Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΗΤΟΣ-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ


Σήμερα, 28/10/2014, το ΥΠΠΟ σε μια "περίεργη" αλλά πολύ ουσιαστική ανακοίνωση του μας ενημέρωσε ανάμεσα σε άλλα ότι :

"3. Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο
4. Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
5. Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
6. Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη".

Παρατηρούμε από το 3 ότι δεν υπάρχει το στενό άνοιγμα που υποθέσαμε  ότι οδηγεί σε επόμενο θάλαμο.


Επίσης φαίνεται ότι απομένει 1,5 μέτρο περίπου για την πλήρη αποχωμάτωση του χώρου. Παραμένει βέβαια η απορία τι είδους είναι το τελικό δάπεδο του θαλάμου Θ3.

Το σημαντικό από την ανακοίνωση αυτή αποτελεί το υπ'αριθμόν 5 σημείο όπου αναφέρεται ότι κάτω από τους πωρόλιθους βρέθηκαν το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας (από προηγούμενη ανακοίνωση), μέρος του λαιμού της δεύτερης Σφίγγας, τμήματα των φτερών των Σφιγγών   και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του ψηφιδωτού του δεύτερου θαλάμου.

Τα ευρήματα αυτά καθ΄'εαυτά αποδεικνύουν ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί και ότι έχουν τοποθετηθεί εσκεμμένα για ειδικούς λόγους που κατά την άποψη μας ήταν συμβολικοί ή/και αποτροπαϊκοί.

Η ερμηνεία που δίνει η κα Μενδώνη ενώ ως προς το ένα σκέλος της είναι αληθής : "υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση" στο συμπέρασμα που καταλήγει είναι λάθος μιας και  η ανθρώπινη παρέμβαση  δεν σημαίνει κατ'ανάγκην τυμβωρυχία αλλά μπορεί να αποτελεί μέρος τελετουργικού.

Συγκεκριμένα η κα Μενδώνη είπε : "Στη συνέχεια η κα. Μενδώνη τόνισε ότι, μέχρι του σημείου που έχουν γίνει οι ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δεχθεί ανθρώπινη παρέμβαση, όπως χαρακτηριστικά είπε, που αυτό σημαίνει ότι ο τάφος -έως αυτό το σημείο που έχει αποκαλυφθεί – έχει συληθεί" (http://www.enikos.gr/society/273504,Amfipolh-To_mysthrio_me_to_dapedo_sfrag.html)

Κατά την  άποψη μας το γεγονός ότι βρέθηκαν κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, το οποίο αποτελείτο από "φτωχούς" πωρόλιθους, σε αντίθεση με τους πολυτελείς διαδρόμους των προηγουμένων θαλάμων, ενισχύει την άποψη ότι το σημείο εκείνο αποτελεί κάποιου είδους αποθέτη, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για καθαρά τελετουργικούς σκοπούς και ο οποίος αποτελεί το πρόθυρο του κυρίως τάφου, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι τυμβωρύχοι ήταν τόσο καθυστερημένοι ώστε να κουβαλήσουν το κεφάλι της Σφίγγας, τα φτερά και τμήμα του ψηφιδωτού στον τρίτο θάλαμο και να τα παρατήσουν εκεί, δηλαδή προς τα μέσα αντί να τα πάνε προς τα έξω. Άλλωστε φαίνεται ότι δεν λείπει τίποτα από τα ευρήματα που είχε θεωρηθεί ότι άρπαξαν οι τυμβωρύχοι.

Σύμφωνα  δε με την υπόθεση μας  δεν ανεμένοντο σημαντικά ευρήματα διότι  καθώς  ο χώρος Θ3 αλληγορεί το νοητό και δεδομένου ότι στο νοητό δεν υπάρχουν σχήματα και μορφές είναι ίσως
αναμενόμενο να έχουμε έναν πολύ λιτό διάκοσμο.Αλλωστε  στον χώρο αυτό κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα το οποίο είναι σύμβολο του νοητού." (βλέπε : [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : 14/9/2014] )

Ο τρίτος θάλαμος είναι πολύ μικρός και "γυμνός" για να αποτελεί τον κυρίως νεκρικό θάλαμο, ακόμα και αν είχε συλληθεί θα υπήρχαν ευρήματα. Και φυσικά αποκλείεται ένας νεκρικός θάλαμος να επιχωματώνεται.

Που λοιπόν είναι ο νεκρικός θάλαμος ; Προφανώς από κάτω!

"Αλλωστε και η κα Μενδώνη δεν αποκλείει το στρώμα πωρολίθων να αποτελεί δάπεδο σφράγισης:
"Σύμφωνα με την υπόθεση εργασίας, στον πρώτο θάλαμο ανακαλύφθηκε το μωσαϊκό, στον δεύτερο θάλαμο το ψηφιδωτό της Περσεφόνης, ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα απλό δάπεδο, το οποίο όμως, δεν αποκλείεται να είναι «δάπεδο σφράγισης, ανέφερε η κα. Μενδώνη"

Είναι ενδιαφέρον το συμπέρασμα που καταλήγει  η κα Παλιαδέλη, Διευθύντρια των Ανασκαφών της Βεργίνας, η οποία αποτελεί την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευπρόσωπη παρουσία αρχαιολόγου στα ΜΜΕ, η οποία όμως θεωρεί ότι η απόθεση αυτή αποτελεί πράξη εναγισμού, κάθαρσης, για τυχόν βεβήλωση/σύληση που είχε συμβεί.

Αξίζει να την ακούσουμε :




¨Ετσι λοιπόν, όπως είχαμε υποθέσει από τις 10/9/2014 (βλέπε : ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ; ) :
"Αν όμως το ταφικό μνημείο έχει μόνο τρεις χώρους και οι τρεις χώροι είναι γεμάτοι με χώμα μέχρι το μέγιστο ύψος της θόλου, τότε τίθεται το ερώτημα : ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ;

Κάνω την υπόθεση ότι η είσοδος του κυρίως τάφου είναι στο δάπεδο του Θ3 όπου πρέπει να υπάρχει άνοιγμα που να οδηγεί σε κάποιο κατώτερο επίπεδο όπου και βρίσκεται πλέον ο κυρίως τάφος!
Το φαντάζομαι ως μια σκάλα ίδια περίπου με την σκάλα με τα 13 σκαλοπάτια που υπήρχε στην είσοδο των Σφιγγών".

Ενώ στις  12/9/2014  στην ανάρτηση ΠΡΟ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ είχαμε υποθέσει ότι :
"Φαίνεται ότι ο χώρος Θ3 είναι και αυτός γεμάτος χώμα.

Άρα μάλλον να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε να κατεβούμε τα σκαλάκια που πρέπει να βρίσκονται στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου (Θ3)  στον κάτω όροφο.

Υποθέτω ότι ο τρίτος διαφραγματικός τοίχος Τ2 δεν έχει ούτε αυτός θύρα, όλος ο πρώτος όροφος  είναι προθάλαμος.

Πολύ πιθανόν να δούμε την ίδια εικόνα με την είσοδο στην είσοδο των Σφιγγών.

Δηλαδή σκαλιά  που κατεβαίνουν, τοίχος σφράγισης που όμως σε αυτήν την περίπτωση από πίσω του θα υπάρχει ερμητικά κλειστή θύρα.

Και τώρα αρχίζει η πραγματική ανασκαφή......."

Όπως δε έχουμε εξηγήσει από τις 3/10/2014 στην ανάρτηση ΓΙΑΤΙ Η ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΘΥΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΗΤΟΣ όλη αυτή η αναστάτωση στον τρίτο θάλαμο έχει προκύψει λόγω σεισμού και όχι φυσικά από σύληση. 


Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στο ελλείπον τμήμα του ψηφιδωτού του δευτέρου θαλάμου, η έλλειψη του οποίου έχει θεωρηθεί από την ανασκαφική ομάδα ότι δεν έχει προκύψει από φυσική διεργασία αλλά από ανθρώπινη παρέμβαση. 

Αν παρατηρήσουμε το κομμάτι που λείπει ουσιαστικά είναι  μέρος του τροχού  του άρματος του Πλούτωνα και του ενός ίππου, δηλαδή των κινητηρίων "οργάνων" του Αδη. Το γεγονός ότι κομμάτια του βρέθηκαν στον αποθέτη του τρίτου θαλάμου, κάτω από τους πωρόλιθους, μαζί με το κεφάλι της Σφίγγας υποδεικνύει ίσως ότι αποτελεί μέρος του τελετουργικού που έχει ακολουθηθεί και το οποίο, για την περίπτωση του ψηφιδωτού αποτελεί αλληγορία της  λήξης του τροχού των επαναγεννήσεων αφαιρώντας από τον Άδη τα όργανα με τα οποία θα ξαναπήγαινε το νεκρό στον άλλο κόσμο.

Δηλαδή η αφαίρεση του από το ψηφιδωτό και η απόθεση του στον θάλαμο Θ3 ίσως υποδηλώνει την λήξη του κύκλου των επαναγεννήσεων και ουσιαστικά την θεοποίηση του νεκρού, πράγμα που συνάδει με τον ευρύτερο συμβολισμό του ψηφιδωτού και των αποκομμένων κεφαλών των Σφιγγών, όπως έχουμε σημειώσει σε προηγούμενες αναρτήσεις. (βλέπε : Η ΣΦΙΓΓΑ ΜΙΛΗΣΕ- Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΩΘΕΙ και ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ) κατά το Ορφικό : "κύκλου ταν λήξαι και αναπνεύσαι κακότητος".

(Θα μπορούσαμε εδώ να παραλληλίσουμε την Βουδδιστική πρακτική κατασκευής της Mandala (μιας συμμετρικής και πλήρη κάλλους  αποτύπωσης του κόσμου και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της την καταστροφή της ως αλληγορία  του εναλλασσόμενου κόσμου και της ματαιότητας που τον διέπει.)

Σημειώνουμε επίσης ότι από το βίντεο που δημοσιεύθηκε από το ΥΠΠΟ από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού φαίνεται ότι και με κανονικό φωτισμό, το ένα μάτι του αλόγου είναι πράγματι μπλε, που επιβεβαιώνει την υποτεθείσα σημειολογική αποκωδικοποίηση του ψηφιδωτού σε προηγούμενη αναρτηση.


Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε τα εξής :

- Ο θάλαμος Θ3 έχει υποστεί διαταραχή λόγω σεισμού και όχι λόγω σύλησης.

- Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν βρέθηκαν κάτω από στρώμα πωρολίθων που ουσιαστικά αποτελούσε αποθέτη για λόγους τελετουργικούς.

- Η τοποθέτηση τους εκεί όπως και η αφαίρεση του κεντρικού τμήματος του ψηφιδωτού ορθά ερμηνεύεται ότι προέκυψαν από ανθρώπινη παρέμβαση, το συμπέρασμα όμως είναι ότι η ανθρώπινη αυτή παρέμβαση ενετάσσετο στα πλαίσια ενός τελετουργικού και όχι λόγω σύλησης.

- Αν η ερμηνεία αυτή είναι σωστή τότε και η σφράγιση του τάφου έγινε αμέσως μετά την ταφή, όπως έχουμε υποθέσει από την αρχή, και ενετάσσετο στο ευρύτερο σχέδιο του κατασκευαστή του τάφου. Δηλαδή το συμπέρασμα 6 του ΥΠΠΟ είναι λάθος. Άλλωστε και το ίδιο το ΥΠΠΟ λέγει "πιθανότατα" και το τελικό συμπέρασμα το αφήνει για συστηματική μελέτη.
Ας μην ξεχνάμε ότι  δεν έχει δοθεί καμία ερμηνεία για την μοναδική μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε στην οροφή του θαλάμου Θ2 και η οποία κατά την άποψη μας ενετάσσετο στα σχέδια σφράγισης του τάφου.

- Αναμένεται μετά την αφαίρεση του χώματος του δαπέδου του τρίτου θαλάμου να υπάρξει ίσως νέο στρώμα πωρόλιθων που να αποτελούν έναν νέο τοίχο σφράγισης πίσω από τον οποίο να υπάρχει η ερμητικά κλειστή πόρτα του κυρίως τάφου.

Άλλωστε μόνον 1,5 μέτρα χώματος έχουν απομείνει και η υπόθεση μας θα επιβεβαιωθεί ή θα απορριφθεί.

Κατά την άποψη μας όμως η ανασκαφή ουσιαστικά τώρα αρχίζει!




480 σχόλια:

1 – 200 από 480   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

Μακαρι να ειναι ετσι , Εμπεδοτιμε σε ευχαριστουμε για ακομη μια φορα ...

Unknown είπε...

χιλιες φορες ΜΑΚΑΡΙ να βγειτε αληθινος αλλη μια φορα!

George Tsiagalakis είπε...

Τελικά αυτός ο Δεινοκράτης όλους τους έχει ξεγελάσει με το σφράγισμα.. τυμβωρύχους, βανδάλους, ΥΠΠΟ, σχολιαστές. Εκτός από τον Εμπεδότιμο και τους ίδιους τους ανασκαφείς που δεν πρόκειται να αφήσουν πέτρα αγύριστη.

Δεν ειρωνεύομαι, σοβαρολογώ, μια και ο ίδιος θεωρώ πως τα καλύτερα δε τα έχουμε δεί ακόμα.

Thomas Arvanitis είπε...

Ναμην ξεχναμε οτι υπαρχει και ενας επικοινωνιακος πολεμος σε εξελιξη.

Περα απο την αντιδραση του κατεστημενου, που ολοι εχουμε αντιληφθει, σιγουρα ασκουνται και υπογειες πιεσεις εναντια στην συνεχιση της ανασκαφης.

Η Περιστερη κερδιζει χρονο. Ψαχνει το αδιαψευστο τεκμηριο για να μιλησει.

Εμπεδοτιμε χαιρομαι που ειμαστε ακομη εν πλω.

Planet είπε...

Καλή τύχη και πάλι με τη θεωρία σου Εμπεδότιμε. Λίγες μόνο επισημάνσεις που δεν ξέρω τι βάρος έχουν:

α) Νομίζω πως ο θάλαμος έχει το κοκκινοπό χρώμα λόγω υγρασίας, τουλάχιστον αυτο διάβασα στα άρθρα που είχαν πρωτοάναφέρει την ονομασία ως "κόκκινος θάλαμος". Αν ισχύει αυτό, πορφανώς δε μπορει να ισχυει πως το κόκκινο χρώμα ειναι συμβολικό

β) Δεν είμαι σίγουρος πως σεισμικές καταστροφές μπορει να ειναι τόσο έντονες στον 3ο θάλαμο και τόσο ασήμαντες στους άλλους (αυτό για το σχόλιο περι σεισμου). Με το ίδιο σκεπτικο, δε μπορώ να εξηγήσω πως πχ. τα μαρμαρα του 3ου θαλάμου έχουν τόσο έντονες περιβαλλοντικές διαβρώσεις. Ίσως αυτο να ειναι ένδειξη πως ο 3ος θάλαμος είχε επικοινωνία με το περιβάλλον και μέσω άλλων οδών, οχι μόνο μέσω του 2ου θαλαμου.

Γιώργος Ευ είπε...

georgee
Συμφωνω με τον Εμπεδοτιμο, το δαπεδο του 3ου θαλάμου θα δίξει αν υπάρχη συνέχεια, εάν ναι τότε θα έχομε μεγάλα γλέντια που λέει και ο λαός!

it είπε...

@planet
Αν ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ ευστοχεί (και μέχρι τώρα το έχει κάνει πολλάκις) τότε η συνέχεια του μνημείου προς τα κάτω εξηγεί γιατί οι καταστροφές είναι μόνο στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου και όχι των άλλων δύο..πολύ απλά κατά τη δική μου γνώμη η ενδεχόμενη συνέχεια του μνημείου καθέτως δημιουργεί ευενδοτότητα για αυτόν ακριβώς το λόγο στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου και όχι των προηγούμενων κατά την άσκηση ισχυρών γεωφυσικών δυνάμεων..

Dazbaw είπε...

Συμφωνώ εκατό τις εκατό...όσο έγραφες το άρθρο Εμπεδότιμε ακριβώς το ίδιο προσπαθούσα να πω στο προηγούμενο άρθρο σου εδώ http://empedotimos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_22.html

δεν τα ξαναγράφω για να μην επαναλαμβάνομαι...

Χρίστος είπε...

Εμπεδότιμε απλά τα συγχαρητήρια μου για την πλέον εμπεριστατωμένη ανάλυση στον νετ. Πιστευω οτι η αναφορά σου σχετικά με την μη ευρεση του κεφαλιου της δυτικης σφιγγας θα επαληθευτει. Η δικη μου υποψία ειναι οτι προφανως το κεφάλι θα το βρούμε στη θυρα του κυρίως ταφικου θαλάμου, κατα πασα πιθανοτητα εκτος αυτου. Συμβολο οτι ο μυημενος ειναι ο μονος ο οποιος δυναται να βρει το δρομο προς τη θεοποιηση του νεκρου.

Μια μικρη μόνο παρατηρηση στο εξαιρετο (ακομη μια φορά) κειμενο σου. Τα μέτρα που μενουν να ανασκαφουν (αν αυτο δεν εχει ηδη γινει) δεν ειναι 1,5 αλλα ένα, μιας και το ΥΠΠΟΑ αναφέρει το σκαψιμο κατα μισό μέτρο απο το την επιφανεια (δεδομενου φυσικα του επιπεδου του προηγουμενου θαλαμου).

Axis Mundi είπε...

Και πάλι συγχαρητήρια Εμπεδότιμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ είπε...

Πολλά συγχαρητήρια στον Εμπεδότιμο! Επιτέλους μια φωνή που διέπεται από απλή λογική. Τόσο απλή και φανερή που κάνει εντύπωση κάθε άλλη ερμηνεία. Δηλαδή τι σκοπό είχαν οι τυμβωρύχοι που έκαναν τόσο κόπο να μεταφέρουν το βαρύ κεφάλι ( ή μήπως κεφάλια;) τα φτερά το ψηφιδωτό και όλα τα άλλα τόσα μέτρα προς τα μέσα του τάφου;; Θα παρακαλούσα μόνο, όσους έχουν την ποδοσφαιρική νοοτροπία τη μια στιγμή να εξυμνούν τον ποδοσφαιριστή ( παιχταρά μου εσύ…) και την επόμενη να τον απαξιώνουν ( ρε συ, τι παλτό είναι αυτός!!) να ΣΙΩΠΉΣΟΥΝ και να αφήσουν τις νηφάλιες σκέψεις να συνεχίσουν να μας ταξιδεύουν σε αυτό το υπέροχο ταξείδι.

Unknown είπε...

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες δεν προέκυψε αυτό το σχέδιο από μέλος του blog
http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1515502
που φανερώνει την χωροταξία των υπόλοιπων δωματίων;
Οι σημερινές ανακοινώσεις δεν αλλάζουν κάτι ως προς αυτό.

giannis_ είπε...

@Εμπεδότιμε
προς διευκόλυνση του σκεπτικού η σημερινή ανακοίνωση πρέπει να ανγνωσθεί με την προηγούμενη 21/10/2014, διότι η καθίζηση δεν είναι ομοιόμορφη, το τότε δελτίο τύπου έλεγε, "Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής".
Ποιας τομής;
Δυτικά είναι το κέντρο του τάφου.

Unknown είπε...

http://www.newsvolos.com/?p=133765
εδω 29 Σεπτ.
λει οτι ειναι υπογειο λει και για ενα γεωτρυπανο που πηγε 7 μετρα λει και δεν επιασε πατο !

δεν μπορω να καταλαβω τον λογο και την ημερα που διαλεξαν για να μας ενημερωσουν σχετικα,χωρις να ειναι κατι αισιοδοξο του τυπου βρεθηκε πορτα,βρεθηκε εισοδος,καναμε μια τρυπα στο πατωμα και βρεθηκε εισοδος η κενο.. αλλα προτιμησαν αυτα τα νεα,που σε ενα βαθμο μου ηρθε η ε ικονα με το ψηφιδωτο,που χωρις να ειναι ολο,μας το εδειξαν..ευχομαι να μην ειναι στο μυαλο μου αυτη η ατυχη στιγμη και ημερα,και απλα να ειναι σαν το ψηφιδωτο,να εχει και συνεχεια..

σε εκεινη την μελετη που εκανε τον γυρο του ιντερνετ για μια τρισδιαστατη τομογραφια σεισμικη απο κατι επιστημονες,δειχνει καθαρα,σαν να ειναι ιατροι οτι υπαρχει και αλλο ψωμι στην υποθεση..

ενα μεγαλο μπραβο στον Εμπεδοτιμο και στο μπλογκ,που συνεχιζει να ειναι οαση με νερο,και οχι τεχνιτη οαση με πετρελαιο σαν αλλα..

http://www.thetoc.gr/politismos/article/ti-tha-eixame-mathei-gia-tin-amfipoli-apo-to-1999

εδω στην δευτερη φωτο δειχνει μια μαυρη τρυπα που χωρις να εχω γνωσεις για τετοια απεικονιστικη μεθοδο αλλα ειναι ιδια σαν αυτες τις ιατρικης.. βλεπω οτι εχει ψωμι και μαλιστα στο σημειο που ειμαστε τωρα..

τωρα αν ειναι απο κατω η αν πρεπει να σπασεις τον τοιχο δεξια η αριστερα η απο πανω,αυτο δεν το γνωριζω..τα λευκα σημεια ειναι λιθινες κατασκευες.. ε εκει που εχει σταματησει η ανασκαφη εχει δεξια λιθινες κατασκευες..το γραμμα Η δηλαδη,και εκει δειχνει μεχρι και Η7 στο συνολο ! μπροστα και δεξια εχει το Η6..

ενταξει καλα τα διαφορα σεναρια αλλα ο τομογραφος ειναι ψυχρο μηχανημα.. αυτο βλεπει,αυτο δειχνει..γιαυτο και ειναι το νο1 επιστημονικο εργαλειο.. οτι βλεπει το δειχνει..οταν δει Μ.Αλεξανδρο θα το πει..

Phil είπε...

Λογικα θα ξερουν αν οι τοιχοι του 3ου θαλαμου στο μισο μετρο που εσκαψαν ηδη συνεχιζονται (που θα σημαινε οτι το κανονικο δαπεδο ειναι πιο κατω) ή αν εχουν ηδη αποκαλυφθει τα θεμελια .

Unknown είπε...

ευχομαι η ανασκαφή να συνεχιστεί και να βρεθεί ο νεκρικός θάλαμος μαζί με τον νεκρό και να μην ακουσουμε καμια δηλωση του υππο οτι η ανασκαφή έφτασε στο τέλος της που έτσι προσωπικά πιστευω και όχι οτι θέλω.

Petros είπε...

"
Plenty more is waiting to be found there, so don't despair or think they've hit a brick wall ;-)" Dorothy King

Πολλά περισσότερα περιμένouv να βρεθouv εκεί , οπότε μην απελπίζεστε ή νομίζετε ότι έχετε χτυπήσει έναν τοίχο από τούβλα !!!!

Personally and since I have read the seismic tomography paper of 2004 it is obvious that there is an empty space 20 meter away from the center of the perivolos . This space is 12 meters long. In this respect : Diameter is 158=> Ratius 79m => open space(tomb)=12 79m-20m-12m= 47 meter. If we have covered thusfar 25m it means we are 22meter away from the door sealing the empty space.
On an extra note the tomography clearly shows a second empty space. What better analogy to Alexander than that of Iliad and favorite hero Achilles – Patroclus who were buried on each other’s side tooo . Could the two empty spaces be that of Hephestion and Alexander side by side for iternity ????!!!!????

