Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΚΑΤΙ "ΜΕΓΑΛΟ" ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ



Σήμερα, 31/10/2014, σε μια λιτή σχετικά ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας αποκαλύπτει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής :

«Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος»

Με άλλα λόγια φτάσαμε πια στο φυσικό έδαφος του λόφου και από ότι φαίνεται ο κατασκευαστής του τάφου επωφελείται από κοιλότητα που βρίσκεται μέσα τον λόφο, όπως σωστά είχαμε προβλέψει από τις 22/9/2014.

«Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους»

Επιβεβαιώθηκε ότι οι πωρόλιθοι σχημάτιζαν δάπεδο σφράγισης, που εκ της παρουσίας του υποδηλώνεται ότι κάτι σημαντικό πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

«3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ»

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι το βάθος του χώματος ήταν περίπου 1,5 μέτρα,  όπως επίσης και ότι υπάρχει τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού εδάφους που έχει επιχωθεί, προφανώς για λόγους σφράγισης του τάφου.
«Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο».

Η εύρεση του θυρόφυλλου πεσμένο μέσα στο όρυγμα και μάλιστα κάτω από την αμμώδη επίχωση καταρρίπτει πλέον και τα οποιαδήποτε  σενάρια σύλησης.

Είναι σαφές ότι η αναστάτωση του τρίτου θαλάμου έχει προέλθει από σεισμό, ο οποίος και κατέστρεψε την μαρμάρινη θύρα, το δάπεδο σφράγισης και επέφερε κατάρρευση της συνέχειας του τάφου που ήταν κάτω από το δάπεδο σφράγισης.

Είναι πολύ πιθανόν να έχει υπάρξει κατάρρευση μνημειώδους κλίμακας (μιας και το τεχνητό όρυγμα  έχει διαστάσεις 4,0 Χ 2,10 μέτρα) η οποία θα οδηγούσε ακριβώς κάτω από το δάπεδο σφράγισης και την επίχωση μέσα στο τεχνητό όρυγμα που οδηγεί μέσα στον φυσικό λόφο όπου, άνευ περαιτέρω εκπλήξεων, αναμένεται να ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι θα ανευρεθούν τα σπασμένα σκαλοπάτια της καθοδικής κλίμακας κατά την αποχωμάτωση του υπολοίπου χώματος της επιχωμάτωσης.

Συμπερασματικά έχουμε τα εξής :

- Ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος.

- Υποθέτουμε ότι υπήρχε σκάλα που οδηγεί προς τα κάτω δια μέσου του τεχνητού ορύγματος, στο εσωτερικό του λόφου όπου ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

- Η εκπληκτικής σύλληψης προσπάθεια σφράγισης του τάφου υπονοεί σαφέστατα και την πολύ μεγάλη σπουδαιότητα του ενταφιασμένου νεκρού.

Η ανασκαφή τώρα αρχίζει…..

========
Παράκληση προς τους αυτόκλητους αρχαιολόγους των ΜΜΕ : Αφού δεν μπορείτε να σεβαστείτε τον εαυτό σας με τα εκπάγλου καλλονής σοφίσματα σας, τουλάχιστον σεβαστείτε την Ελληνική Αρχαιολογία την οποία κακοποιείτε σε υπέρτατο βαθμό.

Κάτι Μεγάλο κρύβεται εκεί κάτω. Και πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα το φέρει στο φως η κα Περιστέρη.

2.188 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   1801 – 2000 από 2188   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

Κάτι επίσης σημαντικό, στην σαρκοφάγο του Αλέξανδρου στην Κωνσταντινούπολη στη μία πλευρά απεικονίζεται η μάχη της Ισσού και όπως λένε οι μελετητές βασίζεται σε χαμένο πίνακα του Φιλόξενου από την Ερέτρια. Τον Φιλόξενο από την Ερέτρια τον μνημονεύαμε τότε με το ψηφιδωτό..

@ Kiki
τί ακριβώς να ψάξουμε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, πες μου αν είναι να πάω.

Effie είπε...

@enalios & gas66 και όλους:
Σωστά επισημαίνεται να περιμένουμε. Ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, γιατί την προηγούμενη φορά πριν τις ανακοινώσεις, τα νέα Αμφίπολης είχαν ισχυριστεί ότι βρέθηκε άγαλμα (Νίκης αν θυμάμαι σωστά) στον περίβολο Καστά, το οποίο διαψεύστηκε από το Υπουργείο. Θεωρώ και εγώ ότι μάλλον θα περάσει καιρός να δούμε με τα νέα δεδομένα προηγμένης διασκόπισης του εδάφους, αν υπάρχει συνέχεια στον τάφο ή αν υπάρχουν άλλοι τάφοι στον Καστά.
Το "Χρονόμετρο" ερμηνεύει με το δικό του τρόπο την τελευταία συνέντευξη Τασούλα στο MEGA, για την οποί α είχα επισημάνει ότι δεν υποσχέθηκε συνέχιση του τάφου, είπε απλώς ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο για τον τάφο.

@george
Hello there, we missed you!

Effie είπε...

Ενδιαφέρουσα πληροφορία για το μαρμαρο που επενδύει το μνημείο:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64091538

kiki είπε...

Νιόβη Β.
θα ψάξω ξανά σήμερα στο αρχείο μήπως βρω τους τίτλους πάντως αυτό που θυμάμαι είναι ότι είχε λεπτομερείς αναφορά σε όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα είτε αυτά ήταν κτίρια που ήταν και η δική μου εργασία ήτε σε κτερίσματα. και πολλές ιστορικές αναφορές

fterotos psychonoos είπε...

Χαιρετώ την εμπεδότιμη παρέα και παρόλο που αναμένω αύριο μια ανακοίνωση ιδιαίτερα προσεκτική, όπως όλες οι προηγούμενες, θέλω να καταθέσω την αισιοδοξία μου από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των τελευταίων ωρών κι από συνδυασμό σχολίων και δημοσιευμάτων. Δεν αναφέρομαι στις φήμες περί σκάλας. Είμαι αισιόδοξος ότι αύριο θα έχουμε "δείκτη" συνέχειας κ "δείκτη" γενικά.. Κι ότι θα ..εμπεδώσουμε όλοι, σταδιακά, το τι κρύβεται εκεί μέσα ή μάλλον εκεί κάτω... Τελικά, ίσως μαζί με τον βασιλιά Αλέξανδρο να "ζει" κι ο Δεινοκράτης!

Alexandros είπε...

Με μια προσεκτική ματια στα διαφορα site παρόλο που διακρίνουμε μια ελπίδα για τις αυριανες ανακοινώσεις θα έλεγα οτι με βάση αυτα που διαρρέουν απο το ΥΠΠΟ θα παμε σε μια πιο συγκρατημένη ανακοίνωση. Λογικό πιστεύω γιατι κανένας δεν θελει να εκτεθεί. Οπως και να εχει με βάση όσα κατα καιρούς εχω διαβασει εδω μέσα απο όλους σας ενδόμυχα είμαι αισιόδοξος. Σας ευχαριστω όλους για το μάθημα ιστορίας που μου δίνεται όλο αυτο το διάστημα. Και που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιώ στην ιστορική αντιπαράθεση με συναδέλφους απο άλλες χώρες οπως για παράδειγμα στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα, στο Παρίσι πριν δυο εβδομάδες, στο. Μόναχο αυτη την εβδομάδα. Και ελπίζω μέχρι τον Γενάρη στην Βοστωνη που θα βρίσκομαι, να εχουμε ακόμη πιο εμπεριστατωμένη άποψη γιατι περιμένω πως και πως ορισμένους εκει. Να είστε ολοι καλα.

vagkalf07 είπε...

@ gass66 και προς ολους τους δυσπιστους

βλ.αναρτηση μου στις 10 Νοεμβρίου 2014 - 2:29 μ.μ...πριν γραυτει οτιδηποτε..ξαναλεω οτι ο εμπεδοτιμος θα επαληθευτει...υπαρχει βεβαια μια μικρη περιπτωση αυριο η ενημερωση να εχει σαν θεμα τα επομενα πλανα των ανασκαφεων γενικα στον τυμβο...αλλα δυσκολα να αποφυγουν την αναφορα της σκαλας.Συνεχιζουμε λοιπον οπως και η ανασκαφη.

fterotos psychonoos είπε...

Και για να ευθυμήσουμε λίγο: Δεν μοιάζει με αίνιγμα Σφίγγας το ακόλουθο; «Χτίζω και υμνώ λαξεύοντας, όχι τον Άθω, όπως αρχικά ήθελα, αλλά έναν βράχο, σε μια πόλη με ποτάμι, στις εκβολές, στις όχθες του, με μέτρο και διαστάσεις συγκεκριμένα. Πού χτίζω και ποιον υμνώ;»
ΥΓ. Μόνο λίγη προσοχή, διότι η Σφίγγα μετά τη λύση του αινίγματος γκρεμίστηκε από τον βράχο!

Effie είπε...

Προς τέρψιν των "οπαδών" του τάφου Α.στον λόφο Καστά:
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/k.html
Τώρα γιατί μοιάζει να έχει...επιρροές από αυτό το ιστολόγιο, επαφίεται σε σας.

Και μια ακόμη πληροφόρηση:
http://www.difernews.gr/articles/1/ellada/87428/tafos-amfipolis-to-ainigma-tis-skalas-tou-tumvou/
“κυλούν οι ώρες έως την ενημέρωση για την πρόοδο της ανασκαφής, η οποία θα γίνει την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 13:00, στο μουσείο της Αμφίπολης. Παράλληλα, ανεπισήμως διαψεύδεται κατηγορηματικά η πιο πρόσφατη από τις φήμες που κυκλοφόρησαν σχετικά με το ταφικό μνημείο, ότι δηλαδή βρέθηκαν σκαλοπάτια που οδηγούν σε υπόγειο χώρο, κάτω από το τεχνητό, παραλληλόγραμμο όρυγμα του τρίτου θαλάμου.

Επίσης, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε στο Πρώτο Θέμα της προηγούμενης Κυριακής η Ισραηλινή αρχαιολόγος Ορίτ Πελέγκ περί ιδεολογικών και πολιτικών προσδοκιών γύρω από τα ευρήματα της Αμφίπολης, προσδοκίες που μόνο οι Έλληνες επέλεξαν να έχουν αντιθέτως με όλο τον υπόλοιπο κόσμο που απολαμβάνει τις αμιγώς αρχαιολογικές αποκαλύψεις από ένα εξαιρετικό μνημείο, αναμένεται δυναμικός σχολιασμός επί του ζητήματος στην συνέντευξη τύπου της Τετάρτης. Η γραμμή που θα τονιστεί με έμφαση, είναι ότι το υπουργείο και οι εκπρόσωποί του, ουδέποτε αποπειράθηκαν να δημιουργήσουν προσμονή για συγκεκριμένες προσωπικότητες ή ευρήματα. Όσο για το ότι οι εκάστοτε δηλώσεις της επικεφαλής ανασκαφέως, κας Κατερίνας Περιστέρη πυροδότησαν, άθελά της, την υπερβολή, όπως πχ η πάγια θέση της ότι το μνημείο στον Τύμβο Καστά ήταν προφανώς αφιερωμένο σε κάποιο επιφανέστατο πρόσωπο, χαρακτηρίζεται ως παρενέργεια του έντονου γενικού ενδιαφέροντος και όχι ως εσκεμμένη επικοινωνιακή στρατηγική”.

Unknown είπε...

