Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Η ΣΦΙΓΓΑ ΜΙΛΗΣΕ-Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΩΘΕΙ-ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;

Σήμερα  21/10/2014 σε μια συγκλονιστική ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας απεκάλυψε ότι ένα από τα κεφάλια των Σφιγγών που πολλοί είχαν θεωρήσει ότι είχαν αποτελέσει λεία αρχαιοκαπήλων, βρέθηκε μέσα στον τρίτο θάλαμο (Θ3), μετά την αφαίρεση εκατοντάδων κυβικών χώματος που χρησιμοποιήθηκε για την σφράγιση του τάφου.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα άλλα αναφέρει :
"Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. (φωτο 5,6,7,8) Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών".

Χαρακτηρίζω την ανακοίνωση αυτή συγκλονιστική διότι επιβεβαιώνει την αρχική μου υπόθεση ότι η απουσία των κεφαλιών των Σφιγγών πρέπει να είναι εσκεμμένη.

Συγκεκριμένα από τις 8 Σεπτεμβρίου στην ανάρτηση ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ έγραφα ότι :

"Από την αρχή έχω κάνει την υπόθεση ότι οι Σφίγγες ήταν εσκεμμένα ακέφαλες και χωρίς φτερά, είτε διότι τους αφαιρέθηκαν κατά την εγκατάσταση τους στο πρόθυρο του Τάφου μέσα από κάποιου είδους τελετουργικό,  είτε δεν τα είχαν ποτέ", αναφερόμενος  στην  πρώτη μου ανάρτηση της 18ης Αυγούστου  Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ  όπου έγραφα : "  Προσωπικά πιστεύω ότι η ανεύρεση των σφιγγών χωρίς κεφάλια και φτερά  είναι εσκεμμένη από τους κατασκευαστές του τάφου".

Η εύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας και μέρος των φτερών της μέσα στον θάλαμο Θ3 επιβεβαιώνει ότι η μη ύπαρξη φτερών και κεφαλιών στις Σφίγγες πρέπει να αποτελεί μέρος κάποιου τελετουργικού.

Στην προαναφερθείσα ανάρτηση  ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ είχα αναφερθεί στην δομή της ανθρώπινης ψυχής και στην Σφίγγα η οποία την συμβολίζει  :
 
"Η ψυχή μας αποτελείται από δύο τμήματα : την λεγόμενη λογική ψυχή που είναι γνωστή ως λογιστικόν και την άλογη ψυχή που αποτελείται από το θυμοειδές και το επιθυμητικό όπως μας λέει ο Πλάτων. 
Η λογική ψυχή κατεβαίνει από το νοητό, η δε άλογη ψυχή  προσακτάται από την λογική ψυχή μέσα στον κόσμο της γέννησης. Σκοπός μας είναι να αφυπνίσουμε τις γνώσεις που έχει ήδη η λογική ψυχή εκ κατασκευής και να  απαλλαγούμε κάποια στιγμή από την άλογη ψυχή, η οποία είναι και η αιτία που προσκολλώμεθα στον κόσμο της γέννησης
Στην Μυθολογία μας τα μέρη της άλογης ψυχής συμβολίζονταν με ζώα. Όπως μας λέει ο Πλάτων στην Πολιτεία με πολύμορφο θηρίο (που μας θυμίζει την Λερναία Ύδρα) συμβολιζόταν το επιθυμητικό και με λέοντα το θυμοειδές.
Επίσης η ψυχή συμβολίζεται και με την Σφίγγα, το ανθρώπινο κομμάτι (κεφάλι) της συμβολίζει την λογική ψυχή, το ζωώδες κομμάτι της την άλογη ψυχή και τα φτερά συμβολίζουν ότι η ψυχή αυτή έχει κατορθώσει να αποκτήσει αναγωγικές δυνάμεις,  δυνάμεις δηλαδή που την κάνουν να επιτύχει την απελευθέρωση της από τον κόσμο της γέννησης και την επιστροφή  της στο νοητό".
 
Κάνοντας λοιπόν την υπόθεση ότι : "όλη η δομή του τάφου απεικονίζει την πορεία της ψυχής του νεκρού"  θεώρησα  ως "Το πρώτο συμβολικό σημείο τις  ακέφαλες Σφίγγες, οι οποίες αλληγορούν το γήινο κομμάτι της ψυχής, την άλογη ψυχή, μιας και αποτελούνται μόνο από το ζωώδες τμήμα τους, χωρίς φτερά προφανώς μιας και λείπει το ανθρώπινο κομμάτι (κεφάλι=λογική ψυχή) και χωρίς στήθος. Στήθος όμως που είχαν αλλά πια έπαψαν να χρησιμοποιούν, δηλαδή ο νεκρός όταν πέθανε,  εν ζωή είχε φτάσει σε τέτοια κατάσταση που δεν χρειαζόταν  πια  να  τρέφεται από τον κόσμο της γέννησης"

Φυσικά χωρίς να γνωρίζω τι τελετουργικό χρησιμοποιήθηκε θεώρησα ότι η έλλειψη του κεφαλιού των Σφιγγών αναπληρούται με τις Καρυάτιδες  "Για αυτό και έχουν  χρησιμοποιηθεί  ως φρουροί  αγάλματα  με ανθρώπινη μορφή, που είναι αυτό ακριβώς που έλειπε από τις Σφίγγες (κεφάλι=λογική ψυχή), διότι μόνο μια ψυχή (λογική) μπορεί να περάσει από εκεί".

Όμως τελικά ο θάλαμος Θ3 εκρυβε μια έκπληξη, το ΕΣΚΕΜΜΕΝΩΣ τοποθετημένο εκεί κεφάλι της Σφίγγας που λόγω του συμβολισμού του (λογική ψυχή) και του συμβολισμού του θαλάμου Θ3 (νοητό)  αποτυπώνει συμβολικά το γεγονός ότι η λογική ψυχή του νεκρού τελικά κατόρθωσε να φτάσει στο νοητό, δηλαδή να αποθεωθεί!

Κατάσταση που δεν αναιρεί καθόλου τον προαναφερθέντα συμβολισμό των Καρυατίδων και που είναι πλήρως συμβατή με την σημειολογία του ψηφιδωτού του θαλάμου Θ2 (βλέπε σχετικά  : ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ-ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;    )

Έτσι λοιπόν η ψυχή του νεκρού αποτελεί αποθεωμένη ψυχή που έφερε ως ανθρώπινα χαρακτηριστικά τα χαρακτηριστικά του Αλεξάνδρου  που απεικονίζονται στο πρόσωπο της Περσεφόνης 



και που σίγουρα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά  με αυτά της ευρεθείσας Σφίγγας :






Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι δεν θα βρεθεί δεύτερο κεφάλι Σφίγγας στον θάλαμο Θ3.

Και προφανώς η ανεύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας μέσα στον θάλαμο Θ3 προστατευμένο από όγκους χώματος σφράγισης του τάφου, αποδεικνύει ότι ο τάφος είναι ασύλητος.

Έτσι λοιπόν ο τάφος είναι ασύλητος, βασιλικός και Μακεδονκός!

Και ας μην εκπλαγούμε αν βρεθούν μέσα και τα οστά του αποθεωμένου Αλεξάνδρου καθώς όλο το μνημείο δείχνει τον Αλέξανδρο!


Αναμένουμε με αγωνία αν η ανασκαφή επιβεβαιώσει ή απορρίψει την προσέγγιση αυτή.

1.002 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   401 – 600 από 1002   Νεότερο›   Νεότερο»
Zibi είπε...

Και προσέξτε ο τύπος αυτός είναι "Ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ"!!!

Αν αυτός είναι όλα αυτά, τότε και εγώ είμαι εξωγήινος από τον πλανήτη Κ21!!

Zibi είπε...

Να ρωτήσω κάτι: αυτό το "ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ" σημαίνει ότι διδάσκει στο Πανεπιστήμιο τα δικά μας παιδιά και ότι πληρώνετε από εμάς; Από το υστέρημά μας και τους φόρους μας;

Unknown είπε...

@Zibi
Να γελάσεις...

Το μόνο που δεν είπε ο Τιβέριος είναι ότι οι τυμβωρύχοι με το κεφάλι της Σφίγγας έπαιζαν μπάλα.
Το ένα τέρμα ήταν στην πόρτα με τις Σφίγγες και το άλλο στην πόρτα μετά το ψηφιδωτό. Σε δυνατό σουτ της πρώτης ομάδας η μπάλα καρφώθηκε στην δεξιά κάτω γωνία, αλλά κατά την διάρκεια των πανηγυρισμών χάλασαν το ψηφιδωτό...
Αυτό μόνο, τίποτα άλλο.

George Tsiagalakis είπε...

Cal Gul δεν ξέρω αν η Περιστέρη θα βγεί να πει και αυτή ότι είναι συλλημένος ή όχι, πάντως η αλήθεια είναι πως και εμένα με κουράζει η συνεχής μείωση και απαξίωση όσων βγαίνουν και λένε άλλες απόψεις(ακόμα και αν ακούγονται τραβηγμένα πράγματα όπως το κεφάλι για πολιορκητικός κριός).

Αν δε τα θεωρείτε σοβαρά ή αξια σχολιασμού όσα λένε οι υπόλοιποι απλώς μην ασχολείστε μαζί τους, ή διατηρήστε ένα στοιχειώδες επίπεδο σεβασμού κατα τον σχολιασμό. Δεν είναι χθεσινοί οι άνθρωποι αυτοί, και αν και από κανένα ξεφύγει και καμιά κοτσάνα, έ τι να κάνουμε άνθρωποι είναι και αυτοί(ουδείς άσφαλτος κατά την Λαίδη Α.)

Zibi είπε...

@Stelios

Ξέχασες κάτι: Ότι η μπάλα αφού βρήκε το δοκάρι μετά χτύπησε με δύναμη το κεφάλι της Καρυάτιδας και απέκοψε το μισό της!

Ενώ, αμέσως μετά, συνεχίζοντας την τρελή πορεία της καρφώθηκε με δύναμη στην θύρα και την συνέθλιψε!!

Effie είπε...

@george tsiangalakis
συμφωνώ και επαυξάνω! Νομίζω η "δυσανεξία" σε αντίθετες από τα πιστεύω μας απόψεις δεν βοηθά σε τίποτε, ας είμαστε λιγο πιό ανεκτικοί-όσοι εκφράζεστε τόσο απαξιωτικά για τους "αντίθετους" τι θα σκεφτόσαστε αν μίλαγαν με την ίδια έντονα απαξιωτική τάση για τις δικές σας απόψεις;

Zibi είπε...

@George Tsiagalakis

Όποιος καλοπροαίρετα εκφράζει διαφορετική άποψη είναι καθόλα καλοδεχούμενος!

Και επειδή ακριβώς όπως λες δεν είναι και χθεσινοί οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο δεν επιτρέπεται να λένε τέτοιες αρλούμπες (όπως ο Τιβέριος), τις οποίες ούτε ένα παιδάκι 10 χρονών δεν θα τολμούσε να πει!

Διάβασε το τι είπε αυτός ο κύριος και πες μου εάν έχουν την παραμικρή λογική!

Unknown είπε...

Ξέρετε,μερικές φορές η επιστημονική αυθεντία παράγει και μια έπαρση η οποία ,τόσο χαρακτηρίζει τον επιστήμονα όσο πιο πολυ μπορεί να την συγκρατεί και να την υποτάσσειΗ επιστημονική μετριοπάθεια ειναι το γνήσιο χαρακτηριστικό των πραγματικών σοφών..Δυστυχως η κ.Γλυκατζη-Αρβελερ εξετεθει σαυτο το επίπεδο.Πιστευω ακράδαντα οτι ο σοφός άνθρωπος πρέπει να παλεύει συνεχώς μαυτην την ερινεια.Παροτι πιςτευα οτι η συγκεκριμένη ξεχωρίζει, ωςτοςο, φαίνεται οτι διαψεύστηκα τελικά.Την δικαιολογώ έντεκα της ατιμης της ηλικίας που ειναι αμίληκτη νοητικά πολλές φορές...
Τους άλλους ψεύτο- ειδικούς δεν τους βλέπω καθόλου.Η μάλλον τους βλέπω σαν καρτούν .140 υπογραφές Μίκυ-Μαους η αλλιώς το δικαίωμα να λέω οτι μου καπνίσει (η περιώνυμη ψεύτο- δημοκρατία της μπουρδολογίας)η ,και, άλλιως ,ο ορισμός της έπαρσης και της υποτίμησης του κοινού....

Zibi είπε...

@Effie
Αντιγράφω εδώ τα όσα είπε αυτός ο μέγας αρχαιολόγος και πες μου σε παρακαλώ εάν έχουν το παραμικρό ίχνος λογικής, έστω και για ένα παιδάκι:

«Ένα σενάριο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι τα πήραν μαζί τους γιατί θα τα μετέφεραν στο σπίτι τους ως διακοσμητικά ή αποτροπαϊκά αντικείμενα. Αλλωστε, στο απώτερο παρελθόν οι δεισιδαιμονίες ήταν συνηθισμένο κοινωνικό φαινόμενο. Προχωρώντας ωστόσο προς το εσωτερικό, βρήκαν κάτι καλύτερο, πιο μεγάλης αξίας ή πιο σημαντικό γι' αυτούς και παράτησαν το κεφάλι. Γι' αυτό βρέθηκε τόσο μέσα, ενώ τυμβωρύχοι έσπασαν και τη μαρμάρινη θύρα που έχει βρεθεί σε κομμάτια στον τρίτο θάλαμο. Ηταν τόσο αποφασισμένοι να μπουν και να αρπάξουν πολύτιμα αντικείμενα, κυρίως σε χρυσό, που κατέστρεφαν χωρίς αιδώ ό,τι μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην παράνομη δράση τους. Για τους τυμβωρύχους το μνημείο δεν είχε καμιά ιστορική ή συναισθηματική ή πολιτιστική αξία. Ηταν ένας χώρος που θα τους απέφερε κέρδη, χρυσά αντικείμενα και άλλα», συνεχίζει, ενώ καταλήγει λέγοντας:

«Το γεγονός ότι διαφορετικά αντικείμενα εντοπίζονται σε διαφορετικά επίπεδα μέσα στο μνημείο, εξηγείται, κατά τους αρχαιολόγους, λόγω του ότι οι τυμβωρύχοι έδρασαν σε πολλές χρονικές περιόδους. Εμπαιναν, έπαιρναν και έφευγαν. Ηταν ένας χώρος ανοιχτός που είχε χώματα, γέμιζε και άλλα και η επιχωμάτωση συνεχιζόταν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους».

Zibi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Διορθώνω:έντεκα-ένεκα

Zibi είπε...

Και επαναλαμβάνω το ερώτημα: Αυτός ο άνθρωπος πληρώνεται από εμάς για να διδάσκει στα παιδιά μας;

Effie είπε...

@ zibi
Αν και δεν θα το ήθελα αντιγράφω ως απάντηση, τμήμα του σχολίου μου στις 12.36 πμ

"Το περίπου τραγελαφικό των πολλαπλών ερμηνειών υποδηλώνει και το μέγεθος του γρίφου του τάφου, ο οποίος -γρίφος-είναι μέχρι τώρα δυσεπίλυτος.
Ας είμαστε λοιπόν όσο γίνεται ανεκτικοί όλοι μας, νομίζω όλοι προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα ευρήματα του τάφου. Δεν θέλουν αναγκαστικά όλοι οι "αντιφρονούντες" να εκδικηθούν την Περιστέρη,τη γνώμη τους λένε, βάσιμη ή μη. Εξ άλλου ξ ίδια η Περιστέρη δήλωσε ότι πιθανόν ο τάφος να είχε εισβολή από τυμβωρύχους, αλλά πίστευε (μέχρι 2/10) ότι δεν θα είχαν φτάσει ως μέσα".

Zibi είπε...

@Effie

άλλο το να εκφράζει κάποιος την άποψη ότι ο τάφος έχει συληθεί, καταθέτοντας τεκμηριωμένα επιχειρήματα και άλλο να λέει τέτοια (συγνώμη για την έκφραση) μπουρδολογήματα!!

Βρήκαν το κεφάλι, ήθελαν να το πάρουν σπίτι τους, το μετέφεραν μέχρι τον τρίτο θάλαμο (!!!!!) και εκεί αφού βρήκαν κάτι πολύ ποιο σπουδαίο το παράτησαν! Και αφού ο τάφος γέμιζε, στο πέρασμα των αιώνων, από χώματα (εντελώς από μόνος του) οι τυμβωρύχοι έμπαιναν, έπαιρναν και έφευγαν!

Το ξαναλέω: αυτόν τον άνθρωπο τον πληρώνουμε για να διδάσκει στα παιδιά μας στο πανεπιστήμιο;

vagkalf07 είπε...

Καποιες μερες πριν την μεγαλη γιορτη στο χωριο ειχαν περασει καποιοι λευκοι με κατι μηχανηματα που εβγαζαν φωτια(αναπτηρες),κουνουσαν κατι μικρα κουτια που αν τα γυριζες απο την αλλη μερια μιλουσαν,και μας σημαδευαν ολους με κατι μεγαλα καλαμια που μετα τα ζουλουσες και εβλεπες τον εαυτο σου μερικα λεπτα πριν να μιλαει και να κουνιεται ..και ετσι ολοι οι ανδρες του χωριου αποφασισαν τι ευχη να ζητησουν απο τον μαγο της φυλης στην ετησια γιορτη ευχαριστιων που ακολουθουσε λιγες μερες μετα...συννενοηθηκαν μεταξυ τους ωστε κι αν εφερνε αντιρρηση ο μαγος αρχικα να μην μπορει να κανει αλλιως..Κι ετσι οταν οι λευκοι με τα μαγικα παιχνιδι τους εφυγαν ..ηρθε η κρισιμη μερα ..ο μαγος πηρε θεση ..εκανε τα δικα του και πλησιασε τον πρωτο ανδρα του χωριου.."τι θελεις για φετος?" ρωτησε...ο ανδρας κοιταξε τους υπολοιπους ανδρες στην σειρα...30 μαζι μ'αυτον και φωναξε.."θελω να με κανεις λευκο"..ο μαγος κοιταξε τους αλλους 29 στην σειρα...ειδε τα στα βλεμματα την μεγαλη λαχταρα και ναι το εκανε...ακουμπησε με το ραβδι του τον μπροσταρη..και να!!λευκος!!...τοτε ο 30ος της σειρας ενω οι αλλοι εμειναν εκστασιασμενοι αρχισε να χτυπιεται στα γελια...ο μαγος πηγε στον δευτερο .."θελω να με κανεις λευκο!!"..και εγινε..ο 30ος αρχισε να χτυπιεται στο εδαφος..και ετσι πηγε μεχρι να ερθει η σειρα του 30ου..ο μαγος τον βρηκε να πιανει το στομαχι του απο τα γελια και να σερνεται στην σκονη...σηκωθηκε αυτοσυγκεντρωθηκε ..και οταν ο μαγος τον ρωτησε σχεδον αδιαφορα πια τι "θα ηθελες για φετος??"...αυτος απαντησε με χαχανητα..."να τους κανεις ολους μαυρους"!!!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Zibi είπε...

Γιατρέ μου (Konstantinos Kairis)
έγραψες!! Πολύ καλή ιδέα!!

vagkalf07 είπε...

@ Konstantinos Kairis


χαχαχα...!!...κοιταξε το email σου!

Effie είπε...

Θεωρώ ότι το ιστολόγιο έχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο που καλό θα ήταν να κρατηθεί αντί να αναγράφονται με crescento από μερικούς από το κακό στο χειρότερο σχόλια, απλώς όσοι το κάνουν υποδηλώνουν έλλειψη σεβασμού και στους συν-σχολιαστές και γενικότερα. Αλλά αν αυτό είναι το επίπεδο σχολιασμού που είναι επιθυμητό,"chacun a ses uns".

Unknown είπε...

@effie,
Ασε ρε Effie πια την ανεκτικότητα.Αυτη έφερε τον τόπο μας σαυτο το μαράζι.Ο κάθε αρμόδιος ειδικός,είτε πολιτικός ,είτε επιστήμονας είτε δημοςιογραφος να λέει και να υπογράφει οτι του καπνίσει.Χωρις τεκμηρίωση ,χωρίς επαληθευΣη,χωρίς αίσθημα δημόσιας ευθύνης,χωρίς αιδώ,χωρίς αίσθηση αυτοπροσβολης..Αυτοι νομίζουν οτι απευθύνονται σε ιθαγενείς.Η έπαρση και η ατιμωρησία, τους εχει τερατοποιησει.Ειναι άξιοι μονο για δημόσια ειρωνία και τίποτε αλλο.Μηπως και γίνουν αρνητικα παραδείγματα για να συνετιστούν οι ερχόμενες γενιές.Ελεος και αηδία πια;!!!;

Unknown είπε...

Για την Αρβελέρ στεναχωρήθηκα, παλιά παρακολουθούσα τα λεγόμενά της και την θαύμαζα. Συμφωνώ με την άποψη του George.

Κρίμα αυτοί που διδάσκουν στα πανεπιστήμια να απαξιώνονται έτσι κι από μόνοι τους. Δε μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό έβγαλε το βιβλίο η Αρβελέρ τώρα και δεν περίμενε να βρεθούν κι άλλα ευρήματα. Το είχε παρουσιάσει σε μια πρωινή εκπομπή του μέγκα πριν καμμιά 20αριά μέρες. Βέβαια και πέρυσι δεν μας τα είχε πει καλά όταν ισχυριζόταν ότι τις διαμήνυσαν ξένοι υψηλόβαθμοι ότι θα έχουμε κράτος μέχρι το Σεπτέμβριο του 13', μην τα ξεχνάμε κι αυτά. Kι όπως λέγεται, δεν έχει μάθει ελληνικά στην κόρη της. Κρίμα τέτοια κατάντια για τον ακαδημαικό κόσμο.

GreenGatos είπε...

Με τις συμβουλές των φίλων Νίκος Κρητικός & gtroza και εξετάζοντας καλύτερα τις προβληματικές φώτο του ΥΠΠΟ, κατέληξα σε αυτή την προσπάθεια αναπαράστασης της πόρτας βλέποντάς την από το εσωτερικό του 4ου (κατά τους ανασκαφείς) χώρου.

Όσον αφορά τα χερούλια, (απαραίτητα για το άνοιγμα της πόρτας) αποδέχομαι προς το παρόν ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν και από την έξω πλευρά, αλλά στο σχέδιο του Λεφαντζή να μην περιελήφθησαν για κάποιους δικούς του λόγους... Άρα επιφυλάσσομαι.

Το ανθρωπάκι το έβαλα για να γίνει αντιληπτή η μεγαλοπρέπεια της πόρτας.
http://s2.postimg.org/g4qfd522h/door_internb.png

Unknown είπε...

@effie,(1:45)
σχολιαζω μαυτον τον τροπο επειδη θελω να λεγομαι αξιοπρεπης και δεν εχω αλλο τροπο να δειξω την αγανακτηση μου παρα μονο να χρησιμοποιησω πλεον πεζοδρομιακου χαρακτήρα εκφρασεις για τους 140 αρουραιους.Θυμασαι αραγε καποτε τις υπογραφες των πανεπιστημιακων φιλοσκοπιανων;Αναλογα κινουνται παλι τα ορνεα.Καποιοι μαλιστα επανεμφανιζονται.Ο πανεπιστημιακος Μανιτακης ο τοτε αρχηγος τους ,εφτασε υπουργος Εσωτερικων να γινει μεσω της ΔΗΜΑΡ.Να ελεγχει την ΕΥΠ δηλαδη.Δεν ειναι μονο φαιδροι.Ειναι υπουλοι και επικινδυνοι και καλυπτονται πισω απο καποιους ανοητους που βγαινουν στα τηλεοπτικα παραθυρα.Εκπροσωπουν και μισθοδοτουνται απο συμφεροντα και λομπυ που μονο ελληνικοτητα δεν εκφραζουν.Πρεπει να εξευτελιστουν και να απαξιωθουν αυτοι οι αρουραιοι και μαζι μαυτους και οι λοιποι ανοητοι που απο την βλακεια τους, τους υποθαλπτουν.Γιαυτο καλο ειναι να προσεχεις τα λογια σου και να σκεφτεσαι καλυτερα πού θα προσφερεις ανεκτικοτητα και πού θα κανεις μαθημα αξιοπρεπειας.Εκτος κι αν εισαι στο ιδιο στυλακι μαυτους τους λεχριτες....

hylap-vn είπε...

