Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Η ΣΦΙΓΓΑ ΜΙΛΗΣΕ-Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΩΘΕΙ-ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;

Σήμερα  21/10/2014 σε μια συγκλονιστική ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας απεκάλυψε ότι ένα από τα κεφάλια των Σφιγγών που πολλοί είχαν θεωρήσει ότι είχαν αποτελέσει λεία αρχαιοκαπήλων, βρέθηκε μέσα στον τρίτο θάλαμο (Θ3), μετά την αφαίρεση εκατοντάδων κυβικών χώματος που χρησιμοποιήθηκε για την σφράγιση του τάφου.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα άλλα αναφέρει :
"Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. (φωτο 5,6,7,8) Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών".

Χαρακτηρίζω την ανακοίνωση αυτή συγκλονιστική διότι επιβεβαιώνει την αρχική μου υπόθεση ότι η απουσία των κεφαλιών των Σφιγγών πρέπει να είναι εσκεμμένη.

Συγκεκριμένα από τις 8 Σεπτεμβρίου στην ανάρτηση ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ έγραφα ότι :

"Από την αρχή έχω κάνει την υπόθεση ότι οι Σφίγγες ήταν εσκεμμένα ακέφαλες και χωρίς φτερά, είτε διότι τους αφαιρέθηκαν κατά την εγκατάσταση τους στο πρόθυρο του Τάφου μέσα από κάποιου είδους τελετουργικό,  είτε δεν τα είχαν ποτέ", αναφερόμενος  στην  πρώτη μου ανάρτηση της 18ης Αυγούστου  Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ  όπου έγραφα : "  Προσωπικά πιστεύω ότι η ανεύρεση των σφιγγών χωρίς κεφάλια και φτερά  είναι εσκεμμένη από τους κατασκευαστές του τάφου".

Η εύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας και μέρος των φτερών της μέσα στον θάλαμο Θ3 επιβεβαιώνει ότι η μη ύπαρξη φτερών και κεφαλιών στις Σφίγγες πρέπει να αποτελεί μέρος κάποιου τελετουργικού.

Στην προαναφερθείσα ανάρτηση  ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ είχα αναφερθεί στην δομή της ανθρώπινης ψυχής και στην Σφίγγα η οποία την συμβολίζει  :
 
"Η ψυχή μας αποτελείται από δύο τμήματα : την λεγόμενη λογική ψυχή που είναι γνωστή ως λογιστικόν και την άλογη ψυχή που αποτελείται από το θυμοειδές και το επιθυμητικό όπως μας λέει ο Πλάτων. 
Η λογική ψυχή κατεβαίνει από το νοητό, η δε άλογη ψυχή  προσακτάται από την λογική ψυχή μέσα στον κόσμο της γέννησης. Σκοπός μας είναι να αφυπνίσουμε τις γνώσεις που έχει ήδη η λογική ψυχή εκ κατασκευής και να  απαλλαγούμε κάποια στιγμή από την άλογη ψυχή, η οποία είναι και η αιτία που προσκολλώμεθα στον κόσμο της γέννησης
Στην Μυθολογία μας τα μέρη της άλογης ψυχής συμβολίζονταν με ζώα. Όπως μας λέει ο Πλάτων στην Πολιτεία με πολύμορφο θηρίο (που μας θυμίζει την Λερναία Ύδρα) συμβολιζόταν το επιθυμητικό και με λέοντα το θυμοειδές.
Επίσης η ψυχή συμβολίζεται και με την Σφίγγα, το ανθρώπινο κομμάτι (κεφάλι) της συμβολίζει την λογική ψυχή, το ζωώδες κομμάτι της την άλογη ψυχή και τα φτερά συμβολίζουν ότι η ψυχή αυτή έχει κατορθώσει να αποκτήσει αναγωγικές δυνάμεις,  δυνάμεις δηλαδή που την κάνουν να επιτύχει την απελευθέρωση της από τον κόσμο της γέννησης και την επιστροφή  της στο νοητό".
 
