Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΚΑΤΙ "ΜΕΓΑΛΟ" ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ



Σήμερα, 31/10/2014, σε μια λιτή σχετικά ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας αποκαλύπτει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής :

«Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος»

Με άλλα λόγια φτάσαμε πια στο φυσικό έδαφος του λόφου και από ότι φαίνεται ο κατασκευαστής του τάφου επωφελείται από κοιλότητα που βρίσκεται μέσα τον λόφο, όπως σωστά είχαμε προβλέψει από τις 22/9/2014.

«Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους»

Επιβεβαιώθηκε ότι οι πωρόλιθοι σχημάτιζαν δάπεδο σφράγισης, που εκ της παρουσίας του υποδηλώνεται ότι κάτι σημαντικό πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

«3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ»

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι το βάθος του χώματος ήταν περίπου 1,5 μέτρα,  όπως επίσης και ότι υπάρχει τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού εδάφους που έχει επιχωθεί, προφανώς για λόγους σφράγισης του τάφου.
«Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο».

Η εύρεση του θυρόφυλλου πεσμένο μέσα στο όρυγμα και μάλιστα κάτω από την αμμώδη επίχωση καταρρίπτει πλέον και τα οποιαδήποτε  σενάρια σύλησης.

Είναι σαφές ότι η αναστάτωση του τρίτου θαλάμου έχει προέλθει από σεισμό, ο οποίος και κατέστρεψε την μαρμάρινη θύρα, το δάπεδο σφράγισης και επέφερε κατάρρευση της συνέχειας του τάφου που ήταν κάτω από το δάπεδο σφράγισης.

Είναι πολύ πιθανόν να έχει υπάρξει κατάρρευση μνημειώδους κλίμακας (μιας και το τεχνητό όρυγμα  έχει διαστάσεις 4,0 Χ 2,10 μέτρα) η οποία θα οδηγούσε ακριβώς κάτω από το δάπεδο σφράγισης και την επίχωση μέσα στο τεχνητό όρυγμα που οδηγεί μέσα στον φυσικό λόφο όπου, άνευ περαιτέρω εκπλήξεων, αναμένεται να ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι θα ανευρεθούν τα σπασμένα σκαλοπάτια της καθοδικής κλίμακας κατά την αποχωμάτωση του υπολοίπου χώματος της επιχωμάτωσης.

Συμπερασματικά έχουμε τα εξής :

- Ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος.

- Υποθέτουμε ότι υπήρχε σκάλα που οδηγεί προς τα κάτω δια μέσου του τεχνητού ορύγματος, στο εσωτερικό του λόφου όπου ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

- Η εκπληκτικής σύλληψης προσπάθεια σφράγισης του τάφου υπονοεί σαφέστατα και την πολύ μεγάλη σπουδαιότητα του ενταφιασμένου νεκρού.

Η ανασκαφή τώρα αρχίζει…..

========
Παράκληση προς τους αυτόκλητους αρχαιολόγους των ΜΜΕ : Αφού δεν μπορείτε να σεβαστείτε τον εαυτό σας με τα εκπάγλου καλλονής σοφίσματα σας, τουλάχιστον σεβαστείτε την Ελληνική Αρχαιολογία την οποία κακοποιείτε σε υπέρτατο βαθμό.

Κάτι Μεγάλο κρύβεται εκεί κάτω. Και πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα το φέρει στο φως η κα Περιστέρη.

2.188 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   401 – 600 από 2188   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

... Συνέχεια

15) Ενώ γνωρίζουμε τα πάντα για την πυρά του Ηφαιστίωνα δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ταφή του. Ενδεχωμένως κρατήθηκε απόλυτα μυστική.

16) Ενώ γνωρίζουμε τα πάντα σχετικά με τη σωρό του Αλέξανδρου από τον θάνατο του εώς την προσπάθεια της επιστροφής της από τον Περδίκα στην Μακεδονία τον Ιούνιο του 220 π.Χ., δεν υπάρχει καμία αναφορά από εκεί και μετά.

17) Δεν υπάρχει αναφορά σχετικά με την σωρό του Αλεξάνδρου ούτε όταν συγκαλείται από τον Αντίπατρο η συνάντηση των διαδόχων του Αλέξανδρου στον Τριπαράδεισο τον Αύγουστο του 220 π.Χ.

18) Δεν υπάρχει καμία ιστορική μαρτυρία για τον τύμβο της Αμφίπολης οπότε είναι πιθανό να έγινε τεράστια προσπάθεια να κρατηθεί το μέρος της ταφής του νεκρού μυστικό.

19) Η ύπαρξη της Ρωξάνης και του υιού Αλέξανδρου του Δ´ στην Αμφίπολη για πολλά χρόνια από όλες τις πόλεις της αυτοκρατορίας.

20) Τα γεοσκαναρίσματα του Τύμβου της Αμφίπολης που δηλώνουν μεγάλα κενά και λίθινες κατασκευές μέσα σε αυτόν.

21) Ο οκτάφυλλος διπλός ρόδακας ο οποίος σαν κάθε σύμβολο έχει διαχρονική και πολλαπλή χρήση, αλλά αποδείχθηκε σε αυτό το blog ότι ταυτίζεται με τον Αλέξανδρο τον Μέγα. Η παρουσία του εντός του τάφου είναι πολύ ισχυρή αρχαιολογική μαρτυρία.

22) Ο συμβολισμός του ταφικού μνημείου ο οποίος παραπέμπει σε θεοποιημένο νεκρό.

23) Ο αποκλεισμός πολλών από τα ονόματα τα οποία προτάθηκαν ως ιδιοκτήτες του τάφου από την αρχή έως τώρα.

24) Το μονόγραμμα που συμβολίζει τον Αλέξανδρο και είναι σκαλισμένο στην περίμετρο του ταφικού μνημείου σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ντόροθυ Κίνγκ.

25) Η μεταστροφή της αρχαιολόγου Ντοροθύ Κίνγκ η οποία βάσει των νέων ανασκαφικών δεδομένων μιλάει για κενοτάφειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αντίστοιχη μεταστροφή του αιγυπτιολόγου Άντριου Τσάνγκ.

26) Τα έργα των ζωγράφων της Αναγέννησης Ρούμπενς και Ραφαήλ που αποτελούν "αντιγραφές" του πίνακα του Αέτιου από την Αμφίπολη, σύγχρονου του Μέγα Αλέξανδρου, που αναφέρεται στον γάμο του με την Ρωξάνη και που τον έδειξε μετά ο ζωγράφος στην Ολυμπιάδα πριν καταλήξει ο πίνακας στην Ιταλία. Οι πίνακες περιέχουν όσο και αν μοιάζει απίστευτο κωδικοποιημένες αναφορές για τον Τάφο στην Αμφίπολη.

Unknown είπε...

Μελέτη παρόμοιας θύρας μακεδονικού τάφου http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_27/ekd_pemk_27_Samsaris.pdf
Όπως αναφέρεται, το πίσω μέρος της πόρτας δεν έφερε διάκοσμο.
Έχει επίσης περιγραφή των στοιχείων που είχε ώστε να ανοίγει.

paratiritis είπε...

πάντως το πάχος τους είναι το ίδιο, 0,15μ.

τα δύο τμήματα από το δυτικό θυρόφυλλο έχουν διαστάσεις:
το πρώτο 0,89Χ1,49Χ0,15μ και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15μ.

το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο 2Χ0,90Χ0,15μ.

Unknown είπε...

@ paratiritis
δυσκολεύομαι με τις διαστάσεις, δεν το 'χω.

Ενδιαφέρον έχουν οι παρατηρήσεις στη σελ. 220. Αν και είχε τις στρόφιγγες κατασκευάστηκε εξαρχής για να κλείσει μια φορά ενώ άλλες ευρεθείσες θύρες είχαν κατασκευαστεί ώστε να ξανα ανοίξουν για επόμενες ταφές. Η ψηλότερη λέει που είχε βρεθεί έφτανε τα 3.15 μέτρα.

Έχω ψάξει πολύ να βρω μια από τις τόσες παρόμοιες πόρτες να φαίνεται πως είναι από την πίσω πλευρά αλλά δεν έχω βρει..

Dazbaw είπε...

@Cal Gul [Η επιχωμάτωση μπορεί να έγινε μετά την σύληση του τάφου και την καταστροφή του δαπέδου]

Σε αυτήν την περίπτωση ο 3ος θάλαμος θα ήταν γεμάτος μέχρι την οροφή και το όρυγμα ήδη θα είχε παραγεμιστεί...οπότε;

c.bakolas είπε...

@ kostas
Συμφωνώ απολύτως!

paratiritis είπε...

@Βίκυ
Ναι Βίκυ έχεις δίκιο για την κυρία Σουλφατζή.
Άσχετο εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τη θεωρία της περί Αλεξανδρου, η ανασκαφή της δεν ήταν virtual, και ρόδακες βρήκε και επιγραφές βρήκε.
Το ότι δεν την άφησαν να ολοκληρώσει το έργο της είναι μέγα σκάνδαλο.
Όπως μέγα σκάνδαλο είναι τα εκατομμύρια που σπαταλήθηκαν χωρίς εξασφαλιστεί κονδύλι για ανασκαφή στην Αμφίπολη ενώ ήταν ηδη γνωστό ότι κάτι σημαντικό πρέπει να υπάρχει.
Υπήρξαν και "οι παχιές αγελάδες"...

Dazbaw είπε...

Να σας πω κι αυτό για να σας ιντριγκάρω... στην περίπτωση που αποδειχθεί ο τάφος του Μ. Αλ. και βρούνε κόκαλα κλπ, τότες θα έχουν το ντιενει του, με ότι αυτό συνεπάγεται...

Dazbaw είπε...

Σας είπα και προχθές η Σίουα δεν αναιρεί την Αμφίπολη, αντιθέτως την επιβεβαιώνει...με λίγα λόγια η μία κυρία βρήκε κενοτάφιο και η άλλη κυρία τον πραγματικό...ή και τα 2 και στους 2!!!

συγγνώμη για αλλεπάλληλα μηνύματα...

Dazbaw είπε...

Επίσης έχουμε δημιουργήσει μία δεξαμενή σκέψης υπό την αιγίδα του Εμπεδότιμου...!!!

δεν ξέρω τι έπαθα σήμερα!!!

παραληρώ...

paratiritis είπε...

@Dazbaw
Ακριβώς η Σίουα δεν αναιρεί την Αμφίπολη.
Μια χαρά τα γράφεις, μη ζητάς συγγνώμη.

Unknown είπε...

Υπάρχει ένα τρίπτυχο στην αρχαιολογία που βγαίνει πάντα αληθινό σχετικά με τους ανώνυμους τάφους. Ο νεκρός πρέπει να έχει άμεση σχέση με το τόπο ταφής. Είτε να γεννήθηκε εκεί . Είτε να έζησε εκεί για κάποιο διάστημα εκεί. Είτε να πέθανε εκεί. Υπό αυτό το πρίσμα οι πιο σοβαροί υποψήφιοι είναι, Ρωξάνη , Νέαρχος, Λαομέδοντας. Το να υποθέτουμε ότι ο Αλέξανδρος βρέθηκε εκεί από το πουθενά είναι σαν να λέμε για έναν άνθρωπο ότι γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, έζησε στην Αθήνα, πέθανε στην Χίο, αλλά τον θάψανε στο Παρίσι. Aκρως παράδοξο.

Βίκυ είπε...

Dazbaw,
το DNA του υπαρχει δεδομενου οτι εχουμε τα οστα του πατρος του.

Ζουλ-Καρνέιν είπε...

Cal Gul:
Σύμφωνα δηλαδή με τα λεγόμενα σου ο Μ. Αλέξανδρος δεν ετάφη ούτε στην Αλεξάνδρεια γιατί ούτε γεννήθηκε εκεί, ούτε έζησε, ούτε πέθανε....
Άρα εσύ που πιστεύεις ότι ετάφη;

paratiritis είπε...

πρέπει να πούμε ότι τα μακεδονικά θυρόφυλλα ΣΥΝΗΘΩΣ είχαν και στις δυο πλευρές διακοσμητικές απομιμήσεις ήλων. ενώ το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο που είναι πεσμένο μέσα στο όρυγμα είναι διαφορετικό ως προς τη διακόσμηση.
θα δείξει, είναι δύσκολο να κάνουμε εκτίμηση μόνο από φωτογραφίες.

Dazbaw είπε...

@Cal Gul Παράδοξο είναι το παράδειγμά σου διότι συγκρίνεις έναν οιοδήποτε σύγχρονο άνθρωπο με τον άνθρωπο που αγαπήθηκε από 4 τουλάχιστον διαφορετικούς πολιτισμούς και δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους πριν από 2300 χρόνια...όπως φυσικά δεν μιλάμε για μία μόνο ταφή ή έναν μόνο ενταφιασμένο...υπάρχουν ενδείξεις για κενοτάφιο, σήμα, υπέργειο ναό και πολλά ακόμη...


@Βίκυ δεν είναι το ίδιο...αν υπάρχει κάποιος γενετιστής θα μπορούσε να το αναλύσει λίγο μιας κι εγώ δεν έχω επιστημονική εγκυρότητα...

giannis_ είπε...

@ george maglis
Ξέχασες το σημαντικότερο την κοινη επιθυμία όλων να τον έχουμε κοντά μας.
Όσο για τους 26 λόγους ταυτοποίησης που παραθέτεις είναι ταυτόχρονα και ένας λόγος για την απόδειξη του αντιθέτου, άρα σημαντικό είναι και ποιος τα ερμηνεύει τα στοιχεία!

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣΟΦΙΑ
Αναφερόμενοι στο ελληνικό αλφάβητο και επομένως στην ελληνική γλώσσα, διαπιστώνουμε οτι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η πυθαγόρειος σκέψη καταλήγει στην αντιστοιχία κάθε γράμματος της ελληνικής αλφαβήτου με έναν αριθμό. Οι Πυθαγόρειοι απάντησαν στο ερώτημα ''τί το σοφόν?'' . Μοναδική απάντηση ''ο αριθμός'' ενώ στο δευτερο σκέλος=''τι δεύτερον εις σοφίαν'' (δηλαδη τι έρχεται δεύτερο μετά τον αριθμό σε σοφία) απάντησαν:''o τοις πράγμασιν τα ονόματα θέμενος'' (δηλαδή εκείνος που έδωσε τις ονομασίες σε κάθε πράγμα).

Η αντιστοιχία των γραμματων και των αριθμών έχει ως εξής:
Α = 1 Ι = 10 Ρ = 100
Β = 2 Κ = 20 Σ = 200
Γ = 3 Λ = 30 Τ = 300
Δ = 4 Μ = 40 Υ = 400
Ε = 5 Ν = 50 Φ = 500
F = 6 Ξ = 60 Χ = 600
Z = 7 Ο = 70 Ψ = 700
Η = 8 Π = 80 Ω = 800
Θ = 9 Q = 90 σαμπί = 900

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΤΑΦΗ = ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ = 1654
ΛΕΩΝ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ = ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΜΑΚΕΔΩΝ = 2621
ΛΟΦΟΣ ΚΑΣΤΑ + Η ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ = ΤΑΦΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ = 2341
ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗ = 498
498 μέτρα είναι η περίμετρος του τύμβου
ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ 5.21 ΜΕΤΡΑ. ΟΜΩΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ = 521
Η ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗ ΕΚ ΤΗΣ ΜΕΜΦΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΙΝ = Η ΛΕΞΑΡΙΘΜΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ = 3507
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗ ΕΚ ΤΗΣ ΜΕΜΦΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΙΝ = ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΛΟΦΟΝ ΚΑΣΤΑ = 4485
Η ΔΕ ΤΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ 1663 ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΠΟΔΕΣ. ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ: Η ΤΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ = 1663 .΄. !!! ΜΕΓΑΣ ΜΥΣΤΗΣ Ο ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ
ΤΑΦΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟΝ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑ = Ο ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΕΝΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ = 4311
ΤΟ ΑΙΤΙΟΝ θΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ=ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΝ ΚΥΑΜΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΟΙΝΟΧΟΟΝ ΙΟΛΑΟΝ=3682 ΚΥΑΜΙΟΝ ΙΟΛΑΣ=Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ=902
αυτός χορήγησε το δηλητήριον

ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ=ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΜΥΣΤΙΚΟΝ=1768 ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ=ΟΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ=ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΝ=1841
ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΝ=ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ=Η ΤΟΠΟθΕΣΙΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ=3605
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ=Ο ΑΡΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ=Ο ΤΑΦΙΚΟΣ θΑΛΑΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ=Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΕΚΑ ΤΕΣΣΕΡΑ=3562

Oι παραπάνω λεξαριθμικές ισοψηφίες είναι τόσες πολλές που δεν υπάρχει περίπτωση να έτυχε να ταιριάζουνΟ τύμβος αυτός μόνον σε έναν μεγάλον άνδρα μπορεί να ανήκει και αυτός είναι ο μέγιστος των Ελλήνων Αλέξανδρος.Δεν είναι δυνατόν ο μεγαλύτερος τύμβος στην Ευρώπη να ανήκει στον Νέαρχον ή στον Κάσσανδρο ή στην Ρωξάνη ή στην κουτσή Μαρία που ξεστομίζει ο κάθε αρχαιολόγος και δήθεν προφέσορας.

Σχόλια του KrisMellios στο www.gazzetta.gr με θέμα "Επιμένει να αμφισβητεί την ελληνικότητα του τάφου"



Σας παραθέτω το λίνκ:

http://www.gazzetta.gr/plus/article/654530/epimenei-na-amfisvitei-tin-ellinikotita-toy-tafoy#comments

Όπως ειχα αναφέρει και σε προϊγούμενο σχόλιό μου, έχω την πεποίθηση οτι ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ θα δικαιωθεί. Όπως βλέπετε περιμένει καρτερικά την επόμενη επίσημη ανακοίνωση για να μας ταξιδέψει και πάλι στην εποχή του ΜΑ. Προσωπικά δεν πιστεύω οτι ειναι πολυτάφιο (Αλέξανδρος και Ηφαιστίωνας, Ρωξάνη και Αλέξανδρος Δ-εάν δεν κάνω λάθος βρέθηκε ο τάφος του μικρού πρίγκηπα στις Αιγές απο τον αήμνηστο κ.Ανδρόνικο. Ένας και μοναδικός ειναι θαμμένος εκεί μέσα. Και έυχομαι ολόψυχα να τον βρεί- το Αγιο Δισκοπότηρο της αρχαιολογίας- η κα. Περιστέρη. Το ΑΞΙΖΕΙ.

virgi είπε...

@calcull

συμφωνώ απόλυτα με τον @Ζουλ-Καρνέιν

@Giannis

Ποιος από τους 26 και βάλε λόγους του Άγγελου δείχνει το Αντίθετο?

Προς όλους
Το υπουργείο δεν λέει ψέματα ασχέτως αν δεν τα λέει όλα.Αν λέει ότι βρήκε το άλλο θυρόφυλλο της πόρτας αυτό είναι.Ψέματα λένε όλοι οι άλλοι.

