Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΚΑΤΙ "ΜΕΓΑΛΟ" ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ



Σήμερα, 31/10/2014, σε μια λιτή σχετικά ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας αποκαλύπτει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής :

«Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος»

Με άλλα λόγια φτάσαμε πια στο φυσικό έδαφος του λόφου και από ότι φαίνεται ο κατασκευαστής του τάφου επωφελείται από κοιλότητα που βρίσκεται μέσα τον λόφο, όπως σωστά είχαμε προβλέψει από τις 22/9/2014.

«Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους»

Επιβεβαιώθηκε ότι οι πωρόλιθοι σχημάτιζαν δάπεδο σφράγισης, που εκ της παρουσίας του υποδηλώνεται ότι κάτι σημαντικό πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

«3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ»

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι το βάθος του χώματος ήταν περίπου 1,5 μέτρα,  όπως επίσης και ότι υπάρχει τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού εδάφους που έχει επιχωθεί, προφανώς για λόγους σφράγισης του τάφου.
«Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο».

Η εύρεση του θυρόφυλλου πεσμένο μέσα στο όρυγμα και μάλιστα κάτω από την αμμώδη επίχωση καταρρίπτει πλέον και τα οποιαδήποτε  σενάρια σύλησης.

Είναι σαφές ότι η αναστάτωση του τρίτου θαλάμου έχει προέλθει από σεισμό, ο οποίος και κατέστρεψε την μαρμάρινη θύρα, το δάπεδο σφράγισης και επέφερε κατάρρευση της συνέχειας του τάφου που ήταν κάτω από το δάπεδο σφράγισης.

Είναι πολύ πιθανόν να έχει υπάρξει κατάρρευση μνημειώδους κλίμακας (μιας και το τεχνητό όρυγμα  έχει διαστάσεις 4,0 Χ 2,10 μέτρα) η οποία θα οδηγούσε ακριβώς κάτω από το δάπεδο σφράγισης και την επίχωση μέσα στο τεχνητό όρυγμα που οδηγεί μέσα στον φυσικό λόφο όπου, άνευ περαιτέρω εκπλήξεων, αναμένεται να ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι θα ανευρεθούν τα σπασμένα σκαλοπάτια της καθοδικής κλίμακας κατά την αποχωμάτωση του υπολοίπου χώματος της επιχωμάτωσης.

Συμπερασματικά έχουμε τα εξής :

- Ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος.

- Υποθέτουμε ότι υπήρχε σκάλα που οδηγεί προς τα κάτω δια μέσου του τεχνητού ορύγματος, στο εσωτερικό του λόφου όπου ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

- Η εκπληκτικής σύλληψης προσπάθεια σφράγισης του τάφου υπονοεί σαφέστατα και την πολύ μεγάλη σπουδαιότητα του ενταφιασμένου νεκρού.

Η ανασκαφή τώρα αρχίζει…..

========
Παράκληση προς τους αυτόκλητους αρχαιολόγους των ΜΜΕ : Αφού δεν μπορείτε να σεβαστείτε τον εαυτό σας με τα εκπάγλου καλλονής σοφίσματα σας, τουλάχιστον σεβαστείτε την Ελληνική Αρχαιολογία την οποία κακοποιείτε σε υπέρτατο βαθμό.

Κάτι Μεγάλο κρύβεται εκεί κάτω. Και πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα το φέρει στο φως η κα Περιστέρη.

2.188 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   1201 – 1400 από 2188   Νεότερο›   Νεότερο»
vagkalf07 είπε...

@ zibi

εχεις προβλημα να σκευτεις με τον τροπο που προτεινω..οκ..και μην με παραπεμπεις στον δημιουργο του blog...σαν να με επαναφερεις στην ταξη..

vagkalf07 είπε...

καληνυχτω....

ELLHN είπε...

@vagkalf07

It is not over until the fat lady sings!!!
λέει μια παροιμία

Αναμένουμε όλοι την γεωλογική διασκόπηση και τις επιπλέον ανασκαφικές εργασίες.

State of the art method:
Ground Penetrating Radar

Δεν γνωρίζω πια μέθοδο θα επιλέξουν. Λογικά όμως θα δώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει θαμμένο.

Ο λόγος?

Έχουν αφαιρέσει αρκετές γαίες από τη κορυφή του λόφου για να ανακουφίσουν την κατασκευή (θολο-σήραγγα). Κατά συνέπεια το πάχος της επιχωμάτωσης έχει μειωθεί. Μικρότερο πάχος μεγαλύτερη ακρίβεια των αποτελεσμάτων διασκόπησηs.

Zibi είπε...

@vagkalf07

Καληνύχτα φίλε μου.. Καληνύχτα!

vagkalf07 είπε...

@ ΕΛΛΗΝ
συμφωνω...εχουν και ενα μεγαλο πλεονεκτημα πια...ξερουν τα δομικα υλικα του μνημειου..οποτε μπορουν να ψαξξουν με τις σωστες κατα το δυνατον συχνοτητες και να εχουν καλυτερη αποτυπωση

vagkalf07 είπε...

@ zibi

..ελπιζω με το ξυπνημα να βρεις το χωριο Σημα του νομου σερρων

Zibi είπε...

@vagkalf07

έχεις μείνει πολύ πίσω! Το έχω βρει, ήδη, και συνομιλώ με τον Πτολεμαίο! Μην κοιμηθείς! Σε λίγο θα σου πω το τι μου λέει!!

Effie είπε...

http://www.kathimerini.gr/790583/article/epikairothta/ellada/h-anaskafh-sthn-amfipolh-teleiwnei
Να σημειώσω και εγώ ότι υπάρχει μια δυσανεξία από μερικούς σχολιαστές για τους "αντιφρονούντες" σε σχέση με τον πιθανολογούμενο τάφο Α. Νομίζω όλες οι γνώμες πρέπει να είναι σεβαστές μέχρι όχι μόνο την ολοκλήρωση της ανασκαφής αλλά και των αποτελεσμάτων της. Ίσως μάλιστα περάσει αρκετός καιρός για να πιθανολογηθεί ο «κάτοικος»(ένας/μία/ ή περισσότεροι) του τάφου.
ΤΟ ΥΠΠΟ αλλά και πολλοί από τους σχολιαστές έχουμε επαναλάβει ότι και μόνο ότι μας έχει δώσει το μνημείο μέχρι τώρα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της μακεδονικής τέχνης με πρόσθετα, αρκετά σύνθετα στοιχεία. Δεν θα απογοητευθώ καθόλου αν αργήσουν οι εξηγήσεις για το ποιός ή ποιοί ενταφιάστηκαν εκεί. Ακόμη και αν δεν βρεθούν, έχουμε ένα μοναδικό αρχαιολογικό "κόσμημα" να εμπλουτίζει την ιστορία μας χάρη στην ανασκαφή της κ. Περιστέρη. Να δούμε και αν υπάρχουν άλλα αξιοπρόσεκτα μνημεία στον Καστά.
Τέλος, μακάρι οι σημαντικές ανασκαφές στη χώρα μας να τύχαιναν δημοσιότητας στο 1/10 αυτής που έτυχε ο τάφος του τύμβου Καστά. Ούτε ο "μηχανισμός των Αντικυθήρων", ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής, δεν συζητήθηκε τόσο, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο προηγμένων επιστημονικών γνώσεων κατά τους ελληνιστικούς χρόνους (150-100 πΧ). Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι και ευτυχείς με την ιστορία μας (τέχνης, επιστήμης, στρατηγικής, κ.α.) που θα πρέπει να προχωρήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, αναγνωρίζοντας τα προτερήματα και ελαττώματα μας.

Unknown είπε...

Σημαντικό: Κοιτάζοντας ξανά το βιβλίο του 1773 για την αρχαία γεωγραφία βρήκα ότι υπήρχε πόλη Αμφίπολη και στη Συρια στον Ευφράτη ποταμό, που την ίδρυσε ο Σέλευκος (διάδοχος του Μ.Αλέξανδρου - έζησε 358 π.Χ.-281 π.Χ.). Η ίδια πόλη ονομαζόταν πριν τον Σέλευκο Thapsacus ή Τhapsacos. Στα ελληνικά αναφέρεται ως 'Θάψακος'.
Με αυτή την πόλη στη Συρία υπήρχε σύνδεση με τον Αλέξανδρο. Συμφωνα με τον Αρριανό: Arrian's Anabasis of Alexander mentions that Darius Codomannus "made a forced march toward the city of Thapsacus and the river Euphrates" and later that Alexander arrived there to find two boat-bridges had been erected across the river. Anabasis of Alexander III.6.6 mentions that Alexander "was already starting inland toward Thapsacus and the River Euphrates."
http://en.wikipedia.org/wiki/Thapsacus
Σημειωτέον ότι γι'αυτή την πόλη έχουν υπάρξει κενά στις διηγήσεις του Πτολεμαίου (του γεωγράφου) και του Πλινίου.
Σελίδα 149:
http://books.google.gr/books?id=RqdPcxuNthcC&pg=PA149&lpg=PA149&dq=amphipolis+syria&source=bl&ots=b8UYDyO8k8&sig=RaZ2Cw7IzoV59lS8yi8PFXlI-is&hl=en&sa=X&ei=XulaVO3BDMjDObDvgLgK&ved=0CCwQ6AEwAw#v=onepage&q=amphipolis%20syria&f=false

Unknown είπε...

Επίσης, υπάρχει πάλι σύνδεση με τον Αύγουστο ο οποίος χρησιμοποίησε στα Ρωμαικά χρόνια την Αμφίπολη στη Μακεδονία ως κομβικό σημείο της εκστρατείας του αλλά αργότερα πήγε και στην Αμφίπολη στη Συρία. Όταν βρέθηκαν τα κεφάλια της σφίγγας είχα βρει κι είχα παραθέσει λινκς με νομίσματα του Αυγούστου από την Αμφίπολη. Τα νομίσματα του Αυγούστου είχαν πάνω την Άρτεμη κι έγραφαν Αμφίπολη και άλλα είχαν σφίγγα με κεφάλι γυναίκας με κορδέλα (όπως αυτό που βρέθηκε) που αργότερα αντικαταστήθηκε με το κεφάλι του Αλεξάνδρου. Το ίδιο και η σφραγίδα του Αυγούστου. Επίσης σε οικία του Αυγούστου στην Πομπηια υπήρχαν τοιχογραφίες για το γάμο του Αλεξάνδρου και υπήρχαν 2 αντικρυστές σφίγγες. Όχι στην οικία που λέγαμε παλιότερα με τους πίνακες, σε άλλη. Επίσης στις ζωφόρους ναών που έχτισε ο Αύγουστος υπήρχαν 2 αντικρυστές σφίγγες και αναπαράσταση που υπήρχε στον θώρακα της στολής του Μ. Αλεξάνδρου. Λινκς για αυτά σε προηγούμενες αναρτήσεις.

Unknown είπε...

βίντεο που ανέβηκαν youtube τις τελευταίες ώρες για Αμφίπολη:
Καναδός αρχαιολόγος https://www.youtube.com/watch?v=hUnqEhOAQ1E
Κινγκ https://www.youtube.com/watch?v=VbLdfCfA3VY
Έλληνες αρχαιολόγοι https://www.youtube.com/watch?v=UuZ80vyTliI

giannis_ είπε...

@konstantinos kairis
Εντύπωση (αρνητική) μου προκάλεσε το σχόλιό σου 6/11/2014 12:48 π.μ.,όπως και ότι κανείς δε σε διόρθωσε, όπου αναφέρεις δις τις Αιγές ως πρωτεύουσα της Μακεδονίας! Γνωστό ότι την εποχή εκείνη η πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί ήδη στην Πέλλα, η οποία άκμαζε. http://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%A0%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1
Γράφεις, αναφερόμενος στην Αμφίπολη "..... .Ειναι πλέον η ουσιαστική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας και οι Αιγες παραμένουν με τον τίτλο μονο για λόγους παράδοσης."

Unknown είπε...

@virgi
καλημερα, & all

σε ενα βιβλιο εκδοσεις Μαλλιαρης του Χαμοντ λει οτι η Πελλα ηταν ενα πρωτοφανες-μοναδικο λιμανι στην Ευρωπη που το εφτιαξε ο Φιλιππος..
αλλα ηταν σχετικα μικρο..ισως δεν ειχε μεγαλο χωρο για διπλη κατευθυνση με μεγαλο αριθμο πλοιων ταυτοχρονα..σαν κατευθυνση εννοω.

ισως αυτος να ηταν ο λογος που δεν την διαλεξε,αλλα και ισως και η πιο συντομη πορεια απο Αμφιπολη,αλλα και για καιρικα φαινομενα,η ζικ-ζακ..

στο θεμα πυρσος στο νομισμα..εχθες που εψαχνα χθονιες θεοτητες,και ιερα,και ψυχοπομπεια κτλ.. ειδα διαφορες θεοτητες να κραταν πυρσο..
το δικο σου σκεπτικο ειναι καλυτερο,γιατι στο νομισμα ο πυρσος εχει μεγαλο μεγεθος..σε σχεση με το δοχειο σε εισαγωγικα που ειναι μεσα.. και --δειχνει-- να ειναι κατι σαν σημα ναι..

δεν αποκλειω ομως και το σεναριο οτι ηταν ασβεστη φωτια στον ταφο-ιερο-μαντειο η οτι αλλο..
και αυτο το λεω γιατι μου κανει εντυπωση να υπαρχουν και αλλοι ταφοι στο λοφο,μικροι η μεγαλοι..και κατω να ειναι ο Αλεξανδρος..δεν θα αφηναν να γινει ταφος αλλου πολιτη η κατι αλλο..

ειναι σαν να λεμε οτι εκει ειναι ο ταφος του Τζορνταν,και επειδη και εγω παιζω μπασκετ να παω να κανω και εγω τον ταφο μου στον ιδιο λοφο ! --σορι κ.Τζορνταν--

απο την αλλη,να υπηρχνα αλλοι ταφοι εκει,και μετα να πηγε ο Αλεξανδρος.. ουτε αυτο ειναι καπως --ορθο--

απλες σκεψεις κανω,ισως ειμαι σε ολα λαθος..

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους,
Από ό,τι φαίνεται πάμε για κλείσιμο της ανασκαφής για τον χειμώνα.

virgi είπε...

@Giannis
http://www.pkm.gov.gr/inst/pkm/gallery/PE/Serres//press%20release/PAPAKYRIAKOY%201_123pdf.pdf
σελ.175

virgi είπε...

@Pelleus V
Ευχαριστώ πολύ.
@Εμπεδότιμος.
Υπήρξε κάποια ανακοίνωση?

garasari.blogspot είπε...

Η κυρία Περιστέρη στις αρχές Δεκεμβρίου θα μιλήσει στο Παρίσι για τις "πρόσφατες ανασκαφές στον Τύμβο Καστά και το Λέοντα της Αμφίπολης", σε ανοιχτή εκδήλωση της Γαλλικής Εταιρείας Κλασικής Αρχαιολογίας.
Οπότε, καταλαβαίνετε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@virgi

Όχι δεν υπάρχει ανακοίνωση αλλά αν κρίνω από το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, οι συνθήκες εργασίας δεν είναι ευνοϊκές.
Υποθέτω ότι θα δουν τι είναι αυτό το όρυγμα και αν βγάζει κάπου και θα διακόψουν για τον χειμώνα.
Άλωστε, χωρίς να ξέρω, υποθέτω ότι χρειάζεται να γίνει και δουλειά γραφείου, να καταγραφούν τα ευρήματα, να συνταχθούν αναφορές και άλλα απαιτούμενα και φυσικά να ξεκουρασθούν και οι εργάτες που δουλεύουν non-stop.

Το ευοίωνο είναι ότι το όρυγμα φαίνεται ότι έχει μεγάλο βάθος και αυτό σημαίνει πολλά. Είμαι περίεργος αυτοί οι ειδήμονες που λέγανε ότι το όρυγμα το έκαναν τυμβωρύχοι τι θα βγουν να πουν τώρα.

"http://www.protothema.gr/culture/article/424192/amfipoli-poso-vathus-einai-o-tritos-thalamos/"

PAIANAS είπε...

@Vangelis Karagian

Στην περίπτωση της Αμφίπολης, απλά υπάρχει αλλαγή πολιτικής, φιλοσοφίας και διαχείρησης..
Εδώ ήθελαν να υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών και ενημέρωση, ώστε να υπάρχει αμείωτο το ενδιαφέρον (για κάτι που προϊδέαζε μεγάλο), να γίνεται διαφήμιση στη χώρα και στον αρχαιολογικό της πλούτο, να στηριχθεί και να αναδειχθεί η ανασκαφική προσπάθεια, να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα μίζερα και δύσκολα καθημερινά σε έναν άλλο στόχο..
Δε σημαίνει κατ'ανάγκη ότι γνώριζαν τι θα βρουν η τι θα αποκαλυπτόταν...πόσω μάλλον αν υπάρχει συνέχεια από τούδε και μετά.

Olga είπε...

Νομίζω ότι καλά έκανε ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ και διακινδύνευσε να πει ότι το δεύτερο κεφάλι της Σφίγγας δεν θα βρεθεί. Μα καλά με τόσο σκάψιμο δεν θα το είχαν βρει ήδη; Και αν το βρήκαν δεν θα το ανακοίνωναν; Γιατί τα τελευταία νέα δεν αναφέρουν ευρήματα. ΕΜΠΕΤΟΔΙΜΕ τι πιστεύεις ότι συνέβη με το κεφάλι;

Planet είπε...

Ενας ακόμη χάρτης της περιοχής εδω:

http://postimg.org/image/5o3840f43/

Πηγη: http://tangelonias.blogspot.de/2011/12/thraciae-veteris-typvs-anno-1585.html (έχει και λιστα με όλα τα τοπονύμια). Κοντά στην Αμφίπολη υπάρχει και ένας λοφος ονομαζόμενος "Κερδύλιο" (Cerdilium), απ' οπου εικάζεται πως ο Βρασίδας παρατηρούσε τις κινήσεις των Αθηναίων κατά τη μάχη της Αμφίπολης. Ο λόφος αυτός είναι λιγο πιο νότια απο τον τύμβο Καστά, αλλά η ταύτισή του με τις "κατασκοπιες" του Βρασίδα δεν ξέρω αν θεωρείται δεδομένη (νομίζω ο Θουκυδίδης απλά αναφέρεται σε ένα λόφο με καλή οπτική προς την Αμφίπολη). Αναρωτιέμαι αν απο τα συμφραζόμενα του Θουκιδίδη μπορει να προκύψει κάποια σύνδεση με τον Καστά (προγενέστερη, προφανώς της μετατροπής του σε τύμβο), αν και αμφιβάλλω, καθως ο λοφος θα ήταν αρκετά μικρος για να εδραστει ο στρατός του.

Επίσης, περιγραφή της περιοχής κατά την Τουρκοκρατία υπάρχει και εδω:

http://books.google.de/books?id=hsi6V_m-ZAcC&pg=PR3#v=onepage&q&f=false

Το βιβλιο ειναι στα γαλλικά, αλλά διαθέσιμο ελευθερα απο το google, οπου μέσω της εφαρμογής των google books μπορειτε να διαλέγετε κειμενο και να το μεταφράζεται με το translate επι τόπου. Απο αυτο το βιβλιο προέρχονται και ζωγραφικές απεικονησεις της Αμφίπολης, που έχουμε δει και αλλού.

kiki είπε...

Εμπεδότιμε θεωρείς και εσύ ότι ο προβληματισμός μου 5 Νοεμβρίου 2014 - 4:33 μ.μ δεν είναι αβάσιμος;

Unknown είπε...

Planet ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και για τους χάρτες! Ανέβασα όλους τους χάρτες στο γκρουπ στο φβ ώστε να ανατρέχουμε.

ιοαννα είπε...

Καλημέρα ! Σχετικά με Πτολεμαίο, Αλεξάνδρεια και κυρίως ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (αξίζουν όσα αναφέρνται επ΄αυτής !!!) ας ρίξει μιά ματιά, όποιος έχει λίγο χρόνο, σχετικές γνώσεις και σκαλίζει, στο www.egolpion.net/vivlio8hkh_alexandreias.print..... (Μήπως εξηγείται η διαπιστωμένη έλλειψη ιστορικών πηγών σχετικά με τον θάνατο και την ταφή του ΜΑ ??? σε σχέση με τον Πτολεμαίο ??? ) Καλή συνέχεια !!!.

plapoutas είπε...

Κλείσιμο της ανασκαφής;Αν δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η ομάδα ας βάλουν άλλη.Αυτή η ανασκαφή απαγορεύεται να σταματήσει.Εκτός κι αν είναι άνθρακες ο θησαυρός.

Effie είπε...

@ olga
Το έχουν ξαναρωτήσει αυτό, η ανασκαφική ομάδα ανακοίνωσε αρκετές μέρες πριν ότι βρήκε τμήμα από το λαιμό της 2ης σφίγγας-θα δούμε αν προκύψει κάτι παραπάνω στο όρυγμα
@ garasari.blogspot
Καταλαβαίουμε τι; με την ομιλία της κ. Περιστέρη στο Παρίσι το Δεκέμβρη; καταλαβαίνω ότι θα μιλήσει για τα ευρήματα του τάφου (προφανώς όχι τα κινητά)-τίποτε άλλο;
@empedotimos
Δεν καταλαβαίνω τις ανακοινώσεις ΜΜΕ -και σε τι βαθμό αληθεύουν-, πολλές αναφέρουν ότι "τελειώνει η ανασκαφή", λένε και για μεγάλη υγρασία (σχεδόν από την αρχή αυτό, μας λένε για συνθήκες ορυχείου) και χαμηλές θερμοκρασίες,αφού το ΥΠΠΟ είχε πει ότι η ανασκαφή θα συνεχιστεί το χειμώνα, λάθος είχα καταλάβει; μας λένε ακόμα ότι στο όρυγμα μέχρι και βάθος 8μ από την οροφή (τι εννούν οροφή; το "άνοιγμα" του ορύγματος στο πάτωμα του Θ3;) δεν βλέπουν τέλος σκάβοντας και βρίσκουν μόνο χώμα και πωρόλιθους. Τι σημαίνει αυτό; δεν καταλαβαίνω. Σκάβουν και βρίσκουν συνέχεια χώμα, επίχωση με ιλύ αμμώδους υφής ή τι; Θεωρώ ότι για να καταλάβουμε πρέπει να μας πει το ΥΠΠΟ σε σχετική ανακοίνωση κάτι, δεν βγάζω άκρη με τα των ΜΜΕ.

