Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΚΑΤΙ "ΜΕΓΑΛΟ" ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ



Σήμερα, 31/10/2014, σε μια λιτή σχετικά ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας αποκαλύπτει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής :

«Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος»

Με άλλα λόγια φτάσαμε πια στο φυσικό έδαφος του λόφου και από ότι φαίνεται ο κατασκευαστής του τάφου επωφελείται από κοιλότητα που βρίσκεται μέσα τον λόφο, όπως σωστά είχαμε προβλέψει από τις 22/9/2014.

«Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους»

Επιβεβαιώθηκε ότι οι πωρόλιθοι σχημάτιζαν δάπεδο σφράγισης, που εκ της παρουσίας του υποδηλώνεται ότι κάτι σημαντικό πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

«3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ»

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι το βάθος του χώματος ήταν περίπου 1,5 μέτρα,  όπως επίσης και ότι υπάρχει τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού εδάφους που έχει επιχωθεί, προφανώς για λόγους σφράγισης του τάφου.
«Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο».

Η εύρεση του θυρόφυλλου πεσμένο μέσα στο όρυγμα και μάλιστα κάτω από την αμμώδη επίχωση καταρρίπτει πλέον και τα οποιαδήποτε  σενάρια σύλησης.

Είναι σαφές ότι η αναστάτωση του τρίτου θαλάμου έχει προέλθει από σεισμό, ο οποίος και κατέστρεψε την μαρμάρινη θύρα, το δάπεδο σφράγισης και επέφερε κατάρρευση της συνέχειας του τάφου που ήταν κάτω από το δάπεδο σφράγισης.

Είναι πολύ πιθανόν να έχει υπάρξει κατάρρευση μνημειώδους κλίμακας (μιας και το τεχνητό όρυγμα  έχει διαστάσεις 4,0 Χ 2,10 μέτρα) η οποία θα οδηγούσε ακριβώς κάτω από το δάπεδο σφράγισης και την επίχωση μέσα στο τεχνητό όρυγμα που οδηγεί μέσα στον φυσικό λόφο όπου, άνευ περαιτέρω εκπλήξεων, αναμένεται να ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι θα ανευρεθούν τα σπασμένα σκαλοπάτια της καθοδικής κλίμακας κατά την αποχωμάτωση του υπολοίπου χώματος της επιχωμάτωσης.

Συμπερασματικά έχουμε τα εξής :

- Ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος.

- Υποθέτουμε ότι υπήρχε σκάλα που οδηγεί προς τα κάτω δια μέσου του τεχνητού ορύγματος, στο εσωτερικό του λόφου όπου ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

- Η εκπληκτικής σύλληψης προσπάθεια σφράγισης του τάφου υπονοεί σαφέστατα και την πολύ μεγάλη σπουδαιότητα του ενταφιασμένου νεκρού.

Η ανασκαφή τώρα αρχίζει…..

========
Παράκληση προς τους αυτόκλητους αρχαιολόγους των ΜΜΕ : Αφού δεν μπορείτε να σεβαστείτε τον εαυτό σας με τα εκπάγλου καλλονής σοφίσματα σας, τουλάχιστον σεβαστείτε την Ελληνική Αρχαιολογία την οποία κακοποιείτε σε υπέρτατο βαθμό.

Κάτι Μεγάλο κρύβεται εκεί κάτω. Και πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα το φέρει στο φως η κα Περιστέρη.

2.188 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   1601 – 1800 από 2188   Νεότερο›   Νεότερο»
Effie είπε...

@onar
Δε νομίζω ότι Τασούλας ανέφερε "σοβαρές ενδείξεις για συνέχιση του τάφου" στη συνένετευξη του, ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του. Είπε ότι η ανασκαφή δεν έχει τελειώσει στο όρυγμα όταν ερωτήθηκε, και ότι τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο, όπως δεν ήταν αναμενόμενα όσα έχουν ήδη αποκαλυφθεί στον τάφο. Προσωπικά αυτά κατάλαβα. Δεν άκουσα για σοβαρές ενδείξεις συνέχισης του, ή δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο. Μεταφράζετε το "τίποτε δεν είναι δεδομένο" όπως και πολλές φορές τα ΜΜΕ του Τασούλα σε πιθανή συνέχιση. Ίσως υπάρξει συνέχιση, ίσως όχι, μην του χρεώνουμε ότι...υποσχέθηκε συνέχιση του τάφου. Και σε αντίθεση με διάφορα αρθρα που γράφουν ότι κάνουν διασκόπηση και έχουν ήδη βρει υπόγειους διαδρόμους, κλπ, είπε ότι ακόμη δεν έχει γίνει ανάθεση για αυτή τη διαδικασία.

@Κωνσταντίνος Καϊρης
Μπορείς να μας δώσεις την πηγή που αναφέρει ότι η μία κεφαλή σφίγγας πιθανόν βρίσκεται στη Βιέννη;

virgi είπε...

@Ιωαννα
@Χαίρομαι που συμπορεύεσαι μαζί μου όσο αναφορά τις ιστορικές πηγές και τις ανακρίβειες τους.
Και εδώ θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω προς όλους
Ο Αλέξανδρος η κάηκε σύμφωνα με τα Μακεδονικά έθιμα η μουμιοποιήθηκε.
Ας πάρουμε το δεύτερο ενδεχόμενο.
Το μουμιοποιήθηκε που το έχουμε γραμμένο?
Ξέρουμε ότι ήταν μέσα σε μέλι η κερί η κατ'αλλους κρυσταλοποιήθηκε αλλά δεν μουμιοποιήθηκε.
Καμία αιγυπτιακή μούμια από όσο ξέρω δεν ήταν εμφανής.Αλλά μέσα σε σαρκοφάγο.
Αρα είδαν κάτι τέτοιο?

http://postimg.org/image/f90ifp7jx/

http://postimg.org/image/hnyynfm5d/

Αυτοί που λέγετε πως τον είδαν,τον είδαν 300 χρόνια μετά μουμιοποιημένο μέσα σε σαρκοφάγο.
Ανοίξανε την σαρκοφάγο?
Το ξετυλίξανε από τις γάζες?
Πως του σπάσανε την μύτη?Η πως του πήρανε την πανοπλία?Ανοίξανε την σαρκοφάγο ,τον βγάλανε τον σηκώσανε και τον γδύσανε?
Στην ιστορία που ξέρουμε υπάρχουν άλλες μαρτυρίες για επισκέψημες μούμιες Βασιλέων?

Παρακαλώ οποιος γνωρίζει κάτι να το πει.
Αν τώρα πάρουμε το πρώτο ενδεχόμενο να κάηκε ,όπως καταλαβαίνουμε κανενός μούμια δεν υφίσταται και όσοι είδαν την μούμια στο Σωμα είδαν άλλη μούμια άλλον νεκρό.Αυτή η ιστορική μαρτυρία αναιρεί από μόνη της όλες τις άλλες.
Και ίσως όταν ο Ιούλιος Καίσαρας είπε ότι εγώ ήρθα να δώ έναν Βασιλιά όχι νεκρούς ήταν μόνο αυτό και τίποτε άλλο?
Συνεχίζω.
Αν λοιπόν κάηκε κατά τα Μακεδονικά έθιμα τάφηκε στην Μέμφιδα. Δηλαδή ακολούθησε τον Μακεδονικό νόμο κατά το ήμισυ. Έχουμε κάποια μαρτυρία ότι στα 40 χρόνια που έμεινε εκεί κατά άλλη ιστορική μαρτυρία τον επισκέφτηκε κάποιος? Ελληνας η όποιος άλλος ? Οχι. Αν ξέρει κάποιος κάτι άλλο ας το πεί.
Αν τάφηκε κατά τα Μακεδονικά έθιμα και τον Μακεδονικό Νόμο μεταφέρθηκε στην Πατρίδα του.
Άρα όλα τα άλλα θα πρέπει να είναι μυθοπλασίες;

Ο Μεγάλος Αλέξανδρος είναι ο Βασιλιάς που ούτε μάνα ούτε σύζυγος ούτε παιδί δεν είδαν την κηδεία του αλλά και δεν επισκέφτηκαν ποτέ τον τάφο του;

Τι λοιπόν να πιστέψουμε από τις ιστορικές πηγές; Ποια για εσάς είναι η πιο αληθοφανής;




@ Ιωάννα Η Παλαγιά μόνο καλοπροέραιτη
δεν είναι.Ο καλοπροαίρετος παίρνει τηλέφωνο ,επικοινωνεί για διευκρινήσεις στην συνάδερφο, δεν διατυμπανίζει στα κανάλια με αυτόν τον τρόπο αυτές τις ενστάσεις.

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

@virgi Προφανώς είναι περισσότερο αληθοφανής η ανύπαρκτη ιστορική πηγή ότι μεταφέρθηκε στην Αμφίπολη ο Μ.Α.,
Προσωπικά θα ήθελα να έχει ταφεί στις Αιγές και πουθενά αλλού.
Αλλά το μνημείο αφήνει περιθώρια να πιστεύουμε ότι μπορεί για λόγους διπλωματίας και γεωστρατηγικής να τον μετέφεραν μυστικά εκεί.

Planet είπε...

Ιωάννα, δεν είμαι σίγουρος ποια είναι η ακριβής αποψη σου για να ξέρω αν συμφωνούμε ή οχι. Καταλαβαινω πως άποψη σου ειναι πως οι πηγές έχουν ανακρίβειες, αλλά αυτο ειναι πολύ γενικο. Όπως σου λεω οι ανακρίβειες μπορούν να αφορούν πτυχές της ιστοριας, όχι όλη την ιστορία. Πχ. οι πηγές ειναι ξεκάθαρες οτι έγινε ταφή στη Μέμφιδα, μεταφορά στην Αλεξάνδρεια και κατοπιν κατασκευη μαυσωλειου για τον Αλέξανδρο εκει. Οι ανακριβειες αφορουν τις λεπτομέριες όλων αυτών των διαδικάσιών (πχ. ποτε ακριβώς έγινε η μεταφορά στη Μέμφιδα και πως/που έγινε η ταφή, ποτε έγινε η μεταφορά στην αλεξάνδρεια, αν εκει υπήρξαν δύο τάφοι ή απλα εξελιξη του πρώτου τάφου σε μαυσωλειο, πως ακριβώς έγιναν οι επισκέψεις των Ρωμαιων αυτοκρατόρων, σε τι κατασταση ήταν διατηρημένος ο Αλέξανδρος, ποια ήταν τα αρχικά σχεδια για ταφή του Αλέξανδρου κλπ). Για αυτές οι πτυχες, όσες κι αν ειναι οι ανακριβειες, δεν αλλάζουν την ουσία της ταφής σε Μέμφιδα και Αλεξάνδρεια. Φυσικά υπάρχει και το θεμελιώδες ερώτημα: που ξέρουμε πως ήταν ο Αλέξανδρος που μεταφέρθηκε απο την Μέμφιδα στην Αλεξάνδρεια και οχι κάποιο τυχαιο πτώμα; Φυσικά και δεν το ξέρουμε, δεν υπήρχαν φωτογραφίες τότε ούτε συνεχής κάλυψη των γεγονότων. Αλλά αυτος ο ιδιος περιορισμος αφορά σχεδον κάθε τι ιστορικο, οχι μονο την ταφή του Αλέξανδρου μεταξύ Μέμφιδας και Αλεξάνδρειας... Πως ξέρουμε πχ. πως ήταν ο Αλέξανδρος αυτος που μεταφέρθηκε απο τη Βαβυλώνα στη Μέμφιδα. Ως προς αυτο το θέμα ο καθένας μπορει να προσαρμοσει αυτου του ειδους την αμφιβολια, για οποιο θέμα θέλει, σε οποια φάση θέλει, οποτε απο 'κει και θέμα γίνεται θέμα προσωπικής οπτικής και πίστης. Εγώ δεν πιστεύω πως τέτοια αλλαγή με τα πτώματα έγινε ούτε ήταν ευκολη και εφικτή, αλλα λόγο Αμφίπολης και λογω του οτι η ιστορια του αλέξανρου σε κάθε φάση της ειναι απροβλεπτη και μοναδική (γι' αυτο και συναρπάζει ακομα και σήμερα), αφήνω ένα παραθυράκι ανοιχτο.

Ανώνυμος είπε...

@virgi
Συμφωνώ απόλυτα με τα περί " επισκεψιμότητας" της μούμιας του ΜΑ.

@ ioanna και ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Η αναξιοπιστία που παρατηρείται στις πηγές σχετικά με την ταφή του ΜΑ δεν παρατηρείται ( αν κάνω λάθος διορθώσετε με) και στα υπόλοιπα γεγονότα της εκστρατείας. Εκεί, με μικρές διαφοροποιήσεις, συμφωνούν σε γενικές γραμμές.
Η " επιλεκτική " αυτή αξιοπιστία ( επιτρέψτε μου τον όρο) πιθανόν οφείλεται σε εκστρατεία παραπληροφόρησης από πλευράς αυτών που χειρίστηκαν το θέμα της ταφής.Κατά τη γνώμη μου όλες οι αναφερόμενες θέσεις ταφής έχουν " καεί".
Βέβαια τα παραπάνω έρχονται σε αντίφαση με το σενάριο της ταφής στην Αμφίπολη. Έκαναν δηλαδή τέτοια προσπάθεια να κρατήσουν μυστικό τον τάφο και πήγαν και κατασκεύασαν ένα τάφο που " βγάζει μάτι" ?
ΥΓ. Τα παραπάνω μου τα υπαγορεύει η λογική. Το ένστικτό μου όμως μου λέει άλλα. Ίδωμεν........

Unknown είπε...

@onar
για πλευρο δειχνει με καταγμα,σαν αυτα που υπαρχουν στον ανθρωπο σε διαφορες τραυματικες κακωσεις..

μετα παρασχιδων που ελεγαν και τα παλια βιβλια.. ε @Konstantinos Kairis ; :)το κατεαγος οστουν, και εμπεπαρμενον εις το κυτος του θωρακος ! --συναδελφικο χιουμορ don't try it at home που λενε--

αν ειναι απο την ανασκαφη και αν ειναι οστο απο πτηνο φυσικα..
αλλα και ηβικο θα μπορουσε να ειναι και κορακοειδη ισως,κ.α

Unknown είπε...

Pelleus V,
onar,

οστό τόσο λευκό... γάλα μετά από 2300 χρόνια...
Δεν νομίζω, κάτι πλαστικό σπασμένο από τα αναλώσιμά τους θα έλεγα.
Όπως και το άλλο δίπλα σαν σωλήνας αναπτυσσόμενος είναι.


Planet είπε...

Ερασιτέχνης, όσες αμφιβολιες και ασυμφωνίες υπάρχουν για την ταφή του Αλεξάνδρου, τόσες υπάρχουν και για την εκστρατεια του. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα (δες πχ. το ντοκυμαντερ απο τον Michael Wood - In the footsteps of Alexander the Great και πολλά αλλα...).

Αρης είπε...

virgi συμφωνω απολυτα με την πολυ σωστη αναλυση σου!
πιο πολυ για μυθοπλασιες φαινονται παρα για ιστορικες πηγες..
αλλωστε αν τωρα υπαρχει ο ελεγχος και η σκοπιμη δημιουργια μιας πληροφοριας,τοτε ηταν απειρως πιο ευκολο να γινει..πιο πολυ για ιστοριες λαικης καταναλωσης της τοτε εποχης παρα για ιστορικα αξιοπιστες πληρφοριες δειχνουν..
επιπλεον εμενα δε μου καθεται καθολου η ιδεα αυτης της δημοσιας διανπομπευσης της σωρου του Αλεξανδρου,ειδικα απο τον Πτολεμαιο..

Unknown είπε...

@ Thomas Karamanlis
ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες, πολύ σημαντικό νομίζω.
Κι ένας αμερικάνος αρχαιολόγος, δε μπορω να θυμηθω τωρα το ονομα του, ειχε πει προσφατα οτι υπαρχουν μάρμαρα από τον περίβολο στο ποταμι, ειχαν ανασυρει παλιοτερα μονο μερικα και οτι στα μαρμαρα υπαρχουν γραμματα.

@ virgi
συμφωνω με το σκεπτικο σου για τη μουμιοποίηση, καύση, μύτες κτλ..

Θεανώ είπε...

Μήπως η αρπαγή της σορού στη Δαμασκό ήταν παραπλανητική για να αποπροσανατολίσουν τους επίδοξους τυμβωρήχους της εποχής και να οδηγήσουν με ασφάλεια και μυστικά τη σορό σε ένα από τα κοντινά λιμάνια και από εκεί στη Μακεδονία; Μου φαίνεται πολύ περίεργο που ο μακεδονικός στρατός δεν μπόρεσε να προστατέψει τη σορό του βασιλιά του. Οι στρατηγοί ήταν πολύ έμπειροι για να πάθουν τέτοιο φιάσκο. Μήπως τελικά ήταν όλα προμελετημένα και καλά οργανωμένα και η αρπαγή της σορού δεν ήταν τίποτα άλλο από μία καλοστημένη παράσταση;

giannis_ είπε...

@Θεανώ
Η αρπαγή της σωρού οδήγησε σε πόλεμο και θάνατο του Περδίκκα από τους ίδιους τους αξιωματικούς του

Θεανώ είπε...

@giannis

σωστά!!
κάτι όμως δε μου κάθεται καλά με αυτή την αρπαγή. Ο Περδίκας πολέμησε για να την πάρει πίσω και μάλιστα σκοτώθηκε γιαυτό ενώ αυτοί που τη συνόδευαν τι κάνανε και την πήραν μέσα από τα χέρια τους; Τι αξιοπιστία μπορούσε να έχει αυτός ο στρατός μετά από τέτοιο φιάσκο και γιατί δεν αναφέρονται ποινές προς αυτούς που έχασαν τη σορό;

Unknown είπε...

@Apostolos Gouzis
συμφωνω, και εγραψα ΑΝ ειναι οστο τελικα..
η φωτο δεν ειναι καλη, κανονικα επρεπε να ειχαν γινει τεφρα οξινου περιοχης τιτανου αφου ηταν στο χωμα..για αιωνες..

χορηγος A.G Petzetakis :)

Αρης είπε...

απ οσο ξερω υπαρχει και η αποψη οτι ο Περδικκας επιτεθηκε στον Πτολεμαιο για πολιτικους λογους εξουσιας..η ιστορια με τη σωρο μου δειχνει παλι σαν διανθισμα..ισως απο αυτους που οντως ειχαν πειστει οτι ο Πτολεμαιος κατεχει τη σωρο

Unknown είπε...

Pelleus V.

Χα χα, ωραίο το τελευταίο. Δυνατό!

Ανώνυμος είπε...

@ planet
Ευχαριστώ και το σημειώνω.
Έχω δει και εγώ κατα καιρούς διάφορα ντοκυμαντέρ και από όσα έχω διαβάσει ξέρω ότι υπ´αρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των πηγών που έχουν διασωθεί.
Η ιστορία του ΜΑ είχε πάρει διαστάσεις μύθου. Οπότε είναι φυσικό στις πηγές αυτές, που είναι μεταγενέστερες, να έχουν ενσωματωθεί και πολλά στοιχεία " μυθοπλαστικά " και λαϊκές παραδόσεις.
Ο πρόωρος όμως θάνατος και η ταφή του , φαντάζομαι ότι θα ήταν ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. Γι αυτό μου φαίνεται λίγο περίεργο να υπάρχουν τόσες αντιφάσεις.
Βέβαια από την άλλη καταλαβαίνω ότι αυτή η υπόθεση " εξυπηρετεί " το σενάριό μας. Οπότε μη μπεις στον κόπο να μου το επισημάνεις.

Θεανώ είπε...

@Αρης

Άρα μπορεί να ήταν και παραπλανητική η κλοπή!!!

Planet είπε...

Ερασιτέχνης, δεν έχω κανενα προβλημα με την υποθεση που εξυπηρετει το σενάριο που συζητάμε εδώ. Οι υποθέσεις ειναι αναποφευκτες, ο καθένας έχει τη γνώμη του για το πόσο ρεαλιστικές είναι. Το μόνο που ήθελα να τονισω την ιοάννα και σε άλλους που συζητάνε το θέμα ειναι πως οι ανακρίβειες μπορει να υπάρχουν χωρις να διαστρεβλονουν τη γενική εικονα που προκύπτει απ' ολες τις πηγές. Και για την εκστρατεια του Αλέξανδρου, η γενικη εικονα που προκύπτει απ' ολες τις πηγές ειναι παρομοια, στις λεπτομέριες του κάθε γεγονοτος βρισκεις εκωφαντικές διαφορες.

Αρης είπε...

@θεανω ισως..παντως και εμενα μου αφηνει κενα αυτη η ιστορια της αρπαγης(πως εγινε) και της μουμιας..ισως να εγινε ισως οχι..παντως πολυ δυσκολο να ισχυει αυτο με την μουμια..παντα κατα τη προσωπικη μου κριση..

giannis_ είπε...

Ο Περδίκκας ήθελε ενωμένο το βασίλειο σε αντίθεση με τον Πτολεμαίο και η σωρός έπρεπε να επαναπατριστεί στις Αιγές και στη Μακεδονία.

Ανώνυμος είπε...

@planet
Συμφωνώ μαζί σου ειδικά με την τελευταία πρόταση
Η τελευταία δική μου παρατήρηση , απευθυνόταν πιό πολύ σε μένα παρά σε σένα......φοβάμαι μήπως βλέπουμε αυτά που θέλουμε να δούμε.........

Planet είπε...

@Thomas Karamanlis

Ευχαριστούμε για τις φωτό! Εψαχνα καιρό κατι σχετικό

Dazbaw είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dazbaw είπε...

@giannis_

βρήκα τον παρακάτω ορισμό για τον ορθοστάτη στην αρχαιολογία

[Πλάκα τοποθετημένη κατακόρυφα, που επενδύει μαζί με άλλες τον κατώτερο δόμο ενός τοίχου.]

ορισμός για τον δόμο

[Οριζόντια σειρά λίθων σε ένα κτίριο.]

τώρα μας είπαν ότι ένας τέτοιος μαρμάρινος ορθοστάτης αφαιρέθηκε [ανθρώπινη επέμβαση δηλαδή] από πιο σημείο;

από εδώ; http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15121

ή εδώ το άνοιγμα των 0,96 εκατοστών...http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14985

αν είναι έτσι τότε σε ύψος 3 μέτρων έχουμε τον κατώτερο δόμο ενός τοίχου;

oryktosploutos είπε...

@Konstantinos Kairis 1:21πμ

Ευχαριστώ για την απάντηση. Σας έχω στείλει σχετικό e-mail.

Unknown είπε...

@effie,9:07πμ
Τον Αλεξανδρο Ιόλα τον θυμάσαι;
Μου ανέφερε κάτοικος της περιοχής οτι τον γνώρισε την δεκαετία του 80 και έμαθε οτι αρχαιότητες της Αμφιπολεως βρίσκονται απο πολυ παλιά στην Βιέννη. ιΙδιώτης ,μεγιστάνας αυστριακοκαναδος με μεταλλεία ασημιού στην Νότια Αμερική,Βιεννεζος με σχέσεις με την Μερκελ κατέχει πια την συλλογή αυτη και έψαχνε να την εμπλουτίσει με συμπληρωματικά ευρήματα.Ψαξε :art gallery New York και θα καταλάβεις.Ο Ιολας δούλευε για αυτήν....

Unknown είπε...

@εfife,
Νομιζω οτι το Ιολλας ηταν ψευδώνυμο.Τον συμβολισμό τοναντιλαμβανεσαι;Τον Ιόλα τον ήξεραν στην περιοχή πολλοί...

Unknown είπε...

@dazbaw,
Αρα1)τον ορθοστάτη με πιθανή επιγραφή κάποιοι τον πηραν(γιατι άραγε;)και δεν εννοώ την Περιστερη ,και
2)πανω απο τα 3 μέτρα υπαρχει και συνεχεια άλλου τοίχου,,,,,
Ενδιαφέρον....

Dazbaw είπε...

Λοιπόν έβγαλα κάποια άκρη με το θύρωμα και το άνοιγμα...

21 Σεπτεμβρίου 2014 δελτίο τύπου:

[Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του. 'Φωτο 8']

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14987

28 Οκτωβρίου 2014 δελτίο τύπου:

[3. Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.]

ΌΜΩΣ στο δελτίο τύπου στις 21 Σεπτεμβρίου η έκτη φωτογραφία είναι το σχέδιο του κυρίου Λεφατζή:

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14985

από αυτό το σχέδιο και από αυτήν την φωτογραφία http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15121

δημιουργήθηκε η εντύπωση ανοίγματος σαν τα Τ1 και Τ2...

στο δελτίο τύπου 2/10/2014 http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58672

δεν υπάρχει σαφής περιγραφή της εικόνας:

[7. Να σημειώσω ότι η υποστύλωση έχει υλοποιηθεί στα δυο τρίτα της επιφάνειας της θόλου. Οι ευρισκόμενες εκεί εξωτερικές επιχώσεις επιτρέπουν να εξελιχθεί ασφαλέστερα η διαδικασία της υποστύλωσης. 'φωτο 3,4'. ]

η πιο απλή και λογική υπόθεση είναι να έχει τραβηχτεί από βορά προς νότο, δηλά δη να κοιτά ο φακός προς το ψηφιδωτό, οπότε και το άνοιγμα να είναι το Τ2...

