Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΗΤΟΣ-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ


Σήμερα, 28/10/2014, το ΥΠΠΟ σε μια "περίεργη" αλλά πολύ ουσιαστική ανακοίνωση του μας ενημέρωσε ανάμεσα σε άλλα ότι :

"3. Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο
4. Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
5. Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
6. Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη".

Παρατηρούμε από το 3 ότι δεν υπάρχει το στενό άνοιγμα που υποθέσαμε  ότι οδηγεί σε επόμενο θάλαμο.


Επίσης φαίνεται ότι απομένει 1,5 μέτρο περίπου για την πλήρη αποχωμάτωση του χώρου. Παραμένει βέβαια η απορία τι είδους είναι το τελικό δάπεδο του θαλάμου Θ3.

Το σημαντικό από την ανακοίνωση αυτή αποτελεί το υπ'αριθμόν 5 σημείο όπου αναφέρεται ότι κάτω από τους πωρόλιθους βρέθηκαν το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας (από προηγούμενη ανακοίνωση), μέρος του λαιμού της δεύτερης Σφίγγας, τμήματα των φτερών των Σφιγγών   και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του ψηφιδωτού του δεύτερου θαλάμου.

Τα ευρήματα αυτά καθ΄'εαυτά αποδεικνύουν ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί και ότι έχουν τοποθετηθεί εσκεμμένα για ειδικούς λόγους που κατά την άποψη μας ήταν συμβολικοί ή/και αποτροπαϊκοί.

Η ερμηνεία που δίνει η κα Μενδώνη ενώ ως προς το ένα σκέλος της είναι αληθής : "υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση" στο συμπέρασμα που καταλήγει είναι λάθος μιας και  η ανθρώπινη παρέμβαση  δεν σημαίνει κατ'ανάγκην τυμβωρυχία αλλά μπορεί να αποτελεί μέρος τελετουργικού.

Συγκεκριμένα η κα Μενδώνη είπε : "Στη συνέχεια η κα. Μενδώνη τόνισε ότι, μέχρι του σημείου που έχουν γίνει οι ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δεχθεί ανθρώπινη παρέμβαση, όπως χαρακτηριστικά είπε, που αυτό σημαίνει ότι ο τάφος -έως αυτό το σημείο που έχει αποκαλυφθεί – έχει συληθεί" (http://www.enikos.gr/society/273504,Amfipolh-To_mysthrio_me_to_dapedo_sfrag.html)

Κατά την  άποψη μας το γεγονός ότι βρέθηκαν κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, το οποίο αποτελείτο από "φτωχούς" πωρόλιθους, σε αντίθεση με τους πολυτελείς διαδρόμους των προηγουμένων θαλάμων, ενισχύει την άποψη ότι το σημείο εκείνο αποτελεί κάποιου είδους αποθέτη, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για καθαρά τελετουργικούς σκοπούς και ο οποίος αποτελεί το πρόθυρο του κυρίως τάφου, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι τυμβωρύχοι ήταν τόσο καθυστερημένοι ώστε να κουβαλήσουν το κεφάλι της Σφίγγας, τα φτερά και τμήμα του ψηφιδωτού στον τρίτο θάλαμο και να τα παρατήσουν εκεί, δηλαδή προς τα μέσα αντί να τα πάνε προς τα έξω. Άλλωστε φαίνεται ότι δεν λείπει τίποτα από τα ευρήματα που είχε θεωρηθεί ότι άρπαξαν οι τυμβωρύχοι.

Σύμφωνα  δε με την υπόθεση μας  δεν ανεμένοντο σημαντικά ευρήματα διότι  καθώς  ο χώρος Θ3 αλληγορεί το νοητό και δεδομένου ότι στο νοητό δεν υπάρχουν σχήματα και μορφές είναι ίσως
αναμενόμενο να έχουμε έναν πολύ λιτό διάκοσμο.Αλλωστε  στον χώρο αυτό κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα το οποίο είναι σύμβολο του νοητού." (βλέπε : [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : 14/9/2014] )

Ο τρίτος θάλαμος είναι πολύ μικρός και "γυμνός" για να αποτελεί τον κυρίως νεκρικό θάλαμο, ακόμα και αν είχε συλληθεί θα υπήρχαν ευρήματα. Και φυσικά αποκλείεται ένας νεκρικός θάλαμος να επιχωματώνεται.

Που λοιπόν είναι ο νεκρικός θάλαμος ; Προφανώς από κάτω!

"Αλλωστε και η κα Μενδώνη δεν αποκλείει το στρώμα πωρολίθων να αποτελεί δάπεδο σφράγισης:
"Σύμφωνα με την υπόθεση εργασίας, στον πρώτο θάλαμο ανακαλύφθηκε το μωσαϊκό, στον δεύτερο θάλαμο το ψηφιδωτό της Περσεφόνης, ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα απλό δάπεδο, το οποίο όμως, δεν αποκλείεται να είναι «δάπεδο σφράγισης, ανέφερε η κα. Μενδώνη"

Είναι ενδιαφέρον το συμπέρασμα που καταλήγει  η κα Παλιαδέλη, Διευθύντρια των Ανασκαφών της Βεργίνας, η οποία αποτελεί την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευπρόσωπη παρουσία αρχαιολόγου στα ΜΜΕ, η οποία όμως θεωρεί ότι η απόθεση αυτή αποτελεί πράξη εναγισμού, κάθαρσης, για τυχόν βεβήλωση/σύληση που είχε συμβεί.

Αξίζει να την ακούσουμε :




¨Ετσι λοιπόν, όπως είχαμε υποθέσει από τις 10/9/2014 (βλέπε : ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ; ) :
"Αν όμως το ταφικό μνημείο έχει μόνο τρεις χώρους και οι τρεις χώροι είναι γεμάτοι με χώμα μέχρι το μέγιστο ύψος της θόλου, τότε τίθεται το ερώτημα : ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ;

Κάνω την υπόθεση ότι η είσοδος του κυρίως τάφου είναι στο δάπεδο του Θ3 όπου πρέπει να υπάρχει άνοιγμα που να οδηγεί σε κάποιο κατώτερο επίπεδο όπου και βρίσκεται πλέον ο κυρίως τάφος!
Το φαντάζομαι ως μια σκάλα ίδια περίπου με την σκάλα με τα 13 σκαλοπάτια που υπήρχε στην είσοδο των Σφιγγών".

Ενώ στις  12/9/2014  στην ανάρτηση ΠΡΟ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ είχαμε υποθέσει ότι :
"Φαίνεται ότι ο χώρος Θ3 είναι και αυτός γεμάτος χώμα.

Άρα μάλλον να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε να κατεβούμε τα σκαλάκια που πρέπει να βρίσκονται στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου (Θ3)  στον κάτω όροφο.

Υποθέτω ότι ο τρίτος διαφραγματικός τοίχος Τ2 δεν έχει ούτε αυτός θύρα, όλος ο πρώτος όροφος  είναι προθάλαμος.

Πολύ πιθανόν να δούμε την ίδια εικόνα με την είσοδο στην είσοδο των Σφιγγών.

Δηλαδή σκαλιά  που κατεβαίνουν, τοίχος σφράγισης που όμως σε αυτήν την περίπτωση από πίσω του θα υπάρχει ερμητικά κλειστή θύρα.

Και τώρα αρχίζει η πραγματική ανασκαφή......."

Όπως δε έχουμε εξηγήσει από τις 3/10/2014 στην ανάρτηση ΓΙΑΤΙ Η ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΘΥΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΗΤΟΣ όλη αυτή η αναστάτωση στον τρίτο θάλαμο έχει προκύψει λόγω σεισμού και όχι φυσικά από σύληση. 


Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στο ελλείπον τμήμα του ψηφιδωτού του δευτέρου θαλάμου, η έλλειψη του οποίου έχει θεωρηθεί από την ανασκαφική ομάδα ότι δεν έχει προκύψει από φυσική διεργασία αλλά από ανθρώπινη παρέμβαση. 

Αν παρατηρήσουμε το κομμάτι που λείπει ουσιαστικά είναι  μέρος του τροχού  του άρματος του Πλούτωνα και του ενός ίππου, δηλαδή των κινητηρίων "οργάνων" του Αδη. Το γεγονός ότι κομμάτια του βρέθηκαν στον αποθέτη του τρίτου θαλάμου, κάτω από τους πωρόλιθους, μαζί με το κεφάλι της Σφίγγας υποδεικνύει ίσως ότι αποτελεί μέρος του τελετουργικού που έχει ακολουθηθεί και το οποίο, για την περίπτωση του ψηφιδωτού αποτελεί αλληγορία της  λήξης του τροχού των επαναγεννήσεων αφαιρώντας από τον Άδη τα όργανα με τα οποία θα ξαναπήγαινε το νεκρό στον άλλο κόσμο.

Δηλαδή η αφαίρεση του από το ψηφιδωτό και η απόθεση του στον θάλαμο Θ3 ίσως υποδηλώνει την λήξη του κύκλου των επαναγεννήσεων και ουσιαστικά την θεοποίηση του νεκρού, πράγμα που συνάδει με τον ευρύτερο συμβολισμό του ψηφιδωτού και των αποκομμένων κεφαλών των Σφιγγών, όπως έχουμε σημειώσει σε προηγούμενες αναρτήσεις. (βλέπε : Η ΣΦΙΓΓΑ ΜΙΛΗΣΕ- Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΩΘΕΙ και ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ) κατά το Ορφικό : "κύκλου ταν λήξαι και αναπνεύσαι κακότητος".

(Θα μπορούσαμε εδώ να παραλληλίσουμε την Βουδδιστική πρακτική κατασκευής της Mandala (μιας συμμετρικής και πλήρη κάλλους  αποτύπωσης του κόσμου και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της την καταστροφή της ως αλληγορία  του εναλλασσόμενου κόσμου και της ματαιότητας που τον διέπει.)

Σημειώνουμε επίσης ότι από το βίντεο που δημοσιεύθηκε από το ΥΠΠΟ από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού φαίνεται ότι και με κανονικό φωτισμό, το ένα μάτι του αλόγου είναι πράγματι μπλε, που επιβεβαιώνει την υποτεθείσα σημειολογική αποκωδικοποίηση του ψηφιδωτού σε προηγούμενη αναρτηση.


Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε τα εξής :

- Ο θάλαμος Θ3 έχει υποστεί διαταραχή λόγω σεισμού και όχι λόγω σύλησης.

- Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν βρέθηκαν κάτω από στρώμα πωρολίθων που ουσιαστικά αποτελούσε αποθέτη για λόγους τελετουργικούς.

- Η τοποθέτηση τους εκεί όπως και η αφαίρεση του κεντρικού τμήματος του ψηφιδωτού ορθά ερμηνεύεται ότι προέκυψαν από ανθρώπινη παρέμβαση, το συμπέρασμα όμως είναι ότι η ανθρώπινη αυτή παρέμβαση ενετάσσετο στα πλαίσια ενός τελετουργικού και όχι λόγω σύλησης.

- Αν η ερμηνεία αυτή είναι σωστή τότε και η σφράγιση του τάφου έγινε αμέσως μετά την ταφή, όπως έχουμε υποθέσει από την αρχή, και ενετάσσετο στο ευρύτερο σχέδιο του κατασκευαστή του τάφου. Δηλαδή το συμπέρασμα 6 του ΥΠΠΟ είναι λάθος. Άλλωστε και το ίδιο το ΥΠΠΟ λέγει "πιθανότατα" και το τελικό συμπέρασμα το αφήνει για συστηματική μελέτη.
Ας μην ξεχνάμε ότι  δεν έχει δοθεί καμία ερμηνεία για την μοναδική μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε στην οροφή του θαλάμου Θ2 και η οποία κατά την άποψη μας ενετάσσετο στα σχέδια σφράγισης του τάφου.

- Αναμένεται μετά την αφαίρεση του χώματος του δαπέδου του τρίτου θαλάμου να υπάρξει ίσως νέο στρώμα πωρόλιθων που να αποτελούν έναν νέο τοίχο σφράγισης πίσω από τον οποίο να υπάρχει η ερμητικά κλειστή πόρτα του κυρίως τάφου.

Άλλωστε μόνον 1,5 μέτρα χώματος έχουν απομείνει και η υπόθεση μας θα επιβεβαιωθεί ή θα απορριφθεί.

Κατά την άποψη μας όμως η ανασκαφή ουσιαστικά τώρα αρχίζει!




480 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 480   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

@platoulas
Το ότι ο Δεινοκράτης απέτρεψε με την κατασκευή του, τους τυμβωρύχους του μακρινού παρελθόντος να αναγκαστούν να σκάψουν και να μην βρουν τίποτα και πάλι δεν σημαίνει ότι εμείς με την τεχνολογία του 2014 θα πιστέψουμε ότι βρήκαμε πάτο και ότι δεν μπορούμε να βρούμε την συνέχεια του τάφου.

gerodimos είπε...

Αυτήν η Περιστέρα φταίει, που δεν βρέθηκε τίποτις στον ταφικό θαλαμο :)

plapoutas είπε...

@ Stelios Bourazanis
Μέχρι χθες θα συντασσόμουν μαζί σου.Πλέον όχι.Και εκ των υστέρων που το σκέφτομαι, η παρουσία της Περιστέρη χτες στη Δράμα δείχνει περαιωμένη δουλειά.Δεν μπορώ να αντιληφθώ αρχαιολόγο εν όψει συγκλονιστικών ανακαλύψεων, υπόγεια δωμάτια κτλ, να αφήνει την ανασκαφή.Δεν θα της το επέτρεπαν η αγωνία και η προσμονή.

Dazbaw είπε...

[Χωρίς αποδείξεις όμως και με συνομωσιολογικά σενάρια ισχύει το ''με τα λόγια, χτίζεις ανώγεια και κατώγεια''. ]

έχεις απόδειξη για το ότι η γη γυρίζει;

έχεις απόδειξη για το ότι εμείς ζούμε τώρα κι όταν το αίμα σταματήσει να κυλά τότε [πεθαίνουμε];

έχεις απόδειξη για την υλική υπόσταση του ήλιου;

έχεις απόδειξη για την μοναδικότητα του ανθρώπινου όντος στο σύμπαν;

έχεις απόδειξη για το αληθινό των χρωμάτων;

ότι βλέπω είναι αληθές;
ότι ακούω;

η επιστήμη [ φτιάχτηκε ] για να υπηρετεί την φιλοσοφία...ζω σημαίνει φιλοσοφώ...φιλοσοφώ σημαίνει ψάχνω την αλήθεια, ψάχνω το νόημα της ζωής, κατανοώ τον κόσμο...

η επιστήμη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εργαλείο της φιλοσοφίας...

με τα λόγια οι πρόγονοί μας, μας βοήθησαν να [χτίσουμε] τον σημερινό κόσμο...

φιλοσοφία είναι να μπορώ να σου αποδείξω με τα λόγια την ύπαρξη ενός ανώτερου όντος [Θεός]...

μην φοβάστε να εκφράσετε άποψη περίεργη...αρκεί να ξέρετε να την υποστηρίξετε με τον λόγο...φιλικά!!!

Unknown είπε...

Ο κίνδυνος να υποτιμηθεί ο τάφος, και τα ανεκτίμητα έργα τέχνης είναι πια διακριτός. Επειδή είχαν από πριν δημιουργηθεί τεράστιες προσδοκίες, τώρα βγαίνει μια οργισμένη ορδή ανθρώπων θυμωμένη απαιτώντας, απειλώντας κατηγορώντας. Eίναι η συνωμοσιολογία που βρίσκεται βαθιά μέσα στο αίμα μας, και οι τελευταίοι που είναι υπεύθυνοι για αυτό είναι η καημένη ανασκαφική ομάδα. Ακούγοντας τις δηλώσεις της Περιστέρη στη Δραμινή εκδήλωση για την παράδοση του Μακεδονικού βραβείου, η ίδια δεν έκανε καμία απολύτως νύξη για περαιτέρω σκάψιμο. Είπε το αυτονόητο. "Η ανασκαφή θα δείξει". Ας μην φέρουμε την παραπληροφόρηση και εδώ μέσα. Ο Καργακος μίλησε για πάνω. Οι πιο πολύ μιλανε για κάτω. Φυσικά υπάρχουν και μερικοί που θέλουν να πάνε ευθεία. Εκείνο που φοβάμαι περισσότερο είναι οι θεωρίες συνωμοσίας που θα προκύψουν μετά το τέλος της ανασκαφής και την τεράστια κριτική που θα δεχτούν όταν τελειώσει η ανασκαφή.

Unknown είπε...

@Βασιλικη Σιαπκα,
Απο μας στο blog ,στο βεβαιωνω,δεν μπορουν να κρυψουν τιποτε.Και στα κρεββατια τους, τους παρακολουθουμε.Ειπαμε τιποτε δεν θα πεφτει κατω απο δω...

tsaki είπε...

Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όρισαν την ενημέρωση 28/10; Για να μας δείξουν ευρήματα από τις 24;
Από αυτό συμπεραίνω ότι η ανασκαφή είναι σύγχρονη με τις ανακοινώσεις και δεν προηγείται κατά 10 μέρες που ακουγόταν.
Έκαναν λάθος εκτίμηση για θύρωμα και ήλπιζαν να βρουν σκάλα ή νέο θάλαμο. Αφού δεν βρήκαν κάτι τέτοιο, δημοσιοποίησαν από το απόθεμα φωτογραφιών ευρημάτων (φτερά).
Ας ελπίσουμε ο Δεινοκράτης να ήταν τόσο ευφυής όσο νομίζουμε και από εδώ και κάτω να συνεχίζει σε κρύπτη το μνημείο.

Unknown είπε...

@plapoutas,
Η Περιστερη δηλωσε εχθες οτι η ανασκαφη ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΑΚΟΜΗ!!!!(zougla .gr).Εσεις γιατι βγαζετε αυθαιρετα συμπερασματα;
Αν εσυ πεις κατι επισημα που αφορα την δουλεια σου ,εγω θα βγω απο διαισθηση να σε διαψευσω;;;;
Δεν νομιζω να ειμαι σοβαρος τοτε....

Axis Mundi είπε...

@Konstantinos Kairis με πρόλαβες :))

Unknown είπε...

@Konstantinos Kairis

Κωνσταντίνε μην είσαι απόλυτος...

26 Σεπ 2014 - K.Περιστέρη: "Σε έναν μήνα τελειώνουμε με τον τάφο στην Αμφίπολη"

ELLHN είπε...

@Στέλιος Μπουραζάνης

Διαφωνώ. Σήμερα υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να "δει" μέσα στο υπέδαφος αλλα ακόμη και εντός δομικών υλικών όπως το σκυρόδεμα.

Πολύ φοβάμαι ότι αν σταματήσει η ανασκαφική ερευνα δεν θα ξεκινήσει εύκολα. Για πόλους λόγους πολιτικούς, οικονομικούς και έξωθεν πιέσεις.

Πολλοί θεωρούν ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την ανασκαφή οδηγεί σε καλλιέργεια εθνικισμού και θα δυσκολεύσει την επίλυση-κλείσιμο της υπόθεσης με το όνομα των Σκοπιων (βλέπε ΝΑΤΟ-Αμερική-Ευρωπαϊκή Ένωση).

Ο Σύρριζα πάλι λόγο των πάσης φύσεως αριστερίστικων εθνομιδενιστικων ιδεοληψιών διαφορων συνιστωσών του θεωρεί ότι μπορεί να έχει πολιτικο κόστος.

Διάφοροι άλλοι δεξιοί και αριστεροί έμμισθοι-άμισθοι εθνομιδενιστες τρελαίνονται και μονο που ακούν την λέξη Αμφίπολη.

Επίσης σε ότι αφορά το οικονομικό δύσκολα θα βρεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις.

Τέλος η εμπειρία δεκαετιών δείχνει ότι στην Μακεδονία υπάρχουν τόσοι τύμβοι που όμως λόγο της κακής διοίκησης παραμένουν ανεξερεύνητοι. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται παρα το γεγονός ότι είναι ορατοί από πολύ μακριά. Κανένας εκτος από τυμβωρύχους/αρχαιοκάπηλους.

Δύσκολα τα πράγματα. Κρατάω αυτό που είπε η Περιστέρι ότι αν ο τάφος έχει συληθεί τότε κάποιος πολύ μεγάλος είναι θαμμένος...

Δύσκολα τα πράγματα...

Unknown είπε...

@cal gul,
Τι ειναι αυτα που λες;Εγω την ακουσα ζωντανα στην ομιλια της να το λεει ξεκαθαρα ,κι αλλοι 600 πολιτες που παραβρεθηκαν.Ενδεχομενως παραπλανηθηκες απο το video το zougla.gr στο οποιο απαντα για 2 λεπτα στους δημοσιογραφους.Αν ομως δεν παραπλανηθηκες ,θα σηκωσω το video της ομιλιας στο you tube και εσυ θα εξαφανιστεις γιατι θα εισαι αρουραιος .Συμφωνοι?

Unknown είπε...

Stelios Bourazanis,

Αυτό ειπώθηκε πριν ένα μήνα...
Οπως και μετο 0,97 θύρωμα.
Τα νεώτερα ακυρώνουν τα προηγούμενα. Πάντα...