Δείτε τους με συμπόνοια, μην τους κατακρίνετε τόσο πολύ όλους αυτούς τους "καθηγητάδες". Απλά τα 5 λεπτά δημοσιότητας είναι τα άτιμα πολύ δελεαστικά, πως να τους γυρίσεις την πλάτη? Τα ίδια έκαναν και στον Ανδρόνικο κάποιοι παρόμοιοι αλλά κανείς δεν τους θυμάται αυτούς τώρα ενώ ο Ανδρόνικος είναι και θα είναι από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας.

Είναι όμως τόσο γελοίοι που δεν κοιτάνε ούτε τις επίσημες ανακοινώσεις. Ο Τιβέριος στο πρώτο θέμα λέει σήμερα 23/10 "είμαι πεπεισμένος κατά 95% πως ο τρίτος θάλαμος είναι ο τελευταίος". Ας του στείλει κάποιος βρε παιδιά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου ότι "εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του" μαζί με την φωτογραφία.

george είπε...

Arveler is cashing in with a book already out on the Amphipolis dig. Besides her rush to cash by her, the publication of books I'm sure will commence in earnest, no matter who's inside the tomb there. I expect an avalanche of books on Amphipolis and Alexander and all Macedonian.

This new rush to write about Amphipolis' related topics will have many positives, never mind the negatives. I expect treatises on "multiculturalism" "race" "gender" "Imperialism and colonialism" etc. and about the rough and tumble life of Macedonian elites of that era to become the focus of much scientific and literary work. Many established views about Macedonia, Greece, Hellenistic years and other subjects such as these are bound to attract new interest, from a variety of perspectives. Books will flood the market.

The perception of the Golden Age of Macedonia will be redefined. The Roman, Byzantine, Middle Ages, Renaissance and 19th century views about Alexander, Macedonia, Hellas and the so-called Hellenistic years are about to undertake a significant re-writing. I hope Greeks will take full advantage of and grab this UNIQUE opportunity to shape, share in and experience a new era of discovery.

Unknown είπε...

@george,
I totally agree with you....

vagkalf07 είπε...

@ GreenGatos 24 Οκτωβρίου 2014 - 2:20 π.μ.

!!!!!!!!!

hylap-vn είπε...

Πόσοι από εσάς θυμάστε την ιστορία της Σουλβατζή? Πρέπει να ήταν γύρω στο 1994-95? Θυμάστε πόση δημοσιότητα είχε πάρει από τα νεότευκτα τότε ιδιωτικά κανάλια? Θυμάστε πόσο σύντομα ο ενθουσιασμός είχε στο τέλος μετατραπεί στον εξευτελισμό και την διαπόμπευσή της?

Ε λοιπόν λόγω ακριβώς εκείνων των γεγονότων δεν θα βρείτε σήμερα ΚΑΝΕΝΑΝ Έλληνα ιστορικό ή αρχαιολόγο από αυτούς τους καθηγητάδες να ψελίσει έστω ότι ενδέχεται ο τάφος να είναι του ΜΑ. Μόνον ο Καργάκος το λέει νομίζω.

Γι'αυτό και η Περιστέρη δεν λέει τίποτα και αυτό ίσως εξηγεί ότι κάλεσαν την Παναγιωταρέα να χειριστεί αυτά τα θέματα για να μην τους γυρίσει μπούμερανγκ. Ακόμα και επιγραφές να βρεθούν που να γράφουν "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" με τεράστια γράμματα (είχε βρει και η Σουλβατζή) ο πρώτος που θα πάει να πει κάτι όλοι οι υπόλοιποι θα του την πέσουν άγρια γιατί π.χ. μπορεί να είναι κενοτάφιο ή δεν ξέρω τι άλλο επιχείρημα θα έχουν. Και θα το κάνουν εκ του ασφαλούς γιατί σπανίως στην αρχαιολογία παίρνεις όλες τις απαντήσεις με την μία και είσαι 100% σίγουρος.

Πήρατε μία ιδέα με το θέμα σύλληση. Όλοι αυτοί οι καθηγητάδες ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι 95% των τάφων είναι συλλημένοι. Άρα σκέφτονται ότι έχουν τις πιθανότητες μαζί τους. Στην ερώτηση και τι το πήραν να το κάνουν το κεφάλι της σφίγγας μέσα στον 3ο θάλαμο, εκεί αρχίζουν τους αυτοσχεδιασμούς και τις μ.... :-)

george είπε...

@Konstantinos Kairis

There will be many of those books that we'll like Konstantine, and some that we won't easily accept. I hope that we (as Greeks) can provide solid evidence and arguments to counter some of these new views/perspectives. And I'm not here simply referring to the Skopje issue, but rather the broader socio-cultural one. We will need to be determined, well prepared, and above all very creative.

Unknown είπε...

@george,
Ποιος θα τα κάνει Γιώργο μου;
Ο Εφιάλτης ειναι ελληνικής καταγωγής.Εδω εδέησε να παει ο πρωθυπουργός της χώρας στην Ελληνική ανασκαφή και σε λίγο όλοι αυτοί θα τον πούνε προδότη και δοσίλογο.Τα δείχνει στην Καγκελάριο της υπερδύναμης ,τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ευρήματα ,αυτη εκφράζει τον θαυμασμό της και αυτοί ουρλιάζουν.Πολλοι (ψεύτο)Έλληνες πολυ θα ικανοποιηθούν, στο όνομα της ταχα διεθνικοτητας και της γεωγραφικής πολυδιασπορας των πληθυσμών, να ονομάσουν την ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΗ Σκοπιανο ψευδοκράτος οπως ένας Έλληνας αρουραίος καθηγητής πρωκτόλόγιας του Sauthampton που αρθρογραφούσε προπαγανδίζοντας το στην Εφημερίδα Αυγή..Δυστυχώς οι Εφιάλτες περίσσεψαν στην πατρίδα Γιώργη.Και πρέπει να δείχνουμε ανεκτικότητα και να αποδεικνύουμε την αξιοπρέπεια μας με το να τους αφήνουμε να βάλουν σκοπιανές ταμπέλες στην οδό Προυσης,Ευξείνου Ποντου,Σμύρνης,Μεγάλου Αλεξάνδρου , εκει δηλαδή που βρίσκονται τα σπίτια μας στις Μακεδονικές πολιτείες που ζούμε ,κατα τις συμβουλές της Effie και άλλων αγαθών φίλων.Ο τόπος μας Γιώργη ειναι το κέντρο του παγκόσμιο πολιτισμού και αυτό πονάει ...ΚΑι η παρακαταθήκες που μας άφησαν οι κλασικοί αρχαίοι Έλληνες και ο Αυτοκρατωρας του Παγκοςμιου Πανελληνισμου Μέγας Αλέξανδρος ,
Με τα ευρήματα που συνεχώς ανακαλύπτονται και συντηρούν σταθερά τον τόπο μας ως τον φάρο και την πηγή του παγκοςμιου πολιτιςμου και κάλλους, προκαλούν πανικό στα κέντρα που θέλουν όλα αυτά να ξεχαστούν και να περάσει η ιμπεριαλιστική μπουρδολογικη νοοτροπία που συμφέρει ψευδό ιδεολογικά πολιτικοοικονομικά λόμπυ με τελικό σκοπό την παγκόσμια κυριαρχία τους...
Γιώργη ,εκει στα ξένα,να σαι περήφανος για τον τόπο σου ,για τον Αλεξ και τους Δικούς του ,να δίνεις την μάχη της Ελλάδας και του Έλληνα όπου κι αν σταθείς,γιατι, δεύτερος τόπος σαν την πατρίδα μας δεν υπαρχει στον κόσμο όλο!!!!










Unknown είπε...

@george.
search the article of χαμιλακης Γιάννης to the newspaper αυγή at 24-08-2014 with the title:
Εθνική θησαυρόθηρία η κριτική αρχαιολογία;
And you will understand what I mean....

Unknown είπε...

@George Tsiagalakis
Ακριβώς δεν είναι χθεσινοί. Εχουν μια τεράστια εμπειρία και γνωρίζουν τι έγινε. Για να υποστηρίζουν τόσοι πολλοί αυτό το ενδεχόμενο, τότε κάτι δεν πάει καλά εδώ. Κάτι έχουν δει παραπάνω. Στην αρχή είχα βάσιμες ελπίδες ότι ο τάφος δεν είναι συλημένος. Αλλά κάθε εύρημα αποδεικνύει το αντίθετο. Επίσης μου έκαναν εντύπωση στην αρχή τα σχόλια ορισμένων φίλων εδώ, αλλά πραγματικά πιστεύω πως έχουν ξεφύγει τα πράγματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί αυτός ο σπουδαίος τύμβος εάν βρεθεί συλημένος η αποδειχθεί ότι είναι του Κασσάνδρου πχ. Νομίζω ότι η απογοήτευση θα είναι μεγάλη και θα υποτιμηθεί, θα ξεχαστεί. Πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε περίπτωση σφράγισης με χώμα μετά την ολοκλήρωση του τάφου. Δεν υπάρχει αυτό που λέτε, σε μακεδονικό τάφο. Ποτέ. Θα το ξαναπώ και πάλι. Η ύπαρξη διαφραγματικών τοίχων το αποδεικνύει αυτό. Οι διαφραγματικοί τοίχοι έμπαιναν για δύο λόγους. Α)Για προστασία από τους τυμβωρύχους για να μην εισρεύσει το χώμα μέσα και ασκηθεί πίεση στην πόρτα. Β) για να μην εισρεύσει πάλι το χώμα και βεβηλώσει τους ταφικούς θαλάμους. Τι εννοώ βεβήλωση; Οι σφίγγες οι προτομές, οι καρυάτιδες , οι οποιαδήποτε τοιχογραφίες, τοποθετούνταν εκεί για να μείνουν ανέπαφες , καθαρές, ζωντανές και σύμβολα για τον νεκρό ακόμη και αν δεν τα έβλεπε κανένας. Δεν υπάρχει καμία καμία περίπτωση να επιχωμάτωσαν –ας το πω έτσι- τον νεκρό ηθελημένα μετά την ταφή . Θεωρούνταν ιεροσυλία.
Ένα υπήρχε επιχωμάτωση κάποιες δεκαετίες μετά αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Θέλω να υπενθυμίσω όμως ότι οι δύο πρώτοι θάλαμοι βρέθηκαν γεμάτοι με χώμα, μέχρι την οροφή. Πως ήταν δυνατό να γίνει αυτό; Πρακτικά δεν μπορείς να καλύψεις ένα θάλαμο τελείως γεμάτο με χώμα. Μίλησε κάποιος φίλος για την μεταφορά του χώματος μέσου αγωγών και νερού. Δεν ξέρω. Εκείνο που σκέφτομαι είναι ότι ο τύμβος είναι δίπλα στον Στρυμόνα, και στην αρχαιότητα, κάποιοι γεωλόγοι τον τοποθέτησαν στις όχθες του. ΤΙ πιο φυσικό θα ήταν μια πλημύρα , μια υπερχείλιση που θα κάλυπτε όλο τον λόφο και το χώμα θα έμπαινε από παντού; Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια. Η δύναμη της φύσης δεν μπορεί ούτε να προβλεφθεί ούτε να ελεγχθεί. Το χώμα μπαίνει από παντού.

george είπε...

@ Konstantinos Kairis

I don't need to read "AYGH" kosta, I know the kind of things it publishes. I can assure you I'm doing all I can here in these foreign lands, knowing fully well what HELLAS and HELLHNISMOS asks from me to do. Once I taught for a semester "Western Civ" at the University I used to work. I had students from all over the World, minds full of all sorts of ideas, all interested in those roots of Classical Greece, but looking at it from all kinds of perspectives.

About Effie - she's very intelligent and yes tolerant and to an extent I understand her well and applaud her for that. I want to be tolerant also, to the extent possible. Like all of us, I use borders in my tolerance and limits to my judgment. I try to prove to people the theories/hypotheses I hold (on any topic) not by bullying them but by using reasonable arguments and in a cool and civic way. I think many in this blog do just that, most of the time. Maturity permits us all to self regulate and by feedback we return to proper conduct when and if some of us sometimes veer off the main road. But we all keep our eyes on the prize: the end of this marvelous road that leads us all to a better understanding of our own Amphipolis and Kasta Hill.

At the end, no one is here to prove that (s)he is more HELLHNAS than anyone else. We are all in Odysseas' boat - all going back home; and at the same time, we are all in Alexandros' mind spreading his wings of HELLENISM again the way he wanted us to do.

have a wonderful day my friend Kosta, and we all look forward to read about your new insights.

gtroza είπε...

@ Νίκος Κρητικός, gtroza

Πολύ βοηθητικά τα σχέδιά σας.
Οπότε το θύρωμα έχει ύψος γύρω στα 3μ30 ενώ εγώ το έβγαζα γύρω στα 2μ80.
Ευχαριστώ.

Παραμένει το ερώτημα:
Γιατί ανοίγει προς τα μέσα και γιατί να υπάρχει χερούλι κλεισίματος από μέσα;
Ποιός θα το έκλεινε από μέσα; Ο νεκρός;

απάντηση:
αυτό που σχεδιάζω-ψάχνω, είναι η όψη απο τον χώρο του ψηφιδωτού
δεν έχω οριστική απάντηση γιά το ύψος
υποθέτω ότι εκτίμησα σχετικά σωστά το μέρος με τις δύο ταινίες
εφόσον έχει βρεθεί τμήμα με μία ταινία, δίπλα στη κάσα, εκτιμώ ότι είναι πιό κάτω
απ' αυτό με τις δύο ταινίες, που το θεωρώ το πάνω μέρος του αριστερού φύλλου
κοιτώντας πάντα απ' το μέρος του ψηφιδωτού

το μικρό τμήμα που είχε δημοσιευθεί αρχικά, εκτιμώ ότι είναι μέρος απ' το πάνω τέλειωμα
του δεξιού μάλλον φύλλου
ανοίγει προς τα μέσα όπως όλες οι “εξωτερικές” πόρτες χώρων
αλλά το πιστοποιεί και το κατώφλι (με τους οδηγούς)
υπόθεση κάνω για τον χαλκά, τον έχω πολύ ψηλά, μάλλον

σημείωση:
ενδιαφέρουσα μελέτη για τις πόρτες, κάποιος/α από την συζήτηση το “ανέβασε”
http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_27/ekd_pemk_27_Samsaris.pdf


Ο/Η ιοαννα είπε...
Παρακολουθω την εναγωνια προσπαθεια ολων σας, για την λύση του μυστηρίου ! Αναρωτιεμαι ομως, γιατι δεν σας απασχολει η εξωτερικη ταφη του μνημείου/τάφου/ναου ? Μπάζωσαν κατά ή μετά την κατασκευή το εσωτερικό, το οποίο ως τότε κατασκευάσθηκε με τόσο εσωτερικό πλούτο αλλά χωρίς να διαθέτει εξαερισμό και κυρίως φωτισμό ??? Αν ναι, τότε δεν ήταν επικσέψιμο ! Και η μαρμάρινη πόρτα πως άνοιγε από μέσα ? Από μέσα προς τα έξω ποίς έμπαινε και κυρίως πως ???? εξωτερικά ?
23 Οκτωβρίου 2014 - 10:35 μ.μ.

απάντηση για κατασκευή:
για να κατασκευασθεί η καμάρα (θόλος), χρειάζεται οπωσδήποτε ξύλινος οδηγός (καλούπι)
έστω και μερικού μήκους ( ως προς το μήκος εννοείται, εγκάρσια (4,5) είναι όλο το τόξο
αυτό για τα σχόλια σχετικά με το φώς, το ψηφιδωτό και την φορά κατασκευής



Ο/Η GreenGatos είπε...
Με τις συμβουλές των φίλων Νίκος Κρητικός & gtroza και εξετάζοντας καλύτερα τις προβληματικές φώτο του ΥΠΠΟ, κατέληξα σε αυτή την προσπάθεια αναπαράστασης της πόρτας βλέποντάς την από το εσωτερικό του 4ου (κατά τους ανασκαφείς) χώρου.

Όσον αφορά τα χερούλια, (απαραίτητα για το άνοιγμα της πόρτας) αποδέχομαι προς το παρόν ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν και από την έξω πλευρά, αλλά στο σχέδιο του Λεφαντζή να μην περιελήφθησαν για κάποιους δικούς του λόγους... Άρα επιφυλάσσομαι.

Το ανθρωπάκι το έβαλα για να γίνει αντιληπτή η μεγαλοπρέπεια της πόρτας.
http://s2.postimg.org/g4qfd522h/door_internb.png

απάντηση:
δες το pdf
είναι κατατοπιστικό
το σχέδιό μου προσπαθεί να “τακτοποιήσει τα τμήματα, σε κάποιο κάσωμα
που προσπαθώ να εκτιμήσω απο τις φωτογραφίες του υππο και τις ανακοινώσεις μετρικών μεγεθών

δεν έχω αποφασίσει που αρχίζει η καμάρα, που είναι η κορνίζα που φαίνεται στις σφίγγες
και προχωρά στους θαλάμους
σε τί ύψος φτάνει η κάσα της πόρτας που συζητάμε
άν έχει πατούρα το κατώφλι ή όχι

το σχέδιο του Λεφαντζή για την πόρτα, έγινε όταν ανακοίνωσαν το μικρό τμήμα
το αξονομετρικό τις πόρτας, δεν έχει τα τμήματα που βρέθηκαν
κι' αυτό είναι απ' την πλευρά του ψηφιδωτού

το τμήμα με τις 2 ταινίες, δεν υπάρχει στο νέο σου σχέδιο!

http://postimg.org/image/8y7cfuczx/

24 Οκτωβρίου 2014 - 2:20 π.μ.

Unknown είπε...

Zibi,

Και όχι μόνον.
Το βρήκαν έξω δηλαδή και το πήγαν μέσα για να το ξαναπάνε έξω προς τα εκεί που το βρήκαν και μετά να το πάνε στο σπίτι τους αλλά μετανόησαν γιατί βρήκαν κάτι καλλίτερο.
Αυτόν που τον βρήκαμε εμείς;;
Να τον προσλάβει η εγκληματολογική υπηρεσία για να τους εξηγεί πως γίνονται οι κλοπές.
Να καταργηθούν τα τεχνικά μέσα (κάμερες καταγραφής, λήψεις δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ανακρίσεις, αναπαραστάσεις κλπ)
Δεν χρειάζονται όλα αυτά.
Ερχεται ο Τιβέριος!!!

Unknown είπε...

George Tsiagalakis,

Είναι πραγματικά σπουδαίο αυτό που κάνετε με το να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να παροτρύνετε άλλους που οργίζονται να μην γίνονται καυστικοί.
Από αυτούς τους κορυφαίους επιστήμονες θα είχαμε την απαίτηση να μας δείχνουν πως είναι αυτοί που πιστεύουμε πως θα έπρεπε να είναι.
Καθοδηγητές μας είναι αυτοί οι άνθρωποι.
Είναι θλιβερά και τραγικά αυτά που ακούγονται.
Αρχαιολόγος είναι αυτός ο μπάρμπας.
Αυτό που κάνει είναι δουλειά ενός ερευνητή εγκληματολογίας.
Αφού είναι 95% σίγουρος για μία παράνομη πράξη που έτσι την ονομάζει ο ίδιος και η οποία συνέβη πριν 2.300 χρόνια γιατί να μην είναι 1.000% σίγουρος για παράνομες πράξεις που είναι νωπές.
Να τον προσλάβει η ΓΑΔΑ.
Γιατί δεν μας λέει τότε που είναι το αεροπλάνο της Malaysia Airlines?
Αν τον είχε καθηγητή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο;
Αν ήταν καταξιωμένος καθηγητής της ιατρικής και έκανε διαγνώσεις από φωτογραφίες των ασθενών του; (μάλλον θα έμπαινε φυλακή τότε).
Και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος.
Είναι ολόκληρη συμμορία.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Καταλαβαίνω την αγανάκτηση όλων (ή σχεδόν όλων) για το κατάντημα του αρχαιολογικού κατεστημένου της πατρίδας μας.

Πρέπει όμως να κρατάμε την ψυχραιμία μας και να μην κάνουμε ακραίους χαρακτηρισμούς. Ούτε και να αναδεικνύουμε πολιτικές προεκτάσεις, που μπορεί να υπάρχουν, αλλά δεν μας αφορά εδώ.

Ας επανέλθουμε στην μελέτη μας.



Unknown είπε...

Zibi,
Konstantinos Kairis,

Εχετε κάποια δυνατότητα να τα μαζέψουμε όλα αυτά τα μαργαριτάρια;
Εννοώ σε ένα αρχείο (ως link).
Το ζήτησε και ο διαχειριστής.
Πιστεύω πως στο τέλος θα μας είναι πολύ χρήσιμα.
Ειδικά μεγάλης αξίας είναι εκείνα με τις κυβιστήσεις του μυστακοφόρου.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Cal Gul 12:40

Τι θα πει ότι θα βγούν αληθινοί αν αποδειχτεί ότι ο τάφος είναι συλημένος ;

Οι πιθανότητες είναι 50-50.
Ποντάρουν στο ότι είναι συλημένος για να βγουν να λένε μετά ότι "εγώ καλά σου τα έλεγα".

Θέλεις να πεις ότι αν αποδειχτεί ότι ο τάφος είναι συλημένος θα βγει αληθινός αυτός που έλεγε ότι οι τυμβωρύχοι έκαναν πλιάτσικο πηγαινοερχόμενοι κουβαλώντας το κεφάλι της σφίγγας ;
Δηλαδή βρήκαν το κεφάλι στην είσοδο και το κουβαλούσαν μαζί τους ΜΕΣΑ στον τάφο μπας και βρουν και τίποτε άλλο να βουτήξουν ;;;;

Ή ότι ανέσκαψαν το πάτωμα του τρίτου θαλάμου για να βρουν τι υπάρχει από κάτω χρησιμοποιώντας το κεφάλι της σφίγγας σαν υπομόχλιο ;

Ή ότι χρησιμποιήσαν το κεφάλι σαν πολιορκητικό κριό ;

Αυτοί θα θεωρηθούν δικαιωμένοι ;;;

Τώρα είναι ευκαιρία για όσους υποστηρίζουν την άποψη περί σύλησης να αποδείξουν ότι η άποψη τους περί σύλησης είναι σωστή ερμηνεύοντας αξιόπιστα και λογικά πως και βρέθηκε το κεφάλι από την είσοδο εκεί μέσα.

ΚΑΝΕΝΑΣ μέχρι τώρα δεν έχει δώσει πειστική ερμηνεία, αντίθετα, κατά την γνώμη μου πάντα, όσα λένε είναι απλώς καταγέλαστα και δικαίως προσβάλλουν την νοημοσύνη μας.



Unknown είπε...

