω ...αρθρογράφος! Αλλά να επισπεύσω τις ανακοινώσεις και να "βοηθήσω" αυτούς που θέλουν το ίδιο! Υπάρχουν, αλλά χρειάζεται και η πίεση της δημοσιότητας!

Aristomenis είπε...

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15341

Στην αριστερή πλευρά μέσα στον τάφο ή θήκη φαίνονται πιθανόν 2 ρόδακες

Ζουλ-Καρνέιν είπε...

Θεωρώ ότι η προσοχή όλων μας πρέπει να εστιαστεί στον "ύποπτο" θάλαμο 3. Ποια ήταν όντως η λειτουργικότητα του; Γιατί επελέγη ο πωρόλιθος για τον κιβωτιόσχημο τάφο; Υπάρχει όντως απουσία πλακών του τάφου; Ποιος τις πήρε; Οι τυμβωρύχοι; Δεν νομίζω όπως και κάθε νοήμων σε αυτό το blog. Μήπως οι πλάκες αυτές είχαν κάποια άλλη χρήση για το μνημείο. Ένας σεισμός μπορεί να διαταράξει αρχιτεκτονικά μέλη, όχι να τα εξαφανίσει. Το μυστικό βρίσκεται στην ανασύσταση του χώρου αυτού καθώς και στο έδαφος του πυθμένα του τάφου. Δεν ξέρω κι ας με βοηθήσει κάποιος έχει ανακοινωθεί για το ποιος ορθοστάτης είχε πέσει και "μπέρδεψε" την αρχική διασκόπηση που ανέφερε περί υπογείου ανοίγματος;

Zibi είπε...

@Aristomenis

Ναι, μοιάζει πάρα πολύ με ρόδακα!

Antilamogio είπε...

@vagkalf07:

Για ποια ρωγμή μιλάς; Γι' αυτήν που έχω επισημάνει με κίτρινες γραμμούλες;

http://i62.tinypic.com/rmmwt2.jpg

Αν εννοείς αυτήν, ναι, υπάρχει ρωγμή. ΕΚΤΟΣ του Μονογράμματος όμως. Όπως υπάρχει και ρωγμή που "σκίζει" τον ρόδακα. Τι ακυρώνει αυτή η ρωγμή; Το Μονόγραμμα είναι προφανές.

Aristomenis είπε...

@Zibi
μόλις τώρα είδα ότι το ίδιο σημείο με τους πιθανούς ρόδακες έχει επισημάνει ο @Αντρέας Τρύφωνος

fterotos psychonoos είπε...

@Apostolos Gkouzis
"Τσαπατσούληδες τυμβωρύχοι" απαιτούνται για την περίπτωση του Ηφαιστίωνα, επειδή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί διαφορετικά (στην περίπτωση που ο σκελετός που βρέθηκε ανήκει στον Ηφαιστ) για ποιον λόγο να βρεθεί σε αυτή την περίεργη θέση «εντός κι εκτός τάφου» ο σκελετός του νεκρού. Η εκδοχή του σεισμού δεν με έχει πείσει ότι σήκωσε τόσο τον σκελετό και τον έβγαλε και έξω από τον τάφο. Αντίθετα, στις περιπτώσεις ΜΑ και Ρωξάνης, η θέση του σκελετού «εντός-εκτός τάφου» μπορεί να δικαιολογηθεί και χωρίς τυμβωρύχους που τα έκαναν άνω-κάτω στον κυρίως τάφο, στη μεν περίπτωση ΜΑ δικαιολογείται ως στάση από τα κάμποσα έτη της ταρίχευσης (πρακτική που φαίνεται να απαντάται σε μέρη της Αφρικής και Ασίας για τα επί χρόνια μουμιοποιημένα σώματα) στη δε περίπτωση Ρωξάνης λόγω του ότι έτσι πρόχειρα, όπως-όπως, μπορεί να την άφησαν, χωρίς τιμές, εκείνοι που την έθαψαν.

@giannis,
Δεν ξέρω αν έχω να προσθέσω κάτι στην απάντηση που σου έδωσε στο ερώτημά σου η Effie. Ο μικρός Αλέξανδρος Δ’, ως νόμιμος διάδοχος του μακεδονικού θρόνου, έπρεπε να ταφεί στις Αιγές κι από ό,τι φαίνεται εκεί έχει βρεθεί και πιστεύω κι εγώ, όπως πολλοί, ότι σε αυτόν ανήκει ο σκελετός του μικρού 13-14 ετών παιδιού που βρέθηκε εκεί, στον αποκαλούμενο έκτοτε «τάφο του πρίγκιπα» (θα συμφωνήσω με έναν φίλο, που ανέφερε μάλιστα από όσο είδα ότι ουσιαστικά τείνουν πλέον να συμφωνούν όλοι ως προς αυτό). Η Ρωξάνη, ως μη Μακεδόνισσα και «βάρβαρη» δεν μπορούσε να ταφεί στις Αιγές (ή τσπ. δύσκολα θα μπορούσε να ταφεί εκεί) και θεωρώ ότι την έθαψαν στην Αμφίπολη, δηλαδή εκεί όπου τη δολοφόνησαν. Δεν είχαν λόγο να μεταφέρουν κι εκείνη στις Αιγές, όπως φαίνεται να έκαναν για τον μικρό Αλεξανδρο Δ’. Ξέρω ότι μπορεί να μου πεις εσύ ή κάποιος άλλος ότι μαζί με τον Φίλιππο, βρέθηκαν (στον προθάλαμο του τάφου του συγκεκριμένα) τα λείψανα μιας γυναίκας, που αν δεν ήταν όπως αρχικά είχε προταθεί η θρακιώτισσα Μήδα, θα ήταν όπως καταλήγουν ή υποθέτουν τα τελευταία χρόνια είτε μια γυναίκα του από την Ιλλυρία είτε μια άγνωστη Σκύθισσα (επειδή ίππευαν πολύ εκεί κι η νεκρή του τάφου του Φιλίππου Β’ ήταν καλή ιππέας, όπως αποδείχτηκε από την εξέταση των οστών). Δεν ήταν λοιπόν, θα πεις, Μακεδόνισσες, αλλά βεβαίως η μία ήταν η τελευταία σύζυγος του Φιλίππου, η οποία μάλιστα μάλλον αυτοκτόνησε λόγω παράδοσης αμέσως μετά τον θάνατο του άντρα της (αν πρόκειται για αυτή δεν μοορούσαν να την θάψουν κι αλλού, ενώ είχε αυτοκτονήσει αμέσως μετά). Τσπ., η περίπτωση της Ρωξάνης είναι ιδιαίτερη: στο πρόσωπό της οι Μακεδόνες είχαν αρνηθεί τους μικτούς γάμους και τη μίξη των πολιτισμών που είχε προωθήσει ο ΜΑ. Επίσης, άλλη σχέση είχαν οι Μακεδόνες με τη Θράκη και μια Θρακιώτισσα κι άλλη με μια Βακτριανή. Σε κάθε περίπτωση, δεν βρέθηκε έως σήμερα τάφος της Ρωξάνης στις Αιγές. Εν κατακλείδι, καθόλου δεν αποκλείει το σενάριο Ρωξάνη το ότι δεν βρέθηκε δίπλα της ή μαζί της και ο μικρός Αλέξανδρος Δ’. Θα μπορούσε όντως να βρεθεί μαζί της αλλά δεν αποτελεί παράλογο το ότι δεν βρέθηκε μαζί της. Βγάζει νόημα, έχει λογική, δεν την αποκλείει το ότι δεν βρέθηκε ο μικρός δίπλα της. Σίγουρα αν βρισκόταν διπλή ταφή με μια γυναίκα κι ένα παιδί, τώρα δεν θα συζητούσαμε καν. Θα ξέραμε κατά πάσα βεβαιότητα, όλοι, για ποιους πρόκειται. Αλλά και χωρίς τον μικρό δίπλα της, δεν αποκλείεται να την έθαψαν μόνη, στην Αμφίπολη (εκεί που την σκότωσαν δηλαδή), και δη στον τάφο που είχε κάποτε χτιστεί για τον άντρα της.

Unknown είπε...

Στο 2 λεπτο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα το ΥΠΠΟ στα 3 πρώτα δευτερόλεπτα φαίνεται ένα γενικό πλάνο της εισόδου του τρίτου θαλάμου και μέσα από την θύρα αυτή φαίνεται ο απέναντι τοίχος του θαλάμου.

Μεταξύ του δεύτερου και τρίτου δευτερολέπτου στο βίντεο φαίνεται ένα πρεβάζι...

Στο 0,44sec τι είναι αυτή η τετραγωνισμένη πλάκα μαρμάρου που πετάγεται ΜΕΣΑ από τα χώματα που σκιάζει το ψηφιδωτό?

giannis_ είπε...

@ φτερωτος
Εφόσον στην πρώτη ένσταση που είχα να σου κάνω απάντησες μόνος σου με τον τάφο φιλίππου, πάμε στη δεύτερη, ο Μ.Α. έπρεπε για κάποιο λόγο, που δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, να ταφεί στην Αμφίπολη μακριά από τις Αιγές, ενώ ο γιός του έπρεπε να διαχωριστεί από τη μητέρα του, που τάφηκε ως βάρβαρη στον τάφο του αυτοκράτορα, και να ταφεί με βασιλικές τιμές στις Αιγές, όπου θα έπρεπε να έχει ταφεί κανονικά ο Μ.Α. Τότε γιατί ο Αλ. Δ δεν τάφηκε στο τάφο του πατέρα του μαζί με τη μητέρα του;

Enalios είπε...

@antilamogio

Ψάξε, αν μπορείς, μια ανάρτηση που έκανε κάποιος συμμετέχων στο μπλογκ με ένα λινκ σε ένα βίντεο ενημέρωσης του Υππο στους ξένους ανταποκριτές στα αγγλικά - θα σε ενδιαφέρει για το θέμα της οπής στο βόρειο τοίχο. Προσπάθησα εγώ αλλά καθώς δεν θυμάμαι ακριβώς πότε/απο ποιόν και οι τεχνικές μου δυνατότητες ειναι περιορισμένες. Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο.

onar είπε...

Σίγουρα ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν το Α και το Ω για την πραγμάτωση της Ελληνίδας Ιδέας...

http://tinypic.com/r/1z23vyg/8

Ίσως και να παραμένει εσαεί ...

fterotos psychonoos είπε...

@giannis,
Χαίρομαι που είχες σκεφτεί την 1η ένσταση. Στέκει. Όπως στέκει, ακόμα περισσότερο, τούτη που μου λες τώρα!
Σε κάθε περίπτωση μπράβο! ΜΠΡΑΒΟ! Είσαι ο άνθρωπος που αναζητούσα!! Έχει μεγάλο έρεισμα το τελικό ερώτημά σου, έτσι όπως το θέτεις! Νομίζω, αποδυναμώνει κατά πολύ τη Ρωξάνη, αλλά χρειάζομαι περισσότερο χρόνο να το σκεφτώ και χρειάζεται και λίγο πιο καθαρό μυαλό από ό,τι τώρα, που είναι και αργά. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, φαντάζομαι θα έχεις δει-προσέξει ότι έψαχνα κάποιον να μου το αποκλείσει και να μου το αποδυναμώσει, το είχα πει εξαρχής. Ευτυχώς, φαίνεται ότι και το άκουσες και το πίστεψες αυτό που έλεγα.
Υπόψιν… για τα του Καίσαρος… Ξεκίνησα να απαντώ… έφτασα μέχρι ενός σημείου και…στοπ: με κατατρόπωσες! Δεν έβγαινε λογική άκρη, είναι σοβαρό αντεπιχείρημα αυτό που λες! Εύγε! Σε ευχαριστώ..
Νομίζω ότι αν φύγει η Ρωξάνη, αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι ο ΜΑ. Χωρίς βεβαίως τίποτε από όλα αυτά να είναι σίγουρο, αφού δεν ξέρουμε όσα έχουν βρει (αλλά μόνο όσα θέλουν να ξέρουμε), αυτό το πιστεύω.

