Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΚΑΤΙ "ΜΕΓΑΛΟ" ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ



Σήμερα, 31/10/2014, σε μια λιτή σχετικά ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας αποκαλύπτει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής :

«Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος»

Με άλλα λόγια φτάσαμε πια στο φυσικό έδαφος του λόφου και από ότι φαίνεται ο κατασκευαστής του τάφου επωφελείται από κοιλότητα που βρίσκεται μέσα τον λόφο, όπως σωστά είχαμε προβλέψει από τις 22/9/2014.

«Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους»

Επιβεβαιώθηκε ότι οι πωρόλιθοι σχημάτιζαν δάπεδο σφράγισης, που εκ της παρουσίας του υποδηλώνεται ότι κάτι σημαντικό πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

«3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ»

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι το βάθος του χώματος ήταν περίπου 1,5 μέτρα,  όπως επίσης και ότι υπάρχει τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού εδάφους που έχει επιχωθεί, προφανώς για λόγους σφράγισης του τάφου.
«Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο».

Η εύρεση του θυρόφυλλου πεσμένο μέσα στο όρυγμα και μάλιστα κάτω από την αμμώδη επίχωση καταρρίπτει πλέον και τα οποιαδήποτε  σενάρια σύλησης.

Είναι σαφές ότι η αναστάτωση του τρίτου θαλάμου έχει προέλθει από σεισμό, ο οποίος και κατέστρεψε την μαρμάρινη θύρα, το δάπεδο σφράγισης και επέφερε κατάρρευση της συνέχειας του τάφου που ήταν κάτω από το δάπεδο σφράγισης.

Είναι πολύ πιθανόν να έχει υπάρξει κατάρρευση μνημειώδους κλίμακας (μιας και το τεχνητό όρυγμα  έχει διαστάσεις 4,0 Χ 2,10 μέτρα) η οποία θα οδηγούσε ακριβώς κάτω από το δάπεδο σφράγισης και την επίχωση μέσα στο τεχνητό όρυγμα που οδηγεί μέσα στον φυσικό λόφο όπου, άνευ περαιτέρω εκπλήξεων, αναμένεται να ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι θα ανευρεθούν τα σπασμένα σκαλοπάτια της καθοδικής κλίμακας κατά την αποχωμάτωση του υπολοίπου χώματος της επιχωμάτωσης.

Συμπερασματικά έχουμε τα εξής :

- Ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος.

- Υποθέτουμε ότι υπήρχε σκάλα που οδηγεί προς τα κάτω δια μέσου του τεχνητού ορύγματος, στο εσωτερικό του λόφου όπου ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

- Η εκπληκτικής σύλληψης προσπάθεια σφράγισης του τάφου υπονοεί σαφέστατα και την πολύ μεγάλη σπουδαιότητα του ενταφιασμένου νεκρού.

Η ανασκαφή τώρα αρχίζει…..

========
Παράκληση προς τους αυτόκλητους αρχαιολόγους των ΜΜΕ : Αφού δεν μπορείτε να σεβαστείτε τον εαυτό σας με τα εκπάγλου καλλονής σοφίσματα σας, τουλάχιστον σεβαστείτε την Ελληνική Αρχαιολογία την οποία κακοποιείτε σε υπέρτατο βαθμό.

Κάτι Μεγάλο κρύβεται εκεί κάτω. Και πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα το φέρει στο φως η κα Περιστέρη.

2.188 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   1401 – 1600 από 2188   Νεότερο›   Νεότερο»
Effie είπε...

@stathis
Αγαπητέ Στάθη αρκετοί σχολιαστές εδώ έχουμε ερωτηματικά και δεύτερες σκέψεις με την υπόθεση του Εμπεδότιμου όπως διαπιστώνεις, αν και νομίζω πολλοί(ή σχεδόν όλοι) θα επιθυμούσαμε να βρεθεί στην Αμφίπολη ο τάφος Α. Παρόλα αυτά διαφωνούμε, μερικές φορές "οξύνονται τα πνεύματα", αλλά γίνεται μια συνεχής συζήτηση με αρκετή ανεκτικότητα-εν γένει-για εμας τους "αντιφρονούντες" (μάλιστα σε κάποια φάση που ζήτησα τη γνώμη σχολιαστών αν θα ήθελαν να αποχωρήσω, υπήρξε μεγάλη αντίσταση, και από φανατικούς οπαδούς της θεωρίας Εμπεδότιμου). Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός για όλες τις απόψεις. Ο τάφος εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά με τα ευρήματα και την έλλειψη άλλων (αναμενόμενων απόμερικούς) ευρημάτων, και είναι λογικό να βρίθουν οι πιθανές ερμηνείες όπως έχω ξαναπεί.
Να πω πάντως ότι ο Εμπεδότιμος μπορεί να απαντά με ορισμένο "στυλ"-ενίοτε- αλλά ακούγονται οι αντίθετες απόψεις μια χαρά. Έχει τις απόψεις του, έχει ιδιαίτερη παιδεία σε συμβολισμούς (εγώ καμία) και καλό είναι να...συνυπάρχουμε εν ειρήνη. Νομίζω και εσύ θα έπρεπε να γράφεις τη γνώμη σου -επί ίσοις όροις με όλες τις άλλες-, και πάντα λαβαίνοντας υπόψη ότι πολλοί είναι πεισμένοι ότι είμαστε "προ των πυλών" της τελευταίας κατοικίας Α.
Προσωπικά εκτίμησα το χρόνο που αφιέρωσε ο Εμπεδότιμος για να μου αντιπαρατεθεί, δείχνει άτομο που επιθυμεί διάλογο έστω και με ειδικούς "τόνους".
Και βέβαια, όπως λες και εσύ παρακολουθείς το ιστολόγιο, προσωπικά έχω μάθει πάρα πολλά και το θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο. Είμαι οπωσδήποτε της επιστημονικής αντιμετώπισης, αλλά πάντοτε υπάρχουν εναλλακτικές πιθανότητες που μπορεί να αγνοούμε, και για το λόγο αυτό περιμένω περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τον περίφημο τάφο.
Καλή συνέχεια λοιπόν.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Stathis

Επειδή στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις και εσύ ισχυρίζεσαι ότι είσαι χρόνια στην επιστημονική έρευνα, αλλά το ότι αδυνατείς να διαβάσεις και να κατανοήσεις μια απλή απάντηση μάλλον σε διαψέυδει.

Όπως σου απήντησα στην προηγούμενη απάντηση μου ΚΑΜΙΑ υπόθεση (read my lips) δεν έχει αναιρεθεί για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει τελειώσει η ανασκαφή και οι υποθέσεις παραμένουν υποθέσεις ακόμα.
Τόσα χρόνια στην επιστημονική έρευνα θα το ήξερες αυτό, έτσι δεν είναι ; Μήπως έλειπες την μέρα που το δίδασκαν στην σχολή ;

Αντιθέτως μέχρι στιγμής φαίνεται ότι επαληθεύονται.
Και αυτό μάλλον σε έχει κάνει να βλέπεις πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποια από τις υποθέσεις να καταρριφθεί, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Δείξε μετριοπάθεια λοιπόν και μην βιάζεσαι, μπορεί να γίνει και αυτό.

Ακόμα δεν κατάλαβες γιατί σε είπα εξυπνάκια ; Σου το εξήγησα και μάλιστα σε ρώτησα αν σου είναι δύσκολο να το καταλάβεις.
Τελικά μάλλον φαίνεται ότι σου είναι δύσκολο.

Επίσης ακόμα να καταλάβεις ότι εδώ δεν γίνεται επιστημονική έρευνα αλλά κάποιοι φίλοι που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα ανταλλάσσουν απόψεις και λέει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του ;

Πρέπει να έχεις μεγάλο πρόβλημα πάντως (το γιατί και πως δεν το ξέρω, δεν είμαι ψυχολόγος) γιατί μου αποδίδεις προθέσεις που ποτέ δεν εξέθεσα. Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι εδώ γίνεται επιστημονική έρευνα.

Αλήθεια, που ξέρεις μπορεί να γραψω και ένα paper σχετικά με το θέμα κάποια στιγμή.
Εκεί όμως σίγουρα θα αναφέρω και τις περιπτώσεις διαφόρων κομπλεξικών και προβληματικών ατόμων που έχουν παρελάσει από εδώ.

Antilamogio είπε...

Η μαρμάρινη θύρα που βρέθηκε στον Θ3 είναι χωρίς καμία αμφιβολία η ανατολική πόρτα του ανοίγματος μετά το ψηφιδωτό. Για τους εξής λόγους:

- Κατ' αρχάς και τα δυο φύλλα έχουν καμπύλες τις άκρες γύρω από τις οποίες περιστρέφονταν, όταν άνοιγαν.
- Το άνοιγμα έχει συνολικό πλάτος 1,50μ.
- Το δυτικό φύλλο έχει πλάτος 89εκ. και πάχος 15εκ.
- Το ανατολικό φύλλο έχει πλάτος 90εκ. και πάχος 15εκ.
- Συνολικά δλδ τα 2 φύλλα είχαν πλάτος 1,80μ ΜΕΙΟΝ 30εκ.(=2x15) [15εκ το πάχος εκάστου φύλλου] ΙΣΟΝ 1,50μ (όσο το άνοιγμα).
- Οι πόρτες άνοιγαν περιστρεφόμενες γύρω από τις καμπύλες ακμές τους και όταν ήταν ανοιχτές, ήταν "περασιά" με το κατώφλι.

Το σκίτσο της 2ας Οκτώβρη είναι σαφές: http://i61.tinypic.com/x3aiyd.jpg

Planet είπε...

Dazbaw, οχι, δεν έχω δει (απλά γιατι δεν έτυχέ και γιατι δεν το έχω ψάξει, όχι απαραίτητα γιατι δεν υπάρχει). Θα κοιτάξω και τα link που έδωσε και η virgi, κάτι που δεν έχω κάνει ακόμα.

Antilamogio είπε...

Φίλε Εμπεδότιμε, ισχυρίζομαι ότι μας έχουν ήδη δείξει τον Θ4, τον οποίον έχουν εξερευνήσει, αλλά δε μας έχουν πει τίποτα για το τι βρήκαν εκεί μέσα!

http://i58.tinypic.com/2dhtbat.jpg
http://i58.tinypic.com/1zg3re0.jpg

Ποια είναι η γνώμη σου; Τι μπορεί να βρήκαν στον Θ4; Γιατί δε μας έχουν πει ακόμα τίποτα;

Να είσαι καλά φίλτατε!

Effie είπε...

@Antilamogio
Και μερικοί άλλοι το δείχνουν,μπορεί να είναι απλά βράχος με διαβρώσεις από πίσω, γιατί να μας το κρύψουν; παρόμοια είπαν και για το θύρωμα που τελικά ήταν χώρος από πεσμένο λίθο.
Έφη

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Antilamogio

Από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος, τουλάχιστον στο επίπεδο που βρισκόμαστε μέχρι τώρα.

Αυτό που μου δείχνεις είναι κομμάτι του τοίχου που ξεκόλλησε, προφανώς απο σεισμό. Ξεκολλώντας έχει φανεί το χώμα που βρίσκεται από πίσω και στο οποίο εδράζεται ο τελικός τοίχος του Θ3.

Μου φαίνεται ότι αυτό έχει λεχθεί και κάπου από κάποιον υπεύθυνο, σε κάποια συνέντευξη ή σε κάποια ανακοίνωση. Δεν θυμάμαι όμως που.

Antilamogio είπε...

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση Έφη. Μπορεί να είναι κι έτσι. Θα εκτιμούσα πάντως πολύ και μια απάντηση του Εμπεδότιμου, του οποίου οι υποθέσεις συχνά πέφτουν μέσα.

Εγώ πάντως προβλέπω ότι στα προσεχή Δ.Τ. θα γίνει αναφορά και στον χώρο αυτόν.

Antilamogio είπε...

Να είσαι καλά φίλε Εμπεδότιμε. Σ' ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Σενάριο Νο 1543, σχετικά με την επιχωμάτωση και σφράγιση

Παρ´ολο που και εγώ έχω υποστηρίξει  το σενάριο της ταυτόχρονης επιχωμάτωσης και σφράγισης του τάφου, πριν από λίγο είχα την παρακάτω "έμπνευση":
1. Ολοκλήρωση κατασκευής και ταφή νεκρού
2. Κλείσιμο μαρμάρινης πόρτας
3. Χτίσιμο διαφραγματικού τοίχου μπροστά από τις Καρυάτιδες(ο τοίχος αυτός δεν είναι  σφραγιστικός- μάλλον πάιζει κάποιο ρόλο αντιστήριξης)
4. Χτίσιμο σφραγιστικού τοίχου μπροστά στην είσοδο για προστασία από τυμβωρύχους και είσοδο χωμάτων
5. Επιχωμάτωση  του  χώρου με τη σκάλα 

Μετά έρχονται οι τυμβωρύχοι.......
1. Αφαιρούν την επίχωση και βρίσκουν το σφραγιστικό τοίχο
2. Αφαιρούν κάποιους λίθους από το σφραγιστικό τοίχο και μπαίνουν στον τάφο από το άνοιγμα μεταξύ των σφιγγών
3. Περνούν πάνω από τον δεύτερο ( διαφραγματικό)  τοίχο
4. Προσπαθούν να ανοίξουν τη  μαρμάρινη πόρτα . Πιθανόν τα καταφέρνουν ( αλήθεια πώς σφραγίζουν οι πόρτες αυτές?). Εναλλακτικά , επειδή δεν μπορορούν να ανοίξουν την πόρτα μπάινουν από τον τοίχο κάτω από τη θόλο( βλέπε σχετικό άνοιγμα). Με βάση τη θέση που βρέθηκαν τα κομμάτια της πόρτας εκτιμώ ότι δεν την έσπασαν ( μάλλον έσπασε από σεισμό)
5. Δε βρίσκουν πόρτα στον τελευταίο θάλαμο...αφαιρούν κάποιο κομμάτι από την ορθομαρμάρωση( και τους λίθους πίσω από αυτήν) ......βλέπουν  πάλι χώμα.....αφαιρούν λίθους από τον τοίχο κάτω από τη θόλο (αυτό μπορεί να το έκαναν  και επόμενοι τυμβωρύχοι) .....πάλι βλέπουν χώμα......ίσως να αφαίρεσαν και κάποιους λίθους από το δάπεδο.....πάλι χώμα.....δε βρίσκουν τίποτα......φεύγουν
6. Οι τρύπες όμως που άφησαν, τα χρόνια που πέρασαν, οι βροχές , οι πλημμύρες, οι σεισμοί .......έκανα τα υπόλοιπα. Έτσι μπήκαν χώματα στον τάφο και από την τρύπα στον πρώτο σφραγιστικό τοίχο και από τις τρύπες στον τελευταίο θάλαμο.
Το μόνο που δε μου ταιριάζει στο παραπάνω σενάριο είναι η τρύπα στον τοίχο πάνω από τις Καρυάτιδες. Η εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι μετά την είσοδο  των χωμάτων, υπήρξε και δεύτερη απόπειρα τυμβωρυχίας.Λόγω των χωμάτων οι τυμβωρύχοι ακολούθησαν την " πάνω" διαδρομή.Έτσι πιθανόν προέκυψαν όλες οι τρύπες στους ημικυκλικούς τοίχους κάτω από τη θόλο.

Τέλος όσον αφορά στο κεφάλι/α των σφιγγών, παρ´ όλο που δεν ασπάζομαι τη θεωρία του Εμπεδότιμου, πρέπει να ομολογήσω ότι θεωρώ πολυ δύσκολο τα κεφάλια να αφαιρέθηκαν αφού είχαν τοποθετηθεί οι σφίγγες στις θέσεις τους. Το συνολικό τους ύψος είναι 2,05. Η διάμετρος του ημικυκλίου της θόλου είναι 4,5 μέτρα, άρα ακτίνα 2,25. Κατά συνέπεια ο ελεύθερος χώρος πάνω απο τις κεφαλές είναι μικρότερος από 15 cm ( 15 cm είναι το μέγιστο ύψος στο κέντρο.)
Θεωρώ ότι σε αυτή τη θέση είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει κάποιος να σηκώσει τα κεφάλια και να  τα βγάλει ,  αφενός μεν λόγω στενότητας χώρου και αφετέρου λόγω του μήκους των μεταλλικών σφηνών( ένθετα).

Dazbaw είπε...

1. Αφαιρούν την επίχωση και βρίσκουν το σφραγιστικό τοίχο
2. Αφαιρούν κάποιους λίθους από το σφραγιστικό τοίχο και μπαίνουν στον τάφο από το άνοιγμα μεταξύ των σφιγγών
3. Περνούν πάνω από τον δεύτερο ( διαφραγματικό) τοίχο

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14681

maria είπε...

@EMPEDOTIMOS
1 Ειρωνία υπάρχει για άτομα που αντιδρούν στις υποθέσεις σας και το έχουν εκφράσει χωρίς να είναι απόλυτα προσεκτικοί, είναι γεγονός, και αν ανατρέξετε στα σχόλια σε προηγούμενες αναρτήσεις θα το διαπιστώσετε.
2 Παρακολουθώ καιρό το blog και έχω δει την αδικία, τον χλευασμό καθώς και τον αποκλεισμό! Αδικία σε άτομα που έχουν παραθέσει χρήσιμα σχόλια, σχόλια τα οποία πολλοί εκτιμούμε και θέλουμε να βλέπουμε άλλες απόψεις.
3 Δε θα σχολιάσω αν έχετε ΄πέσει’ μέσα στις υποθέσεις σας, αφήνω τον κάθε αναγνώστη να το κρίνει αυτό γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά την πραγματικότητα. Κάποιος μπορεί να σας πει συγχαρητήρια που γράψατε διαφορετικά μια πρόταση που έχει μεταδώσει νωρίτερα το υπουργείο.
Πολλοί νομίζω εδώ μέσα βρίσκονται γιατί απλά τους ενδιαφέρουν τα σχόλια και όχι οι αρχικές αναρτήσεις!
Προσωπικά θεωρώ ότι δεν έχετε πέσει μέσα στις υποθέσεις. Βέβαια δε σας ενδιαφέρει γιατί δεν είστε ειδικός και δεν εκτίθεστε στις λάθος εκτιμήσεις, απλά σας ενδιαφέρει το ταξίδι της γνώσης, σωστά?
Η παιδεία και η μόρφωση δεν ταυτίζονται και προσέξτε πως μιλάτε στους συμμετέχοντες, ούτως ή άλλως θα είναι εδώ όσο κρατήσει η ανασκαφή, όχι παραπάνω νομίζω!
Και αν είμαι και γω πλέον ανεπιθύμητη στο blog να μου το πείτε.

maria είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

@dazbaw
Οκ την έχω δει τη φωτογραφία.....αν εννοείς πώς μπήκαν.......αν διαβάσεις το σενάριό μου, στην αρχή δεν υπήρχαν τα χώματα.....μπήκαν μετά από την τρύπα που άφησαν οι επίδοξοι τυμβωρύχοι.

aekara είπε...

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14683 η τρυπα ειναι απο την δεξια πλευρα.http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14839 εδω ειναι απο την αριστερη πλευρα η τρυπα.Αυτο σημαινει οτι μπηκαν απο δεξια και οταν βρηκαν τον διαφραγματικο τοιχο αντι να βγαλουν την πετρα που ειχαν μπροστα τους εσκαψαν και πηγαν απο την αλλη πλευρα?

Βίκυ είπε...

Μαρια,εν προκειμενω ποσα χρησιμα σχολια ειχε παραθεσει ο Σταθης ;Η ερωτηση και προς τον ιδιο.Γιατι εγω θυμαμαι μονο ενα σχολιο που παρεθετε τα σημεια που κατ αυτον ειχε διαψευτει ο Εμπεδοτιμος Ενα σχολιο με εριστικο υφος και αρκετες ανακριβιες.
(Δεν κανω τον δικηγορο κανενος αλλα στην αδικια εκ φυσεως αντιδρω)

Παύλος είπε...

4,8R και οιδα να πεφτουν πραγματα απο τα ραφια του σουπερ μαρκετ και κρατησε μονο 3-4 δευτερα ο σεισμος.
Το μνημειο που εχει φαει σεισμους,βορβαδισμους,υγρασιες,καταπονησεις μια χαρα αντεχει.Δεινοκρατης εγγυηση.

Phil είπε...

Μια ερωτηση:Ο πρωτος θαλαμος ηταν γεματος αμμο;

Σε αυτη τη φωτογραφια
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14683
φαινεται οτι ηταν τουλαχιστον προς την μερια των σφιγγων με μονο μια μικρη τρυπα πανω δεξια.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@maria

Κατ'αρχήν δεν προσκάλεσα κανένα, ούτε και εσάς αν θυμάμαι καλά.
Άρα τύποις είστε απρόσκλητη εδώ.

