Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Ο ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ, ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ



Και τελικά σήμερα, 12/11/2014, το ΥΠΠΟ με μια ανακοίνωση του θεωρητικά βάζει τέλος στο μυστήριο που κάλυπτε την ανασκαφή του Τάφου της Αμφίπολης μιας και μας ανεκοίνωσε ότι ανευρέθη ο νεκρός.

Συγκεκριμένα το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωση του αναφέρει :

«1. Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).

2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.»

Θεωρητικά  λοιπόν  εδώ τελειώνει το ταξίδι που ξεκινήσαμε από τον Αύγουστο για την λύση του «μυστηρίου», τα ερωτηματικά όμως δεν τελειώνουν, αντίθετα δημιουργούνται άλλα και μάλιστα πολύ πιο «βασανιστικά».
Το πιο σημαντικό : Δεν γνωρίζουμε ποιός είναι ο νεκρός.

Ο κυρίως τάφος όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι  κιβωτιόσχημος, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία.

Όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο τάφος φτιάχνεται από μέσα προς τα έξω, άρα ο τάφος τον οποίο βρήκαμε ήταν έτσι όπως προορίζετο για τον αρχικό νεκρό, δεν αποτελεί κάποια πρόχειρη επιλογή για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες.

Όποτε όμως και αν χρησιμοποιήθηκε ο τάφος, ο κυρίως τάφος δεν συνάδει με το υπόλοιπο μέρος που  έχουμε δει.  Ο τάφος που βρέθηκε φτιάχθηκε τέτοιος εξ υπαρχής για να υποδεχτεί τον σπουδαίο νεκρό, άσχετα από ποιόν χρησιμοποιήθηκε μετά. Είναι περίεργο κατ έμέ να είχε φτιαχθεί ένας τέτοιος τάφος για κάποιον σπουδαίο νεκρό.

Δεν μπορεί ένας τέτοιος νεκρός (όποιος και να ήταν αυτός) όπως προϊδέαζαν τα μέχρι στιγμής ευρήματα να εθαβετο χωρίς να έχει αποτεφρωθεί και μάλιστα σε ξύλινο φέρετρο/φορείο/κλίνη!

Με τόσα κυβικά μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τάφου, δεν χρησιμοποιήθηκαν 5-10 πλάκες για να φτιαχθεί ένας μεγαλοπρεπής τάφος, έστω και κιβωτιόσχημος ; Αντ’αυτού χρησιμοποιήθηκαν «φτηνοί» πωρόλιθοι ; Όλος ο χώρος Θ3 είναι πολύ φτωχός σε σύγκριση με το υπόλοιπο μνημείο. Μήπως υπήρχε λόγος που έγινε έτσι ;
 
Υποθέτουμε ότι δεν έχει αποτεφρωθεί διότι ήταν σε φέρετρο. Αν υπήρχε πρόθεση να υπάρξει καύση δεν θα είχαμε τέτοιον στενόμακρο τάφο, αλλά κάτι άλλο που θα υπεδέχετο την λάρνακα με τα οστά.
Άρα φαίνεται ότι εξ υπαρχής ο νεκρός θα εθάβετο χωρίς να έχει αποτεφρωθεί.

Αν η υπόθεση της ανασκαφικής ομάδας είναι σωστή, ότι πρόκειται για αφηρωποιημένο νεκρό, πράγμα που συνάδει με την εκτίμηση που είχαμε κάνει εξ αρχής από τα διάφορα ευρήματα, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να είχε γίνει καύση του νεκρού. Γιατί δεν έγινε ;

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο τάφος εσυλήθη. Πότε όμως έγινε η σύληση ;

Είναι προφανές ότι η σύληση θα έγινε πριν από την επιχωμάτωση. Αν όμως έγινε η επιχωμάτωση μετά την σύληση, τότε αυτοί που επιχωμάτωσαν τον τάφο γιατί δεν επιμελήθηκαν τον νεκρό και άφησαν τα οστά του κάποια μέσα στον τάφο και κάποια έξω από τον τάφο;
Γιατί δεν τακτοποίησαν το δάπεδο του Θ3, παρά τον επιχωμάτωσαν όπως τον βρήκαμε ;

Οι περιβόητοι δε τυμβωρύχοι τι έκαναν με το δεύτερο κεφάλι της Σφίγγας ; Δεν μας ενημέρωσαν αν έχει βρεθεί, το μόνο που έχει βρεθεί είναι ο λαιμός της δεύτερης Σφίγγας. Σε αυτήν όμως την περίπτωση τι έγινε ; Αφησαν το ένα κεφάλι άθικτο και έκοψαν από το άλλο τον λαιμό και  πήραν το υπόλοιπο έτσι ακρωτηριασμένο ; Γιατί δεν πήραν αυτό που βρέθηκε και ήταν άθικτο ;

Επιβεβαιώνεται (εκτός και αν δεν το έχουν ανακοινώσει ότι βρέθηκε) έτσι η υπόθεση που είχε γίνει και ενισχύεται η ερμηνεία ότι της ταφής προϋπήρξε  τελετουργικό, μέρος του οποίου ήταν ο «αποκεφαλισμός» των Σφιγγών. ( Η περίπτωση του λαιμού εξηγείται συμβολικά, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί)

Είναι προφανές ότι η επιχωμάτωση έγινε για να προστατευθεί ο νεκρός, είτε αμέσως μετά την ταφή, είτε μετά την σύληση. 
 Θα άφηναν όμως σε τέτοια κατάσταση τον νεκρό ; Με σπασμένη την πλάκα που κάλυπτε τον τάφο και τα μισά οστά έξω ;

Υπάρχει πιθανότητα οι τυμβωρύχοι να τον επιχωμάτωσαν ; Προφανώς όχι. Ούτε φυσικά κάποιοι που πιθανόν να ήθελαν να «σβήσουν» την μνήμη του νεκρού. Μπορούσαν πολύ πιο εύκολα και με πολύ μικρό κόστος να το κάνουν καταστρέφοντας τον τάφο, και όχι να επωμιστούν ένα αρκετά μεγάλο κόστος σε χρήμα και χρόνο για να επιχωματώσουν τον τάφο ενός που τουλάχιστον δεν συμπαθούσαν.

Μη υπάρχουσης άλλης περίπτωσης, τότε η πιθανότητα της μη σύλησης αρχίζει και υπερισχύει. Το ότι δεν βρέθηκαν κτερίσματα εκ πρώτης όψεως δείχνει ότι αντιβαίνει σε αυτήν την υπόθεση. Για να λείπει κάτι όμως θα πρέπει πρώτα να υπάρχει. Αν λοιπόν δεν υπήρχαν κτερίσματα από την αρχή, η μη εύρεση κτερισμάτων δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για σύληση.

Γιατί όμως να μην υπήρχαν κτερίσματα ; Μια  λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι γιατί ο νεκρός που υπήρχε μέσα στον τάφο μπορεί να μην  είναι ο σημαντικός νεκρός που οι κατασκευαστές ήθελαν να προστατεύσουν αλλά κάποιος άλλος που είχε τοποθετηθεί εκεί για παραπλάνηση.
Αν λάβουμε υπ΄όψιν το ευφυέστατο σχέδιο της σφράγισης, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται απίθανο.

Εχω την αίσθηση λοιπόν ότι η πρώτη εντύπωση  που αποκομίσαμε σήμερα θα ήταν αυτό που ήθελε ο κατασκευαστής να αποκομίσει και ο όποιος τυμβωρύχος θα κατόρθωνε να έφτανε εκεί. Να νόμιζε ότι ο νεκρός είναι αυτός, η δε έλλειψη κτερισμάτων να τον απογοήτευε ότι «ήλθε δεύτερος» και να μην συνέχιζε το ψάξιμο.

Ή μήπως έχουν βρεθεί κτερίσματα αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ; Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ σιωπά για τα κτερίσματα, απλώς αναφέρεται στο μέγιστο εύρημα  που είναι ο νεκρός και ίσως εντέχνως μας αποσπά την προσοχή να ανρωτηθούμε για το αν βρέθηκαν ή όχι κτερίσματα.
Παρέθεσαν ότι βρήκαν στολίδια του φερέτρου δεν αναφέρουν όμως ότι ήταν μόνο αυτά.
Απορώ, οι δημοσιογράφοι δεν ρώτησαν κάτι σχετικό;


Η όποια δε διαταραχή του Θ3 εξηγείται εύκολα ως αποτέλεσμα κάποιου σεισμού και όχι υποχρεωτικά από δράση τυμβωρύχων. Αλλωστε το σπασμένο θυρόφυλλο βάρους 1,5 τόνου, και μάλιστα πάνω από το χώμα που κάλυπτε τον τάφο,το σπασμένο δάπεδο του Θ3, ο τρόπος που έχει σπάσει η θύρα με κομμάτια της να βρίσκονται και στον Θ2 και στον Θ3 και η ύπαρξη μέρους του φηφιδωτού μέσα στο όρυγμα, εξηγούνται πολύ απλά όπως έχουμε ήδη πει σε προηγούμενες αναρτήσεις,

Ίσως λοιπόν ο πραγματικός νεκρός να βρίσκεται τελικά κάπου εκεί, θα μπορούσε να υπάρχει κρύπτη κάτω ακριβώς από το επίπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου, όπου εκεί να αναπαύεται ο νεκρός τον οποίο οι κατασκευαστές του τάφου ήθελαν να προστατεύσουν. Δεν γνωρίζουμε αν οι ανασκαφείς έχουν φτάσει στο τελικό δάπεδο του ορύγματος ή/και αν έχουν κάνει δοκιμαστικές τομές για να δούν αν υπάρχει κάτι από κάτω.

Ακόμα και στην φαινομενικά ξεκάθαρη περίπτωση ότι ο νεκρός που ευρέθη είναι ο σπουδαίος νεκρός που αναμέναμε, το γεγονός και μόνο ότι υπήρξε ένα τέτοιο ευφυές, πολυδάπανο και χρονοβόρο σχέδιο σφράγισης για τηνπροστασία του σημαίνει ότι ο νεκρός που βρέθηκε πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας, ποιός όμως μπορεί να είναι αυτός ;
 
Για ποιόν νεκρό η πολιτεία θα ξόδευε τόσα πολλά σε κόστος, εργατικό δυναμικό και χρόνο ;

Όπως λέει και η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ :
«5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος».

Συνάδει λοιπόν με την υπόθεση μας ότι πρόκειται για έργο της πολιτείας (και όχι κάποιου πλούσιου ιδιώτη),  με σκοπό την ταφή ενός αποθεωμένου/αφηρωισμένου  νεκρού.


Συμπερασματικά λοιπόν καταλήγουμε στις εξής περιπτώσεις :

1)     Ο νεκρός ο οποίος βρέθηκε είναι και ο πραγματικός «ένοικος» του τάφου, εθεωρείτο αποθεωμένος/αφηρωισμένος και ο τάφος του έγινε με κρατικούς πόρους, φαίνεται δε ότι ετάφη χωρίς να αποτεφρωθεί.

Ο λιτός και φτωχικός θάλαμος Θ3 ίσως να έχει συληθεί, ίσως όμως και εσκεμμένως να έμεινε κενός (πράγμα που θεωρώ πολύ πιθανόν) για παραπλάνηση των υποψήφιων τυμβωρύχων, άλλωστε έχουν υπάρξει παρόμοια παραδείγματα Μακεδονικών τάφων (βλέπε : ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΤΑΦΟΙ)

Για την κατάσταση του νεκρού πριν την ταφή, οι αναλύσεις μπορούν να δείξουν ηλικία, φύλο, τραύματα ακόμα και να ανιχνεύσουν σημεία μουμιοποίησης, όπως             ανέφερε κ κα Παλιαδέλη στο δελτίο ειδήσεων της Ν1 στις 18:00.
Με άλλα λόγια δεν απέκλεισε καμία περίπτωση.

Το ιδιοφυές σχέδιο σφράγισης αποδεικνύει ότι αποτελεί πολύ σημαντική προσωπικότητα.Με βάση τα χαρακτηριστικά αυτά, μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση, τα πάντα είναι ανοιχτά, δεν μπορεί να αποκλεισθεί κανείς από τους μέχρι τώρα υποψηφίους. 
          
2 ) Ο νεκρός ο οποίος βρέθηκε και η έλλειψη κτερισμάτων αποτελεί μέρος του σχεδίου σφράγισης και προστασίας του νεκρού για να παραπλανήσει τους επίδοξους τυμβωρύχους. Ο πραγματικός νεκρός βρίσκεται θαμμένος κάπου εκεί κοντά, ίσως ακόμα κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο κιβωτιόσχημος τάφος.
 Μας θυμίζει την παραπλανητική πράξη του Πτολεμαίου να αφήσει την άμαξα με μια άλλη μούμια ως μούμια του Αλεξάνδρου για να παραπλανήσει τον Περδίκκα  Και σε αυτήν την περίπτωση οι αναλύσεις θα μας δώσουν εικόνα. 

Αυτή η περίπτωση εξηγεί ίσως και γιατί ένας αφηρωισμένος νεκρός δεν αποτεφρώθηκε, παρότι θα το αναμέναμε μιας και ήταν Μακεδονική συνήθεια να καίονται οι νεκροί.
             
Εκτιμώ ότι και στις δύο περιπτώσεις οι αναλύσεις θα δείξουν ότι ο νεκρός τοποθετείται χρονικά την εποχή της κατασκευής του τάφου και όχι αργότερα, αποκλείοντας έτσι την περίπτωση να ετάφη αργότερα άλλος αν ο τάφος είχε μείνει αχρησιμοποίητος αντί για  αυτόν που προορίζετο ο τάφος.

Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν και άλλα ευρήματα που δεν έχουν ανακοινωθεί, που σε συνδυασμό με τις αναλύσεις DNA κλπ θα ταυτοποιήσουν χωρίς καμία αμφιβολία τον νεκρό.
Ίσως και να βρέθηκαν κτερίσματα και απλώς να μην τα ανακοίνωσαν. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά από το ΥΠΠΟ  ότι δεν βρέθηκε τίποτε άλλο, απλώς ανακοίνωσαν το  σημαντικότερο εύρημα, άρα δεν πρέπει να αποκλείουμε  την περίπτωση να έχουν βρεθεί κτερίσματα. Για ευνόητους λόγους δεν τα ανακοινώνουν πριν να έχουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Αυτό όμως που μου φαίνεται περίεργο είναι γιατί δεν ανακοινώθηκε αν ο νεκρός είναι άνδρας ή γυναίκα, πράγμα που θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει από κάποιον ιατροδικαστή, όπως έχουμε δει να γίνεται αρκετές φορές που ανευρίσκονται σκελετοί.

Ας αναμένουμε τις νεώτερες ανακοινώσεις, που όπως ελέχθη θα γίνουν στις 29/11 από την κα Περιστέρη..... Ισως να έχουμε εκπλήξεις....


1.235 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 1235   Νεότερο›   Νεότερο»
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@Unknown

Διαβάζεις επιλεκτικά και όχι προσεκτικά. Σε αυτό που έγραψα "Έτσι όπως είναι η κατάσταση στο μόνο που πέσαμε έξω όσον αφορά τον τάφο είναι τα σκαλάκια" αναφέρω σαφώς ότι μιλώ για τον τάφο.

Διότι για τον νεκρό προσθέτω αμέσως μετά : "Για τον νεκρό το θέμα είναι ανοιχτό".

Εξακολουθώ να θέτω εν αμφιβόλω το θέμα της σύλησης. Γράφω ολόκληρο το σκεπτικό στην ανάρτηση -την οποία σίγουρα δεν διάβασες - και μόλις σήμερα η  κα Παλιαδέλη  λέει ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την υπόθεση καθώς αποδέχεται την απουσία κτερισμάτων :

“Είναι η μορφή ενός σεμνού κιβωτιόσχημου τάφου” μας λέει η κ. Παλιαδέλη. Οι μεγάλοι κιβωτιόσχημοι τάφοι είναι συνήθως  φαρδύτεροι. Ο συγκεκριμένος δημιουργήθηκε για να δεχθεί μόνο το νεκρό, ούτε καν κτερίσματα. Ίσως πάνω από την 'κάσα' να τοποθετήθηκαν κάποια κτερίσματα, τα οποία προφανώς τα πήραν όλα οι τυμβωρύχοι, οι οποίοι και δημιούργησαν και αυτή την αναστάτωση πετώντας κάποια οστά έξω από τον τάφο"

"http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/amfipolh_semnos_o_tafos_spoydaios_o_nekros.3138412.html"

Αυτό το ανήρτησα σε σχόλιο το πρωι, ούτε και αυτό το είδες.
Τι δεν καταλαβαίνεις ;

Το τελετουργικό των αποκεφαλισμένων Σφιγγών επιβεβαιώθηκε από τήνν εύρεση του κεφαλιού της μίας Σφίγγας στον Θ3 όπως και τμήματος του ψηφιδωτού. Φαίνεται δεν το πρόσεξες.

Το ότι δεν είναι σε σπήλαιο όντως δεν επιβεβαιώθηκε αν και επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη ότι θα έφτανε στον φυσικό λόφο όπου και έγινε το όρυγμα όπως ανακοινώθηκε.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι βρίσκεται κάτω από τον Θ3, σε κατώτερο επίπεδο όπως είχα υποθέσει από τις 10 Σεπτεμβρίου.
Χωρίς σκαλιά, όντως.

Τι θα πει για τον σεισμό δεν επιβεβαιώθηκα. Η ίδια η Περιστέρη το επιβεβαίωσε κάνοντας αναφορά σε σεισμό και στις οβίδες των Βουλγάρων όπως και η κατάσταση του Θ3.
Αλλος λογικός τρόπος ερμηνείας της κατάστασης του Θ3 δεν υπάρχει.

Τελικά η εμπάθεια σου σε τυφλώνει και δεν βλέπεις ότι ειδικά από σήμερα το όνομα του Αλέξανδρου ακούγεται ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ, ακόμα και στα ξένα δίκτυα, όπως και στα δικά μας αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο. Τι δεν καταλαβαίνεις ;


Για το αν ο νεκρός που βρέθηκε μπορεί να μην είναι  ο "κυρίως" νεκρός τρόπον τινά το ανέφερε ο Θέμελης σήμερα που λέει ότι δεν νομίζει ότι αυτός είναθι ο κύριος νεκρός.

"http://www.newsbomb.gr/ellada/politismos/story/521272/themelis-den-einai-aytos-o-episimos-nekros-tis-amfipolis"
Τι δεν καταλαβαίνεις ;

Άλλωστε όπως έγραψα στην ανάρτηση αλλά και παραπάνω (το ξαναγράφω μήπως δεν το διάβασες) το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Εσεις οι Ελληνόφωνοι που μόλις ακούτε Αλέξανδρο βγάζετε καντήλες έχετε καταντήσει κουραστικοί και γραφικοί.

Ακόμα και να μην είναι ο Αλέξανδρος εμείς τουλάχιστον ευχαριστιόμαστε την πορεία, εσείς μπορείτε να μείνετε στην μιζέρια και την κακομοιριά σας.

fterotos psychonoos είπε...

@Εμπεδότιμος,

Έτσι ακριβώς! Ακριβώς έτσι!
Έλεος πια...με ορισμένους ελληνόφωνους. Με το ζόρι να παραχαράσσεται η Ιστορία! Με το ζόρι... Έχει βουήξει όλος ο πλανήτης! Αλέξανδρος! Πάρτε το απόφαση! Α-λέ-ξαν-δρος!!

Κωστής Κ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κωστής Κ. είπε...

..όσο αναφορά τις αερολογίες ότι ο Εμπεδότιμος ή άλλα μέλη του blog έχουν κάποιο όφελος από οικόπεδα πλησίον της Αμφίπολης, γνωρίζω ποιοι κατάγονται πλησίον της ανασκαφής (τουλάχιστον από τους πιο ενεργούς blogers) διότι κατοικώ λίγα χιλιόμετρα μακριά. Εδώ ξέρεις κύριε @ unkown είναι επαρχία και δεν μπορείς εύκολα να κρυφτείς. Όπως είπε και στην εκπομπή του ο άσχετος Πρετεντέρης "έχτισαν τύμβο στην μέση του πουθενά".
Άρα λοιπόν κύριοι κάτω από το αυλάκι μάθετε να αποκαλείτε πρώτα την περιοχή με το όνομά της, Μακεδονία-Θράκη και όχι Β.Ελλάδα, μάθετε να μην είστε καχύποπτοι, μην ξεχνάτε ποιο σύνθημα βοούσε στα γήπεδα όταν φιλοξενούσαμε αθηναικές ομάδες,ποιοι καρεκλοκένταυροι της Αθήνας ξήλωσαν τις προτομές του Μ.Αλεξάνδρου από τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας την δεκαετία του 80 και ότι εδώ αγαπάμε τον τόπο μας και έχουμε αποδείξει ότι δώσαμε και θα δώσουμε το αίμα μας για αυτόν.
Και μην ξεχνάς κύριε @ unkown ότι υπάρχει και ένα άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στις αποθήκες του δήμου αθηναίων που ζητά εδώ και δεκαετίες μέρος για να το βάλετε.
Με εκτίμηση ένας μακεδόνας bloger από την "επαρχία"

kostas είπε...

Πέρασαν ήδη τρεις μήνες που το περίλαμπρο μνημείο άρχισε να αποκαλύπτεται. Η μεγαλοπρέπειά του δεν άφηνε καμιά αμφιβολία όσον αφορά τον Ποιον φιλοξενούσε. Από κείνη την πρώτη μέρα ένα ρίγος διαπέρασε το σώμα αλλά και την ψυχή μου. Το παιδικό όνειρο-να βρεθεί ο τάφος Του πριν φύγω από τη ζωή- φαίνονταν να γίνεται πραγματικότητα. Συνάμα μια σκέψη άρχισε να στροβιλίζεται στο μυαλό μου...
Έτσι άρχισε το ωραίο ταξίδι… αναζητώντας και διαβάζοντας οτιδήποτε αναγράφεται στο διαδίκτυο.. και μέρα με τη μέρα, στιγμή με στιγμή διαμορφώνονταν η σιγουριά ότι Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι εκεί !! κάτι βέβαια που διαισθάνθηκα και όταν πριν λίγες εβδομάδες επισκέφθηκα τον τύμβο. Όμως εκείνη η σκέψη δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου…
θα το τολμήσουν; Θα τολμήσουν να ανακοινώσουν ότι «ναι. εδώ ετάφη Ο Μέγας Αλέξανδρος» ο μεγαλύτερος όλων των Ελλήνων ; Φυσικά, δεν αναφέρομαι στην ανασκαφική ομάδα αλλά στους απ’ πάνω πολιτικούς επιστάτες όλων των ειδών και χώρων.. όλους αυτούς τους ολίγιστους… Αρχίζω να αμφιβάλλω…
Να ξέρουν όμως ότι το μόνο που μέχρι στιγμής πέτυχαν είναι ότι διαβάζοντας όλο αυτόν τον καιρό την ιστορία του Έθνους μας, του Ελληνικού Έθνους μας είδαμε την διαφορά μεταξύ του Μέγιστου και του ολίγιστου… και σταματώ εδώ σεβόμενος τους όρους που έθεσε ο ιδιοκτήτης του blog για μηνύματα χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

Κωστής Κ. είπε...

..εδώ και 40 χρόνια άκουγα τους παλιούς να λένε για τον Καστά ότι εδώ είναι η Ρωξάνη και ο μικρός Αλέξανδρος, για την κορυφογραμμή του Παγγαίου ότι είναι το περίγραμμα της κεφαλής του κοιμωμένου Μ.Αλεξανδρου, φοιτητές ερχόμασταν με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια και παρατηρούσαμε τον ουρανό πάνω στον λόφο χωρίς να ξέρει κανείς μας τότε τον λόγο, κάτι υπάρχει εδώ και αφήστε μερικοί τις αθηναικές μπουρδολογίες.