Αλλά γιατί όμως να προσπαθούμε να σας πείσουμε....
Το βλέπω ανώφελο.
Υπάρχουν αυτές οι απόψεις αρνητισμού από αρκετούς εδώ μέσα.
Επαναλήψεις επί επαναλήψεων για να λέτε κάτι μόνο και μόνον χωρίς στοιχεία.

vagkalf07 είπε...

ναμεστο επισημο site του mega σαββατοκυριακο στην εκπομπη 5/10 υπηρχε βιντεο με την συνεντευξη παπαθεοδωρου απο το τει σερρων...επειδη στην σελιδα προστιθενται τα βιντεο απο τις νεες εκπομπες...η συνεντευξη "πηγε πιο πισω"(δεν εκανε κατι επιτηδες το mega) και χαθηκε γιατι εμφανιζουν συγκεκριμενο αριθμο βιντεο..στο youtube δεν υπαρχει...πρεπει να την βρει καποιος που μπορει απο τους συνδαιτημονες.Ειναι πολυ σημαντικη

Unknown είπε...

Δεν υπάρχει αρνητισμός από εμένα.
Ελπίζω ακόμα σε συνέχεια της ανασκαφής.
Τον αρνητισμό τον καλλιεργούν οι ίδιοι.
Στις 26/9 που ήταν η κορύφωση της ανασκαφής είχαμε παραξενευτεί πως έγινε δήλωση ότι σε 1 μήνα τελειώνει η ανασκαφή με ένα τεράστιο τύμβο μπροστά μας.Και να που τώρα είμαστε 1 μήνα μετά.
Πραγματικά είστε έτοιμοι να ρίξετε στην πυρά όποιον σκεφτεί από τα δεδομένα οτιδήποτε διαφορετικό;

vagkalf07 είπε...

@ Βασιλική Σιάπκα...

εκανες ερευνα για την αυθεντικοτητα της φωτογραφιας ??

Unknown είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΑΛΛΟΙ 30 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟΥΣ 80.Σας φαινεται να τελειωνει;;;;
Ως προς το οτι η Περιστερη ηρθε να παραλαβει το βραβειο, ηρθε απο μια αποσταση 25 λεπτων οδικως, εκατσε 40 λεπτα και εφυγε καρφι ,ουτε εναν καφε δεν ηπιε Μαλλον βιαστικη εδειχνε αλλα δεν κρυφτηκε καθολου ,Σε μια βραβευση οπου ειχε προαναγγελει 1 μηνα πριν και b στην οποια εχουν στο παρελθον προσερθει και βραβευθει οι Νανιοπουλος,Βαγενας,Ξανθοπουλος κλπ.ολοι τεραστιες προσωπικοτητες των επιστημων.Ειναι δυνατον να μην παρεβρεθει; Ειναι τεραστια τιμη γιαυτην. Αλλωστε η δουλεια της στη Δραμα την ανεδειξε.Αυτο κι αν ηταν υβρη!!!!
Ελεος πια!!!!Τι ειναι αυτα που λετε!!!!




Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@Kairis

Δεν υπάρχει λόγος να προσβάλλεις, με χαρακτηρισμούς. Ειδα όπως λές το Ζουγκλα. Αν έχεις και άλλες δηλώσεις δημοσιευσε τις. Μην μας πρηζεις απο πάνω όμως

Unknown είπε...

Την πληροφορία που έχεις Κωνσταντίνε δεν την γνωρίζει ο πολύς κόσμος.
Προς τι λοιπόν αυτό το ύφος σαν να είναι κάτι που θα έπρεπε να είναι γνωστό σε όλους και άρα να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του;

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Ειπα:
ενδεχομενως παραπλανηθηκε ,αλλα τι ειναι αυτα περι παραπληροφορησης?Απο αυτο εξαγριωθηκα.Σοβαροι ανθρωποι ειμαστε.Οτι να ναι θα λεμε;
Απο χθες φωναζω ΤΙ ειπε ακριβως και καποιοι επιμενουν για τα αντιθετα.
Αν μας δουλευει κακο του κεφαλιου της.Αλλα δεν ειναι τετοια Ειναι γνωστη στη περιοχη..

Unknown είπε...

Δέχομαι οτι έχω λάθος, που δεν σε πιστεψα, αλλα σε παρακαλώ να ανεβάσεις το βιντεο.

Unknown είπε...

Παιδια να χαλαρωσουμε, σας παρακαλω.Εκλεισε το θεμα .Ειπε ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ακριβως οτι σας λεω.τελος.
ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ(ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ) ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗ.
ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ..

Unknown είπε...

@cal gul,
δεκτα ολα.απο το πρωι ηδη το εχω ζητησει απο την Δεκποτα Δραμας...

Unknown είπε...

Οχι δεν έκλεισε το θέμα. Πιστεύω ότι ολοι εδώ μέσα ενδιαφέρονται να μάθουν τι παραπάνω δήλωσε η Περιστέρη. Είπες οτι έχεις μαγνητοφωνημενη ομιλίας της που αποκαλύπτει οτι η ανασκαφή θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Έχεις κατι τελωσπάντων η όχι; Σου ζήτησα συγγνώμη που σε αμφισβητησα, και παραπλήθηκα απο το Ζουγκλα . Τωρα σε παρακαλώ να ανεβάσεις το βιντεο.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

δεσμευομαι οτι αυριο μεχρι το βραδυ θα ανεβασω το βιντεο της ομιλιας της στο you tube.και μαλιστα μου κανει εντυπωση γιατι η ζουγκλα δεν εχει την ομιλια της και εχει ανουσια πραγματα...

Ιωάννης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@ Βασιλική Σιάπκα εύγε για την παρατηρητικότητα!

Εκτός από τα ταφικά έθιμα της εποχής που σίγουρα έχουν τεράστια σημασία, πρέπει ίσως να εξετάσουμε και τους τρόπους που γινόταν η τυμβωρυχία εκείνη την εποχή.

Η Ευγενιά Κούκουρα λέει για τους τυμβωρύχους των Αιγών: «Οι τυμβωρύχοι των Αιγών εντυπωσιάστηκαν από τη μεγαλειώδη πρόσοψη/σκηνικό στο πίσω μέρος του τάφου και έσκαψαν για να δουν μήπως υπάρχει κάτι από πίσω της. Αλλά μάταια, εκεί ήταν το τέλος.»

Επίσης εδώ http://www.thetoc.gr/politismos/article/istories-tumbwruxias-me-aformi-tin-amfipoli
Στο 2ο μέρος του άρθρου η Α. Κοταρίδη (από τις πλέον αξιόλογες αρχαιολόγους πιστεύω) εξηγεί πώς το 276 ο Αντίγονος προκειμένου να προστατέψει τον μέχρι τότε ασύλητο τάφο του Φιλίππου, έφτιαξε τύμβο με διάμετρο 110μ. Νομίζω αξίζει να διαβαστεί.

Όπως λέει, ό,τι είχε επάνω σήμα ξεχώριζε και ήταν πρόκληση για τυμβωρύχους, οπότε λογικό να κατέστρεψαν τον λεόντα και να έκρυψαν την είσοδο. Επίσης λέει ότι και την εποχή του μέγα Αλέξανδρου (άρα και του Δεινοκράτη) υπήρχαν τυμβωρύχοι τάφων και ο Αλέξανδρος τους τιμώρησε παραδειγματικά. Άρα ο Δεινοκράτης γνωρίζοντας το φαινόμενο της τυμβωρυχίας σίγουρα πήρε τα μέτρα του!

Unknown είπε...

Αν υπήρξε τυμβωρυχία σίγουρα οι τυμβωρύχοι θα έχουν αφήσει πολλά σημάδια πίσω τους . Δεν εννοώ μόνο σπασίματα και καταστροφές. Στην εγκληματολογία εξετάζουμε ένα χώρο βασιζόμενοι πάντα στο Locard’s Principle που ισχύει για όλες τις παραβιάσεις και σύμφωνα με το οποίο, πάντα υπάρχουν πολλά ίχνη στις κάθε είδους παραβιάσεις . Οι μόνοι που έχουν γνώση έως τώρα για όλα αυτά είναι οι εκεί αρχαιολόγοι που ορθώς ανακοινώνουν ό,τι πρέπει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν υπάρχει τυμβωρυχία θα έχουν πολλές ενδείξεις πέρα από τα σπασμένα μέλη των αγαλμάτων, εννοώ κινητά ευρήματα από τους τυμβωρύχους αυτή τη φορά. Και αν έγινε έτσι, σίγουρα θα ξέρουν πότε και πώς έγινε η τυμβωρυχία. Έστω κι αν έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο η επιχωμάτωχη, και πάλι θα έμειναν τέτοια στοιχεία.

Κατ’ εμέ, με όσα έχουν αποκαλυφθεί σε εμάς μέχρι τώρα, πρόκειται για μια πολύ καλή σκηνοθεσία του Δεινοκράτη ώστε να διαφυλάξει το μυστικό. Εύχομαι οι τυμβωρύχοι να βρήκαν τοίχο μετά απο την κοπιαστική προσπάθειά τους.

Για όσους πιστεύουν ότι ήρθε το τέλος της ανασκαφής, η χτεσινή ανακοίνωση έλεγε ότι μπαίνει ιδιωτική εταιρεία στη μέση, ώστε να κάνει την αναστήλωση και να μπορέσουν να δουλέψουν τα επόμενα χρόνια και να γίνει επισκέψιμο. δε λέει νομίζω ότι τελειώνει η ανασκαφή, κι εγώ στην αρχή αυτό κατάλαβα με την 1η ανάγνωση.
Θυμάμαι σε μια σαββατιάτικη πρωινή εκπομπή του μέγκα (τότε που είχαν και τον Παπαθεοδώρου), είπε κάποιος ότι για να υποστηλωθεί μνημείο τέτοιας παλαιότητας και τόσο μεγάλης κατασκευής δεν χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά εκατομμύρια ευρώ. Οπότε μόνο με βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο ούτως ή άλλως. Γιατί το έργο στο τέλος πρέπει κανονικά να παρουσιαστεί στο κοινό όπως ήταν (είχε πει ο ειδικός), δηλαδή με τον λόφο και τον λέοντα στην κορυφή.

Unknown είπε...

Στην ομιλια της δεν εκανε νυξη για συλληση οποτε ηταν αναμενομενο να ερωτηθη μετα.Και μια λεπτομερεια:
Ενας πολιτης της φωναξε κατα την διαρκεια της ομιλιας της :Ζει ο Αλεξανδρος;
κι αυτη χαμογελωντας χαμηλοφωνα απαντησε: ζει και θα τον βρουμε....

Unknown είπε...

@ Cal Gul
αν είχες ψάξει για την ομιλία της Περιστέρη αντί να επιτίθεσαι θα την είχες βρει.

εδώ το λινκ:
https://www.youtube.com/watch?v=fik-IHxC9jA

Ιωάννης είπε...

Νομίζω ότι μερικά συμπεράσματα ή υποθέσεις αντανακλούν απλώς ευσεβείς πόθους, φθάνοντας κάποιες στιγμές στο επίπεδο της υπερβολής...

Κατ' αρχάς ήταν εμφανές από την αρχή πιστεύω ότι η επίχωση και οι τοίχοι σφράγισης δεν έγιναν από τον κατασκευαστή, αλλά μεταγενέστερα, άποψη που τώρα ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Γιατί αν είχε γίνει από τον κατασκευαστή δεν δικαιολογούνται οι κατστροφές στα γλυπτά, οι τρύπες στους τοίχους κλπ, που παραπέμπουν σε προχειροδουλειά.



Κατά δεύτερον, στο μνημείο έχουν γίνει καταστροφές. Και αυτό ήταν καταφανέστατο από την αρχή και επιβεβαιώνεται συνεχώς όλο και περισσότερο. Επιπλέον,

είναι προφανές ότι οι καταστροφές προηγήθηκαν και ακολούθησε η σφράγιση/επίχωση που μοιάζει να έχει περισσότερο το χαρακτήρα της "απόκρυψης" παρά της "διαφύλαξης" του μνημείου.

Επομένως μετά από τόση "ανθρώπινη παρέμβαση", το λιγότερο που μπορεί να έχει συμβεί είναι η τυμβωρυχία... την οποία θεωρώ δεδομένη. Άλλωστε αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό πόσο χρόνο μετά την κατασκευή του σφραγίστηκε το μνημείο και επομένως πόσος χρόνος και πόσες φορές δόθηκε η ευκαιρία σε τυμβωρύγχους να δράσουν.

Συμφωνώ βεβαίως ότι δεν αποτελεί ένδειξη τυμβωρυχίας το γεγονός ότι τα θραύσματα συλλέχθηκαν και θάφθηκαν στο εσωτερικό. Θα μπορούσε όντως να είναι μια πράξη "αποκατάστασης", αλλά είναι τουλάχιστον υπερβολικό να θεωρείται μέρος "τελετουργικού". Στον ίδιο άξονα πχ δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή στον υποτιθέμενο συμβολισμό πίσω από τις ακέφαλες σφίγγες κλπ μόνο και μόνο για να στηρίχθει η άποψη ότι δεν υπάρχει σύλληση...

Φαίνεται πως η επιθυμία να βρεθεί μέσα ο μέγας βασιλεύς παρασύρει κάποιες στιγμές σε παρερμνηνείες ακόμη και των πλέον οφθαλμοφανών...

Ανεξάρτητα πάντως από τη λογική των παραπάνω επιχειρημάτων, κι εγώ μαζί με όλους περιμένω να βρεθεί κάποιος υπόγειος 4ος θάλαμος κάτω από τον 3ο, ο οποίος να είναι και ο τάφος του ΜΑ. Δεν πιστεύω να βρούμε τίποτα μέσα, αλλά και μόνο να βρούμε κάποια σύμβολα που να παραπέμπουν σε αυτόν αρκούν νομίζω. Γιατί, ένα ερώτημα ακόμη δεν έχει απαντηθεί και κρατάει ζωντανή αυτή την ελπίδα: γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την παρουσία/ιστορία του συγκεκριμένου μνημείου στις πηγές;

Ο καιρός γαρ εγγύς... λίγο ακόμη μένει και θα δούμε...

Zibi είπε...

Νωρίτερα έκανα μια ερώτηση και θα ήθελα να την επαναλάβω, προσμένοντας μια απάντηση από κάποιον μηχανικό, πολιτικό μηχανικό, γεωλόγο κ.λ.π φίλο του ιστολογίου.

Όπως, ήδη, γνωρίζουμε από τις επίσημες ανακοινώσεις τμήμα του τρίτου θαλάμου (τέταρτου χώρου) έχει υποστεί καθίζηση. Θα μπορούσε η καθίζηση αυτή να οφείλεται στο γεγονός ότι κάτω από αυτόν υπάρχει το πρόθυρο του κυρίως τάφου; Να οφείλεται, δηλαδή, στο γεγονός ότι από κάτω υπάρχει υπόσκαφος - υπόγειος χώρος;

Και το ερώτημά μου πηγάζει από το γεγονός ότι οι άλλοι δύο θάλαμοι δεν έχουν υποστεί κάποια καθίζηση, αλλά μόνον ο τρίτος, στο πάτωμα του οποίου αναμένουμε να βρούμε κάποια διέξοδο προς τα κάτω...

Unknown είπε...

@νιοβη,
Το βίντεο αυτό δεν παρουσιάζει όλη την ομιλία της Περιστερη.Το κομμάτι για τον τύμβο λειπειί.Αυριο θα το έχουμε πλήρες...

babis είπε...

Εμπεδοτιμε σε ευχαριστούμε για το υπέροχο ταξίδι
Σε όλα έχεις πέσει μέσα
Εισαι όαση μέσα στην σαπίλα του κατεστημένου
Συνέχισε!!!!

panos είπε...

Από χθες διαβάζω, ξαναδιαβάζω και αναρωτιέμαι να γελάσω ή να κλάψω! Είχαμε μια ανακοίνωση που προφανώς απευθύνεται σε ιθαγενείς κατοίκους μπανανίας. Την ημέρα της εθνικής τους εορτής τους κάνανε δώρο τα φτερά που καρτερικά περιμένανε από το μήνα Αύγουστο. Και ο λαός ανακουφίστηκε αφού διαπίστωσε ότι οι φτερούγες τελικά χωρούσανε κάτω από τη θόλο της εισόδου οπότε, επιτέλους, θα πάει για ύπνο ευτυχισμένος...
Α, να μην ξεχάσω, η ανασκαφική ομάδα, δείχνοντας μεγαλείο ψυχής, παραδέχθηκε το λάθος της καθώς πέρασε για ολόκληρο θύρωμα μια απλή αποκόλληση μαρμάρου από ένα ντουβάρι!!!
Ρε άντε παγαίνετε από κει...
Πείστε με τώρα εμένα ότι δεν υπάρχει τέταρτο θύρωμα:
http://www.image-share.com/ijpg-2742-120.html
Πείστε με επίσης ότι δεν υπάρχει και τρίτη οπή που από πίσω της διακρίνεται και τέταρτος θάλαμος:
http://www.image-share.com/ijpg-2742-121.html
Γιατί δεν δόθηκε μια φωτό με τον πεσμένο ορθοστάτη να λυθεί η παρεξήγηση; Γιατί δεν μας δείχνουν τέλος πάντων ολόκληρο τον βόρειο τοίχο να τελειώνουμε!
Θα σκάψουν λέει ακόμη 1 μέτρο στον τρίτο θάλαμο και αν δεν βρεθεί τίποτα τέλος. Δηλαδή από είκοσι στρέμματα τύμβο θα μείνουμε στα 4.5χ6.0m του τρίτου θαλάμου. Μια απλή ηλεκτρική διασκόπηση, που θα σου έδειχνε ακόμη και τα καρφάκια στο υπέδαφος, δεν παίζει;
Αλλά ξέχασα, η κυρία Παναγιωταρέα (και οι άνωθέν της) πιστεύουν πως απευθύνονται σε τηλεκαννίβαλους...

Unknown είπε...

Η ιστορία Νικοτσαρα ,τα τεκτονικα σύμβολα και η προφύλαξη των αρχαιολογικών κομματιών εντός του τύμβου εχουν βάση.Η .σχεση ,αρχαιολογικών θησαυρών ,φιλικής εταιρίας,τεκτονων, Νικοτσαρα,Αμφιπολης,,Αγίου όρους(Εσφιγμένου;)
μητρόπολης ζιχνης,Καποδίστρια,τσαρικής Ρωσίας, βασιλικών οίκων Ευρώπης,λορδων(βλέπε elgin) και η ,δημιουργία κεφαλαίων απελευθερωτικού αγώνα σε μια απίστευτη ιστορία που δίνει νέα διάσταση .ψαχνω μαρτυρίες...


plapoutas είπε...

@Konstantinos Kairis
Ποιός διέψευσε αυτά που είπε η Περιστέρη;Αλλά τί είπε;Έχουμε πολύ σκάψιμο ακόμα και πολύ δουλειά ακόμα είπε.Αυτό μπορεί να περιγράφει ωραιότατα την υπόλοιπη δουλειά, εάν το μνημείο δεν έχει νέους χώρους, που απαιτείται για να κλείσει η ανασκαφή και η οποία θα είναι δουλειά ετών.
Εγώ μοιράζομαι αυτά που έφτασαν σ'εμένα και τα οποία με προσγείωσαν απότομα.Θα συνεχίσω ασφαλώς να ελπίζω μέχρι να βγουν τελικές επίσημες ανακοινώσεις αλλά είμαι εξαιρετικά απαισιόδοξος πλέον.
Με βάση το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα όπου το χώμα φτυαρίζεται προσεκτικά αλλά γρήγορα, το 1 εναπομείναν μέτρο χώματος θα πρέπει να 'χει εξαντληθεί το πολύ μέχρι αύριο.Οπότε θα ξέρουν αν υπάρχει άλλη είσοδος-δίοδος-θάλαμος κτλ.Κι επειδή στην προηγούμενη υποψία εισόδου -βλ' έκκεντρος 4ος θάλαμος- το ανεκοίνωσαν αμέσως, αν δεις να αργούν μέρες τότε ..κλά'φτα.
Μην ερμηνεύετε έτσι απλά την κινησιολογία και τις εκφράσεις της Περιστέρη και συνάγετε αισιόδοξα συμπεράσματα.Η γυναίκα έχει φανερές επικοινωνιακές ικανότητες και εξαιρετικά ανεπτυγμένη συναισθηματική ευφυϊα.Δίνει ό,τι κρίνει η ίδια ότι πρέπει να δώσει ως εικόνα.

ELLHN είπε...

@Zibi

Ναι είναι δυνατόν αυτή η καθίζηση να παραπέμπει στην ύπαρξη υπογειου χώρου η σήραγγας.

Βεβαια αν δεν γίνει αφαίρεση όλων των γαιών από τον τρίτο θάλαμο και χωρίς να έχουμε εικόνα του δαπέδου χρήσης (σε τι κατάσταση βρίσκετε) μονο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι με το σταγονόμετρο.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Λεφαντζή σε καμια περίπτωση δεν αποδίδουν το μέγεθος των διαδρομων και θαλάμων. Επίσης δεν φέρουν διαστάσεις (ύψος-μήκος-πλάτος).

