Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΚΑΤΙ "ΜΕΓΑΛΟ" ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ



Σήμερα, 31/10/2014, σε μια λιτή σχετικά ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας αποκαλύπτει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής :

«Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος»

Με άλλα λόγια φτάσαμε πια στο φυσικό έδαφος του λόφου και από ότι φαίνεται ο κατασκευαστής του τάφου επωφελείται από κοιλότητα που βρίσκεται μέσα τον λόφο, όπως σωστά είχαμε προβλέψει από τις 22/9/2014.

«Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους»

Επιβεβαιώθηκε ότι οι πωρόλιθοι σχημάτιζαν δάπεδο σφράγισης, που εκ της παρουσίας του υποδηλώνεται ότι κάτι σημαντικό πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

«3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ»

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι το βάθος του χώματος ήταν περίπου 1,5 μέτρα,  όπως επίσης και ότι υπάρχει τεχνητό όρυγμα επί του φυσικού εδάφους που έχει επιχωθεί, προφανώς για λόγους σφράγισης του τάφου.
«Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο».

Η εύρεση του θυρόφυλλου πεσμένο μέσα στο όρυγμα και μάλιστα κάτω από την αμμώδη επίχωση καταρρίπτει πλέον και τα οποιαδήποτε  σενάρια σύλησης.

Είναι σαφές ότι η αναστάτωση του τρίτου θαλάμου έχει προέλθει από σεισμό, ο οποίος και κατέστρεψε την μαρμάρινη θύρα, το δάπεδο σφράγισης και επέφερε κατάρρευση της συνέχειας του τάφου που ήταν κάτω από το δάπεδο σφράγισης.

Είναι πολύ πιθανόν να έχει υπάρξει κατάρρευση μνημειώδους κλίμακας (μιας και το τεχνητό όρυγμα  έχει διαστάσεις 4,0 Χ 2,10 μέτρα) η οποία θα οδηγούσε ακριβώς κάτω από το δάπεδο σφράγισης και την επίχωση μέσα στο τεχνητό όρυγμα που οδηγεί μέσα στον φυσικό λόφο όπου, άνευ περαιτέρω εκπλήξεων, αναμένεται να ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι θα ανευρεθούν τα σπασμένα σκαλοπάτια της καθοδικής κλίμακας κατά την αποχωμάτωση του υπολοίπου χώματος της επιχωμάτωσης.

Συμπερασματικά έχουμε τα εξής :

- Ο τάφος είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητος.

- Υποθέτουμε ότι υπήρχε σκάλα που οδηγεί προς τα κάτω δια μέσου του τεχνητού ορύγματος, στο εσωτερικό του λόφου όπου ευρίσκεται ο κυρίως τάφος.

- Η εκπληκτικής σύλληψης προσπάθεια σφράγισης του τάφου υπονοεί σαφέστατα και την πολύ μεγάλη σπουδαιότητα του ενταφιασμένου νεκρού.

Η ανασκαφή τώρα αρχίζει…..

========
Παράκληση προς τους αυτόκλητους αρχαιολόγους των ΜΜΕ : Αφού δεν μπορείτε να σεβαστείτε τον εαυτό σας με τα εκπάγλου καλλονής σοφίσματα σας, τουλάχιστον σεβαστείτε την Ελληνική Αρχαιολογία την οποία κακοποιείτε σε υπέρτατο βαθμό.

Κάτι Μεγάλο κρύβεται εκεί κάτω. Και πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα το φέρει στο φως η κα Περιστέρη.

2.188 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   801 – 1000 από 2188   Νεότερο›   Νεότερο»
ιοαννα είπε...

Βασίλη, έχεις δίκιο ! Δεν τα πήραν όλα οι τυμβωρύχοι.... Και ούτε μας το είχαν πει όταν καθάριζαν το ψηφιδωτό ! Τώρα αναφέρθηκε ! Εύλογα λοιπόν, αναρωτιούνται όλοι, πόσα ξέρουν και δεν μας λένε ???? Το μαρτύριο της σταγόνας....

ELLHN είπε...

@zIBI

Η Αμφίπολη βρίσκεται στα όρια των πρώην νομων Σερρών-Καβαλας. Το σωστό θα ήταν να πεις για λατρεία Πλούτωνα-Περσεφόνης στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης. Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε νομος Σερρών. Επίσης παράσταση με Πλούτωνα-Περσεφόνη έχουμε και σε τάφο στις Αίγες-Βεργίνα. Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας μεταβάλλεται συνεχώς μέσα στον χρόνο. Όταν πήγαινα σχολειό η Μακεδονία υποδιαιρούνταν σε
Δυτική, Κεντρική και Ανατολική. Με Καποδίστρια και Καλλικράτη η Ανατολική που περιλάμβανε νομους Καβαλας, Δράμας και Σερρών χωρίστηκε: Καβαλα και Δράμα μείνανε στην Ανατολική η οποια ουσιαστικά έχει υπαχθεί στην Θράκη. Σε ότι αφορά τον νομο Σερρών αυτός από Aνατολική μετακόμισε στην Κεντρική Μακεδονία.

virgi είπε...

@Ιωάννα.
Το τρισδιάστατο ωραίο είναι, αλλά η πόρτα στο τέρμα του Θ3 προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Antilamogio είπε...

@ Evangelos Christodoulou:

Φίλε μου, νομίζω ότι είσαι λίγο "γενναιόδωρος" με τα κυβικά της αρχικής επίχωσης στον Θ3. Αν κάνουμε την παραδοχή ότι η πλάκα με τους ρόδακες και η οπή στο νότιο τοίχο του Θ3 έγιναν για να διευκολυνθεί η επίχωση του Θ3, η αρχική επίχωση του Θ3 δε γίνεται να υπερβαίνει το ύψος της σπασμένης θύρας ή το ύψος στο οποίο εδράζεται η πλάκα με τους ρόδακες:
http://i57.tinypic.com/2vdl4t1.jpg

Άρα το 6,00x4,50x(~6,00) μου φαίνεται μεγάλο. Το πιο πιθανό για μένα είναι η αρχική επίχωση να ήταν 6,00x4,50x2,80=75,6 μ3 (2,80 είναι το ύψος της σπασμένης θύρας)

Και όταν μπήκαν στον Θ3 να υπήρχε επίχωση: 6,00x4,50x[(2,80-1,10)/2]=60,75 μ3

Άρα να λείπουν τα 15 μ3 που υπολόγισα ότι είναι μέσα στο όρυγμα.

Effie είπε...

@virgi
Αρχαίο λιμάνι Αμφίπολης:
http://www.zougla.gr/greece/article/otan-i-amfipoli-itan-limani-tou-makedonikou-stolou

Antilamogio είπε...

@ Planet:
Ναι, εκεί υποθέτω. Αλλά δε μου κολλάει το ότι η πόρτα λένε ότι βρέθηκε κάτω από τους πωρόλιθους. Επίσης, δε μου κολλάει η συνολική λογική του εμπεδότιμου, τον οποίο εμπιστεύομαι, που λέει ότι όλα αυτά είναι μέρος ενός τελετουργικού.. Θα δούμε. Μπορεί, όπως λέει κι ο hylap-vn, να ήταν εξαρχής μπαζωμένο.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αρχιτεκτονας είπε...

Σε κάποια άρθρα οι διαστάσεις του τρίτου θαλάμου είναι 4,5Χ4,5 και σε άλλα 4,0Χ4,5 . Πουθενά όμως δεν είδα τις διαστάσεις του Ευάγγελου.
Πάρα πάνω εννοούσα τον τρίτο θάλαμο και σφαλμένα αναφέρθηκα σε τέταρτο.
Το άλλο σενάριο που «παίζει» εδώ είναι το φύλλο της θύρας να χρησιμοποιήθηκε από αυτούς που σφράγισαν το μνημείο σαν καπάκι για το όρυγμα και από πάνω στρωσανε τους πωρόλιθους του οριζόντιου διαφραγματικού τοίχου. Αν το όρυγμα συνεχίζει σε στοά η επικοινωνεί με ταφικό θάλαμο θα ήταν αδύνατη η επιχωμάτωση του τρίτου θαλάμου χωρίς να φράξουν επαρκώς το όρυγμα στο δάπεδο. Φυσικά σε κάποια χρονική στιγμή το φύλλο υποχώρησε από το βάρος περνώντας μαζί του μέρος του δαπέδου

Unknown είπε...

@ Virgi
Νομίζω εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν φάροι άλλα φρυκτωρίες που ήταν σε όρη. Το πιο κοντινό πρέπει να ήταν στην κορυφή του Άθω.
http://periergostaxidioths.blogspot.gr/2013/02/blog-post_14.html

http://www.erepublik.com/en/article/-1-854578/1/20
Άλλα θα το ψάξω μήπως αναφέρονται κι αλλού στη Μακεδονία.

virgi είπε...

@Effie
Ευχαριστώ πολύ.
Άρα κάπου εδώ γύρω πρέπει λογικά να υπήρχε φάρος.
Χρειαζόμαστε όμως κάποια ιστορική αναφορά για το σημείο.Η τέλος πάντων σε αυτήν την φωτογραφία κάποιος που να γνωρίζει από αυτά να υποδείξει πιθανά σημεία.

Effie είπε...

@virgi
Και:
http://navarinoinvestment.blogspot.gr/2014/09/blog-post_18.html

PAIANAS είπε...


Η Αμφίπολη συνορεύει με τους Νομούς της Καβάλας, της Δράμας και της Θεσσαλονίκης, ανήκει ωστόσο στον Νομό Σερρών, είναι μάλιστα η μοναδική περιοχή των Σερρών που βρέχεται από τη θάλασσα. Το λιμάνι της αρχαίας Αμφιπόλης, με την τότε αρχαία λίμνη Κερκινίτιδα, που έφτανε σύμφωνα με τους ιστορικούς μέχρι τη σημερινή Ηράκλεια των Σερρών.
Σήμερα στο θαλάσσιο τμήμα της Αμφίπολης δεσπόζουν οι εκβολές του ποταμού Στρυμόνα στα ανατολικά, ενώ στα δυτικά απλώνεται η εξαιρετική παραλία των Νέων Κερδυλίων, όπου κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει αμέτρητους πιστούς φίλους της θάλασσας.''


ιοαννα είπε...

Προς Virgi: Προφανώς, έχεις δίκιο και εκτιμώ τις ευδιάκριτες και ειδικές γνώσεις σου, όπως και τις απόψεις σου, αλλά.....η οπή που απεικονίζεται, όντως υπάρχει... Κ αναρωτιέμαι, χωρεί τέτοιο ΄΄λάθος΄΄ σε μιά τόσο υπέροχη δουλειά ???..... Τέτοιο εξώφθαλμο και τεράστιο λάθος ??? (κάποιοι έχουν διατυπώσει προβληματισμούς σχετικά με το ευρεθέν εντός του ορύγματος, θυρόφυλλου....μάλλον πρέπει να αποδώσω εκεί το λάθος...καίτοι η ανυπαρξία θυρώματος είναι προγενέστερη αυτού, πληροφορία,...και κάποιοι -και μάλιστα ΄΄εξαιρετικής όρασης΄΄-, επιμένουν να βλέπουν και 4ο θάλαμο....) Θα δούμε....

Unknown είπε...

@antilamogio

Για πιο λόγο δεν μπορεί να ήταν η επιχωμάτωση μέχρι επάνω, όπως ήταν και στους άλλους θαλάμους; Στην υπόθεση σας βάζετε σκάλα, και σας βγαίνει ο υπολογισμός, κάντε όμως μία υπόθεση χωρίς σκάλα και πείτε μου πόσα κυβικά λείπουν; Όταν κάνουμε υποθέσεις δεν μπορούμε να αποκλείουμε τίποτα, και εγώ αλλά και εσείς κάνουμε μία υπόθεση, και υπολογισμούς πάνω σε αυτή. Έχοντας δει το παράδειγμα άλλου μακεδονικού τάφου, όπου ο υπόγειος χώρος δεν είχε σκάλα, εγώ υποθέτω πως ούτε εδώ έχουμε σκάλα

virgi είπε...

@Ιωάννα
Με παρεξήγησες.
Δεν είπα για την οπή αλλά για την πόρτα.
Η οπή φυσικά υπάρχει, την έχουμε δει και από φωτογραφίες και από το σχέδιο του Λεφαντζή.:)
Ίσως να είναι θάλαμος από πίσω και να μην γνωρίζουν ακόμη από που υπάρχει πρόσβαση η μπορεί να είναι φυσικός βράχος και απλά να στήριξαν τις υποστυλώσεις τους. Ίδωμεν.

kiki είπε...

νομίζω ότι εδώ θα βρήτε την απάντηση για το που ήταν το αρχαίο λιμάνι της Αμφίπολης
http://www.archaiologia.gr/blog/photo/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%AD%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82/

Unknown είπε...

@ Virgi

λες να είναι τόσο κοντά ο "Φάρος"/Σήμα κατά Κούκουρα? Πρόσχομεν και εύγε για την σκέψη

virgi είπε...

@Εμπεδότιμος
Συγχαρητήρια.

Αρχιτεκτονας είπε...

@evangelo
Θα ήταν αδύνατο η επιχωμάτωση να ήταν μέχρι επάνω εκτός και αν ξέρεις εσύ κάποιο τρόπο να επιχωματώσεις δωμάτιο χωρίς να θάψεις εργάτη μέσα

Unknown είπε...

@ VIrgi
από όσα βρήκα νομίζω ότι η πιο κοντινή φρυκτωρία ήταν στον Άθω, αν καταλαβαίνω σωστά σε λιμάνι δεν είχαν γιατί δε θα εξέπεμπε σήμα μακρία, μόνο σε ψηλά όρη.

virgi είπε...

@Dionysia Kalkandi
Μπράβο Διονυσία !!
Ακριβώς.
Γιατί το 322 -323 π.Χ δεν υπήρχε ούτε το σήμα ούτε ο Φάρος της Αλεξάνδρειας που άρχισε να χτίζεται το 305 π.Χ.
Άρα σε ποιό σήμα έστειλε τον Δεινοκράτη με τα οστά του Ηφαιστίωνα ο Αλέξανδρος;

Dazbaw είπε...

@ Αρχιτεκτονας

κάνε ένα κόπο και διάβασε παλαιότερες αναρτήσεις...η κουβέντα για την άμμο έγινε πριν 2 μέρες σε αυτό το θέμα που συζητάμε

Planet είπε...

@ Antilamogio (1:51)

OK. Ενα βασικο πρόβλημα που βλέπω με αυτη την εξηηση ειναι πως πρεπει να γίνει η υπόθεση πως οι πωρολιθοι που ήταν πάνω απο το όρυγμα πέσαν σε αυτο τόσο οργανωμένα, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο βάθος του και να χαθούν κάτω απο το χώμα που ακολούθησε στο όρυγμα. Φαντάζομαι, λιγο να περιστρέφονταν οι πωρολιθοι κατα την πτωση τους, θα είχαν σφηνώσει σε κάποιο ύψος, όχι πολύ βαθεια, και θα ειχαν ανευρεθεί ήδη. Επισης, αν κάνουμε υπολογισμους για τον ογκο του χώματος εντος του ορύγματος, πρεπει να λάβουμε υποψη και το πόσο χώμα εκτοπιζουν οι πωρόλιθοι που βρίσκονται μέσα. Για όλους αυτους τους λόγους, δεν πιστευω πως δάπεδο με πωρολιθους θα μπορούσε να καλύπτει το όρυγμα, αν αυτο δεν ήταν επιχωμένο.

Οι εναλλακτικές είναι:

α) Δαπεδο με πωρολιθους υπήρχε και στο κέντρο, αλλα τοποθετήθηκε αφοτου επιχώθηκε το όρυγμα. Το ερώτημα ειναι που πήγαν αυτοι οι πωρολιθοι. Οι δύο τελευταιες ανακοινώσεις απο το ΥΠΠΟ ειναι λίγο αντιφατικές - δε μπορώ να καταλάβω αν αυτοι οι πωρολιθοι απουσίαζαν ή απλα βρέθηκαν σε άσχημη κατάσταση.

