Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ


Ο πολύ καλός φίλος του ιστολογίου Ίων  ο οποίος με τα λίγα μεν (δυστυχώς) αλλά πολύ σημαντικά σχόλια του συμβάλλει καθοριστικά στην προαγωγή της μελέτης για τον Τάφο της Αμφίπολης, διατύπωσε την παρακάτω εξαιρετική μελέτη για το ποιός μπορεί να είναι ο καλλιτέχνης που κατασκεύασε το άρτι αποκαλυφθέν  ψηφιδωτό στην Αμφίπολη.

===========

"Κρατώ στα χέρια μου το 35ο Βιβλίο της Φυσικής Ιστορίας (Περί της Αρχαίας Ελληνικής Ζωγραφικής)(ανατύπωση Απριλίου 2009), του περίφημου Γάιου Πλίνιου Σεκούνδου,  Ρωμαίου στρατιωτικού, ιστοριογράφου (και συναδέλφου μου για κάποιο διάστημα...), του επονομαζόμενου και Πρεσβύτερου, σε μετάφραση και σχόλια του ζωγράφου Αλέκου Λεβίδη και του Τάσου Ρούσσου, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άγρα» το 1986 και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών εννέα χρόνια αργότερα.
 
Διαβάζω αρχικά από τη σελίδα 97:
«Πρέπει σε αυτόν τον κατάλογο να προσθέσουμε και το Νικόμαχο, γιο και μαθητή του Αριστείδη. Ζωγράφισε την Αρπαγή της Περσεφόνης, πίνακα που βρισκόταν στο Καπιτώλιο, στο ναό της Αθηνάς, πάνω από το ναϊσκο της Νεότητας.... Ταχύτερος του σε αυτήν την τέχνη δεν υπήρξε άλλος.... Μαθητές είχε τον αδερφό του Αρίστωνα, τον γιο του Αριστείδη και τον Φιλόξενο από την Ερέτρια...»

Σταματώ, προς το παρόν, την ανάγνωση της συγκεκριμένης σελίδας εδώ και διαβάζω από το ίδιο, πάντα, βιβλίο, τα σχόλια κάτω από τη δισέλιδη έγχρωμη απεικόνιση της Αρπαγής της Περσεφόνης, ήτοι την πασίγνωστη «τοιχογραφία απο τον ομώνυμο τάφο στη Βεργίνα που έφερε στο φως ο Μ. Ανδρόνικος. Ο Ανδρόνικος αποδίδει την τοιχογραφία στον Νικόμαχο» (και όχι μόνο ο Ανδρόνικος, συμπληρώνω, μέσα από την επίσημη σελίδα του Υπουργείου ... http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=10781 )

Ξεφυλλίζω μερικές ακόμη σελίδες του βιβλίου των εκδόσεων «Άγρα» και στέκομαι στην απεικόνιση του παγκοσμίως γνωστού ψηφιδωτού από την Πομπηία, που αναπαριστά τη μάχη του Αλέξανδρου με τον Δαρείο. Στα σχόλια σημειώνεται ότι θεωρείται αντίγραφο του πίνακα με το ίδιο θέμα του Φιλόξενου από την Ερέτρια, τέλος του 4ου π.Χ. αι. Φωτοσκίαση και συνιζήσεις χαρακτηριστικά της ελληνιστικής ζωγραφικής στο απόγειό τους...»

Επανέρχομαι, πλέον, στο προηγούμενο χωρίο από την αφήγηση του Γάιου Πλίνιου (σελ.97): « Μαθητές είχε (ο Νικόμαχος) τον αδερφό του Αρίστωνα, τον γιο του Αριστείδη και τον Φιλόξενο από την Ερέτρια, που ο αξέπεραστος πίνακάς του, ζωγραφισμένος για τον βασιλιά Κάσσανδρο, παρίστανε τη μάχη του Αλέξανδρου με τον Δαρείο

Τί έχουμε, λοιπόν, μέχρι τώρα;

1. Διαθέτουμε την πληροφορία ότι η διάσημη, ιδίως τα τελευταία 24ώρα, τοιχογραφία από τον κιβωτιόσχημο «Τάφο της Περσεφόνης» αποδίδεται από τον ίδιο τον μεγάλο δάσκαλο Μανώλη Ανδρόνικο, στον σπουδαίο ζωγράφο Νικόμαχο.

2. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος μάς δίδει την κρίσιμη πληροφορία ότι μαθητής του Νικόμαχου είναι ο Φιλόξενος από την Ερέτρια.

3. Πριν μόλις μερικά 24ώρα, το Υπουργείο δίδει στη δημοσιότητα το συγκλονιστικό ψηφιδωτό του δαπέδου από το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, το θέμα του οποίου, σε κάθε περίπτωση και λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, συνιστά παραλλαγή/σπουδή του πρώτου και πάντως, βασικό στοιχείο εμπνεύσεως, ενδεχομένως λίγα μόνο χρόνια αργότερα από την δημιουργία της ως άνω τοιχογραφίας.

Ποιά, όμως, η σχέση του ζωγράφου Φιλόξενου από την Ερέτρια με τη μακεδονική γη αλλά και την ακμάζουσα ακόμη μακεδονική δυναστεία;

Στο παρακάτω link http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=5988 και πάλι από την επίσημη σελίδα του Υπουργείου, αυτήν την φορά για την Αρχαία Ερέτρια, διαβάζουμε:
«Το 338 π.Χ. μετά την μάχη της Χαιρώνειας η Ερέτρια βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Μακεδόνων και στην πόλη ξεκίνησε μια νέα περίοδος άνθησης, οικονομικής και πολιτιστικής. Τα τείχη επισκευάσθηκαν και διευρύνθηκαν, κτίσθηκαν πολλά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, αναπτύχθηκαν εργαστήρια κοροπλαστικής και το θέατρο απέκτησε την τελική του μορφή…

Στην Ερέτρια έζησαν ο ζωγράφος Φιλόξενος, που φιλοτέχνησε τον ζωγραφικό πίνακα με τη μάχη της Ισσού, ο τραγικός ποιητής Αχαιός, ο φιλόσοφος Μενέδημος, ιδρυτής της Ερετριακής Σχολής, ενώ εδώ διέμειναν για ένα διάστημα και οι Μακεδόνες βασιλείς Κάσσανδρος, Δημήτριος Πολιορκητής και Αντίγονος Γονατάς.”

Έχω την αίσθηση, πια, φίλες & φίλοι, ότι οι ανωτέρω επίσημες θέσεις του αρμόδιου Υπουργείου, συσχετιζόμενες άμεσα με την πληροφορία του Γάιου Πλίνιου σχετικά με τον άνθρωπο για λογαριασμό του οποίου φιλοτέχνησε ο μαθητής του Νικόμαχου τον πίνακα με την αναπαράσταση της θρυλικής μάχης του Αλέξανδρου κατά του Δαρείου, παρέχει σε όλους μας όχι μόνο τη διερευνώμενη τις τελευταίες ώρες -μόνο σε τούτο το εξαίρετο blog- σχέση της Ερέτριας με την μακεδονική Αμφίπολη, αλλά, κυρίως, μάς φέρει στην «καρδιά» της μοναδικής αυτής αρχαιολογικής ανάκαλυψης που έχει δικαίως προσελκύσει το παγκόσμιο, κυριολεκτικά, ενδιαφέρον".

219 σχόλια:

1 – 200 από 219   Νεότερο›   Νεότερο»
george είπε...

I have a comment on the subject of the mosaic's artist, plus another thought; it's the last entry in Embedotimos post #5.

Effie είπε...

George,
My comment to you posted on the previous page
Έφη

Axis Mundi είπε...

Εξαιρετικό άρθρο!
Συγχαρητήρια και στον Ιων για την ανακάλυψη!

Unknown είπε...

Μπορούμε να έχουμε μία ενημέρωση για το zougla;

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Armagedon2 είπε...

Aπόσπασμα από Πρώτο θέμα :
H αποκάλυψη του ψηφιδωτού στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, προσωρινά μετέθεσε το ενδιαφέρον στις εκπλήξεις που κρύβει ο Τύμβος, παρά στα πάγια και κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται με αυτόν, δηλαδή το ποιος έχει ταφεί και κατά πόσον ο τάφος έχει συληθεί ή όχι. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί κτερίσματα, υπολείμματα επίπλωσης ή άλλα κινητά ευρήματα, μάλλον ενισχύει το πιο απαισιόδοξο των σεναρίων, δηλαδή αυτό της τυμβωρυχίας.

Unknown είπε...

@GreenGatos
Βρίσκω την άποψη σου όσο αφορά την φθορά στο κέντρο, το ότι έχει προκληθεί από βίαιο ανθρώπινο χέρι... πολύ λογική.

Ανώνυμος είπε...

Μια εύλογη; απορία: Εφόσον η επιτάφια τοιχογραφία με θέμα την Αρπαγή της Περσεφόνης στον Τάφο της Περσεφόνης στις Αιγές, ήταν απροσπέλαστη για το κοινό, καθότι σκεπασμένη με χώμα, πώς ο καλλιτέχνης του ψηφιδωτού του Τάφου της Αμφιπόλεως, δημιούργησε μια παραλλαγή της; Ήταν γνώστης της ζωγραφικής εκδοχής; ή μήπως ήταν ο ίδιος ο δημιουργός αμφοτέρων των ταφικών καλλιτεχνημάτων;

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Αγαπητέ μου Εμπεδότιμε,

Σ’ευχαριστώ θερμά για την ιδιαίτερη τιμή που μου απέδωσες, φιλοξενώντας την άποψη που διατύπωσα για τον καλλιτέχνη, ο οποίος πιθανόν δημιούργησε το συγκεκριμένο κομψοτέχνημα, σε ανάρτηση της σπουδαίας όσο και δημοφιλούς ιστοσελίδας σου.

Ευχαριστίες, επίσης, στις φίλες και στους φίλους για τα καλά τους λόγια – ο καθένας μας και η καθεμία εδώ μέσα, είμαι σίγουρος, προσφέρει από καρδιάς ένα-ένα λιθαράκι στην «οικοδόμηση» μιας στέρεης γνώσης και έγκυρης, κατά το δυνατόν, εικόνας για την εξέλιξη της θρυλικής, ήδη, ανασκαφής, συχνά παίρνοντας καλοπροαίρετα ο ένας (σχολιαστής) την "σκυτάλη" από τον άλλον (όπως κι εγώ εν προκειμένω, από Planet και Νιόβη Β.), σεβόμενοι όμως, πρωτίστως, τον χώρο και τον κόπο του οικοδεσπότη του blog.

@ Maria Pentayiotissa: στο ερώτημά σου απαντά προσηκόντως, φρονώ, η σχέση μαθητείας που συνέδεε τον Φιλόξενο από την Ερέτρια με τον Νικόμαχο. Εάν δεν είναι ο μαθητής παρών κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου του δασκάλου του, άραγε ποιος έτι καταλληλότερος να καταστεί κοινωνός του ταλέντου του καταξιωμένου καλλιτέχνη;

Ίων

SF είπε...

Τα συγχαρητήριά μου για την εκπομπή, ήσασταν καταπληκτικοί, μπράβο σας!!!!!

giannis_ είπε...

το ερώτημα περί ταυτόχρονης επιχωμάτωσης παραμένει. Η apriori αποδοχή αυτής της εκδοχής δε συνάδει με επιχειρήματα επιστημονικής τεκμηρίωσης,διότι αυτά δεν έχουν εξαχθεί ακόμη είτε υπέρ είτε κατα κάποιας άποψης. Οι θιασώτες της ταυτόχρονης επίχωσης να μη λυσμονούν τα ταφικά έθιμα της εποχής τα οποία δε διαφέρουν με τα σημερινά έθιμα μνήμης του νεκρού, όπως τα ενιάυσια.Αρα ο ταφος δε θα έκλεινε ταυτόχρονα με τη ταφή. Είναι ακατανόητη, σε βαθμό εμμονής, να θεωρούμε χωρίς σοβαρα στοιχεία ό,τι ο ταφος επιχωματώθηκε ταυτόχρονα.
Εκτός αυτού η θέση της παράστασης δε δικαιολογήται, παρά μόνο αν δεχτούμε ότι ο παραγγελιοδόχος το ζήτησε για ειδικούς λόγους,όπως η τέλεση τελετής επίκλησης προς τον Άδη να αφήσει το νεκρό θεό να ανεβει στον πάνω κόσμο.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@giannis
"Είναι ακατανόητη, σε βαθμό εμμονής, να θεωρούμε χωρίς σοβαρα στοιχεία ό,τι ο ταφος επιχωματώθηκε ταυτόχρονα"

Δεν καταλαβαίνω εγώ Γιάννη τι πρόβλημα έχεις τελικά ;
Είσαι τελείως αντιδραστικός και αγενής.
Να κρατάς και να διατυπώνεις την άποψη σου, όποια είναι αυτή, και να μην κρίνεις τους άλλους εκ καθέδρας, διοτι μπορώ και εγώ πολύ εύκολα να κρίνω αρκετές αναρτήσεις σου αλλά το αποφεύγω γαιτί σε διαβεβαιώ δεν θα σου αρέσει καθόλου.
Και κλείνω το θέμα εδώ.

333 είπε...

Εύγε σας, για την παρουσία σας στο zougla.

Η κυρία "Βασιλιάς" ξαφνικά από τους "καλούς Έλληνες" πέρασε στο "γελοίοι"; Έστω μέσω του ΥΠΠΟ.

Unknown είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=7wRc2EmQ0ok&index=7&list=PLTGBRM2yiVC4QoisOzOtg66YzrwyxcA9H

Ποια η άποψη σας για το "πεος" του γενειοφόρου που βλέπει ο Καργάκος ;

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
GreenGatos είπε...

Το προηγούμενο σκίτσο του ψηφιδωτού, αλλά βελτιωμένο.

Πιστεύω πως λύθηκε και το πρόβλημα των πίσω ποδιών των αλόγων, ιδιαίτερα του πρώτου αλόγου.
Παρατηρώντας διάφορες φώτο από άλογα όπως αυτή:
http://thumbs.dreamstime.com/z/brown-horse-running-snowy-meadow-22584939.jpg

Έτσι το ζήτημα λύθηκε σχετικά εύκολα. Απλά το χώμα έτυχε να σκεπάζει ένα "δύσκολο" σημείο της ανατομίας του αλόγου και το μάτι χάνεται.

http://s29.postimg.org/muedly9dj/psif1_sketch_b.png

giannis_ είπε...