Και φυσικά πολλοί αν όχι όλοι μετά την ανασκαφή θα αποχωρήσουν γιατί το αντικείμενο του blog είναι εξειδικευμένο και όχι για τον πολύ κόσμο, το γνωρίζω αυτό.
Το Blog αυτό έγινε για την πλάκα μου όπως και η προσωρινή απασχόληση του για το θέμα της Αμφίπολης για διάφορους λόγους γίνεται για την πλάκα μου.

Το 90%+ των σχολιαστών εδώ δεν αποδέχονται την άποψη μου και καλά κάνουν.
Ποτέ δεν έχω αντιδράσει προς όσους έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη.
Όπως επίσης ποτέ δεν προσπάθησα να απαξιώσω μια άποψη από τις πολλές που έχουν κατατεθεί, παρόλο που δεν συμφωνώ με πολλές.

Όπως όλες οι υποθέσεις είτε θα επιβεβαιωθεί ή θα καταρριφθεί.
Αλλά για να πει κάποιος ότι έχει επιβεβαιωθεί ή καταρριφθεί μια υπόθεση πρέπει να το αποδείξει βεβαίως και όχι χρησιμοποιώντας μια άλλη υπόθεση, δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι λέω, μάλλον όχι.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται όμως να ανεχθώ να παραποιείται η δική μου υπόθεση και να γίνεται ειρωνικός στόχος από καθέδρας. Σε αυτήν την περίπτωση θα απαντώ κατάλληλα.

Στην αρχή ήμουν πολύ ανεκτικός, μέχρι αηδίας θα έλεγα, και ήμουν παραλήπτης παραπόνων που επιτρέπω τέτοιες συμπεριφορές στο blog.

Οι εξυπνακισμοί και οι προκλητικές συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Και απαντώ όπως μου μιλάνε.

Το αν κάποιος παραθέτει χρήσιμα σχόλια αλλά είναι αγενής, προσβλητικός και εριστικός θεωρώ ότι δεν είναι χρήσιμος ως συνομιλητής εδώ.
Εσείς θεωρείτε ότι αυτά τα δύο συνάδουν, δικαίωμα σας.

Εχω μια καλή πρόταση για εσάς. Να πάρετε όσους από τους νυν και πρώην συμμετέχοντες εδώ ταιριάζουν τα χνώτα σας και να πάτε σε κάποιο άλλο blog ή forum και να απολάυσετε τις συζητήσεις σας.
Γιατί δεν το κάνετε ;

Υποδείξεις δεν πρόκειται να ανεχθώ από κανέναν, υμών συμπεριλαμβανομένης.

Τώρα εσείς τι λέτε ; Είστε ανεπιθύμητη ή όχι ;





panos είπε...

@ Ερασιτέχνης

Σ'ευχαριστώ που με δικαιώνεις. Διάβασε και το δικό μου σενάριο Νο 1542 σήμερα το μεσημέρι 1.05μμ. Νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο...

333 είπε...

Όπως ανέφερα και στο γκρουπ, έχω αρχειοθετήσει σχεδόν όλες τις φωτογραφίες της ανασκαφής σε αρχείο power point [παρουσίαση].
Όποιος θέλει ας κατεβάσει το αρχείο:

https://www.mediafire.com/?dn2rycdt04ndxnb

333 είπε...

Phil,

η τρύπα στις σφίγγες ήταν μάλλον "διερευνητικού" περιεχομένου.

Zibi είπε...

@Ερασιτέχνης

Κατά την ταπεινή μου άποψη η υπόθεσή σου ότι τόσοι τόνοι άμμου και μάλιστα συγκεκριμένης σύνθεσης και ποιότητας, εισχώρησαν στο μνημείο, ξεκινώντας από την πρώτη τρύπα και μετά δια μέσου των υπολοίπων σε όλους τους άλλους χώρους, εξαιτίας βροχών, πλημμυρών ή σεισμών δεν ευσταθεί.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν, θα πρέπει, τουλάχιστον, να έχει ξαναζήσει η ανθρωπότητα την εποχή των καταποντισμών του Νώε!

Το χώμα δεν μεταφέρεται μόνο του. Για να γίνει αυτό απαιτείται και νερό! Και για να μεταφερθεί τόση ποσότητα άμμου μέσα στο μνημείο σημαίνει ότι υπήρξε και εισροή νερού απίστευτης έντασης και δύναμης που θα είχε συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Θα είχε αφανίσει και καταστρέψει, εκ θεμελίων, και αυτό ακόμη το μνημείο!

Εκτός και εάν συμπορευτούμε με την (γελοία, κατ' εμέ) άποψη, ότι ο λόφος "σαρώθηκε" από τσουνάμι και τον έκανε λιμνοθάλασσα!

aekara είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=ghLuWLkFcHg Συνέντευξη του Μ. Ανδρόνικου στον Τέρενς Κουίκ. (1977).Αν εβλεπε αυτον τον τυμβο τι θα ελεγε?

giannis_ είπε...

@ ερασιτεχνης
Αν δεν κάνω λάθος ο τοίχος μπρος από τις σφίγγες βρέθηκε άθικτος, επίσης η επίχωση στο πρώτο θάλαμο ήταν πακτωμένη ως την θόλο αδιατάρακτη, πως έβγαλες το συμπέρασμα εισόδου τυμβωρύχων.
Για τα κεφάλια σκέψου τι κάνανε οι έφοροι των μουσείων το 1941, με την είσοδο των γερμανών στην Ελλάδα για να προστατέψουν αρχαιότητες,αγάλματα κλπ κάτι παρόμοιο ίσως και λίγο πιο ακραίο να πράξανε και τότε θυδιάζοντας μεριλά απο αυτά γισ να προστατέψουν άλλα. http://m.lifo.gr/icache/360/247/1/475823_2_3.jpg
http://m.lifo.gr/icache/360/257/1/475824_3_4.jpg

η ιστορία επαναλαμβάνεται και όπως λέει ο εμπεδότιμος το πιο απλό είναι και το σωστό.

Andreas72 είπε...

@ Εμπεδότιμε:
Παρακολουθώ αυτό το μπλογκ από τον Αύγουστο.
Είδα στο γιουτιουμπ την 2ωρη παρουσιάση σου (νομίζω τον Μάρτιο να ήταν) και την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα.
Να ξεκαθαρήσω το εξής: Θεωρώ την άποψη σου πιθανή.
Μπορεί πράγματι να είναι ο ΜΑ στην Αμφίπολη. Οι ιστορικές πηγές που λένε για Αλεξάνδρια έζησαν (στην καλύτερη περίπτωση) 300 χρόνια μετά και οι ιστορικοί ήταν οι δημοσιογράφοι των τότε εποχών. Οπότε και εγώ είμαι της άποψης, ότι αυτές οι πηγές, δεν μπορούν να αποκλείσουν την θεωρία σου.
Οι αναρτήσεις σου είναι όντως ενδιαφέρουσες και οι σκέψεις σου εμπεδομένες και λογικές.
Ανάπτυξες μια θεωρία που για μένα ακούγεται λογική.
Αλλά πίστεψε με: Έχω πράγματι δυσκολίες να πιστέψω, ότι ο ίδιος άνθρωπος που έκανε αυτές τις αναρτήσεις, που μίλησε τόσο ωραία στο ζούγκλα, που έκανε αυτήν την παρουσίαση στο γιουτιουμπ είναι ο ίδιος που γράφει αυτά τα ειρωνικά και στην μία ή άλλη περίπτωση προσβλητικά σχόλια κατά άλλων φίλων που γράφουν την άποψη τους, η οποία είναι διαφορετική από την δικιά του.
Και ας δεχόμουνα ότι τα επιχειρήματα τους είναι γελοία (που δεν το κάνω), δεν σε διάβασα να αντικρούεις άλλα σχόλια που υποστήρίζουν ότι ο ΜΑ είναι στην Αμφίπολη, με επιιχειρήματα πραγματικά γελοία (σε αντίθεση με τα δικά σου που ειλικρινά είναι λογικα).
Δεν το καταλαβαίνω αυτό.
Όπως λές και εσύ στο τέλος σχεδόν κάθε ανάπτυξης σου : Η ανασκαφή θα δείξει αν έχουμε δίκιο ή όχι.
Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, γιατί γιατί το παίρνεις τόσο προσωπικά όταν κάποιος προσπαθεί (με καλά ή λιγότερο καλά επιχειρήματα) να αντικρούσει την άποψη σου (κάτι το οποίο εγώ δεν κάνω, μίας και θεωρώ την άποψη σου πιθανή).
Εμπεδότιμε, έχεις ανοίξει εδώ ένα ΑΝΟΙΧΤΟ φόρουμ και έδωσες στον καθένα να την δυνατότητα να εκφράσει την άποψη του.
Το να αντικρούεις τις απόψεις με προσβολές δεν σε τιμά, ειδικά όταν αυτοί (ή τουλάχιστον η πλειοψηφία αυτών) που τις εξέφεραν δεν σε προσβάλαν. Και αυτό είναι κρίμα γιατί οι αναρτήσεις σου είναι πράγματι σοφές και μελετημένες και δείχνουν άνθρωπο λογικά σκεπτούμενο και μορφωμένο.
Πιστεύω, ότι κάπου η Μαρία έχει δίκιο.
Φιλικά,
Ανδρέας

maria είπε...

@EMPEDOTIMOS
1 Δεν ανέφερα πουθενά ότι με προσκαλέσατε.
2 Πολλές φορές έχετε προσπαθήσει να απαξιώσετε ανθρώπους και υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό.
3 Αγενής, προσβλητικός και εριστικός είστε και εσείς με ορισμένα σχόλια σας, ξανασκεφτείτε λοιπόν αν πρέπει να συμμετέχετε στο blog και ας είναι και δικό σας!
4 Δυστυχώς δεν έχω χρόνο για την πλάκα μου να κάνω ένα blog όπως εσείς.
Νομίζω σας απάντησα σε ότι σας προβληματίζει, στα υπόλοιπα σχόλια σας βλέπω συμφωνήσατε μαζί μου, αν μου επιτρέπετε βέβαια και αν δε σας κάνει εντύπωση που το κατάλαβα (το γνωστό πια σε όλους ειρωνικό σας αστείο).
Μα φυσικά και δεν περίμενα να ακολουθήσετε καμία υπόδειξη ούτε συμβουλή, δεν είναι του χαρακτήρα σας.
Κρίνω ότι είμαι ανεπιθύμητη,αποχωρώ λοιπόν, καλή συνέχεια

schumi44 είπε...

@ Andreas72 για ποιο βιντεο στο youtube αναφερεσε?

Andreas72 είπε...

Αααα... Εμπεδότημε... Τώρα διάβασα το τελευταίο σχόλιο σου... την απάντηση στην Μαρία.
Αυτό το θεωρώ ως απάντηση στο δικό μου σχόλιο.
Έγινε... πάω να βρώ άλλο φόρουμ που όπως λες ταιριάζουν τα χνώτα μου.
Να είσαι καλά και ελπίζω να έχεις δίκιο στην θεωρία σου.
Στους υπόλοιπους φίλους, σας ευχαριστώ για το ταξίδι και για τα σχόλια σας που με έκαναν να ξαναασχοληθώ με την ιστορία της Μακεδονίας.

schumi44 είπε...

@ Andreas72 το βιντεο ξεχασες

Ανώνυμος είπε...

@zibi
Η ίδια σύνθεση του χώμα τόσο δικαιολογείται γιατί προέρχεται από τον περβάλλοντα χώρο.
Με βάση το σενάριο μου στο χώρο έως τον διαφραγματικό τοίχο( στις καρυάτιδες) μπήκε από την είσοδο. Στον τελευταίο θάλαμο απο το σημείο που λείπει η ορθομαρμάρωση. Στο χώρο που είναι πίσω απο το διαφραγματικό τοίχο ( ψηφιδωτό) πιθανόν μπήκε από το τελευταίο θάλαμο, μέσω της πόρτας, αν είχε μείνει ανοιχτή ή όταν έσπασε. Επίσης ο διαφραγματικός τοίχος φτάνει έως το στήθος των καρυάτιδων, άρα από πάνω καθ´ όλο το πλάτος και έως το επιστύλιο υπάρχει άνοιγμα.
Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα αυτά έγιναν ξαφνικά μέσα σε μια μέρα. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια.......ίσως και αιώνες....

Ανώνυμος είπε...

του χώματος

schumi44 είπε...

@Andreas72 παραμυθια μας πουλας?
λες για βιντεο και βιντεο δεν βλεπουμε!

Αρης είπε...

εμενα παντως ο εμπεδοτιμος μου φαινεται οτι ειναι και πολυ ανεκτικος..πως να το κανουμε,μερικοι βγαζουν ματι οτι ειναι πνευματα αντιλογιας ο καθενας για τα δικα του κινητρα..ειναι συγκεκριμενοι,ειναι απο τους τυπους ανθρωπου που δεν ειναι χρησιμοι σ εναν εποικοδομητικο διαλογο καθως δεν εκφραζουν θεση αλλα μονιμως αντιθεση..και ειναι πολυ κουραστικοι..κανεις δεν ειπε ουτε ο ιδιος ο εμπεδοτιμος οτι εχει το αλαθητο..ισα ισα αυτοι οι συγκεκριμενοι εχουν αυτο το υφος στα σχολια τους..ο καθενας εκφραζει τις αποψεις του..αλλο αυτο και αλλο η μονιμα επιθετικη διαθεση..αλλωστε αν πας καπου και δεν σου αρεσει το περιβαλλον,απλα φευγεις..δεν καθεσαι να τρωγεσαι ασκοπος..

Zibi είπε...

@Ερασιτέχνη

Όσα χρόνια, αιώνες και να πέρασαν, όσο ισχυρές νεροποντές (εκατοντάδες δεκάδες) και να υπήρξαν, είναι αδύνατον να έφεραν τόσο χώμα μέσα στους θαλάμους, χωρίς την ύπαρξη απίστευτης δύναμης νερού! Δεν περνάει τόσο χώμα, με τίποτα μέσα, εάν δεν συνοδεύεται από αλλεπάλληλα κύματα νερού, απίστευτης έντασης... Πόσο, μάλιστα, όταν αυτές οι απίστευτες ποσότητες χώματος θα έπρεπε να περάσουν και από διαφραγματικούς τοίχους" (πιο εύκολο), όσο και από οπές (σχεδόν αδύνατο)!

Εάν είχε εισρεύσει τόσο νερό και με τέτοια ένταση μέσα στο μνημείο, τότε δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε μνημείο, ούτε περίβολος, ούτε Σφίγγες, ούτε ψηφιδωτό, ούτε τίποτα!

Ούτε και οι τάφοι στην κορυφή του λόφου!

Ανώνυμος είπε...

@giannis
Έτσι νόμιζα και εγώ για τον πρώτο τοίχο, αλλα τελικά δε βρέθηκε άθικτος. Ήταν όπως τον δείχνουν στις πρώτες φωτογραφίες. Παρακαλώ αν κάνω λάθος πείτε το μου.
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
ένα σενάριο έγραψα βρε παιδιά ....Μη βαράτε!
Γράψτε όμως τις παρατηρήσεις σας ..θέλω να τις ακούσω ( διαβάσω) ....γι αυτό το έγραψα άλλωστε...για να δω από που " μπάζει"

Zibi είπε...

@Ερασιτέχνη

Κανένας δεν σε ...βαράει... Το αντίθετο, μάλιστα! Το σενάριό σου έχει λογική και μάλιστα μεγάλη... Εγώ να βοηθήσω την σκέψη σου ήθελα και έκανα την παρατήρηση που έκανα..

Πάντα με την καλή διάθεση....

Zibi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kratylos είπε...

Δεν μπόρεσα ακόμη να καταλάβω πώς η λογική της επιχωμάτωσης κατά την κατασκευή του έργου μπορεί να δικαιολογήσει κομμάτια μαρμάρου που βρέθηκαν σε ενδιάμεσα (γεωλογικά) στρώματα και σε ύψη π.χ γύρω στο 1,50μ.
Επίσης εντύπωση προκαλεί σε ανθρώπους που ασχολήθηκαν με σεισμούς, να χτυπάει κάποιος επιλεκτικά ένα μόνο "δωμάτιο" μιας κατασκευής, να το κάνει άνω κάτω και οι διπλανοί χώροι να μην φέρουν τα εμφανή σημάδια του σε διάφορα φέροντα ή μη στοιχεία και μάλιστα πολύ ευαίσθητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορείτε να μου δείξετε στη διεθνή βιβλιογραφία;

giannis_ είπε...

@ερασιτέχνης
Ή θα μπλέξουμε στον καβγά ή θα ασχολούμαστε με τη θεωρία σου, όπως βλέπεις επιλέγουμε εσένα.

Andreas72 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Andreas72 είπε...

same Schummi:
Για αυτό το βίντεο μιλάω:
https://www.youtube.com/watch?v=AiEWtAeqpV4

Δεν πουλάω παραμύθια...

Ανώνυμος είπε...

@zibi
Γιατί είσαι τόσο βέβαιη ότι το χώμα αυτό δε μπορεί να έχει μπει στον τάφο?
Μιλάμε για περίπου 400 κυβικά όταν ο όγκος του χώματος που περικλείεται μόνο από το περιμετρικό τοιχείο του τύμβου είναι περίπου 60.000 κυβικά. Να μη μιλήσουμε για τον όγκο του χώματος που είναι από το τοίχο και πάνω........

333 είπε...

Kratylos,

έχει απαντηθεί προ πολλών ημερών αυτό !!!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@maria
Χαίρομαι που επιτέλους καταλάβατε κάτι. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Ίσως κάποτε να μεγαλώσετε και να αντιληφθείτε και κάποια άλλα πράγματα τα οποία προς το παρόν αδυνατείτε να κατανοήσετε.

@Andreas72
Νομίζω απάντησα σε αυτά που λες στην Μαρία.
Για να μην παίζουμε τις κουμπάρες λοιπόν μπορείς να ακολουθήσεις την Μαρία.

@Προς όλους

Η υπομονή μου έχει εξαντληθεί.
Όσοι άλλοι έχουν πρόβλημα γενικώς να ακολουθήσουν τους φίλους μας και να αποχωρήσουν.





Unknown είπε...

Ρε δεν έχουμε δει ΤΊΠΟΤΑ ακόμα! Οι αρχαιολόγοι κλαίνε....



"Η ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ εν λίθοις φθεγγομένοις και μνημείοις σωζομένοις"

kiki είπε...

Επειδή είμαι ξανθιά κατά πως φαίνεται και δεν καταλαβαίνω ας μου εξηγήσει κάποιος πως γίνεται να πλημμυρίζει ένας χώρος και να υφίσταται της συνέπειες μόνο αυτός και όχι ότι υπάρχει γύρο του. Δηλαδή καλύφθηκε με νερό όλος ο τύμβος και το μόνο που έγινε είναι να γεμίσει μέσα με χώμα μόνο η είσοδός ; Και όταν μετά υποχώρησε το νερό δεν παρέσυρε τίποτε άλλο εκτός αν θέλετε μόνο το λιοντάρι; Ή η επύχωση έγινε σιγά σιγά αλλά έμπαινε χώμα πάλι μόνο στην είσοδο και η υπόλοιπη τούμπα δεν υπέστη καμία μεταβολή;

Ανώνυμος είπε...

@giannis
Σε ευχαριστώ και σε καταλαβαίνω......
Προβληματίστηκα και εγώ σχετικά με τον καβγά....
Πάντως, ανεξάρτητα από τη διαφορά απόψεων, νομίζω ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Εμπεδότιμο για τη φιλοξενία ....προς το παρών τουλάχιστον (αστειεύομαι Εμπεδότιμε)

vagkalf07 είπε...

@ Erasitexnis...

οντως εισαι σε παραλληλη λογικη με τον Panos..αλλα θελω να μου πεις αν ενστερνιζεσαι την αποψη του οτι η μαρμαρινη ψευδοροφη ειχε τρια η τεσσερα κομματια και που μπορουν να βρεθουν αυτα..η αν δεν θα βρεθουν...

Ανώνυμος είπε...

@kratylos
Ναι μπορεί να συμβεί.Εξαρτάται από τη διεύθυνση του σεισμικού κύματος.

Kratylos είπε...

@333
Αν οι απορίες μου και ειδικότερα αυτή του σεισμού έχει απαντηθεί, κάνε μου σε παρακαλώ μια παραπομπή, που θα μου είναι και χρήσιμη την επόμενη φορά που θα καταγράψω ζημιές από σεισμό, μην τυχόν και αδικήσω κάποιον θεωρώντας ότι επίτηδες γκρέμισε κάποιο χώρο του σπιτιού του.

Zibi είπε...

