Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Η ΣΦΙΓΓΑ ΜΙΛΗΣΕ-Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΩΘΕΙ-ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;

Σήμερα  21/10/2014 σε μια συγκλονιστική ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας απεκάλυψε ότι ένα από τα κεφάλια των Σφιγγών που πολλοί είχαν θεωρήσει ότι είχαν αποτελέσει λεία αρχαιοκαπήλων, βρέθηκε μέσα στον τρίτο θάλαμο (Θ3), μετά την αφαίρεση εκατοντάδων κυβικών χώματος που χρησιμοποιήθηκε για την σφράγιση του τάφου.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα άλλα αναφέρει :
"Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. (φωτο 5,6,7,8) Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών".

Χαρακτηρίζω την ανακοίνωση αυτή συγκλονιστική διότι επιβεβαιώνει την αρχική μου υπόθεση ότι η απουσία των κεφαλιών των Σφιγγών πρέπει να είναι εσκεμμένη.

Συγκεκριμένα από τις 8 Σεπτεμβρίου στην ανάρτηση ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ έγραφα ότι :

"Από την αρχή έχω κάνει την υπόθεση ότι οι Σφίγγες ήταν εσκεμμένα ακέφαλες και χωρίς φτερά, είτε διότι τους αφαιρέθηκαν κατά την εγκατάσταση τους στο πρόθυρο του Τάφου μέσα από κάποιου είδους τελετουργικό,  είτε δεν τα είχαν ποτέ", αναφερόμενος  στην  πρώτη μου ανάρτηση της 18ης Αυγούστου  Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ  όπου έγραφα : "  Προσωπικά πιστεύω ότι η ανεύρεση των σφιγγών χωρίς κεφάλια και φτερά  είναι εσκεμμένη από τους κατασκευαστές του τάφου".

Η εύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας και μέρος των φτερών της μέσα στον θάλαμο Θ3 επιβεβαιώνει ότι η μη ύπαρξη φτερών και κεφαλιών στις Σφίγγες πρέπει να αποτελεί μέρος κάποιου τελετουργικού.

Στην προαναφερθείσα ανάρτηση  ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ είχα αναφερθεί στην δομή της ανθρώπινης ψυχής και στην Σφίγγα η οποία την συμβολίζει  :
 
"Η ψυχή μας αποτελείται από δύο τμήματα : την λεγόμενη λογική ψυχή που είναι γνωστή ως λογιστικόν και την άλογη ψυχή που αποτελείται από το θυμοειδές και το επιθυμητικό όπως μας λέει ο Πλάτων. 
Η λογική ψυχή κατεβαίνει από το νοητό, η δε άλογη ψυχή  προσακτάται από την λογική ψυχή μέσα στον κόσμο της γέννησης. Σκοπός μας είναι να αφυπνίσουμε τις γνώσεις που έχει ήδη η λογική ψυχή εκ κατασκευής και να  απαλλαγούμε κάποια στιγμή από την άλογη ψυχή, η οποία είναι και η αιτία που προσκολλώμεθα στον κόσμο της γέννησης
Στην Μυθολογία μας τα μέρη της άλογης ψυχής συμβολίζονταν με ζώα. Όπως μας λέει ο Πλάτων στην Πολιτεία με πολύμορφο θηρίο (που μας θυμίζει την Λερναία Ύδρα) συμβολιζόταν το επιθυμητικό και με λέοντα το θυμοειδές.
Επίσης η ψυχή συμβολίζεται και με την Σφίγγα, το ανθρώπινο κομμάτι (κεφάλι) της συμβολίζει την λογική ψυχή, το ζωώδες κομμάτι της την άλογη ψυχή και τα φτερά συμβολίζουν ότι η ψυχή αυτή έχει κατορθώσει να αποκτήσει αναγωγικές δυνάμεις,  δυνάμεις δηλαδή που την κάνουν να επιτύχει την απελευθέρωση της από τον κόσμο της γέννησης και την επιστροφή  της στο νοητό".
 
Κάνοντας λοιπόν την υπόθεση ότι : "όλη η δομή του τάφου απεικονίζει την πορεία της ψυχής του νεκρού"  θεώρησα  ως "Το πρώτο συμβολικό σημείο τις  ακέφαλες Σφίγγες, οι οποίες αλληγορούν το γήινο κομμάτι της ψυχής, την άλογη ψυχή, μιας και αποτελούνται μόνο από το ζωώδες τμήμα τους, χωρίς φτερά προφανώς μιας και λείπει το ανθρώπινο κομμάτι (κεφάλι=λογική ψυχή) και χωρίς στήθος. Στήθος όμως που είχαν αλλά πια έπαψαν να χρησιμοποιούν, δηλαδή ο νεκρός όταν πέθανε,  εν ζωή είχε φτάσει σε τέτοια κατάσταση που δεν χρειαζόταν  πια  να  τρέφεται από τον κόσμο της γέννησης"

Φυσικά χωρίς να γνωρίζω τι τελετουργικό χρησιμοποιήθηκε θεώρησα ότι η έλλειψη του κεφαλιού των Σφιγγών αναπληρούται με τις Καρυάτιδες  "Για αυτό και έχουν  χρησιμοποιηθεί  ως φρουροί  αγάλματα  με ανθρώπινη μορφή, που είναι αυτό ακριβώς που έλειπε από τις Σφίγγες (κεφάλι=λογική ψυχή), διότι μόνο μια ψυχή (λογική) μπορεί να περάσει από εκεί".

Όμως τελικά ο θάλαμος Θ3 εκρυβε μια έκπληξη, το ΕΣΚΕΜΜΕΝΩΣ τοποθετημένο εκεί κεφάλι της Σφίγγας που λόγω του συμβολισμού του (λογική ψυχή) και του συμβολισμού του θαλάμου Θ3 (νοητό)  αποτυπώνει συμβολικά το γεγονός ότι η λογική ψυχή του νεκρού τελικά κατόρθωσε να φτάσει στο νοητό, δηλαδή να αποθεωθεί!

Κατάσταση που δεν αναιρεί καθόλου τον προαναφερθέντα συμβολισμό των Καρυατίδων και που είναι πλήρως συμβατή με την σημειολογία του ψηφιδωτού του θαλάμου Θ2 (βλέπε σχετικά  : ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ-ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;    )

Έτσι λοιπόν η ψυχή του νεκρού αποτελεί αποθεωμένη ψυχή που έφερε ως ανθρώπινα χαρακτηριστικά τα χαρακτηριστικά του Αλεξάνδρου  που απεικονίζονται στο πρόσωπο της Περσεφόνης 



και που σίγουρα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά  με αυτά της ευρεθείσας Σφίγγας :






Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι δεν θα βρεθεί δεύτερο κεφάλι Σφίγγας στον θάλαμο Θ3.

Και προφανώς η ανεύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας μέσα στον θάλαμο Θ3 προστατευμένο από όγκους χώματος σφράγισης του τάφου, αποδεικνύει ότι ο τάφος είναι ασύλητος.

Έτσι λοιπόν ο τάφος είναι ασύλητος, βασιλικός και Μακεδονκός!

Και ας μην εκπλαγούμε αν βρεθούν μέσα και τα οστά του αποθεωμένου Αλεξάνδρου καθώς όλο το μνημείο δείχνει τον Αλέξανδρο!


Αναμένουμε με αγωνία αν η ανασκαφή επιβεβαιώσει ή απορρίψει την προσέγγιση αυτή.

1.002 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 1002   Νεότερο›   Νεότερο»
G είπε...

Εμπεδότιμε

Ότι ήταν ένθετο, ήταν συνδεδεμένο με μεταλλικούς συνδέσμους απ´οτι ξέρω. Τα κεφάλια, τα φτερά, τα χέρια των Καρυάτιδων. Αυτοί η σύνδεσμοι έχουν αφαιρεθεί, καθώς και οτι μεταλλικό υπήρχε αρκεί μέσα. Άρα έχουμε μέχρι στιγμής

Αφαίρεση όλων των ένθετων μελών
Σπάσιμο των φτερών
Αφαίρεση όλων των μεταλλικών στοιχείων.
Σπάσιμο πόρτας με μηχανικά μέσα.
Καταστροφή ψηφιδωτού στο κέντρο του χώρου με μηχανικά μέσα

Και με "μηχανικά μέσα" εννοούμε με όχι φυσικό τροπο. Όλα αυτά πρέπει να τα δει συνολικά καποιος, και όχι μεμονωμένα. Αν όλα ήταν στη θέση τους και μιλάγαμε μόνο για μετακινημενα κεφάλια σφιγγας ίσως να μπορούσε καποιος να μιλήσει για τελετές. Το σύνολο των ευρημάτων όμως παει αλλού.

moira είπε...

Εμπεδοτιμε
Μια απορία αν επιτρέπεται..
Η σφράγιση αν έγινε άμεσα μετα τη ταφη, δεν ακυρώνει το ψηφιδωτό στο πάτωμα;εννοω,γιατι να φτιάξεις ένα τόσο όμορφο δάπεδο, με τόσους συμβολισμους(υπαρχουν πολλοί που είμαι σίγουρη ότι και συ είδες αλλα δεν αναφέρεις) και στη συνέχεια να θαφτουν;

Οσον αφορά το κεφάλι της σφιγγας..φρονώ ότι εχει να κανει με κάποιο τελετουργικό προσφοράς προς θεοποιημενο νεκρό.σε πολλούς τάφους εχουν βρεθει σπασμένα κτερισματα..
Τελος, το να αδυνατούμε να εξηγήσουμε κάποια πράγματα, δε σημαίνει ότι δεν εχουν εξήγηση.

Thomas Arvanitis είπε...

@green gatos

νομιζω οτι αυτη την πλακα που λες, σε μεγεθος στηλης - επιστηλιο - θα την υπολογιζα.

επισης νομιζω οτι τμημα αυτου του επιστηλιου ανακαλυψαν τον Αυγουστο εξω απο τον ταφο.

Αυτο δε που ηταν χαραγμενο επανω στο επιστηλιο ξεσηκωσε την Περιστερη και μαζευτηκαν ολοι εκει - Σαμαρας, Παναγιωταρεα κτλ.

Φανταζομαι στο πρωτο τηλ στην Παναγιωταρεα της ειπαν
''Αννα σε χρειαζομαστε επειγοντως. Εχουμε ενδειξη οτι βρηκαμε τον ταφο του ..... και πρεπει να αναλαβεις την επικοινωνιακη διαχειρωση της ανασκαφης...''

Χρίστος είπε...

Πώς εγινε η σφραγιση του ταφου.

(μια πολυ λογικη εκδοχη απο τον "Μάντης" www.phorum.gr)

την παραθετω για να κεντρισω περισσοτερο το ενδιαφερον μας, για να προβληματιστουμε περισσοτερο για το αν ηταν ή οχι ασυλητος ο ταφος. Προσωπικα τασομαι με τον ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ και υθιοθετω την περιπτωση του ασυλητου μνημειου.


"Οποιος το σφράγισε και το ασφάλισε σημαίνει οτι το "ποναγε" το μνημείο. Οι Ρωμαίοι τι λογο είχαν να το ληστέψουν και μετα να το σφραγίσουν? Θα τα παρατουσαν οπως ηταν και θα εφευγαν.

Βέβαια μπορεί να συλήθηκε απο Ρωμαίους (η τον αγνωστο Χ) και οι κατοικοι της περιοχής ισως να μάζεψαν τα σπασμένα να τα έβαλαν στους εσωτερικους θαλάμους, μετα να σηκωσαν τους διαφραγματικους τοιχους και τελος να τον γέμισαν με χώμα ωστε να μην συληθεί ξανά. Για την ακρίβεια οχι να μην συληθεί εκ νεου (αμα τα κλεψαν ολα απο μέσα τι αλλο να πάρουν οι επόμενοι?) αλλα να προστατεύσουν τον νεκρό απο αλλη ενοχληση.


συνεπώς

1.Ακόμα και η αφαίρεση της κεφαλής δείχνει βιασύνη μεν αλλά και προσοχή.
2,Η τοποθέτηση της μέσα στον μνημείο ναι δείχνει σεβασμό.
3. Τώρα φυσικά συμπληρώνετε και το παζλ για τις τρύπες.
Οι τρύπες έγιναν για να τοποθετήσουν ξύλινα κανάλια για να τρέξει νερό που θα μετέφερε την άμμο και το χώμα μέσα. Ελπίζω να ξέρετε ότι έτσι γέμιζαν τα μνημεία.
Όμως για να γίνει αυτό έπρεπε να αφαιρεθούν τα κεφάλια από τις σφίγγες για να περάσουν τα κανάλια από κεί και έτσι να έχουν την απαραίτητη κλίση.
Όλα δείχνουν ότι κάποιος έδωσε εντολή να φυλαχθεί το μνημείο γιατί ερχότανε εχθρός.μπροστινός τοίχος χτιζότανε και μετά βάζανε το νερό με την άμμο και το χώμα για να μένει μέσα η άμμος και το χώμα και να φεύγει το νερό έξω.
Έτσι εξηγείτε το σπάσιμο της πόρτας και η ζημιά στο ψηφιδωτό.

Όλα δείχνουν ότι έγιναν κάτω από φοβερή βιασύνη αλλά με την καλύτερη δυνατή προσοχή.

Έτσι λύνετε ή δεν λύνεται και το μυστήριο με τα κομμάτια της πόρτας πού ήταν θαμμένα στο χώμα;
Όταν γίνονται ταυτόχρονα δύο πράγματα δηλαδή σπάει η πόρτα και από πίσω είναι λάσπη τότε τα κομμάτια πέφτουν στην λάσπη πάνε στον πάτο μετά γεμίζει με χώμα στραγγίζει και μετά από χρόνια αναρωτιόμαστε πώς γίνετε να σπάσει η πόρτα και τα κομμάτια να είναι κάτω από το χώμα.


ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ ως ενας απο τους "αρχαιοτερους" σου αναγνωστες εδω μέσα, με πιστη στα γραφομενα σου πιστευω οτι η παραπανω εξηγηση φανταζει πολυ ορθολογιστικη. Ειδωμεν Ερρωσθε

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@G

Το πιο πιθανό είναι τα μηχανικά μέρη και τα ένθετα μέρη (μέσα στον θάλαμο Θ2 υποθέτω εννοείς) να έχουν βρεθεί ή να βρεθούν μέσα στο χώμα. Δεν ανακοινώνονται όλα τα ευρήματα.

Αλλωστε αν δεν επρόκειτο να μπουν οι κεφαλές στις σφίγγες ή/και τα φτερά δεν θα χρειαζόταν να μπουν μεταλλικά μερη.

Το σπάσιμο της πόρτας και οι διάφορες φθορές μπορούν να εξηγηθούν από φυσικά αίτια, π.χ. σεισμός.
Εκτός αν κάποιος μου δώσει σοβαρή εξήγηση πως έσπασε από ανθρώπινη αιτία αυτή η παχιά μαρμάρινη πόρτα.
Εχω δώσει εξήγηση πως έσπασε η πόρτα.

Μόνο αν ο τυμβωρύχος ήταν καθυστερημένος θα χάλαγε το ψηφιδωτό στην μέση και δεν θα βεβήλωνε τις άλλες θείες μορφές.
Άλλωστε τα κομμάτια που λείπουν έχουν βρεθεί στο χώμα και το ψηφιδωτό θα αποκατασταθεί.

Και όλα αυτά βέβαια αν έγιναν πριν σφραγιστεί ο τάφος.
Ομως ο τάφος πρέπει να σφραγίστηκε αμέσως μετά την ταφή αλλοιώς δεν θα βρίσκαμε το μαρμαρωτό δάπεδο, το ψηφιδωτό και τις Καρυάτιδες σε εξαιρετική κατάσταση.

Αρα σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να δοθεί ικανοποιητική εξήγηση πως έγιναν όλα αυτά που ισχυρίζονται ότι αποτελούν ενδείξεις τυμβωρυχίας, εκτός και αν είχαν ανακαλυφθεί καταδυτικές στολές σε χώμα.

Effie είπε...

Διαβάστε και αυτό το site από μέλη του "αρχαιολογικού κατεστημένου" που δεν σκέφτονται ότι απαραίτητα ο τάφος έχει συληθεί (όχι όλοι τουλάχιστον), ενώ δίνουν κάποιες άλλες υποθετικές ερμηνείες.

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/295431

Armagedon2 είπε...

Εγώ απλά θα πω ότι μπαίνοντας και διαβάζοντας εδώ, κατάλαβα πόσο αδαής και ανιστόρητος είμαι ..και δεν φοβάμαι να το ομολογήσω!
Όπως θα πρέπει να ομολογήσω ότι ωφελούμαι τα μέγιστα και νοιώθω υπέροχα, διαβάζοντας όχι απλά σχόλια, αλλά πολλές φορές ''μαθήματα'' Ιστορίας, τέχνης και αρχαιολογίας.
Διάβασα τρεις φορές το άρθρο του Εμπεδότιμου, ανέτρεξα σε παλαιότερες δημοσιεύσεις του, μέχρι να καταφέρω να καταλάβω τον τρόπο σκέψης του, αλλά και τι θέλει να πει ''ο ποιητής'' για τα τελετουργικά...Αν και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι οι τυμβωρύχοι-βανδαλιστές έφθασαν μέχρι τον ταφικό θάλαμο και αφαίρεσαν κάθε τι πολύτιμο, τουλάχιστον ακόμα ονειρευόμαστε ..κι αυτή εδώ η σελίδα, κρατάει ζωντανό το όνειρο.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@moira

Το ψηφιδωτό δεν φτιάχθηκε για να το δει κάποιος αλλά ως φόρο τιμής στον νεκρό και σκοπό είχε να θαφτεί μαζί του. Οπως και οι Καρυάτιδες.

Λόγω δε της τελειότητας του συνάγω και την σπουδαιότητα του νεκρού.

Ενα ανάλογο "σύγχρονο" είναιη Μαντάλα των Βουδιστών.

Κάθονται και φτιάχνουν ένα εκπληκτικής ωραιότητας και τεχνικής ψηφιδωτό που παριστάνει τον κόσμο και μόλις τελειώσουν το καταστρέφουν για να δείξουν την ματαιότητα του κόσμου.
Εμείς ως αδαείς τους μεμφόμαστε ότι κάνουν τζάμπα κόπο.

Effie είπε...

@sarantaporo 1912
Πολλή φαντασία χρειάζεται για τέτοια σκηνοθεσία. Ο Εμπδότιμος κατάλαβε ότι η Περιστέρη εννοούσε ότι θα βρει τα κεφάλια στον Θ1 πίσω από τις σφίγγες (λογική σκέψη), όχι στον Θ3. Διάβασε το site που έδωσα παραπάνω προσπαθεί να δώσει κάποιες ερμηνείες από αρχαιολόγους, αλλά αν συμφωνείς με τη θεωρία Εμπεδότιμου, θα έχεις πεισθεί ότι ο τάφος είναι ανέγγιχτος από ανθρώπινη παρέμβαση σύλησης.

πνα είπε...

Εμπεδότιμε

Η Παρουσία της κεφαλής της σφίγγας στο 3ο θάλαμο είναι μέρος της διαδικασίας αποθέωσης του νεκρού. Γιατί ρισκάρεις να υποθέσεις ότι το κεφάλι της δυτικής σφίγγας δεν θα βρεθεί;

Θυμίζω ότι δεν έχουν βρεθεί επίσης τα χερια των Καρυάτιδων, μόνο κάτι μικρά υπολείμματα μπροστά τους.
Εκτιμάς ότι θα βρεθούν στο 3ο θάλαμο; Αν ναι είναι μέρος της αποθέωσης και αυτά;
Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

telbos είπε...

lykos
εσυ δεν ησουν που ειχες γράψει στο ιστολόγιό σου ότι ο λέοντας ηταν 100 τουλάχιστον χρόνων παλιότερος από αυτήν την ημερομηνία που έδινε η Περιστέρη και κατηγορούσες τους αρχαιολόγους για ημιμάθεια; Εκεί όμως που γελάσαμε περισσότερο ήταν όταν κατέβασες την ανάρτηση αυτή, προφανώς γιατί αντιλήφθηκες το μεγα λάθος σου. Να είσαι καλά, γελάσαμε για τρεις ημέρες. Δυστυχώς δεν το κράτησα στο αρχείο μου, για να το έχω ως ένα από τα παραδείγματα αυτών που πάνε να καρπωθούν λίγη από τη δόξα και την αποδοχή που απολαμβάνει ο Εμπεδότιμος. Θα σε παρακαλούσα, μαζί με όσα πολύ ωραία και ατεκμηρίωτα μας έδωσες εδώ,να πρόσθετες και αυτό το "κατεβασμένο" κείμενό σου.

Thomas Arvanitis είπε...

Η αμμος στο Θ3 ειχε σχημα χοανης προς τα πισω. Λειπουν 45 κυβικα αμμου. Δηλαδη εχουμε καθιζηση 2 με 2,5 μετρα ΕΙΤΕ τρυπα μεσω της οποιας εφυγε η αμμος προς τα κατω ΕΙΤΕ συνδιασμο των ανωτερω.

Στο Θ3 πρεπει να βρουν και την μαρμαρινη λαρνακα του νεκρου.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@πνα

Θεωρώ ότι αν ισχύει ο συμβολισμός που υποθέτω, μια κεφαλή αρκεί για να υλοποιήσει τον συμβολισμό.
Φυσικά μπορεί να βρεθεί και δεύτερη, αλλά αν βρεθεί μόνο μια να μην εκπλαγούμε.

Είναι σημαντικό ότι αυτή που βρέθηκε είναι από την ανατολική Καρυάτιδα που επιτείνει τον συμβολισμό, μιας και η ανατολή θεωρείτο ως η κατεύθυνση προς το θείον.
Ετσι η αποθέωση συμβολικά τίθεται στην ανατολη.

eleni savvoulidou είπε...

Ριξτε μια ματια, ειναι ενδιαφερον.

http://mhnpetaslefta.blogspot.gr/2014/10/o-tafos-anhkei-sto-mega-aleksadro.html?m=1

Γιατρός είπε...

ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΣΦΙΓΓΑΣ. ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ.

Effie είπε...

Διαβάστε- Αν το site δεν παραποιεί τη συνέντευξη Μενδώνη, σκέφονται ότι ίσως η επιχωμάτωση έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο

http://www.protothema.gr/culture/article/419623/ta-krufa-eurimata-tou-tafou/ (ημερομηνία 20/10)
"Το αίνιγμα του χαμένου κύκλου
Τραυματισμένο σοβαρά αλλά απολύτως συμμετρικά βρέθηκε το αριστουργηματικό, όπως κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζεται, ψηφιδωτό με την Αρπαγή της Περσεφόνης. Το κυκλικό κομμάτι που λείπει από το κέντρο της μυθολογικής παράστασης συνιστά άλλον έναν από τους πολυάριθμους γρίφους του τύμβου Καστά. Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, απέκλεισε κάποιο φυσικό αίτιο, π.χ. τη διαρροή νερού, για την τοπική καταστροφή του ψηφιδωτού. Απέκλεισε επίσης τον βανδαλισμό από τους τυμβωρύχους, εφόσον κάτι τέτοιο δεν θα είχε κανένα νόημα - εκτός βέβαια εάν υπήρχε πακτωμένο επιτόπου κάτι πολύτιμο, το οποίο οι εισβολείς θέλησαν να αφαιρέσουν διά της βίας. Εφόσον όμως το υπόστρωμα στον χώρο του στρογγυλού κενού δεν μαρτυρά ότι υπήρξε σταθερή και μόνιμη τοποθέτηση κάποιου αντικειμένου, το ενδεχόμενο της ηθελημένης καταστροφής φαίνεται απίθανο. Η εκδοχή που απομένει και προς την οποία κλίνουν οι ερευνητές είναι η ύπαρξη κάποιου σκεύους, πιθανώς τελετουργικής χρήσης, το οποίο είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του ψηφιδωτού και με την πάροδο του χρόνου έφθειρε το δάπεδο. Ισως κατ’ αυτό τον τρόπο εξηγείται η βεβαιότητα των αρχαιολόγων ότι με τις ψηφίδες και τα μεγαλύτερα κομμάτια που έχουν βρεθεί -και τα οποία φτάνουν σε μήκος έως και τα 20 εκατοστά- η αναπαράσταση του ψηφιδωτού θα αποκασταθεί σχεδόν στην εντέλειά του.

Απορρίπτοντας το σενάριο της διαρροής νερού που υποτίθεται ότι έσταζε επί αιώνες πάνω στο περίτεχνο μωσαϊκό κατατρώγοντάς το, η κυρία Μενδώνη διέψευσε επίσης μια συναφή θεωρία που αφορά στην επίχωση. «Εάν είχαν περάσει τόσα πολλά χώματα από τις ρωγμές, δεν θα υπήρχε θόλος. Είναι αδύνατον όλα αυτά τα κυβικά μέτρα χώμα να έχουν εισχωρήσει από φυσική ροή», τόνισε η γ.γ. του υπουργείου. Η επίχωση, ωστόσο, προβληματίζει έντονα τους ερευνητές, καθώς συνδέεται άμεσα με το πιο βασανιστικό από τα ερωτήματα για τον τάφο της Αμφίπολης, δηλαδή τη σύλησή του. Μιλώντας στα ΜΜΕ την προηγούμενη Πέμπτη, η κυρία Μενδώνη δεν αρνήθηκε ότι πλέον υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το χρονικό σημείο όπου έγινε η πλήρωση των χώρων του μνημείου με το αμμώδες χώμα. Τόσο η επίχωση όσο και οι τοίχοι σφράγισης ενδέχεται να έχουν δημιουργηθεί αργότερα από την ανέγερση του μνημείου. Το χειρότερο σενάριο για τον τύμβο θα ήταν να έχει μπαζωθεί αφότου υπέστη λεηλασίες - και μάλιστα επανειλημμένες. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και η απουσία ευρημάτων που θα παρέπεμπαν σε κάποιου είδους επίπλωση. Διότι δεν θα είχε καμία λογική η δημιουργία ενός υπερπολυτελούς ανακτόρου, καταφανώς φτιαγμένου για να λειτουργήσει ως μέσο επίδειξης πλούτου και υλικής ματαιοδοξίας, χωρίς να περιέχει το παραμικρό διακοσμητικό ή μη, μικρό ή μεγάλο αντικείμενο. Η κυρία Μενδώνη είπε σχετικά ότι «διάφορες παρατηρήσεις, όχι ευρήματα, οδηγούν στη σκέψη ότι η επίχωση μπορεί να είναι μεταγενέστερη της κατασκευής του μνημείου. Πολύ ή λίγο, δεν μπορούμε να πούμε. Το μνημείο θα μπορούσε να είναι επισκέψιμο έως το ψηφιδωτό. Γενικώς στους μακεδονικούς τάφους υπήρχε μια προσβασιμότητα, ο διάδρομοι στο εσωτερικό τους δεν ήταν επισκέψιμοι, δηλαδή ανοιχτοί στον καθέναν, αλλά ήταν προσβάσιμοι».

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@πνα
Καρυάτιδα=Σφίγγα

Evan Kass είπε...

Ο Εμπεδότιμος διακινδυνεύει την εκτίμηση ότι δεν θα βρεθεί το δεύτερο κεφάλι, επειδή, με βάση τον αποσυμβολισμό, η αποθέωση του νεκρού έχει ήδη συντελεστεί με την παρουσία στον τρίτο θάλαμο της μίας κεφαλής, η οποία αρκεί και έχει επιτελέσει το σκοπό της, ως προς τον Μεγάλο Νεκρό. Αν βρεθεί μέσα και η δεύτερη κεφαλή, αυτό θα προϋποθέτει και δεύτερο νεκρό. Αποθεωμένον, όμως, και αυτόν...

Ομολογώ, ότι η συγκεκριμένη δήλωση του Εμπεδότιμου, η οποία σημειωτέον έγινε αυθόρμητα, χωρίς να προκληθεί από τη συζήτηση ή κάποια σχόλια, δείχνει εκ μέρους του εξαιρετική τόλμη και παρρησία.

Unknown είπε...

Καλησπέρα,
όταν είδα την πόλο στο κεφάλι της σφίγγας στο μυαλό μου ήρθε κατευθείαν η σφίγγα από την Περσέπολη και σκέφτηκα ενδεχόμενη επιρροή από ανατολή http://www.corbisimages.com/stock-photo/rights-managed/42-16339733/relief-sculpture-of-a-sphinx-at-persepolis

Επίσης σφίγγα με κορδέλα στα μαλλιά υπάρχει σε αυτό το νόμισμα του Αυγούστου https://www.flickr.com/photos/antiquitiesproject/4770461978/
που όπως λέει η περιγραφή το κεφάλι της σφίγγας αντικαταστάθηκε άργότερα στο νόμισμα από το κεφάλι του Αλέξανδρου. Εδώ με το κεφάλι του Αλέξανδρου νομίζω και ρόδακα http://www.aeqvitas.com/sphinx2.jpg
Επίσης σε μια αναζήτηση νομισμάτων του Αυγούστου βρήκα και κάποιο σχετικό με Αμφίπολη, το 4ο στη σειρά http://www.aeqvitas.com/photo.php?term=Augustus+&precanned=Roman_Imperial_and_Provincial

alafroiskiotos είπε...

Συγχαρητηρια στον Εμπεδότιμο και σε όλους όσους συμμετεχουν σε αυτό το (επιτρέψτε μου ) συμπόσιο...

Δεν ξερω αν εχει αναφερθεί, αλλά μόλις είδα σε περιφερειακό κανάλι που αναμεταδίδει γνωστό σχολιαστή-τηλεβιβλιοπώλη-συγγραφέα-πολιτικό, να χρησιμοποιεί , αν όχι οικειοποιούμενος τουλάχιστον χωρις καμμιά αναφορά στο blog, απόψεις του Εμπεδότιμου !!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Τελικά η Σφίγγα χωρίς τον πόλο μοιάζειμε τις σφίγγες που ήταν στον τάφο του Αλεξάνδρου στην Μέμφιδα

http://4.bp.blogspot.com/-233dMFmd-lg/VCMBaKJnFFI/AAAAAAAAAc4/3OTgcM5SQSI/s1600/t2.jpg

πνα είπε...

copy / paste από Βικιπαίδεια:

"Αργότερα, μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ο πατέρας του ανακήρυξε διάδοχό του στη βασιλεία της Μακεδονίας τον Πολυπέρχοντα. Ο Κάσσανδρος έλαβε, παρά το νεαρό της ηλικίας του, τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία και το βαθμό του χιλιάρχου, που ήταν αξιόλογη θέση από την εποχή των Περσών, και που είχε υιοθετήσει και ο Μ. Αλέξανδρος στη διακυβέρνηση του κράτους του. Ο Κάσσανδρος ωστόσο δυσαρεστήθηκε, καθώς ο Πολυπέρχων, αν και πολύπειρος, δεν ήταν συγγενής τους εξ αίματος. Τότε, σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη, συμμάχησε πρώτα με ντόπιους συμμάχους και κατόπιν με τον βασιλιά της Αιγύπτου, Πτολεμαίο το Σωτήρα και τον Αντίγονο το Μονόφθαλμο, και κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των ανταγωνιστών του. Οι περισσότερες ελληνικές πόλεις τάχθηκαν με το μέρος του και η Αθήνα παραδόθηκε επίσης. Μέχρι το 318 π.Χ., που ηττήθηκε ο στόλος του Πολυπέρχονα στο Βόσπορο, είχε συγκεντρώσει στα χέρια του την κυριαρχία της Μακεδονίας και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου. Έκανε επίσης συμμαχία με την Ευρυδίκη, τη φιλόδοξη σύζυγο του βασιλιά Φιλίππου Γ’ του Αρριδαίου της Μακεδονίας, και έγινε αντιβασιλιάς. Ωστόσο, τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της (που ήταν ετεροθαλής αδερφός του Αλεξάνδρου), φονεύτηκαν από την Ολυμπιάδα, μαζί με τον αδερφό του Κασσάνδρου, Νικάνορα. Ο Κάσσανδρος αμέσως προέλασε εναντίον της Ολυμπιάδας και, αφού την ανάγκασε να παραδοθεί στην Πύδνα, λιμάνι στους πρόποδες του Ολύμπου, διέταξε το θάνατό της το 316 π.Χ."

Το είχα αναφέρει και παλαιότερα, δεν έχω δει να σχολιάζεται. Ο Πτολεμαίος είχε βοηθήσει τον Κάσσανδρο να εδραιωθεί στο θρόνο της Μακεδονίας

Unknown είπε...

Παραθέτω την ανάλυση του αποσυμβολισμού του ψηφιδωτού από τον Lykos, που πέραν από την μια καταχώρηση που έκανε εν είδη "διαφήμισης", θα προτιμούσα να συμμετείχε ενεργά ;)


Αυτό σημαίνει ότι εντός του Ναού της Ρέας/Αρτέμιδος στην Αμφίπολη Σερρών να βρίσκεται κρυφά θαμμένος με θεουργικό τρόπο ο Αλέξανδρος Γ’ του Φιλίππου Β, απο του ίδιου Ορφικούς τελεστές και θεουργούς που καθοδήγησαν του κατασκευαστές του ναού και έγραψαν πάνω του με κρητικά ιερογλυφικά!
Εάν είναι κάποιος θαμμένο εντός του Ναού της Αρτέμιδας/Ρέας στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη Σερρών, αυτός μπορεί να είναι μόνον ο Αλέξανδρος Γ’ του Φιλίποου Β’ και της Ολυμπιάδας (τα οστά του Αλέξανδρου του ή η τεφροδόχος του), που προστατεύονται με θεουργία εκ του Διός Χθονίου, εντός του Ναού του Ρέας-Αρτέμιδος!

Συμφωνείτε για όλα αυτά?

G είπε...

Εμπεδοτιμε

Απο την φωτογραφία της κεφαλής της σφιγγας δε μπορείς να δεις την οπή των συνδέσμων αν υπάρχει. Έχει γίνει ανακοίνωση όμως για τις οπές των συνδέσμων των χεριών των Καρυάτιδων και οι οποίοι λοίπουν και αγνοουνται.

Άρα υπήρχε πρόθεση για τα ένθετα μέρη των καρυάτιδων να τοποθετηθούν και να μείνουν. Στο ενα φτερό της σφιγγας δεξιά φαίνεται καθαρά η τρύπα για το μεταλλικό σύνδεσμο, γιατι αυτό το φτερό αποκλλοήθηκε απο τη βάση του. Τα άλλα φτερά έσπασαν πιο πάνω. Άρα και εδώ υπήρχε πρόθεση να μείνουν στη θέση τους. (Βλέπε φωτογραφίες εδώ)

http://www.tribune.gr/greece/news/article/63191/entiposiakes-fotografies-apo-tin-amfipoli.html

Άρα, αυτά τα αρχιτεκτονικά μέρη αποκολλήθηκαν η εςπαςαν κατα παράβαση του αρχικού σχεδίου του κατασκευαστή, και οπωσδήποτε πριν μπαζωθεί το μνημείο. Και κατα πάσα πιθανότητα την ίδια χρονική στιγμη έσπασε και η πόρτα (με βαριοπούλες). Η μια φωτογραφία δείχνει το κομμάτι της πόρτας όπως βρέθηκε σε οριζόντια θέση, και στο επίπεδο που ειναι το κατώφλι. Επίσης όπως φαίνεται και το πάτωμα του επόμενου χώρου μετά το ψηφιδωτό ειναι επίσης κατεστραμμενο γιατι έσκαψαν και εκεί μήπως βρουν κάτι. Όλα αυτά μόνο σεισμό δεν δείχνουν δυστυχως.

Θα βρεθούν και άλλες φθορές (εσκεμμένες) όσο προχωράμε μέσα. Ελπίζω να σφάλλω.




ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Vagelis Maragos

Προφανώς και δεν είναι ναός το ταφικό μνημείο και όπως ξέρει και ο πλέον αδαής, στους ναούς δεν εθάβετο κανείς γιατί ο θάνατος αποτελούσε μίασμα.
Ισως έχει επηρεαστεί από τις Χριστιανικές Εκκλησίες όπου τίθενται οστά στην Αγία Τράπεζα.
Στην Ελληνική παράδοση και δη στους Ορφικούς αυτό ηταν απορριπτέο.

Παράδειγμα στην Δήλο ότι δεν επετρέποντο γεννήσεις και θάνατοι οι δε ταφές εγίνοντο στην νησίδα Ρήνεια.

Ας αφήσουμε έξω από εδώ αυτές τις θεωρίες, όπως είπα έχω πολλές αντιρρήσεις, ας μην αποπροσανατολιστούμε.

giannis_ είπε...

Μίασμα θεωρούνταν λογικά η ταφή θνητού η εναπόθεση θεού όμως;

Unknown είπε...

Εαν βρεθεί και δεύτερη κεφαλή με σπασμένη μύτη, τότε η σύληση είναι σίγουρη 100%

hylap-vn είπε...


@G 22 Οκτωβρίου 2014 - 11:40 μ.μ.

Φαίνεται αμυδρά η οπή για τον σύνδεσμο του κεφαλιού σε αυτή τη φωτό.

http://s9.postimg.org/qsndk898f/sphynx_neck_base.png

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@giannis

Το ιδιο. Το σώμα η τα οστά ως υλικό στοιχείο δεν είχε σχέση σε ναό.

Οι θεοί δεν ήταν άνθρωποι που είχαν πεθάνει.

Ο Αλέξανδρος εθεωρείτο θεός όχι με την έννοια του θεού αυτού καθ'αυτού.

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε σε ευχαριστώ πολύ!!!

Συνεχίσω την ανάγνωση, σε βαθμό εξάρτησης πλεον ;)

Μας θεωρώ πολύ τυχερους που ζούμε τέτοιες στιγμές και όπως είπε κ μια άλλη αναγνωστρια, η 8χρονη κόρη μου, αναρωτιέται τι διαβάζω συνέχεια και φυσικά εμπνέεται από όλο αυτό!

Zibi είπε...

@Unknown

Το να λέμε, έτσι, άκριτα, χωρίς να μπορούμε, έστω, να επιχειρηματολογήσουμε, ότι εάν βρεθεί η δεύτερη κεφαλή με σπασμένη μύτη, τότε ο τάφος έχει συληθεί, δεν έχει καμία λογική!

Καλό θα είναι να μην λέμε για να ...λέμε και ότι, επιτέλους, λέμε, να προσπαθούμε να το τεκμηριώσουμε, όσο μπορούμε!

Unknown είπε...

@Zibi το έχω επιχειρηματολογήσει στην προηγούμενη σελιδα σε προηγούμενο post μου σχετικά τους βανδαλισμούς.

GreenGatos είπε...

Μια και μιλάμε για συμβολισμούς:
Η πόρτα που βρέθηκε ανοίγει προς τα μέσα και μάλιστα είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να είναι περισσότερο δύσκολο να παραβιαστεί από μέσα προς τα έξω, παρά από έξω προς τα μέσα.
http://s27.postimg.org/8phary8cj/door_intern.png
Δηλαδή εμποδίζει καλύτερα το να βγει κάποιος, παρά το να μπεί!
Αυτό συμπεραίνεται από το γεγονός ότι οι πατούρες του κασώματος είναι απ' έξω.

Παρόλα αυτά, η κλειδαριά (αν είναι κλειδαριά αυτό το στρογγυλό με τις δύο τρύπες) είναι στην μέσα μεριά, ενώ απ έξω -σύμφωνα με το σχέδιο του Λεφατζή- δεν υπάρχει!
Άρα τι; Κλείδωνε μόνο από μέσα;
http://www.yppo.gr/images/l_15120.jpg

Enalios είπε...

@telbos

Ο lykos κατέθεσε μια άποψη για θέματα που μας έχουν απασχολήσει, πολύ ποιο εμπεριστατωμένη από άλλες που έχουν κατατεθεί εδώ. Ο αναγνώστης μπορεί να συμφωνήσει η να διαφωνήσει αλλά δεν μπορεί να τη χλευάσει όπως κανείς. Ο εμπεδοτιμος δεν χρειάζεται κλακαδορους και υποστηρικτές να στηρίξουν τις απόψεις του. δεν πρέπει να περιφρονούμε καμμία άποψη όσο γελοία και αν φαίνεται.

Στο κάτω κάτω εγώ κατάλαβα ότι με μερικές αποκλίσεις οι απόψεις τους σε ότι αφορά τον νεκρό ταυτίζονται.

giannis_ είπε...

Θεωρούμε δεδομένο ότι ο ταφος έγιμε μετά θανατον του Α., οι ανασκαφείς όμως αφήνουν περιθώριο αυτο να έγινε λίγα χρόνια πριν. Ο ποιό πρόσφορος τρόπος ήταν η συγκαλυμένη κατασκευή του τάφου ως ναού.

pandektis είπε...

http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=253307
28:00 περιπου
Νακασης: δεν υπαρχει 4ος χωρος, ραμπα η κλιμακα.

Zibi είπε...

@Unknown

Εχω διαβάσει την προηγούμενη ανάρτησή σου. Γράφεις ότι "Είναι σοβαρή ένδειξη για μένα η μύτη της σπασμένης σφιγγοκεφαλής" και το στηρίζεις στο εξής: "ΟΙ βάνδαλοι πχ στην Ιβηρική και οι Γαλάτες πριν, όταν δεν είχαν αρκετό χρόνο να καταστρέψουν εντελώς ένα άγαλμα του έκοβαν τη μύτη. Αυτό το κόψιμο της μύτης ήταν μια συμβολική καταστροφή της «οδού» απ΄ όπου τα πνεύματα οδηγούνται μέσα και έξω από το σώμα υπό της μορφή αέρος ως ανάσας".

Ωστόσο, επανέρχεσαι τώρα μη προσθέτοντας κανένα νέο επιχείρημα και με την υπόθεση ότι εάν βρεθεί και η δέυτερη κεφαλή χωρίς μύτη..

Και, μάλιστα, με κατηγορηματικό (100% λες) τρόπο...

Zibi είπε...

@Unknown

Επίσης, το βασικότερο λάθος που κάνεις, είναι ότι μπερδεύεις την σύληση με τον βανδαλισμό..

Στην πρώτη ανάρτηση αναφέρεις για βανδαλισμό/σύληση και στη δεύτερη για σύληση...

Με όλη την καλή διάθεση φίλε μου.. Το έχω γράψει πολλές φορές εδώ πέρα πως "κανείς δεν διεκδικεί το αλάθητο για τον εαυτό του"...

g.a.blogger είπε...

Ψηφιδωτό 2-ου θαλάμου (ναού Αρτέμιδας στην Αμφίπολη) - μέρος 2ον : Εάν είναι κάποιος θαμμένο εντός του Ναού της Αρτέμιδας/Ρέας στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη Σερρών, αυτός μπορεί να είναι μόνον….
http://wp.me/PqsWZ-3Rz

Ο Lykos κατα την άποψη μου τα εξηγεί όλα .Η ανάλυση του είναι άρτια και επιστημονική.
Lykos...... 22 Οκτωβρίου 2.12 μ.μ.

Κατα κάποιο τροπο δικαιώνονται και όσοι απο εμας απο την πρωτη στιγμη βλέπανε στο ψηφιδωτό την έγκυο Ολυμπιαδα και το συμβολισμό του φιδιού.
Αξίζει σίγουρα μεγαλύτερης προσοχής η ολοκληρωμένη αυτή εκδοχή

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Enalios kai @telbos

Το ότι καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα δεν σημαίνει ότι έχουμε μικρές αποκλίσεις.

Και με τον Λιακόπουλο καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν απέχω παρασάγγας από τις θέσεις του.

Θα παρακαλούσα το θέμα να λήξει εδώ και να μην ξαναγίνει αναφορά.

giannis_ είπε...

