Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΚΑΤΙ "ΜΕΓΑΛΟ" ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ



Σήμερα, 31/10/2014, σε μια λιτή σχετικά ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας αποκαλύπτει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής :

«Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος»

Με άλλα λόγια φτάσαμε πια στο φυσικό έδαφος του λόφου και από ότι φαίνεται ο κατασκευαστής του τάφου επωφελείται από κοιλότητα που βρίσκεται μέσα τον λόφο, όπως σωστά είχαμε προβλέψει από τις 22/9/2014.

«Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους»

Επιβεβαιώθηκε ότι οι πωρόλιθοι σχημάτιζαν δάπεδο σφράγισης, που εκ της παρουσίας του υποδηλώνεται ότι κάτι σημαντικό πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

«3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ»

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι το βάθος του χώματος ήταν περίπου 1,5 μέτρα,  όπως επίσης και ότι υπάρχει τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού εδάφους που έχει επιχωθεί, προφανώς για λόγους σφράγισης του τάφου.
«Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο».

Η εύρεση του θυρόφυλλου πεσμένο μέσα στο όρυγμα και μάλιστα κάτω από την αμμώδη επίχωση καταρρίπτει πλέον και τα οποιαδήποτε  σενάρια σύλησης.

Είναι σαφές ότι η αναστάτωση του τρίτου θαλάμου έχει προέλθει από σεισμό, ο οποίος και κατέστρεψε την μαρμάρινη θύρα, το δάπεδο σφράγισης και επέφερε κατάρρευση της συνέχειας του τάφου που ήταν κάτω από το δάπεδο σφράγισης.

Είναι πολύ πιθανόν να έχει υπάρξει κατάρρευση μνημειώδους κλίμακας (μιας και το τεχνητό όρυγμα  έχει διαστάσεις 4,0 Χ 2,10 μέτρα) η οποία θα οδηγούσε ακριβώς κάτω από το δάπεδο σφράγισης και την επίχωση μέσα στο τεχνητό όρυγμα που οδηγεί μέσα στον φυσικό λόφο όπου, άνευ περαιτέρω εκπλήξεων, αναμένεται να ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι θα ανευρεθούν τα σπασμένα σκαλοπάτια της καθοδικής κλίμακας κατά την αποχωμάτωση του υπολοίπου χώματος της επιχωμάτωσης.

Συμπερασματικά έχουμε τα εξής :

- Ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος.

- Υποθέτουμε ότι υπήρχε σκάλα που οδηγεί προς τα κάτω δια μέσου του τεχνητού ορύγματος, στο εσωτερικό του λόφου όπου ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

- Η εκπληκτικής σύλληψης προσπάθεια σφράγισης του τάφου υπονοεί σαφέστατα και την πολύ μεγάλη σπουδαιότητα του ενταφιασμένου νεκρού.

Η ανασκαφή τώρα αρχίζει…..

========
Παράκληση προς τους αυτόκλητους αρχαιολόγους των ΜΜΕ : Αφού δεν μπορείτε να σεβαστείτε τον εαυτό σας με τα εκπάγλου καλλονής σοφίσματα σας, τουλάχιστον σεβαστείτε την Ελληνική Αρχαιολογία την οποία κακοποιείτε σε υπέρτατο βαθμό.

Κάτι Μεγάλο κρύβεται εκεί κάτω. Και πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα το φέρει στο φως η κα Περιστέρη.

2.188 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   601 – 800 από 2188   Νεότερο›   Νεότερο»
Δημήτρης είπε...

Κάποιες στιγμές φοβάμαι πως πολλοί ,και δεν βγάζω τον εαυτό μου από την κριτική , αποπροσανατολιζόμαστε , χάνουμε την ουσία.Η ουσία είναι για μένα πως ζούμε ασχέτως του τελικού αποτελέσματος ,μαγικές στιγμές , ένα εκπληκτικό ταξίδι ,που έχει αρκετό δρόμο μπροστά του .Μια κολοσσιαία ανακάλυψη,ακόμη και αν δεν βρεθεί τίποτε άλλο , για πρωτη φορά σχεδόν on-line.Aσχολούμαστε όλοι μας με ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ,μην το ξεχνάμε αυτό, έχοντας οδηγό πρώτα απ'όλα αυτή την εκπληκτική και μοναδική στα χρονικά ,σελίδα που μας φιλοξενεί.Συζητάμε την υπόθεση του Εμπεδότιμου πρώτα απ'όλα , του Μαυραγιάννη , του george κτλ.Βοηθούν πολλοί φίλοι στην έρευνα των στοιχείων , προσφέροντας ο καθένας ,άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο ,στο ταξίδι και στη γνώση.Η αρχαιολογική σκαπάνη και μόνο θα δικαιώσει ή θα απορρίψει τις υποθέσεις αυτές.Λάθη σ'αυτη την πορεία θα γίνουν από όλους μας ,γιατί ειναι ανθρώπινο και γιατί και αυτά ακόμη είναι χρήσιμα.Θεωρώ πως η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων σ'αυτή την συζήτηση ,έχει τις καλύτερες των προθέσεων ,και είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να συμφωνουμε όλοι σε όλα.Αυτό άλλωστε είναι που προάγει και σε μεγάλο βαθμό την σκέψη και την συζήτηση.Ας μην αναλωνόμαστε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις ,μόνο κακό κάνουν.

Mixalis είπε...

εμπεδότιμε ρίσκαρες με το τελευταίο άρθρο σου και τη σιγουριά που έβγαλες...παρότι μέχρι τότε ήσουν αρκετά προσεκτικός στις διατυπώσεις σου και άφηνες πάντα παράθυρα για λάθος ερμηνείες...


ελπίζω να βγείς εσύ αληθινός...νομίζω όμως πως με την επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου θα διαψευστεί η σιγουριά του (όπως διαβάζω και από τον τίτλο) : ΚΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ

Unknown είπε...

@ Mike Liapis
πως γνωρίζετε ότι εντυπωσίασε τους ανασκαφείς; είστε από τους πολλούς που έχουν πληροφόρηση εκ των εσω και αποκλειστικές πληροφορίες; κάτι άλλο εκ των έσω έχετε να μας πείτε;

Axis Mundi είπε...

Αν και εφόσον ισχύουν τελικά αυτά που ειπώθηκαν, έχει πολύ ενδιαφέρον η απάντησή της Περιστέρη όταν την ρώτησαν αν "ζει ο Μεγας Αλέξανδρος; είναι μέσα;"

Θα μπορούσε να το διαψεύσει... αλλά αντιθέτως απάντησε "η ανασκαφή θα μας πει" το οποίο επιβεβαιώνει πως αν δεν γνωρίζει ποιος είναι μέσα, σίγουρα δεν το αποκλείει.

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

Διαβαζω οτι η Παλιαδελη υποστηριξε την αποψη πως το ορυγμα ανοιχτηκε απο τους τυμβωρυχους.
Μα καλα αν ειναι ετσι τοτε γιατι το υπουργειο προσπαθει να "αντιστηριξει" τις παρειες του ορυγματος;
Εκτος κιαν οι τυμβωρυχοι δεν εσκαψαν βιαστικα ενα λακκο ,αλλα ειχαν και καλλιτεχνικη φυση και ηθελαν να τον φτιαξουν ωραιο και μαλιστα με "παρειες".
Και μετα τον επιχωματωσαν κιολας απο νοικοκυρωσυνη!

Ελα Παναγια μου...
Αν τωρα η επιχωματωση εγινε απο τις αρχες, κατοπιν της συλησης , γιατι να μπουν στον κοπο να πεταξουν μεσα κοτζαμ πορτα;
Και δεν θα επιχωματωναν στο ιδιο υψος με τους αλλους θαλαμους;

Το μικροτερο υψος δειχνει καθιζηση!

Planet είπε...

Axis, η ερώτησή σου είναι εύλογη, αλλα καμμία απάντηση δεν ειναι λογικοφανής. Προφανώς και ειναι περίεργο που ένα τέτοιο μνημειο δεν αναφέρεται πουθενά. Ακομα και αν δεν ήταν επισκέψιμο, ακομα και αν κρύφτηκε καλά απο την αρχή, σίγουρα το έχουν δει πολλοι (όλοι όσοι συμμετείχαν στην κατασκευή του και ζούσαν στην Αμφίπολη την εποχή της κατασκευής του). Οπως ξέρουμε πως το έχουν δει και οσοι κατέστρεψαν τον περιβολο του και μετέφεραν τα μάρμαρα στο Στρύμωνα και στην λίμνη Κερκινιτιδα, 40 χλμ μακρια! Το φαινομενικο αυτο παράδοξο εξηγείται κυρίως με δεδομένα:

α) Δεν είναι σπάνιο για μεγάλα μνημεια να έχουμε ελάχιστες ή και καθόλου αναφορές (βλέπε τάφο του Αλέξανδρου στη Μέμφιδα - ξέρεις που ήταν, τον ανεφερε κανενας, πέρα απο την πράξη της ταφής; Ξέρεις τίποτα για τον τόπο ταφής της δυναστειας των Πτολεμαιων που διηρκησε μερικους αιώνες; Ήξερες πολλά για τη μεγάλη τούμπα στις Αιγές, όπου βρέθηκαν τόσοι τάφοι;
β) Πολλές πηγές έχουν χαθει ή καταστραφει

Το (α) είναι όντως περιεργο, δεν θα πήγαινε εκει το μυαλο μας, αν τα δεδομένα δε μας το έδειχναν. Το (α) είναι πάντως γεγονος και όχι μονο για την Αμφίπολη, ειτε μπορει να εξηγηθει με λογική, είτε όχι. Το (β) είναι ίσως θέμα τύχης (ή ατυχίας). Φυσικά και μπορουμε να υποθέσουμε πως πηγές που ανέφεραν το μνημειο καταστράφηκαν στοχευμένα, αλλα πιστευω να συμφωνεις πως αυτή είναι πιο τραβηγμένη υποθεση απο άλλες.

Προσωπικά, η εντύπωση που έχω ειναι πως οι καταστροφές που βλέπουμε στο μνημειο σε συνδυασμο με τη θέση μερικών κτερισμάτων (κεφαλλια σφιγγών, θυρόφυλλα κλπ) δείχνουν πως η επίχωση έγινε για να προστατευτει το μνημειο ή/και ο νεκρος μετά απο κάποιο άσχημο γεγονος, που μπορει να ήταν μια απλή φυσική καταστροφή, βανδαλισμος ή σύλληση. Δεν ξέρω πιο απο τα τρια ισχύει (ή αν ισχύει κάποιος συνδυασμος τους), ούτε ξέρω τι αποτελεσμα μπορει να είχε αυτο το ασχημο γεγονος στο περιεχομενο του νεκρικού θαλαμου, ο οποιος ακομα δεν ξέρουμε αν ειναι ο τρίτος (και φυσικα ελπιζουμε να μην ειναι).

Effie είπε...

@ΚΓΨ
Ευχαριστούμε για την υπενθύμιση του εξαιρετικού αρχαιολόγου κ. Λαζαρίδη, σε άρθρο της αρχαιολόγου κ. Παλιαδέλη. Πραγματικά συμφωνώ και επαυξάνω ότι υπήρξε ως αρχαιολόγος αντάξιος/ισάξιος του Ανδρόνικου, αλλά τα πενιχρά μέσα της εποχής, οι πολιτικές του πεποιθήσεις, και ο πρόωρος θάνατος του δεν τον αξίωσαν να προβεί σε ανασκαφή του μεγέθους του τάφου Αμφίπολης, αν και έκανε πολλές και αξιολογότατες ανασκαφές. Άφησε όμως τη σκυτάλη στην άξια μαθήτρια και συνεχίστρια του κ. Περιστέρη, η οποία με επιμονή, επιμονή και συνεχή προσπάθεια, έφερε στο φως το μεγαλύτερο μέχρι τώρα υπόγειο μνηνείο στην Ελλάδα. Τους ευχαριστούμε θερμά, η κ. Περιστέρη είναι πλέον ιστορική προσωπικότητα.

@Νιόβη Β
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση σχετικά με το (πιθανό) επικείμενο πέρας ανασκαφής, έτσι έχω εκλάβει και εγώ της χθεσινές δηλώσεις της κ. Μενδώνη, αλλά πάντα υπάρχει μιά ακόμη πιθανότητα. Σημειώστε ότι υπάρχουν αρχαιολόγοι που "βγάζουν το καπέλλο" στην κ. Περιστέρη, δεν είναι όλοι ζηλόφθονες (μάλιστα δεν αναφέρεται η γνώμη του καθηγητή Μαυρογιάνη, ο οποίος επανειλημμένα εξείρε την επικεφαλής της ανασκαφής).

@paianas
Δεν είναι νέο ότι ο τάφος έχει υποστεί τουλάχιστον σύληση: εκτός από όλους σχεδόν τους αρχαιολόγους, το επεσήμαναν η κ. Μενδώνη (ο τάφος έχει υποστεί ανθρώπινη παρέμβαση, το έχουμε πει επανειλημμένα ότι υπάχουν σοβαρότατες ενδείξεις τυμωρυχίας) και η κ. Περιστέρη (αν έχει συληθεί είναι επειδή κάποια πολύ σημαντική προσωπικότητα ήταν μέσα, όπότε οι τυμωρύχοι δεν θα τον άφηναν έτσι). Ο τάφος έχει υποστεί κατά τη γνώμη μου επιπλέον και βανδαλισμό, κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια ίσως, όπως πιθανολόγησα σε προηγούμενη ανάρτηση μου ή και πιό πριν, όπως αναφέρεται στο άρθρο στο οποίο μας παραπέμπεις στο "πρώτο θέμα". Οπότε... γνωρίζουμε που βρισκόμαστε, ελπίζω να έχουμε κάποιες ενδείξεις από την υπόλοιπη ανασκαφή και τη μελέτη της για την ταυτότητα του/της/των νεκρών.

@maria
O κ. Κωνσταντινος Καϊρης είναι οριστικά πεισμένος ότι πρόκειται για τον τάφο Α. και δεν αποκλείεται να θεώρησε ότι η κ. Περιστέρη έδωσε την απάντηση που τελικά ανήκε σε κυρία από το κοινό. Δεν είναι σαφές ότι έδωσε από σκοπού παραπληροφόρηση, πιθανόν αυτό νόμισε ότι άκουσε. Εφόσον διευκρινίστηκε, δεν υπάρχει θέμα. Εξ άλλου θα ήταν αντιδεοντολογικό για αρχαιολόγο του βεληνεκούς της κ. Περιστέρη να δεσμευτεί πριν το τέλος της ανασκαφής με παρόμοια δήλωση, οπότε εξαρχής ήταν προφανές ότι είχε γίνει κάποιο λάθος.

Effie είπε...

Ορθογραφική διόρθωση (ο δαίμων του πληκρτολόγιου)
@ΚΓΨ: ....υπομονή και επιμονή (αντί επιμονή και επιμονή)
@Νιόβη Β
...τις χθεσινές δηλώσεις κ. Μενδώνη (αντί της χθεσινές δηλώσεις)
(μπορεί να μου έχουν ξεφύγει 1-2 ακόμα).

Παύλος είπε...

Οταν αρχισε η ανασκαφη λεω ειναι ο ταφος του Α 100% τωρα λεω 5% και πολυ ειναι. Οτι και να βγει απο την ανασκαφη εγω προσωπικα θα εχω κερδος,οπως και απο οποια αλλη ανασκαφη γινεται.

PAIANAS είπε...

@Effie
Παρ'ότι δεν μ'αρέσει να είμαι πεσιμιστής, είμαι σχεδόν πεπεισμένος για το ότι ''Δεν είναι νέο ότι ο τάφος έχει υποστεί τουλάχιστον σύληση'' που και συ γράφεις.
Επειδή όμως η επίσημη θέση του Εμπεδότιμου είναι ότι ο τάφος είναι ασύλητος,νομίζω ότι πολλοί προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους για το αντίθετο.
Γεγονός είναι ότι πολλά πράγματα δεν κολλάνε και με τη μία και με την άλλη άποψη.
Αυτός ο τάφος είναι (και προσωπικά πιστεύω ότι θα παραμείνει )άλυτος γρίφος..
Ελπίζω πάντως να γελάσει καλύτερα και τελευταίος, ο Εμπεδότιμος.
*Και ποιός δεν εύχεται και παρακαλάει να γελάσει τελευταίος και μαζί μ'αυτόν, όλοι μας !

Θανάσης Χ# είπε...

Επειδή το είδα με τα μάτια μου, ο χώρος της ανασκαφής στο λόφο ΚΑΣΤΑ είχε αστυνομική επιτήρηση και απαγόρευση προσέγγισης από τον Ιούλιο του 2013
Το επαναλαμβάνω [B]ΙΟΥΛΙΟΣ 2013[/B]

Axis Mundi είπε...

@Planet, Να διευκρινίσω απλώς πως συμπεριλαμβάνομαι στα άτομα που δεν πιστεύουν πως ο αποκεφαλισμός των σφιγγών έγινε από βανδαλισμό. Μάλιστα ήμουν ο πρώτος που ανακάλυψε/παρουσίασε στοιχεία περί σχετικής τελετουργικής πρακτικής σε τάφους στην Αίγυπτο και την πιθανή επιρροή αυτών στον τύμβο της Αμφίπολης.

Επίσης, στηρίζω το "τραβηγμένο" σενάριο, δηλαδή είμαι της άποψης πως οι ιστορικές αναφορές καταστράφηκαν-διαγράφηκαν-αποκρύφτηκαν εσκεμμένα.

ΥΓ: Σε ότι αφορά τις Αιγές και τους βασιλικούς τάφους, ιστορικές αναφορές υπήρχαν, απλώς όχι ως προς την ακριβή τοποθεσία, οπότε συμφωνώ μαζί σου πως ένα μεγάλο μέρος της ανακάλυψης αρχαιοτήτων είναι θέμα τύχης.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Να σχολιάσω λίγο την περίφημη σεισμική απεικόνιση του Πολυμενάκου η οποία προφανώς απεικονίζει «λίθινες κατασκευές, σε όλο το εμβαδόν του τύμβου, 20 στρέμματα και προκαλεί φυσικά ερωτήματα και σενάρια. Επειδή ανήκω στο θεωρητικό τομέα και όχι στο πρακτικό απευθύνθηκα με πρόχειρες ερωτήσεις φυσικά σε φίλους μηχανικούς οι οποίοι μου εξήγησαν πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντέξουν οι γεροί πέτροχτιστοι θολοι των μακεδονικών τάφων στην περίπτωση της εύρεσης τους στο κέντρο του τύμβου. Και αυτό φυσικά λόγω της τεράστιας πίεσης από τις δεκάδες τόνους χωματος… Όσο πιο βαθιά στο κέντρο τόσο πιο μεγάλη η πίεση…
Δεδομένου ότι υπάρχουν μικροί τύμβοι που ξεκινούν από διάμετρο 5-10 μέτρων ,και φτάνουν μέχρι και τα 100-110 με εξαίρεση της Αμφιπόλης, έχει διαπιστωθεί ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο τύμβος, τόσο πιο κοντά στη περιφέρεια βρισκόταν ο τάφος και αυτό φυσικά για δύο σημαντικούς λόγους. 1 . για να προστατευτεί η στατικότητα του και β για να μην εντοπιστεί η ακριβής θέση του μέσα στον λόφο προστατεύοντας του καλύτερα από τους επίδοξους τους τυμβωρύχους. Τη στατικότητα των τάφων γνώριζαν πολύ καλά οι αρχαίοι κατασκευαστές. Καμία κατασκευή δεν θα άντεχε το βάρος ειδικά στο κέντρο αυτού του τύμβου, που είναι ο πιο ψηλός που έχει βρεθεί μέχρι τώρα, και αυτό αποδεικνύεται από τις διαρκείς αποχωματώσεις που γίνονται καθημερινά από την ανασκαφική ομάδα, στο πάνω μέρος του τεχνητού λόφου για την ελάφρυνση του βάρους. Και έχουμε διανύσει μόνο 25 μέτρα προς το κέντρο του τύμβου. Ένα από τα αγαπημένα μου σχεδιαγράμματα, πολύ παραστατικό πραγματικά είναι αυτό http://www.hellasforce.com/wp-content/uploads/2014/09/11550.jpg
Δεδομένων αυτών των στοιχείων αυτή η σεισμική τομογραφία, μάλλον απεικονίζει λίθινες κατασκευές σε ένα μεγαλύτερο ύψος του λόφου, προφανώς από την εποχή του σιδήρου. Η Περιστέρη δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί της…

Effie είπε...

@paianas
Πραγματικά όλοι ευχόμαστε να βρισκόσταν στον τάφο ο Α., όμως κατά κανόνα στηρίζομαι σε "στυγνή" λογική για να εξάγω συμπεράσματα από τα ευρήματα (δεν είμαι στο πεδίο της αρχαιολογίας ή κλασσικών επιστημών,να το ξεκαθαρίσω αυτό). Επειδή όμως δεν εξηγούνται πάντοτε όλα με την απλή λογική, αφήνω πάντα ένα μικρό περιθώριο για άλλες πιθανότητες, όπως κάποιων συμβολισμών στην προκείμενη περίπτωση. Πάντως σε καμία περίπτωση (εντός ή εκτός λογικής) δεν θεώρησα ότι τα ευρήματα δικαιολογούν μη σύληση, είτε ισχύουν συμβολισμοί, είτε όχι. Τώρα ας περιμένουμε το πέρας ή τη συνέχιση της ανασκαφής για περισσότερα.

Giorgos είπε...

Πρώτη φορά γράφω και θα μπω κατευθείαν στο θέμα: Η μαρμάρινη πόρτα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις έχει βάρος 1,5 τόνο. Πως είναι δυνατόν?? Ολόκληρη η πόρτα έχει όγκο 2*0,9*0,15= 0,27 κυβικά μέτρα. Το ειδικό βάρος του μαρμάρου Θάσου είναι 2850 kg/m. Άρα η πόρτα ζυγίζει 0,27*2850=769,5 κιλά! Αν λάβουμε υπόψιν ότι είναι σπασμένη θα έπρεπε να ζυγίζει γύρω στα 500 κιλά και όχι 1,5 τόνο όπως λένε..
Εμπεδότιμε, πολλά συγχαρητήρια για τη δουλεία σου.

Effie είπε...

@ giorgos
Ούτε φυσικός σε υλικά είμαι,αλλά πόσο ακριβής είναι η μέτρηση αυτή, και πόσο θα μπορούσε "εγκλωβισμένη" υγρασία να αυξήσει το βάρος του θυρόφυλλου; (δηλώνω άγνοια επί του θέματος αλλά η υγρασία σαφώς αναμένεται να αυξήσει το βάρος).

panos είπε...

