Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΚΑΤΙ "ΜΕΓΑΛΟ" ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ



Σήμερα, 31/10/2014, σε μια λιτή σχετικά ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας αποκαλύπτει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής :

«Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος»

Με άλλα λόγια φτάσαμε πια στο φυσικό έδαφος του λόφου και από ότι φαίνεται ο κατασκευαστής του τάφου επωφελείται από κοιλότητα που βρίσκεται μέσα τον λόφο, όπως σωστά είχαμε προβλέψει από τις 22/9/2014.

«Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους»

Επιβεβαιώθηκε ότι οι πωρόλιθοι σχημάτιζαν δάπεδο σφράγισης, που εκ της παρουσίας του υποδηλώνεται ότι κάτι σημαντικό πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

«3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ»

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι το βάθος του χώματος ήταν περίπου 1,5 μέτρα,  όπως επίσης και ότι υπάρχει τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού εδάφους που έχει επιχωθεί, προφανώς για λόγους σφράγισης του τάφου.
«Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο».

Η εύρεση του θυρόφυλλου πεσμένο μέσα στο όρυγμα και μάλιστα κάτω από την αμμώδη επίχωση καταρρίπτει πλέον και τα οποιαδήποτε  σενάρια σύλησης.

Είναι σαφές ότι η αναστάτωση του τρίτου θαλάμου έχει προέλθει από σεισμό, ο οποίος και κατέστρεψε την μαρμάρινη θύρα, το δάπεδο σφράγισης και επέφερε κατάρρευση της συνέχειας του τάφου που ήταν κάτω από το δάπεδο σφράγισης.

Είναι πολύ πιθανόν να έχει υπάρξει κατάρρευση μνημειώδους κλίμακας (μιας και το τεχνητό όρυγμα  έχει διαστάσεις 4,0 Χ 2,10 μέτρα) η οποία θα οδηγούσε ακριβώς κάτω από το δάπεδο σφράγισης και την επίχωση μέσα στο τεχνητό όρυγμα που οδηγεί μέσα στον φυσικό λόφο όπου, άνευ περαιτέρω εκπλήξεων, αναμένεται να ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι θα ανευρεθούν τα σπασμένα σκαλοπάτια της καθοδικής κλίμακας κατά την αποχωμάτωση του υπολοίπου χώματος της επιχωμάτωσης.

Συμπερασματικά έχουμε τα εξής :

- Ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος.

- Υποθέτουμε ότι υπήρχε σκάλα που οδηγεί προς τα κάτω δια μέσου του τεχνητού ορύγματος, στο εσωτερικό του λόφου όπου ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

- Η εκπληκτικής σύλληψης προσπάθεια σφράγισης του τάφου υπονοεί σαφέστατα και την πολύ μεγάλη σπουδαιότητα του ενταφιασμένου νεκρού.

Η ανασκαφή τώρα αρχίζει…..

========
Παράκληση προς τους αυτόκλητους αρχαιολόγους των ΜΜΕ : Αφού δεν μπορείτε να σεβαστείτε τον εαυτό σας με τα εκπάγλου καλλονής σοφίσματα σας, τουλάχιστον σεβαστείτε την Ελληνική Αρχαιολογία την οποία κακοποιείτε σε υπέρτατο βαθμό.

Κάτι Μεγάλο κρύβεται εκεί κάτω. Και πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα το φέρει στο φως η κα Περιστέρη.

2.188 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 2188   Νεότερο›   Νεότερο»
Εν τάχει είπε...

@virgi
Σε ευχαριστώ!
Τα σκέφτηκα αυτά, γιατί έχω μία ελπίδα, ότι, όντως, πάμε προς L1 και η αποχωμάτωση, ίσως βοηθά στην ασφαλέστερη αποκάλυψή του.

Βίκυ είπε...

Βίκυ είπε...
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ,
τα λογια ειναι περιττα οπως το ειπες
παρεπιπτοντως δεν ξερω αν εχεις δει καθολου φωτογραφια του κεντρικου θαλαμου απο την νεκροπολη Σατμπυ στην Αλεξανδρεια.Νομιζω οτι κατι τετοιο θα δουμε αν επαληθευτεις και σε αυτο δηλαδη το αν ειναι μεσα σε φυσικο βραχο ο κυριως ταφος.Στο σατμπυ που ειναι η αρχαιοτερη νεκροπολη της Αλεξανδρειας,Πτολεμαικης περιοδου(λιγο μεταγενεστεροι ειναι οι ταφοι του Ανφουσι που βρεθηκαν σφιγγες)ειναι λαξευμενοι σε βραχο και εχουν ιωνικους και δωρικους κιονες.Απο κει ηρθαν στο φως οι περιφημες ταναγραιες,τα κομψοτατα γυναικια ειδωλια.θεωρω οτι τα μνημεια αυτα εχουν πολλα κοινα στοιχεια.

http://egyptopia.com/Guide+and+Information+for+Tombs+of+Al-Shatby_30_100_29_498002431_en.html http://www.flickr.com/photos/34561917@N04/7402542516
(-ΝΑ ΣΟΥ ΕΚΦΡΑΣΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΥΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΜΟΥ Σ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ-Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ)
1 Οκτωβρίου 2014 - 2:44 π.μ

ΝΙΟΒΗ
εν ταχει απο ενα παλιο μου σχολια για βραχωδεις ταφους στην Αλεξανδρεια.Δεν γνωριζω αν ειναι απο σχιστολιθο .Επισης στην Ροδο(γενετειρα του Δεινοκρατους),και συγκεκριμενα στο Ροδινι αν θυμαμαι καλα υπαρχει ολοκληρο ταφικο συγκροτημα μεσα σε βραχο.(Δεν εχω χρονο να το ψαξω πρεπει να αποχωρισω)
ΑΡΗΣ
στοιχειωδης και απλη λογικη

paratiritis είπε...

@Νιόβη Β.

πατάμε μαζί τα πλήκτρα Ctrl και + μεχρι το επιθυμητό μεγεθος, μεγενθύνεται όλη η ιστοσελίδα μαζί με τη γραμματοσειρά.

Ctrl και - μειώνεται το μέγεθος.

ELLHN είπε...

@Νιόβη B.

Δυστυχώς!!!

Σε προηγούμενα σχόλια μου έχω αναφερθεί στις πολιτικές ιδεοληψίες των συγκεκριμένων καθηγητών αρχαιολογίας αλλα και στις κομματικό-συνδικαλιστικές φατρίες του δημοσιου στις οποιες ανήκουν. Ο κομματικό-συνδικαλισμός στα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι ακόμη πιο ισχυρός από άλλους τομείς του δημοσιου στους οποιους είναι ούτος η άλλος ισχυρός!!!

Το πρόβλημα αυτό σε συνδυασμό με τις εγωκεντρικές προσωπικότητες και την υπεροψία τους (έτσι είναι γιατί έτσι το λέω εγώ ο καθηγητής Αρχαιολογίας ο Θεός) αλλα και τον τρομερό φθόνο τους οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Αρκετοί από αυτούς μπορεί να έκαναν καλές μεταπτυχιακές σπουδές σε καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με την επιστροφή τους όμως στην Ελλάδα ενεπλάκησαν στον άγριο κομματικό-συνδικαλισμό των Ελληνικών πανεπιστημίων και αναρριχήθηκαν όχι με βάση την αξια (papers in international scientific journals) αλλα την δοσοληψία, διαφθορά και νεποτισμό.

Όσο για κάτι δημοσιογράφους και σκιτσογράφους αποτελούν πραγματικά την αποθέωση τις ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ. Άλλωστε βλέποντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου της μεγάλης πλειοψηφίας τους καταλαβαίνει κανεις τι ποιότητας άνθρωποι (πιθηκάνθρωποι) είναι...

ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ που πολλές φορες είναι χειρότερη από την αμάθεια. Άξεστοι, απαίδευτοι και χωρίς τρόπους φωνασκούν στα κανάλια όλη μέρα. Η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει υποκριτικές ικανότητες και κατά συνέπεια η υποκρισία τους είναι εμφανέστατη.

Ουσιαστικά μετά το λάθος της παρουσίας του πρωθυπουργού στην ανασκαφή έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην Περιστέρη, την ανασκαφική της ομάδα και την ίδια την ανασκαφή.

Θα συνεχίσουν με το ίδιο μένος μέχρι εσχάτων (πολύ περισσότερο που όπως δείχνουν τα πράγματα πάμε για εκλογές).

Αλήθεια πια είναι τα ευρήματα των δικών τους ανασκαφών? ποσο σημαντικά είναι σε σύγκριση με αυτά της Περιστέρι?

Συμπέρασμα: πρόκειται για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και ας ελπίσουμε η ανασκαφική ομάδα να μπορέσει να βρει και να παρουσιάσει επιγραφές αλλα και αλλα γλυπτά, ψηφιδωτά και κτερίσματα από τον ευρύτερο χορό του τύμβου και να τους καταβάλει...

Διαφορετικά ποτε τους δεν θα σταματήσουν να αμφισβητούν και να ευτελίζουν την ανασκαφή...τόσο ηθικά σάπιοι είναι...μετά απορούμε γιατί χρεοκόπησε η χωρα? αφού πρώτα χρεοκόπησε η ηθική των ανθρώπων!!!

MARITAS PANAGIOTIS είπε...

θεωρώ πιθανό το γεγονός ότι εφόσον η πόρτα βρέθηκε στο όρυγμα όπως επίσης και τμήματα του ψηφιδωτού αυτά μετατοπίστηκαν από την αρχική τους θέση έως εκεί από τις σεισμικές δονήσεις. Όχι βέβαια με κάποιο "μαγικό" τρόπο διαμέσου της άμμου ενώ ή άμμος παρέμεινε αμετατόπιστη αλλά ως φυσικό επακόλουθο. Διότι από την στιγμή που υποχώρησε ο οριζόντιος τοίχος σφράγισης λόγω του σεισμού οι δόμοι έπεσαν προς το εσωτερικό και ταυτόχρονα ακολούθησε εισροή της άμμου με όλα όσα υπήρχαν μέσα σ αυτήν προς το εσωτερικό. Εξάλλου αυτό το διαπιστώνει κανείς και από την κλίση που είχε η επιφάνεια της επιχωμάτωσης σε αυτό τον θάλαμο. Νομίζω επίσης ότι οι δόμοι είναι παρακάτω και θα βρεθούν κι αυτοί μόλις εξαχθεί η άμμος που εισχώρησε στο όρυγμα.

Ευχαριστώ και γω με τη σειρά μου τον Εμπεδότιμο για την ανάταση ψυχής που έχει προσφέρει στους απανταχού Ελληνες.

Αγήνωρ είπε...

Ωραία η παρομοίωση!!!

gas66 είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Παρατήρησα ότι ο φιλτατος Εμπεδότιμος γράφει πως ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος. Έχουμε σκεφθει το ενδεχόμενο να έχουν σκάψει οι τυμβωρύχοι τον όρυγμα που αναφέρθηκε στο δελτίο τυπου και αναπτέρωσε τις ελπίδες μας? Ξέρουμε άραγε το βάθος αυτου?

Lam είπε...

Εάν το σπασμενη πόρτα προήλθε από σεισμό δεν θα έπρεπε να έχουν πέσει κάτω και να σπάσουν και οι καρυάτιδες και οι σφίγγες; Επισης ακόμα δεν έχουν βρει το δεύτερο κεφάλι από τις σφίγγες και τα χέρια από τις καρυάτιδες. Μπορεί βέβαια να βρεθούν παρακάτω. Μπορεί κάποιος να σχολιάσει; Τέλος πολλά συγχαρητήρια στον Εμπεδοτιμο για την εξαιρετική δουλειά του.

paratiritis είπε...

@Lam
Έχουν σχολιαστεί αυτά που αναφέρεις. Δυστυχώς από τεχνικής άποψης είναι δύσκολο να βρείς τα σχόλια που έχουν γίνει επί του συγκεκριμένου θέματος που αναφέρεις.

paratiritis είπε...

@magica
Σίγουρα μας πήραν χαμπάρι. Είναι πολύ προσεκτικοί και καλά κάνουν σε αυτόν τον τομέα.
Δεν είμαστε μόνο εμείς που καλοπροαίρετα σχολιάζουμε είτε τα καλώς είτε τα κακώς κείμενα. Γιαυτό δεν έχει νόημα από τούδε και στο εξής να κοιτάζουμε το exif data.

virgi είπε...

@zibi
http://www.thetoc.gr/politismos/article/amfipoli-tumbwruxoi-eskapsan-to-orugma
@george
virgidesign papaki gmail teleia kom

kiki είπε...

Αγαπητοί συνταξιδιώτες και καπετάνιε Εμπεδότιμε
καταρχάς καλό μήνα σε όλους και κατά δεύτερων όσο και αν προσπαθώ να μην ακούω και να μην διαβάζω τις μπαρούφες των μαϊντανών - αρχαιολόγων των ΜΜΕ που λένε ότι το ένα δεν συνηθίζετε σε μακεδονικούς τάφους το δείνα δεν συνηθίζετε έχω την απορία τι τελικά από όσα έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στον τάφο αυτό συνηθιζόταν στους μακεδονικούς τάφους; Ας μου απαντήσει κάποιος σας παρακαλώ

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Ξαναφέρνω εδώ ένα εντυπωσιακό σχέδιο
http://imagizer.imageshack.us/a/img674/3314/PDgUGG.jpg
που ανήρτησε ο Αλέξης Μπακογιάννης πριν τις τελευταίες ανακοινώσεις στην προηγούμενη ανάρτηση του μπλογκ
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=7709388592307547259&postID=9150174401435127366&page=2&token=1414615027174
και θέλω να θέσω στον προβληματισμό όλων μας το κάτωθι:
Στο μπλογκ ανεβαίνει πολύτιμο υλικό από τους σχολιαστές ενώ η πλατφόρμα του είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μήπως να φτιάξει ο Εμπεδότιμος μία πλατφόρμα συμπληρωματική όπου κάθε υλικό να αναρτάται εκεί και εδώ στα σχόλια να βάζουμε το εν λόγω λινκ.
Στο τέλος θα έχει μείνει ως κέρδος ένα συγκεντρωτικό ηλεκτρονικό βιβλίο με όλες τις μοναδικές παραπομπές που υπάρχουν μέσα στον ωκεανό των σχολίων τόσων πολύτιμων αναρτήσεων του Εμπεδότιμου για τον τάφο της Αμφίπολης.
Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το linkedin ή το Printerest, όσοι τα γνωρίζετε ας προτείνετε το πιο λειτουργικό, άλλωστε για ...επαγγελματική εργασία όλων μας πρόκειται τελικά.
Εμπεδότιμε εκεί θα μπαίνουμε και θα βάζουμε όλοι μας τον ιστοσύνδεσμο με έναν επεξηγηματικό τίτλο κι έτσι θα έχεις και θα έχουμε όλο το υλικό συγκεντρωμένο. Εδώ στα σχόλια αντί να βάζουμε τον αρχικό ιστοσύνδεσμο θα βάζουμε τον ιστοσύνδεσμο όπου τον έχουμε αναρτήσει.
Νομίζω πως με την δουλειά που έχει κάνει ο Εμπεδότιμος εδώ μέσα είναι κρίσιμο και πρέπει ήδη να το είχαμε κάνει. Όσοι είναι καλοί γνώστες του διαδικτύου μπορούν να προτείνουν την πιο λειτουργική πλατφόρμα (και το dropbox είναι μια καλή περίπτωση, πάντως αποκλείω το facebook είναι εξαιρετικά κουραστικό γι΄ αυτό που θέλουμε, ουσιαστικά ένα εξελόφυλλο με ημερομηνία και τίτλο που κλικάροντάς τον θα μας ανοίγει το αρχείο, και θα είναι όλα τα αρχεία το ένα μετά το άλλο συγκεντρωμένα...)

MACEDONIA IS GREECE είπε...

Οι περισσότεροι Εμπεδότιμε σ’ ευγνωμονούν για το υπέροχο ταξίδι.
Κάθε ταξίδι όμως έχει ένα τέλος και το τέλος που όλοι προσδοκούμε είναι η εύρεση ενός τουλάχιστον νεκρικού θαλάμου ασύλητου, με τα οστά αν όχι του Μέγιστου Στρατηλάτη, μελών της οικογένειάς του ή των ένδοξων στρατηγών και ναυάρχων του. Ο τρόπος με τον οποίο παραθέτεις τους συλλογισμούς σου είναι μοναδικός.
Μαγνητίζεις ακόμα και τον πιο δύσπιστο με τις επιστημονικές και φιλοσοφικές σου προσεγγίσεις. Ωστόσο, δεν έχω πειστεί ακόμη γιατί έχω διαπιστώσει λογικά άλματα και χάσματα στην προσπάθειά σου να μας πεις ότι δεν έχει γίνει σύληση. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι ο τάφος όχι μόνο έχει συλληθεί, αλλά ότι έχει λεηλατηθεί. Πιστεύω ότι οι αναγνώστες σου μπορούν να κατανοήσουν τη διαφορά. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω αν σου είναι εύκολο να παρουσιάσεις ξανά με συνοπτικό τρόπο όλα εκείνα τα στοιχεία που σε κάνουν να επαναλαμβάνεις σχεδόν σε κάθε σου ανακοίνωση ότι «ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος». Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ELLHN είπε...

@Κική

Γεια σου Κική

Δες το σχόλιο μου λίγο πιο πάνω προς την Νιόβη B και ίσως σου λυθούν κάποιες απορίες...

Μην περιμένεις από τέτοιας ποιότητας ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα ενός τέτοιου μνημείου ανεξάρτητα του ποιος-ποιοι είναι θαμμένοι...

Unknown είπε...

Και βέβαια το κερασάκι στην τούρτα το βάζει ο Τσόκλης!!!

Συλλάβετε όσους σκάβουν στην Αμφίπολη! - LINK

Δεν μπορεί, κάτι τρέχει, παράκρουση έχουν πάθει όλοι;

ELLHN είπε...

@Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου

Μην δίνεις σημασία σε ηλικιωμένους γραφικούς ψευτο-καλλιτέχνες και ψευτο-πνευματικούς ανθρώπους.

Αν δεν κάνω λάθος ο συγκεκριμένος έχει εκφραστεί θετικά υπέρ του βιασμού γυναικών!!! ως μια αντρίκεια πράξη!!!

Η νοητική και ψυχική του ευσταθία (και λόγο ηλικίας) τίθεται υπό αμφισβήτηση...

Βίκυ είπε...

http://www.flickr.com/photos/34561917@N04/7402542516
καπως ετσι θα ναι ο κεντρικος θαλαμος
σε αριστη κατασταση , με τοιχογραφιες,πλουσιοτατα κτερισμενοι και την λαρνακα με τον μεγαλο νεκρο στην μεση.
Κυρ-Νακαση και αυτοι Μακεδονικοι ταφοι ειναι.

Κωστής Κ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κωστής Κ. είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να θεωρούμε την ιστοσελίδα της Στάη (The TOC)ως έγκυρη πηγή.Γνωστά τα ιδεολογικά (;) της πιστεύω, παρόμοια με των καρεκλοκένταυρων του δήθεν προοδευτικού κατεστημένου που βλέπουμε καθημερινά στα μεγάλα ΜΜΕ.
Το ίδιο ψευτοαριστερό κατεστημένο που την δεκαετία του 80 ξήλωσε όλες τις προτομές του Μ.Αλέξανδρου από τις δημόσιες υπηρεσίες με την κατηγορία του ιμπεριαλιστή και σφαγέα των εθνών.
Δεν σας φαίνεται περίεργο ότι στα δελτία φιλοξενούνται μόνο οι "αρνητικοί" και οι σκεπτικιστές της ανασκαφής.
Μην αρχίσετε ότι χρωματίζω κομματικά την συζήτηση γιατί εκεί ακριβώς είναι το λάθος τόσα χρόνια: Ο αριστερός να πρέπει να είναι εθνομηδενιστής και ο δεξιός ψευτοπατριώτης.
Χο Τσι Μινχ (βιετναμέζος κομμουνιστής επαναστάτης και πολιτικός) : "Δεν μπορείς να είσαι αληθινός διεθνιστής αν δεν είσαι πατριώτης και το αντίστροφο", αυτό ακριβώς που έκανε ο Μέγας Στρατηλάτης.
Ζητάμε το αυτονόητο πέρα από ιδεολογικά πιστεύω και αριστεροδεξιές αγκυλώσεις: Να μην αποκρύπτεται άλλο η πολιτισμική μας κληρονομιά, να έχουν πραγματική παιδεία τα παιδιά μας και να μας αφήσουν επιτέλους να είμαστε υπερήφανοι για την ένδοξη ιστορία μας.

giannis_ είπε...

