Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014


Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΓΙΑΤΙ  Η ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΘΥΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΗΤΟΣ

Η εύρεση της σπασμένης θύρας στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο σε μερικούς προξένησε την  αίσθηση ότι αυτό αποτελεί ένδειξη  σύλησης.
Κατά την  άποψη μου, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο αν συνυπολογίσουμε και κάποια άλλα δεδομένα.

Οι όποιοι επίδοξοι τυμβωρύχοι για να την διαρρήξουν θα προσπαθούσαν να την σπάσουν,  ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ,  με αποτέλεσμα αν η προσπάθεια τους  πετύχαινε   τα οποιαδήποτε σπασμένα κομμάτια της θύρας να τα βρίσκαμε στον ΤΡΙΤΟ  ΘΑΛΑΜΟ (Θ3).

Αντίθετα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου «Με την αφαίρεση των χωμάτων, χτες, αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα, της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων» , που από όσον γνωρίζουμε ο θάλαμος στον οποίο  δούλευε η ανασκαφική ομάδα   ήταν ο δεύτερος  θάλαμος  Θ2 (με πρόσφατη δήλωση της  κας Περιστέρη  δεν έχουν μπει ακόμα να αποχωματίσουν στον τρίτο θάλαμο).

Συνεπώς, αν η ερμηνεία που δίνω είναι σωστή,  τα κομμάτια του θυρόφυλλου βρέθηκαν στον Δεύτερο Θάλαμο (Θ2), το οποίο σημαίνει ότι η όποια πίεση που υπήρξε πάνω σε αυτά ήταν από τον τρίτο  θάλαμο με κατεύθυνση προς τον δεύτερο, η οποία μπορεί να αιτιολογηθεί είτε από κάποιον μεγάλο σεισμό είτε από κάποια ισχυρή έκρηξη πολύ κοντά  (η κα Περιστέρη αναφέρθηκε σε εκρήξεις βομβών των Βουλγάρων)  η οποία προκάλεσε σημαντική  δόνηση του σημείου αυτού του τύμβου, με αποτέλεσμα να υπήρξε μια βίαιη ταλάντωση  των χωμάτων  των θαλάμων Θ2 και Θ3, την οποία η πόρτα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει με αποτέλεσμα να σπάσει.

Φαντάζομαι ότι κατά την ταλάντωση αυτή τα θυρόφυλλα μετακινήθηκαν λίγο προς τα μέσα κατά την «υποχώρηση» του χώματος στον τρίτο θάλαμο  (ας φανταστούμε κύματα στην επιφάνεια της θάλασσας)  και όταν μετά η ταλάντωση ακολούθησε την αντίστροφη πορεία, στα θυρόφυλλα έπεσε μεγάλος όγκος χώματος σε αυτά  με κατεύθυνση προς τον δεύτερο  θάλαμο, ο οποίος συμπίεσε τα θυρόφυλλα πάνω στο κούφωμα της πόρτας με πορεία αντίθετη προς την κίνηση τους και να τα σπάσει.

Άλλωστε πως είναι δυνατόν να γίνει απόπειρα σύλησης από τυμβωρύχους σε χώρο όπου είναι καλυμένος με χώμα μέχρι επάνω ;

Απόδειξη αυτού είναι ότι στον τρίτο χώρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου(αλλά και από την ψηφιακή αναπαράσταση του κ. Λεφαντζή) η στάθμη του χώματος δεν είναι οριζόντια («10. Έχω αναφερθεί ότι η επίχωση έχει κλίση από Νότο προς Βορρά, με υψομετρική διαφορά πάνω από ένα μέτρο») που σημαίνει ότι κάποτε υπήρξε βίαιη μετακίνηση/ταλάντωση των χωμάτων , από φυσική αιτία προφανώς, που είχε σαν αποτέλεσμα την θραύση των  θυροφύλλων.

Το ότι η μετακίνηση αυτή έγινε πολύ αισθητή στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο (μεταξύ δευτέρου και τρίτου θαλάμου) είναι διότι η επιχωμάτωση του τρίτου θαλάμου δεν ήταν μέχρι πάνω, άρα υπήρχε χώρος για κίνηση/ταλάντωση των χωμάτων, σε αντίθεση με τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο (μεταξύ πρώτου και δευτέρου) όπου τα ύψη των χωμάτων και από τις δύο πλευρές ήταν μέχρι την θόλο.

Έτσι λοιπόν ακόμα και η σπασμένη αυτή πόρτα αποδεικνύει ότι ο τάφος είναι ασύλητος , με αποτέλεσμα να αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις όσο προχωράει η ανασκαφή.

380 σχόλια:

1 – 200 από 380   Νεότερο›   Νεότερο»
Dem είπε...

Εμπεδοτιμε αν ο τρίτος διαφραγματικός τοίχος ειναι μεταξύ δευτέρου και τρίτου θαλάμου και ο δεύτερος διαφραγματικός τοίχος ειναι μεταξυ πρώτου και δευτέρου οπως γραφεις τοτε ποιος ειναι ο πρωτος διαφραγματικος τοιχος;

Εχω μπερδευτει.

Ζουλ-Καρνέιν είπε...

Ο τοίχος μπροστά από τις Σφίγγες

SF είπε...

Επειδή δεν γνωρίζω, οι θύρες του τάφου κλείδωναν, σφραγίζονταν με κάποιο τρόπο;Εννοώ αν έμπαιναν τυμβωρύχοι δε μπορούσαν να ανοίξουν τη θύρα, να την παραβιάσουν, έπρεπε να τη σπάσουν αναγκαστικά; Και εγώ πιστεύω ότι η θύρα δεν έχει σπάσει από τυμβωρύχους, άλλωστε και το υπέρθυρο σπασμένο βρέθηκε,απίθανο μου φαίνεται να έσπασαν και τη θύρα και το υπέρθυρο. Τώρα αν γενικότερα έχει συληθεί ή όχι δεν ξέρω, οι δηλώσεις περί σοβαρών ενδείξεων τυμβωρυχίας με προβληματίζουν.

Dem είπε...

Ο τοιχος μπροστα απο τις Σφιγγες
λεγεται "σφραγιστικος" αν δεν κανω λαθος.

Αρα εχουμε:

Σφραγιστικος (Σφιγγες)
α' διαφραγματικος (Καρυατιδες)
β' διαφραγματικος (θυρωμα με την σπασμενη διφυλλη πορτα)
γ' διαφραγματικος (τελευταιος μεχρι στιγμης)

Σωστα;

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
PAIANAS είπε...

Δε συμμερίζομαι την εξήγηση σου περί μη σύλησης Εmpedotime
Αν προσπάθησαν να σπάσουν τα μαρμάρινα θυρώματα, τα κομμάτια δεν θα έπεφταν κατ'ανάγκη στον επόμενο θάλαμο.
Αφού έσπαζαν, οι τυμβωρύχοι τα εναπόθεσαν μπροστά στα πόδια τους.
Ίσως βγάζοντας τα και από τη θέση που τα συγκρατούσε.
Εικασίες, θεωρίες, αλλά όλα είναι πιθανά.
Εγώ ''κόλλησα'' στις ισχυρές ενδείξεις τυμβωρυχίας που ειπώθηκε από επίσημα χείλη. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουν πεισθεί..απλά ελπίζουν να μην προχώρησα. Αν όμως έφθασαν εκεί, θα σταματούσαν ?

Unknown είπε...

Καλησπέρα, Εμπεδότιμε είναι η μόνη υπόθεση που έχεις κάνει μέχρι τώρα που δεν συμφωνώ. Λες: ''Οι όποιοι επίδοξοι τυμβωρύχοι για να την διαρρήξουν θα προσπαθούσαν να την σπάσουν, ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ, με αποτέλεσμα αν η προσπάθεια τους πετύχαινε τα οποιαδήποτε σπασμένα κομμάτια της θύρας να τα βρίσκαμε στον ΤΡΙΤΟ ΘΑΛΑΜΟ (Θ3).''
Στην εγκληματολογία έχουμε την αρχή του backward fragmentation, σύμφωνα με την οποία αν πετάξουμε ένα αντικείμενο σε ένα τζάμι για παράδειγμα, τα θραύσματα θα έρθουν και προς τα πίσω και γι αυτό εξετάζουμε πάντα τα ρούχα σε ληστείες για υλικά.Μπορείς να δεις εδώ σελ.20 http://cpc.phippsinc.com/cpclib/pdf/74120.pdf

Το ίδιο συμβαίνει και με τα πετρώματα έρχονται τα υλικά προς τα πίσω. Δυστυχώς στα πετρώματα δεν υπάρχει αρκετή έρευνα, αλλιώς με το μέγεθος των κομματιών που βρέθηκαν θα μπορούσαμε ίσως να πουμε με τί και πως μπορεί να έσπασε κτλ.

Unknown είπε...

Paianas

Για να σπασει 14 εκατοστα μαρμαρο σημαινει οτι βαρουσαν με κατι σαν σφυρι-βαριοπουλα ...σωστα ? δεν νομιζω οτι θα εμπαιναν στην διαδικασια να τα μαζεψουν μπροστα τους ... παρ ολα αυτα πρεπει να αδειασουν και τα χωματα απο την πισω πλευρα και μετα να βγαλουμε συμπερασμα .... γιατι αν βρεθηκε το 20% της πορτας μπροστα και το 80% πισω ειναι ενα θεμα

Unknown είπε...

εγω Θα σταθω στο γεγονος οτι η αμμος στο 3ο θαλαμο δεν ηταν μεχρι πανω .... ισως επρεπε καποιος να την αφαιρεσει για να βρει την εισοδο στον κατηφορικο διαδρομο...

Nemot είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nemot είπε...

Τα πράγματα είναι απλά

Αν οι θαλαμοι πακτώθηκαν όσο η πόρτα ήταν ακέραια, τότε το σπασιμο οφείλεται σε φυσικά αίτια

Αν όμως οι θαλαμοι πακτώθηκαν μετά από ενα πιθανό σπάσιμο πόρτας απο τυμβωρύχους, τοτε όλα τα κομμάτια της θύρας θα ήταν στο δάπεδο και όχι ανάμεσα στα χώματα.

Το που βρεθηκαν τα κομμάτια της θύρας δίνει και την απάντηση. Δυστυχως δεν ξερουμε λεπτομέρειες για αυτο.

Η προσωπική μου άποψη πάντως συμβαδίζει με του Εμπεδότιμου για εναν ακομα λόγο. Ειναι φανερό ότι οποιος αποφάσισε τη σφραγιση των θαλάμων με άμμο, φρόντισε να τους καθαρίσει πρωτα από οποιοδήποτε κινητο αντικειμενο υπηρχε εκει. Συνεπώς, θα ειχαν αφαιρέσει και τα κομμάτια της σπασμένης πόρτας απο το δάπεδο, αν υπήρχαν.

G είπε...

Ektos an den yphrxan katholou xwmata ston thalamo 3. Ta sygkratise h porta, mexri pou eskase o olmos, opou kai espase h porta kai eisxwrisan ta xwmata pou htan syswreumena ston thalamo 2. H klish twn xwmatwn einai apo to yperthyro kai pros ta katw ston thalamo 3 me megalh diafora, opote einai pithano.

Auto bebaia tha shmainei, oti epeidi o sygkekrimenos toixos me thn porta exei trypa, an oi tymvwryxoi perasan panw apo ta xwmata tou thalamou 2 (den htan mexri thn koryfi)kai thn kleisth akoma porta (prin ton polemo), o tafos mallon exei syllithei giati pisw apo thn kleisti akoma porta den yphrxan xwmata h alla empodia....

Ektos vevaia an yparxoun kialla pou den kseroume akoma

G είπε...

Ektos an den yphrxan katholou xwmata ston thalamo 3. Ta sygkratise h porta, mexri pou eskase o olmos, opou kai espase h porta kai eisxwrisan ta xwmata pou htan syswreumena ston thalamo 2. H klish twn xwmatwn einai apo to yperthyro kai pros ta katw ston thalamo 3 me megalh diafora, opote einai pithano.

Auto bebaia tha shmainei, oti epeidi o sygkekrimenos toixos me thn porta exei trypa, an oi tymvwryxoi perasan panw apo ta xwmata tou thalamou 2 (den htan mexri thn koryfi)kai thn kleisth akoma porta (prin ton polemo), o tafos mallon exei syllithei giati pisw apo thn kleisti akoma porta den yphrxan xwmata h alla empodia....

Ektos vevaia an yparxoun kialla pou den kseroume akoma

Ζουλ-Καρνέιν είπε...

Προς Dem:
Σύμφωνα με την ορολογία που αναφέρεις
θα χαρακτήριζα τον τοίχο με τους μεγάλους λίθους μπροστά από τις Σφίγγες σφραγιστικό και διαφραγματικό αυτόν που φέρει τις Σφίγγες!

Nemot είπε...

@ G
An συνεβαινε αυτο που λες τότε όλα τα κομματια της πόρτας θα ήταν στο πάτωμα του τρίτου θαλάμου, σκεπασμένα απο τα χώματα.
Αυτα που βρεθηκαν ειναι απο το ξεμπαζωμα του δευτερου θαλάμου.

Σκεψου το :)

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Καλησπέρα Νιόβη,
Σωστά λες για το ότι τα θραύσματα έρχονται και προς τα πίσω, αλλά, όπως ακριβώς είπες θραύσματα και όχι κομμάτια σαν και αυτό που δημοσιεύθηκε.
http://www.yppo.gr/images/l_15119.jpg
Τέτοιο μεγάλο και βαρύ κομμάτι δεν μπορεί να πεταχτεί, μένει στην θέση του. Ακόμα και τοίχο (που δεν έχει την ίδια σκληρότητα με το μάρμαρο)  αν κοπανάς με βαριοπούλα απλώς θα σπάσεις με το ζόρι τα τούβλα. Εδώ μιλάμε για συμπαγές μάραμαρο.
Προς διευκόλυνση του συλλογισμού  θεώρησα ότι οι θάλαμοι δεν είναι γεμάτοι από χώμα, διότι ο θάλαμος Θ2 είναι γεμάτος με χώμα σε ύψος 4,5 μέτρων όπως είδαμε από προηγούμενες ανακοινώσεις.  Με δεδομένο ότι οι χώροι είναι γεμάτοι από χώμα ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να υπήρξαν τυμβωρύχοι.
Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ τι εργαλείο θα είχαν για να σπάσουν 14 εκατοστά μάρμαρο, υποθέτω θα χρειαζόντουσαν μια κατάλληλη βαριοπούλα, που ακόμα και έτσι το θεωρώ δύσκολο έως απίθανο. 
Ασε που κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει από πού μπήκαν, πως κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εκεί, τι εξοπλισμό μετέφεραν μαζί τους (μπαλαντέζες και φακοί αποκλείεται), για πόσο χρόνο θα μπορούσε να διαρκέσει ο εξοπλισμός φωτισμού που θα είχαν και άλλα (διότι προφανώς θα πήγαιναν στα τυφλά χωρίς να ξέρουν προς τα πού να πάνε). Γενικά τα logistics για μια τέτοια επιχείρηση.
Με την εξήγηση του σεισμού και/η της έκρηξης εξηγούνται και όλα τα άλλα, πως το χώμα στον τρίτο θάλαμο είναι ανισοϋψές λόγω της μιρκότερης ποσότητας του στον τρίτο θάλαμο (μήπως αυτό ειναι λάθος του Δεινοκράτη, δεν το σκέφτηκε  ή κρύβεται και κάτι άλλο από πίσω;) και πως στους δύο άλλους θαλάμους που έχουμε επιχωμάτωση μέχρι πάνω  διατηρήθηκαν όλα στην θέση τους.
 
Παρεμπιπτόντως διαβάζοντας αυτό κατάλαβα πόσο πολύ αρχίζει και πονάει η όλη ιστορία, κατ’άρχήν ότι ο τάφος είναι Μακεδονικός και το ότι φαίνεται ότι είναι ασύλητος.
Ρίξε μια ματιά να πειστείς.  : http://www.newsit.gr/ellada/amfipoli-asilitos-timvoryxoi-mnimeio-anaskafes

ΝΙΚΟΣ είπε...

14 εκ. μαρμαρο ειναι δυσκολο να σπασει σε κομματια ολικου παχους με μικρο εργαλειο. Τουλαχιστον ΟΧΙ με τη μια, θα πρεπει να προηγηθουν πολλαπλα χτυπηματα οποτε θα υπαρχουν μικρα θραύσματα και παρασχιδες. Υπαρχουν αραγε; Αν ειναι ολα μεγαλα κομματια τοτε πιθανον οφειλονται σε θραυση μετα απο μεγαλη φορτιση.

G είπε...

Den exoume safi eikona gia thn diaspora twn kommatiwn ths portas. Isws kai na mhn exoun vrethei akoma ola. Opou kai na vriskontai, h moni periptwsi na einai asylhtos o tafos einai h apopeira tymbwryxias na egine META thn eisxwrhsh twn xwmatwn ston thalamo 3, pou mplokaran thn kathodo ston tafo. Giati ola deixnoun eisxwrisi kai oxi eskemeni epixwmatwsi.

G είπε...

Epishs, to na ginei kapoios seismos h kapoia ekriksi, pou tha spasei thn porta me "talantwseis" xwmatwn, alla tha afhsei anepafo ton tholo, einai mallon apithano. Tha eixe katareusei kai o tholos.

Unknown είπε...

Η Περιστερη παιζει το παιχνιδι της, λεει κατι , την αμφισβητουν και μετα τους ξεμπροστιαζει ... πιστευω πως τα ευρηματα δεν ειναι προσφατα ... γελαει ... ειπε ασυλητος ... μιλησε για σεισμους και βουλγαρους ...τωρα ολοι θα λενε οτι κανει λαθος ... θα δουμε αν και αυτην την φορα θα τους ξεμπροστιασει που δεν της εχουν εμπιστοσυνη... Απο την αλλη μην ξεχναμε οτι οι βουλγαροι περασαν απο την περιοχη ... ειχαν εξοπλισμο ... και φωτα ... και χρονο και διαθεση...

Unknown είπε...

Μηχανικος δεν ειμαι αλλα ενα αντικειμενο οπως αυτη η πορτα που δεν εχει "απολυτη" καθετη στηριξη ηταν πολυ ευκολοτερο να σπασει απο καποιο αλλο πακτωμενο αντικειμενο ... ετσι νομιζω , χωρις να ειμαι ειδικος

yfarpasths είπε...

Καλημέρα σε όλες και όλους τους συμμετέχοντες αυτού του blog
Παρακολουθώ καθημερινά και προσπαθώ να βοηθηθώ από τις σκέψεις κάποιων που έχουν σημαντικότερες και πιο εξειδικευμένες γνώσεις από μένα . παρ' όλα αυτά θα ήθελα από όσους θέλουν να συζητήσουμε τους προβληματισμούς μου.
Ο τάφος βρέθηκε σφραγισμένος και μάλιστα πολύ καλά με ισχυρούς τοίχους από ογκολίθους τετραγωνισμένους και ελπίζω να συμφωνήσουμε όλοι ότι βρέθηκαν απείραχτοι σε ποσοστό 95% (αφαιρώ άνετα άνετα ένα 5% λόγω των μικρών σχετικά ανοιγμάτων στο πάνω μέρος των καθέτων προς την στοά χωρισμάτων .
το έργο για την κατασκευή προστατευτικών τοιχίων είναι αρκετά σοβαρό και δύσκολο ειδικότερα όταν πρέπει να υψώσεις ογκόλιθους σημαντικού βάρους ( υπολόγισα πρόχειρα ότι πρέπει κάποιοι να ζυγίζουν ίσως και πάνω από 200 κιλά ) με τα μέσα εκείνης της εποχής .
Με υπόθεση ότι τάφος έχει συληθεί ………και έχουν παρθεί όλα τα αξιόλογα κτερίσματα ……ΓΙΑΤΙ να κλείσεις με τόση επιμέλεια ένα λεηλατημένο τάφο ? και όχι μόνο να κτίσεις τοιχία από ορθοκανονισμένη πέτρα αλλά και να γεμίσεις με πολλά κυβικά μετρά άμμου 23 μετρά διάδρομο και ύψος πέντε μέτρα.
Με υπόθεση ότι μπήκαν τυμβωρύχοι από τις τρύπες που χωρεί ένας άνθρωπος και χωρίς να βγει η άμμος προς τα έξω η οποία όταν σκάβεις και δεν την διώξεις σε στενό χώρο ξανακυλά πίσω .
Πως μπορείς να πάρεις κάτι κάτω από άμμο 4 τουλάχιστον μέτρων και να το εντοπίσεις με ελάχιστο φωτισμό
Τι μπορεί να πήραν από τα κτερίσματα και από ποιον χώρο? Όσο προχωράμε το ύψος της άμμου μεγαλώνει αφού το κτίσμα βαθαίνει !
Πως σπας μια πόρτα μαρμάρινη 14 εκατοστά βουτηγμένη μέσα στην άμμο? ( αν είχε σπάσει πριν γεμίσει ο προστάτης του μνημείου το χώρο με άμμο …. Γιατί δεν την επισκεύαζε? Και αν δεν επισκευαζόταν γιατί δεν την έβγαλε έξω διότι λογικά εμπόδιζε .
Ζητώ συγγνώμη αν κούρασα και αν κάποιος από τους προβληματισμούς μου έχει αιτιολογηθεί και μου διέφυγε σε προηγούμενα σχόλια

PAIANAS είπε...

Ρε παιδιά..στην αρχή η Περιστέρη είπε ότι αν έχουν μπει τυμβωρύχοι, θα βρουν μέσα τα κοκκαλάκια τους, ενώ στη συνέχεια η Μενδώνη ανέφερε ''ισχυρές ενδείξεις τυμβωρυχίας'' ..
Δεν τα λένε όλα, αλλά δεν σας κάνει εντύπωση που δεν έχουν βρει τίποτε άλλο σε τρεις θαλάμους ?...εκτός κι αν τα ευρήματα μας τα κρατάνε για έκπληξη.

G είπε...

Xwris na pame se travigmena senaria, mia apli eksigisi einai h porta na espase mhxanika (apo xeri) kai petaksan ta kommatia pisw tous (ston thalamo 2). Den tha ta petages mprosta ston thalamo 3, den mporeis.

