Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Η ΣΦΙΓΓΑ ΜΙΛΗΣΕ-Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΩΘΕΙ-ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;

Σήμερα  21/10/2014 σε μια συγκλονιστική ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας απεκάλυψε ότι ένα από τα κεφάλια των Σφιγγών που πολλοί είχαν θεωρήσει ότι είχαν αποτελέσει λεία αρχαιοκαπήλων, βρέθηκε μέσα στον τρίτο θάλαμο (Θ3), μετά την αφαίρεση εκατοντάδων κυβικών χώματος που χρησιμοποιήθηκε για την σφράγιση του τάφου.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα άλλα αναφέρει :
"Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. (φωτο 5,6,7,8) Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών".

Χαρακτηρίζω την ανακοίνωση αυτή συγκλονιστική διότι επιβεβαιώνει την αρχική μου υπόθεση ότι η απουσία των κεφαλιών των Σφιγγών πρέπει να είναι εσκεμμένη.

Συγκεκριμένα από τις 8 Σεπτεμβρίου στην ανάρτηση ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ έγραφα ότι :

"Από την αρχή έχω κάνει την υπόθεση ότι οι Σφίγγες ήταν εσκεμμένα ακέφαλες και χωρίς φτερά, είτε διότι τους αφαιρέθηκαν κατά την εγκατάσταση τους στο πρόθυρο του Τάφου μέσα από κάποιου είδους τελετουργικό,  είτε δεν τα είχαν ποτέ", αναφερόμενος  στην  πρώτη μου ανάρτηση της 18ης Αυγούστου  Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ  όπου έγραφα : "  Προσωπικά πιστεύω ότι η ανεύρεση των σφιγγών χωρίς κεφάλια και φτερά  είναι εσκεμμένη από τους κατασκευαστές του τάφου".

Η εύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας και μέρος των φτερών της μέσα στον θάλαμο Θ3 επιβεβαιώνει ότι η μη ύπαρξη φτερών και κεφαλιών στις Σφίγγες πρέπει να αποτελεί μέρος κάποιου τελετουργικού.

Στην προαναφερθείσα ανάρτηση  ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ είχα αναφερθεί στην δομή της ανθρώπινης ψυχής και στην Σφίγγα η οποία την συμβολίζει  :
 
"Η ψυχή μας αποτελείται από δύο τμήματα : την λεγόμενη λογική ψυχή που είναι γνωστή ως λογιστικόν και την άλογη ψυχή που αποτελείται από το θυμοειδές και το επιθυμητικό όπως μας λέει ο Πλάτων. 
Η λογική ψυχή κατεβαίνει από το νοητό, η δε άλογη ψυχή  προσακτάται από την λογική ψυχή μέσα στον κόσμο της γέννησης. Σκοπός μας είναι να αφυπνίσουμε τις γνώσεις που έχει ήδη η λογική ψυχή εκ κατασκευής και να  απαλλαγούμε κάποια στιγμή από την άλογη ψυχή, η οποία είναι και η αιτία που προσκολλώμεθα στον κόσμο της γέννησης
Στην Μυθολογία μας τα μέρη της άλογης ψυχής συμβολίζονταν με ζώα. Όπως μας λέει ο Πλάτων στην Πολιτεία με πολύμορφο θηρίο (που μας θυμίζει την Λερναία Ύδρα) συμβολιζόταν το επιθυμητικό και με λέοντα το θυμοειδές.
Επίσης η ψυχή συμβολίζεται και με την Σφίγγα, το ανθρώπινο κομμάτι (κεφάλι) της συμβολίζει την λογική ψυχή, το ζωώδες κομμάτι της την άλογη ψυχή και τα φτερά συμβολίζουν ότι η ψυχή αυτή έχει κατορθώσει να αποκτήσει αναγωγικές δυνάμεις,  δυνάμεις δηλαδή που την κάνουν να επιτύχει την απελευθέρωση της από τον κόσμο της γέννησης και την επιστροφή  της στο νοητό".
 
Κάνοντας λοιπόν την υπόθεση ότι : "όλη η δομή του τάφου απεικονίζει την πορεία της ψυχής του νεκρού"  θεώρησα  ως "Το πρώτο συμβολικό σημείο τις  ακέφαλες Σφίγγες, οι οποίες αλληγορούν το γήινο κομμάτι της ψυχής, την άλογη ψυχή, μιας και αποτελούνται μόνο από το ζωώδες τμήμα τους, χωρίς φτερά προφανώς μιας και λείπει το ανθρώπινο κομμάτι (κεφάλι=λογική ψυχή) και χωρίς στήθος. Στήθος όμως που είχαν αλλά πια έπαψαν να χρησιμοποιούν, δηλαδή ο νεκρός όταν πέθανε,  εν ζωή είχε φτάσει σε τέτοια κατάσταση που δεν χρειαζόταν  πια  να  τρέφεται από τον κόσμο της γέννησης"

Φυσικά χωρίς να γνωρίζω τι τελετουργικό χρησιμοποιήθηκε θεώρησα ότι η έλλειψη του κεφαλιού των Σφιγγών αναπληρούται με τις Καρυάτιδες  "Για αυτό και έχουν  χρησιμοποιηθεί  ως φρουροί  αγάλματα  με ανθρώπινη μορφή, που είναι αυτό ακριβώς που έλειπε από τις Σφίγγες (κεφάλι=λογική ψυχή), διότι μόνο μια ψυχή (λογική) μπορεί να περάσει από εκεί".

Όμως τελικά ο θάλαμος Θ3 εκρυβε μια έκπληξη, το ΕΣΚΕΜΜΕΝΩΣ τοποθετημένο εκεί κεφάλι της Σφίγγας που λόγω του συμβολισμού του (λογική ψυχή) και του συμβολισμού του θαλάμου Θ3 (νοητό)  αποτυπώνει συμβολικά το γεγονός ότι η λογική ψυχή του νεκρού τελικά κατόρθωσε να φτάσει στο νοητό, δηλαδή να αποθεωθεί!

Κατάσταση που δεν αναιρεί καθόλου τον προαναφερθέντα συμβολισμό των Καρυατίδων και που είναι πλήρως συμβατή με την σημειολογία του ψηφιδωτού του θαλάμου Θ2 (βλέπε σχετικά  : ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ-ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;    )

Έτσι λοιπόν η ψυχή του νεκρού αποτελεί αποθεωμένη ψυχή που έφερε ως ανθρώπινα χαρακτηριστικά τα χαρακτηριστικά του Αλεξάνδρου  που απεικονίζονται στο πρόσωπο της Περσεφόνης 



και που σίγουρα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά  με αυτά της ευρεθείσας Σφίγγας :






Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι δεν θα βρεθεί δεύτερο κεφάλι Σφίγγας στον θάλαμο Θ3.

Και προφανώς η ανεύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας μέσα στον θάλαμο Θ3 προστατευμένο από όγκους χώματος σφράγισης του τάφου, αποδεικνύει ότι ο τάφος είναι ασύλητος.

Έτσι λοιπόν ο τάφος είναι ασύλητος, βασιλικός και Μακεδονκός!

Και ας μην εκπλαγούμε αν βρεθούν μέσα και τα οστά του αποθεωμένου Αλεξάνδρου καθώς όλο το μνημείο δείχνει τον Αλέξανδρο!


Αναμένουμε με αγωνία αν η ανασκαφή επιβεβαιώσει ή απορρίψει την προσέγγιση αυτή.

1.002 σχόλια:

1 – 200 από 1002   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

Αν αυτό που διακρίνεται είναι τετράφυλλος ρόδακας τότε ίσως να έχουμε να κάνουμε με τους τάφους ολόκληρης της βασιλικής οικογένειας της Μακεδονίας,δηλαδή της Ρωξάνης,του Αλέξανδρου Δ΄ και του Μεγάλου Στρατηλάτη.

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε πιστεύεις ότι η φθορά στην μύτη είναι τυχαία??? Όπως λες και εσύ φωνάζει και η σφιγγα Αλέξανδρος...

Unknown είπε...

Και ένα σχόλιο για τα σπασμένα κομμάτια της θύρας...

Unknown είπε...

Επαναλαμβανω:Συνεχιζετε να μην εχετε δει τιποτε ακομη...

Unknown είπε...

συνγκλονιστικά τα όσα υποστηρίζεις και ακόμη πιο συνγκλινιστικός ο τρόπος που τα τεκμηριώνεις. Υπόθεση:υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν περιμετρικά και άλλοι τάφοι που να συνγλίνουν προς το κέντρο;

virgi είπε...

Προς όλους.
Επειδή τμήματα από τα σχόλια όλων σας βρήκα να ταιριάζουν με τις δικές μου παρατηρήσεις.
α)Στην φωτογραφία με την σπασμένη πόρτα φαίνονται νερά κάτω που σημαίνει κατά την άποψη μου ότι νερό εισχωρεί από κάτω.
Β)Η πόρτα δείχνει ότι είχε ρωγμή ίσως κατά την μεταφορά της ,οπότε με την πρώτη καταπόνηση έσπασε.
Σε καμία περίπτωση δεν δείχνει επίθεση με οτιδήποτε.
γ)Ο πωρόλιθος στο πάτωμα κατά την άποψή μου δείχνει σκάλα.
δ) Το μήκος του χώρου Θ3 είναι 6μ που συμπίπτει με την σχεδιαστική μου εκτίμηση άρα ικανός να φιλοξενήσει μία σκάλα 13 σκαλοπατιών ,κεφαλόσκαλο και πλατύσκαλο πριν την επόμενη είσοδο.
ε)Να σπάσεις μάρμαρο με μάρμαρο ????
Να μην το σχολιάσουμε.
ζ)Το κεφάλι της σφίγγας ειναι άλλη τεχνική από το σώμα. ? δεν εξηγείται.
Η) Κεφάλι σφίγγας και κομμάτι πόρτας είναι ανάμεσα στα χώματα.Δείχνει πιθανόν προοδευτική επιχωμάτωση.Δηλαδή επιχωματώνω το βάθος μέχρι το δάπεδο των άλλων θαλάμων ,εναποθέτω τα κομμάτια των αγαλμάτων και συνεχίζω την επιχωμάτωση.
Προσωπικά δεν βλέπω σύληση ούτε τυμβωρυχία.Η επιτομή του ηλίθιου τυμβωρύχου θα ήταν.Χωρίς κανένα νόημα.

@Evan kass.
Σε ευχαριστώ για την απάντηση .
Ξεκαθάρισε τον τρόπο σκέψης σου.
Συμφωνώ με τον @george
ότι δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό και την καρδιά κανενός.
Αλλά Στρατηγός χωρίς στρατηγική δεν γίνεται.Ακόμη και να μην τον ενδιέφερε πού θα ταφεί το σημείο ταφής δήλωνε πολλά .Η πατρίδα ως τέτοιο σημείο δεν έθιγε κανένα λαό από τους κατακτημένους σε αντίθεση με την οποιαδήποτε άλλη επιλογή.Και επειδή σε πόλεμο πήγε, προετοιμασμένος να πεθάνει ανά πάσα στιγμή φαντάζομαι ότι το είχε ξεκαθαρίσει πολύ νωρίς το θέμα.
Άσχετα αν έφυγε από πυρετό στο τέλος.
Τέλος το σχόλιο μου για την δύση ήταν με τα σημερινά δυτικά πρότυπα.Την εποχή του Αλέξανδρου ήταν η Ελλάδα το κέντρο και δυτικά και αριστερά βάρβαροι. Άρα δύση και ανατολή μόνο ως σημεία του ορίζοντα θα τα ανέφερα.

Υ.Γ. x-files-Tomb :)

virgi είπε...

Και ένα δυνατό χειροκρότημα από μένα Εμπεδότιμε.
Όνομα και πράμα.!!

Ανώνυμος είπε...

@ Ioannis Karagkiozis
Έχεις δίκιο για τον τετράφυλλο ρόδακα ...τον διακρίνω και εγώ .....

Axis Mundi είπε...

Εμπεδότιμε για ακόμα μια φορά κάλυψες και την δική μου θεωρία!

Unknown είπε...

@Βιργινια πάντως τέτοια ανασκαφή με την τροπή που έχει πάρει ούτε ο σπιλμπεργκ να την σκεφτόταν για χολιγουντιανη παραγωγή... Εχει γίνει η ανασκαφή θρίλερ και ευτυχώς υπάρχει ένας εμπεδοτιμος και μας ηρεμει συνεχίζοντας το ταξίδι για τον μέγα στρατηλατη που όλοι ελπίζουμε να βρεθεί!!!

Unknown είπε...

Με αφορμή την χθεσινή (21/10/2014) ανακάλυψη της βεβηλωμένης κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας, και λόγω της προχωρημένης ώρας, τολμώ και κάνω κάποιους ονειρικούς συνειρμούς:

Οι Σφίγγες του τύμβου Καστά
Δύο γλυπτές Σφίγγες στην πρόσοψη της εισόδου, η μία απέναντι στην άλλη, με κεφάλια και στήθη γυναίκας, φτερά πουλιών, σώμα και πόδια λιονταριών, «φύλακες» κατά την αρχαιοελληνική παράδοση, προστάτευαν τους εκλεκτούς του μνημείου από τους ανεπιθύμητους αλλά από τα «ξένα μάτια και πνεύματα».
Είχαν ρόλους καθαρά φύλακα, ρόλους αποτρεπτικούς, έδιωχναν από την είσοδο του τάφου/ναού τους ανεπιθύμητους.
Φαντάζομαι πως κανένας μη επιθυμητός δεν θα κατέβαινε τα δεκατρία σκαλιά της εισόδου και θα τολμούσε να περνάσει το κατώφλι του μνημείου καθώς τότε θα φυλασσόνταν πρωί-βράδυ προφανώς από οπλισμένους φρουρούς.
Μιά βαριά δερμάτινη κουρτίνα (όπως αυτές των τζαμιών, για όσους έχουν επισκευθεί την Πόλη και το οθωμανικό τέμενος του Σουλτάνου Αχμέτ) θα χώριζε τον εξωτερικό κόσμο από τα ενδότερα του μνημείου.

Οι Καρυάτιδες/Μαινάδες του τύμβου Καστά
Σε αντίθεση με τις Σφίγγες της εισόδου, ο ρόλος των Καρυάτιδων/ Μαινάδων των ολόσωμων γλυπτών γυναικών ίσως ήταν ακριβώς ο αντίθετος.
Ενώ οι Σφίγγες έδιωχναν, οι Μαινάδες ηρωϊκά χαιρετούσαν τους Μακεδόνες που ήταν θαμμένοι μέσα στο μνημείο.
Επιπλέον, με της διακριτικές κινήσεις του μυστηριακού γλυπτού χορού τους προϋπαντούσαν, τους «εξέχοντες, εκλεκτούς προσκυνητές-επισκέπτες» του μνημείου, προς την αίθουσα του προθαλάμου με το ψηφιδωτό δαπέδο.
Στον προθάλαμο αυτό, οι ιερείς θα δεχόταν τα βαρύτιμα δώρα από τους εξέχοντες προσκυνητές-επισκέπτες και τα οποία θα εναπόθεταν στο κέντρο της αίθουσας.

.......................................................................................................................

Alexandros είπε...

respect γα τον αποσυμβολισμο και τεκμηριωση. Να ηρεμησουμε αποψε, προς το παρον τουλαχιστον.

Unknown είπε...

Πρωτο σχολιο, αν και παρακολουθω τη σελιδα απο τα μεσα Αυγουστου απο τις ΗΠΑ. Συγχαρητηρια για τις ενεργα ενδιαφερουσες συζητησεις.

Πολλα σεναρια ειναι πιθανα με βαση τα τελευταια στοιχεια. Η δικη μου προσωπικη εκτιμηση προς το παρον ειναι οτι ο τυμβος ειχε κατασκευστει με σκοπο να φιλοξενησει τον Μ. Αλεξανδρο -- πως αλλιως μπορει να κανεις να δικαιλογησει το αριστουργημα του τελοιου κυκλου 500μ περιφερειες με καταπλητκικης ποιοτητας μαρμαρο? Το μεγεθος του τυμβου ειναι τετοιο ωστε μαλλον για τον ΜΑ (μονον η με αλλα μελη οικογενειας) προοριζοταν.

Ομως, ειναι δυσκολο να δεχτω οτι οντως η σωρος του ΜΑ τοποθετηθηκε τελικα στο ναο, και πολυ περισσοτερο, οτι το κυριως ταφικο μνημειο ειναι ασυλλητο--σιγουρα ηταν γνωστο στα 50-100 χρονια μετα τον θανατο του στρατηλατη, και οπωσδηποτε σ' αυτο το διαστημα ο,τι πολυτιμο απο τον ταφο αποσπαστηκε.

dennisk είπε...

καλησπερα.υπενθημίζω την δική μου υπόθεση (ανάρτηση Σεπτεμβρίου) και προσπαθω να δικαιολογήσω ορισμενα ευρήματα

dennisk είπε...

Καλησπερα.Αρχικά πολλα συγχαρητηρια στον Εμπεδότιμο για την καταπληκτική ιστοσελιδα. Επίσης στους συμμετέχοντες για τον πολιτισμένο και δημιουργικό διάλογο.Διαβάζω τα γραφόμενα απο την αρχή του γεγονότος παρα οτι δεν έχω λάβει μέρος στη συζήτηση.Θα ηθελα τωρα να γραψω την δική μου υπόθεση,η οποια ειναι μια συνοψη των όσων ιστορικα γνωριζουμε,και όσων βρισκουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο.Μετά τον θάνατο του στρατηλάτη αρχίζει η κατασκευη του τάφου στην Αμφίπολη η οποία εκτος των αλλων βολεύει και σαν θέση(ευκολη πρόσβαση).Ο τάφος θα ειναι λαμπρός αλλά προσωρινός εως να ενταφιαστεί μόνιμα η σωρός στις Αιγές απο τον νόμιμο διάδοχο .Κατόπιν θα χρεισιμεύει σαν ενα μέρος λατρείας του Αλέξανδρου,αρα θα ειναι και μερικώς επισκεψιμος.Τα γεγονοτα που ακολουθούν φέρνουν την κλοπη του σώματος απο τον Πτολεμαίο ,και ο τάφος μένει κενός.Αργοτερα έχουμε τη δολοφονία του Αλέξανδρου του Δ και της Ρωξάνης.Ο Κάσσανδρος κάπως θα δικαιολόγησε την δολοφονία και για να ρίξει σταχτη στα μάτια ενταφιάζει τον πριγκηπα στις Αιγές δίπλα στο παππου του.Την Ρωξάνη την θαβει στον κενό ταφο του στρατηλάτη,τον οποίο και σφραγιζει και καταχωνει.Ετσι εκτός απο την γενιά του Αλέξανδρου τελειώνει και με το μνημείο που τον θυμίζει.Επειδη ειναι γυναικεία ταφή καταστρεφεται ο λέων .Τμηματα του (μικρά)εισερχονται μέσα στον τάφο μαζί με τα χωματα του σφραγισματος.

οι κεφαλες των σφιγγων αφαιρεθησαν διοτι εμποδιζαν την επιχωματωση,η οποια οταν εφτασε στην πορτα κατω απο τις σφιγγες δεν μπορουσε να γινει παρα μονο απο ψηλα.το μερος αυτο ηταν περασμα για τις εργασιες που εγενοντο.οι κεφαλες λοιπον αποκοληθησαν και τις αφισαν με σεβασμο,στον τελευταιο θαλαμο.ειναι ολοφανερο οτι ουτε τυμβοριχοι τις απεσπασαν για να σπασουν την θυρα,ουτε βεβηλοι, γιατι δεν θα ηταν σε αυτη την σχεδον αριστη κατασταση.
και κατι τελευταίο.η θυρα εσπασε απο το υπερβολικο φορτιο.μην ξεχνατε οτι το επιστηλιο σε αυτη την θυρα ηταν σπασμενο και υποστηλωθηκε.
η προφορικη παραδοση μας μεταφερει ακομα και μεσα στους αιωνες πολλες πληροφοριες.αυτες μας λενε οτι στο λοφο καστα ειναι θαμενη μια βασιλισα.οι κατοικοι ελεγαν οτι τα παιδια πανε να παιξουνε στη ρωξανη..Θα ηθελα και εγω πολυ να ειναι θαμένος μεσα ο Στρατηλάτης αλλα για εμενα ειναι η Ρωξανη

GIANNIS IOANNOY είπε...

Τρίτος θάλαμος,τέταρτος θάλαμος,τρίτος χώρος,τέταρτος χώρος,κλπ,κλπ,ανακοίνωση του ΥΠΠΟ πάλι μπερδεμένη κατά κάποιο τρόπο,περιορισμένες και ''κομμένες'' λήψεις ξανά κ.ο.κ.

1) Όσον αφορά το κείμενο της ανακοίνωσης:
πότε επιτέλους θα απλοποιήσουν λίγο τη γλώσσα τους ώστε να γίνονται κατανοητοί
σε πιο πολύ κόσμο;
Έστω ας συνόδευαν αυτές τις ανακοινώσεις με ένα σχεδιάκι (βλ.Λεφαντζή) με κάποιες αριθμήσεις και βελάκια για να καταλαβαίνει όλος
ο κόσμος που είναι,τι είναι κλπ.

Το κεφάλι της σφίγγας βρέθηκε στο θάλαμο μπροστά από το ψηφιδωτό,σωστά;
Κάπου διάβασα όμως μερικούς φίλους να λένε ότι βρέθηκε στον επόμενο, εκεί που έγινε η τομή.
Παρακαλώ βοηθήστε στην αποσαφήνιση.

2)Το μικρό θύρωμα-άνοιγμα 0,96 εκ. (στο περιβόητο τελευταίο τοίχο με τη τρύπα πάνω δεξιά που μιλούσαμε χθες βράδυ)που βρίσκεται χαμηλά,αναφέρεται κάπου στις ανακοινώσεις ή απλά εννοείται;

vagkalf07 είπε...

ωδεν θα βρεθει δευτερο κεφαλι γιατι εννοεις οτι ενα αποκομενο κεφαλι αρκουσε για τον συμβολισμο του τελετουργικου??βοηθησε μας και μας τους αδαεις!

Unknown είπε...

Ο Κάσσανδρος είναι μάλλον το πρόσωπο κλειδί στην όλη ιστορία. Το μνημείο επιχωματώθηκε σε σύντομο χρόνο από την κατασκευή του, σε αυτή την άποψη τείνουν οι ανασκαφείς. Τώρα όμως βλέπουμε ότι είναι και βεβηλωμένο, όχι όμως από τυμβωρύχους, αλλά λογικά από αυτόν που έκανε και την επιχωμάτωση. Γιατί; Εδώ υπάρχει μίσος.
Αρχικά αυτό το μνημείο, πρέπει να είχε κατασκευαστεί με εντολή του Αλέξανδρου, είτε για να τιμήσει τον Πατέρα του, είτε για να ταφεί ο Υφαιστίωνας. Τελικά όμως έμελλε να γίνει και ο δικός του τάφος. Εξού και το ψηφιδωτό που συνδέει αυτούς του τρείς, ο Πλούτων (Φίλιππος) ο Ερμής (Υφαιστίων) και η Περσεφώνη (Αλέξανδρος). Οι ήδη νεκροί έχουν την άδεια να υποδεχτούν τον μέγιστο των Ελλήνων. Τα χρώματα δε του ψηφιδωτού, αν τα δούμε με τις αντιλήψεις της αρχαίας Αιγύπτου, δεν είναι καθόλου τυχαία. Το βαθύ μπλέ σαν καμβάς, συμβόλιζε την δημιουργία και την αναγέννηση, το κόκκινο για την ζωή και την νίκη, το λευκό για την αγνότητα και την παντοδυναμία. Το δε λευκό, όταν συνδιαζόταν με το κόκκικο, συμβόλιζε κάτι το πλήρες, το ολοκληρωτικό, επειδή τα δύο αυτά χρώματα ήταν αντίθετα.
Ο Κάσσανδρος είχε τα θέματα του με τον Αλέξανδρο, αλλά δεν πιστεύω αρχικά, όταν ήρθε στην εξουσία, να ήθελε να καταστρέψει αυτό το μνημείο. Όμως μετά την στάση την Ολυμπίαδας, που του εναντιώθηκε, πρέπει να άλλαξε τελείως γνώμη, έβγαλε τεράστιο μένος από μέσα του. Έχουμε τον λιθοβολισμό της Ολυμπιάδας, και το σώμα της άταφο. Μετά από μερικά χρόνια την δολοφονία της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου του Δ'. Λογικά, τότε βεβηλώθηκε το μνημείο, όχι όμως για να βγάλουν κάτι από μέσα, αλλά για να τοποθετήσουν επιπροσθέτως μέσα και την Ρωξάνη με τον Αλέξανδρο Δ'. Η δε καταστροφή του λέοντα, και ο ολοκληρωτικός αφανισμός του μνημείου, ήταν ο τρόπος του Κάσσανδρου να δηλώσει την λήξη της ηγεμονίας της οικογένειας του Αλέξανδρου από την Μακεδονία, και την απαρχή της δικιάς του.
Υπεραισιόδοξο σενάριο θα μου πείτε. Δέχομαι εκ των πρωτέρων τις επισημάνσεις σας, ότι είναι βεβαιότατο ότι θα εκτεθώ. Είναι δυνατόν να κρύβει αυτός ο τεράστιος Τύμβος τόσους πολλούς κοσμοπολίτες; Από την στιγμή όμως που οι ιστορικές αναφορές που έχουμε είναι θολές, γραμμένες τουλάχιστον μετά από 300 χρόνια περίπου, όλα είναι πιθανά. Μέχρι και τα ακραία σενάρια. Αυτό που ελπίζω, είναι να βρεθεί έστω ένας πάπυρος, μία επιγραφή, που να μας δίνει πληροφορίες για το ποιος πραγματικά ήταν ο Αλέξανδρος

Unknown είπε...