Unknown είπε...

@νιοβη ποιο είναι το γκρουπ στο φβ???

Unknown είπε...

@Planet
νομίζω τον ίδιο λόφο που χρησιμοποίησε ο Βρασίδας χρησιμοποίησαν αργότερα και οι Ρωμαίοι και ονoμαζόταν Jenikevi. Το διάβαζα χτες αλλά δεν μπορώ να βρω που.

Unknown είπε...

@ Tolis Zerv
https://www.facebook.com/groups/853515938047750/

Unknown είπε...

@νιοβη ευχαριστώ!!!

garasari.blogspot είπε...

@Effie

Στη συγκεκριμένη επιστημονική συνάντηση του Παρισιού, η κ. Περιστέρη δε θα πάει για βόλτα.
Είναι σαφές οτι η ημερομηνία ορίστηκε με τη συγκατάθεσή της.
Άρα ισχύουν δύο τινά. Ή η ανασκαφή θα έχει διακοπεί μέχρι τότε για το χειμώνα ή η ίδια πιστεύει οτι μέχρι τότε θα έχει φτάσει σε συγκεκριμένο στόχο που έχει θέσει.
Και βέβαια, σίγουρα έχει υπολογίσει και τη μελέτη των μέχρι τώρα ευρημάτων, την αρχική ταυτοποίηση και χρονολόγηση, καθώς και μια πρώτη ερμηνεία που θα παρουσιάσει στους συναδέλφους της.
Για τη Γαλλική Εταιρεία Κλασικής Αρχαιολογίας πρόκειται. Όχι για τη zougla και το amfipolisnews...

Unknown είπε...

@ Garasari
ελπίζω να έχουμε ανταπόκριση!

Effie είπε...

@garasari.blogspot
Είπα ότι θα πάει βόλτα; έγραψα:
"Καταλαβαίουμε τι; με την ομιλία της κ. Περιστέρη στο Παρίσι το Δεκέμβρη; καταλαβαίνω ότι θα μιλήσει για τα ευρήματα του τάφου (προφανώς όχι τα κινητά)-τίποτε άλλο;"
Τι περισσότερο προσθέτεις πέρα από του ότι θα μιλήσει σχετικά με τα ευρήματα του τάφου; Αυτονόητο ότι θα αναφέρει και τα συμπεράσματα που μπορεί να έχει εξάγει μέχρι τότε. Δεν καταλαβαίνω κάτι διαφορετικό. τέλος πάντων.

giannis_ είπε...

Virgi με παραπέμπεις σε σελίδα που δεν υπάρχει

virgi είπε...

@giannis
Συγνώμη σελ.104 προς το τέλος

Effie είπε...

http://www.iefimerida.gr/news/176530/%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%8E-%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CE%AF%CE%B3%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D

onar είπε...

Υπόθεση:
Ο λόγος που η ανασκαφική ομάδα χρειάζεται νέο σκανάρισμα του υπεδάφους, είναι ότι σκάβοντας το όρυγμα προς τα κάτω μέσα στο φυσικό βράχο, δεν γνωρίζουν:
α) σε ποιο βάθος να σταματήσουν
β) σε πόσες μοίρες να συνεχίσουν το οριζόντιο σκάψιμο πλέον.

Αν τα παραπάνω ισχύουν τότε δικαιολογείται η καθυστέρηση των ανακοινώσεων και πράγματι κάτι ΜΕΓΑΛΟ κρύβεται εκεί κάτω ...

giannis_ είπε...

@Virgi
Δε διαφωνω σε κάτι από αυτά γιατί με παραπέμπεις εκεί;
Δεν αναφέρθηκα στην οικονομική δύναμη της Αμφίπολης, αλλά στη σύγκριση με τις Αιγές που λανθασμένα αναφέρονται ως η πρωτεύουσα, κατεβατά ολόκληρα για την Αισήμη και άγνοια για το ποια ειναι η πρωτεύουσα.

Petros είπε...

για όσους πιστεύουν ότι η ανασκαφή έχει τελειώσει ξαναβάζω το link που φόρτωσε ένας συνταξιδιώτης στις 28/10

https://www.youtube.com/watch?v=CwqrA0v2qQQ&feature=youtu.be

Πιο καθαρά στο πόσα έχει να μας δείξει μπροστά της αυτή η ανασκαφή δεν νομίζω να γίνεται

vagkalf07 είπε...

@ onar

βασικα μιλουν για μακροπροθεσμη διερευνηση ολου του λοφου...για το πως συνεχιζει η οχι το ορυγμα που αναφερεσαι θα πρεπει καποιος πολυτεχνιτης η γεωλογος να μας απαντησει αν υπαρχει καποια συντομη χρονικα μεθοδος να "δουν" την προοπτικη του ορυγματος.

Olga είπε...

Effie
Λαιμό βρήκαν, όχι κεφάλι. Είναι δυνατόν να εξαφανίστηκε ολόκληρο κεφάλι; Πόσο βαθιά να το έχουν θάψει;

Olga είπε...

Effie
Λαιμό βρήκαν, όχι κεφάλι. Είναι δυνατόν να εξαφανίστηκε ολόκληρο κεφάλι; Πόσο βαθιά να το έχουν θάψει;

Α.Π. είπε...

http://www.newsit.gr/ellada/amfipolh-edo-krybetai-h-deyterh-eisodos-tafos-0611

Αλλη μια αντιγραφή από το blog του Εμπεδοτιμου. Αυτη την παρατήρηση την είχε κάνει κάποιος από εμάς, ας με συγχωρέσει που δεν τον θυμάμαι ειναι πολλες οι αναρτήσεις. Στο αρθρο δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτή την παρατήρηση

virgi είπε...

@Εμπεδοτιμος
ισως σου προσφέρει κάτι


http://stanitsasptolemaicegypt.blogspot.gr/2013/01/03.html

vagkalf07 είπε...

@ Petros

ενας απο τους δυο λογους που ξεσηκωθηκε ο σαμαρας και κυριως η γεωργια να πανε αμφιπολη στο κατακαλοκαιρο ειναι η μελετες του παππαθεοδωρου..ο δευτερος λογος ας ελπισουμε οτι θα ειπωθει στις επομενες ανακοινωσεις η τουλαχιστον πριν την παρουσια της Περιστερη στο Παρισι.

Effie είπε...

@Olga
Ναι, συγγνώμη αν έγραψα κεφάλι κατά λάθος, τμήμα λαιμού εννούσα. Για να βρεθεί αυτό, μάλλον κάπου υπάρχει και το υπόλοιπο. Λογικό μου φαίνεται,εκτός αν έχει κατακερματιστεί σε σημείο που δεν αναγνωρίζεται η αρχική κατασκευή.

Unknown είπε...

Μόλις υπέπεσε στην αντίληψή μου

http://www.ancient-origins.net/news-general-opinion/alexander-new-theory-ancient-legend-002297

plapoutas είπε...

Απίστευτο σπάσιμο νεύρων.Μακάρι να μην είχαν ανακοινώσει τίποτα ποτέ και να μας έλεγαν στο τέλος μια και καλή.Τί έπαθε ο Ανδρόνικος που τα ανακοίνωσε ενώ όλοι είχαν βαθιά μεσάνυχτα;Στέρησε κάτι απ'το δέος που προκλήθηκε;Μας έχουνε σπάσει τα νεύρα.Έχω διαλύσει το F5 αυτό το τρίμηνο. Δηλαδή ειλικρινά είναι δυνατόν επί μια βδομάδα απ'τη στιγμή έγινε η επίσημη ανακοίνωση να έχουν απλά φτάσει 1 μέτρο παρακάτω όταν έχουμε δει στο βίντεο ότι σκάβουν με ταχύτητα;

Planet είπε...

@Triantafyllos:

Ενδιαφέρον :-) Μετά την άποψη για ταφή κατα λάθος στον Άγιο Μάρκο στη Βενετία, προστίθονται και πυραμίδες στη λίστα. Θα του ρίξω μια ματιά

Α.Π. είπε...

@plapoutas

Εδώ ταιριάζει το

"άκρα του τάφου σιωπή"

Unknown είπε...

H φωτογραφία με την είσοδο πίσω από τους λίθους μου θυμίζει τόσο πολύ την είσοδο στην Αμφίπολη. Και μέσα τα τούνελ. Από που να είχε επηρρεαστεί ο Δεινοκράτης άραγε; Θυμάμαι τη σύνδεση που είχε κάνει εξαρχής η Virgi και αν δεν κάνω λάθος είχε δείξει την φωτογραφία με το τούνελ προς τα κάτω όπως στην πυραμίδα. Εννοώ κάτι τέτοιο http://public.media.smithsonianmag.com/legacy_blog/Piazzi-plate_7.jpg

@Plapoutas
Χαλάρωσε και απόλαυσέ το. Αν μας είχαν ανακοινώσει τί βρήκαν μια κι εξω δε θα ειχε τοσο ενδιαφέρον.

Effie είπε...

@plapoutas
Είαι σαθρός ο τρίτος θάλαμος με πολύ ταλαίπωρη στατική, αφού φαίνονται τα θεμέλια των τοίχων σε μερικά σημεία. Υποθέτουμε ότι το έργο της "Εγνατίας" είναι η συνεχής στατική μελέτη για την ασφαλή στήριξη του θαλάμου. Αλλά είχαν πει ότι και το υπέδαφος με το όρυγμα χρήζει στήριξης, αν θυμάμαι καλά. Δεν είναι εύκολο, παίρνει χρόνο, και χρειάζεται υπομονή.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Η καθυστέρηση στην αποχωμάτωση οφείλεται στο γεγονός ότι η αποχωμάτωση δεν γίνεται σε οριζόντια διεύθυνση όπως στους προηγούμενους θαλάμους, αλλά σε κατακόρυφη, από βαθιά προς τα πάνω.
Αυτό προσθέτει πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και οφείλεται  στην ιδιοφυέστατη σύλληψη για το σχέδιο σφράγισης  του κατασκευαστή του τάφου.

Αν ψάξετε λίγο θα δείτε ότι το είχα αναφέρει στις αρχές  όταν είχα κάνει την υπόθεση για την επιχωμάτωση του τρίτου θαλάμου και την ύπαρξη καθόδου σε κατώτερο επίπεδο.

Μην ξεχνάμε ότι υπήρχε και το θυρόφυλλο 1,5 τόνου που έπρεπε να αφαιρεθεί.

Αν προσθέσουμε και τις σίγουρες καταστροφές που θα έχουν επέλθει λόγω του σεισμού, τότε είναι λογική η καθυστέρηση, απλώς εμάς μας πιάνει ανυπομονησία.

onar είπε...

Νομίζω ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή οι περισσότεροι φοβόμαστε ότι θα δοθεί απότομο τέλος στην ανασκαφή, χωρίς κάποιο σαφές αποτέλεσμα και ακόμη χειρότερα χωρίς χρονοδιάγραμμα για το αν συνεχίσουν να σκάβουν προς τα κάτω.
Αυτό αποκομίζω τουλάχιστον εγώ από τα περισσότερα "ΜΜΕ" που για κάποιο περίεργο λόγο θέλουν να τελειώνουν την παρούσα φάση της ανασκαφής και να ψάχνουν για "άλλες εισόδους".

Unknown είπε...

@giannis,
Δεν ειναι τυχαία η χρήση των Αιγών στο σχόλιο μου,
:
Οι Αιγες ετοποθετουνταν
στα ΒΑ του Βερμίου μέχρι το 1978, οπότε ο καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος ανακάλυψε στη Βεργίνα δύο ασύλητους βασιλικούς τάφους. Στο μεγάλο τάφο βρέθηκαν δύο ταφές (καμένα και πλυμένα οστά) σε χρυσές λάρνακες. Τα οστά της μίας λάρνακας ανήκαν σε άνδρα 40-50 ετών (Φίλιππος Β΄) της δε άλλης σε γυναίκα 23-27 ετών (Κλεοπάτρα). Στο δεύτερο τάφο βρέθηκε σε ασημένια υδρία ταφή αγοριού 12-14 ετών (Αλέξανδρος Δ΄). Τα οστά ήταν όλα καμένα και πλυμένα και τις πληροφορίες παρέσχε η ανθρωπολογική τους εξέταση. Μετά την παραπάνω ανακάλυψη κατέστη απόλυτα σαφές ότι η Βεργίνα ταυτίζεται με τις αρχαίες Αιγές.
Οι βασιλικού τάφοι παρέμεναν εκει για λόγους παράδοσης, οπως επισης και το ανάκτορο.Επειδη μιλάμε για τάφους δεν ααναφερθηκα καθόλου στην Πέλλα η οποίο καμια σχεση δεν πρόκειται να έπαιζε είτε ηταν η νέα πρωτεύουσα είτε οχι.
Γιατι ομως, αυτη η αρνητική εντύπωση και η ειρωνική διάθεση ;

Unknown είπε...

περί Αρχαίας Πέλλας,
Η πόλη ιδρύθηκε από τον Αρχέλαο Α' (413-399 π.Χ.) ή από τον Αμύντα Γ' για να γίνει η νέα πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους αντί των Αιγών (Βεργίνα) . Η Πέλλα παρέμεινε πρωτεύουσα μέχρι την κατάλυση του Μακεδονικού κράτους από τους Ρωμαίους , οι οποίοι την λεηλάτησαν και μετέφεραν τους θησαυρούς της στη Ρώμη . Αργότερα η πόλη καταστράφηκε από σεισμό και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε . Περί το 180 μΧ ο Λουκιανός μας πληροφορεί ότι "είναι πια ασήμαντη και με λιγοστούς κατοίκους" .

Η παλαιότερη αναφορά που έχουμε για την Πέλλα είναι από τον Ηρόδοτο κατά την περιγραφή της εκστρατείας των Περσών και από το Θουκυδίδη κατά την περιγραφή της Μακεδονικής επέκτασης και του πολέμου κατά του Σιτάλκη , βασιλιά των Θρακών . Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα , στην αρχή του 4ου αιώνα π.Χ. ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας . Η πόλη προσέλκυσε φημισμένους καλλιτέχνες της εποχής , όπως ο ζωγράφος Ζεύξης , ο ποιητής Τιμόθεος ο Μιλήσιος και ο Ευριπίδης , ο οποίος και πέθανε εκεί γράφοντας την τραγωδία Αρχέλαος . Μετά το βίαιο θάνατο του Αρχελάου η ανάπτυξη του κράτους ανακόπτεται. Το μεγάλο του έργο συνεχίστηκε μετά από μερικές δεκαετίες, από τον Φίλιππο Β' (360-336 π.Χ.). Η προσπάθεια του Φιλίππου δεν περιορίστηκε μόνο στην εσωτερική ανάπτυξη, αλλά στράφηκε κυρίως στην επέκταση της πολιτικής δύναμης της Μακεδονίας. Στα χρόνια αυτά η Πέλλα φτάνει σε πλήρη ακμή, γίνεται "η μεγίστη τών εν Μακεδονία πόλεων" (Ξενοφών Ελληνικά V,2,13) και η ακτινοβολία της εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο με τις κατακτήσεις του Αλεξάνδρου Γ΄ (336-323 π.Χ.)Μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου ατέλειωτες διαμάχες ξεσπούν μεταξύ των διαδόχων του, μέχρι την άνοδο στον θρόνο του Αντίγονου Γονατά (276-239 π.Χ.). Πελλαίοι απόμαχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ίδρυσαν ομώνυμη αποικία στην Δεκάπολη της Παλαιστίνης, στην ενδοχώρα της Συρίας μια άλλη Πέλλα και στον Περσικό κόλπο τον Πελλαίο δήμο. Κατά την περίοδο του Αντίγονου Γονατά η πόλη έφτασε στη ακμή της (σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα).

Η Πέλλα αναφέρεται αργότερα από τον Πολύβιο και τον Λίβιο ως η έδρα του βασιλείου του Φίλιππου Ε' και του Περσέα του Μακεδόνα κατά τους Μακεδονικούς πολέμους . Ο Λίβιος μας δίνει τη μόνη περιγραφή της πόλης , όπως την είδε ο Ρωμαίος Λούκιος Αιμίλιος Παύλος ο Μακεδονικός , νικητής της Μάχης της Πύδνας:

"...και αυτός είδε ότι δεν επελέγη άδικα σαν θέση βασιλικής κατοικίας. Είναι τοποθετημένη στη νοτιοδυτική πλαγιά ενός λόφου και περιβάλλεται από βάλτο πολύ βαθύ για να διασχιστεί με τα πόδια χειμώνα-καλοκαίρι. Η ακρόπολη, η οποία είναι κοντά στη πόλη, βρίσκεται μέσα στο βάλτο και εξέχει σαν νησί, είναι δε χτισμένη πάνω σε γιγαντιαία θεμέλια που αντέχουν τείχη πάνω τους και προστατεύουν από την εισχώρηση των υδάτων της λίμνης. Από μακριά φαίνεται σα να είναι συνέχεια του τείχους της πόλης, αλλά στην πραγματικότητα είναι ξεχωριστή και ανάμεσα στα δύο τείχη υπάρχει ένα κανάλι. Η ακρόπολη ενώνεται με την πόλη με μια γέφυρα, έτσι αποκόπτονται όλες οι πλευρές πρόσβασης για έναν εξωτερικό εχθρό και αν ο βασιλιάς φυλακίσει κάποιον εκεί δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής εκτός από τη γέφυρα, η οποία φυλάσσεται εύκολα."

Στη ρωμαϊκή επαρχία της Μακεδονίας η Πέλλα ήταν πρωτεύουσα του τρίτου διαμερίσματος και πιθανώς η έδρα του Ρωμαίου κυβερνήτη. Από την Πέλλα διερχόταν η Αρχαία Εγνατία Οδός και ήταν σημαντικός σταθμός μεταξύ Δυρράχειου και Θεσσαλονίκης . Ο Κικέρων έμεινε εκεί το 58 π.Χ., αλλά η θέση του επάρχου την εποχή εκείνη είχε μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.

Η πόλη έπεσε σε παρακμή για άγνωστους λόγους (μάλλον λόγω σεισμού) προς το τέλος του 1ου π.Χ. αιώνα.
Η πόλη γνώρισε ακμή και παρακμή εν αντίθεση με την σταθερή πορεία στο χρόνο της Αμφιπολης αντίθεση που μας δίνει πολύτιμα συμπεράσματα για τελετές και συλλήψεις η βανδαλισμούς του όχλου...

Evan Kass είπε...

@ Konstantinos Kairis

Τα γυναικεία λείψανα της Βεργίνας, με βάση νεότερα στοιχεία και εφόσον αυτά είναι έγκυρα, δεν αποδίδονται στην Κλεοπάτρα, αλλά "στην ανώνυμη Σκύθισσα πριγκίπισσα – κόρη του βασιλιά της Σκυθίας Ατέα – 6η σύζυγο του βασιλιά Φιλίππου".

Και με την ευκαιρία αυτή, μου έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι οι φίλοι του ιστολογίου φαίνεται να αγνοούν τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στη Βεργίνα, ίσως γιατί οι ανακοινώσεις συνέπεσαν με την επικαιρότητα της Αμφίπολης.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ:
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231354730

Στο άρθρο, έχει ενδιαφέρον η τελευταία παράγραφος για την απουσία από τη σχετική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης των μελών της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα (Παλιαδέλη, Δρούγου, Φάκλαρης) αλλά και της Κοτταρίδη...

Α.Π. είπε...

@Συμπληρωματικά στην αναρτηση του Εμπεδότιμου 4:10μμ

Χωρις να ειμαι ειδικός γνωρίζω ότι όταν σκάβει κάθετα κάποιος, από ένα βάθος και μετά αναλόγως του υλικού, υπάρχει ο κίνδυνος κατάρευσης των πλαινών πλευρών. Αρα πρέπει και να σκάβουν και να αντιστηρίζουν σε ένα άνοιγμα 2Χ4μ περίπου, διαδικασία που είναι χρονοβόρα

Επιπλέον δεν γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση να συνεχίσουν. Οδηγός τους από όσα γνωρίζουμε είναι η διαφορά στην σύνθεση των υλικών της επιχωμάτωσης (αμμος από τον Στρυμώνα) και του περιβάλλοντος πετρώματος (σχιστόλιθος). Αν ο κατασκευαστής προνόησε να επιχωματώσει το τελευταίο μέρος της τάφρου και ότι άλλο ακολουθεί με υλικό ίδιο με αυτόν του περιβάλλοντος χώρου τότε οι ανασκαφείς και οι πιθανοί τυμβωρύχοι χάνουν τον προσανατολισμό τους. Αυτό ας το επιβεβαιώσει κάποιος γεωλόγος αν μας παρακολουθεί. Πιθανόν για αυτόν τον λόγο οι αρχαιολόγοι να χρειάζονται τις τομογραφίες και ζήτησαν την βοήθεια των πανεπιστημίων.

Α.Π. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

Ποια ειρωνεία. Η Πέλλα ήταν η νέα πρωτεύουσα. Στο σχόλιο έκανες σύγκριση της οικονομικής δύναμης της Αμφίπολης με τις Αιγές (ως πρωτεύουσας) γιατί αν η σύγκριση είχε να κάνει Αμφίπολη ή Αιγες ως τόπος βασιλικής τάφής, ο συλλογισμός σου ήταν καταδικασμένος εξ αρχής λόγω τιμενιδών. μήλα με μήλα και πορτοκάλια με πορτοκάλια μας λέγανε.Προσπάθησες να συγκρίνεις δηλαδή οικονομία με συμβολισμό!

Δημήτρης είπε...

@Evan Kass
Στις πολύ πρόσφατες ανακαλύψεις της Βεργίνας , με μεγάλο ενδιαφέρον , και οι 5 νέοι βασιλικοί τάφοι που βρέθηκαν και αποδίδονται με σημαντικές πιθανότητες στους Περδίκκα Β',Φίλιππο Γ'Αριδαίο , Ευρυδίκη και πιθανώς Κάσσανδρο.
Η αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη της κ.Α.Κοτταρίδη(Μάρτιος 2014)
https://www.youtube.com/watch?v=gTO6Op4h_04

ELLHN είπε...