Στο παραπάνω σχόλιο δεν αναφέρθηκα ονομαστικά σε πρόσωπο αλλά γενικά σε όσους απορρίπτουν διαφορετική εκδοχή όταν δεν έχει αποδειχθεί και ο κόσμος δε γυρίζει γύρω από το blog σου, υπάρχουν πολλοί που δεν αντιλαμβάνονται αυτά που βλέπουν όλοι, οπότε εγώ είμαι αυτός που δεν καταλαβαίνω. Το να κρίνεις αρνητικά τις απόψεις μου ποσώς ενδιαφέρει τους υπόλοιπους, γιατί δεν δηλώνω ειδικός, πάντως το να εικονογραφείται σχόλιο μου από φίλη της σελίδας εγώ το χάρηκα. Καλή συνέχεια.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Γιάννη,

"γενικά σε όσους απορρίπτουν διαφορετική εκδοχή όταν δεν έχει αποδειχθει"

Βλέπω ότι δεν έχεις το γνώθι σαυτόν γιατί αυτό που μόλις εξέφρασες το κατέκρινες πριν, στο προηγούμενο σχόλιο σου. Δεν ξέρω αν το κατάλαβες.

Το να μην δέχεσαι μια εκδοχή είναι θεμιτό, το να είσαι αγενής -και να εξακολουθείς να είσαι -όμως δεν είναι, ακόμα και όταν δεν αναφέρεσαι ονομαστικά σε πρόσωπο.

Και επειδή δυστυχώς ο χώρος εδώ δεν διέπεται από επιστημονική κατάρτιση την οποία εσύ αναζητείς καλο θα είναι να την αναζητήσεις αλλού, άλλωστε ο κόσμος όπως πολύ σωστά είπες δεν γυρίζει γύρω από το blog μου- οπότε σου εύχομαι καλή αναζήτηση.

Ελπίζω να κατάλαβες τι θέλω να σου πω να κάνεις.

george είπε...

Well, our friend Dorothy King shut down her Amphipolis page in her blog, and gives the reasons why. I'm glad that she did end that page, no matter why she did it; but I agree with her on the ministry's role in this excavation's public announcements.

Unknown είπε...

μήπως γιατί όταν λες σε μια γυναίκα "σκάσε" η "βούλωστο" της προκαλείς, φυσιολογικά, την ανάγκη να προφυλάξει τον εαυτό της από απρόκλητες, απαξιωτικές και υβριστικές επιθέσεις;

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
virgi είπε...

@Ιων
τα συγχαρητήρια και από μένα ελπίζω και εύχομαι να δικαιωθείς.

george είπε...

@Chis Ts

When she calls people names; when she makes in writing remarks which are detrimental to peoples' reputations; when she exhibits arrogance and unwarranted certainty provoking others; then, she must be ready to receive derogatory comments in return. In summary, when someone challenges people, one must be expecting to be challenged in return.

marian k είπε...


γεια σας

το ξέρετε ότι η περίφημη τοιχογραφία "το κυνήγι" στη Βεργίνα, έχει θεωρηθεί από τον ίδιο τον Ανδρόνικο ότι μπορεί να αποδοθεί εύλογα στον Φιλόξενο από την Ερέτρια?

Kratylos είπε...

H virgi έγραψε: "1,584 =(π+φ)/3 για την ακρίβεια 1.5833333333333333333333333".
Μόνο που εδώ υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: να μας πεις πώς αυτά μετά γίνονται μέτρα. Δηλ. σημερινές μονάδες μέτρησης!

Phil είπε...

H Dorothy King, στην τελευταία ανάρτηση για Αμφίπολη γράφει:

Do I think the Ministry of Culture should release the information already presented at conferences? Yes, because this is a ridiculous situation where a lot of the information was put out there, and is now not available.

Δηλαδή μας λεει ότι αυτά που ξέρει για την Αμφίπολη (και κρύβει το υπουργείο) έχουν ήδη παρουσιαστεί σε συνέδρια. Τότε γιατί δεν τα ανακοινώνει; Είναι ήδη δημοσιευμένα, σωστα;.


george είπε...

@Phil

D. King has made many erroneous, contradictory and inconsistent statements since last August on Amphipolis, along with demeaning remarks. Problems caught up with her, and was forced to shut her Amphipolis page down as a result.

george είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
george είπε...

@virgi

I just finished watching the zougla video; you were quite impressive Virginia. I wish there was more time for Embedotimos to have his views more fully presented.

Kratylos είπε...

virgi, πρόσεχε λίγο τι ακριβώς λες.
Έχεις μπερδέψει αδιάστατα μεγέθη, δηλ αριθμούς ή λόγους μεγεθών, με διαστατικά μεγέθη.
Είναι σαν μα μου λες ότι ο Δεινοκράτης ήξερε την σημερινή μονάδα μήκους που είναι το μέτρο (1m)!

virgi είπε...

@george
Σε ευχαριστώ!
Έτσι είναι αν και πιστεύω ότι το μήνυμα ελήφθη.
Και βέβαια ο Εμπεδότιμος χρειάζεται ολόκληρη εκπομπή!

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kratylos είπε...

Το π και Φ είναι καθαροί αριθμοί. Εσύ στους αριθμούς αυτούς "κοτσάρεις" μέτρα μήκους και όχι μονάδες της εποχής εκείνης.
Ρώτα κανέναν μαθηματικό, μηχανικό ή φυσικό και μη το συνεχίζεις. Θα εκτεθείς ακόμη περισσότερο.

George Tsiagalakis είπε...

Εμπεδότιμε τελικά το κατάφερες αυτό που ήθελες. Στην ειρωνική απάντηση σου σχετικά με την θέση μου για την Κινγκ 1-2 μέρες πρίν, μου είπες -μεταξύ άλλων- πως μια και γράφω και στο blog της περιστασιακά και γνωρίζω πολύ καλά Αγγλικά να πάω και να της πώ να σκάσει επειδή δε γνωρίζει τίποτα. Σήμερα/χθές ένα λεβεντόπαιδο που έχει το όνομα George(έχεις και το ίδιο όνομα πανάθεμα σε), αυτός που γράφει μόνο Αγγλικά λέω, το έκανε πράξη, ακριβώς με τον τρόπο όπου το ζήτησες και κατά λέξη, και ακολούθησαν με τον ίδιο τρόπο και άλλοι χουλιγκάνοι με αποτέλεσμα η Κινγκ όντως να σταματήσει. Συγνώμη αλλά αυτό το πράγμα είναι ντροπή.

Το βρίσκω τελείως ειρωνικό να μιλάς για καλούς τρόπους και ευγένεια και να κατακρίνεις άτομα που βρίσκεις αγενή, και παράλληλα να εξάγεις χουλιγκανισμό σε άλλα blog, γιατί περί αυτού πρόκειται στην συγκεκριμένη περίπτωση. Και παρά την ξεκάθαρη θέση που πήρα κατά την προηγούμενη συζήτηση μας και είπα πως διαφωνώ μαζί σου και με τον τρόπο που παρατραβάς το θέμα, βλέπω πως ήταν λάθος μου στην συνέχεια να πάρω τα πράγματα στο χαλαρό και να αποδυναμιτίσω την ατμόσφαιρα, γιατί τα ίδια βλέπω να επαναλαμβάνονται.

Στην τελική, μπορεί και να'ναι δικαίωμα σου, μπλογκ σου είναι ότι θέλεις κάνεις. Μη λες άλλα και άλλα πράττεις όμως. Και μια και είσαι τόσο μεγάλος θαυμαστής των Πυθαγορείων, φοβάμαι πως μαζί με τα καλά τους έχεις πάρει και τα κακά, όπως ο πνιγμός του Ίππασου επειδή οι άρρητοι αριθμοί που ανακάλυψε δεν ήταν σε αρμονία με την φιλοσοφία τους και δεν ήταν του γούστου τους(ή ακόμα και του 'επιπέδου' τους).

Εύχομαι η θεωρία σου έτσι όπως την έχεις αναπτύξει για τον τάφο της Αμφίπολης να είναι σωστή. Τίποτα άλλο. Δηλώνω πραγματικά απαγοητευμένος από εσένα, και δε πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με αυτό το μπλόγκ.

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kratylos είπε...

Ο π υπάρχει σε κάθε κύκλο σαν λόγος περιφέρειας προς τη διάμετρο, με οποιαδήποτε μονάδα μήκος και αν μετρήσουμε τα γεωμετρικά αυτά στοιχεία.
Και ο Φ είναι επίσης λόγος μεγεθών που απλοποιεί τα μέτρα σε αριθμητή και παρονομαστή.

Προσθέτεις λοιπόν δύο καθαρούς αριθμούς. Πώς λοιπόν βάζεις εσύ δίπλα τους m (μέτρα) και όχι π.χ αγγλικά πόδια; Ο Δεινοκράτης με ποιά μονάδα μήκους μετρούσε; Με μέτρα, με ίντσες ή με Αττικούς πόδες ή πήχεις.
Κάνεις τρομερό λάθος και πρέπει να το διορθώσεις, όχι να επιμένεις σε κάτι που δίχνει άγνοια στοιχειώδους διαστατικής ανάλυσης.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
george είπε...

@George Tsiagalakis

Before calling someone any name be aware you are describing yourself.

Good bye, and have a nice day.

Kratylos είπε...

Δεν σε προσβάλλω και ούτε το θέλω. Παιδί μου είσαι. Θέλω να σε προστατεύσω και να σε προσγειώσω.

Είμαι "κωλοπετσομένος" πολ. μηχανικός (με γνώσεις και φυσικής), που την "ιερή σου γεωμετρία" τους Πυθαγόρειους, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη τους μελέτησε χρόνια. Και πολλούς σαν και σένα τους έμαθα και 3D σχεδίαση.
Εσύ εκτός από σχέδιο τι άλλο τέλειωσες;

maria είπε...

Αγαπητή Βιργίνια, με αφορμή το blog είδα το site σου, σε θαύμασα, και νιώθω την ανάγκη να σου πω τη γνώμη μου...Θεωρώ πως ο @Kratylos έχει δίκιο και να σου εξηγήσω το γιατί...
Πήρες τη σχέση (π+Φ)/3=1.584 το αποτέλεσμα αυτό μας εξυπηρετεί εν προκειμένω διότι είναι επί 100 φορές η διάμετρος του τύμβου. Αν το θεωρήσουμε ως κανόνα όπως λες θα πρέπει να βρεις μια αναλογία εξίσου και για τα μέτρα της τότε εποχής γιατί έτσι όπως το θέτεις ταυτίζεις τις διαφορετικές μονάδες μέτρησης! Ναι μεν μέτρησαν τον 'κανόνα' με κάποιο τρόπο (πόδια, ίντσες κτλ) αλλά το 1,584 είναι γεγονός, δεν μετατρέπεται!Εμείς το βλέπουμε σε μέτρα πρακτικά αυτοί όμως τότε το 1,584 (που παραμένει ίδιο) πως το μετέτρεπαν σε πολλάπλάσιο τέτοιο ώστε να ταυτίζεται με τη διαμέτρο του τύμβου? Άλλο ο λόγος, άλλο οι καθαροί αριθμοι. Καλή συνέχεια στην ανασκαφή μας

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
virgi είπε...

@μαρια

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι λέω και τι είναι οι αριθμοί που επικαλούμαι...

Kratylos είπε...

Κοίτα παιδί μου. Το ακριβές με το περίπου διαφέρουν πολύ. Ξέρεις πόσοι αρχαίοι νόμισαν ότι τετραγώνισαν τον κύκλο, όταν έμαθαν να βγάζουν από τους Βαβυλώνιους τετραγωνικές ρίζες; Διότι ρίζα 2 + ρίζα τρία 3 περίπου π!

Όταν θάρθει η ώρα θα σου πω και για το μέτρο του Δεινοκράτη, αν και με δυσκόλεψε λίγο. Θα περιμένω όμως κάποιος υπεύθυνα να μας δώσει όλες τις ακριβείς διαστάσεις και όχι τις περίπου. Εγώ έμαθα να μην είμαι βιαστικός και στη λούμπα κάποιων δεν θα πέφτω.
Με γέλασαν και μένα κάποτε στα νιάτα μου. Τώρα δεν μπορούν πλέον!

George Tsiagalakis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
virgi είπε...

@κρατυλος
Αν δεν γράψεις το αληθινό σου όνομα μην μου απευθύνεις τον λόγο ξανά σε παρακαλώ. Ούτε να αναφερθείς σε εμένα.
Σεβάσου την επιθυμία μου σε κάθε περίπτωση.
καληνυχτα

Kratylos είπε...

Ο,τι πεις. Φταίω εγώ που βγήκες στην τηλεόραση και έγινες πασίγνωστη.
Η δημοσιότητα έχει και το κόστος της.
Καληνύχτα.

Υ.Γ Και το όνομά μου κάποτε θα το μάθεις, τουλάχιστον εσύ, για να σου φύγει η απορία. Προς το παρόν προτιμώ άσημος.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Kratylos

Νομίζω ότι ό,τι είχες να πεις και να προσφέρεις εδώ ολοκληρώθηκε.

Σε παρακαλώ να αποχωρήσεις από την κοινότητα.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@George Tsiagalakis

Μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Η Dorothy King έκλεισε την σελίδα της όχι για το shut up (είσαι τόσο αφελής ;; Δηλαδή εγώ θα κλείσω την σελίδα επειδή κάποιοι περίεργοι παρεισέφρυσαν εδώ;) αλλά γιατί έλαβε το μήνυμα ότι η χρήση εσωτερικής πληροφόρησης και ο οιωνεί εκβιασμός είναι ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΟΛΑΣΙΜΟΣ.
Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις ;;;;;

Επίσης ψεύδεσαι διότι εγώ δεν σου είπα "και να της πώ να σκάσει επειδή δε γνωρίζει τίποτα". Δεν είπα ποτέ ότι το θέμα με την κυρία ήταν αν ξέρει η δεν ξέρει κάτι, αλλά ότι ισχυρίζεται ότι υπάρχουν στοιχεία που δήθεν υπάρχουν και που η ανασκαφική ομάδα αποκρύπτει εσκεμμένως από τους Ελληνες. Το αγνοείς επιδεικτικά αυτό και με βάζει σε υποψίες.