@Ερασιτέχνη

ας κάνουμε επίκληση στη λογική.. Είναι, δυνατόν, ξανατονίζω, τόσοι τόνοι χώματος να μπήκαν μέσα στους τρεις θαλάμους εξαιτίας πλημμυρών και βροχών και μάλιστα από οπές, μια σταλιά;

Επαναλαμβάνω, ότι για να μεταφερθεί τόσο μεγάλος όγκος χώματος - λάσπης, απαιτείται η ύπαρξη νερού και μάλιστα απίστευτης έντασης και δύναμης! Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με την βροχόπτωση ή την πλημμύρα..

Εκτός και εάν εννοείς πλημμύρες, οι οποίες γέμισαν με νερό ασφυκτικά το μνημείο μέχρι πάνω, για πολύ πολύ πολύ καιρό!

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα έπρεπε να βρέχει ασταμάτητα για μερικούς μήνες και να είχε μετατρέψει την περιοχή βάλτο ή λίμνη, στην κυριολεξία..

vagkalf07 είπε...

@ giagkoydis...ακουσες και συ τα κουτσομπολια απο αστυνομικα τμηματα η του "αριστερου " παλιου φυλακα...ελεος πια!!!πανε στο amfipolis news να τελειωνουμε !!!

333 είπε...

Κρατύλε,

δεν μίλησα ειρωνικά όπως εσύ τώρα, αλλά ας έχει.
Απλά ήθελα να πω πως μερικά πράγματα τα ανακυκλώνουμε, ειδικά αν δεν μας βγαίνει με το πως θεωρούμε πως φτιάχτηκε το μνημείο ή ποιόν θεωρούμε πως έχει μέσα το μνημείο.
Αν νόμισες πως είπα ή υπονόησα κάτι άλλο, συγχώρα με.

Andreas72 είπε...

Εμπεδότημε:
Έγραψες : ¨@Andreas72
Νομίζω απάντησα σε αυτά που λες στην Μαρία.
Για να μην παίζουμε τις κουμπάρες λοιπόν μπορείς να ακολουθήσεις την Μαρία.¨

Διάβασε το σχόλιο μου 20 λεπτά πρίν αυτό που έγραψες.

Μόνο μια παρατήρηση από πλευράς μου : Δεν έχω μάθει να παίζω τις κουμπάρες με ξένους ανθρώπους.
Άμα εσύ σαν επιστήμονας το κάνεις... γειά σου και χαρά σου.
Όπως και νά χει να σαι καλά.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

@vaglaf07
Δες σχόλιο μου στις 4.34μμ
Δε ξέρω αν και που θα βρεθούν τα υπόλοιπα κομμάτια.
@ panos
Συμφωνώ μαζί σου μερικώς. Αν προσέξεις τα σχόλια μου παραπάνω, αναφέρομαι σε επίδοξους τυμβωρύχους.Δε μιλάω για σύληση του τάφου....ο νεκρικός θάλαμος δεν έχει βρεθεί ακόμα.....όπως λέει και ο Εμπεδότιμος, η ανασκαφή θα δείξει.

vagkalf07 είπε...

@ 333

αυτο το ειμαι παλιος εδω μεσα και εγω ξερω αλλα εσυ δεν ξερεις πρεπει να σταματησει...ταλιμπανιζουν μερικοι παλιοι λες και το εχουμε κανει στρατοπεδο...αν εχει ειπωθει κατι μην απαντας...ειναι μικροψυχο να δειχνουμε οτι ξερεις φιλε ημουν εδω πριν απο σενα και αρα ξερω..cut the crap!

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@μαρία
"Πολλοί νομίζω εδώ μέσα βρίσκονται γιατί απλά τους ενδιαφέρουν τα σχόλια και όχι οι αρχικές αναρτήσεις!" Και εδω ποιός είναι επιθετικός και εριστικός;;;; Νομίζω οτι είσαι λάθος. Εάν δεν μας ενδιέφεραν οι αναρτήσεις του Εμπεδότιμου δεν θα μπαίναμε καν στο κόπο να σχολιάσουμε. Σε κάθε του ανάρτηση υπάρχει πλήθος σχολίων γαι το συγκεκριμένο θέμα ώστε να γίνεται συζήτηση. Κατά την προσωπική μου άποψη απο την στιγμή που εκφράζεις την αντίθετη άποψη δεν μπορείς να επιτίθεσαι και να επιβάλεις την ορθότητα των επιχειρημάτων σου, πράγμα που εσείς κάνατε κατά του Εμπεδότιμου μόλις σας προέτρεπε να ανατρέξετε στις αναρτήσεις του, παρά να σεβάστέιτε το γεγγονός ότι συμετέχετε σε ένα ιστολόγιο όπου διέπτεται απο του κανόνες του Εμπεδότιμου. Και από λογικής άποψης δεν μπορει να γράψεις κάτι εαν δεν υπάρχει θέμα για να γράψεις. Θα γράφεις περί ανέμων και υδάτων...Πως είναι δυνατόν αυτό;;;

vagkalf07 είπε...

@ erasitexnhs
..ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

@zibi
Εξακολουθείς να παραβλέπεις την παράμετρο του χρόνου.
Οι τρύπες δεν είναι μια σταλιά. Το άνοιγμα του τοίχου μπροστά από τις σφίγγες και το "υποτιθέμενο" θύρωμα στον τελευταίο θάλαμο , πλάτους 0,96 ( ύψος δε μας έχουν πει) δεν είναι μια σταλιά.
Επίσης μη ξεχνάμε και το φαινόμενο της ρευστοποίησης , που συζητήθηκε διεξοδικά τις προηγούμενες ημέρες.
Η περιοχή εκεί έχει πολλές πλημμύρες και πολλά σημεία είναι βαλτώδη. Πάντως δεν υποστηρίζω την περίπτωση " τσουνάμι" με τίποτα.


vagkalf07 είπε...

παντως νομιζω οτι ασχετα του τι θα βρεθει τελικα..ενα μεγαλο θεμα και ζουμερο για την επικοινωνιακη επιστημη αλλα και για την "κοινωνικη μηχανικη"..θα αποτελεσει πως το μνημειο εμεινε κρυφο ανα τους αιωνες με τον λεοντα στην κορυφη την μαρμαρωμενη περιμετρο(την ειχαν επιχωσει και αυτη?) και τον -ους σημαντικους θησαυρους?...αν μπορουσαμε να περασουμε την ωρα μας μεχρι την επομενη ανακοινωση με τετοιο θεμα...θα ηταν πιστευω ευχαριστο...ειδικα γιατι μερικοι συνοδοιποροι εδω ειναι πραγματικα αλανια..

Unknown είπε...


Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΒΟΗΘΑΕΙ

Ο/Η Katinaki Katina είπε...

Λατρευω το δια-ΔΥΧΤΙο.

Ολοι διαβαζουν και νομιζουν οτι περνουν,πληροφοριες και ειδησεις.

ΑΠΟΨΕΙΣ σας δινονται, που σαν αποψεις βεβαια δεν ειναι ουτε πληροφοριες ,ουτε ειδησεις.

Δεν υπαρχουν πια πληροφοριες και ειδησεις,ειναι μονο για τους λιγους εκλεκτους του συστηματος που δινει ενα τεραστιο ογκο αποψεων ,ωστε να μην μπορεις να ξεχωρισεις την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Εμπιστευτητε ,μονο την κριση σας και αυτο που ξεθαβετε απο τις αναμνησεις που μαζι με ολα τα αλλα εξωτερικα-εσωτερικα γνωρισματα μας μεταφερεται με το DNA.

Αν οι αναμνησεις σου ειναι απο τους προγονους μας ,γνωριζεις και την αληθεια ,αν ειναι απο προγονους ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ,θα εχεις τις αναμνησεις των ΒΑΡΒΑΡΩΝ.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Αααα να μην ξεχασω να σας πω για τον ΑΧΙΛΛΕΑ με τον ΠΑΤΡΟΚΛΟ που κατασκευαστηκε ο τυμβος.......

2 Νοεμβρίου 2014 - 5:34 π.μ.

Zibi είπε...

@Ερασιτέχνης

Εάν, όπως λες, παραβλέπω την παράμετρο του χρόνου, εσύ, καλέ μου φίλε, παραβλέπεις αυτό που σου έγραψα και πριν :

"Όσα χρόνια, αιώνες και να πέρασαν, όσο ισχυρές νεροποντές (εκατοντάδες δεκάδες) και να υπήρξαν, είναι αδύνατον να έφεραν τόσο χώμα μέσα στους θαλάμους, χωρίς την ύπαρξη απίστευτης δύναμης νερού! Δεν περνάει τόσο χώμα, με τίποτα μέσα, εάν δεν συνοδεύεται από αλλεπάλληλα κύματα νερού, απίστευτης έντασης...

Εάν είχε εισρεύσει τόσο νερό και με τέτοια ένταση μέσα στο μνημείο, τότε δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε μνημείο, ούτε περίβολος, ούτε Σφίγγες, ούτε ψηφιδωτό, ούτε τίποτα!

Ούτε και οι τάφοι στην κορυφή του λόφου!

Unknown είπε...

@Vaglaf07

Τι ηταν αυτό που σε εκνεύρισε στο σχόλιο μου ?
Το που θα πάω ειναι δική μου επιλογή
ο μόνος που εχει καθε δικαίωμα να με "στείλει" ειναι ο οικοδεσπότης και οχι εσυ !
Θα σας βάλω σε μια κατηγορία τελικά όλους εσάς που σας πιάνει κατι οταν
μιλάμε για κατι το ΜΕΓΑΛΟ -ΜΟΝΑΔΙΚΟ -ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΌ

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ (ο πρώτος υποβαθμιστης του λόφου)

vagkalf07 είπε...

@ ZIBI

συμφωνω μαζι σου...αν και νομιζω οτι ακομη και με αυτες τις μετρημενες φωτογραφιες απο το υπουργειο...ενας διαβασμενος γεωλογος θα μπορουσε να τα λυσει ολα...και θα ηταν και κρισιμο με για το μυστηριο της επιχωματωσης(οχι του σκοπου της αλλα του ποτε εγινε και ισως πως)...αναζητειται γεωλογος

Βίκυ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

@ kostas GIAGKOUDIS

επιβαιβαιωνεις οτι εχεις τις πηγες που ειπα...αφου δεν μπηκες στον κοπο να απαντησεις σε αυτο...οκ..λοιπον πες μας τι ξερεις ..ενα ..δυο ..τρια..περιμενουμε για το κλαμα των αρχαιολογων...γινε ο αγγελιοφορος ...περιμενουμε

panos είπε...

@ Ερασιτέχνης

Συμφωνούμε ότι στον τάφο μπήκαν τυμβωρύχοι, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν τον συλήσανε; Απλά διαίσθηση ή έχεις κάποια στοιχεία; Θα μου πεις και μένα τι με κάνει να πιστεύω ότι τα κατάφεραν... Τέσπα εδώ θα δείξει η ανασκαφή, μάντεις δεν είμαστε...
Οι απόψεις μας βασικά ταυτίζονται στη χρονική ακολουθία της κατασκευής και στο ρόλο κάποιων δομικών στοιχείων. Η μεγάλη μας διαφωνία αφορά την επίχωση. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι έγινε από φυσικά αίτια και δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας; Μεταξύ μας, αυτό αποτελεί για μένα μια σημαντική ένδειξη σύλησης, ότι δηλαδή αφού αδειάσανε τον τάφο στη συνέχεια τον μπαζώσανε για να τον εξαφανίσουν.

hylap-vn είπε...

@ Ερασιτέχνης, panos

Τα σενάριά σας νο. 1542 και 1543 από το πρώτο βήμα τους είναι λάθος (μέ όλο το σεβασμό και με δόση χιούμορ το λέω, μην μου ορμήσετε παρακαλώ).

"1. Ολοκλήρωση κατασκευής και ταφή νεκρού"

ΔΕΝ ολοκληρώθηκε η κατασκευή και αυτό αποδεικνύεται πολύ απλά με το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ούτε ίχνος από τις άλλες ψευδοροφές. Βρέθηκε μόνο μία στην θέση της (η οποία μάλιστα "όλως τυχαίως" συνδέει τις 2 οπές στους διαφραγματικούς τοίχους).

Άρα λοιπόν, το πρώτο βήμα στην θεωρία που υποστηρίζετε είναι λάθος εκτός και αν μου πείτε ότι ο αρχιτέκτονας ήθελε και το έκανε έτσι πέρα από κάθε αισθητική και κάθε λογική.

Αλλά ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ?
Ο Εμπεδότιμος λέει "Είναι σαφές ότι η αναστάτωση του τρίτου θαλάμου έχει προέλθει από σεισμό, ο οποίος και κατέστρεψε την μαρμάρινη θύρα, το δάπεδο σφράγισης και επέφερε κατάρρευση της συνέχειας του τάφου που ήταν κάτω από το δάπεδο σφράγισης."

Εγώ δεν το απορρίπτω αυτό αλλά θεωρώ λίγο πιο πιθανό να είχαν στατικά προβλήματα με την όλη κατασκευή και ό,τι υπήρχε πέρα από τον 3ο θάλαμο (δεν χρειάζεται σεισμός για να εκδηλωθούν). Δεν είναι κολακευτικό για τους κατασκευαστές αλλά το έργο ήταν τρομακτικά μεγάλο και περίπλοκο.

Η ταφή όμως πραγματοποιήθηκε και η επίχωση έγινε αφενός για την ενίσχυση της στατικότητας και αφετέρου για τον φόβο των τυμβωρύχων.

Αυτή η θεωρία (νο.1α γιατί νο.1 είναι του εμπεδότιμου) εξηγεί τα πάντα. Και τις σπασμένες καρυάτιδες και τις σφίγγες και τα σπασμένα θυρόφυλλα και το γεγονός ότι βρέθηκαν σε διαφορετικά ύψη και τον οριζόντιο δάπεδο σφράγισης.

Ανώνυμος είπε...

@zibi
Ειλικρινά δε καταλαβαίνω το επιχείρημά σου. Λες ότι είναι αδύνατο αλλά δε λες γιατί.Εγώ πιστεύω ότι είναι δυνατό να συμβεί για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω , χωρίς να απατούνται αλλεπάλληλα κύματα νερού απίστευτης έντασης. Τεσπαν δε νομίζω ότι θα καταλήξουμε κάπου. Άλλωστε ένα σενάριο έγραψα. Σε ευχαριστώ πάντως ειλικρινά που μπήκες στον κόπο να το συζητήσεις.
@ vaglaf07
Τους ίδιους προβληματισμούς έχω γράψει και εγώ σε παλαιότερα σχόλια μου σχετικά με τη μυστικότητα του μνημείου. Προς το παρών έχω καταλήξει ο.τι δε προοριζόταν να είναι μυστικό. Απλώς ο αρχιτέκτονας ( αν πρόκειται για τον τάφο του ΜΑ) ήταν απολύτως σίγουρος ότι ο νεκρικός θάλαμος ήταν απροσπέλαστος.


vagkalf07 είπε...

εχω δει το επιχειρημα σου...και με γργαλησε πραγματικα..βεβαια αυτο προυποθετη την γνωση των δυνατοτητων των τυμβωρυγχων εκεινης της εποχης...1)ο δεινοκρατης (η μονη σταθερα σε αυτην την ανσκαφη)εχει κανε και αλλους ταφους πριν απο αυτον?..δεν ξερω θεμα προς συζητηση..2)ξερουμε ποιες ηταν οι τεχνικες δυνατοτητες των τυμβωρυγχων της εποχης?..δεν ξερω παλι θεμα προς συζητηση

Zibi είπε...

@Pano

Ποιός, αλήθεια, φίλε μου, αφού πρώτα μπήκε στον τάφο, τον άδειασε, όπως λες, μετά πήρε την απόφαση να τον "μπαζώσει";

Να τον εξαφανίσει για ποιό λόγο; Τι είχε να φοβηθεί; Την σύληση που μόλις είχε κάνει;

Εσύ, δηλαδή, εάν έμπαινες στον τάφο προκειμένου να τον συλήσεις, το πρώτο πράγμα που θα έκανες δεν θα ήταν να εξαφανιστείς απο εκεί όσο το γρηγορότερο δυνατό, με την ψυχή στο στόμα και στην πλάτη τα κλοπιμαία; \

Θα καθόσουν να τον μπαζώσεις κιόλας; Και, άντε, ας πούμε ότι είσαι ένας ανόητος και καθυστερημένος τυμβωρύχος, μόνος σου θα ήταν ποτέ δυνατό να το κάνεις αυτό;

Αντε, πάλι, και να είσαστε δυο, τρεις, πέντε, δέκα... Ούτε μισό φορτηγό χώμα δεν θα καταφέρνατε να μπαζώσετε!

Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονταν εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες ζευγάρια χέρια!!!

it είπε...

Η αλήθεια είναι και πρέπει να το παραδεχτούμε ότι αυτό που σε ελκύει να παραμείνεις μετά από μια πρώτη ανάγνωση των αναρτήσεων του Εμπεδότιμου είναι ακριβώς το γεγονός ότι βάσει της ερμηνείας του όλα τα αλλόκοτα και ανεξήγητα της αναςκαφής ευρήματα που δημιουργούν έριδες για το αν,πως,που,πότε, και απο ποιους δένουν σε μια υπόθεση.Και αυτή η υποσυνείδητη πιστεύω αρχικά διαπίστωση φέρνει σε κρούση την ενδόμυχη προςμονή τους να βρεθεί ο Μέγας Αλέξανδρος με τη λογική τους ότι δεν μπορεί ένας εκτός ανασκαφής αναγνώστης όπως εκείνος να έχει αποκρυπτογραφήσει ιστορικές πηγές που οδήγησαν άλλους παλαιότερα σε λανθασμένες αναζητήσεις.Ωστόσο δεν ανέγνωσα ποτέ στις αναρτήσεις του διάθεση απολυταρχισμού(και δεν έχω καμία διάθεση να χρυσώσω το χάπι κανενός) χωρίς επεξήγηση των επιχειρημάτων του εν αντιθέση με ορισμένους που πλαγίως η ευθέως πολλές φορές μας είπαν ότι "δεν είναι ο Αλέξανδρος μέσα".."η αμφισβήτηση χωρίς επιχειρήματα οδηγεί στην αμάθεια".."οι τυμβωρύχοι έπαιξαν σίγουρα σκάκι"..κλπ κλπ..Αυτό που ενοχλεί δεν είναι η αντίθετη άποψη..Είναι η ανακύκλωσή της χωρίς έστω μια θεωρία και επιχειρήματα που να δένουν όλα τα ευρήματα..Οι περισσότεροι καλοπροαίρετοι αναγνώστες και σχολιαστές-και λάβετέ το υπόψιν σας στην ερμηνεία του σχολίου μου-είναι άτομα με προσωπική διαδρομή ο καθένας στον τομέα του πιστεύω με νοημοσύνη ικανή να ξεπεράσει τέτοιου είδους σχολιασμούς και να προχωρήσουμε παρακάτω..στην αναζήτηση της ιστορίας και της αλήθειας..

it είπε...

*εν αντιθέσει(autocorrect)

panos είπε...

@ hylap-vn

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κατασκευή έμεινε ημιτελής λόγω στατικών προβλημάτων... Από που προέκυψαν τα στατικά προβλήματα; Μην ξεχνάς ότι ο τάφος δεν σκάφτηκε μέσα στον τύμβο αλλά πρώτα κατασκευάστηκε και μετά καλύφθηκε με χώμα. Το ότι δεν έχουμε ενημέρωση για την τύχη των υπόλοιπων πλακών δεν σημαίνει ότι αυτές δεν υπήρξαν.

vagkalf07 είπε...

@ zibi

εχεις ενα point....απλα αυτο το επιχειρημα σου οτι ο δεινοκρατης τα εκανε τοσο καλα ολα..που ειναι και του εμπεδοτιμου και του δικου μου,σιγουρα παντως το νομιζε(απο πηγες που εχω διαβασει εδω ηταν ατομο με υψηλους και καινοτομους στοχους)..δεν οδηγει στο συμπερασμα οτι η ανθρωπινη ματαιοδοξια του θα ειχε αφησει εστω και κωδικοποιοημενο σημαδι του..ξεκαθαρο παντως..που ειναι??το κρυβουν...??

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...

@ panos
Ακριβώς επειδή καλύφθηκε όλος ο τάφος με χώμα εκεί άρχισαν τα σταικά προβλήματα.
Λες "Το ότι δεν έχουμε ενημέρωση για την τύχη των υπόλοιπων πλακών δεν σημαίνει ότι αυτές δεν υπήρξαν. "
Είναι θέμα ενημέρωσης λες? Εδώ ε΄να πολύ μικρότερο θυρόφυλλο και μάλλον δεν έχουν καταφέρει να το βγάλουν ακόμα έξω. Λες να είχαν βρει τις πολύ μεγαλύτερες ψευδοροφές σπασμένες πάνω στο ψηφιδωτό και να μην πήραμε χαμπάρι?

Unknown είπε...