Κάνοντας λοιπόν την υπόθεση ότι : "όλη η δομή του τάφου απεικονίζει την πορεία της ψυχής του νεκρού"  θεώρησα  ως "Το πρώτο συμβολικό σημείο τις  ακέφαλες Σφίγγες, οι οποίες αλληγορούν το γήινο κομμάτι της ψυχής, την άλογη ψυχή, μιας και αποτελούνται μόνο από το ζωώδες τμήμα τους, χωρίς φτερά προφανώς μιας και λείπει το ανθρώπινο κομμάτι (κεφάλι=λογική ψυχή) και χωρίς στήθος. Στήθος όμως που είχαν αλλά πια έπαψαν να χρησιμοποιούν, δηλαδή ο νεκρός όταν πέθανε,  εν ζωή είχε φτάσει σε τέτοια κατάσταση που δεν χρειαζόταν  πια  να  τρέφεται από τον κόσμο της γέννησης"

Φυσικά χωρίς να γνωρίζω τι τελετουργικό χρησιμοποιήθηκε θεώρησα ότι η έλλειψη του κεφαλιού των Σφιγγών αναπληρούται με τις Καρυάτιδες  "Για αυτό και έχουν  χρησιμοποιηθεί  ως φρουροί  αγάλματα  με ανθρώπινη μορφή, που είναι αυτό ακριβώς που έλειπε από τις Σφίγγες (κεφάλι=λογική ψυχή), διότι μόνο μια ψυχή (λογική) μπορεί να περάσει από εκεί".

Όμως τελικά ο θάλαμος Θ3 εκρυβε μια έκπληξη, το ΕΣΚΕΜΜΕΝΩΣ τοποθετημένο εκεί κεφάλι της Σφίγγας που λόγω του συμβολισμού του (λογική ψυχή) και του συμβολισμού του θαλάμου Θ3 (νοητό)  αποτυπώνει συμβολικά το γεγονός ότι η λογική ψυχή του νεκρού τελικά κατόρθωσε να φτάσει στο νοητό, δηλαδή να αποθεωθεί!

Κατάσταση που δεν αναιρεί καθόλου τον προαναφερθέντα συμβολισμό των Καρυατίδων και που είναι πλήρως συμβατή με την σημειολογία του ψηφιδωτού του θαλάμου Θ2 (βλέπε σχετικά  : ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ-ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;    )

Έτσι λοιπόν η ψυχή του νεκρού αποτελεί αποθεωμένη ψυχή που έφερε ως ανθρώπινα χαρακτηριστικά τα χαρακτηριστικά του Αλεξάνδρου  που απεικονίζονται στο πρόσωπο της Περσεφόνης 



και που σίγουρα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά  με αυτά της ευρεθείσας Σφίγγας :






Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι δεν θα βρεθεί δεύτερο κεφάλι Σφίγγας στον θάλαμο Θ3.

Και προφανώς η ανεύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας μέσα στον θάλαμο Θ3 προστατευμένο από όγκους χώματος σφράγισης του τάφου, αποδεικνύει ότι ο τάφος είναι ασύλητος.

Έτσι λοιπόν ο τάφος είναι ασύλητος, βασιλικός και Μακεδονκός!

Και ας μην εκπλαγούμε αν βρεθούν μέσα και τα οστά του αποθεωμένου Αλεξάνδρου καθώς όλο το μνημείο δείχνει τον Αλέξανδρο!


Αναμένουμε με αγωνία αν η ανασκαφή επιβεβαιώσει ή απορρίψει την προσέγγιση αυτή.

1.002 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   601 – 800 από 1002   Νεότερο›   Νεότερο»
vagkalf07 είπε...

another theory into gouva...

giannis_ είπε...

@ΠΑΙΑΝΑΣ
Να το πω διαφορετικά και εύσχημα, διαφήμιση μεταξύ της "συντεχνίας" του γίνεται.

Αξά είπε...

Καβείρια - Δίας /Λήδα - Γέννεση Πρώτος θάλαμος -Κύκνος / τελετουργία -Διοσκουροι Σαμοθράκη - Ιερό Έργο
Εμπεδότιμε θέλω πολύ να σε πιστέψω, όλα ταιριάζουν!

aekara είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=JfdjhFMAdEk

Unknown είπε...