@ Planet 2:53

Έτσι ακριβώς είναι φίλε μου, βλέπεις τα γεγονότα, όσο μπορείς, αντικειμενικά και όχι με βάση αυτό που θα ήθελες να δεις.
Μια απάντηση στο γιατί το μνημείο δεν αναφέρεται πουθενά δίνει ο καθηγητής Μαυρογιάννης στο 59:54 στο παρακάτω βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=02JBVAJc4i4
Και μια μικρή διόρθωση, έχω την εντύπωση ότι αρχιτεκτονικά μέλη της περιβόλου βρέθηκαν μαζί με το λιοντάρι στις όχθες του Στρυμόνα και από λάθος ταυτοποίηση τα μετέφεραν κοντά στο φράγμα της λίμνης Κερκίνης, στο Λιθότοπο. Αργότερα διαπιστώθηκε το λάθος και επέστρεψαν στη θέση που βρίσκονται σήμερα.

Unknown είπε...

Δεν έχουμε περιγραφές τάφων στην αρχαιότητα. Οι τάφοι δεν αναφέρονται γενικώς , δεν είναι μνημεία. Έχουμε μόνο αναφορές για τον τρόπο ταφής του νεκρού και την ευρύτερη τοποθεσία. Είναι πολύ λογικό να μην αναφέρεται πουθενά ο τύμβος της Αμφιπόλης.

Dazbaw είπε...

@Giorgos Σωστός!! έκαναν λάθος;

Planet είπε...

panos, μέλη του περιβόλου βρέθηκαν και στη λίμνη Κερκινιτιδα (όχι την Κερκίνη). Η Κερκινίτιδα ήταν αρχαια λίμνη, έχει πλεον αποξηρανθεί. Είναι λίγο πιο νότια απο την Κερκίνη, κατα μήκος του Στρυμώνα. Αυτά ειναι τα μέλη που μεταφέρθηκαν στην Κερκίνη, και μετά γύρισαν (όχι όλα) κοντά στην Αμφίπολη.

Axis, δεν ξέρω αν τα κεφάλια των σφιγγών αφαιρεθηκαν απο βάνδαλους, ακομα και αν υπάρχουν ενδειξεις (όχι αποδείξεις) βανδαλισμου πάνω στο ένα κεφάλι που έχουμε δει σε φωτό (σπασμενη μύτη, χειλια). Μπορει απλά να έπεσαν μετα απο ένα σεισμο ή να αφαιρέθηκαν συμβολικα, όπως λες. Απλά δεν πιστευω πως ακομα υπάρχουν τρανταχτα στοιχεια για να υποστηριχτει μια άποψη ή αλλη.

ιοαννα είπε...

Με βασανίζει η κρυφή (???) μεταφορά τεράστιων αγαλμάτων (σφίγγες και καρυάτιδες) και το συχνό (βλ. χαραγμένο κατώφλι) άνοιγμα, μιάς πόρτας με θυρόφυλο βάρους 1,5 τόνου (!!!) καθώς και το σπάσιμο αλλά και το ρήξιμο αυτού του θυρόφυλου. Αναζήτησα λοιπόν, ΄΄Αρχαία μέσα μεταφορών΄΄ και βρήκα ΄΄αρχαία ελληνική τεχνολογία - elepa.files.wordpress.com/2012/kathimerini_tasios.pdf΄΄. Σας παραπέμπω στην σελ. 16 παράγραφος ΄΄αυτόματες πύλες ναού΄΄. Ισως να εξηγείται ακόμη και το ολοστρόγγυλο κενό στο κέντρο του ψηφιδωτού έμπροσθεν την μαρμάρινης πόρτας !!!!

fterotos psychonoos είπε...

Εμπεδότιμε,
Μας έχεις ήδη ταξιδέψει με τις γνώσεις και τις αναρτήσεις σου. Ως προς αυτό, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αισθάνομαι ότι σου είμαστε όλοι εδώ μέσα ευγνώμονες. Δεν έχω γράψει ξανά, ωστόσο παρακολουθώ όλον αυτόν τον καιρό τη συζήτηση, η οποία μου έμαθε πολλά. Είμαι ένας από εκείνους που μοιράζομαι την έγνοια και το όνειρο… Όχι απαραίτητα με σκοπό ανεύρεσης ή επιβεβαίωσης κάποιας εθνικής ταυτότητας, αλλά διότι με συνεπαίρνει η ιστορία, κάθε ιστορία, ειδικά κάθε μεγάλη ιστορία… Πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε μπροστά στη μικρή ή μεγάλη πιθανότητα να αποδειχτεί ξανά ότι η Ιστορία δεν γράφεται, όπως λέγεται συχνά, μόνο «από τους νικητές» αλλά κυρίως γράφεται για εκείνους που θα τη διαβάσουν… Στα διάφορα σχόλια, θα είχα πολλά να πω. Δεν ξέρω, όπως κανείς από εμάς, τι θα βγει στο τέλος από την ανασκαφή, διότι το όνειρο κι η επιθυμία αναμειγνύεται με τη «γνώση» και την κρίση. Ωστόσο, αν και πολλά μαρτυρούν ότι απλώς επιθυμούμε να ταξιδέψουμε (κι αυτό είναι ήδη, από μόνο του, όμορφο, ειδικά όταν το ταξίδι αφορά την ιστορία του τόπου που μας φιλοξενεί και τον οποίον κατοικούμε), από την άλλη, έστω με πυξίδα μου την επιθυμία, δεν μπορώ να μην δηλώσω ότι υπάρχουν εξαρχής 2 επιχειρήματα που με κάνουν να εξακολουθώ να ονειρεύομαι: α) ότι ένα μνημείου τέτοιου μεγέθους δεν φαίνεται να αναφέρεται πουθενά σε καμία ιστορική πηγή: Γιατί; Και β) ότι, όπως έχει επισημάνει ο Εμπεδότιμος, δεν γνωρίζουμε στην ουσία τι ακριβώς συνέβη και τι αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη στον Τριπαράδεισο… Όταν μάλιστα διαπιστώνει κανείς ότι οι σχετικές σελίδες από τις σχετικές ιστορικές πηγές, στις πλέον έγκυρες αγγλικές μεταφράσεις, λείπουν [και σημειώνεται ότι λείπουν], ανάμεσα στα υπόλοιπα που αποφασίστηκαν εκεί (και υπάρχουν ως γραπτά κανονικά), τότε μπαίνουν υποψίες… τουλάχιστον υποψίες. Όμορφες υποψίες, που συνάδουν με εκείνα που θέλουμε να πιστέψουμε, μαζί με τη σαλεμένη Γοργόνα, που λέει κι η Δημουλά. Όπως επίσης με κάνει να ονειρεύομαι ότι ενώ ακολουθούσε η Ρωξάνη και ο μικρός Αλέξανδρος Δ’ τη νεκρική πομπή, κάποια στιγμή, μετά την αρπαγή του νεκρού από τον Πτολεμαίο, φαίνεται ότι παύουν να την ακολουθούν…και μετά, λίγα χρόνια αργότερα, «εμφανίζονται» ξανά, στην Ιστορία…πού; Στην Αμφίπολη!
Σας διαβάζω όλους με προσοχή: την Virgi, τον Planet που ώριμα και τεκμηριωμένα, κατά τη γνώμη μου, δυσπιστεί, την Effie, που μοιάζει να έχει χιούμορ μέχρι τη μακρινή Ινδία…
Επειδή λοιπόν ειπώθηκε, έστω κι αν πάνε ώρες από εκείνη τη στιγμή: προσωπικά, δεν μου λέει απαραίτητα κάτι το ότι οι ιστορικές πηγές δεν αναφέρουν πολλά για το Σώμα ή Σήμα στην Αλεξάνδρεια, το ότι δεν το περιγράφουν αναλυτικά, κτλ. Αυτό, πράγματι, έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις. Ούτε όμως το να αμφισβητεί κάποιος το αν όντως ετάφη ο ΜΑ στην Αλεξάνδρεια ισοδυναμεί με μια συνολική αμφισβήτηση των ιστορικών πηγών. Εδώ λείπουν ..φύλλα, όχι τα θυρόφυλλα από τη μαρμάρινη πόρτα, αλλά φύλλα ιστορικά.. Αυτό μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε, όπως και η ιστορική σιωπή για ένα τόσο μεγαλειώδες ταφικό μνημείο: που κάποιοι αρχικά (ας μην τα ξεχνάμε αυτά) θέλησαν να βαπτίσουν «ρωμαϊκό», κι έπειτα αμφισβήτησαν ότι είναι «ταφικό».
Εμένα, τέλος, με κάνει να ονειρεύομαι ο Εμπεδότιμος, που λειτουργεί εδώ ως ένας άλλος συμβολικός πατέρας. Άσχετο-σχετικό: ο ΜΑ υπήρξε για τους Έλληνες ο τελευταίος αποδεκτός (σχεδόν) καθολικά Πατέρας… Κι έκτοτε… κυριολεκτικά, δίχως πατέρα, δηλαδή δίχως πυξίδα και συμβολισμό, ολίγον τρελαθήκαμε…
Κι εκείνο που με κάνει να ονειρεύομαι δεν είναι μόνο η γνώση των συμβολισμών που κομίζει ο Εμπεδότιμος αλλά και η κρυφή μου ελπίδα ότι μάλλον γνωρίζει καλά τα της ανασκαφής και την ίδια την Περιστέρη! Αυτό με κάνει και να ονειρεύομαι και να πιστεύω… Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα της ανασκαφής, στον κάθε ανώνυμο εργάτη που δεν θα μάθουμε ίσως ποτέ το όνομά του, για την ανακάλυψη αυτού του οικουμενικού μνημείου, που διαπερνά τον χρόνο και τον χώρο, υπερβαίνοντας και το παρόν κι εμάς τους ίδιους..
ΥΓ. Συγνώμη για το μέγεθος του μηνύματος. Αισθάνομαι ότι η επόμενη ανακοίνωση του Υπουργείου θα είναι η πιο σημαντική και θα δείξει προς τα πού γέρνει η πυξίδα…

Antilamogio είπε...

@George Maglis, 2 Νοεμβρίου 2014 - 9:20 π.μ.:

Αυτό το ντόμινο το σκέφτηκα κι εγώ, όταν έγραψα ότι οι πωρόλιθοι έσπασαν και έτσι γέμισε με χώμα το κατηφορικό φρέαρ και πήρε κλίση η επίχωση του Θ3.

Ξέρεις όμως πού κολλάω; Γιατί η 2η πόρτα βρέθηκε (όπως μας λένε) ΚΑΤΩ από τους πωρόλιθους σφράγισης;

Δείχνει να είναι μετά από παρέμβαση όλο αυτό.

Unknown είπε...

Δίνω το λινκ που έδωσε η @ιοαννα

http://elepa.files.wordpress.com/2012/05/kathimerini_tasios.pdf

Παρέλειψε κάτι από το δεσμό και δεν ανοίγει...

Παύλος είπε...

Giorgos
Στην προηγουμενη αναρτηση του εμπεδοτιμου σε σχολιο μου 31/10 και ωρα 05:49μμ εβγαλα το ιδιο βαρος με τα λιγα που ξερω.Σωστος εισαι.Αλλο θυροφυλλο;
Effi
Aν βαλεις ενα μαρμαρο στο νερο μετα απο χρονια το ιδιο βαρος θα εχει.
Καποιος ειδικος;

kostas είπε...

http://elepa.files.wordpress.com/2012/05/kathimerini_tasios.pdf

kostas είπε...

Έχω την αρχική εντύπωση πως με το παραπάνω σύνδεσμό της ioanna και τα αναγραφόμενα σ'αυτόν λύνεται το μυστήριο με τον κύκλο στο κέντρο του ψηφιδωτού.... !!!














ιοαννα είπε...

Σε συνέχεια της αμέσως προηγούμενης εικασίας (???), επίσης, στο ΄΄www.hellinon.net/ancientGreekAutomatic.htm΄΄ αναφέρει μεταξύ άλλων ΄΄...Αυτόματες πύλες ναού :
Την ιδιότητα της διαστολής του θερμαινόμενου αέρα αξιοποιεί ο Ηρών για να κατασκευάσει ακόμη πύλες ναού που ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα. «Ναός κατασκευάζεται, έτσι ώστε, μόλις ανάβει φωτιά σε βωμό, που βρίσκεται στην είσοδο του, και γίνει θυσία, οι πόρτες του ναού να ανοίγουν αυτόματα και μόλις σβήσει η φωτιά πάλι να κλείνουν» (Ηρών, Πνευματικά, Α, 38).
Όταν ανάψει η φωτιά στο Βωμό, διαστέλλεται ο θερμαινόμενος αέρας στο δοχείο κάτω από το βωμό, πιέζει το νερό που βρίσκεται οε ένα στεγανό και σταθερό δοχείο πιο κάτω και το μεταφέρει σε ένα κινητό δοχείο, συνδεμένο μέσω τροχαλιών και αντίβαρων με τις πύλες του ναού.
Ο μηχανισμός αυτός εφαρμόστηκε πιθανόν στο μεγάλο ναό της Εφέσιας Αρτέμιδος...΄΄. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα εξηγούσε και το άνοιγμα της πόρτας μόνο από και προς το εσωτερικό του Θ3 (όπως ειπώθηκε) και όχι αναγκαστικά και μόνο, από κάποιον που θα έπρεπε να είναι ήδη εντός του Θ3, για να ανοίξει, σωστά ?

thanos είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε μ'έχει εκπλήξει η έως τώρα απόλυτη επιβεβαίωση της πρόβλεψης σου ότι δεν θα βρεθεί το κεφάλι της δεύτερης σφίγγας. Οπως και το ότι η ανασκαφή μόλις τώρα αρχίζει. .Αυτό δεν προβλέπεται απλώς με αποσυμβολισμό.Ελπίζω και εύχομαι οι πηγές σου να είναι κοντά στους ανασκαφείς.Είναι σε κάθε περίπτωση μαγικό το ταξίδι που μας προσφέρεις τους τελευταίους μήνες.Σ'ευχαριστώ.

Giorgos είπε...

@Effie

Σωστή παρατηρηση! Δεν είμαι ειδικός φυσικός-γεωλόγος,αν και όντως είμαι μηχανικός(τοπογράφος), αλλά με ένα γρήγορο ψάξιμο στα βιβλία της εδαφομηχανικής βλέπω τα εξής: To μάρμαρο ανήκει στην κατηγορία των συμπαγών ασβεστόλιθων με πορώδες 1-5% Αυτό σημαίνει ότι η υγρασία θα αυξήσει τελικά το βάρος κατά 5% στη δυσμενέστερη περίπτωση δηλαδή 50 κιλά . Οι υπόλοιποι υπολογισμοί μου για το βάρος του θυρόφυλλου είναι ακριβείς όσο και οι διαστάσεις που μας έδωσε η επίσημη ανακοίνωση.

hylap-vn είπε...

@ Mike Liapis

και όποιον άλλο πιστεύει ότι λοιδορούνται οι επιστήμονες από τυχάρπαστους συμμετέχοντες σε ένα blog.

Νακάσης σήμερα το πρωί στον Αντ1.
"είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στο τέλος της ανασκαφής και ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο".

Βλέπεις πουθενά καμία υπόθεση εργασίας? Κάποιο "ίσως"? Κάποιο "εικάζω"?

Εγώ προσωπικά για επιστήμονες και άνθρωπους που έχουν φάει την ζωή τους στην μελέτη, έχω την μεγαλύτερη εκτίμηση.
Αλλά όταν κάτι εκφράζεται με τόση απολυτότητα/βεβαιότητα/έπαρση και ΕΜΠΑΘΕΙΑ (είναι προφανές ότι έχει κάποια εμπάθεια) και με στυλ "εγώ έχω τόσες περγαμηνές" (επίτιμος προέκυψε ότι είναι τώρα), τότε εγώ δεν θα κάτσω να τον ακούσω ή τουλάχιστον θα αντιπαραβάλω τα δικά μου επιχειρήματα.

Περισσότερο τεκμηρίωση βρίσκεις στα επιχειρήματά εδώ σε αυτό το ιστολόγιο από τον κύριο αυτό που έκανε την παραπάνω δήλωση.

Πολύ πιθανόν να έχει δίκιο (οι πιθανότητες είναι με το μέρος του). Αλλα το χειρότερο είναι ότι φαίνεται από τους τύπους που όταν επιβεβαιωθούν γυρίζουν και σου λένε "Εμ, στο είπα εγώ"!!
Απαπαπα, μη σου τύχει...


Είναι λοιδορία αυτό? Ναι είναι. Αλλά δεν είμαι εγώ που βγαίνω με εμπάθεια στα κανάλια 3 φορές την μέρα...

ιοαννα είπε...

Ο giorgos είπε : ΄΄... Η μαρμάρινη πόρτα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις έχει βάρος 1,5 τόνο. Πως είναι δυνατόν?? Ολόκληρη η πόρτα έχει όγκο 2*0,9*0,15= 0,27 κυβικά μέτρα. Το ειδικό βάρος του μαρμάρου Θάσου είναι 2850 kg/m. Άρα η πόρτα ζυγίζει 0,27*2850=769,5 κιλά! ...΄΄. Αν έχει δίκιο, και περί αυτού ειδικές γνώσεις δεν διαθέτω, ποιός άνθρωπος βάρους ας υποθέσουμε 90 κιλών, μπορεί να ανοίξει μιά πόρτα βάρους 769,5 κιλών ??? Δλδ, άνοιγαν σπρώχνοντας και ασθμαίνοντας ??? Μαρτύριο, μου μοιάζει, για χάρη του νεκρού !?!?!

Unknown είπε...

@Konstantinos Kairis
ωραια τα λει εδω ο συναδελφος και πολυ ευστοχο το επιχειρημα με τις πρωτεινες, που εχουν παρει το ονομα απο τον Πρωτεα.. βεβαιως-βεβαιως που ελεγε και ο γνωστος..

οσο για την ταινια που εχει αναφερθει..υπαρχει κατα την γνωμη μου καλυτερη, και την εχουν δει 390.000 ατομα..

https://www.youtube.com/watch?v=3vAXozg5XTY

ειναι του 1956.. και μονο η εισαγωγη τα πρωτα 35 δευτερολεπτα,σε κανει να αισθανθεις αυτο που αξιζεις να αισθανθεις..

το αστειο ειναι οτι εμεις σαν χωρα δεν εχουμε κανει μια ταινια για τον Αλεξανδρο,οπως επισης δεν δειχνει η τηλεοραση ταινιες με Αρχαια Ελλαδα.. απο απλη...συμπτωση..

στα πρωτα λεπτα του εργου,μας δειχνει την εννοια της Δημοκρατιας... ανεβαινει καποιος στο βημα και μιλαει σε ελευθερους πολιτες.. κατι που δεν υπαρχει την συγκεκριμενη εποχη,σε κανενα σημειο του πλανητη !

θα μπορουσε καποιος να κανει αναλυση σε ολα αυτα που μας εκαναν διαφορετικους στον αρχαιο κοσμο..και τα εχει ολα η ταινια..

φυσικα αυτο που μου αρεσε απο ολη την ταινια ειναι στο 13:40 οπου ο Αλεξανδρος ακουει τα νεα απο τις νικες του Φιλιππου και θελει να παει και αυτος,και λει : και εμεις λει καθομαστε εδω, και μαθαινουμε Φυσικη,Μαθηματικα,Ιστορια και ΛΟΓΙΚΗ !
αυτη η τελευταια λεξη ακομα και στα αγγλικα,δεν υπαρχει σε κανενα αλλο εργο στην ιστορια του παγκοσμιου κινηματογραφου,γιατι απλα,σε καμια αλλη ταινια δεν μαθαινει κανενας την ΛΟΓΙΚΗ..
αλλα ας μην κουρασω αλλο, αν εχει καποιος τον χρονο και την διαθεση εχω δωσει το link..


Unknown είπε...

@maria,
1) δεν με ενδιέφερε εξαρχής η ατάκα του παρευρισκόμενου.Αλλο ηταν το ουσιώδες .Οτι ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιλούσε για άδοξο τέλος ,αυτη επισήμως δήλωσε οτι η ανασκαφή
συνεχίζεται και οτι εχει πολυ δουλειά ακομη.Αυτο μετέδωσε με αναλυτικότατα report.Η στιχομυθία της ηταν σαν παραλειπόμενο .Ομως διαπιστώνω οτι η athinafoivos που εχει το βιντεάκι δεν αντέκρουσε τα ουσιαστικά παρά μονο στάθηκε στην ασήμαντη για μένα στιχομυθία ,την οποία και δέχθηκα.Για το in situ μνημείο δεν ακουςα κατι ομως που ανέφερε και το οποίο υπονοεί πολλα....ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ.ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ site και τον τύπο που παίζει δια των ανταγωνιστών της το παιχνιδι του και μην με αδικείς.
2)σου έστειλα αναλυτικό report στο mariakouail12@gmail.com την1/11/2014 και ωρα 8:35μμ .Δες και πες μου.αν συνεχίζεις να έχεις θέμα, το κάνω Copy paste και τα μαθαίνει όλος ο κόσμος κατι που ομως δεν θα ήθελα...
Υ.Γ.δεν ειναι μονο στο μυαλό της.Για Ρωξάνη ξεκίνησε αλλα άλλαξε το πράγμα στην πορεία.Επαναλαμβανω οτι παρά πολλα δεν ειναι γνωστά...



Effie είπε...

@ ιοαννα, @ παυλος
Ευχαριστούμε για την εξαιρετική παραπομπή σχετικά με το θερμό αέρα που υποβοηθά στο άνοιγμα θυρών (έξω-μέσα και μέσα-έξω, ιδιοφυής τρόπος στην απλότητα του-, πολύ χρήσιμη γνώση!συνεχώς μαθαίνουμε σε πολλά πεδία στο ιστολόγιο (εντατικό μάθημα ιστορίας με πολυθεματικές προεκτάσεις είναι).
@kostas
δύσκολο το βλέπω να άναψαν φωτιά στο ψηφιδωτό-τέτοιο έργο τέχνης! Αν το είχαν δε κάνει τυμβωρύχοι που γνώριζαν το "κόλπο" με τον θερμό αέρα, θα είχε μαυρίσει το τμήμα που αποκολλήθηκε (μας είπαν ότι το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από μεγάλα κομμάτια και μπορεί να αποκατασταθεί, χωρίς να αναφέρουν υποψία χρήσης φωτιάς).
@ thanos
βρήκαν ήδη το λαιμό της 2ης σφίγγας, σου λέει κάτι αυτό; ο ίδιος ο Εμπεδότιμος είχε πει ότι μπορεί να βρεθεί και το 2ο κεφάλι.
@giorgos
Ευχαριστώ για την πληροφορία με 5% αύξηση βάρους. Να δούμε πόσο θα μας πουν για το τελικό βάρος του θυρόφυλλου....