@Α.Π.

Η υπόθεση σου είναι σωστή. Η εκσκαφή εδάφους εγκυμονεί πάντοτε κινδυνους κατάρρευσης. Για αυτό τον λόγο σύμφωνα με τους Βρετανικούς κανονισμούς ασφαλειας απογορεύονται κάθε είδους εργασίες και φυσική παρουσία εργαζομενων σε εκσκαφές άνω του 1.2 μέτρων βάθος χωρίς αντιστήριξη. Η λογική πίσω από την επιλογή του άνωθεν ορίου είναι ότι σε περίπτωση κατάρρευσης ο εργαζόμενος θα είναι εις θέση να συνεχίσει να αναπνέει. Περιττό να πω ότι στην Ελλάδα τέτοιου είδους κανονισμοί στα εργοτάξια πολύ σπανια τηρούνται.

Όσο αφορά το συγκεκριμένο όρυγμα δεν γνωρίζω αν τα τοιχώματα αποτελούνται από σχιστόλιθο (πέτρωμα) η υπάρχει έδαφος κάτω από τον σχιστόλιθο. Προφανώς αν υπάρχει έδαφος μετά τα 1.2 μετρα θα πρέπει να αρχίσουν να τοποθετούν αντιστηρίξεις.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα
Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη αν το έχετε ήδη συζητήσει το θέμα, αλλά διαβάζοντας το βιβλίο του Oscar Broneer , για το Λέοντα της Αμφίπολης , που βρήκα στο παρακάτω link

http://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=wu.89095909818;view=1up;seq=6

συνειδητοποίησα ότι στη θέση που είναι στημένο τώρα το Λιοντάρι είχαν βρει βάση διαστάσεων 9,9Χ9,9.
Δηλαδή έχουν βρεθεί δύο βάσεις?
Ξέρετε αν έχει δοθεί καμία επίσημη εξήγηση?

Dazbaw είπε...

παραθέτω 2-3 φωτογραφίες για σκέψη και προβληματισμό, αν κάποιος διαθέτει χρόνο...

http://en.museicapitolini.org/collezioni/percorsi_per_sale/palazzo_nuovo/atrio/statua_colossale_di_marte_pirro

στον παραπάνω σύνδεσμο υπάρχει ένα άγαλμα του 1ου αιώνα μ.Χ. στο palazzo_nuovo του καπιτωλίου το οποίο απεικονίζει τον θεό Άρη με την μορφή του Πύρρου...

στον θώρακα ξεχωρίζει η απεικόνιση 2 γρυπών... και μου θυμίζει πολύ αυτό :

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14699

επίσης υπάρχουν κάποιοι ανθή που στολίζουν την θωράκιση και είναι ίδιοι με αυτούς στην λάρνακα του Φιλίππου Β

http://lithosfotosoneirou.files.wordpress.com/2013/10/1238346_1424808621066221_39770894_n.jpg

μόνο η λάρνακα του Φιλίππου έχει αυτούς τους στολισμούς, ενώ όλες οι άλλες βασιλικές που βρέθηκαν είχαν μόνο τους ρόδακες...

τέλος για να καταλάβουμε πόσο πολύ μισούσε τους Αιακίδες ο Κάσσανδρος, ο Πλούταρχος περιγράφοντας τα παιδικά χρόνια του Πύρρου λέει :

Οὕτω δὲ σωθέντες καὶ φθάσαντες τὴν δίωξιν, εἰς Ἰλλυριοὺς παρεγένοντο πρὸς Γλαυκίαν τὸν βασιλέα· καὶ καθεζόμενον εὑρόντες οἴκοι μετὰ τῆς γυναικός, ἐν μέσῳ τὸ παιδίον ἐπὶ τῆς γῆς κατέθεσαν. ὁ δ' ἦν ἐπὶ γνώμης, Κάσσανδρον δεδοικὼς ἐχθρὸν ὄντα τοῦ Αἰακίδου, καὶ σιωπὴν εἶχε πολὺν χρόνον βουλευόμενος

και κάτι τελευταίο , ίσως ασήμαντο, αλλά ενδιαφέρον στο ίδιο κείμενο του Πλούταρχου διαβάζουμε:

ὁ δὲ Πύρρος οὕτω τὴν ἀρχὴν ἀποβαλὼν καὶ γενόμενος πάντων ἔρημος, Δημητρίῳ τῷ Ἀντιγόνου προσέμειξεν ἑαυτόν, ἔχοντι τὴν ἀδελφὴν αὐτοῦ Δηιδάμειαν, ἣν ἔτι μὲν οὖσαν κόρην ὠνόμαζον Ἀλεξάνδρου τοῦ Ῥωξάνης γυναῖκα, τῶν δὲ κατ' ἐκείνους δυστυχηθέντων, ὥραν ἔχουσαν αὐτὴν ἔγημεν ὁ Δημήτριος.

Dazbaw είπε...

βασικά για να βοηθήσω εκείνους που δεν ξέρουν αρχαία, λέει ότι ο Πύρρος κατέφυγε στον Δημήτριο τον Αντίγονο που είχε γυναίκα την αδερφή του την Δηιδάμεια, η οποία όταν ήταν μικρή προοριζόταν για γυναίκα του Αλέξανδρου Δ'...δηλά δη η Ολυμπιάδα ήθελε να συνεχιστεί η δυναστεία των Αιακιδών στην Μακεδονία...

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Εμπεδότιμε,
Σε συζήτηση που είχα με φίλους που σπουδάζουν αρχαιολογία, οι οποίοι έχοντας επισκεφτεί την Βεργίνα αρκετές φορές αναφέρθηκαν στα χρώματα που αποδίδονται τόσο στο ψηφιδωτό όσο και στους εώς τώρα θαλάμους του ταφικού μνημείου. Όλοι συμφωνούσαν οτι έχουν Αιγυπτιακή επιρροή λόγω του έντονου χρυσού η κίτρινου χρώματος (ψηφιδωτό) που αποδίδεται σε σχέση με αυτό που βρέθηκε στην Βεργίνα. Βέβαια δεν κάθησα να το επαληθεύσω ο ίδιος παρά θέλησα να το μοιραστω μαζί σου κα μαζί με όλους τους σχολιαστές του ιστολογίου. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, να ένα άλλο επιχείρημα επιβεβαίωσης της θεωρίας σου.
Σας παραθέτω την έγχρωμη φωτογραφία όπως δόθηκε στην δημοσιότητα.

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/blog-post_73.html

aekara είπε...

http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1542108 (Φωτογραφία του Λάκη Παπαδάκη, συνεργάτη του Βρετανικού Ινστιτούτου Εσωτερικής Διακόσμησης, καθηγητή Τέχνης και Σχεδίου στο Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου)

virgi είπε...

Ο ίδιος Αμερικάνος αρχαιολόγος

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/09/13/is-this-alexander-the-great-s-tomb.html

Εδώ στα Ελληνικά
http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/tzeims_rom_gia_amfipolh_mono_o_megas_aleksandros_tha_aksize_ayto_to_mnhmeio_ti_anaferei_gia_to_thrulo_toy_ptolemaioy_kai_thn_antikatastash_toy_leipsanoy_toy_strathlath.3029149.html

Εδώ με διαφορά ενός μήνα στο Έθνος.

http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/kathhghths_tzeims_rom_to_fantasma_ston_throno_o_tumvos_ths_amfipolhs_mporei_na_einai_rwmaikos.3090313.html΄


Ο διευθυντής τεχνικού γραφείου αρχαιολογικών ανασκαφών στο Ισραήλ μιλάει στο Newsbomb και εξηγεί για ποιο λόγο θεωρεί πως ο τάφος είναι του μεγάλου στρατηλάτη
Την εκτίμηση πως η Αμφίπολη κρύβει ένα μεγάλο μυστικό και μάλιστα πως ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο εξέφρασε ο Θεοδόσης Μητρόπουλος, δόκτωρ αρχιτέκτων και διευθυντής τεχνικού γραφείου αρχαιολογικών ανασκαφών στο Ισραήλ.
Ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb και τη Μαρία Γιαχνάκη υποστηρίζει πως ο τάφος δεν έχει συληθεί, ενώ «βλέπει» πολλά στοιχεία της αιγυπτιακής μεθόδου
«Ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί αυτή την στιγμή για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη είναι αν τελικά το ταφικό μνημείο και τα ευρήματά του είναι ρωμαϊκής ή μακεδονικής προέλευσης», αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος.
Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει πως στην περίπτωση που ο τάφος είναι ρωμαϊκός τότε οι αρχαιολόγοι δεν ξέρουν γιατί πρόκειται. Αν όμως είναι μακεδονικός «δεν είναι ούτε της Ολυμπιάδας ούτε της Ρωξάνης αλλά πρόκειται για ‘’μεγάλη ταφή’’» λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:
«Έχω την πεποίθηση ότι πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο. Ξέρουμε ότι μεταφέρθηκε και ετάφη αλλού».
«Συνάδελφοί μου αρχαιολόγοι εδώ στο Ισραήλ μάλιστα που τους έχει απασχολήσει κι εκείνους το θέμα αυτό έντονα, υποστηρίζουν ότι πιθανώς βρίσκεται μέσα στο ταφικό μνημείο ο Αλέξανδρος γιατί ήταν ταριχευμένος κατά την αιγυπτιακή μέθοδο και είναι και πολύ πιθανό να μεταφέρθηκε στην Αμφίπολη που δίπλα ήταν ο ναύσταθμος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ενώ συνεχίζει:
«Εγώ παρόλα αυτά», συνεχίζει ο διευθυντής τεχνικού γραφείου αρχαιολογικών ανασκαφών, «έχω δει αρκετούς τάφους μικρότερης εμβέλειας στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία όσο ήμουν στην αρχαιολογική υπηρεσία εκεί και μπορώ να καταλάβω τις διαφορές και να πω με σιγουριά ότι αυτό το μνημείο είναι ‘’μεγάλης ταφής’’».
«Κάποιοι λένε ότι μπορεί να είναι και άνδρες του Μέγα Αλέξανδρου , εγώ δεν το πιστεύω αυτό» λέει στο Newsbomb ο κ. Μητρόπουλος.
«Βλέπει» πολλά στοιχεία της αιγυπτιακής μεθόδου
Ο δόκτωρ αρχιτέκτων «βλέπει» στοιχεία της αιγυπτιακής μεθόδου, καθώς όπως αναφέρει το γέμισμα του τάφου οδηγεί σε αιγυπτιακές μεθόδους διότι το γέμισμα είναι με ψιλή άμμο.
«Επίσης οι υδραυλικές ιδιότητες του μνημείου παραπέμπουν σε αιγυπτιακή μέθοδο. Αν θέλει κάποιος να συλήσει και ανοίξει τρύπες τότε θα χυθεί η άμμος» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητρόπουλος αποκαλύπτει πως στην περίπτωση αυτής της ανασκαφής θα δούλευε αλλιώς. Αρχικά θα προστάτευε όλο τον χώρο για να μην υπάρχει πρόβλημα από βροχές και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ενώ μετά θα προχωρούσε στη διαδικασία της ανασκαφής και όλων των εσωτερικών εργασιών.
«Πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η ανασκαφή χρειάζεται φοβερή υπομονή. Στην αρχαιολογία ακόμη κι ένα κουταλάκι έχει μεγάλη αξία για την πληροφόρηση. Δεν πρέπει να τρέχουμε αμέσως για το κέντρο. Μέσα από τα χώματα θα βρούμε πλούσια στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιστήμη αυτή της έρευνας και της ανασκαφής».
<>

http://www.newsbomb.gr/ellada/politismos/story/496171/th-mitropoylos-gia-amfipoli-eho-tin-pepoithisi-oti-o-tafos-einai-toy-mega-alexandroy

Andreas72 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Andreas72 είπε...

Μία πολύ ενδιαφέρον συνέντευξη, απο το 2012.
Ειδικά από το 11:25 που η κυρία Κοτταρίδου, αναφέρεται στον αναταγωνισμό μεταξύ των αρχαιολόγων.
Γενικά μια εκπομπή που δείχνει πώς σκέφτονται οι ΣΟΒΑΡΟΙ αρχαιολόγοι.
https://www.youtube.com/watch?v=tW8P2gZeMbk

paratiritis είπε...

τι μου θύμησες Αντρέα72, ήταν από τις αγαπημένες μου εκπομπές.
όντως, μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την κυρία Κοτταρίδη.

Andreas72 είπε...

Η κυρία Κοτταρίδου ειναι συγκλονιστική στις αφηγήσεις της.
Αυτή την συνέντευξη πρέπει να την δούνε όλοι που πιστεύουν ότι η αρχαιολογία είναι μόνο:
- Βρήκαμε τάφο
- Μπουκάρουμε μέσα
- Ξεθάβουμε γρήγορα να βρούμε
- Παρουσιάζουμε τα ευρήματα
Είμαι πράγματι ευτυχισμένος, που βρήκα αυτό το μπλογκ, που η συντριπτική πλειοψηφία δεν σκέφτεται έτσι.

Effie είπε...

Προσπαθώντας να σχηματίσω μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα για το μνημείο ως εδώ διαπιστώνω:
1. 13 σκαλιά από πωρόλιθους (όχι μάρμαρο) που οδηγούν σε είσοδο από βοτσαλωτό δάπεδο με τριγωνικά σχέδιο (μέτριας καλλιτεχνικής δημιουργίας) –Διαφραγματικός τοίχος με πωρόλιθους έμπροσθεν σφιγγών
2. Μεγαλοπρεπής είσοδος σε σφίγγες χωρίς φτερά και κεφαλές, με αψίδα από πωρόλιθους από πάνω. Τμήματα φτερών βρέθηκαν στον πρώτο θάλαμο Θ1 (πιθανόν από το σεισμό) και μεγαλύτερα στον Θ3 (από ποιους μεταφέρθηκαν και γιατί;). Επίσης στον Θ3 βρέθηκε τμήμα λαιμού της αριστερής σφίγγας και το κεφάλι της δεξιάς με «κάλαθο» σε πλήρη αναντιστοιχία με ότι γνωρίζουμε για σφίγγες σε ταφικά μνημεία.
3. Θ1 με πολυτελές μάρμαρο (ορθομαρμάρωση), ιωνικό περιστύλιο στην είσοδο, και «αδρό» ένθετο μωσαϊκό με σχετικά μεγάλες πορφυρές ψηφίδες (πολύ κατώτερο σε σύγκριση με παρόμοια ψηφιδωτά από τα ανάκτορα στην Πέλλα που είναι πολύ περισσότερο «λεπτοδουλεμένα» και καλλιτεχνικά). Θόλος δίκην τόξου/αψίδας από πωρόλιθο (σε αντίθεση με την πλαϊνή ορθομαρμάρωση). Χώρος γεμάτος με αμμώδες χώμα.
4. Επιβλητικές βάσεις με ορθομαρμάρωση αντί οπίσθιου τοίχου στον Θ1 με δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες σε πεσσούς, ή Κλώδωνες, ή Μαινάδες (πάντως εξαιρετικά γυναικεία αγάλματα) με τις κόρες να ανασηκώνουν με χάρη την άκρη της εσθήτας με το ένα χέρι, το άλλο χέρι οριζόντιο προς την είσοδο Θ2-δεν είναι γνωστό αν κρατούσαν κάτι ανάμεσα στα οριζόντια προτεταμένα χέρια. Διαφραγματικός τοίχος σε τμήμα του ύψους των Καρυάτιδων έμπροσθεν αυτών από πωρόλιθους. Χώρος γεμάτος με αμμώδες χώμα.

Effie είπε...

...συνέχεια
5. Θ2: πάτωμα: το αποκορύφωμα της τέχνης με ανυπέρβλητης τεχνικής και εκφραστικότητας ψηφιδωτό, πλαϊνοί τοίχοι ορθομαρμάρωση, Θόλος δίκην τόξου/αψίδας από πωρόλιθο (σε αντίθεση με την πλαϊνή ορθομαρμάρωση). Μαρμάρινη οριζόντια πλάκα σε μικρό τμήμα της οροφής με ρόδακα (ρόδακες) στην κάτω επιφάνεια. Χώρος γεμάτος με αμμώδες χώμα.
6. Εϊσοδος προς Θ3: Βαριά δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα (υποδηλώνει εν γένει είσοδο στον κυρίως ταφικό χώρο, με ποιότητα σε πλήρη αναντιστοιχία με το εσωτερικό του Θ3) σπασμένη σε αρκετά κομμάτια με μαρμάρινη βάση στην οποία συρόταν πάνω σε οδηγούς, που υποδηλώνει μάλλον επανειλημμένα ανοίγματα της θύρας.
7. Θ3-χαμηλότερο επίπεδο από Θ1/Θ2: Τοίχοι Θ3 από πωρόλιθους (;) με υπολείμματα από άλικο χρώμα, σαθρό τοίχωμα υποδεέστερης ποιότητας από Θ1/Θ2, θάλαμος γεμάτος με χώμα σε ακαταστασία, με ανακατεμένους πωρόλιθους πατώματος, και κομμάτια θυρών, κεφαλή μιας σφίγγας, τμήμα λαιμού της άλλης, και ευμεγέθη τμήματα φτερών των σφιγγών, καθώς και τμήματα από το κυκλικό έλλειμμα μωσαϊκού του Θ2. Οροφή πάλι τοξοειδής (;) από πωρόλιθους. Ευρύ χωματώδες όρυγμα στο ανακατεμένο πάτωμα με παραλληλόγραμμο σχήμα στο οποίο βρέθηκε το ένα θυρόφυλλο και κομμάτια από πωρόλιθους πατώματος.

Μέχρι τώρα ουδέν αξιόλογο «κινητό» εύρημα που να υποβοηθά στη χρονολόγηση του μνημείου (το μωσαϊκό είναι επιβεβαιωτικό της χρονολόγησης= 325-300 π.Χ.) ή στο ποιος ή ποιοι είχαν ενταφιαστεί.
Δεν μπορώ να καταλάβω την πλήρη έλλειψη ευρημάτων (νεκρική κλίνη, λάρνακα, θρόνος, κτερίσματα, οτιδήποτε) ούτε γιατί ο σεισμός επηρέασε επιλεκτικά τη θύρα και τον Θ3 (όπως πιθανολογείται από μερικούς) ενώ όχι τους Θ1/Θ2. Καταλήγω ότι πρέπει να υπάρχει σύληση ή βανδαλισμός ή και τα δύο, με έμφαση στον Θ3 (τι περιείχε ο Θ3 για να είναι ολόκληρος σπασμένος /σκαμμένος στο πάτωμα; Περιείχε κάτι; Ή μπαίνοντας οι όποιοι παρείσακτοι δεν βρήκαν κάτι και άρχισαν να σκάβουν; Ή μετά το βανδαλισμό δημιουργήθηκε το όρυγμα ως «αποθέτης» των κακοποιημένων έργων του τάφου);
Γιατί οι έγιναν οι πρόχειροι διαφραγματικοί τοίχοι (πλήρης αναντιστοιχία με το λαμπρό του μνημείου), και πότε; Γιατί επιχωματώθηκε, πότε, ένα τόσο λαμπρό μνημείο;
Δύσκολο να βγει μια υπόθεση εργασίας που «να δένει» όλα τα ευρήματα. Το πιο απλό να υποθέσει κανείς, είναι ότι ξεκίνησε σαν μεγαλοπρεπής τάφος, δεν τελείωσε με τις αρχικές προδιαγραφές λόγω πολιτικών και οικονομικών αλλαγών (κατά George Watkins-έμφαση στην υποδεέστερη κατασκευή του Θ3-) και άγνωστο αν τελικά πρόλαβε να φιλοξενήσει κάποιον. Αν αυτό έγινε, οπωσδήποτε αφαιρέθηκαν από κάποιους όσα ήταν τα του νεκρού, ενώ προκλήθηκαν καταστροφές στα έργα τέχνης του μνημείου. Οι μεταγενέστεροι «απόθεσαν» τα κατεστραμμένα τμήματα έργων τέχνης στο όρυγμα (που μπορεί να προϋπήρχε και να περιείχε αντικείμενα του νεκρού) και ύψωσαν τους διαφραγματικούς τοίχους βιαστικά για προστασία.
Πιθανότητα το όρυγμα να οδηγεί σε επέκταση του τάφου; Μα πως, σκάβοντας το χώμα; Χωρίς «οδηγό» περαιτέρω πορείας , έτσι τυφλά (εκτός αν υπάρχει σε άλλο σημείο του Θ3 είσοδος προς τα κάτω);
Δεν ερμηνεύω την επιχωμάτωση, ίσως έγινε μεταγενέστερα από τους διαφραγματικούς τοίχους, ίσως ταυτόχρονα, για πλήρη απόκρυψη του μνημείου.
Θα πάρει πολύ καιρό να απαντήσουμε σε μερικά από τα ερωτήματα….Γρίφος είναι αυτό το μνημείο, αλλά συνολικά μοναδικό έργο τέχνης των ελληνιστικών χρόνων. Θα μας αποκαλύψει άραγε μέρος τουλάχιστον των μυστικών του;

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@aekara
Φοβερή η ακριβής αναπαράσταση του ψηφιδωτού απο την φωτογραφία που ανέβασες!!!! Φένεται ότι το κίτρινο χρώμα έχει την τιμητική του.

paratiritis είπε...

@Effie ό,τι και να υπάρχει δεν είναι και δεν έπρεπε να ήταν στον Θ3, είναι αλλού.
υπάρχει μυστηριακή σιγή στον τάφο, δεν θέλει να αποκαλύψει τα μυστικά του και πρέπει να είναι πολλά.
"σου σηκώνεται η τρίχα", δέος και σεβασμό πρέπει να δείξουμε.
ας περιμένουμε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Effie

Το ότι δεν υπάρχουν κινητά ευρηματα είναι πολύ φυσιολογικό γιατί ό,τιέχουμε δει μέχρι τώρα δεν αφορά τον κυρίως τάφο αλλά τον ταφικό διάδρομο που εκεί δεν τίθενται κινητά ευρήματα, ούτε έπιπλα, ούτε κλίνες, ούτε λάρνακες ούτε τίποτα.