το περίεργο είναι ότι ο Κύριος Λεφατζής αντί να σχεδιάσει το υποτιθέμενο μαρμάρινο άνοιγμα [θύρα] προς το δάπεδο του θαλάμου [φώτο 8]
σχεδίασε το άνοιγμα πάνω από την ορθομαρμάρωση, σαν να είναι ένα ακόμη άνοιγμα [Τ3]...και όχι μόνο αυτό αλλά δεν έδωσε και το περίγραμμα σχήματος ορθογωνίου όπως είναι το μαρμάρινο θύρωμα στην φωτό 8 στο δελτίο στις 21-9, αλλά το σχεδίασε με το περίγραμμα της φωτό 3 στο δελτίο 2/10/2014...




Unknown είπε...

@ Κonstantinos Kairis

έχοντας μια ενασχόληση με την τέχνη και την ιστορία του Ιόλα, νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι ανυπόστατο. Ο Ιόλας ήταν λάτρης της ιστορίας και της αρχαιότητας. Ο Ιόλας είναι που παρήγγειλε στον Αντυ Γουρχολ το 82' να κάνει το έργο του με τον Μ.Αλέξανδρο.
Μου ακούγονται΄λίγο περίεργες οι φήμες που λες και στο κάτω κάτω αν ήταν να κάνει κατι τετοιο δε νομίζω να πήγαινε ο ίδιος εκεί..
Παρεπιπτόντως ένα άρθρο εδώ για αρχαιοκαπηλία στην Αμφιπολη από το βιογράφο του Ιόλα. http://www.mixanitouxronou.gr/archeokapili-tis-amfipolis-thriler-chriso-stefani-pou-vrethike-stin-ameriki/?fb_action_ids=503858796417059&fb_action_types=og.likes

Antilamogio είπε...

@Dazbaw:

Έχεις λάθος φίλε μου, το άνοιγμα είναι όπως ακριβώς το έχει σχεδιάσει ο Λεφαντζής και όπως το δείχνει η φωτογραφία:

http://i59.tinypic.com/bdo3ea.jpg
http://i62.tinypic.com/v8mntx.jpg

Αν έχεις τον χρόνο, παρατήρησε λίγο καλύτερα τα υπολλείμματα κόκκινου επιχρίσματος στον Βόρειο τοίχο του Θ3 (Δ.Τ. 14/9/14) και θα δεις ότι είναι ακριβώς τα ίδια με τη φωτογραφία που έβαλα.

Τεχνηέντως, έχουν κόψει όλες τις φωτογραφίες του Βόρειου τοίχου στο ανωτέρω Δ.Τ. εκεί όπου ξεκινάει η οπή! Για να μη δούμε τον Θ4.. Στις 02/10 όμως τους ξέφυγε και έβαλαν κατά λάθος φωτογραφία όπου φαίνεται!

Πρόκειται εμφανώς για τον Θ4, στον οποίο περιμένω προσωπικά να αναφερθούν άμεσα.

Dazbaw είπε...

δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεται αλλά λέω πως το σχέδιο του Λεφατζή δημοσιεύθηκε επίσημα 10 μέρες πριν την επίσημη δημοσίευση της εικόνας http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15121

το οποίο σχέδιο σαφέστατα απεικονίζει τουλάχιστον περιγραμμικά το άνοιγμα - οπή ή όπως αλλιώς θέλετε της παραπάνω φωτό...

Dazbaw είπε...

@Antilamogio το ίδιο λέμε συνταξιδιώτη :)

Antilamogio είπε...

Ο νότιος τοίχος του Θ3 είναι αυτός:
http://i59.tinypic.com/35d92ms.jpg

Η επίχωση στον Νότιο τοίχο του Θ3 έφτανε ψηλά.

Unknown είπε...

Περί σφίγγας:
Η Σφιγξ των αρχαίων Ελλήνων. Μυθολογικό τέρας της Βοιωτίας με πρόσωπο ή και στήθος γυναίκας, σώμα λιονταριού, φτερά όρνιθας και ουρά φιδιού. Η Σφίγγα ήταν κόρη της Έχιδνας και του Τυφώνα ή του Όρθρου. Κατά τον Ησίοδο, η Σφίγγα ονομαζόταν Φιξ και ήταν κόρη της Χίμαιρας και του Όρθρου. Είχε διδαχτεί από τις Μούσες το εξής αίνιγμα: Τί έστιν ο μεν έχων φωνήν, τετράπουν και δίπουν και τρίπουν γίγνεται; (τί είναι αυτό που έχει φωνή και γίνεται τετράποδο, δίποδο και τρίποδο;)

Καθόταν σ” ένα βράχο του Φικίου όρους (σημερινού Φαγά), που χωρίζει τις πεδιάδες της Θήβας και της Κωπαΐδας, και έλεγε το αίνιγμά της στους Θηβαίους περαστικούς. Επειδή δεν μπορούσαν να το λύσουν, τους καταβρόχθιζε. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς βρέθηκε η Σφίγγα σ” αυτό το βράχο. Κατά μια εκδοχή, την είχε τοποθετήσει εκεί ο “Αρης για να τιμωρήσει τους απόγονους του Κάδμου, που είχε σκοτώσει το δράκο της πηγής του στη Θήβα. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Ήρα είχε στείλει τη Σφίγγα για να εκδικηθεί τους Θηβαίους επειδή την περιφρονούσαν. Ο Οιδίπους έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας, λέγοντας πως ο άνθρωπος είναι εκείνος που περπατάει με τα τέσσερα όταν είναι βρέφος, με τα δύο όταν μεγαλώσει, και με τα τρία όταν γεράσει και αναγκάζεται να στηρίζεται σε ραβδί. Οι Θηβαίοι τον ανακήρυξαν τότε βασιλιά τους και του έδωσαν για γυναίκα, χωρίς να το ξέρει, τη μητέρα του Ιοκάστη, και η Σφίγγα γκρεμίστηκε από τους βράχους. Οι παλιότερες γνωστές παραστάσεις της Σφίγγας είναι από τους Δελφούς ή τα Σπάτα, και βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Από τις παραστάσεις της Σφίγγας που έχουν διασωθεί, η καλύτερη είναι εκείνη του Μουσείου της Αίγινας.

giannis_ είπε...

@ dazbaw
Αν σε βοηθάει από δύο άλλες ανακοινώσεις του ΥΠ.ΠΟ.:"Οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά, στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων παρουσιάζουν συστηματικά αποκολλήσεις..."
"Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων".
Καταλαβαίνω ότι θέλουν να δείξουν το μέρος της ορθομαρμάρωσης όπου το ύψος είναι μεγαλύτερο του πλάτους αγνοώντας το υπόλοιπο της έννοιας που αναφέρεται στο κατώτερο μέρος των δόμων.

Antilamogio είπε...

@Dazbaw:

Έγραψες:
"η πιο απλή και λογική υπόθεση είναι να έχει τραβηχτεί από βορά προς νότο, δηλά δη να κοιτά ο φακός προς το ψηφιδωτό, οπότε και το άνοιγμα να είναι το Τ2..."

Εγώ υποστηρίζω ότι το σχέδιο είναι σωστό. Και ότι η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από νότο προς βορρά, όχι από βορρά προς νότο. Αν κι εσύ αυτό εννοείς, τότε λέμε το ίδιο φίλε μου!

Unknown είπε...

@νιοβη,
Κι ομως Νιοβη σχετιζόταν με τον ΜΕΓΑ και την Αμφίπολη .Εγω δεν λέω οτι ηταν αρχαιοκάπηλος αλλα οτι είχε σχεςεις με το παγκοςμιο κύκλωμα αυτό ειναι γνωςτο.Αλλωςτε και ο Μητςοτακης ειχε.Ψαχνω τα δημοσιεύματα για το τι βρέθηκε στο σπίτι του όταν δολοφονήθηκε....

Dazbaw είπε...

Βρε το ίδιο υποστηρίζουμε...τόσο άσχημα το περιέγραψα τελικά; είναι δύσκολο να τα γράψω όπως θέλω...δεν έχω την ευχέρεια που θα είχα σε ένα φόρουμ, δυστυχώς...

και ξανά λέω, ενώ η ανακοίνωση μίλαγε για μαρμάρινο θύρωμα κάτω στο επίπεδο του θεωρητικού δαπέδου, ο Λεφατζής στην ίδια ανακοίνωση έχει απεικονίσει άνοιγμα ψηλά και ανατολικά του βόρειου τοίχου...

και μετά από δέκα μέρες πάλι από ανακοίνωση βλέπουμε σε φωτογραφία ένα άνοιγμα που περιμετρικά τουλάχιστον ομοιάζει με το σχέδιο του Λεφατζή...και λέω περιμετρικά τουλάχιστον γιατί από την περιγραφή της φωτογραφίας που βλέπουμε το άνοιγμα δεν υπάρχει σαφής περιγραφή για τον προσανατολισμό της...ελπίζω να έγινα σαφής εγώ τώρα :)

Dazbaw είπε...

και να πω και το άλλο...στην φωτό 8 βλέπουμε ότι το άνοιγμα έχει 'λέζαντα', έχει κάποια διακόσμηση...δεν μπορεί να είναι ένας απλός μαρμάρινος ορθοστάτης...εκτός κι αν εννοούν τον άλλον ορθοστάτη που ξέρουμε εμείς :)...κατά τα άλλα αν είχαμε και σαφή εικόνα ύψους και αν το άνοιγμα πάει και κάτω από τον σφραγιστικό τοίχο δαπέδου τότε θα καταλαβαίναμε και περισσότερα...

Unknown είπε...

@ Konstantinos
την γνωρίζω την υπόθεση γιατί έχω ασχοληθεί με το art crime, η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να παίρνουμε σοβαρά τέτοιες φήμες.
Όσο για τους κατοίκους σε περιοχές κοντά σε αρχαιότητες όταν ρίχνουν το φταίξιμο προς τα έξω πρέπει να αναλογιστούν κι αυτοί τις ευθύνες τους χωρίς να εννοώ κάτι συγκεκριμένο.

Unknown είπε...

Περι Αλεξανδρου Ιόλα!
Απο eirinika.gr
...Πλησιάζοντας προς το σπίτι, το μάτι μου πέφτει πάνω σε μια σειρά βυζαντινές κολόνες. «Υπήρχαν κοντά στις 2.500 αρχαιότητες στη συλλογή του Ιόλα. Τα αγάλματα ήταν από τα πρώτα που εξαφανίστηκαν μετά το θάνατό του. Έγινε κανονική λεηλασία στη βίλα», μου λέει ο Νίκος Σταθούλης. Υπολογίζεται ότι συνολικά εκθέτονταν στην έπαυλη 11.000 έργα τέχνης –ανάμεσά τους δημιουργίες του Πικάσο, του Ερνστ, του Μιρό, του Γουόρχολ, του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Ακριθάκη, του Τάκι και δεκάδων άλλων σημαντικών καλλιτεχνών μαζί με αναρίθμητες υστεροελληνικές δημιουργίες.

giannis_ είπε...

@Κ.Kairis
Ο Αλέξανδρος έψαχνε πολλά πράγματα τα οποία άπτονταν τα του κάτω κόσμου, με προτροπή της Ολυμπιάδας πάντα.

Unknown είπε...

.....
Ο Αλέξανδρος Ιόλας (1907-1987) ήταν Έλληνας γκαλερίστας και σημαντικός συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης. Γεννιέται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Κωνσταντίνος Κουτσούδης, γνωστός αργότερα ως Αλέξανδρος Ιόλας. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας βαμβακεμπόρων, ο Ιόλας δείχνει δείχνει από νωρίς την κλίση του στις τέχνες και το 1927 μετακομίζει στην Αθήνα, όπου συναναστρέφεται με όλες τις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής. Στην Αθήνα ξεκινά και τα πρώτα του μαθήματα στο χορό και τη μουσική. Στα 1931 φεύγει με προτροπή του Μητρόπουλου για το Βερολίνο, με ένα σύντομο σταθμό στην Ιταλία. Αφιερώνεται στις σπουδές χορού, γνωρίζεται με προσωπικότητες του χώρου όπως η Kyra Nijinsky, κόρη του διάσημου χορευτή, και δύο χρόνια αργότερα, το 1933, υποχρεώνεται λόγω της ανόδου του ναζισμού να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Μετακομίζει, λοιπόν, στο Παρίσι, όπου συνεχίζει με επιτυχία τη χορευτική του καριέρα και έρχεται σε στενή επαφή και με εικαστικούς καλλιτέχνες και ποζάρει ως μοντέλο π.χ. για τους Raoul Dufy, Τζόρτζιο ντε Κίρικο και Χέρμπερτ Λιστ. ......

Alexander Iolas is described as a theatrical man with a fondness for fur coats and an extraordinary eye for talent. He was one of the most important art dealers of the twentieth century. Yet for the amount of historically significant artists that he was responsible for propelling to notoriety, he is almost all but forgotten. William Klein; Courtesy of Paul Kasmin Gallery.

panosd είπε...

Στην φωτογραφία που παρουσιάζει την έδραση της μαρμάρινης πλάκας στον θάλαμο με το ψηφιδωτό, χαμηλά στο σημείο που χαρακτηρίζουν σαν κυμάτιο της ορθομαρμάρωσης μήπως διακρίνονται αχνά κάποιοι χαρακτήρες του Ελληνικού αλφαβήτου?
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14840

http://s10.postimg.org/hhf73wpxl/2014_09_07_14840_y.jpg
http://s2.postimg.org/4rwa47dx5/2014_09_07_14840.jpg
http://s3.postimg.org/9yl982txf/2014_09_07_14840a.jpg

Unknown είπε...

Και μιας και μιλάμε περί αρχαιοκαπηλίας ενά άρθρο ενδεικτικό του πως διακινούνται οι αρχαιότητες και πως καταλήγουν σε συγκεκριμένα μουσεία ειναι αυτό http://www.kathimerini.gr/496774/article/politismos/arxeio-politismoy/o-monaxikos-agwnas-enos-arxaiologoy---kalaxan

Unknown είπε...

@νιοβη,
Συμφωνώ απολύτως.Κανουν τις πονηριές τους και μετα παριστάνουν τους αγαθούς και τους εξαπατημένος....

Unknown είπε...

@ Kontsantinos Kairis
για τις κατηγοριες για αρχαιοκαπηλια κληθηκε στον εισαγγελεα 5 μηνες πριν πεθανει και επειδη ειχε αποδειξεις αθωωθηκε χωρις να υπαρχει αμφιβολια. Ειχε κατηγορηθει για παρα πολλα και πριν κατηγορηθει τα ειχε βαλει με την τοτε κυβερνηση. Επισης ειχε δωσει πολλα στοιχεια στις αρχες για αρχαια που ειχαν φυγει απο την Ελλαδα.

Antilamogio είπε...

@panosd:
Το σημείο που δείχνεις είναι η κάσα της μαρμάρινης δίφυλλης πόρτας μεταξύ Θ2 και Θ3:
http://i57.tinypic.com/n5sai0.jpg

Δε βλέπω κάτι...

Effie είπε...

@Κωνσταντίνος Καϊρης
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, έψαξα για τον γκαλερίστα Αλέξανδρο Ιόλα (Κωνσταντίνο Κουτσούδη), δεν λένε κάτι για έργα που ήταν στην σημαντική συλλογή του και διοχετεύθηκαν προς Βιέννη, ούτε πως είχε σχέση με την Αμφίπολη. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε, αλλά και να είχε, τι μας λέει ότι στα έργα αυτά ήταν η κεφαλή σφίγγας; Έχω μια τάση να εμπιστεύομαι περισσότερο γραπτές πηγές από προφορικές πληροφορίες.
Πάντως ευχαριστώ για τη διευκρίνιση, ο Ιόλας δεν δολοφονήθηκε, πέθανε από Αids to 1987 στη Νέα Υόρκη, έχοντας δωρίσει σημαντικά έργα τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη Αθήνας και σε μουσεία στη Νέα Υόρκη.
Παρόλο που διοχετευθηκαν έργα της συλλογής του, η βίλα του στην Αγία Παρακευή είχε ακόμα περισσότερα από 11.000 έργα τέχνης στη συλλογή.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%99%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CF%82
http://alexandrosiolas.blogspot.gr/

Εδώ θα συμφωνήσω με τη Νιόβη που γνωρίζει σχετικά.
Το σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει γραπτή αναφορά για σύνδεση Ιόλα με Αμφίπολη, κ.α. Ας είμαστε λοιπόν επιφυλακτικοί σχετικά με φήμες, πάλι συμφωνώ με Νιόβη, όταν ντόπιοι ρίχνουν φταίξιμο αρχαιοκαπηλίας σε άλλους, καλό είναι να σκεφότμαστε πως ίσως και οι ίδιοι να μην είναι "άμοιροι" αυτής της διαδικασίας.
Έχουν από εδώ δοθεί πολλά sites σχετικά με αρχαία νομίσματα και αντικείμενα που έβρισκαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πουλούσαν.

Unknown είπε...

Δεν εννοω παντως κατι παραπανω για κατοικους περιοχων διπλα απο αρχαιοτητες περα απο το οτι ολοι εχουμε υποχρεωση να τα περιφρουρουμε κι οτι αν ειχαν τετοιες πληροφοριες περι Ιολα και συγκεκριμενων μουσειων το πιο απλο ηταν να τις καταθεσουν.

Unknown είπε...

@νιοβη,
πολυ σημαντικο το αρθρο που βρηκες....

Effie είπε...

Νιόβη ευχαριστούμε για την πληροφόρηση σχετικά με τον Ιόλα, προφανώς ήταν σημαντικός συλλέκτης που συγκέντρωσε πολλά έργα τέχνης, αλλά και αρνητική δημοσιότητα με τον εκκεντρικό τρόπο ζωής του και την μεγάλης αξίας βίλλα που έχτισε στην Αγία Παρασκευή. Σημαντική προσωπικότητα, που όπως ανέφερες κατηγορήθηκε και αθωώθηκε σε δικαστήριο.
Και όπως είπες, δεν "φοράμε' αυτόματα την ταμπέλα αρχαιοκάπηλων σε περιοχές πλούσιες σε αρχαία, αλλά καλό είναι να δηλώνεται ότι βρίσκεται και έχει αρχαιολογική αξία. Σε αυτό το πνεύμα αξίζει το άρθρο που μας έστειλες.

Unknown είπε...

@ Konstantinos Kairis
:) ναι εχει μεγαλο ενδιαφερον το θεμα. Αρχαια έχουν πουληθει δυστυχως μεχρι και μεσω ebay. Ειναι καλο που μεσα του θεματος της Αμφιπολης υπαρχει αναβιωση του ενδιαφεροντος για τα αρχαια.

Unknown είπε...

@effie,
η κουβεντα αφορα την ιδιωτικη συλλογη magna που κατεχει μακεδονικες αρχαιοτητες απο τα τελη του 18ου αιωνα.η πληροφορηση αφορουσε την ενημερωση του Ιολα γι αυτο και τις επιθυμιες του αυστριακου συλλεκτη.Δεν λεω οτι ντε και καλα εμπλεκοταν αλλα ως dealer ειχε θεμα σιγουρα.Δεν αποκλειω καποια στιγμη να μαθουμε οτι η αλλη κεφαλη εβρεθει καπου εκει ,η στο Μοντρεαλ του Καναδα.Ειναι στην γενικοτερη ιστορια της <> των αρχαιοτητων περι το 1800ΜΧ

333 είπε...

panosb και Antilamogio,

κάντε view στο παρακάτω link, σαν να φαίνεται ένας ρόδακας, ακριβώς πάνω από τα γράμματα που "βλέπεις" panosb:

http://www.mediafire.com/view/f9g7eho1zegm2ol/rodakas.png

Unknown είπε...

...εξαγωγης αρχαιοτητων...

ιοαννα είπε...

Καλησπέρα σε όλους !!! Εξ αφορμής του σχολίου του panosd, κ τελώντας εν γνώσει ΄΄του αστείου του πράγματος΄΄, πλην όμως μην αντέχοντας άλλο (κ μπορείτε να γελάσετε όσο θέλετε !!!), θα ομολογήσω ότι εδώ και τόσο καιρό, ντρέπομαι να ρωτήσω (άπαντες), τι στο καλό απεικονίζεται στην φωτο www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14840 ??? Γιατί έδωσαν στην δημοσιότητα μία φώτο με τόσο κοντινή λήψη αυτού ειδικά του σημείου ??? Βλέπω το σημείο που η μαρμάρινη πλάκα με τον ρόδακα στην κάτω επιφάνεια της (επικαλούμενη ψευδοροφή) ακουμπάει/στηρίζεται στον κάθετο τοίχο. Βλέπω το κυμάτιο της ορθομαρμάρωσης. Κ ακριβώς κάτωθεν αυτού, επίσης βλέπω κάτι που μοιάζει με ΄΄μεταλικό καπάκι φρεατίου΄΄. Επειδή φρεάτιο αποκλείεται να είναι, τι είναι ??? Εργαλείο που χρησιμοποιείται στην ανασκαφή ??? (δεν νομίζω, αλλά μπορεί κιόλας). Ή κάποιο κινητό για το οποίο δεν έχω ακούσει κάτι ??? Παρακαλώ, λύστε μου την απορία, αισθάνομαι εντελώς στραβή κ από την πρώτη στιγμή αυτή η φώτο με καταδιώκει !!! Όποιο blog η site κ αν επισκεφτώ, είναι περίεργο αλλά απ΄όλες τις έως σήμερα δωθείσες στην δημοσιότητα, φωτο, πέφτω πάντα πάνω σ΄αυτήν !!!. Γιατί αυτή κ όχι άλλες πολύ πιό ουσιαστικού περιεχομένου ???

333 είπε...

Ιωάννα [γιατί το γράφεις ιοαννα],

είναι το υπέρθυρο της θύρας του 3ου θαλάμου [εκεί που ήταν κατεστραμμένο ]

fterotos psychonoos είπε...

Σχετικά με την προηγούμενη συζήτηση για τις ιστορικές πηγές περί της ταφής του Αλέξανδρου. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να αμφισβητήσει το οτιδήποτε και δικαιούται να έχει τις ενστάσεις και αμφιβολίες του. Δεν νομίζω όμως ότι αμφισβητείται γενικά η κλοπή της σωρού του Αλέξανδρου από τον Πτολεμαίο καθώς και το ότι ο πόλεμος μεταξύ Περδίκα και Πτολεμαίου, που κατέληξε με την ήττα και τη δολοφονία του Περδίκα από τους ίδιους τους αξιωματικούς του, έλαβε όντως χώρα. Επίσης, προσωπική άποψη, σημασία δεν έχει μόνο (ή τόσο) το πόσες πηγές αναφέρουν τι, αλλά κυρίως το ποιες και πόσο αξιόπιστες είναι αυτές. Αν δεχτούμε λοιπόν ότι ο Παυσανίας και το Πάριο χρονικό είναι οι πλέον αξιόπιστες στις οποίες έχουμε πρόσβαση, τότε θα προσθέταμε, επίσης, σε εκείνα που δεν μπορούν να "αμφισβητηθούν" και τα περί προσωρινής ταφής του Αλέξανδρου στη Μέμφιδα, από τον Πτολεμαίο (ταφή που έγινε, κατά Παυσανία, "σύμφωνα με τον μακεδονικό νόμο", το οποίο πιθανώς αλλά όχι απολύτως σίγουρα, μας οδηγεί στο "συμπέρασμα" της καύσης του νεκρού, υπόθεση που αντιφάσκει με τη μούμια της Αλεξάνδρειας). Αντίθετα με τα περισσότερα από τα παραπάνω, τα περί μεταφοράς της σωρού στην Αλεξάνδρεια, δεν αναφέρονται με σαφήνεια ούτε για το πότε και κυρίως το Πάριο χρονικό έως το 299πΧ δεν φαίνεται να αναφέρει το παραμικρό γι'αυτή τη "μεταφορά".. η σωρός σε κάποιες πηγές (όχι τόσο αξιόπιστες) εμφανίζεται με μορφή μούμιας 40 χρόνια αργότερα στην Αλεξάνδρεια... Προσωπικά θεωρώ ότι επειδή πάντοτε στην ιστορία παρεισφρέουν φανταστικά σενάρια, τα οποία δανείζονται υλικά τους από την πραγματικότητα, τα περί εξαπάτησης του Περδίκα από τον Πτολεμαίο, μέσω αντικατάστασης της μιας μούμιας με κάποια άλλη, θεωρώ ότι "υποδηλώνουν" έστω κι έμμεσα μια "αληθινή" ιστορία: την κατοπινή εξαπάτηση όσων έβλεπαν μια μούμια, θεωρώντας ότι πρόκειται για κάποια άλλη.
Εν κατακλείδι: το σημαντικότερο, κατά την άποψή μου, σε όλα αυτά, κάτι που φαίνεται να συμφωνεί με τις απόψεις και την προσέγγιση του Εμπεδότιμου, είναι το τι ακριβώς συνέβη μετά την ήττα του Περδίκα και τη σύσκεψη στον Τριπαράδεισο: εκεί τα αποφάσισαν όλα και συμφώνησαν να χωρίσουν τα τμήματα του βασιλείου.. Δεν θα αποφάσισαν και για τη σωρό; Είναι πιθανό να μην μίλησαν για αυτήν, όταν υπήρχαν χρησμοί ότι όποιο βασίλειο την κατέχει θα είναι ευλογημένο; όταν επρόκειτο για τη σωρό του νεκρού βασιλιά τους; όταν η Ολυμπιάδα μπορούμε να φανταστούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι πίεζε με κάθε τρόπο για επαναπατρισμό της σωρού του γιου της; Η πομπή, η περιβόητη νεκρική πομπή, μετά από αυτή τη συνάντηση, φαίνεται πλέον να κατευθύνεται προς τη Μακεδονία. Τουλάχιστον αυτό το "συμπέρασμα" βγάζουμε αν λάβουμε υπόψη ότι η Ρωξάνη και ο μικρός Αλέξανδρος Δ', που ακολουθούσαν τη σωρό, δεν κατευθύνονται προς την Αλεξάνδρεια, αλλά προς τη Μακεδονία. Μετά τη σύσκεψη στον τριπαράδεισο, Ρωξάνη, Αλέξναδρος Δ' (και Φίλιππος Αριδαίος), κατευθύνονται προς τη Μακεδονία. Γιατί; Και, στην ιστορία, Ρωξάνη και Αλέξανδρος Δ' "εμφανίζονται" εκ νέου, μερικά χρόνια αργότερα, στην Αμφίπολη; Γιατί; Οι σχετικές σελίδες από τη σύσκεψη στον Τριπαράδεισο λείπουν, εκεί ακριβώς όπου θα μαθαίναμε τι αποφασίστηκε για την τύχη του σώματος του νεκρού βασιλιά. Γιατί; Προσωπικά, δεν λέω ότι έχω απαντήσεις αλλά μου φαίνεται ως λογικό το σενάριο ότι εκείνο που αποφασίστηκε στον Τριπαράδεισο ήταν η μυστική, με τη σύμφωνη γνώμη του Πτολεμαίου, μεταφορά του Αλέξανδρου στη Μακεδονία για ταφή, στον ίδιο χώρο που είχε στο μεταξύ αρχίσει αν ετοιμάζεται (για τον Αλέξανδρο) ή είχε ήδη από πριν ετοιμαστεί (για τον Ηφαιστίωνα, κατ'εντολή του Αλέξανδρου). Μια υπόθεση, που όχι μόνο δεν αντικρούει τις πηγές, αλλά είναι ίσως η μόνη που συγκεντρώνει σε ένα σενάριο όλες τις εσωτερικές αντιφάσεις των πηγών..

