Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΚΑΤΙ "ΜΕΓΑΛΟ" ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ



Σήμερα, 31/10/2014, σε μια λιτή σχετικά ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας αποκαλύπτει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής :

«Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος»

Με άλλα λόγια φτάσαμε πια στο φυσικό έδαφος του λόφου και από ότι φαίνεται ο κατασκευαστής του τάφου επωφελείται από κοιλότητα που βρίσκεται μέσα τον λόφο, όπως σωστά είχαμε προβλέψει από τις 22/9/2014.

«Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους»

Επιβεβαιώθηκε ότι οι πωρόλιθοι σχημάτιζαν δάπεδο σφράγισης, που εκ της παρουσίας του υποδηλώνεται ότι κάτι σημαντικό πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

«3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ»

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι το βάθος του χώματος ήταν περίπου 1,5 μέτρα,  όπως επίσης και ότι υπάρχει τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού εδάφους που έχει επιχωθεί, προφανώς για λόγους σφράγισης του τάφου.
«Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο».

Η εύρεση του θυρόφυλλου πεσμένο μέσα στο όρυγμα και μάλιστα κάτω από την αμμώδη επίχωση καταρρίπτει πλέον και τα οποιαδήποτε  σενάρια σύλησης.

Είναι σαφές ότι η αναστάτωση του τρίτου θαλάμου έχει προέλθει από σεισμό, ο οποίος και κατέστρεψε την μαρμάρινη θύρα, το δάπεδο σφράγισης και επέφερε κατάρρευση της συνέχειας του τάφου που ήταν κάτω από το δάπεδο σφράγισης.

Είναι πολύ πιθανόν να έχει υπάρξει κατάρρευση μνημειώδους κλίμακας (μιας και το τεχνητό όρυγμα  έχει διαστάσεις 4,0 Χ 2,10 μέτρα) η οποία θα οδηγούσε ακριβώς κάτω από το δάπεδο σφράγισης και την επίχωση μέσα στο τεχνητό όρυγμα που οδηγεί μέσα στον φυσικό λόφο όπου, άνευ περαιτέρω εκπλήξεων, αναμένεται να ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι θα ανευρεθούν τα σπασμένα σκαλοπάτια της καθοδικής κλίμακας κατά την αποχωμάτωση του υπολοίπου χώματος της επιχωμάτωσης.

Συμπερασματικά έχουμε τα εξής :

- Ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος.

- Υποθέτουμε ότι υπήρχε σκάλα που οδηγεί προς τα κάτω δια μέσου του τεχνητού ορύγματος, στο εσωτερικό του λόφου όπου ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

- Η εκπληκτικής σύλληψης προσπάθεια σφράγισης του τάφου υπονοεί σαφέστατα και την πολύ μεγάλη σπουδαιότητα του ενταφιασμένου νεκρού.

Η ανασκαφή τώρα αρχίζει…..

========
Παράκληση προς τους αυτόκλητους αρχαιολόγους των ΜΜΕ : Αφού δεν μπορείτε να σεβαστείτε τον εαυτό σας με τα εκπάγλου καλλονής σοφίσματα σας, τουλάχιστον σεβαστείτε την Ελληνική Αρχαιολογία την οποία κακοποιείτε σε υπέρτατο βαθμό.

Κάτι Μεγάλο κρύβεται εκεί κάτω. Και πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα το φέρει στο φως η κα Περιστέρη.

2.188 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   2001 – 2188 από 2188
Effie είπε...

Προσωπικά βλέπω πολύ σημαντικό ότι βρέθηκε σκελετός (από ότι φαίνεται από άνδρα), η ανάλυση θα μας δείξει ηλικία τουλάχιστον (με προσέγγιση δεκαετίας) αλλά θα δώσει και άλλες πληροφορίες.
Ηφαιστίωνας= καλή πιθανότητα. Βέβαια εκείνη η περίφημη "νεκρική πυρά" Ηφαιστίωνα υποδείκνυε καύση, αν και ο καθηγ. Μαυτογιάννης είπε ότι υπάρχουν ιστορικές πηγές ότι δεν έγινε ποτέ (το θεωρώ πιθανό), και αυτές οι πηγές δεν αναφέρουν καύση του Ηφαιστίωνα.
Λόγω διαστάσεων του χώρου που τοποθετήθηκε το φέρετρο, ο νεκρός πρέπει να ήταν ταριχευμένος (καταλήγω).
Τα οστά μάλλον πήγαν απ' ευθείας στο μουσείο για εξέταση από ειδικούς, για το λόγο αυτό δεν φαίνονται στις φωτογραφίες.

Nafsimaxos είπε...

@Atithasos

"Ατίθασε" πες στο αφεντικό σου τον Γκρούεφσκι να μη χαίρεται. Έχει συνέχεια η ανασκαφή.

Enalios είπε...

Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.

Μήπως αυτό σημαίνει οτι το υλικό της επίχωσης συνεχίζεται και κάτω απο το πάτωμα του τάφου.......

Unknown είπε...

Μέσα στους θαλάμους, κάπου υπάρχει και άλλη είσοδος, πιθανό πίσω από τις πλάκες της ορθομαρμάρωσης, ή κάτω από τα δάπεδα, ή κάτω από τον τάφο, και το γεωσκανάρισμα θα το δείξει... άσε που μπορεί να το ξέρουν από τώρα... όσο τα βλέπω, τόσο ΔΕΝ μου κολλάνε τα ευρήματα...

Unknown είπε...

Αυτός ο τάφος είναι πολύ φτωχός σε σχέση με όλο το άλλο μνημείο, σαν να έγινε γρήγορα και αργότερα της αρχικής κατασκευής. Να περιμένουμε να μας πούν το φίλο του νεκρού που βρήκαν. Η διασκόπηση θα μας δείξει τι άλλο υπάρχει, δεν τελειώσαμε ακόμα

Effie είπε...

@Nemot
Η Ρωξάνη δεν μπορεί να ήταν αφηρωισμένη. Κάτι έχουν στο νου τους από ΥΠΠΟ όταν λένε αυτό, όχι μόνο την πολυτέλεια του ταφικού μνημείου.
Αλλά θα δούμε...
Μπορεί πράγματι να είχε γίνει για τον Ηφαιστίωνα, να ήταν επισκέψιμος ως ηρώο μέχρι ενός σημείου, και αργότερα να έβαλαν τη Ρωξάνη αν φεν "έφτασε" ποτέ εκει ο Ηφαιστίωνας;
Πάντως αν ο σκελετός ήταν σε κλή κατάσταση θα φαινόταν αν ήταν γυναίκα. Θα δούμε!

Atithasos είπε...

Να σας πω την αμαρτία μου, κι εμένα, που γνωρίζετε πως διαφωνώ με την θεωρία Εμπεδότιμου, δεν μου κάθεται μια τόση μεγαλειώδης κατασκευή για ένα απλό τάφο με ξύλινο φέρετρο! Σαφώς κάτι "άλλαξε" τον ρου της ιστορίας εδώ....

vagkalf07 είπε...

ποια ειναι τα κριτηρια "αφηροποιοησης "του νεκρου που διεγνωσαν οι ανασκαφεις?μπορει καποιος να μας τα θυμησει?...εχουν αναφερθει καποια και εδω..

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@planet

Αν εξείχε ο τάφος τότε γιατί να υπάρχει δάπεδο σφράγισης;
Και αν εξείχε και κατακρημνίστηκε πως και βρέθηκε κανονικά πιο κάτω;

Η ανωδομή του δουλειά έχει με τον τάφο ;

Κάτι δεν μου δένει.

Unknown είπε...

Παρατηρώντας την πρώτη φωτογραφία από το ΔΤ του ΥΠΠΟΑ αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να βρέθηκαν εντός και εκτός του τάφου οστά;Επίσης δεν υπάρχει θρόνος (βλέπε Αιγές) άρα μάλλον δεν μιλάμε για γυναίκα,όπως δεν γίνεται αναφορά για λάρνακα ή για όπλα του νεκρού.Δεν υπάρχουν, σε αντίθεση με τον πρόσφατο τάφο στην Βεργίνα,σκεύη,κτερίσματα και οτιδήποτε μπορεί κάποιος να συναντήσει σε μακεδονικό τάφο.Μάλλον η σημερινή ανακοίνωση δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά αντί να λύνει.Οπότε λίγες μέρες υπομονή μέχρι ο υπουργός και η κυρία Περιστέρη προβούν στις ανακοινώσεις.
Τέλος εγώ προσωπικά δεν ξέρω στην Μακεδονία πολλούς θνητούς που να λατρεύτηκαν ως Θεοί,γιασ την ακρίβεια ξέρω μόνον έναν....
Το ταξίδι δεν τελείωσε σήμερα,συνεχίζεται....

Planet είπε...

Εμπεδότιμε, αυτο που θέλω να πω ειναι πως ο όρος "δάπεδο σφράγισης" να μην ήταν απολυτα σωστος. Ίσως να ήταν απλώς το πλευρικο δάπεδο. Δεν ειμαι σίγουρος πάντως.

Ξέρει κανεις αν ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους ανασκαφεις ή τους Παναγιωταρέα/Μενδώνη;

Atithasos είπε...

Nafsimaxos είστε αγενής και προσβλητικός

«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές»
Διονύσιος Σολωμός

xristos είπε...

Ας μη βλέπουμε φαντάσματα.
Το "παραπεταμένο" πτώμα,μπορεί να είναι οποιουδήποτε,ΕΚΤΟΣ του Αλέξανδρου.
Γιατί στην περίπτωσή του και ΜΟΝΟΝ, τα οστά θα θεωρούνταν περισσότερο πολύτιμα απο τα τα όποια κτερίσματα.
.Εδώ όμως βλέπουμε ότι υπάρχουν οστά,όχι όμως κτερίσματα ή και ο οπλισμός. Μονο κάποια οστρακοειδή μπιχλιμπίδια.

Κάποιες πιθανολογήσεις μπορούμε να κάνουμε. Η έλειψη κτερισμάτων αλλά και η μη καύση του- ή της - νεκρού-ής, μπορούν κάλιστα να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι πιθανόν η Ρωξάνη να "παραχώθηκε" προχείρως,εκεί,σε έναν τύμβο που ΔΕΝ προοριζόταν για αυτήν.

Ισως σε δεύτερη ταφή,κάπου δίπλα -άλλωστε μιλάμε για έναν "κήπο" από τάφους εκει στον λόφο Καστά- να βρεθεί και ο μικρός ΑΛέξανδρος Δ, γιος του Μέγα.

Η υπεδαφική διασκόπηση θα βοηθείσει αρκετά τους ανθρώπους εκεί,ώστε να μη σκάβουν "τυφλά". Και για να παραγγέλνουν διασκόπηση ενώ ΗΔΗ έχουν βρει τον τάφο (αυτόν που βρήκαν και όπως τον βρήκαν τέλος πάντων) σημάινει ότι"οσμίζονται" πολλές ταφές ακόμα, στον "κήπο" του εν λόγω λόφου.

Οντως πρόκειται για μια γλυκόπικρη-έως στιφή- γεύση- η οποία μας αφήνει η τελαυταία ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.
Πολύ φτωχό το "τέρμα" μιας πολύ πλούσιας και ενθουσιώδους διαδρομής.

Καί βέβαια,δεν είναι αυτός τάφος, ανάλογος του μνημείου που τον "φιλοξενεί".

Τι ακριβώς συνέβει, και από ποιούς,σε εκείνα τα ταραγμένα και πολύ "θολά" και συγχυσμένα χρόνια, πολύ δύσκολα θα μάθουμε με λεπτομέριες και με ακρίβεια..

Αν δηλαδή "παραχώθηκε" ο νεοανακαλυφθείς νεκρός για "ξεκάρφωμα", αν παραχώθηκε από βιασύνη και έλειψη χρόνου, ή αν τον παράχωσαν γιατί πολύ απλά, ο πραγματικός "ιδιοκτήτης",δεν πρόκανε- ή δεν τον πρόκαναν να θα φτεί εκεί.

Eβίτα είπε...

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά εμένα κάτι δεν μου κολλάει. Δεν εχω τη γνώση να το υποστηρίξω αλλά η λογική λέει ότι πρέπει να υπάρχει και άλλος νεκρός σε άλλη στοά ίσως. Θα σταματήσουν το σκαψιμο στο χώρο αυτό, θα αναζητήσουν άλλες στοές; θεωρούν ότι έφτασαν στο τέρμα με την ανακάλυψη ενός σκελετού; Εμπεδοτιμε τι λέτε;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@effie

Επειδή λες ότι ίσως ο νεκρός ήταν ταριχευμένος, λύσε μου την απορία. Θα έλειωνε αν εθάβετο;

Δημήτρης είπε...

Προσωπική μου γνώμη ,το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ.Οι διασκοπήσεις ήδη δείχνουν συνέχεια των ανασκαφών.Η εικόνα του Θ3 , δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με το υπόλοιπο μνημείο.Θα έδινα κάποιες πιθανότητες δικαίωσης του nemot ,αν δεν μου φαίνονταν παράλογη η κατασκευή ενός τέτοιου μνημείου από έξω προς τα μέσα, βασική προυποθεση για να εχουμε άψογη και πλούσια κατασκευή των Θ1&Θ2 και ατημέλητη και βιαστική του Θ3.Για να αναφέρονται σε ηρωποιημένο νεκρό , υπάρχουν σίγουρα στοιχεία που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί .Υπομονή λοιπόν ,έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη .

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@planet

Αν ήταν κανονικό δάπεδο θα είχε φτιαχθεί από πωρόλιθους;

Planet είπε...

Επίσης, δεν εννοώ πως ο τάφος κατακρημνίστηκε και έφτασε πιο κάτω: απλά αν καταλαβαίνω καλά, το τμήμα του ταφικού "κιβωτίου" είχε τοιχώματα που εξειχαν του επιπέδου που ορίζεται απο τους πωρόλιθους του δαπέδου στον 3ο θάλαμο.

Planet είπε...

"Αν ήταν κανονικό δάπεδο θα είχε φτιαχθεί από πωρόλιθους;"

Δεν ξέρω. Εγώ ως τώρα υπέθετα πως οντως αυτο το δάπεδο ήταν για σφράγιση. Ο λογος που προτεινω κάτι διαφορετικο τώρα ειναι για να εξηγήσω το τμήμα της ανακοινωσης του ΥΠΠΟ για το οποιο έκανες ερώτηση. Πολύ πιθανον, φυσικα, να μην το ερμηνεύω σωστά.

Eβίτα είπε...

