Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Ο ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ, ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ



Και τελικά σήμερα, 12/11/2014, το ΥΠΠΟ με μια ανακοίνωση του θεωρητικά βάζει τέλος στο μυστήριο που κάλυπτε την ανασκαφή του Τάφου της Αμφίπολης μιας και μας ανεκοίνωσε ότι ανευρέθη ο νεκρός.

Συγκεκριμένα το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωση του αναφέρει :

«1. Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).

2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.»

Θεωρητικά  λοιπόν  εδώ τελειώνει το ταξίδι που ξεκινήσαμε από τον Αύγουστο για την λύση του «μυστηρίου», τα ερωτηματικά όμως δεν τελειώνουν, αντίθετα δημιουργούνται άλλα και μάλιστα πολύ πιο «βασανιστικά».
Το πιο σημαντικό : Δεν γνωρίζουμε ποιός είναι ο νεκρός.

Ο κυρίως τάφος όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι  κιβωτιόσχημος, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία.

Όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο τάφος φτιάχνεται από μέσα προς τα έξω, άρα ο τάφος τον οποίο βρήκαμε ήταν έτσι όπως προορίζετο για τον αρχικό νεκρό, δεν αποτελεί κάποια πρόχειρη επιλογή για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες.

Όποτε όμως και αν χρησιμοποιήθηκε ο τάφος, ο κυρίως τάφος δεν συνάδει με το υπόλοιπο μέρος που  έχουμε δει.  Ο τάφος που βρέθηκε φτιάχθηκε τέτοιος εξ υπαρχής για να υποδεχτεί τον σπουδαίο νεκρό, άσχετα από ποιόν χρησιμοποιήθηκε μετά. Είναι περίεργο κατ έμέ να είχε φτιαχθεί ένας τέτοιος τάφος για κάποιον σπουδαίο νεκρό.

Δεν μπορεί ένας τέτοιος νεκρός (όποιος και να ήταν αυτός) όπως προϊδέαζαν τα μέχρι στιγμής ευρήματα να εθαβετο χωρίς να έχει αποτεφρωθεί και μάλιστα σε ξύλινο φέρετρο/φορείο/κλίνη!

Με τόσα κυβικά μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τάφου, δεν χρησιμοποιήθηκαν 5-10 πλάκες για να φτιαχθεί ένας μεγαλοπρεπής τάφος, έστω και κιβωτιόσχημος ; Αντ’αυτού χρησιμοποιήθηκαν «φτηνοί» πωρόλιθοι ; Όλος ο χώρος Θ3 είναι πολύ φτωχός σε σύγκριση με το υπόλοιπο μνημείο. Μήπως υπήρχε λόγος που έγινε έτσι ;
 
Υποθέτουμε ότι δεν έχει αποτεφρωθεί διότι ήταν σε φέρετρο. Αν υπήρχε πρόθεση να υπάρξει καύση δεν θα είχαμε τέτοιον στενόμακρο τάφο, αλλά κάτι άλλο που θα υπεδέχετο την λάρνακα με τα οστά.
Άρα φαίνεται ότι εξ υπαρχής ο νεκρός θα εθάβετο χωρίς να έχει αποτεφρωθεί.

Αν η υπόθεση της ανασκαφικής ομάδας είναι σωστή, ότι πρόκειται για αφηρωποιημένο νεκρό, πράγμα που συνάδει με την εκτίμηση που είχαμε κάνει εξ αρχής από τα διάφορα ευρήματα, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να είχε γίνει καύση του νεκρού. Γιατί δεν έγινε ;

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο τάφος εσυλήθη. Πότε όμως έγινε η σύληση ;

Είναι προφανές ότι η σύληση θα έγινε πριν από την επιχωμάτωση. Αν όμως έγινε η επιχωμάτωση μετά την σύληση, τότε αυτοί που επιχωμάτωσαν τον τάφο γιατί δεν επιμελήθηκαν τον νεκρό και άφησαν τα οστά του κάποια μέσα στον τάφο και κάποια έξω από τον τάφο;
Γιατί δεν τακτοποίησαν το δάπεδο του Θ3, παρά τον επιχωμάτωσαν όπως τον βρήκαμε ;

Οι περιβόητοι δε τυμβωρύχοι τι έκαναν με το δεύτερο κεφάλι της Σφίγγας ; Δεν μας ενημέρωσαν αν έχει βρεθεί, το μόνο που έχει βρεθεί είναι ο λαιμός της δεύτερης Σφίγγας. Σε αυτήν όμως την περίπτωση τι έγινε ; Αφησαν το ένα κεφάλι άθικτο και έκοψαν από το άλλο τον λαιμό και  πήραν το υπόλοιπο έτσι ακρωτηριασμένο ; Γιατί δεν πήραν αυτό που βρέθηκε και ήταν άθικτο ;

Επιβεβαιώνεται (εκτός και αν δεν το έχουν ανακοινώσει ότι βρέθηκε) έτσι η υπόθεση που είχε γίνει και ενισχύεται η ερμηνεία ότι της ταφής προϋπήρξε  τελετουργικό, μέρος του οποίου ήταν ο «αποκεφαλισμός» των Σφιγγών. ( Η περίπτωση του λαιμού εξηγείται συμβολικά, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί)

Είναι προφανές ότι η επιχωμάτωση έγινε για να προστατευθεί ο νεκρός, είτε αμέσως μετά την ταφή, είτε μετά την σύληση. 
 Θα άφηναν όμως σε τέτοια κατάσταση τον νεκρό ; Με σπασμένη την πλάκα που κάλυπτε τον τάφο και τα μισά οστά έξω ;

Υπάρχει πιθανότητα οι τυμβωρύχοι να τον επιχωμάτωσαν ; Προφανώς όχι. Ούτε φυσικά κάποιοι που πιθανόν να ήθελαν να «σβήσουν» την μνήμη του νεκρού. Μπορούσαν πολύ πιο εύκολα και με πολύ μικρό κόστος να το κάνουν καταστρέφοντας τον τάφο, και όχι να επωμιστούν ένα αρκετά μεγάλο κόστος σε χρήμα και χρόνο για να επιχωματώσουν τον τάφο ενός που τουλάχιστον δεν συμπαθούσαν.

Μη υπάρχουσης άλλης περίπτωσης, τότε η πιθανότητα της μη σύλησης αρχίζει και υπερισχύει. Το ότι δεν βρέθηκαν κτερίσματα εκ πρώτης όψεως δείχνει ότι αντιβαίνει σε αυτήν την υπόθεση. Για να λείπει κάτι όμως θα πρέπει πρώτα να υπάρχει. Αν λοιπόν δεν υπήρχαν κτερίσματα από την αρχή, η μη εύρεση κτερισμάτων δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για σύληση.

Γιατί όμως να μην υπήρχαν κτερίσματα ; Μια  λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι γιατί ο νεκρός που υπήρχε μέσα στον τάφο μπορεί να μην  είναι ο σημαντικός νεκρός που οι κατασκευαστές ήθελαν να προστατεύσουν αλλά κάποιος άλλος που είχε τοποθετηθεί εκεί για παραπλάνηση.
Αν λάβουμε υπ΄όψιν το ευφυέστατο σχέδιο της σφράγισης, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται απίθανο.

Εχω την αίσθηση λοιπόν ότι η πρώτη εντύπωση  που αποκομίσαμε σήμερα θα ήταν αυτό που ήθελε ο κατασκευαστής να αποκομίσει και ο όποιος τυμβωρύχος θα κατόρθωνε να έφτανε εκεί. Να νόμιζε ότι ο νεκρός είναι αυτός, η δε έλλειψη κτερισμάτων να τον απογοήτευε ότι «ήλθε δεύτερος» και να μην συνέχιζε το ψάξιμο.

Ή μήπως έχουν βρεθεί κτερίσματα αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ; Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ σιωπά για τα κτερίσματα, απλώς αναφέρεται στο μέγιστο εύρημα  που είναι ο νεκρός και ίσως εντέχνως μας αποσπά την προσοχή να ανρωτηθούμε για το αν βρέθηκαν ή όχι κτερίσματα.
Παρέθεσαν ότι βρήκαν στολίδια του φερέτρου δεν αναφέρουν όμως ότι ήταν μόνο αυτά.
Απορώ, οι δημοσιογράφοι δεν ρώτησαν κάτι σχετικό;


Η όποια δε διαταραχή του Θ3 εξηγείται εύκολα ως αποτέλεσμα κάποιου σεισμού και όχι υποχρεωτικά από δράση τυμβωρύχων. Αλλωστε το σπασμένο θυρόφυλλο βάρους 1,5 τόνου, και μάλιστα πάνω από το χώμα που κάλυπτε τον τάφο,το σπασμένο δάπεδο του Θ3, ο τρόπος που έχει σπάσει η θύρα με κομμάτια της να βρίσκονται και στον Θ2 και στον Θ3 και η ύπαρξη μέρους του φηφιδωτού μέσα στο όρυγμα, εξηγούνται πολύ απλά όπως έχουμε ήδη πει σε προηγούμενες αναρτήσεις,

Ίσως λοιπόν ο πραγματικός νεκρός να βρίσκεται τελικά κάπου εκεί, θα μπορούσε να υπάρχει κρύπτη κάτω ακριβώς από το επίπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου, όπου εκεί να αναπαύεται ο νεκρός τον οποίο οι κατασκευαστές του τάφου ήθελαν να προστατεύσουν. Δεν γνωρίζουμε αν οι ανασκαφείς έχουν φτάσει στο τελικό δάπεδο του ορύγματος ή/και αν έχουν κάνει δοκιμαστικές τομές για να δούν αν υπάρχει κάτι από κάτω.

Ακόμα και στην φαινομενικά ξεκάθαρη περίπτωση ότι ο νεκρός που ευρέθη είναι ο σπουδαίος νεκρός που αναμέναμε, το γεγονός και μόνο ότι υπήρξε ένα τέτοιο ευφυές, πολυδάπανο και χρονοβόρο σχέδιο σφράγισης για τηνπροστασία του σημαίνει ότι ο νεκρός που βρέθηκε πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας, ποιός όμως μπορεί να είναι αυτός ;
 
Για ποιόν νεκρό η πολιτεία θα ξόδευε τόσα πολλά σε κόστος, εργατικό δυναμικό και χρόνο ;

Όπως λέει και η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ :
«5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος».

Συνάδει λοιπόν με την υπόθεση μας ότι πρόκειται για έργο της πολιτείας (και όχι κάποιου πλούσιου ιδιώτη),  με σκοπό την ταφή ενός αποθεωμένου/αφηρωισμένου  νεκρού.


Συμπερασματικά λοιπόν καταλήγουμε στις εξής περιπτώσεις :

1)     Ο νεκρός ο οποίος βρέθηκε είναι και ο πραγματικός «ένοικος» του τάφου, εθεωρείτο αποθεωμένος/αφηρωισμένος και ο τάφος του έγινε με κρατικούς πόρους, φαίνεται δε ότι ετάφη χωρίς να αποτεφρωθεί.

Ο λιτός και φτωχικός θάλαμος Θ3 ίσως να έχει συληθεί, ίσως όμως και εσκεμμένως να έμεινε κενός (πράγμα που θεωρώ πολύ πιθανόν) για παραπλάνηση των υποψήφιων τυμβωρύχων, άλλωστε έχουν υπάρξει παρόμοια παραδείγματα Μακεδονικών τάφων (βλέπε : ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΤΑΦΟΙ)

Για την κατάσταση του νεκρού πριν την ταφή, οι αναλύσεις μπορούν να δείξουν ηλικία, φύλο, τραύματα ακόμα και να ανιχνεύσουν σημεία μουμιοποίησης, όπως             ανέφερε κ κα Παλιαδέλη στο δελτίο ειδήσεων της Ν1 στις 18:00.
Με άλλα λόγια δεν απέκλεισε καμία περίπτωση.

Το ιδιοφυές σχέδιο σφράγισης αποδεικνύει ότι αποτελεί πολύ σημαντική προσωπικότητα.Με βάση τα χαρακτηριστικά αυτά, μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση, τα πάντα είναι ανοιχτά, δεν μπορεί να αποκλεισθεί κανείς από τους μέχρι τώρα υποψηφίους. 
          
2 ) Ο νεκρός ο οποίος βρέθηκε και η έλλειψη κτερισμάτων αποτελεί μέρος του σχεδίου σφράγισης και προστασίας του νεκρού για να παραπλανήσει τους επίδοξους τυμβωρύχους. Ο πραγματικός νεκρός βρίσκεται θαμμένος κάπου εκεί κοντά, ίσως ακόμα κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο κιβωτιόσχημος τάφος.
 Μας θυμίζει την παραπλανητική πράξη του Πτολεμαίου να αφήσει την άμαξα με μια άλλη μούμια ως μούμια του Αλεξάνδρου για να παραπλανήσει τον Περδίκκα  Και σε αυτήν την περίπτωση οι αναλύσεις θα μας δώσουν εικόνα. 

Αυτή η περίπτωση εξηγεί ίσως και γιατί ένας αφηρωισμένος νεκρός δεν αποτεφρώθηκε, παρότι θα το αναμέναμε μιας και ήταν Μακεδονική συνήθεια να καίονται οι νεκροί.
             
Εκτιμώ ότι και στις δύο περιπτώσεις οι αναλύσεις θα δείξουν ότι ο νεκρός τοποθετείται χρονικά την εποχή της κατασκευής του τάφου και όχι αργότερα, αποκλείοντας έτσι την περίπτωση να ετάφη αργότερα άλλος αν ο τάφος είχε μείνει αχρησιμοποίητος αντί για  αυτόν που προορίζετο ο τάφος.

Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν και άλλα ευρήματα που δεν έχουν ανακοινωθεί, που σε συνδυασμό με τις αναλύσεις DNA κλπ θα ταυτοποιήσουν χωρίς καμία αμφιβολία τον νεκρό.
Ίσως και να βρέθηκαν κτερίσματα και απλώς να μην τα ανακοίνωσαν. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά από το ΥΠΠΟ  ότι δεν βρέθηκε τίποτε άλλο, απλώς ανακοίνωσαν το  σημαντικότερο εύρημα, άρα δεν πρέπει να αποκλείουμε  την περίπτωση να έχουν βρεθεί κτερίσματα. Για ευνόητους λόγους δεν τα ανακοινώνουν πριν να έχουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Αυτό όμως που μου φαίνεται περίεργο είναι γιατί δεν ανακοινώθηκε αν ο νεκρός είναι άνδρας ή γυναίκα, πράγμα που θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει από κάποιον ιατροδικαστή, όπως έχουμε δει να γίνεται αρκετές φορές που ανευρίσκονται σκελετοί.

Ας αναμένουμε τις νεώτερες ανακοινώσεις, που όπως ελέχθη θα γίνουν στις 29/11 από την κα Περιστέρη..... Ισως να έχουμε εκπλήξεις....


1.235 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   601 – 800 από 1235   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

κοντρα τρομερη στο θεμα των ανακοινωσεων των ευρηματων...

fterotos psychonoos είπε...

κομματικο-συνδικαλιστικά κριτήρια=Παλαγγιά και οι 140...

Zibi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Zibi είπε...

Και μόνο από τον "προσβλητικό" κατ΄εμέ, τρόπο με τον οποίο σήμερα το βράδυ η Μενδώνη προσπάθησε να δικαιολογήσει την σιγουριά της Περιστέρη για το φύλο του νεκρού, τα λέει όλα!

Νομίζω ότι οι σχέσεις τους δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλές! Σε εκρηκτικό σημείο βρίσκονται!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Δημήτρης

Πες μου ακριβώς την πηγή να δω πως διατυπώνεται να σου πω την γνώμη μου.

Στα πρόχειρα φαντάζομαι ότι ίσως να θεωρήθηκε ο Ηφαιστίων όχι ισάξιος του Αλεξάνδρου εξ ου και η διαφοροποίηση στην απόδοση του τίτλου.
Αλλα για σιγουρια πρέπει να δούμε το κείμενο,

ATs είπε...

Ξανά στον τάφο της Αμφίπολης ο Γ. Πρετεντέρης .....

Και μονο το πανελ της εκπομπής, μου προκαλεί στομαχικές διαταραχές.

Ενάμιση μήνα μετά την πρώτη εκπομπή, ο Γιάννης Πρετεντέρης και η «Ανατροπή» επιστρέφουν στην Αμφίπολη: Όλη η αλήθεια και όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τα νέα ευρήματα και τις ανασκαφές, τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου στις 23.55, στο MEGA.
Τα οστά. Τα μυστικά. Οι ερμηνείες. Σε ποιον ανήκει ο σκελετός; Πόσοι και ποιοι είναι οι «υποψήφιοι»; Πότε θα μάθουμε ποιος είναι; Τι θα αποκαλύψει η ανάλυση του DNA; Κρύβει κι άλλα μυστικά ο τύμβος Καστά; Πότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή; Τι πιστεύει η Κατερίνα Περιστέρη;
Με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, απόψεις και μαρτυρίες, η «Ανατροπή» παρουσιάζει τα επόμενα στάδια αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου καθώς και τις δυνατότητες ανασύνθεσης του σκελετού.
Καλεσμένοι στο στούντιο της «Ανατροπής», η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργία Αλευρά-Κοκκορού, ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Βαλαβάνης, η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Όλγα Παλαγγιά και ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Παναγιώτης Φάκλαρης.
Παρεμβαίνουν: ο Διευθυντής Ερευνών στον «Δημόκριτο», υπεύθυνος του προγράμματος Αρχαιομετρίας και προϊστάμενος του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας Γιάννης Μανιάτης και από τη Θεσσαλονίκη: η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη και ο ανθρωπολόγος Θεόδωρος Αντίκας.

alex είπε...

Μα γιατί να φάνε την Περιστερη ? Γιατί να μη μιλήσουν για τα χέρια ενώ μίλησαν για το κεφάλι?

ιοαννα είπε...

Προς Ερασιτέχνης : Α, ναι, κ που να ήξερες, πόσο χαίρομαι όταν με τσακώνω να θυμάμαι…τα καλύτερα ! Κάποια διαστροφή θα είναι…. Για να σοβαρευτώ λοιπόν, … Ήταν πολύ εύστοχη παρατήρηση ! Ο ψηλός περίβολος απαγορεύει όντως την είσοδο… Αν ως το τέλος της ανασκαφής δεν βρεθούν σκαλιά με άνοδο και άλλη είσοδος που υπογείως να συνδέεται με τον περί ού ο λόγος, τάφο, τότε θεωρώ ότι ο χώρος ήταν απολύτως απροσπέλαστος….και κατασκευάστηκε έτσι, επί τούτου. Κάτι σαν ΄΄γνωρίζω, βλέπω αλλά δεν αγγίζω΄΄….

Προς Εμπεδότιμο : τα ανωτέρω προφανώς ισχύουν και περί του ΄΄επισκέψιμος ή όχι΄΄…. Σωστά ???
Όσον αφορά τον διάλογο με την Effie, παρατηρώ ότι ακολουθείς τεχνιέντως αλλά όχι εκ του πονηρού, μιά ΄΄μαιευτική΄΄ διαδικασία (Σωκρατική μέθοδο ???) με προκαθορισμένη κατάληξη, πράγμα για το οποίο απαιτούνται ιδιαίτερες διαλογικές και διαλεκτικές ικανότητες !!! Αλλά, βλέπω ότι η Effie, αντιστέκεται με σθένος.... Ευχάριστο !!! Και εξαιρετικά δημιουργικό !!!

fterotos psychonoos είπε...

Δυστυχώς, είναι φανερό εδώ και μέρες ότι κάτι τρέχει στη σχέση τους (Μενδώνη-Περιστέρη). Και είναι ανησυχητικό. Από τη μία Μενδώνη&Παναγιωταρέα κι από την άλλη, κι εδώ μόνη(;), η Περιστέρη.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Alisamud

Αρα είτε δεν υπήρξε ποτέ περίοδος όπου ο τάφος ήταν σε κατάσταση αναρχίας οπότε σφραγίστηκε αμέσως μετά την ταφή ή μετά την απόφαση για σφράγιση, ας την λέμε περίπτωση Α (είναι αδιάφορο αν ήταν επισκέψιμος - σε αυτήν την περίπτωση αποκλείεται να έδρασαν τυμβωρύχοι αφού εφυλάσσετο και μετά αμέσως σφραγίστηκε) είτε αφέθηκε κάποιο διάστημα έρμαιο των τυμβωρύχων και εσυλήθη βιαίως και κάποια στιγμή σφραγίστηκε. Ας την λέμε περίπτωση Β.
Συμφωνούμε ;
Εφη παρακολουθείς ;

Unknown είπε...

η Περιστερη εχει τον Τασουλα υποστηρικτη...

Unknown είπε...

Κωνσταντίνε

αυτά που γράφεις είναι συγκλονιστικά. Πώς γίνεται να προσπαθούν να κουκουλώσουν κάτι που το είδαν αρκετές δεκάδες μάτια;

Unknown είπε...


