Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΚΑΤΙ "ΜΕΓΑΛΟ" ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ



Σήμερα, 31/10/2014, σε μια λιτή σχετικά ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας αποκαλύπτει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής :

«Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος»

Με άλλα λόγια φτάσαμε πια στο φυσικό έδαφος του λόφου και από ότι φαίνεται ο κατασκευαστής του τάφου επωφελείται από κοιλότητα που βρίσκεται μέσα τον λόφο, όπως σωστά είχαμε προβλέψει από τις 22/9/2014.

«Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους»

Επιβεβαιώθηκε ότι οι πωρόλιθοι σχημάτιζαν δάπεδο σφράγισης, που εκ της παρουσίας του υποδηλώνεται ότι κάτι σημαντικό πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

«3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ»

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι το βάθος του χώματος ήταν περίπου 1,5 μέτρα,  όπως επίσης και ότι υπάρχει τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού εδάφους που έχει επιχωθεί, προφανώς για λόγους σφράγισης του τάφου.
«Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο».

Η εύρεση του θυρόφυλλου πεσμένο μέσα στο όρυγμα και μάλιστα κάτω από την αμμώδη επίχωση καταρρίπτει πλέον και τα οποιαδήποτε  σενάρια σύλησης.

Είναι σαφές ότι η αναστάτωση του τρίτου θαλάμου έχει προέλθει από σεισμό, ο οποίος και κατέστρεψε την μαρμάρινη θύρα, το δάπεδο σφράγισης και επέφερε κατάρρευση της συνέχειας του τάφου που ήταν κάτω από το δάπεδο σφράγισης.

Είναι πολύ πιθανόν να έχει υπάρξει κατάρρευση μνημειώδους κλίμακας (μιας και το τεχνητό όρυγμα  έχει διαστάσεις 4,0 Χ 2,10 μέτρα) η οποία θα οδηγούσε ακριβώς κάτω από το δάπεδο σφράγισης και την επίχωση μέσα στο τεχνητό όρυγμα που οδηγεί μέσα στον φυσικό λόφο όπου, άνευ περαιτέρω εκπλήξεων, αναμένεται να ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι θα ανευρεθούν τα σπασμένα σκαλοπάτια της καθοδικής κλίμακας κατά την αποχωμάτωση του υπολοίπου χώματος της επιχωμάτωσης.

Συμπερασματικά έχουμε τα εξής :

- Ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος.

- Υποθέτουμε ότι υπήρχε σκάλα που οδηγεί προς τα κάτω δια μέσου του τεχνητού ορύγματος, στο εσωτερικό του λόφου όπου ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

- Η εκπληκτικής σύλληψης προσπάθεια σφράγισης του τάφου υπονοεί σαφέστατα και την πολύ μεγάλη σπουδαιότητα του ενταφιασμένου νεκρού.

Η ανασκαφή τώρα αρχίζει…..

========
Παράκληση προς τους αυτόκλητους αρχαιολόγους των ΜΜΕ : Αφού δεν μπορείτε να σεβαστείτε τον εαυτό σας με τα εκπάγλου καλλονής σοφίσματα σας, τουλάχιστον σεβαστείτε την Ελληνική Αρχαιολογία την οποία κακοποιείτε σε υπέρτατο βαθμό.

Κάτι Μεγάλο κρύβεται εκεί κάτω. Και πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα το φέρει στο φως η κα Περιστέρη.

2.188 σχόλια:

1 – 200 από 2188   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

Ευχαριστώ για το ταξιδι.

Ioannis Papadopoulos είπε...

Συνέχισε να μας ταξιδεύεις Εμπεδότιμε!

w00t είπε...

Και τι έχουμε να ζήσουμε ακόμα! Ευχαριστούμε Εμπεδότιμε!

Unknown είπε...

Η σκάλα μπορεί να ήταν και ξύλινη.

Unknown είπε...

The swan found inside could have swum in from the river, or it could have been killed for symbolic reasons - let's not forget it featured in numerous myths, for example Leda and the Swan.

η DOROTHY KING ανφερει οτι βρεθηκε κυκνος μεσα στον ταφο!!!που ειτε μπηκε κολυμπωντας ειτε σκοτωθηκε για συμβολικους λογους.ασχετο με το σημερινο θεμα αλλα πρωτη φορα αναφερεται καπου αυτο.εχουμε κανεναν αποσυμβολισμο ?

Unknown είπε...

Το ταξίδι συνεχίζεται!!!!!!!Και για όσους προέβλεψαν το τέλος καλή συνέχεια.Δηλαδή πόσο μυαλό θέλει για να καταλάβεις ότι μετά την τελευταία ανακοίνωση (28/10/2014) και την παρουσία των μηχανικών που έχουν ανοίξει όλες τις σήραγγες στην Εγνατία οδό ότι έχουμε σήραγγα που οδηγεί ίσως στον ταφικό θάλαμο.Και επιτέλους προς όλους αυτούς τους καθηγητές,που χωρίς να είναι εκεί,προσπαθούν με κάθε τρόπο να στερήσουν το όνειρο από τους Έλληνες ότι εκεί είναι θαμένος ο Μέγας Στρατηλάτης.Αλήθεια ήθελε πολύ μυαλό από όλους αυτούς τους καθηγητάδες να αναρωτηθούν τι στο καλό θέλουν εκεί οι μηχανικοί διάνοιξης σηραγγών της Εγνατίας οδού; Αγαπητέ Εμπεδότιμε νομίζω ότι ήρθες πλέον η ώρα της δεύτερης προσπάθειας αποσυμβολισμού και ευτυχώς για τους περισσότερους από εμάς επαληθεύτικες ακόμα μια φορά.

Γιώργος Κ. είπε...

Καλήσπέρα σε όλους, πρώτα απ'όλα θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στον Εμπεδότιμο για την εκπληκτική του προσπάθεια και την ικανότητά του να ερμηνεύει τις ανακοινώσεις και τα ευρήματα που έχουν βρεθεί χωρίς ποτέ να μας απογοητεύσει. Συνεχίζουμε αυτό το εκπληκτικό ταξίδι και περιμένουμε να δικαιωθεί ο εμπεδότιμος σε όλες του τις προβλέψεις.

c.bakolas είπε...

Και σε μια πιο κοντινή.

http://www.image-share.com/ijpg-2744-47.html

Το θεωρώ πολύ σημαντικό στην κουβέντα σας περι τυμβωρυχίας ή μη.

gtroza είπε...

ευχαριστούμε ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ!

Unknown είπε...

@maria,
Ειναι στο followit.gr.λειπει το 10λεπτο που αναφέρεται στην Αμφίπολη.Είχαμε τελικά κάποια μορφή αποσιώπησης. ..Σεβομενος την πολιτεία δεν προέβειν σε περαιτέρω ενέργειες.εχω πάντως στη διαθεςη μου οτι δεςμευθηκα.Καταλαβαινεις πιστεύω τι εννοώ.Αλλα η Περιστερη αυτοεπαληθεύθηκε τελικά πολυ πιο γρήγορα απο οτι η πολιτεία εζητησε με ευγένεια, και ,φυςικα διέψευσε και τους αμφισβητίες μου.στειλε μου το e-mail σου...

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε σε παρακολουθώ από την πρώτη στιγμή έναρξης του blog σου. Ποτέ δεν πίστεψα ο,τι υπάρχει κάτι άλλο εκτός από τον Μ.Α σύμφωνα με τις αναρτήσεις σου και σύμφωνα με τις αναλύσεις σου. Συνέχισε ακλόνητος τις καλά διασταυρωμένες ..εκτιμήσεις σου !
Σε ευχαριστούμε

Alexandros είπε...

Να ειςαι καλα Εμπεδοτιμε. Το ταξίδι συνεχίζεται!!

APHLIOTHS είπε...

θαθελα να ημουν φοιτητης,σε αυτους τους καθηγηταδες,που μας γεμιζουν μπουρδολογιες,απο τα καναλια...αλλα απο την αλλη, ορισμενοι δεν εχουν τσιπα....τα παιδια κλαιω,που θα πρεπει να μαθουν απο αθρωπους μικρους και το χειρωτερο αυτοι θα τα κρινουν κιολας...

Unknown είπε...

Για αλλη μια φορά, απόλυτα σωστός στις προβλέψεις σου! Νομιζω εχεις χάρισμα!!!

Και για να αστειευτω λίγο, δε μου στέλνεις κ τα νούμερα του τζόκερ? Μονο αυτά δεν εχεις προβλέψει ;)

Zibi είπε...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και από εμένα προς τον Εμπεδότιμο και όλα τα παιδιά του ιστολογίου!

Και να είστε σίγουροι ότι όλα μόλις τώρα αρχίζουν!

Υ.Γ.: Αγαπητή κ. Περιστέρη μην σταματάτε να τους ....πονάτε!

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε κόψε την πλάκα. Πόσα πήρες από τον Δεινοκράτη για να μας πεις αυτά που μας είπες ? ΛΕΓΕ.
Μεταξύ μας:
πιστεύω ότι ακόμη και τώρα δεν έχεις καταλάβει τι έκανες. Σε λίγο καιρό ΙΙΙΙΙΙΣΩΣ καταλάβεις. Τι εννοώ. Έδωσες ερμηνεία και εκτίμηση για μια ανασκαφή σε Real time χωρίς να είσαι παρόν. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει αυτό ξανά και μάλλον κάποιος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά μαζί σου σύντομα. Τώρα αρχίζει το πάρτι.
Θα σου θυμίσω : 22/10/2014 5:48
πάντως... μαγκιά σου και ευχαριστώ για την βαρκάδα

Unknown είπε...

Αν ήμουνα μαθητής του Φάκλαρη θα ζητούσα μετεγγραφή. Κύριοι αρχαιολόγοι η Περιστέρη σας παίζει μπάλα μόνη της. Σας έχει αφήσει να εκτεθείτε τόσες πολλές φορές, αλλά μάλλον θέλετε κι άλλο. Οκ, καλό για μας!!! Εμπεδότιμε εύχομαι και πιστεύω, να βγουν όλα αληθινά όσα μας έχεις πει. Είσαι γάτα με πέταλα!! Συνέχισε έτσι.

maria είπε...

@konstantinos kairis
mariakouail12 papaki gmail.com

Ευχαριστώ

Dormammu είπε...

Πρώτη φορά σχολιάζω εδώ καίτοι παρακολουθώ από τον Αύγουστο. Εμπεδότιμε σε ευχαριστώ πολύ για όσα μοιράζεσαι μαζί μας και εύχομαι να υπάρχει χρυσός στην άκρη του ουράνιου τόξου :-)

Αρης είπε...

παιδια δυστυχως το προβλημα με τους αρχαιολογους μας δεν ειναι οτι εχουν ελλειμα καταρτισης αλλα ελλειμα ψυχης...ειναι δηλαδη μικρονοικοι και μικροψυχοι!
απλα δεν θελουν να αποδεχτουν την ανακαλυψη..λογω ναι ζηλιας..ποσως τους ενδιαφερει αν με αυτην θα ωφεληθει η Ελλαδα ποικιλοτροπως και η επιστημη τους εξισου..
δεν τους νοιαζει,τους νοιαζει μονο να μην γινει απο την Περιστερη..
Οπως λεει ο Εμπεδοτιμος ας το παρουν αποφαση..
Οπως και οι μερικοι μονιμα αρνητικα προδιατεθειμενοι σχολιαστες..στη νετ παλι μιλανε για συλληση..αγυριστα κεφαλια.

Antilamogio είπε...

Συνδυάζοντας τις σκέψεις του εκπληκτικού ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ, της virgin, της αφεντιάς μου και του Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου, ορίστε νέα τροφή για σκέψη:

http://tinypic.com/view.php?pic=33begpe&s=8#.VFO0azSUd8E
(ο χώρος Η1 είναι ακριβώς κάτω από το κέντρο!)

http://postimg.org/image/6vlg75n6l/
Το σύμβολο του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Το οποίο εκτιμώ ότι αναπαριστά η κάτοψη των (λαξευμένων στον βράχο) χώρων ταφής.

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε, μπράβο σου. Ο σεισμός είναι η αιτία αυτής της αναταραχής στο μνημείο. Θέλω να πιστεύω ότι το όρυγμα δεν είχε επιχωματωθεί, αλλά ο σεισμός έφερε ένα μέρος χώματος από τον τρίτο θάλαμο, και σε λίγες ημέρες δεν θα χρειάζονται άλλο τα φτυάρια

Unknown είπε...

Βλέποντας το ρεπορτάζ της ΝΕΡΙΤ παρακαλάω να κάνει κάτι χρήσιμο για τον τόπο ο υπουργός Παιδείας και να τους απολύσει όλους αμέσως,δεν υποφέρονται πλεον.

Costa είπε...

Κι εγώ ευχαριστώ!

Zibi είπε...

@Ioannis karagkiozis

Η ΝΕΡΙΤ (καθόλου τυχαία) τις τρεις τελευταίες ημέρες δεν έκανε τίποτε άλλο από το να προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπήρχε τίποτε άλλο μετά τον τρίτο θάλαμο.

Ο Φακλαρης είχε κατασκηνώσει εκεί μέσα και είχε την τιμητική του..

Unknown είπε...

Ευτυχώς που υπάρχει και ο κύριος Μαυρογιάννης

Zibi είπε...

Επειδή την τελευταία εβδομάδα δεν κάνω τίποτε άλλο, όποτε έχω ελεύθερο χρόνο, από το να συγκεντρώνω τις δηλώσεις όλων αυτών που έβγαιναν και έλεγαν ότι τους κατέβει στο κεφάλι, εάν μπορεί κάποιος ας συγκεντρώσει τα ονόματα όλων, προκειμένου να με βοηθήσει και ας μου στείλει ένα μήνυμα στο zibigeo παπακάκι gmail.com.

Ευχαριστώ πολύ.

@konstantinos kairis

Γιατρέ, κάποια στιγμή τους είχες αναφέρει όλους, όταν λέγαμε να τους κάνουμε καρτούν, αλλά δεν μπορώ να βρω την ανάρτηση. Αν μπορείς στείλε μου ένα e-mail.

George Tsiagalakis είπε...

Εχεχε Εμπεδότιμε μπράβο και πάλι μπράβο, πραγματικά δεν παίζεσαι. Το πίστευα και εγώ οτί ο τάφος δε τελειώνει στον 3ο θάλαμο, αλλά μόνο και μόνο να σε διαβάζω κάθε φορά και να βλέπω οι προβλέψεις σου να επαληθεύονται εδώ και 2 μήνες τώρα η μια μετά την άλλη μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Εμπεδότιμε, συνέχισε να οδηγείς το ταξίδι. Είσαι η καλύτερη πηγή σκέψης και πληροφοριών μετά τους ίδιους τους ανασκαφείς. Συνέχισε έτσι.

Unknown είπε...

'' ΜΕΓΑΛΟ'' αυτο ακριβως !

αν δεν ηταν τοσο σημαντικο, δεν θα εφτιαχναν οι Ρωμαιοι την Εγνατια να περναει απο εκει τοσο κοντα..

οι λογοι θρησκευτικο-πολιτικο-στρατιωτικοι...

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε, είμαι σίγουρος ότι ήρθες από το μέλλον για να μας ταξιδέψεις στο παρελθόν μας!!!!!
Ευχαριστώ!!

aekara είπε...

http://postimg.org/image/6vlg75n6l/ http://tinypic.com/view.php?pic=33begpe&s=8#.VFO4d_msVS1 http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20141016/low/newego_LARGE_t_1101_54410520.JPG Εχω μεγαλη φαντασια?Μονο εγω βλεπω το ιδιο σχεδιο στην κορδελα? του χιτωνα? της Περσεφονης?

G είπε...

Κάτι μεγάλο μάλλον "κρυβόταν" οχι "κρύβεται". Ο σεισμός δεν μπορεί να εξηγήσει αυτό που βλέπουμε..

Αλέξανδρος είπε...

Καλησπέρα σε όλους

@Βασιλης Κυριακιδης

στις 26 Οκτωβρίου 2014-3:14 μ.μ.
ανάρτησα το εξής....

Ο κύκνος είναι το Ιερό πτηνό του Απόλλωνος, που τον συντροφεύει στα ταξίδια του. Μια εκδοχή της ελληνικης μυθολογίας μας λέει, ότι η Μητέρα του η Λητώ κατάγεται απο την χώρα των Υπερβορείων, στην οποία αποδημούσε κάθε φθινόπορο ο Απόλλων απο τους Δελφούς και επέστρεφε την άνοιξη στην Δήλο, πάνω σε άρμα που το έσερναν κύκνοι.

ίσως σε βοηθήσει

Αλέξανδρος

virgi είπε...

@zibi
θα σου χρειαστούν
http://www.thetoc.gr/webtv/newsroom/newsroom_29-10-2014

http://www.thetoc.gr/webtv/newsroom/elli-stai-i-amfipoli-na-mpei-sti-swsti-tis-diastasi

paratiritis είπε...

ΟΥΑΟΥ!!! υποκλίνομαι!!
aekara εγώ είμαι παρατηρητής αλλά εσύ έχεις παρατηρητικότητα.
ακόμα και αν δεν επαληθευτεί έχεις ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ φαντασία. Μπράβο.

Nina K. είπε...

Κάτι που έχουμε ξεχάσει: τις ΟΒΙΔΕΣ.

Και η κυρια Περιστερη και η δημοσιογραφος κυρια Αριαδνη Παπαφωτιου εκαναν λογο για οβιδες που επεσαν στο Λοφο Καστα κατα τον Β´ ΠΠ. Η κυρια Παπαφωτιου μαλιστα σε ομιλια της ειπε οτι μια πλευρα του Λοφου, αν θυμαμαι καλα η δυτικη, ητανε πεδιο δοκιμαστικων βολων των Βουλγαρων, κοινως της ριχνανε αβερτα οβιδες, αγνοωντας τι εχει μεσα ο λοφος. Η δυτικη πλευρα του δαπεδου δεν εχει τις μεγαλυτερες ζημιες;

Λιγο οι σεισμοι οποτε, λιγο οι οβιδες (που προκαλουν πολλαπλα τοπικα σεισμικα κυματα) και να σου πώς ο τριτος θαλαμος με το δαπεδο σφραγισης κατερρευσε (ειναι και κοντυτερα στο κεντρο του λοφου, αρα οι δονησεις απο τις οβιδες χτυπουσανε με τη μεγαλυτερη δυναμη εκεινον).

Για να δουμε! :)

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε ειχα αναφέρει στην πρώτη μου ανάρτηση ότι έχεις επαληθευτεί στα περισσότερα αν όχι σε όλα για να μη φανώ υπερβολικός.

Από την πρωτη στιγμη ειχες αναφερει εδω και παρα πολυ καιρο την στροφη της νοητης γραμμης των θαλαμων απο ενα σημειο και μετα προς το κεντρο του τυμβου και την πιθανη καθοδικη πορεια προς φυσικο σπηλαιο. Ειμαι σιγουρος οτι θα επαληθευτεις και σε αυτό χωρις να περιμενω τις ανακεινωσεις του υπουργειου.