Unknown είπε...

@george,
Έλαβα το Mail σου.μελετω και σχολιάζω οsονουπο σευχαριστω παρά πολυ φίλε μου.
@pelleus V,
Γιατρέ μου ετσι νομιζω να ειναι .Την ταινία που λες την είχα δει πιτςιρικας στο σινεακ.Εννοειται οτι μου εξάπτεις το ενδιαφέρον ..Ως προς την κατασκευή ιστορίας θα αναδημοσιεύσω σε λίγο κατι πολυ ενδιαφέρον....

Olga είπε...

Ο Δεινοκράτης συμμετείχε στο σχεδιασμό του ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο.Άρα αυτή η κατασκευή για το άνοιγμα των θυρών θα του ήταν γνωστή.

maria είπε...

@konstantinos kairis

Τη λέξη παραπληροφόρηση δεν τη χρησιμοποίησα κακοπροαίρετα για να σας προσβάλλω, ίσα ίσα είπα πέφτω από τα σύννεφα για να δείξω την απογοήτευση και το παράπονο μου. Νόμιζα ότι το είπε έτσι ακριβώς (που αυτό μεταδώσατε εκείνο το βράδυ -και κακώς κατά την ταπεινή μου γνώμη-) και είχα χαρεί πολύ!
Δεν είναι ανάγκη να κάνετε τίποτα copy paste,σέβομαι και εκτιμώ το ότι απαντήσατε στο email και ας μην έχω και το video της βραδιάς (που γι΄αυτό είχα την αγωνία και προσμονή)
Δε θέλω να απαντήσω σε άλλους που σχολίασαν, θεωρώ ότι δεν τους αφορά και κακώς απαντούν στη θέση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου γιατί ίσως με τα σχόλια τους ορισμένοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά χωρίς να το θέλουν.
Το ότι έγινε αυτή η λάθος ΄μετάδοση' και το σχολίασα δε σημαίνει ότι ακυρώνω την πορεία και την προσωπικότητα κανενος.

ιοαννα είπε...

Olga, καλό !!!! Είναι μιά εικασία και μίλησαν για αποκόλληση ψηφίδων.... που βρέθηκαν !...Όχι για εξαφάνιση !

Θεανώ είπε...

@Kostantinos Kairis

"Το ξέρεις το:ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ
Και Το:ΕΡΕΥΝΑΤΕ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ τι συζήτηση βγάζουν γενικά."

Λίγο ατυχές το παράδειγμα αφού το μεν πρώτο προέρχεται από το κοράνι ενώ το δεύτερο από την καινή διαθήκη και νομίζω ότι τα δύο βιβλία απέχουν πάρα πολύ στις θέσεις τους.

Unknown είπε...

Ρε παιδιά για να ξεκαθαρίσουμε κατι .Η Περιστερη δήλωσε επισήμως οτι η ανασκαφή συνεχίζεται και έχουμε πολυ δρόμο ακομη.Το blog μας το δώσε live παγκοσμίως όταν όλοι οι δημοσιογράφοι το καταπιάνε.Ολοι στον τύπο χτυπιούνται οτι τελειώνει η ανασκαφή .ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2014-2020;;;;;
Είδατε πουθενά να δια ψεύδεται η Περιστερη;
είπαμε :εδω δεν αφήνουμε να πέσει τίποτε κΤω .Και η διόρθωση της athinasfivos σε μένα ειναι στο αυτό πνεύμα και χαίρομαι πολυ γιαυτο.
Ξέρετε κατι;Πολλοί το περνάτε στραβά το πράγμα γενικώς .Δωστε μας κάποια ιστορική χαραμάδα,κάποια ερμηνεία των πηγών ,ψάξτε λίγο και διαβάστε ,δώστε τεχνικές αναλύσεις, δείξτε παρατηρητικότητα.Αυτο γίνεται εδω τόσο καιρό με καταπληκτική ακρίβεια .μεχρι και τα αγγλικά μας ακόνισαμε.Αν σας ενδιαφέρει μονο να κράζετε ,δεν κάνετε για εδω,Συμπαθητικά και έντιμα το εννοώ.....

Unknown είπε...

@θεανω
Νομιζω το πίστευε και μη έρευνα ειναι απο την Παλαιά Διαθήκη...

Unknown είπε...

@μαρια,
Οκ καλή μου εμπεδοτιμιτσα Μαρια,
Απλα,επιμένω στα ουσιώδη,κατα την άποψη μου, της δήλωσης της που διέψευσαν ολες τις Κασσανδρες εκείνης της στιγμής...εγω δεν παρεξηγούμαι απο τίποτε.Αλλωστε εμείς σπορ κάνουμε.Αλλοι που το εχουν ως επάγγελμα τα κάνανε μαντάρα.Καρτουν σκέτα κατάντησαν...

Θεανώ είπε...

@kontantinos kairis

κι όμως είναι από το κοράνι. Πάντως είναι συνηθισμένο "σφάλμα" να αποδίδεται η φράση στη καινή ή παλαιά διαθήκη γιατί επικράτησε η φράση να λέγετε από τους έλληνες χριστιανούς οι οποίοι με τη σειρά τους την αντέγραψαν από τους τούρκους μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια τις οθωμανικής κατοχής.

kiki είπε...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΑ 28/10 και στην παράγραφο 6

"Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη."

νομίζω ότι κρύβεται και το κλειδί. Τι θέλω να πω με αυτό μπορεί όλοι να κάνουμε λόγο για το μεγάλο σεισμό του 500 κάτι μ.χ. (δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία) που άλλαξε και το ρου του Στρυμόνα αυτό δε σημαίνει ότι δεν έγιναν άλλοι σεισμοί προγενέστερα. Μη ξεχνάμε ότι σχετικά κοντά είναι οι λίμνες μεγάλη και μικρή Βόλβη που ακόμα και στις μέρες μας δίνουν πολύ δυνατούς σεισμούς . οπότε θα μπορούσε κανείς να κάνει και το εξής σενάριο: Σε κάποιο σεισμό πριν την κατάχωση του μνημείου να έσπασαν όλα αυτά που βρίσκουμε σήμερα σπασμένα και που είναι και τα ποιο ευαίσθητα μέρη του. Οι άνθρωποι της εποχής βλέποντας την καταστροφή να μετέφεραν όλα τα σπασμένα κομμάτια κοντά στη σπασμένη πόρτα μέσα στον Θ3 να κατέβασαν το κεφάλι της σφήγκας ( έτσι και αλλιώς είναι ένθετο) που δεν έπαθε κάτι για το προστατεύσουν και αυτό στο εσωτερικό και να σφράγισαν μετά τον τάφο. Στη συνέχεια με το μεγάλο σεισμό του 500…κάτι να έγινε όλη η αναταραχή του Θ3 σύμφωνα πάντα και με τα βίντεο που μας έδειξε και ο @ Evangelos Christodoulou μαζί με την υποχώρηση του δαπέδου.

Unknown είπε...

@plapoutas,
Σε βλέπω πολυ ανυπόμονο.
Θα σου δώσω κατι ,αλλα σαν χρησμό:
Ο Kostas στο blog , απο χθες το βραδυ πρέπει να κοιτάζει πίσω του και να φυλάγεται γιατι καταλαβε πολλα....Ο Τιβέριος τον ψάχνει για να τον σουβλισει!!!!!!!!
Υ.γ. η παρατηρητικότητα που λέγαμε....
Υ.γ2:η Κερκηνιτιδα δεν ηταν λίμνη .Ηταν μεγάλο έλος
(Εξού και η πολυ μεγάλη ελονοσία στη περιοχή αλλα κΑι η μεγάλη εμφάνιση στίγματος μέςογειακης Αναιμιας στους πληθυσμούς εκει)με οτι συνεπάγεται αυτό...
ΥΓ 3.εγω επαναλαμβάνω οτι βλέπω Ηφαιστιωνα στον τάφο και ελπίζω να δω το Δίδυμο Ισαλεξανδρος και Αλεξανδρος οπως ηταν εν ζωη.. .Μονον του Αλεξ δεν βλέπω, δεν το παράγω λογικά απο πουθενά...

Unknown είπε...

@θεανω,
Μάλιστα.πολυ ενδιαφέρον.Ε τότε πράγματι άκυρη η φράση μου.Βεβαια, φιλοσοφικά το αναλύω και συγκρίνω τις κουλτούρες...

Unknown είπε...

Αναδημοσιεύω ορισμό για να καταδείξω πως γράφονταν η ιστορία σε εκείνους τους χρόνους και για να προάγω το ΕΡΕΥΝΑΤΕ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ:
Αργυράσπιδες: εμφανίσθηκαν στους στρατούς των Διαδόχων μάλλον από μετωνομασία των υπασπιστών, αλλά πολλοί συγγραφείς τους τοποθετούν στη στρατιά του Αλεξάνδρου, ίσως διότι αρκετοί απ’ αυτούς φέρεται να υπηρέτησαν και υπό τον Αλέξανδρο. Οι δύο Ρωμαίοι ιστορικοί κατά τη συνήθειά τους δημιούργησαν και την ιστορία για το λόγο, που πήραν αυτό το όνομα. Υποτίθεται ότι πριν εισβάλει στην Ινδία την άνοιξη του 327, ο Αλέξανδρος διακόσμησε με χρυσό και ασήμι τις ασπίδες, τους θώρακες και την ιπποσκευή των στρατιωτών του, κατά τον μεν Κούρτιο επειδή οι Ινδοί στρατιώτες άστραφταν από τον χρυσό και το ελεφαντόδοντο κι εκείνος δεν ήθελε να θεωρηθεί η στρατιά του κατώτερη σε τίποτα, κατά τον δε Ιουστίνο για να συμβαδίζει η λαμπρότητα του οπλισμού των στρατιωτών του με τη λαμπρότητα των επιτευγμάτων του.
Πηγή:alexanderofmacedon.info
Δεν ηταν και δα και members of foundations ουτε univerisities όλοι αυτοί οι ιστορικοί....

Unknown είπε...

Μια ερώτηση ρε παιδιά, αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει. Ο λεγόμενος Μακεδονικός Νόμος ως αναφορά τους νεκρούς, τι ακριβώς περιλαμβάνει ?
Θα εξηγήσω μετά γιατί η ερώτηση.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@Kostas Georgiadis

Κοτταρίδη Α., "Το έθιμο της καύσης και οι Μακεδόνες. Σκέψεις με αφορμή τα ευρήματα της νεκρόπολης των Αιγών" LINK

Unknown είπε...

@Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου

Thanks

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Το Γαλλικό περιοδικό Archéologia στο τεύχος Νοεμβρίου, σε ειδικό άρθρο του για την Αμφίπολη, αναφέρεται εκτενώς στην προσέγγιση μου για τον τάφο της Αμφίπολης.

http://www.archeologia-magazine.com/numero-526/rhodes-un-joyau-mediterranee/amphipolis-d-autres-merveilles-apparaissent.37071.php#article_37071

Unknown είπε...

@ Kostas Georgiadis

Αν δεις στις τελευταίες σελίδες (στο τέλος της σελ. 14), αναφέρει ότι το μυθικό αρχέτυπο της καύσης είναι ο Ηρακλής. Έτσι λοιπόν και οι Τημενίδες βασιλείς κάνουν ό,τι μπορούν να θυμίζουν τη σχέση τους με τον πατρώο Ηρακλή.

Unknown είπε...

Αγαπητοί φίλοι,θέλω να σας θυμίσω ότι εκείνη την εποχή στη περιοχή δεν υπήρχε το ποτάμι ,ο Στρυμονας.Υπήρχε λίμνη,η λίμνη Κερκινίτιδα.Ο ποταμός Στρυμόνας υπήρχε μέχρι του σημείου του χωριού Κ.Καμήλας(κοντά στις Σέρρες)όπου και χυνόταν στη λίμνη Κερκινίτιδα.Στο σημείο της Αμφίπολης λοιπόν ,όπου υπήρχε η λίμνη,υπήρχε και ''δίαυλος''που επικοινωνούσε η λίμνη με τη θάλασσα.Η αποξήρανση της λίμνης έγινε το 1935,οπου και διανοίχθηκε και χαράχθηκε η διαδρομή του ποταμού Στρυμόνα(τότε βρέθηκαν τα κομμάτια του Λέωντα).Η απόσταση μεταξύ λίμνης (και σημερινού Στρυμώνα) με τον τύμβο,ειναι 200 μέτρα το πολύ.

Unknown είπε...

Λοιπόν, η απορία μου είναι η εξής:
Ο Παυσανίας μια εκ των πηγών λέει ότι ο Μ.Α. ετάφη σύμφωνα με τον Μακεδονικό Νόμο. Σε αυτόν τον Νόνο δεν περιλαμβάνεται και η μεταφορά του νεκρού στην γενέτηρά του ? Δηλαδή όπως έκανε ο Πτολεμαίος με τους νεκρούς αξιωματικούς του Περδικα ?
Γιατί λοιπόν απορρίπτεται με τόσο σθένος η θεωρεία να βρίσκεται ο τάφος του Μ.Α. στην Μακεδονία ?

Unknown είπε...

@ Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου

Ευχαριστώ για την καθοδήγηση. Θα το μελετήσω γιατί είναι όντως ενδιαφέρων.

Unknown είπε...

@ Νιόβη Β.
3 Νοεμβρίου 2014 - 2:39 μ.μ.
Δεν αναφέρομαι σε εκ των έσω πληροφόρηση. Μετέφερα αυτό που έγραψε ο χρήστης kairis
@ hylap-vn
3 Νοεμβρίου 2014 - 4:32 μ.μ.
Τα σχόλια Νακαση περί «εγκλημάτων κατά την ανασκαφή» φανερώνουν σίγουρα καποια έλειψη τακτ …να το πω κομψά. Μην τους «τσουβαλιάζεις» βέβαια όλους..

Unknown είπε...

@maria,
Δεν εννοώ εσένα για τις παρατηρήσεις που κάνω ,για να μην παρεξηγούμαστε και χωρις λογο ,απλα κάποιοι καλυπτόμενοι πίσω απο τα ψευδώνυμα τους δεν ειναι καλοβουλοι.Απλα το παράκανανουνε.Εμεις χαιρόμαστε εδω πανω απο όλα ,δεν χρειαζόμαστε κακόψυχους .Αυτα!!!!
@εμπεδοτιμε.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την δημοσίευση.Παγκοσμιου κύρους περιοδικό.
Απογειώνεσαι. .Σε βλέπω δίπλα στην Μενδώνη σε λίγο καιρό!!!

Ioannis Papadopoulos είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Θα μπορούσες μήπως να εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν περιμένεις να βρεθεί το κεφάλι της δεύτερης σφίγγας;
Βάσει ποιου συμβολισμού;
Πάντως έχουν βρει κομμάτι του ( το λαιμό μήπως; ) από όσο κατάλαβα.

Effie είπε...

@ empedotimos
Θερμότατα συγχαρητήρια για την προβολή της θεωρίας, και σ' ανώτερα(= επιβεβαίωση της), με ειλικρινέστατες ευχές!

@ Εννέα οδοί: Πολύ χρήσιμη η διευκρίνιση μεταξύ απόστασης της λίμνης και του τύμβου στα 200.Σύμφωνα με τον κ. Μπελογιάννη: http://www.xronometro.com/amfipolis-mpelogiannis/ Είναι πιθανό με το μεγάλο σεισμό του 597 μΧ (6.8 Ρίχτερ αν θυμάμαι καλά) που είχε επίκεντρο την Αμφίπολη, ο σχετικά μικρός όγκος νερού της λίμνης μπορεί να υπέστη μεγάλη διατάραξη (όχι το κλασσικό «τσουνάμι» της θάλασσας αφού δεν είναι τόσο κοντά η θάλασσα, αλλά δημιουργία ασυνήθιστα ψηλών κυματισμών) και να εισχώρησαν με ορμή νερά με αμμώδες χώμα της λίμνης από εκεί προς κοντινές κοιλότητες, μία εκ των οποίων ήταν και ο τύμβος. Με την αποξήρανση της λίμνης περί το 1930 σιγά-σιγά στέγνωσαν τα εισερχόμενα χώματα. Τι θα εξηγούσε αυτό; 1) Την "αδιατάρακτη" όψη του αμμώδους χώματος στον τάφο (λεία επιφάνεια λόγω προηγούμενης ύπαρξης νερού), 2) την εύρεση τμημάτων της χαίτης του λέοντα ο οποίος ήταν τοποθετημένος κοντά στο ποτάμι, στον πρώτο θάλαμο (νομίζω-αν είχαν σπάσει θα μπορούσαν να έχουν συμπαρασυρθεί), 3) την ύπαρξη σκελετού κύκνου-το πτηνό ίσως εγκλωβίστηκε στα ανακατεμένα, λασπώδη (με μεγάλο ιξώδες για να επιτρέπουν πτήση) νερά της λίμνης με το σεισμό και πνίγηκε, ενώ με την ορμή εισόδου των νερών στον τάφο παρασύρθηκε εντός. Είναι απλά μια θεωρία: νομίζω η εξέταση δείγματος εδάφους για σύσταση και χρονολόγηση μπορεί στο μέλλον να επιβεβαιώσει ή να καταρρίψει αυτή την άποψη (την οποία δεν έχουν ασπαστεί οι αρχαιολόγοι νομίζω).

Unknown είπε...

@νιοβη,
Ετσι ειναι το επιβεβαιώνω .Η Παπαδόπουλου τα βλέπει όλα λέξη λέξη.τους κούφανε ο axel Mundi...

Unknown είπε...

Αφού η καθίζηση είναι δυτικά προς κέντρο και το όρυγμα έχει μέσα άμμο -που σημαίνει πως εκεί δεν μπορεί να έχει γίνει καθίζηση- τότε να αναμένουμε σκάλα δίπλα του; στα δυτικά;

Effie είπε...

@empedotimos:
δεν μας αφήνει να το διαβάσουμε το περιοδικό, μόνο μια τόση-δα περίληψη μας δίνει... Θα το ψάξω (Kauffmann?)

Θεανώ είπε...

@konstantinos kairis

εννοείται ότι και εγώ το ανέφερα για το ενδιαφέρον του πράγματος και όχι γιατί δεν ήταν αντιληπτή η έννοια που ήθελες να αποδώσεις στη φράση. Έτσι για να μαθαίνουμε και κάτι παραπάνω.

Θα ήθελα να κάνω και μια πρόταση στους συνομιλητάς του μπλογκ: όσο περιμένουνε νέες ανακοινώσεις τι θα λέγατε να ποστάρουμε κάποιες από τις ομιλίες ή φράσεις του ΜΑ για να τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από το δικό του λόγο και να προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητά του;

M G είπε...

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ.Α.
(από komvos.edu.gr)

Το μυθιστόρημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η διάδοση του μύθου του Αλεξάνδρου, η παγκοσμιότητά του, οφείλεται στις πολλαπλές μεταφράσεις που γνώρισε η έκδοση του Ψευδοκαλλισθένη. Το πρώτο χειρόγραφο, που αποτελεί την εξέλιξη του μυθικού υλικού γύρω από τον Αλέξανδρο και τη βάση για το Mυθιστόρημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (1993), χρονολογείται από τον 3o αιώνα μ.Χ., εποχή που υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον για τη ζωή των αγίων, των σοφών και των θαυματοποιών. Μεταφράστηκε στα Λατινικά τον 4ο αι. και εκδόθηκε στις εξής γλώσσες: αρμενική, αραβική, αιθιοπική, παλαιοπερσική, βυζαντινή, προβηγκιακή, γαλλική, γερμανική, ισπανική, φλαμανδική, αγγλική, δανική, σουηδική, ισλανδική, σερβική, βουλγαρική, ρουμάνικη, βοημική, πολωνική, ρωσική, νεοπερσική, ανατολουτουρκική, δυτικοτουρκική, ινδική, μαλαίικη και γιαβανέζικη, και σκοτική, ιταλική, τσέχικη, μαγυάρικη, εβραϊκή, ισπανοαραβική. Μέσα από τις πολλαπλές μεταφράσεις και αφηγήσεις του Μυθιστορήματος, οι μύθοι του Αλεξάνδρου ενσωματώθηκαν στους θρύλους της κεντρικής Ασίας, επηρέασε την αραβική λογοτεχνία, τις απεικονίσεις σε στασίδια και οροφές αγγλικών καθεδρικών ναών (Γουέλς και Γκλόστερ), διαδόθηκε στη χριστιανική Αιθιοπία, και περίπου μέχρι τον 16ο αι. έφτασε η δημοτικότητά του σε όλες τις χώρες και τις τάξεις. Γι’ αυτό σώζεται μεγάλος αριθμός πολύτιμων εικονογραφημένων χειρογράφων του μύθου. Ενδεικτικό, επίσης, της τεράστιας δημοτικότητας του Αλέξανδρου αποτελεί το γεγονός ότι, όταν τον 14ο αι. εισάγονται στην Ευρώπη τα τραπουλόχαρτα από την Ανατολή, ο Αλέξανδρος μαζί με τον Δαυίδ, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Καρλομάγνο έδωσε το όνομά του σε έναν από τους τέσσερις ρηγάδες της τράπουλας, το ρήγα σπαθί. Σε αυτά τα τέσσερα τραπουλόχαρτα, συναντώνται ο ελληνικός και ρωμαϊκός κόσμος, η Ευρώπη που πήγαινε να δημιουργηθεί και το ανατολικό θρησκευτικό της υπόβαθρο.
ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ

M G είπε...

Συνέχεια από το προηγούμενο

Η τεράστια διάδοση του Μυθιστορήματος εξηγεί τις παραλλαγές του, που καθορίζονται από τις εθνικές και τις θρησκευτικές παραδόσεις του κάθε λαού, και τις «μεταμορφώσεις» του προσώπου του Αλεξάνδρου, στο πρόσωπο του οποίου συνενώνονται τα χαρακτηριστικά πολλών μυθικών προσώπων, παλαιότερων και νεότερων: «Κάθε εποχή κατασκευάζει τον δικό της Αλέξανδρο: η εβραϊκή παράδοση τον κάνει δάσκαλο και προφήτη, οι μεταγενέστερες ελληνική και συριακή παραλλαγές τονίζουν την όλο πίστη υπακοή του στον Θεό· στον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα αποτελεί υπόδειγμα του γενναίου ιππότη· για τους Πέρσες είναι, κατά μία εκδοχή, ο Σατανάς, επειδή κατέστρεψε τους βωμούς της Ζωροαστρικής θρησκείας, ενώ στους επικούς συγγραφείς είναι ο νόμιμος βασιλιάς της Περσίας, επειδή στην πραγματικότητα είναι γιος του Δαρείου και όχι του Φιλίππου· για τους σύγχρονους Έλληνες είναι ένας από τους σχεδόν μαγικούς εκπροσώπους της Ρωμιοσύνης, άρχοντας των καταιγίδων και των νεράιδων».