Ακόμα και ο Θ3 ο οποίος κλείνει με πόρτα στην ουσία δεν είναι μέρος του κυρίως τάφου αλλά περιέχει από ό,τι φαίνεται μόνο την κάθοδο (πρέπει να υπάρχουν σκαλιά ) προς τον κυρίως τάφο.

Το αίτιο της διατάραξης του Θ3 και των ελαχίστων φθορών στους άλλους δύο θαλάμους είναι απόρροια ενός ισχυρού σεισμού ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στον Θ3 λόγω του ότι δεν είχε γεμίσει μέχρι πάνω με χώμα είτε από την αρχή είτε λόγω καθίζησης του εδάφους που γέμισε το όρυγμα με χώμα και έτσι χαμήλωσε η στάθμη του.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το υπάρχον χώμα μέσα στον Θ3 ταλαντούμενο σαν κύμα έπεσε πάνω στην πόρτα και την κατέστρεψε, για αυτό και βρέθηκαν κομμάτια της στον Θ2.
Δες την ανάρτηση : http://www.empedotimos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_3.html

Στους αλλους δύο θαλάμους, επειδή το χώμα ήταν μέχριπάνω η κίνηση του ήταν μικρή με αποτέλεσμα να προκληθούν οι μικρές φθορές στις Καρυάτιδες.

Οσον αφορά Σφίγγες και ψηφιδωτό το έχουμε πει ότι είναι θέμα τελετουργικού.

Ούτε τυμβωρύχοι, ούτε ποτέ ο τάφος ήταν επισκέψιμος (εδώ γελάμε) ούτε μεταγενέστερη επιχωμάτωση.

Απορώ που λες ότι δεν υπάρχει υπόθεση ργασίας και δεν την έχεις αντιληφθεί μέχρι τώρα μετά από τόση ηλεκτρονική μελάνη που εγώ τουλάχιστον έχω χρησιμοποιήσει.

Αυτή η υπόθεση εργασίας είναι η πιο λογική και πιο ρεαλιστική.

Όλες οι άλλες ερμηνείες πέφτουν σε αδιέξοδο απο μόνες τους και αυτοαναιρούνται.

Δεν καταλαβαίνω γιατί ανακυκλώνουμε συνέχεια τα ίδια πράγματα.

aekara είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=02JBVAJc4i4 Απο 24'40 εως 26'00,τι ενοει?οτι ενω εσυ εχεις την σωρο του Μακεδονα η σποδος των βασιλεων(η τεφρα) βρισκεται κατω απο ενα περι οικοδομημενο ορος?η οτι ενω εσυ λες οτι φυλας τον Μακεδονα σε ενα αντρο η τεφρα του βασιλεια βρισκεται κατω απο ενα ορος?http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1536985 ασε που εχει και σκαλοπατι εκει που ακουμπαει κατι που μοιαζει με σιδερο μεσα στην ταφρο.

giannis_ είπε...

@effie
Γιατί θεωρείς ότι σκάβανε στα τυφλά και έπρεπε να υπάρχει κ άλλη είσοδος στο Θ3; οι αρχαίοι σκάβανε υπογείως με μεγάλη ακρίβεια όπως σήμερα,για παράδειγμα ευπαλίνειο υδραγωγείο Σάμου,6ος π.Χ., σκάψανε το βουνό και από τις δυο πλευρές και συναντήθηκαν με ακρίβεια στο κέντρο του βουνού!
Επίσης όσον αφορά το υπέδαφος του καστά θα διαβάσεις για τις ιδιότητες του ότι "ο σχιστόλιθος Παγγαίου διακρίνεται για την ιδιαίτερη σκληρότητα και ανθεκτικότητά του (αντέχει σε παγετό έως -40 βαθμούς!), ενώ έχει εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες όσον αφορά στην υγρασία. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν, που διασφαλίζει υγιεινές συνθήκες στους χώρους όπου επενδύεται, καθώς εκπέμπει ελάχιστο διοξείδιο του άνθρακος". Άρα ξέρανε που σκάβουν.

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

Επί πτολεμαίων οι τάφοι ήταν επισκέψιμοι άλλωστε και αυτός στο σήμα που επιδεικνύονταν ως του Μέγα ήταν επισκέψιμος, έστω με την υπόθεση ότι έδειχναν ψεύτικο πτώμα.

Planet είπε...

Effie & Εμπεδότιμος:

Κινητά ευρήματα υπάρχουν, τόσο στον περιβολο (έχει επιβεβαιωθεί από την Αριάδνη Παπαφωτίου στη παρουσίασή της), όσο και στο εσωτερικο των θαλάμων (πχ. καρφιά, όπως έχει επιβεβαιωθει απο την ίδια την Περιστέρη και ανακοινωση του ΥΠΠΟ). Αν και κάποια απο αυτά φαινεται να έχουν χρησιμοποιηθεί και για χρονολογηση (πχ. αυτα που βρέθηκαν στις ανασκαφές του περιβόλου) η φύση τους (πέρα απο τα καρφιά) δεν έχει γίνει γνωστή επισήμως. Επίσης, Effie, απο όσα έχω ανασκάψει απο δηλώσεις της Περιστέρη κυρίως απο το 2013, φαινεται πως η χρονολόγηση έχει βασιστει και σε αρχιτεκτονικά στοιχεια (πχ. σε μια συνεντευξή της αναφέρει "...και απο την τοιχοδομή και όλα τα άλλα, μπορουμε να χρονολογήσουμε το μνημειο με καλή ακριβεια..."). Φυσικά, αφού υποστηρίζουν πως έχουν και ισχυρές αποδείξεις πως ο Δεινοκράτης ήταν ο αρχιτέκτονας, αναγκαστικά απο το στοιχειο αυτο και μονο το μνημείο πρεπει να χρονολογείται όσο αυτος ήταν ζωντανος, όχι πολύ αργοτερα δηλαδή απο το 300 πΧ, ενώ το ~325 πΧ μπαινει κατα κάποιο τροπο αυτοματα απο μονο του ως αρχαιοτερο όριο, δεδομένου πως δεν υπήρχαν τα λεφτά νωριτερα για ένα τέτοιο εγχειρημά.

Εμπεδοτιμε, λογικό ειναι κάποια πραγματα να ανακυκλώνονται αν κάποιες εξηγήσεις δεν πειθουν.

paratiritis είπε...

@γιάννη_ δεν ήταν επισκέψιμος στο ευρύ κοινό.
Ελάχιστοι χρησιμοποιώντας την ισχύ τους τον "είδαν από κοντά".

giannis_ είπε...

Paratiritis προφανως με αυτή την έννοια

Ανώνυμος είπε...

@giannis
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία της ανασκαφής δεν προκύπτει ότι ο τάφος ήταν επισκέψιμος.
Το επενδεδυμένο με μάρμαρο περιμετρικό τοιχείο φαντάζομαι ήταν υπέργειο και όχι θαμένο.
Επίσης δε διακόπτεται στο σημείο της εισόδου.
Τι έκαναν δηλαδή? σκαρφάλωναν έναν τοίχο ύψους τριών μέτρων και μτά κατέβαιναν τα σκαλιά και έμπαιναν στον τάφο?

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Έχω σταματήσει εδώ και ένα μήνα να διαβάζω ( τηλεόραση δεν βλέπω ) συνεντεύξεις λοιπών αρχαιολόγων και ειδημόνων σχετικά με την ανασκαφή στην Αμφίπολη και οι λόγοι είναι :
1 . Στερούνται επιχειρηματολογίας και καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς να προσπαθούν να αναλύσουν τα ευρήματα εις βάθος . Π.χ ακέφαλες σφίγγες - άρα σύληση , χώμα στους χώρους - άρα πλημμύρα ή τσουνάμι του Στρυμόνος.
2 . Δέχονται τις πήγες όσον αφορά τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως δεδομένες ( de facto ) ενώ γνωρίζουν ότι δεν έχουν γραφεί από σύγχρονους συγγραφείς της τότε εποχής .
3 . Ενώ υποδεικνύουν κάποιους ένοικους χωρίς να έχουν κάποια ιστορική πηγή δεν υποδεικνύουν τον αυτονόητο νεκρό .Αν ακολουθήσουμε την λογική τους γιατί να έχει ταφεί ο Κάσσανδρος στην Αμφίπολη , όταν η συγκεκριμένη πόλη την τότε εποχή συνδέονταν με το όνομα του Μ.Αλεξάνδρου και γιατί όχι ο Μ. Αλέξανδρος ;
4 Δεν υπάρχουν πηγές για το συγκεκριμένο μνημείο . Έχουν αναλογιστεί γιατί ; Σε μια περίοδο πολυτάραχη στην Μακεδονία ( δολοπλοκίες , δολοφονίες ) πόσο αξιόπιστες θα ήταν οι πηγές και αν ναι θα άφηνε ο Κάσσανδρος να μνημονεύεται το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου ;
Δεν θέλω να μπω στην λογική αυτών των επιφανών διότι δεν υπάρχει . Δεν γνωρίζω θεωρήματα στην Αρχαιολογία που να οδηγούν σε συμπεράσματα , υπάρχουν όμως στα Μαθηματικά ( Γεωμετρία ) . Δεν καλύπτουν επιπλέον και την μεγάλη επιθυμία μου ο τάφος να ήταν του Μ. Αλεξάνδρου .
Και εδώ συγκρούεται η λογική με το συναίσθημα μου . Μήπως έχω παρασυρθεί από το μεγάλο πόθο και διαβάζω μόνο αυτά που ανταποκρίνονται σ'αυτόν;
Εσένα όμως Εμπεντόδιμε θα συνεχίζω να σε διαβάζω , όπως κάνω εδώ και πολύ καιρό .

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Planet

Ως κινητά ευρήματα δεν εννοώ τα τυχόν καρφιά.

Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει υπόθεση εργασίας δεν αιτιολογείται από το αν πείθει η όποια υπόθεση.

Και εν πάσει περιπτώσει έχουν διατυπωθεί ακόμα και οι πιο απίθανες υποθέσεις.
Να αρχίσουμε να τις ανακυκλώνουμε όλες, ποιά είναι η γνώμη σου ;

Planet είπε...

OK Εμπεδότιμε, δε μου ειναι κατανοητο το που αντιστοιχει το "κινητά ευρήματα". Εγώ αναφέρθηκα στη γενική χρήση του όρου.

Δεν έκανα καποιο σχολιο για υποθέσεις εργασίας ούτε ειπα πως πρεπει να ανακυκλωνονται ατυχείς υποθέσεις. Αναφέρθηκα γενικώς με τη λέξη "πράγματα" έχοντας υποψην πχ. ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά γιατι καποιοι απο εμας θεωρουν πως δεν καλύπτονται απο καμμια υποθεση. Τετοια ερωτήματα ειναι λογικο να ανακυκλονονται.

Φυσικά και κάποια πραγματα ειναι υποκειμενικα. όπως εσύ πιστευεις πως η υποθεσή σου ειναι σωστή, και αλλοι πιστευουν πως η δικια τους υποθεση ειναι το ιδιο καλή. Και παιζει και αυτο το ρόλο του στο τι (επανα)διατυπώνεται εδώ.

vagkalf07 είπε...

@ EFFIE...για μενα το στοιχειο που εμπαιδωνει την αντιληψη της αμεσης, μετα την ολοκληρωση του ταφου, επιχωματωσης ειναι μαρμαρινη ψευδοροφη που προφανως ηταν βοηθητικη της επιχωματωσης(ποιος κατασκευαστης θα διευκολυνε τους τυμβωρυγχους στο εργο τους?) και το πρωτο κομματι της θυρας που βρεθηκε στον θ3 και αραξε πανω στην επιχωματωση...αλλα ναι..συμφωνω μαζι σου οτι πρεπει να αρχισουμε να οδηγουμε την σκεψη μας απο την αρχη τωρα που τα πραγματα ειναι σε κομβικο σημειο...αλλα για μενα ποια ειναι κινητα στοιχεια που θα μπορουσαν να επιβεβαιωσουν η να απορριψουν τις αποψεις μας...τα κινητα που εχουν αποκρυψει...(και δεν μιλαω συνωμοσιολογικα) νομιζω οτι αν ο Εμπεδοτιμος εχει δικιο ..εεε ναι κατι σε επιγραφη (ισως στον θ3)θα επρεπε να υπηρχε αλλα σε θεση που να μην εξιταρει τους επιδοξους τυμβωρυγχους η σε μηνυμα σαν γριφο....(τι να φοβηθει ενασ αρχιτεκτονας που ειχε την αντιληψη οτι εφτιαξε ασυλητο μνημειο?) απο την αλλη τοσοι εργατες θα δουλευαν σε αυτο το μνημειο...μηπως ηταν μετακινουμενοι σκλαβοι που καποια στιγμη θα απομακρυνονταν..πως διασφαλιστηκε η ελλειψη πληροφορησης?...λειπουν καποια αρχαια κειμενα που το ανεφεραν..η καποιος αρχοντας που ανελαβε την επιβλεψη διεδωσε οτι ηταν για καποιον αλλον η για κατι αλλο μεχρι να γινει η ταφη??

giannis_ είπε...

Ερασιτεχνης
Πάντως με το ίδιο σκεπτικό σίγουρα σκαρφαλώσανε τουλάχιστον μία φορά, όταν βάλανε το νεκρό μέσα..

Ανώνυμος είπε...

Μήπως οι " δεσμώτες της Ακάνθου " απέναντι έχουν κάποια σχέση? Παρατραβηγμένο το ξέρω αλλά μου πέρασε από μυαλό....Τι λέτε και εσείς ?

Καλό σας βράδυ

Ανώνυμος είπε...

@ giannis
Το σκέφτηκα και εγώ....κάτι δε μου κολλάει με τη σκάλα.
Μήπως πρώτα έβαλαν τον νεκρό, επιχωμάτωσαν/ σφράγισαν, έκλεισαν το περιμετρικό τοιχείο και στο τέλος .....έφτιαξαν τη σκάλα? Κάτι δε μου πάει καλά.....
Ίσως να υπήρχε προσωρινή εξωτερική ράμπα.

ELLHN είπε...

@Όλους

Συνιστώ την μελέτη του πονήματος του Oscar Broneer.

Ανάμεσα στα πολλά σημαντικά που αναφέρει προβαίνει και στην χρονολόγηση του λέοντα. Τελευταίο τέταρτο του 4 αιώνα 325-300 p. X. Η χρονολόγηση γίνετε με πολύ σοβαρό τρόπο έχοντας μελετήσει τα τεχνικά και καλλιτεχνικά στοιχεια κατασκευής του λέοντα.

Επίσης παρέχει στοιχεια σε ότι αφορά συμβολισμούς αλλα και αρκετές συγκριτικές φωτογραφίες (μέχρι και φωτογραφίες από ζωντανούς λέοντες σε ανάλογη στάση).

Η όλη παρουσίαση, οι γνώσεις, ο λόγος και επιχειρηματολογία του δείχνουν ότι ήταν αρκετά χρονια μπροστά από την εποχή του.

Η Περιστέρη εχει συνδέσει τον λέοντα με το τύμβο με βάση τα ευρήματα. Προφανώς ήταν εις γνώσιν της η μελέτη του Broneer αλλα και τα συμπεράσματα της.

Όσοι προτάσσουν την Ρωμαϊκή άποψη στερούνται των γνώσεων του Broneer και αγνοούν την μελέτη και τα συμπεράσματα του.

Ουσιαστικά ο Broneer υποθέτει ότι είτε πρόκειται για διακεκριμένο στρατηγό(s)/ναύαρχο(s) από την Αμφίπολη (και οι 3 ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν Αμφιπολίτες με καταγωγή είτε από Κρήτη είτε από Θάσο είτε από Λέσβο) η πολυάνδριο (ως παράδειγμα η ύλη ιππικού της Αμφίπολης που έλαβε μέρος στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και διακρίθηκε για την ανδρεία της στα παιδιά των μαχών).

Ουσιαστικά οι απόψεις της σχεδόν ταυτίζονται με αυτές του Broneer. Τουλάχιστον σε αυτά που δηλώνει δημοσια. Τώρα το τι πραγματικά θα ήθελε να βρει???

Μακάρι να ήταν εν ζωή ο Broneer γιατί δυστυχώς είδε μονο τον λέοντα και όχι τι έχει εντός του τάφου.

Πολλά συγχαρητήρια στην Περιστέρη για την άψογη προσέγγιση του θέματος και της ανασκαφής.

Όλοι οι άλλοι με το που είδαν τα ευρήματα της ανασκαφής πανικόβλητοι από φθόνο και κομματικό-συνδικαλιστικές σκοπιμότητες ΔΕΝ εκφέρουν γνώμη. ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΜΙΛΑΝΕ Η ΥΒΡΙΖΟΥΝ.

Είδομεν ακόμη τίποτα δεν είναι σίγουρο...Πάντως εγώ προσωπικά είμαι πολύ προσεκτικός...

ο άνθρωπος που γεννήθηκε νικητής μπορεί να έχει πεθάνει χιλιάδες χρονια πριν αλλα ο θρύλος του έχει νικήσει τον χρόνο...καλο είναι όσοι αμφισβητούν και χλευάζουν να είναι πιο προσεκτικοί...δεν είναι σώφρον να αντιπαρατεθείς με κάποιον που νίκησε τον χρόνο...μπορεί να χάσεις...

Dazbaw είπε...

http://www.academia.edu/7630629/_%CE%9F%CE%B9_%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%91%CE%91_19_1986_1991_%CF%83%CF%83._178-184_%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4._1._The_fettered_men_of_Acanthus._%CE%91%CE%91%CE%91_19_1986_178-184._

μετά από αυτό είμαι πεπεισμένος πως οι αντιφρονούντες αρχαιολόγοι διαβάζουν φανατικά Εμπεδότιμο :) ;)

vagkalf07 είπε...

@ erasitexnhs...
μολις διαβασα γι'αυτους...γιατι οχι??.. ειμαι ασχετος με ιστορια...ισως θα πρεπει να συγκεντρωθουμε στην πληροφοριακη αποκρυψη του μνημειου...αληθεια χρονολογικα θα ταιριαζε καποιος που ηταν απο την Αμφιπολη και ειχε την δυνατοτητα να προσελαβε τον δεινοκρατη ??

vagkalf07 είπε...

απο την αλλη ..ο δεινοκρατης ηταν εκεινη την εποχη τοσο "λιγουρης" επαγγελματικα που να αναλαμβανε τετοια εργολαβια κι ας ηταν υποδεεστεροι οι πελατες αλλα με φραγκα?(η ανθρωπινη φυση δεν αλλαζει με το περασμα των χρονων)..και παρ'ολα αυτα να εκανε υπερπαραγωγη??..αλλα και με προχειροτητες..λογω της και της μη υψηλης ορεξης..?(παντως την δυσκολια συλησης θα την επιμελουνταν σιγουρα καλα..αφου το ονομα του μετα τον θανατο του Αλεξανδρου θα ηθελε να μεινει...

vagkalf07 είπε...

..αν ο καλιτεχνικος δημιουργος αισθανεται ανωτερος των πελατων του...κανει τα δικα του..και καπου η με καποιον τροπο θα φαινεται περισσοτερο αυτος...

Dazbaw είπε...

ακούστε τι λέει η γνωστή μας Κινγκ για τον Αυτοκράτορα Αύγουστο :

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=v-aqZ-Mk1Zc#t=104

[Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, ο Αύγουστος στην αρχή της καριέρας του απεικόνισε τον εαυτό του ως Μέγα Αλέξανδρο και ένας από τους τρόπους της απεικόνισής του είναι με τη χρήση μιας σφραγίδας, για να σφραγίζει έγγραφα και η σφραγίδα είχε την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω σε μία σφίγγα.Συνεπώς αυτός συνέδεσε αυτά τα δύο.]

εδώ http://capitolini.info/scu00058/?lang=en

διαβάζουμε για το άγαλμα του Πύρρου που παρέθεσα πριν :

[The statue based on an Augustan original, rebuilt through copies and modifications, clearly shows its classic matrix; the original Augustan work, in accordance with the cultural climate of the period, broadly speaking draws upon a 4th century BC late classic model.]

και εδώ :http://en.museicapitolini.org/collezioni/percorsi_per_sale/palazzo_nuovo/atrio#percorso-opere

[the “Pyrrhus”, or the colossal statue depicting Mars in military dress, from the Forum Transitorium, a Flavian copy of the original cult statue in the temple of Mars Ultor in Augustus’ Forum]

εδώ με την σφίγγα στην περικεφαλαία :

http://capitolini.net/images/medium/0001.foto.col.08722.jpg

και μην ξεχνάμε την σφίγγα στο ξίφος του Φιλίππου Β :

http://odysseus.culture.gr/h/4/gh431.jsp?obj_id=14048&mm_id=9241

εδώ φαίνεται καλύτερα η διακόσμηση με τα χαρακτηριστικά άνθη που έχει και η λάρνακα του Φίλιππου Β :

http://italiadaisuki.seesaa.net/article/388220315.html

και εδώ καταλαβαίνει κάποιος το μέγεθος του :

http://burkettphotos.phanfare.com/1531757_1612113#imageID=15345840

vagkalf07 είπε...

@ Dazbaw

oοοολα ξεκινουν ..και στην σκεψη του εμπεδοτιμου...και φανταζομαι πολλων απο μας...οτι προκειται για εργο του δεινοκρατη...ειναι η μονη σταθερη που εχουμε απο την Περιστερη,,,αν ΔΕΝ εχει αδιασειστα στοιχεια γι'αυτο...τοτε μιλαμε για οτι θελουμε...και δεν εννοω μετρα δεινοκρατη και μεταξωτες κορδελες..αδιασειστα στοιχεια ξερουμε ολοι τι σημαινει..θα πεσει πολυ 'ΞΥΛΟ' μετα.

hylap-vn είπε...

Το είχα πει και παλαιότερα. Πέρασε στο ντούκου αλλά το ξαναλέω.

Μήπως οι σφίγγες στην είσοδο του τάφου είχαν ΟΥΡΕΣ?
Υπάρχει επαρκής χώρος και για ουρές.