Σφίγγα από Πομπηία από το μέρος που βρέθηκε το ψηφιδωτό με τη μάχη της Ισσού (Φιλόξενος από Ερέτρια)
https://www.flickr.com/photos/70125105@N06/15688248405/in/pool-napolinobilissima

αμφιπολη κατα Αετίων; http://www.flickr.com/photos/35906417@N07/15208651840

http://www.flickr.com/photos/35906417@N07/15208713778

vagkalf07 είπε...

@ effie

αρχισε να διαβαζεις κανα σοβαρο μπλογκ
η τουλαχιστον αρχισε να εκτιμας τις αποψεις καποιων εδω μεσα...ποιος διαχειριζεται το συγκεκριμενο blog?για πες μας...Υ ΠΑ Ρ Χ Ε Ι Σ Κ Α Λ Α ..ΠΑΡ'ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ...

kiki είπε...

θα αρχίσετε πάλι να μαλώνετε; έχει καταντήσει κουραστικό. έχει δεν έχει σκάλα το ταφικό μνημείο αργά ή γρήγορα θα το μάθουμε δεν είναι κάτι που μπορούν να το κρύψουν για πάντα

Effie είπε...

@kiki
Νομίζω ότι προσωπικά ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ με κανέναν! Δεν είμαι η πρώτη στο ιστολόγιο που συνιστά εγκράτεια, μάλιστα στην τελευταία ανάρτηση μου έβαλα ένα site "υπέρ σκάλας" και το site με τις ΕΝΕΠΙΣΗΜΕΣ ανακοινώσεις που την διαψεύδουν, το ανέφερε και ο/η gas66.
@vagkalf07
Θεωρώ το παρόν ιστολόγιο πολύ σοβαρό, και αν αναρτώ απόψεις, αναφέρω ΠΑΝΤΟΤΕ τις πηγές, όχι απόψεις δικές μου. Αν κατάλαβες ότι εύχομαι να μην υπάρχει σκάλα, είναι δικό σου θέμα. Αυτό και τίποτε περαιτέρω.

Effie είπε...

ΑΝΕΠΙΣΗΜΕΣ αντί ΕΝΕΠΙΣΗΜΕΣ

giannis_ είπε...

Αυτός που κάνει υποδείξεις, δεν είναι αυτός που ένα βράδυ μας ρωτούσε όλους την τελική μας άποψη γιατί η ανασκαφή τελειώνει;

virgi είπε...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Thucydides%2C_Maps_and_Plans_illustrative_of_Wellcome_L0031928.jpg

kiki είπε...

@ Effie
το σχόλιο μου δεν πήγαινε προσωπικά σε εσένα αλλά και σε κανέναν άλλον το να ανοίξουμε τώρα μία συζήτηση για τη σκάλα το θεωρώ άκυρο έχουμε καιρό για αυτό

Atithasos είπε...

Αύριο τα ψέμματα τελειώνουν, τα κεφάλια μέσα κλπ κλπ. Ούτε Αλέξανδροι, ούτε Βασίλισσες, ούτε τίποτα! Μια τρύπα στο νερό, με ωραία ευρήματα αλλά και πολλές προσδοκίες που πάνε περίπατο. Έτσι είναι η πολιτική κύριοι και κυρίες. Το επικοινωνιακό παιχνίδι έλαβεν τέλος, δεν χρειάζεται πιά, αφού πάμε σε 100 δόσεις τον ΕΝΦΙΑ! Η εθνικοσαπουνόπερα έλαβεν κι αυτή τέλος, δεν έχει άλλα επεισόδια, ώρα για Σουλεϊμάν Μεγαλοπρεπή. Του χρόνου με το καλό αν παραμείνουμε στα πράγματα θα σας παρουσιάσουμε το Β' μέρος της υπερπαραγωγής:
Λόφος Καστά, too...the Sequel!
Αυτά και καλές γιορτές!

hylap-vn είπε...


Έφτιαξα ένα γρήγορο ερωτηματολόγιο για να δούμε που βρισκόμαστε.
Γιατί αρχίζω να υποψιάζομαι ότι έχουμε τόσες θεωρίες όσοι και οι φίλοι που παρακολουθούν αυτό το ιστολόγιο :-)

http://goo.gl/forms/9E1HDjM89R

ΨΗΦΙΣΤΕ!!

virgi είπε...

@ΑTithasos
Εχεις δίκιο καλέ μου.
Σε ευχαριστούμε για τα ωραία .
Να τα λέμε συχνά μη σε χάσουμε.

gas66 είπε...

vagkalf07 δεν έχει τεθεί κάποιο θέμα δυσπιστίας. Θέμα λογικής ειναι. Όλοι θέλουμε να έχει δίκιο ο Εμπεδότιμος. Αυτό δε σημαίνει οτι πρέπει να περιμένουμε με ενθουσιασμό. Κρατάμε απλά μικρό καλάθι. Και αν ο Εμπέ έχει δίκιο θα χαρούμε όλοι μαζί και θα κάνουμε νέες συζητήσεις :) Aν δεν έχει, δε χάθηκε και ο κόσμος.

PAIANAS είπε...

Κι οι Τούρκοι ''τη δική τους'' Αμφίπολη (Ζεύγμα), με κάθε επισημότητα ..
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231362730

Axis Mundi είπε...

Ο Αλέξανδρος αναφέρεται πλέον σαν πιθανότητα ευρέως σε όλα τα μέσα, μπλογκ, εφημερίδες, τηλεόραση.... αυτό από μονο του μας λέει πολλά.

Προβλεψιμη λοιπόν η ενόχληση "κάποιων" "απαισιόδοξων" :)))

Αρης είπε...

http://www.thestival.gr/culture/item/212693-k-peristeri-katapliktiki-oikoumeniki-anaskafi-stin-amfipoli-poy-omoia-tis-den-yparxei

Enalios είπε...

@hylap-vn

Ωραίο το ερωτηματολόγιο - στήν ερώτηση για το ποιός έχει ταφεί ίσως θα έπρεπε να έχεις προσθέσει και το δίδυμο Αλέξανδρου/Ηφαιστίωνα.

Effie είπε...

@ Atithasos:
1. Δεν κάνουμε πολιτική συζήτηση εδώ,ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις καθενός μας
2. Η έκφραση "μια τρύπα στο νερό με ωραία ευρήματα" είναι λίαν επιεικώς μη δόκιμη. Όταν διεθνώς η ανασκαφή σχολιάζεται ως μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα, έχοντας αποκαλύψει την "Ακρόπολη της Μακεδονίας", μόνον αυτό που ανέφερες δεν είναι. Ότι και αν δείξει (ή δεν δείξει) περαιτέρω το μνημείο, είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ. Αν κάποιοι Έλληνες χαρακτηρίζουν το μνημείο με τον τρόπο σου, δείχνουν κατ'ελάχιστον άγνοια της αξίας του αρχαιoλογικού ευρήματος, (το οποίο προβλέπω πολύ σύντομα να μπει στα μνημεία UNESCO), και ευτυχώς αντιρροπίζονται από ΑΛΛΟΥΣ Έλληνες και την διεθνή κοινότητα που έχουν την ικανότητα να το αποτιμήσουν όπως πρέπει.

hylap-vn είπε...

@Enalios

Την έβαλα και την επιλογή του δίδυμου "ΜΑ & Ηφαιστίωνας".
Μπορείς να κάνεις "edit your responses" αν θες να αλλάξεις κάτι.

Εδώ είναι τα αποτελέσματα μέχρι τώρα:

https://docs.google.com/forms/d/1LjWFMQd_100Vv02Q4cfz49lAAAP5YveSzrYcRfKsbtc/viewanalytics

Unknown είπε...

Οταν Αναμένεται μια επίσημη συνέντευξη τύπου δεν ειναι σωστό η πληροφόρηση που υπαρχει να προ ανακοινώνεται.Σαυτη την οδό κινείται και ο Σπανελης του Χρονομετρου ,ο οποίος ειναι και παράλληλα απεσταλμένος μεγάλου και σοβαρού συγκροτήματος.Φανταστειτε πριν ανακοινωθεί ένας φορολογικός νόμος να βγαίνει ο Τύπος και να τον ανακοινώνει.Ειναι αντίδημοσιογραφική πρακτική αυτη.Αλλο η αποκάλυψη ενός σκανδάλου και αλλο η προανακοινωση ενώ αναμένεται η επίσημη...
Κατα βάση μην πολυδυσπιστειτε παιδιά, υπαρχει υπέρ άφθονη πλέον και τεκμηριωμένη με μΑρτυριες πληροφόρηση αλλα ας περιμένουμε καλύτερα την επίσημη ανακοίνωση και μετα, την ανάρτηση του Εμποδοτιμου.Ξερετε ,όλοι αυτήν την σειρά ακολουθούν ,και μετα,σειρα εχουν οι σχολιαστές Εμπεδοτιμου.Στο δε Αμφιπολις blogspotμ απο τα σχόλια μας ενημερώνονται τα παιδιά εκει και ειναι καλα και έντιμα.Δεν παίζουν παιχνίδια, υπόψην....
Να σας δώσω και μια αποκλειστικότητα του blog που δεν υπαρχει άλλου και ας την πάρουν απο μας για αναδημοσίευσης:
1)Η αναςκαφη σταματά στις 30-11 και εχει επανεκκίνηση στις 01/03/15.αποφασιστηκε για λόγους επιστημονικοτεχνικούς και ειναι οριστικό οτι και να βρεθεί γιατι δεν γίνεται αλλιώς...
2)το πόρισμα της πρώτης σύγχρονης αξονικής τομογραφίας ιαπωνικής τεχνολογίας εκδοθηκε προ 10ημερου,και ειναι εντυπωσιακό.Πανω σαυτο πλέον γίνεται η οργάνωση της ανασκαφής και η στα τυφλά εξόρυξη ειναι πλέον παρελθόν.Το πόρισμα υπογράφει και ο Παπαθεοδωρου ο οποίος ανήκει κι αυτός στην ομάδα των ερευνητών της τελευταίας μέτρησης.Βαση του πορίσματος θα κινηθεί η μηχανική Πανεπιστημιακή μονάδα που θα ανακοινώσει αύριο η Παναγιωταρέα....

Unknown είπε...

http://www.newsit.gr/ellada/amfipoli-euxaristes-anakoinoseis-tin-tetarti-1111

"Πάντα τα παρακάτω είναι ευχάριστα".τι να εννοεί ο ποιητής κ.Περιστέρη;

Unknown είπε...

@atithasos,
Έβγαλες την απόλυτη κραυγή απόγνωσης και απελπισίας.Δεν υπαρχει τέτοιο θέμα μην απελπίζεσαι.Η περιοχή ήδη πανηγυρίζει και οργανώνεται.Στις 11:00 το πρωί σήμερα εγινε έκτακτη σύσκεψη των δημάρχων της περιοχής στο Ροδολειβος (δημος Πρώτης)για την οικιστική και κτηματολογική αναδιοργάνωση της περιοχης.Τι αλλο να σου πω;;;;
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ::
@προς όλους τους Σχολιαστές Εμπεδοτιμου:
1)καταρτίζω τον κατάλογο ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ γιατι έχετε μετατραπεί ,άθελα σας,σε ομάδα εμπειρογνώμων σημαντική για την συνεχεια της ανάδειξης του μνημείου.Οσοι ενδιαφέρεστε στείλτε μου τα E-Mail σας στο kairiskon@yahoo.gr για επισημοποίηση της δράσης μας με την δήλωση αποδοχής συμμετοχής σας σαυτην .ηδη εχω στην διάθεση πολλα...
2) σας ενημερώνω οτι ο vag ειναι ιερό τέρας του παρασκηνίου της διαδικασίας της ανασκαφής ,οι δε δηλώσεις του δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ,και διαθέτει και ακέραια την ευθύνη και της διασταύρωσης των λεγόμενων του.Αυτο ειναι αναντίρρητο ...