Πολλά μπράβο στον οικοδεσπότη αλλά και στους υπόλοιπους συνταξιδιώτες.
Εύχομαι να είναι ο τάφος του Μ.Α!
@ Εμπεδότιμε
Εμπεδότιμε η ερμηνεία σου είναι πολύ καλή!!!για να είναι αληθινή(φοβάμαι..)
Υπάρχει σε κάποιο άλλο μνημείο της ίδιας εποχής ένας παρόμοιος πολύπλοκος συμβολισμός πολλαπλών επιπέδων;

Unknown είπε...

Μόλις κάθησα γιά να σου ξαναστείλω μύνημα γιά το παλιό άρθρο- σχόλιο σου...Εμπεδότιμε !

".....8 Σεπτεμβρίου στην ανάρτηση ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ..."

...βρήκα την καινούρια ανάρτησή σου , μπράβο, συμφωνώ.

Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε στον συλλογισμό μας, πρέπει να έρθουμε στο καθημερινό λατρευτικό /θρησκευτικό επίπεδο των προγόνων μας , και το πως τιμούσαν,ευλογούσαν τους Ηρωες, πόσο μάλλον Ενα Αλέξανδρο ΟΛΩΝ των Ελληνων .
Ο Τύμβος μας καταπλήσει κάθε ημέρα και μας μαθαίνει αυτά που μας λοίπουν σήμερα , ακόμη και στους ειδικούς , τους αρχαιολόγους.
Και αυτοί μαθαίνουν τώρα,( ετσι φαίνεται) και ίσως εδραιωθεί πιά μιά πιό "διακλαδική" συνεργασία ....αναζήτηση,έρευνα,δημιουργική φαντασία, μεταξύ ολων των ειδικοτήτων ως προς τα γεγονότα της αρχαιότητος .

Ο αρχαίος Ελλην Ηρωας εχει τρομερό βάρος στην εκπαίδευση, ανασυνγκρότηση μετά από κατστροφές και συντήρηση του Γένους κατά τους αιώνες!
Τα διάφορα κατά περιόδους γενιές και καιρους,-

, ακροατήρια.... audiences...
ακούγοντας την Ιλλιάδα και την Οδύσσεια,..
απολάμβαναν,τους μεταφερόνταν πολιτισμός και φυσικά διασκέδαση.
Τα διαφορετικά κατά αιώνες ακροατήρια κυρίως μάθαιναν,και εμπνέονταν δημιουργικά ακούγοντας τις ραψωδίες του Ομήρου.
Οπως αργότερα γίνονταν καλλίτεροι πολίτες παρακολουθόντας Θέατρο, με τα Ομηρικά Επη ταύτιζαν τις πράξεις , ιδιοσυνγκρασίες/προσωπικότητες των πρωταγωνιστών με την εννοια του Ηρωα και με την Ηρωική Λατρεία.

Hero Cult !
Ετσι γεννιόνταν κάθε τόσο οι Ηρωες!

Ετσι και ο Αλέξανδρος!

Ηταν Ομηρικός ;;all the way !

Αρμόζει λοιπόν στον Μέγιστο Ηρωα κάθε θυσία , ( μαρμάρινη κεφαλή, φτερά, στήθη).. κάθε ενδυνάμωση του συμβολισμού , κάθε τι που θα βοηθήση στην προσέγγυση του στον Ηρακλή και βεβαίως στον Αχιλλέα ! ( πρόγονοί του).

.και του αρμόζει το μεγαλύτερο ΣΗΜΑ στην

Ελλάδα, Ο μεγαλύτερος Τύμβος.

( προτείνω μετά την ολοκλήρωση και εμπέδωση των ανασκαφών να διακυριχθούν ΑΓΩΝΕΣ οπως γίνονταν στην Αρχαιότητα δηλαδή Αθλητικοί , πολιτιστικοί κτλ Πανγκοσμίου βεληνεκούς πάντοτε στην Ελληνική Μακεδονία για ττην Παροχή τιμών λατρευτικών και σεβασμού στό Κλέος του Αλέξανδρου, το έχει κερδίση)

...και βέβαια ελπίζω να είναι μαζί με τον "Αλλον Αλέξανδρο" τον Ηφαιστείωνα !

Η θέση του "δίπλα " στους Θεους δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανένα πιά , ουτε και στις ημέρες μας.

Δείτε τι έχουμε πάθει όλοι μας !

Λοιπόν ...

Κλεος Αφθητον Ελλήνων Ανδρών Ηρώων !!

vagkalf07 είπε...

ΙΣΩΣ καποιος πηγε να "ζημιωσει"τον ταφο και το εκανε με φοβο ψυχης ...??(η μαντεψια της περιστερη για υπαρξη των κεφαλων βασιζεται σε αυτην την λογικη και στον πρωτο διαφραγματικο τοιχο που ηταν ξαναλεω ΑΘΙΚΤΟΣ!!ανοιχθηκε στην μερια της βορρειοανατολικης σφιγγας για την επισκεψη τοτε...http://www.news.gr/ellada/nea-ths-perifereias/article-wide/170328/amfipolh-poy-vriskontai-ta-kefalia-ton-sfiggon.html

Dazbaw είπε...

[Σε βάθος 5,20 από την θόλο.]

Δεν ξέρω αν το παρατήρησε κάποιος, αλλά μιλάνε για βάθος και όχι ύψος...

δεν έχουν σταθερό σημείο στο δάπεδο του 4ου θαλάμου...

που σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να κατεβαίνουμε στα ενδότερα και σημαντικότερα του οικοδομήματος...

τα σημάδια δείχνουν ίχνη λειτουργικότητας του οικοδομήματος...

vagkalf07 είπε...

Konstantinos Kairis,,,,επικοινωνησε στο vagianosvag@hotmail.com...ευχαριστω

Unknown είπε...

@GIANNIS IOANNOY
Όλα όσα αναφέρει η νέα ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αφορούν τον τελευταίο (μέχρις στιγμής θάλαμο).

Δηλαδή τον θάλαμο μετά τον θάλαμο του ψηφιδωτού, εκεί που είναι και το μικρό θύρωμα χαμηλά. Τα κομμάτια της θύρας και η κεφαλή της Σφίγγας βρέθηκαν μετά την είσοδο του θαλάμου αυτού με τομή που έκαναν σε επιφάνεια 2 επι 2 μέρτα και σε βάθος 45 εκατοστών, μπροστά από την είσοδο του θαλάμου.

Στο μικρό θύρωμα δεν αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση αυτή.

Unknown είπε...

http://3.bp.blogspot.com/-pyqCUXG8ON4/VEaYxwa4GEI/AAAAAAAAF1c/tn-MfW3vzPE/s1600/amfipoli_002.jpg

Κάντε ζουμ με ctrl+ υπάρχουν γράμματα πάνω στο θυρόφυλλο;;

Admin είπε...

Δεν βλεπω γραμματα, ουτε ροδακα.. Που τον ειδατε τον ροδακα ρε παιδια?

Unknown είπε...

Αυτό που διακρίνουν οι φίλοι και οι φίλες σαν τετάφυλλο ρόδακα είναι αυτό:

http://postimg.org/image/jtko2u4j9/

Unknown είπε...

πάνω δεξιά στο θυρόφυλλο, όπως είναι η φωτογραφία, υπάρχει μία μεγάλη χαρακιά, εκεί σαν να διακρίνω κάτι σαν γράμματα. Μπορεί να κάνω και λάθος

Unknown είπε...

Με αφορμή σχόλιο της Νιόβης έγραψα:
@Νιοβη Β,
Να ετοιμάζεσαι,λοιπόν, σιγα σιγα .Συνιστω ανάπαυση και αναμονή.Ειναι προφανές οτι
τα ευρήματα τα φανερώνουν με συγκροτημένο τροπο και σε λογική συνέχεια ,με σκοπό ,την πλήρη και ΜΕΤΑ ΤΙΜΩΝ ΕΜΠΕΔΟΣΗ τους(.....).undestand????....
Θα λέγα λοιπόν να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε την λογική συνέχεια που μας ανακοινώνουν δια των ενδεικτικών(όχι όλων φυσικά) ευρημάτων που μας δείχνουν ,τακτική που σκοπό εχει και οδηγεί στην επαλήθευση των απόψεων Περιστερη.Αυτον τον σκοπό εχει η σειρά των ανακοινώσεων.Κι επειδή τις απόψεις Περιστερη στην ουσία τις επικοινωνεί οΕμπεδοτιμος εξού και το λογοπαίγνιο μου.Αρα λοιπόν μην ματαιοπονείτε.Οτι μας λέει οΕμπεδοτιμος ειναι η κυρίαρχη άποψη....(έξαρχής αλλωστε αυτό συμβαίνει ).Και οπως φαίνεται και η σωστή...

Unknown είπε...

Συγγνώμη αλλά η θεωρία του τελετουργικού με το κεφάλι της Σφίγγας δεν στέκει καθολου...Δεν υπάρχει πουθενά σε καμία πηγή ένα ανάλογο ιστορικό. Δεν ξέρω πραγματικά τι ψάχνουμε να δικαιολογήσουμε εδω, τα αδικαιολόγητα. Οι σφίγγες ήταν φύλακες δεν έπαιρναν μέρος σε μακεδονικές νεκρικές τελετές. Υπήρχαν Θυσίες ζώων νεκρικές μάσκες αλλά όχι κεφάλια σφιγγών...Και γιατί να έμεινε ανέπαφο το ένα κεφάλι σφίγγας ενώ τα φτερά να κατακερματίστηκαν; Πως θα δικαιολογούσε αυτό το τελετουργικό; Νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει τελείως εδω πέρα...Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσω από την συζήτηση , έχει εξελιχθεί σε επιστημονική φαντασία η ανασκαφή..

Unknown είπε...

@cal gul,
Γιατι ,έχεις καμια καλύτερα τεκμηριωμένη άποψη λιγότερο φαντασιακή ;

Kratylos είπε...

Ρε παιδιά, δεν βλέπετε ότι εδώ υπάρχει βανδαλισμός φανατικών, μετά από πολλά χρόνια ενός ανοιχτού μνημείου;
Πού το είδατε το τελετουργικό και πού έχετε κάποιο ιστορικό στοιχείο περί αυτού;

badog είπε...

σε λιγες μερες θα τα μαθουμε ολα

GIANNIS IOANNOY είπε...

Συγνώμη αν γίνομαι αυτή τη στιγμή κουραστικός(τη λιγότερη σημασία έχουν τώρα οι επεξηγήσεις)απλά ένα τελευταίο σχόλιο σχετικά με αυτά που έγραψα πριν.
Στο σημερινό δελτίο τύπου(στο site) το ΥΠΠΟ ξεκινάει την ανακοίνωση του για ευρήματα(κεφάλι σφίγγας,τμήματα θυρόφυλλων,πορόλιθοι κλπ) από την ανασκαφή και από τη τομή στο εσωτερικό του ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
(ήτοι τρίτου θαλάμου)και καταλήγει στη τελευταία παράγραφο:

''Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας τα οποία περιγράψαμε. Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.''

Για τον ίδιο χώρο μιλάει και στο τέλος,αλλά τι γράφει τελικά.
Έτσι για τους τύπους......
Συγνώμη και πάλι.

Unknown είπε...

virgi,

Είχαμε πει ότι το άνοιγμα του θυρώματος είναι 150 εκ. (εκτός αν πράγματι θυμάμαι λάθος)
Αν είναι έτσι τότε η κάθε μία θύρα θα πρέπει να είναι 75 εκ. συν κάτι ψιλά για το σημείο που κλείνει η μία επάνω στην άλλη.
Το Υπουργείο μας δίνει 89 εκ. πλάτος.
Επειδή επίσης είναι σπασμένη στο λιγότερο παχύ σημείο της εκεί δηλαδή που έπεφτε επάνω στο άλλο θυρόφυλλο, τότε θα έπρεπε να ήταν 89+8 περίπου. Δηλαδή 96 εκ.
Όμως 89+89 εκ. το άλλο θυρόφυλλο μας κάνει 178 εκ.
Μήπως τα 28 περισσότερα εκατοστά (14 για κάθε θυρόφυλλο, ήταν μη εμφανή με τις θύρες κλειστές;
Φαίνεται πως η ταινίες με τις απομιμήσεις εφηλίδων σταματάνε πριν το όλο πλάτος της θύρας.
Εδώ κόλλησα και θα ήθελε τη βοήθειά σου παρακαλώ.

Unknown είπε...

virgi,

Επίσης τα νερά που ανέφερες πως υπάρχουν που είναι; Σε ποια φωτο φαίνονται;

george είπε...

A small point, not directly relevant to the question "who's(are) the occupant(s) of this tomb?"

I'm slightly worried (maybe unnecessarily so, but it has crossed my mind) Embedotime, and all of you here my good friends and participants in this informed discussion, that constant references to ALEXANDROS being represented by women's faces and bodies may convey an image about him (emanating from us here and now) that will associate ALEXANDROS o STRATHLATHS with femininity. I'm not sure who's the beneficiary of that, and maybe we are pushing this "representation" too much? I know that this brings up a whole new issue here (and sincerely I don't wish to sidetrack the discussion), but I thought I should express this concern.

Evan Kass είπε...

Καλημέρα σε όλους.
Δυο παρατηρήσεις για τα νέα ευρήματα.

1. Η κεφαλή της σφίγγας, όπως βλέπουμε άλλωστε όλοι, είναι έργο εξαιρετικής γλυπτικής.

Μου κέντρισαν το ενδιαφέρον τρεις επιμέρους διαπιστώσεις:
α) Όπως εύστοχα παρατήρησε και ο GreenGatos, το μαρμάρινο υλικό της κεφαλής φαίνεται πιο λείο, πιο λαμπρό και πιο διαυγές από το αντίστοιχο του σώματος. Ενδεχομένως η απάντηση να βρίσκεται στη διαφορετική φθορά των δύο τμημάτων, αφού πέρασαν χιλιετίες σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
β) Η ολόγλυφη δημιουργία και η επιμέλεια της πίσω όψης, μαρτυρούν ότι το μνημείο σχεδιάστηκε με την προδιαγραφή ότι οι προθάλαμοι είναι επισκέψιμοι στο κοινό και, επομένως, η σφίγγες θα είναι ορατές και από την πίσω τους όψη.
γ) Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες τέτοιας ποιότητας και ανάλυσης…

2. Τα θυρόφυλλα, κατ΄εμέ, συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι έσπασαν από φυσικά αίτια και αστοχία υλικού.

Ωστόσο, μου κέρδισε την προσοχή ένα στοιχείο στη μία φωτογραφία, όπου φαίνεται η προεξέχουσα ανάγλυφη βάση για θυρολαβή. Υποθέτω ότι η εμφανής οπή έφερε τον κρίκο όπου έδενε η λαβή. Υποθέτω ότι η λαβή ήταν ένας μεγαλύτερος βαρύς κρίκος. Υποθέτω, επίσης, ότι αυτά τα μέρη ήταν μεταλλικά. Και αναρωτιέμαι αν βρέθηκαν, ή αν αναμένεται να βρεθούν. Διότι, εάν ενδεχομένως δεν ήταν σιδερένια, άρα ήταν χάλκινα ή χρυσά, τότε… Τότε, θα ήταν λίγο δύσκολο να έχουν φθαρεί και διαλυθεί, ώστε να λείπουν από τη θέση τους. Άρα, ή ήταν σιδερένια και καταπονήθηκαν από την υγρασία και τη σκουριά, οπότε διαλύθηκαν στο χώμα και ίσως βρούμε υπολείμματά τους. Ή, ήταν χάλκινα ή χρυσά και δεν διαλύθηκαν, άρα αφαιρέθηκαν. Μήπως από τους αρχαιολόγους; Αν όχι, υπάρχει θέμα σύλησης. Άσχετο με την φθορά των θυρόφυλλων. Τα θυρόφυλλα, αν έγινε σύληση, ήταν στη θέση τους άρτια και όρθια και, πιθανώς, λειτουργικά.

Τονίζω ότι, εξαιτίας των πολλών ανωτέρω υποθέσεων, το κακό σενάριο έχει πιθανότητες να βγει αληθινό μία στις έξι, μόνο. Οι άλλες πέντε είναι: α) να έχουν βρεθεί στην ανασκαφή και να αφαιρέθηκαν, ως πολύτιμα ίσως, β) να ήταν σιδερένια και να διαλύθηκαν εντελώς, γ) να βρούμε σιδερένια υπολείμματα στο χώμα, δ) να τα βρούμε ολόκληρα, χάλκινα ή χρυσά ή από κάποιο άλλο υλικό, μέσα στο χώμα, ε) να μην υπήρξε ποτέ τέτοια ή παρόμοια θυρολαβή.

[και κλείνω με επόμενο σχόλιο...]

Evan Kass είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Evan Kass είπε...


[...]

Κλείνοντας, η διαίσθηση μου λέει ότι υπάρχει ερμηνεία πειστική για την ανορθόδοξη τροπή στα ευρήματα. Υποστηρίζω την άποψη ότι η αφαίρεση των κεφαλών και των φτερών και η επιχωμάτωση, έγιναν από φίλους και όχι από εχθρούς. Δεν δείχνουν σύληση ή βεβήλωση ή καταστροφή, αλλά μια σχετικά βιαστική, αν όχι αγωνιώδη, προσπάθεια για την προστασία του μνημείου και των ιερών και πολύτιμων περιεχομένων του, έναντι επερχόμενου κινδύνου.

george είπε...

So Evan Kass, for me to understand what you are contending: you are suggesting that friends "raided and damaged" the tomb to protect it from tomb raiders and foes?

For a credible theory to exist, it must have falsifiable hypothesis. Is there some limit to what damage you can see uncovered by the archeologists, to accept that the tomb has been (malevolently) raided?

George Tsiagalakis είπε...

Νομίζω πως θα πρέπει να σκεφτούμε την πιθανότητα ότι η μετακίνηση(;) και τεμαχισμός των σφιγγών μπορεί να συμπίπτει χρονικά με την μετακίνηση και τεμαχισμό του λέοντα από την κορυφή.

Από εκεί και πέρα τα ενδεχόμενα που βλέπω εγώ είναι:
- όλος ο σφραγισμός έγινε σε δεύτερο στάδιο

- υπήρξαν δύο στάδια σφραγισμού, ένα με την κατασκευή του τάφου, και ένα δεύτερο ολοκληρωτικό αργότερα και βιαστικά(π.χ. όπως με στη θεωρία που είχα αναφέρει ότι ο τάφος φτιάχτηκε για Ηφαιστίωνα από Αλέξανδρο, και αργότερα μεταφέρθηκε ο Αλέξανδρος εκεί πιθανώς από Πτολεμαίο/Πύρρο για να είναι με Ηφαιστίωνα)

Το ενδεχόμενο βανδαλισμού δε το θεωρώ πιθανό γιατί αφέθηκε η κεφαλή και τμήματα των φτερών στην σφράγιση και τι κεφάλι είναι σε καλή κατάσταση. Επίσης τα σώματα μεταφέρθηκαν στην είσοδο και είναι σε καλή κατάσταση(πέρα από το κεφάλι και φτερά που λείπουν).

Ούτε και το ενδεχόμενο τυμβωρυχίας θεωρώ πιθανό(εκτός από αυτά που αναφέρει ο Evan Kass για τους κρίκους των θυρών), γιατί αν έγινε στα αρχαία χρόνια οι τυμβωρύχοι δε θα είχε νόημα να κόψουν τα κεφάλια και φτερά των σφιγγών.

Οπότε αν συμπίπτει χρονικά η κοπή και μετακίνηση των σφιγγών με αυτή του Λέοντα πιστεύω πως έγινε εσκεμμένα από αυτούς που δουλεύαν στον τάφο σε μια ημερομηνία ύστερη της αρχικής κατασκευής και για προστασία της ταυτότητας αυτού/αυτών που βρίσκονται στον τάφο.

Αυτό που δε καταλαβαίνω είναι γιατί οι σφίγγες μετακινήθηκαν πάνω στην είσοδο του τάφου(ή μήπως τα σώματα παρέμειναν εκεί που υπήρχαν και τα κεφάλια/φτερά κόπηκαν εκεί, και κατόπιν χτήστηκε η αψίδα; αν και κάπου είδα σχόλιο πως οι σφίγγες δεν έχει νόημα να αντικρίζουν η μία την άλλη, χμμμ).

George Tsiagalakis είπε...

Σε σχέση με την υπόθεση για τα 2 στάδια σφραγισμού, να διευκρινίσω ότι απαιτείται αποσφραγισμός και επανασφραγισμός του τάφου, οπότε βγαίνει όλη η ποταμίσια άμμος που ήδη υπήρχε και κατόπιν ο τάφος επανασφραγίζεται και με την ποταμίσια και με αυτή από την κορυφή του τύμβου/γύρω περιοχή.

Αν υπάρχει ενδιαφέρων για την επαναδιατύπωση/ανανέωση της θεωρίας Ηφαίστου και μετά μετακίνηση Αλεξάνδρου στον ίδιο τάφο, θα κάνω ένα copypasta από το παλιό σχόλιο εδώ.

george είπε...

My final comment before hitting the sack :)

I think (after considerable thought) that the archeological team has made a serious mistake, by linking the head they found on the floor of Chamber #3 with the left sphinx at the entrance.

That head is not a part of that sphinx, and in fact (I would contend) it isn't even made by the same sculptor; the sculptor of that head is the same as the sculptor who made the two Kores of the first chamber. The artistry of the sphinxes is different than that of the Kores.

Have a good day, I'll see you tomorrow.

Atithasos είπε...

Κανείς δεν σχολιάζει τις 2 συμμετρικές χαραγές (των οδηγών των θυρρών) επί του πωρόλιθου των θυρών, που αποτελούν αντικειμενική απόδειξη μακράς χρήσης των θυροφύλλων...που σημαίνει και επισκέψιμο μνημείο και πιθανόν συστηματικές τελετουργίες ειδωλολατρικής (μυστηριακής) φύσης. Όποτε οι Χριστιανοί τα έκαναν γυαλιά καρφιά και το σφράγισαν για να ξεχαστεί. Καμμία σχέση δηλαδή με Αλέξανδρο κλπ αστήρικτες μυθοπλασίες.

Unknown είπε...