Αφορμή που επαναλαμβάνομαι είναι αυτή η φωτό που μας θύμισε ο Dazbaw.
http://odysseus.culture.gr/h/4/gh431.jsp?obj_id=14048&mm_id=9241

Πάρτε θέση παρακαλώ :-)

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

εισι ακριβως στο πνευμα που απο χθες το βραδυ ανεπτυξα ..τωρα που πλησιαζουμε μετα απο αυτον τον φανταστικο δρομο στο ενα απο τα δυο κομβικα σημεια..μηπως θα πρεπει να αρχισουμε να ανατωτιομαστε για τα στοιχεια που αποκρυβουν η δεν εχουν ανακαλυφθει ακομη..ποια στοιχεια ,ο καθενας με την δικη του θεωρια,υπερ η κατα της κυριαρχης αποψης του blog,θα περιμεναμε να βρεθουν στο μνημειο?..παντως τον "ποπο" των σφιγγων οντως δεν τον εχουμε δει..

hylap-vn είπε...

@ vagkalf07 και όλους.

Είναι δεδομένο ότι είναι του Δεινοκράτη. Τσάμπα σπαταλάμε χρόνο να το συζητάμε. Δεν είναι μόνο η τεχνοτροπία του λαξευμένου μάρμαρου και τα διάφορα μισόλογα που μας λέει η Περιστέρη/Μενδώνη.

Η Περιστέρη έχει βρει πολλά πράγματα ΠΑΝΩ στον λόφο που ΔΕΝ έχει ανακοινώσει.
Συγνώμη που επαναλαμβάνομαι, το είχα ξαναποστάρει αυτό αλλά για μένα δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη:

http://hylap-vn.blogspot.gr/2014/10/blog-post_25.html

vagkalf07 είπε...

ας πει ο καθενας τι θα περιμενε με βαση την θεωρια που εχει ενστερνιστει..ποια θα ηταν τα αναμενομενα ευρηματα...βεβαια καλο θα ηταν να το κανουν οι εμπειροι της παρεας...δεν ειμαι απο αυτους.

panos είπε...

Μια που αναφέρθηκαν οι Σφίγγες να μου επιτρέψετε να πάμε στον τοίχο σφράγισης που ήταν μπροστά τους. Από αυτό τον τοίχο, όπως βρέθηκε, λείπανε κάποιοι ογκόλιθοι. Έχουμε κάποια εξήγηση γι'αυτό το έλλειμμα;

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

οταν η περιστερη θα κανει ανακοινωσεις...τι θα περιμενες να ακουσεις?...βεβαια ασ μην κρυβομαστε..μονο μια επιγραφη θα επιβεβαιωνε το γεγονος..η...τα πιο βαθια ευρηματα που θα ακολουθησουν ...αλλα προσεχε κατι...ισως να πονταρουν σ'αυτα για να βουλωσουν στοματα και οσον αφορα το θεμα δεινοκρατη να παει περιπατο...εκτος αν ειναι τα πιο κοντινα σεναρια στον μεγαλο,ηφαιστιωνας or ο εαυτος του.Αν με ανησυχει κατι δεν σας κρυβω ειναι ενα...η περιστερη αλλαξε συνεργατη στο γαιοσκαναρισμα.Αλλα θα μαθετε γιατι.(παντως απο το ποστ που ξανακανες..δεν βλεπω καμμια μορφη του δεινοκρατη..μαλλον προσπαθεια το σκαναρισμα του παπαθεοδωρου να παει πιο βαθια μειωνοντας τον ογκο των χωματων)

vagkalf07 είπε...

@ panos

μια χαρα ηταν ο τοιχος..οι ιδιοι οι ανασκαφεις τον αφαιρεσαν για να φανουν και οι σφιγγες οταν θα ερχοταν ο Πρωθυπουργος...ετσι ξερω εγω..και ο blogger(εικαζω για τον blogger)

panos είπε...

Όχι, δε νομίζω...
Δες λίγο στο παρακάτω video:
https://www.youtube.com/watch?v=cdXUt8eNBXI
Τι λέει η ίδια η Περιστέρη, άπό το 1:20.

hylap-vn είπε...

@ vagkalf07

Δεν βλέπεις το τεράστιο ανασκαφικό σκάμμα στην ευθεία ακριβώς της εισόδου του τάφου? Το υπολογίζω τουλάχιστον 50 μέτρα επί 20. Δεν βλέπεις το ανάγλυφό του?
Εκείνος ο τοίχος που φαίνεται πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα ψηλός!
Και τίποτα από αυτά δεν υπήρχε πριν αρχίσει η Περιστέρη να σκάβει τον λόφο Καστά.

Αν ξέρεις μία στις δέκα ποιός είναι θαμμένος σε έναν μακεδονικό τάφο τότε μόνο μία στις χίλιες ξέρεις ποιός είναι ο Αρχιτέκτονας.
Και όμως, η Περιστέρη λέει τον αρχιτέκτονα με σιγουριά 100% !!

Να κάνω μία πρόβλεψη?
Αν αποφασίσουν να μην συνεχίσουν την ανασκαφή το χειμώνα (περιμένοντας ίσως και τα γαιοσκαναρίσματα), θα ανακοινώσουν ΟΛΑ τα ευρήματα που έχουν γιατί θα είναι τρομερά δύσκολο
να τα κρατήσουν μυστικά όλο το χειμώνα.

vagkalf07 είπε...

@ panos

ελειπαν πετρες απο τον αλλα καποιες βρεθηκαν μπροστα στα σκαλοπατια και καποιες αφαιρεθηκαν για τις φωτο της επισκεψης δηλ.μια εικονα οτι καποιος προσπαθησε αλλα εγκατελειψε συντομα...

panos είπε...

Επίσης στο ίδιο video στο 3:30 κάποιος τη ρωτάει αν πρόκειται για ένα τάφο ή για τρεις καθώς υπάρχουν τρεις χώροι. Πως γνώριζε ο δημοσιογράφος για τρεις χώρους από τη στιγμή που πρώτη επίσημη αναφορά για δύο ακόμη χώρους γίνεται στις 25/8 και το video ανέβηκε στις 23/8;;;
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58133

panos είπε...

@ vagkalf07

Από που προκύπτει ότι κάποιες αφαιρέθηκαν για τις φωτό; Και κυρίως πως γνώριζαν από την αρχή ότι αυτός που προσπάθησε να εισβάλει εγκατέλειψε σύντομα;;; Πολύ αυθαίρετη μου φαίνεται αυτή η εικασία...

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn.... ειπες..."Αν ξέρεις μία στις δέκα ποιός είναι θαμμένος σε έναν μακεδονικό τάφο τότε μόνο μία στις χίλιες ξέρεις ποιός είναι ο Αρχιτέκτονας.
Και όμως, η Περιστέρη λέει τον αρχιτέκτονα με σιγουριά 100% !!"....συμφωνω απολυτα...γι'αυτο ειπα πιο πανω οτι αν σε ανακοινωσεις που ακολουθησουν η στην διαλεξη της στο παρισι ακουσουμε στυλακια ..μετρο δεινοκρατη και κουραφεξαλα...θα πεσει πολυ "επιστημονικο ξυλο"..θα ειναι επιστημονικη αφελεια μεγαλου βεληνηκους που δεν πιστευω οτι ειναι ετσι...εκτος αν ο παπαθεοδωρου των τει σερρων που του αφαιρεσαν την συνεχεια των γαιοσκαναρισματων εκανε μακακιες...γιατι εχω ξαναπει οτι δυο ειναι οι λογοι που επαιξε αμεσα ..ευτυχως βεβαια ..η χρηματοδοτηση της ανασκαφης..ο ενας ηταν τα σκαναρισματα του παπαθεοδωρου

vagkalf07 είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=cTpV5_vBd9c

0:20 2:30

vagkalf07 είπε...

xaxaxaxaxaxa!!!!!!!!!!!


xaxaxaxaaxaxaxax!!!!!

1:14 και μετα..."για να παμε απο πισω να βρουμε τις..εεε"

χαχαχαχαχαχαχαχαχ

https://www.youtube.com/watch?v=cdXUt8eNBXI

Unknown είπε...

Ερασιτέχνης,

http://www.pkm.gov.gr/inst/pkm/gallery/PE/Serres//press%20release/PAPAKYRIAKOY%201_123pdf.pdf

Διάβασε αν θέλεις αυτό για τον Λέοντα (από τη σελίδα 118 και μετά)

Αν το διαβάσει και ο Cal Gul ίσως ηρεμήσει αν θελήσει να καταλάβει πως για τον Λέοντα υπάρχουν 9 εκδοχές περί του πότε/πως έγινε και κατόπιν πότε/πως καταστράφηκε και όλες έχουν πέσει έξω.

hylap-vn είπε...

@vagkalf

Μπραβο για την παρατηρητικοτητα!
Παντως οι καρυατιδες ηταν ολοκληρωτικα θαμενες στην επιχωση. Πως μπορει να ηξερε τι θα βρει???

vagkalf07 είπε...

δεν ξερω τις δυνατοτητες της μεθοδου του τει σερρων...αν και στο παρακατω βιντεο ..παρακολουθησε απο το 16.20 και στο 17.12 μεγαλο γελιο η ερωτηση...αλλα το πραγματικο ζουμι ειναι λιγο μετα...

vagkalf07 είπε...

παντως το τμημα γεωφυσικης του απθ που ανελαβε απο σημερα θα τα βγαλει ολα με μεγαλη ακριβεια γιατι εχουν παγκοσμια βραβευμενη μεθοδο!...αν και για να πω την αληθεια..αν θες και το πετραδακι να σκαναρεις ...μονο ιαπωνες(ουτε καν αμερικανοι)

vagkalf07 είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=CwqrA0v2qQQ

απο 16.20 και στο 17.14 μεγαλη ερωτηση...και μετα απο λιγο ολα τα λευτα...

Unknown είπε...

Effie
Λες ‘’ Γιατί οι έγιναν οι πρόχειροι διαφραγματικοί τοίχοι (πλήρης αναντιστοιχία με το λαμπρό του μνημείου)’’.

Χωρίς να έχω καμιά σχέση με κατασκευές, οι διαφραγματικοί τοίχοι δε μου φαίνονται καθόλου πρόχειροι. Απ’ ό,τι βλέπω πρόκειται για τοίχους που έχουν κατασκευαστεί με επιμέλεια, όχι με πέτρες που είναι ατάκτως ερριμμένες. Είναι τοίχοι που δεν είναι μεν από μάρμαρο αλλά από φθηνότερο υλικό, αλλά νομίζω ότι κι εκεί υπάρχει επιμέλεια.
Οι τοίχοι σφράγισης φαίνονται ότι εφαρμόζουν τέλεια και ότι δεν αφήνουν καθόλου κενά και όλες οι πλάκες φαίνονται να είναι σε ορθογώνια που είναι όλα ίσα και μελετημένα.
Δε βλέπουμε δηλαδή μια σφράγιση που στην τελευταία σειρά δεν έφτασε το υλικό και κόπηκε μια πλάκα στη μέση κτλ.
Επίσης αν δει κανείς τις φωτογραφίες με τους πωρόλιθους κάτω από τις σφίγγες φαίνεται ότι οι πλάκες δεν έχουν πάνω τους κάποιο υλικό που να τις κολλάει (δεν ξέρω την ορολογία) και αυτό νομίζω δείχνει ότι ήταν μελετημένοι αρκετά.

Είχα δει ένα ντοκυμαντέρ για έναν τοίχο στο ιερό στη Σαμοθράκη και λέγαν πόσο μελετημένη κατασκευή είναι μιας και δεν υπήρχε κάποιο υλικό που να συγκρατεί τις πέτρες.
Οπότε ίσως να μην είναι και τόσο πρόχειροι οι διαφραγματικοί τοίχοι.
Μπορεί μήπως κάποιος ειδικός να μας πει πως του φαίνονται οι τοίχοι από πωρόλιθο σαν κατασκευή;

Unknown είπε...

@ Dazbaw
Aυτά που είπε η Κινγκ για τον Αύγουστο τα λέω τόσο καιρό. Δεν είναι μόνο η σφραγίδα του αλλά και τα νομίσματά του με Αμφίπολη, οι ναοί του στη Ρώμη και οι οικίες στην Πομπηία.
Στις μετώπες των ναών του είχε αντικρυστές σφίγγες και παραστάσεις που απεικονίζονταν στο θώρακα του Μ.Αλέξανδρου.
Είχε επισκεφτεί την Αμφίπολη και τη χρησιμοποίησε ως κομβικό σημείο. Είχε επισκεφτεί και την Αμφίπολη στη Συρία (πρώην Thapsacus/Θάψακος).

Unknown είπε...

Βλέποντας αυτό το video από την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων στη Βεργινα από τον Ανδρόνικο διαπιστώνει κανείς το πραγματικό μέγεθος και τη σημαντικότητα (και κόστος) για τον τύμβο της Αμφιπολης.

http://youtu.be/GKXWI_m9kF4

Effie είπε...

@ giannis
Δεν γνώριζα για το ευπαλίνειο υδραγωγείο στη Σάμο, πολύ καλή πληροφορία και ευχαριστώ για την πληροφόρηση, αλλά άλλο να σκάβεις "τούνελ" για να περάσεις αγωγό, άλλο να κατασκευάζεις "μυστική" κρυμμένη συνέχιση ενός λαμπρού μνημείου.Θα μας δείξει η ανασκαφή πάντως. Απλά δεν μπορώ να βγάλω λογική άκρη...όσο και να θέλω!
@ ΝΙΟΒΗ
εννοώ ότι οι διαφραγματικοί τοίχοι ήταν από ευτελές υλικό (πωρόλιθοι) σε κραυγαλέα αντίθεση με το υπόλοιπο του μνημειου, όχι πως δεν ήταν προσεκτικά χτισμένοι, αν έγιναν για προστασία, με μεγάλη προσοχή πρέπει να τους τοποθέτησαν
@ Εμπεδότιμος
Μα βέβαια έχω παρακολουθήσει και μάλιστα με μεγάλη προσοχή από την αρχή όλες τις αναρτήσεις και τη θεωρία με τους συμβολισμούς, και ας μην είμαι γνώστης συμβολισμών. Σέβομαι απόλυτα αυτούς που τους γνωρίζουν, και συγγνώμη αν προκαλώ ανακύκλωση επιχειρημάτων. Αλλά στο δρόμο, όπως προχωρούσε η ανασκαφή τα ευρήματα δεν ήταν αυτόματα "υπάκουα" στο σκεπτικό. Η είσοδος στον "δήθεν" ταφικό θαλαμο λοιπόν με την τυπική μεγαλόπρεπη δίφυλλη θύρα έγινε ψεύτικη, για να ξεγελάσει τους τυμβρύχους. Αναφέρθηκε ότι έπρεπε να υπάρχει κατώτερη θύρα που θα οδηγούσε σε σκαλιά και διάδρομο και είδαμε ένα Θ3 άνω-κάτω. Από σεισμό; να το δεχτώ ότι προστατεύτηκε λιγότερο επειδή δεν ήταν γεμάτος χώμα, αλλά δεν θα έπρεπε οι καινοί χώματος πλαϊνοί τοίχοι (στο ύψος που ήταν κενοί) να υποστούν και αυτοί κάποιο πρόβλημα; Ίσως άντεξαν, ΟΚ. Πάμε στο όρυγμα-αυτό θεωρείς ότι αντικατέστησε την θύρα με άνοιγμα προς σκάλα. Περιμένουμε σκαλιά, εντάξει περιμένω. Αλλά κανένας τοίχος στο όρυγμα να δημιουργεί διάδρομο, για να προϊδεάσει για σκαλιά; ξέρω, θα πεις για προστασία από τυμβωρύχους. Ας περιμένω λοιπόν την εξέλιξη. Μακάρι να βρεθούν σκαλιά. Συγγνώμη και πάλι, αλλά τα ευρήματα, μου δημιουργούν κενά λογικής. Θα δούμε λοιπόν.

Δημήτρης είπε...

H νέα γεωφυσική διασκόπηση του τύμβου απο το ΑΠΘ, ξεκίνησε σήμερα το πρωί !Πρωινό άρθρο του Θ.Σπανέλη στο xronometro , με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.
http://www.xronometro.com/amfipolis-diaskopisi/

Δημήτρης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Effie είπε...

typos...
τυμβωρύχους (αντί τυμβρύχους)
κενοί χώματος (αντί καινοί χώματος)

Επίσης νομίζω το ΥΠΠΟ ανέφερε πρόσφατα για τους διαγραγματικούς τοίχους και την επίχωση ότι πιθανόν να έγιναν σε μεταγενέστερους χρόνους, και επιπροσθέτως ανέφερε στην συνέντευξη της η κ. Μενδώνη "ανθρώπινη παρέμβαση" στον τάφο, αλλά με την άμεση επεξήγηση ότι είχαν δηλώσει εξαρχής ότι έχουν "ισχυρότατες ενδείξεις τυμβωρυχίας". Δεν υπαινίχθηκε τελετουργική συμπεριφορά από ανθρώπινη παρέμβαση από όσα κατάλαβα.
Οπότε... εδώ είμαστε πάλι, εντός-εκτός-και-επί τα αυτά, περιμένοντας νεότερα...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@Effie

Δεν καταλαβαίνω τι λες ‘Έφη. Αν αποδίδεις σε εμένα αυτά είσαι σίγουρη ότι έχεις διαβάσει τι έχει γραφεί ;   
«Η είσοδος στον "δήθεν" ταφικό θαλαμο λοιπόν με την τυπική μεγαλόπρεπη δίφυλλη θύρα έγινε ψεύτικη, για να ξεγελάσει τους τυμβωρύχους»
Πότε ελέχθη αυτό ; Μίλησα εγώ για ψεύτικη θύρα για να ξεγελάσει τους τυμβωρύχους; Μήπως διαβάζεις κάποιο άλλο φόρουμ ;
«Αναφέρθηκε ότι έπρεπε να υπάρχει κατώτερη θύρα που θα οδηγούσε σε σκαλιά και διάδρομο και είδαμε ένα Θ3 άνω-κάτω. Από σεισμό; να το δεχτώ ότι προστατεύτηκε λιγότερο επειδή δεν ήταν γεμάτος χώμα, αλλά δεν θα έπρεπε οι καινοί χώματος πλαϊνοί τοίχοι (στο ύψος που ήταν κενοί) να υποστούν και αυτοί κάποιο πρόβλημα; Ίσως άντεξαν, ΟΚ.»
Τι εννοείς κατώτερη θύρα που οδηγούσε σε σκαλιά ;  Σκαλιά ναι, κατώτερη θύρα από που το συνάγεις ;  Μήπως διάβασες ότι τα σκαλιά οδηγούν σε θύρα και το κατάλαβες ανάποδα ;
Και τι σχέση έχει αν ο Θ3 είναι  άνω-κάτω με το αν υπήρχε κάποια θύρα ; Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ότι αν ο Θ3 είναι άνω κάτω ότι δεν υπάρχει κάποια θύρα ή σκαλιά ; Είναι επιστημονική προσέγγιση αυτή ;
Όσο για τους πλαϊνούς τοίχους... . Όχι απαραίτητα αν η τεκτονική κίνηση είναι κατά μήκος του τάφου και όχι εγκάρσια. Είναι εμφανές ποια ήταν η τεκτονική κίνηση από το ότι το χώμα βρέθηκε «μαζεμένο» πάνω στον διαφραγματικό τοίχο Τ3 (αυτόν με την σπασμένη θύρα) και όχι προς τους πλαϊνούς τοίχους. Η τεκτονική κίνηση φαίνεται ότι έγινε κατά την διεύθυνση των πλαϊνών τοίχων για αυτό και δεν σπάσανε και όχι κάθετα σε αυτούς οπότε μπορεί να σπάγανε. Δεν έχεις δει καθόλου τα σχεδιαγράμματα του Λεφαντζή ;;

Unknown είπε...

Καλημέρα σας !

Στον Θ2 ψηλά.
Η επίχωση φαίνεται στο ύψος του ανοίγματος. Σε ευθεία γραμμή. Αν η άμμος είχε μεταφερθεί λόγω σεισμού στον Θ3 τότε θα υπήρχε κάτι σαν γούβα, κάτω από την πόρτα. Θα είχε λειτουργήσει η πόρτα σαν χωνί. Ανάλογη θα ήταν και η μορφολογία της επίχωσης στον Θ3. Φαίνεται επιμελημένη επίχωση ξεκινώντας από τον Θ3 μέχρι και το ύψος της πόρτας, συνεχίζεται στον Θ2 μέχρι και την πλάκα και στη συνέχεια σε όλον τον Θ1 (μάλλον) και μετά στην έξοδο ενώ ο 2ος σφραγιστικός τοίχος (Καρυάτιδες) προστάτευε και στατικά θα έλεγα το μνημείο. Μη ξεχνάμε πως όλος ο χώρος από την είσοδο μέχρι την πόρτα του Θ2 είναι διάδρομος.

Στον Θ2 χαμηλά.
Κομμάτια - φέτες μαρμάρου. Κομμάτια από πλάκες σαν αυτή που έχει βρεθεί; Δεν ξέρω. Αλλά πιστεύω αυτό που είναι σημαντικό (στη παρούσα φάση) και φαίνεται είναι το εξής : Αυτά τα κομμάτια είναι ΜΕΣΑ, μέσα στην επίχωση. Θα το δείτε στη φώτο. Μέσα στην επίχωση. Σας θυμίζει κάτι αυτό ;

Ο Θ3 πιστεύω πως εσεμμένα "κατεστράφη" και στη συνέχεια επιχωματώθηκε. Όπως και το δάπεδο. Πριν πληροφορηθούμε πως δεν υπάρχει θύρωμα στον Θ3 είχα υπολογίσει το ύψος του τουλάχιστον στα 3μ. Εξακολουθώ να το πιστεύω.

Συμπερασματικά, κρατώντας πάντα στο μυαλό μου πως αρχιτέκτονας είναι ο Δεινοκράτης, πιστεύω πως δεν καταστράφηκε κάτι στο μνημείο από σεισμό. Πιστεύω πως όποια καταστροφή υπάρχει (π.χ. Πόρτα - πλάκες ίσως ;) έχει γίνει σκόπιμα. Λειτουργώντας αποτρεπτικά έσπασαν την πόρτα στο πλαίσιο της εντύπωσης τυμβωρυχίας και καταστροφής. Για το όρυγμα ή την ύπαρξη σκάλας δεν μπορούμενα να πούμε πολλά πράγματα μιας και δεν ξέρουμε ούτε τον προσανατολισμό του ούτε αν όλο το πάτωμα του θαλάμου καταλήγει σε σχιστόλιθο εκτός του ορύγματος.