Planet είπε...

Thomas Karamanlis:

Πολύ ενδιαφέρον. Η εργασία "Architectural blocks from the Strymon" είναι του Στέφανου Μίλλερ, απο τότε που έκανε το διδακτορικό του και του ανέθεσαν να πάει να μαζέψει και να κατηγοριοποιήσει τα μάρμαρα του περιβόλου που ήταν διάσπαρτα στο Στρύμωνα (τότε δεν ξέρανε πως ανήκουν στον περίβολο, αλλά η αναπαράσταση που έκανε ο Μιλλερ βασιζόμενος στη μελετη του ήταν εξαιρετική. Δες παρακάτω:

http://tinypic.com/view.php?pic=15ikub&s=8#.VGveeUSwdWA

Κατα κάποιο τρόπο ήταν ο πρώτος που εμμέσως "ανακάλυψε" τον περίβολο του Καστά. Ο Μιλλερ ειναι κυρίως γνωστός για τις ανασκαφές στη Νεμέα.

Προφανώς, κατά τη μελέτη και τη συλλογή των μαρμάρινων στοιχειων απο το Στρύμωνα εντόπισε την επιγραφή/graffiti "Διζα Αλκου", το οποιο και δημοσιευσε στη σχετική εργασια. Αυτο, κατηγοριοιήθηκε και απο περιοδικά που καταγράφουν επιγραφικά δεδομένα, και αυτο ειναι που προέκυψε απο την αναζήτηση του φίλου σου.

Σημαινει κάτι αυτο το Διζα Άλκου λοιπον;

Απο μια πολύ γρήγορη αναζήτηση βρίσκει κανεις:

α) Δίζα = Κατσίκα ή Ήρα Αιγοφάγος (http://en.wikipedia.org/wiki/Doric_Greek). Αυτο ειναι Σπαρτιατικο μεν, ξέρουμε όμως πως η Αμφίπολη ειχε κατακτηθεί και απο Σπαρτιάτες.

β) Στη Θράκη ήταν συνθετικό που σημαίνει «περιτειχισμένος οικισμός» αλλά η μεγαλύτερη ομοιότητα είναι με το Περσικό «Παράδεισος» (Περσικό pairidaeza = περιφραγμένος κήπος») (από http://www.etymonline.com/index.php?term=paradise&allowed_in_frame=0). Επίσης από εδω:

http://www.etymonline.com/index.php?term=paradise&allowed_in_frame=0

"...from an Iranian source similar to Avestan pairidaeza: enclosure, park"

Αν λοιπον ισχύει το δεύτερο, το Αλκου μήπως είναι κάποιο όνομα; Δεν έχω βρει κάτι. Για το πρώτο μήπως αν ισχύει, είναι κάποια αναφορά σε λατρεία του Διονύσου; Δεν ξέρω, αλλά όντως είναι πολύ ενδιαφέρον.

fterotos psychonoos είπε...

@Giannis,
παρόλα αυτά, θα συμπυκνώσω εκείνο που ξεκίνησα να σου γράφω, διατυπώνοντάς το με μορφή ερωτήματος (που δεν είναι ρητορικό, δηλαδή σου ζητώ τη γνώμη σου επ'αυτού): μήπως γιατί άλλοι έθαψαν τον ΜΑ στην Αμφίπολη (και με άλλα κίνητρα), αν τον έθαψαν εκεί, και άλλοι τον Αλέξανδρο Δ' στις Αιγές (και με άλλα κίνητρα); Είναι περίεργο το ερώτημα. θέλει περισσότερη σκέψη. Διότι δεν είναι ένα το σενάριο, όχι ταυτόχρονα και απαραίτητα ένα, εννοώ.
Αν τον ΜΑ έθαψαν κάποιοι στην Αμφίπολη, αυτό το έκανε η Ολυμπ.
Τον μικρό Αλέξανδρο Δ' αν τον έθαψαν στις Αιγές (που μάλλον εκεί φαίνεται ότι τον έθαψαν), αυτό το έκαναν οι άντρες του Κάσσανδρου.
περιμένω τη συνέχεια της κουβέντας αύριο. Και πάλι μπράβο για το ερώτημά σου και πολλά ευχαριστώ!!

Unknown είπε...

ΠΡΟΣ κ.ΤΑΣΟΥΛΑ,
ΑΛΗΘΕΙΑ κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ,ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΣΤΥΛΙΑ;;;;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΔΕΙΧΝΕΤΕ;;;
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΛΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ;;;;;;
ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΥΛΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΕΙΞΕΤΕ;;;;;
ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ!!!!!
ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ....
ΚΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΟΜΩΣ!!!!!!
ζητω την κατανοηση σας φιλοι μου γιατι θα τη βλεπετε μεχρι να απαντηθει.....


17 Νοεμβρίου 2014 - 3:00 π.μ. Διαγραφή

hylap-vn είπε...


"Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84.

Είναι εντυπωσιακό πάντως να το λένε με τόση βεβαιότητα και με ακρίβεια εκατοστού, μόνο και μόνο για να μας "κλείσουν και πάλι το μάτι" σχετικά με τον Δεινοκράτη ότι δηλαδή είναι ανάλογο (1/10) της διαμέτρου του περιβολου.

Αντικειμενικά, δεν είναι μεγάλο επιστημονικό ρίσκο να δηλώνεις κάτι τέτοιο για κάτι που δεν είναι εκεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια?

Unknown είπε...

Ερώτηση προς ολους:
Το χρυσό στεφάνι του Φιλίππου βρέθηκε...
Αλήθεια το χρυσό στεφάνι του Αλεξανδρου δεν βρέθηκε;;;;
Η μήπως βρέθηκε;;;
Και τελικα τα στεφάνια δεν ειναι έξι αλλα πέντε και το ξαναβρήκαμε;;;;
Απαντήστε οτι σας κατέβει..
δεκτά όλα....

hylap-vn είπε...

@Konstantinos Kairis

Πόσα χρυσά στεφάνια υπάρχουν τελικά?
Εδώ λέει 12.

http://www.archaiologia.gr/blog/2012/06/12/12-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-12-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1/

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

αν η περιστερη επανελθει στις 29/11 με τα μετρα δεινοκρατη και τιποτε αλλο..εχει να πεσει πολυ επιστημονικο ξυλο..

hylap-vn είπε...

@vagkalf09

Ευκαιρία βρήκες με την επισήμανσή μου να πεις πάλι την κακία σου :-)
Πλάκα κάνω, δεκτή κάθε άποψη.

Εγώ τα έχω ξαναγράψει, πιστεύω σε μεγάλες ανακοινώσεις την 29η-Νοε, απλά θέτω ένα ερώτημα για ένα στοιχείο που δίνεται (υψος 15,84 ανάλογο της διαμέτρου του περιβόλου) που νομίζω έχει μεγάλο επιστημονικό ρίσκο.

Είναι δεδομένο ότι η Περιστέρη, πολύ πριν μπει μέσα, και πριν πάει ο Σαμαράς και οι λοιποί, έχει βρει πολύ σημαντικά στοιχεία.

"Ήταν βέβαιη για την χρονολόγηση και σε αυτό την βοήθησαν κινητά ευρήματα, ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ, κεραμική και άλλα, τα οποία δεν νομιμοποιούμαι να αναφέρω, αλλά φαντάζομαι θα αποτελέσουν ένα τμήμα μιας συνολικής της επιστημονικής ανακοίνωσης όταν η ίδια θα κρίνει πως ήρθε η ώρα."

Δες στο 35:10
https://www.youtube.com/watch?v=JfdjhFMAdEk

hylap-vn είπε...

"πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. "

Τι θα μπορούσαν να ήταν αυτές οι λατρευτικές τιμές? Ή να το πω καλύτερα, τι θα μπορούσε να έχει βρει η Περιστέρη πάνω στον λόφο πριν μπει μέσα στον τάφο που να την κάνει να πιστέψει ότι εκεί απέδιδαν τιμές στον Μέγα Αλέξανδρο?

Αυτό πιστεύω είναι τα "κινητά ευρήματα" που ανέφερε η σοβαρότατη δημοσιογράφος Παπαφωτίου. Και αυτό πιστέυω θα ανακοινωθεί στις 29-Νοε.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος και έχω αναφερθεί πολλάκις στο ότι η Περιστέρη έχει σκάψει και πάνω στον λόφο.
http://3.bp.blogspot.com/-SVhNAtCL5Pk/VExRyGE54wI/AAAAAAAAA-0/z_-rnVaepTk/s1600/merged.jpg

vagkalf07 είπε...

@ antilamogio

λυπαμαι αλλα δεν ειναι καθολου προφανες και ευγενικα προσπαθω να σου πω οτι δεν ειναι το μονογραμμα.βλεπεις πχ.να ενωνεται η οριζοντια γραμμη του "Α" με την αλλη πλευρα? και η γνωστη προεκταση- καμπυλωση που ξεκινα απο την κορυφη του "Α" που συνανταμε σε νομισματα μοιαζει??αυτη ειναι σαν λοφιο στο "Α"...δεν μπορω παρα να σε αφησω στην χαρα σου...εγω δεν χαιρομαι παντως...οσον αφορα την ρωγμη εχεις ενα δικιο αλλα και και μονο οτι συνεχιζει απο την δεξια πλευρα του"Α" παραπερα ειναι μια στο εκατομυριο να μην προερχεται απο την ιδια επιβαρυνση φορτιου..νομιζω οτι τα φαντασματα θα αρχισουν να αναρωτιονται αν υπαρχουν ανθρωποι...

http://i62.tinypic.com/rmmwt2.jpg

Unknown είπε...

Για να σας βοηθήσω κ.Τασουλα μου για να μην μπερδευτείτε στο τι θα μας δείξετε αναδημοσιεύω:


Τρία κομμάτια επιστυλίου μήκους περίπου 80 εκατοστών με 1 μέτρο και ύψους 15 εκατοστών εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά μετά το δεύτερο διαφραγματικό τοίχο πίσω από τις Καρυάτιδες, μέσα στο χώμα, κατά την αποχωμάτωση του θαλάμου. Τα επιστύλια φέρουν ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος.
To ΑΠΕ - ΜΠΕ μετέδωσε ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, στον προθάλαμο υπάρχουν κι άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές. Τα ανασκαφικά ευρήματα μεταφέρθηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης για λόγους προστασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.
Αμφίπολη: Βρέθηκαν έγχρωμα επιστύλια |thetoc.gr
ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΘΟΡΕΣ ΕΝΝΟΩ!!!!!

vagkalf07 είπε...