Unknown είπε...

Ήξερα ότι κάποιος θα το πεί αυτό. Lol.
Ο Αλέξανδρος έζησε ένα χρόνο στην Αλεξάνδρεια…332-331, πριν αναχωρήσει για την Μεσοποταμία.
Εκτός το ότι η πόλη πήρε το όνομα του, υπάρχουν και κάποιες αναφορές λίγο πριν το θάνατο του ότι ήθελε να ταφεί στην Αίγυπτο. Ο Αλέξανδρος είχε άμεση σχέση με την Αλεξάνδρεια.

Παύλος είπε...

Ας αφησουμε λιγο το DNA,γιατι θα μπλεξουμε

virgi είπε...

@cal cull
O Αλέξανδρος έχτισε 30 Αλεξάνδρειες ίσως και παραπάνω,μια εκ των οποίων στην Ελλάδα και μια Αλεξανδρούπολη.
Αλλά κατάγεται από την Μακεδονία και αυτό δεν αλλάζει. Στην Αλεξάνδρεια δεν έζησε ποτέ , γιατί δεν υπήρχε Αλεξάνδρεια.Γιατί αυτός την σχεδίασε στο χώμα. Όμως έμεινε στην Αμφίπολη ετοιμάζοντας τον στρατό του.
Πρόσεχε τι γράφεις.Δεν είμαστε ειδήμονες στην ιστορία αλλά δεν είμαστε και τελείως ανιστόρητοι.
Η ταφή στην Αλεξάνδρεια είναι ένας μύθος και μάλιστα αστείος.

giannis_ είπε...

Ποια Αλεξανδρούπολη εννοείς;

Βίκυ είπε...

13 Ιουνιου,
οπου βολευει τον Αργυροπουλο βαζει αρθρο οπου οχι το βγαζει.Οπου βολευει δημοτικη οπου οχι αρχαιζουσα.Η θεωρια "μπαζει".
cal
ξεχνας οτι η Αμφιπολη δεν ηταν τοπος ταφης επιλογης του Αλεξανδρου.Εγινε κατω απο συγκεκριμενες συνθηκες για συγκεκριμενους λογους που εχουν αναλυθει εδω.Ειναι τοπος που πληρει τις προυποθεσεις.Ο παραλληλισμος σου ηταν ατυχης γιατι στην προκειμενη περιπτωση υπαρχει εγγυτητα με την γενετειρα ενω η θεσ/νικη απο το Παρισι απεχει παρασαγγες.

virgi είπε...

Την γνωστή.Και το έκανε όταν ζούσε ακόμη ο πατέρας του ο Φίλλιπος.

Βίκυ είπε...

Η ταφη στην Αλεξανδρεια μονο αστειος μυθος δεν δυναται να χαρακτηριστει.
Επισης στον Ελλαδικο χωρο δεν ιδρυθηκε αλεξανδρεια.Η Αλεξ/λη ειναι μεταγενεστερη πολις.

Effie είπε...

@virgi
Πως είναι απλά και μόνο "μύθος" ο τάφος Α. στην Αλεξάνδεια, εφόσον εκεί αναφέρεται σε ιστορικές πηγές; μπορεί να μην είναι ακριβείς οι πηγές, μπορεί να είναι πράγματι ο τάφος στην Αμφίπολη, καμιά πάντως ιστορική πηγή δεν αναφέρει ότι ετάφη στην Αμφίπολη. Αλλά αυτό υποστηρίζει ο Εμπεδότιμος και πολλοί από εσάς. Ούτε αυτό είναι μύθος (γιατί στηρίζεται σε κάποια δεδομένα ιστορικά, εστω και ατελή) ούτε η αναφορά τάφου στην Αλεξάνδρεια. Σωστά;

virgi είπε...

Οι Αλεξάνδρειες του Αλεξάνδρου



Οι Αλεξάνδρειες που ίδρυσε ο Αλέξανδρος





Α. Οι Συνολικά Αναφερόμενες Αλεξάνδρειες



1 Η Αλεξάνδρεια στην Θράκη. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο κτίσθηκε

το 339 π.Χ, κατά την εκστρατεία και την νίκη του Αλεξάνδρου επί

των Μαίδων (σημ. περίπου στον σημερινό Νομό ΄Εβρου).

2 Η Αλεξάνδρεια στον Μέλανα Κόλπο στην Θράκη. Οικοδομήθηκε

το 334 π.Χ, όταν διήλθε ο Αλέξανδρος με την Στρατιά οδεύοντας προς

την Ασία.

3 Η Αλεξάνδρεια στην Τρωάδα. Οικοδομήθηκε στην παραλία της

Τρωάδος μετά την νίκη στον Γρανικό ποταμό ( σημ. στην σημερινή

Τουρκία απέναντι περίπου από την νήσο Σάμο).

4 Η Αλεξάνδρεια στην Λάτμω της Καρίας. Για αυτή δεν υπάρχουν

άλλα στοιχεία. ΄Ισως είναι η πόλη της Καρίας Αλίνδα, όπου κατέφυγε

η βασίλισσα Άδα, η οποία και την παρέδωσε στον Αλέξανδρο.

5 Η Αλεξάνδρεια στην Ισσό – Κιλικία. Οικοδομήθηκε το 333 π.Χ,

μετά την νίκη στην Ισσό (σημ. σημερινή Αλεξανδρέττα στην Τουρκία

απέναντι από την Κύπρο).

6 Η Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο. Με την παράδοση της Αιγύπτου τον

Δεκέμβριο του 332 π.Χ, ο Αλέξανδρος επέλεξε την τοποθεσία για να

οικοδομηθεί το μεγαλύτερο – όπως το οραματιζόταν – εμπορικό

κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Τα σχέδια για την οικοδόμηση

της μεγαλοπρεπέστερης από όλες της Αλεξάνδρειες τα ανέθεσε στον

κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του. τον Δεινοκράτη. Η οικοδόμηση

άρχισε το 331 π.Χ (σημ. σημερινή Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου).

7 Η Αλεξάνδρεια στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 331 π.Χ στην Δυτική

Κύπρο, από τον βασιλέα των Σόλων Πασικράτη, ή τον γιό του

Νικοκλή.

8 Η Αλεξάνδρεια στην Ασσυρία – Άρβυλα/Γαυγάμηλα. Ιδρύθηκε το

331 π.Χ μετά την νίκη στα Γαυγάμηλα.

9 Η Αλεξάνδρεια στην Παρθυηνή ή Αλεξανδρούπολις.

Οικοδομήθηκε το 330 π. Χ, σε τοποθεσία κοντά στην σημερινή πόλη

Σαχρούντ. Σε ποια χώρα……….

10 Η Αλεξάνδρεια Στην Αρεία / Αρεία. Οικοδομήθηκε το 320 π.Χ, 200

χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τα Αρτακόανα, όπου σήμερα

ευρίσκεται η πόλη Χεράτ στο Δυτικό Αφγανιστάν.

11 Η Αλεξάνδρεια στην Γεδρωσία. Ιδρύθηκε το 330 π.Χ, όταν ο

Αλέξανδρος πέρασε με την στρατιά του στην Γεδρωσία.

12 Η Αλεξάνδρεια στην Αραχωσία. Ιδρύθηκε το 330 π.Χ μετά την

υποταγή της Αραχωσίας, στην σημερινή πόλη Κανδαχάρ στο

ανατολικό Πακιστάν.

13 Η Αλεξάνδρεια στον Καύκασο / Παραπαμισάδες. Οικοδομήθηκε

το 329/8 π.Χ στην μεσημβρινή κλιτύ του όρους Παροπαμίσου, που

ονομαζόταν Ινδικός Καύκασος. Σημερινό χωριό Μπεγράμ του

Αφγανιστάν, 40-50 μίλια βορειοανατολικά της πρωτεύουσας

Καμπούλ.

14 Η Αλεξάνδρεια στην Βακτριανή / Βάκτρα. Πρόκειται για την

΄Αορνο Πέτρα της Βακτριανής, που την άνοιξη του 329 π.Χ την έκανε

βάση για τις πιο πέρα εξορμήσεις τους και την ανοικοδόμησε.

Σήμερα είναι η πόλη Καραβολάκ, νότια στην σημερινή περιφέρεια

του Κουντούζ, στο Αφγανιστάν.

15 Η Αλεξάνδρεια στον Ιαξάρτη / Τάναϊ. Λεγόταν και Εσχάτη και

Αλεξανδρέσχατα. Κτίστηκε στα όρια της Σογδιανής το 329 π.Χ

16 Η Αλεξάνδρεια στην Μακαρήνη.

17 Η Πρώτη Αλεξάνδρεια στον Ώξο.

18 Η Δεύτερη Αλεξάνδρεια στον ΄Ωξο.

19 Η Αλεξάνδρεια στον Μάργο.

20 Η Αλεξάνδρεια στην Σογδιανή.

21 Η Βουκεφάλιος Αλεξάνδρεια ή Βουκεφάλια.

giannis_ είπε...

Όταν λες γνωστή;

Βίκυ είπε...

(ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ)Δεν ειμαι διχασμενη προσωπικοτητα.
Υποστηριζω την θεωρια Εμπεδοτιμου περι ταφης στην Αμφιπολη.Θεωρω ομως την Αλεξανδρεια ως δευτερη πιθανη πολη ταφης για σημαντικους λογους.To να χαρακτηριζεται "αστειος μυθος" η ταφη εκει το θεωρω αν μη τι αλλο ακρως δογματικο.

Ζουλ-Καρνέιν είπε...

Σε όσους αναφέρονται περί πηγών για τάφο στην Αλεξάνδρεια... σε ΚΑΜΙΑ δεν υπάρχει αξιόπιστη περιγραφή του τάφου. Κι εδώ διερωτούμαι πως είναι δυνατόν να έχουμε μια λεπτομερή περιγραφή της νεκράμαξας (Διόδωρος) και όχι μια αντίστοιχη του τάφου. Ακόμα κι οι Ρωμαίοι που αναμόχλευαν το ο,τιδήποτε δεν μας έχουν δώσει μια τέοια περιγραφή.

Effie είπε...

@giannis, calcull, virgi

Συγγνώμη η Αλεξανδρούπολη στη Β.Ελλάδα δεν έχει σχέση με τον Α., σας μεταφέρω αναφορά από την βικιπαιδεια:

Ονομασία-Αλεξανδρούπολις

Ονομαζόταν Ντεντέαγατς (τουρκικά: Dedeağaç) μέχρι το 1919. Η συγκεκριμένη ονομασία στα τουρκικά σημαίνει δέντρο του παππού (dede σημαίνει παππούς και ağaç σημαίνει δέντρο) και βασίζονταν σε τοπική παράδοση σχετικά με ένα σοφό δερβίση, που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και, τελικά, τάφηκε δίπλα σε αυτό. Η πόλη ιδρύθηκε το 1875 και στην αρχή ήταν ένα μικρό χωριό αλλά σιγά σιγά ο πληθυσμός της αυξήθηκε. Το 1913, κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, έμεινε για λίγο υπό ελληνική διακυβέρνηση αλλά τελικά πέρασε στη Βουλγαρία με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου. Το 1920, με το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, ενσωματώθηκε στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο, με το θάνατο του βασιλιά Αλεξάνδρου Α' της Ελλάδας, μετονομάστηκε σε Αλεξανδρούπολη.

πνα είπε...

Εμπεδότιμε

Κατά τη σημερινή επίσκεψη στο μικρό αλλά εξαιρετικό μουσείο του Κεραμεικού έπεσα από τα σύννεφα με τις εκτιθέμενες σφίγγες από το αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας.
Μια από αυτές είναι μικρογραφία εκείνων της Αμφίπολης, με μόνη εξαίρεση το "κάνιστρο" που φέρουν επί της κεφαλής οι τελευταίες. Ακόμη και η στροφή της κεφαλής είναι ίδια.
Από τα χαρακτηριστικά είναι φανερό ότι είναι αρχαιότερες από εκείνες της Αμφίπολης, μάλλον του πέμπτου αιώνος.
Στο υπόμνημα του μουσείου αναφέρονται σαν χθόνια όντα που τοποθετούνταν στους τάφους σαν φύλακες του περιεχομένου.
Δεν θέλω να κάνω συνειρμούς αλλά το να είναι Αθηναίοι γλύπτες οι δημιουργοί των σφιγγών της Αμφίπολης μοιάζει πολύ πιθανόν.

Και κάτι ακόμη. Παρακολουθώ το blog από τον Αύγουστο. Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες διάφορες αναρτήσεις. Θέλω να πω ότι το επίπεδο έχει πέσει πολύ από τότε καθώς έχουν παρεισφρύσει διάφοροι περίεργοι (σωβινιστές, εθνικιστές, ψεκασμένοι, συνωμοσιολόγοι, πολιτικολογούντες...).
Δεν ξέρω αν συμφωνείς με τη διαπίστωση και αν σε απασχολεί το θέμα. Είναι κρίμα όμως το blog να υφίσταται αυτή την υποβάθμιση λόγω του περιεχόμενου των αναρτήσεων αυτών.

giannis_ είπε...

Καλά κατάλαβα ότι αυτήν εννοούσες αυτή την έκανε βασιλιάς Αλέξανδρος που τον δάγκωσε η μαιμού στο τατόι. Η άγνωστη Αλεξ/πολη βρίσκεται πιο βόρεια και ήταν οχυρό στη σημερινή βουλγαρία

ιοαννα είπε...

Θα τολμήσω να πω το εξής στον George Maglis: Το συνολικό περιεχόμενο των αναρτήσεων του Εμπεδότιμου παρέχει εξαιρετικό συνδυασμό πληθώρας συλλογισμών και αποσυμβολισμών και προδίδει τις ειδικές γνώσεις που προφανώς κατέχει αλλά και δημιουργική φαντασία του αλλά και το πάθος του για το αντικείμενο που μελετάει, εν προκειμένω τα περί της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Επίσης, οι ειδικές γνώσεις πολλών από εσάς, σε συνδυασμό μεταξύ τους, ωθούν σε απόψεις, συμπεράσματα αλλά και σε εικασίες. Όμως, αποδείξεις ακόμη δεν υπάρχουν για κάτι κι μόνο ισχυρές ενδείξεις έχουμε, που ερμηνεύουμε, λαχταρώντας να βγεί αληθινό το όνειρο. Ας έχουμε κατά νού, λοιπόν, μια επιφύλαξη...ενός τυχόν τραγικού λάθους ! Κ εννοείται φυσικά οτι το απεύχομαι και η συγκέντρωση των στοιχείων που έκανες, βεβαίως και αξίζει προσοχής !

Effie είπε...

@giannis, virgi
Αυτή είναι η Αλξανδρόπολις Θράκης, όχι η Αλεξανδρούπολη. Πάλι από βικιπαιδεια:

Η Αλεξάνδρεια των Μαίδων ή Αλεξανδρόπολις Θράκης (αγγλικά - λατινικά: Alexandropolis Maedica) ή Αλεξάνδρεια στην Θράκη ή Αλεξάνδρεια επί Θράκης Α’ ιδρύθηκε το 340/339 π.Χ. στην περιοχή όπου κατοικούσαν οι Μαίδοι στην Θράκη. Η Αλεξάνδρεια αυτή θεωρείται ότι είναι η πρώτη πόλη που ίδρυσε ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος και την ύπαρξή της αναφέρει και ο Πλούταρχος κατά την εκστρατεία του (τότε δεκαεξάχρονου προς δεκαεπτάχρονου) Μεγάλου Αλεξάνδρου εναντίον των αποστατούντων Μαίδων τους οποίους και νίκησε. Ο Στέφανος ο Βυζάντιος, ο οποίος στη λέξη Αλεξάνδρειαι αναγράφει «οκτακαίδεκα πόλεις», (δεκαοκτώ πόλεις), γράφει γι΄ αυτήν: «Τρίτη Θράκης προς τη Μακεδονία, ην έκτισε προ της μεγάλης Αλεξανδρείας επτακαίδεκα ων ετών». Πρώτη θεωρεί την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κατόπιν την εν Τροία Αλεξάνδρεια και τρίτη την εν Θράκη.

Santzos είπε...

@virgi
9 Η Αλεξάνδρεια στην Παρθυηνή ή Αλεξανδρούπολις.

Οικοδομήθηκε το 330 π. Χ, σε τοποθεσία κοντά στην σημερινή πόλη

Σαχρούντ. Σε ποια χώρα……….
...........
Η Αλεξάνδρεια στην Παρθυηνή ή Αλεξανδρούπολις στην Παρθυηνή ήταν ελληνιστική πόλη. Οικοδομήθηκε το 330 π.Χ., στο βόρειο Ιράν.

Dazbaw είπε...

@πνα λες

[Από τα χαρακτηριστικά είναι φανερό ότι είναι αρχαιότερες από εκείνες της Αμφίπολης, μάλλον του πέμπτου αιώνος.]

θέλεις να μας εξηγήσεις τα χαρακτηριστικά και πως από αυτά τις χρονολόγησες;εκτός και αν υπήρχε πληροφορία στο μουσείο...

ξέρουμε τον γλύπτη των σφιγγών του Κεραμεικού;το όνομα, την καταγωγή του;

virgi είπε...

Το ότι αναφέρεται Μαυσωλείο στον Αλέξανδρο στην Αλεξάνδρεια δεν σημαίνει για μένα ότι ήταν μέσα και ο Αλέξανδρος.
Τα έχουμε αναφέρει και εδώ.Και σας ρωτώ κάτι.
Αν οι αρχαιολόγοι που ψάχνουν τον Αλέξανδρο γιατί δεν σκάβουν όλοι στην Αλεξάνδρεια κοντά στο Σεράπιο όπου κατά την ιστορία βρισκόταν το Σήμα και σκάβουν σχεδόν παντού από όπου πέρασε για να τον βρούν? Σκάβουν παντού για Αυτόν εκτός από την Μακεδονία.Σημαίνει ότι και αυτοί αμφιβάλουν για την εγκυρότητα των ιστορικών πηγών.Που θυμίζω ότι μόνο Ρωμαίους ξέρουμε να τον επισκεύτηκαν πολλά χρόνια μετά και που φυσικά κανείς δεν ήξερε πως έμοιαζε.
Αν δεν βρίσκαμε αυτόν τον τάφο σίγουρα δεν θα αναρωτιόμασταν για την Αμφίπολη.Αλλά κάποιοι αναρωτιούνται πάντα για την Μακεδονία.
Όταν οι μάντεις ρωτούσαν προφήτευαν στον Αλέξανδρο για τον θάνατό του, το μόνο που ρωτούσε ήταν άν θα προλάβει να γυρίσει στην Μακεδονία και αν θα ξαναδεί την μητέρα του.Δεν ρωτούσε πως πάνε οι εργασίες στην Αλεξάνδρεια.....
Τέλως πάντων αυτή είναι η δική μου λογική που οπωσδήποτε δεν θα ήθελα και δεν θα μπορούσα να την επιβάλω σε κανέναν.
Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους πιστεύω ότι ο τάφος του Αλέξανδρου στην Αλεξάνδρεια είναι ένα παραμύθι βαφτισμένο ιστορία από ανύποπτους ιστορικούς και μου φέρνει τα γέλια όποτε το διαβάζω γιατί υποτιμά την νοημοσύνη μου.
Αν βρεθεί ποτέ ο τάφος στην Αλεξάνδρεια και διαπιστωθεί ότι είναι ο Αλέξανδρος μέσα και όχι όποιος να είναι τότε θα είμαι λάθος ναι δεν έχω και θέμα για αυτό.

virgi είπε...

http://www.safem.gr/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CE%9C%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85/%CE%9F%CE%B9%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85/tabid/231/Default.aspx

Gus95 είπε...