Argotera eisxwrhsan xwmata apo to eleuthero pleon anoigma.

Poly argotera, kai otan o xwros eixe gemisei me xwma, kapoioi alloi prospathisan na mpoun panw apo ta xwmata anoigontas trypes stous toixous...

GIANNIS IOANNOY είπε...

Καλησπέρα Εμπεδότιμε.Διαβάζοντας την τελευταία ανάρτησή σου όπου επιχειρηματολογείς για μη σύληση του τάφου και το τελευταίο σχόλιό σου(πόσο πολύ αρχίζει και πονάει η όλη ιστορία),μου πέρασε από το μυαλό μια σκέψη:μήπως οι ιθύνοντες του υπουργείου πολιτισμού προσπαθούν να μας πείσουν εσκεμμένα ότι ο τάφος έχει συληθεί(σπασμένο κομμάτι θύρας,οπές στους τοίχους,καταστροφές στα γλυπτά κλπ)αποκρύπτοντας λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων τα όποια και σημαντικά ευρήματα;

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε αν από μια έκρηξη η σεισμό προκάλεσε αυτό το ρήγμα-σπασιμο της πόρτας 14εκ μάρμαρο πως οι προηγούμενοι θαλαμοι έμειναν ανεπαφοι ??? Δεν θα έπρεπε να είχε καταρρεύσει και ο θολός??? Ειτε από σεισμούς της τάξεως 6.8ριχτερ έχουν γίνει στην περιοχή που σημαίνει πάρα πολύ μεγάλος για να δημιουργήσει τεράστια θέματα στον τυμβο η από οβιδες.... Μονο ένα τμήμα πόρτας θα έσπαγε??? Θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο μεγάλα προβλήματα και στους άλλους θαλαμους... Θα υπήρχε περίπτωση να έμπαιναν από πάνω οι τυμβορυχοι αν άρχισαν την συλληση περίπου από το κέντρο και γιαυτό να εξηγούνται τα κομμάτια που βρέθηκαν έξω από την πόρτα και όχι προς τα μέσα??? Αυτή η σκέψη μου περνάει σε περίπτωση πάντα αν οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα

Unknown είπε...

40 ατομα δουλευουν εκει , το να πεις οτι θελω απο ολους εχεμυθια το βρισκω λογικο , το να λες οτι δεν βρηκες τιποτα και να εχεις βρει σημαντικα ευρηματα μπορεις να το κρυψεις για λιγο αλλα αυτο το πραγματα δεν μπορει να μεινει για πολυ καιρο κρυφο... δλδ με ποιον τροπο να καταφερουν 40 ατομα να μην πουν καποια στιγμη οτι η αποκριψη ειναι σκοπιμη???

Kostas είπε...

Σύμφωνα με τον ιστορικό Ηλία Κοτρίδη τα κατεχόμενα από τους Βουλγάρους υψώματα 133 και τύμβος Καστά βομβαρδίστηκαν από τον Ελληνικό Στόλο το 1913 με πυροβόλα 10,6 και 5,9 ιντσών.... Κυριολεκτικά το μνημείο ταράχθηκε εκ θεμελίων...... Μάλλον έτσι έσπασαν τα μαρμάρινα θυρόφυλλα...

Unknown είπε...

Παρακολουθω οσα γραφονται...
Προσπαθητε να δωσετε εξηγησεις με την λογικη, τις ιστορικες πηγες και την επιστημοσυνη....
Δυστηχως ,ουτε η ιστορια ειναι αυθεντικη ,αποδεδειγμενα ,ουτε η λογικη μπορει να φτασει την φαντασια του ανθρωπινου νου και η καθε επιστημη στηριζεται στην αποδειξη ,κατι που ειναι εξω απο την φυση μας ...
ΑΔΥΝΑΤΟΝ να αποδειξουμε τα παντα,ακομη και το πιο απλο την υπαρξη μας.
Αν υποθεσουμε ,οτι η αμμος επεσε ξαφνικα απο πανω ,σαν να ανοιξαν οι ουρανοι ,εδω απο τον θολο απο καποιες εσοχες ή και καποια μετακινηση ορισμενων λιθων ....,οποιος προσπαθουσε να συλησει τον χωρο θα βρισκοταν ξαφνικα θαμενος στην αμμο.....
Καποια....ειχε πει θα βρουμε τα κοκκαλακια του,μηπως τα βρηκε τελικα;
Φαντασια θα μου πειτε; Ισως...παντως δεν εχω δει καμμια ταινια αλλα δεχομαι οτι ειμαι ΠΟΛΥ φαντασιοπληκτος...οπως και το οτι ο ΝΑΟΣ-ΤΑΦΟΣ φιαχτηκε με εντολη του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ για να τιμησει τον ΑΧΙΛΛΕΑ με τον ΠΑΤΡΟΚΛΟ ,που ηθελε να τους εχει κοντα του στην πατριδα του.
Τωρα αν κατοπινα τοποθετησαν μεσα και τον ιδιο και οποιον αλλον θεωρησαν ανταξιο τους ,μπορουμε να αφησουμε την φαντασια μας να ταξιδεψει...
Προσωπικα πιστευω οτι η τελικη πυλη στον ταφο θα ειναι απο ΧΑΛΚΟ....φαντασια μου και αυτη...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την φιλοξενια και ισως ο χρονος να δικαιωσει την καλπαζουσα φαντασια μου.
Ξερουμε ,εμεις οι φαντασιοπληκτοι ,ειμαστε οι τρελοι της παρεας,αλλα τις πιο πολλες φορες δικαιωνομαστε ,γιατι οτι δεν ειναι στα δεδομενα των πολλων ,ειναι η τρελα
ΥΣ
Το θεμα των διαφραγματικων τοιχων ,με εχει προβληματισει, γιατι ανατρεπει την φαντασια μου ,για την πληρωση με την αμμο,αλλα ισως το φανταστω και επανελθω να σας γραψω την φαντασια μου

Pino είπε...

Νομίζω πως η θόλος στον Θ3 είχε και τις μεγαλύτερες ζημιές. Έτσι μπορεί να εξηγηθούν πολλά σχετικά με την καταπόνηση του τάφου σε αυτό το σημείο. Μη ξεχνάμε ότι ήταν ετοιμόρροπο και ενείχε κινδύνους για τους εργαζόμενους στην ανασκαφή. Δεν είναι αστείο πράγμα ο βομβαρδισμός.

Stratos Voulamandis είπε...

Η περιστερη όταν είχαν βρεθεί Σφιγγες , Καρυάτιδες έλεγε ότι ειναι τάφος και μάλιστα μακεδονικός. Μετά βγήκαν όλοι και έλεγαν για ναούς και ότι ειναι από τα ρωμαϊκά χρόνια. Βγαίνει η Περιστερη και λέει με βεβαιότητα ότι υπάρχουν αδιαςυςτα στοιχεία ότι το επιβεβαιώνουν. Ποια είχαμε μέχρι τότε , Καρυάτιδες και Σφηκες! Άρα υπάρχουν στα χέρια της και αλλά στοιχεία αδιασυστα που επιβεβαίωναν αυτά που έλεγε.. Και σήμερα σκάει η Θύρα που όλοι περιμέναμε. Επικοινωνία θέμα. Σταδιακή προβολή και διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα. Επίσης όλοι εμείς βοηθάμε στην έρευνα , εμμέσως . Διαβάζουμε γράφουμε απόψεις . Δεν τα διαβάζουν εκείνοι ;Σκάυουν και πανε για ύπνο ; Κάθε ερώτημα που τίθεται στη δημοσιότητα , εξετάζεται ( αν ειναι σοβαρό) απαντιεται εσωτερικά με επιχειρήματα και βγαίνει το ΥΠΠΟ με ερωτοαπαντησεις και ξεμπροστιαζει. Για μένα καλά κάνουν, είμαι μαζί τους , να χρησιμοποιήσουμε τα σύγχρονα χαζά marketing tactics για να προβάλλουν το Πολιτιδμο μας και να τον μάθουν ΟΛοΙ. Και πρώτα εμείς , και για να είμαι σωστός ΕΓΩ

Kukuruku είπε...

Το θεμα ειναο οτι οι ρημοσιογρςφοι που εχουν την αμεση επαφη με την αρχαιολογο δεν ρωτανε τις κατάλληλες ερωτησεις ...

Axis Mundi είπε...

@ stratos Voulamandis συμφωνώ απόλυτα όπως επίσης και με τη θεωρία του Εμπεδοτιμου για ασυλλητο τάφο.

ΝΙΚΟΣ είπε...

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_38.html

Stratos Voulamandis είπε...

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Amfipoli News από ανθρώπους της ανασκαφής φαίνεται να εντοπίστηκαν (με ειδικό εξοπλισμό) μεγάλες ποσότητες χρυσού και κτερισμάτων στον κυρίως τάφο του Τύμβου Καστά.

george είπε...

One must accept the fact that grave robbers did try to get access into this tomb/monument (the archeological team has already admitted that) and the Hill is not something that can go unnoticed in almost 2,300 years. Further, there must have been multiple attempts to raid it at different time periods, by numerous grave robbers, not just by a single entity, and for different reasons. Finally, I tend to think that the first (and most successful) of these grave robbers was the one very close to the construction of the monument, possibly even when it wasn't even finished.

Dem είπε...

@Ζουλ-Καρνέιν

Συμφωνουμε στην ορολογια
για τους τοιχους.
Ευχαριστω.

Unknown είπε...

Για να βρεθουν χρυσα πρεπει να φτασουμε στον νεκρικο θαλαμο , πραγμα σχεδον απιθανο λογω των λιγων μετρων που εχει φτασει η ανασκαφη...

Επισης εδω δεν καταφεραν να βρουν μια πληροφορια για το τι γραφουν οι σπασμενες πλακες - επιστυλια που ειναι πλεον μεσα στο μουσειο της Αμφιπολης , σιγα μην εχουν πληροφοριες για χρυσο ... ηρθε η 1η Απριλιου τοσο νωρις ???

Παύλος είπε...

@Εμπεδοτιμε Συμφωνώ και συμπληρωνω αν τις έσπασε ανθρώπου χέρι τότε θα έκανε πανω ΑΠΟ μια προσπάθεια και τα ίχνη από τα κτυπήματα θα φαίνονταν πανω στο μαρμαρο.Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ που εχει τα κομματια απο τα μαρμαρα των θυρων ξέρει. Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

Βλεπετε παντως τι παιχνιδι παιζεται ... μια φωτο απο την μαρμαρινη πορτα, απο κοντα ... για να μην μπορει κανεις να βγαλει συμπερασμα ... απο τις 8 αυγουστου ποσες φωτος εχουμε απο τον χωρο??? ελαχιστες ... δεν ειναι τυχαιο...

ΔημήτρηςΑ είπε...

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ενδεχόμενο να συλήθηκε το μνημείο αφού σφραγίστηκε, και μάλιστα στους αρχαίους χρόνους, είναι εντελώς απίθανο. Θα πρέπει δηλαδή οι τότε τυμβωρύχοι όχι μόνο να έχουν φτάσει μέσα από όλα αυτά τα εμπόδια στον τέταρτο τοίχο, αλλά να έχουν σκάψει, να έχουν περάσει μέσα από την τελευταία πόρτα που ακόμα δεν έχει αποκαλυφτεί ολόκληρη, να έχουν μαζέψει ο,τι μπόρεσαν και να ξαναβγήκαν ζωντανοί (βάζοντας τα χώματα στη θέση τους;).
Οπότε αν δεχτούμε ότι είχε συληθεί πριν σφραγιστεί, τότε γιατί σφραγίστηκε;

Dem είπε...

Οντως δεν δινουν στη δημοσιοτητα
φωτογραφιες που να ειναι κατατοπιστικες.

Γιατι ομως γινεται αυτο;
Ποιο ειναι το παιχνιδι που παιζεται;

Kukuruku είπε...

οταν τελειωσει η ανασκαφη τοτε σε συνεδρια θα ανακοινωθουν οι λεπτομέρειες του ανασκαφικού εργου και τα συμπεράσματα. Τώρα απλά γινεται μια επιφανειακη ενημέρωση. όπως ανέφερα και πριν το θέμα είναι ότι αν οι δημοσιογράφοι κάνανε πιο εύστοχες και ουσιώδεις ερωτήσεις στην περιστέρη τότε ίσως να είχαμε κάποια πιο ουσιώδη συμπεράσματα από τις απλές ανακοινώσεις του υπουργείου. Δυστηχώς είναι πολλά που δεν μας λένε και κατά μια άποψη καλά κάνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. τέλος αν η Περιστέρη είχε ενδείξεις σύλησης της πόρτας θα το έλεγε αλλά ανέφερε μόνο σεισμό ή βομβαρδισμό (κάτι ξέρει...)

Unknown είπε...

Αν δεν κανω λαθος , το κομματι που εδωσαν στην δημοσιοτητα , συμφωνα παντα με το σχεδιο της πορτας ειναι απο την κατω γωνια , το πρωτο σημειο που θα δεχθει πιεση απο ενα σεισμο κλπ... μην ξεχναμε οτι η πορτα δεν ακουμπαει στο πατωμα ...για να μπορει να ανοιγει... η οποια πιεση θα την οδηγησει πιθανον να βρει κατω η γωνια της που ειναι και το αδυναμο σημειο ... παντως αν ειναι η κατω γωνια , λογικα θα πρεπει να εχουν βρεθει και τα υπολοιπα...απλα μας τα κρυβουν

ΔημήτρηςΑ είπε...

Να θυμίσω πάντως ότι αυτές οι δύο φωτογραφίες (http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14987 και http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14986) έχουν δημοσιευτεί από τις 21/9, και δείχνουν το πάνω μέρος της πόρτας στον τελευταίου τοίχου που πιθανότατα οδηγεί στο νεκρικό θάλαμο.
Μετα από τόσες μέρες, πόσο απίθανο είναι να έχουν σκάψει κάνα μέτρο παρακάτω και να έχουν ήδη περάσει μέσα;

SF είπε...

Με μπέρδεψε το λινκ που παράθεσε ο Εμπεδότιμος και το οποίο αναφέρει ότι το υπέρθυρο είναι"αλώβητο" ενώ το υπουργείο αναφέρει ξεκάθαρα ότι έχει υποστεί ζημιές:
"Επίσης, υποστηλώθηκε προσωρινά το θραυσμένο υπέρθυρο του τρίτου διαφράγματος, το οποίο θα απομακρυνθεί για να καθαριστεί και να συντηρηθεί."

G είπε...

George, I tend to agree. Its the most simple and logical explanation. The first grave robber broke the door. He left openings behind, which filled the first rooms with sand..

Subsequent robbers had to pen holes in the walls..

O prwtos tymvoryxos espase thn porta.. afise omws anoigmata pisw tou, kai gia kamia 15aria aiwnes oi thalamoi gemizan apo ammo. Oi deuteroi kai kataidrwmenoi tymvwryxoi, ypoxreothikan na anoiksoun trypes stous toixous panw apo ta xwmata..

gv είπε...

Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ και το μουσείο του Λούβρου είναι το ακόλουθο, μιλάει και η Περιστέρη για την Αμφίπολη.

https://www.youtube.com/watch?v=ahALyj6BSaU

Είναι δεδομένο ότι η επιστημονική ομάδα που εκτελεί την ανασκαφή ξέρει περισσότερα από όλο τον περίγυρο, αφού έχει στη διάθεσή της και τα γεωσκαναρίσματα που έχουν γίνει στο λόφο Καστά. Δείτε τα χαμόγελα του καθηγητή Παπαθεοδώρου στο MEGA Σαββατοκύριακο όταν απαντάει για το συνολικό μέγεθος (δεν έχετε δει τίποτα, η κα Περιστέρι έχει ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ του τάφου, ...Μπορούμε να δούμε κουτί από κάποιο υλικό (πέτρα..) με χρυσό μέσα...).
Καλή προσμονή σε όλους...

333 είπε...

Κυνικότητα και ειρωνεία ...
Μερικοί άνθρωποι επειδή πιθανόν κάτι κατάφεραν να κάνουν στη ζωή τους, έχουν την εντύπωση πως μπορούν να ομιλούν για ΤΑ ΠΑΝΤΑ με όποιο τρόπο επιθυμούν και σε όποιο χώρο και αν ευρίσκονται μη σεβόμενοι ούτε καν τα δεινά και τις επιθυμίες ενός έθνους.

[Αναφέρομαι στις σημερινές "δηλώσεις" της κυρίας Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ ηια την κρίση στην Ελλάδα και την Αμφίπολη]

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Καταρχήν ό,τι δεν μπορεί να ταλαντωθεί ελεύθερα σπάει. Η θόλος έχει καταπονηθεί αρκετά αλλά επειδή είχε ελευθερία ταλάντωσης άντεξε.
Οι τοίχοι δεν είχαν τέτοια ελευθερία αλλά λόγω των επιχωματώσεων άντεξαν.

Μην πιστεύετε τα περί χρυσού. Η ερώτηση στον Παπαθεοδώρου ήταν υποθετική, το ίδιο και η απάντηση. Κάποιος ευφάνταστος το άκουσε ως συνήθως άκουσε αυτό που ήθελε να ακούσει και διέδωσε αυτήν την μούφα.

george είπε...

@G

Yes, this is the simplest scenario, and the most reasonable; anything else requires a conspiratorial complexity.

What perplexes me from the very beginning is the purpose of the two walls that were built in front of the two Sphinxes and the two Karyatides. They must show the intent of the agency that built them to seal the tomb (not for protection but for purposes of preventing access by future visitors - for a variety of reasons).

Unknown είπε...

Καταρχήν να πω πρώτα ότι αυτό το άρθρο από το news..
http://www.newsit.gr/ellada/amfipoli-asilitos-timvoryxoi-mnimeio-anaskafes
είναι το χειρότερο που έχω διαβάσει τους τελευταίους μήνες. Αυτός ο κύριος, γιατί δεν τολμάει υπογράψει με το όνομα του αυτό που γράφει; Όταν δημοσιεύεις κάτι βάζεις την υπογραφή σου, και είσαι υπεύθυνος για αυτό που γράφεις.
Θέλω να παίξω τον δικηγόρο του διαβόλου όμως.
Δεν είμαστε τόσο σίγουροι από που προήλθε όλο αυτό το χώμα , υποθέσεις κάνουμε.
Δεν έχουμε καμία επιβεβαίωση ότι ο τάφος σφραγίστηκε, με άμμο η με χώμα
Το γεγονός ότι το χώμα του τρίτου θαλάμου έφτανε μέχρι ένα ορισμένο σημείο για μένα τουλάχιστον σημαίνει ότι αυτός ο θάλαμος ο (θ3 το λεγόμενο κλιμακοστάσιο) δεν ήταν σφραγισμένος.Για να θεωρήσουμε σφραγισμένο ένα θάλαμο πρέπει να βρούμε χωμα μέχρι την οροφή. Η άμμος πέφτει από τις εσοχές του θόλο και γεμίζει τους θαλάμους με τον πέρασμα των αιώνων σαν μια αργή κλεψύδρα, Ε όταν έχεις και βομβαρδισμούς από πάνω επιταχύνεται αυτή η διαδικασία. Και γιατί να τον σφράγισαν αυτό τον θάλαμο όταν έχει προηγηθεί μαρμάρινη πόρτα και διαφραγματικός τοίχος;
Επίσης δεν μας έχουν δείξει την παραμικρή φωτογραφία απο κάποια οροφή του λιθόχτιστου θόλου. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες τρύπες εκεί.
Ο τύμβος τους προηγούμενους αιώνες ήταν πολύ κοντά στον ποταμό Στρυμόνα. Μια πιθανή υπερχείλιση, μια πλημμύρα, θα γέμιζε με χώμα το εσωτερικό του τύμβου, αλλά θα προστάτευε καλυτέρα τον τάφο.
Να σημειώσω όμως ότι σε κάθε δήλωση σε κάθε ενημέρωση, από τους ανασκαφείς, όταν αναφέρονται σε ενδείξεις τυμβωρυχίας βάζουν και την λέξη αρχαιότητα δίπλα. Έτσι όπως ακούγεται έχουν στοιχεία ότι ο τάφος έμμεινε ασύλητος τουλάχιστον για 2000 χρόνια. Ποτέ δεν άκουσα δήλωση ότι έγιναν απόπειρες σύλησης πχ στους βυζαντινούς αιώνες.
Αυτό το δεδομένο μόνο καλό μπορεί να είναι…

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Το ΥΠΠΟ έχει τα δικαιώματα των φωτογραφιών για αυτό και δεν πρόκειται να δούμε καμιά καλή φωτογραφία.
Για αυτό βλέπουμε π.χ. μια λεκάνη δίπλα στην Καρυάτιδα, αλλού κάποιονεργάτη δίπλα σε ένα εύρημα και "ανώδυνες" άλλες φωτό. Καλά κάνουν, εμείς ας βολευτούμε με αυτές που δημοσιεύουν.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

George,
The walls you refer to were for preventing access. It was a standard provedure in condtructing Macedonian tombs.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Sorry for the typos

george είπε...

@Embedotimos

Was a wall such as these two walls found at Amphipolis also found in the Vergina tomb of Filippos II?

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε κάποιο σχόλιο για την διαψευση της Περιστέρη περί μελέτης πολυμενακου???

Unknown είπε...

Εάν η επιχωμάτωση έγινε μετά την κατασκευή, έχω την αίσθηση ότι η κλίση στον τρίτο θάλαμο αποσκοπεί στην αποφόρτιση της 4ης θύρας (που είναι χαμηλότερα και θα δεχόταν αρκετή πίεση) και στην ενίσχυση της μαρμάρινης θύρας (που έχει μπροστά της πολλούς τόνους χώμα)

Τώρα μου δημιουργεί υποψία η στοχευμένη γεώτρηση, μήπως η πόρτα στον 4ο τοίχο έσπασε και κάποια ποσότητα χώματος προχώρησε στον επόμενο θάλαμο. Αν δείτε τη φωτο http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14986, παρατηρούμε ότι γύρω από τον εργάτη υπάρχει μια χοάνη από χώμα.
Δημιουργήθηκε από τους εργάτες, ή έγινε από μετακίνηση του χώματος προς την πόρτα;
Μην ξεχνάμε ότι η άμμος έχει αυτή την τάση (όπως η κλεψύδρα που είπαν κάποιοι).
Ένα τελευταίο που θα ήθελα να υπενθυμίσω είναι η ύπαρξη οξυγόνου στον 3ο θάλαμο, σε επίπεδα εξωτερικού περιβάλλοντος.
Ο εξαερισμός του χώρου υποπτεύομαι ότι δεν γίνεται μόνο από την τρύπα στον τοίχο 3.
Μήπως πράγματι μετά την 4η θύρα υπάρχει σπήλαιο ή γενικά συνέχεια;

Ευχαριστώ

G είπε...