@ hylapn..

μια χαρα το ειπες ..,

με τα ψωνια και την βλακεια ειμαι πραγματικα κακος

Unknown είπε...

Χρυσά στεφάνια βελανιδιάς :5
Αθανασία Κυριακου ,αρχαιολόγος διατριβή,τμήμα αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Το ΑΠΕ ειναι κρατικό πρακτορείο ειδήσεων...
αραγε επιμένουν στην διάψευση των επιγραφών;;;
Τελικα τι κρατούσαν οι μαινάδες;;;
Ο Φίλιππος σιγουρα ηταν θαμμένος τελικα στον ταφο των Αιγών οταν τον βρήκε ο Ανδρονικος ;
σιγουρα- σιγουρα;;;
Ποιος αποφάσισε την εμφάνιση Τσόκα;η
Η καλύτερα, πια η σχεση Παλιαδελη-Τσοκα;;;;

Dinos είπε...

@Konstantinos Kairis
Τσόκας Γ., Βαργεµέζης Γ., Τσούρλος Π., ∆ρούγου Σ., Σαατσόγλου-Παλιαδέλη
Χρ. Αρχαιολογία και Γεωφυσική: Εξερευνώντας τον Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας
(1984-2004). University Studio Press, σ. 107, 2006.

Unknown είπε...

Περσινό άρθρο για τους θολωτούς μακεδονικούς τάφους της Ελευθεροτυπίας ''Τετραγώνισες τον ταφικό κύκλο'' http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=339111

''ο κύκλος και το τετράγωνο είναι δύο σχήματα που εφαρμόζονται στην κάτοψη και την πρόσοψη των μακεδονικών τάφων. Τετράγωνη είναι η κάτοψη, σχεδόν τέλειος κύβος ως την ψαλίδα του θόλου είναι ο θάλαμος, «το ιδεατό στερεό» σύμφωνα με τον Πλάτωνα. Στον «Τίμαιο» (55d. 55e και 62d) ο φιλόσοφος κάνει λόγο για τα πλεονεκτήματα του τετραγώνου και του κύβου στις θλιπτικές δυνάμεις.''

vagkalf07 είπε...

@ Dinos

κραταει χρονια η κολωνια...

Unknown είπε...

Dinos,πάλι bingo!!!!!
Έ ρε γλέντι που θα κάνουμε απο αύριο!!!!!

Διοφαντης είπε...

το ΔΙΖΑ πρεπει ναναι γυναικειο ονομα..απο ταφικη επιγραφη αναφερεται το εξης:ἔτους β∙μ∙.

Βιθυς ∙ Διζα

κὲ Πιρουσαλα {²⁷Προυσαλα(?)}²⁷

Σαι#⁸⁰γου τοῖς
5
τέκνοις

μνήμης χά-

ριν.

sakis danis είπε...

sakis danis.

@ioannis Karagioζις
Έχεις δίκαιο.
Υπάρχουν διαφορές μεταξύ σχεδίου Λεφαντζή και φωτογραφιών.
Επαναδημοσιεύω το σχόλιό μου στις 17/11/2014


Καλησπέρα.Παρακολουθώ το ιστολόγιο από το καλοκαίρι και ομολογώ ότι έχω μάθει πολλά έως τώρα χάρη στον empedotimo και τα σχόλια όλων.
Γράφω πρώτη φορά και θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις συγκρίνοντας το τελευταίο σχέδιο του Κ. Λεφαντζή και τις τελευταίες φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο:
1)Στο σχέδιο Λεφαντζή στις δεξιές πλάγιες πλάκες υπάρχουν 3 εγκοπές από πάνω και στις αριστερές 2( στη μέση υπάρχει πλάκα και δεν μπορώ να διακρίνω)
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15345
Στις φωτογραφίες του Υπουργείου
α)http://www.thehistoryblog.com/wp-content/uploads/2014/11/grave-with-earth-removed.jpg
β)http://www.thehistoryblog.com/wp-content/uploads/2014/11/limestone-cyst-grave.jpg
γ)http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15341
παρατηρώ 2 εγκοπές στις δεξιές πλάκες και 1 στις αριστερές (πάλι στη μέση υπάρχει η πλάκα και δεν μπορώ να διακρίνω).
Σαφέστατα από τις φωτογραφίες παρατηρώ ότι δεν υπάρχει εγκοπή στις αριστερές πλάκες πάνω και στις δεξιές κάτω όπως βλέπουμε τον τάφο.
2)Στο σχέδιο παρατηρούνται 3 πλάκες δεξιές ενώ στις φωτογραφίες 2.
3)Στο σχέδιο η πλάκα πάνω από τον τάφο απέχει πολύ από την δεύτερη εγκοπή δεξιά ενώ στις φωτογραφίες πέφτει ακριβώς πάνω της που μόλις διακρίνεται
4)Στο σχέδιο οι πλάγιες πλάκες τέμνουν την πάνω και την κάτω πλάκα όπως βλέπουμε τον τάφο.
Στις φωτογραφίες οι πλάγιες πλάκες βρίσκουν απ έξω την πάνω και την κάτω πλάκα και μάλιστα στην δεύτερη φωτογραφία η αριστερή πλάκα φαίνεται να συνεχίζει. Δεν είμαι αρχιτέκτονας ή σχεδιαστής και ίσως δεν μπορώ να καταλάβω καλά το σχέδιο.
Όμως πιστεύω ότι ο κ. Λεφαντζής απέδωσε τον τάφο στο σχέδιό του με όλες τις λεπτομέρειες όπως τις είδε.Σίγουρα υπάρχουν διαφορές του σχεδίου και των φωτογραφιών.
ίσως κάποιος σχεδιαστής πού γράφει στο ιστολόγιο να μας διαφωτίσει.
Σας ευχαριστώ.

Θεανώ είπε...

@oryktosploytos

δες αυτά:
http://geolib.geo.auth.gr/index.php/pgc/article/viewFile/9114/8866

http://www.pkm.gov.gr/inst/pkm/gallery/PE/Serres//press%20release/PAPAKYRIAKOY%201_123pdf.pdf στις σελίδες 5 και 6

καθώς και το σχόλιό μου στις 18/11 10:30

Ανώνυμος είπε...

@gtroza
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Δε το περίμενα!
Συγνώμη αλλά μόλις τώρα διάβασα το σχόλιο.

Καλή μέρα σε όλους σας

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Στο σχεδιο Λεφατζη τιποτε δεν είναι τυχαιο.

Ουτε η τρυπα πανω δεξια στο βορειο τοιχο....
ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟΝ Θ3

ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ στο επιπεδο του δαπέδου.!!!

Γιατι αραγε;;;;

Λετε να ξεφυγε το χερι το Λεφατζη κατά λαθος;;;;;

Και δεν ειχε μια γομα να το διορθωσει ο ανθρωπος;;

Περιεργο... και νασου παλι περνα από το μυαλο μου η ΚΑΘΙΖΗΣΗ-ΟΛΙΣΘΗΣΗ στα αριστερα του Θ3

Τελος παντων..."τι ναπει κανεις για το σχεδιο της αλληνης;" που λεει και ο σοφος λαος!

@ kairis

Θελετε να πειτε ότι βρεθηκε το στεφανι του Αλεξανδρου; Που;
Μεσα στον ταφ;

Γιατι αν ισχυει αυτό που λετε, και δεν το πηραν τυμβωρυχοι, τοτε πρεπει να ξανασκεφτούμε το σεναριο της συλλησης!

Olga είπε...

Καλημέρα. Σε Post μου πριν δύο μέρες είπα ότι βάζοντας φωτογραφίες του υπουργείου στο Photoshop έβλεπα διάφορα, όμως φυσικά μπορεί να είναι και οφθαλμαπάτες. Χθες ψάχνοντας κάποιες πληροφορίες για τις Μαινάδες, σε μία σελίδα βλέπω μία φωτογραφία με τον Μέγιστο. Και θυμήθηκε ότι τον ήλιο που έχει στο κεφάλι του τον είχα δει σε φωτογραφία. Μπορεί και πάλι να είναι οφθαλμαπάτη αλλά ρίξτε μία ματιά...Τα συμπεράσματα δικά σας....

http://i0.wp.com/lykavitos.gr/wp-content/uploads/2014/09/alexander-kosmokrator.jpg

και μετά

http://i59.tinypic.com/2ufx9pc.jpg

Planet είπε...

@nikos atsaves

Οντως το "Διζα" είναι και όνομα:

helios-eie.ekt.gr/EIE/bitstream/10442/80/1/A01.011.2.pdf (είναι στα γαλλικά, αλλα με το google translate κάτι γινεται)

Σελίδα 93-94:

"Η anthroponym Δίζας , το οποίο εμφανίζεται μόνο μία φορά στο επώνυμο (...) ως δύο νεαροί και Αλέξανδρος Δημήτριος δεν είναι ένα ελληνικό όνομα , που επικρατεί ιδιαίτερα στη Θράκη , ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω απο το Στρυμώνα. Τα παραδείγματα που αναφέρονται σε συλλογές Θρακικων ονομάσιων προσθέτουμε Διζα βάση των γκράφιτι που έχουν αποκρυπτογραφηθεί σε μέλη αρχαίας αρχιτεκτονικής στο Στρυμόνα γύρω από την Αμφίπολη..."

"Ωστόσο , το γεγονός ότι η οδοντιατρική μορφή κυριαρχεί στη Μικρά Ασία , ενώ είναι εξαιρετικά σπάνια στα Βαλκάνια , ειδικά στα ανατολικά του Στρυμόνα ..."

Πολλά άλλα κομμάτια δε βγάζουν πολύ νοημα απο το google translate - όποιος ξέρει γαλλικά ίσως μπορει να βοηθήσει.

oryktosploutos είπε...

@ Θεανώ 09:16

Ευχαριστώ, πολύ χρήσιμα.
Απ' ό,τι μπορώ να καταλάβω απ' το λιθολογικό σκαρίφημα (Σχ.2 του 1ου συνδέσμου), ο λόφος Καστά είναι σε περιοχή με μαλακά Νεογενή και αν κάτω απ' τα μαλακά υπάρχει "βράχος", θα πρόκειται για γνεύσιο. Αυτό απομακρύνει την εκδοχή αρχαίου μεταλλείου χρυσού-αργύρου στο λόφο Καστά που ανέφερε το άρθρο στο policenet, καθόσον -αν θυμάμαι σωστά- η μεταλλοφορία του Παγγαίου συνδέεται με τα μάρμαρα, όχι με το γνεύσιο. Τα υπολείμματα αρχαίας καμινείας στη Νικήσιανη, που αναφέρονται στο 2ο σύνδεσμο, συνηγορούν στην άποψη αυτή.

Το λιθολογικό σκαρίφημα βέβαια δεν μπορεί να μας δώσει τη λεπτομέρεια που χρειάζεται για να δούμε καλύτερα, αλλά ο λόφος 133 δίνει εικόνα λαξευμένου γνεύσιου. Και ξέρουμε ότι α) ο Δεινοκράτης ήθελε να λαξεύσει τον Άθω (έχει αναφερθεί κατ' επανάληψη στα σχόλια), β) ότι ο Αλέξανδρος ήθελε να κάνει μεγάλη πυραμίδα για το Φίλιππο (πληροφορία που μας έφερε ο Ion Doulis τη Δευτέρα) γ) ότι το μνημείο Καστά φιλοτέχνησε ο Δεινοκράτης (μας το είπε η Περιστέρη).