Βίκυ είπε...

Παιαν,(3:48)το γελοιο ειναι οτι οι απογονοι του Σουλειμαν, την παρουσιαζουν ως Ρωμαικη πολις, .Τα ψηφιδωτα ,αυτης της παναρχαιας Ελληνικης πολεως ,που ηκμασε στα Ελληνιστικα χρονια ειναι οντως εντυπωσιακα.Και βεβαιως εχουν βρεθει εδω και αρκετα χρονια .Απλως οι ανακαλυψεις συνεχιζονται.
Kωνσταντινε,συγκλονιστικος στις 5:05
(ελπιζω οχι υπο την επηρεια αιθυλικης αλκοολης λογω του προκεχωρημενου της ωρας-σε πειραζω)
Ατιθασε,μ εκανες και γελασα.

Κωστής Κ. είπε...

@ Effie
"Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου" Πλάτων.
Αποτέλεσμα της κακής πολιτικής είναι ότι παιδιά μας δεν γνωρίζουν αρχαία ιστορία, ότι η πολιτισμική μας κληρονομιά είναι ανεκμετάλευτη ακόμη και το σκοπιανό είναι αποτέλεσμα κακών πολιτικών χειρισμών.
Πιο νωπό παράδειγμα είναι αυτή η ανασκαφή. Χωρίς πολιτική πρωτοβουλία θα παρέμενε ένας ακόμη λόφος.
Στην σημερινή Ελλάδα οι πολιτικές πεποιθήσεις ΔΥΣΤΥΧΩΣ έχουν να κάνουν με το πόσο πατριώτης είσαι. Οι ταμπέλες του εθνομηδενιστή αριστερού και του δεξιού ψευτοπατριώτη είναι γεγονός.
Μακάρι να υπήρχε η αριστερά της Μ.Μερκούρη και η δεξιά του Κων/νου Καραμανλή.
Ως τότε θα τους ελέγχουμε και θα τους κρίνουμε γιατί οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τις ζωές μας, άσχετα αν συμφωνώ μαζί σου ότι το σχόλιο του συνομιλητή ήταν άστοχο.

Unknown είπε...

@Biku,
ηταν ευχαριστήριο που το όφειλα.Σου σημειώνω οτι ειμαι επιςημος πολέμιος του αλκοόλ και ειδικότερα του παιδικού αλκοολισμού....

kiki είπε...

@Κωστής Κ.
η ανασκαφή αυτή θα προχωρούσε γιατί πολύ απλά ήταν πήσμα πρώτα της Περιστέρη και αμέσως μετά όλων των Σερραίων. θα γινόταν ποιο αργά ναι αλλά θα γινόταν. γιατί όπως δώσαμε το 2010-2011 τα πρώτα χρήματα για να ξεκινήσει έτσι θα τα δίναμε και για να τελειώσει. χαιρόμαστε που επιτέλους παίρνει ενεργό μέρος το υπουργείο

Effie είπε...

@Κωστής
Δεν θέλω ειλικρινά να σχολιάσω πολιτικά, πέραν του ότι οι πολιτικές καταστάσεις είναι σχεδόν πάντοτε πολύπλοκες (με όποιο κόμμα στην εξουσία) και ότι έχουμε κάποιες τάσεις σαν λαός που είναι σχετικά εσωστρεφείς όσον αφορά στις σχέσεις μας με άλλους λαούς, και την κρίση μας γι'αυτούς.
Κατά τα άλλα, όποιος επιθυμεί να μάθει ιστορία, θα μάθει. Πάντως δεν θεωρώ ότι όλο αυτό ήταν απλά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Ήταν μια ανασκαφή που οπωσδήποτε προσπάθησαν να προσεταιριστούν πολιτικά, αλλά ως εκεί. Το εύρημα πρέπει να μας κάνει ευτυχείς και περήφανους.

Unknown είπε...

Τελικα ειμαι ο μονος που εχω μια καπως πολυ διαφορετικη αποψη ,αλλα ειναι η αποψη μου παντα .

Αλεξανδρος-Ηφαιστιωνας.

Επισκεψη στον ταφο του ΑΧΙΛΛΕΑ-ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ.

Αλικαρνασσός-Δεινοκρατης

Εντολη κατασκευης ταφου-τυμβου για ΑΧΙΛΛΕΑ - Πατροκλο για πολιτικους λογους και για ηθικη στηριξη και του στρατου αλλα και επιδειξη δυναμεως και πλουτου απο τις κατακτησεις.

Χρονοε κατασκευης και χρηματοδοτηση αρκετος αν σκεφτουμαι την αρχη του περιπου ,το 334π.χ.

Μεταφορα και ταφη του ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ στον ηδη υπαρχοντα ταφο και ισως.....και του ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ μετα τον θανατο του.

Ισως και των υπολοιπων της οικογενειας του.

Ξερω,δεν συμφωνητε σε πολλα ,αλλα ειναι η αποψη μου ,οπως και τα οσα εχω αναφερει σε σχολια μου μεχρι τωρα για το πως εγινε η επιχωματωση και η οριστικη σφραγησις.

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Για τον Ο/Η Konstantinos Kairis
Σου εχω στειλει ενα ιμειλ ....ισως εκανα το λαθος να χρησιμοποιησω το επισημο μου ,ας πουμε, χωρις να σου αναφερω το ονομα που χρησιμοποιω εδω, οποτε δεν με καταλαβες...ευχαριστω.

Unknown είπε...

Το εκμαγειο με τον μεθυσμενο ερωτα τί μπορει να συμβολιζει;

Unknown είπε...

μεθυσμενος ερωτας απο την Αμφιπολη http://www.tap.gr/tapadb/index.php/component/jshopping/ekmageia/ekmageio-284

kiki είπε...

@ Νιόβη Β
είναι καπάκι από πυξίδα και όπως είπε η Περιστέρη συμβολίζει εκτός από την αγάπη και των ερωτά την αγάπη για το κρασί του τόπου μας

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Και γω σας έστειλα αγαπητέ κ.Καίρη,ΜΑΙΛ.Και βέβαια συντάσσομαι με την άποψή σας ,του Εμπεδότιμου και αρκετών εκ των φίλων που συνοδοιπορούν στο όνειρο!!!Καλή συνέχεια

giannis_ είπε...

@Konstantinos kairis
Επειδή αφήνεις να εννοηθεί ότι έχεις επαφή με την ομάδα ανασκαφής, το σχόλιο για τις σφίγγες προ ημερών για ποιό λόγο το έκανες; με ενδιαφέρον περιμένω την απάντηση.

virgi είπε...

Στα πρώτα 18 λεπτά αναλύονται τα ταφικά έθιμα των αρχαίων ημών προγόνων.
Πολύ ενδιαφέρων το πως ξεκίνησε η καύση των νεκρών από τον Ηρακλη για να καταλήξει μετά από πολλά ενδιαφέροντα ότι οι Απόγονοι του Ηρακλή όπως Φιλιππος μετά τον θάνατό τους πρέπει να καούν για να αποθεωθούν.
Άρα τα περί μούμιας μυθεύματα.

http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2014/09/4-30092014.html#more

Unknown είπε...

Γιατί τόσο ανυπομονησία και απογοήτευση;Έχετε ποτέ επισκεφτεί κάποιο παλάτι ή ανάκτορο;
Στην αρχή μας ξαφνιάζει η είσοδος με την μεγαλοπρέπεια του όταν όμως βρεθούμε στην σάλα τότε μένουμε πραγματικά έκθαμβοι από τον πλούτο και την διακόσμηση .
Τέλος στα δωμάτια παρατηρούμε τα προσωπικά αντικείμενα από καθημερινή ζωή των πρώην βασιλέων.
Κάπως έτσι θα είναι και το εσωτερικό του τύμβου , ήμαστε μόνο στην είσοδο ,μας περιμένει ο μεγάλος θάλαμος όπου μπροστά μας θα υπάρχει τουλάχιστον η πρόσοψη ενός ναού (όπως και στον τάφου του Φιλίππου) και τέλος στους νεκρικούς θαλάμους (τρεις σύμφωνα και με την Virgi) θα βρούμε τα προσωπικά αντικείμενα των ενοίκων .
Υπομονή λοιπόν και απολαύστε την περιήγηση!!!

Α.Π. είπε...

@konstantinos kairis 11/11-4:54μμ

Λόγω καταγωγής οφείλω μια μικρή διόρθωση ως προς το όνομα του Δήμου: Είναι Δήμος Αμφίπολης με έδρα το Ροδολίβος

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%91%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82

Ανώνυμος είπε...

@ konstantinos kairis
Παρακαλώ μπορείτε να ΜΑ εξηγήσετε τι ακριβώς
εννοείτε όταν λέτε επισημοποίηση της δράσης μας και δήλωση αποδοχής?

Ανώνυμος είπε...

να μας (ακόμα και το autocorrect υποστηρίζει ΜΑ!!! )

Dazbaw είπε...

http://www.dimosaristoteli.gr/gr/villages/olympiada

διαβάζουμε [Ο συνοικισμός της Ολυμπιάδας δημιουργήθηκε το 1923, σε μια τοποθεσία όπου υπήρχε ένας πρόχειρος αγροτικός οικισμός με καλύβες όπου ζούσαν λίγες οικογένειες. Εδώ κατέφθασαν πρόσφυγες από την Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας μετά από τον ξεριζωμό του 1922, και οι κάτοικοι του αγροτικού οικισμού μετοίκησαν στα σημερινά Στάγειρα. Η περιοχή έχει μεγάλη ιστορική σημασία καθώς εδώ βρίσκονται τα Αρχαία Στάγειρα. Εντοπίζονται στα ανατολικά του οικισμού, σε απόσταση περίπου 700 μέτρων, στη θέση Λιοτόπι.

Σύμφωνα με μια τοπική παράδοση, το όνομα του χωριού προέρχεται από την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο βασιλιάς Κάσσανδρος την είχε εξορίσει στα Αρχαία Στάγειρα, ή, κατ' άλλους, στο παρακείμενο νησάκι Κάπρος. Είναι απέναντι από την Ολυμπιάδα, σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου, και ονομάζεται Καυκανάς. Ο Κάπρος αναφέρεται και από τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα. Σύμφωνα μ' αυτόν, το ίδιο όνομα είχε δοθεί και στο λιμάνι της πόλης των αρχαίων Σταγείρων.]

το νησάκι Κάπρος ονομάζεται Καυκανάς

εδώ http://www.diakopes.gr/destinations/central-makedonia/chalkidiki/olympiada/?cid=42497

διαβάζουμε [ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΚΑΥΚΑΝΑΣ (ΚΑΠΡΟΣ), απέναντι από την Oλυμπιάδα. Σώζονται ίχνη μικρού οικισμού Κλασικών Χρόνων, υδατοδεξαμενές και οικοδόμημα Βυζαντινών Χρόνων. ]

Κλασικοί χρόνοι 500 – 323 μ.Χ.

εδώ βλέπουμε που ακριβώς βρίσκετε...

https://www.google.gr/maps/@40.7764458,23.9204653,10z

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Kωνσταντίνε Καΐρη, στο 10ο, 19ο και αμυδρά στο 20ο λεπτό:

http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=35348&tsz=0

virgi είπε...

@Βασιλική Σιαπκα
Στο 10 αναφέρεσαι στο δαχτυλίδι;

ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΑΚΡΙΤΑΣ είπε...

Αυτό που είπε η Περιστέρη τα λέει όλα: "Πρόκειται για καταπληκτική ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ανασκαφή που όμοιά της δεν υπάρχει".
η λέξη ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ είναι το κλειδί για την συνέχεια. Ούτε ο Νέαρχος ούτε η Ολυμπιάδα ούτε η Ρωξάνη, ούτε ο Κάσσανδρος μπορούν να δικαιολογήσουν το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ της ανακάλυψης, παρά μόνο ένας.

hylap-vn είπε...

Το ξαναστέλνω μήπως υπάρχει κάνας βραδυνός που δεν το έχει δει :-)

http://goo.gl/forms/9E1HDjM89R

Εδώ είναι τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα μέχρι τώρα:

https://docs.google.com/forms/d/1LjWFMQd_100Vv02Q4cfz49lAAAP5YveSzrYcRfKsbtc/viewanalytics

Και εδώ μπορείτε να δείτε το excel με κάθε εγγραφή και τα "other".

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1YRrBNQxvx_4S9KXg9m1sdfPa1w_ncHy8raT6Sf2gUWE/edit?usp=sharing

Βασιλική Σιάπκα είπε...

είναι τα λεπτά που εμφανίζονται οι λέοντες.

το πρόσεξα το δαχτυλίδι Βιργινία, δυστυχώς έχει πολύ χαμηλή ανάλυση και δεν το είδα καθαρά, αλλά συμμερίζομαι τις υποψίες σου, άλλωστε σε όλο το σπίτι είναι προκλητική η προβολή των αρχαίων που διαθέτει. ίσως βέβαια να είναι προτιμότερος από όσους τα κρύβουν....

gtroza είπε...

bravo hylap-vn
πολύ ωραία δουλειά!

Unknown είπε...

Σχετικά με τον Ιόλα εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα δημοσιεύματα για τα αρχαια του μέχρι το 2010 http://omadafilopappou.info/iolas_articles.htm
Μετά το 2010 διευθετηθηκε δικαστικα το θεμα με τη διαθηκη του και δεν υπαρχουν πολλα δημοσιευματα για Ιολα παρα μονο περσινα και προπερσινα με αφορμή το ότι ανοιξε ξανα η βιλα του για 2 θεατρικες παραστασεις με πρωτοβουλια του βιογραφου του Ν.Σταθούλη.
Για τα αρχαία έχει παραστεί στο δικαστήριο και έχει αθωωθεί γιατι ειχε ολα τα νομιμα εγγραφα. Τυχαινει να γνωριζω τη συγκεκριμενη υποθεση αρκετα καλα. Το κακο ειναι οτι υπηρχε νομος που νομιμοποιουσε τους κατοχους συλλογων με αρχαια. Αυτο ειναι ενα κακο που εχει αρκετες πολιτικες προεκτασεις.
Αντιγραφω κομματι απο Ελευθεροτυπια:
Η αρχαιολογική συλλογή του Ιόλα ήταν μεγάλης αξίας. Περιελάμβανε αρκετά αγγεία, όπως μελαμβαφείς κανθάρους, σφαιρικούς αρύβαλλους, ένα μελανόμορφο πινάκιο κι ένα μυκηναϊκό αμφορίσκο, ενώ τα σημαντικότερα κομμάτια είναι ένα ξύλινο αγαλματίδιο βαφέα, ένας μαρμάρινος κορμός φαραώ, ένα τμήμα κορμού φαραώ από ψαμμόλιθο, άγαλμα Σάτυρου, το μαρμάρινο πορτρέτο του αυτοκράτορα Τραϊανού, ένα μαρμάρινο επίκρανο, ένας μαρμάρινος ανδρικός κορμός, κορμός Αφροδίτης, γυναικεία κεφαλή κ.ά.

Συγκροτήθηκε νομίμως. Ο Ιόλας είχε άδεια συλλέκτη από το 1966. Οταν το 1987 πέθανε, η βίλα του στην Αγία Παρασκευή σφραγίστηκε, εξαιτίας μιας διαμάχης που ξέσπασε μεταξύ των κληρονόμων του. Το 1988 και 1989 σημειώθηκαν δύο κλοπές στο σπίτι του συλλέκτη. Ακολούθησε κατάσχεση 46 αρχαίων αντικειμένων από τα κλαπέντα στην οικία Στάιφελ και επτά μεγάλων γλυπτών σε αποθήκη μεταφορικής εταιρείας, η οποία τα είχε συσκευάσει για εξαγωγή, χωρίς βεβαίως καμιά άδεια, όπως αναφέρεται στον φάκελο της υπόθεσης, που τηρεί το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Αλλα 28 από τα κλεμμένα κατασχέθηκαν επίσης στην οικία Στάιφελ.

Unknown είπε...

@ Προς ολους,
ενταξει τωρα τι να πω και survey και analisis.Aφωνος!!!
Μονο συγχαρητηρια.
Με τον ορο :
ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ Ή ΑΛΛΙΩΣ:ΟΙ EMPEDOTIMUS Members.
Επειδη η επιμελης και συνεχης ενασχοληση του καθενος μας με συγκεκριμενα θεματα που απασχολησαν το μπλοκ μας εχει δημιουργησει μια ειδικοτερη γνωση, τεχνογνωσια αλλα και αποψη για διαδικασιες δημοσιας ενημερωσης τετοιων ευρηματων και επειδη ανοιγεται μια νεα εποχη ενημερωσης,αναζητησης, γνωσης,ιστοριας η οποια ειναι αναγκαια για τον τοπο μας,πιστευω οτι πρεπει να οργανωσουμε μια ακαδημια δρασεων προαγωγης αυτου του νεου τυπου αναζητησης που εχουμε δημιουργησει.Βασισμενοι σε πηγες,ευρηματα, παρατηρηση και συζητηση ο καθενας μας μεσα απο τον τομεα της καταρτισης του αλλα και την ιδιαιτερη εφεση του σε καποιο θεμα θα συμβαλει στη δημοουργια μιας λεσχης think tank στην οποια θα προαγουμε την επιστημη.Πρωτη μας κινηση θα ειναι ο καθενας μας να αναλαβει να οργανωσει τις σκεψεις του σε μια αναλυση δικη του οσο αφορα τον τυμβο καταπιανωμενος με οτι του αρεσε και οτι θελει.Αμεσα θα συγκεντρωσουμε ολες τις αναλυσεις και θα εκδοσουμε το πρωτο paper με τη μορφη βιβλιου το οποιο θα χρηματοδοτισω εγω.Με την εκδοση θα προχωρησουμε στην πρωτη συναντηση μας και θα ιδρυσουμε την Ακαδημια Πολιτισμου ΕΜΠΕΔΟΤιΜΟΣ .Αυτα για αρχη.Τα κειμενα σας να ειναι ανετα και να γραψετε οτι βγαλει η ψυχη σας και να επικεντρωθειτε στις αναμνησεις σας απο το ταξιδι μας.Οι δρασεις μας θα περιλαβουν μεταδωση των εμπειριων μας απο το ψαξιμο στα σχολεια με απεσταλμενους μας τους κατα τοπους εμπεδοτιμους, ανακοινωσεις και θεσεις μεαα απο το blog και γενικα οτι κανουμε μεχρι τωρα .Δεν πρεπεινα παει χαμενη τοση ενεργεια φιλοι μου ,πρεπει να την διοχετευσουμε αποδωτικα και να την προαγουμε.Η πρωτη μας συναντηση στο μουσειο της Αμφιπολης.Ξεκινηστε αμεσα την ακαδημαικη σας εργασια.Ολα τα κειμενα θα μπουν σε θεματικες ενοτητες και θα δημοσιευτουν αυτουσια,για ναχει ο καθενας μας το προσωπικο του αλμπουμ απο το ταξιδι μας.Οποιος θελει το κανει ,ολοι μα ολοι μεσα,και χωρις καμια λογοκρισια.Να επιμεινετε ολοι στην προσωπικη σας αισθηση και στα συναισθηματα σας.Οποιος θελει γραφει με ψευδωνυμο και οποιος θελει επωνυμως .Ολοι και ολα επιτρεπονται χωρις ορια.Αυτα προς το παρον.Στειλτε τα με pdf στο mail μου.
Γρηγορα,να προλαβουμε τον μεγαλο θαλαμο να μπουμε πρωτοι μεσα!!!!!

Unknown είπε...

Καλησπέρα!
Εμπεδοτιμε αν δεν κοιμάσαι θα σου πρότεινα να πας για ύπνο ΤΩΡΑ!
ξεκούραση-διαύγεια για καθαρό μυαλο...
Υ.Γ. Ερωτήθηκε ξανά και δεν είδα απάντηση στο "η μια επιγραφή, τωρα ξέρουμε τι λέει! (Συγνωμη αλλα ειμαι απο κινητό και δεν θυμάμαι ποίος το έγραψε και ποίος ρώτησε)

Unknown είπε...

@Προς ολους,
Επειδη η ανταποκριση της προσκλησης ξεκινησε και ειναι απροσδοκητα μεγαλη, σας ενημερωνω οτι τα βλεπω ολα .Η δηλωση αποδοχης ειναι για να δημιουργησω το πρωτο μητρωο μελων .οτι φτιαχνω και οτι λαμβανω θα το στελνω με προοωθηση προς ολα τα μελη.Δεν ρωτησαμε τον Εμπεδοτιμο βεβαια αλλα τον διοριζουμε προσωρινο κοσμητωρα της Ακαδημιας Πολιτισμου μας αν συμφωνειτε βεβαια....
Παιδια σας προτρεπω να γραψετε, να απολαυσατε και να το χαρειτε.Αντε γρηγορα!!!!

Unknown είπε...

@ giagoudis,
Eγω το ανεφερα και το απαντω παρακατω στο post μου 5:05πμ σημερα...

george είπε...

@Konstantinos Kairis

EXCELLENT idea my good friend Kosta. I'm sending you the latest version of my Note.

Thank you for your great initiative and for your willingness to fund it.

I wish you the best for a successful completion of your valiant efforts.

By the way, I'm looking for someone who would be willing to translate my Note into Greek and collaborate with me on inserting the appropriate References to the Note. If anyone is willing, and agrees with the hypothesis of the Note, then I will add his/her name to the Note as a co-author.

Again, my email address is:

grg7wtkns@gmail.com

hylap-vn είπε...

Ευχαριστώ gtroza.

Έχουμε ένα ικανό δείγμα μέχρι τώρα (105 εγγραφές) από το οποίο μπορούν να βγούν πολλά συμπεράσματα. Όποιος θέλει, ελεύθερα να τα σχολιάσει.

Εγώ θα κρατήσω μόνο ένα συμπέρασμα. Το μόνο που δεν είμαστε, αποδεδειγμένα πλέον, είναι ... κοπάδι. Γιατί ακούστηκε αυτό από κάποιον μίζερο δυστυχισμένο, περαστικό από αυτό το ιστολόγιο.
Χαίρομαι που υπάρχει αυτό το φόρουμ (χάρη στον Εμπεδότιμο) και που έχω όλους εσάς συνομιλητές με τις διαφορετικές απόψεις σας που είναι όλες σεβαστές. Έχω μάθει απίστευτα πράγματα που ΕΠΡΕΠΕ να τα ξέρω ανεξάρτητα από τον τάφο της Αμφίπολης και ακόμα περισσότερο ανεξάρτητα από το τι θα βγει τελικά.
Σας ευχαριστώ όλους για το ταξίδι σε αυτό το κεφάλαιο από την ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ιστορία της Ελλάδας.

Unknown είπε...

σημερινά από Αμφίπολη
https://www.youtube.com/watch?v=jLF1OInIrPY

https://www.youtube.com/watch?v=imX8lXRRO8k

giannis_ είπε...

@ k.kairis
Θα ήθελες να απαντήσεις στην ερώτηση που σου έκανα 7:18μμ;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Θα παρακαλούσα να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να μην υπερβάλλουμε.