Θεωρω εκτος απο την αρτια μορφωση σου και το κοφτερο μυαλο σου οτι εχεις πληροφορηση εκ των εσω η εισαι μελος της ομαδας ανασκαφης. Αν εισαι η κυρία Περιστέρη (την οποία σεβομαι πάρα πολυ) η καποιος συνεργάτης δε με ενδιαφέρει.

Η κυρια Περιστέρη ορθα κάνει και δεν εκδηλώνεται γιατι γνωριζει οτι θα εχει την καταληξη της αξιέπαινης κυριας Σουλβατζή της οποίας της εκοψαν την ανασκαφη την γυρισαν με το ετσι θελω στην Ελλαδα και την περιγέλασαν τα συστημικα μεσα.

Ειναι δε αποριας αξιο ενω στον ταφο στην οαση Σιουα ευρεθησαν και επιγραφες που αναφερονται στον Αλεξανδρο, τα μακεδονικα συμβολα της Δυναστειας, το μεγεθος του ταφου 500 τετραγωνικα μετρα, τα αγαλματα των λεοντων δηλαδη στοιχεια τα οποία αν υπλογισουμε και το γεγονος οτι ο Αλεξανδρος ηθελε να θαφτει εκει διπλα στο μαντειο του Αμμωνος Ρα, πως λοιπον δεν συνεχιστηκαν οι ερευνες αν οχι επι προδοτη Σημιτη και Βενιζελου αλλα επι κυβερνησεως Καραμανλη η Σαμαρα.

Οταν επιδεικνυουν τοσο μεγαλο ζηλο για το μνημειο στην Αμφιπολη που υποτιθεται δεν εχουν βρει επιγραφες που να αναφερονται στον Πανμέγιστο Στρατηλατη.

Αληθεια καποιο κονδυλι δε θα μπορουσε να υπαρξει για την ανασκαφη στην οαση Σιουα ακομα και τωρα?

Θεωρω τη δεδομενη στιγμη και τα παιχνιδια που παιζονται στα Βαλκανια με Σκοπια Αλβανια δοθηκε εντολη απο Αμερικη (υπαρχουν πολλα σεναρια) για εναρξη της ανασκαφης στα ενδοτερα του τυμβου.

Οπως και να χει εστω και ετσι θεωρω οτι ειμαστε τυχεροι που βιωνουμε ολοι αυτο το μεγαλειο της πολιτισμικης μας κληρονομιας.

Unknown είπε...

George Maglis, Αγγελε,

Σε σχιστόλιθο μάλλον;

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Γιατί αναρτήσεις σχόλιο σχετικό με κύκνους?είχες δει πουθενά να αναφέρεται κάτι αντίστοιχο αυτού που λέει με τόση φυσικότητα η Κίνγκ?αυτός είναι ο προβληματικό μου.σευχαριστω

paratiritis είπε...

τι εννοεί Ο/Η aekara

https://www.mediafire.com/?dfd9ae3byu8j7iy

καλό, πολύ καλό.

333 είπε...

Θα το πω όπως μου έρχεται:

Μετά τα σημερινά συνταρακτικά νέα, μιλάμε για πολλαπλούς και επαναλαμβανόμενους οργασμούς [πολιτιστικούς!].

Εμπεδότιμε, τα ρέστα μου!

Unknown είπε...

*προβληματισμος

Zibi είπε...

@Virgi

Ευχαριστώ πολύ

πνα είπε...

Εμπεδότιμε
συγχαρητήρια για την επιμονή στην άποψη σου που δεν ήταν αποτέλεσμα πείσματος αλλά βασίζονταν στις γνώσεις σου και την ανάλυση των στοιχείων.
Ελπίζω και οι συνωμοσιολόγοι που έκαναν πολύ αισθητή τη παρουσία τους τις τελευταίες ημέρες να κάνουν λίγο κράτει και να χαρούν με τις εξελίξεις.

Να είσαι καλά

ΔημήτρηςΑ είπε...

Μέχρι στιγμής ξέραμε ότι ο θάλαμος έχει βάθος 1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια του κατωφλιού, και μάλιστα έμενε ένα ακόμα μέτρο σκάψιμο. Τώρα ανακαλύφτηκε η τρύπα στο πάτωμα και έχουμε φτάσει στα 1,4 μέτρα κάτω από το κατώφλι. Είναι ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι έχουμε άλλους δέκα πόντους μέχρι κάποιου άλλου είδους πάτωμα, ή δεν έχω καταλάβει κάτι καλά;

ιοαννα είπε...

HTML Εμπεδοτιμε, σ΄ευχαριστώ !!! Νιωθω ασφάλεια που τους παρακολουθείς βήμα προς βήμα και έχεις το νου σου πανω τους !!! Δεν προβλέπεις...Ξέρεις !!!... Συνέχισε να έχεις το νου σου πάνω τους !!! Θα γίνει ΄΄ μάχη ΄΄ !!!

Βασιλης Ραυτοπουλος είπε...

Ενα μεγαλο μπραβο στον Εμπεδοτιμο και σε ολα τα παιδια που γραφουν εδω.Σας παρακολουθω 2 μηνες και πραγματικα εχω κολλησει!! εδω.Συνεχιστε το ταξιδι και στο τελος ελπιζω να τρελαθουμε ολοι μαζι.Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΕΙ!!!!

Apostolis είπε...

Θα πιαστώ κι εγώ από τις τελευταίες φράσεις του ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ (τις προηγούμενες φράςεις του άρθρου του, απλά τις απολαμβάνεις!).
Χωρίς να θέλω να μειώσω και να απαξιώσω κανέναν, συμβουλεύω κι εγώ τους αρχαιολόγους των ΜΜΕ να σταματήσουν να εκτίθενται περισσότερο, γιατί κάνουν ένα και μοναδικό λάθος. Προσπαθούν με την περιορισμένη τους φαντασία και το πιθανόν ανύπαρκτο κριτικό τους πνεύμα, να καταλάβουν και να συλλάβουν έναν αρχιτέκτονα σαν τον ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗ! Το πόσο λάθος κάνουν θα το εξηγήσω, για να αποφορτίςω, λίγο το κλίμα, με ένα παράδειγμα της σύγχρονης εποχής.
´Εστω ότι το 4500μ.χ. κάπου στην Καταλονία, ένας Ισπανός αρχαιολόγος ονόματι Χουάν Κάρλος Φάκλαρεζ, ανακαλύπτει 4-5 μικρές και ταπεινές χριστιανικές εκκλησίες του 20ου αιώνα της περιοχής και γίνεται και καθηγητής αρχαιολογίας. Κάποια στιγμή, εμφανίζεται μία άσημη Ισπανίδα αρχαιολόγος, η Δόνα Λουίζα Περιστέριθ, η οποία κάτω από έναν τεράστιο λόφο στη Βαρκελώνη, κάνει ανασκαφές και βρίσκει κάποια σημάδια από μία πολύ ιδιαίτερη εκκλησία, επίσης του 20ου αιώνα, όπως επιμένει η ίδια. Ο καθηγητής Χουάν Κάρλος Φάκλαρεζ όμως, είναι κατηγορηματικός: Αποκλείεται, λέει, κάτι άλλο είναι! Πιθανόν, το παλιό γήπεδο Κάμπ Νόου της Μπαρτσελόνα. Και η ανασκαφή προχωράει...και οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Αυτός ορκίζεται ότι τέτοια κατασκευή αποκλείεται να είναι εκκλησία. Πού να συλλάβει ο δόλιος, την απίστευτη φαντασία ενός εκπληκτικού αρχιτέκτονα, του Άντονι Γκαουντί, που είχε δημιουργήσει μία εκκληςία που δεν έμοιαζε σε τίποτα με τις μικρές και ταπεινές που αυτός είχε ανακαλύψει. Είχε δημιουργήςει μία Σαγράδα Φαμίλια!!

ιοαννα είπε...

HTML Εμπεδοτιμε, σ΄ευχαριστώ !!! Νιωθω ασφάλεια που τους παρακολουθείς βήμα προς βήμα και έχεις το νου σου πανω τους !!! Δεν προβλέπεις...Ξέρεις !!!... Συνέχισε να έχεις το νου σου πάνω τους !!! Θα γίνει ΄΄ μάχη ΄΄ !!!

Αλέξανδρος είπε...

@Βασιλης Κυριακιδης

Δεν παρακολουθώ το blog της Κινκγ.
Το ανάρτησα, επειδή βρέθηκε ο σκελετός του κύκνου μέσα στον τάφο και ίσως "βοηθούσε" τον Εμπεδότιμο στον αποσυμβολισμό του ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ.....

Αλέξανδρος

Βίκυ είπε...

Αλλ η γαρ εκτος και παρ ελπιδος χαρα εοικεν αλλη μηκος ουδεν ηδονη(Σοφοκλεους αντιγονη)
Η χαρα ειναι μετριασμενη γιατι η εξελιξη ηταν αναμενομενη.
Συνεχιζουμε το ωραιο ταξιδι για την Ιθακη που απ οτι φαινεται δεν θα την βρουμε καθολου φτωχικη.

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε συγχαρητήρια!!! Εξαιρετικός όπως πάντα!!!

@Apostolis πολύ καλή παρομοίωση!!! Γέλασα με την καρδιά μου, και κατάλαβα πως έχουν τα πράγματα!

Καλό υπόλοιπο ταξίδι λοιπόν!!!

hylap-vn είπε...

Σαν εναλλακτική στην θεωρία του σεισμού (που δεν την απορρίπτω) θα πρότεινα πιθανά προβλήματα στατικότητας κατά την διάρκεια της κατασκευής που δημιούργησαν προβλήματα στους κατασκευαστές. Αυτό δεν είναι πολύ κολακευτικό για τους κατασκευαστές αλλά το έργο που επιχείρησαν, ιδιαίτερα σε περίπτωση που πάει προς τα κάτω, ήταν εξ αρχής τρομακτικά δύσκολο.

Η καθίζηση όμως που δημιούργησε τα προβλήματα που βλέπουμε στον 3ο θάλαμο συνεχίζω να πιστεύω ότι έγινε μετά την επίχωση όλου του τάφου ίσως και πολλούς αιώνες μετά. Το στηρίζω αυτό στην φωτογραφία παρακάτω που δείχνει ότι η επίχωση του 3ου θαλάμου δεν είναι ισουψής αλλά παρουσιάζει βύθιση (τουλάχιστον προς τον βόρειο τείχο που δείχνει αυτή η φωτογραφία). Και επίσης ξέρουμε ότι η επίχωση γενικώς του 3ου θαλάμου είναι χαμηλότερη από τους άλλους θαλάμους.

Άρα λοιπόν συμφωνώ στο τελικό συμπέρασμα του εμπεδότιμου ότι ο κυρίως θάλαμος είναι πιο μέσα, δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα, και επιπλέον, δεν του έκαναν επίχωση κατά την διάρκεια της επίχωσης των υπόλοιπων θαλάμων γιαυτό και κάποιος τοίχος σφράγισης που πιθανόν είχε δεν άντεξε με τα χρόνια, κατέρευσε και χύθηκε εκεί μέρος της επίχωσης του 3ου θαλάμου μέσω του φρεατίου που είδαμε σήμερα.
Ο κυρίως ταφικός χώρος θα είναι όμως πιστεύω σε αρκετή καλή κατάσταση και θα κρύβονται εκεί "πράματα και θάματα" !!

http://2.bp.blogspot.com/-ZifwkqT_oR0/VE9vAsNCV2I/AAAAAAAABAI/uKf3d1FGb-w/s1600/9-21-7.jpg

Unknown είπε...

Καμαρούλα μια σταλιά,
4 χ 2,10 .....
Κατά τους διάσημους καθηγητάδες μάλλον είναι μπουγατσάδικο.
Και μην μου λέτε ότι προσβάλω τα πρόσωπα. Αγανάκτηση βγάζω.
Κάποιος εδώ μέσα, ανάρτησε κάποια στιγμή τα πρωτοσέλιδα εφημερίδας της εποχή των ανασκαφών στην Βεργίνα και όλος ο ντουνιάς είχε σαλέψει. Οι μόνοι που δεν μιλούσαν ήταν οι αρχαιολόγοι. Παρόλο που είχαν στα χέρια τους χρυσή λάρνακα. ΠΡΟΣΕΞΤΕ όλοι εσείς παιδιά που ασχολείστε με το αντικείμενο ποιους θα μιμηθείτε, μην σας βρίζουμε και σας σε λίγα χρόνια.

Eβίτα είπε...

Πέρα από την ελπίδα της μεγάλης ανακάλυψης με έχει εκπλήξει ευχάριστα το ενδιαφέρον όλων σας! μπράβο σας για τις αναζητήσεις, τις μελέτες, την συμμετοχή σας στην έρευνα. Δεν εχω τις απαιτούμενες γνώσεις να συμμετέχω αλλά εχω μάθει τόσα πολλά και σας ευχαριστώ όλους!
Αγαπητε Εμπεδοτιμε συγχαρητήρια για τις γνώσεις σας σίγουρα προϊόν σκληρής μελέτης κι έρευνας και που κρατάτε το μπλογκ σας σε υψηλό επίπεδο ποιότητας. Καλή συνέχεια ...

Unknown είπε...

Είναι η πρώτη φορά που τα ευρήματα δείχνουν ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί τουλάχιστον από τον θ3 και μετά καθώς για πριν δεν μπορεί να είμαστε απόλυτα σίγουροι.Κατά τα άλλα ως γνήσιοι νεοέλληνες περάσαμε από την πλήρη απογοήτευση στην απόλυτη υπεραισιοδοξία.
Υπομονή, η ανασκαφή όσον αφορά τα συναισθήματα που θα προσφέρει μπορεί να έχει τα πάνω της και τα κάτω της.

Panos είπε...

Σαν ηφαίστειο που ξυπνά από όνειρο βαθύ... Αν μιλάμε για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν υπάρχει πιο ταιριαστό τραγούδι: https://www.youtube.com/watch?v=wxGtXodlqcA&feature=youtu.be&t=1m1s

Και αντίστοιχα δεν υπάρχει πιο ταιριαστός καλλιτέχνης για την εορταστική συναυλία την πρώτη μέρα που θα ανοίξει το μνημείο στο κοινό. Ας είμαστε συγκρατημένοι όμως! ;-)

Έχω φάει κόλλημα με το blog του Εμπεδότιμου, για να δούμε τι άλλο μας περιμένει!

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

@Apostolis
Πραγματικά, δεν θα μπορούσες να το θέσεις καλύτερα!

@Συνταξιδιώτες χάρις στην Περιστέρη, τον Εμπεδότιμο αλλά και όλους τους "παρατηρητές-αναλυτές" του blog η ανασκαφή αυτή έχει αποκτήσει μια πολύ πολύ πολύ γλυκιά γεύση.... Μπράβο σε όλους! Καλή συνέχεια!

Δημήτρης είπε...

Μερικές παρατηρήσεις/ ερωτήσεις:
1. Το θυρόφυλλο ήταν κάτω από το δάπεδο σφράγισης. Άρα η επίχωση και σφράγιση έγινε αφού η πόρτα είχε σπάσει και ριχτεί/πέσει στο όρυγμα, σωστά?
2. Το σπάσιμο της πόρτας, μήπως παραείναι στρογγυλό για να έχει σπάσει από σεισμό, και μήπως ταιριάζει περισσότερο σε χτύπημα?
3. Το όρυγμα δεν είναι χτισμένο. Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι αρχικοί τυμβωρύχοι σπασανε την πόρτα, σκάψανε το όρυγμα επλίζοντας να βρούνε κάτι, απογοηητέυτηκαν (ή και όντως βρήκαν κάτι) και φεύγοντας ρίξανε την πόρτα μέσα? Ή και μήπως αυτοί που αργότερα κάνανε την επίχωση ρίξανε την πόρτα μέσα, αφού πλέον δεν είχε σημασία να είναι σε τάξη το μήμείο?

Unknown είπε...

Zibi,

Θα προσπαθήσω μέχρι το βράδυ αργά να σας τα έχω στείλει.
Αν καταφέρετε και δημιουργήστε αυτό το λεύκωμα θα είναι ένα σπουδαίο εργαλείο με όλες τις έννοιες.
Δεν αναρωτηθήκαμε κάτι απλό και συγχρόνως παράξενο.
Ολοι αυτοί οι "μπαρμπάδες" (άρρενες και θήλεις) είναι τελειωμένοι, συνταξιούχοι εκτός ελαχίστων.
Και δεν είναι μόνον Αρχαιολόγοι!
Είναι και Ιστορικοί, Μηχανικοί, Ιστορικοί Τέχνης, Χημικοί, Συγγραφείς, Ερευνητές, Αυτοδίδακτοι μελετητές και το καινούργιο προκύψαν Νομισματολόγοι...
Βεβαίως και φταίνε οι δημοσιογράφοι που τους κυνηγάνε.
Που είναι όμως οι δηλώσεις του πλέον αρμοδίου και γιατί δεν υπάρχουν;
Αγγελική Κοτταρίδη!!!
Ενεργή και μάχιμη επιστήμονας. Ενα "κτήνος" της αρχαιολογίας.
Η μοναδική που της λείπει η ζήλια και ο φθόνος.
Η μοναδική που ταυτίζεται και θα συμβάδιζε με την Κα Περιστέρη!
Μάλλον θα πρέπει να σουτάρει τους δημοσιογράφους.

SF είπε...

Δηλαδή καλά που κατέρρευσε απ'τον σεισμό η θύρα, έπεσε στο δάπεδο και το έσπασε, αλλιώς πιθανόν θα είχε τελειώσει ήδη η ανασκαφή, χωρίς να φανταστεί κανείς ότι θα υπήρχε και παρακάτω.Αντίστοιχα, μπορεί να υπάρχει όρυγμα και κάτω απ'το δάπεδο στο ανατολικό τμήμα του θαλάμου που δε διέλυσε (ίσως δε διέλυσε γιατί το θυρόφυλλο έπεσε στα δυτικά του θαλάμου).

Γιώργος Ευ είπε...

μηπως οι αρχαιολόγοι που κάνουν όλα αυτά τα τρελλά σχόλια ειναι μέρως της προσπάθειας να υποβαθμήσουν το ευρημα για λόγους που αυτοί και η ανασκαφική ομάδα γνωρίζουν; δηλαδή να έχει γίνει συνεννόηση από την αρχή της ανασκαφής;
Δεν μπορεί να έπαθαν όλοι παράκρουση!

Unknown είπε...