Γνωρίζει μήπως κανείς στο ιστολόγιο το υλικό από το οποίο αποτελούνται οι λίθοι κατασκευής του περίβολου του Τύμβου Καστά, πίσω απ' τα μάρμαρα Θάσου; Υπάρχει περίπτωση το λατομείο να είναι ο λόφος 133 και λαξεύοντας πυραμίδα για το Φίλιππο να πήρε ο Δεινοκράτης υλικά για τον περίβολο; Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια; Τέτοια κατεργασία θα άφηνε υπολλείμματα: υπάρχουν εκεί γύρω σωροί χαλικιών/σκύρων; Ή υπήρχαν κι έχουν ίσως χρησιμοποιηθεί ως δομικά υλικά στην περιοχή; Ίσως και στα παλιά έργα του Στρυμόνα;

Μαύρος Κύκνος είπε...

Μπορεί το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) να βρίσκεται σε φάση αναζήτησης ως προς το εργαστήριο και τους επιστήμονες που θα αναλάβουν τη μελέτη του ανθρωπολογικού υλικού το οποίο βρέθηκε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ωστόσο κάποιες άλλες έρευνες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως η ανασκαφική (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) ή είναι σε εξέλιξη, όπως η γεωφυσική διασκόπηση. Όσο για τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με το μνημείο, αυτός σίγουρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

«Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να συντομευτούν, διότι χρειάζεται η παροχή των μέσων. Για παράδειγμα η ανασκαφή που έγινε επί τρεις μήνες ήταν εντατική διότι το ΥΠΠΟΑ προσέφερε την απαραίτητη υποστήριξη στην ανασκαφική ομάδα προκειμένου να την ολοκληρώσει γρήγορα. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί κανείς να βιάσει τον χρόνο μελέτης. Αυτά θέλουν την ωριμότητά τους» τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από το μοναδικό μνημείο της Αμφίπολης.

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Πιστεύω ότι ούτε οι ίδιοι οι ανασκαφείς έχουν συνειδητοποιήσει ακριβώς το εύρημα. Θα πρέπει καταρχήν να υπάρξει μια επιστημονική προσέγγιση και μετά να δει κανείς το πώς θα προχωρήσει. Τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους, θα ήταν τεράστιο σφάλμα να γίνουν απερίσκεπτα και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η φάση της έρευνας» δήλωσε ως προς τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τη φάση της ανάδειξης του μνημείου, κάτι που προαπαιτεί μια σειρά μελετών, οι οποίες θα περάσουν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Για να ενισχύσει, δε, τα λεγόμενά της έδωσε το παράδειγμα της εύρεσης των περίπου 150 μελών που αναδύθηκαν πολύ πρόσφατα με την κάθοδο των νερών της Κερκίνης, τα οποία ταυτίζονται αμέσως ότι ανήκουν στον περίβολο. «Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν, να σχεδιαστούν, να αποτυπωθούν ώστε να αποδοθούν σε μια μελέτη αποκατάστασης του περιβόλου. Τα πράγματα δεν είναι απλά. Στην ουσία έχουμε ένα μνημείο κι ένα περιβάλλον το οποίο ερευνάται. Για να γίνει ανάδειξη θα πρέπει να έχει τελειώσει η έρευνα, τουλάχιστον στα βασικά της σημεία. Να θυμίσω αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι ο Ανδρόνικος ανακάλυψε τη Μεγάλη Τούμπα το 1977 και τελικά ο τύμβος της Βεργίνας, έτσι όπως τον ξέρουμε σήμερα, απεδόθη το 2001» συμπλήρωσε.

Μαύρος Κύκνος είπε...

(συνέχεια)
Η κ. Μενδώνη πληροφόρησε ότι η ανασκαφή σε αυτή τη φάση έχει στην ουσία ολοκληρωθεί, ενώ οι εργασίες που γίνονται αφορούν κυρίως την προστασία του μνημείου, των επιχρισμάτων, των χρωμάτων κ.α. «Ανασκαφή αυτή καθεαυτή δεν γίνεται αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα το πού, πώς και πότε θα συνεχίσει εξαρτάται από τα ευρήματα της γεωφυσικής διασκόπησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), υπό τον κ. Γρηγόρη Τσόκα. Πρόκειται για έρευνα που θα γίνει σε φάσεις, καθώς ολόκληρος ο τύμβος είναι μια τεράστια περιοχή, περίπου 20 στρέμματα. Η πρώτη φάση αφορά το άμεσο περιβάλλον του τάφου, δηλαδή ένας ικανοποιητικός χώρος γύρω από το μνημείο», εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι η γεωφυσική διασκόπηση δεν θα δώσει σημεία τα οποία είναι δεδομένα ότι έχει υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά εκείνα που είναι διαφορετικά από το συνολικό γεωλογικό περιβάλλον. «Είναι πολύ πιθανόν τα σημεία αυτά να είναι κατασκευές αλλά είναι και πολύ πιθανόν να προέρχονται από κάποια γεωλογικού τύπου διαφοροποίηση από το λοιπό περιβάλλον. Οπότε εκεί θα πρέπει να γίνουν ανασκαφικές τομές για να δούμε περί τίνος πρόκειται και αναλόγως να προγραμματιστεί μια ανασκαφή. Άλλωστε έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα, η περιοχή εκεί είναι δύσκολη. Κάποιες ανασκαφικές τομές θα μπορούσαν να γίνουν. Μια ανασκαφή όμως που θέλει συστηματική δουλειά ενός τριμήνου ή τετραμήνου μέσα στον χειμώνα είναι δύσκολο», σημείωσε.

Για την εξέταση του ανθρωπολογικού υλικού που βρέθηκε, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι ακόμα αναζητούν το κατάλληλο εργαστήριο και τους κατάλληλους ανθρώπους που θα το κάνουν, συνδυασμός απαραίτητος, όπως είπε, καθώς είναι θέμα εξοπλισμού και των δύο. Η εξέταση πάντως θα γίνει από Έλληνες. «Ο υπουργός είπε ότι θα είναι Έλληνες οι επιστήμονες και πιστεύω ότι είναι σωστό αυτό. Δόξα τω Θεώ έχουμε καλό δυναμικό», τόνισε, ενώ ως προς το αν θα γίνει και εξέταση DNA η ίδια είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί μετά από συζήτηση. «Γενικά το σύνολο των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν και τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν είναι πράγματα που θα προκύψουν μέσα από συζήτηση με τους ειδικούς. Όπως έχουμε πει θα γίνουν όλες εκείνες οι έρευνες που κρίνονται ότι ανταποκρίνονται στη σύγχρονη επιταγή της επιστήμης», δήλωσε.

Και η αποκατάσταση του μωσαϊκού δαπέδου; «Βρίσκεται στη φάση της συντήρησης που γίνεται στο Μουσείο της Αμφίπολης και η οποία αφορά τα θραύσματα, μικρά αλλά και πολλά μεγάλα, από το στρογγυλό τμήμα που λείπει», απάντησε η κ. Μενδώνη, τονίζοντας ότι είναι ένα παζλ που θέλει τον χρόνο του, η δε συγκόλλησή του σχετίζεται και με το πότε θα μπορέσει να βγει το προστατευτικό δάπεδο επί του οποίου βρίσκεται το μωσαϊκό και το οποίο συνδέεται με το σύνολο των υποστυλώσεων που έχουν τοποθετηθεί.

Η Αμφίπολη όμως έχει κι ένα στοίχημα να κερδίσει. «Είναι μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία να δει κανείς ένα μοντέλο βιώσιμης, ήπιας ανάπτυξης στην περιοχή, που θα διατηρήσει αλώβητο το φυσικό περιβάλλον και θα δίνει τη δυνατότητα και στους ίδιους τους κατοίκους, αλλά κυρίως στους επισκέπτες να απολαύσουν αυτό το μοναδικό και διαχρονικό πολιτιστικό απόθεμα. Γιατί την Αμφίπολη την ξέρουμε πολύ καλά σαν μια σημαντική αποικία των Αθηναίων και αρχαία πόλη, έχουμε το οχυρωματικό της σύστημα, τα οικοδομήματά της, πρόσφατα στο ΕΣΠΑ ανεδείχθη το Γυμνάσιο, γίνεται τώρα η αποκατάσταση του βυζαντινού Πύργου του Μαρμαρίου. Επίσης, υπάρχει ένα παρά πολύ ωραίο μουσείο που ανταποκρίνεται απολύτως στις σύγχρονες προδιαγραφές. Όλος αυτός ο αρχαιολογικός χώρος, που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, σε συνδυασμό και με τον συγκεκριμένο τύμβο, άρα με το νεκροταφείο, μπορεί να προσφέρει κάτι πολύ ιδιαίτερο στην περιοχή και πραγματικά να προσελκύσει τους επισκέπτες και όχι μόνο στο ευκαιριακό επίπεδο που είναι τώρα. Αυτό που χρειάζεται είναι με συστηματικό τρόπο να μελετηθεί από τους συναρμόδιους, την περιφέρεια, τον δήμο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού, βεβαίως και από το ΥΠΠΟ, ένα πρότυπο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής», κατέληξε.

Petros είπε...

@oryktosploutos

αρχίζει και δένει το γλυκό!!!!

Planet είπε...

@oryktosploutos

Tα μάρμαρα του περιβόλου εδράζονται σε στρώμα πωρόλιθων. Το έχω ακούσει/διαβάσει αυτο σε διάφορα σημεια, πχ. στην παρουσίαση της κ. Παπαφωτίου.

oryktosploutos είπε...

@Planet 10:49

Ευχαριστώ.
(@Petros, αρχίζει και "κόβει" το γλυκό).
Πωρόλιθος και γνεύσιος γεωλογικά είναι εντελώς διαφορετικά πετρώματα. Υπάρχει βέβαια (μικρή) πιθανότητα το ενδεχόμενο η χρήση του όρου "πωρόλιθος" να μην είναι με τη γεωλογική, αλλά με κάποια αρχαιολογική έννοια.

Στο λόφο Καστά ή στο λόφο 133 υπάρχει πωρόλιθος ή το υλικό με το οποίο χτίστηκε ο λίθινος τοίχος του περιβόλου, πίσω απ' τα μάρμαρα Θάσου; Ή το έχουν μεταφέρει από αλλού;

Enalios είπε...

Η Μενδώνη είπε:

«Ανασκαφή αυτή καθεαυτή δεν γίνεται αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα το πού, πώς και πότε θα συνεχίσει εξαρτάται από τα ευρήματα της γεωφυσικής διασκόπησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την ομάδα του ΑΠΘ, υπό τον κ. Γρηγόρη Τσόκα.

Πρόκειται για έρευνα που θα γίνει σε φάσεις, καθώς ολόκληρος ο τύμβος είναι μια τεράστια περιοχή, περίπου 20 στρέμματα. Η πρώτη φάση αφορά το άμεσο περιβάλλον του τάφου, δηλαδή ένας ικανοποιητικός χώρος γύρω από το μνημείο», εξήγησε

Καταλαβαίνω ότι για να πάνε παρακάτω ´τάφος π.χ´ η παραδίπλα ´βόρειος τοίχος π.χ´ πρέπει να διαταράξουν τα υπάρχοντα ευρήματα/κτίσματα όποτε θέλουν μια λογική επιβεβαίωση για την κατεύθυνση και κυρίως για την αναγκαιότητα. Καλά το πάνε νομίζω.