Unknown είπε...

@plapoutas,
To Eπιασες φιλε. Η ζωγραφια η θαυμασια που ειπε ο Τασουλας του Ενος επιστηλιου...
Εχθες ζωγραφια στην εεπιστυλιο ,σημερα θαυμασια...
Γιατι δεν μας την δειχνει να χαζεψουμε και εμεις λιγο;;;;
Που να δεις στο περιβολο τι θα βγει.Κι αλλη επιγραφη .Εκει να δεις σοου!!!
Ειναι αυτο που λεμε:η βημα-βημα εμφανιση των στοιχειων...

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Ξέρει κανείς αν το μοτίβο που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται στις τοιχογραφίες των τάφων της Βεργίνας, στα Ιωνικά κιονόκρανα της εισόδου του τάφου της Αμφίπολης και στο "φέρετρο" (επάνω δεξιά στη φωτο του ΥΠΠΟ)
είναι απλώς διακοσμητικό ή σημαίνει/συμβολίζει κάτι?

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@ερασιτεχνης,
οι ομοιες παραστασεις που ελεγα χθες....

Unknown είπε...

@pandektis,
προβλέψε τα κοκκαλακια και συμπληρωσε τυμβωρυχου.
Γιατι αραγε το ειπε τοτε σε σετ;

Eβίτα είπε...

Uknown , έχετε το απόλυτο δικαίωμα να διαφωνείτε αλλά αν κρίνετε ότι :
α. Ο Εμπεδοτιμος κοροϊδεύει,
Β. "Υπάρχουν πολλά αδύναμα μυαλα εδώ μέσα που πιστεύουν ότι τους πουν, και
Γ. "Ίσως κάποιοι έχουν αγοράσει οικόπεδα στην Αμφιπολη"
Νομίζω ότι είστε τουλάχιστον αγενης και κακοβουλος απέναντι στον οικοδεσπότη που σας φιλοξενεί και στους συνομιλητές του και αναρωτιέμαι γιατί ασχολείσθε.

Κωστής Κ. είπε...

..άθελά του το είπε ο Τασούλας το πρωί για τις ζωγραφιές αλλα οι Οικονομεοκαμπουράκηδες δεν το πήραν χαμπάρι. Έιχε πλάκα και η Παναγιωταρέα που δεν ήθελε να ρωτούν οι δημοσιογράφοι περισσότερα την Περιστέρη. Ακούστηκε μάλιστα καθαρά και η φωνή της από μέσα να σταματήσουν. Προσωπικά μένω στο "μεγάλος στρατηγός" της Περιστέρη.

SF είπε...

Σαν να φαίνεται ότι είναι χώμα και όχι πέτρα το υλικό που βρίσκεται εκατέρωθεν του τάφου.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15341

Άρα μπορεί να βρεθεί κάποιο υπόλειμμα απ'τα κτερίσματα εκεί. Δεν το είχαν σκάψει ακόμα όταν έβγαλαν την τελευταία φώτο.
Ανυπομονώ για τα ζωγραφισμένα επιστήλια. Λέτε να έχουν σχέση με τη φήμη περί αλόγων του Αλέξανδρου; Πάντως το είχε ξεκαθαρίσει η Περιστέρη ότι όσα ευρήματα χρειάζονται καθάρισμα και συντήρηση μεταφέρονται στο μουσείο και θα τα παρουσιάσουν αργότερα.Φαντάζομαι τέλος του μήνα στην παρουσίαση που θα κάνει.

Θεανώ είπε...

@Ερασιτέχνης

Πρόκειται για λέσβιο κυμάτιο.

Διακοσμητικό μέλος μιας επιφάνειας με καμπύλη διατομή. Το κυμάτιο προορίζεται να χωρίσει ή να τονίσει δύο επιφάνειες. Στην αρχιτεκτονική της Αρχαιότητας ανάλογα με τη διατομή και τη διακόσμησή τους τα κυμάτια διακρίνονται σε δωρικά, ιωνικά και λέσβια.
http://asiaminor.ehw.gr/forms/flemmaAdds.aspx?Mode=Glossary&paramid=6430&boithimata_State=&kefalaia_State=

Unknown είπε...

Ενα αλλο μυστηριο που πρεπει να λυθει ειναι η παντελης ελλειψη ιστορικων πηγων για το μνημειο αυτο.Θελω να πω, δεδομενου οτι εχουμε εναν αφηρωισμενο νεκρο με ενα μνημειο τεραστιων διαστασεων στην ευρυτερη περιοχη της Αμφιπολης, πως και κανενας αρχαιος συγγραφεας, περιηγητης κλπ δεν αναφερει τιποτα;

Ανώνυμος είπε...

@konstantinos Kairis

Το ξέρω ότι είναι όμοιες. Το έχω διαπιστώσει από τότε που αποκαλύφθηκαν τα Ιωνικά κιονόκρανα της εισόδου.
Συμβολίζουν όμως κάτι ή απλώς είναι ένα διακοσμητικό μοτίβο?

Ανώνυμος είπε...

@θεανώ
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση

Unknown είπε...

Τα χέρια των Καρυάτιδων που λείπουν, τα υπόλοιπα κομμάτια φτερών , το χαμένο πρόσωπο της δεύτερης καρυάτιδας, η δεύτερη κεφαλή της σφίγγας είναι αποτέλεσμα σύλησης.

Η δεύτερη κεφαλή που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο, καθώς και τα κομμάτια φτερών τοποθετήθηκαν εκεί από εκείνους που σφράγισαν και επιχωμάτωσαν τον τάφο. Στην προηγούμενη ανακοίνωση μίλησαν για επιχωμάτωση μεταγενέστερη.

Η περιστέρη μίλησε για τις οβίδες την στιγμή της ανασκαφή του ΔΕΥΤΕΡΟΥ θαλάμου, Διάβασε καλύτερα τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου.

Εσύ δεν έχεις κάνει αναρτήσεις για αιγυπτιακού ρυθμού ταφικών διαδρόμων , χαμηλότερων διαζωμάτων, και του ταφικού θαλάμου στο κέντρο του Τύμβου; Τιποτα από αυτά που έγραψες δεν βγήκε αληθινό.

Κτερίσματα υπήρχαν το αποδέχεται και Η Παλιαδέλη ΠΑΝΩ από την κάσα του νεκρού. Παιζεις με τις λέξεις «επιβεβαιώνοντας» και «αποδεικνύοντας» χωρίς καμία λογική διαστρεβλώνοντας προτάσεις. Τώρα επικαλείσαι την Παλιαδέλη όταν πριν από 2 εβδομάδες η Παλιαδέλη μιλούσε για κρύπτη και αποθετήριο του κεφαλιού της Σφίγγας;

Τώρα επικαλείσαι τον Θέμελη όταν εκείνος μιλούσε στις 22 ΟΚΤ για σύληση και ξεφτίλιζες πανεπιστημιακές καριέρες και χρόνια ανασκαφικής εμπειρίας απορρίπτοντας όλους τους αρχαιολόγους;

Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Δεν είμαι Εμπαθής . Εσυ εχεις την εμπάθεια που δεν συμφωνούν όλοι μαζί σου.

Unknown είπε...

Βρε ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ,
Μαλιασε η γλωσσα μας να τους ορμαμε για την επιγραφη στο επιστηλιο ,καιαπο χθες μας ειπαν οτι δεν ειναι επιγραφη αλλα ζωγραφια και σημερα θαυμασια.Φαινεται οτι ασχολεισαι μονο με κατι υπομανιακους που μονο σε κραζουν.Αστους και κοιτα μπροστα....

G είπε...

@effie

Εννοώ οτι ο κατασκευαστής δεν ειχε κανένα σκοπό να σπάσει τα φτερά. Τα έσπασαν άλλοι για να κατασκευάσουν τον εξωτερικό τοίχο. Λογικό είναι, αλλιώς θα υπήρχε κενό ανάμεσα στον τοίχο και την καμάρα.

Εχουν γραφτεί πολλά κατα καιρούς σε αυτή την συζήτηση που απλά δε στέκουν. Οπως για παραδειγμα ότι οι εγκάρσιοι τοίχοι "στηρίζουν" το μνημείο κατά κάποιο τρόπο. Εχει δει κανένας εγκάρσιο τοίχο στήριξης σε σήραγγα του μετρό? Ασφαλώς όχι, κατα μαγικό τρόπο, μια σήραγγα μπορεί να έχει άπειρο μήκος περνώντας μέσα απο ενα βουνό, να έχει ενα χιλιόμετρο χώμα απο πάνω χωρίς κανένα πρόβλημα. Ετσι λειτουργούν και οι θολωτές κατασκευές. Το μνημείο είναι ένας σωλήνας. Τα προβλήματα αρχιζουν αν διαβρωθεί το περιβλημα του σωλήνα, δηλαδή η λιθοδομή.

Ας υποθέσουμε ότι το μνημείο ήταν ένας τόπος λατρείας του Ηφαιστίωνα η ακόμα και του Αλέξανδρου. Το βλέπω απίθανο να βεβηλώθηκε στην ουσία απο τους ντόπιους της εποχής. Το μέγεθος του επίσης θα απέκλειε την σύληση απο τυμβωρύχους της πλάκας. Μπορούμε εσυ και εγω να πάμε και να βεβηλώσουμε την Μητρόπολη? Κατα πασα πιθανότητα θα μας έπερναν χαμπάρι και ειναι και αντίθετο στα πιστεύω μας. Το έκαναν οι Ρωμαίοι? Μα και αυτοί ήξεραν τον Αλέξανδρο, υπάρχουν μαρτυρίες ότι επισκεφθηκαν τον τάφο του στη Αλεξάνδρεια για να αποδώσουν τιμές. Το βλέπω τουλάχιστον απίθανο να βεβήλωσαν αυτοί έστω τον ταφο του Ηφαιστίωνα η ακόμα και της Ολυμπιάδας. Υπάρχει το ενδεχόμενο να συλήθηκε απο τους Γαλάτες το 280πχ, αν κατασκευάστηκε πρίν οι οποίοι διέλυσαν τα πάντα. Χωρίς όλα τα στοιχεία δε μπορούμε να πούμε.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι στην ιστορία, οι οποίοι οχι μόνο βεβήλωναν ότι εβρισκαν μπροστά τους, αλλά κατεδάφιζαν κυριολεκτικά ολόκληρα μνημεία και ναούς. Οχι απλά τα κατεδάφιζαν, αλλά έπερναν και τα υλικά μετά, αφήνοντας πίσω μόνο θεμέλια..Και είχαν την διάθεση τον χρόνο και τις διαταγές να κάνουν όση δουλειά χρειαστεί προκειμένου να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους. Και αυτοί δεν είναι άλλοι απο τους χριστιανούς της εποχής του Θεοδοσίου. Αυτοί πιστεύω τα έκαναν όλα λίμπα, και κατα πασα πιθανότητα εχτισαν τις 2 πρόχειρες λιθοδομές για να σφραγίσουν το μνημείο. Σίγουρα 100% θα ακρωτηρίαζαν και τις σφίγγες για ιδεολογικούς λόγους και μονο. Και θα είχαν και ολη την διαθεση να επιχωματώσουν αν η επιχωμάτωση είναι τεχνιτή προκειμένου να σιγουρέψουν την εξαφάνιση. Τα δύο αυτά γκρούπ κατ εμέ οι Νο1 ύποπτοι, και πάντα αρχιζεις απο τον Νο1 όταν ψάχνεις για τον δολοφόνο...

PAIANAS είπε...

Ξαναγυρνάμε γύρω από την ουρά μας @Effie..
Έχει γραφτεί κατά κόρον.. Θα ήταν πολύ πιο απλό, να τα διαλύσουν όλα αντί να κάνουν σφραγιστικούς τοίχους και επιχωμάτωση.
Το πάζλ αυτό θα απασχολεί για πολλά χρόνια επιστήμονες και ερευνητές..
Νομίζω ότι μέχρι το Μάρτη που θα ξαναρχίσουν οι ανασκαφές, δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι άλλο.

Καυσομπλογκίτης είπε...

Δεν γνωρίζει.

Olga είπε...

Απ' ότι είδα το καλό στοιχείο που ανέφερα το πρωί, δηλαδή το οστό της λεκάνης είναι σπασμένο. Κρίμα γιατί θα ήταν πολύ εύκολη η αναγνώριση με μία ματιά.

thanos είπε...

Αυτό το μένος ορισμένων κατά του οικοδεσπότη μας είναι αδιανόητο και προσβλητικό για όλους μας.Αντί να αναγνωρίσουν την αξία της προσπάθειας του ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ,λυσσομανουν ενίοτε εναντίον του.Περιμένουν στην γωνία για το παραμικρό λάθος για να βγουν από την αφάνεια τους. Ο χώρος αυτός ας παραμείνει χώρος πολιτισμού, μακρυά από στειρες αντιπαραθεσεις,με προσβολές.Ας είναι χώρος ανταλλαγής επιχειρηματων με σεβασμό της αντιθετης άποψης που διατυπωνεται με ήθος.Εν τέλει ο χώρος αυτός είναι ένα κέρδος για όλους μας και το οφείλουμε στον άξιο οικοδεσπότη μας.

Α.Π. είπε...

@ unknown

Unknown αν θελεις να σε παρουμε στα σοβαρά γίνε πρώτα known και μετά να ακούσουμε τα επιχειρήματά σου. Ο Εμπεδότιμος εως και στην τηλεόραση εκτέθηκε υποστηρίζοντας τα δικά του επιχειρήματα. Δεν λέω απαραίτητα ότι είναι σωστός, αυτό μενει να αποδειχθεί αλλά τουλάχιστον έχει το θάρος της γνώμης του. Εσύ ξέρεις ποιος είναι ο Εμπεδότιμος, αυτός δεν σε ξέρει. Δεν είχα καμία διάθεση να τον υπερασπιστώ αλλά ο τρόπος που διάλεξες να μιλήσεις υποτιμά την νοημοσύνη μου

Unknown είπε...

Το ταξιδι συνεχιζεται

Δημήτρης είπε...

Yπάρχει μεγάλος αριθμός από παράδοξα , που πολλά από αυτά , αλλά σίγουρα όχι όλα , θα ξεκαθαρίσουν μόνο όταν θα έχουμε ολοκληρωμένη τη μελέτη της ανασκαφικής ομάδας..Υπάρχει σίγουρα ένας απίστευτος όγκος στοιχείων που εμείς αγνοούμε.
Συνθέσεις χωμάτων , ευρήματα εντός αυτών, χρονολόγησή τους , ακριβείς θέσεις εύρεσής των σπασμένων τμημάτων , αναλυτική εικόνα του Θ3 , με τους πωρόλιθους του δαπέδου και του τάφου, ακριβή θέση που βρέθηκε ο σκελετός ,τα μάρμαρα της ορθομαρμάρωσης του Θ3, ακριβή στοιχεία του περιβόλου που τους οδήγησαν στο Δεινοκράτη και όχι μόνο , επιστήλια ,κτλ.κτλ.Ψήγματα μόνο γνωρίζουμε , γι αυτό και σε πολλά είναι πολύ συγκεχυμένη η εικόνα που έχουμε .
Γεγονός είναι πως στην πορεία της η ανασκαφή ,και φθάνοντας στο φαινομενικό τέλος της , αύξησε κατά πολύ τα ερωτηματικά και τη σύγχυση .Είναι τόσα πολλά τα ερωτήματα που παραμένουν , που μόνο όταν έρθει η ώρα της αναλυτικής παρουσίασης των ευρημάτων και των συμπαρασμάτων από την ανασκαφική ομάδα , θα είμαστε και εμείς σε θέση να ξεδιαλύνουμε μέρος των σημερινών αποριών .Η επιλεκτική παρουσίαση μας σπάει τα νεύρα , είναι όμως επιβεβλημένη από την μεριά τους .Είναι τόσο λεπτό το ζήτημα , που πρέπει να το τεκμηριώσουν πλήρως πριν προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις .Μην ξεχνάτε τη Βεργίνα ,37 χρόνια μετά ,και έχοντας κάνει την ανασκαφή ένας Ανδρόνικος ,και οι ενστάσεις κάποιων παραμένουν .
Εδώ προφανώς έχουμε κάτι ακόμη μεγαλύτερο , που εκτιμώ ότι έχει μεγάλη συνέχεια και πολλές εκπλήξεις .

Unknown είπε...

Άκουσα τους πάντες, είτε από αυτό το Bloog, είτε από τα υπόλοιπα. Ανεξάρτητα τι θα βγει στο τέλος πιστεύω ότι:
1) Σημείο κλειδί παραμένει το υπόλοιπο κεφάλι της σφίγγας.Δηλ. εάν δεν έχει βρεθεί (λέω εάν γιατί, μας δείχνουν επιλεκτικά), περιμένω την ανακάλυψή του λίγο παρακάτω ή παραδίπλα. Η έλλειψή τους δεν δικαιολογείτε, είτε έγινε, είτε δεν έγινε τυμβωρυχία.
2) Το είδος του χώματος (να το πω απλά) που υπάρχει κάτω από τον κιβωτιόσχημο τάφο. Είναι ίδιο με των προθαλάμων ή όχι ?
3) Βασικότατο. Στα σχέδια με τα γεωσκαναρίσματα, υπάρχει σαφής ένδειξη ότι υπάρχει <> εδάφους. δηλ. κτιστός χώρος μεγαλύτερος των προθαλάμων. Έγινε δεν έγινε τυμβωρυχία, δεν μπορεί να πήραν και τον θάλαμο.
4) Τα πρόσωπα που αναμένουμε Ηφαιστίωνα - Αλέξανδρο, συνεχίζουν να επικρατούν γιατί πέραν των άλλων υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ του θανάτου και της ταφής τους, που αιτιολογείτε για την κατασκευή ενός αντίστοιχου τάφου.

5) Όπου και να θάφτηκαν, πρέπει να υπάρχουν και τα αντίστοιχα-ανάλογα κτερίσματα (θρόνοι - μαρμάρινες λάρνακες κτλ. όχι μόνο μικρά). Δεν περίμεναν πχ 2 χρόνια στην Βαβυλώνα για να ολοκληρωθεί αυτό που είδαμε. Δεν δικαιολογείτε. Η πομπή με τον νεκρό ξεκίνησε από την Βαβυλώνα όταν έμαθαν την ολοκλήρωση του τάφου. Όχι νωρίτερα.
6) Από τα 500 περίμετρο είμαστε στα 25 μόλις μέτρα ... χωρίς λοιπά σχόλια αυτό.
7) Εμπεδότιμε, πως θα γίνει να μην ακούμε εδώ μέσα κακοπροαίρετους ? Αντίθετη γνώμη ναι βεβαίως. Να την συζητήσουμε. Κακόβουλη όμως όχι.

Το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι ΥΠΟΜΟΝΗ.
8) Θα μας πει κανείς τι απεικονίζουν τα επιστύλια ?

Παύλος είπε...

Κωστης κ.
Ο Α. ειναι κατω απο το αυλακι,Αργος μερια.Μην αρχησουμε τετοια τωρα αυτο μας ελλειπε.
Εμπεδοτιμος
Ευγε για το σχολιο σου 13-11-2014 ωρα 12+31 συμφωνο απολυτα.

Βίκυ είπε...

Aπο τις τελευταιες λεξεις του αγνωστου
και του μενους που βγαζει φαινεται οτι ειναι συγγενικο προσωπο η ανηκει ο ιδιος/α στους γνωστους αρχαιολογους-πανεπιστημιακους που προασπιζεται.
Κωστης Κ.
Ο Παυλος Μελας Αθηναιος πολιτης ηταν.Απο τους πρωτους μεγαλους νεκρους.Ξερεις ποσοι Αθηναιοι,Πελοποννησιοι,Κρητες,νησιωτες,Κυπριοι εχυσαν το αιμα τους για την απελευθερωση της Μακεδονιας μας;
Μην γενικευεις λοιπον και μην φερνεις παραδειγμα τους ανεγκεφαλους των γηπεδων.Το" Αθηναικες μπουρδολογιες" ειναι αδικο και δειχνει "επαρχιωτικο" κομπλεξισμο.Οσον αφορα το αγαλμα του Αλεξανδρου εν Αθηναις εχεις απολυτο δικιο.

ik είπε...

Ο Εμπεδότιμος και ο κάθε σχολιαστής εδω μέσα δεν είναι ούτε επιστήμονας, ούτε έχει ανάλογη εμπειρία, ούτε είναι καν στο χώρο της ανασκαφής. Οπότε έχει κάθε δικαίωμα να λέει ότι θέλει.Και εννοείτε αυτό να σχολιάζεται απο τους υπόλοιπους σχολιαστές

Το πρόβλημα είναι ότι όταν γινόντουσαν δηλώσεις απο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ στα ΜΜΕ, οι οποίες δηλώσεις δεν ταίριαζαν με την αφήγηση και την επιθυμία που είχαμε όλοι (βλπ ΜΑ), σκυλιάσαμε να τους βρίζουμε και να τους απαξιώνουμε, θεοποιώντας την Περιστέρη και ότι έλεγε.

Να σας υπενθυμίσω μόνο το "Αν έχουν μπει τυμβωρύχοι στο μνημείο θα βρούμε τα κοκαλάκια τους..." Καθώς και δεκάδες άλλες δηλώσεις περί μη σύλησης. Δυστυχώς η κα Περιστέρη και γενικά το υπουργείο προσπαθούσε επι μήνες, αντίθετα με όλα τα στοιχεία, να φωτογραφήσει έναν ασύλητο τάφο του ΜΑ.

Δυστυχώς και η Περιστέρη και η γγ και η Παναγιωταρέα και ο Υπουργός έβαλαν μπροστά τις προσδοκίες/επιθυμίες έναντι της έρευνας και της διαφανής ενημέρωσης.

Λουστείτε τα τώρα που πέφτουμε απο τα σύννεφα και προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας
Είχα κάνει μια ερώτηση νωρίτερα αν κα ποιος έχει καμιά ιδέα τι θα μπορούσαν να είναι αυτά τα γυάλινα διακοσμητικά που βρέθηκαν στον Τάφο.
Με απασχολούσε ιδιαίτερα αυτό το "πριονωτό".
Πως σας φαίνεται η ιδέα να είναι φτερό Δράκου?
Από μια πρώτη έρευνα στο ιντερνετ παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα
"Στην μεσογειακή Ευρώπη (για την Ελλάδα κυρίως στην Μακεδονία) εμφανίζονται ως φύλακες θησαυρών και πυλών σε Θεϊκούς κόσμους. Στην Ελλάδα, συναντάμε τους Δράκους ως σύμμαχους των Τιτάνων έναντι των Ολύμπιων και ξανασυναντάμε αργότερα έναν Δράκο στον ενδέκατο άθλο του Ηρακλή καθώς και στον μύθο του Ιάσονα (ο φύλακας του χρυσόμαλλου δέρατος)."

Νομίζω ότι έχω δει δράκους και σε κάποια νομίσματα.
Συνεχίζω το ψάξιμο.......

panosd είπε...

@konstantinos Kairis
@Θεανώ
@ Ερασιτέχνης

το μοτίβο που εμφανίζεται στα διακοσμητικά στοιχεία αναφέρεται σαν "egg and dart" ή "ovolo moulding"
(Meyer, Franz Sales, 1849- A handbook of ornament)
https://archive.org/stream/handbookoforname00meyeuoft#page/157/mode/1up
εδω στη σελίδα 132-133 παρουσιάζει και ενδιαφέροντα μαινδρικά μοτίβα !