Εθεωρείτω θεός όπως και ο Δυόνυσος, έζησε, πέθανε και αναστήθηκε και λατρεύονταν στην περιοχή. Είχε ταυτίσει τον εαυτό του με το Δυόνυσο

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Γιάννη θα μας τρελλάνεις.
Αναστήθηκε ο Διόνυσος ;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Επειδή ορθώς είχα προβλέψει ότι αυτές οι"περίεργες" θεωρίες από την στιγμή που θα παρεισφύρσουν αρχίζουν και δημιουργούν πρόβλημα και επειδή είμαι αναγκασμένος να μην τις αφήνω αναπάντητες λόγω του ιδιαίτερου προσανατολισμού του Blog, θα παρακαλέσω να μην ξαναγίνει αναφορά σε αυτές.

Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να πάνε στο συγκεκριμένο Blog να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Unknown είπε...

@axis Mundi(ωρα 1.39),
Εξαιρετική η πληροφορία που μας δίνεις και νομιζω κρισιμότατη.....

Unknown είπε...

@Zibi
Εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια ανάγκη να μην βρεθεί αυτός ο μεγαλοπρεπής τάφος διαταραγμένος. Όμως τα σημάδια είναι εμφανή. Στην Βεργίνα το περιβάλλον των μοναδικών 2 μη συλημένων από τους 50 μακεδονικούς τάφους που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που παρουσιάζεται στην Αμφίπολη. Αυτό είναι το μοναδικό μέτρο σύγκρισης που έχουμε. Εκεί οι προτομές του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου βρέθηκαν πραγματικά απείραχτες. Η πόρτα στην θέση της. Καμία οπή στον Τοίχο σφράγισης , ούτε υπήρχε καν ρωγμή στους ταφικούς θαλάμους. Το περιβάλλον ήταν καθαρό, απείραχτο.
Στην Αμφίπολη σε όλους τους θαλάμους μέχρι στιγμής έχει επέμβει το ανθρώπινο χέρι. Δεν μιλάω για την πόρτα η όποια μπορεί να έσπασε από την πίεση του χώματος. Μιλάω για τα εμφανή χαρακτηριστικά της βεβήλωσης/σύλησης του τάφου. Σφιγγογεφαλές, φτερά, στήθος, χέρια καρυάτιδων. Διαλυμένο το πρόσωπο της μιας καρυάτιδας επίσης. Οπές στους διαφραγματικούς τοίχους και πολύ χώμα μέσα που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί από πού προήλθε. Νομίζω ότι είναι πολύ εμφανή τα σημάδια για να τα αγνοήσει κανένας…
Θέλω να αντιστρέψω την ερώτηση. Δηλαδή ποιες άλλες ενδείξεις θα ήταν αρκετές για σένα ώστε να θεωρήσεις τον τάφο συλημένο;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Kyriacos

Στις 12:44 έγραψα κάτι. Υποθέτω δεν υο είδες

Unknown είπε...

Σε συνέχεια από το προηγούμενο σχόλιό μου, ψάχνοντας για σύνδεση μεταξύ Αλεξάνδρου και σφίγγας, έπεσα στα νομίσματα του Αυγούστου με τη σφίγγα που αργοτερα το κεφαλι της σφίγγας αντικαταστάθηκε με το κεφάλι του Αλέξανδρου. Και όπως φαίνεται και άλλα νομίσματά του έχουν θέμα από την Αμφίπολη. Επίσης, στο ναό του Απόλλωνα που ανέγειρε ο Αύγουστος, υπάρχει αυτή η διακόσμηση με 2 αντικρυστές σφίγγες και λέσβιο κυμμάτιο https://resources.oncourse.iu.edu/access/content/user/leach/www/2006/apollisis1.jpg
και κοντά του αυτή η διακόσμηση http://prntscr.com/4yr7kc που είναι η μέδουσα που εικάζεται ότι είχε στο θώρακα της στολής του ο Μ. Αλέξανδρος.

Αντικρυστές σφίγγες με κεφάλια γυναίκας απεικονίζονται και σε φρέσκο σε οικία στην Πομπηία http://prntscr.com/4yrdco
Η οικία ονομάζεται 'οικία του γάμου του Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης' και όλος ο διάκοσμος φέρεται να είναι επηρρεασμένος από πίνακα του Αετίωνα της Αμφίπολης. https://sites.google.com/site/ad79eruption/pompeii/regio-vi/reg-vi-ins-17/house-of-the-golden-bracelet
Στην είσοδο του σπιτιού υπάρχει στο πάτωμα ασπρόμαυρο ψηφιδωτό, ενώ βρέθηκε χρυσό βραχιόλι που σχηματίζεται απο φίδι και στο κέντρο υπάρχει το κεφάλι μιας γυναίκας.

Thomas Arvanitis είπε...

Κατι σαν κι αυτο το επιστηλιο πρεπει να ειχαν οι σφηγγες απο πανω


http://hellinon.net/ANEOMENA/Anakalypseis.files/image026.gif

Αυτο γραφει ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ

Στη δικη μας περιπτωση θα γραφει ...

giannis_ είπε...

Το αναστήθηκε δέξου το με τη μορφή που παραδίδεται από τη μυθολογία και τους ορφικούς. μη παρεξηγείς ότι γράφουμε

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Με αυτόν τον τρόπο το λέω και εγώ.
Μήπως εννοείς τον Αδωνη ;

vagkalf07 είπε...

πιστευω οτι ειμαστε κοντα στο τελος αυτης της φασης της ανασκαφης...μαθαινουμε ομως εδω την ιστορια μας η την δημιουργουμε ξανα στο μυαλο μας..ευχομαι να μην την επινοουμε...τα σημαντικοτερα ευρηματα ερχονται..ειναι μπροστα μας μεσα σ'αυτην την τουμπα στους μηνες που θα ερθουν

g.a.blogger είπε...

Ε όχι και να φοβόμαστε να σχολιασουμε.Δεν ξεκίνησε έτσι αυτό το blog!
Το ζητούμενο είναι να μη προσβαλουμε και όχι να μην διαφωνούμε!!

Axis Mundi είπε...

@Konstantinos Kairis Ευχαριστώ και χαίρομαι που κι εσύ το βρίσκεις ενδιαφέρον.

Δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο συσχετίζεται με την συγκεκριμένη περίπτωση, απλώς ήθελα να δώσω ένα υπαρκτό παράδειγμα αποσυμβολισμού σε κάποια άτομα που απέρριψαν κατηγορηματικά και θεώρησαν γελοίες τις θεωρίες αυτές.

vagkalf07 είπε...

@ Axis Mundi

δωσε μου ωρα του σχολιου σου και σε ποια αναρτησηση του εμπεδοτιμου

Axis Mundi είπε...

@vagkalf07

22 Οκτωβρίου 2014 - 1:39 μ.μ

333 είπε...

Διάβαζα πριν για τον πόλο, το καπέλο δλδ [και όχι καλάθι] της Σφίγγας.

-Πρώτη έννοια και σημασία της λέξης "πόλο" που παράγεται από τα ρήματα πέλω και πέλομαι είναι: είμαι σε κίνηση. Δηλαδή είναι ενεργή συνεχώς και για πάντα.

-Κατά το λεξικό των Λιδέλου-Σκώτου σημαίνει πράγμα περί του οποίου έτερόν τι στρέφεται.

-ο Αισχύλος στους "Πέρσες"(430) αναφέρει για τον πόλο: η σφαίρα[γη] η περί του άξονα τούτον στρεφομένη.

-ο Αριστοφάνης στις Όρνιθες(171-200):το του πόλου άπαντος ημισφαίριον.

Εννέα οδοί ήταν το όνομα της Αμφίπολης μέχρι το 437 π.Χ. και άρα ήταν ο τόπος-πόλος πριν την αλληλοσφαγή Αθηναίων Σπαρτιατών και Περσών για τα χρυσάφια του Παγγαίου.

Επίσης διάβασα πως το "πέτασο" [αναφέρεται σαν πέτασο στην εποχή του αθηναίου τυράννου Δράκοντα] που αναφέρεται για το καπέλο του Ερμή, δεν ονομάζεται έτσι στη Μακεδονία. Πρόκειται για Μακεδονική Βασιλική και διακριτική Καυσία.

Βασιλική Σιάπκα είπε...

συγνώμη για την μικρή παρέμβαση: παράκληση να μην επαναλαμβάνονται μηνύματα, παράκληση να μην φοβόμαστε να σχολιάσουμε -αρκεί το σχόλιο να μην έχει διατυπωθεί ήδη εκατό φορές και τέλος παράκληση να μην γίνονται ποικιλοτρόπως τα νεύρα κρόσσια και του Εμπεδότιμου και όλων εμάς που διαβάζουμε διαθέτοντας τον πολύτιμο χρόνο μας για να απολαύσουμε το μοναδικό ταξείδι ετούτου του συμποσίου, όπως εύστοχα χαρακτηρίσθηκε από έναν σχολιαστή.
Παράκληση θερμή τέλος όσοι σχολιαστές βρίσκουν πολύτιμο και σπάνιο υλικό να μας το κοινωνούν και να μην σκέφτονται πως μπορεί να κουράσουν...

Καλή συνέχεια σε όλους μας με παρρησία και ευόδωση της προσμονής μας. όπως έγραψε και η ποιήτρια είμαστε πολλοί και προσευχόμαστε και παρακαλάμε να είναι ο τάφος του Μέγα Στρατηλάτη...

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

@ Axis Mundi

ειναι διεγραμμενο ..δυστυχως

Zibi είπε...

@Unknown

Το θέμα της μη σύλησης του Τάφου έχει εξαντληθεί, νομίζω, σε δεκάδες εκατοντάδες αναρτήσεις, με όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα και τεκμηριώσεις.

Σε προτρέπω να τα αναζητήσεις και να τα διαβάσεις.

Όποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο τάφος έχει συληθεί, δεν μπορώ να κάνω κάτι για να του αλλάξω άποψη!

Ωστόσο, θα προσπαθήσω να κάνω μια τελευταία προσπάθεια, απευθυνόμενος στην κοινή λογική, προκειμένου να στηρίξω την πεποίθησή μου για το ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί, χρησιμοποιώντας ως αντικείμενο το κεφάλι της Σφίγγας, το οποίο επικαλείσαι ως απόδειξη βανδαλισμού/σύλησης.

Ποιός Γαλάτης (όπως λες), ποιός Χριστιανός ή οποιοσδήποτε άλλος, αφού πρώτα βανδάλισε την κεφαλή αποφάσισε να την μεταφέρει 15 μέτρα μακριά, και μάλιστα στο εσωτερικό του τάφου και όχι να την αφήσει εκεί που ήταν, δηλαδή στο χώρο της εισόδου;

Μιλάμε για βάρος 100 και πλέον κιλών! Γιατί να το κάνει αυτό;

Και το πιο σημαντικό! Να την μεταφέρει και να την βάλει ανάμεσα στα χώματα; Δεν βρέθηκε στο δάπεδο!

Το γεγονός ότι βρέθηκε ανάμεσα στα χώματα σημαίνει ότι τοποθετήθηκε εκεί κατά την επιχωμάτωση του Τάφου!

Απλή λογική!

Lykos είπε...

@ telbos
Το προφιλ πριν πόσες ώρες το έφτιαξες ? Έχεις γράψει ένα σχόλιο όλο κι όλο στο παρόν θέμα και αυτό είναι για να με βρίσεις.
Ουδέποτε ο συντάκτης των κειμένων, εγώ δηλ. ο ίδιος, που πόσταρα ως Lykos έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα του κάτι περί Αμφιπόλεως. Πέραν αυτού σε κάθε κείμενό του έχει όνομα και επίθετο. Το δικό σου ποιο είναι ?

Συγνώμη για το σχόλιο μου, αλλά δεν μπορώ να μην προστατέψω την υπόληψη μου από κακοήθεις που δεν κατανοώ κι όλας. Ιδικά όταν απλά προσπάθησα να δώσω τροφή για σκέψη και γνώση που μόνο ατεκμηρίωτη δεν είναι.

Axis Mundi είπε...

@vagkalf07 Δεν ξέρω πως διεγράφη, εγώ το βλέπω πάντως.

"Αν και αρχικά είπα να μην μπω στην διαδικασία, τελικά δεν άντεξα...

Κάποιος αμφισβήτησε και μάλιστα γελοιοποίησε σε ένα σχόλιο του την θεωρία μου και πολλών από εμάς, για πιθανή τελετουργία με αφαίρεση κεφαλών από αγάλματα.

Θα του πρότεινα να ψάξει λίγο πριν εκφέρει μια τόσο υποτιμητική γνώμη.

Το έθιμο αυτό συναντάται ακόμα και σήμερα σε πολλά νεκροταφεία στο εξωτερικό.

1. Υπάρχουν φτερωτά αγάλματα ελληνικού τύπου (πολλοί τα συνδέουν με την Νίκη της Σαμοθράκης) σε οικογενειακούς τάφους. Τα αγάλματα αυτά λέγεται πως συμβολίζουν τους προστάτες της ψυχής προς τα εν ζωή μέλη της οικογένειας του νεκρού που επισκέπτονται τον τάφο. Το κεφάλι τους αφαιρείται και θάβεται όταν και το τελευταίο μέλος της οικογένειας αποβιώνει.

2. Πιθανολογείται πως το έθιμο αυτό προέρχεται από τον μύθο του θεού Ακέφαλου και ήταν πολύ σύνηθες στις Ελληνο-Αιγυπτιακές τελετουργίες ταφής στην Αλεξάνδρεια τον 4ο αιώνα πχ.

Τα συμπεράσματα δικά σας... "

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

αυτο το πολλα νεκροταφεια στο εξωτερικο...μια παραπανω πληροφορια,φωτογραφια,αρθρο ..κατι..ευχαριστω

Unknown είπε...

@axis Mundi,
Δεν το συζητώ οτι το σχόλιο σου εναι η απόδειξη των θεωριών ΤουΕμπεδοτιμου .Αντικειμενικα ειναι το ουσιαστικότερο σχόλιο των ημερών..Αν το τεκμηριώσεις και με παραπομπή σε πηγες ,ξεκινάει χάρη σε σένα,το δεύτερο ημίχρονο της λύσης του γρίφου..Περιμενω με ανυπομονησία την αντεπίθεση σου!!!

Admin είπε...

PHOTOSHOP ΠΑΝΤΟΥ! ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΠΙΑ!

http://oi61.tinypic.com/261fcdh.jpg

Unknown είπε...

@ Νίκος Κρητικός
επειδή δεν καταλαβαίνω, μήπως μπορείς να εξηγήσεις τί δείχνουν τα κυκλάκια;

Unknown είπε...

@Νικος Κρητικος,

καλή παρατήρηση!

gtroza είπε...

@GreenGatos
η αναπαράσταση των φύλλων είναι μάλλον προβληματική

το τμήμα που φαίνεται δίπλα στο κατώφλι του θυρώματος, είναι το κάτω μέρος του αριστερού φύλλου, όπως βλέπουμε απ' τον χώρο με το ψηφιδωτό

δεξιά στο τμήμα, είναι ημιστρογγυλεμένο το τέλειωμα, λόγω της περιστροφής που πρέπει να γίνεται
αριστερά είναι το αρμοκάλυπτρο, ίσως και με μία σειρά καρφιά, ίσως και δύο
και το επάνω είναι αυτό προς το δάπεδο

το άλλο είναι μάλλον η επάνω άκρη του ίδου φύλλου, όπως φαίνεται απ' την λεπτομέρεια στις πατούρες

απ' τπ pdf περί θυρών, που ανάρτησε κάποιος/α, οι θύρες είναι στενώτερες επάνω, πράγμα σημαίνει ότι ο άξονας περιστροφής τους δεν είναι κατακόρυφος, και επειδή γέρνει προς το μέσον του θυρώματος, δυσκολεύει το άνοιγμά τους, ή ευκολύνει το κλείσιμο τους

η "ροζέτα" με τις τρύπες, μάλλον είχε υποδοχή γιά χαλκά
και η μεσαία σειρά καρφών μάλλον δεν είναι στο μέσον του ύψους

σχέδιο το Λεφαντζή, νομίζω οτι δεν είναι ακριβές
έγινε άλλωστε πολύ νωρίς

υγ:πολύ ωραίες οι γραφικές προσεγγίσεις σου
το χέρι που κρατά τα ηνία, μάλλον πρέπει να φαλινεται, όπως το έχεις σχεδιάσει, κα΄όχι κρυμένο όπως είδα απ' τον ζηνωνα (αν θυμάμαι καλά)

gtroza είπε...

να φαλινεται
να φαίνεται

Axis Mundi είπε...

@vagkalf07 αν εννοείς φωτογραφίες απο τάφους, υπάρχουν πάρα πολλές, απλώς γραψε στο google images "headless statues cemetery"

@Konstantinos Kairis Όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιο μου,δεν είχα σκοπό να επιβεβαιώσω την θεωρία του Εμπεδότιμου, (με την οποία παρεμπιπτόντως συμφωνώ απόλυτα) ήθελα απλώς να αποδείξω σε κάποια συγκεκριμένα άτομα πως υπάρχουν έθιμα και τελετουργίες που δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε. Και έδωσα το πιο κοντινό παράδειγμα αυτό με τα ακέφαλα αγάλματα στα "σύγχρονα" νεκροταφεία.

Σε ότι αφορά την πιθανή προέλευση αυτής της παράδοσης, βρήκα διάφορα γραπτά, μεταξύ άλλων αυτό http://books.google.es/books?id=Q-A5CHP64PEC&lpg=PA180&ots=0dg2V4cpFa&dq=Papyri%20Graecae%20Magicae%2C%20I%2C%20Pap.%20V%2C%20p.%20156&pg=PA180#v=onepage&q&f=false



Axis Mundi είπε...

@Νικος Κρητικος Εγώ πάντως βλέπω ίχνη και πατημασιές από τα παπούτσια της Περιστέρη

Admin είπε...

Μάλλον έτσι είναι η θύρα..

http://oi61.tinypic.com/dq6oph.jpg

EK είπε...

Αυτο που λες Axis Mundi, εμένα τουλάχιστον με βάζει σε σκέψεις που πολύ θα ήθελα να επαληθευτούν. Και τι εννοώ: αν όντως ο αποκεφαλισμός του αγάλματος (σφιγγας στην περίπτωση μας) γινόταν όταν το τελευταίο μέλος της οικογένειας απεβίωνε, τοτε πραγματικά το μνημείο/ταφος θα ηταν αρχικώς προσβάσιμος(οχι κατα ανάγκη επισκέψιμος απο όποιονδηποτε) και πολύ πιθανό μετά την δολοφονία Ρωξανης και Αλεξανδρου Δ' να έγινε η ταφή τους εκεί ακολουθώντας μια παρόμοια τελετουργία. Και αφού "χάθηκε" και ο τελευταίος απόγονος του Μεγάλου, έγινε και η επιχωμάτωση - σφράγιση.
Όλα αυτά βέβαια με αναγκαία συνθήκη οτι πράγματι ο ταφος προετοιμάστηκε για τον Αλέξανδρο Γ'.... Εύχομαι και πιστεύω στη μη σύληση και οτι θα δούμε σπουδαία πράγματα σύντομα. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Unknown είπε...

Αρχικά νόμισα ότι γίνεται humor.
Κατάλαβα κατόπιν ότι κάποιοι φίλοι καπνίζουν κάτι και δεν μας το λένε.
Ζητώ μια τεράστια συγγνώμη (για αυτά που θα γράψω προς το τέλος) από τους φίλους που αποδεδειγμένα καταδεικνύουν την κατάρτησή τους και το απόλυτα λογικό των σκέψεών τους με τις γνώσεις τους και τα συκγροτημένα επιχειρήματά τους.
Οργίζομαι όμως διότι αναγκάζομαι να διαβάζω κείμενα τέτοιου επιπέδου.
Αυτοί που τα γράφουν δεν έχουν καμμία επίγνωση/επαφή με το περιβάλλον;
1) Χρησιμοποιήθηκε η κεφαλή της Σφίγγας για να σπάσουν τη θύρα (και δεν το είπε ένας. Το είπαν πολλοί).
Δύο άτομα δηλαδή γιατί είναι αδύνατον να χωρέσουν περισσότερα από 4 χέρια σήκωσαν 150 + κιλά και με τέμπο εν είδει πολιορκιτικού κριού επιχείρησαν με τουλάχιστο 300 χτυπήματα να σπάσουν τη θύρα χωρίς να καταρεύσουν σωματικά στα πρώτα 6-7 ει-ωπ και τελικά να σπάσει η θύρα με μοναδική ζημία μία ελάχιστη απώλεια στη μύτη της κεφαλής. Δεν μας παρέθεσαν όμως και ένα σύνδεσμο από τη μελέτη ενός ειδικού επιστήμονα που να λέει ότι αυτό είναι εφικτό.
2) Οι καμπύλες αυλακώσεις στο κατώφλι της θύρας έγιναν από τα πολλά άνοιξε-κλείσε, άρα ήταν επισκέψιμος. Σύνδεσμο όμως ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν αυλακώσεις δεν μας παρέθεσαν.
Αλλά ούτε και αυτό το διάβασαν.
ΥΠΠΟ "Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ. (φωτο 3) Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων."
Αφού δεν διαβάζετε συνάνθρωποι αυτά από τα οποία ξεκινάν και τα σχόλια εδώ, τότε γιατί λαμβάνετε μέρος στο ιστολόγιο από το σημείο 0 και χαραμίζετε το χρόνο μας για να σας διαβάζουμε;
3) Οι μύτες και το πρόσωπο και ..... κλπ κλπ βανδαλίστικαν, άρα ο τάφος είναι συλημένος.
Αυτό έχετε να πείτε στη θέση ενός μεγάλου ευχαριστώ που τα γλυπτά βρέθηκαν σε τόσο καλή κατάσταση;
Δεν έχετε δεί πόσα γλυπτά σε μουσεία όλου του κόσμου είναι σαν λεπρά;
Ριξτε μερικές ματιές στα δάχτυλα των ποδιών των Καρυάτιδων όπου άλλα είναι ελλειπή και άλλα απουσιάζουν εντελώς, στις μύτες και γενικά στις ακμές των γλυπτών.
Το κάθε σημείο ενός γλυπτού που απαιτεί ιδιαίτερο φινίρισμα αλλά και συγχρόνως είναι απόληξη μικρού όγκου έχει δεχθεί χιλίαδες καλεμιές για να διαμορφωθεί. Το ίδιο το υλικό επομένως συνταράχτηκε τόσο πολύ που είναι έτοιμο να "καταρεύσει" με κάποια λίγη άσκηση πίεσης. Ειδικότατα η μύτη που επειδή και εσωτερικά έχει σμιλευτεί αυτό που μένει είναι ένα μικρό πάχος υλικού τρομερά καταπονημένο από τα καλεμίσματα.
Δεν σκέφτεστε πόσους τόνους κουβαλούσε επάνω του, γύρω του αυτό το πρόσωπο της Καρυάτιδας;
2.300 χρόνια το κάθε τετραγωνικό εκατοστό δεχόταν "κτηνώδεις" πιέσεις.
Ξεκίνησε ένα νέο blog με ιδρυτικά μέλη Παλαγγιά, Θέμελη, Νακάση, Φάκλαρη, Αλευρά, Τζάλλα, Μάνο Στεφανίδη, Βαλαβάνη, Τιβέριο, Στεφανίδου Τιβερίου, Dorothy King, Andrew Chugg και άλλους περίπου δεκαριά.
Εκεί θα βρείτε τη χαρά σας.
Αυτά που λέτε τα εύχεστε κιόλας;
Πόσων ετών είστε;
Ζητώ συγγνώμη από το διαχειριστή και δηλώνω ότι δεν υπάρχει καμία ειρωνεία σ' αυτά που έγραψα παραπάνω. Αναρωτιέμαι μόνον στ' αλήθεια για ηλικία μερικών σχολιαστών.

