Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΗΤΟΣ-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ


Σήμερα, 28/10/2014, το ΥΠΠΟ σε μια "περίεργη" αλλά πολύ ουσιαστική ανακοίνωση του μας ενημέρωσε ανάμεσα σε άλλα ότι :

"3. Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο
4. Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
5. Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
6. Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη".

Παρατηρούμε από το 3 ότι δεν υπάρχει το στενό άνοιγμα που υποθέσαμε  ότι οδηγεί σε επόμενο θάλαμο.


Επίσης φαίνεται ότι απομένει 1,5 μέτρο περίπου για την πλήρη αποχωμάτωση του χώρου. Παραμένει βέβαια η απορία τι είδους είναι το τελικό δάπεδο του θαλάμου Θ3.

Το σημαντικό από την ανακοίνωση αυτή αποτελεί το υπ'αριθμόν 5 σημείο όπου αναφέρεται ότι κάτω από τους πωρόλιθους βρέθηκαν το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας (από προηγούμενη ανακοίνωση), μέρος του λαιμού της δεύτερης Σφίγγας, τμήματα των φτερών των Σφιγγών   και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του ψηφιδωτού του δεύτερου θαλάμου.

Τα ευρήματα αυτά καθ΄'εαυτά αποδεικνύουν ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί και ότι έχουν τοποθετηθεί εσκεμμένα για ειδικούς λόγους που κατά την άποψη μας ήταν συμβολικοί ή/και αποτροπαϊκοί.

Η ερμηνεία που δίνει η κα Μενδώνη ενώ ως προς το ένα σκέλος της είναι αληθής : "υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση" στο συμπέρασμα που καταλήγει είναι λάθος μιας και  η ανθρώπινη παρέμβαση  δεν σημαίνει κατ'ανάγκην τυμβωρυχία αλλά μπορεί να αποτελεί μέρος τελετουργικού.

Συγκεκριμένα η κα Μενδώνη είπε : "Στη συνέχεια η κα. Μενδώνη τόνισε ότι, μέχρι του σημείου που έχουν γίνει οι ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δεχθεί ανθρώπινη παρέμβαση, όπως χαρακτηριστικά είπε, που αυτό σημαίνει ότι ο τάφος -έως αυτό το σημείο που έχει αποκαλυφθεί – έχει συληθεί" (http://www.enikos.gr/society/273504,Amfipolh-To_mysthrio_me_to_dapedo_sfrag.html)

Κατά την  άποψη μας το γεγονός ότι βρέθηκαν κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, το οποίο αποτελείτο από "φτωχούς" πωρόλιθους, σε αντίθεση με τους πολυτελείς διαδρόμους των προηγουμένων θαλάμων, ενισχύει την άποψη ότι το σημείο εκείνο αποτελεί κάποιου είδους αποθέτη, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για καθαρά τελετουργικούς σκοπούς και ο οποίος αποτελεί το πρόθυρο του κυρίως τάφου, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται από κάτω.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι τυμβωρύχοι ήταν τόσο καθυστερημένοι ώστε να κουβαλήσουν το κεφάλι της Σφίγγας, τα φτερά και τμήμα του ψηφιδωτού στον τρίτο θάλαμο και να τα παρατήσουν εκεί, δηλαδή προς τα μέσα αντί να τα πάνε προς τα έξω. Άλλωστε φαίνεται ότι δεν λείπει τίποτα από τα ευρήματα που είχε θεωρηθεί ότι άρπαξαν οι τυμβωρύχοι.

Σύμφωνα  δε με την υπόθεση μας  δεν ανεμένοντο σημαντικά ευρήματα διότι  καθώς  ο χώρος Θ3 αλληγορεί το νοητό και δεδομένου ότι στο νοητό δεν υπάρχουν σχήματα και μορφές είναι ίσως
αναμενόμενο να έχουμε έναν πολύ λιτό διάκοσμο.Αλλωστε  στον χώρο αυτό κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα το οποίο είναι σύμβολο του νοητού." (βλέπε : [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : 14/9/2014] )

Ο τρίτος θάλαμος είναι πολύ μικρός και "γυμνός" για να αποτελεί τον κυρίως νεκρικό θάλαμο, ακόμα και αν είχε συλληθεί θα υπήρχαν ευρήματα. Και φυσικά αποκλείεται ένας νεκρικός θάλαμος να επιχωματώνεται.

Που λοιπόν είναι ο νεκρικός θάλαμος ; Προφανώς από κάτω!

"Αλλωστε και η κα Μενδώνη δεν αποκλείει το στρώμα πωρολίθων να αποτελεί δάπεδο σφράγισης:
"Σύμφωνα με την υπόθεση εργασίας, στον πρώτο θάλαμο ανακαλύφθηκε το μωσαϊκό, στον δεύτερο θάλαμο το ψηφιδωτό της Περσεφόνης, ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα απλό δάπεδο, το οποίο όμως, δεν αποκλείεται να είναι «δάπεδο σφράγισης, ανέφερε η κα. Μενδώνη"

Είναι ενδιαφέρον το συμπέρασμα που καταλήγει  η κα Παλιαδέλη, Διευθύντρια των Ανασκαφών της Βεργίνας, η οποία αποτελεί την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευπρόσωπη παρουσία αρχαιολόγου στα ΜΜΕ, η οποία όμως θεωρεί ότι η απόθεση αυτή αποτελεί πράξη εναγισμού, κάθαρσης, για τυχόν βεβήλωση/σύληση που είχε συμβεί.

Αξίζει να την ακούσουμε :




¨Ετσι λοιπόν, όπως είχαμε υποθέσει από τις 10/9/2014 (βλέπε : ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ; ) :
"Αν όμως το ταφικό μνημείο έχει μόνο τρεις χώρους και οι τρεις χώροι είναι γεμάτοι με χώμα μέχρι το μέγιστο ύψος της θόλου, τότε τίθεται το ερώτημα : ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ;

Κάνω την υπόθεση ότι η είσοδος του κυρίως τάφου είναι στο δάπεδο του Θ3 όπου πρέπει να υπάρχει άνοιγμα που να οδηγεί σε κάποιο κατώτερο επίπεδο όπου και βρίσκεται πλέον ο κυρίως τάφος!
Το φαντάζομαι ως μια σκάλα ίδια περίπου με την σκάλα με τα 13 σκαλοπάτια που υπήρχε στην είσοδο των Σφιγγών".

Ενώ στις  12/9/2014  στην ανάρτηση ΠΡΟ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ είχαμε υποθέσει ότι :
"Φαίνεται ότι ο χώρος Θ3 είναι και αυτός γεμάτος χώμα.

Άρα μάλλον να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε να κατεβούμε τα σκαλάκια που πρέπει να βρίσκονται στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου (Θ3)  στον κάτω όροφο.

Υποθέτω ότι ο τρίτος διαφραγματικός τοίχος Τ2 δεν έχει ούτε αυτός θύρα, όλος ο πρώτος όροφος  είναι προθάλαμος.

Πολύ πιθανόν να δούμε την ίδια εικόνα με την είσοδο στην είσοδο των Σφιγγών.

Δηλαδή σκαλιά  που κατεβαίνουν, τοίχος σφράγισης που όμως σε αυτήν την περίπτωση από πίσω του θα υπάρχει ερμητικά κλειστή θύρα.

Και τώρα αρχίζει η πραγματική ανασκαφή......."

Όπως δε έχουμε εξηγήσει από τις 3/10/2014 στην ανάρτηση ΓΙΑΤΙ Η ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΘΥΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΗΤΟΣ όλη αυτή η αναστάτωση στον τρίτο θάλαμο έχει προκύψει λόγω σεισμού και όχι φυσικά από σύληση. 


Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στο ελλείπον τμήμα του ψηφιδωτού του δευτέρου θαλάμου, η έλλειψη του οποίου έχει θεωρηθεί από την ανασκαφική ομάδα ότι δεν έχει προκύψει από φυσική διεργασία αλλά από ανθρώπινη παρέμβαση. 

Αν παρατηρήσουμε το κομμάτι που λείπει ουσιαστικά είναι  μέρος του τροχού  του άρματος του Πλούτωνα και του ενός ίππου, δηλαδή των κινητηρίων "οργάνων" του Αδη. Το γεγονός ότι κομμάτια του βρέθηκαν στον αποθέτη του τρίτου θαλάμου, κάτω από τους πωρόλιθους, μαζί με το κεφάλι της Σφίγγας υποδεικνύει ίσως ότι αποτελεί μέρος του τελετουργικού που έχει ακολουθηθεί και το οποίο, για την περίπτωση του ψηφιδωτού αποτελεί αλληγορία της  λήξης του τροχού των επαναγεννήσεων αφαιρώντας από τον Άδη τα όργανα με τα οποία θα ξαναπήγαινε το νεκρό στον άλλο κόσμο.

Δηλαδή η αφαίρεση του από το ψηφιδωτό και η απόθεση του στον θάλαμο Θ3 ίσως υποδηλώνει την λήξη του κύκλου των επαναγεννήσεων και ουσιαστικά την θεοποίηση του νεκρού, πράγμα που συνάδει με τον ευρύτερο συμβολισμό του ψηφιδωτού και των αποκομμένων κεφαλών των Σφιγγών, όπως έχουμε σημειώσει σε προηγούμενες αναρτήσεις. (βλέπε : Η ΣΦΙΓΓΑ ΜΙΛΗΣΕ- Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΩΘΕΙ και ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ) κατά το Ορφικό : "κύκλου ταν λήξαι και αναπνεύσαι κακότητος".

(Θα μπορούσαμε εδώ να παραλληλίσουμε την Βουδδιστική πρακτική κατασκευής της Mandala (μιας συμμετρικής και πλήρη κάλλους  αποτύπωσης του κόσμου και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της την καταστροφή της ως αλληγορία  του εναλλασσόμενου κόσμου και της ματαιότητας που τον διέπει.)

Σημειώνουμε επίσης ότι από το βίντεο που δημοσιεύθηκε από το ΥΠΠΟ από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού φαίνεται ότι και με κανονικό φωτισμό, το ένα μάτι του αλόγου είναι πράγματι μπλε, που επιβεβαιώνει την υποτεθείσα σημειολογική αποκωδικοποίηση του ψηφιδωτού σε προηγούμενη αναρτηση.


Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε τα εξής :

- Ο θάλαμος Θ3 έχει υποστεί διαταραχή λόγω σεισμού και όχι λόγω σύλησης.

- Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν βρέθηκαν κάτω από στρώμα πωρολίθων που ουσιαστικά αποτελούσε αποθέτη για λόγους τελετουργικούς.

- Η τοποθέτηση τους εκεί όπως και η αφαίρεση του κεντρικού τμήματος του ψηφιδωτού ορθά ερμηνεύεται ότι προέκυψαν από ανθρώπινη παρέμβαση, το συμπέρασμα όμως είναι ότι η ανθρώπινη αυτή παρέμβαση ενετάσσετο στα πλαίσια ενός τελετουργικού και όχι λόγω σύλησης.

- Αν η ερμηνεία αυτή είναι σωστή τότε και η σφράγιση του τάφου έγινε αμέσως μετά την ταφή, όπως έχουμε υποθέσει από την αρχή, και ενετάσσετο στο ευρύτερο σχέδιο του κατασκευαστή του τάφου. Δηλαδή το συμπέρασμα 6 του ΥΠΠΟ είναι λάθος. Άλλωστε και το ίδιο το ΥΠΠΟ λέγει "πιθανότατα" και το τελικό συμπέρασμα το αφήνει για συστηματική μελέτη.
Ας μην ξεχνάμε ότι  δεν έχει δοθεί καμία ερμηνεία για την μοναδική μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε στην οροφή του θαλάμου Θ2 και η οποία κατά την άποψη μας ενετάσσετο στα σχέδια σφράγισης του τάφου.

- Αναμένεται μετά την αφαίρεση του χώματος του δαπέδου του τρίτου θαλάμου να υπάρξει ίσως νέο στρώμα πωρόλιθων που να αποτελούν έναν νέο τοίχο σφράγισης πίσω από τον οποίο να υπάρχει η ερμητικά κλειστή πόρτα του κυρίως τάφου.

Άλλωστε μόνον 1,5 μέτρα χώματος έχουν απομείνει και η υπόθεση μας θα επιβεβαιωθεί ή θα απορριφθεί.

Κατά την άποψη μας όμως η ανασκαφή ουσιαστικά τώρα αρχίζει!




480 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   401 – 480 από 480
Unknown είπε...

@Axis Mundi,
Βεβαιως φιλε μου.Εμεις παραυτα ολοταχως συνεχιζουμε με αισιοδοξια και θετικο πνευμα να φτασουμε ολο και πιο κοντα στο ονειρο...

Unknown είπε...

vagkalf07,
Ε,τωρα προσαρμοστηκαμε φιλε!!!!

virgi είπε...

@Antilamogio
Ωραίο όνομα.
αν θέλεις και μπορείς κάνε ένα σχεδιάγραμμα απλό πάνω στην τομογραφία να καταλάβω τι εννοείς.

Planet είπε...

virgi, εύχομαι να είναι λάθος. Φυσικά και δεν κάνανε οικονομία στην άμμο, αλλά προφανώς δεν είχαν λόγο να μεταφέρουν το κομμάτι της πόρτας έξω. Οπότε το πετάξανε μέσα μαζί με τα ότι είχαν διαθέσιμο. Αυτή ειναι η μια (προβληματική) υπόθεση. Η άλλη υπόθεση ειναι σαφώς πιο αισιοδοξη και ελπίζω να ισχύει.

giannis_ είπε...

Αναμενόμενο. Η πόρτα βρίσκεται εντός του ορύγματος προς διευκόλυνση της σφράγισης. Η προηγούμενη 21/10 ανακοίνωση μας προιδέαζε με την αναφορά για κατακρήμνιση του δυτικού εδάφους. Η σημερινή ανακοίνωση αφιερωμένη στους ολιγόπιστους.

panos είπε...

Αυτά μήπως είναι τα σκαλοπάτια που ξεκινάνε από το βόρειο κατώφλι της μαρμάρινης θύρας;

http://www.image-share.com/ijpg-2743-265.html

Antilamogio είπε...

@virgi:

http://i59.tinypic.com/33begpe.jpg

sorry, που σου χάλασα το σχέδιο, δεν είμαι σχεδιαστής... :-)

@empedotimos & λοιποί φίλοι:
ποιο είναι το σχόλιό σου γι' αυτό που έγραψα παραπάνω? ότι από την οπή σε παλαιότερη φωτογραφία του Υπουργείου φαίνεται ο 4ος θάλαμος?

Unknown είπε...