Evangelos Christodoulou
vagkalf07
hylap-vn
GIANNIS IOANNOY

Η οπη στην οποια αναφέρεστε είναι η Α2 στην οποια έχει αφαιρεθεί ο κάτω λίθος. Βρίσκεται στον τοίχο που είναι και το σπασμένο θυροφυλλο. Η επίμαχη φωτο είναι τραβηγμένη απο τον τελευταίο τοίχο προς την είσοδο δηλαδη προς τα πίσω.

Αγγελος

Δημήτρης είπε...

Με κίνδυνο να γίνομαι κουραστικός, το ξαναλέω πως αγνοούμε κρίσιμες λεπτομέρειες ,που η ανασκαφική ομάδα τις ξέρει.Μέχρι σήμερα ,και επειδή οι ανακοινώσεις είναι πολύ προσεκτικές , έχουν δικαιωθεί πλήρως .Κι εμένα μου φαίνεται άσχετο το κεφάλι της σφίγγας με το σώμα ,τόσο σαν μορφή όσο και σαν επεξεργασία , είναι όμως ποτέ δυνατόν να μην το μελετήσανε εξονυχιστικά ,πριν ανακοινώσουν ότι ανηκει στην ανατολική σφίγγα ?Παρατηρώντας την έδραση του κεφαλιού (που εμείς αγνοούμε !)ειναι δυνατόν να μην ξέρουν αν αφαιρέθηκε σκοπίμως ή έσπασε βιαίως ?

Δημήτρης είπε...

Για το ανοιγμα των μαρμάρινων θυρών πανω στους οδηγούς , γνωρίζει κανείς αν υπάρχουν ανάλογες στο άνοιγμα θύρες στους μακεδονικούς τάφους ?Γιατί αν δεν υπάρχουν , ενισχύεται το σενάριο της επισκεψιμότητας του μνημείου ,άρα απομακρυνόμαστε από την ταυτόχρονη κατασκευή και σφράγιση ...

Mixalis είπε...

από την ανακοίνωση του υπουργείου διαβάζω :
----------------
"Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της."
----------------

η τελευταία πρόταση (διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης) μας λέει οτι υπάρχει ακριβή ταύτιση κεφαλιού και κορμού (σαν "παζλ") ή εγώ κάτι αντιλαμβάνομαι λάθος ;

ειδικός δεν είμαι αλλά η πρώτη μου σκέψη με το νέο εύρημα, ήταν πως υπήρξε σύλληση

Η μόνη σκέψη που ειπώθηκε από τους προλαλίσαντες και με προβληματίζει προς το αντίθετο, είναι το για ποιο λόγο να αποκόψεις ακέραιο το κεφάλι αλλά να να μην το κάνεις θρύψαλα ; αν το έκοψες για να το πάρεις, δεν θα ήταν εκεί που βρέθηκε. αν το έκοψες από μίσος - θυμό, δε θα το έκανες σμπαράλια κάπου εκεί κοντά στους κορμούς των σφιγγών ή έστω στο σημείο που τελικά βρέθηκε ;

ΥΓ. σαν να θυμάμαι πως διάβασα αρκετές βδομάδες πίσω να αναφέρεται από κάποιους πως οι σφίγγες εξ αρχής δημιουργήθηκαν χωρίς κεφάλια ; Και σα να θυμάμαι πως άλλοι υποστήριξαν πως και να υπήρχαν κεφάλια θα ήταν εξαιρετικά βαριά για να μεταφερθούν - μετακινηθούν ;

να αναφέρουμε αυτά που επιβεβαιώνονται, να αναφέρουμε και αυτά που τελικά ήταν λάθος υποθέσεις....

Unknown είπε...

Δημητρη

Δεν δεν υπαρχει ενδεχομενο βιαιης αποκολλησης καθως το κεφαλι και τα φτερα ηταν ενθετα

Αν το κεφαλι ειχε χρησιμοποιηθει για να σπασουν την πορτα δεν θα το βρισκαμε μεσα στα χωματα

Αν το κεφαλι ειχε χρησιμοποιηθει για να σπασουν την πορτα δεν θα βρισκαμε τα φτερα στον ιδιο χωρο

Πρεπει να δωσουμε βαση στο γεγονος οτι η βαση του θαλαμου στον οποιο βρισκομαστε εχει πορολιθο , ο οποιο μαλιστα εχει υποχωρησει ....

Η VIRGI ειπε κατι αλλα περασε στα ψιλα γραμματα ... ο σφραγιστικος τοιχος ειναι πλεον στο πατωμα και αυτο διοτι εκει υπαρχουν σκαλια ... δεν δειχνει να εχει τρυπα συνεπως δεν θα υπαρχει εκεινο το ενδεχμενο που αφηναμε ανοιχτο για χρηση των οπων απο τους τυμβωρυχους

Unknown είπε...

Φυσικα αν ο δφραγιστικος τοιχος ειναι πλεον στο πατωμα , τοτε με τον ιδιο τροπο πρεπει να ειχαν σφραγισει και το θυρωμα με πλατος 0.96 που βρεθηκε εκεντρα στο τελος του θαλαμου , ομως αυτο δειχνει ανοιχτο αν καταλαβα καλα ...

giannis_ είπε...

@Atithasos
Στην προηγούμενη ανάρτηση έθεσα και εγω το θέμα με το ίδιο σκεπτικό.

Είμαι από τους άπιστους με τον αποσυμβολισμό, έτσι ερωτώ, αν υπάρχουν ιστορικές πηγές που να τεκμηριώνουν την υπόθεση που γίνεται για εσκεμένη καταστροφή ή ανάλογα αρχαιολογικά ευρήματα. Επίσης ταιριάζει χρονικά ο βανδαλισμος μνημείου για συμβολικούς λόγους σε σχέση με τα περί τέχνης ;
Ακόμη και αν αποδεχθώ τη θεωρία που προτείνεται, πιστεύω η ύπαρξη της ταφικής πόρτας διακόπτει τη συνέχεια του συλλογισμού, όπου προαπαιτούμενο ήταν αδιάκοπη συνέχεια του προθαλάμου έως την εύρεση ηλιακών συμβόλων, αναφέρω την ανάρτησή "προ των πυλών", όπου θεωρείται βεβαία η μη ύπαρξη θύρας.

Unknown είπε...

@Δημήτρης

Μπορείς να δεις στον παρακάτω δεσμό για το αν άνοιγαν οι θύρες σε μακεδονικούς τάφους ή τουλάχιστον αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα:

http://odysseus.culture.gr/h/4/gh430.jsp?obj_id=8169

Unknown είπε...

Giannis

δεν νομιζω οτι καποιος αλλος Αυτοκρατωρ ειχε φτασει σε αυτο το επιπεδο ωστε χαρακτηριστικα να αφαιρεθουν τα κεφαλια και τα φτερα των σφιγγων , εξαλλου και απο οσο γνωριζω δεν εχει γινει ποτε καποιος ταφος αναλογος με αυτον στον τυμβο καστα

Unknown είπε...

@Δημήτρης

Μπορείς να δεις κι εδώ:

http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_27/ekd_pemk_27_Samsaris.pdf

Μια μελέτη για τις θύρες των Μακεδονικών τάφων. Το σημείο που σε (μας) ενδιαφέρει είναι στο τέλος της σελίδας 20 και στη σελίδα 21.

moira είπε...

Καλημέρα!
Μια παρατήρηση:το ψηφιδωτό βρεθηκε κάτω απο τόνους χωματος.αρα δε σκοπεύαν να το σφραγισουν αρχικά.
Η επιχωματωση έγινε αργότερα, πιθανώς μετα απο βεβήλωση.

Unknown είπε...

Οσον αφορα τα καναλια που βρεθηκαν στις πορτες , αυτα δεν ειναι σιγουρο αν εγιναν απο την χρηση ή ηταν κατι σαν οδηγοι εκ κατασκευης

Unknown είπε...

Συνεχίζοντας τα παραπάων σχόλιά μου το επιχείρημα ότι "επειδή η θύρα είχε τη δυνατότητα να ανοίγει προς τα μέσα, άρα χρησιμοποιούνταν σαν λατρευτικός χώρος, άρα δεν είναι τάφος" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί έτσι ήταν όλοι σχεδόν οι μακεδονικοί τάφοι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (δύο εξαιρέσεων από ό,τι γράφει η μελέτη που παρέθεσα στο προηγούμενο σχόλιό μου).

Unknown είπε...

Παιδια καλημερα. Αν προσεξετε στην ανακοινωση λεει πως οι επομενες εργασιες θα ειναι να αφαιρεσουν τους πωρολιθους! Τι σημαινει αυτο? Οτι θα ξηλωσουν το πατωμα? Οχι βεβαια αλλα ουσιαστικα υπονοει πως υπαρχει τοιχος σφραγιστικος αλλα αυτη την φορα οχι καθετος στο εδαφος αλλα παραλληλος αυτου. Πραγμα που πιθανον σημαινει πως ο ταφος πλεον αλλαζει φορα και οδηγειται προς τα κατω. Θετικο το οτι δεν αναφερεται πουθενα πως υπαρχει καποια τρυπα στους πωρολιθους.
Υ.Γ. Μια δικη μου σκεψη ειναι πως αν ισχυει αυτη η θεωρια πιθανον να υπαρχει και απο κατω επιχωση ωστε να στηριχτουν οι πωρολιθοι! Πραγματικα θα ηθελα την γνωμη του Εμπεδοτιμου και της Virgi για την σκεψη μου αυτη.

Αθηνά 'Ανδροβιτς είπε...

Να κάνω μία αυθαίρετη πλην όμως λογική υπόθεση? Δεν είμαι αρχαιολόγος, δεν είμαι ιστορικός, αλλά ένας άνθρωπος με κοινή λογική, και καλή παρατηρητικότητα...
Αρχικά βλέπω το ψηφιδωτό και το αποτύπωμα του κομματιού που λείπει... Από την πρώτη στιγμή είπα την σκέψη μου στον άντρα μου: Εκεί πρέπει να ήταν ένας κίονας, σαν βάθρο που ίσως είχε πάνω του τα λείψανα του νεκρού. Βασει της αίγλης και του θέματος του ψηφιδωτού θα τοποθετήθηκε εκεί παριστάνοντας ότι τον οδηγεί ο Ερμής, ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη στον Κάτω κόσμο. Και πού πήγε? Το πήραν τυμβωρύχοι ή το έκρυψαν για να το προστατέψουν;;; Περίμενα καρτερικά την απάντηση... Υπέθεσα επίσης ότι στον επόμενο θάλαμο(Τριτο-τέταρτο ας αποφασίσουν)υπάρχουν αναμνηστικά, προσωπικά αντικείμενα, θρόνοι και άλλα κτερίσματα του νεκρού, όπως κάνουν και στους αιγυπτιακούς τάφους.
Με την εύρεση της κεφαλής και των θραυσμάτων των φτερών της Σφίγγας έννοιωσα μία απίστευτη χαρά!! Είναι οφθαλμοφανές για εμένα ότι κάποιος/κάποιοι προσπάθησαν να κρύψουν και να προστατέψουν (από του Ρωμαίους; τους Χριστιανούς; άλλους κατακτητές; ίσως κάποτε μαθουμε)το μνημείο και τους θησαυρούς του. Για να υπάρχουν σπασμένα φτερά, ή επίθεση είχε δεχθεί (απίθανο γιατί δεν θα προλάβαιναν να "θάψουν" τους θησαυρούς) ή στην προσπάθειά τους να τα προστατέψουν τα έσπασαν. Γιατί να κρύψουν και τα σπασμένα φτερά; Η λογική λέει για να διαφυλάξουν ότι μπορούσαν περισσότερο από το μνημείο. Οι ίδιες οι Σφίγγες δεν θα ήταν εύκολο να απόσπαστούν από την θέση τους και να μεταφερθούν, αλλά το κεφάλι και τα φτερά...
Και φυσικά τα έκρυψαν στο βάθος, στον Τρίτο(μετά το ψηφιδωτό) θάλαμο μαζί με όλα τα υπόλοιπα: Κίονα, λείψανα και λοιπά κτερίσματα....
Τώρα για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του τάφου... ΟΛΟΙ θα θέλαμε και το ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ να κατασκευάστηκε για τον Μέγα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ και να βρούμε εκεί τα λείψανά του. Πιθανόν να μην θαύτηκε εκεί και να είναι της Ρωξάνης ή οποιουδήποτε άλλου. Από μόνο του όμως το μνημείο είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ!!!! Και κληρονόμοι του είμαστε όλοι εμείς οι νεοΈλληνες, άρα και ιδιοκτήτες του!!! Ας φροντίσουμε λοιπόν να το τιμήσουμε όπως του αρμόζει!

Παύλος είπε...

Οι πεσμενοι πωρολιθοι στο εσωτερικό του τρίτου χώρο απο που έπεσαν;

virgi είπε...

καλημέρα σε όλους
@)Apostolos Gouzis
Νομίζω πως αναφέρεται σε κομμάτια του ίδιου Θυρόφυλλου(αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν (φωτο 1,2). Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15. )

Επίσης έχω την εντύπωση ότι τα θυρόφυλλα είναι ασύμμετρα.αν κρίνω από αυτό
http://postimg.org/image/bxc6bpzcv/39f72b8f/
Το νερό είναι εδώ πρόσεξε κάτω δεξιά.
http://postimg.org/image/u2mbtyigj/e780917b/

@)Evan Kass
Τα διακοσμητικά στοιχεία της πόρτας είναι όλα μαρμάρινα.Από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα.Σε αντίθεση π.χ. με την πόρτα που παρέθεσε ο @ Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου που είναι χάλκινα.

@)Εμπεδοτιμε
Το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε για αυτή την τελετουργία που περιγράφεις ιστορικά, μήπως σημαίνει ότι εντάσσεστε σε μια τελετουργική μυστηρίων που οι λεπτομέρειές της μας είναι άγνωστες;Αλλά προφανώς αυτοί που την διέπραξαν ήταν μυημένοι με τέλεια γνώση των συμβόλων και των συμβολικών πράξεων;Συνηγορεί σε αυτό ότι εναπόθεσαν τα τμήματα των γλυπτών ακριβώς πίσω από την σφραγισμένη πόρτα;

virgi είπε...

@Stelios Foudas
-Νομίζω έχει βάση η λογική σου.Θ α μπορούσε ενδεχομένως να υπάρχει.
-Επίσης μπορεί το δάπεδο στο σημείο εκεί να είναι κεφαλόσκαλο και συνεχίζει σκάλα.
Όπως έχω και εγώ και άλλοι ίσως αναφέρει η λιθόστρωση έχει γίνει επί ξηρώ. Αυτό σημαίνει πάνω σε χώμα με στρώση άμμου και κατόπιν οι πωρόλιθοι η το μάρμαρο η το ψηφιδωτό....αναλόγως.
Άρα μια εισροή υδάτων κατά την γνώμη μου από κάτω "σήκωσε" το πάτωμα .

Δημήτρης είπε...

@Eβδομο Δημοτικό Ελευθερίου
Σε ευχαριστώ κι εγώ και πιστεύω και όλοι για την άμεση και έυστοχη επισήμανση των σχετικών πηγών.
Αρα η ύπαρξη των οδηγών πολύ πιθανα σημαίνει ότι υπήρχαν όχι για την επισκεψιμότητα που υπέθεσα εγώ, αλλά για την δυνατότητα επόμενης ταφής .Μόλις αυτή ή αυτές πραγματοποιήθηκαν ,τότε πιθανά και σφραγίστηκε.

Effie είπε...

@George
I think that you realize the different schools of thought in this blog, summarized to two options: 1) this is the tomb of Alexander the great and everything was done on purpose with corresponding symbolisms; the tomb has been successfully “protected”, and has not been raided up to what has been revealed by the excavation thus far; 2) the tomb has one or more hosts, Alexander may or may not be there, but in any case, it is a tomb built by someone rich and powerful. The tomb has probably been raided and the filling with soil was done perhaps later to protect (the rest of) it.
In short it is a matter of what fits your reasoning and beliefs as well, keeping in mind that the truth often has more than one faces. All views are to be considered, but the only objective truth and real answers will be given by the excavation, possibly after the whole process is completed; it may take a long time to determine who was (were) interred, unless the findings include definite and reliable proof for the preson(s) there.
Hopefully, this sets things straight.

Planet είπε...

Μια παρατήρηση: τόσο στο σωζόμενο πρόσωπο της μιας καρυάτιδας, όσο και στο κεφάλι της σφίγγας, υπάρχουν εντοπισμένες ζημιές σε μύτη και χείλια. Κανεις δε μπορει να αποκλεισει πως αυτο δεν είναι συμπτωματικό, αλλα φαντάζομαι πως είναι αρκετά λογικό να υποθέσουμε πως η πολύ πιο πιθανή εξήγηση ειναι πως πρόκειται για ένδειξη βανδαλισμού.

Έχει διατυπωθει εδώ αρκετές φορές η άποψη πως "αν ειναι βανδαλισμός, γιατί να μην κάνουν το άγαλμα κομματάκια;"

Με λίγο ψάξιμο, βρίσκει κανεις εύκολα πως μια απο τις προτιμιτέες μεθόδους βανδαλισμού είναι η γελοιοποιηση της φιγούρας που αναπαρίσταται σε άγαλμα ή έργο τέχνης, και σε πάρα πολλα αγαλματα πχ, οι καταστροφές είναι πχ. μόνο στη μύτη ή/και σε κάποιο άλλο μέρος του αγαλματος, αλλα όχι σε όλο το άγαλμα.

Παραδείγματα:

1) http://antiquity.mtholyoke.edu/node/97

2) http://www.badnewsaboutchristianity.com/gi0_vandalism.htm (λίγο μετά την αρχή του άρθρου, 6 φωτο)

3) http://en.wikipedia.org/wiki/Damnatio_memoriae

και πολλά άλλα...

Η πρακτική θυμίζει αρκετά αυτό που διαβάζω για το "Damnatio memoriae" των ρωμαίων, αν και παραλληλισμοι υπάρχουν σχεδον σε όλες τις περιόδους της ιστορίας.

Με βάση αυτο, δε θα μου φαινοταν παραλογο αν η καταστροφή και αποκρυψη του μνημειου εγινε απο χριστιανους, προς την περιοδο του τέλους της Ρωμαϊκής αυτοκρατοριας. Κοντά περιοχή της μακεδονίας και στον 3ο αιώνα μΧ, και πρωτού η Ρωμαική αυτοκρατορία καταρρεύσει, κυριάρχησε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, ο οποιος έφερε σταδιακά το χριστιανισμό ενώ παραλληλα ήταν "εκπαιδευμένος" σε ρωμαϊκές πρακτικές.

Είχε κάθε λόγο (αυτός ή κάθε ακολουθώς του) να σβήσει απο τη μνήμη του κόσμου τον "ανταγωνιστή" Αλέξανδρο, και ότι τον θυμίζει, ειτε γελοιοποιώντας τον, ειτε κρύβωντας μνημεια σχετικα με αυτον.

Η Αμφίπολη ήταν μικρος οικισμος, προφανώς δεν υπήρχε η δυνατοτητα να ξεσηκωθούν χιλιαδες χριστιανών και να τα κάνουν λαμπογυαλο όπως έγινε στην Αλεξάνδρεια. Ήταν ίσως πιο απλό το μνημείο να κρυφτεί (γι'αυτο και ο Λέοντας βρέθηκε στο ποτάμι, δε χωρούσε στο θάλαμο;). Και την αποκρυψή, συνόδευαν και οι τυπικοί βανδαλισμοί...

Σιγουρα η εξήγηση έχει κενα, αλλά πατάω σε ένα κοινο χαρακτηριστικο που βλέπω σε καρυάτιδες και κεφάλι σφίγγας.

George Tsiagalakis είπε...

@Planet έχουν ενδιαφέρον τα link σου.

Αλλά αν υποθέσουμε ότι όντως έγινε ο βανδαλισμός από χριστιανούς, και πιο πρίν δεν ήταν αποκρυμένος ο τάφος/μνημείο δεν εξηγεί γιατί δεν αναφέρετε πουθενά ούτε ο τάφος ούτε ο λέοντας, ούτε και πως η κεφαλή(~150 κιλά) βρέθηκε από την είσοδο στον 3ο θάλαμο.

PAIANAS είπε...

Eγώ δεν μπορώ να καταλάβω τον ισχυρισμό του Εμπεδότιμου, ότι πιθανότατα δεν θα βρεθεί το 2ο κεφάλι ...τι είδους τελετουργικό ήταν αυτό, που κρύβει το ένα και εξαφανίζει το άλλο ...όπως και τον επίμονο ισχυρισμό του ότι ο τάφος είναι ασύλητος, παρά τις καταφανέστατες αντίθετες ενδείξεις.
Προφανώς κάτι διαφεύγει σε όσους από μας βλέπουμε μόνο τα οφθαλμοφανή....

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
PAIANAS είπε...

''Το πρώτο που απασχολεί τους ανασκαφείς είναι πού βρίσκεται άραγε η κεφαλή της άλλης σφίγγας και αν θα τη βρουν στα χώματα του τρίτου θαλάμου. Η απάντηση θα δοθεί μονάχα όταν και αυτός ο θάλαμος αδειάσει, οπότε η ομάδα θα έχει στα χέρια της πλέον όλα τα δεδομένα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπισθεί ούτε τα τμήματα της μαρμάρινης ψευδοροφής του δεύτερου θαλάμου τα οποία λείπουν και επίσης αναζητούνται.....

..Αν ο θάλαμος έχει αποχωματωθεί σε βάθος 5,20 μ. σημαίνει ότι μένουν προς αποχωμάτωση περίπου 2,8 μ. εφόσον δεχτούμε ότι το ύψος του ήταν 8 μ. Μέχρι στιγμής η ανασκαφή δεν έχει φτάσει στον πάτο του γεωλογικού καρότου που λήφθηκε με το χειροκίνητο γεωτρύπανο. Επομένως δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει τέταρτο θύρωμα, όπως και αν υπάρχουν έπιπλα από αυτά που συνόδευαν τους νεκρούς στους μακεδονικούς τάφους.
Τα τμήματα από τα θυρόφυλλα που βρέθηκαν στον τρίτο θάλαμο
Τα τμήματα από τα θυρόφυλλα που βρέθηκαν στον τρίτο θάλαμο
Δεν γνωρίζουμε επίσης αν η διαφορά ύψους από άλλους θαλάμους οφείλεται σε καθίζηση ή αν όντως υπήρχε σκάλα ή ράμπα στο δάπεδο.
Γνωρίζουμε όμως ότι εφόσον το πάτωμα είναι από πωρόλιθους, μάλλον δεν θα βρεθεί κάποια διακόσμηση στα δάπεδα. Επίσης, περιορίζονται οι πιθανότητες να εντοπισθεί ζωγραφικός διάκοσμος στους τοίχους.
Το κύριο ερώτημα που προβάλλει ωστόσο είναι: αυτή η τόσο μεγάλη αναμόχλευση στοιχείων από τη διακόσμηση, η καταστροφή στο ψηφιδωτό δάπεδο και στους πωρόλιθους του τρίτου θαλάμου, είναι δυνατόν να προέρχονται από τυμβωρύχους; Δεδομένου ότι πλέον δεν απέχει πολύ η πλήρης αποχωμάτωση και του τρίτου θαλάμου, η απάντηση θα δοθεί αρκετά σύντομα.''

Aπό σημερινό άρθρο του ''Έθνους''.

Unknown είπε...

Παιανα ο εμπεδοτιμος αναφέρεται ότι πιθανώς να μην βρεθεί στον 3ο θάλαμο και όχι γενικά καθόλου...

Unknown είπε...

O πρόεδρος του Δ.Σ. του ελληνικού Τμήματος του ICOMOS, κος Αθανάσιος Νακάσης, που δεν είναι καθόλου τυχαίο πρόσωπο για όσους ασχολούνται με την αρχαιολογία και τις αναστηλώσεις και τον εχουν γνωρίσει από κοντά... επισημαίνει, μιλώντας στο Βήμα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, κατά τη γνώμη μου (αντιγράφω):

"Κλειδί, σύμφωνα με τον κ. Νακάση, είναι η αναφορά στο δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ σχετικά με το ότι αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο φέρει κυρτές βαθύνσεις για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, ότι υπήρχαν «ροδιές», ίχνη από αυλακιές, που δημιουργεί το άνοιξε-κλείσε της θύρας, «προφανώς», όπως λέει, για να γίνουν περισσότερες της μίας ταφές."