Effie,

Ολοι αυτοί όμως όταν θα τελειώσει η ανασκαφή θα γράψουν κάποια βιβλία όπου να είστε σίγουρη πως θα λένε αυτά τα όποια θα έχουν προκύψει.
Αυτά όμως που θα γράψουν θα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά δίκην medium μας λένε τώρα.
Θα τους υπερασπιστείτε και τότε;
Η δηλώσεις που έκανε ο Τιβέριος είναι δηλώσεις ενός crime investigator.

Unknown είπε...

Cal Gul,

Νομίζω ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνετε.
Διαβάστε όλες τις αναρτήσεις εδώ από την αρχή και θα δείτε πόσο συγκροτημένα φίλοι, ειδικοί επιστήμονες απέδειξαν πως σφραγίστηκε τεχνικά ο τάφος.
Αναλυτικά και επιστημονικά.
Εσείς με το να διατάζετε δίκην τελεσίδικου πορίσματος με τρόπο "αυτό που σας λέω εγώ" χωρίς να κατέχετε σχετική επιστημονική γνώση και χωρίς παραπομπές, παρά μόνον του τύπου "θα το ξαναπώ πάλι", που παραπέμπει σε έκφραση δασκάλου του 1950 προς τους μαθητές του, πως θέλετε να μας πείσετε;;
Εχετε γράψει 70 φορές τα ίδια πράγματα!
Θα κάνω την ίδια ερώτηση και σε σας.
Αυτά που υποστηρίζετε τα εύχεστε κιόλας;

Unknown είπε...

Κάποιες σκέψεις στην από 21/10 ανακοίνωση (πιο πρόσφατη) και το ενδεχόμενο του σεισμού και το σπάσιμο της πόρτας και του δαπέδου.

"Το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5Χ6μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου. "

Κρατάμε το 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου.

"Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου, και σε βάθος 0,45μ."

Κρατάμε το σε βάθος 0,45 μ. Προσθέτουμε 5,20μ.+0,45μ. = 5,65μ. - λογικά από την κορυφή της θόλου.

"Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ."

Κρατάμε το πάχος 0,25μ. και ομοίως προσθέτουμε: 5,65μ.+0,25μ.=5,9μ.

Με ύψος θόλου τουλάχιστον 6,5μ υπάρχει μια διαφορά ~ 0,6μ.

Επίσης "Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής".

Μάλλον, έγινε κάποιος πολύ μεγάλης έντασης σεισμός που ταλάντωσε το δάπδεδο, (ίσως πλέον να έχει ανηφορική πορεία ξεκινώντας από το πλατύσκαλο προς τα μέσα), έσπασε και θρυμμάτισε τη πόρτα. Στα ανατολικά επέφερε καθίζηση (χώμα) ενώ στα δυτικά (πέτρα) κατέστρεψε το δάπεδο ή τον τοίχο σφράγισης. Ίσως ο θάλαμος να "συμπεριφέρθηκε" με αυτό το τρόπο γιατί ένα μέρος του δαπέδου ήταν καλυμμένο με πέτρες και ένα άλλο με χώμα.
Κάποιος με κατασκευαστικές γνώσεις θα μπορεί να πει περισσότερα.

Καλημέρα σε όλους.

Effie είπε...

@APOSTOLOS GOUZIS
Καλή μέρα. Το μνημείο/τάφος είναι ΗΔΗ εκπληκτικό και μοναδικό (κατασκευή, γλυπτά εξαιρετικής τέχνης που αγγίζει το τέλειο, ανυπέρβλητο μωσαϊκό, αυτά και μόνο μέχρι τώρα), είτε οδηγήσει στον Α. (μακάρι)είτε σε άλλο ή άλλην, ή άλλους.Είναι ελληνικό, μακεδονικό, τιμή μας και καμάρι μας και ειλικρινά δεν με απασχολεί τι λένε διάφοροι, είτε έχει συληθεί, είτε όχι. Οπως είπε κάποιος, ο Ανδρόνικος έμεινε στην ιστορία: αυτός ταυτίστηκε με τον τάφο Φιλίππου Β', όχι ο Φάκλαρης (που ήταν μέλος της ομάδας του) ή άλλοι. Το ίδιο η κυρία Περιστέρη, εχει ήδη ταυτιστεί με το καταπληκτικότερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ μνημείο /τάφο που η ίδια μας έφερε στο φως στη Μακεδονική γη, έχει ήδη μείνει στην ιστορία για την ανασκαφή Καστά, και μπράβο της με τα χίλια. Οπότε γιατί να ασχολούμαι με τα όσα λένε; καλύτερα να περιμένω τι θα δείξει παραπέρα η ανασκαφή, ελπίζω σε περισσότερους χώρους και νέα ευρήματα κινητά ή του τάφου.
Για την κυρία Αρβελέρ γνωρίζω ότι είναι διεθνώς γνωστή βυζαντινολόγος δεν έχω διαβάσει βιβλία της.
Για το σκοπιανό, είπαμε να μην μιλάμε για πολιτική, απλώς αναφέρω ότι δημιουργήσανε κέρινο μουσείο Αλέξάνδρου στα Σκόπια-τι άλλο να κάνουνε (εκτός από ψεύτικες προτομές και νεο-αγάλματα) αφού τα ευρήματα είναι ΕΔΩ; αυτό δεν τα λέει όλα; εδώ δημιουργήματα τέχνης που κόβουν την ανάσα διεθνώς, εκεί κέρινα ομοιώματα. Αλλά είπαμε, όχι πολιτική και το σεβάστηκα, αλλέως πως είχα αρκετά πράγματα να πω για τους περίφημους σκοπιανούς-και όχι μόνον-. Δεν θέλω να επεκταθώ, γνωρίζω πολύ καλά τις ορέξεις εκ των έξω, έζησα στο εξωτερικό αρκετά χρόνια για να έχω σφαιρική αντίληψη, αλλά νομίζω ότι η ιστορία τραβά το δικό της δρόμο, οπότε ας περιμένουμε νεότερα ανασκαφής από Περιστέρη.
Δέστε και τα θετικά, δέστε ξένους που δίνουν μάχη για την επιστροφή των γλυπτών Παρθενώνα και τώρα και πριν.
Σταματώ εδώ περιμένοντας την εξέλιξη της ανασκαφής.

Δημήτρης είπε...

Ας κρατήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας.Είναι πολύ άσχημο για το επίπεδο της συζήτησης που διεξάγεται εδώ και μήνες μέσω της ιστοσελίδας του Εμπεδότιμου,ο σχολιασμός να ξεφεύγει από τα όρια της ευπρέπειας.Είναι η μοναδική όαση μέσα στον οχετό των δεκάδων ιστοσελίδων που ασχολούνται με το θέμα και παρεισφρύουν καθημερινά κάθε καρυδιάς καρύδια λέγοντας τα πιο απίθανα πράγματα.Παρ'ότι συμφωνώ με την αγανάκτηση που προκαλούν πολλά από αυτά που ακούγονται ,η ίδια η ανασκαφή ,όπως έκανε μέχρι σήμερα , θα αποδείξει ελπίζω πολλά και για πολλούς .Ετσι κι αλλιώς ,τα γραπτά μένουν (και στην εποχή μας και τα βίντεο !)

Unknown είπε...

Χωρίς να έχω διαβάσει όλα τα ανωτέρω σχόλια και με κίνδυνο να επαναλάβω κάτι το οποίο έχει ήδη τεθεί, θα ήθελα να επισημάνω την εξής παρατήρηση: Αν προσκολλήσουμε το κεφάλι στη σφίγγα απο την οποία θεωρητικά αφαιρέθηκε δεν θα μπορέσει να τοποθετηθεί μιας και λόγω του σημαντικού ύψος της, είτε θα "βρίσκει" στην αψίδα ή θα αφήνει πολύ ελάχιστο κενό. Η υπόθεση αυτή έχει γίνει "με το μάτι" και θα παρακαλούσα όποιον μπορεί και έχει διαθέσιμες τις σχετικές διαστάσεις να επιβεβαιώσει την ευστάθεια της ή μη.

Unknown είπε...

Αν θέλετε δείτε τι γινόταν 37 μόλις χρόνια πρίν.
Επίπεδο class A.

«Την επομένη μέρα, όλες οι εφημερίδες με μεγάλους πρωτοσέλιδους τίτλους παρουσίασαν τις ανακοινώσεις για τα ευρήματα. Φυσικά οι χρυσές λάρνακες και το βάρος τους αποτελούσαν το κέντρο βάρους στις περιγραφές, μαζί με την άποψη που διατύπωσα πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο. Μια εφημερίδα της Θεσσαλονίκης θεώρησε σκόπιμο να ζητήσει τις γνώμες συναδέλφων ιστορικών και αρχαιολόγων. Μου έκανε εντύπωση πως κανένας δεν άφησε τον εαυτό του να παρασυρθεί σε ενθουσιαστικές κρίσεις. Νηφάλιοι, συγκρατημένοι, επιφυλακτικοί, διακριτικοί και σώφρονες, στάθμισαν προσεκτικά τα λόγια τους, έτσι που να μη ριψοκινδυνεύουν την επιστημονική τους στάση...»

http://www.seleo.gr/voreia-ellada/153794-ti-egrapse-o-manolis-andronikos-otan-kratise-sta-xeria-tou-ti-larnaka-kai-ta-osta-tou-filippou-vinteo#.VEn06jtxldg

Η προ τελευταία παράγραφος.

GreenGatos είπε...

@ gtroza 2:20

Πιστεύω πως το ύψος το κασώματος το έχεις υπολογίσει σωστά. Όσο δηλαδή είναι οι Κλώδωνες μαζί με το βάθρο τους, γύρω στα 4μ.

Τους χαλκάδες τους έχω βάλει σε ένα χρηστικό ύψος, γύρω στο 1μ20. Θεωρητικά θα αρκούσε ένας μόνο στο αριστερό φύλλο καθότι αυτό πρέπει να ανοίξει πρώτο, καθότι φέρει το αρμοκάλυπτρο. (Αφού σύμφωνα με το σχέδιο του Λεφατζή το εξωτερικό αρμοκάλυπτρο το έφερε το άλλο φύλλο, άρα το εσωτερικό θα το φέρει ετούτο).

Τώρα όσον αφορά τις μεταλλικές λωρίδες, προσέθεσα τις δύο στο κέντρο γιατί, εφόσον το κομμάτι με τον κρίκο έχει δύο, ενώ το άλλο το μικρότερο έχει μόνο μία, υπέθεσα πως θα έπρεπε για λόγους ομοιομορφίας να υπάρχει κι άλλη μιά σειρά ανάμεσα (πάντα με το σκεπτικό πως πιθανώς να προσπάθησαν να αποσπάσουν οι τυμβωρύχοι ακόμα και τα σίδερα...)

Για την πατούρα κάτω, δεν ξέρω. Απλά θα ήταν λίγο... "mind the step...". Από τις φώτο το μόνο που φαίνεται είναι πως η πλάκα/κατώφλι δεν είναι εμφανής από την έξω μεριά καθότι το κάσωμα κάτω κλείνει με μιαν άλλη δοκό.
Πάντως:
Σύμφωνα με το pdf που ανήρτησες, αυτή εδώ η πόρτα είναι η μεγαλύτερη σε ύψος που έχει βρεθεί σε μακεδονικό τάφο. Και αυτό κάτι πρέπει να σημαίνει...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Μόλις με ενημερώσανε ότι σε μια πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ελέχθει ότι οι αρχαιολόγοι καταλήγουν ότι δεν στέκει η ερμηνεία περί τυμβωρυχίας για την κεφαλή της σφίγγας αλλά ότι μάλλον τοποθετήθηκε εκεί λόγω κάποιου τελετουργικού για να συναντήσει η λογική ψυχή τον νεκρό (κάτι τέτοιο).

Κάπου το έχω ξανακούσει αυτό. Εσείς ;

Unknown είπε...

Τωρα που το λες καποιος το ειχε γραψει ...

Unknown είπε...

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ για τα ευρήματα σχετικά με το δάπεδο: «Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής», φαίνεται ότι τίποτα δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο.

Read more: http://www.newsbomb.gr/politismos/story/510497/amfipoli-pos-to-kefali-tis-sfiggas-deihnei-mega-alexandro#ixzz3H30FIFGj
Μηπως εκει υπηρχε κατι αντιστοιχο με το ψηφιδωτο,η περιγραφη των υλικων ταιριαζει με το υποστρωμα του ψηφιδωτου;Ειδικα το λευκο επιχρισμα

Αρης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Αρης είπε...

πραγματικα ευχομαι εμπεδοτιμε ν επιβεβαιωθεις μεχρι τελειας και να τελειωσει αυτη η μαγευτικη περιπλανηση στην ιστορια των προγονων μας με την πιο ομορφη για την Ελλαδα και Μακεδονια μας ανακαλυψη..

giannis_ είπε...

Μετά από δύο μήνες ενασχόλησης κατάλαβα ότι όλοι έχουν και ένα δίκιο, απλά γιατί υπάρχουν μόνο ενδείξεις, οι αποδείξεις κρατούνται για την επίσημη ανακοίνωση.

virgi είπε...

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2013/01/blog-post_943.html

EK είπε...

Αν ισχύει αυτό με την πρωινή εκπομπή, τότε προφανώς δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. 1) Είτε υπάρχουν και άλλοι ορθώς σκεπτόμενοι και μελετώντας/ψάχνωντας καταλήγουν σε πιθανά σενάρια, είτε 2) διαβάζουν πολύ Εμπεδότιμο... Και τα δύο βέβαια χαροποιούν εμάς που υποστηρίζουμε αυτές τις θέσεις!!

Zibi είπε...

Άρχισαν:


"Αν δεν είναι μέρος κάποια νεκρικής τελετουργίας ο αποκεφαλισμός των Σφιγγών, τι άλλο μπορεί να είναι; Η περίπτωση της τυμβωρυχίας δεν κερδίζει, μιας και η πρακτική των εισβολέων ήταν να μαζεύουν ότι πολύτιμο μέταλλο υπήρχε μέσα στον τάφο και να φεύγουν, δεν είχαν κανένα λόγο να μεταφέρουν μαρμάρινα γλυπτά και μάλιστα προς το εσωτερικό του τάφου..."!

http://www.newsbomb.gr/politismos/story/510497/amfipoli-pos-to-kefali-tis-sfiggas-deihnei-mega-alexandro#ixzz3H3Id39cQ

George Tsiagalakis είπε...

http://www.protothema.gr/culture/article/421027/to-peirama-tis-amfipolis-pou-suginise-osous-itan-brosta/

"Μόλις βρέθηκε το κεφάλι το απόγευμα της Τρίτης και κατά τη διαδικασία μεταφοράς του έξω από το τάφο για να πάει στο Μουσείο της Αμφίπολης, έγινε ένα «πείραμα»!

Οι αρχαιολόγοι τοποθέτησαν το κεφάλι επάνω στο σώμα της ανατολικής σφίγγας και διαπίστωσαν ότι «κούμπωνε» απόλυτα και ταιριαστά!"

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


To newsbomb πιάστηκε να "¨κλέπτει οπώρας"

Λέει ότι την αναπαράσταση του ψηφιδωτού την έκανε ο Γερολυμάτος ενώ την έχουν πάρει από το blog μου και είναι αυτή που έκανε ο Ζήνων. Εχει και το υδατογράφημα με την υπογραφή του!

Και αυτό για το τελετογργικό από εδώ το πήραν.

Παύλος είπε...

Ζυγισα τα θυροφυλλα,567 και 495 κιλα το καθενα περιπου.
Εμπεδοτιμε εχεις το συνδρομο του κρατους του Ισραηλ (δεν εχει δικαιωμα σαν κρατος να χασει πολεμο γιατι αν χασει χαθηκε) τηρουμενων παντα των αναλογιων .

ΑΠΑΝΘ' Ο ΜΑΚΡΟΣ ΚΑΝΑΡΙΘΜΗΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΦΥΕΙ ΤΑΔΗΛΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΝΤΑ ΚΡΥΠΤΕΤΑΙ

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
GreenGatos είπε...

Πάντως, ακόμα κι αν ο αποκεφαλισμός των σφιγγών έγινε για τελετουργικούς λόγους και εναποτέθηκε μέσα στον "4ο χώρο", αυτό δεν αποκλείει οι τυμβωρύχοι να τα χρησιμοποίησαν πχ ως υπομόχλιο, όπως είπε κάποιος στην τηλεόραση, για να ανασκάψουν το πάτωμα.
Αν όμως μέσα στον ίδιο χώρο βρεθούν και άλλοι ογκόλιθοι που δεν έχουν τελετουργική αξία (πχ οι πλάκες της ψευδοροφής ή επιστήλια), τότε προφανώς η αταξία του 4ου χώρου έχει άλλη αιτία.

Από την άλλη, οι οδηγοί στο κατώφλι της πόρτας υπονοούν πως ήταν κατασκευασμένη με προδιαγραφές για να ανοιγοκλείνει αυτή σε σχεδόν καθημερινή βάση. Κάτι που μάλλον δεν είναι και τόσο συμβατό με τάφο (ούτε καν ως "υπερβολή").

Η σε τέτοιο βαθμό καταστροφή του δαπέδου του 4ου χώρου από σεισμό δεν ακούγεται και τόσο πιθανή και δεν ταιριάζει με την κατάσταση που βρέθηκαν τα προηγούμενα πατώματα (δεν έχουν ούτε καν μικρο-ρωγματώσεις).

Επιμένω πως όταν αφαιρεθούν όλα αυτά, κάπου πιό κάτω θα υπάρχουν και άλλοι χώροι, την είσοδο στους οποίους ήθελαν να αποτρέψουν όσοι μπάζωσαν και κατέστρεψαν μερικώς το επάνω μέρος.

Ανώνυμος είπε...

@ niko karathanassis 8:05

Φαίνεται και από τις φωτογραφίες με τις καρυάτιδες

http://d.ibtimes.co.uk/en/full/1398101/caryatids-have-been-discovered-ancient-amphipolis-tomb-greece.jpg

ότι τουλάχιστον ΔΥΟ ισχυροί σεισμοί επιβάρυναν τη στατικότητα του κτιρίου και μάλιστα περισσότερο την ανατολική πλευρά αυτού.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η μία θραύση είναι πιο πρόσφατη.
Φαίνεται ακόμη ότι ΠΡΙΝ την επιχωμάτωση κάποιοι αφαίρεσαν με φροντίδα τα χέρια των καρυάτιδων για να μην μετατοπιστεί το κέντρο βάρους τους από τον άξονά τους και να αντέξουν στις τεράστιες αξονικές δυνάμεις.
Όσον αφορά την τελευταία ανακοίνωση μου κάνει εντύπωση η επιφάνεια του μαρμάρινου κατωφλιού 2.15Χ1.6 m.Προσωπικά εκτιμώ ότι το κατώφλι είναι και πλατύσκαλο.

PAIANAS είπε...

O πωρόλιθος στο δάπεδο ταφικού θαλάμου πάντως δε στέκει .
Δεν μπορεί ο κατασκευαστής να έχει βάλει ψηφιδωτό στον προθάλαμο και πωρόλιθο μετά..κάπου χαμηλότερα οδηγεί ο θάλαμος που τώρα ανασκάπτεται.
Το σίγουρο είναι ότι και στην απευκταία περίπτωση σύλησης, θα βρεθεί κάποια μαρμάρινη λάρνακα, κρεβάτι η κάτι παρόμοιο που ίσως μας διαφωτίσει.

Zibi είπε...

Εμπεδότιμε, Δεν ομίζω ότι έχει σκοπό να κλέψει το ψηφιδωτό του Ζήνων..

Λέει το εξής: "Λίγο πριν ολοκληρώσω, κατά δύναμη, τη μεταφορά του ψηφιδωτού των 4,5 μ. που βλέπετε, σε υπό κλίμακα διάσταση 10 εκ, στο σημείο που του αναλογεί στην έγχρωμη αναπαράσταση που ζωγραφίζω και η οποία είναι έτοιμη κατά ένα 80%, θα κάνω μια παύση, για να γράψω τα εξής."

Ωστόσο είναι πλήρως αντιδεοντολογικό να μην αναφέρει ότι η αναπαράσταση είναι του Ζήνων και ότι έχει αναρτηθεί στο μπλογκ σου.

Παύλος είπε...

Εμπεδοτιμε
Μια ερωτηση: για συμβολικους λογους ο τειχος σφραγισης μπροστα απο τις καρυατιδες ηταν μεχρι τη μεση;Ευχαριστω.

George Tsiagalakis είπε...

Νομίζω πως ο Γερολυμάτος το χειρίστηκε επικοινωνιακά λάθος και αυτό που εννοεί είναι πως κάνει ένα άλλο σχέδιο δικό του βασιζόμενο στην φωτογραφία του Ζήνων.

Επειδή έχω προσωπική επικοινωνία μαζί του δε νομίζω πως θα έκανε κάτι τέτοιο(να κλέψει έργο άλλου), και άλλωστε δεν έχει νόημα να αφήσει το υδατογράφημα επάνω.

Ξανά, πιστεύω πως το χειρίστηκε χωρίς να είναι προσεκτικός ως προς την διατύπωση.

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια Εμπεδότιμε για τα εξαιρετικά άρθρα σου, μπράβο στους σχολιαστές για τις πολύτιμες πληροφορίες και τον εποικοδομητικό σχολιασμό.
Θα ήθελα να παραθέσω και τον δικό μου συλλογισμό για τον τύμβο Καστά.
ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
1) Ο τύμβος είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής επί Μακεδονικού εδάφους.
2) Η είσοδος ομοιάζει με Μακεδονικό θολωτό τάφο
3) Τα μέχρι τώρα ευρήματα του διάκοσμου της εισόδου διαφέρουν από τους κλασικούς γνωστούς ως τώρα Μακεδονικούς τάφους, άρα τον καθιστούν μοναδικό.
4) Δεν έχει έρθει ακόμα στο φως το σύνολο του μνημείου
ΒΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ:
1)Ο τύμβος είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής επί Μακεδονικού εδάφους.
Αφού είναι μεγαλύτερος από αυτόν των βασιλικών τάφων:
α) Θα μπορούσε να φιλοξενεί κάποιον ανώτερο των εκεί ενταφιασθέντων βασιλέων: Μέγα Αλέξανδρο.
β) Θα μπορούσε να φιλοξενεί περισσοτέρων των τριών σημαντικών προσώπων ή και βασιλέων, από τη στιγμή που τα κατορθώματά τους θα ήταν μεγαλύτερα των πρώτων: Μέγας Αλέξανδρος με τους στρατηγούς του.
γ) Θα μπορούσε να είναι κενοτάφιο πολλών ανδρών που συμμετείχαν σε μεγάλο κατόρθωμα: για όλους όσους πήραν μέρος στις Μακεδονικές εκστρατείες.
2)Η είσοδος ομοιάζει με Μακεδονικό θολωτό τάφο.
α) Ή είναι το 1, γ.
β) Ή είναι το 1, β ή το 1, γ
3)Τα μέχρι τώρα ευρήματα του διάκοσμου της εισόδου διαφέρουν από τους κλασικούς γνωστούς ως τώρα Μακεδονικούς τάφους, άρα τον καθιστούν μοναδικό.
Το μνημείο παρουσιάζει επιρροές εκτός Μακεδονίας που είναι φυσικό να υπάρχουν μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έτσι όλα είναι πιθανά για το πιες επιρροές και από που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του, καθώς και το ποια έθιμα τελέσθηκαν (σφίγγες, καρυάτιδες, κεφάλι σφίγγας στο 3ο θάλαμο, κ.α.).
Δεν έχει έρθει ακόμα στο φως το σύνολο του μνημείου.
Αυτό είναι και το ποιο σημαντικό στοιχείο που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και δεν επιτρέπει την εξαγωγή σίγουρων συμπερασμάτων σε κανένα. Για την ώρα, υπό μορφή εικασίας, όλα τα ‘λογικά’ είναι πιθανά.