@ Panos
Από το τραγούδι που παρέθεσες:

...Εγώ το φως μετάλαβα
κι εκεί σε πάει η καρδιά συνήθως
Υπ’ όψιν μου δεν τα `λαβα
του κόσμου τα χλωμά
Κατάλαβα
Εγώ το φως μετάλαβα
κι αντέχω τη φωτιά
στο στήθος
Υπ’ όψιν μου δεν τα `λαβα
του κόσμου τα χλωμά
κατάλαβα...



Πόσο μα πόσο ταιριάζει στην περίσταση!

Unknown είπε...

Λογικά και ο τρίτος θάλαμος ήταν επιχωματωμένος μέχρι επάνω, δηλάδή η μαρμάρινη πόρτα και από τις δύο πλευρές ηταν μέσα στο χώμα. Λόγω κάθετων φορτίσεων, τα μαρμάρινα θυρόφυλλα με τα χρόνια μπορεί να άρχισαν να παρουσιάζουν ρογμές, έστεκαν όμως στην αρχική τους θέση συγκρατούμενα από τα χώματα, δεν είχαν χώρο να κινηθούν. Σε ένα σημείο της σημερινής ανακοίνωσης διαβάζουμε:

Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης

Μάλλον για να έγινε αυτή η ολίσθηση, δεν υπήρχε υποκείμενη επίχωση, δηλαδή πρέπει να υπήρχε κενό κάτω από τον τρίτο θάλαμο. Με τον σεισμό έχουμε κατάρρευση του δαπέδου του τρίτου θαλάμου, που έχει σαν αποτέλεσμα να ολισθήσει η άμμος του τρίτου θαλάμου μέσα στο όρυγμα, μαζί με ένα μέρος της άμμου από τον δεύτερο θάλαμο, συμπαρασύροντας και τα ήδη σπασμένα θυρόφυλλα σε σημείο χαμηλότερο του ύψους του δαπέδου.

Unknown είπε...

Vangelis Karagian,

Θα μου κάνατε μεγάλη χάρη πραγματικά αν θα μας δίνατε την ευκαιρία να δούμε κάποιες φωτογραφίες από επιγραφές που αναφέρονται στον Μέγα Αλέξανδρο.
Οσο και να έχω ψάξει αυτά που βρήκα ήταν λέοντες αιγυπτιακού τύπου, κεφαλές από αιγυπτιακές γάτες, όλα από ασβεστόλιθο και πολλές φωτογραφίες με χουρμάδες, ελιές κάρα, γαϊδουράκια, το σπίτι τους με το παρκαρισμένο αυτοκίνητό τους, απόψεις του τοπίου ολόγυρα και κάποια πολλά προοπτικά σχέδιο που έχουν κάνει.
Εκτός και αν τους κατέσχεσαν τις φωτογραφίες με τις επιγραφές.....

SF είπε...

Πάντως τις προηγούμενες μέρες εντύπωση μου προκάλεσαν οι δηλώσεις αρχαιολόγων περί μη ύπαρξης τάφων με υπόγειο θάλαμο αυτής της εποχής. Πέρα από αυτόν στα Καλίνδοια που είχα αναφέρει, άρθρο σε ηλεκτρονική εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά και σε άλλα παρόμοια παραδείγματα.

http://www.iefimerida.gr/news/176281/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4

Antilamogio είπε...

Αφού σας προέτρεψα να "δούμε" ένα πιθανό σχήμα του (λαξευμένου στην πέτρα) τάφου, που εικάζω ότι θα είναι το ολόγραμμα του Μ.Α. [aekara χαίρομαι που το προχώρησες!], επαναφέρω μια άλλη τροφή για σκέψη:

http://i60.tinypic.com/2vjylpz.jpg

http://amfipoli-news.com/images/article_images/l_14985.jpg

Στη φωτογραφία του ΥΠΠΟ φαίνεται από την οπή ο 4ος θάλαμος?!

Ακούω απόψεις..

PAIANAS είπε...

Παιδιά, θα συνιστούσα σε όλους αυτοσυγκράτηση ...είδαμε φως η μάλλον. αχτίδα φωτός στο τούνελ΄. Ακόμη δεν μπορεί να προβλεφθεί τι μας περιμένει, τι μπορεί να προκύψει η τι μπορεί να συνέβη σε κείνα τα χώματα 2300 χρόνια πριν.
Καλό είναι να μη φορτωνόμαστε με ελπίδες που μπορεί να μην επαληθευτούν ...και δεν αναφέρομαι στον ''μεγάλο''...ότι και να κρύβεται εκεί, λογικά θα είναι μεγάλο.
Πριν όμως αποκαλυφθεί, ΔΕΝ μπορούμε να εκφράζουμε σιγουριά, να μοιράζουμε μπράβο, να φτιάχνουμε κλίμα και μετά να γκρεμοτσακιστούμε (όπως έγινε προχθές)...προσμονή λοιπόν, ελπίδα και αυτοσυγκράτηση !

Unknown είπε...

Αναφερεται:
"Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο..."

Αυτο λογικα σημαινει:
1ον Κατω απο τον παραλληλο τοιχο σφραγισης στον 3ο θαλαμο και του λεπτου στρωματος επιχωσης που υπαρχει, ερχομαστε σε επαφη με το φυσικο εδαφος του λοφου Καστα
2ον Στο κανονικο εδαφος λοιπον του λοφου (φυσικού σχιστολιθικού εδάφους)εχει λαξευτει τουνελ με ανοιγμα 4Χ2,10μ
3ον Αφαιρωντας τα υλικά που επεσαν λογω καθιζησης στην εισοδο του τουνελ αν κατα μηκος του το τουνελ ειναι προσβασιμο χωρις επιχωσεις θεωρητικα θα φτασουμε πολυ ευκολα στον κυριως ταφικο θαλαμο οπου και θα συναντησουμε την μαρμαρινη θυρα.
4ον Αφου επιτευχθει και η προσβαση στον κυριως ταφικο χωρο και δεδομενου οτι ο ταφος ειναι ασυλητος θεωρω οτι θα πρεπει να υπαρχει καρδιολογος διπλα στην κ. Περιστερη απο αυτα που θα δει: χρυσες λαρνακες (Αλεξανδρος, Ηφαιστιωνας) αγαλαματα, κτερισματα κτλ..
5ον Τωρα δεδομενου οτι τα μετρα που εχει διανυσει η ομαδα των αρχαιολογων (λιγοτερα της μισης ακτινας της διαμετρου του τυμβου) καθως και της εκτασης που καταλαμβανει το φυσικο σπηλαιο στη μεση του λοφου (που απο τα διαγραμματα φαινεται αρκετα μεγάλη)μου δινει την εντυπωση οτι το μηκος του τουνελ δεν θα πρεπει να ειναι πανω απο 10 με 15 μετρα.

Ισως η πιο δυσκολη δουλεια να ειχε να κανει με την αποχωματωση των τριων θαλαμων και τα προβληματα απο τους τοιχους σφραγισης.

Απο την αλλη βεβαια Δεινοκρατης ειναι αυτος οποτε δεν ξερει κανενας τι αλλο να περιμενουμε. Καποιες παγιδες επιπλεον για πιθανον τυμβωρύχους?


Zibi είπε...

@Antilamogio

Αρκετοί φίλοι του ιστολογίου έχουν αναφερθεί σε αυτήν την φωτογραφία και εξέφρασαν την ίδια απορία...

Δόθηκαν αρκετές απαντήσεις - εξηγήσεις.. Άλλες πειστικές, κατ' εμέ και άλλες όχι..

Μπορείς να βρεις τα σχετικά σχόλια σε παλαιότερες αναρτήσεις... Το ξέρω ότι είναι λίγο δύσκολο αυτό, εξαιτίας του τεράστιου όγκου των σχολίων, αλλά ίσως καταφέρεις να τις βρεις...

SF είπε...

@ antonis nikiforos
Θα ταν πολύ κατατοπιστικό, αν κάθε φορά που προκύπτουν νέα δεδομένα ενημέρωνες το ωραίο σχέδιό σου (όπως έκανε ο Λεφαντζής!!)

Antilamogio είπε...

@Zibi

Σ' ευχαριστώ! Το επαναφέρω επειδή θεωρώ το συγκεκριμένο θέμα το μόνο "λάθος" της επικοινωνιακής διαχείρισης, επειδή μας έδειξαν κάτι που "δεν έπρεπε" να δούμε τότε.

Γενικά πάντως εμένα μ' αρέσει που τα λένε με το σταγονόμετρο. Κι ας ξέρουν οι ίδιοι πολλά περισσότερα ;-)

Αλέξανδρος είπε...

Σήμερα μία τέτοια ανακοίνωση, η νέα ανάρτηση του Εμπεδότιμου και μέχρι στιγμής μόνο 70 σχόλια, ενώ τις άλλες ημέρες φτάνανε τις 200 και βάλε.......

Μήπως κάποιοι την έκαναν με ψιλά πηδηματάκια ;
Λέω εγώ........

ELLHN είπε...

@Αποστολής

Αντιλαμβάνομαι την διάθεση σου να αποφορτίσεις το κλίμα και να αστειευτείς αλλα έχεις υποπέσει σε ένα μεγάλο σφάλμα:

Η άσημη αρχαιολόγος Περιστεριθ είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελειου με μεταπτυχιακές σπουδές στην Σορβόνη (κατά γενική ομολογία ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Γαλλίας).

Επιπλέον έχει παρακολουθήσει παρα πολλά σεμινάρια στην Γαλλία και έχει διατελέσει βοηθός του αειμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη.

Επιπλέον έχει πολύ μεγάλη ανασκαφική εμπειρία στους νομους Καβαλας, Δράμας, Σερρών αλλα και στην Θράκη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το βιογραφικό της Περιστέρη εδώ:
http://www.protothema.gr/culture/article/422671/katerina-peristeri-ola-osa-den-xerete-gia-tin-epikefalis-arhaiologo-tis-amfipolis/

Δηλώνω υπερήφανος για το ότι έχω την ίδια καταγωγή με τους 2 κορυφαίους αρχαιολόγους (Δημήτρη Λαζαρίδη και Κατερίνα Περιστέρη)

virgi είπε...

Προς όλους όσους ενδιαφέρονται.
Διάβασα τα σχόλια πολλών για τον Εμπεδότιμο,άλλοι ζήτησαν να γράψει βιβλίο ,άλλοι προσπαθούν να καταλάβουν τους αποσυμβολισμούς του...
Και τα δύο βρίσκονται στο πάνω αριστερά μέρος της σελίδας του blog.
Είναι το βιβλίο του Εμπεδότιμου. Εγώ το έχω και πραγματικά είναι σωστός θησαυρός. Πάρτε το ,διαβάστε το και θα καταλάβετε πάρα πολλά.
Ίσως μπείτε και εσείς λίγο στο δικό του μυαλό.

Δημήτρης είπε...

Του βόρειου τοίχου βρέθηκε η θεμελίωση? Ή συνεχίζει σε βάθος?
Και επειδή είμαι άσχετος από τις επιστήμες αρχιτεκνονικής και πολιτικού μηχανικού, είναι τεχνικά λογικό/ δυνατό οι δύο τοίχοι να έχουν θεμέλια σε κάποιο βάθος, και ο τρίτος σε διαφορετικό? Ή πρέπει όλες οι πλευρές να είναι στο ίδιο βάθος?

virgi είπε...

@Αλέξανδρος
Και από αυτά τα σχόλια τα περισσότερα είναι νέων σχολιαστών,που για πρώτη φορά σήμερα γράφουν εδώ.

Δημήτρης είπε...

Επίσης, αν στον βόρειο τοίχο δεν υπάρχει θεμελίωση, τότε σημαίνει πως είναι εσωτερικός, σωστά?
Ας θυμηθούμε και το σχέιο του Λεφαντζή, που έδειχνε η οροφή να συνεχίζει και μετά τον τρίτο θάλαμο..

ELLHN είπε...

Βλέπεις μετά την ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκοπια το 1995 και την λαχταρα που είχαν διάφοροι Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν εκεί πληρώνοντας ελαχιστους φόρους και πολύ χαμηλούς μισθούς (και στην συνεχεια εισάγοντας τα προϊόντα τους στην Ελλάδα) οι αναφορές στην Ιστορία και Αρχαιολογία της Μακεδονίας σιγά σιγά εξαφανίστηκαν. Δυστυχώς λυπούμαι βαθύτατα γιατί και πολλοί επιχειρηματίες από Μακεδονία πήγανε και επενδύσανε εκεί. Στο βωμό του κέρδους δεν λογαριάζουν ούτε Ιστορία ούτε παραδώσεις ούτε το τι υπέστησαν οι Έλληνες τις Μακεδονίας από Βουλγαρους και Βούλγαρο-σκοπιανούς.

Unknown είπε...

Βλέποντας τον περίβολο, τα τοιχώματα της εισόδου και περισσότερο τις βάσεις, όπου επάνω στέκουν οι μαινάδες, σου δημιουργείται η αίσθησις ότι όλο αυτό είναι… καινούργιο! Αμεταχείριστο! Γιατί; Μα, διότι το έργο έγινε και θάφθηκε αμέσως! Αλλά για ποιον λόγο κάποιος να έφτιαχνε όλο αυτό το τεράστιο και δαπανηρό μνημείο, και να το έθαβε παραχρήμα; Ποιος ήταν αυτός που μπορούσε να διαθέσει τόσα πολλά κολοσσιαία κεφάλαια για μια τέτοια κατασκευή; Ποιο άραγε μυστήριο κρύβεται πίσω από ένα ιερό του Διονύσου, που κυριολεκτικά εμφανίσθηκε στην δύση της διονυσιακής λατρείας; Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις… Το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την παραγγελία αυτού του μνημείου – που δεν μπορεί να λέγεται απλά «τάφος» – στον λόφο Καστά, ήταν η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, η Ολυμπιάς[2]. Σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την διονυσιακή λατρεία[3], που εν τω μεταξύ έτεινε προς εξαφάνισιν. Διέταξε εκεί, και ως συνηθιζόταν σε πατροπαράδοτο χώρο, το κτίσιμο του ιερού, από συντρόφους της, καβείρους, που εκτός από την ιεροσύνη τους, ήσαν περίφημοι και ως τεχνίτες-μάστορες.

Unknown είπε...

4.Έτσι, έφτιαξαν ένα μνημειώδες έργο, που δεν απλώς ένα αρχιτεκτόνημα και δεν είναι και μόνο του, αλλά συνδέεται και επικοινωνεί και με άλλα αντίστοιχά του. «Η φθίνουσα πορεία της διονυσιακής λατρείας, που κατά τους παρελθόντες αιώνες ήταν η επικρατούσα, αποδεικνύεται από την νομισματική παραγωγή, που πάντα ήταν ο θρησκευτικός καθρέπτης των πόλεων τότε», λέει ο κ. Τσίντσιφος. Από τις αρχές του 4ου π.Χ. αι., ο κύριος λατρευόμενος στην Αμφίπολη θεός, ήτο ο Απόλλων. Οι κατασκευαστές του μνημείου, λοιπόν, δεν ήσαν οι Αμφιπολίτες (αν και θα μπορούσαν). Δεν είχε κανένα νόημα να διατεθούν τα τεράστια κεφάλαια που απαιτήθηκαν, για μια «ξεπερασμένη» λατρεία. Άλλωστε τα μακεδονικά στοιχεία του μνημείου, διαψεύδουν κάτι τέτοιο… Ποιος, λοιπόν, παρήγγειλε αυτήν την κατασκευή; Για να τον εντοπίσουμε, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν δυο παράμετροι, που προκύπτουν από το ίδιο το μνημείο: 1. Η πολύ μικρή διάρκεια ζωής του ιερού, όπως αποδεικνύουν τα «ολόφρεσκα» μάρμαρα, και 2. κάποια ρήξη, εν συνεχεία, της μακεδονικής βασιλείας, που πρέπει να ήταν υπεύθυνη για το σφράγισμα του μνημείου. Η διονυσαία και ιέρεια των Καβείριων Μυστηρίων, λοιπόν, Ολυμπιάς, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν, έδωσε την εντολή κατασκευής του ιερού, που πιθανότατα ήταν και χώρος μυήσεως στα μυστήρια. Και ως τέτοιος έπρεπε να είναι και κρυφός.

Για τις δραστηριότητές της στην Μακεδονία, από το 336 π.Χ. έως και το 316 π.Χ. που θανατώνεται από τον Κάσσανδρο, η σωζόμενη ιστορία δεν μας δίδει πληροφορίες. (Ας μην ξεχνάμε ποτέ όμως, ότι από την αρχαία ελληνική Γραμματεία, εξ αιτίας του μένους των χριστιανών, σώζεται μόνο το 3% αυτής). Η κατασκευή του μνημείου, λοιπόν, στον λόφο Καστά πρέπει να τοποθετηθεί μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα. «Η αντιπαλότητα Κασσάνδρου-Ολυμπιάδος, έφερε αυτήν την ρήξη εν συνεχεία της μακεδονικής βασιλείας και οδήγησε στην εν μέρει καταστροφή του μνημείου, όπως και στο σφράγισμά του», συμπεραίνει ο κ. Τσίντσιφος. Ούτως ή άλλως, το ιερό ήταν κάτι σαν βλασφημία, για την τότε θρησκευτική συνείδηση των Μακεδόνων! Όσον αφορά τον κατασκευαστή αρχιτέκτονα του μνημείου, αυτός πιθανότατα θα μείνει στην αφάνεια. Αυτό που μετρούσε περισσότερο στον αρχαίο Έλληνα ήταν ο εντολέας, ο έχων την ιδέα, ο εμπνευστής, ο χορηγός, και όχι ο σκαφτιάς κι ο εργάτης… Το οικοδόμημα του Καστά, είναι σχεδόν συνόκαιρο με το ιερό της Σαμοθράκης, το οποίο χρονολογείται στο 323-317 π.Χ. Κοινός παρονομαστής Σαμοθράκης και Καστά, ήταν τα καβείρια και η Ολυμπιάς. Εάν το μνημείο κατασκευαζόταν από τον Κάσσανδρο, εκείνη την εποχή κανείς δεν θα τολμούσε να το αγγίξει! Εγγύηση δεν θα ήταν μόνον ο Κάσσανδρος! Αλλά και όλη η συνέχεια των μετέπειτα βασιλέων! Ο περίβολος του μνημείου δεν θα γίνονταν ποτέ δότης υλικών… Ούτε και θα υπήρχαν ίχνη βεβηλώσεως και καταστροφικής μανίας στο εσωτερικό. Όλα αυτά φυσικά, εάν ποτέ αποφάσιζε ο Κάσσανδρος να βάλει… σφίγγες και μαινάδες στο μνημείο, πράγμα απίστευτο…

Δημήτρης είπε...

Επίσης, ορθομαρμάρωση στον τρίτο θάλαμο υπάρχει, και αν ναι είναι ίδια με των υπολοίπων?
Δεν θυμαμαι να αναφέρθηκε κάτι σχετικό τώρα τελευταία.
Από την άλλη, στο σχέδιο του Λεφαντζή, οι τοίχοι του τρίτου θάλαμου εμφανίζονται με διαφορετική γράμμωση από ότι των άλλων δύο θαλάμων, και με παραπέμπουν σε πωρόλιθους. Μήπως τελικά και οι πλαϊνοί τοίχοι του τρίτου θαλάμου είναι τοίχοι σφράγισης?