Ανώνυμος είπε...

@ antilamogio
Δες το σχόλιό μου 2 Νοεμβρίου 1:12πμ
Τις προηγούμενες ημέρες όμως ο Εμπεδότιμος έδωσε κάποια εξήγηση με βάση πληροφορίες που είχε. Δε μπορώ να βρω το σχόλιό του, αλλά αν ψάξεις θα το δεις....

gerodimos είπε...

@fterotos psychonoos
Λογικότατον και ορθότατον το σενάριο σου. Άξιος.
Έχει αρκετές πιθανότητες να έχει γίνει και έτσι!!!

ιοαννα είπε...

Προς 333 : με καλή διάθεση, χιούμορ κ μια δόση αυτοσαρκασμού, θα σου πω ότι σ΄ευχαριστώ για την διόρθωση αλλά....το ΄΄ιωάννα΄΄ δεν θα είχε τραβήξει την προσοχή σου !!!

Effie είπε...

@fterotos psychonoos
Σωστά, αυτά τα έχουμε συζητήσει αρκετές φορές εδώ. Αν όμως ο τόπος που θα είχε τη σωρό Α. (οστά ή ταριχευμένο) θα ήταν τυχερός, ευλογημένος, οτιδήποτε σχετικό, γιατί να συμφωνήσει ο Πτολεμαίος ο Σωτήρ να σταλεί η πραγματική σωρός στη Μακεδονία, αφού αυτός έλαβε/κληρονόμησε την Αίγυπτο; δεν θα ήθελε τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Α. τελικά εκεί;
Οι πηγές αναφέρουν ότι έμεινε 40 χρόνια στη Μέμφιδα (επειδή η Αλεξάνδρεια δεν είχε κτιστεί ως μεγαλούπολη ακόμη) και η σωρός μετεφέρθη 40 χρόνια αργότερα από τον Πτολεμαίο Φιλάδελφο στην Αλεξάνδρεια. Δεν είναι τίποτε σαφές σχετικά με το τι συνέβη μετά το διαχωρισμό των κατακτήσεων στον Τριπαράδεισο, και ακριβώς αυτή η ασάφεια για τα γεγονότα περί και μετά τον θάνατο Α. δημιουργεί θεωρίες, όπως επεσήμανε αναλυτικά η ιοαννα σήμερα το πρωί. Σημειωτέον ότι μόνον ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο Α. ετάφη σύμφωνα με τα μακεδονικά έθιμα. Όχι άλλες πηγές.
Ξαναείπα ότι η θεωρία μεταφοράς Α. στην Αμφίπολη είναι μια αληθοφανής θεωρία, μια πιθανότητα, αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο. Τόσο οι ελλιπείς πηγές, όσο και η εξέχουσα και μοναδική ιστορία και προσωπικότητα του Α, είναι λογικό να οδήγησαν σε κάποιο "μπέρδεμα" των τότε πραγματικών γεγονότων με μύθους, με αποτέλεσμα ένα "κουβάρι" πληροφοριών που περιέχουν και ιστορία και μύθο. Ίδωμεν λοιπόν!

333 είπε...

Ο Πτολεμαίος αν συμφώνησε να μεταφερθεί ο Μεγαλέξανδρος στη Μακεδονία, το έκανε επειδή αυτός ήταν ο υποκλοπέας της σωρού.
Δεν ήταν ο Περδίκας [ταγμένος στη Βασιλεία-Οικογένεια Μ.Αλεξάνδρου].
Εκτός αυτού του "εδόθη¨το δικαίωμα στον Τριπαραδεισο [κατά την υπόθεση που συζητάμε], να επικαλείται πως ο Μεγαλέξανδρος βρίσκεται στην Αίγυπτο.
Από την άλλη η πραγματική ταφή θα έμεινε κρυφή.

APHLIOTHS είπε...

Νομιζω οτι δεν πρεπει να μπερδευουμε την ιστορια..ο Νικος Τσαρας που πολλα του χρωσταμε σαν εθνος,ναι εχει περασει και απο την περιοχη της μακεδονιας,μαλιστα εκει εφαγε την σφαιρα και μεταφερθηκε στην σκιαθο οπου και πεθανε.ναι..το φαναρι ειχε δοσει φιρμανι να ανειξει ταφους και να μαζεψει χρυσο κι ασημι αλλα ως εκει..μονο πολυτιμα μεταλα,,μικρες ποσοτιτες με μεγαλη αξια,οχι μαρμαρα κι αγαλματα...αλλωστε δεν ζουσε την εποχη του βασιλια

fterotos psychonoos είπε...

@Effie,

Το ξέρω ότι όλα αυτά είναι για τους περισσότερους εδώ μέσα γνωστά. Πολλά άλλωστε εδώ μέσα τα έμαθα-γνώρισα τώρα και άλλα από άλλες προσωπικές αναζητήσεις, προ και μετά Αμφίπολης.
Σημασία έχει καμια φορά να επιστρέφουμε στα γνωστά, προκειμένου μέσω της επαναδιατύπωσης, να καταλήξουμε ενδεχομένως σε κάτι κινούριο, κι όχι με στόχο την αέναη επανάληψη..
Απαντώ στο ερώτημά σου: διότι ο Πτολεμαίος κάτι έλαβε ως αντίτιμο! Τι; Αυτό θαρρώ ότι δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, παρά μόνο να το υποθέσουμε. Θυμίζω απλώς ένα άλλο γνωστό: φήμες ήθελαν τον πτολεμαίο τον Σωτήρ ετεροθαλή αδελφό του Αλέξανδρου.. (αυτό ας το κρατήσουμε). Επίσης, ο Πτολεμαίος Λάγου (ή Σωτήρ) είχε αρνηθεί να πάρει εκείνος την αντιβασιλεία.. Δεν νομίζω ότι εκείνο που τον ενδιέφερε κλέβοντας τη σωρό του Α. ήταν ένα εγωκεντρικό κίνητρο, αλλά περισσότερο το να προστατεύσει τα συμφέροντα του μικρού Αλέξανδρου Δ', του διαδόχου, εξασφαλίζοντας για αυτό (και για άλλα) ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί..όπως το έχει υποθέσει και ο Εμπεδότιμος. Επομένως, Πτολεμαίος και Ολυμπιάδα φαίνεται να μοιράζονται το ίδιο κίνητρο...: διασφάλιση των συμφερόντων του μικρού Αλέξανδρου Δ'. Τι όμως εντέλει πήρε ως αντάλλαγμα ο Πτολεμαίος; Μήπως την υπόσχεση ότι όταν ενηλικιωθεί ο μικρός Αλέξανδρος Δ' θα είναι εκείνος που θα αναλάβει το βασίλειο; Μπορεί.. αλλά μου φαίνεται ότι αυτό που δεν πρέπει να επιφέρει ιδιαίτερες ενστάσεις είναι το να σκεφτούμε ότι το αντίτιμο ήταν σίγουρα Η ΙΔΙΑ Η ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ: όλος ο κόσμος θα γνώριζε ότι εκείνος, στην Αλεξάνδρεια, "κατείχε" τη σωρό και την ευλογία της... (αφού η μεταφορά και η ταφή στη Μακεδονία θα έμενε μυστική). Αυτό ήταν λοιπόν εκείνο που "κέρδισε" σίγουρα ο Πτολεμαίος, μιας και με ρώτησες.
Όσο για το ότι μόνο ο Παυσανίας αναφέρει τα περί μακεδονικού νόμου, αυτό, όπως είπα, ως αναφορά, δεν με πείθει 100% ότι συνεπάγεται απαραίτητα ότι κάηκε. Μπορεί ο Παυσανίας να εννοούσε κάτι άλλο, όλα τα υπόλοιπα που σχετίζονταν με τη μακεδονική ταφή. Οπότε, βρίσκω ίσως άσκοπο να μου υπενθυμίζεις ότι "μόνον ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο Α. ετάφη σύμφωνα με τα μακεδονικά έθιμα". Άσχετο (ή σχετικό): λέει "σύμφωνα με τον μακεδονικό νόμο", που δεν είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά συμφωνούμε εντέλει, αφού, όπως σου διευκρινίζω ξανά, αυτή η αναφορά, δεν με πείθει, προσωπικά, ότι "πέραν πάσης αμφιβολίας" αυτό ισοδυναμεί με καύση του νεκρού..

Ανώνυμος είπε...

@fterotos psychonoos
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι το κίνητρο του Πτολεμαίου δεν ήταν ιδιοτελές.
Ίσως ο Πτολεμαίος πήρε τη σωρό προσωρινά στην Αίγυπτο , προκειμένου να διασφαλίσει την εκπλήρωση της τελευταίας επιθυμίας του Αλέξανδρου.

Thomas Karamanlis είπε...

@Niovi @planet @όποιον ενδιαφέρεται:

σχετικά με μία συζήτηση που είχε γίνει για τη διαφορά στην υφή του μαρμάρου στα κεφάλια και το σώμα των σφιγγών.

Σας παραθέτω 2 φωτό με διαφορά στην υφή του μαρμάρου στο ίδιο το σώμα του λιονταριού.

Αν και κάποιος μου έχει πει (αν το διαβάσεις επικοινώνησε!!!) οτι μόνο το κεφάλι είναι original.

http://oi57.tinypic.com/faa9h3.jpg
και
http://oi61.tinypic.com/23lb0j4.jpg

Unknown είπε...

@aphliotis,
στη μαχη του πραβι ειχε μαζι του πανω απο εικοσι αμαξες με αντικειμενα κατευθυνομενος για το Αγιον Ορος.Υπαρχει και μνημονευση του Λαζαριδη γι αυτον.Η αναγκαστικη αποκυρηξη του κινηματος απο τον Γρηγοριο Ε τον εφερε σε δυσκολη θεση..
Ειναι μια ιστορια με πολλες προεκτασεις.Παντως στην μονη Εσφιγμενου μνημονευεται και υπαρχουν και ντοκουμεντα απο την δραση του.

Effie είπε...

@fterotos psychonoos
Ευχαριστώ για την απάντηση, δεν ήθελα να σου υπενθυμίσω τίποτε ή να σου "κάνω μάθημα" περί αναφοράς Παυσανία (καμία τέτοια πρόθεση, σε διαβεβαιώ), πέραν του ότι καμία πηγή δεν αναφέρει καύση. Ναι, μου επαναλαμβάνεις ακέραια την θεωρία Εμπεδότιμου. Μπορεί να ήταν πράγματι μη ιδιοτελής ο Πτολεμαίος Λάγος, μπορεί να του είχαν υποσχεθεί αντίτιμο, αλλά έστω και αν η φήμη είχε διαδοθεί ότι η ("ψεύτικη"-υποτίθεται-)σωρός Α. θα πήγαινε προς Αλεξάνδρεια (40 χρόνια αργότερα), ο ίδιος θεωρητικά γνώριζε ότι δεν ήταν η πραγματική, και ότι ο τόπος με την "πραγματική" σωρό Α. θα ευημερούσε. Οπότε υποχώρησε από πιστότητα στον Α. και τον διάδοχο του ή για πιθανολογούμενο μελλοντικό αντίτιμο; πιθανόν. Όπως είπα, οι πηγές ίσως ανακατεύουν μύθο με γεγονότα, εξ ου και οι ασάφειες. Ας περιμένουμε λοιπόν.

Βίκυ είπε...

Για οσους δεν το εχουν δει και δεν την εχουν δει στις 11:00 η ταινια για την Υπατια με πολλες εικονες Αλεξανδρειας.
Η μεγαλη Ελληνιδα μαθηματικος και φιλοσοφος βρηκε μαρτυρικο θανατο απο τους μισαλλοδοξους φωτοσβεστες το 415.
Αφου την εγδαραν με κοφτερα οστρακα την διαμελισαν και εν συνεχεια εκαψαν το πανσεπτο σωμα της.
ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ.

giannis_ είπε...

Εφόσον ο Πτολεμαίος ήταν ανιδιοτελής πως αντέδρασε στη δολοφονία του Αλέξανδρου Δ΄και της Ρωξάνης; Συμμαχουσε με τον δολοφόνο Κάσσανδρο.

Unknown είπε...

Έχω κολλήσει με το ψηφιδωτό .Πάνω από την άκρη της κορδέλας είναι τετράφυλλοs ρόδακας ή μου φαίνεται ;

schumi44 είπε...

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/photo.html

ιοαννα είπε...

΄΄ΜΥΘΑΓΩΓΙΑ
Που γεννήθηκε, λοιπόν, ο μύθος και γιατί, άραγε, και πως; Η πρώτη γυναίκα το ‘μαθε, αρχή - αρχή του χρόνου. Ποιος το ‘πε στην γυναίκα; Το παιδί που είχε μες στην κοιλιά της. Ποιος το ‘πε στο παιδί ; Η σιωπή του Θεού. Ποιος το ‘πε στην σιωπή ;΄΄ (αυτό γιατί κάπου το διάβασα κ μου άρεσε !)
Κ συνεχίζω λέγοντας ότι, ανακύπτει πλέον η ανάγκη (κατά την άποψη μου) να συνοψίσουμε επί όλων των απόψεων, προκειμένου να εντοπίσουμε …ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ !
-Ποιος είχε, ποιους λόγους, να φέρει τον νεκρό ΜΑ στην Μακεδονία κ γιατί ??? Προσωπικά, η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι η Ολυμπιάδα ! Η μάνα που ήθελε κοντά της, τον γιό της !
-Ποιος μπορούσε, να πραγματοποιήσει ΄΄το σχέδιο της Ολυμπιάδας ??? Ο Νέαρχος ! Ήταν ο μόνος (νομίζω) που διέθετε τις απαραίτητες γνώσεις, τον τρόπο κ τα μέσα !
<...Πριν ξεκινήσει την εκστρατεία στην Ασία ο Μ. Αλέξανδρος όρισε ορισμένους τριήραρχους από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κω, Μακεδονία κ.α.) και μεταξύ αυτών και τον Νέαρχο, γιο του Ανδρότιμου και καταγωγής από την Κρήτη που ζούσε όμως στην Αμφίπολη, κοντά στο Στρυμόνα. Τον ίδιο όρισε και ναύαρχο του στόλου του. Ξεκινώντας ο Νέαρχος από τον Υδάσπη ποταμό, έπλευσε στις ακτές του Περσικού κόλπου και έφτασε στις εκβολές του Ευφράτη ποταμού στην Ινδία. Η κάθοδος του Ινδού ποταμού από το στόλο του ΜΑ με το ναύαρχο Νέαρχο ήταν ένα φοβερά μεγάλο κατόρθωμα, κ αποτελεί μια απ' τις μεγαλύτερες εποποιίες του αρχαιοελληνικού ναυτικού. Ακολούθησαν η εξερεύνηση των ακτών της Αραβίας και της Κασπίας, ενώ η Α. Μεσόγειος γίνεται Ελληνική λίμνη προστατευμένη από τα καράβια των Πτολεμαίων και των Σελευκιδών.
Μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου προετοιμάστηκε στόλος με πλοία κάποια εκ των οποίων μετέφεραν άνω των 1.000 ατόμων για τον μεγαλύτερο περίπλου που ποτέ δεν μάθαμε τι απέγινε. Οι χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες δεν γνωρίζουμε τι έγιναν και που πήγαν, ενώ ο Νέαρχος πέθανε δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου άγνωστο που και πως...!
(Αξιοσημείωτο : ποτέ δεν μάθαμε τι απέγινε ο στόλος και που πέθανε ο Νέαρχος κ πως !!!) Σύμπτωση ????
Εν τω μεταξύ,
-Ποιος είχε στην κατοχή του τον νεκρό ΜΑ ??? Ο Πτολεμαίος ! Οι σχέσεις του οποίου με τον Νέαρχο, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι είχαν διαταραχθεί για οιονδήποτε λόγο !!!.
(Τα ανωτέρω δε, γιατί συντάσσομαι με την άποψη ότι ΄΄το πιο απλό, είναι το αληθινό΄΄ !) Εμπρός οι διαφωνούντες !

ELLHN είπε...

Περί αρχαιοκαπήλων και συλλεκτών έργων τέχνης...

Χωρίς καμια μα καμια διάθεση πολιτικοποίησης...

Aν θυμάμαι καλά κάποια στιγμή είχε δημιουργηθεί...θέμα...με την μεγάλη συλλογή αρχαίων ενός πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας...

Τελικά το περιβάλλον του δήλωσε δημοσια ότι θα δωρίζονταν στο Ελληνικό κράτος και θα εκτίθονταν σε μουσείο...

Tι έγινε τελικά δεν ξέρω...Μήπως θυμάται και ξέρει κανεις?

schumi44 είπε...

Γιατι αυτα που βρηκαν στους 4 θαλαμους και δεν ανακοινωθηκαν-ουτε προκειτε ΠΟΤΕ,νομιζεις οτι δεν θα πανε σε καποιο σαλονι Μητσοτακοκλεφτη?
Εκτος και αν εισαι τοσο ΑΔΑΗΣ που πιστευεις οτι δεν βρηκαν ουτε ''τριχα'' και οτι οι τυμβωρυχοι(και καλα) ''εγλυψαν'' τα παντα!!!

ΥΓ.Παμε ολοι μαζι..ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!

ELLHN είπε...

@Κωνσταντίνος Καΐρης

Το ότι λόγο φθόνου, αγνοιας και έπαρσης επιδεικνύουν αντιεπιστημονική συμπεριφορά μάλλον ελαχιστοποιούνται...

Όσο αφορά εσένα που βασίζεσαι στα λεγόμενα της υπεύθυνης της ανασκαφής μάλλον μεγιστοποιείσαι (ακόμη και αν δεν έχεις σχέση με τα γνωστικά αντικείμενα της Ιστορίας και Αρχαιολογίας).

Όσο αφορά την Αρβελέρ αυτή τουλάχιστον διασώζεται...

Δήλωσε απερίφραστα ότι το μνημείο είναι Μακεδονικό, χαρακτήρισε ως σαχλαμάρες την υπόθεση περί Ρωμαϊκής προέλευσης και έκανε μια λογική υπόθεση περί Κασσάνδρου...

giannis_ είπε...

@ιοαννα
Νομιζω, ότι απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ περί του ζητούμενου !!!, οπότε, μέχρι την λύση του γρίφου, ας αφήσουμε τον κοινό νού να μας οδηγήσει στα όποια συμπεράσματα (κατ΄ανάγκην υποκειμενικά)

Unknown είπε...

Γειά χαρά σε όλους,
Απολαμβάνω την κουβέντα εκ του μακρώθεν, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Εμπεδότιμο για την φιλοξενία και τις εξαιρετικές τοποθετήσεις του, και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τους σχολιαστές που δεν έχουν σκοπό να συνεισφέρουν στην γόνιμη συζήτηση. Τα σχόλια είναι πάρα πολλά και γεμάτα ουσία, και είναι απαραίτητο να αφαιρέιται ο λόγος από ανθρώπους που παράγουν μόνο θόρυβο. Ευχαριστώ όλους τους συχνούς και όχι μόνο σχολιαστές για την προσπάθειά τους η συζήτηση να είναι κόσμια και πολιτισμένη (με επιτυχία απομονώνονται οι «κακοφωνίες»), και επίσης για τις έρευνές τους, και το «ποστάρισμα» σε αυτό το ιστολόγιο ιδεών, στοιχείων, πληροφοριών κτλ. Είναι όντως ένα υπέροχο ταξίδι, και σε αυτό συνειφέρουν πάρα πολλοί με τα σχόλιά τους.

Θα ήθελα καταρχήν να κάνω μια ερώτηση σε σχέση με την τύχη των λειψάνων του Μέγα Αλέξανδρου: τι μας εμποδίζει να ερευνήσουμε την πιθανότητα τα λείψανα στην πραγματικότητα να χωρίστηκαν και να έγινε κάτι σαν μοιρασιά μεταξύ των κυρίαρχων διαδόχων? Κάποια από αυτά θάφτηκαν στην Αίγυπτο, κάποια στην Αμφίπολη. Έτσι θα μπορούσαν να εξηγηθούν οι ανακολουθίες στην εξιστόρηση της τύχης των λειψάνων. Επίσης αν αυτή ήταν η απόφαση που επάρθει στην συναντηση του Τριπαραδείσου, η προφητεία που έχει αναφερθεί από κάποιους για την ευημερία του τόπου που θα φύλασσε τα λείψανα του Μ.Α. θα μπορούσε να ισχύσει τότε για όλο το Βασίλειο. Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει προσπάθεια από τους Μακεδόνες να διεκδικήσουν τα λείψανα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου σε ύστερο χρόνο. Δεν έχω μελετήσει την Ιστορία όσο οι καλοί φίλοι του ιστολογίου, αλλά προσπαθώντας να μπω στο μυαλό των διαδόχων στην συνάντηση του Τριπαραδείσου, μου φαίνεται πολύ πιθανό μαζί με την μοιρασιά του βασιλείου, να μοιράστηκαν και τα λείψανα του Μ.Α.

Επίσης θα ήθελα να αναλύσω σύντομα γιατί συμφωνώ με τον Εμπεδότιμο ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε αυτήν τη στιγμή στη διάθεσή μας, ο τάφος φαίνεται να είναι ασύλητος. Τις σκέψεις αυτές έκανα αμέσως μετά την ανακοίνωση της 28ης Οκτωβρίου, η οποία ενώ εκ πρώτης ανάγνωσης ήταν απογοητευτική ως προς τα ευρήματα, είναι πολύ σημαντική για την συνέχεια. Πριν αναλύσω την συλλογιστική μου, είναι καλό να έχει κανείς στο νου του ένα αξίωμα της επιστήμης που λέγεται Occam’s razor (rule of parsimony, αν υπάρχει ελληνικός όρος παρακαλώ διαφωτίστε με). Το αξίωμα λέει ότι ο επιστήμονας όταν περιγράφει ένα φαινόμενο το οποίο δεν κατανοεί πλήρως (πχ τι έχει συμβεί στον Τύμβο του λόφου Καστά?), οφείλει να υιοθετεί την εξήγηση με τις λιγότερες υποθέσεις (fewer assumptions). Τελικά η πραγματική εξήγηση μπορεί να μην συμφωνεί με την εξήγηση που ακολουθεί το αξίωμα αυτό (συνήθως αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε γνώση όλων των στοιχείων), αλλά αυτό μπορεί μόνο να αποδειχθεί από την συνέχεια της έρευνας, και δεν μπορεί ποτέ να καταρριφθεί από κάποια άλλη υπόθεση, όπως πολλοί σχολιαστές κάνουν το σφάλμα να πιστέυουν, παρά μόνο από τις αποκαλύψεις της έρευνας. Οι θεωρίες δηλαδή που έχουν πολλά κενά, εξηγούν λιγότερα από τα στοιχέια, και έχουν την ανάγκη περισσότερων υποθέσεων για να ισχύουν, έχουν μικρότερη αξία από κάποια θεωρία η οποία κάνει λιγότερες υποθέσεις και ειναι πιο στέρεα. Επίσης η θεωρία μπορεί να τροποποιείται με βάση (συνέχεια)

Unknown είπε...