Εικάζω ότι στον Τύμβο Καστά είναι ενταφιασμένοι: Ο Μέγας Αλέξανδρος μαζί με τους στρατηγούς του, Ηφαιστίωνα και Νέαρχο.
Κάτι τέτοιο δικαιολογεί το μέγεθος του τύμβου και το λιοντάρι στην κορυφή(1). Επίσης, όλοι ήταν κοσμοπολίτες, και άμεσα συνδεόμενοι με το Βασίλειο της Μακεδονία για την επέκτασή του(2-3).
Και σημειώνω: α) Το ότι η θύρα μπορούσε να ανοίξει εξυπηρετεί την μετέπειτα ταφή του Νέαρχου και σφράγιση του Τύμβου. β) Όπως πρώτος ο Εμπεδότιμος ανέφερε, το κεφάλι της σφίγγας βρέθηκε στον 3ο θάλαμο βάση κάποιου τελετουργικού. γ) Ο σεισμός που άλλαξε τη ροή του Στρυμόνα ήταν ικανός για τις καταστροφές που παρατηρούμε μέχρι τώρα στον τάφο. δ) Η κοινή λογική λεει ότι αν κάτι που σε ενοχλεί δεν μπορείς να το καταστρέψεις, τότε χρησιμοποίησέ το υπέρ σου. Όσο μίσος και να έτρεφε ο Κάσσανδρος για τον Αλέξανδρο, τον μύθο που δημιούργησε ο Αλέξανδρος δεν θα μπορούσε να τον καταστρέψει. (Και δεν νομίζω να ήθελε να τον καταστρέψει, αφού έδινε μεγαλύτερο κύρος και δόξα στην Μακεδονία που ήθελε εκείνος να είναι ο Βασιλιάς). Την ροή του βασιλικού αίματος και μόνο ήθελε να καταστρέψει, έτσι ώστε να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος χωρίς άλλες (δικαιωματικές ως εξ-αίματος) παρεμβολές. ε) Νομίζω ότι ο τάφος είναι ασύλητος, αρχικά θα φρουρούνταν καλά, και μετά η επιχωμάτωση δείχνει ότι έγινε με τέτοιο τρόπο που να καθιστά αδύνατη την τυμβωρυχία, ενώ όλες οι καταστροφές μπορούν να δικαιολογηθούν από τον σεισμό, την φθορά του χρόνου και τα έθιμα που τελέσθηκαν. ζ) γιατί στην Αμφίπολη? Γιατί οι στρατηγοί δεν είναι Βασιλείς, γιατί η Αμφίπολη εξυπηρετεί λόγο του λιμανιού τη μεταφορά των λειψάνων, γιατί ‘αποσυνδέεται ο Φίλιππος Β από τον Αλέξανδρο Γ’ (απομονώνεται ο Αλέξανδρος από τους εξ-αίματος, κόβετε και έτσι η ροή του αίματος, και πλέον η εστίαση της προσοχής πηγαίνει στα κατορθώματα του Μακεδονικού Βασιλείου περισσότερο, και αυτό εξυπηρετεί τον Κάσσανδρο)
Όλα όμως είναι εικασίες... που μας προτρέπουν να μάθουμε καλύτερα την ιστορία μας, και αυτό είναι πολύ σημαντικό!!!
Μπράβο σε όλους!!!

Unknown είπε...

@Βιργινια κάναμε το καθήκον μας στην σελίδα του γερολυματου... Χαχα!!!

ΖΗΝΩΝ είπε...

Τώρα μόλις διάβασα τα σχόλια @Εμπεδότιμου και @Virgi σχετικά με το ψηφιδωτό.
Απο ότι είδα, ο Γερολυμάτος έχει τοποθετησει την δική μου εικόνα στο Facebook, με σχόλιο πως εργάζεται για την αναπαράσταση του ψηφιδωτού σε πίνακα ζωγραφικής.
Το ότι υπάρχει το υδατογράφημα με το ψευδώνυμό μου, αρχικά με καλύπτει.
ΔΕΝ με καλύπτει όμως το ότι δεν αναφέρει πουθενά το blog του Εμπεδότιμου, απ΄όπου φυσικά το πήρε, μιάς έχω παραδώσει τα πρωτότυπα στον Εμπεδότιμο και μόνο (από τις 17-10-2014 και μάλιστα χωρίς το υδατογράφημα).
Για να είμαστε σωστοί, θα πρέπει να αναφέρω πως η έμπνευση της δικής μου σύνθεσης προήλθε από σκίτσο της Cristine Laemlin που είδα στο διαδίκτυο στις 14-10-2014 και το οποίο έχει αναφέρει στη σχετική ανάρτηση και ο Εμπεδότιμος μετά από προτροπή μου.
@Virgi σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου στο λογαριασμό του Γερολυμάτου, μιας και δεν έχω δικό μου λογαριασμό στο Facebook!

Δημήτρης είπε...

@nikokarathanassis
24 Οκτωβρίου 2014 - 8:05 π.μ.
Οσον αφορά την επισήμανση σου για το ύψος της θόλου, δεν υπάρχει τέτοια διαφορά 60εκ.Στην ανακοίνωση που έγινε για το ψηφιδωτό , ανέφερε πως βρέθηκε στα 6 μέτρα από το ύψος της θόλου και όχι 6,50μ.Αθροίζοντας τα υψη που δόθηκαν όπως σωστά έκανες είναι
5,20+0,45+0,25=5,90μ.Αρα μονο 10εκ.είναι η διαφορά μας .

Γνωρίζει κανείς αν δόθηκαν ποτέ οι διαστάσεις των σκαλοπατιών της εισόδου στον τύμβο ?βάθος σκαλοπατιού και ύψος ?
Γνωρίζει κανείς επίσης αν έχει αναφερθεί το ακριβές σημείο εντοπισμού του θυρώματος των 0,96μ.?Στα δυτικά του βόρειου τοίχου ?(Εψαξα τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου , αλλά ίσως να μην το εντόπισα)

Lary είπε...

http://www.ipaideia.gr/o-tafos-anikei-ston-mega-aleksandro-kai-to-gnorizan-apo-tin-arxi.htm

ΖΗΝΩΝ είπε...

Εμπεδότιμε και Virgi, ρίξτε μια ματιά...
http://lefteris-kaliambos.wikia.com/wiki/AMPHIPOLIS_TOMB_AND_ASTRONOMY

Unknown είπε...

Ποτε θα γινει η επομενη ενημερωση ?

Unknown είπε...

@timos Pl
Σύμφωνα με δήλωση της κ. Παναγιωταρέα στο in.gr την Τρίτη 28/10 είναι η επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση

Unknown είπε...

@ Δημήτρη 24 Οκτ. 2014 - 1:27μ.μ.

Πράγματι.. σύμφωνα με την ανακοίνωση της 12/10/2014

Γιατί στην ανακοίνωση της 7/9/2014 αναφέρει:

"Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, απομακρύνθηκαν τα χώματα, πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι γεωστατικές ωθήσεις των γαιών μεταξύ των δύο χώρων. Με την αφαίρεση των χωμάτων αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση".
Περίπου 6,5 μ. δηλαδή.

Eίναι ο ίδιος θάλαμος. Απλά αναφέρω πως προέκυψε το 6,5μ. ύψος και η διαφορά.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δημήτρης είπε...

Ευχάριστο και μόνο βλέπω το νέο.Διαγράφει ακόμη μια φορά πλήθος συνομωσιολογικών σεναρίων που είχαν αναπτυχθεί,μεταξύ των οποίων για μια ακόμη φορά της σύλησης ή του βανδαλισμού του ψηφιδωτού.Από τη στιγμή κιόλας που θα έχουν απόλυτη αποκατάσταση ενός ανθρώπινου λάθους στις πολύ δύσκολες συνθήκες της ανασκαφής ,δεν βλέπω το λόγο να στεναχωρηθούμε.Αρκεί τα γνωστά κοράκια να μην πέσουν επάνω της , οτι η βιασύνη φέρνει καταστροφές.Γιατί μπορεί και να το δουμε και αυτό .

Unknown είπε...

@vagkalf07
Που το είπε αυτό η κυρία Περιστέρη;Υπάρχει κάποια δήλωση;

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε, από την επιστημονική κοινότητα που έκαναν δημόσιες δηλώσεις απορρίπτουμε κατηγορηματικά Φάκλαρη-Παλαγγιά, γιατί σε όλη την επιστημονική τους καριέρα αυτοί οι δύο είχαν την πλέον αντιδραστική στάση σε κάθε αρχαιολογική ανακάλυψη αλλά δεν μπορώ να τους βάλω όλους στο ίδιο καλάθι…Οι περισσότεροι που βγήκαν και έκαναν δηλώσεις είναι επειδή οι δημοσιογράφοι τους το ζήτησαν. Πήγαν τους ρώτησαν και αναγκάστηκαν να κάνουν κάποια εκτίμηση. Αλλά πρέπει να επανεξεταστούν κάποιες ενδείξεις.
1. ΟΙ μεταλλικές τροχιές που βρέθηκαν πίσω από την πόρτα είναι σοβαρή ένδειξη ότι ο τάφος μπορεί να ήταν οικογενειακός και ότι επίσης ότι δεν επιχωματίστηκε μετά την κατασκευή του.
2. Η φθορά στο κέντρο του ψηφιδωτού. Επαναλαμβάνω τα ακριβή λόγια της Περιστέρη «Όχι δεν υπάρχει λογική. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι φυσική φθορά»
Να σταμάτησαν οι τυμβωρύχοι στην πόρτα; Και εκείνη να διασπάστηκε μετά από την τρομακτική πίεση ενός γεμισμένου θαλάμου; Μπορεί.
Ποια θα ήταν μια σοβαρή ένδειξη ενός μη συλημένου τάφου; Τα κεφάλια στην θέση τους, καμία καταστροφή, η τουλάχιστον ελάχιστες φθορές στις καρυάτιδες καθόλου χώμα μέσα και φυσικά η πόρτα στη θέση της . Ε με βάση αυτά τι θες να πουν οι αρχαιολόγοι, οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους όπως και να το κάνουμε. Βλέπουν ότι η ανασκαφή έχει κολλήσει εδώ και ενάμιση μήνα μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου θαλάμου ενώ χρειάστηκαν μόνο 20 μέρες για να καθαρίσουν τους δύο πρώτους θαλάμους Τους ζήτησαν να πουν κάτι . Συμφώνα με αυτούς θα είχαν εκτεθεί πιο πολύ να θεωρήσουν το τάφο ασύλητο παρά συλημένο.
Λείπουν τα χέρια των Καρυάτιδων. Που πήγαν; Θα βρεθούν μετά. Εάν δεν βρεθούν όμως; Τις ενδείξεις μετράμε. Με την ίδια λογική κανείς δεν μπορεί να αποδείξει σε αυτή τη φάση οτι ο τάφος είναι ασύλητος.

Βίκυ είπε...

stelio bourazani,Zibi(12:54 kai 12:59)
προσυπογραφω σε ολα,εξαρω το χιουμορ σας.Η χλευη τους αξιζει
konstantinos Kairis(1:05,1:46)
σου σφιγγω νοερως το χερι.
Δεν ειναι μονο η ασχετοσυνη τους(ναι ασχετοσυνη,οσο και αν ακουγεται περιεργο)αλλα σε καποιους ειναι εμφανης η βραδυνοια.Ειχα γραψει και παλιοτερα για τους ερασι-τεχνες(ειχα φερει και τον Βεντρις ως παραδειγμα)και την προσφορα τους στην επιστημη και την ερευνα.Δειτε το επιπεδο την οξυδερκεια και τις γνωσεις του οικοδεσποτη και αρκετων απο τους φιλους εδω ,τους μη ειδικους και συγκρινατε τους με τους προφεσσορους της ουνιβερσιτα(οπως
ελεγε και ενας σοφος δασκαλος) που εχουν κανει δηλωσεις.(δεν χρειαζεται πολυ ,με δυο ερωταποκρισεις καταλαβαινεις).

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ιοαννα είπε...

HTML, Συγχαρητηρια σε όλους σας ! Προσφέρετε σε όσους διαβάζουν τον παρόν blog, την επιστημονική σας κατάρτιση, τις εξειδικευμένες γνώσεις σας, την δημιουργική φαντασία σας και επίσης την εύλογη άρνηση σας, να αποδεχτείτε την στερούμενη κάθε λογικής και άρα κενή άποψη του κάθε ΄΄ειδικού΄΄. Λοιπόν εγώ ειδικός δεν είμαι, ενθουσιασμένη με όλο αυτό είμαι μόνο και θα τολμήσω να εκφράσω τις "σκέψεις μου", ήτοι, ότι, το μνημειο, αρχικά ηταν υπεργειο (εστιάζω στην ανάγκη εξαερισμού και φωτισμού) και επισκέψιμο αφού δεν διέθετε πόρτα εισόδου τουλάχιστον ως τον Θ3. Επίσης αρχικά, ήταν ναός της θεάς Αρτεμιδας (στην ύπαρξη του οποίου στην περιοχή της Αμφίπολης, έχουν αναφερθεί κάποιοι από εσάς και ο οποίος δεν έχει εντοπισθεί) και στη συνέχεια, "κατ΄εντολήν κάποιου/ας" και "για λογαριασμό κάποιου σπουδαίου προσώπου, η ταφή του οποίου έπρεπε να παραμείνει κρυφή ένεκα πολιτικών σκοπιμοτήτων της εποχής,", διαμορθώθηκε σε τάφο, προεκτινόμενος υπογείως. Νομίζω λοιπόν, ότι η απάντηση όλων των ερωτηματικών μας, βρίσκεται στο πότε μπαζώθηκε ο λόφος για να θαφτεί όλη η κατασκευή, η οποία εν τω μεταξύ κατόπιν τελετουργικου (αποκοπή κεφαλών σφιγγών και προσώπου των καρυάτιδων), γέμισε χώμα και χτίστηκαν σφραγιστικοί τοίχοι για λόγους προστασιας. Δεν είναι στον Θ3 "το τέλος" του ταξιδιού. Η περίμετρος όλου του λόφου, περικλύει πολλά μυστικά και μυστήρια και υπάρχουν και άλλοι θάλαμοι και άλλες είσοδοι αλλά περιέργως, ξαφνικά, κάποιοι δείχνουν σα να το ¨ξέχασαν" αυτό. Ελπίζω, τα 'συμφέροντα και οι σκοπιμότητες' να αφήσουν να ανασκαφεί όλος ο λόφος. Αν όχι, τότε για μία ακόμη φορά κάποιοι θα έχουν περπατήσει με άρβυλα πάνω στην ψυχή μας. Κ μεταξύ μας, αν έτσι συμβεί....δεν θα εκπλαγώ καθόλου.... Σας ευχαριστώ όλους για "το μαγευτικό ταξίδι".

Βίκυ είπε...

περι της αποθεωσεως του νεκρου

επιγραφη Ναξιωτων
οτα δε Αλεξανδρος διαλλαξε τομ παρ ανθρωπων βιον
Παριο Χρονικο
απο της Αλεξανδρου μεταλλαγης
Διοδωρος
Αλεξανδρου μεταλλαξαντος εξ ανθρωπων
ο ορος χρησιμοποιειται στους κλασσικους συγγραφεις για ηρωες (σαν τον Ηρακλη π.χ.) και υποδηλωνει το περασμα απ την ζωη των θνητων στον κοσμο των αθανατων.(Droysen,Goukowsky,Aποστολιδης)

moira είπε...

Καλησπέρα σε όλους!
Ευχαριστω εμπεδοτιμε και ερασιτέχνη για την απάντηση σε παλιοτερο σχόλιο μου.η απορία ηταν σε σχέση με πιθανή μεταγενέστερη σφράγιση..
Θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου για τον τυμβο.
Καποιες καταστροφές μπορει να δείχνουν αλλοκοτες αλλα εύκολα εξηγούνται:σεισμοί, καθίζηση,βομβαρδισμός, πίεση απο χώμα, τελετουργικά ταφής.
Αν και φαινομενικά ακούγονται συμπτώσεις μαζεμενες, ωστόσο οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι ολα αυτα συνέβησαν μέσα σε 23 αιώνες..

Οσον αφορά το κεφάλι της σφιγγας..
Απο τη στιγμη που δεν ηταν στη θέση του το ότι βρεθηκε αποκλείει τη λεηλατηση του μνημείου καθώς και τη τυμβωρυχια.
Αν ξηλωνοταν για να κλαπεί ο μολυβδος, τότε αυτος που μετα προσπαθησε να επιχωματωσει για προστασία το μνημείο, θα τοποθετούσε το κεφάλι πίσω στη θέση του ή τελος πάντων στην είσοδο του τυμβου και οχι τόσο μέσα.
Επιπλέον όσον αφορά το μεταλλικό χερουλι της πόρτας.ισως η αφαίρεση του να αποτελούσε τροπο σφραγισης της πορτας(συμβολικά).
Αν έχω καταλάβει καλα η πόρτα άνοιγε προς τα μέσα σωστα;
Ακομη κι αυτο κρύβει ένα βαθύ συμβολισμό.
Αν μελετήσουμε λίγο τα ταφικα έθιμα εκείνης της εποχής καθώς και τη θρησκευτικοτητα που τα διέπει, ισως να είχαμε λίγες περισσότερες απαντήσεις στα ερωτήματα μας...

Unknown είπε...

Η επομενη ανακοινωση στις 28/10 ???? αργια μερα ? λετε να ειναι τυχαιο?

Πληροφοριες εκ των εσω μου λενε οτι η ανασκαφικη ομαδα εχει βρει 7 θαλαμους ... δεν μοπορω ομως να το εξακριβωσω γιατι οπως μπορειτε να καταλαβετε ολοι μιλαμε με μισολογα ...

Βαρβάρα είπε...

Προσπάθησα να βρω εικόνες για Σφίγγες, αλλά μάλλον δεν τα πηγαίνω τόσο καλά. Δεν βρίσκω ταίρι για τις Σφίγγες της Αμφίπολης. Κι ας λέτε κάποιοι ότι μοιάζουν με της Αιγύπτου. Δεν είναι στατική η Σφίγγα αυτή (ας πω μόνο για αυτή που το κεφάλι της βρέθηκε). Δεν είναι τρομακτική. Σε κοιτάζει σαν ξαφνιασμένη.Σε κάνει να νιώθεις θλίψη, λες και το μυστικό που φυλάει, η απάντηση που αυτή γνωρίζει, να είναι μια πηγή μεγάλης λύπης. Αν και τα σώματά τους είναι στιβαρά και η στάση τους αυστηρή, η στάση ενός φρουρού, ωστόσο το κεφάλι που βρέθηκε γέρνει με χάρη νεανική και μοιάζει αταίριαστη τόση ομορφιά στο σώμα ενός θηρίου. Δεν γνωρίζω αν κι εδώ υπάρχει συμβολισμός. Θα ήθελα όμως να επισημάνω και το αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν πρέπει να παραβλέπουμε.

Planet είπε...

moira, καλά τα λες, αλλα δεν ειναι απαραιτητο οι ανθρώπινες ζημιές/παραμβολές που πιθανολογούνται να έχουν γίνει, να έγιναν ταυτόχρονα από τα ίδια πρόσωπα.

GreenGatos είπε...

@ Βαρβάρα

Δυό πολύ ωραίες ελληνικές σφίγγες είναι στο Παρίσι στην είσοδο του ξενοδοχείου Ροκφέλερ.

http://s4.postimg.org/4mbzh5ob1/greek_sphinx_paris_paul_two.jpg

oryktosploutos είπε...

Στο amfipolinews υπάρχει αυτό το σχόλιο:
"Ο τάφος φτιάχτηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο ( ο οποίος βρίσκεται στον έβδομο θάλαμο) . Όλες οι καταστροφές που έχει υποστεί ο τάφος ( ψιφιδωτό, σφίγγες, καρυάτιδες) έχουν γίνει απο τον μεγάλο σεισμό. Μέσα στον τάφο θα βρεθούν τα υπόλοιπα κομμάτια απο τις σφίγγες μαζί με διάφορα αντικείμενα από διάφορους άλλους τάφους και τούρκικα αντικείμενα. Γιατί τον τάφο τον χρησιμοποίησε ο Νικοτσάρας σαν κρύπτη με εντολή του πατριαρχείου, ο οποίος βεβήλωσε τάφους στην χαλκιδική και τα έκρυψε στον τάφο τησ αμφίπολης. Και μετά έβαλε ανθρώπους να κλείσουν τον τάφο με χώμα αφου πρώτα χρησιμοποίησε τα μάρμαρα και τις πέτρες και διάφορα άλλα κομμάτια (χέρια, κεφάλια, φτερά.) για μπάζωμα."

Δεν έχω δει κάποια άλλη αναφορά για Νικοτσάρα, τουρκοκρατία, κλπ. Ξέρει μήπως κανείς κάτι;

onar είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
GreenGatos είπε...

@ oryktosploutos 6:16

Απ ότι διαβάζω το 1807, ο αρματωλός και αγωνιστής Νικος Τσάρας, αφού πρώτα κέρδισε δυό μάχες στα βουλγάρικα σήμερα χωριά Γκότσε (Άνω Νευροκόπι) και Μελνίκ (Μελένικο) κατόπιν πολιορκήθηκε για τριήμερο από τους Τούρκους στην Ελευθερούπολη (τότε Πράβι) 33χλμ ανατολικά του τύμβου, από την άλλη μεριά του Παγγαίου.

Από τους περισσότερους από 550 άνδρες που ήσαν αρχικά, έκαναν έξοδο και γλίτωσαν μόλις οι 60, που κατάφεραν και έφτασαν στο Άγιο όρος και μετά στη Σκιάθο.
TIP: Κάποιοι από τους άνδρες του Τσάρα ήταν από την περιοχή του Στρυμώνα.

Την ίδια χρονιά, στο Λιτόχωρο, πέθανε ο Τσάρας σε μία μάχη.

panos είπε...