Κε Χοντζεα σωστές οι παρατηρήσεις σας. Μου θυμίζει την ανακοίνωση στις 28.10 για το θυρωμα που δεν ήταν και μετά από λίγο εμφανίστηκε το όρυγμα ...

Nemot είπε...

@ Effie
Ο αφηρωισμός έγινε για τον νεκρό για τον οποίο προοριζόταν ο τάφος και όχι για τον/την νεκρό που τελικά βρεθηκε εκει.

Τα σκορπισμένα οστα εντός και εκτός επιβεβαιώνουν την τυμβωρυχία.

Το μεγάλος υψος του κιβωτιόσχημου τάφου δίχνει την τεράστια ποσότητα και τον όγκο των κτερισμάτων που υπήρχαν εντός.

Τέλος η εκ των υστέρων πάκτωση του τάφου με άμμο δηλώνει οτι το μνημείο και ο νεκρός που θαφτηκε εκεί, άξιζε μεν μια τιμητική ταφή λόγω πολιτικής - κοινωνικής θέσης (πχ Ρωξάνη - Σύζυγος Αλέξανδρου και μητέρα του γιού του), αλλά ταυτόχρονα θα έπρεπε να ξεχαστεί διότι δεν ήταν Μακεδόνισα και άρα άξια για μέλος του οίκου των Τιμενιδών. Άλλωστε οι Μακεδόνες ποτέ δεν ξεπέρασαν το γεγονός οτι ο Αλέξανδρος τους ανάγκασε να τελέσουν μεικτους γάμους με Περσίδες και δεν το αποδέχτηκαν ποτέ κοινωνικά.

Effie είπε...

@εμπεδότιμος
Βέβαια, εξαρτάται από την επιτυχία της διαδικασίας ταρίχευσης, με πιό διάσημο παράδειγμα την ταρίχευση του Τουταγχαμών που ήταν πλήρης αποτυχία. Δεν πετύχαιναν πάντα οι ταριχεύσεις, πολύ συχνά ανοίγοντας το περιτύλιγμα "επεφταν" σε "σκέτο" σκελετό στην αρχαία Αίγυπτο που ήταν και "experts"(εξ όσων γνωρίζω).
Σε κάθε περίπτωση ο λόγος που το είπα ήταν η κατά πλάτος διάσταση του χώρου που περιείχε το φέρετρο (0.54μ), συμβατό μόνο με παιδί, και αυτό θα μας το είχαν ήδη πει πιστεύω.
Αν πάλι είχε προηγηθεί καύση θα ήταν ορατή στα κατάλοιπα οστών.
Η γνώμη σου ποιά είναι; Δεν είμαι για τίποτε σίγουρη, προβληματίζομαι και εγώ...

panos είπε...

Όποιος μιλάει για ταφή ταριχευμένου νεκρού νομίζω πρέπει να το ξανασκεφτεί. Το ίδιο ισχύει για παραπλανητική ταφή προς αποπροσανατολισμό τυμβωρύχων. Δείτε τα πράγματα ρεαλιστικά, τα στοιχεία φωνάζουν...

Atithasos είπε...

Αν είναι αντρας ή γυναίκα δεν χρειάζονται DNA. Αρκεί ανατομική εξέταση των οστών.
...Γυναίκα σκλάβα από Νουβία βλέπω στην γυάλα μου!

Αρης είπε...

οι ελπιδες μου ειναι ακομα εντονοτερες τωρα..βρισκομαστε ακομα στο ορεκτικο..
ολοκληρο λεονταρι θηριο για αυτην την ταφη ειναι απλα απιθανο..
εχω την εντυπωση οτι η Περιστερη γνωριζε, οταν μιλουσε για Ρωξανη,η οποια πιστευω οτι ειναι,ξερει ομως και αλλα τα οποια ειναι τοσο μεγαλα που η Ρωξανη ηταν απλα η πιο μεγαλη αλλα ταυτοχρονα ακινδυνη εκτιμηση που μπορουσε ως οχημα να εκφρασει δημοσια..οποτε πιστευω οτι ο σκελετος ειναι της Ρωξανης και επεται συνεχεια συμφωνα και με τον αναγεννησιακο πινακα.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@nemot

Σου ταιριάζει ο κυρίως τάφος ως τάφος αφηρωισμένου νεκρού;

Τα κτερίσματα δεν νομίζω να τοποθετούντο καθ ύψος. Και δεν βρέθηκε ούτε ένα; Περίεργο το βλέπω.

Επίσης αφηρωισμένος νεκρός χωρίς καύση δεν νοείται. Δεν μας λένε αν ηταν αποτεφρωμένος ή όχι, αλλα μάλλον δεν ήταν.

PAIANAS είπε...

@Cal Gul
Δικαιολογημένη η πικρία σου..αδικαιολόγητη κάθε είδους ''εκδίκηση'' ..
Σήμερα πονέσαμε όλοι(και η Ελλάδα γενικότερα) γιατί δεν επαληθεύθηκε ο Εμπεδότιμος.

Ανώνυμος είπε...

Τα φτωχικά ευρήματα του τάφου δε θα πρέπει να μας ξαφνιάζουν. Θυμηθείτε την απάντηση που λέγεται ότι έδωσε στον Δεινοκράτη όταν του περιέγραψε το Μνημείο που ήθελε να φτιάξει..
"Ἐμένα θὰ μὲ κάνῃ γνωστὸ ὁ Καύκασος καὶ τὰ Ἠμωδά ὄρη καὶ ὁ Τάναης καὶ ἡ Κασπία θάλασσα. Οἱ πράξεις μου θὰ εἶναι οἱ εἰκόνες μου..."
Θεωρώ ότι δεν επιθυμούσε για τον εαυτό του μεγαλειώδη μνημεία και τάφο "υπερπαραγωγή". Το έδειξε άλλωστε με τη ζωή και τις πράξεις του. Για το φίλο του μπορεί...

Δε ξέρουμε όμως τι τελικά συνέβη...
Εγώ πάντως θα περιμένω τα αποτελέσματα της διασκόπησης του Λόφου. Πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέροντα.......

Axis Mundi είπε...

Επιμένω κι εγώ πως είναι πολύ πιθανό ο συγκεκριμένος τάφος να μην είναι "Ο" τάφος για τον οποίο χτίστηκε το μνημείο και ακόμα πιο πιθανό να μην είναι ο τελευταίος που θα ανακαλύψουμε.

Οι δηλώσεις του ΥΠΠΟ σήμερα λένε πολλά που πριν λίγους μήνες δεν τολμούσαν καν να αναφέρουν.

Όσο γι' αυτούς που όλο έφευγαν και πάλι εδώ είναι, καλά θα έκαναν να αρχίσουν να τα μαζεύουν σιγά σιγά γιατί η εξέλιξη της ανασκαφής θα τους χαλάσει ;)

Ανώνυμος είπε...

@Empedotimos
Αν μιλάμε για μεταγενέστερη ταφή....απ΄οσο ξέρω και κάποιου άλλου γνωστού μας, που πέθανε κάποιες δεκαετίες αργότερα δεν έχει βρεθεί ο τάφος.

Unknown είπε...

Αν είναι γυναίκα και είναι η Ρωξάνη, τότε έχει νόημα το τελετουργικό με τον αποκεφαλισμό των σφιγγών (όταν το τελευταίο μέλος της οικογένειας αποβιώσει), και ποιο μέσα είναι ο ΜΑ. Επίσης για τα διασκορπισμένα οστά, κάποιος φίλος είχε ανεβάσει ένα βιντεάκι που εξιγούσε ότι αν έχουμε ένα χώρο γεμάτο με άμμο και υγρασία, και κάποια υλικά μέσα, σε αναταράξεις, τα βαριά υλικά πάνε προς τα κάτω και τα ελαφριά προς τα πάνω... άρα και τα οστά σαν ελαφριά ανέβηκαν' (με την προϋπόθεση ότι το ξύλο του κασονιού είχε λιώσει)'.

Unknown είπε...

μενδωνη https://www.youtube.com/watch?v=Ili1tAplRrc

Αρης είπε...

επισης απο τα αντικειμενα που βρεθηκαν κατι χαντρες που ομοιαζουν και με κοσμητα που φερνουν σε γυναικα..τωρα στη νεριτ μιλανε για συνεχεια..

Planet είπε...

Εμπεδότιμος, διάβασα λάθος. Ο ταφος ειναι 1.60 μ κάτω απο το δάπεδο και το βάθος του όπως βρέθηκε ειναι 1 μ. Άρα, αν το πραγματικό του βάθος ήταν 1.80 μ, τότε και πάλι θα ήταν 80 εκατοστά κάτω απο την επιφάνεια του δαπέδου σφραγισης.

Πριν μέτραγα 1.80 μ αρχίζοντας απο την κορυφή του ταφικου κιβωτίου, εξ' ου και το μπέρδεμα

Unknown είπε...

Περιστερη
https://www.youtube.com/watch?v=YJomxU757lU

Μητκας
https://www.youtube.com/watch?v=wZjCTAFim68

Unknown είπε...

πως μιλαμε για επιχωματωση εκ των υστερων ? ο νεκρος βρεθηκε μισος μεσα μισος εξω ... εκτος και αν ο νεκρος ηταν ενας τυμβωρυχος που επεσε το χωμα στο κεφαλι του

Α.Π. είπε...

Δηλωση της Περιστέρη πριν λίγο στην ΝΕΡΙΤ:

"Η ανασκαφή δεν έχει τελειώσει γιατί η περίβολός του τύμβου μας κρύβει πολλά μυστικά"

Unknown είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=LWQcrfepyfo

Axis Mundi είπε...

Η τελευταία δήλωση της Κας Περιστέρη τα λέει όλα.

Εμπεδότιμε συνεχίζουμε!

Unknown είπε...

Το σημαντικότερο που είπε η Περιστέρη... Συνεχίζουμε τπτ δεν έχει τελειώσει ο ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ έχει να μας δώσει ακόμα ΠΟΛΛΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.... αυτή η δήλωση της Περιστέρη τα λέει ΌΛΑ!!!!

PAIANAS είπε...

Η Ντόροθι Κίνγκ επιμένει για Αλέξανδρο η Ηφαιστίωνα ..
Που μπορεί να το στηρίζει μ'αυτά τα ευρήματα, Θεός κι η ψυχή της..

http://www.protothema.gr/culture/article/425856/dorothi-king-megas-alexandros-i-ifaistionas-o-nekros-stin-amfipoli/

Unknown είπε...

Όπως έγραψα και πιο πάνω το ταξίδι συνεχίζεται...Η δήλωση της κυρίας Περιστέρη και το χαμόγελο της τα λέει όλα...Και στο τέλος θα απαντηθεί και το αιώνιο ερώτημα της γοργόνας...Καλή συνέχεια σε όλους τους συνοδοιπόρους σε αυτό το υπέροχο ταξίδι γνώσης

Unknown είπε...

mega https://www.youtube.com/watch?v=Gy3SvzsiHXE

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Όποτε και αν χρησιμοποιήθηκε ο τάφος, ο κυρίως τάφος δεν συνάδει με το υπόλοιπο μέρος που  έχουμε δει.
Ο τάφος που βρέθηκε φτιάχθηκε τέτοιος εξ υπαρχής για να υποδεχτεί τον σπουδαίο νεκρό, άσχετα από ποιόν χρησιμοποιήθηκε μετά. Είναι περίεργο κατέμέ να είχε φτιαχθεί ένας τέτοιος τάφος για κάποιον σπουδαίο νεκρό.

Δεν μπορεί ένας τέτοιος νεκρός (όποιος και να ήταν αυτός) όπως προϊδέαζαν τα μέχρι στιγμής ευρήματα να εθαβετο χωρίς να έχει αποτεφρωθεί και μάλιστα σε ξύλινο φέρετρο!

Ακόμα και ένας απλός αξιωματούχος (βλέπε Λευκάδια αν δεν κάνω λάθος) είχε την μαρμάρινη κλίνη του, εδώ δεν είχε τίποτα. Κάτι μπιχλιμπίδια στο ξύλινο φέρετρο ;

Εχουμε βρει αλλού τέτοιου είδους ταφή;


Κατ'εμέ κάτι βρωμάει εδώ.

Εχω την αίσθηση ότι η πρώτη εντύπωση  που αποκομίσαμε σήμερα θα ήταν αυτό που ήθελε ο κατασκευαστής να αποκομίσει και ο όποιος τυμβωρύχος θα κατόρθωνε να έφτανε εκεί.

Nemot είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ
Οπως έγραψα και πιο πριν, άλλος ο νεκρός για τον οποίο προοριζόταν ο τάφος και άλλος ο νεκρός που τελικά θαφτηκε εκεί. Εννοω ότι τα οστα που βρέθηκαν δεν έχουν σχέσει με τον αφηρωισμό. Εχουμε μπροστα μας μια ταφή που έγινε εκ των υστέρων (Ρωξάνη ή Αμφιπολίτης Άρχοντας/Στρατηγός).

Το ότι ο τάφος μοιαζει να μην έχει ολοκληρωθεί στις λεπτομέρειες, εξηγεί πληρως το ότι ο τελευταίος θάλαμος δεν είναι τόσο εντυπωσιακά στολισμένος. Άλλωστε τον κυρίως ταφικο θάλαμο σπάνια τον κοσμούσαν (βλέπε τάφο Φίλιππου Αιγές)

Σαν κτερίσματα εννοούμε όλα τα κινητά στοιχεία όπως για παράδειγμα ένα χρυσελαφάντινο σκαμνί ή καθισμα. Αρα λοιπόν το ύψος δικαιολογείται πλήρως.

PAIANAS είπε...

Xαχα..επιμένεις !
Αν είναι έτσι, τύφλα να'χει ο Φώσκολος...αλλά καλό είναι να μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες.

ιοαννα είπε...

...Και μετά από ένα κλαμμα που ούτε θα ψάξω να βρω το ΄΄γιατί κ το πως του΄΄...ας πάμε παρακάτω... Δεν τελείωσε κάτι....υπάρχει συνέχεια !!! Και εν τέλει...μέσα μας, ζεί !!!...και το ζήσαμε....και στον καθένα από εμάς, όλο αυτό σίγουρα έδωσε πολλά !!!.

george είπε...

My early reaction to the announcements: I expect the bones to be HFAISTION; the Macedonian burning at Babylon apparently never took place.

As I was expecting, the tomb had been raided and all valuables stolen. The wooden casket was used apparently to house the bones after the real one was looted.

More coming.

telbos είπε...

Konstantinos Kairis@

πολύ σημαντική η πρότασή σας για συλλογή και καταγραφή των απόψεων που γράφτηκαν στο μπλογκ.
Συμφωνώ, όχι μόνο να μην πάει χαμένος όλος αυτός ο κόπος της έρευνας τόσων ανθρώπων αλλά και να καταγραφεί και ο θησαυρός της αναζήτησης.
Η Ιστορία ξαναγράφεται και γράφεται από όλους.