Σάραπις: στο χαλδαϊκό πάνθεο ο Έα ήταν ο θεός των υδάτων του αρχικού ωκεανού και από τον τίτλο του Σαρ-Απσί (=βασιλιάς του ωκεανού) προήλθε το εξελληνισμένο όνομα Σάραπις ή Σέραπις. Τον νέο αυτό θεό ο Αλέξανδρος τον προόριζε για ανώτατο θεό της αυτοκρατορίας του. Δεν ήταν δυνατόν, ενώ το κέντρο του κράτους του βρισκόταν στη Βαβυλώνα, ο ανώτατος θεός (Άμμων) να προέρχεται από την Αίγυπτο. Επειδή μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου η επικράτεια του Σαράπιδος βρισκόταν στο βασίλειο του Σέλευκου, ο Πτολεμαίος ίδρυσε στην Αλεξάνδρεια ένα ναό του νέου κοσμοπολίτη ανώτατου θεού, το Σεραπείο, ώστε να ενισχύσει το διεθνές κύρος του δικού του βασιλείου. Στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο ο Σάραπις ταυτίσθηκε με τον τοπικό θεό Οσίραπι, που ήταν ο καλός θεός των νεκρών, αν και δεν είχε καμία σχέση μαζί του. Οσίραπις (Όσιρις-Άπις) ονομαζόταν ο ιερός βούς Άπις, όταν πέθαινε και η μούμια του τοποθετούνταν σε έναν ναό στη Σακκάρα, ο οποίος επί Πτολεμαίων ονομάσθηκε επίσης Σεραπείο. Η ελληνοπρεπής μορφή του νέου παγκόσμιου θεού δημιουργήθηκε με το άγαλμα, που κατασκεύασε ο Βρύαξις (355-300) για το ναό στη Ρακώτιδα της Αλεξάνδρειας, απ’ όπου η λατρεία του διαδόθηκε σε όλο το γνωστό κόσμο, ακόμη και στην ίδια την Ελλάδα.

Unknown είπε...

....(συνέχεια).γεγονοτα μετα την κηδεία Ηφαιςτιωνα:
Το γενικό πένθος για τον Ηφαιστίωνα συνεχιζόταν, αλλά δεν ανέστειλε ούτε στο ελάχιστο τις δραστηριότητες του Αλεξάνδρου. Κανείς από τους αρχαίους συγγραφείς δεν δίνει αναλυτικά τη σειρά των γεγονότων στη Βαβυλώνα, γι’ αυτό δεν γνωρίζουμε ποιά προηγήθηκαν και ποιά ακολούθησαν την κηδεία του Ηφαιστίωνα. Κρίνουμε όμως ότι ο Αλέξανδρος την προέταξε, όπως είναι ανθρωπίνως αναμενόμενο κι επισημαίνουμε ότι κανένας αρχαίος ιστορικός δεν την συνδέει με τον χρησμό, που είχε ζητηθεί από το μαντείο του Άμμωνα. Μετά λοιπόν την κηδεία συνάντησε πρέσβεις από όλη την Ελλάδα. Λέγεται ότι ο Αλέξανδρος συγκέντρωσε από τα Σούσα, τις Πασαργάδες και όλα τα άλλα μέρη της Ασίας τα λάφυρα, που είχε πάρει ο Ξέρξης από την Ελλάδα, και τα παρέδωσε στους πρέσβεις των αντιστοίχων κρατών. Παλαιότερα είχε παραδώσει σε Αθηναίους πρέσβεις τις προτομές των δύο τυραννοκτόνων, του Αρμόδιου και του Αριστογείτονα, αυτή τη φορά τους παρέδωσε το άγαλμα της Κελκέας Αρτέμιδος.
Ο Αλέξανδρος δέχθηκε πρώτους όσους είχαν έλθει για θρησκευτικά θέματα, δεύτερους όσους έφερναν δώρα, τρίτους όσους είχαν μεθοριακές διενέξεις και ζητούσαν διαιτησία, τέταρτους όσους είχαν πάει για ιδιωτικά θέματα και πέμπτους όσους διαφωνούσαν με την επάνοδο εξορίστων, την οποία είχε αποφασίσει νωρίτερα. Ιεραρχώντας το κύρος των ιερών τους δέχθηκε πρώτους τους Ηλείους, μετά τους Αμμωνίους, τους Δελφούς, τους Κορινθίους, τους Επιδαυρίους και μετά όλους τους άλλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο Αλέξανδρος μέχρι και τον Κλείτο είχε σκοτώσει με τα χέρια του, στον αγώνα του να θεωρηθεί γιος του Άμμωνα, κατέταξε το Αμμώνιο δεύτερο σε αξία μετά το ιερό του Διός στην Ολυμπία. Δηλαδή για άλλη μία φορά, και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο που είχε εξαλείψει κάθε αντίθετη φωνή, έκανε σαφές ότι ο κόσμος είχε κατακτηθεί από ένα βασιλιά κοσμοπολίτη μεν, ελληνικής καταγωγής και συνείδησης δε. Επιπλέον πολλά είχαν αλλάξει από τότε, που ο Άμμων «υιοθέτησε» τον Αλέξανδρο. Οι νέες καταστάσεις επέβαλλαν να απομακρυνθεί από τον Αιγύπτιο θεό και να εφεύρει ένα νέο παγκόσμιο θεό. Και εγένετο ο Σάραπις.