Ο/Η ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...
"Καταρχήν ό,τι δεν μπορεί να ταλαντωθεί ελεύθερα σπάει. Η θόλος έχει καταπονηθεί αρκετά αλλά επειδή είχε ελευθερία ταλάντωσης άντεξε.
Οι τοίχοι δεν είχαν τέτοια ελευθερία αλλά λόγω των επιχωματώσεων άντεξαν."

Empedotime kaneis lathos. Oi polykatoikies den talantwnontai eleuthera, giati akoumpane i mia stin alli. Auto leitourgei san aposvesi, giati i mia xalaei ton syntonismo tis allis, min afinontas tes eleutheres na syntonistoun eleuthera kai pithanws na "spasoun". H aposvesi einai sxedon panta euergetiki, eidika stin periptosi pou exoume to idio xwma kai apo tis dyo pleures..

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

I do not know George. But there ate many cases of Macedonian tombs having such sealing walls.
For instance there was a photo posted by a fellow poster some time ago of an Amphipolis tomb with such a wall which facade was almost identical with The Tomb`s.
It was the one with some British soldiers posing in front of it.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

ate=are

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

G
Οι πολυκατοικίες απλώς ταλαντώνονται όλες μαζί αν είναι ενωμένες. Αν δεν μπορουσαν θα κατέρρεαν.
Την ίδια τεχνική ακολουθούν στις γέφυρες, στους ουρανοξυστες κλπ

Τόλη, δεν έχω άποψη για το θέμα αυτό. Πάντως μου θυμίζει την τακτική στο δημόσιο όπου όλοι σχεδόν παραλαμβάνουν καμένη γη.

Mosquito Killers clothing είπε...

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_38.html

G είπε...

George, regarding the walls

I havent been able to find a photo of how they found the first wall.. I think it was never released. Was it complete? Partly open on the top right? And the second wall in front of the karyatides was also partly built, ie not to the top of the vault. So not a very good barrier.

Its impossible to speculate without all the data, but if the first wall was found partly open, I think it is almost certain that whoever partially opened that front wall if that is the case, probabbly broke the door as well.

Unknown είπε...

Το χαμηλότερο ύψος χώματος στο 3ο θάλαμο και γενικά η κατηφόρα προς βορά, πιθανών να σημαίνει ότι έχει σπάσει ΚΑΙ η πόρτα που οδηγεί στο 4ο, θάλαμο και έχουν υποχωρήσει προς αυτή την πλευρά τα χώματα.

Αν ισχύει αυτό σημαίνει
α) ή οτι ο υπόλοιπος χώρος είναι μικρός και έχει γεμίσει με χώμα
β)ή ότι έχει σπάσει μόνο ένα μέρος της πόρτας και δεν έχει υποχωρήσει τόση ποσότητα χώματος ώστε να αποκαλυφθεί η θύρα.

και οι δυο περιπτώσεις είναι θετικές γιατί είτε μετά είναι διάδρομος και έχει μήκος και δεν θα γεμίσει όλος, είτε γιατί η μισοσπασμένη θύρα είναι σημάδι ότι η φθορά δεν είναι απο άνθρωπο, δεν έχει φτάσει τόσο χαμηλά.

G είπε...

empedotime

Talantwnontai oles mazi alla se alli armoniki pou enai symikti, kai den sympiptei me tin krisimi armoniki tis kathe mias pou einai diaforetiki. Xalaei i mia ton xoro tis allis san na leme, san na xoreuei o enas tsamiko, a allos kalamatiano, kai triots zeimpekio sygxronws! O xoros den paei pouthena.

Planet είπε...

Εμπεδότιμε αυτο που περιγράφεις ειναι μια ενδιαφέρουσα (και επιθυμητή προφανώς) εξήγηση, αλλα δε τη βλέπω και ως τη μοναδική λύση βάση των διαθέσιμων προς εμάς δεδομένων και πρεπει να περιμένουμε λίγο ακόμα.

Πχ. phdiva.blogspot.com η πόρτα περιγράφεται ώς κινητη, οχι ως εικονική, όπως σε άλλους τάφους. Τυμβωρύχοι συνεπώς είχαν και την επιλογή να την ανοίξουν. Αν η πόρτα ανοιγε προς τα έξω και εμενε ανοιχτή, τοτε μετέπειτά φυσικές καταστροφές μπορει να είχαν σαν αποτέλεσμά τα κομμάτια να βρεθούν εξωτερικά του θυρώματος.

Για την περιπτωση που τυμβωρύχοι έσπαγαν την πόρτα, μπορει τα αρχικά χτυπήματα να προκάλεσαν ρωγμές, μέσω των οποιων οι τυμβωρύχοι θα μπορούσαν να αφαιρέσουν κάποια κομμάτια ταβώντας τα προς τα έξω με τα χέρια, πρωτου συνεχίσουν το σπάσιμο. Επίσης, απο τα χτυπήματα, μπορει να προκληθει αποκολληση μεγάλων κομματιών που θα πέσουν αρχικα προς τα έξω, όσο η πόρτα παραμένει όρθια και όσο δε δημιουργουνται τρύπες στο άνοιγμά της.

Βέβαια, τα όσα λέω παραπάνω έχουν νόημα, αν οι επιχωματώσεις ήταν μεταγενέστερες της κατασκευής του μνημείου και αν είναι φυσικές ή τεχνητές (ή συνδυασμός). Γι'αυτο πραγματικά δε μπορώ να καταλήξω κάπου. Απο αυτά που ξέρουμε απο τα δελτιά τύπου, δε μπορώ να βγάλω άκρη και με κάθε νεα φωτογραφία αλλάζω και γνωμη.

Για παραδειγμα, η ποιοτητα στην οποια έχουν διατηρηθει τα βάθρα των Καρυάτιδων, οι σφίγγες, τμημα του περιβόλου κλπ με κάνουν να πιστεύων πως η επιχωμάτωση έγινε με την κατασκευή, ή έστω πολύ σύντομα μετά το πέρας της κατασκευής. Σε αυτη την περιπτωση όμως θα περιμενα ελλιπη τμηματα (πχ. χέρια και πρόσωπο καρυάτιδων να βρίσκονται θαμμένα σε μεγάλα κομματια και σχεδον πλήρη εντος των επιχωματώσεων).

Οσον αφορά την κατηγοριοποιηση του μνημειου ως τάφου, είναι ευχαριστο που αυτο πλεον ειναι ξεκάθαρο όπως και το οτι παρουσιάσανε την αποδειξη για αυτο το θέμα. Για το θέμα της μακεδονικότητας, τουλάχιστον το εύρημα με τους ρόδακες για μένα ήτανε αρκετό, δε νομιζω πως οι ροδακες έχουν αντιγραφεί σε ρωμαϊκά μνημεια (αλλά δεν περνω και όρκο). Πολλοι εστιάζαν στις καρυάτιδες για να διελευκάνουν το θέμα, που ήταν κάτι που δε μπορούσα να καταλάβω.

Το κρίσιμο για μένα πλεον είναι η χρονολογηση στο 325-300 πΧ, για την οποια τα ακριβή στοιχεια δεν έχουν παρουασιαστει και έχω τους λόγους να έχω τις επιφυλάξεις μου. Φυσικά, το μεγεθος του μνημειου δικαιολογει απολυτά το 325 πΧ, αλλα για το 300 πΧ θέλω να δω περισσότερα πραγματα. Η δυναστεια των Αντιγονιδων κράτησε αρκετά, και η σταθεροτητα και ο πλουτος στο μακεδονικο διαμέρισμα ήταν αρκετά για να δικαιολογήσουν την κατασκευή ενος τέτοιου μνημειου και μεταγενεστερα του 300 πΧ. Επίσης, μεγαλοπρεπεη ελληνιστικά μνηνεια έχουμε δει και αλλου, αφιερωμενα σε άτομα που εγώ δεν είχα ακουσει ποτε μου (πχ. http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Nemrut).

G είπε...

Kai bebaia, den exw stoixeia, alla an o tafos einai asylitos me thrymatismeni porta, tha einai isws monadiki periptwsi. Kata kanona spasmeni porta simainei sylisi. Opws kai tafos gematos xwma shmainei sylisi.

Twra edw einai poly parakindyneumeno na apodeiksoume oti exoume auta ta dyo stoixeia xwris syllisi. Fysika aitia pou thrymatisan kai skorpisan tin porta ston thalamo 2...enai dystixws mallon apithana..

Ektos an prokeitai gia lavyrintho sthn synexeia, pou paraplanise tous tymvwryxous.. Alla mexri ton thalamo 4 sigoura eftasan

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε έχεις δίκιο... Παντως όταν τελειώσει η ανασκαφή θα μάθουμε πάρα πολλά backstage!!!

Dem είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
george είπε...

@Empedotimos

I don't know either, Empedotime; but I would venture to say that such a wall was not found there, because it was not raided by grave robbers or political enemies of Philippos II. My theory is that after the tomb/temple/monument at Amphipolis was raided then it was sealed with the two walls and sand/soil from the river with malicious (and definitely not benevolent) intent. So, I agree with the archeological team that the tomb was attacked by grave robbers, and that the tomb was sealed with the two walls and sand/soil. Where I disagree with them is the timing of all that, and the intent of the agency that did the sand sealing.

@G

I agree with you G; it isn't possible to speculate on that, given the very partial info we have from the digging team.

george είπε...

@Dem

Thank you Dem; that was also my guess, as I explained in my previous comment.

Zibi είπε...

@George

Και γιατί βρε George γράφεις στα Αγγλικά, ενώ ξέρεις μια χαρά Ελληνικά;

Εάν σε ανησυχεί η ορθογραφία, είναι λάθος. Καλύτερα Ελληνικά και ανορθόγραφα (δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς), παρά Αγγλικά!

Εξάλλου, δεν γνωρίζουν όλοι τόσο καλά Αγγλικά εδώ μέσα, για να μπορούν να καταλάβουν τα όσα γράφεις!

george είπε...

@Zibi

EYXARISTO Zibi. I just feel far more comfortable writing in English now than Greek; I left Greece 45 years ago and all my work has been done in English. I ask for your understanding and indulgence. I still can read Greek perfectly though. :)

Nemot είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
G είπε...

george I believe you have it.

1)Someone sacked the tomb

2)Somone wanted to erase it

The above two may have been done at different times and by different parties. It may have been sacked and lying there empty and open for sometime, before it was "reburied" by christians as a pagan monument. Or "erased" by the same party that sacked it..

Some time later somebody else tried to re-enter by opening holes above the sand filled rooms.Maybe even recently.

The archeologists stance is that there are strong indications of robbers.. but we cant know how far they got..
Ofcourse they cant, until they reach the end. However we have seen indications at every stage so far

Nemot είπε...

Παρακολουθώ από το πρωί διάφορες αναφορές από φίλους του blog, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα με περίσσια σιγουριά και διάφορα επιχειρήματα τραβηγμένα απ' τα μαλλιά να αποδείξουν ότι ο τάφος έχει συληθεί μια, δυο τρεις φορές, έχει πλημυρίσει, έχει καταστραφεί, έχει τρύπες στο ταβάνι, είναι της τάδε χρονολογίας, είπε έτσι το τάδε site, είναι λάθος η Περιστέρη κλπ κλπ. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί βγάζουν κάποιοι τόσο αρνητισμό και επιφυλάξεις μόνο με υποθέσεις και χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία. Φυσικά όλες οι γνώμες είναι σεβαστές ... απλά να σημειώσω ότι η συνεχής επανάληψη κουράζει.
Όπως επίσης κουράζουν και τα greeklish ... αλλά και τα αγγλικά για εμάς που δεν ξέρουμε. Ελληνικό blog είναι άλλωστε !

Προσωπική γνώμη εκφέρω και κρίνομαι γι αυτή

G είπε...

Nemot.

O ypologistis mou den exei Ellinika, dystyxws, sygnwmi pou se kourazei auto.

Egw vepw oti vlepoun ta matia mou
Eida

1)Enan misanoixto "toixo sfragisis mprosta apo tis sfigges

2)spasmenes sfigges

3)trypes se olous tous diafragmatikous toixous

4)spasmenes karyatides me xeria pou leipoun kai agnoountai

5)spasmeni porta

Den katalavainw pws vriskeis "apelpides prospathies" kapoios na leei to profanes, kai na synista epifylaktikotita.

Enw vriskeis pio thetiko kapoios na isxyrizetai oti dimiourgithikan synthikes reustopoiisis tis ammou mesa ston tafo, kai anaptixtikan kymata pou epiasan tin katallili armoniki, gia na thrymatistei i porta mono (oxi o tholos i kati allo), eksfendonizontas ola ta kommatia tis portas mono pros ta ekso, san i ekeriksi na egine ston thalamo 3..

Sevaston, afou etsi nomizeis. Tis gnwmes tou leei o kathenas.

Dem είπε...

Νομιζω οτι οι δυο σφραγιστικοι τοιχοι μπροστα απο τις Σφιγγες
και τις Καρυατιδες δεν δειχνουν
προθεση αποκρυψης/καταστροφης
του μνημειου αλλα προστασιας του.

Η κ. Περιστερη ειχε πει μπροστα
στην καμερα κατα την επισκεψη Σαμαρα οτι καποιοι λιθοι απο την ανω σειρα του σφραγιστικου
τοιχου μπροστα απο τις Σφιγγες ελειπαν και αυτο δειχνει αποπειρα συλησης.

anonimos x είπε...


Κρατήστε και τη δική μου φρέσκια πληροφορία από την ανασκαφή . Στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες ανακαλύφθηκε μαρμάρινη καταπακτή που οδηγεί προς τα κάτω..Λοξώς δεξιά των Καρυατιδών .

G είπε...

anonyme X

Auto einai endiaferon an alitheuei, giati milame peri lavyrinthou pleon, opote isws kati na ksefyge apo tous tymvwryxous..

Pantws sto amfipoli news exoun hdh vrei to xrysafi.. "kykloforoun" polla sti piatsa

G είπε...

Demi

Xairomai pou to epivevaioneis, den iksera oti to eipe i Peristeri.

Epomenws oi petres pou loipoun apo ton prwto difragmatiko toixo mallon sxetizontai me tin idia apopeira kata tin opoia eginan kai oi trypes stous ypoloipous toixous..

Auth h apopeira isws na min htan poly epityxhs logw xwmatwn. To thema einai ti eixe ginei prin kataskeuastei o prwtos diafragmatikos..

virgi είπε...

http://www.zougla.gr/greece/article/ta-mistika-domatia-tou-timvou
Empedotime η αναφορά στο blog σου

Planet είπε...

Nemot έχουμε περιορισμένο αριθμό στοιχείων οποτε αναγκαστικά κάποια πράγματα πρεπει να τα τα τραβήξουμε λιγο απο τα μαλλιά αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Δεν έχει και πλάκα διαφορετικά...

Unknown είπε...

Το περίεργο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι οτι στους πρώτους τρεις διαφραγματικούς τοιχους οι οποιες οπές βρέθηκαν στο ΠΑΝΩ μέρος του τοίχου. Δηλαδή σε ένα ύψος 6-7 μέτρων. Πως να έφτασαν εκεί οι τυμβωρύχοι ; με σκάλα; Και γιατί να προσπαθήσουν να βγάλουν ένα ογκόλιθο εκεί και όχι πιο χαμηλά που θα ηταν το φυσιολογικό;

Μια καλή υπόθεση είναι ότι σύρθηκαν πάνω στο χωμα (σφραγισης εαν είχε σφραγιστεί με χώμα)σκάβοντας ένα τούνελ σε ευθεία. Και ότι αυτή τουλάχιστον η συγκεκριμένη απόπειρα έγινε μετα την υποτιθέμενη επιχωμάτωση.

Αυτό όμως θα τους δυσκόλευε εντελώς στον τέταρτο θαλαμο, εφόσον είναι δυο μέτρα χαμηλότερος, θα έπρεπε να σκάψουν νεο τουνελ απο εκεί με κατεύθυνση προς τα κάτω.
Δυσκολα πράγματα...και δύσκολες υποθέσεις...

Axis Mundi είπε...

Αν δεν κάνω λάθος η κα Περιστέρη είπε πως έλειπαν κάποια μάρμαρα από την περίβολο και όχι από τον εξωτερικό τοίχο σφράγισης

Dem είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dem είπε...

@ Axiw Mundi

εδω:
http://youtu.be/cTpV5_vBd9c

Στο 3.46 η κ. Περιστερη λεει:
"κι αυτοι που τελος παντων ανοιξαν τους επανω δομους δεν προχωρησαν πολυ" δειχνοντας τον σφραγιστικο τοιχο μπροστα απο τις Σφιγγες και οχι τον περιβολο.

Armagedon2 είπε...

Aπό την επίσκεψη Σαμαρά, έχουν μεσολαβήσει πολλά επεισόδια, που δεν τα φανταζόταν ούτε η Περιστέρη, ούτε κανείς μας. Τα δεδομένα άλλαξαν και θα ξαναλλάξουν.

Unknown είπε...

[url=http://postimg.org/image/dki5e0ap1/][img]http://s26.postimg.org/dki5e0ap1/DSC09310.jpg[/img][/url]

Unknown είπε...

http://www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/502578/sfagi-stin-iordania-gia-thisayro--axias-trisekatommyrion-eyro

http://www.liveleak.com/view?i=644_1412045463

σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα το μακεδονικό σε αυτό το σπήλαιο

Dem είπε...

Το δεδομενο ομως οτι ελειπαν
δομοι απο τον πρωτο σφραγιστικο τοιχο δεν αλλαξε.

plapoutas είπε...

Οπωσδήποτε έχει εντοπιστεί μέταλλο και μάλιστα χρυσός, ήδη απ'τις αρχές του καλοκαιριού. Μεγάλα αντικείμενα, όπως ας πούμε μια χρυσή λάρνακα, εντοπίζονται και σε βάθος μεγαλύτερο των 20 μέτρων.
Μόνον αφελής μπορεί να πιστέψει ότι θα πήγαινε να εγκαινιάσει ο Σαμαράς ανασκαφή χωρίς να τον έχουν διαβεβαιώσει ότι θα δικαιωθεί η προσμονή που θα δημιουργήσει η παρουσία του. Και βέβαια δεν θα έπεφτε κυριολεκτικά όλο το υπουργείο πολιτισμού πάνω στο μνημείο χωρίς απτότατες ενδείξεις για τη σημασία των ευρημάτων.
Το μνημείο είναι πλήρως χαρτογραφημένο ήδη πριν μπουν, έστω και αδρά. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι από ένα δωμάτιο τουλάχιστον 60 τ.μ. επέλεξαν να σκάψουν ακριβώς στο σημείο όπου βρέθηκε το νέο υπέρθυρο το οποίο μάλιστα ήταν στο πλάι;
Το παν είναι πλήρως ελεγχόμενο σα σενάριο ταινίας και απλά ακολουθούν προσυμφωνημένη διαδικασία αποκάλυψης των στοιχείων που έχουν ήδη στα χέρια τους και είναι πολλαπλάσια απ'όσα αποκαλύπτουν.
Μόνο μια φορά υπήρξε παρέκκλιση απ'το σχέδιο όταν εμφανίστηκαν πόρτα και καρφιά κατά διαβολική σύμπτωση όταν 3-4 ακαδημαϊκοί αναρωτήθηκαν πού είναι πόρτες και καρφιά.
Αν δημοσίευσαν το υπέρθυρο στις 21 Σεπτέμβρη, και λογικά θα το είχαν αποκαλύψει 2-3 μέρες πριν, βάζω στοίχημα ότι ήδη βρίσκονται μπροστά ή και μέσα ακόμα στο κυρίως ταφικό μνημείο.

G είπε...

Axiw Mundi

Exeis dikio, nomizw vrethike etsi.

http://www.koutipandoras.gr/article/120082/sfragismeni-gia-hiliades-hronia-i-eisodos-toy-arhaioy-tymvoy-tis-amfipolis-aionioi

otan travixitikan autes oi fotografies den eixe apomakryntei tipota. Pantws autes oi fotografies deixnoun to akanonisto kai tspatsouliko thalega h proxeiro xaraktira tou toixou. An eimoun o Deinokraths kai o ergolavos mou eftiaxne tetoio toixo sfragishs mprosta sto aristourgima mou kai dipla sto aristotexnika doulemeno toixo me marmrao Thasou tha ta eperna sto kranio..

Zibi είπε...

Εάν επιστρατεύσουμε την κοινή λογική, τότε θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα, τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και δεν θα χρειαστεί, νομίζω, να επανέλθουμε!

Και ας ξεκινήσουμε από το πρώτο που αφορά στην σύληση του τάφου:

1. Οι οπές στους διαφραγματικούς τοίχους είναι ισχυρή ένδειξη τυμβωρυχίας και έγιναν μετά τη σφράγιση του τάφου με το χώμα. Εάν οι τυμβωρύχοι είχαν μπει πριν την επιχωμάτωση δεν θα είχαν κανένα λόγο να ανοίγουν οπές στα πιο ψηλά σημεία, αλλά θα έμπαιναν μέσα κανονικά από τις εισόδους.