@virgi
και που πήγαν τα μπάζα από το όρυγμα (βράχοι σχιστόλιθου αρκέτων κυβικών μέτρων) αν το έσκαψαν τυμβορύχοι;
Μάλλον κατακερματίστηκαν οι βράχοι και αποτέλεσαν το φυσικό έδαφος στο οποίο πατουν τα θεμέλια των τοίχων, δυσδιάκριτο μετα από χρόνια με το ίδιας σύστασης υπέδαφος, το ΥΠ.ΠΟ. λέει:
1. Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.
Θεωρώ το όρυγμα ταυτόχρονο με το κτίριο και όχι έργο τυμβορύχων.

ELLHN είπε...

@Κωστής Κ.

Αυτή είναι φιλε μου είναι η πραγματικότητα στην Νέο-Ελληνική κοινωνία. Ο εθνομιδενιστης αριστερός από την μια μεριά, ο πατριδοκάπηλος δεξιός από την άλλη και στην μέση ο κέντρος/σοσιαλιστής.

Όλοι για το προσωπικό όφελος...

Τουλάχιστον ο πατριδοκάπηλος δεξιός δεν θα στραφεί εναντίον της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδας του. Τουλάχιστον όχι τόσο φανερά και χωρίς κανένα πρόσχημα...

Petros είπε...

@ Βικη

Να μην ξαφνιαστούμε με πιθανή εξέλιξη το μνημείο να συνεχίσει λαξευμένο σαν τους τάφους των βασιλέων στην Πάφο επί ελληνιστικών χρόνων . Εννοείται με μέγιστη μεγαλοπρέπεια

http://bestcyprusmap.com/vill/Tombs_of_the_Kings_-_Tafoi_Ton_Vasileon/?id=213

http://www.sacred-destinations.com/cyprus/paphos-tombs-of-the-kings

ELLHN είπε...

@Κωστής Κ.

Εξαίρεση αποτελεί ένας μεγάλου αναστήματος και καλότυχος πρώην πρωθυπουργός :):):)

Petros είπε...

@ Βικη
μεσα στον βραχο σκαλισμενα

σου λεει τιποτα???

http://www.sacred-destinations.com/cyprus/paphos-tombs-of-the-kings/photos/inside-cc-dolanh

paratiritis είπε...

@Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου
Μας φαίνεται παράξενο ότι έχουν πάθει παράκρουση. Όχι δεν έχουν πάθει παράκρουση.
Άλλοι τα πιστεύουν αυτά που λένε και άλλοι "είναι πολλά τα λεφτά Άρη". Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις μέσα στο βούρκο. Τα ΤΙΠΟΤΑ προωθούνται και οι ΦΕΛΛΟΙ, με αυτό τον τρόπο διαυρώνονται οι κοινωνίες. Οι περισσότεροι πνευματικοι άνθρωποι είτε "τάχουν πάρει στο κρανίο" είτε εξανλήθηκαν οι αντοχές τους (πόσο να αντέξει ένας άνθρωπος) και σιωπούν.
Η κραυγή μου
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ σας έχουμε ανάγκη, σπάστε τη σιωπή σας .
Η πνευματική ΛΕΟΝΤΗ πρέπει να ξαναφορεθεί.

ιοαννα είπε...

HTML Είπαν ΄΄....1. Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης...΄΄. Και ο Δημήτρης (άνωθεν), και εγώ,ρωτάμει εάν κάποιος πρόσεξε τυχόν αναφορά σε ορθομαρμάρωση των τοίχων του Θ3 ???. Η απάντηση περί ύπαρξης ή μη ορθομαρμάρωσης, σχετίζεται, νομίζω, με τους ισχυρισμούς κάποιων φίλων ότι παρατήρησαν και υπάρχει και Θ4. Virgi, βοήθεια !!!

hylap-vn είπε...

Πάλι "χτύπησε" ο Νακάσης! Πολλαπλώς μάλιστα. Επισήμως έγινε η Παλαγγιά Νο.2

1) Το βίντεο λέει τους εκθέτει. Δεν γίνεται σωστά η ανασκαφή. Θα έπρεπε να το βρέξουν το ψηφιδωτό για να μαλακώσει το κολλημένο χώμα πρώτα. Εντάξει να δεχτώ ότι έχει δίκιο. Στο ίδιο μαγαζί (υπουργείο πολιτισμού) δεν δουλεύουν? Γιατί δεν τα λέει υπηρεσιακά? Γιατί βγαίνει στα κανάλια και τα λέει? Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο εκτός από τα 5 λεπτά δημοσιότητας. Η ξεφτίλα στον υπέρτατο βαθμό. Είναι από αυτούς τους ύπουλους τύπους που σε περιμένουν στην γωνία να κάνεις ένα στραβοπάτημα. Παπαπαπα, ο θεός να μας φυλάει από κάτι τέτοιους.

2) Λέει "Δεν υπάρχει προηγούμενο καμαροσκέπαστου μακεδονικού τάφου με υπόγειο". Γιατί μήπως υπάρχουν άλλοι με ταφικό περίβολο 500 μέτρα? Υπάρχουν άλλοι με σφίγγες? Υπάρχουν άλλοι με καρυάτιδες? Υπάρχουν άλλοι με λιοντάρι 5 μέτρα? Τα ίδια λέει και ο Φάκλαρης και μάλλον και Θέμελης. Έχουν μάθει πέντε πράγματα πριν από 30 χρόνια, όμως η επιστήμη, η τεχνολογία, οι γνώσεις μας έχουν κάνει άλματα προόδου και αυτοί έχουν μείνει γατζωμένοι σε αυτά που έμαθαν προ τριαντακονταετίας.

3) Και ενώ μας κάνει επίδειξη των γνώσεών του ως προς τους μακεδονικούς τάφους οι οποίοι όπως λέει δεν έχουν υπόγεια, ταυτόχρονα μας λέει ότι δεν είναι μακεδονικός τάφος! Μα το Θεό. Να εδώ. http://www.newsbomb.gr/ellada/politismos/story/515645/nakasis-erasitexnika-lathi-stis-anaskafes-tis-amfipolis
Δηλαδή ο άνθρωπος φάσκει και αντιφάσκει. Τι μας λες ότι δεν έχουν υπόγεια αν δεν είναι μακεδονικός εξαρχής??

Κύριοι δημοσιογράφοι. Σας παρακαλώ πολύ μην του ξαναδώσετε βήμα σχολιαστή. Οποιοδήποτε credibility είχε το έχασε με τα παραπάνω. Σας θερμοπαρακαλώ. Έχουμε μπουχτίσει από αρνητικές ειδήσεις απόψεις και μιζέρια.

Ας έρθει να γράφει εδώ στα blog μαζί μας άμα θέλει να πει την γνώμη του :-)

ELLHN είπε...

@hylap-vn

Μεταφέρω με επιφύλαξη τις κάτωθεν πληροφορίες που βρήκα για τον Νάκαση:

1)Αν δεν κάνω λάθος ο Nακασης που επιτίθεται με τέτοια οξύτητα και χυδαιότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ.

Αρχιτέκτονας είναι που έχει δουλέψει για τον Θεμελη.

2) Δεν είναι ο πρόεδρος της παγκόσμιας ένωσης προστασίας μνημείων. Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του άνωθεν οργανισμού είναι.

Αναμένω επιβεβαίωση η διάψευση των άνωθεν από τους φίλους του παρόντος blog

Unknown είπε...

μιση σελιδα για να περιγραψεις το τιποτα, ή αλλιως πως λειτουργει το συστημα...
www.yppo.gr/0/kas/2/4_athanasios_nakasis.doc

Βίκυ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
MACEDONIA IS GREECE είπε...

Ζήτησα από τον Εμπεδότιμο να τεκμηριώσει συνοπτικά την επαναλαμβανόμενη βεβαιότητά του περί μη σύλησης του τάφου. Δεν το έχει κάνει ακόμα. Ευελπιστώ ότι θα το κάνει σύντομα. Μέχρι τότε καλό θα ήταν να μην καθυβρίζετε όσους επιστήμονες παραθέτουν τις απόψεις τους με τα δικά τους επιχειρήματα. Κατά την προσωπική μου άποψη καλύτερα ένα λανθασμένο επιχείρημα από μια καλοστολισμένη φιλοσοφική μπουρδολογία, κεκαλυμένη με τον μανδύα της επιστημονικότητας ίσα-ίσα για να γίνεται αρεστή-πιστευτή από τα "πρόβατα".

Unknown είπε...

@ MACEDONIA IS GREECE

Το έκανε ήδη ο Εμπεδότιμος. Αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου και διάβασε τις δημοσιεύσεις του. Τι να κάνει άλλο δηλαδή;

Unknown είπε...

Οι αναρτήσεις του Εμπεδότιμου είναι όλες διαθέσιμες στο ιστολόγιο.

Κάνε τον κόπο να τις ρίξεις μια ματιά και ίσως γίνεις κι εσύ πρόβατο όπως εμείς...

Άκου πρόβατα και μπουρδολογιες...

Εσύ είσαι που κάνεις συστάσεις να μην καθυβρίζουμε;;;

Και ξέρεις ο Εμπεδότιμος ειναι με το όπλο παρά πόδα και περιμένει εσένα να κάνει ό,τι του ζητήσεις...

hylap-vn είπε...

@ELLHN

Αρχιτέκτονας είναι με μεταπτυχιακά κτλ.
Το βιογραφικό του κατεβαίνει κατευθείαν από το υπουργείο.
www.yppo.gr/0/kas/2/4_athanasios_nakasis.doc

Όμως η συγκεκριμένη διεύθυνση έχει άλλο προιστάμενο.
http://www.yppo.gr/1/g1540.jsp?obj_id=18

Μήπως έχει προσωπικά θέματα στην μέση με το υπουργείο και γι'αυτό βγάζει τόση χολή για την Περιστέρη ότι δεν κάνει καλά την ανασκαφή?
Τέλος πάντων δεν μας ενδιαφέρει. Σημασία έχει ότι αυτά που λέει δεν ευσταθούν.

kiki είπε...

@ELLHN
Ακριβός στο σχόλιο του @hylap-vn αναφερόμουν και εγώ. το κείμενό σου παραπάνω το έχω διαβάσει και αν μπορούσα να το προσυπογράψω από κάτω θα το έκανα. και δεν είναι μόνο ο Νακάσης αλλά και η Ρωμιοπούλου αν δεν κάνω λάθος που υποστηρίζει σήμερα πάνω κάτω τα ίδια

Βίκυ είπε...

Πετρε, λαξευμενος τυμβος με πλευρα 27 μετρα
http://www.rodosislandinfo.gr/rodostouristikosodigos/rodosaxiotheata/parkorodini/index.html

https://www.google.gr/search?q=%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CE%B9+%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BD%CE%B9+%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF&espv=2&biw=1024&bih=509&tbm=isch&imgil=TO8FNyxTl9LzWM%253A%253BmpeKFRLNH4ocxM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Frhodes-emerald-island.blogspot.com%25252F2012%25252F06%25252Fblog-post_30.html&source=iu&pf=m&fir=TO8FNyxTl9LzWM%253A%252CmpeKFRLNH4ocxM%252C_&usg=__k1BG_b2PLEBdhgaO2NIHUh2N_kk%3D&ved=0CCcQyjc&ei=xexUVLObD-qR7AbDl4GYDA#facrc=_&imgdii=_&imgrc=TO8FNyxTl9LzWM%253A%3BmpeKFRLNH4ocxM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.nad.gr%252Fkormos%252Fimagegalery%252Fbigest%252F01-0455.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Frhodes-emerald-island.blogspot.com%252F2012%252F06%252Fblog-post_30.html%3B800%3B530

paratiritis είπε...

@MACEDONIA IS GREECE
Σε ποιό μαντρί απευθύνεστε;

Unknown είπε...

Θα ήθελα να μοιραστώ μια σκέψη μου. Δεν ξερω αν εχει αναφέρει κάποιος άλλος κάτι τέτοιο ζητάω συγνώμη πρώτιστος . Θεωρώ οτι η εσωτερική αναταραχή εντός του τύμβου εχει προέλθει απο δυναμίτη - βόμβα που εχουν βάλει στρατιώτες τα χρονια εκείνα που έψαχναν θησαυρούς στους τάφους . Πιστεύω έγινε τέτοια ενέργεια για να ¨´ σκαφτεί το χώμα γρήγορα ή να τους έρθει στην επιφάνεια κάτι . Δεν μπορούσαν να σκάψουν μιας και δεν υπήρχαν μηχανήματα σύγχρονα τότε . Βρήκαν μερικούς τάφους και ήθελαν να κάνουν γρήγορη δουλειά και οτι κλέψουν . Αν κάτι τέτοιο ως υπόθεση εργασίας εχει συμβεί ... Τότε ειναι λογικό οι δυνάμεις απο την έκρηξη να εχει κάνει ζημιά εκεί μέσα . Ίσως κάποιος πυροτεχνουργός να ξέρει καλύτερα τι προκαλεί στο έδαφος η έκρηξη . Θα μπορούσε να συγκριθεί με τοπικούς σεισμούς επιφανείας η έκρηξη . Μια σκέψη για έρευνα . Ευχαριστω για τον χρονο σας.

plapoutas είπε...

Δεν έχουμε κανένα νεώτερο;Τί γίνεται;Δόθηκε διευκρίνηση για τη θέση της πόρτας μέσα στο όρυγμα;Ξέρουμε πόσο βαθιά έχουν φτάσει;Υποτίθεται στις 28 Οκτώβρη είχαν 1,5 μέτρο μέχρι το δάπεδο και χτες 31 είχαν ήδη φτάσει 1,40 μέσα στο όρυγμα.Τουλάχιστον 1 μέτρο σκάψιμο τη μέρα δηλαδή.Για να οδηγεί σε άλλους υπόγειους χώρους θα πρέπει να έχουν βρει σκάλα, αλλιώς μιλάμε για κρύπτες στο βάθος του ορύγματος.

kiki είπε...

@Chris Soulias
ο λόφος ήταν πεδίο βολής των Βουλγάρων και κατά τον 1 και κατά τον 2 παγκόσμιο πόλεμο και απομεινάρια των βολών υπάρχουν μέχρι και σήμερα. το έχει πει εξάλλου και η Περιστέρη. και προφανώς δημιουργούν ισχυρές δονήσεις στο έδαφος που σκάνε

MACEDONIA IS GREECE είπε...

Απευθύνομαι στο δικό σας μαντρί στο οποίο μπήκα κατά λάθος. Μην ανησυχείτε όμως. Φεύγω. Προτιμάω να με φάει ο λύκος από το να διαβάζω του κόσμου τις ασυναρτησίες και να γίνομαι κοινωνός παραληρηματικών αμπελοφιλοσοφημάτων. Γεια σας. Καλή αντάμωση στους συλημένους και αλλεπάλληλα λεηλατημένους τάφους της Αμφιπόλεως.

Unknown είπε...

Ο Εμπεδοτιμος εχει τεκμηριωσει απο τις αρχικες του αναρτησεις οτι ο ταφος ειναι ασυλητος (ο καθενας απο εμας ειτε πειθεται απο αυτα που λεει η εχει τις ενστασεις του καλοπροαιρετα), ακομα δε περισσοτερο οταν στις τελευταιες ανακοινωσεις του Υπουργειου φανηκε οτι η ανασκαφη τελειωνει και βγηκαν οι μαιντανοι στα συστημικα καναλια να συμφωνησουν, ο Εμπεδοτιμος ηταν ο μονος που συνεχισε να επιμενει οτι ο ταφος ειναι ασυλητος και η πραγματικη ανασκαφη τωρα αρχιζει. Τι αλλο να απαντησει ο ανθρωπος? Δεν μπορει να επαναλαμβανεται συνεχεια.

Αφηστε τα προβατα στην ησυχια τους.

Nafsimaxos είπε...

Τρολ
στην προκειμένη περίπτωση: MACEDONIA IS GREECE)

"Στη γλώσσα του Διαδικτύου η λέξη τρολ ή τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, mailing list, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες. Η συμπεριφορά αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του.

Ένα ιδιαίτερα επίμονο και ενοχλητικό τρολ μπορεί να αποτρέψει άλλους χρήστες από το να συμμετάσχουν σ' έναν κοινό διάλογο, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τη διάλυση μιας διαδικτυακής κοινότητας. Αν ένα τρολ αγνοηθεί από την υπόλοιπη κοινότητα (πρόκειται συνήθως για το πιο αποτελεσματικό μέτρο), συνήθως αρχίζει να παράγει όλο και πιο ενοχλητικά και προσβλητικά μηνύματα με μόνο στόχο να προκαλέσει αντίδραση. Αν αυτή δεν έρθει, τότε το τρολ συνήθως εγκαταλείπει την κοινότητα."

Αγαπητοί συνταξιδιώτες μην ταΐζετε το τρολ, θα πει ότι είναι να πει και αν δεν του δώσουμε σημασία θα ξαναχωθεί στην τρύπα του...

Unknown είπε...

Στο καλο.

Unknown είπε...

@ MACEDONIA IS GREECE

Εσύ, που κάνεις συστάσεις να μην υβρίζουμε, έδειξες το πραγματικό σου πρόσωπο. Της εμπάθειας και της χαμηλής νοημοσύνης σου.

Και σου αφιερώνω αφού το αξίζεις, μια ατάκα που αλίευσα από μια κινηματογραφική ταινία:

"Αν ήσουν έξυπνος, θα καταλάβαινες ποσο βλάκας είσαι"

Άντε γεια λοιπόν και φιλάκια στους φίλους και συναδέλφους σου...

paratiritis είπε...

@MACEDONIA IS GREECE

Αφού προτιμάται να γίνεται τροφή στη "φάρμα των ζώων" δικό σας το πρόβλημα.
Φαίνεται από αυτό πόσο εκτιμάτε την ύπαρξή σας.
ΚΑΛΟ ΚΑΤΕΥΟΔΙΟ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣΙΝ

paratiritis είπε...

εκ παραδρομής
*προτιμάτε
*γίνετε

hylap-vn είπε...

@MACEDONIA IS GREECE
Εντάξει, εσύ είσαι σκεπτόμενος και οι υπόλοιποι είμαστε τα πρόβατα.

Προσωπικά δεν εξύβρισα κανέναν. Να ξανακοιτάξουμε τι σημαίνει "βρίζω" στο λεξικό για να συμφωνήσουμε γιατί μιλάμε και μετά συζητάμε.

Όταν διατυπώνεις επιστημονική άποψη πρέπει να το κάνεις με μετριοφροσύνη και ταπεινά. Διευκρινίζοντας ΠΑΝΤΑ ότι αυτό που λες είναι "άποψη", "πρόταση", "θεωρία". Ο Νακάσης και ο Φάκλαρης και η Παλαγγιά μιλάνε με ένα τρόπο απόλυτο λες και έχουν το αλάθητο του Πάπα. Τέτοιους δεν τους θέλω ούτε για συνομιλητές και αν εξαφανισθεί η άποψή τους λίγο θα με πειράξει. Το στυλ τους είναι της αυθεντίας, "έτσι είναι επειδή το λέω εγώ". Η Παλιαδέλη, ο Θέμελης ίσως, η Αρβελέρ, λένε τις θεωρίες τους αλλά δεν σε αφήνουν να ξεχάσεις ότι είμαστε στον χώρο των εικασιών και όχι των βεβαιοτήτων. Αντικρύζουμε κάτι κανούργιο που δεν έχουν ματαδεί τα ματάκια μας.
Ακόμα και ο εμπεδότιμος λέει "ίσως", "διακινδυνεύω να προβλέψω", "εικάζω", και γιαυτό τον λόγο τον ακούω (δεν σημαίνει ότι υιοθετώ ότι λέει κιόλας).