Καταλαβαίνω την ένταση της αναμονής εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί υπερβολές και προσδοκίες δυσανάλογες με τις δυνατότητες μας.

Προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι για αύριο, ελπίζω να έχουμε όμως καλά νέα.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε διαστάσεις εξωπραγματικές στην προσπάθεια όλων μας.

Ας απολαύσουμε το ταξίδι χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι είμαστε απλοί αναζητητές/ερευνητές του "μυστηρίου" που εξελίσσεται και δεν γράφουμε εμείς ιστορία αλλά η κα Περιστέρη και μόνον.

Ες αύριον τα σπουδαία (ελπίζω).....

vagkalf07 είπε...

καληνυχτα...οσο και επικοινωνιακη πολιτικη να εχει η ανακοινωση αυριο...που ολες στην τελικη ειχαν...ενα θα ειναι σιγουρο...η μεγαλη συνεχεια...

Antilamogio είπε...

@ Konstantinos Kairis:

Φίλτατε, υπονοείς ότι υπάρχουν 2 επιγραφές, η 1 εκ των οποίων ξέρεις τι λέει... Δε μας λες κι εμάς?
[αν δε θες να τα λες δημόσια, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα, αν μου το έλεγες στο αυτί: antilamogio1 ατ gmail ντοτ com]

Επίσης έγραψες ότι η ανασκαφή θα σταματήσει 30/11/14 έως 01/03/15! Γιατί; Θα πυροδοτήσει πλήθος ερωτημάτων, ακατάσχετη συνωμοσιολογία και μεγάλη απογοήτευση στους καλοπροαίρετους! Ελπίζω να μη γίνει αυτό..

Unknown είπε...

@giannis,
Ειναι το ίδιο σύμβολο μαυτο που εχουν τα μέτωπα των αρχαίων λεόντων του Ιόλα φίλε.σκεψου τι εννοώ...
@Βασιλικη ,
Τι εχει το δακτυλίδι;;;;βοήθησε με .Τι βλέπεις;;;;

vagkalf07 είπε...

@ antilamogio

αν γνωριζεις.. απο τους μακεδονικους ταφους που εχουν ανασκαφει...ξερουμε τους ενταφιασθεντες η τους κατασκευαστες τους??

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Κωνσταντίνε την παράθεση την έκανα για τους λέοντες που ανέφερες πως είχε ο Ιόλας.

το δαχτυλίδι προέκυψε ως επιπλέον παρατήρηση.
μοιάζει σαν κεφάλι κριού (έχουμε παράσταση κερασφόρου Αλεξάνδρου) ίσως είναι κάτι περισσότερο...

Dazbaw είπε...

@Virgi

[Πολύ ενδιαφέρων το πως ξεκίνησε η καύση των νεκρών από τον Ηρακλη για να καταλήξει μετά από πολλά ενδιαφέροντα ότι οι Απόγονοι του Ηρακλή όπως Φιλιππος μετά τον θάνατό τους πρέπει να καούν για να αποθεωθούν.
Άρα τα περί μούμιας μυθεύματα. ]

δεν είναι τόσο απλό νομίζω, διότι ο Μ.Α. περισσότερο καυχιόταν ότι είναι απόγονος του Αχιλλέα [εκ Αιακιδών], παρά του Ηρακλή [εκ Αργεαδών]...

Unknown είπε...

@giannis,
Sorry φίλε μπερδεύτηκα και απάντησα κατι αλλο.
.Ειναι μεγαλη ιστορία οι σφίγγες .Υπονοω πολλα οπως καταλαβαίνεις περί δώρων μεγάλης αξίας απο Έλληνες σε ξένους προσκεκλημένους .Το mail σου....

panos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
panos είπε...

Καλημέρα, αρχίζω το ζέσταμα εν αναμονή της αυριανής (σημερινής) ανακοίνωσης.
Πρώτον, επειδή πολλά ακούγονται για σκάλα θεωρώ ότι είναι και το πιο πιθανό. Στις φωτό από 31 Οκτωβρίου ήδη αχνοφαίνονται κάτι σαν σκαλοπάτια μέσα στο όρυγμα οπότε περιμένω να δω κάτι τέτοιο:
http://www.image-share.com/ijpg-2753-219.html
Ανάλογα με το βάθος του θαλάμου πιστεύω ότι υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη δύο σκαλοπάτια.
Δεύτερον, ο περιβόητος τέταρτος θάλαμος. Τις τελευταίες μέρες κάνω μια προσπάθεια αποτύπωσης του τάφου. Μελετώ τις διάφορες φωτογραφίες και υπάρχει μία που δεν ταυτοποιείται με τίποτα, ιδού:
http://www.image-share.com/ijpg-2753-222.html
Δημοσιεύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, όταν για πρώτη φορά είδαμε εικόνες από τον τρίτο θάλαμο. Όμως αυτή δεν μου κολλάει, δεν φαίνεται για φωτό από το κόκκινο δωμάτιο. Και όχι, δεν είναι η βορειοανατολική γωνία του δωματίου:
http://www.image-share.com/ijpg-2753-224.html
Ούτε φαίνεται να είναι η νοτιοδυτική του γωνία καθώς η λιθοδομή της τρύπας από την πίσω πλευρά είναι διαφορετική:
http://www.image-share.com/ijpg-2753-227.html
http://www.image-share.com/ijpg-2753-228.html
Αυτά σε συνδυασμό με τα μαύρα στίγματα που φαίνονται στις πέτρες πίσω από την επίμαχη οπή:
http://www.image-share.com/ijpg-2753-231.html
με οδηγούν στην υπόθεση πως, κατά λάθος, έχουμε μια εικόνα του τέταρτου θαλάμου. Φαίνεται μικρός, 3-4m, και με χώμα μέχρι το σημείο που αρχίζει η καμπυλότητα της θόλου. Άσε που φαίνεται να έχει και αυτός τρύπα στο βόρειο τοίχο του!
Βρε λες;;;

Dazbaw είπε...

http://www.komvos.edu.gr/mythology/ent4/aiakides.html

[Ο βασιλικός οίκος των Τημενιδών είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τους Αιακίδες (Μολοσσούς) της Ηπείρου. Κατάγονταν από τον Νεοπτόλεμο, γιο του Αχιλλέα, και ονομάζονταν έτσι από το όνομα του παππού του Αχιλλέα Αιακού. Η Ολυμπιάδα ήταν εγγονή του Αλκέτα Α’, βασιλιά των Μολοσσών, κόρη του βασιλιά Νεπτόλεμου και ανιψιά του βασιλιά Αρρύβα/Αρύμβα που κυβερνούσε. Οι βασιλικοί οίκοι της Μακεδονίας και της Ηπείρου έμοιαζαν πολύ –το ίδιο και οι λαοί τους– σε γλώσσα, φυλή και πολιτισμό. Μια βασίλισσα των Μολοσσών δεν ήταν ξένη για τους Μακεδόνες. Ο γάμος της Ολυμπιάδας με τον Αργεάδη Φίλιππο εξυπηρετούσε και τα πολιτικά συμφέροντα του πατέρα της Αρρύβα που ήθελε τους Ιλλυριούς στην περιοχή τους, όπως και ο Φίλιππος, και μακριά από τις δικές τους περιοχές.]

http://www.komvos.edu.gr/mythology/images/mouseio/27_mouseio.jpg

http://www.komvos.edu.gr/mythology/images/mouseio/28_mouseio.jpg

george είπε...

The European Space Agency has live coverage of the Philae landing on the comet 67P, scheduled for around 5-6:00AM US EST November 12, 2014.

My reaction watching this live coverage is that this ought to have been how the Amphipolis excavation should have been reported as well.

Evan Kass είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε, καλημέρα,

Μόνο και μόνο για την τελευταία σου ανάρτηση,
αυτήν πέρι νηφαλιότητας και ψυχραιμίας (12:50),
κάπου νιώθω ανακούφιση γιατί σε εμπιστεύτηκα,
από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα.

Και επίτρεψέ μου να επαναλάβω τα λόγια σου:
"...δεν γράφουμε εμείς ιστορία
αλλά η κα Περιστέρη και μόνον."

Καλή αυριανή, σε όλους

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


"http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/753867/san-simera/"

Συμβολική ημέρα σήμερα.....

vagkalf07 είπε...

@ Pano
καλημερα...οσον αφορα την φωτο
http://www.image-share.com/ijpg-2753-231.html

ειναι απο τις πολυσυζητημενες εδω μεσα οσον αφορα αν οντως δειχνει τον βορρειο τοιχο του θ3 η οχι..προσωπικα πιστευω οτι ειναι ("φωτισε"λιγο την αριστερη φωτο)... http://www.image-share.com/ijpg-2732-121.htmlαλλα για το βαθος που φαινεται στην υποστηλωση της οπης ισως να φταιει ο φωτισμος..

virgi είπε...

Για να ξέρουμε όλοι για τι μιλάμε.
Πιστεύω πως είναι χρήσιμο εργαλείο

http://www.greekalert.com/2014/11/blog-post_87.html

panos είπε...

@ vagkalf07

Φίλε μου, την τριπλή εικόνα που παρουσιάζεις την έφτιαξα εγώ, χαχα... Δεν το πιστεύω απλά, είμαι σίγουρος για το βόρειο τοίχο του Θ3. Η παρατήρησή μου αφορά εικόνα του τέταρτου θαλάμου (Θ4) που μάλλον κατά λάθος δόθηκε από το υπουργείο κατά την ενημέρωση στις 14/9.

vagkalf07 είπε...

@ panos ...

xaxaaxaxaax

καλο....

επιμενω στην αμφιβολια οτι ισως ο φωτισμος να δινει βαθος που δεν υπαρχει..επισης απο την δημοσιευση της φωτογραφιας παντως μεχρι σημερα εχουν ακολουθησει ανακοινωσεις...το βρισκω δυσκολο να το απεκρυβαν..εκτος αν η δεδομενη διαθεση του υπουργειου να "τραβα" οσο μπορει το θεμα της ανασκαφης τους οδηγησει σε μεγαλο ατοπημα..θα δουμε

Α.Π. είπε...

@hylap-vn

Πολύ καλό ερωτηματολόγιο, συγχαρητήρια

Unknown είπε...

hylap-vn,

Εξαιρετικό.
ευχαριστούμε.

Eβίτα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Δημοσιογράφος Παπαχρήστος πριν λίγο στο Βήμα FM :

- σήμερα θα γίνουν συγκλονιστικές ανακοινώσεις που θα συζητηθούν παγκοσμίως
- η ανασκαφή έχει τελειώσει, με άλλα λόγια υπάρχει εύρημα που πρέπει να είναι ο νεκρός
- δεν υπάρχουν σκαλοπάτια
- ο τάφος φτιάχθηκε από κρατικά χρήματα,όσο πλούσιος και να ήταν κάποιος δεν θα μπροούσε να επωμισθεί το κόστος ενός τέτοιου μνημείου
- αυτός που έφτιαξε τον τάφο ήθελε να "διασώσει" αυτόν που έθαψε τον οποίο αγαπούσε πολύ  και ήθελε να μείνει αναπαυμένος αιωνίως (το λέω με δικά μου λόγια αυτό,  πάντως η ουσία είναι αυτή)


Σύμφωνα με τον Παπαχρήστο αυτό λέει το ρεπορτάζ του το οποίο θεωρεί ότι είναι αλάνθαστο.

Το αναφέρω χωρίς σχόλια, όπως το άκουσα.

Υπομονή δύο ώρες.....

Unknown είπε...

george,

Post for me your revised version of your note.
I'll do the translation.