Αν δείτε στην αρχή τα πρώτα δευτερόλεπτα του video το ύψος από το δάπεδο ως την οροφή (η οροφή σε σχήμα ημικυκλικού τόξου-θολος) είναι αρκετά μετρα. Κάποια στιγμή υπάρχει λήψη από ψιλά που δείχνει το ψηφιδωτό. Τέτοια μεγέθη προσδίδουν μεγαλοπρέπεια και παραπέμπουν περισσότερο σε φαραωνικές κατασκευές

Unknown είπε...

Μια σελίδα στο fb για την Αμφίπολη λέει: "Σήμερα το πρωί η κ. Περιστέρη έδωσε συνέντευξη εφ'όλης της ύλης στο Ραδιο Σέρρες. Την εκπομπή άκουσαν live στην Αμερική. Αμέσως μετά το υπουργείο ζήτησε αντίγραφο για έγκριση και κατόπιν να δοθεί στα κανάλια. Την ακούσαμε με πολύ προσοχή.
Δεν μπορούμε να γράψουμε πολλά.
Επιβεβαίωσε οτι τώρα πάμε προς τα κάτω, αφού φτάσαμε σε 26 μέτρα μέσα. Και άλλα πολλά."
Μήπως έτυχε να ακούσει κανείς αυτή τη συνέντευξη στο ράδιο σέρρες; Λίγο φουσκωμένα ακούγονται βέβαια..

Unknown είπε...

@plapoutas,
Δεν ειναι αβάσιμη η αμφισβήτηση σου υπό το πρισμα που το θέτεις...

Unknown είπε...

Απορία απο xronometro:

Το γεγονός της χαλαρής σύνδεσης των πωρόλιθων του πατώματος – αλλά και η λιτότητα που το χαρακτηρίζει σε σχέση με ότι έχει προηγηθεί επί των πολυτελών δαπέδων που γνωρίσαμε στους προηγούμενους θαλάμους – καθώς και η συνέχιση της επίχωσης με στρυμονική άμμο και κάτω από αυτό, δίνει ισχυρά επιχειρήματα σε αυτούς που πιστεύουν ότι τα σπουδαία έπονται. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση τι νόημα θα είχε να γίνει μια τόσο προσεκτική σφράγιση του ταφικού μνημείου αν ήταν άδειο;
Εύλογο....

Unknown είπε...

@Konstantinos Kairis,
Συμφωνώ. Αρκετά αντικρουόμενα στοιχεία υπάρχουν. Δέχομαι ότι ο τάφος / θάλαμοι ειναι συλημένοι στους αρχαίους χρόνους. Εάν όμως όλα απλά τελείωναν στον 3ο θάλαμο, ποιος ειναι οι σκοπός να σκεπαστεί το πάτωμα του Θ3 με πωρόλιθο? Εφόσον ειναι άδειος, προς τι το χάσιμο χρόνου? παρόμοια και τους τοίχους στον Θ2? όλη αυτή η προσπάθεια για να καλύψουν / κρύψουν 2 Καρυάτιδες κο ένα μωσαϊκό? Ποιος θα έμπαινε σε τόσο κόπο να επιχωματώσει άδεια δωμάτια? Ακόμη κι Κασσανδρος να το έκανε ή και μεταγενέστεροι, αν ο τάφος ειναι άδειος μέχρι το Θ3, τότε γιατί να επιχωματωθεί ή τοίχοι να χτιστούν? Επομένως, είτε το,μνημείο συνεχίζεται και σε άλλους χώρους εντός του περιβόλου ή η ομάδα ανασκαφής έχει βρει συγκεκριμένα αντικείμενα που "δείχνουν" προς κάποια κατεύθυνση για το νεκρό τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει.

Ειναι δυνατόν να υπάρχουν Καρυάτιδες και ψηφιδωτό στους άλλους θαλάμους κι ούτε μια τοιχογραφία ή άλλη καλλιτεχνία στον Θ3; Πότε θα μας δείξουν φωτό του Θ3;

Και πάλι επαναλαμβάνω, αν η τυμβωρυχία ή σύλληψη έγινε στην αρχαιότητα, γιατί να σκεπαστεί το πάτωμα του Θ3 με πωρόλιθους και τα φτερά να ειναι κάτω από αυτούς; Γιατί να δημιουργούν οι άλλοι προστατευτικοί τοίχοι;

Occam's Razor ίσως υπονοεί ότι οι τάφος απλά δεν τελείωσε ποτέ κι επομένως σκεπάστηκε σχεδόν ταυτοχρονα με την κατασκευή των Θ2 και Θ3 πει Δεινοκρατη;

Unknown είπε...

Virgi,
George Maglis,

Αυτό που είχαν πει πως είναι θύρωμα 0,96 και τελικά δεν είναι παρά μία πλάκα από την ορθομαρμάρωση, δεν θα έπρεπε να έχει πίσω της δόμο/πλίνθο;
Αυτό το κομμάτι που λείπει ή έχει πέσει πιο κάτω είναι διακοσμητικό.
Αφού το χειροκίνητο τρυπάνι προχώρησε περίπου 7 μέτρα, επομένως φαντάζομαι πως προχωρούσε μέσα στα χώματα που είχαν τότε ρίξει οι κατασκευαστές για να καλύψουν εξωτερικά τον τάφο στο βόρειο σημείο.
Τι να έγινε κατά τη γνώμη σας ο πλίνθος/δόμος που επάνω του ήταν ¨κολλημένη" αυτή η πλάκα της ορθομαρμάρωσης;
1) Γιατί να λείπουν και τα δύο αυτά (πλάκα και πλίνθος).
2) Θα ήταν δυνατόν να είχαν την ίδια διάταξη; Δηλαδή να υπήρχε πλήρης ανταπόκριση σε μέγεθος και "αντίκρισμα";
Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να λείπει μεν η πλάκα αλλά να φαίνεται μέρος κάποιου άλλου πλίνθου.

Unknown είπε...

@ Plapoutas
έχεις δίκιο σε αυτό που λες ότι τόσο γρήγορα που σκάβουν θα έχουν ήδη αφαιρέσει το 1μ χώματος. Σκέψου όμως και τη στατικότητα. Όσο κατεβαίνουν μπαίνουν κάτω από τόνους μαρμάρου που βρίσκονται κάτω από ολόκληρο βουνό που κλονίστηκε από σεισμούς και οβίδες. Ποιος θα ρίσκαρε μπει μέσα και να του πέσει στο κεφάλι;

Επίσης πρέπει να σκεφτούμε, αν όντως υπάρχουν ενδείξεις ή αποδείξεις ότι είναι του Μ.Αλάξανδρου ή του Ηφαιστίωνα, αν ανακοινωθεί πρόωρα τί θα γίνει την επόμενη μέρα;;
Κι αν γίνει λάθος μετά πως θα το μπαλώσουν; Νομίζω αντί να είμαστε ανυπόμονοι πρέπει να σκεφτούμε ότι οι ανακοινώσεις ίσως δε θα μπορούσαν να γίνουν με άλλο τρόπο.
Ποιος σοβαρός επιστήμονας ρισκάρει να παρουσιάσει στο κοινό τα ευρήματά του αν δεν τα διασταυρώσει πλήρως;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Greengatos

Δυστυχώς η απάντηση σου συνεχίζει να κινείται στο ίδιο πνεύμα με τις υπόλοιπες.

Χωρίς να γνωρίζεις τι έχει ανακοινώσει σε προηγούμενα συνέδρια η Περιστέρη, για τα οποία μόλις προχθές μάθαμε ότι έχει τεκμηριώσει τα του Δεινοκράτη, αναζητείς να σου παρουσιάσουν επιστημονική δημοσίευση που αναφέρει αυτά που λέει η Περιστέρη.
Ψάξε βρες τις ανακοινώσεις της.
Ερευνητής δεν είσαι ;

Όσον αφορά το μέτρο του Δεινοκράτη, για το οποίο εμπαθώς και ψευδώς λες ότι το ανέφερε ως ΜΟΝΑΔΙΚΟ κριτήριο χρονολόγησης(ποτέ δεν το υποστήριξε αυτό), δεν το έχει αμφισβητήσει ΚΑΝΕΝΑΣ αρχαιολόγος κυρίως από αυτούς που της την έχουν στημένη στην γωνία να δουν ακόμα και αν βήξει λίγο στραβά να της την πέσουν.
Θα ήταν το πρώτο για το οποίο θα είχαν βουίξει οι αρχαιολόγοι των ΜΜΕ.
Θα έπρεπε να σε προβληματίσει.

Συνεπώς οι ενστάσεις μου για σένα παραμένουν ως έχουν.

Unknown είπε...

@oryktosploutos 10:48

Σας ευχαριστώ πολύ. Αν καταλαβαίνω καλά θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος με σιγουριά αν είχε κάνει αρκετές τέτοιες τομές-τρύπες σε όλο το χώρο που θα "χτυπούσαν" στα 7,53μ . Θα είχε βρει πάτωμα δηλαδή στα 7,53.

Πως εξηγείται η καθίζηση σε ένα μέρος του θαλάμου... ; επιφανειακή καθίζηση μόνο; δηλαδή δεν γέμισαν καλά με χώμα κάποιο μέρος του θαλάμου; Απίθανο μου ακούγεται.

@Konstantinos Kairis

Να σας ευχαριστήσω και εγώ για την πληροφόρηση που μας δίνεται ! Μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε δυο λόγια (ή να βγάλετε μερικές φωτογραφίες) σχετικά με την όψη του λόφου αυτή τη στιγμή ; Δηλαδή, που έχουν γίνει αποχωματώσεις εξωτερικά και σε ποιο σημείο έχουν φθάσει.

Καλημέρα σας.

Unknown είπε...

@Apostolos Gouzis

Έχεις δίκιο ότι πίσω απο την πλάκα μαρμάρου που λείπει πρέπει να υπάρχει δόμος/πλίνθος. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει άλλα δεν μπορούμε να τη/τονδούμε στη φωτογραφία. Η πλάκα μαρμάρου που έπεσε δεν ήταν λεπτή σαν τις σημερινές που χρησιμοποιούμε στις ορθομαρμαρώσεις ή που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι. Αυτές στον Τύμβο της Αμφίπολης είχαν μεγάλο πάχος και μάλλον αυτή είναι η αιτία που παρασύρθηκαν οι Αρχαιολόγοι και μίλησαν για θύρωμα καθώς η οπή ήταν μεγάλη. Το χειροκίνητο τρυπάνι έφθασε σε 7+ μέτρα βάθος κατακόρυφα και όχι μέσα στο θύρωμα.

Σας θυμίζω επίσης ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου το υπόστρωμα κάτω από το ψηφιδωτό είχε στρώση από κροκάλες. Αυτό είναι λογικό και ακόμη και σήμερα θεμελειώνουμε έτσι τα σπίτια για να σταματήσουν τα τριχωειδή φαινόμενα τα οποία ανεβάζουν υγρασία. Κροκάλες δεν βρέθηκαν κάτω από τους πωρόλιθους του Θ3 και αυτό ενισχύει επίσης την πιθανότητα να είμαστε σε φρεάτιο.

Η κα Περιστερη στη Δράμα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε χρησιμοποιώντας τη φράση "... αν έχει συληθεί ...". Άρα η ίδια δεν είναι πεπεισμένη για σύληση του τάφου. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν έχει συληθεί. Το σύνολο των φθορών δικαιολογείται είτε απο φθορές λόγω σεισμών ή λόγων συμβολισμών. Αυτό που δυσκολεύει τις παραπάνω δικαιολογίες είναι προς το παρόν η καταστροφή του ψηφιδωτού.

@zibi @ELLHN

Η καθίζηση στον Θ3 οφείλεται στη συμπύκνωση των υποκείμενων χωμάτων σε βάθος χρόνου και εξαιτίας των συνεχών ταλαντώσεων των σεισμών. Καθώς η στήλη των χωμάτων είναι πολύ υψηλή εξαιτίας της πιθανής ύπαρξης φρεατίου τύπου ανελκυστήρα κάτω από το δάπεδο του Θ3, η καθίζηση είναι μεγαλύτερη από τους άλλους θαλάμους. Δεν οφείλεται άμεσα σε κάποιο κενό υπόγειο χώρο κάτω από τον Θ3. Αυτός εφ´όσον είναι φρεάτιο είναι μπαζωμένος και έχει ανά 1,5 μ. βάθος διαφραγματικά δάπεδα από πωρόλιθους πολύ πιθανόν. Οι υπόγειοι χώροι του τάφου είναι δίπλα. Ο Θ3 είναι κατακόρυφος θάλαμος και το θύρωμα του τάφου θα το δούμε στην τελική στάθμη του δαπέδου του.

Άγγελος



@panos

Η τρύπα που αναφερεσαι είναι η Α2!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

προχωρήστε λίγο πιο κάτω στις αναρτήσεις.
Η δική μου άποψη.

http://nikokarathanassis.blogspot.gr/

Mονταζ δεν βλέπω. Για μένα είναι ο τελευταίος τοίχος.

Unknown είπε...

@George Maglis

"Το χειροκίνητο τρυπάνι έφθασε σε 7+ μέτρα βάθος κατακόρυφα και όχι μέσα στο θύρωμα."

Τότε υπολείπονται τουλάχιστον 4 μέτρα από το δάπεδο και κάτω, υποθέτωντας οτι ξεκίνησαν να τρυπάνω από ένα μέσο ύψος 3 μέτρων εντός του θαλάμου.

Unknown είπε...

@niko karathanassis photography

Το πιθανότερο ειναι το βάθος στο οποίο έφθασε το χειροκίνητο τρυπάνι να το υπολογίζουν από την οροφή του θαλάμου.

Άγγελος

Θανάσης Χ# είπε...

Στο βίντεο της βράβευσης https://www.youtube.com/watch?v=fik-IHxC9jA ακούστε με ΠΡΟΣΟΧΗ αυτά που λέει η κ. Περιστέρη στο 15:00
επαναλαμβάνω με ΠΡΟΣΟΧΗ

Unknown είπε...

@ niko karathanassis fotography

Έχεις δίκιο. Τελικά είδα τη φωτο από το Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ, αφαίρεσα τη σκίαση και βγαίνει το ίδιο αποτέλεσμα.

Δεν είναι τελικά μοντάζ.

Αναιρώ το παραπάνω σχόλιό μου.

Unknown είπε...

@niko karathanassis photography

Μα οι φωτογραφίες που παραθέτεις είναι του διαφραγματικού τοίχου που βρίσκεται η οπή Α2 και η σπασμένη θύρα αλλά από την πλευρά του Θ3. Τραβηγμένες δηλαδή από τον τελευταίο τοίχο προς την είσοδο.

Άγγελος

oryktosploutos είπε...

@niko karathanassis fotography 7:22

Θεωρητικά ναι. Ωστόσο μη σας διαφεύγει την προσοχή ότι το γεωτρύπανο παίρνει δείγμα, δλδ αφαιρεί υλικό απ' την αρχική του θέση και μ' αυτή την έννοια είναι "καταστρεπτικός έλεγχος". Αντίθετα, οι γεωφυσικές διασκοπήσεις -με διάφορες τεχνολογίες- είναι "μη καταστροφικός έλεγχος".
Εδώ και μέρες έχω διατυπώσει την υπόθεση ότι η καθίζηση του δαπέδου ενδέχεται να δείχνει "σφραγιστικό δάπεδο", θα το βρείτε στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης. Σύμφωνα με όσα είπε η Μενδώνη, η ανασκαφή τώρα πρέπει να ψάχνει ακριβώς αυτό.

virgi είπε...

Καλημέρα
Δηλαδή κάπως έτσι πρέπει να είναι η κατάσταση στην τομή Θ3

http://www.image-share.com/ijpg-2742-168.html

Planet είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

" το μέτρο του Δεινοκράτη (...) δεν το έχει αμφισβητήσει ΚΑΝΕΝΑΣ αρχαιολόγος κυρίως από αυτούς που της την έχουν στημένη στην γωνία να δουν ακόμα και αν βήξει λίγο στραβά να της την πέσουν."

Ελάχιστη σημασία έχει αυτό. Αν και για να είμαστε ακριβείς, όταν υπάρχουν αρχαιολόγοι που εκφράζουν αμφιβολίες για τη χρονολόγηση, αυτομάτως εκφράζουν αμφιβολίες και για το όνομα του αρχιτέκτονα και το μέτρο του. Δεύτερον, η Παλαγγιά όντως έχει αμφισβητήσει το Δεινοκράτη ως αρχιτέκτονα (λέγοντας πως δεν υπάρχουν ή δεν έχουν ανακοινωθεί σχετικές αποδείξεις - δε θυμάμαι). Ξέρω βέβαια πως η Παλαγγιά ανήκει στο γκρουπ των προκατειλημμένων, συνεπώς η θέση της ζυγίζεται αναλόγως.Άλλος που έχει εκφράσει αντιρρήσεις ειναι πχ. ο Andrew Chugg, που αρχαιολόγος δεν είναι, αλλά ξέρει την Αλεξάνδρεια απ' έξω και ανακατωτά.

Όλα τα παραπάνω όμως έχουν λίγη σημασία. Σχετικά με το επιχείρημα για το "μέτρο του Δεινοκράτη" οι αντιρρήσεις βασίζονται σε απλούστατα, λογικότατα επιχειρήματα (μην τα ξαναγράφω), που ελπίζω να μην πρεπει να τα βάλουμε στην άκρη επειδή κάποιοι γκρινιάρηδες αρχαιολόγοι δεν έχουν πει τίποτα σχετικο.

Το ότι δεν εχουν πει τίποτα ειναι ίσως γιατι το συγκεκριμένο επιχειρημα δεν έχει παρουσιαστει σε δελτίο τύπου (όπως σε δελτίο τύπου δεν έχει παρουσιαστει πουθενά το όνομα του Δεινοκράτη, αν δεν κάνω λάθος). Αυτο με τα μονογράμματα πχ. κυκλοφορούσε μερικές εβδομάδες, σχολιάστηκε μόνο όταν ένας δημοσιογράφος μπήκε στον κόπο να ρωτήσει. Η σύνδεση με την περιμετρο της Αλεξανδρειας είναι κάτι που έχουν "ανασκάψει" ερασιτέχνες/bloggers κυρίως απο βίντεο στο youtube και κάποια άρθρα για ένα χειρογραφο σημειωμα του Λεφαντζή.

Η σιγουριά για το Δεινοκράτη μου έχει δημιουρήσει τεράστιες προσδοκίες πως έχει βρεθει κάτι πολύ σημαντικό που ενισχύει αυτή τη σύνδεση. Γιατί με τόσα λίγα που ξέρουμε για το Δεινοκράτη και τα έργα του, για μένα χρειάζεσαι κάτι ισάξιο με επιγραφή για να κάνεις τη σύνδεση με τόση σιγουριά. Μακάρι αυτο το θέμα να διελευκανθεί σύντομα.

Unknown είπε...

@virgi

Συμφωνώ.

Άγγελος

GreenGatos είπε...

@ Εμπεδότιμος

https://www.youtube.com/watch?v=cTpV5_vBd9c

Λέει λοιπόν στον πρωθυπουργό
<<
Στο 1:11
ΠΕΡ: ... και έχουμε αρχιτέκτονα τον Δεινοκράτη, τον αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η κατασκευή του μνημείου.

Στο 2:17
ΠΕΡ:... η διάμετρος του τύμβου είναι 158,40. Όλη η διάμετρος... κι είναι το "Μέτρο του Δεινοκράτη".
Έχουμε το... Αυτός έκανε και τα τείχη της Αλεξάνδρειας, που 'ναι 15.840 μέτρα. Και όλη η κατασκευή έχει μια γεωμετρικότητα, ακόμη και ο τρόπος που είναι ολόγυρα ο περίβολος φτιαγμένος, που θυμίζουν 100 ΤΟΙΣ 100 Δεινοκράτη! Που ζεί την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι αρχιτέκτονας του, σημαντικός της εποχής εκείνης.
>>

Πάντως στην Wikipedia σχετικό λήμμα δεν υπάρχει, καλό θα ήταν να συμπληρωθεί, για να μαθαίνουμε και εμείς οι απλοί άνθρωποι το "Μέτρο του Δεινοκράτη".

Και μιας και είμαστε εδώ, να πούμε και του Μπαμπινιώτη να βάλει στο λεξικό του το λήμμα "γεωμετρικότητα" γιατί το έχει παραλείψει.
Όπως και να αποσαφηνίσει καλύτερα την διαφορά του "φρέσκο" από το "επίχρισμα" και του "απομίμηση" από το "αναπαράσταση".

Επίσης ο Δεινοκράτης δεν ήταν "Ο" αρχιτέκτονας του Μ.Α. Ήταν "ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ" αρχιτέκτονες του Μ.Α. Δηλαδή ο Κλεομένης, ο Κράτης, ο Παιώνιος κ.α. τι ήσαν; Μπογιατζήδες;
Και μιας και τα λέμε, στην Αλεξάνδρεια μάλλον ως ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ συνεργάστηκε παρά ως αρχιτέκτων. Ο βασικός αρχιτέκτων ήταν ο ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ.