Παραθέτω το σχετικό link: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=643546

Καλημέρα σε όλους!

ΥΓ. @ Konstantinos Kairis, εύστοχες οι παρατηρήσεις σου και εξαιρετικός ο παραλληλισμός Περιστέρη & Εμπεδότιμου στο σημερινό σου σχόλιο των 03.10 (π.μ.)

Unknown είπε...

Μην ξεχνάμε την δήλωση της περιστερης 24 η 28 Αυγούστου... Οταν ρωτήθηκε για τα κεφάλια των Σφιγγών είχε απαντήσει ότι τα κεφάλια ήταν ένθετα και θα βρεθούν μέσα στο ταφικο μνημείο προς τα πίσω και επαληθευθηκε με την χθεσινή αποκάλυψη κατά το ήμισυ που σημαίνει και αυτή πιστεύει από την αρχή και σίγουρα θα έχει πολλές περισσότερες ενδείξεις ότι ο τάφος είναι ασυλητος!!!

giannis_ είπε...

Στα 25 χρόνια, που οι αρχαιολόγοι θέτουν ως το πιθανό διάστημα κατασκευής του τάφου συμβαίνουν τα πάντα, ώστε με την ερμηνεία που δίνει ο καθένας να μπορεί να προσδιορίσει και διαφορετικό νεκρό.
Ακόμη και η ταφή όλων των τημενιδών από κάσσανδρο με ανάλογη ερμηνεία του ψηφιδωτού και δικαιολόγηση της εξαφάνισης όλης της γραμμής αίματος του Αλεξάνδρου, επαφίεται στη φαντασία του καθενός.

Planet είπε...

@George Tsiagalakis

Έχεις απόλυτο δίκιο, αυτό ειναι ένα πρόβλημα. Δύο εξηγήσεις έχω:

α) Έχουν καταστραφει εσκεμμένα ή χαθεί οι πηγές απο χριστιανούς.
β) Οι καταστροφές έχουν γίνει απο Ρωμαιούς, αρκετά πριν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία (οπότε οι καταστροφείς Ρωμαίοι, απο τους οποιους υπο άλλες συνθήκες θα είχαμε πηγές για ύπαρξη του τύμβου) θα ήταν αυτοι που θα θέλαν να το αποκρύψουν.

Το (β) έχει προφανές προβλημα: ποιος Ρωμαιος θα εξέτρεφε τόσο μίσος για ένα μακεδονικο τάφο για να φτάσει σε τέτοιο σημειο; Δεν ξέρω, αλλά αν έχετε ιδέες, πειτε.

Tο (α) είναι η ευκολη λύση που μπορούμε να κολλησουμε σε κάθε θεωρία που έχει προβλημα, και φυσικά δε με ικανοποιεί. Δεν παύει όμως να παραμένει μια πιθανότητα.

PAIANAS είπε...

Aντιγράφω από το άρθρο : ''Και προφανώς η ανεύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας μέσα στον θάλαμο Θ3 προστατευμένο από όγκους χώματος σφράγισης του τάφου, αποδεικνύει ότι ο τάφος είναι ασύλητος.''

Mπορεί κάποιος - γιατί προφανώς δεν θα το κάνει ο Εμπεδότιμος, θα το είχε ήδη εξηγήσει επαρκώς..να μας ''φωτίσει'' για το πως αυτό αποδεικνύεται ?
Είπαμε γρίφος ο τάφος, αλλά εδώ μιλάμε για σενάριο Σέρλοκ Χόλμς..

George Tsiagalakis είπε...

PAIANAS αυτό που λέει ο Εμπεδότιμος ότι δε θα βρεθεί το 2ο κεφάλι το καταλαβαίνω να το λέει από την άποψη ότι στον ένα νεκρό(αν είναι ένας) αντιστοιχεί μόνο ένα κεφάλι(για το όλο τελετουργικό κτλ που αναφέρει) και το άλλο είναι περιττό.

Ion Doulis καλή παρατήρηση, αν και οι αυλακιές ήταν προχαραγμένες(σιδηρόδρομος) νομίζω;

Unknown είπε...

nikolas

@virgi
Σχετικά με τα θυρόφυλλα, αυτή την εντύπωση έχω κι εγώ.

Για το νερό που λες. Δεν είναι νερό. Είναι φωτοσοπιά (μάλιστα υπάρχει και σε άλλη μία φώτο.
Έχω και τις 2 εδώ:
http://nikokarathanassis.blogspot.gr/

Έχω "φωτίσει" τις φώτος λίγο μέσω levels.




Atithasos είπε...

Οι Χριστιανοί είχαν κάθε κίνητρο (και πάράδοση) να βανδαλίσουν και να θάψουν ό,τι απόμεινε. Αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τους ευσεβείς πόθους περί τάφου Μ. Αλεξάνδρου, κάτι που κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύει μέχρι σήμερα. Γίνονται εδώ μέσα μια σειρά από απίθανες, μη τεκμηριωμένες υποθέσεις, με την παράλογη λογική του ότι δεν αποκλείεται να ισχύουν!!! Πιθανότατα να είναι και ο τάφος του Τζέγκις Χαν αφού το αντίθετο δεν έχει αποδειχθεί...Βεβαίως δικαίωμα του καθενός είναι να μετατρέπει τους ευσεβείς πόθους του σε εικονική πραγματικότητα. Και η γη επίπεδη ήταν για πολλούς, και κάποιοι κάηκαν όταν ισχυρίσθηκαν το αντίθετο! Καλή συνέχεια!

Planet είπε...

@Atithasos

H πρότασή μου δεν προϋποθέτει το μνημείο να ανήκει στο Μέγα Αλέξανδρο, αλλά σε αυτή την περιπτωση, ο τύμβος, ακομα και αν δεν ανήκει στον Αλέξανδρο, τον θυμίζει έντονα. Και ως προς αυτο η αναφορά μου ήταν πιο συγκεκριμένη

Α.Π. είπε...

Θα πρότεινα σε όσους αναρτούν ένα σχόλιο ως απάντηση κάποιου άλλου σχολίου που προηγήθηκε, εκτός από το όνομα στο οποίο απαντούν να αναφέρουν και την ώρα που έγινε η πρώτη ανάρτηση έτσι ώστε όλοι εμείς που παρακολουθούμε τον διάλογο να ανατρέχουμε αμέσως.

Όσο αυξάνεται ο αριθμός των σχολίων τόσο πιο δυσκολη γινεται η παρακολούθηση με μόνη αναφορά το όνομα

Petros είπε...

@ Ο/Η Planet
Το (β) έχει προφανές προβλημα: ποιος Ρωμαιος θα εξέτρεφε τόσο μίσος για ένα μακεδονικο τάφο για να φτάσει σε τέτοιο σημειο; Δεν ξέρω, αλλά αν έχετε ιδέες, πειτε.

A hypothetical reason Romans or Greeks could destroy this monument is if it belong to a person that by their age of power he became greatly disliked. who better to dislike than the brick Cassandros, who may as well have used the empty tomb build for Alexandros for his own. dont forget that Romans greatly admired and honoured Alexandros and everybody agrees that whatever Cassandros did was with anti-Alexander bias.
Dont Forget
κασσανδρος= κασσα +ἀνδρός ??? = καστα τυμβος ???

ideas??

Petros είπε...

@ Ο/Η Planet

For above answer for 11:38 π.μ.

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας,
Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αναρτήσεις που μοιράζεστε σχετικά με τον Τύμβο της Αμφίπολης. Ουσιαστικά δεν έχω να προσθέσω ή να αναφέρω κάτι σε επιστημονικό, αρχαιολογικό ή ιστορικό επίπεδο.
Απλώς, ήθελα να σας εκφράσω τον θαυμασμό μου για τις γνώσεις και τις τεκμηριώσεις των λεγομένων σας.
Και είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι αντίστοιχο, παρά το γεγονός ότι μου αρέσει πολύ να διαβάζω έρευνες και γενικότερα τέτοιου είδους αναλύσεις. Από την πρώτη στιγμή το ένστικτό μου έλεγε "Αλέξανδρος", μόνο βάσει της δικής μου λογικής εξήγησης και δεδομένων που ερμήνευα ως "μια όμορφη ιστορία" στο μυαλό μου.
Το μόνο που θα με απογοήτευε, εαν ισχύει, είναι να είστε ένας από τους ανασκαφείς και να γνωρίζετε εκ των προτέρων όσα μοιράζεστε μαζί μας.
Αν και η ανάλυση τους πάλι ωφελεί εμάς τους απλούς αναγνώστες.
Καλή συνέχεια.

virgi είπε...

@Tolis Zerv
@timos
Συμφωνώ και εγώ με σας.
Πρώτον ότι είναι πολύ μικρή πράξη για ένας βασιλιά ακόμη και για τον Κάσσανδρο να βεβηλώσει με αυτόν τον τρόπο το μνημείο.Απλά θα το κατέστρεφε εξ ολοκλήρου.
Άσε που ό οποιοσδήποτε και να ήταν αυτός, αν για ένα δευτερόλεπτο δεχθώ τα περί βεβήλωσης,που θα το έκανε γνωρίζοντας ότι μέσα ήταν ο Αλέξανδρος αυτόματα μας πάει στο ότι ο τάφος ήταν γνωστός και γνωστό ότι φιλοξενούσε το σώμα του Αλέξανδρου,που ιστορικά δεν τεκμηριώνετε με τίποτα.
@)niko karathanassis fotography
Στις φωτογραφίες εκτός από τις σκιές δεν βλέπω κάτι άλλο παρόμοιο.Αλλά εσύ μάλλον ως ποιο εκπαιδευμένο μάτι και σε θέματα τεχνικής της φωτογραφίας ίσως διακρίνεις την αντιστοιχία.
Μιλώ για την κάτω δεξιά γωνία στην φωτογραφία με την πόρτα.Μπορεί να κάνω λάθος βέβαια.

Unknown είπε...

Αγαπητοί φίλοι ,..
με έκπληξη παρατηρώ οτι σχεδόν κανείς από εσάς δεν παίρνει"στα σοβαρά" το σχόλειο του Εμπεδότιμου,!

Ισως να ωφείλετε στο ότι ολοι ψάχνουν λογικά,απτά, τεχνικά και τεχνολογικά, εγκληματολογικά στοχερία , αποδείξεις , συνηρμούς,λυσεις,
...και σε αναζήτηση των "γνωστών" πηγών και τα "ιστορικά" αποδεικτικά στοιχεία στην προσπάθεια εξεύρεσης της λύσης στον γρύφο του ΤΥΜΒΟΥ.
Για μένα δεν είναι γρύφος αλλά μία ανασκαφή ενός ΗΡΩΙΚΟΥ ΤΥΜΒΟΥ - ΣΗΜΑ και βέβαια του μεγαλύτερου και μετά του Αχιλλέα και του Πατρόκλου του σημαντικότερου.
Την λύση θα την δώση ο κασμάς !!
Θα είθελα να παροτρείνω σε όλους τους φίλους που κατέχουν την Αγγλική για ακαδημαικές σπουδές να δοκιμάσουν το


edX
HarvardX: CB22x The Ancient Greek Hero

καθώς και το


edX
WellesleyX: HIST229x Was Alexander Great?

στο πρώτο με τον Ελληνιστή Professor Gregory Nagy ,
.... οπου θα καταλάβετε ( και θα μάθετε βέβαια) τα πάντα που σας δυσκολεύουν τώρα ως πρός τις λατρευτικές συνήθειες, πρακτικές, Αγώνες πένθος, μοιρολόγια, σπονδές κτλ κτλ τιμές προς τους Ηρωες στην αρχαιότητα της μεγάλης Ελλάδος.

Μάλιστα σε συνδυασμό με το 2ο course
..... Του Ελληνιστή Professor Guy Rogers
θα αντικρίσετε (και βέβαια θα μάθετε πάρα πολλά ) γιά τον Μέγα Αλέξαννδρο και θα βγάλετε και εσείς συμπεράσματα ως προς την Ομηρική διάσταση του όλου θέματος.
Δηλαδή την αυτοταύτηση του Αλέξανδρου με τον Αχιλλέα, την στάση του , την επιθυμία ,πρόθεση,προτίμηση του στον δρόμο,κατεύθυνση του "Κλέους του Αφθητου" του Ελληνα Ηρωα και όχι την εφήμερη δόξα ενός ικανού Στρατηγού-Ηγέτη.
Οπως ο Αχιλλεύς ετσι και αυτός προτιμά τον δύσκολο δρόμο.
Πρώτος στις επάλξεις ,πρώτος στις μάχες....και συνεχίζει χωρίς να πτοήτε από τίποτε. Οταν πέθανε σχεδίαζε την εισβολή της Αραβικής χερσονήσου , με σχέδια για την Βόρεια Αφρική, Ολη την Μεσόγειο και την Ευρωπαική πλευρά, Ολο τον Ευξυνο Πόντο και τον Καυκασο. !!

Τον γνωρίζουν και τον λατρεύουν ο στρατός και οι στρατηγοί του ως ζωντανό, και αφού πεθάνει τον λατρεύουν εξίσου και του αποδίδουν ΟΛΕΣ τις τιμές και το Κλέος που του αρμόζει !

https://www.edx.org/course/harvardx/harvardx-hum2-1x-ancient-greek-hero-24-3131

https://www.facebook.com/TheAncientGreekHero

Χαιρετώ καλή συνέχεια !

ΚΛΕΟΣ ΑΦΘΗΤΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΗΡΩΩΝ

Δημήτρης είπε...

@atithasos
Oι Χριστιανοί δεν θα βανδάλιζαν επιλεκτικά , θα ισοπέδωναν.Και πολύ περισσότερο δεν θα εξαφάνιζαν το μνημείο ,με προσεκτικη επιχωμάτωση,και διαφραγματικους τοίχους .Απλά θα το εξαφάνιζαν.Ενα γνωστό επίσης και προσβάσιμο μνημείο επί 600 χρόνια ,δεν θα υπηρχε καποιος να το αναφερει ?
Δεν ισχυριζομαστε οτι θα βρούμε τον Αλέξανδρο ,εξετάζουμε όμως την πιθανότητα να τον βρούμε , όπως και η συζήτηση ερευνά και την κάθε άλλη πιθανότητα ,πάντοτε με υποθέσεις .Η όλη διαδικασία ,ασχέτως του αποτελέσματος , είναι συναρπαστική , εκπαιδευτική και επιτέλους όλο και περισσότεροι ξαναασχολούνται με πτυχές άγνωστες και γνωστές της εντυπωσιακής ιστορίας του τόπου μας .Και τιποτε να μην βρεθεί , ελπίζω να βοηθήσει όλη αυτη η αναζήτηση στο να αλλάξει έστω και ελάχιστα ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την ασύληπτη κληρονομιά των προγόνων μας .

virgi είπε...

Πάντως μ' αυτά και μ' αυτά σοβαρά σκεφτομαι να ικετεύσω γονυπετής τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να μετονομάσει την Κασσάνδρου.:))
Και επειδή είναι και κακάσχημος δρόμος να την ανακαινίσει και λίγο δίνοντας ένα καινούργιο ευοίωνο όνομα εν το μεταξύ Περιστέρη:))

Admin είπε...

Απο χθες λέω οτι το κεφάλι βρέθηκε στο 3ο δωμάτιο ως μέρος τελετουργικού και μετα ακολούθησε η σφράγιση του τάφου..

Προσπαθώ όμως να σκεφτω πως θα μπορούσε να φτασει το κεφάλι στο 3ο δωμάτιο με φυσικο τροπο..

Το κεφάλι είναι ψηλά στην αψίδα, στο "πατάρι" δηλαδή του τάφου.. Δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το τάφο..

Αν λοιπον υπήρχε ενα ταβάνι στον τάφο, που χωρίζει το πατάρι απο το κατω επιπεδο το οποιο είχε υποστεί καθίζηση ποιο πολύ στο δωμάτιο που βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας, αφού είναι αυτο στη χειρότερη κατασταση, τοτε θα ειχε σχηματιστεί μια ειδους "τσουλήθρα" απο τη Σφίγγα μέχρι το τέλος του τάφου..

Τα κεφάλια είναι ευκολο να βγουν μιας κ είναι ένθετα πιστεύω θα ηταν ευκολο να κυλησουν μέχρι το 3ο δωματιο..

Δεν λέγανε για μια πλάκα οροφής που ακόμα δεν έχουμε δει;

Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε και αν τα ξέραμε ίσως να μας φαίνονταν λογικά κάποια πραγματα..

vagkalf07 είπε...

Αυτη η "πετρα?" διπλα στο κεφαλι της σφιγγας τι μπορει να ειναι??

Planet είπε...

@Δημήτρης (22 Οκτωβρίου 2014 - 12:16 μ.μ.)

Δημήτρη έδωσα παράδειγματα όπου βανδαλισμοί απο χριστιανούς εστιάζονται σε αλλοιώσεις αντί για πλήρη καταστροφή. Επίσης εξήγησα πως η Αμφίπολη ήταν μικρος οικισμος, δεν υπήρχαν ορδές φανατικών για να καταστρέψουν ένα τοσο μεγαλο μνημειο, πόσο μάλλον στην τοποθεσία που βρισκόταν.

Για διαφραγματικούς τοιχους, δεν ήταν απίθανο αυτοί να υπήρχαν απο πριν. Αρκετοί μακεδονικοί τάφοι είχαν τέτοιους. Οι καταστροφεις μπορει να συνέβαλαν μόνο με την επιχωμάτωση.

Zibi είπε...

Βλέπω και ξαναβλέπω τις προσπάθειες που έχουν κάνει κάποιοι να "συγκολλήσουν" το κεφάλι της Σφίγγας και να το αποδώσουν, προκειμένου να έχουμε μια εικόνα, αλλά κάτι δεν μου κολλάει σε όλο αυτό.

Εμφανίζουν την Σφίγγα να στέφεται προς τα έξω, ενώ η ανακοίνωση του Υπουργείου είναι σαφέστατη: "Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο".

Κάμω λάθος;

Planet είπε...

επίσης, απο περσινό δελτίο τύπου:

http://www.archaiologia.gr/blog/2013/04/01/%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9/

Η εκτίμηση είναι πως τουλάχιστον η αποψίλωση του περιβόλου έγινε κατα "τους ρωμαϊκούς χρονους".

vagkalf07 είπε...

@ Zibi

"προς την εισοδο"...εκει που στεκεσαι και κοιτας τον ταφο...η κλιση του λαιμου του κεφαλιου δεν αφηνει περιθωριο για κατι αλλο..και να εισαι σιγουρη οτι ταυτοποιησαν το κεφαλι με την ανατολικη σφιγγα

Unknown είπε...

@niko karathanassis fotography

Nίκο
αν πειράξεις τη φώτο με το θυρόφυλλο κάτω δεξιά φαίνεται εμφανώς ότι έχει πειραχθεί όπως είπες και νομίζω ότι βλέπω τα κόκαλα από ένα αριστερό ανθρώπινο χέρι μέχρι τον αγκώνα.
Βέβαια μπορεί και να ονειρεύομαι, αλλά ρίξε μια ματιά .

http://prntscr.com/4ykh1n
http://prntscr.com/4ykgz4

Unknown είπε...

@Fanis

Εγώ αυτό που έκανα ήταν να αυξήσω λίγο τη φωτεινότητα στις φωτογραφίες. Αυτές που ανέβασες έχουν αλλοιωθεί πάρα πολύ. Δεν διακρίνω κάτι.

Admin είπε...

Εδω φαινεται.

http://oi57.tinypic.com/1lmdy.jpg

Petros είπε...

to "xeri" pou vlepeis einai apla to effect otan pigenoferneis deksia aristera to blur brush to photoshop. to erwtima einai pios kai gia ti na 8elei na kalupsi auto pou einai molis pio kato apot in spasmeni porta???

Axis Mundi είπε...

Αν και αρχικά είπα να μην μπω στην διαδικασία, τελικά δεν άντεξα...

Κάποιος αμφισβήτησε και μάλιστα γελοιοποίησε σε ένα σχόλιο του την θεωρία μου και πολλών από εμάς, για πιθανή τελετουργία με αφαίρεση κεφαλών από αγάλματα.

Θα του πρότεινα να ψάξει λίγο πριν εκφέρει μια τόσο υποτιμητική γνώμη.

Το έθιμο αυτό συναντάται ακόμα και σήμερα σε πολλά νεκροταφεία στο εξωτερικό.

1. Υπάρχουν φτερωτά αγάλματα ελληνικού τύπου (πολλοί τα συνδέουν με την Νίκη της Σαμοθράκης) σε οικογενειακούς τάφους. Τα αγάλματα αυτά λέγεται πως συμβολίζουν τους προστάτες της ψυχής προς τα εν ζωή μέλη της οικογένειας του νεκρού που επισκέπτονται τον τάφο. Το κεφάλι τους αφαιρείται και θάβεται όταν και το τελευταίο μέλος της οικογένειας αποβιώνει.

2. Πιθανολογείται πως το έθιμο αυτό προέρχεται από τον μύθο του θεού Ακέφαλου και ήταν πολύ σύνηθες στις Ελληνο-Αιγυπτιακές τελετουργίες ταφής στην Αλεξάνδρεια τον 4ο αιώνα πχ.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

@ Evan Kass-6.18π.μ.
Συμφωνώ απολύτως. Ο επερχόμενος κίνδυνος ίσως να συνδέεται με τα γεγονότα του 316(Ολυμπιάδα-Πύδνα, Αριστονοας-Αμφίπολη).
Λόγω επικράτησης του Κάσσανδρου και πριν την παράδοση της Αμφίπολης, πιθανόν, για να προστατεύσουν τον τάφο από βανδαλισμούς, προχωρήσαν σε επιχωμάτωση και σφράγιση, μεταφέροντας τα κεφάλια και τα φτερά των σφιγγών στον εσωτερικό θάλαμο(ίσως λόγω περιορισμένου χρόνου να έγιναν και κάποιες ζημιές πχ στις Καρυάτιδες). Αυτό πιθανόν σημαίνει ότι η κατασκευή του τάφου είχε ήδη ολοκληρωθεί το 316. Τα κομμάτια της χαίτης που βρέθηκαν μέσα ( αν είναι 100% ταυτοποιημένα) σημαίνουν ότι ήδη ο Λέοντας ήταν τουλάχιστον μερικώς κατεστραμμένος. Δεν μου φαίνεται λογικό να κατέστρεφαν το Λέοντα για να "κρύψουν" τον τάφο. Ο Κάσσανδρος φυσιολογικά ήξερε την ύπαρξη του τάφου.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Οι αύλακες που βρέθηκαν στο κατώφλι, δεν προέρχονται από φθορά. Είναι κατασκευαστικές λεπτομέρειες του κατωφλιού. όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ (" για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών ), ήταν δηλαδή κατασκευασμένες αυλακώσεις επικαλυμμένες με μέταλλο για την διευκόλυνση της κίνησης των τροχών της πόρτας.

Unknown είπε...

Ωραία ξεκίνησε ο 3ος θάλαμος.
Με εμβαδόν 27 τμ μένουν ακόμα 23 τμ συγκίνησης :)

Καλό απόγευμα, καλή συνέχεια σε όλους.

KRINI LIVE! είπε...

ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ'' ΣΤΙΣ 24/9/2014 ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ
http://krinitrikalon.blogspot.gr/2010/10/blog-post.html

Ανώνυμος είπε...

@empedotimos
Εμπεδότιμε, εσύ που είσαι πιο ειδικός στον αποσυμβολισμό, τι γνώμη έχεις για :
α) τον τετράφυλλο ρόδακα που διακρίνεται στον πόλο της σφίγγας
β) Στο σχέδιο του Λεφαντζη, τα φτερά των σφιγγών έχουν σχεδιαστεί με φορά προς τα κάτω. Αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι ή απλώς είναι επιλογή του γλύπτη?

Atithasos είπε...