και αρκετά από τα σύμβολα - μοτίβα της Αμφίπολης συγκεντρωμένα εδω

http://holylandarchive.com/photos_src/GSATACER02_800.jpg

(λεπτομέρειες από το Βόρειο τμήμα του Ερεχθείου)


κι από προηγούμενα post


Ομοιότητες ευρημάτων !
http://s30.postimg.org/o66hhm62p/image1.jpg
http://s1.postimg.org/7at07sz27/image2.jpg


Στην σαρκοφάγο της Σιδώνας. (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου)
http://www.istanbularkeoloji.gov.tr/web/27-106-1-1/muze_-_en/collections/archaeological_museum_artifacts/alexander_sarcophagus

και μια ενδιαφέρουσα βιβλιογραφική πηγή σχετικά με τη χρήση των συμβόλων και μοτίβων
(William Henry - The grammar of the lotus)
https://archive.org/stream/grammaroflotusne00gooduoft#page/162/mode/2up

(Jones, Owen, - The grammar of ornament)
https://archive.org/stream/grammarofornamen00joneuoft#page/n5/mode/2up

Unknown είπε...

ik επικροτω αυτο που λες.Εχουν καλλιεργηθει μεγαλες προσδοκιες απο την αρχη της γνωστοποιησης της ανασκαφης,ειτε απο τους αρχαιολογους,ειτε απι την Πολιτεια.Το λιγοτερο που περιμενουμε ειναι τεραστια, οικομενικης φυσης ανακαλυψη.Τα επομενα ελπιζω να μας τα επιβεβαιωσουν τις προσδοκιες μας. Και σε αυτο τρεφω μεγαλες ελπιδες διοτι δεν μπορω να φανταστω οτι και οι αρχαιολογοι και ο Πρωθυπουργος θελουν να ρεζιλευτουν τελικα!

Ανώνυμος είπε...

@Empedotimos

Νομίζω Εμπεδότιμε ότι εσύ θα μπορούσες να βοηθήσεις σχετικά με το συμβολισμό των Δράκων, αν φυσικά νομίζεις ότι η παρατήρησή μου αυτή έχει κάποια βάση ( ότι δηλαδή μοιάζει με φτερό δράκου.

giannis_ είπε...

@ερασοτεχνης
Δήλαδη το παραμύθι έχει πριγκίπισσες και δράκο.
Δε σε πειράζω, αλλά και το ψηφιδωτό μπορεί να έχει δράκο και οι σφίγγες, θεό τον τον @καιρι να μου πει γιατί ανέβασε το σχόλιο με τη σφίγγα και τους δράκους...
Είσαι πονηρή...

pandektis είπε...

Ο καθηγητής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Μιχάλης Τιβέριος, μιλώντας στο zougla.gr, αναφέρει πως μετά την ανεύρεση του σκελετού πολλές θεωρίες καταρρίπτονται. «Το εύρημα, ο σκελετός, είναι πάρα πολύ σημαντικός, διότι πολλές θεωρίες από αυτές που ακούστηκαν κανονικά θα πρέπει να αποσυρθούν. Από τον σκελετό θα πληροφορηθούμε το φύλο του νεκρού καθώς και την ηλικία του. Οι θεωρίες περί κενοταφίου, περί Ηφαιστίωνα και Αλεξάνδρου, δεν έχουν πλέον καμία σχέση» τονίζει.
________________________________
Ο καθηγητής αρχαίας ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, επιμένει ότι πρόκειται για τον σκελετό του Ηφαιστίωνα. «Πιστεύω ότι είναι τα οστά του Ηφαιστίωνα. Έχω ήδη προχωρήσει στη φιλολογική μελέτη των κειμένων και πιστεύω ότι η πυρά του Ηφαιστίωνα την οποία περιγράφει ο Διόδωρος είναι μόνο η πρόθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ η καύση. Πέραν τούτου, θέλω να δω αν είναι λείψανα ή ακέραιος ο σκελετός. Προφανώς εκεί υπήρχε και μια σαρκοφάγος. Έχουμε τα οστά ενός Μακεδόνα μεγάλης προσωπικότητας» επισημαίνει.

«Αυτό το μνημείο προϋποθέτει αφηρωισμό και είμαι ο πρώτος που το είπα. Είδατε ότι τώρα το ανακοίνωσε και η ανασκαφική ομάδα. Ο Αλέξανδρος, λοιπόν, αποθέωσε μόνον έναν, τον Ηφαιστίωνα. Τον αποθέωσε, κατά των Διόδωρο, δίπλα στον αυτό του που τον θεώρησε θεό. Οι Μακεδόνες, βέβαια, δεν το δέχθηκαν αυτό, τον δέχθηκαν ως ήρωα. Πρέπει να δω οπωσδήποτε αν είναι ακέραιος ο σκελετός ή κάποια λείψανα» προσθέτει.
__________________________________
Οι διαφωνίες προάγουν την έρευνα, αλλιώς όλοι θα πιστεύαμε ότι η Γη είναι επίπεδη.

Giannis είπε...

Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο σας. Αυτό που έχω καταλάβει εγώ με βάση τη λογική είναι ότι οι αρχαιολόγοι μπροστά τους είχαν όρυγμα και στα πόδια τους τάφο. Μάλιστα είχαν προχωρήσει και κάποια μέτρα στην αποχωμάτωση εσωτερικά του ορύγματος, όταν η ομάδα ανακάλυψε στο κατώφλι, εξωτερικά της εισόδου του ορύγματος, την κρύπτη με το τάφο. Προφανώς αυτό τους έλυσε τα χέρια και σταμάτησαν την ανασκαφή καθώς πλέον είχαν τάφο. Το ζητούμενο είχε βρεθεί.
Το που οδηγεί το όρυγμα παραμένει ερωτηματικό. Ίσως να αποτελεί περιμετρικό ταφικό συγκρότημα και στη μέση να υπάρχει κάτι άλλο. Ίσως και για αυτό ο Λαζαρίδης έκανε ανασκαφές επάνω στο λόφο.

Βίκυ είπε...

ερασιτεχνης,
εγγονος:γιαγια μηπως ειδες κατι χαπια ;γραφουν πανω ελ εσ ντι
γιαγια: αστα χαπια ρε ,τους πρασινους δρακους στην κουζινα τους ειδες;
Ως κατοικος του αστεως εκανα εναν αστεισμο.
Εχει ενδιαφερον παντως να γινει η σχετικη ερευνα.

Δημήτρης είπε...

@ik
Θα διαφωνήσω πλήρως μαζί σου.Ούτε να λουστούμε κάτι έχουμε ,ουτε πέφτουμε από τα σύννεφα , ούτε δικαιολογούμε οτιδήποτε.ΠΟΤΕ η ανασκαφική ομάδα δεν είπε απόλυτα περί μη σύλησης .Αφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά .Ας υποθέσουμε πως η ανασκαφή τελειώνει εδώ και ο νεκρός είναι π.χ.ο Ηφαιστίωνας ή κάποιος άλλος στρατηγός.Είναι μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ αρχαιολογική ανακάλυψη ,παγκόσμιας εμβέλειας.Και όσοι εδώ μέσα διατηρούσαμε ελπίδες για τον Αλέξανδρο, θα έχουμε απολαύσει ένα εκπληκτικό ταξίδι ,χωρίς να μετανιώνουμε για τίποτε.
Προσωπικά θεωρώ πως δεν έχει τελειώσει τίποτε.Το ταξίδι θα συνεχιστεί , έχει πάρα πολύ δρόμο ακόμη και το ξαναλέω με σιγουριά απίστευτα ευρήματα στο μέλλον και ανακοινώσεις .

Effie είπε...

@G
Εν γένει συμφωνώ, η εκδοχή να έσπασαν τα φτερά για τον έξω διαφραγματικό τοίχο είναι πιθανή, αλλά δεν θα μπορούσαννα τον χτίσουν λίγο πιό έξω;;
Συμφωνώ για τους φανατικούς χριστιανούς περί Θεοδόσιο ή και Ιουστινιανό, ότι είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για βανδαλισμό (αλλά ήρθαν πιθανόν δεύτεροι μετά πό τυμβωρύχους). Και λέω ότι κάποιοι με σεβασμό στο μνημείο το προστάτεψαν χτίζοντας τους τοίχους, αφού "απόθεσαν" τα κομμάτια των κακοποιημένων αγαλμάτων και του μωσαϊκού πάνω στο έδαφος του τάφου. Τώρα για την επίχωση, είναι άλλο θέμα, θα πάρει καιρό να λυθεί το ερώτημα....Έχω πει μια εκδοχή, δεν είναι πολύ πιιανή, να δούμε τι θα πουν οι αρχαιολόγοι.

@Paianas
δεν πειράζει να έχουμε διαφορετική άποψη, να δούμε τι υποθέσεις θα μας δώσει η αρχαιολογική ομάδα. Κυρίως η εξέταση του εδάφους θα μας δώσει κάποια χρονολόγηση για να προχωρήσουμε σε πιθανές εκδοχές, τώρα θεωρίες κάνουμε όλοι.

Ανώνυμος είπε...

@giannis
Δε είμαι σίγουρη αν κατάλαβα τι εννοείς.
Απλώς από χθες σπάω το κεφάλι μου να βρω τι θα μπορούσε να είναι αυτό το γυάλινο διακοσμητικό. Αρχικά είχα θεωρήσει ότι είχαν βρεθεί και κτερίσματα και μπορούσε να είναι χτένα. Μετά πρόσεξα καλύτερα την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.
Εσένα πως σου φαίνεται? θα μπορούσε να είναι φτερό δράκου?

Ανώνυμος είπε...

@Βίκυ
χαχαχαχαχα!

oryktosploutos είπε...

@tifosaurus 4:50
Όντως είναι περίεργο για μας, αλλά το έχει εξηγήσει ο καθηγητής Μαυραγάνης στην πολύ σημαντική διάλεξη το Σεπτέμβριο (https://www.youtube.com/watch?v=02JBVAJc4i4), όταν μίλησε για Ηφαιστίωνα. Η εξήγηση που έδωσε ήταν ότι οι ιστορικοί της εποχής δεν ενδιαφερόντουσαν για μνημεία, αλλά μόνο για την πολιτική και στρατιωτική δράση, να περιγράψουν την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της εποχής. Πολύ αργότερα ο Παυσανίας δίνει περιγραφές.

giannis_ είπε...

@ερασιτέχνης
Απο την εμφάνιση του ψηφιδωτου με κατατρώει ο δράκος απλά δε μου κολλάει το σενάριο, πλην της ολυμπιάδος. μόνο βαθιά μυημένος θα μας βοηθούσε.

Ανώνυμος είπε...

@giannis
Εννοείς αυτό το πορτοκαλί μπροστά από την Περσεφόνη?
Γιατί από χθες το κοιτάω και εγώ και δεν καταλαβαίνω τι είναι?
Έγραψα χθες ένα σχόλιο σχετικά με την Ολυμπιάδα. Το διάβασες?

Unknown είπε...

Μήπως ξέρει κάποιος φίλος το μήκος του εργαλείου άσπρο-μαύρο που φαίνεται στη φώτο http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15340 ?
Είναι μήπως 40 εκ.?

PAIANAS είπε...

@Effie προς τον @G απευθυνόμουν αλλά το γήρας ου γαρ έρχεται μόνο του ..
Είμαι υπέρμαχος των δημοσιεύσεων σου για να μην πω fan ..

*Για όλους όσους ψέγουν η κατηγορούν τον Εμπεδότιμο ..
Από τον Αύγουστο ταξιδεύουμε ονειρευόμενοι..
Το είχαμε ανάγκη αυτό το ταξίδι, έστω κι αν δεν βρήκαμε (βρούμε ) την Ιθάκη μας.
Εδώ, σ'αυτούς τους 3 μήνες γίναμε μια παρέα, εδώ ξεσκονίσαμε τις ιστορικές μας γνώσεις, εδώ μάθαμε περισσότερα, εδώ νοιώσαμε τι σημαίνει Έλληνας, εδώ
διαφωνήσαμε, εδώ μοιραστήκαμε, εδώ γαλουχήθηκε και αναδείχθηκε το ομαδικό πνεύμα...Όλοι εμείς, αυτό το χρωστάμε στον εμπνευστή και δημιουργό αυτού του blog..Οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε, έστω κι αν θεωρούμε ότι υπερέβαλλε η σε κάποιες αναλύσεις του πιθανώς να έπεσε έξω.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Στη φωτογραφία που φαίνεται το οστό μέσα στον τάφο αυτό κατά πάσα πιθανότητα είναι η κερκίδα.
Τι μπορούμε να δούμε από την κερκίδα? ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ.
Αν το εργαλείο σύγκρισης είναι 40 εκ. τότε υπολογίζω περίπου το οστό στα 30 εκ. Τότε με μια φόρμουλα που υπάρχει μήκος κερκίδας επί 3.3+86,4 έχουμε ένα ύψος γύρω στο 1,85 εκ.

Unknown είπε...

Δεν πιστεύω ότι είναι τυχαίο που μας έδωσαν αυτή τη φωτογραφία τη στιγμή που βρήκαν αυτό το κόκκαλο και έβαλαν τότε δίπλα το εργαλείο σύγκρισης!!!!!

giannis_ είπε...

@ερασιτεχνης
Σου τα γράφω επιγραμματικά
Σφίγγες, ψηφιδωτό, μαινάδες, κλοπή στους δελφούς την εποχή του φιλίππου, καταστροφή δυο πόλεων πλην των ιερών, χρυσός του παγγαίου, μυστήρια και γάμος στη σαμοθράκη το περιδέραιο της δήθεν περσεφόνης που το βλέπουμε και δεν μας το ανακοίνωσαν, ο γαμπρός ήρθε από τη θάλασσα γιαυτο και το φόντο.
Απλά ειναι τραβηγμένο σενάριο όταν δεν βρήκαμε τα πιο απλά.
Είναι συμβολισμοί που εγώ εχω φτωχό μυαλό και δε ξέρω.
Κάδμος παππούς διόνυσου (σκότωσε το δράκο του Αρη στη θήβα)-θήβα-τύρος, ο Αλεξανδρος τις ξεθεμελείωσε εκτός από καδμεία και αγηνώρειο.
Ο Κάδμος έδωσε τη τέχνη του χρυσού στους θράκες όταν εφτασε στο παγγαίο, ο γάμος του με την αρμονία διδάσκονταν και λατρεύονταν στη σαμοθράκη - το δρώμενο στο ψηφιδωτο- οι μυημένοι και τα σύμβολά τους με τον νυμφοπομπό.
Τα δώρα του κάδμου έφεραν καταστροφή στον οίκο τους, με το θάνατο του Αλεξανδρου Δ επέρχεται η καταστροφή των Τημενιδών, ο καλλιτέχνης με τη παράσταση και την ολυμπιάδα στο ρόλο της αρμονίας της επιρρίπτει την καταστροφή.
απλά τραβηγμένο;

Unknown είπε...


Προς @ όλους

Μερικές παρατηρήσεις / ερωτήσεις:

1) Σε σχέση με τα οστά το υπουργείο ανακοίνωσε (12-11-2014) 'Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού'.
Ο @ Evangelow Christodoulou στις 13-10 10:20μμ είπε 'για όσους ενδιαφέρονται για να κατανοήσουν πως συμπεριφέρεται το αμμώδες χώμα με υγρασία κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Λύνει και τις απορίες για το πόσο βαθυά η πόρτα του 1,5 τόνου κτλ κτλ
https://www.youtube.com/watch?v=cONq231dn6w
Έτσι εξηγήτε και η εύρεσή των οστών εκτός του τάφου, αν το 597μχ στο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στην Αμφίπολη το ξύλο ήταν κατεστραμμένο? Μήπως ξέρει κάποιος φίλος σε πόσο χρόνο με τις παρούσες συνθήκες θα είχε καταστραφεί το ξύλο του φέρετρου???

2) Το φυσικό έδαφος του τύμβου Καστά είναι Σχιστόλιθος. Η ανακοίνωση του Υπουργείου (12-11-2014 λέει 'έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.' Τι εννοεί? Γιατί στην ανακοίνωση 31-10-2014 λέει ' η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά το οποίο εμφανίζετε επιφανειακά ως εδαφοποιημένος κερματισμένος σχιστόλιθος'. Μας λέει αυτό κάτι για το αν υπάρχει συνέχεια του τάφου???

3) Γνωρίζει κανείς αν ο Μακεδονικός νόμος ταφής όριζε τι γίνεται στην περίπτωση κάποιου ο οποίος έχει αποθεωθεί? Υπήρξε πριν τον Αλέξανδρο άλλος Μακεδόνας 'αποθεωμένος'? Αν δεν υπήρχε κάτι που να όριζε ο Μακεδονικός νόμος γι αυτή την περίπτωση, μήπως για να τονιστεί η διαφορά μεταξύ απλού θνητού (έστω και βασιλιά) και κάποιου που έγινε Θεός, να αποφασίστηκε η μη καύση του νεκρού???

4) Αχιλλέας - Πάτροκλος // Αλέξανδρος - Ηφαιστίων
Όταν πέθανε ο Ηφαιστίων, ο Μ Αλέξανδρος, (αν δεν το είχε κάνει ποιο πριν) έπρεπε να αποφασίσει τον τόπο ταφής του Ηφεστίων άρα και τον δικό του! Τι επέλεξε???

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@ Fanis Psarros
Οι αρχαίοι δεν ήταν ΤΟΣΟ ψηλοί. Ο Φίλιππος ήταν περίπου στο 1.60. Λέγαοτε ότι ο Αλέξανδρος ήταν μετά βίας 1.45.

Το Ύψος του Μεγάλου ΑλεξάνδρουΠρόκειται για πληροφορία διασταυρωμένη απο τρείς πηγές, όπου αναφέρεται οτι το υψος του Αλέξανδρου είναι "4 πόδια και 7 ίντσες". 12 ιντσες έχει το πόδι και 2.54 πόντους η ίντσα, οπότε έχουμε (4x12+7)x2.54=1,397=140 πόντους, 1.40εκ. λοιπόν. Σε ιστορικές πηγές όπως ο Πλούταρχος, αναφέρεται οτι ο Αλέξανδρος έφτανε μέχρι τους ώμους του Φιλίππου. Ο Φίλιππος είχε ύψος περίπου 1.60εκ. και αυτό μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια απο τα ευρήματα της Βεργίνας, ιδίως απο τον Θώρακα, τα οποία βρέθηκαν από τον καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικο. Τα όπλα του Φίλιππου, με τα οποία και τάφηκε, έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση και μπορείτε να τα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίνκης.

Παραθέτω και το λίνκ:

http://www.forums.gr/showthread.php?3759-%D4%E9-%E7%F4%E1%ED-%F4%E5%EB%E9%EA%E1-%EF-%CC%E5%E3%E1%F2-%C1%EB%E5%EE%E1%ED%E4%F1%EF%F2#.VGTuFTSUe8A

İskender είπε...

Αν ο θαλαμος ηταν καλυμενος πανω απο το υψος της πορτας πως γινεται το θυροφυλλο να επεσε στο 1κ50 πανω απο το πατωμα;

GreekFan είπε...

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/blog-post_733.html

Δημήτρης είπε...

@13ΙΟΥΝΙΟΥ 323
Ο Ηφαιστίωνας όμως ήταν.( ψηλός εννοώ )

Βίκυ είπε...

Μακεδονικη γλωσσα,ομοφυλοφιλος και παιδεραστης.
Ωραιο λινκ παρεθεσες.
Αφου δεν ντραπηκες,οτι και να σου πει κανεις λιγο θα ναι

Αρης είπε...

323 με φιλικη διαθεση σου λεω οτι αυτο το υψος που αναφερεις ειναι απλα αστειο...
ακου 1.40 ..και πως ανεβαινε στο αλογο του ?με ασανσερ?
...αυτες οι αναφορες γινοντουσαν τοττε οπως και τωρα μειωτικα για τον Αλεξανδρο απο εχθρους του ..δεν υπονοω αυτο για σενα..
το υψος του Αλεξανδρου ηταν κοντα στο 1.70

http://deadliestwarrior.wikia.com/wiki/Alexander_the_Great

" Arrian said he was somewhat less than average height, Curtius that he was not of impressive physique and/or stature. Existing art shows him to be muscular with good length of leg and somewhat stocky, so Curtius must be referring to his height. What was average height back then? Macedonians, who had access to grazing land, probably ate better and were likely taller than the Southern Greeks.

Some scholars speculate that the armor found in Tomb II [Vergina, Macedonia/Greece; see picture] must be either Alexander’s or Philip’s. The armor would have fit a person of 5’ 2” or shorter. Both Kings were not popular with the writing Greeks, and I find it hard to believe such a lack of height would not have been mentioned by contemporaries. The armor probably belonged to Arrhidaeous’ wife, whose own mother would have been a warrior herself and raised her daughter to be one. Alexander was an excellent warrior. A lack of height this extreme would have put him at a severe disadvantage as a soldier, particularly on foot, due to leverage considerations with weapons and shields. And Alexander battled often on foot, not always on horseback.

The expert on Alexander Art, Andrew Stewart, places his height at 5’7” which is very close to my own estimate of 5’6” - just short enough to be noticed, but not to be disadvantageous and not worthy of mention in contemporary writings by authors who would have ran about the same height. In later times, where great stature was synonymous with great deeds, people wondered why a King so remarkable in all other things was not distinguished in that one area which was so a reflection of a gift from the Gods. "

ELLHN είπε...

@PM

Για αρχή καλο θα ήταν να μελετήσεις ένα βιβλίο εδαφομηχανικής και να μάθεις αν το έδαφος μπορεί να υποστεί ολίσθηση η κατολίσθηση.

Τώρα το τι έχει υποστεί η δεν έχει υποστεί το έδαφος και ο φυσικός βράχος του τύμβου είναι μια άλλη ιστορία.

Unknown είπε...

Ίσως τελικά να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια!!!Έχει σημασία? Κανονικά όχι, αλλά αυτό που έγινε με την... on-line ενημέρωση - ανασκαφή, σίγουρα θα μας αφήσει ένα περίεργο συναίσθημα του ανεκπλήρωτου.

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό -πέρα από το μνημείο- είναι ότι όλοι εμείς οι μη μυημένοι βλέπουμε ΠΛΕΟΝ την επιστήμη της αρχαιολογίας καθώς τα ευρήματά της πολύ διαφορετικά.
Οι πρώτες φωτογραφίες των Καρυάτιδων που δημοσίευσαν προσωπικά με συγκλόνισαν. Έγιναν η αφορμή να κάνω τις πρώτες μου αναζητήσεις στο διαδίκτυο σε όρους και εικόνες για να καταλάβω τα δελτία τύπου.Πλέον ένα άγαλμα ή ένα ψηφιδωτό που θα δω σε ένα μουσείο ή στην τηλεόραση, σε μένα -αλλά και σε πολύ κόσμο πιστεύω- θα φέρνει στο μυαλό όλα αυτά που ζήσαμε τους τελευταίους 3 μήνες. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν η κα. Περιστέρη ήθελε αυτό, δηλαδή να μπει η αρχαιολογία σε κάθε ελληνικό σπίτι ή ήταν πολιτικό σχέδιο.Δεν έχει σημασία.Αυτά για πρόλογο.