@ Pelleus V L1 kai L2 are the key. these are the empty (tomb) spaces

george είπε...

I understand the comments here about the "Embedotimos hypothesis" and the continuing interest in it. Of course, as the saying goes, "hope dies last".

In any case, I hope that Embedotimos will allow all of us who respectfully disagree with this hypothesis to continue expressing here their views - always in a constructive manner. In any case, I wish to thank Embedotimos for hosting my humble view here so far. I have appreciated the extent of my interactions here with others "SYNODOIPOROYS" in this wonderful voyage, even if some of them were tense at times. In case Embedotimos no longer wishes to entertain my views I'll fully understand. But I hope, that interest in this tomb/monument will continue, and some hypotheses (other than the main hypothesis pushed here) will continue to be considered. Thank you.

Unknown είπε...

Όσοι προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την τρύπα στην παράσταση του ψηφιδωτού σε φυσικά αίτια: Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η αφαίρεση είχε γίνει από ανθρώπινα χέρια.

giannis_ είπε...

η κα Παναγιωταρέα καλή στα επικοινωνιακά, καθηγήτρια, γνωρίζει καλά για τη διαχείρηση των μαζών, επέλεξε τη σημερινή ημέρα, επέτειο, για ανακοίνωση, όπου όλοι είχαν αυξημένες προσοκίες, για να μας πεί (ουσιαστικά) την αποτυχία με τη μικρή θήρα. Ετσι κέρδισε το χρόνο η κα Περιστέρη να εργαστεί χωρίς πίεση, μιας και δημιουργήθηκε η πεποίθηση του τέλους της ανασκαφής.

George Papadopoulos είπε...

Το οτι ανακοινωθηκε με αυτο τον τροπο και με αυτο το περιχομενο το σημερινο δελτιο τυπου, δεν σημαινει οτι ειναι και η πραγματικοτητα. Ετσι κι αλλιως ειναι πιο μπροστα στην ανασκαφη, τα φτερα δεν βρεθηκαν σημερα το μεσημερι, αρα γνωριζουνε περισσοτερα. Σχεδον γνωριζουν τα παντα θα ελεγα. Απλως αλλαξαν τακτικη ξαφνικα καθως δεν ειναι ευκολο να διαχειριστουν τον πλουτο και την πολυεπιπεδη αξια οσων βρισκονται πολυ πιο κατω απο αυτο το εναμισι μετρο....

πνα είπε...

Από το σημερινό Χρονόμετρο

Εκείνο που γνωστοποιήθηκε σήμερα είναι ότι ήδη η ανασκαφή έχει προχωρήσει μισό μέτρο κάτω από το νοητό επίπεδο που προσδιορίζει το «ψευτοδάπεδο» των πωρόλιθων και εκτός απροόπτου απομένει περίπου ένα μέτρο για να φτάσουν στο πραγματικό δάπεδο. Ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε ότι η ανασκαφή γίνεται στο κέντρο του θαλάμου και δεν έχει πειραχθεί το χώμα δεξιά και αριστερά της τρίτης πύλης για να μην διαταραχτεί η στατικότητα του διαφραγματικού τοίχου ανάμεσα στον δεύτερο και τον τρίτο θάλαμο. Αυτό σημαίνει ότι αν στις δύο άκρες του θαλάμου υπάρχει οτιδήποτε άλλο, σκάλα ή πιθανόν μια ακόμη πύλη, αυτό δεν είναι δυνατόν, προς το παρόν, να ξεκαθαριστεί!

Παύλος είπε...

Ωραιο το ταξιδι αλλα θα πρεπει να πιασουμε και Πειραια...
Οι σκαλες στο σεισμο την ακουνε κανονικα.
Και αλλα ματια μεσα στο μνημειο,αυτοι οι ειδικοι απο την ΕΓΝΑΤΙΑ.
Πως το λεει η παροιμια:θελει να κρυφτει και η χαρα δεν την αφηνει,να γινει επισκεψιμο για πριβε ξεναγησεις ,αυτο τους απασχολει τι θα δειχνουν τις καρυατιδες ,τον Ερμη η τις σφιγγες;
Θα τολμησω να προβλεψω το επομενο πεδιο γκρινιας αυτο θα εχει να κανει με ποιος επισκεπτεται το μνημειο καθε φορα πχ Μερκελ.
Ευχαριστω.

Enalios είπε...

Το κλειδί όπως σωστά έχει επισημάνει ο Εμπεδοτιμος είναι ο χρόνος επιχωσης να είναι ο χρόνος ταφής. Αυτό αποδεικνύεται από τη γέφυρα που ενώνει τις δυο τρύπες η οποία προφανώς ανήκει στο σχεδιασμό της επίχωσης. Ο ρόδακας που αποκαλύφθηκε από κάτω θέτει και το χρόνο στο χρόνο κατασκευής του τάφου. Δεν μπορώ να φανταστώ μεταγενέστερη κατασκευή της γέφυρας και να φροντίσουν να βάλουν και το συγκεκριμένο σημάδι. Συνεπώς η θεωρία Εμπεδοτιμου με καλύπτει.

Κενό σημείο για εμένα παραμένει όμως η μη ανεύρεση των χεριών των καρυατιδων και η απώλεια των μεταλλικών μερών της πόρτας. Θα ήθελα να δω κάποιες πιθανές εξηγήσεις για αυτό το θέμα.

Βασίλης είπε...

Δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι είναι στον Ελληνικό τρόπο σκέψη η δημιουργία ενός έργου τέχνης (ψηφιδωτό, σφίγγες κλπ) μόνο και μόνο για να το καταστρέψει ο δημιουργός και να το μεταφέρει σε κάποιο άλλο θάλαμο για να κάνει κάποιο τελετουργικό. Λογικότερο θα ήταν να τοποθετήσει εκεί διαφορετικά αντικείμενα με τον ίδιο συμβολισμό και εκτελέσει το τελετουργικό χωρίς να καταστρέψει τα έργα. πχ μια ρόδα ένα κεφάλι αλόγου, ένα κεφάλι σφίγγας.
Μέχρι τώρα μόνο η μαντάλα δικαιολογεί την υπόθεση με την αφαίρεση από τον δημιουργό και συγνώμη αλλά δεν θεωρώ ότι είναι και το ισχυρότερο επιχείρημα.
Προσωπικά θεωρώ πιθανότερο το σενάριο με τον βανδαλισμό-σύληση όπως περιγράφει ο Ανδρόνικος ότι έγινε σε άλλους τάφους.

Εκτός και αν υπάρχει άλλο προηγούμενο εκτος της μαντάλα που γνωρίζουμε με καταστροφή του έργου από το δημιουργό. Αν ναι ας μας πει ο Εμπεδότιμος ώστε να ισχυροποιηθεί η υπόθεση που κάνει.

Unknown είπε...

Μπορεί παρακαλώ να μας εξηγήσει κάποιος πως φαίνεται σε αυτό το σχέδιο να υπάρχει είσοδος προς το εσωτερικό του τάφου από ένα μικρό χαμηλό άνοιγμα κάτω αριστερά στον τοίχο του θ3;
Το σχέδιο είναι προγενέστερο της ανασκαφής, πως μπορεί να το υποθέτει αυτό από την σεισμική τομογραφία και μόνο;

Unknown είπε...

http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1515504
εδώ το μικρό άνοιγμα κάτω αριστερά !

Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou είπε...

Μερικές σκέψεις:
1: Θεωρώ BEBAIO - σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που παρατίθενται από την ανασκαφική ομάδα, τις γεωφυσικές μελέτες, τις τομογραφίες, τις προσεγγίσεις του Εμπεδότιμου και τα σχόλια των αναγνωστών του blog - πως δεν έχουμε δει/εισέλθει στον κυρίως ταφικό θάλαμο/θαλάμους.
2: Κάποιος εδώ διατύπωσε την άποψη πως η ανασκαφική ομάδα κερδίζει χρόνο μέχρις ότου έχει κάτι σοβαρό στα χέρια της. Συμφωνώ απολύτως.
3: Έχοντας παλαιότερα διατυπώσει την προσωπική άποψη πως σε πίνακες του μεσαίωνα (βάση του έργου του Αετίωνος) αποκαλύπτεται ο χώρος ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πιθανόν της γυναίκας και του παιδιού του, η ανασκαφή θα προχωρήσει σε χώρο/χώρους που δεν έχουν δει ανθρώπου μάτι συμπεριλαμβανομένων και πολλών σύγχρονων της εποχής κατασκευής του τάφου.
4: Αν ο αγαπητός Εμπεδότιμος θέλει, θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω σε κατ' ιδίαν συζήτηση για την άποψη μου αυτή η οποία επιβεβαιώνει ΑΠΟΛΥΤΑ τη δική του εμπνευσμένη θεώρηση. Εγώ δεν έχω τόση δημιουργική επ' επιχειρημάτων φαντασία, απλά προτείνω μια παρατήρηση.
5:Είναι η πρώτη φορά που πιστεύω πως η ενημέρωση είναι σχεδόν ταυτόχρονη των ευρημάτων. Οι παλαιότερες ανακοινώσεις είχαν σίγουρα απόσταση 3-4 ημερών από την ανασκαφική πρόοδο. Η σημερινή το πολύ να είναι 1-2 μέρες πίσω προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν/εισέλθουν πίσω απο τον τοίχο σφράγισης. Άλλωστε, αν η ανασκαφική ομάδα ανακοίνωνε απόψε πως πίσω απο τον τοίχο σφράγισης υπάρχει χώρος/διάδρομος ελεύθερος χωμάτων απόψε το βράδυ στην Αμφίπολη θα είχαμε επιδρομή. Πρώτα θα επιβεβαιώσουν και τα τεκμηριώσουν τα ευρήματα και μετά θα ανακοινώσουν εφόσον έχουν εξασφαλίσει όλα τα μέτρα ασφαλείας της περιοχής και διαχείρισης των ανακοινώσεων.
6: Η πολιτική διαχείριση της ανασκαφής είναι δεδομένη. Θεωρώ απίθανο να συγκαλυφθεί οτιδήποτε γιατί τα μάτια που έχουν πρόσβαση εντός του τάφου είναι πολλά.
7: Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να συν-σκεφτώ μαζί με όλους σας.

Μυρτα είπε...

Συγχαρητήρια Εμπεδοτιμε!
Σε ευχαριστούμε και παλι...

Βίκυ είπε...

Εν πρωτοις συμφωνω σε ολα.Βεβαιον οτι συνεχιζουμε υπογεια η αλλεως πως απο καποια μυστικη κρυπτη.Ο ορθος λογος βοα.Οι προγονοι μας δεν ηταν ανοητοι να κατασκευασουν μισο χιλιομετρο περιβολο για τρεις θαλαμους.Επισης βασει λογικης ο ταφος ξεκαθαρα ασυλητος.Ταυτοχρονη επιχωματωση αμα τη αποπερατωσει του ταφου.Μοναδικο σημειο διαφωνιας οι συμβολισμοι.Κατ εμε η αφαιρεση των κεφαλων και των φτερων των σφιγγων διαδραματιζουν ρολο αποκαρδιωσης των επιδοξων τυμβορυχων
καθως και οποια αλλη καταστροφη δεν εχει γινει απο φυσικα αιτια.Ο κατασκευαστης μεριμνησε ωστε ο νεκρος /οι να μην μπορουν να βεβηλωθουν.Αλεπαλληλοι διαφραγματικοι ,επιχωματωση,παγιδες για τους τυμβωρυχους κατα τις αιγυπτιακες επιρροες Δεινοκρατους-Πτολεμαιου οπως
εχεις προαναφερει.
Καλη μας συνεχεια λοιπον και σαφως ενδεχεται αλλως εχειν η οπως συνηθιζεις να λες η ανασκαφη θα επιβεβαιωσει η διαψευσει.
(για την κ.Παλιαδελλη ειμαι της ιδιας αποψεως)

antonis είπε...

Εμπεδότιμε συγχαρητήρια για τις απόλυτα εμπεριστατωμένες απόψεις και σκέψεις σου.

Πιστεύω πως θα πρέπει να σταθούμε σε αυτό που είπε ο Phil:

"Λογικα θα ξερουν αν οι τοιχοι του 3ου θαλαμου στο μισο μετρο που εσκαψαν ηδη συνεχιζονται (που θα σημαινε οτι το κανονικο δαπεδο ειναι πιο κατω) ή αν εχουν ηδη αποκαλυφθει τα θεμελια ."

!!!

Ποιά είναι η άποψη των ειδικών;

Unknown είπε...

Τι εγινε και το amfipolinews εμφανιζει το κειμενο του empedotimou με τετοιο τροπο;

it είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ ως συνταξιδιώτης ουραγός θα τολμήσω να διερωτηθώ και για το εξής:
Μήπως τελικά το ψηφιδωτό του δευτέρου θαλάμου που απεικονίζει την κάθοδο στον Άδη πολύ απλά μας "φωνάζει" ότι στον επόμενο θάλαμο θα έχουμε κάθοδο;
Με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με τόσο δεινό αρχιτέκτονα όπως δηλώνει και το όνομά του δεν μπορεί παρά η επιλογή της θέσης του ψηφιδωτού στο συγκεκριμένο χώρο να έχει και αυτόν τον σκοπό..
Ξέρω ότι η ελπίδα της ψυχής επηρεάζει την κρίση και την λογική και τις κατευθύνει προς ερμηνείες που επιθυμεί..Ωστόσο όταν δηλώνεις πως ταξιδεύεις και δεν ονειρεύεσαι το μόνο που κάνεις είναι να λες ψέματα στον εαυτό σου..Οπότε επιτρέψτε μου ακόμη και στην περίπτωση εσφαλμένου συμπεράσματος να ονειρεύομαι..

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε ευχαριστώ,
προπάντων για τον τροχό εάν φυσικά αληθεύει ότι είναι ένα σχεδόν ακαίρεο κομμάτι του ψυφιδωτού!
Αυτό και μόνο κατά και την δική μου γνώμη είναι ένας πολύ δυνατός συμβολισμός γιά την αναγέννηση/διαιώνηση της ΨΥΧΗΣ του ΗΡΩΑ .
Ο δρόμος γιά μιά ψυχή ήταν τραχύς και μεγάλος μέχρι να περάση τα διάφορα στάδια και εάν κρινόταν άξια ( αυτό γιά πολύ λίγους Ηρωες ) έφθανε τελικά δίπλα στους Θεούς του Ολύμπου.
Ο τροχός είναι σύμβολο για την αναγέννηση και διαιώνηση του Κλέους των υπέρτατων Ηρώων.
...λοιπόν...
Κλέος Αφθητον Ελλήνων Ανδρών Ηρώων !

Ελπίζω τώρα, να αντικρύζουμε λειτουργικά ,λατρευτικά μυστήρια των προγόνων μας , ετσι θα μάθουμε ακόμα περισσότερα για Τους Ηρωες και την λατρεία των .

Heroes, Hero Cults and ..Cult Heroes !

Γιά φίλους που αντέχουν... Ηρωικές δυσκολίες σε σπουδή των Επικών αλλά και μεταγενέστερων Ηρώων μας ,σας συστήνω απερίφραστα ...

https://www.edx.org/course/harvardx/harvardx-cb22-1x-ancient-greek-hero-1047#.VFAPBifufxY

αυτό ηταν το περισινό ..ισως να έχει αλλάξει λίγο η διεύθυνση
τσεκάρετε και το face book site

https://www.facebook.com/TheAncientGreekHero

νομίζω σύντομα θα μάθουμε τα Who??????, Why? , How ????...and When ??? , By Whom ???


Εγώ σαν ερασιτέχνης σπουδαστής των Ηρώων, ελπίζω στον Ηφαιστίωνα ( Πρώτος Ταφείς ως άλλος Πάτροκλος), και μετά ίσως μετά από κάποιο χρόνο .. ο Αλέξανδρος ως άλλος ..Αχιλλεύς.

Unknown είπε...

Ένα συνδυαστικό συμπέρασμα που βγάζω απ'όσα έχω διαβάσει εδώ είναι:
Ισχυρός σεισμός προκάλεσε στατικό πρόβλημα στα θεμέλια, τον κυρίως τάφο (που βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο)καθώς και στους προθαλάμους (ψηφιδωτό-καρυάτιδες-σφίγγες). Ο κυρίως τάφος σφραγίστηκε για λόγους ασφαλείας ή προστασίας του νεκρού, τα κομμάτια του προθαλάμου που αποσπάστηκαν τοποθετήθηκαν στο σημείο που βρέθηκαν. Ακολούθησε η σφράγιση.
(Ευχαριστώ για την εξαιρετική πληροφόριση.)

Unknown είπε...

Νομίζω ότι μένει ένα μέτρο ακόμη για να ανασκάψουν.

telbos είπε...

Διαβάσαμε από το ΔΤ του ΥΠΠΟ τις εξής Τεχνικές παρατηρήσεις
1. Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών ,ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ).

2. Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης. ΤΙ πληροφορίες παιρνουμε από αυτό το σημείο; πως για τουλάχιστον 2-3 χρόνια θα υπάρχει ανασκαφική και ερευνητική κινητικότητα στους θαλάμους. Αν δεν υπάρχει κατι πιο πέρα, γιατί να προβούν σε αυτήν την κατασκευή;

Read more http://history-of-macedonia.com/2014/10/28/%cf%85%cf%80%cf%80%ce%bf%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%cf%87%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%8e%ce%bd-14/
ΥΠΠΟΑ: Συνέχιση ανασκαφικών εργασιών στην Αμφίπολη
history-of-macedonia.com
1. Το Υπουργείο Πολιτισμού, δίνει στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, υλικό- χρόνος, 2´.10...

Επιπλέον, εφόσον θεωρητικά τελειώνει η ανασκαφή στο σημείο, γιατί να αλλάξουν τα μεταλλικά στερεωτικά υποστυλώματα μονο για τη διευκόλυνση των συνεργείων συντήρησης;

Προφανώς, αυτά που δεν μας λένε είναι πολλά. Από το 2013 ήξεραν για τεκτονικά εργαλεία και χρονολόγηση και δεν είπαν τίποτε.. Γιατι να πουν τωρα;

SF είπε...

Πάντως για να πούμε την αλήθεια αυτά που έλεγε η γνωστή blogger περί γραμμάτων στην περίβολο είχαν κάποια βάση, βέβαια δεν είχε εξηγήσει ότι πρόκειται για τα σημάδια των μαστόρων. Τώρα πάλι σε καινούρια ανάρτηση κάνει ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη άλογα, για να μας θυμίσει ένα σχόλιο που είχε κάνει στο παρελθόν αναφορικά με ένα εύρημα που έχει να κάνει με άλογα. (Απορώ γιατί δεν το ρώτησαν αυτό στη συνέντευξη τύπου).

hylap-vn είπε...

@magica

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Είχα ψάξει όλες τις φωτογραφίες που ανέβαζαν στο site του υπουργείου (http://www.yppo.gr/2/g20.jsp) και καμία τους δεν είχε exif. Ίσως ο υπάλληλος που τις έκανε upload στο web server να τις μίκρυνε για να μειώσει το φόρτωμα του server και στην διαδικασία να σβήνονταν τα exif.

Αφού λοιπόν υπάρχουν οι ίδιες φωτό με exif αυτό μου λέει ότι η Παναγιωταρέα έχει φτιάξει λίστα με αποδέκτες ειδησεογραφικά γραφεία και τους στέλνει την πλήρη ανάλυση (για να μπορούν να την εκτυπώσουν κλπ.).

Ασήμαντη πληρόφορία αλλά ίσως χρειαστεί στο μέλλον.

vagkalf07 είπε...

1)ο "ταφικος" τριτος θαλαμος μονο αν ΠΡΙΝ ολοκληρωθει και οι κατασκευαστες ηξεραν οτι ο νεκρος δεν θα εφτανε ποτε εκει,θα ειχε αυτην την εγκαταλειψη... 2)ειναι δυνατον να υπηρχε σημαντικος νεκρος σε θαλαμο με πλινθοκτιστο πατωμα?
3)ΟΥΤΕ μια τοιχογραφια ..μονο η ιδια ορθομαρμαρωση πλευρικα
4)Καποιος τυμβωρυγχος μοιραζε κεφαλια και φτερα μεσα στον ταφικο θαλαμο??μεγαλος χιπστερ..
5)η επιχωματωση εγινε μετα την συλληση ...η αναταραχη στις πετρες του πατωματος ηταν απο τυμβωρυγχους που αφου πρωτα σκαψανε το κεντρο του ψηφιδωτου και δεν βρηκαν τιποτε ,αφου εσπασαν την πορτα αρχισαν να τιναζουν τις πετρες του Θ3 για να βρουν σε εναν αδειο θαλαμο τον κρυμμενο στο πατωμα θησαυρο...αν βρηκαν παλι χωμα εγκατελειψαν...αν ηταν κενο απο κατω θα κατερρεε και καποιοι-ος τραυματιστηκαν η σκοτωθηκαν(κοκκαλακια θα βρουμε)
6)βλεπε 5)...καθησε η τρυπα και δεν κατερρευσε το πατωμα..οποτε σιγα σιγα αρχισαν να πηγαινουν στο χαμηλοτερο επιπεδο...(ειχαν τοσο χρονο στην διαθεση τους??υπηρχαν κατακτητες βεβηλοι κλπ.που ειχαν τοσο χρονο?για ποια εποχη μιλαμε?
8)δεν φυλουσαν τον ταφο γιατι ηταν υψηλο το θρησκευτικο φρονημα των Αμφιπολιταιων(εκεινος ο εφηβαρχικος κωδικας τι λεει?πολιουχο θεο-α δεν ειχε η πολη? 7)η επιχωματωση εγινε αμεσως μετα την κατασκευη του ταφου...αρα δεν ειναι ο ταφικος θαλαμος ,δεν ριχνεις χωμα στον ταφικο θαλαμο,εχει κι αλλο και καλη ανασκαφη μεχρι την εκλογη προεδρου της δημοκρατιας
8)Η περιστερη παρασυρθηκε απο την μενδωνη(την παλια....αθανατο δημοσιο)
9)αν ηταν ναος...ο θ3 θα ηταν υπερπαραγωγη
10)Περασαν τα κωλοπαιδα μεταλλοθηρες ..εφθασαν μεχρι το τερμα κεντρο..τα πηραν ολα...και κατι ηλιθιοι και ιδεολογοι θρησκοληπτοι το μπαζωσαν για να μην κλεψουν τα...?
11)Η Περιστερη ηξερε την καθαρα αρχαιολογικη αξια του μνημειου και με παραφουσκωμενες πληροφοριες παραμυθιασε ολους στο ΥΠΠΟ και τον ιδιο τον Σαμαρα(αθανατο δημοσιο)να τα δωσει ολα...δεν εννοω τα λευτα...να φερει την γιωργια κατακαλοκαιρο στον τυμβο(το πιο σημαντικο)
12)ειναι ο γκρειτ μεσα

hylap-vn είπε...

@El Ympos

Έχω μία παραλλαγή της θεωρίας σου με τον σεισμό.