Unknown είπε...

Είναι τρομερό . Κινδυνεύουμε να ποινικοποιηθούμε εδώ πέρα γιατί μερικοί από εμάς πιστεύουν ότι ο τάφος έχει συληθεί. Καπνίζουμε κάτι επειδή έχουμε μια συντηρητική εκτίμηση

Κανείς δεν αμφισβήτησε την μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη και την καλλιτεχνική αξία της ανασκαφής. Γιατί να υπάρχουν τόσα καυστικά σχόλια για όσους πιστεύουν στο ενδεχόμενο σύλησης του τάφου; Ε λοιπόν ας γίνω και εγώ καυστικός. Φαντάζομαι ότι τα χέρια των καρυάτιδων και το πρόσωπο που λείπει από την μία τα έχουν απαγάγει εξωγήινοι. Έχετε άφθονο χρόνο μπροστά σας να κατασκευάσετε μια θεωρία που θα αποδεικνύει το αντίθετο. Εγώ μίλησα για καταστροφές στις μύτες και στις σφίγγες και η απάντηση ήταν η κεφαλή που βρέθηκε 15 μέτρα πίσω είναι ένδειξη του απαραβίαστου. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το ένα γεγονός μπορεί να μην σχετίζεται με το άλλο; Τι αποδεικνύει η μεταφορά της σφιγγοκεφαλής στον τρίτο θάλαμο; Ένα απόλυτο τίποτα. Η σύληση/καταστροφή μπορεί να έγινε μετά από αυτή την ενδεχόμενη μεταφορά.

Αναφέρθηκαν κάποια ονόματα επιστημόνων οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Είναι καθηγητές πανεπιστημίων, και πρόεδροι σημαντικών Ινστιτούτων. Είναι απαράδεκτο να σπιλώνονται αυτοί οι άνθρωποι που υποστήριζαν το λογικό και το αυτονόητο, δηλαδή την ενδεχόμενη σύληση του τάφου.

Ας μάθουν κάποιοι πρώτα τα βασικά, δηλαδή ορθογραφία τρίτης δημοτικού και πώς να γράφουν τις λέξεις “συγκροτημένα και κατάρτιση» και ας αφήσουν τις ειρωνείες για ύστερα.

gtroza είπε...

http://postimg.org/image/lvy0jbvxv/fe9d63f3/

@Νικος Κρητικος
αύριο τα υπόλοιπα
καλημέρα

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Lycos

Η παρουσία σου στο blog δεν είναι επιθυμητή.

Καταχράσαι της φιλοξενίας μου για να σπαμάρεις το blog "διαφημίζοντας" το blog σου.

Ηδη υπάρχουν παράπονα από τακτικούς χρήστες του blog.

Κάθε ανάρτηση σου θα διαγράφεται.

Unknown είπε...

nikolas.

Σε ορισμένες φωτογραφίες που μας δίνουν δεν μπορούμε να διακρίνουμε και πολλά. Παρ' όλα αυτα παρουσιάζω κάτι προς συζήτηση.
Καλημέρα σε όλους.

http://nikokarathanassis.blogspot.gr/

pandektis είπε...

Απο το πρωτo θεμα
Ως προς τον τάφο μετά και τα τελευταία ευρήματα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είναι συλημένος. Λογικά, αναμένεται βέβαια δίπλα στον επιφανή άνδρα να διαπιστωθούν κι άλλες ταφές. Οι κυρτές βαθύνσεις στο μαρμάρινο κατώφλι που θα διευκόλυναν οπωσδήποτε την κίνηση των μαρμάρινων θυρόφυλλων δείχνουν την πρόθεση να υπάρξουν περισσότερες ταφές.

pandektis είπε...

edit
Γνωμη του Ευθύμη Λαζόγκα, http://www.protothema.gr/culture/article/420625/sfigges-o-sexoualikos-tis-haraktiras-parapebei-se-nearo-nekro-/

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@Axis Mundi

Τώρα το πρόσεξα! Πολύ σημαντική η πληροφορία για τα ακέφαλα αγάλματα!
Σε ποιά σελίδα του βιβλίου που παρέπεμψες γίνεται αναφορά;

ΕΝα άλλο σημαντικό από αυτό που μας μεταφέρεις είναι ότι το έθιμο αυτό προέρχεται από την Αλεξάνδρεια.

GreenGatos είπε...

@ Νίκος Κρητικός, gtroza

Πολύ βοηθητικά τα σχέδιά σας.
Οπότε το θύρωμα έχει ύψος γύρω στα 3μ30 ενώ εγώ το έβγαζα γύρω στα 2μ80.
Ευχαριστώ.

Παραμένει το ερώτημα:
Γιατί ανοίγει προς τα μέσα και γιατί να υπάρχει χερούλι κλεισίματος από μέσα;
Ποιός θα το έκλεινε από μέσα; Ο νεκρός;

Planet είπε...

@Axis Mundi

Όντως πολύ ενδιαφέρον και ευχαριστούμε για τα link. Μια παρατήρηση μονο σχετικά με τη σχέση της πρακτικής με την Αλεξάνδρεια:

η Αλεξάνδρεια ήταν ακόμα χωριο την εποχή που προτεινεται η κατασκευή του τύμβου στην Αμφίπολη. Αρα δεν είχε δημιουργήσει τις δικές της παραδόσεις για να υιοθετηθούν στην Αμφίπολη.

Αν λοιπον υπάρχει όντως συσχετισμος "ακέφαλης σφίγγας στην Αμφίπολη" και "Αλεξάνδρειας", μήπως έγινε το αντιθετο (δηλαδή το έθιμο υιοθετήθηκε στην Αλεξάνδρεια απο αλλού, απλά δεν έχουμε την αρχική πηγη; Ή μήπως το έθιμο ήταν αιγυπτιακό και όχι Αλεξανδρινό;

Unknown είπε...

Unknown,

Εξηγήστε μου σε ποιο σημείο του σχολίου μου προκύπτει πως αντιτίθεμαι στη θεωρία για σύληση.
Αντιτίθεμαι στα επιχειρήματα που στηρίζουν τη θεωρία.
Εξάλλου η θεωρίες ξεκινούν με την έκφραση "νομίζω ότι", "κατά τη γνώμη μου" κλπ.
Διαβάστε παρακαλώ αυτά τα σχόλια (κάποιος τα έκανε 9 φορές σε 2 ώρες με την ίδια σχεδόν φρασεολογία).
Σχεδόν όλα έχουν ύφος κατηγορηματικό, διάγνωσης ειδικού, τελεσίδικης απόφασης,
Είναι επιχείρημα να συγκρίνουμε τα αγαλματίδια από ελεφαντόδοντο 6 εκ. ύψους που βρέθηκαν διαμελισμένα και ελλιπή (μπορείτε να τα δείτε εδώ http://history-pages.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html πόσο απείραχτα είναι) και μάλιστα σε χώρο δίχως καθόλου επιχωμάτωση με τα τόσο μεγάλα γλυπτά που έχουμε τώρα;
Είπατε ότι βρέθηκαν απείραχτα χωρίς να το βασίσετε κάπου. Αλλά το επιχείρημά σας καταρρίπτεται.
Κάτι τέτοια είναι που με ανάγκασαν να γράψω το προηγούμενο σχόλιο.
Πως χαρακτηρίζετε μέτρο σύγκρισης τον τάφο του Φιλίππου όταν κατασκευαστικά δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ομοιότητες.
Πόση εμπάθεια χρειάζεται για να βρούμε σε ένα πολύ μεγάλο κείμενο 2 ορθογραφικά λάθη (ι στη θέση του η και ένα αναγραμματισμό στο "συκγροτημένα" ;).

ora είπε...

@kritikos πολύ καλη η παρατηρηση σου!Ειμαι σιγουρος ότι η φωτογραφια εχει υποστεί επεξεργασια αλλα γιατι αραγε;;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@Planet

Πολύ σωστά! Πρέπει το έθιμο να έχει Αιγυπτιακές καταβόλές και απλώς επισημαίνω ότι ίσως να  διαπιστώνουμε ακόμη κάτι κοινό με τα Αιγυπτιακά έθιμα.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


@Planet

Πολύ σωστά! Πρέπει το έθιμο να έχει Αιγυπτιακές καταβόλές και απλώς επισημαίνω ότι ίσως να  διαπιστώνουμε ακόμη κάτι κοινό με τα Αιγυπτιακά έθιμα.

Unknown είπε...

Καλημερα , ενα γρηγορο σχολιο που ισως εχει αναφθει ξανα .(η εργασια μου δεν μου επιτρεπει αυτην την στιγμη να διαβασω τα τελευταια σχολια)

Εμπεδοτιμε και φιλοι , υπαρχει περιπτωση το εσπασμενο επιστυλιο που βρεθηκε να ηταν το πανω μερος απο τα κεφαλια των Σφιγγων ? Ισως και για αυτο μιλησε με τοση σιγουρια η Κα Περιστερη για την ευρεση των Σφιγγων στην συνεχεια ?

GreenGatos είπε...

@ timos Pl

Σε ώρα 10.03 σε αυτή τη σελίδα έχω δημοσιεύσει μια σχετική ιδέα με κάποιες προσπάθειες αναπαράστασης.

Planet είπε...

@Apostolos Gouzis (23 Οκτωβρίου 2014 - 6:08 π.μ.)

Σχετικά με το (3):

"Δεν έχετε δεί πόσα γλυπτά σε μουσεία όλου του κόσμου είναι σαν λεπρά;"

Ναι, και αυτά εξηγούνται πολλές φορές και ως προϊον βανδαλισμου. Ο άλλος λόγος ειναι φυσικές φθορές. Τα επιχειρήματα υπέρ κάθε άποψης έχουν "ζυγιστει" πολλές φορές, και στα σχόλια του παρονοτος άρθρου, έχουν δοθει link, υπάρχει ακομα και ορολογια και βιβλιογραφία για το είδος των καταστροφών που έχουμε δει στα αγάλματα των θαλάμων. Συμπτώσεις ή φυσικές καταστροφές δεμ απορρίπτονται, αλλά για κάποιους η πιθανότητα βανδαλισμου, τουλάχιστον, ειναι *προς το παρον* πιο πιθανή (και έχει εξηγηθεί γιατί). Υπάρχουν και άλλες παραμετροι: πχ. νομίζω δεν έχει ανακοινωθει απο την ομάδα αν έχουν βρεθει στις επιχωματώσεις απο τις καρυατιδες οι μεταλλικοι σύνδεσμοι που συγκρατουν τα (σπασμένα) χέρια. Φαντάζομαι πως αν ειχαν βρεθει να μας το ειχαν πει, γιατι το μέταλλο ειναι αυτο που ενδιαφέρει, μεταξύ άλλων, τυμβωρύχους. Αν ειχαν βρεθει, το σπάσιμο λόγω τυμβωρυχίας θα ήταν λιγοτερο ικανοποιητική εξήγηση. Τωρα, αν τους έχουν βρει και δεν το ανακοινώνουν, δεν το ξέρω. Θέλει υπομονή. Ίσως να βρεθούνε και σε αλλους θαλάμους - αυτή η ανασκαφή είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Αναγνωρίζω πως υπάρχουν επισης διάφορα προβλήματα στην υποθεση του βανδαλισμου: πχ. οι καρυάτιδες είναι πανύψηλες: σκαρφαλωσανε λοιπον για να σπάσουνε τις μύτες και τα χειλια; Ακούγεται γελοιο. Ο λόγος που προσωπικά υποβαθμίζω τέτοιο επιχειρημα ειναι γιατι το μυαλο και τα κίνητρα των φανατικών και των βανδαλιστών (κάθε εποχής) είναι όσο απροβλεπτα όσο τα ευρήματα του τάφου που ανασκάπτεται τώρα. Υπερβολές βλέπει ο καθένας στην καθημερινότητά μας, ακομα και απο ανθρώπους συνετους. Για τον ίδιο λόγο, το γεγονος πως το κεφάλι της σφίγγας βρέθηκε στον 3ο θαλαμο αντί κοντά στις σφίγγες είναι ίσως συνδυασμός της ηλιθιοτητας και του φανατισμο ενος βανδαλιστή με την πιθαντητα να λειτουργούσε υπο την εντολή: "Φροντίστε να εξαφανιστει από εδώ ο,τιδηποτε μπορει να υπενθιμίζει αυτό τον τάφο". Ο ηλίθιος φανατικος δε μπορει να καταλάβει ότι το να θάψεις το κεφάλι κάτω απο λίγους τονους χώματος ένα θαλαμο μέσα, ειναι όσο αποδοτικο να το θάψεις και τρεις θαλάμους μέσα.

"Ριξτε μερικές ματιές στα δάχτυλα των ποδιών των Καρυάτιδων όπου άλλα είναι ελλειπή και άλλα απουσιάζουν εντελώς, στις μύτες και γενικά στις ακμές των γλυπτών."

http://www.thetoc.gr/images/eng/articles/0/article_6072/the-caryatdis-are-fully-unearthed-at-amphipolis.w_hr.jpg

Εγώ μια χαρά τα βλέπω, τουλάχιστον στην αριστερή καρυάτιδα. Στη δεξιά ίσως υπάρχουν ζημιές, αλλά εξοχές υπάρχουν αρκετές σε αυτά τα γλυπτά. Ρωγμές επίσης υπάρχουν πολλές, αλλά σημαντικές καταστροφές πάντα εντοπίζονται σε συγκεκριμένα σημεια στα προσωπα. Με δύο καρυάτιδες και ένα κεφάλι σφιγγας (τρια δειγματα) στατιστική δε γινεται, γι'αυτο και το συμπτωματικο δεν απορρίπτεται. Εν αναμονη της πιθανής αποκάλυψης του 2ου κεφαλιού λοιπον.

"Το κάθε σημείο ενός γλυπτού που απαιτεί ιδιαίτερο φινίρισμα (...)2.300 χρόνια το κάθε τετραγωνικό εκατοστό δεχόταν "κτηνώδεις" πιέσεις."

Όπως τα λές αυτά ισχύουν για το "κάθε σημειο". Και δεν ειναι μονο οι ζημιές στη μύτη, ειναι και στα χειλια. Και περιοχές με μικρό πάχος υπάρχουν αρκετές στα αγάλματα (πχ. τμήματα των φορεμάτων).

Όπως και να 'χει, και δίκο να έχεις, αν κάτι ειναι προφανές για σένα, μην υποθέτεις πως ειναι προφανές και για τους άλλους. Όσο περιεργο και αν σου φαινεται αυτό.

Unknown είπε...

Green Gatos

Σ'ωραιος !!!!

Unknown είπε...

Με την διαφορα οτι εγω λεω ΜΗΠΩΣ εχει βρεθει απο την αρχη και ηταν εκεινα τα σπασμενα επιστυλια που ακομα δεν μας εδωσαν φωτο ???Και που ακουγεται οτι ειχαν μια επιγραφη επανω και η ομαδα ειχε καλεσει επιγραφολογο?

Effie είπε...

από:http://www.news.gr/ellada/nea-ths-perifereias/article/185345/amfipolh-oi-epta-grifoi-toy-tymvoy-kasta-kai-to-k.html

Όσο περισσότερα είναι τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης, τόσο πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά για τον τύμβο.
Επτά είναι οι κυριότερες απορίες που δημιουργούνται σύμφωνα με το "Έθνος".
1. Το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας εντοπίστηκε θαμμένο σε επίπεδο πιο κάτω από το μαρμάρινο κατώφλι του τρίτου θαλάμου. Πώς βρέθηκε εκεί;
Πρόκειται για το πλέον βασικό ερώτημα με βάση τα πρόσφατα ευρήματα. Πιθανότατα ευθύνονται τυμφωρύχοι. Το κεφάλι άλλωστε ζυγίζει 100 - 150 κιλά.
2. Θα βρεθεί το άλλο κεφάλι από τη δεύτερη -τη δυτική- Σφίγγα, που λείπει επίσης;
Η τελευταία ελπίδα γι' αυτό είναι η αποκάλυψη του δαπέδου, όταν φύγουν και από εκεί τα χώματα.
3. Το πώρινο δάπεδο του τρίτου θαλάμου είναι "αναστατωμένο". Γιατί;
Η καθίζηση που παρατηρείται ίσως πρόκειται για κακοτεχνία στην κατασκευή, ενώ εκτιμάται ότι δε θα βρεθεί άλλη διακόσμηση.
4. Η μαρμάρινη θύρα είχε ανοίξει και κλείσει περισσότερες φορές από μία;
Στο μαρμάρινο κατώφλι αποκαλύφθηκαν ράγες για να ανοιγοκλείνει η πόρτα, στοιχείο που δείχνει ότι ήταν από την αρχή κατασκευασμένη για κάτι τέτοιο.
5. Υπάρχει τελικά το τέταρτο θύρωμα;
Οι ανασκαφείς πρέπει να κατέβουν κι άλλο, για να λυθεί το μυστήριο αν υπάρχει κι άλλος χώρος στον τέταρτο διαφραγματικό χώρο.
6. Τι άλλα ευρήματα αναμένονται;
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, λείπει το κεφάλι της δυτικής Σφίγγας. Αναζητούνται ακόμη επίσης οι μαρμάρινες δοκοί της ψευδοροφής. Αναμένονται όμως ακόμη κτερίσματα, προσφορές στο νεκρό και η ίδια η σαρκοφάγος.
7. Είναι ο τάφος συλημένος;
Αν και οι απόψεις διίστανται, η Κατερίνα Περιστέρη επαναλαμβάνει συνέχεια ότι είναι ασύλητος, μιας και οι σφραγιστικοί τοίχοι εκτιμάται ότι έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταφής, προκειμένου να προστατευτεί ο τάφος.
Η αντίθετη άποψη έχει ως επιχειρήματα τις επιχωματώσεις σε άσχετα σημεία και τις καταστροφές που έχουν παρατηρηθεί στα ευρήματα που έχουν μέχρι τώρα βρεθεί.

George Tsiagalakis είπε...

Σπαζοκεφαλιά τελικά αυτή η σφίγγα ε(εχεχε..χμμ οκ κρύο)

Εμένα αυτά που μου έχουν μείνει από τα σχόλια μέχρι τώρα είναι 1) Ο Axis Mundi, που θα έβρισκα πολύ χρήσιμο να τεκμηριώσει περαιτέρω αυτό που λέει για έθιμο σχετικά με κομμένα κεφάλια αγαλμάτων και τάφους γιατί είναι πολύ σχετικό, 2) Ο hylap-vn που πολύ σωστά λέει πως ο τάφος είναι σφραγισμένος και κανείς δεν έχει μπεί μετά την σφράγιση, επομένως ότι και να έγινε πριν για να υπάρχει τέτοιου είδους σφράγιση υπάρχει κάτι αξίας μέσα.

Και στο καπάκι θα ήθελα επίσης να πω, κάτι που δεν είδα να αναφέρεται(ή ίσως αναφέρθηκε και το δε το είδα) σχετικά με το που έχει βρεθεί η κεφαλή της σφίγγας. Όποιος και να είναι ο λόγος της μεταφοράς της εκεί που είναι, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε 'πιο μέσα' αλλά βρέθηκε στον 3ο θάλαμο θεωρώ πως σημαίνει ότι είμαστε πολύ κοντά στην είσοδο του κυρίως τάφου με τον 3ο θάλαμο που τώρα ανασκάπτεται να είναι ο προθάλαμος(εξηγεί και την παρουσία μαρμάρινης πόρτας) ή ο θάλαμος προ ενός διαδρόμου που οδηγεί στον τάφο. Επομένως αναμένω σημαντικά ευρήματα με την αποχωμάτωση του 3ου θαλάμου, σημαντικότερα ίσως από τους προηγούμενους 2.

Unknown είπε...

Κάποιος φίλος σε σχόλιό του είχε εκφράσει την απορία γιατί η σπασμένη θύρα έχει μεγαλύτερο βαθμό διάβρωσης από το κεφάλι της Σφίγγας.