2. Στον τρίτο τοίχο υπάρχει πάλι μια οπή, από την οποία εάν οι τυμβωρύχοι εισήλθαν στον θάλαμο, ο οποίος στο τέλος του έχει το μικρό θύρωμα των 0.96 εκατοστών (τρίτος χώρος, εκεί που έγινε ο γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος), τότε μοιραία βρέθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς, όπως φαίνεται και από την φωτό με τον εργάτη και το γεωτρύπανο, η επιχωμάτωση ξεπερνά το ύψος του θυρώματος. Μια πιο προσεκτική ματιά στην συγκεκριμένη φωτογραφία δείχνει ότι το χώμα μπροστά από το θύρωμα, στο σημείο που που τοποθετεί το γεωτρύπανο ο εργάτης, έχει σκαφτεί και απομακρυνθεί.

Άρα, λοιπόν, θα ήταν πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο, οι τυμβωρύχοι, εφόσον δεν υπάρχει οπή στον τέταρτο τοίχο να πέρασαν στον επόμενο χώρο, καθώς θα έπρεπε να σκάψουν μέχρι να φτάσουν και να ανοίξουν το θύρωμα των 0,96 εκατοστών.

ΔημήτρηςΑ είπε...

Πάντως μια ισχυρή ένδειξη της ορθότητας της θεωρίας του Εμπεδότιμου ότι οι Σφίγγες δεν έσπασαν από τυμβωρύχους αλλά τοποθετήθηκαν εκεί εξ αρχής ακρωτηριασμένες για συμβολικούς λόγους, είναι το γενονός ότι αν είχαν κεφάλια και φτερά απλά δεν θα χώραγαν κάτω από το θόλο στον οποίο βρίσκονται.
Σ' αυτή τη φωτογραφία φαίνεται μια ενδιαφέρουσα απεικόνιση του μεγέθους που θα είχαν: http://2.bp.blogspot.com/-9B7xrXqf_hM/U_UJutWjM9I/AAAAAAAAgNI/GYZohzQOOaY/s1600/%CE%A0%CE%9B%CE%97%CE%A1%CE%95%CE%99%CF%82%2B%CE%A3%CE%A6%CE%99%CE%93%CE%93%CE%95%CE%A3%2B%CE%91%CE%9C%CE%A6%CE%99%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%97.jpg

Dem είπε...

Νομιζω οτι οι τοιχοι σφραγισης μπροστα απο τις Σφιγγες και τις
Καρυατιδες φτιαχτηκαν σε δευτερη φαση, αργοτερα απο το μνημειο και οχι απο τον κατασκευαστη του.

Γι' αυτο υπαρχουν μονο μπροστα
απο τα δυο ανοιγματα που δεν ειχαν
πορτα ενω στον τριτο διαφραγματικο τοιχο που υπηρχε πορτα (αυτη που βρεθηκε τωρα σπασμενη) δεν υπαρχει
σφραγιστικος τοιχος.

Dem είπε...

@Δημητρης

Ομως η κ. Περιστερη στο βιντεο απο την επισκεψη Σαμαρα λεει οτι βρεθηκαν κομματακια απο τις φτερουγες των Σφιγγων που μαλιστα μπορουν να οδηγησουν στην ταυτοποιηση του καλλιτεχνη που τις εφτιαξε!

Αρα η θεωρια του Εμπεδοτιμου δεν στεκει.

Unknown είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ http://s26.postimg.org/9bdfbu7ft/DSC09310.jpg

http://s26.postimg.org/a265hm9t5/DSC09311.jpg

http://s26.postimg.org/gh56eagix/DSC09312.jpg


Τρεις φωτογραφίες από το αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου.Η Κόρη από τον αρχαιολογικό χώρο του Δηλίου, στην Παροικιά ,βρέθηκε στο περίφημο ιερό Απόλλωνος Αρτέμιδος πού ονομάστηκε Δήλιον για την θέα από το ιερό-ναό στο νησί της Δήλου.Χρονολογείται το 360πχ. Περίτρανη απόδειξη για την χρονολογική ταύτιση τού ταφικού ιερού Αμφίπολης στον 4ο αιώνα πχ.

SF είπε...

@anonumos x
Δεν ξέρω αν οι πληροφορίες που μεταφέρεις ευσταθούν αλλά γεγονός είναι ότι δε μας έδειξαν καθόλου την δεξιά καρυάτιδα όταν αποκαλύφθηκαν τα βάθρα τους παρά μόνο την αριστερή. Ελπιδοφόρο αν σκεφτεί κανείς ότι ούτε τη θύρα του τρίτου τοίχου μας έδειχναν όταν είχαν αρχίσει να σκάβουν κάτω από αυτήν, αν θυμάστε είχαν αναρτήσει τις ίδιες φωτογραφίες της εισόδου από περασμένο δελτίο τύπου. Άρα μπορεί πάλι να μας επιφυλάσσουν κάποιο ευχάριστο νέο και να περιμένουν μέχρι να προχωρήσει η ανασκαφή και να βεβαιωθούν.

Axis Mundi είπε...

Τελικά όσο προχωράει η ανασκαφή τόσο πιο πολλά στοιχεία προκύπτουν και επιβεβαιώνουν πως ο τάφος δεν έπεσε θύμα τυμβορυχων

333 είπε...

Evangelos Christodoulou,
Αποκαλυπτικό βίντεο, πολύ χρυσός [αν είναι αληθινό], αλλά ... Φαραώ στην Ιορδανια;!

Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou είπε...

http://www.difallahfoundation.com/discovery-of-the-tomb-of-alexander-the-great/

Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές του κάνουν πορτοκάλια; Και άραγε η δική μας πορτοκαλιά είναι καρπερή;

Zibi είπε...

Και ας πάμε, επιστρατεύοντας πάλι την κοινή λογική, στα όσα λέγονται για το πως βρέθηκε εκεί η άμμος. Εδώ θα αρχίσουμε να απορρίπτουμε την κάθε μια υπόθεση, μέχρι να φτάσουμε στο λογικό συμπέρασμα:

1. Σίγουρα ο τάφος δεν επιχωματώθηκε από τους τυμβωρύχους. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτήν την υπόθεση, καθώς αυτοί που τον σύλησαν, εάν τον σύλησαν, δεν θα είχαν κανένα λόγο να το κάνουν. Θα κοιτούσαν να φύγουν από εκεί το γρηγορότερο δυνατό, παρά να αφιερώνουν χιλιάδες ώρες για την επιχωμάτωση. Χώρια το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν και μερικές εκατοντάδες εργάτες για να το κάνουν! Οπότε αυτή η υπόθεση απορρίπτεται ...χωρίς πολλά λόγια!

2. Επίσης, η επιχωμάτωση αποκλείεται να έγινε από άλλες ομάδες για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους, καθώς θα ήταν πολύ πιο εύκολη η καταστροφή του τύμβου. Το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει ανευρεθεί το παραμικρό ίχνος βανδαλισμού του μνημείου, νομίζω ότι αποκλείει και αυτό το ενδεχόμενο.

3. Τρίτη υπόθεση και πιο "επικρατέστερη", τις τελευταίες ημέρες είναι ότι όλος αυτός ο όγκος χωμάτων εισήλθε μέσα στο μνημείο από τις πλημμύρες και τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τόσων αιώνων! Μάλιστα, διαβάσαμε εδώ, και για το φαινόμενο της κλεψύδρας!

Η κλεψύδρα για να λειτουργήσει προϋποθέτει την ύπαρξη οπών στην οροφή και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά έως τώρα! Αντίθετα, όλοι οι χώροι έχουν απίστευτη στεγανότητα.

Εάν υποθέσει κανείς ότι αυτό έγινε από την κύρια είσοδο, τότε μάλλον ξεπερνάμε τα όρια της λογικής. Και αυτό γιατί είναι αδύνατον να μεταφέρθηκε από μόνη της τόση λάσπη μέσα στους θαλάμους.

Η λάσπη δεν μετακινείται μόνη της! Αυτό σημαίνει ότι απίστευτα μεγάλες ποσότητες νερού πλημμύρισαν, ουσιαστικά, τους θαλάμους και μαζί τους μετέφεραν και τη λάσπη! Κάτι τέτοιο, όμως, θα ήταν καταστροφικό για το μνημείο. Για να φτάσει στον τρίτο θάλαμο το νερό θα πρέπει να είχε τρομακτική δύναμη και θα ισοπέδωνε τα πάντα στο διάβα του!

Αντίθετα, όμως, από τα όσα έχουμε δει έως τώρα, δεν υπάρχουν σημάδια φθοράς του μνημείου από νερό!!


G είπε...

Zibi kai Dem

poly pithanon... Ara an syndiasoume exoume:

Senario 1) To mnhmeio htan episkepsimo mexri tin kleisth porta tou thalamou 3. Kapoios thelise argotera na prostatepsei to mnhmeio kai eftiakse tous dyo toixous sfragisis. Xwris ta xwmata. Stin synexeia kapoios sylise ton tafo, afairwntas lithous apo ton prwto toixo sfragisis kai spazontas thn porta. Feugontas afise to keno ston prwto toixo. Oi thalamoi me tin parodo twn aiwnwn gemisan me to xwma tou tymvou. Kata thn deyteri apopeira aiwnes argotera, kapoios perase panw apo ta xwmata kai trypise tous difragmatikous.

Senario 1b) O prostateutis tou tafou, na ton mpazwse mexri kai ton thalamo 2, mprosta apo tin kleisti porta. Kapoios afairese lithous, perase panw apo ta xwmata, efatse panw apo thn thameni porta, trypise ton toixo kai katevike ston eleuthero apo xwmata thalamo 3. H porta espase argotera apo tin monopati piesi twn xwmatwn kai kapoion seismo.

Senario 2) Kapoios apla sylise ton tafo spazontas tin porta. O tafos emeine etsi gia xronia. Katopin kapoios sfragistis sfragise ton rimadiasmeno tafo me tous toixous sfragishs gia na min skandalizontai oi xristianoi apo ton tetarto aiwna kai meta (eixe sfigges tou diavolou, gynaikes pou fainontai oi rwges tous mesa apo ta araxnoyfanta rouxa tous klp). Kapoios allos argotera afairese merikous lithous kai pige mesa psaxnontas. Feugontas fysika den tous evale pisw. Oi thalamoi gemisan me to xwma tou tymvou. Mporei kai na tous gemise me xwma o sfragistis. Argotera se kapoia alli apopeira, kapoios perase panw apo ta xwmata tou tafou trypwntas tous difragmatikous.



Vlepoume oti bgainoun polla senaria. To thema einai

a)Ti katafere na vrei o prwtos syliths?





Unknown είπε...

Για να στηριχθεί η θεωρία της καταστροφής της μαρμάρινης πόρτας από «βομβαρδισμούς», θα πρέπει να αποδειχθεί και με ζημιές (διάτρηση) στους θολίτες πιστεύω.

Thomas Arvanitis είπε...

Να προσθεσουμε και την περιπτωση η πρωτη παραβιαση του ταφου να μην εγινε απο τυμβορυχο αλλα απο καποιον που ηθελε να ελεγξει το περιεχομενο του. π.χ. Εμαθε ο Κασσανδρος το μεγαλο μυστικο - δεν πιστευε στα αυτια του - και πηγε να το δει με τα ματια του. Μετα επιχωματωσε τον ταφο για να καλυψει - με την εννοια του σεβασμου - τις τρυπες και ζημιες που εκανε μπαινοντας.

Unknown είπε...

Διαβαζωντας τα σχόλια σας μπήκα σε σκέψεις (παλαιόν αναρτήσεων)!
Έχουμε εναν θόλο που όσο προχωράμε προς τα μεσα έχουμε μεγαλύτερες πιέσεις σωστά? Ένας λόγος (συν ολα αυτά που έχει πει ο Εμπεδοτιμος) που έσπασε η θύρα είναι ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ!
Κάτι αλλο τώρα ....πίσω και δεξιά απο τής Καρυάτιδες οδηγεί στον λόφο 133 η καμιά σχέση?
Κ κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και εναν έναν ξεχωριστά για το υπέροχο "ταξίδι" που μου προσφέρεται κ πάνω απο ολα εσένα φίλε Εμπεδοτιμε (αν κ δεν σε ξέρω σε νιώθω φίλο πλέον)

Unknown είπε...

Μην ξεχνάμε οτι έχουν ξεκινήσει μέρες τώρα να βγάζουν χώμα απο το πανω μερος του Τυμβου για να ελαφρυνουν τα φορτία !

Planet είπε...

@Zibi

Σχετικά με τη λίστα σου:

α) Γιατι θα ήταν πιο εύκολη η καταστροφή του τύμβου απο την απόκρυψή του; Τουλάχιστον για τον τύμβο Καστά εγώ βλέπω το πρώτο πιο δύσκολο. Τι ακριβώς καταστροφές πχ. να κάνεις σε 500 μετρα μαρμάρινο περιβολο; Να κάθεσαι να θρυματίζεις κα ινα σπάς τα μαρμαρα ένα ένα; Επίσης, η απώλεια των κεφαλιων των σφιγγών θα μπορούσε να εξηγηθεί ως αποτελεσμα βανδαλισμου. Επίσης, οι σφίγγες φαινεται να ειχαν στήθη, και υπάρχει εντοπισμένη ζημιά στα επιμαχα σημεια, και στις δύο σφίγγες. Στην καρυατιδα με το σωζόμενο πρόσωπο λειπει η μύτη. Απο εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Nemrut

"The pattern of damage to the heads (notably to noses) suggests that they were deliberately damaged as a result of iconoclasm"

Οι καρυάτιδες έχουν επίσης τις περισσότρερες εντοπισμένες καταστροφές στα χέρια τους και όχι μονο στα απλώμένα, που ίσως ήταν πιο εύκολο να σπάσουν. Τα χέρια τα σπάγανε στην αρχαιότητα για να αφαιρέσουν το μολυβδο. Το γεγονος πως στο σύνολο τους οι καρυάτιδες επευησαν ακεραιες, εκτος κυρίως απο τα χέρια, αφήνει σοβαρες υποψίες πως υπέστησαν βανδαλισμους. Φυσικά, δεν αποκλειεται συμπτωματικα να καταστράφηκαν μονο τα χέρια απο φυσικά αιτια, αλλα καταλαβαίνεις φαντάζομαι το σκεπτικο μου. Με λίγα λόγια, ειναι πρωιμο να συμπεραινουμε πως δεν υπήρχαν βανδαλισμοι.

Για το (3) και τη στεγανότητα των χώρων, τουλάχιστον εγώ στον τριτο θαλαμο αλλά και στον 2ο διαφραγματικο τοιχο σημάδια υγρασίας, άρα με κάποιο τροπο υπήρχε επαφή του τύμβου με το περιβάλλον. Αυτο βεβαια ειναι ενα απο τα πειρεργα χαρακτηριστικά, καθως παρομοιες περιβαλλοντικές επιδράσεις φαινεται να απουσιάζουν απο τις σφίγγες, τον 1ο και 2ο θάλαμο κλπ. Και εμενα μου φαινεται συσκολο να γέμισαν με χώμα μονο με φυσικο τροπο οι θάλαμοι, αλλα περιβαλλοντικοι παράγοντες ίσως σε κάποιο βαθμό να συνέβαλαν.

Zibi είπε...

@G

Σου απαντώ και στις τρεις θεωρίες που αναφέρεις:

1. Σε καμία περίπτωση ο τάφος δεν ήταν επισκέψιμος και δεν θα μπορούσε να είναι, επειδή ήταν μπαζωμένος από χώμα. Οι τοίχοι σφράγισης από μόνοι τους, χωρίς την επιχωμάτωση, δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν την παραμικρή προστασία του μνημείου. Άρα η μόνη ισχυρή "άμυνα" κατά των τυμβωρύχων ήταν το χώμα και όχι οι τοίχοι σφράγισης από μόνοι τους!

2. Ο θάλαμος 3 δεν είναι "ελεύθερος" όπως λες, αλλά και αυτός μπαζωμένος με χώματα. Αυτός είναι που έχει το θύρωμα των 0.96 εκατοστών, ο οποίος καλύπτονταν και αυτός από χώμα! Άρα αποκλείεται να μπήκαν από εκεί.

3. Όσο για το τελευταίο σενάριό σου, σε παραπέμπω στο προηγούμενο σχόλιό μου, το οποίο νομίζω ότι απαντά στην υπόθεσή σου..

george είπε...

@Thomas Arvanitis

You are partly right Thoma. It seems now quite likely that there were many looters over the centuries, and the first one (I don't know if he was Kassandros or someone else) did most of the damage, breaking the marble door and taking out whatever valuable (to him, for any reason) he found. Then, the first looter (whoever he was) sealed the tomb/temple/monument for whatever reason he thought necessary (maybe political or religious or some other reason). And he didn't just fill the inside space, he hid the whole monument. In effect he wanted to dump whatever was in there into oblivion. Why did he do all that, instead of destroying it? Maybe for political or religious reason; or because it was cheaper to do what he did than destroy everything inside it. Over the following centuries other looters followed (successful or not).

Now, here's the question I would like to expand a bit more: obviously Deinokratis didn't want to build a tomb/monument that would flood with a downpour(as I posted earlier, design and build an open air swimming pool) as he had a good size staircase going down into an open door and inside the mound. He must have designed a structure to protect the open stairs which either he did not finish, or was destroyed long ago (most likely didn't finish before the first looter got in.) AND/or Deinokratis himself may have planned to fill the monument with sandy soil and cover it in its entirety upon completion (with the benevolent intent to protect it). But the robber got in there before he finished, and the robber filled the monument (with the malevolent intent) to cover up his act. So, I am led to believe that the first (and most effective) grave robber/looter/invader acted during the construction of this monument, and before Deinokratis was able to finish it. Now, was Deinokratis (assuming he was the architect) dead by the time that first looting took place? I obviously don't know. I would think he wasn't part of this looting however. So, he must have been neutralized if he was still alive by the powerful individual who did the first and most critical looting.

george είπε...

@Embedotimos and all other interested in my theory friends here in this stimulating blog:

I would like to call the set of thoughts I just outlined above "The first looter and with malevolent intent sealer" working hypothesis; I'll hold it at least till the next round of findings are given to us by the excavation team.

Zibi είπε...

@Thomas Arvanitis

Μα είναι δυνατόν να έχει κατασκευαστεί ένα τέτοιο μνημείο και ο Κάσσανδρος να μην το έχει πάρει ....μυρωδιά; Και μετά γιατί να το επιχωματώσει; Ποιός ο λόγος;

@Planet

Το να αποκρύψεις ένα τόσο τεράστιο σε όγκο μνημείο θα απαιτούνταν, όπως έγραψα και παραπάνω,χιλιάδες ώρες εργασίας και εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες εργάτες! Ποιος είχε αυτή τη δυνατότητα, το χρόνο, τα χρήματα, τους εργάτες για να το κάνει; Και για ποιό λόγο;

Οι Καρυάτιδες δεν φέρουν κανένα ίχνος βανδαλισμού, όπως και οι Σφίγγες. Το λες και μόνος σου ότι "Τα χέρια τα σπάγανε στην αρχαιότητα για να αφαιρέσουν το μολυβδο"! Προϊόν ίσως τυμβωρυχίας ίσως, σε καμία περίπτωση βανδαλισμού. Βανδαλισμός σημαίνει ότι διαλύω τα πάντα. Καταστρέφω τ απάντα. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα υπήρχαν ούτε ίχνη από Καρυάτιδες, ούτε και από Σφίγγες! \

Όσο για το τρίτο, όπως σωστά επισημαίνεις ίσως να υπάρχουν σημάδια υγρασίας. Άλλο αυτό και άλλο να λέμε ότι υπάρχουν τέτοιες οπές, και μάλιστα πολύ μεγάλες στο μνημείο, ώστε να είναι ικανές να πέρασαν από μέσα τους τόσες ποσότητες λάσπης και νερού που να "γέμισαν" ασφυκτικά τους θαλάμους.

Φυσικά και εννοείται ότι ανταλλάσσουμε απόψεις καλόπιστα και σε καμία περίπτωση δεν διεκδικεί κανείς το αλάθητο για τον εαυτό του!

Zibi είπε...

Να είχαμε και μια μετάφραση βρε george σε όσα λες, τι καλά που θα ήταν!

Είπαμε, ότι δεν ξέρουμε όλοι εδώ μέσα τόσο καλά Αγγλικά!

george είπε...

@Zibi

EYXARISTW GIA TO ENDIAFERON SOY ZIBI; EN SYNTOMIA, H YPOQESH MOY EINAI H EXHS: TYMBORYXOS #1 (DEN GNWRIZW POIOS HTAN) MPHKE PRIN SFRAGISTH O TAFOS APO DEINOKRATH, EKLEPSE OTI HQELE, KAI META TON SFRAGISE AYTOS ME XWMA KAI TOIXOYS, ME KYRIA PROQESH NA KRYPSH TA GENOMENA. O DEINOKRATHS POLY PIQANON NA ESXEDIAZE EPEISHS THN SFRAGISH TOY TAFOY ALLA H PROQESH TOY HTAN H PROSTASIA ME TO SFRAGISMA. EN TW XRONW, SE 23 AIWNES, YPHRXAN KAI ALLOI TYMBORYXOI META TO SFRAGISMA. YPOQETW OTI O DEINOKRATHS (AN HTAN AFTOS O ARXITEKTON) ARXISE TO ERGO, ALLA DEN TO TELEIOSE.

YG: DEN MOY ARESEI NA GRAFW ETSI ZIBI. ZHTW SYGNWMH.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Zibi γιατί είσαι τόσο κατηγορηματικά βέβαιος/η ότι σφραγίστηκε ο λόφος αμέσως μετά την κατασκευή;
Αποκλείεις το γεγονός δηλαδή ότι εισχώρησε το χώμα με φυσικές αιτίες;

1.Κανένας τάφος δεν είναι αεροστεγώς 100% κλεισμένος

2.Όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουμε καμία , απολύτως καμία εικόνα από τις θολωτές οροφές.

3. Και πως εξηγείς το γεγονός ότι ο 3ος θάλαμος είναι μισογεμισμένος και όχι εντελώς γεμάτος με χώμα;

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε κι εγώ πιστεύω ότι ο τάφος είναι ασύλητος. Πιστεύω ότι μετά την επιχωμάτωση με τόσα εμπόδια όποιος και να έμπαινε μέσα δε θα μπορούσε να βγει. Ειδικά αν πήρε κτερίσματα δε νομίζω ότι θα μπορούσε να τα σύρει πάνω από τα χώματα, μέσα στο σκοτάδι και να περάσει από τόσα ανοίγματα.