Καλημέρα
Νομίζω κακώς έχουμε επικεντρωθεί τόσο πολύ στο θέμα της επίχωσης, δηλαδή πότε, πως, από ποιους έγινε κλπ,. Κυρίως αυτή η συζήτηση γίνεται εδώ μέσα για να βγάλουμε συμπέρασμα ΑΝ συλήθηκε ο τάφος ή όχι. Αυτό νομίζω ότι είναι ήσσονος σημασίας για την σημασία του μνημείου και της ανασκαφής. Μπορώ να αναφέρω πολλούς ς λόγους για την ματαιότητα αυτης της συζήτησης αλλα θα αναφέρω μόνο τους εξης απλους δύο:
1) Το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πράγμα που η ανασκαφή στο τέλος θα δείξει 100% ΑΝΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ αν έχει συμβεί είναι σύληση ή όχι.. Όλα τα ενδεχόμενα άλλα ευρυματα μπορεί να τύχουν διαφορετικών επιστημονικών ερμηνειων (βλέπε τάφους Βεργίνας μετά από 37 χρόνια τι συζήτηση προκαλούν). Οποτε λίγη υπομονή
2) Καλύτερα συλημένος και τάφος του Μ.Αλεξάνδρου παρα με 10 τόνους χρυσό και του Νέαρχου π.χ. λεω γω…
Λίγα λόγια για την ένταση και την κριτική προς τον Εμπεδότιμο
Καταρχάς πιστεύω ότι ελάχιστες είναι οι πιθανότητες ο τάφος να είναι του Αλεξανδρου αλλα ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορει να το ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ή να το ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ 100% ΑΚΌΜΑ.. και σε αυτό αν και αμφισβητίας του, πρέπει να το σεβαστώ…
Αν έχω καταλάβει καλά ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι ο τάφος είναι α) ΑΣΥΛΗΤΟΣ, β)ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ --ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ?,γ) ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΒΑΘΥΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ.
Για το α) απάντησα στην αρχή. Έχει δευτερεύουσα σημασία . Για το β) οι ρόδακες, ο Δεινοκράτης, η πολυτέλεια και φυσικά το μέγεθος , οδηγούν την σκέψη σε μια μεγάλη ταφή… Πρέπει να μείνουμε βέβαια ορθολογιστές και να σεβόμαστε τις ιστορικές πηγες αλλά σίγουρα η θεωρία του έστω και με ελάχιστες πιθανότητες ΜΠΟΡΕΙ βγεί αληθινή.. Σίγουρα δεν αξίζει να τον «κράζουμε» η να τον ειρωνευόμαστε.Όσο για το θέμα των συμβολισμών,δ ίνει συμφωνα με τις γνώσεις του μια ερμηνεία…Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες..Δύσκολα κάποια μπορεί να αποδειχθεί σωστη ή λάθος..Τη σωστη διάσταση του τυχον συμβολισμού του μνημείου μόνο ο κατασκευαστής μπορεί να την επιβεβαιώσει ..οπότε...Σε όποιον αρέσει ο ο συμβολισμός του Εμπεδότιμου με γεια του και χαρά του.. όποιος διαφωνεί (εγω πχ διαφωνώ), αλλα του «την λέει» ..ε ..ας κάνει ένα δικό του αποσυμβολισμό…
Τέλος ο Εμπέδότιμος ως φιλόξενος οικοδεσπότης ας επιδείξει βρε παιδί μια μεγαλύτερη νηφαλιότητα έστω και σε κάποιες ατυχείς εκφράσεις.. Ειδικά σε κυρίες 
ΜΦΧ

it είπε...

@hylapn @panos
Αν δεν κάνω λάθος-διορθώστε με-η ψευδοροφή βρέθηκε στο επίπεδο πάνω από τους χώρους που συνέδεαν τους διαφραγματικούς τοίχους.Στην αίθουσα του ψηφιδωτού δεν υπάρχει διαφραγματικούς τοίχος-μήπως κι αυτό έχει τη σημασία του;-ίσως μπορούν κάποιοι με περισσότερες γνώσεις μηχανικής να βοηθήσουν;

Ανώνυμος είπε...

@hylap-vn
Κατ´ αρχήν θεωρώ το σενάριο του Εμπεδότιμου ως το πιο πιθανό και συμφωνώ μαζί του.. Αυτό δεν αναιρεί το σενάριο που έγραψα εγώ για την επιχωμάτωση/ σφράγιση.
Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής, είναι κάτι που σκέφτομαι καιρό τώρα και ανεξάρτητα από τα παραπάνω.
Ας υποθέσουμε ότι ο νεκρικός θάλαμος βρίσκεται προς το κέντρο του τύμβου( σε χαμηλότερο ή όχι επίπεδο δεν έχει σημασία)
Η σειρά των εργασιών πιστεύω ότι θα ήταν η εξής:
1. Κατασκευάζεται πρώτα ο κεντρικός θάλαμος
2. Πιθανόν, και για λόγους ταχύτητας να έχει ξεκινήσει και η κατασκεύη του περιμετρικού τοιχείου , σε κάποιες θέσεις που δεν εμποδίζουν την υπόλοιπη κατασκευή.
3 . Στη συνέχεια κατασκευάζονται τυχόν διάδρομοι κλπ και η είσοδος που έχει ανακαλυφθεί.
4. Ολοκληρώνεται στη συνέχεια το περιμετρικό τοιχείο και η επιχωμάτωση του τύμβου
5 Κατασκευάζεται και στήνεται ο Λέοντας.
6. Η ορθομαρμάρωση του περιμετρικού τοίχου πρέπει να ολοκληρώθηκε τελευταία, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ζημιές
Από την κατάσταση που βρέθηκε το μνημείο θεωρώ απίθανο το σενάριο να έμειναν οι εσωτερικές κατασκευές ημιτελείς ( για οποιοδήποτε λόγο) και παρ´ όλα αυτά να ολοκλήρωσαν το περιμετρικό τοιχείο, τηνεπιχωμάτωση του τύμβου και το στήσιμο του Λέοντα.
Όσον αφορά στη μαρμάρινη πλάκα της οροφής έχω σκεφτεί μια " χαζομάρα" , σε συνδυασμό με τα καρφιά που βρέθηκαν στο χώρο και το ψηφιδωτό.
Επειδή το ψηφιδωτό έχει μεγάλη έκταση και βρίσκεται στο δάπεδο και όχι σε τοίχο, ο καλλιτέχνης πιθανόν θα χρειαζόταν να το βλέπει από ψηλά για να έχει τη συνολική εικόνα. Ίσως η πλάκα αυτή να χρησίμευε για ανάρτηση κάποιου είδους σκαλωσιάς. Βέβαια τα γεγονός ότι η πλάκα αυτή φέρει διάκοσμο με ρόδακες μου χαλάει το σενάριο ...... Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Η αλήθεια είναι ότι μόνη της δείχνει λίγο ξεκάρφωτη.

hylap-vn είπε...

@ it

Η ψευδοροφή είναι πάνω από το ψηφιδωτό και συνδέει τις 2 τρύπες πάνω από τους διαφραγματικούς τοίχους.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14985

Ανώνυμος είπε...

@panos
Με κάλυψε η /ο zibi σχετικά με την επιχωμάτωση
@ hylap-pn
Γράψε λάθος ! Αν χρειάζονταν σκαλωσιές θα έκανα ένα ξύλινο ικρίωμα και όχι μαρμάρινη πλάκα ( χαχαχα)

panos είπε...

@ Zibi

Συγγνώμη, αλλά επειδή αυτή η συζήτηση γίνεται από το πρωί θεώρησα δεδομένο ότι την παρακολουθείτε όλοι. Να επαναλάβω λοιπόν ότι η ιδέα ξεκίνησε από ένα βίντεο με την Περιστέρη να δηλώνει ότι κάποιοι λίθοι που λείπουν από τον πρώτο τοίχο σφράγισης αφαιρέθηκαν κατά τα ρωμαϊκά χρόνια αλλά δεν προχώρησαν πιο μέσα, προφανώς λόγω της επίχωσης. Αυτό με οδήγησε στην άποψη ότι αφού επίχωση δεν υπήρχε τίποτα δεν εμπόδισε τους τυμβωρύχους να προχωρήσουν πιο μέσα. Όχι όμως τυμβωρύχοι ποντικοί αλλά οργανωμένη προσπάθεια από τους κατακτητές Ρωμαίους. Γι'αυτό είμαι απαισιόδοξος, είναι δυνατόν να μπήκαν μέσα στρατιώτες και να μην πήραν αυτό που ήθελαν; Στη συνέχεια θέλησαν να καταργήσουν-εξαφανίσουν τον τάφο μπαζώνοντάς τον. Χρησιμοποίησαν χώμα από πάνω, από τον τύμβο, εξού και η ποταμίσια άμμος. Κατέβασαν και το λιοντάρι και χαμήλωσαν τον τύμβο, ουσιαστικά τον ξύρισαν από την κορυφή του καθώς καλύψανε και την περίβολο.
Όπως βλέπεις αυτό το σενάριο δεν προϋποθέτει ούγκανους τυμβωρύχους, απλά εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες ζευγάρια χέρια. Παρόλα αυτά δεν παύει να αποτελεί ένα σενάριο, θα δεχθεί κριτικές και αμφισβήτηση, όσα περισσότερα αποκρούσει τόσο ισχυρότερο θα γίνεται και το αντίστροφο.

vagkalf07 είπε...

@ mike liapis ...

μερικες κυριες οπως θα ξερεις στην ζωη μας δεν ηταν και τοσο κυριες οπως και εμεις δεν ειμασταν κυριοι...αρα η ευγενεια του μεγαλειωδους αρσενικου σε ανυπαρκτο ασθενες φυλλο δεν ισχυει...παρωχυμενο σε βρισκω εδω...στο θεμα μας τωρα ..αν στο τελος αυτης της φασης της ανασκαφης δεν υπαρξει ουτε ενα δειγμα χειροπιαστο και αδιαμφισβητητο οτι ειναι εργο δεινοκρατη...τοτε ενα και μονο ΕΝΑ ειναι σιγουρο...και τωρα εισβαλλω και το ξερω ...στο μυαλο του οικοδεσποτη εμπεδοτημου...οτι η γνωση του νεκρου ειναι αυτη που εξηγει και την γνωση του αρχιτεκτονα!!!καληνυχτω...

it είπε...

@hylapvn
Έχεις δίκιο φίλε μου..ατόπημα για παράσημο ήταν το σχόλιο μου!!..πάντως με έχει παραξενέψει η χρηστικότητα της πλάκας όπως και ναχει..

hylap-vn είπε...

@ Ερασιτέχνης

Και γιατί ο καλλιτέχνης που έφτιαξε το ψηφιδωτό να βάλει ολόκληρη μαρμάρινη πλάκα για να βλέπει την δουλειά του και να μην φτιάξει απλά μία ξύλινη σκαλωσιά? Κάπως έτσι έφτιαξαν και τον θόλο, σωστά?

Επίσης πως μπορείς να λες ότι το σενάριό σου δεν αναιρεί (είναι συμβατό) με αυτό του Εμπεδότιμου από την στιγμή που είναι τελείως διαφορετικό. Και τυμβωρύχοι σύλληση και πλημμύρα. Δεν έχει πει τέτοια στο σενάριό του ο Εμπεδότιμος. Από ευγένεια το λες μάλλον :-)

Ανώνυμος είπε...

Πάντως η μαρμάρινη αυτή πλάκα δε φαίνεται να είναι ούτε βοηθητική ( για την επίχωση ή τη σκαλωσιά μου) ούτε φέρουσα. Δείχνει να είναι διακοσμητική ( φέρει διάκοσμο). Γιατί μία? Δεν ξέρω!

hylap-vn είπε...

@ Ερασιτέχνης

Είπες "Γιατί μία? Δεν ξέρω!"

Θεωρία 1α :-)

Ανώνυμος είπε...

@hylap- vn
Που πήγε το επόμενο σχόλιο μου?? είχα γράψει:
" Γράψε λάθος. Αν χρειάζονταν σκαλωσιά θα έκαναν ένα ξύλινο ικρίωμα και όχι μαρμάρινη πλάκα ( χαχαχα)"
Άρα συμφωνούμε σε αυτό
Σχετικά με το σενάριο του Εμπεδότιμου....δεν είμαι ευγενική..στ´ αλήθεια συμφωνώ σχετικά με την καταστροφή της πόρτας και του τρίτου θαλάμου από σεισμό.το γράφω άλλωστε και στο αρχικό σχόλιο μου.

Zibi είπε...

@Panos

Καλέ μου φίλε, αντιγράφω αυτό που λες. Αναιρείς αυτά που εικάζεις:

1. "με την Περιστέρη να δηλώνει ότι κάποιοι λίθοι που λείπουν από τον πρώτο τοίχο σφράγισης αφαιρέθηκαν κατά τα ρωμαϊκά χρόνια αλλά δεν προχώρησαν πιο μέσα, προφανώς λόγω της επίχωσης".

2."Αυτό με οδήγησε στην άποψη ότι αφού επίχωση δεν υπήρχε τίποτα δεν εμπόδισε τους τυμβωρύχους να προχωρήσουν πιο μέσα. Όχι όμως τυμβωρύχοι ποντικοί αλλά οργανωμένη προσπάθεια από τους κατακτητές Ρωμαίους.

Πως γίνεται "ότι κάποιοι λίθοι που λείπουν από τον πρώτο τοίχο σφράγισης αφαιρέθηκαν κατά τα ρωμαϊκά χρόνια αλλά δεν προχώρησαν πιο μέσα, προφανώς λόγω της επίχωσης", και μετά να λες "Αυτό με οδήγησε στην άποψη ότι αφού επίχωση δεν υπήρχε τίποτα δεν εμπόδισε τους τυμβωρύχους να προχωρήσουν πιο μέσα. Όχι όμως τυμβωρύχοι ποντικοί αλλά οργανωμένη προσπάθεια από τους κατακτητές Ρωμαίους."..

Εκτός και εάν δεν κατάλαβα σωστά τον συλλογισμό σου, οπότε χίλια συγνώμη!

panos είπε...

Το 1. το λέει η Περιστέρη.
Το 2. το λέω εγώ.
Η ανασκαφική ομάδα αρχικά πίστευε ότι τάφος, σφραγιστικοί τοίχοι και επιχωμάτωση έγιναν ταυτόχρονα ενώ τώρα το ξανασκέφτονται. Η ανακοίνωση στις 28/10 έλεγε μεταξύ άλλων ότι πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο.
Διάβασε το ποστ μου σήμερα το μεσημέρι 1:05μμ.

Ανώνυμος είπε...

@hylap-vn
Σχετικά με τη θεωρία 1α) .....
Το είχα σκεφτεί και εγώ στην αρχή ( άλλωστε όπως έγραψα και παραπάνω αρχικά υποστήριζα τη θεωρία της ταυτόχρονης επιχωμάτωσης/ σφράγισης).... δε κατάφερα όμως να σκεφτώ μια μέθοδο που να "ευσταθεί" τεχνικά. Είμαι όμως " ανοικτή" να ακούσω ...........
ΚΑΛΟ ΒΡΆΔΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ

Zibi είπε...

@Ερασιτέχνη
Καλέ μου φίλε, άλλο επισημαίνω εγώ και σε άλλο μου απαντάς! Δεν γίνεται αυτό..

Unknown είπε...

@vagkalf07 ,1:47πν
|Εγραψες》 με το τελευταιο σχολιο...

Dazbaw είπε...

εντάξει είναι προφανές ότι κάποιοι τρολάρουν άσχημα...τους πείραξε μάλλον το θινκ τανκ του Εμπεδότιμου...φυσική επίχωση μόνο σε ανέκδοτο όπως και το τυμβωρύχοι έθαψαν τον τάφο μετά την σύληση...δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο για να μιλάς για κάτι, αρκεί να έχεις τις γνώσεις και τον κατάλληλο τρόπο σκέψης...αν κάποιος επιστήμονας βλέπει μια τέτοια έλλειψη αρκεί να το επισημάνει όμορφα και ωραία και να δείξει στον συνάνθρωπο τον σωστό τρόπο σκέψης ή την ειδική γνώση...εδώ δεν γράφουμε για να το παίξουμε μάγκες ούτε να δειχθούμε...εξάλλου οι περισσότεροι είμαστε ανώνυμοι...δεν υπάρχει νόημα να μην παραθέσει κάποιος κάτι που διάβασε ή σκέφτηκε διότι δεν έχει την απαραίτητη επιστημονική εγκυρότητα...πραγματικά αρχίζω και πιστεύω ότι αρχαιολόγοι και λοιποί ΄΄επιστήμονες΄΄ έχουν βάλει στο μάτι το μπλογκ...

Unknown είπε...

333,

Προσωπικά ευχαριστώ πάρα πολύ,

Unknown είπε...

Ερασιτέχνης,
Zibi,

Να είστε καλά και οι δύο σας.
Με κάνατε και γελούσα μόνος μου...
Είστε και οι δύο ευγενικά και χαμηλών τόνων άτομα, αλλά...
Ρωτήστε με να σας πω γιατί γελούσα μ' αυτά που γράφατε.
Οποιος με ρωτήσει πρώτος θα δοθεί απάντηση και για τον άλλο.

paratiritis είπε...

@Dazbaw
έγινε μια περίεργη ομαδική επίθεση.
αριστουργηματικά τελεσθείσα!!
και υποβόσκουσα με εντελώς διαφορετικό ύφος, volgare.

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
virgi είπε...

@Paratiritis
Όντως παρατηρείς!!
Καλημέρα :)

333 είπε...

Θεωρώ υποχρέωσή μου να συμφωνήσω με όσα έχουν λεχθεί απο Dazbaw [5.31 π.μ.] και paratiritis [08.50 π.μ.].

Θεανώ είπε...

Μόλις είδα την παρουσίαση του @333
https://www.mediafire.com/?dn2rycdt04ndxnb
(εξαιρετική δουλειά, ευχαριστούμε)
και παρατήρησα το εξής:
στην εικόνα 33 που δείχνει τη σφίγγα πάνω στο υπέρθυρο, φαίνεται το πάτωμα του υπέρθυρου να έχει κάποιο επίχρισμα το οποίο σαν να αφαιρέθηκε στο σημείο που κάθεται η σφίγγα. Έχω την εντύπωση ότι το υπέρθυρο αρχικά επιχρίστηκε και σε δεύτερο χρόνο αφαιρέθηκε το επίχρισμα και τοποθετήθηκε η σφίγγα. Τι λέτε και εσείς;

Ανώνυμος είπε...

@ Apostolos Gouzis
Καλημέρα
Οκ ρωτάω......

virgi είπε...

http://www.kathimerini.gr/791078/article/epikairothta/ellada/amfipolh-ta-senaria-ths-alh8eias

hylap-vn είπε...

Δεδομένο η ανακοίνωση την Τετάρτη μεσημέρι.
Τασούλας σήμερα το πρωι.
http://www.megatv.com/megask/default.asp?catid=27710&subid=2&pubid=34118346

Unknown είπε...

Ερασιτέχνης,
Zibi,
vagkalf07,

Καλημέρα!

Το μέλος Ερασιτέχνης που είναι κυρία νομίζει ότι το μέλος Zibi είναι γυναίκα...
Και...
Το μέλος Zibi που είναι κύριος νομίζει ότι τι μέλος Ερασιτέχνης είναι άντρας...

Στο τέλος (1:48 π.μ) μας χτύπησε και με μία φοβερή διπλή ατάκα το μέλος vagkalf07 και ήταν ένα βράδυ Παρασκευής με ωραία instantané.

pandektis είπε...

@333
Ευχαριστούμε για το https://www.mediafire.com/?dn2rycdt04ndxnb

Ανώνυμος είπε...

@Apostolos Gouzis
Χαχαχαχα!!!
Έχεις δίκιο!!! To zibi μου ταιριάζει σε γυναίκα.....αλλά που το κατάλαβες?
ΟΥΦ!!! Και νόμιζα ότι θα φάω κράξιμο.....

Ανώνυμος είπε...

@ zibi
Καλημέρα κύριε zibi (χαχαχα)
Για να κλείσουμε τη χθεσινή συζήτηση.....με κάποιο τρόπο ήρθαν πολλά χώματα στην περιοχή. Πώς επιχώθηκε το περιμετρικό τοιχείο?

ΥΓ. δεν υποστηρίζω όυτε τη μία ούτε την άλλη άποψη.Απλώς σκέφτομαι διάφορες εκδοχές.

Unknown είπε...

http://www.megatv.com/megask/default.asp?catid=27710&subid=2&pubid=34118346

Μου κάνει εντύπωση πάντως που οι όποιοι δημοσιογράφοι παρότι έχουν τις ευκαιρίες δεν ρωτάνε κάποια απλά.
Αν θα συνεχιστούν οι εργασίες το χειμώνα, ποια είναι η θέση του Υπουργείου απέναντι στις μαργαριταρένιες δηλώσεις των υφισταμένων του, καθώς και άλλες σημαντικές απορίες που υπάρχουν.

Θεανώ είπε...