Το ποιος έκτισε τα τείχη της Αλεξάνδρειας και πόσο μήκος είχαν αυτά, πιθανώς να ...λύθηκε τώρα μαζί με τα αινίγματα του τύμβου Καστά!!! Καθότι μέχρι χτες αποτελούσαν ζήτημα αρχαιολογικής έρευνας ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

Όσον αφορά το "εύρος" του Δεινοκράτη, ο Βιτρούβιος τον αναφέρει μάλλον ως αρνητικό παράδειγμα "ala grande" - καθυπερβολής.

Επίσης θα πρέπει να μαθευτεί κάποτε και το γιατί ο Δεινοκράτης άλλαζε σε κάθε πόλη που πήγαινε και το όνομα του. (Δειμοκράτης, Στασικράτης, Χειροκράτης κ.α.) Κρυβότανε; Χρώσταγε; Είχε κακή επαγγελματική φήμη; Ήταν γυναικάς και τον κυνήγαγαν οι απατημένοι σύζυγοι;

Αυτά είναι μερικά ζητήματα ΕΡΕΥΝΑΣ λοιπόν (τα οποία και προφανώς θα διαγραφούν γιατί χαλάνε τη σούπα)...

giannis_ είπε...

Για ποιο πράγμα αμφιβάλουμε; οι απεικονίσεις του εδάφους υπάρχουν και έχουν δείξει υπόγειες κατασκευές έως και δεύτερη είσοδο.Μην ξεχνάμε τόσο εύκολα.

ΖΗΝΩΝ είπε...

Αγαπητοί συνταξιδιώτες και συν-φιλοξενούμενοι του Εμπεδότιμου
Με πίκρα διαβάζω τα σχόλια ορισμένων από σας και δεν μπορώ να καταλάβω προς τι όλη αυτή η απογοήτευση και δυσθυμία.
Αντί να είμαστε ευτυχείς που μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε μια τόσο μεγάλη ανακάλυψη, συμπεριφερόμαστε σαν κακομαθημένα νήπια, μεμψιμοιρώντας και διυλίζοντας τον κώνωπα. Αρκετές φορές τα «σκάγια» πιάνουν και τον οικοδεσπότη, μέσω σχολίων που το λιγότερο είναι ασεβή και αγνώμονα!
Ευτυχώς η πλειοψηφία αποτελείται από άτομα με σωστή παιδεία και ψυχική πληρότητα, προσόντα τα οποία αντικατοπτρίζονται στην ποιότητα και το επίπεδο των σχολίων.
Ψυχραιμία λοιπόν, αισιοδοξία, κριτική χωρίς εμπάθεια και ορθός λόγος!
Σκεφθείτε μόνο πως το πάθος όλων μας εδώ, στο φιλόξενο βήμα του Εμπεδότιμου, απαντά με τον καλύτερο τρόπο στο ερώτημα της Γοργόνας...

Unknown είπε...

@ George Maglis
Μόνο η 1η φώτο είναι από τον Θ2. "Μπαίνω" μέσα από τον Θ2 και την Α2 (έχω αφήσει και την "πλάκα") στον Θ3 - βλέπετε τα σημάδια στα πιο φωτεινά τετραγωνάκια και ο τοίχος είναι αδιατάρακτος. H δυνατή πηγή φωτός στον Θ2 δημιουργεί τη σκιά της Α2 στον τοίχο του Θ3. Στη συνέχεια -μέσα στον Θ3 πλέον- με βάση τα σημάδια (που φανερώνουν επίσης οτι δεν είναι τραβηγμένη από μέσα προς τα έξω) στον τοίχο φαίνεται το πριν και μετά. Αν όλες οι φώτος ήταν από την πλευρά του Θ3 τότε σε καμμία φώτο δεν θα βλέπατε αδιατάρακτο τοίχο. Θα βλέπατε σε όλες την Α2 και από την φώτο του Θ2 δεν θα βλέπατε την Α2 αλλά την Α1.
Να διευκρινήσω πως -ακόμα και αν η υπόθεσή μου είναι σωστή- δεν υποστηρίζω οτι οποσδήποτε υπάρχει κι άλλος θάλαμος πιο πίσω. Βασικά δεν ξέρω. Μπορεί να έπεσαν κάποιοι λίθοι στη διάρκεια των εργασιών και να μπήκε κάποιο κόντρα πλακέ από πίσω για να μην πέφτουν χώματα.

@ oryktosploutos
Σας ευχαριστώ πολύ. Θα το δω.

panos είπε...

@ George Maglis

Έχεις δίκιο που μπερδεύεσαι γιατί εγώ δεν διευκρίνισα σωστά τι θέλω να δείξω στην παρακάτω σύνθεση:
http://www.image-share.com/ijpg-2742-121.html
Στην αριστερή φωτογραφία όντως είναι η οπή Α2, την έβαλα για να δείτε τα σημάδια που φαίνονται από πίσω, πάνω στο βόρειο τοίχο. Η μεσαία φωτογραφία είναι ο βόρειος τοίχος αφού διακρίνονται καθαρά τα ίδια σημάδια. Στη δεξιά φωτογραφία πάλι φαίνεται ο βόρειος τοίχος μιας και με λίγη προσοχή θα διακρίνεις πάλι κάποια από τα προηγούμενα σημαδάκια. Σ'αυτή, τη δεξιά φωτογραφία, φαίνεται και η νέα οπή, πάνω δεξιά αυτή τη φορά, που προφανώς δεν είναι η Α2 καθώς βρίσκεται στο βόρειο τοίχο. Διακρίνονται επίσης από πίσω και κάποια ατάκτως τοποθετημένα δοκάρια που σημαίνει ότι έχουν ήδη μπει στο χώρο πίσω από τη νέα οπή, την Α3.
Το ίδιο δείχνει και ο φίλος niko karathanassis fotography, με πιο καλλιτεχνικό τρόπο. Τις δυο αποδείξεις τις είχαμε παρουσιάσει σχεδόν ταυτόχρονα πριν κάποιες μέρες, δουλεύοντας ανεξάρτητα ο ένας απ'τον άλλο.
Θεωρώ δεδομένη την ύπαρξη Α3, τώρα τι έχει από πίσω και γιατί δε μας λένε είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@Greengatos
Προφανώς και δεν θα διαγραφεί αυτή η ανάρτηση σου γιατί αποδεικνύει τα λεγόμενα μου και το αληθές των προθέσεων σου.
 Κατ’αρχήν να ξέρεις ότι αν κάτι δεν υπάρχει στην Wikipedia δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και καθόλου. Όπως επίσης αν υπάρχει δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.
Και ο τελευταίος ερευνητής το ξέρει αυτό. 
Δηλαδή αν κάνω  μια εισαγωγή στην  Wikipedia (όπως θα ξέρεις ο καθένας μπορεί να γράψει εκεί) για το Μέτρο του Δεινοκράτη τότε θα είμαστε εντάξει ; Τρομερή λογική!
Όπως λοιπόν μας απέδειξες μόλις τώρα, καταρρίπτοντας ο ίδιος τον δικό σου ισχυρισμό η Περιστέρη δεν είπε ποτέ ότι από εκεί προκύπτει ότι είναι ο Δεινοκράτης,  αλλά ότι αυτό "θυμίζει" τον Δεινοκράτη. Σου διέφυγε μάλλον.
Το πως το τεκμαίρει το έχει συμπεριλάβει σε προηγουμένες ανακοινώσεις της όπως μάθαμε πρόσφατα, αν και από τότε η Μενδώνη είχε πει ότι αυτά έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια αλλά κάποιοι μίζεροι και πνεύματα αντιλογίας εδώ  μέσα το αποδομούσαν επιδεικτικά.
Η εμπάθεια σου φαίνεται από το γεγονός ότι παρότι  η  Περιστέρη είπε πολύ σωστά ότι ο Δεινοκράτης  «είναι αρχιτέκτονας του Μ.Α»  που σαφώς ερμηνεύεται ότι ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες  εσύ το ερμηνεύεις  ότι είπε ότι είναι «Ο αρχιτέκτονας»!
Κάθεσαι και κολλάς σε λέξεις που μπορεί να πει κάποιος απλώς, ακόμα και λάθος εν τη  ρύμη του λόγου του, γιατί είσαι κακόβουλος και εμπαθής.
Δεν ξέρω τι  προσωπικό πρόβλημα έχεις με την Περιστέρη,  πρέπει να ψαχτείς λίγο. Πάντως θες δεν θες η Περιστέρη έχει κάνει μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη και θα πρέπει να συμβιβαστείς με αυτό.
Είναι σαφές λοιπόν ότι η παρουσία σου εδώ δεν είναι επιθυμητή. Κάθε ανάρτηση σου θα διαγράφεται. Νομίζω ότι πολύ χρόνο σπατάλησα για να το συζητήσω.

ELLHN είπε...

@George Maglis

Πιθανόν...

αλλα ποιος ο λόγος ύπαρξης φρεατίου τύπου ανελκυστήρα στον τρίτο θάλαμο?

Επίσης δεν έχουμε πληροφόρηση για το ύψος της στάθμης των γαιών στον τρίτο θάλαμο. Αν δηλαδή ήταν στο ίδιο ύψος με τις γαίες στους άλλους 2 θαλάμους η σε ύψος 1.5 m χαμηλότερο έτσι ώστε να δικαιολογούν την άποψη περί δονητικής συμπύκνωσης-καθίζησης λόγο σεισμικών ταλαντώσεων.

Η ανακοίνωση μιλάει για καθίζηση του δαπέδου κατά 1.5 m όχι του ύψους των γαιών εντός θαλάμου.

Αν δεν αφαιρεθούν οι γαίες από τον θάλαμο μονο εικασίες μπορούμε να κάνουμε

yfarpasths είπε...


































































































































































































Πράσινε γάτε αν σου πω ότι έφαγα κάποιες ώρες στο internet πριν δυο μήνες όταν το άκουσα από την Κα Περιστέρη.....αναφέρομαι στην λέξη fresco ή φρέσκο για να μάθω τι είναι και δεν βρήκα τίποτα.. από σένα διαβάζω ότι είναι το επίχρισμα.








p









Unknown είπε...

Για να δωσω λιγο κουραγιο στην παρεα μετα τις δηλωσεις και την προσπαθεια αποσυμβολισμου τους ... εχω 1-2 ατομα που ειναι κοντα στην ανασκαφη ... το μονο που μπορουν να μου πουν οτι η ανασκαφη προχωρα και απο οσα μπορω να καταλαβω απο τα υπονοουμενα προχωρα προς τα κατω... Δεν μπορουν να μου πουν κατι παραπανω αλλα και μονο αυτο φτανει για να κλεισω προσωπικα το ενδεχομενο οτι εφτασε το τελος και εχουμε πιασει πατο...

Kratylos είπε...

Όπως θα έλεγε και ο μέγας ονοματοθέτης, συνονόματός μου, ήθελα νάξερα ποιός ήταν ο νονός του! Μόνος του άλλαζε τα ονόματά του ή κάποιος επαΐων σαν τον Αριστοτέλη τον είπε στο τέλος "Δεινοκράτη". Διότι συνεχώς κάτι κρατούσε αυτός ο άνθρωπος! Αν βρούμε τι κρατούσε ίσως βρούμε και το μέτρο του.
Ο Λεφαντζής είπε πάντως δημοσίως ότι κρατούσε το "λεόντιον μέτρον" που σήμερα μεταφράζεται σαν 5,28μ (3Χ5,28=15,84μ = συνολικό με το βάθρο ύψος λέοντος, 30Χ5,28=158,40μ = διάμετρος περιβόλου). Κάποιος είπε εδώ μέσα ότι ήταν ο Αιγυπτιακός πήχης 0,528μ αλλά τέτοιος πήχης δεν νομίζω ότι υπάρχει.

Επειδή όμως δεν πρέπει να καταλαβαίνουν όλοι οι γύφτοι τους συμβολισμούς και όσοι "ενομίζονται", οι μεγάλοι νονοί κάνουν και ανορθόγραφες μικροαλλοιώσεις και όταν θέλουν να πουν π.χ Δινοκράτης γράφουν Δεινοκράτης. Άρα κανένας δεν τον κυνηγούσε για χρέη κλπ. Του εξήγησε ο Αριστοτέλης τί σημαίνει η "εν εαυτώ κίνησις της ύλης", η σημερινή ιδιοστροφορμή (σπιν) και από τότε ο Δεινοκράτης μας τάραξε στους μαιάνδρους και στις σπείρες.

Αν λοιπόν ο τύμβος είναι γεμάτος "δίνες" τότε και μόνο τότε φωνάζει "ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ". Καλού κακού όμως και μια επιγραφή ή επιγραφές με το όνομά του δεν θα ήταν πλεονασμός.
Ούτω, ού σμικρόν τυγχάνει μάθημα, το περί ονομάτων ορθότητος", ως έλεγεν Πλάτων (όταν δεν ησθένει!)

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


yfarpasths

Ωστε έψαξες πολύ ;;;;

Για δες ότι το φρέσκο είναι η νωπογραφία και είναι λέξη που χρησιμοποιείται και αυτή.

"http://www.thestival.gr/culture/item/200775-to-leksiko-tis-anaskafis-stin-amfipoli"

"http://el.wiktionary.org/wiki/%CF%86%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%BA%CE%BF"

"http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1"

Ο φίλος σου ο greengatos που έχει σημαία την wikipedia ούτε αυτό το είδε μέσα στο μένος του για την Περιστέρη.



Δεν κάθησα να σχολιάσω κάθε μια κακόβουλη ανακρίβεια του greengatos αλλά αρχίζει να μου την δίνουν οι διάφοροι εξυπνάκηδες που κυκλοφορούν εδώ.

Ούτε εσένα θέλω να σε ξαναδώ στο blog.

giannis_ είπε...

Παλιομοδίτικο κόλπο της κας Παναγιωταρέα ήταν η προχθεσινή σύναξη, για να καταπέσει ο κουρνιαχτός από την υπερβολική δημοσιότητα Ευτυχώς υπάρχει ο περίβολος και μας δείχνει το μέγεθος του μνημείου και ότι έχει δρόμο ακόμη η ανασκαφή. Την μέτρηση στατικότητας μπορούσαν να την κάνουν μηχανικοί του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, η ειδικότητα που ζητήθηκε από την εγνατία οδό ήταν "ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΣΗΡΑΓΓΩΝ"

yfarpasths είπε...

πέρασε απο το μυαλό μου οτι το σχόλιο μου θα μπορούσε να εκλειφθεί ως συμπαράσταση στον πράσινο γάτο αλλα το ρίσκαρα διοτι μ ουδωσε εξήγηση που έψαχνα
οκ εμπεδότιμε δεν ξαναγράφω .

Enalios είπε...

@giannis

οπως ειπε η Virgi απέχουμε 7 μέτρα απο τον χώρο πού έχει το ενδιαφέρον. Θα πάνε είτε πάει μόνο του είτε δεν πάει.

Axis Mundi είπε...

@Virgi Καταπληκτική απεικόνιση! Κάπως έτσι το έχω φανταστεί κι εγώ.

Αν το καλοσκεφτείς έχει απόλυτη λογική η σφράγιση να ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή στρώση η οποία θα ήταν και πολύ πιο προσβάσιμη.

PAIANAS είπε...

Ξέρετε τι δεν μπορώ να κατανοήσω ? (ένα από τα πολλά δλδ)...Δεν υπάρχει σκάλα η ράμπα. Ο παρακάτω τοίχος σφράγισης (αν είναι τέτοιος), είναι 1,5μ χαμηλότερα από τον Θ2.
Τίποτα που να δείχνει συνέχεια του μνημείου προς τα κάτω.
Έχει προκύψει -απαντηθεί ξανά παρόμοια τακτική εσκεμμένης απόκρυψης ?

kiki είπε...

καλησπέρα στη παρέα θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις άσχετες η μία από την άλλη
1. όποιος είχε και έχει την τύχη και την τιμή να γνωρίσει από κοντά την κυρία Περιστέρη και να συνομιλήσει μαζί της αντιλαμβάνεται αμέσως τι άνθρωπος είναι και πόσο σοβαρή επιστήμονας. Και εγώ προσωπικά χαίρομαι που κάποιοι φίλοι που παραβρέθηκαν στη Δράμα αποκόμισαν την ίδια άποψη.
2. Κάπου άκουσα αλλά δεν θυμάμαι που ότι τα 7,5 μέτρα που λένε ότι έχει βάθος ο τρίτος θάλαμος μπορεί και να μην ισχύει και να είναι βαθύτερος γιατί δεν γνωρίζουν αν το γεωτρύπανο χτύπησε σε πωρόλιθο εσείς το έχετε ακούσει;

Andreas είπε...

Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστούμε Εμπεδότιμε για τη φιλοξενία.

Ήθελα απλά να αναφέρω, ότι ερευνώντας στο ιντερνετ έπεσα πάνω σε μια αναφορά ενός μακεδονικού τάφου στην αρχαία Άργιλο (σχετικά κοντά στην Αμφίπολη) όπου οι ταφές ήταν κάτω από το επίπεδο του δαπέδου. Στον θάλαμο δεν υπήρχε νεκρική κλινη ή θρόνος.

Πιο συγκεκριμένα:

Tomb B is in a much better state of preservation. The dromos which leads to the entrance is 5 meters wide, the entrance itself is built with two marble posts and the lintel has five dentils. Both anti-chamber and chamber are preserved. A marble door separated the anti-chamber from the chamber, but neither a kline nor thronos was found. The corpses were placed in three cist-graves dug under the floor of the chamber. Coins of Cassander and Antigonos Gonatas date tomb B to the 3rd century B.C.

Από εδώ:

http://www.argilos.org/fouille13.html

Δεν ξέρω αν έχει κάποια σχέση, αλλά τη θεωρώ ενδιαφέρουσα πληροφορία.

Dazbaw είπε...

Το κρυφό μου όνειρο είναι εκεί κάτω να βρίσκονται τα χαμένα έπη του επικού κύκλου μαζί με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, δίπλα στο προσκεφάλι του Μεγαλέξανδρου για να τον συντροφεύουν, οι ιστορίες που τόσο αγάπησε, αιώνια...ας έχω την ευκαιρία μία φόρα να διαβάσω την Θεσπρωτίς και την Τηλεγονεία...η κρυφή μου ελπίδα βασίζεται αποκλειστικά στην Ολυμπιάδα να έχει μεριμνήσει για τους απογόνους της...ΜΑΚΑΡΙ!!!

Planet είπε...

Andreas, ευχαριστούμε, πολύ ενδιαφέρον

Nemot είπε...

Αγαπητοί φίλοι, δεν έχει νόημα να γράφουμε για υπόγειους θαλάμους, ανασκαφές προς τα κάτω, κρυφά δωμάτια κλπ Αυτα υπάρχουν μόνο στις ταινιες του Χολιγουντ. Ας ειμαστε σε αυτό το blog λογικοι και ορθολογιστές. Στην ίδια παγίδα έπεσαν και αρκετοί σοβαροί φίλοι του blog, όταν τις προηγούμενες μέρες προσπαθούσαν από την αμφιλεγόμενη , ακαθόριστη και παμπάλαια τομογραφία του Πολυμενάκου να φτιάξουν με μόνο στοιχείο τη φαντασία τους, ολοκληρες υπόγειες πόλεις κατω απ τον τύμβο.

Αυτο που περιμένουμε όταν σκάψουν και το υπόλοιπο μέτρο χώματος που απομενει στον τελευταίο θάλαμο, είναι να βρούμε κατι τέτοιο

http://prntscr.com/518m0k

ή

http://prntscr.com/518lur

και να ελπίζουμε ότι οι τυμβωρυχοι δεν έφτασαν μέχρι εκει και οι τάφοι θα είναι απείραχτοι.

Νομίζω ότι μέχρι την Κυριακή θα ξέρουμε

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
pandektis είπε...

"Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την άνοδο των προσδοκιών από την Αμφίπολη, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του ευρήματος", είπε η καθηγήτρια αρχαιολογίας Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Yποστήριξε ότι "από την αρχή φαινόταν ότι ο τάφος είναι πειραγμένος, η εικόνα ήταν σαφής".

pandektis είπε...

H καθηγήτρια αρχαιολογίας πρόσθεσε: "Με το που θα τελειώσει και η έρευνα στο χώμα στον τρίτο θάλαμο και εάν δεν βρεθούν άλλα στοιχεία, κλείνει η ανασκαφή".

Για το υποτιθέμενο πέρασμα κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, η κυρία Παλιαδέλη είπε ότι "μέχρι στιγμής το μόνο που έχουμε είναι σπασμένα κομμάτια δεν βλέπουμε μία κατασκευή που να οδηγεί σε κρύπτη".

"Αν ισχύει ότι ο τελευταίος τοίχος είναι σφραγισμένος θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι το μνημείο τελειώνει εκεί, αυτό δεν σημαίνει ότι στον ίδιο τύμβο δεν υπάρχουν κι άλλοι τάφοι", είπε η κυρία Παλιαδέλη και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι θα βρεθούν στο μνημείο οστά και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να πλησιάσουμε την ταυτότητα του νεκρού και του μνημείου.

PAIANAS είπε...

Oστά και κυρίως θάλαμος εντελώς ''γυμνός'' και με τέτοιων διαστάσεων, χλιδής προθαλάμους ?...εσάς σας κάθεται καλά τέτοιο σενάριο ?

plapoutas είπε...