β) Δεν υπήρχε δάπεδο με πωρολιθους στο κέντρο, μονο στα άκρα. Αν και αυτη η πιθανοτητα θα εξηγούσε πως βρέθηκε η πόρτα εκει που βρέθηκε, δε φαινεται λογικο να κατασκευαστούν μόνο τα ανατολικά/δυτικά άκρα του δαπέδου.

Planet είπε...

@virgi: Μπορεις να εξηγήσεις αυτη την ερώτηση λίγο παραπάνω: "Γιατί το 322 -323 π.Χ δεν υπήρχε ούτε το σήμα ούτε ο Φάρος της Αλεξάνδρειας που άρχισε να χτίζεται το 305 π.Χ. Άρα σε ποιό σήμα έστειλε τον Δεινοκράτη με τα οστά του Ηφαιστίωνα ο Αλέξανδρος;" Δεν καταλαβαινω τι θες να πεις.

Αρχιτεκτονας είπε...

@ Dazbaw
Σε ποιες προηγούμενες αναρτήσεις αναφέρεσαι …για τα συλό άμμου σφράγισης …νόμιζα ότι μιλούσαμε για την Αμφίπολη και όχι για τον Indiana Jones

Unknown είπε...

Αχιλλέας, ο μεγαλύτερος ήρωας όλων των εποχών. Ο πρώτος ανάμεσα σε πρώτους. Ο ακατανίκητος Βασιλιάς των Μυρμιδόνων. Κάθε του απόφαση, σφράγιζε την μοίρα συμπολεμιστών και εχθρών του. Γίνεται, τελικά, αντικείμενο λατρείας για τους αρχαίους Έλληνες. Ναοί μαρτυριούνται αφιερωμένοι στην λατρεία εκείνου. Σύμφωνα με το χαμένο επικό ποίημα Αιθιοπίς που αποδίδεται στον Αρκτίνο της Μιλήτου, μετά το θάνατο και την καύση του Αχιλλέα, η μητέρα του Θέτιδα, έλαβε τις στάχτες του και τις τοποθέτησε στο ακατοίκητο νησί Λευκή που βρίσκεται κοντά στις εκβολές του Δούναβη. Εκεί, οι Αχαιοί, ανέγειραν έναν τύμβο και εγκαινίασαν αγώνες προς τιμήν του. Επιπλέον, αναφέρεται η ύπαρξη ενός εντυπωσιακού ναού και ενός θρυλικού αγάλματος του ήρωα. Εμπορικά λιμάνια αφιερωμένα στην νήσο Λευκή και στην λατρεία του Αχιλλέα, υπήρχαν στη Μεσσηνία και στην Λακωνία. Ενώ, ναοί υπήρχαν στις Σποράδες , στη Σάμο, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο.
Ένα άλλο περισσότερο πιθανό σημείο ταφής του Αχιλλέα, είναι ο τόπος που ο ήρωας άφησε την τελευταία πνοή του, η ίδια η Τροία. Είναι εκεί που ακόμη και ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε και προσκύνησε τον νεκρό ήρωα, το παράδειγμα επικών ανδραγαθημάτων. Ειδικότερα, αν και η Ηλιάδα τελειώνει πριν το θάνατο του Αχιλλέα, ο θάνατός του έχει προλεχθεί. Παραγγέλνει ο ίδιος στους Αχαιούς με το θάνατο του επιστήθιου φίλου του, τον Πάτροκλο, να κατασκευάσουν αρχικά έναν μικρό τύμβο που θα διευρυνόταν αργότερα, προκειμένου να συστεγάσει τους δύο συμπολεμιστές. Η αρχαιολογική σκαπάνη ξεκίνησε σε έναν τύμβο κοντά στο ακρωτήρι Σίγειον και καθώς δεν καρποφόρησε, μετατοπίστηκε προς μια γειτονική περιοχή, το Σιβρί τεπέ. Ο Schliemann, θεωρούσε πως ο τάφος βρισκόταν σε έναν τύμβο στο Κουμ τεπέ. Ακόμη, η τοποθεσία, όπου σύμφωνα με τον Αρριανό της Νικομήδειας ο Μέγας Αλέξανδρος προσκύνησε, ήταν ένας ακόμη μεγαλύτερος τύμβος, το Κεσίκ τεπέ, γνωστός και ως τύμβος του Δημητρίου. Βέβαια, οι λιγοστές σημερινές προσπάθειες – αναζητήσεις, συναντούν σημαντικά προβλήματα είτε από Τουρκική Κυβέρνηση είτε από φυσικές αιτίες. Επομένως, ακόμη και αν ο Αχιλλέας ήταν μυθικό πρόσωπο (που δεν ήταν), η λατρεία και οι ναοί του ήταν υπαρκτοί και τα ερείπιά τους σίγουρα έχουν σημαντική αρχαιολογική αξία.

Ο επικός ποιητής Ἀρκτῖνος ὁ Μιλήσιος (έζησε περί το 650 π.Χ.) στο έργο του «Τρωϊκός Πόλεμος» αναφέρει πως τα νεκρά κορμιά του Αχιλλέα και του Πάτροκλου η θεά Θέτις, τα μετέφερε και τα απόθεσε στο ιερό της νήσου Λεύκος. Από τότε το νησί ήταν γνωστό ως ‘Νήσος Αχιλλείς’.
Το νησί θεωρούνταν ‘Ιερό’ και ο Αχιλλέας προστάτης των ναυτικών που διέπλεαν τη Μαύρη Θάλασσα, πήρε μάλιστα την επωνυμία « Αχιλλεύς ο Ποντοπόρος» γνωστός στα ρωσικά ως «Ахилл Понтархом».

Dazbaw είπε...

Dazbaw είπε...

@Mosquito Killers clothing είπε:



[Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ της υποκείμενης επίχωσης.]

δηλαδή το όρυγμα είχε επιχωματωθεί όπως ο θάλαμος και εφόσον [έσπασε] αυτό που στήριζε την άμμο μέσα στο όρυγμα ακολούθησε το ντόμινο...

άρα είχα δίκιο που είπα ότι η κλήση της άμμου πρέπει να έχει κατεύθυνση προς τον δυτικό τοίχο...

άρα αναμένουμε σκαλιά καθόδου που καταλήγουν σε έναν ακόμη διαφραγματικό τοίχο {σπασμένο αυτή τη φορά} με τα σκαλιά να ξεκινούν από το κέντρο του 3ου θαλάμου και προς τον δυτικό τοίχο...

διορθώστε με αν κάνω λάθος...

virgi είπε...

@Planet.
Η κυρία Κούκουρα στην διήγηση της για τον θάνατο του Αλέξανδρου λέι ότι ο Αλέξανδρος έστειλε τον Δεινοκράτη με τα οστά του Ηφαιστίωνα στο σήμα για να χτισει τάφο για αυτόν και να τον θάψει και μετά όταν ερχόταν η σειρά του να ταφεί και αυτός εκεί.
Αν διαβάσεις τα υπόλοιπα σχόλια μου θα καταλάβεις.
@Κική@Νιοβη@Εffie@Dionysia

http://elepa.files.wordpress.com/2012/05/kathimerini_tasios.pdf
sel.9-10
Τι καταλαβαίνετε από αυτά που γράφονται;

Unknown είπε...

Καμία σημαντική πρόοδος στην σημερινή ανακοίνωση.
Έχουν περάσει 45 μέρες και είμαστε ακόμη στον τρίτο θάλαμο. Εμένα μου λέει πολλά πράγματα αυτό…

Antilamogio είπε...

@Evangelos Christodoulou:

Η επίχωση δεν μπορεί να είναι μέχρι την οροφή, αλλιώς, όπως σωστά λέει κι ο @αρχιτέκτονας, θα έπρεπε να θάψουν μέσα τον εργάτη που την έκανε!

Επιμένω να θεωρώ ακριβείς τους υπολογισμούς που ανέφερα.

Unknown είπε...

Virgi εξήγησε μας λίγο τι εννοείς, δεν κατάλαβα. Είναι γνωστή η χρήση φρυκτωριών, μόνο που δεν έχουμε ενδείξεις πού βρίσκονταν γιατί καταστράφηκαν οι περισσότερες. Για μηνύματα μεγάλης γεωγραφικής εμβέλειας χρειαζόντουσαν να είναι σε ψηλά μέρη. Εννοείς ότι στάλθηκε κάποιο σήμα από Βαβυλώνα στον Άθω ή στην Αμφίπολη; Κι ότι μεταφέρθηκε με ενδιάμεσους σταθμούς; Το άγγαρον πυρ νομίζω ήταν για κοντινά σχετικά μηνύματα.
Θυμάσαι γιατί ισχυρίζεται η Κούκουρα ότι ο τάφος μπορεί να βρεθεί κοντά στο Φάρο Αλεξάνδριας; Πως το αιτιολογεί;

Dazbaw είπε...

@Antilamogio η άμμος έφτανε την οροφή, τουλάχιστον στον πρώτο θάλαμο σίγουρα...

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14681

αν θυμάμαι καλά στον δεύτερο θάλαμο ήταν λίγο πιο κάτω λόγο του ντόμινο που προκλήθηκε... αυτά!

ιοαννα είπε...

Προς Virgi: Αν έχεις λίγο χρόνο, σε παραπέμπω στο thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/09/blog-post_6819.html όπου διατυπώνεται η άποψη ότι ΄΄ο τάφος της αμφίπολης δεν είναι τάφος΄΄. Και στο άνω ερώτημα σου θα τολμήσω κάνοντας υπέρβαση με ΄΄άλμα λογικής΄΄ να απαντήσω στην Αλεξάνδρεια (που σχεδιάστηκε και χτίστηκε από ποιούς ???) Και όπου κατασκευάστηκε ο πρώτος φάρος ???? Ποιές πληροφορίες υπάρχουν για τις σχέσεις Δεινοκράτη-Ολυμπιάδας ??? ....

Dazbaw είπε...

να τονίσω σύμφωνα με την δικιά μου θεωρεία ότι η θύρα είχε σπάσει πριν προκληθεί το ντόμινο με την άμμο οπότε και θα βρισκόταν σχεδόν στην ίδια θέση...μετά την έναρξη του ντόμινο παρασύρθηκε προς το όρυγμα όπως παρασέρνει το νερό την σαπουνάδα στον νεροχύτη...

Effie είπε...

@ Virgi @νιόβη
Εννοεί ότι η φρυκτωρία στο όρος ΆΘως θεωρείται "δίκην" φάρου, οπότε δικαιολογείται στην "κοντινή" ΑΜφίπολη ο τάφος Ηφαιστείωνα (=καθηγητής ΜΑυρογιάννης). Αλλά δεν αναβαν μόνιμα, ήταν για τη μεταφορά μηνυμάτων. Οπότε...
Ιστορική αναφορά ότι ο Δεινοκράτης μετέφερε τα οστά Ηφαιστείωνα σε "σήμα" (δεν σημαίνει και τάφος η λέξη;)

Αρχιτεκτονας είπε...

@Antilamogio
Η μόνη περίπτωση που ανατρέπονται οι υπολογισμοί σου είναι αν η σκάλα ήταν ξύλινη και έλιωσε….
Εγώ επιμένω ότι κάτι κρατούσε τους πωρόλιθους στην θέση τους (ξύλινες δοκίδες) και μετά υποχώρησαν. Πιστεύω ότι στέκει η υπόθεση ότι ίσως να χρησιμοποίησαν την θύρα για το σκοπό αυτό.

Mosquito Killers clothing είπε...

@Planet
θεωρώ ότι ο οριζόντιος διαφραγματικός, το δάπεδο του θαλάμου, είναι ελλιπής όπως όλοι οι διαφραγματικοί μέχρι τώρα. Το υπουργείο αναφέρει καθαρά... Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους

Antilamogio είπε...

Περιμένοντας την επόμενη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ (στην οποία πιστεύω θα αναφέρονται στον Θ4 που έχει μαλλιάσει ...το πληκτρολόγιο να τον αναφέρω), θα κάνω άλλη μια εικασία για τον μηχανισμό που οδήγησε τις μαρμάρινες πόρτες σε θραύση:

Αυτό είναι το υπέρθυρο της μαρμάρινης πόρτας, όπως το είδαν μέσα από τον Θ3, όταν μπήκαν (Δ.Τ. 14/9/14): http://i59.tinypic.com/24gt3z7.jpg

Και αυτή είναι η ανατολική πόρτα (η δεξιά δλδ, όπως τη βλέπουμε απ' έξω): http://i57.tinypic.com/209sf13.jpg

Υπόθεση: το μέσα υπέρθυρο πέφτει για κάποιον λόγο και ωθεί τη δεξιά μαρμάρινη πόρτα προς τα κάτω. Αυτή σπάει στο κάτω μέρος της όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και πέφτει κάτω.

ιοαννα είπε...

Ή μήπως να σκεφτούμε την Τροία, ως ενδιάμεσο σταθμό ???? Την οποία επισκέφθηκε ο ΜΑ και προσέφερε θυσία..... στους τύμβους Αχιλλέως και Πατρόκλου ???

Planet είπε...

Mosquito: το "σώζονται τα ανατολικά/δυτικά τμήματα του δαπέδου" δεν ειναι, τουλάχιστον για μένα, ξεκάθαρο ως προς το τι υπονοεί για να τμήματα που δε σώζονται. Δε σώζονται γιατι έχουν αφαιρεθει και απουσιάζουν εντελώς; Γιατί έχουν καταστραφει / θρυμματιστεί σε μεγάλο βαθμό, αν και ειναι παροντα; Δεν έχουν βρεθει ακομα καθώς υπάρχει ακομα χώμα που πρέπει να αφαιρεθεί;

ιοαννα είπε...

Προς Virgi: Ή μήπως να σκεφτούμε την Τροία, ως ενδιάμεσο σταθμό ???? Την οποία επισκέφθηκε ο ΜΑ και προσέφερε θυσία..... στους τύμβους Αχιλλέως και Πατρόκλου ???
Προς Antilamogio : Υπάρχει ανακοίνωση του yppo στην οποία να αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι ΄΄Δεν υπάρχει Θ4 ???΄΄ Νομίζω, όχι.....ή κάνω λάθος ????
(Απαπαπα....σήμερα μηδέν δουλειά !... από το πρωι, κόλλησε το μυαλό μου στην Αμφίπολη...).

Mosquito Killers clothing είπε...

planet...το πιθανότερο είναι να λείπουν ακολουθώντας τη "λογική" των προηγούμενων διαφραγματικών. Επίσης στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο λέει: Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Εδώ με γεμίζει ελπίδες το ΟΛΙΣΘΗΣΗ που ίσως σημαίνει ότι το χώμα μπορεί να κάλυψε κάποιο κενό χώρο στο βάθος του ορύγματος.

Unknown είπε...

@ Antilamogio

To υπέρθυρο της μαρμάρινης πόρτας είναι αυτό:

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14988

Η φωτο που έδειξες
http://i59.tinypic.com/24gt3z7.jpg

νομίζω είναι το σπασμένο υπέρθυρο της εισόδου των Καρυάτιδων.

Antilamogio είπε...

@ ιοαννα:

Όχι δεν υπάρχει ανακοίνωση του υπουργείου που να λέει ότι δεν υπάρχει Θ4. Αλλά δεν υπάρχει και ανακοίνωση που να λέει τι βρήκαν στον Θ4, τον οποίον μας τον έχουν ήδη δείξει!!

Antilamogio είπε...

@ Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου:

Αυτό που έδειξες εσύ είναι από την έξω πλευρά. Εγώ λέω πώς είναι από τη μέσα πλευρά! Δες στα Δ.Τ. 14/9/14 και 21/9/14 (το τελευταίο έχει και τις 2 φωτογραφίες - και την έξω και τη μέσα)

ιοαννα είπε...