Αυτό που γίνεται μέσω του μπλογκ του αγαπητού Εμπεδότιμου, και τον ευχαριστούμε ακόμη μία φορά γι αυτό,είναι πολύ σημαντικό. Δεν έχουμε μόνο μία -σχεδόν- on line ανασκαφή αλλά και μία on line συζήτηση περί των σπουδαίων ανασκαφικών ευρημάτων.
Αποδικνύεται μέσω αυτού του μπλογκ ότι οι θεατές -δηλ εμεις- ούτε "κουτορνίθια" είναι, ούτε "πρόβατα", ούτε αδιάφοροι. Το αντίθετο.

Πιστεύω πως με τα νέα δημοσιεύματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Αλλωστε, τόσο εύκολα θα ξεμπερδεύαμε με τον τάφο του Αλέξανδρου;

ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΛΛΩΣΤΕ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΕΝΟΣ ΘΕΟΥ; ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ Ή ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΙ ΕΜΑΣ.
ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ, ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ.

gtroza είπε...

http://postimg.org/image/bokre4brx/

http://postimg.org/image/axpa5m4gl/

μάλλον υπάρχει χώρος και γιά σκαλιά

Α.Π. είπε...

Πέρα από τους σωστούς συλλογισμούς του Εμπεδότιμου και άλλων για το ότι οι εκπλήξεις συνεχίζονται, μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η δήλωση της Περιστέρη:
Ούτε ένα "ίσως", ούτε ένα "πιθανόν", πλήρης βεβαιότητα οτι η περίβολος κρύβει και άλλα μυστικά, από μια επιστήμονα που αποδεδειγμένα μετράει τα λόγια της. Με την φράση αυτή μάλιστα έκλεισε την δήλωσή της.
Εχοντας αντιμετωπίσει τόση αμφισβήτηση από τους αντιπάλους της ως τώρα, δεν νομίζω να διακινδύνευε τώρα μια λάθος εκτίμηση. Επίσης το εκλαμβάνω και ως μια επιβεβαίωση προς την κοινή γνώμη πως τα χρήματα που θα δαπανηθούν από εδώ και στο εξής και σίγουρα δεν θα είναι λίγα, θα πιάσουν τόπο.

Αρης είπε...

επισης η ανθρωπινη αυταρεσκεια ειναι ενα εμφυτο χαρακτηριστικο το οποιο υπαρχει ως ενα υγιη βαθμο σε ολους ,το ιδιο και στην Περιστερη..
μου φαινεται οτι στην ανακοινωση μας δινουν στοιχεια που δεν εχουν να κανουν για το συγκεκριμενο ευρημα μονο και μονο γιατι τους αρεσει να μεινει το ενδιαφερον ζωντανο και τα φωτα να μη σβησουν,ετσι μιλανε για αφηρωισμο που δειχνει η γενικοτερη εικονα του μνημειου αλλα οχι ο ταφος καθεαυτος..

GreekFan είπε...

My dear greek friends. This is ritual sacrifice only !!!! It is a tradition of some ancient graves !! Therefore, the corpse is not burned. He as the guard the grave. Therefore, his grave was not rich. He is not the most important in the tomb !! Guards may be several.

virgi είπε...

Παιδια ο τυμβος ειναι τεχνητός κατα το μεγαλύτερο του τμήμα τουλάχιστον. Από μέσα προς τα έξω έγινε η κατασκευή.Τι ατελείωτος 3ος θάλαμος γράφετε. Δεν υπάρχει αυτό. Δεν μπορείτε να διακρίνεται την σκηνοθεσία? Ουτε σύληση υπάρχει ούτε τίποτα τέτοιο. Μονο αυτός που έκανε την κατασκευή ξέρει τι κρύβεται.Εμείς θα το ανακαλύψουμε στο τέλος.Το οποίο θα φανεί με τα το σκανάρισμα του τάφου,Απομάκρυνση της επίχωσης, συνεχιζόμενες ανασκαφές και λοιπά.
Η Μενδώνη και οχι μόνο είπαν για το τέλος αυτής της φάσης οχι της ανασκαφής.Η αρχαιολογική περίοδος τελείωσε πάμε για τον Μάρτιο και αυτό είναι.Την εμμονή στον μαζοχισμό και την καταστροφολογία δεν την καταλαβαίνω.Αυτό είναι ασθένεια όχι θέση.
Ποτέ προ του τέλους μακάριζε.!

Εν τω μεταξύ ο ένας καταστροφολόγος δίνει συγχαρητήρια στον άλλο.Να βγάζατε και καμιά δραχμή σαν τον άλλο με το παραμύθι του 2012 το καταλαβαίνω.Αλλά τζάμπα να το κάνετε ....Τι να πω. Εδώ οι γείτονες που δεν τον έχουνε πανηγυρίζουν σαν να τον είχανε.Εσείς τι νταλκά τραβάτε που λένε και στην πατρίδα μου την Βεροια.

Unknown είπε...

Μήπως είναι τα κόκκαλα τυμβωρύχου όπως είχε "προαναγγείλει" η κα Περιστέρη;Πάντως συνεχίζουμε !!

Unknown είπε...

Μπορει να μην ειναι τελευταιος θαλαμος και το μνημειο να συνεχιζεται σε βαθος ή αριστερα και δεξια. Εξάλλου και στου Φιλιππου υπηρχε η ταφη στον προθαλαμο με τα οστα γυναικας και μετα ο κυριως θαλαμος.
Κυριως θαλαμος δε μπορει να ειναι χωρις χωρο για κτερισματα.

@ Axis Mundi
συμφωνω απολυτα ''Όσο γι' αυτούς που όλο έφευγαν και πάλι εδώ είναι, καλά θα έκαναν να αρχίσουν να τα μαζεύουν σιγά σιγά γιατί η εξέλιξη της ανασκαφής θα τους χαλάσει ;) ''
αρκετη κακια και σημερα σε σχολια.

Κωστής Κ. είπε...

@ timos Pl
συμφωνώ...λες να είναι τα κοκαλάκια του τυμβωρύχου που έλεγε πριν μερικές εβδομάδες η Περιστέρη;

Antilamogio είπε...

Περίμενα ότι θα ανέφεραν τον Θ4 σήμερα. Αφού δεν το έκαναν, επαναφέρω το θέμα:

http://i59.tinypic.com/bdo3ea.jpg
http://i62.tinypic.com/v8mntx.jpg

Υπάρχει και τέταρτος θάλαμος πίσω από τον Θ3. Μας τον έχουν ήδη δείξει! Από εκεί συνεχίζεται ο τάφος, πιθανώς προς τα κάτω.

Ο κατασκευαστής του τάφου ήταν ο τέλειος μπλοφατζής! Κάποιος ενδιαφέρων πρόγονός μας ήταν θαμμένος στον Θ3, αλλά όχι εκείνος για τον οποίον χτίστηκε όλο αυτό το μνημείο!

virgi είπε...

Ξανά τα συγχαρητήρια που λέγαμε.
Να ειστε καλά .Με κάνατε και γέλασα όπως είπε και η Βικυ προχτές.

eleni είπε...

@gtroza
πολύ καλό! μακάρι, θα ήταν μια ωραία συνέχεια ..

garasari.blogspot είπε...

Πάντως εάν στη φωτογραφία με τα κινητά ευρήματα, αυτά που βλέπουμε αριστερά είναι χτένα και κάτοπτρα, τότε μιλάμε οπωσδήποτε για γυναικεία ταφή.

Effie είπε...

Να μας διευκρινίσουν πρώτα αν ηταν άνδρας (γιατί αυτό αφήνει να εννοηθεί η ανακοίνωση ΥΠΠΟ, άσχετο τι συζητούν τα ΜΜΕ) και συζητάμε μετά. Ο χώρος για το φέρετρο είναι πολύ στενός, αν ήταν όπως λέει ο Εμπεδότιμος, οιοσδήποτε Μακεδόνας "αφηρωϊσμένος" θα είχε υποστεί καύση μετά θάνατον (είναι κανόνας αυτός Εμπεδότιμε;) πως ξέρουν για το ξύλινο φερετρο; βρήκαν μάλλον υπολείμματα;
Πολλά τα ερωτηματικά, βέβαια δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία για σύληση, δεν αναφέρεται το παραμικρό κτέρισμα στον ταφικό χώρο.
Για να πάμε μια βόλτα με τη φαντασία τώρα... Να υπάρχει αλλού στον Καστά ΑΛΛΟΣ τάφος επιφανούς (Ηφαιστίωνας, π.χ.ή όποιον προτείνετε) και ο Δεινοκράτης να έχτισε τον παρόντα τάφο, ενώ ο επιφανής νεκρός βρισκόταν σε άλλο σημείο του Καστά-εξ ου η επικείμενη λεπτομερής διασκόπηση;;οπότε ο γενικά "λαμπρός" (με κάποιες εξαιρέσεις)διάδρομος μέχρι τον Θ3 ήταν "mock" με "λάθος" νεκρό;
Ας περιμένουμε λεπτομερέστερη πληροφόρηση...πολλά τα ερωτηματικά!

virgi είπε...

@Effie
Αν θές δες το λίνκ που έβαλα χτες με τα ταφικά έθιμα να καταλάβεις τα της καύσης.Δεν είναι απλό το θέμα.Και ναι είναι στάνταρ.

GreekFan είπε...

This is true

"Ο ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε, πιθανόν να προέρχεται από ανθρωποθυσία. Ο "κυρίως" νεκρός ΔΕΝ έχει βρεθεί ακόμη... Η ταπεινή μου άποψη"

SF είπε...

Το σχέδιο του Λεφαντζή πολύ κατατοπιστικό, μας δίνει την εικόνα του ορύγματος, μας δείχνει και την ανωδομή, απ'τις φώτο δε βγαίνει άκρη. Εγώ θα μείνω στην παρατήρηση της Effie (αν δεν κάνω λάθος). Πώς γίνεται το φάρδος της βάθυνσης να είναι μόλις 54 εκατοστά. Αν είναι ενήλικας, θα πρόκειται για πολύ μικρόσωμο άτομο. Ευτυχώς η εξέταση θα μας πει. Απ'όσο ξέρω συνηθιζόταν να βάζουν έναν οβολό μέσα στο στόμα του νεκρού, κρίμα που δε βρέθηκε, θα μας έδινε την ακριβή χρονολόγηση.

PAIANAS είπε...

15.19
Επιμένει στην άποψή της περί επφανούς στρατιωτικού - Απορρίπτει τις θεωρίες για τον Μέγα Αλέξανδρο

Στην άποψή της ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα στρατιωτικό επιμένει η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη.



Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξη Τύπου για την ανακάλυψη σκελετού στον τύμβο Καστά, η κυρία Περιστέρη έδειξε να ξαφνιάζει ακόμα και τις κυρίες Παναγιωταρέα και Μενδώνη, όταν εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι ο τάφος ανήκει σε άνδρα, στρατηγό.

Η ίδια, ωστόσο, πήρε αποστάσεις από την άποψη ότι πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο.

hylap-vn είπε...

@Εμπεδότιμος

Είπες "Δεν μπορεί ένας τέτοιος νεκρός (όποιος και να ήταν αυτός) όπως προϊδέαζαν τα μέχρι στιγμής ευρήματα να εθαβετο χωρίς να έχει αποτεφρωθεί και μάλιστα σε ξύλινο φέρετρο!"

Δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει γίνει αποτέφρωση. Η αποτέφρωση εκείνης της εποχής δεν αφήνει μόνο στάχτες αλλά και τα περισσότερα οστά. Το ξέρουμε από τους τάφους του Φίλιππου Β' και του νεαρού Πρίγκιπα στην Βεργίνα.

Dazbaw είπε...

δεν έχει καταλάβει κανείς ότι ο υποτιθέμενος τάφος βρισκόταν πάνω από το δάπεδο του 3ου θαλάμου...με την κατάρρευση του υπογείου έγινε κι αυτός υπόγειος...τόσο απλό...

Effie είπε...

@virgi
Δεν είχα τον καιρό, θα προσπαθήσω να το δω σήμερα. Πάντως αν η καύση ήταν "σήμα κατατεθέν" ήρωα.... εδώ δεν μοιάζει να έχουμε καύση. Μάλλον φαίνεται ότι ο σκελετός ήταν περίπου άθικτος.
Δεν δένει σε ιστορία το πρώτο μέρος των ανακποινώσεων με την περιγραφή του μνημείου... Θα περιμένουν να μελετήσουν τα ευρήματα, προς το παρόν ας δίνουν μόνο data, καθόλου ερμηνεία.Εμεις προσπαθούμε να βρούμε τον "μίτο", ίσως είναι νωρίς ακόμη.

Nemot είπε...

@Virgi
Πιστεύω και ελπίζω ότι ο τύμβος θα μας δώσει και άλλους τάφους. Ομως το να ειρωνεύεσαι οποιον έχει αντίθετη άποψη με σένα, όταν μάλιστα γραφει με βάσει αυτά που βλέπει και όχι με ότι φαντάζεται, τότε γινεται ενοχλητικό.

Θα μπορουσαν παρα πολύ από εδω να σχολιάσουν κοροιδευτικά την ιδέα σου με τον τεράστιο φερετροειδή υπόγειο θάλαμο πλάτους 15 μέτρων (αλήθεια, πως θα στηριζόταν η οροφή του) και με τα σταυροειδή διαδρομάκια που καταλήγουν σε τετράγωνες γκαρσονιέρες, αλλά δεν το έκαναν φαντάζομαι λόγω ευγένειας.

Συνεπώς δεν χρειάζεται να ταραζόμαστε και να δημιουργουμε αντιπαραθέσεις. Δεν υπάρχουν ομαδες εδω μέσα. Απλά διαφορετικές προσεγγίσεις τις οποιες θέτουμε με ευγένεια χάρη στο Blog του Εμπεδότιμου ο οποίος μας έδωσε αυτό το ωραίο βήμα για να συζητάμε σοβαρά. Προσωπικά τον ευχαριστώ γι αυτό και ελπίζω να συνεχιστεί η συζήτηση με τον ίδιο κόσμιο τρόπο.

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε ότι ο νεκρός βρέθηκε εντός εκτός του τάφου πως το εξηγείς???

virgi είπε...

@Σταθης.
Το τρίπτυχο απόσυρση - αρνηση πραγματικότητας, ονειροπόληση - υπομανία,θα ίσχυε στην περίπτωση που τελείωνε η ανασκαφή σε όλο τον τύμβο.
Άρα άτοπο για την ώρα.