Για μενα το σημαντικο ειναι οτι τοσο το θυροφυλλο οσο και ο πωρινοι λιθοι δειχνουν μια κατευθυνση προς το ανοιγμα ... δλδ αν ο διαφραγματικος ηταν πληρης , κατι βιαιο εγινε σπαζοντας καποιο διαφραγματικο πισω απο τον οποιο υπηρχε κενο και ετσι η αμμος πηρε μαζι της θυροφυλλα , μαρμαρινα τμηματα , πωρινο δαπεδο κλπ... Αυτο κατα την αποψη μου δεν θα μπορουσε να γινει απο τυμβωρυχους καθως θα βρισκαμε πωρινους λιθους πισω στο 3ο θαλαμο ... Ισως δλδ ειναι ενα σημαδι οτι η επιχωματωση εγινε πριν τις φθορες σε δαπεδο και πορτες ... Ο Εμπεδοτιμος (και μην ξεχναμε και τους αλλους σημαντικους ερευνητες εδω μεσα ) επιβεβαιωνεται για αλλη μια φορα...

Unknown είπε...

Ανεξαρτήτως πως θα καταλήξει η ανασκαφή υπάρχει ένας ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ που από τον Αύγουστο μας έχει οδηγήσει σε ένα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ σταθερός στα πιστεύω του με τις σκέψεις του με τα άρθρα του με τους αποσυμβολισμους του και με άλλα τόσα πολλά αποκαλυπτικα και ενδιαφέροντα πράγματα... ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ... Και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους που καθημερινά βάζουν και ένα λιθαρακι σε αυτό το υπέροχο ταξίδι το οποίο συνεχίζεται... :))))

Α.Π. είπε...

@Virgi

Μηπως με βάση την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ μπορεις να μας δωσεις ένα νέο σχεδιάγραμμα του χώρου?

Αν και νομίζω ότι η ερώτηση μου ειναι περιττή, φανταζομαι ότι ήδη θα το επεξεργάζεσαι

virgi είπε...

@Antilamogio
Είναι τα L3 όχι το L3 και είναι η λιθοδομή του περιβόλου.Αν θα προσέξεις επαναλαμβάνετε περιμετρικά και το διευκρινίζει επίσης στο κείμενο της ανάλυσης.
Αλλά οπωσδήποτε θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλα χτίσματα και να μην τα δείχνει η τομογραφία. Ιδωμεν.

Unknown είπε...

Τώρα το συνειδητοποίησα και ανατρίχιασα!!!

Μήπως το σχέδιο της Virgi με την "παρέμβαση" του angilamogio

θυμίζει το σύμβολο του Αλεξάνδρου;

http://postimg.org/image/6vlg75n6l/

virgi είπε...

@Α.Π.
Δεν μπορώ να επεξεργαστώ κάτι άλλο με τα δεδομένα που έχουμε.
Το σίγουρο έιναι ο ταφικός διάδρομος που ήδη έχουμε δει και κατα την σεισμική τομογραφία τα L1 H1 H5 H2
Το πως ενώνονται΄είναι αν θες εικασία δική μου βάση λογικής, σκιάσεων στην τομογραφία,γεωμετρίας και συμβολισμών.
Η εικασία για την σύνδεση του διάδρομου με το L1 έγινε βάση της πόρτας 96εκ. που τώρα δεν υφίσταται.
Όμως η διαδρομή από τον Θ3 έως το L1 πρέπει να έχει την ίδια κατεύθυνση.Που κατά τα φαινόμενα ίσως είναι πλάτους 2,1μ

ATs είπε...

Φάκλαρης σημερινες δηλωσεις πριν την ανακοινωση του ΥΠΠΟ:

«Τέταρτος θάλαμος δε υπήρχε περίπτωση να υπάρχει, το θεωρούσα αδύνατον και δεν απογοητεύτηκα. Αλλά και γενικά καθόλου δεν έχω απογοητευτεί, το αντίθετο μάλιστα. Ο τάφος “έδωσε” τα πρώτα γλυπτά που είδαμε ποτέ σε Μακεδονικό τάφο, το πρώτο ψηφιδωτό με παράσταση, την πολύ καλή πόρτα. Πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορούσαμε να περιμένουμε από έναν εξαρχής εμφανώς συλημένο τάφο. Ενθουσιασμένος είμαι, όχι απογοητευμένος. Πρόκειται για ένα εύρημα που θα μας απασχολεί επιστημονικά για χρόνια».

http://www.thetoc.gr/politismos/article/faklaris-sto-thetoc-uparxoun-eurimata-pou-den-anakoinwthikan

PAIANAS είπε...

Mια ρημαδιασμένη φωτό με όλο το χώρο είναι τόσο δύσκολο να δώσουν ?
Έχουμε βγάλει τα μάτια μας να βγάλουμε κάθε φορά τι υπάρχει αριστερά δεξιά ...

Unknown είπε...

Παντως σημερα θα υπαρχει μεγαλη καταναλωση σε ξυδακι για τα νευρα καθως και στις τσιχλες Trident!
@virgi αν θυμασαι προ ημερων ειχα ζητησει την γνωμη σου στην πεποιθηση μου περι οριζοντιου τοιχου σφραγισης! Ειλικρινα νιωθω πολυ χαρουμενος για την εξελιξη αυτη καθως και για την παρουσια του ιστοτοπου αυτου!Εμπεδοτιμε ειλικρινα σ'ευχαριστω!

virgi είπε...

@Στέλιος φουντάς
Σου ζητώ συγνώμη. Νομίζω κάπου απάντησα πως συμφωνώ ίσως δεν έβαλα το όνομά σου.
Σε ένα σχόλιο μου παραπάνω έχω και το αντίστοιχο σχέδιο.
http://www.image-share.com/ijpg-2743-294.html
Τέλος πάντων εύγε.

@Α.Π. και σε όσους ενδιαφέρονται.
Εδώ ελαφρώς τυποποιημένη με τα σημερινά δεδομένα
η αρχική μελέτη http://www.image-share.com/ijpg-2743-293.html

Unknown είπε...

"Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. "
ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ ΑΛΛΑ Ο ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΗΣΟΥΝ 1,5 ΤΟΝΟ ΜΑΡΜΑΡΟ.ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΥΜΒΩΡΥΧΙΑ ΣΥΛΛΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ.ΒΡΕ ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ!!!!!!!!!!!!!

Δημήτρης είπε...

περα από την απόλυτη μέχρι σήμερα δικαίωση του Εμπεδότιμου ,και δευτερευόντως όλων όσων πιστέυαμε ότι το ταξίδι συνεχίζεται και θα γίνεται όλο και μαγευτικότερο ,έχουμε και την απόλυτη δικαίωση όλων όσων θεωρούν αριστοτεχνικούς τους χειρισμούς των ανακοινώσεων και την παραμικρή λέξη που περιέχεται σ'αυτούς.Οχι απλά δικαιώνονται με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ,χωρίς να έχουν εκτεθεί ποτέ , αλλά σταδιακά "αδειάζουν" τον ένα πίσω από τον άλλο ,τους πάσης φύσεως αμφισβητίες συναδέλφους και μη.Και μόνο η "απογοητευτική" ανακοίνωση της 28ης Οκτωβρίου ,και τα όσα ακολούθησαν βγάζει εκτός συνέχειας κατι γραφικους κυρίους (ονόματα να μην λέμε)σαν αυτόν που αναφέρθηκε.
Η όλη υπόθεση προσφέρεται για μένα και για ένα μοναδικό και ανεκτίμητο ξεκαθάρισμα ενόψει μάλιστα των όσων φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν.Και ελπίζω και εύχομαι ,όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν , πως και κάποιοι άλλοι μπορεί να μείνουν στην Ιστορία αυτού του τόπου ,για τα όσα μοναδικά έγραψαν...

paratiritis είπε...