Unknown είπε...

@macedonia in greece πρώτον πρόβατο είσαι και φαίνεσαι.... Δεύτερον ποιους αρχαιολόγους και καθηγηταρες να πιστέψουμε???? Την παλαγγια που λέει ότι είναι ρωμαικος τάφος και μετά το ψηφιδωτο που βρέθηκε τις μαρμαρινες θύρες κλπ κλπ το βουλωσε και εξαφανίστηκε???? Τον φακλαρη που έλεγε αποκλείεται να υπάρχει υπογειος θάλαμος???? Τον θεμελη που μας έλεγε ότι με το κεφάλι της σφιγγας βάρουσαν την μαρμαρινη θύρα που ζυγίζει τόνους???? Την παλιαδελη που έλεγε ότι αποκλείεται να υπάρχει κάτι υπόγεια και η ανασκαφή θα τελειωσει???? Τα παραδείγματα ζηλειας ηλιθιότητας βλακειας χωρίς τεκμηρίωση στοιχεία είναι πάρα πολλά έχουν σκάσει που ένα τέτοιο μνημείο έπεσε στα χέρια της Περιστέρη και δεν μπορούν ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΕΣ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ (πόσο μάλλον όταν ένας ερευνητής όπως ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ ΈΧΕΙ ΠΈΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ) ... το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι κριτική χωρίς ΚΑΜΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ... γιαυτο κάνε μας την χάρη και πάνε πες τις ασυναρτησιες σου κάπου αλλού!!!

Βίκυ είπε...

hylap-vn
μην προσπαθεις να μαθεις τα γουρουνια να τραγουδανε.Χανεις τον χρονο σου ...
ενοχλεις και τα γουρουνια
Πετρε
δες για να μην γεμισει ολη η σελιδα και
necropolis EL An foushi
mostafa Kamel necropolis
καθως και the catacombs at Kom el Shucafa
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Mustafa_Kamel_Necropolis#mediaviewer/File:AlexKamilTomb1Lintel.jpg

Αρης είπε...

ειναι ενα μπλογκ στο facebook με το ιδιο ονομα..που ριχνει σταχτη στα ματια..
στην αρχη ακομα της ανασκαφης οταν η μαχη δινοταν για το οτι ειναι ρωμαικος απο ολους αυτους,δημοσιευανε συνεχεια αποψεις της παλαγιας..ενω υπηρχαν πλειστες αλλες που μιλουσαν για μακεδονικο..
Το διεκρινα και το σχολιασα μεχρι που με μπλοκαρανε,καθως στις ερωτοαπαντησεις συμμετειχε,αν ειναι δυνατον η ιδια η παλαγγια κανοντας like στις απαντησεις που μου δινανε ωστε σχολιασα οτι μαλλον ειναι συνεργατες και τους καιει που η ανακαλυψη εγινε απο την Περιστερη..
Ο ανθρωπος αυτος/η/οι ειναι η καταντια της Ελλαδας..η μιζερια που σου σφιγγει τη καρδια συνειδητοποιωντας τη..
Απο το πρωτο του σχολιο φανηκαν οι διαθεσεις του,οπως και των περισσοτερων..
Ας ψαξει να παει για βοσκη τα ρωμαικα του προβατα..

virgi είπε...

@Κωστής Κ.
@giannis

Επειδή μπερδευτήκατε με μένα, το LINK από το THE TOC το έβαλα για τον Zibi επειδή μαζεύει μαργαριτάρια για να κάνει καρτούν. Όχι ως θέμα για συζήτηση.
Όσοι παρακολουθούν το blog και τα σχόλια μου γνωρίζουν ότι είμαι κατά των καταστροφολογιών .

@Ioanna
Ο Θ3 φυσικά και έχει ορθομαρμάρωση

ELLHN είπε...

Γίνομαι κουραστικός αλλα θα πρέπει να επαναλάβω ότι όλοι αυτοί οι Αρχαιολόγοι ιστορικοί που βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα η στο διαδίκτυο και ομιλούν προβαίνουν σε άκρως αντί-επιστημονική συμπεριφορά αφού:

1) Η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη
2) Δεν έχουν επισκεφτεί την περιοχή της ανασκαφής
3) Ούτε γνωρίζουν η έχουν δει την ανασκαφή
4)Δεν έχουν μπει στον κόπο να ζητήσουν ενημέρωση από την υπεύθυνο της ανασκαφής

Η Περιστέρη από την άλλη έχει κάποια πλεονεκτήματα που οι άνωθεν ΔΕΝ έχουν κατανοήσει ακόμη (προφανώς λόγο προσωπικών-κομματικών σκοπιμοτήτων και φθόνου):

1) Έχει την επιλογή να μην δημοσιοποιεί όλα τα ευρήματα της ανασκαφής. Θα τα δημοσιοποιήσει οποτε και αν κρίνει σκόπιμο. Ευρήματα που ενισχύουν την πεποίθηση της περί χρονολόγησης και αρχιτέκτονα/μηχανικού του μνημείου.

2)Έχει την δυνατότητα να δημοσιεύει πληροφορίες με "διαφορα φάσης" κάνοντας χρήση "υστέρησης". Ελένχει δηλαδή πλήρως την ρoη, τον χρόνο και την ποσότητα των πληροφοριών.

3) Βλέποντας τον πόλεμο που δέχεται έχει την δυνατότητα (αν όντως κάνει κάτι τέτοιο δεν μπορώ να πω) να πετάει δολώματα σε όλους αυτούς τους κράχτες γελοιοποιώντας τους

Παραδείγματα:

Η Παλαγγιά έλεγε ότι η ανασκαφή του μνημείου μετά από 2 τοίχους σφράγισης δεν έχει ανακαλύψει καν θύρα. Μετά από 2 μέρες ήρθαν οι φωτογραφίες τμημάτων της μαρμάρινης θύρας.

Πρόσφατα όταν ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει οριζόντιος 4 θάλαμος και ότι μονο κάθετα υπάρχει περίπτωση να έχει συνεχεια ο τάφος όλοι βγήκαν να την κράξουν και να υπερηφανευτούν σαν γύφτικα σκεπάρνια για το ότι γνώριζαν και γνωρίζουν...μετά από 2 μέρες βρήκανε το όρυγμα.

Κανεις μας εδώ μέσα δεν κάνει τον γνωστη Αρχαιολόγο η Ιστορικό. Εικασίες κάνουμε γνωρίζοντας ότι αυτό κάνουμε.

Οι ειδικοί που βγαίνουν και μονο παράγουν θόρυβο και παραπληροφόρηση γνωρίζουν τι κάνουν? γνωρίζουν ότι λειτουργούν ως αντί-επιστήμονες, γνωρίζουν ότι γελοιοποιούνται και παράλληλα γελοιοποιούν τις επιστήμες της Αρχαιολογίας και Ιστορίας?

Petros είπε...

@ Βίκυ,

Όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον για μέσα στον βράχο το βλέπω. χαίρομαι που σκέφτηκε και άλλος αυτό που φαντάζομαι ότι μπορεί να υπάρχει στο L1 (το μεγάλο κενό χώρο).


Στο ερώτημα Βανδαλισμός η μη¨η απάντηση ενώ δεν είναι απλή¨είναι ταυτόχρονα ανούσια. Διότι έγινε δεν έγινε βανδαλισμός(απουσία χεριών Καρυάτιδες φτερά κτλ μάλλον κατά εκεί πάει το θέμα) το γεγονός και μονό ότι σφραγίστηκε με τόση επιμέλεια και κόπο υποδηλοί ότι δεν φτάσανε στον στόχο τους οι βάνδαλοι (παρά τις καταστροφές που δημιούργησαν) και ανάγκασαν τους επόμενους για να μην ξανά επαναληφθεί στο μέλλον να το σφραγίσουν ανεπιστρεπτί . εναποθέτοντας όλα τα συντρίμμια των βέβηλων με ευλάβεια πίσω μέσα στο μνημείο

(ιστορικά την μόνη περίοδο που βολεύει αυτή η θεωρεία είναι με κάθοδο Γαλατών και επιστροφή γρήγορα στη τάξη από Αντίγονο

Αποψεις κανεις επι αυτησ της θεωρειας??????

ELLHN είπε...

Και κάτι ακόμη:

Δεν σαν κάνει εντύπωση που εδώ και 3 μήνες ένας μα ένας από όλους αυτούς που βγαίνουν και επιτίθενται στην Περιστέρι ΔΕΝ βγήκε να την συγχαρεί για τα ευρήματα της ανασκαφής της? Μα έστω ένας τους να πει συγχαρητήρα στην Περιστέρη και την ανασκαφική της ομάδα. Κάποιοι δηλωσαν εντυπωσιασμένοι για τα ευρήματα αλλα κουβέντα για την αρχαιολόγο που τα έφερε στο φως...

Να ψοφήσει η γίδα του γείτονα...τέτοια μισαλλοδοξία!!!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βίκυ είπε...

Η σκεψη ηταν του Εμπεδοτιμου σε ανυποπτο χρονο που επιβεβαιωνεται πανηγυρικα.Εκ των υστερων ηρθαν στο φως και οι τομογραφιες που αναπαρασταθηκαν ωραιοτατα απο τα σχεδιαγραμματα της Βιργινιας.
Εγω παρεθεσα τους συγκεκριμενους ταφους απο Αλεξανδρεια ("δενουν" και με τον Πτολεμαιο)και Ροδο
για να δειχθει οτι υπαρχουν και αλλου υποσκαφοι βραχωδεις ταφοι.( αφορμη αυτα που ειπε ο Νακασης)
Ειδικα αυτος του Αl-Shatby ειναι και εποχης Πτολεμαιου Σωτηρος.
Ειναι η ποιο πιθανη θεωρια αν η σφραγιση δεν εγινε ταυτοχρονο με την ταφη που κατ εμε ειναι το ποιο πιθανο σεναριο.

Unknown είπε...

@ELLHN μα πόσο δίκιο έχεις δλδ πραγματικά 2.5 μήνες ανασκαφή και από τόσους ιστορικούς και αρχαιολόγους που να κράζουν και να αμφισβητουν είναι στην πρώτη γραμμή αλλά ένα συγχαρητήρια τπτ το παραμικρό έστω ένα συγχαρητήρια και ας είναι ψεύτικο... Η Περιστέρη στα μάτια όλων αυτών είναι ΑΟΡΑΤΗ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ... ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. .. Το έχει πει και η ίδια η Περιστέρη ένας συνάδελφος δεν έχει μπει στον κόπο να με πάρει ένα τηλέφωνο για να ρωτήσει κάτι σχετικά με την ανασκαφή... Μετά να μην αναρωτιουνται κάποιοι όταν γελάμε με αυτά που ακούμε από όλους αυτούς που κράζουν τα πάντα γύρω από την ανασκαφή!!!

Olga είπε...

Αγαπητοι φιλοι: εδω και καποιες εκατονταδες χρονια, ολοι οι αρχαιολογοι εχουν ονειρο ζωης να ανακαλυψουν τον ταφο του Αλεξανδρου! Οποτε καποιοι νιωθουν πικρια και μονο στη σκεψη οτι υπαρχει εστω μια μηδαμηνη πιθανοτητα να καταρρευσει το ονειρο, αντι να ευλογουν την τυχη τους οτι μπορει στη συντομη ζωη τους να εχουν το προνομιο να τον δουν απο κοντα! Ολοι αυτοι οι επιστημονες που εκφερουν αποψη, κατα καποιο τροπο τζογαρουν μηπως και επαληθευτουν για να κερδισουν το βραβειο του γνωστη, του μεγαλου μαγκα! Αλλωστε οταν δεν επαληθευτουν σε λιγο καιρο δεν θα θυμαται κανεις τις μπουρδολογιες. Ευτυχως η δυστυχως ο Ελλην ξεχνα!

aekara είπε...

Ελπιζω το τραγουδι που κολαει σε αυτη την αναρτηση μου να ειναι το "σκαλι καλε μου σκαλι" και οχι το "φαντασια μου πλανευτρα" που ταιριαζε σε προηγουμενη.http://www.protothema.gr/files/1/2014/10/31/kasta.jpg.Μονο εγω βλεπω το σκαλοπατι μπροστα απο την πετρα με το ξυλο επανω?Μπορει καποιος να υπολογισει το μηκος και το υψος του?Ποσο ηταν το μηκος και το υψος των σκαλοπατιων της εισοδου?Εχω εργαστει σε ανασκαφες αλλα οχι αυτης της εποχης,δεν ειμαι αρχαιολογος μη βαρατε ρε παιδια,ενας ταπεινος εργατοτεχνιτης ειμαι και θελω να τονισω οτι απο τις φωτογραφιες δεν μπορεις να καταλαβεις τιποτα.Μη βαρατε παλι ρε παιδια το ξερω οτι το ιδιο κανω και εγω τωρα αλλα εδω ξευτιλισονται επιστημονες...

Βίκυ είπε...

Ναι ειδικα η Παλαγγια ειχε ονειρο ζωης να ανακαλυψει τον ταφο του Αλεξανδρου.Αυτη και αδιασειστα στοιχεια να εβρισκε θα τα εθαβε για το καλο μας, για να μην τονωθει το εθνικο μας φρονιμα.Για τους αλλους ναι ειναι αμαγαλμα συμπλεγματος,φθονου και ασχετοσυνης.(τα πατε πριν, τα χουμε πει πολλακις)
καλο βραδυ

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

http://www.gazzetta.gr/plus/article/666136/ta-mystika-tis-amfipolis

.....και η βλακεία ακόμη συνεχίζεται....

Unknown είπε...

ELLHN,


Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΑΣΗΣ
Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών


Αρχιτέκτων Μηχανικός Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μεταπτυχιακές σπουδές: Paris VIII, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, Διδάκτωρ Ιστορίας Αρχιτεκτονικής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μεταδιδακτορική εκπαίδευση εκπαιδευτών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Καθηγητής Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων-Έργων Τέχνης ΤΕΙ-Αθήνας (Μαθήματα: Αρχαία Τεχνολογία, Αποτυπώσεις, Αναστηλώσεις, Τεχνικές ανασκαφής, Πρώτα σωστικά μέτρα ανασκαφών, Γενικές Αρχές Συντήρησης). Διευθυντής ΚΕΚ Έρευνας-Επικοινωνίας.

Τ. Αναπληρωτής Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων Υπ. Πολιτισμού. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Ερευνών Αναστήλωσης Υπ. Πολιτισμού.. Μέλος Επιτροπών Κνωσού, Φιλίππων, Μυκηνών, τ. Πρόεδρος Επιτροπής Δωδώνης. Αρχιτέκτων Ανασκαφών Απόλλωνος Βασσών, Μακίστου, Ζάκρου, Ελεύθερνας, Μεσσήνης, Γιτάνης, Παλαιόπολης, Τρυπητής, Πετρά, Βεργίνας. Πρόεδρος Επιτροπής Ιστορικής Έρευνας Παγκρατίου Αθλήματος. Μέλος ΔΣ Ελληνικού ICOMOS και Διεθνών Επιτροπών του ICOMOS: Cultural Turism, Analysis and Restoration of Structures, Archaeological Management, Historic Towns and Villages, Underwater Cultural Heritage, Cultural Itineraries, Fortifications.

Εχετε δει τη virgi να σχολιάζει το έργο των αρχαιολόγων ως άλλος αρχαιολόγος;
Ε, Αυτός το κάνει.
Η γραφικότητα είναι ψώρα!

kostas είπε...

Καλησπέρα,
έχω την εντύπωση ότι βλέπω τα πρώτα δύο "πατήματα" σκάλας που κατεβαίνει προς τα κάτω στις δύο τελευταίες φωτογραφίες του ΥΠΠΟ... φαίνεται ότι μιλάμε για επιχωματωμένη-σφραγισμένη σκάλα προς τα κάτω που καλύφθηκε με το δάπεδο σφράγισης κάποια στιγμή..ίσως να είναι και ιδέα μου αλλά νομίζω ότι με μια προσεκτική ματιά κάτι τέτοιο γίνεται αντιληπτό... οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί επίτηδες ακριβώς στο επίπεδο του δεύτερου πατήματος... έτσι ώστε την όποια νέα είδηση περί σκάλας να ανακοινώσει (και ορθώς) η ανασκαφική ομάδα..η σκάλα φαίνεται όπως θα ήταν και αναμενόμενο, να ξεκινάει ακριβώς μπροστά από το κατώφλι της μαρμάρινης θύρας, σε επίπεδο βέβαια κάτω από το δάπεδο σφράγισης.. μπορεί να κάνω και λάθος.... σας στέλνω σε φώτο την επισήμανση...

http://www.image-share.com/ijpg-2745-82.html

μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες του ΥΠΠΟ την επιπεδότητα των συγκεκριμένων επιφανειών..

stsk είπε...

απο μηνων διατυπωσα την αποψη πως οι ανασκαμενοι θαλαμοι ηταν προσβασιμοι στο κοινο και πως η υλωδης αμμος ειναι απο πλυμμυρα μετα απο σεισμο στην περιοχη. ετσι ισως ερμηνευεται και η τυχαια και απροβλεπτη θεση των θραυσματων που ανακαλυφθηκαν.πιθανολογησα ακομη πως ο 'προθαλαμος" οδηγει μεσω συραγγων, κατα τα αιγυπτιακα ίσως προτυπα, με υπογειο φυσικο κοιλωμα στο οποιο αποτεθηκε κατι το πολυ σημαντικο. να σημειωθει οτι η περιοχη ειναι γεματη φυσικα σπηλαια λογω της μορφης και του ειδους του εδαφους
στσκ/αρχ μηχ

ιοαννα είπε...

HTML Virgi, σ ευχαριστώ για την απάντηση. Έχουν δώσει στην δημοσιότητα φώτο του τοίχου με το υποτιθέμενο θύρωμα, αλλά είχα αρχίσει να προβληματίζομαι με τους πλαινούς τοίχους του Θ3... Καλή συνέχεια !

Παύλος είπε...

Εβδομο δημοτικο ελευθεριου+ΕLLHN
Μεταξυ μας ο τσοκλης εχει δικιο.
Δηλαδη τα οστα του Α εχουν θεση σε μουσειο;
Οι κακοβουλοι θα την παθουν οπως η αλεπου με το τραγι.
Αρχαια Ελικη δευτερη χρονια χωρις ανασκαφικο εργο,μελδωνη χαιρετισματα,αν ηταν εκει η ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ τι εργο θα παρουσιαζε;Εδω με το ζορι,οιδε και επαθε για να χρηματοδοτησουν την ανασκαφη της και τωρα τρεχουν να φωτογραφηθουν μπροστα στις σφιγγες.
Απο το φρεατιο 4×2,1 περνουσαν τα υλικα για να κατασκευαστει το υπολοιπο μνημειο;η περασαν μονο καποια κτερισματα του νεκρου με το νεκρο;ο ταφικος θαλαμος εγινε πρωτος και στη συνεχεια το μνημειο κτιστηκε προς τα εξω;ευχαριστω.