Οι θεωρίες πολλές, οι οποίες λίγο πολύ, όλες έχουν πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα. Σαφώς και δεν έχουμε τις πληροφορίες που έχουν οι ανασκαφείς.Η δικιά μου θεωρία είναι: τον τύμβος τον ξανάνοιξαν κάποια στιγμή (ίσως την ρωμαϊκή εποχή), έφτιαξαν τον υπόγειο τάφο -αρκετά υποδεέστερο από το υπόλοιπο τύμβο-και τοποθέτησαν τον νεκρό του οποίου τα οστά βρήκαμε χθες!Ενδέχεται ο αρχικό ''ένοικος΄΄ να είναι ή προς τα κάτω ή δεξιά ή αριστερά του Θ3!!!

Unknown είπε...

Μία σκέψη για την επιλογή ξύλινου φερέτρου αντί μαρμάρινου για τον Μ.Α.:

α. Η μείωση του συνολικού βάρους για την ευκολότερη μεταφορά του στην Αμφίπολη.
β. Την προστασία των γυάλινων μερών του φερέτρου, τόσο για την αποφυγή θραύσης τους όσο για την στατικότητα της κατασκευής. Αν δεν κάνω λάθος, ο νεκρός ήταν ορατός γεγονός που προϋποθέτει μεγάλες γυάλινες επιφάνειες.

Επιπλέον με πιθανές ζωγραφιές και την χρήση οστέινων διακοσμητικών στοιχείων , που βρέθηκαν, δίνεται και η νότα της πολυτέλειας που αρμλοζει στον Μ.Α.

Unknown είπε...

Ίσως τελικά να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια!!!Έχει σημασία? Κανονικά όχι, αλλά αυτό που έγινε με την... on-line ενημέρωση - ανασκαφή, σίγουρα θα μας αφήσει ένα περίεργο συναίσθημα του ανεκπλήρωτου.

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό -πέρα από το μνημείο- είναι ότι όλοι εμείς οι μη μυημένοι βλέπουμε ΠΛΕΟΝ την επιστήμη της αρχαιολογίας καθώς τα ευρήματά της πολύ διαφορετικά.
Οι πρώτες φωτογραφίες των Καρυάτιδων που δημοσίευσαν προσωπικά με συγκλόνισαν. Έγιναν η αφορμή να κάνω τις πρώτες μου αναζητήσεις στο διαδίκτυο σε όρους και εικόνες για να καταλάβω τα δελτία τύπου.Πλέον ένα άγαλμα ή ένα ψηφιδωτό που θα δω σε ένα μουσείο ή στην τηλεόραση, σε μένα -αλλά και σε πολύ κόσμο πιστεύω- θα φέρνει στο μυαλό όλα αυτά που ζήσαμε τους τελευταίους 3 μήνες. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν η κα. Περιστέρη ήθελε αυτό, δηλαδή να μπει η αρχαιολογία σε κάθε ελληνικό σπίτι ή ήταν πολιτικό σχέδιο.Δεν έχει σημασία.Αυτά για πρόλογο.

Οι θεωρίες πολλές, οι οποίες λίγο πολύ, όλες έχουν πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα. Σαφώς και δεν έχουμε τις πληροφορίες που έχουν οι ανασκαφείς.Η δικιά μου θεωρία είναι: τον τύμβος τον ξανάνοιξαν κάποια στιγμή (ίσως την ρωμαϊκή εποχή), έφτιαξαν τον υπόγειο τάφο -αρκετά υποδεέστερο από το υπόλοιπο τύμβο-και τοποθέτησαν τον νεκρό του οποίου τα οστά βρήκαμε χθες!Ενδέχεται ο αρχικό ''ένοικος΄΄ να είναι ή προς τα κάτω ή δεξιά ή αριστερά του Θ3!!!

Αρης είπε...

και αυτο απο το αποσπασμα απο τον Πλουταρχο σχετικο με την ομοφυλοφιλια.."οταν παλι ο Φιλοξενος ο στρατηγος στις ναυτικες δυναμεις,του εγραψε οτι υπηρετει κοντα του ενας θεοδωρος απο τον Ταραντα,που ειχε για πουλημα δυο πανεμορφα αγορια,και ζητουσε να μαθει αν θα τα αγορασει,δυσανασχετωντας βαρια φωναξε πολλες φορες μπροστα στους φιλους του,ρωτωντας τι τελος παντων αισχρο ειχε μαθει γι αυτον ο φιλοξενος και καθεται να του προξενευει τετοιες ντροπες.Και αφου κατηγορησε με επιστολη τον ιδιο τον φιλοξενο τον διεταξε να "διαολοστειλει" μαζι με το φορτιο του τον θεοδωρο".
Κατα τα αλλα ομοφυλοφιλος...

Ανώνυμος είπε...

@giannis
Πολλά από αυτά που γράφεις τα έχω διαβάσει και εγώ. Όχι όμως όλα.....το ψάχνω .....και θα επανέλθω.....

Δωδωναίος είπε...

Καλησπέρα σε όλους!
Θέλω να αναφερθώ γενικά στους φίλους που απαντούν στο σκεπτικό του Εμπεδότιμου (και όχι μόνο) με αρνητική διάθεση, ακόμα και υποτιμητικά!
Καλώς κάνουν και διαφωνούν με κάποιες απόψεις , ας το κάνουν όμως με ήπιο τρόπο, για να μην χαλάνε το κλίμα, την διάθεση και τον ειρμό των σκέψεων των υπολοίπων.

Σχετικά με τον λόφο Καστά
Η τοποθεσία που κατασκευάστηκε, είναι λίγο πιο ψηλά από το αρχαίο λιμάνι της Αμφίπολης, και ελαφρώς ΒΑ!
Από εκεί ξεκίνησε το στράτευμα και ο στόλος, για ένα ταξίδι, που ίσως να μην είχε γυρισμό!
Έχει κανένας την εντύπωση σε αυτό φόρουμ, , πως δεν ήταν ορατό κατά την διάρκεια που κατασκευαζόταν?
Έχει την εντύπωση κανένας πως το Μνημείο αυτό, όταν κατασκευάστηκε, δεν ήταν ορατό σε όποιον εισερχόταν στο λιμάνι της Αμφίπολης?
Δεν είναι στην μέση του πουθενά, είναι ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να είναι, για να δείχνει με το Μεγαλείο του, το Μεγαλείο που κρύβει μέσα του!
Ανάλογο Μνημείο, δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα στην Ελλάδα, και αν μη τι άλλο, κάτι ανάλογο του μεγέθους του θα κρύβει μέσα του!
Δεν ξέρω πόσοι Τάφοι ακόμα υπάρχουν σε αυτό το Μνημείο, και ποιοί θα βρεθούν εντός τους, πιστεύω όμως πως το ταξίδι αυτό, μέχρι την αποπεράτωση της ανασκαφής, θα είναι συναρπαστικό!
Τέλος ελπίζω, μετά το πέρας των ανασκαφών, και την ανάλογη συντήρηση που του αρμόζει, να γίνει και η αποκατάσταση του (εσωτερική και εξωτερική).
Το ταξίδι τώρα αρχίζει Εμπεδότιμε, συμφωνώ!


13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Δημήτρης
Και να ήταν ψηλός, το θεωρώ κάπως υπερβολικό να υπέρβαινε το 1.70εκ ύψος. Κατά την γνώμη μου οι αρχαίοι είχαν ύψος μεταξύ 1.40εκ με 1.70εκ. Δημήτρη, μήπως έχεις να παράθεσεις κάποια αξιόπιστη πηγή η λίνκ για το ύψος του Υφαιστίωνα;

Κώστας Δελιάκης είπε...

Ισως η ακριβέστερη και πληρέστερη ενημέρωση γύρο απο την ανασκαφή της Αμφίπολης....νάσαι καλα

oryktosploutos είπε...

@Poly Katri 7:50

Όπως έγραψα και χθες, η εναλλαγή άμμου και μάργας λιμναίας προέλευσης δείχνει ότι δεν πρόκειται για τεχνητή επίχωση, αλλά για το φυσικό έδαφος της περιοχής και για το βυθό της αρχαίας Κερκινίτιδας. Κατόπιν αυτού εκτιμώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει χαμηλότερο επίπεδο άλλης ταφής ή χαμηλότερος υπόγειος διάδρομος, αυτά πρέπει να αναζητηθούν σε άλλες θέσεις του τύμβου.

Από την άνοιξη η ανασκαφή θα συνεχιστεί, καθώς έχει πολλά ακόμη να δώσει, όπως έδειξε η διασκόπηση του 2003 και όπως είπε χαμογελαστά η Περιστέρη.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Βικυ
Δέν κάθησα να ασχοληθώ με την ποιότητα του λίνκ από την στιγμή που γκούγκλαρα ύψος Μέγα Αλέξανδρου για να απαντήσω στο συνχολιαστή μας.
Άλλωστε έχω εκφράσει την άποψη μου ότι ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ.
Επίσης δε έχω δώσει δικαιώματα σε κανέναν αυτό το ιστολόγιο για να μου κάνεις επίθεση.

Zibi είπε...

Μόλις η Μενδώνη, μιλώντας στο Mega, ξεκαθάρισε ότι τα οστά του νεκρού δεν έχουν υποστεί καύση!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ΕLLHN

Το βιβλιο εδαφομηχανικης το εχω ηδη αγορασει.

Δεν μπορω ομως να βρω το κεφαλαιο που εξηγει το ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ γλιστρημα στην μια ακρη ενος δωματιου.

Μηπως μπορεις να με βοηθησεις;

Unknown είπε...

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=27377#toppage

Δημήτρης είπε...

@13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323
Δεν θυμάμαι που ,είμαι όμως σίγουρος πως το διάβασα, σε διαφορετική πηγή από αυτή που αναφέρει ο Aris, πως το ύψος του Αλέξανδρου πρεπει να ήταν περί το 1,68 και ο Ηφαιστίωνας ήταν και αρκετά ψηλότερός του και πιο σωματώδης .Θα το κοιτάξω μήπως το βρω.

PAIANAS είπε...

Χαχα ...τα πήρε η Ντόροθι, με κάποιον που αμφισβητεί ότι ο νεκρός είναι ο Ηφαιστίωνας..

Οργισμένη, η αμερικανίδα αρχαιολόγος, δεν διστάζει να τουιτάρει και μια ελληνικότατη... βρισιά προς όσους την κατηγορούν πως λέει ψέμματα: «Έτσι, ο θυμωμένος μ...(γραμμένο στα Ελληνικά) που υποστηρίζει πως λέω ψέμματα για την θεωρία του Ηφαιστίωνα, είναι απλώς... ανίκανος να καταλάβει τις αρχαίες πηγές»;



Unknown είπε...

@ oryktosploutos
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Atithasos είπε...

Διάβασα προσεκτικά τα γκάλοπ: καταλληλότερος για νεκρός στην Αμφίπολη ο Μεγαλέξανδρος. Να δεις που θα βγει η γοργόνα οσονούπω να ζητήσει εκλογές...

gtroza είπε...

"Ο/Η Alisamud είπε...

Αν ο θαλαμος ηταν καλυμενος πανω απο το υψος της πορτας πως γινεται το θυροφυλλο να επεσε στο 1κ50 πανω απο το πατωμα;

13 Νοεμβρίου 2014 - 7:59 μ.μ."


http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58792
...
Επίσης, εντοπίστηκαν, ακριβώς κάτω από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, δύο ακόμη τμήματα από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα.

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58972
...
3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Φωτο 1,2).Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.
...

Ανώνυμος είπε...

@giannis
Κατ´ αρχήν πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις και σε ευχαριστώ που αποφάσισες να τα μοιραστείς γιατί έμαθα πολλά πράγματα που δεν ήξερα.
Λοιπόν ούτε εγώ είμαι ειδικός, αλλά μπορώ πολυ άνετα να δω το δρώμενο του ψηφιδωτού, όπως το περγράφεις. Βλέπω τα δώρα, τους νεόνυμφους με τις μορφές του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας, τον Ερμή να οδηγεί την άμαξα των νεονύμφων.....
Αυτό που έχω να πω είναι ότι κάλλιστα μπορει να το δει κάποιος και με αυτή την οπτική.Οι μύθοι άλλωστε συχνά αλληλοεμπλέκονται, δανείζουν στοιχεία ο ένας στον άλλο, συγχωνεύονται ....και η αρπαγή της Περσεφόνης κατά μια έννοια γάμος είναι.
Το τελευταίο σχόλιό σου δεν είμαι σίγουρη.......δλδ αν ο τάφος είναι του ΜΑ , ο καλλιτέχνης μπήκε στη διαδικασία να φτιάξει ένα ψηφιδωτό για να επιρρίψει ευθύνες στην Ολυμπιάδα ή γενικότερα σε αυτό το γάμο ( γιατί τα δώρα μεν ήταν της Αρμονίας αλλά κατά μια εκδοχή της τα έδωσε ο Κάδμος)
Αν ο τάφος είναι της Ολυμπιάδας ίσως να είχε νόημα......ως αυτοκριτική τουλάχιστον.


ΥΓ. Και για να αστειευτούμε λίγο......νομίζω ότι σε αυτόν το γάμο αυτή που πέρασε καλύτερα ήταν η ......Δήμητρα!!

Βίκυ είπε...

323 Σου ζητω συγνωμη που σου προσηψα προθεση που δεν ειχες αλλα η προπαγανδα εχει πολλα προσωπεια και καλο το προλαμβανειν.
Το λιβελογραφημα που παρεθεσες αφου αναφερθηκε στην σκοπιανη προπαγανδα περι Μακεδονικης γλωσσας εκανε εκτενη αναφορα στα ιστορικως γνωστα ξεκαθαρισματα της Μακεδονικης αυλης(παγια τακτικη στα παιγνιδια εξουσιας απο τα αρχαια χρονια,Ρωμη,Βυζαντιο ως και νεοτερα χρονια)για να καταληξει εκει που στοχευε εξαρχης ,στην σπιλωση.Γνωστη ιστορικη πηγη(γιατι δεν μας την λεει)αναφερει οτι ο Α. ηταν μανιωδης κιολας παιδεραστης και σεξουαλικα ανικανος(πριν μας ειπε ομως οτι παντρευτηκε τρις και εκανε παιδια) .
Λεγε ,λεγε κατι θα μεινει.
Ατιθασε
"Δυο πραγματα δεν εχουν τελος .Το συμπαν και η ανθρωπινη ευηθεια .και για το πρωτο δεν ειμαι σιγουρος"Α.Αινσταιν

Unknown είπε...

το αντικειμενο με τα δοντακια, δειχνει να εχει υποδοχη για λαβη..η ειναι το ιδιο η λαβη για κατι αλλο,ισως και χειρουργικο εργαλειο, και οι πανω οι πετρες ειναι σαν βεντουζες.. αυτη την εντυπωση που εδωσαν..αλλα και για παιδικο παιχνιδι εξαρτημα..

ενα ενδιαφερον που βρηκα ειναι οτι σε ενα εργο του Πλουταρχου αναφερει οτι ο Αλεξανδρος ηθελε να φτιαξει το προσκηνιο στο θεατρο της Πελλας ζητησε να το φτιαξουν απο χαλκο.. και ο κατασκευαστης του ειπε οχι, γιατι λει δεν θα εχει ακουστικη ! -αρα υπηρχε ΗΔΗ θεατρο στην εποχη του-

ειμαστε η μοναδικη φυλη που ηξερε απο ακουστικη και αρμονια,και κατασκευη θεατρου..το γεγονος οτι δεν εχουν βρει το θεατρο στην Πελλα η στην Αμφιπολη το αφηνω χωρις σχολιο..

giannis_ είπε...

@ερασιτεχνης
Οχι ο Αλεξανδρος δημιουργος ο δολοφόνος τους Κάσσανδρος.
Ο ιερέας μύστης του λέει έτσι δε φταις εσυ για τη μοίρα τους. 325-300 π.Χ. η κατασκευή υπάρχει περιθώριο. Δε λέω ότι αυτό είναι, απλα το ψηφιδωτό έχει πολλά θέματα.

ιοαννα είπε...

Προς fterotos psychonoos : Μου είναι απολύτως φυσικό να έχω προσέξει εκείνο το ΄΄διαφορετικό΄΄ σχόλιο σου, καθόσον τα ΄΄διαφορετικά΄΄ είναι εκείνα που χρήζουν προσοχής και διερεύνησης, όπως επίσης (θεωρώ) κ εκείνα που μοιάζουν πολύ απλά, πολύ συμβατικά, πολύ κοινότυπα κ ουδόλως αξιοπερίεργα, γιατί περνούν απαρατήρητα από τους πολλούς. Να γιατί απ΄όλο ΄΄το χθεσινό πακέτο΄΄, η δική μου προσοχή στάθηκε στο ΄΄ιωνικό κυμάτιο΄΄, ήτοι στο σχέδιο του κινητού κτερίσματος που βρέθηκε, το οποίο θυμήθηκα ότι υπήρχε κ σε κάποιες φωτο των πρώτων φάσεων της ανασκαφής...κ ακολούθως βρήκα ότι υπήρχε και επί της σαρκοφάγου της Σιδώνας...κ έφαγα τις σάρκες μου από χθες μ΄αυτό, μα επιτέλους, μου έλυσες ΄΄το πρόβλημα΄΄ με την σχετική πληροφορία σου περί αυτής !!! Όμως, η διακόσμηση, πράγματι είναι ίδια, σχετίζεται με τον ιωνικό αρχιτεκτονικό ρυθμό και επίσης παρουσιάζεται κ στις κολώνες του ναου των Δελφών, αλλά και στην Δήλο, έργα με τα οποία σχετίζεται και ο Δεινοκράτης.... Κ ίσως όλα αυτά να τυγχάνουν πληροφορίες δευτερευούσης σημασίας, αλλά το να λύνονται απορίες κ μπερδέματα...είναι νομίζω, το ζητούμενο των συνομιλιών μας, αρκεί να λαμβάνουν χώρα με αλληλοσεβασμό, κατανόηση κ βεβαίως κ ανοχή του ενός προς τον άλλο. Σ΄ευχαριστώ πολύ, λοιπόν ! Χωρίς εσένα, ακόμη αυτό θα με απασχολούσε !...

gtroza είπε...

"Ο/Η Alisamud είπε...

Αν ο θαλαμος ηταν καλυμενος πανω απο το υψος της πορτας πως γινεται το θυροφυλλο να επεσε στο 1κ50 πανω απο το πατωμα;

13 Νοεμβρίου 2014 - 7:59 μ.μ."

http://postimg.org/image/o775dzl6x/

αυτό ίσως είναι θυρόφυλλο, στο 1,5μ πάνω απ'το δάπεδο
δεν αναφέρεται όμως ακριβώς τί και πού στο δελτίο του ΥΠΠΟ

oryktosploutos είπε...

@Pelleus V 9:48

Το θέατρο της Αμφίπολης έχει εντοπιστεί, αλλά, αν θυμάμαι σωστά, περιμένουν την απαλλοτρίωση ενός ελαιώνα για να ξεκινήσουν την ανασκαφή.

Προφανώς πάντως τώρα προηγείται ο Τύμβος και το θέατρο θα μείνει για άλλο/η αρχαιολόγο.

Effie είπε...

@kostas georgiadis
- Αυτή η ..απούσα κεφαλή σφίγγας, στο λαιμό θα μας κάτσει τελικά, μπορεί να την πήραν κάποιοι τυμβωρύχοι τελικά αν τη βρήκαν μπροστά τους, η άλλη (που εχει και το λαιμό) μπορεί να ήταν καταχωμένη και να τους ξέφυγε...
-θάλαμος με γεωσκαναρίσματα: δεν είναι σαφές τι δείχνουν αυτά, και πόσο ακριβής είναι η γωσκόπηση πέραν τοου να δείχνει αλλαγές στην πκνότητα εδάφους. Όπως είπε σήμερα στο MEGA η Μενδώνη, ακόμα και η επικείμενη «ηλεκτρική διασκόπηση» οδηγός για δοαφορές εδάφους θα είναι, δεν ξεχωρίζει κτίσματα από φυσικά κενά.
@βικυ
Ας μη διαιωνίζουμε αντιπαραθέσεις, απόψεις ακούγονται με τον ένα ή άλλο τρόπο.
@olga
Κάποια αφημερίδα ανέφερε ότι το οστό της πυέλου ήταν θρυμματισμένο, αλλά η ανακοίνωση ΥΠΠΟ και η Μενδώνη απόψε ανέφεραν ότι ι σκελετός είναι σχεδόν άθικτος. Πάντως και χωρίς την πύελο, το πάχος/μήκος κνήμης, το πάχος και άλλο παράμετροι οστών κρανίου εύκολα δίνουν πληροφορία για τον φύλο.
@giannis @ paatrinos @poly katri
Η Μενδώνη ήταν κατηγορηματική σήμερα, είπε ότι η ανασκαφή σε αυτό τον τάφο έφτασε στο τέλος της, τώρα θα ψάξουν για άλλα μνημεία στον Καστά
@Paianas
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, πράγματι έχει σχηματιστεί μια όμορφη παρέα με αρκετούς από τους σχολιαστές χάρη στον δημιουργό του ιστολόγιου-θα ήταν ευχής έργο να μην διαλυθεί με την ολοκλήρωση των ευρημάτων, αν και το ιστολόγιο είναι τελείως εξειδικευμένης θεματολογίας.
@ερασιτέχνης
Το πριονωτό κάποιο τμήμα διακοσμητικού ήταν, μην ψάχνουμε συμβολισμούς σε όλα!
@fannis psarros
Δε νομίζω ότι είναι οστό, έτσι νόμισα και εγώ στην αρχή, αλλά αν το μεγεθύνεις δεν είναι. Τα οστά πρέπει να τα μάζεψαν ταχύτατα με γάντια και πολλή προσοχή προς συντήρηση και φύλαξη.
@Poly katri
Το ξύλο σε υγρό χώμα διαβρώνεται σε λίγες δεκαετίες. Σε >2000 χρόνια που άνοιξαν τον τάφο, ούτε …σκλήθρα δεν θα έχει μείνει. Και όχι, σύμφωνα με τη Μενδώνη δεν υπάρχει συνέχεια στον τάφο. Αποθεωμένος ήταν ο Α. και κατ’εντολήν Α. ο Ηφαιστίων. Στο ιστολόγιο και μερικοί αρχαιολόγοι λένε ότι η καύση ήταν προϋπόθεση της αποθέωσης, άλλοι (Μαυρογιάννης, που πρώτος είπε ότι ο τάφος είναι για αποθεωμένο νεκρό) δεν το θεωρούν απαραίτητο.
@13 Ιουνίου 323
Νάνος δεν ήταν ο Α.!! Πραγματικά θα ήθελε σκάλα να ανέβει στο άλογο με το 1.40μ!
@δωδωναίος
Η τελευταία ανακοίνωση ΥΠΠΟ κατ’εμέ αποκλείει να κτίστηκε «κρυφίως» ο τάφος: έγινε με «δημόσια δαπάνη» λόγω κόστους, με πολλούς εργάτες, και στον αφηρωϊσμένο νεκρό αποδίδονταν τιμές και λατρευτικές τελετές. Όχι βέβαια σε άφαντο μνημείο!
@Greek Fan
Μην πολύ-ασχολείσαι με τα μεγαλόσχημα του Amphipolis news, την προηγούμενη τον ανακοινώσεων έγραφε ότι βρήκαν σκάλα στο όρυγμα….
@Oryktos ploutos
Ενδιαφέρουσα η άποψη για τη σύσταση εδάφους από τη λίμνη και τη συσχέτιση με το «τέλος» του βάθους του τάφου. Ευχαριστούμε! Ξέρεις από γεωλογία;

Ανώνυμος είπε...