Εάν έγινε σύληση θα είχε γίνει πριν την επιχωμάτωση. Αλλά έχω την εντύπωση ότι η επιχωμάτωση έγινε κατευθείαν μετά τη σφράγιση όπως έγινε και με τον τάφο του Φιλίππου. Και έγινε για 3 λόγους: για να σφραγίσουν τον τάφο για λόγους εθιμοτυπικούς, για αποφυγή σύλησης αλλά και για τη στατικότητα του μνημείου. Οπότε για μένα είναι ασύλητος.

Το σημείο στο οποίο διαφώνησα είναι για τη θύρα - για αυτό που λες ότι αν χτυπούσαν προς τα μέσα ότι τα σπασμένα κομμάτια θα ήταν στον επόμενο θάλαμο. Σε σχέση με τη θύρα πιστεύω ότι δε μπορούμε ακόμα να βγάλουμε κανένα συμπέρασμα αν δεν αποκαλυφθεί η υπόλοιπη και δούμε σε ποια σημεία της ακριβώς είναι σπασμένη.

Νομίζω ότι εκείνη την εποχή κλείδωναν την πόρτα με σφήνα που την άφηναν να πέσει για να σφραγιστεί. Οπότε αν υποθέσουμε ότι η επιχωμάτωση έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο κι όχι μετά τη σφράγιση (που προσωπικά δεν το πιστεύω)το πιο λογικό θα ήταν αυτοί που ήθελαν να μπουν μέσα να σπάσουν το μάρμαρο στο σημείο που είναι η σφήνα αφού είχαν μπροστά τους ολόκληρη και να μην την σπάσουν ψηλά. Μετά, στην επιχωμάτωση αυτοί που την έκαναν για να προστατέψουν το μνημείο μετά τη σύληση(αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο) δε νομίζω ότι θα άφηναν την πόρτα σπασμένη, ούτε τα κομμάτια θα βρισκόντουσαν ψηλά στο χώμα. Για να βρεθούν σε τέτοιο ύψος του χώματος αν ήταν από ανθρώπινη παρέμβαση θα ήταν μετά την επίχωση αλλά νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο για αυτούς που ήταν πάνω στα χώματα κτλ.

Οπότε συμφωνώ με το δικό σου σκεπτικό ότι είναι είτε από βομβαρδισμό, είτε από σεισμό.
Επιπλέον αν είχε γίνει προσπάθεια σύλησης πιστεύω ότι θα ήταν από ομάδα ατόμων (ένας-δύο δε θα μπορούσαν να μπουν και να κάνουν τόσες καταστροφές) οπότε αν ήταν ομάδα σίγουρα θα άφηναν πολλά στοιχεία πίσω τους που θα τα βρήκαν στα χώματα. Δυστυχώς δεν έχουμε όλα τα δεδομένα από την ανασκαφή και ορθώς δεν τα έχουμε..

Hera είπε...

@ Plapoutas

"Οπωσδήποτε έχει εντοπιστεί μέταλλο και μάλιστα χρυσός, ήδη απ'τις αρχές του καλοκαιριού. Μεγάλα αντικείμενα, όπως ας πούμε μια χρυσή λάρνακα, εντοπίζονται και σε βάθος μεγαλύτερο των 20 μέτρων.
Μόνον αφελής μπορεί να πιστέψει ότι θα πήγαινε να εγκαινιάσει ο Σαμαράς ανασκαφή χωρίς να τον έχουν διαβεβαιώσει...κτλ"

Σε γενικες γραμμες συμφωνω απολυτως μαζι σου ! Μπορει να μην γνωριζουν ακριβως ποιος ειναι μεσα, αλλα σιγουρα γνωριζουν (πιθανως με ανιχνευτες... κτλ) πως ο ταφος εχει τρελο πραγμα μεσα. Και γι αυτο ξαφνικα αυτος ο ντορος κι η δημοσιοτητα. Καθε ανασκαφικο βημα τους ειναι απολυτως στοχευμενο, και γι αυτο σου λενε σ ενα μηνα , αντε το πολυ μεχρι τα Χριστουγεννα "θα χουμε τελειωσει". Κι απ την αλλη τσουβαλι η χρηματοδοτηση!!! Ανασκαφη δηλαδη που κατω απο κανονικες συνθηκες χρηματοδοτησης θα κραταγε πολυ περισσοτερο καιρο.
Εβλεπα ενα βιντεο του 2012 που ελεγε με παραπονο η Περιστερη (ενω ειχε ανακαλυψει ηδη τον μισο περιβολο) πως σταματαμε προσωρινα γιατι μας τελειωσαν τα λεφτα !!! Δηλαδη το υπουργειο τοτε δεν ηταν ενημερο για το τεραστιο μεγεθος του ευρηματος!!!! Απλα, αν δεν ειχε βρεθει οτι κατι σπουδαιο υπαρχει (για πλεον εχουμε την τεχνολογια), τα λεφτα θα δινονταν με το τσιγκελι, και θα κανε δεκα χρονια η καημενη να τον ξεθαψει ! Φυσικα κι ο πρωθυπουργος μας (που δεν τον κοβω να χει ιδιαιτερες καλλιτεχνικες ή πολιτισμικες ευαισθησιες, παρα μονο ακρατη φιλοδοξια), θελει σιγουρα να το χρεωθει ως μια εξαιρετικη ανακαλυψη επι των ημερων του (μιας και που μετραει μερες πλεον). Γι αυτο κι αυτη η κωλοπιλαλα ! Και παρε κι απο πανω την γκαουλαιτερ την Παναγιωταρεα να κοντρολαρει το τι ειδηση βγαινει, γιατι αν ειχαν αφησει μονη της την Περιστερη, αυτη μπρος στον ενθουσιασμο της θα τα χε πει αλλα απ την πρωτη μερα !
Να πω την αληθεια δεν με χαλαει καθολου!!! Χαιρετω το φορουμ

Unknown είπε...

Για όλους όσους πιστεύουν ότι την πόρτα την έσπασαν τυμβωρύχοι για να εισέλθουν, θέλω να ρωτήσω γιατί δεν μπήκαν από την έτοιμη οπή και έπρεπε να κάνουν τόσο κόπο και φασαρία;
Αν δεν υπήρχε οπή τότε όταν παραβίασαν την πόρτα, γιατί οι επόμενοι άνοιξαν οπή αφού υπήρχε ελεύθερη είσοδος από τη σπασμένη πόρτα;
Για αυτούς που υποστηρίζουν ότι γιατί έγινε ζημιά από σεισμούς μόνο στη μαρμάρινη θύρα και όχι αλλού, πρέπει να θυμηθούμε ότι παρόμοιες ζημιές υπάρχουν στα χέρια και πρόσωπα των αγαλμάτων καθώς και στο σπασμένο επιστήλιο αλλά και αποκολλημένα στοιχεία από την ορθομαρμάρωση.
Για αυτούς που υποστηρίζουν ότι το χώμα μπήκε από μόνο του (κλεψύδρες κλπ...), τότε γιατί υπάρχουν τοίχοι σφράγισης; Τι νόημα θα είχαν χωρίς το χώμα; Τοίχοι σφράγισης και χώμα είναι μία συνάρτηση. Το ένα προυποθέτει το άλλο. (εννοώ ότι θα ήταν εύκολο να πετάξουν κάτω τις ανώτερες δομές των πλίνθων και να προχωρήσουν αν δεν τους εμπόδιζε το χώμα και αν ήταν χώμα χωρίς τοίχους σφράγισης, τότε ο αρχιτέκτονας ήξερε ότι θα γινόντουσαν ζημιές στα ευαίσθητα σημεία).
Οι δηλώσεις των επιστημόνων οι οποίοι βρίσκονται εντός/επί τόπου (in situ) είναι πως
1) οι οπές είναι μέρος του σχεδίου σφράγισης.
2) οι επιχωματώσεις επίσης
3) η μαρμάρινη θύρα έσπασε από σεισμούς, βομβαρδισμούς, καταπονήσεις.
Βεβαίως και έχουμε το δικαίωμα να λέμε τη γνώμη μας αλλά αν δεν έχουν γίνει διευκρινήσεις από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται επί τόπου ενώ εμείς μακριά.
Όταν ένας γιατρός ο οποίος έχει εξετάσει τον ασθενή του επί τόπου και με τη βοήθεια των επιστημονικών μέσων που διαθέτει μας ανακοινώνει ότι ο ασθενής έχει πρόβλημα διαβήτη, θα ήταν εφικτό/παραδεκτό να του πούμε ότι κάνει λάθος και το πρόβλημα είναι οτιδήποτε άλλο εκτός της επίσημης διάγνωσης;

Unknown είπε...

Οσο για το ότι οι τυμβωρύχοι έσπαζαν τα χέρια για να πάρουν το μόλυβδο...
Ηταν ανέκαθεν, είναι και θα είναι ευτελέστατο κράμα μετάλλου.
Εξάλλου τα εσωτερικά χέρια των αγαλμάτων είχαν συνδέσμους. Τα άλλα 2 δεν είχαν. Και αυτό αναγνωρίζεται εύκολα από τον επαγγελματία κλέφτη μόλυβδου (ο αρμός στο σημείο σύνδεσης είναι πασιφανής).

Unknown είπε...

Η πόρτα δεν έχει σπάσει απο ανθρώπινο χέρι. Το είπε ουσιαστικά η κα Περιστερη με τις δηλώσεις της. Μην ξεχνάτε ότι η ανασκαφέας διαβάζει τα χώματα. Η ανασκαφη της μιλάει.

Επιπροσθέτως, εάν είχαν σπάσει πριν την επιχωματωση θα ήταν στο πάτωμα η θα τα είχαν μαζέψει πριν επιχωματωσουν. Τη στιγμή που βρέθηκαν στον Θ2 είχε 1,5 μετρο χώμα και ακόμη περισσότερο στον Θ3. Αφού επιχωματωθηκε το μνημείο δεν υπήρχε πρόσβαση στην πόρτα για οποιονδήποτε και εξάλλου εάν ήθελε να περάσει καποιος απο τον ένα χώρο στον άλλο θα περνούσε απο την οπη Α2.

Ο ταφος είναι Μακεδονικός άρα μη επισκέψιμος!!!!!!! Μόλις τοποθέτησαν τον/τους νεκρούς σφραγίστηκε με μαρμαρινες πορτες, άμμο/χώμα, σφραγιστικους τοίχους και επιχωματωθηκε με τον τυμβο. Η πιο πειστική για εμένα εξήγηση για τις οπες μέχρι στιγμής είναι ότι έγιναν απο τους εργάτες κατα την διαδικασία επιχωματωσης καθώς δεν βλέπω πως αλλιώς μπορείς να επιχωματωσεις το μνημείο. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να έχει μπει όλο αυτο το καθαρό χώμα η και ποταμισια άμμος στο μνημείο με φυσικό τροπο!!!! Μιλάμε για καθαρές τεράστιες ποσότητες σχεδόν ισοκατανεμημενες στους θαλάμους.

Έχουμε αναφέρει ότι ο λόγος που είναι χαμηλότερη η στάθμη στον Θ3 είναι εξαιτίας του μεγαλύτερου ύψους χωματος που έχει εκει και άρα αναλογικά με τα χρόνια και τις δονήσεις η συμπηκνωση είναι μεγαλύτερη. Εκει το χώμα κάθισε περισσότερο. Εάν υπολογισθεί και το γεγονός απώλειες χωματος και προς την μικρή θύρα εάν είναι ανοικτή η με σπασμένη πόρτα, αυτο εξηγείται ακομη καλύτερα.

Προφανώς και η πόρτα έσπασε απο δόνηση και μετακίνηση χωματος όπως αντίστοιχα και τα χέρια απο τα αγάλματα.

Επειδή το πρώτο μου πτυχιο είναι Πολιτικός Μηχανικος θέλω να τονίσω σχετικά με την αναφορά που έγινε για τις οικοδομές και τους σεισμούς ότι σε ένα σεισμό ένα κτίριο συμπεριφέρεται καλύτερα όταν είναι πανταχωθεν ελεύθερο. Ετσι εξάλλου υπολογίζεται ο φέρων οργανισμος του όταν αυτός επιλυεται. Όταν είναι ενωμένες οι οικοδομές δεν μπορούν να ταλαντωθουν ελεύθερα όπως προβλέπεται, κτυπάει η μια την άλλη και καταστρέφονται τα δομικά στοιχεία καθώς σε άλλο ύψος είναι η πλάκα της μιας απο την άλλη, αλλιώς τα δοκάρια η τα τοιχεια και ούτω καθ´εξής.

Ο ταφος πιστεύω ότι είναι ασυλητος και έχω αποκομίσει ότι αυτη ήταν και ειναι και η αίσθηση της ανασκαφέως απο την πρώτη στιγμή που έφθασε στις σφίγγες και στον πρώτο διαφραγματικο τοίχο. Η αίσθηση της κα Περιστερη που σκάβει τα χώματα είναι μειζονως σημασίας. Οι δε πρωτες αναρτησεις επεξηγηματικου χαρακτήρα του Εμπεδοτιμου σχετικα με το θέμα ήταν καταπληκτικές.

Όσον αφορά του δημοσιογράφους νομίζω πως θα έπρεπε Εμπεδοτιμε να κανεις μια ανάρτηση σχετικά με τις ερωτήσεις που πρέπει να θέσουν στην κα Περιστερη. Ερωτήσεις όπως:
1) Γιατι κινητοποιήθηκε τόσο μεγάλη αστυνομική δύναμη για τα επιστυλια?
2) Γιατι δεν μας δείχνουν μια φωτογραφία για να κοπάσει η παραφιλολογια?
3) Εάν βρέθηκαν πλήρως τα χέρια απο τις καρυατιδες, μαζι με τον μολυβδο και σε ποιο βάθος χωματος?
4) Να δούμε μια φωτογραφία απο την "οπη" στον τελευταίο βόρειο τοίχο? κα

Επίσης, νομίζω ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να κανεις μια ανάρτηση συμπερασματικη για το τι πιστεύεις σε σχέση με το αν είναι συλημενος η ασυλητος ο ταφος λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο των γνωστών σε εμάς ανασκαφικων δεδομένων απο την αρχή εώς τώρα καθώς διαβάζοντας τις αναρτήσεις όλων των φίλων του blog νομίζω ότι επαναλαμβάνουμε λογικά λάθη και ξαναεπανερχομαστε σε πράγματα τα οποια έχουμε "επιλύσει" νωρίτερα.

Ζητώ ταπεινά συγνώμη για τις υποδείξεις και θέλω άλλη μια φορα να πω μπράβο σε εσένα και σε όλους όσους συμμετέχουν.

Nemot είπε...

Ο τάφος της Αμφίπολης έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία σαν μνημείο και επιπλέον είναι και ΑΣΥΛΗΤΟΣ. Ξέρετε καμιά άλλη περίπτωση που Γενικός Γραμματέας Υπουργείου έχει αφήσει τη θέση του για 2 μήνες για να ασχοληθεί καθημερινά - αποκλειστικά και επί τόπου με ένα υποέργο, του υποέργου, ενός έργου από τα πολλά της δικαιοδοσίας του ???
Εσείς τι λέτε ? Διακοπές κάνει εκεί η Μενδώνη ή παίζει τον Indiana Jones και μάλιστα με την άδεια του Πρωθυπουργού ???
Τα ευρήματα θα είναι ασύλληπτα. Η ανασκαφή μετά την επίσκεψη Σαμαρά έχει προχωρήσει πολύ πιο μπροστά από τις ανακοινώσεις. Μόνο στους χρόνους ολοκλήρωσης της ανασκαφής έχουν πέσει έξω από τους αρχικούς υπολογισμούς, λόγο των προβλημάτων στατικότητας του τάφου και του τεράστιου όγκου του πακτώματος.

@ G
Σε ποια χώρα είσαι και δεν μπορείς να βρεις Ελληνική γλώσσα για τον υπολογιστή σου ?

@ George
Απ ότι κατάλαβα από τη θεωρία σου (με τα λίγα αγγλικά που ξέρω), μετά τους θαλάμους με κωδικό Θ1, Θ2, Θ3, τώρα θα έχουμε και τους Τυμβωρύχους με κωδικό Τ1, Τ2, Τ3. Ονόματά τους ξέρεις ή να του λέμε έτσι ?

@ George Maglis
Σωστός!

Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε όλοι με χιούμορ και αισιοδοξία :)

Planet είπε...

@Zibi


Δε χρειάζεται να ειναι εργολαβία η κάλυψη ή η καταστροφή ενος μνημειου για να μετράς ώρες εργασίας. Η ελληνιστική Αλεξάνδρεια έγινε ερειπιο μέσω βανδαλισμών από πρωτοχριστιανούς, με προτροπές ειδωλολατρειας απο τη χριστιανική ηγεσία της εποχής. Αυτό σαν ένα παραδειγμα. Ο χριστιανικος πληθυσμός ξεσηκώθηκε και το "εργο" επιτελεστηκε ταχύτητα, "επιτυχώς" και δωρεάν. Επίσης, δεν ειναι απαραίτητο να υποθέτουμε πως όλο το μνημείο ήταν όρατο. Ισως κάποιο τμήμα του να ήταν θαμμενο από επιχώσεις (φυσικές ή/και τεχνητές) και η καταστροφή/αποκρυψη θα ήταν πιο σύντομη διαδικασια απ' οτι φαντάζεσαι. Αυτο λοιπον που λέω είναι πως σε αυτή την περιπτωση, η εξαφάνιση μνημειου θα ήταν πιο ευκολη απο την καταστροφή του.

Σχτικά με τις καρυάτιδες και τους βανδαλισμους, χρησιμοποιώ την έννοια του βανδαλισμου για να περιγράψω οποιαδήποτε αλλοιώση, ανεξαρτητως σκοπού. Συγγνώμη αν δεν ήμουν ξεκάθαρος. Σε αυτο περιλαμβάνεται τόσο η καταστροφή, όσο και μικρές αλλοιώσεις. Το μόνο στο οποιο διαφωνούμε συνεπώς ειναι στην ορολογια.Το link που παρέθεσα πως "πρακτικες" εικονολατρειας ήταν η αλλοιωση μνημειων, και όχι η καταστροφή του. Πχ. με την καταστροφή της μύτης, ασχημαινεις αυτο που άλλοι θαυμάζανε. Κάτι σαν να ζωγραφίζεις μουστάκι πάνω σε κάποιο πορτρετο/προσωπογραφία για να χλευαστει το εκαστοτε προσωπο. Μερικοι θεωρουν πως ο χλευασμος ειναι πιο υποτιμητικος απο την καταστροφή.

Αλλα όλα αυτα ειναι το δέντρο και οχι το δάσος. Αυτο που θέλω να πω ειναι πως αν τα χέρια αφαιρεθηκαν για να συγκεντρωθεί ο μόλυβδος, σημαινει πως οι καρυάτιδες ήταν εκτεθιμένες και προσβάσιμες τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Τώρα, αν την καταστροφή τους την ονομάζεις βανδαλισμο ή όχι, ειναι δευτερεον για την κουβέντα που κάνουμε.

Απόστολέ, το αν ειχαν όλα τα χέρια σύνδεσμους μολύβδου δεν το ξέρω. Αλλα δε θέλω να βγάζω συμπεράσματα κάνοντας υποθέσεις για την ευφυϊα των υποψήφιων τυμβωρύχων. Το γεγονος πως όλα τα χέρια λειπουν απο τις καρυάτιδες ενω τα υπολοιπα τμήματα ειναι σχεδον τελεια διατηρημένα υποδεικνύει πως ειτε η φύση μας έπαιξε ενα περιεργο παιχνιδι με συμπτωματικές καταστροφές κυριως στα χέρια, ή πως οι καταστροφές ήταν τεχνητές. Για τους καταστροφεις το να σπάσουν δυο ακομα χέρια ήταν υπόθεση μερικών λεπτών το πολύ. Στη χειροτερη χασαν λιγα λεπτα απο το χρονο τους, στην καλύτερη βρήκαν περισσότερο μολυβδο.

Επίσης οι δηλώσεις των επι τοπου επιστημονων αναφέρουν την πιθανοτητα σχεδιου σφράγισης, χωρις να λένε αν η σφράγιση έγινε με την κατασκευή. Επίσης υπάρχουν πολλές δηλώσεις που υποδεικνύον πως αποειπρες τυμβωρυχίας έγιναν, χωρις το αποτελεσμά τους να ειναι ακομα γνωστο. Επίσης, το οτι η πορτα καταστράφηκε απο σεισμους ή βομβαρδισμους έιναι ερμηνεια και όχι δεδομενο. Και επισης ειναι μια ερμηνεία που παρουσιάστηκε ως πιθαντητα, οχι ως γεγονος. Και με τα στοιχεια που έχουμε, απλά καποιοι απο εμας ειμαστε σκεπτικοι. Τίποτα περιεργο.

Για το νόημα των τόιχων σφράγισης, σε παραπέπμω και σε φωτο άλλων μακεδονικών τάφων που δεν ειχαν επιχωματώσεις.

Για το πώς οπές και καταστραμμένη πορτα μπορει να συνυπάρχουν, με την υποθεση τυμβωρυχιας, σενάρια υπάροχυν. Πχ. μετα την πρωτη αποπειρα τυμβωρυχιας και την καταστροφή της πορτας, αποφασιστηκε η επιχωμάτωση (η οποια δεν υπήρχε πριν), για να αποτραπουν αλλες αποπειρες. Η δεύτερη αποπειρα συνεπώς έγινε απο πάνω. Έχουμε παραδείγματα απο αυτο: πχ μετά την καταστροφή των τάφων στις Αιγές απο τους Γαλατες, ο Αντιπατρος ο Μονοφθαλμος φαινεται πως ενίσχυσε τη Μεγάλη Τούμπα για την αποτροπή περαιτέρω καταστροφών/συλλήσεων.