Unknown είπε...

@Εμπεδότιμος

Αν ισχύουν αυτά που λέει ο Παπαχρήστος τότε μάλλον πάμε για Ηφαιστίωνα;

Eβίτα είπε...

Και γιατί να μην είναι η Ολυμπιάδα αυτό το πρόσωπο;
Πάντως επειδή τον άκουσα κι εγώ μου φάνηκε πολύ σίγουρος για την πληροφόρηση του, και συνήθως έχει καλές πηγές ...
Αναμενομεν

PAIANAS είπε...

Δεν είναι τα νέα που θέλουμε ν'ακούσουμε ...αλλά όπως και να'χει το ταξίδι -έως εδώ- ήταν συγκλονιστικό !

gas66 είπε...

Αν υπάρχει κάποιο λινκ με αυτό που είπες ο κος Παπαχρήστος ας το παραθέσουμε. Ευχαριστώ πολύ

Unknown είπε...

Εβιτα


Ποιος αγαπουσε τοσο πολυ την Ολυμπιαδα για να την θαψει ?

Α.Π. είπε...

Γνωρίζει κανείς αν και σε ποιο site θα μεταδοθεί live η συνέντευξη τύπου?

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ioannis

Σχολιάζω μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν μπορώ να βασιστώ σε φήμες και "αποκλειστικές" πληροφορίες.

Τον Παπαχρήστο τον έχω πιάσει να πέφτει έξω και άλλες φορές που επικαλείτο σίγουρες πηγές.

Η απουσία κτερισμάτων δεν με κάνει να αποδεχτώ αυτήν την πληροφορία, έτσι όπως έχει καταγραφεί η κατάσταση δεν μου φαίνεται ως κύριος τάφος ο Θ3.

Αλλωστε το βάθος του ορύγματος είναι τουλάχιστον 2,5 μέτρα που υποδηλώνει ότι κάπως θα έπρεπε να κατέβαιναν, σίγουρα όχι πηδώντας ή αναρριχόμενοι.

Θα ήταν πολύ πρόχειρο να είναι αυτός ο κυρίως τάφος  συγκρινόμενος με ότι έχει προηγηθεί. 

Αλλά βέβαια κανείς δεν ξέρει....Θα δούμε....

Unknown είπε...

καλημερα,

Ελπιζω το Ελληνικο κρατος να αναδειξει σωστα το μνημειο,
επαναδημιουργωντας εστω ενα τμημα
της αρχαιας λιμνης "Κερκινιτις",
απαλλοτριωνοντας την περιοχη μεταξυ Αμφιπολης -Μεσολλακιας - κοιτης Στρυμωνα αριστερα της σημερινης εθνικη οδου Θεσσαλονικης - Δραμας.
Ετσι θα δημιουργηθει υδατινος πλωτος δρομος απο το λιμανι της Αμφιπολης,
μεσω του Στρυμωνα, εως τον τυμβο Καστα, οπως στην εποχη του Μεγαλου Αλεξανδρου......

Ι.Στεφανιδης

virgi είπε...

Δεν πιστεύω κανένα και τίποτα
10 δημοσιογραφοι ,δέκα διαφορετικά πορίσματα και όλοι έχουν πληροφορίες εκ των έσω...και τα πανεπιστήμια κάνουν μελέτες στον λόφο...ήμαρτον πια ...

Atithasos είπε...

Κτερίσματα δεν βρέθηκαν γιατί είχε κατα-συλληθεί.
Σκαλιά δεν υπάρχουν γιατί στό όρυγμα τοποθετήθηκαν τα υπολείμματα του νεκρού πιθανότατα σε σαρκοφάγο που εκλάπη.
Μια χαρά είναι ο 3ος θάλαμος για ταφικός, διότι βρίσκεται ακριβώς μετά την παράσταση με την Περσεφόνη, και γιατί από 3 θαλάμους αποτελείται η πλειονότητα των αξιόλογων μακεδονικών τάφων της εποχής.
Όλα ταιριάζουν!

Unknown είπε...

Μια αντίθετη πληροφορία από αυτήν του Παπαχρήστου

http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/kosmos/43053/ti-tha-anakoinothei-simera-gia-tin-amfipoli

Υπομονή σε καμιά ώρα θα ξέρουμε

panos είπε...

Ποια φήμη επαληθεύτηκε και γιατί να δικαιωθεί ο Παπαχρήστος; Μην πιστεύετε τίποτα, υπομονή μία ώρα! Σκάλα υπάρχει αλλά περιμένω επιτέλους καλές φωτογραφίες...

Eβίτα είπε...

@Τιμος, το αντίθετο γράφω, δηλαδή η ολυμπιάδα να εθαψε τον αλέξανδρο τον οποίο αγαπούσε πολύ

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Εντυπωσιάζει με τα ευρήματά του ασύλητος τάφος στη Βεργίνα

Σας παραθέτω το λίνκ:

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231362983

Unknown είπε...

Πάντως όλοι αυτοί που φεύγουν και όλο εδώ είναι έχουν πολύ πλάκα!!!! @atithasos

Unknown είπε...

Ο κάθε ένας γράφει αποκλειστικότητες. στο Πέλλα ..κατι λέει : Οστά γυναίκας και δευτερος ταφος ???
Αντε βγάλε άκρη.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Πάντως έχω την αίσθηση ότι μετά τους θλιβερούς τηλε-αρχαιολόγους που αυτο-εξευτελίστηκαν με τις εκτιμήσεις τους ήλθε η σειρά για τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ να πάθουν το ίδιο.
Όπως και τα παπαγαλάκια αυτών.

Το "ύποπτο" Πρώτο Θέμα επαναφέρει το σενάριο περί Ρωμαϊκού μνημείου
"http://www.protothema.gr/culture/article/425744/ta-mustiria-tou-tritou-thalamou-kai-o-fovos-ton-romaion/"

Σύμφωνα δε με ό,τι είπε η Περιστέρη στο Έθνος (δεν ξέρω αν αληθεύει) δεν προανήγγειλε ευρήματα.

"http://www.newsit.gr/ellada/amfipolh-katerina-peristeri-evrimata-1211"

Διαλέξτε και πάρτε.

Effie είπε...

Προς όλους
Αντί να διαβάζουμε φήμες, καλύτερα να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις-δεν βγαίνει άκρη έτσι!

Unknown είπε...

Παντως σήμερα τα σχόλια θα περάσουν καταπολύ τις 2.500

Α.Π. είπε...

@ Kostas Georgiadis

Εκτός εαν με βάσητα νεα δεδομένα "αναγκαστει" ο Εμπεδότιμος να βγάλει καινούργια ανακοίνωση οπότε θα μηδενιστούν τα σχόλια

PAIANAS είπε...

Συμφωνώ με τις κυρίες @virgi @effie ..
Αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες με όλα τα σενάρια ανοιχτά ...το θέμα πουλάει σα φρέσκο ψωμί και όλοι ψάχνουν αποκλειστικότητες..
Τώρα που φάγαμε το γάϊδαρο, υπομονή !

Unknown είπε...

http://www.newsit.gr/ellada/amfipolh-ti-anebase-anna-panagiotarea-foto-1211

giannis_ είπε...

@panos
Εγκατέλειψες την ιδέα ότι το όρυγμα είναι έργο τυμβωρύχων;

Planet είπε...

Καμμία απο τις μεγαλοπνοες προβλέψεις απο τα MME δεν επιβεβαιώθηκε ως τώρα. Και κανένα MME δεν "προέβλεψε" μέσω των πηγών του τρανταχτές ανακαλύψεις, όπως αυτές των καρυάτιδών ή του μωσαϊκού. Για το μόνο που μπορώ να εμπιστευτώ κάποιες "διαροές" είναι για πληροφοριες δευτερεύουσας σημασίας.

Με έχει καταπλήξει πάντως το πόσο λίγες πληροφορίες διαρρέουν για το θέμα. Φαντάζομαι πως κανενας απο τους ανασκαφείς ή μέλη της ομάδας δε θέλουν να πετάξουν την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε για να δουλέψουν σε μια από τις πιο σημαντικές ανασκεφές των τελευταιων δεκαετιών. Και εγώ το ίδιο προσεκτικος θα ήμουν αν είχα αυτη την τύχη.

panos είπε...

@ giannis_

Δυστυχώς όχι φίλεμ, άλλο όρυγμα, άλλο σκαλοπάτια, χαχα

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Επειδή προβλέπω ότι θα πέσει η σελίδα του ΥΠΠΟ όποιος προλάβει να δει την ανακοίνωση ας την ποστάρει και εδώ.

Atithasos είπε...

κε Ioannis Karagkiozis δεν είπα ουδέποτε ότι φεύγω, απλά διατυπώνω, αραιά και πότε, με επιχειρήματα την αντίθετη άποψη από αυτήν της πλειοψηφίας εδώ μέσα.
Ευχαριστώ τον διαχειριστή του μπλογκ για την φιλοξενία και ανοχή, και χαίρομαι κι εγώ να διαβάζω τις ενδιαφέρουσες, και ενίοτε άσχετες με τον τάφο Καστά, ιστορικές αναφορές καθώς και τα προτεινόμενα σενάρια.
Επιτρέψτε μου, τέλος, να διατηρώ το δικαίωμα μου να αξιολογώ το τι είναι φανταστικό σενάριο και τι επιστημονικά τεκμηριωμένη αλήθεια. Και τα δύο έχουν την χάρη και την ομορφιά τους.

xristos είπε...

Ο Ηφαιστίων,αποκλείεται να είναι ο εκει νεκρός του τάφου.
Γεννήθηκε στην Πέλλα και πέθανε στα Εκβάτανα. Γιατί να θαφτεί στην Αμφίπολη;
Σαν να γεννιέται κάποιος στην Αθήνα,να πεθαίνει στην Αμερική και να τον θάβουν στη ...Λαμία.
Ελάτε!

gas66 είπε...

http://images.watchit.gr/?h=337&w=600&src=http://www.newsit.gr/files/Image/2014/11/12/annagianna.jpg

Axis Mundi είπε...

Λίγα λεπτά ακόμα...

Σίγουρα θα πέσει η σελίδα του υπουργείου πάλι

Unknown είπε...

Η σιγή πριν την καταιγίδα

Ανώνυμος είπε...

@Panos (& @giannis)
Ρε συ Panos κάνε λίγο σκόντο!!
Και η επίχωση και το όρυγμα? (αστειεύομαι...)

Αλέξανδρος είπε...

Έπεσε η σελίδα..........Φράκαρε !!!

PAIANAS είπε...

Φίλε @Atithasos , άλλο αντίθετη άποψη, άλλο άρνηση και μηδενισμός που εκφράζεις..φαίνεται σαν αντίδραση για την αντίδραση .
Φάνηκε από κάποιες δημοσιεύσεις, ότι κάποιοι ΔΕΝ ήθελαν να βρεθεί τίποτα ..

Andrikos είπε...

Έχει ήδη πέσει η σελίδα..

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως συντάσσομαι με τον Εμπεδότιμο.
Πιστεύω ότι ο Θ3 δεν είναι ο νεκρικός θάλαμος (ή για την ακρίβεια.....ελπίζω)

Atithasos είπε...

Αγαπητέ PAIANAS, δεν είμαι απο αυτούς που δεν θέλουν να βρεθούν κάτι, απλά από ένα σημείο και πέρα με την εξέλιξη της ανασκαφής εκτίμησα πως η θεωρία του Εμπεδότιμου είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά. Απλά, δεν μπερδεύω την επιθυμία με την λογική. Και επιμένω να πιστεύω πως ο επικοινωνιακός χειρισμός αυτής της ανασκαφής έχει καθαρά πολιτικό περιεχόμενο (στόχευση).

kalikali είπε...