Απο http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/blog-post_615.html

mp είπε...

Καλημέρα!
Σας διαβάζω καιρό τώρα και πραγματικά ένα μεγάλο μπράβο και στον Εμπετόδιμο αλλά και σε όλους εσάς για την προσπάθεια που κάνετε!
Πάμε στο θέμα μας τώρα...
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15341
Σ'αυτή τη φώτο όντως όπως είπατε βλέπω 2 ρόδακες.
Εάν κάνετε ένα ζουμ στην φώτο μέσα στον τάφο στην μεγάλη πλάκα μήπως βλέπετε μια μορφή? Σαν ένα μεγάλο πρόσωπο? Εάν πειράξετε και λίγο την φωτεινότητά...δεν ξέρω αλλά από εχτές το βράδυ που αναφέρατε (δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιος)για τους ρόδακες το κοιτάω το ξανά κοιτάω και συνεχίζω να το βλέπω! Μπορεί να είναι και οφθαλμαπάτη αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Τα μάτια μας παίζουν περίεργα παιχνίδια...
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

PAIANAS είπε...

Πώς ένας παρόμοιος κιβωτιόσχημος τάφος σε μικρή απόσταση μπορεί να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου του Τάφου της Αμφίπολης

Ένα από τα ερμηνευτικά κλειδιά για την χρονική ακολουθία των γεγονότων τα οποία διαμόρφωσαν την τελική εικόνα του μνημείου, όπως αυτό ανευρέθηκε από την κα Κατερίνα Περιστέρη, ίσως αποτελεί ένας γειτονικός τάφος. Ακριβώς όπως είναι αποκαλύφθηκε ο καθαυτό ταφικός χώρος στο βάθος του τρίτου θαλάμου στον Τύμβο Καστά, σε ελάχιστη απόσταση από την πολυσυζητημένη ανασκαφή, υπάρχει ένας άλλος, σχεδόν πανομοιότυπος κιβωτιόσχημος μακεδονικός τάφος. Περίπου τριακόσια μέτρα μακριά από το λόφο, σε παλαιότερη αρχαιολογική έρευνα, έχει αποκαλυφθεί ο λεγόμενος «Τάφος ΙΙΙ» της Αμφίπολης. Στον προθάλαμό του υπάρχει βοτσαλωτό μωσαϊκό με ρόμβους, το οποίο μοιάζει αρκετά με εκείνο που ήρθε στο φως κατά το πρώτο στάδιο της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά.

Ο νεκρικός θάλαμος του Τάφου III έχει χρωματιστό δάπεδο και είναι σαφές ότι σε δεύτερη φάση μετά από την αρχική ταφή, υπήρξε θραύση και διάλυση του πατώματος προκειμένου να τοποθετηθεί ένας επιπλέον νεκρός. Κατόπιν, κτίστηκε κιβωτιόσχημος τάφος, ο οποίος, μάλιστα, φέρει και τοιχογραφίες. Έξω από τον τάφο βρεθηκε ανθέμιο από ανθεμωτή επιτύμβια στήλη του τέλους του 4ου αι. π.Χ, βάσει της οποίας έγινε και η χρονολόγηση του Τάφου ΙΙΙ.(συνεχίζεται)

Olga είπε...

Ας πει κάποιος τη γνώμη του παρακαλώ! Σε Post μου πριν δύο μέρες είπα ότι βάζοντας φωτογραφίες του υπουργείου στο Photoshop έβλεπα διάφορα, όμως φυσικά μπορεί να είναι και οφθαλμαπάτες. Χθες ψάχνοντας κάποιες πληροφορίες για τις Μαινάδες, σε μία σελίδα βλέπω μία φωτογραφία με τον Μέγιστο. Και θυμήθηκε ότι τον ήλιο που έχει στο κεφάλι του τον είχα δει σε φωτογραφία. Μπορεί και πάλι να είναι οφθαλμαπάτη αλλά ρίξτε μία ματιά.

http://i0.wp.com/lykavitos.gr/wp-content/uploads/2014/09/alexander-kosmokrator.jpg

και μετά

http://i59.tinypic.com/2ufx9pc.jpg

PAIANAS είπε...

Όπως γράφει ο επίσημος αρχαιολογικός οδηγός της Αμφίπολης, τον οποίον επιμελήθηκε ο βασικός ανασκαφέας της Αμφίπολης, Δημήτρης Λαζαρίδης και έως σήμερα πωλείται στην είσοδο του τοπικού μουσείου «στη θέση αυτή εκτεταμένες έρευνες αποκάλυψαν κατά το 1960 τον τρίτο από τους αξιόλογους τάφους της Αμφιπόλεως μακεδονικού τύπου, δυστυχώς όμως συλημένο και εν μέρει κατεστραμμένο. Είναι λαξευμένος στο μαλακό βράχο, του οποίου τα τοιχώματα κάλυπτε τοίχος από μεγάλες πλίνθους πωρολίθου. Σώζονται μόνο οι κατώτεροι δόμοι του τοίχου καλυμμένοι με κονιάματα που μιμούνται ορθομαρμαρώσεις. Αποτελείται από προθάλαμο και νεκρικό θάλαμο και έχει ολικό μήκος 9 και πλάτος 3,07 μ. Το δάπεδο του προθαλάμου φέρει ψηφιδωτό με διακόσμηση πολύχρωμων ρόμβων, ενώ το δάπεδο του θαλάμου χωρίζεται σε τρεις επιμήκεις ζώνες, με βαθύ ερυθρό χρώμα οι πλάγιες και κίτρινο η μεσαία.
Το δάπεδο της βόρειας ζώνης είχε σπάσει με σκοπό την κατασκευή και δεύτερου τάφου, εκτός του αρχικού, που βρίσκεται στο βάθος του νεκρικού θαλάμου. Οι δύο κιβωτιόσχημοι αυτοί τάφοι βρέθηκαν συλημένοι. Τα τοιχώματα και των δύο καλύπτονται από κονιάματα με ζωηρά χρώματα -ερυθρό, κίτρινο, μαύρο, φαιό, λευκό- ο ένας δε έχει ψηλά κοσμοφόρο ταινία με διακόσμηση από βλαστούς, άνθη, πουλιά, αγγεία, κάτοπτρο κτλ. Οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά αποτοιχίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Καβάλας και στο νεότευκτο Μουσείο της Αμφιπόλεως.

» Κατά την ανασκαφή, μπροστά στην είσοδο του νεκρικού θαλάμου βρέθηκε η επίστεψη μιας μεγάλης επιτύμβιας στήλης, ύψους 1,08 μ., με διακόσμηση ωραίου μαρμάρινου ανθεμίου. Η βάση του κοσμείται με διπλή σειρά φύλλων άκανθας, απ' όπου βγαίνουν βλαστεί που ελίσσονται στα πλάγια. Ο τάφος χρονολογείται στον 3ο αι. π.Χ.»

Ο Λαζαρίδης χρονολόγησε τον Τάφο III στον 3ο π.Χ. αιώνα, όμως ο Dieter Salzmann, Γερμανός αρχαιολόγος που θεωρείται αυθεντία στα αρχαία ψηφιδωτά, τοποθέτησε τον Τάφο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, στην ίδια σχεδόν εποχή κατά την οποίαν κατασκευάστηκε, τουλάχιστον στην πρώτη του φάση, ο Τύμβος Καστά.

Οι ομοιότητες ανάμεσα στα δύο μνημεία συνιστούν αυτό που οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν ως «παράλληλο», δηλαδή την αντιστοιχία, η οποία συχνά επιβεβαιώνει ή ενισχύει τις ενδείξεις για την χρονολόγηση ενός ευρήματος. Και στην περίπτωση της Αμφίπολης, ίσως δεν είναι μόνο όσα πρόκειται να αποκαλυφθούν στην επόμενη φάση της ανασκαφής, αλλά και όσα ήδη είναι γνωστά, τα οποία συνηγορούν στο ότι ο Τύμβος Καστά δεν ήταν ποτέ μόνος.
Πηγή και φωτογραφίες :http://www.protothema.gr/culture/article/427669/tafos-karbon-250-metra-apo-ton-tumvo-kasta/

Petros είπε...

@ oryktosploutos

στην γενικη ορολογια του πωρόλιθου χωρις να ξερω με σιγουρια θα πρεπει να αναφερονται σε ψαμμίτη.

mp είπε...

http://tinypic.com/view.php?pic=2w2q2o2&s=8#.VGxnotKsVrs
αυτό εδώ εννοούσα..
ευχαριστώ και πάλι!

PAIANAS είπε...

Μενδώνη : H ανασκαφή τελείωσε, η έρευνα συνεχίζεται ..
«Ανασκαφή αυτή καθεαυτή δεν γίνεται αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα το πού, πώς και πότε θα συνεχίσει εξαρτάται από τα ευρήματα της γεωφυσικής διασκόπησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), υπό τον κ. Γρηγόρη Τσόκα. Πρόκειται για έρευνα που θα γίνει σε φάσεις, καθώς ολόκληρος ο τύμβος είναι μια τεράστια περιοχή, περίπου 20 στρέμματα. Η πρώτη φάση αφορά το άμεσο περιβάλλον του τάφου, δηλαδή ένας ικανοποιητικός χώρος γύρω από το μνημείο» εξηγεί, επισημαίνοντας ότι η γεωφυσική διασκόπηση δεν θα δώσει σημεία τα οποία είναι δεδομένα ότι έχει υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά εκείνα που είναι διαφορετικά από το συνολικό γεωλογικό περιβάλλον.

«Είναι πολύ πιθανόν τα σημεία αυτά να είναι κατασκευές αλλά είναι και πολύ πιθανόν να προέρχονται από κάποια γεωλογικού τύπου διαφοροποίηση από το λοιπό περιβάλλον. Οπότε εκεί θα πρέπει να γίνουν ανασκαφικές τομές για να δούμε περί τίνος πρόκειται και αναλόγως να προγραμματιστεί μια ανασκαφή. Άλλωστε έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα, η περιοχή εκεί είναι δύσκολη. Κάποιες ανασκαφικές τομές θα μπορούσαν να γίνουν. Μια ανασκαφή όμως που θέλει συστηματική δουλειά ενός τριμήνου ή τετραμήνου μέσα στον χειμώνα είναι δύσκολο» σημειώνει.

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231364809

oryktosploutos είπε...

@Petros 11:40

Είναι πιθανό.

Vegas είπε...

Λεω και εγω πως πρεπει να διαβαστει απο ολους
http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2014/11/edo-amfipoli.html
Με βρισκει συμφωνο η υποθεση πως αν ξυλωθει το ΄΄κιβωτιο΄΄ με τις ιδιες πλακες μπορει να ανασυσταθει ενα κλιμακοστασιο στην εισοδο του Θ3...

Vegas είπε...

@Εμπεδότιμος
Ισως και να μην επεσες εξω με τα σκαλακια...!!!

giannis_ είπε...