Η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας, ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου και το ψηλότερο κτίριο για κοντά 4000 χρόνια, ένα πραγματικό κτιριακό τέρας που το κόστος κατασκευής του σήμερα θα ήταν δισεκατομμύρια ευρώ είχε ελάχιστους χώρους σε σχέση με το μέγεθός της και έναν ταπεινότατο ταφικό θάλαμο.
Μην είστε απόλυτοι ότι το μέγεθος του τύμβου πρέπει σώνει και καλά να δείχνει αντίστοιχου μεγέθους εσωτερικούς χώρους.

Schumi είπε...

Καλησπέρα και από μένα.

Κοιτώντας αυτή την εικόνα από το ΥΠΠΟ φαίνεται ξεκάθαρα πάνω δεξιά στον τρίτο χώρο σπάσιμο στον τοίχο.

http://amfipoli-news.com/images/article_images/l_14985.jpg

Μας λένε δηλαδή ότι εκεί πίσω δεν υπάρχει τίποτα??

Εκτός και εάν κάνω κάποιο λάθος.

ΚΓΨ είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ και Φίλοι,
Το πρόβλημα ποτέ δεν είναι το "τί" λες,αλλά το "πώς" το λες.
Το πληκτρολόγιο δίνει την δυνατότητα να αφαιρούμε,να αλλάζουμε,να στρογγυλεύουμε τις λέξεις και τις εκφράσεις..
Γιατί να βιαζόμαστε να στέλνουμε "ακτένιστα" σχόλια;
Εχει ξεκινήσει ένα πολύ-πολύ μακρύ ταξίδι και χάρις στην Φιλοξενία το παρακολουθούμε αναπαυτικά από τις πρώτες θέσεις.
Ας το απολαύσουμε με ηρεμία..
Ερώτηση:Ο αριθμός των λευκά επιχρισμένων πωρολίθων επιτρέπει
να σκεφθούμε το αν μπορούσαν να είναι τα σκαλοπάτια πρός το
υπόγειο δάπεδο του Θ3 τρίτου θαλάμου - τετάρτου χώρου,που η μεταγενέστερη επίχωσή του υποχρέωσε τους κατασκευαστές να τους χρησιμοποιήσουν γιά οριζόντιο διαφραγματικό τοίχο;

PAIANAS είπε...

@plapoutas

Δεν έχεις δίκιο. Η πυραμίδα (τουλάχιστον η πιο μεγάλη και πιο γνωστή) του Χέοπα, στο εσωτερικό της ήταν λαβύρινθος με πολλούς διαδρόμους και δωμάτια, μέχρι κάποιος να φθάσει στη σαρκοφάγο που ήταν από ροζ γρανίτη.

Unknown είπε...

312Συγνωμη ανεβασα το προοπτικό τομής του Λεμφατζη γιατι πατησα στις διαστάσεις του.Το σωστο ειναι αυτο. http://prntscr.com/5193dd
http://prntscr.com/5193u7

Unknown είπε...

Ακούω την παλιαδελη και με πιάνει τρελα ... μας λέει αν δεν βρεθεί κάποια καταπακτη όπως είπε στον 3o θάλαμο τελειώνει η ανασκαφή... Και γω ρωτώ πως λένε τόσο εύκολα και απλά ότι θα τελειωσει η ανασκαφή όταν έχουν σκάψει 26 μέτρα ΜΟΝΟ σε έναν τεράστιο τυμβο??? Γιατί τόση ευκολία να κάνουν δηλώσεις και να βγάζουν χαλαρά τέτοια συμπεράσματα??? δλδ ωραία ας υποθέσουμε ότι δεν συνεχίζει υπόγεια και δεν υπάρχει θυρωμα... Οκ υπάρχει κάποια πινακίδα που λέει στοπ η αδιέξοδος μετά τον τρίτο θάλαμο θα τρελαθούμε εντελως??? Ας συνεχίσουνε στην ευθεία η δεξιά η αριστερά είτε έχει χώμα είτε έχει βράχο είτε το οτιδήποτε είναι χρέος τους να συνεχίσουνε και να ψαξουνε ΤΑ ΠΑΝΤΑ το θέμα βέβαια είναι το θα πει και το υπουργείο γιατί διαβάζω στα σαιτ ότι στελέχη του υπουργείου λένε ότι αν δεν βρεθεί κάτι άλλο στον 3ο θάλαμο η ανασκαφή θα τελειωσει ..... ας μου δώσει κάποιος κάποια ΛΟΓΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΌΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΥΠΟΓΕΙΑ ΌΤΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ...

PAIANAS είπε...

Από in.gr

«Λογικά πρέπει να υπάρχει και άλλος τάφος μέσα στον τύμβο, δεν μπορεί μέσα σε έναν λόφο διαμέτρου 158 μ. να έχουν καλυφθεί μόνο τα 25 μ.» λέει στα Νέα ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας με ανασκαφική πείρα. «Άλλωστε και κάτω από τον τύμβο όπου βρέθηκε ο τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα υπήρχαν άλλοι τρεις τάφοι, δύο εκ των οποίων είχαν συληθεί» προσθέτει.

«Το θέμα είναι σε πόσο ποσοστό ο τύμβος είναι τεχνητός και πόσο είναι φυσικός βράχος» αναφέρει άλλος ακαδημαϊκός δάσκαλος της ίδιας ειδικότητας. «Η ύπαρξη περιβόλου πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για συστάδα τάφων» τονίζει.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου επισημαίνει: «Για να έχουμε μια σαφή απάντηση θα πρέπει να γίνει μια μαγνητική διασκόπηση, που θα δείξει σε ποιο σημείο θα πρέπει η ανασκαφική ομάδα να 'χτυπήσει'».

Δεν είναι, όμως, μόνο η τεχνολογία που μπορεί να μιλήσει για το περιεχόμενο του τύμβου. «Μια λύση θα ήταν να 'ξυριστεί' η επιφάνεια του λόφου πάνω από τον περίβολο, ώστε να διαπιστωθεί αν εξέχει κάτι» συνεχίζει η κ. Ρωμιοπούλου, ενώ ο ομότιμος καθηγητής συμπληρώνει: «Όπως εξείχαν άλλωστε οι παρειές του δρόμου (σ.σ.: του διαδρόμου πριν από την είσοδο) του συγκεκριμένου ταφικού μνημείου».

Στο ερώτημα εάν ο υπόγειος χώρος κάτω από τα δάπεδο του τρίτου θαλάμου, που ανασκάπτεται αυτό το διάστημα, μπορεί να κρύβει μία κρύπτη γεμάτη θησαυρούς και απαντήσεις, η κ. Ρωμιοπούλου απαντά:

«Δεν υπάρχουν τέτοιου τύπου κρύπτες στους μακεδονικούς τάφους τουλάχιστον στην εποχή που χρονολογείται το συγκεκριμένο μνημείο, δηλαδή στο τέλος του 4ου ή τις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Δεν αποκλείεται να πρόκειται απλώς για μια κατωφέρεια ή να λαξεύτηκε περισσότερο ο μαλακός φυσικός βράχος. Αν είναι κρύπτη θα πρέπει να έχει τοιχώματα. Αν υπήρχε εκεί πάντως μια χρυσή λάρνακα δεν πρόκειται να έχει γλιτώσει από τους τυμβωρύχους. Αν ήταν ξύλινη δεν θα έχει μείνει τίποτα, παρά μόνο καρφιά. Ωστόσο, με τόσες εκπλήξεις που έχει δώσει ώς τώρα το συγκεκριμένο εύρημα δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα» τονίζει.

Ένα άλλο ερώτημα που μένει ακόμη αναπάντητο είναι αν τελικά ο τάφος ανήκει σε έναν νεκρό ή αν ήταν πολυάνδριο ή ηρώο κενοτάφιο.

«Έχουν άλλη μορφή τέτοιου είδους μνημεία» εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου. «Συνήθως είτε πρόκειται για έναν λάκκο είτε για μια μεγάλη αίθουσα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχουμε στην Αμφίπολη. Η άποψη αυτή διατυπώθηκε λόγω του Λέοντα που θεωρήθηκε από τους ανασκαφείς ότι ανήκει στον τύμβο. Κανείς τάφος όμως δεν έχει λέοντα. Και της Χαιρωνείας και της Αμφίπολης σχετίζονται με νεκρούς σε πεδίο μάχης, αλλά δεν βρίσκονταν στην κορυφή τύμβου».

panos είπε...

Επίσης η ανασκαφή θα συνεχιστεί και από πάνω. Είναι σημαντικό ο τάφος (ή τάφοι) να αποκαλυφθούν και εξωτερικά. Ο τύμβος σε πρώτη φάση θα πρέπει να αποχωματωθεί εντελώς για να δούμε τι κατασκευές υπάρχουν από κάτω.

ιοαννα είπε...

HTML Προς PAIANA : o κάθε ΄΄Ελληνας Σαμαράς΄΄ μπορεί να θέλε騨, ....το θέμα είναι, ποιός τον υπολογίζει ...για να του επιτρέψει να έχει αυτό που ενδεχομένως να θέλει ???? Η μόνη ελπίδα μας είναι στα μάτια των όσων δουλεύουν εκεί ! Η αλήθεια μπορεί να αργεί, αλλά πάντα βγαίνει στο φως !!!

Unknown είπε...

@ Nemot

Δεν υπάρχουν μόνο στις ταινίες του Hollywood. Δες σε αυτό το βίντεο μακεδονικό τάφο στα Λευκάδια όπου κυριολεκτικά ανοίγεις μια καταπακτή και μπαίνεις κάτω από τη γη. Και δεν βρέθηκε ούτε σκάλα, ούτε ράμπα.
Στο 28:50 του βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=n9YQBSobzBc

ιοαννα είπε...

HTML Προς Βασιλική Σιάπκα : Όλοι ψαχνουμε...αλλά να που κάποιοι, όπως εσύ π.χ., έχουν την εξαιρετική ικανότητα, να ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!! Έχω ενθουσιασθεί αλλά και τρομάξει μαζί !!! Ίσως να ΄΄το βγάζουν΄΄ σιγά σιγά προς τα έξω, για να ψαρέψουν....αντιδράσεις !!! Όπως κάνουν π.χ. πριν ανακοινώσουν νέους φόρους !!! Γιατί όχι ???

paratiritis είπε...

@ vagkalf07 και όσοι θέλετε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του Κωνσταντίνου Παπαθεοδώρου στο «MEGA Σαββατοκύριακο» την ανέβασα στη διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=CwqrA0v2qQQ&feature=youtu.be

επίσης συμφωνώ με τα λεγόμενα του Γιώργου Λεκάκη στη συνέντευξη που έδωσε στο Extra Channel

https://www.youtube.com/watch?v=6kbnAkuYT2A&feature=youtu.be

<< δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Υπάρχει πρόβλημα επισφάλειας του μνημείου>>

Ναι, νομίζω πως δεν μπορούν να το διαχειριστούν πλέον. Χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για υποδομές του μνημείου πρώτα αλλά και της γύρω περιοχής.
Ας κάνουμε την υπόθεση εργασίας πως βρίσκουν τον Αλέξανδρο και το δημοσιοποιούν, μπορείτε να φανταστείτε τι πρόκειται να συμβεί στην Αμφίπολη;
Διαθέτουμε εστω και τις βασικές υποδομές για κάτι τέτοιο; δεν νομίζω.
Εντελώς λάθος η επικοινωνιακή τακτική.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κωνσταντίνο Καΐρη ο οποίος την κατάλληλη στιγμή με την παρέμβασή του στο blog, γλύτωσε το νευρικό μου σύστημα.

Συνοδοιπόροι
Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας
που μας πνίγει απο παντού, παρηγοριέμαι,
ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες
αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά.

Οδυσσέας Ελύτης

Πιστεύω πως και η κ. Περιστέρη μέσα από ενα τέτοιο καμαράκι βρήκε τη ΔΥΝΑΜΗ και αγωνίστηκε.
Τα κατάφερε, μας το γνωστοποίησε.
Ένα τέτοιο καμαράκι είναι και αυτό το blog εστω και virtual με τη θεματολογία που έχει.
Τέτοια καμαράκια υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα ας τα κάνουμε αίθουσες.
Επαφίεται σε εμάς.
Εν κατακλείδι αυτό μετράει τα υπόλοιπα θα είναι φυσική απόλιξη.

Unknown είπε...

@Nιόβη

Στο βίντεο διακρίνεται πόρτα και προθάλαμος. Η είσοδος δεν πρέπει να ήταν από πάνω. Αυτό όμως που ίσως έχει ενδιάφερον σε σχέση πάντα με το μνημείο της Αμφίπολης, είναι ότι η πόρτα του τάφου ανοιγόκλεινε πολλές φορές για να υποδεχτεί νεκρούς για σχεδόν 1 αιώνα. Στη συνέχεια φαίνεται να σκεπάστηκε με τύμβο.

ΠΕΡΣΕΑΣ είπε...

Μακαρι να ειναι οπως τα λεει ο εμπεδοτιμος αλλα δεν νομιζω να ειναι ετσι. Να κατασκευαζουν τοσο ωραια εργα τεχνης και μετα να τα καταστρεφουν για καποιο ειδος τελετουργικου μου φαινεται απιστευτο. Απο οτι ξερω δεν εχει γινει κατι παρομοιο σε καποιον αλλο μακεδονικο ταφο.
Στον ταφο απο οτι φαινεται εχουν μπει τυμβωρυγχοι...αν εχουν βρει τον ταφικο θαλαμο και που ειναι αυτος δεν το ξερουμε.
Απο οτι φαινεται η επιχωματωση(αν δεν εγινε απο φυσικα αιτια)εγινε μετα την εισβολη των τυμβωρυγχων-καταστροφεων. 1ο Αν ειχε γινει η επιχωματωση οταν εκλεισαν για πρωτη φορα τον ταφο η μαρμαρινη πορτα αν οντως ειχε σπασει απο σεισμο θα εμενε σε μια ορθια θεση μιας και οι ογκοι χωματων που την περικλειαν δεν θα την αφηναν να βρεθει στα κατωτερα χωματα...και 2ο τις οπες αν οντως χρησιμοποιηθηκαν για να γινει η επιχωματωση θα επρεπε οι κατασκευαστες να τις κλεισουν και οχι να τις αφησουν ανοικτες...αρα μαλλον εχουν μπει και απο εκει τυμβωρυγχοι αλλα μαλλον ηρθαν δευτεροι.
Σιγουρα ομως αυτος δεν ειναι ο μοναδικος ταφος μεσα σε αυτον τον γιγαντιο τυμβο...σιγουρα υπαρχουν και αλλοι ταφοι οι οποιοι , αν δεν συνδεονται μεταξυ τους με τον υπαρχοντα ταφο, πρεπει να εχουν δικες τους ξεχωριστες εισοδους.
Με λιγα λογια δεν εχουμε δει παρα ελαχιστα πραγματα απο τον τυμβο καστα

Unknown είπε...

Η ανασκαφή συνεχίζεται, δεν έχει σταματήσει. Αν σταματήσει τώρα, είτε θα είναι λόγω καιρικών συνθηκών, είτε χρημάτων. Αυτό που δεν είδαμε ποτέ, είναι το επιστύλιο, και επίσης ένα κομμάτι μαρμάρου 80x15εκ, αυτά ξεχαστήκανε τελείως. Γιατί ένας δημοσιογράφος δεν ρωτάει πότε θα τα δούμε;

http://www.protothema.gr/culture/article/408852/vrethikan-duo-epigrafes-ston-tafo-tis-amfipolis/

το κομμάτι μαρμάρου μήπως είναι κάπως έτσι;

http://www.britishmuseum.org/explore/highlights/highlight_objects/gr/d/dedication_by_alexander.aspx

Unknown είπε...

Διακοπή εργασιών στην Αμφίπολη

Διακόπηκαν οι εργασίες αποχωμάτωσης του τρίτου θαλάμου στον τύμβο της Αμφίπολης, για να εγκατασταθούν από την εταιρία “Εγνατία οδός” ειδικά μηχανήματα για να προστατευθεί η στατικότητα του μνημείου.

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα χρησιμοποιούνται για μεγάλες διανοίξεις σηράγγων και, όπως είπε στον Αθήνα 9.84 εκπρόσωπος της εταιρίας, η εγκατάστασή τους στο χώρο γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Πηγή: www.athina984.gr

Nemot είπε...

@ Νιόβη Β.

Αυτό που βλέπεις σαν είσοδο από την οροφή , είναι το ταβάνι του τάφου και η σιδερένια σκάλα που μπαινοβγαίνουν οι αρχαιολόγοι επειδη ο τάφος δεν είναι επισκέψιμος από την κανονική του είσοδο που βρίσκεται μπροστά. Δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο στην δομή της κατασκευής του.

Unknown είπε...

Κρίμα, νόμιζα ότι μπαίνεις μόνο από πάνω.

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/749499/i-amfipoli-se-trisdiastati-sugrisi-me-parthenona-giza-kai-taz-mahal/

kiki είπε...

στον τάφο της Περσεφόνης στις Αιγές μπαίνεις μόνο από πάνω και δεν έχει είσοδο http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=10781

ιοαννα είπε...

HTML Εκτός από τα επιστυλια που μεταφέρθηκαν στο μουσείο και το κομμάτι μαρμάρου 80 Χ 0,15, που μέχρι σήμερα δεν μας έχουν δείξει, παρακαλώ ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί σε όλες τις απεικονίσεις (σχέδια και video) του εωστερικού χώρου και των θαλάμων, δεν απεικονίζεται ο χώρος με την μαρμάρινη πλάκα/ψευδοροφή κάτω της οποίας υπάρχει ο οκτάφυλος ρόδακας ??? ¨ολοι ακολουθούν την σειρά σφίγγες-καρυάτιδες-ψηφιδωτό-μαρμάρινη πόρτα ! Γιατί ???

SF είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
SF είπε...

Τον έχω αναφέρει ξανά τον συγκεκριμένο, μπαίνεις από πάνω στον κύριο θάλαμο, όπως δείχνει και η μακέτα. Κάποιες ιστοσελίδες τον αναφέρουν ως μακεδονικό, το επίσημο σάιτ του υπουργείου δεν το ξεκαθαρίζει. Βρίσκεται λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=19948&era=2&group=9

Βίκυ είπε...

ΠΕΡΣΕΥ,ας μην σε ξενιζει τοσο η καταστροφη αν σκεφτεις οτι
ολοκληρη η κατασκευη των μακεδονικων ταφων ηταν ενα εργο τεχνης που κατασκευαζετο ουσιαστικα για να θαφτει.
Η κυρια Παλιαδελη σε καποιο πονημα της γραφει."Ξαφνιαζει τον συγχρονο επισκεπτη η εξαιρετη φροντιδα των αρχαιων Μακεδονων για τα μνημεια που επροκειτο να καλυφθουν απο τον τυμβο αμεσως μετα την ολοκληρωση της ταφης.(απαντω εμμεσως και στον Ανδρεα72 που του ζητω συγνωμη δεν μπορεσα να απαντησω λογω απουσιας.πρωτα γινοταν η κατασκευη του ταφου και μετα ο τυμβος).
"Οι Μακεδονικοι ταφοι επρεπε να μενουν εντελως αθεατοι προορισμενοι αποκλειστικα για τους νεκρους και τους χθονιους θεους συμφωνα με τις μεταφυσικες πεποιθησεις των αρχαιων Μακεδονων." Δηλαδη οι Μακεδονικοι ταφοι δεν ηταν επισκεψιμοι.
Το επιβεβαιωνει και μια αλλη διακεκριμενη επιστημων που εχει χαθει εσχατως.Οι Μακεδονικοι ταφοι ηταν σφραγισμενοι αναφερει ρητως.
http://www.star.gr/Pages/Politismos.aspx?art=244895&artTitle=neo_chtypima_palangia_gia_amfipoli_gia_politikous_logous_lene_oti_einai_makedonikos_o_tafos

Unknown είπε...

Τελευταίο σχόλιο.
Το νότιο κομμάτι του τύμβου έχει ανασκαφεί ήδη. Η συγκεκριμένη ανασκαφή έχει ουσιαστικά τελειώσει. Θα πρέπει να ψάξουν τώρα στο ανατολικό και στο δυτικό κομμάτι, αφού στο βόρειο έψαχνε ο Λαζαρίδης και πιθανώς να μην υπάρχει άλλη είσοδος εκεί. Είναι πιθανό να υπάρχουν 3 η 4 τάφοι ακόμη αλλά μπορεί να είναι μικρότεροι διαστάσεων και λιγότερο εντυπωσιακοί. Δεν είχαν όλοι την ίδια οικονομική δυνατότητα. Οι τύμβοι είναι νεκροταφεία. Μπορεί να μην απευθύνονται αποκλειστικά σε ένα άτομο. Οι "Μακεδονικοί" τάφοι που έχουν αποκαλυφθεί ως τώρα είναι συνολικά 60 και όχι 100 σε ένα σχόλιο κάποιου χρήστη . Αυτοί που έχουν βρεθεί στην Μακεδονία (4ος-2ος αιώνας) βρίσκονται σε κυκλικό τύμβο και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μην κάνετε έρευνα από το Google αλλά μόνο στις βιβλιοθήκες. Υπάρχει άγνοια και παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.. Θα πω το τετριμμένο. Ο ένοικος του τάφου δεν ανήκει στην βασιλική οικογένεια. Το βασιλικό νεκροταφείο βρίσκεται στις Αιγές. Μην αγνοείτε ιστορικά δεδομένα τόσο απλά.
Εμπεδότιμε. Συμβουλή. Δεν είσαι αρχαιολόγος. Αν ήσουν δεν θα συνέθετες ιστορίες. Όμως έχεις λογοτεχνικές ικανότητες. Συγκέντρωσε τα στοιχεία που βρήκες και γράψε ένα βιβλίο (πρώτος) . Κάπως έτσι έγινε διάσημος και Ο Dan Brown. Και το εννοώ αυτό. Άλλα πρέπει να το κάνεις πρώτος γιατί σίγουρα θα το κάνει κάποιος άλλος.
Είναι η ώρα για χαρές και προτάσεις όχι για λύπες σκεπτικισμό, και δυσπιστία. Να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα σπουδαία ευρήματα.