Ειλικρινά απορώ για την αδυναμία να κατανοήσεις αυτό, ή μήπως δεν είναι και τόσο αδυναμία ;

Το shut up ξέχασες ότι ήταν μέρος μιας πρότασης. Είπα να της πείς ή να μας πει τι μας κρύβουν και έτσι τους εκβιάζει ή να σταματάει να τα λέει. Περίεργο που το παραλείπεις αυτό και μιλάς για χουλιγκανισμό.


Ντροπή θεωρώ εγώ (το είπα εμμέσως στην προηγούμενη ανάρτηση, ότι μου κάνει χειρίστη εντύπωση) να εξανίστανται κάποιοι όταν επισημαίνεται ότι η εν λόγω κυρία λέει αυτά που λέει για την ανασκαφική ομάδα και το ΥΠΠΟ.

Όσο για τον πνιγμό του Ιππάσου δεν τα ξέρεις καλά, θέλει λίγο καλύτερο διάβασμα γιατί θα δεις ότι δεν είναι έτσι ακριβώς. Αλλά δεν είναι της παρούσης.

Η απογοήτευση είναι αμοιβαία πάντως. Και από την μεριά μου προστίθεται και κάποια υποψία.

george είπε...

Dear friends of this blog, and Embedotime our gracious host,

This past few hours some of us have gotten involved in discussions exhibiting some animosity, not befitting this very sophisticated blog, which has attracted international attention due to the standards it has set for itself.

No doubt the magnitude of the subject at hand, and the stakes being so high for all involved, do provide some justification for such animous.

Being part of one of these unfortunate exchanges, I regret any hostile words I might have used, and I apologize to all of you. I appreciate the fact that Mr. Tsiagalakis has voluntarily withdrawn his last reply to me. I wish to publicly thank him for that.

To all those involved in heated debates within this blog, confrontations that at times may become too personal and offensive, may I suggest this: Please let's keep our cool, ease up with our pen, let's keep focused on this historic subject. We are witnesses of an event which has captured the World's imagination and interest.

We all here, I'm sure, have something useful to say and insightful. All here without any exception have shown that they can contribute. I enjoy immensely reading everyone's comments, from Embedotimos to Virginia, to Apostolos, to Effie, to Kratylos, to Ion, to giannis, to George Tsiagalakis, KGammaPsi and to all of those with whom I agree as well as those I disagree.

Yes, we all make mistakes, we all overreact at times (we are all human after all, thus imperfect). But I also think that we are ALL, without any exception, capable of rising to the occasion we are confronted with, and show ourselves worthy of the cause.

Let's all go back to our wonderful voyage, on our way to meet our Hero, united in our noble quest towards knowing and understanding this extraordinary gift ancient Makedonia sent us down time, 23 centuries ago. Let us ALL appreciate the unique opportunity granted us, and be thankful WE were chosen to receive this mana from our ancestors.

God bless you all. Thank you.

Kratylos είπε...

Πάντως με αυτά που είπες ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ με το 1,58 κλπ παρέσυρες και την virgi και εκπέμπετε μηνύματα στο ίδιο λάθος μήκος κύματος. Εσύ κάνεις παρατηρήσεις στους άλλους αλλά σαν διαχειριστής και ιδιοκτήτης πρέπει να ξέρεις ότι έχεις μεγαλύτερες ευθύνες για όσα λανθασμένα και αντιεπιστημονικά λες.
Οι θετικές επιστήμες έχουν μια αυστηρότητα και μια ακριβολογία που δεν βλέπω εδώ μέσα σε κάποιους ερασιτέχνες που προσπαθούν να διαχειριστούν τέτοιες έννοιες.

Άγγελος είπε...

@virgi, @Kratylos

Έχετε και οι δυο δίκιο αλλά δεν μπορειται να το εκφράσετε κατάλληλα και έτσι δεν υπαρχει συνενοηςη. Η virgi σωστά υπολογίζει το λόγο από καθαρούς αριθμούς σε ένα άλλο καθαρό αριθμό δηλαδή 1,583333. Το πρόβλημα ειναι ότι μετά τον συγκρίνει αυτόν τον καθαρό αριθμό με το μήκος της περιμέτρου η το ύψος του λιονταριού μαζί με τη βάση. Ο αριθμός του μήκους δεν ειναι καθαρός αριθμός αλλά εκφράζει την αναλογια μιας συγκεκριμένης απόστασης σε σχέση με μια άλλη που ειναι η μονάδα μέτρησης. Αυτός ο αριθμός δηλαδή του μήκους αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει η μονάδα μέτρησης. Δεν ειναι σταθερός! Ούτε καθαρός! Αφού ο Δεινοκρατης δεν είχε μονάδα μέτρησης το μέτρο ο συλλογισμός της virgi όταν καταλήγει να συγκρίνει τον καθαρό αριθμό με το μήκος της περίμετρου σε μέτρα ειναι λάθος. Αυτό όμως που λέει ο Λεφαντζης και η Περιστερη ως μέτρο του Δεινοκράτη ειναι η τήρηση συγκεκριμένων αναλογιών στα έργα του ως πολλαπλαςια μεταξύ τους (περίμετρος, ύψος λέοντα, τοίχοι Αλεξάνδρειας). Ειναι πιθανό όντως ο Δεινοκρατης όπως λεει και η virgi, σωστά όμως αυτή τη φορά, να είχε ως μέτρο το (π+φ)/3 και μετα να το πολλαπλασίαζε με το 10, 100, 1000... για να δώσει τις αναλογίες που ήθελε στα έργα του. Αυτοί παραμένουν καθαροί αριθμοί και ειναι αναλογικά συγκρισιμοι μεταξύ τους! Το πρόβλημα προκύπτει σε εμάς και στον συλλογισμό μας διότι ο Δεινοκρατης επέλεξε να πολλαπλασιάζει το μέτρο του με αριθμούς που συμπίπτουν στη λογική του δικού μας σημερινού μετρικού συστήματος. Έχετε και οι δυο δίκιο. Απλά virgi μην συγκρίνεις καθαρούς αριθμούς με αποστάσεις. Θα πρέπει να παρουσιάζεις το πολλαπλάσιο πάντα του μέτρου του Δεινοκρατη. Όχι λοιπόν μέτρα μήκους.

Maglis George/ Άγγελος

Άγγελος είπε...

@Armagedon2

Στον δρόμο/διάδρομο δεν υπάρχουν κτερίσματα ώστε να μπορούν να βρεθούν κάτω από τα χώματα. Ούτε όπου υπάρχουν κτερίσματα θα έριχναν από πάνω χώμα/ποταμίσια άμμο. Δεν υπάρχουν κτερίσματα ούτε μετά την σπασμένη πόρτα όπου μάλλον υπάρχουν σκαλοπάτια. Ούτε όπου μπαίνουν οι τυμβωρύχοι "σκουπίζουν" μετά και το πάτωμα για να μην αφήσουν κανένα κτερισμα. Δεν ειναι αποτέλεσμα τυμβωρυχίας το ότι δεν υπάρχουν κτερίσματα μέχρι τώρα.

@giannis_

Όταν λέμε ταυτόχρονη επιχωμάτωση μέρους του εσωτερικού του τάφου δεν εννοουμε ότι την ίδια μέρα που βάλανε τον νεκρό άρχισαν και να μπαζώνουν. Προφανώς και έχεις δίκιο ότι σίγουρα μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα είτε για λόγους κατασκευαστικούς είτε και για λόγους ταφικών εθίμων. Το ερώτημα παραμένει εάν επιχωματωςαν οταν τελείωσαν τα ταφικά έθιμα η αργότερα?

@greengatos @Themistokles Yaveris

Έχει εκφράσει συνάδελφος Πολ. Μηχανικός την άποψη και συμφώνησα ότι η καταστροφή προέρχεται μάλλον από σεισμό καθώς ειναι κλασική κυκλικη φθορά δαπέδου στο μέσο σχεδόν τετραγώνου χώρου. Βρέθηκαν και τα κομμάτια. Εάν θα ήταν ανθρώπινο έργο θα κατέστρεφαν αλλά σημεία του ψηφιδωτού όπως τα πρόσωπα και όπως βλέπουμε να γίνεται αντίστοιχα στις περιπτώσεις των τοιχογραφιών εκκλησιών στα Κατεχόμενα και άλλου.

Maglis George

Unknown είπε...

GreenGatos,
Συγχαρητήρια και το εννοώ.
Ξέρεις γιατί!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@Kratylos

Επικαλείσαι την αυστηρότητα και ακριβολογία αλλά δεν την εφαρμόζεις στον εαυτό σου όταν διαβάζεις τα γραπτά άλλων.
Οι παρατηρήσεις που κάνω είναι σε θέματα συμπεριφοράς όχι στο τι λέει ο άλλος. Αν έχω άλλη άποψη για κάτι που λέει κάποιος άλλος την εκφράζω και σταματώ εκεί.
Δεν κάνω παρατηρήσεις για το τι λέει ο άλλος αν πρόσεξες, πάντως όχι έτσι όπως τις εξέφρασες εσύ που κάνεις και τον τιμητή.

Στο ιστολόγιο αυτό υποθέτω ότι συνευρίσκονται ενήλικες (για κάποιους έχω κάποιες αμφιβολίες) οπότε κανένας δεν παρασύρεται από κανέναν.
Ό,τι είπα για το 1,58 νομίζω είναι σωστό, δεν πρόκειται να ξανασυζητήσω το θέμα, για το αν είναι ή δεν είναι το μέτρο του Δεινοκράτη είναι άλλο θέμα.

Χαίρομαι που συνειδητοποίησες ότι όλοι εμείς εδώ είμαστε ερασιτέχνες, απορώ εσύ ως (αυτοπροσδιοριζόμενος) επιστήμων πως και είσαι έξω από τα νερά σου και συναγελάζεσαι μαζί μας ;

Επίσης μου δίνεις την ευκαιρία να επαναλάβω και να διευκρινήσω κάτι που είχα πει σε προηγούμενη ανάρτηση.

Το blog αυτό το έχω για την πλάκα μου, δεν προσκάλεσα κανέναν και ούτε είχα ποτέ στο μυαλό μου να διαχειριστώ σχόλια, απόδειξη ότι δεν είχα προσέξει για την ώρα που χρησιμοποιεί το blog και ευτυχώς που το υπενθύμισε κάποιος φίλος και το διόρθωσα.

Όποιος λοιπόν δεν καλύπτεται από το Blog (έτσι όπως είναι και με αυτούς που συμμετέχουν) και αισθάνεται δυσφορία τoν παρακαλώ να αποχωρήσει.
Όποιος όμως παραμένει πρέπει να τηρεί κάποια συγκεκριμένα όρια βάσει κάποιων κριτηρίων (καλών ή κακών) που έχω θέσει. Νομίζω έχω το δικαίωμα. House rules.

Δεν με ενδιαφέρει ούτε πρόκειται να κάνω λογοκρισία, ο καθένας έχει την ευθύνη αυτών που λέει πάντως ούδείς αλάνθαστος (ή άσφαλτος αν προτιμάτε), η κριτική είναι ελεύθερη μέσα σε κάποια όρια.΄
Ούτε προτίθεμαι να κάνω προέγκριση των σχολίων διότι έτσι δεν θα υπάρχει πια συζήτηση καθώς θα περιμένετε πότε θα έχω κέφι να συνδέομαι με το blog για να εγκρίνω ή να απορρίψω κάποια από αυτά.

Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές μπορεί η ένταση να ανέβη. Αναμένω μετά όμως να εκφρασθεί και κάποια συγγνώμη,

Αν λοιπόν αγαπητέ Κρατύλε έχεις συνειδητοποιήσει ότι οι εκφράσεις σου δεν ήταν πρέποντες τότε μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη από την virgi και το θέμα λήγει.
Διατύπωσες την άποψη σου και ο καθένας είτε την αποδέχεται είτε όχι.

Αν παρόλα αυτά εμμένεις σε αυτήν την συμπεριφορά, σε παρακαλώ να αποχωρήσεις από την κοινότητα.
Σε ευχαριστώ για την μέχρι τώρα συμβολή σου αν και ειλικρινά δεν θυμάμαι ποιά ήταν μέχρι πριν από χθες.


Υ.Γ. Γνωρίζει κανείς πως μπορώ να κάνω block σε κάποιον σχολιαστή (για παν ενδεχόμενο) ;

Άγγελος είπε...

Επί της ουσίας δεν μπορείς γιατί μπορεί να μπει κάποιος με άλλο όνομα, email, IP κα. Πάρε παράδειγμα εμένα που είμαι σήμερα από άλλη συσκευή και στην Γρανάδα. Το επίπεδο της συζήτησης ειναι γενικά πολύ καλό. Εμπεδοτιμε, ο εχθρός του καλού ειναι το καλύτερο. Ας μην πέφτουμε σε αυτή την παγίδα.

Maglis George

Unknown είπε...

Αγγελος,

Κατά τη γνώμη μου, όπως ακριβώς τα λες με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.
Σε ευχαριστώ επίσης που το ονομάζεις δρόμο.
Συν λίγο πιο αναλυτικά απ' ότι το είπες ότι για τους λόγους που επιμένουν ακόμη και ειδικοί επιστήμονες ότι κατέστρεψαν κάποιοι τα πρόσωπα και τα χέρια των αγαλμάτων (ένας μάλιστα με μουστάκι είπε ότι πριόνισαν το πρόσωπο με ειδικό πριόνι) γιατί άραγε δεν κατέστρεψαν και τα πρόσωπα του έργου τέχνης στο δάπεδο; Θα τους έκανε πολύ λιγότερο κόπο. Είχαν ιδρώσει από τα πριονίσματα και ήταν κατάκοποι;
Και να μη πούμε τώρα ότι έπρεπε να αποχωματώσουν οι βάνδαλοι για να φτάσουν στο ψηφιδωτό γιατί θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο για φτάσουν στα χέρια των αγαλμάτων.
Αυτό με το μουστάκι το δανείστηκα από μία φίλη εδώ η οποία μας έκανε και γελάσαμε και θα μείνει ως φοβερή ατάκα.
Ο ίδιος μας είπε πριν 2 μέρες ότι όλα αυτά τα χώματα περάσαν από τους αρμούς των θολιτών της στέψης.
Δεν έκανε όμως τον κόπο να δει ότι υπάρχουν και κάποιες "κοτρώνες" οι οποίες έχουν τη μία διάστασή τους μέχρι περίπου 10 εκ.
Ο επονομαζόμενος και κωλοτούμπας.