@ Εμπεδότιμος

Όχι, δεν γνωριζόμαστε. Από τον Αύγουστο διαβάζω το blog και όλα σου τα άρθρα. Όταν κάποιος μεταλαμπαδεύει τη γνώση του, τότε είναι 'δάσκαλος'!!! Στην περίπτωσή σου, εξαιρετικός!!! Προσωπικά σε ευχαριστώ πολύ για όσα μας μαθαίνεις!!!

ELLHN είπε...

@fterotos psychonoos

Ευχαριστώ Fterote psychonooe

Αρχίζει να γίνετε προφανές ότι στο υπουργείο κάνανε διαχείριση και έλεγχο των αντιδράσεων. Όχι προφανώς σε ότι αφορά τους πολίτες αλλα τους Αρχαιολόγους και Ιστορικούς που θα προέβαλαν αμφισβητήσεις και ενστάσεις λόγο των κινήτρων που αναφέραμε πιο πάνω.

Προφανώς για αυτό τοποθέτησαν και την (όχι ιδιαιτερα συμπαθή στο κοινό) Παναγιωταρέα να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση (καπελώνοντας όμως την Περιστέρη).

Βεβαια από τις αήθεις αντιδράσεις των Αρχαιολόγων και Ιστορικών εκ των υστερων η κίνηση αυτή ήταν ένα αναγκαίο κακό. ..

Όσο για την Παλαγγιά συνεχίζει να στερείται αξιοπρέπειας...Τόσο δύσκολο είναι να πει ότι έκανε λάθος? Κατά τα αλλα επιμένει σε όσα έλεγε αλλα τώρα μας λέει ότι αρχικά ο τάφος ήταν Μακεδονικός του τεταρτου αιώνα.

Aaaa τι να πω? φέρτε compressors να σπάσουμε τα μαρμαρα να βρούμε μακεδονικές τοιχογραφίες...

Πως όμως να παραδεχτεί ότι κάνει λάθος? αφού το κομματικοποίησε το θέμα εξ αρχής???

"Βαφτίστηκε Μακεδονικός λόγο πολιτικών σκοπιμοτήτων" κραύγαζε μεσούσης της ανασκαφής...

Ντρέπομαι που έχω την ίδια εθνικότητα με τέτοια άτομα. Εύχομαι τουλάχιστον να ασπάζεται τον εθνομηδενισμο και να έχει πολύ χαλαρή σχέση με το σύγχρονο Ελληνικό έθνος.

Συνεχίζει εκεί χωρίς να έχει καταλάβει ότι μπορεί να της έχουν στήσει παγίδα για δεύτερη φορα. Πάει να αφήσει μια έξοδο διαφυγής αλλα πάλι παρασύρεται...

Unknown είπε...


Οι Αλέξανδροι μετά τον Αλέξανδρο: Ιστορίες, μύθοι και εικόνες.
Βρήκα το παρακάτω σύνδεσμο και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.
http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/14234

Να ρωτήσω κάτι, σχετικά με το "σκόρπισμα του σκελετού του νεκρού"
(efie @ 6:52 μ.μ.);

Μήπως δεν πρόκειται για σκόρπισμα αλλά έχει σχέση με την μία από τις τελευταίες
(και τελευταία πολύ διαφημιζόμενες) φήμες για επιθυμίες του Μέγα Αλέξανδρου;
Μήπως δηλαδή πρόκειται για τα άδεια χέρια του;

Περί του γεγονότος που περιγράφεις στις 2:58 μ.μ. εύχομαι να βρέθηκε κάποιο κτέρισμα
και συγκεκριμένα ένας τεράστιος χρυσός Ήλιος της Βεργίνας τόσο μεγάλος όσο η φαιδρότητα
των σκοπιανών που τόσα χρόνια καπηλεύονται την ιστορία της Μακεδονίας για να επιβεβαιωθούν
και τα προφητικά λόγια του Νίκου Γκάτσου στο ποιήμα του Ο Δράκος.

Νίκος Γκάτσος - Ο Δράκος
Σύνδεσμος για soft έκδοση: www.youtube.com/watch?v=8dwHZfVPGvQ
Σύνδεσμος για hardcore: www.youtube.com/watch?v=pfuxUZQM9sE

İskender είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Περίπτωση Γ, καταστράφηκε ("βεβηλώθηκε"?) μόλις εξ έλειψε ο λόγος ηρωοποίησης του νεκρού και επιχωματώθηκε λίγο αργότερα σε μια παροδική εναλλαγή εξουσίας.

Για να έχει ξεχαστεί εντελώς ένα τέτοιο μνημείο πιθανόν σημαίνει ότι και ο ένοικος του δεν πρόλαβε να εμπεδωθεί ως σημαντικός ήρωας στο λαό.

ιοαννα είπε...

Προς Ερασιτέχνης : Σκεφτόμουν την ερώτηση σου για τις πόρτες ΄΄…. πως τις "κλείδωναν" ( κατά κάποιο τρόπο) ώστε να μη μπορούν να τις ανοίξουν…..΄΄. Θεωρώ ότι μιά απάντηση, θα ήταν η εξής : Τις άνοιγε μόνο όποιος γνώριζε ΄΄τον τρόπο κ τον μηχανισμό, τον οποίο έβαζε σε λειτουργία ΄΄. Ακόμη κ αν άνοιξαν έστω κ μόνο μία φορά, για την ταφή. Έκτοτε, δλδ. αμέσως μετά την ταφή, ίσως κ να έκλεισαν κ να μην άνοιξαν ποτέ ξανά΄΄ . Εξού και το ότι βρέθηκαν σπασμένες. Είτε λοιπόν, άνοιγαν με κάποιο μηχανικό τρόπο, είτε ήταν ανοιχτές κ ΄΄σε αναμονή΄΄, κ έκλεισαν για πάντα μετά την ταφή, δλδ ΄΄κλείδωσαν΄΄ για πάντα. Αυτό δε, το ενδεχόμενο, το εξάγω εκ του γεγονότος ότι άνοιγαν μόνο προς τα μέσα, όπως όταν εισέρχεται κάποιος κάπου (ήτοι ένδειξη αναμονής εισόδου κάποιου, κατ΄εμέ, αλλά επ΄αυτού ίσως κάτι να μας πει ο Εμπεδότιμος), ως επίσης και εκ των τεράστιων διαστάσεων τους σε συνδυασμό με το τεράστιο βάρος τους. Πρακτικά είναι αδύνατον –θεωρώ- να άνοιγαν με τον συνήθη τρόπο κ από -μέσων φυσικών δυνατοτήτων-, ανθρώπους.
Κ τώρα που το σκέφτομαι κάπως, η άνω εξήγηση ΄΄συνδέεται΄΄ εύκολα κ με το προηγούμενο σχόλιο μου περί απροσπέλαστου περιβόλου… Ρίξε μια ματιά, αν έχεις χρόνο... κ θα χαρώ αν μου πείς την άποψη σου !… Ξέρεις, θυμήθηκα τώρα το σχόλιο κάποιου για ...το τι κάνουμε σ΄έναν ναό...τελετές κλπ... κ το μυαλό μου πήγε στην εκκλησία. Πηγαίνουμε, προσκυνάμε, βλέπουμε ΔΕΝ επιτρέπεται η είσοδος μας, στα ενδότερα... Κάπως έτσι σκέφτομαι, ότι ήταν το σκεπτικό αυτού που επιμελήθηκε της δημιουργίας αυτού του τάφου... Θα δούμε...

gtroza είπε...

μπορεί να άνοιγαν μέσω τις εγκοπής στο κατώφλι, με χρήση μοχλού
αν άνοιγαν

fterotos psychonoos είπε...

@Konstantinos Kairis,

Τώρα ησύχασα. Αρκεί να προλάβουν.

Ελπίνορας είπε...

οι διάδοχοι του Μ.Α γνωρίζοντας ότι όποιος θα έχει στην επικράτεια του το σώμα του, σίγουρα θα έχει πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων ..και ρωτάω μήπως στο Τριπαράδεισο συμφώνησαν να επιστρέψει στην Ελλάδα όπως λογικά θα ζητούσε η Ολυμπιάδα όμως με την προϋπόθεση να «εξαφανιστεί» το μνημείο λόγω αυτής της υπεροχής…

virgi είπε...

@Ιωαννα
όσο αναφορά σχόλιο μου περί απροσπέλαστου περιβόλου ήταν του Εμπεδότιμου.

Υ.γ.Σε περιμένω στο γκρουπ

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Alisamud

Η περίπτωση αυτή εμπίπτει στην περίπτωση Β. Ας μας πει το οκ η Έτη και πριχωράμε.

Δεν υπάρχει νομίζω άλλη περίπτωση.

Nafsimaxos είπε...

Αν υπάρχει αντιπαράθεση τότε αυτή γίνεται για την δόξα αυτού που θα κάνει τις ανακοινώσεις. Και θεωρώ ότι σε αυτή (όπως και σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις) θέλουν να πάρουν τη δόξα οι πολιτικοί. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και αληθεύουν οι πληροφορίες του Κωνσταντίνου Καϊρη για τα ευρήματα και δάπεδα, τότε δεν μιλάμε για Ηφαιστίωνα. Δεν χρειάζεται να πω για ποιον.
Στην ουσία όμως αν υπάρχει τέτοια φαγωμάρα, είναι καλό για μας γιατί δεν θα κρύψουν τίποτα φοβούμενη η μία πλευρά τις αποκαλύψεις της άλλης. Και όταν υπάρχουν αντιμαχόμενες πλευρές, κάποιος κάνει το πρώτο λάθος.

ιοαννα είπε...

Προς Nafsimaxos -7,29: Σ ευχαριστώ, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι η πρώτη φορά που με ξεκολλάς από κάτι... Λοιπόν, μου λες ότι....αυτό το ΄΄κουτί΄΄...κ συγκεκριμένα τα κομάτια των πλαινών τοιχίων, ΄΄κόπηκαν΄΄ εκτός χώρου κ μεταφέρθηκαν εντός.... Δλδ πριν τα θυρόφυλα, πριν από τις καρυάτιδες κ πριν από τις σφίγγες...? Έβαλαν ένα ΄΄λιτό κουτί΄΄ στον ταφικό χώρο κ μετά ΄΄έντυσαν με στολίδια τον προθάλαμο΄΄....που όμως δεν έχουν παρόμοιες εγκοπές για την μεταφορά τους (απ΄όσο γνωρίζουμε), αλλά... στήθηκαν κ μάλιστα ανορθώθηκαν σε αρκετό ύψος...βλ. βάθρα αγαλμάτων κ σφίγγες.... Λίγο περίεργο δεν είναι ??? Να μεταφέρθηκαν με διαφορετικούς τρόπους...γιατί ??? Μήπως δεν υπήρξε χρονική αλληλουχία των κατασκευαστικών φάσεων του έργου ????

Planet είπε...

Λίγο άσχετο, αλλά εδώ οι φωτο του δελτίου τύπου ειναι διαθέσιμες σε υψηλότερη αναλυση. Υπάρχει διαφορετική διανομή απο κέντρα τύπου;

http://www.thehistoryblog.com/archives/33333

Unknown είπε...

@nafsimaxos,
και στα δυο εισαι μεσα φιλε.εγινε το πρωτο λαθος....

Dazbaw είπε...

Κύριε Καϊρη θα σας ήταν δύσκολο να μας πείτε με τι ομοιάζουν τα αντικείμενα στα χέρια;

μήπως κάτι σαν σκήπτρο ή κάποιο αγγείο;

Ανώνυμος είπε...

@ioanna & @ gtroza
Δείτε λίγο σχόλιο Alisamud 8:52

Planet είπε...

To ίδιο ισχύει και για προηγούμενες φωτο απο δελτία τύπου:

http://www.thehistoryblog.com/wp-content/uploads/2014/10/northern-part-of-the-marble-threshold.jpg

Unknown είπε...

μην εχετε αμφιβολιες φιλοι μου.Ειναι ιδιο με τις επιγραφες .Θα το κρυψουν οσο μπορουν και μετα απο τους πυροβολισμους μας θα το δωσουν
...
Να ξερουν οτι ξερουμε τι κρατουν οι μαιναδες.Να το ζωγραφισει ο Λεφατζης.
Ευκολο ειναι..
Οπως βλεπετε οι πυροβολισμοι αρχισαν....

gtroza είπε...

@ioanna
....Να μεταφέρθηκαν με διαφορετικούς τρόπους...γιατί ???...

το εξάρτημα για ανύψωση απ'τις εγκοπές λέγεται "λύκος"

έτσι ανυψώνονται όταν πρόκειται να κρυφτεί η εγκοπή

οι σφίγγες δεν χριάζονται εγκοπή για να ανυψωθούν

άλλος τρόπος ήταν με προεξοχές όπου "σκάλωναν" σχοινιά
μετά σμίλευαν τις προεξοχές

Unknown είπε...

@dazbaw,
εχεις τριτη ευκαιρια....

Unknown είπε...

@planet εύγε! που το ξετρυπώσατε; πολύ χρήσιμο

Dazbaw είπε...

δεν θέλω ευκαιρία, μόνο να μάθω!!!

gtroza είπε...

Ο/Η Ερασιτέχνης είπε...

@ioanna & @ gtroza
Δείτε λίγο σχόλιο Alisamud 8:52

14 Νοεμβρίου 2014 - 10:49 μ.μ.

το έχω δεί
δεν αμφιβάλω ότι μπορεί να άνοιγαν
ευχαριστώ

giannis_ είπε...

@Κ.Καιρις
Τα βρήκαν τα φιδακιά;

Nafsimaxos είπε...

@ιοαννα

Ανέλαβαν οι ειδικοί (gtroza) και με έβγαλαν κι εμένα από τη δύσκολη θέση! :-)

gtroza είπε...

http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_27/ekd_pemk_27_Samsaris.pdf

Ανώνυμος είπε...

@ gtroza
Άνοιγαν εύκολα λόγω των τροχών και των μολύβδινων τροχιών( αυλακιων ) στο κατώφλι.

@ ιοαννα
Επίσης είχαν και κλειδαριές και έτσι μου λύθηκε η απορία.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δημήτρης είπε...

φιλε μας Κωνσταντίνε Καιρη,επειδή τα πραγματα έχουν σοβαρέψει πολύ με τα όσα αναφέρεις ,καλό θα ήταν να αφήσεις κατά μέρος τους χρησμούς της Πυθίας.Σε εκτιμούμε όλοι πιστεύω ,με τη εν γένει στάση σου μέχρι σήμερα, αλλά προσωπικά το θεωρώ λίγο άκομψο αυτό με τα ηξεις αφίξεις μετά τα όσα ανέφερες.Απολύτως σεβαστό το να μην μπορείς να μας πεις περισσότερα από όσα θεωρείς πως σου επιτρέπεται,αλλά τουλάχιστον ξεκαθάρισε και πες αυτά μπορώ , αυτά δεν μπορώ.Μας βασανίζεις ολους....

Unknown είπε...

Σημερινα απο καναλια
https://www.youtube.com/watch?v=stdRxh8k_FE
https://www.youtube.com/watch?v=l54rXua2nRI
https://www.youtube.com/watch?v=ZrfVDIK5C1M
https://www.youtube.com/watch?v=6f9IF_sBWxQ
https://www.youtube.com/watch?v=WAKV9GXgaPk
(Τραγκας) https://www.youtube.com/watch?v=98cPE5burtM

gtroza είπε...

Ο/Η Ερασιτέχνης είπε
@ gtroza
Άνοιγαν εύκολα λόγω των τροχών και των μολύβδινων τροχιών( αυλακιων ) στο κατώφλι.

@ ιοαννα
Επίσης είχαν και κλειδαριές και έτσι μου λύθηκε η απορία.

14 Νοεμβρίου 2014 - 11:15 μ.μ.

ευχαριστώ

Unknown είπε...

@Kairis,

Μηπως κρατανε γοργονα;

Συμφωνω μ' αλλους, δεν μπορεις απλα να πετας διαφορα τρανταχτα σχολια ετσι χωρις καποια υποστηριξη πηγης ἠ λεπτομερειας.

giannis_ είπε...

@kairis
Τα επιστύλια εκτός απο ζωγραφιστά είναι και ανάγλυφα;
Α! Τα φιδακια τα βρήκανε;

Διοφαντης είπε...

Ερώτησή αδαους...αν για οποιοδήποτε λόγο οι επιχωσεις/σφραγιστικοι τοίχοι δε έγιναν ,τουλάχιστον σύντομα σε σχέση με την αρχική κατασκευή,άλλα είναι αποτέλεσμά οιασδοποτε μεταγενεστεης επέμβασής,(προστασίας,απόκρυψης,τυμβωρυχιας,κλπ),τότε,για πιο λόγο έγιναν σε στάδια ;;;;δεν θα αρκούσε η εξωτερική επίχώση;;;;έστω ο τοίχος μπροστά απ τις σφιγγες;;;ποιο το νόημά των αλλεπάλληλων επιχωσεων;;;

Unknown είπε...

@ Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou

χαίρομαι που σε ξαναδιαβάζω εδώ και που επαναφέρεις το θέμα, πολύ θα ήθελα να ακούσω την άποψή σου για αυτό που λες σε σχέση με τον πίνακα!

Πιστεύω κι εγώ ότι την αλήθεια για τον τύμβο μπορούμε να τη βρούμε στην τέχνη της Ρωμαικής αυτοκρατορίας (και μετέπειτα στην Ανεγεννησιακή). Προφανώς κι έχουν δει τα πάντα είτε σε καλλιτεχνικές δημιουργίες ελλήνων είτε από κοντά. Και σίγουρα μπορούμε να δούμε πολλά στα έργα του Αυγούστου που ήταν τρελος με τον Αλέξανδρο.

Θα ήθελα επίσης να δεις την τρομερή ομοιότητα αυτής της σφίγγας, ίδιο σώμα, ίδια μαλλιά, κάλαθος και κυρίως ίδια φτερα! Αυτό που διαφέρει είναι το πρόσωπο που στη συγκεκριμένη έχει πρόσωπο ρωμαίου
https://www.flickr.com/photos/70125105@N06/15688248405/in/pool-napolinobilissima

κι επίσης αυτό http://www.flickr.com/photos/35906417@N07/15208651840

ιοαννα είπε...

Προς Konstantinos Kairis : Εάν αντιλαμβάνομαι σωστά τι εννοείτε στο (5), θα σας πω ότι το ανέμενα κ το φοβόμουν..... Έκανε την ΄΄δουλειά΄΄ της, ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του ρόλου της που πολύ εξυπηρετούσαν δεδομένων των συγκυριών κ των εν γένει περιστάσεων κ...φτάνει ως εδώ ...ώσπου να αποφασίσουν ότι πρέπει να ξαναξεθάψουν τον λόφο Καστά, όποτε τους χρειαστεί !. Γι΄αυτό σας είπα ΄΄όσο πιο πολλοί, τόσο πιό καλά΄΄... Με αφορμή όλη αυτή ΄΄την υπόθεση΄΄ του λόφου Καστά και της ανασκαφής του, μετά από 50 χρόνια γνώσης της ύπαρξης εκεί, ΄΄θησαυρών ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας΄΄, έχω αναδομήσει στο μυαλό μου την έννοια της λέξης ΄΄προδοσία΄΄. Κ αν ακούγομαι πολύ σκληρή, κατανοήστε με....είναι γιατί είμαι πολύ θυμωμένη.... Πάρα πολύ !...
(PS : τώρα γιατί σε εσάς απευθύνομαι στον πληθυντικό, δεν το ξέρω, αλλά διευκρινίζω προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι ομοίως σέβομαι άπαντες τους εδώ συνομιλούντες, κ μάλιστα -αστειευόμενη θα πώ-...άνευ διακρίσεων επί τη βάσει...της ανορθογραφίας τους, καθόσον, διαβάζοντας εκ των υστέρων τα σχ΄λια μου, διαπιστώνω με φρίκη, ότι...τυγχάνω η πλέον ανορθόγραφη...όλων !!!...).

Ανώνυμος είπε...

@gtroza
Εγω ευχαριστώ ....στο link που έγραψες προηγουμένως στην ioanna βρήκα μια ενδιαφέρουσα σημείωση σχετικα με τονπροσανατολισμό των τάφων.
Εσύ που είσαι ειδική μήπως μπορείς να βρεις την έκδοση Φ. Πέτσας Ο τάφος των Λευκαδίων ( 1966) .
Θα σου ήμουν ευγνώμων

Unknown είπε...

@ Ευάγγελος Θεοδώρου
επίσης όταν μπορείς ρίξε μια ματιά σε αυτό http://picssr.com/photos/35906417@N07/page1

κι αυτό https://www.flickr.com/photos/35906417@N07/14972958647/in/photostream/
^ οι Ρωμαίοι συνέδεαν σαφώς τον Αλέξανδρο με την Αμφίπολη στην τέχνη τους.

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΜΕΤΟΧΟΣ είπε...

konstantinos kairis,
φιλε μου δεν ξέρω για πιο λόγο και που αποσκοπείς στο να διαδίδεις κατά συρροή ειδήσεις εκ τον έσω και ψαγμένες όπως υποστηρίζεις. Τίποτε από αυτά που έγραφες και τα συγκλονιστικά που θα μας ανακοίνωναν παραμονή της εθνικής εορτής και επαναλαμβάνοντας την ίδια τακτική πριν το τελευταίο ΔΤ, δεν έγιναν.
Τώρα πάλι τα ίδια με πληροφορίες αόριστες και ιστορίες με ίντριγκές.
Οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι σε αυτό το blog προτιμούμε να διαβάζουμε απόψεις και γνώμες και όχι Χfiles.