(συνέχεια) την εξέλιξη των ερευνών, αυτο δεν μειώνει την αξία της. Αυτά λέει η Επιστημολογία, εύχομαι να είμαι κατανοητός.
Εκτιμώ πολύ τις απόψεις του Εμπεδότιμου, γιατί η σκέψη του ακολουθεί πιστά την επιστημονική πρακτική. Αν δεν κάνω λάθος ο Εμπεδότιμος έχει στενή σχέση με κάποια εκ των Θετικών Επιστημών. Η μέγιστη προσφορά του μέσω του ιστολογίου αυτού δεν είναι αν τελικά θα βγουν αληθινά αυτά που υποθέτει, αλλά ο τρόπος που ερευνά (αναζητώντας πηγές και ανεξαρτητες αποδείξεις των θεωριών του).

Η γνώμη μου έιναι ότι η (επιμελής όπως βλέπουμε) επίχωση μπορεί να έγινε μόνο από κάποιους που ήθελαν να προστατεύσουν τον Τάφο, και νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτοί είναι οι κατασκευαστές του, με πρώτο τον Αρχιτέκτονα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την υπόθεση ότι οι τυμβωρύχοι επιχωμάτωσαν τον τάφο, γιατί ο σκοπός τους είναι η σύληση και όχι η προστασία του μνημείου. Επίσης δεν νομίζω ότι πρόκειται για βεβήλωση, ο πιο απλός τρόπος βεβήλωσης θα ήταν η φωτιά όχι η επιμελής (!) επίχωση. Από τα στοιχεία του τάφου, νομίζω μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια ότι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός προέβλεπε την επίχωση, για παράδειγμα οι τρύπες στους διαφραγματικούς τοίχους έχουν γίνει για να μπορούν να επιχωματώνονται οι θάλαμοι ταυτόχρονα, αλλιώς θα υπήρχε κίνδυνος να καταρεύσουν οι τοίχοι υπό το βάρος τις επιχωμάτωσης. Για παράδειγμα αν επιχωματώσει κανείς τον Θ3 με κλειστή την μαρμάρινη πόρτα χωρίς να κάνει το ίδιο στον Θ2, υπάρχει κίνδυνος να σπάσει (ή έστω να υποστεί ζημιές που θα επηρρεάσουν την στατικότητα του έργου) αν δεν αντισταθμίζεται από όμοια πίεση απο την μεριά του Θ2. Για μένα η ισχυρότερη ένδειξη για το ότι η επίχωση έχει προβλεφθεί και εκτελεστεί από τον Αρχιέκτονα είναι η μαρμάρινη πλάκα που ενώνει τις οπές στους τοίχους μεταξύ Θ2 και Θ3. Η πλάκα αυτή έχει ζωγραφισμένο ρόδακα και φαίνεται ότι έιναι αναπόσπαστο κομμάτι του Τάφου. Δεν υπάρχει άλλη ικανοποιητική εξήγηση με τα υπάρχοντα δεδομένα. Άρα η επίχωση του Θ3 και Θ2 (αλλά και Θ1) έγινε ταυτόχρονα από τον κατασκευαστή, με κλειστή την μαρμάρινη πόρτα. Πιθανώς οι διαφραγματικοί τοιχοι στην είσοδο και μπροστά από τις Καρυάτιδες να χτίστηκαν σταδιακά καθώς η επιχωμάτωση προχωρούσε. Είχα την ίδια ιδέα με κάποιον φίλο σχολιαστή που ανέφερε την πιθανότητα οι Σφίγγες να τοποθετήθηκαν σε τελικό στάδιο, ίσως και μετά το πέρας της επιχωμάτωσης. Η απουσία των σφιγγών από εκείνο το σημείο διευκολύνει την επίχωση καθ’ ύψος. Όσο αφορά τον αποκεφαλισμό των Σφιγγών, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το στοιχείο-προϊόν έρευνας φίλων σχολιαστών (ζητώ συγγνώμη που η μνήμη μου δεν μου επιτρέπει να αναφέρω τα ονόματα των σχολιαστών, επίσης με δυσκολεύει η χρήση ψευδωνύμων, θυμάμαι καλύτερα τα επώνυμα σχόλια) ότι υπήρχε τελετουργικό αποκεφαλισμού τέτοιων αγαλμάτων σε ταφικά μνημεία. Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο. Για όσους λένε ότι η καταστροφή ένος τεχνουργήματος δεν είναι συμβατός - δεν συνανταται σε Αρχαίο Ελληνικό τελετουργικό, απλώς να θυμήσω τα στεφάνια και τα υπόλοιπα αναθήματα που καίγονταν μαζί με τον νεκρό σύμφωνα με το Μακεδονικό τελετουργικό της ταφής. Στο μυαλό μου έιναι το ίδιο και το αυτό (επαναλαμβάνω αυτή είναι μια θεωρία, δεν έχω κάνει ταξίδι στο παρελθόν, όπως και κανένας άλλος από όσο γνωρίζουμε). (συνέχεια)

Unknown είπε...

(συνέχεια) Μου αρέσει η ιδέα ότι οι Σφίγγες δεν ήταν τοποθετημένες στην είσοδο κατά την διάρκεια του τελετουργικού αποκεφαλισμού τους, αλλά τοποθετήθηκαν εκεί στην συνέχεια, κατά το τελικό στάδιο κατασκευής του Τάφου.
Για να κατανοήσει κανείς τι γίνεται στον Θ3, πρέπει να μελετήσει με προσοχή την αντίστοιχη ανακοίνωση του Υπουργείου (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434), είναι αποκαλυπτική. Καταρχήν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν πρόκειται για τον κυρίως ταφικό θάλαμο (ίσως για αυτό η πίσω μεριά της μαρμάρινη θύρας δεν έχει απομιμήσεις καρφιών). Ο θάλαμος έιναι σε οριακή στατικότητα, και το υπέρθυρο από την μέσα μεριά έχει σπάσει, η θόλος είναι έτοιμη να καταρεύσει. Αυτό φυσικά είναι αποτέλεσμα σεισμών (μην ξεχνάμε επίσης τον βομβαρδιμσό του λόφου), και όχι σύλησης-βεβήλωσης, εκτος αν θέλει να υποθέσει κανείς ότι οι τυμβωρύχοι ή οι βέβηλοι ήταν τόσο ανόητοι να κινδυνεύσαν να καταπλακωθούν μέσω των καταστροφών που προκάλεσαν. Επίσης το σπασμένο υπέρθυρο θα βρισκόταν στο πάτωμα χωρίς την επίχωση (η π΄ρωτη πράξη των ανασκαφέων ήταν να το στηρίξουν πριν αποχωματώσουν). Δεν είναι ακριβές ότι οι άλλοι θάλαμοι δεν έχουν σημάδια σεισμών, θυμίζω την εγκάρσια ρωγμάτωση του κεφαλιού της δυτικής Καρυα΄τιδας, και την καταστροφή του προσώπου της ανατολικής που κατά την γνώμη μου έιναι συμβατές με σεισμούς. Να θυμίσω ότι σε ανακοινώσεις του Υπουργείου έχει αναφερθεί ότι έχει βρεθέι το σπασμένο πρόσωπο, και επίσης κομμάτια των χεριών (δεν έχει αναφερθεί ότι έχουν βρεθεί όλα τα κομμάτια των χεριών όμως). Επισης η επιχωμάτωση προστάτευσε τους Θ1 και Θ2 προσφέροντας αντιστήριξη, ενώ το ίδιο δεν συνέβει με τον Θ3 γιατί τα χώματα κάποια στιγμή υποχώρησαν. Ας μην μπούμε στην διαδικασία να μιλήσουμε για κατασκευστικά σφάλματα (!) ενός μνημείου που σώθηκε σχεδόν ακέραιο κατω από τόνους χώματος για περισσότερα από 2300 χ΄ρονια... Η ύπαρξη του επιχωμένου ορύγματος στον Θ3 μαζί με τις δονήσεις των σεισμών μπορούν να εξηγήσουν και την σπασμένη πόρτα. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το όρυγμα οδηγεί χώρο ο οποίος δεν έχει επιχωμάτωση ο οποίος είναι χαμηλότερα και ανήκει στον κυρίως τάφο (όπως αναφε΄ρθηκε, αποκλείεται οι Μακεδόνες να έθαβαν με χώμα τον ταφικό θάλαμο και τα περιεχόμενά του). Νομίζω αυτή είναι μια ασφαλής υπόθεση, δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ο κυρίως τάφος μέχρι τώρα, άρα είναι πιθανό το όρυγμα να οδηγέι σε αυτόν. Με τους σεισμούς και τις δονήσεις η επιχωμάτωση του ορύγματος υποχώρησε παρασέρνοντας και το λίθινο δάπεδο, όπως είπαν και άλλοι σχολιαστές (θυμάμαι ένα σχόλιο του κ. Καραμανλή που περιέγραφε τις συνθήκες ταλάντωσης του χώματος στους δύο θαλάμους, καθώς και ένα εξαιρετικά δαιφωτιστικό σχόλειο από κάποιον άλλο φίλο για την «υγροποίηση» του εδάφους) δημιουργήθηκε κάτι σαν ρουφήχτρα, και έτσι υποχώρησαν τα χώματα του Θ3. Η υποχώρηση των χωμάτων δημιούργησαν διαφορά πίεσης πάνω στην μαρμάρινη θύρα και με τις δονήσεις ‘εσπασε. Η ροή των χωμάτων οδήγησε τα κομμάτια της θύρας μέσα στο όρυγμα, και για το λόγο αυτό βρέθηκαν μέσα στον όγκο των χωμάτων και όχι ακουμπώντας σε κάποιο σταθερό σημείο. Η δημιουργία μιας δίνης-ρουφήχτρας που παρέσυρε χώματα από τον Θ2 στον Θ3 και μέσα στο όρυγμα (τα χώματα του ορύγματος είναι της ίδιας σύστασης) στηρίζεται από τη διαφορά στο επίπεδο της επίχωσης των δύο θαλάμων (και από την κλίση της επιφάνειας στον Θ3 που είναι συμβατή με συνθήκες ‘χωματινης ρουφήχτρας’ στον Θ3), και επίσης είναι ενδιαφέρον να θυμηθεί κανεις την φωτογραφία του υπουργείου που δέιχνει το υπέρθυρο της μαρμάρινης θυρας φωτογραφημένο από τον Θ2 όπου φαίνεται σαν να υπάρχει ροή χώματος διαμέσου του ανοιγματος της θύρας προς τον Θ3.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14988 (συνέχεια)

Antilamogio είπε...

@ιοαννα, 9 Νοεμβρίου 2014 - 7:11 μ.μ.:

Δε βλέπω τον λόγο να απολογείσαι, έχω φάει κι εγώ πολλά κολλήματα. Κατέβασα λοιπόν ΟΛΕΣ τις φωτογραφίες από Αμφίπολη και ΟΛΑ τα Δ.Τ. και προσπαθώ να συνθέσω τις πληροφορίες.

Αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία που λες είναι το πάνω μέρος της πόρτας μεταξύ ψηφιδωτού και Θ3, από την πλευρά του ψηφιδωτού. Έβαλα και κίτρινες γραμμές, ίσως σε βοηθήσουν:

http://i62.tinypic.com/r9e71t.jpg
http://i62.tinypic.com/iqwlsy.jpg

Unknown είπε...

Τα κεφάλια των Σφιγγών βρίσκονταν στον Θ3 ώς μέρος του τελετουργικού, όπως πιστέυει ο Εμπεδότιμος, ο οποίος έχει αποδείξει ότι ο αποσυμβολισμός που κάνει ‘πατάει’ γερά, γιατί είναι αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης. Αξίζει να επισημάνουμε ότι έχουν βρεθεί τα τμήματα των αγαλμάτων που λείπουν (εκτός από το κεφάλι της δεύτερης σφίγγας, θυμίζω την πρόβλεψη του Εμπεδότιμου ότι δεν θα βρεθεί), καθώς και του ψηφιδωτού, και αυτό συνηγορεί στο ότι δεν έχουμε σύληση. Επίσης η χρονική στιγμή της σφράγισης έγινε σίγουρα με κάποια χρονική διαφορά από την ολοκλήρωση της κατασκευής του τάφου, εφόσον λογικά περιμέναν εντωματαξύ το λείψανο (ή το τμήμα των λειψάνων αν αυτά μοιράστηκαν), από την Ανατολή.
Αυτή η θεωρία δημιουργήθηκε στο μυαλό μου όταν μετά την ανακοίνωση της 28ης Οκτωβρίου κάθησα και διάβασα όλες τις ανακοινώσεις του υπουργείου με πολύ προσοχή, και μελέτησα τις φωτογραφίες, συνιστώ σε όλους να μελετήσουν όλες τις ανακοινώσεις μονοκοπανιά, θα λυθούν πολλές απορίες στο μυαλό τους. Δεν διεκδικώ τα πρωτεία για την θεωρία (άλλωστε ο Εμπεδότιμος ήταν ο πρώτος που πήρε το θάρρος να εκφράσει και να τεκμηριώσει έστω και μερικώς την υπόθεσή αυτή), πολλοί σχολιαστές έκαναν παρόμοια σχόλια όλες αυτές τις μέρες. Σημειωτέον ότι οι ανακοινώσεις του Υπουργέιου είναι εξαιρετικά καλογραμμένες, και οι φωτογραφίες έχουν το βάρος πειστηρίων σαν σε εγκληματολογική έρευνα, και αυτό για μένα είναι απόδειξη της ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ανασκαφικής δουλειάς που γίνεται με την καθοδήγηση της κ. Περιστέρη, την οποία ευχαριστώ θερμά για την προσπάθεια και το έργο της να ‘αναβιώσει’ την Ιστορία αυτού του πολύπαθου Τόπου.

Αυτά προς το παρόν, συγγνώμη για το εκτενές σχόλιο και ευχαριστώ για την φιλοξενεία.

Τάσος

Antilamogio είπε...

@ερασιτεχνης, 9 Νοεμβρίου 2014 - 7:33 μ.μ.:
Το έχω διαβάσω αυτό σου το σχόλιο και συμφωνώ απόλυτα! Απλώς, περιμένω με ενδιαφέρον την ανακοίνωση για το τι είδαν στον Θ4. Και θεωρώ ότι κακώς έχουν αργήσει, μιας και (κατά λάθος;) μας έχουν ήδη δείξει ότι έχουν μπει μέσα.

ELLHN είπε...

@schumi44

Δεν γνωρίζω αν έχουν βρεθεί αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξιας τα οποια δεν έχουν ανακοινωθεί. Δεν είμαι παρόν στην ανασκαφή και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Ελπίζω αυτό να μην με καθιστά ΑΔΑΗ με βάση την λογική σου.

Έχω περάσει την μιση ζωή μου πάνω από βιβλία, μέσα σε αμφιθέατρα και εργαστήρια και μπροστά από υπολογιστές. Έχω λάβει το ανώτατο δίπλωμα που μπορεί να λάβει κάποιος από πανεπιστήμιο και λαμβάνω μέρο σε ερευνα και διδασκαλία εδώ και αρκετά χρονια. Ελπίζω μετά από όλα τα παραπάνω να μην είμαι πλέον τόσο αδαής.

Σε ότι αφορά την αρχαιοκαπηλία είναι προφανές από τα όσα έχουν λεχθεί μέχρι τώρα για την ανασκαφή της Aμφίπολης ότι είναι ένα πανάρχαιο "sport". Δυστυχώς παρα πολλοί χωρίς να είναι πρωθυπουργοί ασχολούνται με το "άθλημα".

Υποθέτω (δυστυχώς) ότι τα τελευταία 5 χρονια λόγο κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων τρέχουν σε πεδιάδες αλλα και στα όρη και στα βούλα με ανιχνευτές μετάλλων.

Antilamogio είπε...

Η πολύ επιμελής επίχωση του τύμβου είναι και για μένα σημάδι ότι πρόκειται για επίχωση με σκοπό τη ΣΦΡΑΓΙΣΗ του τύμβου. Για μένα είναι 100% έργο φιλικό και όχι εχθρικό προς τον τύμβο.

Το πιο πιθανό είναι αυτοί που έβαλαν μέσα τα λείψανα του νεκρού (ή των νεκρών) έκαναν αμέσως μετά την επιμελέστατη επίχωση και σφράγιση του τύμβου. Για να μείνει για πάντα κρυφός και προστατευμένος.

Επειδή προηγήθηκε συζήτηση για τον Ιόλα, δείτε πώς άφησαν το σπίτι του οι συγγενείς-τυμβωρύχοι που έκλεψαν όλα τα έργα τέχνης που είχε! Αχούρι σωστό!

Ο τυμβωρύχος δλδ έχει στο μυαλό του να αρπάξει όσο πιο γρήγορα μπορεί ό,τι αντικείμενο αξίας δει. Όχι να προστατέψει τον χώρο.

Επίσης, το "τσουνάμι" ή η εισχώρηση τόσου όγκου άμμου με φυσικό τρόπο δεν μπορεί να έγινε με τόση επιμέλεια και πάνω από τους διαφραγματικούς τοίχους που υπήρχαν.

Antilamogio είπε...

Για μένα, ο Αλέξανδρος αποτεφρώθηκε και συμφωνήθηκε στο Τριπαράδεισο να επιστρέψουν τα λείψανά του στη Μακεδονία. Μεγάλο ρόλο σ' αυτό θα έπαιξε σίγουρα η πίεση της μητέρας του.

Επιπλέον, αδυνατώ να πιστέψω ότι Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ' άφησαν τα λείψαν του Αλεξάνδρου στην Ανατολή και επέστρεψαν στη Μακεδονία χωρίς αυτόν! Ειδικά για τη Ρωξάνη, θα ήταν αδιανόητο να πάει στη Μακεδονία, μη ούσα η ίδια Μακεδόνισσα, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ του συζύγου της! Γιατί να μην έμενε εκεί από όπου καταγόταν και όπου θα κρατούσαν τα λείψανα του Μ.Α. και να πάει σε μια ξένη χώρα??

Για πολιτικούς λόγους όμως και για λόγους ισορροπιών των μελλοντικών βασιλείων των διαδόχων, συμφωνήθηκε να μείνει κρυφό αυτό. ΟΛΟΥΣ τους βόλευε αυτό: και τους Διαδόχους που παγίωναν έτσι την ισχύ τους αλλά και την Οικογένεια του Μ.Α. που θα έμενε κρυφή η μεταφορά των λειψάνων του στη γενέτειρα Γη της Μακεδονίας κι έτσι κανείς δεν θα τον αναζητούσε.

Έτσι έγινε η μεταφορά της λάρνακας με όλα τα λείψανά του (αποκλείω διαχωρισμό, τους νεκρούς τους σέβονταν πολύ στην Αρχαιότητα, πόσο μάλλον αυτόν τον νεκρό) στη Μακεδονία.

Η λάρνακα είχε μικρό μέγεθος και πέρασε απαρατήρητη, μόλις επέστρεψε στη Μακεδονία.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Antilamogio είπε...

Φτάνοντας το πλοίο που μετέφερε τη Λάρνακα στην Αμφίπολη, η Ολυμπιάδα ήξερε ότι έπρεπε να γίνει η Ταφή όσο πιο γρήγορα γινόταν. Δε θα διακινδύνευε με τίποτα τυχόν προδοσία του μυστικού και ενέδρα με σκοπό να κλαπεί η Λάρνακα.

Γι' αυτό Αμφίπολη! Γι' αυτό. Ήταν δίπλα στο σημείο όπου έπιασε το πλοίο στεριά και ο χρόνος μεταφοράς της Λάρνακας ήταν ελάχιστος.

Η δε 2χρονη προετοιμασία του τύμβου ήταν εφικτό να γίνει στην Αμφίπολη, μιας και ήταν περιοχή υπό τη διοίκηση του Αριστόνοα, ανθρώπου επιρροής και εμπιστοσύνης της Ολυμπιάδας.

Unknown είπε...

Mιχαήλ Ρωμανός που είναι μουσειολόγος, εικαστικός καλλιτέχνης και επιμελητής εκθέσεων, βραβευμένος από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO μας λέει.: o Μέγας Αλέξανδρος και η οικογένεια του βρίσκονται στον Τύμβο της Αμφίπολης !
Ο Τύμβος της Αμφίπολης και όλα τα πρόσωπα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν, είναι απαθανατισμένα σε ένα διάσημο αναγεννησιακό έργο, που βρίσκεται την Ιταλία !
Η μεγάλη όμως έκπληξη ήρθε όταν αντίκρισε ένα αναγεννησιακό έργο που παρουσιάζει με ένα εντελώς αλληγορικό τρόπο τον γάμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης.
πιθανώς οι καλλιτέχνες της Ευρώπης την περίοδο της Αναγέννησης, γνώριζαν το μεγάλο μυστικό του τάφου του Μ.Αλεξάνρου και πολλοί από αυτούς έχουν συμπεριλάβει στα έργα τους στοιχεία που μαρτυρούν πολλά για το θέμα αυτό, έμεινε έκπληκτος όταν αντίκρισε έργα του Ρούμπενς, του Ραφαήλ και του Sodoma.
Το έργο αποτελεί μία τεράστια τοιχογραφία του Σοντόμα περίπου το 1547, σε ανάκτορο της Ιταλίας και συγκεκριμένα στην βίλα Φαρνεζίνα (Villa Farnesina), μία από τις ωραιότερες αναγεννησιακές επαύλεις που βρίσκεται στην περιοχή Τραστέβερε της Ρώμης. Η αίθουσα των Γάμων του Μ. Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, ήταν το υπνοδωμάτιο του Αγκοστίνο Κίτζι και διακοσμήθηκε από τον ζωγράφο Τζοβάνι Αντόνιο Μπάτσι, γνωστό με το όνομα Ιλ Σοντόμα (Giovanni Antonio Bazzi - IL Sodoma), βασισμένος επάνω σε σχέδια που είχε στην κατοχή του, από τον ζωγράφο Αετίων που έζησε την εποχή ανέγερσης του μνημείου στην Αμφίπολη (οπότε γνώριζε την αρχιτεκτονική του τάφου).
http://2.bp.blogspot.com/-27ch8ijWU_U/VFsq7Ej0moI/AAAAAAAAATo/6plFGadmcJw/s1600/Sodoma%2B-%2B%CE%93%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%82%2B%CF%84%CE%BF%CF%85%2BM.%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85%2B%CE%BA%CE%B1%CE%B9%2B%CF%84%CE%B7%CF%82%2B%CE%A1%CF%89%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82%2B-%2BVilla-Farnesina%2BRome.jpg
Έτσι λοιπόν ο Σοντόμα ζωγράφισε στην αίθουσα έναν κύκλο τοιχογραφιών με γεγονότα από τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το πιο σημαντικό από τα έργα αυτά είναι η τοιχογραφία των Γάμων του Μ. Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, όπου ο Μακεδόνας βασιλιάς σπεύδει προς τη νύφη Ρωξάνη, περιτριγυρισμένη από ερωτιδείς και περιμένοντας ημίγυμνη τον Αλέξανδρο στην άκρη του κρεβατιού της. Ο Αλέξανδρος εικονίζεται να δίνει στην Ρωξάνη το βασιλικό στέμμα, ενώ ο Υμέναιος μαζί με τον Ηφαιστίωνα παρακολουθεί την σκηνή (διακρίνεται μία αντίδραση στο χέρι του Ηφαιστίωνα, πιθανώς σαν να μην συμφωνεί στην ενέργεια του Αλεξάνδρου).

Και εικονίζεται όντως μία υπέροχη σκηνή γάμου, αλλά παρατηρώντας με πολύ προσοχή ψάχνοντας για σύμβολα που πιθανώς είναι κρυμμένα στο έργο και μαρτυρούν ίσως το μεγάλο μυστικό, βρέθηκε μπροστά στον τάφο της Αμφίπολης και σε μία δραματική σκηνή θανάτου...
ο αποσυμβολισμός του έργου από τον Μιχαήλ Ρωμανό*
Έτσι λοιπόν ο Σοντόμα ζωγράφισε στην αίθουσα έναν κύκλο τοιχογραφιών με γεγονότα από τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το πιο σημαντικό από τα έργα αυτά είναι η τοιχογραφία των Γάμων του Μ. Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, όπου ο Μακεδόνας βασιλιάς σπεύδει προς τη νύφη Ρωξάνη, περιτριγυρισμένη από ερωτιδείς και περιμένοντας ημίγυμνη τον Αλέξανδρο στην άκρη του κρεβατιού της. Ο Αλέξανδρος εικονίζεται να δίνει στην Ρωξάνη το βασιλικό στέμμα, ενώ ο Υμέναιος μαζί με τον Ηφαιστίωνα παρακολουθεί την σκηνή (διακρίνεται μία αντίδραση στο χέρι του Ηφαιστίωνα, πιθανώς σαν να μην συμφωνεί στην ενέργεια του Αλεξάνδρου).

Και εικονίζεται όντως μία υπέροχη σκηνή γάμου, αλλά παρατηρώντας με πολύ προσοχή ψάχνοντας για σύμβολα που πιθανώς είναι κρυμμένα στο έργο και μαρτυρούν ίσως το μεγάλο μυστικό, βρέθηκε μπροστά στον τάφο της Αμφίπολης και σε μία δραματική σκηνή θανάτου...
Βλέπουμε τα πάντα, ακόμη και στοιχεία που δεν έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και ίσως βρεθούν με την πρόοδο της ανασκαφής ... άλλωστε ποιος περίμενε να δει το εκπληκτικό ψηφιδωτό στο διάδρομο του ταφικού μνημείου, όταν δεν υπάρχει παρόμοιο σε άλλο Μακεδονικό τάφο της περιόδου, από αυτούς που έχουν ανασκαπτεί; ή το καταπληκτικό κεφάλι της Σφίγγας;

Unknown είπε...