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

@ gtroza, virgi και οποιον άλλον έχει ασχοληθεί με την κάτοψη και ανάλυση του χώρου. Ο gtroza στις 1/11, 2:57 πμ
έχει αναρτήσει την παρακάτω φωτογραφία με πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σημειωμένες πάνω...
http://postimg.org/image/f0oe7jomv/
Θα ήθελα την γνώμη σας για το παρακάτω: Αν στα αριστερά όπως βλέπουμε την φωτογραφία είναι η είσοδος από τον θάλαμο του ψηφιδωτού και αυτό το θυρόφυλο είναι το ανατολικό (δεξί όπως βλέπουμε την είσοδο του Θ3 από τον Θ2) τότε το βάρος του ίδιου του θυρόφυλου, πέφτοντας πρέπει να προκάλεσε την ζημιά/φθορά/ελαφρά καθίζηση στο σημείο που ο goztra έχει επισημάνει με κίτρινο κύκλο (τον μικρό κύκλο κυρίως) και είναι ίσως και ο λόγος που έσπασε στο σημείο εκείνο το θυρόφυλλο.
Επίσης an θυμάμαι καλά σε άλλο σχέδιο που έχει δωθεί από το ΥΠΠΟ (Λεφάντζη) για το πως ήταν η δίφυλλη μαρμάρινη πόρτα (αν την έχει κάποιος ας την αναρτήσει), ότι οι εφηλίδες εμφανίζονται κυρίως στο κέντρο όταν οι πόρτες είναι κλειστές. Ας μας το επιβεβαιώσει κάποιος. Αν ισχύει αυτό, τότε δικαιωλογείται η έλλειψη των από το δεξί θυρόφυλλο.
Το ερώτημα που προκείπτει είναι το εξής: Αν έπεσε αυτό το κομμάτι της πόρτας και δεν υπήρχε κάτι άλλο από κάτω εξηγεί το σπάσιμό της και την καθίζηση των αλλων στοιχείων (φωτο), αλλά και το γεγονός ότι βρέθηκε κάτω από τους πορώλιθους. Αυτό όμως θα σημαίνει ότι έπεσε και έσπασε πριν από την επιχωμάτωση.

@ Petro σε συνέχεια των σκέψεών μου, συνηγορώ με την θεωρεία σου (διαφωνώ με την λεηλασία), αλλά επανέρχομαι στην αρχική μου σκέψη και παλαιότερη ανάρτηση, ότι ίσως κάποιοι να προσπάθησαν να το συλλήσουν, ή ακόμα δεν πρόλαβαν, έσπευσαν όμως οι ντόπιοι να περισώσσουν ότι μπορούσαν και όσο μπορούσαν καλύτερα. Στην συνέχεια ο σεισμοί και τα στοιχεία της φύσης αποτελείωσαν τον έργο τους με το αποτέλεσμα που βλεπουμε σήμερα.... και έπεται και συνέχεια εις βάθοοοοοοοοος!
Απόψεις?

Unknown είπε...

MACEDONIA IS GREECE,

Χωροφύλαξ είστε;
Ο διαχειριστής του blog είστε;
Ο διαχειριστής είναι αυτοματάκι δικό σου και υποχρεωμένος να λογοδοτεί σε σένα;
Να ανατρέξεις σε όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις, να τις μελετήσεις και δεν χρειάζεται να σου εξηγήσει κανείς τίποτα.
Να μη ξεχάσεις να προτείνεις σε όλους τους αγαπημένους σου συνανθρώπους να πάνε να τους διδάξουν όλοι αυτοί οι καθηγητές/καθηγήτριες εγκληματολογίας που μας εξηγούνε πως έγιναν οι συλήσεις.

MACEDONIA IS GREECE είπε...

Πίστευα ότι κάποιοι από σας είστε πρόβατα. Έσφαλα. Δεν είστε πρόβατα. Είστε τσοπανόσκυλα. Τσοπανόσκυλα του Εμπεδότιμου. Ποιος είναι όμως ο Εμπεδότιμος;
Μα ο γιδοβοσκός φυσικά, ο τσοπάνης που κρατάει άσβεστη την ελπίδα για ασύλητους τάφους μπας και πάρουν αξία τα χωράφια που έχει και απαλλαγεί από τα γιδοπρόβατα που τώρα βόσκει. Δεν είδατε και το σχετικό βίντεο με τους χωρικούς της Αμφίπολης που έλεγαν στην κάμερα ότι ανάλογα με το τι θα βρεθεί στους τάφους θα εξαρτηθεί και το τι επάγγελμα θα κάνουν στο μέλλον; Κάποιος μάλιστα κακομοίρης από αυτούς είπε ότι μπορεί να μην κάνουν και τίποτα, υπονοώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αν ανακαλύπτονταν ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου. Μα θα μου πείτε τώρα, είναι δυνατόν ένας τσοπάνης να έχει το επιστημονικό-φιλοσοφικό υπόβαθρο, όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από το blog; Δεν είμαι αφελής. Όλοι αυτοί οι χωρικοί που ξαφνικά είδαν τις μίζερες ζωές τους και τις ασήμαντες περιουσίες τους να αποκτούν αξία και μόνο από την εικασία ότι η γη τους μπορεί να κρύβει το μεγάλο μυστικό, ξαφνικά απέκτησαν φωνή μέσα από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της περιοχής που εκπροσωπούν πρωτίστως οικονομικά συμφέροντα. Τέτοιος παράγοντας είναι και ο Εμπεδότιμος. Αμφιπολίτης ή κάτοικος της ευρύτερης περιοχής, που έχει το απόλυτο συμφέρον να προμοτάρει με κάθε ευκαιρία το σλόγκαν: « Ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος». Και αυτό που προμοτάρει, κύριοι που τον υποστηρίζετε, δεν είναι εικασία, δεν είναι υπόθεση εργασίας. Είναι βεβαιότητα.
Το ίδιο κατακριτέα, με τις μοχθηρές βεβαιότητες της συντριπτικής πλειοψηφίας των αρχαιολόγων που πολύ σωστά ελέχθη ότι δε βρέθηκε ούτε ένας από αυτούς τους μικρόψυχους να πει ένα μπράβο στην κορυφαία αρχαιολόγο κ. Περιστέρη για την υπέρλαμπρη ανακάλυψή της. Τα τσοπανόσκυλα όμως έπεσαν να με κατασπαράξουν.
Αλήθεια, όλοι εσείς είστε μισθοφόροι ή άμισθοι; Έχετε κι εσείς κτηματάκια που περιμένετε να εκατονταπλασιάσουν τις αξίες τους; Γιατί τέτοια λύσσα με κάποιον που βρέθηκε να αμφισβητήσει τον ταξιδευτή σας; Διαβάζω από την πρώτη στιγμή όλες του τις απόψεις. Συνειδητοποίησα όμως ότι είναι άξιος αμφισβήτησης και γιαυτό τον κάλεσα να κάνει μια συνοπτική επανάληψη των βασικών στοιχείων που στοιχειοθετούν τη βεβαιότητά του περί μη σύλησης του τάφου. Γιατί με τις ασάφειές του και τα περί της αποθέωσης των νεκρών και άλλα τέτοια ωραία, αναγκάζομαι να ασπάζομαι τα επιχειρήματα του κάθε πικραμένου αρχαιολόγου. Τέλος, θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την ασυνέπειά μου, γιατί σας αποχαιρέτησα αλλά επανήλθα όχι γιατί θέλω να χαλάσω τη συντροφιά σας, μα γιατί η επίθεση που δέχτηκα ήταν επίθεση λυσσασμένων σκύλων. Ευτυχώς, αποτελούν μειοψηφία τα τσομπανόσκυλα.
Ο φίλος που έγραψε ότι κάνω τρολ με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Υπάρχουν πράγματα που κάνουμε ασυναίσθητα. Διαπίστωσα ότι χάλασα την ατμόσφαιρα κι ότι πιθανότατα με αυτό μου το μήνυμα ρίχνω κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σας παρακαλώ μην απαντήσετε στο μήνυμά μου .Δε θα σας ξαναενοχλήσω. Καλώ δε για τελευταία φορά τον Εμπεδότιμο να μας πει για τις βεβαιότητες του. Η επανάληψη δε βλάπτει κανέναν. Ίσως βλάπτει τα τσομπανόσκυλα.

g.a.blogger είπε...

Άλλο διαφωνούμε και άλλο βγάζουμε κακία και εμπάθεια. Αν παρακολουθούσες το blog θα ηξερες ποιος είναι ο εμπεδοτιμος.Η μικρή παρουσια σου εδώ δείχνει οτι χρειαζεσαι φροντίδα απο ειδικούς!

Unknown είπε...

@zibi,
το διεγραψε ο Εμπεδοτιμος ,σωστα πρατωντας απο την μερια του.Εμεις λεμε αλλα τον.μπελα του αυτος θα τον βρει....

Δημήτρης είπε...

& MACEDONIA IS GREECE
Εισαι αγαπητέ ,μια ακόμη τραγική απόδειξη ,του χαμηλού και άθλιου επιπέδου ,αρκετών δυστυχώς συμπολιτών μας, που ευτυχώς μεχρι σήμερα ,πλην ελαχίστων , είχαν αφήσει την μίζερη ύπαρξή τους ,μακριά από αυτήν την συζήτηση ,που αποτελεί μία όαση στον έρημο των περισσοτέρων ιστοσελίδων.Και μόνο ότι βρέθηκες εδώ , χωρίς τον άμεσο αποκλεισμό σου , απο την στιγμή που ξεκίνησες τα κατάπτυστα γραφόμενά σου,ότι προσπάθησαν τα "πρόβατα"και τα "τσοπανόσκυλα"να σου απαντήσουν, δείχνει αρκετά πράγματα σε όποιον σκεπτεται...είσαι τόσο ,μα τόσο γελοίος ,διαβάζω αυτά που γράφεις και δεν ξέρω αν πρεπει να κλαψω ή να γελάσω , είναι παντελώς ανάξια και του ελάχιστου σχολιασμού.

Olga είπε...

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=19948

Μετα απο τετοια παραδειγματα με ποια σιγουρια απορριπτονται ενδεχομενα?

Thomas Karamanlis είπε...

Καλησπέρα, να ρωτήσω κάτι άσχετο, ο Λέων στην κορυφή τη προσανατολισμό πιστεύεται ότι είχε; προς τα που κοιτούσε το κεφάλι του;; Υπάρχει κάποια θεωρία;

Thomas Arvanitis είπε...

Ας αγνοησουμε τον κομιτατζη και ας συνεχισουμε.
Ας παει σε κανενα μεγαλο καναλι.

Unknown είπε...

Και δίκιο να χες το χανεις ετσι οπως μιλάς. Φιλικα στο λεω και σιγουρα εισαι απογοητευμενος εφοσον θεωρεις οτι ο ταφος δεν εχει συνεχεια. Αυτο ομως δεν πρεπει να σε κανει να ζητας σωνει και καλα απο τον Εμπεδοτιμο να σου απαντησει και οταν βλεπεις οτι δεν γινεται για τους χ λογους να αντιδρας ετσι.

paratiritis είπε...

Ναί ναί από την Αμφίπολη είναι ο Εμπεδότιμος.
Αν είχες κάνει τον κόπο να διαβάσεις προηγούμενες αναρτήσεις του και τα σχόλια θα ήξερες από πού είναι και τι πρεσβεύει.
Βιάζεσαι όμως να τον κατηγορίσεις και δεν έχεις υπομονή.
Είσαι κακεντρεχής και άξεστος.
Τι έγινε με τον λύκο, του έκατσες στο στομάχι;
Δεν χονεύεσαι φαίνεται με τιποτα.

Andreas72 είπε...

@ Thomas Karamanlis : Δεν ξέρω αν υπάρχουν θεωρίες περί αυτού. Εγώ θα πέριμενα να κοιτάζει πρός την θάλασσα. Έτσι θα εντυπωσίαζε αυτούς που έρχονται ή περνάνε με τα καράβια.

Ioannis Papadopoulos είπε...

Please, do not feed the trolls. Just ignore.

Andreas72 είπε...

Για να μην χαλάσει η πολιτισμένη συζητηση που γίνεται εδώ :
Don't feed the troll !

Βασίλης είπε...


Η ουσία είναι ότι έχουμε ΔΑΠΕΔΟ ΣΦΡΑΓΙΣΗΣ. Δεν θα έβαζαν δάπεδο σφράγισης αν δεν υπήρχε κάτι από κάτω.
Το ερώτημα είναι αν ο θάλαμος είχε δική του άμμο ή αν αυτή μπήκε όταν έσπασε η πόρτα.
Αν δεν είχε τότε η πόρτα με τον πρώτο μεγάλο σεισμό θα έσπαγε από την πίεση, η άμμος θα έμπαινε και η πίεση να άνοιγε ότι έκλεινε το όρυγμα και αυτό με την σειρά του να ρουφούσε ότι είχε από πάνω, πέτρες, πόρτα, κεφάλια κλπ μέχρι να γεμίσει. Δεν νομίζω αυτή που σφράγισαν να έκαναν τέτοιο λάθος να μην είχαν άμμο πίσω από την πόρτα.

Αν υπήρχε άμμος πίσω από την πόρτα τότε η πόρτα δεν θα έφευγε από την θέση της θα την βρίσκαμε εκεί σπασμένη. Βέβαια αυτό δεν αποκλείει να έσπασε ότι κρατούσε το όρυγμα κλειστό.

Υπάρχει και η περίπτωση κάποιος να ακολούθησε ανάποδη πορεία, είχε μπει από αλλού και προσπάθησε να ανέβει από το όρυγμα. Άνοιξε ότι το έκλεινε και του ήρθε στο κεφάλι άμμος, μειώθηκε η πίεση του θαλάμου από την άμμο που έφευγε και αυξήθηκε η πίεση στην πόρτα που έσπασε με την σειρά της.

Ερώτηση, στους τοίχους δεν θα υπάρχει κάποιο σημάδι που θα δείχνει μέχρι σε ποιο ύψος ήταν η άμμος? όπως αφήνει η υγρασία όταν έχουμε κάτι θαμμένο.

Andreas72 είπε...

@ Thomas Karamanlis : Το άγαλμα της Αθηνάς Προμαχών στην Ακρόπολη, τουλάχιστον αυτόν τον σκοπό πρέπει να είχε. Να φοβίζει εχθρούς και να εντυπωσιάζει επισκέπτες που ερχόντουσαν μέσω θαλάσσης. Πιστεύω ότι δεν ήταν αλλιώς σε ότι αφορά τον λέοντα.

Unknown είπε...

@Basilis

Αν ειχε μπει απο αλλου και επιχειρουσε να βγει απο το ορυγμα σπαζοντας το σφραγιστικο δαπεδο θα τον ειχε καταπλακωσει η αμμος του τριτου θαλάμου.

Στις φωτογραφιες το υλικο που ειναι πανω στο ορυγμα φαινεται πολυ συμπαγες. Δεν πρεπει να εχει σχεση με την αμμο που εχουν επιχωσει τους 3 θαλάμους. Τουλαχιστον αυτο καταλαβαινω.

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

@ gotzra και λοιπούς Στις 8:04 έθεσα ένα θέμα για σκέψη και παράθεση απόψεων σχετικά με την σπασμένη πόρτα αλλά την έφαγε το troll κοινώς καλικατζαρος....

Nemot είπε...

Θυμίζω ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου, όταν πρωτομπήκαν στον τρίτο θάλαμο, έλεγε ότι δεν ήταν γεμάτος άμμο μέχρι την οροφή, όπως ήταν οι προηγούμενοι δυο. Αυτο τότε μας παραξένεψε. Τωρα πλέον εξηγείται πλήρως η ύπαρξη του κενου της οροφης.

Ο τρίτος θάλαμος ήταν και αυτός γεμάτος άμμο μέχρι πάνω. Λόγω σεισμού, αυτο που υπάρχει στο δάπεδο, όρυγμα; κιβωτιόσχημος τάφος; πύλη; (θα δουμε τις επόμενες μέρες) κατέρρευσε συμπαρασύροντας προς τα κάτω και ότι υπήρχε στο επίπεδο της πόρτας (θυρόφυλλα, κεφάλια, φτερά. κλπ) Ετσι δημιουργήθηκε το κενό της οροφής που εδωσε την αρχική λάθος αντίληψη ότι ο τρίτος θάλαμος δεν ήταν πλήρης άμμου.

Συνεπώς, περιμένουμε να πιάσουμε πάτο - με την καλή έννοια :) - και εκει είμαι σίγουρος ότι θα χαρούμε όλοι. Στην χειρότερη περίπτωση θα βρεθούν τα κτερίσματα και τα οστά του νεκρού (προσωπικά πιστεύω ότι εκει σταματάμε). Στην καλύτερη περίπτωση το μνημείο θα συνεχίζεται μέσω κάποιος σήραγγας (θεωρία Εμπεδότιμου, Virgi κλπ) και θα μας τρελάνει όλους!

Nemot είπε...

Να συμπληρώσω επίσης ότι τα χώματα στον τρίτο θάλαμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ήταν αδιατάραχτα. Αρα, μετά τον αρχαιο σεισμό και την επακόλουθη κατάρρευση, δεν ειχε μπει κανένας μέσα από τότε !!!

Ανώνυμος είπε...

@virgi
Καλησπέρα
Σ´ ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά μάλλον εγώ δε διατύπωσα το ερώτημα σωστά. Η βάση του λόφου τότε ήταν ίδια με σήμερα? ( η Περιστέρη είχε δηλώσει ότι κατέβηκαν 12 μέτρα για αποκαλύψουν τον περιμετρικό τοίχο ή κάνω λάθος?)

@giannis
Συμφωνώ μαζί σου στα περισσότερα. Όσον αφορά στην επίχωση και σφράγιση ΘΕΛΩ να πιστεύω ότι έγινε αμέσως μετά την ταφή και όχι αργότερα και αυτό γιατί διαφορετικά δε πρόκειται για τον τάφο του ΜΑ (Οκ το ξέρω δεν είναι και πολύ επιστημονική αυτή η προσέγγιση...αλλά τουλάχιστον είμαι ειλικρινής)

Unknown είπε...

Καλησπερα σε ολους,
Αντιμετωπιζουμε με θετικη ενεργεια ολους τους Απιστους Θωμαδες.
Σημερα στην daily mail μεταξυ αλλων αναφερουν οτι πολυ πιθανο ο ταφος να εγινε για τον Αλεξανδρο,χωρις να ειναι ακομη γνωστο αν τελικα εταφει στην Αμφιπολη.Πιθανοτερη εκδοχη η υπαρξη υπογειου κυριως ΤΑΦΟΥ...
Ενημερωση απο τον τυμβο σημερα:
Πραγματικο εργοταξιο με πληθωρα συνεργειων.Το θυροφιλο μετακινηθηκε αλλα δεν εξειλθε ακομη διοτι θα χρειαστει ειδικη κατασκευη για να τοποθετηθει καρουλι μεταφορας.Οι εργασιες συνεχιζονται μεχρι το βραδυ με χρηση προβολεων.Πληροφοριες για σοβαρη υγρασια κατα την καθοδο.

Dazbaw είπε...

αν υποθέσουμε ότι ο 3ος θάλαμος ήταν γεμάτος με άμμο και πάρουμε σαν μέτρο το σχέδιο του κυρίου Λεφατζή τότε σχεδόν ο 3ος θάλαμος είχε αδειάσει κατά το μισό...δεν γνωρίζω τις διαστάσεις του 3ου θαλάμου για να υπολογίσουμε την χωρητικότητά του...πάντως η μισή άμμος της επιχωμάτωσης κύλησε κάτω από το δάπεδο του θαλάμου...αν ήταν ένας απλώς κιβωτιόσχημος τάφος κάτω από την σφράγιση θα χωρούσε όλον αυτόν τον όγκο άμμου που κύλισε μέσα εκεί;

ELLHN είπε...

Επειδή πολύ έχουμε μιλήσει για τον Νάκαση έχω να πω τα εξής:

Δεν μπορεί κανεις να είναι τόσο καυστικός στην κριτική του αν δεν έχει παραστει στην ανασκαφή και δεν έχει επιθεωρήσει/ελέγξει το πως γίνεται αυτή. Με κάποιες φωτογραφίες και ένα video σε καμια περίπτωση δεν μπορεί να τεκμηριώσει την κριτική. Η αντίδραση του αυτή δείχνει φθoνo και μένος. Τώρα αν δεν δω αριθμό και ποιότητα δημοσιεύσεων, σε τι είδους επιστημονικά περιοδικά και με τι impact factor οι σπουδές και οι θέσεις που κατέχει δεν μου λένε τίποτα.