George Tsiagalakis είπε...

Κοίτα Εμπεδότιμε, αν όντως πιστεύεις πως αγνόησα κάτι, σε διαβεβαιώνω πως δεν ήταν εκ του πονηρού. Και όσο για την εξαγωγή κακής συμπεριφοράς, πρέπει να ξεκαθαρίσω πως δεν πιστεύω πως υπήρχε σκοπός να γίνει κάτι τέτοιο, και ότι έγινε έγινε από ατυχής χειρισμό σου.

Όσο για το ότι ψεύδομαι, το 'ψεύδομαι' είναι βαριά λέξη φίλε, αλλά θα την παραβλέψω και θα περιοριστώ στο να το αρνηθώ.

Στο τέλος της ημέρας εσύ ερμηνεύεις κάποια πράγματα με τον Α τρόπο, εγώ με τον Β, και η φύση της διαφωνίας είναι έντονη. Για παράδειγμα, 2 άνθρωποι μπορεί να βλέπουν την ίδια 'μαγική' εικόνα και να την ερμηνεύουν διαφορετικά, ο ένας μη μπορώντας να καταλάβει πως ο άλλος βλέπει αυτό που βλέπει και όχι αυτό που βλέπει ο ίδιος. Εάν δε μπορώ να δώ αυτό που βλέπεις εσύ, και εσύ αυτό που βλέπω εγώ και τα πνεύματα είναι οξυμένα τότε δεν υπάρχει προοπτική για συνενόηση.

Ελπίζω να είναι το τελευταίο επεισόδιο το οποίο θα έχει αυτή η κοινότητα και αν κάτι βγήκε από την αλληλεπίδραση μας είναι ότι στο μέλλον όλοι θα είναι πιο προσεκτικοί. Έχεις δημιουργήσει κάτι καλό εδώ, και μια κοινότητα που όντως διαφέρει από τις άλλες ως προς την αφοσίωση και ενθουσιασμό στην ανάλυση του μνημείου. Αλλά κάποια πράγματα ως προς το community building είναι τελείως άτσαλα/άγαρμπα και προκαλούν ιδιαίτερες εντάσεις. Εγώ δε μπορώ να συμμετέχω άλλο πλέον, νιώθω ιδιαίτερα ενοχλημένος, και ούτως κι'άλλος σπανίως συμμετέχω σε κοινότητες.

Δε προτίθεμαι να συνεχίσω δημόσια μια πιθανή συνέχεια της αντιπαράθεσης, μόνο απαξία για όλους θα βγεί και καμιά προοπτική για κάτι προς το καλύτερο. Εάν θέλεις περαιτέρω διευκρινίσεις μπορείς εύκολα να βρείς την διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μου η/και τα προσωπικά μου στοιχεία. Εάν όχι, τότε ας τερματιστεί παρακαλώ εδώ.

Ευχαριστώ.

w00t είπε...

Καλημέρα σε όλους. Να ξέρετε ότι πολλοί από εμάς, παντελώς άσχετοι με αρχαιολογία-φιλοσοφία-αρχιτεκτονική, διαβάζουμε το blog καθημερινά και ταξιδεύουμε μαζί σας. Παρακαλώ αφήστε τις έριδες και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και δώστε μας επιπλέον τροφή ώστε στον ελεύθερό μας χρόνο, όσο περιορισμένος κι αν είναι, να αποκτούμε πληροφορία που μας κάνει σοφότερους. Να είστε όλοι καλά, Εμπεδότιμε ευχαριστούμε πολύ για την όλη προσπάθεια.

Unknown είπε...

george,

Σ' ευχαριστώ για τα καταλυτικά σου λόγια εδώ σ' αυτό το χώρο!
Είναι συγκινητικό αυτό που έκανες.
Είσαι πολύ ξεχωριστός τύπος.
I've never met a ...

PAIANAS είπε...

Εδώ μπαίνουμε για να διαβάσουμε και να ενημερωθούμε για σκέψεις, απόψεις, αναλύσεις που δεν υπάρχουν αλλού..
Το επίπεδο της κουβέντας είναι υψηλό και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί π.χ. η virgi ''βγάζει'' τέτοια έπαρση και εκφράζει το αλάθητο σε όλους τους τόνους.
Αντί με το παραμικρό να λέμε, άρον τον κράβατόν σου και περιπάτει, νομίζω ποιό σωστό και εποικοδομητικό είναι να προσπαθούμε να συνομιλήσουμε με συγκερασμό απόψεων,σεβασμό και αυτοσυγκράτηση ..
Ευτυχώς η επικαιρότητα μας έβαλε στο τρυπάκι να ψάξουμε την Ιστορία μας, να μάθουμε πολλά που δεν γνωρίζαμε, να φύγουμε από την άγνοια και την ημιμάθεια.
Μην αναλωνόμαστε σε προσωπικές ανούσιες μονομαχίες. Αυτό το κάνει καλά η Παλαγγιά και πολλοί που δεν ευτύχησαν να έχουν την τύχη της Περιστέρη και διέπονται από προσωπικές φιλοδοξίες η συμφέροντα ...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Αναγκάστηκα παρά την εκπεφρασμένη θέληση μου να διαγράψω ένα αήθες σχόλιο κάποιου ψευτο-"επιστήμονα" που από ό,τι φαίνεται επιβεβαίωσε την υποψία μου ότι μέχρι τώρα κυκλοφορούσαν ανάμεσα μας και ανήλικοι (τουλάχιστον στο μυαλό).

Δυστυχώς μερικοί μεταφέρουν και τα ψυχολογικά τους προβλήματα εδώ, τους προτείνω να κοιταχτούν σε κάποιον ειδικό, δυστυχώς ο χώρος εδώ δεν προσφέρει τέτοιες  υπηρεσίες.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθώ τέτοιες συμπεριφορές από περιθωριακά άτομα,παρότι έχουν την συμπάθεια μου λόγω της ψυχολογικής τους κατάστασης.

Unknown είπε...

@ Άγγελος

Λόγω οτι πέρασε αρκετός καιρός από τότε που πρωτοπαρουσίασα τον συλλογισμό μου, στις 07/09/2014:

«Ποιός θα κατέστρεφε τον λέοντα, τις σφίγγες, τις καρυάτιδες;
(Σήμερα 16/10/2014, προσθέτω: την μαρμάρινη ταφική πόρτα, το κέντρο του μωσαϊκού που πιθανώς να αφαίρεσαν κάτι;)
Ποιός θα βανδάλιζε έναν τάφο που ήτε δέχθηκε ήτε θα δεχόταν τα οστά της οικογένειας, των εταίρων, των αξιωματικών, ή ακόμα του ίδιου του «Μεγάλου»;
Ο Κάσσανδρος άραγε;
Ή κάποιος άλλος που ήθελε να αλλάξει την ιστορία;
Το απεύχομαι αλλά φοβάμαι ότι και στους νεκρικούς θαλάμους θα αντικρίσουμε την ίδια εικόνα... βανδαλισμοί παντού...
Είναι το ίδιο άτομο/άτομα που διέταξαν την πλήρωση των θαλάμων με το χώμα, το ίδιο/ίδια άτομα που σφράγισαν (όπως-όπως εάν συγκρίνει κανείς με την τελειότητα της υπολοίπου κατασκευής) με τους τεράστειους πέτρινους όγκους τα διαφράγματα και την είσοδο των σφιγγών.

Ο τάφος βεβηλώθηκε στην αρχαιότητα όχι από τυμβωρύχους που δράνε σαν τα σιχαμερά ποντίκια, αλλά από κάποιους που δεν ήθελαν την συνέχεια της ιστορίας και επιχωματώθηκε εσκεμμένα μετά.
Είτε ο Κάσσανδρος είναι αυτός είτε ο Πύρρος, είτε οι Ρωμαίοι, είτε οι Χριστιανοί, τα τσάκισαν όλα βιαστικά και τον σφράγισαν όπως όπως».

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@George Tsiagalakis
Επειδή δεν βρίσκω το μαιλ σου. στειλε στο δικό μου.Θα ήθελα να
τα πούμε.

PAIANAS είπε...

@Τhemistoklis

Συμφωνώ απόλυτα με το συλλογισμό σου...οι τυμβωρύχοι κάποιο στοιχείο θα άφηναν. Εδώ φαίνεται σα να έγινε προσπάθεια ''εξαφάνισης'' του μνημείου και ότι αυτό συμβόλιζε/πρέσβευε, από προσώπου γης.

Nemot είπε...

Καποιοι μάλλον ξύπνησαν στραβά σήμερα. Μια βολτίτσα έξω στο πάρκο θα του κάνει καλό. Ειδικά οι "μεγάλοι" με τη συμπεριφορά δεκάχρονου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κοινωνικός φασισμός και αγένεια από την επίκληση της αλάθητης ηλικιακής ωριμότητας. Είναι εξοργιστικό. Το ίδιο εξοργιστικό και αγενές, είναι η συνεχείς κόντρα. Παιδιά αν σας χαλάει κατι .... απλά αλλάξτε σελίδα.

Και επειδή εχουμε μάλλον εξαντλήσει την αναλυση των μεχρι τωρα ευρυμάτων ... και επειδή όπου δεν υπάρχει εργασία ... υπάρχει γκρίνια, προτείνω μέχρι να βγουν οι νεες ανακοινώσεις, να συζητήσουμε το θέμα του θανάτου του Αλέξανδρου.

Αρρώστια ή Δηλητηρίαση. ???

Προσωπική μου άποψη είναι η δηλητηρίαση από Αντίπατρο με συνένοχο τον Πτολεμαίο !!!! Οσο κι αν ακούγεται παράξενο (για τον Πτολεμαίο), η ιστορία και η εξέλιξη των γεγονότων μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, αυτό δείχνει. Σε όλη την διάρκεια των πολέμων των επιγόνων, η συμμαχία του Πτολεμαίου με τον οίκο του Αντιπάτρου (Αντίπατρος, Κάσσανδρος), ήταν η μόνη που δεν έσπασε ποτέ !!!

ΥΓ: Η διερεύνηση των αιτιών θανάτου και των πιθανών δολοφόνων του Αλέξανδρου είναι πολύ σημαντική για την διερεύνηση του ίδου του τάφου και του νεκρού.

Unknown είπε...

Stelios Bourazanis,

Χα χα, τόσα και τόσα έχουμε ακούσει όλοι μας εδώ με αυτό το δώρο που μας δόθηκε!
Παιδάκια πάνω σε άλογα, ασπίδες να κρέμονται από άλογα επίσης, γκρι άλογα, κομμάτια μαρμάρων με επιγραφές, γαλάζια μάτια, κοτρώνες που πέρασαν από τους αρμούς της στέγης, ρωμαικά μνημεία, 2 πλάκες οροφής που λείπουν, βγαλμένα χέρια για να πάρουν το μόλυβδο, βαρέλια πάνω σε ψηφιδωτά, σπασμένες πόρτες από τυμβωρύχους, κινητά αντικείμενα εξαφανισμένα, πριονίσματα πρόσωπα με ειδικά πριόνια. 100% συλημένο τάφο, νομίσματα και καρφιά από κλίνες που έπρεπε να είχαν βρεθεί, ουρανοκατέβατους τυμβωρύχους που διατρύπησαν 28 καθέτως 28 μέτρα ύλη.
Και άλλες καμιά 20αριά σαχλαμάρες το επιεικότερον!
Όλα αυτά από επιστήμονες και καθηγητές αξίας.
Ο Καργάκος δεν δικαιούται;;;;;
Στο κάτω κάτω δεν είναι το αντικείμενό του. Ιστορικός είναι. Ούτε ουρολόγος - ανδρολόγος - παθολογοανατόμος είναι ούτε ιστορικός τέχνης.
Ούτε η ηλικία του είναι τέτοια ώστε να βλέπει τέτοια πράγματα!
Αφού δεν το είδαμε εμείς εδώ πως τα κατάφερε αυτός μόνος του;
Ολοι εμείς λοιπόν έναν Καργάκο δεν τον κάνουμε.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!

Επειδή κάποιος φίλος μου έδωσε λύση για το θέμα της φραγής, θα προσπαθήσω να θέσω φραγή σε κάποια άτομα τα οποία τα θεωρώ ανεπιθύμητα στο blog.

Υπάρχει κίνδυνος κατά λάθος να επέλθει φραγή και σε κάποιους φίλους χωρίς να το θέλω.

Παρακαλώ όποιος συναντήσει πρόβλημα να με ενημερώσει μέσω εμαιλ για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Θέλω να τονίσω επίσης από τούδε και στο εξής, χωρίς περαιτέρω ανταλλαγή μηνυμάτων, θα διαγράφω αναρτήσεις ή/και θα θέτω φραγή σε χρήστες.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων επιβαρύνει την όλη συζήτηση και εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι οι κακόβουλοι χρήστες, ως κακόβουλοι, εκ των πραγμάτων έχουν αντιληπτική αδυναμία.

Ευχαριστώ

Planet είπε...

@Ιοn

Πολύ ενδιαφέρουσα η αναρτησή σου.

@virgi

Δυστυχώς ο συλλογισμός σου είναι λάθος. Ελπίζω να μην το πάρεις αυτο υποτιμητικά, όπως έχω τονίσει πολλές φορές τα λάθη είναι απο τους πιο βασικους τροπους εκμάθησης.

Σου εξηγήθηκε και απο άλλους, θα το επιχειρήσω και εγώ με λίγο διαφορετικά λόγια.

α) Το 15.84 και τα πολλαπλάσια ή υποπολλαπλάσια του με βάση το 10 (1.584, 158.4 κλπ) είναι ένας αριθμος που "μπήκε στη ζωή μας" με βάση κάποιες μετρήσεις της διαμέτρου του τύμβου και του ύψους του λέοντα με το βάθρο, καθώς και μιας εκτιμησης για το μήκος των τειχών της Αλεξάνδριας. Αν οι μετρήσεις γίνονταν σε μίλια για κάποιο λόγο, η κ. Περιστέρη στη συνεντευξή της θα μας έλεγε πως το μέτρο του Δεινοκράτη θα ήταν το 9.842 στη γνωστή της ομιλια σε δημοσιογράφους και πρωθυπουργό. Και τότε θα έψαχνες συνδυασμους του π και φ για να συνθέσεις το 9.842...