Unknown είπε...

ο… ψηφιδωτό με τον ολυμπιονίκη φΙΛΙΠΠΟ

Κατά την πρόοδο των εργασιών απεκαλύφθη,όπως διαβάζουμε στο xronos.gr, το μεγαλύτερο τμήμα ενός ψηφιδωτού δαπέδου (4,5 Χ 3 μ.). «Είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60 μ., το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα. Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρι-μπλε». Όλα έχουν την σημασία τους («σχήμα και τριώβολον»), αλλά δεν είναι της παρούσης. «Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά», λέει απλοϊκά η ανακοίνωση. Κοιτώντας όμως παρατηρητικά και με λεπτομέρεια το ψηφιδωτό που ευρέθη στο μνημείο, ολοφάνερα παραπέμπει στους κατοίκους της Χαλκιδικής. «Είναι πανομοιότυπο με ένα της Ολύνθου» υπερθεματίζει και ο κ. Τσίντσιφος. Η απάντηση των αρχαιολόγων σε τέτοιες περιπτώσεις είναι στερεότυπη «Εποχή μίξης τεχνοτροπιών». Αλλά αυτό «δεν πιάνει πάντα». Θα εξακολουθήσω να «κρύβω λόγια» έως ότου οι επίσημοι της ανασκαφής δώσουν μια πειστική απάντηση. Φαίνεται, λοιπόν, πως μετά τον περίγυρο, τα κεφάλια των σφιγγών και τα πρόσωπα των μαινάδων, η βεβήλωση συνεχίσθηκε και στο ψηφιδωτό… Αλλά πότε και από ποιους;..

Zibi είπε...

@virgi

Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που σήμερα, πια, πήραν την απόφαση να ...λάμψουν δια της απουσίας τους.

Ωστόσο, εγώ θα ήθελα εδώ αυτούς που καλόπιστα κατέθεταν τις απόψεις τους.

Εξάλλου, το έχω γράψει δεκάδες φορές εδώ, κανένας δεν μπορεί να διεκδικεί το αλάθητο για τον εαυτό του..

Unknown είπε...

Ο/Η Apostolos Gouzis είπε...

Vangelis Karagian,

Θα μου κάνατε μεγάλη χάρη πραγματικά αν θα μας δίνατε την ευκαιρία να δούμε κάποιες φωτογραφίες από επιγραφές που αναφέρονται στον Μέγα Αλέξανδρο.
Οσο και να έχω ψάξει αυτά που βρήκα ήταν λέοντες αιγυπτιακού τύπου, κεφαλές από αιγυπτιακές γάτες, όλα από ασβεστόλιθο και πολλές φωτογραφίες με χουρμάδες, ελιές κάρα, γαϊδουράκια, το σπίτι τους με το παρκαρισμένο αυτοκίνητό τους, απόψεις του τοπίου ολόγυρα και κάποια πολλά προοπτικά σχέδιο που έχουν κάνει.
Εκτός και αν τους κατέσχεσαν τις φωτογραφίες με τις επιγραφές.....


Αναφερω απο το βιβλίο της κ. Σουλβατζή "Ο ταφος του Μεγαλου Αλεξανδρου στην οαση Σιουα"

Η πρωτη επιγραφη βρεθηκε στις 10 Ιανουαριου του 1995 στην ελληνικη γλωσσα με κεφαλαια γραμματα. Στην πρωτη σειρα αναγραφεται το ονομα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΜΜΩΝΟΣ ΡΑ
ΥΠΕΡ ΑΥΤΟΥ
ΣΕΒΑΣΤΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑ ΘΥΣΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΜΜΑ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙς ΕΝΤΟΛΕς ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΕΓΩ ΜΕΤΕΦΕΡΑ ΤΟ ΕΛΑΦΡΟ ΩΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΠΙΔΑ ΣΩΜΑ
ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΗΜΟΥΝ ΔΙ ΑΥΤΟΝ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΞ
ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΠΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΙΧΑ ΙΜΙΘΗ ΚΑΤΑ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΤΩΡΑ ΔΕ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΑΡΙΝ ΑΥΤΟΥ"

Στην επιγραφη αυτη μετα το τελος του κειμενου αναγραφονται οι τιτλοι του Αυτοκρατορος Τραιανου

Επειδη δεν ειναι ευκολη η αναλυση και αποκωδικοποιηση μεσω του μπλοκ για τις αλλες 2 επιγραφες αλλα και για τα αλλα στοιχεια που συνθετουν οτι ο ταφος στην Σιουα εγινε για τον Μεγα Αλεξανδρο θεωρω η αναγνωση του βιβλιου της Σουλβατζη ειναι αναγκαια.

Στο βιβλιο εχει φωτογραφιες των επιγραφων δυστυχως δεν εχω δυνατοτητα να τις σκαναρω.

Η Σουλβατζη αναφερει μετα την απομακρυνση της απο την κυβερνηση Σημιτη, δεν ενδιαφερθηκε κανενας για τα ευρηματα και για τον ταφο. Αλλα διαλυθηκανε απο τις φθορες, αλλα κλαπηκανε απο τις αποθηκες που τα ειχανε.

Η Σουλβατζη να υπενθυμισω οτι ηταν ενα βημα απο τον ταφικο θαλαμο. Οπως η Περιστερη καλη ωρα τωρα.

Και επισης οτι κατω απο το μνημειο υπαρχουν στοες απο μεταλλεια χρυσου. Σε μια απο αυτες πιστευει οτι βρισκεται ο Μεγαλος Στρατηλατης.


Ολα αυτα ειναι γνωστα παντως εδω και χρονια και ειναι στην ευχέρεια του καθενος να τα πιστεψει η να τα αμφισβητησει. Σιγουρα παντως και μονο το αποτομο σταματημα της ανασκαφης θα πρεπει να μας προβληματιζει ολους ασχετα με το αν μα πειθουν τα επιχειρηματα της Σουλβατζη για την ταυτοτητα του νεκρου.





Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

@ Apostolos Gouzis
Από μία μικρή αναζήτηση που έκανα, διαπιστώνω ότι η κυρία που αναφέρεις μάλλον δεν συμφωνεί ούτε με εμάς ούτε με την Περιστέρη... http://history-of-macedonia.com/2014/09/29/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF/

Unknown είπε...

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olynthos-mosaic-floor.jpg

paratiritis είπε...

@Apostolos Gouzis

http://www.scribd.com/doc/189274448/%CE%9F-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%9B%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CE%A3%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%B6%CE%AE

είναι το βιβλίο της κ.Σουλβατζή "Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΑΣΗ ΣΙΟΥΑ"
σελ.152 "ΟΙ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ"

Unknown είπε...

για όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν πως συμπεριφέρεται το αμμώδες χώμα με υγρασία κατά την διάρκεια ενός σεισμού. Λύνει και τις απορίες γιατί τόσο βαθιά η πόρτα του ενάμιση τόνου κτλ κτλ

https://www.youtube.com/watch?v=-eH5fh0YEuQ

https://www.youtube.com/watch?v=cONq231dn6w

Unknown είπε...

Paratiritis θεωρω οτι ο κυριος Apostolos Gouzis ειναι γνωστης του βιβλιου απλα διαφωνει με τα ευρηματα και την ουσια των επιγραφων.

telbos είπε...

Εμπεδότιμε, δεν είναι μόνο η "γνωριμία" σου με το Δεινοκράτη". Είναι και η σεμνότητά σου, το μέτρο σου και ο τρόπος που χειρίζεσαι το θέμα και το μπλογκ. Διδάσκεις ήθος. Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Σε ευχαριστώ από καρδιάς. Εξαιρετικοί και όλοι οι συμμετέχοντες στη συνομιλία και το διάλογο που καλλιεργείς μέσα από το μπογκ σου.

kiki είπε...

@ Evangelos Christodoulou
πολύ κατατοπιστικά τα βίντεο σου και αν σκεφτεί κανείς ότι στο Ν. Σερρών το ποσοστό της υγρασίας ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει το 80% και 85% μπορεί να τα κατανοήσει ακόμα καλύτερα

Unknown είπε...

Blogger Ο/Η aekara είπε...,,
aδελφέ μου,είπα και εγώ , Κοίτα ...μήπως ανακάλυψε το αδέλφι ... ο ΑΕΚαρας αρχαιο ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΑΕΤΟ,!!!..αλλά ας είναι και αυτό καλό είναι ! Μόνο που νομίζω ότι το Α - ειναι για τον Αλέξανδρο στο νόμισμα και το Τ συμβολίζει κάτι άλλο.. ισως οχι αυτό που ελπίζεις. καλή προσπάθεια πάντως? Με όλη την ευγέναια που έχει η ΑΕΚτζήδικη ψυχή.


Και apropå την ευγένεια μην ξεχνάμε φίλοι συνταξιδιώτες( διότι είμαστε οι ευτυχείς ακόλουθοι και ακροατήριο του συνταρακτικού αυτού δράματος, της ανακάλυψης του Τύμβου στην Αμφίπολη) να αποδίνουμε ολον τον πρέπουσα σεβασμό και δέος στούς αχαίους ημών Ηρωες.
Ο Τύμβος είναι Super ...Υπερ Ηρωικός λόγο μεγέθους με σαφείς επιρροές από την Πανελληνική εκστρατεία Του Μέγα Αλέξανδρου εναντίων των βαρβάρων !
Και κυρίως λόγω του Λέωντα ( σημάδι, brand image) γιά τύμβο ενός ΜΕΓΑΛΟΥ Ηρωα !
αυτό που λείπει , φίλοι στους περισσότερους( δημοσιογράφους, ερευνητές, αρχαιολόγους ακόμη και ιστορικούς , είναι η γνώση του Αρχαίου Ελληνα Ηρωα , η λατρεία , το ΠΕΝΘΟΣ , οι συμβολισμοί , η θρησκευτικές παραδόσεις και πρακτικές Οι Αγώνες, οι συστηματικές μεγάλες και μικρές τακτικές ανά τω χρόνω λατρευτικές εκδηλώσεις των αρχαίων .

Και βέβαια λείπει η φαντασία και η ελεύθερη έκφρασή της
Η καθημερινή τους επαφή με τους Ηρωες και η σημασία των !

Ο Τύμβος -Σήμα! τώρα τον βλέπουμε μπροστά μας , πως να το καταλάβουν οι δημοσιογράφοι όταν οι ίδιοι αρχαιολόγοι καί ιστορικοί δεν το αντιλαμβάνοντε!
Απλώς υπάρχει μιά τεράστια γραφειοκρατική νοοτροπία διάχυτη ( φαίνεται) σε όλους αυτούς.( εκτός βέβαια σε εμάς τους ΑΕΚτζηδες... χε,χε).Βεβαίως εμείς δεν ύμαστε προσεκτικοί , δεν φυλάμε τα όπισθεν όπως οι κύριοι/ιες σε περίπτωση λάθους έκφρασης , λάθους υπόθεσης.


Ας είναι ,,, Εμπεδότιμε ευχαριστώ γιά το ΩΡΑΙΟ χώρο διαλόγου , γιά την σωστή σου ανάλυση με την οπόία συμφωνώ ως επί των πλείστων, και ως lay man ..ξανά δηλώνω την ελπίδα μου ότι πρόκειται να αντικρήσουμε σύντομα τον ασύλητο τάφο του Ηφαιστίωνα και του Αλεξάνδρου,... στον Τύμβο του Καστά ,στην Αμφίπολη.


Χαίρομαι εκ των προτέρων φίλοι !
ΚΛΕΟΣ ΑΦΘΗΤΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΗΡΩΩΝ !!

Unknown είπε...

Ένα μικρό απόσπασμα από ένα κείμενο που μιλάει για την ανακάλυψη επιγραφης του εφηβαρχικου νόμου 139 στοιχων από τον Λαζαρίδη το 1984... 30 χρόνια βρίσκεται στα χέρια της κόρης του Λαζαρίδη και δεν έχει δημοσιευθεί... Εύλογα τα ερωτήματα ποιος ο λόγος 30 χρόνια να μην έχει έρθει στο φως????? Η υπόθεση έχει τις ρίζες της στο 1984 όταν στη βόρεια στοά του γυμνασίου της Αμφίπολης αποκαλύφθηκε από τον Δημήτρη Λαζαρίδη ο εφηβαρχικός νόμος.

Σύμφωνα με αρκετούς αρχαιολόγους, θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία ευρήματα του είδους του σ’ όλο τον ελληνικό κόσμο. Μέχρι σήμερα είναι αδημοσίευτος.

Πρόκειται για ένα μοναδικό κείμενο 139 στίχων το οποίο δίνει αρκετές πληροφορίες. Στο πάνω μέρος του εφηβαρχικού νόμου σε λεία και εξέχουσα ταινία είναι χαραγμένη η μακεδονική χρονολόγηση της επιγραφής, που ανήκει στο 21 π.Χ. ή από μεταγενέστερες εκτιμήσεις στο 23-22 π.Χ.

Ο νόμος είναι έργο του εφηβάρχου Αδαίου Ευημέρου και σύμφωνα με αρχαιολόγους δίνει πληροφορίες για την αγωγή των εφήβων, τα ήθη της εποχής, τα αξιώματα, την κοινωνική δομή της πόλης και την τοπογραφία της.

Και εδώ ακριβώς είναι το ερώτημα που διατυπώνεται: Πως γίνεται μια επιγραφή στην οποία γίνεται αναφορά όχι μόνο των τοπωνυμίων όπως αυτά ήταν καταγεγραμμένα το 20 πΧ περίπου αλλά και των σημαντικών κτισμάτων της πόλης.(Μνημεία,δημόσια κτίρια κλπ) να μην έχει μελετηθεί και τα όποια συμπεράσματα να μην έχουν γίνει γνωστά, ούτε καν στους αρχαιολόγους;

Unknown είπε...

Να προσθέσω κάτι στις ευχαριστίες, ο Εμπεδοτιμος κάνει πολύ καλή δουλειά, έχει ορθολογικές και πάντα τεκμηριωμένες απόψεις, ειναι γνώστης και το έχει αποδείξει πολλάκις, ΟΜΩΣ ,και το γράφω κυρίως για τους νέους σχολιαστές, συγχαρητήρια αξίζουν και όλοι αυτοί οι σχολιαστές που τόσο με την έρευνα που κάνουν όσο και με το επίπεδο τους κρατούν αυτό το μπλογκ σε αυτήν την κατάσταση! !!εύχομαι με την σειρά μου να συνεχίσει αυτός ο χώρος να μας προσφέρει απλόχερα, γνώσεις, χαρά, και συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι.

Nafsimaxos είπε...

Φίλε Zibi
έχω ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες να συγκεντρώνω τα "μαργαριτάρια" των καθηγητών αρχαιολογίας αλλά λόγω φόρτου εργασίας το διέκοψα προσωρινά. Σε λίγο θα σου τα στείλω μέσω mail.

Planet είπε...

Για τις ασυναρτησίες της Σουβαλτζή, προτείνω το κεφάλαιο 12 του βιβλιου "Alexander's tomb: the two thousand year obsession to find the lost conqueror" απο τον Nicholas Saunders.

Η πολύ ενδιαφέρουσα ανασκαφή που γίνεται στον Καστά δεν έχει καμμία σχέση με το ανέκδοτο της Σουβαλτζή.

Enalios είπε...

@Evangelos Christodoulou

Η εξήγηση που έδωσες είναι άκρως πειστική και με βοήθησε να καταλάβω πως βρέθηκε αυτό μεγάλο κομμάτι της θύρας τόσο χαμηλά σε σχέση με την αρχική της θέση.

Στα βίντεο που ανέβασες είναι καθοριστική η συμμετοχή του νερού και το καταλαβαίνω καθώς αυτός είναι σημαντικός παράγοντας που ελέγχουμε και στο επάγγελμα μου.
Αν όμως είχε συμμετοχή το νερό σε αυτή την περίπτωση τότε είναι πιθανό οι αλλοιώσεις που έχει υποστεί το υπέδαφος η και η σήραγγα που περιμένουμε ίσως ακόμα και ο τελικός χώρος, σπήλαιο η άλλο, να είναι σημαντικές.

Unknown είπε...

Καλησπερα σε ολους σημερα δεν ξερω αλλα νιωθω μια τεραστια χαρα κα υπερηφανια οχι μονο γιατι ειμαι ελληνας αλλα και γιατι ειμαι μελος αυτης εδω της ομαδας που παρακολουθει το μπλογκ του εμπεδοτιμου εδω και τοσους μηνες.
συγχαρητηρια ξανα ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ!

Θα ηθελα να κανω μια προταση σε ολα τα παιδια που ξημερωβραδιαζομαστε εδω διαβαζοντας τα σχολια...

Η ποιοτητα του μπλογκ και της συζητησης που γινεται μας κανει ολους να συμφωνουμε πως μας "ΚΟΥΡΑΣΑΝ" ολοι αυτοι οι φωστηρες αρχαιολογοι που βγαινουν στα ΜΜΕ και υποβαθμιζουν την νοημοσυνη μας...

Σκεφτομουν λοιπον το εξης ειμαστε καπου 150,000 ατομα (βαζω μονο απο Ελλαδα) αν βρισκαμε εναν τροπο οπως με τις υπογραφες (π.χ. με email) να στελναμε μια επιστολη (οπως οι 140, ποσοι ηταν, που την ελεγαν στην κα Περιστερη) στην ΝΕΡΙΤ ή σε καποιο πρακτορειο ειδησεων και να αναφεραμε οτι θα επιθυμουσαμε να σταματησουν ασχετοι με το μνημειο, που κανουν ανασκαφη και βγαζουν συμπερασματα μεσω της τηλεορασης ωστε να παψουν και ιδιοι να εκτιθενται...

Συγνωμη για την ορθογραφια γιατι γραφω γρηγορα απο την χαρα (λογω του μνημειου) αλλα και με αγανακτηση για αυτους που "σπουδαζουν" τα παιδια μας...

333 είπε...

Evangelos Christodoulou,

είναι όντως μια πειστική εξήγηση για το τι πιθανόν να συνέβη εκεί κάτω, να είσαι καλά.

333 είπε...

P.Chris P.Chris,

γνώμη μου: άσε όλα τα "λουλούδια" να ανθήσουν :-),
αυτοί εκτίθενται από μόνοι τους, σε μας απομένει να κρίνουμε ποιος είναι κουρνιαχτός και ποιος όχι.

Unknown είπε...