Μια ενδιαφέρουσα άποψη-επισήμανση είναι η παρακάτω:

"Η πολύ καλή διατήρηση των γλυπτών που βρέθηκαν μέσα στο ταφικό μνημείο, κάνει τους επιστήμονες να εξετάζουν το ενδεχόμενο η επιφάνειά τους να έχει υποστεί επεξεργασία με εκχύλισμα οξαλίδας ή ξυνήθρας ή του γνωστού λάπαθου. Το εκχύλισμα αυτού του φυτού καθιστά την επιφάνεια του μαρμάρου γυαλιστερή και ανθεκτική από διάβρωση. Η επάλειψη με εξαλικό ασβέστιο εφαρμοζόταν μέχρι τον 2ο αι. μ.Χ. και έχει παρατηρηθεί σε πολλά αγάλματα της εποχής."

Από εδώ:
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_130.html

virgi είπε...

Προς όλους
@Effie 12:04 μ.μ.

7. Είναι ο τάφος συλημένος;
α)Αν και οι απόψεις διίστανται, η Κατερίνα Περιστέρη επαναλαμβάνει συνέχεια ότι είναι ασύλητος, μιας και οι σφραγιστικοί τοίχοι εκτιμάται ότι έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταφής, προκειμένου να προστατευτεί ο τάφος.
β)Η αντίθετη άποψη έχει ως επιχειρήματα τις επιχωματώσεις σε άσχετα σημεία και τις καταστροφές που έχουν παρατηρηθεί στα ευρήματα που έχουν μέχρι τώρα βρεθεί.

α)Γιατί εκτιμάτε πως οι σφραγιστικοί τοίχοι έγιναν ακριβώς με την αποπεράτωση του μνημείου;
Προφανώς λέω εγώ γιατί υπήρχε ταυτοποίηση των λίθων και του τρόπου κτισίματος του βασικού ταφικού μνημείου με τούς σφραγιστικούς τοίχους.
β)Στην αντίθετη άποψη που αναφέρετε παρακάτω ,που τα είδαν τα άσχετα σημεία επιχωμάτωσης;
Θα ήθελα και μια τοποθέτηση από τον @planet πάνω σε αυτό αν είναι δυνατόν.

Planet είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Effie είπε...

@planet & virgi
Σωστά το επισημαίνει ο/η planet,όπως και αναφέρεται στη συνέντευξη Μενδώνη που ανάρτησα εδώ χθες, 22/10, στις 11.04μμ (διαβάστε τη σχετική συνέντευξη στην ανάρτηση). Απλά ανάρτησα σήμερα αυτό που βρήκα πειδή πολλές φορές αλλοιώνονται τα λεγόμενα, και για να ακούγονται όλες οι απόψεις. Συμφωνώ με Planet ότι πέραν της αρχικής εκτίμησης η ΤΩΡΙΝΗ άποψη ΥΠΠΟ (η οποία θεωρώ ότι εκπροσωπεί και την κ. Περιστέρη) είναι ότι ο τάφος ίσως έχει συληθεί, σκέφονται δε ότι η επιχωμάτωση έγινε μεταγενέστερα.Ίδωμεν!

PAIANAS είπε...

Να τολμήσω κι εγώ μια απλοϊκή ερμηνεία, τουλάχιστον για τη φθορά στο πρόσωπο της σφίγγας ..
Αν είναι γύρω στα 60 εκατ., τότε το βάρος του είναι σημαντικό..
Δεν ξέρω αν είναι 100 κιλά, αλλά σίγουρα είναι βαρύ.
Αν στην προσπάθειά τους να το μεταφέρουν στα ενδότερα τους έπεσε, τότε η πιο φυσιολογική φθορά που μπορεί να υποστεί είναι στη μύτη και τα χείλη.

Ανώνυμος είπε...

@moira-10:19μ.μ
Καλημέρα
Με αφορμή το ερώτημα σου στον Εμπεδότιμο επίτρεψε μου να επισημάνω ένα λάθος που βλέπω να κάνουν πολλοί σχολιαστές στο διαδίκτυο. Τα διακοσμητικά στοιχεία των τάφων (συμβολικά ή όχι) είναι προ τιμή ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ και ΜΟΝΟ και ΟΧΙ για ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.Η ύπαρξη διακοσμητικών στοιχείων δε σημαίνει ότι ο τάφος είναι επισκέψιμος Οι τάφοι δεν είναι επισκέψιμοι. Διαφορετικά οι τοιχογραφίες, κτερίσματα, πολύτιμα αντικείμενα, θρόνοι κλπ. που βρίσκονται σε πολλούς τάφους δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης.

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 323ΠΧ είπε...

Συγχαρητήρια ¨ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ¨ για την δημιουργία αυτής της σελίδας. Τους τελευταίους δυο μήνες έμαθα όσα δεν έχω μάθει ολα αυτά τα χρόνια για τον Μέγα Αλέξανδρο και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης και αυτό οφείλεται σε εσάς και στους συμμετέχοντες στην συζήτηση. Τα μέχρι σήμερα ευρήματα της ανασκαφής είναι πολύ σημαντικά και ο τάφος μας επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις. Εύχομαι οι προβλέψεις σου να επιβεβαιώνονται μέχρι το τέλος της ανασκαφής. Πραγματικά με ταξιδεύεις στα δρώμενα της εποχής του ΜΑ. Η ποιο σωστή προσέγγιση κατά την γνώμη είναι αυτή του ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ και έχω την ΑΠΟΛΥΤΗ πεποίθηση ότι θα δικαιωθεί σύντομα χωρίς βεβαίως να απορρίπτω τα σχόλια όλων των επισκεπτών της ιστοσελίδας με όλο τον σεβασμό που αρμόζει στα πρόσωπά τους. Παρεπιπτόντως σας παραθέτω ένα λίνκ σχετικά με την εξήγηση που δίνειΟ κ. Ευθύμης Λαζόγκας, ο οποίος διδάσκει Ιστορία της Αρχαίας Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών αποσυμβολίζει την Σφίγγα. Πιο συγκεκριμένα θελω να σταθώ στο παρακάτω σχολιασμό του " Στην αρχαία ελληνική τέχνη τα χθόνια χαρακτηριστικά της συνδυάζονται συχνά με την ερωτική της πλευρά (μπορεί ενίοτε να διαθέτει και στήθη), καθώς η Σφίγγα συσχετίζεται με νέους άνδρες." Αυτομάτως γυρνάμε στα λεγόμενα του ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ οτι οι Σφίγγες δεν ΕΙΧΑΝ ΦΥΛΟ. Νέος άνδρας.....μου φωνάζει ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.

http://www.gazzetta.gr/plus/article/663255/sfigges-poy-parapempei-o-sexoyalikos-toys-haraktiras

Ανώνυμος είπε...

@ Apostolos Gouzis-6:08
Καλημέρα
τώρα διάβασα το σχόλιό σου και χαίρομαι πολύ που μπήκες στον κόπο να το γράψεις. Κάποιος επιτέλους έπρεπε να τα πει.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
pandektis είπε...

Dorothy King (ναι, ξαναγραφει για την Αμφιπολη).
Amphipolis is a model excavation, and the archaeologists know what they are doing and are some of the best in the world.

Αξά είπε...

Λίγες παρατηρήσεις διατυπώνω - με μεγάλη πιθανότητα σφάλματος μιας και δεν είμαι γνώστης- ως νέος φίλος του ιστότοπου.
α) Ποιός ο λόγος που δεν μάς δημοσιεύουν video των χώρων και μόνο αυστηρά αφαιρετικές φωτογραφίες τους;
β) Γιατί επιλεκτικά δημοσιεύουν μόνο τα ογκώδη ευρήματα και τα "μικρά ασήμαντα";
γ) Αν είναι έγκυος η Περσεφόνη -Ολυμπιάδα... πώς γίνεται να γεννηθηκε ο Αλέξανδρος Ιούλιο και αυτή να κατεβαίνει Σεπτέμβρη;(εκτός αν σφάλλω στους μήνες).
γ) ποιά είναι τα ονόματα ακι η ιδιότητα όλων των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετέχουν στην ανασκαφή;
δ) η ύπαρξη τόσων γρίφων και μυστηρίων από την ελλιπή πληροφόρησή μας σε τί αποσκοπεί;
ε) πότε ήταν η τελευταία φορά που συνέβη στη χώρα μας κάτι καθαρό και αληθινό χωρίς πολιτική σκοπιμότητα, δοσιλογία και παραπλάνηση; (πείτε μου ένα λόγο ώστε να άρχισαν τώρα).

Προτείνω live την ανασκαφή για εμπορική εκμετάλλευση και διαφάνεια.

Τα μυστικά ήταν για τους μύστες και τους ιερομάντεις, όχι για πολιτικούς παράγοντες του χρεωκοπημένου μας κράτους.

Αν μου επιτρέπετε δύο σκέψεις με μεγάλο ποσοστό σφάλματος.
- Άναψαν φωτιά - για να βλέπουν και να ζεσταίνονται - περίπου στο μέσο του θαλάμου του ψηφιδωτού για αυτό ξεκόλλησαν οι ψηφίδες, κατά την προσπάθεια παραβίασης της θύρας. Δεν τους ενδιέφεραν οι μορφές του έργου, ούτε ήθελαν να βεβηλώσουν.. να κλέψουν ήθελαν.
- Η διαφορετική υφή του σώματος από την κεφαλή της σφίγγας σημαίνει ότι είναι διαφορετικός ο καλλιτέχνης, διαφορετική η στιγμή της κατασκευής ή διαφορετικό το υλικό.
- Η πόρτα σφάλιζε από μέσα επειδή όσοι ήταν εκεί, πολύ απλά δεν ήθελαν απρόσκλητους επισκέπτες.
- Οι μορφές των πρωταγωνιστών στο ψηφιδωτό δηλώνουν: έλεγχο και ικανοποίηση από τον Ερμή, αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό από τον Πλούτωνα - Φίλιππο Β' και χαρούμενο αποχαιρετσμό από την Περσεφόνη - Ολυμπιάδα (ότι του χρόνου πάλι εδώ θα είμαι). Αποτελεί δηλαδή την ετήσια συνηθισμένη κάθοδο της.

Ευχαριστώ για το ταξίδι.

Unknown είπε...

Καλημέρα στην όμορφη παρέα προτιμώ να διαβάζω και να μαθαίνω από τις αναρτήσεις και τα σχόλια παρά να παρεμβαίνω αλλά πιστεύω πως η παρακάτω ανάρτηση κρύβει μεγάλο ενδιαφέρον:

Νέος γρίφος: Γιατί μοιάζουν οι Σφίγγες της Αμφίπολης με αυτές που έχουν βρεθεί στο Κάιρο

Οι Σφίγγες της Αμφίπολης είναι πέρα για πέρα επιβλητικές και, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω εικόνες, μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτές που είχαν βρεθεί στο Σεραπείο της Μέμφιδος, νότια του Καΐρου, όπου βρίσκεται ένα κενοτάφιο προν τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

Την επισήμανση για τις ομοιότητες μεταξύ των Σφιγγών της Αμφίπολης και αυτών του Σεραπείου είχε κάνει -προτού καν βρεθεί η κεφαλή της μιας εκ των δύο- και ο Αντριου Τσαγκ, γνωστός αιγυπτιολόγος, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, την Τετάρτη επανέλαβε την επισήμανσή του αυτή μιλώντας στην κάμερα του Alpha, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του ότι στο Σεραπείο της Μέμφιδος ήταν ο πρώτος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι είναι πιθανόν να συνδέονται οι δύο τάφοι.

Οι Λόιερ και Πικάρντ το 1955 σε βιβλίο τους για τα ελληνικά γλυπτά υποστηρίζουν ότι οι Σφίγγες της Μέμφιδος χρονολογούνται στην εποχή του Πτολεμαίου Α', ενώ η Ντόροθι Τόμπσον το 1998, στο βιβλίο της «Memphis: Under the Ptolemies», ανέφερε ότι τα γλυπτά σχηματίζουν ένα ημικύκλιο και φυλούν την είσοδο του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σημειώνεται ότι στο Σεραπείο της Αιγύπτου λέγεται ότι είχε αρχικά ταφεί η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Πτολεμαίο

http://www.iefimerida.gr/news/175107/%CF%83%CF%86%CE%AF%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CF%82

Unknown είπε...

Καλημέρα στην όμορφη παρέα προτιμώ να διαβάζω και να μαθαίνω από τις αναρτήσεις και τα σχόλια παρά να παρεμβαίνω αλλά πιστεύω πως η παρακάτω ανάρτηση κρύβει μεγάλο ενδιαφέρον:

Νέος γρίφος: Γιατί μοιάζουν οι Σφίγγες της Αμφίπολης με αυτές που έχουν βρεθεί στο Κάιρο

Οι Σφίγγες της Αμφίπολης είναι πέρα για πέρα επιβλητικές και, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω εικόνες, μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτές που είχαν βρεθεί στο Σεραπείο της Μέμφιδος, νότια του Καΐρου, όπου βρίσκεται ένα κενοτάφιο προν τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

Την επισήμανση για τις ομοιότητες μεταξύ των Σφιγγών της Αμφίπολης και αυτών του Σεραπείου είχε κάνει -προτού καν βρεθεί η κεφαλή της μιας εκ των δύο- και ο Αντριου Τσαγκ, γνωστός αιγυπτιολόγος, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, την Τετάρτη επανέλαβε την επισήμανσή του αυτή μιλώντας στην κάμερα του Alpha, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του ότι στο Σεραπείο της Μέμφιδος ήταν ο πρώτος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι είναι πιθανόν να συνδέονται οι δύο τάφοι.

Οι Λόιερ και Πικάρντ το 1955 σε βιβλίο τους για τα ελληνικά γλυπτά υποστηρίζουν ότι οι Σφίγγες της Μέμφιδος χρονολογούνται στην εποχή του Πτολεμαίου Α', ενώ η Ντόροθι Τόμπσον το 1998, στο βιβλίο της «Memphis: Under the Ptolemies», ανέφερε ότι τα γλυπτά σχηματίζουν ένα ημικύκλιο και φυλούν την είσοδο του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σημειώνεται ότι στο Σεραπείο της Αιγύπτου λέγεται ότι είχε αρχικά ταφεί η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Πτολεμαίο

http://www.iefimerida.gr/news/175107/%CF%83%CF%86%CE%AF%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CF%82

Zibi είπε...

Πάντως όταν τελειώσουν, με το καλό, όλα αυτά, αξίζει νομίζω, Εμπεδότιμε, να κάνεις μια ανάρτηση με όλα όσα απίστευτα και ανόητα έχουν ακουστεί από χείλη ανθρώπων, οι οποίοι έχουν την επίσημη "σφραγίδα και τη βούλα" του αρχαιολόγου!

Θα πέσει πολύ ....γέλιο!

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

@ Αξά

τα παντα βιντεοσκοπουνται ωστε να αποτελεσουν αποκλειστικο ντοκυμαντερ του μελλοντος.Εχει ανακοινωθει αυτο

Unknown είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι και οι φίλες και οι φίλοι του ιστολογίου που είναι περισσότερο σχετικοί αν θέλουν ας το διευκρινίσουν:

Δεν ξέρω τα υψομετρικά δεδομένα του τάφου. Υπάρχει η περίπτωση η μικρή θύρα στον τελευταίο θάλαμο να ήταν αόρατη λόγω του δαπέδου από επάνω από πωρόλιθους με το λευκό επίχρισμα;

Και να φάνηκε μετά από την καθίζηση του δαπέδου;

pandektis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
pandektis είπε...

Νακάσης:«Οι τυμβωρύχοι κινούνται πάντα προς την έξοδο, δεν μεταφέρουν πράγματα προς τα μέσα» τονίζει. Εκτός και αν, όπως λέει στο «Βήμα», «μετέφεραν το κεφάλι για να διευκολυνθεί η μόχλευση των λίθων του νεκρικού θαλάμου (με λοστούς που ακουμπούσαν στο μάρμαρο αυτό, αυτό που κοινώς λέμε “φωτιά”)».
.........
Γιατί όμως να μπαζωθεί και ο θάλαμος που μπορεί να είναι ο νεκρικός; Δεν συνάδει με τα ταφικά ήθη να σκεπάζεται με χώμα και ο κυρίως θάλαμος, αν αυτός είναι ο τελευταίος χώρος;

Κλειδί, σύμφωνα με τον κ. Νακάση, είναι η αναφορά στο δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ σχετικά με το ότι αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο φέρει κυρτές βαθύνσεις για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, ότι υπήρχαν «ροδιές», ίχνη από αυλακιές, που δημιουργεί το άνοιξε-κλείσε της θύρας, «προφανώς», όπως λέει, «γιατί υπήρχε πρόνοια να γίνουν περισσότερες της μίας ταφές».

Κατά την άποψή του, μπάζωσαν τον τάφο εκείνοι που ήθελαν να προστατεύσουν από τη σύληση την ταφή του τελευταίου νεκρού που τοποθετήθηκε εκεί.

Μαζί με τα μπάζα που μετέφεραν θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και τα κεφάλια των σφιγγών – όπως και τα θραύσματα των φτερών τους. Όπως σημειώνει, η παρέμβαση αυτή μπορεί να έγινε κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, και εκείνοι που μπάζωσαν δεν ενδιαφέρονταν για την αποκατάσταση του μνημείου ώστε να τοποθετήσουν στη θέση τους τις σφίγγες, ούτε σέβονταν τον πρότερο νεκρό. Θυμίζει μάλιστα ότι στο άγαλμα του Μιλτιάδη στην Αθήνα οι Ρωμαίοι έξυσαν το όνομά του που ήταν πάνω στο άγαλμα και έγλυψαν άλλο όνομα...

Και συμπληρώνει στην επικοινωνία του με «Το Βήμα»: «Σε κάθε περίπτωση ο τάφος συλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές. Οι πρώτοι πήραν τα πολύτιμα αντικείμενα. Οι επόμενοι έσπασαν τα δάπεδα (με το μωσαϊκό της αρπαγής της Περσεφόνης και του τελευταίου θαλάμου) ψάχνοντας για θησαυρούς. Επειδή δεν θα βρήκαν σπουδαία πράγματα, προέβησαν σε βανδαλισμούς και αφαίρεσαν ό,τι μεταλλικά στοιχεία έβρισκαν (τους οδηγούς από τις αυλακιές όπου έμπαιναν οι τροχοί των θυρών, τα ρόπτρα κ.ά. μεταλλικά στοιχεία των θυρών). Στον τελευταίο θάλαμο αναμένεται πλουσιότερη διακόσμηση. Τα αγάλματα (σφίγγες, Καρυάτιδες) κατασκευάστηκαν αλλού και μεταφέρθηκαν σχεδόν έτοιμα επί τόπου. Στο μωσαϊκό όμως ο καλλιτέχνης εργάστηκε επί τόπου. Αυτό αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη για μωσαϊκό και στον νεκρικό θάλαμο, εκτός από άλλα διακοσμητικά μόνιμα στοιχεία, μια και τα πολύτιμα κινητά μάλλον έχουν συληθεί».

Unknown είπε...

@unknown ναι στάνταρ είδαμε τις καθηγηταρες όπως την παλαγγια που μας είχε πρήξει ότι ο τάφος είναι ρωμαικος και τώρα έχει εξαφανιστεί η αγαπημένη μας... η όπως ο βαλαβανης άλλη καθηγηταρα και αρχαιολόγος που μας είπε ότι με το κεφάλι της σφιγγας έσπασαν την μαρμαρινη θύρα λες και η θύρα ήταν από πουπουλο και άλλοι τόσοι καθηγηταρες που λένε το μακρύ τους και το κοντό τους... Όπως λέει ο εμπεδοτιμος ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ και μετά να δεχτούμε κάποιες θεωρίες τους... Έχουν σκάσει οι καθηγηταρες τους έχει φάει η ζηλεια με την Περιστέρη για αυτό τον λόγο ακούμε και διαβάζουμε όλες αυτές τις μπαρουφες ξαναλέω χωρίς καμία σοβαρή και υπεύθυνη επιχειρηματολογια....

Effie είπε...

@geroge peristeri
Ολόκληρη η παραπομπή για Α. Chang (με την οποία πολλοί δεν συμφωνούν)
http://www.protothema.gr/culture/article/420694/oi-sfigges-tis-amfipolis-moiazoun-me-autes-tou-serapeiou-stin-aigupto/
...«Την ίδια ώρα, ο ιστορικός συγγραφέας Άντριου Τσαγκ δίνει τη δίκη του άποψη μιλώντας στον ALPHA, για το ποιος μπορεί να «σφράγισε» τον τάφο της Αμφιπόλης, ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη καταστροφή της Σφίγγας και αν επίσης μπορεί να έχουν πειραχθεί τα οστά. Ο Άντριου Τσανγκ κατ' αρχάς συνδέει τις Σφίγγες της Αμφίπολης με τις δύο Σφίγγες που βρέθηκαν στο Σεραπείο της Σακκάρα στην πόλη Μέμφις της Αιγύπτου, όπου ο ίδιος εκτιμά, ότι ήταν ο πρώτος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είναι πιθανόν να συνδέονται οι δύο τάφοι, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται ο τάφος της μητέρας του μεγάλου στρατηλάτη Ολυμπιάδας».

oryktosploutos είπε...

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, "Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου, και σε βάθος 0,45μ.
Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής (φωτο 4)".

Δεν έχω δει στα σχόλια κάποια εξήγηση για ποιο λόγο υπάρχει η καθίζηση στο δάπεδο, πέρα από μια υπόθεση κακοτεχνίας. Υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για "σφραγιστικό δάπεδο" και πρόκειται να κατεβούμε κι άλλο;

Effie είπε...

Περί πιθανοτήτων σύλησης του τάφου από "επίσημα χείλη":
http://www.newsit.gr/ellada/amfipoli-fwtografies-tafos-anaskafes-porta-karfi
Τμήμα συνέντευξης τύπου ΥΠΠΟ, 2/10:
...«Ερώτηση: Εχουν μπεί στον τάφο;
Απάντηση: Κ. Περιστέρη: Στα αρχαία χρόνια ίσως να είχαν να είχαν μπεί τυμβωρύχοι. Αλλά θα ήταν δύσκολο να έχουν φτάσει μέσα.
Λ.Μενδώνη:Η τυμβωρυχεία ήταν σύνηθες φαινόμενο στην αρχαιότητα. Εχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι στα αρχαία χρόνια έγιναν απόπειρες σύλησης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πού έφτασαν»....