Σε ότι αφορά τον blogger Macedonia is Greece δεν νομίζω ότι αξίζει να συνεχίζουμε την αντιπαράθεση μαζί του. Αν αφήσει νέο σχόλιο είναι σίγουρα Troll αφού θα αυτό-αναιρείται και αυτό-διαψεύδεται για 2 φορα.

Όσο για τον Τσόκλη υπερασπιζόμενος βιαστές, τα λεγόμενα του δεν έχουν καμια αξιοπιστία. Δεν ασχολούμαι με γραφικούς.

Τέλος έχω να πω ότι πάντοτε βρίσκονται αρκετοί που θα προσπαθήσουν να εκφράσουν άκρως προκλητικές και προσβλητικές απόψεις για 5 λεπτά δημοσιότητας. Για αυτοεπιβεβαίωση. Άτομα με μεγάλη ανασφάλεια...

Unknown είπε...

@ Thomas Karamanlis
ο Λεων ειναι ενα μυστηριο απο μονος του..αν ηταν στο ιδιο σημειο,πως εσπασε κ.α

προσωπικα πιστευω κοιτουσε προς την κατευθυνση της Ασιας,γιατι αν εγινε σαν μνημειο για του νεκρους της εκστρατειας με χρηματα των οικειων η της γυρω περιοχης και χρηματα απο διαφορες αλλες πολεις,και αφου απο την Αμφιπολη ξεκινησαν για την Ασια,ενα λογικο σεναριο ειναι να κοιτουσε προς τα εκει,η αν ηταν ορατος να τον εβλεπαν οι Αμφιπολιτες απο την πολη τους και να μην εβλεπαν την πλατη του --λιγο χιουμοριστικο αυτο--

για το αγαλμα της Αθηνας στην Αθηνα,εκει νομιζω ειναι κατι διαφορετικο..εκει υπηρχε το συναισθημα της υπεροχης τοσο σε πολιτιστικο,πολιτισμικο επιπεδο,αλλα και σε επιπεδο θρησκειας,σε συνδιασμο με την υπεροχη στο καλλος,στην αισθητικη γενικα, στο ομορφο-ωραιο και την δυναμη-αυρα που εκπεμπει..

και αυτο το γνωριζουμε απο το μισος των αρχαιων λαων προς την αρχαια Ελλαδα..στο οτι μπορουσαν να κανουν μια πετρα,ενα μαρμαρο ζωντανο Θεο,με την τεχνη με την φαντασια,με το διαφορετικο τροπο σκεψης,δρασης-εκτελεσης και ολα αυτα τα διαφορετικα τα οποια τα βλεπουμε και σε τεχνες γραμματα φιλοσοφια,θεατρα,επιστημες,κτλ κτλ..

αν ηθελαν να χρησιμοποιησουν κατι που να τρομαζει εχθρους..ειχαν τρομακτικη οψη και οχι καλλος-ομορφια-ανωτεροτητα-ζωη..
μπορεις να βρεις τετοια στοιχεια στην Ελληνικη Μυθολογια με διαφορους ηρωες οπως και ο γνωστος με την Σφιγγα,Βελλερεφοντη,Περσεα,Ηρακλη.. κ.α, αυτοι σκοτωναν το ασχημο, το τερατωδη,αυτο που δεν εχει μετρο και στην πραγματικη ζωη αλλα και στην πνευματικη-ψυχικη ζωη..και ηταν παραδειγμα για τους αλλους.. κατι που δεν υπαρχει στην παγκοσμια μυθολογια.. εκει κανενας ηρωας δεν ειναι παραδειγμα.. δεν εχει ηθικη,μετρο.. ειναι και λιγο κλεφτης και λιγο το ενα και λιγο το αλλο.. ΝΑΙ εκανε το καλο,αλλα δεν ειχε την αρετη..δεν ηταν Ηρακλης παραδειγμα που ειναι ο πιο παρεξηγημενος ηρωας στην Ελληνικη Μυθολογια ο οποιος διαλεξε το δρομο της Αρετης.. δεν υπαρχει ΠΟΥΘΕΝΑ τετοιος ηρωας...

ο επομενος ηταν αυτος που ειναι στον Ταφο..αυτος ΜΟΝΟ και ο προγονος του κατεκτησαν την αρετη..

plapoutas είπε...

@Konstantinos Kairis
Είσαι η μοναδική πληροφόρηση που έχουμε σήμερα γενικώς.Να υποθέσουμε απ'ό,τι λες ότι έχουν φτάσει σε ένα βάθος ας πούμε 3 μέτρα πλέον μέσα στο όρυγμα;Εν ολίγοις πάμε ολοταχώς για υπόγειο ταφικό συγκρότημα και όχι κρύπτες θαμμένες στον πάτο.

Nemot είπε...

@ Dazbaw
εξαρτάται τις διαστάσεις και το ύψος.

4Χ2 Χ 1,5 υψος μεχρι τώρα και ακομα δεν εχουν βρει δάπεδο.
Εδω μιλάμε για ρουφύχτρα !

Thomas Karamanlis είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση σχετικά με τον Λέων. Για τις πόρτες επειδή τις μίας τα κομμάτια βρέθηκαν στον Θ2 ενώ η άλλη βρέθηκε ολόκληρη στον θ3 η θεωρία μου είναι η εξής:

1) και οι Δυο θάλαμοι καθώς και το "όρυγμα" ήταν γεμάτα με άμμο. Με κάποιον σεισμό έγιναν παλινδρομικές κινήσεις σπρώχνοντας την άμμο μια στον βόρειο τοίχο του θ3 και μία στις πόρτες. Το ίδιο συνέβαινε και στην άμμο στον θ2, συγχρονισμένα, η άμμος χτυπούσε μια στις πόρτες και μια απέναντι.
2) Σε μία από αυτές τις παλινδρομίσεις σπάει πρώτα το δυτικό θυρόφυλλο τα κομμάτια του οποίου βρέθηκαν στον Θ2, άμμος από το θ3 εισχωρεί στον θ2 και στην επόμενη παλινδρόμηση επιστρέφει στον θ3, ανοίγοντας την ανατολική πόρτα.
3) Στον ίδιο, στον επόμενο ή όταν έπεφταν οι δοκιμαστικοί όλμοι από τους Βούλγαρους, η πόρτα/σφραγιστικός τοίχος που βρίσκετε κάτω από τα χώματα του ορύγματος που βρέθηκε υποχώρησε, η άμμος από τον θ3 "άδειασε" κάτωθεν παρασέρνοντας το διαφραγματικό "πάτωμα" του θ3.
4) όλη αυτή η αναστάτωση "εξάρθρωσε" την ανοιγμένη (έστω και λίγο) ανατολική πόρτα η οποία βάραινε προς το δυτικό κάτω άκρο της (προς την κάτω αριστερή γωνία της όπως την κοιτάμε από τον θ2) με το που έφυγε η πόρτα από το σημείο στήριξής της (επάνω δεξιά όπως την κοιτάμε απο τον θ2) τότε το κάτω αριστερά σημείο της (πάντα κοιτώντας απο τον θ2!!) "πάτησε" πρώτο κάνοντας την να περιστραφεί και να πέσει με την "μέσα" μεριά προς τα πάνω.
5) με άλλες διαταράξεις του εδάφους που έγιναν αργότερα (σεισμοί, όλμοι, κλπ) και με τη συμπεριφορά της άμμου όπως μας έδειξε σε βίντεο ένας φίλος νωρίτερα, η πόρτα βρέθηκε στο κατώτερο δυνατό σημείο (ως το βαρύτερο αντικείμενο του "συστήματος") και το κεφάλι ως ελαφρύτερο βρέθηκε 15 πόντους από την επιφάνεια της επίχωσης.

Ταπεινή μου γνώμη για το πως βρέθηκε η πόρτα εκεί που βρέθηκε και σε αυτή την κατάσταση.

Atithasos είπε...

Βεβαίως μπορεί το όρυγμα να είναι απλά και ο χώρος ταφής. Αν δείτε προσεκτικά οι πλευρές του ορύγματος δεν είναι κτισμένες, αλλα διακρίνονται οι τομές του εδάφους.

Dazbaw είπε...

Πάντως έχει σημασία το πώς βρήκαν την επιφάνεια άμμου στον 3ο θάλαμο...διότι αν τον βρήκαν κατηφορικό με κλήση προς τον βόρειο τοίχο τότε το άνοιγμα θα είναι εκεί και μάλιστα όχι αρκετά μεγάλο...αν η επιφάνεια της άμμου είχε σημάδια χωνιού σαν την κλεψύδρα το άνοιγμα θα είναι κάπου κεντρικά...ανάλογα και οι άλλες περιπτώσεις, βέβαια αν η επιφάνεια ήταν οριζόντια αλλάζουν όλα...έχουμε τέτοια πληροφορία και μου διέφυγε;

Ioannis Papadopoulos είπε...

Σκεπτόμενος απλοϊκά, αν το όρυγμα είναι απλώς ένας χώρος όπου στοίβαζαν τα πράγματα, ή ο τάφος καθαυτός, δεν νομίζω να δικαιολογείται η καθίζηση. Από τις φωτογραφίες φαίνεται καθαρά αυτό που γράφει το υπουργείο ότι οι πλάκες του οριζόντιου διαφραγματικού τοίχου έχουν κλίση προς τα μέσα.
Αυτό θεωρώ ότι μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο σε περίπτωση που υπάρχει πραγματικά σοβαρός κενός χώρος στο όρυγμα, να είναι δηλαδή κάποιες σκάλες που οδηγούν προς τα κάτω.
Αυτό που με ανησυχεί πιο πολύ είναι η κατάσταση μιας τυχόν σύρραγγας που τυχόν υπήρχε. Μάλλον θα έχει καταρρεύσει, και μάλλον γι' αυτό έχουν ζητήσει τη βοήθεια του συνεργίου της Εγνατίας, προκειμένου στην ουσία να την ξανανοίξουν.

PAIANAS είπε...

Θα υπερασπιστώ για μια ακόμη φορά τη διαφορετική άποψη και την ελευθερία έκφρασης ...
Αντί να πέφτουμε όλοι πάνω σε κάποιον που δεν ''πείθεται'' με τις εδώ γνώμες, απόψεις, αναλύσεις, καλό θα ήταν να σκεφτούμε ότι όλοι εικάζουμε, κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτα και όλοι θα πρέπει να ''μείνουμε'' στα όσα λέει η Περιστέρη και το υπουργείο.
Όχι γιατί λένε όλη την αλήθεια, όχι γιατί μπορεί να διακυβεύονται πολλά, τόσα που μπορεί να επιτάσσουν, μερική έστω απόκρυψη της αλήθειας, αλλά γιατί είναι η μόνη ΕΠΙΣΗΜΗ ενημέρωση.
ο Macedonia is Greece δεν μπορεί (η δε θέλει) τώρα να απαντήσει. Το να τον ''πυροβολούμε'' όλοι, γιατί εκφράζει αντίθετη άποψη, δεν μας τιμά !
Δημοκρατία σημαίνει σεβασμός στη γνώμη του άλλου, όταν δεν καταπατάει δικές μας ελευθερίες η δικαιώματα !

Unknown είπε...

Το όρυγμα φαίνεται να είναι πέρασμα σε άλλο χώρο που έχει καταπακτή ψηλά που οδηγεί σε επόμενο χώρο που βρίσκεται προς τα πάνω στο ίδιο ύψος με τους προηγούμενους.
Αυτό το ζικ ζακ θα πρέπει να ήταν το τελειωτικό χτύπημα στους επίδοξους τυμβωρύχους ακόμα και αν έφθασαν στον Θ3.

Thomas Arvanitis είπε...

@ Dazbaw

νομιζω ειχε εικονα χοανης προς τον βορειο τοιχο.

Δεν ειμαι ειμαι σιγουρος για το χωμα που λειπει

α. ηταν 1 με 1μιση μετρο = 25 κυβικα

β. ηταν 2 με 2μιση μετρα = 45 κυβικα

οποτε με βαση το ορυγμα υπολογιζουμε βαθος απο 3 μετρα στην α περιπτωση εως 5 μετρα στην β περιπτωση

george είπε...

@yannis

Thanks for the comment yanni; if you send me your email address I'll be happy to send you an updated version of my Note. Any comments on it I would appreciate.
Again, mine is: grg7wtkns@gmail.com

Thomas Karamanlis είπε...

Συμπληρώνοντας την θεωρία για το πως βρέθηκε η πόρτα με τη μέσα μεριά προς τα επάνω, να πω οτι για να γίνει αυτό η πόρτα πρέπει να ανοίξει πάνω απο 45 μοίρες πριν πέσει. για να γίνει αυτό με τον τρόπο που περιγράφω στο προηγούμενο ποστ, θα πρέπει να συμβαίνουν 2 πράγματα.

1) Μεγάλος όγκος άμμου υποχώρησε: είναι αδύνατον μια τόσο βαριά πόρτα να άνοιξε τόσο πολύ με λίγα κυβικά άμμου, άρα αν συμβαίνει αυτό, οι πωρόλιθοι από το κέντρο θα βρεθούν πολύ πιο κάτω.

2) η "βύθιση" της άμμου, η πορεία που πήρε πριν βυθιστεί (το σχόλιο του Dazbaw με ενέπνευσε), θα πρέπει να ήταν το λιγότερο 46 μοίρες απο την πόρτα, άρα στέκει και το βύθισμα με σχήμα χοάνης που βλέπουμε στην φωτό. 46 μοίρες απο την βάση της πόρτας είναι ο βόρειος τοίχος του θ3, από εκεί κάτω περιμένω το άνοιγμα!!

Unknown είπε...

Για την τύχη της μαρμάρινης πόρτας ότι και να πούμε θα πέσουμε έξω.
Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια κάποια λογική θεωρία πως άλλα κομμάτια της βρέθηκαν σε διάφορα ύψη μέσα στην επίχωση του Θ2, άλλα στο κατώφλι του Θ3 πάνω από το επιδαπέδιο διαφραγματικό τοίχο και άλλο 1,5 μέτρο κάτω μέσα στην επίχωση του Θ3 αλλά και μέσα στο όρυγμα!!!

333 είπε...

kostas kai aekara,

πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε για τα σκαλοπάτια, αν και μετά το πρώτο "σκαλοπάτι" περισσότερο για ράμπα μοιάζει ...

http://www.image-share.com/ijpg-2745-82.html

paratiritis είπε...

@Paianas
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ πάλι στο ίδιο θέμα αλλά δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την παρατήρησή σου. Ορθώς επισημαίνεις ότι Δημοκρατία σημαίνει σεβασμός στη γνώμη του άλλου
όταν δεν καταπατάει δικές μας ελευθερίες η δικαιώματα. Και σε αυτό διακρίνονται ο Εμπεδότιμος και οι περισσότεροι σχολιαστές αυτου του blog για το ήθος τους και τον σεβασμό τους πρός την αντίθετη άποψη.
Στην προκειμένη περίπτωση δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη αλλά έκανε επίθεση με φραστικούς χαρακτηρισμούς του τύπου "καλοστολισμένη φιλοσοφική μπουρδολογία" για τον Εμπεδότιμο και "για να γίνεται αρεστή-πιστευτή από τα "πρόβατα"." όλους εμάς δηλαδή.
ολόκληρο:
"Κατά την προσωπική μου άποψη καλύτερα ένα λανθασμένο επιχείρημα από μια καλοστολισμένη φιλοσοφική μπουρδολογία, κεκαλυμένη με τον μανδύα της επιστημονικότητας ίσα-ίσα για να γίνεται αρεστή-πιστευτή από τα "πρόβατα"."
και συνεχίζει:
"...Τέτοιος παράγοντας είναι και ο Εμπεδότιμος. Αμφιπολίτης ή κάτοικος της ευρύτερης περιοχής, που έχει το απόλυτο συμφέρον να προμοτάρει με κάθε ευκαιρία το σλόγκαν: « Ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος»."
Ποιός δεν σεβάστηκε τι;
Ο σεβασμός πρέπει να εκδηλώνεται αμφίδρομα, δεν νομίζεις;

333 είπε...

Παίδες, μην επαναλαμβάνουμε τι λέει ο καθένας που μπαίνει εδώ είτε για να "τρολάρει" είτε έχει κακόβουλες σκέψεις για το μπλογκ.
Επίσης να έχετε υπόψιν πως μερικοί από δαύτους μπαίνουν και γράφουν και με άλλα ψευδώνυμα, πράγμα που είναι εφικτό να διασταυρωθεί, οπότε αφήστε τους στη μοναξιά τους.

Unknown είπε...

διακρίνετε πρόσωπο γενειοφόρου δεξιά του προσώπου της Περσεφόνης?
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26513&subid=2&pubid=113378648

Unknown είπε...

απο την τελευταια φωτο με τα φτερα..
εχουν ενα ημικυκλικο εντυπωμα,και ειναι σαν να τα χτυπησε καποιος με ενα καρφι-σφηνα και με σφυρι,δηλαδη με προσοχη και καποιος που ηξερε πως να τα αφαιρεσει...

δεν εχουν καποια σημαδια βιας η προστριβης η κατι αλλο..
μια τετοια οπη εχει και η δεξια Σφιγγα καπου στη μεση,εκει που ισως ειναι και το εν λογου χτυπημα απο τα φτερα.. αλλα και να μην ειναι απο την δεξια Σφιγγα,το ευρημα μιλαει απο μονο του.. εχει αφαιρεθει με προσοχη και οχι απο βανδαλο..

βεβαια αυτο δεν ειναι κατι το σιγουρο γιατι μπορει καποιος να ηθελε να στα σπασει με προσοχη για να τα παρει,αλλα εδω στην δικη μας περιπτωση δεν τα πηρε !

τα αφησε μεσα !

η Σφιγγα δεν εχει αλλα στοιχεια βιας επανω της,σαν καινουργια ειναι...

ενδιαφερον εχει η τελευταια θυρα..
στο ενα σημειο δειχνει να εχει γινει σαν συρσιμο-προστριβη και στο αλλο που χτυπησε λοξα,να εσπασε απο το βαρος.. σαν να ειναι εικονα καταγματος..

και δεν εχει αλλα σημαδια βιας..

Unknown είπε...

Ο Λεφατζής γιατί άραγε να είχε ζωγραφίσει την κάθετη γραμμή κάτω από τον Θ3 από τον Αύγουστο?

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140922/low/2014092102132_122318777.jpg

333 είπε...

Τότε είχε βρεθεί το υποτιθέμενο θύρωμα των 0,96 μ., γιαυτό.

Unknown είπε...

Κάτω από τον Θ3 υπάρχει ζωγραφισμένη κάθετη γραμμή.

333 είπε...

Αυτήν εννοούσα κι εγώ, επειδή είχε "βρεθεί" το έκκεντρο θύρωμα των 0,96 μ. χαμηλά, ίσως υπέθεσε [από τότε] ότι πάμε χαμηλότερα ...

Unknown είπε...

Το έκκεντρο θύρωμα των 0,96 μ θα οδηγούσε στον Θ4 στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους χώρους, εξού και η απογοήτευση όλων όταν τελικά ανακοίνωσαν ότι έκαναν λάθος. Η συνέχεια προς τα κάτω προέκυψε από την στιγμή που βρέθηκε το όρυγμα, δηλαδή πριν λίγες μέρες.
Μου κάνει εντύπωση η μολυβιά του Λεφατζή προς τα κάτω από τότε.

Unknown είπε...

@plaputas,
Η καθοδος ειναι πιο αργη λογω μεγαλης ανησυχιας για την στατικοτητα.Κυριως μηχανολογικες εργασιες πραγματοποιουνται.
Επειδη εχει πολλα τσακαλια γυρω μας ,πληροφορηθηκα οτι υπαρχει αναμενομενη εξελιξη στην ανασκαφη
και η συνεχεια απαιτει πλεον δυσκολο σχεδιασμο.συνεχιζεται το μυστηριο του τροπου καθοδου...


hylap-vn είπε...