@ φτερωτός
1. Επειδή ψάχνεις μόνος σου τα επιχειρήματα για να καταρρεύσει η θεωρία σου, τα αντιφατικά επιχειρήματα σου είναι αρκετά, γράφεις ότι " Η περίπτωση της Ρωξάνης είναι ιδιαίτερη: στο πρόσωπό της οι Μακεδόνες είχαν αρνηθεί τους μικτούς γάμους και τη μίξη των πολιτισμών που είχε προωθήσει ο ΜΑ."
Σου αρκεί αυτό για να εξηγήσεις στον εαυτό σου γιατί οι ίδιοι που έθαψαν ξεχωριστά τον Αλέξανδρο Δ δε θα την νομιμοποιούσαν θάβοντάς την με τον βασιλιά, για όποιο λόγο και αν τον έθαψαν εκεί.

kostas είπε...

@ Olga 19 Νοεμβρίου 2014 - 10:26 π.μ.

έχετε δίκιο ,πράγματι κάτι υπάρχει εκεί..σαν το γνωστό σύμβολο του ήλιου, φαίνεται και στην δημοσιευμένη φωτογραφία
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15299
αλλά και η επεξεργασία βοηθάει..:
http://www.image-share.com/ijpg-2761-188.html
διακρίνεται τουλάχιστον κατά 75%...πολύ σύμπτωση για να είναι παραμόρφωση...
δεν ξέρω τι άποψη έχουν τα υπόλοιπα μέλη και ο οικοδεσπότης..άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν έχουν δώσει καθόλου γενικές φωτογραφίες του δαπέδου.. και έχει πέσει και photoshop σε ότι δώσανε
(τουλάχιστον) στον Θ3

Υ.Γ.: γενικό σχόλιο πολύ ψάξιμο στις φωτογραφίες... είναι το αποτέλεσμα της ασυνέπειας στην απόφασή τους να ανοίξουν την ανασκαφή στα μέσα..ξαφνικά αποφάσισαν να το περιορίσουν.. από μόνο του αυτό παράγει δυσπιστία πλέον..

schumi44 είπε...

lol

https://www.youtube.com/watch?v=J4gdiB_vEzQ

Olga είπε...

@Kostas
Με την επεξεργασία φαίνεται αρκετά καλύτερα. Είδες και το Link με τη φωτογραφία με το άγαλμα του Αλεξάνδρου; Είναι ακριβώς το ίδιο μοτίβο.

Unknown είπε...

fterotos psychonoos, @giannis

Έστω ότι αποφασίζουν, για κάποιο λόγο (ίσως το να μείνει κρυφό), και κατασκευάζουν τον τάφο του ΜΑ στην Αμφίπολη. Το γεγονός το γνωρίζουν ελάχιστοι επίσημοι της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Κάσσανδρος. Η μεταφορά της σορού του ΜΑ δεν πραγματοποιείται τελικά, η Ολυμπιάδα δολοφονείται, η Αμφίπολη πέφτει στα χέρια του Κασσάνδρου και λίγο αργότερα, με εντολή του ίδιου, δολοφονούνται η Ρωξάνη και ο Αλέξανδρος Δ’. Ο Κάσσανδρος τοποθετεί, χωρίς καμία τελετή, την Ρωξάνη στον υπάρχον τάφο (εδώ θα πάρουμε σαν σύμπτωση ότι ο κυρίως τάφος ήταν ήδη κατασκευασμένος για να δεχτεί σώμα χωρίς καύση;), σκεπάζει με χώμα τον τάφο και αφήνει το μνημείο να ξεχαστεί. Όμως καθώς ο ΜΑ δεν κατάφερε η Ολυμπιάδα να μεταφερθεί στην Αμφίπολη, ο τύμβος που βρίσκεται εκεί δεν “νομιμοποιείται” σαν βασιλικός και ο μικρός Αλέξανδρος δεν μπορεί να ταφεί εκεί. Τον θάβει λοιπόν στις Αιγές. Επίσης σαν κίνηση πολιτική (η μητέρα του, μέχρι πριν λίγο, διαδόχου δεν θεωρήθηκε ότι “είχε τα προσόντα” να θαφτεί στους βασιλικούς τάφους) έχει τη σημασία της.
Αν η μεταφορά του σώματος του ΜΑ κατάφερε να γίνει τελικά στην Αμφίπολη, με απόλυτη μυστικότητα όμως από την Ολυμπιάδα, ίσως με την δολοφονία της να δικαιολογείται γιατί ο μικρός Αλέξανδρος δεν θάφτηκε μαζί με τον πατέρα του. Αλλιώς είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει.

Unknown είπε...

Στο δεύτερο σενάριο, αυτό της απόλυτα μυστικής μεταφοράς του ΜΑ από την Ολυμπιάδα, η Ρωξάνη δεν βρίσκεται σε αυτόν τον τύμβο.

Δημήτρης είπε...

@kairis
Για να κάνω και λίγο τον συνήγορο του διαβόλου , θεωρώντας πως προάγει την συζήτηση , θα πιάσω ένα προς ένα τα ερωτήματα που έθεσες ξημερώματα .
1.Ο Φίλιππος σιγουρα ηταν θαμμένος τελικα στον ταφο των Αιγών οταν τον βρήκε ο Ανδρονικος ;
σιγουρα- σιγουρα;;;

Αυτό το ερώτημα που θέτεις δεν άπτεται κάποιας "εμπιστευτικότητας" πληροφοριών ,όπως κάποια άλλα ζητήματα που θέτεις σχετιζόμενα με την Αμφίπολη.Προφανώς έχεις κάποια άποψη ή σκέψεις.Γιατί δεν την παραθέτεις προς συζήτηση ?

2.Αραγε επιμένουν στην διάψευση των επιγραφών;;;

Τα ζωγραφισμένα επιστήλια που κι αυτά αγνοούσαμε ,αναφέρθηκαν μετά ίσως και την πίεση για αναφορά τους ,και δεν τα έχουμε δει ακόμη.Δεν θα ήταν λογικό ,αν ήταν σε κακή κατάσταση ,να πρεπει να καθαρισθούν , συντηρηθούν , μελετηθούν και λίγο , πριν δοθούν στη δημοσιότητα ?
Κάτι ανάλογο δεν θα μπορούσε να συμβεί και με τις επιγραφές που αφήνεις να εννοηθεί ότι έχουν βρεθεί?Είναι επίσης προφανές ότι αν υπάρχουν επιγραφές που “φωνάζουν”, δεν είναι και πιο σωστό να δημοσιευθούν στην κατάλληλη στιγμή ? Και όταν όλα τα επίμαχα και “επικίνδυνα” ευρήματα θα έχουν συνδυαστεί , μελετηθεί ?
Με συγχωρείς , μπορεί να κάνω και λάθος , αλλά κι εγώ στη θέση τους αν είχα βρει μια επιγραφή που π.χ.αναφέρονταν στον Αλέξανδρο ή στον Ηφαιστίωνα ή στον Φίλιππο κτλ.δεν θα την έδινα στη δημοσιότητα σ'αυτη τη φάση , πριν σιγουρευτώ σε κάποια συμπεράσματα , γιατί θα είχαμε παγκόσμιο πανικό .

3.Τελικα τι κρατούσαν οι μαινάδες;;;

Υποθέτω πως υπονοείς ,αν σε κατανοώ επαρκως ,ότι κρατούσαν ενα χρυσό στεφανι βελανιδιας.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι συνειρμοί και τα συμπεράσματα είναι αυτόματα. . Αν γνωρίζεις που βρέθηκε ,ολόκληρο ή έστω αποδείξεις υπάρξής του (έστω και μισό βελανίδι!) θα ήταν χρήσιμο να το αναφέρεις , γιατί είναι τελείως διαφορετικό να βρέθηκε στο κοσκίνισμα του χώματος του Θ2 , από το να βρέθηκε στον Θ3.Αυτό βέβαια δεν σχετιζεται τόσο με το βασικό ζητούμενο ,όσο με το γεγονος ότι θα λυσει θεματα συλησης ή μη.

4.Ποιος αποφάσισε την εμφάνιση Τσόκα;η
Η καλύτερα, πια η σχεση Παλιαδελη-Τσοκα;;;;

Οποια και αν είναι η σχέση τους , εκτός και αν αγνοούμε βαθύτερες καταστάσεις , η μεν Παλιαδέλη έχει κρατήσει εως τώρα από τις πιο έντιμες , λογικές και συνεπείς στάσεις απέναντι στην ανασκαφή , ο δε Τσόκας και η μέθοδός του τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης .

Unknown είπε...


@ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323 ΠΧ

Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Έχεις απόλυτο δίκαιο στην παρατήρησή σου ότι αν τα 'κτερίσματα΄ήταν κάτω από τον Λέων, τότε θα ήταν εύκολο να τα βρουν οι τυμβωρύχοι. Επίσης, για τις εισόδους, πιστεύω ότι μάλλον ποιο πιθανό είναι να υπάρχει μόνο μία, αυτή που έχουμε βρει, και οι εσωτερικές δομές να ενώνονται με κάποιο τρόπο με αυτή, από κάποιο σημείο των θαλάμων που έχουμε βρει και που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί (πχ είναι υπόγειο ή είναι πίσω από τους τοίχους με την ορθομαρμάρωση).
Πραγματικά σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου!
Το βραδάκι θα προσπαθήσω να βρω χρόνο να ανεβάσω ποιο ολοκληρωμένα τα σχέδια και να εξηγήσω το συλλογισμό που με οδήγησε σε αυτό το 'πιθανό' σχέδιο, μαζί με ποιο λεπτομερή συλλογισμό σε σχέση με την περιοχή των κτερισμάτων και τις εισόδους. Σίγουρα το σχέδιο και ο συλλογισμός έχουν λάθη, και εγώ δεν είμαι απόλυτα σίγουρη γι αυτά, αλλά προσπαθώ να καταλήξω κάπου γιατί θεωρώ πολύ πιθανό τον τριγωνισμό του μνημείου.

Θεανώ είπε...

@ορυκτοςπλουτος

ρίξε μια ματιά και στην περιοχή
40°50'14.55"Β 23°52'39.84"Α

Ο πορόλιθος Σερρών είναι από τους γνωστούς πορόλιθους που χρησιμοποιούνται και σήμερα ευρέως με λατομεία εξόρυξης στις παρυφές του Παγγαίου.

gtroza είπε...

"λίθος" του δαπέδου με "κορνίζα-πατούρα" (κίτρινη έλλειψη)
στην διπλανή νομίζω είναι στρογγυλεμένο το τέλειωμα
άρα πιθανή επανάχρηση "λίθων" γιά το πάτωμα
άν συγκρίνει κανείς το πάχος με το φτυάρι, είναι πάνω απο 20εκ

http://postimg.org/image/b63xc5q91/
_____
επίσης
"κορνίζα-πατούρα-εσοχή" στο κομμάτι μέσα στο κόκκινο τετράγωνο
http://postimg.org/image/pt0qzggf9/

@Ερασιτέχνης
λόγω "προαγωγής" το βρήκα
δεν είμαι ειδικός

@μονομάχους :D
η κάθετη "ρωγμή"
είναι συναρμογή τμημάτων του "επιστυλίου" πάνω απ' τις "καρυάτιδες", το οποίο έχει δομηθεί, μάλλον, απο τρία τμήματα που "ακουμπάνε" πάνω στα κεφάλια των κορασίδων (δλδ τρία αμφιέριστα δοκάρια για να "γεφυρώσουν" το 4,5μ άνοιγμα)
το ίδιο γίνεται και κάτω απ' τις σφίγγες

Κορίνθιος είπε...