Προς το τέλος της κατασκευής του τεράστιου αυτού έργου διαπίστωσαν ότι είχαν στατικά προβλήματα. Ίσως να είχαν ξεκινήσει την επίχωση από πάνω για να καλυφθεί ο τύμβος και εκεί να άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα. Ίσως να έγιναν και κάποιες μικροκαταρεύσεις στους επόμενους χώρους που γειτνιάζουν (προς τα κάτω) με τον 3ο θάλαμο με αποτέλεσμα τμήμα του δαπέδου του 3ου θαλάμου να υποστεί κάποια μικρή καθίζηση. Ίσως τότε να έσπασε και η μεγάλη μαρμάρινη πόρτα! Και εκεί αποφάσισαν να επιχώσουν όλους τους θαλάμους για να κανουν το όλο οικοδόμημα πιο σταθερό.
Αυτό προυποθέτει ότι ο σκοπός του οικοδομήματος είχε εκπληρωθεί (δηλαδή ο νεκρός-νεκροί τοποθετήθηκε μέσα).
Οπότε και η αφήγηση του εμπεδότιμου ταιριάζει.

gerodimos είπε...

Αυτός ο τάφος μας έχει σπάσει τα νεύρα 3 μήνες τώρα.

Unknown είπε...

@Εμπεδοτιμε,και λοιποί φίλοι:
Οπως έγραψα και live και πολυ περιληπτικά ,μετέδωσα, κυριολεκτικά απευθείαςς, τις επίσημες δηλώσεις Περιστερη στα πλαίσια της εισήγησης της κατα την παραλαβή του Μακεδονικού βραβείου 2014.
Κατα πρώτο λογο νομιζω οτι αυτό ειναι μεγάλη υπόθεση για το blog διότι δείχνει οτι δεν αστειεύεται και ειναι παντού ,όλο αυτιά και κρίση.
Δεύτερον, είχα επιτέλους την δυνατότητα να παρατηρήσω με τα ίδια μου τα ματιά ,κινήσεις και εκφράσεις τις αρχαιολόγου(την γλώσσα του σώματος με αλλα λόγια.) κατα την ομιλία της,τεχνική, που λόγω του επαγγέλματος μου χρησιμοποιώ στο μέτρο του δυνατού φυςικα.
Τρίτον οι επιςημες δηλωςεις τιης ηταν σαφεςτατες και αναντίρρητες.Ηταν σαφεςτατη , συνοπτική και με έτοιμη συλλογιςτικη.Εκανε στην ουςια, μεςω της ειςηγηςης της ,επιςημες δηλωςεις και εδωςε κάθετες απαντηςεις προς Όλους.
Είπε τα εξής:
1)το έργο καταςκευαςτηκε απο τον Δεινοκρατη .Και είπε οτι αποδείχθηκε αυτό διότι, γνωρίζουν οτι ο περίβολος ειναι ΣΙΓΟΥΡΑ εργο του Δεινοκρατη και ,επειδή ,οι μεςα χώροι έχουν την αυτη καταςκευη αρα και το μνημείο ειναι καταςκευης του ίδιου.
2)δήλωσε ξεκάθαρα και αυτολέξης οτι το μνημείο
Χρονολογείται μεταξύ 325και300πΧ.
3)είπε χαρακτηριστικά:ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΚΑΨΙΜΟ αΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ.
4)δήλωσε οτι ειναι παρά πολυ ευχαριστημένη απο την πορεία της ανασκαφής.
5)εξέφρασε την ικανοποίηση της για την υποστήριξη της πολιτείας.
6)Άφησε αιχμές για την μεγάλη πίεση που δέχεται η ομάδα απο τον τύπο.
7)δήλωσε ρητά οτι ΔΕΝ γνωρίζει τον ένοικο του ΤΑΦΟΥ.
(Συνεχίζεται....)

hylap-vn είπε...

Η παραπάνω θεωρία της μη καλής στατικότητας κατά την διάρκεια της κατασκευής ταιριάζει απόλυτα και με την τεράστια ρωγμή που έχει βρεθεί στην δεξιά καρυάτιδα. Περιμένω λοιπόν να βρεθεί και το κεφάλι/πρόσωπο της δεξιάς καρυάτιδας (σε πολλά κομάτια δυστυχώς) τις επόμενες μέρες.
Ταιριάζει και με το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν άλλες οριζόντιες μαρμάρινες πλάκες σαν αυτή του 2ου θαλάμου που θα είχαν σκοπό να βάλουν σαν ψευδοροφές αλλά τους πρόλαβαν τα σημαντικότερα προβλήματα τις στατικότητας που έπρεπε να λύσουν με την επίχωση.

Unknown είπε...

Ισχυει οτι η κυρια Μενδωνη δηλωσε κατα λεξη οτι : ''Το μονο σιγουρο ειναι οτι Εχει συληθει ο ταφος''?

Unknown είπε...

....συνοδευόταν απο τον Δήμαρχο Αμφιπολης και δυο στελέχη του επιτελιου της.
Εχω να παρατηρήσω τα εξής:
1) μας έδωσε να καταλάβουμε οτι γνωρίζουν πολλα περισσότερα απο όσα δημοσιοποιούν.ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ το ΣΥΜΠΕΡαΣΜΑ του ΔΕινοκρατη.
2)κάνουν χειρισμό των μίντια και του εξωτερικού μαζί.
3)κρατούν πληροφορίες κρυφές και ξεκαθαρίζουν οτι θα πιστεύουμε οτι μας λένε γιατι το ξέρουν.
4)ο χειρισμός της ανασκαφής ειναι άκρως επαγγελματικός σε όλα τα επίπεδα.
5) παρά τις αντιδράσεις απο την ανακοίνωση που προηγήθηκε ,Η Περιστερη ηταν χαρακτηριστικά άνετη,σίγουρη και χαλαρή στις προςωπικες ανακοινώσεις της οι οποίες έγιναν σημειωτέον στις 7:50μμ.Ειχε αέρα υπευθύνου και σοβαρού αρχηγού στη δουλειά που ανέλαβε, και μου έδωσε μια εντύπωση ανθρώπου που μετράει ενα ενα τα λόγια του εν αντίθεση με τους μαϊντανούς συναδέλφους της των μίντια.Τεραστια η διαφορα στην σοβαρότητα σας διαβεβαιώ ειλικρινέστατα.
Ειναι καταφανώς περήφανη,ευτυχής όταν έφτασε στην ενημέρωση για την Αμφίπολη και σε προδιαθέτει για μαγικά πράγματα κυριολεκτικά.
Επαναλαμβάνω οτι σας δίνω με την μέγιστη αντικειμενικότητα την απευθείας αίσθηση που αποκόμισα.
ΕΠΙΘΥΜΩ ΘΕΡΜΩΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ....

Unknown είπε...

Θεωρω ότι έκανα λάθος για την καταστροφή του ψηφιδωτου απο σεισμο. Μάλλον καταστράφηκε απο ανθρώπινα χέρια στο πλαίσιο κάποιου τελετουργικου.

Η Ντοροθυ αναφέρεται πλέον για πρώτη φορα σε ταυτόχρονη πιθανη ταφη του Ηφαιστιωνα με τον Αλέξανδρο!

Αγγελος

vagkalf07 είπε...

Konstantinos Kairis...

σε ευχαριστουμε για την καταγραφη...και μπραβο σας για την βραβευση...INDEED !!(=ΕΝΔΙΔΩ)

Admin είπε...

Υπαρχουν καπου γραμμένες οι επισημη εισηγηση της στα Μακεδονικα Βραβεια, σε καποιο δελτιο τυπου ή βίντεο;

Το παρακολουθησες απο κοντα ζωντανα;

Υπαρχει καποιο επισημο site του οργανισμου/φορεα που δινει το βραβειο;

hylap-vn είπε...

Να θυμίσω ότι στην ανακοίνωση της 20-Αυγ. αναφέρεται ότι:
". Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους."
Αυτό ήταν κάτω από τις σφίγγες. Τι εννούν βέβαια "πλήρης" δεν καταλαβαίνω αφού ακόμα βρίσκουν κομμάτια στον 3ο θάλαμο.

Οπότε το σχέδιο του Λεφαντζή με τις σφίγγες που γράφει κάτω 8/2014 ίσως έγινε πράγματι τον Αύγουστο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ????? Επειδή βρήκαν κάποια επιπλέον κομμάτια?

Admin είπε...

@Konstantinos Kairis

Υπαρχει καπου γραμμένη η επισημη εισηγηση της στα Μακεδονικα Βραβεια, σε καποιο δελτιο τυπου ή βίντεο;

Το παρακολουθησες απο κοντα ζωντανα;

Υπαρχει καποιο επισημο site του οργανισμου/φορεα που δινει το βραβειο;

Unknown είπε...

ΕΞΑιΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝτΙΚΟ::
Παρέλειψα να αναφέρω οτι η Περιςτερη δήλωσε οτι στόχος ειναι να επαναφέρουν το μνημείο στην ΚΑΝοΝΙΚΗ του εμφάνιση δηλ. Με τον λέοντα στην κορυφή ,στις αρχικές του εξωτερικές διαστάσεις και να το κάνουν IN SITU, οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ,μνημείο, δηλ επισκέψιμο σε πραγματική εμφάνιση για το κοινό.ΚΑΙ αυτη της η δήλωση ειναι εξαιρετικά σημαντική για τις μελλοντικές εργασίες και υπόνοιει παρά πολλα....

hylap-vn είπε...

@Konstantinos Kairis

Αυτό το "έχουμε πολύ σκάψιμο ακόμα" που μας μεταφέρεις ότι είπε είναι πραγματικά συγκλονιστικό.
Ήταν περίεργη μέρα σήμερα με αυτήν την περίεργη ανακοίνωση που πραγματικά το χρειαζόμασταν για να αναπτερωθεί το ηθικό. (βοήθησε βέβαια και η ανάρτηση του Εμπεδότιμου).

Σε ευχαριστώ.

Unknown είπε...

@νικος κρητικος
,Την παρακολούθησα ζωντανά απο απόσταση 10μετρων και την μαγνητοφώνηςα.Ειχε βιντεοσκόπηση και πολλούς ανταποκριτες..ψαξε στο σύνδεσμο ΔΕΚΠΟΤΑΔραμας ...

Axis Mundi είπε...

@Konstantinos Kairis Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση και ανταπόκριση.

Η Περιστέρη ουσιαστικά επιβεβαιώνει πως τώρα αρχίζει η μεγάλη ανασκαφή

Alexandros είπε...

@Konstantinos kairis αγαπητε. Κωνσταντίνε έδωσε μήπως νέο χρονοδιάγραμμα και περαιτέρω συγκεκριμένες εργασίες? εννοω η κυρία Περιστερη πέραν απο την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Unknown είπε...

αγαπητοί ,..
(Συγνώμη για την ανορθόγραφη γραφή μου, ωφείλεται στα πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό με πολλές ξένες γλώσσες)

...να δώσω και την δική μου εκδοχή για την αλληλουχία των γεγονότων, ,σε γενικές γραμμές βέβαια .
Μία σύνοψη ενός σεναρίου.

Αφού πέθανε πρώτος ο Ηφαιστίων άρα ο τάφος δημιουργήθηκε γιά να υποδεχθεί τα οστά και την τέφρα του Πρώτου Ηρωα του Ηφαιστίωνα , σίγουρα εντολή και επιθυμία του Αλέξανδρου. Οπως και είμαι σίγουρος ότι έδωσε οδηγίες σε όλους τους κοντινούς του , δηλαδή στους στρατηγούς ,φίλους και εταίρους του οτι και ο ίδιος θα ήθελε να ταφεί στον ίδιο Τύμβο-Σήμα οταν οὔ μη γένοιτω πέθαινε στην μάχη κάπου , κάποτε ίσως στην Αραβία όπως σχεδίαζε , ίσως αργότερα, κάποια ημέρα .

Ετσι ο Τύμβος ετοιμάστηκε και σχεδόν αμέσως μετά έγινε ο ενταφιασμός του Ηφαιστίωνα .

Που να ήξερε όμως ο Αλέξαννδρος ότι τόσο γρήγορα θα τον ακολουθούσε !

Σε περίπου 8 μήνες.

Δεν νομίζω όμως ότι τον ακολούθησε τόσο γρήγορα στον τάφο ΤΥΜΒΟ.

Κατά όλα τα μέχρι τώρα ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες φαινεται ότι η φορά της τέφρας και οστών του μεγάλου βασιλιά απαίτησε ιδιαίτερο μεγάλο χρόνο. ( Υπάρχουν πολλές εκδοχές)

Μεταγενέστερα λοιπόν έφθασε με κάποιο τρόπο ( Θαλλάσιο βέβαια) και ενταφιαστηκε με όλες τις λατρευτικές τιμές και ιεροτελεστίες ενός Ηρωα εφάμιλλου των Επικών Ηρώων .

Admin είπε...

@Konstantinos Kairis

Αυτο το "εχουμε πολυ σκαψιμο ακομα και χρειαζομαστε πολυ χρονο" το ειπε ετσι ακριβως ή το συμμαζεψες περιεκτικα εσυ απο μεγαλυτερη δηλωση της;

Οντως το ειπε;

Αν μπορεις ανεβασε καπου αυτο το αποσπασμα απο την ομιλια της.. μας ενδιαφερει.. ευχαριστω

Unknown είπε...

Εξου και τα κομμένα φτερά , η κεφαλή/ισως κεφαλέςτων Σφινγγών και βέβαια το κυριότερο ο Τροχός της Αμαξας του Μωσαικού μετην Περσεφώνη.

Η αναγέννηση/διαιώνηση της της ψυχής του Ηρωα ετοιμάστηκε και υποβοηθίθηκε με όλες τις απαιτούμενες Λειτουργίες, Τιμές , Σπονδές , Θυσίες, Αγώνες και Πένθος.

Οπώς ακριβώς και όταν έπεσε ό Πατροκλος και αργότερα ο Αχιλλεύς στον Τρωικό Πόλεμο.

Αξιοπρόσεκτο σημείο είναι ότι ο Μέγας Βασιλεύς Αλέξανδρος ηταν και παρέμεινε άκρως "Ομηρικός", φυσικά είχε σπουδάσει υπό τον Αριστοτέλη αλλά και από μικρό παιδί γνώριζε για το ότι ήταν απόγονος και του Αχιλλέα αλλά και του Ηρακλή.

Ηταν λάτρης της Ιλλιάδος και την είχε στο προσκέφαλό του καθ'ολη την εκστρατεία κατά των βαρβάρων, δηλαδή την διάβαζε συνέχεια κάθε νύχτα !

Βέβαια στην αρχή της Παννελληνικής εκστρατείας κατά των βαρβάρων στην Ασία, ο Αλέξανδρος πρώτα έδωσε τιμές, σπονδές και θυσίες στον Τύμβο του Πρωτοσείλαου και μετά μόλις πέρασε με το στρατευμα τον Ελλήσποντο έφθασε στην Τροία ( Τροάς).

Γιά 3 ημέρες με ολο το στράτευμα έδωσε Αγώνες , τιμές και λάτρεψε τους δύο Επικούς Ηρωες., που ηταν θαμμένοι μαζί στην ίδια υδρία-λάρνακα,... που είχε παραδόση Η Θέτις η μητέρα του Αχιλλέα, στον ίδιο Τύμβο.

Unknown είπε...

Ο Αλέξανδρος στην Τροία πήρε μαζί του και μία "αρχαία" Ασπίδα /Οπλο από τον ναό της Αθηνάς απο τα Ηρωικά όπλα που υπήρχαν εκεί.

Τον ακολούθησε παντού την κρατούσε υπασπιστής του και τον προφύλαξε σε πολλές μάχες.


Επι αιώνες επισκέπτονταν τον Τύμβο προσκηνυτές απο την Ελλάδα( Θεσσαλία) φέροντες δύο ταύρους μαύρο και άσπρο για θυσία τον ένα προς τον Ποσειδώνα και τον δέυτερο πρός τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο.

Ο κοινός Τύμβος ηταν και ο καλλίτερος φάρος προς στους ναυτιλομένους επί αιώνες .

Ο κοινός Τύμβος τους/ΣΗΜΑ υπήρχε γιά αρκετούς αιώνες μετά την κατάργηση του πολυθεισμού ως μοναδικό παράδειγμα για την λατρεία του ΗΡΩΑ των απανταχού Ελλήνων.


Ενώ είχαν καταστρέψει τα πάντα οι Χριστιανοί ο κοινός τύμβος παρέμεινε ακαίραιος,... τόσο σπουδαίος ηταν .

Ακόμη και για τους πρώτους σουλτάνους, μέχρι.... που έχασαν την Ελληνική μόρφωση ( εάν την είχαν από τις μανάδες τους ).

Τότε εξαφανίστηκε ο Τύμβος -Σήμα .

Unknown είπε...

Οσο αφορά την αναγέννηση της ψυχής του Ηρωα , ο τροχός - κύκλος, φαντασθείτε πόσο σπουδαία ηταν η ιστορία του Αχιλλέα και του Πατρόκλου έτσι ώστε οι Ακροατές /Κοινό των ραψωδιών της Ιλλιάδος γνώριζαν όλες τις λεπτομέρειες για αυτήν την διαιώνηση της ψυχής των ηρώων και έδιναν κυκλικές , ακόμη και ελλιπτικές μορφές και σχήματα σε αυτόν τον συβολισμό.

Ετσι αρχισαν οι αποβατικοί αγώνες που ήχαν τον Τύμβο/Σήμα ως το σημείο στροφής πρός τα αριστερά των αλόγων, ηταν μία φορά χωρίς ΤΕΛΟΣ.

Ετσι εξηγούντε όλοι οι μελανόμορφοι αμφορείς και υδρίες με story board /comics παραστάσεις του ίδιου μοτίβου ..πάντοτε.

Ο Αχιλλεύς τρέχει δίπλα στην άμαξα και στον υνίοχο με όλο τον οπλισμό του Οπλίτη πολεμιστή, ενώ ( σε ένδηξη του Κυκλικού.
,αιώνιου χωρίς τέλος Αφθητου Ηρωικού Κλέους)
η ψυχή του Πατρόκλου πιό μικρή σε μέγεθος ( καθώς είναι ψυχή) αιωρείται επάνω από τα κεφάλια τους προς αντίθετη κατεύθυνση.

Αλλες φορές ο Αχιλλεύς έχει περάση το σημείο Turning Point και έρχεται και αυτός από την αντίθετη κατεύθυνση.

Πάντοτε λοιπόν η κυκλική κινηση.

Το ιδιο θα δείτε και στην Ακρόπολη, στο μουσείο τους αποβατικούς αγώνες στα γλυπτά, Κάθε Παναθηναικός Αγών περιείχε τους αποβατικούς αγώνες με τους συμβολισμούς για τον Αχιλλέα, Τον Πάτροκλο, και τους υπόλοιπους Επικούς Ηρωες και τους Αχαιούς και τους Τρώες,

Ο τύμβος/σήμα έπαιζε σπουδαίο ρόλο στην λατρεία του ήρωα .
Θα τον δείτε στις υδρίες και τους αμφορείς ως ένα λευκό υψωματάκι πίσω από τις παραστασεις των Ηρώων ως μέρος του φόντου/background,... με ένα φίδι η ενα λέωντα επάνω του ως σύμβολο πεσόντος και θαμμένου Ηρωα ...( σας θυμίζει κάτι από τον Λέωντα της Αμφίπολις ??)

Βεβαίως η Υρις και ο Ερμής σαν αποσταλμένοι με εντολές για Ηρωιοποίση από τους Ολυμπίους ήταν οσί παρόντες.σας θυμίζει τίποτα ο Ερμής???


Πρόκειται λοιπόν για Ηρωιοποίηση με όλη την βοήθεια από τους κοινούς θνητούς ( λατρευτικές τελετουργίες πένθος , τιμές σπονδές , θυσίες έτσι ώστε να ξεπεραστούν όλα τα συμβολικά εμπόδια ετσι ώστε να φθάσουν ως υμίθεοι , δίπλα στούς θεούς καθώς θα έχουν κερδίση το Κλέος το Αφθητον ,το αίώνιο.
Χάρη στη αξία τους , τον πρώτερο βίο , ανδραγαθήματα αλλά αλτρουισμό θα ήθελα να προσθέσω !

Κλέος Αφθητον Ελλήνων Ανδρων Ηρωων !!

Alexandros είπε...

Μόλις διάβασα και την τελευταία σου σημαντικότατη θα έλεγα δήλωση της σχετικά με την μελλοντική κατάσταση του τύμβου. Πιστεύω οπως λέει και ο Αxis Mundi εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Εμπεδοτιμε η νεα σου ανάρτηση πραγματική όαση.

ELLHN είπε...

Η καθηγήτρια Παλιαδέλη αλλα και όλες οι αναφορές από το υπουργείο πολιτισμού φαίνεται να καταρρίπτουν τις θεωρίες και συλλογιστική του Eμπεδοτιμου περί αφαίρεσης και ξεχωριστής ταφής ως ταφικό έθιμο κτλ.

Το πιο πιθανό είναι ότι το μνημείο κάποια στιγμή υπέστη βανδαλισμό είτε από τον Κάσσανδρο και τους περί αυτόν, είτε από εισβολές βαρβαρων (Γαλάτες) η από τυμβωρύχους κτλ.

Οι Αμφιπολίτες με ευλάβεια προέβησαν σε απόθεση/κατάχωση και σφράγιση για αποκατάσταση της ιεροσυλίας και εξαγνισμό.

Ίσως πάλι αρκετά αργότερα (κατά την διάρκεια των Ρωμαϊκών χρονων) είτε από τυμβωρύχους είτε από φανατικούς Χριστιανούς αυτοκράτορες είτε από βαρβαρους να έγιναν βανδαλισμοί.

Οταν όμως διαπίστωσαν για ποιον ήταν το μνημείο ευλαβικά προέβησαν σε απόθεση και σφράγιση είτε οι ίδιοι οι βάνδαλοι είτε οι κάτοικοι της περιοχής.

Το μνημείο με βάση το μέγεθος του αλλα και της απεικονίσεις από τις σεισμικές τομογραφίες περιέχει και άλλους θαλάμους-κατασκευές. Αν συνδέονται με διαδρόμους η όχι θα το δείξει η ανασκαφή.

Θα ήταν γέλιο και εναντια στην λογική η δημιουργία ενός παρα πολύ μεγαλυτερου τύμβου για επιχωμάτωση. Πολύ μεγάλη σπαταλη σε υλικά-εργασία-χρόνο-χρήμα.

Πάντως μια επιγραφή η ένας πινακας/ψηφιδωτό που αναπαριστά τον νεκρό η νεκρούς θα άξιζε πολιτισμικά/πολιτικά/εθνικά πολύ περισσότερο από αρκετούς τόνους χρυσά και πολύτιμα κτερίσματα.

Είναι επίσης πολύ ευχάριστο το ότι πολλοί Έλληνες δείχνουν τέτοιο ενδιαφέρον για την Ιστορία και Αρχαιολογία.

Δυστυχώς τα τελευταία 20 χρονια μετά την ενδιάμεση συμφωνία με τα σκοπια επί πρωθυπουργίας του κοντού με τις κρεατοελιές στο πρόσωπο και ανικανου να ομιλησει σωστά Ελληνικά (περσότερη πιότητα/είναι μακετο αυτό το έργο... καθηγητή του Παντείου κατά τα αλλα…) οι Νότιοι Έλληνες αδερφοί μας (αλλα και αρκετοί Βόρειοι) άρχισαν να αγνοούν σχεδόν πλήρως την Ιστορία και Αρχαιολογία της Μακεδονίας.

Πόσοι ξέρουν το τι έχει βρεθεί σε Πέλλα, Βεργίνα, Αμφίπολη, Διoν και Φιλίππους...

Unknown είπε...