Το όρυγμα ΔΕΝ έχει γίνει από τυμβωρύχους για τον απλούστατο λόγο ότι φαίνεται πολύ τετραγωνισμένο. Οι τυμβωρύχοι θα έμπαιναν στον κόπο να ευθυγραμμίσουν τα πλευρικά τοιχώματα???


Επίσης, στην τελευταία ανακοίνωση λένε "θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (ορύγματος)"

Δεν θα το έλεγαν αυτό πιστεύω αν δεν ήξεραν ότι συνεχίζει πολύ κάτω.

Unknown είπε...

PAIANAS,

Κοίταξε το ιστορικό των σχολίων του.
1) ζητάει ευγενικά να του εξηγήσει ο Εμπεδότιμος αυτά που θέλει.
2) μετά από λιγη ώρα επανέρχεται και παρατηρεί τον Εμπεδότιμο γιατί δεν του απάντησε.
3) του γίνονται 2 ευγενικές συστάσεις να ψάξει παλαιότερες αναρτήσεις για να ικανοποιήσει τις απορίες του.
4) αποκαλεί τον Εμπεδότιμο μπουρδολόγο και τους υπόλοιπους εμάς πρόβατα.

Τότε έλαβε καθώς πρέπει απαντήσεις.

Που λοιπόν βλέπεις αντιδημοκρατική συμπεριφορά από εμάς;

Ο Εμπεδότιμος είναι ο διαχειστής και συγκεκριμένος είναι αυτός που του δίνει εντολές;

Ενας αγνέστατος και εμπαθής μήτσος είναι που σε αποκάλεσε πρόβατο και τσομπανόσκυλο.

Unknown είπε...

PAIANAS,

Το βρίσκεις σωστό να υπακούσει ο Εμπεδότιμοςστις διαταγές του και να ασχολείται να επαναλαμβάνει ένα τόνο υποθέσεις και σκέψεις που είναι ήδη ανηρτημένες;

Dazbaw είπε...

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434

Εδώ γίνεται η πρώτη αναφορά για τον 3ο θάλαμο..

1η παρατήρηση: σε καμία περίπτωση η περιγραφή δεν θυμίζει νεκρικό θάλαμο...

2η παρατήρηση: ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ότι στους προηγούμενους δυο χώρους και η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη

3η παρατήρηση: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14967
αν κατάλαβα καλά είναι ο ανατολικός τοίχος του 3ου θαλάμου και η άμμος βρίσκεται στην στήριξη της θόλου επί του μαρμάρου

4 παρατήρηση: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14963
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14962

μία από τις 4ς γωνίες και μία από τις 4ς πλευρές του 3ου θαλάμου που έχουν την επιφάνεια της άμμου χαμηλότερα από την ένωση της βάσης της θόλου με το μάρμαρο...πράγμα που σημαίνει ότι η επιφάνεια της άμμου όντως έχει κλίση...

5 παρατήρηση: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14968

μία ακόμη πλευρά του 3ου θαλάμου που η επιφάνεια της άμμου βρίσκεται ακόμη πιο χαμηλά και από την βάση της θόλου...

6 παρατήρηση: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14965

κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς αντικρίζει εδώ...και κυρίως τι είναι το μαύρο πλαστικό - λάστιχο;

hylap-vn είπε...

@dazbaw

Αυτή η φωτό
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14968

αν την συνδυάσουμε με το σχέδιο του Λεφαντζή καταλαβαίνουμε ότι έχει κατεύθυνση προς τις σφίγγες δηλαδή κοιτάζει νότια.
Η κλίση είναι σαφής στο σχέδιο του Λεφαντζή. Η επίχωση κατεβαίνει όσο πάμε προς τον βόρειο τοίχο.
http://4.bp.blogspot.com/-iMiAcD4DcC4/VFVaFlbBrlI/AAAAAAAABAg/HKY0c0avQFU/s1600/9-21-6.jpg


Unknown είπε...

@MACEDONIA IS GREECE,
Προσωπικα θελω να σε ενημερωσω οτι εχω πολλα απο τα συμφεροντα και οφελη που εννοεις.Παντως οτι και να πιστευω και να λεω δεν θα τα αυγατισω.Δεν σου κρυβω οτι συζητω ιδεες ιατρικου τουρισμου στην περιοχη η οποια ειναι υπεροχης φυσικης ομορφιας.Τοσο κακο σου ακουγεται?
Οι Δελφοι τι θα ηταν δηλαδη χωρις τα αρχαια?Μονο κτηνοτροφια θα ειχαν.Κι επειδη δειχνεις να την μισεις μου φαινεσαι vegeterian. Λιγο ανοστος δηλαδη....
Υ.Γ. Ο εμπεδοτιμος δεν ειναι Αμφιπολιτης να ξερεις....

hylap-vn είπε...

@Dazbaw

Αυτή η φωτό
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14965

είναι η οπή στον 3ο τοίχο (πάνω από την σφραγισμένη πόρτα) όπως την φψτογράφισαν από τον 3ο θάλαμο.
Το λέει η ανακοίνωση ότι μπήκαν στον 3ο θάλαμο
"από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος".
Το ύφασμα που βλέπεις είναι για προστασία της αρχαίας επίχωσης να μην κάνουν ζημιά (και για να μην λερωθούν !!).

Αυτό το περσμένο είναι το υπέρθυρο. Το λέει η ίδια ανακοίνωση : "Έχει καταπέσει το εσωτερικό τμήμα του υπέρθυρου.(φωτο 7)."

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@Thomas Karamanlis,
ο λεωντας θεωρητικα βλεπει νοτιοδυτικα δηλ απευθειας στον Ολυμπο,Ο οποιος φαινεται απο εκεινο το σημειο....

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@Dazbaw

Αυτήν την φωτό

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14989

την επαναφέρουν στην ανακοίνωση της 21/9
και γράφουν σχετικά με παραπομπή σε αυτήν:

Αποφασίστηκε από την διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο, να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. (Φωτο 9). Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία. (Φωτο 10).

Dazbaw είπε...

@hylap-vn το έχω υπό ΄ψην το σχέδιο του Λεφαντζή...αλλά αν έχω τοποθετήσει σωστά της φωτογραφίες, τότε η λογική λέει πως η κλίση πάει προς τα δυτικά ή το πολύ βορειοδυτικά του θαλάμου...

Dazbaw είπε...

ευχαριστώ πολύ και τους 2 σας για τις διευκρινήσεις ...δεν το είχα αντιληφθεί...

paratiritis είπε...

Σταμάτης Σπανουδάκης: "Ζει και βασιλεύει"

"...Είναι καιρός που δεν σου έγραψα και θα΄θελα να σου εξηγήσω το γιατί σου γράφω πάλι τώρα, δεκατρία χρόνια μετά από εκείνο το πρώτο, σημαδιακό, για μένα τουλάχιστον, γράμμα. Ένα γράμμα, που μου έδωσε πολλή δύναμη και με πήγε σε δρόμους, που ίσως πάντα ήταν δικοί μου, αλλά δεν το ‘χα καταλάβει ως τότε. Χρειάστηκαν η μορφή κι η μυστική, αλλά τόσο έντονη παρουσία σου, για να καταλάβω και να προχωρήσω.
Είναι δρόμοι που περπάτησες κι είναι κι άλλοι, που δεν περπάτησες.
Αυτούς τους δεύτερους θέλω να σου «χαρίσω», περπατώντας τους για λίγο τώρα, μαζί σου.
Δρόμοι εσωτερικοί, δρόμοι της φαντασίας και του παραμυθιού, δρόμοι της Ανατολής, δρόμοι της Δύσης. Δρόμοι του μεταξιού, αλλά και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, δρόμοι της υποψίας του αληθινού Θεού και δρόμοι της σωτήριας βεβαιότητας. Δρόμοι στοργής, δρόμοι αγάπης, δρόμοι ιδρώτα, πόνου και δρόμοι αίματος.
Δρόμοι ζωής, δρόμοι θανάτου και δρόμοι, αναστάσιμοι.
Τους δρόμους αυτούς μπορεί να μην τους βρεις όλους στην μουσική μου, αλλά είναι σίγουρα, για πάντα χαραγμένοι στην ψυχή μου. Γιατί η μουσική είναι «τέχνη» και η τέχνη έχει δυστυχώς και μαστοριά και λογική (εργαλεία ανθρώπινα, στα οποία από παιδί δίσταζα να εμπιστευτώ τα πραγματικά σημαντικά της ζωής μου). Η ψυχή όμως είναι φύσημα αληθινό, καθαρό και αιώνιο. Αυτήν άκου. Και συγχώρα με, που σε πλησιάζω για άλλη μια φορά και προσπαθώ να σε αγγίξω, μόνο με τα δικά μου όπλα, τη μουσική και τα λόγια μου.
Ξέρεις, ζω σε μια εποχή, που το «ποιητική αδεία» τείνει να αντικατασταθεί από το «ιστορική αδεία» και κάθε μωρο-νεοέλληνας βλέπει την ιστορία, όπως προστάζουν τα πεπαλαιωμένα, και συνήθως ιδιοτελή, πιστεύω του. Έτσι λοιπόν, αισθάνομαι τώρα, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη, να συνεχίσω να «αγκαλιάζω» με τη μουσική μου και εσένα, αλλά και ό,τι άλλο είναι πραγματικά δικό σου και δικό μας.
Ό,τι είναι, ήταν και πάντα θα είναι, Ελληνικό.
Λέω δικό μας, γιατί, δόξα τω Θεώ, είμαστε πολλοί που σκεφτόμαστε έτσι και ελπίδα μου είναι ότι θα γινόμαστε όλο και περισσότεροι. Γιατί η αλήθεια το ‘χει αυτό. Συγκεντρώνει ήσυχα και μυστικά γύρω της «αληθινά πρόσωπα», που περιμένουν τη στιγμή, ή τον άνθρωπο, για να φανούν.
Έτσι λοιπόν, και ανοίγοντάς σου και πάλι για λίγο τη ψυχή μου, σε αφήνω, δυστυχώς στα χέρια ανθρώπων, που δεν σ’ αγάπησαν και δεν σε κατάλαβαν.
Αλλά κυρίως σε αφήνω στα πιο ασφαλή μουσεία της γης. Τις καρδιές μας

Με πολλή αγάπη
Σταμάτης Σπανουδάκης 2008
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/blog-post_38.html

Unknown είπε...

@kostas,(7:52μμ)
σα να χεις δικιο.Ταιριαζεις με την πληροφορηση περι αναμενομενης εξελιξης...

paratiritis είπε...

και κάποιος άλλος έγραψε(aekara)

♪♫♫♪♫ Σκαλί καλέ μου σκαλί, σκαλί θα κατεβώ...♫♫♪♪♪♫♫♫

Planet είπε...

@Konstantinos Kairis ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση. Βρίσκω την πληροφορία που δίνεις για υψηλά επίπεδα υγρασίας σε μεγαλύτερο βάθος στον ανασκαπτόμενο θάλαμο ενδιαφέροντα. Βέβαια, αυτη η πληροφορία ειναι ανεπιβεβαιωτη και ίσως κακως παρασύρομαι και προσπαθώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα, αλλα αν ισχύει ίσως αρχίζει να διαφένεται μια εξήγηση για το πως τα σημάδια υγρασίας στον 3ο θάλαμο ειναι πολύ πιο έντονη απο τους άλλους θαλάμους. Ίσως η πηγή υγρασίας να βρίσκεται σε κάποιο βάθος, με ότι μπορει να σημαινει αυτο.

Ανώνυμος είπε...


Να πω και εγώ κάτι που σκέφτηκα μόλις τώρα........

1.Το ΥΠΠΟ δε θα έλεγε ΠΟΤΕ ψέματα στις ανακοινώσεις του.Άλλωστε όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω τους.Μπορούν όμως κάλλιστα να ΜΗΝ ανακοινώσουν κάτι.
2. Το ΥΠΠΟ ΠΟΤΕ δεν ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος.
3. Το ΜΟΝΟ που ανακοίνωσαν είναι ότι :
" Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο"
Άρα ποιός μπορεί να αποκλείσει ότι:
1. Υπάρχει τέταρτος θάλαμος, στον οποίο έχουν ήδη μπει ( για να μπεις σε ένα χώρο δε χρειάζεται θύρωμα.Αρκεί και μιά τρύπα στον τοίχο)Έτσι εξηγείται και ο χώρος που διακρίνεται στη φωτογραφία με τις σκαλωσιές.
2. Εφόσον δε βρέθηκε πόρτα στον τοίχο ψάχνουν να βρουν πώς γινόταν κανονικά η είσοδος στον τέταρτο χώρο ( προφανώς από κάτω).

ΜΗ ΒΑΡΑΤΕ μια κουβέντα είπαμε....

ΥΓ. Στην ανακοίνωση αναφέρουν " στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης" και όχι λείπει ή έχει πέσει......( τυμβωρύχοι μήπως?)

Unknown είπε...

@planet,
δειχνει αληθης η υγρασια ,αλλα λογω της βαριας τελευταιας κακοκαιριας μπορει να χουμε επικοινωνια υδατων με το βραχο οποτε ισως και να μην σημασια παρα μονο δυσκολια για τους εργαζομενους εκει....

Unknown είπε...

@ paratiritis
πολύ συγκινητικό το γράμμα του Σπανουδακη! δεν το είχα διαβάσει, σε ευχαριστώ που το έβαλες εδώ.

paratiritis είπε...

@Νιόβη Β.
ναί όντως, πολύ συγκινητικό και το έγραψε το 2008.
πρέπει να είδες και το πόστ μου πώς να κάνεις μεγαλύτερες τις γραμματοσειρές ώστε
να διαβάζεις τις ιστοσελίδες άνετα.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Ναι, σε ευχαριστώ

vagkalf07 είπε...

στο κομματι της θυρας που ηταν πεσμενο στο "ορυγμα"..(εγω πιστευω στην αρχη της καταπακτης με σκαλια)..φαινεται η πλευρα προς τον θ2 η η πλευρα προς τον θ3?(εννοω πριν πεσει)

Dazbaw είπε...

@Thomas Arvanitis δεν ξέρω γιατί το έσβησες το μήνυμά σου, αλλά έχεις δίκιο...ο υπόγειος θάλαμος έχει εμβαδό 8,4 τ.μ. [σύμφωνα με το ΥΠΠΟ] και αν πάρουμε την χειρότερη των περιπτώσεων, δηλαδή να έχουν κυλήσει μόλις 25 κυβικά άμμου κάτω από τους πωρολίθους, τότε το όρυγμα πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 3 μέτρα...δε νομίζω πως θα ήταν και πολύ έξυπνο να κάνουν κιβωτιόσχημο τάφο τόσο βαθιά...εγώ υπολογίζω πολύ περισσότερα κυβικά άμμου να έχουν φύγει κάτω από το δάπεδο, οπότε με απλή αναλογική το βάθος θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερο ή το όρυγμα θα ανοίγει πιο κάτω...σε άλλες περιπτώσεις πάμε σε διάδρομο κλπ...άρα μήπως και ο κιβωτιόσχημος τάφος ακυρώνεται;με την λογική βέβαια πως ο 3ος θάλαμος ήταν και αυτός παραγεμισμένος με άμμο, μέχρι την υποχώρηση του ορύγματος;

hylap-vn είπε...

@vagkalf07

Το πάνω μέρος είναι αυτό που κοίταζε προς τον Θ3 όταν ήταν κλειστή.

Δες την ανάρτηση
1 Νοεμβρίου 2014 - 1:35 π.μ
και 2:08 π.μ.

Antilamogio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Antilamogio είπε...

@Dazbaw 11:56 :

3η παρατήρηση: δεν είναι ο ανατολικός τοίχος, αλλά ο Δυτικός! Εδώ έχω εντοπίσει ένα από τα ελάχιστα λάθη του εμπεδότιμου σε αυτό το υπέροχο ταξίδι. Είχε γράψει ότι αυτό που φαίνεται αριστερά είναι σκαλί, ενώ στην πραγματικότητα είναι η πλάκα με τους χρωματιστούς ρόδακες, όπως εδράζεται στον τοίχο και φαίνεται από τον Θ3.

Στη φώτο που αναφέρεις είναι το υψηλό σημείο της επίχωσης. Από 'κεί ξεκινούσε η επίχωση του Θ3 με κλίση προς τα κάτω, όπως φαίνεται και στο σκίτσο του Λεφαντζή και σου εξήγησαν και οι προηγούμενοι συνταξιδιώτες του blog.

Ο ανατολικός τοίχος του Θ3 φαίνεται εδώ: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14968.

Antilamogio είπε...

Ένας απλός υπολογισμός σε σχέση με το όρυγμα και την κλίση της επίχωσης στον Θ3:

Το όρυγμα έχει διαστάσεις 4,00x2,10. Όπως λέει το Δ.Τ.31/10/14 "Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση."

Συμπεραίνω το εξής:
Στο δυτικό τμήμα του Θ3 έγινε καθίζηση της επίχωσης (δεν άντεξαν άραγε το βάρος οι πωρόλιθοι??). Άρα υποθέτω ότι εκεί είναι το όρυγμα που μας λένε.

Αν υποθέσουμε ότι είχε σκάλες, πιθανότατα να είχε 13 σκάλες, όσες στην είσοδο (και όσα τα χρόνια που έλειπε ο Μ.Α.?). Αν λάβουμε ένα ενδεικτικό ύψος σκαλοπατιού 27εκ, πρέπει να περιμένουμε να κατεβαίνει το όρυγμα 13x0,27=3,50 μέτρα!

Ο όγκος της επίχωσης που έχει πέσει μέσα είναι: 4,00x2,10x3,50/2= ~15 M3.

Ω! του Θαύματος, αυτός ο όγκος ισούται με τον όγκο που λείπει από μια υποτιθέμενη αρχική οριζόντια επίχωση, αν λάβουμε υπόψη ότι στον Θ3 η υψομετρική διαφορά της επιχωσης μεταξύ νότιου και βόρειου τοίχου είναι 1μ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Υποθέτω ότι δεν άντεξαν οι πωρόλιθοι το βάρος, έσπασαν και έπεσαν 15 κυβικά μέτρα επίχωσης στο όρυγμα. Που είναι σκάλα και έχει βάθος 3,50μ

Dazbaw είπε...

@Antilamogio εάν δεχθούμε ότι δεν άντεξαν οι πωρόλιθοι το βάρος και έσπασαν, τότε θα πρέπει να δεχθούμε το γεγονός ότι ο χώρος κάτω από τους πωρόλιθους, στην υπόγεια σκάλα θα ήταν κενή...

Antilamogio είπε...

@ Dazbaw: Ναι, κάνω αυτήν την υπόθεση εργασίας. Όπως βέβαια ορθά λέει η Περιστέρη κι ο Εμπεδότιμος: θα "μιλήσει" η ίδια η ανασκαφή!

Πάντως επιμένω: έχουμε όλοι δει μέσα στον Θ4! Γιατί δε μας λένε τίποτα γι' αυτόν τον θάλαμο?

http://i61.tinypic.com/2yo7kwn.jpg

http://i61.tinypic.com/2zojbbs.jpg

Dazbaw είπε...