Διοφαντης είπε...

Συγγνωμη που το μονο κρεντιτ που δινω στη περιστερη ειναι που βρηκε την εισοδο. Τα υπολοιπα θα μπορουσε να τα κανει κι ο τελευταιος μπετατζης.. Να μη πω και καλυτερα μαλιστα.. Τα μετταλικα φαρασια στο ψηφιδωτο με καναν να ανατριχιασω.. Το τελευταιο καρφι ομως στο φερετρο της αναξιοπιστιας της κυριας αυτης το εβαλε η δηλωση, καφενειακου επιπεδου, "καποιος μεγαλος κρυβεται εκει περα!!!!!!!!!!
Υπ αυτο αυτο το πρισμα, η εμπλοκη της σε πολιτικα παιχνιδια, δεν θα μου εκανεκαθολου εντυπωση...

giannis_ είπε...

ο πιο εύκολος τρόπος για να πείσεις κάποιον είναι η πρώτη και η τελευταία εικόνα να είναι όμοιες, έτσι πανέξυπνα η ξύλινη κάσα με τα στολίδια που μας δείξανε είναι ίδια με το ζωγραφιστό επιστύλιο και το αντίστροφο, το επιστύλιο στην είσοδο, μάλλον έξοδο, είναι η κάσα του νεκρού.

Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
fterotos psychonoos είπε...

Την πρώτη "ανακοίνωση" της ταυτότητας του νεκρού την έκανε η Παλιαδέλη, ανήμερα της τελευταίας ανακοίνωσης του ΥΠΠΟ. Ενώ είναι ιδιαίτερα προσεχτική στις δηλώσεις της και μετρημένη, της ξέφυγε ένα: "η κυρία Περιστέρη είναι πολύ τυχερή επειδή μπορούμε πλέον να ερευνήσουμε αν υπάρχει συγγένεια με νεκρούς που έχουν ταυτοποιηθεί από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας". Επιθυμεί τη σύγκριση και του να λάβει -όπως πρέπει να γίνει, όπως θα πρεπε ήδη να έχει γίνει- την έγκριση για τη δημιουργία βάσης δεδομένων DNA και μέσα στον δικό της στόχο, μας ανήγγειλε την αλήθεια.. Δεν περιμένω να το ξαναπεί σύντομα κατ'αυτόν τον τρόπο, διότι είμαι βέβαιος ότι αργότερα κατάλαβε ότι ξέφυγε κάτι παραπάνω από εκείνο που χρειαζόταν εκείνη τη στιγμή να ειπωθεί. Αλλά την ευχαριστούμε πολύ!

Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou είπε...

@ Νιόβη,

Αν ο τάφος προοριζόταν πράγματι για τον Μεγαλύτερο των Ελλήνων, κάθε άλλη ταφή εκτός του ιδίου και του Ηφαιστίωνος, δηλ. (σύζυγος και γιος του) θα ήταν μεταγενέστερη. Υπό αυτή τη θεώρηση και βασιζόμενοι στον πίνακα του Il Sodoma, θεωρούμε πως η κύρια είσοδος, η γνωστή και χωρίς θύρες μέχρι τον τελευταίο θάλαμο, οδηγούσε σε ένα χώρο - τον λιτό και απέριττο - όπου υπήρχε η δυνατότητα να απονέμονται θυσίες και να γίνονται τελετές στο αφηρωισμένο πρόσωπο αλλά όχι στον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο. Επομένως ήταν χώρος επισκέψιμος. Κάποια στιγμή για λόγους που δεν μπορώ να γνωρίζω, μπορώ όμως να υποθέσω τυμβωρυχία στον κιβωτιόσχημο τάφο, το μνημείο μπαζώθηκε για να προστατευτεί. Πιθανόν τα χρόνια που την περιοχή νέμονταν οι Γαλάτες.

Έχω την υποψία πως η ταφή του Μεγάλου έμεινε κρυφή ή αθέατη ακόμα και απο τους σύγχρονους της εποχής αμφιπολίτες. Έτσι το μνημείο επισήμως/φανερά φιλοξένησε τον Ηφαιστίωνα αλλά έκρυψε εντέχνως τον Αλέξανδρο και την οικογένεια του. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν πως τον έλεγχο της ταφής τον είχε ένας ή μια. Όλα αυτά με χρώμα στον πίνακα του Il Sodoma ο οποίος εμπνεύστηκε ή αντέγραψε κατά την άποψή μου - κατά γενική των ιστορικών τέχνης παραδοχή - από το ομώνυμο έργο του Αετίωνος.

Επειδή δεν νομίζω πως ενδιαφέρει πολλούς αυτή η θεώρηση, μπορώ σε ένα email να αναπτύξω πλήρως το σκεπτικό μου και να ανταλλάξω απόψεις. Αν ενδιαφέρεσαι...

Unknown είπε...

ποια φιδακια;

Unknown είπε...

@ Ευάγγελος Θεοδώρου

ευχαριστώ, ναι με ενδιαφέρει πολύ. Μπορείς να μου στείλεις αν θέλεις στο e5100198 at live.tees.ac.uk
κι επισης αν χρησιμοποιείς facebook έχουμε γκρουπ.

Unknown είπε...

Θέλω να ευχαριστήσω τον Εμπεδότιμο αλλά και πάρα πολλούς απο εσάς για όλο το ταξίδι ,που ειμαι σίγουρος ότι συνεχίζεται .
Ενα απο τα θέματα που πιστεύω δεν έχει καθόλου σχολιαστεί (εκτός αν έχω χάσει επεισόδια )
Ποιός μπορεί να Ηταν και με ποιο τρόπο κατάφερε ο Εντολέας του
τεράστιου αυτού έργου να κρατήσει την ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ και να αναρωτιέται ο ποιητής έναν αιώνα μετά για Ποιόν το λιοντάρι βρίσκεται εκεί.

Unknown είπε...

fterotos psychonoos
πόσο δίκαιο έχεις για την Παλιαδελη
και εμένα μου έκανε το "κλικ"
αυτο που είπε !

Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou είπε...

@ Νιόβη,

Πήρες το mail?

Unknown είπε...

@μετοχος,
φωναζω για τα επιστηλια εδω και ενα μηνα,φωναζω για τις σφηγγες,φωναζω για την επιγραφη στον περιβολο(εδω η κινγκ εχει δικιο),μιλησα για νικοτσαρα,για Ιολα,ο υπουργος με ακολουθει και δειχνει πατριωτισμο.Ειμαι ανεξαρτητη παρουσια και με κανει την τιμη να με φιλοξενει
στο μπλοκ του ,ενα γνησιο και αιρετικο ΠΑΛΙΚΑΡΙ ,ο εμπεδοτιμος.Τωρα που η μαχη πηρε διαστασεις ο καθενας διαλεγει το στρατοπεδο του.Βγηκα και φωναξα την 28/10 οταν ολοι βριζανε,οτι η ανασκαφη συνεχιζεται και παμε για μεγαλα ευρηματα και κατεβαινουμε.Επεσα εξω;;;;;
Και ξεχνας κατι :δεν δινω εγω τα δελτια τυπου.Ορμηξτε την αρμοδια για την αποκρυψη οχι εμενα....

Unknown είπε...

Μολις τωρα, σε ευχαριστω

ιοαννα είπε...

Προς Konstantinos Kairis : η (4η) πληροφορία σας, μου θύμισε το σχόλιο μου για τους σύγχρονους τάφους των Καθολικών (κτίσιμο καθ΄ύψος)! Τελικά δεν ήταν κ τόσο άτοπο ! Ελπίζω τουλάχιστον…. Αν αληθεύει δε, η πληροφορία σας, θεωρώ σχεδόν βέβαιη την ύπαρξη εισόδου από άλλη πλευρά του λόφου, συνδεόμενη με υπόγειο τούνελ κατευθυνόμενο προς τον ΄΄τάφο μας’’.
Επίσης, επειδή προφανώς έχετε προσβάσεις σε πρόσωπα κ καταστάσεις κ παρότι ανεξήγητο καθόσον δεν γνωριζόμαστε, μου εμπνέετε αξιοπιστία, έχετε το νού σας. Όσοι νοιαζόμαστε (για όποιους λόγους ο καθένας) ας έχουμε το νού μας. Αν πράγματι είναι τόσο μεγάλο, ακυρώνει ιστορικούς, μια ολόκληρη αρχαία ιστορία κ έχει τεράστιες κ ποικίλης σημασίας, προεκτάσεις, κ συνεπώς η διαχείριση του είναι ιδιαιτέρως δυσχερής, ειδικά όταν υπάρχει έλλειμα ικανών ανθρώπων και αγνών προθέσεων.

Προς virgi : Καταρχήν θα πω ότι η απουσία σου με είχε ανησυχήσει.. Κατά δεύτερον, ευχαριστώ για την δεύτερη πρόσκληση σου, με τιμάει, κ αύριο θα ανταποκριθώ εμπράκτως….. Κατά τρίτον, συμφωνώ σε πολλά με τον Εμπεδότιμο, αν κ μου παίρνει χρόνο (που δεν διαθέτω καθημερινά) κ σκέψη (η δουλειά μου κλέβει ενέργεια κ ηρεμία κ άρα κ καθαρή κ ψύχραιμη σκέψη), ώσπου να μπω ΄΄στο πνεύμα του΄΄ (κ ελπίζω έστω κ στο ελάχιστο κάτι να κατάφερα…).….
Καλή συνέχεια !

Προς gtroza : Απλά, πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη, τα διάφορα μέρη του έργου, να εκτελέστηκαν σε διαφορετικούς χρόνους…. Ίσως έτσι να εξηγείται η διαφορά του ύφους κ των υλικών….που διαπιστώνεται μεταξύ ταφικού θαλάμου κ προθαλάμου ...
Προς ELLHN : Έχω δει αρκετά ωραία στην ζωή μου, αλλά σίγουρα ΄΄αυτό΄΄ θα ήταν ΄΄UN MIRACOLO΄΄ !!!! Όσο για τις σημερινές δηλώσεις αυτής της ΄΄κυρίας΄΄,…. πρέπει να ομολογήσω ότι λυπήθηκα. Κρίμα ! Υπήρξα καλόπιστη απέναντι της κ προφανώς είχαν δίκιο όσοι τοποθετούνταν αρνητικά απέναντι της. Λάθος μου…..

Προς fterotos psychonoos : Λοιπόν, από την ώρα που άκουσα ότι κάπου σε όλο αυτό, υπάρχει μια κα Παναγιωταρέα….άρχισα να ανησυχώ για την εξέλιξη του πράγματος κ την τελική έκβαση… Θα αναφέρω μόνο ότι σε έκθεση των εικόνων Βελιμέζη, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια στο Μουσείο Ερμιταζ, στην Αγ. Πετρούπολη, κ την οποία διοργάνωνε το Ωνάσειο, ήταν πρώτη κ καλύτερη, συνοδεία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ κλπ ! Πως βρέθηκε εδώ ?, αναρωτήθηκα τότε, ώσπου ρώτησα κ έμαθα…..κ θα το πω πολύ διακριτικά….είναι απίστευτα ΄΄καλωδιωμένη΄΄ κ μέσα σε όλα !!! Κ η παρουσία της στην Αμφίπολη μόνο από ανυποψίαστους, θεωρείται ΄΄τυχαία΄΄. Απίθανη !!!!..Απίθανη !!!! .

Unknown είπε...

@kairis
Αγαπητέ Κωνσταντίνε θα ήθελα να σε παρακαλέσω να γίνεις λίγο πιο αναλυτικός και να μην μιλάς με χρησμούς.Θεωρώ πως είσαι ένας από τους σοβαρότερους εδώ μέσα και θα ήθελα να σε παρακαλέσω επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος γιατί το ξαναλέω οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι και ίσως πρέπει με άλλους τρόπους (όσοι μπορούμε) να στείλουμε το μήνυμα.Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.Το mail μου είναι ikaragkiozis at gmail dot com

marian faithful είπε...

Κύριε Καϊρη,
Εμπιστεύομαι τις αναφορές σας και ήμουν σίγουρη εξ αρχής ότι αποκρύπτονται πολλά για χάρη διαφόρων σκοπιμοτήτων,αλλά δεν μπορεί μια πολιτεία μονίμως να ξεγελά και να θεωρεί ηλίθιους τους πολίτες της.Μέχρις εδώ...!Εσείς από την άλλη
θα πρέπει να προσέχετε...Αυτοί διαθέτουν και ΕΥΠ...και όλο τον μηχανισμό...Αλλοίμονό μας!που λέει και το άσμα.Εμείς γνωρίζουμε χωρίς να έχουμε δει! ΜΑΡΙΑΝ

Dem είπε...

Δεν ξερω αν εχει ηδη ειπωθει αλλα
ενα απο τα διακοσμητικα στοιχεια του φερετρου
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15342
ειναι πανομοιοτυπο με
ενα απο τα διακοσμητικα στοιχεια του μνημειου
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140829/low/newego_LARGE_t_1101_54390614.JPG

Kratylos είπε...

@Kairis
Σε κάποια σημεία αρχικά διαπίστωσα κάποια φάουλ, αλλά όσο πάει βλέπω να συμφωνούμε, λες και έχουμε τις ίδιες πηγές.
Συνέχισε, καλά πας και μην ακούς κανέναν, παρά μόνο αυτό που θεωρείς αληθινό.

Unknown είπε...

@Konstantinos Kairis
καλησπερα φιλε Κωστα & all

το γεγονος οτι βρεθηκαν οστα και δεν μας τα εδειξαν, οκ μεχρι ενα σημειο καταλαβαινω.. αλλα αν ειναι ανδρας η γυναικα η παιδι ;

αυτο ειναι το μεγαλυτερο λαθος που εχω δει σε ολη την πορεια της ανασκαφης.. η οποια σε καποιο σημειο νομιζω ξεφυγε απο τον ελεγχο.. ειδικα στο σημειο με το ψηφιδωτο, να βλεπουμε μισες εικονες κτλ.. θεωρω οτι ηταν μια προσβλητικη αντιμετωπιση ως προς τους πολιτες της χωρας..

ειναι μια υποθεση που αφορα την ιστορια μας, τον πολιτισμο μας και πολλα αλλα.. τον Αλεξανδρο..

απο αυτη την κινηση που δεν γνωριζω αν ειναι ανδρας η γυναικα η παιδι.. βλεπω δολο ! στη μονη περιπτωση που δεν βλεπω, ειναι τα ευρηματα απο τα οστα, να ειναι συμβατα.. με τις ιστορικες πηγες που εχουμε για τον Αλεξανδρο, και για να το ανακοινωσουν να γινει και DNA κτλ κτλ..

ο Αλεξανδρος ηταν στρατιωτης πρωτης γραμμης.. τα οστα --μιλανε-- ιατρικα.. αν δεν εχουν κακωσεις,δηλητηρια,ειδος διατροφης και πολλα αλλα..σιγουρα δεν μπορουμε να εχουμε αποτελεσματα σε μια εβδομαδα, αλλα επαναλαμβανω..

επρεπε κατα την δικη μου γνωμη σαν πολιτης και αφου εγινε ριαλιτι,τηλε-ανασκαφη, και η χωρα εγινε η πρωτη στον κοσμο με live ανασκαφη..και οπως λενε με χιουμορ στην τβ.. α λει συμβαινουν αυτα στα λαιβς.... να μας πουν τουλαχιστον αυτο -ανδρας,γυναικα,παιδι-

δεν εγινε !
λυπαμαι που ζω σε μια τετοια χωρα που με εμπαιζει..
η που δεν εχει το πολιτικο σθενος, αναστημα να παρει επανω της το θεμα και να κανει τις αναλογες δηλωσεις..

κριμα..

ωρες-ωρες λεω, καλα ηταν ο νεκρος Αλεξανδρος εκει κατω τοσα χρονια..
ακομα και αυτο το κορυφαιο γεγονος σε αυτη τη χωρα..το κατεστρεψαν..

Unknown είπε...

Themistokles Yaveris είπε...

"Πέρα από την ασύλληπτη οικονομική αξία των οστών, πιστεύω ότι από αυτά, με την επιστήμη του μέλλοντος θα μπορέσουν να δημιουργηθούν πολλαπλοί Μεγάλοι."


Θα πρέπει να βρεις και τα οστά της Ολυμπιάδας και του Αριστοτέλη για να τον αναθρέψουν/διδάξουν/κατευθύνουν.
Ακόμα κι έτσι όμως δεν γίνεται να επαναδημιουργηθεί ο ίδιος (καρμπόν) σε συνθήκες 2014, 2020, 2030.

SF είπε...

@ K.Kairis
Να μαντέψω κι εγώ; Στεφάνι-στέμμα;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Alisamud και Effie

Προτείνω αύριο να αρχίσουμε από την Περίπτωση Α δηλαδή ο τάφος σφραγίστηκε αμέσως μετά την ταφή ή την απόφαση για σφράγιση (αν ήταν ανοικτός και με την υπόθεση ότι δεν υπήρξε περίοδος "αναρχίας" άρα είναι αδύνατον να υπήρξε σύληση μέχρι την σφράγιση-η περίοδος αναρχίας εντάσσεται στην Περίπτωση Β)

Νομίζω ότι είναι η εύκολη περίπτωση.

Πως λοιπόν θα ερμηνεύσουμε τα ευρήματα ;
Υπάρχει πιθανότητα σύλησης σε αυτήν την περίπτωση ;
Και αν ναι πως έγινε αυτή με δεδομένη την κατάσταση του τάφου οπως την ξέρουμε, δηλαδή οι τρεις θάλαμοι γεμάτοι με χώμα μέχρι την θόλο περίπου.

Περιμένω προτάσεις.

ιοαννα είπε...

Προς PAIANAS 9:39 μ.μ.: Η κα Περιστέρη δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ότι θελει. Δυστυχώς, ελέγχεται από τον φυσικό προιστάμενο της, εξαρτάται από αυτόν κ εκτελεί τις εντολές του και ατυχώς για εμάς...δεν έχει σημασία ΄΄το τι θα επέτρεπε εκείνη΄΄ αλλά ΄΄το τι της επιβάλουν να κάνει και να πεί΄΄.... και γιατί... Αχ Ελλάδα μου, με τα ωραία σου ....

Unknown είπε...

Γειά χαρά σε όλους
Σχετικά με τα οστά, θεωρώ ότι η επιλογή τους να μην δείξουν φωτογραφίες από την ανασκαφή με τα οστά είναι σωστή, ειδικά αν είναι τα οστά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από σεβασμό προς τον νεκρό. Δεν θα ήθελα επουδενί να δω τις φωτογραφίες αυτές ανατυπωμένες και "βιασμένες" στα παντώς είδους μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι πολύ σωστή η απόφαση της επικεφαλής. Εφόσον το κράτος και κατ'επέκταση και εμείς έχουμε αναθέσει σε αυτή την ομάδα την ευθύνη των ανασκαφών, δεν οφελεί σε τίποτα να αμφισβητούμε την τακτική τους, η δικιά μου εντύπωση είναι ότι πρόκειται για άριστους επαγγελματίες. Για την σέσουλα που αναφέρθηκε κάποιος είναι ξεκάθαρο ότι δεν καθάριζαν το ψηφιδωτό καθεαυτό αλλά υπερκείμενα χώματα, νομίζω η ανασκαφή έχει γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό θα μπορόυσαν να το επιβεβαιώσουν οι μηχανικοί φίλοι σχολιαστές του μπλογκ, για παράδειγμα εξετάζοντας την επιμέλεια των υποστηλώσεων, που φανερώνει την φροντίδα και τον επαγγελματισμό. Ο κ Καΐρης μας αποκαλύπτει κάποια πράγματα για τις πολιτικές προεκτάσεις, νομίζω ότι η κ. Περιστέρη θα διαχειριστεί αυτά τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο, εμείς ως Έλληνες απόγονοι και διαχειριστές της ιστορικής κληρονομιάς αυτής δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο από εκείνην. Την παρκαλούμε να έχει το κουράγιο να κάνει την δουλειά της απερίσκεπτη και να δώσει ΟΛΑ τα ευρήματα στην δημοσιότητα όποτε νομίζει εκείνη ότι η επιστημονική έρευνά της έχει ολοκληρωθεί, και όχι νωρίτερα με τον κίνδυνο να μην έχουν τεκμηριωθεί αλλά και όχι αργότερα...! Εγώ θα περιμένω υπομονετικά μέχρι τότε. Θα ήθελα επίσης να κάνω και δυο ερωτήσεις παρατηρήσεις: Που πατάει αυτό το λίθινο κιβώτιο "τάφος"? απευθείας στο χώμα? υπάρχει τέτοιο προηγούμενο σε Μακεδονικό τάφο, ακόμα και για τους τάφους που είχαν κρύπτη? Εγώ όλες οι φωτογραφίες που είδα στο site του υπουργείου από Μακεδονικούς τάφους, σε όλους ανεξαιρέτως υπάρχει δάπεδο. Για μένα αυτό που δεν έχει απαντηθεί ικανοποιητικά ακόμα είναι γιατί μιλάγαμε για ολίσθηση της υποκείμενης επίχωσης στον Θ3 (και επιφάνεια των χωμάτων να συνηγορεί), όταν η τελική εικόνα (αυτή που μας έχουν δείξει με τις περικεκομμένες φωτογραφίες) δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Οι τελικές φωτογραφίες δεν δείχνουν την βάση του λίθινου τάφου από την έξω μεριά. Επίσης, μπορέι κάποιος με τις σχετικές γνώσεις να μας πει τι μπορεί να είναι αυτό το κενό στην βάση του λίθινου κιβωτίου-τάφου? Ευχαριστώ όλους τους σχολιαστές για τον κόπο και την έρευνά τους!