ΑΧΙΛΛΕΑΣ-ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ
Ίσως καί ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΗΦΑΙΣΤΙΟΝΑΣ
Καλή συνέχεια.......
Η λατρεία των ηρώων στην αρχαία Ελλάδα ήταν δεμένη με τον τάφο τους κι η δύναμή τους οφειλόταν στα λείψανά τους, που ήταν θαμμένα στον τάφο. Μερικές φορές ξέθαβαν τα οστά των ηρώων και τα μετέφεραν σε άλλη πόλη ή περιοχή. Γνωστό παράδειγμα είναι η μεταφορά των οστών του Θησέα από τη Σκύρο στην Αθήνα. Επίσης όταν οι Σπαρτιάτες πολεμούσαν τους Αρκάδες μετέφεραν τα οστά του Ορέστη από την Τεγέα στην Σπάρτη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι ήρωες ήταν πρόθυμοι να υπερασπίσουν την πόλη που ήταν θαμμένοι.
Οι ήρωες μοιάζουν με τους σημερινούς αγίους. Έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Η δύναμη των αγίων όπως και των ηρώων είναι δεμένη με τα λείψανά τους, τα οποία συχνά μεταφέρονται από τον έναν τόπο στον άλλο. Ακόμα όπως το μαντείο των Δελφών για κάποιον νεκρό, που τα λείψανά του παρουσίαζαν να έχουν υπερφυσική δύναμη, καθιέρωνε λατρεία, έτσι και η σημερινή εκκλησία συχνά για παρόμοιους λόγους καθιερώνει επίσημα έναν καινούριο άγιο. Η λατρεία των ηρώων στη σύγχρονη εποχή έχει παραχωρήσει τη θέση της στη λατρεία των μαρτύρων και των αγίων.

Unknown είπε...

@hylan-vn,
Δεν σου κρυβω οτι πηγα πολυ confused
στην εκδηλωση, ψιλοαπογοητευμενος απο την ανακοινωση του Υππο αλλα και απο την αντιδραση των blogers.Κατα την διαρκεια της ομιλίάς τής άπό τήν μίά δίάβάζά άπό τό κίνήτό μου τά σχόλίά πόύ έκράζάν κάί άπό τήν άλλή άκόύγά τή Πέρίστέρή άνέτή κάί χάμόγέλάστή νά ξέκάθάρίζέί ότί :ΈΧΌΎΜΈ ΠΌΛΎ ΣΚΆΨΊΜΌ ΆΚΌΜΉ ΚΆΊ ΌΤΊ ΈΊΜΆΣΤΈ ΠΌΛΎ ΈΎΧΆΡΊΣΤΉΜΈΝΌΊ ,θάρρέίς άπάντόύσέ live στα σχολίά.Άστά νά πάνέ .Έζήσά κύρίόλέκτίκά τό παρασκηνιο που παιζεται πισω απο την ανασκαφη.Ήτάν σάφές ότί ήρθέ νά βάλέί τά πράγμάτά στήν θέσή τόύς γίάτί ή άνάκόίνώσή ήτάν σάν χρήσμός κύρίόλέκτίκά κάί έπίκράτήσέ ή άσχήμή έρμήνίά.
Προσοχη πολυ παιδια στις κουβεντες σας.Ολα τα βλεπουν ολοι πλεον.ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΙ.προσεξτε τι εννοω!!!!
Να πω την αληθεια πηγαινοντας,αποκωδικοποιησα την ενημερωση περι ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε για τις σηραγγες και αρχισα να ψιλιαζομαι τι εννοουσε ο ποιητης μαυτο το θεωρητικα ασχετο σχολιο.Ομως τελικα σημαινει παρα πολλα και κολλαει αμεσα στις δηλωσεις Περιστερη γίά τό μέλλόν τής άνάσκάφής.Πάντώς σάν τήν ΠΎΘΊΆ λέίτόύργήσέ ή ΠΈΡΊΣΤΈΡΉ!!!!

Unknown είπε...

Τελικά ,τί είναι πιο σπουδαίο σαν ανακάλυψη;
Τό dna ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ή του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ;

Unknown είπε...

@νικος κρητικος,
Κατα λέξη τα είπε στο διαβεβαιώνω επωνύμως.Θα παρω το βίντεο αύριο απο την ΔΕΚΠΟΤΑΔραμας και θα το στείλω στον Εμπεδοτιμο,Νίκο μου δεν υπαρχει τίποτε ύποπτο .Τα μεταφέρω με μεγάλη ευθύνη.

Unknown είπε...

Προσωπικά ειμαι πλέον απόλυτα πεπεισμένος οτι ο Εμπεδοτιμος εχει απόλυτο δίκιο στις εκτιμήσεις του ,η δε Περιστερη συμφωνεί μαζί του και του εχει, στην ουσία, αναθέσει να λέει αυτά που αυτη θα θέλε να πει.Και σας διαβεβαιώνω οτι ο Εμπεδοτιμος ΔΕΝ ειναι η Περιστερη γιατι την ωρα που αυτη μιλούσε είδα τον Εμπεδοτιμο να αναρτά σχόλιο στο blog. Όποτε κι αυτό ξεκαθαρίστηκε.
Η ανασκαφή θα πάρει άλλη τροπή με υπερσύγχρονες δομές και μηχανήματα γιατι θα ξεκινήσει και η διαμόρφωση του εξωτερικού περιβόλου και της κορυφής του τύμβου ο οποίος φαινεται εχει οτι εχει να πει πολλα αλλα.Η Ανασκαφή που ξέραμε τελείωσε.Τωρα θα ξεκινήσει πλέον η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!!!!!!
Ειμαι απόλυτα πεπεισμένος γιαυτο.
Για μένα η σημερινή ημέρα ειναι πράγματι ΣΕΙΣΜΟΣ!!!!!


Unknown είπε...

Γιατι κανεις δεν έπιασε την επιβεβαίωση Δεινοκρατη οπως την Εδωςε η Περιστερη;;;;
Εκει ειναι ο Σεισμός !!!!
Επιβεβαίωσαν τον Δεινοκρατη απο την περίμετρο Χάρη σε ευρηματα της περιμέτρου που ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΑΚΟΜΑ..ουτε μέτρο Δεινοκρατη ουτε τίποτε....

vagkalf07 είπε...

τελικα δεν ειμαι ο μονος.....δειτε κανοντας stop στο 0.02 το βιντεο του ΥΠΠΟ και την σειρα φωτων στον θ3....(υπαρχει μια σειριακη γραμμη φωτων και στον θ2 και στον θ3 στην "μεση των θαλαμων"..ας μου πει λοιπον καποιος οτι στην δεξια νο.3 φωτογραφια δεν ειναι ο τοιχος βορεια του θ3 και ειναι ο πισω της μαρμαρινης θυρας..

http://www.youtube.com/watch?v=fJoxeOn5PY0


http://www.youtube.com/watch?v=fJoxeOn5PY0

Unknown είπε...

@αλεξανδρος,
Νομιζω οτι σε καλύπτω σ όλα με τα σχόλια μου...

Unknown είπε...

Η υποτιθέμενη ύπαρξη επιπλέον χώρου (σφραγισμένου επίσης, με χώμα αφού για λόγους στατικότητας κάτι διαφορετικό θα ηταν αδύνατον) κάτω από τους πωρόλιθους θα υποδήλωνε ότι το ύψος του 3ου θαλάμου είναι 10 μετρά τουλάχιστον (κα βάλε), και θα προϋπόθετε την ύπαρξη σκάλας (στριφογυριστής λόγω χώρου) που τα ίχνη της δεν έχουν βρεθεί ακόμη.
Μια τέτοια υπόθεση θα ήταν δύσκολη καθώς δεν θα είχε νόημα να «κόψεις» ένα θάλαμο στην μέση με σφραγιστικό δάπεδο, εφόσον ήταν ήδη επιχωματωμένος. Επίσης θυμήθηκα την προηγούμενη ανακοίνωση της 21ης Οκτώβριου ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι το δάπεδο ήταν καλυμμένο από άλλο υλικό επ ακριβώς «εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα (σοβάτισμα-άλλο υλικό)» αρα μπορεί να μιλάμε για ένα όχι τόσο φτωχό δάπεδο, αλλά για ένα πάτωμα που υπήρχε κάτι υπερπολύτιμο από πάνω.

panos είπε...

Πάντως το σημείο όπου υποτίθεται βρέθηκε το 4ο θύρωμα δείχνει ότι όντως κάτι πρέπει να υπάρχει εκεί, έστω μια κόγχη, μια κρύπτη. Η αλληλουχία των υπερκείμενων ορθοστατών υποδηλώνει ότι το κενό που εντοπίστηκε δεν προήλθε από απλή αφαίρεση μιας μαρμάρινης πλάκας.

http://www.image-share.com/ijpg-2741-122.html

Unknown είπε...

πνα,

αξιοθαύμαστος!
Συγχαρητήρια...
χαρά στο κουράγιο σου μετά από τέτοια φρασεολογία (στην προηγούμενη ανάρτηση).

Evan Kass είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Evan Kass είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Evan Kass είπε...


Αγαπητέ Εμπεδότιμε, μια κρίσιμη επισήμανση-διόρθωση.

Λοιπόν, η Μενδώνη, εκτός και αν μου έχει κάτι διαφύγει, δεν δήλωσε ποτέ ότι "Στη συνέχεια η κα. Μενδώνη τόνισε ότι, μέχρι του σημείου που έχουν γίνει οι ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δεχθεί ανθρώπινη παρέμβαση, όπως χαρακτηριστικά είπε, που αυτό σημαίνει ότι ο τάφος -έως αυτό το σημείο που έχει αποκαλυφθεί – έχει συληθεί”.

Με βάση το δελτίο του υπουργείου, δήλωσε ότι: “Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πεί κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων.”

Επειδή οι λεπτομέρειες έχουν σημασία, η Μενδώνη δεν είπε ποτέ ότι “ο τάφος -έως αυτό το σημείο που έχει αποκαλυφθεί– έχει συληθεί”. Αυτό είναι δημοσιογραφική αυθαίρετη διαπίστωση με την αθώα φαινομενικά επαγωγή “…που αυτό σημαίνει ότι…”. Από τη φράση αυτή και μετά, το κείμενο είναι αποκύημα της δημοσιογραφικής ένδειας. Όχι, αγράμματοι δημοσιογράφοι. Οι ισχυρότατες ενδείξεις παραμένουν ενδείξεις και όχι αποδείξεις.

Επομένως, από τα επίσημα χείλη, υπάρχουν “ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων”, που είναι εντελώς διαφορετικό από το “έχει συληθεί”. Άρα, στην κρίσιμη ανάρτησή σου, αγαπητέ Εμπεδότιμε, δεν χρειάζεται η διαφοροποίηση ως προς τα δύο σκέλη της Μενδώνη…

Unknown είπε...

Evan Kass,

Καλώς τα είπατε, όμως γιατί τα διαγράψατε;
Και στα δύο σκέλη. Ιδιαίτερα στο πρώτο.

Evan Kass είπε...

Και με την ευκαιρία, δυο παρατηρήσεις γιατί αν δεν τις κάνω θα σκάσω. Συμπαθάτε με…

Να δηλώσω ότι αισθάνομαι κυριολεκτικά απελπισμένος από το επίπεδο της δημοσιογραφίας στις μέρες μας. Και μιλάω για τη δημοσιογραφία συνολικά. Δασκάλους, μαθητές, μαθητευόμενους και δημοσιογραφικά κείμενα. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στους αρχαιολόγους αλλά στους δημοσιογράφους. Δεν υπάρχει ελπίδα… Ας είναι!

Και, έλεος πια με τα ελληνικά μας, τη στιγμή που παθιαζόμαστε όλοι με την αρχαιοελληνική μας κληρονομιά.
Το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, στο επίσημο δελτίο τύπου, βάζει τόνο στο μονοσύλλαβο ρηματικό τύπο “πει”. Τα δε σχόλια στο αγαπημένο μας ιστολόγιο του Εμπεδότιμου, αποτελούν κορυφαίο μνημείο κακοποίησης της ελληνικής γλώσσας. Ό,τι κι αν επικαλεστεί ο καθένας, όταν δε σέβεται τη γλώσσα, δε σέβεται την ιστορία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία (ειδικές περιπτώσεις, όπως πληκτρολόγια ή δυσλεξία, εξαιρούνται, αλλά δεν αναφέρομαι σε αυτές). Πρόκειται απλά για ευκολία και περιφρόνηση της γλώσσας.

Αλλά, όταν περιφρονούμε και απαξιώνουμε τη γλώσσα μας, την όποια γλώσσα, περιφρονούμε την ιστορία και τον πολιτισμό.

Ας αντιληφθούμε, μ’ ένα επίκαιρο παράδειγμα που μας πονάει, ότι η αρχική χρονολόγηση του μνημείου έγινε, όπως μάθαμε σήμερα, από δυο-τρία γράμματα χαραγμένα στις πέτρες του περιμετρικού τοίχου! Για να το πω απλοϊκά, κι αν αυτά γράφτηκαν ανορθόγραφα; Συνειδητοποιούμε, αίφνης, ότι όλοι επιθυμούμε εναγωνίως μιαν επιγραφή; Καταλαβαίνουμε τη σημασία των γραπτών πηγών; Αν ναι, γιατί βιάζουμε τόσο απροβλημάτιστα τις πηγές του μέλλοντος;

Αν κάποιοι αφιερώνατε την ενέργεια και το πάθος που αφιερώνετε στην ανασκαφή της Αμφίπολης για να βελτιώσετε τα ελληνικά σας, να είστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα είχε μεγαλύτερο όφελος από οποιαδήποτε ανακάλυψη στον τύμβο Κάστα.

Ζητώ την κατανόησή σας και πάλι για το ξέσπασμα, αλλά δηλώνω ευθαρσώς ότι τα ανορθόγραφα σχόλια (εδώ μέσα ειδικά, που δε μιλάμε για ποδόσφαιρο ή μαγειρική) συνιστούν απαξίωση του ιστολογίου. Προσωπικά, δεν τα διαβάζω, ό,τι κι αν λένε.

Στο “κάτω-κάτω της γραφής”, υπάρχουν και αυτόματοι διορθωτές στο web.

Evan Kass είπε...

Για να τα γράψω χωριστά.
Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το δεύτερο...

Unknown είπε...

george,

Ευχαριστούμε για την ευχή σου.
Είσαι ο μόνος που το έκανε.
Είναι αυτό που είχα πει σε ένα φίλο εδώ.
Είσαι τόσο πολύ .... όσο και η απόσταση που σε χωρίζει!

Unknown είπε...

Καλημέρα, ενδιαφέρουσα (όπως πάντα) τοποθέτηση του καθηγητή Μαυρογιάννη για τις επιγραφές και τα μονογράμματα σε χθεσινό δημοσίευμα στο ζούγκλα http://www.zougla.gr/greece/article/periplekete-to-mistirio
^ στο τέλος του άρθρου έχει την ηχογράφηση.

gtroza είπε...

προσπάθεια "αποτύπωσης"

http://3.bp.blogspot.com/-92hQoaGfWX8/VFBrGVlzcFI/AAAAAAAAAWI/hFzuBc3faYc/s1600/portateliko.bmp

http://4.bp.blogspot.com/-SgYHB__Df0U/VFBqM0dTUwI/AAAAAAAAAV8/GGZCEOGAE88/s1600/yposkafos.bmp

http://3.bp.blogspot.com/-kjlfKDpslG0/VFBrhOBK5nI/AAAAAAAAAWQ/U4fA9tFN1eI/s1600/basikosxedio.bmp

καλημέρα

gtroza είπε...

Ο/Η panos είπε.

"Πάντως το σημείο όπου υποτίθεται βρέθηκε το 4ο θύρωμα δείχνει ότι όντως κάτι πρέπει να υπάρχει εκεί, έστω μια κόγχη, μια κρύπτη. Η αλληλουχία των υπερκείμενων ορθοστατών υποδηλώνει ότι το κενό που εντοπίστηκε δεν προήλθε από απλή αφαίρεση μιας μαρμάρινης πλάκας.

http://www.image-share.com/ijpg-2741-122.html"

έχεις δίκιο πάνο

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@george

Of course you can continue your discussion and research of your position here too.
After all "hope dies last". ;-)

@magica

Αν δεν είναι πολύ τεχνικό και δύσκολο να εξηγηθεί δεν μας περιγράφεις εν τάχει τα σχετικά με το exif ;
Νομίζω θα ενδιέφερε πολλούς

@evan kass

Ναι, έχεις δίκιο για τους δημοσιογράφους. Αποτελούν την χειρότερη φυλή του διαδικτύου.
Όμως ελλείψει άλλης πηγής χρησιμοποίησα αυτά που θεωρητικά είπε στις Ερωτήσεις-Απαντήσεις από γωστό site.

Το site εκτίθεται αν είναι λάθος, όχι εγώ, για αυτό και παραθέτω το σχετικό λίνκ..

@Konstantinos Kairis

Σε ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση από την παρουσία της Περιστέρη. Είσαι τα μάτια και τα αυτιά μας στην Βόρεια Ελλάδα.

Τώνης Μαρτίνης είπε...

Πράγματι, σαν πρωτάρης στο blog, οφείλω να πω την εντύπωση που μου προκάλεσε η τοποθέτηση του Εμπεδοτιμου! Σαν να γραφτηκαν όλα από κάποιον δεξιά η αριστερά από την Περιστέρη. Τέλος πάντων...
Στην ουσία: απλά κι απλοϊκά, είναι δυνατόν κατασκευαστής, να αναλάβει ένα μνημείο του μεγέθους εξωτερικά του Τύμβου Καστά και εσωτερικά να το τελειώνει με δυο προθαλάμους; Πού είναι η δυναμική που βγαίνει με την εξωτερική εικόνα, πού είναι η αλληλουχία ακόμη και με τα όσα ως τώρα βρέθηκαν, με το τελικό αποτέλεσμα ( έστω το ως τώρα αποτέλεσμα).
Κατα τα λοιπά, να λογιστεί κι άλλη άποψη, μήπως υπάρχει κι άλλη δίοδος - είσοδος, από άλλη πλευρά, προς τον νεκρικό θάλαμο, εντυπωσιακότερη και σε πιο χαμηλό επίπεδο; Υπάρχει τέτοια περίπτωση άραγε;

ATs είπε...



http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=645400

moira είπε...

καλημέρα σε όλους!
είναι απίστευτη η εναλλαγή των συναισθημάτων που προκαλεί μια ανασκαφική έρευνα και ακόμη πιο απίστευτο το γεγονός πως το βιώνουμε σαν να είμαστε μέλη της ανασκαφής!
λίγες από τις δικές μου σκέψεις:
@εμπεδότιμε,
συγχαρητήρια για τη ψύχραιμη διαχείρηση της ανακοίνωσης, η οποία επιβεβαιώνει πολλές από τις αρχικές σου προβλέψεις(πάλι)!

συμφωνώ απόλυτα και το είπα και χτες:αποκλείω το ενδεχόμενο να τελειώνει ο τάφος στο θάλαμο αυτό.Δε συνάδει με όσα είδαμε μέχρι τώρα, δεν έχει αισθητική ισορροπία.ετσι, αισθητικά μιλώντας, αποκλείω το πάτωμα να είναι οι πωρόλιθοι που βρέθηκαν.Είδαμε μωσαικό και ψηφιδωτό πάτωμα στην είσοδο, δε βρίσκω λογική να τοποθέτησαν απλο πωρόλιθο στον επόμενο θάλαμο.
Τέλος, παρατηρώ οτι οι παρεμβάσεις που έγιναν στο μνημείο,εστιάζουν στο πάτωμα κι αυτό είναι μια ακόμη ένδειξη ότι πρέπει να κοιτάξουμε πια, προς τα κάτω.
μια ακόμη παρατήρηση:
σε πολλές περιπτώσεις, υπήρχε χώρος όπου κάθε χρόνο γινόταν τελετουργικό για τους νεκρούς του τάφου, αυτό ισως να εξηγεί γιατί η πόρτα του θαλάμου άνοιξε πολλάκις.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα βρεθούν στοιχεία στο πάτωμα.Και τυμβωρύχοι να έφτασαν ως εδώ, πάντα κάτι μένει πίσω..
Τέλος, τα μεγέθη για τα οποία μιλάμε (περιβολος, λέοντας, καρυάτιδες) είναι τεράστια για τον τάφο ενός κοινού θνητού, όσο σημαντικός κι αν υπήρξε στην εποχή του διότι αυτό θα σήμαινε ΥΒΡΗ.
τα μεγέθη αυτά, δικαιολογούνται μόνο για κάποιον θνητό με θεική καταγωγή.

Unknown είπε...

@ Εμπεδότιμος

Χρησιμοποιώντας ένα απλό πρόγραμμα για φωτογραφίες (στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιώ το δωρεάν προγραμματάκι FastStone Image Viewer) μπορείς να δεις τις πληροφορίες που εμπεριέχονται στο exif data μιας φωτογραφίας. Π.χ. κάνοντας δεξί κλικ πάνω στη φωτο (μέσα από το πρόγραμμα) επιλέγεις Image Properties (EXIF...)

http://postimg.org/image/dpw2ngk37/

Μπορείς έτσι να δεις τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες. Π.χ. το μοντέλο της μηχανής που τραφήχτηκε η φωτο, την ημερομηνία, τον χρόνο έκθεσης, το άνοιγμα του διαφράγματος, το αν χρησιμοποιήθηκε φλας και άλλες παρόμοιες πληροφορίες.

http://postimg.org/image/u15bnxoln/

Μπορείς με τα προγράμματα επεξεργασίας να προσθέσεις κι εσύ πληροφορίες, όπως λέξεις κλειδιά που έχουν σχέση με τη φωτο. Φυσικά μπορείς αν θέλεις να αφαιρέσεις και πληροφορίες.

Unknown είπε...

Καλημερα στην παρεα , μολις ανοιξα υπολογιστη ....

Η ανασκαφικη ομαδα παιζει με τις λεξεις και τις φωτος ...

Μας δινει ενα βιντεο 15 και βαλε ημερων
και δεν μας δινει ουτε μια φωτο απο τον "τελευταιο" θαλαμο ... ΤΥΧΑΙΟ ? δεν νομιζω...

Εχει καλεσει ανθρωπους απο την Εγνατια ΑΕ γιατι κατα την γνωμη μου πλεον εισερχομαστε σε τουνελ-διαδρομο φυσικου βραχου και πλεον η αντιστηριξη πρεπει να γινει με διαφορετικο τροπο .

Η ανασκαφικη ομαδα προσπαθει να κερδισει χρονο , αυτο ειναι ολο ... 500 μετρα περιμετρος ταφου τα λεει ολα ...

Η θεωρια του Εμπεδοτιμου ειμαι σιγουρος οτι θα βγει 100% σωστη...

Αν και δεν ειμαι συνομωσιολογος το μονο που φοβαμαι ειναι μια εσκεμενη καθυστερηση κατ εντολη των μεγαλων δυναμεων προκειμενου να δοθει λυση με το ονομα των Σκοπιων ... Ισως και γιαυτο η αναδιπλωση και η προταση για Ανω Μακεδονια ....Σκεφτειτε μονο πως να βρεθει ο Αλεξανδρος και η Ελληνικοτητα της Μακεδονιας αποδειχθει για αλλη μια φορα με τον πιο ξεκαθα τροπο , ποιο θα ειναι το φρονημα των ελληνων και αν θα υπαρξει η παραμικρη πιθανοτητα να γινει δεκτη μια ενδιαμεση λυση...