@Ερασιτέχνης

Η περίβολος μπορεί να σκεπάστηκε από ολίσθηση της αμμώδους επίχωσης του τύμβου.

Αλέξανδρος είπε...

@Apostolos Gouzis

Φίλε, είναι απλά τα πράγματα. Πρόκειται
περί δημοσιοκάφρων...όχι δημοσιογράφων.

Dazbaw είπε...

@Ερασιτέχνης

δεν είσαι και τόσο ερασιτέχνης τελικά ε;

θέλεις να μας πεις και άλλα για δεσμώτες της Ακάνθου ή γενικότερα για την μελέτη του Φάκλαρη;

http://www.academia.edu/7630629/_%CE%9F%CE%B9_%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%91%CE%91_19_1986_1991_%CF%83%CF%83._178-184_%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4._1._The_fettered_men_of_Acanthus._%CE%91%CE%91%CE%91_19_1986_178-184._

Ανώνυμος είπε...

@θεανώ
Μπορεί να έγινε και έτσι όπως λες. Μερικώς όμως γιατι τα κυβικά που απαιτούνται είναι πάρα πολλά.

ATs είπε...

Ως την Παρασκευή συνεχιζόταν η αποχωμάτωση και οι αρχαιολόγοι είχαν φτάσει στα 8 μέτρα ενώ συνέχιζαν να απομακρύνουν την άμμο στο όρυγμα χωρίς να έχουν ακόμα βρει το φυσικό έδαφος. Τα σενάρια για κρύπτη ή ακόμα και για «δρόμο» που οδηγεί βαθύτερα σε υπόγειο χώρο δίνουν και παίρνουν, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές σε σπηλαιώσεις που υπάρχουν μέσα στον λόφο.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=648866

kiki είπε...

Apostolos Gouzis
οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων είναι απο πριν καθορισμένες και δεν δημιουργούνται εκείνη την ώρα. τόσο απλά

Ανώνυμος είπε...

@dazbaw
Την Άκανθο δεν τη σκέφτηκα από τη μελέτη που λες, αυτή τη βρήκα αργότερα.
Η ιδέα που μπήκε από την περιγραφή της αρμάμαξας ( όπως και πολλές άλλες).
Μου έκανε εντύπωση ο μεγάλος αριθμός των νεκρών που έχουν βρεθεί έως σήμερα ( 18.000) ) . Βέβαια αφορούν σε μεγάλη χρονική περίοδο.......
Και η θέση της Ακάνθου.....στο στρυμονικό κόλπο....απέναντι στη χερσόνησο του Άθω .....κοντά στη διώρυγα του Ξέρξη......κάπου εκει που ήθελε ο Δεινοκράτης να φτιάξει το μνημείο του Αλέξανδρου.......
Μακάβριο δε λέω.....αλλά μήπως έτσι εξασφαλίστηκαν τα μυστικά της κατασκευής του τάφου?
Ομολογώ ότι και εγώ το θεωρώ υπερβολικό.

Dazbaw είπε...

Ο Φάκλαρης μιλάει για 8 σκελετούς, που δεν ήταν καν μαζί θαμμένοι...οπότε, αν δεν βρεθεί κάποιος μαζικός τάφος, η υπόθεση δεν στέκει...έτσι δεν είναι;

panos είπε...

Καλημέρα από το τρολλ που υποστηρίζει ότι ο τάφος δέχθηκε την επίθεση τυμβωρύχων και μετά σκεπάστηκε για να χαθεί στη λήθη.
Θέλω να ζητήσω συγγνώμη που σ'αυτό το θινκ τανκ εκφράζονται και διαφορετικές απόψεις. Επίσης θέλω να απολογηθώ αν κάποιοι εξέλαβαν την απόκλιση από την κοινή γραμμή του ιστολογίου ως περίεργη ομαδική επίθεση. Την επόμενη φορά θα είμαι πιο προσεκτικός, εξάλλου αν η λογική δεν συμφωνεί με την άποψή μας, το πρόβλημα το έχει η λογική.

SF είπε...

Ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει, αν μπορεί κάποιος με σχετικές γνώσεις να το εξηγήσει. Πώς γίνεται στον τρίτο θάλαμο ένα μέτρο κάτω από το επίπεδο του δαπέδου, στον νότιο τοίχο να έχουμε θεμέλια ενώ στο αντίστοιχο βάθος στον βόρειο τοίχο να έχουμε δόμους και ορθομαρμάρωση;; Δε θα πρεπε και στον βόρειο τοίχο να είχαν αποκαλυφθεί τουλάχιστον τα θεμέλιά του;;Όταν έκαναν τη δοκιμαστική γεώτρηση στον βόρειο τοίχο του τρίτου θαλάμου στα 7 μέτρα βάθος από την οροφή του θαλάμου, μας έδωσαν αυτή τη φώτο

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14987

Ο απέναντι νότιος τοίχος στο αντίστοιχο βάθος:

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15299


Έστω ότι έγινε καθίζηση του δαπέδου, υπάρχει λόγος απ΄την μια πλευρά ο μηχανικός να είχε βάλει κάτω απ'το δάπεδο τα θεμέλια του τοίχου και απ'την απέναντι να συνέχιζε με δόμους και ορθομαρμάρωση; Αυτό δε σημαίνει ότι ο βόρειος τοίχος προφανώς συνεχίζεται προς τα κάτω; (Εκτός και αν το ότι η γεώτρηση έγινε στα 7 μέτρα βάθος απ'την οροφή ήταν παραπληροφόρηση, αναφέρθηκε σε κάποιο δελτίο τύπου;).

Βίκυ είπε...

Το αρχαιοτερο βιβλιο της Ευρωπης.Που αλλου;
http://erroso.blogspot.gr/2014/11/2334.html
Αυτος ο θαυμασιος κρατηρας
http://odysseus.culture.gr/h/4/gh430.jsp?obj_id=4502
Αληθεια τι αριστουργηματικο εργο τεχνης ειναι αυτο ;Ποση δουλεια ,ποση λεπτομερεια.Θελεις να κανεις ησυχια να μην ξυπνησει η κοιμωμενη Μαιναδα.
Αν για απλους ανθρωπους η ευγενεις βρεθηκαν τοσο σημαντικα εργα ,τι μας επιφυλασει ο τυμβος αν οντως κρυβεται κατι Μεγαλο.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@panos

Πάνο θα μας τρελλάνεις τώρα ;
Συνέβη κάτι και δεν το πήρα είδηση ;

Ηταν σαφέστατη η αναφορά περί ομαδικής επίθεσης από κάποιον χρήστη λόγω των χθεσινών και αφορούσε συγκεκριμένα άτομα.
Δεν άφορούσε εσένα.

Δεν υπάρχει κοινή γραμμή του ιστολογίου ούτε "διώκεται" καμία απόκλιση από κάτι που δεν υπάρχει.
Καταλαβαίνεις ότι είναι προσβλητικό αυτό που γράφεις.



Bill Ball είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε και αγαπητή παρέα (Virgi,K.Kairis, 333,Νιοβη Β., Tolis και πολλοί ακόμη συνοδιπόροι), καλημέρα !

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την γνώση που προσφέρει ο καθένας σας από το δικό του μετερίζι σε αυτό το blog, και να σας πω ότι είστε η άλλη "άγνωστη παρέα μου" από το καλοκαίρι και μετά.

Καθώς δεν έχω κάτι νέο να προσθέσω στα όσα ωραία έχετε όλοι καταθέσει μέχρι στιγμής για την ανασκαφή, θα ήθελα να σας προτείνω για διάβασμα ένα βιβλίο του Κώστα Παπαϊωάννου, Η Κληρονομιά του Αλεξάνδρου, Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2013.

Σημειώνω ότι ο συγγραφέας ανήκε σε αυτή τη γενιά των λαμπρών νέων που φυγαδεύτηκαν από την πατρίδα μας το 1945 και με την δυνατότητα υποτροφίας,βρέθηκαν στην Γαλλία όπου και διέπρεψαν.

Κοντολογίς διαβάζοντας αυτό το βιβλίο κάποιος πέραν των γνώσεων που αποκομίζει, αντιλαμβανεται πως η προσωπικότητα του Αλέξανδρου επηρέασε τον τότε κόσμο (κάτι σαν την επικράτηση του αμερικάνικου "πολιτισμού" στις μέρες μας -ακραίο το παράδειγμα-, αλλα το χρησιμοποιώ για να δείξω τον ανίκτυπο της μορφής του Αλέξανδρου και όχι το ποιοτικό αποτέλεσμα βέβαια).

Αναμένοντας την επόμενη ανακοίνωση και τον ωραίο διάλογο (Λόγος,Έργο,Νόημα κατά τον ποιητή μας) σας καλημερίζω και πάλι!
Χριστίνα

virgi είπε...

@Πάνος
Καλημέρα.Δεν νομίζω κάποιος εδω να σε θεωρεί τρολ
και δεν νομίζω να απευθύνεται σε σένα το σχόλιο που στάθηκες.
Το πρόβλημα δεν είναι τι υποστηρίζει ο καθένας.Αλλά πως διατυπώνει κάποιες σκέψεις του επιτιθέμενος και κριτικάροντας ανθρώπους όχι απόψεις.
Αυτοί που ασχολούνται με τους άλλους είναι κατά κανόνα μικροί άνθρωποι.
Και όπως σωστά έγραψε η Εφη το τι λέει ο καθένας χαρακτηρίζει αυτόν.
Συνήθως η κριτική και η επίθεση επι προσωπικού με σχόλια σαν αυτά που είδαμε από κάποιους γόνται όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα να στηρίξουν τα δικά τους πιστεύω αν έχουν.
Και κάτι τελευταίο από μένα για αυτό το θέμα .Αυτόι οι ίδιοι αν πρόσεξες κρίνουν την υπεράσπιση αυτού που επιτίθεται και όχι τον επιτιθέμενο.
Αυτό η είναι έλλειψη στοιχειώδη iq η εκ του πονηρού.

Τίποτα από αυτά δεν σε αφορά. Είσαι ένας πολύ καλός συνομιλητής και έχει δουλέψει και πολύ στο θέμα.
Άσχετα αν δεν συμφωνώ προσωπικά μαζί σου σε πολλά.Το δίκαιο είναι δίκαιο.

panos είπε...

Εμπεδότιμε, δεν απευθύνεται σε σένα αυτό που γράφω. Σε θεωρώ πολύ αξιόλογο άτομο και δεν ήθελα να σε προσβάλλω, συγγνώμη αν αυτό κατάλαβες.

paratiritis είπε...

@ panos
Φυσικά και δεν αναφέρομαι σε εσένα.
πάντα στα σχόλιά μου υποστηρίζω μετα παρρησίας το δικαίωμα έκφρασης της διαφορετικής άποψης.
Αλλοίμονο, και εγώ αποκλίνω από συγκεκριμένες θέσεις/απόψεις.

panos είπε...

@ virgi

Αυτός που είπε ότι θεωρεί ανέκδοτο πως τυμβωρύχοι έθαψαν τον τάφο μετά τη σύληση αναφέρεται σε μένα. Απ'ότι κατάλαβα με θεωρεί κάποιο αρχαιολόγο ή "επιστήμονα" που έχει βάλει στο μάτι το blog...
Ο ίδιος κύριος δυσανασχετεί και για παρόμοιες απόψεις της Ερασιτέχνης...
Τέλος πάντων, το θέμα έληξε, δεν έπρεπε να ασχοληθώ καθόλου μαζί του.

Unknown είπε...

Βίκυ
καταπληκτικό, ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

@panos
Καλημέρα
Και εγώ όταν διάβασα το σχόλιο του/ της Dabzaw θεώρησα ότι αναφερόταν σε μας...προτίμησα όμως να μη δώσω συνέχεια.Άλλωστε δεν ήμουν και σίγουρη σε ποιούς αναφερόταν.....
Χαλαρώστε πάντως βρε παιδιά.....μια κουβέντα κάνουμε....

Unknown είπε...

Ανάμεσα στα μάτια της Περσεφόνης και στο τελείωμα της μύτης βλέπουμε διαφορετικό χρώμα στο ψηφιδωτό . Μου φαίνονται κυκλικά στίγματα . Η δερματοστιξία αρχικά στους Θράκες και μετέπειτα στους Μακεδόνες συμβόλιζε ευγενική καταγωγή , καλλωπισμό και ήταν συνδεδεμένη με τα Ορφικά μυστήρια .
Επίσης στο συγκεκριμένο σημείο του προσώπου ( λίγο πιο πάνω ) έχουμε ακόμη και σήμερα γυναίκες ηλικιωμένες στην Μακεδονία να φέρουν στίγματα ως απόδειξη διαφορετικής καταγωγής ή θρησκείας έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Μακεδονία και Θράκη . Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι τα κυκλικά στίγματα συμβολίζουν τον ήλιο .

Unknown είπε...

Ανάμεσα στα μάτια της Περσεφόνης και στο τελείωμα της μύτης βλέπουμε διαφορετικό χρώμα στο ψηφιδωτό . Μου φαίνονται κυκλικά στίγματα . Η δερματοστιξία αρχικά στους Θράκες και μετέπειτα στους Μακεδόνες συμβόλιζε ευγενική καταγωγή , καλλωπισμό και ήταν συνδεδεμένη με τα Ορφικά μυστήρια .
Επίσης στο συγκεκριμένο σημείο του προσώπου ( λίγο πιο πάνω ) έχουμε ακόμη και σήμερα γυναίκες ηλικιωμένες στην Μακεδονία να φέρουν στίγματα ως απόδειξη διαφορετικής καταγωγής ή θρησκείας έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Μακεδονία και Θράκη . Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι τα κυκλικά στίγματα συμβολίζουν τον ήλιο .

Mike είπε...

Κε εγκω αιλπηζο να ινε ο μεγκας αλλεξαδρος στιν αμφίπολλη.

paratiritis είπε...

καλώς τον σε περιμέναμε από τις 8.50 π.μ.

giannis_ είπε...

@ Ζωή δ
Το ψηφιδωτό έχει πολλά θέματα που προκαλούν ερωτήματα, θα τους πάρει καιρό να το αποκρυπτογραφήσουν

Βίκυ είπε...

Νιοβη,να σαι καλα.
Ειδικα ο παπυρος ειναι τεραστιας σημασιας.Εξ ου και το παρασκηνιο.
"Στην παρουσιαση του εργου των ερευνητων ο κ.Πιερρης σχολιαζοντας την επι 40(ΣΑΡΑΝΤΑ) και πλεον χρονια ανυπαρξιας επισημης δημοσιευσης- αναγνωσης του κειμενου μιλησε για ενα μειζον σκανδαλο στα επιστημονικα χρονικα.
Απιστευτα πραγματα.
http://www.hellinon.net/ArxaioteroBiblio.htm






Dazbaw είπε...

@Panos

αφού δεν είναι ανέκδοτο εξήγησε τι και πως...απλό;

συγκεκριμένα να πεις, γιατί ένας κλέφτης να θέλει να εξαφανίσει τον συλημένο τάφο που ο ίδιος τον έκλεψε και πόσο καιρό θα του έπαιρνε...αν απαντήσεις προχωράμε στην κουβέντα μας...είμαστε εντάξει;


@Ερασιτέχνης

είχαμε μια κουβέντα που δεν την συνεχίζεις...

Unknown είπε...

κοιταξτε την σφιγγα δεξια του Κουρου, ενδιαφερουσα δεν νομιζετε?
http://enotitasaronikou.files.wordpress.com/2013/01/pa030419.jpg

virgi είπε...

@333
@ΝΙΟΒΗ
Σουπερ

virgi είπε...

@Βικυ
Πολύ καλά έκανες που το έβαλες.

virgi είπε...

@Billbull
Θα το πάρω το βιβλίο.
Ευχαριστώ.
Επίσης ένα ιστορικό μυθιστόρημα που τώρα διαβάζω είναι το "Φόνος στην κουζίνα του Πτολεμαίου".Του Λεμονή.
Σε βάζει στο κλίμα:)

Effie είπε...

Από την συνέντευξη Τασούλα στο MEGA CHANNEL καταλαβαίνω ότι ακόμη δεν έχει ανατεθεί σε κάποιο ΑΕΙ/ΤΕΙ η ηλεκτρονική διασκόπηση του εδάφους περί τον τάφο και στον τύμβο Καστά. Αυτό γιατί αρκετοί αναφέρουν για υπόγειο σύστημα διαδρόμων και κατασκευών (με πηγή το ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ). Ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, μπορεί να υπάρχει ένδειξη από τις παλαιότερες μελέτες, όχι από τωρινές, αν δεν ξεκινήσουν νέες μελέτες μετά την ανάθεση.
Πολύ σωστά αναφέρεται ο τάφος ως "Ακρόπολη της Μακεδονίας". Και νομίζω πολύ χαριτωμένη η έκφραση που άκουσα σε κανάλι ότι ο τάφος μοιάζει με "kinder έκπληξη". Τον "ανοίγεις", και δεν ξέρεις τι θα βγάλει (τίποτε από όσα βρέθηκαν ως τώρα δεν περιμέναμε). Ας είμαστε υπομονετικοί λοιπόν.

ιοαννα είπε...

Καλημέρα σε όλους, καλούς, κακούς, γλυκούς, ξυνούς, παραπονιάρηδες και εύθικτους. Ελάτε, ένα ΄΄ευχαριστώ΄΄ στον οικοδεσπότη Εμπεδότιμο δεν βλάπτει, γιατί όλοι είμαστε φιλοξενούμενοι του. Με τα μικρά κ τα μεγάλα, τα έξυπνα κ τα λιγότερα ΄΄λαμπερα΄΄, όλοι έχουμε την ίδια αγωνία, τροφοδοτούμενη από ενθουσιασμό κ καλόπιστη διάθεση, οπότε προς τι οι προστριβές, οι διενέξεις κ οι έριδες όταν ακόμη και οι γκρίνιες εννίοτε εξιτάρουν ??? Αυτά, θεωρόντας δεδομένη την καλοπροαίρετη διάθεση όλων. Όσοι λοιπόν ΄΄σκαλίζουν το σενάριο περί παρέμβασης Πτολεμαίου΄΄, σας παραπέμπω στο www.hellinon.net/NeesSelides/VivliothikiAlexandreias.htm, σχετικά με την αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Εκτικώ ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά εμπεριστατωμένο κείμενο μέσω των πληροφοριών του οποίου, ίσως, να ΄΄εξηγείται΄΄ η εξαφάνιση των σύγχρονων -του θανάτου και της ταφής του ΜΑ-, πραγματικών ιστορικών πηγών, αλλά και την δυνατότητα του Πτολεμαίου ΄΄να στείλει τον νεκρό στην Μακεδονία. Νομίζω....

Unknown είπε...

Για όσους ενδιαφέρονται να το διαβάσουν:

ng_amfipoli

Planet είπε...

Μιας και μιλάτε για μυθιστορήματα για το θέμα, το καλύτερο με θέμα τον τάφο του Αλεξάνδρου είναι το The Venetian Betrayal από τον Steve Berry, το οποιο όμως αποτελει μέρος σειράς (Cotton Malone series) όπως αυτά του Dan Brown. Ειναι το τρίτο βιβλιο της σειράς, και τουλάχιστον η αναγνωσή του πρώτου (Templar Legacy), το οποιο είναι επισης αρκετά καλο αν και κουραστικο, ενδεικνυται, καθώς οι χαρακτήρες της σειράς, οι οποιοι "συστήνονται" στο πρωτο βιβλιο είναι αρκετοι. Το Venetian Betrayal ειναι εξαιρετικά μελετημένο και βασισμένο σε αρκετές διαθέσιμες πηγές και μελέτες για τον Αλέξανδρο, όπως και τα βιβλια και τη θεωρία του Chugg για τα οστά του Αλλέξανδρου (εξ' ου και το Venetian), όπως και άλλα, πχ. αυτό http://books.google.de/books/about/Alexander_the_Great_and_the_Mystery_of_t.html?id=ZKpi1vpHanAC&redir_esc=y , τα οποια επισης έχω διαβάσει και απολαύσει. Η κατάληξη της ιστοριας δείχνει πόσα περιθώρια αφήνουν τα ιστορικά κενά των πηγών για τη δημιουργία εξαιρετικών σεναρίων για το θέμα της ταφής του Αλεξάνδρου (και όχι μονο). Φαντάζομαι πως ακομα και αν δεν ξεκαθαριστει αν ο τάφος της Αμφίπολης άνηκε στον Αλέξανδρο, η ανακάλυψη για την οποια συζητάμε τώρα θα χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως σε πολλά μυθιστορήματα.

Χρίστος είπε...