Kratylos είπε...

Στην όποια ανάλυση και άποψη εκφράζετε να μην υποτιμάτε ούτε τους παλιούς ούτε τους σύγχρονους τυμβωρύχους.

Εγώ αν ήμουν μεταξύ των δημοσιογράφων θα έκανα στην Περιστέρη μια απλή ερώτηση: είναι αλήθεια κα Περιστέρη ότι πρώην τυμβωρύχος σας έδωσε χάρτη που σημειώνει και την είσοδο του τάφου;
Θα ήθελα να την έβλεπα στα μάτια όταν θα μου απαντούσε, γιατί σίγουρα θα φοβάται μήπως κυκλοφορήσουν και φωτοτυπίες!

vagkalf07 είπε...

@ kratylos...

ο λαζαριδης ειχε βρει ενα μικρο μερος του περιβολου η οχι ??..για πες...

Zibi είπε...

@Προς όλους

Αυτήν στιγμή, σήμερα το βράδυ, ίσως αύριο διακυβεύεται το μέλλον της ανασκαφής και ότι έχουν βρει σε αυτήν! Και δεν είναι καθόλου αστείο!

https://www.youtube.com/watch?v=sxGut5CxxbI&feature=youtu.be

Δείτε τι λέει η Μενδώνη όταν την ρωτούν για το φύλο του νεκρού και τα όσα είπε η Περιστέρη "περί μακεδόνα στρατηγού"!

Zibi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kratylos είπε...

@ vagkalf07
Βεβαίως, γύρω στα 40μ - 42μ. Το λέει στο ημερολόγιό του αλλά το επιβεβαιώνει και ο αρχαιοφύλακας Κοχλιαρίδης.

Planet είπε...

Eμπεδότιμε υπάρχει και η υποπερίπτωση του σεναρίου Α: η σφράγιση αρχικά να ήταν μονο με τους σφραγιστικούς τοιχους (μπροστά απο σφίγγες και καρυάτιδες). Η σφράγιση με τοιχο, τουλάχιστον της εισόδου, δεν ήταν ασυνήθιστο. Στις συζητήσεις έχουν εν καιρώ παρουσιαστει μερικά παραδείγματα:

http://3.bp.blogspot.com/-KB8LdiakvJk/VB-GZE5ABRI/AAAAAAAAE7s/qnrI0WdG48Q/s1600/2014-09-19_141250.png

http://religioustourism.gr/wp-content/uploads/2014/06/%CE%A3%CE%A0%CE%97%CE%9B%CE%99%CE%91-3.jpg

κλπ.

Ο δευτερος τοιχος "δικαιολογειται" να έφτανε μέχρι τα κεφάλια των καρυάτιδων, αν οι οπές στους διαφραγματικους τοίχους δεν είχαν ανοιχτει εξ' αρχής αλλά μόνο όταν αποφασίστηκε η επιχωμάτωση.

Μετακίνηση αυτών των τοιχων ή τμηματων τους ειναι θεωρητικά εφικτή, είτε απο τυμβωρύχους, είτε για μελλοντικές επεμβάσεις στο μνημειο. Οπότε αυτο αφήνει περιθώρια για αρκετά σενάρια.

Απλά το ρίχνω σαν πιθανοτητα. Δεν ξέρω αν θα μπορώ να την υποστηρίξω αύριο, αφου θα είμαι μακριά απο υπολογιστές τον περισσότερο χρονο, προς απόλαυση του Σαβ/κου.

Unknown είπε...

@ Anastasios Vourekas
Ενδιαφέρουσα παρατήρηση για το ότι το λίθινο κιβώτιο είναι κατευθείαν πάνω στο χώμα.
Μου κάνει εντύπωση και το τετράγωνο κομμάτι πλάκας κάτω δεξιά http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15339

hylap-vn είπε...

@zibi

Ευχαριστούμε για το λινκ.

Μου φαίνεται σαν να ήταν προσυμφωνημένες οι ερωτήσεις. Και η δημοσιογράφος και η Μενδώνη τα έλεγαν "νεράκι", σαν να τα διάβαζαν.

vagkalf07 είπε...

@ zibi

μαζευει την περιστερη,που ειδες οτι διακυβεβεται η ανασκαφη,και στην τελικη να βγει η περιστερη στην μελλουσα συνεντευξη τυπου που ερχεται,οχι φυσικα για τον νεκρο,που ειναι σιγουρα αντρας,αλλα για οτι βρηκε και μια πρωτη ερμηνεια οπου αυτο ειναι επιστημονικα δυνατο,των ευρηματων.Επισης αν θελει ας αναβαλει για οσο αυτη θελει την συνεντευξη τυπου για να τεκμηριωσει τις αποψεις της.Θελουμε αποδειξεις..αν δεν υπαρχουν ας αναφερει τουλαχιστον τις ενδειξεις και ξαναλεω αν δεν ειναι ετοιμη ας το κανει αργοτερα.

Zibi είπε...

@hylap-vn

καλέ μου φίλε, τι έχεις να πεις, στο ίδιο βίντεο, για την δήλωση της Μενδώνη ότι η Περιστέρη εν τη ρύμη του λόγου της είπε ότι ο τάφος ανήκει σε Μακεδόνα Στρατηγό;;

Υπάρχει πιο απαξιωτική, μην πω εξευτελιστική δήλωση κατά της Περιστέρη;

Unknown είπε...

@hylap-vn
Έχεις απόλυτο δίκιο. Νομίζω πάντως ότι βασικές γνώσεις ανθρωπολογίας έχουν οι αρχαιολόγοι, για τον απλουστατο λόγο ότι εμπίπτει του αντικείμενού τους, τα αρχαιολογικά ευρήματα μπορεί να είναι άψυχα, ή και έμψυχα.

Unknown είπε...

να μην παρεξηγηθώ, να ήταν κάποτε έμψυχα.... ανθρώπινα λέιψανα

vagkalf07 είπε...

@ Kratylos..

αρα ποια περιστερη και φουμαρα...κρα εκανε το πραγμα...οτι εκει προδιαγραφοταν κατι...και μολις μετατεθηκε απο την δραμα στην καβαλα ..εδω ειναι το μπραβο της..επεμεινε εκει..στα 40-42 μετρα που λες φαινεται ξεκαθαρα η καμπυλωση ..μονο τυφλος δεν θα καταλαβαινε..μηπως αφηροποιησαμε και την περιστερη???ετοιμη μπουκια εφαγε...

ιοαννα είπε...

Προς Nafsimaxos 11.11.μ.μ.: Μ΄εκανες κ γέλασα !!!!. Πολύ !!!! Κ σ΄ευχαριστώ !!! Όπως το έθεσες, είναι σα να σου είχα γίνει βάρος…..! κ με ξεφορτώθηκες ! …..(ευτυχώς που δεν παρεξηγούμαι εύκολα….!…)...

Προς Ερασιτέχνης : ΄΄΄….. είχαν και κλειδαριές …΄΄….!!! Κ ποιος κρατούσε τα κλειδιά ??? Αφού δεν ήταν επισκέψιμος χώρος, ένεκα αδυναμίας πρόσβασης κλπ…. Ή ήταν προσβάσιμος εκ των έσω……??????? Για να δούμε τι θα δούμε…

vagkalf07 είπε...

@ zibi

την μαζευει...δηλ αν ξαφνικα σε μια μελλουσα συνεντευξη τυπου συνειδητοποιησεις οτι η δηλωση(οχι υποθεση) περι δεινοκρατη ,που ηταν μεχρι τωρα η μονη σταθερα της ανασκαφης,,στηριζεται στο μετρο του δεινοκρατη και φουμαρα και σε τιποτε αλλο,..θα εισαι ικανοποιημενος απο την περιστερη??

Unknown είπε...

Μπορει καποιος να μου πει παρακαλω ποια ειναι τα επιστημονικα διαπιστευτηρια της κ. Μενδωνη; Εκπαιδευση, πρακτικη εμπειρια αρχαιολογιας, ιστορικος, κλπ;

Kratylos είπε...

@ Πολλά ψέμματα είπε η Περιστέρη.Κατ' αρχήν είπε ότι δεν της παραδόθηκε η μελέτη Πολυμενάκου (σε ποιάν; στην φίλη του Πρωθυπουργού και φίλη της γυναικός του; εδώ γελάνε!). Μετά έβαλε το καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών να πει ψέματα ότι δεν "ακτινοσκόπησε" την είσοδο, διότι την εμπόδιζαν τα χώματα του Λαζαρίδη! ¨ηθελε όλη τη δόξα δική της.
Απορώ πώς υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν αυτά και την λιβανίζουν, με τα τόσα ανασκαφικά λάθη.
Πώς και δεν τον γκρέμισε τον θόλο απορώ.

hylap-vn είπε...

@zibi

ασφαλώς και συμφωνώ ότι είναι προσβλητικό να εξηγεί, να διασκευάζει και εν τέλει να απαξιώνει την Περιστέρη.

Την είχα ακούσει και χτες στο Μέγκα, οπότε νομίζω ξαναβγήκε σήμερα με προσυμφωνημένες ερωτήσεις για όποιον δεν κατάλαβε αυτά που είπε στο Μέγκα.

Επίσης να παρατηρήσω ότι στο Μέγκα της ξέφυγε το γεγονός ότι είναι σπασμένη η λεκάνη και ότι τα οστά δεν είναι καμμένα και ότι ο σκελετός είναι σχεδόν ολόκληρος. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ αυτά στο Δελτίο Τύπου?
Παίζεται χοντρό παιχνίδι στα παρασκήνια της εξουσίας...

Unknown είπε...

To βιογραφικό της ειναι αυτό:

Μενδώνη - Βιογραφικό

Η Λίνα Γ. Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Απριλίου 1960. Είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Ν. Δουκέλλη και έχουν ένα γιο, τον Νικόλα, φοιτητή στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού, το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από το 1987 είναι επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες. Τον Ιούνιο 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και έκτοτε ακολούθησε την εκ του νόμου προβλεπόμενη εξέλιξη. Το 1998 εξελέγη στην βαθμίδα του Κυρίου Ερευνητή. Την περίοδο 1995-1999 είναι επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο». Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Διατελεί επικεφαλής και μέλος σε επιστημονικές ομάδες ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων.

Το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, και στο Υπουργείο Αιγαίου.

Από τον Μάρτιο 1999 έως τον Μάρτιο 2004 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta΄Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα

• Αρχαία ελληνική επιγραφική, ιστορία και τοπογραφία
• Μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού
• Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος
• Θεωρία και πολιτική του Πολιτισμού


Επιστημονικές Δημοσιεύσεις

• Μονογραφίες: Συγγραφέας τεσσάρων (4) μονογραφιών με θέματα σχετικά με την ιστορία και την αρχαιολογία των Κυκλάδων.
• Συλλογικοί τόμοι: Συνεκδότρια πέντε (5) συλλογικών τόμων με θέματα σχετικά με την ιστορία και την δομή των αρχαίων κοινωνιών, την ιστορία του τοπίου και την πρόσληψη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού.
• Συγγραφέας μεγάλου αριθμού άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.

ELLHN είπε...

@ Kratylos

Στην πτωχευμένη Ελλάδα η οποια αντλεί τεραστια ποσα από την Τρόικα για να εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τα χρέη της...

Σε αυτή την χωρα όπου για ένα διάστημα 2-3 χρονων παίζονταν threaler κάθε φορα που άπλωνε το χέρι για να πάρει την επομενη δόση...

Με ανεργία στο 28%...

Με διαλυμένο το οποιο κρατικό σύστημα υγείας διέθετε...

Μια αρχαιολόγος που πλησίαζε την εποχή για να συνταξιοδοτηθεί πέτυχε να λάβει μια μικρή επιχορήγηση μερικών δεκάδων χιλιάδων euros για να κάνει τις ανασκαφές στον λόφο Κάστα.

Και το καλύτερο? χαίρονταν σαν μικρό παιδί που με αυτή την πενιχρή επιχορήγηση θα μπορούσε να συνεχίσει το ανασκαφικό της έργο.

Είσαι σίγουρος ότι θες να την κοιτάξεις στα ματια?

Κατά αρχάς γνωρίζεις το ανασκαφικό της έργο? έχεις επισκεφτεί τα μουσεία της Ανατολικής Μακεδονίας όπου εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών της?

A και 2 ακόμη σημεία:

1) Για πες μου έχει διατελέσει βοηθός του Λαζαρίδη στην Αμφίπολη ναι η όχι?

2) Εδώ θα δεις 12 φωτογραφίες του αειμνηστου Λαζαρίδη. Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνεται η Περιστέρη δεύτερη από αριστερά. Όλοι ευδιάθετοι και άνετοι. Οι κυριες με τα πολύ ωραία φορέματα, τα γυαλιά ηλιου, τις ωραίες τσάντες και κομμώσεις. Δες και την Περιστέρι με τα ρούχα της δουλειάς. Στην ανασκαφή...

http://www.thetoc.gr/eng/culture-arts/article/the-man-who-first-excavated-amphipolis

Μήπως πρώτα πρέπει να κοιτάξεις κατάματα τον εαυτό σου?

Zibi είπε...

@vagkalf07

Δεν μαζεύει την Περιστέρη, να την εκθέσει προσπαθεί, λέγοντας ότι η Περιστέρη είπε για Μακεδόνα Στρατηγό "εν τη ρύμη του λόγου της"!!!!!

Προσπαθεί, εντέχνως, να την απαξιώσει!

Μα είναι δυνατόν να μιλάει η Μενδώνη με τέτοιο εξευτελιστικό τρόπο για την Περιστέρη;

Μα είναι δυνατόν κυρία Μενδώνη, να λες ότι η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της ανασκαφής είπε μπαρούφα, εν εν τη ρύμη του λόγου της;;;;;;; Ειναι δυνατόν;;;;;;;;;;;;;;;;;

Και να την εκθέτεις με τέτοιο τρόπο;

Και ας δεχτούμε ότι η Περιστέρη το είπε εν τη ρύμη του λόγου της! Γιατί μετά από μία ώρα, 10 ώρες, μία ημέρα, δύο ημέρες, δεν βγήκε η ίδια να πει : "Ναι, έχει δίκιο η κ.Μενδώνη, ότι είπα το είπα βιαστικά στη ροή του λόγου μου και δεν το εννούσα"!

vagkalf07 είπε...

@ Kratylos...

ασε την κουβεντα πιο το ψεμα ποια η αληθεια...ειναι αυτη που εφερε στο φως το μνημειο..τελος..με την επιμονη της..και κανενας αλλος...ομως αρχισε να μιλα για το μνημειο σαν να ηξερε...τα στραβα της πιστευω...τον προηγουμενο μαρτιο τα επιχειρηματα για τον δεινοκρατη μοιαζαν με αυτα σαν κι αυτους που παιζουν με τους χαρτες του google και βρισκουν ισοπλευρα τριγωνα μεταξυ των αρχαιολογικων χωρων..ελεος

Admin είπε...

ΘΕΛΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ.

http://oi61.tinypic.com/16a35s7.jpg

Unknown είπε...

Ευχομαι η τακτικη της κ. Μενδωνη να μην ειναι αποτελεσμα πολιτικου παιχνιδιου εκ μερους της ωστε να διαχωρισει τη θεση της απο την αρχαιλογο της ανασκαφης ΕΑΝ οντως τα αποτελεσματα της ανασκαφης προς το παρον δεν διακαιωνουν την επισκεψη του πρωθυπουργου στην Αμφιπολη τον Αυγουστο. Μην ξεχνατε οτι η κ. Μενδωνη κατεχει κρατικη/δημοσια/πολιτικη θεση.

vagkalf07 είπε...

@ zibi

οτι την αδειασε την αδειασε...ναι...ειναι λοιπον μια ωραια προκληση-ευκαιρια για την περιστερη να μας πει που στηριζει τον δεινοκρατη,που στηριζει τον στρατηγο,με αποδειξεις η τουλαχιστον με ισχυρες ενδειξεις...πεδιο δοξης λαμπρο...επειδη η μενδωνη ειναι παλια πουτανα και πολιτικο ον ,..να εισαι σιγουρη οτι φοβαται οτι μαλλον θα πεσει πολυ επιστημονικο ξυλο για τα συμπερασματα της ανασκαφης

Unknown είπε...

@vagkalf07,

Αν θυμαμαι σωστα, η κ. Περιστερη ηταν απο νωρις κατηγοριματικη για το Δεινοκριτο ως τον κατασκευαστη του ταφου. Φανταζομαι οτι εχει στοιχεια γι' αυτη τη θεση.

Σε συναπτο χρονο (μερικους μηνες), η κ. Περιστερη θα ειναι αναγκασμενη να παρουσιασει τη δουλεια της στην επιστημονικη κοινοτητα. Φανταζομαι οτι κατι τοσο σημαντικο για την ερμηνεια/συσχετιση του ταφικου χωρου/μνημειου με τον Μ. Αλεξανδρο δεν θα το εκανε τυχαια χωρις την ικανοτητα να το υποστηριξει επιστημονικα.

Admin είπε...

ΔΕΙΤΕ!! http://i61.tinypic.com/16a35s7.jpg

Αυτό που έχω κυκλώσει ως επιτύμβια στήλη, μάλλον είναι κούτα με εργαλεία http://www.yppo.gr/images/l_15339.jpg.. ΟΜΩΣ, δειτε στο σχεδιο στα δεξια, υπαρχει μαρμαρο ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΣΤΗΛΗ ισως, ακριβως πανω απο τον οριζοντιο πωρόλιθο! Στις εικόνες όμως δεν το βλέπουμε πουθενά!! Εύρημα που το αφαίρεσαν για συντήρηση???

ELLHN είπε...

@Ioannis Karras

Η Περιστέρη ποτε δεν μπήκε στην λογική της ονοματολογίας. Το μονο που έλεγε είναι ότι πρόκειται για στρατηγό η στρατηγούς.


Δεν γνωρίζουμε ποιος κάλεσε τον Πρωθυπουργό στην Αμφίπολη. Η Περιστέρη η μήπως οι προϊστάμενοι της (είτε υπηρεσιακοί είτε πολιτικοί).

Την ονοματολογία και το speculation το έκαναν όσοι βγαίνουν κάθε μέρα στα παράθυρα και χωρίς να έχουν δει την ανασκαφή βγάζουν πορίσματα!!!

Kratylos είπε...

@ ELLHN
Αυτό που έκανε η Περιστέρη στον μέντορά της που τhς έμαθε τι σημαίνει ανασκαφή, λέγεται τουλάχιστον αχαριστία, διότι πάτησε πάνω στο πτώμα και στην μνήμη του και ανακάτεψε σαν κατιναριό και την κόρη του για μια καθαρά υπηρεσιακή υπόθεση που στο κάτω κάτω ήταν και η προϊσταμένη της.

Αγνοείς πολλά πράγματα φαίνεται και σε παρασύρει ο κακώς νοούμενος εθνικοπατριωτισμός σου. Εγώ σέβομαι όποιους με σέβονται και όχι όσους θέλουν να παίξουν πολιτικά παιχνιδάκια στις πλάτες μου, που τα γνωρίζω πολύ καλά.

Και να μου το θυμάσαι, στο τέλος αυτή θα την πατήσει, διότι είναι άπειρη στα παιχνιδάκια αυτά και δεν ακολούθησε την επιστημονική της συνείδηση και μόνο αυτήν.

Zibi είπε...

@vagkalf07

Το πραγματικό ξύλο φίλε μου πέφτει αυτήν την ώρα!

Μενδώνη - Αννούλα του Χιονά εναντίον Περιστέρη (έχοντας και την υποστήριξη Τασούλα, η τελευταία)!

Δεν ξέρω το ποιός θα επικρατήσει τελικά και με τι κόστος!

Εκείνο που ξέρω είναι ότι εκεί κάτω στον τρίτο θάλαμο υπάρχει συνέχεια...

Και η Περιστέρη θέλει να συνεχίσει και αυτοί δεν την αφήνουν!!!

hylap-vn είπε...

@ELLHN

Ασφαλώς τον Σαμαρά τον κάλεσε η Μενδώνη. Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου. Είναι δυνατόν να τον κάλεσε η Περιστέρη???

ELLHN είπε...

@Kratylos

Δεν θυμάσαι καλά την σειρά των γεγονότων. Η κόρη επιτέθηκε πρώτη κινούμενη με βάση κομματικό-συνδικαλιστικά μικρό-συμφέροντα.

Το ότι η Περιστέρη συνεχίζει το έργο του αειμνηστου Λαζαρίδη δθεί Αμφίπολη είναι σεβασμός στο πρόσωπο του.