Unknown είπε...

Το exif data μιας φωτογραφίας από τις Καρυάτιδες:

http://postimg.org/image/mxxwrp03v/

Unknown είπε...

Καλημέρα σε όλη την Εμπεδότιμη παρέα.

Εφ´όσον υπάρχει φρέατιο με διαφραγματικά δάπεδα στον Θ3 αυτό μάλλον θα πηγαίνει αρκετά βαθιά. Πιθανόν 6-7 μέτρα αν κρίνουμε από το ύψος των πρώτων θαλάμων. Λαμβάνοντας το παρά πάνω υπ´όψιν και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν σκαλοπάτια καταλήγω στο συμπέρασμα ότι για την μεταφορά των αντικειμένων του ταφικού θαλάμου θα χρησιμοποιήθηκε γερανός. Οι εργάτες μπορεί να ανεβοκατέβαιναν με κατακόρυφες σκάλες. Ένα ακόμη γεγονός που συνηγορεί στη χρήση γερανού είναι ότι οποιαδήποτε στριφογυριστή σκάλα δεν βοηθά σε τόσο βάθος για να κατεβούν βαριά αντικείμενα. Παράλληλα, ένα υψηλό φρέατιο από άμμο/χώμα είναι ασφαλέστερο από ένα κλιμακοστάσιο. Όσο για τους ανθρώπους να μην ξεχνάμε ότι ο χώρος του νεκρού δεν ήταν επισκέψιμος.

Ενδεχομένως και η ζημιά στο ψηφιδωτό να έγινε από την τοποθέτηση του γερανού.

Άγγελος

Unknown είπε...

@ George Maglis

αλλα και σε ολη την παρεα, αν οπως εχει πει ο Εμπεδοτιμος αλλα και η ιδια η λογικη , ο ταφος ειναι εντος σπηλαιου σε κατωτερο επιπεδο απο την εισοδο , υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να κατασκευαστηκε- διαμορφωθηκε το εσωτερικο του σπηλαιου πρωτα και μετα να εγιναν οι 3 θαλαμοι που βλεπουμε , ετσι δεν χρειαστηκε ιδιαιτερος σχεδιασμος για την μεταφορα αντικειμενων με μεγαλο βαρος

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε, οκ τι να πω τωρα...
Θα τολμήσω μια πρόβλεψη, γιατί να μην υπάρχει το μέτρο του Δεινοκράτη και .... προς τα κάτω ?
Με το σκεπτικό ότι ο Λέων με την βάση του ήταν 15,84, να είναι και ο ταφικός θάλαμος στο ίδιο ύψος αλλά προς τα κάτω. Βρισκόμαστε ήδη στα 7,47 (του τέταρτου χώρου) περίπου + μισό μέτρο που μας είπαν ότι έσκαψαν κάτω από το δάπεδο . Μένουν δηλαδή 7 μέτρα. Εάν υπάρχουν και σκάλες είμαι πεποισμένος οτι θα βρεθούν σε αυτό το ύψος. Ετσι δικαιολογήτε και η δήλωση της Περιστέρη [εχουμε πολύ σκάψιμο ακόμη]. Πάντως όπως και να έχει, πρέπει να δικαιολογηθεί το διαφορετικό βάθος του θαλάμου.

virgi είπε...

Καλημέρα.
Πηγές:

1)Δεινοκράτης: «Ἐγώ» εἶπε «ἔχω σκεφτεῖ, βασιλιά, νὰ ἐμπι­στευθῶ τὴν ὁμοιότητα τοῦ σώματός σου ******σὲ ὕλη ἄφθαρτη καὶ ζωντανὴ ποὺ νὰ ἔχει θεμέλια αἰώνια καὶ βάρος ἀκίνητο καὶ ἀπαρασάλευτο.****** Δηλαδὴ τὸ ὄρος Ἄθως τῆς Θράκης, ἐκεῖ ὅπου ἔχει τὸ μεγαλύτερο ὄγκο του καὶ ὑψώνεται περιφανέστατος καὶ ἔχει ὕψος καὶ πλάτη συμμετρικὰ καὶ βραχώδεις ἐκτάσεις καὶ συναρμογὲς καὶ διαστήματα μὲ κάποια μορφή. Ὁ Ἄθως αὐτός εἶναι δυνατὸν μὲ τὴν τέχνη νὰ κατεργαστῇ καὶ νὰ μετασχηματιστῂ ὧστε νὰ ὀνομάζεται ἀνδριάντας τοῦ Ἀλεξάνδρου καὶ νὰ εἶναι ἀληθινὸς ἀνδριάντας αὐτοῦ, ποὺ μὲ τὰ πόδια του θὰ ἐγγίζῃ τὴ θάλασσα, μὲ τὸ ἕνα χέρι θὰ ἀγκαλιάζῃ καὶ θὰ ὑποβαστάζῃ πόλη ἰκανὴ νὰ περιλάβῃ 10.000 κατοίκους. Μὲ τὸ δεξί χέρι κρατῶντας φιάλη νὰ χύνῃ ἀπὸ αὐτὴ σπονδὲς πρὸς τιμὴ τῶν θε­ῶν ὁλόκληρο ποταμὸ ποὺ θὰ ρέῃ ἀκατάπαυστα καὶ θὰ ἐκβάλλῃ στὴ θάλασσα. ******Τὰ χρυσὰ καὶ χαλκὰ καὶ τὰ ἐλεφάντινα καὶ τὰ ξύλινα καὶ τὰ ἔγχρωμα ἔργα, ὅλες τὶς μικρὲς καὶ ἀγοραστὲς εἰκόνες ποὺ τὶς κλέβουν ἄς τὶς ἀφήσουμε».******

2) Μαυρογιάννης : Ο τάφος πιθανόν ανήκει στον Ηφαιστίωνα και επιπλέον για τα χτεσινά. http://www.zougla.gr/greece/article/periplekete-to-mistirio όπως παρέθεσε και παραπάνω η Νιόβη Β.

2)Ευγενία Κούκουρα: Μπορεί και η καλύτερη γνώστης της ιστορίας και μυθολογίας της Ελλάδας με διαφορά από τον επόμενο. Η Ευγενία Κούκουρα (επίσημη διερμηνέας και ξεναγός του Ελληνικού κράτους) κάνει ανάλυση πάνω στην Ομήρου Ιλιάδα : http://www.youtube.com/watch?v=oUiX9kUIBU4 .Σε ένα σημείο λέει: όπου είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας είναι και ο Αλέξανδρος. Όπου είναι θαμμένος ο Αλέξανδρος είναι ο Ηφαιστίωνας.
3)Παλιαδέλη : Θεωρεί ότι η απόθεση αυτή αποτελεί πράξη εναγισμού, κάθαρσης, για τυχόν βεβήλωση/σύληση που είχε συμβεί

4) Εμπεδότιμος.Από τους καλύτερους μελετητές της ΟΡΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ.
ο Τάφος της Αμφίπολης ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να είναι ο Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΗΤΟΣ-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ

Μαύρος Κύκνος είπε...

Καλημέρα. Η ανακοίνωση του Υπουργείου και η Περιστέρη αργότερα δήλωσαν ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ.Πουθενά δεν δήλωσαν ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ υπόγειος χώρος κάτω του 3ου θαλάμου.Επίσης δήλωσε η Περιστέρη ότι έχουν ακόμα μπροστά τους πολύ σκάψιμο. Δεν δήλωσε την κατευθυνση του σκαψίματος.

Τόσο απλά. Γιατί βασανίζεστε?

Axis Mundi είπε...

@Virgi, καταπληκτικό και εύστοχο! Οι πηγές λένε πολλά!

Axis Mundi είπε...

Είναι τελικά διασκεδαστικό το γεγονός πως τα ίδια 3-4 άτομα επιμένουν απεγνωσμένα εδώ και καιρό να υποτιμήσουν την ανασκαφή και να δημιουργήσουν κλίμα απογοήτευσης αμφισβητώντας τα πάντα.

Να θυμίσω πως τα ίδια άτομα είναι αυτά τα οποία έλεγαν με βεβαιότητα πως τα κεφάλια των σφιγγών είχαν κλαπεί απο τυμβωρύχους, αμφισβητούσαν την χρονολόγηση, τον Δεινοκράτη κλπ... ;)

Unknown είπε...

@times PL

Είναι πιθανόν να ισχύει αυτό που ισχυρίζεσαι! Σε κάθε περίπτωση όμως τον γερανό δεν μπορούμε να τον γλυτώσουμε καθώς στο δάπεδο του Θ3 κάτω απο το πρώτο διαφραγματικό δάπεδο βρέθηκαν κομμάτια από το υπόλοιπο μνημείο (φτερά σφιγγών, λαιμός σφίγγας και κομμάτι από το ψηφιδωτό) γεγονός που σημαίνει ότι πρώτα τελείωσε το μνημείο και μετά επιχώθηκε. Άρα έπρεπε να κατεβάσουν σε κάθε περίπτωση τους ογκόλιθους των διαφραγματικών δαπέδων. Επίσης, στη φάση κατασκευής του μνημείου μάλλον ισχύει αυτό που ισχυρίζεσαι αλλά τα αντικείμενα του νεκρού, τα κινητά κτερίσματα και ο ίδιος ο νεκρός μάλλον μεταφέρθηκαν μετά το πέρας των εργασίων. Εξάλλου, ο/οι νεκρός/οί "περίμεναν" την ολοκλήρωση των εργασίων όπως έχουμε υποθέσει!

Άγγελος

Unknown είπε...

times -timos

Άγγελος

Βοριας είπε...

Επιτρεψτε μου να επιτρεψω στην εργασια του Nicholas Picardo για τα RESERVE HEADS.

Αυτή η εργασια υποστηριζει αυτά που μας λεει ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ αλλα και μας δινει σημαντικες απαντησεις στα κάτωθι ερωτήματα:

1)ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΚΕΦΑΛΗΣΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΣΦΙΓΓΑΣ ΕΝΑ RESERVE HEADS (ΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΗΡΧΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ)? NAI

2)ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΑΖΙ ? ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΗΓΗΣΗ ? NAI

3)ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΙΚΑΝ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ? NAI

4)ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΗΣ? ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΗ?

Λογω του φορτου της προσωπικης εργασιας επιτρεψτε μου να επιτστρεψς σταδιακα στις απαντησεις και να προσθεσς ότι δεν εχω καμμια σχεση με την αρχαιολογια απλα είμαι παρατηρητης σε αυτά που μα λεεις ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ και ο PICARDO

Planet είπε...

@Axis Mundi, μιλάς για αρχαιολόγους, ή για bloggers; Γιατί αν μιλάς για εμάς που συζητάμε εδώ και είμαι μέσα στα 3-4 άτομα που λές (καθώς ξέρω πως διατυπώνω κάποιες ενστάσεις επίμονα), θα με ενδιέφερε η οπτική σου ως προς αυτές.

Unknown είπε...

Από το χθεσινό ΔΤ.:

"4. Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου. "

Γνωρίζει κάποιος τι είναι η γεωλογική τομή; σκάβουν σε ένα σημείο μέχρι να βρεθεί μια αλλαγή του είδους του εδάφους ; άλλου είδους χώμα πχ; πέτρα; θεμέλια; Πως αποδεικνύεται εδώ δηλαδή ότι το βάθος του 3ου θαλάμου είναι 7,53 μέσω της τομής ; Αν κάποιος φίλος γνωρίζει και έχει χρόνο να απαντήσει τον ευχαριστώ.

Andreas72 είπε...

Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω: Γιατί αποκλείεται η παρακάτω εκδοχή;
Ο Μεγας Αλέξανδρος διάταξε εν ζωή την κατασκεύη του τάφου. Τα έργα ξεκίνησαν και χτίστηκαν ο περίβολος, οι σφίγγες και όλα αυτά που βρέθηκαν μέχρι τώρα. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου και την ταφή του από τον Πτολεμαίο, σταματάνε οι εργασίες στον θάλαμο που βρίσκοντια οι αρχαιολόγοι σήμερα και ο τάφος σφράγιζεται μετά από τελετουργικές ανθρώπινες επεμβάσεις στις σφίγγες και τις κόρες.
Θα ήθελα η θεωρία αυτή να μην ισχύει, μιάς και θα ήταν μεγάλη απογοήτευση και θα χαιρόμουν να ακούσω επιχείρηματα που την καταρρίπτουν.

Βοριας είπε...

1)ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΚΕΦΑΛΗΣΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΣΦΙΓΓΑΣ ΕΝΑ RESERVE HEADS (ΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΗΡΧΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ)? NAI

α)Το κεφαλι της σφιγγας φαινεται διφορετικο από το κυριο σωμα. Αντιγραφω...

....There is scant, but possibly revealing, evidence that at least some reserve heads originally had surface treatments that produced an exterior appearance much different than their current state.


If so, Tefnin’s theory must err in viewing the monochrome heads as finished products. At least five heads retain confirmed traces of paint or were purported to have had remnant pigment at one time.

..και This “whitened head,”then, is the reserve head, rendered so from the “bleeding out” of the head wounds.

61

As recon-structed by Tefnin, violence to a reserve head was to have occurred separate from, but still as a com-plement to, the ceremony proper. This ritual was performed near the site of deposition of the headin the tomb, well after the departure of the deceased’s family who, although not privy to the acts, con-doned them. The filling of the tomb followed immediately thereafter.



This theory does not disavor the traditional view that the reserve heads were essentially spares for the deceased. Yet, Tefnin’sexplanation ventures further by identifying them as devices that received prophylactic treatment dur-ing a very specific ritual act that had different objectives than those of the “Opening of the Mouth”ceremony. Whereas the head as statue-surrogate functioned to the benefit of the deceased, the fol-low-up ritual was prescribed rather for the living. Its purpose was execrative, intending ultimately toguard against malevolent influences that the tomb owner’s soul might later enact upon the living. To“bleed” and desensitize a head through ritual means was to debilitate the deceased from inflictingharm.


β) Εάν παρατηρήσετε η ματια ης κεφαλης της Σφιγγας είναι προς τα επανω δεν κοιταζει ευθεια. Αντιγραφω...


......Another unique attribute of the reservehead corpus may relate to this aspect of solar theology as well. Many of the headsshow a subtle tilting of the face that sug-gests a line of sight oriented slightly up-wards rather than directly forward, aposture generally atypical for Egyptiansculpture.



By way of explanation, B. V.Bothmer offers: “In raising his sight, inlifting his face, the Egyptian committedan act of regarding, as expressed in thePyramid Texts . . . and it is precisely inthe Pyramid Age that apotheosis first appears. The object of his gaze becomes clear when one considers the texts with which the statues of kneeling worshipers of the early NEW Kingdom are inscribed. It is the sun. The Egyptian wanted to ‘see’ the sun and its rays.”


A charac-teristic act of the

ba has been identified as “to behold the sun and to adore it...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Νικόλας είπε...

Καλημέρα! Είμαι κι εγώ αισιόδοξος ότι υπάρχει και συνέχεια, σε πιό κάτω επίπεδο πλέον. Αυτό το στηρίζω σε δύο απλές σκέψεις:
Α)Αποκλείεται να μην έχουν γίνει γεωφυσικές έρευνες που να αποκαλύπτουν επιπλέον κενούς χώρους.Ενδεχομένως να έχουν γίνει και έρευνες που να αποκαλύπτουν πολύτιμα μέταλλα και απλά δεν το παραδέχεται η ανασκαφική ομάδα.
Β)Δεν νομίζω να δίνονται χρήματα και τόση δημοσιότητα για μια ανασκαφή που βαδίζει στα τυφλά, με μόνη προσδοκία να αποκαλυφθούν μερικά αγάλματα και ψηφιδωτά σε τρεις μόνο χώρους. Μόνο αν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι κάτι πολύ σημαντικότερο θα ανακαλυφθεί, δικαιολογείται μια τέτοια κινητοποίηση.
Το Α είναι αλληλένδετο με το Β, φυσικά. Ας περιμένουμε την συνέχεια, που εγώ νομίζω ότι θα είναι συναρπαστική!

Dionysis είπε...

Αγαπητοί φίλοι

Να επισημάνω ένα στοιχείο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Τα τμήματα της θύρας βρέθηκαν μέσα στην επίχωση πάνω και όχι κάτω από τους πωρόλιθους. Επομένως κατά την ταπεινή μου άποψη όταν θάφτηκαν τα θραύσματα των φτερών και τα υπόλοιπα μάρμαρα κλπ κάτω από τους πωρόλιθους και έγινε η επίχωση, η θύρα ήταν ακέραιη και ίσως έσπασε πολύ αργότερα από καθίζηση ή και σεισμό. Διότι αν η θύρα ήταν ήδη σπασμένη θα έθαβαν και τα θραύσματα της κάτω από τους πωρόλιθους.

Planet είπε...

@Bοριάς, ευχαριστούμε για το χρονο που διαθέτεις για να παραθέσεις αυτές τις αναφορές. Είναι παρα πολύ ενδιαφέρουσες.

Μερικές παρατηρήσεις είναι οι εξής (βάση των όσων διάβασα απο εενα και απο εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_head):

-Η πρακτική με τα reserve heads φαινεται να ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στην 4η δυναστεία (μερικές χιλιετίες πριν τον Αλέξανδρο), και να εφαρμόζεται σε μη βασιλικους τάφους. Η ερώτηση είναι προφανής: πως ξαφνικά αναβίωσε το έθιμο μερικές χιλιετίες μετά, και γιατί μάλιστα επιλέχθηκε έθιμο που δεν εφαρμόζεται σε βασιλεις;

- Τα μάτια στο κεφάλι της σφίγγας δεν έχουν κόρες και ίριδα (τουλάχιστον δεν το βλεπω εγώ). Πως συμπεραίνεις πως κοιτάνε προς τα πάνω; Η αναπαράσταση απο τον Μ. Λεφαντζή επίσης δε φαινεται να το επιβεβαιώνει αυτο.

Το άρθρο της wikipedia ίσως να μην ειναι αξιόπιστο και συνεπώς οι απαντήσεις τουλάχιστον στο πρώτο μου ερώτημα ίσως να ειναι ευκολες και να περιέχονται στο βιβλιο που έχεις μελετήσει. Αν ναι, θα ήταν ενδιαφέρον να τις ακούσουμε.

Unknown είπε...

Δηλώσεις της κυρίας Περιστέρη από εφημερίδα της Δράμας κατά την χθεσινή βράβευσή της.

Για την εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αμφίπολης μίλησε χθες το βράδυ η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, από τη Δράμα, κατά τη βράβευσή της με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014».

Οπως δήλωσε η ίδια στην ομιλία της, «αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων, αλλά πάντα ελπίζουμε και λέμε "εντάξει, υπάρχει αυτή η πιθανότητα", αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει».

Οσο για την εξέλιξη των ανασκαφών, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος θάλαμος» και πρόσθεσε: «Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει».

Όσο για το πότε θα γνωρίζουμε τον νεκρό του τάφου, η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε πως «η ανασκαφή είναι αυτή που δείχνει».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν πρόκειται να συναντήσουμε καταπακτή στο πάτωμα του τρίτου θαλάμου, η αρχαιολόγος σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας».

Λίγο πριν από τις παραπάνω δηλώσεις, σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο, στο αμφιθέατρο του δημοτικού Ωδείου Δράμας, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, σε ειδική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της στο πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ανασκαφή στην Αμφίπολη, ως στοιχείο ενδυνάμωσης και εμπλουτισμού της μακεδονικής ιστορικής αλήθειας.

Στη σύντομη ομιλία της, κατά την απονομή του βραβείου, η κ. Περιστέρη ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνδράμουν το έργο της ανασκαφής και ιδιαιτέρως το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε στη «μαγεία», όπως τη χαρακτήρισε, της αρχαιολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία και είναι πάντα το άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα».



Πηγή: Κατερίνα Περιστέρη: Πήραν τον αρχαίο νεκρό οι τυμβωρύχοι; | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/175894#ixzz3HWPoRLZ3

Unknown είπε...

@evan kas σε ευχαριστω για την επισημανση...Απλως ειδα στο βιντεο οτι ο ALPHA εβαλε τιτλο οτι εχει συληθει ο ταφος και οτι αυτα ηταν τα λογια της κυριας Μενδωνη.Πιστευω προσωπικα πως ισχυουν αυτα που αναγραφει ο εμπεδοτιμος και πως ολα θα αποκαλυφθουν οσονουπο.! Καλημερα σε ολους και καλη συνεχεια εμπεδοτιμε με την προσπαθεια που κανεις ως προς την ενημερωση ολων μας!

Unknown είπε...

Διάβαζα σε μια ανάρτηση στο facebook ότι όπως μπορούν να παρατηρήσουν μονογράμματα στον περίβολο, έτσι και πάνω στις καρυάτιδες μπορούν με zoom στις φωτογραφίες να δουν πάνω τους γράμματα. Το έχει παρατηρήσει μήπως κάποιος ή μήπως θα μπορούσε να το ψάξει κάποιος από αυτούς που ασχολούνται με φωτογραφία και photoshop;

Επίσης για αυτούς που ασχολούνται με την θύρα και έφτιαξαν σχεδιαγράμματα, είδα αυτή την θύρα από άλλο μακεδονικό τάφο και η ομοιότητα είναι μεγάλη.
http://odysseus.culture.gr/h/3/eh352.jsp?obj_id=1426

https://www.facebook.com/AncientGreekCivilizationArchaiaEllas/photos/a.481412775226648.114009.478528392181753/685119181522672/?type=1

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΦΩΤΟ ΣΤΟ PROTOTHEMA.GR ΜΕ ΤΙΤΛΟ ¨ΔΕΝ ΕΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ -ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ.¨

ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΣΤΟΝ ΔΕΞΙΟ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΖΩΦΟΡΟ ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ!!

ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΓΕΛΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ?

PAIANAS είπε...