Συνέχεια:
Και να ο τάφος αποκαλύπτεται και μαζί το φοβερό μυστικό του έργου. Πρωταγωνιστές στην παράσταση ο Αλέξανδρος, που δεσπόζει στο κέντρο της σκηνής, μεγαλόπρεπα και εντυπωσιακά, όπως αρμόζει στο μεγάλο στρατηλάτη, η σύζυγος του η Ρωξάνη ντυμένη με λεπτουφανσμένους χιτώνες, καθισμένη στο κρεβάτι, ο επιστήθιος φίλος του Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνας, με τον Υμέναιο δίπλα του, ο γιος του Αλεξάνδρου που εικονίζεται ως παιδί να παίζει και τρεις δούλες, στα αριστερά της εικόνας.
Όλοι είναι μέσα σε ένα υπερπολυτελές δωμάτιο κοσμιμένο με πλούσιο μαρμάρινο διάκοσμο.

Μα κανένας δεν είναι χαρούμενος και κανένας δε γελά, όπως αρμόζει στο γεγονός του γάμου, όλοι είναι σχεδόν ακίνητοι και μία απόκοσμη θλίψη είναι σχηματισμένη στα πρόσωπα τους... δεν ζει κανείς... είναι όλοι μέσα στον τάφο, έχουν ήδη πεθάνει !

Και μία ομάδα αγγέλων (ερωτιδείς) συνυπάρχουν στη σύνθεση με τρόπο ευρηματικό και συμβολικό.
Έξω από το δωμάτιο, στο φόντο της δεξιάς πλευρά, ο ζωγράφος αναπαριστά μία όμορφη πόλη που διασχίζεται από έναν ποταμό που βρέχει τις όχθες της, ενώ γέφυρες την ενώνουν. Είναι η Αμφίπολη και ο φιδίσιος ποταμός της ο Στρυμώνας, που κατά την αρχαιότητα τη χώριζε, γι αυτό και ονομάστηκε η πόλη Αμφί-πολη. Και ενώ έξω από το δωμάτιο υπάρχει μία υπέροχη εικόνα λουσμένη στο φως, μέσα σε αυτό ο νεαρός Υμέναιος που στέκεται πλάι στον Ηφαιστίωνα, κρατάει αναμμένο δαυλό, για να φωτίζει το θάλαμο που είναι σκοτεινός και υπόγειος, καθώς δεν μπαίνει το φως του ήλιου μέσα, αλλά και για να μας αποκαλύψει το μυστικό του ζωγράφου, για όσους μπορούν να το δουν και να το καταλάβουν. Ακριβώς πίσω του ερμητικά κλειστή η θύρα με το Ιονικό υπέρθυρο, ακριβώς ίδιο με την μαρμάρινη θύρα του θαλάμου, του τύμβου. Κλειστή και απόρθητη.

Σε πρώτο πλάνο μία σειρά από κολόνες σαν κάγκελα περιφρούρησης που δεσμεύουν μεγάλα τμήματα μαρμάρου συμβολίζοντας το μαρμάρινο ολοστρόγγυλο περίβολο του τύμβου που τον προστατεύει και τον οριοθετεί. Στο βάθος ο μακρύς διάδρομος με τις κολόνες που σχηματίζουν καμάρες στην οροφή και θόλο και που αποτελεί την μέχρι τώρα ανασκαμένη είσοδο σε αυτόν και η κόρη με την μορφή της "Καρυάτιδας" (σε εισαγωγικά ο όρος, γιατί πιθανώς να μην έχει σωστά αποδοθεί, ίσως να είναι μαινάδα του Διονύσου των Ορφικών Μυστηρίων), δίπλα ακριβώς στην Ρωξάνη, όπου κρατάει με το ένα χέρι τον χιτώνα της και το άλλο όρθιο στο κεφάλι της στάμνα ή νυφική υδρία για την τελετή, φοράει ακριβώς τον ίδιο χιτώνα με την γλυπτική φιγούρα του τύμβου που είναι ζωσμένος ακριβώς κάτω από το στήθος. Το χρώμα του υφάσματος μας παραπέμπει στο γκρι χρώμα του άψυχου μαρμάρου.


Είναι λοιπόν η "Καρυάτιδα" μπροστά από την Ρωξάνη που την κοιτάζει με μία παγωμένη θλίψη στο πρόσωπο.
Και η Ρωξάνη ετοιμάζεται να ξαπλώσει για τον αιώνιο ύπνο της. Σε κρεβάτι ναόσχημο, με κίονες σαν ταφικό μνημείο, ολοστόλιστο με Σφίγγες και ρόδακες και σαν να διαγράφεται στο τέμπλο του η ξυλόγλυπτη παράσταση της Αρπαγής της Περσεφόνης, ενώ σχέδιο κυμάτιου ίδιο με αυτό του ψηφιδωτού περιτρέχει την οροφή του νεκροκρέβατου της... λευκή, ολόλευκη, μια στιγμή πριν κλείσει για πάντα τα μάτια.

Και ο Αλέξανδρος την στεφανώνει.
Έτοιμος να κατέβει τα σκαλοπάτια που βρίσκονται εμπρός του, που φαίνονται σαν δύο επίπεδα πιο κάτω, στο ένα έχει αποθέσει την περικεφαλαία του. Έτοιμος λοιπόν να μεταβεί στον δικό του νεκρικό θάλαμο, που βρίσκεται σε κατώτερο σημείο (υπόγειο) εσωτερικά του οικοδομήματος ... Και μέσα σε αυτόν βρίσκονται και όλα τα πρόσωπα της σκηνής. Η πόρτα είναι ερμητικά κλειστή πίσω τους και ασφαλισμένη. Είναι ο οικογενειακός τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όλα τα προσφιλή του πρόσωπα αναπαύονται για πάντα μαζί του.

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες: Ο τάφος βρέθηκε σφραγισμένος με χώμα, ότι ακριβώς κάνουν οι ερωτιδείς (αγγελάκια) δηλαδή, στην οροφή του κρεβατιού, που ετοιμάζονται να ρίξουν ένα βαρύ ύφασμα και να σκεπάσουν εξ ολοκλήρου το κρεβάτι. Και το ύφασμα έχει το χρώμα του χώματος, είναι γκρι και πένθιμο.

Σημαντική παρατήρηση: εικονίζονται περισσότεροι του ενός είσοδοι στον τάφο, εκτός του γνωστού μεγαλοπρεπούς !!!

Unknown είπε...

Συνέχεια:
Το έργο αυτό του Σοντόμα, βασίζεται επάνω σε σχέδια του Αετίων: Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης του 4ου αι. π.Χ. Είχε ακολουθήσει το Μ. Αλέξανδρο στην εκστρατεία του και εμπνευσμένος από το γάμο του με την Περσίδα πριγκίπισσα Ρωξάνη, δημιούργησε τον περίφημο πίνακά του "Οι γάμοι του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης" (237 π.Χ.). Ο πίνακας αυτός βρέθηκε μετέπειτα στην Ιταλία, τον είχε δει ο Λουκιανός το 180 μχ, όπως μαρτυρεί σε έργο του και πιθανώς να υπάρχει ακόμη σε κάποια από τις μεγάλες ιδιωτικές συλλογές..."
http://nextstamp1.blogspot.gr/2014/11/m-o.html?spref=fb

Planet είπε...

Περι Τριπαραδείσου:

Ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος προεβη σε διαμάχες με τους περισσότερους επιγονους (Πτολεμαιο, Κασσανδρο, Σελευκο) ενώ ήταν και στους Τριπαραδείσους. Τι πιο απλό για αυτον να αποκαλύψει την απατη με την ταφή του Αλέξανδρου και να προκαλέσει αντιδράσεις και καταστροφή της εικονας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο; Δεν ειχε απολύτως κανενα συμφέρον απο κάποια μυστική συμφωνια ανταλλαγής του σώματος. Μόνο οι εχθροί του είχαν συμφέρον.

Αυτο ειναι ένα απο τα προβλήματα που βλέπω για τη σύνδεση Τριπαραδεισου και πιθανης μεταφοράς του πτώματος του Αλέξανδρου στη Μακεδονια. Για άλλα προβλήματα έχω γράψει παλιότερα.

Γενικώς, δε πιστεύω πως ορκοι μυστικότητας επρόκειτο να κρατηθούν μεταξύ των επιγονων, οι οποιο ενδιαφέρονταν κυρίως για την εξουσία τους και το μερίδιο των αντιπάλων τους. Οι μάχες των επιγόνων, ακομα και η κλοπή του πτώματος του Αλεξάνδρου απο τον Πτολεμαιο δείχνουν πως οι συμφωνίες ειχαν στην καλύτερη προσωρινή ισχύ, μικρής διάρκειας. Κατά κανονα οι συμφωνίες παραβιάζονταν και δεν πιστεύω ο Πτολεμαιος να περίμενε πως οι επιγονοι θα σεβαστούν τον όρκο μυστικότητας που υποθέτουμε πως πάρθηκε.

Για να παραμεινει κάτι μυστικο πρεπει να γίνει σε ανύπτοπτο χρονο, και αν μεταφορά του Αλέξανδρου έγινε στην Αμφίπολη, αυτο θα ήταν προϊον συμφωνίας πολύ λιγων ατόμων και σε φάση που δεν έχει καταγραφει ή συνδεθει με κάποιο αξιοσημείωτο ιστορικό γεγονός.

Nafsimaxos είπε...

@giannis921 Thessaloniki

Γιάννη, πολύ πριν το ανακαλύψει ο Μιχαήλ Ρωμανός, αυτή η εκδοχή ξεκίνησε και συζητήθηκε εκτενώς σε αυτό το ιστολόγιο. Και όχι μόνο με ένα πίνακα.

Unknown είπε...

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ:
Ομοσπονδιακή οργάνωση των νησιών του Αιγαίου, η ίδρυση της οποίας αποδίδεται στον Αντίγονο Μονόφθαλμο και τοποθετείται χρονικά το 313 π.Χ. Το κοινό, που φαίνεται πως τέθηκε υπό την προστασία του ιερού του Απόλλωνα στη Δήλο, επέτρεπε στον Αντίγονο να ελέγχει τα νησιά και να τα χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο για τη μετάβασή του στον κυρίως ελλαδικό χώρο. Εκτός από τη λατρεία του Απόλλωνα, στο κοινό θεσπίστηκαν λατρείες προς τιμή των Αντιγονιδών και αργότερα προς τιμή των Πτολεμαίων.

Unknown είπε...

@ anastasios vourekas
occam's razor: απλά, ξυράφι του οκαμ
...Αν και στις περισσότερες θεωρίες εδώ μέσα ,δεν πολυχρησιμοποιείται ...

Unknown είπε...

@giannis921

σ' αυτο τον πινακα, ποιο ειναι το στοιχειο που μας λεει ποσο βαθια πρεπει να κατεβουμε για να βρουμε το νεκρικο μνημειο;

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Γιάννη αυτό το θέμα πρωτοσυζητήθηκε εδώ πριν πολύ πολύ καιρό... και δεν είναι ένας ο πίνακας, υπάρχει κι άλλος, και μια τοιχογραφία από μια βίλα που είχα φέρει και την θυμάμαι.

διάβασε τα σχόλια στις παλαιότερες αναρτήσεις.

Unknown είπε...

Μαυσωλείο της Αλικαρνασου;μάλιστα!!!!!
Και στην κορυφή του σε άρμα ο Μαυσωλος με την Αρτεμησια με έναν ηνίοχο;;;;;
Διαβάστε κι αυτο:
Οι Ιωαννιτες ιππότες, που χρειάζονταν δομικά υλικά για το κάστρο του Αγίου Πέτρου, κοντά στη μικρή πόλη Μποντρούμ, ώστε να αντιμετωπίσουν μια επικείμενη τουρκική επίθεση, αφαίρεσαν αρχιτεκτονικά μέλη του Μαυσωλείου, το οποίο στη συνέχεια καλύφθηκε από τη λάσπη που έφερε η βροχή. Ευτυχώς, μερικά γλυπτά ενσωματώθηκαν στα τοιχώματα του κάστρου ως διακοσμητικά, κι έτσι διασώθηκαν.

Πενήντα χρόνια αργότερα, ο Κλωντ Γκισάρ από τη Λυών περιέγραψε πώς οι ιππότες κονιορτοποίησαν τα γλυπτά και τα μετέτρεψαν σε ασβέστη. Ξήλωσαν πρώτα τα μαρμάρινα σκαλιά της στέγης, ώστε να αποκαλυφθεί το κεντρικό κτίσμα:

«Σύντομα διαπίστωσαν ότι όσο βαθύτερα πήγαιναν, τόσο μεγάλωνε το οικοδόμημα, παρέχοντάς τους πέτρωμα για την παρασκευή ασβέστου αλλά και για οικοδομικές εργασίες. Ύστερα από τέσσερις ή πέντε ημέρες, και αφού μέσα σε ένα απόγευμα είχαν αποκαλύψει μεγάλο χώρο, είδαν ένα άνοιγμα που οδηγούσε σε ένα υπόγειο. Πήραν ένα κερί και αφού πέρασαν μέσα από το άνοιγμα, βγήκαν σε μια ωραία τετράγωνη αίθουσα, με μαρμάρινους κίονες γύρω γύρω, με τις βάσεις, τα κιονόκρανα, το επιστύλιο, τη ζωφόρο και τα γείσα τους σκαλισμένα σε έκτυπο ανάγλυφο. Το διάστημα ανάμεσα στους κίονες κάλυπταν πλάκες και ταινίες από μάρμαρο σε διάφορα χρώματα, στολισμένα με χυτά στοιχεία και γλυπτά... και τοποθετημένα στο λευκό φόντο του τοίχου με ανάγλυφες σκηνές μάχης. Αφού στην αρχή θαύμασαν τα έργα και τη μοναδικότητα των γλυπτών, τα τεμάχισαν και τα έθραυσαν...».

Η ειρωνεία της τύχης θέλησε να πραγματοποιηθεί η τουρκική επίθεση στη Ρόδο και όχι στην Αλικαρνασσό. Σύντομα οι Ιωαννίτες ιππότες εγκατέλειψαν το προγεφύρωμά τους στη Μικρά Ασία, αφού όμως είχαν ισοπεδώσει αυτό το αρχαίο θαύμα.

Unknown είπε...

Εεντυπωςιαςτικε και Εμπνεύστηκε ο Αλεξανδρος όταν κατέλαβε την Αλικαρναςο και ζήτησε κατι αντίστοιχο απο τον Δεινοκρατη...

Unknown είπε...

Antilamogio,
Dazbaw,

Το Υπουργείο δεν έχει πει ποτέ κάτι σχετικό με Θ4 σε εκείνο το σημείο. Εχει αποδειχθεί νομίζω ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν συνομωσίες πως μας αποκρύπτουν κάτι τόσο σοβαρό.
Αυτό που συζητάμε τώρα έχει ήδη αναλυθεί και υπήρξε ένα συμπέρασμα ότι έγινε μετατόπιση προς τα έξω ή προς τα μέσα κάποιου/κάποιων πλίνθων από φυσικές πιέσεις.
Πίσω από εκεί δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνον η εξωτερική επίχωση με χώμα.
Επίσης αυτό που συζητάτε δεν είναι το μαρμάρινο θύρωμα 0,96 γιατί δεν είναι μαρμάρινοι οι δόμοι του αλλά από πλίνθους.
Αυτό που το Υπουργείο χαρακτήρισε τότε θύρωμα είναι κάτω χαμηλά και αριστερά στο βόρειο σημείο της ορθομαρμάρωσης.
Διαβάστε εδώ τη 2η παράγραφο.

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58512

Είναι οι φωτογραφίες 7 και 8.

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14986

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14987

Unknown είπε...

Κάποιος μερίμνησε να πάει πίσω στη Μακεδονία η Ρωξάνη και ο Αλέξανδρος Δ.
Δεν νομίζω πως θα είχε λόγο τότε η ίδια η Ρωξάνη για κάτι τέτοιο.
Άλλος/άλλοι αποφάσισαν.
Στην ίδια απόφαση νομίζω αναγκαστικά περικλείεται και η μεταφορά του νεκρού πίσω στη Μακεδονία.
Νεκρός, Ρωξάνη και Αλέξανδρος Δ πιστεύω πως ανήκουν στο ίδιο "πακέτο" αποστολής.

Thomas Karamanlis είπε...

spoiler on:
Τελικά αν και εκφέρονται διαφορετικές απόψεις.
Αν και υπάρχουν διαφωνίες
ο Εμπεδότιμος μας ενώνει!!
spoiler off

fterotos psychonoos είπε...

Νομίζω ότι η "Αλεξάνδρεια" των πηγών ως τόπος ταφής του Α. είναι η Αμφίπολη, συγκεκριμένα ο τύμβος Καστά, που χτίστηκε ως μικρογραφία της Αλεξάνδρειας. Επειδή εντός των ιστορικών πηγών πολλές φορές συναντάται η "αλήθεια" με τη μυθοπλασία, με τη διαφορά ότι η τελευταία δανείζεται έμμεσα και με τρόπο συμβολικό κάτι από την "αλήθεια".
Ο Νείλος "κρύβει" τον Στρυμόνα.
Το γιατί στην Αμφίπολη (και όχι στις Αιγές), θα απαντηθεί εν καιρώ από τους ιστορικούς. Έχουν εδώ διατυπωθεί πολλά επιχειρήματα, πάντως (κυριότερο, κατά την άποψή μου, εκείνο του φιλικού περιβάλλοντος προς την Ολυμπιάδα λόγω Αριστόνου).
Καλημέρα σε όλους!

giannis_ είπε...

Μαζί με τον τριπαράδεισο την ίδια χρονιά ο Πτολεμαίος νυμφεύεται τη κόρη του Αντίπατρου, ο δε υιός που αποκτούν δεν αναγορεύεται διάδοχος του Σωτήρος, όπως δικαιωματικά θα έπρεπε, αλλά δυσαρεστημένος καταφεύγει στη Θράκη και με πολλές διεργασίες και φόνους καταλαμβάνει το θρόνο της Μακεδονίας ως νόμιμος διάδοχος και εγγονός του Αντίπατρου.
Μάλλον σε διατεταγμένη υπηρεσία είχε στείλει ο Σωτήρ τον υιό του και τις κόρες του, βάσει συμφωνίας με την οποία του προσφέρθηκε το βασίλειο. Άλλωστε πάντοτε ήταν σύμμαχος και με τον Αντίπατρο και το Κάσσανδρο

Unknown είπε...

Nafsimaxos: Δεν το διάβασα απλά μου έδωσε τροφή να το αναφέρω γιατί είναι συγκλονιστικός ο πίνακας (μια εικόνα χίλιες λέξεις)....
Βασιλική Σιάπκα: Όπως προανέφερα εννοείς αυτό....Το έργο αποτελεί μία τεράστια τοιχογραφία του Σοντόμα περίπου το 1547, σε ανάκτορο της Ιταλίας και συγκεκριμένα στην βίλα Φαρνεζίνα (Villa Farnesina), μία από τις ωραιότερες αναγεννησιακές επαύλεις που βρίσκεται στην περιοχή Τραστέβερε της Ρώμης. Η αίθουσα των Γάμων του Μ. Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, ήταν το υπνοδωμάτιο του Αγκοστίνο Κίτζι και διακοσμήθηκε από τον ζωγράφο Τζοβάνι Αντόνιο Μπάτσι, γνωστό με το όνομα Ιλ Σοντόμα (Giovanni Antonio Bazzi - IL Sodoma), βασισμένος επάνω σε σχέδια που είχε στην κατοχή του, από τον ζωγράφο Αετίων που έζησε την εποχή ανέγερσης του μνημείου στην Αμφίπολη (οπότε γνώριζε την αρχιτεκτονική του τάφου).
Ioannis Karras: Αυτό το υποθέτει ο Μιχαήλ Ρωμανός στον αποσυμβολισμό του έργου ως γράφει: Και ο Αλέξανδρος την στεφανώνει.
Έτοιμος να κατέβει τα σκαλοπάτια που βρίσκονται εμπρός του, που φαίνονται σαν δύο επίπεδα πιο κάτω, στο ένα έχει αποθέσει την περικεφαλαία του. Έτοιμος λοιπόν να μεταβεί στον δικό του νεκρικό θάλαμο, που βρίσκεται σε κατώτερο σημείο (υπόγειο) εσωτερικά του οικοδομήματος ... Και μέσα σε αυτόν βρίσκονται και όλα τα πρόσωπα της σκηνής. Η πόρτα είναι ερμητικά κλειστή πίσω τους και ασφαλισμένη. Είναι ο οικογενειακός τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όλα τα προσφιλή του πρόσωπα αναπαύονται για πάντα μαζί του!!!!
Είναι φοβερή η απεικόνιση πάντως και εξάπτει τη φαντασία...

Effie είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Effie είπε...

http://www.tovima.gr/afieromata/amfipolis/

virgi είπε...

Αν μια πολύ απότομη σκάλα έχει περίπου 19.3εκ. (10 δακτυλοι)ρίχτυ τότε εάν όπως φανταζόμαστε επαναλαμβάνονται τα 13 σκαλοπάτια στον Θ3, και έχουμε 12 ρίχτυα τότε το όρυγμα αναμένεται να είναι βάθους 231.6 εκ.Με 13 ρίχτυα θα έχουμε 250,9εκ.
Αν δε η κλίμακα είναι σύμφωνα με τον εμβάτη του τάφου 0.528εκ. ή ο,530εκ. πρέπει να είναι 13 ρίχτυα με 17,6 το ρίχτυ και να είναι 228,8εκ. ή 17,66666 δηλαδή ύψους 229,58 .δηλαδή περίπου 230εκ.
Τείνω να προσμένω το δεύτερο .

kiki είπε...

καλημέρα 2 και σήμερα που θα πάει θα περάσουν

ιοαννα είπε...

Καλημέρα σε όλους !!! Προς Antilamogio : Ευχαριστώ για την απάντηση.... κ μάλλον έχεις δίκιο για το θύρωμα της πόρτας... Όσο για τις σκέψεις σου/υποθέσεις, περί ανάμειξης της Ρωξάνης στην διαδικασία μεταφοράς της λάρνακας του ΜΑ στην Αμφίπολη....χμμμ, δεν απέχουν πολύ από το δικό μου υποθετικό σενάριο (βλ. σχόλιο μου ώρα 11.10). Εν αναμονή λοιπόν, των εξελίξεων...

virgi είπε...

Σημείωση για μια Σύμπτωση:
Ο Αλέξανδρος κατακτά όλη την Μικρά Ασία το 333 π.Χ. Εχουμε το τελικό σχήμα της Ελλάδας.
http://users.sch.gr/aiasgr/Image/Xartes/Ellada_04.jpg

Το βασίλειο της Μακεδονίας το 148 π.Χ. και κατ'επέκταση όλη η Ελλάδα υποτάσσεται στούς Ρωμαίους.
http://explorethemed.com/RomeMedEl.asp

Μεσολαβούν 185 χρόνια.

Από τότε ανήκουμε στην Ρώμη,στο Βυζάντιο στους Οθωμανούς.

Ίδρυση Νέου Ελληνικού Κράτους 1830 μ.Χ.
Μέχρι το 2015 που έρχεται σε πολύ λίγο μεσολαβούν 185 χρόνια.


gtroza είπε...

Ο/Η Anastasios Vourekas είπε..
"...και επίσης είναι ενδιαφέρον να θυμηθεί κανεις την φωτογραφία του υπουργείου που δέιχνει το υπέρθυρο της μαρμάρινης θυρας φωτογραφημένο από τον Θ2 όπου φαίνεται σαν να υπάρχει ροή χώματος διαμέσου του ανοιγματος της θύρας προς τον Θ3.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14988 (συνέχεια)"
αυτή η φωτογραφία, είναι μάλλον
μετά από αφαίρεση επιχωμάτωσης
δες τις l_14839 και l_14840
η επιχωμάτωση σκεπάζει το θύρωμα
από αριστερά δεν μπορούσε να βγεί εύκολα φωτογραφία γιατί ακρίβώς στο σημείο που τελειώνει το θύρωμα και πάνω απ' την τελευταία ταινία, περίπου 30εκ, βρίσκεται η δεξιά πλευρά της πλάκας με τους ρόδακες στην κάτω επιφάνεια (το φρεάτιο που ρωτούσε ο/η ιοάννα)
αυτό μπόρεσα να δώ και να καταλάβω

σε όλα τα άλλα, συμφωνώ απόλυτα

Dazbaw είπε...

Apostolos Gouzis είπε...

μπαίνεις στην διαδικασία να μου απαντήσεις χωρίς να έχεις διαβάσει ή έχεις κατανοήσει τι ακριβώς λέω και γράφω...
και μου μιλάς και εξυπνακίστικα...και το κυριότερο μην μου κάνεις αντίλογο με όπλο την κατηγορία της συνομωσιολογίας...
διάβασε καλά τι γράφω και μετά μου λες απορίες...μου παραθέτεις το ίδιο δελτίο τύπου και τις ίδιες φωτογραφίες που παρέθεσα κι εγώ...
ξέρεις πως λέγετε αυτό που κάνεις;

[
Apostolos Gouzis είπε...