Αλλα στην χωρα όπου ο συνδικαλισμός είναι επίσημη πολιτική του κράτους από την ηλικία των 13 ετών είναι προφανές ότι πολλοί σκέπτονται κατά αυτό τον τρόπο...

(5μελές τάξης, πρόεδρος, αντιπρόεδρος, ταμίας και 2 μέλη) αλλα κάι 15μελές σχολειόu και άλλες τέτοιες γραφικότητες. Πράγματα άγνωστα σε όλες τις προηγμένες δυτικές χώρες.

Αν δεν έχεις επισκεφτεί τα μουσεία της Ανατολικής Μακεδονίας θα ήταν μια καλή ιδέα να πας. Αν δεν μένεις πολύ μακριά

Το αχαλίνωτο κομματικό συμφέρον κατέστρεψε την Ελλάδα όχι ο εθνικοπατριοτισμος μου

Admin είπε...

ΔΕΙΤΕ!! http://i61.tinypic.com/16a35s7.jpg

Αυτό που έχω κυκλώσει ως επιτύμβια στήλη, μάλλον είναι κούτα με εργαλεία http://www.yppo.gr/images/l_15339.jpg.. ΟΜΩΣ, δειτε στο σχεδιο στα δεξια, υπαρχει μαρμαρο ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΣΤΗΛΗ ισως, ακριβως πανω απο τον οριζοντιο πωρόλιθο! Στις εικόνες όμως δεν το βλέπουμε πουθενά!! Εύρημα που το αφαίρεσαν για συντήρηση???

hylap-vn είπε...

@kratylos

Το ακούω αυτό που λες και μάλλον το διαπιστώνω και εγώ μόνο που εσύ το λές πολύ πιο αιχμηρά από ότι θα το έλεγα εγώ.
ΑΛΛΑ...
Λίγη έπαρση, λίγη προσπάθεια να πάρει όλα τα εύσημα, λίγη αχαριστία προς τον δάσκαλό της, αυτές οι μικρές ακαδημαικές αμαρτίες δεν με πειράζουν καθόλου, ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ, να αποδειχθεί ότι είναι από Ηφαιστίωνας και πάνω :-)

vagkalf07 είπε...

@ Ioannis Karras...... ειπες... "Αν θυμαμαι σωστα, η κ. Περιστερη ηταν απο νωρις κατηγοριματικη για το Δεινοκριτο ως τον κατασκευαστη του ταφου. Φανταζομαι οτι εχει στοιχεια γι' αυτη τη θεση.

Σε συναπτο χρονο (μερικους μηνες), η κ. Περιστερη θα ειναι αναγκασμενη να παρουσιασει τη δουλεια της στην επιστημονικη κοινοτητα. Φανταζομαι οτι κατι τοσο σημαντικο για την ερμηνεια/συσχετιση του ταφικου χωρου/μνημειου με τον Μ. Αλεξανδρο δεν θα το εκανε τυχαια χωρις την ικανοτητα να το υποστηριξει επιστημονικα." .....καλα μεχρι και το συνεδριο του περασμενου μαρτιου ελεγε οτι ηταν της ρωξανης και του γιου του αλεξανδρου..δεν θυμασαι τα περιοπτα ρεπορταζ στην ΕΤ3?..μπηκε και παραμπηκε σε ονοματολογια...εε..ηρθε η ωρα να μας πει κατι ποιο χειροπιαστο...δεν ειναι κακο να αλλαζουν οι αποψεις αναλογα με τα νεα καθε φορα δεδομενα..αλλα αν δεν πειθεται η προισταμενη της η οποια ειναι και αρχαιολογος...ας τα βρουν ..οχι βεβαια εις βαρος της αληθειας που θα φθασει σε εμας...ας βγει σαν μπουμπουλινα και ας τα πει...εχει κανει μια απο τις μεγαλυτερες ανακαλυψεις του αιωνα,,θα κολωσει?

oryktosploutos είπε...

@hylap-vn 2:49

Ίσως τον Σαμαρά τον κάλεσε η Μενδώνη. Αλλά το Βενιζέλο γιατί δεν τον είδαμε εκεί; Ήταν Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Σημίτη 20/11/2000-10/3/2004, με τη Μενδώνη ΓΓ (βλ. 2:23).

Kratylos είπε...

@ ELLHN
Μια ελληνική παροιμία λέει:
Έλα μπαμπά να σου πω για τ' αμπελοχώραφά σου!

Από κει είμαι και την περιοχή και τους ανθρώπους της τους ξέρω όπως τα δάκτυλα του χεριού μου.
Εσύ να την επισκεφθείς.

Υ.Γ Και με τους κομματοσυνδικαλιστές ποτέ δεν τα πήγαινα καλά. Για σου φύγει και αυτή η υπόνοια ότι είμαι ετεροδιαχειριζόμενος.

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ELLHN είπε...

@hylap-vn

Συνεπώς τι φταίει η Περιστέρη?

Όσο και αν προσπαθούν όλοι οι Ακαδημαϊκοί Αρχαιολόγοι που βγαίνουν στα παράθυρα να δαγκώσουν την γλώσσα τους... παραδέχονται όλοι ότι είναι ένα ξεχωριστό μοναδικό μνημείο.

Γιατί λίγα είναι αυτά που βρήκαν μέχρι τώρα? Η μήπως είναι συνηθισμένα αρχαιολογικά ευρήματα?

hylap-vn είπε...

@oryktosploutos

Πάλι δεν σε καταλαβαίνω :-)

Απάντησα στον ΕΛΛΗΝ που είπε:
"Δεν γνωρίζουμε ποιος κάλεσε τον Πρωθυπουργό στην Αμφίπολη. Η Περιστέρη η μήπως οι προϊστάμενοι της (είτε υπηρεσιακοί είτε πολιτικοί)."

Και είπα ότι ασφαλώς είναι η Μενδώνη.

Τι σχέση έχει ο Βενιζέλος με την Αμφίπολη 10 χρόνια πριν?
Θες να το πας αλλού μάλλον.

ELLHN είπε...

@Kratylos

Έχεις δίκαιο είμαι από μια πολύ μακρινή πολύ στην άλλη άκρη της γης που λέγεται σήμερα Καβαλα. Χριστούπολης λεγότανε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και Νεάπολης κατά την αρχαιότητα. Επίνειο των Φιλίππων...

ELLHN είπε...

@Kratylos

sorry Πόλη

oryktosploutos είπε...

@hylap-vn 3:10

Δεν εννοώ ότι ο Βενιζέλος έχει σχέση με την Αμφίπολη. Λέω ότι ο Βενιζέλος γνωρίζεται με τη Μενδώνη από τότε, αλλά τώρα, που είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η Μενδώνη κάλεσε μόνο τον πρόεδρο κι όχι τον αντιπρόεδρο; Απορία εκφράζω.

marian faithful είπε...

Παρακαλούμε την κα Περιστέρη, να επιστρατεύσει το επιστημονικό,ηθικό και ψυχικό της σθένος και να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό την επιστημονική της αλήθεια,όποια κι αν είναι αυτή.Θα είμαστε όλοι με το μέρος της.Η πολιτισμική μας κληρονομιά δεν έχει ανάγκη από παραβάν και διαφόρου τύπου συσχετισμούς.'Οσοι προσπαθούν να αποκρύψουν την αλήθεια θα λάβουν το τίμημα της πλήρους απαξίωσης.

vagkalf07 είπε...

@ ELLHN

δεν ειναι συνηθισμενα,,,ειναι μεγαλειωδη,,,αλλα για την φαγουρα που μας δερνει εμας εδω,,,απο αυτα που ειδαμε δεν ειναι ΚΑΘΟΛΟΥ ενδεικτικα για το ποιος ειναι ο νεκρος του συγκεκριμενου ταφου.Ουτε η χρονολογηση των οστων θα δειξει την ταυτοτητα του,παλι σε εικασιες θα μας αφησει..αν ειναι ξαναλεω αυτα που ειδαμε.Δεν θα μου αρεσει προσωπικα στις οποιες διαλεξεις δωσει η ανασκαφεας να ακουσω ερμηνειες των ευρηματων ,δηλ. να μιλαει σαν εκπροσωπος των ευρηματων αντι να μιλανε τα ευρηματα.Αν δεν υπαρχει καθοριστικο ευρημα ας σιωπησει λοιπον.Εδω ουτε τον ελβετικο σουγια του στρατηγου δεν βρηκαν.

vagkalf07 είπε...

@ marian faithful

...τι θα θεωρουσες εσυ αληθεια...τα 158.7 μετρα...και και κατι τετοια του δεινοκρατη??

Admin είπε...

ΔΕΙΤΕ!! http://i61.tinypic.com/16a35s7.jpg

Αυτό που έχω κυκλώσει ως επιτύμβια στήλη, μάλλον είναι κούτα με εργαλεία http://www.yppo.gr/images/l_15339.jpg.. ΟΜΩΣ, δειτε στο σχεδιο στα δεξια, υπαρχει μαρμαρο ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΣΤΗΛΗ ισως, ακριβως πανω απο τον οριζοντιο πωρόλιθο! Στις εικόνες όμως δεν το βλέπουμε πουθενά!! Εύρημα που το αφαίρεσαν για συντήρηση???

Εχετε κατι να πειτε?

ELLHN είπε...

@valkag07

Μην απογοητεύεσαι.

Αν ο σκελετός είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να λάβουν δείγμα DNA θα είναι εις θέση να μάθουν πολλά για τον νεκρό.

Πέρα από το φύλο και την ηλικία οι εξετάσεις (ανθρωπολογικές και DNA) θα δείξουν καθαρά από τι ασθένειες (σοβαρές η λιγότερο σοβαρές υπέφερε), πολύ πιθανόν την αιτια θανάτου, τι είδους τραύματα είχε υποστεί κατά την διάρκεια της ζωής του (και κατά συνέπεια αν ήταν στρατιώτης η όχι) τον τόπο καταγωγής του/που είχε ζήσει (oh yes) με βάση το νερό που έπινε στην παιδική του ηλικία, την διατροφή του κτλ...

Επίσης στο Manchester University έχουν τον hi-tech εξοπλισμό να σκανάρουν το κρανίο και να δημιουργήσουν το πρόσωπο του.

Μπορεί κάποιοι να δυσπιστούν με αυτά που λέω αλλα τέτοια πράγματα κάνουν οι Βρετανοί Αρχαιολόγοι εδώ και καμια δεκαρια χρονια!!!

Μάλιστα έχουν γυρίσει και κύκλους τηλεοπτικών εκπομπών στο Channel 4 με τίτλο Time Team.

Εκεί είδα πρώτη φορα Γεωλόγους πριν καμια 8 χρονια να χρησιμοποιούν Ground Penetrating Radars σε ανασκαφές. Εξελιγμένο Non Destructive Testing equipment που χρησιμοποιούμε και οι Πολιτικοί Μηχανικοί

Kratylos είπε...

@ ELLHN
Μια και είσαι πιό μακρυά αλλά από την Καβάλα, δεν ρωτάς και την Κουκούλη, γιατί δεν έδωσε τη μελέτη Πολυμενάκου στην Περιστέρη;

ELLHN είπε...

@Kratylos

A τώρα είμαι πιο μακριά? πιο μακριά από που? η μελέτη έχει δημοσιευθεί σε journal

Kratylos είπε...

@ ELLHN
Εμένα δεν μου αρέσουν τα αόριστα, ούτε να κυριαρχεί το συναίσθημα της λογικής μου.
Είπα κάποια πράγματα και αυτά ή ισχύουν ή δεν ισχύουν. Το ένα ήταν αν η Περιστέρη δεν είχε υπόψη της την μελέτη Πολυμενάκου. Αλήθεια μας είπε ή ψέματα

ELLHN είπε...

@Kratylos
Δεν είπες ακριβώς...μια αόριστη ερώτηση μου έκανες...

Kratylos είπε...

@ ELLHN
Ευχαριστώ για τις συγκεκριμένες απαντήσεις σου.
Συνέχισε το ταξίδι σου.

ELLHN είπε...

@Kratylos

Παρακαλώ!!!

Δεν μου είπες από που είσαι όμως?

ELLHN είπε...

@ Κρατύλος

Μια που έριξες και το επίπεδο χρησιμοποιώντας τον ορο "κατιναριό" (εκφράζοντας εμπάθεια) έχω να σου πω τα εξής:

Είμαι Διδάκτορας Πολιτικός Μηχανικός και εργάζομαι στο εξωτερικό σε πανεπιστήμιο ως ερευνητής: Κάθε χρόνο λαμβάνει χωρα appraisal και τίθενται οι στόχοι για το επόμενο έτος. Τους επόμενους 12 μήνες είμαι υποχρεωμένος να εκδώσω minimum 2 papers σε journals. Συνάδερφος με 13 papers σε journals με υψηλό impact factor του είχανε πει: Η βρίσκεις καινούργιο επιδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα η φεύγεις. Δυστυχώς δεν κατάφερε να βρει νέο ερευνητικό πρόγραμμα... Να κάνω μήπως παραλληλισμό...με κάποιους δημοσιους εν Ελλάδι...

Kratylos είπε...

@ ELLHN
Από την πόλη έρχομαι και στο βουνό κανέλα..

Να επισκεφθείς και το Μοντραγκόν των βάσκων, εγώ από κει έχω εμπειρίες και τα πράγματα είναι πιό αυστηρά και όχι χαρτομάνι ή απλήρωτη εργασία για απόκτηση εμπειρίας (από Αγγλία μας ήρθε το φρούτο φαίνεται).

Για να πάρει ένας π.χ μηχανολόγος το πτυχίο του, τον πάνε μέσα σε ένα εργοστάσιο που βλέπει πώς παιδεύονται οι χειρόνακτες εργάτες και του λένε: θέλουμε να μας φτιάξεις έναν αυτοματισμό που να παίρνει αυτό το εξάρτημα και να το βάζει ακριβώς εκεί, για να ξεκουράσουμε τον φουκαρά. Το έκανες; παίρνεις πτυχίο δεν το έκανες, πας στη θέση του μέχρι να το κάνεις για τον εαυτό σου.

Εγώ τέτοιους επιστήμονες θέλω και όχι παχιά λόγια. Έργα, έργα!

ELLHN είπε...

@Κρατύλος

1) Νομίζω έχεις μπερδευτεί. Για αρχή με αυτοματισμούς ασχολούνται περισσότερο οι Electronic Engineers (Control Theory-Control Engineering).

2) Όσο αφορά την Ισπανία είναι δυστυχώς σε αρκετά άσχημη οικονομική κατάσταση παρα τους ηράκλειους άθλους των Βάσκων Μηχανικών της. Παρεπιμπτόντως Έλληνες και Ισπανοί μηχανικοί (όσοι ήτανε φυσικά ικανοί) έχουν πλημμυρίσει σε ανεύρεση εργασίας μάντεψε πια χωρα?

3) Ποιος μίλησε για χαρτομανι και απλήρωτη εργασία αγαπητέ?

4) Προφανώς λόγο Ελληνικής νοοτροπίας αλλα και έλλειψης γνώσεων για το τι ισχύει πάνω από το δίπλωμα/πτυχίο λες αυτά που λες. Δεν έχεις κανει διδακτορικές σπουδές. Μην πας να κανεις τον έξυπνο. Έχεις μεσάνυχτα. Ο ερευνητής/ακαδημαϊκός κάνει ερευνα και βγάζει δημοσιεύσεις. Όσες περισσότερες βγάζει τόσο πιο μεγάλη αναγνώριση λαμβάνει και έτσι εξελίσσεται και ανεβαίνει ερευνητικές/ακαδημαϊκές βαθμίδες. Πιστοποίηση του ερευνητικού/ακαδημαϊκού του έργου είναι οι δημοσιεύσεις. Αυτή είναι η δουλειά του. Μονο στην Ελλάδα με τα κόμματα και τον συνδικαλισμό προχωρούν.

5) Η μονιμότητα στο δημόσιο και στα πανεπιστήμια είναι ένας Ελληνικός νωπός καρπός που έχει τις ρίζες του στον άκρατο κομματισμό (πλατεία κλαθμώνος κτλ). Έξω αν δεν παράγεις έργο δημοσιεύσεις θα πάρεις πόδι. Αυτή είναι η αλήθεια.

Unknown είπε...

Effie,

Ναι το θυμάμαι καλά.
Είπε η Κα Περιστέρη ότι βρήκαν μεταλλικά καρφιά και σκελετό από κύκνο.
Το είπε όταν πιέστηκε για ευρήματα αλλά επειδή τα ανέφερε με αναδρομική έννοια είχα καταλάβει ότι τα βρήκαν κάπου στον πρώτο χώρο ίσως στον δεύτερο.
Γράφω και διαβάζω από ένα κινητό προς το παρόν οπότε δεν μπορώ να ψάξω σε ποια συνέντευξη αναφέρθηκε.

Unknown είπε...

Enalios,

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Το κόλλημά μου είναι τεράστιο. Εκτός αν βρήκαν τις υπόλοιπες πλάκες σπασμένες και δεν το ανέφεραν.
Εχεις δίκιο. Αλλο πλάκα οροφής και άλλο επιστύλιο. Δεν νομίζω ότι θα "σκότωναν" την ορολογία/φρασεολογία τους έτσι. Είναι πολύ προσεκτικοί και συγκεκριμένοι.
Θα μου φύγει το κόλλημα πως η πλάκα οροφής είναι μέρος του σχεδίου σφράγισης μόνον όταν μας πουν ότι βρήκαν τις υπόλοιπες σε πολλά κομμάτια μέσα στην επίχωση.

Unknown είπε...

oryktosploutos,

Νομίζω πως όλη η κατασκευή είναι επιχωμένη τεχνητά.
Η θόλος δεν θα μπορούσε να γίνει από μέσα. Εχω την εντύπωση πως κατασκεύαστηκε από έξω και μετά επιχώθηκε.
Αυτό βέβαια μπορεί να μας το πει με σιγουριά η Βιργινία.

Unknown είπε...

Ion Doulis,

Αυτό που είπατε για τις παραπομπές στην Αλβανική γλώσσα είναι γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος των σημερινών Αλβανων πιστεύουν ακράδαντα πως είναι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ιλλιριών.
Σας το λέω με απόλυτη σιγουριά.

Unknown είπε...

Effie,
και όσοι από εμάς πιστεύουμε πως ο χώρος ήταν επισκέψιμος,

1) Θα πρέπει να εξηγήσουμε τι γινότανε με τα νερά από τις βροχές, τα χιόνια που πέφτανε, τα χώματα από τον αέρα και γενικώς ότι έχει να κάνει με τα στοιχεία της φύσης.
Επίσης νομίζω πως ξύλινες κατασκευές (πόρτες, σκέπαστρα) δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμόζονταν από τους αρχαίους. Αν υπήρχε σκέπαστρο νομίζω πως θα ήταν μια μεγάλη λίθινη κατασκευή κομμάτια της οποίας δεν βρέθηκαν.
Επίσης η είσοδος με τις Σφίγγες δεν δείχνει πουθενά στα σημεία που θα έπρεπε να υπήρχαν "αναμονές/βάσεις προσαρμογής ξύλινων πορτών".
2) Θα πρέπει επίσης να εξηγήσουμε γιατί δεν έχουν εξαφανιστεί τα χρώματα από τα ζωγραφιστά επίκρανα κάτω από τις Σφίγγες δεδομένου ότι με την παρέλευση ενός κύκλου τεσσάρων εποχών (κρύο, ζέστη, υγρασία, ξηρασία,υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου κλπ) δεν θα έπρεπε να υπήρχαν χρώματα εκεί (δεδομένου ότι αυτά τα χρώματα δεν ήταν χημικά αλλά αλλά οργανικά).
Νομίζω επίσης αν και δεν είμαι καλός στο ψάξιμο πως δεν θα βρίσκαμε κάπου μία πληροφορία που να αναφέρει ότι οι τάφοι ήταν επισκέψιμοι τότε.
Τους κατασκέυαζαν και τους παραχώνανε αμέσως. Ηταν τυπική διαδικασία.

alex είπε...

Πάντως μπράβο σας που γράφετε όλη νύχτα και ίσως απο έλλειψη ύπνου οξύνονται τα πνεύματα.. Τι σχέση έχει απο που και ποιος ειναι ο καθένας μας? Μας ενώνει μια κοινή αγάπη.. Το όνομα Περιστερη θα μείνει στην ιστορία είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι. Δεν το λέω για να τη στηρίξω αλλά ανεξάρτητα απο τις συνθήκες τους χάρτες κλπ αυτή το ξεκίνησε. Απ την άλλη το όνομα Παναγιωταρεα δεν μου εμπνέει και καμία εμπιστοσύνη. Κι αυτή κι ο σύζυγος της μου φαίνεται πως επιβιώνουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Ποιος την επέλεξε και γιατί ?
Διερωτώμαι γιατί απο την αρχή δεν έγινε ενα team με τους καλύτερους αρχαιολόγους, επικοινωνιολόγους κλπ Μα δεν βλέπουν αμερικανικές ταινίες?
ΥΓ Κι εμένα με ανατρίχιασα η σέσουλα..