Μια μικρή μελέτη σχετικά με τη μαρμάρινη θύρα.
Παραθέτω μερικές απεικονίσεις της γνωστής θύρας με τη βοήθεια των οποίων, νομίζω, θα λυθούν αρκετές απορίες μας. Όλα τα σχέδια είναι φτιαγμένα by me με απλό στυλό και μηχανικό μολύβι.
Α. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το δυτικό θυρόφυλλο:
http://www.image-share.com/ijpg-2736-74.html
Προσπάθησα να ενώσω τα δύο μεγάλα κομμάτια που βρέθηκαν ενώ έχω γκριζάρει τις περιοχές που λείπουν λόγω θραύσης. Αν και είναι δύσκολο να συμπεράνει κάποιος αν το θυρόφυλλο έσπασε από μόνο του ή αν παραβιάστηκε, η δεξιά του πλευρά με οδηγεί σε κάποιες σκέψεις. Αυτή η πλευρά είναι φαγωμένη σε όλο το μήκος της, σαν κάποιος να προσπαθούσε με κάποιο λοστό να ανοίξει τη σχισμή ανάμεσα στα δύο θυρόφυλλα. Βέβαια τα σπασίματα θα μπορούσαν να προέρχονται και λόγω του πολύ λεπτού πάχους της μαρμαροταινίας με τις μονές εφηλίδες. Παρόλα αυτά για μένα αυτή είναι η εικόνα μιας πόρτας που παραβιάστηκε από διαρρήκτες.
Β. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τα δύο θυρόφυλλα όπως θα μπορούσαν να είναι στην πραγματικότητα:
http://www.image-share.com/ijpg-2736-86.html
Φαίνονται τα ροδάκια με τις ράγες τους και τα στροφεία. Το πόμολο δεν τόλμησα να το ζωγραφίσω, τόλμησα όμως να υποθέσω ότι βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά, αυτή του Θ2 με το ψηφιδωτό. Η θύρα δηλαδή ανοίγει προς τα μέσα αλλά το πόμολό της είναι από έξω, το λογικό δηλαδή. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα ρωτούσε κάποιος πως κλείνει το ανατολικό θυρόφυλλο (υποθέτοντας πάντα ότι δεν έχει πόμολο) αφού λόγω σχεδίασης της πόρτας πρώτα πρέπει να κλείσει το δυτικό και μετά το ανατολικό φύλλο.
Γ. Εδώ φαίνεται η κάτοψη της θύρας:
http://www.image-share.com/ijpg-2736-93.html
Βλέπουμε λοιπόν ότι το ανατολικό φύλλο κλείνει με τη βοήθεια ενός μηχανισμού, πιθανότατα ένας κρίκος προσαρμοσμένος κάπου στη βάση της ρόδας ο οποίος έλκεται με κάποιο γάντζο με σχοινί ή αλυσίδα και με οδηγό τη μυστηριώδη εγκοπή που είδαμε στο μαρμάρινο κατώφλι. Πιστεύω λοιπόν ότι η εγκοπή στο κατώφλι δεν είναι αποτέλεσμα ζημιάς αλλά μέρος του μηχανισμού κλεισίματος της πόρτας.
Στο σχέδιο αυτό εξηγείται και το φαινομενικά παράδοξο με κάποιες διαστάσεις που δόθηκαν από το υπουργείο. Φαίνεται λοιπόν γιατί η μαρμάρινη θύρα από μπροστά έχει πλάτος 1.50m ενώ τα δύο θυρόφυλλα μαζί έχουν πλάτος περίπου 1.80m.

Όποιες παρατηρήσεις ή απορίες είναι καλοδεχούμενες. Ευχαριστώ.

oryktosploutos είπε...

@GreenGatos (7:07)

Ευχαριστώ. Για να πάει απ' την Ελευθερούπολη στο Άγιον Όρος πέρασε απ' την Αμφίπολη. Αλλά αυτό δεν τεκμηριώνει αυτά που αναφέρονται στο σχόλιο, το οποίο μιλάει για συγκεκριμένα πράγματα και κάνει αναφορά στο 7ο θάλαμο, κάτι που δεν έχει συζητηθεί ευρέως.

GreenGatos είπε...

@ panos

Συγχαρητήρια, πολύ καλή η δουλειά σου.
Έχω κάνει και εγώ στο 2:20 αλλά και οι gtroza και Κρητικός σχετικές μελέτες.

Καταλήξαμε πως το θυρόφυλλο πρέπει να έχει ύψος γύρω στα 3μ30, καθότι συνολικά το κάσωμα πρέπει να έχει ύψος γύρω τα 4μ
Με τα υπάρχοντα κομμάτια είμαστε κοντά στα 2μ80. Άρα λείπει περίπου μισό μέτρο.
Αν ο κρίκος μπει στο επάνω μέρος, τότε πάει πολύ ψηλά και δεν ξέρω αν έχει χρηστικότητα.
Άρα ίσως το φύλλο να μην πηγαίνει όπως το έχεις βάλει, αλλά ανάποδα. Να είναι αυτή δηλαδή η εσωτερική το πλευρά.
Θεωρητικά πάντως, αρκούν κρίκοι μόνο στο ανατολικό θυρόφυλλο, ένας για να κλείνει απ έξω και ένας για να ανοίγει από μέσα, από τη στιγμή που είναι εκείνο που πρώτο ανοίγει και τελευταίο κλείνει.
Όλα αυτά βέβαια με επιφύλαξη...

giannis_ είπε...

Ορθά θέτεις τον μηχανισμό με το σχοινί, η πόρτα ζύγιζε ένα με ενάμιση τόνο, όσο ένα αυτοκίνητο, ας δοκιμάσει κάποιος να το έλξει από ένα και μόνο σημείο και ας δοκιμάσει να το έλξει με ένα σχοινί το οποίο μπορούν να το τραβάνε αρκετοί.

panos είπε...

@ GreenGatos

Φίλε μου σ'ευχαριστώ, ήθελα ειδικά από σένα ένα σχόλιο καθώς έχω δει τα σχέδιά σου. Πιστεύω πως η θύρα έχει ύψος 3.00m και τα 20 εκατοστά που λείπουν είναι από το έλλειμα στο κάτω μέρος του δυτικού θυρόφυλλου. Ξαναδείτε λίγο το ύψος του κασώματος καθώς 4μ περίπου είναι το ύψος των πλαϊνών τοίχων στο δεύτερο θάλαμο.
Ο κρίκος που υποθέτω ότι χρησίμευε στην έλξη του ανατολικού θυρόφυλλου έγραψα ότι ήταν κάτω, κάπου στο ροδάκι του φύλλου, ώστε να εφαρμόζει στην εγκοπή που υπάρχει στο κατώφλι. Δεν αναφέρομαι στο πόμολο καθώς αυτό δεν μπορώ να ξέρω πως ήταν.

virgi είπε...

@)panos
Πάνο πως έβγαλες το συμπέρασμα ότι τα θυρόφυλα είναι 180 από την στιγμή που οι μόνες διαστάσεις που έχουμε είναι του δυτικού θυρόφυλλου?
όπως φαίνεται στην φωτογραφία του υπουργείου από το ψηφιδωτό, διακρίνεται καθαρά στο κάτω μέρος του "κασώματος" ότι οι τα θυρόφυλλα είναι ασύμμετρα.
Κοίταξέ το ξανά.
κατά τα άλλα καταπληκτική η σχεδιαστική σου προσέγγιση.
@green gatos.
Σύμφωνα με το αξονικό προοπτικό του Κυρίου Λεφαντζή προκύπτει ότι το ύψος του θυρώματος από το ψηφιδωτό είναι 3μ. μειον το μαρμάρινο κατώφλι ...νομίζω πως τα θυρόφυλλα έχουν ύψος από 280εκ. έως 285εκ
συγχαρητήρια και στην δική σου αξιόλογη προσπάθεια.

panos είπε...

@ virgi
Καλησπέρα, ασύμμετρη είναι η εγκοπή που υπάρχει στο κατώφλι, όχι τα θυρόφυλλα. Αυτή η εγκοπή πιάνει το ανατολικό θυρόφυλλο όχι από την άκρη αλλά λίγο πιο μέσα (δες ξανά το τρίτο σχέδιο). Από την φωτογραφία με τους οδηγούς από τις ράγες φαίνεται ότι τα φύλλα είναι συμμετρικά, το αντίθετο άλλωστε θα ήταν αφύσικο.
Δηλαδή και τα δύο θυρόφυλλα έχουν πλάτος 0.89m, άρα μαζί 1.78m, χονδρικά 1.80m.
Με ενδιαφέρουν και τα δικά σου σχόλια και σ'ευχαριστώ.

virgi είπε...

@)panos
το δυτικό θυρόφυλλο επανωτίζει στο ανατολικό.Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να έχουν την ίδια διάσταση.αν πούμε ότι είναι ίσες με το άνοιγμα ,δηλαδή 75 κι 75 τότε η δυτική είναι 75 +15 το επανώτισμα (η λωρίδα με τις επιφυλλίδες)είναι 90 και μας μένουν κανονικά 75 για την ανατολική.
Οσο για το χερούλι όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, για να κουμπώνουν τα κομμάτια της πόρτας ,πρέπει να είναι ψηλά.Δηλαδή όπως το έβαλες πολύ σωστά κατά την γνώμη μου.
Ο κάτω διάκοσμος δε,ίσως και να μήν υπάρχει καθόλου.

Zibi είπε...

Η απάντηση του Γερολυμάτου! Δεν ήξερε, λέει, ποιός δημιούργησε την ολοκληρωμένη εικόνα του ψηφιδωτού! Αλλιώς θα ανέφερε το όνομά του!

Εκείνο το τεράστιο λογότυπο με το όνομα του Ζήνων το βλέπουμε μόνο ...εμείς μάλλον! Τέλος πάντων!

http://peritexnisologos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_24.html?showComment=1414171922787#c7009249688126131668

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
virgi είπε...

@Εκτός εαν βέβαια αυτό που μετρούν ως 89 αναφέρεται ως μέγεθος του σπασμένου κομματιού και όχι το συνολικό όπως θα έπρεπε να είναι που στην περίπτωση αυτή θα έχουμε 89+15=104 για το δυτικό και 89 για το ανατολικό. Πoυ ίσως να ισχύει τελικά αυτό σύμφωνα πάντα με το σχεδιάγραμμα της πόρτας από τον Κο Λεφαντζή.,Που κατά την ίδια λογική σχεδίασες και εσύ.


Για την παρατήρηση με τον κάτω διάκοσμο γράψε λάθος.

virgi είπε...

@Zibi
Επειδή έχω υπάρξει και πιθανόν να ξαναγίνω θύμα κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων, πιστεύω ότι όλοι οι καλλιτέχνες και όχι μόνο α μη τι άλλο, πρέπει να είναι πολύ ευαίσθητοι, προσεκτικοί και αλληλεγγυοι πάνω σε αυτό .Αλλιώς θεωρούνται κλέφτες ιδεών.
Και με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω τον σεβασμό μου στον Εμπεδότιμο γιατί πάντα μα πάντα στις αναρτήσεις του, αναφέρει την πηγή των πληροφοριών του ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είναι και απαραίτητο.Αυτό μόνο μεγαλοσύνη και ευγένεια ψυχής δείχνει.
Ευχαριστώ και συγνώμη για την άσχετη με το θέμα μας παρέμβαση.

Unknown είπε...

στην αρχη της ιστοριας του λοφου,εβλεπα στα νομισματα οτι στην Αμφιπολη ειχαν την Σφιγγα στα νομισματα και οτι αυτος αυτη και τα μυστηρια που ελεγε και ενα σηριαλ θα ειναι καποιος απο την Αμφιπολη..
μετα ειδα σε αλλους ταφους οι των βασιλικων καλουμενοι ειχαν τα ιδια..Σφιγγες,αυτες της γυναικες(δε λεω Καρυατιδες γιατι ο ορος ειναι λιγο Αθηνοκεντρικος(δεν το λεω με ασχημη χροια,απλα θεωρω οτι ειναι για ολη την Αρχαια Ελλαδα,μετα ειδα τα ψηφιδωτα που εχω δει και απο κοντα της Πελλας,το συγκεκριμενο ειναι καπως πιο καινουργιο,ειδικα το προσωπο του Ερμη που πραγματικα κλεβει την παρασταση,αλλα δινει μια αισθηση νεοτητας στο χωρο..και πολλες αλλες σκεψεις..και ενω στην αρχη εκανα αλλα σεναρια,οπως το οτι ειναι ενα μνημειο για την νικη της εκστρατειας.. με τον Λεων απο πανω..τελικα το πιο απλο ισως ειναι και το πιο σωστο.. οκ..ο Λεων απο πανω για ολους,και απο κατω ο.. Αλεξανδρος ! (ισως το σκεπτικο ηταν..εδω σε διαφορα μερη που δεν εχουν Σφιγγες της βαζουν στους ταφους..ο Αλεξανδρος να ειπε θα παω στην ΠΗΓΗ με της Σφιγγες,σαν πολη εννοω)

panos είπε...

@ virgi
Το λογικό είναι τα δύο θυρόφυλλα να είναι ίσα. Στο τελείωμα του δυτικού φύλλου υπάρχει και η λωρίδα με τις μονές εφηλίδες (φίλος μου είπε ότι λέγεται μπινί) που λειτουργεί σαν επικάλυψη της σχισμής της δίφυλλης πόρτας. Από τις σχετικές φωτογραφίες φαίνεται ότι αυτό το μπινί είναι αρκετά στενό, άντε να κάθεται 1 πόντο πάνω στο ανατολικό θυρόφυλλο. Δηλαδή αν το δυτικό έχει πλάτος 89 εκατοστά το ανατολικό θα είναι 88 και τα δύο μαζί 88+88=176 εκατοστά. Μην σε μπερδεύει η απεικόνιση της θύρας από τον Λεφαντζή, παρουσιάζει το μπινί πολύ πιο ογκώδες απ'ότι πραγματικά είναι. Δεν κατακρίνω τον Λεφαντζή (ποιος είμαι εγώ άλλωστε), απλά ο άνθρωπος έφτιαξε κατά προσέγγιση πως θα μπορούσε να είναι η θύρα σύμφωνα με τα μέχρι τότε δεδομένα.

GreenGatos είπε...

@ panos, virgi

Δεν αποκλείεται και τα δύο φύλλα να έχουν αρμοκάλυπτρα (μπινί, όπvς το είπες panos). To ένα απέξω και το άλλο από μέσα.
http://s8.postimg.org/984kd2eol/door_func.png

Αν οι πόρτες δεν ήσαν συμμετρικές τότε οι αυλάκωση της πιό μικρής θα είχε μικρότερη ακτίνα από της άλλης. Κάτι που δεν φαίνεται από την φώτο του ΥΠΠΟ.
http://www.yppo.gr/images/l_15243.jpg

Unknown είπε...

ενα τελευταιο, για να μην τρολλαρω οπως λενε με χιουμορ..

οι Σφιγγες : το κεφαλι ειναι το στοιχειο της Γης, το σωμα συμβολιζει την Φωτια, η ουρα συμβολιζει το νερο, το στηθος και τα φτερα τον Αερα, και παντα αλλο θελουν να πουν και αλλο λενε και ειναι ενας γριφος που οποιος τον λυσει περνα στην Αθανασια εδω λειπει το κεφαλι (που το εχουν βρει μεσα) και τα φτερα-στηθος..

το οποιο ειναι τροφη για καποια σεναρια και το οτι εχει λυσει το Αινιγμα αυτος που ειναι μεσα,αρα νικησε την Σφιγγα...

και επειδη εχω δει στα νομισματα Σφιγγα και βελανιδι..
ειδα οτι η συνδεση της Σφιγγας με την προιστορια και τον πρωτο σε εισαγωγικα ανθρωπο-Ελληνα,ειδα σε σχολιο στα Ομηρικα Επη οτι ο φηγος η φαγειν λογικα απο εδω βγαινει και το φαγητο,η βελανιδια δηλαδη,ειναι ο πρωτος καρπος της Γης που εθρεψε τον ανθρωπο...

Βοριας είπε...

Επιτρεπστε μου να μοιραστω μαζι σας ένα σημαντικη εργασια που εγινε το 2007 για το American Research Center in Egypt με τιτλο

“Semantic Homicide” and the So-called Reserve Heads:The Theme of Decapitation in Egyptian Funerary Religion andSome Implications for the Old Kingdom" by Nocholas S. Picardo

Διαβαζοντας το κειμενο και ειδικα από την σελιδα 227 με θεμα "THE RESERVE HEADS" νομιζω ότι θα καταλαβαιτε όπως και εγω ότι αυτό που ζουμε αυτές τις ημερες δηλαδή ο αποκεφαλισμος και η τοποθετηση των κεφαλων σε αλλα δωματια των ταφνικων μνημειων ηταν ΣΥΝΗΘΗΣ στη αρχαια Αιγυπτο και ιδαιτερα προτέρημα της ΑΝΩ ΤΑΞΗΣ....

http://www.academia.edu/444576/_Semantic_Homicide_and_the_So-called_Reserve_Heads_The_Theme_of_Decapitation_in_Egyptian_Funerary_Religion_and_Some_Implications_for_the_Old_Kingdom

Μηπως όλα αυτά είναι γνωστα?

Καλο διάβασμα και καλο βραδυ

G είπε...

Απο τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχα υποστηρίξει οτι η λεπτή στρωματογραφία των "μπάζων" μέσα στον τάφο, δίνει την εντύπωση ιζημάτων η εναπόθεση των οποίων έγινε με φυσικό τροπο μέσα στους αιώνες. Επίσης οτι το λεγόμενο σφράγισμα του μνημείου μου δίνει την εντύπωση προσπάθειας εξαφάνισης Ειδολωλατρικού μνημείου με νέοχριστιανικό ζηλο.. (Οι δυο τοίχοι σφραγισης βασικά). Κρατήστε το αυτό.

Δείτε τώρα εδώ τι λέει ο Ν. Μπελογιάννης.

http://amfipolinews.blogspot.ca/2014/10/amfipoli-news.html



Βοριας είπε...

....Για να σας κεντρισω λιγο ακομα πιο πολύ το ενδιαφερον αντιγραφω το παρακατω κομματι

....The weight of a life-sized head of stone is not negligible, so concerted effort would be required to move it any distance from its original placement. Theproposition has been made, however, that the heads, as ritual objects, may have been discarded ordamaged because they, or rather the souls of the tomb occupants depicted by them, could pose avengeful threat to the robbers themselves ....



Unknown είπε...

@βικυ,
ευχαριστω για την υποστηριξη..

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Βοριάς

Εκπληκτικές οι πληροφορίες που μας. δίνεις!
Επιβεβαιώνουν την υπόθεση μας και επίσης συνδέουν με την Αίγυπτο και εμμέσως τον νεκρό με την Αίγυπτο.
Αν βρεις περισσότερες πληροφορίες ενημέρωσε μας.

Ευχαριστούμε!

Βοριας είπε...

... Εγω ευχαριστω από την δυνατοτητα του ιστιολογιου να ερεθησει ένα σοβαρο τροπο αναζητησης και σκεψης ...


virgi είπε...

@Βοριας
Εκπληκτικό.
@green gatos,panos.
Παιδιά δεν θα είχα πρόβλημα να συμφωνήσω με τον φίλο του Πάνου άν δεν υπήρχε ο διάκοσμος με τις επιφυλλίδες,ο οποίος λαμβάνει χώρα στο επανώτισμα η μπινί κατά τον φίλο.Όπως πολύ καλά βλέπετε στην φωτογραφία του Υπουργείου αυτό το μπινί δεν μπορεί να εξέχει λιγότερο από 12εκ. βάση σχεδίου.
Επίσης ο ρόλος του Αρχιτέκτονα στην αρχαιολογική ανασκαφή δεν είναι να σχεδιάζει βάση εικασιών αλλά ευρημάτων και όχι σύμφωνα με αυτά που ξέρουμε εμείς μόνο ,έχω την εντύπωση.
Είναι όπως οι σκιτσογράφοι στα δικαστήρια.

Unknown είπε...

@βικυ,
ευχαριστω για την υποστηριξη.
@george,
φιλε Γιωργη,ειμαι ιδιαιτερα ευτυχης για τον χαρακτηρισμο friend που μου απεδωσες,να ξερεις....
..

GreenGatos είπε...

Μιά φώτο του ΥΠΠΟ που κακώς δεν μελετήθηκε και αντιθέτως έχει πολλά να πει:
Πρόκειται για το κατώφλι της πόρτας, το οποίο βρέθηκε μέσα στον "4ο χώρο".

Είναι προφανές πως οι πόρτες ανοιγόκλεισαν πάρα πολλές φορές (λαμβάνοντας υπόψη πως υπήρχαν ράγες ολίσθησης) μέχρι που σχεδόν την "έφαγαν" τη ράγα.
Και μάλιστα τις περισσότερες μόνο κατά το ένα φύλλο (το νοτιο-ανατολικό) άρα όχι πάντα για τελετουργικούς λόγους.

Οι ράγες ολίσθησης έχουν βιαίως αποσπαστεί, όπως και τα "στοπ".

Αν το στρογγυλό σημάδι είναι αποτύπωμα από καρφί της πόρτας, τότε πάει να πει πως όταν έσπασε αυτή, ο χώρος ήταν καθαρός από χώματα.

http://s9.postimg.org/6t4f3pucv/door_katofli.png

george είπε...

@Panos, @GreenGatos, @Virgi and anyone else interested.

I haven't looked at any of the drawings Panos and GreenGatos have produced because I can't open their links.

I agree (as I have stated days ago when I first saw the door fragments) that they (the fragments) are the result of violent human action, and not natural causes (earthquakes, bombings etc.) The recesses and scratches and marks on the Western leaf of the marble door (the biggest fragment shown us yet) make this very clear.

The original drawing by Lefanzis is wrong in many respects (scale, detail, etc.) but not in essence. The two leaves must be equal in size (height and width - it wouldn't make any sense otherwise, they would break the symmetry in all we have seen so far, characterizing this tomb).

The exact measurements of both the door's frame and its leaves we can't obtain with the approximate sizes given us. Relying on the photos may not permit this calculation, but only approximately. Here I note my original objection to the way findings have been presented. They could use an electronic eye sensor linked to an autoCad processor and give us exact representation of all spaces and their elements uncovered so far.

I accept your approximate estimates that each leaf must be around 90 centimeters wide and about 330 centimeters high (although I'm sure their exact measurements are not random numbers, but must obey some mathematical proportions of interest.)

Even by gross estimates the weight of each leaf of the marble door must weigh more than a ton and a half. I can't imagine tying up a door leaf weighing that much to a thin layer of marble at the door's frame - no matter what mechanism they used to hook the door leaves to the frame and anchor it inside the stonewall behind it. So I'm still awaiting for some photos to show the exact points where the leaves were hooked to the frame/wall to figure out how exactly they did it. As far as the "bini" (as Panos called it) is concerned, the strip of marble covering the leaves' "SXISMH" attached to the Western leaf can't be less than 2-3 centimeters thick for a 14/5 centimeters thick marble door - structurally and aesthetically wouldn't fit. This would have required that the Eastern leaf had an equal in depth recess to accommodate it. We have no evidence from the photos offered us that this is the case. My guess is that Lefanzis made another error in his door drawing indicating the existence of such a "bini". There simply was no "bini" and the doors simply touched when closed, I contend.

Another thing I can't imagine in such thick marble doors is any knob that someone could simply use to open and push or pull the door. This isn't your run-of-the-mill house door. The door was set in situ, and closed once and for all. What guaranteed that? Simply its weight, which was its own security.

Some suggest that the circular rails found at the door's step was to open and close the door at will and repeatedly(!), as if we are talking about a contemporary "French door"! The rails were there to be used once, to secure the door in its proper position after it was linked to its frame. I would guess that iron balls were inserted under the marble door's leaves in special recesses that would allow them to guide (through the circular rails) in its final closed position after the person (along with associated artifacts) was put inside the burial chamber and the tomb was closed for good. Moreover, the door's leaves were lowered from above, consistently with my (and Virgi's) supposition that the tomb was built from the bottom up.

In summary, I applaud everyone's efforts to understand this door, and by extension this tomb and enter the mind of it's creator, not to mention its occupant(s).

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και απο μένα
Αν μου επιτρέπετε μήπως αντί να ψάχνουμε στην Αίγυπτο ψάχναμε λίγο πιό κοντά μας?
Από μια πρόχειρη έρευνα στο Ίντερνετ σχετικά με τα Καβείρια Μυστήρια βρήκα τα εξής ( θα τα αναφέρω όσο πιό επιγραμματικά μπορώ):
Ολυμπίαδα- Φίλιππος-Αλέξανδρος ; Μυημένοι
Κάδμιλος: ένας από τους Καβειρους- πολλοί τον ταυτίζουν με τον Ερμή
Στις τελετές μύησης γίνονται συμβολικές αναπαραστάσεις του θανάτου και της επανόδου/ ανάστασης του Κάδμιλου
Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τα Ορφικά μυστήρια και τις τελετές του Όσιρι στην Αίγυπτο.
Διαμελισμός- διασκορπισμός Καδμίλου απο τα αδέρφια του/ διαμελισμός- διασκορπισμός Ορφέα από τις μαινάδες/ διαμελισμός- διασπορπισμός Όσιρι από τον αδερφό του.