DNA: είναι γνωστό πια ότι στους άνδρες το χρωμόσωμα Υ (ΧΥ άνδρας και ΧΧ η γυναίκα) προέρχεται από τον πατέρα. Γι' αυτό εδώ στο blog έχω προς καιρού αναφέρει ότι θα πρέπει/έπρεπε να έχει γίνει ταυτοποίηση DNA στα οστά του "Φιλίππου" και του "Αλεξάνδρου Δ´" που έχουν βρεθεί στην Βεργίνα. Η γραμμή αίματος αποδεικνύεται με το αυτό ακριβώς Υ χρωμόσωμα. Αλλά απαιτεί άδεια/έγκριση από το ΚΑΣ. Γενικά, η γενετική ταυτοποίηση των οςτών στους τάφους της Μακεδονίας, με την δεοντολογική έγκριση των αρχών μας, θα έδινε καταπληκτικές πληροφορίες και θα έλυναν πολλές απορίες αρχαιολόγων και μη.... Το πρόβλημα είναι πρωτίστως δεοντολογικό και δευτερευόντως επιστημονικής μεθοδολογίας.

Unknown είπε...

@ιοαννα, @giannis

Για αυτό δίνουμε πιθανότητες 50%.

Άγγελος

Effie είπε...

@virgi
Να μην το κουράσουμε, πολλές ιστορικές πηγρά αναφέρουν διεξοδικά για τον τάφο Α. στην Αλεξανδρεια**, είτε το πιστεύεις σαν πιθανότητα, είτε όχι, πάντως αυτή την εκδοχή επ ουδενί λόγω δεν θεωρείται
αστείος μύθος, εξ όσων γνωρίζω-το επεσήμαναν και άλλοι σχολιαστές.

**"Για την ταφή του Μ. Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, στη συνοικία «Σήμα» ή «Σώμα» (όπου βρίσκονταν οι βασιλικοί τάφοι), συμφωνούν οι περισσότερες αρχαίες πηγές.

Συγκεκριμένα ο Αρριανός στο έργο του «Μετά Αλέξανδρον» (Jacoby, F. Gr. Η., 156, απόσπ. 9,25), ο Στράβων (XVII, C, 794,1,8), ο Δίων ο Κάσσιος (Ρωμ. Ίστ. 51,15-16) μιλούν για το Μαυσωλείο τού Αλεξάνδρου στη συνοικία «Σώμα» (καθόλου τυχαία η ονομασία της τοποθεσίας) τής Αλεξάνδρειας. Ό Στράβων -που είναι και η πιο κοντινή χρονολογικά πηγή στα γεγονότα- αναφέρει: «μέρος δέ καί τών βασιλείων εστί και το καλούμενον Σώμα... έν ώ αί τών βασιλέων ταφαί καί ή Αλεξάνδρου» (Στράβων, Γεωγραφικά, XVII, C, 794,1, 8)".

Effie είπε...

...αυτή η εκδοχή"αντί : Αυτή την εκδοχή"...

schumi44 είπε...

Πιστευει καποιος οτι ακομα και να βρεθει ο ταφος του Μ.Αλεξανδρου(που για μενα εχει ηδη βρεθει),θα ανακοινωθει επισημα?
Πιστευει καποιος οτι η παγκοσμια διακυβερνηση(Μασονες,εβραιοι,Bilderberg,Αμερικη),θα επιτρεψουν να εξυψωθει το εθνικο φρονημα των Ελληνων,οταν διακυδευονται(το λιγοτερο) γεωπολιτικα συμφεροντα?

schumi44 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
virgi είπε...

@Effie
Μην κουράζεσαι τα ξέρω όλα αυτά.
Η αμφιβολία μου όπως θα κατάλαβες είναι για το ποιος ήταν θαμμένος μέσα όχι για το κτίριο.
Κατά την άποψή μου η ιστορία για τον Αλέξανδρο σταματά λίγο μετά τον θάνατό του.Μετά αρχίζει το παραμύθι του Πτολεμαίου.

Unknown είπε...

@Virgi πρέπει να επανεκτιμήσεις τα ιστορικά δεδομένα τουλάχιστον και να τα καταλάβεις.

Ο Αλέξανδρος στην Αίγυπτο ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΕΝΑ Χρόνο. Σύμφωνα με την δική σου θεωρία που αμφισβητείς όλες τις πηγές, ε τότε και ο Αλέξανδρος δεν έκανε καμία μάχη, δεν έκανε καμία κατάκτηση, δεν υπήρχε ποτέ παρά μόνο στην φαντασία των ιστορικών.
Η ταφή στην Αλεξάνδρεια είναι μύθος. Μάλιστα...Ε τι να σχολιάσεις πάνω σε αυτό; Έχουμε περιγραφές 3 αυτοκρατόρων, από 4 διαφορετικούς ιστορικούς, αυτά είναι μύθος; Μιλάμε σοβαρά τώρα, η απλά αμφισβητούμε ότι μας αρέσει χωρίς καμία απόδειξη; ΑΡΡΙΑΝΟΣ ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗΣ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΔΙΟΔΩΡΟΣ,ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ πηγές που έχουν διασωθεί. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Με την ίδια λογική και Ο Ιησούς Χριστός δεν σταυρώθηκε, στη Ιερουσαλήμ, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα έχουμε τόσες πολλές διασταυρωμένες αναφορές για τον τάφο του που ο τάφος του στην Αίγυπτο είναι αδιαμφισβήτητο από όλη την αρχαιολογική κοινότητα.

Αντε να δεχτούμε μια θεωρία της αντικατάστασης του σώματος του απο ψεύτικη μουμια...κλπ κλπ, Ή μεταφορά της σαρκοφάγου...σε μεταγενέστερους αίωνες κλπ κλπ αλλα να λέμε οτι η Αλεξάνδρεια δεν έχει καμια σχέση.. ειναι εκτός λογικής.

Effie είπε...

@Virgi
Aνέφερες:..."Αν οι αρχαιολόγοι που ψάχνουν τον Αλέξανδρο γιατί δεν σκάβουν όλοι στην Αλεξάνδρεια κοντά στο Σεράπιο όπου κατά την ιστορία βρισκόταν το Σήμα και σκάβουν σχεδόν παντού από όπου πέρασε για να τον βρούν?"
Παλαιότερα είχαν αναρτήσει σε αυτό το ιστολόγιο και αυτόν το σύνδεσμο ρίξε μια ματιά, υπάρχουν πρόσφατα ευρήματα από Πολωνούς αρχαιολόγους στην Αλεξανδρεια,... "στην περιοχή γνωστή με την ονομασία Kom el – Dikka στην καρδιά της Αλεξάνδρειας μόλις 60 μέτρα από το Τέμενος Nebi Daniel όπου και στο παρελθόν είχαν και πάλι πραγματοποιηθεί ανασκαφές για την αναζήτηση του τάφου του Μακεδόνα στρατηλάτη χωρίς όμως επιτυχία"...
http://pyramisnews.gr/vrethike-o-tafos-toy-megalou-alexandroy/. Δεν λέω ότι βρήκαν τον τάφο Α., όπως βλέπεις όμως ψάχνουν και στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με τις γνωστές ιστορικές πηγές.

Unknown είπε...

http://taxcoach.gr/blog/επιστημονική-τεκμηρίωση-ότι-ο-τύμβος/

virgi είπε...

@Cal cull
Φάσκεις και αντιφάσκεις.
Τώρα μετέτρεψες την Αλεξάνδρεια σε Αίγυπτο.
Αποφάσισε.

...αλλα να λέμε οτι η Αλεξάνδρεια δεν έχει καμια σχέση.. ειναι εκτός λογικής.

Εκτός λογικής δικής σου. Οχι δικής μου.
Είτε θα τα μεταφράζεις όλα η τίποτα .Όπως παρατήρησε και άλλος συνομιλητής παραπάνω το έχεις μάλλον ελάττωμα.

@Effie
Ψάχνουν και στην Αλεξάνδρεια φυσικά .Αλλά όχι μόνο.Και στην Όαση Σιουα,και αλλού στην Αίγυπτο,και κάτω από το νερό και στην Ιορδανία και στην Συρία και στο Ουζμπεκιστάν και εγώ δεν ξέρω που αλλού. Μάλλον δεν είμαι η μόνη που αμφιβάλλω .Και αυτοί είναι ιστορικοί και αρχαιολόγοι ...Δογματικοί Βίκη; η απλά έχουν άλλη άποψη γιατί δεν καλύπτονται από τα ιστορικά ντοκουμέντα;

Σας παρακαλώ ας μην διαβάζουμε επιλεκτικά τα σχόλια πριν απαντήσουμε.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Ναι Virgi έχω πολλά ελαττώματα. Ένα από αυτά βλέπεις είναι τα πολλά βιβλία που διαβάζω και ορισμένα γεγονότα που δεν τα αρνούμαι. Βλέπεις εγώ δεν έχω την ίδια Αλεξανδροψύχωση με πολλούς εδώ μέσα. Δεν ζω στον φανταστικό κόσμο, του Harry Potter. Θα μου ήταν πολύ εύκολο να κατασκευάσω ένα παραμύθι και να βάλω τον Μέγα, κάτω από την Ακρόπολη. Αλλά μετά τ θα χτυπούσε το ξυπνητήρι φυσικά. Ελπίζω να χτυπήσει και το δικό σου σύντομα.

Andreas72 είπε...

@Schumi44: Ναι... Εγώ πιστεύω ότι αν οι αρχαιολόγοι βρούν τον Μέγα Αλέξανδρο μέσα στον τύμβο, θα το δηλώσουν ΕΠΙΣΗΜΟΤΑΤΑ. Και ξέρεις γιατί; Γιατί μια τέτοια ανακάλυψη, δεν θα αλλάξει τίποτα, μα απολύτως τίποτα στα γεοπολιτικά δεδομένα της εποχής μας. Και να άλλαζε κάτι, αυτό δεν θα αποθάρρυνε τους αρχαιολόγους να κάνουν κάποια τέτοια ανακοίνωση. Και αυτό δεν έχει να κάνει με κάποιες παγκόσμιες κυβερνήσεις και αλλά φαντάσματα. Συγγνώμη για το πολιτικό μου σχόλιο, αλλά εδώ και μέρες διαβάζω συνέχεια για συνωμοσίες και άλλα και δεν αντέξα να μην αντιδράσω.
Εγώ μπαίνω σε αυτό το μπλογκ από τον Αύγουστο γιατί με ενδιαφέρει η ιστορία και η αρχαιολογία και γιατί αισθάνωμαι δέος και χαρά, που βρισκόμαστε μπρόστα σε μια τέτοια ανακάλυψη... Με εκνευρίζει το να διαβάζω αρλούμπες, τις οποιές τις βρίσκεις μόνο σε κάτι σελίδες ή εκπομπές που σου λένε (όπως εύστοχα είπε η Βίκυ παραπάνω) να σηκωθείς από τα ντιβάνια...

333 είπε...

Cal Gul και Effie,

τι σας έπιασε απόψε; Πολύ νευρικότητα ...
Ανάδρομο Ερμή έχετε;
Χαλαρώστε και απολαύστε το οτιδήποτε σχετικό με την Αμφίπολη [δεν μπορώ να ξεχάσω τη "χαρά" της Effie όταν ανακοινώθηκε πως δεν υπάρχει το θύρωμα των 0,96 μ.].

giannis_ είπε...

Μίλησα για διφορούμενη ερμηνεία των ενδείξεων-στοιχείων, άρα ο καθένας τα διαβάζει όπως τον εξυπηρετεί.

virgi είπε...

@Cal cull
Όταν διαβάζουμε κάνουμε και κριτική αυτών που γράφονται ,δεν αποστηθίζουμε.
Τα ελαττώματά σου , μας αφορούν μόνο στον βαθμό που μας παραφράζεις επανειλημμένως. Σου θυμίζω και το LOL σου για το ειρωνικό που κρύβετε πίσω από τους σχολιασμούς σου.

Τελικά ρε παιδιά ποιοι συμφωνούν με τον Εμπεδότιμο ότι ο Αλέξανδρος δεν πήγε ποτέ στην Αλεξάνδρεια?

Atithasos είπε...

schumi44 πιστεύεις ότι μας ψεκάζουν, έτσι δεν είναι;

PAIANAS είπε...

Ελλείψει νέων ανακοινώσεων, αναλωνόμαστε μεταξύ μας.
Μας έχει πιάσει ψύχωση με τον Αλέξανδρο.
Ας μας δείξει το μνημείο σε ποιόν ανήκει (πέρα από τις υποθέσεις και τις ενδείξεις) κι ας είναι οποιουδήποτε ..όποιος και να'ναι -με τέτοιο μνημείο - σημαντικότατος θα'ναι.
Σταματήστε τους διαξιφισμούς, εδώ έχουμε μάθει ότι δεν μάθαμε χρόνια πριν (και για χρόνια) στα σχολεία. @virgi, συμπάθα με αλλά έχεις διαρκώς τα νύχια σε ετοιμότητα !
Χαλαρά παιδιά, κουβέντα, διάλογο, διαφορετικές απόψεις, διαφωνίες..αλλά χαλαρά !

schumi44 είπε...

@ Andreas72 δεν θυμασε που η Κυρια Περιστερη δηλωνε περιτρανα οτι ο ταφος ειναι ασυλητος και οτι θα βρει τα κοκκαλακια των τυμβωρυχων?Ξαφνικα ανθρακας ο θυσαυρος ή παραχαραξη της ιστοριας.
Επιστημονας και δεν ηξερε τι ελεγε πιστευεις?Ξεφτυλισε τον εαυτο του ή επαιξε πολιτικα παιχνιδια υπο τις εντολες των πολιτικων της προισταμενων?
Πιστευεις οτι ο ανθρωπος-Αμερικη που εχει φτασει στο φεγγαρι απο το 1970,που εχουν δημιουργησει αορατα αεροσκαφοι τυπου stealth,που ''σκαναραν'' τους πολεμηστες του Μπιν Λαντεν στις σπηλιες των βουνων στο Αγγανισταν ΔΕΝ εχουν την δυνατοτητα να σκαναρουν τον τυμβο Καστα,τον λοφο 133 και οποιδηποτε σημειο του πλανητη για να δουν τι κρυβει απο κατω?Ο ταφος του καθε Μ.Αλεξανδρου εχει βρεθει,αλλα εν προκειτε ποτε να ανακοινωθει.Η παγκοσμια διακυβερνηση θελει λαους προβατα και οχι λαους με ιστορια και εθνικο φρονημα.

schumi44 είπε...

@ Atithasos γραφω αυτο που πιστευω,εσυ μπορεις να πιστευεις οτι θελεις,δημοκρατια εχουμε.
Εγω ενα θα σου πω..οσα χρονια και αν ζησουμε,θα ερθουν και τα παιδια μας και τα παιδια των παιδιων μας και ακομα ολοκληρος ο πλανητης τον ταφο του Μ.Αλεξανδρου θα ψαχνει.

Thomas Karamanlis είπε...

αν δεν ανακοινωθεί σύντομα κάτι θα ψεκαστούμε μόνοι μας στο τέλος!!

paratiritis είπε...

Όλοι έχετε δίκιο. Υπάρχουν οι ιστορικές πηγές που είναι αδιαμφισβήτητες αλλά παρουσιάζουν αρκετά κενά και δεν υπάρχουν ντοκουμέντα από ενα σημείο και μετά γιαυτό και τον ψάχνουν παντού.
Κατα την άποψή μου η πρόταση "Η ταφή στην Αλεξάνδρεια είναι ένας μύθος και μάλιστα αστείος." ήταν ατυχής.
Συμφωνώ όμως με προηγούμενο ποστ της virgi προς καποιο σχολιαστή

"...Επίσης με τα λεγόμενά σου νονίζω φωτίστηκε και ένα σημείο διόλου ασήμαντο,όσο αναφορά τις διαφορετικές απόψεις για την κατάσταση του τάφου.
Τι εννοώ.
Αν από την αρχή δούμε τον τάφο της αμφίπολης με την προσδοκία ότι είναι και ο τάφος του Αλέξανδρου εξηγούντε τα πάντα.
Αν όμως η προσδοκία μας είναι οποιαδήποτε άλλη ,τότε όλα μας φαίνοντε μη λογικά.Αν τέλος δεν μας αρέσει αυτή η ανακάλυψη για τους δικούς μας λόγους που μόνο εμείς ξέρουμε και προφανώς με τιποτένια συμφέροντα από πίσω ,τότε βάζουμε και γίγαντες μεν αλλά άλογους τυμβωρύχους στο σενάριο και τελειώνουμε.

Andreas72 είπε...

@Virgi: Αν εννοείς το σώμα του Μέγα Αλέξανδρου, ναι είναι πιθανών να μήν πήγε ποτέ στην Αλέξάνδρια.
Όσον αφορά τον Αλέξανδρο εν ζωή, πήγε το 331 π.χ., την ίδρυσε, έδωσε διαταγές στον Δεινοκράτη, για το πώς θα την χτίσει και έφυγε τον ίδιο χρόνο (331 π.χ.).
Κατα εμέ έχεις δίκιο. Δεν πιστεύω ότι ο ΜΑ ήθελε να ταφεί στην Αλεξάνδρεια... Το τι έκανε ο Πτολεμαίος είναι βέβαια άλλο θέμα. Και εκεί θεωρώ την θεωρία του Εμπεδότιμου για πολύ πιθανή.

virgi είπε...

@παιάνας
Συμπάθα με άλλοι έχουν τα νύχια.
Το ίδιο έκανες με μένα και σε άλλη ανάρτηση όταν υπερασπίστικα τον εαυτό μου.
Ο cal cull είναι συνεχώς εριστικός και δίγνωμος.
Αν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το πονηρό από το ειλικρινές μην βάζεις ταμπέλες.
Σε παρακαλώ μην μου ξανακάνεις υπόδειξη αν δεν αναφερθώ σε σένα.

Effie είπε...