Επίσης, υπάρχει και π πιθανοτητα τυμβωρύχοι να σκάψαν τουνελ μέσα στην επίχωση και να στάσαν στην πόρτα, όπου την κατεστρεψαν, αλλά μετά λογικά σταμάτησαν. Με την κατασκευή του προχειρου τουνελ, τα χαωματα αργοτερα μπορει να υποχώρησαν, να δημιουργήθηκε ελευθερος χώρος απο πάνω, και η επιχειρηση σύλλησης να έγινε απο εκει.

Οι πιθανοτητες είναι πολλές, φαντασια θέλει.

333 είπε...

virgi,

συγχαρητήρια για τη μελέτη σου, και μόνο η δημοσίευσή της σε μεγάλης επισκεψιμότητας site [zougla.gr] δείχνει το πόσο σοβαρά είδες το θέμα.
Βέβαια να συγχαρούμε επίσης εδώ και τον Ζήνωνα, τα σχέδια του οποίου ήταν η αφορμή για το πόνημα της virgi.
Και φυσικά αν δεν ήταν το blog του Εμπεδότιμου να μας ταξιδεύει σε διάφορους ατραπούς, ίσως να μη γινόταν τίποτα απο όλα αυτά.

Όλα αυτά στο παρακάτω link:

http://www.zougla.gr/greece/article/ta-mistika-domatia-tou-timvou

Zibi είπε...

@george
Μια χαρά γράφεις και χειρίζεσαι την Ελληνική γλώσσα, παρά το γεγονός ότι είσαι τόσα χρόνια στην Αγγλία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γράφεις με μικρά γράμματα και ας είναι και σε greeklish.

@virgi

Για άλλη μια φορά πολλά πολλά συγχαρητήρια για την μελέτη! (Άντε και σύντομα να σε δούμε δίπλα στην ....Περιστέρη)!!

giannis_ είπε...

Εμπεδότιμε,
εδώ http://empedotimos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_12.html έγραφες ότι δεν πρέπει να υπάρχει θύρα, κάτι το οποίο η ανασκαφή διέψευσε, ποιά είναι η αναθεωρημένη πλέον σκέψη σου επ' αυτού;

Zibi είπε...

Την τιμητική του το μπλόγκ και ο Εμπεδότιμος στο newsbomb, με τίτλο "Αμφίπολη - Νέα σενάρια: Ο τάφος είναι ασύλητος"!

Read more: http://www.newsbomb.gr/politismos/story/502490/amfipoli---nea-senaria-o-tafos-einai-asylitos#ixzz3FAYucPEu


http://www.newsbomb.gr/politismos/story/502490/amfipoli---nea-senaria-o-tafos-einai-asylitos

giannis_ είπε...

virgi,
συγχαρητήρια για την ανάρτηση στο zougla

Thomas Arvanitis είπε...

Να το ξαναδουμε απο την αρχη.
Ο Αντιπατρος (επιτηρητης της Μακεδονιας) και ο Πτολεμαιος (ενας απο τους επτα σωματοφυλακες του Αλεξανδρου)- και οι δυο απο τους πιο πιστους στον Αλεξανδρο - συμφωνησαν στο Τριπαραδεισο (αφου εληξε το κυνηγι για την σωρο του Αλεξανδρου), στην αναγκη ταφης του Αλεξανδρου στην Μακεδονια συμφωνα με τα εθιμα των Μακεδονων.
Ο ταφος αποφασισιστηκε να μεινει μυστικος προς αποφυγη τυχον νεου κυκλου διαμαχης γυρω από την σωρο. Γιάυτο η ταφη στις Αιγες απορριφθηκε. Η Αμφιπολη ως μεγαλο λιμανι - με ευκολη προσβαση - και εκτος κεντρου ηταν η καταλληλη επιλογη.
Για την εφαρμογη του σχεδιου τοποθετηται στην Αμφιπολη διοικητης ο Αριστονοας. Ο Αριστονοας - ενας ακομα από τους επτα σωματοφυλακες του Αλεξανδρου - κολλητος του Πτολεμαιου - περιγραφεται ως ανιδιοτελης και πιστος στον Μακεδονικο νομο. Ενδεικτικο είναι ότι ο Αριστονοας μετειχε υπο τον Περδικκα στην επιθεση εναντιον του Πτολεμαιου για την αρπαγη της σωρου του Αλεξανδρου. Και εάν ο σκοπος του Περδικκα ηταν η κυριαρχια , το κινητρο του Αριστονοα ηταν η τηρηση των Μακεδονικων νομων. Και ενώ η μοιρα των ηττημενων ηταν ο θανατος, ο Αριστονοας «συγχωρειται» και επιστρεφει στην Μακεδονια. Προφανως υπηρχε σχεδιο.
Εργολαβος του ταφου ηταν ο Πτολεμαιος. Διεθεσε τα απαραιτητα ταλαντα, στολο και αφθονο εργατικο δυναμικο. Ο Αντιπατρος εγγυηθηκε την μυστικοτητα ελγχοντας την διοικηση. Αυτή τη χρονικη στιγμη (320-319 πχ) στην Πελλα βασιλευει ο Φιλιππος Αριδαιος ενώ η Ολυμπιαδας μαζι με την Ρωξανη και τον μικρο Αλεξανδρο κινουνται περιφερεικα με βαση την ασφαλεια που παρεχει η Ηπειρος.
Η εξορια της Ρωξανης και του μικρου Αλεξανδρου στην Αμφιπολη το 317 πχ. ενισχυει το σεναριο ότι κατι τους συνεδεε με την Αμφιπολη. Επισης η ιδρυση της πολεως της Θεσαλονικης από τον Κασσανδρο είναι ένα άλλο στοιχειο ότι η Αμφιπολη ηταν εκτος ελεγχου της κεντρικης εξουσιας η οποια εχτισε νέο λιμανι.
Περι του ταφου
Προκειται για κλασσικο μακεδονικο ταφο με την προσθηκη μια Πυλης (σφιγγες) στον διαδρομο. Η συσχετιση του με τον περιβολο και τον Λεοντα τον καθιστουν μοναδικο από αρχιτεκτονικη αλλα και οικονομικη σκοπια. Ποιος διεθετε τοσα κεφαλαια για την κατασκευη του? Η απαντηση είναι ο Αντιπατρος και ο Πτολεμαιος.
Αποκλειεται η επιχωση του προθαλαμου Θ2 και του ταφικου Θαλαμου Θ3 από τον κατασκευαστη. Θα ηταν ιεροσυλια. Ο κατασκευαστης περιοριστηκε στους δυο διαφραγματικου τοιχους μπροστα από την πυλη των σφιγγων και εμπροσθεν των «καρυατιδων».
Κανενας τυμβωρύχος δεν θα εμπαινε στον κοπο της επιχωσης ενός ταφου που μολις ειχε συλήσει. Η επιχωση εγινε από φιλια χερια σε δευτερο χρονο αλλα πολύ κοντα χρονικα στην κατασκευη του ταφου. Μια υποθεση είναι η αυτοψια του ταφου από τον Κασσανδρο - προς διαπιστωση του περιεχομενου του - και η αποφαση του να «θαψει» τον ταφο, αφηνοντας και μια αναθηματικη στηλη στο επιστηλιο - αυτή που βρηκαν - δηλωνοντας τον σεβασμο του. Εννοειται ότι δεν συλησε τον ταφο.
Επισκεψη τυμβωρυχων εγινε μεταγενεστερα εως τον ταφικο θαλαμο. Διακρινεται μεταφορα χωματος από τον ένα θαλαμο στον άλλο. Από την ανασκαφη θα φανει μεχρι που εφτασαν οι τυμβωρυχοι.
Εάν ο ταφος τελειωνε εδώ θα περιναμε να είναι συλημενος. Η υπαρξει περαιτερω θαλαμων ισως κρυβει εκπληξεις.
Εδώ να επισημανουμε την πιθανοτητα υπαρξης παγιδας πανω από τον ταφικο θαλαμο. Πισω από την τρυπα στον τοιχο Τ4 ισως να υπηρχε ψηλα δεξαμενη με αμμο. Όταν τρυπηθηκε η αμμος ερευσε και σκεπασε τον ταφικο θαλαμο.
Η ζημια στις «καρυατιδες» εγινε από φυσικα αιτια. Εμπροσθεν αυτων υπηρχε ο διαφραγματικος τοιχος, ο οποιος δεν φερει σημαδια επεμβασης.
Για την πορτα δεν επαρκουν τα μεχρι τωρα δεδομενα.
Συγνωμη αν σας κουρασα

G είπε...

nemot

Den exei simasia h xwra, simasia exei oti o ypologistis einai tou ergodoti Kai den exw admin dikaiwmata Gia na egkatastiso alles glwsses..

George Maglis

synadelfe, Den prosekses ti eipa
An Kai logw epafis mporei na shmeiwthoun zhmies se kapia domika stoixeia ktiriwn pou vriskowntai se epafi, to gegonos oti den mporoun na talantwthoun eleythera, empodizei to ktirio apo to na anaptyksei maximum epitaxynseis, Kai einai Mallon eurgetiko. To eixa sizitisei me ton kyrio Tasio to thema sto EMP.

Twra Oso Gia ton Tafo, kanenas den exei apanthsei ta akoloutha.

1) giati o toixos "sfragishs" mprosta apo tis karyatides egine me xontrokomenous kyvolithous?

2) giati ypswthike mono mexri me ton omo twn karyatidwn? Enas tetoios toixos mono toixos sfragishs den einai, afou me mia skala ton pernaei kapoios eukola.

3) giati den ekanan ena toixo sfragishs ..... na sfragizei me marmaro Kai na koumpwsei ston tholo opws oi diafragmatikoi?

4) giati ton mpazwsan sth synexeia? Pio to nohma? An exeis skopo na mpazwseis ton xwro ekaterwthen, apla mpazwneis, den kathese na katskeuazeis enan meriko toixo pou tha kataliksei Mesa sto xwma .

Se auta ta 4 erwtimata krybetai ena megalo kommati tis.istorias tou tafou..


Unknown είπε...

Όπως είπε ο Planet, το σπάσιμο της πόρτας, μπορεί να μην έχει καμία σχέση με της οπές στους διαφραγματικούς τοίχους. Φαινεται οτι είναι δυο διαφορετικές απόπειρες τυμβωρυχίας.

Δεν συμφωνω καθόλου ότι οι τοίχοι σφραγίσεως είναι συνάρτηση με το χώμα . Το αντίθετο μάλιστα. Εαν ειχαν σφραγίσει τους θαλάμους με χώμα οι τοίχοι δεν θα ειχαν νόημα να υπάρχουν.

Unknown είπε...

Η μαρμάρινη πόρτα έχει σπάσει από το βάρος της οροφής, για τον ίδιο λόγο έχει σπάσει και το ένα άγαλμα των καρυάτιδων, ενώ η πόρτα στις σφίγγες την γλίτωσε γιατί υπάρχει κενό κάτω από την αψίδα για να μπουν οι σφίγγες. Ενώ οι αψίδα σαν κατασκευή μεταφέρει τις πιέσεις στα άκρα

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ9AXcusJTgsrYmqs239171OXz_qUFULd9aUIb5rvd-LyYbjbjj

Ο τοίχος που υπάρχει πάνω από την πόρτα και από της καρυάτιδες στην ουσία ακυρώνει την αψίδα, και μεταφέρει μεγάλες πιέσεις στο κέντρο της πόρτας

http://www.teachengineering.org/collection/cub_/lessons/cub_images/cub_brid_lesson01_figure6.jpg

http://osp.mans.edu.eg/tahany/DAMS1.44.gif

333 είπε...

Mitsikwstas Giwrgos

Χθες στις 11:55 π.μ. ·
.
Στην Αμφιπολη μετα τις πορτες βρηκαν πλακωτο και φευγα!!! Πολυ ταβλαδόρος ο Μεγα Αλεξανδρος Κούλα μου

Αρέσει στον Mitsikwstas Giwrgos και σε 68 ακόμη.
:-)

Pascalis είπε...

http://nationalgeographic.gr/specialedition/index.html#p=20

G είπε...

cal gul

Nomizw exeis thn apanthsh sto erwtima 4)

Yparxei bebaia Mia periptwsh na isxyei auto pou grafei o fillos euaggelos, oti h porta espase apo katheti fortisi. Diladi I makroxronia kathizisi ths kataskeuhs, na fortise thn porta se shmeio na spasei.. Den exoume arketes plirofories (skopima) gia ta kommatia ths portas gia na doume an isxyei to ena h to allo..

Eksakolouthw na pisteuw pantws oti ta xwmata kateklysan ton xwro apo fysika aitia, otan kapoios afairese ena megalo tmhma tou eksoterikou toixou sfragishs, o opoios einai Kai o monadikos toixos sfragishs. O toixos mprosta apo it's karyatides den htan toixos sfragishs, afou den sfragize tipota. Eixe allo skopo.

Opoios afairese to megalo tmhma tou eksoterikou toixou (prin o xwros kataklistei apo xwmata) afise thn porta anepafh?

Tha htan h ekplhksi nomizw..

Effie είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=ahALyj6BSaU
Από τον gv ο παραπάνω σύνδεσμος οδηγεί σε μια σειρά από 4 documentaires των 12min καθένα περίπου, αρκετά διαφωτιστικά για το πολιτισμικό και γενικότερο περιβάλλον της Μακεδονίας στην εποχή Φιλίππου-Αλέξανδρου. Έχει ιστορικά αλλά και ερμηνευτικά στοιχεία.
Πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις από τους συμμετέχοντες εδώ, με διαφορετικές απόψεις. 2300 χρόνια μετά το θάνατο του, ο Αλέξανδρος "ταράζει τα νερά" πάλι, σχεδόν διεθνώς, με ότι σημαίνει αυτό για την προσωπικότητα του. Να πω ότι το κύριο που νιώθω είναι να μπορούσα να σπρώξω το χρόνο μπροστά, στην συμπλήρωση της ανασκαφής που όλοι παρακολουθούμε με "κομμένη την ανάσα"... Δύσκολη αναμονή, απαραίτητη υπομονή. Ελπίζοντας ότι θα δώσει επαρκή στοιχεία.
Ένα μεγάλο μπράβο στην ομάδα Περιστέρη (απίστευτη η μεθοδικότητα, επιμονή και αντοχή της αρχαιολόγου σε κριτικές- είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ με κεφαλαία).
Και ένα εξ ίσου μεγάλου ευχαριστώ στον δημιουργό αυτού του θεματικού του ιστολόγιου που με τις διαδοχικές αναρτήσεις του (πολλές φορές προκλητικά αντίθετες με την κοινή αποδοχή) μας έχει συνέχεια "στην πρίζα" για να σκεφτόμαστε, να ψάχνουμε ιστορικές και άλλες πηγές, να κρίνουμε, να ερμηνεύουμε, να αξιολογούμε τα ευρήματα, να συζητάμε με αντικρουόμενες απόψεις συμφωνώντας ή διαφωνώντας. Εκεί που πας να ηρεμήσεις, να επαναπαυθείς, μια νέα ανάρτηση-νοητικό ηλεκτροσόκ, και…πάμε ξανά όπου μας βγάλει! Από τις πιο μοναδικές εμπειρίες, μας κρατά σε συνεχή νοητική επαγρύπνηση. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο εμπλουτιστική διαδικασία σκέψης. Προχωράμε λοιπόν.

dennisk είπε...

θα μου επιτρεψετε να πώ οτι δεν έχω δεί σπασμένη θύρα από τυμβωρύχο να ανεβαίνει μόνη της πανω απο 1,5 μέτρα μέσα στο χώμα(τόσο ειναι στο θάλαμο αυτή τη στιγμή),αντί να βρίσκεται στο πάτωμα.οπότε έσπασε από άλλη αιτία.οταν κατεβεί η σταθμη του χώματος θα αποκαλυφθει και αλλο κατωτερο κομμάτι της θύρας

paratiritis είπε...

@Effie εύγε!!

otare είπε...

καλησπέρα σε όλους!

θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τους σχολιαστές και τον Εμπεδότιμο που μας φιλοξενεί και μας εξάπτει την φαντασία και την κριτική σκέψη.

Κατ'αρχάς παραθέτω ένα λινκ (πρώτο θέμα) με το "λεξικό της ανάσκαφής"

http://www.protothema.gr/culture/article/410407/ta-thaumata-tis-amfipolis-pou-magepsan-tin-ufilio/

Νομίζω ότι έτσι θα μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα για το τί είναι τί.

Δευτερευόντως, όσον αφορά στη σπασμένη πόρτα και το πού βρέθηκε, μπροστά ή πίσω από τον Γ διαφραγματικό τοίχο (τοίχο με το λεγόμενο ιωνικό περιθύρωμα) δηλαδή, αν βρέθηκε μέσα στο θάλαμο μεταξύ καρυάτιδων και περιθυρώματος (Θ2) ή μέσα στο θάλαμο μεταξύ περιθυρώματος και "υπόγειας οπής" μήκους 0.96 εκ (θ3), κατα τη γνώμη μου και σύμφωνα με το "ξυράφι του Όκαμ", αυτή βρέθηκε στον Θ3.

Η ανασκαφική ομάδα όπως ερμηνεύω το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ, δουλεύει και αφαιρεί χώματα ταυτόχρονα και στους δύο θαλάμους (θ2, θ3)για λόγους ισορροπίας πιέσεων.

"Τεχνικές εργασίες:
1.Το δάπεδο της επίχωσης πίσω από τις Καρυάτιδες έχει φτάσει ως την στέψη των βάθρων, επί των οποίων στηρίζονται οι Καρυάτιδες, δηλαδή περίπου στο 1,5 μ.
2. Αυτή η επίχωση θα παραμείνει προσωρινά ως αντιστήριξη του τρίτου διαφράγματος. Θα αρχίσει να καταβιβάζεται σε συνδυασμό με την απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο. "

και το λινκ: http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58672

Στο δελτίο αυτό, δεν αναφέρεται σε ποιόν θάλαμο βρέθηκε η πόρτα, μόνο στο ότι βρέθηκε με την αφαίρεση χωμάτων, όπως αναφέρεις και εσύ.

Συνεπώς είναι πολύ πιθανό "κάποιος" να έσπασε τη πόρτα και φυσικά τα κομμάτια να έπεσαν προς τα πίσω (δηλαδή στον Θ3). Κατα τη γνώμη μου, λοιπόν, πάντα, και τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα επίσημα δεδομένα της ανασκαφής, ο τάφος σφραγίστηκε αργότερα...

Με την ελπίδα να κάνω λάθος!

Alexandros είπε...

Aγαπητέ Εμπεδότιμε και αγαπητοί φίλοι. Όπως έγραψα σε προηγούμενη ανάρτηση μου πριν καιρό σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για αυτό το ταξίδι που μας χαρίζετε, σε εμάς που δεν έχουμε τις τεχνικές και επιστημονικες γνώσεις σε αυτό το πεδίο, αλλά αγαπούμε με πάθος την ιστορία και ιδιαίτερα την αρχαία Ελληνική ιστορία. Για αυτό και προτιμώ να μην σχολιάζω αλλά απλά να σας διαβάζω. Την προηγούμενη Κυριακή δεν άντεξα και πήγα στην Μεσολακκιά αλλά δυστυχώς μόλις εφτασα εκεί ένας ισχυρός πόνος με ανάγκασε να επιστρέψω γρήγορα στην Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να νοσηλευθώ και να πάρω εξιτήριο σήμερα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Κατά την διάρκεια της νοσηλείας μου κάθε βράδυ πήγαινα σε συγκεκριμένο σημείο που μπορούσα να έχω 3G (με τον ορο στο χερι) κατέβαζα όλα τα σχόλια, την τελευταία σου ανάρτηση και επέστρεφα στο δωμάτιο όπου και το διάβασμα αυτών μου κρατούσε παρέα μέχρι αργά την νύχτα. Αλλά το όμορφο στην όλη ιστορία είναι ότι σε δυο περιπτώσεις ήμουν δίπλα σε νέους ανθρώπους που βλέποντας με με το ipad και τον ορό να διαβάζω για την Αμφίπολη ξεκινούσαν με έναν απίστευτο ενθουσιασμό την κουβέντα,εκφράζοντας την ελπίδα οτι ίσως εκεί να βρίσκεται αυτός που όλοι θα θέλαμε. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πέρα από την τεράστια αρχαιολογική και ιστορική αξία του τύμβου η ανακάλυψή του και μόνο, θα δώσει ελπίδα, υπερηφάνεια και ανάστημα σε έναν πληγωμένο λαό σήμερα. Το δε ταξίδι που μας χαρίζετε, είναι μοναδικό και ειλικρινά εύχομαι να μην τελειώσει. Ανεξάρτητα ποιός θα είναι τελικά εκεί μέσα. Να είστε όλοι καλά.

george είπε...

The question has been posed, and it is legitimate, why is it necessary to put up 2 walls (in front of the two sphinxes and the two Karyatides) and also sandy soil to seal the tomb/monument/temple (whatever this is). The answer is, simply put, that by doing so one "locks in" the sandy soil, not allowing it to shift.

A final note on the proposition that the sealing of the monument with soil/walls was done later (after the first and fatal tomb looting) and by someone else than the original architect: the quality of the two walls and the manner it was sealed (as it proved very ineffective) clearly show that it was not up to the quality level and standards of the architect (that we assume it was Deinokratis) that designed and constructed the monument.

EKSHGW GIATI XREIAZETAI 2 TOIXOYS KAI AMMO GIA NA SFRAZISTH O TAFOS, KAI EPEISHS GIATI TO SFRAGISMA DEN FEREI THN SFRAGIDA TOY DEINOKRATH (AYTO GIA THN/TON ZIBI). :)

george είπε...

@Alexandros

PERASTIKA SOY ALEXANDRE. Get well soon!

paratiritis είπε...

@Alexandros
αγαπητέ Αλέξανδρε περαστικά σου, "σιδερένιος".
ξέρεις οτι πολλά παιδάκια θέλουν να γίνουν αρχαιολόγοι; έχεις δίκιο τα οφέλη είναι πολλαπλά.
σε όλους τους τομείς.

otare είπε...

Συμπληρωματικά: αν και εφόσον ο Θ3 (περιθύρωμα μέχρι "οπή" μήκους 0,96) έχει κλίση- όπως λέγεται, δεν είναι φυσικό, στα πρώτα χώματα που θα βγάλουν, να συναντήσουν το ανώτερο σημείο της κλίσης (σκαλοπάτι;) και άρα το ανώτερο σημείο του "πατώματος" πάνω στο οποίο βρέθηκε ένα από τα κομμάτια της πόρτας;

Ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενεία.