Αθηνά Άν,

Γνωρίζω τη θέση της Κας Κοτταρίδη.
Αυτό που λέω είναι πως δεν κριτικάρει, δεν προβλέπει ποιος είναι μέσα, δεν χρονολογεί διαφορετικά, δεν εξηγεί πότε επιχωματώθηκε αλλά και πως, δεν εξηγεί σαν γνήσιος εγκληματολόγος πως βρέθηκε ότι βρέθηκε όπου βρέθηκε, τι θα συναντήσουμε και που αλλά και πότε είναι το τέλος της ανασκαφής, πόσες φορές συλήθηκε και από ποιους και γενικά δεν γνωματεύει.

Unknown είπε...

@ Evangelos Christodoulou
Μου άρεσε το δεύτερο βίντεο και βρήκα ένα φαινόμενο που το λένε ρευστοποίηση.
Φαντάζομαι μπορείεύκολα σε μια υγρή άμμο μετά απο ένα σεισμό να δημιουργηθεί κίνηση και να έχουμε σπάσιμο και μετακίνηση της πόρτας
http://www.youtube.com/watch?v=j0sLyJpfTE8
Χωρίς να είμαι ειδικός....

Unknown είπε...

Το θυρόφυλλο που βρέθηκε είμαστε σίγουροι ότι είναι μέρος της πρώτης μαρμάρινης θύρας;
Δεν έχει πάνω της τα ίδια μοτίβα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να ήταν θύρα επί του ορύγματος;

Enalios είπε...



http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_505.html

Καλό

Unknown είπε...

Ο/Η Planet είπε...

Για τις ασυναρτησίες της Σουβαλτζή, προτείνω το κεφάλαιο 12 του βιβλιου "Alexander's tomb: the two thousand year obsession to find the lost conqueror" απο τον Nicholas Saunders.

Η πολύ ενδιαφέρουσα ανασκαφή που γίνεται στον Καστά δεν έχει καμμία σχέση με το ανέκδοτο της Σουβαλτζή.

Planet
Η Σουλβατζη τεκμηριωμενα μαζι με την Αιγυπτιακη κυβερνηση (και οχι μονη της) ανακοινωσε την ανακαλυψη των ευρυματων που ταυτιζαν το μνημειο με τον ταφο του Μεγαλου Αλεξανδρου. Θεωρω οτι και οι Αιγυπτιοι αρχαιολογοι αν θεωρουσαν τα ευρηματα οχι τοσο σπουδαια ωστε να πιστοποιουν την ταυτοτητα του νεκρου δεν θα συμφωνουσαν με την Σουλβατζη με κινδυνο να γελειοποιηθούν στην παγκοσμια κοινοτητα.

Και σιγουρα η ερευνα της Περιστερη δεν εχει καμια σχεση με της Σουλβατζη. Της Σουλβατζη της δημιουργουσαν συνεχεια προβληματα (και με πενιχρα οικονομικα μεσα) μεχρι που την ανακαλεσαν πισω ενω την Περιστερη αφου την ειχαν στο περιμενε απο περσι το Καλοκαιρι που σταματησε η ανασκαφη ξαφνικα τους τελευταιους μηνες εχει στη διαθεση της καθε δυνατη βοηθεια.

Οπως ανεφερα η Περιστερη εχει παρει το μαθημα της για αυτο δεν μπορει να εκφραστει οπως η ιδια θελει γιατι ξερει οτι θα εχει την τυχη της Σουλβατζη. Και εγω στη θεση της αυτο θα εκανα προκειμενου να μπορεσω να συνεχισω την ανασκαφη.

Και κατι τελευταιο. Δε σου κανει εντυπωση μακεδονικος ταφος τεραστιων διαστασεων στην οαση Σιου με οτι αυτο συνεπαγεται να παραμενει παρατημενος χωρις να αναθεσουν εστω σε καποιον αλλον να συνεχισει την ανασκαφη? Τι φοβουνται? Τοσα λεφτα δινονται για την Αμφιπολη.

Ελεος πια.

ΥΣ
Κυρια Περιστερη γερα και υπομονη. Σε καταλαβαινω απολυτα τι περνας...

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

Συγχαρητήρια στην κυρία Περιστέρη για την επιμονή της να φέρει στο φως ό,τι κρύβεται στο λόφο Καστά. Εξ'αρχής γνωρίζουν που θα πάνε και που πρέπει να φτάσουν,το μαρτυρά η αποδέσμευση μεγάλου χρηματικού ποσού, αλλά και η τοποθέτηση στην ανασκαφή ως επιβλέπουσα της ίδιας της γ.γ. του ΥΠ.ΠΟ., κάτι που δε συμβαίνει σε άλλες αρχαιολογικές ανασκαφές. Διαφωνώ με τον Εμπεδότιμο σε κάποιες προσεγγίσεις αλλά συμφωνώ απόλυτα με το αποτέλεσμα "κάτι μεγάλο κρυβεται εκεί". Εύχομαι να επαληθευτεί ως προς το πρόσωπο.

Unknown είπε...

Stelios Bourazanis,

Βλέπουμε την πίσω/μέσα όψη της θύρας που δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση διακοσμημένη.
Η εμπρός όψη της είναι σε επαφή με το χώμα.
Εξάλλου οι διαστάσεις της συνηγορούν.

vagkalf07 είπε...

θα συνεχισουμε τα ξενυχτια αυτο ειναι το μονο σιγουρο...
δεν εχω πινακα με τις φωτογραφιες του μνημειου οπως ειμαι σιγουρος οτι εχει στο γραφειου του ο εμπεδοτιμος..αλλα θα την πω και γω την παρατηρηση μου...παραθετω απο δυο τυχαιες πηγες ...για να μην παρεξηγηθω ...το νεο φυλλο πορτας που βρεθηκε(η 1η φωτογραφια μετα το τελος του κειμενου)


http://www.xronometro.com/amfipolis-anaskafi/



και την φωτογραφια του "προηγουμενου" κομματιου



https://www.google.gr/search?q=%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9+%CE%B8%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%82+%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7&client=firefox-a&hs=2Bg&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=8v1TVO_HEILeaMDlgfAO&ved=0CCYQsAQ&biw=1920&bih=920#facrc=_&imgdii=_&imgrc=EP7sfD_YzhwMRM%253A%3Be-uwF_alQd99hM%3Bhttp%253A%252F%252F3.bp.blogspot.com%252F-pyqCUXG8ON4%252FVEaYxwa4GEI%252FAAAAAAAAF1c%252Ftn-MfW3vzPE%252Fs1600%252Famfipoli_002.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fempedotimos.blogspot.com%252F2014%252F10%252Fblog-post_22.html%3B640%3B626



αν δειτε την διαστρωματωση των χωματων ειναι ιδια ...αυτην που φαινεται στο κοντινο βαθος της πρωτης φωτο με αυτο κατω απο το κομματι που φαινεται στην δευτερη φωτο...τα κομματια ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΓΟ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΧΛΙΓΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑ.ΑΡΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΡΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΛΕΠΤΩΝ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ !!!!βρες τε ποια μερα δημοσιευσαν το "παλαιοτερο" κομματι και θα βρειτε ποσες μερες τουλαχιστον ειναι μπροστα η ανασκαφη απο τις ανακοινωσεις...

Βίκυ είπε...

Zibi,
επιθυμω εκκινηση με Παλαγγια,ως την πρωτη διδαξασα.Μετα συνεχεια με τους μυστακοφορους ,τον τιραντακια και ειδικα τον αλλον που μπροστα του ο Ιωαννης ο Μελισσανιδης ωχρια.Ριξε λιγο Θεμελη γιατι εχει κανει πολυ καλη δουλεια στην αρχαια Μεσσηνη και μην ξεχασεις και αυτον με το τσουναμι.
Τολις ζερβ,εξοχως ιδιαζουσα περιπτωσις
αληθεια εχει δωσει ποτε εξηγησεις για το τι εκανε 30 συναπτα ετη με ενα τοσο σπουδαιο και σπανιο ευρημα;
Πεντε στιχους να εβγαζε τον χρονο θα ειχε τελειωσει.
Το μηλο δεν πεφτει παντα κατω απ τη μηλια.

virgi είπε...

@ZIBI
http://www.stoxos.gr/2014/10/45_30.html

http://www.avgi.gr/article/4031471/olga-palaggia-to-mnimeio-tis-amfipolis-xronologeitai-sti-romaiki-epo-1

Unknown είπε...

@Apostolos Gouzis

Ευχαριστώ Απόστολε.
Τότε αυτό

πρέπει να είναι το κομμάτι που λείπει.

Planet είπε...

Vangellis, όλη αυτή η επιχειρηματολογία που παραθέτεις αναλύεται στο βιβλιο που προτεινα (το οποιο είναι και πολύ χρήσιμο για κουβέντες που κάνουμε εδώ). Δεν έχει νοήμα να αντιγράφω, τουλάχιστον σε αυτο το νήμα που το θέμα συζήτησης ειναι διαφορετικό (και για μένα πιο ενδιαφέρον προφανώς απο την ιστορία της Σουβαλτζή) Φυσικά το βιβλίο δεν ειναι ελευθερα διαθέσιμο, πρεπει να το πληρώσεις για να το αποκτήσεις, αλλα αν το κάνεις δε θα πάνε χαμένα τα λεφτά σου. Εκτος βέβαια αν η ανασκαφή στον Καστά έχει το αποτέλεσμα που προβλέπει ο Εμπεδότιμος :-)

Unknown είπε...

H Λαζαρίδου, ανέφερε στο zougla.gr πως ο νόμος αυτός δεν δίνει κάποια στοιχεία για το ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά.

http://www.zougla.gr/amfipoli/article/o-adimosieftos-efivarxikos-nomos-tis-amfipolis

Τωρα αν την πιστευει κανεις αυτό ειναι αλλο πράγμα.

Dazbaw είπε...

Το εύφορο κλίμα με προδιαθέτει να γράψω ένα ανέκδοτο!

Η Σίουα δεν αναιρεί την Αμφίπολη, αντιθέτως όπως είδαμε και σήμερα την επιβεβαιώνει...

Unknown είπε...

Η άμμος με την οποία έγινε η επιχωμάτωση προέρχεται από τον Στρυμόνα, σίγουρα δηλαδή περιείχε και μεγάλα ποσοστά υγρασίας. Το υπόλοιπο μνημείο είναι κατασκευασμένο και περιβάλλεται από χώμα διαφορετικής σύστασης. Το πρόβλημα είναι δηλαδή στην άμμο με την οποία έγινε η επιχωμάτωση, όχι στο χώμα που περιβάλει το μνημείο. Όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός-σεισμοί και καταρρέει το πάτωμα στον τρίτο θάλαμο (φανταστείτε κάτι σαν μία πλημμύρα που παρασέρνει τα πάντα, αυτοκίνητα, δέντρα κτλ) αδειάζει σχεδόν όλο το χώμα από τον τρίτο θάλαμο μέσα στο όρυγμα, παρασέρνοντας μαζί και την μαρμάρινη πόρτα και μέρος της επιχωμάτωσης του δεύτερου θαλάμου. Δεν υπάρχουν τυμβωρύχοι που έσπασαν τις πόρτες και όλα τα άλλα απίθανα που έχουμε ακούσει. Είναι καταστροφές από φυσικά αίτια. Από εδώ και πέρα έχουμε φυσικό λόφο Καστά, το δε όρυγμα έιναι λαξευμένο σε σχιστόλιθο, θεωρώ πολύ δύσκολο να έχει καταρρεύσει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Οι μηχανικοί της εγνατίας ΑΕ είναι εκεί και ακόμα και αν έχει καταρεύσει θα κάνουν νέα σήραγγα. Σίγουρο είναι ότι πιο μέσα υπάρχει μεγάλη κοιλότητα, αυτό έχουν δείξει τα γεωραντάρ, και γι΄αυτό και δεν σταματάει η ανασκαφή. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα

virgi είπε...

@vagkalf0
εγώ πάντως σε αυτή την φωτογραφία κανονική σκάλα βλέπω.

http://www.xronometro.com/amfipolis-anaskafi/

Unknown είπε...

Θα το εχω υπόψην Planet. Ευχαριστώ.

daphned είπε...

@magica
Καλησπέρα, μήπως βρήκες ημερομηνίες στα EXIF των σημερινών φωτογραφιών; Με μια πρόχειρη ματιά, δεν τις βρήκα...
Ευχαριστώ.

vagkalf07 είπε...

virgi...μιλαω για την διαστρωματωση που φαινεται στην 1η φωτο με το "νεο" κομματι.. εκει που οριοθετειται δυτικα το ορυγμα..και το υποστρωμα του παλαιοτερου χρονολογικα κομματιου

George Papadopoulos είπε...

Χιλια μπραβο αλλα και ευχαριστω στον Εμπεδοτιμο κυριως για την ανωτεροτητα που εχει δειξει αυτο το διμηνο, χαριζοντας απλοχερα τις γνωσεις του καθως και για την δυναμη που μας εδινε και συνεχιζει να μας δινει ωστε η ελπιδα μας για τα αποτελεσματα της ανασκαφης να μεινει ζωντανη. Ενας και μονο ανθρωπος και δειτε τι συναισθηματα μας εχει χαρισει, φανταστειτε τι θα γινοταν αν και τα λαμογια που κανουν τους ξυπνιους μπορουσαν να δουλεψουν για το καλο του πολιτισμου, για την αβιαστη προσφορα της γνωσης.
Αγαπαμε Περιστερη και περιμενουμε σαν το περιστερι να μας φερει το μυνημα συντομα!Συγχαρητηρια στους συνοδοιπορους του blog για την βοηθεια και τις ωραιες κουβεντες!

virgi είπε...

@vagkalf07
Νομίζω ότι δεν έχεις δίκιο.
Κάτω έχει την ίδια άμμο και το ξέρουμε αλλά δεν είναι στο ίδιο ύψος.
Ούτε σίδερα έχει ,ούτε τίποτα η πρώτη χρονικά φωτογραφία.Ούτε τους λίθους πίσω.
Συμφωνώ με το υπουργείο.

Apostolis είπε...

@ELLHN
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για την κα Περιστέρη
Το ΅άσημη΅ στο παράδειγμα μου, δεν σήμαινε χωρίς προσόντα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Άνθρωπος ικανότατος δηλαδή, αλλά μη προβεβλημένος. Ο ορισμός ενός τέτοιου ΅ άσημου ΅ ανθρώπου, με πολύ χαμηλό profile, ήταν ο (έςτω και αν είναι άςτοχος ο παραλληλιςμός) Άντονι Γκαουντί

vagkalf07 είπε...

καλα ρε UKNOWN.....που πηγε το χθεσινο ΤΕΛΟΣ ????

Unknown είπε...

Τώρα συνειδητοποιώ ότι με αυτά που έχω γράψει, αποδεικνύεται ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ κάμία σύληση του μνημείου από την στιγμή που επιχωματώθηκε και μετά

vagkalf07 είπε...

virgy...βγαλανε την πρωτη χρονικα που στεκοταν λιγο ψηλοτερα και μετα βαλανε τους οριζοντιους δοκους..μαλλον μεταλλικους..(επειδη δεν ειμαι ο καλυτερος στα του pc.. θα το παρουσιασω αυριο καλυτερα..)

Unknown είπε...

@Βιργινια ένα μεγάλο μπράβο το αξίζεις και εσύ για την πολύτιμη βοήθεια σου με τα σχέδια και όχι μόνο σε όλο αυτό το ταξίδι που συνεχίζεται με μεγάλη αγωνία και αισιοδοξία :)))!!!

kiki είπε...

@ daphned
από το photoshop στο description βγάζει
created 31/10/2014-11:39:31pm
modified 31/10/2014-11:39:35pm
που μου κάνει που πολύ για το τι ώρα μπήκε στον υπολογιστή του υπουργείου και ανέβηκε στη σελίδα του

virgi είπε...

@Τολι Ευχαριστώ αλλά πιστεύω ότι όλοι συμμετέχουν το ίδιο εδώ με τον τρόπο του ο κάθε ένας.Και για τον εαυτό του.
Να είσαι καλά.

Βίκυ είπε...

Η οαση λεγεται Σιουα και ναι θα επρεπε να την χρηματοδοτουμε οπως χρηματοδοτουμε 40 ατομα στο Κουρδισταν και καλα κανουμε
και οπως πρεπει να κανουμε οπου υπαρχουν Ελληνικες αρχαιοτητες οπως στην Κυρηναικη που λεηλατουνται την στιγμη που μιλαμε.
(Τριτη αναρτηση κατα σειρα)
http://erroso.blogspot.gr/2014/10/blog-post_955.html#more

Unknown είπε...

@Βιργινια εννοείται πολλοί φίλοι έχουν βοηθήσει και το έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση του εμπεδοτιμου!!!

Unknown είπε...

Η φωτογραφία είναι απο την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Έθνος"

Έχει Exif data
30-10-2014

Exif data photo - link

Κωστής Κ. είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του Παναγιώτη Τραιανού
http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2014/10/blog-post_24.html

ΠΕΡΣΕΑΣ είπε...

Σχετικε με τα οστα κυκνου που βρεθηκαν στον ταφο ισως το παρακατω να ριχνει φως http://www.paraxeno.com/8902/amfipoli-vrethike-skeletos-kiknou/

Olga είπε...

Παρατηρήστε στο χέρι της Περσεφόνης κάτω από τον δείκτη. Φοράει κάτι ανάμεσα στο δάχτυλο η βλέπουμε το γνωστό γράμμα;

ΠΕΡΣΕΑΣ είπε...

Το παραξενο ειναι πως βρεθηκε η πορτα μεσα στο ανοιγμα και κατω απο το δαπεδο...απο οτι καταλαβα στην ανακοινωση εκει βρεθηκε

Zibi είπε...

Η ανασκαφή της Σουβαλτζή δεν έχει να κάνει σαφώς με αυτήν της Αμφίπολης και κακώς την αναφέρουμε εδώ...

Ωστόσο, θα ήταν μέγα λάθος να ισοπεδώνουμε την προσπάθειά της και το μεράκι της.. Ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι η ανασκαφή της έγινε με πενιχρά μέσα και χωρίς, ουσιαστικά, καμιά κρατική συμπαράσταση..

Δεν έχω γνώση των ευρημάτων της, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει για την ουσία.

Η οποία είναι ότι το κράτος θα έπρεπε να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη της Ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Unknown είπε...

Ένα μεγάλο μπράβο πρώτα στο καμάρι μας (Εμπεδοτιμε εσύ) κ μετα σε όλους εσάς που εμπλουτίζουν με γνώσεις τα άδεια μυαλά μας!
Είμαι κ εγω περήφανος λογο καταγωγής (καβαλα) !
Όπως παρατήρησε και ενας φίλος πιο πάνω ειπε για τα νετρα που απομένουν. ...0.50 στη προηγούμενη ανακ. Υππο και τωρα 1.40 .
Αρα μας μένουν 0.10 σωστά?
Να τολμήσω να κανω πρόβλεψη οτι αύριο για πολλούς κ διαφορους λόγους μπορει να έχουμε κ άλλη ανακοίνωση απο υππο (και σημαντική θα έλεγα) για νεα ευρήματα?
αεκαρα αδερφέ μου μπορώ να πω οτι με εντυπωσίασε το σχέδιο!