@333
Καμία νευρικότητα, μια χαρά είμαι, γιατί αν κάποιος προσπαθεί να διευκρινίσει άλλες αναρτήσεις έχει "ανάδρομο Ερμή"; Δεν θα σχολιάσω για τη "χαρά" που φαίνεται να μετέφρασες αν έκανα κάποιο σχόλιο σχετικά με το μη επιβεβαιωμένο θύρωμα, δεν θυμάμαι καν αν ή τι έγραψα. Το ότι δεν ασπάζομαι την θεωρία πως βρισκόμαστε στον τάφο Α. δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμώ να είναι πράγματι η τελευταία κατοικία του. Απλώς σκέπτομαι διαφορετικά. Μήπως έχεις διαβάσει σχόλια μου που αναιρούν αυτή την ευχή που έχουμε όλοι; Αν το διαφορετικό σκεπτικό μου ενοχλεί, δεν έχω πρόβλημα να αποχωρήσω, νομίζω εξ άλλου ότι δεν αναρτώ τόσο συχνά σχόλια. Απλά ενημερώστε με και αποχωρώ, ως μη ανήκουσα στους πιστούς οπαδούς, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχω αντιληφθει μέχρι τώρα από τον δημιουργό του ιστολόγιου. Στη διάθεση σας προς αποχώρηση πάντως, δεν έχω κανένα αρνητικό συναίσθημα, ειλικρινά.
Θα ξαναπώ πάντως ότι το μνημείο είναι μοναδικό όποιος και αν ήταν ο νεκρός (ή η νεκρή/οι νεκροί), και η κ. Περιστέρη έχει ήδη περάσει στην ιστορία με αυτή την ανασκαφή, και μόνον ως εδώ, ανεξάρτητα από οιαδήποτε εξέλιξη.

333 είπε...

schumi44,
δηλαδή κατά τη γνώμη σου έχει αποδειχθεί ότι έχει συληθεί ο τάφος;

Effie είπε...

@ Thomas Karamanlis
Χα-χα, δίκιο έχεις!

Andreas72 είπε...

Effie, εγώ προσωπικά δίαβαζω τα σχόλια σου με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα ήταν κρίμα να αποχωρήσεις.

333 είπε...

Πολύ μελοδραματικά όλα αυτά Effie.
Κανείς δεν μίλησε για αποχώρηση, πόσο μάλλον εγώ.
Δεν ήταν αυτός ο σκοπός του κειμένου μου, συμπάθαμε αν αυτό βγήκε.

Unknown είπε...

Παροτι θα ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα αρχαιολογικα ευρηματα ολων των εποχων, προς τι η μεγαλη αγωνια αν οντως ειναι του Αλεξανδρου ο ταφος ή οχι; Τι διαφορα θα εχει αν ειναι στην Αμφιπολη τελικα κι οχι χαμενος καπου στην Αλεξανδρεια; Κανεις δεν αμφισβητει το ιστορικο προσωπο 'Αλεξανδρος' και την επιρροη στου στην παγκοσμια ιστορια. Σε αναλογια, η ανασκαφη και ανακαλυψη της Τροιας ειναι πολλακις πιο σημαντικη ανασκαφη δεδομενης της νωριτερης αμφισβητησης της ιστορικοτητας των στοιχειων σχετικα με τα επη του Ομηρου.

Καταλαβαινω την ευαισθησια μας για την ενισχυση των επιχειρηματων (οχι οτι χρειαζονται ιστορικη ενισχυση...) περι ελληνικοτητας της Μακεδονιας μας, αλλα περαν (γεω)πολιτικων δυναμικων, προσωπικα η μεγαλυτερη ικανοποιηση για μενα θα ειναι αν βρεθουν παπυροι και κειμενα λογοτεχνειας, μαθηματικων, κι αλλων επιστημων που εχουν δυστυχως χαθει ανα τους αιωνες. Τετοια ανακαληψη (σχεδον μηδαμινης πιθανοτητας) θα ηταν αρκετα πιο αξιολογη για μενα απ' το αν θα βρουμε τον Αλεξανδρο ή τον Ηφαιστιωνα στον ταφο.

Εκτος αν καποιοι εδω φανταζονται αμηθυτα πολυτιμα μεταλα και πετρες στον ταφο...

virgi είπε...

@Effie
Αν σε ενδιαφέρει η άποψη μου ασχέτως της πρόσφατης αντιπαράθεσης χάριν εποικοδομητικού διαλόγου πιστεύω ότι είσαι από τους σοβαρότερους,χρησιμότερους και πιο ευγενικούς σχολιαστές εδώ.

Unknown είπε...

Οσο με ενδιαφέρει το θέμα της ανακάλυψης αυτής και με απασχολεί σε αφάνταστο βαθμό, άλλο τόσο ενδιαφέρον και απασχόληση έχω αποκτήσει με τα ανεκδιήγητα των ειδικών.
Το πρώτο αντικείμενο μου χαρίζει απόλαυση.
Το δεύτερο οργή και θυμό!
Δείτε τι είπε χθες ο γνωστός εκδότης αλλά κυριότερα και αρχαιολόγος μπέξης (δεν μπορώ να γράφω πλέον τα ονόματά τους με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα).
Δεν εννοεί να καταλάβει ότι τα 2 θυρόφυλλα προέρχονται από το ίδιο θύρωμα και ακούστε τι λέει παρακάτω.

Πρέπει μάλλον κάποιοι από εμάς με λογοτεχνικές ικανότητες να γράψουμε ένα βιβλίο που δεν ξέρω αν πρέπει να είναι τραγωδία ή κωμωδία...

https://www.youtube.com/watch?v=QZP9Sj1gVHY&feature=youtu.be

paratiritis είπε...

Βρε παιδιά, ας λήξει εδώ δεν έχει νόημα αυτό που γίνεται.
Όσο για την Effie μου λείψαν τα σχόλιά της, έχεις καναδυό μέρες που δεν σχολίασες.

Effie είπε...

@333, Andreas 72, virgi, και όλοι:
Ευχαριστώ, ο Thomas Karamanlis έχει δίκιο, τρωγόμαστε με τα ρούχα μας περιμένοντας εξελίξεις, προσωπικά έχω "γδάρει" όλα τα πιθανά sites χωρίς κάποιο πιστευτό νέο, οπότε πράγματι...σε λίγο θα ψεκαστούμε από μόνοι μας.
Ίσως να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι μερικοί σχοιλαστές είναι λιγότερο ανεκτικοί από άλλους...πριν αυτο-ψεκαστούμε! Υπομονή παιδιά!

Andreas72 είπε...

@Schumi44 : Δεν ξέρω γιατί, αλλά θα σου απαντήσω... Γιατί οι αμερικάνοι να σκανάρουν τον τύμβο; Τι συμφέροντα έχουν; Πες ρε παιδί μου, ότι αύριο βγαίνουν οι αρχαιολόγοι και λένε :
Βρήκαμε τον ΜΑ. Ο τάφος έχει επιγραφή : ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ !
Βρήκαμε τα κόκκαλα και καναμε DNA διασταύρωση με τα οστά του Φιλίππου. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό.
Η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα το παραδέχεται.
Πιστεύεις πραγματικα, ότι κάτι τέτοιο θα πείραζε την Αμερική;
Πιστεύεις ότι μια τέτοια ανακάλυψη θα άλλαζε τα δεδομένα στα Βαλκάνια;
Τέλος πάντων... Δεν πιστεύω να έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση.. Ειδικά σε αυτό το ιστολόγιο.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Πως είναι δυνατόν να πάρουμε σοβαρά κάποιους εδώ μέσα όταν γράφουν το κρύβεται στο τρίτο πρόσωπο με ε και το υπερασπίστηκα στο πρώτο με ι…. Δηλαδή δεν υπάρχει αυτό….απλά δεν γίνεται… απλά… δεν μπορώ να μην γελάσω…Πως μπορείτε να αμφισβητείτε την ιστορία ρε παιδιά όταν πρέπει να μάθετε Ελληνικά πρώτα; Με το συμπάθιο δηλαδή…

Unknown είπε...

Μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση ότι ο λόφος ειναι μέρος ενός μεγαλύτερου ταφικού συγκροτήματος.Να είναι η είσοδος για τη πυραμίδα που εφάπτεται του λόφου. Αν δούμε της πυραμίδες της Αιγυπτου (ταφικά μνημεία) και τη πορεία του Μ. Αλεξάνδρου μπορεί να φτάσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη.Να υπάρχει συνδιασμός Μακεδονικού τάφου και πυραμίδας.

333 είπε...

Tolis Zerv,

σχετικά μ' αυτό που ανάρτησες πριν [την επιστημονική τεκμηρίωση του τύμβου], θαρρώ πως έχουμε καταλήξει πως το σημείο εισόδου στο μνημείο είναι το L3 και όχι το Η6, άσε που το Η6 μάλλον είναι εκτός περιβόλου.

Unknown είπε...

Πολύ ξύλο πέφτει σήμερα και δεν ξέρω γιατί. Έχει καμμια πανσέληνο ?
Παρακολουθούμε το Bloog για ΠΟΛΥ συγκεκριμένους λόγους. Λόγους που δεν βρίσκουμε, ΟΥΤΕ στην TV, ΟΥΤΕ στα ραδιόφωνα, ΟΥΤΕ στο δίκτυο γενικός. Μην τους γα....τε αυτούς τους λόγους. Η σχεδόν on line έρευνα, με ανταλλαγεί απόψεων, στοιχείων και ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ είναι ότι ομορφότερο έχω δει εδώ και πολλά χρόνια. Ο κάθε ένας στο τέλος θα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, αλλά η γνώση, ναι καλά ακούσατε, η γνώση που λαμβάνουμε, δεν έχει προηγούμενο. Τουλάχιστον για όλους εμάς που δεν έχουμε σπουδάσει. Μην χαλάτε την όλη εικόνα. Είναι κρίμα ότι γεννήθηκε από εδώ μέσα να χαλάσει χωρίς λόγο. Μάλιστα θα ήθελα να συνεχιστεί και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο τέλος στην Αμφίπολη αλλά αυτά τα χώματα που πατάμε είναι γεμάτα με παρελθών. Αναρωτηθήκατε εάν περιμένουν κάποιον για να μιλήσουν ?
Καλή συνέχεια.

Unknown είπε...

paratiritis,

Υπάρχει κάτι σχετικό που να λέει ότι τα θυρόφυλλα είχαν ΣΥΝΗΘΩΣ διακόσμηση και στις 2 όψεις;;

virgi είπε...

@333
Για το Η6 έχεις δίκιο είναι πολύ πιο αριστερά από τον διάδρομο που βρήκαμε, ο οποίος δεν φαίνεται και πουθενά. To L3 σημειώνετε περιμετρικά και είναι η λιθοδομή του περιβόλου.

Andreas72 είπε...

@Cal Gul : Όταν θα ζήσεις και εσύ 30 χρονια στο εξωτερικό, θα δείς ότι δεν είναι τόσο εύκολο να αποφεύγεις τα ορθογραφικά λάθη. Για μένα είναι τα ορθογραφικά λάθη το μικρότερο πρόβλημα, όταν βλέπω κάποιους να γράφουν στα γκρικλις...
Αλλά το να συνδέεις τα ορθογραφικά λάθη κάποιου με τον βαθμό της ιστορικής του παιδείας, δείχνει τον βαθμό της δικιάς σου γενικής παιδείας... ¨Με το ΣΥΜΠΑΘΙΟ δηλαδη"...

paratiritis είπε...

@Apostolos Gouzis

Στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών που έψαξα για θυρόφυλλα Μακεδονικών Τάφων δεν βρήκα ούτε μια εργασία που στις φωτογραφίες τα θυρόφυλλα να μην έχουν και στις δυο πλευρές διακοσμητικές απομιμήσεις ήλων.
Την λέξη ΣΥΝΗΘΩΣ την χρησιμοποίησα εγω γιατί μπορεί να μου έχει ξεφύγει κάτι.
Δεν αναφέρεται σε πόνημα.

http://www.didaktorika.gr/eadd/

Unknown είπε...

@Andreas72

Οκ το παίρνω πισω.

Andreas72 είπε...

@Cal Gul : Σε ευχαριστώ ! :)

PAIANAS είπε...

@Effie
Σε διαβάζουμε όλοι με ενδιαφέρον.
Εγώ προσωπικά συντάσσομαι πολλές φορές με τις απόψεις σου...άσχετο, αλλά είσαι από τα άτομα που προάγουν το διάλογο και τη σκέψη.
@virgi
Καλοπροαίρετη ήταν η αναφορά μου σε σένα, αλλά αν ενοχλείσαι από τέτοιου είδους κριτικές, σεβαστό !

Ανώνυμος είπε...

@virgi
Σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Από το σχέδιο με τις ισουψείς φαίνεται ότι η βάση του λόφου έχει υψομετρική διαφορά, περίπου 10 μέτρα , μεταξύ ανατολικής και δυτικής πλευράς(92.5-82.5).Επειδή ο περιμετρικός τοίχος δε μπορεί να ακολουθεί την κλίση του εδάφους και είναι οριζόντιος, σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες αλλά και τις δηλώσεις , εκτιμώ ότι η στέψη του περιμετρικού τοίχου βρίσκεται περίπου στο +80 και η βάση του στο +77. Άρα η κατασκευή που έχει αποκαλυφθεί αναπτύσσεται μεταξύ του + 77 και + 83,5( ύψος 6,5 μέτρα). Συνεπώς δεν είμαι σίγουρη αν αποτυπώνεται στη σεισμική μελέτη. Για να μη παρεξηγηθώ , αυτοί οι προβληματισμοί μου δεν αφορούν στη σχεδιαστική σου αποτύπωση αλλά έχουν να κάνουν με κάποιες δικές μου σκέψεις , που προσπαθώ να επιβεβαιώσω. 
Παρεπιπτόντως, αν και διαφωνώ με τον τρόπο και τα στοιχεία που χρησιμοποίησες στο σχέδιο σου, θεωρώ ότι " διαισθητικα" έχεις πλησιάσει πολύ. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η κεντρική κατασκευή δεν είναι "φερετροειδής" αλλά μάλλον κανονικό πολύγωνο ( ίσως τετράγωνο) και οι θάλαμοι/ κρύπτες περιμετρικά τόσοι όσοι και οι νεκροί που έχουν ταφεί εκεί.
ΥΓ. Διαβάζοντας πολλά από τα σχόλια σου θεωρώ ότι σε πολλά σημεία ταυτίζονται οι απόψεις μας.Μακάρι να μπορούσα να μοιραστώ μαζί σου κάποιες σκέψεις που έχω κάνει, τις οποίες δε μπορώ να αναρτήσω εδώ γιατί θα με περάσουν για τον........Λιακόπουλο!! ( χαχαχα)

virgi είπε...

Αυτό γιατί δεν είμαι μόνη.


http://www.thedailybeast.com/articles/2014/09/13/is-this-alexander-the-great-s-tomb.html

plapoutas είπε...

Κύριε Καϊρη στηριζόμαστε πάνω σου για κάποιο νέο σήμερα.Τρωγόμαστε με τα ρούχα μας λόγω έλλειψης πληροφοριών.Δεν έχει βγει τίποτα προς τα έξω ρε παιδιά ακόμα;Για να κάνουν εργασίες στήριξης στο όρυγμα θα πρέπει να 'χουν φτάσει σ'ένα σεβαστό βάθος όπου τα Νακασειακά περί σκαψίματος των τυμβωρύχων να διαψεύδονται με πάταγο.

paratiritis είπε...

@Ερασιτέχνης

εννοείς κάτι σαν και αυτό .... Είκονα Νο 2

http://taxcoach.gr/blog/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84/

virgi είπε...

@erasitexnis
Στείλε μου ότι θέλεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η αποτύπωσή μου δεν είναι διαισθητική αλλά πραγματική.Περιγράφω τις σκιές.Τίποτα άλλο. Και έχει και τετράγωνο που περικλείει το φερετροειδές. Αλλά αυτό είναι κατ'εκτίμιση

Αρης είπε...


οι ενδομυχες προθεσεις μερικων γνωστων και μη εξαιρετεων,βγαζουν "ματι" οποιου η κριση δουλευει στοιχειωδως,τους "βλεπει"..
το θεμα δεν ειναι να ειμαστε απολυτα σωστοι,το θεμα ειναι οι προθεσεις μας να ειναι ελεγμενες και καθαρες..τοτε ειμαστε σωστοι ακομα και αν πιθανον κανουμε και λαθος..
virgi το δικαιο με το μερος σου..
"βλεπουμε" τις προθεσεις τους..

virgi είπε...

@erasitexnis
Πολύ μεγάλη βέβαια πιθανότητα όπως έχω ήδη πει και στο Zougla αλλά και εδώ, να έχει και άλλο σχήμα το L1 μάλλον Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.Δεν είμαι και ή ειδική να μεταφράζω σεισμικές απεικονίσεις.Για να συνεννοούμαστε. Για αυτό τόνισα και τονίζω ότι περιέγραψα τις σκιές που ο μελετητής λέει ότι ανταποκρίνονται σε τάφους.

Βασιλική Σιάπκα είπε...

στο αρχικό σχέδιο Λεφαντζή για την πόρτα δεν φαίνεται να έχει διακοσμητικούς ήλους το δεξί θύρωμα.

το βρήκα εδώ:
http://kostasvakouftsis.blogspot.gr/2014/10/2-poem-of-2nd-century-bc-for-secret-of.html

Επ΄ ευκαιρείας ξαναγράφω την πρόταση να συγκεντρώσουμε κάπου όλο το υλικό: σχέδια και φωτογραφίες....

Παύλος είπε...

I karras χειρογραφα και ζωγραφιες.
Πριν 20 λεπτα σας ψεκασα με αγιασμο και σας επιασε τωρα.ειρηνη.Η φτωχια φερνει γκρινια.
Χειρογραφα και ζωγραφιες γνωση και τεχνη.

Unknown είπε...

Καλησπέρα! Παρακολουθώ κι εγώ το ιστολόγιο από τις πρώτες ανακοινώσεις και οφείλω να ομολογήσω ότι ο Εμπεδότιμος είναι πολύ εύστοχος, σοβαρός και λογικός.
Κι εγώ πλέον δεν αποκλείω την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να βρίσκεται ο Μ.Αλέξανδρος στον τάφο, αν και στην αρχή έλεγα ότι αποκλείεται, βάσει των πηγών που αναφέρουν για τον τάφο του, το Σώμα, στην Αλεξάνδρεια. Αν μη τι άλλο, η σκέψη του Εμπεδότιμου που οδηγεί σε αυτή την πιθανότητα, είναι αρκετά εμπεριστατωμένη.
Εγώ θα ήθελα να παρακαλέσω κάποιον που δεν θα βαριόταν, να μου ξαναπει, αν έχει ήδη ειπωθεί, γιατί αποκλείουμε τον Κάσσανδρο ως "ένοικο" του τάφου;

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ,

Σας παρακαλώ μην αναφέρετε αυτό το πράγμα εδώ μέσα.
Είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας... (αυτό με τον αργύρη εννοώ).

paratiritis είπε...