Είναι μια μεγάλη , τεραστία ευκαιρία , να αξιοποιήσουμε το τεράστιο πολιτιστικό μας υπόβαθρο. Πόσοι από εμάς έχουν πάει στην Βεργίνα; Οι βασιλικοί τάφοι να προβληθούν περισσότερο, να αποκτήσουν την παγκόσμια δημοσιότητα που τους αξίζει , η επισκεψιμότητα είναι χαμηλή σε σχέση με την αξία τους. Λιγότερα κους κους στις παραλίες της Μυκόνου και περισσότερο, πολιτισμός, ιστορία, τέχνη. Μπορούμε να αποκτήσουμε αρχαιολογικό τουρισμό. Με λύπη μου επισκέφτηκα φέτος τις Μυκήνες μετά από χρόνια όταν διαπίστωσα ότι υπήρχε μόνο ένα πούλμαν κινέζους τουρίστες. Η προβολή ξεκινάει πο εμάς τους Έλληνες όχι από τους ξένους.

Thomas Arvanitis είπε...

@virgi

σε αυτη την εικονα
http://www.image-share.com/ijpg-2742-168.html
που δειχνεις μπορουμε να υπολογισουμε τα παρακατω
1) το χωμα που λειπει απο πανω, ητοι 2μετρα απο την μια και 2.5 μετρα απο την αλλη, θα ισουται με το μεγεθοε της καθιζησης.
Δηλαδη περιμενουμε να σκαψουν ακομα 2 με 2.5 μετρα κατω απο το επιπεδο του δαπεδου. το 7.53 που εδωσαν ειναι το μινιμουμ και οδηγει στην σκεψη οτι απο την απεναντι πλευρα η καθιζηση θα ειναι και 3 με 3.5 μετρα.

Δεν ξερω αν εγινα κατανοητος

Βίκυ είπε...

Συμφωνω με το αγνωστο.
Εμπεδοτιμε τω οντι αν ησουν αρχαιολογος
δεν θα συνεθετες ιστοριες.θα ελεγες οτι ο ταφος δεν ειναι ταφος αλλα ναος η μνημειο επισης οτι ειναι Ρωμαικος, εγινε για την μαχη των Φιλιππων οπωσδηποτε οτι ειναι συλημενος , οτι δεν εχει αλλους θαλαμους και πολλα αλλα.

Andreas72 είπε...

Βίκυ, σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Ελπίζω να έχεις δίκιο και ο τάφος να μην έμεινε στα μέσα της κατασκευής του και να μην είναι κενός.

ELLHN είπε...

Xaxaxa σωστά τα λέει η Βίκυ

Eμπεδοτιμε αν και εγώ δεν συμφωνώ με όσα έχεις πει περί αφαιρέσης τμημάτων των αγαλμάτων και ξεχωριστής ταφής άσε τους Αρχαιολόγους να πλάθουν Ιστορίες.

Xaxaxa

Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί από Αρχαιολόγους και Ιστορικούς καμια 15aria ονόματα για το ποιος-ποιοι είναι θαμμένοι.

Μέχρι και Βυζαντινολόγος μπορεί να εκφέρει γνώμη αλλα εσύ προφανές επί δεν είσαι Αρχαιολόγος η Ιστορικός δεν δικαιούσαι...

Επίσης όλοι οι αρχαιολόγοι και Ιστορικοί έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να κάνουν "επιστημονικές υποθέσεις εργασίας" χωρίς να έχουν επισκεφτεί την περιοχή, χωρίς να γνωρίζουν και να έχουν δει από κοντά την ανασκαφή αλλα και χωρίς να έχουν επικοινωνήσει με την υπεύθυνο της ανασκαφής για ενημέρωση...

Προφανώς αυτό θεωρούν ότι είναι το νόημα της επιστήμης και της επιστημονικής προσέγγισης της ανασκαφής...

Τέτοια απύθμενη β.....α!!!

Dazbaw είπε...

Ο αρχαιολόγος προσπαθεί να ερμηνεύσει ευρήματα σύμφωνα με άλλα παλαιότερα...αυτό δε σημαίνει ότι έχει και δίκιο...η επιστήμη είναι αναγκασμένη να κινείται πάνω σε ράγες...δεν μπορεί να υποθέσει, πρέπει να γνωμοδοτήσει με υπαρκτά ευρήματα...άρα όταν ανασκάπτεται κάτι το οποίο δεν θυμίζει τίποτα παλαιότερο έχουμε επαγωγικά και αναγκαστικά λανθασμένες εκτιμήσεις...το ίδιο συμβαίνει κατά κάποιον τρόπο και με την ιστορία...

είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του αγνώστου από τον άνθρωπο...αντιστοιχούμε το άγνωστο εύρημα σε κάτι που είναι γνωστό, που μας είναι οικείο, που μπορεί να το δεχθεί το συνειδητό...

κάνετε λάθος που λέτε στον Εμπεδότιμο ότι αν ήταν αρχαιολόγος θα τα έβλεπε αλλιώς...και αρχαιολόγος να ήταν στο σημείο αυτό θα χρησιμοποιούσε την φιλοσοφική του σκέψη και διανόηση για να μπορέσει να βγει από το αδιέξοδο [πράγμα που κάνει] και να μπορέσει να αποφασίσει το επόμενο βήμα...εν αντιθέσει με τους επιστήμονες που απλά πρέπει να ακολουθήσουν την τυπική ακολουθία σκέψεων και συνειρμών...

paratiritis είπε...

@Βίκυ
ΑΘΩΟΣ Ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΥ, αλλά και πάλι "τις ιστορίες που συνέθετε" τις αποδείκνυε με τις ιστορικές αναφορές που παρέθετε.
Και πάντα προσέθετε ότι η ανασκαφή είναι εκείνη η οποία θα επιβεβαιώσει ή θα απορρίψει τις προσεγγίσεις του. Άλλωστε και ο Καργάκος που είναι ιστορικός για τον Αλέξανδρο μίλησε.
Ο Θεόδωρος Μαυρογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογίας για τον Ηφαιστίωνα,
η Αρβελέρ για τον Κάσσανδρο ...
Μην τον κατασπαράξουμε, Ας μην επαληθεύσουμε την αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα εδώ μέσα.

paratiritis είπε...

πάντως για το βιβλίο που σου είπε Εμπεδότιμε ο Unknown συμφωνώ, σκέψου το και πάρε την απόφασή σου γρήγορα.

Unknown είπε...

Evangelos Christodoulou,
και όσοι έχουμε την ίδια απορία,

Το επιστήλιο το ξέρουμε, το έχουμε δει όλοι.
Είναι αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες την μέρα που μας ενημέρωσαν για τις Καρυάτιδες που τις βλέπουμε μέχρι το bust.
Είναι το οριζόντιο κομμάτι που στηριζόταν επάνω στους πόλους των κεφαλιών τους και φαντάζομαι πως ήταν 4,5 μέτρα (από τη μία άκρη του χώρου ως την άλλη).
Φαίνεται ξεκάθαρα και ότι είναι σπασμένο σε 2 σημεία.
Το μετέφεραν λοιπόν στο μουσείο γιατί θα ήταν επίφοβο να καταρρεύσει.
Για την πλάκα που λέτε δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό σε κάποια επίμη ανακοίνωση.
Αυτό το επιστήλιο είναι όμως που βαφτίστηκε από κάποιους σε επιγραφές

Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρής Λιανικής (Περιπτερά – Καπνοπωλεία – Mini Market) είπε...

Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ...ΑΣΧΕΤΑ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ..ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΕΣ ΠΟΛΛΕΣ..ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

Βίκυ είπε...

Παρατηρητης,μαλλον εκ παραδρομης εβαλες λαθος ονομα.Εχω αναφερθει επανειλημμενως στην αξια των μη ειδικων(για να μην κουραζουμε τους παλαιοτερους εχω αναφερει ως παραδειγματα Σλημαν,Βεντρις,Καλοπουλο,Δουκα και ων ουκ εστιν αριθμος)που προσεφεραν και προσφερουν τα μεγιστα στην ερευνα.Ειδικα η αρχαιολογια ειναι επιστημη που δεν λειτουργει αυτοτελως αλλα χρειαζεται την συμβολη πολλων αλλων επιστημων.Δες για παραδειγμα στην ερευνα του παροντως ιστολογιου ποσο εχουν βοηθησει οι μηχανικοι και ποσες γνωσεις εχουμε επικαλεστει απο μαθηματικα και χημεια και απο αστρονομια μεχρι και εγκληματολογια.
Οταν λοιπον οπως προανεφερε και ο κυριος καθηγητης εχουν ακουστει τοσες αποψεις απο αρχαιολογους και οταν ακους "μη μιλας δεν εισαι αρχαιολογος" μονο τον γελωτα προκαλει και αντιμετωπιζεται αναλογως.

Υ,Γ,αληθεια οι Βασιλικοι ταφοι ειναι στις Αιγες;

Unknown είπε...

@basilis makariou => είπε σε άλλο site


μήπως το ψηφιδωτό είναι χάρτης?

ήθελα απλά να δω πιο καθαρά τα πρόσωπα.

η προσοχή μου στάθηκε όμως στα χέρια.....

μήπως μας δείχνουν τον δρόμο και το κάθε σώμα είναι ενα δωμάτιο?

ξεκινώντας απ το χέρι της Περσεφόνης που εχει επαφή με τον πάνω κόσμο... καταλήγει στο χέρι του Ερμή που κάτι μας δείχνει....

τα άλογα μήπως συμβολίζουν σκαλιά και ένα γρήγορο αλλά διπλό πέρασμα?

Σίγουρα δεν δείχνει η εικόνα ότι τα άλογα ακολούθου τον Ερμή… αλλά πάνε δίπλα δίπλα. Ο Ερμής κοιτάζει προς εμάς και μας δείχνει το δρόμο, το ύφος του μοιάζει προτρεπτικό. Η Περσεφόνη δεν μοιάζει να έχει πανικό αλλά λύπη. Ο Αδης δείχνει να είναι νευρικός

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΙΣΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ.

1.χερι Περσεφόνης, επαφή με τον πάνω κόσμο και 13 σκαλοπάτια
2. σώμα Περσεφόνης = καρυάτιδες
3. σώμα Αδη = αίθουσα ψηφιδωτού
4. χέρι Αδη σκαλοπάτια
5. άλογα διπλό η μακρύ τούνελ, και ετσι καλύπτετε η απόσταση μέχρι το κέντρο του τύμβου
6. Ερμής κύριος τάφος
7.χερι Ερμή είσοδος στο νεκρικό θάλαμο, πάλι με σκαλοπάτια.

Υ.γ μήπως έφτασαν στο τούνελ του είναι τα άλογα και γι αυτό κάλεσαν ειδικούς απ την Εγνατία οδό?

Δείτε το και έτσι
http://prntscr.com/517swp

Τι λες τώρα ????

paratiritis είπε...

@Βίκυ
Ναί έχεις δίκιο εκ παραδρομής έβαλα λάθος όνομα.
Δεν αναφερόμουν σε εσένα.
ΣΥΓΓΝΩΜΗ ☺ ☺ ☺

paratiritis είπε...

@Stelios Bourazanis

σφυρίζεις κλέφτικα, κάνεις τον αδιάφορο.

G είπε...

Τα κεντρικά ευρήματα σε όλη αυτή την διαδρομή στα οποία έπρεπε να είχε δωθεί περισσότερη σημασία απο την αρχή ήταν:

1) Η πρόχειρη και κακοτεχνη κατασκευή των δυο τοίχων σφραγισης, σε αντίθεση με την τέλεια και μαρμάρινη τοιχοποιία του υπολοίπου μνημείου. Ένδειξη διαφορετικού χρόνου, σκοπού, και σχεδίου.

2) Ο ημιτελές τοίχος μπροστά απο τις καρυάτιδες. Δε σφράγιζε ούτε είχε στατικό σκοπό, άρα τι ήταν.?

3) στην γνωστή φωτογραφία με την κόρη, πιο ενδιαφέρον έχει το χώμα απο πισω. Ειναι κομμένο ωραία ώστε διακρίνει κανείς οριζόντιες λεπτές στρωσεις ύλης, με διαφορετικό χρώμα η καθε μια. Αυτό το έχω δει μόνο σε μαθήματα γεωλογίας, γιατι αυτή η εικόνα παραπέμπει σε φερτές ύλες, καθώς μόνο ενα μέσο μπορεί να επιχώσει σε στρωσεις χιλιοστομέτρων καθε φορά: το νερό...

(Βλ link - τελευταία φωτογραφία)
http://www.bankwars.gr/2014/09/ΑΜΦΙΠΟΛΗ-Βρέθηκαν-και-δύο-Καρυάτιδες/

Επίσης σημαντικό ειναι και το γεγονός οτι τα φτερά και ίσως τα κεφάλια των σφιγγων προεξηχαν της καμάρας, έτσι το σπάσιμο τους επιβεβαιώνει το 1).

Δηλαδή απο αυτά τα στοιχεία και μόνο, μπορεί να συμπεράνει κανείς οτι το μνημείο ήταν χωρίς τους τοίχους σφραγισης (και άρα την επίχωση) για καιρό. Αργότερα φτιάχτηκαν οι δυο τοίχοι για να το σφραγίσουν. Για να γίνει αυτό έπρεπε να κοπούν τα φτερά που εμπόδιζαν τον εξωτερικό τοίχο να ακουμπίσει στην καμάρα. Αργότερα τα νερά του Στρυμώνα επιχωσαν το εσωτερικό και ίσως το περιμετρικό τοίχο. Πιθανόν και κάποιες πέτρες απο τον εξωτερικό τοίχο σφραγισης να είχαν αφαιρεθεί (πάνω δεξιά) νωρις τον μεσαίωνα απο κάποιους που έψαχναν για θησαυρούς. Αυτό έκανε ευκολότερη την είσοδο των νερών του Στρυμώνα αργότερα. Οι τρύπες στους εσωτερικούς τοίχους ειναι βέβαια πολύ μεταγενέστερες, και έγιναν απο κάποιους που επισκέφτηκαν το μνημείο αφού είχε επιχωθει απο τον Στρυμώνα, δηλαδή μέσα στον 20ο αιώνα.

Αυτά και μόνο απο παρατηρήσεις επι τόπου χωρίς να πάμε σε ιστορικές αναφορές, και χωρίς να χρεώνουμε σε τελετουργικά οτι "δεν κουμπώνει", αλλά εξηγώντας λογικά τα όσα βλέπουμε. Όσο το γιατι σφραγίστηκε αργότερα με τους δυο τοίχους? δυο πιθανότητες.. Η για να στεγάσει κάποια μεταγενέστερη ταφή, η γιατι το μνημείο δε ήταν συμβατό με τον χριστιανικό κόσμο του 4ου αιώνα και μετά. Αν βγει οτιδήποτε αλλο, πιστεύω οτι αυτό θα ήταν έκπληξη.

Φυσικά, όλοι ελπίζαμε να ήταν σωστή η θεωρία του εμπεδοτιμου, αν και νομίζω οτι η θεωρία αυτή δημιούργησε προσδοκίες, που τώρα ίσως απογοητευτούν πολλοί. Δεν υπάρχει λόγος. Όλος ο πλανήτης έμαθε τον τύμβο καστα, και ίσως υπάρχουν περιθώρια για καμία έκπληξη ακόμα.

Ωραίο blog by the way empedotime, well done.

George Papadopoulos είπε...

Ας αφησουμε τη λογικη να μας μιλησει για την πραγματικοτητα. Και αυτη, δεν εχει να κανει με το μετρο του Δεινοκρατη, τις επιχωματωσεις και ολα τα καλα που συνοδευουν το εργο. Αυτα καποια στιγμη θα τεκμηριωθουν και θα γραφτει ενα νεο κεφαλαιο στην ιστορια ανταξιο της ανασκαφης.
Ολα τα τελευταια γεγονοτα οδηγουν σε συγκαληψη και αποκρυψη της αληθειας! Παω στοιχημα, κυβερνητικη γραμμη. Μα φυσικα δεν ξερουν πως να το διαχειριστουν γιατι προκειται για ενα πολυ μεγαλο Δωρο και αυτοι που κυβερνουν δεν αξιζει ουτε να το δουν ουτε να το χαρουν. Στο μυαλο τους, το εχουν ηδη ξεπουλησει. Μοναχα αυτη η πεισμωμενη αρχαιολογος θα συνεχισει ακαθεκτη γιατι τις τελευταιες δεκαετιες το εχει ονειρευτει, το εχει σκαλισει πιθαμη προς πιθαμη το χωμα και ελπιζω να μην την καταπιει το υπουργειο και η αμετακινητη Μενδωνη. Εμεις ας παρατηρουμε με θαυμασμο για οτι αποκαλυπτεται και κυριως να μενουμε ξυπνιοι και να φωναζουμε πως δικαιωμα στον πολιτισμο εχουμε ολοι και πως τα αρχαια ανηκουν σε ολους μας. Γιατι ετσι αποκτουμε γνωση και μονο αυτη κραταει ζωντανη την ψυχη μας, μα δυστυχως οι αρχοντες αυτης της χωρας θελουν το αντιθετο...με καθε τροπο...

Unknown είπε...

@Nikos Karathanassis phptograpfy, @panos

Έχετε δίκιο για την φώτο. Η οπή που αναφέρεστε δεν είναι τελικά η Α2! Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό αλλά δεν πιστεύω σε καμμία περίπτωση ότι μας δουλεύουν!

@ELLHN

Υπάρχει πιθανότητα, εάν ο Θ3 είναι κατακόρυφος να έχει σπάσει από σεισμούς και πιέσεις χωμάτων η πόρτα του ταφικού θαλάμου στον βόρειο τοίχο στον πάτο του θαλάμου και έτσι να δικαιολογείται η μεγαλύτερη καθίζηση στον Θ3 προς την βόρεια πλευρά του.

Άγγελος

Dazbaw είπε...

@G όλα αυτά που λες έχουν απαντηθεί λεπτομερέστατα στις προηγούμενες αναρτήσεις και από τον Εμπεδότιμο αλλά και τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες...κάνε ένα κόπο να τα διαβάσεις...

Unknown είπε...

@SF
Mπράβο αυτόν το τάφο έψαχνα να διαβάσω την περιγραφή του. Με οδηγο το σχεδιο του Λεφατζη εκανα το σχεδιο συνεχιζοντας προς τα κατω οπως ο θολοτος ταφος Καλοινδίων.
http://prntscr.com/5193dd
http://prntscr.com/5193u7

giannis_ είπε...

Για όσους πιστεύουν ότι η επίχωση ήταν αποτέλεσμα υπερχείλισης απλά ας κάνουν τον κόπο να πάνε στο τύμβο και να δούνε σε το ύψος βρίσκεται , αυτό βέβαια είναι καλό να το κάνουν πολλοί. Όταν άλλαξε η ροή του Στρυμώνα από το σεισμό η κύτη του ποταμού πήγε νότια, μακριά από τον τύμβο.

SF είπε...

@ Antonis Nikiforos
Πριν αναφέρθηκε από τον Andreas και ένας άλλος τάφος μακεδονικός στην αρχαία Άργιλο που βρίσκεται στα 6 χιλιόμετρα μόλις από την αρχαία Αμφίπολη. Εκεί τα οστά βρέθηκαν κρυμμένα κάτω από το δάπεδο του κεντρικού θαλάμου. Προφανώς η τυμβωρυχία ήταν τόσο διαδεδομένη πρακτική κατά την αρχαιότητα που οι κατασκευαστές έψαχναν τρόπους να την αποτρέψουν.
Φοβερό το σχέδιό σου!!!!

Unknown είπε...

Διακόπηκαν οι εργασίες αποχωμάτωσης του τρίτου θαλάμου στον τύμβο της Αμφίπολης, για να εγκατασταθούν από την εταιρία “Εγνατία οδός” ειδικά μηχανήματα για να προστατευθεί η στατικότητα του μνημείου.
Τα συγκεκριμένα μηχανήματα χρησιμοποιούνται για μεγάλες διανοίξεις σηράγγων και, όπως είπε στον Αθήνα 9.84 εκπρόσωπος της εταιρίας, η εγκατάστασή τους στο χώρο γίνεται για προληπτικούς λόγους.
Μάλλον πάμε σε διάνοιξη σήραγγας.
Δεν θα το μάθουμε εξ αρχής για να μην δημιουργηθούν προσδοκίες.
Πιθανότατα θα ενημερωθούμε όταν
προσδιορίσουν με ακρίβεια τι υπάρχει ή δεν υπάρχει στο χώρο που αναγνωρίσθηκε από το GPR σε απόσταση λίγων μέτρων από τον 3ο θάλαμο

vagkalf07 είπε...