Effie είπε...

@george
when the excavation is over, we will know exactly about the dating of the construction (tomb) and the soil fillings, from radiological examination of remnant organic matter in each (C14). Until then, we can simply hypothesize, I would rather wait for strictly scientific information (even though my present idea is that the tomb was done and sealed at the same time for protection, irrespectively of the person who was interred).
I have observed with pleasure that you persist in the blog, now presenting some arguments to support the points you make. It is good to have constructive argumentation together with lack of bias. Let's wait for the outcome without fear of prejudice.

george είπε...

@Effie

Thank you Effie. My two hypotheses in this (very stimulating) blog have been (1) the person buried there can't be Alexandros o Megas, and (2) the monument has been looted before being sealed. Both areguments are based on a principle that states "simplicity is preferred to complex convoluted arguments".

BTW, my hypothesis is that the first raid happened before the monument was completed, and whoever robbed it also did the sealing but for different reasons/intent the original architect had for sealing it. So, any carbon dating on the soil would indicate an era close to the construction of the document. I also do not exclude upper strata in the soil to indicate different chronology from lower strata, as I assume that some soil from the outside did migrate into the monument over 23 centuries, but not the bulk of it.

george είπε...

"document"...LOL...I meant "monument"...:)

Χρίστος είπε...

Η διαψευση εκ μερους του ΥΠΠΟΑ σχετικα με επιγραφες στα κομματια του επιστυλιου που βρίσκονται στο μουσείο της Αμφιπολης, ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα.

Πρόκειται για δύο (και όχι τρία, οπως ευρεως διαδόθηκε στο νετ) μεγαλα κομματια του επιστυλίου, κατα προσέγγιση μεγαλύτερα των 2, 5 μέτρων τα δυο. Το σπασμενο αυτο μερος του επιστυλίου ειναι ομοιο με το γνωστο σε ολου μας σχημα, αυτό δλδ της επιστεψης του περιβόλου, καθως και: http://prntscr.com/4szuc9

Το ολο σούσουρο που εγινε με τη μεταφορα τους οφείλεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μεγαλα αντικειμενα "αφησαν" τον χωρο του τυμβου και μεταφερθηκαν εκτος του. Σε περιπτωση που χειαστει να ξαναγινει μεταφορα μεγαλων αντικειμενων στο μουσειο το σκηνικου της προστασιας (ΟΠΚΕ, Αστυνομόα κτ.λ) θα επαναληφθει.

Αυτα για να σταματησουν επιτελους να χυνουν τζαμπα ηλεκτρ. μελανι οι διαφοροι συνωμοσιολογοι.

G είπε...

George I would definitely agree with you..

Η εξήγηση ειναι κατα πάσα πιθανότητα απλή. Καταρχήν πρέπει να περιμένουμε όλα τα στοιχεία για σαφή συμπεράσματα. Μέχρι τότε, η πιο απλή εκδοχή, αν ο ταφος ειναι του 4ου αιώνα πχ, και σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα, ειναι να συληθηκε με το καλημέρα απο τους Ρωμαίους που είχαν όλο τον χρόνο και τους πόρους να το κάνουν, όταν άδειαζαν την ελλαδα απο έργα τέχνης. Αργότερα κάποιοι άλλοι τον έθαψαν, είτε για να σβήσουν αυτό που αντιπροσωπευε, είτε για να μην βλέπουν οι πρωτοχριστιανοι σφίγγες και τα κάλλη των Καρυάτιδων. Αργότερα κάποιοι ξανά μπήκαν μέσα κλπ κλπ..

Αφήνουμε έτσι περιθώριο για ευχάριστες εκπλήξεις πιθανόν, παρά για απογοητεύσεις.. Ότι και να βρεθεί το μνημείο ειναι φανταστικό.


Μαύρος Κύκνος είπε...

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BF-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82

Και στο defencenet.gr το άρθρο με αναφορά στο blog.

george είπε...

@G

Thank you G. Me too, I will be the first to admit it if I'm proven wrong, and I'll rejoice as much as anyone will here.

Effie είπε...

@george
Well... how can we be certain that it is Alexander or anyone BUT Alexander? There is no way, since accurate historical records are missing, contradictory or incomplete.
I have previously pointed out in the blog that a scientific hypothesis cannot be proven or dis-proven before collection of the data. Hence.... we cannot discard the "Empedotimos hypothesis" since there are definite historically-based arguments on which this hypothesis was based; for the same reason we cannot be certain that Alexander is definitely in the tomb.
I will not come back to discuss this any more, I re-iterated myself only to make the point that we need to think strictly scientifically, about a valid hypothesis which nevertheless, remains to be substantiated.
End of my argumentation-there will be no more response!

george είπε...

@Xristos

The best way for the ministry to silence all "scenariologies" and "synomosiologies" is to produce photos and share them with the public. It has now been almost a month since the ministry announced the finding of the 'epistylio' and we still have to see any photos. Inexcusable, in my humble view.

Unknown είπε...

@G

Έχεις δίκιο για την μέγιστη επιτάχυνση η οποια δεν μπορει να αναπτυχθεί σε ένα κτίριο και να προκαλέσει τη μέγιστη ταλαντωση σε περίπτωση σεισμού όταν αυτο ακουμπά σε άλλο κτίριο. Όπως όμως λέμε και οι δυο η επαφή αυτη μπορει να προκαλέσει άλλες σημαντικές ζημιές.

@George

Η ιδέα σου ότι οι τοίχοι σφραγισης έγιναν για να συγκρατήσουν τα χώματα και ειδικά αυτός μπροστά απο τις καρυατιδες έχει αξία.

@Enabgelos Christodoulou

Είναι καλη η ιδέα σου ότι η θύρα μπορει να έσπασε λόγω πίεσης απο το υπέρ κείμενο πρεκι της πόρτας.

Αγγελος

george είπε...

@George Maglis

EYXARISTW George. I wish the archeological team were more forthcoming on the exact in 3D location they found the 3 marble double door pieces, and the nails, and offer photos of all three pieces. A double door, and three pieces, implies that one of the door's leafs was found intact.

george είπε...

TRIA KOMMATIA APO MIA DIPLH MARMARINH PORTA SHMAINEI OTI TO ENA FYLO THS BREQHKE AKAIREO.

EPREPE NA MAS DOSOYN FOTO APO TA TRIA KOMMATIA (KAI OXI TO ENA - TO MIKROTERO) KAI THN AKRIBH SE 3D QESH POY BREQHKAN (KAI TA KARFIA TO IDIO).

Χρίστος είπε...

@George
συμφωνώ και επαυξάνω Γιωργο

Thomas Arvanitis είπε...

@george
@Effie

The sealing walls before the Gate of Sphinxes & the entrace (Kores) were standard macedonian precedure. You will find them at all macadonian tombs. Even there was no sand, those walls would expected to be there.

Untill today, the only obvious looting path was that of passing through the upper dome to chamber Θ3 and the effort made to dig lower. The excavation of Θ3 will show how low looters reached.

APOLLON12 είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε, φίλοι και φίλες.
Κατά την γνώμη μου, το μνημείο δεν είναι τάφος αλλά ναός και συγκεκριμένα ναός της Άρτεμις Ταυροπόλος.
Παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία :
1. Ήταν η αγαπημένη θεά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχε θυσιάσει σε αυτήν όταν πέρασε και είχε δώσει εντολή να κατασκευαστεί ο νέος ναός της θεάς Άρτεμις, στον οποίο είχε διαθέσει το τεράστιο ποσό των 1500 ταλάντων.
2. Υποθέτω , ότι ο παλαιός ναός ήταν στον λόφο Καστά και ότι ο νέος ναός φτιάχτηκε στον προϋπάρχον, με τον Δεινοκράτη ως αρχιτέκτονα, ο οποίος ήξερε όσο κανείς άλλος να διαχειρίζεται το φυσικό περιβάλλον στην αρχιτεκτονική του. Άρα θα συμφωνήσω με την κυρία Περιστέρη ως προς τον κατασκευαστή και την χρονολόγηση καθώς και με πολλούς άλλους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εσωτερικά του λόφου βρίσκεται σπήλαιο και κατά ένα μέρος του ο λόφος είναι φυσικός.
3. Kάποιοι υποστηρίζουν ότι τελικά ο ναός δεν φτιάχτηκε. Εγώ όμως ψάχνοντας βρήκα πηγές – τις παρακάτω :
3α. Τίτος Λίβιος : “The victorious Aemlius Paulus entered Amphipolis after his army had ravaged Macedonia mercilessly. The women and children had taken refuge in the sanctuary of Artemis Tavropolos and the Amphipolitans hastened to open the gates to save their city from looting”.
Το παραπάνω κείμενο μας δείχνει ότι ο ναός υπήρξε, ότι ήταν τεράστιος, (αφού μπορούσε να χωρέσει τις γυναίκες και τα παιδιά μιάς μεγάλης πόλης όπως η Αμφίπολη), καθώς και την αγάπη των κατοίκων προς αυτόν.
3β. Ατίπατρος ο Θεσσαλονικεύς στην Παλατινή Ανθολογία :
Στρυμόνι και μεγάλω πεπολισμένη Ελλησπόντω ηρίων Ηδωνής Φυλλίδος, Αμφίπολι, λοιπά τοι Αιθοπιής Βραυρωνίδος ίχνια νηού μίμνει, και ποταμού ταμφιμάχητον ύδωρ την δε ποτ’ Αιγείδαις μεγάλην έριν,ως αλιανθές τρύχος, επ’ αμφοτέραις δερκόμεθ’ ηιόσι..
Άρα, τον 1ο π.χ. με 1ο μ.χ. περίπου, τότε που έζησε και έγραψε ο Αντίπατρος, η Αμφίπολη είχε χάσει κάθε αίγλη, βρισκόταν σε παρακμή και μάλιστα “λίγα μόλις ίχνη” υπάρχουν από το ναό της Αρτέμιδος.
Από όλα τα μνημεία της Αμφίπολης, αναφέρει ονομαστικά μόνο το ναό της Αρτέμιδος, ως κάτι πολύ ξεχωριστό στο παρελθόν, αλλά στην εποχή του δεν υπάρχουν παρά μόνο κάποια ίχνη.

Και ερωτώ. Είναι δυνατόν σήμερα που έχει ανασκαφεί η αρχαία πόλη της Αμφίπολης, να μην έχουν βρει ούτε τα θεμέλια αυτού του ναού, την στιγμή μάλιστα που έχουν βρει πολλούς ναούς άλλων θεοτήτων.

4. Σύμβολα Σφιγγών. Στην αρχαία Καλυδώνα, υπάρχει ο ναός της Αρτέμιδος Λαφρίας, (την οποία επισκέφτηκε και ο Παυσανίας). Ο πρώτος ναός της Αρτέμιδος, με πρόδομο, οπισθόδομο και πτερό είχε την ανωδομή από ξύλο. Οι κίονες και ο θριγκός ήταν ξύλινοι με γραπτές μετόπες και με την παρουσία Σφιγγών στα ακρωτήρια.
5. Σύμβολα Καρυάτιδων : Στις Καρυές η θεά Άρτεμις λατρευόταν ως Καρυάτις και ταυτιζόταν με τη Νύμφη Καρύα. Η Καρύα ήταν κόρη του Δίωνα και της Ιφιτέας και συνδεόταν με τον Απόλλωνα. Όταν εκείνη έσμιξε με τον Διόνυσο, επειδή οι αδελφές της τη ζήλευαν, ο θεός τη μεταμόρφωσε σε καρυδιά και τις αδελφές της σε βράχους.
Κατά τη διάρκεια των τελετών της Καρυάτιδος Αρτέμιδος νεάρες παρθένες της Σπάρτης, οι Καρυάτιδες χόρευαν προς τιμή της θεάς ένα χορό, τον καλαθίσκον, χορό που είχε πάρει το όνομά του από τον κάλαθον που έφεραν στην κεφαλή τους.

Εκεί που δεν έχω εξήγηση είναι για τον Λέων της Αμφίπολης, (εάν ήταν στην κορυφή του λόφου όπως πιθανολογείται).
Ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος αναφέρει : "Ειπέ Λέον, φθιμένοιο τίνος τάφον αμφιβέβηκας , βουφάγε; Τις τασ άξιος ην αρετάς;"
Δηλαδή : "Πες, λέοντα, ποιανού τον τάφο φυλάς , εσύ που τρως τα βουβάλια; Ποιος ήταν άξιος των αρετών σου;"

Mήπως εννοεί ότι ο λέων έφαγε, (εξαφάνισε σφραγίζοντας), την Ταυροπόλο Άρτεμη, προκειμένου να πάρει μαζί του κάποιο σημαντικότατο πρόσωπο ?

paratiritis είπε...


http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_54.html


βίντεο

Thomas Arvanitis είπε...

@APOLLON12

Δεν υπαρχει η παραμικρη αμφιβολια οτι προκειται περι ταφου. Διαδρομος με Πυλη (Σφιγγες), Προθαλαμος με Χοηφορες Κορες - αποκλειστικη χρηση σε εισοδο ταφων και ταφικος θαλαμος με μαρμαρινη πορτα. Και μαλιστα μακεδονικος ταφος.

garasari.blogspot είπε...

@ APOLLON12

Η πηγή 3β που "ανακάλυψες", κάτι μου θυμίζει:
-----
3β. Ατίπατρος ο Θεσσαλονικεύς στην Παλατινή Ανθολογία :
Στρυμόνι και μεγάλω πεπολισμένη Ελλησπόντω ηρίων Ηδωνής Φυλλίδος, Αμφίπολι, λοιπά τοι Αιθοπιής Βραυρωνίδος ίχνια νηού μίμνει, και ποταμού ταμφιμάχητον ύδωρ την δε ποτ’ Αιγείδαις μεγάλην έριν,ως αλιανθές τρύχος, επ’ αμφοτέραις δερκόμεθ’ ηιόσι..
Άρα, τον 1ο π.χ. με 1ο μ.χ. περίπου, τότε που έζησε και έγραψε ο Αντίπατρος, η Αμφίπολη είχε χάσει κάθε αίγλη, βρισκόταν σε παρακμή και μάλιστα “λίγα μόλις ίχνη” υπάρχουν από το ναό της Αρτέμιδος.
Από όλα τα μνημεία της Αμφίπολης, αναφέρει ονομαστικά μόνο το ναό της Αρτέμιδος, ως κάτι πολύ ξεχωριστό στο παρελθόν, αλλά στην εποχή του δεν υπάρχουν παρά μόνο κάποια ίχνη.
-----
Άρα, την εποχή του Χριστού περίπου, τότε που έζησε και έγραψε ο Αντίπατρος, η Αμφίπολη είχε χάσει κάθε αίγλη, βρισκόταν σε παρακμή και μάλιστα «λίγα μόλις ίχνη» υπάρχουν από το ναό της Αρτέμιδας.
Από όλα τα μνημεία της Αμφίπολης, αναφέρει ονομαστικά μόνο το ναό της Αρτέμιδας, ως κάτι πολύ ξεχωριστό στο παρελθόν, αλλά στην εποχή του δεν υπάρχουν παρά μόνο κάποια ίχνη.

http://garasari.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html

Unknown είπε...

Apollo το ποίημα έχει ξανά συζητηθεί και το συμπέρασμα είναι ότι έχει και συνέχεια και αναφέρεται σε άλλο τάφο... επίσης ο Εμπειρίκος και οι φίλοι που μετέχουν στην συζήτηση έχουν διατυπώσει την άποψη ότι ήταν ναός εντός σπηλαίου που χρησιμοποιήθηκε για να ταφεί κρυφά κάποιος μεγάλος...

Unknown είπε...

Ο εμπεδοτιμος ήθελα να γράψω άλλα το αυτόματο σύστημα γραφής κάνει τα δικά του

Effie είπε...

@thomas arvanitis
Δεν είπα ότι δεν υπήρχαν τοίχοι ή άμμος/χώμα, και δεν ξέρω ως που έφτασαν οι τυμβωρύχοι. Οπωσδήποτε η σπασμένη πόρτα μου ήταν δυσάρεστη έκπληξη, αλλά η επίσημη ανακοίνωση που στηρίζει και ο Εμπεδότιμος είναι δονήσεις σεισμών/βομβών. Η ανασκαφή θα μας πει. Νομίζω ότι ίσως η ομάδα ανασκαφής έχει ενδείξεις για κάτι παραπάνω από όσα ανακοινώνει, αλλά χωρίς απτές αποδείξεις στα χέρια τους είναι προσεκτικοί όλοι, και καλά κάνουν. Το θέμα έχει τύχει μεγάλης δημοσιότητας και εξ ίσου μεγάλης "παραφιλολογίας". Η λιτή ενημέρωση πάνω στις φωτο- που μας δίνουν είναι η καλύτερη τακτική προστασίας. Ας περιμένουμε λοιπόν. Όπως είπες, θα δούμε τι γίνεται με τον Θ3 ...
@ paratiritis
ΟΚ το video, δεν μας έμαθε κάτι νέο όποιος το έφτιαξε (με περίεργη υπόκρουση) έχει τη δική του άποψη για τον/την ένοικο αλλά και διαφορετικές χρονολογήσεις σε διάφορα σημεία, το οποίο δεν συμφωνεί με ΥΠΠΟ. Προς το παρόν παραμένω στις ανακοινώσεις ΥΠΠΟ γιατί στηρίζονται στις άμεσες εμεπιρίες της ομάδας ανασκαφής. Θα δούμε.

333 είπε...

APOLLON12,

το ερώτημα αυτό προς τον Λέοντα, έχει και απάντηση από τον Λέοντα προς τον ποιητή, αφορά τον Τελευτία του Θευδώρου.
Δλδ είναι μισό το ποίημα που είδες κάπου, άλλωστε έχει απαντηθεί και από κάποιον φίλο συνομιλητή και εδώ μέσα:
Το ποίημα του Αντίπατρου είναι το παρακάτω:

Εἰπέ, λέον, φθιμένοιο τίνος τάφον ἀμφιβέβηκας,

βουφάγε; τίς τᾶς σᾶς ἄξιος ἦν ἀρετᾶς; —

„Υἱὸς Θευδώροιο Τελευτίας, ὃς μέγα πάντων

φέρτερος ἦν, θηρῶν ὅσσον ἐγὼ κέκριμαι.

οὐχὶ μάταν ἕστακα, φέρω δέ τι σύμβολον ἀλκᾶς

ἀνέρος· ἦν γὰρ δὴ δυσμενέεσσι λέων.”

paratiritis είπε...

@Effie
ναι,περίεργη υπόκρουση.

APOLLON12 είπε...

garasari το συγκεκριμένο κομμάτι του κειμένου είναι από την την αναγραφή στο blog σου - συγνώμη που δεν το ανέφερα, (από to blog του Εμπεδότιμου οδηγήθηκα στο δικό σου). Το θέμα είναι ότι :
η "Πολιούχος" της πόλης και σύμβολό της, Άρτεμις Ταυροπόλος, δεν έχει βρεθεί σε ανασκαφές, έχουμε την αναφορά για εντολή του Αλέξανδρου και τον Δεινοκράτη ο οποίος υποθέτω έπρεπε να πραγματοποιήσει ένα δύσκολο έργο μετατρέποντας το παλαιό ναό με κάποια νέα μορφή, με όλες τις φυσικές δυσκολίες, (ενώ στη Έφεσσο το έφτιαξε από την αρχή λόγω της καταστροφής του).
Χρηματοδότηση υπήρχε, (1500 τάλαντα), ενώ και τα σύμβολα των θαλάμων παραπέμπουν στην Άρτεμη.
Σε κάθε περίπτωση Θα δείξει νομίζω σύντομα.

Evan Kass είπε...

Υπόθεση εργασίας (στην κατεύθυνση ότι ο τάφος παραμένει ασύλητος): Ο τάφος επιχωματώθηκε μέχρι και τον τρίτο θάλαμο αμέσως μετά την κατασκευή του και σφραγίστηκε με τους δύο σφραγιστικούς τοίχους. Για να γίνει αυτό τεχνικά εκείνη την εποχή, απαιτήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία ίσως ερμηνεύει αρκετά από τα έως τώρα ανασκαφικά ευρήματα.

1. Προφανώς, ο πρώτος θάλαμος που έπρεπε να επιχωματωθεί ήταν ο τρίτος, ο βαθύτερος. Ωστόσο, ο θάλαμος αυτός φέρει είσοδο με θυρόφυλλα που, προσοχή, ανοίγουν προς τα μέσα. Πώς λοιπόν θα γινόταν η επιχωμάτωση του θαλάμου αυτού, με κλειστή την θύρα; Δεν γίνεται να ρίχνουν χώμα και τα θυρόφυλλα να είναι ανοιχτά, τουλάχιστον από ένα ύψος επιχωμάτωσης και μετά. Επομένως, κλείνουν τα θυρόφυλλα, και γεμίζουν το θάλαμο με χώμα από πάνω, ακριβώς από την οπή του τρίτου τοίχου, η οποία δεν έγινε από τυμβωρύχους, αλλά από το συνεργείο της σκόπιμης επιχωμάτωσης. Σημαντικό στοιχείο που συνηγορεί σε αυτή την εκδοχή, είναι η μαρμάρινη “ράμπα”, που βρέθηκε στην αριστερή πλευρά να “γεφυρώνει” στο ύψος της οπής τον δεύτερο με τον τρίτο τοίχο, και για την σκοπιμότητα της οποίας δεν έχει κανείς αναρωτηθεί έως τώρα. Αρχιτεκτονικά, δεν μπορεί να υποστηριχτεί με κανέναν τρόπο η ύπαρξή της. Ο ρόλος της ίσως ήταν εργαλειακός. Λειτούργησε δηλαδή ως αρχαία “σκαλωσιά” για τη μεταφορά και απόθεση του χώματος, μέσω της οπής του τρίτου τοίχου, στον τρίτο θάλαμο. Αυτή ακριβώς η πλήρωση με χώμα από το άνοιγμα του τρίτου τοίχου, εξηγεί και την κλίση του χώματος από νότο προς βορρά. Αφού γέμισαν με χώμα το πρόσθετο βάθος του τρίτου θαλάμου, έκλεισαν την πόρτα και συνέχισαν την επιχωμάτωση από την οπή (μεταφέροντας το χώμα πάνω στην ράμπα) με αποτέλεσμα το χώμα στον τρίτο θάλαμο να έχει πολύ μεγαλύτερο ύψος εγγύτερα στον τοίχο από τον οποίο το έριχναν. Θα ήταν δύσκολο να γεμίσουν εξίσου καλά την απομακρυσμένη βόρεια περιοχή του θαλάμου.