@Planet , @nikos atsaves

https://www.youtube.com/watch?v=Ee-XSVReW5A
Σχετικά με το διζα διζη...=εδρα , βαση?
Δειτε το βιντεο απο το 1:09:00 περιπου

evita είπε...

Καλησπέρα! Στο ζουμ που κάνω στη φωτο που φαίνονται τα δύο πρόσωπα, φαινεται σαν κάποιος να την αλλοιωσε.Προσωπικα πιστεύω πως τα ευρήματα απο την ανασκαφή είναι πολλά και σίγουρα μας οδηγούν στο ποιος ειναι θαμμένος στον τυμβο.Περιμενω με ανυπομονησία τις τελικές ανακοινώσεις .Στο συγκεκριμένο blog ακούγονται απόψεις που σίγουρα είναι πολύ πιο λογικες και πιο επιστημονικες απο ορισμένους αρχαιολόγους που βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι τους κατέβει! !!!!!!! Ελλεος!!!!!!!

fterotos psychonoos είπε...

@ maria gk., @giannis
Μου αρέσει που συνεχίζετε τη συζήτηση που άνοιξα. Σας ευχαριστώ και τους δύο πολύ. Η αλήθεια είναι ότι επειδή θα έχω πάρα πολλή δουλειά τις επόμενες μέρες δεν θα μπορώ εύκολα να είμαι το ίδιο αφοσιωμένος όπως πριν. Όμως μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση να σας βλέπω να συνεχίζετε τους προβληματισμούς και τις επαγωγικές σκέψεις που ξεκίνησα, με σκοπό με τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα να βρίσκαμε ένα συνεκτικό-ολοκληρωμένο και λογικό σενάριο, που να δένει κατά το δυνατόν όλα τα ευρήματα.
@maria gk.
Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα τη σκέψη σου για τον κυρίως τάφο που ήταν ήδη κατασκευασμένος να υποδεχτεί μια ταφή νεκρού μη καύσης, παρά λάρνακα με οστά μετά από καύση. Αυτό βέβαια, πάλι δεν αντιβαίνει σε κάτι το σενάριο: χτίστηκε για τον ΜΑ να τον υποδεχτεί ως ταριχευμένο σώμα και κατόπιν καταχώνιασαν τη Ρωξάνη, χωρίς φυσικά καύση (και μετά μπάζωσαν και το όλο μνημείο, πιθανότατα τότε ή/και μεταγενέστερα, αφού πρώτα το βανδάλισαν ή έκρυψαν τα απομεινάρια βανδαλισμών εντός του μνημείου). Ναι, σαν κίνηση πολιτική έχει-είχε σημασία ο Κάσσανδρος να επιτρέψει ή/και να παραστεί (!!) στην ταφή του μικρού Δ’ στο βασιλικό νεκροταφείο-νεκρόπολη των Αιγών. Θέλοντας να δείξει ότι αυτός είναι ο μόνος πλέον συνεχιστής του οίκου των Τημενιδών-βλ. και γάμο με ετεροθαλή αδελφή του ΜΑ, τη Θεσσαλονίκη. Προσοχή εδώ σε κάτι: ο τύμβος της Αμφίπολης μπορεί να χτίστηκε για τον αυτοκράτορα όλου του τότε γνωστού κόσμου ΜΑ αλλά τον Κάσσανδρο τον ενδιέφερε η ηγεμονία της Μακεδονίας. Επομένως, για εκείνον συμβολική σημασία είχαν οι Αιγές και όχι η Αμφίπολη. Συμφωνώ με το σκεπτικό σου.

@giannis,
Θα θελα πολύ να συνεχίσεις τους συλλογισμούς σου, μου αρέσουν και με ενδιαφέρουν πολύ, με τη maria gk. Ή όποιον άλλον πιθανώς ενδιαφερθεί. Σε αυτό όμως που μου προτείνεις, λαμβάνεις ως δεδομένο (εκτός αν κάτι κατάλαβα εσφαλμένα) ότι αν η Ρωξάνη είναι στην Αμφίπολη τότε είναι σίγουρα και ο ΜΑ εκεί. Όμως εγώ δεν το θεωρώ αυτό καθόλου δεδομένο. Το να θάψουν οι του Κασσάνδρου φίλοι και συνεργάτες τη Ρωξάνη στην Αμφίπολη ίσως να περιείχε και μια κίνηση γρήγορης λήθης της Ρωξάνης ή/και προσωρινής απόκρυψης της δολοφονίας της. Θα μου πεις: τα λίγα έστω κτερίσματα που βρέθηκαν εκεί; Ποιος της τα έβαλε; Οι δολοφόνοι της; Εκεί μπάζει το σενάριο πλέον στα μάτια μου. Αλλά μπορεί με εντολή του να επιτράπηκε σε κάποιους δικούς της να την θάψουν εκεί, εκείνος για πολιτικούς λόγους να μετέφερε τον μικρό Δ’ στις Αιγές και κατόπιν να διέταξε το μπάζωμα του μνημείου. Μερικοί θερμοί υποστηρικτές του μάλιστα μπορεί να προέβησαν σε βεβηλώσεις εντός του μνημείου.

Μαρία Γ. είπε...

Για τον κιβωτιόσχημο τάφο ή θήκη έχουν δοθεί οι συνολικές διαστάσεις.Στις περισσότερες φωτογραφίες όμως φαίνεται ότι χωρίζεται σε δυο μέρη. Υπάρχει κάθετο χώρισμα ίσως από πωρόλιθο ή κάποιο άλλο υλικό το οποίο επιμελώς κρύβεται από τη μοναδική πλάκα που βρίσκεται από πάνω.Ποιες είναι οι επιμέρους διαστάσεις και σε τι μπορεί να εξυπηρετούσε αυτό το χώρισμα;

giannis_ είπε...

@φτερωτος
Η Ρωξάνη δεν μπορεί να ταυτιστεί με το μνημείο και δεν αποδεικνύεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία. Με την ίδια λογική μπορούμε να βάλουμε μέσα οποιονδήποτε, αρκεί να εξυφάνεις ένα ευφάνταστο σενάριο, βασικά αυτο προσπαθώ να σου πω!
Αξιολόγησε τα στοιχεία και όπου σε οδηγήσουν, μην προσκολλάς σε όνομα.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Poly Katri
Συνέχισε την εξαιρετική δουλεία που κάνεις!! Ανυπομονώ να δώ το νέο σου σχέδιο με την εμπεριστατωμένη ανάλυσή σου. Συμφωνώ και εγώ μαζί σου στο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο μία είσοδος καί να ενώνονται με εσωτερικές δομές. Οπότε κράτησε τα ισόπλευρα τρίγωνα εντός του περίβολου ώστε να διατηρηθεί ο συμβολισμός σου ακέραιος. Επίσης θα ήθελα να προτείνω να κρατήσεις το αρχικό σου σχέδιο σαν reference. Αν καί ένας αναγνώστης του ιστολογίου παράθεσε λίνκς με τάφους που είχαν και δεύτερη είσοδο, και δυστύχως δεν θυμάμαι το όνομά του/της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας παίδεψει πολύ το μνημείο.
ΥΓ: Και μπράβο για τον συλλογισμό σου με τον αποσυμβολισμό του Θ3 που έκανες και τον οικοδεσπότη μας να θαυμάζει την δουλεία σου σε αυτό το κομμάτι!

giannis_ είπε...

@ φταιρωτος @Μαρία
Α! Και η Ρωξάνη χωρίς τον Αλέξανδρο Γ ήταν τίποτα και χωρίς τον Αλέξανδρο Δ απολύτως τίποτα, μπορεί να την έχουν βάλει οπουδήποτε, από ένα τάφο που περίσσεψε μέχρι και να την έβαλαν σε ένα χαντάκι, είναι μάταιο να την γυρεύεις μόνο κατά τύχη θα την βρεις!

gtroza είπε...

Ο/Η Μαρία Γ. είπε...

Για τον κιβωτιόσχημο τάφο ή θήκη έχουν δοθεί οι συνολικές διαστάσεις.Στις περισσότερες φωτογραφίες όμως φαίνεται ότι χωρίζεται σε δυο μέρη. Υπάρχει κάθετο χώρισμα ίσως από πωρόλιθο ή κάποιο άλλο υλικό το οποίο επιμελώς κρύβεται από τη μοναδική πλάκα που βρίσκεται από πάνω.Ποιες είναι οι επιμέρους διαστάσεις και σε τι μπορεί να εξυπηρετούσε αυτό το χώρισμα;

http://postimg.org/image/m5p6bstb9/

οι εσωτερικές διαστάσεις είναι κατ' εκτίμηση
το πράσινο είναι η "ακίνητη" πλάκα, κατεκτίμηση

ίσως διπλός τάφος
αν και στα σενάρια έχουν άλλοι τον λόγο :D

333 είπε...

νέα ανάρτηση του Εμοεδότιμου

oryktosploutos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Θέλοντας να συνεισφέρω στον προβληματισμό περί των κρυμμένων (ή καλύτερα αποσιωπηθέντων) ευρημάτων στον Τάφο, σας παραπέμπω σε μία ανάρτησή μου (13/11/2014)

http://kathrefti.blogspot.gr/2014/11/blog-post_13.html

Με μικρή επεξεργασία που έκανα στη φωτό του ΥΠΠΟ, φαίνεται ολοκάθαρα πως κάτω από την πλάκα που άφησαν, υπάρχει χώρισμα και μάλιστα διακοσμημένο με ρόδακες.
Θεωρώ την ελλειπή ενημέρωση από την πλευρά του Υπουργείου,σκόπιμη.

Unknown είπε...

@ΑΡΙΑΔΝΗ,
η ελλειπης ενημερωση της κοινης γνωμης και της επιστημονικης κοινοτητας περασε απο βαθμιδες.
Αρχικα υπηρχε συχνη και αναλυτικη ενημερωση αλλα στη συνεχεια παρα την
συνεχη ανευρεση στοιχειων,η ενημερωση αρχισε να γινεται αραια,ελλειπης ,προβληματικη και κυριως παραπλάνητικη..Ειναι φανερη πλεον μια ενοχικοτητα στον ενημερωτικο τομεα που με βαζει σε σκεψεις σκοπιμοτητων κι εμενα με τη σειρα μου.Ποιοι ειναι οι λογοι της σκοπιμοτητας αυτης κατα την αποψη σου;

Unknown είπε...

..μία είδηση του 2012 για την Μενδώνη και το “ούτε στα μνημεία σας δε θα πάω” που ξεστόμισε στη Θράκη το 1999. Τα μνημεία σας;;των Ελλήνων ήθελε να πει η καρεκλοκένταυρη; http://www.mediasoup.gr/node/53849#.VG0Bp2efyuI

Unknown είπε...