Προς Virgi : Είπες ΄΄... το 322 -323 π.Χ δεν υπήρχε ούτε το σήμα ούτε ο Φάρος της Αλεξάνδρειας που άρχισε να χτίζεται το 305 π.Χ.Άρα σε ποιό σήμα έστειλε τον Δεινοκράτη με τα οστά του Ηφαιστίωνα ο Αλέξανδρος....΄΄. Μα ο Ηφαιστίωνας πέθανε το 324 πχ, άρα τα οστά υπήρχαν το 305. Καταλαβαίνω κάτι λάθος ??? Και συγνώμη αν σε κούρασα σήμερα....

ELLHN είπε...

@PAIANAS

Η αρχαία Αμφίπολη βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα των πρώην νομων Σερρών-Καβαλας αλλα ανηκε διοικητικά στο νομο Σερρών. Είναι δηλαδή εντός νομου Σερρών. Ωστόσο μέχρι το 2004 ο Αρχαιολογικός χώρος υπάγονταν στην ΙΗ αρχαιολογική εφορία που εδρεύει στην Καβαλα. Η Καβαλα ήταν και η έδρα του Λαζαρίδη ως υπευθυνου παλαιότερα για ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ακριβώς για αυτό τον λόγο μεγάλο μέρος των ευρημάτων της Αμφίπολης φυλάσσονταν και φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβαλας. Τουλάχιστον αυτή ήταν η κατάσταση την τελευταία φορα που το επισκέφτηκα (πριν 2 χρονια). Σε ότι αφορά την Μεσαιωνική Αμφίπολη αυτή νομίζω ότι ακόμη υπάγεται στην ΙΗ εφορία της Καβαλας. Οι Νομοι Θεσσαλονίκης και Δράμας γειτνιάζουν μεν με την Αμφίπολη αλλα βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση. Ο τύμβος βρίσκετε Ανατολικά του Στρυμόνα. Λίγα χιλιόμετρα πιο νότια εκεί που είναι η παλιά μεταλλική γέφυρα με τον λέοντα αλλα και οι καινούργιες τις παλαιάς και νέας εγνατίας ο ίδιος ο Στρυμόνας είναι το σύνορο μεταξύ των πρώην νομων Σερρών-Καβαλας.

Unknown είπε...

Το αρχικό δάπεδο του τρίτου θαλάμου είναι ένα πραγματικό μυστήριο. Εάν τμήματα του δαπέδου σφράγισης (από πωρόλιθους) έπαθαν καθίζηση για τον ά η β λόγο, τότε το αρχικό δάπεδο, αυτό που ήταν από κάτω που πήγε; Ο τρίτος θάλαμος θα είχε κάποιο πάτωμα…
Εάν υποθέσουμε ότι και το αρχικό δάπεδο εξαφανίστηκε/έπαθε καθίζηση, τότε η καθίζηση θα ήταν επί όλου το μήκους και του πλάτους του τρίτου θαλάμου, και όχι μόνο στην περιοχή πάνω από το όρυγμα.

Antilamogio είπε...

@ Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου:
(συνέχεια)

Και όπως φαίνεται και στο σκίτσο: http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15120, το μέσα υπέρθυρο ήταν σε επαφή με τα μαρμάρινα φύλλα της πόρτας.

Οπότε ο μηχανισμός πιθανής θραύσης της μαρμάρινης πόρτας που περιέγραψα στις 3:40μμ δεν είναι απίθανος, κατά τη γνώμη μου.

Unknown είπε...

@ Antilamogio

Έχεις δίκαιο. Τα ξαναείδα προσεκτικά. Είναι όπως τα λες.

virgi είπε...

@Νιόβη
Δεν μπορώ να βρώ αυτή τη στιγμή το βίντεο .Δεν έχω και τον χρόνο αλλά κάπου σε κάποιο σχόλιο μου πρίν το έχω ποστάρει . Αλλά το επαναλαμβάνει και αλλού.
H Διονυσία ισως το έχει ποιο πρόχειρο από μένα.
Δεν θυμάμαι να είμαι ειλικρινής τις πηγές που τα στηρίζει. Νομίζω Ψευτοκαλισθένης αλλά ίσως να κάνω και λάθος.
Βέβαια λέει και αυτή όπως όλοι ότι είναι Αλεξάνδρεια...Μην ξεχνάς ότι είναι και Ιστορικός
Στις σελίδες που παρέθεσα πριν δεξιά έχει κάποιες παραπομπές που θεωρω πολύ σημαντικές.
Μαζί κάνουμε την έρευνα.
Δεν βγάζω συμπεράσματα.
Αλλά οι θέσεις είναι πολύ σημαντικές.

Όπως έχω πει και σε άλλα σχόλια εγω κρατάω τον συνδυασμό Κούκουρα-Μαυρογιάννη.Αν βγει σωστός ο Μαυρογιάννης με την βοήθεια της Κούκουρα εδώ θα έχουμε τον Αλέξανδρο.
Ο Εμπεδότιμος με τους αποσυμβολισμούς του ενισχύει τα του Αλέξανδρου...
Ιδωμεν.
Ερευνούμε και εμείς όπως και άλλοι.
@Ioanna
Ο αρχαιότερος φάρος λέγεται ότι χτίστηκε στην Τροία, στο ακρωτήριο Σίγειο (σημερινό Γενή Σιέρ Μπουρνού), ενώ ακολούθησε εκείνος στην πετρώδη ξέρα «Λευτέρης» (μεταξύ Σκιάθου και κυρίως χώρας), που ανεγέρθη από τον Ξέρξη, με στόχο να περάσει ευκολότερα τον στόλο του από τη Θεσσαλομαγνησία, για να «κατέβει» στον Σαρωνικό.

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...

@Αρχιτέκτονας

Εχει ειπωθεί ότι η επίxωση μπορεί να έγινε από τις τρυπες που είναι ψηλά πάνω στους διαφραγματικούς τοίχους. Έτσι δεν χρειάζεται να θαφτεί εργάτης και επιπλέον εξηγείται και η ύπαρξη των οπών.

Antilamogio είπε...

@ Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου:
Να είσαι καλά φίλτατε!

virgi είπε...

@Νιοβη
Επιπλέον.Όχι κοντά στον φάρο.Στον φάρο.Το θυμάμαι πολύ καλά.
Είναι δε πολύ σίγουρη ότι όπου θάφτηκε ο Ηφαιστίωνας είναι και ο Αλέξανδρος και το στηρίζει στο ότι ο Αλέξανδρος μιμούνταν τον Αχιλλέα.
Επίσης ότι τον Τάφο του τον έχτισε ο Δεινοκράτης.Τάφος και φάρος ένα και το αυτό.
@Ιωάννα.
Δεν σε κατάλαβα.Τα οστά του Ηφαιστίωνα στάλθηκαν κατά Κούκουρα για να χτιστεί ο Φάρος από τον Δεινοκράτη το 323π.Χ.Αλλά ο Φάρος άρχισε να χτίζετε μετά από 20 χρόνια.Το 305 και τελείωσε το 270 π.Χ.Δηλαδή και άλλα 35 χρόνια.55 χρόνια μετά.Σας φαίνεται λογικό;

Unknown είπε...

Virgi
Ναι, το θυμάμαι το σχόλιό σου που είχες πει για τον Φάρο και θυμάμαι και το τελευταίο βίντεο που είχες ανεβάσει για το χρησμό των Χαλδαίων κι ότι ήθελε να ασπαστεί τη μητέρα του κτλ. Θα ψάξω κι εγώ αργότερα να βρω αυτό που λες για το Φάρο γιατί έχει ενδιαφέρον.
Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε την τοποθέτηση της Κούκουρα για την Αμφίπολη, από τις αναρτήσεις της στο fb φαίνεται να είναι θετική ως προς το να είναι ο Μ.Αλέξανδρος στην Αμφίπολη γιατί τότε με το ψηφιδωτό ανέβαζε συνέχεια για Μ.Αλέξανδρο και όσα έλεγε ο Ψευδοκαλλισθένης, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος, δεν έχω ακούσει κάποια επίσημη θέση της. Αν τη ρωτήσουμε πάντως θα μας πει τη γνώμη της γιατί φαίνεται να απαντάει σε όλους στο fb, είναι πολύ καλή.

ιοαννα είπε...

Προς Virgi: Σε θαυμάζω !!! Μοιάζει με ΄΄δόλωμα¨ στο οποίο φυσικά τσιμπάω ! Με αφήνεις να εκλάβω την απάντηση σου ως έμμεση (έστω και με την επιφύλαξη του λάθους) αποδοχή της υπόθεσης περί Τροίας....Όμως η Ολυμπιάδα πέθανε το 316 πχ... Ο Δεινοκράτης επιμελήθηκε της κατασκευής του τάφου της Αμφίπολης και..... πότε πέθανε ??? Θα μπορούσε να τους έχει μεταφέρει ο Δεινοκράτης ???.... Τροία...Θάσος....Θασίτικο μάρμαρο....τάφος....Γιατί όχι ????

kiki είπε...

@ELLHN
μέχρι το 2004 όλα τα αρχαία του Ν. Σερρών ανήκαν στην ΙΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Καβάλας). Μέχρι και πριν λίγες μέρες όλα το Μεσαιωνικά Βυζαντινά και μεταβυζαντίνα μνημεία του Ν. Σερρών ανήκαν στην Εφορεία της Καβάλας τώρα ποια ανήκουν στο Ν.Σερρών και για αυτό αν παρατηρήσατε τα δελτία τύπου του ΥΠΠΑ δεν αναφέρουν ποια ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αλλά Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών

Unknown είπε...

@Νιόβη και @virgi,

H κα Κούκουρα αναλύει την Ομήρου Ιλιάδα σε μετάφραση Καζαντζάκη/Κακριδή. Θα το βρείτε εδώ http://youtu.be/oUiX9kUIBU4.


Unknown είπε...

Τελικά οι γυναίκες ,εχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και πλησιαζουν στην λύση του μυστηρίου με το θυληκό τους μυαλό....
Αν και ειμαι άντρας ,παρόλο το αβαταρ που γράφει Κατίνα,σας παρακολουθώ και μάλλον πλησιάζεται στον σωστό δρόμο.
Προσπάθησα να σας βοηθήσω με τα σχόλια μου......

ELLHN είπε...

@Κική

Συνεπώς επιβεβαιώνεις τα λεγόμενα μου.

Εισάγεις και μια πολύ πρόσφατη πληροφορία αυτή της υπαγωγής των Βυζαντινών-Μεταβυζαντινών μνημείων στην εφορία Σερρών

Unknown είπε...

Virgi

Δεν ξερω αν εχει βαση ή αν εχει αναφερθει παραπανω ... απο αρχαιο χαρτη η περιοχη στο δελτα του Στρυμωνα ονομαζεται ΣΥΜΒΟΛΟ ... Ποσο μπορει αυτο μεσα στα χρονια που μεσολαβησαν μεχρι τις γραπτες αναφορες για ταφη του Μ.Α. στο ΣΗΜΑ να εχει καποια σχεση???

ιοαννα είπε...

Προς Virgi: Εκ πρώτης, έχεις δίκιο, (σημ. χρησιμοποιώ ενικό όχι ένεκα έλλειψης σεβασμού), αλλά η Αλεξάνδρεια πότε σχεδιάστηκε και πότε χτίστηκε και από ποιούς ?.... Σίγουρα στο σχέδιο της πόλης α priori, θα υπήρχε φάρος και η κα Κούκουρα, μάλλον θα εννοεί την πόλη σαν πόλη, και όχι τον φάρο σας φάρο. Βάση αυτής της σκέψης το υπέθεσα.....

kiki είπε...

@ELLHN
Απόλυτα γιατί ήταν θέμα αυτό για το νομό χρόνια και για αυτό το λόγο αν θυμάστε αρχές Σεπτέμβρη λόγο αυτής της συγχώνευσής βγήκαν κάποια παπαγαλάκια και λέγανε ότι κλείνουν την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και μάλιστα την 28 Οκτωβρίου και αυτός είναι και ο λόγος που προσωπικά πιστεύω ότι έγινε και η ανακοίνωση εκείνη την ημέρα

Effie είπε...

@ virgi
Είναι άλμα να υποθέσουμε ότι όπου είναι ο Ηφαιστίωνας είναι ο Α. λόγω αναγωγής σε Πάτροκλο-Αχιλλέα (νομίζω). Να δούμε αν θα βγάλει άλλα ευρήματα η ανασκαφή και το ξανασυζητάμε. Καλύτερα να περιμένουμε νεότερα. Κάτι θα πούνε (κάποτε) αν και ακούω για νέα μαγνητική διασκόπιση Καστά. Ίδωμεν!

Unknown είπε...

Παραθέτω το σημείο που η Κούκουρα αναφέρεται για τον τάφο του Ηφαιστίωνα. Το βίντεο είναι στο χρονικό σημείο ακριβώς που γίνεται η αναφορά.

Η αναφορά της κ. Κούκουρα για τον τάφο του Ηφαιστίωνα

ELLHN είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ELLHN είπε...

@Κική

Σωστά είχε γίνει μεγάλο θέμα με το αν θα κλείσει η όχι. Thanks Κική

@Τίμος Pl
Το μονο που γνωρίζω ep αυτού είναι ότι Σύμβολο ονομάζεται το ορος στους πρόποδες του οποιου είναι χτισμένη η Καβαλα. Το ορος Σύμβολο γειτνιάζει με το ορος Παγγαίο. Βρίσκεται νότιος του Παγγαίου. Τα 2 βουνά χωρίζει η κοιλάδα Πιερέων.

Τώρα αν υπήρχε-υπάρχει τοπωνύμιο Σύμβολο διπλα στην Αμφίπολη δεν γνωρίζω.

Ούτε γνωρίζω πως προέκυψε η η ονομασία Σύμβολο για το συγκεκριμένο ορος.

Αν γνωρίζει κάποιος κάτι περισσότερο?

Pino είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@ 'Εβδομο Δημοτικό & Διονυσία
ευχαριστούμε για το βίντεο, όντως για Αλεξάνδρεια λέει η Κούκουρα και για τους 2.

Pino είπε...

Κάπου το έχω ξανακούσει αυτό

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/k-da-vinci.html

Unknown είπε...

ELLHN

και φιλοι , νωριτερα ο Planet εβαλε ενα συνδεσμο

http://www.pkm.gov.gr/inst/pkm/gallery/PE/Serres//press%20release/PAPAKYRIAKOY%201_123pdf.pdf

στην δευτερη σελιδα υπαρχει αρχαιος χαρτης της περιοχης ... οπως ειπα δειχνει οτι στο δελτα του Στρυμωνα εχουμε το ΣΥΜΒΟΛΟ... δεν το εχω επιβεβαιωσει...

Effie είπε...

@PINO
Το περίεργο βέβαια είναι αν υποθέσουμε ότι κάτι ισχύει από αυτά, ΠΩΣ ο ζωγράφος γνώριζε τόσες λεπτομέρειες από ένα τάφο που κρατήθηκε κρυφός, να όχι "ερμητικά κλειστός"....

Pino είπε...

Απόσπασμα από το άρθρο
«Ο Κίτζι κάλεσε τον Ιλ Σοντόμα να διακοσμήσει τη βίλα και εκείνος δημιούργησε τη συγκεκριμένη τοιχογραφία, βασισμένος σε κάποια σχέδια του ζωγράφου Αετίωνα που είχε στην κατοχή του. Ο Αετίων έζησε τον 4ο αιώνα, δηλαδή την εποχή της ανέγερσης του τύμβου στην Αμφίπολη, και είχε ακολουθήσει τον Μ. Αλέξανδρο στην εκστρατεία του. Ετσι εξηγείται λοιπόν πώς ένας πολύ μεταγενέστερος καλλιτέχνης, όπως ήταν ο Ιλ Σοντόμα, γνώριζε πιθανότατα την τοποθεσία του τάφου»

Unknown είπε...