«Ο μαθητής του Σταγειρίτη γίνεται σαν ένα είδος μεσαιωνικός μάγος, με υπερφυσικές γνώσεις, που συνδυάζει τη σοφία του Σολομώντα με τη θεόπνευστη αποστολή ενός προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης ή της Αποκαλύψεως».

Ο Αλέξανδρος, διατηρώντας τα κύρια χαρακτηριστικά του βασιλιά μπλεγμένα με φανταστικά, παρουσιάζεται άλλοτε ως όργανο του θυμού του Θεού εναντίον των Περσών (Δανιήλ, Ζ, 6· Η, 3-26· ΙΑ, 3-45)[7] ή ευσεβής χριστιανός που υπηρετεί το κήρυγμα της εκκλησίας, άλλοτε ως φοβερός μουσουλμάνος και άλλοτε ως φράγκος ιππότης του κύκλου του Καρλομάγνου που τροφοδοτεί την πολιτική προπαγάνδα. Πάντα όμως είναι κατακτητής, ταξιδιώτης και θαλασσοπόρος, ενώ οι περιπέτειές του, πραγματικές και φανταστικές, θυμίζουν αυτές του Οδυσσέα και του Ηρακλή. Τέλος, ο πρόωρος θάνατός του τον καθιστούσε και ένα διδακτικό παράδειγμα για το πού οδηγεί η ακόρεστη επιθυμία και πόσο μάταιη είναι η ανθρώπινη φιλοδοξία.

Το Μυθιστόρημα, κράμα ιστορισμού και διδακτισμού, ηθικού και θεολογικού, φαίνεται ότι καταλάμβανε στη Μεσαιωνική Ευρώπη και στην Ασία τη θέση που κατείχαν η Ιλιάδα και η Οδύσσεια στον αρχαίο κόσμο. Και ενώ από τη μια μεριά παρουσιάζει ένα σταθερό πυρήνα (τα κοινά σε όλους τους μύθους χαρακτηριστικά του Αλέξανδρου) από την άλλη έχει ανοιχτή και ελαστική δομή που επιτρέπουν τις «μεταμορφώσεις» του, μέσα από τις οποίες ο κάθε λαός τον ενσωμάτωσε στη δική του θρησκεία και την εθνική του ιστορία, με αποτέλεσμα ο Αλέξανδρος του μύθου μόλις που θυμίζει τον Αλέξανδρο της ιστορίας. Το γεγονός ότι «όλοι όσοι έγραψαν για τον Αλέξανδρο προτιμούσαν το θαυμαστό από το αληθινό» (Στράβων, 2.1.9), καθιστούσε σαθρή την ιστορική πραγματικότητα, επέτρεπε τον «συγκρητισμό» και οι λαοί είχαν την αίσθηση ότι υπήρχε κάτι κοινό μεταξύ τους που όμως ο καθένας το μετέπλασε με βάση το δικό του πολιτισμικό υπόβαθρο. Ενώ δηλαδή ο μύθος γινόταν παγκόσμιος, διατηρούσε πάντα μια εθνική και θρησκευτική ταυτότητα (Αλέξανδρος ο Έλληνας, ο Χριστιανός, ο Εβραίος, ο Πέρσης).

Θεανώ είπε...

@effie

Η Κερκινίτιδα έφτανε περίπου μέχρι το σημείο που περνάει τώρα ο δρόμος, κοντά στους πρόποδες του πυραμοειδούς λόφου.
Το υψόμετρο εκεί είναι γύρω στα 15μ ενώ στην είσοδο του τάφου είναι περίπου 85 με 90 μέτρα. Τα κύματα τα οποία λες πρέπει να είχαν ύψος τουλάχιστον 70μ. Φαντάζομαι να καταλαβαίνεις ότι αυτό δε γίνεται με τίποτα. Αν όχι μπορώ να στο εξηγήσω αναλυτικότερα για να τελειώνει επιτέλους αυτή η θεωρία που πραγματικά είναι πέρα για πέρα αντιεπιστημονική.

Θανάσης Χ# είπε...

http://www.archeologia-magazine.com/numero-526/rhodes-un-joyau-mediterranee/amphipolis-d-autres-merveilles-apparaissent.37071.php#article_37071

Amphipolis, d'autres merveilles apparaissent

Auteur : Károlyi-Papachristopoulos (É.)

Magazine : Archéologia n° 526 Page : 6-9

Mosquito Killers clothing είπε...

Αποσπάσματα απο τα δελτά τύπου:
Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. ΣΩΖΟΝΤΑΙ τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους.
Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ της υποκείμενης επίχωσης.
Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ ΥΠΗΡΧΕ δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου.
θα ήθελα μία απάντηση (προσοχή στις λέξεις με τα κεφαλαία)για το αν ο οριζόντιος διαφραγματικός ήταν ελλιπής (στο κέντρο αυτή τη φορά) όπως και οι προηγούμενοι καθώς και μία ερμηνεία για το ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ

Unknown είπε...

Τα φτερά των σφιγγών είναι φτερά χρυσαετού ή βασιλαετού σύμφωνα με τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα ερετικά φτέρα των ευρημάτων .Στους Ελληνιστικούς χρόνους ο αετός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως σύμβολο ισχύος από τον Μέγα Αλέξανδρο .

Θανάσης Χ# είπε...

Auteur Constantin Papachristopoulos

http://fr.wikipedia.org/wiki/Constantin_Papachristopoulos

aekara είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=02JBVAJc4i4 Απο 24'40 εως 26'00,τι ενοει?οτι ενω εσυ εχεις την σωρο του Μακεδονα η σποδος των βασιλεων(η τεφρα) βρισκεται κατω απο ενα περι οικοδομημενο ορος?η οτι ενω εσυ λες οτι φυλας τον Μακεδονα σε ενα αντρο η τεφρα του βασιλεια βρισκεται κατω απο ενα ορος?http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1536985 ασε που εχει και σκαλοπατι εκει που ακουμπαει κατι που μοιαζει με σιδερο μεσα στην ταφρο.Στο χωριο μου λενε οτι "οπου αργει ο πραματευτης κακα μαντατα φερνει"που στην περιπτωση μας μαλον δεν ισχυει γιατι και φυσωντας θα την ειχαν αδειασει την ταφρο.

Θανάσης Χ# είπε...

Λάθος μου έχει πεθάνει είναι άλλος

Θανάσης Χ# είπε...

Το πιθανότερο να είναι
Auteur : Károlyi-Papachristopoulos (É.)
Élisabeth Károlyi-Papachristopoulos

http://fr.wikipedia.org/wiki/Tombeau_d%27Amphipolis

Unknown είπε...

@Μ. Killers

ολίσθηση χώματος-καθίζηση, το χώμα ολισθαίνει ... τι δεν καταλαβαίνεις;

1.Έχω γράψει σε ένα προηγούμενο σχόλιο, ότι η καταστροφή του τρίτου θαλάμου πιθανώς δεν προήλθε από σεισμό αλλά από καθίζηση του εδάφους.
2. Οι ανακοινώσεις δεν βοηθάνε πάρα πολύ. Προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε. Όπως βλέπεις η λέξη ΣΑΦΗΣ ανθρώπινη ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δεν λέει κάτι σε πολλούς χρήστες που θεωρούν ότι δεν υπάρχει σύληση.
3. ΥΠΗΡΧΕ δάπεδο από πωρόλιθους που έχει επίχρισμα (σοβάτισμα) πιθανώς πάνω σε άλλο υλικό. Τα έχω γράψει πάλι σε προηγούμενο σχόλιο. Έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπήρχε δάπεδο που έχει αφαιρεθεί το υλικό του. Αλλά όπως είπα, είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσουμε τι λένε τα δελτία τύπου. Σε αυτό συμφωνούμε ΟΛΟΙ.

Effie είπε...

@ θεανώ
τη θεωρία αυτή διατύπωσε επιστήμονας, ο κ. Μπελογιάννης, και έκανα μιά σκέψη. Αντι-επιστημονικό; όχι για μένα, αλλά ότι πεις. Μπορείς να αποδείξεις ότι ίδιο ήταν τότε το επίπεδο της τώρα αποξηραμένης λίμνης με αυτό που αναφέρεις εσύ; εγώ όχι, γεωλόγος δεν είμαι, αλλά παραθέτω το επιχείρημα του κ. Μπελογιάννη:
“Σ ένα ισχυρό τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό στα τέλη του 6ου μετά Χριστόν οφείλεται η μεταφορά της άμμου. Αφορμή αυτού του προβληματισμού αποτέλεσε μη γκραβούρα γάλλου περιηγητή Espirt Mariet Coysinery που απεικονίζει την περιοχή της Αμφίπολης το 1831. Εκεί φαίνεται καθαρά ότι η λίμνη Κερκινίτιδα έφτανε μέχρι την είσοδο του τάφου που είναι σήμερα. Η λίμνη φαίνεται ως παρακλάδι του Στρυμόνα. Μελετώντας την σεισμική δραστηριότητα της περιοχής εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι τα φυσικά φαινόμενα έπαιξαν σημαντικό ρόλο πριν από χιλιάδες χρόνια”.
Δεν το δέχεσαι, ΟΚ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επιστημονικό. Μπορεί βέβαια να είναι λάθος, δεν αντιλέγω. Αλλά ότι αναφέρθηκαν από τον κ. Μπελογιάννη επιχειρήματα είναι γεγονός. Δεν υποχρεώνεται κανείς να ασπαστεί τη θεωρία, σωστά;

Andreas72 είπε...

ΕΤΣΙ!!! Χίλια ευχαριστώ στην κυρία, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ, ΡΕΝΑ ΠΕΠΠΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ.
Παρακάτω η δήλωση της στο Έθνος, αφού την ρώτησαν για την γνώμη της:
"ΡΕΝΑ ΠΕΠΠΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δεν επιτρέπεται να κάνουμε προβλέψεις
Πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο εύρημα και περιμένουμε όλοι να μάθουμε πώς θα τελειώσει αυτή η ανασκαφή. Πώς θα μελετηθούν τα αντικείμενα που έχει δώσει η ανασκαφή. Τι άλλο θα μπορούσε να πει κανείς σαν να μαντεύει πράγματα εφόσον δεν είναι ο ανασκαφέας; Αυτό με προβληματίζει στο ερώτημα καθώς είμαι κι εγώ ανασκαφέας. Γνωρίζω τη μέθοδο με την οποία γίνονται οι ανασκαφές και εκπλήσσομαι με το ερώτημα. Υπάρχει μια τεχνική της ανασκαφής την οποία έχω διδάξει 13 ολόκληρα χρόνια στους φοιτητές. Αυτή λοιπόν η τεχνική μάς λέει ένα πράγμα: όταν αρχίζεις μια ανασκαφή πρέπει να συγκεντρωθείς σε ένα σύστημα με το οποίο σκάβεις μέχρις ότου την τελειώσεις. Και όταν τελειώσεις την ανασκαφή με όλα τα στρωματογραφικά θέματα τα οποία θα συγκεντρώσεις και θα μελετήσεις, θα πάρεις τα κινητά και τα σταθερά ευρήματα. Υστερα από μελέτη θα φτάσεις στο συμπέρασμα ως αρχαιολόγος.
Από πλευράς επιστημονικής δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Αυτή είναι η επιστημονική τεχνική της ανασκαφής. Δεν μας επιτρέπεται ως επιστήμονες να προβλέπουμε. Είναι έξω από την επιστημονική δεοντολογία. Υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος την οποία δεν είδα πουθενά στα δημοσιεύματα. Είναι όπως αυτός που είναι μπροστά στο μικροσκόπιο της παρατήρησης και δεν περιμένει να δείξει κάτι, αλλά κάνει υποθέσεις. Το κοινό αγωνιά να δει τι γίνεται παραπέρα, αλλά αυτός που κάνει την ανασκαφή και έχει την ευθύνη πρέπει να φερθεί ως επιστήμων, όχι ως ο άνθρωπος που μπορεί να ανακοινώσει διάφορα πράγματα, ελπίδες κ.τ.λ. Ο καθηγητής μου Νικόλαος Κοντολέων, ο οποίος έχει αποβιώσει εδώ και πολλά χρόνια, έλεγε: «Ο,τι βγάλει η σκαπάνη. Προσέχετε ένα πράγμα, μην τυχόν πείτε κάτι για το οποίο θα πρέπει να διαψεύσετε αργότερα. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το τέλος υπομονετικά». Ετσι κι εγώ δεν θέλω να προβλέψω, γιατί οι προβλέψεις είναι έξω από το επιστημονικό έργο."
Από: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64087020

Βλέπετε φίλοι μου... Υπάρχουν και επιστήμονες που σέβονται την δουλειά τους. Δεν είναι όλοι ¨κομματικοί¨ και ¨διψασμένοι για 5 λέπτα δημοσιότητας¨

Ανώνυμος είπε...

@ Effie
Καλησπέρα
Αν μου επιτρέπετε, νομίζω ότι τσουνάμι σε λίμνη είναι πάρα πολύ δύσκολο έως απίθανο να δημιουργηθεί . Για τέτοιου ύψους τσουνάμι απαιτείται τεράστιος όγκος νερού (πχ ωκεανός)

Unknown είπε...

(https://www.youtube.com/watch?v=kR_uG0fMYUQ). Οκαθηγητής Θεόδωρος Μαυρογιάννης σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κύπρου. Τεράστιος επιστήμονας.

Andreas72 είπε...

Εγώ πιστεύω πάντως, ότι ο τάφος, δεν είναι συλημένος.
Συλημένοι τάφοι δεν δίνουν τόσα ευρήματα σε τόσο καλή κατάσταση.
Μια σύγκριση με τους συλημένους τάφους που βρέθηκαν το 2013 αξίζει.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=7&artid=172415

Προσωπική μου γνώμη, είναι ότι αν ο τάφος ήταν συλημένος, δεν θα είχε μείνει τίποτα από το ψηφιδωτό.

Effie είπε...

@ερασιτεχνης
Επιτρέπεται με τα χίλια!Στην πρώτη μου αναφορά (3/11, 7.08μμ)εγραψα ότι δεν είναι το "τσουνάμι" που συμβαίνει στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά μια μεγάλη αναταραχή στη λίμνη (σχετικά μικρός όγκος νερού) που δημιουργεί σχετικά ψηλά κύματα (δεν μιλάμε για 30 μέτρα, και 3-4 μέτρα αρκούν αν είναι πλησίον σπηλαιώδεις περιοχές σε κοντινό επίπεδο), και λασπώδη ύδατα λόγω του σεισμού και του ρηχού της λίμνης. Αν το επίκεντρο του σεισμού ήταν πράγματι στην Αμφίπολη, λογικό να ανταταράχηκαν έντονα τα νερά και να μετακινήθηκαν εισρέοντας προς κοντινά σπήλαια. Εν πάσει περιπτώσει μια υπόθεση είναι βασισμένη στην πιθανολογούμενη ΤΟΤΕ γειτνίαση της λίμνης Κερκινίδας με τον λόφο Καστά. Δεν είπα ότι είναι Η ΕΞΗΓΗΣΗ, αντίθετα ότι η εξέταση δείγματος χώματος εδώ θα δώσει πληροφόρηση τόσο για τη σύσταση του χώματος, όσο και για τη χρονολόγηση (ο σεισμός αναφέρεται το 597 μΧ. εκατοντάδες χρόνια μετά την πιθανολογούμενη χρονολόγηση του μνημείου, στα 325-300 πΧ (με την οποία συμφωνώ)).
Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διαφωνία, δεν υπάρχει ο παραμικρός δογματισμός. Θεωρίες εκφράζουμε όλοι εδώ, λιγότερο ή περισσότερο πιθανές.

Βίκυ είπε...


θεανω,

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΕΝ ΟΙ ΑΓΑΘΟΙ,ΑΛΛΟΦΥΛΟΙ ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ.
ΠΟΝΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝΤΩΝ ΤΑ ΚΑΛΑ ΕΡΓΑ,ΚΑΙ ΖΗΝ ΞΥΝ ΑΡΕΤΗ ΗΔΥ ΚΑΙ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙΝ ΚΛΕΟΣ ΑΘΑΝΑΤΟΝ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΟΥΣ...ΠΕΡΑΣ ΔΕ ΠΟΝΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩ ΜΕΝ ΑΝΔΡΙ ΟΥΔΕΝ ΔΟΚΩ ΕΓΩΓΕ ΟΤΙ ΜΗ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ,ΟΣΟΙ ΑΥΤΩΝ ΕΣ ΚΑΛΑ ΕΡΓΑ ΦΕΡΟΥΣΙ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
(ΑΡΡΙΑΝΟΣ)

Θεανώ είπε...

@effie

αν δεν κάνω λάθος μιλάς για αυτή την εικόνα: http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2014/09/305.jpg
Αν δεις σε αυτή την εικόνα η Μεσολακκιά είναι έξω από τη λίμνη δηλ πάνω από το επίπεδο της λίμνης. Το υψόμετρο της Μεσολακκιάς είναι στα 25μ δίπλα στο δρόμο και ήταν έξω από τη λίμνη. Άρα η επιφάνεια της λίμνης έχει υψόμετρο κάτω από τα 25μ. ενώ η είσοδος του τάφου είναι πάνω από τα 85μ. Δηλ και πάλι έχουμε τουλάχιστον 60μ διαφορά. Τι σόι κύμα θα ήταν αυτό που να έχει ύψος 20όροφη πολυκατοικία; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα όχι στην κερκινίτιδα αλλά ούτε και στον ινδικό ωκεανό.

Andreas72 είπε...

Μια ειλικρινή ερώτηση: Γιατί κανένας (εκτός από την Αρβελέρ), δεν αναφέρει το ενδεχόμενο, ο τάφος ή το μνημείο στην Αμφίπολη να είχε γίνει για τον Κάσσανδρο;

Unknown είπε...

Φίλε Andreas72
Ο καθηγητής Μαυρογιάννης δείνει εξήγηση https://www.youtube.com/watch?v=kR_uG0fMYUQ στο 37.20.

Andreas72 είπε...

Σε ευχαριστώ φίλε Αντώνη... Θα το δώ αμέσως.

Andreas72 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dazbaw είπε...

@Mosquito Killers clothing είπε:



[Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ της υποκείμενης επίχωσης.]

δηλαδή το όρυγμα είχε επιχωματωθεί όπως ο θάλαμος και εφόσον [έσπασε] αυτό που στήριζε την άμμο μέσα στο όρυγμα ακολούθησε το ντόμινο...

άρα είχα δίκιο που είπα ότι η κλήση της άμμου πρέπει να έχει κατεύθυνση προς τον δυτικό τοίχο...

άρα αναμένουμε σκαλιά καθόδου που καταλήγουν σε έναν ακόμη διαφραγματικό τοίχο {σπασμένο αυτή τη φορά} με τα σκαλιά να ξεκινούν από το κέντρο του 3ου θαλάμου και προς τον δυτικό τοίχο...

διορθώστε με αν κάνω λάθος...

Θεανώ είπε...

@Βικυ

ευχαριστώ και ανταποδίδω

http://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=696

xristos είπε...

Σε αναμονή των -όποιων- νεότερων από το "μέτωπο" της Αμφίπολης,σας συνιστώ να ξαναρίξουμε μια ματιά στο πρόσωπο της Περσεφόνης του ψηφιδωτού.
Και συγκεκριμένα ψηλά στη μύτη,ανάμεσα απ΄τα μάτια. Μοιάζει να έχει "στολιστεί" με κάποιες ψηφίδες, οι οποίες -λογικά- δεν θα έπρεπε να είναι εκεί.
Πράγμα που σημαίνει πως "περιγράφεται" κάποιο έθιμο,ή κάποιο "στολίδι", (παράξενο σημείο ) ή κάποιος "κωδικός" στους περισσότερο μυημένους.
Το βρήκα παράξενο και ταυτόχρονα ενδιαφέρον...

Andreas72 είπε...

Φίλε Αντώνη σε ευχαριστώ για το λίνκ. Το βίντεο θα το δω ολόκληρο αργότερα. Τώρα κοίταξα από το 37.20 που λέει ο κύριος Μαυρογιάννης, που τον εκτιμώ ιδιαίτερα, ότι δεν μπορεί να είναι του Κάσσανδρου, γιατί τότε θα έπρεπε να αρχίσει να χτίζεται μετά το 305 πχ.
Γιατί όμως αυτό να είναι επιχείρημα κατά της άποψης, ότι ο Κάσσανδρος να είναι εκείνος που θάφτηκε εκεί;
Υπάρχουν και άλλα επιχειρήματα που να καταρρίπτουν αυτήν την άποψη;

Effie είπε...

αγαπητή Θεανώ ας το σταματήσουμε εδώ. Οπωσδήποτε κάτι παραπάνω θα γνωρίζεις από τις τότε υψομετρικές διαφορές, οπότε τι να πω; ούτε γεωλόγος, ούτε ιστορικός, ούτε δογματική είμαι. Δεν είναι αρένα αντιπαράθεσης.

Enalios είπε...

@Ερασιτεχνης,Effie, Cal Gul

Καθώς είμαστε σε ένα καθαρά θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι, ενώ τσουνάμι είναι μάλλον αδύνατο να έχει συμβεί, σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων από σεισμό η κάτι άλλο τα υπόγεια ύδατα μπορεί να έχουν παίξει κάποιο ρόλο. Υποθετικά με αιτία την πλημμύρα της λίμνης υπήρξε διόγκωση του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα. Στην περπτωση αυτή πλημμύρισε ο υπόγειος χώρος που ο Εμπεδοτιμος και εγώ πιστεύω ότι υπάρχει, έσπασε ότι φραγή υπήρχε υπογείως, θύρα η άλλο, επεκτάθηκε στη σήραγγα που οδηγεί στο όρυγμα και στο τρίτο θάλαμο σπάζοντας τον οριζόντιο διαφραγματικό δάπεδο από κάτω και στην υποχώρηση του επέτρεψε τη μείωση της ποσότητας της επιχωσης του θαλάμου γεμίζοντας το όρυγμα και τη σήραγγα.

Θεωρητικά πιθανό όπως και δεκάδες άλλες υποθέσεις.

Θεανώ είπε...


@effie

εγώ λοιπόν που δεν είμαι ιστορικός, ούτε δογματική, αλλά γνωρίζω γεωλογία λόγω σπουδών και επιπλέον γνωρίζω και την περιοχή γιατί μένω πολύ κοντά μπορώ να σε βεβαιώσω για την αλήθεια των λόγων μου. Και σταματώ εδώ σεβόμενη την επιθυμία σου γιατί στόχος μου δεν είναι η αντιπαράθεση αλλά η αναζήτηση της αλήθειας.