Dazbaw,
Τι εννοείς για την κα. Σουβαλτζή;
Οτι έχει δίκιο που κατηγορεί τους πάντες;
Οταν τη ρώτησε ο Τράγκας που την είχε καλεσμένη πριν λίγο καιρό να μας δείξει κάποιο στοιχείο από τα ευρήματα, κατάπιε τη γλώσσα της.
Εχεις δεί κάποια εστω μία φωτογραφία σπό λιοντάρια, επιγραφές και άλλα που λέει ότι ανακάλυψε;
Εστω μία γενική άποψη του χώρου!
Της κατέσχεσαν επίσης τις φωτογραφικές μηχανές και τα φιλμ;
Μήπως δεν υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές τότε;
Μπορείς να μας βάλεις εδώ ένα οποιδήποτε φωτογραφικό στοιχείο από την ανασκαφή;
29 Οκτωβρίου 2014 - 12:06 π.μ. ]


τα θυμάσε αυτά; όταν σου απάντησαν συνταξιδιώτες περί φωτογραφιών, εποίησες την νύσσαν

Εμπεδότιμε ζητώ συγγνώμη για το ύφος, αλλά θεωρώ πως υπάρχει εμπάθεια στην συγκεκριμένη περίπτωση...

Unknown είπε...

4@Virgi
δεν σε γνωρίζω αλλά ... ναι αυτό θα πει μύτη.
Οι ημερομηνίες δεν είναι τυχαίες. Δεν είναι απλώς νούμερα. Ανοιγμα και κλείσιμο εποχής ? Ισως.
Πάντως μπράβο σου.
Κοίτα λίγο και την απόσταση μεταξύ Πέλλας - Αμφίπολης - Δίον από το G.Earth. Αυτό ψαχνω τελευταία.

vagkalf07 είπε...

την τεταρτη ο εμπεδοτιμος θα επαληθευτει αλλη μια φορα....

Ανώνυμος είπε...

@Anastasios Vourekas
Για να συμπληρώσω λίγο το σκεπτικό σου θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα τη διασκόπηση που πρόκειται να γίνει στο Λόφο Καστά. Κατά την εκτέλεση λοιπόν αυτής της διασκόπησης καθώς και άλλων παρόμοιων μεθόδων (με πηγές-πομπούς και δέκτες σημάτων) οι επιστήμονες κατά την επεξεργασία των σημάτων απομονώνουν το «θόρυβο», προκείμενου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό υποθέτω ότι βασίζονται στην επαναληψιμότητα των μετρήσεων καθώς και σε προϋπάρχοντα μοντέλα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της μεθόδου σε άλλες περιπτώσεις.
Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι οι πήγες που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα είναι τα «σήματα», θα πρέπει και εμείς να απομονώσουμε το «θόρυβο». Είμαστε τυχεροί γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο :
Οι νεκροί θάβονταν στη γενέτειρα τους και οι τελευταίες φροντίδες του σώματος γίνονταν από τους οικείους τους. Για να παρεκκλίνουμε από αυτή τη συμπεριφορά/μοντέλο θα πρέπει να υπάρξουν ιδιαιτέρως εξαιρετικοί λόγοι.
Σημείωση
Αν δεν είχε διασωθεί καμία πηγή σχετικά με την ταφή του ΜΑ, είμαι σίγουρη ότι όλοι θα υπέθεταν ότι η ταφή του έγινε στη Μακεδονία και συγκριμένα στις Αιγές. Κανένας δε θα έψαχνε στην Αλεξάνδρεια, Μέμφιδα ή όπου αλλού.

Επίσης θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και τα παρακάτω:

1) Ο ΜΑ ζούσε ριψοκίνδυνα. Ανά πάσα στιγμή διακινδύνευε να σκοτωθεί σε κάποια μάχη. Άρα είτε δεν τον απασχολούσε το θέμα της ταφής του, γιατί θεωρούσε δεδομένο ότι θα ταφεί στις Αιγές, είτε είχε εγκαίρως εκφράσει κάποια σχετική επιθυμία. Δε ξέρω αν είχε φροντίσει για την κατασκευή τάφου όσο ζούσε γιατί αυτό σχετίζεται με το 4) παρακάτω. Ο πρόσφατος θάνατος του Ηφαιστίωνα ίσως ήταν η αφορμή για να εκφράσει την επιθυμία αυτή.

2) Ο θάνατος του ΜΑ δεν ήταν «ξαφνικός». Πέθανε μετά από 12-13 ήμερες , αφότου αρρώστησε/δηλητηριάστηκε ή οτιδήποτε άλλο. Ειδικά προς τις τελευταίες ημέρες φαντάζομαι ότι η πιθανότητα του θανάτου είχε περάσει από το μυαλό των πιο απαισιόδοξων τουλάχιστον. Μοιάζει λογικό να είχαν σκεφτεί κάτι για αυτό το ενδεχόμενο και πιθανόν να είχαν κάνει και κάποιες προετοιμασίες- «αχρείαστες να ‘ναι»

3) Η ακριβής τοποθεσία της ταφής δε «διαφημιζόταν» Πχ η ακριβής τοποθεσία των βασιλικών τάφων στις Αιγές ήταν γνωστή?( παρακαλώ βοηθήστε)

4) Αν δεν κάνω λάθος (και παρακαλώ διορθώστε με γιατί δεν το γνωρίζω καλά το θέμα) δεν υπήρχε την εποχή εκείνη η συνήθεια να κατασκευάζουν τους τάφους πριν το θάνατο κάποιου. Υποθέτω ότι μετά την καύση, τοποθετούσαν τα οστά στη λάρνακα ( η οποία φυλασσόταν πού ????) και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του τάφου γινόταν η ταφή. Υποθέτω ότι δε διατηρούσαν το σώμα μέχρι να ολοκληρωθεί ο τάφος, ο οποίος όσο μικρός και να ήταν (αναφέρομαι σε μακεδονικούς τάφους) χρειάζεται κάποιο χρόνο για την κατασκευή του και μετά έκαναν την αποτέφρωση.

Έχοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω απομονώνω του παρακάτω «θορύβους»:
(συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

1) Η πληροφορία ότι έδωσαν τη σωρό για ταρίχευση μετά από 6 ημέρες, μου φαίνεται τουλάχιστον απαράδεκτη και ένδειξη μεγάλης ασέβειας προς το νεκρό. Αν οι έξι ημέρες μπορούν να αξιολογηθούν ως πληροφορία, θεωρώ πιο πιθανό να αφορούν την ολοκλήρωση της προσωρινής ταρίχευσης και της έναρξης μεταφοράς της σωρού στη Μακεδονία.
2) Θεωρώ επίσης ότι η «προφητεία» σχετικά με την χώρα ταφής εντάσσεται στο πλαίσιο της «μυθοπλασίας». Όποιες και αν ήταν οι σχέσεις τους με το ΜΑ, όποιες και αν ήταν οι φιλοδοξίες τους δε πιστεύω ότι θα χρησιμοποιούσαν τη σωρό του ΜΑ και θα έπαιζαν πολιτικά παιχνίδια. Θα ήταν ιεροσυλία.Μη ξεχνάμε και τους οικείους του και τους απλούς μακεδόνες στρατιώτες. Για αυτό θεωρώ την «κλοπή» της σωρού από τον Πτολεμαίο ως «θόρυβο».
3) Ως «θόρυβο» επίσης αξιολογώ τα δύο χρόνια για την κατασκευή της αρμάμαξας. Μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι η σωρός του ΜΑ παρέμεινε στη Βαβυλώνα για δύο χρόνια μέχρι να ετοιμαστεί μια αρμάμαξα για να τη μεταφέρουν οπουδήποτε. Αν έχει κάποια βάση η πληροφορία αυτή, πιθανόν αφορά στο χρόνο ολοκλήρωσης του τάφου και μεταφοράς της λάρνακας με τα οστά του ΜΑ στον τάφο.

Άρα συμπεραίνω ότι η σωρός μεταφέρθηκε στη Μακεδονία, όπου και έγινε η αποτέφρωση. Έχω κάποιο κενό σχετικά με την αποτέφρωση του Ηφαιστίωνα. Δεν έχω καταλάβει μέχρι σήμερα αν έγινε τελικά στην Βαβυλώνα. Αναφέρομαι στην αποτέφρωση και όχι στην κατασκευή της νεκρικής πυράς. Όποιος μπορεί ας βοηθήσει με σχετικές αναφορές.
Σχετικά τώρα με την ταφή:
Α) Ταφή στις Αιγές
Πιθανόν να ανακαλυφθεί κάποια στιγμή εκεί ο τάφος του ΜΑ.
Σημείωση
Βέβαια αν η ταφή γινόταν στις Αιγές, που ήταν και το προφανές σημείο δε θα υπήρχε η ανάγκη για όλη αυτή τη μυστικότητα και παραπληροφόρηση/θόρυβο. Δε μπορεί όμως να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.
Β) Ταφή σε κάποιο άλλο μέρος της Μακεδονίας
Υποθέτω λοιπόν ότι η επιθυμία του Αλέξανδρου ήταν διαφορετική. Η μόνη λογική εκδοχή για να μη γίνει η ταφή στις Αιγές είναι η επιθυμία του να ταφεί μαζί με τον Ηφαιστίωνα, ο οποίος δε μπορούσε να ταφεί στις Αιγές ως μη μέλος της βασιλικής οικογένειας. Κάτι τέτοιο φαντάζομαι δε θα γινόταν εύκολα αποδεκτό από τους Διαδόχους και εδώ ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο ο Πτολεμαίος, ως εγγυητής και εντολοδόχος της τελευταίας επιθυμίας του ΜΑ ( και πιθανόν και ο Νέαρχος).
Έως την ολοκλήρωση του τάφου κάπου πρέπει να φυλασσόταν η λάρνακα με τα οστά του ΜΑ και πιθανόν και η λάρνακα με τα οστά του Ηφαιστίωνα. Για την περίπτωση του ΜΑ ίσως είχε χρησιμοποιηθεί το κενοτάφιο που βρέθηκε στις Αιγές .
Ο τάφος στην Αμφίπολη, λόγω του μεγέθους του και λόγω και του εμφανούς «σήματος» που έφερε στην κορυφή, είναι αδύνατον να κρατήθηκε μυστικός. Μυστικός θα μπορούσε μόνο να κρατηθεί ο νεκρός για τον οποίο προοριζόταν και εδώ ίσως βοήθησε πολύ το σενάριο κλοπής και μεταφοράς του στην Αίγυπτο.


fterotos psychonoos είπε...

@Ερασιτέχνης,

Ακριβώς! Με βρίσκουν σύμφωνο τα περισσότερα από όσα λες. Με τη διευκρίνιση μόνο ότι τα περί προφητείας (χρησμού, καλύτερα) δεν είναι βέβαιο ότι απασχολούσαν τον Πτολεμαίο ως άτομο αλλά ως ταγό.. Διότι κάθε ταγό τον ενδιέφερε πάντοτε ο απόηχος στο λαό που κυβρενά.. [Ως προς αυτό, νιώθω να απαντώ και σε μια επισήμανση της Effie]
Κατά τα λοιπά: 2 χρόνια κατασκευής για την αρμάμαξα (κι εμένα μου φαίνονται μάλλον πολλά, αν και όμοιό της αναφέρεται ότι δεν είχε ξαναδεί ανθρώπου μάτι), κυρίως όμως το ότι η Ρωξάνη συνεχίζει προς Μακεδονία και μάλιστα την "ξαναβρίσκουμε" μετά από λίγα χρόνια στην Αμφίπολη, αυτά είναι (μεταξύ άλλων) που μας κάνουν εδώ να εικάζουμε όσα εικάζουμε. Και ορισμένες συμπτώσεις... διότι φαίνονται πλέον αρκετές.

Unknown είπε...

@ virgi,
ΑΜΕΣΑ , σε παρακαλώ, μέτρα ξανά τα πιθανά σκαλοπάτια και κανε μας το πιθανότερο σχέδιο που φαντάζεσαι!!!!!!!

fterotos psychonoos είπε...

Εννοώ ότι τον Πτολεμαίο δεν ξέρουμε αν τον απασχλούσε (και πόσο)ως άτομο ο χρησμός περί ευημερίας, αλλά τον απασχολούσε στο μέτρο που ήθελε, όπως κάθε ταγός, να δίνει την εικόνα στο λαό του ότι κάνει για αυτόν το καλύτερο δυνατό..
Οι Αιγές δεν ήταν ότι δεν εξυπηρετούσαν τη μυστικότητα της μεταφοράς αλλά κυρίως το ότι δεν ήταν καθόλου φιλικό περιβάλλον, αφού βρίσκονταν υπό την κυριαρχία του Κασσάνδρου..
είτε ο τάφος στην Αμφίπολη είχε κατασκευαστεί νωρίτερα από τον θάνατο του Α. για τον Ηφαιστίωνα είτε άρχισε να κατασκευάζεται μετά τον θάνατο του Α. για εκείνον, υπάρχει λογική απάντηση στην επιλογή της ταφικής τοποθεσίας.
Κατόπιν αυτής της επιλογής και προκειμένου να διατηρηθεί η μυστικότητα της αληθινής ταυτότητας του "μεγάλου βασιλιά" που είχε ταφεί εκεί (βλ. τον απόηχο εντός της προφορικής παράδοσης στους κατοίκους γύρω από την Αμφίπολη), ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εκ κατασκευής του έτσι ώστε στην προσπάθειά του να αναζητήσει μιαν άλλη τοποθεσία "ταφής", να σκέφτηκε: Πτολεμαίος-κλοπή, άρα Αίγυπτος, Αμφίπολη, ποτάμι, Δεινοκράτης, εύρηκα: θα πούμε ότι ετάφη εντέλει στην Αλεξάνδρεια! Κάτι που εξυπηρετούσε και τους ίδιους τους Πτολεμαίους ως κατασκεύασμα.

giannis_ είπε...

@ερασιτέχνης
Από που προκύπτει ότι ο Ηφαιστίωνας δε μπορούσε να ταφεί στις Αιγές; Με βασιλικές τιμές πιθανόν δε μπορούσε να ταφεί εκεί, αλλά προφανώς και ο παντοδύναμος Αλέξανδρος μπορούσε να του εξασφαλίσει μια μεγαλοπρεπή ταφή. Διαφορετικά αυτοί που ζούσαν στις Αιγές που ενταφιάζοντο, τους μετέφεραν αλλού; Οι βασιλείς έπρεπε να ταφούν στις Αιγές και συγκεκριμένα οι Τιμενίδες.
Στην Αμφίπολη αν τάφηκε ποτέ ο Μ.Α. ήταν αποτέλεσμα διεργασιών των επιγόνων, ο ίδιος συναισθηματικά δεν είχε καμία σχέση με τη πόλη. Μπορεί να ήταν το Λας Βέγκας της εποχής αλλά τίποτα παραπάνω.

Planet είπε...

@Ερασιτέχνης:

-Αν η κλοπή του πτώματος του Αλέξανδρου απο τον Πτολεμαίο ήταν σκηνοθετημένη, με ψεύτικο νεκρό, γιατί ο Πέρδικκας πήρε το βασιλικο στρατο και επιτέθηκε στον Πτολεμαιο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να σκοτωθεί; Ήταν κόλπο για να βγει ο Πέρδικκάς απο το παιχνίδι; Και που ήξερε ο Πτολεμαιος πως θα νικήσει τον πόλεμο, για να πάρει το ρίσκο να παίξει ένα τέτοιο θέατρο;

-Αν ισχύει το παραπάνω, γιατί όλοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι μετά το θάνατο του Πέρδικκα και υπήρξε ακυβερνησία; Ποιος οργάνωσε τη μεταφορά του Αλέξανδρου στη Μακεδονια, αν, όπως φαινεται, κανεις δεν περιμενε τις εξελίξεις; Αν όλο αυτο ήταν στημένο, τα επομενα βήματα θα είχαν προαποφασιστει.

Φαντάζομαι πως η προτασή σου πολύ δύσκολα μπορει να ισχύει.

Nemot είπε...

Ο τάφος δεν έχει πακτωθεί με χώμα για να αποτρέψει τους τυμβωρύχους. Αν ήταν γι αυτον τον λόγο θα είχαμε βρει και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Ομως η συγκεκριμένη πρακτική είναι μοναδική. Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που εφαρμόστηκε αυτή η μοναδική πρακτική στον τάφο της Αμφίπολης ?

Ο λόγος είναι ότι αυτή η τεχνική σφράγισης εφαρμόστηκε όχι για να αποτρέψει τους τυμβωρήχους, αλλά να αποτρέψει τους στρατηγούς, επιγόνους, απογόνους κλπ του Αλέξανδρου να ξανακλέψουν το πτώμα του όπως είχε κάνει αρχικά ο Πτολεμαίος.

Δείτε πόση προσπάθεια εχει χρειαστεί εδώ και 2 μήνες με τα μέσα του 2014 να βγουν τα χώματα. Με τα δεδομένα της εποχής του Αλέξανδρου, θα χρειαζόταν τριπλάσιος χρόνος. Κανένας Επίγονος δεν θα μπορούσε να το κάνει με καταδρομική επιχείρηση, εκτός και αν καταλάμβανε μόνιμα τα εδάφη της Μακεδονίας, που σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαζόταν το Σώμα.

Δεν ξέρω αν την Τετάρτη θα έχουμε απαντήσεις στα ερωτήματα, αλλά το σενάριο Μέγας Αλέξανδρος είναι το μόνο που εξηγεί τα πάντα.

fterotos psychonoos είπε...

Συμφωνώ με τον Planet ως προς το αληθινό μέρος της μάχης Πτολεμαίου-Περδίκα για τη σωρό του Α. Η σκηνοθεσία, αν αυτή υπήρξε, που κατά τη γνώμη μου φαίνεται ότι υπήρξε, αφορά τα όσα ακολούθησαν την αρπαγή του πτώματος και τη συνάντηση στον Τριπαράδεισο. Επίσης, την "επιλογή" της Αλεξάνδρειας, 40 περίπου χρόνια αργότερα, ως τόπο οριστικής "ταφής". Η Αλεξάνδρεια χτίστηκε από τον Δεινοκράτη και είχε ποτάμι...

Ανώνυμος είπε...

@giannis
Όταν λέω Αιγές εννοώ τους βασιλικούς τάφους
@Planet
Πως είμαστε σίγουροι για το ποια ήταν τα κίνητρα της επίθεσης του Περδίκκα?

ιοαννα είπε...

Προς Planet : Επί του σχολίου σου (ώρα 4.10)....όταν συμβαίνουν όσα αναφέρεις, η Ολυμπιάδα ζούσε ??? Δεν έχω χρόνο να το ψάξω τώρα ... Please !!!.....

Unknown είπε...

ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ:
Τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου είναι σπουδαία μνημεία που καταγράφηκαν ως μεγαλουργήματα της εποχής ή αλλιώς θαύματα του αρχαίου κόσμου κατά την αρχαιότητα και την προ Χριστού περίοδο. Εμπνευστής του καταλόγου αυτού θεωρείται ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα μνημεία και συνέταξε τον κατάλογο:
1. Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
2. Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
3. ΟΙ ΚΡΕΜΑΣΤΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ
4. ΤΟ ΧρΥΣΕλΦΑΝΤΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ
5. Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΟ
6. ΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ
7. Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ
Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ κατάφερε στην σύντομη ζωη του να επισκεφθεί,να κατακτήσει και να εξουσιάζει τα 5 απο τα επτά θαύματα και οι αμεςοι διάδοχοι του τα αλλα δυο.Σημαντικο και τι γεγονός οτι οΠολυς Δεινοκρατης δεν ειχε επισης ανάλογη ευκαιρία. να βάλει την σφραγίδα του σε τέτοιο μνημειο κατα την δραςη του Αλεξανδρου.Μου φαινεται αδιανόητο να μην υπήρχε στην σκέψη τους και σαν απωθημένο τους ,η καταςκευη ενός θαύματος που να εκφράζει την ομάδα τους με διαταγή αυτοκράτορα και καταςκευη καλλιτέχνη.Βεβαια η μεγάλη έμπνευση υπήρξε απο τον Δεινοκρατη για την Λάξευση της πόλης του Άθως ΩΣΤΟΣΟ κατι τέτοιο ηταν ανέφικτο .Ωμως ενα μαυσωλείο σαν της Αμφιπολης ,το μεγαλύτερο του αρχαίου κοσμου σίγουρα ηταν και μεγαλειώδες και ρεαλιστικό και χρήσιμο ετσι ώστε να δικαιολογεί το μυθωδες κόστος του και να μην αποτελεί και ύβρη.
Να λοιπόν μια ωραία ευκαιρία κατασκευής μνημείου που θα ειχε ,επιτέλους την σφραγίδα τόσο του ΜΕΓΑ αλλα παράλληλα και του Δεινοκράτους.Θα λεγα λοιπόν ως τέτοιο να το δούμε ,ως μια απόπειρα κατασκευής του Αλεξανδρινού θαύματος του αρχαίου κόσμου.Για να δούμε τι μας περιμένει λοιπόν σαυτο το κτήριο των 80 μέτρων ύψους και των είκοσι χιλιάδων τετραγωνικων μέτρων και κατα ποσο θα επιβεβαιωθούμε .ΠΑΝΤΩς ΑΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΠΑΜΕ...

Ανώνυμος είπε...

@Planet & fterotos
Εγώ δε μίλησα για σκηνοθεσία και ψεύτικες σωρούς. Εννοώ ότι η δήθεν κλοπή ήταν "ράδιο αρβύλα".
Όμως, η αλήθεια είναι ότι αφήνω ένα ενδεχόμενο να έγινε πραγματικά (δε μπορώ και να τα γράφω όλα), λόγω διαφωνίας των υπολοίπων να εκτελέσουν την επιθυμία του ΜΑ. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι ο Πτολεμαίος ήταν εγγυητής και εντολοδόχος.

Effie είπε...

Από το site: http://www.alexanderofmacedon.info/greek/SOURCESgr.htm
"Εν κατακλείδι, οι σωζόμενες αρχαίες πηγές είναι πράγματι λίγες και συχνά παρέχουν ελλιπείς ή αντικρουόμενες πληροφορίες, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και για το όνομα συγκεκριμένων προσώπων. Λόγου χάριν, η τελευταία σύζυγος του Φιλίππου ίσως ονομαζόταν Κλεοπάτρα ή ίσως Ευρυδίκη και ο υπεύθυνος για τις βασίλειες εφημερίδες αλλού αναφέρεται ως Ευμένης κι αλλού ως Ευμενής. Το πρόβλημα της ασυμφωνίας των πηγών είναι χαρακτηριστικότερο στην Ινδία, όπου σχεδόν κάθε αρχαίος συγγραφέας αναφέρει λαούς άγνωστους στους υπόλοιπους συγγραφείς. Τέλος, οι αρχαίες πηγές παρέχουν εξίσου αντικρουόμενες ή ελλιπείς πληροφορίες και σε θέματα χρονολόγησης, ενώ όσο βαθύτερα στην Ασία ακολουθούμε τον Αλέξανδρο, τόσο δυσκολότερη γίνεται η ταυτοποίηση των αρχαίων τοπωνυμίων με τα σημερινά....
....Έτσι, για το σχηματισμό της πλήρους εικόνας και την κάλυψη των κενών στην ιστορία του Αλεξάνδρου αναγκαστικά συνδυάζονται πληροφορίες απ’ όλους τους σωζόμενους ιστορικούς, ανεξαρτήτως της μεταξύ τους συμβατότητας. Εμείς απλώς πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η εικόνα, που συνθέτουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, ίσως μοιάζει λιγότερο στον Αλέξανδρο και περισσότερο στον Φρανκενστάιν ή στον Μυνχάουζεν. Βέβαια, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι ο καθένας έχει δημιουργήσει στο μυαλό του μία συγκεκριμένη και εντελώς αδιαπραγμάτευτη εικόνα του Αλεξάνδρου και αναζητά επιλεκτικά, πότε στον έναν και πότε στον άλλο συγγραφέα, τις «αποδείξεις» ότι ο δικός του Αλέξανδρος είναι ο πραγματικός".

Αυτό σαν δευτερολογία σε κάτι που ανάρτησα χτες, ότι τελικά η ιστορία και ο μύθος ίσως διαπλέκονται σε δυσδιάκριτο "κουβάρι"πληροφοριών, για μια τόσο εξέχουσα και μοναδική προσωπικότητα όπως ο Α.

Μήπως κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον τάφο του;

fterotos psychonoos είπε...

@ioanna

Αν και ρωτάς τον Planet, βεβαίως στα όσα αναφέρεται αφορούν μια εποχή όπου η Ολυμπιάδα ζούσε..
η ολυμπιάδα δολοφονήθηκε το 316, εμείς συζητάμε για το τι έγινε το 321πΧ

fterotos psychonoos είπε...

@Effie,

Χαίρομαι που εντέλει συμφωνούμε για την πλοκή μύθου κι αλήθειας... που κατασκευάζει την Ιστορία (η πλοκή των δύο, όχι η αλήθεια)...
Αλλά αν αντιστρέψουμε την πορεία, αν πάμε από τα πίσω προς τα μπρος, τότε ίσως βγούμε σε ξέφωτο ως προς ορισμένες εικασίες. Αν πάμε από την Αμφίπολη προς την Αλεξάνδρεια κι όχι από την Αλεξάνδρεια προς την Αμφίπολη.

giannis_ είπε...

@ερασιτέχνης
Οι βασιλικοί τάφοι είναι σε συστάδες αλλά το νεκροταφείο των Αιγών είναι ένα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων έθαβαν βασιλείς και μη. Ο Αλέξανδρος στο χώρο αυτό μπορούσε να δημιουργήσει δική του συστάδα ή να ενταφιάσει τον Ηφαιστίωνα και μερικά μέτρα πιο πέρα να έθαβαν και τον ίδιο.