Απολαύστε τώρα στον ΣΚΑΙ τον, θεσμικό κατά δήλωση του, Νακάση.Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα πλέον

Unknown είπε...

Ο πινακας του Ρουμπενς , ο οποιος ειναι επισης εμπνευσμενος απο τον Αετιωνα ειναι πολλες φορες πιο "κοντα" στον ταφο...

Unknown είπε...

Ioannis , αυτο βλεπω και γω και ετοιμαζομουν να γραψω ... ντροπη του ...Παλι ρεζιλι εγινε !!!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βίκυ είπε...

To "o αλλος ο εξυπνος" που λεει η κυρια στον καθηγητη Μαυρογιαννη πηγαινε;Αν ναι μαλλον ατυχης στιγμη γιατι φαινεται καλλιεργημενη γυναικα.
PINO
Ο κλεψας του αντιγραψαντος γινεται

Pino είπε...

@timos Pl
Το όρος Συμβόλο

Το δασικό σύμπλεγμα του Συμβόλου όρους βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του Ν. Καβάλας. Στα δυτικά χωρίζεται από το Παγγαίο όρος με την Πιερία κοιλάδα και στα ανατολικά και νότια φτάνει μέχρι την παράλια ζώνη.

Unknown είπε...

Ο ρόλος του είναι θεσμικός είπε ο νακάσης.Αν λοιπόν ο ρόλος τπυ είναι θεμικος να σηκώσει τον πισινό του και να πάει με την θεσμική του ιδιότητα στην ανασκαφή και να θέσει τις αντιρρήσεις του στην Περιστέρη και στην ΓΓ του υπουργείου και να μην πέρνει σβάρνα τα κανάλια από το πρωί μέχρι το βράδυ.Έτσι κάνουν οι θεσμικοί.
Εμπεδότιμε συγγνώμη αλλά η αγανάκτηση ξεχείλησε δεν πάει άλλο με όλους αυτούς τους ειδικούς μαιντανούς.

ELLHN είπε...

@ Τίμος Pl

Τιμο το επιβεβαιώνω εγώ.

Στην σελίδα 2 του χάρτη που παραπέμπεις η λέξη Σύμβολο αναφέρεται στο ορος Σύμβολο.

kiki είπε...

παιδιά μη σκάτε και η Παλαγγια το ίδιο δεν έκανε βγήκε και είπε την επομένη ότι η Περιστέρη παίζει πολιτικό παιχνίδι για να καλύψει τη μα...ια της; ρίχνουν περισσότερη λάσπη και όποιος μασήσει

Zibi είπε...

Το λιμάνι της αρχαίας Αμφίπολης ήταν η Ηιόνα.

Αποσπάσματα από το άρθρο:

"Οι Αθηναίοι, το 475 π.Χ. κατόρθωσαν να καταλάβουν την Ηιόνα, το λιμάνι
της Αμφίπολεως, που ήταν στον Στρυμονικό κόλπο. Τη χρησιμοποίησαν ως
βάση για να καταλάβουν το εσωτερικό της χώρας του Παγγαίου, όπου
βρίσκονταν τα αρχαία χρυσωρυχεία και η ναυπηγήσιμος ξυλεία. Γι’ αυτό το
σκοπό οι Αθηναίοι έχασαν πολλούς άνδρες.

Από το λιμάνι της
Ηιόνας συνδεόταν με όλη την περιοχή του Αιγαίου. Κανείς δεν αμφισβήτησε
ποτέ την αξιόλογη θέση τής αρχαίας Αμφιπόλεως

Το λιμάνι της Ηιόνας διευκόλυνε τα ναυπηγεία πολλών παραθαλασσίων
πόλεων να προμηθεύονται από την Αμφίπολη την ξυλεία για την κατασκευή
εμπορικού και πολεμικού στόλου".

Και στον χάρτη συνορεύει ή και ανήκει γεωγραφικά στην περιοχή που ονομάζεται Σύμβολο.

Unknown είπε...

ELLHN και Pino εχετε δικιο οντως αναφερεται στο ορος ομως και ετσι μεχρι εκει που φτανει ( ορια Στρυμωνα ) μηπως με το περασμα των αιωνων το Συμβολο απο στομα σε στομα εγινε Σημα ?

gtroza είπε...

Ο/Η Antilamogio είπε...

@ Evangelos Christodoulou:

Φίλε μου, νομίζω ότι είσαι λίγο "γενναιόδωρος" με τα κυβικά της αρχικής επίχωσης στον Θ3. Αν κάνουμε την παραδοχή ότι η πλάκα με τους ρόδακες και η οπή στο νότιο τοίχο του Θ3 έγιναν για να διευκολυνθεί η επίχωση του Θ3, η αρχική επίχωση του Θ3 δε γίνεται να υπερβαίνει το ύψος της σπασμένης θύρας ή το ύψος στο οποίο εδράζεται η πλάκα με τους ρόδακες:
http://i57.tinypic.com/2vdl4t1.jpg

Άρα το 6,00x4,50x(~6,00) μου φαίνεται μεγάλο. Το πιο πιθανό για μένα είναι η αρχική επίχωση να ήταν 6,00x4,50x2,80=75,6 μ3 (2,80 είναι το ύψος της σπασμένης θύρας)

Και όταν μπήκαν στον Θ3 να υπήρχε επίχωση: 6,00x4,50x[(2,80-1,10)/2]=60,75 μ3

Άρα να λείπουν τα 15 μ3 που υπολόγισα ότι είναι μέσα στο όρυγμα.

4 Νοεμβρίου 2014 - 1:47 μ.μ.
-----------------
http://postimg.org/image/pu3ns0hir/

http://postimg.org/image/ot8lyqq99/

η πλάκα μάλλον δεν είναι πακτωμένη, αλλά στηρίζεται οριακά, όπως έγραφε το δελτίο, αν θυμάμαι καλά
στις φωτογραφίες φαίνεται το ύψος της επίχωσης
η πλάκα βρέθηκε σε ύψος 4,5μ απ' το δάπεδο και περίπου 2,0μ απ' τον θόλο
(μάλλον καί οι δυό διαστάσεις είναι στο "περίπου", δεδομένου ότι πρέπει να συμφωνούν και με άλλα μεγέθη που έχουν δοθεί)
ίσως το 4,5 να είναι λίγο μικρότερο
εγώ "εκλεισα" μιά σχεδίαση του χώρου με "πειραγμένα" μεγέθη, αλλά δεν την οριστικοποίησα ακόμα
η πλάκα έχει πάχος 21εκ
ίσως έχει 20-30εκ ακόμα χώμα επιπλέον
http://postimg.org/image/mxk7xe0bb/
ύψος θόλου απο κόκκινο δάπεδο περίπου 6,0μ (5,96μ), ώστε να ισχύουν και τα ύψη των τομών στον Θ3
5,20 απ' τον θόλο σε δοκιμαστική τομή 2χ2 μπροστά απ' το θύρωμα και βάθος 45εκ, βρέθηκε το βόρειο μέρος απ'το κατώφλι
μετά το κεφάλι της σφίγγας στους 25 πόντους.......κλπ

μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος

Pino είπε...

@ timos Pl
Αυτό δεν το γνωρίζω. Μέχρι σήμερα όμως το λέμε έτσι.

Ανώνυμος είπε...

@virgi
Νομίζω έχει δίκιο ο/η Zibi. Το λιμάνι της αρχαίας Αμφίπολης ήταν η Ηιόνα.
Σήμα έλεγαν μάλλον τα νεκροταφεία (βλέπε δημόσιο Σήμα Κεραμεικού)

Stathis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Antilamogio είπε...

@ gtroza, 6:57μμ:
Έχεις δίκιο αγαπητέ συνταξιδιώτη! Η πλάκα δεν είναι πακτωμένη! Σ' ευχαριστώ για την επισήμανση.

@ Ioannis Karagkiozis, 6:24μμ:
Αγαπητέ φίλε, τον ΣΚΑΪ τον έχω βγάλει από τη μνήμη της τηλεόρασης! Προπαγάνδα και άγιος ο Θεός... Δεν αξίζει, νομίζω, να δηλητηριάζουμε το νου μας με τέτοια αποβράσματα της κοινωνίας...

Stathis είπε...

Παρακολουθωντας το blog εδω και 3 μηνες σχεδον πλεον, θα ηθελα να κανω καποιες παρατηρησεις. Εχουν γινει καποιες βασικες υποθεσεις απο τον Εμπεδότιμο και λοιπους σχολιαστες. Συνοπτικα η υποθεση για μεταφορα Αλεξανδρου μετα απο συμφωνια, ο αντι-περσικος συμβολισμος του μνημειου, η θεωρια περι τελετουργικου αφαιρεσης κεφαλιων σφιγων κτλ, η θεωρια περι απεικονισης βουκεφαλα-αλεξανδρου στο ψηφιδωτο, η υπογεια συνεχεια του ταφου. Ολα αυτα στη προπάθεια να αποδειχθεί οτι ο ταφος ειναι ασύλητος, βασιλικός και Μακεδονικός και κατα βαση οτι προοριζοταν για τον Μ.Α ή οτι κιολας θα βρεθει εκει.
Ανεξαρτητως αν συμφωνει κανεις η οχι, που εγω διαφωνω σχεδον σε ολες τις υποθεσεις αλλα και στο συμπερασμα, η συζητηση ειναι θεμιτο να γινεται αλλα δεν μπορει να υποκαταστησει την επιστημονικη ερευνα.
Με έκπληξη όμως βλέπω φανατικούς οπαδούς αυτης της αποψης να απορριπτουν οποια αλλη αποψη, λες κι εχουν ατρανταχτες αποδειξεις για αυτα που υποθετουν. Ακόμα ακούω μεχρι στιγμης σε παρα πολλα σχολια για το πως εχει επιβεβαιωθει ο εμπeδοτιμος σε οσα υποστηριζει. Συγχωρεστε με αλλά περαν του ότι ο 2ος θάλαμος έχει 7 εκ. σκαλοπάτι δεν μπορουσα να βρω αλλη υποθεση στην οποια εχει επιβεβαιωθει. Όλα τα υπολοιπα που εχει πει στις αναρτησεις του η καταρριφθησαν ή μένουν να αποδειχθούν (με πολυ μικρη πιθανότητα κατα την αποψη μου.

Unknown είπε...

Pino , δεν λεω οτι το Συμβολο το ελεγαν Σημα αλλα οτι επειδη τα γραφομενα περι της ταφης του Αλεξανδρου χρονολογουνται χρονια μετα , ισως απο στομα σε στομα το ΣΥΜΒΟΛΟ εγινε ΣΗΜΑ

και αυτο που λεει ο Ερασιτεntχνης εχει ενδιαφερον

Unknown είπε...

Λευτερια στην Περιστερη!!
Καλα τους ταχωσε σημερα.

Ξερει κανενας αν εχει καποιο προσωπικο site καποιο email να της στειλω ενα μηνυμα στηριξης?

Ευχαριστω αδελφια.

kiki είπε...

@Vangelis Karagian
μη σκας το ξέρει και τις το έχουμε μεταφέρει πολλές φορές ότι είμαστε μαζί της και δεν ακούμε κανέναν άλλων

Unknown είπε...

Ωραια, ετσι πρεπει, να κανει τη δουλεια της και να μην ακουει κανεναν καραγκιοζη. Ολοι ειμαστε μαζι της.

Σα δε ντρεπονται λιγο τα μαντροσκυλα. Συγνωμη για την εκφραση αλλα για να μη πω και τιποτα χειροτερο.

Effie είπε...

@PINO
Γράφεις: "Ο Αετίων έζησε τον 4ο αιώνα, δηλαδή την εποχή της ανέγερσης του τύμβου στην Αμφίπολη, και είχε ακολουθήσει τον Μ. Αλέξανδρο στην εκστρατεία του".
Υπάρχει ιστορική αναφορά ότι ο Αετίων ήταν παρών σε κάποια φάση κατασκευής του τάφου; γνωρίζω ότι λέγεται κάποιος σχετικός πίνακας του που έχει χαθεί, όμως δύσκολα φτάνουμε στο συμβολισμό του πίνακα σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό. Ή να "δαγκώσω τη γλώσσα μου" επειδή είμαι άσχετη από συμβολισμούς;
Πάντως δεν έχω πεισθεί, συγγνώμη!

ELLHN είπε...

@Στάθης

Πρώτα απόλα σε παραπέμπω σε κάποια από τα προηγούμενα σχόλια μου.

Δεύτερον η μεγάλη πλειοψηφία των σχολιαστών διατηρεί την συζήτηση και τον προβληματισμό για τα τεκταινόμενα στην Αμφίπολη σε υψηλό επίπεδο.

Αρκετοί όπως και εγώ δεν συμφωνούμε σε αρκετά με τον Eμπεδοτιμο.

Είτε όμως διαφωνούμε είτε συμφωνούμε με τον Eμπεδοτιμο όλοι μας γνωρίζουμε ένα πράγμα: ότι κάνουμε εικασίες. Η ανασκαφή θα μας επιβεβαιώσει η θα μας διαψεύσει.

Αν θες μπορείς να συνεχίσεις να δίνεις βάση σε όλους αυτούς τουs ειδικούς και όχι ιδιαίτερης ποιότητας ακαδημαϊκούς που από το γραφείο τους έχουν ξεφτιλίσει τις επιστήμες της Ιστορίας και Αρχαιολογίας διατυπώνοντας πάσης φύσεως απόψεις για το ποιος-ποιοι έχουν ταφεί, ποτε οικοδομήθηκε το μνημείο κτλ

dsada είπε...

Η Αμφίπολη είναι γενέτειρα πολλών σημαντικών προσώπων όπως:

Ζωΐλος, ο κυνικός φιλόσοφος (400-320 π.Χ.) ο επονομαζόμενος και Ομηρομάστιξ.
Ερμαγόρας ο Αμφιπολίτης, στωικός φιλόσοφος και μαθητής του Περσαίου.
Πάμφιλος, ο ζωγράφος ο οποίος εισήγαγε στη ζωγραφική τη συστηματική διδασκαλία της Γεωμετρίας και των Μαθηματικών.
Ο γλύπτης και ζωγράφος Αετίων.
Ο ιστορικός Φίλιππος.

dsada είπε...