Ανώνυμος είπε...


  
Καλησπέρα σε όλους
Συγχαρητήρια  και από μένα  Εμπεδότιμε

Εγώ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι που με προβλημάτισε σήμερα ξαναδιαβάζοντας τα δημοσιεύματα σχετικά με τη μελέτη σεισμικής τομογραφίας. Δυστυχώς δε μπόρεσα να βρω κάπου το πλήρες κείμενο της μελέτης  .
Στα αποσπάσματα όμως που βρήκα γράφει "Ερευνήθηκε έκταση κυκλικής διατομής με ακτίνα 90 m και πάχος 6-8 m».
Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε και το χρόνο που έγινε η μελέτη,  σημαίνει ότι ο χώρος που ερευνήθηκε είναι πολύ ψηλότερα από το βάθος της τρέχουσας ανασκαφής. Άλλωστε ο περιμετρικός τοίχος ανακαλύφθηκε το 2012 και το δάπεδο της  κατασκευής που έχει αποκαλυφθεί βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό της θεμελίωσης του περιμετρικού  τοίχου. Η κα Περιστέρη είχε δηλώσει τότε ότι το ύψος του τύμβου  μέχρι σήμερα είχε ύψος 23 μέτρα.Εμείς κατεβήκαμε 12 μέτρα πιό κάτω.....
Αν καταλαβαίνω  σωστά  αυτά που  αποτυπώνονται  στη σεισμική μελέτη αφορούν σε  κατασκευές οι οποίες βρίσκονται σε πολύ  υψηλότερο επίπεδο από αυτό στο οποίο εξελίσσεται η τωρινή ανασκαφή. 
Παρακαλώ πολύ διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Dazbaw είπε...

για να δούμε μερικά δεδομένα...

[Ο Αλέξανδρος δεν ήταν δυνατόν να μην είχε ταφεί εκεί που είχε ζητήσει ο ίδιος…και είχε ζητήσει να ταφεί στην όαση του πατέρα του ( όαση του Σίουα), του Άμμωνα Δία , όπως αναφέρουν πάρα πολλοί αρχαίοι συγγραφείς…δεν είναι δυνατόν η θέλησή του να μην έγινε σεβαστή…]

Μου έρχεται στο μυαλό η Ολυμπιάδα που ισχυριζόταν την θεϊκή καταγωγή του ιού της (Μ. Αλέξανδρος), πως δηλαδή δεν ήταν πατέρας του ο Φίλιππος Β΄( αλλά ο Δίας), το οποίο ήταν και η αφορμή για την εξορία της από τον Φίλιππο Β΄ τον ίδιο, λόγω κατηγορίας για μοιχεία, Ολυμπιάδας στην πατρίδα της, την Πασσαρώνα...

όμως [Η μυθολογία λέει ότι από τη Θήβα της Αιγύπτου πέταξαν δυο περιστέρια: το ένα προσγειώθηκε στη Λιβύη, όπου χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία, και το δεύτερο ήρθε στη Δωδώνη, όπου ιδρύθηκε το μαντείο.]

και [στην Δωδώνη ξέρουμε πως η Ολυμπιάδα έμαθε τα ιερατικά μυστικά στο Μαντείο της Δωδώνης, το οποίο και υπηρέτησε για χρόνια, ενώ ήταν μυημένη και στα Βακχικά Μυστήρια]

http://ellinikiglossa-lexarithmoi.blogspot.gr/2011/05/x.html
εδώ διαβάζουμε [ Το μαντείο της Δωδώνης με το μαντείο των Δελφών συνδέονται άμεσα, όπως συνδέονται και με άλλα μαντεία και εκτός του ελληνικού χώρου, με τα μαντεία της Ηλιουπόλεως αλλά και της Λιβύης και του μαντείου της Σιούα.

Πραγματικά ένα δίκτυο μαντείων που τα βρίσκουμε μελετώντας τα αρχαία κείμενα. Η σύνδεση που υπάρχει στα κείμενα του Ηρόδοτου –με λεπτομερείς γραπτές αναφορές για την ύπαρξη του μαντείου στην Λιβύη του Αμμωνος Διός όπως ο ίδιος τα έχει ακούσει από ιερείς κατά την επίσκεψη του στις Θήβαις της.]

Zibi είπε...

Και για να τελειώνουμε με το θέμα της τυμβωρυχίας και της σύλησης, κατά την ταπεινή μου άποψη, πάντα:

1. Η κεφαλή της Σφίγγας, βάρους 100 κιλών, δεν μπορεί να μεταφέρθηκε στον τρίτο θάλαμο, προκειμένου να την κλέψουν! Ακόμη και ο πιο ...καθυστερημένος τυμβωρύχος δεν θα το έκανε με τίποτε!

2. Κανένας τυμβωρύχος, επίσης, δεν θα καθόταν να χτυπάει με τις ώρες, προκειμένου να σπάσει τη δίφυλλη πόρτα, όταν, όπως φαίνεται και στο πάτωμά της ότι υπήρχαν "ράγες", προκειμένου να ανοιγοκλείνει!

3. Εάν οι τυμβωρύχοι είχαν προηγηθεί το δεύτερο θυρόφυλλο της πόρτας δεν θα βρισκόταν μέσα στο όρυγμα!

4. Όλα φωνάζουν πια ότι υπήρξε κάποιος σεισμός ή κάποια άλλη αιτία (σε καμία περίπτωση παρέμβαση τυμβωρύχων) που προκάλεσε την καθίζηση του χώρου..

Zibi είπε...

@Dazbaw

εάν έχεις το χρόνο και τη διάθεση θα σε προέτρεπα να διαβάσεις τις αναρτήσεις του Εμπεδότιμου από την αρχή (όχι τα σχόλια, γιατί είναι χιλιάδες) και σε διαβεβαιώνω ότι θα βρεις εκεί τις απαντήσεις που ψάχνεις!

Antilamogio είπε...

Λίγο η μαγεία της ανασκαφής, λίγο οι τεκμηριωμένες απόψεις του εμπεδότιμου (τον οποίο διαβάζω καθημερινά, αλλά επέλεξα να συμμετάσχω στην κουβέντα ΤΩΡΑ που ουσιαστικά ξεκινούν όλα), λίγο ο όμορφος διάλογος που κάνετε με έχει ερεθίσει πολύ και κάθομαι και διαβάζω συνέχεια...

Τι διαβάζω? Τα παλαιότερα δελτία τύπου διαβάζω!!

Διαβάζω π.χ. το Δελτίο Τύπου 14/9/14. [Θυμίζω: είναι η μέρα που μπήκαν στον 3ο θάλαμο από την οπή μετά την πλάκα με τους ρόδακες.]

Φυσικά οι φωτογραφίες που μας έδειξαν τότε, είναι κομμένες στο σημείο της οπής του Τ4. Όμως έχουν μια αξία στο εξής: δείχνουν την κλίση της επιχωμάτωσης του Θ3: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14968

Λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη το Δελτίο Τύπου της 2/10/14, όπου η Παναγιωταρέα αναφέρει υψομετρική διαφορά της επίχωσης 1μ, υπολογίζω την κλίση της επίχωσης: 1μέτρο διά 6μέτρα (που είναι το μήκος του Θ3) ίσον 16%!

Αυτή η κλίση στην επίχωση εδώ έχει διάφορες εξηγήσεις: είτε ο θάλαμος επιχωματώθηκε με κλειστή την μαρμάρινη πόρτα από την οπή του Τ3 και έτσι, ως άργιλος, ισορρόπησε στο φ (γωνία ισορροπίας) της μαλακής αργίλου, είτε είχαμε κατάρρευση του κατώτερου επιπέδου στο σημείο αυτό και η επίχωση πήρε την κλίση αυτού που βρίσκεται από κάτω.

Σύντομα θα μάθουμε!

Dazbaw είπε...

Διαβάζω τον Εμπεδότιμο από τον Αύγουστο και σχεδόν , μην πω 100%, συμφωνώ σε αυτά που γράφει...δεν κατάλαβα γιατί μου το είπες αυτό...!

Zibi είπε...

@Dazbaw

Συγνώμη φίλε μου, αλλά ο browzer μου, δεν ξέρω γιατί, μου εμφάνισε μόνο την πρώτη παράγραφο του σχολίου σου, που έλεγε:

[Ο Αλέξανδρος δεν ήταν δυνατόν να μην είχε ταφεί εκεί που είχε ζητήσει ο ίδιος…και είχε ζητήσει να ταφεί στην όαση του πατέρα του ( όαση του Σίουα), του Άμμωνα Δία , όπως αναφέρουν πάρα πολλοί αρχαίοι συγγραφείς…δεν είναι δυνατόν η θέλησή του να μην έγινε σεβαστή…]"

Μετά, επιτέλους, μου εμφάνισε και το υπόλοιπο κείμενο!!

hylap-vn είπε...

Μία σημαντική παρατήρηση κατά την ταπεινή μου γνώμη που δεν έχω δει να έχει επισημανθεί μέχρι τώρα. Ζητώ συγνώμη αν κάνω λάθος.

Το μαρμάρινο θυρόφυλλο που βρέθηκε στο όρυγμα έχει προφανώς προς τα πάνω την πίσω (εσωτερική στον 3ο θάλαμο) πλευρά του. Λογικά τα θυρόφυλλα όταν ήταν στην θέση τους είχαν τις εφηλίδες (τα καρφιά) προς τα έξω. Το ξέρουμε και από άλλους μακεδονικούς τάφους αυτό.

Άρα το λογικό θα ήταν η εξωτερική πλευρά να ήταν προς τα πάνω!
Διαφορετικά τι? Έπεσε ενάμιση τόνος μάρμαρο και έκανε γκέλα και γύρισε από την άλλη???

Έχει κανείς καμιά λογική εξήγηση?

giannis_ είπε...

@antilamogio
με γλύτωσες από γράψιμο ακριβώς το ίδιο θα ανέβαζα, καλό ειναι να ξαναβλέπουμε τις ανακοινώσεις!!
@zibi
την ύπαρξη σύλησης ή μη θα την τελειώσει η σκαπάνη και εγώ πιστεύω ότι η αναστάτωση προέρχεται από αλλους λόγους

Unknown είπε...

Εγώ πλέον βλέπω κάτι άλλο στο ψηφιδωτό, το κέντρο μάζας και το κέντρο διάτμησης. Το ψηφιδωτό δεν καταστράφηκε από κάτι που έπεσε από πάνω, αλλά από κάτι που έφυγε από κάτω. Ας κάνουμε μία υπόθεση, ότι κάποια χρόνια μετά την κατασκευή του μνημείου, γίνεται ένας σεισμός, αρκετά ισχυρός για να ραγίσει το ψηφιδωτό κυκλικά στο κέντρο. Έρχεται μετά από πολλά χρόνια ο πολύ ισχυρός σεισμός που γνωρίζουμε από την ιστορία. Εκεί προκαλείται ρευστοποίηση της αμμώδους επιχωμάτωσης. Κάτω από το φηφιδωτό έχουμε και εκεί άμμο, αρχίζει και αυτή να ρευστοποιείται, το νερό ψάχνει να βρει δρόμο διαφυγής προς τα πάνω, έξοδος οι ρογμές στο κέντρο του ψηφιδωτού. Το νερό που ανεβαίνει, συμπαρασύρει τα σπασμένα, από προηγούμενο σεισμό, κομμάτια του ψηφιδωτού μερικά μέτρα πάνω από την επιφάνεια του δαπέδου. Τότε καταρρέει το δάπεδο στον τρίτο θάλαμο, και έχουμε το άδειασμα της επιχωμάτωσης του τρίτου και δεύτερου θαλάμου μέσα στο όρυγμα, συμπαρασύροντας και την πόρτα αλλά και τα κομμάτια του ψηφιδωτού. Παρακαλώ έναν πολιτικό μηχανικό, να εμβαθύνει λίγο αυτή την υπόθεση

Ανώνυμος είπε...

@hylap-vn
Μπορεί η πόρτα να άνοιξε πρώτα και μετά να αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα να πέσει κάτω με την ακμή της ( "λεπτή " πλευρά -πάχος) και μετά να γύρισε.

Antilamogio είπε...

Κατ' αρχάς Καλό Μήνα σε όλους και όλες! Μακάρι αυτός ο μήνας να είναι γεμάτος ευχάριστες Αποκαλύψεις!

@hylap-vn: ενδιαφέρουσα η σκέψη σου. Βλέπω το εξής: αν πιστέψουμε ότι βρήκαν τα τμήματα των θυρών όπως μας τα δείχνουν στις φωτογραφίες, εικάζω ότι οι θύρες έπεσαν (ή τις έριξαν) ενόσω ήταν ΑΝΟΙΚΤΕΣ!

Σκέψου το εξής: οι πόρτες ανοιγόκλειναν (μάλλον προς τα μέσα) περιστρεφόμενες γύρω από την ακμή που είναι πιο στρογγυλεμένη. Όσο ήταν ανοικτές, για άγνωστο λόγο, έπεσαν! Η μια λοιπόν έπεσε με την "έξω" πλευρά προς τα πάνω και η άλλη με τη "μέσα" πλευρά προς τα πάνω.

Αν οι πόρτες έπεφταν όσο ήταν κλειστές, θα έπρεπε να κάνουν γκελ, όπως λες. Πράγμα φυσικά αδύνατο.

@giannis: έβγαλα κι άλλα συμπεράσματα διαβάζοντας παλιά δελτία τύπου και (κυρίως) βλέποντας παλιές φωτογραφίες!

Dazbaw είπε...

Κανένα πρόβλημα συνταξιδιώτη!!!

hylap-vn είπε...

Ευχαριστώ Antilamogio και Ερασιτέχνης.

Συνεπώς, αν ήταν ανοιχτή, που μάλλον ήταν, η θεωρία ότι την έσπασαν τυμβωρύχοι ακυρώνεται.

Άλλο ένα επιχείρημα των θιασωτών της σύλησης που καταρρίπτεται !!

Ανώνυμος είπε...

Στις 12:55 έγραψα κάτι σχετικά με τησεισμική μελέτη.
Μπορεί κάποιος να βοηθήσει?

Unknown είπε...

Μην βιάζεστε, μην τρελαίνεστε.

Η εύρεση του ορύγματος μπορεί να είναι μια κρύπτη, ένα άνοιγμα στο έδαφος για την τοποθέτηση της σαρκοφάγου η του ταφικού θρόνου.

Κανείς δεν αναρωτήθηκε που πήγε το πάτωμα γύρω από το όρυγμα των 4χ2; Τι σας λέει αυτό; Εάν είναι πράγματι σήραγγα τότε θα πρέπει να βρεθεί και το πάτωμα του τρίτου θαλάμου. Ο σφραγιστικός τοίχος (εάν είναι σφραγιστικός) βρέθηκε πάνω από το άνοιγμα.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@hylap-vn

διαβάστε αν δεν σαν είναι κόπος πιο πάνω αυτά τα σχόλια μου

31 Οκτωβρίου 2014 - 6:15 μ.μ
31 Οκτωβρίου 2014 - 9:15 μ.μ.
31 Οκτωβρίου 2014 - 10:20 μ.μ
31 Οκτωβρίου 2014 - 11:42 μ.μ.
1 Νοεμβρίου 2014 - 12:09 π.μ
1 Νοεμβρίου 2014 - 1:46 π.μ

hylap-vn είπε...

Κάτι σαν και αυτό υποστηρίζει η Παλιαδέλη ότι είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε το όρυγμα στον 3ο θάλαμο.
Δηλαδή ότι είναι "αποθετήριο" για προστασία.

http://www.lifo.gr/mag/features/3704

Ανώνυμος είπε...

@giannis & @ antilamogio
Επειδή διαβάζω και εγώ όλες τις ανακοινώσεις , έχετε καμία εξήγηση για το πώς βρέθηκαν τμήματα των φτερών των σφιγγών που επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους στην είσοδο , πριν τον πρώτο διαφραγματικό τοίχο μάλλον (βλέπε ανακοίνωση 20/08/2014) και κάποια τμήμτά τους στον θ3?

Καληνύχτα σε όλους

hylap-vn είπε...

@Evangelos Christodoulou

Τις διάβασα πριν μου τις υποδείξεις :-)

Είναι μία θεωρία και την έχεις τεκμηριώσει αρκετά πειστικά.

Έχω κάποιες αμφιβολίες γιατί το θυρόφυλλο που βρέθηκε σήμερα είναι κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου αν και έχω μπερδευτεί με αυτό το θέμα γιατί οι ανακοινώσεις του υπουργείου είναι λίγο θολές σε αυτό.

Τέλος πάντων γι'αυτό έχουμε αυτό το φόρουμ να ανταλλάσουμε επιχειρήματα βασισμένοι όσο μπορούμε σε στοιχεία.

Antilamogio είπε...

Τροφή για μεταμεσονύχτια σκέψη μαζί με την καληνύχτα μου:

- Δελτίο Τύπου 14/9/14 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434):
Στον Νότιο τοίχο (πάνω απ' τη σπασμένη πόρτα) το βάρος των υπερκείμενων γαιών ήταν 2μ. Στον Βόρειο ήταν 12-13μ. Μια φωτογραφία της 20/9 για να καταλάβουμε σε ποιο σημείο έχει φτάσει η ανασκαφή: http://i57.tinypic.com/4v1z6q.jpg
Έχει δρόμο ακόμη...
Επίσης: φωτογραφία του Τ4 κομμένη στο σημείο της οπής: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14960
Η οπή (καθώς και η κεκλιμμένη επίχωση του Θ3) φαίνεται στο σκίτσο: http://amfipoli-news.com/images/article_images/l_14985.jpg

- Δελτίο Τύπου 2/10/14 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58672):
Η Αννούλα του χιονιά μας δείχνει (κατά λάθος) τον 4ο θάλαμο, που έχει ΗΔΗ ΒΡΕΘΕΙ: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15121
(μην αμφιβάλλετε, είναι ο 4ος θάλαμος! Φαίνεται και το κεφάλι ενός εργάτη με τον φακό στο κράνος. Δεν ξέρω γιατί επιμένουν να το κρύβουν...)
Συγχρόνως, οι υποστυλώσεις της θόλου του Θ3 έχουν γεμίσει τον Θ3 με σκαλωσιές: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15122

- Δελτίο Τύπου 21/10/14: Το κατώφλι με τα ίχνη από τις πόρτες που άνοιγαν έχει κοπεί ακριβώς στο σημείο που ξεκινάει κάθε δάπεδο! http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15243 Γιατί; Για να μη δούμε πόσο βαθιά είχαν σκάψει?