@virgi δεν καταλαβαίνω την 1η πηγή σου...τι σχέση έχει ο αδριάντας που ήθελε να σκαλίσει ο Δεινοκράτης, ώστε να φαίνεται από τη θάλασσα, μ'αυτό που συζητάμε
Δεν καταλαβαίνω ακόμη, αυτός που εναπόθεσε τα κομμάτια των φτερών η το κεφάλι από τη σφίγγα (και το λαιμό της 2ης που λένε ότι βρήκαν), αν δεν προηγήθηκε σύλησις, γιατί να μην είναι ολόκληρα (τα φτερά είναι σε κομμάτια).
Δεν δικαιολογείται κατά τη γνώμη μου να τα κάνεις κομμάτια και να είναι μέρος τελετουργικού.
Θα ήταν πιο λογικό να ήταν όλο το φτερό ενιαίο.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Καλημέρα σε όλους. Αυτό που λέγαμε τόσο καιρό για την ποιότητα των φωτογραφιών επιβεβαιώνεται. Τώρα είδα το μοντέλο της κάμερας

http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS_5D_Mark_II

πρέπει να κάνεις μαγικά για να βγάλεις τόσο χάλια φωτογραφίες με αυτή η μηχανή, η τιμή της δε κοντά στις 3000 ευρώ. Επίσης από τα στοιχεία στο exif βλέπουμε ότι υπάρχει και photoshop, μάλλον για να μειώσουν την ανάλυση;

Πάμε στην χθεσινή ενημέρωση-πολιτικό παιχνίδι. Αν στις παρελάσεις είχαμε έκτροπα, θα μας έδειχναν τα σημαντικά ευρήματα, πχ το μονόγραμμα του Δεινοκράτη ή του Αλεξάνδρου, και όλοι στις ειδήσεις των 8 θα μιλούσαν για αυτό, και όχι για τα έκτροπα. Αφού όλα κύλησαν ομαλά στις παρελάσεις, κανένας λόγος να δείξουμε κάτι το σημαντικό, το κρατάμε για την επόμενη κρίση. Κρίμα που έχει μπλεχθεί η πολιτική σκοπιμότητα μέ το επιστημονικό έργο

Η κυρία Κινγκ, που πριν μερικές ημέρες δήλωνε κατηγορηματικά ότι ο Αλέξανδρος είναι θαμένος στην Αλεξάνδρεια, τώρα μας λέει ότι μπορεί να είναι ο Ηφαιστίωνας μαζί με τον Αλέξανδρο στον τύμβο. Μόνο και μόνο για ιδίον όφελος, όπως έκανε και με το μονόγραμμα, για να αντλήσει και αυτή αίγλη από το μνημείο, να λέει μετά επιβεβαιώθηκα

Συγγνώμη που έχουν έναν επιθετικό τόνο τα γραφόμενά μου, αλλά δεν γίνεται όλοι να υποτιμούν την νοημοσύνη μας συνέχεια. Πάρα πολύ σωστά γράφει ο Εμπεδότιμος ότι τώρα ξεκινάει η ανασκαφή, και έχει πολύ δρόμο, ειδικά αν έχει καταρρεύσει τμήμα του υπογείου διαδρόμου που ακολουθεί, και πρέπει να σκαφτεί από την αρχή. Όπως έχουν πει και οι καθηγητές γεωλογίας, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα

Θεανώ είπε...

@Ανδρέας72

συμφωνώ για εντολή Αλεξάνδρου (ταφή Ηφαιστίωνα και ακολούθως και Αλεξάνδρου
) όμως ο τάφος δε σταματάει εδώ διαφορετικά δε θα είχε νόημα η τόσο επιμελής σφράγιση του τάφου. Μια τέτοια επιχωμάτωση σε ένα μνημείο αυτών των διαστάσεων απαιτεί πάρα πολλές εργατοώρες που δεν είναι για να προστατευτούν τα μάρμαρα και τα ψηφιδωτά αλλά πολύτιμα μέταλλα που κυρίως επιζητούσαν οι αρχαίοι τυμβωρύχοι. Το γεγονός ότι τμήματα του ψηφιδωτού βρέθηκαν κάτω από το δάπεδο του 3ου θαλάμου είναι νομίζω πολύ σοβαρή ένδειξη για συνέχεια του τάφου. Αν ο τάφος σταματούσε εδώ πιστεύεις πως αυτός που τον επιχωμάτωσε θα έσκαβε το πάτωμα του τελευταίου θαλάμου για να παραχώσει τα αντικείμενα που βρέθηκαν ή θα τα άφηνε πάνω στο πάτωμα και θα άφηνε την επιχωμάτωση να τα σκεπάσει; Το πιο πιθανό είναι το πάτωμα να είναι οριζόντιος σφραγιστικός τοίχος πάνω από επιχωμάτωση. Η θεωρία Εμπεδότιμου νομίζω ότι είναι πολύ κοντά στην αλήθεια αν και για κάποια σημεία της διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

Unknown είπε...

Virgi

έβλεπα ρωμαικούς τάφους και θυμήθηκα το σχέδιο που έκανες όταν είδα αυτή τη φωτογραφία:
https://www.facebook.com/romaleorigini/photos/a.394879377235613.88415.239538396103046/758548737535340/?type=1&permPage=1
οι συγκεκριμένοι τάφοι βρίσκονται κι αυτοί κάτω από τύμβους και οι κυρίως ταφικοί θάλαμοι βρίσκονται αρκετά χαμηλά κάτω από το χώμα. Και να μην ξεχνάμε ότι στη Ρώμη αντέγραφαν ελληνική τέχνη και έθιμα... ;)

virgi είπε...

@paianas
ΔΕς αυτά που είναι ανάμεσα στα αστεράκια και προσπάθησε να μπεις στον τρόπο σκέψης του.
Τι θεωρούσε σημαντικό και τι όχι όταν πρόκειται για την κατασκευή που θα ήταν αφιερωμένη στον Αλέξανδρο.
Δες επίσης τι σημασία δίνει στο στην ύπαρξη νερού στο μνημείο που ήθελε να κατασκευάσει.
Ξέρεις φαντάζομαι τι σημαίνει απωθημένο.Ιδίως για έναν αρχιτέκτονα.
Αυτός σε όλη του την ζωή αναζητούσε να κάνει κάτι για τον Αλέξανδρο.Το έκανε με την κατασκευή αυτη.Με την κατασκευή του τάφου του.Δες τις συμμετρίες για τις οποίες μιλάει.Που θα τοποθετούσε τον τάφο του Αλέξανδρου σε σχέση με τον τύμβο?
Αυτή η ομολογία του Δεινοκράτη. Λέει τα πάντα για την χωροθέτηση .
Αυτή είναι η δική μου προσέγγιση.
Διάβασε με καθαρό μυαλό. Αποκρυπτογράφησε και θα βρεις μόνος σου τις απαντήσεις στο ερώτημά σου.

Unknown είπε...

Evan Kass είπε...,

"Αν κάποιοι αφιερώνατε την ενέργεια και το πάθος που αφιερώνετε στην ανασκαφή της Αμφίπολης για να βελτιώσετε τα ελληνικά σας, να είστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα είχε μεγαλύτερο όφελος από οποιαδήποτε ανακάλυψη στον τύμβο Κάστα.

Ζητώ την κατανόησή σας και πάλι για το ξέσπασμα, αλλά δηλώνω ευθαρσώς ότι τα ανορθόγραφα σχόλια (εδώ μέσα ειδικά, που δε μιλάμε για ποδόσφαιρο ή μαγειρική) συνιστούν απαξίωση του ιστολογίου. Προσωπικά, δεν τα διαβάζω, ό,τι κι αν λένε.

Στο “κάτω-κάτω της γραφής”, υπάρχουν και αυτόματοι διορθωτές στο web."



Εvan..Kass
...την αντίδραση σου την βλέπω ,την κρίνω ως άκρως αντι ακαδημαική και αρτηριοσκληρωτική.

Δηλαδή μόνο η σωστή ορθογραφία έχει λόγο ύπαρξης?

Ας είναι .. καθώς φαίνεται έχεις αναλάβει απο μόνος σου τον ρόλο χωροφύλακα του Ελληνικού πολιτισμού!

Οπως βλέπεις εγώ δεν σε αγνοώ και σε διαβάζω ΟΤΙ και εαν γράφεις, Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ λόγος ,ο διάλογος του Σωκράτη και του Πλάτωνα είναι το δικό μου ενδιαφέρον.

Τα υπόλοιπα θα τα κρίνουν οι συνταξιδιώτες μας.. ως ανορθόγραφος ( κυρίως όταν βιάζομαι) χαιρετώ και υπόσχομαι επιπλέον σχόλιο κυρίως γιά την διαφορά των χρόνων ταφής και τα επακόλουθα στον Τύμβο.

Katinaki Katina είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο σου , πράγματι οι Αγιοι παρομοιάζουν τους αρχαίους ήρωες και η συμπεριφορά μας είναι ίδια με τους αρχαίους. Σε στιγμές κρίσης φυγαδεύουμε από τα χέρια των βαρβάρων τα ιερά και όσια .
Π.Χ. Στην Μητρόπολη Αθηνών είναι τό λείψανο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως φονευθέντος από τους Τούρκους,
Τα οστά Αγίων εχουν φυγαδευθή από όλη την Ανατολή, το ίδιο και με τις ιερές εικόνες!

Μέχρι και την Ιταλία .

Katinaki Katina είπε...
ΑΧΙΛΛΕΑΣ-ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ
Ίσως καί ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΗΦΑΙΣΤΙΟΝΑΣ
Καλή συνέχεια.......


Καλή Ηρωική συνέχεια !

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΩΤΟ ΣΤΟ ΑMPHIPOLINEWS.BLOGSPOT.GR
"ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΘΑΝΟ ΤΟΙΧΟ ΣΦΡΑΓΙΣΗΣ"

ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΡΕΛΛΟΣ?

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ..."ΑΚΟΥΩ ΦΩΝΕΣ" ???
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ

ΔημήτρηςΑ είπε...

@PM
Η φωτογραφία στο Πρώτο Θέμα είναι καρέ από το βίντεο του ΥΠΠΟ στο 1:06 λεπτό.
Φαίνεται όντως να υπάρχει κάποιο ανάγλυφο μοτίβο που αν ζουμάρει κανείς μοιάζει είτε με ανθρώπινες μορφές είτε με κάποιο είδος συμβόλων.
Ενδιαφέρουσα παρατήρηση όντως.

Unknown είπε...

@ PM
αν θυμάμαι καλά έχει αναφερθεί ξανά αυτό που λες στα σχόλια και κάποιος απάντησε ότι αυτό που φαίνεται είναι μια σκουριασμένη δοκός στήριξης.

Unknown είπε...

@PM

Δεν είσαι τρελός, φαίνεται το ίδιο και στο βίντεο

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ ΔημητρηςΑ

Ευχαριστω, ησυχασα καπως (οχι τελειως)

@Νιοβη Β

Αυτος ο καποιος ειδε δοκο στηριξης,
Εσεις τι βλεπετε???

ΖΗΝΩΝ είπε...

Καλημέρα σε όλους!
Να συγχαρώ ακόμα μια φορά τον Εμπεδότιμο για την νηφάλια και εμπεριστατωμένη ανάλυσή του.
Σας παραθέτω τον σύνδεσμο του πολύ καλού Λευκώματος για τις Αιγές, της Αγγελικής Κοτταρίδη:
http://www.latsis-foundation.org/megazine/publish/ebook.php?book=74&preloader=1
με την ευχή να υπάρξει σε εύλογο χρόνο κάτι αντίστοιχο και για τα ευρήματα της Αμφίπολης...

Unknown είπε...

κάτι που δεν καταλαβαίνω τί ειναι αλλά πιστεύω ότι αν ήταν κάτι που αποτελεί εύρημα είτε θα είχε ανακοινωθεί είτε αν δεν είχε ανακοινωθεί θα είχε καλυφθεί και στο βίντεο και στις φωτογραφίες.

Zibi είπε...

@PM

Μάλλον έχεις δίκιο. Προσπάθησα, πρόχειρα, να παγώσω την εικόνα από το βίντεο, να την αποθηκεύσω και να την μεγεθύνω.

http://postimg.org/image/6jmrnvoqx/

virgi είπε...

@Νιόβη Β.
Αν κατάλαβα καλά είναι Ετρουσκικοί.
Και ναι υπάρχουν πολλές ομοιότητες.
Δες τα τελικά αυτά που είχα δείξει και στην εκπομπή στο Zougla.gr
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω ότι ο διάδρομος που έχουμε βρεί με τον κυρίως τάφο συνδέονται κατ΄ εκτίμηση βάση της υποτιθέμενης πόρτας 96εκ. που τώρα δεν υφίσταται πλέον.Και ήταν εκτίμηση, γιατί μέχρι το L1 πού είναι το μεγάλο σχήμα η σεισμική τομογραφία δεν δείχνει κανένα ίχνος.Ούτε για αυτόν τον διάδρομο που ανακαλύφθηκε ούτε για την σύνδεση του με το L1.

virgi είπε...

@Νιοβη συνέχεια
http://www.image-share.com/ijpg-2741-234.html
http://www.image-share.com/ijpg-2741-235.html
http://www.image-share.com/ijpg-2741-236.html

Unknown είπε...

Virgi
ναι, φυσικα το είδα στο ζούγκλα και πραγματικα σας θαύμασα :)
θυμαμαι και ενα σχεδιο που ειχες δειξει που πηγαινε προς τα κατω οπως στην πυραμιδα της Αιγυπτου..

ασχετα αν δεν επιβεβαιωθηκε με την υποτιθεμενη πορτα, εχουμε ακομα να δουμε τι θα δειξει και η ανασκαφη παρακατω..

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@NIOBH

Δεν ξερω την ηλικια σου αγαπητη μου Νιοβη , αλλα μου φαινεται οτι πιστευεις ΑΠΟΛΥΤΑ οτι ανακοινωνεται και δεν πιστευεις οτι δεν ανακοινωνεται.

Εγω μαλλον ειμαι μεγαλυτερος και πιστεω οτι ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ δεν μας δειχνουν τους πλαινους τοιχους του δευτερου θαλαμου.

Μηπως οι παραστασεις φανερωνουν και τον νεκρο???

Μηπως μας δουλευουν και λιγακι?

virgi είπε...

αυτό που φαίνεται στον πλαϊνό τοίχο είναι κοιλοδοκός. Αυτά που βλέπεται ως σχέδια είναι από το σίδερο.

Mosquito Killers clothing είπε...

Κοιλοδοκός 100%

Unknown είπε...

Εγώ να ρωτήσω κάτι απλό... Σε περίπτωση που δεν βρεθεί δάπεδο σφραγισης σημαίνει ότι τελειώνει η ανασκαφή??? Προφανώς δεν πρέπει να ψάξουν κάθε σημείο του τυμβου??? Αυτό δεν λέει η λογική???

Unknown είπε...

PM
δεν ξερω αν μας δουλευουν ή οχι και τι σχεση εχει η ηλικια μου, αυτο που ειπα αν ξαναδιαβασεις το σχολιο μου ειναι οτι αυτο που λες ειχε αναφερθει ξανα σε προηγουμενο σχολιο και καποιοι απαντησαν οτι ειναι σκουριασμενη δοκος. Δεν υιοθετω καμια αποψη, απλα παραθετω προηγουμενο σχολιο και δεν ημουν επιθετικη. Απ΄ ο,τι θυμαμαι στο σχολιο ειχε απαντησει καποιος που ασχολειται με φωτογραφια οποτε προσωπικα σκεφτηκα οτι μαλλον θα εχει δικιο και θα βλεπει καλυτερα ξεροντας πως να ζουμαρει στις φωτογραφιες κτλ.

Lary είπε...

@PM
Απο την στιγμη που το σκιτσο γραφει ημερομηνια 8/2014 και βεβαια μας δουλευουν.Το θεμα ειναι που εχει φτασει η ανασκαφη μεχρι τωρα και γιατι δεν μας λενε την αληθεια..
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_468.html

Ανώνυμος είπε...

Ισχύει άραγε ο παρακάτω διαπίστωση:

Από τα σκίτσα που έδωσε χτες στην δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται καθαρά η ημερομηνία σχεδίασής τους, που είναι 8/2014.
Η ημερομηνία αποδεικνύει ότι το κεφάλι και τα φτερά των Σφιγγών ήταν γνωστά στην ανασκαφική ομάδα από τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ.
Γεννιούνται, λοιπόν, τα ακόλουθα ερωτήματα:
α. Γιατί επέλεξαν να τα εμφανίσουν τρεις μήνες μετά;
β. Μήπως τα ευρήματα αυτά βρέθηκαν στον πρώτο θάλαμο του Τύμβου ή και ακόμα πιο μπροστά (στα σκαλοπάτια μπροστά από τις Σφίγγες) και όχι στον τρίτο θάλαμο;
γ. Αν ισχύει το β, για πιο λόγο δόθηκε στη δημοσιότητα η πληροφορία για εύρεσή τους στον τρίτο θάλαμο;
δ. Που πραγματικά βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ανασκαφή;

Planet είπε...

Lary, υπάρχει και η πιο απλη εξήγηση πως τα σχεδιαγραμματα ανανεώνονται, αντι να δημιουργούνται κάθε φορά από την αρχή.

virgi είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον planet

Lary είπε...

@Planet
Συμφωνω οτι μπορει να ανανεωνονται. Καλο θα ηταν να μην υπαρχει η ημερομηνια κατω δεξια ωστε να μην μας βαζουν σε σκεψεις.

Psylost είπε...

Είναι δυνατόν ποτέ μια ξενόδουλη, ανθελληνική κυβέρνηση να πράττει προς ώφελος του τόπου; Τι σας κάνει να πιστεύετε οτι οι ίδιοι που έχουν χαρίσει το αιγαίο, την Κύπρο, την Θράκη, οι ίδιοι που διαλύουν συστηματικά και μεθοδικά την Ελληνική κοινωνία και ξεπουλάνε τον πλούτο μας, οι ίδιοι που χτυπάνε οτιδήποτε μας κάνει περήφανους ιστορικά, ξαφνικά να λειτουργήσουν διαφορετικά; Το μνημείο έχει συληθεί από πέρυσι που ανακαλύφθηκε! Όποια σημαντικά στοιχεία ως προς τον ενταφιασμένο (αν υπάρχει) θα βρίσκονται ήδη σε λέσχες. Ξυπνάτε γραικοί!

Enalios είπε...

@virgi

Επειδή έχεις ασχοληθεί πολυ με την κάτοψη της τομογραφίας και έχεις παράξει κάτι πολυ καλό θα μπορούσες να μας πεις πόση απόσταση χωρίζει το τέλος του τρίτου θαλάμου από το μεγάλο χώρο που έχεις σχεδιάσει.

Επίσης η θεωρία σου (1) κάνει νόημα. θα ήταν δεξί χέρι Στρυμόνας αριστερό χέρι Αμφίπολη και πόδια θάλασσα. Ωραίο...

virgi είπε...

@Enalios
Δες εδώ
περίπου 7μ
http://www.image-share.com/ijpg-2741-234.html

Unknown είπε...

Ας ακουσουμε την ίδια την κυρία Περιστέρη

http://www.zougla.gr/greece/article/i-anaskafi-sinexizete

PAIANAS είπε...

@psylost
Φίλε πάρτο αλλιώς και γράψε αλλιώς...Όλοι έχουμε πολιτική σκέψη και άποψη, αλλά εδώ συζητάμε και αναζητούμε άλλα πράγματα, υπεράνω μικροκομματικών συμφερόντων και πολιτικής ..

plapoutas είπε...

Για όλη αυτή τη συνωμοσιολογία φταίει, εκτός απ'τις γνωστές ψυχοπνευματικής φύσεως αιτίες, το Υπουργείο και η ανασκαφική ομάδα.
Μέση οδός δεν υπάρχει στη δημοσιότητα.Εφόσο επέλεξαν να κάνουν την ανασκαφή θέαμα, και καλώς το επέλεξαν γιατί είναι συναρπαστικό και επιμορφωτικό, δεν έχει νόημα να αποκρύπτουν πληροφορίες και δεδομένα. Γιατί έλεγε κατηγορηματικά η Περιστέρη ότι δεν έχει συληθεί ο τάφος παρότι όλα έδειχναν ανθρώπινη παρέμβαση;Να μας πει γιατί το έλεγε.Να μοιραστεί μαζί μας τα επιστημονικά δεδομένα που την οδήγησαν να εκτιμήσει κόντρα στα ευρήματα.
Αρχαιολόγοι καθήστε καλά γιατί μας έχετε χαλάσει τα μυαλά με την επιλεκτική πληροφόρηση.Καθήστε καλά λέμε

Unknown είπε...

Καλημέρα σε όλους,
Συγχαρητήρια Εμπεδότιμε για το εξαιρετικό άρθρο και Konstantinos Kairis για τις πληροφορίες.
Επιτρέψτε μου μια απορία - συλλογισμό.
Τα χέρια των Καρυάτιδων δεν έχουν ακόμα βρεθεί... είναι θαμμένα πιο βαθιά στον 3ο θάλαμο?
Επίσης, αν η τομή που ανασκάπτουν είναι στο κέντρο του θαλάμου, υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί μαρμάρινη σκάλα περιφερειακά των τοίχων που να οδηγεί στο κατώτερο επίπεδο?
Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

@ Poly Katri

Απλά υπενθυμίζω ότι στο Δελτίο Τύπου της 21/9/2014 υπάρχει αναφορά ότι έχουν βρεθεί τμήματα των χεριών των Καρυάτιδων:

"...Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. (Φωτο 6, σχέδιο). Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους. ...."

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58512

Unknown είπε...

@Ο/Η Τώνης Μαρτίνης είπε...
«Κατά τα λοιπά, να λογιστεί κι άλλη άποψη, μήπως υπάρχει κι άλλη δίοδος - είσοδος, από άλλη πλευρά, προς τον νεκρικό θάλαμο, εντυπωσιακότερη και σε πιο χαμηλό επίπεδο; Υπάρχει τέτοια περίπτωση άραγε;»

Αυτή θα έλεγα ότι θα είναι η μοναδική ελπίδα για όσους θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν…:

Η γεωμελέτη του Παπαθεοδώρου. (και όχι αυτή του Πολυμενάκου που σκορπίζει λίθινες κατασκευές σε όλο τον τύμβο από τους τάφους της εποχής του σιδήρου και που μαζί της ποτέ δεν ασχολήθηκε η Περιστέρη.)

Σύμφωνα με τις απεικονίσεις (εάν είναι σωστές) το γεωραντάρ της μελέτης αυτής κατέγραψε, ένα κενό χώρου που βρίσκεται στον φυσικό λόφο και όχι στον τεχνητό που γίνεται η ανασκαφή τώρα. Τις φωτογραφίες τις έχουμε δει όλοι.
Ο φυσικός λόφος που προϋπήρχε του τέταρτου αιώνα και που σε αυτόν έγιναν και άλλες ταφές, βρίσκεται κάτω από τον τεχνητό λόφο, κοντά στο επίκεντρο του τύμβου

Δεν βρίσκεται κοντά στον ταφικό διάδρομο αφού το απέκλεισε η Περιστέρη δηλώνοντας ότι η γεωμελέτη δεν έγινε στο σημείο που ψάχνουμε τώρα λόγω της ύπαρξης των μπάζων Λαζαρίδη αλλά βρίσκεται όμως στην ίδια ευθεία και στο ίδιο βάθος με τον τρίτο θάλαμο (8 μέτρα).

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ότι υπάρχει ένας μεγάλος κενός χώρος εκεί κάτω. Ο κενός χώρος αυτός μπορεί να είναι ένας φυσικός χώρος είτε σπήλαιο, είτε κάτι άλλο ,φαινόμενο πάντως όχι συνηθισμένο για ένα λόφο.

Εφόσον ο βόρειος τοίχος του τρίτου θαλάμου πέφτει σε βράχο, και σε αδιέξοδο, κάθετο και οριζόντιο η μόνη υπόθεση που θα μπορούσε να κάνει κάποιος είναι εξής…
Μια δίδυμη είσοδος, η απλά διαφορετική, με παρόμοια χαρακτηριστικά που βρίσκεται σε άλλο σημείο του τύμβου και που δεν έχει βρεθεί ακόμη, και που θα οδηγεί σε αυτόν τον κενό χώρο. Έτσι θα εξηγούνταν και η πλήρη απουσία ευρημάτων από τον τρίτο θάλαμο.

Για εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν βέβαια…και εγώ δεν είμαι ανάμεσα σε αυτούς..

Ανώνυμος είπε...