οι φώτος: http://nikokarathanassis.blogspot.gr/2014/11/a-case.html

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Πάμε στο όρυγμα-αυτό θεωρείς ότι αντικατέστησε την θύρα με άνοιγμα προς σκάλα»
Είπα εγώ ποτέ ότι το όρυγμα αντικατέστησε την θύρα με άνοιγμα προς σκάλα ;;; Αυτό που είπα είναι ότι το όρυγμα ουσιαστικά είναι η καθοδική σκάλα που οδηγεί προς τα κάτω  και η οποία πολύ πιθανόν να κατέρρευσε από σεισμό και γέμισε με το χώμα της σφράγισης, αν δεν είχε ήδη γεμίσει από την αρχή με χώμα για λόγους σφράγισης. Δεν είπα ότι αντικατέστησε τίποτα.
Συγγνώμη, είσαι σίγουρη ότι διαβάζεις το blog και τα σχόλια μου;
 «Περιμένουμε σκαλιά, εντάξει περιμένω. Αλλά κανένας τοίχος στο όρυγμα να δημιουργεί διάδρομο, για να προϊδεάσει για σκαλιά; ξέρω, θα πεις για προστασία από τυμβωρύχους»
Αφού το όρυγμα είναι γεμάτο χώμα πως βγάζεις το συμπέρασμα για τοίχο ; Άλλωστε αυτό που έχεις δει μέχρι τώρα είναι 40 εκ. περίπου ορύγματος από τις φωτογραφίες που έχουν δείξει. Πως βγάζεις συμπέρασμα για το όρυγμα στο σύνολο του ;
«Ας περιμένω λοιπόν την εξέλιξη. Μακάρι να βρεθούν σκαλιά. Συγγνώμη και πάλι, αλλά τα ευρήματα, μου δημιουργούν κενά λογικής. Θα δούμε λοιπόν»
Υποστηρίζεις ότι δεν υπάρχει υπόθεση εργασίας ενώ υπάρχει, άσχετα αν δεν μπορείς να την καταλάβεις ή να την δεχτείς.  Ως υπόθεση εργασίας  αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί. Αλλά υπόθεση εργασίας υπάρχει. Δεν καταλαβαίνω τον σκοπό σου να την απαξιώσεις.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Καταλήγω ότι πρέπει να υπάρχει σύληση ή βανδαλισμός ή και τα δύο, με έμφαση στον Θ3 (τι περιείχε ο Θ3 για να είναι ολόκληρος σπασμένος /σκαμμένος στο πάτωμα; Περιείχε κάτι; Ή μπαίνοντας οι όποιοι παρείσακτοι δεν βρήκαν κάτι και άρχισαν να σκάβουν; Ή μετά το βανδαλισμό δημιουργήθηκε το όρυγμα ως «αποθέτης» των κακοποιημένων έργων του τάφου);»
 Δηλαδή αυτό που γράφεις δεν έχει κενά λογικής ;  Δηλαδή οι τυμβωρύχοι φέρανε grader για να ανασκάψουν τον Θ3 ; Και όχι μόνο αυτό αλλά σπάσανε και την πόρτα τέτοιου πάχους και τέτοιας αντοχής  (το πως την σπάσανε πρέπει να μας το πεις, αφού δέχεσαι αυτήν την θεώρηση-δεν πιστεύω ως επιστήμων να την δέχεσαι χωρίς να έχεις εξήγηση)  και μάλιστα πέταξαν και το ένα θυρόφυλλο βάρους 1,5 τόνου μέσα στον αποθέτη ; Μου εξηγείς πόσα άτομα και πως πετάξανε ένα θυρόφυλλο βάρους 1,5 τόνου ;
«Το πιο απλό να υποθέσει κανείς, είναι ότι ξεκίνησε σαν μεγαλοπρεπής τάφος, δεν τελείωσε με τις αρχικές προδιαγραφές λόγω πολιτικών και οικονομικών αλλαγών (κατά George Watkins-έμφαση στην υποδεέστερη κατασκευή του Θ3-) και άγνωστο αν τελικά πρόλαβε να φιλοξενήσει κάποιον. Αν αυτό έγινε, οπωσδήποτε αφαιρέθηκαν από κάποιους όσα ήταν τα του νεκρού, ενώ προκλήθηκαν καταστροφές στα έργα τέχνης του μνημείου. Οι μεταγενέστεροι «απόθεσαν» τα κατεστραμμένα τμήματα έργων τέχνης στο όρυγμα (που μπορεί να προϋπήρχε και να περιείχε αντικείμενα του νεκρού) και ύψωσαν τους διαφραγματικούς τοίχους βιαστικά για προστασία»
Δηλαδή εσύ ως επιστήμων θεωρείς το παραπάνω ως την πιο απλή υπόθεση;;;;  Πως συνάγεις ότι ο τάφος δεν τελείωσε ;  
Τι θα πει υποδεέστερη κατασκευή του Θ3 ; Αφού ο Θ3 δεν είναι ο ταφικός θάλαμος. Και πως συνάγεις ότι η κατασκευή του Θ3 είναι υποδεέστερη αφού προς το παρόν είναι άνω-κάτω και δεν έχουμε πλήρη εικόνα του;
Ασε που ο Θ3 δεν είναι ο ταφικός θάλαμος. Το έχεις σκεφτεί αυτό ;
Προκλήθηκαν καταστροφές από κάποιους στα έργα τέχνης του μνημείου ;;;;  Αν ήθελαν να προκαλέσουν καταστροφές θα έκαναν πραγματικές καταστροφές  δεν θα προξενούσαν τέτοιες που μπορούν κάλλιστα να αποδοθούν σε φυσιολογική φθορά κατά πρώτον και εσύ ως επιστήμων θα έπρεπε να έχεις αυτήν την ερμηνεία ως πρώτη στην λίστα των εξηγήσεων και όχι να υιοθετείς μυθιστορηματικού τρόπου ερμηνείες.
Ποια είναι τα κατεστραμμένα έργα τέχνης που οι μεταγενέστεροι  έβαλαν στο όρυγμα ; Το ένα κεφάλι της Σφίγγας και τον λαιμό της άλλης ; Α, ξέχασα και  το ένα θυρόφυλλο.
Και μετά τι έγινε ; Μήπως ήλθαν μετά και άλλοι τυμβωρύχοι και ανέσκαψαν το όρυγμα για να τα ξαναβγάλουν και αφού τα έβγαλαν γιατί δεν τα πήραν; Και καλά αυτό, αφού ήδη είχε σφραγιστεί ο τάφος πως ξαναμπήκαν μέσα ;
Δηλαδή όχι μόνον δεν είχε μείνει τίποτα από τους τυμβωρύχους από την επέλαση τους αλλά ξοδεύτηκε χρόνος και χρήμα μετά για να σφραγίσουν έναν τάφο που είχε μόνο  δύο Καρυάτιδες και ένα φηφιδωτό.
Αν βάλουμε 2-3 χρόνια κατασκευής + κάποια χρόνια που ο τάφος ήταν κέντρο διερχομένων (να βάλω 5 χρόνια ;) + χρόνος σφράγισης και κατάχωσης όλου του τάφου (πόσο να βάλουμε ;) θέλεις να πεις ότι όλη αυτήν την περίοδο κανείς δεν  πήρε χαμπάρι τον τάφο και μάλιστα σε κάποιους εν μέσω σπαραγμών και συγκρούσεων  και έλλειψης χρημάτων τους κόστισε κιόλας, τότε αν αυτή η λογική είναι η απλούστερη και η πιο εφικτή, τότε τι να πω!
Θα μπορούσα να γράψω και άλλα για να δεις ότι πρώτον δυσττυχώς δεν έχεις καταλάβει τι έχει λεχθεί μέχρι τώρα και δεύτερον ότι αυτό που δέχεσαι ως πιο λογικό (σύμφωνα με την λογική σου βέβαια) μπάζει από παντού.
Διερωτώμαι τελικά μήπως χάνουμε τον χρόνο μας γράφοντας εδώ.

Planet είπε...

Νίκο, ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τις πλάκες εντός της επιχωμάτωσης.

Ως προς την υπόθεσή σου για εσκεμμένη καταστροφή του Θ3: γιατι να τον καταστρέψεις, αν έχεις σκοπο να τον επιχωματώσεις;

Ακομα και αν η επιχωμάτωση δεν είχε γινει απο το ξεκίνημα, δε βλέπω πως οι καταστροφές λειτουργούν αποτρεπτικά. Μπορει όντως να δινουν την εντυπωση πως κάποιος τους προλαβε, αλλα στην τελικη, αν δεν υπήρχε η επιχωμάτωση θα επρεπε μονο να προχωρήσουν μερικά μετρα (και μάλιστα ευκολα, καθώς η κατεστραμμένη πορτά, για να τους αποτρέψει, δε θα ήταν στη θέση της) για να κάνουν μια αναγνώριση του χωρου. Νομίζω υπάρχουν παραδείγματα τάφων που έχουν παραβιαστεί παραπάνω απο μία φορές.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


"Επίσης νομίζω το ΥΠΠΟ ανέφερε πρόσφατα για τους διαγραγματικούς τοίχους και την επίχωση ότι πιθανόν να έγιναν σε μεταγενέστερους χρόνους, και επιπροσθέτως ανέφερε στην συνέντευξη της η κ. Μενδώνη "ανθρώπινη παρέμβαση" στον τάφο, αλλά με την άμεση επεξήγηση ότι είχαν δηλώσει εξαρχής ότι έχουν "ισχυρότατες ενδείξεις τυμβωρυχίας". Δεν υπαινίχθηκε τελετουργική συμπεριφορά από ανθρώπινη παρέμβαση από όσα κατάλαβα"

Όπως έγραψα και χθες στον προβοκάτορα Stathis όταν κάνω κάτι εσκεμμένως σημαίνει ότι κάνω παρέμβαση και έτσι αυτό που εγώ το λέω ότι έγινε εσκεμμένως το αναφέρουν ως "ανθρώπινη παρέμβαση" μιας και δεν εξηγείται από φυσικά αίτια.
Η ανθρώπινη παρέμβαση δεν σημαίνει ντε και καλά τυμβωρυχία.
Ούτε αυτό διάβασες ή κατάλαβες Εφη.

Επειδή κάποια πράγματα δεν μπορούν να τα εξηγήσουν γιατί δεν έχουν την κατάλληλη προσέγγιση λένε ότι αποτελούν έργο τυμβωρύχων.
Και έτσι επειδή δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτά που βρίσκουν διότι έχουν την επιχωμάτωση που τους μπερδεύει, κάνουν την υπόθεση  ότι πρώτα έγινε μια τυμβωρυχία και μετά έγινε η σφράγιση.
Δηλαδή κάποιοι σφράγισαν κάτι που έχει συληθεί!

Δηλαδή : Κατασκευή τάφου - Ταφή - Τον αφήνω ανοικτό να μπαινοβγαίνει κόσμος και να παίρνει αέρα - Μπαίνουν οι τυμβωρύχοι - Σφραγίζω ό,τι έχει απομείνει.

Αντί για το πιο λογικό (κατά την λογική μου βέβαια)

Κατασκευή Τάφου - Ταφή - Τελετουργικό κατά την ταφή - Σφράγιση και τέλος.

Πάντα το απλό είναι και το πιο πιθανό

Effie είπε...

@Εμπεδότιμος
Φίλτατε Εμπεδότιμε ΔΕΝ ήθελα επ'ουδενί λόγω να σε κουράσω ή να προκαλέσω να μακρυγορήσεις, μερικά από όσα έγραψα ήταν ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ υποθέσεις βασισμένες στο σκεπτικό σου, ΟΧΙ κείμενα από αναρτήσεις σου. Θα επανέλθω να εξηγήσω αργότερα, μόλις μπορέσω, ζητώ και πάλι συγγνώμη.....

Unknown είπε...

@Planet 10:46

Καλημέρα.
Η επιχωμάτωση έχει πολαπλό ρόλο. Δεν υπάρχει μόνο για να κρύψει αλλά λειτουργεί και υποστηρικτικά - για να μην καταρρεύσουν οι τοιχοι προς τα μέσα λόγω του υπερκείμενου βάρους.
Πέρα απ' αυτό, αν σήμερα με την άνεση χρόνου που υπάρχει και τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε βρισκόμαστε τόσο καιρό στον ίδιο θάλαμο φαντάσου σε προγενέστερους χρόνους πόσο δύσκολο θα ήταν το σκάψιμο (ξεκινώντας κιόλας από την επιχωμάτωση) - τουλάχιστον χρονοβόρο και εξαντλητικό. Επίσης, με όλα αυτά που θα έβρισκαν στο ενδιάμεσο που για αυτούς θα ήταν εμπόδια και τίποτε άλλο.
Δεν αντιλέγω στο οτι θα μπήκαν κάποιοι μέσα "Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης". "Αφαιρεθεί" όχι πέσει, καταστραφεί, καταρρεύσει. Επιπρόσθετα με τα ανοίγματα που βρέθηκαν στην αρχή της ανασκαφής σε Θ1 και Θ2.

Unknown είπε...

Νομιζω οτι η αναμονη μας εχει κουρασει...

Η αποψη μου ,ταυτιζεται με του Εμπεδοτιμου οσον αφορα την κατασκευη και την σφραγιση .

Πιστευω ( ευχομαι) επισης οτι το ορυγμα εχει αρκετο βαθος-μηκος και η ανασκαφη δεν θα τελειωσει γρηγορα , ως εκ τουτου η ομαδα αντιμετωπιζει δυσκολιες λογω της στατικοτητας και ψαχνει ΙΣΩΣ μια νεα εισοδο που μπορει να τις δωσει ευκολοτερη προσβαση ...


ΥΓ οπως οι περισσοτεροι γνωριζετε εδω και μερικες μερες εγινε μια ομαδα στο facebook για τους εξης ΜΟΝΟ λογους ...

1 Να εχουμε καπου συγκεντρωμες ολες αυτες τις πολυτιμες πληροφοριες οπως πχ φωτογραφιες , βιντεο , pdf αρχεια κλπ

2 Να γινεται η χρηση του CHAT ως γρηγορο μεσο επικοινωνιας μεταξυ των μελων για πληροφορηση , επεξηγηση κλπ πριν καταθεσουμε την αποψη μας σε ΑΥΤΟ το BLOG

Ανώνυμος είπε...

@Apostolos Gouzis
Σε ευχαριστώ αλλά τα έχω ήδη υπόψη μου αυτά.
Το δικό μου ερώτημα αφορούσε στις δύο βάσεις θεμελίωσης (ιδίων διαστάσεων) που έχουν βρεθεί.
Μια στην κορυφή του τύμβου και μία στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Λέοντας.
Άρα κάποιος αποσυναρμολόγησε τον Λέοντα (ήταν φτιαγμένος σε πολλά κομμάτια) ή μπορεί να έπεσε και από σεισμό και τον αναστύλωσε(ή τουλάχιστον προσπάθησε) σε νέα θέση.
Σημείωση
Δεν αναφέρομαι στην πρόσφατη αναστύλωση.

Planet είπε...

Νίκο, το μονο που θέλω να πω ειναι πως ακομα και αν οι καταστροφές σε ένα μνημειο είναι επιλογή του κατασκευαστή για να δοθει η εντύπωση της πρώτερης σύλλησης, το αν αυτο εν τέλει λειτουργει αποτρεπτικα, αμφιβάλλω. Υπάρχουν τάφοι που ενώ ήταν και έδειχνα συλλημένοι, έχουν παραβιαστει περισσότερες φορές απο τυμβωρύχους.

http://www.thetoc.gr/politismos/article/istories-tumbwruxias-me-aformi-tin-amfipoli

Unknown είπε...

Ερασιτέχνης,

Νομίζω ότι η βάση που τώρα είναι ο Λέοντας κατασκευάστηκε εκ νέου από τα μέλη των μαρμάρων της περιφέρειας του τύμβου και τα οποία βρέθηκαν μαζί με τα μέλη του γλυπτού στις όχθες του Στρυμώνα.

vagkalf07 είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=cdXUt8eNBXI

1:14 και μετα..."για να παμε απο πισω να βρουμε τις..εεε"

https://www.youtube.com/watch?v=CwqrA0v2qQQ

απο 16.20 και στο 17.14 μεγαλη ερωτηση...και μετα απο λιγο ολα τα λευτα...

panos είπε...

Καλημέρα, από τα χθεσινοβραδινά βιντεάκια (3:28 4:11) φαίνεται ότι αρχικά η Περιστέρη είχε την πεποίθηση ότι πρόκειται για έναν ασύλητο τάφο. Εξηγεί ότι με τέτοιο τοίχο σφράγισης είναι λίγο δύσκολο να συληθεί ενώ αναφέρει ότι παρόλο που κάποιοι αφαίρεσαν κάποιους λίθους κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια δεν θα πήγαν πιο βαθιά προφανώς λόγω της επίχωσης. Πιστεύω ότι αυτός ήταν και ο λόγος του μεγάλου ντόρου εκείνες τις μέρες και η επίσκεψη του ίδιου του Σαμαρά. Ότι είχαν βρει έναν ασύλητο μεγαλοπρεπή μακεδονικό τάφο που κατασκεύασε ο Δεινοκράτης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στη συνέχεια και καθώς προχωρούσε η ανασκαφή διάφορα σημάδια μεταγενέστερης ανθρώπινης παρέμβασης φαίνεται να βάζουν την ανασκαφική ομάδα σε σκέψεις. Σίγουρα ο αρχικός ενθουσιασμός έφυγε και φτάσαμε στις 28 Οκτωβρίου το ίδιο το υπουργείο να παραδέχεται ότι πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή των τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο.
Φαίνεται πόσο κρίσιμο ήταν το λάθος στην αρχική υπόθεση εργασίας ώστε να δημιουργήσει από νωρίς μεγάλες προσδοκίες και μια ανώμαλη προσγείωση στη συνέχεια. Το ίδιο λάθος, κατά τη γνώμη μου, κάνουν και πολλοί συνδαιτυμόνες εδώ μέσα, βασίζουν την άποψή τους περί ασύλητου τάφου στην ιδέα της ταυτόχρονης κατασκευής, σφράγισης και επίχωσης του τάφου.
Βέβαια κατά την ταπεινή μου γνώμη ούτε η ιδέα της μεταγενέστερης κατασκευής των τοίχων σφράγισης και της κατάχωσης είναι σωστή. Πιστεύω πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, ότι δηλαδή πρώτα κατασκευάστηκε ο τάφος και οι τοίχοι σφράγισης τον έκλεισαν μετά την ταφή και κάποια στιγμή αργότερα έγινε και η κατάχωση. Ο ρόλος τον σφραγιστικών τοίχων δεν ήταν να εμποδίσουν τους τυμβωρύχους να εισβάλουν στον τάφο καθώς αυτοί συνήθως προτιμούσαν άλλες διόδους. Ο ρόλος τους ήταν να εμποδίσουν τα χώματα του τύμβου να εισέλθουν στο εσωτερικό του τάφου καθώς όπως ξέρουμε κάτω από τις Σφίγγες δεν υπήρχε κάποια θύρα. Μετά την ταφή λοιπόν η είσοδος του τάφου στα 13 σκαλοπάτια πρέπει να σκεπάστηκε με χώμα αλλά μέχρι εκεί, μέχρι τον πρώτο σφραγιστικό τοίχο. Η συνολική εικόνα του μνημείου θα ήταν ένας μεγαλοπρεπής τύμβος με το λιοντάρι στη κορυφή του που περιβάλλονταν από την γνωστή μας περίβολο, δεν θα υπήρχε είσοδος πουθενά. Ο δεύτερος τοίχος σφράγισης θα είχε σκοπό να αποτρέψει τα χώματα μαζί με νερά, που τυχών εισχωρούσαν από τις χαραμάδες της μπροστινής εισόδου, να περάσουν πιο πίσω στο χώρο των Καρυάτιδων. Ή ακόμη και σαν ασφάλεια στην περίπτωση που ο πρώτος τοίχος κατέρρεε. Πάντως γι'αυτό δεν έφτανε μέχρι πάνω στη θόλο, επαναλαμβάνω ο ρόλος τους δεν ήταν αποτρεπτικός προς τους τυμβωρύχους.
Έχοντας αυτά κατά νου μπορώ να διατυπώσω μια πιθανή πορεία των τυμβωρύχων. Σκάψανε και εισήλθαν από τον πρώτο τοίχο σφράγισης αφαιρώντας τους πορόλιθους. Σκαρφάλωσαν στον δεύτερο τοίχο σφράγισης και πέρασαν στον Θ2 ενώ σπάζοντας τη μαρμάρινη θύρα μπήκαν στον Θ3 όπου και σκάψανε το δάπεδο σφράγισης ψάχνοντας το μεγάλο μυστικό. Ίσως να μην ήταν απλοί τυμβωρύχοι ποντικοί αλλά οργανωμένη επιχείρηση που έγινε από τους Ρωμαίους. Αργότερα που έγινε το μπάζωμα τα χώματα τα περνούσαν πάλι από το έλλειμμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου αλλά αναγκάστηκαν να ανοίξουν και τις οπές Α1 και Α2 για να ολοκληρωθεί η κατάχωση από ψηλά και να μην αναγκαστούν να αφήσουν κάποιους άτυχους εργάτες μέσα. Ίσως η επίχωση να έγινε πάλι από τους Ρωμαίους για εξαφάνιση του τάφου. Η ιλυώδης άμμος της επίχωσης ίσως να μην είναι για προστασία, απλά κουβάλησαν την άμμο από πάνω, από τον τύμβο, τον οποίο χαμήλωσαν και κατέβασαν και το λιοντάρι.
Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η θλιβερή ιστορία του τάφου στο λόφο Καστά, μακάρι να κάνω λάθος και να δικαιωθεί η πλειοψηφία που πιστεύει σε ασύλητο μνημείο.

Unknown είπε...