@καλ κουλ.

Σε όποια χρονολογία και να το βάλεις από μέσα προς τα έξω χτίστηκε.
Ακόμη και αν σκάφτηκε φυσικός τύμβος.Που δεν είναι γιατί το βλέπουμε ήδη καθώς τον αποχωματώνουν.







Unknown είπε...

drosulitis
Μόλις χθές η κ. Περιστέρι δήλωσε ότι το μνημείο είναι .... οικουμενικό. Από που προκύπτει από τις σημερινές ανακοινώσεις ;;;;

virgi είπε...

@Nemot
TO σχέδιο δεν ήταν ιδέα μου αλλά αποτύπωση σε σκιές.
Λυπάμε που δεν το κατάλαβες.
Άρα οι άλλοι δεν ήταν ευγενείς απλά διάβασαν τις εξηγήσεις και είδαν τα σχέδια.
Χαιρομε πάντως που με την ευκαιρία αυτή τώρα ξέρω την άποψη σου.
Η ένστασή μου και δεν είναι ειρωνική ως προς την αντίθετη άποψη, είναι για την σιγουριά που εκφράζεται χωρίς να έχει τελειώσει η ανασκαφή.

Unknown είπε...

Απο νεριτ https://www.youtube.com/watch?v=GKaStEdPlUw

Effie είπε...

@PAIANAS 15.19
Σημαντική η πληροφορία που δίνεις για τις δηλώσεις Περιστέρη περί στρατηγού.
Τι κάνει όμως ένας σκελετός χύμα; μήπως δεν ήταν σε φέρετρο αλλά μετά από καύση (;) σε λάρνακα που "έφυγε" μαζί με τους τυμβωρύχους; να μάθουμε τουλάχιστον αν υπήρξε καύση!
Πάντως για να λέει το ΥΠΠΟ ξύλινο φέρετρο, πρέπει να είναι σίγουροι. Εκτός αν το ξύλινο "κουτί" περιείχε τη λαάρνακα με τα οστά, οι τυμβωρύχοι το έσπασαν (εξ ου τα καρφιά), πέταξαν το περιεχόμενο και πήραν τη λάρνακα;; τι να πω , κι εγώ δεν ξέρω!

Unknown είπε...

Με την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου τελειώνει, ασφαλώς, από κάθε άποψη, η πρώτη φάση των ανασκαφών. Το μοναδικό ασφαλές συμπέρασμα, μη επιδεχόμενο περαιτέρω ερμηνειών ή αμφισβητήσεων, είναι ότι μέχρι του σημείου όπου έφθασε η αρχαιολογική σκαπάνη, το ταφικό μνημείο είναι συλημένο. Με βάση αυτό το δεδομένο, σκόπιμο κρίνεται να επανεξετασθούν και τα όποια συμπεράσματα ή ερμηνείες είχαν δοθεί μέχρι σήμερα, καθ'όλη την πορεία της ανασκαφής, όχι τόσο όσον αφορά τα αποκαλυφθέντα εντυπωσιακά καλλιτεχνήματα, αλλά κυρίως σε σχέση με τον χρόνο κατασκευής, αποπεράτωσης, χρήσης και σφράγισης του μνημείου.

Προσωπικά, δεν αποκλείω κανένα ενδεχόμενο, όμως, θεωρώ ότι επανέρχεται και, μάλιστα, δραματικά στο προσκήνιο, η περίπτωση ενεργούς ανάμειξης του Κάσσανδρου, την οποία τολμώ εφεξής να εκλαμβάνω ως δεδομένη, έστω και σε δεύτερη, χρονικά και ουσιαστικά, φάση του σπουδαίου αυτού μνημείου. Ο ιστορικός του ρόλος, άλλωστε, είναι με βάση τις μη αμφισβητούμενες, εν προκειμένω, πηγές, εξόχως πρωταγωνιστικός, αν όχι ο πλέον καταλυτικός, στη μακεδονική επικράτεια κατά την τελευταία δεκαετία του 4ου αιώνα.

Καλό απόγευμα σε όλους!

Ίων

ΥΓ. Κλειδί παραμένει, ακόμη, για μένα τουλάχιστον, ο λόγος κατασκευής και η τύχη του περίφημου λέοντα σε σχέση με την φερόμενη ως κορυφή του τύμβου, ιδίως στην περίπτωση που εξακολουθούμε –και το θέλουμε, φαντάζομαι, όλοι- να δίνουμε ρεαλιστικές πιθανότητες στη μυστικότητα της (οριστικής) ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον συγκεκριμένο λόφο της Αμφίπολης.

Admin είπε...

1. Μεγαλύτερος τύμβος στην Ελλάδα (μέχρι τώρα)

2. Περισσότερο μάρμαρο σε τύμβο στην Ελλάδα.

3. Σφίγγες σε συνδυασμό με Καρυάτιδες για πρώτη φορά σε τάφο, ενδεχομένως να δείχνουν σύνδεση με την Ανατολή.

4. Τεράστιες θεοποιημένες Καρυάτιδες.

5. Για πρώτη φορά ψηφιδωτό με την Αρπαγή της Περσεφόνης σε τάφο, το οποίο παρουσιάζει κάποιες διαφοροποιήσεις σχετικά με τον αριθμό των αλόγων, το σκήπτρο του Πλούτωνα και την όψη της Περσεφόνης και του Ερμή.

6. Τεράστιο έργο σφράγισης και προστασίας του τάφου με 3 τοίχους σφράγισης και 100αδες τόνους χώμα.

7. Υπόγειο δωμάτιο τάφου, με οριζόντιο δάπεδο σφράγισης για να μπερδέψει τους τυμβωρύχους και προς ενίσχυση της προστασίας του νεκρού.

8. Λέοντας στην Κορυφή.

9. Το σημείο του τύμβου επιλέχθηκε ώστε να το βλέπουν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γίνεται και ηταν σε κομβικό σημείο της τότε περιοχής.

10. Μακεδονικά βασιλικά στοιχεία, ρόδακες, μαίανδροι, χρώματα και μαρμάρινη θύρα με μεγάλες ομοιότητες με τάφους της Βεργίνας.

11. Μεγάλο άνοιγμα μήκους 2,35m που σημαίνει ότι ο νεκρός λογικά ήταν ολόκληρος και μουμιοποιημένος, κάτι που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο, σε μη Μακεδόνα (Ηφαιστίωνα) ή στη Ρωξάνη.

12. Γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου, παραπέμπουν και σε ιστορικές πηγές σχετικά με την Σαρκοφάγο του Μέγα Αλέξανδρου, κάποιοι λένε οτι ήταν γυάλινη και γεμάτη μέλι για διατήρηση.

13. Το ξύλινο φέρετρο ίσως ήταν, και αυτό, μέρος του σχεδίου προστασίας του νεκρού, ώστε να δείχνει μη σημαντικός σε μελλοντικούς τυμβωρύχους.

14. Δεινοκράτης.

15. Η μητέρα του Αλέξανδρου, Ολυμπιάδα.. Δεν πήγε να επισκεφτεί ποτέ τον Αλέξανδρο στην Αλεξάνδρεια ή τη Μέμφιδα.. ΓΙΑΤΙ;

Unknown είπε...

empedotimos δ θα δημοσιευσεις κειμενο σχετικα μ τ σημερινες ανακοινωσεις...?

Unknown είπε...

ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ!!! Αντι να απαντηθούν ερωτήματα δημιουργούνται νέα
1)Γιατί δεν υπάρχουν ευρήματα που να ταιριάζουν με το υπόλοιπο χλιδάτο μέρος και αφορούν ακίνητα μέρη (θρόνους, κλίνες κλπ); Το αντίθετο μάλιστα για να το πούν είναι σίγουροι ότι υπήρχε ένα απλό ξύλινο φέρετρο.
2) Γιατί αφού συλήθηκε ξανασκεπάστηκε;Από τους τυμβωρύχους;Ανόητο και χρονοβόρο. Από πιστούς ή φύλακες μετά από σύληση; Τότε γιατί αφήσαν τα οστά τριγύρω όπως όπως, δεν νομίζω ότι αυτό δείχνει σεβασμό
3) Τα φύλο από τα οστά είναι το πρώτο που μαθαίνουμε στο 1o μάθημα ανθρωπολογίας. Και το DNA βγαίνει σε ώρες μετά τη παραλαβή του δείγματος. Αν είναι άντρας μπορεί να βρεθεί 100% εάν ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους άνδρες της Βεργίνας αν είναι γυναίκα μπορεί να βρεθεί μέσω μιτοχονδριακού DNΑ η σχέση με τις γυναίκες εκεί.
4) Αν είναι γυναίκα και η Περιστέρη μιλά για άντρα εξαιτίας του λέοντος τότε σίγουρα ξέρει το παρακάτω.
5) Που είναι το άλλο κεφάλι της Σφίγγας αφού οι τυμβωρύχοι δεν το θέλανε (αφήσαν το ένα γιατί δεν προλαβαίνανε;)

Τέλος αισθάνομαι ευτυχής που η ανακάλυψη έγινε από την Περιστέρη και όχι από την Ούλεν!!!

George Tsiagalakis είπε...

Κάποιες σκέψεις, σε περίπτωση που βρεθεί πως ο σκελετός ανήκει σε άντρα, και εκτιμηθεί η ηλικία του σε 30 περίπου ετών:

- είναι εύκολο(;) να γίνει συγκριτική ανάλυση με τα οστά του Φιλίππου Β για να εξακριβωθεί η ύπαρξη ή όχι συγγένειας.

- το ξύλινο φέρετρο, μαζί με τα γυάλινα υπολείματα, και τα υπολλείματα από ελεφαντοστό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς φανερώνει πως πρόκειται για ιδιαίτερα ακριβή(πιο ακριβή από μάρμαρο) σαρκοφάγο. Φωτογραφίες του φέρετρου θα βοηθούσαν.

- η απουσία αντικειμένων, και το γεγονός ότι αναφέρεται πως ο σκελετός βρέθηκε με ένα μέρος του έξω από το φέρετρο είναι ιδιαίτερα προβληματικό. Αν υποθέσει κανείς το ενδεχόμενο τυμβωρυχίας, τότε πως εξηγείται το ότι αυτοί που σφράγισαν ξανά τον τάφο αφήσαν το σώμα/σκελετό σε άτακτη κατάσταση;

gtroza είπε...

"Ο/Η Dazbaw είπε...

δεν έχει καταλάβει κανείς ότι ο υποτιθέμενος τάφος βρισκόταν πάνω από το δάπεδο του 3ου θαλάμου...με την κατάρρευση του υπογείου έγινε κι αυτός υπόγειος...τόσο απλό...

12 Νοεμβρίου 2014 - 4:08 μ.μ."

απλό μεν, αδύνατον δε!

Unknown είπε...

να`μαι παλι κι εγω.. Είχα κάνει μια τοποθέτηση, που κανείς δεν ασχολήθηκε. Το περίμενα άλλωστε.
Αυτό που περίμενα βρέθηκε. Οστά. και πιστεύω οτι δεν είναι ούτε του Μ.Α ούτε στρατηγού, ουτε φύλακα , ούτε ανθρωποθυσία. πιστεύω οτι ειναι ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗ! εβαλε το τυράκι και το ποντίκι πιάστηκε..

Αυτή ειναι απλά η γνωμη μου. βλέπω εμφανίστηκαν και άτομα που επιμένουν... να χτυπάνε ! γειά σου Στάθη και καλ(ι )γουλ(α)

απο την άλλη μου αρέσει και η θεωρία του dazbaw περι ημιοροφου ταφου γκρεμισμενου κτλ, αλλα παλι υστερεί στην καύση.. τεσπα...

ΜΑΓΚΕΣ πάρτε το χαμπάρι.. ο λόφος έχει πράμα να δώσει . καλή αρχή λοιπόν.. :)

virgi είπε...

@Doume nica
Θεός!!!

kostas είπε...

Καλησπέρα,
εκλπληκτική η παρατήρηση της Dorothy King (και φαντάζομαι όχι μόνο) σχετικά με την ομοιότητα των ευρημάτων με αυτά της γνωστής σαρκοφάγου του "Αλέξανδρου"...
(σαρκοφάγος του Αβδαλώνυμου)
..τυπικά μακεδονικά μοτίβα...

http://www.image-share.com/ijpg-2754-84.html

Η ανάρτηση εδώ:
http://phdiva.blogspot.gr/2014/11/amphipolis-bones.html

ιοαννα είπε...

Προς Nemot : Εδώ κάνεις ένα μεγάλο λάθος !!! Πολλάκις κάποιοι.....ξεχυλίζουν αγένεια !!! Δλδ μάλλον στερούνται επαφής και ΄΄με τον χώρο΄΄ κ ΄΄με τον χρόνο΄΄ !!! Για να μην πω ευθέως, ότι μάλλον για απολύτως ΄΄απαίδευτους΄΄ (με την ευρύτατη έννοια), τους κρίνω !!!

Unknown είπε...

@ Doume nika

δεν ειναι τοσο απλα οσο τα λες με τις ανθρωπολογικες αναλυσεις, το DNA δεν ειναι τοσο ευκολο να αναλυθει, ουτε παιρνει μονο 24 ωρες. Ουτε ειναι τοσο ευκολο να βρεις το φυλο, ειδικα αν δεν εχεις τα οστα της λεκανης.

giannis_ είπε...

Όλοι εναντίον όλων

hylap-vn είπε...

Η Δωροθέα λέει κάτι με το οποίο συμφωνώ.
Η σαρκοφάγος της Σιδώνας (που έχει παρόμοια διακοσμητικά!) είναι από σκαλισμένο μάρμαρο και σε εμάς φαίνεται εντυπωσιακή γιατί είναι και ολόκληρη εκτός των άλλων. Όμως μία σαρκοφάγος ξύλινη με ένθετα μέρη από γυαλί και από ελεφαντόδοντο θα ήταν πολύ πιο ΑΚΡΙΒΗ εκείνη την εποχή. Και ίσως πολύ πιο εντυπωσιακή αν την βλέπαμε ολόκληρη.
Ίσως είχε και πολλά χρυσά ένθετα. Με το μάρμαρο δεν μπορείς να τα κάνεις αυτά.

Μήπως λοιπόν όντως βλέπουμε τον Ηφαιστίωνα σε έναν συλημένο τάφο? Μήπως ο στόχος των τυμβωρύχων ήταν η ίδια η σαρκοφάγος? Μου φαίνονται πολύ λίγα τα διακοσμητικά που μας έδειξε το υπουργείο.

Αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί ενώ έγινε η σύληση, πήραν την σαρκοφάγο/φέρετρο πέταξαν τα κόκκαλα και μετά ήρθαν κάποιοι και επίχωσαν όλους τους θαλάμους αλλά δεν φρόντισαν να μαζέψουν τα κόκκαλα και να κάνουν μία ταφή εκ νέου πριν τον επιχώσουν για πάντα...

Unknown είπε...

@Προς όλους ,
Εγω σας απολαμβάνω ολους κυριολεκτικά !!!!!!
Τέτοια παραγωγή απόψεων ,θέσεων ,αντιθέσεων,και θεωριών ουτε μεταπτυχιακοί αρχαιολόγοι τολμούν να κάνουν σε μια ωρα μετα μια ανακοίνωση -γρίφο, Τωρα αρχίζει η αναςκαφη σε όλα τα επίπεδα πλέον.Προσωπικα εχω επιβεβαιώθει στα περισσότερα στοιχεία ως εξης:
1)Τα επιστύλια δεν εχουν επιγραφές αλλα ζωγραφιές.
Οχι Γιάννης ,Γιαννάκης .Τι ζωγραφιές ομως;;;;
2) η Πυθία Περιστερη που μίλησε για κοκαλάκια που θα βρούμε ,έπεσε μεςα, Τυχαίο;;;
τι κοκαλάκια ομως ;;;;τι είπε;;;τυμβωρυχων;;;;πως το ξερει άραγε;;;;;
3)πάλι η Πυθία: ευτυχεςτατη, δηλώνει οτι η αναςκαφη συνεχίζεται οχι ομως απο μεςα( γιατι τέλος του μήνα θα τελείωνε οπως γνωρίζαμε Αλλωστε) αλλα απέξω ,για την επόμενη είσοδο του μνημείου συμπληρώνω εγω...
Σκάλες δεν βρέθηκαν ακομη αλλα μην βιάζεστε....
Και κτερίσματα θα δούμε και Λάρνακες και όπλα και πολύτιμα μέταλλα και απολα...
και ξέρω γιατι η Περιστερη ειναι πανευτυχής και ανακουφισμένη και γιατι προανέφερε ευτυχης τα ευχάριστα νέα...
για εμάς δεν φαίνονται ευχάριστα ,για αυτην γιατι άραγε ειναι;;;;;
Το βραδυ σε post μαζί με τις απαντηςεις ,θα δώσω και Βόμβα για τις Σφίγγες καθώς και για τη ουλεν και τον ρόλο της..
τα δυνατά σας όλοι.Το μυστήριο ειναι πολυ μεγάλο και θέλει συμπλήρωμα το παζλ κομματάκι κομματάκι.
βάλτε όλοι το μυαλό σας να δουλέψει....
.

dennisk είπε...

ion doulis
Υπενθυμίζω την υποθεση που εκανα απο τον Σεπτεμβριο.
Ταφος κατασκευασμενος γα τον Μεγα Αλέξανδρο ,ο οποιος μενει ομως κενός μετά την κλοπή της σωρού.Επισκεψημος για καποιο χρονικο διαστημα.
Η Ρωξανη ενταφιαζεται εκει μετα την δολοφονία της,και ο τάφος καταχώνεται.(Ο Αλέξανδρος ο Δ δίπλα στον Φίλιππο στις Αιγές.).0 ΛΕΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΥΓΧΡΩΝΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΑΝΤΡΙΚΗ ΤΑΦΗ.(τμηματά του βρίσκονται εξω απο τον τάφο αλλά εισερχονται καιμέσα με τα χώματα της σφράγισης.)Με αυτό τον τρόπο ο Κάσανδρος εκτός του οτι τελειώνει με την γενιά του Αλέξανδρου,καταστρεφει και το μνημείο που τον θυμίζει σε ολους.

ιοαννα είπε...

Προς Virgie : Αδιαφορώ παντελώς για το εάν η δουλειά σου, βρήκε ή δεν βρήκε ΄΄αντίκρυσμα΄΄ ή για το εάν επαληθεύθηκες ή όχι κλπ., κλπ., κλπ. (πολύ νωρίς για να κρίνει κάποιος). Σε συγχαίρω όμως, γιατί διέθεσες χρόνο, θετική ενέργεια, φαντασία, γνώσεις κ καλή διάθεση ! Οπότε, μην αναλώνεσαι απαντώντας σε όσους απλά στερούνται των ιδίων...! Αυτά, με φιλικούς χαιρετισμούς !

Effie είπε...

Υποθέτω σύντομα θα υπάρξει κάποια έστω τηλεφωνική συνέντευξη με τον καθηγητή Μαυρογιάννη που υποστήριζε εξαρχής Ηφαιστίωνα. Θα δουμε λοιπόν. Από ότι άκουσα μεχρι τώρα στις ειδήσεις:
1) Δεν είναι ολόκληρος ο σκελετός
2) Δεν γνωρίζουμε αν είχε υποστεί καύση ή όχι
3) Δεν γνωρίζουμε αν είναι άνδρας ή γυναίκα ή παιδί, παρ'ολο που η κ. Περιστέρη πιθανολογεί άνδρα λόγω του λέοντα. Όμως είχα διαβάσεικάπου ότι έχουν και αμφιβολίες στην ανασκαφική ομάδα αν ήταν στην κορυφή του τύμβου ο λέων.
Ας μάθουμε αυτά καταρχήν.
Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι βρέθηκε σκελετός (είχα το φόβο ότι θα βρουν μόνο χώμα), και περιμένουμε ερμηνείες μόλις έχουμε συγκεριμένες αναλύσεις και εξετάσεις.
Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος πλέον που να υποστηρίζει ότι ο ταφος δεν έχει συληθεί-τίποτε πλην σκελετού δεν υπάρχει-.

giannis_ είπε...

Φιλε Καιρι απο χθες σε ρωτησα για τις σφίγγες κατι ξερεις κατι ξερεις

Ανώνυμος είπε...

Ανακοίνωση ΥΠΠΟ
«5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.
……………………
7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.»

Βέβαια το ΥΠΠΟ λέει «πιθανότατα»… αλλά από τα παραπάνω εγώ αποκλείω Ρωξάνη/ Ολυμπιάδα.

Εφόσον όμως όπως λένε πρόκειται για δημόσιο έργο, μοναδικό, πρωτοφανούς ύψους κλπ….. σίγουρα δεν προοριζόταν να είναι μυστικό. Συνεπώς είχε ληφθεί μέριμνα από τον κατασκευαστή του για την αποφυγή σύλησης. Με βάση τα έως σήμερα ευρήματα εγώ δε βλέπω και κάποιο σοβαρό αποτρεπτικό μέτρο παρά μόνο ότι οι επίδοξοι τυμβωρύχοι θα έπρεπε να ψάξουν μια τεράστια έκταση για βρουν την είσοδο ή/και το νεκρικό θάλαμο. Αν τελικά έχει συληθεί μάλλον ήταν «μιλημένοι». Πως αλλιώς βρήκαν την είσοδο? Το ξέρω ότι αντιφάσκω αλλά δε μου φαίνεται αρκετό μόνο αυτό ως αποτρεπτικό μέτρο. Μπορεί να κάνω και λάθος…….
Σχετικά με την επιχωμάτωση για λόγους προστασίας, προσωπικά έχω πολλές αμφιβολίες.
Άρα μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε ΤΙ ακριβώς είναι αυτό που έχει βρεθεί και αν ήταν το σημαντικότερο κατασκεύασμα εντός του Τύμβου ??

ΥΓ. Δε χρειάζεται …..το ξέρω…. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

ιοαννα είπε...

Κάνω μιά πολύ απλοική σκέψη....Οι Καθολικοί, τους νεκρους τους, τους χτίζουν σε ύψος... κάτι σαν συρταράκια.... Στην προκείμενη περίπτωση, τα οστά βρέθηκαν επί άμμου....κάτωθεν της οποίας τι υπάρχει ??? Εφόσον υπάρχουν πλαινά τοιχία στον τάφο, θα υπάρχει και πάτος, έτσι δεν είναι ??? Θα ψάξουν πιό κάτω ή σταματούν εδώ για να μην καταστραφεί ΄΄η εικόνα΄΄ του χώρου ??? (εννοώ ενόψει μιάς αυριανής αξιοποίησης του χώρου ώστε να καταστεί επισκέψιμος).
Αποκλείεται να έχουμε μιά τριπλή ταφή ??? Άνωθεν ο λιγότερο σημαντικός και σταδιακά κατεβαίνοντας ο πιό σπουδαίος (για λόγους ασφάλειας και προστασίας του ???)... Απλά, ρωτάω....

Unknown είπε...

Νιόβη Β.
θα συμφωνήσω ότι τα οστά της λεκάνης (σε ενήλικα) είναι πιο πληροφοριακά αλλά όταν παρακολούθησα κάποτε μάθημα ανθρωπολογίας μας έδωσαν μεμονωμένα οστά κρανίου για την εκτίμηση φύλου. Έτσι και αλλιώς αυτό γινόταν παλαιότερα τώρα με το DNA τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Παίζει ρόλο βέβαια το σημείο λήψης του βιολογικού υλικού και η καταστασή του (εάν προηγήθηκε καύση, θερμοκρασία διατήρησης κλπ κλπ) αλλά για ένα έμπειρο εργαστήριο όσες μέρες και να λένε για τα αποτελέσματα (για σιγουριά) οι βιολόγοι το βλέπουν σε 1 ή λίγα 24 ωρα. Άρα το φύλο είναι το μόνο σίγουρο.
Τέλος(για Konstantinos), δεν είναι συναρπαστικό πως εκτός από μαθήματα αρχαιολογίας και ιστορίας θα αρχίσουμε και λίγα μαθήματα forensic;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Πάιδες,

Το βραδάκι τα λέμε.

Unknown είπε...

@ Doume nica
Περυσι εκανα forensic anthropology και σε σκελετο του 1500 ηταν πολυ δυσκολο να βρουν dna. Οχι οτι δε βρηκαν, αλλα ηταν δυσκολο. Δεν ειναι τυχαιο οτι στελνουν τα δειγματα εξωτερικο, πολλοι λιγοι ειναι εξειδικευμενοι σε αυτο. Δεν αντικρουω οσα λες απλα δεν ειναι τοσο απλο οσο ειπες αρχικα.

Unknown είπε...

@Doume Nica
Για συνέχισε την σκέψη σου,δώσε και την ερμηνεία σου ,νομιζω οτι κατι βγάζεις!!!!!

Unknown είπε...

Και κατι που ξεχασα, σχετικα με το φυλο απο μεμονωμενα οστα κρανιου δεν παιζει στα σιγουρα.

virgi είπε...

@Ιωαννα
Σε ευχαριστώ πολύ.
Δεν με ενδιαφέρει αυτό που πρόσφερα στα παιδιά εδώ αν επιβεβαιωθεί ,άλλωστε τώρα θα έχουμε νέα σκαρταρίσματα, πόσο μάλλον και να αρέσει. Όπως ίσως ξέρεις δεν κάνω καριέρα σε τάφους.Αλλά αυτό θέλει ευγένεια ψυχής να το καταλάβεις κάτι που εσύ σίγουρα διαθέτεις.

Υ.Γ.Αν δεν είσαι ήδη σε περιμένουμε στο

https://www.facebook.com/groups/853515938047750/

virgi είπε...

σκαναρισματα :)

Ανώνυμος είπε...

"Χρυσὸν δὲ καὶ χαλκὸν καὶ ἐλέφαντα καὶ ξύλα καὶ βαφάς, ἐκμαγεῖα μικρὰ καὶ ὠνητὰ καὶ κλεπτόμενα καὶ συγχεόμενα, καταβάλωμεν ».

Zibi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δημήτρης είπε...

Φαίνεται πως ακόμη και το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ της Περιστέρη.Τα νέα ευρήματα έρχονται στην ιδανική εποχή.Για τους περισσότερους αυτό είναι το τέλος της ανασκαφής, μιας ανασκαφής που έτσι κι αλλιώς θα σταματατούσε πιθανότατα για το χειμώνα.Το είδος των ευρημάτων ,αποσυμπιέζει σε απίστευτο βαθμό την μέχρι τώρα πίεση της ανασκαφικής ομάδας.Στο διάστημα που ακολουθεί ,θα μπορέσουν σχετικά απερίσπαστοι να ετοιμαστούν για την επομενη και μεγαλύτερη για μένα φάση της ανασκαφής ,που θα ξεκινήσει το Μάρτιο.Θα ολοκληρωθούν οι νέες διασκοπήσεις , θα γίνει εκτεταμένη μελέτη των έως τώρα στοιχείων ,εντός και εκτός του τύμβου , χωρίς την πίεση παράλληλης συνέχισης της ανασκαφής .Πιστεύω πως πολλά κρύβονται στις λεπτομέρειες.Για παράδειγμα "έγινε γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους " εντός του μνημείου "για να διαπιστωθεί το υπόβαθρο".Γιατί άραγε ?
Καμία δήλωση της Περιστέρη μέχρι τώρα ,δεν υπήρξε τυχαία.Υπομονή, για τα σπουδαία απλά θα περιμένουμε λίγο...

ιοαννα είπε...

Κ εν τέλει, αν βγήκαν τα οστά από μία λάρνακα, γιατί να βρεθούν σκορπισμένα ??? Γιατί δεν έδωσαν στην δημοσιότητα σχετικές φώτο ??? Αν πάλι ο νεκρός ήταν θαμένος σε ξύλινο φέρετρο κ αυτό σάπισε/έλιωσε με την πάροδο των χρόνων, γιατί να βρεθούν σκόρπισμένα τα οστά ??? Τι απομένει κατόπιν της καύσης του νεκρού ??? Τι απομένει κατόπιν της ταρίχευσης ??? Τι μπορεί να πήραν από το σώμα του νεκρού ? Κ ύστερα υπήρχε ο φόβος της ιεροσυλίας, του νεκρου....οι σφίγγες !.... Επίσης...θα φανεί άσχετο, αλλά για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, μου φαίνεται σχετικό....έχει ανακοινωθεί, ότι, προσωπικά είδη του ΜΑ (που χρησίμευαν για την συμμετοχή του σε μάχη) κ τα οποία είχε λάβει ως δώρα, βρέθηκαν θαμένα στον τάφο του Φιλίππου στην Βεργίνα (!!!), γεγονός εξίσου περίεργο κ ανεξήγητο, κατά την άποψη μου, διότι κατά τον χρόνο της ταφής του Φιλίππου, ζούσε ο ΜΑ, οπότε, γιατί να βρεθούν τα προσωπικά είδη του ΜΑ στον τάφο του Φιλίππου ??? Ο νεκρός ΜΑ περιφέρονταν επί χρόνια, αν τάφηκε, κάπου, κάποτε, από κάποιον, τι δικό του, είχε απομείνει,... για να τον συνοδέψει ??? Μήπως πάλι καταλήγω στο ΄΄ασύλητος τάφος΄΄ ?