@virgi
Τώρα διάβασα τα σχόλιά σου.. δε θα το πιστέψεις αλλά από το πρωί ασχολούμαι ακριβώς με το ίδιο θέμα! Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις περιγραφές των σχεδίων του Δεινοκράτη και όχι μόνο(Μνημείο Αλεξάνδρου, νεκρική πυρά , αρμάμαξα)....Πάντως και χωροταξικά δεν έχει απομακρυνθεί και πολύ. Και τα δύο "βλέπουν" κατά κάποιο τρόπο στο Στρυμονικό κόλπο.
Ο Δεινοκράτης έχει την αξιοζήλευτη ΤΥΧΗ ( ή ΑΤΥΧΙΑ?) να είναι ο αρχιτέκτονας που θα μείνει στην ΙΣΤΟΡΙΑ ως ο κατασκευαστής του τάφου του ΜΑ. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ:
Θα πρέπει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει κάτι αντάξιο του ΜΑ , που θα αντικατοπτρίζει το ΜΕΓΑΛΕΙΟ του ανδρός και ταυτόχρονα να είναι ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΟ και ΜΥΣΤΙΚΟ. Κανείς δε θα πρέπει να μάθει γι αυτό. Ας αναλογιστούμε λίγο την ανθρώπινη πλευρά του καλλιτέχνη. Είναι θεμιτό και ανθρώπινο να θέλει να διαλαλήσει στα πέρατα του κόσμου το δημιούργημά του. Να «κλέψει» και αυτός λίγο από τη δόξα του ΜΑ. Αλλά δεν μπορεί.
Άραγε άντεξε μέχρι τέλους το φορτίο αυτό?

ΥΓ.Και κάτι που ίσως φανεί άσχετο με τα παραπάνω……. Οι πέτρες (πωρόλιθοι?) που είναι εσωτερικά της μαρμάρινης επένδυσης της περιμέτρου, θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από "γκρέμισμα των τειχών" της Αμφίπολης? Πάντως σε φωτογραφίες που βρήκα το «μοτίβο» της μαρμάρινης επένδυσης είναι παρόμοιο με των τειχών της Αμφίπολης.

ΔημήτρηςΑ είπε...

Όποιος και να είναι ο λόγος που οι πληροφορίες για τον τρίτο θάλαμο δίνονται με το σταγονόμετρο, δεν παύει να είναι πρόκληση για το μυαλό να προσπαθείς να συνδέσεις λογικά τα κομμάτια του παζλ.
Για παράδειγμα, αυτή η φωτογραφία http://www.yppo.gr/images/l_15243.jpg που δημοσιεύτηκε στις 21/8 δείχνει το βόρειο μέρος του κατωφλιού της μαρμάρινης θύρας. Αν δεν κάνω λάθος αυτό σημαίνει ότι έχει τραβηχτεί μέσα από τον τρίτο θάλαμο. Και αυτός που την τράβηξε πατάει πάνω στο χώμα που σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα θα πρέπει σήμερα να έχει σκαφτεί κατά μισό ακόμα μέτρο. Λόγος για σκαλοπάτια δεν έχει γίνει ακόμα. Άρα να υποθέσουμε ότι ανοίγοντας την πύλη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα "γκρεμό" ύψους 1,5 μέτρου;

PAIANAS είπε...

Ναι @ΔημήτρηΑ
Αυτό καταλαβαίνουμε όλοι.

@virgi + @Eρασιτέχνη
Υπάρχει κι αυτό το θέμα με τη Σουβαλτζή στην όαση ..
Κι εκεί το μνημείο/τάφος ήταν τεράστιο κι εκεί η αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι υπήρχε χαμηλότερο επίπεδο (που δεν της επέτρεψαν να ανασκάψει)κι εκεί μιλάει για τον τάφο του Μεγάλου ..
Όμως ο Δεινοκράτης δεν μπορεί να έφτιαχνε 2-3 μεγαλειώδεις τάφους,να είχε ''έγκριση'' για τόσα έξοδα, ώστε να προετοιμάσει τάφους σε διαφορετικές τοποθεσίες...
Στο θέμα Αμφίπολη, η γνώμη μου είναι (ξαναγράφτηκε νωρίτερα από άλλο συνομιλητή), ότι ο τάφος αυτός δεν τελείωσε ποτέ....εξ ου και μετά το ψηφιδωτό, ο φτωχός (και ουδόλως ταιριαστός με τη λαμπρότητα του μνημείου) πωρόλιθος στο νεκρικό θάλαμο.

GreenGatos είπε...

@ Εμπεδότιμος

Δεν έχω καμία διάθεση ούτε να παρεισφρήσω στο blog σου, ούτε να του αλλοιώσω την εικόνα.
Πιστεύω πως ως ένα σύνολο ανθρώπων που εντελώς αφιλοκερδώς επεξεργάζονται τα τεκταινόμενα της ανασκαφής, ο ρόλος μας είναι αυτός της ΣΟΒΑΡΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ.

Εσύ ο ίδιος αγαπητέ Εμπεδότιμε δηλώνεις "ερευνητής". Βασικό στοιχείο του ερευνητή είναι η ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ αμφισβήτηση. Αλλιώς δεν μπορεί κάποιος να θεωρεί τον εαυτό του ερευνητή. Μπορείς να είσαι bloger, δημοσιογράφος, Γραφείο Τύπου, PR!
Αλλά για να είσαι ερευνητής πρέπει να αμφισβητείς. Διαφορετικά δεν υπάρχει και ο βασικός λόγος της "έρευνας".

Τα στοιχεία που δίνουν οι ανασκαφείς είναι ναι μεν τα ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, αλλά δεν είναι φυσικά και όλη η αλήθεια. Πόσο μάλλον όταν ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ γίνεται ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ στοιχείων και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ παιχνίδι.

Ούτε επίσης έχω καμιά διάθεση να διαβάλλω την ανασκαφική ομάδα κάνοντας αβάσιμη (κακόπιστη) ΚΡΙΤΙΚΗ. Ούτε φυσικά όμως θα κάνω τον κόλακα και τον μακάκα όταν προφανώς υποτιμούν την νοημοσύνη μου.
Και για να τελειώνουμε με το "1584" και το "Μέτρο του Δεινοκράτη" δείξτε μου ΜΙΑ επιστημονική δημοσίευση που να αποδεικνύει ότι υπάρχει κάτι τέτοιο και μετά εγώ θα παραδεχτώ πως το "1584" είναι η περίτρανη απόδειξη που ταυτοποιεί το μνημείο.
Αν όμως κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, τότε κάτι δεν πάει καλά...

Προσωπικά πιστεύω πως προσέφερα το ελάχιστο λιθαράκι μου σε αυτό το blog και ευχαριστώ τον χρήστη MG για την στήριξη του.

Από τα στοιχεία που η ανασκαφέας δημοσίευσε και εκείνα που ΔΕΝ δημοσίευσε, με καλή παρατήρηση βγαίνουν αβίαστα πάρα πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία όμως ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ θα προκαλέσουν πολυεπίπεδες αμφισβητήσεις.

Αν θεωρείς πως θα έκαναν κακό στην εικόνα του blog σου και πιθανώς να κρίνεις πως καλό θα ήταν να μην δημοσιευτούν εδώ μέσα, είναι δικαίωμά σου.
Είσαι ο οικοδεσπότης και αυτό είναι ΤΟ ΜΟΝΟ που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί...

Psylost είπε...

@paianas

Κρίμα, θα σας λυθούνε πολλές απορίες για τα "περίεργα" του θέματος αμα σκεφτείτε με γνώμωνα την πολιτική κατάσταση και τις διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες!

Τι νομίζετε πως είναι οι μεγάλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που αλλάζουν γεωπολιτικές σταθερές και τοπικά επιρρεάζουν συνειδήσεις; Ακίνδυνο χόμπι;

Καθίστε εσείς τώρα να ψάχνετε εξηγήσεις για το που πήγε το θύρωμα που προυπήρχε, τι απέγιναν οι γεωολογικές μελέτες που δείχνουν και άλλους χώρους, πως ήξερε η Περιστέρη απο την αρχή που θα βρεί το κεφάλι της σφίγγας και γιατί το σκίτσο είχε ημερομηνία στον Αύγουστο!

Εδώ αρχαιολόγοι στο εξωτερικό γράφαν στο blog τους βδομάδες πριν για "τεκτονικά σύμβολα" επιγραφέςκτλ κτλ!

Θα έπρεπε να είστε ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ!

Enalios είπε...

@virgi

Ευχαριστώ, μικρή απόσταση, ακόμα και να μην βρεθεί δίοδος από τον τρίτο θάλαμο αξίζει να το προσπαθήσουν. Ίσως και η ανάμιξη των μηχανικών της Εγνατίας να έχει σχέση με αυτή τη προετοιμασία.

Βέβαια προϋπόθεση ειναι η ερμηνεία της τομογραφίας να επαληθεύεται.

PAIANAS είπε...

Αγαπητέ @Psylost
Ο καθένας μας μπορεί να πιστεύει και να ισχυρίζεται ότι θέλει.
Αν εσείς πιστεύετε ότι ο κάθε Σαμαράς, δεν θα ήθελε να συνδέσει το όνομά του και την πρωθυπουργία του, με μια τέτοια ανακάλυψη-αποκάλυψη (που θ'αλλάξει/ανατρέψει πολλά και στην Αρχαιολογία και στην πολιτική και στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος)είναι δικαίωμά σας να το πιστεύετε.
Χωρίς αποδείξεις όμως και με συνομωσιολογικά σενάρια ισχύει το ''με τα λόγια, χτίζεις ανώγεια και κατώγεια''.

Unknown είπε...

...Στις σύντομες δηλωσεις της στους ρεπορτερς ,η Περιστερη επανεπιβεβαίωσε τις αναλύσεις της στην αρχική εισήγηση της ,με το ίδιο σταθερό και άνετο ύφος που εντοπίσαμε εχθές.δειτε τα στο zougla.gr

Unknown είπε...

virgi είπε...

""""...2)Ευγενία Κούκουρα: Μπορεί και η καλύτερη γνώστης της ιστορίας και μυθολογίας της Ελλάδας με διαφορά από τον επόμενο. Η Ευγενία Κούκουρα (επίσημη διερμηνέας και ξεναγός του Ελληνικού κράτους) κάνει ανάλυση πάνω στην Ομήρου Ιλιάδα : http://www.youtube.com/watch?v=oUiX9kUIBU4 .Σε ένα σημείο λέει: όπου είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας είναι και ο Αλέξανδρος. Όπου είναι θαμμένος ο Αλέξανδρος είναι ο Ηφαιστίωνας....."""

αγαπητή /έ ...
ευχαριστώ γιά το Link, σπουδαία η Κα Κούκουρα . έστειλα σαν Link / video στον καλό μου καθηγητή Gregory Nagy ,..Harvard / Hellenistic Studies.
Διασκεδαστικό ,ενημερωτικό. Εμαθα πχ γιάτην καταγωγή των Κούρδων από την Εβοια , οπως και την καταγωγή της άρχουσας τάξης της Περσίας ...από τον Περσία και βέβαια ωραία η επιβεβαίωση από τα χείλη της για την Ομηρική διάθεση του Αλεξάνδρου, την ταύτησή του με τον Αχιλλέα , την ταφή/ πυρά του Ηφαιστίωνα . Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι ο Αρριανός ηταν Ελλην ( απο Καπαδοκίαστην Ανατολή) εαν θυμάμε σωστά, βέβαια αξιωματούχος και αξιωματικός της Ρώμης όμως Ελλην οπως οι πλείστοι λόγιοι των Ρωμαίων.
Εγραψε και σκεφτόνταν στα Ελληνικά !

Ηφαιστίων και Αλέξανδρος... ελπίζω !

ΚΛΕΟΣ ΑΦΘΗΤΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΗΡΩΩΝ !!

ΔημήτρηςΑ είπε...

Αγαπητέ Psylost
Υπάρχουν πιστεύω αρκετά blogs και sites όπου μπορείς να γράψεις και να εκτονώσεις το θυμό σου.
Οι περισσότεροι που συμμετέχουμε εδώ μέσα απολαμβάνουμε αυτήν ακριβώς τη νηφάλια διαδικασία ανταλλαγής ιδεών, πληροφοριών και επιχειρημάτων γύρω από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παγκόσμιας εμβέλειας ανακάλυψη που είχαμε την τύχη να γίνει στη δική μας εποχή.
Προσωπικά ακόμα και οι θεωρίες σου να ισχύουν, ακόμα και αν είναι άδειο το μνημείο, εγώ μόνο κερδισμένος νοιώθω ότι είμαι συμμετέχοντας.

Unknown είπε...

@george,
Γιωργη,
, η Dorothy,h Koukora,o Μαυρογιάννης,η virgi, αρχίζουν και μιλούν για Ηφαιστιωνα (και Αλεξανδρο )
ακολουθώντας μας.
προβλέπω κι άλλους σε λίγο.
Εγω προσωπικά επιμένω και οδηγούμαι και απο την πολυ αρχική φήμη της επιγραφής περί Ηφαιστιωνος που δικαιολογειται και συμπερασματικά απο τα ιστορικά κα ανασκαφικά μετα-αναλυτικά δεδομένα.
Η Περιστερη ,αυτη η Πυθία,μιλάει για ΜΕΓΑ Στρατηγό...
Σε περιμενω να τοποθετηθείς.Αργησες.....

Unknown είπε...

@virgi,
Κυριολεκτικά με αντιγραφείς στην εμμονή του Δεινοκρατη κυρίως ως προς την λάξευση του βράχου.τα αναφέρω στο post μου στις 24/9 .Εννοειται οτι ταυτιζόμαστε.Τωρα πλέον ειμαςτε και ομονοούντες και για Ηφαιστιωνα.Νομιζω οτι θα επιβεβαιωθούμε.τολμω ,με πολυ φόβο ομως, να μιλήσω για δίδυμο με Αλεξ ως δεύτερη πιθανότητα...

Unknown είπε...

Ο/Η virgi είπε..., κάτι ακόμη αγαπητή/έ,η αναφορά της Κας Κούκουρας στους υπερβορείους και στο έθιμο της Santa Lucia με αρχή στην αρχαία Δήλομέσω Σικελιας είανι συναρπαστικό .
θα ενημερώσω φίλους και συνγγενείς Σουηδούς. Θα ηθελα να γνωρίσω την Κα Κούκουρα και να ακολουθήσω διαλέξεις της .
ευχαριστώ ξανά !

Unknown είπε...

Εβδομο Δημοτικό Ελευθερίου,

Σας είναι εύκολο να δείτε με το πρόγραμμα αυτό τι φωτισμός χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη αυτών των φωτογραφιών;

http://www.yppo.gr/images/l_15179.jpg

http://www.yppo.gr/images/l_15181.jpg

http://www.yppo.gr/images/l_15182.jpg


george είπε...

@Embedotimos, Apostolos Gouzis, Konstantinos Kairis

My dear friends thank you, you and your views mean a lot to me.

I'm thinking through all this torrent of news, trying to fit all pieces of the puzzle together. I'm in the process of revising my hypothesis at the margins, given the latest input (just "visual" though). I no longer trust the "when, where exactly how" the findings were uncovered, as announced by anyone in the ministry, or the team at Kasta Hill. I only look at the evidence as "shown", not "told". I'm sorry Embedotime for my mistrust of them, I know you highly respect them, but I can no longer take their word at 100%.

kiki είπε...

Καλησπέρα σε όλη την παρέα είναι η πρώτη φορά που γράφω αν και παρακολουθώ αυτά που γράφει ο Εμπεδότιμος μήνες τώρα όπως και τα σχόλια των φίλων. Έχω μία απορία και αν γνωρίζει κάποιος παρακαλώ ας μου απαντήσει. Στη γεωφυσική έρευνα που έκανε ο Πολυμενάκος το 1998-99 το μηχάνημα του χρησιμοποίησε μέχρι τι βάθος έφτανε; Γιατί γνωρίζω καλά από το 2012 ότι η Περιστέρη έψαχνε σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο να βρει γεωραντάρ που να καλύπτει μεγάλο βάθος μιας και ένα από τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει εκτός του μεγάλου ύψους του τύμβου ήταν το γεγονός ότι πάνω σε αυτόν υπάρχουν τάφοι τόσο της εποχής του σιδήρου και αν θυμάμαι καλά και ρωμαϊκής εποχής με αποτέλεσμα όποια απόπειρα σκαναρίσματος μέχρι τότε να σκοντάφτει σε αυτούς τους τάφους. Ο Παππαθεοδώρου αν δεν κάνω λάθος έκανε το σκανάρισμα το 2013.

Βίκυ είπε...

PAIANAS,
Ως προς την θραυση των φτερων αλλα και για αλλες σημαντικες φθορες οπως τα προσωπα και χερια των καρυατιδων η την θυρα πιθανοτερη εκδοχη θεωρω τους σεισμους. Μην ξεχνουμε στο προσφατο παρελθον τον σεισμο του 78 στην θεσσαλονικη και το 32 στην Ιερισσο.Στους 23 αιωνες που εχουν λοιπον παρελθει φαντασου την καταπονηση που εχει δεχτει η ολη κατασκευη δεδομενου οτι βρισκετε σε μια απο τις ποιο σεισμογενεις περιοχες του πλανητη.Συνεπως τα φτερα ευτακτως ερριμμενα αποτεθηκαν(αν δεχτουμε το τελετουργικο )και εσπασαν συν τω χρονω.
Επισης απαντωντας και στον Andreas72(10:20) ο ταφος αποπερατωθηκε αφ ης στιγμης κατασκευαστηκε ο περιβολος και σκεπαστηκε η ολη κατασκευη με χωμα.Πρωτα φτιαχτηκε ο κυριως ταφος η το πιθανοτερο διαμορφωθηκε το βραχωδες σπηλαιο απο μεσα και μετα δημιουργηθηκαν οι αλλοι χωροι και ο περιβολος.
PM και μονο η εγγυτητα στο δαπεδο αποκλειει την υπαρξη ζωφορου.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ είπε...

Παντως για το ψηφιδωτό, νομιζω οτι η φθορα στο μοναδικο σημειο οπου δεν υπαρχουν προσωπα ή κατι αναλογο, δεν εγινε τυχαια. Ισως καποιοι τυμβωρύχοι αποθαρρυμενοι απο την υπαρξη μονο των ηδη γνωστων θαλαμων, να θελησαν να ελέγξουν την υπαρξη κρυφου υπογειου χωρου (οτι κανει τωρα η κ. Περιστερη στον τριτο θαλαμο) κατω απο το ψηφιδωτο. Δεν μπορει να αποκλειστει οι τυμβωρυχοι να γνωριζαν τη σημασια της απεικονισης και ειτε για ενδειξη σεβασμου ειτε φοβου διαπραξης ιεροσυλιας, να επελεξαν την πιο "ανωδυνη" περιοχη του ψηφιδωτου.

virgi είπε...

@Kyriacos Antoniades

Όσα μυθια τόση αλήθεια ο τίτλος της εκπομπής που επιμελείται.Εδώ είναι το αρχείο
http://www.egnatia.tv/node/274

Επίσης στο you tube θα βρείς επίσης πολλές άλλες εκπομπές που συμμετέχει,άλλες δικές της και με αγγλικούς υπότιτλους,διαλέξεις,συνεντεύξεις...

@Konstantinos Kairis

Εγώ για τον Αλέξανδρο είμαι σίγουρη τα του Ηφαιστίωνα προέκηψαν και μου φαίνονται λογικά.
Το θυμάμαι το σχόλιο σου .
Να ξέρεις όμως δεν σε αντέγραψα.Εγώ μόνο την σεισμική απεικόνιση μελέτησα και τις πηγές που ανέφερα στο παραπάνω σχόλιο.Αν προέκυψαν παρόμειες εκτιμήσεις καλοδεχούμενες.:)
Να είσαι καλά.Κράτα γερά και μη δίνεις αίμα.:)))




giannis_ είπε...

Τη βάψαμε! Αφού ανακάτεψαν την εγνατία οδό θα βάλουν διόδια σε κάθε θάλαμο.

Andreas72 είπε...

Θεανώ, σε ευχαριστώ για την απάντηση σου (29 Οκτωβρίου 2014 - 11:58 π.μ.).
Ελπίζω και εγώ να υπάρχει συνέχεια στις ανασκαφές και η κατασκευή του τάφου να ολοκληρώθηκε. Η τελευταία δήλωση του υπουργείου όμως, μου έδωσε την εντύπωση, πως οι αρχαιολόγοι βρίσκονται αυτή την στιγμή σε έναν θάλαμο χωρίς διακόσμηση (ψηφιδωτά, αγάλματα κτλ.). Λέω μου έδωσε την εντύπωση, γιατί δεν είμαι εκεί για να το πώ με σιγουριά.
Αυτό κάνει την θεωρία, ότι η κατασκευή του τάφου, δεν τελείωσε, περισσότερο πιστευτή.
Από την άλλη το δάπεδο του θαλάμου δεν έχει αποκαλυφθεί. Οπότε ελπίζουμε.
Γενικά πάντως ο τόνος των χθεσινών δηλώσεων με έκανε απαισιόδοξο. Δεν υπήρξε καμία δήλωση για το τί θα γίνει στην συνέχεια,αν από τον θάλαμο αυτόν δεν υπάρχει πρόσβαση σε άλλους χώρους του τύμβου. Θα συνεχίσουν σε άλλη μερία του τύμβου; Θα σταματήσουν τις ανασκαφές και θα προετοιμάσουν την πρόσβαση του τάφου για το κοινό;
Με βάση τις χθεσινές δηλώσεις, η δεύτερη περίπτωση είναι κατά την γνώμη μου η πιό πιθανή.
Μέχρι χθές υποστήριζα και εγώ την πολύ λογική θεωρία του Εμπεδοτιμου.
Τώρα περιμένω τις νέες δηλώσεις του υπουργείου και ελπίζω να κάνω λάθος στην εκτίμηση μου.
Και κάτι άλλο: Ναι, οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν είναι και οι καλύτεροι του κόσμου και η κρίση που περνάει η χώρα είναι σκληρή. Αλλά ας μην βλέπουμε πίσω από κάθε επίσημη δήλωση ενός υπουργείου κάποιο ψέμα ή κάποια προσπάθεια να μας παραπλανήσουν. Πιστεύω ότι οι ανθρώποι κάνουν έντιμα την δουλειά τους και τους ευχαριστώ για την συνεχή ενημέρωση, που στο κάτω κάτω δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν. Εγώ τουλάχιστον, δεν θυμάμαι στο παρελθόν να έχει γίνει τέτοια ενημέρωση για κάποια ανασκαφή.
Λάθη κάνουμε όλοι μας και οι υπέυθυνοι για την ανασκαφή δεν αποτελούν εξαίρεση.
Ευχαριστώ.

G είπε...

Ειναι παρακινδυνευμένο να βγαίνουν τέτοιες θεωρίες μέσα απο κάποιες λέξεις κάποιων ανακοινώσεων και απο κάποιες επιλεγμένες φωτογραφίες, χωρίς να έχουμε βρεθεί μέσα στην ανασκαφή. Όταν λέμε οτι

- Αν η ερμηνεία αυτή είναι σωστή τότε και η σφράγιση του τάφου έγινε αμέσως μετά την ταφή,

Πρέπει να ρωτήσουμε για ποια ταφή μιλάμε.. Γιατι μόλις βλέπει κανείς τα σκίτσα των σφιγγων, αντιλαμβάνεται οτι τα φτερά δεν έσπασαν για τελετουργικους λόγους αλλά για πρακτικούς. Επειδή τα φτερά προεξειχαν έξω απο το τόξο της καμάρας, και δεν ήταν δυνατόν να σφραγίσει ο πρόχειρος εξωτερικός τοίχος σφραγισης, δηλαδή να ακουμπήσει στην καμάρα. Πιθανόν να προεξειχαν και τα κεφάλια οπότε κόπηκαν και αυτά. Οτι κόπηκε πετάχτηκε μέσα στον λάκκο στον τελευταίο θάλαμο.