Βίκυ είπε...

Θεανω, μπηκες στο μυαλο μου .Εχω κανει και γω αυτη την σκεψη ειδικα ενοψει των νεων ανακοινωσεων οταν η συζητηση οδηγειται σε τελμα και αναμασωνται τα ιδια και τα ιδια.(ο κυκνος ,το τσουναμι,η θυρα , η επιχωματωση, συληση η μη,οι τυμβωρυχοι,οι χριστιανοι, ο Κασσανδρος)
Ειναι λογικο βεβαια ενοσω εισερχονται καινουριοι φιλοι στην παρεα(που να ξερει ο αλλος οτι ο garasari η ο eam-b εχει ανεβει τρις-ειναι θεσει αδυνατο να διαβασει τα εκατονταδες προηγηθεντα σχολια)οποτε εκ των πραγματων υπαρχει αυτη η κουραστικη επαναληψη."Μεταβολη παντων γλυκυ"(Ορεστης-Ευρυπιδου)

Θεανώ είπε...

@Βικυ

Ξέρεις αν υπάρχουν μεγαλύτερα κείμενα από λόγους του; (εκτός από τον "όρκο" ο οποίος νομίζω είναι υπό αμφισβήτηση)

Unknown είπε...

@Βικυ @Θεανω

Ένα δείγμα του πόσο λατρευε ο Αλέξανδρος τη μητέρα του:

Όταν διάβαζε μια επιστολή του Αντίπατρου με παράπονα για την ανάμιξη της Ολυμπιάδας στα της Μακεδονίας, στράφηκε στον Ηφαιστίωνα και είπε: "Μα δεν καταλαβαίνει (ο Αντίπατρος) ότι ένα δάκρυ της μητέρας μου ειναι ικανό να γκρεμίσει όλα τα επιχειρήματά του;"

Σε μια άλλη περίπτωση διαβάζοντας αυτή τη φορά επιστολή της μητέρας του, γεμάτη με άδικες κατηγορίες εναντίον του Αντίπατρου, αναφώνησε: "Πόσο μεγάλο είναι το τίμημα για το ενοίκιο εννέα μηνών..."

Βίκυ είπε...

Το μεγαλυτερο κειμενο νομιζω οτι το διασωζει ο Αρριανος αν δεν κανω λαθος.Ειναι η ομιλια προς τους στρατιωτες και αξιωματικους οταν εκεινοι αρνηθηκαν την συνεχιση της εκστρατειας.Μικρα υπαρχουν πολλα. Δες πως τελειωνει ο Πλουταρχος την πραγματεια του "Περι της Αλεξανδρου τυχης η αρετης".Αξιζει να διαβασει κανεις τι λεει για τον Αλεξανδρο ενας τοσο πνευματικος ανθρωπος οπως ο μεγας Χαιρωνευς .Τα λογια ειναι του Αλεξανδρου.Τα ειπε στους συντροφους οταν απορουσαν και εκλαιγαν καθως ειχε τραυματιστει σοβαροτατα (στους Μαλλους;)και τους προσταζε να του τραβηξουν το βελος.
"φωναξε λοιπον δυνατα προς τους εταιρους"ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΛΟΣ,ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ,ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΦΟΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΘΑΝΑΤΟ"

Dazbaw είπε...

Πάντως ο Πτολεμαίος είχε βοηθήσει τον Αιακίδη Πύρρο όταν εκείνος κατέφυγε στην Αίγυπτο και τον βοήθησε να ανακτήσει το βασίλειό του, σαν νόμιμος συνεχιστής της δυναστείας των Αιακιδών, στην Ήπειρο...μην ξεχνάμε ότι πριν την φυγή του στην Αίγυπτο είχε φιλοξενηθεί από τον Γλαύκο τον Ιλλυριό μιας και ο Κάσσανδρος του την [φύλαγε]...οπότε από την μεριά τον Πτολεμαίων δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς πίστευαν...αντιθέτως ο Κάσσανδρος έδειχνε το μίσος του για την οικογένεια του Αλεξάνδρου που κυνηγούσε ακόμη και μεταγενέστερους Αιακίδες...

Andreas72 είπε...

@Βίκυ: Μιάς και εγώ ήμουν εκείνος που επανέφερε τον Κάσσανδρο στην συζήτηση:
Παρακολουθώ το μπλόγκ από τον Αύγουστο. Δεν θυμάμαι να υπήρχε επιχειρηματολογία κατά του Κάσσανδρου σε όλες τις δημοσιεύσεις σε αυτό το μπλογκ. Μπορεί να κάνω λάθος και θα προσπαθήσω αύριο να διαβάσω όλες τις αναρτήσεις και όλα τα σχόλια σε αυτό το μπλογκ για να είμαι σιγουρος.
Συγγνώμη ειλικρινά άμα η ερώτηση μου οδηγεί εσένα και τους άλλους φίλους εδώ να αναμασήτε επιχειρήματα.
Αλλά μια ερώτηση έχω ανεξάρτητα από το αν ο τάφος έχει σχέση με τον Κάσσανδρο ή όχι:
Γιατί όλοι έχουν τόσο απέχθεια απέναντι του; Τι διαφορετικό έκανε από την Ολυμπιάδα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, για να σταθεροποιήσει την κυριαρχία του;
Το λέω αυτό γιατί έχω την εντύπωση, ότι πολλοί δεν μπορούν να δεχθούν την πιθανότητα, ότι ο τυμβος θα μπορούσε να ανήκει σε αυτόν λόγω της απέχθειας απέναντι του.
Δεν υποστηρίζω, οτι ο τάφος ανήκει στον Κάσσανδρο. Παλεύω να μάθω γιατί αποκλείεται αυτό. Ψάχνω εδώ και 3 μέρες στο διαδύκτιο για απαντήσεις και δεν βρίσκω κανένα επιχείρημα που να με ικανοποιεί.
Εντάξει... Τώρα θα ξεκινήσω να ξεσκωνίζω τις αναρτήσεις του Εμπεδότιμου. Μπορεί να μου διέφυγε κάτι.
Δεν χρειαζέται να αναμασήσεις τίποτα.

moira είπε...

καλησπέρα στην εμπεδότιμη ομάδα!
κάποιες σκέψεις..
έχω την αίσθηση πως η ανυπομονησία μας κάνει κάποιες φορές να κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος..
κι εξηγώ τι εννοω:αναλωθήκαμε αρκετά στη προσπάθεια μας να υποστηρίξουμε πως ο τρίτος θάλαμος δεν είναι ο τελευταίος..Έχω την αίσθηση πως, λαμβάνοντας υπόψην τον περίβολο του μνημείου, αυτό εξυπακούεται!
δεν υπάρχει κανένα νόημα να φτιάξεις τόσο περίλαμπρη είσοδο σ ένα τάφο (μόνο το μέγεθος του λέοντα και των καρυάτιδων μου προκαλεί δεος) για να τοποθετήσεις το νεκρό σ ένα θάλαμο 4,5 μέτρων!
επιπλέον, αποκλείω -με βάση τη δική μου λογικήπ το ενδεχόμενο να είναι ημιτελές ταφικό μνημείο, διότι χτίζεις από κάτω προς τα πάνω, από μέσα προς τα έξω και όχι το αντίθετο!
τέλος, όσον αφορά τον υπόγειο χώρο και τη θεωρεία περί τσουνάμι κλπ..ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ, τα υπόγεια ύδατα να διατάραξαν στον υπόγειο χώρο τις ισορροπίες.Ειδικά, όταν κοντά στο ταφικό μνημείο υπάρχει λίμνη, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη ροή και τη κατεύθυνση των υπόγειων υδάτων με ό,τι μετακίνηση μπορεί αυτό να συνεπάγεται..Αυτό, σε συνδιασμό με τη σεισμική δραστηριότητα, πιθανώς να έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο χώρο που βρίσκεται κάτω από το τρίτο θάλαμο.

Επιπλέον, όσον αφορά την ύποπτη παράλειψη αναφοράς στο μνημείο, υπενθυμίζω πως σε όλα τα χρόνια της βυζαντινής ιστορίας υπήρξαν τεράστιες καταστροφές: διωγμοί ειδωλολατρών από χριστιανούς, εικονομαχία, επιδρομές διάφορων φυλών(αβαροί, σλάβοι κλπ), σταυροφορίες, οθωμανοί τούρκοι είναι τα πρόχειρα που μπορώ να σκεφτώ!
τέλος, ας μη ξεχνάμε, πως οι ιστορικοί στους οποίους σήμερα στηριζόμαστε, έζησαν τουλάχιστον 100 χρόνια μετά τον Αλέξανδρο και η αφήγησή τους στηρίζεται στην ιστορία που έγραψαν σύγχρονοι του Αλεξάνδρου ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει..Την ιστορία την γράφει πάντα αυτός που στο τέλος έχει επιβληθεί...

Unknown είπε...

Δεν αποκλείω την υπερχείλιση από κάτω προς τα πάνω, (που αυτό θα σήμαινε την υπαρξη αγωγού και σήραγγας κάτι που για μένα δεν είναι πιθανό) αλλά όπως βλέπεις, ο τριτος θάλαμος είναι στα όρια στατικής κατάρρευσης. Πιο μέσα δεν υπήρχε περίπτωση να πήγαινε...και επιτέλους ας σταματήσουμε να αναφέρουμε τον Αλέξανδρο σε κάθε σχόλιο. Τι μανία είναι αυτή; Έχω την εντύπωση ότι αν δεν υπήρχε ο Αλέξανδρος κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί με αυτή την ανασκαφή.

Andreas72 είπε...

Cal Gul...Έγραψες ότι : ¨Έχω την εντύπωση ότι αν δεν υπήρχε ο Αλέξανδρος κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί με αυτή την ανασκαφή.¨

Αυτήν την εντύπωση έχω στο μεταξύ και εγώ, αν και στην αρχή δεν την είχα.

Θεανώ είπε...

@Cal Gul

Μα αν δεν υπήρχε ο Αλέξανδρος δεν θα υπήρχε αυτή η ανασκαφή, ίσως μάλιστα να μην υπήρχε και η Μακεδονία.

moira είπε...

στα όρια στατικής κατάρευσης είναι σήμερα, 23 αιώνες μετά το κτίσιμό του..
όσον αφορά τα υπόγεια ύδατα, δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ένα ποτάμι ή ένα κανάλι.
Ο Αλέξανδρος φυσικά και αναφέρεται και θα αναφέρεται σε μια ανασκαφή που είναι τεράστιο ταφικό μνημείο, συμπίπτει με τη περίοδο του θανάτου του και βρίθει συμβόλων με τα οποία έχει ταυτιστεί!
δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να αναφερόμαστε σ αυτόν!!

Dazbaw είπε...

@moira πάντα υπάρχουν οι αντιφρονούντες, αλλιώς δεν γίνετε διάλογος :)

s είπε...

Παραθέτω μια υπόθεση με στοιχεία που κατά καιρούς διάβασα από τους συνεπιβάτες. Το γνωστό - άγνωστο Σήμα χτίστηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο ως μνημείο ώστε η Αλεξάνδρεια να δεχτεί για λίγο διάστημα τη σορό του στρατηλάτη Ή απλά για να παραπλανήσει. Παράλληλα ο Πτολεμαίος ετοίμασε με την Ολυμπιάδα τον τύμβο Καστά. Το Σήμα μετά τον θάνατο του Πτολεμαίου θα έγινε ο τόπος ταφής του. Οι μεταγενέστεροι ίσως είχαν ως σημείο αναφοράς τον τόπο ταφής του Πτολεμαίου.
Για την Αμφίπολη θα κάνω άλλη μια υπόθεση. Ο Λέων γιατί να μην έχει άμεση σχέση με το λιοντάρι της Χαιρώνειας; Μη ξεχνάμε ότι οι πρώτες εκστρατείες του Αλεξάνδρου έγιναν στη περιοχή της Θράκης με ορμητήριο ίσως την Αμφίπολη. Νωρίτερα σαν πρίγκιπας εκστράτευσε εναντίων των Μαιδών στο Στρυμώνα έξασφαλίζοντας την πρώτη του νίκη. Στη συνέχεια εκστράτευσε στη Χαιρώνεια. Η Αμφίπολη έγινε το ορμητήριο για την Ασία αλλά και για τις πρώτες νίκες εναντίων των Θρακών. Άρα είναι μια πόλη που τον ίδιο τον έχει σημαδέψει. Γιατί να μην είναι η πόλη που τον δέχτηκε, εκεί που ξεκίνησαν όλα. Ο Λέων να συμβολίζει τη κυριαρχία του στη περιοχή και την αρχή της εκστρατείας. Το λιοντάρι της Χαιρώνειας ίσως έχει ένα παρόμοιο ρόλο με το γνωστό αποτέλεσμα της μάχης.

Θεανώ είπε...

@moira

το σενάριο του @enalios είναι θεωρητικά εφικτό αν και πρέπει να δούμε και τη δομή του φυσικού λόφου για να εκτιμήσουμε και το πόσο πιθανό είναι.

Andreas72 είπε...

Θεανώ: Η Μακεδονία θα υπήρχε, μιάς και ο Φίλιππος επέκτηνε την Μακεδονική Αυτοκρατορία και είχε πριν την δολοφονία του σχεδιάσει την επίθεση στην Περσία. Η Μακεδονία θα υπήρχε έτσι και αλλιως ακόμα και χωρίς τον Φίλιππο, όπως υπάρχει η Θήβα ή Κόρινθος και άλλες πόλεις της εποχής εκείνης . Δεν θέλω να μειώσω τον Μέγα Αλέξανδρο. Αντιθέτως. Θέλω απλά να πώ, ότι το να θέλουμε σώνει και καλά να τον βρούμε στην Αμφίπολη (κάτι το οποιό ΔΕΝ κάνει ο Εμπεδότιμος) μας κλείνει τα μάτια για άλλες ενδοχές.

moira είπε...

@dazbaw
συμφωνώ..απλώς συχνα ο γραπτός λόγος δεν καταφέρνει να αποτυπώσει το ύφος με το οποίο λέγεται κάτι :)
η απάντηση μου δεν ήταν εριστική, ίσα ίσα, στο πλάισιο του διαλόγου και της ανταλλαγής σκέψεων γράφτηκε!

Θεανώ είπε...

@Ανδρέας 72

Το να μιλάμε για τον ΜΑ δεν σημαίνει ότι θέλουμε σώνει και καλά να τον βρούμε μέσα. Άλλωστε αυτό είναι δουλειά των αρχαιολόγων. Το ότι ελπίζουμε να είναι ο τάφος του νομίζω ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, όπως επίσης και το να μιλάμε για αυτόν.

Θεανώ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βίκυ είπε...

Ανδρεα,δεν αναφερομουν σε εσενα.0 Κασσανδρος παρολ αυτα εχει αναφερθει πλειστες οσες φορες ειτε ως υπευθυνος του βανδαλισμου ειτε της επιχωματωσης.Λυπαμαι αν σε πειραξε απλως καποια θεματα εχουν υπερ-αναλυθει.
Θεανω,
Βρηκα και το αγιο πρωτοτυπο το παραθετω.ολες οιλεξεις ειναι ιδιες μετα απο 2000 χρονια.
ΜΗΔΕΙΣ ΕΣΤΩ ΜΗΔ ΥΠΕΡ ΕΜΟΥ ΔΕΙΛΟΣ.
ΑΠΙΣΤΟΥΜΑΙ ΜΗ ΦΟΒΕΙΣΘΑΙ ΘΑΝΑΤΟΝ,ΕΙ ΤΟΝ ΕΜΟΝ ΦΟΒΕΙΣΘ ΥΜΕΙΣ
αφιερουται στους ψοφοδεεις ηγετες μας

moira είπε...

@θεανώ,
θα φανεί σύντομα, θα το αποκαλύψει η ίδια η ανασκαφή.πάντως, νομίζω πως η υγρασία που παρατηρήθηκε σε κάποια σημεία, πιθανώς να είναι σχετικη!
ίδωμεν!

Δημήτρης είπε...

@Andreas72
περί Κάσσανδρου: περαν της εμπεριστατωμένης επιχειρηματολογίας του κ.Μαυρογιάννη εναντίον της περίπτωσής του , προσωπικά θεωρώ απίθανο η ταφή του να υπήρξε οπουδήποτε αλλού πέρα των Αιγών.Προσπάθησε ,πέραν της εξολοθρευσης της οικογένειας του Αλέξανδρου ,να αποκτήσει βασιλικά δικαιώματα επί του θρόνου της Μακεδονίας και "νομιμοποίηση".Αυτό το κατάφερε με το γάμο του με την Θεσσαλονίκη.Το 305 ,καταφέρνει μετά τη θυελλώδη του προσπάθεια που ξεκίνησε επισήμως το 317,και ουσιαστικά ακόμη νωρίτερα ,να γίνει βασιλιάς της Μακεδονίας.Πήτε μου ένα και μοναδικό λόγο ,που θα τον οδηγούσε στην Αμφίπολη.

vagkalf07 είπε...

απο τα 1-727 σχολια μεχρι τωρα στην δημοσιευση αυτη του εμπεδοτιμου...ΕΝΑ ....ειναι ολα τα λευτα...ακουω....

Θεανώ είπε...

@moira

η υγρασία μπορεί να οφείλεται και σε τριχοειδή φαινόμενα αλλά και στην υγρή αμμώδη επίχωση. Εφόσον η ανασκαφή έφτασε μέχρι το φυσικό έδαφος είναι ζήτημα ημερών να ληθούν αυτές οι απορίες τουλάχιστον για τους ανασκαφείς.

Θεανώ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kostas είπε...

Καλησπέρα,

αρχίζω να πιστεύω κι εγώ, όπως διαβάζω και παραπάνω από φίλους, ότι οι αναταράξεις του πατώματος (ψηφιδωτά κλπ) ενδεχομένως και να προέρχονται μαζί και με τα άλλα που προαναφέρθησαν, (κατάρρευση διαφραγμάτων σε χαμηλότερο επίπεδο - μερικό άδειασμα της επίχωσης του Θ3 προς τα κάτω στο όρυγμα, θραύση πόρτας αναμόχλευση εδάφους) και στο παράλληλο και συνακόλουθο φαινόμενο της "ρευστοποίησης κορεσμένου αμμώδους εδάφους" όπως είναι αυτό του υποκείμενου των πατωμάτων στρώματος έδρασης 40-50 εκατοστών επί του σχιστολιθικού υποβάθρου, όσο και ιτης επίχωσης... Ο υπόγειος ορίζοντας των νερών είναι ψηλά...θυμηθείτε τις αναφορές για μούχλα, μεγάλη υγρασία χώρου κλπ.. Εν συντομία, σύμφωνα με το φαινόμενο αυτό που ακολουθεί ένα μεγάλο σεισμό το νερό αναβλύζει θα έλεγε κανείς και αποδιοργανώνει προς τα πάνω τα αμμώδη εδάφη που εμπεριέχουν νερό σε υψηλή στάθμη.. καλύτερη περιγραφή εδώ:..

http://www.geodifhs.com/nea/-thoku-90r

το σχετικό βίντεο υπάρχει και εδώ...δείτε χαρακτηριστικές καταστροφές λόγω του φαινομένου από 0:39 έως και 0:55 ..και μετά!

https://www.youtube.com/watch?v=j0sLyJpfTE8

Το σχιστολιθικό υπόβαθρο του φυσικού λόφου που ενδεχομένως είναι και αδιαπέρατο επιτείνει ίσως το φαινόμενο.. ίσως κάποιος γεωτεχνικός ή γεωλόγος να βοηθούσε..
Το πάχος αυτό του υπόγειου στρώματος έδρασης θα ποικίλει λογικά, ανάλογα με την μορφολογία του φυσικού εδάφους του λόφου.
Το υπόγειο νερό του λόφου δεν πρέπει να συγχέεται πιστεύω με το επίπεδο της προϋπάρχουσας λίμνης. Η στάθμη της δεν πρέπει να υπερέβαινε πχ τα 2-3m υψόμετρο λόγω της γειτνίασής της με τη θάλασσα ( υψόμετρο 0m )., όταν ο λόφος βρίσκεται στα 85-90m. Τα νερά προέρχονται από πηγές της περιοχής και λόγω της γειτνίασης με το Παγγαίο κλπ.

Effie είπε...

@Cal Gul, @ Andreas72, @ Θεανώ
Απλά δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ακόμα στη σκέψη μας ο Α. Βέβαια αν η ανασκαφή είχε ξεκινήσει λέγοντας ότι υπάρχουν ιστορικές ενδείξεις ότι στο λόφο Καστά θα βρούμε τον τάφο Κάσσανδρου δεν θα υπήρχε παρά ελάχιστο ενδιαφέρον από την ιστορική και αρχαιολογική κοινότητα. Αλλου βεληνεκούς πρσωπικότητα ήταν ο Α. δεν θα αποτολμήσω εδώ ανάλυση του.
@Αndreas72
Από μερικές απόψεις σψστά αναρωτιέσαι για τον Κάσσανδρο, όλοι διέπραξαν δολοφονίες-χαμός υπέρ εξουσίας- ΟΛυμπιάς, Ρωξάννη, Κάσσανδρος και οι περισσότεροι επίγονοι μετά τον θάνατο Α.
Εκείνο που χαρακτηρίζει τον Κάσσναδρο είναι ότι υπήρξε και έδρασε ως, "Αντι-Αλέξανδρος". Είχε προσωπικά με τον Α. επειδή είχαν διαπληκτισθεί και σαφώς υπήρχε φθόνος εναντίον του κλέους, της ισχύος και της αναγνώρισης στου στρατηλάτη.
Ο Κάσσανδρος ήταν βίαιη προσωπικότητα, και πρωταγωνιστής σε οργάνωση δολοφονιών λόγω της φιλοδοξίας να είναι ηγεμόνας. Αυτή η ιδιότητα τον χαρακτηρίζει, ότι υπέρ εξουσίας διέπραξε πολλά εγκλήματα, ενώ στις πόλεις που υπέταξε φερόταν ως υποτελείς και όχι ως συμμάχους...Αυτά τα λίγα, να ο σύνδεσμος απο Βικιπαιδεια, Ο Εμπεδότιμος σίγουρα μπορεί να σου δώσει πολύ περισσότερα στοιχεία:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82

fterotos psychonoos είπε...