- Δελτίο Τύπου 31/10/14: Από τις σκιές στις φωτογραφίες της θύρας και του ορύγματος συμπεραίνω ότι δεν υπάρχουν τα δικτυώματα που είδαμε στο Δελτίο Τύπου της 2/10! Τι να έγινε άραγε? Να έφυγαν τα δικτυώματα? Ή να είναι παλαιότερες κατά 1 μήνα περίπου οι φωτογραφίες? Οεο? Πού να έχει φτάσει άραγε η ανασκαφή σήμερα, αν ισχύουν μερικά από τα παραπάνω?

Σύντομα θα έχουμε καταιγισμό ανακοινώσεων, κατά τη γνώμη μου! Ελπίζω θετικών...

cu

Ελεύθερος Έλλην είπε...

Λοιπόν πιστεύω και εγώ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στον τύμβο της Αμφίπολης,αλλά η σωρός του,όσο παράξενο και αν ακούγεται έχει μεταφερθεί εκεί περίπου από το 215 μ.χ από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Καρακάλλα που βασίλευσε απο το 211-217 μ.χ και δολοφονήθηκε στην εκστρατεία του από την Έδεσσα προς την Παρθία. Ο Καρακάλλας ήταν ο πρωτότοκος γιος το Σεπτίμου Σέβηρου,του τελευταίου Ρωμαίου Αυτοκράτορα που επισκέφτηκε τον Μέγα Αλέξανδρο,μέχρι να χαθούν οι ιστορικές πηγές για την τύχη της σωρού του. Ο τύμβος της Αμφίπολης είχε φτιαχτεί από τον Δεινοκράτη για να στεγάσει τη σωρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στις ιστορικές πηγές είναι γνωστό ότι αναφέρεται ότι ο Πτολεμαίος έκλεψε τη σωρό απο τη νεκρική πομπή και την πήρε μαζί του στην Αλεξάνδρεια. Επόμενως ο τύμβος της Αμφιπόλεως πρέπει να παρέμεινε ως κενοτάφιο και να χρησιμοποιήθηκε ως μαυσωλείο με ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό.Παράλληλα στην Αλεξάνδρεια οι ιστορικοί μας γράφουν για αιώνες ότι οι Ρωμαίοι Στρατηγοί και Αυτοκράτορες,όπως π.χ ο Ιούλιος Καίσαρας,επισκέπτονταν τον νεκρό Αλέξανδρο και άλλοι αφήναν δώρα,ενώ κάποιοι άλλοι βεβήλωναν τον νεκρό,κλέβοντας αντικείμενα ή αγγίζοντας τον. Ο Σεπτίμος Σέβηρος ,πατέρας του Καρακάλλα το 199 μ.χ διέταξε να εναποτεθεί η σωρός του Αλεξάνδρου σε κλειστό ταφο στην Αλεξάνδρεια που να μην είναι επισκέψιμος έτσι ώστε να μην δει άλλος θνητός τη μορφή του ήρωα μετά απο τα 500 χρόνια που είχαν ήδη περάσει.Ο Καρακάλλας ήταν φανατικός θαυμαστής του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε εμμονικό σημείο που άγγιζε τα όρια της παραφροσύνης, προσπαθούσε να μιμηθεί τα πάντα από αυτόν,φόραγε μέχρι και ξανθιά περούκα από μαλλιά Γερμανών για να του μοιάζει,ενώ μετά τον θάνατο του πατέρα του πήγε στην Αλεξάνδρεια και επισκέφτηκε τον τάφο του. Στην Αλεξάνδρεια εσφαξε εικοσι χιλιάδες κατοίκους και της συμπεριφέρθηκε σαν κατακτημένη πόλη επειδή θεωρούσε ότι οι κάτοικοι τον χλεύαζαν για αιμομικτικές σχέσεις που διατηρούσε με την μητέρα του. Είναι προφανές ότι έτρεφε βαθύ μίσος για την πόλη αυτή και θεωρούσε ότι δεν της άξιζε να έχει στα έγκατα της τη σωρό του μεγαλύτερου ήρωα της Ιστορίας.Το κίνητρο του ήταν σαφές,ήθελε να αποκαταστήσει την αδικία του παρελθόντος και ο Αλέξανδρος να ταφεί στον αρχικό ταφο στην Αμφίπολη που προορίζονταν γι αυτόν πριν κλέψει το πτώμα ο Πτολεμαίος. Στη συνέχεια πρέπει να πήρε την μουμιοποιημένη σωρό του ήρωα και να τη μετέφερε στο μαυσωλείο-κενόταφιο της Αμφίπολης όπου και διέταξε ύστερα από τελετουργικό,αποκεφαλισμός σφιγγών κλπ, να θαφτεί εκεί,ενώ με τη βοήθεια του Ρωμαικού μηχανικού γέμισε όλο το μνημείο με χώματα και εφτιαξε τοίχους σφράγισης. Στην Αμφίπολη έχουν βρεθεί πολλά Ρωμαικα νομισματα που απεικονίζουν τον Καρακάλλα όπως και Ρωμαικά μιλιάρια,οδοδείκτες.

gtroza είπε...

πολύ στρογγυλεμένες γωνίες έχει το ξύλο

http://postimg.org/image/f0oe7jomv/

κι εγώ εκεί νομίζω ότι είναι η είσοδος απο ψιφηδωτό

οι κόκκινοι κύκλοι, για συσχετισμό μεγεθών
φτυάρι, πέτρα, πόρτα, σε σχέση και με την απόσταση απ΄την φ. μηχανή
οι κίτρινοι δείχνουν "διαμορφωμένα" τμήματα ;

gtroza είπε...

Ο/Η Antilamogio είπε...

Τροφή για μεταμεσονύχτια σκέψη μαζί με την καληνύχτα μου:

- Δελτίο Τύπου 14/9/14 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434):
Στον Νότιο τοίχο (πάνω απ' τη σπασμένη πόρτα) το βάρος των υπερκείμενων γαιών ήταν 2μ. Στον Βόρειο ήταν 12-13μ. Μια φωτογραφία της 20/9 για να καταλάβουμε σε ποιο σημείο έχει φτάσει η ανασκαφή: http://i57.tinypic.com/4v1z6q.jpg
Έχει δρόμο ακόμη...
Επίσης: φωτογραφία του Τ4 κομμένη στο σημείο της οπής: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14960
Η οπή (καθώς και η κεκλιμμένη επίχωση του Θ3) φαίνεται στο σκίτσο: http://amfipoli-news.com/images/article_images/l_14985.jpg

- Δελτίο Τύπου 2/10/14 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58672):
Η Αννούλα του χιονιά μας δείχνει (κατά λάθος) τον 4ο θάλαμο, που έχει ΗΔΗ ΒΡΕΘΕΙ: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15121
(μην αμφιβάλλετε, είναι ο 4ος θάλαμος! Φαίνεται και το κεφάλι ενός εργάτη με τον φακό στο κράνος. Δεν ξέρω γιατί επιμένουν να το κρύβουν...)
έχει γραφτεί πιό παλιά, ότι μάλλον
υπάρχει κι άλλος χώρος
τα φώτα όμως είναι μάλλον απ' την οροφή

Συγχρόνως, οι υποστυλώσεις της θόλου του Θ3 έχουν γεμίσει τον Θ3 με σκαλωσιές: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15122

- Δελτίο Τύπου 21/10/14: Το κατώφλι με τα ίχνη από τις πόρτες που άνοιγαν έχει κοπεί ακριβώς στο σημείο που ξεκινάει κάθε δάπεδο! http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15243 Γιατί; Για να μη δούμε πόσο βαθιά είχαν σκάψει?

- Δελτίο Τύπου 31/10/14: Από τις σκιές στις φωτογραφίες της θύρας και του ορύγματος συμπεραίνω ότι δεν υπάρχουν τα δικτυώματα που είδαμε στο Δελτίο Τύπου της 2/10! Τι να έγινε άραγε? Να έφυγαν τα δικτυώματα? Ή να είναι παλαιότερες κατά 1 μήνα περίπου οι φωτογραφίες? Οεο? Πού να έχει φτάσει άραγε η ανασκαφή σήμερα, αν ισχύουν μερικά από τα παραπάνω?
φαίνονται για λίγο στο video
https://www.youtube.com/watch?v=fJoxeOn5PY0&noredirect=1

Σύντομα θα έχουμε καταιγισμό ανακοινώσεων, κατά τη γνώμη μου! Ελπίζω θετικών...

cu

υγ:η προηγούμενη ανάρτηση
απαντούσε στον φίλο Μανο Τερζοπουλο

καληνύχτα σε όσους ξενυχτάνε!

gtroza είπε...

@Μανο Τερζοπουλο
άλλο κατάλαβα
γράψε λάθος για το video
και τον χώρο

ο χώρος που συζητάμε έχει μήκος 6μ
τα δικτυώματα λογικά πατάνε προς τα 4,5μ
αυτό που μα δείχνουν είναι μάλλον μικρό σε σχέση με το 4,5χ6,0, ίσως και πιό μικρό απ' το 4,0χ2,10

Unknown είπε...

@Ελέθερος Έλλην
Όμως έχουμε νομίζω αναφορές για τον τάφο του Αλέξανδρου μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους το 390, όταν ορδές οργισμένων χριστιανών κατέστρεψαν το τάφο. Δεν αποκλείεται όμως όπως λες και εσύ η μεταφορά του πτώματος από κάποιον Βυζαντινό αυτοκράτορα ίσως τον Θεοδόσιο τον Β, που όπως λέγεται είχε μια μεγάλη ευσέβια προς τα ελληνικά γράμματα και νοοτροπία. Όμως αυτό θα σήμαινε ότι ο τάφος δεν κατασκευάστηκε για τον Αλέξανδρο αλλά πχ, για την Ρωξάνη που πέθανε εκεί.

@Λογοκρίτες
Αφού ειρωνευτήκαμε, κατηγορηθήκαμε, και λογοκριθήκαμε μας κάλεσαν φυγάδες και ψευτοειδήμονες απλά και μόνο γιατί εκφέραμε μια διαφορετική , ψυχρή αντικειμενική άποψη της εκείνης σύλησης του τάφου και του θαλάμου ως τρίτου και τελευταίου
Κλασσική Ελληνική αντίδραση.

Όπως πάντα κάποιοι φίλοι
βιάζονται να προδικάσουν και πάντα στο τέλος πέφτουν έξω.
Το άνοιγμα των 4χ2 μέτρων ενδεχομένως να παραπέμπει σε κρύπτη/ αποθετήριο.

Οι κρύπτες ήταν αρκετά συνηθισμένες σε μακεδονικούς τάφους. Είναι πολύ πιθανών στη επόμενη ανακοίνωση να βρεθούν κόκαλα του νεκρού, καθώς και το δάπεδο σε χαμηλότερο επίπεδο. Είναι προφανές ότι ο διαφραγματικός τοίχος όπως και οι υπόλοιποι κατασκευάστηκε από μεταγενέστερους, για να προστατευθεί ότι έχει απομείνει από την σύληση. Δηλαδή τα ανεκτίμητα έργα τέχνης (καρυάτιδες και σφίγγες) και τα απομεινάρια του νεκρού...Πρέπει να έγιναν παρα πολλές πραγματικά απόπειρες τυμβωρυχίας σε αυτό τον τάφο, αφού διέλυσαν μέχρι και τον διαφραγματικό τοίχο του δαπέδου. Η θεωρία του σεισμού ότι τα έκανε όλα λίμπα μέσα δεν στέκει απόλυτα. Τα πρώτα σημάδια που θα είχαμε δει θα τουλάχιστον θα ήταν ρωγμές στην Θολωτή οροφή μην πω τεράστιες τρύπες και πτώσεις λίθων. Δεν είναι δυνατόν ένας τέτοιος σεισμός να κατέστρεψε τα δάπεδα, τις πόρτες και να μην άνοιξε ούτε μια ρωγμή στον θόλο. Μα κανένας μηχανικός η αρχιτέκτονας δεν έκανε αυτή την παρατήρηση;
Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο τρίτος θάλαμος είναι ο ταφικός είναι το ψηφιδωτό της Περσεφόνης. Μου κάνει εντύπωση που ξεχάστηκε και αγνοήθηκε. Πως είναι δυνατόν το ψηφιδωτό, η είσοδος στον κάτω κόσμο να είναι μακριά από τον ταφικό θάλαμο; Βρίσκεται στον προθάλαμο, ένα βήμα πριν τον νεκρό, και την είσοδο του στον κάτω κόσμο.

Όπως πάντα η ανασκαφή θα δείξει. Ελπίζω βεβαία να κάνω λάθος.

ELLHN είπε...

@Ελεύθερος Έλλην

Ο Καρακάλας είχε όντως σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα.

Όταν επισκέφτηκε την σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου εναπόθεσε ως ένδειξη σεβασμού την ζώνη και το αυτοκρατορικό δαχτυλίδι του.

Κάποιες πηγες αναφέρουν ότι στην συνεχεια κυνήγησε φιλοσόφους οπαδούς του Αριστοτέλη πιστεύοντας ότι αυτός είχε δηλητηριάσει τον Μέγα Αλέξανδρο!!!

Είχε τέτοια εμμονη/θαυμασμό για τον Μέγα Αλέξανδρο που διέταξε κατά την προπαρασκευή του πολεμου εναντίον της Αυτοκρατορίας των Παρθων 3 λεγεώνες (16000 στρατιώτες) να υιοθετήσουν και να εκπαιδευτούν στον σχηματισμό της Μακεδονικής φάλαγγας. Παρα το γεγονός ότι πλέον για τον Ρωμαϊκό στρατό η χρήση τέτοιου σχηματισμού θεωρούνταν παρωχημένη.

Τώρα αν μετέφερε την σορό στη Αμφίπολη? who knows? only the excavation will tell...

Πάντως θα ήταν πραγματικά απίστευτο πως η παράνοια ενός ανθρώπου να έχει ως αποτέλεσμα την προστασία της σορού και τον ενταφιασμό της στην πατρίδα...

Unknown είπε...

apdaniil daniil,

τη μια μας λέτε για αμεταχείριστο μνημείο και την άλλη για καταστροφές και βεβηλώσεις.
Ο Λεκάκης είστε;;;;

Unknown είπε...

Vangelis Karagian,
Paratiritis,

Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Εχετε δίκιο,
γνωρίζω την περίπτωση, έχω το βιβλίο και ασχολήθηκα αρκετά με το θέμα διότι με ενδιέφερε πάρα πολύ.
Για κάποιο λόγο δεν πείστηκα.
(ίσως από τη "φόρμα" και τη γραμμή των γλυπτών... αυτό που το ονομάζει κεφαλή λέοντος μου φαίνεται για τυπική αναπαράσταση αιγυπτιακής γάτας), ίσως από την μεγάλη έλλειψη φωτογραφικού υλικού, από τις συνεντεύξεις, από τα επιχειρήματα, από το λόγο και την έκφραση, από το πολύ φτωχό υλικό (ασβεστόλιθος).
Είναι πολλά...
Συγγνώμη, μου θυμίζει γιατρό επιστήμονα που προσπαθεί να θεραπεύσει ασθενείς με φίλτρα και μαγικά.
Ούτε μπορώ να φανταστώ πως ομονόησε όλο το πολιτικό σύστημα τότε μαζί με την αντιπολίτευση!
Όμως μπορεί να πέφτω πολύ έξω και να είναι προσωπικό μου κόλλημα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον τρόπο που προσεγγίσατε τη θέση μου.

Ελεύθερος Έλλην είπε...

Δεν είναι τυχαίο, που σύμφωνα με τους ιστορικούς ο ψυχοπαθής με τον Μέγα Αλέξανδρο αυτοκράτορας Καρακάλλας είναι ο τελευταίος επιφανής που επισκέφτηκε την σωρό του,ενώ μετά χάνονται τα ίχνη της.Επίσης όποιος ψάξει τις ιστορικές πηγές βλέπει ότι πριν φτάσει στην Αλεξάνδρεια,τιμήσει τον Αλέξανδρο και διαπράξει τις σφαγές εκεί,είχε περάσει από την Αμφίπολη,εκεί σίγουρα θα είχε επισκεφτεί το μαυσωλείο-κενοτάφιο του τύμβου καστά.

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε σε ευχαριστώ πολύ κι εγώ για το ταξίδι που μας έχεις προσφέρει στη γνώση και στο όνειρο!
Είσαι ο μόνος που εξαρχής συσχέτισες το μνημείο με τον Αλέξανδρο και μάλιστα με ιστορικές αναφορές και αποσυμβολισμο, συγχαρητήρια για μια ακόμη φορα!
Επίσης κάτι τεχνικό, καλύτερο το καινούριο μέγεθος γραμματοσειράς, στην προηγούμενη ανάρτηση δυσκολεύτηκα λίγο :)

Ευχαριστώ και όλους τους συνομιλητές για τις πληροφορίες και τις παραπομπές καθώς και όλους όσους έκαναν σχεδιαστικές απεικονίσεις και επεξεργασία στις φωτογραφίες.

Μερικές από τις απορίες που μου γεννήθηκαν με τις καινούριες ανακοινώσεις είναι οι εξής. Το ότι ο λόφος είναι από σχιστόλιθο σημαίνει κάτι; Είναι για παράδειγμα ένα πέτρωμα που μπορεί να διαμορφωθεί ευκολότερα από πετρώματα άλλων λοφων ή σπηλαίων, έχει καλύτερη στατικότητα κτλ;;
Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μεγάλος λαξευμένος θόλος κάτω από το βράχο τι ποσοστό του βράχου θα μπορούσε να καλύπτει για να μην υπάρχουν προβληματα στατικότητας; Επίσης σε σχέση με τη διασκόπηση, ο κενός χώρος που εντοπίζεται είναι άραγε κάτω από βράχο; Πλησιάζει η ανασκαφή προς αυτό τον κενό χώρο;

Αναρωτιέμαι γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο-λόφος για να ορθωθεί γύρω και πάνω του τύμβος. Να υπήρχε κάποιο ιερό ή χώρος λατρείας άραγε εκεί; Ήταν ένα σημείο που φαινόταν ή δε φαινόταν από άλλα μέρη; Έχει να κάνει με τον προσανατολισμό; Με το υπέδαφος στον λόφο; Σίγουρα για κάποιο λόγο επέλεξαν το συγκεκριμένο μέρος. Το μόνο που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι στον ίδιο λόφο υπήρχαν σε ψηλότερο σημείο τάφοι από την εποχή του σιδήρου και παρόλα αυτά επέλεξαν τον ίδιο λόφο.

Επίσης σημαντικό θα ήταν να μάθουμε αν βρέθηκαν στην επίχωση τα μεταλλικά μέρη που λείπουν από τη θύρα.

george είπε...

@Embedotimos, Konstantinos Kairis, Apostolos Gouzis, Virgi, Effie and anyone else interested

I've now completed an updated version of my work that was shown on October 23, 2014 in Ellinikodictyo by Arxaiognomon (who translated it into Greek)- which some of you may have already looked at.