Nafsimaxos είπε...

Ιωάννα αν δεν κάνω λάθος τα όπλα του Αλεξάνδρου μετά το θάνατό του, δόθηκαν στον ετεροθαλή αδελφό του Φίλιππο Γ' Αρριδαίο. Από αυτό συμπεραίνουν οι αρχαιολόγοι οτι βρήκαν τον τάφο του στις Αιγές.

ιοαννα είπε...

Προς Nafsimaxos : Εννοείς, ότι κάποιοι άνοιξαν τον τάφο του Φιλίππου και τα εναπόθεσαν δίπλα στην πέτρινη θήκη της λάρνακας του ??? Κ γιατί δεν τα πήγαν στην Αμφίπολη ???

it είπε...

@embedotimos
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στους αποσυμβολισμούς..Τώρα θα πω ένα far fetched scenario αλλά βάσει της ασυμφωνίας του νεκρικού θαλάμου με το υπόλοιπο οικοδόμημα θα το τολμήσω-μην πέσετε να με φάτε!!..
Υπάρχει η περίπτωση εσκεμμένως να έγινε θυσία και συν-ταφή τρίτου προσώπου προκειμένου να συνοδεύει το νεκρό για τον οποίον φτιάχτηκε ο τύμβος συμβολίζοντας έτσι την σπουδαιότητά του πχ;(εδώ θα σας θυμήσω μύθους όπως το γεφύρι της Άρτας)
Υπάρχει περίπτωση η συνταφή αυτή να είναι άλλο ένα τέχνασμα αποτροπής σύλησης από τον δεινό αρχιτέκτονα;
Γιατί το επίπεδο σφράγισης πάνω από το σημείο ταφής;Γιατί ξύλινο φέρετρο;Γιατί επίχωση στον νεκρικό θάλαμο;Γιατί ασυμφωνία θαλάμων ως προς την επιβλητικότητα;
Μην πτοείστε!!Είπαμε η ομορφιά είναι στο ταξίδι..όπλο μας η συλλογική σκέψη..

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε και υπόλοιποι φίλοι

Δε σας βάζει σε σκέψεις η άρον άρον ψεσινή (και μάλιστα αργά) ανακοίνωση για την ανακάλυψη κιβωτιόσχημου μακεδονικού τάφου στις Αιγές που απ΄οσα άφησαν να νοηθούν δεν επρόκειτο για κάποια πολύ σημαντική ταφή; Μήπως έριξαν τελευταία στιγμή την ανακάλυψη στο τραπέζι, για να έχουμε να συγκρίνουμε και να απορούμε πώς μια μη σημαντική ταφή είναι δυνατόν έστω να μοιάζει, με την κατάληξη αυτού του εκπληκτικού μνημείου της Αμφίπολης;

oryktosploutos είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Μια εξήγηση για το ερώτημα που βάλατε στις 2:02:

Στο σημερινό ΔΤ δεν αναφέρεται ο εδαφοποιημένος σχιστόλιθος που ανέφερε το ΔΤ της 28/10.
Οι εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης, που αναφέρει το σημερινό ΔΤ δείχνουν φυσικό έδαφος βυθού της αρχαίας Κερκινίτιδας και όχι τεχνητή επίχωση.
Ενδέχεται ο ταφικός θάλαμος αρχικά να ήταν ανοιχτός στο ύψος του 1,80 και εν μέρει σκεπαστός, οι ορθοστάτες κάτι στήριζαν και δεν έχω αρχαιολογικές γνώσεις για το τι μπορεί να ήταν αυτό (ένα αρχικό σφραγιστικό δάπεδο;).
Πάντως το συνολικό ύψος του 3ου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90 και ενδεχομένως υποδιαιρούνταν σε 1,80-0,30 διαχωριστικό-6,80. Κάποια στιγμή το τμήμα αυτό υποχώρησε λόγω χαλαρού υπεδάφους, ενδεχομένως από σεισμό και είχαμε μερική κατάπτωση, που μείωσε το ύψος σε 1,0μ. Αργότερα, και αφού ενδεχομένως πριν την κατάπτωση είχε συλληθεί ο τάφος (οστά εντός και εκτός του τάφου) έγινε το δάπεδο σφράγισης που ανασκάφηκε, ενδεχομένως για να αποκαταστήσει το αρχικό που είχε καταρρεύσει, και με κάποιο τελετουργικό (κατάχωση φτερών, κεφαλής, κλπ).
Η καθίζηση που βρέθηκε στο σφραγιστικό δάπεδο μάλλον οφείλεται σε μεταγενέστερες καταπονήσεις (οβίδες;).

Αλέξανδρος είπε...

Καλησπέρα στην παρέα

Εάν επί του κιβωτιόσχημου τάφου, ήταν τοποθετημένες πλάκες από πωρόλιθο http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15339, που πιστεύω πως ήταν, πως εξηγείται να ήταν γεμάτος από άμμο, να είναι μάλιστα και συλλημένος. Εκτός εάν δεν ήταν εκεί οι πλάκες.

Αλέξανδρος

Dazbaw είπε...

κάποιος είχε αναρωτηθεί τι να απέγιναν οι υπόλοιπες μαρμάρινες πλάκες της ψευδοροφής στον θάλαμο του ψηφιδωτού...

εδώ τις βλέπουμε ξεκάθαρα

https://3.bp.blogspot.com/-sQC7T3h3UIQ/VGNWWWr0MAI/AAAAAAAAKl4/fhRjnwujt94/s1600/l_15340.jpg

alex είπε...

Ερώτημα: γιατί δεν δόθηκε καμμιά φωτογραφία των οστών??

Unknown είπε...

@virgi
Τα συγχαρητήρια μου για την προσφορά σου σε αυτόν την ιστοσελίδα, μην κάνεις τον κόπο να απαντάς στον καθένα κακόβουλο, αγνόησε τους. Στα σχέδια αποτύπωσες αυτό που είδες, αυτοί που πρέπει το κατάλαβαν, συνέχισε την έρευνα σου όπως κρίνεις και όποιος έχει τα κότσια και τη γνώση, από τους επικριτές ας το κάνει, το κακό τους τον καιρό και τον αποσβολωμένο, να το πω και παραδοσιακά μα θα το καταλάβουν.

greveniotis είπε...

O τύμβος ύψους 33 μέτρων .... ¨φωταγραφίζει" μήπως και την ηλικία του νεκρού????

Effie είπε...

Θα πρέπει να πω ότι και το ΥΠΠΟ και η κοινή λογική υπαγορεύουν με πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο τάφος ΕΧΕΙ ΣΥΛΗΘΕΙ, δεν έχει το παραμικρό κτέρισμα, τίποτε δεν έχει μείνει εκτός από τον σκελετό (και αυτός μέσα-έξα από τον τάφο όπως ίσως τον πέταξαν ψάχνοντας για πολύτιμα) και κάποια ασήμαντα. Δεν καταλαβαίνω τα συμπεράσματα περί μη σύλησης πλέον....
Θα μας πουν μετά από πολύ κόπο -όπως επισημάνθηκε από σχολιαστή- για το DNA, η εξέταση του οποίου είναι θέμα εξαιρετικά χρονοβόρο και πολύπλοκο με οστά >2000 ετών που έχουν κάποια "ψίχουλα" (υπολείμματα) DNA. Άλλα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά του σκελετού θα μας πουν αν είναι σκελετός άνδρας ή γυναίκας όπως ανέφερε σχολιαστής (σχήμα πυέλου, χαρακτηριστικά κρανίου, πάχος οστών, κλπ). Επίσης θα μας πουν για την ηλικία του νεκρού και την ηλικία των οστών (περίπου).
Τώρα για συμβολισμούς, τους αφήνω στους ειδικούς. Για μένα το θέμα είναι αν θα έχουμε κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του νεκρού. Επίσης κατά τη γνώμη μου η ανασκαφή ολοκληρώθηκε ως διαδικασία, μένει η πολλές φορές μακρόχρονη επεξεργασία των ευρημάτων και πιθανές ερμηνείες τους. Αλλά δε νομίζω να καταλήξουμε εύκολα στην ταυτότητα του νεκρού.
Αυτά από αυστηρά επιστημονική αντίληψη, δεν θα μπορούσα να τα αντιμετωπίσω αλλιώς.
Από τις ανακοινώσεις συνάγεται ότι περιμένουν να βρουν και άλλους τάφους στο λόφο Καστά, οπότε το μέλλον της ανασκαφής εκεί θα είναι.

Unknown είπε...

Όλες οι απόψεις θα δεχθούν "πόλεμο"
Βιργινία και Εμπεδοτιμε κλείστε τα αυτιά σας!
Κ.καιρις αναμένουμε. ..
Εμπεδοτιμε κάτι έχεις στο μυαλό σου και περιμένω με αγωνία να διαβάσω! !!!!!
Και κάτι που μου έμεινε απι την προηγμένη (αν δεν κανω λάθος) ανακ. Του ΥΠΠΟ οτι "τα χώματα στο ορυγμα που βρέθηκε ειναι ΑΤΑΡΑΧΤΟ"
Αρα το χώμα το βάλανε με το ενα πόδι μέσα στο τάφο και το άλλο εξω
!


Κάποιο λάκκο έχει η φάβα....

Effie είπε...

@Alex
Τα οστά έγραψα και πριν εδώ έφυγαν αμέσως για το μουσείο (το ανακοίνωσαν στα νέα εξάλλου) για λόγους προστασίας και φύλαξης σε κατάλληλες συνθήκες, μέχρι να εξεταστούν από τους ειδικούς. Ως οργανικά κατάλοιπα, επηρρεάζονται από το χώμα, την υγρασία, τη σύσταση τoυ εδάφους, κλπ.

Unknown είπε...

Εννοώ οτι η επίχωση έγινε με τον νεκρό μισό μέσα και μισο εξω!

it είπε...

και για να συμπληρώσω το προηγούμενο σχόλιό μου με ένα τρίτο σενάριο,μήπως τελικά τα οστά ανήκουν σε κάποιον που θυσιάστηκε για κάποιο λόγο με κάποιον συμβολισμό;..περιμένω εναγωνίως τον Εμπεδότιμο..

Ανώνυμος είπε...

@ioanna
αν δεν κάνω λάθος αυτό με τα όπλα του Αλέξανδρου ήταν μια από τις θεωρίες που ΄είχαν διατυπωθεί απ΄ όσους υποστήριζαν ότι ο τάφος δεν ήταν του Φιλίππου, αλλά πιθανώς του Αλέξανδρου.

oryktosploutos είπε...

@ Dazbaw

Η φωτο που ανεβάσατε δεν δείχνει μαρμάρινες πλάκες, δείχνει πλάκες από πωρόλιθο που κάλυπταν τον τάφο.

@Effie

Ας μην προτρέχουμε, στις 29 Νοεμβρίου υπάρχει "παρουσίαση της ανασκαφικής περιόδου" από την κα Περιστέρη, όχι σε αρχαιολογικό συνέδριο, αλλά στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ. Οι "καυτές" ανακοινώσεις γίνονται απ' την ανασκαφέα, αυτή έχει τον πρώτο λόγο, όχι το Υπουργείο.

alex είπε...

Εφη μου φαίνεται απίθανο να μην φωτογραφήθηκαν τα οστά στην κατάσταση που βρέθηκαν, όπως και σε μια crime scene που λέμε ώστε ίσως να βοηθηθούν στα συμπεράσματα τους

Αρης είπε...

προς τον φιλο it..
σε επισκεψη μου στην βεργινα παρακολουθησα ενα βιντεο που προβαλλεται εκει στο οποιο αναλυοταν η διαδικασια ταφης του φιλιππου,το οποιο λειτουργικο αυτης περιελαμβανε μια θυσια μιας νεας γυναικας,η νεαρου αντρα δεν θυμαμαι καλα μου φαινεται γυναικας,απο επιλογη και οχι καταναγκαστικα και με πολλες τιμες..δυστυχως δεν συγκρατησα λεπτομερειες..

Effie είπε...

a@oryktos ploutos
OK αλλά δεν περιμένω διαφοροποίηση ανακοινώσεων, ήδη η κ. Περιστέρη είπε για στρατηγό, όχι όμως τον Α., αν κατάλαβα καλά.Θα δούμε πάντως. Ότι έγραψα είναι "πατώντας" αυστηρά στα ευρήματα και αυτό που επεξεργάστηκε η δική μου επιστημονική λογική από αυτά.

Effie είπε...

@alex
Οπωσδήποτε τα φωτογράφησαν ίσως επί τόπου ίσως στο μουσείο. Θα μας τα δείξουν αργότερα, δεν ξέρω τι θα καταλαβαίναμε αν ήταν "χύμα" μέσα-έξω στον τάφο και μισοθαμμένα σε χώμα. Δεν βλέπω γιατί να μας κρύψουν κάτι σχετικά με το σκελετό εφόσον τον ανακοίνωσαν, θα τα δούμε οπωσδήποτε αργότερα, καθαρισμένα και συντηρημένα κατάλληλα. Γιατί σε ανησυχεί ότι δεν μας τα έδειξαν;
Έφη

Unknown είπε...

Πιστεύω ότι έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμα προς τα κάτω και αυτό που υποψιαζόσαστε οι περισσότεροι μάλλον το υποψιάζεται και η κ. Περιστέρη.
Δείτε την συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού στο Mega σ/κ στο 07,15 περίπου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ήξερε ήδη τι εχει βρεθεί (σίγουρα δεν ανακαλύφθηκε - αποχωματώθηκε και καθαρίσθηκε σήμερα ο τάφος). Και τι δήλωσε ? Ότι οι διασκοπησεις θα ξεκινήσουν σε πρώτο χρόνο εγγύς του τάφου και αργότερα σε όλο τον λόφο Καστά.
Γιατί άραγε να ξεκινήσουν από εκεί οι εργασίες και τι θέλουν να δουν ?
Δεν βρέθηκε ο τάφος και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ?
Και κάτι τελευταίο. Γιατί αυτή η βιασύνη της Παναγιωταρεα που δεν άφησε την κ. Περιστέρη να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις δημοσιογράφων παρότι δεν έδειξε να ενοχλείται η ίδια ? Αντίθετα μου έδωσε την εικόνα ότι "την τραβάει από το αυτί" !!!

alex είπε...

Εφη, Δεν κάνω θεωρίες συνωμοσίας, απλώς θα ήθελα να δω ενα τόσο σημαντικό εύρημα

Unknown είπε...