@ paratiritis....

πολλα ευχαριστω !!!για το βιντεο.

Unknown είπε...

@SF
Ευχαριστώ.
Μολις το ειδα παλια οταν το ειχες ανεβασει κ πριν φτασουμε στον θ3 κατι μου εκανε κλικ κ το αποθήκευσα.
Μετα ηρθε το συμπερασμα του Εμπεδοτιμου με τους πορολιθους κ το έδεσα.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Επειδή το μηχανικό της Εγνατίας κλήθηκε στην Αμφίπολη μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό. Οι ανασκαφές γίνονται με τα χέρια ή το πολύ με το φτυάρι. Απαγορεύεται αυστηρώς να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μηχάνημα εκσκαφής. Θα έλεγα πτι η επιπλέον ανάγκη στατικότητας δείχνει το αντίθετο..οτι κλείνουμε προς το τέλος..

Antilamogio είπε...

Συγχαρητήρια στον εμπεδότιμο και στους σχολιαστές του! Μας κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον εδώ και μήνες.

Δείτε λίγο:

http://i60.tinypic.com/2vjylpz.jpg

και:

http://amfipoli-news.com/images/article_images/l_14985.jpg

Είναι η ιδέα μου ή μήπως η οπή της φωτογραφίας είναι η οπή του σχεδιαγράμματος??? Έχουν βρει και 4ο θάλαμο και μας το κρατάνε μυστικό???

Unknown είπε...

@ Unknown
επειδή δεν καταλαβαίνω όπως το θέτεις, μπορείς να το εξηγήσεις λίγο περισσότερο;
Από που συμπεραίνεις ότι φτάνουμε στο τέλος;

Unknown είπε...

@paratiritis,
Υποχρέωση μου η όλη προσπάθεια ,βαθιά αφιερωμένη σολους και όλες τους εραστές του ονειρου....

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...

@G

Όπως έχω αναφέρει πρόσφατα, το χαμηλότερο σημείο του τύμβου είναι υψομετρικά 90 μέτρα πάνω από τον Στρυμόνα.

http://2.bp.blogspot.com/-0pREyMB1Oe4/VE68warswAI/AAAAAAAAA_4/TivvcqUuQe8/s1600/ipsometriko.jpg

Η θεωρία του τσουνάμι ή της υπερχείλισης του Στρυμόνα σαν λόγος επίχωσης έχει ακουσθεί πολλάκις και μάλλον έχει απορριφθεί από αυτό και μόνο το δεδομένο δηλαδή του υψόμετρου του λόφου Καστά.
Βέβαια γεωλόγος δεν είμαι αλλά είναι counter-intuitive να πιστεύει κάποιος ότι η υπερχείλιση έφτασε στα 90 μέτρα. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος...

Είναι πιστεύεις δυνατόν να γίνει υπερχείλιση μέχρι τα 90 μέτρα?

Βασίλης είπε...

ο unknown το μόνο που κάνει είναι να διαβάζει τις επίσημες δηλώσεις και να επαναλαμβάνει αυτό που λένε.

Είπαν ότι προσπαθούν να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες για την συντήρηση του χώρου σε βάθος χρόνου και γιαυτό ζήτησαν βοήθεια από ιδιώτες με τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες.
Τώρα αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι για να ανοίξουν σήραγγες καλό είναι να μας πουν από που το συμπεραίνουν αυτό.

Με άλλα λόγια άλλοι πρέπει να δίνουν εξηγήσεις για τα λεγόμενα τους όχι ο unknown.

ELLHN είπε...

Λαμβάνοντας υπόψιν τις ελάχιστες πληροφορίες που μας είναι διαθέσιμες από το υπουργείο πολιτισμού θα μπορούσα να κάνω μια εικασία με πολύ μεγάλη επιφύλαξη πάντα (χρησιμοποιώ την λέξη εικασία και όχι φυσικά την φράση επιστημονική υπόθεση εργασίας).

Μέχρι στιγμής έχουμε να κάνουμε με μια κατασκευή η οποια έχει επιχωματωθεί. Όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι υφίσταντο επιχωμάτωση. Ο συγκεκριμένος παρουσιάζει όμως τις εξής ιδιαιτερότητες (προσοχή αυτή την στιγμή περιγράφω την θαμμένη κατασκευή):

1) Είναι πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος (ύψος-πλάτος-μήκος)

2) Λόγο ακριβώς του μεγάλου μεγέθους αλλα και της πολύ μεγάλης επιχωμάτωσης με την προσθήκη του λέοντα και της βάσης του στην κορυφή οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση ενός νέου δομικού στοιχείου: του ημικυκλικού τόξου από πωρόλιθους για να είναι εις θέση να αντέχει τα πολύ μεγάλα φορτία τόσο της επιχωμάτωσης όσο και το ίδιο το βάρος του. Πρόκειται δηλαδή για μια σήραγγα η οποια το πιο πιθανόν είναι ότι πρώτα κατασκευάστηκε και μετά επιχωματώθηκε. Ο δε κυκλικός περίβολος των 497 μέτρων από πωρόλιθους και μαρμάρινη επένδυση είναι τοιχίο αντιστήριξης της επιχωμάτωσης.

Το υπουργείο δεν μας έχει πει αν στον 3 θάλαμο που δεν υπάρχει θύρωμα αλλα τοίχος που έπεσε τι υπάρχει εκεί? χώμα ίδιο με αυτό που έχουν αφαιρέσει η βράχος?

Αν έχει βράχο τότε όντως κάνανε σήραγγα σε βράχο και μετά επιχωμάτωση από πάνω. Ο συγκεκριμένος τάφος τερματίζει εκεί εκτος και αν το δάπεδο είναι δάπεδο σφράγισης και συνεχίζει προς τα κάτω. Αν έχει χώμα τότε η σήραγγα κατά πασα πιθανότητα συνεχίζεται και όλο αυτό το χώμα προέρχεται από την κορυφή του τύμβου. Προφανώς με τον σεισμό του 597 μ. X. σε κάποιο σημείο της σήραγγας η οροφή κατέρρευσε και τα χώματα από πάνω μπήκανε και φτάσανε ως την είσοδο με τις σφίγγες.

Κεφαλια σφιγγών και φτερά είχαν τοποθετηθεί στο 3 θάλαμο πριν τον σεισμό. Από ποιος και γιατί? προφανώς από αυτούς που κάνανε και την σφράγιση με πωρόλιθους.

Αν όντως έτσι έχουν τα πράγατα κανένας δεν προχώρησε μέσα μετά από το 597 μ. X. μέχρι σήμερα.
Αν το μνημείο έχει συληθεί η σύληση έγινε πριν το 597 μ. X.
Συνεπώς αν θέλουμε μια και καλή να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση πρέπει να αφαιρεθεί όλο το χώμα από τον τύμβο. Από την κορυφή ως την βάση.

Unknown είπε...

Εκανα την ερωτηση χθες και δεν ειδα απαντηση. Μετα το ψηφιδωτο και τις Καρυατιδες, ειναι λογικο ο Θ3 πισω απο την θυρα να ειναι αδειος απο καλλιτεχνικα στοιχεια σε τοιχους? Δηλαδη κατασκευασαν ενα δωματιο χωρις fresco, τοιχογραφια, διακοσμο οποιοδηποτε ποιοτητας? Εχουμε δει ολες τις φωτο απο το Θ3;

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

ιοαννα,

Απεικονίζεται ο χώρος.
Η μαρμάρινη πλάκα δεν απεικονίζεται.
Είναι ο χώρος πίσω από τις Καρυάτιδες.

Unknown είπε...

@Νιοβη
Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, ζητήθηκε έμπειρο τεχνικό επιτελείο (στην συγκεκριμένη περίπτωση της Εγνατίας), για επαγγελματική (μακριάς διαρκείας) υποστύλωση, για να αντέξει στο βάθος του χρόνου…Αυτό γίνεται συνήθως μετά το τέλος ή κοντά στο τέλος της κάθε ανασκαφής...

Unknown είπε...

ιοαννα,

Φαίνεται εδώ με διακεκομμένες γραμμές.

http://www.yppo.gr/images/l_14959.jpg

Effie είπε...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑΦΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ:
Ο Αλέξανδρος, μετά το θάνατο Ηφαιστίωνα, έδωσε εντολή, πιθανόν Νοέμβριο/Δεκέμβριο 324 π.Χ., να κατασκευαστεί μνημείο/τάφος Ηφαιστίωνα από Δεινοκράτη. Ξεκινά η κατασκευή τύμβου, περί το Δεκέμβριο 324 με χρήματα που πιθανώς είχαν διαχειριζόταν ο Αντίπατρος ως Αντιβασιλέας, με μεταφορά και φρούρηση από Κάσσανδρο, για να ολοκληρωθεί το μνημείο το 323 π.Χ. Εν τω μεταξύ πεθαίνει ο Αλέξανδρος, και ο Δεινοκράτης προχωρεί όσο του επιτρέπουν τα υπάρχοντα οικονομικά, καθώς και η πολιτική κρίση που αντιμετώπισε ο Αντίπατρος με τον απροσδόκητο θάνατο Α., ενώ οι επίγονοι Α. (Αντίπατρος/Κάσσανδρος) καταργούν τα της διαθήκης Α. του λόγω υπέρογκων εξόδων, και εξασθενεί η ισχύς Δεινοκράτη. Ολοκληρώνεται κατά το δυνατόν ο τάφος/μνημείο για τον Ηφαιστίωνα, ο οποίος στη συνέχεια υφίσταται επανειλημμένα επιθέσεις τυμβωρύχων για την κλοπή χρυσού, πολύτιμων κτερισμάτων, κλπ., αλλά και βανδαλισμό των ειδωλολατρικών μνημείων κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, που εξηγούν εν μέρει τις καταστροφές κεφαλών και φτερών σφιγγών, ψηφιδωτού, καρυάτιδων, πόρτας τάφου, κλπ. Οι διαφραγματικοί τοίχοι εγείρονται πρόχειρα αργότερα, για προστασία /απόκρυψη του εναπομένοντος μνημείου από τις καταστροφές επί χριστιανικών χρόνων (επί Θεοδοσίου Α’ ή Β΄ ή Ιουστινιανού που επεχείρησαν συστηματική καταστροφή ειδωλολατρικών μνημείων (395-565 μΧ)). Πριν την ανέγερση τοίχων, οι «πιστοί» στα έθιμα μακεδονικών ταφών, εναποθέτουν ευλαβικά τα τμήματα από τις κεφαλές και φτερών σφιγγών στον ήδη συλημένο (και με σπασμένη θύρα) ταφικό θάλαμο.
Περί το 597 μ.Χ. γίνεται ο μεγάλος σεισμός με «τσουνάμι» όπως υποθέτει ο κ. Μπελογιάννης και πλημμυρίζει ο τάφος οπότε καταχώνεται με φερτά χώματα/άμμο, ενώ με το σεισμό εξηγούνται να έπεσαν τα υπόλοιπα τμήματα φτερών των σφιγγών πίσω από την είσοδο, ίσως και τμημάτων των χειρών των Καρυάτιδων. Με την αποξήρανση της λίμνης το 1930 ο ποταμός επανέρχεται στην αρχαία του κοίτη και σταδιακά «στεγνώνει» η άμμος στο μνημείο, ώστε αποκαλύπτεται στην μορφή που το ανέσκαψε η ομάδα Περιστέρη.

Unknown είπε...

@ Unknown
Αν το μνημείο συνεχίζεται προς τα κάτω δε θα μπορούσε κι αυτό να δικαιολογεί την εμπλοκή του νέου συνεργείου;
Κι αν δε συνεχίζεται προς τα κάτω γιατί υπήρχε τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους;
Αφού υπάρχει κι αυτή η προοπτική γιατί να προδικάζουμε το τέλος χωρίς να έχουμε στοιχεία;

vagkalf07 είπε...

η αληθεια για τον θ3 ειναι στις φωτογραφιες της κεφαλης της σφιγγας

paratiritis είπε...



http://www.logiosermis.net/2014/10/20-25.html#.VFLp4BZ42So

Evan Kass είπε...

Ζούμε όλοι μας σε μια ευλογημένη εποχή.
Μας έλαχε, εν μέσω κρίσης, η Αμφίπολη.

Αλλά, εκτός από ευλογημένοι, είμαστε και τυχεροί.
Η Αμφίπολη αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως
αρχαιολογική ανασκαφή live!

Ας προσπαθήσουμε, μέσα στην έπαρση που γεννάει
η σύνοδος της ευλογίας και της τύχης,
να παραμείνουμε ψύχραιμοι και υπομονετικοί.

Η ψηφιακή διαδικτυακή εποχή, μας έμαθε όλους
να ζητάμε -αν όχι να απαιτούμε- απαντήσεις άμεσα.
Μας έμαθε, επίσης, να βρίσκουμε απαντήσεις εύκολα.
Μας έμαθε, τέλος και κυρίως, να ανυπομονούμε,
να βιαζόμαστε, να τα θέλουμε όλα εδώ και τώρα!

Γιατί αυτό ακριβώς επαγγέλλεται και διαφημίζει
η εποχή της τεχνολογίας της πληροφορίας:
μπορείς να έχεις εδώ και τώρα τα πάντα,
ή όποτε, όπου και όπως εσύ τα θέλεις!
Πλέον, τα πάντα είναι στο χέρι μας!

Ε, όχι. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα.

Επιτέλους, το αντιλήφθηκε και η αρχαιολογική ομάδα
και αποφάσισε, έστω και αργά, ότι πρέπει να κάνει
κι αυτή τη δουλειά της, ήρεμη κι απερίσπαστη.
Και άρχισαν να επικεντρώνονται στο έργο τους,
δειλά-δειλά, ήδη από το προτελευταίο δελτίο τύπου
που ήταν γραπτό, ξερό και τεχνοκρατικό.
Και για πρώτη φορά, οι εικόνες που δόθηκαν τότε
στη δημοσιότητα δεν ήταν οι πιο ευχάριστες.
Οι σφίγγες, οι Καρυάτιδες και το ψηφιδωτό
έδωσαν τη θέση τους σε σπασμένα μάρμαρα,
κομμένα κεφάλια και κινούμενη άμμο…

Συνέχισαν με τη σκηνοθεσία της προσμονής
του τελευταίου δελτίου, που προεξαγγέλθηκε
για την ημέρα της εθνικής επετείου!
Για πρώτη φορά ανακοινώθηκε σε συνέντευξη
η ημερομηνία που επόμενου δελτίου τύπου.
Ήταν τόσο σίγουροι για την πορεία της ανασκαφής
που μπόρεσαν να προσδιορίσουν την ημερομηνία,
άσχετα από την πρόοδο των εργασιών πεδίου;

Όχι, φυσικά. Απλά, την πλέον σωστή στιγμή,
ακριβώς όταν η αγωνία είχε φτάσει στο ζενίθ,
(θύματα κι αυτοί τυχάρπαστων επικοινωνιολόγων
που θυσιάζουν τα πάντα χάριν της εντύπωσης)
αποφάσισαν να περιορίσουν τη δημοσιότητα σε ρόλο
διεκπεραιωτικό και όχι ρυθμιστικό της ανασκαφής.
Και, ταυτόχρονα, αξιοποίησαν την ευκαιρία για
να χαμηλώσουν τον πήχυ, να ψαλιδίσουν τα όνειρα
και να προσγειώσουν το ανυπόμονο και αδηφάγο κοινό,
με τελικό στόχο, να αφοσιωθούν στο έργο τους.
Να τους αφήσουμε ήσυχους, δηλαδή, να κάνουν
τη δουλειά τους, τώρα ειδικά που κολυμπούν
σε βαθιά νερά, και οφείλουν να είναι προσηλωμένοι
στο στόχο τους, στην ανασκαφή κι όχι στις κάμερες.

Έτσι λοιπόν, όπως είχαν από καιρό προγραμματίσει,
μας έδειξαν μερικές ουδέτερες παλιές φωτογραφίες
κι ένα βιντεάκι από το έργο, δύο επεισόδια πίσω.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, εμφανίστηκαν αβέβαιοι,
επιφυλακτικοί και συγκρατημένοι για την προοπτική.

Εκ του αποτελέσματος, εφόσον το σενάριο αυτό έχει βάση,
έπραξαν ορθά και σοφά. Και, κυρίως, αποτελεσματικά.
Γιατί τα ψάρια τσίμπησαν. Πείστηκαν για το Τέλος.
Το είδαν. Κόπηκαν τα φτερά, ξεθώριασε το όνειρο.
Το επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μετατοπίστηκε
από την ανασκαφή στην -όποια- συνωμοσιολογία.
Αυτοί, εντούτοις, μπορούν να συνεχίσουν απερίσπαστοι
την ανασκαφική τους έρευνα και μελέτη.

Αν είναι έτσι, μπράβο τους. Είμαι μαζί τους!
Και έχω τη διαίσθηση ότι είναι έτσι.
Όχι επειδή εμπιστεύομαι
την αγνότητα των προθέσεών τους.
Κυρίως, γιατί δεν εμπιστεύομαι
τη λαιμαργία του διαδικτύου.

Καλημέρα σας

Unknown είπε...

@Ioannis Karras

Σωστή η ερώτηση. Τα στοιχεία που "λείπουν" δεν απουσιάζουν αλλά καθώς ο Θ3 είναι κατακόρυφος κοσμούν τους τοίχους του και το τελικό του δάπεδο αρκετά μέτρα πιο βαθιά, στον πάτο του.

Άγγελος

Unknown είπε...

@Effie

Ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει την εσωτερική επιχωμάτωση του μνημείου από ανθρώπινα χέρια και όχι με φυσικό τρόπο π.χ. τσουνάμι είναι το διαφραγματικό δάπεδο στον Θ3 και η επίχωση κάτω από αυτό.

@empedotimos

Γράψε το βιβλίο για το ταξίδι.

Άγγελος

virgi είπε...

Καλημέρα
Αυτό με το τσουνάμι ρε παιδιά...για όνομα..
Έγινε τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό και τα κύματα σηκώθηκαν 10 μέτρα αλλά με το Ελληνικό Τσουνάμι τα κύματα του Στρυμώνα 100 μέτρα.Επιστήμονας τα είπε αυτά;
Και επίσης κατέστρεψε μόνο τον τύμβο Καστά αλλά δεν εξαφάνισε τον πληθυσμό της Μακεδονίας.
Και αυτοί οι Τυμβωρήχοι ξύπνησαν ένα ιστορικό πρωινό και είπαν :σήμερα θα κάνουμε κάτι διαφορετικό.Θα θάψουμε δεν θα ξεθάψουμε.Έτσι για αλλαγή.Θα βάλουμε και μάσκες οξυγόνου (Ancient Aliens) για να επιζήσουμε.Θα φάμε και καλά να έχουμε δύναμη να σηκώσουμε τόνους από τα αγάλματα πού θα σπάσουμε.Αφού ως γνήσιοι αναρχικοί δεν έχουμε ανάγκη το μεροκάματο με αυτή μας την πράξη θα δείξουμε τι σημαίνει πραγματικά σύληση σε όλους όσους στο μέλλον αναρωτηθούν τι είναι αυτός ο λόφος .Και αποφασίσουν να το σκάψουν.Γιατί μετά θα τον σκεπάσουμε καλά να μην δουν οι τωρινοί τα πεπραγμένα.Την σύληση την κάνουμε για μας σύντροφοι.Και ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

virgi είπε...

Συνεχεια...
Επίσης έχουμε νομίζω κατά Φάκλαρη συγχωρείστε με αν κάνω λάθος, το φαινόμενο της κλεψύδρας.
εγώ θα έλεγα με τις συμπληγάδες πέτρες.
Έπεφτε λέει σιγά σιγά από τον θόλο άμμος και γέμισαν οι θάλαμοι.
Αλλά 2 μήνες τώρα που τα συνεργεία των αρχαιολόγων δουλεύουν μέσα σταμάτησε να πέφτει.Φοβήθηκε?Στέρεψε το χώμα,είχαν γίνει μελέτες ώστε η άμμος που είχαν βάλει επάνω στο θόλο να ήταν ακριβώς τόση ώστε να καλύψει μέχρι τα 5 μέτρα ύψος τους θαλάμους;
Θέλουμε εξήγηση εδώ και τώρα της θεωρίας.

Ας είμαστε ορθολογιστές.
Οι αρχαίοι σκεφτόντουσαν σαν εμάς.Είχαν ίδιες τελετές ταφής.
Είχαν την ίδια θρησκεία.
Τα ίδια έθιμα.
Τις ίδιες αξίες.
Επίσης όλα όσα έχτιζαν ήταν πρός επίδειξη.Δεν διανοούνταν να ξοδέψουν εκατομμύρια και να μην τα βλέπουν οι άλλοι.
Ακόμα και στους τάφους.Ναι.
Ξόδευαν εκατομμύρια για να κάνουν μια τρύπα στο νερό.
Έχτιζαν Τύμβο 20000τμ για να βάλουν 100τμ δωμάτιο....