@Βασιλική Σιάπκα
ναι γιατί τότε είχαν βρεί τα κομμάτια μόνο από το ένα θύρωμα και αυτό σχεδίασε.

virgi είπε...

@Erasitexnis και όσοι ενδιαφέρονται
Και για του λόγου το αληθές

http://s24.postimg.org/8k7ufohsl/by_virgidesign_3.jpg

Ανώνυμος είπε...

@paratiritis
Με κάποιες διαφοροποιήσεις, ναι.Αν και εγώ κατέληξα εκεί από ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορεική αφετηρία και προσέγγιση.
@virgi
Δε χρειάζεται να απολογείσαι. Άλλωστε η δική μου προσέγγιση είναι τελείως αντιεπιστημονική( κυριολεκτικά).
Που να σου στείλω?

virgi είπε...

virgidesign papaki gmail teleia com

panos είπε...

Με βάση κάποια σκαλοπάτια που αχνοφαίνονται έκανα μια προσπάθεια απεικόνισης ολόκληρης της σκάλας που κατεβαίνει στον τρίτο θάλαμο:
http://postimg.org/image/btqygzwdf/
http://postimg.org/image/itgzxea6f/
Εκτιμώ ότι το πρώτο σκαλί από αριστερά (που μόλις φαίνεται) ταυτίζεται με το βόρειο κατώφλι της μαρμάρινης θύρας. Το τελευταίο σκαλοπάτι βρίσκεται στο επίπεδο της επίχωσης του ορύγματος και δεν φαίνεται στη φωτό. Με βάση το ύψος του κάθε σκαλιού είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει ένα ακόμη σκαλοπάτι.

Συνεχίζεται...

Planet είπε...

Μιας και η κουβέντα πήγε προς τον τάφο του Αλέξανδρο στην Αλεξάνδρεια, μερικές απλές επισημάνσεις:

-Οι αναφορές στο τάφο (Σώμα ή Σήμα) είναι αρκέτές σε αριθμό, πολύ συνοπτικές όμως στην περιγραφή. Εξ' ου και οι αμφιβολίες για την ακριβή μορφή και θέση του.
-Οσο σημαντικό και αν ήταν το μνημείο αυτο, η έλλειψη αναφορών δεν σημαινει πως ο τάφος ήταν κάποιο κατασκεύασμα φαντασιας. Πολλές πηγές έχουν χαθει, για πολλά μεγαλειώση μνημεια επίσης έχουμε συνοπτικές περιγραφές, για αλλα δεν έχουμε σχεδον τίποτα (πχ. τάφοι Πτολεμαίων).
-Οι άμεσες αναφορές στο Σώμα είναι συνοπτικές, οι έμεσσες είναι πολύ περισσότερες: η σημασια του μνημειου στην Αλεξάνδρεια ειναι γραμμένη την ίστορία της ίδιας της πόλης, ακόμα και στα λογοτεχνικά προϊόντα των απλών κατοικων της πολης (βλέπε Αλεξανδρινο Ρομάντζο). Πχ. το τελευταιο μπορει να μην ειναι ακριβής ιστορικη πηγή και να μη μας λεει που ακριβώς είναι το Σώμα, αλλά μας λέει πχ. για ιερατεια που σχετίζονταν με τον Αλέξανδρο και τον τάφο του, τα οποια ξέρουμε πως υπήρχαν στην πραγματικοτητα. Πχ. διαβάστε την παράγραφό που αρχιζει με "It is..." εδώ, έτσι για δειγμα: http://bit.ly/1DM5JKN Συνεπώς ο τάφος δεν ήταν επινοήση των Ρωμαιων που τον επισκέφτηκαν “δήθεν”. Άφησε το στίγμα του σε όλους τους Αλεξανδρινους: Αιγύπτιους, Ελληνές, Ρωμαίους, ακόμα και Χριστιανους. Εχετε άραγε διαβάσει πότε διατάχθηκαν ανασκαφές στο Ισραήλ για την εύρεση του τάφου του Ιησού, όπως και πόσο γρήγορα αυτος δήθεν ανακαλύφθηκε; Γενικώς, το δύσκολο για μια εναλλακτική θεωρια δεν το βρίσκω στην παρακμψη των λίγων, συνοπτικών και άμεσων αναφορών στην ταφή και τον τάφο του αλέξανδρου. Το δύσκολο είναι η ταυτοχρονη εξήγηση των εμεσσων αναφορών.
-Virgi, ρίξε μια ματιά σε χάρτες της Αλεξάνδρειας. Οποιος σκάβει κοντα στο Σεραπειο, δεν έχει ελπιδα να βρει τον τάφο του Αλέξανδρου, γιατι αυτος βρίσκεται στην αντιδιαμετρική πλευρά της πόλης. Οι ανασκαφές στην (εκτεταμμένη) περιοχή που ίσως βρίσκονται τα απομεινάρια του τάφου, ειναι κάτω απο πολυκατοικίες στο μεγαλύτερο τμήμα της, και σε πολύ μεγάλο βάθος. Αρχικές ευκαιριες για ανασκαφές χάθηκαν (το 1800-1900) λόγω πολλών συγκεκχυμένων αποψεων για τη θέση του Σώματος.
-Είναι αρκετά συνήθες σε εναλλακτικές προσεγγίσεις να χρησιμοποιούνται τα “κενά” ή καποιες “αμφιβολίες” ως αποδείξεις ή ως ισχυρά στοιχεία στηριξής τους. Αυτο δουλευει καλά στο διακστήριο: ο δικηγόρος ενός κατηγορούμενου αρκει να δημιουργήσει μια αμφιβολια για να αθωώσει τον πελάτη του, ανεξαρτήτως του αν το κατηγορητήριο ειναι βαρύ και καλό βαθμό τεκμηριωμένο. Αυτο δε σημαινει βεβαια πως ο πελάτης ειναι αθώος και η λογική αυτη δε μπορει να δουλεψει στην επιστήμη της αρχαιολογίας ή και αλλού. Τι θέλω να πω; Προφανώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα το σωμα που χρησιμοποιήθηκε για ταφή στην Αλεξάνδρεια να ήταν μια τυχαία μουμια. Αλλα απο αυτη τη απλή πιθανότητα μέχρι την τεκμηρίωση της, απέχουμε έτη φωτός με βάση τις διαθέσιμες πηγές, και δε μπορει μια τέτοια πιθανότητα να θεωρείται ισοδύναμη με άλλες που βασίζονται σε τόσες πηγές. Το μόνο που πλεον μπορει να επιβεβαιώσει αυτή την ενδιαφέρουσα υπόθεση είναι η αρχαιολογική σκαπανη, και γι'αυτο το λόγο και μονο πιστευω προσωπικά πως με την ανακαλυψη στην Αμφίπολη, η πιθανότητα αυτή έχει έρθει στο προσκήνιο.
-Μην τρώγεστε με τα λάθη που κάνει ο ένας και ο άλλος. Τα λάθη ειναι ο πιο απλός τροπος εκμάθησης, και μέσα σε μια λάθος υποθεση, θεωρία, μπορει και να κρύβονται διαμαντια. Διορθώστε τα λαθη και μην τα δαιμονοποιειτε, γιατι αποτρεπετε κοσμο να γράψει την γνώμη του και την πιθανότητα να διαβάσουμε κάτι ενδιαφέρον.

Unknown είπε...

@333 έχεις δίκιο μου διέφυγε σωστή η παρατήρηση σου... Απλά με τόσες πληροφορίες λογικό να ξεφύγει και κάτι..!!! Πάντως προς όλους λίγη ψυχραιμία βρε παιδιά και υπομονή δεν χρειάζονται αντιπαραθεσεις κουβέντα κάνουμε σε κάποια θα συμφωνησουμε σε κάποια θα διαφωνήσουμε!!!

Unknown είπε...

Effie,
Cal Gul,

Εκτός του ότι συμφωνώ απόλυτα με τη virgi, θα ήθελα μόνον να πω ότι αυτές οι πηγές που αναφέρετε απέχουν χαοτοκά σε χρόνο μεταξύ τους και η δική μου λογική τουλάχιστον τις βρίσκει αναξιόπιστες και παραμυθώδεις.
Το βλέπουμε τόσο μα τόσο άνετα σε γεγονότα που συνέβησαν μόλις πριν 30 με 40 χρόνια.
Υπάρχουν σπουδαία γεγονότα που καταγράφονται εντελώς διαφορετικά από γίγαντες ιστορικούς οι οποίοι μάλιστα τα έζησαν αλλά και επειδή είναι ακόμη εν ζωή "σκοτώνονται" για το ποιός έχει δίκιο.
Το ξέρετε αυτό!
Υπάρχουν 192 θεωρίες περί τρόπου, χρόνου, τόπου θανάτου, ίσως και μη θανάτου, σημείο που σήμερα βρίσκονται τα οστά του αδόλφου χίτλερ.
Και όλα αυτά έγιναν "χθες" και δεν βγαίνει άκρη...
Γιατί δεν μπορείτε να καταλάβετε τι μας λέει η Βιργινία εδώ;

PAIANAS είπε...

@Planet
Έβαλες τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση...
Λογική και εμπεριστατωμένη άποψη χωρίς συναισθηματικές η ποθούμενες εικασίες.

kiki είπε...

Σύμφωνα με τον κ.Τασούλα η ανασκαφή της Αμφίπολης δεν τελειώνει εδώ...

Συγκεκριμένα, σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, δήλωσε στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του alpha, πως το υπουργείο είναι διατεθειμένο να στηρίξει οικονομικά τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην Αμφίπολη, προκειμένου να ανασκαφεί ολόκληρος ο λόφος Καστά.
Αναρτήθηκε από Amfipoli News στις 10:11 μ.μ.
Ετικέτες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ας επικεντρωθούμε στην πρώτη φράση του "Η ανασκαφή της Αμφίπολης δεν τελειώνει εδώ"

panos είπε...

Συνέχεια από 10:03

Ας υποθέσουμε ότι στα 7.53m από τη θόλο υπάρχει δεύτερο πάτωμα. Ο Τιβέριος διατύπωσε μια υπόθεση ότι σ'αυτό το πάτωμα θα μπορούσε να υπάρχει τάφος σε κρύπτη, κάπως έτσι δηλαδή:
http://postimg.org/image/hi0qwu1en/
Παράδειγμα:
http://amfipoli.eu/wp-content/uploads/2014/09/vrasidas.jpg
Με λίγα λόγια ένας κιβωτιόσχημος τάφος στο δάπεδο του Θ3.
Θα μπορούσε όμως η σκάλα να συνεχίζει και κάτω από το δεύτερο πάτωμα οδηγώντας σε κατώτερο διαμέρισμα μέσω κατηφορικής στοάς, κάπως έτσι:
http://postimg.org/image/lgwzdch7x/

Συνεχίζεται...

George Papadopoulos είπε...

Που ειναι ο Εμπεδοτιμος να πεις κατι; μας ελειψε..
Οσο για την ενταση μερικων...τι να πω..δεν εχουν καταλαβει οτι το μπλογκ πιστευει, στηριζει και αναλυει την αποψη οτι περιμενουμε να βρουμε τον Μ.Αλεξανδρο εκει;
Φυσικα και εστω διαμετρικα αντιθετες αποψεις προσθετουν κατι στην κουβεντα αλλα σκεφτειτε το..σε τετοιες στιγμες ειμαστε ενωμενοι, δε βγαινουν τα μαχαιρια.
Κανεις δε μπορει να πει τιποτα με σιγουρια.Ελπιζουμε ομως..

Dazbaw είπε...

@virgi συγχαρητήρια για το σχέδιο...

μία ερώτηση μόνο:

αν επεκτείνουμε νοητά το τόξο που δημιουργεί ο θάλαμος και στην μία άκρη του τόξου επεκτείνουμε ξανά ένα τόξο κάθετο στο προηγούμενο και μετά κάνουμε το ίδιο άλλες 2 φορές, υπάρχει πιθανότητα να βγει τετράγωνο;και μάλιστα το τελευταίο τόξο που κλείνει κάθετα στον θάλαμο να τον τέμνει στον 3ο θάλαμο;

δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός συγγνώμη...

333 είπε...

Panos,

το πλέον πιθανότερο το τελευταίο σχέδιό σου και όχι γιατί αυτό θέλουμε, αλλά δεν υπάρχει χώρος για λάρνακες κτερίσματα ή οτιδήποτε άλλο.

virgi είπε...

@Dazbaw
Σε κατάλαβα .Όχι δεν βγαίνει τετράγωνο.

Unknown είπε...

Το καλύτερο και μοναδικό σημείο στη περιοχή ,με οπτική επαφή και θέα πρός τον τύμβο,είναι τα κτίρια του παλαιού Σιδ.Σταθμού Αμφίπολης.Για τους φίλους που διερωτούνται για την κατεύθυνση που πιθανώς κοίταζε ο Λέων,έχω να πω ότι αυτή θα πρέπει να ήταν πρός τη Δύση.Είναι τέτοια η μορφολογία του εδάφους στη περιοχή που αυτή είναι η μοναδική ''ανοιχτή''κατεύθυνση που δεν περικλείεται από υψώματα,λόφους και το όρος Παγγαίο.Ούτε η Μεσολακκιά αλλά ούτε και η Αμφίπολη έχουν οπτική επαφή με τον τύμβο(παρά μόνο ελάχιστα βορινά σπίτια του χωριού Αμφίπολη)

Βίκυ είπε...

Virgi,λογω απουσιας απαντω τωρα.καταρχας θα εμαθες απο το λαθος που εκανες οτι η Αλεξανδρουπολη(η πρωτευουσα του νομου Εβρου) δεν ιδρυθει υπο του Αλεξανδρου .
Δευτερον η δικη μου ενσταση ηταν στον χαρακτηρισμο" αστειος" ως επιθετικος προσδιορισμος στον μυθο της Αλεξανδρειας.Η Αλεξανδρεια
που κακως την συγκρινεις με το Ουζμπεκισταν,την Συρια και την Ιορδανια, συνδεεται παντοιοτροπως με τον Αλεξανδρο απο τις πηγες τοσο εν ζωη οσο και μετα το θανατο του.
Τελος να ξανααναφερω οτι πιστευω στην Αμφιπολη ως τοπο ταφης ετσι οπως την στοιχειοθετησε πρωτος ο Εμπεδοτιμος μεσα απο ιστορικα και λογικοφανη επιχειρηματα αλλα και απο το πληθος των λογικων δεδομενων που ανεφερε ο George Maglis 3:49.


panos είπε...

Συνέχεια από 10:31

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι πολύ πιθανό, όπως φαίνεται και στα σχέδια, κάτι πολύ σημαντικό να βρίσκεται στη μέση του θαλάμου Θ3. Στη βόρεια πλευρά του ορύγματος, εκεί που βρέθηκε το ανατολικό θυρόφυλλο.
Προσωπικά δεν έχω πειστεί από τη γνώμη των περισσότερων σχετικά με το όρυγμα. Πιο πολύ μου μοιάζει για δουλειά τυμβωρύχων που ξεκίνησαν να σκάβουν το όρυγμα από το βόρειο κατώφλι της θύρας κατευθυνόμενοι σε βάθος προς το κέντρο του θαλάμου. Δεν θα διακινδυνεύσω να πω μέχρι που έφτασαν, μπορώ να πω όμως ότι αυτό το όρυγμα μπαζώθηκε αργότερα κατά την επίχωση και του υπόλοιπου μνημείου. Στην προσπάθειά τους μάλιστα να ενισχύσουν την επίχωση πέταξαν μέσα στο όρυγμα το ανατολικό θυρόφυλλο καθώς και πωρόλιθους του δαπέδου σφράγισης που είχαν ξηλώσει οι τυμβωρύχοι. Αυτή η επιμονή στο μπάζωμα είναι που με βάζει σε σκέψεις και μου δίνει ελπίδες ότι ο τάφος έχει ακόμη πολλά να μας δώσει.

Effie είπε...

@thefougio & @george (watkins)
Η παρατήρηση για την πυραμίδα απέναντι του Καστά είχε επισημανθεί από κάποιους σχολιαστές από πολύ νωρίς στο ιστολόγιο, και το θεώρησα κύημα φαντασίας μέχρι που είδα καλύτερα την αερο-φωτογραφία. Πρόσφατα ο σχολιαστής (στα αγγλικά) George μου έστειλε (κατόπιν αιτήματος μου) μια θεωρία που βρήκα εν μέρει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα , νομίζω την έχει δημοσιεύσει το ιστολόγιο «Αρχαιογνώμων» όπως μας πληροφόρησε εδώ. Αναφέρει ότι σχέδιο του Δεινοκράτη ήταν να ετοιμάσει τον τάφο-μνημείο στο λόφο Καστά για τον Ηφαιστίωνα (θεωρία και του καθηγητή Μαυρογιάννη) κατά παραγγελία Α., και απέναντι–αντικρυστά, προετοίμαζε την πυραμίδα που φαίνεται από αέρος (πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Γκίζας) για την Α., με το λέοντα Αμφίπολης εξαρχής ανάμεσα τους, εκεί που βρέθηκε το 1910. Ο απροσδόκητος θάνατος Α. έβαλε τέλος σε αυτά τα σχέδια με ημιτελή τον τάφο Ηφαιστίωνα και μόλις υποψία της πυραμίδας στην οποία δεν πρόλαβε να κατασκευάσει κάτι, με την αλλαγή της πολιτικής των επιγόνων και τους περιορισμούς στα οικονομικά, καθώς και την αποδυνάμωση του στην Μακεδονία (ενώ συνέχισε να μεγαλουργεί αρχιτεκτονικά σε άλλα μέρη). Παρόλο που δεν συμφωνώ σε όλα τα σημεία με τον george, νομίζω ότι αν λάβουμε υπόψην ότι ο Δεινοκράτης ήθελε να κατασκευάσει άγαλμα του Α. σε ολόκληρο το όρο Άθως δίκην πόλης, είναι πολύ πιθανό να σκέφτηκε μια ανυπέρβλητη πυραμίδα για τον Α., πλάι-πλάι με τον δεύτερο-τη-τάξει, Ηφαιστίωνα, τον χιλίαρχο του, και αχώριστο παιδικό του φίλο. Εξηγεί και την αρχική θέση του Λέοντα (αυτά ως τροφή για σκέψη, ο George μπορεί να σας πει περισσότερα).
@tifοsauros: Δε νομίζω ότι μπορεί να αποκλεισθεί σε αυτή τη φάση ότι ο τάφος /μνημείο (για οποιονδήποτε να είχε ανεγερθεί) μπορεί να φιλοξένησε τελικά τον Κάσσανδρο, ήταν αρκετά μεγαλομανής για να θελήσει τέτοιο τάφο. Θα δείξει αν μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα από την ανασκαφή, όπως είπε η κ. Μενδώνη τα αποτελέσματα της αναμένεται να απασχολήσουν για πολλά χρόνια την επιστημονική κοινότητα. Οπότε, ίδωμεν!
@panos: Δύσκολα μαντεύω σκαλιά στο όρυγμα αν και μπορεί να κάνω λάθος, η ανακοίνωση έλεγε μόνο για αμμώδες χώμα στα 1.4μ που είχαν μέχρι τότε σκάψει. Προσωπικά θα περίμενα πιο «δομημένα» τοιχώματα, αλλά ας περιμένουμε να μας πει η ανασκαφή τα γεγονότα.
@ παύλος: λες να χρειαζόταν αγιασμός;- σε ευχαριστούμε για τα…νοητικά κύματα ηρεμίας-, ανταλλάσσονται απόψεις πολλές φορές με οξύτητα πολύ μεγαλύτερη από την αποψινή, πολλοί έχουν εκνευριστεί με τους αρχαιολόγους που δεν λένε αυτά που θέλουν να ακούσουν, μερικοί ειδικοί είναι μάλιστα αρκετά εμφαντικοί και δογματικοί χωρίς επιχειρήματα, αλλά τι να κάνουμε…. καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος τελικά. Θα ξαναπώ πόσο σημαντικό είναι αυτό το μνημείο, κάθε έργο τέχνης του με την σταδιακή αποκάλυψη του σου κόβει την ανάσα, με αποκορύφωμα το ψηφιδωτό κατά τη γνώμη μου. Θυμηθείτε αναδρομικά, οι σφίγγες, η είσοδος, η πλάκα με το ρόδακα, τα κεφάλια των καρυάτιδων, μετά οι εσθήτες, μετά τα χέρια που ανασήκωναν την εσθήτα, μετά το βάθρο τους-πανύψηλο, η σπασμένη βαρύτιμη πόρτα από μάρμαρο, και καπάκι μετά, αυτό το ανυπέρβλητο ψηφιδωτό χωρίς την Περσεφόνη, μετά νάσου μια εκφραστικότατη Περσεφόνη να μη χορταίνεις να το κοιτάς ολόκληρο…. Μετά ο ανάστατος πορφυρός θάλαμος, το κεφάλι και τα φτερά από τις σφίγγες, μετά το όρυγμα. Αυτό και μόνο δεν είναι ένα υπέροχο ταξίδι στο παρελθόν που μας χάρισε η σκαπάνη της κ. Περιστέρη; Μοναδικό ταξίδι και μαθαίνουμε συνέχεια περισσότερη ιστορία με πολλαπλές σξηγήσεις από αυτόν εδώ τον χώρο. Όποιο και να είναι το τέλος της ανασκαφής, επιβεβαιώνει ότι ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος για όλους μας πιστεύω.