"Στο ποσό των 590.000 ευρώ ανήλθαν οι χρηματοδοτήσεις για την ανασκαφική έρευνα του ταφικού συγκροτήματος Τύμβου Καστά. Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος ισχυριζόμενος πως το κόστος της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη είναι υπέρογκο"
Πόσο κοστίζει στο δημόσιο η τετραετία του κ. Νικολόπουλου; Αν είναι πάνω από 590.000 ευρώ προτείνω να κρατήσουμε την Αμφίπολη και να απολύσουμε τον Νικολόπουλο!

panos είπε...

Καλησπέρα στην παρέα, το μόνο που θέλω είναι να δηλώσω εκστασιασμένος για το απαράμιλλο κάλλος της κεφαλής της Σφίγγας!
@ Ερασιτέχνης
Είχα γράψει κάτι παλιότερα για την τύχη του λέοντα και με βάση το παρακάτω σχεδιάγραμμα:
http://www.image-share.com/ijpg-2733-176.html
Είναι τα κομμάτια του λιονταριού που βρέθηκαν και ο τρόπος της συναρμολόγησής του. Τα κενά καλύφθηκαν με λευκό τσιμέντο που σήμερα πλέον έχει υποστεί μεγάλη φθορά. Είναι φανερό ότι τα κομμάτια δεν είναι απλά σπασμένα αλλά κομμένα επιμελώς με πριόνι. Αυτό εμένα μου δείχνει ότι ο λέων δεν καταστράφηκε αλλά αποσυναρμολογήθηκε κατά κάποιο τρόπο ώστε να μεταφερθεί κάπου αλλού. Το τμήμα της ράχης που βρέθηκε κάπου στο χώρο την Σφιγγών δεν έπεσε εκεί τυχαία, θεωρώ ότι τοποθετήθηκε εκεί σκόπιμα και συμβολικά ώστε αυτοί που το μετέφεραν να μην διαρρήξουν εντελώς τη σχέση του λιονταριού με το φυσικό του χώρο.

Nina K. είπε...

Απο χτες σκεφτομαι τα εξης:

Δεν γνωρίζω ποια είναι η εικόνα συλημένων/λεηλατημένων μνημείων, αλλά το συγκεκριμένο η λογική μου λεει οτι έχει πολύ συγκεκριμένες και λίγες ζημιές για να μπήκε μέσα κάποιος και με μανία να το κατέστρεψε. Δεν θα είχε στα χέρια του αυτός ο κάποιος έναν κασμά, ένα φτυάρι, μια βαριοπούλα, ένα ρόπαλο τελωσπάντων, που θα αφηναν χαρακτηριστικότατα σημάδια πάνω στα μαρμαρα; Δεν υπάρχει τιποτα τετοιο. Υπαρχουν μονο αναμενόμενες ζημιες σε ευθραυστα τμηματα, στα χερια, σε μυτες, στο κεντρο του ψηφιδωτου (μηχανικοι λενε οτι τα μωσαϊκα σπανε συχνα στο κεντρο τους).

Το κεφαλι της Σφιγγας επιτρεψτε μου να πω οτι αρχικά με "κουφανε" οταν βρεθηκε τοσο πισω. Ποιος τυμβωρυχος θα το εβγαζε, θα το κουβαλουσε τόσο πίσω (πάει η μέση του..) και απλά θα το παρατούσε; Μετά όμως, σκέφτηκα...

1. Κομμάτια απο τα φτερά βρεθηκαν στον ΠΡΩΤΟ θαλαμο, δηλαδη ακριβως πισω απο τις Σφιγγες.
2. Το ενα κεφαλι βρεθηκε στο ΚΑΤΩΦΛΙ του ΤΡΙΤΟΥ θαλαμου οχι κακην κακως, αλλά ευλαβικα τοποθετημενο να κοιταζει προς την εισοδο, προς τα εξω. Μαλιστα, αν καταλαβα καλα, απο κατω του ειναι η αμμος που σφραγιζει τη ραμπα ή τα σκαλοπατια που οδηγουν προς τα κατω.
3. Οι Σφιγγες ειναι παναρχαια συμβολα προστασιας, φυλακες.
4.Το μνημειο χρειαστηκε χρόνια για να ολοκληρωθει.

Χμμμ...
Μήπως, όπως λεει και ο οικοδεσποτης μας Εμπεδότιμος, το κεφάλι και τα φτερα αφαιρέθηκαν όντως επίτηδες; Ητανε αρχικα οι Σφιγγες στην εισοδο να φυλάσσουν και μετά, με την αφιξη και τον ενταφιασμο του νεκρού, "παροπλίστηκαν" τελετουργικά;

Το ένα κεφαλι τοποθετηθηκε στην εισοδο του τριτου θαλαμου όταν η επιχωματωση εφτασε στο κατωφλι της. Να κοιταει προς την εισοδο και να φοβιζει, αποτρεπει, κάθε επιδοξο που θελει να εισελθει παραπερα. Ένα αρχαιο STOP ακριβως πριν αρχισει η καθοδος προς τον εσωτερικο θαλαμο. Μηπως το δευτερο κεφαλι είναι ακομη πιο πισω και κατω; Στο τελευταιο σκαλί του θαλαμου; Ένα τελευταιο αποτρεπτικο συμβολο;
Τα δε φτερα τα εσπασαν και αφησαν τα κομματια απλα να πεσουν προς τα πισω, ώστε οι Σφιγγες να μην "πεταξουν", να μενουν αιωνια φυλακες της εισοδου. Μετα εχτισαν και την αψιδα από πάνω (τα κεφαλια και τα φτερα δεν θα χωρουσανε αλλιως), εριξαν την τελευταια επιχωματωση, εφτιαξαν το τειχος σφραγισης και… το μνημειο χαθηκε, κυριολεκτικα και μεταφορικα.

Οσο για τη σπασμενη πορτα, γνωριζουμε πόσοι σεισμοί και πόσες οβίδες ταρακούνησαν το μνημείο ανά τους αιωνες; Θα μου πειτε, μονο την πορτα σπάσανε; Μπορει, αναλόγως την κατασκευη της και τα σημεια μικροτερης αντιστασης.

Αναμενουμε με αγωνια τι θα πει η ιδια η ανασκαφη. Ευχαριστω :)

Unknown είπε...

@ερασιτέχνης δεν νομίζω να υπάρχει τετραφυλλος ροδακας θα υπήρχε αναφορά στην ανακοίνωση του ύππο όπως είχε κάνει με τους οκταφυλλους ροδακες... Δεν είχαν κανέναν λόγο και λογική να το αποκρυψουν...

ATs είπε...

Mια ενδιαφερουσα αναλυση ενος αρχιτέκτονα που δημοσιευτηκε ως σχολιο στο site news247

http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/isxyrotath_endeiksh_tymvwryxias_ta_nea_eyrhmata_sthn_amfipolh.3095899.html

Ανοιχτή επιστολή προς τον κο Βαλαβάνη κι΄όλους εκείνους που επιμένουν εδώ και μήνες ότι ο Τύμβος Καστά έχει συληθεί.
Κε Βαλαβάνη
Όταν πριν από 3 μήνες ξεκίνησε η αποκάλυψη του μνημείου και αποξηλώθηκε ο πρώτος διαφραγματικός τοίχος, αποκαλύπτοντας τις Σφίγγες της εισόδου, ένας σωρός αρχαιολόγων και μη, με το που είδε να λείπουν οι κεφαλές, άρχισε να αλαλάζει ότι ο τάφος είναι συλημένος, ακριβώς επειδή έλειπαν οι κεφαλές. Σήμερα που βρίσκεται η μια κεφαλή έρχεστε και πάλι να υποστηρίξετε ότι ο τάφος είναι συλημένος επειδή ακριβώς βρέθηκε η κεφαλή σε άλλο σημείο από το αρχικό. Πού βρίσκεται η λογική σ΄αυτές σας τις δηλώσεις;
Πήραν οι τυμβωρύχοι την κεφαλή της Σφίγγας και την πήγαν προς το εσωτερικό του τάφου αντί να την πάρουν και να την πάνε σπίτι τους; Τι είδους τυμβωρύχοι είναι αυτοί; Μάλλον ανδριάντα πρέπει να τους στήσουμε που μετέφεραν δύο τόσο βαριά αντικείμενα (γιατί μην έχετε αμφιβολία, σύντομα θα βρεθεί μέσα στην άμμο και η δεύτερη) από ένα τόσο επισφαλές σημείο, όπως είναι η είσοδος του μνημείου, σ΄ ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος στο εσωτερικό του. Αντί να καθίσετε να σκεφτείτε πως και γιατί μεταφέρθηκαν οι κεφαλές στο εσωτερικό του 3ου θαλάμου επιλέγετε την εύκολη λύση της τυμβωρυχίας. Δεν υποστηρίζω ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί. Ίσως και να έχει. Όμως απόδειξη της σύλησης δεν θα είναι ένα επιχείρημα σαν το δικό σας. Ούτε η σπασμένη μαρμαρόπορτα δεν είναι απόδειξη. Την πόρτα την έχει σπάσει η πίεση της άμμου που βρίσκεται στον 4ο θάλαμο κατά τη διάρκεια κάποιου μεγάλου σεισμού, που το σεισμικό του κύμα κατευθυνόταν από τον 4ο θάλαμο προς τον 3ο. Την ώρα που η άμμος του 4ου θαλάμου μετεκινείτο προς τον 3ο, η άμμος του 3ου μετεκινείτο με τη σειρά της προς τον 2ο, αφήνοντας ακάλυπτη την πόρτα, που κάτω από την μονόπλευρη πίεση της άμμου του 4ου θαλ. διαλύθηκε. Όταν το κύμα της άμμου ακολούθησε την αντίστροφη πορεία (γιατί η άμμος συμπεριφέρεται ως υγρό) σκέπασε τα θραύσματα σε διάφορα βάθη, όλα όμως από την πλευρά του 3ου θαλάμου. Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα των κεφαλών των Σφιγγών, μπορείτε να μου πείτε γιατί δεν μπήκατε στον κόπο να ελέγξετε, έστω από τις φωτογραφίες, πόσο είναι το συνολικό ύψος των αγαλμάτων με τις κεφαλές μαζί; Αν το είχατε κάνει θα διαπιστώνατε ότι τα αγάλματα δεν χωρούν κάτω από την θόλο! Είναι υψηλότερα περίπου κατά 30 εκατοστά (γιατί εγώ μπήκα στον κόπο να το κάνω). Δηλ. οι Σφίγγες είναι υψηλότερες της θόλου! Και μάλιστα χωρίς τα φτερά τους που καθόσον βρίσκονται πιο πίσω από τις κεφαλές βρίσκονται σε ακόμη κατώτερα σημεία της θόλου. Αυτό χρειάζεται εξήγηση και όχι το που βρέθηκε η κεφαλή και αν αυτή η μετακίνηση αποτελεί απόδειξη τυμβωρυχίας ή όχι. Γιατί ο κατασκευαστής έφτιαξε αγάλματα που δεν χωρούσαν στο χώρο για τον οποίο κατασκευάστηκαν;

ATs είπε...

Η εξήγηση μπορεί να είναι μόνο μια: ο χώρος στον οποίο τοποθετήθηκαν οι Σφίγγες δεν είχε στην αρχή τον ίδιο σχεδιασμό με αυτόν που βλέπουμε τώρα. Η ΘΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ. Και αυτό το συμπέρασμα συνάδει και με το γεγονός της πλήρωσης των θαλάμων με άμμο. Πώς θα μπορούσαν να γεμίσουν οι κατασκευαστές τους θαλάμους με άμμο πάνω από το επίπεδο των ανοιγμάτων, όντας οι ίδιοι μέσα; Από τις τρύπες στους διαφραγματικούς τοίχους; Είναι αστείο και να το σκεφτεί κανείς. Είναι λοιπόν φανερό ότι κατ΄αρχήν οικοδομήθηκαν όλα τα κάθετα στοιχεία σε ανοιχτό χώρο, εκτός των διαφραγματικών τοίχων. Κατόπιν τοποθετήθηκε μια πρόχειρη στέγη, ξύλινη με κεράμους, ώστε να προστατεύει το εσωτερικό από τις βροχές και να μπορέσει να γίνει η διακόσμηση με χρώματα των μαρμάρων, το ή τα ψηφιδωτά κτλ.. Όταν τελείωσαν οι εσωτερικές εργασίες, έγιναν όλες οι δέουσες ιεροτελεστίες και η μεταφορά στο νεκρικό θάλαμο της σορού ή της τέφρας του νεκρού και κατόπιν κατασκευάστηκαν οι διαφραγματικοί τοίχοι. Μετά ακολούθησε η ΤΑΦΗ. Δηλ. η επίχωση του μνημείου και από την εσωτερική και από την εξωτερική πλευρά ΑΠΟ ΠΑΝΩ αφού πρώτα αφαιρέθηκε, μάλλον τμηματικά, η ξύλινη στέγη. Και όταν η άμμος έφτασε στο χείλος των καθέτων στοιχείων ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ Η ΘΟΛΟΣ ενώ η επίχωση συνεχιζόταν ώστε να γεμίσουν οι θάλαμοι μέχρι πάνω-πάνω. μέχρι και τον κεντρικό δόμο, το κλειδί, που τοποθετήθηκε πατώντας πάνω στην άμμο. Και μετά κατασκευάστηκε κι΄όλος ο Τύμβος, πάντα από άμμο ποταμού. Η εσωτερική επίχωση προστάτευε το μνημείο από την τυμβωρυχία αλλά και από τους σεισμούς. Ταυτόχρονα παρελάμβανε και μέρος των φορτίων που δεχόταν η θόλος από το υπερκείμενο βάρος του Τύμβου. Όμως η άμμος στο εσωτερικό των θαλάμων με τους αιώνες, τους σεισμούς και τα όμβρια που άρχισαν να εισχωρούν στο εσωτερικό από την αποσαθρωμένη θόλο κατακάθισε, αφήνοντας το πάνω μέρος κενό. Και από τη στιγμή που ένα μέρος του όγκου των θαλάμων ήταν κενό, η άμμος απέκτησε τη δυνατότητα να μετακινείται εντός του χώρου με τους σεισμούς και να προκαλεί πλέον και ζημιές. Γι΄αυτό και τα διάφορα κομμάτια από το πρόσωπο της μιας καρυάτιδας, τα χέρια, τα θραύσματα της πόρτας, πλάκες της οροφής κτλ. βρίσκονται μέσα στην άμμο σε διαφορετικά σημεία και βάθη. Γιατί η άμμος πήγαινε κι΄ερχόταν μέσα στους θαλάμους ανάλογα με το μέγεθος και την κατεύθυνση του σεισμικού κύματος. Αυτό το φαινόμενο, όμως, δεν αφορά τις κεφαλές των Σφιγγών. Αυτές μάλλον αφαιρέθηκαν πριν την επίχωση και τοποθετήθηκαν μπρος από τη μαρμάρινη πόρτα. Πιθανά για να τη φυλάνε, όπως είναι ο ρόλος τους. Πιθανά και για να δίνουν την εντύπωση στους επίδοξους τυμβωρύχους ότι ο τάφος έχει ήδη συληθεί. Πράγμα που με σας το πέτυχαν πλήρως.
Μετά τιμής
Δημήτρης Μπ. Αρχιτέκτονας 22/10/2014

http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/isxyrotath_endeiksh_tymvwryxias_ta_nea_eyrhmata_sthn_amfipolh.3095899.html

Unknown είπε...

@virginia αυτό ακριβώς δεν θα έφτανε πρώτον σε τέτοιο σημείο και δεύτερον αν γίνονταν αυτό από τον κασσανδρο δεν θα είχε αφήσει τίποτα όρθιο θα υπήρχε η πλήρης καταστροφή του μνημείου!!!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Για να μην ξαναγράφουμε τα ίδια και τα ίδια (άρχισα να κουράζομαι) θα αναφέρω επιγραμματικά πως βλέπω εγώ την όλη κατάσταση. Τα έχουμε συζητήσει στο παρελθόν, όποιος έχει αγωνία να μάθει τι ελέχθη ας ανατρέξει στα προηγούμενα σχόλια.

Οποιανού δεν του αρέσει, δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο,δυστυχώς.

1) Ο τάφος ετοιμάσθηκε αρκετό καιρό πριν για να υποδεχθεί τον νεκρό, το μαρτυρεί όλη η εν γένει δομή του και τα ευρήματα (σφίγγες, Καρυάτιδες, μαρμαρωτό δάπεδο, ψηφιδωτό και ότι άλλο ήθελε προκύψει-που θα προκύψει σίγουρα)που απαιτούν ικανό χρόνο να κατασκευασθούν.

2) Μόλις έγινε η ταφή σφραγίσθηκε. Είναι εμφανές ότι το σχέδιο σφράγισης ενετάσσετο στο ευρύτερο σχέδιο κατασκευής του τάφου.
Σε καμία περίπτωση δεν ήταν ποτέ επισκέψιμο, τάφοι στην Μακεδονία ιδίως δεν ήταν ποτέ επισκέψιμοι. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ήταν, τότε σίγουρα ένας τέτοιος πολυτελής και επισκέψιμος τάφος θα έίχε οπωσδήποτε καταγραφεί.
Ούτε Ρωμαίοι, ούτε Χριστιανοί,ούτε εξωγήινοι τον σφράγισαν.

3) Ο τάφος δεν φέρει κανένα ίχνος βεβήλωσης ή σύλησης. Τα όποια σημάδια εντοπίσθηκαν ως πιθανά εξηγούνται πολύ εύκολα.
Βέβαια όποιος θέλει να κάνει σενάρια συνωμοσιολογίας μπορεί εύκολα να το κάνει.

Το γεγονός ότι η κεφαλή της σφίγγας βρέθηκε μέσα στον σφραγισμένο τάφο και μάλιστα στον μέσα-μέσα θάλαμο, υποδηλώνει ότι το έβαλαν εσκεμμένως λίγο πριν την σφράγιση, πολύ πιθανόν μέσω κάποιου τελετουργικού.
Αν καταλάβουμε τον συμβολισμό της Σφίγγας και τον ευρύτερο συμβολισμό των τάφων, τότε αβίαστα καταλήγουμε εκεί.

Το πιό τελετουργικό χρησιμοποιήθηκε προφανώς και δεν θα το βρούμε πουθενά, τα μυστηριακά τελετουργικά ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ.

Οσον αφορά το θέμα του αποσυμβολισμού, έγραψα μια ανάρτηση ως μια πρώτη προσπάθεια αποσυμβολισμού, ίσως αργότερα με την εξέλιξη της ανασκαφής να γράψω και άλλη. Μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται πάντως.

Όποιος ενδιαφέρεται του συνιστώ να την διαβάσει, όποιος δεν καταλαβαίνει καλό είναι να μην προσπαθεί να γελοιοποιήσει, ας κοιτάει καλύτερα αυτά που γράφει τι ποιότητα έχουν. ¨Αλλωστε η συμβολική δεν είναι και τόσο εύκολη.

Δεν έχω καταγράψει όλους τους συμβολισμούς που βλέπω, μόνο αυτούς που είναι εμφανείς και που βοηθούν στο να βγάλουμε άκρη τι γίνεται με την ανασκαφή. Παρά την προτροπή του φίλου Παύλου δεν πρόκειται να το κάνω, ίσως κάποια στιγμή αν βρεθούμε κάποιοι από τους φίλους του ιστολογίου να τα πούμε μεταξύ μας αναλυτικότερα.

@george
I will reply to your concern about depicting Alexander in feminin figures in Greek.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η συμβολιστική χρησιμοποιεί ορισμένα σύμβολα για να περιγραψει κάτι.
Συγκεκριμένα την ψυχή την συμβολίζουμε με σφίγγα (προτείνω το "Περί της αλληγορίας της Σφιγγός" του Μιχαήλ Ψελλού για περαιτέρω εμβάθυνση) και αυτός είναι ο ρόλος της ύπαρξης της στους τάφους.
Όπως επίσης και η Περσεφόνη στον Ελευσίνιο μύθο της συμβολίζει την ψυχή και η αρπαγή της και η επανάκαμψη της στην γη συμβολίζει την πορεία της ψυχής.

Το σημαντικό είναι ότι η ψυχή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ, άρα τόσο η Περσεφόνη όσο και η Σφίγγα αναφέρονται στην ανθρώπινη ψυχή ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ τι φύλο είχε αυτή κατά την ενσάρκωση της, δηλαδή σε τι είδους σώμα, ανδρικό ή γυναικείο, είχε ενσαρκωθεί.
.
Άρα όσοι λένε για παράδειγμα ότι επειδή απεικονίζεται η Περσεφόνη, ο νεκρός είναι γυναίκα, ας σκέφτονται πρώτα πριν μιλήσουν, γιατί με το σκεπτικό τους τα Ελευσίνια Μυστήρια θα απευθύνοντο μόνο σε γυναίκες.

Όμως κατά την άποψη μου ο καλλιτέχνης ο οποίος δεν ήταν τυχαίος, τόσο του ψηφιδωτού, όσο και των Σφιγγών απέδωσε χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στον Αλέξανδρο. Εχω αναφέρει από που το συνάγω, δεν θα επανέλθω σε αυτό.

Ετσι λοιπόν κατ'εμέ και με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο τάφος είναι ασύλητος, βασιλικός και Μακεδονικός.
Το ποιός είναι μέσα είναιάλλο θέμα, κατ'έμε΄το μνημείο ολόκληρο (από όπου καινα το πιάσεις) φωνάζει ότι μέσα είναι ο Αλέξανδρος.

Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θα στενοχωρηθούν αν επαληθευθεί αυτή η πρόβλεψη ή θα χαρούν αν δεν επαληθευθεί(δεν αναφέρομαι σε όσους προβληματίζονται ή δεν δέχονται την άποψη αυτή, μιλώ για όσους έχουν την παραπάνω προδιάθεση). Αυτό αντικατοπτρίζει φυσικά  και το πόσο Ελληνες είναι.

GreenGatos είπε...

Με όποιον πάντως και να μοιάζουν οι σφίγγες είναι δεδομένο πως φορούν "καπέλο" το οποίο χρησιμοποιείται μόνο όταν μιά επίπεδη επιφάνεια στηρίζεται επάνω τους.
Και επειδή αυτή η επίπεδη επιφάνεια προς το παρόν δεν έχει βρεθεί κάνω μιά προσπάθεια/πρόταση/πιθανή λύση για αυτό το πρόβλημα.

Όσον αφορά τα ευρήματα στον 4ο δωμάτιο, καθώς και την αιτία της σπασμένης πόρτας, επιμένω στη θεωρία μου ότι:
Όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως μπάζα/εμπόδια (ακόμα και η σπασμένη πόρτα και τα κεφάλια των σφιγγών!) για να εμποδιστεί, να δυσκολευτεί ή και να εκτραπεί η είσοδος ενός κάποιου ξαφνικού εισβολέα, σε επόμενους σημαντικότερους χώρους που βρίσκονται από κάτω.

http://s27.postimg.org/8tm9xuds3/sphynx_reconstr.png

Unknown είπε...

Αυτά που λέει ο βαλαβανης με συγχωρείτε μόνο ως κακογουστο αστείο μπορώ να το ερμηνευσω ότι τυμβορυχοι πήγαν να σπάσουν με το κεφάλι της σφιγγας την μαρμαρινη θύρα... Μήπως κύριε βαλαβανη η θύρα ήταν από πουπουλο??? Κύριε βαλαβανη βλέπετε βαθουλωματα στην θύρα από χτυπήματα????κύριε βαλαβανη αν χτυπούσαν την θύρα με το κεφάλι της σφιγγας οι τυμβορυχοι θα έμενε σχεδόν ανεπαφο το κεφάλι της σφιγγας??? Πολύ σοβαρές αναλύσεις και λέγεται και αρχαιολόγος...

Planet είπε...

@Nina K. (22 Οκτωβρίου 2014 - 2:32 μ.μ.)

Ενδιαφέρουσα η άποψή σου, απλά διαφωνώ με το:

"Υπαρχουν μονο αναμενόμενες ζημιες σε ευθραυστα τμηματα, στα χερια, σε μυτες,"

Να το δεχτώ πως τα απλωμένα χέρια των Καρυάτιδων είναι εύθραυστα, αλλά για τις μύτες και τα χείλη δεν το βλέπω. Εκτος αν το κεφάλι πέσει στο έδαφος με τη μύτη προς τα κάτω. Άντε και να έγινε αυτο με το κεφάλι της σφίγγας. Αν όντως έγινε, αυτο θα υποδεικνυε πως το κεφάλι σε κάποια φάση το κεφάλι έπεσε απο τη βάση του. Αν απλά ειχε μεταφερθει στον 3ο θάλαμο, δε θα υπήρχε αυτή η ζημιά.