Σημερινή off the record ενημέρωση από πολυ κοντινο ανθρωπο της Περιστέρη. Η ανακοινωση θα γινει την Τεταρτη. Ο λόφος θα διασκοπηθεί ολοκληρος απο δυο διαφορετικες πανεπιστημιακες ομαδες που θα συνεργαστουν μεταξυ τους. Και το πλεον ελπιδοφορο: πέρα απόσα ακουγονται στα ΜΜΕ οι συνθηκες οι κλιματολογικες στον τριτο θαλαμο ειναι πολυ καλες και δεν υπαρχει θεμα διακοπης ή επιβράδευσης των εργασιων! Οι ανασκαφες θα συνεχισουν ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ! Τα αποτελεσματα των διασκοπησεων δεν θα αργησουν και θα "γινουν γνωστα σε μερικες μερες" Υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ αποσιωπηση των τεκταινομενων εντοςτου τυμβου με πολλες πληροφοριες οι οποιες συλλεγονται για να γραφει το κειμενο της προσεχους Τεταρτης. Επιπελον για οσους αγα πουν συνολικα το χωρο της Αμφιπολης τα νεα ειναι πολυ ελπιδοφορα και για το αρχαιο θεατρο μιας και τελειωσε η διαδικασια εξαναγκαστικης απαλλοτριωσης. Η κα. Περιστερη, για οσους ενθυμουνται, ειχε αναφερει οτι μετα το τελος του Καστα θα ριξει το βαρος της ερυνας της στην αναδειξη του αρχαιου θεατρου. Ετσι λοιπον χθες μετα απο συσκεψη του Σταυρου Μπένου (www.diazoma.gr) με τους τοπικους φορεις και την ΚΗ εφορεια ΠΚΑ εξεταζεται το ενδχομενο συνολικης διασκοπησης και του θεατρου, μια εξαιρετικα ευχαριστη ειδηση! Οσονουπω ετοιμαζεται και ενημερωτικη ημεριδα για τον τυμβο για τα αποτελεσματα της οποιας θα σας ενημερωσω. Ερρωσθε!

paratiritis είπε...

@ Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου
σε ευχαριστώ που το σκανάρισες και το ανέβασες γιατί είχε εξαντληθεί.

Planet είπε...

Ευχαριστούμε Χριστο - να 'σαι καλα.

Βίκυ είπε...

Ο παπυρος του Δερβενιου θυμιζει την περιπτωση των παπυρων του Ερκολανο.ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ Ελληνικοι παπυροι αρχ.Ελλ. γραμματειας και κυριως κειμενα Επικουρειας φιλοσοφιας εβρεθησαν στην λεγομενη Βιλλα των Παπυρων."Αρχαιολογοι,παπυρολογοι φιλολογοι εχουν σταλει απο ολοκληρο τον κοσμο να μελετησουν το φαινομενο.Το μονο κρατος που δεν εχει στειλει ουτε εναν επιστημονα ουτε εχει ασχοληθει καθολου με αυτην την μοναδικη σωζομενη αρχ.Ελλ. βιβλιοθηκη ειναι το Ελληνικο"(καποιες πληροφοριες εδω)
http://www.24grammata.com/?p=23821
Επι τη ευκαιρια ξαναειδα την εξαιρετη ταινια του Χρ.Μαραγκου για το Ερκολανο και οχι μονο.Η παναρχαια παρουσια των Ελληνων στην Ιταλια.Απο τις Πιθηκουσες στην επιγραφη στο "ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΠΟΤΕΡΙΟΝ". Την Cuma την αποικια των Κυμαιων και την προελευση του Λατινικου αλφαβητου απο τους Κυμη μεσω των αποικων κατα τους Ιταλους.Και κυριως οι παπυροι απο την βιλα με τα 2000 εργα της κλασσικης γραμματειας .Και το Ελ. κρατος η ακαδημεια ,τα πανεπιστημια αποντα και
με τα 2000 εργα σιγην ιχθυος.(ολοκληρη η ταινια εδω)
https://www.youtube.com/watch?v=ko7m-YSvNcg

Unknown είπε...

@Bill Ball καλησπέρα να είσαι καλά και για την αναφορά του βιβλίου ... Να μην ξεχασουμε ότι την δευτερα η φίλη μας ή Κική (για ένα άλλο βιβλίο που ανέβασα στο φβ σχετικά με την πιθανή επιγραφή σε μάρμαρο του λεοντα αλλά λογικά και άλλα ενδιαφέροντα) θα πάει στην βιβλιοθήκη των Σερρών να τσεκάρει το βιβλίο ελπίζω να έχει και φωτογραφικό υλικό αλλά και άλλα ιστορικά γεγονότα η στοιχεία με την περιοχή της αμφιπολης ώστε να γίνουν αντικείμενο συζήτησης!!!

eleni είπε...

Χρίστο σ’ ευχαριστούμε για την πληροφόρηση ελπίζουμε σε καλές ειδήσεις την Τετάρτη

oryktosploutos είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Παρακολουθώ καιρό το ιστολόγιο και συγχαρητήρια στον Εμπεδότιμο για την υπομονή του να ανέχεται τόσα πολλά σχόλια. Χωρίς να θέλω να αποπροσανατολίσω τις όποιες συζητήσεις, θέλω να θέσω δυο ερωτήματα, για τα οποία δεν έχω δει κάποιο σχολιασμό:

1. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58932), "Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη." Νομίζετε ότι αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδέεται με την ιστορία του Νικοτσάρα;

2. Υπάρχουν αρκετές πολύ παλιές αγιογραφίες του Οσίου Σισώη μπροστά στο μνήμα του Μ.Αλεξάνδρου. Ο Όσιος Σισώης μόνασε στην Αίγυπτο και πέθανε το 429μΧ, σε χρόνο αρκετά μεταγενέστερο των Ρωμαίων αυτοκρατόρων που επισκέπτονταν το "Σήμα" και το σφράγισαν. Στο μνήμα, ενδεχομένως σαρκοφάγο, απεικονίζεται σκελετός, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει είτε αν υπήρχε μούμια είτε αν είχε γίνει αποτέφρωση του νεκρού. Τι μπορεί να έχει συμβεί;

Dazbaw είπε...

[3. Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.]

μαρμάρινος ορθοστάτης σημαίνει ότι κάτι στηριζόταν εκεί πάνω...

και για να αφαιρέθηκε, μάλλον ο ορθοστάτης είχε και κάποια μορφή...

τα λέω καλά;

ιοαννα είπε...

Κ μία –με βάση τον μέσο κοινό νου-, αποδόμηση, των -εξ οιουδήποτε- επικαλούμενων ΄΄ιστορικών πηγών΄΄ : Στην ιστορική έρευνα βασική θεωρείται η διάκριση ανάμεσα στις πηγές, που είναι γραπτά τεκμήρια της εποχής των ιστορικών γεγονότων, τα οποία γράφηκαν από σύγχρονους ή λίγο μεταγενέστερους συγγραφείς και στα βοηθήματα, που είναι μεταγενέστερα γραπτά τεκμήρια από συγγραφείς που με βάση τις πηγές έχουν ερευνήσει μία ιστορική περίοδο. Οι πηγές της ιστορίας διακρίνονται σε άμεσες και έμμεσες. Άμεσες είναι τα αυτούσια κατάλοιπα του παρελθόντος, όπως κείμενα συνθηκών, νομοθεσίες, έγγραφα, νομίσματα, σφραγίδες, ανασκαφικά ευρήματα, πρακτικά συνόδων κ,ά Έμμεσες είναι οι πηγές, οι οποίες είτε εκ προθέσεως, (όπως είναι τα ιστοριογραφικά έργα), είτε ως προϊόντα του πνευματικού βίου μίας εποχής παρέχουν ειδήσεις περί αυτής. Οι πηγές αυτές εκφράζουν υποκειμενική γνώμη του συγγραφέα: π. χ. χρονογραφίες, ιστοριογραφίες, απομνημονεύματα, λογοτεχνικά κείμενα, ρητορικοί λόγοι.
Κατόπιν λοιπόν, μιάς πρόχειρης έρευνας και σαφώς μιάς όχι εμπεριστατωμένης μελέτης τους, διαπιστώνω ότι όλες οι επικαλούμενες –περί του ζητούμενου- ιστορικές πηγές, πάσχουν από μια σαφή έλλειψη αυθεντικότητας, ή άλλως παρθενογένεσης, τυγχάνουν σημαντικά μεταγενέστερες των πραγματικών γεγονότων, περιέχουν πληθώρα οψιγενών κ αναπόδεικτων ισχυρισμών, αοριστιών, κ μυθοπλασιών κ άρα τυγχάνουν παράγωγης κ μη πρωτογενούς προέλευσης, ήτοι ΄΄αναπαρήχθησαν από στόμα σε στόμα΄΄ ανά την πάροδο εκατοντάδων ετών, οπότε κ κατέληξαν σε ΄΄μία, τρόπο τινά συνηθεισιακή αποδοχήν τους΄΄, δικαιολογώντας απόλυτα την οιαδήποτε ευθεία αμφισβήτηση τους (τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως της αληθείας τους).(συνεχ...)

ιοαννα είπε...

(συνεχ....)Ειδικότερα αναφέρουν :
Το καλοκαίρι του 323 π.Χ. μια ολόχρυση άμαξα (που κατασκευάσθηκε πού, πότε και από ποιους ?), που την έσερναν 100 άλογα, ορίσθηκε να μεταφέρει τη σορό του MA από την Βαβυλώνα κ το ταριχευμένο σώμα του (που ταριχεύτηκε που, πως και από ποιους ?) τοποθετήθηκε μέσα σε χρυσή λάρνακα η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από μια γυάλινη αργότερα (που κατασκευάσθηκαν πού, πότε και από ποιους ?) κ αναλυτικότερα,
(Α) Μετά τον τραγικό θάνατο του ΜΑ στις 13 Ιουνίου τού 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα η συνέλευση των εταίρων και σωματοφυλάκων (Περδίκκας, Λεοννάτος, Πτολεμαίος, Πείθων, Αριστόνους και Αρριδαίος) υπό τον Περδίκκα αποφάσισε -μεταξύ των άλλων- να αναθέσει στον Αρριδαίο τη μεταφορά της σορού του Μ. Αλεξάνδρου στην Όαση Σίβα (Σίουα), στο ναό του Άμμωνος Διός:
«επί δέ τήν κατακομιδήν τού σώματος και τήν κατασκευήν τής άρμαμάξης τής μελλούσης κομίζειν τό σώμα τού τετελευτηκότος βασιλέως εις Άμμωνα έταξαν Αρριδαίον» (Διόδωρος Σικελιώτης, ΙΗ, 3,5) κ τούτο διότι ο ίδιος ο Αλέξανδρος είχε ζητήσει κατά τις τελευταίες στιγμές τής ζωής του, να ενταφιαστεί στο ναό του Άμμωνος Διός στην Όαση Σίβα (Quintus Curtius Rufus, Ιστορία Μεγάλου Αλεξάνδρου).
Πράγματι περί τα τέλη τού 322 π.Χ (δλδ κατόπιν 1 ½ έτους από τον θάνατο), μια υπερπολυτελής και επιβλητική πομπή ξεκινά από την Βαβυλώνα για την Αίγυπτο με επικεφαλής τον Αρριδαίο. Ο Διόδωρος δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της χρυσοποίκιλτης «αρμάμαξας» και της συγκινητικής πομπής, που ακολουθούσε πολυπληθές επιβλητικό στράτευμα και χιλιάδες λαού (Διόδωρος,ΙΗ,26) (-ερωτ: που φυλάσσονταν και από ποιους το ταχιρευμένο σώμα του ΜΑ από τον Ιούνιο 323 πχ έως τα τέλη του 322 πχ, ήτοι επί 1 ½ έτος ????)
(συνεχ.....)

ιοαννα είπε...

(συνεχ....)(Β) Ο Αρριδαίος όμως -κατόπιν συνεννόησης με τον Πτολεμαίο- ξεκίνησε χωρίς την άδεια τού «επιμελητή» Περδίκκα. Ωστόσο, αν λάβουμε υπ’ όψιν, ότι ο μάντης Αρίστανδρος ο Τελμισσεύς είχε προφητεύσει ότι μετά το θάνατο τού Αλεξάνδρου, η χώρα ταφής τού Μακεδόνα στρατηλάτη, θα αποκτούσε μεγάλη δύναμη και ευημερία, τότε εύκολα γίνεται κατανοητό γιατί αρκετοί από τους επιγόνους, σκόπευαν να διεκδικήσουν τη σορό τού Μεγάλου Αλεξάνδρου). (πότε καταγράφηκε η εν λόγω ΄΄προφητεία΄΄ κ από ποιόν???)
Ο Πτολεμαίος συνάντησε την πομπή με την «αρμάμαξα» τού Αρριδαίου στη Δαμασκό και κατόπιν και οι δύο μαζί έρχονται στην Αίγυπτο. Τότε ο Πτολεμαίος αποφασίζει να μη θάψει προς το παρόν τον Αλέξανδρο στην Όαση Σίβα, αλλά να τον ενταφιάσει σε ένα πολυτελές Μαυσωλείο στο κέντρο τής Αλεξάνδρειας: «έκρινε (ο Πτολεμαίος) γαρ επί τού παρόντος είς μέν Άμμωνα μή παρακομίζειν, κατά δέ τήν εκτισμένην ύπ' αυτού πάλιν (Αλεξάνδρεια) επιφανεστάτην ούσαν, σχεδόν τι τών κατά τήν οικουμένην, αποθέσθαι. Κατεσκεύασεν ούν τέμενος κατά τό μέγεθος και κατά τήν κατασκευήν τής Αλεξάνδρου δόξης άξιον, έν ώ κηδεύσας αυτόν...» (Διόδωρος Σικελιώτης, ΙΗ', 28,3-5).
(Γ) Για την ταφή του Μ. Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, στη συνοικία «Σήμα» ή «Σώμα» (όπου βρίσκονταν οι βασιλικοί τάφοι), συμφωνούν οι περισσότερες αρχαίες πηγές. Συγκεκριμένα ο Αρριανός στο έργο του «Μετά Αλέξανδρον» (Jacoby, F. Gr. Η., 156, απόσπ. 9,25), ο Στράβων (XVII, C, 794,1,8), ο Δίων ο Κάσσιος (Ρωμ. Ίστ. 51,15-16) μιλούν για το Μαυσωλείο τού Αλεξάνδρου στη συνοικία «Σώμα» (καθόλου τυχαία η ονομασία της τοποθεσίας) τής Αλεξάνδρειας. Ό Στράβων -που είναι και η πιο κοντινή χρονολογικά πηγή στα γεγονότα- αναφέρει: «μέρος δέ καί τών βασιλείων εστί και το καλούμενον Σώμα... έν ώ αί τών βασιλέων ταφαί καί ή Αλεξάνδρου» (Στράβων, Γεωγραφικά, XVII, C, 794,1, 8). Το «Σώμα» βρισκόταν στο κέντρο περίπου τής Αλεξάνδρειας, στην αριστοκρατική συνοικία «Βρούχειον», στη συμβολή τής Οδού τού Σώματος και τής Κανωπικής Οδού. (οι άνω αρχαίες ιστορικές πηγές είναι ποιας χρονολογίας ??? –πολύ πολύ μεταγενέστερες !) Ποιος κατασκεύασε το μαυσωλείο ??? κλπ)
Ο Δίων ο Κάσσιος στη «Ρωμαϊκή Ιστορία» του αναφέρει, ότι ο Ιούλιος Καίσαρ, ο Σεπτίμιος Σεβήρος και ο Καρακάλλας (ο τελευταίος από τους επιφανείς για την επίσκεψη του οποίου στο "Σήμα" έχουμε γραπτές μαρτυρίες) επισκέφθηκαν τον τάφο του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια.
(επισκέφθηκαν τον τάφο στον οποίο ήταν θαμμένος αυτός που επί σειρά ετών πίστευαν ότι ήταν θαμμένος. Δλδ, ΄΄πιστεύω ότι δεν αμφισβητείται΄΄ !!).
Στην επίσκεψη του Ιούλιου Καίσαρα και το σπάσιμο της μύτης του ταριχευμένου νεκρού αναφέρεται ο Δίων Κάσσιος, 51,16. (πότε καταγράφεται το εν λόγω συμβάν για πρώτη φορά ?)
(συνεχ....)

ιοαννα είπε...

(συνεχ...)(Γ) Για την ταφή του Μ. Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, στη συνοικία «Σήμα» ή «Σώμα» (όπου βρίσκονταν οι βασιλικοί τάφοι), συμφωνούν οι περισσότερες αρχαίες πηγές. Συγκεκριμένα ο Αρριανός στο έργο του «Μετά Αλέξανδρον» (Jacoby, F. Gr. Η., 156, απόσπ. 9,25), ο Στράβων (XVII, C, 794,1,8), ο Δίων ο Κάσσιος (Ρωμ. Ίστ. 51,15-16) μιλούν
για το Μαυσωλείο τού Αλεξάνδρου στη συνοικία «Σώμα» (καθόλου τυχαία η ονομασία της τοποθεσίας) τής Αλεξάνδρειας. Ό Στράβων -που είναι και η πιο κοντινή χρονολογικά πηγή στα γεγονότα- αναφέρει: «μέρος δέ καί τών βασιλείων εστί και το καλούμενον Σώμα... έν ώ αί τών βασιλέων ταφαί καί ή Αλεξάνδρου» (Στράβων, Γεωγραφικά, XVII, C, 794,1, 8). Το «Σώμα» βρισκόταν στο κέντρο περίπου τής Αλεξάνδρειας, στην αριστοκρατική συνοικία «Βρούχειον», στη συμβολή τής Οδού τού Σώματος και τής Κανωπικής Οδού. (οι άνω αρχαίες ιστορικές πηγές είναι ποιας χρονολογίας ??? –πολύ πολύ μεταγενέστερες !) Ποιος κατασκεύασε το μαυσωλείο ??? κλπ)
Ο Δίων ο Κάσσιος στη «Ρωμαϊκή Ιστορία» του αναφέρει, ότι ο Ιούλιος Καίσαρ, ο Σεπτίμιος Σεβήρος και ο Καρακάλλας (ο τελευταίος από τους επιφανείς για την επίσκεψη του οποίου στο "Σήμα" έχουμε γραπτές μαρτυρίες) επισκέφθηκαν τον τάφο του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια.
(επισκέφθηκαν τον τάφο στον οποίο ήταν θαμμένος αυτός που επί σειρά ετών πίστευαν ότι ήταν θαμμένος. Δλδ, ΄΄πιστεύω ότι δεν αμφισβητείται΄΄ !!).
Στην επίσκεψη του Ιούλιου Καίσαρα και το σπάσιμο της μύτης του ταριχευμένου νεκρού αναφέρεται ο Δίων Κάσσιος, 51,16. (πότε καταγράφεται το εν λόγω συμβάν για πρώτη φορά ?)
(συνεχ.....)

ιοαννα είπε...

(συνεχ....) (Δ) Αντίθετα με τούς Διόδωρο, Στράβωνα, Αρριανό, κ.λπ. ο Παυσανίας (πότε ????) μιλά για πρώτη ταφή τού Αλεξάνδρου στη Μέμφιδα από τον Πτολεμαίο τον Α΄ και κατοπινή μεταφορά στην Αλεξάνδρεια από τον Πτολεμαίο τον Β' τον Φιλάδελφο: «τόν Αλεξάνδρου νεκρόν ούτος ό καταγαγών ήν εκ Μέμφιδος...» (Παυσανίας, Αττικά, 7,1). Ο Πτολεμαίος ο Α΄ ο Λάγου -κατά τον Παυσανία- έθαψε τον Αλέξανδρο στη Μέμφιδα, προφανώς μέχρι να κτισθεί το υπερπολυτελές Μαυσωλείο στο «Σήμα/Σώμα», στην αριστοκρατική συνοικία Βρούχειον τής Αλεξάνδρειας: «τον μεν (εννοεί τον Αλέξανδρο) νόμω τών Μακεδόνων έθαπτεν έν Μέμφει...» (Παυσανίας, Αττικά, 6,3). Για να μην υπάρξει σύγχυση, πρέπει να αναφερθεί, ότι ο Πτολεμαίος ο Α΄ ο Λάγου, ο επικαλούμενος Σωτήρ, συμπολεμιστής και εταίρος τού Μ. Αλεξάνδρου, έζησε περί το 337-283 π.Χ., ενώ ο Πτολεμαίος ο Β' ο Φιλάδελφος, ήταν γιος τού προηγούμενου και έζησε περί το 309-247 π.Χ.). Περί τής πρώτης ταφής τού Αλεξάνδρου στην Μέμφιδα μιλούν εκτός από τον Παυσανία και ο Curtius Rufus (Κεφ. Χ, 10, 20), ο Ψευδο-Καλλισθένης (Γ 34, 2-6, Kroll, 1,145), αλλά και το «Πάριον Χρονικόν», όπου αναγράφεται ότι: «Αλέξανδρος εις Μέμφιν ετέθη» (IG, XII, 5, 1, στ. 112/Jacoby, FGrH, 239, απόσπ. Β, 11).
(συνεχ....)

Effie είπε...