«ἔστιν ἡ εἰκὼν ἐν Ἰταλίᾳ, κἀγὼ εἶδον ὥστε καὶ σοὶ ἂν εἰπεῖν ἔχοιμι. θάλαμός ἐστι περικαλλὴς καὶ κλίνη νυμφική, καὶ ἡ Ρωξάνη κάθηται πάγκαλόν τι χρῆμα παρθένου ἐς γῆν ὁρῶσα, αἰδουμένη ἑστῶτα τὸν Ἀλέξανδρον. Ἔρωτες δέ τινες μειδιῶντες· ὁ μὲν κατόπιν ἐφεστὼς ἀπάγει τῆς κεφαλῆς τὴν καλύπτραν καὶ δείκνυσι τῷ νυμφίῳ τὴν Ρωξάνην, ὁ δέ τις μάλα δουλικῶς ἀφαιρεῖ τὸ σανδάλιον ἐκ τοῦ ποδὸς ὡς κατακλίνοιτο ἤδη, ἄλλος τῆς χλανίδος τοῦ Ἀλεξάνδρου ἐπειλημμένος, Ἔρως καὶ οὗτος, ἕλκει αὐτὸν πρὸς τὴν Ρωξάνην πάνυ βιαίως ἐπισπώμενος. ὁ βασιλεὺς δὲ αὐτὸς μὲν στέφανόν τινα ὀρέγει τῇ παιδί, πάροχος δὲ καὶ νυμφαγωγὸς Ἡφαιστίων συμπάρεστι δᾷδα καιομένην ἔχων, μειρακίῳ πάνυ ὡραίῳ ἐπερειδόμενος-Ὑμέναιος οἶμαί ἐστιν (οὐ γὰρ ἐπεγέγραπτο τοὔνομα). ἑτέρωθι δὲ τῆς εἰκόνος ἄλλοι Ἔρωτες παίζουσιν ἐν τοῖς ὅπλοις τοῦ Ἀλεξάνδρου. Λουκιανός, Ηρόδοτης ή Αετίων


«Ο πίνακας βρίσκεται στην Ιταλία, εγώ τον είδα και μπορώ έτσι να σου μιλήσω γι αυτόν. Δείχνει πανέμορφο δωμάτιο και νυφικό κρεβάτι· η Ρωξάνη ωραιότατη κόρη, κάθεται, με χαμηλωμένο βλέμμα, γιατί ντρέπεται τον Αλέξανδρο που στέκεται μπροστά της. Υπάρχουν ακόμα χαμογελαστοί έρωτες· ο ένας στέκεται πίσω της, τραβάει το πέπλο και δείχνει στον γαμπρό τη Ρωξάνη. Κάποιος άλλος, σαν πραγματικός δούλος, της βγάζει το σανδάλι από το πόδι για να ξαπλώσει πια, Ένας τρίτος, Έρωτας και αυτός, έχει πιάσει τη χλαμύδα του Αλεξάνδρου και τον σέρνει προς το μέρος της Ρωξάνης, τραβώντας τον με πολλή βία. Ο ίδιος ο βασιλιάς πάλι προσφέρει στην κόρη στεφάνι· μαζί τους είναι και ο Ηφαιστίωνας, βοηθός και συνοδός της νύφης, που κρατάει λαμπάδα αναμμένη και ακουμπάει πάνω σε όμορφο παλικαράκι, που νομίζω πως είναι ο Υμέναιος (γιατί δεν είναι γραμμένο το όνομά του). Σε άλλη μεριά του πίνακα, άλλοι έρωτες παίζουν με τα όπλα του Αλεξάνδρου…

Mark Rothko είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε, τόσο καιρό πουθενά δε διάβασα μια ερμηνεία για το ψηφιδωτό η οποία να ασχολείται με αυτό που είναι προφανές..
Το επίπεδο της απεικόνισης του προσώπου του Ερμή είναι πρωτόγνωρο.. Στη Δύση Θα εμφανιστεί ξανά τέτοια αρτιότητα απόδοσης προσώπου μετά την πάροδο πολλών μα πολλών ετών..
Οι άλλες δυο μορφές κινούνται σχεδόν στα όρια του καρτούν.. Ειδικά η Περσεφόνη..
Η πλέον καλοφτιαγμένη μορφή, αυτή του Ερμή, έχει Μακεδονικό ενδυματολικό στοιχείο και ένα τεράστιο περιθώριο να την πλαισιώνει και να την αναδεικνύει..Και αυτή η μορφή κοιτάζει με ένα διπλής ανάγνωσης βλέμμα τον επισκέπτη.. Σαστισμένο που γίνεται ο επισκέπτης μάρτυρας της αρπαγής, αλλά και θετικά εκπλησσόμενο διότι ο επισκέπτης δυνητικά μπορεί και να ανακαλύψει ότι ο τόσο άρτια εικονιζόμενος είναι ο νεκρός.. Και είναι ο πρώτος των Μακεδόνων..
Επομένως κατά την ταπεινή μου άποψη η διάσταση στις απεικονίσεις των μορφών αντηχεί το πραγματικό που είναι ο Αλέξανδρος και το μυθικό που είναι η Αρπαγή της Περσεφόνης..
Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για τις αναρτήσεις σου!

Antilamogio είπε...

Πάντως η αναμονή είναι γλυκιά! Αν το φρεάτιο είχε μικρό βάθος, θα είχαν ήδη ανακοινώσει ότι έφθασαν στο τέλος.

Unknown είπε...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ,

Δεν υπήρχαν σιδερένιες ράγες ένθετες στις μαρμάρινες αυλακώσεις για την κύλιση των θυρών.
Όχι εδώ μόνον αλλά και σε καμμία άλλη περίπτωση.
Δεν μπορώ να βρω δυστυχώς πουθενά κάτι σχετικό για να σας το αποδείξω.
Όμως οι αυλακώσεις στη φωτογραφία θα ήταν πιο σκουρόχρωμες αντί για πιο ανοιχτόχρωμες αν κάποτε είχε οξειδωθεί εκεί μέσα σίδηρος.

Dazbaw είπε...

@Mark Rothko Το θέμα με το ψηφιδωτό έχει σχολιαστεί και ειδικότερα για την διαφορά ποιότητας του δυτικού τμήματος με το ανατολικό...με λίγα λόγια είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ψηφιδοθέτης ξεκίνησε από τα αριστερά προς τα δεξιά αλλά κάποιο αναπάντεχο γεγονός τον ανάγκασε να επιταχύνει την διαδικασία...
διορθώστε με αν κάνω λάθος...

virgi είπε...

@Timos
Μπράβο!

virgi είπε...

@Ερασιτέχνης.
Πολύ ενδιαφέρον
Που πιστεύετε ότι αντιστοιχεί σήμερα η Αρχαία Ηιόνα?

Pino είπε...

@Effie
Όπως έγραψα και στην προηγούμενη ανάρτηση το κείμενο είναι από το άρθρο

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/k-da-vinci.html

και όχι γραφόμενα δικά μου.


Ανώνυμος είπε...

@ Apostolos gouzis
Έχω διαβάσει ότι ήταν από μόλυβδο.Αν το βρω θα σου το στείλω
@ virgi
Αν θυμάμαι καλά στη Χρυσούπολη
Αν το ψάξεις στο Internet θα το βρεις

plapoutas είπε...

Ξέρουμε για πότε είναι η επόμενη ενημέρωση;4 μέρες χωρίς το παραμικρό νέο.

Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρής Λιανικής (Περιπτερά – Καπνοπωλεία – Mini Market) είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=2317saZ_zZo ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Effie είπε...

@ΡΙΝΟ
Εντάξει PINO,δεν το είχα προσέξει

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΈΓΙΝΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ??
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΑΜΕ????
Καλορίζικο Εμπεδότιμε!!!!
Και για να χαλαρώσουμε λίγο........Εμπεδότιμε δε νομίζω τα Libo να κρύβουν κάποιο κρυφό συμβολισμό για την ....ηλικία μας!!!

Και πάλι καλορίζικο!!!

ΖΗΝΩΝ είπε...

@virgi : Που πιστεύετε ότι αντιστοιχεί σήμερα η Αρχαία Ηιόνα?
http://www.image-share.com/upload/2747/81.jpg

Unknown είπε...

ELLHN,
Η Συμβολή είναι χωριό της επαρχίας Φυλλίδος του νομού Σερρών κοντά στην Αλιστράτη και στο ομώνυμο σπήλαιο στις όχθες του Αγγίτη παραπόταμου του Στρυμώνα.

Zibi είπε...

Σε μία ώρα περίπου το πρώτο τευχάκι με τα μαργαριτάρια και τις απίθανες δηλώσεις όλων αυτών που τόσες ημέρες σχολιάζαμε θα είναι έτοιμο.

Μια πρώτη προσπάθεια, περιορισμένη βέβαια, αλλά η συνέχεια θα είναι πολύ καλύτερη..

Επειδή δεν γνωρίζω εάν ο Εμπεδότιμος θα ήθελε να ανεβάσω λίνκ, από οποίο θα μπορούσατε να το κατεβάσετε, παρακαλώ όποιον θέλει να μου στείλει email, προκειμένου να του το προωθήσω...

zibigeo παπάκι gmail.com

Ευχαριστώ πολύ....

Unknown είπε...

Ioannis Karagiozis,
Είναι εύκολο να βάλετε εδώ το σύνδεσμο από τις δηλώσεις {νακά(τ)σης στ' αυγά σου} στον ΣΚΑΙ;

Unknown είπε...

@apostolos gouzis

http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=253704

δεν υπάρχει μόνο του είναι όλη η εκπομπή

hylap-vn είπε...

Η Dorothy King λέει:
"there was no need for slow excavation ... it was all one 'strata' or layer of fill".

Δηλαδή η Περιστέρη πιστεύει, ακράδαντα προφανώς, ότι η επίχωση έγινε με τη μία. Το έχει πει και στην ανακοίνωση: "Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά την σφράγιση του ταφικού μνημείου."
Άρα δεν υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα διαφορετικής χρονολογίας κτλ. και συνεπώς η θεωρία της πλημμύρας είναι εκτός των υποθέσεων εργασίας για την ομάδα της Περιστέρη.

Άρα άκυρος και ο Νακάσης. Όταν έχεις τσεκάρει δεκάδες κυβικά επίχωσης και ξέρεις ότι είναι η ίδια παντού, έχει νόημα να συνεχίζεις να σκάβεις με το κουταλάκι? Καλά του τα έχωσε σήμερα.

Unknown είπε...

οι αρχαιοι Ελληνες καποια χρονικη στιγμη, θεωρησαν οτι το να τιμας και να λατρευεις εναν ηρωα, μαζι με την πιστη οτι αυτος ειναι ακομα ζωντανος,ειναι και κατι σαν προστατης της πολης..αρα υπαρχει μια επικοινωνια αναμεσα στο νεκρο ηρωα και στους ζωντανους..

επιταφιοι αγωνες, εχουν σαν σημειο αναφορας τον θανατο του Αλεξανδρου..

στην αρχη ηταν οι προγονοι-ηρωες και μετα ηρθε το 12θεο..μετα τα μηδικα γινονται αγονες προς τιμην των πεσοντων..για την θυσια τους.. οταν οι μαχες ηταν σημαντικες..

στην αρχη ηταν για ηρωες και βασιλεις και μετα και για απλους πολιτες..

οι αγωνες αυτοι ηταν διπλα σε ταφο η μνημειο για τους ηρωες..η ιερα..τεμενη κτλ

ο ταφος ακτινοβολει μνημη στους επιζωντες,μνημα-σημα κτλ..

αλλα ειναι και μερος δυναμης..
και ο ταφος ειναι η ιδια η ψυχη του ατομου..

εκαναν λοιπον αγωνες για να εχουν αυτη την επικοινωνια με τους νεκρους..

καποια στιγμη και στους Ολυμπιακους αγωνες αλλαξε το επαθλο και εγινε κλαδι ελιας ενας συμβολισμος χθονιος (σαν ιδιοτητα,θεων-θνητων) ειναι καθαρη η επιδραση απο τα μαντεια-ιερατειο και το κλιμα που ηθελαν να δημιουργησουν σε πολιτικοθρησκευτικο επιπεδο και κοινωνικο με την ελευθερη συμμετοχη ανεξαρτητα κοινωνικης θεσης..

και υπηρχε το αισθημα της βοηθειας του ηρωα για την νικη-νικητη..

μεσα απο τους αγωνες θα βγει και το καλλος,που ειναι να εισαι σαν θεος... (εδω μου ηρθε η ιδεα οτι το κεφαλη της Σφιγγας ειναι τοσο ομορφο,γιατι και ο νεκρος μεσα ειναι σαν θεος) αλλα ειναι μια απλη σκεψη..

επισης την θεα Νικη που ελεγαν οτι βρηκαν στον περιβολο..ισως να ειναι απο τετοιους αγωνες γυρω απο τον ταφο-μνημειο.. (και αυτο μια αλλη σκεψη,αλλα δεν υπαρχει αγαλμα Νικης)

α επισης αφιερωναν και τα ακοντια,δισκους κτλ (κατι που υπαρχει και στην εποχη μας)

αλλα και αγαλματα κτλ.. τα γνστα ταματα που λενε..
(εδω μια σκεψη οτι ο ταφος ηταν ανοιχτος στους αγωνες για να αφηνουν τα ''ταματα'')

α επισης ελια στεφανι εβαζαν και στους νεκρους ! (εδω λεω παει ειναι ο Φιλιππος μεσα που δειχνει το ψηφιδωτο ! -εχει και στεφανια με σελινο κ.α-)

ο Πλουταρχος λει θαπτειν τους νεκρους..φυλλοις ελαιας θεντες το σωμα περιεστελλον.. η χθονια σχεση της ελιας ειναι και στον Εγκε-λαδο.. (σαν ετυμολογια)

σε καποιες απο τις γιορτες προς τιμην καποιας χθονιας θεοτητας, αλλα και για πεσοντες και ηρωες,
εκαναν και λαμπαδηδοδρομιες

σαν σκεψη το βλεπω οτι ειναι αυτος ο πυρσος που βλεπω σε νομισματα της Αμφιπολης.(απλη υποθεση φυσικα)

επισης ο Αχιλλεας ηταν και προστατης λιμανιω (μου περασε απο το μυαλο και αυτη η σκεψη)

ενα μοναδικο στοιχειο (λιγο εκτος θεματος) οτι ο νικητης του αγωνα δρομου των Ολυμπιων με την νικητρια των Ηραιων παντρευονταν !


στη Μακεδονια :

o Αρριανος λει οτι εκαναν αγωνες για τους πεσοντες, ο Θουκυδιδης λει οτι στην Αμφιπολη για τον Βρασιδα εγιναν και αγωνες.. : και τιμας δεδωκασιν αγωνας.

πριν φυγουν απο την ηγεμονια των Αθηναιων τις επιταφιες τιμες τις απεδιδαν στον οικιστη τους των Αγνωνα απο την Αθηνα και οταν μετα πηραν το μερος των Σπαρτιατων..ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ τα Αγνωνεια οικοδομηματα λει ο Θουκυδιδης..και απεδιδαν τις τιμες στο Βρασιδα..



Unknown είπε...

Σε τι πιστεύει η Dorothy King;
Στο να πουλάει, πάντως σίγουρα δεν πιστεύει σε αυτά που λέει μια απόδειξη της τρέλας της.

In August the 12th, you said: "What I can tell you 100 % for sure is that Alexander the Great was not buried in the Lion Tomb at Amphipolis as every single ancient source says that Ptolemy hijacked the body on it's way back to Macedonia..."

Do you still stand solid to that statement, today?
October 12, 2014 at 4:16 PM
Dorothy King said...
Yes of course - and unless you've found several hundred new ancient sources that's a bit of a stupid question. I'm not Olga.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

@hylap
ρίξε μια ματιά στην ανακοίνωση 28/10 για τον χρόνο της επίχωσης

vagkalf07 είπε...

@ cal gul

πες μας τωρα...στην ησυχια που εχει πεσει...πιστευεις τελικα οτι εκει ειναι πλουσιοι και επιφανεις αμφιπολιωτες?

paratiritis είπε...

Θέλω μόνο ένα χαιρετισμό να κάνω:
Αγαπητέ μου και ανιδιοτελή ΖΗΝΩΝΑ γειά και χαρά σου.
Νάσαι καλά.

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...

@giannis

Σε αυτό εννοείς?
"Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο."

Δεν αντικρούει αυτό που είχαν πει 2 μήνες πριν.

"Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά την σφράγιση του ταφικού μνημείου."

Σημασία έχει ότι έγινε κατάχωση με τη μία και όχι χρόνια εναπόθεση λόγω πλημμυρών ή τσουνάμι ή δεν ξέρω τι άλλο...

vagkalf07 είπε...

@ cal gul

πες μας εσυ τι πιστευεις...ασε την dorothy...μια χαρα χαρουμενη ειναι αυτη...περιμενω...αυριο ..μεθαυριο..μεχρι να μας πεις...ποιοι ειναι μεσα??τι ειναι μεσα??..ξεκαθαρη αποψη..

Unknown είπε...

Θα σου πω ποιος δεν είναι

1) Δεν είναι ο Αλέξανδρος
2) Ο τάφος δεν είναι βασιλικός
3) ο τάφος είναι συλημένος.

Αρχικά μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη είχα μια διαφορετικη άποψη. Για μενα τα πάντα άλλαξαν οταν βρέθηκαν τα απομεινάρια της πορτας μεταξύ δευτερου και τρίτου θαλάμου και η υποψια μου βεβαιώθηκε οτι βρέθηκε το ψηφιδωτό. Οτι ο τρίτος θάλαμος είναι ο ταφικός.

vagkalf07 είπε...