β)Όλα αυτά τα νούμερα έχουν κολλημένα μια μονάδα (μέτρο, χιλιομετρο κλπ). *Οφειλεις* να το μετατρέψεις στάδια (γιατί το μετρικό σύστημα δεν υπήρχε), και χρησιμοποιήσε όποιο στάδιο θες από αυτά (http://en.wikipedia.org/wiki/Stadion_%28unit_of_length%29)

γ) Η βάση που περνεις ειναι μεταξύ 0.075 και 0.1 (ή τα πολλαπλάσια τους με βάση το δέκα). Αυτά δεν έχουν καμμια απολύτως σχέση με το (π+φ)/3

δ) Αν θες, πάρτο και αντιστροφα. Προσπάθησε το (π+φ)/3 (ή άλλο συνδυασμο του π, φ) να τον αποδώσεις *σε στάδια* στη διάμετρο του τύμβου, στο ύψος του λέοντα ή σε ο,τιδήποτε άλλο στα σχέδιά σου ή στη γεωμετρία του τύμβου και του τάφου.

ε) Αν το καταφέρεις, έχει καλως. Αλλά το (π+φ)/3 δεν είναι η απάντηση.

thanos είπε...

Αγαπητέ Εμπεδοτιμε,παρακολουθώ καθημερινά,με μεγάλη ανυπομονησία κάθε φορά, αυτό το υπέροχο μέρος προώθησης της επιστημονικήςσκεψης.Δεν έχω παρέμβει άλλη φορά.Το κάνω σήμερα, με αφορμή αυτό που συμβαίνει από το πρωί.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΈΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΈΣ.Χάνουμε τον κύριο στόχο μας και δείχνουμε κατώτεροι των περιστάσεων.Ας συνεχίσουμε τον όμορφο διάλογο με επιχειρήματα,με διαφωνίες που προωθούν την επιστημονική σκέψη και έρευνα, χωρίς να προσβαλουμε όποιον έχει αντίθετη από την δική μας άποψη.Πραγματικά σήμερα νιώθω τεράστια θλίψη και απογοήτευση από αυτά που διαβάζω και μάλιστα ενόψει της γλυκιάς προσμονης της αποκάλυψης του ψηφιδωτού το μεσημερι.Ευχαριστώ για την φιλοξενια

dimitrakis είπε...

τελικα ο γενειοφορος κραταει ενα κοκκινο φουστανι στο χερι

http://i59.tinypic.com/2ppzv9y.jpg

Άγγελος είπε...

@Themistokles Yaveris

Η άποψη σου ειναι τεκμηριωμένη και δεν αποκλείεται να βγει και αληθινή. Ειναι ένα ενδεχόμενο. Θα δούμε.

@Planet

Συμφωνώ μαζί σου. Η ερμηνεία για το πολλαπλάσιο επι 10,100 η 1000 από τον Δεινοκρατη του (π+φ)/3 ισχύει μόνο στην περίπτωση που όντως το (π+φ)/3 ήταν το μέτρο του. Δεν αποκλείεται να ήταν αλλά με την προσέγγιση της virgi δεν αποδεικνύεται. Υπάρχει απλώς ένδειξη.

Maglis George

333 είπε...

Παίδες και κορασίδες, πιστεύω πως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα απο αυτά που μας χωρίζουν εδώ μέσα, ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να "αναγκαστεί" κάποιος [εν προκειμένω ο Εμπεδότιμος] να παίξει το ρόλο του χωροφύλακα. Ούτε σωστό είναι, ούτε συνάδει με τη φιλοσοφία του μπλογκ.

Ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας πως στις καθημερινές μας σχέσεις "δεν έχει σημασία τι λες, αλλά πως το λες", Συμπεραίνω πως μερικοί ομιλούν προσβλητικά επίτηδες και όχι για να υποστηρίξουν τη διαφορετικότητα της άποψής τους.
Άλλωστε το μπλογκ είναι γεμάτο απο διαφορετικές απόψεις.

Στην ουσία όμως, Εμπεδότιμε δεν νομίζω πως πρέπει να προχωρήσεις σε "δραστικά" μέτρα, μπορούμε να κρίνουμε και μόνοι μας ποιές απόψεις είναι κακοπροαίρετες και ποιές όχι.
Εσύ θέτεις τους κανόνες, προφανώς, αλλά μη φτάνουμε στην άλλη άκρη.

Planet είπε...

Αγγελε, το να βρεις νούμερα που ταιριάζουν είναι ένα βήμα. Το δεύτερο βήμα ειναι να αποδείξεις την αιτιοτητα αυτου του ταιριασματος. Πχ. στις πυραμίδες της Γκίζας έχουν μετρήσει το π=3.14 συνδυάζοντας μετρήσεις για τα χαρακτηριστικά της μεγέθη. Και ενω αυτο θα ήταν μια πολυ καλή ένδειξη πως οι Αιγύπτιοι ειχαν μετρήσει σωστά το π, σε έγγραφο τους τονίζουν πως η τιμή τους για το π είναι το 3.16. Δεν ξέρω που έχουν καταλήξει πλεον οι επιστήομνες για το Αιγυπτιακο π, αλλά ελπιζω να καταλαβαινεις το νοήμα του παραδειγματος μου.

Παίζοντας με τα νούμερα μπορει ο καθένας να δημιουργήσει πολλά. Εγώ πάντως δε βλέπω καμμια ενδειξη που λες. Τα σχέδια της Virgi παντως ειναι ωραια και δινουν μια ενδιαφέρουσα ερμηνεια για τη σεισμική διασκοπηση του τύμβου.

ioannis tzenos είπε...

Έχουμε ένα υπέροχο θέμα να απασχολεί καθημερινά το μυαλό μας, που με την πορεία της ανασκαφής μας προσθέτει νέα δεδομένα-τροφή και για την λογική, αλλά και για την φαντασία μας…!!!
Και αντί αυτό να μας ενώνει καταφέρνουμε να προκαλούμε αντιδικίες …

Unknown είπε...

Το μπλογκ του Εμπεδότιμου έχει καταπληκτικό περιεχόμενο, το ανακαλύψαμε οι περισσότεροι λόγω Αμφίπολης αλλά προσωπικά με έκανε fun του και διαβάζω και τις παλιές δημοσιεύσεις περί Ορφικής και Πλατωνικής Θεολογίας.
Δυστυχώς η μορφή του ιστότοπου ως μπλογκ μπορεί να κάλυπτε τις αρχικές ανάγκες αφού είχε μικρή επισκεψιμότητα και λίγα σχόλια, αλλά φαίνεται ότι δεν καλύπτει πλέον τις σημερινές ανάγκες του. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντήσεις σε κάποιον ή να βρεις παλιότερα σχόλια ή να παρακολουθείς συγκεκριμένη θεματολογία.
Προτείνω στον Εμπεδότιμο να σκεφτεί την μετατροπή του ιστότοπου από blog σε forum.
Ο κόσμος που ήρθε δύσκολα θα φύγει ακόμα και όταν κοπάσει ο θόρυβος για την Αμφίπολη.

Φιλικά,

Αξά είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε, σε ευχαριστώ επειδή το blog σου αποτελεί το εργαλείο έκφρασης - διαπαιδαγώγησης όλων εμάς που μάς γοητεύει το αρχαίο κάλλος. Η Αμφίπολη ήταν ο σπόρος και εσύ το άροτρο. Προτείνω να συζητάμε για το πώς θα προβάλουμε και κοινωνήσουμε σε όλο και περισσότερους Έλληνες - ανά τον κόσμο- το μεγαλείο της Αμφίπολης και των τάφων της. Διαπιστώσεις και σκέψεις εκφράζετε. Πάλι τρωγόμαστε μεταξύ μας για κάτι που βρήκαμε. Φανταστείτε να το είχαμε δημιουργήσει κιόλας. Θα μάς έβαζαν όλους μέσα.Δείξτε ΣΑΣ ΕΚΛΙΠΑΡΩ μεγαλοθυμία. Ας ενωθούμε σαν Έλληνες μια φορά, ας κάνουμε μία μικρή αρχή από κάτι τόσο απρόσωπο.Πρώτη φορά μετράω τις ώρες για να δώ φωτογραφίες από τον τύμβο αντί να δω τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη..μην μου το χαλάτε. Ευχαριστώ

GreenGatos είπε...

@Άγγελος

Αντιγράφω από το ΔΤ του ΥΠΠΟ:
"...ΠΟΛΛΑ μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση..."

Άμα ήταν από σεισμό η φθορά, θα ήταν ΟΛΑ τα κομμάτια.

Κατά τη γνώμη μου εκεί ήταν κολλημένο ένα μεταλλικό αντικείμενο (μπρούτζινο ή και χρυσό) (πιθανώς ασπίδα) το οποίο οι τυμβωρύχοι απέσπασαν βιαίως.

somis είπε...

.. εκφράζω, νομίζω και τη βούληση πολλών.. ο ιστοχώρος αυτός δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν φρέσκα, ζωηρά, παιδευμένα μυαλά ..που χορεύουν και εμείς τα χαιρόμαστε.. το νοητικό κυριαρχεί του θυμικού ..
.. @George Tsiagalakis, @Kratylos, @giannis, @virgi σας παρακαλούμε αυτοσυγκράτηση, θέλουμε να σας διαβάζουμε...
@ Εμποδότιμε ..παρακαλούμε, αυτοσυγκράτηση .. δεν χρειάζονται, αστυνομικά μέτρα ..
..ευχαριστούμε που αντιλαμβάνεστε ότι είστε σε δημόσιο χώρο και θα θέλαμε, ΟΛΟΙ σας, να συνεχίσετε σ'αυτό το διαφορετικό μπλογκ, έστω κι αν ο διάλογος είναι οξύς ...

panos είπε...

Καλημέρα στην παρέα. Θα ήταν απίθανο να συμφωνούσαμε όλοι όταν σε μια ανάρτηση διατυπώνονται 550 σχόλια. Για μένα η διαφορετικότητα των απόψεων είναι υγεία και μπορεί να γίνει εποικοδομητική όταν αυτές εκφράζονται καλοπροαίρετα και ανιδιοτελώς. Ασφαλώς σε μια μεγάλη ομάδα ατόμων, όπως τη δική μας, πάντα θα υπάρχουν αποκλίνουσες συμπεριφορές. Ποιος δεν έχει κάνει μια βόλτα σε διάφορα φόρουμ να δει τι γίνεται. Γι'αυτό υπάρχουν οι διαχειριστές, δεν είναι αστυφύλακες αλλά υβριστικά και προσβλητικά σχόλια πρέπει να διαγράφονται μαζί με τον συντάκτη τους. Μακάρι να είμασταν η ιδανική ομάδα ώστε να αυτορυθμιζόμασταν.
Περιμένω με αγωνία τις σημερινές ανακοινώσεις. Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο να συμμετέχω στη συζήτηση αλλά λόγω δουλειάς δύσκολο.
@Virgi
Συγχαρητήρια για τη δουλειά και τη χθεσινή σου εμφάνιση αν και δεν πρόλαβα να το δω, μάλλον το βράδυ. Συμφωνώ όμως με την παρατήρηση γιατί (π+Φ)/3=1,584 ο αριθμός αυτός είναι μια σταθερά και δεν αλλάζει ανεξαρτήτως της μονάδας μέτρησης. Αντιθέτως η διάμετρος 158,40m είναι μέγεθος που μετριέται σε μέτρα. Είναι λάθος να συγκρίνεις μια σταθερά με ένα μέγεθος εκτός εάν ο Δεινοκράτης χρησιμοποιούσε σαν μονάδα μέτρησης το μέτρο η κάποιο πολλαπλάσιό του. Παράδειγμα αν μετρούσαμε σε πόδια το (π+Φ)/3 θα ήταν πάλι 1,584 αλλά η διάμετρος του τύμβου περίπου 520ft.

Zibi είπε...

@Basilis Makariou

Νομίζω ότι το παρατραβάς με το τελευταίο σχόλιό σου και δυναμιτίζεις το κλίμα ακόμη περισσότερο, ενώ όλοι θα έπρεπε να κάνουμε το παν για το αντίθετο.

Εκδηλώνεις μια τέτοια προσωπική επίθεση εναντίον του Εμπεδότιμου, η οποία όχι μόνο είναι άδικη πέρα για πέρα, αλλά και ανεπίτρεπτη.

Έχουν φιλοξενηθεί μερικές δεκάδες χιλιάδες σχόλια μέχρι τώρα στο μπλογκ αυτό και δεν είδα ποτέ κανένα να διαγράφεται από το διαχειριστή, ακόμη ούτε καν αυτά τα οποία εμπεριείχαν εκφράσεις προσωπικής εμπάθειας εναντίον του, αν και θα είχε κάθε λόγο να το κάνει.

Επίσης, δεν είδα κανένα από αυτά να διαγράφεται, όταν εξέφραζε εντελώς διαφορετική άποψη από αυτή του Εμπεδότιμου. Που την είδες, λοιπόν, την φίμωση ή την λογοκρισία; Το, ακριβώς, αντίθετο συμβαίνει!

Το λιγότερο, συνεπώς, που οφείλεις να κάνεις είναι να ζητήσεις «συγνώμη» για τα όσα έγραψες και για τις υβριστικές εκφράσεις που χρησιμοποίησες!

Kostas είπε...

@EΜΠΕΔΟΤΙΜΕ
Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο το φιλτράρισμα των σχολίων διότι δεν ωφελεί κανέναν η ανάρτηση ειρωνικών και επιθετικών κειμένων....
Η τοποθέτηση περί αυλικών και γλυφτών ξεπερνάει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς....
Δεν είμαστε ειδικοί,παρακολουθούμε ένα όμορφο ταξίδι το οποίο όπως φαίνεται είναι μακρύ...
Χάρις στον χώρο σου μάθαμε και μαθαίνουμε ιστορικά γεγονότα και στοιχεία μεταφυσικών δοξασιών του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου....
Το ταξίδι είναι συναρπαστικό,ελπίζω από τα βάθη της καρδιάς μου η Ιθάκη μας να είναι αυτή που ονειρευόμαστε....
Ευχαριστούμε πολύ....

Unknown είπε...

Καλησπερα , θα συμφωνησω με ενα σχολιο αν θυμαμαι του Stelios Bourazanis , ισως ειναι καιρο απο Blog να γινει Forum ...


Κατα τα αλλα , το ταξιδι ειναι υπεροχο ... παμε να βαλουμε ολοι μαζι τον καλυτερο εαυτο μας για να μεινει ετσι ...