Ακούγοντας την παρουσίαση του κ. Μαυρογιάννη στο Παν.Κύπρου, αμφισβητείται σε μερικές ιστορικές πηγές και η "νεκρική πυρά" Ηφαιστίωνα, παρόλο που σε άλλες πηγές περιγράφεται λεπτομερώς ως 6-όροφο κτίσμα με χρυσές διακοσμήσεις κ.α., και ότι στοίχισε το ιλιγγιώδες ποσό των 10,000 ταλάντων (προϋπολογισμός κράτους). Αμφισβητείται κατά πόσον υπήρχε καιρός να γίνει αυτή η κατασκευή, σε 6 μήνες μάλιστα, και με τεράστιο κόστος. Άλλες πηγές την περιγράφουν λεπτομερώς, άλλες λένε ότι δεν έγινε ποτέ. Τα συμπεράσματα είναι για τον καθένα μας, η δική μου εντύπωση είναι πως μάλλον δεν έγινε.

Κατά πόσον πραγματοποιήθηκε η δημιουργία της "χρυσής αρμάμαξας" που είχε τη σωρό Αλεξάνδρου (τουλάχιστον για κάποιο καιρό), ας κρίνουν οι ιστορικοί από τις πηγές.
Δεν ξέρω κατά πόσο ο μύθος περνά σε κάποιες πηγές και συγχέεται με την πραγματική ιστορία και μάλιστα στην περίπτωση Α., αλλά για τη νεκρική πυρά Ηφαιστίωνα είχα πράγματι αναρωτηθεί πότε πρόλαβε ο Δεινοκράτης ένα τόσο περίπλοκο κτίριο, που εκτός άλλων έιχε 240 χρυσές πλώρες πλοίων (υποδηλώνοντας μιά ακόμη ιδιότητα του Ηφαιστίωνα).

ιοαννα είπε...

(συνεχ...)(Ε) -Κατά άλλη εκδοχή, ο τάφος του ΜΑ υπάρχει σήμερα στην κρύπτη τού μουσουλμανικού τεμένους Nabi Daniel.
-Κατά μία άλλη εκδοχή, η λάρνακα τού Αλεξάνδρου μεταφέρθηκε κρυφά στις δαιδαλώδεις νεκροπόλεις τής Όασης της Σίβα. Την δεύτερη εκδοχή ακολούθησε, στο παρελθόν -για όσους θυμούνται- η αρχαιολόγος κ. Λιάνα Σουβαλτζή σε ένα επίπονο ανασκαφικό έργο, το οποίο έμεινε ημιτελές.
-Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Αλέξανδρος μεταφέρθηκε στην γενέτειρά του, την Μακεδονία και ότι έχει ταφεί στην Βεργίνα, στον τύμβο που ο Ανδρόνικος υποστήριξε με πολλά στοιχεία ότι είναι του Φιλίππου του Β.
-Και κατά μία άλλη εκδοχή (η οποία αποδεικνύει τον ΄΄μυθοπλαστικό΄΄ χαρακτήρα κ το εν γένει αναξιόπιστο όλων των καταγεγραμμένων εκδοχών και του συνόλου των αποκαλούμενων (περί του θέματος) ιστορικών πηγών): Στις 11 του μήνα Ιουνίου ο Αλέξανδρος ξεψύχισε. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο το σώμα του Αλεξάνδρου αποτέθηκε προσωρινά σε ένα δωμάτιο των ανακτόρων. Παραδόξως δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης παρά το καυτό καλοκαίρι που επικρατούσε στην Βαβυλώνα. Στην διάρκεια της διαμάχης μεταξύ των στρατηγών που κράτησε αρκετές ημέρες, το πτώμα συνέχισε να μη δείχνει σημεία σήψης. Τελικά αποφασίσθηκε να βαλασαμωθή και να σταλή στην παλιά πρωτεύουσα της Μακεδονίας Αιγαί γιά να ενταφιασθή στο συγκρότημα των βασιλικών τάφων της δυναστείας των Αργεαδών. Η νεκρική πομπή συνοδευόταν από τον ετεροθαλή αδελφό του Φίλιππο Γ΄ Αρριδαίο που ήταν διανοητικά καθυστερημένος. Κατασκευάσθηκε μία πολυτελής νεκροφόρα που την έσερναν 100 άλογα. Η όλη διαδικασία κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια. Οταν η νεκρική πομπή έφθασε στην Δαμασκό, η σωρός του Αλεξάνδρου απήχθη με εντολή του στρατηγού Πτολεμαίου και μεταφέρθηκε προς ενταφιασμό στην Μέμφιδα. Η απαγωγή της σωρού προκάλεσε τον πρώτο πόλεμο των Διαδόχων στην διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν οι στρατηγοί Περδίκας και Κρατερός. Ο Πτολεμαίος, μετέπειτα Φαραώ της Αιγύπτου, ήθελε να ταφεί ο Αλέξανδρος στην Αίγυπτο για να εκπληρωθεί η προφητεία του μάντη Αρίστανδρου ο οποίος είχε πεί ότι η χώρα που θα δεχόταν το σώμα του Αλεξάνδρου θα ήταν η πιο ευημερούσα στην οικουμένη. Ο Πτολεμαίος διέταξε να μεταφερθεί η σωρός από την Μέμφιδα στην όαση Σίβα όπου και τοποθετήθηκε σε υπόγεια σαρκοφάγο. Για παραπλάνηση, τοποθετήθηκε στην Μέμφιδα μία άλλη σωρός. Αργότερα ο Πτολεμαίος Δ΄ μετέφερε την σωρό στην Αλεξάνδρεια και την τοποθέτησε οριστικά σε μαυσωλείο μαζί με τα λείψανα όλων των προηγούμενων Πτολεμαίων. Η ταφή έγινε στο Μαυσωλείο της Αλεξάνδρειας που ονομάστηκε Σήμα. Σήμερα βρίσκεται στον πυθμένα του αρχαίου λιμένα της πόλης. Την περιοχή Σήμα αναφέρουν αρκετοί συγγραφείς, όπως ο Αχιλλέας Τάτιος (300 μΧ), ο Ζηνόβιος (200 μΧ) ο οποίος μάλιστα αναφέρει πως το Μαυσωλείο κτίστηκε στο μέσον της Αρχαίας Αλεξάνδρειας, ο Στράβων (100 πΧ), ο Λουκιανός (200 μΧ) ο Σουεντόνιος (200 μΧ) κ ο Ψευδοκαλλισθένης (3.34).
(Οπότε, θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε, νομιζω, ότι απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ περί του ζητούμενου !!!, οπότε, μέχρι την λύση του γρίφου, ας αφήσουμε τον κοινό νού να μας οδηγήσει στα όποια συμπεράσματα (κατ΄ανάγκην υποκειμενικά)...κ συγγνώμη αν με όλα τα προαναφερόμενα, κούρασα τους ήδη γνωρίζοντες.....)

giannis_ είπε...

@dazbaw
Δεν έχει αυτή την έννοια, για τους αρχαιολόγους είναι η όρθια πλάκα το ύψος είναι μεγαλύτερο από το πλάτος και βρίσκονται στο κατώτερο επίπεδο του τοίχου

ιοαννα είπε...

Προς Effie : Στα λόγια μου έρχεσαι !!!! Δεν υπάρχει το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο για τίποτα !!! Εξαφανίσθηκαν τα πάντα από όποιον είχε την εξουσία κ μπορούσε να τα συγκεντρώσει κάπου, να τα ελέγχει κ εν τέλει -εξυπηρετώντας ενδεχομένως- τους σκοπούς του, να τα εξαφανίσει !!!! Ή από κάποιο τυχαιο συμβάν ! Ποιός θα μπορούσε να είναι, γιατί εξυπηρετούσε μιά τέτοια ενέργεια, ποιά σκοπιμότητα ??? Η ποιό θα μπορούσε να ήταν ένα τέτοιο τυχαίο συμβάν ???

Unknown είπε...

@apostolos gouzis,1:47μμ
Μπραβο βρε Αποστολε εγραψες.
Πολυ ωραια η παρατηρηση σου!!!!!

Effie είπε...

@ιοαννα
Νομίζω πάρα πολλές ιστορικές πηγές (υποθέτω και περί τον Α.) καταστράφηκαν όταν καταστράφηκε η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (που δημιουργήθηκε από τον Πτολεμαίο Σωτήρα). Είχε αναρίθμητες για την εποχή "πρωτότυπες" πηγές που δεν είχαν ανάτυπα δυστυχώς. Πολύ λίγα σύμφωνα με ιστορικές πηγές αντιγράφηκαν σε παπύρους πριν την καταστροφή της, που και αυτή έχει σχεδόν μυθικές διαστάσεις με αρκετούς υποψήφιους ως καταστροφείς.

ιοαννα είπε...

Προς Effie : Σε παραπέμπω στο σχόλιο μου (4.36). Κάπου θα στηρίζεται κ ο Εμπεδότιμος κ προφανώς δεν αναφέρεται καθόλου τυχαία στον Πτολεμαίο....όσο δυσαπόδεικτο κ αν είναι το σχετικό σενάριο..... Θα δούμε.... Υπομονή ! Κ ψυχραιμία !

Effie είπε...

ναι ιωάννα, το έχω δει το σχόλιο σου, και ο Εμπεδότιμος έχει αναφέρει διεξοδικά ΠΟΥ στηρίζεται σχετικά μα καύση Α. και "μυστική" μεταφορά του στην Αμφίπολη (για ο οποίο βεβαίως πιθανολογεί). Απλά απάντησα γιατί εξαφανίστηκαν πάρα πολλές πρωτότυπες ιστορικές πηγές που θα μας είχαν λύσει ιστορικούς γρίφους.
Έχω πει τη γνώμη μου για το μνημείο/τάφο, αλλά πάντα αφήνω μια πιθανότητα για το μη αναμενόμενο. Θα δείξει.

ιοαννα είπε...

Effie, για την άποψη περί καύσης του ΜΑ ρίξε μιά ματιά στο www.tdpapazois.gr/gr_mel/5.htm. Σωρός αναφορές επί αναφορών, αλλά πουθενά, κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τίποτα. Δυστυχώς....

333 είπε...

Βίκυ και Έβδομο Δημοτικό σας ευχαριστώ .
Για τον πάπυρο τη Βίκυ
Και για το Nat. Geogr. το 7ο δημοτικό.

Effie είπε...

@ βικυ & Νιοβη
Για τον πάπυρο Δερβενίου:
http://www.naftemporiki.gr/story/877493/o-papuros-tou-derbeniou-upopsifios-gia-ton-katalogo-tis-unesco

@ ιοαννα: Με βάση ιστορική πηγή για την ταφή Αλέξανδρου στη Μέμφιδα:
http://diolkos.blogspot.gr/2011/01/blog-post_523.html
….«Για την ταφή του Μ. Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, στη συνοικία «Σήμα» ή «Σώμα» (όπου βρίσκονταν οι βασιλικοί τάφοι), συμφωνούν οι περισσότερες αρχαίες πηγές.
Συγκεκριμένα ο Αρριανός στο έργο του «Μετά Αλέξανδρον» (Jacoby, F. Gr. Η., 156, απόσπ. 9,25), ο Στράβων (XVII, C, 794,1,8), ο Δίων ο Κάσσιος (Ρωμ. Ίστ. 51,15-16) μιλούν για το Μαυσωλείο τού Αλεξάνδρου στη συνοικία «Σώμα» (καθόλου τυχαία η ονομασία της τοποθεσίας) τής Αλεξάνδρειας. Ό Στράβων -που είναι και η πιο κοντινή χρονολογικά πηγή στα γεγονότα- αναφέρει: «μέρος δέ καί τών βασιλείων εστί και το καλούμενον Σώμα... έν ώ αί τών βασιλέων ταφαί καί ή Αλεξάνδρου» (Στράβων, Γεωγραφικά, XVII, C, 794,1, 8).
Αντίθετα με τούς Διόδωρο, Στράβωνα, Αρριανό, κ.λπ. ο Παυσανίας μιλά για πρώτη ταφή τού Αλεξάνδρου στη Μέμφιδα από τον Πτολεμαίο τον Α΄ και κατοπινή μεταφορά στην Αλεξάνδρεια από τον Πτολεμαίο τον Β' τον Φιλάδελφο: «τόν Αλεξάνδρου νεκρόν ούτος ό καταγαγών ήν εκ Μέμφιδος...» (Παυσανίας, Αττικά, 7,1).
Ο Πτολεμαίος ο Α΄ ο Λάγου -κατά τον Παυσανία- έθαψε τον Αλέξανδρο στη Μέμφιδα, προφανώς μέχρι να κτισθεί το υπερπολυτελές Μαυσωλείο στο «Σήμα/Σώμα», στην αριστοκρατική συνοικία Βρούχειον τής Αλεξάνδρειας: «τον μεν (εννοεί τον Αλέξανδρο) νόμω τών Μακεδόνων έθαπτεν έν Μέμφει...» (Παυσανίας, Αττικά, 6,3)»….
Πραγματικά, δεν αναφέρεται πουθενά καύση. Ο Εμπεδότιμος στηρίζεται στην πηγή του Παυσανία ότι ετάφη στη Μέμφιδα: "...νόμω Μακεδόνων έθαπτεν εν Μέμφει"΄... (βλέπε παραπάνω). Το μακεδονικό έθιμο ήταν καύση νεκρών, και από εκει ξεκινά τη θεωρία του, συνεχίζοντας ότι αποφασίστηκε στον Τρειπαράδισο από τους επιγόνους μυστική μεταφορά του Α. από την Μέμφιδα στην Αμφίπολη, μαζί με τη Ρωξάνη, τοη Φίλιππο Δ' (βασιλέα) και τον Φίλιππο Αριδαίο ως επιβλέποντα.
Αληθές; δεν γνωρίζω, μια ακόμη υπόθεση πιθανά αληθοφανής είναι. Ελπίζω να μάθουμε από την Αμφίπολη ποιός ετάφη εκεί, μέχρι τώρα έχουν ακουστεί σχεδόν όλοι και όλες της "εποχής",ενω η "σιωπή" του τάφου από αυτή την άποψη είναι "εκκωφαντική" με την μέχρι τώρα έλλειψη σχετικών με ταυτότητα νεκρού ευρημάτων. Να δούμε αν θα βρεθεί κάτι, αναμένουμε.

ιοαννα είπε...

Effie, δεν διαφωνώ μαζί σου σε τίποτα ! Αντιθέτως ! Απλά, δεν θεωρώ ΄΄απόδειξη΄΄ περί αυτού ή περί του άλλου, κάτι που γράφτηκε 100 χρόνια μετά τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται κ μάλιστα χωρίς να στηρίζεται, ή έστω να μνημονεύει την αυθεντική πηγή της γνώσης του. Βάση αυτού του σκεπτικού μου (προερχόμενου κ σαφώς σχετιζόμενου κ με κάποια ανέφικτη επαγγελματική διαστροφή που με διακατέχει), πιστεύω ότι η Αμφίπολη μπορεί όντως να κρύβει κάτι τεράστιο, ή έστω να κατασκευάσθηκε για κάποιον πολύ ΄΄μεγάλο΄΄ !!!.

ιοαννα είπε...

διορθώνω ΄΄ανέφικτη΄΄ σε ορθό ΄΄αναπόφευκτη΄΄.

Unknown είπε...

ιοαννα ειπε: "...για να εκπληρωθεί η προφητεία του μάντη Αρίστανδρου ο οποίος είχε πεί ότι η χώρα που θα δεχόταν το σώμα του Αλεξάνδρου θα ήταν η πιο ευημερούσα στην οικουμένη..."

Οπότε μήπως πρέπει να τον ψάξουμε στην...Στοκχόλμη;

gtroza είπε...

ο πρώτος "Θησαυρός" απ' την Αμφίπολη
είναι το blog του Εμπεδότιμου!

ιοαννα είπε...

!!!!..... Τελικά, ο καθένας διαβάζει κ καταλαβάινει ο,τι θέλει...ή μπορεί !!! ... Κ έχει ακόμη κ αυτό...την ομορφιά του !!!!

Unknown είπε...

@ιοαννα φανταστική δουλειά.. τα ερωτήματα σου, ειναιπραγματικά ερωτήματα ανθρώπου που δεν καταπίνει αμάσητη την τροφή του.

Unknown είπε...

Καλησπέρα!
Μπορεί κάποιος αν ξέρει να μου λύση μια απορία?
Στην αρχαιότητα είχαμε αγάλματα τις Ελευθερίας και αν ναι τι συμβολίζουν(η αν υπάρχει αναφορά να έχει βρεθεί σε ναο-τάφο-παλάτι)?

ιοαννα είπε...

Προς tifosaurus : θα θεωρήσω ΄΄άτυχη΄΄ την αναφορά σου...στο ψάξιμο εκτός του τόπου μας και στην Στοκχόλμη που έστω κ χάριν λόγου αναφέρεις... Φίλε μου (με κάθε σεβασμό) εμείς χρειαστήκαμε 50 χρόνια για να ξεκινήσουμε μιά ανασκαφή σε συγκεκριμένο σημείο του τόπου μας και κ παρότι υπήρχαν βάσιμες υποψίες περί του εκπληκτικού που μπορεί να κρύβει... Πίστεψε με, αν υπήρχε ειδικά στις Σκανδιναβικές χώρες οτιδήποτε σημαντικό, σε διαβεβαιώνω θα είχαν ψάξει εκείνοι, χωρίς την ελάχιστη καθυστέρηση κ άμεσα !!! Και θα το είχαν βρεί !!! ... Ενδεικτικά δε κ μόνο, Θα σου πω μόνο ότι στο Όσλο, στο Μουσείο των Βίκινγκς (δύο δωμάτια όλα κ όλα), εκθέτουν κάτι ξύλινα κουφάρια καραβιών (εγώ βάρκες θα τα έλεγα), που μπροστά στα δικά μας ιστορικά δημιουργήματα, εγώ τα αποκαλώ ΄΄σκουπίδια΄΄ (με κάθε σεβασμό προς την ιστορία τους). Αλλά τα βρήκαν, τα συντηρούν κ τα εκθέτουν. Ας κοιτάξουμε λοιπόν, εμείς, τι κάνουμε κ τι όχι. Γιατί κ κάτι γλυπτά μας, σε ξένα μουσεία εκτίθενται κ αυτό νομίζω, κάτι σημαίνει. Οπότε, θα έλεγα, ας μην αγγίζουμε ότι δεν φθάνουμε ....κ μακάρι να είχαμε ψάξει νωρίτερα στην αυλή του σπιτιού μας !!!.-

paratiritis είπε...

@ιοαννα καλησπέρα, γράφεις στην ανάρτησή σου στις 7 Νοεμβρίου 2014 - 1:56 μ.μ.
τελευταία παράγραφο:
"Είναι πάρα πολλά αυτά που δεν κολλάνε...κ οι όποιες ιστορικές πηγές, ούτε άμεσες είναι, ούτε σύγχρονες της εποχής του ΜΑ, κ ούτε καταγράφουν πρωτότυπες μαρτυρίες, ήτοι άπορρέουν΄΄από στόμα σε στόμα΄΄...κ μόνο αναπαράγαγουν...Τελικά, αναρωτιέμαι, μήπως διακαείς πόθοι μας ώθησαν να αδικήσουμε κάποια Παλαγγιά ??? Μιά άποψη εξέφρασε, που αν ψαχτούμε περί ΄΄αρχιτεκτονικού τόξου΄΄ στην αρχαιότητα καθώς και περί άλλων αρχαίων ρωμαικών μνημείων στην ελλάδα (βλ. ρωμαική αγορά κάτω από πλ.Αριστοτέλους στην Θεσ/κη), θα αντιληφθούμε ότι κάπου στηρίζονταν η άποψη της και κακώς την απορρίψαμε απαίδευτα και αδιαπραγμάτευτα, για να μην πω την πετροβολίσαμε. Δεν γνωρίζω την κα Παλαγγιά και κανέναν από όλους αυτούς που εξέφρασαν άποψη και πήραν θέση κ δεν αμφισβητώ την κα Περιστέρη, λίγο χρόνο διαθέτω μόνο, κ όσο μπορώ κ ενθουσιασμένη από το ΄΄μεγαλοπρεπές εύρημα΄΄, απλά σκαλίζω...κ εύχομαι να βγεί αληθινή για την ίδια και για όλους εμάς, αλλά μπορούμε ακόμη να μιλάμε απλά και μόνο για ένα ΄΄τάφο΄΄ ???? Κ πιστέψτε με, ειλικρινά απεύχομαι να βγει αληθινό, το ΄΄οποιος βιάζεται, σκοντάφτει !!!΄.....Απεύχομαι !......"