να πω κι αυτό και να καληνυχτίσω...
το 2ο θυρόφυλλο δεν μου μοιάζει και πολύ με το 1ο που είχανε βρει...το ξέρω ότι θα πείτε πως το 2ο το βλέπουμε από την θεωρητικά πίσω πλευρά του, όμως ακόμη κι έτσι φαίνεται πως έχει τελείως διαφορετικό σχεδιασμό...

greveniotis είπε...

http://www.hellas-now.com/2014/11/blog-post_74.html ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ;

Unknown είπε...

http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%B7%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF

Ακούστε την ηχογραφημένη συνέντευξη.
Αυτός δεν σταματάει με τίποτα...!!!
Επειδή λέει η πόρτα είχε ρόδες, ήταν για να ανοιγοκλείνει και για άλλες ταφές.
Θέλει να πει πως υπάρχουν θύρες σε Μακεδονικούς τάφους χωρίς σύστημα ολίσθησης (δηλαδή αυλακώσεις οδήγησης στο κατώφλι και ορειχάλκινες πλήμνες περικαλυμμένες με άφθονο μεδούλι και ένθετες στο κατώτερο σημείο των θυρόφυλλων).
Δεν μας εξήγησε όμως για ποιο λόγο οι θύρες αυτές είχαν πάντοτε μα πάντοτε στροφείς εξάρτησης με το περιθύρωμα.
Δεν νοείται ύπαρξη στροφέων χωρίς τυπικό μηχανισμό κύλισης / οδήγησης.
Εννοώ πως το μεγάλο βάρος του κάθε θυρόφυλλου δεν το υπέφεραν οι στροφείς αλλά ο μηχανισμός οδήγησης.

Unknown είπε...

http://youtu.be/1oTEQf1d9Iw

Unknown είπε...

zibi,

Τώρα μπορούμε να φτιάξουμε collier από μαργαριτάρια.
Μαζέψαμε αρκετά!

http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/27980-2014-10-29-20-43-20.html

Αφού δεν άντεξε και αυτός παρότι έχει πολύ καλές διαπιστεύσεις... τι να πω!!

Unknown είπε...

@ Apostolos Gouzis
Ο Σουέρεφ μίλησε κι αυτός σε τουλάχιστον 2 κανάλια χτες, νεριτ και μεγκα, εμφανίζονται όσο πάει και περισσότεροι σε κανάλια και ραδιόφωνα και όλοι είναι αρνητικοί.
Το μεγαλύτερο φάουλ του Νακάση είναι ότι λέει ότι η ανασκαφή δεν γίνεται με τον επιστημονικά ενδεδειγμένο τρόπο κι αυτό είναι μεγάλη προσβολή. Λες και ήταν εκεί να βλέπει. Είπε για τη στρωματογραφία τόσες φορές και τώρα λέει ότι δεν καθάρισαν σωστά το ψηφιδωτό.

Unknown είπε...

Νιόβη Β.,

Εχεις δίκιο,
Το καταλαβαίνω καλλίτερα τώρα.
Ούτε μία, ούτε ένας!
Αυτό είναι ανεξήγητο/περίεργο...
Δεν νομίζω πως είναι μόνον θέμα ζήλειας ή φθόνου. Κάτι άλλο πιο "σημαντικό" συμβαίνει που δεν μπορώ να το πιάσω...
Μα και κανείς δεν συμφωνεί με κανέναν. Αυτό "δεν υπάρχει" που θα έλεγαν κάποιοι νεαροί!
Ειδικά ο Σουέρεφ είναι υπόδειγμα ήθους και χαμηλών τόνων.
Μα η λέξη συγχαρητήρια δεν υπάρχει στο συνάφι τους;
Σκέφτεται κανείς από την παρέα μας εδώ κάτι;;;

Unknown είπε...

Μήπως οι δημοσιογράφοι τους "εξαναγκάζουν";
Μήπως παραποιούν τα λόγια τους όταν βέβαια δεν τους ακούμε σε κάποια συνέντευξη ηχητική ή τηλεοπτική;
Γιατί αρκετές από τις δηλώσεις τους διατίθενται μόνο στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Αλλιώς αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο ασυμφωνίας.
Είναι τρελό να μη συμφωνεί κανείς με κανέναν.

Unknown είπε...

Λατρευω το δια-ΔΥΧΤΙο.

Ολοι διαβαζουν και νομιζουν οτι περνουν,πληροφοριε και ειδησεις.

ΑΠΟΨΕΙΣ σας δινονται, που σαν αποψεις βεβαια δεν ειναι ουτε πληροφοριες ,ουτε ειδησεις.

Δεν υπαρχουν πια πληροφοριες και ειδησεις,ειναι μονο για τους λιγους εκλεκτους του συστηματος που δινει ενα τεραστιο ογκο αποψεων ,ωστε να μην μπορεις να ξεχωρισεις την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Εμπιστευτητε ,μονο την κριση σας και αυτο που ξεθαβετε απο τις αναμνησεις που μαζι μεολα τα αλλα εξωτερικα-εσωτερικα γνωρισματα μας μεταφερεται με το DNA.

Αν οι αναμνησεις σου ειναι απο τους προγονους μας ,γνωριζεις και την αληθεια ,αν ειναι απο προγονους ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ,θα εχεις τις αναμνησεις των ΒΑΡΒΑΡΩΝ.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Αααα να μην ξεχασω να σας πω για τον ΑΧΙΛΛΕΑ με τον ΠΑΤΡΟΚΛΟ που κατασκευαστηκε ο τυμβος.......

Kratylos είπε...

@ Η Βασιλική Σιάπκα είπε:

"Ξαναφέρνω εδώ ένα εντυπωσιακό σχέδιο
http://imagizer.imageshack.us/a/img674/3314/PDgUGG.jpg
που ανήρτησε ο Αλέξης Μπακογιάννης"

Βασιλική μου, "αυτό το εντυπωσιακό σχέδιο" να πεις στον Αλέξη να το κάνει σε κάτοψη πρώτα ή σε 3D και αν του βγει να μας το αποδείξει.

Unknown είπε...

@ Apostolos Gouzis
Αν σκεφτώ το θέμα με βάση άλλα επαγγέλματα, όλοι πιστεύουν ότι αξίζουν την προβολή, ειδικά αυτοί που έχουν περγαμηνές, θέσεις σε εφορείες αρχαιοτήτων, διδακτορικά κτλ.
Και όλοι πιστεύουν ότι η προβολή θα τους κάνει καλό. Διανύουμε την εποχή του ναρκισσισμού άλλωστε. Η τραγική αλήθεια είναι όμως ότι οι περισσότεροι απο αυτούς μπήκαν σε θέσεις όχι βάσει των ικανοτήτων τους και παρέμειναν εκεί λόγω έλλειψης αξιολόγησης. Γι' αυτό βλέπουμε συνέχεια ειδικούς δεν είναι ειδικοί, όπως δυστυχώς και οι ίδιοι πίστεψαν στο τέλος και βγαίνουν και εκτίθενται. Όλοι ξέρουμε πως αποκτούνται οι περισσότερες έδρες στα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Είναι ημιμαθείς αλλά θέλουν και να προβληθούν γιατί έχουν συνηθίσει ως υψηλά ιστάμενοι να θεωρούνται αυθεντίες. Τώρα σχετικά με τα κανάλια, τον αρνητισμό και τους επικριτικούς αναζητούν. Δε θα βγαζαν και κάποιον που να τους συγχαίρει..
Και κάποιοι από αυτούς που εμφανίζονται έχουν παθολογία.
Σκεφτόμουν τις προάλλες κρίμα που έγινε βορά η αρχαιολόγος που χαρακτηρίστηκε άσχετη και φιλοσκοπιανή, ότι είναι άνθρωπος κι αυτή και πως θα το αντέξει. Όταν μπλέκονται με δημοσιότητα δεν ξέρουν που πάνε να πέσουν. Τελικά την είδα προχτές στο μέγκα να λέει τα ίδια και χειρότερα και σκέφτηκα ότι τελικά ίσως είναι άξια της μοίρας της.

virgi είπε...

Καλημέρα
@greveniotis
Αυτά που γράφει το άρθρο είναι ...ότι να'ναι...
ΠΙ διαστάσεις των θαλάμων είναι Θ1 6Χ4,5
Θ2 3Χ4.5
Και Θ3 6Χ4,5
Αν είχαν στοιχειώδη γνώση σχεδίου να διαβάσουν το σχέδιο του Κ.Λεφαντζή που είναι σε κλίμακα 1:100 και όχι ζωγραφική και έμπαιναν και στον κόπο να διαβάσουν τις ανακοινώσεις του υπουργείου δεν θα γράφανε αυτές τις αυθαιρεσίες.Που νομίζουν ότι απευθύνονται?Στην Μπανανία;
Τι να πώ.
@Ερασιτέχνης.
Οσο αφορά την σεισμική έγινε από το ύψος +90 και κάτω.Που είναι η βάση του λόφου.
Επίσης με τα λεγόμενά σου νονίζω φωτίστηκε και ένα σημείο διόλου ασήμαντο,όσο αναφορά τις διαφορετικές απόψεις για την κατάσταση του τάφου.
Τι εννοώ.
Αν από την αρχή δούμε τον τάφο της αμφίπολης με την προσδοκία ότι είναι και ο τάφος του Αλέξανδρου εξηγούντε τα πάντα.
Αν όμως η προσδοκία μας είναι οποιαδήποτε άλλη ,τότε όλα μας φαίνοντε μη λογικά.Αν τέλος δεν μας αρέσει αυτή η ανακάλυψη για τους δικούς μας λόγους που μόνο εμείς ξέρουμε και προφανώς με τιποτένια συμφέροντα από πίσω ,τότε βάζουμε και γίγαντες μεν αλλά άλογους τυμβωρύχους στο σενάριο και τελειώνουμε.

virgi είπε...

Οπότε μια εργασία που μπορεί να γίνει είναι κατά πόσο ιστορικά μπορούμε να φτάσουμε όσο το δυνατόν κοντύτερα στο αν ο Αλέξανδρος τελικά θάφτηκε εδώ.
Σίγουρα χρειάζεται ένας η περισσότεροι άνθρωποι που ξέρουν Ιστορία ,είναι συγχρόνως ιδιοφυείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιστορικά ντοκουμέντα που δεν είναι ευρέως γνωστά....
Έπειτα συνδυαστικά να φτάσουν και σε ένα αποτέλεσμα.
Όποιος λοιπόν από εσάς πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει ώστε η πρότασή μου να αρχίσει να υλοποιείται ας αρχίσει.
Από πλευράς μου έχω πεί και σε παλιότερο σχόλιο ότι
ο Μαυρογιάννης,η Κούκουρα και ο Εμπεδότιμος συνηγόρησαν στην δική μου πεποίθηση.
Τα του Εμπεδότιμου τα ξέρετε.
Ο Μαυρογίαννης μίλησε για Ηφαιστίωνα με ημερομηνίες.
Η Κούκουρα είπε ότι όπου Ηφαιστίωνας εκεί Αλέξανδρος και αντίστροφα.
Και επίσης ότι ο Αλέξανδρος έστειλε τον Δεινοκράτη με τα οστά του Ηφαιστίωνα να τον θάψει. Αυτή λέει ότι μάλλον στον Φάρο.
Για όποιον ενδειαφέρεται μπορώ να ξαναβάλω τα λινκ με τις ομιλίες που ανέφερα παραπάνω.

Unknown είπε...

Καλημέρα όλη μέρα, σε όλη την Εμπεδότιμη παρέα.

Πολύ πιθανόν η αλληλουχία των καταστροφών από το σεισμό ή τις οβίδες που συγκλόνισαν το μνημείο να ήταν η παρακάτω (είναι πολύ κοντά στους ισχυρισμούς του φίλου @Thomas Karamanlis 9:48 μ.μ.):

1) Πρώτα υποχώρησε διαφραγματικός τόιχος ή η πόρτα του ταφικού θαλάμου στο τελικό δάπεδο/πάτο όπου καταλήγει το όρυγμα του Θ3 είτε με τη μορφή πηγαδιού/φρέατος ή με την μορφή κατηφορικής σήραγγος με σκαλοπάτια που πιθανόν σωστά επισήμανε ο @Kostas και τα οποια ξεκινούν για λόγους καλύτερης προστασίας από πιθανούς τυμβορήχους ένα μέτρο χαμηλότερα από το επίπεδο που βρίσκεται το πλατύσκαλο του Θ3.

2) Η παραπάνω υποχώρηση ρούφηξε την άμμο που επιχωμάτωνε το φρέαρ ή την κατηφορική σύραγγα που με την σειρά της ρούφηξε το διαφραγματικό δάπεδο του Θ3 με αντίστοιχη υποχώρηση της άμμου που επιχωμάτωνε τον Θ3 (@Nemot 9:28 μ.μ.), σπάσιμο της θύρας μεταξύ του Θ3/Θ2, υποχώρηση μέρος της άμμου του Θ2 προς τον Θ3.

3) Σε αυτή τη διαδικασία τα χαμηλότερα κομμάτια της θύρας βρέθηκαν μέσα στο όρυγμα πάνω και ανάκατα με τους πωρόλιθους του σφραγιστικού δαπέδου, ενώ τα ψηλότερα βρέθηκαν απλά χαμηλότερα μέσα στα χώματα των Θ3 και Θ2.

4) Ενδεχομένως να έχει δίκιο ο @Καριανίωτης (1:56 μ.μ.) ο οποίος εξηγεί ότι το κομμάτι των 25 εκ. του ψηφιδωτού που βρέθηκε εντός του ορύγματος του Θ3, να βρέθηκε εκεί από την μετακίνηση των χωμάτων από τον Θ2 προς τον Θ3!

5) Η παραπάνω εξήγηση η οποία βοηθιέται και από την ανάρτηση του @Evangelou Christodoulou σχετικά με την πιθανή καταστροφή από σεισμό, την οποία υποστήριζα από την αρχή! ενισχύει την επιχειρηματολογία σχετικά με την μη σύληση του τάφου. Διαφωνώ όμως με τον ισχυρισμό του @Evangelou Christodoulou σχετικά με τα νερά τα οποία συνέβαλαν στην καταστροφή και μετακίνηση κομματιών του ψηφιδωτού.

6) Το κομμάτι της πόρτας που βρέθηκε εντός του ορύγματος έστρεψε πέφτοντας κατά πάσα πιθανότητα και μάλλον η πέτρα που φαίνεται από κάτω της είναι κομάτι από τους πορώλιθους του σφραγιστικού δαπέδου όπως έχουν ήδη ισχυριστεί φίλοι αλλά δεν θυμάμαι ποιοί..

7) Δεν υπάρχει περίπτωση να αποτελεί το όρυγμα που έχει βρεθεί απλό αποθετήριο ή έστω ταφικό θάλαμο κάτω από το δάπεδο. Για ταφικός θάλαμος αποκλείεται καθώς δεν θα ήταν γεμάτος χώμα και οι πωρόλιθοι άνωθεν θα ήταν αμφιέρειστοι, δηλαδή θα στηριζόταν από τις άκρες και πολύ μεγαλύτεροι. Το όρυγμα αποκλείεται γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει εξήγηση για το που πήγε τόση άμμος που ρουφήχθηκε όπως τόνισε και ο @Dazbaw.

8) Θα τολμήσω να συμφωνήσω με την @Βίκη και τον @Petros ότι μάλλον απομακρυνόμαστε από την πιθανότητα φυσικού σπηλαίου και πάμε σε εκείνη του λαξευτού τάφου.

Thomas Karamanlis είπε...

@ George Maglis
Αν δεν κάνω λάθος κομμάτια της δυτικής πόρτας βρέθηκαν στον θ2 ενώ η ανατολική στον θ3. Είμαι σχεδόν σίγουρος για την παλινδρομική κίνηση της άμμου. Δείτε και στο σχέδιο του Λεφαντζή, στοιβάζει την άμμο του θ2 επάνω στην πόρτα, η τελευταία κίνηση της άμμου αφού άνοιξε η ανατολική πόρτα. Πιστεύω οτι το κεφάλι, τα κομμάτια από ψηφιδωτό και ο λαιμός ήταν στον θ3 πριν γίνει όλο αυτό με την πόρτα. Πιστεύω επίσης οτι αν η πόρτα ήταν μικρότερη ή το όρυγμα μεγαλύτερο θα την έβρισκαν ακόμα πιο κάτω, απλά "σφήνωσε" κατεβαίνοντας. Έχω το "animation" της καταστροφής των θυρών/κατάρρευσης του τελικού σφραγιστικού τοίχου στο τέλος του ορύγματος, στο μυαλό μου! Μακάρι να μπορούσα να το φτιάξω, στο σχέδιο είμαι σκράπας δυστυχώς !!!

Α.Π. είπε...

Παρακολουθώ την συζήτηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου και όλο αυτό το διάστημα αναρωτιέμαι τι διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία υπάρχουν ωστε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι ψάχνουμε. Οσο προχωρά η εκσκαφή τόσο τείνω να πιστέψω ότι οι αρχαιολόγοι έχουν την πλήρη εικόνα της εκσκαφής και βαδίζουν βάση ολοκληρωμένου σχεδίου από την αρχή. Αρκετοί θα συμφωνούν μαζί μου, άλλωστε έχουν ήδη αναφερθεί λογικά επιχειρήματα (επίσκεψη πρωθυπουργού από την αρχή, επικεφαλής της ανασκαφής από το ΥΠΠΟ, απροβλημάτιστη χρηματοδότηση κλπ). Ολα αυτά μου κίνησαν την περιέργεια να αναζητήσω στο ιντερνετ τις διαθέσιμες τεχνολογίες που υπάρχουν και που δεν έχουμε αναφέρει ως σήμερα.
Ως πρώτη εύρεση παραθέτω το παρακάτω link με τίτλο "Egyptian pyramids found by infra-red satellite images" :
http://www.bbc.com/news/world-13522957 με ετος αναρτησης το 2011. Η ανασκαφή της Αμφίπολης αν δεν κάνω λάθος άρχισε λίγο αργότερα.
Δεν νομίζω να υπάρχει χώρα με μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα ωστε να δοκιμαστεί και εδώ αυτή η τεχνολογία.

PAIANAS είπε...

Σε συνέχεια του @ Α.Π. ...
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=642402

gas66 είπε...

Ξέρουμε αν θα υπάρξει νέα ανακοίνωση σήμερα?

Olga είπε...

Σχετικα με το link που εβαλα στις 8.40 μ.μ το οποιο παραπεμπει στον ταφο στη Νεα Καλινδοια, γιατι εστω και ενας αρχαιολογος δεν τον λαμβανει υποψη του και συνεχιζουν να υποστηριζουν οτι δεν υπαρχει παρομοιο παραδειγμα ταφου με υπογειο?

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

@ George Maglis συμφωνώ με την συνολική σου τοποθέτηση, επαναφέρω όμως ένα σημείο που βλέπω ότι διαφεύγει της προσοχής και το θεωρώ πολύ σημαντικό. Από την φωτογραφία http://postimg.org/image/f0oe7jomv/ που παραθέτει το ΥΠΠΟ και σημειώνει ο gotzra στα σημεία με κίτρινα φάινεται η πόρτα να έπεσε πάνω στους πορόλιθους τους μετακίνηςε ελαφρώς και η πόρτα έσπασε σε αυτό ακριβώς το σημείο. Αν κατά την πτώση υπήρχε ήδη επίχωση μέχρι το ύψος των πορόλιθων δεν θα έσπαγε αλλά θα είχε τοπικά στην γωνία της φαγώματα. Από τον τρόπο που έχει σπάσει είναι ολοφάνερο ότι η επίχωση την στιγμή της πτώσης ήταν χαμηλότερη από τους οριζόντιους πορόλιθους, και σίγουρα υπήρχε γιατί διαφορετικά θα βρισκόταν η πόρτα σε πιο κατακόρυφη θέση.

Axis Mundi είπε...

@magica και όλους. Θα πρότεινα να προσπερνάμε και να μην δίνουμε παραπάνω σημασία σε τέτοια άτομα. Αντιθέτως, ας αγνοούμε κάθε σχόλιο τους και ας συγκεντρωθούμε στο θέμα μας.

Axis Mundi είπε...

Η παρουσία υγρασίας δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει καθόλου. Αντιθέτως, είναι απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο σε ένα υπόγειο σπήλαιο και πόσο μάλλον όταν αυτό είναι σφραγισμένο για χιλιάδες χρόνια. Η ίδια η Περιστέρη είχε αναφέρει πως η ανασκαφή γίνεται σε συνθήκες σπηλαίου,και αυτό ακόμα πριν φτάσουν στα ενδότερα.