@ παρατηρητη...μας εχεις φλομωσει στην συνομωσια...και ολοι εμεις οι αλλοι ειμαστε οι ιδιοτελεις ξαφνικα ???

hylap-vn είπε...

@ Cal Gul

Η Dorothy King υποστηρίζει από την αρχή ότι ο τάφος αυτός προοριζόταν για τον Αλέξανδρο.

Μετά τον Καργάκο είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ που τολμά να πει αυτό το όνομα έστω και αν υποστηρίζει ότι τελικά λόγω της κλοπής του Πτολεμαίου το σώμα του δεν έφτασε ποτέ στην Μακεδονία.

vagkalf07 είπε...

@ cal gul..
ξεκαθαρος ..μπραβο!...αντε να περνουνε σειρα και οι υπολοιποι..που ξεκαθαριζω εχουνε πολυ περισοτερες γνωσεις απο μενα..και σειρα οχι στοιχηματικα..το να κανεις λαθος βασισμενος σε μια στημενη και ετεροχρονισμενη πληροφορηση οπως αυτη που εχουμε δεν ειναι λαθος

giannis_ είπε...

αναφερόμουν στο χρόνο της επίχωσης και μόνο. Περί τσουνάμι ή πλημμύρας δεν υπάρχει περίπτωση, αρκεί μία επίσκέψη για να αντιληφθεί κανείς ότι είχε ληφθεί μεριμα διότι ο Στρυμώνας πλημμύριζε συχνά, άλλα ήταν αδύνατο να φτάσει σε αυτό το ύψος το νερό. Προφανώς και οι γεολόγοι της ανασκαφής θα το απέκλεισαν.

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn...

αντε να σε δω...πες την αποψη σου εδω στους συνοδοιπορους την τελικη..πριν βγει το ΥΠΠΟ..και πει τα δικα του σε λιγες μερες..ποιος ποιοι ειναι μεσα ..τι ειναι μεσα??

Unknown είπε...

@hylap.

Εγω hylap σου αντέγραψα απλώς την απάντηση που έδωσε σε ένα φίλο.
Τα σχόλια δικά σου. Ο καθένας μπορεί να κάνει τις σκέψεις του για την Dorothy King. Εγώ απλα όχι μονο πιστεύω ότι πουλάει φούμαρα αλλά θεωρώ ότι είναι και κακή ιστορικός, Όταν γράφει στο Blog ότι ο Αλέξανδρος μισούσε τον Φίλιππο, ε τι να πεις. Από την άλλη αναγνώρισε το σύμβολο στην περίβολο, που δεν είναι του Αλέξανδρου, απλά είναι ένα τεκτονικό σύμβολο του αρχιτέκτονα για να προσδιορίσει την θέση της μαρμάρινης λίθου. Έχει πει και για τα άλογα του Αλεξάνδρου βεβαια. Έχει πει πολλές μπαρούφες , και καποιοι της τα σφύριξαν. Δεν πέφτω στην παγίδα της δημοσιότητας που έχει στήσει για να προσελκύσει επισκεψιμότητα.

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn...

θα περιμενω ...μεχρι να απαντησεις...ηρθε η ωρα των τελικων λογαριασμων...και εχεις βοηθησει πολυ στην πορεια αυτη

Zibi είπε...

@Cal Gul είπες:


Θα σου πω ποιος δεν είναι

1) Δεν είναι ο Αλέξανδρος
2) Ο τάφος δεν είναι βασιλικός
3) ο τάφος είναι συλημένος.

Δηλώνεις απόλυτη σιγουριά για όλα αυτά, οπότε πρέπει να έχεις και τις απαραίτητες τεκμηριώσεις ή αποδείξεις..! Αλλιώς δεν θα ήσουν τόσο, μα τόσο σίγουρος!

Και για τα τρία... Περιμένω να τις αναφέρεις!

hylap-vn είπε...

@ Cal Gul

Και εγώ σου λέω απλά τι υποστηρίζει για το ποιον φτιάχτηκε ο τάφος. Έχω ακούσει άλλους 15 έλληνες και ξένους αρχαιολόγους αλλά κανένανς δεν έχει τολμήσει να ψελλίσει το όνομα του Αλέξανδρου.

Από εκεί και πέρα καθολου δεν με ενδιαφερει οτιδήποτε άλλο για την κυρία. Που μεταξύ μας μου κάνει λίγο σε κυκλοθυμική. Κάποια στιγμή αποφάσισε να μην ξαναγραψει για την Αμφίπολη και μετά από μία βδομάδα το πήρε πίσω.

Nafsimaxos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

TO θυμαμαι αυτό..δεν μπορεις να βγαλεις ακρη με την κυρία...

Nafsimaxos είπε...

Η Dorothy King δεν θα μπορούσε να μείνει μακρυά από την υπόθεση "Αμφίπολη". θεωρώ οτι μετά το τέλος της ανασκαφής θα εκδώσει βιβλίο (είμαι σίγουρος οτι το δουλεύει ήδη) και έτσι θα έχει έτοιμους και τους αγοραστές. Μιλάει πάντα σαν την Πυθία, στο βιβλίο θα τα γυρίσει όπως την βολεύουν.

Zibi είπε...

Μα είναι δυνατόν να ασχολείται κανείς με την συγκεκριμένη κυρία και να της αφιερώνει χώρο και σχόλια σε αυτό εδώ το μπλόγκ; Έλεος πια!!

vagkalf07 είπε...

@ Nafsimaxos...

φτανουμε τα 1000 σχολια...φτανουμε στην τελικη ανακοινωση για αυτο το μερος της ανασκαφης....πια νομιζω οτι επειδη ολοι οι πολυ καλοι σκεφτομενοι συνοδοιποροι εδω..με πολυ καλυτερο ματι και γνωσεις απο μενα ..θα επρεπε να παρουν θεση...δεν καταλαβα...θα μας γυρισει κανενας το δαχτυλιδι..τι φοβουνται..το φανταστικο προφιλ του ιστορικου του μηχανικου και του αρχαιολογου που εχουν δημιουργησει για τον εαυτο τους...τελικη θεση λοιπον..γι'αυτο το κομματι του μνημειου..γιατι ολοι ξερουμε οτι υπαρχει κι αλλο...αλλιως δεν ειναι καλυτεροι απο την dorothy

hylap-vn είπε...

@ vagkalf07

Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να εκφρασθώ γιατί δεν ήθελα να πεταχτώ στο άσχετο και να πω "παιδιά εγώ πιστεύω το και το"!!!Χαχαχα.

Λοιπόν.

ΕΛΠΙΖΩ να είναι μέσα ΚΑΙ ο Μ. Αλέξανδρος ΚΑΙ ο Ηφαιστίωνας ΚΑΙ η Ρωξάνη ΚΑΙ ο Αλέξανδρος Δ'. Και επιπλέον να είναι ασύλητος και να βρουν και πολλές επιγραφές.

Τι ΠΙΣΤΕΥΩ ότι τελικά θα βγεί? Υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμα χώρος και είναι ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΣΥΛΗΤΟΣ αλλά με την έννοια ότι αρχικά κάτι είχε γίνει (ίσως στατικά προβλήματα ή σεισμός) και αναγκάστηκαν να τον επιχώσουν. Ακόμα όμως και αν βρουν λάρνακα σαν τον τάφο του Φιλίππου στην Βεργίνα θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποδειχθεί ποιανού είναι. Με πείθει ο Μαυρογιάννης οπότε δίνω 80% Ηφαιστίωνας και 40% στον ΜΑ ή και στους δύο.
Τίποτα άλλο πέρα από αυτά τα δύο.

ELLHN είπε...

@Απόστολος Gouzis

Ο Χάρτης φέρει την ονομασία Σύμβολο και κατά συνέπεια αναφέρεται στο ομώνυμο ορος.

Τώρα για το χωριο Συμβολή θέλει περισσότερη ερευνα.

Ποσο παλιά είναι η ονομασία του χωριου?

Αν είναι χωριο στο οποιο κατοικούν ντόπιοι η προσφυγες η με μικτό ντόπιο/προσφυγικό πληθυσμό?

Aν έγινε μετονομασία?

κτλ

Unknown είπε...

Τα έχω πει σε προηγούμενα post Zibi Μου
Στέκομαι στις πηγές
Α) ο Αλέξανδρος –στην Αλεξάνδρεια
Β) οι Μακεδόνες Βασιλιάδες και οι Βασίλισσες στις Αιγές.
Γ). Η παντελής σύνδεση με την Αμφίπολη για τα περισσότερα πρόσωπα.
Δ) για τους συμβολισμούς των έργων τέχνης τα έχω πει παραπάνω..δεν υποδεικνύουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο διότι είναι γενικοί συμβολισμοί.
Δ) για την σύληση, είναι η κατάσταση του διαλυμένου τρίτου θαλάμου..η σπασμένη πόρτα…τα σπασμένα φτερά , τα χέρια που λείπουν.
Σε όλα θέλω ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ να σημειώσω ότι ελπίζω πραγματικά να κάνω λάθος. Το εύχομαι, από την καρδιά μου ποιος δεν το εύχεται να μας το πει.

hylap-vn είπε...

Χαχαχα
80% + 40%

Εννοώ 60% και 40%

Petros είπε...

https://lh6.googleusercontent.com/-jLKS2ZsLIQA/VFF0MJDQZlI/AAAAAAAAC84/DgnKfas4Yz0/w640-h640/10616899_857311370954410_1886021620_n.jpg

vagkalf07 είπε...

@ hypn...

ξεκαθαρος...να ξεκαθαρισω και εγω οτι δεν εχω αποψη για το ποιος ποιοι ειναι εκει μεσα...αυτοι που εχουν αποψη ας την πουν τωρα...και φτανει πια η εσωτερικη πληροφορηση και τα τοιαυτα...δωροθεα λεγεται η KING...

Petros είπε...

http://vimeo.com/6123175 :-) ;-)

vagkalf07 είπε...

να τα μας ..ηρθε και η εσωτερικη πληροφορηση...να οι επιγραφες ..να τα ξερολουκουμα(ντονατς)..ο φιλος donates toy us...

Zibi είπε...

@Cal Gul

Όλα αυτά που λες και μάλιστα τα λες επιγραμματικά, έχουν απαντηθεί σε αυτό εδώ το ιστολόγιο μήνες τώρα!Εάν ψάξεις στις παλιές αναρτήσεις θα βρεις τις απαντήσεις...

Ωστόσο, ας τα πάρουμε ένα ένα:
Λες :

Α) ο Αλέξανδρος –στην Αλεξάνδρεια

Βρήκαν τον τάφο του ΜΑ στην Αλεξάνδρεια και δεν το μάθαμε; Αλήθεια; Πότε;

Β) οι Μακεδόνες Βασιλιάδες και οι Βασίλισσες στις Αιγές.

Από πότε αυτό έγινε και νόμος; Ίσως, πάλι, έγινε και δεν το μάθαμε!

Γ). Η παντελής σύνδεση με την Αμφίπολη για τα περισσότερα πρόσωπα.

Όσο για αυτό το αφήνω ασχολίαστο... Ξαναδιάβασε τις ιστορικές πηγές... Φωνάζουν για πολλά πρόσωπα της Οικογένειας! (Άκου, παντελής)!

Δ) για τους συμβολισμούς των έργων τέχνης τα έχω πει παραπάνω..δεν υποδεικνύουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο διότι είναι γενικοί συμβολισμοί.

Ναι, δεν λένε τίποτε για σένα επειδή ζεις στο 2014 ΜΧ, ενώ αυτοί ζούσαν στο 320 Π.Χ... Οπότε, ίσως για αυτούς κάτι να συμβόλιζαν... Άσε ανοιχτό κάποιο παραθυράκι και μην είσαι απόλυτος.

Δ) για την σύληση, είναι η κατάσταση του διαλυμένου τρίτου θαλάμου..η σπασμένη πόρτα…τα σπασμένα φτερά , τα χέρια που λείπουν.

Όσο για τα περί σύλησης του τρίτου θαλάμου, εάν δεν έχεις πεισθεί μετά από όλα τα στοιχεία που έχει αναλύσει ο Εμπεδότιμος και οι τόσοι φίλοι του ιστολογίου, τότε οκ.. Δεν μπορώ να κάνω κάτι!

vagkalf07 είπε...

@ zibi...

εισαι παλαιμαχη εδω...ακουμε..ποιος ειναι..ποιοι ειναι μεσα..τι ειναι αυτο??..θυμασαι ολες τις αναρτησεις των αλλων..επικαλεισαι την κεντρικη αποψη του blog που ειναι η αποψη του εμπεδοτιμου..και καλα κανεις ..την δικη σου αποψη θελω ..περιμενω ..ποιος ..τι ???

Dazbaw είπε...

Ο τάφος άνοιξε πρώτη φορά για τον Ηφαιστίωνα, έπειτα για τον Μ.Α. , έπειτα για την Μυρτάλη...με την ολυμπιάδα έκλεισε οριστικά...αυτούς περιμένω και ίσως μια πολιτιστική κληρονομιά, κάποια από τα χαμένα έπη ίσως κλπ...ίσως βέβαια ο θάλαμος του Μ.Α. να είναι κενός, αλλά σίγουρα υπήρχε ένας που τον περίμενε...και ναι ο Μ.Α. είχε [θέμα] με τον πατέρα του, αλλά υπάρχει ένα ιστορικό κατεστημένο που θέλει να μην λέγονται και πολλά...όπως ας πούμε το ότι ο Αριστοτέλης τον είχε για 2-3 χρόνια κοντά του πριν γίνει βασιλιάς, ενώ μέχρι τότε [στα 16-17 του] οι δάσκαλοί του ήταν ο Λεωνίδας ο Ηπειρώτης και ένας Ακαρνάνας...Ευριπίδης νομίζω...από αυτούς έμαθε ότι έμαθε...τον Αριστοτέλη τον έβαλε ο Φίλιππος διότι έβλεπε τον Μ.Α. να μην δείχνει ενδιαφέρον στις γυναίκες και γενικά να μην δείχνει κοινωνικός...αυτά ξέρω εγώ από την ιστορία...και ότι ο Φίλιππος δεν τον υπολόγιζε και πολύ...

vagkalf07 είπε...

@ Dazbaw...

ετσι..ας αυτοκαθαρθουμε- ξεπλυθουμε εδω μεσα...ηρθε η ωρα να πει ο καθενας την περιληψη του...και την ελπιδα του..

giannis_ είπε...

Στο μαντείο του Αμμωνος το πρώτο που ρώτησε ήταν αν τιμώρησε όλους τους δολοφόνους του πατέρα του..

vagkalf07 είπε...

@ zibi...

περιμενουμε...σε λιγο τελειωνει το 1ο μερος...

vagkalf07 είπε...

giannis_

εχεις τελικη αποψη..πες την την ριμαδα...

Unknown είπε...

Πετρο τ εννοεις ρε αδερφε.....
https://lh6.googleusercontent.com/-jLKS2ZsLIQA/VFF0MJDQZlI/AAAAAAAAC84/DgnKfas4Yz0/w640-h640/10616899_857311370954410_1886021620_n.jpg

Pilex είπε...

Είμαι πολύ σίγουρος ότι την Πέμπτη δε θα πιάσω το τζόκερ. Που το στηρίζω αυτό; Μα στο ότι είναι εις βάρος μου όλες οι πιθανότητες. 1 στα 10.000.000. Έτσι κάνουν και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι είναι μορφωμένοι άνθρωποι με σπουδαίο έργο. Ενώ είναι στην απέξω πάνε με τις πολλές πιθανότητες και λένε στα κανάλια εκ του μακρόθεν, ότι δεν υπάρχει τίποτα.
Κρίμα! Περιμένεις από ανθρώπους που είναι επί κεφαλής να δίνουν το καλό παράδειγμα.
Εγώ πάντως το μόνο που ξέρω είναι ότι κοντεύω να σκάσω από την αγωνία.
Επίσης διαλέγω να μη πάω με τις πιθανότητες, ήτοι να κερδίσω το τζόκερ και να βγει κάτι το πολύ καλό από την ανασκαφή.
Κουράγιο και ευχές στους αγωνιούντες.

giannis_ είπε...