συγγνώμη, τι ντοκουμέντα είχε τότε η κα Παλλαγιά και απεφάνθει ότι είναι ρωμαϊκού τύπου.
και εν πάσει περιπτώσει δεν το βρίσκεις αντιδεοντολογικό να μιλά στον τύπο για «βεβιασμένα και ατεκμηρίωτα στοιχεία» εννοώντας φυσικά την κα Περιστέρη;

Planet είπε...

ioanna, μερικές διευκρινήσεις ως προς τα όσα παραθέτεις:

α) Οι ταφές του Αλέξανδρου δεν ήταν δύο, αλλά τρεις. Πρώτη στη Μέμφιδα, δεύτερη στη Αλεξάνδρεια από τον Φιλάδελφο, τρίτη στο γνωστό μαυσωλειο τηε Αλεξάνδρειας (Σωμα) από τον Πτολεμαίο Φιλοπάτωρ. Ο Φιλάδελφος μετέφερε τον Αλέξανδρο απο τη Μεμφιδα (~280 πΧ)στην Αλεξάνδρεια και το σημείο που τον έθαψε είναι εντελώς άγνωστο. Ο Φιλοπάτωρ ειναι που δημιούργησε ξεχωριστο μαυσωλείο (215 πχ).
β) Δεν ισχύει ότι ο Πτολεμαιος ο Σωτήρ έθαψε τον Αλέξανδρο στη Μέμφιδα περιμένοντας να ετοιμαστει το Μαυσωλειο στην Αλεξάνδρεια. Το μαυσωλειο κατασκευάστηκε πολλά χρονια μετά ακομα και τη μεταφορά του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, προφανώς ο Σώτηρ δε θα μπορύσε να προβλέψει τις προθέσεις του δισέγγονού του, αν και ίσως ήταν στις προθέσεις του να τον μεταφέρει σε αυτή την πολη (βάση των όσων διαβάζουμε στο Αλεξανδρινο Ρομάντζο). Η ταφή στη Μέμφιδα έγινε γιατι όταν έφτασε στην Αίγυπτο το πτώμα του Αλέξανδρου, η Αλεξάνδρεια ήαν χωριό, η Μέμφιδα η πρωτεύουσα. Η καθυστερημένη μεταφορά στην Αλεξάνδρεια σχετιζεται με την ολοκλήρωση της κατασκευής της και τη μετατροπή της σε πρωτεύουσα. Οσο μεγαλοπρεπες και να ήταν ένα μαυσωλειο ή το μνημειο που προετοιμασε ο Φιλάδελφος, δε θα κρατούσε δεκαετιες ή κατασκευή του.
γ) Ζπάρχει πιο σύγχρονη πηγή για την ταφή του Αλέξανδρου απο το Στράβωνα και την αναφέρεις: ο ψευδο-Καλλισθενης (Αλεξανδρινο Ρομάντζο), το οποιο ειναι προϊον κάποιου ή κάποιων κατοικων της Αλεξάνδρειας. Οι μυθοπλασίες στο έργο αυτο αφθονούν, αλλα η μεταφορά στην Αλεξάνδρεια, μέσω Μέμφιδος υπάρχει και εκει.
δ) Ο Στράβων δεν ειναι πηγή απο το 100 πΧ, αφού γεννήθηκε το 64 πΧ :-)
ε) Οι αναφορές στη θέση του Μαυσωλείου είναι σύγχρονες: οι περισσότεροι απο αυτους που το αναφέορουν, προφανώς το ειδαν (έστω και απο μακρια, όταν επισκέφτηκαν την Αλεξάνδρεια).
ε) Το προβλημα που αναφέρεις με τις πηγές δεν ειναι ιδιαιτεροτητα του θέματος για το οποιο συζητάμε, αλλά γενικο για ιστορικά θέματα του τοσο μακρινου παρελθόντος. Αλλά η αναξιοπιστια των πηγών μπορει απλά να δημιουργει αμφιβολιες για πτυχές μιας ιστορίας και όχι για την ουσία της. Και φυσικά, ακομα και αν η πηγή θεωρηθει εντελώς παραπλανητική, αυτο θα πρεπει να εξηγηθεί.
στ) Το Σώμα σίγουρα δε βρίσκεται στον πυθμένα του σημερινού λιμανιού, αλλα νοτιοτερα.

onar είπε...

1. Σοβαρες ενδειξεις για υπογεια συνεχιση μνημείου: βαθος ορυγματος πλέον στα 2m
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231362143

2. Tι λετε να ειναι αυτο?:
http://postimg.org/image/5crj5l4an/d0a5d6b8/

προερχεται απο video ΥΠΠΟ
δεν φαινονται για κυκνου οστα

3. Συμβολισμος κυκνου:
http://empedotimos.blogspot.gr/2009/05/blog-post_20.html

Unknown είπε...

για κομμάτι φτερού μου μοιάζει

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Ερευνών διενεργεί γεωφυσικές διασκοπήσεις, για να δούμε ποιός θα την κάνει τελικά:
http://www.ims.forth.gr/index_main.php?c=33&l=g&d=7

ιοαννα είπε...

Προς paratiritis : Εξέφρασα την άποψη ότι η κα Παλαγγιά, προφανώς στηρίχθηκε σε γνώσεις της περί ΄΄αρχιτεκτονικού τόξου΄΄ στην αρχαιότητα καθώς και περί άλλων αρχαίων ρωμαικών μνημείων στην ελλάδα. Έχει δικαίωμα στην άποψη κ στο λάθος ! ….Αυτό είπα μόνο κ τίποτα άλλο !
Όσον αφορά δε στα σχόλια της στον τύπο για «βεβιασμένα και ατεκμηρίωτα στοιχεία» εννοώντας φυσικά την κα Περιστέρη, θεωρώ, ότι απέρρεαν εκ του γεγονότος ότι δεν γνώριζε το πραγματικό σημείο στο οποίο είχε φτάσει η ανασκαφή. Θα τα θεωρούσα ΄΄αντιδεοντολογικά κ αντισυναδελφικά΄΄ στο βαθμό που στρέφονταν κατά της κας Περιστέρη, αλλά νομίζω, κακώς ερμηνεύτηκαν έτσι. Εγώ τα εξέλαβα μάλλον καλοπροαίρετα κ για να προστατέψει κάποιον που εκείνη την χρονική στιγμή είχε εκφράσει άποψη άνευ οιασδήποτε επιφύλαξης. Όμως, απορώ, έδωσα την εντύπωση ότι είμαι συνήγορος της κας Παλαγγιά ??? Η ότι αντιδικώ με την κα Περιστέρη ???

Προς Planet : Επί της ουσίας, νομίζω συμφωνούμε, έτσι δεν είναι ??? Άλλωστε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αν υπήρχαν αποδείξεις για κάτι κ για κάπου, θα το ξέραμε ήδη !!! Θα είχε βρεθεί !!!

Unknown είπε...

@oryktosploutos,
Η ιστορία Νικοτσαρα ειναι μια καταπληκτική ιστορία που αντανακλά την παγκόσμια ιστορία της τότε εποχής.Σπουδαιες αρχαιολογικές συλλογές,άνθρωποι πρωτοφανούς κύρους,ηγεμόνες της Ευρώπης,,σε ενα ψηφιδωτό που η μελέτη του σε αφήνει με ανοικτό το στόμα .Πως θα σου φαινόταν να άκουγες οτι τα ελγηνια μάρμαρα τελικα ενεχυριαςτηκαν απο τον Τσαρο της Ρωσίας στο Βασιλιά της Αγγλίας και το οτι υπαρχει πράξη ενεχυροδανειςμου υπογεγραμμένη και απο Έλληνα αντιπρόσωπο;;; Και το οτι το δάνειο εξοφληθεί και οι Βρετανοί βασιλικοί αρμόδιοι παρακρατούν καταχρηστικά τα ενέχυρα;
Δεν μπορούμε να αποδείξουμε οτι ο νικοτςαρας δούλεψε στο τύμβο.Αλλα το οτι λείπει η μια κεφαλή της σφίγγας και ενδεχομένως βρίσκεται κάπου στην Βιέννη ειναι υπόθεση που μαγνητίζει.Τρομερες λεπτομέρειες για τις αντιδράσεις Κολοκοτρωνη κατα του Όθωνος για δάνεια που πληρώθηκαν χωρις να επιστραφούν τα ενέχυρα και φυλάκιση αυτού,ανάδειξη του πρωτοπαλίκαρου του Νικοτσαρα σε στρατάρχη του βασιλικού στρατού του Όθωνος ως αντάλλαγμα της σιωπής του,αντίδραση των βλάχων οπλαρχηγών και αλλα συγκλονιστικά παραλειπόμενα για την σχεση της τεκτονικής στοάς,της φιλικής εταιρίας, των Ανδρειων εφοπλιστών,του Φαναριού,, των βλάχων του Ολύμπου και του τσάρου της Ρωσίας,της καταστροφής της μονής της Παναγίας της Εικοσυφυνισης του Παγγαίου απο τους Έλληνες(10χλμ απο τον τύμβο) και τα μυστικά του Αλεξανδρου που φυλάσσονται απο πάνοπλους καλόγερους στις ασκητικες κρύπτες της μονής Εσφιγμένου ειναι θέματα που η αποκάλυψη τους δημιουργεί σεισμό.
Στειλε μου το e-mail σου αν σε ενδιαφέρει ...

Nafsimaxos είπε...

@ioanna

https://rogerios.wordpress.com/tag/%CE%BA%CF%8C%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%86%CE%BF%CF%82/

Όπως λέει και ο δημιουργός του ιστολογίου (δεν γνωρίζω αν είναι ιστορικός):
"Αφεαυτής η χρονική απόσταση από τα γεγονότα είναι επαρκής λόγος για να θεωρηθούν τα έργα αυτά μειωμένης ιστορικής πιστότητας. Επιπλέον, το υλικό αυτό είναι άνισης αξίας και αντικειμενικότητας"

Αυτό είναι βασικά και το σημείο που μας δίνει ελπίδες.

ιοαννα είπε...

Προς Stratos Psychogyios : σ΄ευχαριστώ... Προσπάθησα να μαζέψω ότι αναφερεται εδώ κ εκεί, στην ταφή του ΜΑ, αλλά, να που τελικώς ο/η Planet, ΄΄με συμπλήρωσε΄΄ ! Πράγμα το οποίο, ομολογώ ότι πραγματικά μου έδωσε μεγάλη χαρά. Κ επίσης τον/την ευχαριστώ.

Unknown είπε...

@Ιωαννα,
Εξαιρετική η προσέγγιση σου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου ο προβληματισμός σου.Σε συγχαίρω πραγματικά και φυςικα με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.Ο γενικότερος καταχθόνιος ρόλος του Πτολεμαίου και οι παρεμβάσεις του στην συγγραφή της ιστορίας του καιρού εκείνου εχουν επισημανθεί απο μένα σε προηγούμενα post μου.
Ως προς την Παλαγγια, ο ύποπτος ρόλος της στα σκοπιανά γελειογραφηματα αλλα και η αυθορμητη(ας γελάσω εδω)υποστήριξη των 149 αχαρηκτηριστων (τους εχω χαρακτηρίσει σε παλαιότερο post μου και δεν ξανάλέρωνω το στόμα μου)στους οποίους ηγούνται τα υπολείμματα του φίλο σκοπιανού λόμπι του 1994 την καθιστούν αόρατη για μένα.Δεν μας είπε το πιο απλό πράγμα του κοσμου(εσκεμμένα φυςικα).Το οτι οι Ρωμαίοι κατα βάση έπαιρναν πλιάτσικολογικά τους θησαυρούς της Μακεδονίας για να γεμιςουν τηνΡωμη με original θυςαυρους κι οχι απομιμήσεις οπως αναγκάζονταν να κάνουν..Περα απο την καταςκευη της Αρχαίας εγνατιας για συμφεροντολογικους λόγους φυςικα τίποτε αλλο δεν εχουν να επιδείξουν στα κατακτημένα εδάφη.Οχι βεβαια και να φτιάξουν τέτοιο μνημειο...Δεν χρειάζεται να πω αλλα.Ειναι απλό ανδρείκελο και τίποτε παραπάνω.Ειναι ανάξια σχολιασμού...

Unknown είπε...

...Ως προς τους λοιπούς αποκαθηλωμένους τέως σοφούς ,λυπάμαι γιατι στο παρελθόν έκαναν ειλικρινείς αγώνες για την ανάδειξη των Μακεδονικών θησαυρών(πχ.Φακλαρης)αλλα δυστυχώς η ζηλοφθονία που επέδειξαν ,η έπαρση,η άγνοια,και η ανοια(Αρβελερ)τους οδήγησε σε αυτοαπομπομη απο το κάδρο της επιστημονικής αυθεντίας.Το οτι εγω ,ο ελάχιστος ,βασίζομαι μονο στη εγκυρότητα της Κατίνας Περιστερη ειναι η απόδειξη της απόλυτου ήττας τους...

Nafsimaxos είπε...

Όσον αφορά την Παλαγγιά που δήλωσε οτι τα στοιχεία της Περιστέρη είναι
"βεβιασμένα και ατεκμηρίωτα" δυστυχώς δεν βρέθηκε ούτε ένας από τον δημοσιογραφικό κόσμο να τη ρωτήσει πόσο "αβίαστα και τεκμηριωμένα" είναι τα δικά της στοιχεία για την στοιχειοθέτηση της θεωρίας της. Που δεν τη θεωρεί θεωρία. Το θεωρεί δεδομένο.

paratiritis είπε...

@ ιοαννα εντάξει,

1)στηρίχθηκε σε γνώσεις της περί ΄΄αρχιτεκτονικού τόξου΄΄ μα φτάνει αυτή η γνωση και μόνο για να εκφράζει απόψεις και μάλιστα με στόμφο; Γράφεις μιά άποψη εξέφρασε, ναι μα δεν είναι η οποιαδήποτε και οι δηλώσεις της εχουν αντίκτυπο και στο εξωτερικό. Δικαιώμα στην άποψη και στο λάθος σίγουρα έχει κατόπιν όμως ενδελεχούς έρευνας.

2)τα σχόλια της στον τύπο για «βεβιασμένα και ατεκμηρίωτα στοιχεία» εννοώντας φυσικά την κα Περιστέρη, θεωρείς, ότι απέρρεαν εκ του γεγονότος ότι δεν γνώριζε το πραγματικό σημείο στο οποίο είχε φτάσει η ανασκαφή.
και αφού δεν το γνώριζε γιατί εξέφρασε άποψη και μάλιστα τόσο εριστική, καλύτερα υποτιμητική και εμπαθή θα την χαρακτήριζα.

Φυσικά και η άποψη σου είναι σεβαστή και οι δικοί μου χαρακτηρισμοί μπορεί να είναι λανθασμένοι.
Πάντως δεν θεωρώ οτι την "πετροβολίσαμε" ανευ λόγου και αιτίας. Πολύ σκληρό αυτό που γράφεις.


ιοαννα είπε...

Προς Nafsimaxos : Ακριβώς ! Συμφωνώ με την άποψη που διατυπώνεις και τυγχάνει και του οικοδεσπότη μας ! Κ γι΄αυτό άλλωστε ΄΄είμαι εδώ΄΄. Η ΄΄διαδρομή΄΄ διά την οποίας προσεγγίζει το θέμα, ο Εμπεδότιμος, με γοητεύει, αλλά τυγχάνω απολύτως άσχετη για να εκτιμήσω κ να αξιολογήσω το βάσιμο κ το ορθό της κ συνεπώς δεν την κρίνω. Είναι... το ένστικτο κ η διαίσθηση μου, οι γνωστικές πληροφορίες, οι σκέψεις, οι εικασίες και οι ποικίλοι συλλογισμοί απάντων των εδώ συνομιλούντων, σε συνδυασμό με την προφανή αναξιοπιστία των σχετικών ΄΄ιστορικών πηγών΄΄ καθώς κ με τα όσα σπουδαία έχει δώσει μέχρι σήμερα η ανασκαφή.... αυτά που με κάνουν να ελπίζω....

Thomas Karamanlis είπε...

Καλησπέρα, αυτές τις φωτογραφίες τις είχα βγάλει κάποια στιγμή που είχα επισκεφθεί τον Λέων. Όπως ξέρουν οι περισσότεροι αλλά για να καταλάβουν και όσοι δεν έχουν πάει, στα αριστερά του (όπως τον βλέπεις) είναι αραδιασμένα κάποια μάρμαρα. Πρόσφατα διαβάσαμε οτι είναι από τον περίβολο. Πάρα πολλά απο αυτά έχουν γράμματα όπως αυτά στις 2 φωτογραφίες που παραθέτω. Αν τα μάρμαρα είναι ακόμα εκεί μπορεί άνετα να πάει κάποιος και να τα φωτογραφίσει όλα. Το αν ήταν απο την κατασκευή ή έγιναν αργότερα δεν το γνωρίζω.

http://oi61.tinypic.com/2cyi0pj.jpg

http://oi61.tinypic.com/ivim2r.jpg

και μία bonus

http://oi61.tinypic.com/i6gvo5.jpg

ιοαννα είπε...

Προς Konstantinos Kairis (ανταποδίδω κ εκφράζω την εκτίμηση μου για την εν γένει ΄΄στάση σας΄΄), Nafsimaxos, Paratiritis : Δεν υπερασπίσθηκα κανέναν, ακούω όσους σχολιάζουν, διαβάζω όσα γράφονται κ εννίοτε γελάω με όσα εξ αυτών, κρίνω ως ΄΄τερατούργηματα΄΄ κ πράγματι υπήρξαν άπειρα. Αλλά αργώ να απορρίψω αδιερεύνητα το οτιδήποτε κ η εν λόγω -της οποίας την επιστημονική κατάρτηση κ επαγγελματική εμπειρία- δεν δύναμαι να γνωρίζω, εξέφρασε την άποψη της. Δεν την αποδέχθηκα κ δεν την απέρριψα. Πέραν αυτού, οι συναδελφικοί αλλά κακώς νοούμενοι ανταγωνισμοί, οι εκ του πονηρού απορρέουσες αντιπαλότητες των όποιων, κ τα τυχόν ταπεινά κίνητρα κάποιων, ουδόλως με απασχολούν. Κ εν τέλει, νομίζω συνάγεται εκ του συνολικού περιεχομένου του σχολίου μου, ότι η αναφορά μου στην άποψη της εν λόγω, μάλλον αποσκοπούσε σε ενδόμοιχη ανάγκη μου να προκαλέσω την διατύπωση όσο το δυνατόν πιό τεκμηριωμένων απόψεων (σας) περί αντίκρουσης κ απόρριψης της άποψης της ότι πρόκειται για ρωμαική κατασκευή. Αλήθεια, διατυπώθηκαν τέτοιες απόψεις κ διέφυγαν της προσοχής μου ???

Unknown είπε...

Ο/Η Konstantinos Kairis
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΤΟ e mail σου .
Θα ηθελα να επικοινωνησω μαζι σου,με ενδιαφερουν οι πληροφοριες που ανεφερες σχετικα με τον
ΝΙΚΟΤΣΑΡΑ
Ευχαριστω

Unknown είπε...

@Konstantinos Kairis είπε...

σχετικά με το μήνυμα σου στις
9 Νοεμβρίου 2014 - 1:21 π.μ.
, θα ενδιέφερε κι εμένα να μάθω περισσότερα, ειδικά για το τελευταίο κομμάτι του μηνύματος...
Το mail μου ειναι stratos.psychogyios@gmail.com

paratiritis είπε...

@ιοαννα
μονο από τον μακρόστενο διάδρομο που θυμίζει το Μαυσωλείο του Αυγούστου, και τις καρυάτιδες που θυμίζουν κόρες της αρχαικής περιόδου τεκμηριώνεται ότι πρόκειται για ρωμαικη κατασκευή;
διάδρομος εχει βρεθεί σε μακεδονικό τάφο και και πιθανόν οι καρυάτιδες να έχουν κατασκευαστεί από παριανούς τεχνίτες (εικασία προς το παρόν Εμπεδόδιμου).
εικάζουμε δεν είναι θέσφατο τίποτα.

Unknown είπε...

Η Παλαγγιά, και την Ρωμαϊκότητα του ``μνημείου`` εχει δηλώσει, αλλά και το οτι τα οστά του Φιλλίππου που βρέθηκαν στην Βεργίνα δεν ειναι του Φιλίππου Β` αλλα του Αριδαίου..

Unknown είπε...

@ιοαννα,
Εγω προσωπικά επουδενί τροπο δεν σου καταλογίζω υιοθέτηση των θέσεων Παλαγγια.Ουτε κατα διάνα.Κι εγω πρεσβεύω την δημοκρατία του λόγου και την ελεύθερη διακίνηση απόψεων και θέσεων οπως καταλαβαίνω οτι υπονοείς.
Απλα η συγκεκριμένη οτι και να λέει ,ειναι καμμένη ,γιατι δεν διακατέχεται απο επιστημονική ελευθερία.Ειναι φερέφωνο....
Οπως και πολλοί άλλοι...

Unknown είπε...

@katina,
kairiskon@yahoo.gr

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1401 – 1600 από 2188   Νεότερο› Νεότερο»