Dazbaw είπε...

Η επικρατούσα εκδοχή λέει πως ο ΜΑ, όταν έβγαλε το δαχτυλίδι - σφραγίδα που φορούσε, ψιθύρισε δίνοντάς το στον Περδίκα: ΄΄τω κρατίστω΄΄ εννοώντας [στον πιο δυνατό]...μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος δεν είπε ΄΄τω κρατίστω΄΄, αλλά ΄΄τω Ηρακλεί΄΄, εννοώντας ότι αφήνει το θρόνο στο μοναχογιό του...αν ισχύει το δεύτερο τότε μάλλον ο Περδίκας κάτι ΄΄μαγείρεψε΄΄ κι όχι ο Πτολεμαίος...αντιθέτως όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα εδώ οι Πτολεμαίοι έχουν άμεση σχέση με την οικογένεια του ΜΑ....

fterotos psychonoos είπε...

@Effie,

Εξάλλου, έγραφα χθες:
"Προσωπικά θεωρώ ότι επειδή πάντοτε στην ιστορία παρεισφρέουν φανταστικά σενάρια, τα οποία δανείζονται υλικά τους από την πραγματικότητα, τα περί εξαπάτησης του Περδίκα από τον Πτολεμαίο, μέσω αντικατάστασης της μιας μούμιας με κάποια άλλη, θεωρώ ότι "υποδηλώνουν" έστω κι έμμεσα μια "αληθινή" ιστορία: την κατοπινή εξαπάτηση όσων έβλεπαν μια μούμια, θεωρώντας ότι πρόκειται για κάποια άλλη".

Unknown είπε...

@Konstantinos Kairis
συναδελφε και φιλε Κωστα, τι ωραια που το εγραψες.. Σφιγξ ! :)
εχω την αισθηση οτι ολα αυτα τα τερατα της Ελληνικης Μυθολογιας ειναι οι πληροφοριες που εχουν μεινει απο την προιστορικη εποχη και τους πρωτους ανθρωπους σε οργανωμενες κοινωνιες..
δεν ειναι τυχαιο που αναφερεις οτι το εμαθε το αινιγμα απο τις Μουσες-Μουσειο-Μνημη κτλ...
ισως να εχει σχεση και με τον πρωτο ανθρωπο που αρχισε να --θαβει-- τον αλλο ανθρωπο..φιλο,συγγενη κτλ
που ειναι και η διαφορα μας με τα αλλα ζωα.. ισως να ξεκιναει απο εκει το --ολο-- θεμα..

το ωραιο ειναι που εχει και σχεση με το θεμα μας,οτι ισως αυτο το αινιγμα το εμαθε απο τον Λαιο και την ειχε τοποθετησει αυτος εκει,και την απαντηση την ηξεραν μονο οσοι ηταν βασιλικης καταγωγης..αφου και αυτος το ειχε μαθει απο την Πυθια..

το ελυσε ο -βασιλικης καταγωγης-δηλαδη νικησε και το θανατο,εγινε ηρωας- και η Σφιγγα επεσε --εχασε το κεφαλι της και τα φτερα-- και ολα καλα..

μια σκεψη ειναι.. :)

γενικα οι ηρωες ηταν της δρασης,οχι της αδρανειας.. ο αλλος εκοψε το κεφαλι,ο αλλος διαλεξε το δρομο της αρετης,ο αλλος με την Χιμαιρα..κ.α
ολοι αυτοι ειναι μυθοι ΨΥΧΙΚΟΙ..εχουν σχεση με την ζωη και το θανατο και την ψυχη,την αληθεια,την φιλοσοφια.. κ.α

τωρα ειπα ψυχη.. δεν υπαρχει πουθενα η εννοια ο ορισμος το περιεχομενο της ΠΟΥΘΕΝΑ σε καμια Μυθολογια -λογοτεχνια..
αρμα,ηνιοχος,αλογα.. πραγματα φανταστικα..μεγαλο θεμα..

Ανώνυμος είπε...

@giannis
Αφού το λες μπορεί να είναι και έτσι. Κανονικά ο ΜΑ έπρεπε να ταφεί στη συστάδα του Φιλίππου.

Δε μπορώ όμως να σκεφτώ κανέναν άλλο λόγο για την ταφή του στην Αμφίπολη.
Και για να αλλάξουμε λίγο θέμα, σε αυτήν την αναθεματισμένη την επιβεβαίωση μου ζητάει να πληκτρολογήσω " the gaiduri" (χαχαχα)

Effie είπε...

@fterotos psychonoos
Περί πλοκής μύθου και ιστορίας: Θα δείξει αν πάμε προς τη μεριά Αμφίπολης. Και αυτό βασίζεται σε συγκεκριμένη ερμηνεία ελλιπούς ιστορικής (τουλάχιστον εν μέρει) πληροφόρησης πάνω στην οποία χτίστηκε μια θεωρία. Δεν "πατάει" σε αδιαμφισβήτητα ιστορικά ντοκουμέντα (αφού αυτά δεν υπάρχουν εξάλλου) αλλά σε ερμηνεία της πηγής του Παυσανία για την ταφή Α., καθώς αι σε ορισμένες παραδοχές για τον Πτολεμαίο Λάγο και άλλους επιγόνους, κατ'εξοχήν.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο τάφος Α. έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις, όπως ο ίδιος Αλέξανδρος. Μόνο στην Αλεξάνδρεια/Αίγυπτο έχουν γίνει 140 προσπάθειες ανεύρεσης του, και προχωράμε, με πιό πρόσφατο εύρημα αυτό των Πολωνών αρχαιολόγων στην Αλεξάνδρεια, τον Μάιο 2014.... Για ένα πρόσωπο με μυθικές προεκτάσεις, θα υπάρχουν πολλοί τάφοι σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της γης από την οποία ξεκίνησε. Το πρόβλημα είναι η αδιάψευστη επιβεβαίωση ότι τελικά βρέθηκε ο τάφος Α. Εκεί βλέπω διαρκές αίνιγμα... Κατά το: "7 πόλεις μάρνανται ρίζαν Ομήρου είναι"...φανταστείστε πόσες πόλεις και πόσα μέρη αντίστοιχα διεκδικούν (και ίσως θα διεκδικούν)τον τάφο Α.

Planet είπε...

Ερασιτέχνης:

Και ένα απλό ράδιο αρβύλα να ήταν κάποιος απο τους επιγονους θα πρεπει να ειναι υπεύθυνος για αυτο, το οποιο δε μπορει να ισχύει δεδομένης της ακυβερνησίας που προέκυψε μετά το θάνατο του Πέρδικκα.

Το κίνητρο του Πέρδικκα για την επίθεση στον Πτολεμαίο προκύπτει απο τις πηγές και τη λογική (πως ακομα και αν μερικοι ιστορικοι δεν αναφέρουν το κίνητρο, αναφέρουν πως ο Περδίκας στράφηκε εναντιον του Πτολεμαίου αφοτου διαπίστωσε την κλοπή του Αλέξανδρου).

Ανώνυμος είπε...

@giannis
ψέματα......
είχα σκεφτεί παλαιότερα κάτι, αλλά με τα τόσα που γράφουμε το ξέχασα....
Την εύκολη πρόσβαση και μεταφορά των υλικών, κυρίως των μαρμάρων από τη Θάσο.

virgi είπε...

@καιρης
Αυτά για τις σκάλες τα έχω ήδη στο σχέδιο μου

ιοαννα είπε...

Όλοι, νομίζω, αντιλαμβανόμαστε, ότι ένεκα της λαχτάρας μας να λυθεί ΄΄ο γόρδιος δεσμός΄΄ ενώπιον του οποίου έχουμε βρεθεί...μπήκαμε στο ΄΄τριπάκι΄΄ (ας μου επιτραπεί η έκφραση) να σκεφτόμαστε ως ΄΄μικροί΄΄ Σέρλοκ Χόλμ....ή Πουαρό! Κ αυτό βεβαίως, είναι πολύ καλό, γιατί τουλάχιστον όσο αφορά εμένα προσωπικά, ξεσκόνισα βιβλία αρχαίας ιστορίας, πλοηγήθηκα διαδικτυακά επί ατέλειωτες ώρες, ξέφυγα από την καταδίωξη του άγχους της καθόλα αγαπημένης αλλά δύσκολης δουλειάς μου, και εν τέλει, ίσως καταφέρω να καθυστερήσω κ το αλτσχαιμερ (κ ειδικά επ΄αυτού, ευχαριστώ τον οικοδεσπότη κ πάρα πολλούς από όλους εσάς !). Όμως..., είναι αυτονόητο, ότι όπως κ να το δούμε κ από όποια πλευρά κ να το πιάσουμε, ΄΄όλοι οι δρόμοι΄΄ οδηγούν στην Αμφίπολη !!!. Επειδή, δε, αυτονόητο τυγχάνει ότι, όλα τα σενάρια μας,΄΄από κάπου μπάζουν νερά΄΄, συνομιλούμε, κ αλληλοπαιδευόμαστε !!!...Υπομονή...κ ελπίδα, λοιπόν.... Ααα, κ αισιοδοξία, παρακαλώ !!!

Ανώνυμος είπε...

@Planet
Μπορεί ο Περδίκας να είχε άλλα κίνητρα να στραφεί εναντίον του Πτολεμαίου και να "χρησιμοποίησε" την κλοπή της σωρού εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι όσοι ήξεραν την αλήθεια και ιδιαίτερα ο Πτολεμαίος δε θα το αποκάλυπταν.

Ανώνυμος είπε...

@ioanna
Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου.
Και για να χαλαρώσουμε λίγο....
Σε αυτή τη χώρα είμαστε ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ!!
Αφού γίναμε όλοι σεισμολόγοι, προπονητές, οικονομολόγοι κλπ προσφάτως γίναμε και....Αρχαιολόγοι!!! Με τη μόνη διαφορά ότι το τελευταίο είναι απείρως πιο ενδιαφέρον και τουλάχιστον μας βοήθησε, όπως λες και εσύ, να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις για την Ιστορία μας.

kostas είπε...

Καλησπέρα,
ρίχνοντας μια ματιά στον ευρύτερο χώρο της Αμφίπολης στο Google Earth, νοτίως της ανασκαφής, έπεσε το μάτι μου σε έναν αντίστοιχου μεγέθους "τύμβο".
Μου έκανε εντύπωση η κυκλική βάση του ... ξέρει κάποιος από την ευρύτερη περιοχή τι ακριβώς βρίσκεται εκεί? Θα έλεγα θέατρο αλλά φαίνεται να είναι ψηλότερο στο κέντρο...σαν τύμβος..
πρέπει να είναι τεχνητό...
ρίξτε μια ματιά αν θέλετε στις παρακάτω φωτογραφίες:

http://www.image-share.com/ijpg-2752-130.html

http://www.image-share.com/ijpg-2752-131.html

http://www.image-share.com/ijpg-2752-132.html

Οι συντεταγμένες στο Google Earth είναι:
40°49'8.48", 23°51'32.36"

giannis_ είπε...

@ερασιτέχνης
Ο Αντίπατρος δε θα ήθελε την δολοπλόκο Ολυμπιάδα στα πόδια του να απεργάζεται 1000+1 τρόπους να τον εξοντώσει και σίγουρα δε θα ήθελε μία πομπή όσο ένα εκστρατευτικό σώμα μέσα από τα εδάφη του! Έτσι όλους τους βόλευε μία πράσινη γραμμή, η Αμφίπολη μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης

Planet είπε...

Ο Πέρδικκας είχε και άλλα κίνητρα. Η κλοπή του πτώματος ήταν η αφορμή, οχι απαραίτητα η αιτία (γιατι ο Περδίκκας σε κάποια φάση εναντιώθηκε σε πολλούς απο τους επιγόνους). Με βάση αυτο μπορούμε να κάνουμε την υπόθεση πως υπήρχε κάποιο σχέδιο εξόντωσης/παραπλάνησης του Περδίκκα, αλλά ακομα και αυτο κολλάει λιγο στην ακυβερνησία που προέκυψε αργότερα (και όχι μονο).

Effie είπε...

@kostas
Κάποιος σχολιαστής έχει υποδείξει 3 παρόμοιους λόφους εν σειρά σε φωτογραφία, αλλά δεν θυμάμαι πότε το έγραψε, μάλλον χθες. Μάλιστα είχε τους 3 λόφους με κύκλους, ο Καστά ήταν στο κέντρο. Αν δει το σχόλιο ας αναρτήσει ξανά αυτή τη φωτο- με τόσους σχολιαστές χάνουμε το μπούσουλα...

kostas είπε...

@Effie

σύμπτωση!... γενικά διαβάζω συχνά τα πολύ ενδιαφέροντα που γράφονται..η συγκεκριμένη ανάρτηση μου διέφυγε...
ίσως πάντως είναι κάποιος γνωστός χώρος για τους αρχαιολόγους...

Ανώνυμος είπε...

@kostas
Εγώ το διάβασα σήμερα το πρωί ή χθες σε κάποιο site (δεν μπορώ να θυμηθώ ποιό)

Ανώνυμος είπε...

@kostas
Το βρήκα!
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/11/amfipoli-news.html

Effie είπε...

@ερασιτέχνης
Μπράβο! να το ελέγξει και ο Κώστας που αναφέρει 1 τύμβο ακόμα...

Ανώνυμος είπε...

@effie & Kostas
Τους ανακάλυψαν δήθεν οι ρεπόρτερς.....Μπαρούφες.
Σε ένα από αυτούς, που είναι βορειότερα του λόφου Καστά, κάποιος χρήστης έχει ανεβάσει φωτογραφία στο google earth με πινακίδα "Μακεδονικός τάφος της Αλεπούς". Πιθανόν πρόκειται για τάφους , που είναι γνωστοί στους αρχαιολόγους.

Unknown είπε...

Οταν ειχε αναφερθει ξανα αυτο το θεμα ειχα παρατηρησει αλλον ενα πιθανο τυμβο; ποια ειναι η γνωμη σας;
http://www.image-share.com/ijpg-2752-150.html

Effie είπε...

@ερασιτέχνης @ Kostas
Δε χάσαμε και τίποτε! είναι πάντως σε νοητή ευθεία, δεν ξέρω αν ο ένας συμπίπτει με αυτόν που παρατήρησε ο Κώστας.

kostas είπε...

@ερασιτέχνης @ Effie @ marios angel
τι να πω!...φοβερή σύμπτωση!... ειλικρινά σήμερα το πρόσεξα..! πράγματι έχει λοιπόν πολλά αντίστοιχα σημεία ενδιαφέρονοτος όπως αυτό του λόφου Καστά..και απ΄οτι φαίνεται ίσως και μεγαλύτερα σε διάμετρο.
Μήπως (εάν δεν είναι ήδη γνωστά στους αρχαιολόγους σημεία) έπρεπε να γίνει γεωφυσική διασκόπηση και σ' αυτά τα σημεία..Για να μην αναφέρω και τον τύμβο στην Πύδνα που τον αποδίδουν κάποιοι στην Ολυμπιάδα...

ιοαννα είπε...

Effie, Kostas, Ερασιτέχνης κ συγνώμη αν μου διέφυγε κάποιος....Θυμάμαι ότι ήδη από τις πρώτες αναρτήσεις του Εμπεδότιμου, υπήρξαν αρκετοί που αναφέρθηκαν σε διάφορες και αρκετούς λόφους πέρι αυτού για τον οποίο συζητούμε...ο ένας νομίζω προσδιορίζονταν με τον αριθμό 133 ή κάτι τέτοιο....Κ πολύ πρόσφατα άκουσα (ή διάβασα ?) ισχυρισμούς περί υπόγειας επικοινωνίας μεταξύ αυτών των λόφων, προφανώς υπονοώντας ότι ΄΄κρύβουν μυστικά΄΄. Ενδεικτικά σας παραπέμπω πχ στο http://www.koolnews.gr/stories/487374-thammeni-pyramida-o-lofos-dipla-ston-tymvo-tis-amfipolis-senaria-me-thisaurous-kai-erpetoeidi/.

Διοφαντης είπε...

http://www.britishmuseum.org/collectionimages/AN00131/AN00131845_001_l.jpg

ιοαννα είπε...

Προς fterotos psychonoos : Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση περί Ολυμπιάδας. Άρα...αφού ζούσε....μπορούσε ! 'Εχει αναφερθεί ότι ήταν πανούργα !
Προς Κonstantinos Kairis : Εξαιρετικά ΕΥΦΥΗΣ, η άποψη για την προοπτική χρήσης της εν λόγω ΄΄υπερογκης κ μεγαλοπρεπούς κατασκευής΄΄ (ανάλογης των 5 ΄΄θαυμάτων΄΄ που είχε επισκεφθεί ο ΜΑ)....ως μαυσωλείο ! (αρχής γεννομένης με την δική του ταφή !!!???).... Γιατί όχι ??? Ποιός μπορεί να αρνηθεί την αρχομανία του ? Την μεγαλομανία του ? Την επιθυμία του να κατακτήσει όλο τον κόσμο ? Και μάλιστα ενδεδυμένος την αύρα ενός Θεού ???? Συνειρμικά, μ έκανες να ανατρέξω σε κάτι που διάβασα για το μαντείο του Αμμωνα (ακολουθεί...)

ιοαννα είπε...

Ο Μέγας Αλέξανδρος κ το μαντείο του Άμμωνα
Α) Το μαντείο του Άμμωνα, μέσω των Ελλήνων της Κυρηναϊκής ήταν παλαιόθεν γνωστό στους Έλληνες της κυρίως Ελλάδας, που πίστευαν ότι από εκεί είχε φθάσει η σχετική τέχνη στο αρχαιότερο μαντείο τους, εκείνο της Δωδώνης. Έχαιρε μεγάλου σεβασμού (ο Αριστοφάνης θεωρούσε το Μαντείο του Άμμωνα ως το δεύτερο σημαντικότερο μετά από εκείνο των Δελφών, ο Πίνδαρος είχε ιδρύσει στη Θήβα ναό του Άμμωνα και οι Αθηναίοι είχαν στείλει επίσημη αντιπροσωπεία κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, για να πάρουν χρησμό). Είχε τη φήμη του αλάνθαστου και κατά καιρούς το είχαν συμβουλευθεί πολλοί Έλληνες ήρωες, μεταξύ των οποίων ο Περσέας, όταν ο Πολυδέκτης τον έστειλε να σκοτώσει τη Γοργόνα και ο Ηρακλής, όταν πήγε στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τον Ανταίο. Επίσης ο Φίλιππος μετά από ένα ενύπνιο (όνειρο) έστειλε τον Χαίρωνα τον Μεγαλοπολίτη στο μαντείο των Δελφών, για να ζητήσει χρησμό και ο Απόλλων απάντησε ότι όφειλε να τιμά και να θυσιάζει στον Άμμωνα περισσότερο απ’ όσο στους άλλους θεούς και ότι θα έχανε το μάτι εκείνο, με το οποίο είχε δει από τη χαραμάδα τον Άμμωνα με μορφή ερπετού να κοιμάται με την Ολυμπιάδα. Ο Αλέξανδρος υποτίθεται ότι ήθελε να μιμηθεί τον Περσέα και τον Ηρακλή (εγγονό του Περσέα), επειδή καταγόταν κι απ’ τους δύο και επιπλέον απέδιδε μέρος της καταγωγής του στον Άμμωνα (σύμφωνα με το ενύπνιο του πατέρα του) αν και το τελευταίο κατά πάσα πιθανότητα είναι μεταγενέστερη επινόηση. Από τις εκβολές του Νείλου, όπου είχε οριοθετήσει την πόλη του, ο Αλέξανδρος ξεκίνησε για το μαντείο του Άμμωνα Ρα στην όαση Σίουα, ένα δύσκολο ταξίδι περίπου 530 χλμ ή 2.867 σταδίων, δηλαδή περίπου 15 σταθμών. Κανένας από τους αρχαίους ιστορικούς δεν αναφέρει πόσο στρατό πήρε μαζί του ο Αλέξανδρος, ενώ για τη μεταφορά των εφοδίων ο Κούρτιος λέει ότι χρησιμοποιήθηκαν καμήλες. Προχώρησε παραλιακά, ώστε να έχει την υποστήριξη του στόλου, διέσχισε την όχι εντελώς άνυδρη έρημο και μετά από 1.600 στάδια (περίπου 295 χλμ) έφτασε στο Παραιτόνιο (Μάρσα Ματρούχ), όπου τον συνάντησαν πρέσβεις από τις ελληνικές πόλεις της Κυρηναϊκής κ όπου ανεφοδιάστηκαν για τελευταία φορά από το στόλο, στράφηκαν νότια και μπήκαν στην έρημο. Αλλά, το απόθεμα του νερού εξαντλήθηκε, κ με παρέμβαση του Άμμωνα, ο οποίος σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς ήθελε ο Αλέξανδρος να φτάσει στο μαντείο του, έβρεξε ξαφνικά και το απόσπασμα μπόρεσε να υδροδοτηθεί. Εκτός από τη βροχή ο Άμμων τους έστειλε κι άλλη βοήθεια κ κατά τον Καλλισθένη, μπροστά από το απόσπασμα πετούσαν κοράκια, που κράζοντας τους έδειχναν την πορεία και βοηθούσαν να βρουν το κύριο σώμα, όσοι έχαναν το δρόμο μέσα στη νύχτα. Κατά τον Αριστόβουλο τα κοράκια ήταν δύο και ίσως δεν είναι χωρίς σημασία αυτή η διήγηση, αφού κατά την παράδοση της περιοχής μέχρι και σήμερα το πέταγμα δύο κοράκων (ούτε ενός ούτε περισσοτέρων από δύο) θεωρείται ευτυχής οιωνός για τους αυτόχθονες, που ξεκινούν ταξίδι για την όαση Σίουα. Κατά τον Πτολεμαίο δεν ήταν κοράκια, αλλά δύο δράκοντες με ανθρώπινη φωνή. (συνεχ….)

ιοαννα είπε...

(συνεχ….) Β) Το μαντείο του Άμμωνα βρισκόταν σε όαση μέσα στην αμμώδη και άνυδρη έρημο της Λιβύης. Εφόσον η αποτύπωση των ορίων της Αλεξάνδρειας έγινε την 20η Ιανουαρίου 331 π.Χ., ο Αλέξανδρος πρέπει να εισήλθε στον περιτειχισμένο χώρο του μαντείου την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, ή την πρώτη του Φεβρουαρίου, ανάλογα με την ταχύτητα που κάλυψε τους 15 σταθμούς από τον Νείλο ως το μαντείο. Αν ο σχεδιασμός της Αλεξάνδρειας έγινε κατά την επιστροφή του από το μαντείο του Άμμωνα, τότε η επίσκεψη στο μαντείο πρέπει να έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Για το τι ακριβώς συνέβη στο μαντείο έχουμε πολλές παραλλαγές και στην αρχαιότητα ίσως να υπήρχαν ακόμη περισσότερες.
Στην παραλλαγή του Πλούταρχου ο προφήτης του μαντείου για λόγους φιλοφρόνησης φέρεται να προσφώνησε τον Αλέξανδρο στα ελληνικά, αλλά επειδή δεν τα μιλούσε καλά αντί να πει «ὦ, παιδίον» είπε «ὦ, παιδίος». Αμέσως διαδόθηκε (δηλαδή, κάποιος φρόντισε να διαδοθεί) η φήμη ότι ο προφήτης προσφώνησε τον Αλέξανδρο «ὦ, παῑ Διός». Δλδ, ο Αλέξανδρος φέρεται να εκμεταλλεύθηκε τα άσχημα Ελληνικά του Αιγύπτιου ιερέα, για να διακηρύξει ότι ένα παγκόσμιας αναγνώρισης μαντείο τον αναγνώριζε ως γιο του ανώτατου θεού της Αιγύπτου. Στην παραλλαγή του Διόδωρου και του Κούρτιου ο προφήτης φέρεται να είπε «χαίρε, παιδί μου και αυτή η προσφώνηση είναι από τον θεό» και ο Αλέξανδρος να απάντησε «Το δέχομαι, πατέρα, και στο εξής θα αποκαλούμαι γιος σου». Εδώ ο πονηρός ιερέας φέρεται να έσπευσε να προσφέρει στον Αλέξανδρο αυτό, που ήθελε. Σε αμφότερες τις παραλλαγές ο Αλέξανδρος, πάντοτε γενναιόδωρος προς τους συνεργάτες του, αφιέρωσε στον ναό σημαντικά αναθήματα. Ο Ιουστίνος λέει ότι είχε στείλει νωρίτερα ανθρώπους του για να δωροδοκήσουν τους ιερείς και να πουν αυτά που εκείνος ήθελε να ακούσει. Έτσι, όταν μπήκε στον ναό οι ιερείς τον ζητωκραύγασαν «αυθόρμητα» ως γιο του Άμμωνα. Ο Αρριανός, που δεν εγκρίνει την επιλογή του Αλεξάνδρου να ανακηρυχθεί θεός, λέει λακωνικά ότι ο Αλέξανδρος «άκουσε αυτά, που επιθυμούσε». (συνεχ……)

ιοαννα είπε...