Η Κινγκ σημερα https://www.youtube.com/watch?v=8MMSAPDQsbk

Unknown είπε...

@ Dazbaw

Ίσως έχεις δίκιο !!!!!
Προσέξτε τις εγκοπές στις πλάκες,επίσης και το πάχος τους φαινεται περιπου το ίδιο (δεν γνωρίζω τις διαστάσεις)ίσως έτσι εξηγείται και το μεγαλο μήκος και ύψος του τάφου.

https://3.bp.blogspot.com/-sQC7T3h3UIQ/VGNWWWr0MAI/AAAAAAAAKl4/fhRjnwujt94/s1600/l_15340.jpg


http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14840

Olga είπε...

Καταρχήν συγχαρητήρια σε όσους εχουν αφιερωσει πολύ από το χρόνο τους για να δώσουν τροφή για τη σκέψη και τις γνώσεις μας. Νομίζω ότι η Περιστερη ήταν πανευτυχής, ξέρει 10 φορές περισσότερα από αυτά που λέει και αφού λέει ότι πρόκειται για άνδρα, ξερει... Πιστεύω ότι με τα μέσα της επιστήμης σε λίγο καιρό θα έχουμε το πρόσωπο του νεκρού κανονικά! Ελπιζω να είναι πολύ γνωστή φυσιογνωμία! Και..τελικα το κεφάλι δεν βρέθηκε όπως προέβλεψε ο εμπεδοτιμος. Ηταν ακραία πρόβλεψη για πολλούς, όμως επαληθεύτηκε!

oryktosploutos είπε...

Τώρα που έχουμε σκελετό και όπως λέει το ΥΠΠΟ σε "μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος", ξαναθέτω το ερώτημα που είχα κάνει πριν δυο μέρες: Υπάρχουν αγιογραφίες του Όσιου Σισώη εδώ και μερικούς αιώνες, που τον δείχνουν μπροστά στο μνήμα του ΜΑ και στο μνήμα υπάρχει σκελετός, δεν υπάρχει μούμια ή τεφροδόχος. Μπροστά στο μνήμα απεικονίζεται ασπίδα με μακεδονικό αστέρι.(πχ στο http://www.agioritikovima.gr/media/k2/items/cache/60b550fe2869a6ae39543d5e91e7c9fa_L.jpg)

Πώς μπορεί να απεικονίζεται σκελετός, αν η ταφή έγινε με αποτέφρωση κατά το μακεδονικό τυπικό ή αν η σωρός μουμιοποιήθηκε κατά το αιγυπτιακό τυπικό;

Έχει κανείς κάποια εξήγηση;

ΚΓΨ είπε...

Μου δημιουργείται η εντύπωση οτι ο Πτολεμαίος επαναλαμβάνει απέναντι στους τυμβωρύχους το στρατήγημά του,όταν απήγαγε την σορό του Αλεξάνδρου και την αντικατέστησε με μούμια. "Αποκοίμισε" τότε τον Περδίκκα και κέρδισε πολύτιμο χρόνο γιά να διαφύγει."Βασιλικός" τύμβος και "βασιλικός" ταφικός δρόμος χωρίς "βασιλική" ταφή;

Unknown είπε...

μολις ανεβασε αυτο καποιος στο youtube για το υψος του 3ου θαλαμου
https://www.youtube.com/watch?v=_qszT1OG4fY

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Νιόβη μπορείς να βρεις το βίντεο της Παλαιδέλη από την Ν1 στις 18:00 ;

Μυρτα είπε...

Εμπεδοτιμε περμενουμε με αγωνία να αναλυσεις την ολη κατασταση. Η κ. Περιστερη δηλωσε οτι η ανασκαφη στον τυμβο Καστα ολοκληρωθηκε.
Φτασαμε δηλ στο τελος; Ο νεκρος που ολοι περιμεναμε βρεθηκε;
Ειναι ο Μ.Αλεξανδρος;
Αυτος ο σεμνος ταφος ανηκει στον μεγαλο νεκρο;

Μυρτα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Atithasos είπε...

Το ότι ο Όσιος Σισώης ο Αιγύπτιος έζησε στην Αίγυπτο και προσκήνυσε τον Τάφο του Μ. Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο και όχι στην Αμφίπολη στον 4ο μ.Χ αιώνα μήπως ας λέει κάτι;

Δωδωναίος είπε...

@alex
Καλησπέρα!
Η ανασκαφή (ειδικά τέτοιου μεγέθους) φωτογραφίζετε συνεχώς! Η κυρία Περιστέρη θα έχει χιλιάδες, από την κλίμακα, μέχρι τον Ταφικό θάλαμο!

Υπάρχει πάντα μια χρονική καθυστέρηση αρκετών ημερών, ίσως και εβδομάδων, όσο αφορά τις ανακοινώσεις-στοιχεία!

Αυτό κάνει καλό και σε όλους εμάς!
Τέτοια αφύπνιση, και τέτοιο ξεσκόνισμα των ιστορικών στοιχείων, έχει γίνει εδώ μέσα, που με δυσκολία προλαβαίνουμε να διαβάσουμε την συνεχή ροή των σχολίων!

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε δεν έχει ανεβεί ακόμα νομίζω, μόλις μπει το στέλνω.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Atithasos είναι γνωστό ότι η εικόνα του Σισώη να προσκυνάει σκελετό είναι φτιαγμένη το 1500 μχ. Ατοπο λοιπόν να ψάχνεις σε αυτήν.

Unknown είπε...

@εμπεδοτιμος
http://webtv.nerit.gr/katigories/enimerosi/amfipoli-megaloprepos-tafos-me-osta-kato-apo-to-dapedo-tou-mnimiou/

Unknown είπε...

Μετα το ρεπορτάζ...

Zibi είπε...

@Μύρτα

Το αντίθετο, ακριβώς, είπε η Περιστέρη!! Ότι η ανασκαφή συνεχίζεται και ότι ο Τύμβος κρύβει ακόμη πολλά μυστικά!

Unknown είπε...

@Dazbaw
εκπληκτική η παρατήρησή σου

Unknown είπε...

Πολλα ασυναρτητα στοιχεια διαφαινονται με τη σημερινη ανακοινωση:

1) λιγοτερο απο 0.60μ πλατος ταφου;

2) αν οντως συλλημενος το ταφος, προς τι η εγχωματωση, η οποια σιγουρα χρειαστηκε χρονο και χρημα;

3) μετα την καταπλητικη τεχνικη κι ομορφια των ψηφιδωτων, Καρυατιδων και του μωσαικου του Θ1, κανενα, μα κανενα, σχεδιο/ζωγραφια/καλλιτεχνία στον "ταφικό" Θ3;

Ακομη κι αν δεχτω τη σφοδροτητα της καταστροφης απο τυμβωρυχους, υπαρχουν πολλα αναπαντητα ερωτηματα και στοιχεια που δεν "δενουν" με τα οσα εχουμε εως στιγμης δει απο τις φωτογραφιες του ΥΠΠΟ.

Nafsimaxos είπε...

@Alex

Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην φωτογραφήθηκαν τα οστά στα σημεία που βρέθηκαν. Απλά έχουν τους λόγους τους που δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες ακόμα και νομίζω πως θα αργήσουμε πολύ να τις δούμε.

@ioanna

Γράψε λάθος!
Τα όπλα δόθηκαν στον Αρριδαίο για να τα επιστρέψει στη Μακεδονία και γράφεται οτι βρέθηκαν στον τάφο του Φιλίππου Β΄.

oryktosploutos είπε...

@MIDAS

Ο Όσιος Σισώης έζησε τον 5ο αιώνα μΧ. Μπορεί η εικόνα που αναφέρετε να είναι του 1500μΧ, αλλά μεσολαβεί ένα κενό χιλίων ετών. Η εικόνα του 1500μΧ προφανώς έχει αναπαραχθεί από παλαιότερες, μέσω της χριστιανικής αγιογραφικής παράδοσης.

Μπορεί να έζησε στην Αίγυπτο, δεν έχω βρει πάντως να επιβεβαιώνεται ότι το προσκύνημα που απεικονίζεται έγινε όντως στην Αίγυπτο.

ιοαννα είπε...

Στο Newsbomb.gr και στο άρθρο με τίτλο ΄΄Ντόροθυ Κινγκ-Μέγας Αλέξανδρος ή Ηφαιστίωνας΄΄, ΠΑΡΑΚΑΛΩ παρατηρείστε με προσοχή την αναρτημένη φωτο με τα κοσμήματα κ ειδικά το πρώτο άνωθεν, κάτι που μοιάζει με κομμάτι από γύψινη γιρλάντα. Και μετά σας παραπέμπω στο https://theancientweb.wordpress.com/2014/10/27/%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82/ στην παράγραφο ΄΄
Ο τάφος του Αλέξανδρου Δ΄΄. ΔΕΙΤΕ τις φωτο με τις τοιχογραφίες !!!! Απεικονίζεται ακριβώς το ίδιο πάνωθεν του άρματος με τα δύο άλογα !!!! Τυχαίο και ασήμαντο ????

Unknown είπε...

mega https://www.youtube.com/watch?v=lsoI0iJCF1Q

PAIANAS είπε...

Αν ...λέω αν ...έχει γίνει προσπάθεια απόκρυψης του πραγματικού προσώπου για τον οποίο κατασκευάστηκε ο τάφος, τότε το 2ο κεφάλι της σφίγγας θα πρέπει να βρίσκεται αλλού..
Αλλά ο κατασκευαστής, που με όλες τις ενδείξεις είναι ο Δεινοκράτης, δεν θα έπρεπε να αφήσει έστω δυσεπίλυτους γρίφους, κάποια σημάδια, που να οδηγήσουν κάποτε τις μελλοντικές γενεές στην αποκρυπτογράφηση του μνημείου ?
Θα ήθελε να μείνει για πάντα αναπαυμένος στην ησυχία του ?

a είπε...

Διακρίνουμε δυο είδη ανθρωποθυσιών στην αρχαία Ελλάδα. Τις νεκρικές και τις αποτρεπτικές.

Αποτρεπικές: Γίνονταν όταν κινδύνευε η πόλη ή ο στρατός, ο στόλος κλπ. Τότε θυσιάζονταν κάποιο αγνό και αγαπημένο άτομο,συνήθως η κόρη ή ο γιος του βασιλιά. Το έθιμο αυτό είναι Ιουδαιοφοινικικής προέλευσης. Παρόμοιες είναι και οι θεμελιωτικές θυσίες που θα αναφέρουμε, και επιβεβαιώνονται από τα κατάλοιπά τους στα Δημοτικά του "Γεφυριού της Άρτας".

Νεκρικές: Πίστευαν πως ο νεκρός πρέπει να "εναγίζεται" δηλ. να του παρέχονται σπονδές, θυσίες και τροφές. Αλλιώς, ο πεθαμένος θα εκδικείτο τους απογόνους του και όλη την πόλη. Αρα, και αυτές οι θυσίες ήταν προληπτικά αποτρεπτικές. Η καλύτερη νεκρική θυσία ήταν το αίμα, και πάνω απ' όλα το ανθρώπινο.
__________
Συχνά, προς τιμή τού νεκρού, που είχε ενταφιαστεί, έσκαβαν ένα λάκκο -«βόθρον»- και έρριχναν πολύ αίμα, για να φθάσει στους νεκρούς - «αιμακουρία». Ο Οδυσσέας, ύστερα από οδηγίες τής μάγισσας Κίρκης, έσκαψε «βόθρον» τετράγωνο «στην άκρη τού κόσμου» κι έσφαξε κριάρι και μαύρο πρόβατο, για να ρεύσει το αίμα στο λάκκο καί να συγκεντρωθούν οι ψυχές να το πιουν! (Όμηρος, Οδύσσεια, κ΄στ. 518-519).
__________
Κατά την κηδεία τού Πάτροκλου ο Αχιλλέας έσφαξε πάνω στον τάφο του δώδεκα τρώες αιχμαλώτους. (Όμηρος, Ιλιάδα, Ψ΄175-176).

http://prntscr.com/55p3ye

Η νεκρική θυσία (εναγισμός) στον Πάτροκλο. Στο κέντρο, η νεκρική πυρά.
Στο αριστερό μέρος, ο Αχιλλέας θυσιάζει ένα γονατισμένο Τρώα αιχμάλωτο,
ενώ πίσω του περιμένουν δεμένοι οι υπόλοιποι. (ήταν συνολικά δώδεκα)
Ο Αχιλλέας, σύμφωνα με το έπος, τους είχε αιχμαλωτίσει ειδικά για αυτήν τη θυσία.
Η σκηνή βασίζεται στην περιγραφή της «Ιλιάδας» του Ομήρου.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ kostas GIAGKOUDIS

Επειδή κάτι έχει ο browser μου και δεν παίζει είναι όλες οι δηλώσεις της Παλιαδέλη; Μέχρι το τέλος ;

Unknown είπε...


@"Ο/Η Konstantinos Kairis

Κάτι ξέρεις και δεν μας λες!!! Πες και σε μας να χαρούμε.

@ Εμπεδοτιμος

Αρχηγέ δυσκολη η ανάλυση μετά τη σημερινή ανακοίνωση, εκτός αν και εσύ ξέρεις κάτι όπως ο φιλτατος Κωνσταντίνος.

a είπε...

"(Ο Αλέξανδρος ο Μέγας) όστις και την μεγάλην Αλεξάνδρειαν έκτισε, την πρώην λεγομένην κώμην Ρακούστιν.