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους

@Planet

Πολύ σωστά. Θα τοποθετούσα την περίπτωση η σφράγιση να ήταν μόνο με τους σφραγιστικούς τοίχους στην περίπτωση Β γιατί κατ'εμέ δεν ήταν σημαντικό μέσο σφράγισης.
Και νομίζω ότι ο σκοπός τους ήταν καθαρά να στηρίξουν το χώμα. Αλλωστε ο τοίχος στις Καρυάτιδες δεν έφτανε μέχρι πάνω, νομίζω ότι είναι εμφανές εκεί ότι σκοπός του ήταν η στήριξη του χώματος.

Από την στιγμή που έχουμε στο σχέδιο σφράγισης το χώμα, ας θεωρήσουμε στην υπόθεση εργασίας σαν σφράγιση μόνο το χώμα.

Καλό Σ/Κ εύχομαι. Όπως ανέφερα στην αρχή αυτήν την συζήτηση θα την πάμε αργά σύμφωνα με την διαθεσιμότητα του καθενός και ας τραβήξει αρκετές μέρες.

Οποιος άλλος θέλει να εμπλακει στην συζήτηση προφανως μπορεί να το κάνει απλώς να προσέχει να την παρακολουθεί για να μην επαναλαμβάνουμε πράγματα που έχουν ειπωθεί μιας και η συζήτηση φαίνεται ότι θα κρατήσει μέρες.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Anastasios Vourekas

Πολύ σωστά αναφέρεις για την μη δημοσίευση φωτογραφιών του νεκρού.

Αυτό στην ουσία θα αποτελούσε σκύλλευση του νεκρού και νομίζω κανείς μας δεν θα το ήθελε.

Αλλωστε εμείς δεν θα καταλαβαίναμε τίποτα, βλέποντας τες απλώς θα λέγαμε το μακρύ και το κοντό μας.
Τις φωτογραφίες θα τις δουν οι ειδικοί που θα μελετήσουν το θέμα.

Δημήτρης είπε...

To πράγμα έχει αρχίσει πάλι να ξεφεύγει από τις δηλώσεις του φίλου μας Κ.Καίρη και τις ας πουμε επιβεβαιώσεις τους από τον Κρατύλο.Γενικά διατηρώ επιφυλάξεις .Να δεχτώ ότι πολιτικά υπάρχει αφόρητη πίεση από την πολιτική ηγεσία προς την ανασκαφική ομάδα για το τι θα ανακοινώσει και πότε , προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ανασκαφή .Δεν κάνει σε κανένα μας εντύπωση κάτι τέτοιο.Με τις εκλογές να αιωρούνται 2-3 μηνες μετά , το μεγάλο μπαμ θα θέλουνε να γίνει στην χρονική στιγμή που θα θεωρήσουνε πως τους βολεύει.
Πέρα όμως από μια χρονική μετάθεση , πιστεύει κανείς πως μπορούμε να έχουμε την παραμικρή απόκρυψη ? Σε μια ανασκαφή που έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις δημοσιότητας , στην οποία εμπλέκονται πλέον δεκάδες άνθρωποι , ειδικότητες , πανεπιστήμια ?Δεν θα βρεθούνε 2-3 άνθρωποι να πούνε την αλήθεια όταν δουν ότι πάμε για θάψιμο ? Κατ' αρχήν η ίδια η Περιστέρη .Τι θα έχει να χάσει ?Θα επακολουθούσε τότε πολιτικός σεισμός.
Και υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν κολλάνε.Δηλ.ο υπουργός είναι το καλό παιδί που είναι με το μέρος της Περιστέρη και ο κακός η Παναγιωταρέα με την Μενδώνη ?Ολοι έχουν τον ίδιο προιστάμενο , που δίνει και τις κατευθυντήριες γραμμές .
Υπάρχουν προφανώς πολλά ,πάρα πολλά , που αγνοούμε .Μην ξεχναμε επίσης πως άλλοι ισχυρίζονται πως η ανασκαφή πάει με τον αραμπά (π.χ.Λεκάκης χθες) ,άλλοι ότι πάει υπερβολικά γρήγορα έως επικίνδυνα , παγκοσμίως όλα τα μάτια είναι στραμμένα εδώ .Εμείς οι ίδιοι ψάχνουμε την παραμικρή κουβέντα ή δήλωση ,ξεψαχνίζοντας την κάθε λέξη , προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τι εννοεί ο ποιητής .Μία λάθος δήλωση (άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε)
και πολύ χειρότερα μια επίσημη ανακοίνωση που μπορεί να διαψευστεί από την μελλοντική πορεία των ανασκαφών , θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και αμφισβητήσεις , που μετά δεν θα μαζεύονται .

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Προς όλους

Για διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τι γράφει η Κοτταρίδη στις 3 πρώτες σελίδες.

http://www.aigai.gr/sites/default/files/%CE%91%CE%95%CE%9C%CE%98%203,%201989.pdf

Αναφέρει τελετουργικό με κομμένα κεφάλια αγαλμάτων σε Μακενονικούς τάφους στην Βεργίνα!!!

Δηλαδή όπως ακριβώς υποστηρίζω ότι έγινε με τις Σφίγγες!

Ολα δένουν λοιπόν....

Ευχαριστώ την φίλη Ελένη που μου το έθεσε υπ'όψιν μου.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Προς Ολους

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΡΙΑ : Στους κιβωτιόσχημους τάφους οι νεκροί ετοποθετούντο όπως ήταν ή όντως ετοποθετούντο πρώτα σε φέρετρο και το φέρετρο μετά μέσα στον τάφο ;

Και στην δεύτερη περίπτωση το φέρετρο θα είχε τι μορφή ; Κιβωτιόσχημη ;
Εχουμε ευρήματα ανάλογα σε άλλους τάφους ;

giannis_ είπε...

@εμπεδότιμος
Συμφωνώ ότι πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση επί συγκεκριμένων, διότι διαφορετικά είναι ατέρμονη η όποια συζήτηση.
Απαλλαγμένοι από προσωπικές θεωρήσεις νομίζω ότι η πρώτη υπόθεση που μπορεί να γίνει θα πρέπει να αποδέχεται ως υπόθεση εργασίας το σενάριο της ομάδας ανασκαφής, διότι αυτοί έχουν τις αποδείξεις που λείπουν από εμάς, διαφορετικά θα καταλήξουμε να συζητά ο καθένας πάλι το σενάριο που έχει διαμορφώσει.
Εφόσον κάποιο στοιχείο από τα υπάρχοντα δεν επαρκεί για τη δικαιολόγηση του αποτελέσματος που μας δίνεται (από την ομάδα ανασκαφής) να επέρχεται η μετατροπή του βάσει της συζήτησης που θα επικεντρώνεται σε ένα και μόνο θέμα και έτσι η ομάδα να διαμορφώσει συλλογικά (βάσει του δυνατού) άποψη ή η διαφοροποίηση να υπάρχει στην ερμηνεία των υποκειμενικών στοιχείων και όχι συλλήβδην στο σύνολο μη εξαιρουμένων και των αντικειμενικών στοιχείων.

Unknown είπε...

Ελευσίνα: Αντιγραφή ή πανελλήνια χρήση των συμβολισμών (ρόδακες, κυμάτιο). Μπορεί κάποιος να απαντήσει (Εικόνα 3,4);

https://www.tumblr.com/search/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%85%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%82


kostas είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ
καλημέρα σας, οι κεφαλές στις οποίες αναφέρεστε είναι αυτές στο παρακάτω παλαιότερο video από τις ανασκαφές στη Βεργίνα μετά το 37:05

https://www.youtube.com/watch?v=GKXWI_m9kF4

Η ανασκαφέας πρέπει να είναι η κα Κοτταρίδη..

Κωστής Κ. είπε...

Εμπεδότιμε,
ενδιαφέρον
http://www.academia.edu/8501799/%CE%A4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%80%CF%84%CE%BF%CE%AF_%CE%BA%CE%B9%CE%B2%CF%89%CF%84%CE%B9%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%B9_%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CE%B9_%CE%9F_%CE%A4%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B5%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B1_%CE%BF_%CE%A4%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%8C%CF%86%CF%89%CE%BD_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%A0%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BF_%CE%A4%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82

Κωστής Κ. είπε...

και αυτό με την Παλιαδέλη:
http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/amfipolh_semnos_o_tafos_spoydaios_o_nekros.3138412.html

Δημήτρης είπε...

@Εμπεδότιμος
Σε συνέχεια της χθεσινής μας συζήτησης περί ηρωοποίησης-θεοποίησης Ηφαιστίωνα .Είχες ζητήσει τις πηγές.
Η πηγή από την Αλεξάνδρου Ανάβαση του Αρριανού(βιβλίο Ζ ιδίως 7.14.7)
είναι το αρχαίο κείμενο
http://el.wikisource.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%BD%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%82/%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF_%CE%96#p7.14.7
Και από τον Πλούταρχο (που δεν είναι καθόλου διαφωτιστική , αλλά την παραθέτω)
"επαυσε δε και την μουσικήν επί πολύ χρόνον ,έως ου ήλθε χρησμός παρά του Αμμωνος ,διαττάτων να τιμώσι τον Ηφαιστίωνα,και ως εις ήρωα να θυσιάζωσιν εις αυτόν"

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Γεία χαρά σε όλους! Σας παραθέτω ένα λίνκ με υποθέσεις σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού απο δημοσίευμα άρθρου στην εφημερίδα τα



http://www.gazzetta.gr/plus/article/670697/amfipoli-aytos-einai-o-nekros

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Γεία χαρά σε όλους! Σας παραθέτω ένα λίνκ με υποθέσεις σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού απο δημοσίευμα άρθρου στην εφημερίδα τα ΝΕΑ



http://www.gazzetta.gr/plus/article/670697/amfipoli-aytos-einai-o-nekros

Βίκυ είπε...

Δημητρη,
ο Καθηγητης Μαυρογιαννης προς επιρρωσιν του αφηρωισμου του Ηφαιστιωνος αναφερει και το αναθηματικο αναγλυφο του Διογενους.(δες το εδω)
http://www.zougla.gr/amfipoli/article/o-lofos-tou-mistiriou

Kratylos είπε...

@ ELLHN
Αν είσαι πολ. μηχανικός και δικαιολογείς την ανασκαφική πρακτική της Περιστέρη που ασύνετα και επικίνδυνα καταπόνισε το έργο, τότε παιδί μου να αποκτήσεις και πρακτική εμπειρία, πριν μας τα πεις τόσο φανταχτερά. Διότι από εργασίες ανούσιες και paper μηχανικών που εδώ στο λύκειο ήσαν μέτριοι μαθητές ή επειδή είχε λεφτά ο μπαμπάκας τους έστειλε έξω, πολλά έχω δει. Εδώ τελευταίοι, εκεί καθηγητές!

Να σταματήσουμε αυτήν την ανθελληνική αυτοκαταστροφική κριτική μόλις βγούμε έξω, επειδή εδώ είμασταν πάτος. Ευτυχώς ακόμη οι Έλληνες δεν έφαγαν όλο το φαγητό που τους ταϊζουν οι έξω "αξιοκράτες και άμεμπτοι", ούτε αποδέχονται όλες αυτές τις νέες μορφές δουλείας και απλήρωτης εργασίας των νέων.

Κατά τα άλλα, μόλις γράψεις κάτι που προάγει την επιστήμη του μηχανικού ή φτιάξεις κανένα μεγάλο έργο να μας το δείξεις για να σου δώσουμε συγχαρητήρια και να σου βαρέσουμε και παλαμάκια. Μέχρι τότε καλά θα είναι να μην τα λέμε μεγάλα. Τα έργα μας, τα έργα μας!

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@kairis

Kυριε Καιρη διαβασα τις αποκαλυψεις σας και πραγματικα εντυπωσιαστηκα.

Ξερετε εχω ενα κωλυμα με τα ΟΛΙΣΘΕΝΟΝΤΑ
δαπεδα ,οπως εγραψα και παλαιοτερα, ειδικα οταν η ολισθηση ειναι επιλεκτικη.

Γι αυτο διαβασα με ιδιαιτερο ενδιαφερον την αποκαλυψη για νεο σφραγιστικο δαπεδο , αλλα και με ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ.

Θα σας παρακαλουσα να διπλο-τριπλο-καρατσεκαρετε τις πηγες σας γιατι εχουμε χορτασει στο διαδυκτιο απο αποκαλυψεις -ραδιο αρβυλα.

Εαν παντως αποδειχθουν αληθινες, σιγουρα εχετε -απο μενα τουλαχιστον- τον τιτλο του μεγαλυτερου λαγωνικου
(αρχαιολογο ΣΑΙΝΙ θα σας ονομασω) στο διαδυκτιο!!!!

Ελπιζω να δικαιωθειτε για ολους εμας που αγαπησαμε αυτη την ανασκαφη, οπως και ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ κι ας "πηδηχτω απο το παραθυρο" οπως εγραψα παλαιοτερα!

Unknown είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Ο Planet 13-11-2014 10:28πμ

http://www.metmuseum.org/collection/the-collection-online/search/544326

Μου κάνει κλικ, ότι το ξύλινο αυτό φέρετρο από Αίγυπτο (207,5 μήκος, 51,8 πλάτος, 68 ύψος) , είναι σαν να έχει φτιαχτεί για να μπει στον τάφο της Αμφίπολης. Μήπως παρόμοιο ήταν και της Αμφίπολης και άρα ο νεκρός ήταν μουμιοποιημένος?

Unknown είπε...


Το προηγούμενο link ανέβηκε από τον Planet 13-11 10:28πμ, το σχόλιο δικό μου (μην του χρεώσω και κάτι που μπορεί να είναι χαζό και δεν το είπε εκείνος)

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Poly Katri

Διαβάζεις την σκέψη μου ;

Πριν λίγο σε κάποια συζήτηση ανέφερα τα εξής :

"Αν το δημοσίευμα των Νέων είναι "προβοκατόρικο" με την έννοια ότι μας αποκαλύπτει ότι ο νεκρός είναι μετρίου αναστήματος και με κοκκινόξανδθα μαλλιά, τότε ο νεκρός έχει τα χαρακτηριστικά με του Αλεξάνδρου αλλά όχι μόνον αυτό συνάδει και με την υπόθεση μου ότι το ψηφιδωτο προδιαγράφει τον νεκρό και βάζει στην Περσεφόνη που συμβολίζει την ψυχή του νεκρού χαρακτηριστικά του. Ενα από αυτά είναι τα κόκκινα μαλλιά!
Επίσης η ταφή μέσα σε ξύλινο κιβωτιόσχημο φέρετρο έχω την εντύπωση ότι είναι καθαρά Αιγυπτιακή"

İskender είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Στο pdf που παρέθεσες αναφέρει στην σελ. 7 ταφή σε ξύλινη σαρκοφάγο.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Δημήτρης

Αυτό που συνάγω εγώ είναι ότι έγινε η απόδοση του τίτλου του ήρωος στον Ηφαιστίωνα και του θεού μόνο στον Αλέξανδρο για να υποδηλωθεί η μοναδικότητα του Αλεξάνδρου και ότι ο Ηφαιστίων εθεωρείτο κατώτερος του.

PAIANAS είπε...

@konstantinos kairis

Έγραψες επώνυμα, δημιούργησες σελίδα στο fb για να συζητήσουμε και να αποσυμβολίσουμε ότι είναι δυνατόν από τη συγκεκριμένη ανασκαφή, αλλά με το να πετάς ''αποκλειστικές'' πληροφορίες που ανατρέπουν όλο το σκηνικό, υπό μορφήν τηλεγραφήματος, πιστεύω θα συμφωνείς ότι δεν είναι ότι καλύτερο για όσους συμμετέχουν ..Η άνοιξε τα χαρτιά, η μην γράφεις τίποτα ...Από τέτοιες αποκλειστικές πληροφορίες χορτάσαμε..Να θυμίσω τα αποκλειστικά κάποιων ιστοσελίδων για απίστευτους θησαυρούς και χρυσαφικά στον τάφο ...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ΑAlisamud

Ναι έχεις δίκιο. Αυτός ήταν λακοειδής τάφος.

Γενικά όμως στους κιβωτιόσχημους τάφους οι νεκροί ετοποθετούντο ως είχαν ή υπήρχε φέρετρο το οποίο έμπαινε μέσα στον τάφο ;

Qeazer είπε...

@kratylos
OK υπάρχει όγκων άχρηστων δημοσιεύσεων ( δημοσίευση για τη δημοσίευση για μια προαγωγή ή μια ακαδημαϊκή θέση ) με χαμηλό I.f. κάτω του 3 και μηδενικά citations σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους αλλά μην μηδενίζουμε και μην κρίνουμε βιογραφικά ανθρώπων που δεν ξέρουμε και επαγγελμάτων που δεν ασκούμε.

Αν ο φίλος σου φάνηκε περήφανος ή ίσως νιώθει ανασφαλής ή το έργο του ανεπαρκές και θέλει να αυτοεπιβεβαιωθεί κομπάζοντας ανώνυμα σε ένα άσχετο μπλογκ,μπορείς να του το πεις κόσμια.
Αν πάλι εσύ νιώθεις ανεπαρκής ή μέτριος απέναντι στα όσα ο φίλος Έλλην έχει καταφέρει προσπάθησε να συμβιβαστείς με τον εαυτό σου.


Δεν έχω καμία εμπάθεια απέναντι σας , κουράζετε όσους θέλουμε να ενημερωνόμαστε για την ανασκαφή.
Αν θέλετε να μετρησέτε τον ανδρισμό σας βρεθείτε από κοντά να το κάνετε ή βρείτε έναν/μια άριστο/η στον τομέα σας έκαστος και συγκριθείτε για να δείτε πόσο κομπλεξικοί είστε.
Είναι κουραστικό να ασχολούμαστε με τις ανασφάλειες ανώνυμων σχολιαστών που αλληλοκατηγορούντε.

Συγγνώμη από τους φιλους που συμμετέχουν στη συζήτηση.

Ίσως να χρειαστεί να κρατήσουμε και μια πισινή στον ισχυρισμό της Παλλαγγια δε θα ήθελα να τη δω να δικαιώνεται. Μακάρι όσα ο καθηγητης Θέμελης είπε τελευταια να είναι αληθινά.

Unknown είπε...


@ Εμπεδότιμος

Έχεις απόλυτο δίκαιο και για τον αποσυμβολισμό του ψηφιδωτού!!! Έτσι το βλέπω και εγώ, και όσο το βλέπω, τόσο σιγουρεύομαι ότι η Περσεφόνη είναι η 'ψυχή' του Αλέξανδρου.

Ερώτηση: Καταλήξαμε ότι ο Θ3 στην περίπτωση μας δεν έχει διάκοσμο λόγο αποθέωσης του νεκρού. Σε μη αποθεωμένο νεκρό όμως, θα είχε διάκοσμο με βάση άλλα παραδείγματα (πχ Βεργίνα). Επίσης κάπου έχεις αναφέρει ότι πιθανόν αν είχε διάκοσμο ο Θ3 της Αμφίπολης, αυτός να ήταν τοιχογραφία με τον νεκρό.
Μήπως μπορούμε να υποθέσουμε ότι λόγο της περίπτωσης του αποθεωμένου νεκρού, ο ζωγραφιστός διάκοσμος που κανονικά θα έμπαινε στον Θ3 μεταφέρθηκε στον Θ2 και είναι τα 'ζωγραφιστά επιστύλια' που μας λέει το υπουργείο, και γι αυτό έχει γίνει τέτοιος ντόρος?

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Poly Katri

Δεν ξέρουμε τι έχουν αυτά τα περιβόητα επιστύλια πάντως επειδή ήταν ουσιαστικά στον Θ2 όπου από ό,τι φαίνεται εκεί υπάρχει πλήρης προδιαγραφή του νεκρού ίσως να είχαν κάτι "επικίνδυνο" που ανεφέρετο στον νεκρό και που σε εκείνη την φάση κρίθηκε σκόπιμο να μην ανακοινωθεί.

Ισως όμως να είναι απλά επιστύλια με ανώδυνες ζωγραφικές παραστάσεις.

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα.

Unknown είπε...

Μικρογιαννάκης: Φίλα
Κινγκ: Ηφαιστίωνας - Αλέξανδρος
Τζαλας: καμμια πιθανότητα για Αλεξανδρο
Τασουλας: όλα είναι ανοιχτά
Κοζελι: Ρωξανη

https://www.youtube.com/watch?v=-faf1hSfPgg

Kratylos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
fterotos psychonoos είπε...

Όσα "νέα" έρχονται στο φως μέσα από έμμεσους υπαινιγμούς σε δηλώσεις αρχαιολόγων, ακόμα κι εκείνων που ήσαν μέχρι πρότινος "πολέμιοι" της Περιστέρη και της ανασκαφής, επιβεβαιώνουν, καταδεικνύουν ή υποδηλώνουν, με τρόπο περίτρανο και διαρκώς εντεινόμενο, ότι ο σκελετός του νεκρού που βρέθηκε ανήκει στον Αλέξανδρο. Όλα οδηγούν εκεί και το ερώτημα που θα μένει να απαντηθεί είναι αν έγινε όντως σύληση, μερική βεβήλωση του μνημείου ή τίποτε από όλα αυτά. Επιστημονικά ενδιαφέρον ως ερώτημα δεν λέω, ιστορικά εξίσουν ενδιαφέρον να μαθαίναμε τι ακριβώς μπορεί να συνέβη στο μνημείο και στις ακριβείς συνθήκες ταφής του Α. Το μέγα ζητούμενο όμως ήταν να βρεθεί ο τάφος του Α. κι αν ο τάφος δεν ήταν απλώς ένα κενοτάφιο προν τιμήν του. Τα μεγάλα ερωτήματα έχουν ήδη βρει απάντηση. Και η απάντηση είναι αυτή που πολλοί πιστέψαμε και κάποιοι θέλησαν να περιγελάσουν. Τώρα, ορισμένοι έχουν αρχίσει ήδη τις κωλοτούμπες.