Γιατί τετοια σπουδή;

Unknown είπε...

@cal gul... Ταφικο μνημείο ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ που δεν έχει βρεθεί πουθενά αλλού στον κόσμο μέχρι τώρα βρίσκεται στην αμφίπολη σε μακεδονικο έδαφος κομβικη περιοχή για εκείνα τα χρόνια για την στρατια των μακεδονων ταφικο μνημείο με ΟΚΤΑΦΥΛΛΟΥΣ ΡΟΔΑΚΕΣ ΜΕ ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ??? συγνώμη αλλά είσαι λάθος 1000%!!!!!

vagkalf07 είπε...

@ Thanos An

τι δεν καταλαβαινεις??..εσωτερικη πληροφορηση...εσυ για πες μας τι πιστευεις ?..τι θα βρουμε εκει μεσα?..τι ελπιζες?

Zibi είπε...

@ vagkalf07

Φίλε μου, εάν ήξερα ποιος ή ποιοι είναι εκεί μέσα θαμμένοι, τότε θα σου έλεγα και τα 5 νούμερα του Τζόκερ + το Τζόκερ για νας πας και να κερδίσεις τα 17 εκ, ευρώ!

Κανένας δεν μπορεί να ξέρει ποιός είναι θαμμένος εκεί! Κανένας, μα κανένας.. Και δεν θα μπορούσαμε να το ξέρουμε, γιατί κανείς από εμάς δεν ήταν εκεί, την ώρα της ταφής!

Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, με τρομακτική ταπεινότητα, απένατι σε αυτό το θαυμαστό αρχαιολογικό εύρημα!

Προσωπικά δεν μπήκα ποτέ στον πειρασμό να κάνω προβλέψεις... Ωστόσο, κατά την ταπεινή, πάντα, άποψή μου, όλες οι αποχρώσες ενδείξεις δείχνουν τον μέγα Στρατηλάτη και τον Ηφαιστίωνα. Δεν ξέρω ποιός από τους δύο είναι τελικά, ή εάν είναι και οι δύο μαζί!

Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι ο λόφος, τελικά, του Καστά, θα μας αφήσει άφωνους για πολλούς πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια!

vagkalf07 είπε...

@ Tolis Zerv
...πες μας τι καταλαβαινεις..τι ξερεις..ποιος ποιοι ειναι μεσα..τι ειναι μεσα?

giannis_ είπε...

Φυσικά και έχω αλλά δεν είναι τελική και δεν είναι μία

vagkalf07 είπε...

αυτο ειναι το μονο σιγουρο Zibi..ευχαριστω..για την απαντηση στο καλεσμα μου

Zibi είπε...

@ vagkalf07

Τι είναι αυτό πάλι; Τι σημαίνει "Τελειώνει ο χρόνος"; Τι λες αλήθεια; Προσπαθείς να εκμαιεύσεις με το ζόρι, τις απόψεις όλων μας εδώ μέσα για το ποιός είναι θαμμένος στον τάφο;

Συγγνώμη, αλλά πας καλά;

Nafsimaxos είπε...

Να πω τότε κι εγώ την άποψή μου. Παρακολουθώ το ιστολόγιο από αρχές Σεπτεμβρίου. Από την αρχή με είχε συναρπάσει με την θεωρία του ο Εμπεδότιμος. Αλέξανδρος λοιπόν και στην πορεία προστέθηκε και ο Ηφαιστίων. Και ελπίζω σε επιγραφές και αποδείξεις για να μη φορτωθούμε την Παλαγγιά για καμιά τριανταριά χρόνια ακόμα να επιμένει για τον Βρούτο….

vagkalf07 είπε...

@ giannis..
πες την...εγω το ειπα δεν μου παει το μυαλο και οι γνωσεις δεν με τσουλανε...δεν καταλαβα γιατι δεν την λες σε τρεις γραμμες??κι αν κανουμε λαθος..αν ο οικοδεσποτης του blog να κανει λαθος ..τι σημασια εχει..η πραγματικοτητα ετσι κι αλλιως θα μας ανταμοιψει..με την αληθεια

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

Να είσαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα της ανασκαφής δε θα βγει με δημοσκόπηση...

Unknown είπε...

Καλησπερα ή καλυτερα καλημερα

Στις 3 Οκτωβρίου 2014 - 5:04 μ.μ.
ξεκινησα το πρωτο σχολιο μου εδω και εγραψα ΑΧΙΛΛΕΑΣ-ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ με πιθανοτητες μια και υπηρχε ο τυμβος ναος να μεταφερθηκαν κατοπινα ο ΜΕΓΑΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ με τον Ηφαιστιωνα.

Το εχω δικαιοληγησει εν καιρω με διαφορα ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ που εχω γραψει κατα καιρους

Και μην ξεχασω να σας πω για την ΧΑΛΚΙΝΗ πορτα που θα ανοιξει και θα φανερωσει ολα τα μυστικα της

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΚΤΟΣ ,ουτε κροκοδειλακιας ,οπως καποιος ανεφερθηκε αοριστα.
Τωρα πια στα 60 μου ,ειναι αργα για να παιζω τον μαντη ή τον παντογνωστη

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ

George Tsiagalakis είπε...

Σε περίπτωση που κάποιος το βρεί χρήσιμο, έχω φτιάξει ένα συγκριτικό πίνακα των ιστορικών πηγών σχετικά με τους διαδόχους του Αλεξάνδρου ανά περιοχή στο http://bit.ly/1oii1c7

Το κείμενο του κυρίως άρθρου δεν είναι δικό μου, και νομίζω πως επιδέχεται αρκετών βελτιώσεων, οπότε αν κάποιος/α ασχολείται με την Βικιπαίδεια, οι συνεισφορές είναι καλοδεχούμενες.

vagkalf07 είπε...

@ zibi

να εκμαιευσω τι??...μετα απο 1000 σχολια?...μια περιληψη δεν την νομιζεις οτι ειναι αναγκαια...ο καθενας να παρει θεση σε αυτο που εχει καταθεσει στα χιλια σχολια της σωπης..??τι να εκμαιευσω..ζητω την ξεκαθαρη αποψη σου...την δικη σου και των αλλων ..αν υπαρχει ξεκαθαρη αποψη ας υποθει..εγω δηλωνω ανιδεος ιστορικα..αλλα δεν ηρθε η ωρα..να τολμησουμε ολοι και ειδικα μερικοι που ακολουθουν αυτην την πορεια εδω να πουν καποιες τελικες εκτιμησεις??

Zibi είπε...

Το πρώτο τευχάκι με τα μαργαριτάρια και τις απίθανες δηλώσεις όλων αυτών των "αρχαιολόγων και ειδικών" που τόσες ημέρες σχολιάζαμε είναι, πλέον, έτοιμο.

Μια πρώτη προσπάθεια, περιορισμένη βέβαια, αλλά η συνέχεια θα είναι πολύ καλύτερη..

Επειδή δεν γνωρίζω εάν ο Εμπεδότιμος θα ήθελε να ανεβάσω λίνκ, από οποίο θα μπορούσατε να το κατεβάσετε, παρακαλώ όποιον θέλει να μου στείλει email, προκειμένου να του το προωθήσω...

To email μου είναι : zibigeo παπάκι gmail.com

Ευχαριστώ...

Nafsimaxos είπε...

Zibi

Το βραβείο Πούλιτζερ για φέτος σου ανήκει δικαιωματικά!

vagkalf07 είπε...

@ giannis..

ουτε με υπονουμενα θα βγει..."Στο μαντείο του Αμμωνος το πρώτο που ρώτησε ήταν αν τιμώρησε όλους τους δολοφόνους του πατέρα του.."

για πες μας ...εσυ αναφερεις τας γραφας...αν βγαζεις κατι απ'αυτο πες μας..γιατι φοβασαι τα ηλεκτρονικα ιχνη...πες μας...ουτε απο χρησμους θα βγει...

Zibi είπε...

@Nafsimaxe

Με κάνεις και κοκκινίζω! Σαν τον τρίτο θάλαμο του τάφου, ένα πράγμα!

vagkalf07 είπε...

@ Zimbi

βαλτο youtube...μια ωρα streaming φανταζομαι...video manent...

ELLHN είπε...

@Pilex
Όντως έτσι κάνουν οι απέξω. Αν όμως ο Φάκλαρης, η Παλαγγιά η ο Nακασης ηγούνταν της ανασκαφής κάθε μέρα δηλώσεις θα έκαναν στα μέσα ενημέρωσης και θα έλεγαν ότι πρόκειται για την ανακάλυψη του αιώνα. Δεν είναι τυχαίο ότι την λέξη μισαλλοδοξία δεν την συναντάς εύκολα σε άλλες γλώσσες.

@Nafsimahos
Όντως το κυριότερο είναι τα οποια νέα ευρήματα με κατηγορηματικό τρόπο να πιστοποιήσουν την κατασκευή του μνημείου κατά την Ελληνιστική περίοδο. Ακριβώς για να μην μας κάτσει στον λαιμό η Παλαγγιά για καμια 30 χρονια με τον Bρούτο. Με βάση και την διένεξη με τα Σκοπια για το όνομα αλλα και την εθνικιστική υστερία του Γκρούεφσκι, Ελληνικές επιγραφές αξίζουν πολύ περισσότερο από τόνους χρυσών κτερισμάτων.

Nafsimaxos είπε...

Όσοι διαθέτετε χιούμορ, μη χάσετε το σύγγραμμα του Zibi.

Zibi είπε...

@vagkalf07

Αυτό που έκανα δεν είναι για βίντεο! Ωστόσο υπάρχει ένας αναγνώστης του ιστολογίου, τον οποίο δεν τον ξέρετε, αλλά διαβάζει καθημερινά όλα τα σχόλια και ο οποίος θα μαζέψει σε σατυρικό βίντεο όλες αυτές τις δηλώσεις!

Nafsimaxos είπε...

Βέβαια, όσο απαράδεκτη είναι η στάση της Παλαγγιά και των υπόλοιπων για την Αμφίπολη, θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθεί ότι έχει συνυπογράψει την επιστολή που έστειλαν το 2009 οι ξένοι και Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων στον Barack Obama για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Όπως επίσης και ο Τιβέριος, ο Φάκλαρης, ο Θέμελης, η Τιβερίου, η Αλευρά και ο Βαλαβάνης. Φυσικά αυτό δεν τους εξιλεώνει από τη σημερινή τους στάση, απλά θεωρώ δίκαιο πως πρέπει να αναφερθεί.

ELLHN είπε...

A και κάτι που θα ακουστεί τρελό.

Πριν 20 χρονια (αρχές καλοκαιριού 1994) ένα περιοδικό ποικίλης ύλης που εκδίδονταν στις Σέρρες είχε Ιστορικό αφιέρωμα για την πόλη της Καβαλας.

Περιείχε πολλές φωτογραφίες αλλα και πίνακες από περιηγητές παλαιοτερων εποχών. Το αφιέρωμα πρέπει να ήταν γύρο στις 50 σελίδες και συνοδεύονταν από πολλά στοιχεια για την Ιστορία της πόλης (ειδικά την νεότερη).

Σε μια από αυτές τις σελίδες παρουσιάζονταν ένας πινακας (η φωτογραφία) του 19 αιώνα όταν η Μακεδονία ήταν υπό την κατοχή των Τούρκων. Ο πινακας απεικόνιζε μάλλον Έλληνες (λόγο ενδυμασίας) με κυνηγητικά όπλα εντός της αυλής της οικίας τους.

Ο συγκεκριμένος πινακας μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση γιατί η οικία τους περιελάμβανε ένα είδος ηρώου το οποιο έφερε στα λατινικά το όνομα ενός εκ των Ρωμαίων ηγετών της δημοκρατικής παράταξης που έπεσαν στην μάχη των Φιλίππων. Προφανώς ο πινακας απεικόνιζε την συγκεκριμένη περιοχή.

Το ξέρω ότι ακούγεται τρελό. Δεν μπορώ να πω τίποτα για την αυθεντικότητα του πινακα κτλ και όσα λέω τα λέω με κάθε επιφύλαξη. Ωστόσο λέω αυτό που είδα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν θυμάμαι πως λέγονταν το περιοδικό

Nafsimaxos είπε...

Βέβαια, δεν γνωρίζω τι θα είχαν κάνει αν δεν είχε προηγηθεί η επιστολή – διαμαρτυρία του καθηγητή Stephen G. Miller στο περιοδικό Archaeology λίγους μήνες πριν και η οποία αποτέλεσε το κείμενο (ήταν σχεδόν αντιγραφή) που έστειλαν οι ξένοι καθηγητές και συνυπέγραψαν οι δικοί μας.
Και αυτό ακριβώς με πονάει. Οι ξένοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι φωνάζουν για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και η δική μας Ακαδημαϊκή κοινότητα είναι απούσα…

Zibi είπε...

@Nafsimaxe

Με το σχόλιό σου, ίσως χωρίς να το έχεις καταλάβει, ανοίγεις μια τεράστια πολιτική, στην ουσία συζήτηση, η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάποια στιγμή, επιτέλους, αλλά όχι τώρα και εδώ σε αυτό το μπλόγκ!!

ELLHN είπε...

@Nafsimahos

Χωρίς να θέλω σε καμια περίπτωση να πολιτικοποιήσω την συζήτηση έχω να πω ότι ένα σημαντικό τμήμα της ακαδημαϊκής κοινότητας ανήκουν στα αριστερά και διακατέχονται από ιδεοληψίες. Αυτό σε συνδυασμό με τις κομματικό-συνδικαλιστικές φατρίες εντός πανεπιστημίων...

Κάθισα και είδα τις δημοσιεύσεις του Φάκλαρη εχτές. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι δικαιολογούν την θέση του ως αναπληρωτή καθηγητή η καθηγητή (στην ιστοσελίδα του Αριστοτελειου εμφανίζεται ως αναπληρωτής καθηγητής και στα κανάλια/wikipedia ως καθηγητής).

Δες και προηγούμενα σχόλια μου σε αυτήν και την προηγουμενη ανάρτηση του Eμπεδοτιμου.

Nafsimaxos είπε...

Έχεις δίκιο Zibi, δεν το εννοούσα ως πολιτικό σχόλιο και φυσικά δεν θέλω να συζητηθεί πολιτικά.

maria είπε...

Δε θα κοιμηθούμε αν δε δούμε το 1000 στα μηνύματα σήμερα!!!
@zibi πολύ καλή δουλειά

Zibi είπε...

@Maria

Ενα απλό αλλά τόσο ουσιαστικό "ευχαριστώ"!

Είναι το 999ο σχόλιο! Άλλο ένα θέλουμε!!

paratiritis είπε...

Για τον ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ που το αξιζει το 1000.

Unknown είπε...

130 μοντέρνοι ξένοι ιστορικοί έχουν γράψει για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας Πατώντας στα link μπορούμε να διαβάσουμε αποσπάσματα από τα 300 βιβλία τους.

http://history-of-macedonia.com/2007/08/21/80-modern-historians-about-the-greekness-of-ancient-macedonia/

Unknown είπε...

Στην Αμφίπολη υπήρχε ναός προς τιμήν του θεού Στρυμόνα. Τούτο φαί-
νεται από μια ενεπίγραφη πλάκα, στην οποία ο Δήμος των Αμφιπολιτών κατά-
δίκασε τους Φίλωνα και Στρατοκλή με τα παιδιά τους σε παντοτινή εξορία
από τη χώρα τους. Αν ποτέ πιάνονταν στην Αμφίπολη θα τους τιμωρούσαν με
θάνατο και θα δήμευαν την περιουσία τους. Το ένα δέκατο απ’ αυτή θα την
αφιέρωναν στο ναό του Απόλλωνα και του Στρυμόνα. Ταύτιζαν τον Στρυμόνα
με το θεό Αγαθοδαίμονα και τον λάτρευαν ιδιαίτερα στην Αμφίπολη24.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙ ΣΧΕΣΗ Ο ΑΓΑΘΟΔΑΙΜΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ?