Unknown είπε...

Βιργινία,

Αν δεν σου κάνει κόπο να μας εξηγούσες γιατί ο Κος Λεφαντζής ναι μεν απέδωσε στο σχέδιό του σε κλίμακα 1/100 τους χώρους αλλά αφού γνωρίζανε από τότε τα μήκη σε σειρά, 1) 6 μ. 2) 3 μ. 3) 6 μ., γιατί στο σχέδιο δεν ανταποκρίνονται;
Δηλαδή ο δεύτερος χώρος δεν έχει το μισό μήκος του πρώτου και του τρίτου.
Καθώς επίσης αν έχεις κάποια γνώμη γιατί δεν σχεδίασε την οπή στον πρώτο διαφραγματικό τοίχο;

virgi είπε...

@Βικυ
Δεν μίλησα για την πρωτεύουσα του Νομού Εβρου.
Πριν ακόμη από όλους, πρώτη πόσταρα όλες τις Αλεξάνδρειες συμπεριλαμβανομένης και αυτής.Το της γνωστής που ανέφερα για μένα σήμαινε ότι ήταν γνωστό σε όλους.
Η άποψη μου ταυτίζετε με του Εμπεδότιμου και ως προς το αποτέλεσμα δηλαδή ο Αλέξανδρος θαμμένος στην Μακεδονία και όχι στην Αλεξάνδρεια όσο και για το παραμύθι του Πτολεμαίου.
Αφού συμφωνείς με τον Εμπεδότιμο γιατί δεν συμφωνείς και μαζί μου;

Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην ιστορία απέδειξε ότι έγινε όντως σπουδαία πόλη ίσως και πατώντας ως ένα βαθμό στο ότι εκεί κείτονταν ο Αλέξανδρος ,αλλά αυτό δεν συνέβηκε στα χρόνια του.Αλλά πάρα πολλά χρόνια μετά. Άρα δεν ισχύει το επιχείρημα σου .Συγνώμη.
Όσο για το Ουσμπεκιστάν και τα άλλα μέρη που ψάχνουν ,μπορείς να βρεις τις απαντήσεις όχι ρωτώντας εμένα.

george είπε...

Indeed, as Effie described my Note (which is available to anyone interested here) and mentioned, I view that there can be a major conversion of the various views expressed here; namely, that possibly, Deinokratis had the Kasta Hill made for Hfaistion, and intended Hill 133 for Alexandros. Again, if anyone is interested, send me your email address at grg7wtkns@gmail.com and I'll be happy to share my view with you.

virgi είπε...

@Apostolos Gouzis
Σχεδιάζει προοδευτικά .
Αν προσέξεις ο Θ1 ειναι 6μ
Ο θ2 είναι 3,68μ στο σχέδιο. Αυτό έγινε πρίν αποκαλυφθούν όλόκληρες. Ήξερε την απόσταση από τον Θ1 έως το τέλος του Θ2 αλλά όχι πόσο ήταν ακριβώς ο θ2.
Εκ των υστέρων φάνηκε το πάχος του βάθρου των καρυάτιδων που αν το αφαιρέσεις βγαίνει ο θ2 3μ ακριβώς.Και έτσι πάει και μετά με τον θ3.Από τότε δεν έκανε κάποιο νέο σχέδιο.Τα ύψη είναι όλα ακριβώς σε ότι έχει ανακαλυφθεί.
Όσο για την πρώτη τρύπα νομίζω θα ήταν περιττό αφού το είχαμε ήδη δει.

Καληνύχτα σε όλους

Βίκυ είπε...

Virgi,o εξυπνος παραδεχεται...κατα το γνωμικο
αν και ειναι το ελασσον στον Γιαννη απηντησες" την Αλεξ/λη την γνωστη".Μετα αραδιασες τις Αλεξανδρειες.
Διαφωνω με την εκφραση "αστειος μυθος"ως προς την εκδοχη της Αλεξανδρειας ως πολεως ταφης λογω των πολλων ιστορικων αναφορων ασχετως αν τις αποδεχεται κανεις ως ορθες η οχι.Ειναι παρα πολλες για να τις χαρακτηρισει καποιος
ελαφρα τη καρδια ως"αστειες".
Αυτη ειναι η μονη διαφωνια μας.Κατα τα αλλα νομιζω οτι συμφωνουμε.

Unknown είπε...

virg,

Ευχαριστώ πολύ. Το κατάλαβα.

giannis_ είπε...

@panos
θα συμφωνήσω μαζί σου αν μου εξηγήσεις τι απέγιναν τα μπάζα από τη διάνοιξη του ορύγματος από τυμβωρύχους

Unknown είπε...

@Αποστολε,
Αρκετοι εχουν την αποψη του οτι ειναι θυροφυλλο απο δευτερη,διαφορετικη πορτα.Αυτο ειπε και ο Alpha στο εκτακτο που εβγαλε την Παρασκευη το πρωι.Βεβαια το υππο ξεκαθαρισε τι συμβαινει.Ωστοσο κι εγω εχω μια ενδομυχη αμφιβολια, αλλα απο τη στιγμη που δεν βλεπουμε απευθειας, καλα ειναι να βαδιζουμε συμφωνα με τα επισημα...
Περα απο τις σεβαστες, αναντιρρητα, ιστορικες πηγες ενα ειναι το σιγουρο:
Τον Αλεξανδρο ολοι τον ψαχνουν και μαζι τους και η Περιστερη.Αλλοι βασισμενοι στα αρχαια κειμενα και αλλοι σε παρεμφερεις και με βαση καποιες λογικες, σκεψεις.Μην ξεχνατε οτι οι μεγαλυτερες ανακαλυψεις οι οποιες ειχαν και την δυσκολη υποθεση ,εγιναν ακολουθωντας και δυσκολες και απροσδοκητες οδους.Σκεφτεται λοιπον η Περιστερη:Αφου δεν τον βρισκουν εκει που λενε γιατι δεν κοιτω και σε μερη με συμβολισμους;;; Κι αν τον βρει αυτη δεν θα γραψει ιστορια ;Συνεπως το ολο εγχειρημα μου φαινεται πολυ λογικο και οι εως τωρα ανακαλυψεις ,που εχουν σαστισει τους παντες παγκοσμιως ,οδηγουν σε μια τεραστια ανακαλυψη
με μυστηριωδη εξελιξη...

panos είπε...

@Apostolos Gouzis

Το μήκος του Θ2 είναι 4μ. Μη μπερδεύεσαι με το μήκος του ψηφιδωτού που είναι 3μ. Υπάρχει δάπεδο πριν το ψηφιδωτό που δεν το είδαμε. Μέρος αυτού του δαπέδου το τρώει το κατώφλι που εισχωρεί στο δάπεδο του Θ2 ανάμεσα στα δύο βάθρα των Καρυάτιδων:
http://postimg.org/image/et9e83p95/
Θα έλεγα ότι το μήκος του Θ3 δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα στο σχέδιο του Λεφαντζή.

Unknown είπε...

Αρχαίοι Ιστορικοί που σε κάποια αναφορά τους αναφέρουν θαμμένο τον Αλέξανδρο στην Αλεξάνδρεια , Μέμφιδα ή γενικότερα Αίγυπτο (19)
Πολύβιος
Αρριανός
Πλούταρχος
Δίων Ο Κάσιος
Διόδωρος
Κούρτιος
Ιούστινος
Καλλισθένης
και άλλοι….

Αρχαίοι Ιστορικοί ή πηγές που τοποθετούν τον τάφο του Αλέξανδρου στην Μακεδονία ή στην Ελλάδα: 0

Παιδιά μην ξεφεύγετε, είναι άλλο να κατασκευάσεις μια θεωρία αντικατάστασης του σώματος ή μεταφοράς τους σώματος και άλλο είναι να λές» "Αυτό δεν έγινε γιατί το λέω εγώ και αφού δεν έχει αποδειχθεί λέω ότι θέλω." Αυτό θα ήταν λογοτεχνικό παραμύθι. Η αρχαιολογία βασίζεται σε πηγές, σε αναφορές και στους αρχαίους ιστορικούς. Δεν πήγε ο Ανδρόνικος τυχαία στην Βεργίνα να ανακαλύψει τις Αιγές και τον τάφου του Φιλίππου έτσι επειδή του ήρθε η θεία επιφώτιση. Εδώ υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Καρακάλας. Δεν είναι θέμα δικής μου λογικής. Είναι το αυτονόητο. Είναι ιστορικό δεδομένο.
Ο τάφος του Αλέξανδρου είναι ένας από τους 2 που έχουν αποκτήσει μυθικές διάστασεις. Ό δεύτερος είναι εκείνου του Chegins Chan. Μέχρι να βρεθεί, ο καθένας δυστυχώς τον τοποθετεί όπου θέλει. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι είναι στην Αυστραλία. Ο Chang, πιστεύει ότι είναι θαμμένος κάτω από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου.
Είναι μια ανάγκη που μας κυβερνάει. Μια επιθυμία. Ένα μυστήριο. Μια δύναμη που μας κάνει να φανταζόμαστε. Ξεχάστε την ψύχωση με τον Αλέξανδρο. Δεν είναι ο Αλέξανδρος μέσα στον τάφο. Μακάρι να ήταν.

@apostolos
Οι ίδιες ακριβώς πηγές που αναφέρεις ως χρονολογικά χαοτικές, που πράγματι οι περισσότερες από αυτές είναι από Ρωμαίους ιστορικούς, είναι οι ίδιες ακριβώς πηγές στις οποίες όλος ο κόσμος και εμείς βασιζόμαστε σε ότι ξέρουμε για την ζωή του και την Ασιατική του εκστρατεία. Λες να μην έγινε ποτέ ούτε αυτή….και ο Αλέξανδρος να ήταν πράγματι ο αδελφός της γοργόνας…;)

virgi είπε...

@Βικυ
Εσύ δεν ήξερες για αυτήν την πόλη όχι εγώ.Για αυτό και κατάλαβες αυτό που κατάλαβες.
Αυτά που νομίζουμε με αυτό που είναι μπορεί και να απέχουν παρασάγκας.
Δεν αράδιασα τις Αλεξάνδρειες τις πόσταρα. Και αμέσως.
Λυπάμαι αν αυτό κατάλαβες αλλά είναι δικό σου θέμα.
Οι χαρακτηρισμοί τα γνωμικά και τα υπονοούμενα στο πρόσωπό μου δεν είναι όμορφα.
Πες την άποψή σου για το θέμα χωρίς να χρησιμοποιείς τα παραπάνω. Δεν προσθέτουν τίποτα στην εγκυρότητα του λόγου σου και δεν αφαιρούν τίποτε από μένα.
Στην τελική δεν νομίζω να σε πρόσβαλα σε κάτι.


Unknown είπε...

@plapoutas.!
No news but wait!!!Απλα ετοιμάσου.Τον ύπνο μας τον χάσαμε ,σε λίγο θα χάσουμε και τα μυαλά μας .Τι ωραία ομως .Δεν συμφωνείς;;;

Unknown είπε...

Cal Gul,

Απαντάς σε ένα σκέλος μόνο του σχολιασμού που έκανα.
Παρακάτω είπα ότι δεν βγαίνει άκρη για σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν πριν 30-40 χρόνια και μάλιστα οι ιστορικοί που τα κατέγραψαν ζούν σήμερα και υπάρχει ένα σοβαρό φαινόμενο αντιγνωμιών.
Πως θα μπορούσε να γράψει κάποιος τα γεγονότα του Β Παγκ. Πολ. το 2350;
Βλακείες θα μάθαινε τότε ο κόσμος.

it είπε...

@Cal Gul
Οι ιστορικοί και οι πηγές που ανέφερες όντως περιγράφουν ως θέση ταφής την Αλεξάνδρεια.Ωστόσο η θέση αυτή δεν έχει βρεθεί ακόμη..και μέχρι να βρεθεί ο μόνος τρόπος να γίνει είναι η αναζήτηση..και αυτή η αναζήτηση ως πρόοδος δεν συνάδει με απόλυτες απόψεις του τύπου "..δεν είναι ο Αλέξανδρος μέσα στον τάφο.."-γιατί αρχή της προόδου σε κάθε επιστήμη ήταν είναι και θα είναι η αμφισβήτηση μέχρις ευρέσεως απτών και αδιαμφισβήτητων αποδείξεων..ναι αμφισβήτησης έως και της ορθότητας των γραφομένων των ιστορικών που προανέφερες..

Unknown είπε...

Στην ανοιχτή παλάμη της Περσεφόνης υπάρχουν τρεις γραμμές ή κάποιο γράμμα ( μάλλον το πρώτο ). Μήπως η παλάμη μας δίνει στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού ; Η χειρομαντία ήταν διαδεδομένη στην Αρχαία Ελλάδα και την μελετούσε και ο Αριστοτέλης.Οι γραμμές της παλάμης απεικονίζουν το γράμμα Α και δεν πρόκειται για τις κανονικές γραμμές
διότι είναι οι ανάποδες γραμμές της ζωής , του νου και της μοίρας .

Unknown είπε...

Καλο βραδυ σε ολους.
Γραφω απο Δραμα και πρεπει να διορθωσω μια ανακριβεια που διατυπωθηκε απο Καιρη.Στο ερωτημα "ζει ο βασιλιας Αλεξανδρος?δεν ειναι μεσα?" η κα Περιστερη,γλυκομιλητη και χαμογελαστη,απηντησε επι λεξει "το ποιος ειναι μεσα δεν μπορω εγω να σας το πω,θα το δειξει η ανασκαφικη κλπ".Απλως καποια κυρια απο τους παρευρισκομενους στην αιθουσα αναφωνησε "ζει και βασιλευει" (βλεπω ξανα και ξανα το βιντεακι που τραβηξα απο την τελετη βραβευσης).

Βίκυ είπε...

Καταλαβα.Δεν υπεκφευγω αλλα
"ου γαρ πεισεις,ουδ'ην πεισης"
(Πλουτος,Αριστοφανους)
καλο βραδυ

Unknown είπε...

@virgi,
Εγω προσωπικά σύμφωνο μαζί σου.Ταφος στην Αλεξανδρεια δεν υπαρχει.Τα αναρτώ αναλυτικά και οποίοι διαβάζουν συςτηματικα το blog το εχω επισημάνει. ολες οι ιστορικές πηγες προέρχονται απο την πονηριά του Πτολεμαίου ο οποίος ηταν ο πλέον δολοπλόκος της εποχής .Διοχετευε(βασιλικές εφημερίδες) οτι τον συνέφερε.Ο Πέρδικας ήθελε να τον σουβλιςει κυριολεκτικά.Περι Πέρδικα τα γράψαμε...
Επισημαίνω οτι ,.Στην τελευταία σκηνή της κινηματογραφικής ταινίας Alexander the great δείχνουν τον Πτολεμαιο(antoni Hopkins) να απαγγέλει την ιστορία και ο νεαρός γραφέας να καταγράφει.Θ πουν όλοι οτι οι ταινίες οτι θέλουν γράφουν .Κι ομως η συγκεκριμένη ταινίa ηταν προϊόν πολυετούς έρευνας.Γιατι το θέτουν ετσι οι ιστορικοί σύμβουλοι της;;;;
Κατι ξέρουν που φυςικα οδηγεί και σε ανάλογα συμπεράσματα...

panos είπε...

@ giannis_

Όταν λες μπάζα πιστεύω ότι αναφέρεσαι στο χώμα του φυσικού λόφου που αφαίρεσαν κατά τη διάνοιξη του ορύγματος. Γιατί τις πλάκες του δαπέδου που ξήλωσαν λογικά τις απέθεσαν εκατέρωθεν της τρύπας.
Καταρχήν να διευκρινίσω πως πιστεύω ότι οι τυμβωρύχοι μπήκαν στον Θ3 σαν κύριοι, από τη μαρμάρινη θύρα, αφού προηγουμένως την είχαν σπάσει. Έχοντας λοιπόν στη διάθεσή τους όλο το χώρο του μνημείου λογικά θα μετέφεραν τα μπάζα κάπου που δεν θα τους εμπόδιζαν ώστε να κάνουν τη δουλειά τους. Μπορεί να τα άδειαζαν πίσω από τη θύρα με τις Σφίγγες, μπορεί σε τίποτα γωνίες, μπορεί να τα σκόρπισαν σε όλα τα δάπεδα. Δεν είναι απαραίτητο να τα βρούμε συγκεντρωμένα όλα μαζί σε κάποιο μέρος του τάφου. Λογικά η ανασκαφική ομάδα κατά την αποχωμάτωση θα βρήκε ενδείξεις από αυτά τα μπάζα αλλά αυτό δεν το ξέρουμε. Η απάντησή μου στο ερώτημά σου είναι ότι μπορεί να τα σκόρπισαν σε οποιοδήποτε σημείο του τάφου.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

@Βίκυ, @APOSTOLOS GOUZIS
Έχετε δίκιο. Σωστή η παρατήρησή σας. Λόγω της ψύχωσης μου πέρι ΜΑ μου διέφυγε. Δεν κάθησα να το μελετήσω ο ίδιος παρά θέλησα άμεσα να το μοιραστώ με όλους σας. Απλά με τόσες πληροφορίες και με λιγοστή διάθεση χρόνου λογικό να ξεφύγει και κάτι..!!!