Αλλά για το κεφάλι της Καρυάτιδας; Πως προκαλεις τοσο εντοπισμένη ζημιά σε χείλη και μύτη σε κάτι που ειναι σταθερό στη θέση του;

Ελπίζω πως αν βρούνε το δεύτερο κεφάλι της σφίγγας, οι ζημιές σε μύτη και χειλια να μην υπάρχουν ώστε η υποθεσή μου περι βανδαλισμών να γίνει λιγότερο αξιόπιστη.

Πάντως να σημειώσω πως όταν μιλάω για βανδαλισμούς, δε μιλάω και απαραίτητα για επιτυχή σύλληση. To αν οι αποπειρες ήταν επιτυχεις εξαρτάται και απο το πως είναι δομημένος ο 3ος θαλαμος και απο το αν έχει συνέχεια (τέταρτος θάλαμος κλπ.)

Unknown είπε...

virgi,

Νομίζω ότι αυτή η υγρασία http://postimg.org/image/u2mbtyigj/e780917b/ προέρχεται από τη χρήση λίγου νερού που έκαναν για να ξεπλύνουν κάπως τα μέλη που βρέθηκαν.
Φαίνονται επάνω στην επιφάνεια της λάσπης αρκετά "κρατηράκια" που αποτυπώθηκαν από τη ροή του νερού επάνω στο χώμα.

George Tsiagalakis είπε...

@Planet σωστό αυτό που είπες νωρίτερα ότι ένας πιθανός λόγος για την μη αναφορά του μνημείου να είναι ότι χάθηκαν οι αντίστοιχες πηγές στο πέρασμα του χρόνου. Αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι πηγές αναφοράς είναι περιορισμένες, 1 ή 2, άντε και 5. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε να υπήρχε γενική αναφορά απο πολλούς ότι στην Αμφίπολη υπήρχε ένα εντυπωσιακό μνημείο(χωρίς απαραίτητα να εμβαθύνουν στις λεπτομέρειες του). Έτσι νομίζω τουλάχιστον.

Σχετικά με το ενδεχόμενο βανδαλισμού, εγώ θέλω να ρωτήσω σχετικά με το ποιά θα ήτανε η τύχη του μωσαϊκού σε αυτή την περίπτωση. Η φθορά που έχει είναι στο κέντρο, αν κάποιος ήθελε να βανδαλίσει θα βανδάλιζε τις μορφές κυρίως. Επομένως νομίζω πως θα πρέπει να ληφθεί ως ένα στοιχείο υπέρ του μη βανδαλισμού.

Επίσης ο Axis Mundi έγραψε κάτι ενδιαφέρον για το έθιμο να θάβονται οι κεφαλές των αγαλμάτων. Axis έχεις περισσότερες πληροφορίες;

Planet είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ (22 Οκτωβρίου 2014 - 3:01 μ.μ.)

Χρήσιμη η περιληψή σου, αλλα έχω μερικές μικροπαρατηρήσεις:

α) Σχετικά με τα όσα γράφεις στο (2), έχω παρακολουθήσει όλες τις συζητήσεις, και δεν έχω διαπιστώσει απο που προκύπτει πως η άποψη για σφράγιση με την κατασκευή είναι πιο πειστική από αλλες. Πχ. το θέμα με τη ράχη του λέοντα στην επιχωμάτωση είναι ανεξήγητο. Πιστεύω πως το θέμα του χρονου της επιχωμάτωσης είναι ανοιχτό.

β) Πάλι σε σχέση με το (2), είναι πως ούτε οι τάφοι στις Αιγές ή αλλού ήταν επισκέψιμοι,για τους περισσότερους δεν έχουμε αναφορές, αλλα το 90% και βάλε ειναι συλλημένοι. Τυμβωρυχία δεν προυποθέτει επισκεψιμότητα.

γ) Για το (3) απαντησα πχ. στη Νίνα και περισσότερες λεπτομέρειες πριν και σε άλλες κουβέντες και δεν έχω δει αντεπιχειρήματα που να πείθουν (χωρις να λέω πως εγώ πειθω - απλά λέω πως πολλά δεδομένα ειναι αντιφατικά για οποιαδήποτε θεωρία εχει διατυπωθεί).

panos είπε...

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις παραδοχές του Εμπεδότιμου με μια μικρή διαφοροποίηση σχετικά με το σφράγισμα. Θεωρώ ότι μετά την ταφή υψώθηκαν μόνο οι σφραγιστικοί τοίχοι και το όλο οικοδόμημα (συμπεριλαμβανομένων τις σκάλες και μέχρι τον πρώτο τοίχο σφράγισης) καλύφθηκε από τον τύμβο. Άλλωστε οι Μακεδόνες συνήθιζαν να κατασκευάζουν σφραγιστικούς τοίχους μπροστά από τάφους. Η επιχωμάτωση έγινε για κάποιο λόγο αργότερα.
Όσο για την επιστολή του αρχιτέκτονα Δημήτρη Μπ. διαφωνώ κάθετα. Ο τάφος κατασκευάστηκε εξαρχής όπως τον βλέπουμε. Η επιχωμάτωση έγινε μέσω των οπών (κανείς δεν είπε ότι ήταν μια εύκολη διαδικασία) και με τη βοήθεια της περίφημης μαρμάρινης πλάκας. Η άμμος όταν κατακάθεται κατά κάποιον τρόπο τσιμεντοποιείται και δεν συμπεριφέρεται πλέον ως υγρό (ωστόσο πάλι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές σε περίπτωση σεισμού). Και ΝΑΙ τα κεφάλια των Σφιγγών χωρούσανε κάτω από τη θόλο καθώς αυτή έχει ύψος περίπου 2.25m ενώ οι Σφίγγες 1.45+0.60=2.05m. Ακόμη και τα φτερά θα μπορούσαν να χωρέσουν ανάλογα με το μέγεθός, το σχήμα και τον τρόπο ανοίγματός τους.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@Planet

Ας μην ξανανοίξουμε το θέμα, επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια.

Η ράχη του λιονταριού ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΗ, βρέθηκε στον περίβολο. Οταν το είπε η Περιστέρη δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί η είσοδος, μόνο οι Σφίγγες.
Είναι λογικότατο να βρεθεί εκεί, θυμάμαι ότι είχα πει ότι ίσως από έναν σεισμό έπεσε το λιοντάρι και κατρακυλώντας στο σημείο που είναι ο περίβολος έσπασε ένα κομμάτι του.

Εγώ είπα απλώς ότι δεν ήταν επισκέψιμοι. Το ότι είναι ασύλητος προκύπτει από αλλού.

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρώ στην δεύτερη φωτογραφία και πίσω απ' το κομμάτι της σπασμένης θύρας την τοιχοποιία να έχει κυκλική/τοξωτή διαμόρφωση.Είναι όντως ή είναι κάποιο φωτογραφικό εφφέ;Μήπως το κατώφλι επιφανείας 3.44 τετραγωνικών είναι και πλατύσκαλο μιας περιστροφικής σκάλας (ίσως και πάνω από μίας) που είναι και αυτή καλά σφραγισμένη;

Planet είπε...

@George Tsiagalakis (22 Οκτωβρίου 2014 - 3:25 μ.μ.)

Σύμφωνοι. Δεν απορρίπτω πως οι ενδειξεις βανδαλισμου που υπέδειξα ειναι προϊον συμπτώσεων. Περιμένω να δω αν θα βτεθει και το δεύτερο κεφάλι, και αν ναι, πως θα ειναι. Ακομα και εκει να δούμε παρομοιες φθορες, η σύμπτωση δε θα αποκλειεται.

Περι των πηγών, δεν έχω άποψη πόσες αναφορές πρεπει να υπήρχαν για να υπάρχει πιθανότητα να έχει επιζήσει κάτι στην εποχή μας. Πχ. ο Στράβων δεν αναφέρει τιποτα, αλλα δυστυχώς το κομμάτι περιγραφής Μακεδονιας/Αμφιπολης ειναι αποσπασματικό. Για την Αλεξάνδρεια, κέντρο του ελληνιστικου κόσμου, με τόσες και τόσες αναφορές, ζήτημα αν έχουμε πάνω απο 2-3 λέξεις για τους τάφους της Πτολεμαϊκής Δυναστείας (αφήνω τον τάφο του Αλέξανδρου, μιας και αμφισβητείται).

Για το ψηφιδωτό, σωστή παρατήρηση. Απαντήσεις μπορω να γράψω, καμμια δεν ειναι απορριπτέα αλλά ουτε πειστική (πχ. αγνόησαν το ψηφιδωτό).

Προτιμώ να κάνω την προβλεψη για παρομοια ζημια στο 2ο κεφάλι της σφίγγας. Τουλάχιστον, αυτο προκύπτει απο την υπόθεσή μου.

Ανώνυμος είπε...

@Panos-2:31
Καλησπέρα
Δηλαδή εκτιμάς ότι το λιοντάρι αποσυναρμολογήθηκε για να μεταφερθεί αλλού ώστε να μη "σηματοδοτεί" τον τάφο? Έχει λογική...
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως εκτιμώ ότι θα το μετέφεραν στη νέα θέση με το ίδιο τρόπο που το είχαν μεταφέρει αρχικά στην κορυφή του λόφου και όχι "πριονίζοντάς" το. Πάντως πιθανότερο μου φαίνεται να το κατέστρεφαν......

Unknown είπε...

Διαβάζω την ιστοσελίδα αυτή αρκετό καιρό με πολύ ενδιαφέρον και με αρκετή προσοχή, απλά θέλω να κάνω μια μικρή παρατήρηση.

Επειδή ασχολούμαι και με την ιστορία της τέχνης θέλω να σημειώσω ότι η τεχνική κατασκευής ενός γλυπτού στην αρχαιότητα αποτελούνταν από πολλά στάδια. Κάποια κομμάτια δηλαδή ήταν αποσπώμενα επειδή αυτή η διαδικασία εξυπηρετούσε τον γλυπτή… Κεφάλια, χέρια…(καρυάτιδων) φτερά (ακόμη και μάτια) και στην συνέχεια αυτά τοποθετούνταν μετά σαν ένα ενιαίο πάζλ. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή ότι είναι ένθετα ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να αποσπαστούν και στην συνέχεια.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα ο χώρος αυτός είναι βανδαλισμένος/συλημένος. Είναι σοβαρή ένδειξη για μένα η μύτη της σπασμένης σφιγγοκεφαλής. ΟΙ βάνδαλοι πχ στην Ιβηρική και οι Γαλάτες πριν, όταν δεν είχαν αρκετό χρόνο να καταστρέψουν εντελώς ένα άγαλμα του έκοβαν τη μύτη. Αυτό το κόψιμο της μύτης ήταν μια συμβολική καταστροφή της «οδού» απ΄ όπου τα πνεύματα οδηγούνται μέσα και έξω από το σώμα υπό της μορφή αέρος ως ανάσας. Επειδή πολλές βαρβαρικές φυλές πίστευαν ότι τα αρχαία αγάλματα διατηρούν ζωντανό το πολεμικό πνεύμα πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο τους αφαιρούσαν την τελευταία πνοή.

Όσο για ποιο λόγο μεταφέρθηκε εκεί το κομμάτι αυτό δεν ξέρω. Δεν υπάρχει όμως λογική στα μυαλά των βαρβάρων…ειναι μάταιο κανείς να προσπαθεί να μπει στην λογική τους.

Ανώνυμος είπε...

@Panos @empedotimos
Με κάλυψε η απάντηση του Εμπεδότιμου.
με την ευκαιρία Εμπεδότιμε συμφωνώ απόλυτα μαζί σου όσον αφορά τη σύληση. Πιθανό ο τάφος να έχει συληθεί αλλά με τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο.

Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou είπε...

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, όπως κάθε μέρα άλλωστε, την συζήτηση που διεξάγεται κάτω απο τις αναρτήσεις του Εμπεδότιμου. Ένα επίσης ενδιαφέρον - παράπλευρο όφελος - είναι οι συζητήσεις (φυσικές όχι διαδυκτιακές) που γίνονται επι των αναρτήσεων.

Χάριν της συζήτησης λοιπόν ρωτώ: Έκανε κανείς τον κόπο να ρίξει μια ματιά στο σχόλιο του Ο/Η Lykos στις 2.12; Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε τη γνώμη κάποιων εδώ. Η δική μου γνώμη; Δεν γνωρίζω την θεματική, αντιλαμβάνομαι πρόβλημα σύνταξης και δόμησης λόγου άλλα υπάρχουν σημεία ενδιαφέροντος.

panos είπε...

@ Ερασιτέχνης
Ακριβώς όπως τα λες. Απλά πιστεύω ότι τεμαχίστηκε για την ευκολότερη μεταφορά του.
Τώρα για το πως μεταφέρθηκε στην κορυφή του τύμβου ήταν άλλες οι συνθήκες και προφανώς υπήρχαν περισσότερες δυνατότητες.

Planet είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

"Η ράχη του λιονταριού ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΗ"

Thanks για τη διευκρινηση και sorry για το μπερδεμα, το ειχα επισημανει παλιοτερα, αλλα αν κάποιος είχε απαντήσει ίσως μου ειχε διαφύγει η απαντηση. Τώρα ανετρεξα ξανα στς παλιες ανακοινώσεις που μιλάνε για την ανακαλυψη του τμήματος κατα την αφαιρεση του πρώτου τοιχου (αν και δε διευκρινίζουν αν ανακαλύφθηκε λόγω της αφαιρεση του τοιχου).

Όπως και να χει, τις αντιφάσεις για το χρονο επιχωματωσης τις έχω διατυπώσει αλλου (δεν αφορουσαν μονο το λέοντα) και πιστευω πως το θέμα ειαι ακόμα ανοικτό και ενδιαφέρον για συζήτηση.

george είπε...

@Empedotimos

Please talk straight; are you saying that you are "more Greek than me"?

Is this what we are here to prove?

George Tsiagalakis είπε...

Και μια άλλη γενική παρατήρηση. Ο Εμπεδότιμος σε ότι έχει πεί ως τώρα, βήμα με το βήμα, έχει επιβεβαιωθεί. Μπορεί μερικές φορές ο ίδιος να μη καταλαβαίνω πλήρως τις συμβολικές/τελετουργικές εξηγήσεις, μπορεί να μη κλίνω προς κάθε του σκεπτικό πάντα, αλλά πρέπει να του αναγνωριστεί αυτό. Είχε πει ξεκάθαρα ότι η κεφαλή είτε δεν υπήρχε είτε είχε αφαιρεθεί από την αρχή.

+1

Εμπεδότιμε συνέχισε τις καλές προβλέψεις ανεπηρέαστος και με την διορατική σου ματιά. Οι προβλέψεις σου μας οδηγούν στα πιο βαθιά. Μάλλον θα πρέπει να το αλλάξεις το ψευδώνυμο σε Κάλχας.

Γιατρός είπε...

Βρε George μας έχεις πρήξει. Ειλικρινά.

Αν ήσουν πιο Ελληνας απο όσους γράφουν εδω μέσα θα έγραφες ΕΛΛΗΝΙΚΑ και όχι Αγγλικά. Σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ blog απευθύνεσαι και όχι σε Αγγλοσαξωνικό.

Αντε μπράβο γιατι μας ζάλισες.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@george

I think you need a better translator.

I said that those who will be happy if Alexander is buried in the tomb or will be sad if he is finally buried there, I strongly say that they are not Greek.

I specically excluded those who have differnet opinion on the issue or they do not think that this is probable, provided that (I add this now to be clearer) that they will be happy if Alexander is found there or sad if he is not found in the tomb.

Hope it is clear now. 

Γιατρός είπε...

George το κούρασες. Και Αγγλικά γνωρίζω άριστα. Κάνε μας την χάρη λοιπόν και άσε τα κόλπα. Γρ'αφε Ελληνικά που όπως λες καταλαβαίνεις άψογα αλλα σε βολεύει το Αγγλικό και άσε τις σάλτσες.

Βέβαια πονάει πάρα πολύ το ότι βρισκόμαστε μπροστά στο μηνμείο που φιλοξε΄νεί τον Μέγιστο όλων των εποχών και που δεν θα έχουν τι να κάνουν το μουσείο τους (με τα κλεμμένα) οι Σκοπιανοί αλλά έτσι είναι η ζωή.

Enalios είπε...

@lykos

Μόλις τελείωσα την πρώτη ανάγνωση της ανάρτησης σου και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Δεν μπορώ να κρίνω την ορθότητα των επιχειρημάτων σου αλλα ειναι εντυπωσιακά και θα έλεγα ότι ειναι στη γραμμή Εμπεδοτιμου ο οποίος ειναι προφανώς σε καλύτερη θέση για να τα σχολιάσει.
Σε ότι με αφορά νομίζω ότι οι απαντήσεις στα περισσότερα ερωτήματα που έχουμε για αυτο το μνημείο/τάφο βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο γνώσης και σκέψης. Σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον και σας ευχαριστώ για την προοπτική που μας προσφέρατε.

Νομίζω ότι τα γραφόμενα σας ίσως να διαβάζονται και απο το ΥΠΠΟ.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


 I said that those who will be happy = I said that those who will be NOT happy

specically=specifically

Axis Mundi είπε...

@George, Σε καμία περίπτωση δεν έθεσε τέτοιο θέμα και ούτε αναφερόταν σε εσένα στην απάντηση του ο Εμπεδότιμος.

Also, being a native english speaker myself, I understand from the way that you write that English isn't your native tongue. How about you start writting στα ελληνικά for a change :)

george είπε...

@Embedotimos

I read exactly what you wrote in Greek (your English isn't very clear).

Apparently also Mr. "George" read it too, and he produced that little comment at 4:14PM.

So, it's quite clear what you IMPLIED - instead of being STRAIGHT and say it loud and clear.

Unknown είπε...

@ion Doulis,
Ευχαριστω για τα καλα σου λόγια,
Επιμένω στην ακριβή ανάλυση και μετα-ανάλυση των θυροφιλων ,διότι εκει μας οδηγούν για συμπεράσματα οι αρμόδιοι,.Η κεφαλή ειναι τυράκι....

Phil είπε...

Αρχιζω τα πιστευω (και σε αυτο βοηθησαν σχολια εδω) οτι στον τριτο θαλαμο εχουμε δαπεδο σφραγισης απο πωρολιθους. Τα σκαλοπατια ή η ραμπα που οδηγουν στην θυρα 97εκ θαφτηκαν με αμμο και απο πανω τοποθετηθηκαν οι πωρολιθοι σαν δαπεδο σφραγισης. Το γεγονος οτι το δαπεδο εχει παθει καθιζηση δηλωνει οτι απο κατω δεν εχουμε καλα πακτωμενο εδαφος αλλα αμμο. Δεν ειναι λογικο να εχουν κανει ενα εξαισιο ψηφιδωτο στον ενα θαλαμο και μετα στον υποτιθεμενο νεκρικο θαλαμο να εχουν βαλει φτωχο δαπεδο με πωρολιθους.

virgi είπε...

@)Lykos
Εντυπωσιακό!!!
Πιστεύω είσαι στην ίδια βάση με τον Εμπεδότιμο και αν και άσχετη saw κατανοώ πλήρως.
Γεγονός είναι ότι καταλήγεις επίσης και στο ίδιο συμπέρασμα με τον Εμπεδότιμο.
Επίσης βρίσκω αρκετά κοινά με μια δική μου προσέγγιση -σχεδιαστική- που "συμπτωματικά" καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα. Τάφος ναός η αλλιώς τάφος σε έναν Θεό.

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια ¨ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ¨ για την δημιουργία αυτής της σελίδας . Τώρα και δυο μήνες έμαθα όσα δεν έχω μάθει στα 53 μου χρόνια για τον Μέγα Αλέξανδρο και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης και αυτό οφείλεται σε εσάς και στους συμμετέχοντες στην συζήτηση και αυτό έχει την μεγαλύτερη αξία κατά την γνώμη μου, γιατί δεν είμαι ο μοναδικός πιστεύω. Τα μέχρι σήμερα ευρήματα της ανασκαφής είναι πολύ σπουδαία και ο τάφος μας επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις και εύχομαι οι προβλέψεις σου να επιβεβαιώνονται μέχρι το τέλος της ανασκαφής. Η ποιο σωστή προσέγγιση κατά την γνώμη είναι αυτή του ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ και του/της ¨Ο/Η Lykos¨και έχω την πεποίθηση ότι θα δικαιωθούν σύντομα.

Effie είπε...

Aπλά θα υπενθυμίσω ότι σε αρκετές από τις ανακοινώσεις ΥΠΠΟ αναφέρουν: "υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις τυμβωρυχίας". Βέβαια υπογραμμίζω τη λέξη "ενδείξεις", όχι ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις ανακοινώσεις τους οι οποίες απλά περιορίζονται σε ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Η μέχρι τώρα κοινοποιηθείσα κατάσταση του τάφου δεν μας επιτρέπει να πούμε με σιγουριά ναι(πιθανολογούμε μερικοί) ή όχι (πιστεύουν ακράδαντα άλλοι), θεωρώ πάντως ότι το ΥΠΠΟ γνωρίζει πολύ καλά την απάντηση, αλλά θα την δώσει όταν αποκαλυφθούν πιθανά ευρήματα στον ταφικό θάλαμο. Εκεί θα καταδειχθεί αν έχει υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση και με ποιό σκοπό. Μέχρι τότε, όλοι θα πιθανολούμε υπέρ ή κατά ανάλογα με το τι θεωρούμε πιό πιθανό, και το τι πιστεύουμε (εδώ πράγματι εισχωρεί ο παράγοντας "πίστη" με την έννοια απόλυτης πεποίθησης γνώμης/γνώσης).

hylap-vn είπε...

-Ακόμα και αν ... ο τάφος/ναός/κενοτάφιο έχει συλληθεί μία φορά για να πάρουν ότι χρυσό βρουν.
-Ακόμα και αν ... έχει ξανασυλληθεί για να πάρουν ότι μεταλλικό μπορούν να πάρουν (τους οδηγούς από τις αυλακιές όπου έμπαιναν οι τροχοί των θυρών, τα ρόπτρα κ.ά. μεταλλικά στοιχεία των θυρών, τις ενώσεις στα κεφάλια των σφιγγών και στα χέρια των καρυατίδων).
-Ακόμα και αν ... έχει βανδαλισθεί ο τάφος με την υποψία ότι είναι κρυμμένοι θυσαυροί κάτω από το ψηφιδωτό ή και σε άλλα σημεία που λογικά θα εμφανισθούν βανδαλισμένα μετά τον 2ο θάλαμο.
-Ακόμα και αν βανδαλίσθηκε από τον Κάσσανδρο για να εξαφανίσει οτιδήποτε σχετικό με την δυναστεία των Τημενιδών.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ότι ΜΕΤΑ την επίχωση ΔΕΝ έχει μπει τυμβωρύχος ή βάνδαλος μέσα. Μας το λέει και η ανακοίνωση του υπουργείου ότι "η επίχωση είναι αδιατάρακτη". Ακόμα όμως και να έμπαινε δεν θα μπορούσε να σκάψει τόσα μέτρα κάτω.

Άρα λοιπόν αυτό που ήθελαν να κρύψουν αυτοί που με τόσο κόπο και προσπάθεια έκαναν την επίχωση είναι ακόμα καλά κρυμμένο στα έγκατα του τάφου. Και προφανώς είναι κάτι ΠΟΛΥ σημαντικό. Διαφορετικά γιατί να έμπαιναν σε τόσο κόπο? Μόνο και μόνο για να περισώσουν ένα άδειο/συλλημένο/βανδαλισμένο τάφο ή ναό ή κενοτάφιο?