@giannis
Δηλαδή κατασκευαστής του τύμβου ο Κάσσανδρος για εξιλέωση του? Δεν ξέρω.....άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!
Πάντως συμφωνώ ότι υπάρχουν πολλά θέματα, όχι μόνο στο ψηφιδωτό αλλά σε όλο τον τύμβο.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Με βεβαιότητα υπογράμμισε πως τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο δεν είναι καμμένα, ενώ τα διακοσμητικά σχετίζονται με τη χρονολογία, η οποία τοποθετείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. χωρίς καμία αμφιβολία.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «ο τάφος κατασκευάστηκε για το σκελετό που βρίσκεται μέσα, αλλά το μήκος του τάφου δεν μπορεί με βεβαιότητα να μας πει εάν πρόκειται για άντρα ή γυναίκα. Τις απαντήσεις θα τις δώσει ο ίδιος ο σκελετός όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις των επιστημόνων».

Η κυρία Μενδώνη διευκρίνισε πως δεν περιμένει κάτι περισσότερο από τον τάφο, «τώρα πλέον μένει να μας μιλήσει η επιστήμη» είπε η ίδια, για να συμπληρώσει πως «πρόκειται για ένα ιδιάζον μνημείο, με τα χαρακτηριστικά του να εμφανίζονται για πρώτη φορά».

Τέλος, δεν δίστασε να επιβεβαιώσει τους φόβους ότι ο τάφος έχει συληθεί, αφού δεν βρέθηκε κανένα αντικείμενο, προσωπικό ή μη, του νεκρού που να υποδεικνύει την ταυτότητά του. «Στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι οι τυμβωρύχοι έχουν πάρει τα πάντα» κατέληξε η κυρία Μενδώνη.

oryktosploutos είπε...

@ Effie 9:58

Είμαι μηχανικός και ξέρω αρκετά, αλλά δεν είμαι γεωλόγος.

ιοαννα είπε...

Προς oryktosploutos : είπες ΄΄Το θέατρο της Αμφίπολης έχει εντοπιστεί, αλλά, αν θυμάμαι σωστά, περιμένουν την απαλλοτρίωση ενός ελαιώνα για να ξεκινήσουν την ανασκαφή. Προφανώς πάντως τώρα προηγείται ο Τύμβος και το θέατρο θα μείνει για άλλο/η αρχαιολόγο.΄΄. Ε, λοιπόν, απ΄όλη αυτή την ιστορία, νιώθω να διχάζομαι...Ανεβαίνω ψυχολογικά κ πέφτω ηθικά ! Που ζούμε ??? Αναρωτιέμαι, που ζούμε ??? ΄΄Την απαλλοτρίωση ενός ελαιώνα ?????΄΄. Έχουν κατασπαράξει το σύμπαν κ ούτε καν κατά τις σχετικά πολύ πρόσφατες εποχές των παχέων αγελάδων, δεν περίσσευαν λίγα ψύχουλα για τα ωραία κ τα σπουδαία ??? Αγγίζει σχεδόν τα όρια του νοσηρού......

Ανώνυμος είπε...

@Effie
Σε θεωρώ από τους πιο " προσγειωμένους" σχολιαστές εδώ μέσα. Πίστεψε με όμως δε ψάχνω για συμβολισμούς! Απλώς δε μπορώ να φανταστώ ποιού διακοσμητικού θα μπορούσε να είναι μέρος....και όσο το κοιτούσα, μου θύμισε αυτό.Τίποτα παραπάνω.

Marinos είπε...

Εύγε σε όλους τους συνταξιδιώτες για την επιμονή και την υπομονή σας .Την αγάπη μας από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ Κύπρο!

Effie είπε...

@oryktos ploutos
έχεις κάποια άποψη /διαίσθηση/γνώση αν ο σεισμός του 597 μΧ στην Αμφίπολη θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να επηρεάσει μέσω του υδροφόρου ορίζοντα ή με άλλο τρόπο στον τάφο; ή αν συνθήκες πλημμύρας (ο Στρυμόνας και η Κερκινιτιδα πλημμύριζαν συχνά)θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τάφο;
@ερασιτέχνης
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, και μένα δε μου λέει τίποτα αλλά είναι τόσο "αποσπασματικό" που είναι δύσκολο να καταλάβεις κάτι. Κάποιοι που ψάχουν διακοσμητικά και κτερίσματα τάφων της εποχής, ίσως κάτι βρουν.

giannis_ είπε...

@effie
Δηλαδη εσένα σου λύθηκαν όλες οι απορίες;
Αν θες πες μου το συμπέρασμα!
Τον ένοικο θα μας τον πούνε τα λοιπά θα τα συζητάνε χρόνια..
Μία διαφορετική οπτική γράψαμε

ΠΕΡΣΕΑΣ είπε...

Απο οτι φαινεται ο νεκρος δεν εχει καει οπως συνηθηζεται σε Μακεδονες ,αυτο ισως σημαινει οτι ο σκελετος ανηκει σε μη Μακεδονα. Μη μακεδονες στρατηγοι του Μεγα Αλεξανδρου ηταν ο Νεαρχος που ηταν απο την Κρητη ,ο Λαομεδων που ηταν απο την Λεσβο και ο Ευμενης απο τα Καρδια κοντα στην Καλλιπολη ,ακουσα οτι και ο πατερας του Ηφαιστιωνα ηταν Αθηναιος. Απο την κατασταση που βρεθηκαν τα οστα, μεσα εξω απο τον ταφο,δειχνει οτι οι τυμβορυγχοι αφαιρεσαν βιαστικα τα κτερισματα -κοσμηματα του νεκρου και πιθανο οπλισμο που φορουσε κατα την ταφη. η ομοιοτητα των διακοσμητικων στα υπολειματα του φερετρου μοιαζουν με αυτα της σαρκοφαγου του Αλεξανδρου -οπως λεγεται-που βρισκεται στο μουσειο στην κων/πολη. Δειτε σχετικα εδω : http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/11/blog-post_13.html
Το γιατι βεβαια εγινε η επιχωματωση χωρις να γινει μια τακτοποιηση στον ταφο προκαλει πολλα ερωτηματικα...εκτος βεβαια εαν εγινε απο φυσικα αιτια...και απλως μετα εκλεισαν την πυλη με τους ογκολιθους

Δημήτρης είπε...

Καλησπέρα σας,

θα πάω λίγο πίσω στα γεγονότα και στην αρχή της ανασκαφής. Οι αρχαιολόγοι που είναι υπεύθυνοι για την ανασκαφή αυτή γνώριζαν πως υπάρχει κάτι σαν είσοδο στο σημείο που ξεκίνησαν μιας και δεν ανέσκαψαν όλο τον περίβολο αλλά ξεκίνησαν από το σημείο της εισόδου. Άρα είχαν ενδείξεις ή και γνώση του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του τύμβου. Σίγουρα τα επιστήλια έχουν να μας πουν πράγματα αλλά για κάποιον λόγο δεν τα εμφανίζουν. Θυμηθείτε επίσης πως υπήρχε μεγάλη κινητικότητα μέχρι και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για κάποιες ημέρες. Και επειδή η ανασκαφή βρίσκεται πολλές μέρες μπροστά σε σχέση με αυτό που μας παρουσιάζουν δεν αποκλείεται τις ημέρες εκείνες να βρήκαν σημαντικά ευρήματα τα οποία τα μετέφεραν με άκρα μυστικότητα προς μελέτη. Τέλος από τις ανακοινώσεις εύκολα συμπεραίνει κάποιος πως πρόκειται για άνδρα και όχι αποτεφρωμένο - αναφέρουν πως ο σκελετός βρέθηκε σχεδόν άθικτος.
Το μνημείο τώρα είναι τόσο μεγάλο που δύσκολα δεν κρύβει και άλλα μυστικά - όχι ότι αποκλείεται να έγινε επιχωμάτωση απλή σε όλο τον υπόλοιπο όγκο αλλά μάλλον δεν είναι έτσι.
Υ.Γ. Με προβληματίζει στο πολιτικό κομμάτι η προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών για το όνομα των Σκοπίων πράγμα που σημαίνει πως η αρχαιολογική ανακάλυψη έχει προεκτάσεις και γεωπολιτικές.

Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

@oryktosploutos
Καλησπέρα συνάδελφε....μεταλλειολόγος να υποθέσω?
Εγώ μηχανολόγος τρομάρα μου....




oryktosploutos είπε...

@ ιοαννα 10:06

Αν θυμάμαι σωστά, πρέπει να το είχα δει το Σεπτέμβριο στο amfipolinews.blogspot.gr. Η αρχαιολογία είναι της υπομονής, κάποια πράγματα προηγούνται και κάποια περιμένουν τη σειρά τους και τη χρηματοδότησή τους. Υπάρχει μακεδονικός τάφος στη Σπηλιά Εορδαίας με ευρύτερη περιοχή γεμάτη θραύσματα, που ανασκάπτεται σε πολύ αραιά διαστήματα. Και υπάρχει δίπλα και κάτι σαν τύμβος(;).

@Effie 10:17

Η κατάσταση των τοιχωμάτων του τάφου, όσο είδαμε στις φωτο, δεν δείχνει επηρεασμό από το σεισμό. Στον ταφικό θάλαμο, οι ορθοστάτες ύψους 1,80 και το σωζόμενο ύψος 1,0 δείχνουν ότι πιθανά το σφραγιστικό δάπεδο ήταν πιο ψηλά, κατέπεσε και ξαναεπισκευάστηκε σε μεταγενέστερο χρόνο. Πότε; Άγνωστο.
Δεν ξέρω τα υψόμετρα της περιοχής, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να επηρεάστηκε είτε από πλημμύρα είτε από μεταβολή της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα. Η μάργα είναι κατά κανόνα υδατοστεγανό πέτρωμα, αλλά πρέπει να ξέρει κανείς τις τοπικές συνθήκες.
Κάποιες θεωρίες για επίχωση του τάφου από πλημμύρα ή τσουνάμι δεν στέκονται με τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

@ Effie
Και εγώ ψάχνω και μέχρι στιγμής δεν έχω εντοπίσει κάτι....αυτο που με μπερδεύει είναι ότι με βάση πάντα την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ δεν πρόκειται για κτέρισμα αλλα για διακοσμητικό του φερετρου. Πώς βέβαια το ξέρουν αυτό.......?
Συγνώμη που ανακατεύομαι αλλά αυτό που ρώτησες τον "ορυκτό πλούτο", το έχουμε αναλύσει διεξοδικά σε προηγούμενες αναρτήσεις ( ρευστοποίηση εδάφους κλπ)

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Βίκυ
Δεκτη η συγγνώμη σου. Και εγώ από μέρους μου ζητώ συγγνώμη εάν εκλάβατε το λίνκ ως κακόβουλο λόγω των λαθασμένων πληροφοριών που προβάλλει. Άλλωστε και ένας συνσχολιαστής μας ανέβασε ένα αρχείο pdf με τις αρετές και τον χαρακτήρα του ΜΑ και διδάσκεται στις στρατιωτικές επιστήμες και το βρήκα εξαιρετικό. Εγώ απλά θεώρησα την πληροφορία (ύψος) σημαντική για να απαντήσω στο σχόλιο του συνσχολιαστή μας και να αναδείξω τον Αλέξανδρο ως ένοικο του τάφου. Δηλαδή στο να συμφωνήσω με την θεωρία του Εμπεδότιμου ότι ο νεκρός που βρέθηκε είναι decoy. Από εδω και στο εξής θα προσέχω για τις πληροφορίες που προσπαθώ να μοιράζομαι μαζί σας ώστε να μήν, άθελα μου, προκαλώ κανέναν.

oryktosploutos είπε...

@ Ερασιτέχνης 10:32

Σωστά.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@ Δημήτρης
Οκ! Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

Δύο εβδομάδες πριν επισκέφθηκα την Αμφίπολη, το μουσείο της και το λόφο Καστά. Η είσοδος του τάφου είναι ορατός από την αρχαία Αμφίπολη και ο λόφος φυσικά. Ούτε κοντά είναι, ούτε πολύ μακριά στο ανθρώπινο μάτι. Βεβαίως εκείνη την μακρινή εποχή οι άνθρωποι διασχίζοντας τον ποταμό Στρυμόνα που ήτανε πιο φαρδύς και πλωτός ή τον δρόμο που τα μετέπειτα ρωμαϊκά χρόνια έγινε η Εγνατία Οδός θαύμαζαν το μνημειακό-ταφικό συγκρότημα από κοντά σε πρώτο πλάνο μαζί με τον μαρμάρινο περίβολο με το Λέων στη κορυφή του λόφου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κατασκευάστηκε όχι για να είναι κρυφό αλλά για να είναι ορατό και να προκαλεί δέος, προσβάσιμο αλλά όχι επισκέψιμο. Η μοίρα του ήταν ότι προφανώς δεν έμελλε να μακροημερευση και δεν άργησε να επέλθει "ξαφνικός θάνατος" αυτού και εξαφάνισή του από την ιστορία. Ας ελπίσουμε οτι η αρχαιολογική ομάδα να έχει και ικανότητες ντετέκτιβ ώστε να ενώσει τα "κομμάτια" και να λύσει το μυστήριο.

Ανώνυμος είπε...

@ oryktosploutos
Όταν λες σφραγιστικό δάπεδο ενοείς το δάπεδο του τρίτου θαλάμου?

oryktosploutos είπε...

@Ερασιτέχνης 10:46

Εννοώ το δάπεδο ακριβώς πάνω απ' το χώρο ταφής, αυτό που μας είχε πει το ΥΠΠΟ ότι εμφάνιζε καθίζηση.

gtroza είπε...

Ο/Η oryktosploutos είπε..
...Στον ταφικό θάλαμο, οι ορθοστάτες ύψους 1,80 και το σωζόμενο ύψος 1,0 δείχνουν ότι πιθανά το σφραγιστικό δάπεδο ήταν πιο ψηλά,...

στο 1,60 απ'το κατώφλι του θυρώματος, βρέθηκε η αρχή του τάφου, +1,0μ προς τα κάτω ίσον 2,6μ προς τα κάτω, μείον 1,8μ προς τα πάνω, ίσον 0,8μ κάτω απ' το κατώφλι που μάλλον είναι και το δάπεδο που συζητάμε

ιοαννα είπε...

Προς oryktosploutos : έχεις δίκιο...κάποια πράγματα προηγούνται...όπως η υγεία, η παιδεία, το οδικό δίκτυο της χώρας, τα λιμάνια, ειδικά εκείνα των νησιών μας, η ασφάλεια των αεροδρομίων μας (κ δεν το αναφέρω τυχαία,) κ.α. πολλά, πάρα πολλά... Που να περισσέψουν χρήματα κ για την αρχαιολογία.... Έχω μεγάλες απαιτήσεις, μάλλον....

oryktosploutos είπε...

@gtroza 10:53

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=59112 : "Σε βάθος 1,60μ. από τους ΣΩΖΟΜΕΝΟΥΣ λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι ΣΩΖΟΜΕΝΟΥ ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν ορθοστάτες από την ΑΝΩΔΟΜΗ του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο 1,80μ."

Ανώνυμος είπε...

@oryktosploutos. & gtroza
Ορυκτέ το δάπεδο που λες είναι το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Γιατι λες ότι ξαναεπισκευάστηκε?
Gtroza πρόσεξε λίγο την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ .....το ύψος της ανωδομής ήταν ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ .....
Αυτό, σε συνδυασμό με τους πώρινος λίθους του δαπέδου που δεν ξέρουμε αν βρέθηκαν, μπορεί και να σημαίνει ότι η ανωδομή του τάφου ίσως εξείχε του δαπέδου και πιθανόν δεν ήταν από πάνω καλυμμένη με λίθους. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε....... Ήταν χωμάτινη για τέλεση θυσιών...μια ιδέα λέω...

ELLHN είπε...

@PM

Η απορία σου ήταν αν σε εδάφη παρατηρείται το φαινόμενο της ολίσθησης.

Μια που έχεις το βιβλίο διάβασε το κεφαλαιο που αναφέρεται στην ευσταθία πρανών.

Σε ότι αφορά την ανασκαφή δεν γνωρίζω τι είδους γεωλογικές εδαφολογικές συνθήκες επικρατούν. Ούτε έχω εισέλθει εντός. Μονο ως το σημείο ελεγχου έχω φτάσει.

oryktosploutos είπε...

@Ερασιτέχνης 11:07

Ο τάφος φαίνεται στη φωτο γεμάτος άμμο επίχωσης. Η επίχωση έγινε μεταγενέστερα. Το δάπεδο είχε υποστεί καθίζηση πάνω στην επίχωση. Μήπως είχε συναρμολογηθεί ΠΑΝΩ στην επίχωση; Υπόθεση εργασίας ...
Πού είναι η ΑΝΩΔΟΜΗ του τάφου;

Ανώνυμος είπε...

@ oryktosploutos
Τώρα που σε βρήκα.....
Τις προηγούμενες ημέρες είχα γράψει ένα σενάριο για φυσική επίχωση του τάφου, μέσω του ανοίγματος στον πρώτο σφραγιστικό τοίχο ( μπροστά από τις σφίγγες) και των ανοιγμάτων / ζημιών στους τοίχους του τρίτου θαλάμου και μου την είχαν " πέσει " .....ότι ήταν αδύνατο γιατί αυτό θα απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ορμητικού νερού κλπ....
Εγώ μιλάω για σταδιακή επίχωση διαμέσου των αιώνων και φυσικά δεν αναφέρομαι σε τσουνάμι ή άνοδο της στάθμης των νερών της λίμνης.
Όμως κάπως πρέπει να επιχώθηκε και το περιμετρικό τοιχείο...... Επίσης όλοι κοιτάζουν δυτικά προς τη λίμνη και το ποτάμι και ξεχνάνε τον ορεινό όγκο του παγγαίου στ´ ανατολικά. Ο προσανατολισμός βέβαια της εισόδου δεν είναι στη διέυθυνση των γραμμών ροής ( δε ξέρω πώς το λένε..κατεβασιές εννοώ ) του βουνού.
Εσένα ποιά είναι η γνώμη σου ? αποκλείεται η φυσική επίχωση?

Δωδωναίος είπε...

@giannis
Ορμώμενος από το σχόλιο σου ότι έφτιαξε ο Κάσσανδρος τον Τύμβο, δύο πράγματα μου ήρθαν κατευθείαν στο μυαλό!
1.-(Μεταξύ σοβαρού και αστείου)Αν τελικά θέλησε να εξιλεωθεί για τις πράξεις του, φτιάχνοντας τον Τύμβο, δεν αποκλείεται να έπεσε και ο ίδιος μέσα (δεν στέκει).
2.- 274 π.Χ. << Ο Πύρρος εισβάλλει στη Μακεδονία, νικώντας τον Αντίγονο Γονατά. Κατόπιν καταλαμβάνει και καταστρέφει τις Αιγές>>
Αν ο Πύρρος που εισέβαλε στην Μακεδονία και λεηλάτησε την ευρύτερη περιοχή , ίσως λεηλάτησε και τον τάφο του Κάσσανδρου, που μάλλον βρέθηκε πρόσφατα στις Αιγές συλημένος(μάλλον στέκει).

İskender είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Η θεωρία περί σεισμού και βομβαρδισμών σε συνδυασμό με την επίχωση δεν μπορεί να σταθεί. Αν υπήρχε η επίχωση, τότε οι πόρτες δεν θα μπορούσαν να βρεθούν στο πλάι. Δεν το επιτρέπει η βαρύτητα και το γεγονός ότι είναι εγκλωβισμένες από χώμα/άμμο, που με ένα σεισμό το ποιο πιθανό είναι να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερες πλευρικές δυνάμεις που θα τις κρατούσαν κοντά στην αρχική τους θέση (κάντε ένα πείραμα με ένα κουτί στο σπίτι!). Επιπλέον, υπάρχουν άλλα αρχιτεκτονικά μέλη (πχ η οριζόντια πλάκα στον 2ο θάλαμο), που λογικά θα έπρεπε να σπάσουν και αυτά με ένα τόσο ισχυρό σεισμό, ικανό να γυρίσει και να κατεβάσει τα θυρόφυλλα εκεί που βρέθηκαν.

Επίσης λείπουν αρχιτεκτονικά μέλη από το εσωτερικό. Που είναι τα υπόλοιπα κομμάτια από το πάτωμα στον 3ο θάλαμο; Τα σκεπάσματα του τάφου (λείπουν τουλάχιστον 4-5 κομμάτια); Οι υπόλοιποι ορθοστάτες που είναι;

Το σχέδιο που έδωσαν στην δημοσιότητα ( http://www.yppo.gr/images/l_15345.jpg ) νομίζω αποτυπώνει σχεδόν όλα τα αρχιτεκτονικά ευρήματα. Αυτά που λείπουν είναι πολλά!

Θεωρώ ότι οι πόρτες έσπασαν κατά τη διάρκεια της επίχωσης (ότι είχε απομείνει από αυτές όρθιο) για αυτό και βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν.

Θα συμφωνήσω πάντως μαζί σου ότι μόνο ένας ηλίθιος κλέφτης θα έκανε τόση ζημιά και μετά θα παράχωνε το μνημείο, και να θυμίσω ότι αρκετά μέλη από την περίφραξη έχουν μεταφερθεί μακριά και το λιοντάρι δεν βρέθηκε σπασμένο πάνω στο λόφο.

Έχουμε λοιπόν ένα τεράστιο μνημείο που φτιάχτηκε με δημόσιο χρήμα για ένα ήρωα που ξεχάστηκε πολύ γρήγορα όπως και το μνημείο που δημιουργήθηκε για αυτόν. Χρειάστηκαν 24 αιώνες για να ηρωοποιηθει και πάλι.

Ανώνυμος είπε...

@ oryktosploutos
Η επίχωση του τάφου φαντάζομαι έγινε ταυτόχρονα. Κάπου έπρεπε να πατήσει το δάπεδο.
Επειδή όμως στις ανακοιν´ωσεις έγραφαν ότι σώζονται οι λίθοι του δαπέδου που ήταν σε επαφή με τους τοίχους....δεν έχω καταλάβει αν οι υπόλοιποι λίθοι βρέθηκαν μέσα στο όρυγμα ή όχι.
Ανωδομή του τάφου: πάνω από την εκβάθυνση που είχαν κάνει για το φέρετρο.δες ανακοίνωση, φωτο και σκίτσο

oryktosploutos είπε...

@Ερασιτέχνης 10:21

Δεν έχω ακριβή εικόνα της περιοχής. Από το Google Earth φαίνεται πιθανή η σταδιακή φυσική επίχωση του περίβολου και του τύμβου από την πλευρά του Παγγαίου, καθόσον υπήρχε πάντοτε απορροή προς την Κερκινίτιδα και το Στρυμόνα. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το μνημείο, φυσική επίχωση μέσα από σφραγιστικό τοίχο δεν γίνεται, η επίχωση μέσα είναι τεχνητή.

giannis_ είπε...

@ Δωδωναίος
(Μεταξυ σωβαρου και αστείου) είσαι θύμα του αστείου σου διότι διάβασες μόνο αυτό! Το σχόλιο απαντούσε σε σκέψη της @ερασιτέχνη που ταυτίστηκε κατά ενα τρόπο με τη δική μου όταν είδα το ψηφιδωτο και δε μου κολλούσε και είχε να κάνει συνολικά με το οικοδόμημα όπως θα μπορούσε κάποιος να διαβάσει το ψηφιδωτό αλλά και τις μαινάδες και τις σφίγγες βάσει μίας ερμηνείας που έχει να κάνει με τον Κάδμο.
Και το αποτέλεσμα που ανέφερα έχει να κάνει με σκέψη προ μηνός άσχετα αν στέκει ή δεν στέκει κ δεν είπα ότι ήταν ο κάσσανδρος εκεί

Ανώνυμος είπε...