Αυτός ο διαμελισμός & διασκορπισμός του σώματος κάτι μου θυμίζει.......

Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστα είναι αυτά που διάβασα ....
Υπάρχει εδώ κάποιος " μυημένος" να μας διαφωτίσει?
ΥΓ. Διάβασα ότι τα περισσότερα Μυστήρια στον ελλαδικό χώρο έχουν τις ρίζες τους στην Αίγυπτο, οπότε το αρχικό ερώτημά μου μάλλον είναι ρητορικό.....

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο με τα παραπάνω....αλλά έχω μείνει ΑΦΩΝΗ με τις ομοιότητες με τη χριστιανική θρησκεία ( τελικά είναι πολλά αυτά που δε ξέρουμε γμτ)

Unknown είπε...

Ο george έχει απόλυτο δίκιο. Μια τέτοια πόρτα με αυτό το βάρος δεν μπορεί να φτιάχτηκε για να ανοιγοκλείνει.
Έκλεισε στην τελική της θέση και κλείδωσε μία φορά και μόνο για να διαφυλάξει το περιεχόμενο του/των επόμενων χώρων.

virgi είπε...

@)george.
α)Συμφωνώ για όσα είπες για τον οδηγό της πόρτας ότι δεν άνοιξε ποτέ .Ήταν απλά για ρολάρουν τα θυρόφυλλα και να μπουν σωστά να κλείσει και τέλος.
β)Αν ο φίλος σου στο auto cad έχει γνώσεις σεδιαστικές ,δηλαδή ξέρει προοπτική και να σχεδιάζει στο χαρτί ,ας συμβουλευτεί το αξονομετρικό του Λεφαντζή που είναι σε κλίμακα 1:100.
γ) Ο Λεφαντζής λάθος δεν έκανε. Το μόνο που δεν έδειξε στο σχέδιο της πόρτας έιναι ο τελικός διάκοσμος γιατί δεν είχε όλα τα κομμάτια. Άποψή μου.
δ)@)Green gatow Panos,george

Tελευταίο σχόλιο για το θέμα από μένα.Άλλο τι φαίνεται και άλλο τι είναι.Οι διπλές πόρτες με επανώτισμα σε σχέδιο όπως αυτές δεν είναι ίδιες.Αλλά φαίνονται ίδιες όταν είναι κλειστές.

GreenGatos είπε...

@ Stelios Bourazanis

Στο 11:11 υπάρχει η απόδειξη πως η πόρτα ανοιγόκλεισε ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ!

333 είπε...

Μερικά χρηματο-οικονομικά δεδομένα της εποχής του Αλεξάνδρου που ίσως μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα δρώμενα εκείνης της εποχής, με την ελπίδα πως δεν θα κουράσουν τους αναγνώστες του μπλογκ, και με την άδεια φυσικά του Εμπεδότιμου:

-Ο Φίλιππος, γνωρίζοντας την ανάγκη για χρήματα, ώστε να υλοποιήσει την εκστρατεία που ονειρευόταν στην Ασία, είχε φροντίσει από πολύ νωρίς να βρει και να καταλάβει μέρη που υπόσχονταν έσοδα. Η πιο αποφασιστική ίσως πράξη ήταν το 357 π.Χ. (πριν ακόμα γεννηθεί ο Αλέξανδρος) όταν κατέλαβε την Αμφίπολη χρησιμοποιώντας πολιορκητικούς κριούς. Μαζί με την Αμφίπολη κέρδισε και τα χρυσωρυχεία του Παγγαίου - ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει η γη της Μακεδονίας και της Θράκης από χρηματοοικονομική άποψη.

-Ο Φίλιππος ακόμα εξασφάλισε στη Θράκη χρυσωρυχεία - κοντά στην πόλη Κρηνίδες, που κατέλαβε και μετονόμασε σε «Φιλίππους». Λέγεται ότι μόνον τα χρυσωρυχεία στους Φιλίππους του απέδιδαν 1.000 τάλαντα χρυσού το χρόνο (26 τόνους). Χάρη σ' αυτά άρχισε να κόβει χρυσά νομίσματα που έγιναν το κοινότερο νόμισμα στον Ελληνικό Κόσμο.

-Ο Αλέξανδρος συνέχισε να χρησιμοποιεί τα χρυσά και αργυρά νομίσματα του Φίλιππου, αλλά ακολούθως έδωσε έμφαση σε αργυρά νομίσματα που ακολουθούσαν το αθηναϊκό πρότυπο ως προς το βάρος τους (με τον Ηρακλή στη μια όψη και τον Δία στην άλλη). Η προτίμηση στα ασημένια δείχνει ίσως κάποια πιθανή έλλειψη σε χρυσό.

-Έτσι, όταν ήρθε η «ώρα του Αλέξανδρου», εκείνος «κληρονόμησε από τον πατέρα του, μαζί με το στέμμα, όχι και λίγα χρέη» σύμφωνα με τον Κούρτιο και τον Αρριανό. Ο Αρριανός λέει ότι ο Αλέξανδρος βρήκε στα θησαυροφυλάκια λίγα χρυσά και ασημένια αντικείμενα. Από χρήματα, ούτε 60 τάλαντα.
Από την άλλη, τα χρέη του Φιλίππου έφταναν κατ' άλλους τα 500 και κατ' άλλους τα 800 τάλαντα.

-Το τάλαντο ως μονάδα βάρους είχε 26 γραμμάρια, αλλά ως νομισματική μονάδα ισοδυναμούσε με 6.000 δραχμές, οπότε τα 60 τάλαντα ήταν 360.000 δραχμές εκείνης της εποχής. Με την αγοραστική δύναμη που είχε τότε η δραχμή (μια δραχμή τότε ισοδυναμούσε με ένα χαμηλό μεροκάματο και σε αγοραστική δύναμη ισοδυναμούσε με 10-20 ευρώ) ένας άνθρωπος αγόραζε τα αναγκαία για μια φτωχική μέρα. Δηλαδή τα 60 τάλαντα ήταν οι μισθοί 1.000 κακοπληρωμένων ανθρώπων για ένα χρόνο (κάπου 5-10 εκατομμύρια σημερινά ευρώ). Ο Αλέξανδρος όμως είχε μαζί του όταν ξεκίνησε για την Ασία τουλάχιστον 35.000 άνδρες. Αυτό συνεπάγεται οικονομική ανάγκη για περισσότερα από 2.000 τάλαντα.
Όταν ξεκίνησε για την Ασία, πήρε τα 60 του τάλαντα και τρόφιμα για 30 μόνο μέρες (όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, βασισμένος σε κάποια πηγή που ονομάζει Φύλαρχο). Οι σχετικές πηγές δίνουν κάπως διαφορετικούς αριθμούς, αλλά όλες συμφωνούν: χρήματα δεν υπήρχαν άφθονα. Ο Ονησίκρητος μιλά για χρέη 200 τάλαντα (σημ:στρατιωτικό δάνειο κατά τον Σαράντο Καργάκο), ενώ ο Αριστόβουλος γράφει ότι το κόστος της προπαρασκευής ήταν 70 τάλαντα. Όλα αυτά βρίσκονται να απέχουν πολύ από τα (στο ελάχιστο) αναγκαία 2.000 τάλαντα.
Η αναζήτηση πόρων τον απασχολούσε μέχρι το θάνατο του, ακόμα και όταν είχε πια στη διάθεση του όλο το χρυσάφι των Μεγάλων Βασιλέων της Περσίας - έναν απίστευτο θησαυρό.
συνεχίζεται ...

333 είπε...

Πέθανε ενώ τα καράβια του ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν εκστρατεύοντας στην Αραβία, που λεγόταν ότι ήταν πλούσια σε χρυσό.
Ο θησαυρός του Δαρείου ήταν ουσιαστικά όλοι οι θησαυροί όλων τον κρατών της Μεσοποταμίας συσσωρευμένοι από την αυγή της Ιστορίας τους.
Μόνο η σκηνή με το θρόνο του Δαρείου χάρισε στον Αλέξανδρο θησαυρό αξίας 3.000 τάλαντων (περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ).
Όταν ο Αλέξανδρος αποφάσισε να μεταφέρει το θησαυρό του Δαρείου, χρειάστηκαν 20.000 μουλάρια και 5.000 καμήλες. Περισσότερος πλούτος από όσον είχε δει ποτέ του ο ελληνικός κόσμος, που λέγεται ότι ισοδυναμούσε με 12 εκατομμύρια λίβρες ασήμι.

Οι θησαυροί αυτοί, που ήταν περισσότεροι από το χρυσάφι που είχαν δει ποτέ τους οι Έλληνες, καθόρισαν τελικά και την Ελληνική Ιστορία, γιατί αυτοί ήταν που «χρηματοδότησαν» τους ατελείωτους πολέμους μεταξύ των «Επιγόνων» - των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Ιστορία του πληθωρισμού αρχίζει τη στιγμή που ο Αλέξανδρος ξεκίνησε να βγάζει το χρυσάφι του Δαρείου από τις αποθήκες και να το μοιράζει στους Έλληνες!
Με τόσα χρήματα και πλούτο να έχουν βγει από τα θησαυροφυλάκια και να κυκλοφορούν στην αγορά, σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές ανάγκες που δημιουργούσαν οι εκστρατείες, η προσέλκυση νέων στρατιωτών και οι ατέλειωτοι πόλεμοι μεταξύ των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκάλεσαν αυξήσεις στα πάντα. Τα ημερομίσθια τετραπλασιάστηκαν, το ίδιο και οι τιμές και το κόστος διαβίωσης.
Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου τα νομισματοκοπεία έγιναν 31, και ακόμα 100 χρόνια αργότερα «τετράδραχμα» του Αλέξανδρου κόβονταν σε 51 μέρη, πράγμα που δείχνει ότι & πηγές των μετάλλων ήταν πολύ πλούσιες και συνέχισαν να τροφοδοτούν με νομίσματα τον ελληνικό κόσμο που είχε επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου αλληλοφάγωμα αγνοώντας τα «σύννεφα από τη Δύση», την ανερχόμενη δύναμη της Ρώμης.

Το μεγαλύτερο μέρος από το θησαυρό του Δαρείου πήγε στην Πέλλα.
Ο Αλέξανδρος έστειλε τεράστιες ποσότητες από τον περσικό θησαυρό πίσω στη Μακεδονία. Ξέρουμε πως ακόμα και 150 περίπου χρόνια αργότερα είχε απομείνει μεγάλη ποσότητα στην Πέλλα, αρκετή για να εντυπωσιάζει τους νέους κατακτητές, τους Ρωμαίους.

Ο Πλούταρχος στο έργο του Βίοι Παράλληλοι (Τιμολέων-Αιμίλιος Παύλος) περιγράφει το θησαυρό που έφερε στη Ρώμη ο Αιμίλιος Παύλος μετά τη νίκη του κατά του Περσέα. Τα λάφυρα περνούσαν σε πομπή επί τρεις μέρες.

Σ.Σ.: «Πολλά τα λεφτά Άρη!»

george είπε...

@Stelios Bourazanis

Thank you Stelio. I'm still trying to figure out the sealing of the door! These technicians were genius, let alone the architect.

@Virgi

Sorry Virginia, I don't have a "friend in autoCad". if the leaves were of different width, it would show either from in front or from the back.

Unknown είπε...

@GreenGatos
Και γιατί οι ράγες ολίσθησης (αν υπήρχαν) να έχουν βιαίως αποσπαστεί από την χρήση και όχι κατά το βίαιο γεγονός του σπασίματος της μαρμάρινης υπερπόρτας;
Αυτός που έκανε το τελετουργικό με την μεταφορά του κεφαλιού της Σφίγγας κατά τα αιγυπτιακά έθιμα, αυτός ήταν που τράβηξε μία φορά και ασφάλισε την πόρτα και μετά επιχωμάτωσε το μνημείο.
Η μαρμάρινη πόρτα είναι αντί διαφραγματικού τοίχου με ακόμα μεγαλύτερο βαθμό προστασίας.
Φαντάσου να την είχαμε βρει άθικτη και κλειστή. Θα ήταν ένα αρκετά σύνθετο πρόβλημα στο πως θα την ανοίγαμε.

george είπε...

@Green Gatos

These photos show the deterioration of the rails after 2300 years of aging, in my view.

GreenGatos είπε...

@ Stelios Bourazanis
Οι ράγες ολίσθησης είναι προφανές πως έχουν αποσπαστεί βιαίως. Άρα ΥΠΗΡΧΑΝ!

Αφού υπάρχουν σημάδια τριβής από την πόρτα πάνω στο κατώφλι, πάει να πει
- ή πως υπήρχε κατασκευαστικό σφάλμα (χαμηλές και ακατάλληλες ράγες)
- ή πως φαγώθηκαν από την πολλή χρήση και άρχισε η πόρτα τα ακουμπάει στο πάτωμα.

Unknown είπε...

@greenGatos
Οι αδύναμοι κρίκοι αυτής της super πόρτας είναι σίγουρα οι ράγες ολίσθησης και οι μεντεσέδες. Ως μεταλλικά στοιχεία είναι δεδομένο ότι και χωρίς χρήση θα εγκατέλειπαν σύντομα μέσα στα 2000 χρόνια τον μικρόκοσμό τους. Και μόνο από την ασύμμετρη κατάρρευση ενός μεντεσέ θα μπορούσε να είναι ικανός λόγος της καταστροφής της πόρτας όπως την βρήκαμε σε κομμάτια.
Η πόρτα πιστεύω ότι σύρθηκε στο κατώφλι όταν έκλεισε ούτως ή άλλως.
Τα stop ήταν για να την κρατήσουν ανοιχτή μέχρι να έρθει η ώρα να την κλείσουν.
Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για αυτά που λέμε, χωρίς να απορρίπτω σε καμία περίπτωση το σκεπτικό σου.

GreenGatos είπε...

@ Stelios Bourazanis

Μιας και ανέφερες τα stop:
Τα stop τα βάζουν στο εξωτερικό μέρος, όχι για να μην κλείνει η πόρτα, αλλά για να μην ανοίξει παραπάνω απ όσο πρέπει και είτε να ζοριστεί ο μεντεσές είτε να υπερβεί τη ράγα ολίσθησης ο τριβέας (ή ροδάκι) κάτω από την πόρτα.

Όταν λοιπόν κάποιος ΒΑΖΕΙ KAI stop, πάει να πει πως φοβόταν μήπως καμιά φορά, κάνας απρόσεκτος ανοίξει την πόρτα παραπάνω απ όσο πρέπει και γίνει ζημιά.

Οι γρατσουνιές πάνω στο κατώφλι μπορούν να γίνουν μόνο όταν με το καιρό φαγωθούν οι ράγες ολίσθησης.

Unknown είπε...

Δεν μπορούμε να μεταφράζουμε τις σημερινές τεχνικές ( stop, ράγες ολίσθησης, μεντεσέδες κλπ ) με το τι είχαν στην φαρέτρα τους οι πάνσοφοι αρχαίοι. Μπορεί να μας εκπλήξουν με επινοήσεις που ούτε καν μπορούμε να σκεφτούμε.

george είπε...

@Stelios Bourazanis and @GreenGatos

If we were to attribute the deterioration of the rail to repeated openings, then we must also accept that there have been numerous openings. A couple or even half a dozen won't do that. Does anyone here suggest that this is a tomb of many (inter-temporally occurring) burials? All opinions I've seen/heard don't suggest this "multiple over time funerals" taking place there. We haven't been presented any such evidence thus far.

Axis Mundi είπε...

@Βοριας Πάρα πολύ ενδιαφέρον και ευχαριστώ που το βρήκες και σε μορφή μελέτης γιατί αυτό ακριβώς έψαχνα!

@Εμπεδοτιμος, μήπως να έκανες κάποια σχετική ανάρτηση αποσυμβολισμού;

Παύλος είπε...

Ερασιτεχνισα να πας την κυριακη εκκλησια και να παρακολουθησεις το μυστηριο της θειας ευχαριστιας
Εμπεδοτιμε εδω και τωρα αποσυμβολισμο ειναι αιτημα λαικο.ευχαριστω.

GreenGatos είπε...

@ george

Εγώ ασπάζομαι την άποψη πως το συγκεκριμένο μνημείο εν μέρει προϋπήρχε, εν μέρει συμπληρώθηκε και εν μέρει άλλαξε χρήση όπως άλλαζαν οι συνθήκες (με ραγδαίο ρυθμό).

giannis_ είπε...

O Πτολεμαίος ο Σωτήρ ήταν σατράπης της Αιγύπτου όταν άρχισε η κατασκευή του τάφου, όσοι υιοθετουν την άποψη ότι ο τάφος ανεγέρθη μετά τον τριπαράδησο,δηλαδή δύο χρόνια μετά το θάνατό του Αλεξάνδρου και ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας (της Αιγύπτου). Πως ειναι δυνατόν να υιοθέτησε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ένα ακραίο έθημο της Αιγύπτου και να το εξήγαγε στη μακεδονία, παρακάπτοντας τα ιερατεία που θα έβλεπαν το βανδαλισμό αυτό και μάλιστα στο τάφο του βασιλια ως ιεροσυλία.

george είπε...

@Green Gatos

Quite interesting and innovative hypothesis. If it does prove to be the case, I'll be among the first to congratulate you for your thinking.

ELLHN είπε...

Γεια σας. Είναι η πρώτη φορα που θα αφήσω σχόλιο σε αυτόν τον ιστότοπο. Είμαι διδάκτορας πολιτικός μηχανικός ερευνητής σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Κατάγομαι όχι πολύ μακριά από την Αμφίπολη (περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά). Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τον λόφο προς το τέλος Αυγούστου. Πρόκειται για μια τεραστια κατασκευή! Λαμβάνοντας υπόψιν τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους που απαιτήθηκαν για την κατασκευή αλλα και το γεγονός ότι τέτοια ταφικά μνημεία δεν αποτελούσαν τμήμα της παράδοσης-πολιτισμού των Αρχαίων Ελλήνων (αφού πολύ εύκολα θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ασέβεια-ύβρης) καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μονο έναs ηγεμόνας θα είχε την δυνατότητα να παραγγείλει και να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο μνημείο. Για ποιον-ποίους? πρέπει να περιμένουμε την ανασκαφή να προχωρήσει σε βάθος.
Πάσης φύσεως ακαδημαϊκοί Έλληνες και ξένοι (έγκριτοι και μη) έχουν διατυπώσει ένα σορό θεωρίες. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι Ακαδημαϊκός δεν σημαίνει απαραίτητα και γνωστης...Σε όλη την υφήλιο το μέτρο της αξιας ενός Ακαδημαϊκού είναι καθαρά και μονο ο αριθμός δημοσιεύσεων στα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά του πεδίου ειδίκευσης/ερευνας του. Στον σύγχρονο παρακμιακό Ελληνικό δημόσιο τομέα που βασιλεύει η διαφθορά και οι αχαλίνωτες κομματικό-συνδικαλιστικές φατρίες οι Ακαδημαϊκοί δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Ούτε φυσικά οι Αρχαιολόγοι. Οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί δεν έχουν απαραίτητα την αναγκαία επάρκεια όπως αυτή τεκμηριώνεται με βάση τις δημοσιεύσεις. Με αλλα λόγια φτάσανε εκεί που φτάσανε διά μέσω του συνδικαλισμού και του κομματικού σωλήνα. Περιττό να πούμε ότι από δημοσιεύσεις αρκετοί είναι άστα να πάνε...
Αρκετοί εξ αυτών προωθήθηκαν επί κυβερνήσεων Πασοκ αλλα και ΝΔ (2004-2009) και είναι αριστερών πεποιθήσεων. Διακατέχονται δε από ισχυρές ιδεοληψίες (ιδεοληψίες που έχει η πολύ μεγάλη μάζα ημιμαθών αριστερών). Κάποιοι λένε ότι αυτό είναι κατάλοιπο του εμφυλιου. Διαφωνώ οι περισσότεροι είναι μέσο-αστοί η ανήκουν στα ανωτερα τμήματα της μέσο-αστικής τάξης. Στο αίμα τους κυλάει μονο ο συνδικαλισμός και το ίδιον όφελος. Είναι τόσο διεφθαρμένοι όσο και οι πολιτικοί αφού είναι στρατευμένοι σε κόμματα. Δεν θα σταματήσουν να αμφιβάλλουν-υπονομεύουν και να χλευάζουν την ανασκαφή παράγοντας noise (θόρυβο-παράσιτα) μέχρι το τέλος της όσο και αν διαρκέσει αυτή. Η ιδέα και μονο ότι τα κόμματα στα οποια πρόσκεινται ζημιώνονται από την δημοσιότητα που έχει λάβει η ανασκαφή πραγματικά τους τρελαίνει. Ας μην ξεχνάμε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια από της πιο αντιλαϊκές και αντιπάθειες EVER. Ωστόσο στις ευρωεκλογές στους περισσοτερους νομους Μακεδονίας-Θράκης η ΝΔ ήρθε πρώτο κομμα ενώ η ΧΑ είχε ποσοστά πιο πάνω από τον μέσο ορο.
Όσο για κάποιους ξένους ακαδημαϊκούς αρχαιολόγους...well δεν σημαίνει ότι και στο εξωτερικό δεν υπάρχουν γραφικοί και όχι πολύ σοβαρά άτομα και ακαδημαϊκοί...Το πρόβλημα βεβαια που έχουν αυτοί είναι άλλο. ..Με βάση τις γνώσεις που έχουν για τον Ελληνικό πολιτισμό τέτοιο μνημείο ΔΕΝ έπρεπε να υπάρχει στην Ελλάδα. Φαραωνικά ταφικά μνημεία έφτιαχναν οι Φαραώ της Αιγύπτου όχι οι Έλληνες. Από την άλλη όλες οι πηγες μιλάνε για τελική ταφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο (βεβαια όλες οι πηγες είναι 300 χρονια μεταγενέστερες).
Οποτε δημιουργείται ένα μεγάλο και ανεξήγητο μυστήριο...
Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα νέα ευρήματα. Προς το παρόν καμια εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει για τίποτα.

Έχουν ακουστεί καμια 15aria διαφορετικές εκδοχές. Μονο όμως μια θα είναι στο τέλος η σωστή. Αν φυσικά έχει ακουστεί. Υπομονή προς το παρόν απολαμβάνουμε τα απαράμιλλα ευρήματα τέχνης και μηχανικής αυτού του αξεπέραστου πολιτισμού!

george είπε...

Giannis

brings up a very interesting point - namely that the religious establishment in Makedonia back then (as it also does today) must have played a role in whatever was associated with royal burials,
no matter what viewpoint one espouses about who is buried in Kasta Hill.

I hypothesize that the death of Alexandros not only created a major power vacuum, but also a religious power vacuum within the religious establishment as well. Remember, Alexandros was considered as God. In effect, a God died in July 323 BC. It is reasonable to assume social and political upheaval on this grounds alone.

george είπε...

@333

Very interesting economic/financial/fiscal factors you brought up, and I'm still trying to fit them into my hypothesis, as I'm sure all of us do. Thanks.

giannis_ είπε...

@george
συμφωνώ αλλά πέρασαν 20 χρονια εως ότου ο πτολεμαίος γεμίσει το κενό αυτό με τη δημιουργία νέου θεού τον Σέραπις και όχι ενάμιση έτος. με λίγα λόγια δε χωράνε όλα σε μια ιστορία.

GreenGatos είπε...

@ ELLHN

Ε, άντε να καταργήσεις κόμματα και συνδικαλισμό για να κυβερνάνε οι συνταγματάρχες...