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε όλους,


Μια απλή παρατήρηση, σχόλιο, σκέψη περί Ναού και όχι Τάφου

Οι αρχαίοι Ναοί είχαν προσανατολισμό στον άξονα Ανατολή – Δύση με την είσοδό τους από την Ανατολική πλευρά.
Τα αγάλματα που ήταν αφιερωμένος ο Ναός πρέπει να κοιτάζουν Δυτικά ώστε οι ακτίνες φωτός τις ανατολής του Ήλιου να είναι απέναντί τους.
Στην περίπτωση της Αμφίπολης πρώτον δεν υπάρχει αυτός ο προσανατολισμός αφού η είσοδος δεν έχει ανατολικό προσανατολισμό, καθώς και τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχετικό(ά) άγαλμα(τα) λατρείας της θεότητας που πιθανός ήταν αφιερωμένος εάν είναι Ναός.

Επίσης,

Σε ένα Ναό ο/η/οι πιστός/ή/οί λατρεύουν τον Θεό/Θεά όπου είναι αφιερωμένος,
Αφού πρώτα το Ον (Άνθρωπος) πρέπει να έρχεται ποιο κοντά προς στην λατρεία της θεότητας (Ανεβαίνοντας προς…. το Ναό, Θεότητα…..)
Στην προκειμένη περίπτωση όμως (εάν πρόκειται για Ναό) Κατέβουμε προς…. για να εισέρθουμε σε αυτόν, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σκαλοπάτια είναι τμήμα της όλης κατασκευής και δεν αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη – κατασκευή.
Συμπερασματικά (για να μην παρεξηγηθώ) σαφώς και δεν προκύπτει από τα παραπάνω ότι δεν πρόκειται για Ναό, ενδεικτικά όμως δεν πρόκειται για Ναό.
Απλά ήθελα να αποτυπώσω μια λογική για εμένα σκέψη.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία και το όμορφο ταξίδι.

Υ.Γ. Δεν ξέρω εάν θα βρεθεί ο Μ.Α. μέσα αλλά το εύχομαι και μαζί ελπίζω να βρεθούν και χειρόγραφα σε Αιγυπτιακούς Παπύρους (Αυτό και αν θα ήταν Κληρονομιά).

Planet είπε...

@virgi (23 Οκτωβρίου 2014 - 12:31 μ.μ.)

Σου έγραψα απαντηση, αλλα επειδή είχε τυπογραφικά και κάποια λάθη τη διέγραψα, και επειδή κάτι προέκυψε δεν προλαβα να την ξαναγράψω.

Την απαντηση πρόλαβε και την ειδε Ο/Η Effie και σχολιασε πριν τη σβήσω, οποτε ίσως μη βγάζεις νόημα.

Στην ουσια έλεγα:
-πως η Περιστέρη δεν έχει δηλώσει πως ο τάφος ειναι ασύλλητος (αλλα πως η σύλληση του θα ήταν δύσκολη)
-πως δεν ξέρω τι σημαινει "άσχετα σημεία επιχωμάτωσης"
-πως ίσως πρεπει να υπάρχει κάποια κοινή ορολογια για το τι εννούμε με τον όρο σύλληση: καποιοι αρχαιολόγοι πχ. εμφανίζονται σίγουροι για τη σύλληση, αλλα χρησιμοποιούν τον όρο γενικά, ακομα και για να περιγράψουν ανθρώπινες παρεμβάσεις που μπορει να έφτασαν πχ. μονο μέχρι τον 1ο θάλαμο. Αρκετοι εδωπέρα φαντάζομαι ασχολούνται μονο με το αν έγινε επιτυχής σύλληση του ταφικού θαλάμου.

Unknown είπε...

@oryktosploutos

Αυτό υπονοούσα κι εγώ με την απορία μου παραπάνω στις 2.22 μ.μ

PAIANAS είπε...

Προσπαθήστε να μην επαναλαμβάνεστε για να μη διαβάζουμε τα ίδια και τα ίδια ...

SF είπε...

@ έβδομο δημοτικό ελευθερίου

Αυτό πέρασε και απ΄το δικό μου μυαλό όταν είδα μια μακέτα ενός λίγου μεταγενέστερου τύμβου που είχε σφραγιστικό δάπεδο με μαρμάρινες πλάκες, απ'τη στιγμή που έχουμε τέτοιο παράδειγμα, το κρατάμε ως ενδεχόμενο σε περίπτωση που δε βρεθεί ράμπα ή σκάλα. Μπορεί η υπόγεια θύρα στον τέταρτο τοίχο να ήταν κρυφή, να έπρεπε να αφαιρεθεί τμήμα του δαπέδου για να αποκαλυφθεί. Θα δείξει, λογικά θα το μάθουμε αυτή τη βδομάδα.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Axis Mundi είπε...

@Empedotimos @Planet

Συμφωνώ μαζί σας.

Είναι πολύ λίγες οι αναφορές στην συγκεκριμένη τελετουργία αλλά αναφέρεται ως "Ελληνο-Αιγυπτιακή" τελετή και μάλιστα πως παρατηρήθηκε και στην Μέμφιδα και στην Αλεξάνδρεια.

Σε ένα άλλο βιβλίο που υπάρχει σχετική αναφορά είναι στο "Akephalos, der kopflose Gott" του Karl Preisendanz το οποίο βέβαια είναι στα γερμανικά και προσπαθώ να το βρω μεταφρασμένο για περισσότερες πληροφορίες.

Επίσης :
"In Hellenistic
Egyptian papyri dealing with magic, spells and incantations, the Akephalos is even addressed as God; here we may perhaps see the influence of the myth of the
DISMEMBERED — > Osiris."

Osiris is an Egyptian god, usually identified as the god of the afterlife, the underworld and the dead.

PAIANAS είπε...

Πιστεύω ότι αυτή η αναπαράσταση, είναι η καλύτερη που έχουμε δει και πλησιάζει στην αρχική εικόνα των σφιγγών ..

http://2.bp.blogspot.com/-vcSjo698Mr0/VEjapCJ3jQI/AAAAAAAAF98/TBYcUxaaUBw/s1600/sfigga.jpg

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να μου βρει κάποιος έστω και μια ένδειξη συλήσεως του ΠΡΩΤΟΥ θαλάμου;

Παραθέτω μια φωτογραφία:

http://d.ibtimes.co.uk/en/full/1398101/caryatids-have-been-discovered-ancient-amphipolis-tomb-greece.jpg

virgi είπε...

@axa

Συγνώμη που παρεμβαίνω, δεν ξέρω από πότε παρακολουθείς το blog, αλλά εδώ δεν ασχολούμαστε με πολιτικές προεκτάσεις γιατί δεν μας ενδιαφέρουνkai αφού στο κάτω κάτω κλό έχουν κάνει μέχρι τώρα και στην περιοχή και στην Ελλάδα.
Αν μπείς στην σελίδα του Υπουργείου θα διαπιστώσεις ότι έχουν δελτία τύπου από πολλές παράλληλες ανασκαφές,συνοδευόμενες από φωτογραφίες παρόμοιου τύπου με της Αμφίπολης και φυσικά όχι βίντεο.
Δεν νομίζω δε στα χρονικά της αρχαιολογίας να συναντάμε online ανασκαφή.
Οπότε αν θέλεις ακολούθησε αυτή την γραμμη και παρέθεσε τα σεβαστή γνώμη σου βάση του θέματος.
Εμπεδότιμε συγνώμη για την παρέμβαση .
@)planet
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Οπως πάντα Κυριος.

Unknown είπε...

@green gatos,
γιατι η προς τα μέσα κίνηση;
γιατι απλούστατα ο φύλακας του τάφου μπαίνει απο άλλου ,απο μυστικό διαδρομάκι που ξεκινά απο το επίπεδο της θαλασσας...
επιμένω ,υπαρχει και δεύτερη μικρη μυστική δίοδος...
ΚΑΙ Ανοίγει έκ των έσω τον τάφο...
ΚΑΙ γιαυτο επέμεινα οτι τα θυροφυλα θέλουν μετα-ανάλυση.Ωσπου πέταξε την βόμβα ο Axis Μundi και τους ζάλισε ΟΛΟΥΣ....
@axis Mundi,
Στο είπα οτι το σχόλιο σου ειναι καθοριστικό.Σε ενημερώνω οτι η πληροφορία σου δημιούργησε ανΑκουφιση απο την σπαζοκεφαλιά και σε αρμόδιους της ανασκ. Ομαδας.Επισης δημιουργεί νέους γρίφους για τους νεκρούς.Ποιων οι γενιές τελειώνουν με τον θάνατο τους;
1)Αλεξάνδρου του Μέγα με τον Θάνατο του υιου του;
2)Ηφαιστιωνος (δολοφονία γυναίκας του απο Ολυμπιάδα-Πέρδικα) ;
3)Ολυμπιαδος;
4)Αριδαιου-Ευριδικης;
5)Πτολεμαίου;
6)Κασσάνδρου;
7)Πέρδικα;
Οι παραπάνω Εκτιμω οτι τελειώνουν με τον θάνατο αυτών η των παιδιών τους σαν γενιές..
Πάντως ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ.ΣΚΟΤΩΝΕΣΤΕ,ΤΡΩΓΩΣΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΤΩ....
Βοηθώ ως εξής:Ακέφαλος Θεός :ΑΣΣΥΡΙΑΚΗΣ καταγωγής με επιρροή σε Μινωηκο πολιτισμό....
πΟυ το ανακάλυψες ,απορούν πολλοί πάντως!!!!






Unknown είπε...

Καλησπέρα

Με την πλειοψηφία του κόσμου να πιστεύει ότι ο τάφος είναι συλημένος, έχω την εντύπωση ότι ο πρώτος που μπορεί να νιώθει δικαιωμένος είναι κατασκευαστής του.

Βοριας είπε...

Καλησπέρα σε ολους σας

Θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας αυτό το αρθρο από το 1994
που μιλαει για την ευρεση 4 ΑΚΕΦΑΛΩΝ Σφιγγων και 1 ΑΚΕΦΑΛΟ λιονταριού στην Γκιζα dated 300 BC από την εποχη του Πτολεμαιου

http://news.google.com/newspapers?nid=336&dat=19940825&id=nBtOAAAAIBAJ&sjid=huwDAAAAIBAJ&pg=6948,4391267

Ο Επικεφαλης της Αιγυπτιακης Αρχαιoλογιας λεει

"the heads of these statues are all broken" "They meant to break them. Maybe (They broke them)later on in the same period. No one knows but they were broken in their time"

Σας Θυμιζει κατι?
Φαινεται ότι ο αποκεφαλισμος των Σφιγγων ηταν συνηθης καθως φιλαγαν ταφικα μνημεια

Armagedon2 είπε...

@cristoff

Aν και αναμασάμε τα ίδια ...εσύ δεν βλέπεις ίχνη ?...γιατί για άλλους βγάζουν μάτι !
Όπως και να'χει, στο σημείο που έχει φθάσει η ανασκαφή, κοντός ψαλμός αλληλούια.

Armagedon2 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αξά είπε...

@vagkalf07
ευχαριστώ
@virgi
δεκτή με χαρά η παρέμβαση σου

Πότε θα έχουμε νέες ανακοινώσεις;

Βίκυ είπε...

ΑΧΙΣ,
Ο Πλουταρχος στο εργο του "Ισις και Οσιρις" αναφερει οτι οι Αιγυπτιοι υιοθετησαν απο Ελληνες μεταναστες που εγκατασταθηκαν εκει σε παμπαλαια εποχη την λατρεια των ανωτερω θεων. Ταυτιζει την Ισιδα με την Αθηνα και τον Οσιρη με τον Διονυσο.Επισης κανει και ετυμολογικη προσεγγιση των δυο ονοματων.(Ισις-απο το οιδα{γνωριζω} και ειμι{ερχομαι}ελευση δηλαδη της γνωσης και του Οσιριδος απο τον Σειριο που ειναι ο αστερισμος του κυνος)Το εργο αυτο ειναι εξαισιο,με πληθωρα πληροφοριων θρησκευτικου περιεχομενου.
Ειρησθω εν παροδω ο Πτολεμαιος εκλεψε το αγαλμα του Σεραπι η Σαραπι(ταυτιζεται με τον Οσιρι) απο την Σινωπη την Σινωπη και το μετεφερε στην Αλεξανδρεια.

oryktosploutos είπε...

Σε συνέχεια του προηγούμενου ερωτήματος (2:51μμ), απόσπασμα από το http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2138026:
"Η ανασκαφική ομάδα έχει ρίξει το βάρος των ερευνών στο σημείο που το δάπεδο έχει βουλιάζει και όχι στο σημείο που έχει καταστραφεί, πιθανότατα από ανθρώπινη επέμβαση. Αυτό που εξετάζουν είναι το ενδεχόμενο ο τάφος να έχει θεμελιωθεί σε χαλαρά χώματα ή ενδεχομένως να υπάρχει εκεί κάποιος υπόγειος χώρος, σκαλισμένος στο φυσικό βραχώδες υπέδαφος, οπότε το πώρινο δάπεδο να αποτελεί απλά μια οροφή ενός άλλου θαλάμου."

Unknown είπε...

Καλησπέρα! Μήπως είναι δυνατόν να επικοινωνήσει μαζί μου ο δημιουργός του blog; Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

george είπε...

Hello all,

A website (published by "ARXAIOGNWMWN" in ellinondyctio.blogspot.com) hosted a brief note by me on some thoughts regarding Kasta Hill. These thoughts I have expressed here before in numerous postings over the past month or so.

My note there (which appeared under the title: "Amphipolis, the raided tomb of HIFAISTION" shared at 6:02AM 23 October 2014) was translated into Greek by the creator of that blog; my brief note was drafted in a hurry (took me about an hour). Both my note and its translation are not as good as they could be. However, they accurately convey the main points regarding my position on this extraordinary excavation.

If anyone has an interest, I would appreciate your comments.

Thanks Embedotime for your forum. I wish to state that my current post doesn't intend to advertise any other blog. I came across that blog the same way I came across yours, and I have as much stake on that blog as I have on yours. I talk about your blog there as well. But if you somehow think that this note isn't appropriate, please feel free to erase it, and I apologize in advance.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@george
There's no need to apologise.
On the contrary I think we would all like to read your note, just provide us the link of it.

The link you provided I think is wrong.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Axis Mundi και @Βοριάς

Θέλω να σας συγχαρώ για τις προσωπικές σας έρευνες που σας οδήγησαν στο να μάθουμε κάποια πράγματα για το Αιγυπτιακό έθιμο των αποκεφαλισμών αγαλμάτων και σφιγγών.

Τελικά ο τάφος αυτός φαίνεται ότι έχει αρκετούς δεσμούς με την Αίγυπτο, αναρωτιέμαι ποιός να είναι μέσα. ;-)

Αντί λοιπόν οι διάφοροι θλιβεροί αρχαιολόγοι να περιδαβαίνουν τα media για να λένε τις κοτσάνες τους (κορυφαία ήταν αυτή που έλεγε ότι οι τυμβωρύχοι πήραν την κεφαλή της σφίγγας από την είσοδο και την πήγαν στον τρίτο θάλαμο!) θα μπορούσαν κάλλιστα να ψάξουν και να βρούν αυτά που βρήκατε εσείς. (Αμφιβάλλω βέβαια γιατί μάλλον υστερούν και σε πολλά άλλα)

Συγχαρητήρια και πάλι!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Vagelis Theodorou

Δεν έχω το email σας. Μπορείτε αν θέλετε να μου στείλετε email στο empedotimos παπάκι γιαχού τελεία κόμ.

333 είπε...

http://ellinondiktyo.blogspot.gr/2014/10/blog-post_23.html

Σ'αυτό το λίνκ μάλλον αναφέρεται ο george.

george είπε...

@Embedotimos

Thanks my good friend Embedotime.

The link for the blog is:


https://www.blogger.com/comment.g?blogID=7709388592307547259&postID=2675654994060396484&page=2&token=1414082011661

and the link for the ellinikodyktio hosting my translated note is:

http://ellinondiktyo.blogspot.com/2014/10/blog-post_23.html

Again, thank you.

virgi είπε...

@george
Σεβαστή η προσπάθεια.
Όλα είναι πιθανά και η φαντασία σου εντυπωσιακή!
Μια σημείωση μόνο από μένα.
Όσο και να μην έχω σε καμία υπόληψη τον Κάσσανδρο για τον Αντίπατρο ο.κ. δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα έμπαιναν στον τάφο να κλέψουν τα κτερίσματα συγκεκριμένα το χρυσό και το ασήμι όπως γράφεις σαν κοινοί κλέφτες.
Αυτό το θεωρώ πολύ τραβηγμένο,
συγνώμη.

george είπε...

@333

Yes indeed, thanks.

george είπε...

@virgi

Thank you Virginia for your comment. I agree that this possible action by Antipatros/Kassandros seems "paratrabigmeno" but one really can't get into these people's minds, or their subordinates.

By the way, I remember your comment when the mosaic was uncovered, that the work must have been done in daylight; and I agreed then with you, it was my thought too, the work on the tomb must have been from the "bottom up", and the mosaic floor room must have been the first completed, as they moved construction towards the entrance.
I can't see workers walking on it at all.

plapoutas είπε...

Η Περιστέρη κατά έναν μαγικό τρόπο φαίνεται να πέφτει μέσα σε όλες τις προβλέψεις τις.Μιλούμε περί ανόθευτου κληρονομικού χαρίσματος.Είπε πριν από κανένα μήνα ότι θα βρούμε τα κεφάλια μέσα με σιγουριά.Τσουπ να το ένα κεφαλάκι.Δηλαδή και να το ανέμενες με βάση την όποια συγκριτική ανάλυση, τέτοια σιγουριά δεν την εκφράζεις δεδομένου ότι πλάι στη δικιά σου προβλεπόμενη εκδοχή μπορεί άνετα να στέκονται και δεκάδες άλλες απρόβλεπτες, καταστροφές, βανδαλισμοί κτλ.Λένε οι άλλοι οι καθηγητάδες, ανεξήγητη ανοησία και απρονοησία εκ μέρους τους, ότι δεν είναι μακεδονικός ο τάφος γιατί λείπουν οι πόρτες κτλ απαντάει η Περιστέρη ότι δεν είναι εδώ να δουν από κοντά.Μα τί να δουν από κοντά, αφού μέχρι τότε υποτίθεται ότι είχε μετά βίας φτάσει στο πάνω μέρος του κατωφλιού του δεύτερου θαλάμου.Τσουπ μετά από 4-5 μέρες να και οι πόρτες.
Δύο τα ενδεχόμενα, είτε η γυναίκα είναι πανίσχυρος μένταλιστ είτε μας έχουν αφήσει σαν κορόιδα να εικάζουμε δεξιά κι αριστερά κι αυτοί προηγούνται 1 μήνα των ανακοινώσεων.Αν ισχύει το δεύτερο, που σοβαροί να είμαστε αποκλείεται να μην ισχύει, να ξέρει η Περιστέρη ότι φορτώνω το κάρμα της με πολλά αρνητικά βάημπς κάθε μέρα.

hylap-vn είπε...

Για να κάνω λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου, σε αυτήν την φωτογραφία, από τις πρώτες που έδωσε το υπουργείο, φαίνεται ότι έγινε βίαιη απόσπαση.

Θα μπορούσε να ήταν είτε από σεισμό είτε από πλιατσικολόγο που ήθελε να πάρει τον μεταλλικό σύνδεσμο.
Πάντως δεν φαίνεται για "τελετουργική"-"εθυμοτυπική" αφαίρεση.

http://3.bp.blogspot.com/-lb-WS-oD2-4/VEk3WgTHv6I/AAAAAAAAA-g/Nzu8kLE2m9Y/s1600/8-20-5.jpg

Πάντως και έτσι να έχει, όπως ανέφερα και σε προηγούμενη ανάρτηση, σε δεύτερο χρόνο κάποιος αποφάσισε να μαζέψει όλα τα κομμάτια συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού της σφίγγας και να επιχώσει τον τάφο/ναό/κενοτάφιο για να κρύψει κάτι πολύ σημαντικό το οποίο είτε ήδη υπήρχε και δεν είχαν καταφέρει να το κλέψουν είτε ήταν κανούργιο, νεοφερμένο από την Μέμφιδα ;-)

virgi είπε...

@george
Το κατάλαβα ότι το σκέφτηκες για τον αναγκαίο φωτισμό σε σχέση με την κατασκευή σύμφωνα με αυτά που είχαν ειπωθεί εδώ.Η συγκεκριμένη λογική την ίδια στιγμή λέει, ότι αφού ο τάφος χτίστηκε από μέσα προς τα έξω και εμείς το έξω έχουμε βρει προς το παρόν, ολοκληρωμένο, σημαίνει ότι το μέσα είναι σίγουρα τελειωμένο και αυτό.Αν κάτι έμεινε ανολοκλήρωτο ,δεν ξέρω ,είναι ο περίβολος.Σκέψου το.

Unknown είπε...

@ george
Το σενάριο που έχεις φανταστεί, ταιριάζει στα περισσότερα σημεία με αυτά που έχω και εγώ κατά νού, από την πρώτη στιγμή.
Είναι μια πολύ καλή εκδοχή, μπράβο!

ΖΗΝΩΝ είπε...