Unknown είπε...

@it

Η αμφισβήτηση έχει νόημα μόνο οταν έχει περιεχόμενο. Οταν δεν έχει..καταλήγει στην αμάθεια...

hylap-vn είπε...

Άσχετο με τα θέματα που συζητούνται τελευταία αλλά νομίζω σημαντικό.

Ο κ. Κοχλιαρίδης ήταν αρχιφύλακας αρχαιοτήτων στην Αμφίπολη.
Στο παρακάτω βίντεο και στο άρθρο υποστηρίζει ότι ο Λαζαρίδης βρήκε 41 μέτρα από τον περίβολο το 1964 και μάλιστα υπολόγισε την περίμετρο στα 487 μέτρα.
Το 1971 ξαναγύρισε στο λόφο Καστά αλλά έσκαβε από πάνω. Το 1979 γνώρισε την Περιστέρη.

Θέλω να πω ότι η εντύπωση που δίνεται και λέγεται και ευθέως είναι ότι η Περιστέρη ακολούθησε άλλη, "αιρετική" προσέγγιση και έσκαψε από το πλάι και έπεσε στον περίβολο. Μου φαίνεται απίθανο όμως να μην της είχε αναφέρει ο Λαζαρίδης τι είχε βρει 15 χρόνια πριν την γνωρίσει.

Αναρωτιέμαι αν είχε καταγράψει - δημοσιοποιήσει ο Λαζαρίδης τίποτα σχετικά με τα ευρήματα στον λόφο Καστά και ειδικότερα για την περίβολο. Ή μήπως το άφησε για το μέλλον να ξαναγυρίσει αυτός ή οι μελλοντικές γενιές?

Δείτε στο 2'26''
https://www.youtube.com/watch?v=3GFUtiPVHFc

και εδώ
http://www.iefimerida.gr/news/167509/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-1956-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5

Unknown είπε...

@foivos Athena,
Δεν αντιλέγω αυτό που λες, γιατι η Περιστερη στιγμιαία ηταν πολυ χαμηλόφωνη και κάπως αμήχανη και παράλληλα ακούστηκε το :ζει και ..Εγω διάβασα στα χείλη της: θα βρούμε.Δυσκολο σημείο στο live και γιαυτο κι εγω δεν επέμεινα ιδιαίτερα, και αλλωςτε επισήμανα το χαμηλόφωνο της σε εκείνο το σημείο.Επιβεβαιωσε σε παρακαλώ ,ομως, οτι, είπε οτι η ανασκαφή συνεχίζεται και οτι έχουμε πολυ δουλειά ακομη για κάποιους Κασσανδρους και Κασσανδρες...

giannis_ είπε...

@panos
οι ανακοινώσεις αναφέρουν μόνο άμμωδεις επιχώσεις από την αρχή της ανασκαφής, παρά μόνο
κάτω από τους τοίχους, εκεί όπου εδράζονται, αναφέρεται για πρώτη φορα "1.......φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος".Δε σε βάζει σε σκέψεις από που προήλθαν τα θεμέλια του κτιρίου;

Planet είπε...

Konstantinos, ο επιστημονικός σύμβουλος της ταινίας ήταν ο Robin Lane Fox, που έχει γράψει αρκετά βιβλια και εργασίες για τον Αλέξανδρο, και τον οποιο αν ρωτήσεις για την τοποθεσία και την ύπαρξη του τάφου, μάλλον θα απογοητευτεις ως προς την εικασια που κάνεις.

Οι περγραφες του τάφου ειναι πολλές (εμμεσες και άμεσες), απο ταξιδιώτες, κατοκους, ιστορικούς κλπ που δε χρειάζονταν ούτε τις εφημερίδες του Πτολεμαιου, ούτε κάτι άλλο. Πόσω μάλλον όταν πολλές περιγραφές προέρχονται απο εποχές που ο Πτολεμαιος είχε πεθάνει προ πολλού.

Unknown είπε...

@foivos athina,
Παντως ειμαι σίγουρος οτι διάβασα το μυαλό της....

Βίκυ είπε...

Kωνσταντινε,κανανε πολυετη ερευνα και κατεληξαν οτι ο Αλεξανδρος ηταν ομοκρεββατος του Ηφαιστιωνος οπως δειχνει η εγκυρη ταινια.
(Εγω ειμαι απο το μεσημερι εδω,σου παραδειδω τα κλειδια για την διανυκτερευση)

Planet είπε...

hylap-vn, o τοιχος που βρήκε ο Λαζαρίδης είχε μόνο το τμήμα με τους πωρολιθους που ήταν η βάση για την επεδυση του μαρμάρου. Ο τοιχος ήταν σε κακη κατάσταση, ίσως και γι΄αυτο περιοριστηκαν οι υποψίες του. Επισης, δεν ειχε τα εργαλεια και τα χρήματα για να κάνει συστηματικές τομές σε όλο τον περιβολο, και για αυτούς τους λόγους φαντάζομαι συνέχισε απο επάνω. Ίσως είχε και άλλους λόγους.

it είπε...

@ Cal Gul
Επειδή εδώ δεν είναι χώρος προσωπικών αντιπαραθέσεων αλλά αναζήτησης.."δεν θα σηκώσω το γάντι"..και θα σου ευχηθώ εγκαρδίως και "απολύτως" τα καλύτερα αποτελέσματα στον δρόμο σου..

Unknown είπε...

@calgul,
Ο Ανδρονικος ,σίγουρα,πήγαινε με βάση λογικές κινήσεις αλλα η τελική ανακάλυψη εχει πολυ μεγάλη τύχη.Αν δεν ηταν κυριολεκτικά gastone ακομα θα τον έψαχναν τον τάφο του Φιλίππου.Εχει ενδιαφέρον η αφήγηση του vag που ηταν στους εργάτες της τότε ανασκαφής.Θελει και τύχη το πράγμα...
@planet,
Θέτω την προσωπική αίσθηση μου για την όλη ιστορία του Τάφου ,διότι όλοι βασιζόμενοι στα Ιδια κείμενα αναπαράγουν τις γνωστές απόψεις.Ομως ΔΕΝ ΤΟΝ ΒρΗΚΕ κανεις.Γιατι λοιπόν να μην σκεφτούμε και κατι αλλο τελικα;
Το ξέρεις το:ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ
Και Το:ΕΡΕΥΝΑΤΕ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ τι συζήτηση βγάζουν γενικά.
Η ολη κουβέντα μου θυμίζει την ιατρική των υποδοχέων:Μέχρι το 1996 διδασκομασταν μια ιατρική επιστήμη βάση κάποιων κλασικών δεδομένων με συγγράματα που αναπαράγονταν απο το 1920..Το 1998 ανακαλύφθηκαν οι πρωτεινικοι υποδοχείς και η έως τότε ιατρική πήγε περίπατο.τωρα δε μιλάμε για την ιατρική των αντισωμάτων ,εξέλιξη των υποδοχέων.Κοινως τα πράγματα αλλάζουν και οι ανακαλύψεις ειναι αυτές που τα ξαναγράφουν.Γιατι όχι και η δίκη μας στην Αμφίπολη;;;;

it είπε...

@kairis
Νομίζω με κάλυψες με τον καλύτερο τρόπο..

panos είπε...

@ giannis_

Γιάννη, τι εννοείς από που προήλθαν τα θεμέλια του κτιρίου; Αν καταλαβαίνω καλά και αυτό που υποπτεύομαι είναι ότι το υλικό κάτω από το δάπεδο σφράγισης μπορεί να μην είναι ιλυώδης άμμος είναι όμως και αυτό φερτό αλλά από την περιοχή του λόφου. Πρώτα ρίξανε τον κερματισμένο σχιστόλιθο του φυσικού λόφου, στη συνέχεια το καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο πάχους 40εκ και από πάνω τοποθέτησαν τις πλάκες του δαπέδου σφράγισης.
Όσο για τις ανακοινώσεις του υπουργείου, ε δεν φημίζονται για την ακρίβεια και την σαφήνειά τους.

hylap-vn είπε...

@ Planet

Ευχαριστώ.

Βρήκα και αυτό που μάλλον αποδεικνύει ότι η Περιστέρη ήξερε για τον περίβολο πριν ξεκινήσει την ανασκαφή.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=100&artid=56153

Εμείς είμαστε οι χθεσινοί που παρακολουθούμε το θέμα από τον Αύγουστο. Η Περιστέρη και άλλοι αφανείς αρχαιολόγοι έχουν περπατήσει, σκάψει, συζητήσει, αναλύσει εκατοντάδες ευρήματα / πληροφορίες / ενδείξεις / ιστορικές αναφορές επί ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.

Unknown είπε...

@βικυ,
Ναι Βίκυ μου, κι εμένα δεν μου άρεσε αυτό το ομοφυλοφιλικό υπονοούμενο αλλα αφενός ,αυτά περνούν στα εκατομμύρια των ανυποψίαστων και αφετέρου υποπτεύομαι οτι ηταν δάκτυλος της ομοφυλοφιλικης αδερφοτητας γιατι τότε ο Κλίντον τους την έσπασε πολυ με τα δικά του...(αστειεύομαι)...
Καλή ξεκούραση .Τα ωραία έρχονται!!!!

Unknown είπε...

@it,
Ξέρεις ειναι θέμα ,νομιζω, επιστημονικής νοοτροπίας.
Ο κλασικισμος και ο νεωτερισμός στις επιστήμες.Παντως και τα δυο ειναι χρήσιμα εξίσου και αλληλένδετα μεταξύ τους.Απλα δεν πρέπει να γίνεται αυτοκρατορικού χαρακτήρα καμια τάση...
@george,
Γιωργη μου δεν πρόλαβα να σε μελετήσω και να σε απολαύσω and I apologised for this.Μια μικρη διαφωνία :
Ο λόφος 133 ειναι εξωτερικά απόλυτα βραχώδης .Σκεψου το ενδεχόμενο εσωτερικής λαξευσης του...
Το e-mail μου:kairiskon@yahoo.gr
Please send me anything you want.

Unknown είπε...

@Κωνσταντίνος. Κ

Και άλλα δεν έχουν βρεθεί. Δεν σημαίνει όμως οτι δεν έιναι εκεί κάτω. Εδώ δεν μπορούν να βρούν ενα Airbus της Malaysia Airlines το 2014 με τριγνωνομετρία και ping, γιατι θα πρέπει να βρεθεί μια σαρκοφάγος μέσα σε 2,300 χρόνια ιστορίας γεματή σκόνη, πολέμους και καταστροφές;

Η ανασκαφή θα δείξει.
Ελπίζω να βρεθούν μεγάλα πήλινα αντικείμενα για να χρησιμποιήσουν την μέθοδο της φωταύγειας που είναι πολύ πιο ενδεικτική απο την ραδιοχρονολόγηση. Η χρονολογία θα μας βοηθήσει πολύ.

Unknown είπε...

@planet.
Για τον Λαζαριδη υπήρχε και πολιτικό παρασκήνιο,και επαυθει για άλλους λόγους.Ωστοσο ρητά σου αναφέρω οτι περίβολο δεν βρήκε .Κατεβηκε απο την κορυφή κοντα στα τέσσερα μέτρα κάτω και βρήκε τους αρχαϊκούς τάφους.Η Περιστερη,άγνωστο γιατι και πως, πήγε απο το πλάι με δίκη της καθαρά πρωτοβουλία και βρήκε τον Περίβολο .Τον Φεβρουάριο του 2013 διοργανώνονταν μίνι εκδρομές και ο φύλακας ξεναγούσε στον περίβολο που μόλις άρχισε να αποκαλύπτετε.Εξι μήνες μετα σταμάτησε αυτη η περιήγηση.Ο τύμβος αποσιωπηθηκε
,και επανεμφανίστηκε με την επίσκεψη Σαμάρα...

it είπε...

@kairis
Το έθεσες πάρα πολύ όμορφα..καλή συνέχεια εγώ θα σας καληνυχτήσω..αδημονώ για νεότερα..

Unknown είπε...

@cal gul,
Ναι βεβαια, έχεις δίκιο.Απλα σκέφτομαι οτι τελικα όλο λένε και τίποτε δεν βρίσκουν.οχι ομως οτι αποκλείεται να βρουν . πρώτος θα τρωω να τον δω.Αλλα πολυ καιρός δεν πέρασε ομως;
Βεβαια εγω πρωτο σενάριο βάζω Ηφαιστιωνα (αναφέρω παλαιότερα πολυ αναλυτικά γιατι) και θέτω ως λογικό ενδεχόμενο το δίδυμο τους(οπως στο κρεβάτι που επισήμανε η Βίκυ κατα την γνωστή ταινία...)

Unknown είπε...

Την βάση του λέοντα ποιος την βρήκε ομως ;απο κει ξεκινούν όλα!!!!!

kostas είπε...

Καλησπέρα... μερικές σκέψεις και πάλι..
Κοιτάζοντας το
σχεδιάγραμμα τομογραφικής διερεύνησης του κου Πολυμενάκου διαπιστώνω ότι η δεύτερη πιθανή είσοδος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον χαλικόδρομο πρόσβασης στην ανασκαφή πίσω από το φυλάκιο ελέγχου...Επισυνάπτω σχετική εικόνα:

http://www.image-share.com/ijpg-2745-168.html

Οι δύο εικόνες δεν συμπίπτουν ακριβώς. Η φωτογρφία σε σχέση με το σχεδιάγραμμα έχει στραφεί λιγάκι αντιωρολογιακά.
Ωστόσο είναι νομίζω κατανοητό ότι ο δέυτερος πιθανός κατά την γεωλογική έρευνα διάδρομος βρίσκεται ακριβώς πίσω από το σημείο ελέγχου στην είσοδο του χώρου της ανασκαφής, εκεί όπου καταλήγει ο χαλικόδρομος. Και συμπτωματικά το σημείο εκείνο η ομάδα ανασκαφής το έχει αφήσει τελέιως απείραχτο, πάνω από τον περίβολο. Δεν έχει σκάψει δηλαδή προς το εσωτερικό του λόφου σε μια ζώνη 2-4 μέτρων όπως έκανε σχεδόν παντού στην περιφέρεια του μνημείου πάνω από τον περίβολο. Δείτε την παρακάτω εικόνα:

http://www.image-share.com/ijpg-2745-172.html

όπως επίσης και την κοντινή:

http://www.image-share.com/ijpg-2745-173.html

Προφανώς κάτι γνωρίζουν και το έχουν αφήσει για δεύτερη φάση. (ίσως και λόγω χρηματοδότησης κλπ)
ϊσως δεν είναι τυχαίο ότι εκεί έχει τοποθετηθεί και το φυλάκιο ελέγχου...

Θα δείξει η ανασκαφή ;)
Καλό βράδυ!

hylap-vn είπε...

@kostas

Ίσως απλά να φοβούνται μήπως καταρεύσει εκείνη η πλευρά γιατί η επίχωση πάει πολύ ψηλά εκεί.

Πάντως πολύ καλές οι παρατηρήσεις σου.

Bill7 είπε...

Μαίανδρος

http://www.greek-language.gr/Resources/files/image/history/art/texn_8.3.1_328.jpg

http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/history/art/page_147.html

ΚΓΨ είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ και Φίλοι,
"Το 1964 ο Λαζαρίδης εγκαινίασε την ανασκαφή του τύμβου στην Αμφίπολη και εντόπισε στην κορυφή του τη μεγάλη θεμελίωση που σήμερα ξέρουμε πιά πως δεχόταν το Λιοντάρι της Αμφίπολης. Ενα χρόνο αργότερα έφερε στο φως κατεστραμμένο κομμάτι του εντυπωσιακού μαρμάρινου ταφικού περιβόλου που οριοθετεί τη βάση του επισημαίνοντας πως "η έρευνα του τύμβου,παρ' όλας τας δυσχερείας της ανασκαφής θα πρέπει να συνεχισθεί και εις το μέλλον, μέχρι της ανευρέσεως του καλυπτομένου υπ' αυτού επιταφίου μνημείου".Δεν επέστρεψε ποτέ,γιά λόγους που ίσως σχετίζονται με τα πενιχρά κονδύλια, τις τότε αγκυλώσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας,τις τεράστιες τεχνικές δυσκολίες που απαιτούσε η ανασκαφή του.Επέλεξε να ερευνήσει το νεκροταφείο και την πόλη της Αρχαίας Αμφίπολης.Συνεργάτης του δήλωσε πρόσφατα ότι μιά από τις τελευταίες τομές του απείχε μόλις λίγα μέτρα από την τομή που έφερε στο φώς το εντυπωσιακό ταφικό μνημείο που αποκαλύπτεται στην πλαγιά του λόφου,από την Κατερίνα Περιστέρη."
"Δημήτρης Λαζαρίδης-Μανόλης Ανδρόνικος,βίοι παράλληλοι,πορείες αποκλίνουσες"
Χρυσούλα Σαάτσογλου-Παλιαδέλη,ΒΗΜΑ 31.8.2014.

george είπε...

@Konstantinos kairis

I just sent you by email Kosta my Note on the "HFAISTION hypothesis" and as always your comments will be very welcome. Good Monday, and a nice week!

Unknown είπε...

kostas 2:19 π.μ

Μπράβο!
Κανείς δεν το είδε, δεν το παρατήρησε.
Παρακαλείσαι να μη φύγεις από δω, να είσαι συχνός.

Unknown είπε...

virgi,

μπορείς να δεις το σχόλιο του kosta στις 2:19 π.μ ;
Νομίζω πως ο τρόπος και το σκεπτικό του είναι σημαντικά.

giannis_ είπε...

@panos
Ο κατασκευαστής διάνοιξε το όρυγμα και τα μπάζα τα κατακερμάτισε ώστε να αποτελέσουν το έδαφος έδρασης. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει το υλικό αυτό στην νασκαφή

Planet είπε...

@Konstantinos Kairis:

Διάβασε και τα προηγούμενα μηνυματά μου - δεν καταλήγω σε κάτι διαφορετικο απο εσένα. "(...)Το μόνο που πλεον μπορει να επιβεβαιώσει αυτή την ενδιαφέρουσα υπόθεση είναι η αρχαιολογική σκαπανη, και γι'αυτο το λόγο και μονο πιστευω προσωπικά πως με την ανακαλυψη στην Αμφίπολη, η πιθανότητα αυτή έχει έρθει στο προσκήνιο."