Κατά τη γνώμη μου, όσο πιο χαμηλά προχωρούν τόσο πιο έντονη υγρασία θα συναντούν.

Κωστής Κ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κωστής Κ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Διαβάζω για τον σχιστόλιθο ότι σχίζεται εύκολα σε λεπτά φύλλα/πλάκες, κάθετα προς την διεύθυνση συμπίεσης του με βαριοπούλες και μεταλλικές σφήνες. Ταυτόχρονα έχει μεγάλη ανθεκτικότητα, αντέχει σε παγετό έως -40 βαθμούς και έχει εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες όσον αφορά στην υγρασία!
http://pangea.gr/gr/natural_stones4.shtml

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=11114

Κωστής Κ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Συγχαρητήρια Εμπεδότιμε και για την υπέροχη νέα σου ανάρτηση. Αναρωτιέμαι εάν ο χρόνος κατάχωσης του τάφου έγινε αμέσως μετά την ταφή ή μεταγενέστερα. Αυτό το λέω για τον εξής λόγο: Όπως εξακριβώθηκε αυτοί που κάλυψαν με ιλυώδη άμμο το τεχνικό όρυγμα χρησιμοποίησαν το ένα μαρμάρινο θυρόφυλλο (βάρους περίπου ενάμισι τόνο)! Γιατί να καταστρέψουν αυτήν την υπέροχη μαρμάρινη θύρα και να μην τοποθετούσαν ένα άλλο μάρμαρο εξίσου αποτρεπτικό στους επίδοξους τυμβωρύχους ; Εδώ το μόνο λογικό επιχείρημα θα ήταν ότι με την εσκεμμένη καταστροφή αγαλμάτων και ψηφιδωτού θα έδειχναν ότι ο τάφος ήταν συλημένος ώστε να μην προχωρήσουν περαιτέρω την ανασκαφή οι τυμβωρύχοι (είναι λιγότερο πιθανό βέβαια αυτό)! Επίσης οι τοίχοι σφράγισης από τις εικόνες μου φάνηκαν ότι δεν έγιναν από άριστους τεχνίτες όπως έγινε η κατασκευή της μαρμάρινης περιμέτρου !!! Το σίγουρο και πέραν πάσης αμφιβολίας είναι αυτό που έγραψες ότι μετά την κατάχωση του μνημείου αυτό δεν συλήθηκε. Σε όλα αυτά θα ήθελα να κάνω λάθος εκτίμηση!! Πιστεύω και εγώ ότι εκεί βρίσκεται θαμμένος ένας μεγάλος βασιλιάς της δυναστείας του Φιλίππου…. δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Επίσης εκεί μπορεί να βρούμε και άλλους τάφους όπως του Ηφαιστίωνα…. Σε παλαιότερη ανάρτηση μου είχα γράψει ότι πιθανόν το τεράστιο αυτό μνημείο να έχει και άλλη είσοδο: http://www.koolnews.gr/wp-content/uploads/2014/10/lofos-kasta1-570.jpg
Που να έχει κατεύθυνση όμοια όχι επί της ακτίνας του τύμβου… ώστε να ταιριάζει γεωμετρικά με την πρώτη και να βρίσκονται κοντά όπως εμφαίνετε στα ορύγματα πρόσβασης στην παραπάνω εικόνα !!!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κωστής Κ. είπε...

Η Περιστέρη έχει πει πολλά πριν ακόμη τα δούμε και οι υπόλοιποι: "Δ(ε)ινοκράτης,χρονολόγηση μνημείου,μακεδονικός τάφος,επίσκεψη πρωθυπουργού, μελέτη Παπαθεοδώρου,κεφάλια σφιγγών στα ενδότερα, έχουν μπει στο μνημείο αλλά ο τάφος είναι ασύλητος, μεγάλος στρατηγός, η ανασκαφή έχει μέλλον,δουλεύουμε σε συνθήκες σπηλαίου, θα βρούμε τα κοκαλάκια των τυμβωρύχων και το μαγικό στη Δράμα σε ερώτηση αν ζει ο Μ.Α "...ζει και θα τον βρούμε"
Τα ξέρει όλα, προσπαθεί να τα δέσει με αποδείξεις και σπάει πλάκα με τους συναδέλφους της

ιοαννα είπε...

HTML Καλημέρα ! Θα συμφωνήσω με τον Axis Mundi... Αγνοήστε ότι και όποιον, για τους όποιους δικούς του λόγους, προκαλεί με τρόπο αγενή κ ύφος κακοηθέστατο, επιδιώκοντας μόνο να μας χαλάσει την διάθεση ! Καλή συνέχεια σε όλους σας κ συγχαρητήρια για την αμείωτη ενέργεια σας κ την πάντα θετική σκέψη σας !...Και....focus στ΄όνειρο !!!!

Unknown είπε...

Συνέχεια για σχιστόλιθους, ίσως αυτό μας ενδιαφέρει για τις φθορές: Τα επίπεδα σχιστότητας και ο προσανατολισμός τους σε σχέση με τον προσανατολισμό της φόρτισης είναι καθοριστικά για τη συμπεριφορά των σχιστόλιθων. Παρουσιάζουν χαμηλή αντοχή σε διάτμηση ή εφελκυσμο όταν φορτίζονται παράλληλα ή κάθετα στις επιφάνεις σχιστότητας.
Οι πληροφορίες είναι από εδώ: http://www.civ.uth.gr/lessons/52%5Ckephalaio_4.pdf

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

επειδη τα όνειρα δεν κοστιζουν, 8 Νοέμβρη μπήκε ο Ανδρόνικος στον τάφο του Φιλιππου, λέτε να μπει η Περιστερη 8 Νοέμβρη στου Αλεξάνδρου? :)

Axis Mundi είπε...

@magica Ακριβώς έτσι είναι. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο ειδικά σ'αυτή τη φάση της ανασκαφής.

Axis Mundi είπε...

@Kleoniki Gouvitsa, Μακάρι! Το καλύτερο δώρο και για την γιορτή μου :)

APHLIOTHS είπε...

Αυτο που με προβληματιζει ειναι η λεπτομερια.Αν κοιταξω ενα ανοιγμα απο μακρια,θα πω οτι ειναι περιπου ενα μετρο.Για να πω οτι ειναι 0.96 εκ. πρεπει να παω κοντα και να το μετρησω ακριβως,αν ομως παω κοντα και το μετρησω πως γινεται μετα μια εβδομαδα να λεω πως εκανα λαθος και δεν ειναι ανοιγμα αλλα αφερεση ενος ορθοστατη.Με μπερδευουν λιγο....θα δουμε στην επομενη ανακοινωση,αν θα πρεπει να σκεφτομαι πονηρα και οχι εξυπνα.

paratiritis είπε...

βγάζει δελτίο καιρού το amfipolinews

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_56.html

kostas είπε...

Μερικές σκέψεις...Νομίζω ότι αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες φυσικής καταστροφής και ασύλητου τάφου, τουλάχιστον από δω και κάτω.
Με το δεδομένο της εύρεσης της πόρτας στην αρχή των σκαλιών του ορύγματος, το οποίο και φράζει (!) κατά μεγάλο μέρος,
θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να την ανασηκώσει κάποιος και να προχωρήσει παρακάτω.... επίσης εάν την ανασήκωνε δεν θα την βρίσκαμε εκεί..
το κεφάλι, φτερά κλπ το εναπόθεσαν με σεβασμό στο εσωτερικό μετά από κάποια προηγούμενη βεβήλωση-ίσως και τελετουργικά εξαρχής...ακολούθησε η επίχωση των θαλάμων (όχι του ορύγματος) και ίσως αργότερα ο μεγάλος σεισμός (που άλλαξε τον ρου του Στρυμώνα!) να μετακίνησε βίαια τα χώματα και να συνέβει όλο αυτό με την κατάρρευση λόγω βάρους του τμήματος δαπέδου πάνω από το όρυγμα και την πλήρωση του με χώματα και θραύσματα της πόρτας. Θυμηθείτε την λοξή επιφάνεια της επίχωσης στον χώρο αυτό (Θ3). Είναι προφανές, όπως προαναφέρθηκε, ότι η στάθμη επίχωσης είναι χαμηλότερη μπροστά στο θύρωμα ακριβώς επειδή "άδειασε" προς τα κάτω και πλήρωσε το όρυγμα...Και το άδειασμα αυτό έγινε μετά την αρχική πλήρωση...αλλιώς, εάν πρώτα πλήρωναν με χώμα το όρυγμα και μετά τον υπόλοιπο θάλαμο, η στάθμη θα ήταν ενιαία και σταθερή, όπως βρέθηκε σε όλους τους άλλους θαλάμους!..Δηλαδή κατά την πλήρωση με χώμα ο χώρος του ορύγματος ήταν αρχικά κενός!και λογικά δεν είχε αποκαλυφθεί..
Επίσης λόγω της ανεύρεσης μέχρι στιγμής της μίας κεφαλής της σφίγγας εξάγεται το συμπέρασμα ότι αυτοί που επίχωσαν τεχνητά με τόνους χώματος σέβονταν το μνημείο και ήθελαν να το προστατέψουν και όχι να κλέψουν.
Το μόνο κακό σενάριο θα ήταν η σύληση να έγινε σε πολύ σύντομο χρόνο από την ταφή...

Unknown είπε...

@Kostas

Ο χώρος του ορύγματος ήταν πάντα γεμάτος χώμα γιατι οι πορώλιθοι εδραζόταν πάντα πάνω στην άμμο της επίχωσης και δεν πατούσαν κάπου στις άκρες. Δεν ήταν τόσο μεγάλοι για να είναι αμφιέρειστοι. Η άμμος του ορύγματος έχει πληρώσει κάποιον άλλο χώρο παρακάτω όπου υποχώρησε είτε άλλη πόρτα είτε διαφραγματικός τοίχος.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Nα πω και εγω την δικη μου αποψη.

Ο ταφος μεχρι την μαρμαρινη θυρα ηταν επισκεψιμος.
Οι τυμβωριχοι μπηκαν σαν κυριοι, εσπασαν πρωτα το ψηφιδωτο μηπως βρουν υπογεια κρυπτη και στη συνεχεια εσπασαν τη μαρμαρινη θυρα.
Προσπαθησαν να συνεχισουν ευθεια και γι αυτο ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ 96 εκ πραγμα που θεωρηθηκε εσφαλμενα θυρα.
Πιστευω οτι ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ την εισοδο κατω απο το πατωμα ισως γιατι δεν ηταν στο κεντρο ισως γιατι ο Δεινοκρατης ειχε λαβει καποια μετρα.
(αν την ειχαν ανακαλειψει δεν θα βρισκαμε τα θυρεοφυλλα μεσα στο ορυγμα)
Εν συνεχεια πηραν οτι μπορεσαν και εφυγαν.
Οι αρχες της αμφιπολης βλεποντας τη ιεροσυλια , μαζεψαν οτι βρηκαν κι τα αφησαν ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΤΟΥ Θ3 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΘΥΡΕΟΦΥΛΛΑ.
Εν συνεχεια μπαζωσαν τον ταφο (ισως χρησιμοποιωντας και τις τρυπες ψηλα στους διαφραγματικους τοιχους)
Μετα απο πολλα χρονια εγινε μεγαλος σεισμος Υποχωτησε το δαπεδο του Θ3 γιατι τπηρχε κενο απο κατω και ρουφηξε ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΙΤΗΤΕΣ ΑΜΜΟΥ μαζι μετα θυρεοφυλλα , τα κεφαλια και τους πωρολιθους προς τα κατω.

Συμπερασμα. Ο ταφος στο ισογειο ειναι συλλημενος.
Απο κατω εχουμε ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ να ειναι ασυλλητος

ΤΙ ΛΕΤΕ;;

Unknown είπε...

@George

Το ιμειλ μου είναι manglis66 παπακι τζιμειλ.κομ

Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρής Λιανικής (Περιπτερά – Καπνοπωλεία – Mini Market) είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=QZP9Sj1gVHY&feature=youtu.be Ο ΜΠΕΞΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΡΤΑ..!!!

Βίκυ είπε...

Για τους φιλους που συζητουσαν για την Σουβαλτζη.
Εμφανης η διαφορα χαρακτηρα και ηθους απο τους υπολοιπους.
Μπορει να διαφωνει για τον Αλεξανδρο ,μπορει να κανει λογο για πολιτικη εκμεταλευση βγαζοντας εν μερει την πικρια της αλλα περιπου στο 5λεπτο λεει
"δεν υπεισερχομαι στην δουλεια των συναδελφων" και στο τελος"ευχομαι να ολοκληρωσει εν ειρηνη..εχουν αρχισει οπι αρχαιολογοι ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ
http://enneaetifotos.blogspot.gr/2014/10/siwa.html

ΚΑΥΣΟΜΠΛΟΓΚΙΤΗΣ είπε...

Κάτι απίστευτο!!!

"Πριν από έναν χρόνο περίπου,ο tonis ,είχε πει τα εξής:

Α)''Φιλοι μου γεια σας ,την τριτη το απογευμα συναντησα τον γεροντα Θεοκλητο και μηλισαμε 20 λεπτα περιπου ( μαζι με τον Σπυρο ). Μιλησαμε για την κατασταση στον Λιβανο κι αν προκειται απο εκει να ξεκινιση ο ΓΠΠ. Μου ειπε οτι εναν χρονο πριν αρχιση το κακο θα βρεθει ο Ταφος. Τον ρωτησα αν θαναι του Μ. Αλεξανδρου ,αλλα δεν μου απαντησε λεγοντας μου οτι θαναι καλα διατηρημενο το σωμα του που θα διακρεινονται ελαφρως τα χαρακτηριστηκα του''.

Β)''Ο Γεροντας ειπε για την ανακαλυψη του Ταφου ενος μεγαλου Ελληνα που τον ψαχνουνε εκτος Ελλαδος,αλλα ο ταφος βρισκετε στην Ελλαδα. το αν ειναι ο Μ.Αλεξανδρος αυτο το λες εσυ,ισως ναναι και καποιος αλλος.'' "http://www.esoterica.gr/FORUMS/topic.asp?ARCHIVE=&whichpage=13&TOPIC_ID=9680

ΚΑΥΣΟΜΠΛΟΓΚΙΤΗΣ είπε...

Μιλάμε για 2007!!!

ΚΑΥΣΟΜΠΛΟΓΚΙΤΗΣ είπε...

Διαβάστε το μήνυμ του Romios

Βίκυ είπε...

Ανωνυμε,
μην τον κανεις αυτο εδω μεσα.
Σε λαθος ιστολογιο εισηλθες.
Αυτα ειναι επιπεδου του "σηκωθειτε απο ντιβανια και καρεκλες"

Unknown είπε...

@Dazbaw
Οι πωρόλιθοι δεν συνάγουν αποκλειστικά με την επιχωμάτωση. Μπορεί να έγιναν σε 3 διαφορετικούς χρόνους.
Α) Κατασκευή του τάφου, β ) σφράγιση με πωρόλιθους γ) είσοδος χώματος (με φυσικό η τεχνητό τρόπο. Η επιχωμάτωση μπορεί να έγινε μετά την σύληση του τάφου και την καταστροφή του δαπέδου

http://amfipoli.eu/wp-content/uploads/2014/09/vrasidas.jpg

Κιβωτιόσχημος τάφος του Βρασίδα (Σπαρτιάτη Στρατηγού) στην Αμφιπολη.

schumi44 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Ποια ειναι η επίσημη εξήγηση για τη διαφορετική μορφή που έχουν οι δυο θύρες που έχουν ως στιγμής δημοσιεύσει; Δεν ειναι ο διάκοσμος τους εντελώς διαφορετικός, ή υπονοούν ότι από την άλλη πλευρά η 2η θύρα έχει ανάλογα στοιχεία όπως τα μαρμάρινα "καρφιά";

panos είπε...

Καλά αυτό με τα διαφορετικά θυρόφυλλα είναι τελείως άκυρο. Απορώ πως βγαίνουν και τα λένε και με τέτοια σιγουριά μάλιστα. Δεν βλέπουν ότι έχουμε δυο ίδιων διαστάσεων φύλλα, 90 εκατοστών; Απλά το δυτικό το βλέπουμε από μπροστά, είναι διακοσμημένο με εφηλίδες, ενώ το ανατολικό το βλέπουμε από πίσω και δεν έχει διακόσμηση. Ακόμη και αυτό να μην καταλαβαίνουν, το κατώφλι με τους δύο οδηγούς που παραπέμπει σε δίφυλλη θύρα δεν το βλέπουν;

Unknown είπε...

Προχθές το βράδυ που βγήκαμε με φίλους με ρώτησαν για τα τελευταια νέα του Τάφου της Αμφίπολης και αναγκάστηκα να τους απαριθμίσω τους λόγους που πλέον έχουμε 50% πιθανότητες να είναι μέσα ο Αλέξανδρος. Σας θυμίζω ότι όταν οι περισσότεροι από εμάς ξεκινήσαμε στα μέσα του Αυγούστου αυτό το ταξείδι δεν δίναμε παραπάνω από 2-5% πιθανότητες να είναι στην Αμφίπολη θαμένος ο Αλέξανδρος με εξαίρεση ίσως τον Εμπεδότιμο και τον Καργάκο που δίνανε 50%. Η επιθυμία και η ελπίδα βέβαια όλων ήταν να είναι 100%.

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θα σας παραθέσω εδώ έναν περιληπτικό και ενδεικτικό κατάλογο των λόγων βάσει των οποίων αυξήθηκαν οι πιθανότητες να είναι ο Αλέξανδρος. Παρακαλώ πολύ εάν θέλετε να τον συμπληρώσουμε ή/και βελτίωσουμε:

1) Η μοναδικότητα, η μεγαλοπρέπεια και το μέγεθος του μνημείου.

2) Ο Λέων στην κορυφή που αποτελεί και σύμβολο του Αλέξανδρου.

3) Το μνημείο είναι Βασιλικός Μακεδονικός Τάφος.

4) Η χρονολόγηση που έχει καταλήξει η κα. Περιστέρη στο τελευταίο τέταρτο του τέταρτο αιώνα π.Χ.

5) Η χρονολόγηση που έχει καταλήξει ο καθ. κ. Μαυρογιάννης μεταξύ του 323-317 π.Χ.

6) Το όνομα του Αρχιτέκτονα - Δεινοκράτης.

7) Τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας από τους τυμβωρήχους με την επιχωμάτωση του μνημείου.

8) Η άποψη του καθ. κ. Μαυρογιάννη ότι το μνημείο κατασκευάστηκε για τον Ηφαιστίωνα.

9) Η πιθανότητα να τάφηκαν μαζί ο Αλέξανδρος με τον Ηφαιστίωνα όπως ο Αχιλλέας με τον Πάτροκλο.

10) Η βολική και ουδέτερη θέση της Αμφίπολης με το λιμάνι δίπλα στον τύμβο και με διοικητή τον Αριστόνοα την επίμαχη περίοδο.

11) Η επιθυμία της μητέρας του Αλέξανδρου, της Ολυμπιάδος να ταφεί ο γιός της στην Μακεδονία.

12) Από όσο γνωρίζουμε η Ολυμπιάδα δεν επισκεύφθηκε τη σωρό του γιού της στην Βαβυλώνα ή στην Μέμφιδα.

13) Η ύπαρξη μακεδονικής παράδοσης να τάφονται οι Μακεδόνες Βασιλείς στη Μακεδονία από τους διαδόχους τους.

14) Η ταφή από τον Πτολεμαίο τον Σωτήρ του Αλέξανδρου στη Μέμφιδα σύμφωνα με τα Μακεδονικά έθιμα όπως έγραψε ο Παυσανίας. Αυτό προϋποθέτει πιθανότατα καύση του νεκρού. Η μεταφορά σαράντα χρόνια μετά από τον Πτολεμαίο τον Φιλάδελφο της μούμιας του Αλέξανδρου στην Αλεξάνδρεια.

συνεχίζεται ...

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 2188   Νεότερο› Νεότερο»