Επίσης στην Αμφίπολη έιπαν να καινοτομήσουν τόσο ώστε να σοκάρουν την Αθήνα.
Έχτισαν ένα ιερό σαν τον Παρθενώνα μεγάλο,βουλή,νομισματοκοπείο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και τις σκέπασαν με χώμα ως λόφο.
Και αντί πινακίδας έβαλαν λιοντάρι.

virgi είπε...

Και τέλος συγχώρεσε με Εμπεδότιμε
δυο λόγια για όλους τους συνομιλητές που ασχολούνται με την πολιτική η μάλλον κομματική χροιά του θέματος που μπαίνει ως ανεπιθύμητη σφήνα στην συζήτηση κάθε φορά.
Γενικά ως ελεύθερος πολίτης και χωρίς φανατισμούς και κομματική στενοκεφαλιά πιστεύω πως μπορώ να δώ καθαρά τι γίνετε στην Χώρα μου και να κρίνω.
Ειδικά τώρα.Βλέπω τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται μιά αρχαιολογική ανασκαφή.Το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης μόνο θετικό μπορεί να μεταφραστεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.Αλλά τον αποκαλούν προδότη
Πριν λίγα χρόνια κάποιος που τώρα θέλει να γίνει πρωθυπουργός έστειλε τους δικούς του να κλείσουν την Ακρόπολη με πλακάτ για τα συμφέροντα τους .Αποτέλεσμα χλευασμός.Αλλά τον αποκαλούν Σωτήρα.
Δυο μέτρα δύο σταθμά λοιπόν.

gtroza είπε...

http://4.bp.blogspot.com/-XJFJl5dBWVc/VFMg7Ux_xxI/AAAAAAAAAXA/fiT6svM8VmU/s1600/karyopsi2.bmp

καλημέρα σε όλους

Unknown είπε...

Καλημέρα σε όλους,

Είναι στην φύση του Έλληνα να ενθουσιάζεται αλλά και να απογοητεύεται εύκολα.
Η τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΠΟ δεν είχε το περιεχόμενο που θα θέλαμε να ακούσουμε
καθώς υπήρχε μεγαλύτερη προσδοκία.
Νομίζω ότι ακόμα είμαστε στην αρχή του ταξιδιού και η πρόωρη απογοήτευση θα ανατραπεί σύντομα.
Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι μετά την Θύρα υπάρχει πλατύσκαλο 2,5 μέτρων καθώς επίσης ότι το δάπεδο αμέσως μετά είναι από πωρόλιθο αλλά διαταραγμένο, θα ήθελα
εκφράσω μια διαφορετική άποψη με τι περιμένουμε.
Έχω φτιάξει ένα πρόχειρο σχέδιο http://imageshack.com/a/img674/3314/PDgUGG.jpg

Σαν δεδομένο παίρνω υπόψη το πλατύσκαλο με τους οδηγούς για την θύρα, θεωρό ότι
πρέπει να περιμένουμε σκαλοπάτια (όχι όμως ευθεία) αλλά αριστερά της θύρας και για ένα
ακόμη μέτρο βάθος μέχρι τον αριστερό τοίχο, μετά προκειμένου να ακολουθήσουμε τον αριστερό τοίχο του Θ3 περιμένω πλατύσκαλο και συνέχιση της σκάλας δεξιά μέχρι το πραγματικό δάπεδο του Θ3.
Η ανασκαφική ομάδα μέχρι τις τρέχουσες ενημερώσεις σκάβουν στο κέντρο του θαλάμου Θ3 οπότε εάν ισχύει η παραπάνω υπόθεση δεν μπορούν ακόμα να αποκαλύψουν την πλαϊνή σκάλα ή την έχουν αποκαλύψει και δεν το έχουν δημοσιοποιήσει ακόμη.
Μια ακόμη υπόθεση ότι κατεβαίνοντας στο πραγματικό δάπεδο του Θ3 πρέπει να συναντήσουμε θύρωμα αριστερά (όπου πιστεύω ότι είναι ο επόμενος θάλαμος) και σε διαφορετικό επίπεδο και εδώ κολλάει και η ΕΓΝΑΤΙΑ που ειδικεύεται σε κατασκευή και υποστύλωση τούνελ .
Ο χώρος κάτω από τους πωρόλιθους είναι γεμάτος με χώμα το οποίο υποχώρησε (καθίζηση).
Μένει να επιβεβαιωθεί το σενάριο.
Πιστεύω ότι κάπως έτσι θα προχωρήσει η ανασκαφή, η ανασκαφική ομάδα κινείται με την
λογική και με χειροπιαστά πράγματα αλλά σίγουρα δεν είναι αρμόδιοι για την επικοινωνία
και την διαχείριση του όλου θέματος.
Προσωπικά περιμένω η επόμενη ανακοίνωση όποτε αυτή δημοσιευτεί από το ΥΠΠΟ την
ανεύρεση στοάς / τούνελ.

panos είπε...

@ gtroza

Φίλε μου καλημέρα και συγχαρητήρια για την απεικόνιση!
Οι ρόδακες νομίζω είναι 14 και οι προεξοχές πάνω στη στέψη (στο γείσο) είναι 11, τόσα τα μέτρησα αλλά αυτό μπορούμε να το ξαναδούμε.
Μπορείς να μου πεις το ύψος του επιστηλίου που σημειώνω παρακάτω;
http://www.image-share.com/ijpg-2743-209.html
Εμφανίζεται και πάνω από την ορθομαρμάρωση του πρώτου θαλάμου (χωρίς τους ρόδακες βέβαια) και έχω την εντύπωση πως αμέσως μετά ξεκινάει η καμπυλότητα της θόλου. Θα μπορούσαμε δηλαδή να βρούμε το ύψος των πλαϊνών τοίχων αν προσθέταμε αυτό το κομμάτι και το ύψος των Καρυάτιδων με το βάθρο τους (3.67m).
Επίσης έχω την εντύπωση ότι το πλάτος του θαλάμου είναι 4.40m (1.36+1.68+1.36), άρα το ύψος της θόλου μήπως πάει στα 2.20m;
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Unknown είπε...

@ AΛΕΞΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ.
http://prntscr.com/5193dd

PAIANAS είπε...

http://www.news.gr/ellada/nea-ths-perifereias/article-wide/187155/amfipolh-o-tafos-sth-nea-kalindoia-enishyei-to-se.html

Unknown είπε...

Καπου διαβασα οτι σημερα θα εχει νεα ανακοινωση το υπουργειο. Εχετε ακουσει κατι σχετικο?

Unknown είπε...

@Apostolos Gouzis

Δεν νομίζω ότι έχουμε δει το επιστύλιο, η ανακοίνωση έλεγε ότι βρέθηκε μέσα στα χώματα στον χώρο πίσω από τις καρυάτιδες. Σίγουρα ανήκει στο τοίχο με τις καρυάτιδες, αλλά από την βόρεια μεριά του τοίχου, δηλαδή στο χώρο του ψηφιδωτού. Πάντως δεν το έχουμε δει. Αυτό που φαίνεται πίσω από τις καρυάτιδες στις φωτογραφίες είναι χώμα, και το επιστύλιο πάνω από τις καρυάτιδες δεν έχει αφαιρεθεί, είναι εκεί

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=446807

http://gr.theamphipolistomb.com/caryatids

Unknown είπε...

@antonis nikiforos
Πολύ ωραίο το σχέδιο. Το είδα και στην προηγούμενη ανάρτηση σου.
Έχω την εντύπωση ότι έχουμε πολλά μέτρα μέχρι να δούμε επόμενο δομημένο θάλαμο.
Περιμένω ότι από το δάπεδο του Θ3 (που είναι χαμηλότερο) ότι οδηγούμαστε κατευθείαν
σε τούνελ λαξευμένο σε βράχο με κατηφορικό βήμα μέχρι το επόμενο άνοιγμα που δείχνει και η τομογραφία του Λ. Πολυμενάκου.
Εν αναμονή εξελίξεων, συμφωνώ ότι τώρα αρχίζει ο τάφος.

xristos είπε...

Καλημέρα σε όλους.
Είναι ποτέ δυνατόν να θεωρουν πως..."τελειώνει" -πιθανόν- το μνημείο στον 3ο θάλαμο και την επόμενη μέρα να καλούν τεχνικούς και μέσα από την "Εγνατία ΑΕ" ειδικα για ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΣΥΡΑΓΓΩΝ;

Γιατί δεν σκάβουν αυτά τα "εναπομείναντα" 1.5 - 2 μέτρα ακόμα,παρά κουβαλάνε τους ανθρώπους πρώιμα; Πως ξέρουν πως δεν θα βρουν φυσικό πέτρωμα,"τέλος" δηλαδή της διαδρομής;

Δεν καλείς ειδικους συράγγων, όταν "νοιώθεις" πως φτάνεις στο τέρμα του φτυαρίσματος. Μόνο,αντίθετα,όταν βλέπεις πως οι γνώσεις σου-οι αρχαιολογικές,ιστορικές,στατικές σπηλαιολογικές κλπ- δεν επαρκούν πια σε αυτό το νέο" ταξίδι",στο οποίο αναπόφευκτα πρέπει να εμπλακούν και "συραγγολόγοι",για λόγους ασφαλείας αλλά και αποδοτικότητας.

Καλόν είναι-δίχως άκρατους ενθουσιασμούς απ΄τη μια και απότομες απογοητεύσεις απ΄την άλλη- να χρησιμοποιούμε το μεγαλύτερο όπλο μας: Την Λογική.

Antilamogio είπε...

Συνταξιδιώτες στο υπέροχο ταξίδι που μας κάλεσε ο Εμπεδότιμος σ' αυτό το υπέροχο blog, θα το επαναλάβω:

Από τις φωτογραφίες που έχουν δώσει στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι έχουν ήδη βρει 4ο θάλαμο! Τους ξέφυγε προφανώς και δεν έκαναν photoshop!! Δείτε:

Σκίτσο του Υπουργείου με τους 3 πρώτους θαλάμους. Στον Θ3, πάνω δεξιά φαίνεται οπή:
http://amfipoli-news.com/images/article_images/l_14985.jpg

Και ιδού η φωτογραφία από την υποστύλωση της οροφής του Θ3: http://i60.tinypic.com/2vjylpz.jpg
Στο βάθος φαίνεται η ίδια οπή! Μέσα από την οπή βλέπουμε τον 4ο θάλαμο!

Unknown είπε...

Απο την στιγμη που το πάτωμα του θ3 ειναι απο πορολιθο σιγουρα κατι υπαρχει απο κατω ειτε δωματιο-α ειτε τουνελ-διαδρομος.

panos είπε...

Σε λίγο νέες ανακοινώσεις για Αμφίπολη, μόλις το είπε σε Real FM.

Unknown είπε...

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58972

Unknown είπε...

Οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στο λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται ως εξής:
1.Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.
2.Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.
3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Φωτο 1,2).Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.
4.Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.
5.Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.
6.Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.
7.Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

Unknown είπε...

Το ταξιδι μολις αρχισε ....

Oneironaut είπε...

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58972

Οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στο λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται ως εξής:

1.Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.

2.Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση.

Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο.

1,2).Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.

4.Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.

5.Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.
6.Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.

7.Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

.

Unknown είπε...

Το θυροφυλλο βρεθηκε πολυ μακρια απο την θεση του και πολυ χαμηλα μεσα στην αμμο, μαλλον πρεπει να κλεισουμε το θεμα της τυμβωρυχιας... εκτος και αν δεχτουμε οτι ο τελευταιος θαλαμος δεν ειχε αμμο ... και με το σπασιμο της πορτας απο τον σεισμο το θυροφυλλο επεσε μεσα στο κενο 4*2.10 μαζι με την αμμο του 3ου θαλαμου

Unknown είπε...

Το ταξίδι συνεχίζεται!!!!!!!Και για όσους προέβλεψαν το τέλος καλή συνέχεια.Δηλαδή πόσο μυαλό θέλει για να καταλάβεις ότι μετά την τελευταία ανακοίνωση (28/10/2014) και την παρουσία των μηχανικών που έχουν ανοίξει όλες τις σήραγγες στην Εγνατία οδό ότι έχουμε σήραγγα που οδηγεί ίσως στον ταφικό θάλαμο.Αγαπητέ Εμπεδότιμε νομίζω ότι ήρθες πλέον η ώρα της δεύτερης προσπάθειας αποσυμβολισμού και ευτυχώς για τους περισσότερους από εμάς επαληθεύτικες ακόμα μια φορά.

antonis είπε...

διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα

Κοινώς βρέθηκε τεχνητή σήραγγα τεραστίων διαστάσεων (4x2.10μ)! Κάτω από την οποία βρήκαν ολόκληρο το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο! Και η επίχωση είναι ίδια με το υπόλοιπο μνημείο!

Planet είπε...

Τέλεια... :-)

Unknown είπε...

Μηπως ομως ειναι ενας ορθογωνιος , καθετος χωρος που ειναι και ο νεκρικος θαλαμος ? ας μην βιαστουμε να βγαλουμε συμπερασματα για την συνεχιση του ταφου προς τα κατω και την υπαρξη τουνελ.

Unknown είπε...

Επίσης η επικοινωνιακή διάχειριση από την κυρία Παναγιωταρέα,για την οποία δεν έχω και την καλύτερη άποψη,είναι εξαιρετική.Τους αφήνει όλους να εκτεθούν και μετά τους πετάει και ένα όρυγμα

hylap-vn είπε...

ΝΑΙΙΙΙΙΙΙ


ΟΡΥΓΜΑ!!!

Pino είπε...

Εξαιρετικά νέα!!!

Ερωτήματα
1) Αν είναι ο ταφικός θάλαμος στο όρυγμα θα έπρεπε να έχει κιβωτιόσχημο μαρμάρινο χώρο;
2) Πως βρέθηκε το ένα θυρόφυλλο πάνω από το δάπεδο και το άλλο κάτω από το δάπεδο;
3)Όρυγμα έιναι το "χαντάκι" ή και η σύραγγά;

Ioannis Papadopoulos είπε...

Νομίζω ότι είναι προφανές ότι κατεβαίνουμε επίπεδο!
Πραγματικά θα ήθελα να δω τα μούτρα όλων των "ειδικών". Αισθάνομαι ότι η Περιστέρη θα έχει ρίξει το γέλιο της ζωής της με τις συνεχείς αποτυχημένες ερμηνίες και προβλέψεις των ζηλιάρηδων συναδέρφων της.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!!!

Andreas72 είπε...

... πολύ καλά νέα. Φαίνεται για άλλη μια φορά ο Εμπεδότιμος να έχει δίκιο !
Το ταξίδι συνεχίζεται.

Planet είπε...

H ανακάλυψη μας επιτρέπει να βγάλουμε κάποιο αρχικο συμπέρασμα για την αλληλουχία γεγονότων ισως;

Πχ. αφού η σπασμένη θύρα βρέθηκε μέσα στο όρυγμα, κάτω απο τους πωρόλιθους, μήπως μπορει να γίνει η υπόθεση πως η επίχωση στο όρυγμα προϋπήρχε του σπασίματος της πόρτας όπως και το ότι οι πωρόλιθοι τοποθετήθηκαν αφού η πόρτα είχε σπάσει;

Εναλλακτικές πιθανότητες είναι πως κατεστραμμένα υλικά χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως σφραγιστικό υλικο, μαζί με την άμμο γι' αυτο και βρίσκουμε δομικά στοιχεια του τάφου διάσπαρτα στον 3ο θάλαμο.

Εύχομαι να ισχύει το πρώτο και όχι το δεύτερο, αλλα όπως και να 'χει ειναι συναπραστικο.

Unknown είπε...

Με αμφισβητησατε πολυ, αλλα σας συγχωρω και πολυ χαιρομαι γιαυτο.
Κατεβαινουμε στον παρακατω οροφο!!!!

Unknown είπε...

ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ 8.40τμ....εμπεδοτιμε και φίλοι το ταξίδι συνεχίζεται:)))

panos είπε...

Ας μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε, το όρυγμα μπορεί να ανοίχτηκε από τυμβωρύχους σκάβοντας προς τα κάτω. Μπορεί όμως να αποτελεί και τη φυσική συνέχεια του τάφου. Αυτό σε συνδυασμό με την επίσημη παραδοχή περί δαπέδου σφράγισης μαρτυρούν συνέχεια του τάφου προς τα κάτω (και προς το βορρά πιστεύω εγώ βέβαια).

Αρης είπε...

απο οτι καταλαβα η μαρμαρινη θυρα βρεθηκε εκει λογω καθιζησης της επιχωματωσης..και οι πωρολιθοι ηταν αναστατωμενοι λογω αυτης της καθιζησης,στο δυτικο τμημα του δαπεδου σφραγισης..
ωραια νεα!πολυ ωραια..

Unknown είπε...

@virgi,
τελικα τον λαξευσε τον βραχο...

Axis Mundi είπε...

@Konstantinos Kairis Κι εσένα και εμένα και τον Εμπεδότιμο και την Virgi! Δεν πειράζει όμως, θα είναι διασκεδαστικό το πως θα προσπαθήσουν μερικά άτομα να το γυρίσουν τώρα!

@Virgi, προβλέπω να υλοποιείται ο "βιτρούβιος"! Νομίζω καταλαβαίνεις τι εννοώ :)

PAIANAS είπε...

Έλα Εμπεδότιμε ...
Ταξίδεψέ μας πάλι ..περιμένουμε αγωνιωδώς νέα ανάρτηση ...
*Μάλλον το'χουμε πολύ ανάγκη αυτό το ''ταξίδι'' ...κάτι σαν την Ιθάκη του Καβάφη.

virgi είπε...

Εγώ παιδιά δεν περίμενα κάτι λιγότερο πάντως.
Η καλή μέρα λέει ο σοφός λαός από το πρωί φαίνεται.
Και το πρωινό αυτής της ανασκαφής ήταν πολύ καλό.
@planet
Όσο αφορά τον δεύτερο συλλογισμό σου πιστεύω πρέπει να απορριφθεί κάθετα .Οικονομία στην άμμο κάνανε?
Μην ξεχνάτε ότι ο Αλέξανδρος όσο και ο Δεινοκράτης είχαν κηρύξει πόλεμο στους τυμβωρύχους. Ο μεν με εκτελέσεις και ο δε κατά τα φαινόμενα με εκτελέσεις έργων.
:)
@)Αξις Μουντι :) Ιδωμεν
@Τιμος Την καλύτερη καλημέρα είπες σήμερα.
Δείτε αυτό αν θέλετε σε προηγούμενο σχόλιο μου στην αρχή αυτής της ανάρτησης παρέλειψα να το βάλω.
Μεγάλος παραλληλισμός κατά την άποψή μου, η προφητεία για τον Αλέξανδρο από τον Βελεφόντη Χαλδαίο μάντη με τις σφίγγες και τον διαμελισμό τους και τι μπορεί να σημαίνει.
https://www.youtube.com/watch?v=t_zy5hxiD0A&list=PL88F63F80397210AB

@ Εμπεδότιμε τι να πω.Μπράβο

Unknown είπε...

Προσοχη στο σημειο 7 της ανακοινωσης του υππο.Καθαριζουν τα χωματα απο πανω και ανατολικα(δηλαδη απο την μερια της εισοδου) γιατι η προς τα κατω καθοδος απαιτει ανακουφιση των θαλαμων απο το βαρος των τονων χωματος απο πανω τους.

nik είπε...

Μήπως βλέπετε ένα σκαλάκι δίπλα στους σάκους;

Antilamogio είπε...

@virgi:
Στην υπέροχη δουλειά σου, που αναδημοσίευσε ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ στις 29/9/14, υπάρχει μια μικρή έλλειψη (αν μου επιτρέπεις):

Εκτός του L2, υπάρχει αντιδιαμετρικά και άλλος χώρος. Δε σχηματίζεται τρίγωνο σε κάτοψη, αλλά το γράμμα "Α"... Όπως λέμε ...ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ!

Δε φταις εσύ βέβαια, ίσως ο χώρος στον οποίο αναφέρομαι είναι σε χαμηλότερο βάθος και δεν τον έπιασαν τα μηχανήματα...

kiki είπε...

ερώτηση μήπως τελικά αυτό που είπαν ότι θα σταθεροποιήσουν το μνημείο για 1-3 χρόνια μας προετοιμάζει ότι τόσο μπορεί να κρατήσει η ανασκαφή

Enalios είπε...

οι φωτογραφίες δείχνουν το όρυγμα στο σημείο ακριβώς πρίν φανεί κάποιο σκαλοπάτιη θα έπρεπε να έχει φανεί;

τι λέτε;

Unknown είπε...

Εξαιρετικά νέα!!!

Και πάλι συγχαρητήρια σε αυτό το εξαιρετικό ιστολόγιο και στον Εμπεδότιμο.

Να δούμε τώρα τις κυβισθήσεις των ειδικών και των κάθε λογής ειδημόνων!

Και να υπενθυμίσω μια παλιότερη δήλωση - απάντηση της Περιστέρη σε ερώτηση δημοσιογράφου:
"Είμαστε ψηλά ακόμα!!! :-)))

vagkalf07 είπε...

συνεχιζουμε τα ξενυχτια...

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 480   Νεότερο› Νεότερο»