2. Ακολούθως, γέμισαν με ευκολία τον δεύτερο θάλαμο με χώμα, αφού είχαν πλήρη δυνατότητα και απροβλημάτιστη πρόσβαση γιατί ήταν ανοιχτός στην πύλη των Καρυατίδων. Γέμιζαν και έχτιζαν το σφραγιστικό τοίχο. Το τελευταίο χώμα θα συμπληρώθηκε μάλλον πριν μπει η τελευταία σειρά της σφράγισης.

3. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε και για τον πρώτο θάλαμο, με τελική πράξη την σφράγιση μπροστά από τις σφίγγες.

Οι οπές στους τοίχους σφράγισης, προέρχονται μάλλον από απόπειρες τυμβωρυχίας, και δεν έχουν σχέση με την οπή στον τρίτο τοίχο ο οποίος αποτελεί κανονικό δομικό και αρχιτεκτονικό τμήμα του μνημείου.

Συνοψίζοντας, πρέπει να διακρίνουμε τον τρίτο τοίχο και την οπή του από τους άλλους δύο τοίχους, τους σφραγιστικούς. Επίσης, πρέπει να αξιολογήσουμε τη σημασία της μαρμάρινης ράμπας. Και πρέπει να αξιολογήσουμε τη σημασία στην επιχωμάτωση του ανοίγματος των θυρόφυλλων προς τα μέσα. Τέλος, σε ό,τι αφορά στη θραύση των θυρόφυλλων, προσωπικά θεωρώ πώς οφείλεται σε φυσικά αίτια και όχι σε ανθρώπινη παρέμβαση. Ένα μαρμάρινο κινητό θυρόφυλλο είναι εξαιρετικά επισφαλής και ευαίσθητη κατασκευή, που είναι εκτεθειμένη σε ποικίλες και περίπλοκες τάσεις και είναι πολύ πιο εύθραυστη από τους πεσσούς και το επιστήλιο, το οποίο, άλλωστε, υποστηρίζεται από τα φύλλα και ασκεί τάσεις επάνω τους.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και για τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις!

george είπε...

@Thomas Arvanitis

If I remember Thoma from previous discussion here, the tomb of Filippos II in Vergina didn't have a sealing wall in front of the entrance, right?

Dem είπε...

Η μουσικη υποκρουση στο video
ειναι το κομματι Masked Ball του Jocelyn Pook.

Το χρησιμοποιησε και ο Stanley Kubrick στην ταινια του Eyes Wide Shut στην σκηνη με την αποκρυφιστικη/σεξουαλικη τελετη.

ΥΓ)Οχι δεν ειμαι ο δημιουργος του video.

Dem είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
paratiritis είπε...

@Dem
ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

george είπε...

@Evan Kass

By just looking at the ineffectiveness, type and quality of sealing done and then comparing it to the type and quality of architectural beauty this monument is, one is led to the conclusion that they (sealing and building) were not done by the same person.

I agree with you though, that the sealing was done almost at the end of the monument's construction, as I don't think the architect/designer/builder of this beautiful monument quite finished his job.

Unknown είπε...

@Effie
Ευχαριστούμε για την πληροφορία για τα video. Ενδιαφέροντα.

Αγγελος

garasari.blogspot είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
333 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Effie είπε...

@dem
Σωστά, ευχαριστώ για την επεξήγηση/υπενθύμιση, την θυμήθηκα, είναι πράγματι από την πολύ περίεργη ταινία του Kubrick, του βιβλίου Dream Story.
Tώρα τι σχέση έχουν τα φροϋδικά συμφραζόμενα της μουσικής στη συγκεκριμένη σκηνή του έργου με τον τάφο, τρέχα γύρευε...ίσως αυτός που έφτιαξε το video, ήθελε απλά μια ατμόσφαιρα μυστήριου.

garasari.blogspot είπε...

Αγαπητοί φίλοι, δείτε τι γίνεται με την αποχωμάτωση των χώρων του μνημείου.
Η εργασία προχωρά σταδιακά (με παράλληλες εργασίες υποστύλωσης) σε όλους τους χώρους και ο λόγος έχει εξηγηθεί πολλές φορές στο μπλογκ του Εμπεδότιμου.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο πρέπει να έγινε και η πλήρωση των χώρων.
Δεν γέμισαν πρώτα τον τρίτο θάλαμο, μετά το δεύτερο και στο τέλος τον πρώτο. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να ασκούνται ανισομερείς πιέσεις στη δομή.
Σταδιακά και ισομερώς γέμιζαν τους χώρους, ώστε να αντισταθμίζονται οι πιέσεις και να μην υπάρξει κατάρρευση/υποχώρηση.

Σε μια τέτοια λογική εργασιών, έπαιξε σημαντικό ρόλο η μαρμάρινη "ράμπα". Από τον πρώτο χώρο αρχικά ανέβαιναν στην οπή και μέσω της "ράμπας" έφταναν στον τρίτο χώρο. Τον γέμιζαν με μια ποσότητα χώματος από την οπή, έριχναν ανάλογη ποσότητα στο δεύτερο χώρο από τη ράμπα, το ίδιο γινόταν και στον πρώτο χώρο, μέχρι που έφτασε το χώμα στο ίδιο περίπου ύψος σε όλους τους χώρους.

Στον τρίτο χώρο το χώμα βρέθηκε ανισομερώς κατανεμημένο, ακριβώς γιατί υπάρχει η δίοδος προς χαμηλότερο επίπεδο (προς επαλήθευση της θεωρίας που πρώτος ο Εμπεδότιμος εξέφρασε δημοσίως). Αυτή η δίοδος πρέπει να οδηγεί σε χώρο που δεν είναι επιχωματωμένος και έτσι η θύρα της υποχώρησε λόγω της ασκηθείσας πίεσης από το χώμα του τρίτου χώρου, γι` αυτό και βλέπουμε το χαμηλότερο επίπεδο χώματος προς τα βόρεια. Δηλαδή μέρος αυτού πέρασε στον επόμενο χώρο, μέχρι που έφραξε πάλι τη θύρα (γιατί το χώμα, ακόμα και η ψιλή άμμος, δεν έχει τις ιδιότητες και τη ρευστότητα ενός υγρού για να διαχυθεί τελείως σε κατώτερο επίπεδο (εκτός αν πρόκειται για τελείως κατακόρυφη κατεύθυνση).

Και βέβαια, το 99,9% σίγουρο είναι οτι οι διαφραγματικοί τοίχοι και η επιχωμάτωση δεν έγιναν κατά την κατασκευή του μνημείου, το οποίο πρέπει να ήταν ανοιχτό αρχικά, εκτός από το άδυτό του.
Η μαρμάρινη πλάκα θα πρέπει να ήταν τμήμα της ορθομαρμάρωσης, το οποίο έριξαν στο πλάι αυτοί που επιχωμάτωσαν το μνημείο, για να τη χρησιμοποιήσουν ως ράμπα.

@APOLLON12
ok :)

Effie είπε...

@george maglis
To link το ανάρτησε ο/η gv, από εκεί ξεκίνησα.

ΚΓΨ είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ,σας ευχαριστούμε - και - γιά την φιλοξενία.
Μανώλη Ανδρόνικου - ΒΕΡΓΙΝΑ - ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ
Σελίς 68.
"Υπολόγισα λοιπόν ότι δεν ήταν δύσκολο να προχωρήσουμε ως το ύψος της εξωτερικής θύρας και από το άνοιγμά της να ρίξουμε μιά ματιά στο εσωτερικό του τάφου ή ακόμη και να μπούμε μέσα σ΄αυτόν με μιά φορητή σκάλα.Μ΄αυτή τη σκέψη συνεχίσαμε τη δουλειά αποκαλύπτοντας τον θριγκό,πρώτα τα τρίγλυφα και τις μετόπες και στη συνέχεια το επιστύλιο.
(..) Ανάμεσα στους κίονες,παράλληλα προς την πρόσοψη,φάνηκε ένας μεγάλος στενόμακρος πωρόλιθος. Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβουμε τη σημασία του.Οπως γνωρίζουμε από τους περισσότερους "μακεδονικούς" τάφους,έξω από τη θύρα και σε όλο το πλάτος της,αμέσως μετά την ταφή ύψωναν ένα τοίχο από τέτοιους μεγάλους πωρόλιθους γιά να εμποδίσουν το χώμα,με το οποίο θα κάλυπταν στη συνέχεια τον τάφο,να πιέσει τα θυρόφυλλα και να τα ρίξει προς τα μέσα (στην περίπτωση που το κενό της θύρας δεν έκλεινε με θυρόφυλλα,ο τοίχος αυτός δεν επέτρεπε το χώμα να γεμίσει τον τάφο).Ο πωρόλιθος αυτός έφτανε περίπου στο ύψος της κάτω επιφάνειας του υπερθύρου.Ακριβέστερα βρισκόταν λίγα εκατοστά χαμηλότερα,αφήνοντας ένα ελάχιστο κενό από το οποίο μπορούσαμε να ρίξουμε μιά ματιά προς το εσωτερικό του τάφου.Οταν επιχειρήσαμε να το κάνουμε,μείναμε αποσβολωμένοι:δεν υπήρχε μπροστά μας το σκοτεινό κενό ενός χώρου,αλλά η λευκή μαρμάρινη επιφάνεια της θύρας σε απόσταση μισού περίπου μέτρου.Ηταν σχεδόν απίστευτο.Η θύρα του τάφου,δυο πλατιά μαρμάρινα φύλλα,βρισκόταν ανέπαφη στη θέση της.Ωστε δεν είχε ποτέ παραβιαστεί;Οι τυμβωρύχοι είχαν αφήσει ασύλητο τον τάφο;Όσο κι αν έμοιαζε με όνειρο ήταν αληθινό.Τώρα που το αναλογίζομαι,νομίζω πως αυτή στάθηκε η πρώτη συγκλονιστική στιγμή της ανασκαφής." Αυτός,Ανδρόνικος,έφα..
Σελίς 67.Φωτογραφία με αριθμό 30.
"Το επάνω μέρος της πρόσοψης του "Τάφου του Φιλίππου",όπως φαινόταν ύστερα από τις ανασκαφές του 1977.Διακρίνεται το επάνω τμήμα της θύρας,μετά την αφαίρεση του πρώτου πωρολίθου από τον "τοίχο"που την έφραζε.(..)"

333 είπε...

Κάποιος συνομιλητής μας πριν το ανέφερε ... τι γίνεται εκεί στην Ιορδανία;
Βρέθηκε ΚΑΙ α)αιγυπτιακός ΚΑΙ β)ρωμαϊκός τάφος ΚΑΙ γ)ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
1.Τάφος Μ.Αλεξάνδρου με δένδρα που αντί για φρούτα έχουν διαμάντια και ρουμπίνια https://www.youtube.com/watch?v=K9RqScXG3tk
2.Ρωμαϊκός Τάφος με 5 τόνους χρυσό http://detectorsforgold.com/gold/gold-found-dozens-roman-statues-jordan.html
3.Αιγυπτιακός Τάφος [αποκαλυπτικό βίντεο ] http://www.liveleak.com/view?i=644_1412045463#comment_page=1

Θεός να μας φιλάει ...

george είπε...

From the quotation taken out of the book by Andronikos, offered to us by KGPsi, it becomes quite clear that the last sealing wall (if done by the builder of the tomb) was before the marble door, with space left between it and the door (in Vergina and 'most Macedonian tombs') for the reasons given by Andronikos. This clearly was not done here, where the last sealing wall was before the Karyatides. Another indication that the builder of this monument was not the agency that sealed it. He did not have to protect the marble door from caving in as a result of the soil's pressure, simply because the door was already broken into pieces. And went ahead and sealed with sand chamber #3 also.

Unknown είπε...

George,

Δεν μπορώ να καταλάβω ότι πρέπει να υπάρχει υποχρέωση κατασκευής Μακεδονικών Τάφων κατά υπόδειγμα...
Διαφορετική αντίληψη του κάθε αρχιτέκτονα, διαφορετική περιοχή κλπ.
Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπήρχε κάτι σαν "νόμος" κατασκευής πανομοιότυπων τάφων.
Γιατί έπρεπε να σφραγιστεί αυτός ο τάφος ΄όπως ο τάφος του Φιλίππου;
Ακόμη και ο ίδιος αρχιτέκτονας να τους είχε σχεδιάσει δεν υπάρχει περίπτωση να αντέγραφε ούτε τον εαυτό του. (διαφορετική χρηματοδότηση, εδαφικές συνθήκες).
Απ' αρχής κόσμου όλα τα οικοδομήματα έχουν κοινά χαρακτηριστικά ανά εποχή αλλά όχι κοινό μέγεθος, όχι κοινή διαρρύθμιση χώρων, όχι την ίδια πολυτέλεια.
Αυτά ήταν εξάρτηση χρημάτων, οίστρου του αρχιτέκτονα, απαιτήσεων των αγοραστών κλπ.
Δεν έχουμε δει ποτέ στα χρονικά κατασκευών οικοδομημάτων να υπάρχουν απόλυτες υποδείξεις στο πνευματικά δημιουργήματα των αρχιτεκτόνων.
Γιατί πρέπει να ψάχνουμε τα σημεία που διαφέρει αυτός ο τάφος από άλλους Μακεδονικούς;
Οριζε κάποιος άλλος τις εμπνεύσεις του συγκεκριμένου αρχιτέκτονα;
Δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε ενστάσεις γιατί δεν μιμήθηκε συναδέλφους του.
Ξέρουμε ότι σήμερα "βαριά" ονόματα της αρχιτεκτονικής είναι αυτά των οποίων τα δημιουργήματα δεν μοιάζουν με άλλα και ας η χρήση για την οποία προορίζονται είναι η ίδια με των άλλων.

george είπε...

@Apoastolos Gouzis

You are bringing up some very interesting points Apostole. Creativity, innovation and foresight are some of the distinct elements of architects that have left their mark over the years and centuries even millennia. Some of them have created distinct Schools of Architecture.

Also in archeology, no two artifacts or buildings or cities of the past are exactly alike, and thus classifying them on the basis of their morphology brings up significant methodological issues.

In combination, epistemological questions have been raised ranging from subjects like the use of statistics to how to derive optimum classification schemes in these and many other disciplines such as anthropology, sociology and even economics (to just confine myself to social sciences). As a result some have questioned many propositions found in these sciences - no need to get into more details here or specifics. One assumes that educated individuals such as those found here on this blog more or less know and understand all that.

Now, in formulating hypotheses evidence is important, no matter how minute that might be. In this field, archeology (and mind you, most of us here are not archeologists - I'm one of them), there always exist competing theories, and hypotheses even on subjects a seemingly overwhelming majority has expressed an opinion.
In absence of a consensus, as is the case here, many will present what they view as 'evidence' and anyone can agree or disagree and weigh the evidence in front of an ad-hoc jury like we play here. I think we can all agree on that.

Now, I assume I am allowed to present here what I view as evidence, and you are allowed to critique and evaluate that evidence. Hopefully we both are going to keep this exchange at a civil and rational level, and by doing so we'll hopefully advance our understanding of the subject at hand. Good faith by all involved will definitely enhance this possibility. Agreed?

Unknown είπε...

George,

Yes,
completely.
You proved here that you are a ηigh educated person.
Your speach expression also proves it.
Τα ελληνικά σου επίσης δεν υπολείπονται καθόλου των αγγλικών σου!

Unknown είπε...

George,

nigh= high

george είπε...

@Apostolos Gouzis

S'EYXARISTW PARA POLY APOSTOLE.

Believe me, I draw so much intellectual pleasure discussing various issues with intellectuals of the caliber one comes across here, including Embedotimos and many others, and of course you.

I hope this collective intellectual capacity hovering over numerous Greek websites, can be put to work and improve conditions in present day Greece. Moreover, I expect all this intellectual activity will have spillover effects throughout the globe, as a modern form of an HELLENISTIKOTHTA, equivalent to that Megas Alexandros launched more than 23 centuries ago.

Enjoy your day, my good friend.

Unknown είπε...

Από τις 22 Σεπτεμβρίου ακόμη εδώ μπορούμε να ακούσουμε πληροφορίες που δεν μας έχουν ανακοινωθεί.
Αν είναι αλήθεια πως είναι επίσημα από το Υπουργείο βλέπουμε ότι δίνουν περισσότερες πληροφορίες στην αγγλική.
Τότε όλοι όσοι παραπονούνται έχουν απόλυτο δίκιο.

Mostly for George!

https://www.youtube.com/watch?v=d_Esn8xdCM8

Unknown είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=bwCNfQh8Woo

Unknown είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=iJomDrlckz8

Nemot είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nemot είπε...

Με την εύρεση της μαρμάρινης θυρας προς τον τρίτο θάλαμο βρίσκει νόημα και η ύπαρξη της πάνω αριστερά μαρμαρινης πλάκας του δευτερου θαλαμου. Παρ όλο που ήταν διακοσμημένη (ζωγραφιστοι ρόδακες) δεν έπαυε να είναι ένα παράταιρο στοιχείο του χώρου που προβλημάτιζε. Τωρα αποδεικνύεται ότι η σφράγιση με άμμο βρισκόταν στα σχέδια του αρχιτέκτονα από την αρχή και ότι η μαρμάρινη πλάκα τοποθετήθηκε εκεί για να διευκολύνει το πάκτωμα του τρίτου θαλάμου, όταν η μαρμάρινη θύρα του θα σφραγιζόταν μετά την τελετή ταφής.

Το απόσπασμα απο το βιβλίο του Ανδρονικου που ανέφερε ο @ ΚΓΨ ειναι ενδεικτικό για την ευρεία χρήση και τη λειτουργία των τοίχων σφράγισης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αρχιτεκτονας του τάφου δεν έβαλε τοίχο σφράγισης μπροστά στην μαρμαρινη πόρτα, και πιστεύω ότι αυτό είναι μέρος του σχεδίου του. Απο τη στιγμη που το σχέδιο ήταν να μπαζωθεί ο τρίτος θάλαμος , η τοποθέτηση τοίχου σφραγισης θα δημιουργούσε κενο αναμεσα στη θύρα και τον τοιχο και οι πιεσεις απο την άμμο του τρίτου θαλάμου θα την έσπαγαν στα σίγουρα. Θεώρησε λοιπόν οτι η μαρμάρινη θύρα θα άντεχε λόγω της εξισορρόπησης των πιέσεων της άμμου μπροστα και πίσω της στους θαλαμους 2 και 3. Γεγονός που τον επιβεβαίωσε για αιώνες. Μάλλον όμως δεν ελαβε υπόψη του ότι αν κάποτε υποχωρούσε η τέταρτη μικρή θύρα του 3 θαλάμου που οδηγεί υπόγεια, η στάθμη της αμμου που βρισκόταν εκεί θα έπεφτε προς τα κάτω και οι δυνάμεις που θα ασκούνταν στην μαρμάρινη πύλη θα βρίσκονταν σε ανισορροπία (γι αυτό και τελικά έσπασε).

Αν η τέταρτη και μικρότερη θυρα βρεθεί και αυτή σπασμένη τότε όλη η παραπάνω θεωρία αποδεικνύεται ότι ισχύει και το πιο σημαντικό, ότι ο τάφος θα είναι ασύλητος

Μια ωραία 3D περιήγηση στον τάφο
http://www.amfipoli-news.com/3dmap.php


Unknown είπε...

@ 333
Φοβερό το βίντεο στο 3ο λινκ που έδωσες. Πόσο χρυσάφι έχει εκεί μέσα και πόσα αγάλματα...
Απίστευτο!
Βέβαια νομίζω φαίνεται ότι ειναι αιγυπτιακό καθαρά, κοίτα να δεις πόσο πολύ θέλουν οι αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο να βρουν κάτι σχετικό με τον Αλέξανδρο.

Unknown είπε...

Καλημέρα σε όλους.

Στο protothema.gr δημοσιευθυηκε ανάλυση του Δρ.Λ.Πολυμενάκου επί των μετρήσεων που είχε πραγματοποιήσει το 1998.

http://www.protothema.gr/culture/article/415591/amfipoli-mnimeio-mesa-sto-mnimeio/

Αναμένω με προσμονή τις σκέψεις σας επί των θέσεων που εκφράζει.

Unknown είπε...

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_72.html

3D απεικόνιση... Αν καταλαβαίνω καλά, οριοθετείται το σπήλαιο;

Effie είπε...

http://www.thetoc.gr/politismos/article/amfipoli-makedonikos-tafos-se-duo-epipeda

Ζουλ-Καρνέιν είπε...

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιχωμάτωση και η διάνοιξη των οπών στους διαφραγματικούς τοίχους έλαβαν χώρα κατά την κατασκευή του μνημείου για ποιο λόγο να υπάρχει σφραγισμένη θύρα ανάμεσα στους Θ2 και Θ3, δεδομένου ότι η πρόσβαση στον τελευταίο θα γίνοταν μέσω της οπής. Άλλωστε η προστασία του μνημείου επιτυγχάνεται με τις επιχωματώσεις και όχι τόσο με τις σφραγίσεις. Εδώ τίθεται και το ερώτημα γιατί να υπάρχουν και οι σφραγιστικοί τοίχοι έμπροσθεν των διαφραγματικών και ειδικά σε αυτόν με τις καρυάτιδες. Θα ανέμενε κανείς σφραγισμένη θύρα που να οδηγεί σε χώρο μη επιχωματισμένο. Εκτός και αν η σφραγισμένη θύρα υπήρχε για να συγκρατήσει τη βάσει σχεδίου ακόλουθη επιχωμάτωση στο Θ3.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 380   Νεότερο› Νεότερο»