@oryktos plutos
Και εγω το google earth κοιτάζω μη νομίζεις......
Όταν αποκαλύφθηκε ο πρώτος σφραγιστικός τοίχος έλειπαν αρκετοί λίθοι. Αν δε κάνω λάθος ήταν περίπου όπως φαίνεται στις φωτογραφίες κατα την επίσκεψη Σαμαρά

Unknown είπε...

Δεν περίμενα αυτή την εξέλιξη στην ανασκαφή διότι πίστευα ότι ο τάφος θα ήταν πιο μέσα . Εάν ο τάφος είναι του Μ Αλεξάνδρου δεν θεωρώ ότι είναι φτωχός και θα σας εξηγήσω το γιατί :
Αν αποφασίστηκε από τους διαδόχους ( και την Ολυμπιάδα ) στην Τριπαράδεισο η μυστική ταφή και μεταφορά του στην Μακεδονία τότε η Αμφίπολη ήταν το καταλληλότερο μέρος για να τον υποδεχτεί όπου όλα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα και μυστικά . Δεν τήρησαν τα έθιμα μιας δημόσιας ταφής ( όπως καύση , τελετουργικά ) ενός βασιλιά και απλά τοποθέτησαν το κιβώτιο στο συγκεκριμένο σημείο που τον περίμενε . Για να τιμήσουν τον νεκρό έφτιαξαν το υπόλοιπο μνημείο ,
το οποίο θα έδινε την εντύπωση ενός ναού , φτιαγμένο για τους νεκρούς που ήταν θαμμένοι στον λόφο (ήταν νεκροταφείο ) . Το μνημείο δεν θα ήταν επισκέψιμο γιατί φτιάχτηκε για τους νεκρούς και όχι για τους ζωντανούς .
Κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη του τάφου , ούτε πως ήταν το μνημείο εσωτερικά . Φτιάχτηκε με τέτοιο τρόπο για μην
συληθεί ποτέ γιατί δεν είχε κτερίσματα , είχε όμως πολύ περισσότερα ανεκτίμητα πράγματα τα οποία πότε δεν θα μπορούσαν να συλυθούν Σφίγγες , Μαινάδες , Ψηφιδωτό . Και αφού οι ζωντανοί απαγορεύονταν να το δουν έπρεπε να είναι στο σκοτάδι μαζί με τις ψυχές και γι΄αυτό το σκέπασαν . Με την πρόφαση αυτή το επιχωμάτωσαν και έβαλαν τους διαφραγματικούς τοίχους ως άβατο για τους ζωντανούς .
Γι'αυτό δεν γνωρίζουμε κάτι για το μνημείο , διότι δεν επιτρέπονταν να ξέρουμε .

oryktosploutos είπε...

@Ερασιτέχνης 11:28

Αν η επίχωση είχε γίνει ταυτόχρονα για να πατήσει κάπου το δάπεδο, οι τυμβωρύχοι θα έπρεπε να έχουν βγάλει την άμμο για να μπορέσουν να βγάλουν το φέρετρο. Δεν βλέπω επαρκή στοιχεία για να σχηματίσω καλύτερη άποψη και δεν ξέρω από αρχαιολογία :)

Ανώνυμος είπε...

@ ΖΩΗ
Ήταν πράγματι νεκροταφείο εκεί αλλά με πολύ παλαιότερους τάφους....πώς δικαιολόγησαν την απόφασή τους να θυμηθούν ξαφνικά να τους φτιάξουν ένα τόσο πολυδάπανο μνημείο?

oryktosploutos είπε...

Ένα ερώτημα προς όλους.

Τώρα που τελείωσε η ανασκαφή και βρέθηκε κιβωτιόσχημος τάφος με το νεκρό, υπάρχει κάποια εξήγηση για ποιο λόγο υπάρχουν οι αυλακιές που δείχνουν ότι η πόρτα άνοιγε; Γιατί αφού η ταφή ήταν μια και μοναδική δεν έγινε σφράγιση της πόρτας;

Αλέξανδρος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ; ΣΚΟΠΙΜΑ ΦΤΩΧΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ.


http://kathrefti.blogspot.gr/2014/11/blog-post_13.html

Απλά το παραθέτω

Dazbaw είπε...

Λυπάμαι που τον χώρο αυτόν τον έχουν καταλάβει άνθρωποι συγκεκριμένης αντιπολιτευτικής ιδεολογίας, οι οποίοι θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο σε ένα θέμα (Μ.Α.), το οποίο εδώ και 20 χρόνια προσπαθούν να μειώσουν...το θέμα το έχουν πολιτικοποιήσει {όπως κάνουν με οτιδήποτε θεωρούν άξιο πολιτικής προπαγάνδας}...και το γράφω αυτό γιατί θεωρώ πως κάποιος πρέπει να το σχολιάσει, ώστε να μην υπάρχει η εντύπωση ότι όλοι γράφουμε για τον Μ.Α. από ενδιαφέρον και μόνο...ούτε ότι όλοι είμαστε αιθεροβάμονες και εραστές της ιστορίας μας...

schumi44 είπε...

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/11/blog-post_2276.html

schumi44 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

@oryktos plutos
Έχεις δίκιο αλλά μπορεί να την ξανατοποθέτησαν ....βέβαια δε φαίνεται λογικό για τυμβωρύχους....
Αν έσκαβαν φαντάζομαι θα πετούσαν την άμμο στο χώρο που απέμενε ή το πολύ στο διπλανό θάλαμο με το ψηφιδωτό.....και μετά θα έφευγαν.
Σε κάθε περίπτωση όμως κάπου πρέπει να πατούσε το δάπεδο και το κατώφλι της πόρτας.
Εσύ δηλαδή πώς φαντάζεσαι το χώρο του τρίτου θαλάμου, αμέσως μετά την ταφή και πριν την τυχόν σύληση?

Ανώνυμος είπε...

@oryktosplutos
Σε ποιά φάση της κατασκευής τοποθετήθηκε η πόρτα?
Φαντάζομαι πριν ολοκληρωθεί η ταφή. Έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για να ανοιγοκλείνει.Πως συμπεραίνουμε ότι ανοιγόκλεινε και μετα την ταφή?
Με την ευκαιρία ξέρει κανείς πώς στο καλό ασφάλιζε αυτή η πόρτα?

schumi44 είπε...

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/11/blog-post_9346.html

schumi44 είπε...

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/11/blog-post_9346.html

schumi44 είπε...

ιταλοι

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/11/blog-post_9346.html

Δωδωναίος είπε...

@giannis

Όλα τα σχόλια τα διαβάζω Γιάννη!
Απλά όπως γράφεις και μόνος στο σχόλιο σου, <>

Δεν ήθελα να σε προσβάλω, είπα ότι το σχόλιο σου αυτό, μου έφερε στο μυαλό μου, αυτά που έγραψα!
Δηλαδή έκανα έναν παραλληλισμό.
Την καταστροφή που έκανε ο Κάσσανδρος στους Τημενίδες, την έκανε και ο Πύρρος στο ταφικό συγκρότημα της οικογένειας του Κάσσανδρου!

schumi44 είπε...

ετσι..

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/11/blog-post_5851.html

Ευάγγελος Παπαδόπουλος είπε...

Εδω δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμι ούτε φωτογραφία του σκελετού που λένε πως βρήκανε.

Ανώνυμος είπε...

@ Αλέξανδρος
Πολύ ενδιαφέρον!
Δεν ξέρω όμως ...είναι εφικτή τέτοια επεξεργασία στις φωτογραφίες?
Που είναι ο photography να μας πει?

Unknown είπε...

@ Ερασιτέχνης

Ο χώρος μπορεί να έχει και άλλους τάφους που δεν γνωρίζουμε ή να ετάφησαν εκεί κάποιοι σημαντικοί στρατηγοί του Μ. Αλεξάνδρου . Φτιάχτηκε ως ένδειξη τιμής . Ο εντολέας βέβαια ήταν η Ολυμπιάδα με την βοήθεια πιθανόν του Πτολεμαίου ( Εμπεδότιμος ) . Αυτή επιμελήθηκε καλλιτεχνικά το μνημείο από την αρχή ως το τέλος .

oryktosploutos είπε...

@Ερασιτέχνης 12:03, 12:09

Δεν ξέρω τι εννοεί η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ με τον όρο "ανωδομή" του τάφου. Φαντάζομαι το χώρο σαν ένα δωμάτιο, με τον τάφο και το φέρετρο.

Οι αυλακιές μου δημιουργούν απορία επειδή όταν ανακοινώθηκαν είχα δει σχόλια ότι μπορεί ο τάφος να προοριζόταν για πολλαπλές ταφές. Τώρα ξέρουμε ότι η ταφή είναι μόνο μια. Επίσης νομίζω είχα διαβάσει σχόλια ότι σε άλλους μακεδονικούς τάφους δεν υπήρχαν παρόμοιες αυλακιές.

s είπε...

Πριν λίγες μέρες αναφέρθηκε

http://www.protothema.gr/culture/article/424407/pos-o-tafos-tou-m-alexandrou-sundeetai-me-orthodoxo-erimiti-/

Βλέπετε κάποια ομοιότητα...;

Ανώνυμος είπε...

@schummi 44
Νομίζω το έχουμε διευκρινήσει πολλές φορές ότι τότε δε χρησιμοποιούσαν μερικό σύστημα! Αν μετατρέψεις τα 33 μέτρα πχ πήχεις δε συμβολίζει τίποτα

Ανώνυμος είπε...

@ oryktosplutos
Δηλαδή κατα τη γνώμη σου ήταν υπέργειος και κατέρρευσε ? και αυτές οι πλΑινές πλάκες τι είναι?
Όσον αφορά στις πόρτες, όπως λες και εσύ δεν είμαι αρχαιολόγος, αλλά κάπου είχα διαβάσει ότι έτσι τις έφτιαχναν. Οι αυλακιές αυτές ήταν κατασκευαστικές, τις επικάλυπταν με μέταλλο ( μόλυβδο αν θυμάμαι) για διευκόλυνση της κύλισης των τροχών της πόρτας.

Unknown είπε...

3.23μηκος ,33μ υψος,ειναι οι αριθμοι που επελεξε ο συντακτης του κειμενου της ανακοινωσης του υππο ,και σιγουρα δεν ειναι οι ακριβεις διαστασεις του ταφου η' του μνημειου...

Αλέξανδρος είπε...

@ Ερασιτέχνης

Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω αύριο με τον ανιψιό μου, ο οποίος είναι επαγγελματίας φωτογράφος, εάν είναι εφικτή τέτοια επεξεργασία η όχι.

giannis_ είπε...

@δωδωναιος
Πολυ χειρότερα μου έχουν γράψει εδώ οπότε δεν υπάρχει θέμα.
Απλά τα περισσότερα είναι θέμα ερμηνείας διότι μας έχουν δώσει κόκαλα για ενδείξεις και τις αποδειξεις θα μας τις σερβίρουν πανηγυρικά μαζί με το όνομα του μακαρίτη.
Δες και πόσες κολοτούμπες εχουν κάνει οι ίδιοι με τη σύληση ή όχι με την ταυτόχρονη επίχωση ή όχι, σε λίγο θα μαζέψουν το αφηρωισμένος ή τον σκελετό κ.λ.π.










oryktosploutos είπε...

@Ερασιτέχνης 12:31

Όπως φαίνεται στο σχέδιο του Λεφαντζή, πρόκειται για διώροφο χώρο και οι δυο όροφοι χωρίζονται με το σφραγιστικό δάπεδο. Αμέσως μετά την ταφή, ο χώρος του τάφου πρέπει να ήταν κενός από άμμο. Κάποια στιγμή το δάπεδο καταστράφηκε από τυμβωρύχους(;) ή κατέρρευσε. Όταν αργότερα έγινε η επίχωση, το δάπεδο ξανακατασκευάστηκε πάνω στην επίχωση.
Οι πλαϊνές πλάκες πρέπει να είναι στοιχεία του σφραγιστικού δαπέδου, που αφαίρεσε η ανασκαφική ομάδα.

Ας μη προτρέχουμε με υποθέσεις, εκτιμώ ότι στις 29 Νοεμβρίου θα έχουμε πάρα πολλά νέα από την Περιστέρη. Ο χρόνος είναι πάρα πολύ κοντά, ίσα-ίσα προλαβαίνει να ετοιμάσει το powerpoint και το κείμενο της ανακοίνωσης.

Unknown είπε...

Παρακολουθώ το μπλογκ ένα μήνα τώρα, και έχω διαβάσει όλες τις αναρτήσεις του Εμπεδότιμου σχετικά με τον τάφο της Αμφίπολης. Είναι η πρώτη, και μάλλον τελευταία φορά που συμμετέχω στα σχόλια και θα ήθελα να παρατηρήσω τα παρακάτω:

Έχει καταντήσει αηδία η ποδοσφαιροποίηση και ο εξυπνακισμός να κυριεύουν τα πάντα, κάθε τομέα της ζωής, κάθε τι σημαντικό κι ασήμαντο που έρχεται -για τον οποιονδήποτε λόγο- στην επικαιρότητα.
Ο Εμπεδότιμος, με τον οποίο νομίζω ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε ιδεολογικά αντίθετους πόλους, κάνει εξαρχής μια υπόθεση, την οποία στηρίζει με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, έναν συλλογισμό που είναι αποτέλεσμα γνώσεων και λογικής επεξεργασίας. Ακόμα και στην περίπτωση που διαψευστεί σε όλα, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να ειρωνευτεί ή να δικαιώσει την ημιμάθειά του. Γιατί ο Εμπεδότιμος δεν έθεσε τον συλλογισμό του προς ανταγωνισμό, αλλά για προβληματισμό, εκθέτοντας την υπόθεσή του (όπως εξαρχής την ονομάζει, όχι θεωρία, όχι βεβαιότηα, υπόθεση) προσφέροντας μάλιστα και κάποιου είδους γνώση σε αδαής σαν εμένα και την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών που σχολιάζουν.Πλην ελαχίστων πραγματικά, κανένας από όσους φανατίζονται (αν είναι δυνατόν) υπερ της μιας ή της άλλης εκδοχής δεν απέκρουσε λογικά την απολύτως τεκμηριωμένη υποθεση του Εμπεδότιμου.
Οι κοτσάνες πήγαν και ήρθαν. Και τώρα αλαλάζοντες κάποιοι, πριν ακόμη υπάρξουν τελικές επίσημες ανακοινώσεις (όπως κάνου σε όλη την διάρκεια του "ματς" που παρακολουθούν ανάλογα με την εξέλιξη που κατανοοουν), πριν τελειώσει η ανασκαφή στον τύμβο, πουλάνε ειρωνία στυλ θέμου αναστασιάδη και ποδοσφαιρικής κερκίδας.
Λες και το θέμα είναι αν θα δικαιωθεί η όχι η υπόθεση του Εμπεδότιμου. Λες και δικαιώνεται κάποιος -έστω και κουτσά στραβά- δομημένος αντίλογος που αναμετρήθηκε με τον συλλογισμό του Εμπεδότιμου.
Διαβάζουμε σχόλια σε στυλ "τσαμπα η χαρά" "και τώρα τι θα πούν" που αποδεικνύει το επίπεδο προσέγγυσης κάποιων για την ιστορία και τα μνημεία που ευθέως μας συνδέουν με αυτή. Αν δηλαδή στον τυμβο δεν βρεθεί ο Αλέξανδρος, τσάμπα ασχοληθήθηκαν, αντε το πολύ πέρασαν τον καιρό τους παίζοντας ως αμαθείς ένα ντέρμπυ στο οποίο εξέθεσαν την ασχετοσύνη τους πουλώντας εξυπνάδα.
Το να μην ξέρεις κάτι ούτε λάθος είναι, ούτε σε υποτιμά σαν άνθρωπο. Το να κάνεις τον γνώστη εκεί που θα γελάνε και οι πέτρες αν σε ακούσουν όμως σε κάνει γελοίο.
Το να μην μπορείς να καταλάβεις την αξία ενός μνημείου, που είναι μια ολοζώντανη ιστορική γέφυρα, και να φανατίζεσαι υπερ μιας ή μιας άλλης υπόθεσης, είτε ακόμη χειρότερα να φανατίζεσαι κατα μιας υπόθεσης που δεν έχεις ουτε την γνώση ούτε καν μια σχετική ικανότητα να διατυπώσεις έναν λογικοφανή αντίλογο, παρά να κραυγάζεις σαν τσουκαλάς πάνω από καταγεγραμμένες σκέψεις, σημαίνει ότι με την ίδια ευκολία θα αναλύεις τον χωρισμό της μενεγάκη και θα είσαι εμπειρογνώμων σε εγχειριση ανοιχτής καρδιάς.

θα ήταν ωραία αν όλοι αυτοί οι τύποι, οι κομήτες που ευκαιριακα αποκτούν άποψη για κάθε τι που έρχεται στην επικαιρότητα, μας άδειαζαν την γωνιά και μας άφηναν να διαβάζουμε κάποιες απόψεις που είναι φανερό ότι εμπεριέχουν ένα μίνιμουμ γνώσης επι του θέματος, και μπορούν να αρθρωθουν σωστά.

Το μνημείο είτε ανήκει στον Αλέξανδρο είτε όχι, είναι καταπληκτικό και η ανασκαφή είναι ένα ακόμη υπέροχο δώρο που συνδέει τον σημερινό πολιτισμό με τον πολιτισμό ανθρώπων που έζησαν αιώνες πριν. Ανατριχιαστικό ήδη ως τέτοιο. Ένα ακόμη, από τα πολλά και σπουδαία που έχουν βρεθεί στα χώματα του τόπου μας.

Συγγνώμη για το μακροσκελές ποστ, αλλά αρκετές μέρες ήθελα να τα γράψω αυτά.

Unknown είπε...


@ Effie
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

@ Ερασιτέχνης @ Αλέξανδρος
Επεξεργάστηκα την φωτογραφεία από το υπουργείο, και πραγματικά αυξάνοντας την φωτεινότητα στο επίμαχο σημείο, φαίνεται ότι από κάτω υπάρχει κάτι σαν μάρμαρο ανάγλυφο. Λόγο χαμηλής ανάλυσης της φωτογραφίας δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι. Μπορεί να είναι και κάποιο χαρτί ζωγραφισμένο ή κάτι άλλο...

vagkalf07 είπε...

@ αγγελεΚ...

εχεις παει στο μουσειο της βεργινας??

Unknown είπε...

Η Ολυμπιάδα έφτιαξε το ιερό της εκεί πού έθαψε τον γιο της .Εκεί τον θρηνεί αναμαλλιασμένη κρατώντας την κόκκινη λυτή κορδέλα . Εκεί δύο μυημένοι των Καβείριων μυστηρίων οδηγούν τον γιο τους στον Άδη . Εκεί κάνει μυστικά την ταφική τελετουργία όπως θα έπρεπε να γίνει .

Antilamogio είπε...

Καλησπέρα στην παρέα.

Ό,τι και να βρεθεί από 'δώ και πέρα στον τύμβο, το ταξίδι μας έχει κάνει όλους σοφότερους! Εμένα προσωπικά μου γέννησε την αδυμονία να ξαναπάω στα Μουσεία μας! Να ξαναδώ τα αρχαία αντικείμενα. Θέλω να ξαναπάω στη Βεργίνα. Να ξαναδώ τα μηνύματα που μας στέλνουν εκείνοι οι μακρινοί κάτοικοι αυτού του τόπου. Μακάρι να ξαναγαπήσουμε την Ιστορία μας. Είναι πλούσια και δεν την ξέρουμε ακόμα ολάκερη!

Και ένα μικρό παραπονάκι: η παρουσία της Παναγιωταρέα είναι πραγματικά η μοναδική παραφωνία... Η Περιστέρη φαίνεται ευγενική φυσιογνωμία. Καλοκάγαθη. Θεωρώ ότι αν μόνη αυτή ανακοίνωνε τα ευρήματα, θα ξέραμε ΟΛΑ όσα έχουν βρει. Δε θα έκοβε τις φωτογραφίες... Δε θα μας απέκρυπτε τα επιστύλια... Δε θα μας απέκρυπτε ότι έχουν ήδη μπει στον Θ4... Κρίμα που επελέγη να τοποθετηθεί η Παναγιωταρέα σε ένα τόσο όμορφο ταξίδι. Το μόλυνε με την πονηριά και τη μοχθηρία της, κατά την ταπεινή μου άποψη.

Καλή συνέχεια στην ανασκαφική ομάδα. Ελπίζω στη 2η φάση των ανασκαφών να λείπει η κακία της Παναγιωταρέα.

vagkalf07 είπε...

Ενω μαλωνουμε για τα χωματα που καποιοι βαλανε σε εναν μακεδονικο ταφο καποιοι αλλοι φτανουν στα νεα χωματα...δεν ξερω αν μας ζηλευω..

https://www.google.gr/search?q=photos+philae&client=firefox-a&hs=0EQ&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Gz1lVLbbC8TbPaTCgOAC&ved=0CDEQsAQ&biw=1920&bih=920#facrc=_&imgdii=_&imgrc=Zr-G1s0OxKXowM%253A%3B9kr0pzCO66jYyM%3Bhttp%253A%252F%252Fd1jqu7g1y74ds1.cloudfront.net%252Fwp-content%252Fuploads%252F2014%252F11%252FPhilae-on-approach.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.universetoday.com%252F116135%252Fget-a-look-at-philaes-first-photos%252F%3B792%3B792

hylap-vn είπε...

Ελπίζω να έχετε κατασταλάξει στο τι πιστεύετε ότι έγινε γιατί σας έχω νέο ερωτηματολόγιο με καυτά ερωτήματα :-)

http://goo.gl/forms/CEv7Mre5EZ

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ

https://docs.google.com/forms/d/1ANYjC9lhCYHbJd7NxOB7-IZNQrGR7oNMOeaNSSuD7w4/viewanalytics

... και τα αναλυτικά εδώ

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1EVxUmc-ZoOLxgkq3OVpR_KjZwb9KpvmxxkWYgBACaD0/edit#gid=1623215556

ΔΙΑΔΩΣΤΕ!

virgi είπε...

@Αγγελος Κ.
!!!!!!!!!

Προς όλους:
Για την ιστορία , την Αποθέωση του νεκρού, πρώτος και μόνος στην αρχή υποστήριξε ο Εμπεδότιμος και μετά ακολουθήσαμε πολλοί από μας τους σχολιαστές, με το δικό του σκεπτικό ο καθένας, αλλά εφαπτόμενο με του Εμπεδότιμου.
Χτες επιβεβαιωθηκε από την υπεύθυνη της ανασκαφής Κα Περιστέρη.
Σήμερα γαι πρώτη φορά 9 στους 10 μιλούν για Αλέξανδρο.

Αν αυτό δεν είναι επιβεβαίωση τότε τι είναι?

Μονο η σύληση μένει να αποδειχθεί αν έγινε η δεν έγινε.
Η Μενδωνη με τις δηλώσεις της σήμερα στο Σκαι το αφήνει ανοιχτό.Και ναι και όχι.
Ίδωμεν.
Εμείς εδώ ,το χόμπυ μας εξασκούμε δεν κάνουμε διατριβή για διδακτορικό.
Μόνο με κέρδος θα βγούμε από το ταξίδι που κατά την αποψή μου μόλις άρχισε.
Συνεχίζουμε ...




Kostas είπε...