Μετά τη γενική κατακραυγή το ΥΠΠΟ αναθεώρησε.
Κ. Ioannis Karagkiozis γράψατε "Επίσης η επικοινωνιακή διάχειριση από την κυρία Παναγιωταρέα, για την οποία δεν έχω και την καλύτερη άποψη,είναι εξαιρετική.
Τους αφήνει όλους να εκτεθούν και μετά τους πετάει και ένα όρυγμα" ή "δεν υπάρχει άλλος θάλαμος¨συμληρώνω οτι ανακοίνωσαν.
τι είμαστε; τις κουμπάρες παίζουμε.
Οι όποιες κριτικές για τις ανακοινώσεις έγιναν σε αυτό το blog έγιναν όμορφα, ήρεμα και απλά. και ετσι πρέπει.
Δεν είμαστε θεατές μας αφορούν ολους μας τα μνημεία και ό,τι άλλο συμβαίνει.
Ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο σωστός πολίτης.

"Κατά την άποψη μας όμως η ανασκαφή ουσιαστικά τώρα αρχίζει!" ΕΥΓΕ Εμπεδότιμε!!

Unknown είπε...

σαν να λείπουν μερικοί σήμερα από το σχολιασμό καλέ που πήγατε? :)

gtroza είπε...

@panos
ευχαριστώ

δες αυτό
http://postimg.org/image/idh8n1jyn/

ως βάση πήρα το ύψος 1,40+2,27
0,0 το κόκκινο δάπεδο
και την παρατήρηση ότι η κορνίζα
βγαίνει η μισή έξω στις σφίγγες
μετά "παίζω" με τα μεγέθη
γιατί νομίζω ότι αυτά που δίνουν δεν είναι ακριβή

προσπαθώ να τα "τακτοποιήσω" και σε σχέση με τις φωτογραφίες

δηλαδή η ακρίβεια του σχεδίου μου
είναι "σχετική"

η πόρτα είναι "ξαλαφρωμένη" εσωτερικά, δλδ η "ταμπλάδες" τις
εκτιμώ ότι είναι 15-3-3~=9 ίσως και πιό λίγο

xristos είπε...

Από τον τρόπο που βρέθηκαν "αναστατωμένοι" οι πωρόλιθοι του "ψευδοδαπέδου",ήταν φανερό-και θα το είχαν καταλάβει και οι ευρισκόμενοι εκεί- πως "κάτι κάτω από το δάπεδο δημιούργησε το κενό".
Από την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αλλωστε,εδώ και μέρες,είχε λεχθεί πως "οι λίθοι που ακουμπουν στα τοιχώματα του θαλάμου ειναι σχεδόν στην θέση τους,ενώ οι "αναστατωμένοι" λίθοι,είναι αυτοί που βρίσκονται στο κέντρο του χώρου".
Πράγμα που σημαίνει πως "ρουφίχτηκαν" προς τα κάτω, εφόσον το υλικό που τους στήριζε (αμμος) έπαψε να έχει τον αρχικό όγκο. Δημιουργήθηκε δηλαδή κενο χώρου.

Οπως ξέρουμε όμως, η άμμος δεν συμπιέζεται,μήτε και αλλάζει ο ογκος της.Δεν είναι χώμα.
Εχει σταθερό όγκο. (συμπεριφέρεται σαν "παχύρευστο υγρό")
Πράγμα που σημαίνει το εξής: Δημιουργήθηκε χώρος κάτω από τις κεντρικές πώρινες πέτρες του πατώματος,γιατί απλά μέρος της άμμου που το στήριζε ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΑΛΛΟΥ..
Δηλαδή,κάποιος άλλος χώρος,κάτω,ή δίπλα γέμισε με τον όγκο που "χάθηκε". Πάντως όχι ψηλότερα,αφού κανένα "υγρό" (ουτε και η άμμος" δεν "παίρνει την ανηφόρα"!

Αρα,νομίζω πως,αλλος ένας χώρος κάτω από το ευρεθέν όρυγμα, υπέστη ζημιά (πιθανόν λ'ογο σεισμού,ή και απλά λόγο χρόνου) με αποτέλεσμα να "αδειάσει" από πάνω και να εισχωρίσει σε χώρο τον οποιον πολύ πιθανόν να ακούσουμε αύριο-μεθαύριο πως ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, ο οποίος θα έχει κάποια σπασμένη πόρτα,ή κάποια ζημιά σε τοίχο χώρου ο οποίος και αυτός με την σειρά του θα βρίσκεται προ- ή κια δίπλα, ή και ακόμα πιο κάτω-απο το νεοευρεθέν όρυγμα.

Μη ξεχνάμε πως μιλάμε για έργο του Δεινοκράτη. Και όπου Δεινοκράτης= πολθπλοκότητα και δαιδαλώδης κατασκευές. Πόσο μάλλον ότνα μιλάμε όχι για ένα "φανερό", υπέργειο οικοδόμημα,αλλά για κάτι που θα έρπεπε, η ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΕ την ολοκληρωτική του "εξαφάνηση" κυριολεκτικά "από προσώπου γης".

xristos είπε...

Το πρώτο και το κυριότερο που θα πρέπει να μας "συντροφεύει" σε κάθε υπόθεση ή πιθανολόγηση όσο αφορά στο "πόσο" και "προς τα πού" του σχεδιασμού του εν λόγω μνημείου, είναι τό ότι ΕΓΙΝΕ ΚΟΠΙΩΔΗΣ,ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ,ΠΟΛΥΑΝΘΡΩΠΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΧΩΣΗΣ ΤΟΥ,ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΡΧΗ" ΤΟΥ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΦΙΓΓΕΣ,ΩΣ ΤΟ "ΤΕΛΟΣ" ΤΟΥ. (όπου αυτό και αν βρίσκεται).
Ενα άδειο,συλημένο,κενό από κτερίσματα και κυρίως κενό από "ταφικό υλικό" κτήριο,δεν κάνεις ποτέ τον άχριστο κόπο να το σκεπάσεις.
Οι επόμενες γενιές μετα από εκείνη που έχτισε το εν λόγω μνημείο,θα μπορούσαν κάλιστα να αδιαφορήσουν για αυτό,εφ΄όσον πλεον δεν τους "έλεγε" τίποτα και μήτε κάποιο πολίτιμο είχε προς φύλαξη.
Πράγμα το οποίο δεν έγινε,παράεδώ 'εχουμε να κάνουμε με "λυσσαλέα" και εργώδη προσπάθεια πολλών "μελισσών" να διαφυλάξουν" κάτι το οποίο για κεινες ήτα πολύτιμο.
Να το διαφυλάξουν από τους-γνωστούς ανα τους αιώνες τυμβωρύχους που πάντα καιροφυλακτουν για "αδύνατα σημεία" τάφων, μα και παράλληλα να διασφαλίσουν πως οι "πληροφορίες",το "υλικό" το οποίο με επιμέλεια "έθαψαν" και έκρυψαν, ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΟΠΟΥ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ,ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΤΟΥ, Η ΟΠΟΙΑΣ "ΑΝΕΠΊΣΗΜΗΣ" "ΚΑΤΑΧΩΣΗΣ" ΤΟΥ.

Στην ουσία δηλαδή μιλάμε για προσπάθεια αποθάρυνσης των ανα τον καιρό τυμβορύχων και παράλληλα για "οδικό χάρτη" (μιας και ειναι και της μόδας η λέξη) προς εκείνους που εις το μέλλον-σήμερα δηλαδή- θα επιχειρήσουν να αναδείξουν ξανά στο φως και σε πλήρη έκταση το οικοδόμημα.
Το οποίο άλλωστε σε κοινή θέα και χρ'ηση 'ηταν 'οταν "λειτουργούσε".ΑΠλά μόνο, το πόσο "βαθειά" θα έμπαιναν οι επισκέπτες, ήταν σε συνάρτηση με το κατά πόσο ήταν μυημένοι.
(κάτι το οποίο ισχύει σε 'ολους τους λατρευτικούς χώρους όλων σχεδον των θρησκειών και σήμερα)

Δεν γνωρίζουμε την αιφνίδια ανάγκη κατάχωσής του.
Είναι όμως πιθανόν να το μάθουμε όταν θα φτάσουμε στο "τέρμα" της διαδρομής αυτής,την οποία έχουμε την καλή τύχη εμείς να γινόμαστε μάρτυρες της.