@Andreas72,

Έχεις δίκιο, δνε ξέρω αν δεν θα ασχολούμασταν τόσοι με την ανασκαφή αλλά σίγουρα δεν θα ασχολούμασταν με το ίδιο "πάθος". Και γιατί αυτό το πάθος; Αυτό δεν θέτεις ως ερώτημα; Μα διότι ο Αλέξανδρος δεν υπήρξε απλώς ένας μεγάλος στρατηλάτης, που άλλαξε την ιστορία του κόσμου που βρήκε, δεν ήταν απλώς ένας από τους ελάχιστους που γεννήθηκε σε έναν κόσμο και άφησε, πίσω του, "παρέδωσε" στους επόμενους, έναν άλλο κόσμο (ενδεχομένως την πρώτη οικουμένη, την πρώτη "παγκοσμιοποιημένη" κοινότητα του τότε γνωστού κόσμου) αλλά επιπλέον υπήρξε και παραμένει ένας θρύλος (οι μανάδες στο σημερινό Ιράν, ακόμα απειλούν τα παιδιά τους όταν δεν κοιμούνται ότι θα έρθει να τα πάρει ο Ισκαντάρ). Ο θρύλος του, με τις υπερβολές κάθε θρύλου, τη δαιμονοποίησή του επίσης, έχει προ πολλού διαπεράσει τα σύνορα των λαών, των γλωσσών, των παραδόσεων, των θρησκευτικών δοξασιών. Αναζητώντας στην Αμφίπολη τον Αλέξανδρο, αναζητάμε τον θρύλο μέσα μας, το όνειρο που μας στερήθηκε, όχι μόνο από το μίζερο παρόν αλλά από την ίδια τη μίζερη αντικειμενική-εξωτερική πραγματικότητα, αυτήν στην οποία είμαστε όλοι εκ γενετής καταδικασμένοι. Διότι ο άνθρωπος ονειρεύεται και καλά κάνει. Αλλά η πραγματικότητα συνήθως διαψεύδει τα όνειρα και τις προσδοκίες του, καταντά υπέρμετρα "ρεαλιστική" για την επιβίωση των μύθων. Έτσι, αναζητάμε μοιραία να ξαναβρούμε ήρωες των παιδικών μας χρόνων, τους θρύλους τους, τις παραδόσεις τους. Ειδικότερα όσοι μιλούμε ελληνικά, εδώ και 2300 χρόνια, αναζητάμε, επιπλέον, έναν ισάξιό του... Και δεν μπορούμε να τον βρούμε. Ναι, υπήρχαμε και πριν, με ένδοξο παρελθόν, γεμάτο φιλοσοφία, τέχνη, επιστήμες, τιμημένους αγώνες, πολεμικούς και ειρηνικούς. Αλλά μετά από αυτόν, δεν μπορέσαμε ποτέ να "ξαναδούμε" και να ξαναβρούμε μέσα μας έναν συλλογικό ηγέτη καθολικά αποδεκτό. Αυτόν αναζητάμε. Τον Πατέρα που δεν θα κρίνουμε, ακόμα κι αν δυσκολευόμαστε να στήσουμε ένα άγαλμα σε αυτόν εδώ και αρκετά χρόνια στην ίδια την πρωτεύουσά μας! Αλλά όντως υπήρξε και υπάρχει ακόμα ένα σύνδρομο ντροπής για το ένδοξο παρελθόν, σχεδόν υφαρπαγής του... ίσως για αυτούς τους τυμβωρύχους θα χρειαζόταν κάποια στιγμή να μιλήσουμε. Αυτούς τους γνήσιους διαρρήκτες της ιστορίας, όχι της δικής "μας", αλλά εκείνης όλων, εκείνης που ανήκει σε όλους..

Admin είπε...

Ξέρει κανείς τι είναι αυτό δεξιά στο χώμα;

http://s7.postimg.org/6ive5tgop/image.png

vagkalf07 είπε...

κυριες και κυριοι συνοδοιποροι του blog...τα συγχαρητηρια στον Kostas....λιγες αναρτησεις πιο πανω απο αυτην...εισαι πολυ παρατηρητικος και μπραβο σου !!(εννοω για την χθεσινη αναρτηση )
@ virgi εχεις δικιο ...
το πρωτο κομματι θυροφυλου που δημοσιευτηκε ηταν πιο ψηλα απο το προσφατο στο "ορυγμα"...παρ'ολα αυτα πιστευω οτι οι ανασκαφικες μερες που χωριζουν την αποκαλυψη των δυο ειναι μια-δυο..αρα λογικα καθαριζουν το ορυγμα και και ακομη και αν εχει βαθος και ακομη κιαν τα χωματα εχουν υγρασια και ειναι πιο "βαρια" πρεπει να εχουν φτασει σε σοβαρα συμπερασματα.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Admin είπε...

@vagkalf07

Τι εννοεις παρομοια?

Ειναι screenshot απο το βιντεο του υπουργειου.. δεν εκανα επεξεργασια..


Μπορει να καταλαβει κανεις τι ειναι;
Μου μοιαζει σαν κομματι απο μαρμαρο..

http://s7.postimg.org/6ive5tgop/image.png

Ανώνυμος είπε...

@ Cal Gul
Ίσως η ύπαρξη υπόγειας σήραγγας να μη είναι και τόσο απίθανη....για ψάξτο λίγο...

Unknown είπε...

@Μοιρα

Στα σημεία που ανέφερες παραθέτω τα εξης
Ο αποσυμβολισμός που έχει γίνει είναι λάθος. ΟΙ καρυάτιδες , οι σφίγγες και το ψηδιφωτό έχουν ΠΑΝελλήνιο συμβολισμό. Δεν γράφουν Αλέξανδρος επάνω. Δεν είναι σύμβολα αποκλειστικά του Μ. Αλεξάνδρου. Για τον ρόδακα τα έχουμε πει. Υπάρχουν τόσα πολλά ιστορικά στοιχεία που συνηγορούν ότι δεν είναι ο Αλέξανδρος θαμμένος εκεί αλλά δεν υπάρχει καμία αρνητική ένδειξη όσο αναφορά τον Νέαρχο η τον Λαομέδοντα που είχαν και κάποια σχέση με την Αμφίπολη. Ελα ντε που σε κάθε όμως σχόλιο τσουπ και ο Αλέξανδρος; Ανεξάρτητα από την κεντρική ανάλυση του Εμπεδότιμου οι υπόλοιποι χρήστες έχουν αναφερθεί ελάχιστα σε άλλα ονόματα, έχουν κολλήσει σε ένα.
2. Εχω αναφερθεί για την στατικότητα σε πρωινό σχόλιο μου παραπάνω, και γιατί οι ταφικοί διάδρομοι δεν επεκτείνονται προς το κέντρο ενός τόσο τεράστιου τύμβου. (εκτός εάν υπάρχει βραχώδες σπήλαιο)
@Θεανώ μου επιτρέπεις ένα σχολιο στην δική σου παρατήρηση. Εάν δεν υπήρχε Φίλιππος Β, δεν θα υπήρχε Μακεδονία.

vagkalf07 είπε...

@ Νίκος Κρητικός...

το ειδα ...οντως τα σχηματα αυτα υπαρχουν ξεκαθαρα...δεν εχω γνωμη

Thomas Karamanlis είπε...

όχι όχι, παιδιά πείτε ότι θέλετε. Πείτε οτι μέσα είναι θαμμένη ακόμα και η Κλεοπάτρα, μόνο σας παρακαλώ, ΟΧΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΜΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ!!!!!

Andreas72 είπε...

@­Θεανώ : Η ανάρτηση μου ήταν σχετικά με την άποψη σου, ότι χωρίς τον Μέγα Αλέξανδρο, ίσως να μην υπήρχε Μακεδονία. Αυτό το θεωρώ λάθος. Βεβαίως, δεν θα έιχε την φήμη που απέκτησε μετά την μεγαλιώδη εκστρατεία του Αλέξανδρου αλλά από την άλλη δεν ξέρουμε τι θα έκανε ο Φίλιππος αν δεν είχε δολοφονηθεί.
@Βικυ: Δεν με πείραξε τίποτα. Μου έιναι γνωστές οι αναρτήσεις περί Κάσσανδρου σχετικά με την βεβήλωση και επιχωμάτωση του τάφου αλλά δεν θυμάμαι να υπήρχαν επιχειρήματα που να τον αποκλείουν σαν κάτοικο του ίδιου. Αλλά όπως είπα.. μπορεί να κάνω λάθος. Θα κοιτάξω αύριο όλες τις αναρτήσεις και τα σχόλια για να τα βρώ. Σίγουρα θα υπάρχει κάτι που μου διέφυγε.
Όσο αφορά τον καθηγητή Μαυρογιάννη, θα κοιτάξω πάλι τα βιντεο που υπάρχουν στο youtube.... Το επιχείρημα, ότι ο Κασσανδρος θα έπρεπε να αρχίσει να χτίζει τον τάφο το 305 πχ. δεν ισχύει κατά την την γνώμη, μιας και η χρονολόγηση του τάφου καλυπτει μια τέτοια πιθανότητα. Και βεβαίως είχε σχέσεις με την Αμφίπολη, Το μίσος του εναντίoν του γένους του Φιλιππου, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σαν ένδειξη, ότι δεν ήθελε να ταφεί στις Αιγές.
@Effie: Δεν αμφιβάλω, ότι ο Κάσσανδρος ήταν στυγερός και δολοφόνος και ότι ενέργησε σαν Αντιαλέξανδρος... Αλλά αυτό κάναν σχεδόν όλοι τότε, που έιχαν σκοπό να κυριαρχίσουν. Γιατί έπρεπε να δολοφονηθεί π.χ. ο Παρμενίων; Γιατί η Ευριδίκη; κ.ο.κ.
Όπως και να έχει η αρχική μου ερώτηση ήταν και έιναι, γιατί αποκλείουμε και εμείς και σχεδόν όλοι οι αρχαιολογοι τον Κάσσανδρο σαν εκείνον που διατάξε την κατασκευή του τύμβου για τον εαυτό του. Πλήν την απέχθεια κατά του πρόσωπου του δεν βρήκα άλλο λόγο ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ. Ελπίζω και εγώ να είναι ο Αλέξανδρος αυτός που βρίσκεται εκεί και ψάχνω επιχειρήματα που να αποκλείουν άλλους... Στον Κάσσανδρο έχω κολλήσει.

vagkalf07 είπε...

@ Thomas Karamanlis..

εχει δικιο ο Κρητικος ..τα σχηματα υπαρχουν...στην αρχη του βιντεο του υπουργειου...δεν σημαινει οτι ειναι κανενας σκελετος αλιεν...οντως.

Dazbaw είπε...

@Andreas72 γιατί ο Δεινοκράτης δεν θα του έφτιαχνε ποτέ τον τάφο και αντίστροφα ο Κάσσανδρος δεν θα ζητούσε από τον Δεινοκράτη να του φτιάξει τον τάφο...σου λέω ένα εκτός από όλα τα άλλα...

ELLHN είπε...

@Mike Liapis

Θα διαφωνήσω μαζί σου:

1) Μέχρι τώρα οι ειδικοί με τις τρομερές σπουδές έχουν διατυπώσει 10-15 θεωρίες για το ποιος-ποιοι είναι θαμμένοι και δίνουν 2 διαφορετικές περιόδους κατασκευής (Ελληνιστική-Ρωμαϊκή). Υπόψιν οι τρομερές σπουδές των ακαδημαϊκών πρέπει να συνοδεύονται και από παρα πολλές δημοσιεύσεις...

2) οι επιστημονικές υποθέσεις εργασίας που κάνουν μονο επιστημονικές δεν είναι. Διότι:

a) Δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στην συνάδερφο τους αρχαιολόγο με επίσης πολύ καλές σπουδές και πολύ μεγάλη εμπειρία η οποια είναι υπεύθυνη για την ανασκαφή.

b) Η ανασκαφή δεν έχει τελειώσει ακόμη. Είναι σε εξέλιξη.

c) Δεν έχουν επισκεφθεί την περιοχή και την ανασκαφή.

d) Δενν έχουν ζητήσει ενημέρωση από την αρχαιολόγο που είναι υπεύθυνη για την ανασκαφή

Οι ανασκαφές πάντα διεξάγοναι on-site. Όχι στο γραφείο βλέποντας μερικές φωτογραφίες και ένα video 2 λεπτών. Το ίδιο ισχύει και για την δικη μου επιστήμη (πολιτικού μηχανικού). Ο εργοταξιάρχης είναι παρόν στο εργοτάξιο. Δεν λύνει τα πρόβλημα κατά την διάρκεια της κατασκευής από το γραφείο του χωρίς να είναι παρόν και να επιβλέπει την διαδικασία.

Τέλος μόλις εχθές μετά από 2.5 μήνες ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης δήλωσε ότι οι άνθρωποι που έφεραν εις πέρας την ανασκαφή είναι αξιοθαύμαστοι. Όλοι οι υπόλοιποι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα της ανασκαφής αλλα συγχαρητήρια δεν έδωσαν στην Περιστέρη και την ομάδα της. Για αυτούς οι άνθρωποι της ανασκαφής είναι είτε αόρατοι όπως οι υαλοπίνακες μετά την χρήση Άjax (παλιά διαφήμιση) η άσχετοι με βάση τα όσα λέει ο Αρχιτέκτων Nακασης (ο οποιος ως Αρχιτέκτων έχει ελάχιστες γνώσεις από θέματα στατικής και στατικότητας κατασκευών).

Θεανώ είπε...

@Ανδρέα 72

Σίγουρα δεν γνωρίζουμε τι θα έκανε ο Φίλιππος αν δεν είχε δολοφονηθεί, όμως γνωρίζουμε τι έκανε ο Αλέξανδρος μετά τη δολοφονία του πατέρα του, πόσα χρόνια ήταν βασιλιάς ο ένας και πόσα ο άλλος και επιπλέον δεν γνωρίζουμε τι θα έκανε ο Αλέξανδρος αν ζούσε όσα χρόνια και ο πατέρας του. Άξιος ο Φίλιππος αξιότερος όμως ο Αλέξανδρος.

vagkalf07 είπε...

σωστος ο Κρητικος....

στο 0.04 του βιντεο του υπουργειου κατω δεξια και γω δεν μπορω να καταλαβω τους λευκους σχηματισμους....

https://www.youtube.com/watch?v=YbPHr2JaZGk

onar είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...

@Andreas72

Ο Μαυρογιάννης δεν λέει μόνο ότι ο Κάσσανδρος θα μπορούσε να χτίσει αυτόν τον τάφο μετά το 305. Λέει παράλληλα ότι δεν μπορεί ο τάφος να είναι νεότερος από το 317 π.χ.

vagkalf07 είπε...

@ onar...

μικρη πετρα που την "παρασυρει" το λεπτο μεταλλικο ραβδωμα του ιμαντα

Unknown είπε...

@ ΕΛΛΗΝ 12.55
1. « Μέχρι τώρα οι ειδικοί με τις τρομερές σπουδές έχουν διατυπώσει 10-15 θεωρίες για το ποιος-ποιοι είναι θαμμένοι και δίνουν 2 διαφορετικές περιόδους κατασκευής (Ελληνιστική-Ρωμαϊκή). Υπόψιν οι τρομερές σπουδές των ακαδημαϊκών πρέπει να συνοδεύονται και από πάρα πολλές δημοσιεύσεις...»

Ε, φαντάζομαι ότι όλο και κάποιες δημοσιεύσεις θα έχουν κάνει οι περισσότεροι… σίγουρα πιο πολλές από εμάς φαντάζομαι
2. Γράφεις ακόμα : « …οι επιστημονικές υποθέσεις εργασίας που κάνουν μονο επιστημονικές δεν είναι. Διότι:

a) Δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στην συνάδερφο τους αρχαιολόγο με επίσης πολύ καλές σπουδές και πολύ μεγάλη εμπειρία η οποια είναι υπεύθυνη για την ανασκαφή.

b) Η ανασκαφή δεν έχει τελειώσει ακόμη. Είναι σε εξέλιξη.

c) Δεν έχουν επισκεφθεί την περιοχή και την ανασκαφή.

d) Δενν έχουν ζητήσει ενημέρωση από την αρχαιολόγο που είναι υπεύθυνη για την ανασκαφή ….»
Και ρωτάω εγώ ως αφελής χωρικός : ο καθ. Μαυραγάνης τι από τα α,β,γ,δ, εκανε ή δεν έκανε και τον εκθειάζουμε όταν εκφέρει άποψη ? Ο εμπεδότιμος δλδ βρίσκεται με τ0ν κασμά στην ανασκαφή ? Όχι … Καλό είναι να σεβόμαστε όλες τις απόψεις ..ειδικά των ειδικών ..μια ανασκαφική πείρα την έχουν

hylap-vn είπε...

Πάντως οι περισσότεροι που έχουν βγει και ονομάτισαν ποιανού μπορεί να είναι ο τάφος είναι αρχαιολόγοι.
Μέρα με την νύχτα πιστεύω με έναν ιστορικό. Ο Μαυρογιάννης και η Αρβελέρ είναι ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ. Και ο Καργάκος.

Είναι για παράδειγμα σαν τους θεωρητικούς και πειραματικούς φυσικούς. Οι μεν κάνουν προβλέψεις (ίσως και δεκαετίες πριν) και οι δε πειράματα για να αποδείξουν ή να καταρρίψουν τις θεωρίες.

Συνεπώς σε αυτή τη φάση που δεν έχει τελειώσει η ανασκαφή πιο έγκυρος μου φαίνεται ο λόγος που εκφέρεται από τους καθαρά ιστορικούς. Ξέρουν τις αρχαίες πηγές απέξω και ανακατωτά.

maria είπε...

@Nikos Krhtikos
Νομίζω το δεξιά άσπρο είναι σακούλα γεμισμένη με χώματα, σε άλλες φωτογραφίες φαίνονται καθαρά,
πχ εδώ
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15301

πιο αμέσως αριστερά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι(σαν σπασμένο κυλινδρικό πλαστικό μοιάζει)

ELLHN είπε...

@Mike Liapis

Ο Μαυραγάνης είχε δώσει διάλεξη στο κοινό πριν πάνω από ένα μηνα εκφράζοντας την γνωστη του θεωρεία περί Ηφαιστίωνα. Είχε κάνει ρητή αναφορά ότι το πράττει με πλήρη σεβασμό στην υπεύθυνη της αρχαιολόγο της ανασκαφής.

Όλοι οι υπόλοιποι ειδικοί όπως έχεις διαπιστώσει δεν δείχνουν κανένα σεβασμό.

Όσο αφορά τις δημοσιεύσεις των ειδικών θα πρέπει να αρχίζουμε να εξετάζουμε τα βιογραφικά τους...

Επίσης σε ότι αφορά την Παλαγγιά, την περιβόητη δημοσίευση την είχε κανε μαζί με τον Borza. Τον οποιο έσπευσε να υπερασπιστεί ως Φιλέλληνα που αγαπάει την Ελλάδα κτλ

Τώρα τι εστί Borza? Ο Borza πίστευε (απεβίωσε νομίζω) ότι οι Αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Ελληνικό φίλο. Θεωρούσε ότι μονο η ανώτερη τάξη εξελληνίστηκε και υιοθέτησε τον Ελληνικό πολιτισμό. Οι μάζες των Μακεδόνων συνέχισαν να έχουν τον δικό τους πολιτισμό και γλώσσα. Οι φοιτητές του αυτή την θεωρεία πρεσβεύουν σήμερα. Οι Σκοπιανοί τον έχουν κάνει σημαία και τον επικαλούνται.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να θέσει κάποιος στην Παλαγγιά ερώτημα ep αυτού...αποδέχεται την άποψη του Borza περί προέλευσης των Μακεδόνων?

Unknown είπε...

@ hylap-vn
Πίστεψε με, και οι αρχαιολόγοι ξέρουν μπόλικη ιστορία ..δεν παίρνουν μια τσάπα και σκάβουν στο γάμο του καραγκιόζη ... Η αρχαιολογία είναι 90% ιστορία άλλωστε.. Ειδικά Τιβέριος, Παλιαδέλη, Κοτταρίδη (ακόμα και ο"μισητός" εδώ μέσα Φακλαρης) κλπ είναι μεγάλοι γνώστες της Μακεδονικής ιστορίας ..και καλά κάνουν και λένε τη γνώμη τους κατά την ταπεινή μου άποψη..

Unknown είπε...

Με όλο το σεβασμό προς τους ειδικούς, θα ήθελα να εκφράσω τις
εξής σκέψεις μου: Επειδή το μνημείο δείχνει διαφορετικές τεχνοτροπίες
και λογικές κατασκευής, θα μπορούσε να ισχύει το εξής: Αρχικά ξεκίνησε
ότι εκεί κατασκευάζεται κάποιος λατρευτικός χώρος για τον Μέγα Αλέξανδρο.
Κατασκευάστηκαν 2 επίπεδα με το δεύτερο επίπεδο αιθουσών-διαδρόμων να
εξασφαλίζει την μη εύρεση του τάφου, όχι απλά τη σύλληση του, οπότε το
άνω τμήμα (που έχει ανασκαφεί) αποτελούσε το εμφανές μνημείο που μπορούσε
κάποιος να σκεφτεί. Το μνημείο παρέμεινε μέχρι την εποχή του Μ. Θεοδοσίου,
που τότε οι φανατικοί Χριστιανοί το παράχωσαν προσπαθώντας να το εξαφανίσουν
από προσώπου γης. Η Ολυμπιάδα και ο Πτολεμαίος και προφανώς ο Αριστόνους
είχαν τον πρώτο λόγο στην μεταφορά των λειψάνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τελικά ο καθένας τους είχε τον Μέγα Αλέξανδρο όπως τον ήθελε.
Αυτοί και κανένας άλλος στον κόσμο.

Antilamogio είπε...

Περίεργη ηρεμία επικρατεί...

Το θέμα θάφτηκε απ' τα κανάλια, στην πιο κρίσιμη φάση της ανασκαφής...

Καμία ανακοίνωση ή "διαρροή", την ώρα που ξεκίνησε η ανασκαφική "κάθοδος"...

Χάθηκε κι ο έγκυρος Εμπεδότιμος από τα σχόλια...

Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά είναι η νηνεμία πριν τον καταιγισμό (καλών) ειδήσεων!

Unknown είπε...

@ ΕΛΛΗΝ

Σίγουρα είναι και θέμα χαρακτήρα και προσωπικότητας ... Σε αυτό σου δίνω ένα πόντο για κάποιους.. Σε ότι αφορά την Παλαγγία απ'ότι φαινετι απέτυχε στην εκτίμηση της και εκτέθηκε ... Σαν επιστήμονα δεν μπορεί να κριθεί μόνο από αυτό νομίζω ...Τώρα για το πόσο "Ελληνίδα" είναι, δεν νομίζω να πρέπει να χαλάμε την ωραία επιστημονική θεματολογία του blog με μα τέτοιου είδους συζήτηση...

μφχ

vagkalf07 είπε...