george είπε...

@Konstantinos Kairis

Kosta, are you familiar with any sources regarding Deinokratis' life? You certainly seem to have a very good history background. Thanks.

Unknown είπε...

@george,
Εχω αναλυτική ανάρτηση για τον Δεινοκρατη στο blog τον Σεπτέμβριο.Θα την κάνω paste σε λίγο....

Unknown είπε...

, τον Μάιο του 323 π.Χ, επέστρεψε ο εταίρος Φίλιππος από την Αίγυπτο κομίζοντας το χρησμό του Άμμωνα, ο οποίος φυσικά διαφέρει από ιστορικό σε ιστορικό. Κατά τον Αρριανό και τον Πλούταρχο ο Άμμων απέρριψε το αίτημα του Αλεξάνδρου να θεοποιηθεί ο Ηφαιστίων και επέτρεψε μόνο την ηρωοποίησή του. Κατά τον Διόδωρο ο χρησμός του Άμμωνα επικύρωνε την επιθυμία του Αλεξάνδρου και ανακήρυσσε τον Ηφαιστίωνα σε θεό. Ο Αλέξανδρος ικανοποιήθηκε και διέταξε να προσφερθούν στο νεκρό θυσίες αρμόζουσες σε θεό πάρεδρο (σύνθρονο των 12), στη διάρκεια των οποίων θυσιάστηκαν 10.000 ζώα όλων των ειδών. Και κατά τον Ιουστίνο ο Αλέξανδρος διέταξε να λατρεύεται ο Ηφαιστίων ως θεός, ενώ το συγκεκριμένο σημείο του Κούρτιος δεν σώζεται. Ο Αλέξανδρος χάρηκε πολύ, κήρυξε το τέλος του πένθους και προσέφερε τις προσήκουσες θυσίες.