Παμε παρακατω...

Αξά είπε...

Μπορούμε να δούμε κάπου ζωντανά τις νέες δηλώσεις;

Zibi είπε...

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό - Φορά λευκό χιτώνα

http://www.protothema.gr/culture/article/418811/amfipoli/

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Πρώτο πρόχειρο σχόλιο :

Η Περσεφόνη είναι σε νεαρή ηλικία και όπως φαίνεται ο Πλούτων έχει την μορφή του Φιλίλπου.

Ας δούμε τελικά τι γίνεται με το μάτι του αλόγου

Unknown είπε...

@Εμπεδότιμε
Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για την αναφ;oρα στα χρώματα των χιτώνων που φορούν ο Ερμής,ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη;

Unknown είπε...

Εχουμε νεες φωτογραφιες?

GreenGatos είπε...

Πιθανή αιτία της κεντρικής φθοράς:
Ένα ανάλογο αντικείμενο ίσως να αποκόλλησαν οι τυμβωρύχοι με λοστό, όπως φαίνεται από τα περιμετρικά ίχνη.

http://s17.postimg.org/dgueqvqv3/psiphidoto.png

Κρίτων είπε...

http://www.news.gr/ellada/nea-ths-perifereias/article-wide/183648/amfipolh-h-persefonh-sto-pshfidoto-me-lefko-hitona.html

Unknown είπε...

Απαγορεύτηκε η δημοσιοποίηση νέων φωτογραφιών του ψηφιδωτού λόγω ακατάλληλου θέματος.
Ο Πλούτώνας ...
Αυτό που είπε ο Καργάκος.
Θα μας τις δείξουν μετά τα μεσάνυχτα που θα έχουν κοιμηθεί τα παιδιά.

Axis Mundi είπε...

@Apostolos Gouzis Επειδή δεν παρακολούθησα τις νεότερες ανακοινώσεις, ελπίζω και θέλω να πιστεύω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει... Το θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε τέτοιου είδος ταμπού ειδικά σε ότι αφορά την τέχνη.

Unknown είπε...


Mόλις τώρα : http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58852

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Θέλω να σας πω ότι έχω ανατριχιάσει από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού!
Το ψηφιδωτό προδιαγράφει τον νεκρό.

Ισως αυτός να ήταν και ο λόγος που μας το σέρβιραν λίγο-λίγο.

Θα τα πούμε το βράδυ.

Υ.Γ. Κάποιος φίλος έγραψε ότι ο Πλούτων κράταγε κάτι κόκκινο. Τελικά ήταν ο χιτώνας του. Συγχαρητήρια.

PAIANAS είπε...


http://www.protothema.gr/culture/article/418811/amfipoli/

Unknown είπε...

Ολόκληρο το ψηφιδωτό

http://prntscr.com/4wo6eq

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58852

Δημήτρης είπε...

"Κρέμασε" η ιστοσελίδα του υπουργείου....ολοι μας προσπαθουμε νε μπύμε...
http://prntscr.com/4wo6iz

Unknown είπε...

Axis Mundi,

Μας χρειάζεται νομίζω και λίγο humor.
Μ' αυτά που ακούμε από ειδικούς επιστήμονες...
Δεν έμαθες τι είπε ο Καργάκος χθες;

Κρίτων είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κρίτων είπε...

Φίλε μου @ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ ,τι? "εμπρησμός" είναι αυτό
"Θέλω να σας πω ότι έχω ανατριχιάσει από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού!
Το ψηφιδωτό προδιαγράφει τον νεκρό.

Ισως αυτός να ήταν και ο λόγος που μας το σέρβιραν λίγο-λίγο.

Θα τα πούμε το βράδυ."....νωρίτερα δε γίνεται?
(humour)

Unknown είπε...

Όντως! κάτι σε ποιο σύντομο ? όχι τίποτα δεν θα έχουν και θέμα να γράφουν τα υπόλοιπα site :)

Ioannis Papadopoulos είπε...

Άλλη μια πρόβλεψη του Εμπεδότιμου, η οποία βγαίνει και από το δημιουργικό διάλογο με τους χρήστες του blog, επαληθεύεται!
Τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των αριθμών π και φ, με την ιδιότητά μου ως φυσικού, μπορώ να επιβεβαιώσω όσους το έγραψαν ήδη ότι δύο καθαροί αριθμοί αν προστεθούν δεν μας δίνουν μέγεθος καμίας απολύτως διάστασης. Δεν μπορεί να εμφανίζεται μια οποιαδήποτε μονάδα μέτρησης από το πουθενά.
Επιπλέον το άθροισμα δύο λόγων, δε δίνει καμία χρήσιμη πληροφορία. Το νούμερο που προκύπτει μόνο από σύμπτωση μπορεί να είναι κοντά στη μέτρηση ενός μεγέθους με κάποια συγκεκριμένη μονάδα.

Unknown είπε...

Πάντως στις νέες φωτογραφιες βλέπουμε καθαρα ότι το κομματι του ψηφιδωτου στο κεντρο λειπει και δεν ειναι καλλυμενο απο χωμα οπως όλοι σχεδον νομιζαμε!

Axis Mundi είπε...

@Apostolos Gouzis το είδα... όπως επίσης και την αναφορά του στο Βιάγκρα αλλά και το γεγονός που δεν έδειχναν πιο χαμηλά το σημείο γιατί ήταν "ακατάλληλο"...

Unknown είπε...

Με το δεξί χέρι κρατάει τα γκέμια και το αριστερό την Περσεφόνη.
Δεν κρατάει τον χιτώνα του.

Αυτό που λέγαμε ότι είναι πλάτη είναι το στήθος του.

panos είπε...

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι η κεντρική κυκλική φθορά είναι όντως τρύπα και όχι τμήμα του ψηφιδωτού που καλύφθηκε με χώμα, όπως πολλοί λέγανε, για να αποκρυφθεί από το κοινό.

Δημήτρης είπε...

Oσο "ανατριχιαστική" είναι η εικόνα του Πλούτωνα που έχει τη μορφή του Φιλίππου , άλλο τόσο (και περισσότερο!) είναι η μορφή της Περσεφόνης ,και το σώμα της ακόμη !
Κάτι μας θυμίζει ή τόσο τα μάτια μου βλέπουν αυτό που θέλουν να δουν ?

Α.Π. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Α.Π. είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ

Μετά το τελευταίο σχόλιό σου ανήκω και εγώ σε αυτούς που περιμένουν την επόμενη ανάρτησή σου όσο γρηγορότερα γίνεται.

Στο site του ΥΠΠΟ περιγράφεται ο τρόπος έδρασης του ψηφιδωτού. Μπορεί κάποιος ειδικός να τον σχολιάσει?

Axis Mundi είπε...

Η μορφή της Περσεφόνης είναι "συγκλονιστική" για πολλούς λόγους! Δέος...

Unknown είπε...

Πρώτες Παρατηρήσεις :

1) εκτός από το βραχιόλι στον αριστερό καρπό , στο δεξί χέρι φοράει μια κόκκινη λεπτή κορδέλα που "θυμίζει" κομποσκοίνι.

2) στο λαιμό επίσης φοράει παρόμοια κόκκινη πολύ λεπτή κορδέλα.

3) στο μέτωπο ψηλά στο κέντρο των μαλλιών (στις φύτρες των μαλλιών) ξεχωρίζει ένα κόκκινο επίσης υποθέτω πετράδι

4) Τα μάτια της είναι βαμμένα έντονα και θυμίζουν αιγυπτιακό τρόπο μακιγιάζ (μαύρο περίγραμμα στα μάτια)

Αναμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλια της αγαπητής ομάδας..

Phil είπε...


Αν ο Πλουτωνας παριστανεται με τη μορφη του Φιλιππου, δεν ειναι λογικο η Περσεφονη να παριστανεται με τη μορφη του νεκρου; Ειτε ο νεκρος ειναι γυναικα ειτε ανδρας;

Unknown είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-ΖΗΝ ΗΔΕΩΣ
Η Περσεφόνη ....αυνανιζόμενη εκστασιαζεται.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Unknown είπε...

Καλησπέρα!

εμένα τα μάτια μου θέλουν να δουν μια μορφή να βαστά τον χιτώνα της Περσεφόνης!

συγχαρητήρια για το όμορφο μπλογκ!

και κάτι ακόμη, προσωπικό!

μένω 5 χρόνια στην Ερέτρια και δεν έχω πάει στο σπίτι των μωσαικών!
Θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία!

Unknown είπε...

giannis,

Το άλογο νομίζω τελικά ότι είναι άσπρο.
Νομίζω πως θα ήταν καλλίτερα να έλεγες "το άλογο νομίζω είναι φαιό".

ioannis tzenos είπε...

εδω φαίνεται και το τμημα του κεντρου του ψηφιδωτου...

http://1.bp.blogspot.com/-cmf1mBMleJ8/VD-mWH6Lc_I/AAAAAAAAFSU/wqYmwLAqPIo/s1600/ImageHandler.jpg

Unknown είπε...

Μπορεί να κάνω λάθος αλλά φαίνεται πως η Περσεφόνη φοράει βέρα στο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού της χεριού..(όχι στον παράμεσο). Κάτι σαν δαχτυλίδι.Πως είναι δυνατόν...

(ctrl +) για μεγέθυνση της φωτογραφίας…

Nina K. είπε...

Να επεκτεινω αυτο που ειπε ο Phil πιο πανω:

Μηπως, οπως ο Πλουτωνας εχει τη μορφη του πατέρα Φιλιππου, η Περσεφονη εχει τη μορφή της μητερας Ολυμπιαδας;

Και η Ολυμπιαδα ητανε πριγκηπισσα, εξ ου και τα κοσμηματα/λούσα που παρατηρησαν Dionysia & Cal Gur.

Οι γονείς στο άρμα, ο γιος στον ταφο;... ....

maria είπε...

Θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση στο καταπληκτικό αυτό έργο τέχνης.. Ισως να με γελούν τα μάτια μου, αλλά νομίζω με τη δυνατότητα που μου δίνει η φωτογραφία για μεγέθυνση δεν κάνω λάθος...εγώ βλέπω ένα φίδι να βρίσκεται στα απόκρυφα της Περσεφόνης και το κορμί του κατευθύνεται προς τη ρόδα του άρματος, ενώ το κεφάλι του διακρίνεται καθαρότατα στο 'παρα ΄τέταρτο΄ της ρόδας
Μήπώς μέσω της Περσεφόνης παριστάνεται η Ολυμπιάδα?

Axis Mundi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Phil είπε...

Τωρα προσεξα οτι πρεπει να ειχε ηδη καθαριστει καπως το ψηφιδωτο οταν βγηκε αυτη η φωτογραφια σε σχεση με την Κυριακη. Και τα δυο αλογα πλεον φαινονται λευκα. Το ματι του δεξιου αλογου ειναι ακομη γαλαζιο αν και δεν κανει τοσο δυνατη αντανακλαση:

Σημερινη φωτογραφια:

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15199

Της Κυριακης:

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15179

Χρυσή είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Μήπως πρέπει να εστιάσουμε στην κοιλιά της "Περσεφόνης"?Λέτε να υπάρχει συμβολισμός?

Axis Mundi είπε...

Εμπεδότιμε, ας κοιτάξουμε λίγο το ψηφιδωτό στα "μάτια"

Unknown είπε...

το ματι του αλογου συνεχιζει να ειναι μπλε....

και δεν μπορω να καταλαβω γιατι να κανει κατι τετοιο ( μονο το ενα ) ο καλλιτεχνης

PAIANAS είπε...

@maria

Tίποτα δεν κρατάει η Περσεφόνη. Η ουρά του αλόγου είναι.

Unknown είπε...

Υπαρχει καποια αποτυπωση της Ολυμπιαδας ωστε να κανουμε μια συγκριση με την Περσεφονη?

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Axis και Timos

Μπράβο σας!

Phil είπε...

@maria

Μηπως αυτο που φαινεται σαν φιδι ειναι το μπροστα μερος του αρματος οπου στηριζεται η Περσεφονη; Ή μπορει να ειναι το αρμα σε σχημα φιδου και να ισχυει ο συμβολισμος που λες.

Costas4 είπε...

Τα χαρακτηριστικα του προσωπου της "Περσεφονης" μοιαζουν με του Αλεξανδρου.

Επιπλεον, το κεφαλι της Περσεφονης εχει μια κλιση (οπως και του Αλεξανδρου) κατι που δεν συμβαινει με τις ανδρικες μορφες της παραστασης.

maria είπε...

Το κεφάλι του γκρι φιδιού που βλέπω καταλήγει στη ρόδα με το στόμα ανοιχτό σαν πραγματική αναπαράσταση φιδιού. Ο δε ελιγμός του σώματός του είναιι επίσης χαρακτηριστικός @PAIANIAS επίσης μου φαίνεται αρκετά μεγάλο για να είναι ουρά

Unknown είπε...

Εκανα μια σκεψη πριν και ζητησα την βοηθεια σας για να βρεθει η αποτυπωση του προσωπου της Ολυμπιαδας ... σκεφτηκα οτι ισως ο καλλιτεχνης χρησιμοποιει την αρπαγη της Περσεφονης αλλα κανει τον Πλουτωνα να μοιαζει με τον Φιλιππο και την Περσεφονη με την Ολυμπιαδα ....

Παω ενα βημα παραπερα , σε αυτην την περιπτωση δεν θα μπορουσε να ειναι θαμενη η Ολυμπιαδα στον ταφο.... καθως ο Φιλιππος την ειχε χωρισει , κατι που σημαινει οτι αν τελικα ισχυει η παραπανω συλλογισμος, τα παραπανω προσωπα εχουν ΕΝΑ κοινο ΣΗΜΕΙΟ.....

Unknown είπε...

http://prntscr.com/4wors9

Η θέση του δεξιού της χεριού μήπως υπονοεί κυοφορία;

Axis Mundi είπε...

@maria Είναι η ουρά του αλόγου, και είναι αυτό που μπέρδεψε ο Καργάκος για κάτι άλλο με viagra

Phil είπε...


Τα ματια της "Περσεφονης" ειναι διαφορετικο χρωμα. Το αριστερο μπλε οπως του αλογου. Χωρις φωτογραφια υψηλης αναλυσης και καλο καθαρισμο ειναι δυσκολο να σιγουρευτουμε ομως.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Costas4

Με συγκινείς πολύ γιατί επιβεβαιώνεις αυτό στο οποίο κατέληξα!