Unknown είπε...

COST 1
δε λεει οτι ειναι σκελετος 1.60, λεει οτι ειναι 1.60 κάτω από τις πέτρες.
Δε θα μπορουσαν να δωσουν τα μετρα του σκελετου σε ξενους δημοσιογραφους.

Kratylos είπε...

@ ilias milnis
Λες να είμαι ανεπάγγελτος και άσχετος με όσα λέει ο φίλος μας; Για διάβασε καλύτερα τις λίγες δημοσιεύσεις μου.

Οι αμπελοφιλοσοφίες και τα φευγάτα δεν προάγουν τίποτα φίλε μου και τα όνειρα είnαι για τους κοιμισμένους.

[Για τους "γρηγορούντες" ένας και κοινός κόσμος υπάρχει, για δε τους κοιμισμένους, ο καθένας ζει στον κόσμο του]!

Ανώνυμος είπε...

@εμπεδότιμος
Σενάριο Α- σύληση
Στο σενάριο αυτό πιστεύω ότι πιθανόν έγινε απόπειρα ( αποτυχημένη) σύλησης μέσω των οπών στους τοίχους. Το ξέρω ότι πολλοί θεωρείτε τις οπές αυτές ως μέρος του σχεδίου επίχωσης αλλά εγώ διατηρώ επιφυλάξεις.
Αυτό που μένει να εξηγηθεί στο σενάριο αυτό είναι πώς βρέθηκαν τμήματα των φτερών στον πρώτο και στον τελευταίο χώρο (έσπασαν κατά την επιχωμάτωση? )
Επίσης έχω και ένα άλλο ερώτημα και παρακαλώ όποιος ξέρει ας βοηθήσει. Οι λίθοι που έλειπαν από τον πρώτο σφραγιστικό τοίχο βρέθηκαν μέσα στην επίχωση?

Unknown είπε...


@ Εμπεδότιμος

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Κρατάω στο μυαλό μου αυτό που είπες ' στον Θ2 όπου από ό,τι φαίνεται εκεί υπάρχει πλήρης προδιαγραφή του νεκρού'!

Δημήτρης είπε...

@Kratylos
Mε κάθε σεβασμό ,αλλά προφανώς δεν συνειδητοποιείς ότι έχεις ένα εριστικό και ασύλληπτα εγωιστικό τρόπο να εκφράζεις τις διαφωνίες σου προς τους συνομιλητές σου .Οι "δημοσιεύσεις" σου εδώ είχαν ξεκινήσει θυμάμαι καλά με την άκομψη (το λέω πολύ ευγενικά)επίθεσή σου στη virgi.
Δεν εξετάζω και δεν με ενδιαφέρει αν έχεις δίκιο ή άδικο , σαν τρίτος όμως νοιώθω άσχημα όποτε σχολιάζεις γιατί ποτέ δεν συνάδει το ύφος των σχολίων σου με το επίπεδο της συζήτησης που διεξάγεται.Και επίσης δεν θυμάμαι πότε ακριβώς συνεισέφερες πραγματικά στην όποια (ερασιτεχνική) έρευνα γίνεται εδώ.
Πιθανότατα κακώς ασχολούμαι ,και για μένα και για τους υπόλοιπους,αλλά κάποια στιγμή καλό είναι όλοι να κοιταζόμαστε και λίγο στον καθρέπτη μας.

Ανώνυμος είπε...

@empedotimos
Δεν ξέρω αν βοηθάει.....
Συνεχίζω το ψάξιμο

http://www.xronometro.com/makedonikos/

Unknown είπε...

Empedotimos,
Poly Katri,

Εχω την εντύπωση πως δεν θα έπρεπε να βρεθούν ζωγραφικές παραστάσεις στον Θ3 καθότι όλη η επένδυση από μάρμαρο. Το μάρμαρο δηλαδή είναι η διακόσμηση.
Εννοώ δηλαδή πως δεν θα διακοσμούσαν την διακόσμηση...
Η ζωγραφική εξάλλου εγένετο επάνω σε νωπό επίχρισμα "τραβώντας/χαράσσοντας" τις πρώτες γραμμές.
2) Αν κατάλαβα καλά Εμπεδότιμε εννοείτε πως το "φέρετρο" είναι κάπως όπως στη φωτο που μας έδωσε ο Planet;
Αν είναι έτσι και δεν κατάλαβα λάθος, νομίζω ότι οι διακοσμήσεις που μας έδειξε το ΥΠΠΟ είναι διακοσμητικά στοιχεία από την ξύλινη κατασκευή μέσα στην οποία ήταν ο νεκρός. Συνειρμικά τότε η κλίνη/φέρετρο είναι Μακεδονικής τέχνης.

Unknown είπε...

καταπληκτικο "κατηγορω" απο τον Τραιανου

http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2014/11/edo-amfipoli.html

Unknown είπε...

@magica,
δεν ελαβα κατι σχετικο απο σενα.
ενδεχομενως με δικη μου τεχνικη ευθυνη.Εχω στειλει επιφυλιδα σε πολλους φιλους για την διαδρομη του 1800μχ.ζητω συγνωμη προκαταβολικα και σε παρακαλω να μου στειλεις ενα υπενθυμιστικο e-mail.
Η καταιγιδα των εξελιξεων και το πληθος των παραλειπομενων που με μεταφερονται απαιτουν οπως πολυ σωστα λετε πολλαπλη διασταυρωση.Ειναι δυσκολο και επιπονο εργο .Αναρτω οτι μου φαινεται αληθες και λογικο και μεχρι τωρα τα παω καλα νομιζω.Αν διαβασετε προσεκτικα τις αναρτησεις μου και τις θεωριες μου περιλαμβανουν πολλες απο τις πληροφοριες που λαμβανω και μου επιτρεπουν να παραγω αποψη με λογικη αλληλουχια.Το οτι βρεθηκαν κομματια απο τα χερια ηταν γνωστο .Η συμπληρωση ηρθε στο οτι ολοκληρωθηκε η ανευρεση των κομματιων που δειχνει οτι οι μαιναδες κρατουν κατι θαυμαστο απο κοινου.
Ακομη η θεση Θεμελη ειναι πολυ ουσιωδης(σε προηγουμενες αναρτησεις μου τον εχω ξεσκισει)αλλα τωρα μιλαει βαση πληροφοριων που εχουν φτασει και σε μενα.
Η εκρηξη μου το βραδι της τελευταιας ανακοινωσης ηταν σκοπιμη.Εχουν ανευρεθει ατελειωτα ευρηματα κι αντι να γινει μια ουσιαστικη ενημερωση μας ειπαν κατι και δεν μας εδειξαν τιποτε.Οσο περναει απο το χερι μου ως ενα Ελληνα πολιτη ,δεν θα ανεχθω δημοσια περιουσια,δηλ. και δικη μου ,να μετατρεπει σε σειρα ιδιωτικων ντοκυμαντερ της Αννας που κερδοσκοπικα και με τις δεουσες αποκλειστικοτητες θα μοσχοπουληθουν στο NG το οποιο εχει διεισδησει στην ανασκαφη.Κια ανελαβε αφιλοκερδως δεν σημαινει οτι θα παει ανταποδωτικα ετσι ο κοπος της.Κι αν πιανετε ,την μετεπειτα της αντιδρασης μου, ρηξη στο επιτελειο τους θα καταλαβετε οτι εχω σωστη εκτιμηση των πραγματων.Ωστοσο θα παρακαλουσα να μην εχετε σταση υπερβολικη και απρεπη απεναντι μου.οσοι δεν μ
ε πιστευετε συνεχιστε τις σκεψεις σας.Οσοι με λαμβανετε υποψη βαλτε στην υποθεση σας και τα στοιχεια αυτα.....

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Ερασιτέχνης

Τίποτα δεν θεωρούμε δεδομένο. Οι οπές μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για την επίχωση ή να δημιουργήθηκαν από τους τυμβωρύχους.
Επειδή εμείς μελετάμε την περίπτωση της σύλησης μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι τυμωβρύχοι άνοιξαν αυτές τις τρύπες.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι κατ'αρχήν απο που έφτασαν και άνοιξαν τις τρύπες αυτές αφού ο Θ1 είναιεπιχωμένος μέχρι πάνω ;

Και ας πούμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο άνοιξαν τις τρύπες και έφτασαν έτσι μέχρι τον Θ3 πως ερμηνεύονται όλα τα ευρήματα :
π.χ. οι φθορές στις Καρυάτιδες
η σπασμένη πόρτα που μέρη της βρέθηκαν πάνω από 1,5 μέτρο χώμα
-το ελλείπον κομμάτι του ψηφιδωτού
-το ρημαδιό στον Θ3
-το οτι από τις σφίγγες το ένα κεφάλι και ο λαιμός της άλλης όπως και φτερά βρέθηκαν στον Θ3
- το ότι ο νεκρός βρέθηκε οπ μισός μέσα και ο μισός έξω από το φέρετρο

Θυμίζω ότι η περίπτωση Α είναι ότι η σφράγιση έγνε αμέσως μετά την ταφή ή μετά από διάστημ απου ο τάφος ήταν ασφράγιστος αλλά φυλλασόμενος.

Unknown είπε...

@COST 1. Και άλλοι,

Το link που μας έδωσες αναφέρει έναν τεράστιο αριθμό πλακών (μαρμάρων και λίθων), 450 τον αριθμό, που αφαιρέθηκαν από το μνημείο από τους Ρωμαίους στο 2ο μ.χ. αιώνα για προστατευτική επιχωμάτωση σχετικά με το Στρυμώνα. Αυτός ειναι τεράστιος αριθμός--από που λείπουν αυτές οι πλάκες; Αν από το εξωτερικό, υπάρχουν μέρη του περιβόλου/τοίχου κατεστραμμένα; Αν (και) από το εσωτερικό όμως, αυτό ίσως υποδεικνύει γιατί έχουμε πλάκες που λείπουν από τοίχους και οροφή---πιο σημαντικά, όμως, υποδηλώνει ότι ο τάφος ήταν προσβάσιμος εσωτερικά τουλαχιςτον ΕΩΣ το 2ο αιώνα μ.χ. και επιχωματωθηκε εσωτερικά ΜΕΤΑ το 2ο μ.χ.

fterotos psychonoos είπε...

Προς όλους,
Ο Εμπεδότιμος έχει ήδη δικαιωθεί στις περισσότερες και σημαντικότερες υποθέσεις του (αποθέωση του νεκρού, βασιλικός τάφος, σύνδεση με Αλέξανδρο του Θ2, απλότητα του Θ3 λόγω σχέσης του με το νοητό, συνέχεια του τάφου σε υπόγειο χώρο, το μόνο που μένει να αποδειχτεί ακόμα είναι αν όντως υπήρξε ή όχι σύληση-κάτι δευτερεύον σε σχέση με τα υπόλοιπα καίρια ερωτήματα). Η Περιστέρη δεν γινόταν, για ευνόητους λόγους, να μιλήσει νωρίτερα και δημοσίως για την υπόνοιά της και βεβαίως την κρυφή προσδοκία της. Το μέγα θέμα εξαρχής το ξέραμε και ήταν ένα: να βρεθεί ανθρώπινο υλικό και μάλιστα σε καλή κατάσταση, αποκωδικοποιήσιμο και ταυτοποιήσιμο. Βρέθηκε. Οι απαντήσεις θα δοθούν και δεν θα επιδέχονται αμφισβήτησης, όσο κι αν θα το εύχονταν ορισμένοι. Μαζί με το υλικό έπεσαν κι οι μάσκες. Θα πέσουν κι άλλες, σε λίγο καιρό.

Dazbaw είπε...

{να μετατρεπει σε σειρα ιδιωτικων ντοκυμαντερ της Αννας που κερδοσκοπικα και με τις δεουσες αποκλειστικοτητες θα μοσχοπουληθουν στο NG το οποιο εχει διεισδησει στην ανασκαφη}

Κωνσταντίνε και μόνο που έγραψες αυτό φαίνεται ότι κάτι ξέρεις εκ των έσω...

ήθελα να το αναφέρω κάποια στιγμή..το είπες εσύ τώρα...

η όλη συμπεριφορά γίνεται για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν...γιαυτό γίνονται όλα θεατρικά...οτιδήποτε γίνεται εκεί μέσα όχι απλά φωτογραφίζεται αλλά κινηματογραφείται εξίσου...απλά θα ήθελα να μάθω τι πιστεύεις πως κρατάν στα χέρια τους οι κλώδωνες;

Nafsimaxos είπε...

@ιοαννα 2:12

Με έκανες κι εσύ και γέλασα!
Προς θεού, δεν εννοούσα ότι μου έγινες βάρος και ότι σε ξεφορτώθηκα αλλά ότι ενώ έχω διαβάσει για τον τρόπο που ανύψωναν τους πέτρινους ή μαρμάρινους όγκους με το σύστημα του «λύκου», δεν μπορούσα όμως να σου δώσω εξήγηση για το πώς ανύψωναν και μετέφεραν τα αγάλματα! Αυτό εννοούσα λέγοντας ότι ο/η gtroza με έβγαλε από τη δύσκολη θέση! :-)

Unknown είπε...


@ Apostolos Gouzis

1) Αυτό ακριβώς, ο Θ3 δεν είχε πρόβλεψη κατά την κατασκευή του για ζωγραφιστό ή άλλο διάκοσμο. Τα μάρμαρα στους τοίχους είναι σαν και αυτά του λοιπού μνημείου.
2) Πιθανόν το ξύλινο φέρετρο να ήταν κατασκευασμένο στην Αίγυπτο, και σαν κατασκευή να μοιάζει με αυτό που ανέβασε ο planet, αλλά με Μακεδονικό διάκοσμο, αφού μέσα φιλοξενούσε μουμιοποιημένο Μακεδόνα και όχι Αιγύπτιο.

Nafsimaxos είπε...

Για να βάλουμε κάποια πράγματα σε λογική σειρά επειδή βλέπω ότι μάλλον παρασυρόμαστε από τα συναισθήματά μας όσον αφορά τη «ρήξη» Περιστέρη – Μενδώνη.
Η Περιστέρη είναι αρχαιολόγος της πρώτης γραμμής με ανασκαφές στο ενεργητικό της. Ανέσκαψε ένα τεράστιας σημασίας μνημείο και δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της. Θέλει να μοιραστεί με όλο τον κόσμο την ανακάλυψη. Σε εμάς δεν έχει τύχει να θέλουμε να μοιραστούμε μία μεγάλη χαρά με τους άλλους;
Η Μενδώνη από την άλλη είναι κομματικό - πολιτικό πρόσωπο. Φαίνεται από το βιογραφικό της. Μία «στραβοτιμονιά» δηλαδή λανθασμένη εκτίμηση θα της στοιχίσει ακριβά και πιθανόν και στους πολιτικούς προϊσταμένους της. Είδαμε όλοι πολύ καλά πως οι διάφοροι «καθηγητές» αρχαιολογίας, όχι απλοί αρχαιολόγοι, βγήκαν και εξακολουθούν να βγαίνουν και να λένε ότι τους κατέβει στο κεφάλι χωρίς να έχουν πραγματική εικόνα της ανασκαφής αλλά «αποκρυπτογραφώντας» μόνο τις χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες και τα δελτία τύπου του ΥΠΠΟ. Ένα λάθος, μία λάθος εκτίμηση θα στοιχίσει ακριβά όχι φυσικά στους γραφικούς «καθηγητάδες» της Ελλάδας αλλά στους σοβαρούς επιστήμονες του εξωτερικού και στο κομμάτι της αξιοπιστίας.
Συμπέρασμα: η Περιστέρη είναι ενθουσιασμένη, η Μενδώνη είναι υποψιασμένη - συγκρατημένη.
Δε νομίζω ότι πάει να τη «φάει» αλλά να την προσγειώσει. Ίσως αυτό να έχει γίνει με πιο έντονο τρόπο και να δημιουργήθηκε τέτοια εντύπωση.

Unknown είπε...

Δηλαδή τη σκότωσε ο Κάσσανδρος, την έθαψε σε μεγαλοπρεπή τάφο και μετά τον βανδάλισε ;;; Κάπου δε μου "κολλάει".

fterotos psychonoos είπε...

@Nafsimaxos

Συμφωνώ, μοιάζει λογικό όπως ακριβώς το λες. Μακάρι να είναι μόνο αυτό.

pandektis είπε...

@Konstantinos Kairis
Αν το κρίνετε σκόπιμο, θα ήθελα θα ήθελα τεκμηρίωση για τους ακόλουθους ισχυρισμούς
1)δεν εγινε καμια κινητοποιηση εχθες
2)βρεθηκαν τα χερια στον θ3
3)κρατανε κατι που επισης το βρηκαν
4)αμμος κατω απο τον κιβωτιοσχημο και νεο οριζοντιο δαπεδο σφαγισης
5)ατελειωτα τα ευρηματα
6)πανε να φανε την Περιστερη
και ειδικά για τα 2, 4 και 5.

Ρωτάω διότι α) δεν συνάδουν με τις επίσημες ανακοινώσεις και β) μετά τα παρακάτω γραφόμενά σας έχω κάποιες επιφυλάξεις καθώς δεν έχουν επαληθευθεί μέχρι στιγμής.

26 Οκτωβρίου 2014 - 2:30 π.μ Ετοιμάσου για σεισμό την Τρίτη.Αραγε δεν θα θέλεις να απολαύσεις την φωτογραφια μιας επιγραφής ονόματος γνωστότατου σε σένα σε κεφαλαία Ελληνικά;;;;;

21 Οκτωβρίου 2014 - 1:27 π.μ Τι θα σκεφτόσασταν αν σας ανακοίνωναν 8 μέτρα τοιχογραφία σε λίγο καιρό;;;;

Unknown είπε...


@ Εμπεδότιμος @ Ερασιτέχνης

Και κάτι ακόμα πιθανόν να αναιρεί την περίπτωση τυμβωρυχίας στο σενάριο Α. Οι οπές είναι αριστερά. Γιατί?
Είχα δει ένα βιντεάκι, νομίζω στην εκπομπή 'στα άκρα', που ο Ανδρόνικος εξηγούσε πως μπήκαν στον τάφο του Φίλιππου. Έλεγε ότι μπήκαν με την πρακτική που χρησιμοποιούσαν οι τυμβωρύχοι, αφαιρώντας την πρόσθια κεντρική και ακριανή πλάκα της θόλου για να μην καταρρεύσει ο τάφος. Άρα αν μπήκαν από το κέντρο, οι επόμενες οπές γιατί είναι αριστερά?

Effie είπε...