Έστειλε και μία επιστολή στην Αίγυπτο, στον κυβερνήτη Κλεομένη, τον οποίο βάρυναν πολλές κατηγορίες για σωρεία αδικημάτων. Ο Αλέξανδρος πολλές φορές είχε διαπιστώσει ότι οι διαταγές του εκτελούνταν είτε με πλημμέλεια είτε και καθόλου. Ο Ηφαιστίων πάλι, όπως είδαμε, είχε πολλές αντιπάθειες ανάμεσα στους Μακεδόνες αριστοκράτες. Όσοι απ’ αυτούς είχαν παραμείνει ως αξιωματούχοι στην Αίγυπτο, μακρυά από την ασιατική αντίληψη της νέας Αυλής, ίσως αναζητούσαν τρόπο να τιμωρήσουν τον Ηφαιστίωνα έστω και μετά θάνατον. Για το λόγο αυτό ο Αλέξανδρος ανέθεσε στη σκοτεινή φυσιογνωμία του Κλεομένη την υλοποίηση των σχετικών εντολών, δελεάζοντάς τον με γενική αμνηστία, για όλα όσα είχε διαπράξει και όσα τυχόν θα διέπραττε στο μέλλον. Ο Αρριανός κατέγραψε μόνο την ωφέλεια, που θα είχε αν επετύγχανε, όχι όμως και τις συνέπειες, που θα υφίστατο ο Κλεομένης, αν αποτύγχανε στην αποστολή του. Βέβαια οι συνέπειες ήταν τόσο αναμενόμενες βάσει όσων είχαν προηγηθεί, ώστε είναι πιθανό ο Αλέξανδρος να μην τις ανέφερε καν ως ευκόλως εννοούμενες. Η αλήθεια είναι ότι ο Κλεομένης επιφορτιζόταν με πολύ δύσκολο έργο, προκειμένου να κερδίσει την αμνηστία για τα εγκλήματά του. Έπρεπε να κατασκευάσει στη μνήμη του Ηφαιστίωνα δύο μνημεία απαράμιλλα σε μέγεθος και πολυτέλεια, ένα στην Αλεξάνδρεια κι άλλο ένα στο νησάκι Φάρος, όπου αργότερα επρόκειτο να χτιστεί ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, ο φάρος της Αλεξανδρείας. Μία πολύ σημαντική πληροφορία είναι ότι με την ίδια επιστολή ο Αλέξανδρος διέτασσε να χρησιμοποιείται το όνομα του Ηφαιστίωνα για τη χρονολόγηση. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν κάποια πρόσωπα για τη χρονολόγηση των συνθηκών, των σύμφωνων, αλλά και των συμβολαίων και κάθε άλλης αστικής ή εμπορικής πράξης. Έτσι οι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν τους επώνυμους άρχοντες, οι Μακεδόνες τους βασιλιάδες τους και το Αχαιμενιδικό κράτος τους Πέρσες βασιλείς. Ήταν πολύ σημαντική η καταγραφόμενη πρόθεση του Αλεξάνδρου να χρησιμοποιηθεί ως βάση χρονολόγησης το όνομα του Ηφαιστίωνα, διότι τον εξομοίωνε με ανώτατο πολιτειακό άρχοντα εν ζωή.

Unknown είπε...

Ο σκελετός του κύκνου που βρέθηκε μπορεί να σημαίνει κάτι σημαντικό.
Αν η ομάδα δεν το ήξερε, σίγουρα θα μας δώσουν κάποιες εξηγήσεις αργότερα.
Το ευχάριστο είναι ότι δεν διακινδυνεύουν να δηλώσουν κάτι αν δεν είναι σίγουροι.





Unknown είπε...

@george,
Η ανάρτηση μου για τον Δεινοκρατη ειναι στις 24/9/14 ωρα 3;40πμ στην ανάρτηση empedotimous ...κατεντολην Πτολεμαίου...εχω και δεύτερη για την γνωριμία τους...

Δημήτρης είπε...

αξίζει πραγματικά να κάνετε τον κόπο να δείτε το βίντεο που πρότεινε ο χρήστης aekara .Ακούγονται πάρα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία απο τη δημοσιογράφο που ήταν και είναι πάρα πολύ κοντά στην Περιστέρη.Ουσιαστικά εμμέσως αλλά απολύτως ξεκάθαρα ,μεταφέροντας προφανώς και την πεποίθηση της ανασκαφικής ομάδας ,τονίζει πως μιλάμε για ΑΣΥΛΗΤΟ τάφο ,όπως πρώτος και σε πείσμα των εικασιών των περισσοτέρων ,ειδικών και μη ,το "φώναζε" και το "φωνάζει" ο Εμπεδότιμος.Επίσης μεταφέρει ,και τις ενδόμυχες σκέψεις της Περιστέρη ,2-3 χρόνια πριν,οτι εντός του μπορεί να έχουμε κατι τεράστιο,κατι αδιανόητο για την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα ,τον Αλέξανδρο.