Οπως και να έχει,το ταξίδι συνεχίζεται...
Αναμένουμε -άλλη μία- ανακοίνωση του ΥΠΠΟ που θα κάνει λόγο για "άλλον έναν θάλαμο που χρειάζεται φτυάρισμα..." κλπ-κλπ/

Θα τους βγάλει τη Παναγία ο Δεινοκράτης,μέχρι να φτάσουν στο κέντρο του "κοχλία".

virgi είπε...

@Xρηστος Xοντζεας
Σωστός

Unknown είπε...

@paratiritis

Αγαπητέ paratiriti δεν αναφερόμουν σε όσους συμμετέχουν στον διάλογο με λογική.Κυρίως αναφερόμουν σε όλους αυτούς τους καθηγητές,που χωρίς να είναι εκεί,προσπαθούν με κάθε τρόπο να στερήσουν το όνειρο από τους Έλληνες ότι εκεί είναι θαμένος ο Μέγας Στρατηλάτης.Αλήθεια ήθελε πολύ μυαλό από όλους αυτούς τους καθηγητάδες να αναρωτηθούν τι στο καλό θέλουν εκεί οι μηχανικοί διάνοιξης σηραγγών της Εγνατίας οδού; Επίσης έχετε την εντύπωση ότι δεν έχουν εικόνα για το που και πως πάει η ανασκαφή,αυτοί που είναι εκεί, όταν εκδίδουν τις ανακοινώσεις;Νομίζετε ότι αυτοί που είναι εκεί και βλέπουν,ακουμπούν και νοιώθουν το μεγαλείο αυτής της ανασκαφής να μην ξέρουν που βαδίζουν;

Unknown είπε...

Καμία απολύτως ανησυχία δεν είχαμε ότι θα έχουμε συνέχεια, ειδικά όταν οι καθηγητές γεωλογίας, που έκαναν την σάρωση, δηλώνουν πως ακόμα τίποτα δεν έχουμε δει. Από εδώ και πέρα έχουμε το φυσικό λόφο καστά, με το λαξευμένο σπήλαιο

Ξενικός είπε...

δείτε και λίγο την... ποιητική πλευρά των πραγμάτων: xenikos.blogspot.com

panos είπε...

@ gtroza

Φίλε μου, τα θυρόφυλλα είναι ξαλαφρωμένα μόνο εσωτερικά πιθανώς για μείωση του βάρους τους, άρα 15-3=12cm. Εξωτερικά έχουν το γνωστό διάκοσμο με τις εφηλίδες και επιβεβαιώνεται ότι έχουν το ίδιο πλάτος, ήτοι 90cm, τα δύο μαζί 1.80m. Επίσης το ανατολικό φύλλο δεν έχει μπινί από μέσα. Με βάση αυτά και μερικές υποθέσεις δικές μου, έφτιαξα μια κάτοψη της θύρας. Φαίνεται ότι το πλάτος του βόρειου κατωφλίου δεν είναι 1.6m όπως δόθηκε αλλά 1.06m.

http://www.image-share.com/ijpg-2744-1.html

Αρης είπε...

πολυ ομορφα εξελισσονται τα πραγματα..η ανασκαφη τωρα αρχιζει..
μπραβο εμπεδοτιμε!!!
μεγαλη ικανοποιηση και προσμονη!!!

Unknown είπε...

@Virginia γιατι μου ζητας συγγνωμη? Μου ειχες απαντησει τοτε! Απλα το ανεφερα λογω της ευχαριστης ειδησης και επειδη εχουμε θετικη σκεψη για οτι μας αποκαλυπτει καθημερινα το μνημειο αυτο!
Σου βγαζω το καπελο για τα σχεδια σου! Σε πιανει δεος και μονο που σκεφτεσαι οτι μπορει να εξελισεται ετσι σχεδιαστικα το μνημειο!

Phil είπε...

@panos 31 Οκτωβρίου 2014 - 1:17 μ.μ.

Το ορυγμα δεν ειναι απλα μια τρυπα σκαμενη που μπορουσαν να αφησουν τυμβωρυγχοι. Η ανακοινωση του ΥΠΠΟ μιλαει καθαρα για κατακορυφες παρειες που το οριοθετουν. Αρα χτιστηκε με προσοχη.

Ωραια εκπληξη παντως η σημερινη να μας απασχολει το ΣΚ :-)

Mosquito Killers clothing είπε...

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους.

Σώζονται!! Οι κεντρικοί που είναι;

Unknown είπε...

εδώ ένας λόφος με σχιστόλιθο, σε άλλη περιοχή της Ελλάδος

http://2.bp.blogspot.com/_N0NoGU_LDVc/TLxZMkw5wBI/AAAAAAAAAk4/uFZSR-DbRtI/s1600/171.JPG

και αν κατάλαβα καλά, με τις διαστάσεις που έχει η ανακοίνωση, κάτι παρόμοιο με αυτό έχουμε

http://1.bp.blogspot.com/_aZQdhwrihak/SXzIW4p3FkI/AAAAAAAAAI0/rJ5RCWbdziI/s1600/%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC+%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1+%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%9B%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%84%CF%84%CF%8C+1.JPG

paratiritis είπε...

@Ioannis Karagkiozis
Εντάξει καταλαβαίνω όμως χρειάζεται σοβαρότητα από πλευράς ΥΠΠΟ.
Ανατατώθηκε όλη η Ελλάδα με αυτές τις άστοχες ανακοινώσεις και υπήρξε αφόρητη πίεση πρός τους ιθύνοντες που κράυγαζε ότι δεν είμαστε ιθαγενείς αλλά πολίτες και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την αλήθεια εντός φυσικά συγκεκριμένων ορίων που όλοι καταλαβαίνουμε.
Γιαυτό και οι κριτικές όπως έγραψα όταν εκφράζονται όμορφα, ήρεμα και απλά όπως εκφράστηκαν εδώ σε αυτό το blog είναι καλοδεχούμενες γιατί είναι μοχλός πίεσης.
Και αυτή η πίεση και η κατακραυγή έφερε τις σημερινές ανακοινώσεις.
Συνεχίζουμε λοιπόν με πλοηγό τον Εμπεδότιμο.

virgi είπε...

@Ξενικός
Στην ποιητική και μη πλευρά των πραγμάτων πως κολλάει στο τέλος η ομοφυλοφιλία?

panos είπε...

@ Phil

Η ανακοίνωση μιλάει για όρυγμα επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους. Οι παρειές του δεν είναι οριοθετημένες με κάποια λίθινη επένδυση, φαίνεται άλλωστε στην πρώτη φωτό. Ένας παραλληλόγραμμος λάκκος είναι σκαμμένος στο φυσικό έδαφος του λόφου. Πουθενά δεν λέει ποιος το έσκαψε, μπορεί να είναι έτσι, μπορεί και γιουβέτσι.

Unknown είπε...

@paratiritis
Αγαπητέ paratiriti την αλήθεια μας είπαν και στις ανακοίνωση της 28/10.Παραδεχθήκαν το λάθος τους για την ύπαρξη θυρώματος και επίσης η ΓΓ είπε : "Ερώτηση: Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο,στον τρίτο θάλαμο; Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;
Απάντηση: Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα. "
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επικοινωνιακή αλλά και η πολιτική διαχείρηση είναι πολύ ευαίσθητα θέματα.

Antilamogio είπε...

@ Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου:

Ναι, μοιάζει με το σύμβολό του!

(καλέ μου φίλε, είμαι antilamogio με "Τ", όχι angilamogio)

Υ.Γ.: Σας παρακαλουθώ με τεράστιο ενδιαφέρον εδώ και καιρό. Αλλά τώρα που ξεκινάει η ανασκαφή είπα να εμπλακώ και στην κουβέντα! Μπράβο στον ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ αλλά και σε όλους τους καλοπροαίρετους σχολιαστές!

paratiritis είπε...

Σεβαστέ συνοδοιπόρε κ. Ioannis Karagkiozis θα την ονόμαζα αλήθεια "κεκαλυμμένη".
Είναι σεβαστή η άποψή σας και ενδόμυχα θέλω να είναι όντως έτσι όπως μας τα περιγράφεται.

Unknown είπε...

@ antilamogio

Συγγνώμη για το ατόπημα... :-)

Ο δαίμων του πληκτρολογίου. Εκ των υστέρων το εντόπισα αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης σε παλαιότερο σχόλιο για διόρθωση...

Α.Π. είπε...

Για όλους όσους παρακολουθούμε το συγκεκριμένο blog πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι ανατρέξαμε στον Εμπεδοτιμο μετά την τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Στον παρακάτω link φαίνεται η επισκεψιμότητα του blog τις τελευταίες ωρες:

http://whos.amung.us/stats/hpilwrsg/

Unknown είπε...

Καλησπέρα και από μένα.

Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις είχαμε πλέον αποδείξει ότι αποκλείεται να υπάρχει με φυσικό τρόπο επιχωμάτωση.

Πλέον αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε και σύληση!

Το δάπεδο από πωρόλιθους στον Θ3 ήταν στηριγμένο πάντα πάνω στην επιχωμάτωση! Δηλαδή δεν ήταν κάποιας μορφής πλάκα ή πλάκες που στηριζόταν στις άκρες (αμφιέριστα) έχοντας κενό από κάτω στο οποίο θα μπορούσαν να είχαν αποκτήσει πρόσβαση κατά το παρελθόν οι τυμβωρήχοι, θα είχαν αφαιρέσει πολύτιμα αντικείμενα και μετά οι πιστοί θα είχαν επιχωματώσει τον τάφο και την κρύπτη κάτω από το δάπεδο του Θ3 για προστασία ό,τι είχε απομείνει! Το μνημείο στο δάπεδο του Θ3 ήταν από την αρχή επιχωματωμένο!!!!

Οι τυμβωρήχοι θα έπρεπε να σκάσουν κατακόρυφα πολλά μέτρα πάνω και κάτω από δάπεδα, για να φθάσουν οπουδήποτε θα είχε ενδεχωμένως αξία και δεν ξέρουμε ακόμη που μπορεί να είναι το σημείο αυτό?!?

Παράλληλα, οι τυμβωρήχοι εάν έβρισκαν φυσικό έδαφος κάτω από ένα δάπεδο δεν θα το έσκαβαν ποτέ! Το όρυγμα έχει σκαφθεί από τον κατασκευαστή του τάφου.

Τέλος, το μνημείο επιχωματώθηκε μάλλον με την κατασκευή του καθώς υπάρχει επιχωμάτωση και κάτω από το δάπεδο!!! Θεωρώ λίγο δύσκολο να ήταν επισκέψιμο το μνημείο χωρίς δάπεδο στον Θ3! Το σύνολο των επιχωματώσεων έχουν γίνει μάλλον ταυτόχρονα.

Ο τάφος είναι ασύλητος κατά την άποψη μου. Μπράβο Εμπεδότιμε!

Άγγελος

Unknown είπε...

@paratiritis
Συμφωνώ με το "κεκαλυμμένη" αλλά δυστυχώς έτσι πρέπει να είναι.Υπάρχει και πολιτική προσέγγιση στην ανασκαφή είτε μας αρέσει είτε όχι.

Antilamogio είπε...

Μετά και τα σημερινά δεδομένα, πιστεύω κι εγώ ό,τι λέει απ' την αρχή ο εμπεδότιμος (και η καρδιά μου):

Ο τάφος λαξεύτηκε στον βράχο και κατόπιν χτίστηκε αυτή η μεγαλοπρεπής και ιδιοφυής κατασκευή και επιχωματώθηκε.

Θα λάβουμε όλοι απαντήσεις σύντομα!

(@Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου: ο δαίμων του τυπογραφείου είναι παντού καλέ μου φίλε. Θα τα λέμε)

virgi είπε...

@Ξενικός
Περιμένω ακόμη την απάντησή σου.

vagkalf07 είπε...

υπαρχει κατι ανησυχητικο στην ανακοινωση....μοιαζει να λειπουν οι κεντικοι πωρολιθοι του δαπεδου οπως λεει και ενας φιλος παραπανω,,,,

Unknown είπε...

Βιργινια , αν δεν το εγραφες δεν θα εμπαινα καν στην διαδικασια να μπω στο σε αυτο το μπλογκ και να διαβασω το ποιημα...

Υποθετω οτι ειναι δηλωση του ποιητη , κατι που δεν μας αφορα , ο καθενας οπως την βρισκει , το μονο που μας αφορα ειναι να μην καπηλευτει το ονομα του Αλεξανδρου για PRIDE καταστασεις

Unknown είπε...

Βαγγελη , δεν μοιαζει , λειπουν ...ομως υπαρχει λογικη εξηγηση .... εσπασε ενας διαφραγματικος παρακατω , πισω του δεν υπηρχε αμμος για αντιστηριξη... Εσπασε και η αμμος περασε απο τον δευτερο θαλαμο σπαζοντας την πορτα , οι πωρινοι λιθοι εφυγαν μαζι με την αμμο ... θα τους βρουμε πιστευω λιγο βαθυτερα ... Ισως να ειναι και η αποδειξη που ολοι περιμενουμε περι μη συλησης του ταφου

Planet είπε...

Η πόρτα βρέθηκε κάτω από το σφραγιστικό δάπεδο.

Μια εκδοχή ειναι πως το δάπεδο τοποθετήθηκε αφότου έγίνε κάποια καταστροφη (φυσική, αστοχία υλικού, ή τεχνητή) που έριξε το ένα μόνο θυρόφυλλο στη θέση του ορύγματος *πρωτού* ολοκληρωθεί η επιχωμάτωση του θαλάμου αλλά *αφού ειχε ολοκληρωθεί η επιχωμάτωση του ορύγματος*. Διαφορετικά, πρεπει να υποθέσουμε πως το θυρόφυλλο εισχώρησε απο κάτω μέσω των κενων που δημιουργήθηκαν στο δάπεδο απο τις καθιζήσεις, κάτι που μοιάζει λιγο τρελο, αλλά δεν περνω και ορκο.

Ένα απο αυτα τα δυο φαντάζομαι πρεπει να ισχυει αν υποθέσουμε πως το όρυγμα επιχωματώθηκε με την κατασκευή και αν θέλουμε να εξηγήσουμε πως η το θυρόφυλλο βρέθηκε κάτω απο το δάπεδο. Άλλες ιδέες;

maria είπε...

@vagkalf07
Σώζονται θα εννοούν ότι βρίσκονται στη θέση τους...Δε νομίζω να πιστεύετε ότι πήραν οι τυμβωύχοι τους λίθους!!!


Εγώ έχω την εξής απορία..Εφόσον το όρυγμα είναι 4 επί 2,10 μέτρα λογικά έκαναν λάθος και στο βάθος του τρίτου θαλάμου που είπαν βάση του γεωτρύπανου ότι ήταν 1,5 μέτρο κάτω από το κατώφλι, σωστά? Είναι τουλάχιστον 2,5 μέτρα!(μισό που είχαν σκάψει και δε βρήκαν τίποτα και τώρα 2 το όρυγμα)

Phil είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
nik είπε...