Θα ξεκινήσω από τον Κώστα: @ Kostas
Ανεκτίμητο το video που ανάρτησες για τις ανασκαφές του "μεγάλου" μας αρχαιολόγου Μ. Ανδρόνικου, ήταν πράγματι ιδιοφυϊα στην αρχαιολογική σκαπάνη. Είδα τις κεφαλές, που όλες θεωρείται ότι αναπαριστούν την Περσεφόνη, ενώ το κείμενο Κοτταρίδη που ανάρτησε ο Εμπεδότιμος αναφέρει διαφορετικά πρόσωπα, κυρίως γυναικεία αλλά και ανδρικά. Πάντως ευχαριστούμε θερμά. Εδώ θα κάνω μια παρένθεση προς τον κ. Καϊρη,επειδή νομίζω πως είχε αναφέρει τη δημοσίευση τόμου με την εδώ πληροφορία
@konstantinos Kairis
Νομίζω είχες αναφέρει για δημοσίευση τόμου (αν δεν κάνω λάθος). Επειδή αυτό το θεωρώ πολύ φιλόδοξο και χρονοβόρο για να βγει ποιοτικά σωστά, αντιπροτείνω να δημιουργηθεί ένας ιστότοπος που θα περιέχει τα ιστορικά κείμενα, video, sites σε αναφορές σχετικά με τον τάφο Αμφίπολης από το παρόν ιστολόγιο, αν βέβαια εγκριθεί από τον δημιουργό του. Και αυτό είναι εξαιρετικά «βαρύ» καθήκον για να γίνει σωστά, αλλά λιγότερο απαιτητικό κατά τη γνώμη μου από την έκδοση τόμου. Μια ιδέα ρίχνω, δυστυχώς χρόνο να συμμετέχω σε αυτό δεν μου αφήνουν τα επαγγελματικά μου καθήκοντα, ήδη «δημιουργώ» με αρκετό κόπο χρόνο για να παρακολουθώ το ιστολόγιο και να σχολιάζω, λόγω ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Κάτι ακόμα: Θεωρώ μη δόκιμο (ελπίζοντας να μην προσβληθείς) να αναφέρεις «εμπιστευτικές» πληροφορίες που δεν μπορούν να εξακριβωθούν και πιθανόν προωθούν θεωρίες συνωμοσίας από κάποιους σχολιαστές που είναι πεισμένοι ότι έχουμε «βρει» τον τάφο Α. Όταν το ΥΠΠΟ (Μενδώνη, Τασούλας) αναφέρει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή η ανασκαφή τελείωσε ως ανασκαφή, όπως εξ άλλου και η Περιστέρη (δεν τελειώσαμε με το τύμβο, ο περίγυρος έχει πολλά να μας δώσει, ΤΙΠΟΤΕ για συνέχιση ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ), το να γράφεις ότι έχουν άλλο τάφο από κάτω, χωρίς να δίνεις αδιάψευστες πηγές είναι παρακινδυνευμένο. Προωθεί ανεπιθύμητες θεωρίες συνωμοσίας που δε νομίζω ότι βοηθούν σε κάτι, πέρα από το να οδηγούν κάποιους σε πρόωρα, ανεξακρίβωτα και μάλιστα ακραία συμπεράσματα. Θα συνιστούσα προς διατήρηση της ποιότητας του ιστολόγιου αυτοσυγκράτηση. Καλύτερα να έρθουν νεότερα που ίσως γνωρίζεις και δεν ανακοινώνεις, παρά εξαγγελίες χωρίς ακριβή επιβεβαίωση που εν τέλει δεν επαληθεύονται. Έφτασαν να σου πουν να προσέχεις την ΕΥΠ, είναι προφανές το κλίμα που δημιουργείται σε μερικούς. Προτροπή μου λοιπόν είναι, πάντοτε αναγνωρίζοντας τις καλές προθέσεις σου και την πεποίθηση σου ότι αποκαλύψαμε τον τάφο Α., να μην αναρτάς πληροφορίες που μπορεί να αναστατώνουν και να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτό, βέβαια τον κύριο λόγο έχει πάντοτε ο δημιουργός του ιστολόγιου.

Προς όλους: δεν βλέπω την pdf ανάρτηση του George Watkins, έχει δυσκολία να την αναρτήσει παρά τις οδηγίες;
Πάμε τώρα να σχολιάσω κατά σειρά αναρτήσεις, όπως έχω κρατήσει σημειώσεις διαβάζοντας (που να θυμηθώ χωρίς σημειώσεις, είναι άπειρες)…..
Συνεχίζεται…

Nafsimaxos είπε...

@Konstantinos Kairis 1:47

Κωνσταντίνε
Τώρα διάβασα το τελευταίο σχόλιό σου. Όσοι γνωρίζουν την Παναγιωταρέα μπορούν να βεβαιώσουν ότι ο ρόλος της σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της δεν ήταν ποτέ μα ποτέ ανιδιοτελής. Είναι απίστευτα «καλωδιωμένη» όπως είχε αναφέρει κάποιος φίλος εδώ. Το ότι βρέθηκε στην Αμφίπολη αποδεικνύει με ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για τεράστιας σημασίας ανασκαφή. Ούτε η Μενδώνη ούτε η Παναγιωταρέα θα στρατοπέδευαν κυριολεκτικά για τρεις ολόκληρους μήνες στην Αμφίπολη για την Ρωξάνη ή την Ολυμπιάδα. Όπως και να έχει όμως η κατάσταση (με το NG) όπως αναφέρεις, η Περιστέρη θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ντοκιμαντέρ, από όποιους κι αν δημιουργηθεί. Όπως και με τους τάφους στις Αιγές. Μιλάει και «ξεναγεί» ο Ανδρόνικος, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αν οι πληροφορίες σου περί NG και «ρήξης» είναι σωστές θα φανταζόμουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η Περιστέρη θέλει το ντοκιμαντέρ να γίνει από Ελληνικά χέρια.

Effie είπε...

Συνέχεια….
@ρενα (σωστά είναι το όνομα);
Ιστορικές πηγές σχετικά με τις (περίεργες κατά τη γνώμη μου για την προσωπικότητα Α.) πηγές σχετικά με τις 3 τελευταίες επιθυμίες; Να σκορπίσει στο δρόμο προς ταφή όλα τα πλούτη που μάζεψε;;; τόσο ματαιόδοξος δεν ήταν, «δημιούργησε» πλούτο για τη Μακεδονία. Και επιθυμούσε νεκρική πυρά για Ηφαιστίωνα κόστους 10.000 ταλάντων αλλά ότι μάζεψε να σκορπιστεί χύδην; Ειλικρινά απίστευτο μου φαίνεται, συγγνώμη…
@Βίκυ
Σωστά αναφέρεις ότι και ο Φίλιππος ως βασιλεύς και μυημένος στα καβίρεια μυστήρια ήταν και αυτός «αποθεωμένος», πλην όμως ούτε καταχωμένος σε χώμα ήταν ο τάφος του και πλουσιότατος σε πολύτιμα κτερίσματα, είχε δε όλα του τα όπλα σχεδόν (ασπίδα, περικνημίδες, θώρακα,, κ.α.). Σε αυτό τον τάφο τι στο καλό, όλα τα αφαίρεσαν λόγω αποθέωσης του νεκρού; Η εξήγηση είναι απλή δεν καταλαβαίνω πως δεν την δέχεται ο Εμπεδότιμος και μερικοί άλλοι: τυμβωρυχία/σύληση. Δυστυχώς μας μπερδεύουν οι διαφραγματικοί τοίχοι και η επίχωση: στον τάφο Φιλίππου, Ευριδίκης, Φιλίππου Δ’ δεν υπήρχαν τέτοια, μόνο το ταφικό κτίσμα. Ας δούμε αν θα βρούμε την εξήγηση….
@ερασιτέχνης
Θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει και υπόγεια (στο πλάι του τάφου και από πάνω από τα «σαρκοφάγο»/φορείο/κλίνη) και στον Θ3, όλα «έφυγαν» με τους ανεπιθύμητους εισβολείς επειδή λόγω του επιφανούς νεκρού ήταν πολύτιμα (θεωρώ). Ίσως ανασκευάσουμε λίγα πήλινα σκεύη από «όστρακα» (κομμάτια τους) που βρέθηκαν, σύμφωνα με Περιστέρη. Πρέπει να έχουν βρεθεί και κάποια νομίσματα.
Ναι, ήθελα να γράψω ΜΗ επισκέψιμος, παρότι γνωστός και ορατός, αλλά ο δαίμων του πληκτρολόγιου…. Γιαυτό έγραψα ότι συμφωνούμε με μια παρατήρηση: αν λόγω μεγέθους και κατασκευής χρησίμευε και ως «ηρώο» η «ναός» τρόπον τινά, θα μπορούσε πιθανόν να είναι προσβάσιμος/επισκέψιμος
@alisamund
Ευχαριστώ για την πληροφόρηση σχετικά με τους «οδηγούς» για τις μαρμάρινες θύρες προς τον ταφικό θάλαμο. Ο Εμπεδότιμος (θα απαντήσω και στον ίδιο) σου λέει ότι αν ήταν «ανοιχτός» θα είχε καταστραφεί από «φυσικά» αίτια. Δεν θεωρώ ότι δεν υπήρχε κάποιου είδους προστατευτική θύρα κάπου εμπρός από την είσοδο, ξύλινη ή οτιδήποτε, άσχετα αν δεν βρήκαμε ίχνη (μήπως βρήκαμε ίχνη θύρας στην Ακρόπολη που ήταν ναός ή στο Ερεχθείο); Αλλά θα επανέλθω εδώ στον Εμπεδότιμο.
@zibi
Ειλικρινά δεν διέγνωσα ΚΑΝΕΝΑ προσβλητικό τρόπο της Μενδώνη προς Περιστέρη στη συνέντευξη της. Είπε το προφανές: ότι εφόσον η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι δεν μπορούμε να αποφανθούμε αν είναι σκελετός άνδρα ή γυναίκας επειδή τα οστά λεκάνης που είναι «γρήγορη ταυτότητα φύλου» έχουν θρυμματιστεί, «εν τη ρήμη του λόγου» (δηλαδή όχι επίσημα) είπε για στρατηγό, εξάλλου το έλεγε από την αρχή της ανασκαφής. Δεν καταλαβαίνω την «επίθεση» στη Μενδώνη και τις περί αυτήν συνωμοσιολογίες, μια χαρά κάνει τη δουλειά της και εξαιρετικά χαμηλών τόνων είναι. Μάλιστα έχει εξαιρετικό βιογραφικό, παρεπιπτόντως, καθόλου τυχαία δεν είναι, ευχαριστούμε τον /την 7ο δημοτικό Ελευθερίου για τις χρήσιμες πληροφορίες.
@ιοαννα
Ο τάφος ήταν μη επισκέψιμος αλλά γνωστός. Πιθανόν. Αλλά μην προδικάζεις το αποτέλεσμα με την «σωκρατική» μέθοδο Εμπεδότιμου. Μπορεί να μην έχω μελετήσει τους αρχαίους φιλόσοφους ειδικά αλλά επαγωγική μέθοδο γνωρίζω, και σε διαβεβαιώ, καθόλου «προκαθορισμένο» δεν είναι το αποτέλεσμα, όχι γιατί «αντιστέκομαι σθεναρά» αλλά επειδή αντιπαρατάσσω λογικά επιχειρήματα –πάντοτε κατά τη γνώμη μου. Ούτε ανήκω στην κατηγορία «ου με πείσεις καν με πείσεις», απλά εμπιστεύομαι την επιστημονική λογική, απλά. Πάντως ήταν ενδιαφέρον το σχόλιο σου…
Συνεχίζεται (ουφ)!.....

Effie είπε...

Συνέχεια…
@nikos aslaves
Η επίχωση του τάφου δεν γνωρίζουμε πότε έγινε, η πρόσφατη γνώμη ΥΠΠΟ είναι ότι είναι μεταγενέστερη, το ίδιο πιστεύουν και πολλοί αρχαιολόγοι. Μόνον τα ποτελέσματα από την εξέταση δειγμάτων χώματος θα μας οδηγήσει σε ακριβέστερα συμπεράσματα
@σαπφώ και όσους γράφουν υπέρ ή κατά Περιστέρη
Ανέφερα χθες ότι η εξαιρετική Περιστέρη περνά στην ιστορία με την ανασκαφή αυτή που είναι εφάμιλλη των ανασκαφών Ανδρόνικου (αυτός έφερε στο φως την ιστορία της Μακεδονίας), αλλά παρόλα αυτά δεν είναι αλάθητη. Από την αρχή εξήγγειλε «σπουδαίο στρατηγό» διευκολύνοντας αρκετούς να κάνουν νοητικό άλμα ότι είναι ο τάφος Α., δεν έδωσε ποτέ αναγνώριση στον εξαιρετικά σημαντικό μέντορα της Λαζαρίδη (μάλιστα όταν της ανέφεραν ότι ο Λαζαρίδης είχε διεξάγει και αυτός ανασκαφές στον περίβολο Καστά είπε όχι, ήταν σε διπλανό λόφο (λάθος πληροφόρηση), είπε στην αρχή ότι θα βρει τα «κοκαλάκια τυμβωρύχων», και με την ολοκήρωση της ανασκαφής προσπάθησε να το μαζέψει, εφόσον η επίσημη ανακοίνωση είναι ότι εισέφρησαν τυμβωχρύχοι, κ.α. Ουδείς αλάθητος, και δεν εκπίπτει η Περιστέρη από τη σημαντικότητας της με την ανασκαφή αυτή λόγω κάποιων λαθών, όλοι κάνουμε λάθη. Ας μην ξεχνάμε δε, η ίδια είναι επικεφαλής της Εφορίας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Σερρών, ΚΗ), οπότε έκανε ότι ήθελε με την ανασκαφή, την ήθελε μόνη της, την πήρε, την διεκπεραίωσε, μπράβο της, πάντως είχε οπωσδήποτε το «πάνω χέρι» και καθόρισε αυστηρά μόνο την ομάδα της να ασχοληθεί.
@fterotos psychonoos
Δεν της ξέφυγε τίποτε της Παλιαδέλη, πολύ σωστά και δομημένα τα είπε. Όταν ερωτήθηκε αν νομίζει ότι είναι ο σκελετός Α., μετά από σκέψη απάντησε: Ας δούμε πρώτα τον σκελετό. Δεν δήλωσε καμιά βεβαιότητα για την ταυτότητα, και δεν έχει καμία ανάγκη να «ψαρέψει» συμμετοχή στην εξακρίβωση DNA, αν την μελέτη οστών αναλάβει η ομάδα Μανιάτη από Δημόκριτο (πιθανό, γιατί έχει αναλάβει της Βεργίνας) συμμετέχει και η ίδια όπως είπε, μαζί με τους ανθρωπολόγους (ομάδα Αντίκα) και την ομάδα Manchester. Ανέφερε όπως και ο Μανιάτης στη συνέντευξη του ότι έχουν ήδη κάνει αίτηση αδείας για εξέταση DNA στη Βεργίνα στο ΥΠΠΟ και αναμένουν απάντηση για να προχωρήσουν. Οπότε… να μην δαιμονοποιούμε δηλώσεις, η Παλιαδέλη είναι εξαιρετικά γνωστή και καταξιωμένη αρχαιολόγος διεθνώς.
@dimitrios kritos
Μυστικότητα του τάφου στηρίζει (ή στήριζε) ο Εμπεδότιμος, το ΥΠΠΟ λέει ότι ο τάφος έγινε με δημόσια δαπάνη και ο νεκρός απολάμβανε τιμών και λατρείας, αυτά κατ’εμέ δεν είναι συμβατά με κατασκευή «κρυφίως» ενός άνευ προηγούμενου συγκροτήματος, πότε και που δούλευε τοπολυπληθές εργοτάξιο, και πότε έφταναν τα πλοία με μάρμαρο από Θάσο συνεχώς με νέα μάρμαρα, νύχτα;
@Planet
Αν ήταν γνωστός ο τάφος, τι στο καλό τον είχαν σφραγίσει με τοίχο, και έλεγαν πίσω από εδώ είναι το μνημείο του ηρωποιημένου νεκρού και…προσέλθετε να αποδώσετε τιμές; Μπορεί να ήταν κοινό έθιμιο η σφράγιση, είδα και τις φωτο, αλλά για μνημείο νεκρού που λατρευόταν;;; δεν ήταν σε χώρο νεκροταφείου όπως στις Αιγές, ήταν σε ξεχωριστό λόφο υπερυψωμένο και θεωρώ ότι «έκανε μπαμ» η παρουσία του… Θεωρώ ότι υπήρχε θύρα, είτε ήταν επισκέψιμος, είτε όχι, και ας μην έχουμε ενδείξεις. Περισσότερα προς Εμπεδότιμο.
Θεωρώ ότι οι διαφραγματικοί τοίχοι έγιναν όλοι την ίδια στιγμή, κανείς μας δεν έχει επαρκή εξήγηση για τους εσωτερικούς τουλάχιστον, όλοι πιθανολογούμε εδώ… Θεωρώ ότι έγιναν μαζί με την επίχωση, αλλά θα περάσει καιρός να έχουμε ακριβή απάντηση.
@Apostolos gouzis
Συμφωνούμε για την αναφορά σε μεταλλικά καρφιά από Περιστέρη στον Θ2. Θα μας πουν τη σύγκριση με τα καρφιά στον τάφο. Ευχαριστώ που με επιβεβαιώνεις σε αυτό. Τώρα για τη κατάχωση, οι τάφοι Ευριδίκης, Φιλίππου Β’ και Αλέξανδρου Δ’ (πιθανολογούμενος, αλλά το DNA θα τον επικυρώσει πιστεύω) δεν είχαν καταχωθεί.
@alex
Είπα και προς σαπφώ παραπάνω, πιστεύω η Περιστέρη δεν ήθελε team αρχαιολόγων, ήθελε να «χρεωθεί»η ίδια την ανασκαφή, “single-handed”. H θέση της το επέτρεπε, και μπράβο της που τα κατάφερε.
@giannis
Να περιοριστούμε στα δεδομένα της ανασκαφής
Εμπεδότιμε, σε λίγο σε άφησα τελευταίο ως πιο σημαντικό (last but not least).
…. Συνέχεια σε λίγο

Kratylos είπε...

@Kairis
Οι επιγραφές αναφέρουν και κόστος έργου;

πνα είπε...

@EMPEDOTIMOS

Καλησπέρα
Το σενάριο σφράγισης αμέσως μετά την ταφή είναι το επικρατέστερο.
Αν αφήσουμε την υπόθεση της παραπλάνησης, που φαίνεται πολύ τραβηγμένη, το πιο πιθανό είναι ο ενταφιασμένος να είναι αυτός για τον οποίο έγινε ο τάφος, άρα πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο πρόσωπο. Αυτή νομίζω ότι είναι και η άποψη της αρχαιολόγου, όπως διαφαίνεται από τις ανακοινώσεις.
Στη περίπτωση αυτή ταιριάζει γάντι ότι έχεις γράψει για τη διαδικασία "αποθέωσης" (δεν είμαι ειδικός, μπορεί να μην αποδίδω καλά τον όρο).

Αυτό που ξενίζει σε ένα ασύλητο τάφο είναι η απουσία οιουδήποτε κτερίσματος (αν είχαν βρει κάτι πέραν των στολισμάτων του φερέτρου θα το έδειχναν κατά τη γνώμη μου). Δεν ξέρω αν είναι συνηθισμένο, στους φαραώ που τους θεωρούσαν θεούς τοποθετούσαν κτερίσματα. Είναι, κατά τη γνώμη μου το ασθενές σημείο της σφράγισης αμέσως μετά την ταφή.

Και κάτι άλλο. Οι Μακεδόνες είναι Ελληνες, δεν ανέχονται τις θεοποιήσεις ανθρώπων (εκείνη την ιστορική περίοδο τουλάχιστον), γελούν με αυτά, γελούσαν και με τα καμώματα του ίδιου του Αλέξανδρου. Αν λοιπόν πρόκειται για τον Αλέξανδρο, αποκλείεται οι διάδοχοί του (Πτολεμαίος, Μονόφθαλμος που βοήθησαν τον Κάσσανδρο να εδραιωθεί στην εξουσία και άρα μποορύσαν να τον ενταφιάσουν κρυφά εκεί) να τον αποθεώνουν με αυτό το τρόπο τη περίοδο εκείνη.
Αργότερα, όταν ο μυστικισμός της ανατολής κυριαρχεί και το Ελληνικό ελεύθερο πνεύμα υποχωρεί σταδιακά θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Οχι όμως τη περίοδο περί το 320πχ.

Α.Π. είπε...

Με αφορμή το δημοσίευμα στα ΝΕΑ όπου αναφέρεται και στα μαλλιά του νεκρού γνωρίζει κανείς αν τα μαλλιά διατηρούνται σε ένα εύρημα 2300+ ετών? Δηλ εκτός από σκελετό υπάρχει περίπτωση να βρήκαν και μαλλιά?

Αρης είπε...

οσο και να μη μου αρεσει η συνομωσιολογια,αυθορμητα μου δημιουργουνται ερωτηματα και απαντησεις ταυτοχρονα..
εχει τωρα καποιους μηνες υπαρχει αυτο το μεγαλο θεμα με την αμφιπολη..σκεφτειτε τον ογκο ανθρωπινου ενδιαφεροντος που εχει κινησει..το μεγεθος αυτο μας προιδεαζει για το μεγεθος της ανακαλυψης..
επισης να ρωτησω γινονται τοσες αρχαιολογικες ερευνες στην Ελλαδα,που αλλου πηγε ο πρωθυπουργος?
ειναι λογικο εγκεφαλοι που πολιτικοποιουν τα παντα,και παντου βλεπουν πολιτικα οφελη και κοστη,να δημιουργουσαν τοσο ντορο με την πιθανοτητα να ειναι ενας ανωνυμος πλουσιος ιδιωτης,η ακομα και ο Νεαρχος η Λαομεδων...
ειναι πολυ πιθανο να ξερουν περισσοτερα..
Τελος οπως και να το δεις,το μεγεθος του μυστηριου αυτου του τυμβου, ειναι εξισου πολυ μεγαλο..

Unknown είπε...

@ πνα
εχει ενδιαφερον το σκεπτικο σου. Θεωρω οτι σε περίπτωση μη συλησης θα ειχαν βρεθει ισως περισσοτερα κομματια διακοσμησης του ξυλινου φερετρου, αυτα που διασωθηκαν ειναι πολυ λιγα και σιγουρα η ξυλινη κατασκευη δε θα ηταν ημιτελης.

hylap-vn είπε...


Να υπενθυμίσω την δημοσκόπησή μας :-)

http://goo.gl/forms/CEv7Mre5EZ

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ

https://docs.google.com/forms/d/1ANYjC9lhCYHbJd7NxOB7-IZNQrGR7oNMOeaNSSuD7w4/viewanalytics

... και τα αναλυτικά εδώ

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1EVxUmc-ZoOLxgkq3OVpR_KjZwb9KpvmxxkWYgBACaD0/edit#gid=1623215556

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   601 – 800 από 1235   Νεότερο› Νεότερο»