Θέμα παιδείας είναι όλα, όπως και το επίπεδο της δημοκρατίας μας που έβαλε τους Ναζί στη βουλή...

Επίσης μεταξύ των άλλων "θαυμάτων" μην ξεχάσεις να μείνεις άναυδος και ΠΕΡΙΦΑΝΟΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝ αν μέσα στο τάφο είναι θαμμένος ο Κάσσανδρος που ξέκανε όλο το σόι του Αλεξάνδρου.

Λυπάμαι που αναγκάστηκα να απαντήσω σε αυτό τον οχετό, αλλά έπρεπε.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
george είπε...

@HELLHN

Although this isn't a political forum, we try hard to avoid politics, the theme is so conducive to ethnic and patriotic issues, I can understand your desire to share with us your thoughts.

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Zibi είπε...

Μια χαρά! Όσοι δεν είχαμε την τύχη να μάθουμε αγγλικά, είμαστε καταδικασμένοι να μην καταλαβαίνουμε τίποτα! Ας είναι, δεν πειράζει..

Unknown είπε...

Έχουμε δυο ενδιαφέρουσες επισημάνσεις μετα απο μετα αναλύσεις σε κάποιες λεπτομέρειες:
1) το σώμα του νεκρού Ηφαιστιωνος μετα εντολή τουΑλεξανδρου το μεταφέρει στην Βαβυλώνα ο Πέρδικας.Το σώμα του νεκρού Αλεξάνδρου εκστρατεύει στην Αίγυπτο για να το μεταφέρει στην Μακεδονία μετα εντολή Ολυμπιαδος ,πάλι Ο Πέρδικας.Εκει ο μονος που γλιτώνει-αμνηστεύονται εναι Ο Πολυπερχοντας ο οποίος εκστρατεύει στο πλευρό του Πέρδικα.
Υπαρχηγός του Κρατερου ,κατα την επιςτροφη των βετεράνων αποτην Αςια ειναι ο Πολυπερχοντας κατεντολην Αλεξάνδρου λόγω της κακής υγείας του Κρατερου μπρος τον κίνδυνο του θανάτου και της συνακόλουθης ακυβερνησίας του επιστρέφοντας σώματος των βετεράνων.,Κρατερος,Αντιπατρος αρχικά και μετα τον θάνατο Πέρδικα και Πτολεμαίος συνάγουν συνεταιρισμο, και σχέσεις συγγένειας.Και ακολουθεί η σύσκεψη Τριπαραδισου.Ακολουθως ο Πολυπερχοντας αναλαμβάνει διοικητής Αμφιπολεως.Η Ολυμπιάδα ΝΟΜΙΖΕΙ οτι της ειναι πιστός....Τι τελικά αποφασίζουν στο Τριπαραδισο;;;
Μήπως την θανάτωση της Ολυμπιάδας και της Ρωξανης Και Αλεξάνδρου Γ;Παραθέτω τα εξής::

...Όταν τελείωσαν οι εορτασμοί, οι απόμαχοι, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κάποιου παθήματος, αποφάσισαν να επιστρέψουν στη Μακεδονία. Ήταν περίπου 10.000 και εκτός από τους δεδουλευμένους μισθούς ο Αλέξανδρος τους κατέβαλε επιπλέον (όπως είχε κάνει και στην αποστρατεία των συμμαχικών δυνάμεων στα Εκβάτανα) τις ανάλογες αμοιβές για όλο το ταξίδι της επιστροφής και εφάπαξ ένα τάλαντο στον καθένα. Έδωσε διαταγή τιμής ένεκεν να κάθονται στεφανωμένοι και στις πρώτες σειρές στους αγώνες και τα θέατρα, ενώ χορήγησε επίδομα διατροφής και ανέλαβε τη μόρφωση των ορφανών, όσων στρατιωτών είχαν σκοτωθεί. Τους διέταξε ακόμη να αφήσουν τα αγόρια (τα κορίτσια ήταν απλώς ανάξια λόγου), που είχαν αποκτήσει με Ασιάτισσες και που ήταν μιξοβάρβαροι, για να μην προκληθούν αντιδράσεις από τα νόμιμα παιδιά και τις γυναίκες, που είχαν αφήσει στην πατρίδα. Άλλωστε ο Ευριπίδης στην τραγωδία Μήδεια είχε περιγράψει ξεκάθαρα ποια είναι στην Ελλάδα η μοίρα μίας βάρβαρης γυναίκας και των μιξοβάρβαρων παιδιών της. Τους υποσχέθηκε πάντως ότι θα τους τα πήγαινε ο ίδιος στη Μακεδονία, όταν ενηλικιώνονταν. Αυτά ήταν περίπου 10.000 αγόρια και θα αποτελούσαν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ Ελλήνων και βαρβάρων στην επόμενη γενιά, που θα διοικούσε την αυτοκρατορία. ....(συνεχίζεται)

Unknown είπε...

Υπόθεση:Η απόφαση της θανάτωσης των μιξοβαρβαρων σε συνδυασμό με το ξεκαθάρισμα με τον πόλο εξουσίας της Ολυμπιάδας αλλα και η ανησυχία για την αναγκαστική τήρηση της υπόσχεσης Αλεξάνδρου για τα νωθα των βετεράνων ανάγκασε την Τριανδρία να αποφασίσει την μυστική ταφή του Αλεξάνδρου σε μέρος μυστικό πέραν των Αιγών που προόριζε οΠέρδικας- Ολυμπιάδα.Που;μα φυσικά στον Τάφο Ηφαιστιωνα ο οποίος τοποθετήθηκε απο τον Πέρδικα στην Αμφίπολη στο μνημείο Φιλίππου κατεντολην του ίδιου του Αλεξάνδρου, αφού δεν ηταν απο Βασιλική γενιά,(φυσικά ο ισαλεξανδρος δεν θα έμενε στην Βαβυλώνα ανήκουστο για τον Αλεξ)) και εν συνέχεια κρυφή τοποθέτηση τουΑλεξανδρου και άμεση μυστικότατη σφράγιση με την οργάνωση Πολυπερχοντα, μπρος στον κίνδυνο να διαρευσει στην Ολυμπιάδα η οποία τον ήθελε Αποθεωμένοι στις Αιγες αλλα και στους βετεράνους που περιμένουν τους απογόνους τους κατόπιν τις υπόσχεσης του Μέγα προς αυτούς κα ,τελικά, πραγματοποίηση και του τελικού μέρους του σχεδίου με θανάτους Ολυμπιάδας ,Ρωξανης και μιξοβαρβαρου διαδόχου...
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ πως σου φαινεται αυτη η ερμηνεία του Τριπαραδησου;;;

ELLHN είπε...

I am afraid I have to use English because the Greeklish-Greek translator is so slow…
First of all it was not my intention to politicise this conversation. It is not my nature to politicise or more correctly “political-partysise” conversations. This was and still is the mentality which led my country to financial collapse.
@GreenGatos
If you had the chance to carefully read my comments which I am afraid you have not done you would realise that the only thing I did was to describe the REALITY. Please do not forget that starting from the early 80s generations of Greek children went through the official process of SYNDIKALISMOS starting from the first grade of high school: 5meles tis taxis (president, vice-president, cashier plus 2 members!!!) plus 15meles of the entire high school!!! Such things DO NOT EXIST in Western Europe. During 80s the situation was extremely polarised between the Greens and the Blues. No need to remind you what was taking place then…
As far as your comment about the Colonels and XA I think it does not deserve any comments or further discussion.
Clearly, we need to be able to see the BIGGER PICTURE…especially after what happened in our country the last 5 years…It is not only the entire political system that failed but many aspects of the mentality of the entire Greek society.
Do you think such an Archaeological excavation deserves such criticism, sarcasm, noise and misinformation? Are these archaeological findings quite common around the globe? Are these artefacts that archaeologists find day by day?
As far as Kassandros is concerned: I am proud and speechless for the ancient artists and engineers that created all these beautiful things no matter if Alexander, Cassander, Nearhos or any other person is buried there. I am waiting for more spectacular art and engineering brought to light. As a holder of a doctorate in Civil Engineering I have the outmost respect for the people (artists and engineers) that gave life to marble and gravel. As I mentioned above, I had the chance to visit the site 2 months ago and see first-hand what these people were able to create 2300 years ago.
PS: By the way Greece I think is the only country in which university students have a saying when it comes to promotions of academic staff!!!. Imagine the president of the X, Y, Z political party student union influencing the carer of an academic!!! If you want to look for OXETOS GreenGatos look there!!!

@George
Thanks for taking the time to read and comment on my thoughts

My apologies to Empedotimos for deviating from the main topic of this post.

vagkalf07 είπε...

κωνσταντινε...αν the administration of babylon was so effective to target the 10000 μουλικα of macedonians ..ας βρουμε τους απογονους των επαρχων της εποχης και ας τους βλουμε στις σημερινες ΔΟΥ,,,για το αλλο με την περιεργη συμμαχια θα πρεπει να δεχτω οτι επειδη τα νεα και οι εξελιξη της πληροφοριας ηταν παραπολυ πιο αργη τοτε και οι εξελιξεις ,συμμαχιες ,ζημωσεις ηχαν περισσοτερο πολιτικοοικονομικο χρονο να ζυμωθουν απο τον κυριαρχο και πολυ πιο απαιδευτο λαο απο οτι σημερα..

vagkalf07 είπε...

ελλην...γιου αρ τρανσφορμινγκ του τζορτζ

Unknown είπε...

2)Αναλογιστηκατε γιατι χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη ,κλασική, παράσταση στο ψηφιδωτό:
Η παρουσία της συγκεκριμένης παράστασης στο ψηφιδωτό ειναι σημασιολογική ,έντονα πολιτικοποιημένη ,δεν εχει χρησιμοποιηθεί τυχαία διότι περιεχει σαφές μήνυμα και απο άλλη σκοπιά...
Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή :
Η παράσταση εναι η ετήσια οικιοθελης κάθοδος της Περσεφόνης στον κάτω κόσμο .Γιαυτο τα άλογα ειναι δυο κι όχι έξι που φαίνονται στις Παραςταςεις στην αρχική αρπαγή της απο τον Πλούτωνα.Η Περσεφωνη χαιρετά χαρούμενη την μητέρα της Δήμητρα και τους ανθρώπους και ο Ερμής ιδιαιτερα ικανοποιημένος και ανακουφισμένος οδηγεί το άρμα .Ειναι ο εγγυητής και η εντολή εξετελεστει...
ο Πλούτωνας ειναι βιαστικός και αγχωμένος...Γιατι όλα αυτά;
πηγάζουν απο την Μυθολογία.η συνέχεια αύριο...

Evan Kass είπε...

@ Βαρβάρα (24 Οκτωβρίου 2014 - 5:27 μ.μ.)
Σ΄ευχαριστώ. Γιατί το σχόλιό σου είναι ένα μικρό ποίημα, τόσο μεγάλο!


Δεν μπορώ να βρω τρόπο να “κουμπώσω” το κεφάλι (ποιο κεφάλι; μιλάμε για το απόλυτο κλασικό κάλλος) με το σώμα της σφίγγας. Όχι μόνο, και απλά, γιατί δεν χωράει, που δεν χωράει… Κυρίως, γιατί δεν κολλάει. Όση παραπανίσια φθορά κι αν έχει υποστεί το εκτεθειμένο στην “αυλόπορτα” σώμα, παραμένει, όπως λέει κι η Βαρβάρα, θηρίο. Κι όσο κι αν εφάπτεται τέλεια η βάση της κεφαλής, η ίδια η κεφαλή είναι …από άλλο ανέκδοτο.

Ο Εμπεδότιμος, κατά τη γνώμη μου, έχει ένα ακόμη έρεισμα. Τα σώματα των σφιγγών μοιάζουν να είναι συμβατικές προφάσεις για τις κεφαλές τους, και όχι οργανικές βάσεις τους.

Καλημέρα σε όλους

APOLLON12 είπε...

Καλημέρα σε όλους.
Συγνώμη εάν έχει ήδη αναφερθεί αλλά εκτός από τις κλασσικές ιστορικές πηγές της συγκεκριμένης περιόδου, υπάρχουν και τα Μεσοποτάμια χρονικά.

http://www.livius.org/cg-cm/chronicles/chron00.html

Ένα παράδειγμα από αυτά τα χρονικά

http://www.livius.org/cg-cm/chronicles/bchp-diadochi/diadochi_06.html#Ad2

Δυστυχώς έχω ελάχιστο χρόνο για μελέτη, αλλά εάν κάποιος ασχοληθεί νομίζω ότι θα βρει σημαντικές πληροφορίες της περιόδου, οι οποίες είναι ανεξάρτητες των κλασσικών.

πνα είπε...

Καλημέρα σε όλους

Δεν ξέρω αν έχει εξηγηθεί ήδη από κάποιον αφού πλέον το blog δεν είναι εύκολο να διαβασθεί.
Μπορεί κάποιος να εξηγήσει γιατί στο τελευταίο θάλαμο η άμμος ήταν σε εμφανώς χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους υπόλοιπους;
Αν έχει γίνει σφράγιση για λόγους προστασίες με χρήση άμμου και διαφραγματικούς τοίχους δεν θα έπρεπε ο τελευταίος χώρος να είναι πλήρης άμμου; Η σφράγιση προφανώς άρχισε από το τέλος. Γιατί ο χώρος έμεινε μισοάδειος;

Unknown είπε...

πνα

καλημερα , συμφωνω στο γεγονος οτι το Blog δεν ειναι οτι πιο ευκο για να το παρακολουθησει καποιος οπως πχ εγω που δουλευω μακρια απο το γραφειο και μετα πρεπει να διαβασω καμια 500αρια σχολια


Δεν εχω διαβασει καπου εξηγηση στον προβληματισμο σου , ομως ειμαι σιγουρος οτι καπου θα εχει απαντηθει...

Η δικια μου εξηγηση ειναι οτι μετα τον τελευταιο ( μεχρι στιγμης) θαλαμο υπαρχει κατηφορικος διαδρομος με καποιου ειδους τοιχο σφραγισης ... με τον σεισμο που εσπασε την μαρμαρινη πορτα η ακομα και με την τυμβωρυχια , αυτος ο σφραγιστικος τοιχος εχει σπασει η αφαιρεθει και ενα μερος της αμμου περασε στον κατηφορικο διαδρομο

GreenGatos είπε...

@ πνα

Το μπάαζωμα στον 4ο χώρο ήταν γύρω στα 4μ από το πάτωμα όπως και στον 3ο και στον 2ο χώρο.
Μόνο ο 1ος ήταν πιό γεμάτος καθότι εκτεθειμένος περισσότερο στα καιρικά φαινόμενα.

Στην αρχική φώτο ίσα που φαινόταν το θύρωμα πίσω από το ψηφιδωτό και το οποίο έχει ύψος περίπου 4μ.

vagkalf07 είπε...

http://www.newsbomb.gr/politismos/story/510952/amfipoli-oi-sfigges-apoktoyn-xana-ta-hamena-toys-ftera

Αρης είπε...

διαβασα οτι καποια ακομη κομματια φτερων βρεθηκαν στον θαλαμο που ειμαστε,τα οποια επιτρεπουν τη πληρη αποκατασταση..
επισης απ οσο ξερω κομματια φτερων βρεθηκαν και στους υπολοιπους θαλαμους,σιγουρα στον πρωτο..
αρα και τα φτερα διαμελισμενα μεν,αλλα εκει,με δυνατοτητα πληρους αποκαταστασης..απ οτι φαινεται, αυτη η διασπορα των φτερων με τις ιδιοτητες που αυτα,ως φτερα-κινηση,εχουν,εγινε σκοπιμα?ισως να υποκρυπτει και αυτη η διασπορα απο θαλαμο σε θαλαμο καποιο συμβολισμο?

333 είπε...

Δεν θα έλεγα πως το μπλογκ του Εμπεδότιμου δεν μπορείς να το παρακολουθήσεις πλέον, αλλά έχει μεγάλο όγκο πληροφοριών, τόσων που έχουμε τη δυνατότητα να "κρίνουμε" πιό εύκολα και τις οποιεσδήποτε δηλώσεις ειδικών.
Εν ολίγοις γινόμαστε πιό "σοφοί" , για κάτι που οι περισσότεροι από μας δεν είχαμε ασχοληθεί, και αυτό δεν οφείλέται μόνο στον οικοδεσπότη, αλλά και στις αναρτήσεις των συμμετεχόντων.

Βέβαια, χαριτολογώντας, μου κάνει εντύπωση που ο Εμπεδότιμος έχει πέσει μέσα στα περισσότερα [αν όχι σε όλα] από όσα έχει πεί. Δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν, ή να έχει εσωτερική πληροφόρηση [ο ίδιος έχει πεί πως απλά βάζει τη λογική του να δουλέψει-καμία εσωτερική πληροφόρηση δλδ], ή να έχει "πιάσει" το θέμα εξ αρχής απο τη σωστή του βάση, που δεν είναι άλλη απο τους συμβολισμούς και τα μυστηριακά ζητούμενα, τα οποία έχει εξερευνήσει ενδελεχέστατα, και απλά είναι ένα μονοπάτι, τόσο απλό, γιαυτόν, σε συνδυασμό πάντα με τα ιστορικά δεδομένα.

Όπως και να έχει πάντως, πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς για όλο αυτό που συμβαίνει, είτε το ονομάσουμε ταξίδι είτε την εκ νέου γνώση της ιστορίας είτε οτιδήποτε άλλο!

virgi είπε...

@Ερασιτέχνης
@)Παυλος

και σε όποιον ενδιαφέρεται

θέμα Καβειρια Μυστηρια

https://www.youtube.com/watch?v=tD3GSoeSiFE

Unknown είπε...

Ο Εμπεδότιμος έφτιαξε ένα blog που επιτρέπει σχόλια των χρηστών προς τον ίδιο.Λογικό αν αναλογιστεί κανείς την μικρή επισκεψιμότητα που είχε.
Πλέον επειδή γίνονται σχόλια σε σχόλια χρηστών και η επισκεψιμότητα έχει εκτοξευτεί μόνο ένα forum θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του.
Φυσικά η απόφαση και ο τρόπος υλοποίησης ανήκει στον ίδιο.

Βίκυ είπε...

Αννα Παναγιωταρεα
θα σε παρακαλουσα να μεταφερεις την μερα της ανακοινωσεως.Δεν θα αλλαξει τιποτα αν γινει μια μερα πριν η μετα (οσο και αν αδημονουμε).Να σου υπενθυμισω οτι η 28/10 ειναι ημερα τιμης και μνημης των προγονων μας που εδωσαν τον υπερ παντων αγωνα.Αγωνα ιερο,με πενιχρα μεσα και αντιπαλο υπερτερο,επι μηνες(οταν αλλοι λαοι παραδοθηκαν σε λιγες μερες και καποιοι τηλεφωνικα).
Οσο και αν την εχουμε "ξεφτισει" την μερα αυτη,ειναι μερα αφιερωμενη σε Εκεινους.Τους ηρωες και τους νεκρους.
Μην την "επιβαρυνεις" και συ.(εκμεταλλευσου αλλη μερα ,και η κυριακη αργια ειναι)

Υ.Γ. η χρηση πληθυντικου ειναι ξενης προελευσεως και παραλογη οταν απευθυνεσαι σε ενα προσωπο.Και ο τελευταιος στρατιωτης του Αλεξανδρου απευθυνοταν στον Βασιλια ως "συ Αλεξανδρε"

pandektis είπε...

Παρουσία τυμβωρύχων που αναζητούσαν χρυσό και μέταλλα δείχνει η κεφαλή της Σφίγγας, σύμφωνα με τον καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη

Οι ανασκαφές στην Αμφίπολη συνεχίζονται και τα σενάρια... δίνουν και παίρνουν για το ποιος είναι τελικά ο ένοικος του τάφου. Οι αρχαιολόγοι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο νεκρικό θάλαμο και σε αυτό που συνηγορούν με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι ότι ο τάφος έχει παραβιαστεί.



Την ίδια ώρα η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας, η οποία βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο και σε αρκετή απόσταση από τον κορμό του γλυπτού στην είσοδο του μνημείου, φαίνεται να επιβεβαιώνει την παρουσία τυμβωρύχων, που αναζητούσαν χρυσό και μέταλλα, στον αρχαίο τάφο.

«Αποτελεί αναμφισβήτητα μία ακόμη -την πιο πρόσφατη- απόδειξη ότι το μνημείο είναι συλημένο» δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.

«Απόδειξη που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες: τις τρύπες στους τοίχους, τη σπασμένη πόρτα και τη φθορά στο ψηφιδωτό, καθώς πολλές φορές οι τυμβωρύχοι πίστευαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις δικαίως, ότι θα βρουν θησαυρούς κάτω από τα ψηφιδωτά δάπεδα» προσθέτει.

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η πρώτη γενιά τυμβωρύχων κυνηγά το χρυσάφι. Δεν της περνά από το μυαλό να αναζητήσει οτιδήποτε άλλο. Από το μνημείο της Αμφίπολης όμως έχουν περάσει και φτωχοί μεταλλοκυνηγοί που εμφανίζονται στον χριστιανικό Μεσαίωνα, δηλαδή κάπου στον 8ο-9ο αι. Πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν μέταλλο για να φτιάξουν κυρίως αγροτικά εργαλεία σε μια εποχή που οι εμπορικοί δρόμοι ήταν κλειστοί. Εκαναν δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουν σήμερα κάποιοι Τσιγγάνοι. Απλώς η πρώτη γενιά τυμβωρύχων έχει ως κίνητρο την απληστία. Θέλει το χρυσάφι. Και μπορεί να έδρασε και μόλις μια γενιά μετά από εκείνους που έφτιαξαν τον τάφο και γνώριζαν καλά το πολύτιμο περιεχόμενο του» υποστηρίζει ο κ. Θέμελης, σημειώνοντας:

«Οι δεύτεροι κινήθηκαν από ανάγκη. Απέσπασαν τα κεφάλια των Σφιγγών, τα οποία ήταν ένθετα, για να πάρουν το μέταλλο των συνδέσμων. Το ίδιο έκαναν και με τα χέρια των Καρυατίδων. Ολες αυτές οι καταστροφές πάντως, και ειδικά η σπασμένη μαρμάρινη πόρτα, δεν μπορεί να αποδίδεται σε σεισμούς και σε οβίδες, όπως έχω ακούσει να λέγεται».

Βίκυ είπε...

πληθυντικου ευγενειας ηθελα να γραψω,που δεν υπηρχε στην Ελληνικη γλωσσα.

moira είπε...