Προφανώς λοιπόν, είτε η αρχική ταφή είχε μείνει αδιατάρακτη από τους επίδοξους τυμβωρύχους που κατάφεραν να φτάσουν μόνο μέχρι τον 3ο θάλαμο, είτε, παρότι συλλημένος ο αρχικός τάφος/ναός/κενοτάφιο, έφεραν κάτι καινούργιο (π.χ. την λάρνακα με τις στάχτες και τα κόκκαλα του ΜΑ ύστερα από την Μέμφιδα.)

virgi είπε...

@)lykos
Είσαι και ο συντάκτης προφανώς;
Αν θέλεις απαντάς.

George Tsiagalakis είπε...

hylap-vn έξυπνο το επιχείρημα. Ο κόπος και χρόνος που απαιτείται για την επίχωση είναι σοβαρός.

Unknown είπε...

@lykos φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον που ταιριάζει με το σκεπτικό του εμπεδοτιμου... Πρέπει να το διαβάσετε. .. Πηγαινετε στο σχόλιο του λύκου έγινε 2.12 το μεσημέρι!!!

Effie είπε...

FYI
http://www.news.gr/ellada/nea-ths-perifereias/article-wide/185216/o-tafos-sthn-amfipolh-ehei-sylhthei-toylahiston-dy.html
Πρόσφατο σχόλιο από τον Αθανάσιο Νακάση, πρόεδρο του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS και επίτιμο διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (δεν τον έχω ακουστά, ένας σχολιαστής ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίος ή κάτι αντίστοιχο).

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

George

I do not like to be misenterpreted. I was perfectly clear in my post :
Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θα στενοχωρηθούν αν επαληθευθεί αυτή η πρόβλεψη ή θα χαρούν αν δεν επαληθευθεί(δεν αναφέρομαι σε όσους προβληματίζονται ή δεν δέχονται την άποψη αυτή, μιλώ για όσους έχουν την παραπάνω προδιάθεση). Αυτό αντικατοπτρίζει φυσικά  και το πόσο Ελληνες είναι.

If this is all greek to you it is not my problem.

george είπε...

@lylap-vp

You are asking why would those who did the sealing of the tomb would get into all that trouble to save a raided tomb?

For the two obvious reasons: to hide what they did; and to bury into oblivion the whole mound and whatever purpose it served.

And they succeeded: we have absolutely NO reference by any historian about any tomb at Kasta Hill for anyone, including HFAISTION (who's tomb is there according to Prof. Mavroyannis - whose hypothesis I have adopted.)

George Tsiagalakis είπε...

Και ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ξανά, πολύ έξυπνο αυτό που είπε ο hylap-vn (22 Οκτωβρίου 2014 - 5:04 μ.μ.), και πολύ απλό στη σύλληψη του οπότε διαφεύγει σχεδόν σε όλους μας.

Έχεις τόνους επι τόνων χωμάτων σε τουλάχιστον 3 θαλάμους, και το σφράγισμα είναι super με την σφράγιση να μην είναι διαταραγμένη.

Γιατί να το κάνεις αυτό εάν έχεις κάτι μη αξίας μέσα στον τάφο;

Το μόνο αντεπιχείρημα που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι έγινε αποκλειστικά για την στατικότητα του μνημείου, το οποίο όμως μου φαίνεται πολύ αδύναμο ως αντεπιχείρημα για να στέκει.

it είπε...

Καλησπέρα σε όλους τους συσκεπτόμενους
Εμπεδότιμε συγχαρητήρια όχι μόνο για το ιστολόγιό σου αλλά και για την διάθεσή σου να μεταδώσεις-είναι χαρακτηριστικό δυστυχώς σπάνιο το οποίο αναγνώρισα μεγαλώνοντας μόνο σε εκείνους που ενδόμυχα εβάπτιζα διδασκάλους μου..
Η επιστήμη που υπηρετώ δεν έχει να κάνει με την ιστορία ή την αρχαιολογία ωστόσο ως κοινωνός του "ταξιδιού" που όλους μας έχει συμπαρασύρει θα ήθελα να θέσω μια απλή ερώτηση-προβληματισμό.Συγχωρέστε την άγνοιά μου και ενημερώστε με αν ήταν κοινή πρακτική-απλώς ερωτώ το κατά την άποψή μου προφανές:
Όταν κατά την αρχαιότητα κατασκευάζονταν σφίγγες ήταν πάντοτε από κατασκευής η κεφαλή και τα φτερά τους ένθετα;Για ποιόν άλλον λόγο ο ικανότατος κατασκευαστής ενός γλυπτού όπως αυτό της σφίγγας του ενάμιση τόνου να επιλέξει να ενθέσει τα δύο αυτά στοιχεία (αντί της εναλλακτικής εξ´ολοκλήρου δημιουργίας ενός en block γλυπτού) παρά μόνον από το προφανές-δηλαδή να υπάρξει αργότερα η δυνατότητα αφαίρεσης αυτών χωρίς την καταστροφή του κυρίως σώματος προκειμένου να εξυπηρετηθεί κάποιος σκοπός;(εν προκειμένω σύμφωνα με τα γραφόμενα του Εμπεδότιμου συμβολικός/τελετουργικός).Με απλά λόγια και εκ των υστέρων κοιτώντας την φωτογραφία της ανατολικής σφίγγας(υπάρχει μια χαρακτηριστική στο δίκτυο με τον πρωθυπουργό μπροστά από την ανατολική σφίγγα) δεν σας φαίνεται να είναι εξ´ αρχής κατασκευασμένη με τη θέση υποδοχής εκτός από του κεφαλιού αλλά και των φτερών ένθετη;
Καλή συνέχεια στο ταξίδι..

Axis Mundi είπε...

@it πολύ σωστή η παρατήρησή σου!

dennisk είπε...

planet, empedotime
20-09-2014
Οι εργασίες της ομάδας των αρχαιολόγων και των τεχνικών συνεχίζονται, με την αφαίρεση άμμου, ενώ ενισχύεται η υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο, με ισοδύναμα μέτρα αποχωμάτωσης και υποστύλωσης.

Παράλληλα οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών διεργασιών, κοσκινίζουν προσεκτικά την κάθε χούφτα χώμα που βγαίνει από τον τύμβο Καστά, καθώς βρέθηκαν κομμάτια από τη χαίτη του Λέοντα της Αμφίπολης.

Εαν ειναι αληθεια,κατα την επιχωματωση ο λεων ειχε καταστραφει.μιλανε για κομματια της χαιτης ,και οχι την ραχη του λεοντα που βρεθηκε εξω

george είπε...

@Embedotimos

If you didn't imply what I said, you would have said it clearly, Embedotime, and you haven't.

I find no justification for you to end your response to my comment by your reference to someone's being "Hellinas" or not. It reads at least as a gratuitous admonition towards me.

Anyway, let's forget about it; it's not conducive to our common cause here, which is our inquiry leading to a better understanding of what's taking place at Kasta Hill and what's in there.

Planet είπε...

@hylap-vn (22 Οκτωβρίου 2014 - 5:04 μ.μ.)

Πολύ ενδιαφέρον και πολύ πιθανον σωστό.

Effie είπε...

@George
Empedotimos was NOT referring to you but to those who would wish for the excavation to disprove the hypothesis that Alexander the Great is interred in the tomb. He explicitly excluded those who have a different opinion or express doubts. It is obvious that we would all (or almost all) wish his hypothesis to become true by the finding.
There, you have it.

Planet είπε...

dennisk ευχαριστώ - έχω μπερδευτεί. Εγώ ειχα πάρει την πληροφορία εμμεσως, μέσω της εκπομπής του Πρετεντέρη, δε θυμόμουν απ' έξω τι γραφόταν σε όλες τις ανακοινώσεις. Θα ανατρέξω ξανα στα δελτια τύπου να φρεσκάρω τι μνήμη μου.

dennisk είπε...

συμφωνω με george tsiagalakis και hylap-νn.δεν καθεσαι να επιχωματωσεις με τοσο κοπο(και χασιμο χρονου) κατι που δεν εχει τιποτα μεσα

Unknown είπε...

Καταρχήν συγχαρητήρια για το Bloog και τις εντυπωσιακές αναρτήσεις. Φίλε πραγματικά, εάν δεν δουλεύεις για την αρχαιολογική υπηρεσία, πάει χαμένο ένα καλό χαρτί. Μια εκτίμηση τώρα όπως βλέπω τις φωτογραφίες (πολύ επαγγελματίες αυτοί που τις βγάζουν. Είναι έτσι τραβηγμένες ώστε να μην μπορείς να έχεις ολική εικόνα). Εάν ο θάλαμος όντως έχει βάθος, προβλέπω σκαλοπάτια που καταλήγουν σε ένα πλατύσκαλο, λείο από την επάνω πλευρά, να κόβει κατά κάποιον τρόπο την είσοδο (να μοιάζει με αδιέξοδο) και να ακολουθούν πάλι σκάλες από κάτω προς το εσωτερικό. Δηλαδή για να ανοίξει η δίοδος πρέπει ή να σπάσει το πλατύσκαλο ή να ενσωματώσουν μεταλλικούς κρίκους για να μπουν γάντζοι και να το τραβήξουν. Το άνοιγμα των 0,96 εκ. στο επάνω μέρος μάλλον οδηγεί σε ταφικό θάλαμο, ενώ κάτω από το πλατύσκαλο στον Ναό της.... Άρτεμης. Κάνω την υπόθεση αυτή γιατί, το βάθος που μας είπαν 8-8.30 μέτρα, δεν κολλάει με το σημείο που βρίσκεται το άνοιγμα (σχεδόν στα 6 μέτρα εάν το υπολογίζω σωστά). Οπότε εάν κάποιος θέλει να μπει στον τάφο θα πρέπει να ακολουθήσει την σήραγγα μέχρι τον ταφικό θάλαμο έρποντας. Από κάτω όμως και σε μάλλον παράλληλη κατεύθυνση βρίσκεται ο Ναός. Και λέω της Άρτεμης γιατί κάπου πρέπει να έγινε στην Αμφίπολη με εντολή Αλεξάνδρου. Τέτοια κατασκευή δεν δικαιολογεί τίποτε άλλο πέραν του Ναού που στην πορεία έγινε και τάφος ή τάφοι.
Όλα αυτά βέβαια μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου.
Περιμένω σχόλια και Ευχαριστώ εκ των προτέρων

george είπε...

@denisk

We don't yet know that the tomb has nothing there; HIFAISTION's bones may still be there.

For sure, if the "raided tomb hypothesis" is valid, then valuables (gold etc.,) won't be there.

george είπε...

@Effie

Thank you Effie, for this and a previous comment you addressed to me. I understand, you are very kind.

Let's forget about this issue; things, as we all have realized, get at times tense - but I think we're all mature enough to get over them quickly. I harbor no hard feelings towards anyone here. :)

Effie είπε...

@george,
Just as you said, no harsh feelings; this is an ongoing discussion and exchange of ideas that keep developing, going up-and-down, making turns, surprising us like a puzzle you think you are about to solve and then get stuck...there is no end, and this is the most fascinating part that keeps most of us "hooked" with this educating blog, in addition to what the excavation reveals about this unique tomb/monument. I feel like swimming in unexplored waters, liking the swim but not knowing what will come up next; once anticipating, once being afraid about what will happen. For sure, our ancestors have their ways to keep us alert, "on our toes"! :)

George Papadopoulos είπε...

Όπως εικονίζεται στην κορυφή της κεφαλής υπάρχει ένα κομμάτι που ίσως είναι το λεγόμενο κάνιστρο ( σκεύος ) με άνθη που είχαν οι Καρυάτιδες που συνήθως χόρευαν γύρω από την Αρτέμιδα. Έτσι παραγγέλνονταν από τους αρχιτέκτονες της εποχής. Η Αρτεμις λατρεύονταν σαν Καρυάτιδα πλαισιωμένη από μυστηριακούς χορούς και όργια. στα οποία είχε εντρυφίσει ο Αλέξανδρος.Η παρουσία της ήταν απαραίτητη καθώς δήλωνε σύμβολο προστασίας κάποιου ιερού ή ναού. Πιθανότατα είναι η ίδια θεά Αρτέμιδα, θεά στην οποία προσέφερε θυσίες ο Αλέξανδρος και τιμούσε με μεγάλη λατρεία.
Άρα μιλάμε για έναν Ναό που στα βάθη του μετέπειτα " έκρυψε" και "φύλαξε" ( μυστικά πάντα ) στην ηρεμία της γης ίσως και ολόκληρη την βασιλική οικογένεια.

george είπε...

@Effie,

Yes, I agree - you put it in such "glafyrous tonous"! Quite elegantly.

virgi είπε...

Χάρη και των νέων συνομιλητών σήμερα είναι μία από τις καλύτερες συζητήσεις που έλαβαν χώρα σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα.
Σήμερα ανεβήκαμε λίγο ψηλότερα.
Απόψε όλοι θα κοιμηθούμε λίγο πιο μορφωμένοι ,λίγο πιο αισιόδοξοι,λίγο πιο περήφανοι για τις ρίζες μας, λίγο πιο εξελιγμένοι με λίγο περισσότερη ενέργεια.!
Μέσα από τον γόνιμο διάλογο και τις αντιπαραθέσεις αναδύθηκε Ελληνικό πνεύμα ατίθασο αλλά δημιουργικό.
Γίναμε λίγο πιο "Ελληνες"

Παύλος είπε...

1)Για την ωρα ο τάφος είναι ασυλητος. Σύληση για μένα είναι η παραμικρή απόκρυψη στοιχείων ή η μη ανασκαφή του τύμβου-σφαιρα σε όλες τις διαστάσεις του.
2)Ο τύμβος είναι σφαίρα με υπόγειο ημισφαίριο και υπεργειο ημισφαίριο.
3)Αφήστε τους χριστιανούς στην ησυχία τους,αυτοι έκαναν ''Ολύμπια'' (τοπική έκφραση καταστροφής) μόνο οτι έβλεπαν
4)Ο Κάσσανδρος ως νεος ηγετης είχε πρόβλημα με τους ζωντανούς όχι με τους νεκρούς ακόμα ηταν και θρησκευτικός ηγέτης οπώς κάθε Μακεδόνας βασιλιάς το βλέπω δύσκολο να ηταν και βέβηλος.
5)Έγινε και αυτό,πριν λίγο ο Βελοπουλος έκανε αποσυμβολισμο διαβάζοντας Εμπεδοτιμο.
6)virgi μην του δίνεις ιδέες δεν το έχει σε τίποτα ενα δρόμο να τον πει Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο και άλλον οδός Τίτου Κόιντου Φλαμινίνου.
7)Ωραία τα γλυπτά,τα ψηφιδωτά, αλλά αν βρούμε και χειρόγραφα-πάπυρους πχ την Ιλιάδα, ύμνους.Αυτά μάλλον στο τέλος μαζί με τις τοιχογραφίες-ζωγραφιές. Ευχαριστώ.

GIANNIS IOANNOY είπε...

Θεωρώ ότι οι αποσυμβολισμοί του Εμπεδότιμου(με τους οποίους συμφωνώ,αλλά και με όσα γενικά γράφει)επαληθεύονται μέρα με τη μέρα και δείχνουν ότι υπήρχε ξεκάθαρα τελετουργικό,ή αν θέλετε όλα τα ευρήματα μέχρι στιγμής έχουν να πουν
''κάτι''.
Ορμώμενος από το σχόλιο του Εμπεδότιμου για την μη πιθανή μελλοντική εύρεση (τουλάχιστον στον ίδιο χώρο)του κεφαλιού και της άλλης σφίγγας και επειδή προσωπικά από όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα στο blog έχω πειστεί ότι στην κατασκευή αυτή ''παίζει'' πολύς συμβολισμός,το πάω πιο πέρα βάσει δικής μου διαίσθησης:
1)Δεν θα βρεθεί άλλο κεφάλι σφίγγας γιατί ότι είχε να ''πει'' βάσει συμβολισμού και στο χώρο που βρέθηκε, το είπε.
2)Το κεφάλι που βρέθηκε αντιστοιχεί ''νοητά'' στη σφίγγα στην είσοδο.
Ποτέ για μένα ο γλύπτης δεν έφτιαξε κεφάλια-φτερά-στήθη πάνω στις σφίγγες (δεν μου ταιριάζει το συγκεκριμένο κεφάλι σε κλίμακα και σε επεξεργασία).
Έφτιαξε ξεχωριστά ένα κεφάλι για να τοποθετηθεί συμβολικά εκεί που βρέθηκε όπως φτερά και στήθη για τους ίδιους λόγους.
Τα στήθη πιστεύω θα βρεθούν κάπου στο μέλλον,με τον σχετικό συμβολισμό τους
ανάλογα σε ποιόν χώρο θα βρεθούν.
Οι θώρακες των σφιγγών για μένα έχουν απλά κάποια χτυπήματα από το καλέμι του καλλιτέχνη για να υποδηλώσουν τον ανάλογο συμβολισμό.
Τεχνικά θεωρώ με τη φτωχή μου πείρα σπουδών 3 ετών ιστορίας τέχνης,οι επιφάνειες ευρύτερα από τα σπασίματα στα στήθη δεν έχουν την ανάλογη κυρτότητα για να κατέληγαν σε αυτά.

Όλα αυτά όπως σας είπα και στην αρχή,είναι απλά κάποιες σκέψεις μου.

Unknown είπε...

Συνταξιδιώτες οι τοποθετήσεις του Εμπεδότιμου είναι γοητευτικές, και, εν γένει συμφωνώ, όμως, με απασχολεί η σκέψη μήπως η φαινόμενη σαν βιαστική επιχωμάτωση και πρόχειρη σφράγιση έλαβε χώρα στα χρόνια των Γαλατικών Επιδρομών για τον φόβο της πλήρους δηώσεως, ίσως, από τον Αντίγονο Γονατά!;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@George

Final word. I was not refering to you. It was a general comment.

Unknown είπε...

Δηλαδή βρέθηκε το κεφάλι στον 3ο θάλαμο,
σε μια στίβα μαζί με τα κομμάτια απο την πόρτα,
με σπασμένη την μύτη,
βλέπουμε βάσεις για να ανοιγοκλείνουν οι μαρμάρινες πόρτες,
λείπουν τα μεταλλικά αυλάκια (ουτε καν λιωμένα πάνω στο έδαφος δεν είναι) όπου ανοιγοκλείνει η πόρτα,
Και όλα αυτά είναι μέρος ενός σχεδιασμού για ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ σφράγιση του (επισκέψιμου βλπ πόρτα, αυλάκια) τάφου.

Όλοι θέλουμε να βρεθεί μέσα ο Μ.Αλέξανδρος, αλλά η επιθυμία μας όμως δεν θα πρέπει να ακυρώνει την λογική. Και σίγουρα δεν είναι ανάγκη να εξηγούμε ότι βλέπουμε με μοναδική προοπτική να είναι μέσα ο Μ.Αλέξανδρος

όχι τίποτα, αλλά θα βρουν κανέναν άλλον και θα λέμε μετά για συνωμοσίες, εβραίους, ξένες δυνάμεις κλπ κλπ για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.


"Ξυράφι του Όκαμ" λέμε οι των μαθηματικών

George Tsiagalakis είπε...

ΦΟΡΟ ΔΟΜΙΚΗ ακόμα και να έχει βανδαληστεί ή λεηλατηθεί ο τάφος δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει πως ο μόνος λόγος ύπαρξης για το πολύ κοπιαστικό/ογκώδες έργο της σφράγισης/επιχωμάτωσης το οποίο είναι 'μη διαταραγμενο' κατά τους ανασκαφείς, είναι να προφυλάξει κάτι πολύ σημαντικό που υπάρχει μέσα στον τάφο.

Δές και αυτό που είπε ο hylap-vn στις 22 Οκτωβρίου 2014 - 5:04 μ.μ.

Unknown είπε...

Βρε παιδια, δε γνωριζω που αυτο το ομορφο ταξιδι με την ανασκαφη του τυμβου της Αμφιπολης θα τελειωσει, αλλα ενα πραγμα ειναι προφανες σ' εμενα διαβαζοντας τα διαφορα κειμενα εδω και σε περιφερεις ιστιοσελιδες με παρομοιο σκοπο υπαρξης: διαπιστωνω εναν τεραστιο "αχταρμα" που καθε αγαλμα, παρασταση, αμφορεας, προτομη, νομισμα, αποσπαμα κειμενου, συμβολο, και παει λεγοντας συνδεεται με ενδιαφεροντα η προτοτυπο (αλλα πιο συχνα τραγελαφικο) τροπο ωστε να δωσει βαση στην οποιοαδοτε θεωρια του συγγραφεα/σχολιαστη.

Μεχρι στιγμης, αλα ειναι δυνατα αλλα οχι ολα απαραιτητα πιθανα. Διαβαζοντας το blog η γνωση μου για την ιστορια των ελληνιστικων χρονων εχει μεγαλωσει, κι αυτο μονο του ειναι κερδος για μενα. Απ' εκει και περα, ομως, να ειμαι αληθης, εχουμε αρχισει και μεταφερομαστε στο οριο επιστημονικης φαντασιας με διαφορες διαστρεβλεμμενες εξηγησεις που ειναι πιο συχνες πλεον με στοχο να υποστηριξουν τις θεσεις των σχολιαστων. Καλες και θεμιτες οι πιθανολογιες, αλλα ας προσπαθησουμε να τις εκφρασουμε ΜΟΝΟ εαν συνοδευονται απο links η αναφορες σε ιστορικες πηγες και βιβλιογραφια. Ειδαλλως δεν ειμαστε πολυ μακρια απ' το να δω και Ancient Aliens ανακατεμενους στην ολην υποθεση...

Ευχαριστουμε Εμπεδοτιμε για το χωρο και τις ενδιαφερουσα παρεα!

Δημήτρης είπε...

Εκ περιεργείας και σχετικής άγνοιας ρωτώ:2 φορές σήμερα , ο lykos δίνει μέσα από την δική του ιστοσελίδα μια διαφορετική οπτική και θεώρηση του τύμβου , με πλήρως ανεπτυγμένη επιχειρηματολογία , βασιζόμενος και αυτός όπως και ο Εμπεδότιμος ,στη μελέτη και γνώση της Ορφικής Θεολογίας .Αποψη δεν έχω , διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τα όσα γράφει όπως και πολλοί απο εμας , μου κάνει όμως ιδιαίτερη εντύπωση που εσύ Εμπεδότιμε ,ο μοναδικός πιστεύω εδώ μέσα που σίγουρα έχεις άποψη επί των λεχθέντων του lykos ,από τις 2.12μμ που ανέβασε την ανάρτηση του δεν έχεις προβεί στο παραμικρό σχολιασμό .Για την συντριπτική πλειοψηφία απο εμάς ,το παρόν ιστολόγιο και η συζήτηση που διεξάγεται αποτελεί απίστευτη ευκαιρία ,εκτός των άλλων ,να εντρυφήσουμε σταδιακά στην "ξεχασμένη"και "παραμελημένη" γνώση .Ακόμη και αν διαφωνείς ριζικά μαζί του , θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πιστεύω , να ακούσουμε την άποψή σου.

Unknown είπε...

Lykos
5:36 σχολιο

ηθελα απλα να πω οτι σε εκεινες τις φωτογραφιες με τα ιερογλυφικα των Ελληνων και το δαχτυλιδι απο την Λακωνια με τον ζωνιτη,ακριβως διπλα υπαρχει ενας σαν αμφορεας..

αυτο το εχω δει σε αρχαια νομισματα που στην μια πλευρα εχει την Σφιγγα και στην αλλη...τον αμφορεα !

αλλα και αυτο το σταχυ επισης που ειναι στην ιδια πλευρα με την Σφιγγα..αλλα και αυτο το σαν σταυρος..

με μια απλη αναζητη στο νομισματα με Σφιγγες μπορει να το δει ο καθε ενας..

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Δημήτρης

Προσωπικά έχω αρκετές και σημαντικές αντιρρήσεις σε αυτά που γράφει,τόσο επί των θεολογικών θεμάτων όσο και επί της γενικής προσέγγισης του ότι "έχουμε απλά και μόνο Ναό και ούτε ίχνος από τον κατά φαντασία τάφο – για νεκρούς πάλι ούτε κουβέντα, λάμπουν δια της απουσία τους και αυτοί και οι λάρνακες τους!!" όπως γράφει.
Δεν είναι όμως της παρούσης.