Παιδια βαλτε alpha tv

Unknown είπε...

Βρεθηκε σκελετος και κομματια απο ξυλινο φερετρο, λεει για τυμβωρυχια, σημαντικο προσωπο, επισκεψιμος για μερικα χρονια. Απο τοπικο καναλι Σερρων

panos είπε...

Λένε για σκελετό στην Αμφίπολη...

Ανώνυμος είπε...

@kalikali
Είμαι στη δουλειά....δε μπορώ !! Τι λένε??
Πλάκα πλάκα δε με βλέπω να τη γλιτώνω την απόλυση!!!!

Unknown είπε...

http://www.thetoc.gr/politismos/article/amfipoli-brethike-tafos-me-ton-skeleto-tou-nekrou

Α.Π. είπε...

http://www.skai.gr/player/tvlive/

Ανώνυμος είπε...

@Panos
Θα είναι τα κοκαλάκια των τυμβωρύχων που έλεγε η Περιστέρη!!!

panos είπε...

@ Ερασιτέχνης

Αυτό σκέφτηκα και εγώ!!!

kalikali είπε...

Κορυφώνεται η αγωνία για τα εντυπωσιακά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε σκελετός, σχεδόν ακέραιος! Το γενετικό υλικό θα μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο για έλεγχο προκειμένου να προκύψουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα αλλά και την διακρίβωση της ακριβούς ηλικίας του.



«Περιμένετε λίγο, κάντε λίγη υπομονή», απάντησε η Άννα Παναγιωταρέα στις ενθουσιώδεις αντιδράσεις των δημοσιογράφων.

Οπως ανακοινώθηκε, στον τρίτο θάλαμο,βρέθηκε μεγάλος αυτοσχέδιος τάφος κατασκευασμένος από πορόλιθους, 1,60 μέτρα κάτω από το δάπεδο του τριτου θαλάμου.

Επίσης εντός του τάφου παρατηρήθηκε επιμήκης βαθυνση πλάτους 0,54 και μήκους 2,35 μέτρων. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αποκαλύφθηκε ότι εντός του τάφου υπήρχε ξύλινο φέρετρο, κάτι που αποδεικνύεται από περίπου 20 διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά όπως επίσης οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά του φερέτρου.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Εντυπωσιακή εξέλιξη
Αμφίπολη: Βρέθηκε σκελετός νεκρού στον αρχαίο τάφο
Εντυπωσιακές είναι οι εξελίξεις στην ανασκαφή στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, αφού κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν κιβωτιόσχημος τάφος και σκελετός νεκρού.

www.in gr

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Εντυπωσιακή εξέλιξη
Αμφίπολη: Βρέθηκε σκελετός νεκρού στον αρχαίο τάφο
Εντυπωσιακές είναι οι εξελίξεις στην ανασκαφή στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, αφού κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν κιβωτιόσχημος τάφος και σκελετός νεκρού.

www.in gr

Planet είπε...

Είπανε αν είναι άντρος ή γυναίκας; Το streaming δε λειτουργεί εκτος Ελλάδας...

Unknown είπε...

ο δημοσιογραφος απο τις σερρες που ηταν στην ενημερωση, ειπε οτι προκειται για προσωπο που λατρευοταν σα θεος, γινοντουσαν τελετουργικα στον ταφο και ηταν επισκεψιμος για χρονια, δεχτηκε πολλες επιθεσεις και μετα μπαζωθηκε.

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΠΣ!!!
Έπεσα έξω!!!

@Panos
(χαχαχαχα)

kalikali είπε...

@planet Μάλλον γυναίκας είπαν

Dormammu είπε...

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5179279/brethhke-skeletos-nekroy-ston-tafo-ths-amfipolhs/

Ανώνυμος είπε...

peosaΣυνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).
2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.
3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.
4. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.
5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

virgi είπε...

...και ο τυμβωρύχος πήρε το ξύλο...σπάνιο υλικό ...

Ανώνυμος είπε...

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.
7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.
8. Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης ( φωτο 5,6).
9. Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.
10. Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο , αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.
11. Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.
12. Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.
13. Γεωφυσικές διασκοπίσεις
1. Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.
2. Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολιδα κ.α) Αποτελέσματα από την διερεύνηση του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση.

PAIANAS είπε...


http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231363103

Αυτός ο τάφος, δεν έχει καμμία σχέση με τις εντυπωσιακές σφίγγες και τις επιβλητικές Καρυάτιδες ..
Έχω την εντύπωση ότι τοποθετήθηκε αργότερα...πολύ ''φτωχός'' δείχνει για τέτοιο μνημείο..

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231363103

Με φωτογραφίες

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

τελειωσαμε με τον πρωτο.....

PAIANAS είπε...

...Και δυστυχώς, όποιος κι αν είναι ο νεκρός, αποδεικνύεται ότι οι τυμβωρύχοι έκαναν πάρτι...δεν έφησαν κυριολεκτικά τίποτα !

Unknown είπε...

4. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.
6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Unknown είπε...

Δεν βρήκαν κανένα προσωπικό αντικείμενο του νεκρού. Ο τάφος έχει οχι απλά συληθεί αλλά απορώ που δεν σηκώσαν και τις καρυάτιδες... μάλλον τους χάλασε το θέμα με το πόδι.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Πρωτο γρήγορο σχόλιο :
Όπως διαβάζω στο πρώτο θέμα ("http://www.protothema.gr/culture/article/425830/vrethike-o-nekros-tis-amfipolis-/") όπου έχει κάποιες φωτογραφίες το λεκτικό της ανακοίνωσης είναι ακριβώς  (αυτολεξί θα έλεγα) όπως άκουσα που τα  έλεγε ο Παπαχρήστος.
Άρα είχε διαρρεύσει από πριν.

Γίνεται αναφορά για αφηρωισμένο νεκρό. Ποιός αφηρωισμένος νεκρός υπάρχει στην ΑΜφίπολη;

PAIANAS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Μπορεί ο τάφος να είναι μέρος του σχεδίου σφράγισης του Δεινοκρατη η να είναι η Ρωξάνη που τοποθετήθηκε τελευταία και σφράγισε την πρόσβαση στα ενδότερα.

Άγγελος

panos είπε...

Φίλοι, αυτός ο τάφος έγινε ΑΡΓΟΤΕΡΑ σε σχέση με το υπόλοιπο μνημείο. Για να οριοθετηθούν οι πλευρές του χρησιμοποιήθηκαν οι ορθοστάτες που λείπουν από την ορθομαρμάρωση πίσω από την δυτική Καρυάτιδα!!!

giannis_ είπε...

Μάλλον επαναχρησιμοποιήθηκε ο τάφος, το θέμα είναι ο κεντρικός τύμβος από τον οποίο είμαστε μακρυά. Υπομονή κανένα χρόνο ακόμη, απομένουν 200 στρέμματα τύμβος με αρκετά οικοδομήματα.

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια δε μιλάνε για το φύλλο του νεκρού....αλλά αν ήταν άνδρας δε έπρεπε να βρεθούν και όπλα του ??
Έχουν κλαπεί??

antonis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Effie είπε...

Έχω κενα να καταλάβω μερικά πράγματα σε σχέση με τις ανακοινώσεις:
Λ'εμε "ο νεκρός" άρα γνωρίζουν από την εμφάνιση σκελετού ότι ήταν άνδρας;

"Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3)"
Αρα δεν έγινε καύση νεκρού συμφωνα με τα μακεδονικά έθιμα; αν όχι το πλάτος για το φέρετρο (0,54μ) είναι πολύ στενό για άθικτο ανθρώπινο σώμα (εκτός αν ήταν παιδιού, αλλά θα είχε φανεί αμέσως), άρα ήταν ταριχευμένος (αφυδατωμένος) νεκρός;
Πόσο κοινά ήταν τα ξύλινα φέρετρα της εποχής;
Κάποιος να βοηθήσει.....

PAIANAS είπε...

Eμπεδότιμε, πέραν του ότι συμφωνώ με το Γιάννη, ο τάφος πρέπει για άλλον να προορίζετο και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιήθηκε ..το παρακάτω κομμάτι δεν αφήνει καμμία πλέον αμφιβολία περί μη σύλησης :
''Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.''

vagkalf07 είπε...

αυτο με το "αφηρωισμενο" νεκρο..παραπεμπει σε ανδρα?...καποιοι απο τους διαβασμενους του blog εχουν καποιο σχολιο?

Ανώνυμος είπε...

αλλά πάλι αφηρωϊσμένος νεκρός είναι δύσκολο να είναι γυναίκα.

Effie είπε...

Λένε αντί για Λ'εμε

Atithasos είπε...

Αυτά...όπως τα είπαμε με βάση την κοινή λογική!

antonis είπε...

Παιδιά όπως τα λέτε είναι τα πράγματα. Τελείωσε η ανασκαφή τώρα που βρέθηκε ο "ένοικος".

Απλά για τον χαβαλέ τους θα βάλουν και το ΑΠΘ έτσι να κάνει μια "ακτινογραφία" του χώρου μιας και υπάρχουν χρήματα για ξόδεμα.....

Και τώρα που θα ξεσηκωθούν όλοι οι "σαςταλεγαεγώ", μετά από λίγο θα βρουν και 2ο (και 3ο κτλ κτλ)και πάλι θα εκτεθούν.

Unknown είπε...

Απο τον σκελετο μπορουν να πουν αν ηταν αντρας ή γυναικα αν σωζονται τα οστα της λεκανης. Το μονο σημειο που διαφερει ενας γυναικειος κι ενας αντρικος σκελετος κι απο το οποιο μπορουμε να πουμε το φυλλο ειναι ενα οστο της πυελου που εχει διαφορετικο σχημα στους αντρες και της γυναικες, τετραγωνο και κυκλικο.
Το κακο ειναι οτι λεει βρηκαν τον σκελετο εντος κι εκτος του ταφου.

Θεανώ είπε...

Αφού μιλάνε για αφηρωϊσμένο νεκρό να υποθέσω ότι μιλάμε για άνδρα νεκρό;
Άραγε τα οστά προέρχονται από καύση ή ταφή;
Γιατί δεν μας έδειξαν εικόνα των οστών μέσα στον τάφο;

Μαύρος Κύκνος είπε...

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=9741

Το αφηρωισμένος το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά φαίνεται.

Unknown είπε...

Αφηρωισμένος νεκρός... ξύλινο φέρετρο.. λιτός 3ος θάλαμος... Σε τόσο πολυτελές μνημείο??? Δεν 'κολλάνε' τα ευρήματα... και η εξήγηση ΔΕΝ είναι οι τυμβωρύχοι, κάτι ΆΛΛΟ συμβαίνει εδώ...

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον πρόκειται για ταφή και όχι καύση. Δε θα έβρισκαν και λάρνακα ή έστω κάποιο δοχείο που τοποθετούσαν τα οστά? Εκτός και αν κλάπηκε.....

Phil είπε...

Στο ορυγμα δεν αναφερθηκαν. Ο ταφος βρεθηκε μεσα στο ορυγμα;

panos είπε...

Η συγκεκριμένη ταφή φαίνεται μεταγενέστερη του υπόλοιπου μνημείου... Κάτι δεν μου κολλάει!

Α.Π. είπε...

Η χρονολόγηση των οστών θα δείξει αν ο νεκρός είναι σύγχρονος του μνημείου ή τοποθετήθηκε αργότερα

PAIANAS είπε...