ΔΗΜΗΤΡΗ,(3:30μμ)
Χαίρομαι πολυ για την εγρήγορση του νου που εκφράζεις .Εκτιμω οτι ετσι πρέπει να λειτουργούμε όλοι.Χωρις ειρωνίες και απαξιώσεις και με κριτική και διερευνητική στάση.
1)για τον Φίλιππο .Προσωπικα μετα την ανακάλυψη της Αμφιπολης αμφισβητώ οτι όλοι οι άλλοι σκελετοί που εβρεθησαν σε άλλους βασιλικους τάφους ανήκουν σε αυτούς.μεχρι η Αμφίπολη να γινει σουρωτήρι έως και αλλα 30 μετρα κατω απο την Γη
(Σύνολο 65δηλ.απο την κορυφή του τύμβου)εγω θα αμφισβητώ τους άλλους σκελετούς οτι οταν ειναι βασιλικοί κιοχι προγενέστεροι η μεταγενέστεροι.Πιστευω έντονα οτι εχουμε ενα Βασιλικό κοιμητήριο και όλοι εχουν μεταφερθεί εδω Ακομη και η Ευριδικη...
Στην εκδηλωση της αναγνώρισης τουDNA του Φιλίππου δεν παραστεί ΚΑΝΕΙΣ απο τους ανασκαφείς ,παρότι προσκλήθηκαν.Ανατρεξτε στο ρεπορτάζ και θα καταλάβετε πως γίνονται οι σκηνοθετημένες κινήσεις,Γιατι δεν πήγαν:
Δεν θα ανακηνωνοταν κατι αντίθετο με τα συμπεράσματα τους.Ομως πιο dna βρε Δημήτρη .Υπαρχει ένας έστω και μετρίως ειδικώς που να πιστεύει σε έλευση dna 2350.ετων;.Ποιους κοροϊδεύουν πια;
η αναγνώριση γίνεται απο επιγραφές ,χρυσάφι και αντικείμενα.Το αλλο με τον Τοτό:βρήκαν τον οπλισμό του Μεγιςτου Αλεξανδρου στον Ταφο του Φιλίππου....
2)επιγραφές.Δεν κοστίζει τιποτε επικοινωνιακά να κανουν απλή αναφορά στα ευρήματα κι οχι διαψεύσεις,διορθωτικές δηλώσεις αλλα παραπλανητικές,σκόπιμες απορρίψεις και αλλα κόλπα νηπιαγωγείου.Χωρις λεπτομέρειες με απλές,βρώμικες,γνήσιες φωτο,και να τα μετατρέψουν σε αδειάσει στα στοιχεία και να καταστούν απόλυτοι στην αξιοπιστία τους.Ουτε ερμηνείες θελουμε,ουτε φανφάρες ,ουτε επιστημονικές αυθεντίες.Απλα τα πράγματα που βρήκαν.Για την αλήθεια,την επιστημονική και κοινωνική διεργασία και διακίνηση ιδεών και για την λαϊκή αισιοδοξία.αντιθετα ν
Με την ενοχική στάση τους πανε για πλήρη αμφισβήτηση και λαϊκή κατακραυγή.Ετσι οπως τα κάνανε και να επιτρέψουν στους πολίτες να δουν ιδιοις ομασι τα ευρήματα θα θεωρηθεί οτι τα μισά τα έκρυψαν.Εχασαν με λίγα λόγια το τεκμήριο της αλήθειας...ασε που ανησυχώ για την τύχη των επιγραφών.Δεν εμπιστεύομαι κανένας τους...
3)στεφάνι.
Δεν εχω καμια αμφιβολία για το στεφάνι.Μονο παρόμοιας σπουδαιότητας εύρημα μπορεί να αποδείξει την σπουδαιότητα των νεκρών και των δομών.εγω προσωπικά δεν πιστεύω οτι ευρεθεί νέο στεφάνι .Απλα επανεβρεθει,δηλ ταυτοποιήθηκε η προέλευση του Στέφανου του Getty.Η ιστορία του Στέφανου του Getty οπως εκδοθεί στην δημοσιότητα ειναι για ταινία με τον Λουι ντε Φίνες.Ο Βουλγαρακης εδωςε έξι έκ.ευρω για μια αξία που ξεπερνά τα 30 έκ ευρώ χαριστικά στην ουσία γιατι κατάλαβε το μέγεθος και την Συνομωσία γύρω του ...(συνεχίζεται)

Unknown είπε...

ΠΕΡI ΣΤΕΦΑΝΟΥ-ΑπΑΝΤΗΣΗ ΤΟΝ ΔΗΜηΤΡΗ(συνεχεια)...
Ετσι οπως ανακοινώθηκε τοtrafficking του Στέφανου,ο Βουλγαρακης έπρεπε να το πάρει βάση των διεθνών νόμων τσάμπα και να πάρει και μερίδιο απο τα κέρδη του Getty.Πως ομως να πάρει ο Άνθρωπος τον νόμο στα χερια του οταν το Getty του εμφάνισε τους πραγματικούς πωλητές:την αλητεία,την προδοσία και το μόσχο πούλημα του μυθικού
πλούτου που έθαψαν για μας τους ξευτίλισμενους,
οι παντοκρατες πρόγονοι μας και ο ΜΕΓΑΣ;
Απείλησε,έψαξε ,πήγε να πιάσει τα νούμερα αυτα,,βούλωσε το στόμα του Getty με τα 6εκ,γιατι στην ουσία αυτο εγινε,αλλα το πλήρωσε αυτο με αφορμή τη αφελή στάση του στο Βατοπέδι.Του την φυλούσαν και τον εκτέλεσαν φίλε.Και τελικα δεν ευρεθεί τιποτε στο Βατοπέδι.Απλα deal εξουσίας τελικα.
Αναλογίζεσαι αραγε οτι ο ΜΕΓΑΣ έφερε ολο τον πλούτο της υφηλίου στην Ελλαδα;;Ειναι δυνατόν να μην βρίσκονται όλα αυτα τα θαμμενα πλούτη;;;
οχι μονο βρέθηκαν αλλα οι Ιολαδες και οι προύχοντες Έλληνες και ξένοι μεγαλοσχήμονες πελάτες αυτών,γλέντησαν ξευτίλεςμενα και με αμετρητη ΑΙΔΩ,στην προίκα σου ,στη δικια μου στην δικια μας
Τον Ιόλα τον γλεντούσαν (πίσω)ομορφοπαιδα celebrities της εποχής πανω σε μαρμάρινη κλίνη νεκρού στρατηγού της Μακεδονίας,εναντι αδρών αμοιβών.Με αηδιάζει το μέγεθος της Αιδούς όλων αυτών .Ρωτα την Νικολούλη και των Δρακάκη που σαν ρεπορτάζ τους κυνηγούσαν.
Αυτα τα κυνηγητό τα ονόμασαν Αυριανισμο τοτε .Τι υποκρισία....
.Πω ςνομιζεις οτι έκαναν τις συλλογές τους οι Μητσοτακιδες και οι Γουλανδρηδες Πήγαιναν οι βοσκοί και τους δώριζαν αγάλματα που τα ξέθαψαν τα τσομπανόσκυλα τους;;;.Τον Νηστικακη η Ευπ τον ειχε φάκελο πιο μεγάλο και απο του Κουφοντίνα ......αλλα την ξευτίλα της αρχαιοκαπηλίας θα την δούμε αλλη φορα..Παμε στο στεφάνι πίσω:
Το στεφάνι Getty ειναι χρυσό Βασιλικό βελανιδιάς πολυτελέστερο και πιο λεπτό δουλεμένο απο του Φιλίππου.Απο που θα μπορούσε να εξαχθεί αραγε;
Απο ενα αυτοκρατορικό ταφο μήπως.Παντως οχι απο τα χώματα του αγρότη με το ανώτερο που μας είπαν οι της Ιντερπόλ .Ποιος εδικΙουτο ενα τετοιο στεφάνι;Ποιος;;;
Το στεφάνι ταίριαξε λοιπον στα χερια των Μαινάδων τα οποια εχουν αποκαλυφθεί Άνοιξε η γη να τους καταπιεί.Απαυτο και την επιγραφή με τα ΠΟΛΛΑ ονόματα ΒαΣΙΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΚΕΔοΝΙΑΣ έπαθαν το σοκ...
Κι έρχεστε η Μενδώνη άρον-άρον άρουν να μπαλώσει την αναςκαφη.Χαλασαν 1εκ ευρώ να ξεμπαζωσουν και σε μια νύχτα η Μενδώνη σκίζεται να σφραγίσει.Γιατι δεν ξεκαθαρίζει δημοσίως οτι εχουμε αδιέξοδο στονΘ3;Γιατι δεν ξεκαθαρίζει οτι έκαναν τα παντα και εχουμε αδιέξοδο και προχωράμε στο δεύτερο εύρημα που ειναι κοινό μυστικό και στον οδηγό του ανατρέπουμενου φορτηγού;;;της ανασκαφής;;;
Ναι ,παραδέχομαι οτι εχω σαφή και ξεκάθαρη πληροφόρηση για την διακράτηση χρυσού Στέφανου απο τις μαινάδες και εύρεση αυτού.
Και οτι υπαρχει η ανώτερω πολλαπλών
Βαςιλικων ονομάτων επιγραφή στα μαρμάρινα επιστύλια και οχι στα ζωγραφιστα και λευκασμενα πωρόλιθικα κομμάτια..και τα ευρηματα ειναι ατελείωτα .Αν τωρα ευρεθεί νέο χρυςο στεφάνι, ε τοτε μαλλον θα κλαίω απο την χαρα μου για την κωδικοποιημένη πληροφορία..
ΥΓ.η Περιστερη ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ επικεφαλής στην εφορία Σερρών με Εντολή ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΤΟ 2006!!!!καταλαβαινετε ΓΙΑΤΙ;;;
σΤΗΝ ευθύνη της ηταν ο τύμβος Κάστα με ολοκληρωμένο βάση διεθνούς σχεδίου ανακρισεων και πληροφοριών σχέδιο δράσης...απο που μπήκαν απο που τα πήραν και που τα διοχέτευσαν...(συνεχίζεται)...

Unknown είπε...

Παρένθεση:::
Η Αριάδνη ειναι ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΤΑΤΗ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤηΣΕΩΝ η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΗΣ και οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗς!!!!!!

Διοφαντης είπε...

ακουστε[διαβαστε} ενα παλιο τραγουδακι που λεγαμε στο σχολειο:ο λεων/του λεων/τον λεων/οι λεων /των λεων.σωστα;;;
καποιοι κακεντρεχεις γραμματιζουμενοι ομως με διορθωσαν..
"ο λεων/του λεοντος /τον λεοντα",αλλα εγω δεν τους πολυπιστευω

ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΑΚΡΙΤΑΣ είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για τους καινούριους δρόμους που διανοίγεται με τα σχόλια σας. Σας παρακαλώ να προσέξετε την φωτογραφία που δημοσιεύω και να παρατηρήσετε προσεκτικά τον ροδακα που έχω κυκλώσει και το δίπλα κύκλο φαίνεται ξεκάθαρα ένα ανθρώπινι πρόσωπο και στο δεύτερο κύκλο κάτι σαν θηρίο από την μυθολογία. ΗΦαίνεται ξεκάθαρα για όποιον θέλει να το διαπιστώσει να κάνει ζοομ 200%. Σας ευχαριστώ.
file:///C:/Users/admin/Pictures/Νέος%20φάκελος%20(8)/ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ.jpg

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   601 – 730 από 730   Νεότερο› Νεότερο»