Δηλαδή αν υπάρχει καθόλου κάποια ταφή μπορεί να μην ειναι η πρώτη ταφή αλλά κάποια μεταγενέστερη. Αν δεν βρεθεί κάποια ταφή, τότε θα επαληθευτεί αυτό που αρχικά είχα υποθέσει, οτι το μνημείο σφραγίστηκε αργότερα για να εξαφανιστεί. Και στις δυο περιπτώσεις, ασφαλώς η πρώτη ταφή θα είχε συληθει, εκτός αν οι πρώτοι που συλησαν το μνημείο δεν ήταν και παρά πολύ καλοί..

virgi είπε...

@Εμπεδότιμε
και όλοι όσοι ενδιαφέρονται.
Ακούστε την διήγηση για τον χρησμούς τα σημάδια και την εξήγησή τους από τον Χαλδαίο μάντη Βελεφάντη στον Αλέξανδρο.
Ετσι ίσως μας βοηθήσει να εξηγήσουμε τον διαμελισμό των σφιγγών.

Σημείωση ότι οι μόνες σφίγγες που ξέρω να έχουν κορόνα η κάτι στο κεφάλι όπως οι δικές μας είναι από Μεσοποταμία.

Unknown είπε...

Χωρίς να είμαι ειδικός στη στατική μου φαίνεται πως είναι αρκετά δύσκολο να στηριχτεί (εν όψει και των μεγάλων φορτίων και του χώματος από επάνω) ένας πλινθόκτιστός οριζόντιος τοίχος σφράγισης (δάπεδο) κάτω από τον οποίο υπάρχει κενό και άρα συνέχεια της ανασκαφής. Από την άλλη δεν μπορώ να εξηγήσω τι νόημα είχε να τοποθετήσουν τον Λέοντα στη κορυφή του λόφου Καστά αν τελικά το μνημείο έμεινε ημιτελές, αν δηλαδή ο νεκρός για τον οποίο προοριζόταν δεν θάφτηκε ποτέ εκεί. Αυτό δε γιατί το Λιοντάρι νομίζω πως έχει και κάποια συμβολική αξία σε σχέση με τον νεκρό.Ενδεχομένως το λιοντάρι να κατασκευάστηκε πρώτα ή ταυτόχρονα με τον περίβολο και να μην είχαν τι να το κάνουν. Πάντως εξακολουθεί να μη μου φαίνεται λογικό να τοποθετήσεις ένα τόσο μεγάλο Λέοντα στην κορυφή του λόφου χωρίς να έχεις νεκρό.Ό,τι είναι λογικό όμως δεν είναι απαραίτητα και πραγματικό.

otinanai είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
otinanai είπε...

Οτι δεν μπορεί να εξηγηθεί με την λογική παραπέμπεται σε περίεργες τελετές σπασίματος φτερών, κόψιμο χεριών αποκεφαλισμό σφιγγών, με ολίγη ομίχλη μεταξύ ιδεατού νοητού φαντασίας κλπ.
Ακουστε το και τυπώστε το...
Η δεν υπάρχει κάνείς μέσα ή είναι του Κάσσανδρου και δεν θέλουν να το ανακοινώσουν καθώς ξεπάστρεψε ολη την βασιλική οικογένεια.
Νομίζω πως η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου μας προετοιμάζει για το τέλος των επεισοδίων.

Unknown είπε...

Ο καργακος στον άλφα είπε... ακόμα δεν έχουμε δει το παραμικρό και χρειάζονται 1 με 2 χρόνια και όχι βδομάδες ή μήνες για να τελειώσει η ανασκαφή...επίσης ο καργακος λέει ότι χαίρεται για την πιθανή ύπαρξη δαπέδου σφραγισης αλλά να κοιτάξουν και προς τα πάνω η ομάδα ανασκαφης για ευρήματα και καλύτερη ενημέρωση και όχι με το σταγονομετρο όπως έγινε εχθές... Από την άλλη Ο αντριου τσανγκ δήλωσε επίσης στον άλφα ότι πιθανόν να υπάρχει δάπεδο σφραγισης και να συνεχίζει προς τα κάτω όπου θα υπάρχουν τάφος ή τάφοι... Τον ρώτησαν και σχετικά με τα κομμάτια της σφιγγας κάποιο σχόλιο και είπε τα εξής... Οι σφιγγες μοιάζουν με τις σφιγγες στο σεραπειο την αναφορά αυτή την συνδέει με τον μέγα Αλέξανδρο όπως και το ότι ο γλυπτης μάλλον είναι ο λυσσιπος... Από ότι καταλαβαινουμε άρχισε να τα γυρίζει και ο Αμερικανός για τον μέγα στρατηλατη...

giannis_ είπε...

Το σεραπειο είναι μεταγενστερο 286πΧ

Zibi είπε...

Ίσως ένα αφελές ερώτημα αλλά δεν μπορώ να μην το κάνω!

Όπως επίσημα έχει ανακοινωθεί ο τρίτος θάλαμος (τέταρτος χώρος) έχει υποστεί καθίζηση. Μήπως αυτό έγινε επειδή, ακριβώς, κάτω από αυτόν υπάρχει το πρόθυρο του κυρίως τάφου;

Unknown είπε...

Είχα κάνει την ερώτηση το πρωϊ, την κάνω άλλη μία φορά μήπως και χάθηκε μέσα στα μηνύματα.

Από το χθεσινό ΔΤ.:
"4. Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου. "

Πως αποδεικνύεται δηλαδή ότι το βάθος του 3ου θαλάμου είναι 7,53 (μέτρηση μέχρι εκατοστό) μέσω της τομής ; σκάβουν σε ένα σημείο μέχρι να βρεθεί μια αλλαγή του είδους του εδάφους ; άλλου είδους χώμα πχ; πέτρα; θεμέλια; δάπεδο; Προσπαθώ να καταλάβω πως συσχετίζονται τα 7,53 ύψος θαλάμου και η "συνέχεια προς τα κάτω". Τι οριοθετεί το 7,53 και πως προκύπτει.

Andreas72 είπε...

@Βίκυ:
Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Γράφεις (29 Οκτωβρίου 2014 - 5:48 μ.μ.) ότι ο ταφος αποπερατωθηκε, κατασκευαστηκε ο περιβολος και σκεπαστηκε η ολη κατασκευη με χωμα.Πρωτα φτιαχτηκε ο κυριως ταφος η το πιθανοτερο διαμορφωθηκε το βραχωδες σπηλαιο απο μεσα και μετα δημιουργηθηκαν οι αλλοι χωροι και ο περιβολος.
Είναι πιθανό να έγινε έτσι και θα ήμουν της ίδιας άποψης αν ο τάφος κατασκεύαζονταν για κάποιον που ήδη είναι νεκρός. Αν την εντολή έδωσε ο ίδιος ο Μεγάλος Αλέξανδρος εν ζωή, γιατί να δημιουργηθεί πρώτα ο κυρίως τάφος και μετά τα άλλα; Πρόκειται για ένα τεράστιο μνημείο και οι κατασκευαστές μπορεί να πίστευαν, ότι έχουν πολλά χρόνια στην διάθεση τους, μιας και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν νεός και μάλον κανείς δεν υπολόγιζε τον πρόωρο θάνατο του.

Τώνης Μαρτίνης είπε...

Για δείτε, νομίζω πως κάπου μια συνέχεια δίνεται με μια άποψη που διατυπωσα το πρωι...

http://www.ipaper.gr/?p=51077

Βοριας είπε...

@planet

Θα προσπαθησω να σου απαντησω στις ερωτήσεις

- Γιατι αναβιωνει το εθιμο μετα από πολλα χρονια ?

Το 1994 βρεθηκαν τεσσαρεσ ακέφαλες σφιγγες και ένα ακεφαλο λιονταρι από την εποχη του Πτολεμαιου δηλ τα χρονια για τα οποια μιλουμε. Ο επικεφαλης της αιγυπτιακης αρχαιολογιας ητανε σιγοθροσ ότι δεν ητανε τυχαιο γεγονος ο αποκεφαλισμος

Επισης ο ιδιοσ Αλεξανδρος ειχε ζητησει ένα ταφικο μνημειο που να ξεπερναει τις πυραμίδες. Αυτό σημαινει γνωση ταν ταφιακων συνηθειων στην Αιγυπτο.

-΅Σχετιζονται με τους βασιλιαδες?

Εχουμε τις κάτωθι αναφορες

α)...Massimiliano Nuzzolo ενα άλλος συγγραφεας για το θεμα γραφει

...Four other heads come from the so-called ‘Eastern eld’G 7000, on the east side of Khufu’s pyramid, belonging to the most important members of the royal family

....
β) Picardo ...The proposition that the reserve heads relate to a
ba-concept will undoubtedly garner strong,immediate, and even violent skepticism from some readers. One tenet of the “democratization of the afterlife” model is that through most, if not all, of the Old Kingdom the king was the only earthly being who possessed a
ba. This view is supported by Old Kingdom textual sources, which with one exception (discussed below) do not mention a private
ba, rather only the bas
of kings, deities, and of places or Objects

η σε ε ένα άλλο μερος αναφερει
.....Reserve heads are tomb statues, and their inclusion with a burial appears to have been a preroga-tive of only certain high status members of the royal administration or family whom they depict..

γ) Ματια
Τα αιγυπτιακα κεφαλια δεν ειχαν και αυτα ιριδες. Παρατηρησε ξανα την δευτερη φορα φωτογραφια στην προηγουμενη αναρτηση του ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ

Βεβαίως θα πρεπει να λαβοθμε υποψη ότι πολλα από τα ταφικα εθιμα προσαρμοστηκανε στον ελληνικο περιβαλλον απο τους ελληνες μολις τα ανακαλυψαν

Αυτό που είναι σημαντικο εδώ είναι
η συνδεση της κεφαλης με το την ιδεα του ΒΑ και την ταυτοχρονη υπαρξη με τα φτερα στον συγκεκριμενο θαλαμο

Αυτο θα προσπαθήσω να το εξηγησω την επομενη φορα

Unknown είπε...

@virgi,
Τα πέρί άντίγράφής δέν ήτάν άπό μέρόύς μόύ δέίκτίκά.Καθε αλλο, χάίρόμάί
πόύ έίχές τήν ίδίά άίσθήσή γίά μίά σύσχέτίσή πόλύ σήμάδίάκή.Αλλωστε οι αποψεις σου γενικα ειναι εξαιρετικες και η ομοφωνια σου μαζι μου με τιμα ιδιαιτερως....

Unknown είπε...

εχω μια απορια
ξεκιναει ο αρχιτεκτονας το εργο εκεινη την εποχη π.Χ,σκαβει ολα ωραια και καλα.. σε καποιο σημειο βλεπει μπροστα του βραχο..ο οποιος μπορει να εχει βαθος η να ειναι το οριο του στο ιδιο υψος.. αρα ειναι αναγκασμενος να --στριψει--,η να παει υπογεια,η δεξια η αριστερα η και προς τα πανω,για να γινει η παρακαμψη,και λογικα τελειωνει την δουλεια του και στο τελος το σφραγιζει για να μην μπει ΠΟΤΕ κανενας..

η απλη λογικη αυτο λει..
δηλαδη τι..πρωτα εκανε 500 μετρα περιμετρικα τοσο μαρμαρο και τοσο κοπο και μετα ειπε ας κανω και 3 θαλαμους και τελος ?

αυτο που με απασχολει ειναι μηπως τελικα μας πουνε α μεχρι εδω ειναι και δεν θα κανουμε καμια αποπειρα να --σπασουμε-- καποιο τοιχο αριστερα,δεξια,πανω η κατω..
γιατι δεν μπορει ειναι καπως αστειο να τελειωσαν ολα..
λογικα πρωτα εφτιαξαν το -μεσα-διαλεξαν το μερος για την εισοδο,και μετα το γυρω-γυρω..

η πιθανοτητα σε ενα απο αυτα τα γραμματα να ειναι μια αλλη εισοδος μου εχει περασει και απο το μυαλο..

θα παρακαλουσα αν υπαρχει καποιος αρχιτεκτονας η καποιος με γνωσεις να κανει μια περιγραφη υποθετικη χωρις τα μεσα της σημερινης εποχης,το πως ξεκινησε η κατασκευη..
ευχαριστω..
μπορει σε ολα να ειμαι λαθος,δεν εχω γνωσεις,απλα εχω αυτη την απορια..

πνα είπε...

@HELLHN

"Δυστυχώς τα τελευταία 20 χρονια μετά την ενδιάμεση συμφωνία με τα σκοπια επί πρωθυπουργίας του κοντού με τις κρεατοελιές στο πρόσωπο και ανικανου να ομιλησει σωστά Ελληνικά (περσότερη πιότητα/είναι μακετο αυτό το έργο... καθηγητή του Παντείου κατά τα αλλα…) οι Νότιοι Έλληνες αδερφοί μας (αλλα και αρκετοί Βόρειοι) άρχισαν να αγνοούν σχεδόν πλήρως την Ιστορία και Αρχαιολογία της Μακεδονίας".

Φίλε μου κατανοώ την οδύνη σου και συμπάσχω.
Ομως θα πρέπει να αλλάξεις στόχο, καθώς αυτός που υπέγραψε την ενδιάμεση συμφωνία λέγονταν Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτός δεν είχε κρεατοελιές και μιλούσε στο λαό με πάρα πολύ ωραία λόγια.

Βασιλική Σιάπκα είπε...

https://pbs.twimg.com/media/B1GbkmVIAAEoNcb.jpg:large
Η νέριτ ονόμασε "τύμβος Αλεξάνδρου" το βίντεο που έστειλε στην EBU

από το http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4652235&pg=5&OrderDir=

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε,

νομίζω ότι τον υποτιμήσαμε τον Δεινοκράτη. Δεν του ταιριάζει ούτε εκείνου ούτε του/των νεκρού/ών το έκεντρο θύρωμα των 96 εκ., ο στενός διάδρομος που παραπέμπει σε Αιγυπτιακό ταφικό συγκρότημα και τα σκαλιά τα οποία θα διευκόλυναν ενδεχωμένως τους τυμβωρήχους.

Εάν τελικά δεν υπάρχουν σκαλιά κάτω από το διαφραγματικό δάπεδο (που δεν φαίνεται να υπάρχουν) τότε μιλάμε για ένα φρέατιο όπως στους ανελκυστήρες, ικανού ύψους (6-7 μέτρα), επιχωματωμένο με ενδιάμεσα διαφραγματικά δάπεδα ανά 1,5 μ. πιθανόν, που καταλήγει σε κλειστή είσοδο θαλάμου. Η σχεδίαση σφραγίζει απόλυτα τον τάφο και δεν υστερεί σε μεγαλοπρέπεια και πρωτοτυπία.

Άγγελος

Axis Mundi είπε...

@Βασιλική Σιάπκα, πάρα μα πάρα πολύ ενδιαφέρον...

Είμαι σίγουρος πως πολύ σύντομα θα έχουμε ΜΕΓΑ ανακοινώσεις!

virgi είπε...

@George Maglis
Πολύ ενδιαφέρον σκεπτικό.
Νομίζω πως είσαι μηχανικός έτσι;
Αν και αυτό πάλι στην Αίγυπτο πρέπει να το είδε αν δεν απατώμαι.


@Βασιλική Σιάπκα

Που τα βρίσκεις ...καταπληκτικό αυτοί το έχουν τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι?


Planet είπε...

Βοριάς ευχαριστώ πολύ. Δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος για τη σύνδεση, αλλά αξίζει διερεύνησης.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

-Αρκετά παλιο έθιμο, όπως ανέφερα, χωρίς φαινομενική συνέχεια
-Οι ενδειξεις που προσφέρουν οι ακέφαλες σφίγγες από την Πτλεμαϊκή περίοδο ειναι ενδιαφέρουσες, αλλά έχουμε πολλούς τάφους και ανακαλύψεις απο την εποχή αυτή. Αν το έθιμο ήταν κυρίαρχο ή έστω σημαντικό, δε θα είχαμε μόνο αυτά τα λίγα ευρήματα.
-Η κατασκευή του τύμβου Καστά χρονολογειται μόλις λιγα χρονια αφοτου έχει κατακτηθεί η Αίγυπτος. Πότε προλαβαν και αφομίωσαν αυτά τα έθιμα; Ποιος τα διερεύνησε και τα θεώρησε ως πιο σημαντικά από ελληνικά έθιμα;
-Οι ενδειξεις για την ανασκαφική ομάδα συγκλινουν στο ότι η επιχωμάτωση έγινε αργότερα απο την κατασκευή, είτε σχετικά σύντομα μετά την κατασκευή υπο τον Κασσανδρο ή μετεπειτα μέλη της οικογενειακής δυναστείας του, είτε κατά τη ρωμαϊκή περιοδο. Δε βλέπω πως να εκδηλώθηκε ενδιαφέρον απο αυτούς για ένα, κατα τα φαινομενα, περιθωριακό αιγυπτιακό έθιμο.

Για τους βασιλικους τάφους, η απαντησή σου με καλύπτει, αν και όπως καταλαβαίνω στο άρθρο της wikipedia αναφέρονταν η πρακτική δε συναντάται σε τάφους βασιλιαδων (δηλαδή διαχωρίζουν τάφο βασιλικής οικογένειας με τάφο ενος βασιλιά).

Για τα μάτια, sorry, αλλά δε μπορώ να δω αυτο που υποδεικνύειεις. Έχω κοιτάξει όλες τις φωτο των σφιγγών αρκετές φορές.

Με λίγα λόγια, δεν αποκλείω πως απόθεση των σφιγγών εντος του 3ου θαλάμου (κεφάλι, φτερά κλπ) έγινε συμβολικά, απλά βλέπω τη σύνδεση με το Αιγυπτιακό έθιμο λιγο μακρινή.

Βασίλης είπε...

πόσο δύσκολο είναι να βάλουν ένα γεωραντάρ να σκανάρει μέσα στον τάφο τα πάντα αλλά και από πάνω του?

πιστεύω οτι είναι η πιο εύκολη λύση αν τελικά πέσουμε σε τοίχους. Ας το προτείνει κάποιος στην Περιστέρι στην επόμενη συνέντευξη

Unknown είπε...

@virgi

Ναι.

Άγγελος

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Βιργινία το ίδιο ακριβώς μονολόγησα με το που το είδα!!
[ τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο ξεψαχνίζω σα ρακοσυλλέκτης όλο το διαδίκτυο, όπως όλοι μας :) ]

Ομφαλέ του κόσμου φοβάμαι ίσως και να μην προχωρήσουν στην τελική ανασκαφή, τουλάχιστον φανερά...

Αν πράγματι είναι ΚΑΙ τα οστά μέσα ίσως, όπως και οι προηγούμενες γενηές Ελλήνων όλους αυτούς τους αιώνες, να επιλέξουμε τελικά να μην ....απομαγευτεί ο Κόσμος...

ή απλώς ακόμα να είμαστε ανάξιοι για τις δέουσες τιμές... ίσως κάποια μεθεπόμενη γενηά να είναι αντάξια του δέους και του χρέους....

oryktosploutos είπε...

@niko karathanassis fotography 7:38

Γεωλογική τομή είναι ένα προφίλ που δείχνει την αλληλουχία/επαλληλία διαφορετικών στρωμάτων. Για να υπάρχει τέτοια ακρίβεια μέτρησης όπως στο "7,53", μάλλον έχει χρησιμοποιηθεί τρυπάνι δειγματοληψίας και η τομή αναπαριστά τα δείγματα που πήρε το τρυπάνι.

ELLHN είπε...

@πνα

Φιλε μου έχεις απόλυτο δίκαιο. Όντως προς το τέλος της διακυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου πριν αναλάβει ο άνθρωπος που εκσυγχρόνισε την Ελληνική κοινωνία (σαρκασμός).

Όσο για τον Ανδρέα τι να πει κανεις? από την μια με την Μελίνα ζητούσανε τα μαρμαρα του Παρθενώνα πίσω και από την άλλη είχαν αναγάγει τον Καραγκιόζη ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικού πολιτισμού το οποιο έπρεπε να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε ως απάντηση στα ξενόφερτα κινούμενα σχέδια... Ο Μαυρομάτης (Karagioz) που έγινε θέατρο σκιών...

Οριστικός ενταφιασμός της καθαρεύουσας (της οποιας η τύχη είχε κριθεί το 1975 αν δεν κάνω λάθος). Έτσι σήμερα με την επικράτηση της τόσο όμορφης Δημοτικής γλώσσας (σαρκασμός) που βρίθει Τουρκικων και Ιταλικών λέξεων οι νεότεροι ηλικιακά πληθυσμοί έχουν ένα πλουσιότατο λεξιλόγιο (1 στις 2 λέξεις είναι M....ας). Τέτοια λεξιπενία...αλήθεια αν ρωτήσουμε στον δρόμο 100 άτομα τι σημαίνει λεξιπενία πόσοι θα ξέρουν?

Έτσι μετά την πολιτισμική, ηθική και οικονομική παρακμή της χώρας μας που βρίσκετε στον σκληρό πυρήνα της ONE (σαρκασμός) το μονο που μας έχει απομείνει είναι αυτά που βλέπουμε να βγάζει στο φως η ανασκαφική ομάδα της Περιστέρι...

Θα επαναλάβω και εγώ κάτι που έχου προτείνει και αλλα άτομα: Χρυσή Ground Penetrating Radar (GPS) τόσο εντός τάφου όσο και πάνω στον λόφο. Όλος ο λόφος πρέπει να σαρωθεί. Οι αρχαιολόγοι στην Δυτική Ευρώπη το χρησιμοποιούν εδώ και τουλάχιστον 10 χρονια. Πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί ως θέμα στις συνεντεύξεις τύπου.

ELLHN είπε...

Sorry GPR

Unknown είπε...

3409Το ξαφνικά χαμένο θύρωμα των 96cm που ανακοινώθηκε στις 25/9, για μένα σημαίνει ξεκάθαρα ότι θέλουν να συνεχίσουν την ανασκαφή στα κρυφά.
Μπορεί να έχουν καλοπροαίρετους ή μη λόγους για να εμφανίσουν δημόσια ότι η ανασκαφή έφθασε στο τέλος της, ώστε να φύγουν τα φώτα δημοσιότητας από το κάθε βήμα της ανασκαφής.
Αυτό θα τους απαλλάξει από το βάρος της πίεσης για νέα ευρήματα και θα εργαστούν με την ησυχία τους μέχρι που θα μας ανακοινώσουν τα τελικά ευρήματα σε 1 με 2 χρόνια από σήμερα.
Σίγουρα μας άρεσε το αρχαιολογικό reality που διαδραματίστηκε και θα μας λείψει αλλά δεν ίσως δεν γινόταν να συνεχίσει έτσι για πολλούς και διάφορους λόγους.

plapoutas είπε...

Δυστυχώς, δυστυχέστατα, η πληροφορία που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή ότι το χαμηλότερο βάθος του τρίτου θαλάμου οφείλεται σε σκάψιμο τυμβωρύχων μήπως βρουν χρυσό έχει διαρρεύσει κατευθείαν από την ανασκαφική ομάδα. Αμετανόητα αισιόδοξος ελπίζω να πρόκειται για ένα ακόμα παιχνιδάκι τους, αλλά πολύ φοβάμαι πλέον ότι η ιστορία κλείνει άδοξα.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 480   Νεότερο› Νεότερο»