Το Σώμα στην Αλεξάνδρεια υπήρχε πέραν πάσης αμφιβολιας, ανεξαρτήτως του τι είχε μέσα. Εξήγησα εκτενώς παραραπάνω. Ούτε πχ. ο τάφος της Κλεοπάτρας έχει βρεθει / δε σημαινει τίποτα αυτό.

"Ωστοσο ρητά σου αναφέρω οτι περίβολο δεν βρήκε .Κατεβηκε απο την κορυφή κοντα στα τέσσερα μέτρα κάτω και βρήκε τους αρχαϊκούς τάφους."

Είχα παραθέσει περιγραφές απο επιστημονικά περιοδικά που ανέφεραν την ανακάλυψη του περιβόλου. Μια απο τις περιληπτικές αναφορές είναι:

"1965-1966:
Lazarides established by test trenches on the 'Kastas' mound, near 'Hill 133', that this is an artificial
tumulus some 480 m. in perimeter limited by an encircling terrace wall of rough blocks. Red-figure
and black-glaze sherds were found in the material used for forming the mound."

Ioannis Papadopoulos είπε...

Διαβάζω εδώ ότι από το πρωί βρίσκεται στο χώρο της ανασκαφής το συνεργείο της Εγνατίας μεταφέροντας εξοπλισμό για κατασκευή υπόγειας σύραγγας:
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/blog-post_53.html

Αν το όρυγμα ήταν ένας απλώς λάκκος για να στοιβαχθούν πράγματα, ή ένας τάφος, θα είχε πραγματικά λόγο η παρουσία τέτοιου συνεργείου με τέτοιο εξοπλισμό;

Unknown είπε...

Ioannis

εχει γραψει πολλα πραγματα αυτο το site που δεν εχουν επαληθευτει...( το λιγοτερο που μπορω να πω)

Η ανασκαφικη περιμενε μηχανηματα απο την Εγνατια για την μετρηση τασεων στις αντιρηδες αν θυμαμαι καλα και μηχανηματα για την μετρηση των ρωγμων κλπ ... τα υπολοιπα ειναι συμπερασματα του site που πουλαει ελπιδες και δημιουργει ειδησεις ... Δεν λεω οτι δεν υπαρχει πιθανοτητα να ανοιγουν σηραγγα αλλα δεν εχουμε ουτε φωτο απο τα μηχανηματα ουτε πληροφορηση ... μονο εικασιες ...νομιζω οτι με "πιανεις"

Ioannis Papadopoulos είπε...

@timos Pl

OK, ευχαριστώ πολύ.

Unknown είπε...

Φράση από χτεσινό άρθρο του έθνους ''Λίγο πριν από το τέλος της ανασκαφής''
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64087020

Σε σημερινό άρθρο του έθνους ''Οπως όλα δείχνουν, οι ανασκαφικές εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενo δεκαήμερο'' http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64087539

Γιατί έτσι;

Unknown είπε...

Επίσης στις ξένες κυριακάτικες έπαιξε η δήλωση του Τιβέριου ότι είναι 95% σίγουρος ότι ο τρίτος θάλαμος είναι ο τελευταίος.
http://www.dailytimes.com.pk/entertainment/03-Nov-2014/have-archaeologists-come-to-a-dead-end

Unknown είπε...

Είτε λόγω χρημάτων είτε λόγω καιρικών συνθηκών θα σταματήσει η ανασκαφή

panos είπε...

@ giannis_

Ειλικρινά πιστεύεις ότι σαν έδαφος έδρασης χρησιμοποίησαν τα μπάζα από τη διάνοιξη του ορύγματος; Σε μια τέτοια κατασκευή δεν θα χρησιμοποιούσαν τα καλύτερα υλικά; Εδώ μετέφεραν τα μάρμαρα από τη Θάσο, δεν θα μπορούσαν να κουβαλήσουν το αμμοχάλικο και τον κερματισμένο σχιστόλιθο από ένα διπλανό νταμάρι; Και όλα αυτά τα συμπεραίνεις επειδή δεν αναφέρονται σε καμμιά ανακοίνωση σχιστολιθικά ευρήματα στην επίχωση;
Θα στο θέσω και αλλιώς. Αν ο κατασκευαστής ήθελε να φτιάξει μια δίοδο προς τα κάτω θα έφτιαχνε αυτό το λαγούμι; Το λιγότερο θα έφτιαχνε μια στοά με δομημένα τοιχώματα (@Effie), κάποια λίθινη επένδυση δηλαδή. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει κάθοδος, λέω ότι κατά τη γνώμη μου το συγκεκριμένο όρυγμα είναι αποτέλεσμα δράσης τυμβωρύχων.

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

Βασιλική Σιάπκα
Αναφορικά με το δεξί θυρόφυλλο αυτό επεσήμανα πολλάκις κι εγώ…
http://kostasvakouftsis.blogspot.gr/2014/10/2-poem-of-2nd-century-bc-for-secret-of.html
@ paratiritis, να που ταιριάζει όμως και με αυτό που βρέθηκε. Αν είχαν βρει μαρμάρινους ήλους στη πίσω πλευρά, αφού έχουν ήδη μετακινήσει την πόρτα, θα είχαν αναρτήσει σχετική φωτογραφία, εδώ το έκαναν για μικρότερα κομμάτια της πόρτας

plapoutas είπε...

@Konstantinos Kairis
Μας φαρμακώσανε ξανά με τα δημοσιεύματα και περιμένουμε με αγωνία κάποια αχτίδα φωτός.Κανονικό σκωτσέζικο ντους

PAIANAS είπε...

Το παρακάτω σημερινό άρθρο του Πρώτου Θέματος, μιλάει για άγρια σύληση...
Αυτό που δεν καταλαβαίνω -αν όντως συλήθηκε εντελώς και σφραγίστηκε έτσι για να ''χαθεί'' σα μνημείο, είναι γιατί να μη σπάσουν και τις Καρυάτιδες και γιατί ν'αφήσουν μέσα τα φτερά από τις σφίγγες..

http://www.protothema.gr/culture/article/423213/giati-sfragisan-treis-fores-ton-adeio-tafo/

giannis_ είπε...

@panos
Γιατί να μεταφέρουν το υλικό οι τεχνίτες από αλλού όταν το είχανε ήδη; καλό ή κακό υλικό πάνω σ'αυτό εδράζεται το κτίριο. 15-20 κυβικά πέτρας τι απέγιναν από τους τυμβωρύχους; μια υποστηρίζεται η άποψη ότι πετάχτηκαν τα μάρμαρα εντός του τάφου από τους τυμβωρύχους, αλλά τα μπάζα τα εξαφάνισαν και δεν είχαν την ευφυία να τα αποθέσουν στο χώρο ή απλά δε μας ενδιαφέρει αρκει να υποστηρίξουμε την άποψή μας παραβλέποντας πραγματικά προβλήματα στοιχειοθέτησής της.

PAIANAS είπε...

Από το ίδιο άρθρο :
''Και όπως έχει φανεί στις γεωλογικές μελέτες που έχουν γίνει ακριβώς στον τύμβο Καστά -και όχι σε άλλα σημεία της περιοχής όπως εσφαλμένα διαδόθηκε-, υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία είσοδος. Ισως είναι μια σήραγγα χωρίς την τοιχοποιία αυτής που αποκαλύφθηκε στη δυτική πλευρά του λόφου. Ακόμη και μόνο αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για μια νέα ανασκαφή», λέει ο κ. Παπαμαρινόπουλος.''

Unknown είπε...

Το άρθρο του πρώτου θέματος δεν το διάβασα όλο, σταμάτησα από τα γέλια εκεί που λέει ότι οι τυμβωρύχοι το επιχωμάτωσαν, 600 κυβικά μέτρα χώματος κουβάλησαν, που με τα σημερινά μέσα αντιστοιχεί κάπου σε 40 φορτηγα, δηλαδή κανονική εργολαβία αναλάβανε από τον νεκρό :)

panos είπε...

Εντάξει Γιάννη με έπεισες, το κτήριο εδράζεται στα 15-20 κυβικά πέτρας που βγήκαν από το όρυγμα το οποίο αποκλείεται να έσκαψαν τυμβωρύχοι επειδή δεν αναφέρονται σε καμμιά άλλη ανακοίνωση σχιστολιθικά ευρήματα στην αμμώδη επίχωση του μνημείου.

PAIANAS είπε...

Mα δεν θα ήταν πιο εύκολο να ισοπεδώσουν η να διαλύσουν τα πάντα ?
Ποιός φωστήρας σκέφτεται και γράφει τέτοιες ''βαθυστόχαστες''ανεκδιήγητες αναλύσεις ?

Axis Mundi είπε...

Ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις γιατί το amfipolis news έχει ανακοινώσει διάφορα "αποκλειστικά"... πιο πρόσφατα αυτό για την εύρεση αγάλματος Νίκης...

Unknown είπε...

Είναι τεράστιο το ενδιαφέρον του κοινού, και επομένως πάρα πολλά τα κλικ, η επισκεψημότητα σε όποια σελίδα γράψει κάτι για τον τύμβο, ανεβαίνει σε χρόνο dt. Τρανταχτό παράδειγμα το amfipolisnews που με κάθε λογής παραπληροφόρηση ανεβάζει την επισκεψιμότητα του.

giannis_ είπε...

Δεν έχω σκοπό να πείσω κανέναν. Μου είναι και αδιάφορο. Αλλά υπάρχουν πραγματικά γεγονότα τα οποία είναι σημαντικά και δεν παρακάμπτονται με άλματα σκέψης για την κατανόηση του θέματος, με άλλα λόγια οι πέτρες που εξόρυξαν έπρεπε να είναι εκεί, αυτό είναι σύμφωνο με το ρόλο των τυμβωρύχων.
Και προφανώς αν δεν επαρκούσε το υλικό στους κατασκευαστές θα είχαν αρκετό από τις λοιπές διανοίξεις.

Unknown είπε...

http://users.auth.gr/~gpapatha/publications/10th_ege

http://www.michanikos.gr/topic/9232-to-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A1%CE%B5%CF%85%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82/

Unknown είπε...

Giannis

Καλημερα και συγνωμη γιατι το εχασα λιγο με τα τοσα σχολια ( τα οποια δεν προλαβαινω να διαβασω)

Αν καταλαβα καλα , λες οτι ο κατασκευαστης ειναι λογικο να ειχε χρησιμοποιησει την πετρα απο τον φυσικο λοφο στην επιχωματωση? βοηθησε με να καταλαβω ...

giannis_ είπε...

@ timos
Το αντίθετο
@giannis 3 Νοεμβ. 12:41π.μ
Απλά διαφωνώ με όσους θεωρούν το όρυγμα έργο τυμβωρύχων γιατί η λογική τους είναι σκάβω και φεύγω, άρα τα μπάζα τους θα έπρεπε να είναι στην επίχωση κάτι που δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις.Αντίθετα αναφέρεται ο κερματισμένος σχιστόλιθος αναφέρεται μόνο ως πεδίο έδρασης του κτιρίου άρα και πιο λογικο να διανοίχτηκε το όρυγμα κατα την κατασκευή.

Axis Mundi είπε...

Δεν έχει απολύτως καμία λογική να δημιουργήθηκε το όρυγμα από τυμβωρύχους.

Χωρίς παρεξήγηση αλλά νομίζω πως κάποιοι πιστεύουν πως οι τυμβωρύχοι είναι κατασκευαστική εταιρεία με πολυμελές εξειδικευμένο συνεργείο :))

Axis Mundi είπε...

Και για να λήξει το θέμα της σύλησης, σκεφτείτε μόνο τις εργατοώρες και το δυναμικό που θα χρειαζόταν για να επιχωματωθεί με τόσα κυβικά μια τόσο μεγάλη επιφάνεια.

Ας χρησιμοποιήσουμε λίγο την απλή λογική

Unknown είπε...

Gianni ,

με βρισκεις απολυτα συμφωνο , ευχαριστω...

Γενικοτερα πολλες θεωριες ειδικων που προσπαθουν να πεισουν για την συληση , εχουν πολυ μεγαλυτερα κενα απο τις δικιες μας θεωριες για το αντιθετο ...

Unknown είπε...

Apostolos Gouzis είπε...
apdaniil daniil,

τη μια μας λέτε για αμεταχείριστο μνημείο και την άλλη για καταστροφές και βεβηλώσεις.
Ο Λεκάκης είστε;;;;

Oχι φιλε μου δεν είμαι απλός μεταφέρω άποψης που πιστεύω ότι είναι σωστότερες για το ΜΝΗΜΕΙΟ !!! (και όχι μονο τάφο )από ότι πιστεύετε εσείς μακάρι να κάνω λάθος δείτε σας παρακαλώ...

https://www.youtube.com/watch?v=JMBovYHhJss

https://www.youtube.com/watch?v=8KZm7GaQ6Vs

ΚΑΙ "ΔΙΒΑΣΤΕ" Ποιος φοβάται την Αμφίπολη;

http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2014/10/blog-post_24.html

Planet είπε...

Axis Mundi είναι λογικο αυτο που γράφεις και δε νομίζω να διαφωνει κανεις μαζί σου. Αλλά δεν είναι απαραίτητο τα παντα να εξηγούνται με τη δράση μίας ομαδας τυμβωρύχων, βανδάλων ή κατασκευαστών.

Πχ. βάνδαλοι μπορει να έκαναν κάποιες ζημίες, και αυτο να ήταν το κινητρο για επιχωματωθεί και να σφραγιστει ο τάφος. Κίνητρο για σφράγιση μπορει να ήταν και φυσικές καταστροφές, μη ολοκλήρωση του μνημειου. Η συνδυασμος όλων των παραπάνω.

Γενικώς, αν ψάχνουμε λύσεις για να εξηγήσουμε όλα τα διαθέσιμα δεδομενα μέσω της δράσης λιγων ατόμων, με μια και μονο επισκεψη στον τάφο, προφανώς και θα καταλήγουμε σε άτοπο. Είτε αυτή η λύση είναι υπέρ της σύλλησης, ειτε κατά. Το θέμα για μένα ειναι ακόμα ανοικτο.

maria είπε...

@konstantinos kairis

Μετά από την παρέμβαση του/της @foivos athhnas θεωρώ ότι ήταν εντελώς ανώφελο και παραπλανητικό να αναφέρετε το βράδυ της βράβευσης ότι είπε η κ. Περιστέρη 'ζει και θα τον βρούμε' από τη στιγμή που όπως αναφέρατε ήταν φωνή από το κοινό που έπεσε πάνω στη δική της ενώ η κυρία Περιστέρη έδωσε κανονική απάντηση την οποία και ακούσαμε από τον @foivos athhna! Τι σημαίνει 'διάβασα το μυαλό της?' Ας μας το λέγατε!! Γι'αυτήν την κουβέντα σας ζήτησα το video που είπατε ότι είχατε στα χέρια σας, ο ίδιος ζητήσατε το email μου, σας το έδωσα, δε μου στείλατε ποτέ!! Ειλικρινά έχω πέσει από τα σύννεφα με το μέγεθος της παραπληροφόρησης!

Axis Mundi είπε...

@Planet, αν υποθέσουμε πως υπήρχαν απανωτές επισκέψεις στον τύμβο, πως εξηγείς πως δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε αυτόν;

giannis_ είπε...

Υπάρχουν ορατά και λανθάνοντα στοιχεία, τα ορατά μπορούμε να τα διακρίνουμε και να τα αναλύσουμε είτε με κοινή λογική ή με την επιστήμη που κάποιος κατέχει, τα λανθάνοντα δε, τα εξαγάγουμε είτε δια εξειδικευμένης εξέτασης, χρονοβόρα διαδικασία, ή δια της της εικασίας με ταυτόχρονη προσέγγιση τελογικής ερμηνείας και συγκερασμού των άλλων στοιχείων ώστε να μειώσουμε τη πιθανότητα του λάθους. Αν τα αντιμετωπίζουμε όλα ως δεκτικά εικασιών απομακρυνόμαστε και καταλήγουμε σε φανταστικό και μόνο αποτέλεσμα. Μηδενός εξαιρουμένου με πρώτο εμένα.

Zibi είπε...

@Maria

Το να κατηγορείς τον Kairis για παραπληροφόρηση και μάλιστα εσκεμμένη, είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο και προσβλητικό!

Προσβλητικό όχι μόνο για αυτόν προσωπικά αλλά και για εμάς, όταν γνωρίζουμε παρά πολύ καλά ότι ο άνθρωπος αυτός έχει προσφέρει τόσα πολλά σε αυτό εδώ το ιστολόγιο, με τις εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες απόψεις που καταθέτει...

Για αυτό το λόγο νομίζω ότι οφείλεις να ζητήσεις συγνώμη!

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε όλους!
Παρακολουθώ το blog τους τελευταίους δύο μήνες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις
@ Εμπεδότιμο
Πιστεύω ότι οι πιθανότητες ο τάφος να είναι του Μ. Αλεξάνδρου είναι μια στις χίλιες. Το σενάριο βέβαια που υποστηρίζεις είναι και το μοναδικό που στηρίζει ,και αυτή την μικρή πιθανότητα. Είναι η μοναδική εναλλακτική βαριάντα που λένε και οι σκακιστές.
@ kairis
Ευχαριστούμε για την συνεχή ενημέρωση
@ Planet
Προσυπογράφω το 99,9% των αναρτήσεων σου
@ Όλους που κατακρίνουν τις απόψεις των ΕΙΔΙΚΩΝ (με κεφαλαία) Αρχαιολόγων και ιστορικών
Είναι λάθος να λοιδορούμε ειδικούς (με φοβερές σπουδές και εμπειρία) για υποθέσεις εργασίας που κάνουν για την ανασκαφή. Ειδικά από την στιγμή που βασιζόμενοι σε όσες ιστορικές πηγές είναι γνωστές εικάζουν το ποιος είναι θαμμένος. Εδώ και εμείς με απείρως λιγότερες γνώσεις εικασία για τάφο περί Αλεξάνδρου κάνουμε. Δεν είναι σωστό να απορρίπτουμε τις υποθέσεις εργασίας που δεν μας αρέσουν και να κρατάμε όσες μας επιβεβαιώνουν. Όλες οι απόψεις θαρρώ είναι χρήσιμες Π.χ ο alex MUNDI ο οποίος πιθανόν να μην είναι ειδικός πριν λίγες μέρες έκανε μια πολύ ωραία υπόθεση εργασίας για τις ακέφαλες σφίγγες (μάλιστα εντυπωσίασε και τους ανασκαφείς). Μην το πάμε εδώ μέσα κατά το «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με μας τόσο το χειρότερο γι αυτήν». Το τελευταίο το γράφω ειδικά για την αγαπητή virgi την οποία κατά τα άλλα εκτιμώ για το πάθος πού έχει και την ενέργεια που αφιερώνει.
Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο
ΜΦΧ

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   401 – 600 από 2188   Νεότερο› Νεότερο»