Αυτό το ανοιγμα με διαστάσεις 4*2,1 μας πηγαίνει χαμηλά .Πώς θα πάμε ;Σίγουρα με σκαλοπάτια μήκους 2,1 μ και με αριθμο 13 όπως στην είσοδο του μνημείου.Εγώ διακρίνω ένα σκαλοπάτι λιγο χαμηλό , πιο πάνω θα υπάρχουν τα υπόλοιπα αλλά είναι καλυμμένα με άμμο.Τα σκαλοπάτια ξεκινούν από το κατώφλι της μαρμάρινης θύρας και αριστερά (δυτικά)διακρίνουμε τους πώρινους λίθους που εχουν κλίση προς το κέντρο του θαλάμου.Πού οδηγούν τα σκαλοπάτια;Θα το μάθουμε σύντομα.
Πολύ όμορφο ταξίδι, ας το απολαύσω

Phil είπε...

@panos

Σωστα, δεν το ειχα προσεξει.
Αν και να ανοιξει τυμβωρυγχος συμμετρικο ορυγμα δεν στεκει. Θα δειξει.

Planet είπε...

Μάλλον διάβασα λάθος - δεν καταλαβαίνω αν υπήρχε δάπεδο πάνω απο το όρυγμα. Αν οχι, τοτε όσα έγραψα παραπάνω θέλουν αναθεώρηση.

Unknown είπε...

Planet ,

εγω απο τις ανακοινωσεις καταλαβα οτι το σφραγιστικο δαπεδο που αναφερθηκε δεν ειναι αλλο απο τους πωρινους λιθους που ομως αναφερθηκε ετσι διοτι δεν ειχε πληρη εικονα η ανασκαφικη ομαδα ... Οταν εγινε αφαιρεση της αμμου , ειδαν οτι στο κεντρο δεν υπηρχε δαπεδο διοτι ειχε υποχωρισει ...

Καταλαβα κατι λαθος ?

Planet είπε...

timos Pl:

όπου "δάπεδο" βάλε "σφραγιστικό δαπεδο απο πωρόλιθους". Αυτο εννοώ και εγώ όπως εσύ.

Δεν ξέρω αν υπονοούν πως οι πωρόλιθοι στο κέντρο έχουν υποχωρήσει στο βάθος του ορύγματος (και γι' αυτο απουσιάζουν;), αλλα αυτο ίσως είναι μια εξήγηση. Αν ισχύει αυτο, τότε το θυροφυλλο που μολις βρέθηκε θα ειναι τελικά πάνω απο το σφραγιστικό δάπεδο, όχι απο κάτω.

Phil είπε...


Μερικες παρατηρησεις:

-Η τριτη φωτογραφια δεν αναφερεται πουθενα στην ανακοινωση. Τι δειχνει;
-Οι διαστασεις του ορυγματος ειναι αναλογικα διαφορετικες απο του Θ3 (2.10x4 σε σχεση 4.50x6)
-Δεν μας ειπαν ακομη αν το ορυγμα ειναι συμμετρικα σκαμμενο στο κεντρο του Θ3.

Phil είπε...


Μηπως οι πωρολιθοι που ισως λοιπουν απο το κεντρο χρησιμοποιηθηκαν τελικα για τον τοιχο σφραγισης μπροστα απο τις Καρυατιδες;

plapoutas είπε...

Εμπεδότιμε ή είσαι η Περιστέρη η ίδια ή έχεις κληρονομικό χάρισμα οπότε να μου πεις το ΠΡΟΤΟ ή απλά προσκυνάμε αγορίνα μου.Μας έβαλες τα γυαλιά.Ειλικρινά απορώ αν είσαι η ίδια η Περιστέρη.

Enalios είπε...

Από την πορεία της ανασκαφής, όπως έχει επισημάνει ο Εμπεδοτιμος, προκύπτει, τελετουργικό, σφράγιση, με απόκρυψη/παραπλάνηση.

Εφόσον μέρος του θυρώματος βρέθηκε στο ´όρυγμά η τοποθέτηση του εκεί έγινε κατα τη διάρκεια της επίχωσης, μετά την λήξη των τελετουργικών. Συνεπώς θα ήθελα να μάθω από τον Εμπεδότιμο αν κατά τη γνώμη του υπάρχει σημειολογική εξήγηση ή απλά ειναι μέρος της σφράγισης/παραπλάνησης;

Αν η απάντηση αποτελεί μέρος επόμενη ανάρτησης σου τότε απλά θα χαρώ να τη διαβάσω εκεί.

kiki είπε...

@ Phil
η απάντηση για τους πωρόλιθους του κέντρου νομίζω έχει δοθεί ήδη από το υπουργείο με την ανακοίνωση στης 21/10
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58894

Planet είπε...

kiki καταλαβαίνεις τι ακριβώς εννοούν στην ανακοιώση για τους πωρόλιθους του κέντρου; Βρέθηκαν αλλα είναι "διαταραγμένοι" ή εκτος θέσης. Ή απουσιάζουν; Αν καταλαβαίνεις, θα βοηθήσει.

alafroiskiotos είπε...

Πάντως να σημειώσουμε ..και τα αθάνατα ελληνικά που χρησιμοποιεί το ΥΠΠΟΑ..... "Ανάντη-κατάντη: Πρόκειται για πληθυντικούς των ουδετέρων των αρχαιοελληνικών επιθέτων ανάντης (ο-η) / άναντες (το) και κατάντης (ο-η) / κάταντες (το) (απ’ όπου και το ρήμα καταντώ). Δηλαδή τα ανάντη τμήματα του ποταμού είναι αυτα που βρίσκονται προς τις πηγές και τα κατάντη αυτά που βρίσκονται προς τις εκβολές (Μπαμπινιώτης, 1998). Χρησιμοποιούνται και ως επιρρήματα, σε αντιστοιχία με το ψηλός-ψηλά. Κατά συνέπεια είναι λανθασμένη η γραφή ανάντι-κατάντι που βλέπουμε συχνά."

Unknown είπε...

Αυτή η πόρτα πώς βρέθηκε κάτω από τις πλάκες; Εντάξει το κεφάλι και τα φτερά είναι μέρος της όποιας τελετής, αλλά η πόρτα;είναι και 1,5 τόνο. Αν είναι μέρος της σφραγισης οκ.Αν όχι; την έριξε κάποιος και μετά έστρωσε τις πλάκες; Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. για την ομάδα Περιστερη.Εμεις εδώ κάνοντας υποθέσεις θα περιμένουμε τον χρησμό από Μαντείο του Εμπεδοτιμου.

kiki είπε...

Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής
Από τη συγκεκριμένη παράγραφο αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι από τι τομή που έκαναν αυτό που φάνηκε είναι ότι κάποιοι λίθοι είναι διαταραγμένοι δηλαδή έχουν μετακινηθεί ενώ κάποιοι άλλοι είναι στη θέση τους και απλά έχουν υποστεί καθίζηση. Σε καμία περίπτωση πάντως ότι απουσιάζουν

Δημήτρης είπε...