Παρατηρώντας τους συσχετισμούς που έκανε ο Εμπεδότιμος, αλλά και πολλοί από τους φίλους του Ιστολογίου (@Axis Mundi, @Βοριάς, κ.ά.), των ευρημάτων της Αμφίπολης με την Αίγυπτο, θα ήθελα να προσθέσω και εγώ μια μικρή διαπίστωση:
Έχουμε δεί όλοι, την ομοιότητα των σφιγγών στο Σεραπείο της Μέμφιδας με αυτές της Αμφίπολης. Όπως ελέχθη, εκεί αρχικά ετάφη ο Μέγας Αλέξανδρος από τον Πτολεμαίο Σωτήρα. (Η σχετική τεκμηρίωση από ιστορικές πηγές, έχει γίνει σε προηγούμενο topic από τον Εμπεδότιμο).
http://www.image-share.com/upload/2735/3.jpg
Είναι επίσης γνωστό πως η σωρός του Στρατηλάτη, κάποια στιγμή μεταφέρθηκε από τον Πτολεμαίο Φιλάδελφο στην Αλεξάνδρεια, όπου ετάφη σε λαμπρό μαυσωλείο το οποίο ονομάσθηκε Σώμα ή Σήμα . Τώρα αν το ταριχευμένο σώμα ήταν όντως του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι κάτι που αμφισβητείται έντονα και όχι μόνο από τον Εμπεδότιμο.
Στην νέα μεγαλούπολη, την Αλεξάνδρεια, υπήρχε επίσης Σεραπείο (το οποίο πιθανόν και να διακοσμήθηκε με αρπαγές αγαλμάτων του Σέραπι, όπως ανέφερε η @Βίκυ), όπως επίσης και πολύ καλή πολεοδομία, με παράλληλες και κάθετες οδούς.
Ψάχνοντας λοιπόν για χάρτες που «προσεγγίζουν» την δομή της Αρχαίας Αλεξάνδρειας, βρήκα τον
παρακάτω, όπου φαίνονται οι πιθανές τοποθεσίες Σεραπείου και Σώματος.
http://www.image-share.com/upload/2735/4.gif
Στον χάρτη αυτό, χρησιμοποιώντας σαν διάμετρο την κεντρική οδική αρτηρία που ενώνει την πύλη
της Κανώπου με την πύλη της Σελήνης (με κατεύθυνση ανατολικά προς δυτικά), έφερα ένα κύκλο
και περιέστρεψα τον χάρτη ώστε να προσανατολίζεται παράλληλα με τον άξονα Β-Ν, θέτοντας τον Βορρά στο άνω μέρος.
http://www.image-share.com/upload/2735/6.jpg
Πιθανόν να είναι σύμπτωση, όμως παρατηρώντας τα σημεία που σημείωσα στο χάρτη, μου θύμισαν πολύ τον Τύμβο Καστά. Ίσως να είναι κάτι που έγινε σκόπιμα για να δώσει μια "κρυμμένη" πληροφορία ή ένα μυστικό συμβολισμό, σε όσους ήξεραν πως ο Φιλάδελφος δεν είχε πια στα χέρια του το Σώμα αλλά ένα είδωλο…
Τα σχόλια δικά σας.

Nemot είπε...

Διάβασα προσεκτικά την ανάλυση του George και αφου πρωτα τον συγχαρώ για την προσπάθεια και την συμβολή του στο θέμα που μας απασχολεί, θα ήθελα να μου επιτρέψει να πω τη γνώμη μου επι των γραφομένων του.

George, στην ανάλυσή σου, θα συμφωνήσω και θα ταυτιστώ απόλυτα μέχρι το σημείο που αναφέρεις ότι ο θάνατος του Αλέξανδρου, ουσιαστικά σταμάτησε τις εργασίες κατασκευής του τάφου. Το τελικό φινίρισμα φαίνεται σαν να μην ολοκληρώθηκε ποτέ. H επένδυση του περιβόλου, επίσης φαίνεται να είναι ελλιπής, αλλιώς που θα μπορούσαν να έχουν πάει τόσοι τόνοι μάρμαρο που λείπουν. Σίγουρα αν είχαν χρησιμοποιηθεί σε κάποιο άλλο κτίσμα ή ναό, κοντά ή μακριά, είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα και τόσο χαρακτηριστικές οι κοπές, που θα είχε αποκαλυφθεί στις μέρες μας και θα ήταν γνωστή.

Τα σημεία που διαφωνώ μαζί σου είναι δυο:

1. Ο τάφος και ο περίβολος δεν θα μπορούσε να είχε φτάσει στο σημείο που τον βλέπουμε, στο τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τον θάνατο του Ηφαιστίωνα μέχρι και κάποιους μήνες μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, που τον σταμάτησε ο Αντίπατρος για λόγους οικονομίας, όπως λες. Άρα οι εργασίες είχαν ξεκινήσει νωρίτερα και άρα ο τάφος δεν παραγγέλθηκε από τον Αλέξανδρο για τον Ηφαιστίωνα αλλά πιθανών για τον Φίλιππο όπως μας αναφέρουν και οι πηγές οτι επιθυμούσε ο Αλέξανδρος.

2. Ο Αντίπατρος ή ο Κάσσανδρος αν ήθελαν να εξαφανίσουν το μνημείο για τους λόγους που αναφέρεις, δεν θα χρειαζόταν να μπουν στη διαδικασία να κτίσουν προσεκτικά δυο τοίχους σφράγισης μπροστά από είσοδο και καρυάτιδες, ούτε να πακτώσουν με άμμο όλους τους χώρους μέχρι την οροφή. Το απλούστερο θα ήταν να σφραγίσουν την πόρτα των σφιγγών και το ημικυκλικό άνοιγμα πάνω από αυτή και μετά, απλά να θάψουν την είσοδο. Θα είχαν τελειώσει σε μερικές μέρες !!!

Ελπίζω, να επαναπροσδιορίσεις τη θεωρία σου με βάση τα δεδομένα που σου έθεσα και περιμένω με ανυπομονησία τη νέα της εκδοχή

Chris

Ανώνυμος είπε...

@empedotimos
Καλησπέρα
Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τα σημερινά σχόλια στο blog για τελετές αποκεφαλισμού αγαλμάτων και σφιγγών.
Σήμερα έκανα μια πολύ μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των ανακοινώσεων του ΥΠΠΟ και κωδικοίησής τους ανά χώρο και εύρημα και παρατήρησα κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία τα είχα ξεχάσει.......αναμεσά τους και το γεγονός ότι στις πρώτες ανακοινώσεις, όταν η ανασκαφή γινόταν στο χώρο εξωτερικά της εισόδου, αναφέρεται ότι βρέθηκαν τμήματα των φτερών των σφιγγών και είναι δυνατή η πλήρης αποκατάστασή τους. Στον τρίτο θάλαμο αναφέρεται ότι βρέθηκαν θραύσματα των φτερών των σφιγγών. Δεν είμαι ειδική στους αποσυμβολισμούς....μάλλον άσχετη θα έλεγα.Γι αυτό το θέτω υπόψη σου.
ΥΓ. Μάλλον αύριο θα ολοκληρώσω την κωδικοποίηση που αναφέρω παραπάνω . Αν μου επιτρέπεις θα σου την στείλω γιατί είναι πολύ χρήσιμη.

anonimos x είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
anonimos x είπε...

θέλω να γνωρίζετε ότι δίπλα στον τύμβο , σύμφωνα με κατ ιδίαν αναφορές του Λεφαντζή , βρέθηκε εγκαταλελειμμένος ξύλινος ρωμαϊκός γερανός , ο οποίος είχε ξεκινήσει το ξήλωμα της περιβόλου του τάφου , όμως φαίνεται να είχε σταματήσει το "έργο" του είτε εξ αιτίας κάποιας μάχης είτε εξ αιτίας κάποιου φυσικού φαινομένου . Αυτά τα είχα συζητήσει πέρυσι το καλοκαίρι με τον Λεφαντζή .

virgi είπε...

@)Ζηνων
Φοβερός
Μπορείς να μετρήσεις την γωνία που σχηματίζει η ευθεία του Σεράπειου (χορδή) ως πρός την ακτίνα του κύκλου?
αν είναι μεταξύ 135 η 137,5 μοιρες.

george είπε...

@virgi

Thank you Virginia, I'll think through your point; as an architect/designer you can also make suggestions - as if some one today was to set up the whole construction process and how to go about implementing it.

@Themistoklis Yaveris

Thank you very much Themistokli for your kind words; we are all here to contribute towards a better understanding of this beautiful present our Makedones ancestors bestowed on us 2300 years ago!

@Nemont

Thank you for your insightful comments as well; I will carefully examine your points and I hope to produce a more complete note on this scenario, which I find the most realistic of all (namely the Mavrogiannis HFAISTION hypothesis). However, you are right about FILIPPOS. We have some historical references that ALEXANDROS wanted a majestic tomb for his father; but we don't have any references that he ordered one for him, or that he "put his money on it" the way he did for HFAISTION. But I will think through your suggestion - it has merit in my view. It also ties up well with some major points in my thesis. Thanks.

Axis Mundi είπε...

@Εμπεδότιμος, Αναμφισβήτητα, όλα τα στοιχεία και οι συμβολισμοί μας οδηγούν εκεί... ;)

Όσο για τους θλιβερούς αρχαιολόγους που αναφέρεις, σύντομα θα χρειαστεί να βρουν κι αυτοί έναν τόσο μεγάλο τάφο, όχι σαν ανακάλυψη αλλά για να κρυφτούν.

Armagedon2 είπε...

Kάσσανδρο δείχνει η Αρβελέρ ..
http://www.protothema.gr/culture/article/420806/eleni-arveler-kassandreion-to-mnimeio-tis-amfipolis/

Προσωπικά θα με ξενέρωνε τελείως μια τέτοια εξέλιξη.

ΖΗΝΩΝ είπε...

@virgi, σε ευχαριστώ!
Πρόχειρα γύρω στις 139-140 μοιρες την υπολογίζω.

virgi είπε...

@)Ζηνων
http://www.image-share.com/ijpg-2735-29.html
Είναι μεν σε χαμηλή ανάλυση αλλα έχει δείκτη ορίζοντα και κλίμακα. είναι ο παλιότερος χάρτης της Αλεξάνδρειας.

Ειναι προσανατολισμένη σε σχέση με τον Βορρά στις 135 μοίρες όπως η είσοδος του τάφου. Συγκρινε με το σχέδιό σου.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Ζήνων

Πολύ ενδιαφέρον Ζήνωνα!

Βέβαια δεν νομίζω ότι τότε υπήρχε η Αλεξάνδρεια σε αυτήν την μορφή.

@Ερασιτέχνης
Στείλε ό,τι νομίζεις ότι έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα βγάλουμε κάτι από αυτό

telbos είπε...

timos Pl
Στο αρχικο τρισδιάστατο σχέδιο που έδωσε το ΥΠΠΟ υπάρχει μια (προφανώς) μαρμάρινη επιγραφή, στο ισόγειο, ανάμεσα στα σκαλοπάτια και την είσοδο των Σφιγγών. Κανείς, από όσο γνωρίζω δεν αναφέρθηκε σε αυτήν. Εκεί, ίσως αναγράφεται κάτι...

Εμπεδότιμε,
είναι σπουδαίο αυτό που συμβαίνει μέσα από το μπλογκ σου και σε ευχαριστούμε. Κατ αρχήν, γίνεται διάλογος, γίνεται ανταλλαγή απόψεων, συζήτηση και συνεργασία. Κλίμα τελείως αντίθετο από αυτό των αρχαιολόγων - "ειδικών". Καταθέτω κι εγώ μία σκέψη, που ίσως βοηθήσει... Όπως ξέρουμε ο Αλέξανδρος παρέμενε δύο χρόνια στη Βαβυλώνα, προκειμένου να είναι έτοιμα όλα για την ταφή του στη Μακεδονία. Γνωρίζουμε λοιπόν τί έγινε στη Βαβυλώνα αλλά τίποτε για τη Μακεδονία και κυρίως για την αντίδραση της Ολυμπιάδας. Μήπως το διάστημα αυτό ταυτόχρονα με την κατασκευή της άμαξας στη Βαβυλώνα, κτιζόταν και ένα μνημείο γι αυτόν, που θα τον υποδεχόταν; Όμως, όσους λόγους είχε η Ολυμπιάδα για να τον ενταφιάσει στις ΑΙγές, άλλους τόσους είχε και για να μην το κάνει. ΆΛλωστε, ο ίδιος ο ΑΛέξανδρος ήθελε να κατασκευαστεί ένα νέο ταφικό μνημείο για το Φίλιππο. Πιθανότατα να υπέδειξε την ΑΜφίπολη. Ίσως, το κτίσμα αυτό να ξεκίνησε με εντολή του, όμως ο θανατός του να άλλαξε τα αρχικά σχέδια, με την παρέμβαση βεβαίως και της ΟΛυμπιάδας.

Δεν υπάρχει περίπτωση να έγινε ενταφιασμός του εκεί και να μην ήταν παρούσα ή να μην είχε ενεργό ρόλο σε αυτό η ίδια η Ολυμπιάδα. Υποθέτω λοιπόν, σε συνέχεια των σκέψεων σου περί ταφής του Μ.Α. ότι και το κεφάλι της Σφίγγας και όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για την τελετή ενταφιασμού θα θάφτηκαν μαζί με τον θεοποιημένο νεκρό. Έτσι, καθόλου απίθανο δεν είναι να βρεθεί πιο μέσα πχ ένας τρίποδας, η βάση ενός βωμού ίσως, ή κάτι άλλο που βρισκόταν στη θέση του κέντρου του ψηφιδωτού. Εξάλλου, το φρεσκοφτιαγμένο ψηφιδωτό δεν νομίζω να ήταν συμπαγές και σταθερό τόσο ώστε να αντέξει την βίαιη αποκόλληση μιας πρόσφατης "τσιμεντοποιημενης" κατασκευής από πάνω του.

Στο πλαίσιο αυτό, ενός τελετουργικού που τέλεσε η ίδια η Ολυμπιάδα. ναι, όλα τα ιερά αντικείμενα θάφτηκαν και μαζί τους και η κεφαλή της Σφίγγας. Θυμάμαι, πριν πολλά χρόνια είχα δει στο μουσείο της Σαμοθράκης μία Νίκη, που είχε βρεθεί από τους αρχαιολόγους στα θεμέλια του ναού των Μεγάλων Θεών. Μετά από μεγάλο σεισμό, οι ιερείς έθαψαν μέσα στο σώμα του ναού τα ιερά αντικείμενα και τις θεότητες που καταστράφηκαν ή κατακρημνίστηκαν και έτσι σώθηκαν. Με τη βοήθεια του διαδικτύου είδα ότι στεκόταν αρχικά στο πίσω γωνιακό ακρωτήριο του Ιερού. Γιατί να μην έχουμε και στην περίπτωση της Αμφίπολης, κάτι παρόμοιο; Αλλά, όπως λες κι εσυ, η ανασκαφή θα δείξει τί από αυτά θα επιβεβαιωθεί.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Τελικά ο νέος αστέρας Νακάσης είπε στο δελτίο του ΣΚΑΙ ότι οι τυμβωρύχοι ανέσκαψαν το δάπεδο του τρίτου θαλάμου χρησιμοποιώντας σαν μοχλό το κεφάλι της Σφίγγας για να δουν τι υπάρχει κάτω από το δάπεδο, εξηγώντας έτσι την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο τρίτος θάλαμος.

Τελικά απορώ, σκέφτονται πριν μιλήσουν ; Εδώ ταιριάζει γάντι η παροιμία "καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς"

Την περίπτωση του σεισμού απορώ, δεν την σκέφτηκε κανείς τους ;

Μπορεί κάποιος να μαζέψει αυτά τα μαργαριτάρια κατά αρχαιολόγο,μέσο στο οποίο τα είπαν και ημερομηνία να φτιάξουμε ένα λεύκωμα που να δείχνει το επίπεδο του αρχαιολογικού κατεστημένου στην πατρίδα μας ;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@telbos

Σίγουρα, η διετής αναμονή στην Βαβυλώνα ήταν για να ετοιμαστεί ο τάφος που κατεσκευάζετο για τον Αλέξανδρο.

Δεν νομίζω όμως ότι υπήρχε κάτι στο κέντρο του ψηφιδωτού.

ιοαννα είπε...

Παρακολουθω την εναγωνια προσπαθεια ολων σας, για την λύση του μυστηρίου ! Αναρωτιεμαι ομως, γιατι δεν σας απασχολει η εξωτερικη ταφη του μνημείου/τάφου/ναου ? Μπάζωσαν κατά ή μετά την κατασκευή το εσωτερικό, το οποίο ως τότε κατασκευάσθηκε με τόσο εσωτερικό πλούτο αλλά χωρίς να διαθέτει εξαερισμό και κυρίως φωτισμό ??? Αν ναι, τότε δεν ήταν επικσέψιμο ! Και η μαρμάρινη πόρτα πως άνοιγε από μέσα ? Από μέσα προς τα έξω ποίς έμπαινε και κυρίως πως ???? εξωτερικά ?

Unknown είπε...

george,

You are a great person!
It's my honour that you and our friend Phil are so far but here with us.
I wish to meet you soon my friend.

Could you please post your comment here?
I am sure that it will be a pleasure to read such thoughts like yours.

Have a very nice evening,

Apostolos

ΖΗΝΩΝ είπε...

@Eμπεδότιμε, ευχαριστώ!
Υποθέτω πως τα τείχη και ορισμένα σημαντικά μνημεία θα υπήρχαν και την εποχή του Φιλάδελφου.
@Virgi,
Τελικά χρησιμοποίησα σαν βάση τον χάρτη του Mahmoud Bey, o οποίος έχει σήμανση των μεσημβρινών, σχετικά καλή ανάλυση και είναι ο περισσότερο χρησιμοποιημένος χάρτης με σήμανση των Πτολεμαϊκών τειχών καί των αρχαίων μνημείων. Πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε ως πηγή και στον προηγούμενο που δημοσίευσα.
http://www.image-share.com/upload/2735/45.jpg
Εχουμε και λέμε
Γωνία ΓΟΒ=140 μοιρες
Γωνία ΓΚΔ=25 μοίρες

Planet είπε...

ΖΗΝΩΝ:

Κοιτώντας το χάρτη της Αλεξάνδρειας που παρέθεσες, δυστυχώς υπάρχει ενα προβλημα. Ο συντάκτης του δείχνει το ΣΩΜΑ ή ΣΗΜΑ αρκετά βαθεια μέσα στην πόλη, και βασικά ακριβώς στην περιοχή του τζαμιού Νάμπι-Ντανιέλ. Η σύνδεση αυτου του μνημειου με τον τάφο του Αλέξανδρου είναι προϊον μιας κατασκευασμενης ιστορίας απο ένα ταξιδιώτη (του οποιου το ονομα δε θυμαμαι) που υποστήριξε πως στις υπογειες στοές του τζαμιού βρέθηκε μπροστά σε πάπυρους και μια γυάλινη σαρκοφάγο. Επίσης, στον προφήτη Δανιήλ των μουσουλμάνων ίσως έχουν αποδοθει χαρακτηριστικά που προέκυψαν απο την ιστορία και τους μύθους για τον Αλέξανδρο. Εξαιτιας όλων αυτών, το τζαμί ήταν διακαής πόθος πολών αρχαιολόγων για σχετικές ανασκαφές. Εκτενεις έρευνες έγιναν απο το Πολωνικό ινστιτούτο σε αυτή την περιοχή, και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Για την ιστορια, η απατη του ταξιδιώτη αποκαλύφθηκε λόγω δικιας του απροσεξίας: η υγρασία της Αλεξάνδρειας δεν επιτρεπει τη διατήρηση εκτεθειμένων παπύρων.

Οι συνοπτικές αναφορές που έχουμε για το Σωμα το τοποθετούν στο βασιλικο τμήμα της πόλης, το οποιο βρισκεται κάπωως πιο ανατολικά και βόρεια. Η περιοχή πάντως ειναι εκτενής, γι' αυτο και δεν ειναι γνωστή η τοποθεσία του Σώματος σήμερα (πιθανώς κάτω απο κάποιες πολυκατοικίες...). Η δική μας αρχαιολόγος (Λιμναίου-Παπακώστα) ανακάλυψε Πτολεμαϊκό άγαλγμα του Αλεξάνδρου στους κήπους Shallalat, κοντά στην Sun Gate στο χάρτη σου. Η ίδια εικαζει πως εκει ήταν μέρος των Πτολεμαϊκών βασιλειων, και συνεπώς και του τάφου του Αλεξάνδρου.

ιοαννα είπε...

και συγνωμη αν κουραζω, αλλά απλοικα σκεπτομενη, μετά από τόσο πλούτο, ο ταφικός θαλαμος στον οποίο κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήδη έχουμε φτάσει, θα είχε για δάπεδο μια τόσο φτηνη και πρόχειρη κατασκευή ???? Κ για είσοδο πόρτα μαρμάρινη βάρους μερικών χιλιάδων κιλών (όπως ήδη ανέφερε κάποιος για τα κοματια της που μεταφέρθηκαν στο μουσείο για συντήρηση) ???? Αν όντως ισχυει κάτι τέτοιο, αδυνατω να σκεφτω την ύπαρξη έστω και του ελάχιστου αποσυμβολισμού ! Μάλλον υποτίμηση του νεκρου θα υποδήλωνε, πράγμα το οποίο όμως δεν συνάδει με ό,τι έχει ήδη προηγηθεί ! Άρα ???? Υπομονή.... Ο Εμπεδότιμος ξέρει !...

virgi είπε...

@Ζηνων συγνώμη σε παιδεύω
Πρέπει να φέρεις μια κάθετη ακτίνα ως προς την διαγώνιο που έχεις δηλαδή την ΑΒ και κατόπιν να μετρήσεις την γωνία που στοιχηματίζει αυτή με την ΓΚ .
Αλλιώς αυτός ο χάρτης νομίζω θα σε βοηθήσει καλύτερα .
http://www.image-share.com/ijpg-2735-52.html
προέκτεινε το βέλος κάτω δεξιά
που δείχνει τον βορρά και δες αν η ΓΚ είναι παράλληλη με αυτό

Dionysis είπε...

Αγαπητοί φίλοι δεν στέκει λογικά η εκδοχή ότι η θύρα έσπασε από τους τυμβωρύχους και μάλιστα με "πολιορκητικό κριό" το κεφάλι της σφίγγας. Αφού η θύρα ήταν ανοιγόμενη με οδηγούς γιατί δεν την άνοιξαν και χρειάστηκε να την σπάσουν ? Δηλαδή η Περιστέρη αν την έβρισκε κλειστή θα την έσπαζε ?