Χρυσή είπε...

@Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου
Συμφωνώ

Unknown είπε...

Και ο τρόπος που κοιτά την Ανατολή και το απλωμένο αριστερό χέρι θυμίζει αποχαιρετισμό!!!

NP είπε...

Καλησπέρα και από εμένα,

η κλίση προς τον αριστερό ώμο ήταν χαρακτηριστικό του Μεγίστου...

Axis Mundi είπε...

Η έκφραση των ματιών, το χρώμα και η κλίση του λαιμού, επιβεβαιώνουν τις υποψίες μου...

PAIANAS είπε...

Πάλι απόσπασμα από Πρώτο Θέμα :
Παρόλο που η «σκηνοθεσία» της σύνθεσης είναι πρωτότυπη, με την εμφάνιση της Περσεφόνης αναδεικνύεται ένα εικαστικό θέμα που αποτελούσε κοινό τόπο για τα πολυτελή ταφικά μνημεία της ύστερης αρχαιότητας. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη παράσταση βρέθηκε ως τοιχογραφία στη Μεγάλη Τούμπα των Αιγών, στη Βεργίνα.

Ωστόσο, ο Ερμής, ο Πλούτων και η Περσεφόνη, όπως εκτιμούν αρχαιολόγοι, θα πρέπει να συνθέτουν μια εικόνα-προπομπό ενός δεύτερου ψηφιδωτού, ενδεχομένως ακόμη πιο περίτεχνου και εντυπωσιακού, το οποίο θα βρεθεί στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου.

ΚΓΨ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

η Ολυμπιαδα ηταν κοκκινομαλα ? το πρωτο της ονομα αυτο σημαινει .... Μυρταλη?

Phil είπε...

Η παραδοση λεει οτι α Μεγας Αλεξανδρος ειχε ετεροχρωμια ιριδας. Αυτα απο την Βικιπεδεια (στα αγγλικα) για τα εξωτερικα χαρακτηριστικα του:

Greek biographer Plutarch (c. 45–120 AD) describes Alexander's appearance as:

¹ The outward appearance of Alexander is best represented by the statues of him which Lysippus made, and it was by this artist alone that Alexander himself thought it fit that he should be modelled. ² For those peculiarities which many of his successors and friends afterwards tried to imitate, namely, the poise of the neck, which was bent slightly to the left, and the melting glance of his eyes, this artist has accurately observed. ³ Apelles, however, in painting him as wielder of the thunder-bolt, did not reproduce his complexion, but made it too dark and swarthy. Whereas he was of a fair colour, as they say, and his fairness passed into ruddiness on his breast particularly, and in his face. 4 Moreover, that a very pleasant odour exhaled from his skin and that there was a fragrance about his mouth and all his flesh, so that his garments were filled with it, this we have read in the Memoirs of Aristoxenus.[171]

Greek historian Arrian (Lucius Flavius Arrianus 'Xenophon' c. 86–160) described Alexander as:

[T]he strong, handsome commander with one eye dark as the night and one blue as the sky.[172][173]

The semi-legendary Alexander Romance also suggests that Alexander suffered from heterochromia iridum: that one eye was dark and the other light.[174]

British historian Peter Green provided a description of Alexander's appearance, based on his review of statues and some ancient documents:

Physically, Alexander was not prepossessing. Even by Macedonian standards he was very short, though stocky and tough. His beard was scanty, and he stood out against his hirsute Macedonian barons by going clean-shaven. His neck was in some way twisted, so that he appeared to be gazing upward at an angle. His eyes (one blue, one brown) revealed a dewy, feminine quality. He had a high complexion and a harsh voice.[175]

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Θέλω να σας πω ότι χαίρομαι που πολλοί από εσάς βλέπετε αυτό που βλέπω και εγώ, είτε μερικώς είτε στο σύνολο του. Ειλικρινά είναι κάτι εντυπωσιακό,αν συμβαίνει αυτό, περισσότερα το βράδυ που θα βάλω την ανάρτηση

ΚΓΨ είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ και Φίλοι,
Μήπως βοηθήσει;

Κάλαϊς : Ελληνιστική λέξη : πολύτιμος λίθος χρώματος τουρκουάζ.
Το ρήμα:καλαϊζω,εξ ού "ο καλαϊζων> ο γαλαϊζων> ο γαλάζιος".
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.

Ερμηνεία χρωμάτων (Google).
Γαλάζιο : Χρώμα της ουράνιας συνείδησης,της αρμονίας και της ηρεμίας.
Συμβολίζει την αθανασία,το νού,την αποκάλυψη,την σοφία,την ευσέβεια
και την ψυχρότητα.Επίσης αντιπροσωπεύει την μάθηση και τα υγιή
συναισθήματα,ενώ ευνοεί την γνώση.Ενισχύει την αφοσίωση,την σταθερότητα,την μεγαλοψυχία,την πιστή φιλία και την μετρημένη ζωή.
Εχει ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει τα πάθη.

Unknown είπε...

Δεν είναι φίδι, ούτε η ουρά του αλόγου αλλά η δεξιά απόληξη του χιτώνα της

anonimity+ είπε...

και πως ακριβως χωραει η γεννηση μεσα στο ολο θεμα του θανατου που συμβολιζει το εργο? δεν μπορω να το καταλαβω.

παρατηρω πως το δεξιο αλογο και ο Πλουτωνας εχουν ιδιο χρωμα ματιων και κλιση κεφαλης, οπως ακριβως συμβαινει και με την αλλη δυαδα αριστερου αλογου-Περσεφονης...

Δεν ξερω αν οντως εχει συμβολισμο αυτο η αρχιζω κι εγω να βλεπω πραγματα εκει που δεν υπαρχουν...

περιμενω με περιεργεια αναλυση Εμπεδοτιμου.

GJB Capital είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

καποιος φιλος νωριτερα τονισε οτι και το ενα ματι της Περσεφονης-Ολυμπιαδας δειχνει μπλε... τολμω να πω το ιδιο ...

Πρεπει να ειμαστε πολυ ατυχοι ωστε και στο αλογο αλλα και στην "Ολυπιαδα" να εχει συμβει καποιος "λαθος" πχ στον φωτισμο η σε αποχρωματισμο στης ψηφιδας

Phil είπε...


"Τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του Αλεξάνδρου"

...η κεφαλή του είχε μια κίνηση προς τα πάνω, ο λαιμός τους μια ελαφριά στροφή προς τα αριστερά, τα μάτια του ακτινοβολούσαν ένα τρυφερό και συνάμα παθιασμένο «υγρό» βλέμμα, ενώ η όλη εικόνα του εξέπεμπε αρρενωπότητα και διακρινόταν από λεοντώδη χαρακτηριστικά. Τα τελευταία εξωτερικεύονταν κυρίως με τα πλούσια μαλλιά που χωρίζονταν στη μέση πάνω από το μέτωπο, θυμίζοντας χαίτη λιονταριού. Εμοιαζαν πράγματι με λιονταρίσια χαίτη γιατί οι διατεταγμένοι σε δυο σειρές βόστρυχοί τους ήταν φλογόσχημοι και ορθώνονταν στο κεντρικό τμήμα του μετώπου πέφτοντας προς τους κροτάφους...

Πληρες αρθρο εδω:
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=163225

Unknown είπε...

http://prntscr.com/4wp27j

και τα μαλια της δεν ειναι μαλια αλλα φλογες....

PAIANAS είπε...

Ρε παιδιά, αν επρόκειτο για τον Αλέξανδρο, γιατί να γίνει ψηφιδωτό με την Περσεφόνη ?..εκτός κι αν κοιτάζει πίσω (στην επόμενη αίθουσα), όπου θα αποκαλύπτεται με νέο ψηφιδωτό ο νεκρός ..

Unknown είπε...

Συγνωμη για τα επαναλαμβανομενα σχολια , με εχει συνεπαρει τοσο πολυ που δεν χορταινω να το κοιτω και νεες σκεψεις ερχονται στο μυαλο ...

Λειπει η τραγικοτητα της περιστασης , η Ολυμπιαδα κρατιεται απο το αρμα και η Δημητρα Κλεουσα λειπει απο το εργο κατι που δεν θα επρεπε αν ηταν πιστο αντιγραφο

Unknown είπε...

Καβείρια Μυστήρια

Στα Καβείρια Μυστήρια, η μύηση εστιαζόταν κυρίως στα περί γενέσεως και λιγώτερο στα περί θανάτου, όπως γινόταν κυρίως στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Στο κεφάλι του μυούμενου έβαζαν στεφάνι ελιάς και γύρω από την κοιλιά μία κόκκινη λωρίδα που θα τον προφύλαγε από κάθε κίνδυνο.(Βικιπαίδεια)

Ακόμα και τώρα σε «δύσκολες» κυήσεις,δένουν μιά κόκκινη κλωστή η κορδέλα,γύρω απ την κοιλιά.

Unknown είπε...

@PAIANAS


Ο χωρος αυτος δεν ειναι του νεκρου , μπορει να εχει μονο συμβολικο χαρακτηρα ...

κατα την αποψη παντα

Unknown είπε...

@ Η Χρυσή
Μπράβο πραγματικά .

Επίσης να σημειώσουμε ότι ο καρπός είναι σπασμένος. Δεν θα μπορούσε δηλαδή το χέρι να κρατάει το στήριγμα του τεθρίππου.

Επίσης να θυμίσουμε ότι την ίδια χρόνια που κέρδισε για πρώτη φορά ο Φίλιππος στους Ολυμπιακούς αγώνες, η Ολυμπιάδα ήταν έγκυος και γεννήθηκε ο Αλέξανδρος.

karlito είπε...

Καλησπέρα στην αξιότιμη-ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΗ παρέα.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΆ για τη χτεσινή εκπομπή, καλές επόμενες!!!

Με την ταπεινή μου αρχαιολατρευτική γνώμη
(επαναδημοσιεύω και συμπληρώνω...)

ΤΕΣΣΕΡΙΣ πηγές-συμπεράσματα που δεν έχει προσέξει κανένας!!!

1) Στα λεγόμενα της Κας Κοτταρίδη, βρέθηκε δαχτυλίδι με σφίγγα που δηλώνει (ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ) στη Βεργίνα, http://www.youtube.com/watch?v=gTO6Op4h_04

άρα 2 σφίγγες στο τύμβο στην ΑΜΦΙΠΟΛΗ δηλώνουν και φύλακες αλλά και ενοίκους Βασιλικής προέλευσης... ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.

2) Στο δάπεδο του μνημείου στον πρώτο χώρο, ανάμεσα από σφίγγες και Καρυάτιδες υπάρχει επάνω σε ένα από τα κομμάτια του μαρμάρου ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως μια μορφή πεταλουδας σε ένα κομμάτι του μαρμάρου, που είναι η-οι ψυχή-ες του-των νεκρού-ων... http://www.nerit.gr/wp-content/uploads/2014/09/%CE%91%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-1-1728x800_c.jpg επάνω και λίγο δεξιότερα του κέντρου στο λευκό κομμάτι θασίτικου μαρμάρου.

3) Από σύγκριση με το γλυπτό

Alexander the Great in battle, detail from the so-called Alexander Sarcophagus, marble, c. 310 bc, from Sidon; in the Archaeological Museums of Istanbul
ΦΩΤΟ
http://www.britannica.com/EBchecked/media/1827/Alexander-the-Great-in-battle-detail-from-the-so-called

Συγκρίνοντας με τους κίονες πίσω από τις σφίγγες στο επάνω περίγραμμα του κίονα δηλώνει ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ
(ΦΩΤΟ)
http://agapo-thessaloniki.gr/wp-content/uploads/2014/08/eurimata-amfipoli-2.jpg

4) Θα ήθελα τη γνώμη σας από τα παρακάτω, είναι βάσιμα? http://gigandes.blogspot.gr/2014/10/ufo-video.html εδώ το βίντεο...

http://vimeo.com/28693930

καλή μας συνέχεια στο ταξίδι του χτες, για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδος του πνεύματος και του πολιτισμού ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ ΑΔΑΜΑΣΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ.

Ενα ποίημα για τον ΜΕΓΙΣΤΟ από εναν απλό εραστή της ιστορίας του...

Λέξεις αδάμαστες σε μιαν αλληλουχία
σύμβολα κι επιχρίσματα προς την Αχερουσία
το τελευταίο ψήγμα προσμονής
αυτό…κι ακόμα ένα, αντέχω !

Τι κι αν από θρόισμα ελαφρύ με δεις να πέφτω…
πάλι προσμένω τώρα από βαθιά να βγω
μέσα απ’ τα σπάργανα της Μάνας Γης.

Σκέψεις ανείπωτες, της Γης ταξίδια
μετέωρα βήματα προς του ουρανού
και του παράδεισου τα πέτρινα, τα τοξωτά γεφύρια.

Σ’ αυτά μ’ αγάπη και δίκαιο, θέλω να κατοικήσω
πλοία Φαιάκων…βοηθοί
Θεέ μου, άσε στο πλάι σου να ‘ρθω και να ακουμπήσω
τι σαν κάποτε μακριά σου με άφησες να αμαρτήσω,
με δάμασε η μετάνοια
και της ανάστασης η προσμονή…

Νικόλαος Σαλπαδήμος (karlito)

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Unknown είπε...

Αναφορικά με το μπλε μάτι της @ @Phil
@Timos PL
Για το μάτι της Περσεφόνης.. με λίγο ζουμ στην εικόνα θα διαπιστώσετε ότι το "μακιγιάζ" παραπέμπει στον αιγυπτιακό -τύπου Κλεοπάτρας- τρόπο :μαύρο περίγραμμα ματιών και μπλε σκιά στο βλέφαρο. Το μάτι δεν είναι μπλε, η σκιά στο βλέφαρο είναι αποτυπωμένη με μπλε χρώμα και ίσως να φταίει ο φωτισμός γιατί στο άλλο μάτι (αριστερό) δεν υπάρχει η ίδια απόχρωση.

Unknown είπε...

Διονυσια , αυτο θελουμε και μεις ...το ενα ματι μπλε....

Οι φωτος ειναι πολυ κακης ποιοτητας πρεπει να τους παρουμε δωρο μια φωτογραφικη ...

Unknown είπε...

@Timos PL

μαζί σου! Το αυτό επιθυμούμε όλοι μας!

Unknown είπε...

... και για την φωτογραφική και για το Μ.Α.

g.a.blogger είπε...