Από τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα έχουμε:
α.Δεν είναι κενοτάφιο.
β.Δεν είναι πολυάνδρειο.
γ.Δεν είναι ναός...
δ.Δεν αναφέρεται σε καμία ιστορική πηγή.
ε.Έχει την γενική εικόνα μακεδονικού τάφου με την προσθήκη του πολύ αρχαιότερου κιβωτιόσχημου τάφου πίσω από τις μαρμάρινες θύρες,που φαίνεται ότι δεν ήταν ερμητικά κλειστές.
στ.Ανήκει χρονολογικά στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
ζ.Είναι κατασκευή μεγαλειώδης και μπορούσε να γίνει μόνο με δημόσιο χρήμα και από πολύ μεγάλο συνεργείο.
η.Στην κορυφή του τύμβου ήταν ο τεράστιος Λέων,σύμβολο Στρατηγού,γενναίου και δοξασμένου.
θ.Το μνημείο τιμούσε πολεμιστή αφηρωισμένο.
ι.Έχουμε παντελή έλλειψη πολύτιμων κτερισμάτων.
ια. Δεν δικαιολογείται η τόσο λιτή ταφή μέσα σε τόσο λαμπρό μνημείο,το πλουσιότερο που έχει βρεθεί έως τώρα στον Ελληνικό χώρο.
Για όλα τα παραπάνω,εάν δεν είναι ο νεκρός μέρος του σχεδίου παραπλάνησης,πιστεύω ότι μπορεί να προστεθεί στους υποψήφιους ο Μυθικός Αχιλλέας.Ο Αλέξανδρος διαπαιδαγωγήθηκε με την Ιλιάδα και θεωρούσε τον Αχιλλέα ιδανικό ήρωα πρότυπο. Τι θα τον εμπόδιζε να τον μεταφέρει από την Τροία όπου τον προσκύνησε και να τον τοποθετήσει μέσα στον λαμπρό τύμβο μαζί με τον αρχαίο κιβωτιόσχημο τάφο του.
Έτσι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η λιτή ταφή και οι ανοιγόμενες θύρες του μνημείου για απόδοση τιμών.Οι πληροφορίες που έχουμε είναι λίγες και ελεγχόμενες από την ανασκαφική ομάδα,ας περιμένουμε τις εξελίξεις και προ πάντων ας απολαύσουμε την ομορφιά που ανέδειξε η ανακαφή....
Εμπεδότιμε ευχαριστούμε πολύ για το ταξίδι...

Enalios είπε...

http://www.thehistoryblog.com

Ανώνυμος είπε...

@hylap-vn
Είσαι πολύ καλός στο να συνοψίζεις όλες τις διαφορετικές απόψεις που έχουν ακουστεί εδώ μέσα!
Μια παρατήρηση: αφου ρωτάς αν πιστεύουμε ότι το κατασκεύασμα των τριων θαλαμων προριζόταν αρχικά για τάφος ή όχι , στην επόμενη ερώτηση γιατί περιορίζεις την επισκεψιμότητα στους δύο θαλάμους μόνο.
Εγώ πάντως προς το παρών δε θα το απαντήσω γιατί στις περισσότερες απαντήσεις η επιλογή μου θα ήταν "δεν ξέρω"

Enalios είπε...

Καλή σκέψη, έχουμε τη πυρά όμως που μας τα χαλάει



κηδεία του Αχιλλέα (ω 15-97), όπως φαίνεται στο

σύντομο διάλογο των ψυχών του Αχιλλέα και του Αγαμέμνονα

στον Άδη (μικρή «Νέκυια» ή «Δευτερο-Νέκυια»)

Και στην κηδεία του Αχιλλέα λοιπόν, όπως προκύπτει από το διάλογο της ψυχής του Αχιλλέα με αυτήν του Αγαμέμνονα στον Άδη, βλέπουμε τα τρία βασικά στάδια της ομηρικής νεκρικής τελετουργίας: πρόθεση του νεκρού, νεκρώσιμη πομπή και τελετή ενταφιασμού. Το νεκρό σώμα του Αχιλλέα, αφού πλύθηκε με ζεστό νερό και αλείφθηκε με μύρο, εκτέθηκε σε τιμητική κλίνη, για να αρχίσει ο τελετουργικός θρήνος από τους στενούς συγγενείς και όλους τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι συγχρόνως έκοβαν τα μαλλιά τους σε ένδειξη πένθους (ω 44-49).

Μετά το θρήνο, ο οποίος εδώ διάρκεσε δεκαεπτά ολόκληρα μερόνυχτα, έσφαξαν παχιά αρνιά και βόδια και, αφού έβαλαν πάνω στην πυρά το νεκρό ήρωα, άναψαν τις φλόγες για να καεί το σώμα μαζί με το λίπος των ζώων και ολόγλυκο μέλι: «Δεκαεφτά μερόνυχτα, χωρίς να πάψει ο θρήνος, σε κλαίγαμε, οι αθάνατοι με τους θνητούς ανθρώπους· στις δεκαοχτώ σε βάλαμε στις φλόγες και τριγύρω σου σφάξαμε αρνιά παχιά, στριφτοκέρατα βόδια· καιγόσουν συ μ’ αθάνατα ρούχα και πλήθος λίπος και μέλι ολόγλυκο» (ω 63-66).

Σύμφωνα με την Οδύσσεια, αφού «η φλόγα του Ήφαιστου κατέφαγε» το νεκρό ήρωα, νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν τα άσπρα οστά του και πλύθηκαν με άκρατο (ανόθευτο) κρασί και λίπος μέσα σε χρυσή στάμνα, την οποία έφερε η μητέρα του Αχιλλέα, λέγοντας πως «είναι απ’ τα χέρια του Ήφαιστου και δώρο τον Διονύσου» (ω 7 1-75).

Στη συνέχεια, όλοι οι Αργείοι στρατιώτες έστησαν ένα μεγάλο τάφο σε εμφανές σημείο της ακρογιαλιάς του απλωμένου Ελλήσποντου, «ώστε να φαίνεται από μακριά σε όσους ταξιδεύουν» (ω 80-84), για να ακολουθήσουν και εδώ οι καθιερωμένοι επικήδειοι αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του νεκρού και να βραβευτούν οι νικητές «με πανέμορφα βραβεία, τα οποία πήρε από τους θεούς η Θέτιδα η ασπρόποδη (μητέρα του Αχιλλέα) από τους θεούς» (ω 85-92).

hylap-vn είπε...

@Ερασιτέχνης

Σε ευχαριστώ.
Προσπάθησα να αποφύγω το "δεν ξέρω" σαν επιλογή. Εξάλλου μπορείς να επανέλθεις αργότερα και να αλλάξεις κάποιες απαντήσεις όσες φορές θέλεις.

Όσον αφορά το "επισκέψιμος" επειδή κάποιος μπορεί να πει ότι η μαρμάρινη πόρτα ήταν κλειστή για τους κοινούς θνητούς ήθελα να καταγραφεί το θέμα "επισκεψιμότητα" πέρα από τις πιθανές λεπτομέρειες δηλαδή μεχρι που ήταν επισκέψιμος.

Bill7 είπε...

@ιοαννα

Η σαρκοφάγος της Σιδώνας έχει διαστάσεις 3,18μ μήκος, 1,60μ πλάτος και 1,95μ ύψος.

παραθέτω το λινκ, δυστηχώς όμως στα γερμνικά

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:1_d8V_vXbgkJ:www.alexandersarcophagus.com/text2.html+&cd=1&hl=de&ct=clnk&gl=de&client=firefox-a

Kostas είπε...

@Enalios

Ευχαριστώ για την παράθεση του κειμένου της πυράς του Αχιλλέως,πράγματι μας τα χαλάει η πυρά.
Αν λοιπόν δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου παραπλάνησης ο νεκρός,ίσως είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.
Ευσεβής πόθος...

ELLHN είπε...

@Antilamogio

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια αντιπαθητική προσωπικότητα χωρίς γνώσεις Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Την θυμάμαι πριν 20 χρονια που πήρε τηλεοπτική συνέντεξη από τον Mπαντερμαλή και συνεχεια προσπαθούσε να του πουλήσει πνεύμα και γνώσεις. Μετά από λίγο άρχισε ο Mπαντερμαλήs με διακριτικό τρόπο να την αδειάζει συνεχεια.

Όπως έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο μου προκαλεί εντύπωση η άρον άρον μεταφορά τον επιστηλίων στο μουσείo μακριά από τις κάμερες. Εκ των υστερων μάθαμε ότι είναι ζωγραφισμένα. Κάτι διόλου παράξενο για Μακεδονικούς τάφους. Το θέμα είναι γιατί δεν δίνουν φωτογραφίες. Σίγουρα περιέχουν κάτι σημαντικό διαφορετικά δεν θα τα εξαφάνιζαν ούτε θα λέγανε μετά από 1-2 μήνες ότι φέρουν ζωγραφική παράσταση.

Το θέμα είναι γιατί το κάνουν αυτό???

Unknown είπε...

Ολα ωραια,και ολοι ωραιοι.Πολυ ωραιες αναλυσεις απο ολους .
Εγω εχω μια επισημανση.
Η Παπαφωτιου στο καθρεφτης.blogspot. δινει νεες διαστασεις στην υποθεση.Επισης βγαζει και την κοντρα που ξεκινησε.Και η συγκεκριμενη ειναι πολυ σοβαρη...
καλο ξημερωμα ....

Admin είπε...

Αλλο extreme σεναριο να ειναι 2 σκελετοι, ο ενας πανω και ο αλλος απο κατω του στο μικρο φερετρο.. (Ρωξανη και υιος; ) και να μην μπορεσαν σε πρωτη φαση να καταλαβουν οτι ειναι 2 σκελετοι (με τον απο πανω να μην σωθει ολοκληρος πια)

Τι λέτε;

Unknown είπε...

@κρητικος,
αν σου πω οτι απο καθαρη διαισθηση σκεφτομαι εξαρχης οτι θα ναι μπερδεμενα τα οστα και γυναικεια και ανδρικα και γι αυτο δεν τα δειχνουν αλλα καιγι αυτο το λογο ,αλλα ειναι εξω και αλλα μεσα ,γιατι ειναι δυο οι ανθρωποι ;
τι πιο λογικη εξηγηση απ αυτην????
στις καθυστερησεις σκοραρες.
δες τις φωτογραφιες της παπαφωτιου και πες....
κι αν ειναι ετσι.....
.το e-mail σου..

Admin είπε...

Τις ειδα, παρακολουθω το blog απο την αρχη απλα δεν συμμετεχω πολυ, μονο οταν πρεπει..

nickritikos92παπακιhotmail.com

Ειναι προφανες οτι κατι υπαρχει απο κατω, παντα κρυβανε αυτα που θελανε απο τις φωτογραφιες ειτε με φανερο photoshop ειτε με μαυρες σακουλες απο πισω για να μη βλεπουμε τα δωματια.. Εδω χρησιμοποιησανε τη πλακα, την μονη που δεν βγαλανε..

Κατι υπαρχει απο κατω.. Ισως καποια κτερισματα ή κοκκαλα, δεν μπορω να διακρινω.. Ελπιζω μονο να μας τα δειξουν και να μην τα κρυψουν και οι λογοι αποκρυψης να ειναι γιατι ειναι θρυψαλα που θελουν καποιο χρονο αποκαταστασης..

Unknown είπε...

@giannis,
σφιγκες και δρακοι ε;;;;;
εισαι πολυ καλος τελικα!!!!

Unknown είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΑΝ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΑΣ Ή ΓΥΝΑΙΚΑ.....ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ.Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΕΓΙΝΕ 12-11-2014.ΕΠΙΣΗΣ 12-11-2014 ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟΝ ΣΚΕΛΕΤΟ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 ΜΕΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ (ΕΓΩ ΕΚΤΙΜΩ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ).Ο "ΑΡΜΟΔΙΟΣ" ΠΟΥ "ΕΞΕΤΑΣΕ" ΤΟ ΣΚΕΛΕΤΟ ΣΕ 1 ΛΕΠΤΟ ΞΕΡΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΑΣ Ή ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ.ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΚΕΡ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ , ΑΡΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟ (ΑΝΤΙΠΑΛΟ) ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 29-11 (ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ) ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ( Η ΚΑΛΗ ΕΚΔΟΧΗ) Ή ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΑΝΕΒΑΖΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΥΨΗ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ "ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ" ΤΙΣ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ" (Η ΚΑΚΗ ΕΚΔΟΧΗ).ΕΠΙΣΗΣ Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΣΤΙΣ 12-11 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ".ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΦΡΑΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΦΡΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ.ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΙ;ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΣΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. ΑΝ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΥ ΛΑΘΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ.ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΝΟΥΜΕ....ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ.... "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ".ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ("ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ" ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ Ή ΤΗ ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) ΚΑΙ ΟΙ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ,ΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΙΡΑΚ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΤΑΞΙΑ , ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΔΟΞΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ , ΟΙ ΚΟΥΔΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΙΛΕΥΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ , ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΕΧΘΡΟ ΓΙΑ ΕΝΑ "ΟΝΟΜΑΤΑΚΙ" , ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΤΥΧΗΣΑΝΕ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟ ΚΑΠΗΛΕΥΤΗΚΑΝΕ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ Ή ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ........ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΆΣΤΑ Ή ΚΑΣΤΆ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ

Unknown είπε...

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ (Αμφίπολη: "Παραπλανητικός" για τους τυμβωρύχους ο νεκρός; - Υπάρχει και άλλος "ένοικος" στον τάφο;") ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ.ΙΔΟΥ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ...(Αμφίπολη: "Παραπλανητική για τους εν ζωή εχθρούς της εποχής του τελευταίου τετάρτου του τέταρτου αιώνα ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ το λητό και απέριττο ξύλινο φέρετρο για να μην κινήσει υποψίες κατά την κρυφή μεταφορά του ; - Υπάρχει και άλλο λητό φέρετρο "ενοίκου" στον τάφο;"

Unknown είπε...

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ.ΕΧΕΙ ΠΕΙ Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΥΡΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΑΚΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑΣ.ΚΑΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΜΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΑΣΤΕ

Unknown είπε...

@STAM STAM,

βγαλε τον αγκωνα απο το CAPS LOCK σε παρακαλω...

Unknown είπε...

@Nίκος Κρητικός,

Κινείσαι προς την σωστή κατεύθυνση!

@Konstantinos Kairis,

Είσαι πολύ μπροστά, φίλε... ;-)

Ας προσθέσω κι εγώ μια ιστορική λεπτομέρεια, που, ίσως, σκόπιμο θα ήταν να συσχετιστεί με ευρήματα επί του Τύμβου Καστά: ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πάνω από 50 τύπους νομισμάτων (και στα τρία μέταλλα, χρυσά, ασημένια, χάλκινα). Εν τούτοις,
σε κανένα από αυτά δεν εμφανίζεται, σε κάποια από τις όψεις τους έστω, ο λέων (εξαιρείται, φυσικά, το βαβυλώνιο τετράδραχμο με τον ένθρονο Βάαλ και τον περσικό λέοντα).
Αντίθετα, ο γνωστός τύπος του λέοντος εμφανίζεται στη νομισματοκοπία των περισσοτέρων εκ των προκατόχων του στη Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του, Φίλιππου Β΄), αλλά και στου Κάσσανδρου... σε νομίσματα του οποίου εμφανίζεται για τελευταία φορά...

Ίων

Effie είπε...

@δωδωναίος
H σκέψη για σύληση και καταστροφή από τον Πύρρο είναι ενδιαφέρουσα, αλλά δύσκολο να αποδειχθεί.
@giannis
Δεν θεωρώ καθόλου ότι όλα τελείωσαν, μόνο η τεχνική άποψη της ανασκαφής, Έχω πει από παλιά ότι θα πάρει πολύ καιρό η επεξεργασία των δεδομένων, και το ΥΠΠΟ είπε ότι η επιστημονική κοινότητα θα απασχολείται για χρόνια. Θα δούμε λοιπόν. Το μόνο για το οποίο θα εκφραζόμουνα με κάποια σιγουριά είναι ότι ο σκελετός μάλλον είναι από άνδρα. Αλλά θα δούμε.
@oryktos ploutos.
Ευχαριστώ για την απάντηση και για τις υδατοστεγείς ιδιότητας μέργας. Ο λόγος που ρωτώ είναι η μεγάλη υγρασία που ανέφερε το ΥΠΠΟ για τον Θ3 και τοόρυγμα κυρίως, αν θα μπορούσε να επηρρεάζεται από διόγκωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα σε πλημμύρες.
Και εγώ πιστεύω ότι η επιχωμάτωση έγινε μεταγενέστερα, πιστεύω αυτή την πληροφορία θα μας τη δώσει η ανάλυση εδάφους παράλληλα με άλλες πληροφορίες, π.χ. χρονολόγηση σκελετού και "οστράκων", κλπ.
@ερασιτέχνης
Σχετικά με την επιχωμάτωση που θεωρείς ταυτόχρονη με τη συμπλήρωση του τάφου, διάβασε αυτό που γράφω για τη χρονολόγηση και ανάλυση δειγμάτων χώματος τον ορυκτό πλούτο.
@alisamund & oryktos ploutos
ναι, λείπουν πολλά τμήματα από τον κιβωτιόσχημο τάφο, πιστεύω να μας ενημερώσουν σχετικά. Για την πόρτα κάποιος σχολιαστής ανέφερε ότι έτσι κατασκεύαζαν τον "οδηγό" αν και δεν καταλαβαίνω γιατί. ΊΣως πράγματι να άνοιξε (περιορισμένα) για απόδοση λατρείας; κάπου όμως διάβασα ότι οι πόρτες μακεδονικών τάφων "σφράγιζαν" και άνοιγαν μόνο από μέσα, δεν ξέρω αν η πληροφορία αυτή είναι σωστή (δεν περιμένει κανείς από το νεκρό να σηκωθεί να τις ανοίξει!).
@Αλέξανδρος
Κάτι χρωματιστό μου φάνηκε πως είδα εκί που είναι το τόξο στη φωτο- αλλά μετά είπαν ειδικοί ότι η ανάλυση είναι χαμηλή, μπορεί να είναι και ζωγραφισμένο χαρτί....
@S
αν ο τάφος καταχώθηκε, πως τον είδε ο όσιος;; δεν ξέρω, έχει ξανα-αναφερθεί εδώ, δύσκολο να επαληθευτεί.

Ενδιαφέρον το ερωτηματολόγιο Hylap-vn την πρώτη φορά "έβγαζε" ως πιθανότερο νεκρό τον Α., τώρα τον Ηφαιστίωνα,αλλά δεν ξέρω αν ο αριθμός απαντήσεων είναι συγκρίσιμος ανάμεσα στα δύο τεστ.

Unknown είπε...

Δείτε αυτό
http://kathrefti.blogspot.gr/2014/11/blog-post_13.html

και μετά αυτό, κάτω από το θυρόφυλλο
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15299

Unknown είπε...

Σουλτάνα Κιριβατάκη,

Αυτό γίνεται όταν φωτίζονται οι σκιές.
Εξαρτάται και από το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε.

Unknown είπε...

@kairis
ερώτηση επί του προφανούς. Η Αριάδνη Παπαφωτίου του καθρέφτη δεν είναι η δημοσιογράφος-φίλη της Περιστέρη που έβγαλε πρώτη το θέμα του τάφου και ήταν μαζί της 5 χρόνια κτλ κτλ;
τι συμβαίνει στα backstage;

Unknown είπε...

@gouzis
θα το ψάξω στο photoshop από την ορίτζιναλ φωτο του υπουργείου και θα επανέλθω.

Unknown είπε...

Ίσως τελικά να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια!!!Έχει σημασία? Κανονικά όχι, αλλά αυτό που έγινε με την... on-line ενημέρωση - ανασκαφή, σίγουρα θα μας αφήσει ένα περίεργο συναίσθημα του ανεκπλήρωτου.

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό -πέρα από το μνημείο- είναι ότι όλοι εμείς οι μη μυημένοι βλέπουμε ΠΛΕΟΝ την επιστήμη της αρχαιολογίας καθώς τα ευρήματά της πολύ διαφορετικά.
Οι πρώτες φωτογραφίες των Καρυάτιδων που δημοσίευσαν προσωπικά με συγκλόνισαν. Έγιναν η αφορμή να κάνω τις πρώτες μου αναζητήσεις στο διαδίκτυο σε όρους και εικόνες για να καταλάβω τα δελτία τύπου.Πλέον ένα άγαλμα ή ένα ψηφιδωτό που θα δω σε ένα μουσείο ή στην τηλεόραση, σε μένα -αλλά και σε πολύ κόσμο πιστεύω- θα φέρνει στο μυαλό όλα αυτά που ζήσαμε τους τελευταίους 3 μήνες. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν η κα. Περιστέρη ήθελε αυτό, δηλαδή να μπει η αρχαιολογία σε κάθε ελληνικό σπίτι ή ήταν πολιτικό σχέδιο.Δεν έχει σημασία.Αυτά για πρόλογο.

Οι θεωρίες πολλές, οι οποίες λίγο πολύ, όλες έχουν πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα. Σαφώς και δεν έχουμε τις πληροφορίες που έχουν οι ανασκαφείς.Η δικιά μου θεωρία είναι: τον τύμβος τον ξανάνοιξαν κάποια στιγμή (ίσως την ρωμαϊκή εποχή), έφτιαξαν τον υπόγειο τάφο -αρκετά υποδεέστερο από το υπόλοιπο τύμβο-και τοποθέτησαν τον νεκρό του οποίου τα οστά βρήκαμε χθες!Ενδέχεται ο αρχικό ''ένοικος΄΄ να είναι ή προς τα κάτω ή δεξιά ή αριστερά του Θ3!!!

Unknown είπε...

Σουλτάνα Κιριβατάκη,

Μα....., έβγαλε χρώματα και εκεί που είναι η άμμος καθώς και όπου υπάρχουν ακμές στους πόρινους λίθους.....
Αρκεί που υπήρχε σκιά.

giannis_ είπε...

@Ζωή Δ
Συμφωνώ πως αν το κτίριο φτιάχτηκε όσο ήταν εν ζωή η ολυμπιάδα μόνο με το υιό της θα ασχολείτο και τα πάντα μυρίζουν αναπαράσταση μυστηρίου!
@K. Καιρις
Σου είπα ότι κάτι ξέρεις από τους μέσα

Unknown είπε...

@gouzis
στην περίπτωση αυτή όμως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται έτσι το σύνολο της σκιάς και όχι μόνο ένα τμήμα της...

Unknown είπε...

Μα εκεί επιχείρησε μόνον.
Δεν νομίζω όμως να είναι χρωματισμένο το χώμα και οι ακμές.
Δείτε το. Υπάρχουν χρώματα όπου υπάρχουν σκιές.
Είναι δυνατόν να είναι χρωματισμένες οι ακμές/γωνίες των λίθων και το χώμα.....;
Κάντε ένα τέστ με photoshop αν θέλετε.
Εμένα πάντως μου φαίνεται αστείο αυτό που έκανε η κυρία. Φαίνεται σαν ένα έγχρωμο πανί τεντωμένο πάνω από το χώμα!

Unknown είπε...

@gouzis
ευχαριστώ πολύ για τον σχολιασμό σας. Αν προκύψει κάτι άλλο θα ενημερώσω. Για να είμαι ειλικρινής, πιο πολύ μου κάνει εντύπωση η πηγή του άρθρου (Αριαδνη Παπαφωτίου). Ευχαριστώ και πάλι.

Βίκυ είπε...

Κωνσταντινε
το σεναριο δυο νεκρων που ειτε δεν ειδαν (οπως λεει ο Νικος) ειτε οτι εσκεμμενα απεκρυβει φανταζει αδυνατο.
Διοτι επικοινωνιακα θα ναι πολυ δυσκολο να το διαχειριστουν εκ των υστερων.Πως θα το "μαζεψουν" Συγνωμη λαθος, δεν προσεξαμε οτι ηταν δυο τα κρανια;
Δεν νομιζω οτι θα το αποτολμουσαν.