Αν είναι να απαντώ σε κάθε σχόλιο για το οποίο έχω αντίρρηση θα πρέπει να ξημεροβραδιάζομαι στο πληκτρολόγιο.

1926 είπε...

Με προβληματιζει η απουσια της Δημητρας απο το ψηφιδωτο. Και αν δεν κανω λαθος, η "Περσεφονη" αποχεραιτα την Ανατολη...

G είπε...

Empedotimos
"Από την αρχή έχω κάνει την υπόθεση ότι οι Σφίγγες ήταν εσκεμμένα ακέφαλες και χωρίς φτερά, είτε διότι τους αφαιρέθηκαν κατά την εγκατάσταση τους στο πρόθυρο του Τάφου μέσα από κάποιου είδους τελετουργικό, "

Η απο βανδαλισμούς, όι οποίοι έγιναν όταν μπαζώθηκε το μνημείο για να εξαφανιστεί απο τον χάρτη, όπως είχα υποθέσει απο την αρχή. Ειναι αδιανόητο να λέμε ότι υπήρχαν τελετουργικά κατα τα οποία έσπαγαν αγάλματα και πόρτες.. Ειναι πολύ πιθανόν να μπαινόβγαινε πολύς κόσμος εκεί μέσα όπως και στον τύμβο που ειναι παρά δίπλα χωρίς έργα τέχνης, ώσπου μπαζώθηκε..μένει να αποδειχτεί πότε.
.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

STAR πριν από λίγο :

Μάνος Στεφανίδης Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας-Τέχνης : Οι τυμβωρύχοι μπήκαν από πάνω και μάζεψαν τα κτερίσματα στον 3ο Θάλαμο. Εκεί πήραν και το κεφάλι της Σφίγγας για να τα έχουν όλα μαζί και να τα πάρουν ανεβαίνοντας από εκεί που μπήκαν. Όμως τελικά την Σφίγγα δεν την πήρανε γιατί ήταν βαριά!!!!

Θέμελης : (ανάμεσα σε άλλα "εκπληκτικά" που είπε ) : Κάποιοι πέταξαν εκεί το κεφάλι της Σφίγγας, δεν θα βρούμε τίποτα όλα τα έχουν πάρει.(με μεγάλη σιγουριά)

Ελικρινά θλίβομαι από τέτοιες παρουσίες, αποδεικνύουν την κατάντια του αρχαιολογικού κατεστημένου.

Όπως είπα και αλλού η αποκάλυψη του τάφου αποκάλυψε και την ένδεια του αρχαιολογικού κατεστημένου.

Δημήτρης είπε...

@empedotimos
κατ'αρχήν να σε ευχαριστήσω θερμά και μόνο που απάντησες στην παράκλησή μου ,κατανοώντας πλήρως και την "πίεση" που δέχεσαι από όλους μας .Η βασικότερη απορία μου επί των αναλύσεων του έχει να κάνει περαν των θεολογικών ζητημάτων που θέτει ,κυρίως με τον αν έχουν λογική βάση οι εξηγήσεις που δίνει για τον αποσυμβολισμό με βάση τα ιερογλυφικά .Υποθέτω διαφωνείς .
Το κλείνω εδώ και μην θεωρήσεις ότι επανέρχομαι ζητώντας εκ νέου απάντηση .

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας.

Ο Κάσσανδρος καταφέρνει να γινει βασιλιάς της Μακεδονίας και να εξαφανίση όλο τον οίκο των Τημενηδών.
Δεν είναι δυνατόν να μην έχει μάθει ότι στην Αμφίπολη έχει μεταφερθεί η σωρός του Μ. Αλεξάνδρου. Το μίσος του μεγάλο και γνωστό ομως δεν παύει να είναι ένας θνητός και δεν έχει την δύναμη να τα βάλει με τους θεούς και να καταστρέψει το ναό-τάφο (γιατί δεν είναι μόνο τάφος αλλά και ναός αφιερωμένος σε κάποιο θεό).
Τι κάνει ; Αφαιρεί τα κεφάλια από τις σφίγγες (για να μην αποκαλύψουν το μυστικό άλλα δεν τα καταστρέφει γιατί θα ήταν ιεροσυλία) και τα τοποθετεί εντός του ναού. Γεμίζει με χώμα όλο τον χώρο ώστε να είναι αδύνατον να φθάσει κάποιος στον νεκρό (ακόμα και νεκρός για πολλούς λόγους είναι απειλή γι αυτόν) και στη συνεχεία "εξαφανίζει" όλο τον τύμβο. Μένει το λιοντάρι στην κορυφή το οποίο το ξηλώνει και το "πετάει" κάπου μακρύτερα. Στην συνέχεια δίνει εντολή και συγκεντρώνονται όλα τα γραπτά που αφορούν τον θάνατο και την ταφή του Μ. Αλεξάνδρου (το έργο το έχουμε δει και μεταγενέστερα) και τα καταστρέφει. Ίσως γι αυτό δεν υπάρχουν γραπτές πληροφορίες για το σημαντικότερο γεγονός της εποχής παρά μόνο αρκετά χρόνια μεταγενέστερα.
Ως ΄Ελλην και εγώ δεν είναι δυνατόν να μην έχω και εγώ μια ιδέα - άποψη το τι μπορεί να έχει γίνει την εποχή εκείνη !!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@G

Ποιός μίλησε για τελετουργικά που σπαγανε πόρτες ;;;; Τι είναι αυτά που λες ;

Οι Σφίγγες δεν σπάσανε, τα κεφάλια είναι ένθετα, απλώς δεν τα βάλανε. Το ίδιο και τα φτερά.

Δηλαδή αυτό που λες ότι μπαινόβγαινε κόσμος είναι πιο σοβαρό ;

Δεν είναι καθόλου αδιανόητο. Τα μυστηριακά δρώμενα δεν είναι εύκολα και ρητά τοις πάσι γιατί απλώς ο απλός κόσμος δεν τα καταλαβαίνει και λέει ό,τι του καπνίσει.

Βαρέθηκα να γράφω τα ίδια και τα ίδια για τον συλλογισμό πίσω από αυτό.

Ας μου δώσει κάποιος μια σοβαρή απάντηση πως βρέθηκε το κεφάλι εκεί. Αν δεν μπορεί καλό είναι να μην κάνει τον έξυπνο.

Unknown είπε...

George,

Παρακολουθώ ενδελεχέστατα όλες τις αναρτήσεις του ιστολογίου από την πρώτη μέρα.
Κάντε ένα κόπο παρακαλώ να διαβάσετε πρηγούμενες γραφές του.
Ο george είναι μέλος που διαθέτει άριστο λόγο και διατύπωση απόψεων!
Είναι επίσης τόσο περισσότερο Ελληνας, όσο και η απόσταση που έχει από την Ελλάδα το μέρος που ζει.
Τον έχω συναντήσει και σε άλλα ιστολόγια όπου επικρατούν απόψεις ανίδεων επιστημόνων του εξωτερικού.
Είναι υψηλής επιχειρηματολογίας οι απόψεις του και καυστικές απέναντι στις ανθελληνικές "γνωματεύσεις"
Από το λόγο του βγαίνει μία αγωνία. Αγωνία που όλοι μας έχουμε. Η δική του είναι δικαιολογημένα μεγαλύτερη.

Ίωνας είπε...

Εγώ δεν θα σε συγχαρώ ούτε για τις γνώσεις σου (είμαι αναρμόδιος και αδαής άλλωστε) ούτε για το αν αποδείχτηκαν, έως τώρα, ή θα αποδειχθούν εύστοχες. Εγώ θα σε συγχαρώ για την ικανότητα παραγωγής αυτόφωτων και τεκμηριωμένων (κατά το δυνατό) σκέψεων. Διότι, γνώσεις και κατάρτιση πολλοί έχουν, αλλά λίγοι διαθέτουν την ικανότητα αξιοποίησης και σύνθεσής τους με τρόπο τέτοιο ώστε να παράγεται πρωτότυπο και καινοφανές αποτέλεσμα.

Zibi είπε...

Εγώ θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά τους αναγνώστες του ιστολογίου για το εξής: Πριν προχωρήσετε στη διατύπωση κάποιας ερώτησης καλό θα ήταν να διαβάζετε όλα τα προηγούμενα σχόλια, μήπως και αυτή έχει απαντηθεί.

Όντως, είναι ιδιαίτερα κουραστικό να διατυπώνονται συνεχώς οι ίδιες και οι ίδιες ερωτήσεις!

Ευχαριστώ πολύ!

Unknown είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ παρακολουθώ τις αναρτήσεις σου από τον Αύγουστο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι. Τα λογικά σου βήματα μάς οδηγούν στο όνειρο. Μακάρι να επαληθευτείς. Μέχρι τώρα φαίνεται ότι το πετυχαίνεις.
Υ.Γ. Όσον αφορά το αρχαιολογικό κατεστημένο, ο τάφος αυτός έγινε αφορμή για να αποκαλυφθούν πολλά, κυρίως ο συντηρητικός και παρωχημένος τρόπος που σκέφτεται και δρα.

Unknown είπε...

Μπορεί κάποιος με photoshop να προσαρμόσει την κόμη του Αλεξάνδρου από κάποια προτομή του στο κεφάλι της σφιγγας;

GreenGatos είπε...

Τα κεφάλια τα ΕΙΧΑΝΕ βάλει κανονικά και αφαιρέθηκαν ΒΙΑΣΤΙΚΑ, όπως φαίνεται αν δει κανείς προσεκτικά πως το εξωτερικό μέρος της υποδοχής για τον λαιμό είναι πελεκημένο, ώστε να μπορέσει να αφαιρεθεί το κεφάλι.

http://s9.postimg.org/qsndk898f/sphynx_neck_base.png

Effie είπε...

@G & IOANNIS KARRAS
Θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη ότι όλες οι απόψεις που εμφανίζονται εδώ θα έπρεπε να είναι σεβαστές, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με την ερμηνεία των ευρημάτων του τάφου. Ειλικρινά, δεν παρεισφρέω για να υποστηρίξω κάποιον ή κάποιους, μπορούν οι ίδιοι να το πράξουν καλύτερα από μένα, αλλά για να πω ότι ο δημιουργός του ιστολόγιου (αν προσέξετε και τον τίτλο) και αυτοί που συμφωνούν μαζί του μάλλον έχουν κάποια διαφορετική, εν τω βάθει γνώσει φιλοσοφικών αρχών και κειμένων, καθώς και γνώση αρχαίων εθίμων και συμβολισμών με τους οποίους οι περισσότεροι δεν είμαστε εξοικειωμένοι στο παραμικρό. Ο αποσυμβολισμός που αναφέρεται απορρέει από συγκεκριμένες θεωρίες και δεν είναι αναγκαστικά απλά εικασίες ή δημιουργήματα. Πολλοί από εμάς έχουμε αντίθετη γνώμη, αμφιβολίες, κλπ., αλλά στόχος είναι να εκτπυχθούν όλες οι απόψεις, ενώ την πραγματική απάντηση θα δώσει η αρχαιολογική σκαπάνη.
Για να κρατηθεί ένα σωστό επίπεδο στη συζήτηση καλό θα είναι να είμαστε εγκρατείς στα σχόλια μας. Ανήκω σε αυτούς που δεν συμφωνούν με το ότι ο τάφος είναι άθικτος και σοφά προφυλαγμένος από τυμβωρύχους, πιθανόν για να προστατέψει τον κάτοικο του τάφου, που εικάζεται ο Α. Όμως παραδέχομαι ότι δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους αποσυμβολισμούς ως αδαής στο θέμα, αντίθετα ακολουθώ αυστηρά την επιστημονική οδό ερμηνείας, δηλαδή ερμηνεύω αυτά που βλέπω με κοινή λογική επεξεργασία. Αλλά ας έχουμε υπόψη ότι όλοι εικασίες κάνουμε, η αλήθεια έχει πολλά πρόσωπα και δεν γνωρίζουμε την πραγματικότητα για το μνημείο ακόμη, η ανασκαφή θα μας δείξει και μόνο. Αυτό.
@ Εμπεδότιμος: ένα σχόλιο και εδώ, η «ένδεια του αρχαιολογικού κατεστημένου» δεν είναι αναγκαστικά γενική, σε post στις 5.18μμ, έδωσα ένα site http://www.news.gr/ellada/nea-ths-perifereias/article-wide/185216/o-tafos-sthn-amfipolh-ehei-sylhthei-toylahiston-dy.html
με σχόλιο από τον Αθανάσιο Νακάση, πρόεδρο του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS και επίτιμο διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Ο κ. Νακάσης θεωρεί ότι ο τάφος έχει συληθεί αλλά παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ερμηνεύσει την παρουσία της «κεφαλής» στον Θ3. Εξάλλου η κ. Περιστέρη που αρχικά είχε πει ότι θα βρουν τις κεφαλές μέσα, τώρα δεν έχει προβεί σε σχόλιο σχετικό με το αν αναμένεται να βρεθεί και δεύτερη κεφαλή σφίγγας. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν επισημάνει τη δυσκολία ερμηνείας ορισμένων ευρημάτων. Άρα, υπάρχουν κενά δυσεξήγητα και στους σοβαρούς αρχαιολόγους, αρκετοί τα επισημαίνουν. Τώρα τι λένε αυτοί που βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα ως επί το πλείστον, δεν θα σχολιάσω. Ο τάφος είναι «σπαζοκεφαλιά» για όλους μας πιστεύω από μερικές απόψεις, με ή χωρίς αποσυμβολισμούς.
Συμπέρασμα: Όλα είναι ανοιχτά, δύσκολο να ερμηνευθούν όλα τα μέχρι τώρα ευρήματα, και τηρούμε στάση αναμονής. Συγγνώμη αν κούρασα, θέλω όμως να υπερασπιστώ το ιστολόγιο τονίζοντας ότι είναι πολύτιμη πηγή γνώσης για τους περισσότερους από εμάς, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, οφείλουμε να το διατηρήσουμε, και να του επιτρέψουμε να μας εμπλουτίσει και να το εμπλουτίσουμε.
Καλό βράδυ σε όλους.

Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou είπε...

(Στις 7:29 μ.μ. ο Ioannis Karras έγραψε ένα, κατά τη γνώμη μου, πολύ σωστό σχόλιο το οποίο καλόν είναι να το πάρουμε σοβαρά υπόψη μας.)

Θα ήταν τύχη αγαθή να βρεθεί στην Αμφίπολη και υπο το πρίσμα των αναμενόμενων/προσδοκώμενων ανασκαφικών ευρημάτων, οτιδήποτε θεωρείται χειρόγραφο (πάπυρος, μεταλλικό, περγαμηνή). Eίτε σπάραγμα, είτε ολόκληρος κώδικας.

Η τεχνική σφράγισης του μνημείου δίνει κάποιες ελπίδες, αλλά δυστυχώς η χρήση και το είδος των υλικών των χειρογράφων της εποχής δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Αν πράγματι όμως κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ένα τεράστιο άλμα για την παλαιογραφική επιστήμη (και κάτω από αυτόν τον όρο βάλτε και όλες τις απορρέουσες από αυτήν επιστήμες).

Προσωπικά, είναι όνειρο ζωής να δω με τα μάτια μου ένα - έστω τόσο δα σπάραγμα - αυτόγραφο της εποχής το οποίο θα προσφέρει την ευκαιρία σε πολλούς ενδιαφερόμενους να το μελετήσουν ποικιλοτρόπως.

Και ένα τελευταίο σχολιάζοντας το σχόλιο του Lykos: Πραγματικά θα ήθελα να μάθω αν γνωρίζετε (ετυμολογικά και εννοιολογικά) και με ποιο τρόπο χρησιμοποιείτε τις λέξεις "ιερουργικά, τελεστικά, τελεσιοουργικά και θεουργικά" κλ.π.

Ευχαριστώ

Unknown είπε...

Το οτι τα κεφαλι της σφιγγας βρεθηκε εντος του Θ3 χωρου, καθως και οτι το ψηφιδωτο ειναι σχεδον ολοκληρο αναφορικα με τα προσωπα του Ερμη και του Αδη(?), δηλωνει σ' εμενα ως πιο πιθανη την περιπτωση ο ναος/χωρος να μην εχει καταστραφει απο βανδαλους (Χριστιανους, κατακτητες, ...) μεταγενεστερων χρονων αλλα να "λεηλατηθηκε" και ενχωματωθηκε σε χρονο συγχρονο του Κασσανδρου και της Μακεδονικης ηγεμονικης διαμαχης. Αν Χριστιανοι ηταν υπευθυνοι, θα ηταν πιο πιθανο να κατεστρεφαν εντελως τα ειδωλολατρικα αγαλματα και προσωπογραφιες. Αν κατακτητες ηταν υπευθυνοι, δεν ειχαν κανενα λογο να σφραγισουν τον ταφο/χωρο. Μονο συγχρονοι "ανταγωνιστες" θα ειχαν λογο διαγραφης του μνημειου απο την μνημη των πολιτων της περιοχης, διατηρωντας ωστοσο εναν σεβασμο σε θεοτητες και συμβολα της εποχης.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Effie

Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις. Ο κ.Νακάσης σοφά ποιών δεν ξέρει τι να πει για την παρουσία της κεφαλής.

Αλλά το ότι έχει συληθεί γιατί δεν το τεκμαίρει κάπου ; Από που μπήκε ο τυμβωρύχος, πως έφτασε όπου έφτασε και άλλες λεπτομέρειες.

Το ίδιο λένε και άλλοι. Ο κ.Φάκλαρης, η κ.Αλευρά ο κ.Τζάλλας κλπ απλώς για να καλύψουν τα πέντε λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν ( Ο Φάκλαρης το έχει καταχρασθεί)

Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε επιστημονικά ορθοί θα πρέπει να επιχειρηματολογούμε για αυτά που λέμε.

Μέχρι τώρα ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ από το αρχαιολογικό κατεστημένο δεν μας έχει πει πως στο καλό έγινε αυτή η σύληση.

Ολοι είναι βέβαιοι όμως ό,τι έγινε και κάποιοι "φωστήρες" λένε ότι έχει συληθεί δύο φορές παρακαλώ!

Ασε που λένε με στόμφο ότι δεν πρόκειται να βρούμε τίποτα, τα έχουν πάρει όλα.

Όπως εμεις και αυτοί τα μαθαίνουν από τις ειδήσεις των 8 και από τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ.
Συγγνώμη, αλλά η απλή λογική μου μου λέει ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο τάφος είναι ασύλητος. Τα ίδια βλέπω και εγώ με αυτούς.
Αλήθεια δεν σκέπτονται ότι αυτά που λένε καταγράφονται ; "video manent".

Είναι εμφανής ο φθόνος και η ζήλεια για την επιτυχία της Περιστέρη, η οποία παίρνει την εκδίκηση της σιγά-σιγά.

Πρέπει να προσπαθήσουν να το χωνέψουν ότι η Περιστέρη έχει κάνει μια από τις μεγαλύτερες (ή την μεγαλύτερη λέω εγώ) αρχαιολογική ανακάλυψη.

Και μετά θα πρέπει να βρούν μέρος να κρυφτούν (ίσως κάνοντας παρέα στην Παλαγγιά-αυτή έφυγε νωρίς).

Γιατί εμείς μπορούμε να λέμε ό,τι μας κατεβαίνει χωρίς να μας απασχολεί, αυτοί όμως ως ειδικοί επι αυτών θα έχουν μεγάλο πρόβλημα όταν, μετά το τέλος της ανασκαφής, θα ακούμε τι λέγανε εκ καθέδρας.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Effie

Τώρα είδα ότι ο φωστήρας που είπε ότι ο τάφος έχει συληθεί δύο φορές είναι ο Νάκασης τον οποίο εξαιρείς από την ένδεια του αρχαιολογικού κατεστημένου.

george είπε...

@Apostolos Gouzis

My dear friend Apostole, your comment (8:38PM) touched me very much. You are among the nicest and most insightful persons I have had the honor of meeting here.

You are a reason why I'm so happy and proud to call myself still "HELLHNAS", although I left Greece 45 years ago. Thank you.

There are many here who have impressed me with their wit, clever comments, and kindness none more than you. I find all comments here useful, even those I disagree with. I feel we are all getting closer to our goal, finding out what Kasta Hill means to us and the World. Your contributions are among the best this site has to offer. I tip my hat to you, my good friend. Enjoy your evening!

Effie είπε...

@empedotimos
Ναι το είπε, αλλά νομίζω και το ΥΠΠΟ έχει επισημάνει "σοβαρές ενδείξεις τυμβωρυχίας" σε ανακοινώσεις του, δεν μας έχουν δώσει στοιχεία ακόμη, αλλά και δεν το έχουν αναιρέσει.
Αν και όταν μας παρουσιάσει το ΥΠΠΟ στοιχεία για απόδειξη τυμβωρυχίας, τότε το συζητάμε. Μέχρι τότε, περιμένουμε, με απόλυτο σεβασμό στη θέση που στηρίζει το ιστολόγιο, νομίζω το επεσήμανα ήδη.

Unknown είπε...

Πάντως η Περιστέρη ήδη από τον Αύγουστο είχε πεί, πως ενδεχομένως τα κεφάλια των Σφιγγών να βρεθούν μέσα στον τάφο στη συνέχεια της ανασκαφής,χωρίς ωστόσο να αιτιολογήσει που στηρίζει αυτή την υπόθεσή της.Ενδεχομένως το σκεπτικό της να ταυτίζεται με αυτό του Εμπεδότιμου ενδεχομένως και όχι. Μου προκαλεί εντύπωση όμως το γεγονός ότι το σκέφτηκε και ότι επαληθεύτηκε την ίδια ώρα που οι περισσότεροι από εμας θεωρούμε ανεξήγητη και παράλογη την παρουσία του κεφαλιού της Σφίγγας τόσο μέσα στον τάφο.

Effie είπε...

@ george
Cheers! see, there is a good spirit from many participants of the blog.
Effie

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Jim Ordine

Η Περιστέρη περίμενε να βρει το κεφάλι πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο των σφιγγών, δεν περίμενε να το βρει στον τρίτο θάλαμο.

Unknown είπε...

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_881.html

Μια λογική προσέγγιση με στοιχεία από εδώ μέσα, Καργάκο κτλ

moira είπε...

Καλησπέρα!
Τα κομμάτια της πόρτας βρέθηκαν σε διαφορετικα επίπεδα του χωματος σφραγισης.Αυτο δείχνει ότι η σπασμένη θύρα, οι οπες και το κεφάλι της σφιγγας, δεν ειναι στοιχεια συλησης, εφόσον δε βρέθηκαν ολα στο πάτωμα.
Επιπλέον, βρέθηκαν κάτω απο τόνους χωματος γεγονός που αποδεικνύει πως αν ειχε συληθει, δε θα σφραγιζοταν με τόση επιμέλεια και μόχθο.

GreenGatos είπε...

Αν πάντως οι ανασκαφείς βρουν μέσα στο 4ο δωμάτιο, ανάμεσα στα άλλα μπάζα και κάτι τέτοιο (μια πλάκα 1,83μ. με κυρτή την μια επιφάνεια,
http://s24.postimg.org/6zizg7pud/sphynx_top.png
δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά ένα ένθετο που θα μπορούσε να στηρίζεται μεταξύ εξωτερικής καμάρας και σφιγγών και πιθανώς με τη σειρά του να στηρίζει μια μετόπη με παραστάσεις μυθολογικές ή ιστορικές (πχ μάχες ή ναυμαχίες)
όπως φαίνεται σε αυτή την πιθανή αναπαράσταση.
http://s27.postimg.org/8tm9xuds3/sphynx_reconstr.png

Θεωρώ πιθανό μέσα στον 4ο θάλαμο να βρεθούν πολλά τμήματα απ΄όσα μέχρι στιγμής λείπουν (χέρια, φτερά, κεφάλια, πόρτες, πλάκες οροφής κλπ) ατάκτως ριγμένα μαζί με αγκωνάρια και σκεπασμένα με χώματα.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 1002   Νεότερο› Νεότερο»