Αυτό που βλέπουμε είναι ανατριχιαστικό και μου προκαλεί μεγάλη συγκίνηση.Σαφέστατα πρόκειται για τον Φίλλιππο(Πλούτωνα) και την εγκυμονούσα Ολυμπιάδα (Περσεφόνη)και φυσικά η ψυχή που μεταφέρεται απο τον Ερμή είναι του Μεγάλου Αλέξάνδρου.Η κίνηση του δεξιού χεριού της "Περσεφόνης" είναι χαρακτηριστική της εγκύου γυναίκας και βέβαια και ύπαρξη του φιδιού παραπέμπει συον Στρατηλάτη.

Unknown είπε...

Εγω παλι αυτο δεξια απο την κοιλια το βλεπω σαν το κεφαλι απο το Λεοντα .... αρχιζω και γω να βλεπω αυτα που θελω?

Unknown είπε...

θα ελεγα οτι εχει μεχρι και το χαρακτηριστικο οβαλ ανοιγμα στο πισω μερος του στοματος

Unknown είπε...

@ Stelios Bourazanis

Στέλιο συμφωνώ μαζί σου ότι είναι η ουρά του αλόγου...

Γενικότερα όμως στα χρώματά του το ψηφιδωτό είναι στις αποχρώσεις του πορτοκαλί του κίτρινου και του κόκκινου. Σε αυτή την χρωματική παλέτα. Στο Μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδος του Paul Decharme και αναφορικά με τα Καβείρια αναφέρει ότι η μυστηριώδης πράξη της αναπαραγωγής είχε κύριο ρόλο (Περσεφόνη/Ολυμπιάδα έγκυος & σύμφωνα με τον Καργάκο το γνωστό..). Στη συνέχεια αναφέρει ότι τα χρώματα των Καβείρων ήσαν τα χάλκινα και τα χρώματα της πυράς του Ηφαίστου και των Ηφαιστείων . Ισως και για αυτό το λόγο και ο παρόν τάφος και αυτός στις Βεργίνες να κινούνται στην ίδια παλέτα χρωμάτων.

Και κάτι τελευταίο πάλι αναφερόμενη στα Καβείρια. Στο ίδιο βιβλίο με παραπομπή στον Ηρόδοτο (Β'. 51) αναφέρει τα τρία από τα τέσσερα ονόματα των Καβείρων της Σαμοθράκης και τα αντιστοιχεί ως εξής :
Αξίερως= Δήμητρα
Αξιόκερσα= Περσφόνη
Αξιόκερσος=Αδης
Κάδμος ή Καδμίλος ιθυφαλικός= Ερμής (δεν απεικονίζεται στο παρόν ψηφιδωτό).


http://books.google.gr/books?id=wLUsAwAAQBAJ&pg=PA267&lpg=PA267&dq=%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B1+%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B7&source=bl&ots=nskraUWhlw&sig=Cc81txjfxQZOZX-MUYGxC8Qbkjk&hl=el&sa=X&ei=pLw_VJn1I4_faqaYgaAJ&ved=0CB0Q6AEwADgK#v=onepage&q=%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B1%20%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B7&f=false

ΚΓΨ είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ και Φίλοι,

ΠΥΡΣΟΣ Δρανδάκη,τόμος ΙΑ,σελίς 564.
ΕΡΜΗΣ (τρίτη στήλη,μετά το μέσον).

"Του δημοφιλούς και φιλανθρώπου τούτου θεού του
ελληνικού πανθέου ηγάπα να λαμβάνη την μορφήν εμφανιζόμενος εις τους φίλους του ιδιαιτέρως
ο Μ.Αλέξανδρος".Γ.Α.ΚΑΨΑΛΗΣ

Εν τάχει είπε...

Οι ομοιότητες με την Ολυμπιάδα στα μάτια, τα φρύδια, τα χείλη..!!
Για το χρώμα των μαλλιών πολύ σωστή η παρατήρηση!!
Τα φρύδια και τα μάτια μοιάζουν εκπληκτικά!
http://annyra.files.wordpress.com/2009/11/cebfcebbcf85cebccf80ceb9ceacceb4ceb1.jpg?w=290
http://www.tribune.gr/wp-content/uploads/2014/09/olympias.jpg

maria είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

g.a blogger

δεν ξερω αν το φiδι παραπεμπει στον Στρατηλατη , σιγουρα ομως παραπεμπει στην Ολυμπιαδα καθως υπαρχουν πολλες αναφορες για τα φiδια που χρησιμοποιουσε στις τελετουργιες

maria είπε...

1 Όπως είναι γνωστό η Ολυμπιάδα (εδώ Περσεφόνη) αναφέρεται ότι έμεινε έγκυος στον Αλέξανδρο από φίδι. Η κορδέλα στο πάνω μέρος τησ κοιλιάς και η θέση του χεριού της επαληθεύουν την εγκυμοσύνη

2 ο Πλούτωνας έχει τη μορφή του Φιλίππου και είναι στεφανωμένος με ελιά (είτε λόγω Καβειρίων είτε λόγω ολυμπιακής νίκης)- Το ΥΠΠΟ απέσυρε απ'ότι είδαμε το 'δαφνοστεφανωμένος'

3 Τα Καβείρια μυστήρια αφορούσαν περισσότερο τη γένεση και η μύηση οδηγούσε στην τελειοποίηση και την ευδαιμονία

4 Το άλογο έχει το ένα ματι μπλε χαρακτηριστικό του Βουκεφάλα

Με το συνδιασμό των παραπάνω ο ψυχοπομπός Ερμής κατ'εμέ μεταφέρει την μέσω μύησης τελειοποιημένη ψυχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Αδη

Χρυσή είπε...

Το ανατομικό χαρακτηριστικό του λαιμού της "Περσεφόνης" το παρατηρούμε και στο λαιμό της Αφροδίτης στον πίνακα του Σάντρο Μποττιτσέλι "Η Γέννηση της Αφροδίτης".

Βίκυ είπε...

ΚΓΨ,
εχει αρχαια παραπομπη γι αυτο που αναφερει ο Πυρσος;
Αν ισχυει τοτε αν Πλουτων =Φιλιππος και Περσεφονη=Ολυμπιας τοτε και Ερμης=Αλεξανδρος ισως σε εφηβικη ηλικια.

Unknown είπε...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Venus_botticelli_detail.jpg

http://museografo.com/wp-content/uploads/2013/10/nacimiento-venus-botticelli.jpg

Phil είπε...

Λογικα ο επομενος χωρος (Θ3) θα ειναι ακομη πιο εντυπωσιακος και αν οντως εχει σκαλοπατια ή ραμπα, τυχον διακοσμησεις θα βρισκονται στους τοιχους. Ανυπομονω!

g.a.blogger είπε...

''..ενας σημαντικοςπρογενέστερος του Αλεξάνδρου, μυθικος γενάρχης του Μακεδονικου βασιλικου οικου ηταν ο Ηρακλής...ειχε τη δυναμη να ανασηκωθει απο τη βρεφικη του κλινη καινα στραγγαλισει τα δυο φιδια που εστειλε η θεα ΗΡΑ...Αρα δεν ειναι παραξενο που στη γεννηση του Αλεξανδρου βρισκουμε και παλι φιδια....ο Ερατοσθενης ηταν η πηγη για το 'μυστικο της γεννησης του'πιθανοτατα για την ιστορια της Ολυμπιάδας και του φιδιου...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ -ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΘΡΥΛΛΟ Ριτσαρντ Στοουνμαν εκδ.ΤΟΠΟΣ 2011

george είπε...

Why is it that the artist goes into this elaborate, symbolic labyrinth of imagery, almost avoids showing us the person's face? Sphinxes, Kores, Hermes, Pluto, Persephone, horses, maiandroi, all sorts of images except the image of the dead.

Someone should have told him, get to the point, man. Be straight, give us the bottom line, don't waist our time.

Just kidding :)

GreenGatos είπε...

Μετά την αποχωμάτωση του συνόλου και τον πλύσιμο του ψηφιδωτού, συμπληρώνω και διορθώνω το σκίτσο.

Τελικά τόσο ο Πλούτωνας όσο και η Περσεφόνη είναι ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ μέσα στο άρμα (γιαυτό δεν μου "έβγαιναν" οι αναλογίες). Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι σύνηθες.

Τα άλογα έχουν ένα σχετικά αφύσικο καλπασμό, αλλά έτσι κι αλλιώς το άλογο είναι δύσκολο αντικείμενο, πόσο μάλλον όταν καλπάζει.

Σε γενικές γραμμές πάντως, το τελικό σχέδιο ανταποκρίνεται στο αρχικό σχεδόν κατά 90%.

http://s30.postimg.org/99rli4q4h/psif1_sketch_e.png

Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

http://3.bp.blogspot.com/-uu05BvQd8TE/UjtBURALZ8I/AAAAAAAAJn8/FL6htq3ErXM/s640/1olimpiakoi.gif

Unknown είπε...

Καλησπέρα

Δίνω αρκετές πιθανότητες στην υπόθεση η Περσεφόνη να συμβολίζει την Ολυμπιάδα καθώς ο καλλιτέχνης δεν επέδειξε καμία σπουδή για να αναπαραστήσει την ''κλαίουσα Δήμητρα'' με επιπλέον μορφή...

Unknown είπε...

Ο Φιλιππος δεν κρατα την Ολυπιαδα απο την μεση , πιανει τα χαλιναρια με το αριστερο χερι , αυτο που μιαζει με χερι στην μεση της ειναι το κεφαλι του Λεοντα της Αμφιπολης ...

Η τουλαχιστον θα μπορουσε

Planet είπε...

Ερωτήσεις και απαντήσεις:

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58853

Phil είπε...

@Βίκυ

Βρηκα μια πηγη που αναφερει οτι ο ΜΑ ντυνοταν σαν τον Ερμη.

Ειναι απο Αθηναιου:Δειπνοσοφιστων, 3ο αι. μ.Χ.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B5%CE%B9%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%AF

Δες εδω στα αγγλικα:

http://www.attalus.org/old/athenaeus12a.html

και ψαξε για Hermes στην σελιδα.

Μεταφραση:

Και ο Εφιπος μας λέει ότι «ο Αλέξανδρος συνήθιζε να φοραει ακόμα και τα ιερά άμφια στα συμπόσια του. Και μερικές φορές ο ίδιος φορουσε τον πορφυρό χιτώνα και σανδάλια με σχισμή, και τα κέρατα του Άμμωνα, σαν να ήταν ο θεός. Και μερικές φορές μιμηθούταν την Άρτεμιη, της οποίας το φόρεμα φορούσε συχνά κατά την οδήγηση πάνω στο άρμα του, φορωντας επίσης ένα περσικό χιτώνα, αλλά πάνω από τους ώμους του, το τόξο και ακόντιο της θεάς, Μερικές φορές, επίσης, ότι εμφανιζοταν με το τη στολη του Ερμη. Αλλες φορες, και μάλιστα σχεδόν κάθε μέρα, φορουσε ένα πορφυρό μανδύα, και ένα πουκάμισο με λευκό, και ένα καπέλο (causia), που είχε ένα βασιλικό διάδημα. Και όταν ήταν κατ 'ιδίαν με τους φίλους του, φορουσε τα σανδάλια του Ερμή, και την πέτασο στο κεφάλι του, και κρατουσε το κηρύκειο στο χέρι του. Συχνά επίσης φορούσε το δέρμα ενός λιονταριού, και κουβαλουσε ενα ροπαλο , όπως ο Ηρακλής. »

ΚΓΨ είπε...

@Βίκυ,
Σωστή επισήμανση.
Παραθέτω την βιβλιογραφία που αναγράφει με πολύ μικρά τυπογραφικά στοιχεία ο συγγραφέας του λήμματος Γ.Α.ΚΑΨΑΛΗΣ επάνω από το ονοματεπώνυμό του στο τέλος του κειμένου που συνέγραψε:
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.Οι αρχαίοι Ελληνες και Λατίνοι μυθογράφοι και ποιηταί.Ετι Roscher,
Lex.d.Myth. - Pauly-Wissowa,Real-Encycl. - Preller-Robert. Griech. Mythol. -
Descharme,Mυθ.αρχ.Ελλ. (μετ.Αδ.) - Darremberg-Saglio,Dict.des antiqu. - Rinck,
Relig.d.Hellenen. - Ploix,Etude sur Hermes.
Η λέξη "Αδ." πιθανόν να σημαίνει 'αδημοσίευτος'.
Δεν υπάρχει κατάλογος συντετμημένων λέξεων.
Εξέφρασες σκέψεις ανομολόγητες.Να δικαιολογείται το κατ΄ευθείαν βλέμμα;

vassilis είπε...

Αν όντως είναι η Ολυμπιάδα στο ψηφιδωτο να υποθέσουμε οτι το μνημείο ειναι μετα το θανατό της το 316 π.χ.?

Phil είπε...

Μια αναλυση του τμηματος για τι αρεσε να φοραει ο ΜΑ απο "Εφιππος ο Ολυνθιος, Περί Αλέξανδρου και Ηαφαιστιονος ταφής" για οσους εχουν ορεξη να διαβασουν 45σελιδες διατριβης:


http://research.ncl.ac.uk/histos/documents/2012A09SpawforthThePamphleteerEphippus.pdf

Unknown είπε...

Από τη σημερινή ενημέρωση και συνέντευξη τύπου του ΥΠΠΟ:

Ερώτηση: Η φθορά στο κέντρο του ψηφιδωτού από τι προήλθε; Από φθορά; Από τυμβωρυχία;

Απάντηση: Όχι δεν υπάρχει λογική. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι φυσική φθορά.

g.a.blogger είπε...

Αν υποθετικα δεχθουμε οτι στο ψηφιδωτο εικονιζεται η εγκυος Περσεφονη-Ολυμπιαδα ,τοτε η συναισθηματικη φορτιση που δημιουργει το εργο μας δηλωνει ισως και το ατομο που το παρηγγειλε . Και εννοω βεβαια την ιδια την Ολυμπιαδα , κατι που πολλες φορες εδω αλλα και αλλου εχει αναφερθει ως πιθανοτητα.
Η πολιτικη κατασταση της εποχης αλλα και η σχεση της Ολυμπιαδας με την περιοχη μπορει να απαντα στο ερωτημα γιατι στην Αμφιπολη και οχι στις Αιγες.

apostolo είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 219   Νεότερο› Νεότερο»