Περνάει και από το δικό μου μυαλό η σκέψη του Enalios ,αν θα μπορούσε η σπασμένη θύρα να είναι μερος είτε του τελετουργικού ή της προσπάθειας παραπλάνησης και απόκρυψης.Μήπως επίσης οι μεταλλικοί οδηγοί του πλατύσκαλου ,όπως και οι χειρολαβές κτλ ,εννοώ γενικά τα μεταλλικά μερη του θυρώματος ,δεν μπήκαν ποτέ , και γιάυτό δεν βρέθηκαν?Εδω γενικά παρατηρούμε ένα πάρα πολύ "εμπνευσμένο" και ολοκληρωμένο σχέδιο αποτροπής και παραπλάνησης ,που όμοιο του μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί στον ελληνικό χώρο.O oριζόντιος σφραγιστικός και παραπλανητικός (λόγω και του λευκού του επιχρίσματος)τοιχος-δάπεδο ,ακόμη και στην τωρινή συζήτηση υπήρξε για πολλούς κάτι το αδύνατο .

ATs είπε...

Μια αναπαράσταση του Τάφου Καστά – Γιατί το Μνημείο θα είναι ασύλητο.




http://taxcoach.gr/blog/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84/

gtroza είπε...

@panos

http://postimg.org/image/5ehx1fp29/

το κατώφλι το σχεδίασα ολόσωμο
αν και το μεγάλο "σπάσιμο" είναι "ευθύγραμμο"
μπορεί να είναι και όπως το σχεδίασες εσύ
η διάσταση 2,15 αντιστοιχεί στην όψη του απ' το ψηφιδωτό
και το πάχος επίσης
έτσι βέβαια μένει η "προεξοχή" του στον θ3 αλλά είναι μάλλον και πιό μεγάλο το πάχος του τοίχου, τουλάχιστον από κάτω και ίσως σε όλο τον χώρο (4,5χ6,0) λόγω ύψους

μόλις "ξεκαθαρίσω - τελειώσω" κατοψη και τομές
θα "ποστάρω"

c.bakolas είπε...

Καλησπέρα σε όλους!
Παρακολουθώ απο την αρχη την παρέα σας και είμαι στα πρόθυρα του "εθισμού".
Ενα μικρό σχόλιο για πρώτη φορά.
Προσέξτε κάτω απο την πόρτα το κομάτι του δαπέδου.
Τελικά απο ότι φαίνεται η πόρτα είναι πάνω απο το δάπεδο!!!
Σε συνέχεια του προβληματισμού του @planet

Unknown είπε...

@plapoutas.
Στο διαβεβαιώνω οτι ο Εμπεδοτιμος δεν ειναι η Περιστερη....

c.bakolas είπε...

http://www.image-share.com/ijpg-2744-45.html

maria είπε...

@Konstantinos Kairis

Είχατε πει ότι θα βγάζατε την ομιλία της κ. Περιστέρη απο την τελετή βράβευσής της. Είναι κάπου και δεν την πρόσεξα?

Petros είπε...

Να μην ξαφνιαστούμε με πιθανή εξέλιξη το μνημείο να συνεχίσει λαξευμένο σαν τους τάφους των βασιλέων στην Πάφο επί ελληνιστικών χρόνων . Εννοείται με μέγιστη μεγαλοπρέπεια

http://bestcyprusmap.com/vill/Tombs_of_the_Kings_-_Tafoi_Ton_Vasileon/?id=213

http://www.sacred-destinations.com/cyprus/paphos-tombs-of-the-kings

Phil είπε...

Απο την πρωτη φωτογραφια και απο την περιγραφη των πωρολιθων οτι παρουσιαζουν υποχωρηση στο δυτικο τοιχο (φαινονται στη φωτο), ισως μπορουμε να συμπερανουμε οτι το ορυγμα σχεδον εφαπτεται στην νοτια πλευρα του θ3 μπροστα ακριβως απο την θυρα με τη μακρυτερη πλευρα του (4μ) να καλυπτει σχεδον ολο το πλατος του θ3 (4.5μ).

Unknown είπε...

@metanastis
Πολύ σωστή παρατήρηση!!!

Unknown είπε...

Έχουμε νέα ανάρτηση Εμπεδοτιμου....

Παύλος είπε...

Virgi 31/10 +ωρα 08:41 αυτο που εγραψες ειναι πολιτικο σχολιο μη βαλουμε και την πολιτικη στον τυμβο.
Κ.Κairis εισαι το ματι και το αφτι μας το νου σου.
Βαρος πορτας ~1500 κιλα;
2m×0,9m×0,15m=0,27κυβικα×~2870(ειδ.βαρος)=~775 κιλα και οχι 1500 κιλα κατα την γνωμη μου.Θα πρεπει ναβρεθηκε εκει απο ανθρωπινο χερι.
Εμπεδοτιμε αποσυμβολισμο επιμενω.
Ευχαριστω.

Εν τάχει είπε...

@ alafroiskiotos
κι εγώ αυτό διάβαζα τώρα, προσπαθώντας να καταλάβω που γίνεται η αποχωμάτωση

@ virgi
Συγχαρητήρια. Η δουλειά σου είναι εξαιρετική! Από τη στιγμή που την είδα κατάλαβα ότι έχουμε πολλά ακόμα να δούμε! Θα ήθελα να σου απευθύνω δύο ερωτήματα (απορίες αδαούς):
1)Θεωρείς πιθανό, βάσει της αντίληψης του χώρου που έχεις από τις αποτυπώσεις, να πηγαίνουμε κάτω και προς το κέντρο, προς το ευρύχωρο L1;
Όπως είπε και ο Εμπεδότιμος, δηλαδή, τελειώσαμε με τον προθάλαμο και πάμε κάτω. Το L1 φαίνεται να είναι πιο κάτω; 2)Επίσης, τα σημεία αποχωμάτωσης που ανακοινώθηκαν σήμερα, θεωρείς ότι οδηγούν σε μία ελάφρυνση του μνημείου συνολικά ή μπορεί να στοχεύουν σε ελάφρυνση συγκεκριμένων χώρων της αποτύπωσης;

@Konstantinos Kairis
Εξαιρετική η συνδρομή σας! Ιστορικά δεδομένα, ανταπόκριση από τη βράβευση.. και το καλύτερο κατ' εμέ: "ζει. Και θα τον βρούμε!"

@ empedotimos
Συγχαρητήρια για άλλη μία φορά! Το blog σας εκτός του ότι βρίσκεται "μπροστά" από τα γεγονότα, βοηθάει - μέσω των αναρτήσεών σας, αλλά και του σχολιασμού που επιτρέπετε - στη διεύρυνση της αντίληψής μας για την ανασκαφή (πολλές απόψεις, παρατηρήσεις, υποθέσεις, πληροφορίες, ερμηνείες, προβληματισμοί κ.α.) και στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας γενικότερα!
Αναμένουμε ανάρτηση :)

telbos είπε...

@antonis nikiforos και Αλέξης Μπακογιάννης πολύ ωραία τα σχέδιά σας. Με αυτόν τον τρόπο που τα σχεδιάσατε, νομίζω πως θα συμφωνούσε και ο αρχιτέκτονας του μνημείου, αφού μια τέτοια κατασκευή τον βολεύει να μεταφέρει χώμα και άμμο μέσα σε αυτό για να το γεμίσει...
Αν το μνημείο έπρεπε να σφραγιστεί αμέσως, αυτό σημαίνει πως απασχόλησε από την αρχή τον αρχιτέκτονα ο τρόπος του γεμίσματός του με άμμο.
Δηλ. θα έπρεπε και το ίδιο το σχέδιο του κτίσματος να βολεύει σε αυτό που είχαν σκοπό να κάνουν. Θα μετέφερε μέσα τόνους χώματος. Θα έπρεπε και η δομή του κτίσματος να εξυπηρετεί και ως προς αυτό.
Το κείμενο γράφτηκε ακριβώς πριν την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ περί κατώτερου επιπέδου το οποίο επιβεβαιώνει και το σκεπτικό σας.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   401 – 480 από 480   Νεότερο› Νεότερο»