Unknown είπε...

Εχετε δίκιο!
Αφού είναι "κολλητές".
Πως τολμάει να την αμφισβητεί; (την Κα Περιστέρη εννοώ).

Unknown είπε...

@Ερασιτέχνης
Καλημέρα.
Εδώ ο photography :))

Σχετικά με την φώτο.

Η φωτογραφία είναι μικρή και φτωχή σε πληροφορία με αποτέλεσμα το άνοιγμα των σκούρων τόνων (επεξεργασία) να αλλοιώνει συνολικά τα χαρακτηριστικά της. Έχω φωτίσει όλη τη φωτογραφία (για να δείς το ποσό της αλλοίωσης σε όλη τη φώτο - όχι μόνο το σκοτεινό σημείο), τόσο ώστε να φωτιστεί το σκοτεινό σημείο μεν αλλά να μην αλλοιωθεί πολύ η φώτο δε. Μεγένθυνα το κομμάτι που ενδιαφέρει 4x και 2x. Δεν μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα για το αν φαίνεται κάτι συγκεκριμένο.
Γενικά από τις φώτος που μας έχουν δώσει δύσκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος λεπτομέρειες - πολύ περισσότερο όταν είναι στη σκια. Και στις μεγεθύνσεις οι φόρμες αλλοιώνονται και δίνουν ασαφή αποτελέσματα. Συνυπολόγισε τις γραμμές που υπάρχουν από τα στρώματα της άμμου, τις αυλακώσεις και τις λακουβίτσες από τα σπασίματα και άλλες φθορές, σκιές κ.α.
Για παράδειγμα, στο κομμάτι του μαρμάρου που είναι πάνω από τις Καρυάτιδες, αυτό με τους ρόδακες, "φαίνεται" να υπάρχουν ζωγραφιές, σχήματα. Αλλά δεν είμαι σίγουρος - για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω. Την παραθέτω (μιας που το έφερε η κουβέντα) είναι στο τέλος της ανάρτησης.

http://nikokarathanassis.blogspot.gr/2014/11/tomp.html

ΥΓ δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος - 23 χρόνια χομπίστας :) κυρίως σε αναλογική.

Vegas είπε...

Επανερχομαι στην αποψη οτι ο ευρεθεις ταφος ειναι παραπλανητικος ή αποτελει τη συνεχεια ενος τελετουργικου... Θελω να πιστευω πως υπαρχει συνεχεια πισω απο τον ΒΔ τοιχο του Θ3 με στροφη προς το κεντρο του Τυμβου, καπως οπως και σε προηγουμενη αναρτηση ανεφερε η Virgin... Δεν μας εχουν δειξει φωτογραφιες των τοιχων του Θ3 ( ή κανω λαθος ;; ) αλλά απο γραφικες αναπαραστασεις του χωρου που εχουν δημοσιευθει φαινεται πως αποτελουνται απο πωρολιθους... Μηπως και αυτοι, ή ενας απο αυτους ειναι τοιχος σφραγισης ;;;

Enalios είπε...

@effie, ερασιτέχνης κλπ

Καλημέρα

Το θέμα της επιχωμάτωσης είναι κομβικό και κυρίως το ποτέ έγινε. Υπάρχουν σημεία κλειδιά τα οποία δεν γνωρίζουμε. Είχα διατυπώσει την άποψη ότι είναι ταυτόχρονη της ταφής συμφωνώντας με τον Εμπεδοτιμο στο γεγονός ότι η μαρμάρινη πλάκα του Θ2 είχε τη χρήση γέφυρας μεταξύ των οπών. Εφόσον η πλάκα έφερε απο κάτω σημάδια όπως ο ρόδακας που αποκάλυψαν η κατασκευή της είναι ταυτόχρονη με τη κατασκευή του μνημείου. Εδώ όμως υπάρχει ένα θέμα, αν δεν ήταν πλάκα αλλά πλάκες που αποτελούσαν μερη μιας ψευδοροφής με ζωγραφιστή διακόσμηση τότε η χρήση της μιας σαν μέσο επιχωσης είναι τυχαία και δεν ήταν προβλεπόμενη απο κατασκευής. Είναι σημαντικό επίσης ότι δεν έχουμε καμμία εικόνα απο το κάτω μέρος της πλάκας, εκτός απο το ρόδακα που δημοσίευσε το ΥΠΠΟ. Αν τα σχέδια ή ζωγραφική που πιθανόν υπάρχει είναι αυτοτελή, δηλαδή ολοκληρώνονται στη επιφάνεια της μιας πλάκας, τότε η επίχωση είναι ταυτόχρονη του μνημείου αν διακόπτονται αποδεικνύεται η ύπαρξη πλήρους ψευδοροφής και η επίχωση είναι μεταγενέστερη. Είμαι πιο κοντά στη μια πλάκα και στη ταυτόχρονη επιχωμάτωση καθώς δεν βρεθηκε ούτε κομμάτι απο τις άλλες δυο που θα τη συμπλήρωναν, απο όσο γνωρίζουμε φυσικά.

Λίγο, πολύ ο καθένας έχει κάποιο κόλλημα με κάποιο στοιχείο της ανασκαφής, εγώ έχω με αυτή τη μαρμάρινη πλάκα, το δηλώνω.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους
@ photography
Ευχαριστώ για την απάντηση. Καταλαβαίνω ότι κάτι φαίνεται να υπάρχει αλλά δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Η άποψη μου είναι ότι αν δεν ήθελαν να μας δείξουν κάτι δε θα έμπαιναν σε όλο αυτο τον κόπο, δλδ να κάνουν την ανασκαφή του τάφου χωρίς να αφαιρέσουν την πάνω πλάκα ή να την τοποθετήσουν μετά για να βγάλουν την φωτογραφία. Θα μπορούσαν κάλλιστα να μας δείξουν μεταγενέστερες φωτογραφίες.
Αυτό για το επιστύλιο....ενδιαφέρον και πολυ πιθανό. Αν δεν είναι αυτό το ζωγραφιστό επιστύλιο τότε είναι από τον τρίτο θάλαμο.Νομίζω μίλησαν και για σπασμένα επιστύλια εκεί.Εχω μπερδευτεί βέβαια με τον όρο " επιστύλιο". Δεν είναι το τμήμα πάνω από κίονες ( καρυάτιδες) ? χρησιμοποιούν τον όρο και σε τοίχοποϊιες?

@ Apostolos gouzis
Τώρα όμως έχει άλλη "κολλητή".....

Ανώνυμος είπε...

@effie @ enalios
Δεν ξέρωγιατί μιλάτε. Εγώ χθες αναφερόμενα μόνο στην επίχωση του ορύγματος/ τάφου ( κάτω από το δάπεδο)
Για το υπόλοιπο μνημείο δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα. Μου φαίνονται πιθανές και οι δύο απόψεις ( ταυτόχρονη ή μεταγενέστερη ) επίχωση.

Eβίτα είπε...

Απορίες : α. Η εταιρεία που είναι εξπέρ στις σήραγγες τελείωσε την/τις εργασίες της; β. Σα να μου φαίνεται λίγο χολωμένη η κα Μενδωνη η είναι ιδέα μου; σαν να υποβόσκει μια αντιπαλότητα με την κα Παναγιωταρεα (η οποία πολύ υφακι έχει) και γ. Ο υπουργός πολιτισμού τι ακριβώς θα πει στις 22 αφού στις 29 θα μιλησει η κα Περιστερη ;
Καλημέρα σε όλους

Ξενικός είπε...

ένα είναι μάλλον βέβαιο: το όλο συντηρητικό κατεστημένο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα νιώθει αμηχανία αν οι ενδείξεις οδηγούν στον Ηφαιστίωνα...
Ξενικός

ανόουν είπε...

@ΕΜΠΔΟΤΙΜΟΣ
Τα ζωγραφισμενα επιστυλια, είναι οι κόκκαλινες διακοσμήσεις του ταφου...εννοούσαν επιστυλια του ταφου απλά ανέφεραν επιστυλια απλά. ..αν πρόσεξε τε στις φωτο φαίνονται ζωγραφισμενα.

Unknown είπε...

Enalios,

Ακριβώς πανομοιότυπο το σκεπτικό μου με το δικό σας.
Εχω "κόλλημα" με την πλάκα αυτή ως απολύτως μία και μοναδική και στιχείο της σφράγισης.
Είχα σκεφτεί και σκέφτομαι πως αν υπήρχαν και άλλες, εφόσον όλα έχουν βρεθεί μέχρι τώρα και αυτές δεν βρέθηκαν, τότε δεν υπήρχαν.
Επίσης εφόσον το πλάτος του χώρου είναι 4,5 μέτρα και η πλάκα είναι ένα μέτρο τότε πάλι τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να να είναι όλες από ένα μέτρο...
Επίσης δεν μου βγαίνει ότι θα ζωγραφίζανε τους ρόδακες σε σχέση δύο στοιχείων παρά μόνον αυτούσια σε κάθε μία πλάκα.
Το κόλλημά μου λοιπόν ως αποκλειστικά στοιχείο σφράγισης είναι πολύ μεγάλο!

Unknown είπε...

στοιχείο αντί στιχείο

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@Unknown
Κατ΄αρχήν από το γενικό κράξιμο που έφαγες πιστεύω να κατάλαβες ότι η εμπάθεια σου έγινε αντιληπτή από όλους, άρα δεν είμαι μόνο εγώ που στο είπα. Ακόμα και σε αυτό επιβεβαιώνομαι!
Βέβαια επειδή εσύ φαίνεσαι ότι είσαι η κλασσική εφαρμογή της παροιμίας «Τον φτύνουν και αυτός νομίζει ότι βρέχει» ίσως να μην το έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα.
Όσον αφορά αυτά που έγραψες θα σου δώσω μια απάντηση απλώς για την ιστορία, όχι ότι θα την καταλάβεις, η συζήτηση με κακόβουλους χρήστες είναι περιττή και μάταιη.
 Κατ’ αρχήν πρέπει να γνωρίζεις ότι ό,τι  έχει λεχθεί από τους ανασκαφείς στην προσπάθεια τους  να ερμηνεύσουν τα ευρήματα είναι μέχρι στιγμής ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ. Το λένε και οι ίδιοι ότι αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, άρα τίποτα δεν είναι οριστικοποιημένο. Όπως υπόθεση είναι και η δική μου.
Συνεπώς είναι τουλάχιστον ατυχής η προσπάθεια σου να απορρίψεις μια υπόθεση με μια άλλη υπόθεση. Δύσκολο να το καταλάβεις και/ή να το αποδεχθείς, αλλά δυστυχώς για σένα έτσι είναι.
***Τα χέρια των Καρυάτιδων που λείπουν, τα υπόλοιπα κομμάτια φτερών , το χαμένο πρόσωπο της δεύτερης καρυάτιδας, η δεύτερη κεφαλή της σφίγγας είναι αποτέλεσμα σύλησης

Η δεύτερη κεφαλή που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο, καθώς και τα κομμάτια φτερών τοποθετήθηκαν εκεί από εκείνους που σφράγισαν και επιχωμάτωσαν τον τάφο. Στην προηγούμενη ανακοίνωση μίλησαν για επιχωμάτωση μεταγενέστερη***
Τα κομμάτια από τις Καρυάτιδες βρέθηκαν στο χώμα και θα αποκατασταθούν όπως έχουν ανακοινώσει. Όσο για το κεφάλι της Σφίγγας η ερμηνεία αυτή είναι ατυχής διότι αυτοί που σφράγισαν τον τάφο, μετά την ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ σύληση θα τακτοποιούσαν το δάπεδο και θα τοποθετούσαν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  τον νεκρό στην θέση του.
Όπως ανέφερα στην προηγούμενη απάντηση μου,  στην ανάρτηση αναπτύσσω τον συλλογισμό γιατί ο τάφος δεν συλήθηκε και γιατί η επιχωμάτωση έγινε αμέσως μετά την ταφή. Η ανεύρεση του νεκρού στην κατάσταση που βρέθηκε (μισός μέσα-μισός έξω) είναι καταλυτική απόδειξη για την επιβεβαίωση του συλλογισμού μου και συνεπώς  αυτό που αναφέρεις δεν ισχύει.
Προφανώς έχεις διαβάσει την ανάρτηση και έχεις κατανοήσει το σκεπτικό, απλώς αρνείσαι να αποδεχθείς την πραγματικότητα. Βέβαια αυτό είναι δικό σου πρόβλημα.
(συνέχεια)

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

**Η περιστέρη μίλησε για τις οβίδες την στιγμή της ανασκαφή του ΔΕΥΤΕΡΟΥ θαλάμου, Διάβασε καλύτερα τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου.**
Εγώ διαβάζω πολύ καλά και κατανοώ κάποια πράγματα που εσύ μάλλον αδυνατείς. Κατ’άρχήν η Περιστέρη δεν μίλησε μόνο για οβίδες μίλησε και για σεισμό και μάλιστα για έναν  πολύ ισχυρό σεισμό 6,8 Ρίχτερ που είχε γίνει. Το ότι το ανέφερε την στιγμή της ανασκαφής του δεύτερου θαλάμου, πριν την είσοδο στον Θ3  τόσο το καλύτερο, δηλαδήτι σημαίνει κατ’εσέ; Ότι ο σεισμός υπάρχει μόνο όταν κανείς βρίσκεται στον Θ2 ;;;;  Καταλαβαίνεις τι γράφεις ;;;
Η αναφορά στον σεισμό και στους βομβαρδισμούς είναι σαφέστατη  και εξηγεί πλήρως τα πάντα. Με ένα απλό γκουγκλάρισμα ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρει τι καταστροφές κάνει ένας τέτοιος σεισμός και μάλιστα σε σύγχρονες υποδομές, φαντάσου τι θα προκάλεσε σε κατασκευές του 325-300 όπως επίσης ότι σε τέτοιες περιτπώσεις από καταστροφές στα νεκροταφεία όπου «ακόμα και οι νεκροί πετάγονται έξω από τα μνήματα»!!
  ***Εσύ δεν έχεις κάνει αναρτήσεις για αιγυπτιακού ρυθμού ταφικών διαδρόμων , χαμηλότερων διαζωμάτων, και του ταφικού θαλάμου στο κέντρο του Τύμβου; Τιποτα από αυτά που έγραψες δεν βγήκε αληθινό***
Φυσικά και έκανα τέτοιες αναρτήσεις ως υποθέσεις εργασίας όπως όλοι, για  ένα ταφικό μνημείο 20 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ με βάση ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ταφικές κατασκευές  που ίσως να είχαν υλοποιηθεί  και σε μιας τέτοιας έκτασης μνημείο. Εδώ οι ίδιοι οι ανασκαφείς, που είναι μάλιστα in situ,  μας έλεγαν ότι είχε βρεθεί θύρα και μάλιστα σε κατώτερο επίπεδο στον τρίτο θάλαμο, που τελικά απεδείχθη ότι δεν ήταν, θα μας τρελάνεις τώρα ;
Η βασική υπόθεση όμως, που θυμίζω είχε γίνει από τις 10 Σεπτεμβρίου έχει επιβεβαιωθεί ως προς τον τάφο ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ως προς τον τάφο, όσο για τον νεκρό το θέμα ακόμα είναι ανοιχτό.
Για του λόγου το αληθές : http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_9.html
(συνέχεια)

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


**Κτερίσματα υπήρχαν το αποδέχεται και Η Παλιαδέλη ΠΑΝΩ από την κάσα του νεκρού. Παιζεις με τις λέξεις «επιβεβαιώνοντας» και «αποδεικνύοντας» χωρίς καμία λογική διαστρεβλώνοντας προτάσεις. Τώρα επικαλείσαι την Παλιαδέλη όταν πριν από 2 εβδομάδες η Παλιαδέλη μιλούσε για κρύπτη και αποθετήριο του κεφαλιού της Σφίγγας;**
Η Παλιαδέλη δεν είπε ότι υπήρχαν κτερίσματα πάνω από την κάσα του νεκρού γιατί απλώς δεν ήταν εκεί όταν έγινε η ταφή. Είπε, πολύ μετρημένα και σωστά, ΙΣΩΣ ΝΑ ΥΠΗΡΧΑΝ. Ούτε να διαβάζεις δεν ξέρεις.
Για του λόγου το αληθές το ξαναγράφω :
“Είναι η μορφή ενός σεμνού κιβωτιόσχημου τάφου” μας λέει η κ. Παλιαδέλη. Οι μεγάλοι κιβωτιόσχημοι τάφοι είναι συνήθως  φαρδύτεροι. Ο συγκεκριμένος δημιουργήθηκε για να δεχθεί μόνο το νεκρό, ούτε καν κτερίσματα. Ίσως πάνω από την 'κάσα' να τοποθετήθηκαν κάποια κτερίσματα, τα οποία προφανώς τα πήραν όλα οι τυμβωρύχοι, οι οποίοι και δημιούργησαν και αυτή την αναστάτωση πετώντας κάποια οστά έξω από τον τάφο"
 
http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/amfipolh_semnos_o_tafos_spoydaios_o_nekros.3138412.html
 
‘Αρα μάλλον εσύ είσαι αυτός που διαστρεβλώνει προτάσεις και παίζει με τις λέξεις. Η λογική μου όπως την αναπτύσσω στην ανάρτηση για την  σύληση και σφράγιση είναι πεντακάθαρη και ορθότατη, αν κάποιος έχει κάποια παρατήρηση μπορεί φυσικά ελεύθερα να την διατυπώσει και να την συζητήσουμε.
 
Όπως έχω αναφέρει και σε κάποιο σχόλιο η Παλιαδέλη είναι η ΜΟΝΗ σωστή παρουσία αρχαιολόγου όλη αυτήν την περίοδο. Όπως επίσης είπα ότι πολύ σωστά μιλά για αποθέτη, απλώς ο σκοπός για τον οποίο υπήρχε αυτός δεν πρέπει να ισχύει, δεν είναι «εναγιστικός» αλλά αποτροπαϊκός/μυστηριακός.  Η κατάσταση του νεκρού (μισός μέσα-μισός έξω) μάλλον θα την έχει προβληματίσει γιατί ανατρέπει την θεωρία της αυτή και ενισχύει την δική μου. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, μόνο για μίζερα και κακόβουλα μυαλά γηπεδικού τύπου σαν το δικό σου έχει κάποιο νόημα.
(συνέχεια)

Unknown είπε...

Ερασιτέχνης,

Φοβερή γυναικεία ατάκα αυτό που είπες με τις κολλητές!!!
Ποιά είναι η καινούργια κολλητή της; χα χα χα!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


**Τώρα επικαλείσαι τον Θέμελη όταν εκείνος μιλούσε στις 22 ΟΚΤ για σύληση και ξεφτίλιζες πανεπιστημιακές καριέρες και χρόνια ανασκαφικής εμπειρίας απορρίπτοντας όλους τους αρχαιολόγους;**
Δεν θυμάμαι τι ακριβώς είπε ο Θέμελης και αν αναφέρθηκα σε αυτόν συγκεκριμένα. Το να πετάει κάποιος  έτσι στον αέρα ότι έγινε σύληση χωρίς να λέει  και κάποιο σκεπτικό που λογικά να το τεκμηριώνει,  το λέει και ο ψιλικατζής της γειτονιάς μου. Από έναν καθηγητή περιμένω περισσότερη σοβαρότητα.
Και γενικά οι «επιστημονικές καριέρες» και τα «χρόνια ανασκαφικής εμπειρίας» αποδείχτηκαν τελικά τζούφια, απλώς καρέκλες που αποκτήθηκαν σε ένα δημόσιο με τρόπους που όλοι γνωρίζουμε.  Οι όποιοι αρχαιολόγοι ξεφτυλίστηκαν μόνοι τους,  δεν χρειαζόντουσαν εξωτερική βοήθεια.
Ένα από τα καλά της ανακάλυψης του τάφου της Αμφίπολης  είναι ότι μαζί του απεκαλύφθη η αμάθεια και η κατάντια του αρχαιολογικού κατεστημένου της χώρας μας.
Βλέπω όμως ότι αποφεύγεις να σχολιάσεις την ουσία αυτών που λέει ο Θέμελης. Γιατί άραγε;;;;    Ασε αποφεύγοντας να το σχολιάσεις είναι σαν να  υπαινίσσεσαι για τον Θέμελη, αυτό που με κατηγορείς εμένα ότι έκανα.

**Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Δεν είμαι Εμπαθής . Εσυ εχεις την εμπάθεια που δεν συμφωνούν όλοι μαζί σου**
Το ότι είσαι εμπαθής και κακόβουλος είναι κοινός τόπος, όπως είδες έγινε αντιληπτό από πολλούς εδώ.
Το φανερώνει επίσης ότι επιτέθηκες και προσπάθησες να κοροϊδέψεις την άποψη περί Μεγάλου Αλεξάνδρου ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του νεκρού. Αυτό είναι μέγα δείγμα μιζέριας, κακοπιστίας και εμπάθειας.
Εσύ μπορείς να κάθεσαι  και να μετράς σκορ το ποιος πέτυχε τα πιο σωστά και ποιος τα λάθος, η κοινότητα αυτή θα συνεχίσει, για όσο υπάρχει θέμα βεβαίως, και θα  απολαμβάνει την μαγεία της έρευνας
Το πολύ θετικό από την ύπαρξη και παρέμβαση ατόμων του είδους σου στο blog είναι ότι ακόμα και χρήστες που απλώς παρακολουθούσαν χωρίς να συμμετέχουν, αισθάνθηκαν να παρέμβουν ακόμα και για μια ανάρτηση για να διατυπώσουν ότι αυτό το blog  (όχι μόνο εγώ, ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ) τους παρέχει κάτι που το  αξιολογούν ως ευχάριστο και ενδιαφέρον. Και από ότι συνάγω, πρόκειται για άτομα πολύ αξιόλογα που κακώς δεν συμμετέχουν ενεργά. Εσύ αντίθετα δεν έχεις προσφέρει τίποτα, αναδύεις απλώς μια μιζέρια και γηπεδικού τύπου κακομοιριά.
Χαίρομαι επίσης που δεν θα σε ξαναδούμε εδώ με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Nafsimaxos είπε...

@oryktosploutos

...Όπως φαίνεται στο σχέδιο του Λεφαντζή, πρόκειται για διώροφο χώρο και οι δυο όροφοι χωρίζονται με το σφραγιστικό δάπεδο. Αμέσως μετά την ταφή, ο χώρος του τάφου πρέπει να ήταν κενός από άμμο. Κάποια στιγμή το δάπεδο καταστράφηκε από τυμβωρύχους (;) ή κατέρρευσε...

Το σφραγιστικό δάπεδο όμως δεν πρέπει να "πατάει" κάπου για να είναι στατικά σταθερό; Θα μπορούσε να γίνει αυτό με κάποιο άλλο τρόπο χωρίς να γίνει επίχωση του τάφου; Σε κάποιο άλλο μακεδονικό υπόγειο τάφο είχα δει στο σχέδιό του, οτι υπήρχαν μαρμάρινες πλάκες που κάλυπταν το υπόγειο τμήμα.

Και κάτι ακόμα γιατί έχω μπερδευτεί λίγο. Έχει αναφερθεί σε ΔΤ οτι ...Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης...
Τι εννοούν με τον όρο υποκείμενη επίχωση; Την επίχωση του υπόγειου χώρου (ορύγματος όπως είχαν αναφέρει);



«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 1235   Νεότερο› Νεότερο»