@ Mike Liapis

συμφωνω...ας μεινουν στα της ιστοριας λοιπον...και ειμαι υπερ του να λενε αποψεις για την ταυτοτητα του μνημειου...ακομη και για την χρονολογηση του..αλλα οχι και να γινονται csi...εμεις οι ασχετοι εδω λεμε οτι θελουμε...(εκτος απο τον Kostas ;) ..αλλα δεν θα μας γυρισει το δακτυλιδι αναποδα...

ELLHN είπε...

@Mike Liapis

Mike δεν εξετάζω κατά ποσο είναι Ελληνίδα η όχι, τι αισθάνεται κτλ. Τέτοιους χαρακτηρισμούς μονο κάτι λαϊκιστές γραφικοί στα κανάλια κάνουν (σε παραπέμπω σε προηγούμενα σχόλια μου σε αυτήν εδώ την ανάρτηση αλλα και στην προηγουμενη του Eμπεδοτιμου. Δες όλα όσα έχω γράψει. Πιστεύω να τα βρείς άκρως ενδιαφέροντα για συζήτηση και σχολιασμό).

Με ενδιαφέρει όμως αφού έγραψε papers με τον Borza αν υιοθετεί αυτά που ο Borza αλλα και άλλοι σαν τον Borza πιστεύουν και πως αυτά γίνονται όπλα προπαγάνδας από τους Σκοπιανούς.

Επειδή όμως και εγώ είμαι ακαδημαϊκός ερευνητής (σε άλλο αντικείμενο-όχι αρχαιολογία ιστορία) έχω μπει σε μεγάλο πειρασμό και αυτή την στιγμή βλέπω τις δημοσιεύσεις του Φάκλαρη

Unknown είπε...

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ .....ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑ ,ΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΑ...

Άνοιξη του έτους 334 π.Χ ξεκινάει η μεγάλη εκστρατεία. Αποβιβάζεται στην μικρασιατική ακτή και επισκέπτεται το Ίλιον όπου θυσιάζει στην Αθηνά και τον τάφο του Αχιλλέα. Από τον ναό επίσης θα πάρει κάποια αναθήματα αφιερωμένα από την εποχή του Τρωικού πολέμου.

Για τα ταφικά έθιμα των αρχαίων Ελλήνων δεν γνωρίζουμε τα πάντα. Υπάρχουν μυστικές πλευρές. Όταν ένας ήρωας έβρισκε ένδοξο θάνατο στα ξένα, πέφτοντας στη μάχη, το σώμα του αποτεφρωνόταν και ανεγειρόταν επιτόπου ένα μνημείο ή ένα απλό «σήμα» (τάφος), για να διαιωνίζει το όνομά του (βλ. «Χοηφόρους» του Αισχύλου, στ. 346-353). Θα μπορούσε, όμως, να επρόκειτο για ένα κενοτάφιο, και, παράλληλα, η τέφρα να επέστρεφε στην πατρώα γη για να τιμηθεί όπως άρμοζε από τους οικείους (βλ. «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, στ. 432-435).

Για τον Αχιλλέα ανεγέρθηκε ένα μεγαλοπρεπές μνημείο στην Τροία, το οποίο επισκέφθηκε ο Αλέξανδρος μόλις πέρασε στην Ασία, θυσιάζοντας και δηλώνοντας ότι για δύο πράγματα τον ζηλεύει: επειδή είχε φίλο, «εταίρο» τον Πάτροκλο, και επειδή τον δόξασε ένας Όμηρος!

Μεγάλη εντύπωση προξενεί στον τύμβο της Αμφίπολης το γεγονός ότι δεν μας δίνουν απολύτως καμία πληροφορία για τον ένοικό του οι γραπτές πηγές ή η προφορική παράδοση. Αυτό ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ότι ο τόπος αποτελούσε «άβατον». Δεν επιτρεπόταν στον καθένα η πρόσβαση, ίσως ούτε να μιλάει κανείς γι' αυτόν, ούτε να προφέρει ατιμωρητί το όνομα του νεκρού που φιλοξενούσε. ΄Ενας ιερός χώρος μιας απόκρυφης, ερμητικής λατρείας, μνημείο ενός ήρωα που βρήκε, ίσως, δοξασμένο θάνατο στα ξένα, υψώθηκε γι' αυτόν εκεί ένα μνήμα, μεταφέρθηκε, ύστερα, εν σιωπή, η σποδός του στην πατρίδα και αναγορεύθηκε σε θεό, από κάποια μυστική εταιρεία «φίλων»
Η λατρεία των ηρώων στην αρχαία Ελλάδα ήταν δεμένη με τον τάφο τους κι η δύναμή τους οφειλόταν στα λείψανά τους, που ήταν θαμμένα στον τάφο. Μερικές φορές ξέθαβαν τα οστά των ηρώων και τα μετέφεραν σε άλλη πόλη ή περιοχή. Γνωστό παράδειγμα είναι η μεταφορά των οστών του Θησέα από τη Σκύρο στην Αθήνα. Επίσης όταν οι Σπαρτιάτες πολεμούσαν τους Αρκάδες μετέφεραν τα οστά του Ορέστη από την Τεγέα στην Σπάρτη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι ήρωες ήταν πρόθυμοι να υπερασπίσουν την πόλη που ήταν θαμμένοι.
Οι ήρωες μοιάζουν με τους σημερινούς αγίους. Έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Η δύναμη των αγίων όπως και των ηρώων είναι δεμένη με τα λείψανά τους, τα οποία συχνά μεταφέρονται από τον έναν τόπο στον άλλο. Ακόμα όπως το μαντείο των Δελφών για κάποιον νεκρό, που τα λείψανά του παρουσίαζαν να έχουν υπερφυσική δύναμη, καθιέρωνε λατρεία, έτσι και η σημερινή εκκλησία συχνά για παρόμοιους λόγους καθιερώνει επίσημα έναν καινούριο άγιο. Η λατρεία των ηρώων στη σύγχρονη εποχή έχει παραχωρήσει τη θέση της στη λατρεία των μαρτύρων και των αγίων.

Unknown είπε...

Η κυκλική αποψίλωση του ψηφιδωτού πιθανόν να οφείλεται στην πτώση της άμμου σφράγισης από οπή οροφής που συνέδεε με σιλό άμμου που πιθανόν να υπήρχε, για ταχεία και ασφαλή σφράγιση του τάφου. Πιθανόν να υπήρχαν και άλλα σιλό άμμου σφράγισης πάνω από κάθε δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό και χρησιμοποιώντας την φυσική της ρευςτότητας της άμμου πετυχαίνουν ταχεία και ομοιόμορφη σφράγιση των δωματίων του τάφου έτσι ώστε να εξισορροπηθούν οι πιέσεις, στους προστατευτικούς τοίχους. Οι προστατευτικοί τοίχοι, που "χτίζονταν" πολύ γρήγορα αν οι μαρμάρινοι όγκοι τους ήταν τοποθετημένοι δίπλα στους κανονικούς τοίχους κατάλληλα τοποθετημένοι ώστε να υπάρχει καλαισθησία και να μεταφέρονται, δρούσαν ως προστατευτικά στοιχεία των αγαλμάτων και των θυρών, αλλά και ως εξισορροπιστές πίεσης από την άμμο σφράγισης.

Η τεχνική με την ταυτόχρονη ροή της άμμου πρέπει να ήταν γνωστή από την χρησιμοποίησή της στις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν με λίγο προςωπικό, γρήγορα και με ασφάλεια να σφραγίσουν έναν σημαντικότατο ταφικό μνημείο σε περίπτωση ανάγκης.

Βέβαια από την πτώση της άμμου θα υπήρχαν αναπόφευκτα κάποιες απώλειες, είτε από την ορμή κρούσης της άμμου με το δάπεδο (που εκτινάςει τις ψηφίδες) είτε με την εκτίναξη ποσοτήτων άμμου που μπορεί να δημιουργήσει αλλοιώσεις ή καταςτροφές μικρής έκτασης στο γύρω χώρο. Πιθανόν οι καταστροφές στα πρόσωπα των καρυατίδων να οφείλονται στην κάκωση από εκτινάξεις άμμου. Η μαρμάρινη πόρτα, αν δεν είχε προστατευτικό τοίχο, πιθανόν δεν άντεξε λόγω ανισότητας των πιέσεων εκατέροθεν.

Όταν παρουσιάστηκε η ανάγκη σφράγισης του τάφου, πιθανόν μετά την ήττα στις Κυνός Κεφαλές (197π.Χ.) εδόθη η εντολή για σφράγιση του Τάφου. Αφού πήραν τα φτερά και τα κεφάλια των Σφιγγών στα ενδότερα τμήματα για να τα προστατεύσουν και να " φαίνεται" ο Τάφος συλημένος , έκτισαν τους τοίχους σφράγισης και εξισορρόπισης των πιέσεων και ενεργοποίησαν την ροή της άμμου απο τα σιλό. Η θραύση της πόρτας και των φτερών προήλθε από την δύναμη εκτίναξης της άμμου. Το Μνημείο ΔΕΝ είναι συλημένο. Υπομονή! Θα βρεθεί και η άλλη κεφαλή της Σφίγγας και η υπόγεια διαδρομή

Τελικά ,τί είναι πιο σπουδαίο σαν ανακάλυψη;
Τό dna ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ή του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ;


ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΦΥΣΙΚΑ

hylap-vn είπε...

@ Mike Liapis

Δεν είπα ότι οι αρχαιολόγοι δεν ξέρουν ιστορία. Μου απάντησες εξυπνακίστικα αλλά θα το προσπεράσω.

Ο Μαυρογιάννης έδωσε διαλέξεις με εμπεριστατωμένες αναλύσεις. Η Αρβελέρ έγραψε βιβλίο (τέτοια τρέλα! αν μη τι άλλο είναι ερωτευμένη με την ιστορία). Ο Καργάκος άμα τον αφήσεις να μιλάει δεν θα σταματήσει ούτε αύριο.

Αυτούς λοιπόν που τους ανέφερα σαν ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ τους παρακολουθώ γιατί έχουν ένα τεκμηριωμένο λόγο και πατάνε κάπου όταν λένε την άποψή τους.
Ακόμα και ο Εμπεδότιμος έχει ένα αφήγημα.

Ένας όμως που βγαίνει και λέει "είναι ή ο Νέαρχος ή ο Αλέξανδρος Δ'" (ο Τιβέριος εν προκειμένω) χωρίς τεκμηρίωση χωρίς τίποτα τι να παρακολουθήσω σε αυτόν? Αντικειμενικά αυτή η κουβέντα είναι άνευ ουσίας όταν δεν γίνεται με εμπεριστατωμένη ανάλυση και επιχειρηματολογία. Ο Μαυρογιάννης δε γελάει με την εκδοχή του Νέαρχου.

Φοβερός ο Μαυρογιάννης γιατί έχει τα κότσια να δώσει μέχρι και διαλέξεις. Η Αρβελέρ ακόμα περισσότερα γιατί έβγαλε μέχρι και βιβλίο (τα γραπτά μένουν).

Οι υπόλοιποι αδιάφοροι μέχρι στιγμής
όσο και αν σε πικραίνω αγαπητέ μου φίλε μου δεν δείχνω τον δέοντα σεβασμό.

Unknown είπε...

Mike Liapis,

Είπατε,
Όλους που κατακρίνουν τις απόψεις των ΕΙΔΙΚΩΝ (με κεφαλαία) Αρχαιολόγων και ιστορικών
Είναι λάθος να λοιδορούμε ειδικούς (με φοβερές σπουδές και εμπειρία) για υποθέσεις εργασίας που κάνουν για την ανασκαφή.

Είναι ΚΑΝΟΝΑΣ ότι οι εκτιμήσεις των αρχαιολόγων πρέπει να γίνονται γίνονται in situ.
Εκτιμήσεις τολμούν και κάνουν και μη αρχαιολόγοι αλλά και...
Ιστορικοί (οι οποίοι γνωματεύουν επί θεμάτων αρχαιολογίας).
Χημικοί μηχανικοί (επί θεμάτων γεωφυσικής).
Ιστορικοί τέχνης (επί θεμάτων σεισμικών φαινομένων).
Αρχιτέκτονες (επί θεμάτων τρόπου συντήρησης).
Αρχαιολόγοι (επί θεμάτων εγκληματολογίας).
Δείτε τα παρακαλώ λίγο καθαρότερα όλα αυτά.
Νομίζω πως είναι τουλάχιστον τραγικά και αστεία μαζί.
Είναι σίγουρο πως θα σας ενοχλούσε αφάνταστα όταν ένας γιατρός θα έκανε διάγνωση από φωτογραφίες του ασθενή (θα έμπαινε και στη φυλακή μάλιστα).
Αυτοί οι μπαρμπάδες γιατί να δικαιούνται να το κάνουν αυτό;
Τους αξίζει η χλεύη μας και τους αξίζει και η παύση που θα έπρεπε να τους κάνει η προιστάμενη υπηρεσία τους.
Πως ανέχεστε εσείς ο μήτσος που είναι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα να δηλώνει πόσες φορές ακριβώς συλήθηκε ο τάφος, τα δρομολόγια που έκαναν οι τυμβωρύχοι μέσα του, τον ακριβή τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να σπάσουν τη θύρα, αλλά και τις αλλαγές που έκαναν στις αποφάσεις τους;
Βεβαίως και δεν θα είχαμε ενοχληθεί αν το επάγγελμά του ήταν ενδιάμεσος (medium) ή εγκληματολόγος (crime investigator).
Όμως και αυτό να επαγγέλλεται, θα έπρεπε τουλάχιστο να πάει επί τόπου.

Unknown είπε...

Effie,

Είπατε...
ο σεισμός αναφέρεται το 597 μΧ. εκατοντάδες χρόνια μετά την πιθανολογούμενη χρονολόγηση του μνημείου, στα 325-300 πΧ (με την οποία συμφωνώ

Αυτό προυποθέτει πως ήταν ανοιχτή η είσοδος για 920 περίπου χρόνια ώστε να εισχωρήσει η ιλύς;

Unknown είπε...

Mike Liapis,

Εξάλλου όπως είπατε έχουν δικαίωμα να κάνουν υποθέσεις εργασίας.
Υποθέσεις όμως!
Τότε γιατί δεν ξεκινάνε τα λεγόμενά τους με τις κατάλληλες λέξεις;
Υποθέτω
Νομίζω
Θα έλεγα ότι..
Σκέφτομαι ότι...
Υπολογίζω
Γνώμη μου είναι ότι...

Αυτοί μιλούν με τόνο τελεσίδικο υπό μορφή διατάγματος.
Είναι και εμπαθέστατοι, απόδειξη ότι κανείς τους εκτός του Κου Μαυρογιάννη και της Κας Dorothy King δεν απέδωσε συγχαρητήρια στην Κα Περιστέρη.
Μυστήριο κι αυτό...
Από άλλες χώρες εδόθησαν.

Unknown είπε...

Εαν βλεπατε που ευρισκεται ο λοφος,θα γελαγατε με τα περι "τσουναμι".Οσο κι αν εχει αλλαξει η περιοχη με το περασμα των αιωνων,ενα ειναι βεβαιο:ο.τι κι αν ηταν αυτο που βυθισε τον ταφο,θα βυθιζε μαζι και τη μιση Μακεδονια.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Άρθρο στα Παραπολιτικά:

Αμφίπολη: Έργο του κατασκευαστή και όχι τυμβωρύχων, το όρυγμα LINK

Unknown είπε...

τα παραπολιτικά γράφουν τη θεωρία που έχω πει εδώ και 4 ημέρες, για τον σεισμό και την ρευστοποίηση της άμμου. Χαίρομαι που αρχίζουν να κυκλοφορούν και λογικές απόψεις στα μμε

Unknown είπε...

Δηλώσεις της Περιστέρη:

Δηλώσεις-απάντηση της κ. Περιστέρη - LINK

Unknown είπε...

Εφαρμογή της μεθόδου ηλεκτρονικής διασκόπησης στον Τύμβο Καστά:

Καλωδιώνουν την Αμφίπολη για να βρουν τα μυστικά της - LINK

ιοαννα είπε...

Καλημέρα σε όλους σας ! Διαβάζω στο amfipolinews (4/11) κείμενο σχετικό με δηλώσεις της κας Περιστέρη και εξ αυτού, μεταφέρω επί λέξει το εξής απόσπασμα ΄΄...Στο σημείο, όπου η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί "σκαρπέλο", δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί το δάπεδο...΄΄. Ας δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη ΄΄μάζα σιδήρου΄΄ !!!. Καλή συνέχεια σε όλους !

Unknown είπε...

Δείτε λίγο το βίντεο για να έχουμε άποψη όλοι πως είναι η περιοχή και που είναι ο τύμβος

http://www.zougla.gr/automoto/article/ti-girevi-o-germanos-stin-amfipoli



Unknown είπε...

Το ανέφερε η Θεανώ και συμφωνώ απόλυτα μαζί της.Δέν υπάρχει περίπτωση ΚΑΜΙΑ να προκλήθηκε η επιχωμάτωση στον τύμβο ,απο φυσικά αίτια συνέπειας τσουνάμι,πλυμμύρας,σεισμού, κτλ..εκτός αν έγινε η καταστροφή του Νώε,που δεν έγινε!!!Για το λόγο αυτό τέτοιο ενδεχόμενο βγάλτε το από το μυαλό σας.Η αναφορά μου στην απόσταση μεταξύ τύμβου και λίμνης (200 μ) έγινε ως απάντηση σε φίλο που ειχε τη γνώμη ότι στη περιοχή τότε υπήρχε ο Στρυμόνας.Το κάλος λοιπόν στην περιοχή εκείνη την εποχή ήταν μεγαλύτερο απ'οτι σήμερα,αφού μπροστά στον τύμβο εκτεινόταν η υπέροχη λιμνη και ένα μαγευτικό τοπίο.

Unknown είπε...

Καλημέρα στο ΗΤΤΡS Εμπεδότιμος!

η απάντηση της κας Περιστέρη σε όσους λοιδορούν,στους εμπαθείς (με την νεοελληνική έννοια),σε όσους είναι μόνο εξ' ονόματος αρχαιολόγοι κλπ κλπ.

Περιστέρη: «Υπακούμε» στα ευρήματα - Εκ του πονηρού ότι μας ασκούνται πιέσεις---> http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129884945

Petros είπε...

@Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου 9:45
@ your link Αμφίπολη: Έργο του κατασκευαστή και όχι τυμβωρύχων, το όρυγμα LINK


Κάποιος σίγουρα διαβάζει το blog εδώ μέσα. bravo όμως μια καλή σύνοψης των θεωριών που κρατάνε το φως στην άκρη του τούνελ

Planet είπε...

Καλημέρα,

*συγχαρητήρια Εμπεδότιμε για την αναφορά στο γαλλικο περιοδικο. Και εις ανώτερα.

*Προτεινω την αναγνωση του παρακάτω εκτενούς άρθρου:

http://www.pkm.gov.gr/inst/pkm/gallery/PE/Serres//press%20release/PAPAKYRIAKOY%201_123pdf.pdf

Δε δίνει πληροφορίες για τον Καστά, περιλαμβάνει όμως εξαιρετικο υλικο για όλη την ιστορια και τη μορφολογία της ευρύτερης περιοχής, η γνώση της οποιας είναι όσο σημαντική όσο και οι λεπτομέριες της ανασκαφης στους θαλάμους. Το άρθρο ειναι καλογραμμένο και αναγνώσιμο και απο μη ειδικούς.

Planet είπε...

Και εδω για τα υπολοιπα μέρη του βιβλίου που βρήκα:

http://www.pkm.gov.gr/inst/pkm/gallery/PE/Serres//press%20release/PAPAKYRIAKOY%20247_256.pdf

http://www.pkm.gov.gr/inst/pkm/gallery/PE/Serres//press%20release/PAPAKYRIAKOY%20411_576.pdf

Unknown είπε...

H Περιστέρη ευτυχώς έβαλε τα πράγματα στη θέση τους με όσα είπε. Γιατί αυτά που έχουν αρχίσει να επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα μέσα ότι η ανασκαφή δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο με αφορμή αυτά που λέει ο Νακάσης είναι άκρως προσβλητικά για οποιονδήποτε επιστήμονα. Και είχαν αρχίσει να ανακυκλώνονται σε εφημερίδες και να αφήνονται αιχμές. Είχε πει για στρωματογραφία και για ψηφιδωτό, απάντησε και στα δυο.

Μου κάνει επίσης μεγάλη εντύπωση η φωτογραφία της Περιστέρη που διάλεξε το έθνος, σα να γελάει ειρωνικά. Και μόνο αυτό δείχνει το ηθος και την παιδεία όσων γράφουν τα άρθρα. Στο άρθρο της Κυριακής με τις γνώμες των 7 αρχαιολόγων δεν είδα να βάζει φωτογραφία που να είναι έτσι, ήταν όλες επίσημες. Τελικά πρέπει να κρίνουμε μόνο βάσει των ανακοινώσεων του υπουργείου.

Α.Π. είπε...

Με βάση την τελευταία δήλωση της κας Περιστέρη (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64088115)
τολμώ να προβλέψω ότι έρχονται μεγάλες εκπλήξεις στην ανασκαφή και εξηγώ το σκεπτικό μου:

1. Η κα Περιστέρη έχει αποδείξει ότι σε θέματα τακτικής και διαχείρισης των "ανταγωνιστών" της συναδέλφων, είναι τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά τους, σε ότι αφορά την συγκεκριμένη ανασκαφή, έχοντας βέβαια το πλεονέκτημα του ελέγχου της ανασκαφής και της πληροφόρησης.
2. Μετά την τελευταία φορά που κοντραρίστηκε με τους συναδέλφους της αρχαιολόγους ακολούθησαν τα μεγάλα ως τώρα ευρήματα της ανασκαφής
3. Με βάση την κοινή λογική δεν επιτίθεσαι σε κάποιον που προβλέπει κάτι αρνητικό για εσένα (τέλος ανασκαφής, αποτέλεσμα τυμβωρυχιας, επιχωμάτωση από φυσικά αίτια κλπ) όταν αναμένεις αυτός να δικαιωθεί. Αντιθέτως ανεβάζεις τους τόνους της αντιπαράθεσης όταν πιστεύεις ότι έχεις το πλεονέκτημα. Και πιο θα ήταν μεγαλύτερο πλεονέκτημα από την κα Περιστέρη από το να είχε να μας ανακοινώσει νέα ευρήματα.
4. Οι "αντίπαλοί της" αντίθετα έχουν δείξει να της επιτίθενται όταν μεσολαβούν μεγάλα μεσοδιαστήματα μεταξύ ευχάριστων ανακοινώσεων, δηλ όταν οι πιθανότητες να τερματιστεί η ανασκαφή αυξάνονται και η απαισιοδοξία μεγαλώνει. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχουν τις εξής επιλογές α) Να σηκώσουν το γάντι αυξάνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης και ρισκάροντας να πάθουν ότι και η κα Παλαγγιά σε περίπτωση που τα νέα ευρήματα συνεχίσουν να είναι εντυπωσιακά β) Να περιμένουν την συνέχεια της ανασκαφής και να επανέλθουν αναλόγως των ευρημάτων. Εγώ πιστεύω ότι θα επιλέξουν το β)

Τέλος δεν νομίζω ότι οι επιστήμονες που αντιτίθενται στην κα Περιστέρη είναι τόσο επιστημονικά αδαείς. Απλώς εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα power game μεταξύ των αρχαιολόγων (με ένα ίσως μελλοντικό "ξεκαθαρισμα λογαριασμών") στο οποίο η επιστημονική αντιπαράθεση και τα λογικά επιχειρήματα έρχονται σε δευτερη μοίρα.

Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αυτού του παιχνιδιού και ούτε με ενδιαφέρουν. Απλώς υποστηρίζω την κα Περιστέρη γιατί βρίσκεται στην πλευρά που όλοι ή σχεδόν όλοι θέλουμε να νικήσει

Unknown είπε...

Επίσης να πω σχετικά με τη συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κύπρου ο καθηγητής Μαυρογιάννης, όταν την είχα δει μου έκανε ΤΕΡΑΣΤΙΑ εντύπωση η στάση του δημοσιογράφου. Ούτε τον διέκοπτε, ούτε του έκανε ερωτήσεις ώστε να εκμαιεύσει με πλάγιους τρόπους και έκανε κάτι πρωτοφανές, τον άκουγε και τον άφηνε να μιλήσει. 'Οσες εκπομπές κι αν έχω δει κι ακούσει εδώ, δεν το χω δει αυτό να γίνεται. Κι όσες φορές έχω δει να παίρνουν τον Μαυρόγιαννη τηλέφωνο όλο τον διακόπτουν, υπερθεματίζουν και τον ρωτούν ό,τι να ΄ναι.

Zibi είπε...

@Planet

Πολύ χρήσιμο άρθρο. Δεν πρόλαβα να το διαβάσω όλο, ωστόσο ξεχώρισα το σημείο της σελίδας 29, στο οποίο αναφέρεται στο μύθο της Περσεφόνης και του Πλούτωνα.

Αντιγράφω: Κατά τον Αππιανό (IV.105) στην επαρχία Φυλλίδας του νομού Σερρών
βρισκόταν το Νύσιον πεδίον, από όπου ο θεός του Άδη Πλούτωνας άρπαξε
την κόρη της θεάς Δήμητρας Περσεφόνη.

Και επίσης: Ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη λατρεύονταν ιδιαίτερα στην περιοχή του
νομού Σερρών. Αυτό φαίνεται και από ένα σπάνιο αρχαίο ανάγλυφο, διαστά-
σεων 0,53Χ0,83 μ. που φυλάσσεται στο Μουσείο των Σερρών. Η παράσταση
είναι σύνθετη ανάγλυφη με τους θεούς του Άδη, τον Πλούτωνα και την Περ-
σεφόνη. Αριστερά του Πλούτωνα είναι μια Άρπις και γυμνός ο ψυχοπομπός
Ερμής. Φέρνει έναν άνθρωπο στον Άδη, μια ψυχή, για να την κρίνουν οι θεοί
του Άδη. Πάνω έχει αστέρια και δύο μικρές μορφές με την επιγραφή «ΚΥΡΙΩ
ΠΛΟΥΤΩΝΙ»

Unknown είπε...

Η μάζα σιδήρου που βρέθηκε κολλημένη στο ψηφιδωτό, όπως αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, μήπως είναι από την ράγα κύλισης της μαρμάρινης θύρας?
Κάποιοι έλεγαν ότι οι τυμβωρύχοι αφαίρεσαν όλο τον σίδηρο και χαλκό που βρήκαν και τα πήραν μαζί τους!

Η αρχαιολόγος Dorothy King εξαίρει, για άλλη μια φορά, το έργο της ανασκαφικής ομάδας και αναφέρει ότι εκτελείται με τις υψηλότερες προδιαγραφές και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για άλλες ανασκαφές παγκοσμίως!

http://phdiva.blogspot.gr/2014/11/the-team-at-amphipolis.html

Unknown είπε...

Έτσι για να γελάσουμε λίγο

http://taxalia.blogspot.gr/2014/11/blog-post_775.html

Αρχιτεκτονας είπε...

Κάνουμε τις εξής παραδοχές:
1. Το έδαφος του τέταρτου θαλάμου με τους πυρόλιθους βρισκόταν στο ίδιο ύψος με τους υπόλοιπους θαλάμους.
2. Η τάφρος δεν είχε επιχωματωθεί αρχικά.
3. Το ύψος της επίχωσης του τρίτου θαλάμου αρχικά ήταν στο ίδιο ύψος με την επίχωση των προηγούμενων Θαλάμων.
4. Το ύψος της επίχωσης του τέταρτου θαλάμου βρέθηκε από τους αρχαιολόγους χαμηλότερη από τους προηγούμενους θαλάμους.
5. Οι διαστάσεις του τέταρτου θαλάμου είναι 4,5 μ. x 4,5 μ.
6. Οι διαστάσεις της τάφρου είναι 4Χ2,10μ
Καθότι δεν έχει ανακοινωθεί πουθενά η ακριβής υψομετρική διαφορά της επιχωμάτωσης του τρίτου χώρου σε σχέση με τους προηγούμενους ας υποθέσουμε ότι αυτή ήταν 1μ.
Υποθέτουμε ότι η τάφρος δεν είχε επιχωματωθεί αρχικός αλλά το χώμα του τρίτου θαλάμου εισήρθε σε αυτή κατόπιν σεισμού. Το εμβαδό του χώματος που καταλαμβάνει τώρα την τάφρο είναι ίσο με το εμβαδό του χώματος που υποχώρησε στον τρίτο χώρο ώστε να προκύψει η υψομετρική διαφορά του 1μ σε σχέση με τους προηγούμενους. Το εμβαδό του χώματος που υποχώρησε είναι: 4,5 μ. x 4,5μ. x 1μ. = 20,25 μ3
Το βάθος που θα πρέπει να έχει η τάφρος έτσι ώστε να έχει ίσο όγκο με το χώμα που υποχώρησε είναι: 20,25μ3/(4Χ2,10μ)= 2,41μ βάθος !!!

virgi είπε...

@Αρχιτέκτονας
Ποιος είναι ο τέταρτος θάλαμος;
Γιατί ο θάλαμος που έχει το ρήγμα είναι ο Θ3 και είναι 6μΧ4.5μ.

kiki είπε...

@Zibi
@Planet
το Νύσιον πεδίον υπολογίζετε ότι βρίσκετε σήμερα στο Δήμο Ν. Ζίχνης του Ν.Σερρών κοντά στο σπήλαιο Αλιστράτης

Unknown είπε...

@αρχιτέκτονας

Ο τρίτος θάλαμος πρέπει να είχε κάπου στα 150-180 κυβικά άμμο μέσα, αν ήταν επιχωματωμένος μέχρι επάνω. Από τις φωτογραφίες του υπουργείου, βλέπουμε ότι στην νότια πλευρά του θαλάμου, η επιχωμάτωση είναι λίγο πάνω από την θύρα. Δηλαδή κάπου στα 2,5 μέτρα από το δάπεδο, από την βόρεια πλευρά, είναι πολύ χαμηλότερη, λογικά κάπου στο 1 με 1,5 μέτρο πάνω από το επίπεδο του δαπέδου. Οπότε το χώμα που λογικά έχει εισχωρήσει στο όρυγμα και στον υπόγειο θάλαμο, είναι κάπου στα 100 κυβικά

ιοαννα είπε...

Ό,τι και αν λένε, και ό,τι και αν πούνε, μιά Περιστέρη (υπό τις όποιες συνθήκες, συγκυρίες και περιστάσειςκαι με την συνδρομή ή όχι σκοπιμοτήτων) ξεθάβει κάτι τεράστιο, που κάποιοι, ΄΄σπουδαίοι και τρανοί΄΄, καίτοι γνώριζαν την ύπαρξη του επί σειρά ετών, ήδη από το 1965, ΄΄το αγνοούσαν΄΄ !!! Μιά Περιστέρη, επιτέλους το ξεθάβει !!! Αντί λοιπόν να την κρίνει ο καθένας για το πως κάνει την δουλειά της, ας ψάξουν όλοι αυτοί, να βρούνε ποιοί το αγνοούσαν επί 50 και πλέον χρόνια !!! Και ας μας εξηγήσουν μιά μέρα το ΄΄γιατί ???΄΄ !!! Αυτή η υποκριτική στάση τους, θα πρέπει να μας απασχολήσει μιά μέρα !!! Κ μάλιστα πολύ σύντομα !!! Άντε με όλους αυτούς τους τρανούς επιστήμονες/γραφιάδες/βολεμένους αυτού του τόπου και με όλους τους άχρηστους εθνοπατέρες που ταίζουμε συστηματικά !!! Άντε, γιατί μας έχουνε κουράσει πάρα πολύ !!! Και δεν είναι σχόλιο πολιτικού υπονοούμενου αυτό ! Παράπονο είναι !!!...για τον κακοποιημένο τόπο μας !!! Που δεν έχει μόνο παραλίες και νησιά !!! Και για την τσαλαπατημένη εθνική υπόσταση μας !!! Που κάποιοι ΄΄κατατρώνε΄΄ , όπως ο Κρόνος (χρόνος)...που έτρωγε τα παιδιά του ...και η Ρέα (ροή των πραγμάτων) καθόταν και κοίταζε....

Antilamogio είπε...

@ virgi:

Ο 4ος θάλαμος είναι αυτός που λέω ότι έχουμε δει από την οπή του Θ3 και δε μας έχουν ανακοινώσει τίποτα ακόμα γι' αυτόν:

http://i61.tinypic.com/2yo7kwn.jpg

http://i61.tinypic.com/2zojbbs.jpg


@ Evangelos Christodoulou:

Όπως υπολόγισα στο σχόλιο που έκανα εδώ στις 2 Νοεμβρίου 2014 - 2:49 π.μ., ο όγκος της επίχωσης που έχει πέσει μέσα στο κατηφορικό όρυγμα είναι ~15 Μ3 και όχι 100!

Αυτός ο όγκος (τα 15 Μ3) ισούται περίπου με τον όγκο που λείπει από μια υποτιθέμενη αρχική οριζόντια επίχωση, αν λάβουμε υπόψη ότι στον Θ3 η υψομετρική διαφορά της επιχωσης μεταξύ νότιου και βόρειου τοίχου είναι 1μ. (το 1μ. υψ. διαφ. το έχει πει η Παναγιωταρέα σε παλαιότερο Δ.Τ.)

Unknown είπε...

επίσης αγαπητέ μου αρχιτέκτονα επιτρέψτε μου μία διόρθωση, μήκος x πλάτος x ύψος δεν είναι εμβαδό, αλλά όγκος

Αρχιτεκτονας είπε...

@evangelos
Αν μιλούμε για εκατό κυβικά άμμο τότε δεν είναι όρυγμα αλλά πηγάδι…. ενδεικτικά το βάθος του πρέπει να είναι 12μ.

ιοαννα είπε...

Προς ΒΑΣ.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ : Μήπως είναι από τον μηχανισμό που άνοιγε ΄΄αυτόματα΄΄ την πόρτα ??? (βλ. σχετικά προηγούμενα σχόλια). Ίσως να υπήρχε κάτι, που τοποθετούνταν περιστασιακά για το άνοιγμα της πόρτας, αλλά δεν ήταν μόνιμα εγκατεστημάνο ώστε να χαλάει το υπέροχο ψηφιδωτό... Μία υπόθεση κάνω μόνο.... Επίσης διάβασα κάπου ότι οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί, για λόγους φωτισμού ανοικοδομούνταν με είσοδο προς ανατολάς. Ένας τεράστιος διάδρομος, λοιπόν, σαν αυτόν, πως φωτίζονταν ??? Έμπαινε κάποιος με δάδα, ή πυρσό δεσμεύοντας το ένα χέρι του ??? Κάπου πρέπει να το ακουμπούσε αυτό το κάτι που χρησιμοποιούσε για φωτισμό ....Ξέρω, είναι δευτερευούσης σημασίας προβληματισμοί, αλλά μην με δαγκώσετε, έχω το ελάττωμα να ασχολούμαι με λεπτομέρειες....

Unknown είπε...

@antilamogio

ο όγκους το τρίτου θαλάμου είναι 6 μέτρα, επί 4,50, επί μέγιστο ύψος θόλου 6,50. Δηλαδή όπως έγραψα και πιο πάνω, η επιχωμάτωση ήταν 150-180 κυβικά μέτρα άμμου. Ο θάλαμος βρέθηκε με επιχωμάτωση κάπου 50-70 κυβικά μέτρα. Οπότε ο όγκος που απουσιάζει, δηλαδή κάπου στα 100κ.μ. είναι μέσα στο όρυγμα και στον υπόγειο θάλαμο

Unknown είπε...

Σας ξαφνιάζει το μέγεθος του ορύγματος;

virgi είπε...

@Antilamogio
Διάβασε τι λέει ο Αρχιτέκτονας παραπάνω ότι ο 4ος θάλαμος είναι 4,5Χ4,5.Πως το ξέρει. Αν μιλάει όντως για αυτόν που εσύ αναφέρεις, η μιλάει για το Θ3 που οι διαστάσεις που αναφέρει είναι λάθος.
Ας απαντήσει όμως ο Αρχιτέκτονας αν θέλει μιας και σε αυτόν ήταν η ερώτηση.

Effie είπε...

@planet
Πολύτιμες οι πληροφορίες για την ιστορία του νομού Σερρών, ευχαριστούμε πολύ, εξακολουθούμε την επιμόρφωση (δεν γνώριζα ότι η μυθική αρπαγή της Περσεφόνης έχει ρίζες εδώ, και πολλά άλλα, θα πάρει καιρό να μελετήσω και τα τρία αρχεία στον ελεύθερο χρόνο). Πάντως ήταν μια εξαιρετική και πολύ χρήσιμη πρωτοβουλία.
@ foivos Athina/ Apostolos Gouzis, Εννέα οδοί:
Μια απλή υπόθεση έκανα ως ΜΗ ειδήμων για το σεισμό και την ΠΙΘΑΝΗ εισροή από ίλυ και νερά ποταμού, βασισμένη στον κ. Μπελογιάννη, ο οποίος ως χημικός μηχανικός θα πρέπει να γνωρίζει εδαφομηχανική και μηχανική ρευστών. Από την αρχή είπα ότι μπορεί να είναι λάθος, δεν έχω "παντρευτεί" τη θεωρία του, μου φάνηκε ότι ίσως εξηγούσε μερικά ευρήματα.Η αγαπητή Θεανώ ξεκίνησε εκστρατεία ότι είναι αντιπεστημονικό, είπα ΟΚ, ξανα-είπα ότι δεν είμαι ούτε ειδική στο θέμα, ούτε δογματική, τι άλλο να πω; "μην πυροβολείτε τον πιανίστα";; δε νομίζω να υπήρξα δογματική ή ερειστική στο παραμικρό, ελπίζω να φτάνουν όσα ακούστηκαν ως εδώ. Απόστολε Γουζή, δεν ξέρω πότε καλύφθηκε ο τάφος, οι αρχαιολόγοι εικάζουν τα ρωμαϊκά ή πρώτα χριστιανικά χρόνια (μέχρι και τον Ιουστινιανό). Και υπάρχει η υπόθεση Εμπεδότιμου ότι ο τάφος καλύφθηκε "άμα τη κατασκευή" του. Ακούσαμε να λένε ότι συλύθηκε, βανδαλίστηκε και "ετάφη" με μένος από κάποιους (αρχαιολόγοι, ο george watkins αποδίδει την καταστροφή και κάλυψη του μνημείου στον Κάσσανδρο, και πάει λέγοντας), άλλοι λένε ότι καλύφθηκε για προστασία (Εμπεδότιμος, D. King). Πιστεύω και εγώ ότι οι διαφραγματικοί τοίχοι κατασκευάστηκαν για προστατευτική κάλυψη του μνημείου, όποτε και αν έγιναν. Ελπίζω να καταλήξουν όλες οι υποθέσεις κάπου, θα εξαρτηθεί από τις ανακοινώσεις και τη γνώμη της ανασκαφικής ομάδας (κ. Περιστέρη), τις χρονολογήσεις δειγμάτων, τα υπάρχοντα και μελλοντικά ευρήματα. Είναι πάντως προφανές ότι για το παραμικρό βρίθουν οι υποθέσεις, ακριβώς επειδή ο τάφος είναι εξεραιτικού ενδιαφέροντος, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικά δυσεπίλυτο γρίφο, που επιτείνεται με την μέχρι σήμερα έλλειψη "κινητών" ευρημάτων. Οπότε...αναμονή.
Καλή συνέχεια.

Effie είπε...

typo: ...εξαιρετικού (αντί εξεραιτικού) ενδιαφέροντος

giannis_ είπε...

Ο ένας έκανε λάθος στις διαστάσεις ο άλλος αναφέρεται στον όγκο του χώματος που λείπει από βορά σε σχέση με το νότο και ο τρίτος στον όγκο του θ3 συνολικά...

Antilamogio είπε...

Αντιγράφω το σχόλιό μου (2 Νοεμβρίου 2014 - 2:49 π.μ.) για το όρυγμα:

Ένας απλός υπολογισμός σε σχέση με το όρυγμα και την κλίση της επίχωσης στον Θ3:

Το όρυγμα έχει διαστάσεις 4,00x2,10. Όπως λέει το Δ.Τ.31/10/14 "Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση."

Συμπεραίνω το εξής:
Στο δυτικό τμήμα του Θ3 έγινε καθίζηση της επίχωσης (δεν άντεξαν άραγε το βάρος οι πωρόλιθοι??). Άρα υποθέτω ότι εκεί είναι το όρυγμα που μας λένε.

Αν υποθέσουμε ότι είχε σκάλες, πιθανότατα να είχε 13 σκάλες, όσες στην είσοδο (και όσα τα χρόνια που έλειπε ο Μ.Α.?). Αν λάβουμε ένα ενδεικτικό ύψος σκαλοπατιού 27εκ, πρέπει να περιμένουμε να κατεβαίνει το όρυγμα 13x0,27=3,50 μέτρα!

Ο όγκος της επίχωσης που έχει πέσει μέσα είναι: 4,00x2,10x3,50/2= ~15 M3.

Ω! του Θαύματος, αυτός ο όγκος ισούται με τον όγκο που λείπει από μια υποτιθέμενη αρχική οριζόντια επίχωση, αν λάβουμε υπόψη ότι στον Θ3 η υψομετρική διαφορά της επιχωσης μεταξύ νότιου και βόρειου τοίχου είναι "πάνω από 1μ." [Δ.Τ. 02/10/14] (14,85=6,0 X 4,5 X 1,10 / 2

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Υποθέτω ότι δεν άντεξαν οι πωρόλιθοι το βάρος, έσπασαν και έπεσαν 15 κυβικά μέτρα επίχωσης στο όρυγμα. Που είναι σκάλα και έχει βάθος 3,50μ

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
PAIANAS είπε...

To σκεπτικό και ο συλλογισμός του A.Π. έχει και βάση και λογική.
Ας ελπίσουμε η Περιστέρη, να έχει άσσους στο μανίκι ..η μάλλον λάρνακα, τοιχογραφίες, κτερίσματα στον κυρίως τάφο...

Planet είπε...

@ Antilamogio

Που υποθέτεις συνεπώς πως ειναι οι σπασμένοι πωρόλιθοι που δεν άντεξαν το βάρος; Εντός του ορύγματος;

virgi είπε...

@planet
Από το εξαιρετικό άρθρο που μας γνωστοποίησες να επισημάνω αυτό από την σελ.104-105

... Σωστά ονομάστηκε η Αμφίπολη η Αθήνα
της Μακεδονίας. Στην ελληνιστική περίοδο έγινε το κέντρο του αχανούς
μακεδονικού κράτους.
Στην Αμφίπολη εγκαταστάθηκαν μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου η
μητέρα του Ολυμπιάδα, η σύζυγός του Ρωξάνη και ο μικρός στην ηλικία γιος
του Αλεξάνδρου. Στην Αμφίπολη δυστυχώς σφαγιάσθηκαν άδικα κατά διαταγή του Κασσάνδρου από το διοικητή της πόλεως Γλαύκιο η Ρωξάνη και ο γιος
του Μ. Αλεξάνδρου, ο νόμιμος διάδοχος του μακεδονικού θρόνου...

Unknown είπε...

Προς ιοαννα
4 Νοεμβρίου 2014 - 1:08 μ.μ.
Το θέμα είναι ότι βρέθηκε σίδηρος!
Δεν τα πήραν όλα οι τυμβωρύχοι!
Δυστυχώς δεν μας αναφέρεται η ποσότητα του σιδήρου για να κάνουμε περισσότερες υποθέσεις.
Ο empedotimoς είπε ας περιμένουμε και οι ράγες μπορεί να βρεθούν στο χώμα.

ιοαννα είπε...

Λοιπόν, μόλις πριν λίγο στο amfipolinews, νέα τρισδιάστατη περιήγηση... Απλά, εκπληκτική !!!! 'Ομως, άξιο προσοχής τυγχάνει το ότι απέναντι από την απεικόνιση της μαρμάρινης πόρτας (είσοδος του Θ3) εμφανίζεται πόρτα σημαντικών διαστάσεων και οπή πάνω δεξιά της, ήτοι επί του τελευταίου (θεωρητικά τοίχου) !!! Αυτό, κατόπιν της ανακοίνωσης περί μη υπάρξεως θυρώματος !!! Virgi...τι λές ???

virgi είπε...

Ξέρει κάποιος που ακριβώς ήταν το αρχαίο λιμάνι της περιοχής και αν είχε φάρο?

hylap-vn είπε...

@Antilamogio.

Το ίδιο το όρυγμα (προτιμώ να το λέω φρεάτιο, μου ταιριάζει καλύτερα η λέξη και δεν ξέρουμε αν είναι σαν πηγάδι ή αν καταλήγει σε σύραγγα ή σε είσοδο εκεί πού είναι ο πάτος του) δεν θα μπορούσε να ήταν κενό χωρίς επίχωση και ταυτόχρονα καλυμμένο με πωρόλιθους. Κάπου πρέπει να στηρίζονται αυτοί οι πωρόλιθοι.
Άρα οι πωρόλιθοι μπήκαν πάνω σε επίχωση ή πάνω σε σκαλοπάτια.
Αυτό που πιθανολογούμε ότι έσπασε ήταν κάποια είσοδος στο πλάι κοντά στον πάτο του φρεατίου.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   601 – 800 από 2188   Νεότερο› Νεότερο»