Ην αυτός εκάλεσεν εις ίδιον όνομα Αλεξάνδρειαν, θυσιάσας κόρην παρθένον, Μακεδονίαν παρ' αυτού κληθείσαν"

Ι. Μαλάλας, "Χρονογραφία" κεφ. "Λόγος όγδοος, Χρόνων Μακεδόνων" Α
_________

Στη συνέχεια, ο Κατακτητής θυσίασε ολόκληρη φυλή για εξευμενισμό "εναγισμό" της ψυχής του νεκρού φίλου του Ηφαιστίωνα:

«...μέχρι που ήρθε μαντεία από τον [θεό] Αμμωνα, να τιμούν και να θυσιάζουν στον Ηφαιστίωνα σαν Ηρωα. [ο Μεγαλέξαντρος] χρησιμοποιώντας τον πόλεμο σαν παρηγοριά στο πένθος, βγήκε για παγάνα και κυνήγι ανθρώπων, και εξολόθρευε το έθνος των Κοσσαίων,από εφήβους και πάνω, σφάζοντάς τους, και αυτό λέγονταν νεκρική θυσία [εναγισμός] στον Ηφαιστίωνα»
[Ας σημειωθεί πως δεν υπήρχε θέμα εκδίκησης, μια που ο Ηφαιστίων πέθανε από αρρώστια]
Πλούταρχος, «Βίος Αλεξάνδρου», 72,3

«...έως εξ Αμμωνος ήλθε μαντεία τιμάν Ηφαιστίωνα και θύειν ως ήρωϊ παρακελεύουσα. του δε πένθους παρηγορία τω πολέμω χρώμενος [ο Αλέξανδρος] ώσπερ επί θήραν και κυνηγέσιον ανθρώπων εξήλθε και το Κοσσαίων έθνος κατεστρέφετο, πάντας ηβηδόν αποσφάττων, τούτο δ' Ηφαιστίωνος εναγισμός εκαλείτο»
Βέβαια, ο Πλούταρχος, που ήταν και ιερέας, πολύ προσεχτικά λέει πως όλα αυτά «εκαλούντο» εναγισμός, ενώ δεν ήταν. Όχι βέβαια λόγω της μαζικότητας της νεκρικής θυσίας, αλλά γιατί ο «εναγισμός» ενός νεκρού έπρεπε να γίνει πάνω στον τάφο του και το αίμα να ρουφηχτεί από το χώμα ώστε να το γευτεί ο πεθαμένος. Γι αυτό και ο Αχιλλέας μπήκε στον κόπο να αιχμαλωτίσει δώδεκα Τρώες και όχι να τους σκοτώσει επί τόπου στο όνομα του Πάτροκλου, ενώ συνήθως δεν έπαιρνε αιχμαλώτους.
Βέβαια, ο Αλέξανδρος, σαν γιος του Άμμωνα-Δία, μπορούσε να εναγίζει τον Ηφαιστίωνα όπως ήθελε...

https://sites.google.com/site/archaiaelladaealetheia/home/bombardismos-apo-ton-kleme-alexandreias---kalyphtheite/anthropothysies

Effie είπε...

Λοιπόν όλα τα κανάλια τονίζουν τη σημασία του ευρήματος του σκελετού, μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία. Το εύρημα κάνει το γύρο της υφηλίου ως εξαιρετικά σημαντικό (αυτό για όσους απογοητεύθηκαν).
Η Παλιαδέλη ήταν πολύ κατατοπιστική, και πολύ σωστά είπότι δεν μπορεί να πιθανολογήσει το νεκρό τώρα. Χρειάζεται υπομονή από όλους μας, αλλά η ανασκαφική ομάδα φαίνεται πανευτυχής.
Ας περιμένουμε τι θα πουν επόμενα, η κ.Περιστέρη, ο κ. Τασούλας και η ανάλυση σκελετού, πολύ γρήγορα θα μάθουμε (χωρίς DNA) αν είναι άνδρας ή γυναίκα, και αν πέθανε από παθολογική αιτία (αυτό λίγο αργότερα αλλά σχετικά σύντομα).
Και ας μην ξεχνάμε την πιθανότητα να προκύψουν και άλλοι σημαντικοί τάφοι στον Καστά.
@oryktosploutos
Σχετικά με την ταρίχευση, απάντησα και νωρίτερα στον Εμπεδότιμο ότι η διαδικασία αυτή πολύ συχνά δεν πετύχαινε (π.χ. Τουταγχαμών) και έτσι κατέληγε να "δείχνει" απλά τον σκελετό. Δεν σημαίνει ότι το ταριχευμένο σώμα διατηρείται για χιλιετίες, παρά σε μερικές περιπτώσεις. Κατά συνέπεια μην εκπλήσσεσαι αν θεωρηθεί ότι ο ενταφιασμένος είχε ταριχευθεί αλλά παρόλα αυτά βρέθηκε ο σκελετός του.

Unknown είπε...

Νεριτ και απο youtube, το ιδιο που ανεβασε ο Kostas
https://www.youtube.com/watch?v=0FYR-JfyRgo

Unknown είπε...

http://www.alphatv.gr/news-thematology/sarantos-kargakos

ιοαννα είπε...

Προς Nafsimaxos : Ακόμη κ έτσι, ΄΄λέγεται΄΄ κάτι που στερείται κάθε λογικής....έτσι δεν είναι ? Τώρα αν πω, ότι, εγώ βλέπω (?????) τον Φίλιππο (????) με την Ρωξάνη και τον Αλέξανδρο Δ΄, θαμένους εκεί.... δεν έχει καμία σημασία φυσικά. Τα όσα έχουν ανακαλυφθεί εκεί, δεωρούνται δεδομένα και δεν γίνεται να αμφισβητηθούν ! Γίνεται ????

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Σε ποιόν Μακεδονικό τάφο υπήρχε κάτω από το δάπεδο ο νεκρός για να αποκρυβεί , ενώ το πάνω μέρος ήταν άδειο όπως περίπου στην περίπτωση μας ;

Atithasos είπε...

"Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι: μήκος 3,23 μ., πλάτος 1,56 μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ."
..Τάφος μήκους 3,23μ...Πότε είπαμε ότι πέθανε ο ΜεγΑλέκος? Το 323! Τυχαίο? Δε νομίζω!

Planet είπε...

Εμπεδότιμε, το σχετικο άρθρο είναι εδώ:

http://www.iefimerida.gr/news/176281/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4

Βέβαια, αυτα ειναι παραδείγματα με υπογειο τμήμα θαλάμου, δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπος (αποκρυψη ή κάτι άλλο)

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Planet

Ευχαριστώ. Δεν έχω χρόνο να το ψάξω πάντως αν θυμάμαι καλά (μπορεί να κάνω λάθος) οι απόψεις κάποιων αρχαιολόγων ήταν ότι επίτηδες είχε αφεθεί κενός για παραπλάνηση.
Μπορεί κάποιος να βρει αν εχει πράγματι ειπωθεί κάτι τέτοιο ;

Unknown είπε...

Chugg https://www.youtube.com/watch?v=oaBbTHQ2sj8

Effie είπε...

@ Εμπεδότιμος & δηλώσεις Παλιαδέλη:
1. Είπε ότι με βάση κάποια στοιχεία για ύψος μερικών πλακών του κιβωτιόσχημου τάφου (το 1.80μ για το οποίο είχες αναρωτηθεί και εσύ) δεν είναι σίγουρη ότι όλος ο τάφος ήταν κρυμμένος, θεωρεί ότι τμήμα του μπορεί να προεξείχε στον Θ3 αλλά δεν είναι σίγουρη.
2. Αξιολογεί με ενδιαφέρον τις δηλώσεις King ότι ο Ηαφαιστίωνας και ο Α. δεν είναι σίγουρο πως είχαν υποστεί καύση. Παρόλο που σε πλούσιες οικογένειες Μακεδόνων η καύση ήταν κοινή, ί ίδια δεν εκπλήσσεται αν είχαν ταριχευθεί,θεωρεί δε ότι η ανθρωπολογική εξέταση πιθανόν θα μπορέσει να πει αν ο νεκρός είχε ταριχευθεί (μπορεί να βρουν έστω και ελάχιστα ίχνη ιστών από την ταρίχευση). Άρα μοιάζει ότι ο σκελετός που βρέθηκε δεν είχε υποστεί καύση. Μας είπε ότι μπορεί να τοποθετήθηκε ο νεκρός σε ξύλινο φορείο με χρευσελεφάντινες και γυαλινες διακοσμήσεις.
(Η ταρίχευση μου ερμηνεύει το στενό- 0.54μ- πλάτος του σκάματος που είχε το φορείο, γιατί μένουν πολύ λεπτές στρώσεις ιστού, κυρίως δέρμα (τα εσωτερικά όργανα αφαιρούνται), έτσι το υπολειπόμενο σώμα είναι πολύ λεπτό).
Τελειώνοντας η κ. Παλιάδέλη είπε πως περιμένει επεξηγηματικές δηλώσεις της κ. Περιστέρη

PAIANAS είπε...

Nα το ξαναθυμηθούμε σα μέγεθος ?http://air.news.gr/cov/02/Files/1a1/2b2/Ekklhsia/lofos-kasta.jpg

Δεν γίνεται να τελειώνει το ταξίδι έτσι ....

Effie είπε...

η ίδια αντί ι ιδια

Αλέξανδρος είπε...

προς atithasos

Είσαι, αν μη τι άλλο, πολύ αγενής...

άκου ΜεγΑλέκος....

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Effie είπε...

@paianas
Συζητούν και για Α. εφόσον λένε για σύγκριση DNA με αυτό από τα οστά τάφων Βεργίνας--So hold your beans!

Unknown είπε...

@ Ατίθασος

Το μέτρο (meter) ως μονάδα μέτρησης μήκους είναι σύγχρονο και υιοθετήθηκε το 1875 (http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_metre), και όχι αρχαίο.
Επίσης, η χρονολόγηση με βάση την γέννηση του Χριστού δεν ήταν γνωστή στους αρχαίους.

Dazbaw είπε...

Τελευταία παρατήρηση για την ώρα...
το πάτωμα του τάφου είναι ανοιχτό...γιατί;

και επίσης εδώ http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15342

η κυρία Περιστέρη και η ομάδα της μας χαμογελούνε [τα αριστερά αντικείμενα] και μας λένε ότι υπάρχει βασιλιάς πιο μέσα [τα δεξιά αντικείμενα]

Atithasos είπε...

...έχετε χάσει τελείως το χιούμορ σας!

Unknown είπε...

Εγώ πάντως δεν βρίσκομαι εδώ για να γράφω ή να διαβάζω αστειάκια επιπέδου νηπίου.

Unknown είπε...

@ Dazbaw
τέλειο!

Dionysis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dionysis είπε...

Ατίθασε

Ο Αινστάιν είπε ότι δύο πράγματα είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη ηλιθιότητα, για το πρώτο όμως δεν είναι βέβαιος !

Olga είπε...

Dasbaw όντως φοβερό! Λέτε να τα έβαλαν επίτηδες; Αν όχι, φοβερή σύμπτωση! !!

gtroza είπε...

"...έχετε χάσει τελείως το χιούμορ σας!"
"γαλλικά" έπρεπε να επιτρέπει το blog, γιά μερικούς

Planet είπε...

Επίσης, ίσως αξίζει να αναζητηθούν περιπτώσεις όπου η απόθεση του νεκρού γίνεται σε εσοχή στο έδαφος. Η περιπτωση του τάφου 6 (http://www.xronometro.com/makedonikos/), που βρίσκεται πολυ κοντά στον Καστά, με παρόμοιο διάκοσμο στο δάπεδο (ρόμβοι κλπ) όπως αυτος του λόφου, είναι μια τέτοια περιπτωση. Η χρονολογηση αυτου του τάφου ειναι παρόμοια με αυτον του λόφου Καστά.

giannis_ είπε...

Οι σημαντικοί ενταφιάζοντο σε οικογενειακούς τάφους ακόμη και οι βασιλείς,αυτός που ήταν έρμος τι γύρευε εκεί.

Βίκυ είπε...

@a,
οι ανθρωποθυσιες στην αρχαια Ελλαδα(και μιλαμε δηλαδη για ενα παρελθον δεκαδων χιλιαδων ετων)ειναι θεμα που ενεχει σκοπιμοτητα και δεν ανταποκρινεται στην ιστορικη πραγματικοτητα.Για ολα τα περιστατικα υπαρχουν αντεπιχειρηματα που δεν ειναι του παροντος χωρου και χρονου.Δες καποια εδω καθως και πως αντιμετωπιζε το θεμα ενας γειτων λαος.
http://www.pare-dose.net/4589

Θεανώ είπε...

Το πλάτος 0,54μ του τάφου δεν είναι και τόσο μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι τα σημερινά φέρετρα δεν ξεπερνούν το 0,60μ και ας μη ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι ήταν πιο μικρόσωμοι από τους Νεοέλληνες.
Αλήθεια ξέρει κανείς αν υπάρχει δυνατότητα διατήρησης υπολειμμάτων των ρούχων του νεκρού μέσα στο χώμα;

Thomas Arvanitis είπε...

Ολα τα λεφτα ειναι εδω:

Ο/Η Dazbaw είπε...
κάποιος είχε αναρωτηθεί τι να απέγιναν οι υπόλοιπες μαρμάρινες πλάκες της ψευδοροφής στον θάλαμο του ψηφιδωτού...

εδώ τις βλέπουμε ξεκάθαρα

https://3.bp.blogspot.com/-sQC7T3h3UIQ/VGNWWWr0MAI/AAAAAAAAKl4/fhRjnwujt94/s1600/l_15340.jpg

ιοαννα είπε...

Σε συνέχεια του σχολίου μου ώρα 08.29, εννοούσα στο newsbomb.gr σήμερα (!) και επί του ΄΄ιωνικού κυματίου΄΄ που είναι το ΄΄σχέδιο΄΄ του πρώτου (κινητού) ευρήματος στην σχετική σημερινή φωτο του ΥΠΠΟ, σας παραπέμπω και στο http://left.gr/news/synehizontai-oi-anaskafikes-ergasies-stin-amfipoli (24-8-2014 ώρα 15.00)....όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα ΄΄….αποκαλύπτεται η πίσω πλευρά της εισόδου, ιδιαιτέρως επιμελημένη, αντίστοιχη της προσόψεως. Επί της νωπογραφίας των επιστυλίων της σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος. Η πλαϊνή και πίσω όψη των ιωνικών επικράνων των παραστάδων, που επικαλύπτονται από νωπογραφία, είναι επιζωγραφισμένες με τα ίδια χρώματα. (φωτο 3, 4). - Έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται και οι πλαϊνοί τοίχοι του προθαλάμου. Είναι επενδεδυμένοι με μάρμαρο Θάσου και κοσμούνται στο ανώτερο μέρος τους με ιωνικό επιστύλιο, επί του κυματίου του οποίου σώζονται ίχνη μαύρου και κόκκινου χρώματος. (φωτο 5).!!!
Συμπεραίνω λοιπόν, ότι, τα διακοσμητικά στοιχεία της κατασκευής του μνημείου, χρησιμοποιήθηκαν και στην διακόσμηση του φέρετρου…. Άρα ο νεκρός που είχε ενταφιασθεί στον τάφο που βρέθηκε, σχετίζονταν με το μνημείο και δεν ήταν κάποιος τυχαίος που τάφηκε εκεί προς εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων. Υποθέτω……

ιοαννα είπε...

Ήδη σχετική ανάρτηση άρθρου στο Zougla, για την σαρκοφάγο του ΜΑ που βρέθηκε στη Σιδώνα και τις ομοιότητες της διακόσμησης της με τα σημερινά κινητά ευρήματα !!!!!

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   2001 – 2188 από 2188   Νεότερο› Νεότερο»