Καλο μεσημέρι!
Το θέμα των ακεφαλων σφιγγων και του κεφαλιού που βρεθηκε πιο μέσα τείνει να γινει σήριαλ και αυτο που πραγματικα με θλίβει ειναι η απαράδεκτες εξηγήσεις που δίνουν οι αρχαιολόγοι.απαραδεκτες διοτι οφείλουν να γνωρίζουν και γνωρίζουν πως τα ακεφαλα αγάλματα ειναι συνήθη σε τάφους.
Μελετώντας αρχαιολογικούς χώρους στον ευρύτερο ελληνικό χώρο της αρχαιότητας (και δεν εννοω μόνο την ελλαδα), ανακάλυψα πως σε πάμπολλες περιπτώσεις εχουν βρεθει αποκεφαλισμενα αγάλματα, δε πολλούς δε βασιλικους τάφους, τα αγάλματα ειναι δίδυμα!
Οι τάφοι αυτοί ανήκουν σε όλες τις περιόδους της αρχαίας ιστορίας και οχι μόνο στην ελληνιστική.
Επιπλέον, εχει παρατηρηθεί πως σε παλιότερα χρονια (εποχή χαλκού, γεωμετρική) οι σκελετοι ηταν θαμμενοι σε άλλο σημείο του τάφου απο το σημείο που βρισκόταν το κρανίο και ισως να υπαρχει σύνδεση ως προς τα πιστεύω των ανθρώπων για τη μετα θάνατον ζωη.
Τελος, στη Κύπρο, σε αρχαίο οικισμό εχει βρεθει λαξευτος ταφος με διάδρομο 13 μέτρων που καταλήγει σε 3 χώρους οι οποίοι συνδέονταν με ξύλινη ράμπα, ταφος που θυμίζει αιγυπτιακες μεθόδους ταφής.στον ίδιο οικισμό εχουν βρεθει βασιλικοι πλούσιοι τάφοι της ελληνιστικης περιόδου, στους οποίους υπήρχαν ακεφαλα αγάλματα.
Ολα αυτα, ειναι ένα μικρο δείγμα που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα μέρος του τελετουργικου ταφής.
Γι αυτο η περιστέρη υποστήριξε απο την αρχη ότι τα κεφαλιά και τα φτερά θα βρεθούν πίσω, μέσα στο χώμα.
Αυτο που με εκνευριζει ειναι που οι αρχαιολόγοι επιμένουν να παριστάνουν ότι πρωτη φορα αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο και μάλιστα ειναι το επιχείρημα τους για τη συληση του τάφου!

Axis Mundi είπε...

@moira Συμφωνώ απόλυτα. Νομίζω πως για πολλούς από αυτούς ισχύει αυτό που έχουμε ξαναπεί και που είπε και η ίδια η Περιστέρη. Θέλουν να κάνουν δηλώσεις για αυτά τα λίγα λεπτά δημοσιότητας. Πάντως το μόνο που καταφέρνουν, εκτός απο το να γελοιοποιηθούν είναι να χαλάνε το όνομα και την αξιοπιστία του κλάδου τους και τίποτα παραπάνω.

moira είπε...

Απλως αναρωτιέμαι γιατι γίνεται ολο αυτο.αποκλειεται να μην γνωρίζουν τα στοιχειώδη της επιστήμης τους!
Προσωπικά δε ξερω αν ο ταφος παραμένει ασυλητος.
Αυτο θα το ανακαλύψουν οι ανασκαφεις όταν φτάσουν στο τέρμα.
Αυτο που ξερω ειναι αυτο που μέχρι τωρα έδειξε η έρευνα και που δε θα έπρεπε να τους κανει εντύπωση!τουλαχιστον οχι σ αυτούς!

Atithasos είπε...

Μου κάνει πραγματικά εντύπωση η ευκολία με την οποία χαρακτηρίζονται άσχετοι, γελοίοι ή ό,τι αλλο, οι αρχαιολόγοι που εκφερουν διαφορετική άποψη από ορισμένους "ειδικούς" εδω μέσα, οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή κατάρτιση ή σχέση με την αρχαιολογία.
Ιδίωμα και αυτό ενός λαού με παντελή έλλειψη παιδείας...

Axis Mundi είπε...

Μα αν απλώς συμφωνήσουν με τους ανασκαφείς θεωρούν πως ενισχύουν άλλους και όχι τον εαυτό τους. Είναι καθαρά εγωιστική τακτική.

Πάρε παράδειγμα τον Φάκλαρη και την Παλαγγια οι οποίοι από την πρώτη στιγμή ήθελαν να απομυθοποιήσουν την ανασκαφή χωρίς όμως να μπορούν να στηρίξουν τα "επιχειρήματα" τους. Όλες οι δηλώσεις τους ήταν βασισμένες στο "έτσι είναι γιατί εγώ το λέω". Μην πω για την Σουβαλτζή η οποία ακόμα πιστεύει πως η ανακάλυψή της είναι πολύ πιο σημαντική απο αυτή της Αμφίπολης και πως απλώς έπεσε θέμα συνωμοσιών και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Θεανώ είπε...

@Atithasos

μα ακριβώς η παιδεία είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα κριτικής απέναντι και στον οποιοδήποτε "ειδικό". Αντίθετα η έλλειψη παιδείας και κατά συνέπεια και κριτικού πνεύματος οδηγεί στην αποδοχή, λόγω άγνοιας, οποιασδήποτε άποψης του οποιοδήποτε λεγόμενου ¨ειδικού".

Θεανώ είπε...

"ειδικός"= τιτλούχος αρχαιολόγος με υψηλές περγαμηνές και ανεπαρκείς γνώσεις

PAIANAS είπε...

@Μagica
To κόστος συντήρησης ενός φόρουμ, είναι μικρό και μπορεί άνετα να καλυφθεί από δωρεά κάποιων εκ των μελών του..
Μιλάμε για αξία 2 καφέδων σε καμμιά δεκαριά μέλη.
Η επισκεψιμότητα όμως και ο νεοφερμένος κόσμος που ήρθε με αφορμή την Αμφίπολη και διψάει για μάθηση και κατανόηση της Ιστορίας του, είναι και μπορεί να γίνει αξία ανεκτίμητη..
Πολλοί ήρθαν, κάποιοι θα μείνουν και αφού κοπάσει ο κουρνιαχτός της Αμφίπολις...γι αυτούς ένα φόρουμ θα είναι μια διέξοδος διαφυγής από τα τετριμμένα και επαφής με το παρελθόν.
Είναι Ελληνικός προσηλυτισμός !

moira είπε...

@atithasos
Αγαπητέ διαδικτυακέ φίλε,
Φορέα παιδείας αποτελούν και τα πανεπιστήμια και εκ των πραγμάτων οι ακαδημαϊκοί που τα απαρτίζουν.
Στοιχείο δε, της παιδείας ενός λαού, αποτελεί η κριτική ικανότητα, η ικανότητα να κρίνει και με λογική σύλλογιστική πορεία να αποδέχεται, να απορρίπτει ή να τροποποιεί μια θέση!
Αυτο που προσωπικα αισθάνθηκα απ όλους όσους συμμετέχουν δια του λόγου στο παρόν ιστοχωρο, ειναι η αγανάκτηση για τον αστηρικτο λόγο.
Επέτρεψε μου τελος, να αναφέρω ότι δεν είμαι άσχετη της επιστήμης της αρχαιολογίας.Δεν είμαι αρχαιολόγος αλλα ανήκω σε παρεμφερή κλάδο της επιστήμης και έχω συμμετάσχει σε ανασκαφές τάφων, επομενως έχω εικόνα για όσα λέω.
Εννοείται πως δεν ακυρώνεται το επιστημονικό κύρος των ειδικών, αλλα όσοι εκφέρουν θέση ως ειδικοί σαφώς γνωρίζουν ότι υπόκεινται και στην ανάλογης κριτικη, σωστα;

moira είπε...

Παρακαλω οπως συγχωρεθουν τα οποία ορθογραφικά λάθη.
Το ζήτημα ειναι καθαρά τεχνικό!

Ανώνυμος είπε...

@virgi
Αυτά είχα διαβάσει και εγω πάνω κάτω χθες στο διαδίκτυο.
Στο βίντεο αυτό πρόσεξα και κάτι άλλο.Δε ξέρω τι αξία μπορεί να έχει αλλά το σημειώνω......Κάποια στιγμή όταν έδειχναν πλάνα απ´ο τον αρχαιολογικό χώρο στο σχεδίαγραμμα πρόσεξα που έγραφε "Αναθύματα Φιλίππου Γ´ και Αλεξάνδρου Δ´".

giannis_ είπε...

@ερασιτεχνης
αν συνεχίσεις να διαβάζεις επ'αυτού θα βρεις πολλά κοινά.

Unknown είπε...

Evan Kass, (6.32 π.μ 24 Οκτ.)

Ετσι ακριβώς είναι όπως και η Βαρβάρα επίσης σκέφτεται.
Είναι υπόδειγμα ατελείωτου κάλλους και συσχετισμού με το τρομαχτικό.
Νομίζω όμως πως "χωράει" και πιθανόν απόλυτα.
Μας ξεγελάνε οι φωτογραφίες που αν είχαν ληφθεί υπό άλλες γωνίες θα το βλέπαμε και εμείς.
Όπως σίγουρα θα χωράνε και τα φτερά.
Φαίνεται ότι η ομάδα εκεί δεν το τοποθέτησε νοερά στη θέση του αν αυτά που λέει το xronometro ανταποκρίνονται.
((( Μετά από περίπου 2.300 χρόνια, οι εργάτες της ανασκαφής τοποθέτησαν το κεφάλι ξανά στη θέση του και για λίγη ώρα όλα τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας έγιναν μάρτυρες μιας σκηνής μοναδικής!)))
http://www.newsbomb.gr/politismos/story/510735/amfipoli-to-peirama-poy-sygkinise-toys-anaskafeis#ixzz3HAYAqZpL

moira είπε...

@virgi
@erasitexnis @axis Mundi @empedotimos
Τα καβειρια μυστήρια σχετίζονται με τη γέννηση, οπως ολοι γνωρίζουμε.μυστηρια στα οποία ηταν μυημένοι Ολυμπιάδα και Φίλιππος.
Σε μια μελέτη που έκανα πρόσφατα, προσπάθησα να αποκωδικοποιησω τους μύθους γύρω απο το όνομα του αλεξανδρου.παρατηρησα λοιπόν, πως η θρησκευτικοτητα που διέπει όλους αυτούς τους μύθους, ειναι σχετική με τους χθονιους θεούς, στους οποίους ειναι αφιερωμένα τα καβειρια μυστήρια:
Το φίδι και ο ρόλος του στη σύλληψη, ο εμπρησμός του ναου της αρτεμιδος το βράδυ της γέννησης του(Θεα του τοκετού), το όνειρο του Φιλίππου, ο ταυρος, η αναγέννηση της ψυχής κλπ.
Προσπάθησα επισης να βρω σύνδεση με κάποια στοιχεια του τάφου.παρατηρησα λοιπόν, πως οι κόρες σχετίζονται με τη Θεα αρτεμις αν θεωρηθούν μαιναδες ή και με τη Θεα αθηνα αν θεωρηθούν καρυατιδες.
Αναρωτιομουν ποια ειναι η σύνδεση, μέχρι που θυμήθηκα το μύθο του ερεχθιονα, στον οποιο ειναι αφιερωμένο το ερεχθειο.παλι φίδι...
Τελος, παρατήρησα πως το έθιμο του αποκεφαλισμου αγαλματιδιων συναντάται στον ελληνικό χώρο απο τη μινωικη εποχή, και παλι σχετίζεται με χρονιές θεοτητες(βλ Θεα των οφεων κνωσσος).
Αναζητώντας σύνδεση με την Αίγυπτο της πτολεμαικης περιόδου ανακάλυψα τους τάφους στη Κύπρο.ειναι της εποχής αυτής, εχουν αρκετα κοινά στοιχεια που παραπέμπουν στα ίδια ταφικα έθιμα και το πιο σημαντικο;
Βρίσκονται κοντα σε ιερό αφιερωμένο στις χθονιες θεότητες.
Ξερω ότι ετσι οπως τα γράφω φαίνονται ένας οχταρμας, απλα προσπαθω οσο πιο επιγραμματικά να πω πολλα..
Και κάτι τελευταίο..
Συνήθως, το αποκεφαλισμενο κεφάλι το τοποθετούσαν στο τάφο όταν πέθαινε και ο τελευταίος απόγονος του νεκρού..

hylap-vn είπε...

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=446175

virgi είπε...

Αλέξανδρος-Ιλιάδα-Ηφαιστίων....

https://www.youtube.com/watch?v=oUiX9kUIBU4&list=PLcLYBord0aNzV0G9kmot_jdaeG4n2KKbu

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

@moira
Εφόσον είσαι σχετική με τη αρχαιολογία, θα γνωρίζεις καλύτερα από εμάς ότι η πτολεμαιϊκη περίοδος, ως προς το θρησκευτικό της προσανατολισμό, γνωρίζει διακυμάνσεις και δεν είναι ενιαία και καταλήγει με τη λατρεία μίας νέας θεότητας "Σεραπις".

ATs είπε...

Διαβασα καποια σχολια σε γνώστο πλέον blog των Σερρων απο καποιον αναγνωστη τα οποία τα θεωρώ ακρώς ενδιαφέροντα.

Ο τάφος φτιάχτηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο ( ο οποίος βρίσκεται στον έβδομο θάλαμο) . Όλες οι καταστροφές που έχει υποστεί ο τάφος ( ψιφιδωτό, σφίγγες, καρυάτιδες) έχουν γίνει απο τον μεγάλο σεισμό. Μέσα στον τάφο θα βρεθούν τα υπόλοιπα κομμάτια απο τις σφίγγες μαζί με διάφορα αντικείμενα από διάφορους άλλους τάφους και τούρκικα αντικείμενα. Γιατί τον τάφο τον χρησιμοποίησε ο Νικοτσάρας σαν κρύπτη με εντολή του πατριαρχείου, ο οποίος βεβήλωσε τάφους στην χαλκιδική και τα έκρυψε στον τάφο τησ αμφίπολης. Και μετά έβαλε ανθρώπους να κλείσουν τον τάφο με χώμα αφου πρώτα χρησιμοποίησε τα μάρμαρα και τις πέτρες και διάφορα άλλα κομμάτια ( χέρια, κεφάλια, φτερά. ) για μπάζωμα.

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_490.html#comment-form

ATs είπε...

υμφωνώ απόλυτα με το άρθρο και θέλω να προσθέσω ότι ο τάφος παρέμενε ανοιχτός μέχρι και το 316 π.χ. και την ήττα της Ολυμπιάδας στην Πύδνα, τότε και υπό τον φόβο της καταστροφής του από τον Κάσσανδρο, σφραγίστηκε με τους δυο διαφραγματικούς τείχους μπροστά από τις σφίγγες και τις καρυάτιδες και σκεπάστηκε η είσοδος και η περίβολος με χώμα.
Το 597 μΧ. στον μεγάλο σεισμό που έγινε στην περιοχή, σημειώθηκαν και οι μεγάλες καταστροφές που μας προβληματίζουν τώρα.
1) Τότε έσπασε και κατέρρευσε λέων, που βρισκόταν μπροστά στην είσοδο και όχι στην κορυφή και εκεί τον βλέπουμε στις φωτογραφείς του 1936.
2) Τότε έσπασαν και τα κεφάλια και τα φτερά από τις σφίγγες.
3) Τότε έσπασαν και τα χέρια από τις καρυάτιδες.
4) Τότε έσπασε και η μαρμάρινη πόρτα η οποία έπεσε πάνω στο ψηφιδωτό και προκάλεσε αυτή την καταστροφή που βλέπουμε στο κέντρο του, γιατί μέχρι εκείνο το διάστημα οι θάλαμοι δεν ήταν μπαζωμένοι με άμμο.
Έτσι και σε αφτη την κατάσταση παρέμεινε το μνημείο μέχρι και το 1807.
Εδώ ερχόμαστε τώρα στο ζουμί όλης της ιστορίας, μετά την στρατολόγηση του Νικοτσαρα από την φιλική εταιρεία και το πατριαρχείο, οι μονές του Αγίου Όρους του παρέχουν πληροφορίες και πολλά στοιχειά για αρχαίους τάφους και βυζαντινές κρύψεις. Τα αγάλματα και τους αμφορείς που βρίσκει τα στέλνουν στην Γαλλία και Αγγλία και αγοράζουν πλοία και όπλα για τον αγώνα κατά τον Τούρκων, ενώ τα χρυσά που συλλέγει από τους τάφους τις κρύψεις τις επιδομές και τις πειρατείες τα τοποθετεί προσωρινά σε διάφορες δικες του κρύψεις.
Όλα αυτά μέχρι το 1807 όπου και παίρνει την διαταγή να τα μεταφέρει όλα σε ένα σημείο ασφαλές που του έχουν υποδείξει οι καλόγεροι.
Έτσι φτάνουμε και στον λόφο ΚΑΣΤΑ όπου πιστεύω ότι είναι αυτό το σημείο γιατί ταιριάζει απόλυτα με τις περιγραφές από το ημερολόγιο του Νικοτσαρα σχετικά με το άνοιγμα του συγκεκριμένου τάφου και του μπαζώματος με αμο των θαλάμων.
Σε κάποιο σημείο του ημερολόγιου του αναφέρει ότι, με μια δύναμη 400 ανδρών που είχε και με κάποιους αιχμαλώτους που πήρε από τρία διπλανά χωριά, άνοιξαν τον τάφο και αφού τοποθέτησαν στο βάθος το χρυσό, μπάζωσαν την στοά στην αρχή με πέτρες και σπασμένα μάρμαρα και την υπόλοιπη στοά με αμο από το ποτάμι και αυτό τους πήρε πάρα πολλές ημέρες.
Γι αυτό το λόγο βρέθηκε το κεφάλι της σφίγγας τόσο μέσα στον τάφο και τώρα θα βρεθεί και το άλλο κεφάλι και τα χέρια από τις καρυάτιδες κομμάτι από το λιοντάρι και οι πέτρες από τις τρύπες που είχαν οι διαφραγματικοί τοίχοι.

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_508.html

giannis_ είπε...

@ moira
Οι τάφοι στην Κύπρο είναι από 325 π.Χ έως 58 π.Χ

PAIANAS είπε...

Kι άλλη θεωρία ...ο τάφος ''πνίγηκε΄΄ και γέμισε άμμο από τσουνάμι.
http://www.xronometro.com/amfipolis-mpelogiannis/

PAIANAS είπε...

@Αnthony tsit
Αυτός που τα γράφει αυτά, δεν μας λέει τις πηγές του ..που υπάρχει αυτό το ημερολόγιο του Νικοτσάρα ?...γιατί τον ρωτάνε και απαντάει ένα αόριστο ''στο Άγιο όρος'' ...δε νομίζω ότι είναι άξιο σχολιασμού.

moira είπε...

@giannis
Γιάννη η Κύπρος ειναι μέρος της σατραπειας της Αιγύπτου.
Τάφοι εχουν βρεθει σε όλες τις αρχαίες πόλης της εποχής.
Στη πάφο μάλιστα, υπήρχε μακεδονικός τυμβου που ανασκαφηκε απο αρχαιοκαπηλο και δυστυχώς δεν κράτησε αρχείο της πορείας που ακολούθησε.τα ευρήματα του παντως, βρίσκονται στο μουσείο τέχνης της νέας Υόρκης (πανω απο 30,000 αντικείμενα!).
Εκει βρίσκεται και σαρκοφαγος απο άλλη κυπριακή πολη, της πτολεμαικης περιόδου.ειναι μαρμάρινη, ανάγλυφη και στο πάνω μέρος φέρει σφιγγες ελληνικές!ειναι απο μάρμαρο το οποιο δεν υπήρχε στο νησί!
Το επισημανα ως στοιχείο που συνδέει το τυμβο στην αμφιπολη με τον πτολεμαιο!
Σαφώς και πρόκειται για μεταβατική περίοδο, αλλα οι επιδράσεις στη θρησκεία ηταν αμφιδρομες και σταδιακες:συγχωνεύονται αν θες στοιχεια απο τη μια στην άλλη!
Μια γνώμη..ισως κάνω και λάθος..

Unknown είπε...

Μια παρατήρηση ρε παιδιά.
Επειδή πιστεύω ότι ο Λέων δεν ήταν στην κορυφή του τύμβου, αλλά στην είσοδο του τάφου, γνωρίζει κανείς τις διαστάσεις της βάσης του Λέων και τις διαστάσεις της εισόδου όπου βρίσκονται οι σκάλες προς τις Σφίγγες ?
Μήπως έχουν ίδιες διαστάσεις ? και σφράγιζε την είσοδο ο Λέων ? Γιατί δεν νομίζω να τοποθετούσαν τον Λέων εκεί ψιλά για να είναι ορατός από παντού και να φωνάζει <>. Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να ήταν στην είσοδο, επίσης καλυμμένος με χώμα και από τους σεισμούς αποκαλύφθηκε (εδώ άλλαξε ροή το ποτάμι) και διαλύθηκε σε κομμάτια. Η συνέχεια γνωστή. Συλήσεις σε τάφους υπήρχαν από τότε. Να φέρθηκαν με αφέλεια σε κάτι τέτοιο ?
Εμπεδότιμε ?

Nafsimaxos είπε...

@Anthony Tsit

Είναι πλέον διακριτό οτι υπάρχουν άτομα που σχολιάζουν με σκοπό να αποπροσανατολίσουν (για το Amfipoli news και όχι μόνο). Βγήκε λοιπόν κάποιος και έγραψε για τον Νικοτσάρα. Το οτι τα θυρόφυλλα και η κεφαλή της σφίγγας ΔΕΝ βρέθηκαν στο πάτωμα αλλά ενδιάμεσα στο χώμα δεν είναι αποδεκτό; Θα υιοθετήσουμε το σχόλιο ενός αγνώστου που συνδέει τον Νικοτσάρα με την περιοχή της Αμφίπολης και θα αμφισβητήσουμε την ανασκαφική ομάδα;

giannis_ είπε...

@moira 06:09
ότι έγραψες (είναι απο μόνο του μία θεματική, προσωπικά έχω υποστηρίξει εξαρχής τη σχέση με τα καβήρεια, το κτήριο το βλέπουμε με τα μάτια της ολυμπιάδας, μέχρι αποδείξεως του ανντιθέτου, αν και το ψηφιδωτό δεν αφήνει αμφιβολίες.
@moira 07:35
Συμφωνώ απόλυτα το 323 - 320 είναι περίοδος που δε μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα με βάση τους πτολεμαίους,

Nafsimaxos είπε...

@Αnthony tsit

Και μία απόδειξη ακόμα περί του τρολλαρίσματος που ανέφερα πιο πάνω:
προφίλ του σχολιαστή: Μέλος του Blogger από τις Οκτώβριος 2014.
Οπότε μπορείς να καταλάβεις και πόσο "φρέσκος" είναι.

giannis_ είπε...

@nafsimaxos
Μαλλον δεν καταλαβες τι θελει να πει ο ποιητης. Το ημερολόγιο αυτό είναι το άγιο δισκοπότηρο για τους χρυσοθήρες...

Nafsimaxos είπε...

@giannis_

Γιάννη μιλάω για αποπροσανατολισμό του κόσμου. Ο σχολιαστής δημιούργησε ένα προφίλ λίγες μέρες πριν για να τρολλάρει και όπως βλέπεις παρασύρει κόσμο. Αυτός είναι ο σκοπός του κατά τη γνώμη μου.
Και παρασύρει και εμάς με σχόλια για το άσχετο σχόλιό του.

PAIANAS είπε...

Aν μπλέξουμε στην κουβέντα και ιστορίες με χρυσοθήρες και προσπαθήσουμε να βρούμε τη λύση στο γρίφο, μέσα από θεωρίες με κρυμμένους θησαυρούς, θα αποπροσανατολιστούμε τελείως ..
Το τι έχουμε ακούσει και διαβάσει αυτές τις μέρες από ειδικούς η μη, δεν περιγράφεται.

yfarpasths είπε...

Εν αναμονή κατι πιο φρέσκου απο την ανασκαφική ομάδα ....η δική μας ομάδα αναμασάει τα ίδια και τα ίδια
προσθέτοντας και αρκετή υπερβολή σε νέες φανταστικές και φυσικά ατεκμηρίωτες θεωρίες..... ΑΡΓΙΑ μήτηρ πάσης κακίας :)

vagkalf07 είπε...

παντως η επιλογη της εθνικης επετειου της Τριτης για τις νεες ανακοινωσεις ...μονο τυχαια δεν ειναι...

george είπε...

@PAIANAS

Yup, another outlandish and baseless "theory"; a slow news day there.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   401 – 600 από 1002   Νεότερο› Νεότερο»