Πάντως εμπεδοτιμε η Περιστέρη επειδή είναι σοβαρή αρχαιολόγος μέχρι τώρα οι δηλώσεις της σε ερωτήσεις δημοσιογραφων για περίπτωση συλησης πάντα χρησιμοποιεί την λέξη ΑΝ που σημαίνει ότι και αυτή πιστεύει από την αρχή της ανασκαφης ότι ο τάφος είναι ασυλητος... ΕΝΩ από το υπουργείο και από την μενδωνη δεν έχουμε ακούσει την ίδια γραμμή με την Περιστέρη με ότι συνεπάγεται αυτό!!!

vagkalf07 είπε...

πανο...θα πρεπει να μας πεις πως το κομματι της θυρας που βρεθηκε πρωτο στον θ3 επεσε πανω στην επιχωση και δεν εφτασε ποτε στο εδαφος και αν η μαρμαρινη ψευδοροφη ηταν η οχι εξ'αρχης στον ταφο

Antilamogio είπε...

@hylap-vn, 7 Νοεμβρίου 2014 - 4:26 π.μ.:

Οι Καρυάτιδες είχαν αποκαλυφθεί πολύ πριν μας τις παρουσιάσουν. Δες εδώ:
www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14749 (φωτογραφία 25/8/14)

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ:
Ποια είναι η γνώμη σου για τον Θ4; Γιατί δε μας λένε τι βρήκαν μέσα, ενώ μας έχουν δείξει φωτογραφία όπου φαίνεται;

Olga είπε...

Πάντως πολλές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι σύμφωνα με κάποιες πηγές από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει υπόγειος λαβύρινθος και ότι οι νέες ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη!

vagkalf07 είπε...

τολη...η περιστερη εχει ακομη αυτην την αποψη(η Μενδωνη ως πολιτικο ον παιζει το χαλιναρι)..γιατι οπως εχω ακροθιγως εχω πει αλλα μια και το πραγμα ειναι σε κομβικο σημειο ας το πουμε πια ξεκαθαρα ξερει απο τα προσφατα-πολυ προσφατα γαιοσκαναρισματα οτι μεσα στο μνημειο υπαρχουν ευρηματα πολυ σημαντικα..και ο νοων νοητω..ισως στο κομματι που τωρα σκαβουν να μην βρουν κατι σημαντικο σε κτερισματα,ομως πιο μεσα και διπλα απο τα περιφημα μπαζα του Λαζαριδη εχουν δει πραγματα και θαματα.Ας ευχηθουμε οτι αυτα θα φερουν μαζι τους και την ταυτοτητα του νεκρου-ων που για μενα ειναι το κυριαρχο.

panos είπε...

@ vagkalf07

Τα δύο κομμάτια της θύρας που βρέθηκαν πρώτα στον Θ3 ήταν μέσα στην επίχωση, απλά δεν ήταν τόσο χαμηλά όσο το δεύτερο θυρόφυλλο.
Για τη μαρμάρινη πλάκα ήμουν ο πρώτος που υποστήριξε ότι μαζί με άλλες τρεις αποτελούσε την ψευδοροφή του Θ2. Μη με ρωτήσεις που πήγαν τα υπόλοιπα κομμάτια, σίγουρα αφαιρέθηκαν για την επίχωση και αν δε βρέθηκαν ακόμη θα βρεθούν κάπου στο Θ3. Δες και τις φωτό από εδώ:
http://nikokarathanassis.blogspot.gr/2014/11/a-case.html
Πριν λίγο το πόσταρε ο φίλος.

hylap-vn είπε...

@Antilamogio

Δεν αποδεικνύει αυτό που λες η φωτό που δόθηκε στις 25/8. Τουναντίον αποδεικνύει ότι οι Καρυάτιδες ήταν πλήρως επιχωμένες.
Δες στην φωτό μέχρι που ήταν η επίχωση. Η ανασκαφή την ώρα της φωτό είχε προχωρήσει στο δεξί μέρος αλλά και πάλι δεν νομίζω να είχαν φτάσει ακόμα στις καρυάτιδες.

http://2.bp.blogspot.com/-gL89JcIwsmE/VFysT2FzDBI/AAAAAAAABBg/wf9U7I_4OUo/s1600/l_14749.jpg

Ανώνυμος είπε...

@Apostolos Gouzis
Δεν αναφέρομαι στη νέα βάση, αλλά σε αυτή που βρέθηκε παλαιότερα.
Δες το βιβλίο και τις φωτογραφίες του στο παρακάτω link
Η καινούρια βάση του Λέοντα έγινε όπως λες και τοποθετήθηκε εντός της παλαιάς που βρέθηκε δίπλα στα σπασμένα κομμάτια.
http://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=wu.89095909818;view=1up;seq=18

vagkalf07 είπε...

pano...να φανταστω λοιπον οτι το κομματι που βρεθηκε στο ορυγμα ειναι απο ανθρωπινη παρεμβαση ,εγινε μετα η επιχωση και το κομματι που απεμεινε επεσε απο φυσικα αιτια.επισης θεωρεις η ψευδοοροφη ηταν πληρης και οχι οτι εφτιαξαν μονο αυτο το κομματι σαν ραμπα για την επιχωση που θα ακολουθουσε.Καπως ετσι??

ιοαννα είπε...

Καλημέρα σε όλους !!! Λοιπόν, διαβάζω σήμερα ότι ολόκληρος λαβύρινθος κρύβεται στην Αμφίπολη. Δαιδαλώδης υπόγεια κατασκευή, με διαδρόμους, θαλάμους κλπ. Και ρωτάω, ΄΄ολο αυτό το τεράστιο ΕΡΓΟ δεν ήταν επισκέψιμο ??? Το έφτιαξαν και αμέσως το γέμισαν χώμα και το έθαψαν ??? Για να το κρύψουν, η να το ασφαλίσουν, η να το προστατέψουν κ χωρίς καμία διάθεση κάποτε, κάποιοι να μπορούν να το βρούν και να το απολαύσουν ??? Εδώ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΟΥΣ ΄΄ΕΡΓΟΥ΄΄ !!! Ποιός καλλιτέχνης δεν επιθυμεί να επιδείξει το έργο του ??? Και ΟΛΟ αυτό ΤΟ ΕΡΓΟ και οι διαδοχικές εργασίες, έγιναν για να εξυπηρετήσουν ποιόν σκοπό ? Την ταφή ενός νεκρού, έστω και του ΜΑ ??? Η μάννα, ο φίλος, ο στρατηγός, ποιός απ΄όλους ήταν τόσο επαρμένος, ώστε να φτιάξει κάτι τέτοιο, τόσο τεράστιο, τόσο υπερβολικό, δαπανηρό, κόπος, μόχθος, ανθρώπινη εργασία, μεταφορά ασήκωτων υλικών, κλπ., κλπ., κλπ.και παράλληλα ήταν και τοσο τρελός ώστε αμέσως να το θάψει ???, Εστω και αν πρόκειται για τον ΜΑ ???. Κ μάλιστα, εν μέσω πολιτικών διενέξεων, προστριβών, έριδων, αντιπαλοτήτων, πολέμων, κλπ., κλπ., κλπ.??? Για να κρύψεις κ να προστατέψεις, φτιάχνεις κάτι μικρό, το γεμίζεις χρυσάφι, ή ότι άλλο πολύτιμο, και έτσι κ τιμές αποδίδεις και τον σκοπό της ασφάλειας εξυπηρετείς. Κ ούτε βάζεις κερασάκι στην τούρτα, ήτοι τον λέοντα στην κορυφή να φωνάζει, ΄΄ελάτε, ελάτε, εδώ κάτι σπουδαίο υπάρχει !!!΄΄. Είναι πάρα πολλά αυτά που δεν κολλάνε...κ οι όποιες ιστορικές πηγές, ούτε άμεσες είναι, ούτε σύγχρονες της εποχής του ΜΑ, κ ούτε καταγράφουν πρωτότυπες μαρτυρίες, ήτοι άπορρέουν΄΄από στόμα σε στόμα΄΄...κ μόνο αναπαράγαγουν...Τελικά, αναρωτιέμαι, μήπως διακαείς πόθοι μας ώθησαν να αδικήσουμε κάποια Παλαγγιά ??? Μιά άποψη εξέφρασε, που αν ψαχτούμε περί ΄΄αρχιτεκτονικού τόξου΄΄ στην αρχαιότητα καθώς και περί άλλων αρχαίων ρωμαικών μνημείων στην ελλάδα (βλ. ρωμαική αγορά κάτω από πλ.Αριστοτέλους στην Θεσ/κη), θα αντιληφθούμε ότι κάπου στηρίζονταν η άποψη της και κακώς την απορρίψαμε απαίδευτα και αδιαπραγμάτευτα, για να μην πω την πετροβολίσαμε. Δεν γνωρίζω την κα Παλαγγιά και κανέναν από όλους αυτούς που εξέφρασαν άποψη και πήραν θέση κ δεν αμφισβητώ την κα Περιστέρη, λίγο χρόνο διαθέτω μόνο, κ όσο μπορώ κ ενθουσιασμένη από το ΄΄μεγαλοπρεπές εύρημα΄΄, απλά σκαλίζω...κ εύχομαι να βγεί αληθινή για την ίδια και για όλους εμάς, αλλά μπορούμε ακόμη να μιλάμε απλά και μόνο για ένα ΄΄τάφο΄΄ ???? Κ πιστέψτε με, ειλικρινά απεύχομαι να βγει αληθινό, το ΄΄οποιος βιάζεται, σκοντάφτει !!!΄.....Απεύχομαι !......

panos είπε...

@ vagkalf07

Η μαρμάρινη θύρα έσπασε και τα κομμάτια της έπεσαν πάνω στο δάπεδο σφράγισης του Θ3. Μετά ξηλώθηκαν κάποιες πλάκες του δαπέδου για να σκαφτεί το όρυγμα. Μετά μπαζώθηκε το όρυγμα μαζί με τον υπόλοιπο τάφο. Καθώς σκεπάζανε το όρυγμα πετούσαν μέσα τις ξηλωμένες πλάκες καθώς και κομμάτια της θύρας μαζί με άλλα σπασμένα μέλη.
Για την ψευδοροφή, ναι ήταν πλήρης.

paratiritis είπε...

@ιοαννα καλημέρα, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με τη σημερινή νοοοτροπία.
Τι ποιό μεγαλοπρεπές έργο από τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Φτιαγμένες αποκλειστικά για τη "μετάβαση" του νεκρού. Οι δυο κόσμοι δεν έπρεπε να συναντηθούν, άλλος ο κόσμος των νεκρών και άλλος των ζωντανών.

Δημήτρης είπε...

Η υπόθεση Αμφίπολη δεν σταματάει εδώ.Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.Eχουμε μια γιγαντιαία για τα δεδομενα της χώρας μας κινητοποίηση του επιστημονικου και τεχνικού δυναμικού της χώρας.Επειδή ακριβώς η ανασκαφή έχει εισέλθει στην πιο δύσκολη και περίπλοκη τεχνικά φάση ,θέλει χρόνο και υπομονή .Η εικόνα του εσωτερικού από την μελέτη Παπαθεοδώρου υπάρχει.Ξερουν τι περιμενουν.Η νεα όμως μελέτη προφανώς είναι επιβεβλημένη για να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο στοχευμένα.Η πορεία προς τα κάτω ,κάτι που εχει ήδη αναφερθεί,απαιτεί πολύ πιο περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες στήριξης , ιδίως μάλιστα σε μια περιοχή του μνημείου που στατικά είναι σε οριακή κατάσταση.Εκτιμώ δε , πως στην περίπτωση που μπορέσουν να συνεχίσουν από το σημείο που βρίσκονται,αν δεν αναγκαστούν να αρχίσουν πάλι εξωτερικά την ανασκαφή , δεν θα σταματήσουν για το χειμώνα.

ιοαννα είπε...

Προς paratiritis: Μμμμμ, έχεις, δίκιο κ ευχαριστώ για την ευγενική απάντηση ! Περίμενα λιθοβολισμό κ μόνο που διατύπωσα τις σκέψεις μου, πόσο δε μάλλον για το ΄΄τράβηγμα του χειρόφρενου΄΄, που εκφράζουν... Όμως θέσφατο δεν είναι τίποτα, έτσι δεν είναι ???

Unknown είπε...

Να ρωτησω κατι την παρεα


το θυροφυλλο που βρεθηκε ειναι σιγουρα το δεξι θυροφυλλο που λειπει ? οι διαστασεις που μας εδωσαν βγαζουν το συνολο του ανοιγματος?

Καπου ειδα οτι μπορει να ειναι και απο αλλη πορτα ( σε καποιο βαθυτερο σημειο του ταφου )και γιαυτο ειναι λιτη η κατασκευη του πισω μερους ...

Εχετε καποια αποψη ? αν εχει ξανασυζητηθει ζητω συγνωμη , η εργασια μου δεν μου επιτρεπει να παρακολουθω ολα τα μηνυματα

virgi είπε...

http://www.logiosermis.net/2012/04/blog-post_2057.html#.VFy9WfmsVmw

panos είπε...

@ timos PI

Τα πρώτα δύο μεγάλα κομμάτια που βρέθηκαν ανήκουν στο αριστερό ενώ αργότερα μέσα στο όρυγμα βρέθηκε το δεξί θυρόφυλλο, όπως θα τα βλέπαμε από τον Θ2. Η λιτή κατασκευή οφείλεται στην πίσω πλευρά του, προφανώς από μπροστά θα έχει διακόσμηση με εφηλίδες. Για να καταλάβεις το φαινομενικά παράδοξο, με τις διαστάσεις που δεν ταιριάζουν, έφτιαξα την κάτοψη της θύρας:
http://www.image-share.com/ijpg-2749-102.html
Έχει κάποια λαθάκια αλλά φαίνεται γιατί η θύρα από μπροστά έχει άνοιγμα 1.50m ενώ από πίσω 1.80m.

vagkalf07 είπε...

pano ξεκαθαρος...αλλα ηθελα μια εξηγηση γι'αυτο και για το που ειναι τα αλλα κομματια της ψευδοροφης...πιστευεις πχ οτι θα τα βρουνε?

https://www.google.gr/search?q=%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9+%CE%B8%CF%85%CF%81%CE%B1+%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%82+photo&client=firefox-a&hs=X3k&rls=org.mozilla:el:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=J8NcVLNV1vdqkvSCmAY&ved=0CB8QsAQ&biw=1366&bih=581#facrc=_&imgdii=_&imgrc=b9XvxQpVu4UwwM%253A%3BBa5TBcHzdzPhaM%3Bhttp%253A%252F%252Fimages.watchit.gr%252F%253Fh%253D458%2526w%253D600%2526src%253Dhttp%253A%252F%252Fwww.newsit.gr%252Ffiles%252FImage%252F2014%252F10%252F22%252FPORTA_AMFIPOLH.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.newsit.gr%252Fellada%252Famfipolh-poioi-anoigokleinan-porta-tafoy%3B600%3B458
anow

Effie είπε...

127Βιργινία εξαιρετικό το κείμενο περί ταφικών εθίμων σε διαφορετικές αρχαϊκές εποχές, αρκεί να βρω καιρό να το διαβάσω προσεκτικά, μια ματιά έρριξα στους ελληνιστικούς χρόνους, πάντως ευχαριστούμε πολύ (συνεχίζεται η επιμόρφωση)...

Unknown είπε...

Μανο και γω την ειχα κανει αυτην την ερωτηση , αλλα τελικα δεν νομιζω οτι η ανασκαφικη θα ελεγε θυροφυλλο και θα ηταν κατι αλλο ...

vagkalf07 είπε...

...και η ψευδοροφη ηταν προφανως σε κομματια και οχι ενιαια ...αυτο μας λες ...οκ.Μπορει να εχεις δικιο.Παντως ψευδοροφη και κομματι θυρας στον θ3 πανω στην επιχωση ειναι κομβικα.

Unknown είπε...

Vagkalf07 συμφωνώ μαζί σου και σίγουρα γνωρίζουν περισσότερα πράγματα και σιγά σιγά τα βγάζουν στην δημοσιότητα και εννοείται όλοι μας θέλουμε να βρεθεί ο νεκρός αλλά και ο αρχαιολογικος θησαυρός... Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα ο τυμβος έχει πάρα μα πάρα πολύ δρόμο!!!

panos είπε...

@ vafkalf07

Φίλε μου, πιστεύω πως την ψευδοροφή αποτελούσαν τέσσερις πλάκες (ή τουλάχιστον τρεις). Δες στη φωτό και την εσοχή που προφανώς κούμπωνε η διπλανή πλάκα:
http://www.image-share.com/ijpg-2749-107.html
Πιστεύω ότι σπάσανε προκειμένου να τα κατεβάσουν και ή τα βρήκανε στον Θ2 ή θα τα βρούνε στον Θ3, μπορεί και μέσα στο όρυγμα, οπωσδήποτε πάντως μέσα στην επίχωση.
Τα κομμάτια του δυτικού θυρόφυλλου βρέθηκαν στον Θ3 στο ύψος του κατωφλίου, περίπου στο ύψος του δαπέδου σφράγισης, δηλαδή μέσα στην επίχωση. Από κει και κάτω αρχίζει το όρυγμα που μέσα βρέθηκε το ανατολικό φύλλο.

vagkalf07 είπε...

@ pano..

...αν ειναι ετσι τα πραγματα δειχνουν οτι εχουν μπει παρισακτοι μεσα...πολυ σημαντικη παρατηρηση αυτη η φωτο..δεν ειχα ασχοληθει με την ψευδοροφη.Φαινεται να εχεις δικιο.

Ανώνυμος είπε...

Μια και το έφερε η κουβέντα αντιγράφω παρακάτω απόσπασμα από την Ανακοίνωση του ΥΠΠΟ στις 07/09/2014 : «Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, απομακρύνθηκαν τα χώματα, πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι γεωστατικές ωθήσεις των γαιών μεταξύ των δύο χώρων. Με την αφαίρεση των χωμάτων αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση. (φωτο 1) Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο. (φωτο 2) Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. (φωτο 3,4). Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου.»

Αναφέρει ότι πρόκειται για ΤΜΗΜΑ της οροφής και φέρει ΓΡΑΠΤΟ (??) διάκοσμο.

Ανώνυμος είπε...

Να σας κάνω και εγώ μια ερώτηση σχετικά με τον Θ3?
Η μαρμάρινη πόρτα έχει άνοιγμα 1,5μ. Άρα το κάθε θυρόφυλλο είναι περίπου 0,75μ (χωρίς τις επικαλύψεις- άλλωστε δεν έχει σημασία).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ : "Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ. (φωτο 3) Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυρόφυλλων"
Γιατί το κατώφλι αυτό να έχει μήκος 2,15 μέτρα αφού και ένα μήκος περίπου 0,80-1,00μ αρκεί?

Dionysis είπε...

@PANOS

Η εσοχή πιστεύω δεν είναι κούμπωμα αλλά ειδικά κατασκευασμένη εσοχή για τα άγκιστρα που ίσως χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά της πλάκας και την τοποθέτησή της σε εκείνο το ύψος. Προφανώς χρησιμοποιήθηκαν τροχαλίες, σχοινιά, άγγιστρα και δεν ξέρω τι άλλο σοφίστηκαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για να καταφέρουν να μετακινήσουν αυτά τα τεράστια και βαριά έργα τέχνης, όταν ακόμα και σήμερα η μετακίνηση τους απαιτεί εξειδευμένο εξοπλισμό! Επομένως πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου προφανές ότι υπήρχαν και διπλανές πλάκες που αποτελούσαν την ψευδοροφή.

Ανώνυμος είπε...

Με το ¨γραπτός" μάλλον εννοούν ζωγραφιστός, αλλά το έγραψα για ταράξω λίγο τα νερά....μέχρι να βγει καινούρια ανακοίνωση!!!!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
maria είπε...

Συγγνώμη που επανέρχομαι σε ένα χιλιοσυζητημένο θέμα αλλά κάνω λίγες σκέψεις για την επίχωση και τους διαφραγματικούς τοίχους γιατί νιώθω ότι κοιτάμε το δάσος και χάνουμε το δέντρο..
1 Η μεταγενέστερη επίχωση κατά τη γνώμη μου ως προστασία-αποθέτη έχει ένα βασικό πρόβλημα ως "υπόθεση" εργασίας…. Αφού μάζεψαν σε ένα σημείο τα ‘από βανδαλισμό’ σπασμένα τμήματα τον αγαλμάτων τότε γιατί δεν τα πήραν όλα αλλα βρήκαμε κομμάτια φτερών και χεριών στην πορεία του διαδρόμου? Κανεις τέτοιο κόπο με δυο προσεγμένους κατασκευαστικά διαφραγματικούς τοίχους και δεν τα μαζεύεις όλα τελικά? αυτό είναι από μονο του απόδειξη ότι δεν είναι αποθέτης
2 Δεν είναι μια βεβιασμένη επίχωση για να υποθέσουμε ότι μετεγενέστεροι εχθροί ήθελαν να κρύψουν το μνημείο, είναι καλά μελετημένη και πολύ καλά κατασκευαμενη προσπάθεια, φιλική και με σεβασμό προς τον ένοικο
Αρα είναι ταυτόχρονη της κατασκευής και άρα ο τάφος είναι ασύλητος. Θα ήθελα τη γνώμη σας

Unknown είπε...

Τι εγινε;Τέλος ανασκαφής;Άδοξο κιόλας;;;;
;Με τρία πανεπιστήμια στο παιχνιδι πλέον;
Και την Εγνατία σε πλήρη δράση;;;
Λαβύρινθος τα επίπεδα ; ποσά ειναι ;; και οι θάλαμοι;;;πόσοι;;;
;Άγνωστος ο πυθμένας του όρυγματος;Το γεωτρύπανο τι εγινε;
Κατεβαίνουμε λοιπόν;Αλλα με ποιο τροπο;
Και που εναι η κανονική κάθοδος;;;
Και δεύτερη είσοδος;Ίσως και τριτη;;;μήπως καθοδικές;;;;;
Το γιγάντιο θυροφυλο τι εγινε τελικα;Βγήκε;Δεν νομιζω.Γιατι;;;;
Τεράστια υγρασία στο όρυγμα ε;;
Απο που προέρχεται ομως;;;;
Νομιζω οτι όλοι πλέον παραδόθηκαν μπροστα σαυτο το κολοσσιαίο οικοδόμημα κα το μυστήριο που κρύβει.Αλλα και τις εκπλήξεις του ,κάποιες απο τις οποίες, μας τις εχουν προαναγγείλει βεβαια ,αλλα εμείς επιμένουμε για το αντίθετο...


Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα επίσης να πω κάτι σχετικά με δηλώσεις διαφόρων για «μοχλό οικονομικής ανάπτυξης» ή «για αίσθημα υπερηφάνειας στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε» κλπ…….
Θεωρώ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έτυχε της αναγνώρισης και τιμής που του έπρεπε ούτε από τους τότε ούτε και τους σημερινούς συμπατριώτες του. Για αυτό και η μελλοντική «οικονομική εκμετάλλευση» του τάφου του (αν βρεθεί), μάλλον αρνητικά μου ακούγεται παρά θετικά, ιδιαίτερα όταν προτάσσεται ως κύριο επιχείρημα.
Όσον αφορά στο δεύτερο, η επιθυμία μου να βρεθεί ο τάφος του δεν έχει να κάνει με τη ψυχολογική μου κατάσταση, αλλά περισσότερο με την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Δε ψάχνω κάτι που θα με κάνει να νιώσω καλύτερα εν μέσω κρίσης και σε καμία περίπτωση δε θα νιώσω υπερήφανη για τη σημερινή κυβέρνηση και κατάσταση. Υπερήφανη για τον Αλέξανδρο νιώθω έτσι και αλλιώς.

Απλώς αν βρεθεί, νομίζω ότι θα πρέπει να «μουντζωνόμαστε» ομαδικώς που τόσα χρόνια δεν είχαμε σκεφτεί το προφανές……….

ΥΓ. Ναι, έχω σχολάσει!! Γι αυτό γράφω τόσο πολλά!!

Unknown είπε...

Panos,

Η σχισμή/εσοχή που μας δείχνεις στη φωτο είναι το ειδικό σημείο ανάρτησης για μεταφορά και υπάρχει σε όλα μα σε όλα τα κομμάτια. Και της περιμέτρου αλλά και όπου αν ψάξεις φωτο θα τα δεις.

Ανώνυμος είπε...

@maria
Συμφωνώ και εγώ μαζί σου στο (1)
Για το (2) έχω την ίδια άποψη με τον Panos παραπάνω. Ο πρώτος τοίχος ήταν σφραγιστικός . Ο δεύτερος, που ξεκινά από το ύψος του στήθους των Καρυάτιδων και κάτω και αφήνει πάνω κενό, δεν μπορεί να ήταν σφραγιστικός. Έγινε μάλλον για την συγκράτηση των χωμάτων. Θεωρώ ότι η επίχωση και σφράγιση έγιναν ταυτόχρονα. Δεν ξέρω αν έγιναν αμέσως μετά την ταφή ή μεταγενέστερα.

Dazbaw είπε...

@Νιόβη Β.

[Στις μετόπες των ναών του είχε αντικριστές σφίγγες και παραστάσεις που απεικονίζονταν στο θώρακα του Μ.Αλέξανδρου. ]

Υπάρχουν φωτογραφίες για αυτό; θα ήθελα πολύ να έχω μια ιδέα...όπως είδαμε τους αντικριστούς γρύπες στον θώρακα του Πύρρου και τα άνθη και τις κεφαλές λεόντων...Ο Αύγουστος θεωρούσε τον Μ. Αλέξανδρο ανώτερο του Άρη αν σκεφτούμε πως τον παρομοίαζε με τον ίδιο τον εαυτό του, ενώ ο Άρης ήταν ισάξιος του Πύρρου...

Unknown είπε...

Καλησπέρα . Νοιώθω άγνωστος ,αλλά καί γνωστός με μερικούς εδω μέσα, γιατι έχω ξενυχτήσει μαζί σας, αρκετές φορές.
Βλέπω οτι η κουβέντα καταλήγει σε κατι που σκεφτόμουν αρκετό καιρό,με αποτέλεσμα να παίρνω το θάρρος να πώ τη χαζομάρα μου
Δηλαδή.. σκεφτόμουν το ενδεχόμενο απόπειρας σύλλησης, αλλα κάποια απο τις παγίδες του Δεινοκράτη, να ενεργοποίησε ολο τον χαμό με τη σπασμένη πόρτα. Ισως καί μετα χώμματα.
Βεβαια αυτο το σκεφτομουν καιρό πριν. κάποια στοιχεία ήδη με εχουν διαψεύσει(και ποιός είμαι εγώ θα μου πείς...)

με έχει διαψεύσει το γεγονός οτι (το περίμενα ποσο καιρό... ) να βρεθούν κάποια οστά στον χώρο όχι ομως του Μ.Α η οποιουδήποτε αλλου, παρα ενος η περισσοτέρων τυμβωρύχων.
Όπως επίσης και η ύπαρξη του κεφαλιού της σφίγγας.

Το ταξίδι.. όλα τα λεφτά! :)

Εμπεδότιμε, μη χάνεις χρόνο να απαντάς στον καθένα.Δεν αξίζει να εξηγείσαι,ουτε να απολογείσαι, ουτε να τεκμηριώνεις τα αυτονόητα. ``χασε`` χρόνο, να μάθεις τιποτα που δέν ακούνε πολλά αυτιά και αφιέρωσε χρόνο να ακούσεις τους ψίθυρους πίσω απο τις σιωπές.

Με εκτίμηση Στράτος

Unknown είπε...

συμπληρώνω επειδή δεν βγάζει πολυ νόημα το μήνυμα μου..
1) ο τάφος κατα την ταπεινή και ενός απλού με ονοματεπώνυμο ατόμου, ειναι ασύλλητος.
2) δεν έχω ιδέα τι είναι απο κάτω , απλά εύχομαι να είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ! (στην αρχή ήθελα πυραμίδα :) )
3) οσον αφορα την ``παγίδα`` σκεφτόμουν οτι π.χ με το που θα άνοιγες την πόρτα , να έπεφτε οοολη η οροφή , και να γέμιζε ολος ο χώρος χωμα. κατι που εξηγεί τη μεταγενέστερη επιχωμάτωση, αλλα αναιρείτε απο την εύρεση του κεφαλιου της σφίγγας στο συγκεκριμένο δωματιο. τεσπα.. σας κούρασα. :) χαιρετώ

Ανώνυμος είπε...

@Apostolos Giouzis
Ο Κυριάκος Παπακυριακού στο βιβλίο του ( και εγώ στο σχόλιο μου από βιασύνη) κάνει κάποιο λάθος. Ο Λέοντας δεν έσπασε. Ήταν εξ αρχής κατασκευασμένος σε κομμάτια, γι αυτό άλλωστε και υπάρχουν οι λείες επιφάνειες στα κομμάτια που βρέθηκαν.Ήταν φτιαγμένος σε έξι επίπεδα με αρκετά κομμάτια σε κάθε επίπεδο. Τα κομμάτια ήταν ένθετα και μάλλον είχαν χρησιμοποιηθεί κυρίως ξύλινες σφήνες.

ιοαννα είπε...

Κ αφού ο καθένας μας σκαλίζει κάτι, εγώ ΄΄στάθηκα΄΄ στην ατέλειωτη ποσότητα του θασίτικου μάρμαρου που έχει χρησιμοποιηθεί στο μνημείο κ που κολλάει η Θάσος και πως σχετίζεται με την Αμφίπολη... Ίσως η εξήγηση να βρίσκεται στα ακόλουθα : H Αμφίπολη, ήταν υπό την επιρροή των Σπαρτιατών, μια τελευταία προσπάθεια ανάκτησή της από τους Αθηναίους το 358 π.Χ. απέτυχε και τον επόμενο χρόνο καταλήφθηκε από τον Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έγινε μέρος του Βασιλείου των Μακεδόνων. Ο Φίλιππος φρόντισε να μεταφέρει εκεί μεγάλο αριθμό υπηκόων του για να αλλάξει τη σύσταση του πληθυσμού προς όφελός του. Οι Φίλιπποι (σε απόσταση 40 χιλ. από Αμφίπολη): Οι πρώτοι οικιστές της περιοχής κατά τους ιστορικούς χρόνους ήταν οι άποικοι από τη Θάσο, που με αρχηγό τον εξόριστο Αθηναίο ρήτορα και πολιτικό Καλλίστρατο ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή των Φιλίππων, γνωστή τότε άλλοτε ως Δάτον και άλλοτε ως Κρηνίδες. Πολύ γρήγορα (365 π.Χ.), η νέα αποικία απειλείται από τους Θράκες και ζητά τη βοήθεια του Φιλίππου του Β' , βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος ανταποκρίνεται άμεσα και δίνει τέλος στις θρακικές επιδρομές. Αυτός, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και της δίνει το όνομά του: Φίλιπποι. Συγκεκριμένα, αυξάνει τον πληθυσμό των Κρηνίδων με τους Μακεδόνες αποίκους, χτίζει ένα ισχυρό τείχος που περιβάλλει την πόλη και ένα θέατρο, από τα πιο ονομαστά της Αρχαίας Ελλάδας, που την κοσμεί. Το ίδιο διάστημα, ο Φίλιππος άρχισε να εκμεταλλεύεται εντατικά τα χρυσωρυχεία, ώσπου εγκαταστάθηκε στους Φιλίππους το βασιλικό νομισματοκοπείο, όπου και κόπηκε το περίφημο νόμισμα Φιλίππειον. Kατά τον 4ο αιώνα π.Χ. αποξηράθηκε ένα μεγάλο μέρος της πεδιάδας, που ως τότε ήταν σκεπασμένη με νερά και έλη. Οι λίγες επιγραφές που βρέθηκαν στις ανασκαφές και που χρονολογούνται στην Ελληνιστική εποχή, μας πληροφορούν για την προσωπική επέμβαση του Μ. Αλεξάνδρου στο ζήτημα της αποξήρανσης των Τεναγών. (εννοείται ότι ο συλλογισμός σχετίζεται με τον Φίλιππο, ο τάφος του οποίου βρέθηκε στην Βεργίνα ! Σίγουρα, εεε ???)

Unknown είπε...

@ Dazbaw
Στο ναό του Απόλλωνα που ανέγειρε ο Καίσαρας Αύγουστος, υπάρχει αυτή η διακόσμηση με 2 αντικρυστές σφίγγες και λέσβιο κυμμάτιο
https://resources.oncourse.iu.edu/access/content/user/leach/www/2006/apollisis1.jpg

και κοντά του αυτή η διακόσμηση
http://prntscr.com/4yr7kc
που είναι η μέδουσα που εικάζεται ότι είχε στο θώρακα της στολής του ο Μ. Αλέξανδρος.

Αντικρυστές σφίγγες με κεφάλια γυναίκας απεικονίζονται και σε φρέσκο σε οικία στην Πομπηία που σχετίζεται με τον Αύγουστο αλλά επειδή πάει πολύς καιρός από τότε που το έψαχνα δε θυμάμαι να σου πω πως
http://prntscr.com/4yrdco

Η οικία ονομάζεται 'οικία του γάμου του Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης' και όλος ο διάκοσμος φέρεται να είναι επηρρεασμένος από πίνακα του Αετίωνα της Αμφίπολης. Δεν είναι η ίδια οικία που λέγαμε τότε με τους αναγεννησιακούς πίνακες, είναι άλλη
https://sites.google.com/site/ad79eruption/pompeii/regio-vi/reg-vi-ins-17/house-of-the-golden-bracelet

Στην είσοδο του σπιτιού υπάρχει στο πάτωμα ασπρόμαυρο ψηφιδωτό, ενώ βρέθηκε χρυσό βραχιόλι που σχηματίζεται απο φίδι και στο κέντρο υπάρχει το κεφάλι μιας γυναίκας.

Σφίγγα υπάρχει σε αυτό το νόμισμα του Αυγούστου https://www.flickr.com/photos/antiquitiesproject/4770461978/
που όπως λέει η περιγραφή το κεφάλι της σφίγγας αντικαταστάθηκε άργότερα στο νόμισμα από το κεφάλι του Αλέξανδρου.
Εδώ με το κεφάλι του Αλέξανδρου και ρόδακα http://www.aeqvitas.com/sphinx2.jpg
Εδώ νομίσματα του Αυγούστου σχετικά με Αμφίπολη, το 4ο και το 10ο στη σειρά http://www.aeqvitas.com/photo.php?term=Augustus+&precanned=Roman_Imperial_and_Provincial
Και είναι και η σφραγίδα του που είπε στο κανάλι η Κινγκ.

Ανώνυμος είπε...


Οι διαστάσεις του τρίτου θαλάμου είναι 4,5 (πλάτος)Χ 6 (μήκος).
Οι διαστάσεις του τεχνητού ορύγματος είναι 2,10 (?) Χ 4(?).
Μπορεί κάποιος να βοηθήσει και να μου πει σε ποια διεύθυνση είναι οι διαστάσεις του ορύγματος.

@Stratos Psychogyios
Δε χρειάζεται να είσαι τόσο απολογητικός. Εδώ έχουμε πει και έχουμε πει.........

Unknown είπε...

@Ερασιτέχνης

Έχεις δίκιο.. απλα με το να απολογούμαι εκ των προτερων αποτινασσω το επιστημονικό :p

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58972

Dazbaw είπε...

@Νιόβη Β.

Ευχαριστώ!καταπληκτική!

αν και κατάλαβα ότι υπάρχει απεικόνιση του θώρακος του Μ.Α. με τις παραστάσεις όπως του Πύρρου...

δεν πειράζει είναι το ίδιο!!

Ερασιτέχνης είπε...


Οι περισσότεροι συμφωνούνε στο ότι έχει κατεύθυνση από νότο προς βορά, εγώ πιστεύω από ανατολικά προς δυτικά...θα δείξει στην πορεία...

Ανώνυμος είπε...

@ Dabzaw
Σε ευχαριστώ, αν και από ότι καταλαβαίνω δε γνωρίζουμε κάτι επίσημα.
Η λογική λέει ότι πρέπει να είναι κατά τη διεύθυνση Βορά- Νότου, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να έχεις και δίκιο για το Ανατολή -Δύση. Θεωρώ ότι κάπως σχετίζεται με τις διαστάσεις του κατωφλιού.

Unknown είπε...

@ Dazbaw
Eίχε σφίγγες στις επωμίδες του.
πάτησε πάνω στην είκονα
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Statue-Augustus.jpg

Stathis είπε...

@Εμπεδοτιμος

Βλέπω οτι εχεις πραγματική δυσανεξία στην αντίθετη άποψη. Με αποκαλεις προβοκατορα κ εξυπνακια επειδή παρεθεσα 15 υποθέσεις σου που δεν έχουν επαληθευτεί συστήνοντας μετριοπάθεια.
Δεν με ξέρεις αλλά δεν έχω κ καμια όρεξη να πέσω στο επίπεδο του διαλόγου σου. Συνεχίσω να παρακολουθώ το blog λόγω της ενδιαφερουσας κουβέντας ιδίως κάποιων σχολιαστών. Δεν θα ξανασχολιασω όμως.

Μια τελευταία παρατήρηση κι επειδή είμαι στην επιστημονική έρευνα εδώ κ μια δεκαετία, η κουβέντα κι η αναζήτηση πηγών σε ενα μπλογκ μπορεί να χει ενδιαφέρον αλλά επιστημονική έρευνα δεν είναι. Αν ερευνητής σε hypothesis driven scenario ειχε αποτύχει οσες εσύ στις υποθέσεις του..
Οποίος πιστεύει οτι είναι τόσο δυνατός κι έχει κανει αποσυμβολισμο τπυ μνημείου κι εγώ δεν ξερω, ας γράψει ενα paper κι ας προσπαθήσει να το δημοσιευσει. Όχι στο blog του, εκεί που πραγματικά μετράει. Όλοι οι υπόλοιποι, απλα κουβέντα.

Καλη συνεχεια

Planet είπε...

Να 'σαι καλά Νιόβη, πολύ χρήσιμες οι παραθέσεις σου.

Εδώ επισης μπορειτε να δειτε και ένα διάγραμμα με αναπαράσταση του Ιερού της Σαμοθράκης, που ο Μαυρογιάννης στην ομιλία του εστίασε μερικές φορες, λόγω της παρόμοιας τοιχοδομής με αυτης στο περιβολο του Καστά:

http://www.ascsa.edu.gr/pdf/uploads/hesperia/147387.pdf

Είναι πάντως αξιοσημείωτο πως η πορτα του ναού θυμίζει τον τύπ πορτας που χρησιμοποιείται και σε μακεδονικούς τάφους. Δε θέλω να πω βεβαια πως στον Καστά έχουμε ναο (γιατι το γεγονος πως το μνημειο ειναι επιχωμένο κάτω απο τύμβο + το μωσαικό με την Περσεφόνη υποδεικνύουν σίγουρα ταφή), απλά με αυτά που διάβαζα όταν πρωτοανακαλύφθηκαν κομμάτια πορτας στον Καστά ήταν πως αυτο αποτελούσε αποδειξη πως το μνημεο ήταν τάφος. Ισως να μην κατάλαβα καλά το επιχειρημα.

Dazbaw είπε...

@ planet

αν μου επιτρέπεις να σου κάνω μια ερώτηση:

Έχεις δει μέχρι τώρα, κάποιο τύμβο με τάφο και ναό;

Unknown είπε...

@ Planet
αυτο που λες για το ναό στη Σαμοθράκη είναι πολύ σημαντικό. Οι μελέτες για τις μαρμάρινες θύρες των τάφων λένε ότι γύρω από την μαρμάρινη θύρα υπάρχει μίμηση της πρόσοψης δημόσιου κτιρίου.
Στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές υπήρχε στην πρόσοψη εκεί που είναι η μαρμάρινη θύρα μίμηση του ανακτόρου των Αιγών (δεν το εκφράζω σωστά μάλλον).
Αναρωτιόμουν αν ο τάφος της Αμφίπολης μιμείται κάποιο αρχαίο ναό. Και τώρα κάτι πάει να γίνει με την τοιχοδομία του ναού που βρήκες.

virgi είπε...

@Dazbaw
Ριξε μια ματιά εδώ .Νομίζω θα πάρεις απαντήσεις στο ερώτημά σου στον Πλανετ.

http://www.logiosermis.net/2012/04/blog-post_2057.html…

https://www.facebook.com/download/1565597507007412/makedontafoi.pdf

giannis_ είπε...

@planet
Απλά ρίξε μια ματιά στα μνημεία της Σαμοθράκης και θα δεις της ιέρειες να χορεύουν με την ίδια φορεσιά των μορφών στην Αμφίπολη. Θα δεις τον κύκλο. Θα διαβάσεις για την κόκκινη ζώνη των μυημένων, για την τοιχοποιία με ορθαρμάρβση θάσου, αναθήματα των διαδόχων και πτολεμαίων κλπ

giannis_ είπε...

Ορρθομαρμάρωση

Dazbaw είπε...

@Virgi

έχω κάποια γνώση επί του θέματος, μην ξεχνάς ότι υποστηρίζω πολύ την άποψη περί Ολυμπιάδας λόγω του θρησκευτικού χαρακτήρα...τέλος πάντων, ήθελα να αναπτύξω έναν διάλογο με ερωταπαντήσεις, με τον πλάνετ, αλλά μου το χαλάσατε....

[Στη Μακεδονία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο τρόπος ταφής ήταν θέμα
προσωπικής επιλογής και οικονομικών δυνατοτήτων.
Ο ενταφιασμός
χρησιμοποιούνταν παράλληλα με τη δαπανηρότερη καύση του σώματος.]

:)

Unknown είπε...

αυτο που ελεγα παραπανω ειναι απο εδω σελ.221
http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_27/ekd_pemk_27_Samsaris.pdf
οι θύρες των ταφων διατηρουν την αναμνηση αρχαιων δημοσιων η ιδιωτικων οιδομηματων.
Στην περιπτωση του ταφου του Φιλιππου η προσοψη http://prntscr.com/53z65u
εικάζεται ότι ειναι απο το παλατι των Αιγων.
Κατα αντιστοιχια, μηπως στην Αμφιπολη η προσοψη γυρω απο την θυρα με την ορθομαρμαρωση που υπαρχει και στο ναο στη Σαμοθρακη μιμειται αυτο τον ναο;

virgi είπε...

@Dazbaw
ουπς....Συγνώμη

giannis_ είπε...

@νιοβη
Θα έλεγα αναπαριστά και όχι μιμείται και το ψηφιδωτό αναπαράσταση μυστηρίου είναι.

Unknown είπε...

@ giannis_
ναι μπράβο, έψαχνα τη λέξη

Dazbaw είπε...

@Νιόβη Β. δεν έχουμε φτάσει, επίσημα, σε κάποιον νεκρικό θάλαμο για να έχουμε και την πρόσοψή του...
πάντως στην μελέτη που μας έδειξες, κάνει λόγω για το πιο λογικό και αυτονόητο, που συμφωνώ 100%, ότι οι θύρες είναι απομιμήσεις των θυρών των σπιτιών τους και κτηρίων γενικότερα...και όχι μόνο αυτό αλλά μας υπενθυμίζει την ίδια όψη θύρας και στις άλλες περιοχές [Θράκη,Ήπειρο,Θεσσαλία]...οπότε λίγο δύσκολο να βγάλουμε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα από τις θύρες...ούτε καν για χρονολόγηση μιας και οι συγκεκριμένες θύρες υπήρχαν για πολλούς αιώνες...όσο για την μαρμαροδομή ή λιθοδομή ή τοιχοδομία, δεν το κατέχω...όμως από τον Εμπεδότιμο έμαθα ότι είναι χαρακτηριστικό του Δεινοκράτη, οπότε ίσως έχτισε και τον ναό;από την άλλη το συγκεκριμένο σχέδιο είναι υποθετικό για τον ναό, αν κατάλαβα σωστά...οπότε και πάλι ερωτηματικό...

Unknown είπε...

με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τις στρόφιγγες δε νομίζω να υπήρχαν για αιώνες αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.
Πάντως σε μια υποσημείωση στη μελέτη λέει ότι στην Αμφίπολη υπήρχε εργαστήριο που έφτιαχνε τις συγκεκριμένες πόρτες από το οποίο στέλναν και σε άλλα μέρη της Μακεδονίας.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1201 – 1400 από 2188   Νεότερο› Νεότερο»