(συνεχ…..) Γ) Μέχρι την επίσκεψή του στο μαντείο του Άμμωνα, ο Αλέξανδρος δεν είχε εκδηλώσει καμία πρόθεση να θεοποιηθεί, όμως στην Αίγυπτο, όπου ο ανώτατος άρχων ήταν γιος θεού, του ήταν ασφαλώς χρήσιμο να τον αναγνωρίσει ως γιο του ο ανώτατος θεός της χώρας. Εκεί άκουσε από τον φιλόσοφο Ψάμμωνα ότι όλοι οι άνθρωποι διοικούνται από τον θεό, άρα θα τους διοικούσε ευκολότερα, αν ήταν κι ο ίδιος θεός. Αυτές οι πολύ χρήσιμες επαφές και συζητήσεις πρέπει να έγιναν στη Μέμφιδα, την πρωτεύουσα του ενωμένου βασιλείου της Αιγύπτου.
Είδαμε ότι η Αίγυπτος συχνά επαναστατούσε κατά των Περσών και η τελευταία της εξέγερση έδωσε την ευκαιρία στον Φίλιππο να κηρύξει τον πόλεμο στην Περσία, για να τον τερματίσει αμέσως μόλις η Αίγυπτος επανυποτάχθηκε. Το γεγονός ότι δεν επαναστάτησε ξανά μετά την κατάκτησή της από τον Αλέξανδρο είναι χωρίς αμφιβολία αποτέλεσμα συμφωνίας του Αλεξάνδρου με το πανίσχυρο Αιγυπτιακό ιερατείο. Ο Αλέξανδρος σεβάστηκε την Αιγυπτιακή θρησκεία (εξ’ ού και ο ναός της Ίσιδας στην Αλεξάνδρεια) τον τοπικό τρόπο διοίκησης, τα προνόμια του ιερατείου και σε αντάλλαγμα εκείνο τον αναγνώρισε ως Φαραώ καταργώντας τις παλιές δυναστείες. Ως Φαραώ έπρεπε να είναι και γιος του Άμμωνα, καταλληλότεροι δε για την αναγνώρισή του ήταν οι ιερείς του μαντείου, οι οποίοι ασφαλώς θα έλαβαν τις σχετικές οδηγίες, προς τις οποίες και συμμορφώθηκαν, επισφραγίζοντας τη συμφωνία.
Την ίδια πολιτική (δηλαδή την ίδια συμφωνία) εφάρμοσε αργότερα ο Πτολεμαίος και η δυναστεία, που ίδρυσε. Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πότε αποφάσισε ο Αλέξανδρος να γίνει γιος θεού, πάντως από την όαση Σίουα και μετά, οι βάρβαροι, οι ασπόνδυλοι αυλοκόλακες και οι πάντοτε αδίστακτοι επικοινωνιολόγοι, τον προσφωνούσαν «γιο του Δία».

ιοαννα είπε...

Περί του χαρακτήρα κ της ηθικής του ΜΑ παραπέμπω (ενδεικτικά κ μόνο) στο http://www.army.gr/files/File/STRATIOTIKH%20EPITHEORHSH/SEP_OKT_09/2009-5-6.pdf.

Effie είπε...

@ιοαννα
Έχει πραγματικά αναφερθεί ο λόφος 133 από την αρχή στο ιστολόγιο και μάλιστα με σχήμα πυραμοειδές από αεροφωτογραφία. Είναι πολύ μεγαλύτερος από την πυραμίδα Γκίζα και απέναντι από το λόφο καστά. Ο George Watkins (που έχει μέρες να εμφανιστεί εδώ)είχε μια ενδιαφέρουσα/προκλητική υπόθεση ότι αυτόν τον λόφο προόριζε ο Δεινοκράτης για μεγαλοπρεπεή τάφο Α. δίπλα στον Καστά, που ασπαζόμενος τη θεωρία Μαυρογιάννη αποδίδει ως τάφο Ηφαιστίωνα. Αλλά με το θάνατο Α. και την αλλαγή πολιτικής και οικονομικών συνθηκών δεν έγινε κάτι κατά george.
Πάντως ασχέτως θεωριών, νομίζω αν ξεκινήσει προηγμένη μαγνητική διασκόπηση στον Καστά και δείξει νέα ευρήματα,θα οδηγηθούμε και σε άλλες ανασκαφές στον Καστά και στα πέριξ. Δεν γνωρίζω να υπάρχει απόδειξη για υπόγειους διαδρόμους που να συνδέεουν γειτονικούς λόφους παρότι έχουν αναφερθεί εδώ, είναι από ότι καταλαβαίνω απόψεις. Αν κάποιος ξέρει κάτι περισσότερο από πηγές, μπορεί να μας διαφωτίσει.

kostas είπε...

το xronometro μιλάει(ανεπίσημα) για επιβεβαίωση ύπαρξης σκάλας ..

http://www.xronometro.com/amfipolis-skala/

για να δούμε...επιβεβαιώνεται η αρχική ανάρτηση...

Βίκυ είπε...

Με λιγα λογια αρκει να δει κανεις τι δηλωσε ο Δαρειος για τον Αλεξανδρο οταν εμαθε πως φερθηκε στην αιχμαλωτη οικογενεια του.
Και μονο το γεγονος οτι η μητερα του Δαρειου στο αγγελμα του θανατου του Α. τον θρηνει τοσο που αρνειται να λαβει τροφη και πεθαινει λιγες μερες μετα αποδεικνυει οτι ειχε πραγματωσει τον αγαπημενο του στιχο απο την Ιλιαδα
ΑΜΦΟΤΕΡΟΝ ΑΓΑΘΟΣ ΤΕ ΒΑΣΙΛΕΥΣ,ΚΡΑΤΕΡΟΣ Τ ΑΙΧΜΗΤΗΣ.

virgi είπε...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204487241813556&set=pcb.856703391062338&type=1&theater

Ο Αμφιπολίτης Λαομέδοντας κατείχε την σαρκοφάγο του Αλέξανδρου;

Βίκυ είπε...

Απο που αρυεται της πληροφοριας αυτης; .Λογικα καπου θα διασωζεται για να την αναφερει.Σημαντικη παντως υπο τα νεα δεδομενα.

kiki είπε...

Αύριο στο Δημαρχείο του Δημ. Αμφίπολης συνεδριάζει η ΠΕΔ στης 15:00 και είναι προσκαλεσμένη η Περιστέρη. Αν πάει που λογικά θα πάει γιατί εκτός από πλακέτα που θέλουν να της δώσουν έχουν εγκρίνει και χρηματοδότηση ίσως να έχουμε μία εικόνα αύριο

virgi είπε...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204487243293593&set=pcb.856703391062338&type=1&permPage=1

Βίκυ είπε...

VIRGI,
προχειρως που κοιταξα προκειται για την σαρκοφαγο της Σιδωνος.
Περι αυτης προκειται.

virgi είπε...

Ναι το έχει στην σελίδα 30.Αλλά γιατί να το αναφέρει;Τι σχέση έχει αυτή η σαρκοφάγος;Γιατί είναι σημαντική ;
Και μετά πάλι, στην σελ.23 κάτω στο ποίημα με τον Λέοντα; Εκεί που απαντάει για τον νεκρό οι στιχοι λείπουν.

Unknown είπε...

http://en.wikipedia.org/wiki/Artemis_Corona

χιουμορ..απο το Δια-στημα

Βίκυ είπε...

εδω αιτιολογει την συνδεση
http://www.emprosnet.gr/blogs/hronografima/63530-o-lesvios-laomedon-timithike-me-ton-leonta-tis-amfipolis

george είπε...

@ Effie, Virgi, and all

Although I do not comment here it doesn't mean I do not read the blog and follow your stimulating comments all the time. I'm still revising my Notes, and I'm still available for any inputs you may have.

Unknown είπε...

Στην έκδοση του National Geographic για την Αμφίπολη αναφέρεται στην σαρκοφάγο του Αλεξάνδρου καθώς και στα πιθανά πρόσωπα που της αποδίδονται. Ανάμεσα σε αυτά είναι και του Λαομέδοντα με πιθανότερο του Αβδαλώνυμου.

Μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα 63 του αρχείου pdf.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο από εδώ:

ng_amfipoli

Βίκυ είπε...

Την ειχαμε αναφερει οταν συζητουσαμε με τον Εμπεδιτιμο περι συνδεσεως Αλεξανδρου και λεοντος.

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Sarcophagus
http://www.windmillstravel.com/gr/album.php?id=53&destination=19&destinationtype=city&page=9

virgi είπε...

Αποσπάσματα προς συζήτηση:
Από το http://stanitsasptolemaicegypt.blogspot.gr/2013/01/03.html

...Πρώτα λοιπόν, ο Πτολεμαίος στράφηκε προς τη Συρία, δυο χρόνια μετά τη συμφωνία στο Τριπαράδεισο84. Σατράπης της περιοχής ήταν ένας άλλος Έλληνας, ο Λαομέδων από την Αμφίπολη. Ο Πτολεμαίος προσπάθησε να αγοράσει την περιοχή, και όταν αυτός αρνήθηκε να του την πουλήσει, την κατέλαβε. Ήταν τότε που, όπως λέει το Ευαγγέλιο, ο Πτολεμαίος κατέλαβε την Ιερουσαλήμ την ημέρα του Σαββάτου, όταν οι Εβραίοι θεώρησαν ότι η θρησκεία τους δεν τους επέτρεπε να αντισταθούν85....


...Όσο για τον Πτολεμαίο, οι πηγές μας από την αρχαιότητα λένε ότι ακολούθησε αμέσως μετά τον Αντίγονο, ίσως για να δείξει ότι η ήττα του στη Σαλαμίνα δεν τον είχε πτοήσει. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Διόδωρος (14.6) ενώ ο Κανόνας Των Βασιλέων91 λέει ότι ο Πτολεμαίος ανακήρυξε τον εαυτό του βασιλιά το Νοέμβριο του 305. Μέχρι τότε, πάντως, οι αρχαίες πηγές λένε ότι η αρίθμηση των ετών εξακολουθούσε να βασίζεται στη βασιλεία του Αλέξανδρου, ακόμα και όταν αυτός είχε ήδη πεθάνει, πράγμα που ίσως ενισχύει την άποψη του Κανόνα.

Ο Πτολεμαίος, με την ανακήρυξή του στη βασιλεία πήρε όλα τα προνόμια και τους τίτλους των Φαραώ. Εκμεταλλεύτηκε την παράδοση που ήθελε τον Φαραώ επιλεγμένο από τους θεούς: μια γνωστή φόρμουλα που είχε εφαρμοστεί για χιλιάδες χρόνια. Μερικά από τα ονόματα με τα οποία αναφέρεται είναι: “Ώρος ο Νεώτερος”, “Κύριος των Συμβόλων”, “Κυρίαρχος όλου του Κόσμου”, “Βασιλιάς Άνω και Κάτω Αιγύπτου”, “Εκλεκτός του Άμμωνα”, “Εκλεκτός του Ήλιου”, κλπ. Οι Αιγύπτιοι δέχτηκαν την θεοποίηση του Πτλούμι (έτσι πρόφεραν το όνομά του στα ιερογλυφικά) και τον λάτρεψαν όπως όλους τους προηγούμενους Φαραώ92 στην ιστορία τους.

Το 1871 βρέθηκε στο Κάιρο μια στήλη με ιερογλυφικά που χρονολογήθηκε στο 311 π.Χ. η οποία μας ρίχνει φως στις σχέσεις του Πτολεμαίου με τους ιερείς στην Αίγυπτο, πριν ακόμα ανακηρυχθεί βασιλιάς, ενώ δηλαδή ήταν σατράπης του νεαρού Αλέξανδρου. Η στήλη, σε ελεύθερη μετάφραση, αναφέρει τα εξής:

Το χρόνο 7 [δηλαδή τον έβδομο χρόνο βασιλείας του νεαρού Αλέξανδρου Δ' του οποίου η βασιλεία άρχισε με το θάνατο του Φίλιππου Αρριδαίου], όταν άρχιζε η πλημμύρα [του Νείλου] με την ευλογία του Ώρου, ο Νεώτερος Ώρος, ο Παντοδύναμος, του Κύριου των Συμβόλων, του Αγαπητού των Θεών που του έδωσαν την ιερότητα του πατέρα του, του Χρυσού Ώρου, του Κυρίαρχου όλου του Κόσμου, του Βασιλιά Άνω και Κάτω Αιγύπτου, του Κυρίαρχου των Δυο Χωρών, του Εκλεκτού της Καρδιάς του Άμμωνα, του Εκλεκτού του Ήλιου και του αθάνατου Αλέξανδρου, του Φίλου των θεών της Πε και της Τεπ [πόλεις της Αιγύπτου] του ιερού κυρίαρχου των ξένων, ήταν στην Ασία ο μεγάλος σατράπης της Αιγύπτου, που το όνομά του ήταν Πτολεμαίος....
...Μετά το 305 ο Πτολεμαίος ήταν πια βασιλιάς, με όλες τις ιερές δυνάμεις που ακολουθούσαν τον τίτλο αυτό στην Αίγυπτο. Οι αρχιερείς απέδιδαν σε αυτόν τις τιμές που άρμοζαν στους Φαραώ, όπως ίσχυαν από την αρχή της Αιγυπτιακής ιστορίας, κάπου τρεις χιλιάδες χρόνια πριν. Ο Αιγυπτιακός όχλος οδηγήθηκε να πιστεύει ότι ο Πτολεμαίος αυτός ήταν ο Φαραώ τους μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε όλα τα επίσημα έγραφα και τις στήλες, η βασιλεία του Πτολεμαίου αναφέρεται ότι άρχισε το 324/323 π.Χ., την χρονολογία δηλαδή θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και όχι το 305 που αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς...

virgi είπε...

Σχετικό άσχετο
Για τους εραστές της γνώσης

http://www.mss.vatlib.it/guii/scan/link.jsp

Unknown είπε...

george,

We need your comments! Don't do it again please.
I'm very glad to see you again.

george είπε...

@Apostolos Gouzis

Thank you my good friend Apostole; I'm following your comments closely. I have offered a good platform to possibly merge the views of many contributors to this blog through my Kasta Hill - Mound 133 Monumental Complex System suggested as a Comprehensive Plan by City Planner-Architect Deinokratis, punctuated by the Amphipolis Lion. I'm now working on refining this hypothesis. Again, anyone can send me their email and I'll be happy to share with them my latest vesrion of my Note. Again, my email is: grg7wtkns@gmail.com

Unknown είπε...

@ Pelleus V
καλό, Άρτεμις κι εκεί

Planet είπε...

Ασχετο, αλλά ενημερωτικά, ταυτοχρονα με την ανακοινωση του ΥΠΠΟ την Τετάρτη, περιμένουμε και την επιβεβαιωση της επιτυχούς προσεδάφισης του Philae στον κομήτη 67p: http://blogs.esa.int/rosetta/2014/11/07/rosetta-and-philae-landing-timeline/

To εγχειρημα ειναι μοναδικό, και εξαιρετικά δύσκολο και τουλάχιστον για μένα, συναρπαστικο. Μάλλον δεν προκειται να δουλέψω την Τετάρτη...

Αυτο, μιας και κάποιος ανεφερε κάτι απο το διάστημα...

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Για τον Γιάννη:

http://www.wikiart.org/en/peter-paul-rubens/alexander-and-roxana

http://it.wikipedia.org/wiki/Nozze_Aldobrandini

επίσης πιθανόν να είδε αντίγραφο του Αετίωνος ο Ραφαήλ:

http://www.lib-art.com/part/showimg.php?id=54534

Μιας και επιλέχθηκε να προβληθεί ο πίνακας του Ιλ Σόδομα με επισημάνσεις και παρατηρήσεις που πρωτογράφτηκαν από τους σχολιαστές του εδώ μπλογκ από τις 15 έως 15 Οκτωβρίου, ας προσθέσω σήμερα κι έναν άλλο πίνακα του Ιλ Σόδομα για τον Μεγαλέξανδρο:

http://www.lib-art.com/artgallery/55103-the-women-of-darius-s-family-before-alexander-the-great-sodoma-il.html

Βασιλική Σιάπκα είπε...

και συγκεντρωτικά οι παραστάσεις του Il Sodoma:

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Villa_Farnesina_(Rome)_-_Alexander%27s_Room

Alexandros είπε...

Απλα ενα τεράστιο respect στον Εμπεδοτιμο και τους περισσότερους φιλους εδω μέσα. Επιβεβαιώθηκες πλήρως φίλε Εμπεδοτιμε. Παμε προς τα κάτω. Και οπως συνηθίζεις να λες η ανασκαφή τωρα αρχίζει.

http://www.newsit.gr/ellada/amfipoli-vrethike-skala-ston-trito-thalamo-1011

Alexandros είπε...

Βέβαια καλο ειναι να κρατάμε μικρό καλάθι προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων. Ειδωμεν.

Unknown είπε...

Για Ο/Η Βασιλική Σιάπκα

Ορα και αυτο ....σου λεει κατι;

http://www.wikiart.org/en/peter-paul-rubens/the-death-of-achilles

Unknown είπε...

ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 1800 ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ.Αν πει να τα εκδοσει, 15τομο δεν του φτανει.
Που πηγαινουμε λοιπον,ποιος η ποιοι ειναι μεσα ,ποσοι θαλαμοι υπαρχουν,τι υπαρχει σαυτους,ποσοι διοδοι υπρχουν, που οδηγουν,τι λειπει, που βρισκεται,ποιος το πηρε,εχουμε πολλα ακομα μπροστα μας.
Τι περιμενουμε λοιπον;
1)την νεα (αναμνομενη και μαλλον πανηγυρικη)αναρτηση του εμπεδωτιμου για τα μελλουμενα.Ελπιζω να βρισκεται σε καλη ψυχονοητικη φορμα για να μας εμπνευσει και παλι.
2)Να επιστρεψουν ολοι οιδυσπιστοι ρεαλιστες και οι απιστοι Θωμαδες καθως ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ που δεν πηραν πρωτη θεση σαυτο το ταξιδι.Πραγματικα μου λειψε η γκρινια τους.
3)Να δουμε το νεο σχεδιο του ΛΕΦΑΤΖΗ ,ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΡΜΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑΜΗΝ ΤΥΡΑΝΝΙΩΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙς ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕς ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩς ΑΝΑΚΥΠΤΟΥΝ.
4)Να σχεδιασει το νεο αρχιτεκτονημα η virgi ,αφενος μεν για το αντιγραψουν τα χιλιαδες site ανα τον κοσμο ,γιατι πρεπει κιαυτοι να βγαλουν τα προς το ζειν, αλλα και ,για να γινει πιο μυθικο το μνημειο.
5)NΑ ΜΑς ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΕΠΙΓΡΑΦΟΛΟΓΟΣ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΛΙΟΥ ΤΩΝ ΜΑΙΝΑΔΩΝ(ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΙΑ...)
5)να ξαναρχισουμε το μαθημα στα αγγλικα,δεδομενου οτι ο george φρεσκαρει τα ελληνικα του λογω της επικειμενης επισκεψης στο τυμβο(γεια σου φιλε μου ΓΙΩΡΓΗ,ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΛΕΩ;;;)
6)να κανουμε ταχυρυθμα γαλλικα για να απολαυσουμε την ομιλια της KATINE PERISTERI στo ecole de archoologie francaise a PARIS PUR LA CIMITIERE DE ALEXANDER LA GRANDE Α LA AMPHIPOLIE(αχτενηστη οπως παντα, οπως τονιζει η ασπονδη φιλη Tης Κτταριδη...)
7)ΝΑ ΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο(JEWISH surname)Straumbach ιδιοκτητης magnaStayer(σας θυμιζει τιποτε?)αν πηρε την συλλογη της Αμφιπολεως απο των Sigmoud Freud και αν την εχει στην Bιεννη η το ΟΝΤΑΡΙΟ....
Να μας αποκαλυψει ο ΣΠΑΘΟΥΛΗΣ ΤΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ, ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΜΕΤΩΠΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΡΤΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΙΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕ Ο ΑΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΚΑΙ που ξερουμε οτι ειναι το μονογραμμα του ΜΕΓΑ;;Μα απο το αλλο επιστυλιο βεβαια....
8)Να ακουσουμε τον καθηγητη Μυστηριο ,ΣΥΓΝΩΜΗ, Τιβεριο να δηλωνεI<> και τον καθηγητη ΦΚΛΡ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ<<ΕΙΧΑ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Αλεξανδρο αλλα το αρνιομουν για.... γουρι!!!!.
9)τους 149 να δηλωνουν οτι<<δεν ξεραμε τι υπογραφαμε.ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.
10)ΤΟ fyrom να αυτααποκαλειται πλεον Ανω Θεσσαλια....

Αγαπητοι μου φιλοι,
με αφορμη μια τρελλα του ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ ξεκινησαμε ολοι μαζι ενα αιρετικο ταξιδι κοντρα στο ρευμα του ρεαλισμου,των πηγων και των βιβλιων.
Παρατηρησαμε,διαβασαμε,υποψιαστη-καμε,συγκριναμε,υποθεσαμε,διαφωνι-σαμε,συμπεραναμε,μορφωσαμε και μορφυωθηκαμε. ,Παραγαγαμε δηλαδη,παρα τις πιεσεις του κατεστημενου, φως και γνωση ,οπως και οι ενδοξοι προγονοι μας, παντα με ευγενια και ηθος, ολοι μα ολοι, ακομα και οι φιλοι που με τον υπερεαλισμο τους κρατουσαν την ισσοροπια της αποδειξης ως κυριο χαρακτηριστικο της αναζητησης μας,ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΚΑΝΑΜΕ.
Αυτο ομως που με συγκλονισε πανω απ ολα ηταν το μερακι, το πεισμα, το ξενυχτι, και η επιμονη για την αναδειξη ενος ονειρου βαθια ριζωμενου στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΜΑΣ.Ειδα,δηλαδη, στα γραπτα σας ΟΛΕΣ τις αρετες της φυλης μας.
ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΟΛΟΥΣ ΜΑ ΟΛΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ, και, ανατριχιαζοντας κυριολεκτικα γι αυτα που γραφω, ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.
Eιμαι δε,εξαιρετικα υπερηφανος που εΙχα την ευκαιρια να συνομιλησω μαζι σας και να μορφωθω απο τις γνωσεις σας και, αισθανομαι πολυ μεγαλυτερη ασφαλεια οταν γνωριζω οτι, εχω τετοιυς παναξιους ΕΛΛΗΝΕΣ συμπατριωτες, αξιους απογονους των μεγαλουργωντων προγονων μας.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΤΕ...

Unknown είπε...

..ΤΙΒΕΡΙΟ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ{ποιος σας ειπε οτι η ανασκαφη τελειωσε;;;.....

Unknown είπε...

@Konstantinos Kairis
Βοήθησε λίγο. Τι εννοείς << ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΛΙΟΥ ΤΩΝ ΜΑΙΝΑΔΩΝ(ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΙΑ..>>

gas66 είπε...

Το θέμα της σκάλας διαψεύδεται απο ανεπίσημες πηγές του υπουργείου λένε τα τελευταία νέα. Κρατάτε μικρό καλάθι παιδιά.

gas66 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Enalios είπε...

Κατα τη γνώμη μου το όρυγμα δεν οδηγεί κάπου λόγω της καταστροφής του όποιου διαδρόμου η συνέχειας υπήρχε. Η υποχώρηση του εδάφους του Θ3 είναι προφανώς αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής. Συνεπώς είναι πιθανό η ανασκαφή να βρίσκεται σε φαινομενικό αλλά προσωρινό αδιέξοδο και να χρειάζεται τη βοήθεια της γεωφυσικής διασκοπησης ώστε να διαπιστώσει αν, για πόσο, και προς ποιά κατεύθυνση πρέπει να συνεχιστεί η ανασκαφή. Φαίνεται να έχει μακρά πορεία το θέμα.

Unknown είπε...

Καλημέρα, η Kυριακή παρατήρησε κάτι για τον λέοντα.
Στην Wikipedia σε λήμμα για τον Μπρόνερ λέει το εξής: στο βιβλίο του ο Μπρόνερ αντικρούει την θεωρία του Walther Judeich που το 1895 υποστήριξε ότι κάτοχος του μνημείου είναι ο Μέγας Αλέξανδρος!!
Ψάχνοντας για τον Judeich βρήκα ότι το υποστήριζε σε βιβλίο του του 1895 που ονομάζεται η σαρκοφάγος του Μ.Αλέξανδρου.
http://books.google.gr/books/about/Der_Grabherr_des_Alexandersarkophags.html?id=ax-UlQEACAAJ&redir_esc=y

Επειδή όμως όλα τα αποτελέσματα στο Google για τον Judeich είναι στα γερμανικά μήπως μπορεί κάποιος που μιλάει γερμανικά να μας πει αν βρίσκει κάτι σχετικά με το γιατί υποστήριζε ο Judeich ότι ο Λέων της Αμφίπολης ήταν για τον Αλέξανδρο;;;

kiki είπε...

δεν ξέρω αν κάποιος είναι από Αθήνα και μπορεί να πάει στην Εθνική Βιβλιοθήκη υπάρχει βιβλιογραφία που αναφέρετε στην Αμφίπολη και το ξέρω καλά γιατί στα μαθητικά μου χρόνια είχα ζητήσει και μου έστειλαν φωτοτυπίες για μια εργασία που είχα και δεν έβρισκα υλικό στη Σέρρες. δυστυχώς δεν θυμάμαι ποια βιβλία ήταν και ενώ έχω ψάξει πας και τα βρω στο αρχείο μου δεν τα έχω βρει για την ώρα

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1601 – 1800 από 2188   Νεότερο› Νεότερο»