Για μένα είναι ολοφάνερο ότι η θύρα έσπασε εξαιτίας της καθίζησης και του σεισμού και συνεπακόλουθα από τις τεράστιες πιέσεις που ασκήθηκαν πάνω της και αυτό φάνηκε και από το σπασμένο ανώφλι της.

george είπε...

Arveler is pushing the Kassandros case. Obviously, being a communist, Arveler wants the occupant of the tomb to be the person most disliked in Macedonian history, the murderer of Olympiada, Roxani and Alexandros IV. Of course she has absolutely no evidence to support her thesis - but she demonstrates her deep dislike for Hellenic culture.

She could suggest Antipatros, a survivor; he reached 78 years of age after all - quite rare for the average life expectancy back then, and someone who did have some AIGLH given his role in the Triparadisos treaty and his power base during the period of Makedonia's Golden Age (330 - 319 BC). She could have suggested him instead, and be more credible. But she chose Kassandros, because apparently he was more of an evil person than Antipatros. Her rhetorical question: "where was Kassandros buried?" answers her own inquiry, nowhere that anyone would care to report.

Effie είπε...

@ george (Watkins)
George this is a very well-thought effort to explain the creation of a grandiose monument, if no more rooms are found underground (thus confirming the lack of continuation to other compartments). Your hypothesis is compatible with the hypothesis of Prof. Mavroyiannis and several historical sources. I think Nemot's observations about a tomb originally started for Philip B' may also modify a bit your version.
The observation that the mosaic was done "from inside out" is also very astute; this would explain the perfection of this masterpiece if it was set to realization in daylight.
However, this hypothesis relies on what has been unearthed thus far. If indeed the excavation "stops" at the room which has a "disturbed" stone floor, presumably the main tomb room,this may be well the case: an unprecedented monument which was started as such but was abruptly stopped from its intended full size.
However,there are still hints that the "last" (thus far) compartment may lead to additional, further underground compartment(s), about which we have not yet heard word from the excavating team of Mrs. Peristeri. We still do not know if this "last" room has any steps or a downward direction. Thus we need to confirm the final size of this "building".
We also need to clarify whether there has been any tomb looting or whether the findings lead to certain symbolic after-death acts-possibly both could have occurred? It is remarkable that only one sphinx head has been unearthed thus far,and it remains to be seen whether the second one will be found.
What is a bit perplexing here is the presence of the "interim/diaphragmatic walls" which were found inside the tomb, in front of each room (almost). I can go along with the fact that the filling with earth was done at a later stage, after the tomb was built (to whatever extent), but the interim walls perhaps indicate an additional operation to protect the monument.You are right about the contrast between the unsurpassed original parts of the monument in each chamber, and the "hap-hazardous" interim walls, but why would Antipater/Kassandros (if they looted and covered the tomb) bother to have these stone walls built at all, instead of simply filling all the rooms with sand/earth? Do you have any ideas about this?
In my simple mind, all explanations offered for the findings thus far have shortcomings, and we need to await for the wise opinion of the excavation team.
If the compartments stop at the "4th room" you obviously have a case.
Well thought and thank you for sharing your efforts with us, I was delighted to read your detailed thoughts about the tomb.

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε όλους τους εμπεδοτιμους φίλους.

Η εύρεση της κεφαλής της σφίγγας είναι πολυ σημαντικό γεγονός γιατι καθώς βρέθηκε πάνω σε στρώση απο επιχωματωσεις και μεσα στον τριτο θαλαμο,καταρρίπτει όλες τις σχετικές θεωρήσεις για πιθανη φυσική επιχωματωση του τάφου. Θυμίζω την άποψη του καθηγητού κ. Φακλαρη ότι ο ταφος γέμισε σιγά σιγά απο το χώμα που έπεφτε απο τις ρωγμές, η άλλες απόψεις που ισχυριζόταν ότι γέμισε άμμο και χώμα απο τις πλημμύρες του ποταμού Στρυμωνα. Ούτε το κεφάλι της σφίγγας χώρα να περάσει απο τις ρωγμές ούτε μπορει να μεταφερθεί απο το νερό και να περάσει πάνω απο διαφραγματικους τοίχους.

Επίσης, παρακαλώ παρατηρήσατε την παρακάτω φωτογραφία με το κομμάτι της θήρας, οπου στο πάνω αριστερά μέρος φαίνεται ο Θ2.
http://nikokarathanassis.blogspot.gr/
Όπως βλέπετε το πάτωμα του Θ2 παρόλο που σηκώθηκε λόγω της τοποθέτησης φελιζολ και ξύλινου πατωματος για την προστασία του ψηφιδωτού είναι αρκετα πιο χαμηλά απο εκει που βρέθηκε το κομμάτι της σπασμενης θύρας πάνω στα χώματα. Άρα για άλλη μια φορα αποδεικνύεται ότι η θηρα έσπασε όταν ήδη ήταν γεμάτος χώματα όλος ο χώρος και προφανώς έσπασε απο την μετακίνηση των χωματινων μαζων απο σεισμο η απο δονήσεις οβιδων. Κατόπιν έσπασε το επιστηλιο/πρεκι της πόρτας καθώς δεν υπήρχε απο κάτω η θηρα να παρέχει στήριξη.

@green gatos Είναι δεδομένο και σύμφωνω απόλυτα μαζι σου ότι εφόσον υπάρχει ο ελεύθερος χώρος και πριν την τελετουργικη αποκοπή των κεφαλων των σφιγγων αυτές κάτι στήριζαν, καποιο επιστηλιο, πάνω στους πόλους της κεφαλής τους.

Ένας φίλος ανέφερε, συγνώμη που δεν θυμάμαι το ονομα του, ότι ο Κασσανδρος πιθανόν αφού σφράγισε το μνημείο φρόντισε να εξαφανίσει όλες τις γραπτές μαρτυρίες σχετικα με αυτο. Το πρόβλημα σε αυτη τη θεώρηση είναι ότι ο Κασσανδρος δεν θα μπορούσε να εξαφανίσει απο μόνος του όλες τις γραπτές μαρτυρίες απο όλη την αυτοκρατορία. Για αυτο πρέπει να υπήρχε συμφωνία απο όλους στον Τριπαραδεισο για να κρατηθεί μυστικός ο ταφος.

@unknown
Υπάρχουν περίπου 110 μακεδονικοι τάφοι που ανακαλύφθηκαν και απο αυτούς μόνο τρεις ηταν ασυλλητοι.

Αγγελος

Unknown είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ,

Θα παρακαλούσα ιδιαίτερα καθότι computer idiot προσωπικά αν μπορούσε κάποιος φίλος να μαζέψει/αρχειοθετήσει όλες αυτές τις θλιβερές/τραγικές δηλώσεις γυρολόγων του επιστημονικού χώρου που μάλιστα κάποιοι εδώ τους υπερασπίζονται παρ' ότι τους πληρώνουν κιόλας.
Εμπεδότιμε, δεν είναι μόνον Αρχαιολόγοι δυστυχέστατα!
Είναι και Ιστορικοί, Αρχιτέκτονες, Συγγραφείς μελετητές, Ιστορικοί Τέχνης, Πολιτικοί Μηχανικοί και μόλις προέκυψαν και Βυζαντινολόγοι....
Στον Καναδά, το γνωρίζω από προσωπική γνώση τους αναγκάζουν οι προιστάμενες υπηρεσίες σε παραίτηση μετά από τέτοιες δηλώσεις φιάσκο. Τους ξηλώνουν!

Effie είπε...

Σχετικά με το ψηφιδωτό του τάφου και το "κυκλικό" έλειμμα του:

http://www.thetoc.gr/politismos/article/amfipoli-anthrwpino-xeri-ekane-tin-trupa-sto-psifidwto

Unknown είπε...

telbos,
virgi,

Δεν είναι μόνον δική σου σκέψη αυτό με το ψηφιδωτό.
Δεν νομίζω όμως ότι έχει σημειωθεί ποτέ και σε κανένα πολιτισμό ακόμη και σε κιτς σημερινέςιδιωτικές κατασκευές να επιθέτει κάποιος έργο τέχνης επάνω σε έργο τέχνης.
Ούτε σκεύος θα μπορούσαν να τοποθετήσουν επάνω σε masterpiece artwork.
Αυτό βέβαια ειδικά η virgi θα μπορούσε να μας το επιβεβαιώσει και την παρακαλώ αν θέλει!

Unknown είπε...

Οι κυρτές βαθύνσεις στο κατώφλι
http://www.yppo.gr/images/l_15243.jpg
και οι τρύπες για τους πύρρους ασφάλισης δεξιά και αριστερά στο κατώφλι μαρτυρούν ότι οι ιερείς των μυστηριακών τελετών που διεξάγονταν στον τύμβο/ναό άνοιγαν την μαρμάρινη πόρτα από μέσα έχοντας μπει οι ίδιοι από άλλη κρυφή θύρα.

virgi είπε...

@Αποστολος
Μα με τίποτα.Δεν υπάρχει αυτό.
Άγραφος νόμος,έγκλημα,προσβολή στην τέχνη κ.λ.π...κ.λ.π......
Πολύ σωστά τα λές.
Ακόμη και οι γιαγιάδες μας που βάζανε πετσετάκια σε τηλεοράσεις,ψυγεία, καλοριφέρ....ποτέ σε πίνακες ,εικόνες αγαλματάκια κ.λ.π.

george είπε...

@Effie

Thank you very much Effie, for both your kind words and your pertinent suggestions. As you say, all hypotheses have shortcomings, none is perfect, mine also.

On the sealing of the tomb, and the two "diaphragmatic walls": even in a minimal way, they were needed to contain the soil the tomb was filled with, and the structure's stability. Why? Because they (those who did the sealing) were interested (the hypothesis goes) in the tomb not caving in revealing itself. I always thought, from the very start of the digging and when the first such wall appeared in front of the Sphinxes, that this is a very poor way to seal a tomb (an architect the class of Deinokratis wouldn't do it that way, I think).

As to the rest of your comments, I will try to address them (together with some other comments I received here from good friends) when I revise and extend my notes in a later posting.

Finally, any day, any new finding the archeologists could come across can drastically change everything, and that includes my outline of the events and the basic hypothesis as well.

ΖΗΝΩΝ είπε...

@Planet ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες...
@Virgi, τελικά δεν βλέπω να είναι παράλληλη με τον άξονα Βορράς - Νότος.
Επίσης μιας και η θέση του Σώματος, όπως αναφέρει και ο Planet, δεν είναι δεδομένη, μάλλον ματαιοπονούμε...
Ας μην κουράζουμε άλλο τους υπολοίπους :)

George Tsiagalakis είπε...

Ενώ είναι αλήθεια ότι ακούγονται πολλά φαιδρά τις τελευταίες ημέρες απο διάφορους υποτίθεται ειδικούς, θα ήθελα να ζητήσω να αποφευχθεί η νοοτροπία όχλου και να μπούν όλοι στο ίδιο καζάνι επειδή και μόνο εκφράζουν διαφορετική άποψη.

Αφορμή γι'αυτό που λέω είναι κάποια αρνητικά σχόλια κάποιων για την Αρβελέρ. Δεν συντάσσομαι με την άποψη της, αλλά πρόκειται για πολύ σοβαρή και καταξιωμένη επιστήμων που έχει κάνει πολλά για την Ελλάδα.

Όποιοι δεν γνωρίζουν ποιά είναι, υπάρχει και η Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Helene_Ahrweiler

george είπε...

@Apostolos Gouzis

My dear friend Apostole, Thanks for your kind words. I'm glad we've met here - this is an assembly of wonderful, intelligent, inquisitive persons who in my view have made significant contributions to the unravelling of the mysteries associated with this extraordinary find at Amphipolis.

I'm looking forward to meeting you and others from this blog sometime soon, maybe during my next trip to Greece.

The note (in English) is found in this site:

https://plus.google.com/111840694509132601950/posts

under the page: "Amphipolis: the raided tomb of Hfaistion" shared at 6:02AM October 23, 2014, as a message to the creator of that blog "Arxaiognomon". He translated my note into Greek and posted it. Both my note and its translation could use some improvement; they were both done in a hurry.

Sorry that I can't copy it here, it's quite lengthy. I don't wish to abuse the space, so gracefully offered us by Embedotimos. I hope you can understand. Looking forward to your comments. :)

Δημήτρης είπε...

Καλησπέρα σας,

ας φύγουμε τελείως από το αρχαιολογικό, επιστημονικό κομμάτι της ανασκαφής και ας συζητήσουμε λίγο τα politcs.
Πιστεύει κανείς πως δεν γνωρίζουν ποιος είναι ενταφιασμένος μέσα στον τύμβο? Έχει κανείς αμφιβολίες πως από την στιγμή που πήγε ο Σαμαράς στο σημείο τον Αύγουστο πήγε μόνο και μόνο για να ενημερωθεί για την εύρεση ενός εξαιρετικού ταφικού μνημείου? Και υπάρχει κανείς να πιστεύει πως αν τα αρχαιολογικά ευρήματα συνδέουν τον Μέγα στρατηλάτη με την Ελλάδα ως ολότητα θα είναι εύκολο να παρουσιαστεί η ανακάλυψη αυτή στον υπόλοιπο κόσμο?
Αγαπητοί αναγνώστες στην γειτονιά μας έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια από διάφορους κύκλους ώστε η χώρα να βρίσκεται υπό την πολιτική "ομηρία" κρατιδίων όπως τα Σκόπια και η Αλβανία. Μια αρχαιολογική ανακάλυψη τέτοιου βεληνεκούς θα ανέτρεπε σχεδιασμούς ετών. Και δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι αδύναμες μπροστά σε αυτά τα συμφέροντα. Δεν μου αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας αλλά όσο προχωράμε προς το αυτονόητο τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα.

Unknown είπε...

magica,

Παλήμψιστα είναι μία κατηγορία τέχνης από μόνη της και συμβαίνει μετά τον 7ο αιώνα σε γραπτά κείμενα, έργα ζωγραφικής και εικόνες.
Επρόκειτο δε για πλήρη κάλυψη του παλαιότερου έργου.

Unknown είπε...

Να λες την υπόθεσή σου το καταλαβαίνω αλλά να βγάζεις βιβλίο πριν τελειώσει η ανασκαφή είναι πραγματικά τραγικό όσο σπουδαίος και τρανός να είσαι.

petros petkakis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Έψαχνα να βρω πληροφορίες για τον Ηφαιστίωνα, όταν για κακή μου τύχη είπα να δω τα άρθρα της wikipedia σε άλλες γλώσσες πλην της ελληνικής
http://en.wikipedia.org/wiki/Hephaestion
Πάνε καλά τα αγγλάκια; Ποιος τους επιτρέπει να γράφουν τέτοια πράγματα;

Δημήτρης είπε...

προσωπική μου εκτίμηση ,αποκλείεται η πιθανότητα περί Κάσσανδρου,και απορώ που το βασίζει η κ.Αρβελέρ ?Ικανό θα τον είχα για ένα μεγαλειώδη τάφο ,αλλά αποκλειστικά και μόνο στις Αιγές.Το Μάρτιο του 2014,ευρέθησαν 5 νέοι βασιλικοί τάφοι στη Βεργίνα.Η κ.Αγγελική Κοτταρίδου,προισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας ,και μία εκ των κορυφαίων αρχαιολόγων τηςχωρας, πιθανολογεί οτι ίσως έχουμε να κάνουμε με τους τάφους Κάσσανδρου,Περδίκκα ,και Φίλιππου Αριδαίου.Είναι μία σειρά τάφων στη συστάδα των τάφων των Τειμενιδών .Ο Κάσσανδρος ,προσπάθησε να γίνει Τειμενίδης και το κατάφερε μεσω της γυναίκας του Θεσσαλονίκης.Ολη του η πορεία ήταν μια αδιάκοπη προσπάθεια "νομιμοποίησης" καιεκδικητικης μανιας εναντιον του Αλέξανδρου και της οικογένειας του , μεχρι τον τελικό του σκοπό ,να γίνει βασιλιας της Μακεδονίας.Η ταφική του παρουσία στις Αιγές θα ήταν το επιστέγασμα της νομιμοποίησης της πορείας του και γι αυτόν και για τους γιους του μετέπειτα.

Unknown είπε...

@stelios bourazanis,(11:47),
Αυτό πιστεύω κι εγω...

Unknown είπε...

Στον κουβά και η Αρβελέρ...

Effie είπε...

@ george tsiangalakis
Ως θέση αρχής συμφωνώ μαζί σου ότι δεν πρέπει να καταξιώνονται "ρητώς και δια ροπάλου" όσοι ειδικοί (αρχαιολογοι, ιστορικοί, σχετικοί ειδήμονες(σωστοί ή μη)) εκφράζουν διαφορετικές γνώμες, και πράγματι η Αρβελέρ είναι οπωσδήποτε αναγνωρισμένη προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας. Εγώ δεν θα την έψεγα για την υπόθεση Κάσσανδρου (τι είχαμε τι χάσαμε, μια ακόμα υπόθεση, τίποτε δεν έχει επιβεβαιωθεί)αλλά για το ειρωνικό σχόλιο που έκανε σε όσουν πιστεύουν ότι μπορεί ο τάφος να φιλοξενεί τον Α. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στον τάφο θα βρουν "τα ψαροκόκκαλα της αδελφής Α"., και κατά τη γνώμη μου το αστείο μπορεί μεν να αποτελεί μια πνευματώδη ειρωνία, αρκετά προσβλητική δε σε όσους επιχειραμοτολογούν υπέρ Α. Τέλος πάντων, δεν πειραζει και αυτό, ένα κακόγουστο αστείο έκανε, πάντως συμφωνώ μαζί σου ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται επί ίσης βάσης όσοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Το περίπου τραγελαφικό των πολλαπλών ερμηνειών υποδηλώνει και το μέγεθος του γρίφου του τάφου, ο οποίος -γρίφος-είναι μέχρι τώρα δυσεπίλυτος.
Ας είμαστε λοιπόν όσο γίνεται ανεκτικοί όλοι μας, νομίζω όλοι προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα ευρήματα του τάφου. Δεν θέλουν αναγκαστικά όλοι οι "αντιφρονούντες" να εκδικηθούν την Περιστέρη,τη γνώμη τους λένε, βάσιμη ή μη. Εξ άλλου ξ ίδια η Περιστέρη δήλωσε ότι πιθανόν ο τάφος να είχε εισβολή από τυμβωρύχους, αλλά πίστευε (μέχρι 2/10) ότι δεν θα είχαν φτάσει ως μέσα.

George Tsiagalakis είπε...

Stelios Bourazanis δεν είναι κακό να δημοσιεύεται(υπό μορφή βιβλίου) επιστημονικός σχολιασμός. Αυτό είναι μόνο, τίποτα παραπάνω.

Όσο για την Wikipedia, δεν γνωρίζω σε ποιό σημείο αναφέρεσαι, αλλά η Wikipedia έχει πολλούς συντάκτες(επώνυμους, φευδώνυμους, και ανώνυμους) από όλο τον κόσμο όπου μερικές φορές μπορεί να υπάρξουν και άστοχες πληροφορίες(τις οποίες τις συμμαζεύει συνολικά η κοινότητα). Μπορείς και ο ίδιος να μπείς και είτε να διορθώσεις αυτό που πιστεύεις πως είναι λάθος είναι να ανοίξεις σχολιασμό εκεί. Τα παραπάνω τα λέω επειδή γράφω συχνά στην ελληνική και αγγλική Wikipedia.

George Tsiagalakis είπε...

Effie ναι, το 'ψαροκόκκαλα' δε μου άρεσε ούτε εμένα, ακόμα και αν ήταν τρόπος αστεϊσμού.

Unknown είπε...

Έχει πλάκα να παρακολουθώ αυτήν την ιστοσελίδα, γιατί όταν η Περιστέρη κάνει την ανακοίνωση ότι ο τάφος έχει συληθεί, όλοι αυτοί οι θλιβεροί όπως τους αποκαλείτε που βγαίνουν στα κανάλια και που παρεμπίπτοντος έχουν τιμηθεί και από την Ακαδημία Αθηνών ξαφνικά θα βγουν αληθινοί και σωστοί. Δηλαδή από ότι κατάλαβα με βάση το σκεπτικό της μη σύλησης του τάφου, και αναλογικά με τον πλούτο των προθαλάμων η ποσότητα του χρυσού που πρέπει να βρεθεί μέσα θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Παγγαίου σωστά; Αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα τάφο μη συλημένο εάν δεν βρεθούν ευγενή μέταλλα.

Unknown είπε...

@George Tsiagalakis
Για να γράψεις αυτά που αναφέρει για την σχέση Ηφαιστίωνα-Αλέξανδρου, θα πρέπει να είσαι πραγματικά άρρωστος.
Διάβασε μόνο το κομμάτι relationships και θα καταλάβεις...

Effie είπε...

@ george
Your very mild, positive character and your greek "flame" (despite living in the US since childhood)is evident since you persevered after several negative comments from some of us (I was harsh at times as well), and I have to congratulate you on your gentle spirit and interest in this excavation while being thousand of miles away. Hence, I would be very happy to make your acquaintance during your next trip to Greece.
Cheers!

Zibi είπε...

O Τιβέριος στο Πρώτο Θέμα!

Να γελάσεις; Να κλάψεις; Να κάνεις εμετό; Να ...χαζέψεις; Να τους φτύσεις; Να πιεις κάνα κιλό τσίπουρο για να μην πέσεις σε κατάθλιψη; Να πάρεις τα όρη και τα βουνά; Να πέσεις στα πατώματα; Να αρχίσεις να βρίζεις; Να πέσεις σε κώμα; Να πέσεις σε νιρβάνα, μέχρι να σταματήσουν να μιλάνε; Τι, επιτέλους, να κάνεις;;;;

http://www.protothema.gr/culture/article/420733/kata-95-o-tritos-thalamos-einai-o-teleutaios-leei-o-akadimaikos-mtiverios/

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 1002   Νεότερο› Νεότερο»