If you wish, I could forward to your email address this new version. Please, let me know if you so wish. My email address is

Thanks.

george είπε...

grg7wtkns@gmail.com

Unknown είπε...

@ Zibi
Για τα μαργαριτάρια που λέγαμε ότι έχουμε ακούσει, πέτυχα στο youtube 29/10 και 30/10 δυο εμφανισεις της Παλιαδέλη σε εκπομπές σε σκάι και αντέννα (ναι πρόλαβε! μπορεί να υπάρχουν και περισσότερες) με τα γνωστά που είπε, όπως και 30/10 τον Νακάση που είπε σε εκπομπή στο Σκάι ότι η ανασκαφή γίνεται με λάθος τρόπο χωρίς να σέβονται τη στρωματογραφία κτλ... Επίσης 29/10 η Παλαγγιά στην πρωινή εκπομπή του μέγκα (λινκ που έδωσε στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης η Βίκυ) απαξίωσε για άλλη μια φορά την ανασκαφή και είπε ότι το μνημείο είναι του 1ου αιώνα π.Χ και ότι ανεγέρθη με χρηματοδότηση των Ρωμαίων!

@ Βίκυ
Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ περι χρηματοδότησης. Έπρεπε να υπάρχει για όλα τα σημεία που υπάρχουν ελληνικές αρχαιότητες συμπεριλαμβανομένης της ανασκαφής στη Σίουα.

@ SF
Ευχαριστούμε για το λινκ με τους άλλους υπόγειους τάφους. Απίστευτος ο τάφος Μακρίδη Μπέη και ποιος τον ήξερε; Αγνοούμε τελικά τόσα πράγματα που έχουν βρεθεί.

Petros είπε...

μαζι σας , αλλα η πορτα πως βρέθηκε κατω απο τους πορολιθους ?????

reporter είπε...

καλημέρα σε όλους . δείτε σήμερα την γελειογραφία του Χατζόπουλου στα ΝΕΑ .

faaethon84 είπε...

Καλημέρα σας. Διαβάζω και γω καθημερινά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα δελτία τύπου του υπουργείου πολιτισμού και τα σχόλια των "επιφανών" μας αρχαιολόγων. Θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου για το κατά πόσον ο τάφος είναι συλημένος ή όχι από τι στιγμή που ότι έλειπε εώς την ανακάλυψη του τρίτου θαλάμου, βρέθηκε αμέσως μετά στην επίχωση. Μιλώ για το κεφάλι της μιας σφίγγας, τμήματα του ψηφιδωτού και των θυρών. Δηλαδή το μόνο που απομένει είναι το υπόλοιπο κεφάλι της μιας σφίγγας. Μήπως η ανακάλυψη των πιο πάνω μας δίνει μια ιδέα του τρόπου που όλα αυτά βρέθηκαν στον τρίτο θάλαμο? Προσωπικά η θεωρία της πλυμμύρας μου φαίνεται πιο πιθανή αν συνυπολογίσω τα οστά κύκνου στον τάφο. Μια μεγάλη πλυμμήρα έσπασε τον διαφραγματικό τοίχο μπροστά από την είσοδο και συνπαρέσυρε τα κεφάλια και τα φτερά των σφιγγών στο εσωτερικό του τάφου. τελικά το βάρος της αλουβιακής επίχωσης είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του οριζόντιου διαφραγματικού τοίχου στον τρίτο θάλαμο.

faaethon84 είπε...

Είναι δυσάρεστο επίσης το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που βγαίνουν καθημερινά στα παράθυρα των τηλεοράσεων εκφράζοντας πολλές φορές άκαιρες και αβάσιμες απόψεις ήταν καθηγητές μου στο πανεπιστήμιο. Πολύ απογοητευτικό όταν τέτοια ονόματα απομυθοποιούνται μπροστά στα μάτια σου! και όλα αυτά για το φθόνο της ανακάλυψης

virgi είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα
@Ερασιτέχνης.
Αν διαβάσεις ποιο προσεχτικά και στα συμπεράσματα στο τέλος της μελέτης θα δεις ότι οι μετρήσεις έγιναν από την βάση του λόφου όχι απο την κορυφή.

@faaethon84
Η βάση του λόφου Καστά είναι 90μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.Αυτή η πλημμύρα θα είχε αφανίσει την μισή Μακεδονία.
Δες αν θέλεις το σχόλιο μου στις 31 Οκτωβρίου 2014-8:01 π.μ.στην προηγούμενη ανάρτηση.

faaethon84 είπε...

Η Περιστέρη δέχεται εθελοντές ή ο κύκλος της είναι πολύ κλειστός?ενδιαφέρομαι αν έχει κάποιος στοιχεία της

giannis_ είπε...

@ ερασιτεχνης 12:31
Πρώτα πρέπει να απαντήσουμε σε άλλα ερωτήματα, όπως:
1. Τι είναι το μνημείο αυτό και πότε έγινε.
2. Πότε έγινε η επίχωση.
Προσωπικά δε με πείθουν οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί εδώ, δηλαδή η λατρευτική πράξη και η σύληση, διότι η μεν πρώτη στηρίζεται σε ξενόφερτο έθιμο και στις αντιδράσεις που θα προκαλούσε στα ιερατεία. Αλλά και ο Πτολεμαίος μολις είχε αναγορευτεί σατράπης Αιγύπτου ώστε να εισαγάγει ένα τέτοιο ακραίο έθιμο. Η δε σύληση στερείται επιχειρημάτων που άπτονται της επαναλαμβανόμενης πράξης διότι οι τυμβωρύχοι ενεργούν ως αρουραίοι πάνε κατευθείαν στο χρυσό και δε μετακινούν μάρμαρα εκατοντάδων κιλών. Αν η επίχωση έγινε αργότερα μάλλον η όποια μετακίνηση έγινε με σκοπό τη μπάζωση του χώρου προς προστασία από επιδρομείς, θεωρώντας σημαντικότερο αυτό που βρίσκεται υπογείως από την επιμελή καταστροφή μέρους των μαρμάρων(η αποτροπή έχει υποστηριχθεί και αυτή εδώ απλά λιγότερο σε σχέση με τις άλλες δύο εκδοχές).

Αρης είπε...

εστω ειμαι τυμβωρυχος,αρα παω για να παρω..φτανω στον ταφο..τι ωραια κεφαλια εχουν οι σφιγγες..κατσε να τα παρω μεχρι μεσα μην ερθει κανενας απο πισω και μου τα παρει..ενταξει θα τα κουβαλησω μεχρι που δε ξερω,και αν βρω κατι αλλο τ αφηνω..αλλιως τα κουβαλαω σ ολη τη διαδρομη..σπαω και τη πορτα με αυτα αν ειναι..
εστω ειμαι βανδαλος..παω να κατστρεψω,παω βγαζω τα κεφαλια με τροπο,τα κατεβαζω ηρεμα κατω και παω να τα αφησω παρακατω..κατσε να χαλασω και το ψηφιδωτο,κανω εναν τελειο κυκλο λοιπον,για να το καταστρεψω..βγαζω ενα κομματι μονο αφηνωντας ολο το αλλο αθικτο..και το κομματι,κομματια τ αφηνω εκει παραπερα..
τα συμπερασματα δικα σας..
Εχω μια υποψια,οτι υπαρχουν πολυ σημαντικα ευρηματα που μας κρυβουν..
Πιστευω οτι τα χερια απο τις καρυατιδες,ισως να κρατουσαν ταυτοχρονα κατι μια επιγραφη,οπως εχει ακουστει..και καθως δεν ηθελαν ακομη να μας τη δειξουν,τα αφαιρεσε η αρχαιολογικη υπηρεσια..ισως να τα βρηκαν στην επιχωση ισως να τα βρηκαν και ενθετα στα αγαλματα..
Παντως σιγουρα μια αρχαιολογος σαν την Περιστερη δε ρισκαρει να πιστευω να λεει πραγματα που δεν ξερει στα σιγουρα..
Τωρα πιστευω παιζεται ενα παιχνιδι,οσο προχωρανε,τα ευρηματα ειναι και πιο δυσεξηγητα,για τον κοινο αρχαιολογικο νου,η Περιστερη εχει ομως τη δικια της αποψη,οσον αφορα την εξηγηση των ευρηματων,η μενδωνη ομως πολιτικα σκεπτομενη και μη θελωντας να ριψοκινδυνευσει,δημιουργια απογοητευσης,που θα βλαψει τη κυβερνηση,διαρρεει περι συλλησης η μαλλον ανθρωπινης παρεμβασης,αντιθετα με το τι πιστευει η Περιστερη..η οποιοα ισως υποχρεωνεται να πει καποια πραγματα..
Εμπιστευομαι απολυτα την Περιστερη καθως φαινεται πολυ εξυπνος ανθρωπος..

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Είναι πάντως ιδιαίτερα αισθητή η προσπάθεια της αποδόμησης που επιχειρείται από τα συστημικά ΜΜΕ είτε με τους μαϊντανούς της επιστήμης της αρχαιολογίας (βαριά λέξη αλλά την κέρδισαν επάξια) είτε με τους σχολιαστές - δημοσιογράφους και τις ειρωνείες τους...

Να και το σκίτσο του Χαντζόπουλου στα σημερινά "ΝΕΑ".

Γελοιγραφία Χαντζόπουλου - ΝΕΑ 1-11-2014 - LINK

c.bakolas είπε...

Επειδή βλέπω να συνεχίζεται η κουβέντα ότι η πόρτα βρέθηκε κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου σφράγισης, επανέρχομαι και σας παρακαλώ να δείτε ξανά την φωτογραφία του ΥΠΠΟ όπου φαίνεται πωρόλιθος κάτω από την πόρτα!!!

http://www.image-share.com/ijpg-2744-47.html

Αρης είπε...

εστω οτι ειμαι ο Δεινοκρατης,δημιουργος του μνημειου και ενας απο τους καλυτερους της εποχης..δεδομενα γνωριζω απολυτα τους τροπους,μεθοδους συλλησης,των τυμβωρυχων της εποχης,εχω τις γνωσεις αλλα κυριως και το χρημα ωστε να θωρακισω πληρως το μνημειο,με τεχνικες και στρατηγικες κατασκευης..
Η ανασκαφικη ομαδα σκαβει τρεις μηνες με την τεχνολογια του 2014..
Αρα κατα την αποψη μου το μνημειο αφου επιχωματωθηκε και μετα ηταν αδυνατο να συλληθει,απο μεμονωμενους τυμβωρυχους..μονο ως επισημη προσπαθεια καποιας εξουσιας και παλι σκεφτητε ποσο δυσκολο και επιφοβο ειναι τωρα με τα συγχρονα μεσα..και καντε τις αναγωγες..

Unknown είπε...

@ Άρης
έτσι ακριβώς. Ας ελπίσουμε ότι όλα τα εμπόδια μπήκαν εξαρχής...

Αρης είπε...

και κατι τελευταιο,αν η σφραγιση και ο αφοπλισμος εγινε απο ιδεολογικους εχθρους,που πιθανον ειχαν και καποιου ειδους δεισιδαιμονικου φοβου-κινητρου ωστε να το επιχωσουν αλλα και να το σφραγισουν,σιγουρα δε θα το κανανε με ποταμισια φιλτραρισμενη αμμο..οποτε η σφραγιση εγινε για αποτρεπτικους λογους..

Oneironaut είπε...

@metanastis αυτό που βλέπεις πρέπει να είναι μέρος τής πόρτας και όχι του δαπέδου.

Unknown είπε...

Το γεγονος οτι πηγε ο Πρωθυπουργος και φωτογραφηθηκε μπροστα απο την ειδοσο (ουτε καν ξεραμε τοτε τι ηταν μεσα, τι θα συναντουσαμε, αν ηταν ταφικο μνημειο η οτιδηποτε αλλο)σημαινει οτι εξ αρχης γνωριζαν απο καπου (αναλυσεις εχουν γινει απο που προερχονται πιθανον οι πηγες τους)τι υπαρχει μεσα στον λοφο Καστά.Σε αναλογη περιπτωση του Ανδονικου με τα ευρηματα στην Βεργινα (που ηταν πρωτογνωρα για την εποχη) δεν υπηρχε καθημερινη ενημερωση στο ευρυ κοινο παρα μονο οταν τελειωσε η ανασκαφη και τοτε εγινε η δημοσιευση των ευρηματων.

Εστω και για πολιτικες σκοπιμοτητες, εδω εχουμε μια συγκλονιστικη ανακαλυψη που ανατρεπει πολλα δεδομενα.

Εχω την εντυπωση οτι γνωριζουν ακριβως τι κανουν, που κατευθυνονται και το μονο που δεν γνωριζουν σε περιπτωση που ο "ταφος" ειναι ασυλητος το τι θα βρουν στους κυριως χωρους. Για αυτο ανεφερα οτι θα πρεπει να υπαρχει και καρδιολογος διπλα στην κυρια Περιστερη η οποια φαινεται ασχετα αν ειναι στις δηλωσεις της προσχαρης και ανετη, μια τρομακτικη πιεση (κατα τη γνωμη μου δεν ειναι πιεση χρονου για ενημερωση του κοινου που ζηταει να μαθει περισσοτερα)

Για μενα το πιο σημαντικο ειναι αν θα συμβιβαστει η κυρια Περιστερη με οσα θα της επιτρεψουν να αποκαλυψει. Ελπιζω να εχει το ηθικο αναστημα αν επιχειρησουν να της περιορισουν την ερευνα να βγει και να τα πει ολα. Να ειναι σιγουρη οτι ολοι θα ειμαστε διπλα μας.

Εμπεδοτιμε κατι ξερεις, εν ευθετω χρονο θεωρώ θα περασεις καποιο μηνυμα αν συμβει κατι περιεργο.

Unknown είπε...

Καλημέρα, μαζι σου. Μπραβο!

Unknown είπε...

Αν η επιχωμάτωση δεν έγινε με την κατασκευή, πιστεύω ότι μπορεί να έγινε από τον Αντίγονο Γονατά ο οποίος προστάτεψε και τους τάφους του Φιλίππου και Αλέξανδρου Δ΄ φτιάχνοντας τεράστιο τύμβο (λίγοι τάφοι βρέθηκαν ασύλητοι στις Αιγές, νομίζω αυτοί που προστάτεψε ο Αντίγονος).
Η πεσμένη πόρτα αν αποδειχτεί ότι είναι κάτω από τους πωρόλιθους, δηλαδή κάτω από τοίχο σφράγισης, μπήκε εκεί ως το πιο βαρύ κομμάτι που υπήρχε έτσι ώστε να κόψει οριστικά την είσοδο προς τα ενδότερα.

c.bakolas είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
c.bakolas είπε...

@oneironaut
Δεν το νομίζω.Μπορει να το δει και κάποιος άλλος να μας πει τι βλέπει;
Ευχαριστώ.

giannis_ είπε...

@george
Διάβασα το άρθρο σου, ο αρχιτέκτονας το πρόβλημα των υπερκείμενων δυνάμεων τις εξισορροπεί με τον μνημειώδες περίβολο, που λειτουργεί ως αντιστήριξη, κάτι που δεν ανέφερες στο άρθρο σου. Η θόλος αντισταθμίζει τις κάθετες δυνάμεις, το έλυσε ο Πλάτωνας σε σχέση με τους κυβωτιόσχημους τάφους για την αποφυγή κατάρρευσής τους. Οι κάθετοι διαφραγματικοί τοίχοι λειτουργούσαν ως εσωτερική αντιστήριξη. Η επίχωση αν λειτούργησε ως μέρος της κατασκευής είναι προς απόδειξη που δε θα αργήσει, η ανασκαφική ομάδα πάντως δεν τάχθηκε υπέρ της ταυτοχρονης ταφής και επίχωσης.

Axis Mundi είπε...

@Άρης συμφωνώ απόλυτα.

Εν τάχει είπε...

Καλημέρα!

@virgi
virgi μου, αν θέλεις κοίταξε τα τελευταία σχόλια στην προηγούμενη ανάρτηση (δεν είχα καταλάβει ότι έγινε νέα ανάρτηση και σχολίασα εκεί :)). Έχω θέσει εκεί δύο ερωτήματα/απορίες προς εσένα, επειδή θεωρώ ότι με την αντίληψη των αποτυπώσεων του τύμβου που έχεις ίσως μπορείς να με κατατοπίσεις. (Στο πρώτο ερώτημα, με κάλυψε ήδη ο Εμπεδότιμος: "προχωράμε προς το κέντρο του τάφου", αλλά θα ήθελα και το σχόλιό σου σε συνάρτηση με την εικόνα των αποτυπώσεων...)

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια Εμπεδοτιμε για οτι έχεις κάνει μέχρι τωρα . Το μαγικό ταξίδι των Ελλήνων εχει συνέχεια και μάλιστα μεγάλη . Ήταν αδύνατον ο τάφος αυτός να σταματάει έτσι απλά. Οσο και αν προσπαθούν μερικοί ´´ καλοθελητές ´´ να μειώσουν οτι συμβαίνει στην Αμφίπολη τόσο θα τρώνε τα νύχια τους μετα την μεγάλη στιγμή αποκάλυψης . Ο Μέγας Αλέξανδρος θα κάνει την εμφάνιση του και Θα υποκλιθούν τότε θέλουν δεν θέλουν . Δεν είμαι ιστορικός , δεν είμαι αρχαιολόγος . Είμαι ενας απλός ΕΛΛΗΝΑΣ που στην αρχή έκανε όνειρα ... Σκέψεις ... Θαύμαζε ... Την εξέλιξη του τάφου όπως όλοι . Τωρα μόνο βλέπω οτι έρχετε απο μέρα σε μέρα . Όπως είπε και ενας γέροντας ως προφητεία ... Θα μιλήσουν οι τάφοι των Αρχαίων Ελλήνων και Θα δοξάσουν το Εθνος μας . Η Αμφίπολη διδάσκει Ελληνική Ιστορία σε όλο τα κράτη . Ειναι υπέροχο συναίσθημα να εισαι ΕΛΛΗΝΑΣ ! Εμπεδοτιμε να εισαι παντα καλα .

virgi είπε...

@kall
Eγραψες
2)Επίσης, τα σημεία αποχωμάτωσης που ανακοινώθηκαν σήμερα, θεωρείς ότι οδηγούν σε μία ελάφρυνση του μνημείου συνολικά ή μπορεί να στοχεύουν σε ελάφρυνση συγκεκριμένων χώρων της αποτύπωσης;
Απάντηση .
Δεν γνωρίζω. Πιστεύω ότι έχει να κάνει με στατική ,με δυνάμεις που ασκούνται βάση της γεωλογικής σύστασης και πως διανέμεται στον λόφο, ίσως...Δεν είμαι ειδική στο να σου απαντήσω σε αυτό.Σίγουρα πάντως γίνεται βάση ειδικής διεπιστημονικής μελέτης.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 2188   Νεότερο› Νεότερο»