Zibi είπε...

@Paratiritis

Σου απονείμουμε και επίσημα το βραβείο των 1.000 σχολίων! Κερδίζεις μια περιήγηση στο εσωτερικό του τάφου και την ικανοποίηση να αφαιρέσεις 10 φτυαριές από το χώμα στο όρυγμα!

Unknown είπε...

Ο Αρριανός στην Αλεξάνδρου ανάβασις (Α.113) αναφέρει για την Κερκινί-
τιδα λίμνη: «Ην δε αυτώ [Αλεξάνδρω] ο στόλος παρά την λίμνη την Κερκινίτιν
ως επ’ Αμφίπολιν και του Στρυμόνος ποταμού τας εκβολάς». Την παρουσιάζει
δίπλα από την Αμφίπολη. Αν επρόκειτο περί στόλου πλοίων θα πρέπει να
δεχθούμε τη λίμνη Αχινού ως Κερκινίτιδα, αλλά αν πρόκειται για προετοιμα-
σία στρατού προς εκστρατεία είναι δυνατό η προετοιμασία να έλαβε χώρα
πλησίον της λίμνης Μπούτκοβου, της σημερινής δηλαδή λίμνης Κερκίνης.
Μέχρι της αποξηράνσεως της λίμνης Αχινού συγχέονταν τα ονόματά των δύο
λιμνών. Το όνομα Αχινός παράγεται από τη ριζα αχ- που σημαίνει ύδωρ. Την
ονόμασαν Αχινό από τις συνεχείς πλημμύρες των υδάτων στην πεδιάδα των
Σερρών37.
Μετά από την αποξήρανση της λίμνης Αχινού και την τεχνική διευθέτηση
της κοίτης του Στρυμόνα έμεινε μόνο η λίμνη της Κερκίνης (Μπούτκοβου). Το
όνομα της λίμνης Μπούτκοβου (Πρασιάδας) αντικαταστάθηκε με το όνομα
Κερκινίτιδα επειδή ήταν ξένο.
Οι απόψεις των ιστορικών ερευνητών συγκρούονται ως προς την Πρα-
σιάδα (Κερκινίτιδα) λίμνη. Ο Δήμιτσας θεωρεί τη Δοϊράνη ως Κερκινίτιδα
λίμνη. Δεν ευσταθεί όμως η άποψή του, διότι η Δοϊράνη είναι μικρή λίμνη και
δεν έχει καμιά σχέση ή επικοινωνία με τον Στρυμόνα ποταμό ούτε και
εκβάλλει τα νερά της διά του Στρυμόνα στο Αιγαίο πέλαγος.
Η Κερκινίτιδα μετατράπηκε σε αντιπλημμυρική και αποθηκευτική τεχνητή
λίμνη για να συγκρατεί τα πλεονάζοντα νερά του Στρυμόνα στις πλημμύρες
και για να ρυθμίζει τη ροή των υδάτων του ποταμού στη θάλασσα και το
δίκτυο αρδεύσεως της πεδιάδας των Σερρών. Εγκλωβίστηκαν τα νερά με υψη-
λά αναχώματα. Υπολογίστηκε ότι σε μεγάλες πλημμύρες μπορεί να ανέβει η
στάθμη στα 32 μέτρα και να καταλάβει έκταση 84.000 στρεμμάτων. Όταν η
στάθμη της είναι στα 28,75 μέτρα καταλαμβάνει έκταση 48.000 στρεμμάτων.
Ο βυθός της λίμνης γεμίζει με εκατομμύρια κυβικά φερτές ύλες λόγω των
πολλών υλικών προσχώσεων, πέτρες, χώματα κ.λπ. που φέρνει ο Στρυμόνας
από τους δεκάδες χειμάρρους που καταλήγουν σ’ αυτόν. Έφθασε σε σημείο ο
βυθός της να είναι ψηλότερα κατά τι από το γύρω φυσικό έδαφος. Με ειδικό
σκαπτικό μηχάνημα (βυθοκόρο) εναποθέτουν τις φερτές στη λίμνη ύλες στα
γύρω αναχώματά της, αλλά η χωρητικότητά της σε αποθέματα νερού συνεχώς
μειώνεται. Το υψόμετρό της στάθμης και το περίγραμμα της λίμνης είναι
ευμετάβλητα. Το περίγραμμα έχει σχήμα αχλαδι

maria είπε...

@Paratiritis
Οπως πάντα παρατηρικότατος! Congrats Empedotime

1000 +1 Καληνύχτες

Unknown είπε...

Ο μύθος της Περσεφόνης και του Πλούτωνα
Κατά τον Αππιανό (IV.105) στην επαρχία Φυλλίδας του νομού Σερρών
βρισκόταν το Νύσιον πεδίον, από όπου ο θεός του Άδη Πλούτωνας άρπαξε
την κόρη της θεάς Δήμητρας Περσεφόνη. Ο ομηρικός ύμνος λέγει ότι με τη
συγκατάθεση του Δία ο Πλούτωνας έκλεψε την Περσεφόνη, την κόρη με το
ανάλαφρο βήμα που έπαιζε με τις φιλενάδες της μαζεύοντας λουλούδια σ’
ένα λιβάδι με ωραίες βιολέτες, υακίνθους και ναρκίσσους στην κοιλάδα του
Αγγίτη ποταμού. Ένας φανταχτερός ωραίος νάρκισσος τράβηξε την προσοχή
της Περσεφόνης με το άλικο χρώμα του σε μια απόμερη μεριά του λιβαδιού.
Η Περσεφόνη απομακρύνθηκε από τις φίλες της για να τον κόψει. Τη στιγμή
εκείνη άνοιξε η γη και ξεπρόβαλε ο θεός του Άδη, ο Πλούτωνας. Με τη
συγκατάθεση του Δία την άρπαξε και την έβαλε στο χρυσό του άρμα με τα
αθάνατα άλογα. Αντιστάθηκε όσο μπορούσε η Περσεφόνη. Φώναζε δυνατά
ζητώντας βοήθεια μα κανείς δεν την άκουσε, διότι ταχέως ξανάκλεισε η γη και
ο Πλούτωνας την κατέβασε στον Άδη. Ο παραπόταμος του Αγγίτη, που
προέρχεται από τους Φιλίππους και ενώνεται από δεξιά με τον Αγγίτη, ονο-
μάζεται Ζυγάκτης επειδή εκεί έσπασε ο άξονας της χρυσής άμαξας του
Πλούτωνα.
Η μάνα της Περσεφόνης, η Δήμητρα, η θεά της γεωργίας, την αναζήτησε
παντού και όταν έμαθε την αρπαγή της κατέφυγε στον υπέρτατο μυθικό θεό,
τον Δία, να της απονείμει δικαιοσύνη. Εκείνος αποφάσισε έξι μήνες να μένει η
Περσεφόνη με την μάνα της επάνω στη γη και έξι μήνες στον Άδη με τον
άντρα της. Έτσι, οι άνθρωποι της εποχής εκείνης εξήγησαν τις αλλαγές του
ετήσιου κύκλου, του χειμώνα και του καλοκαιριού, αποδίδοντας την άνοιξη
και το καλοκαίρι στην ευδιαθεσία της θεάς της γεωργίας Δήμητρας, επειδή
είχε την κόρη της μαζί της, ενώ το φθινόπωρο και τον χειμώνα στη στενα-
χώρια της επειδή στερούνταν την κόρη της.Ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη λατρεύονταν ιδιαίτερα στην περιοχή του
νομού Σερρών. Αυτό φαίνεται και από ένα σπάνιο αρχαίο ανάγλυφο, διαστά-
σεων 0,53Χ0,83 μ. που φυλάσσεται στο Μουσείο των Σερρών. Η παράσταση
είναι σύνθετη ανάγλυφη με τους θεούς του Άδη, τον Πλούτωνα και την Περ-
σεφόνη. Αριστερά του Πλούτωνα είναι μια Άρπις και γυμνός ο ψυχοπομπός
Ερμής. Φέρνει έναν άνθρωπο στον Άδη, μια ψυχή, για να την κρίνουν οι θεοί
του Άδη. Πάνω έχει αστέρια και δύο μικρές μορφές με την επιγραφή «ΚΥΡΙΩ
ΠΛΟΥΤΩΝΙ».
Αναλυτικά η παράσταση χωρίζεται σε τρεις οριζόντιες ζώνες. Στην επάνω
εικονίζονται δύο μορφές με ακτινωτό στέφανο η μία και με φτερά η άλλη.
Συμβολίζουν τον ήλιο και τη σελήνη. Στα άκρα εικονίζονται δυο οκτάκτινα
αστέρια και στο μέσον το δίστιχο «ΚΥΡΙΩ ΠΛΟΥΤΩΝΙ». Ο δωδεκάκτινος ήλιος
παριστάνει τον επάνω κόσμο με τους 12 μήνες και η σελήνη τον κάτω κόσμο,
τον Άδη, στον οποίο πίστευαν ότι θα κατέβαιναν όλοι οι άνθρωποι μετά
θάνατον.
Στη μεσαία ζώνη εικονίζονται τέσσερις μορφές:
α) Ο πωγωνοφόρος Πλούτωνας με φωτοστέφανο. Ο θεός των νεκρών, προ
του οποίου έτρεμαν οι άνθρωποι όταν σκέπτονταν το θάνατο και το αιώνιο
δεσμωτήριο των νεκρών στον Άδη.
β) Η Περσεφόνη με μακριά μαλλιά μέχρι τα μπράτσα. Αμφότεροι κρατούν
στο αριστερό χέρι σκήπτρα, ενώ η Περσεφόνη κρατά και έναν καθρέπτη στο
δεξί χερι....

Unknown είπε...

....γ) Ο θεός Ερμής ίσταται δεξιά τους γυμνός με έναν φτερωτό σκούφο στο
κεφάλι. Κρατά πουγκί στο δεξί χέρι και κηρύκειο στο αριστερό.
δ) Μια φιγούρα ενός νεκρού με ένδυμα και μπαστούνι. Είναι η ψυχή του
νεκρού που την έφερε ο Ερμής για να δικαστεί. Ανάμεσά τους υπάρχει ένας
βωμός51.
Όλα είναι συμβολικά. Παριστάνουν τον Άδη και την κρίση των ανθρώπων
με την αντίληψη και την πίστη της αρχαίας εποχής. Παριστάνουν την παραμο-
νή της Περσεφόνης έξι μήνες στον Άδη και έξι στη γη. Το ανάγλυφο αυτό είναι
εκτεθειμένο στο Μουσείο Σερρών. Το μετέφερε ο υποπρόξενος της Αγγλίας Κ.
Καπέτης από το Νευροκόπι στις Σέρρες και το δημοσίευσε για πρώτη φορά ο
Π. Παπαγεωργίου στην Εστία Αθηνών το 1893. Μας επιβεβαιώνει την επί-
δραση του μύθου στον τόπο μας52.

paratiritis είπε...

@maria
Grazie tante, ευχαριστώ πολύ.
Ανταποδίδω 1000+1 όμορφες καληνύχτες σε εσένα, στον Εμπεδότιμο και στους εκλεκτούς συνοδοιπόρους.

Unknown είπε...

Η Αμφίπολη ως κέντρο του μακεδονικού κράτους
Ο βασιλιάς Περδίκκας Β΄ της Μακεδονίας έθεσε την Αμφίπολη υπό την
προστασία του και τοποθέτησε μακεδονική φρουρά. Οι διάδοχοί του Περ-
δίκκας Γ΄ και Φίλιππος για να συμφιλιωθούν με τους Αθηναίους απέσυραν τη
φρουρά τους και δέχτηκαν να παραδοθεί η Αμφίπολη στους Αθηναίους.
Οι Αμφιπολίτες για να αμυνθούν κατά των επεκτατικών προθέσεων του
Φιλίππου Β΄ έστειλαν στην Αθήνα πρεσβεία με επικεφαλής τον Στρατοκλέα
και τον Ιέρακα για να ζητήσουν τη βοήθεια του αθηναϊκού στόλου εναντίον
του Φιλίππου, αλλά δεν εισακούστηκαν. Ο Φίλιππος Β΄ επιτέθηκε αιφνιδια-
στικά το 357 π.Χ. κατά της Αμφιπόλεως και την κατέλαβε άνευ χρονοτριβής.
Πλήρωσε χρυσά νομίσματα σε προδότες και του άνοιξαν τις πύλες. Θανάτωσε
όμως τους προδότες. Όταν ρωτήθηκε γιατί τους εκτέλεσε απάντησε: «Αν
αυτοί συμπεριφέρθηκαν μ’ αυτόν τον τρόπο προς τους συμπολίτες τους, πώς
θα συμπεριφερθούν αργότερα σ’ εμένα;». Ο Φίλιππος απέκτησε έτσι την
καταλληλότερη στρατηγική βάση των πολεμικών του επιχειρήσεων για την
κατάληψη ολόκληρης της Θράκης.
Η αυτονομία της Αμφιπόλεως καταργήθηκε. Η Αμφίπολη έγινε μια από τις
αξιολογότερες πόλεις του μακεδονικού κράτους σ’ όλη την ελληνιστική
περίοδο, από το 358/357 π.Χ. μέχρι τη μάχη της Πύδνας, το 168 π.Χ.
Ή Μταν το κέντρο του εμπορίου τηςακεδονίας, η έδρα της εκμεταλλεύσεως
των χρυσωρυχείων και αργυρωρυχείων της περιοχής του Παγγαίου και του
βασιλικού νομισματοκοπείου του κράτους. Στην εποχή της βασιλείας του Μ.
Αλεξάνδρου έγινε το κέντρο της προετοιμασίας της εκστρατείας κατά των
Περσών. Ήταν η βάση του στρατού και το λιμάνι του μακεδονικού στόλου.μό.....

Unknown είπε...

.....Στο
λιμάνι της Ηιόνας και στον Στρυμόνα ποταμό συγκεντρώθηκε ο στόλος του Μ.
Αλεξάνδρου.
Η Αμφίπολη συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου κατά
της Θράκης και της Ασίας. Με την άρτια εξοπλισμένη υποδειγματική γενναία
ίλη ιππικού διακρίθηκε σ’ όλες τις μάχες της Ασίας κατά των Περσών175. Ο
πολιτισμός της υπήρξε αντίγραφο των Αθηνών. Παρότι διαφωνούσε με την
Αθήνα, η ιστορία της συνδέθηκε με την ιστορία των Αθηνών πάρα πολύ, διότι
αναδείχθηκε περισσότερο από όλες τις αθηναϊκές αποικίες. Στην Αθήνα όφει-
λε την ακμή της, απ’ αυτήν πήρε τις βάσεις και μεταλαμπάδευσε το αθηναϊκό
πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό. Σωστά ονομάστηκε η Αμφίπολη η Αθήνα της Μακεδονίας. Στην ελληνιστική περίοδο έγινε το κέντρο του αχανούς
μακεδονικού κράτους.
Στην Αμφίπολη εγκαταστάθηκαν μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου η
μητέρα του Ολυμπιάδα, η σύζυγός του Ρωξάνη και ο μικρός στην ηλικία γιος
του Αλεξάνδρου. Στην Αμφίπολη δυστυχώς σφαγιάσθηκαν άδικα κατά διατα-
γή του Κασσάνδρου από το διοικητή της πόλεως Γλαύκιο η Ρωξάνη και ο γιος
του Μ. Αλεξάνδρου, ο νόμιμος διαδοχος του μακεδονικού θρόνου.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   801 – 1000 από 2188   Νεότερο› Νεότερο»