@Poly Katri

Κολλάνε, αν το μνημείο κατασκευάστηκε μεν για τον Αλέξανδρο, η περιείχε κινητά μέρη που αφαιρέθηκαν η δεν μπήκαν ποτέ τέτοια γιατί ποτέ δεν έφθασε ο νεκρός που ανέμεναν...και επαναχρησιμοποιήθηκε μεταγενέστερα για άλλον νεκρό, σημαντικό μεν αλλά όχι τόσο που το φέρετρό του να είναι πολυδάπανο, ξεχωριστό, μοναδικό (όπως ο διάκοσμος στους θαλάμους)...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Ποιός μπορεί να το εξηγήσει αυτό;

Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

Unknown είπε...

θα μάθουμε πολλά από τα γεωσκαναρίσματα. Εάν υπάρχει χώρος κατω, <> τότε μάλλον... Ολυμπιάδα ή ρωξάνη σαν πρόσθετα πρώσοπα στον Τύμβο. Αλλά όλο αυτό να έγινε για κάτι τόσο φτωχό, ΟΧΙ. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για 500 περίμετρο. ΔΗΛΑΔΗ φτιάξαν περίμετρο 2.500 κυβικά μαρμάρου για να πετάξουν μεσα 5 πέτρες ?

Effie είπε...

τώρα την έμαθα τη λέξη: βικιπαιδεια: "αφηρωισμένος", που είχε ηρωποιηθεί και του απονέμετο λατρεία. Αυτό το "αφ" για το αντίθετο μου έδινε εντύπωση ότι είχε χάσει την ιδιότητα ήρωα...Άσχετη,ε;
Αν ο σκελετός βρέθηκε πράγματι άθικτος πρέπει να ήταν ταριχευμένος ο νεκρός, ποιός έχει πλάτος 0.54μ μαζί με το φέρετρο; ούτε τα ανορεξικά μοντέλα! Αν υπήρχε καύση αλλη εικόνα θα είχαν τα οστά.

Atithasos είπε...

Το να φτιάχθηκε για άλλον και να χρησιμοποιήθηκε για άλλον δεν είναι απίθανο. Το σίγουρο είναι:
1. Είναι κατα-συλλημένος
2. Δεν βρίσκεται μέσα ο Αλέξανδρος

Θεανώ είπε...

Γιατί τέτοια επίχωση για ένα τόσο λιτό τάφο; Τι θέλανε να προστατεύσουνε;

M είπε...

@εμπεδότιμος
@empedotimos

καλησπέρα και συγχαρητήρια για τον εμπεριστατωμένο αποσυμβολισμό σας.

Ήθελα να ρωτήσω, εφόσον έχουμε γραμμική εξέλιξη από την είσοδο --> Θ1 -->Θ2 --κλπ μέχρι τον τάφο που βρέθηκε σήμερα, μήπως το ίδιο έχει εφαρμοστεί και στους άλλους τάφους/θαλάμους/δωμάτια που θα βρεθούν στην συνέχεια;

Πόσες εισόδους πιστεύετε οτι έχει ο τύμβος (ή πόσες γνωρίζετε από πληροφορίες) στην περίμετρό του;

Σενάριο ανόητης φαντασίας: υπάρχει περίπτωση να είναι ομοίως γραμμικές όλες οι υπόλοιπες διαδρομές αλλά να χωροθετούνται ακτινικά στον τύμβο; Έχω μια αυθαίρετη υποψία οτι ο Δεινοκράτης ήταν δεινός χρήστης/μύστης της γεωμετρίας...

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και τον χώρο φιλοξενίας των σκέψεων.

Καλή συνέχεια σε όλους,
Μιχάλης Θέμελης

Zibi είπε...

Και τους μηχανικούς της Εγνατίας, οι οποίοι μάλιστα είναι εξειδικευμένοι στις σήραγγες, γιατί τους φώναξαν;

Για να βοηθήσουν σε τί; Για να βοηθήσουν στην ....υποστύλωση του τάφου που σήμερα βρέθηκε;

Ελεος!

Effie είπε...

@εμπεδότιμος
έχεις κάποια εξήγηση για την ανοδομή και το υπολογιζόμενο ύψος;
η απλουστευτική μου λογική λέει σύληση ή/και σεισμός, αλλά για να ρωτάς κάτι έχεις κατά νου.....

Unknown είπε...

@ PAIANAS
Έχει βάση η άποψή σου...
Με τη χρονολόγηση των οστών θα διαλευκανθούν πολλά ζητήματα!

otilia είπε...

Ο Ηφαιστίων λοιπόν ....αυτός ο οποίος λατρεύτηκε ως αφηρωισμένος νεκρός με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου λίγα μόλις χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του.

yfarpasths είπε...

ΑΝ ΗΜΟΥΝ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΩ ΤΟΥΣ ΤΥΜΒΟΡΥΧΟΥΣ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΑ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΙΞΩ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΟΤΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ .( εμπεδοτιμε δεν γραφω αλλα....)

panos είπε...

Για αφηρωισμένο νεκρό είχε μιλήσει ξεκάθαρα ο καθηγητής Μαυρογιάννης αναφερόμενος στον Ηφαιστίωνα!
Εμπεδότιμε, αυτή η ταφή φαίνεται μεταγενέστερη της υπόλοιπης κατασκευής. Για την οριοθέτηση του κιβωτιόσχημου τάφου νομίζω ότι χρησιμοποιήθηκαν ορθοστάτες που λείπουν από την ορθομαρμάρωση του Θ2!

PAIANAS είπε...

Μπορεί στο υπουργείο να μιλάνε για ''εντυπωσιακά'' ευρήματα (και πράγματι αρχαιολογικώς να είναι τέτοια, αλλά νομιζω ότι πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι ...ξενερώσαμε εντελώς !

APHLIOTHS είπε...

Δηλαδη κουβαλησαν εκει ολη την θασο,για να κατασκευασουν τον ταφο και τον νεκρο τον εβαλαν σε ξυλινο κασονι.....δουλευωμαστε....και αυτο που πειραν οι τυμβοριχοι ηταν τα κτερισματα και ενα σπασμενο κεφαλι σφιγγας....εεεεε ....τι λεμε τωρα.Αν και εφ οσον ο ταφος δεν εχει κατασκευασθει εκει για να καλυπτει καποια εισοδο και αρπαξαν την ευκαιρια για να σταματισουν την ανασκαφη.....

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Εχω την αίσθηση οτι η ταφή έγινε κατά την κατασκευή του τάφου.

Υπaρχει κάποια άλλη εξήγηση για αυτό που ρώτησα ;

Εχω την εντύπωση ότι οι τέτοιου είδους τάφοι θεωρούνται φτωχικοί. Κάνω λάθος ;

virgi είπε...

Ο Δεινοκράτης η Στασικράτης η .... έδωσε ρέστα.!!!!!!
Τώρα περισσότερο από ποτέ είμαι σίγουρη για τον Αλέξανδρο.Φυσικά δεν μιλάω για αυτόν τον σκελετό που με τις διαστάσεις μάλλον για Νουβιο δούλο μου φέρνει.

Planet είπε...

@Εμπεδότιμος:

Αυτο που καταλαβαίνω ειναι πως το λεγόμενο δάπεδο σφράγισης περιοριζόταν στα πλευρικά τμήματα του θαλάμου, ενώ ο τάφος εξείχε το επιπέδου σφράγισης

Α.Π. είπε...

@PAIANAS

Μην ξενερώνεις ακόμα! Πιστεύω ότι έχει πολύ μελλον ακόμα η ανασκαφή. Απλώς επειδή την παρακολουθούμε σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, θα πρέπει να περάσουμε από όλα τα ψυχολογικά στάδια που περνάει ένας ανασκαφέας. Αυτή είναι και η ομορφιά της υπόθεσης

giannis_ είπε...

Και τα χιλιάδες τάλαντα που στοίχισε η πυρά του ηφαιστίωνα τι απέγιναν, ρεμούλα και εκεί;Δεν είναι αυτός.Το συμπέρασμά περί αφηρωισμένου το βγάζουν από το μεγαλειώδες του μνημείου και όχι από τον νεκρό! Αυτό το ξέραμε.

Atithasos είπε...

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βορίδης δήλωσε: "Δέκα λεπτά πιο νωρίς αν τον βρίσκανε, θα τον είχαμε σώσει"

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@yfarpasths

Καλά τα λες. Αυτό βλέπω και εγώ.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Προκαλούν λύπη 2 πράγματα πάντως:
Το ότι τα ευρήματα περιορίζονται μόνο σε μερικά οστέινα διακοσμητικά του φερέτρου και το ότι ο νεκρός βρέθηκε διαμελισμένος μέσα και έξω από τον τάφο.
Νοιώθω χαρούμενος για το υπέροχο μνημείο,αλλά ταυτόχρονα λυπημένος για το βαθμό σύλησής του.

Unknown είπε...

Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.Δηλαδη συνεχιζεται η επιχωση;

Unknown είπε...

"Βρέθηκαν οστέινα και  γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου."

Τίνος το φέρετρο είναι γνωστό ότι ήταν γυάλινο; Αναρωτιέμαι...

Nemot είπε...

Καλησπέρα στην ομάδα.

Πριν από μιαμιση εβδομάδα ειχα γραψει ότι στο βαθος του τελευταιου θαλάμου θα βρεθεί κιβωτιόσχημος ταφος με τον νεκρο. Ηταν φως φανάρι. Ουτε σκαλάκια, ουτε υπογεια δωματια ουτε άλλες αμερικανιες του χολυγουντ. Περιμενα να υπάρχουν και κτερίσματα αλλα δυστυχώς σε αυτό έπεσα έξω. Οι τυμβωρύχοι δεν άφησαν τίποτα. Το γεγονός όμως ότι έχουμε τον σκελετό του νεκρού είναι σπουδαίο νέο.

Συμφωνα με τη θεωρία μου την οποια εχω διατυπώσει από την αρχή των συζητήσεων, ο ταφος φτιαχτηκε για Αλέξανδρο ή Ηφαιστίωνα. Όμως τα δραματικά γεγονότα της εποχής, εμπόδισαν τους μεγάλους νεκρούς να ταφούν στην Ελλάδα και ο τάφος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στις λεπτομέρειες του (ίσως δεν ολοκληρώθηκε ουτε η ορθομαρμάρωση του περιβόλου).

Ομως το μνημείο-τάφος ήταν σπουδαίο για να μείνει κενό. Χρησιμοποιηθηκε λιγο αργότερα για μια άλλη ταφή.

Αν ο νεκρός είναι γυναίκα, τοτε τα πράγματα ειναι απλά. Είναι η Ρωξάνη. Η θεωρία επιβεβαιώνεται και από το φέρετρο. Σαν μη Μακεδόνισα, δεν θα γινόταν το Μακεδονικό τυπικό ταφής και δεν θα γινόταν καύση στην κηδεία της. Το σώμα της θα έμπαινε σε φέρετρο.

Αν ο νεκρός είναι άντρας, τα πράγματα ζορίζουν γιατι θα έπρεπε να είχε καεί και τα οστά του να έμπαιναν σε υδρία ή κουτί και όχι σε φέρετρο. Στην περιπτωση αυτή λοιπόν θα έχουμε ένα νέο μυστήριο για την ταυτότητα του νεκρού.

vagkalf07 είπε...

οτιλια....αν δεν υπαρχουν αλλα ευρηματα(γραπτα,επιγραφες..κλπ)οχι ηφαιστιωνας ..ο αγνωστος ηρωας ...θα παραμεινει...αν βεβαια ειναι γυναικα...εκει αναλογα με την χρονολογηση των οστων..το πραγμα καπου οδηγει...

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1801 – 2000 από 2188   Νεότερο› Νεότερο»