Unknown είπε...

Αν τα πτηνά είναι Κύκνοι, ο συνδυασμός παραπέμπτει σε θεολογικές και κοσμολογικές αντιλήψεις γνωστές από μεταγενέστερες πηγές (λ.χ. οι σειρήνες είναι σύμβολα της παγκόσμιας αρμονίας στην Πλατωνική Κοσμολογία, ενώ είναι γνωστό το «Κύκνειο άσμα» ως το μελωδικότερο προ του θανάτου, αφού δι' αυτού οδηγείται η ψυχή στην αιώνια μακαριότητα (Πλάτωνος Φαίδων).

george είπε...

@Konstantinos Kairis

I'm not clear as to whom did Alexander give the order to set the calendar according to Hfaistion? You cite Arrianos for the letter to Kleomenis; but do we have evidence that he so ordered also Antipatros?

In any case, we know this guy Kleomenis didn't do anything for Hfaistion in Egypt. Right?

One is safe to assume that although all these local administrators reluctantly could have agreed to such order, the sudden death of Alexandros shortly there after would release them from that obligation - given the fact that (as you mention) Hfaistion didn't enjoy much liking by many.

I'm still looking forward to reading your post about Deinokratis.

Unknown είπε...

@george,
Λίγα ακόμη στοιχεία για τον Δεινοκρατη:Η συνάντησί του με τον Μακεδόνα βασιλέα υπήρξε επεισοδιακή. Εζήτησε να έχη μία συνέντευξη μαζί του, όταν ο υιός τού Φιλίππου καί της Ολυμπιάδος είχεν επιστρέψει από την Κόρινθο (μετά το εκεί γνωστόν συνέδριον), προκειμένου να τού υποβάλη τας προτάσεις του. Διά την ταχύτερην ευόδωσιν των προσπαθειών του εφωδιάσθη με συστατικάς επιστολάς φίλων καί γνωρίμων τού Αλεξάνδρου, των καλουμένων "συνεταίρων", δηλαδή των σωματοφυλάκων αυτού, οι οποίοι καί τον διεβεβαίωσαν πως θα μεριμνήσουν να παρουσιασθή ταχύτατα ενώπιον τού αρχηγού. . Αλλά ο καιρός παρήρχετο καί ο Δεινοκράτης αγχώνετο. Δι' αυτό θέλησε να επισπεύση τας εξελίξεις δρών εκ των ενόντων.
Οι Μακεδόνες, ως καί οι άλλοι Έλληνες βασιλείς, την εποχή εκείνη, ασκούσαν καί δικαιοδοτικά έργα. Ήσαν καί δικασταί (ιδιαιτέρως, επί ποινικών υποθέσεων). Καί, το πλείστον, αι δίκαις διεξήγοντο "ανεωγμένων των θυρών", δηλαδή σε δημόσιο προσπελάσιμο στον λαό χώρο. Καί μία τέτοια δίκη, όπου θα δικαιοδοτούσε ο Αλέξανδρος, εθεώρησε ο Δεινοκράτης ως την κατάλληλη ευκαιρία, προκειμένου να πραγματοποιήση την γνωριμία του με τον αναμενόμενο από αυτόν να φανή συναντηλήπτωρ καί χορηγός των σχεδίων του, φιλοπρόοδο βασιλέα.
...Έτσι διωργάνωσε ολόκληρη παράστασι προκειμένου να τύχη της προσοχής καί παρουσιάσεως έπειτα ενώπιον τού δικαστού - άνακτος. Θα ενεφανίζετο πρό αυτού ως άλλος Ηρακλής!
Καί όντως έχων επιβλητικό παράστημα αθλητού, αλείφθηκεν με έλαιο, ενεδύθη λεοντή, έθεσε στό κεφάλι του στέφανο δάφνης καί κρατών ρόπαλο, έλαβε την άγουσα προς το δικαστήριο!
Από τον δρόμο ακόμη έγινε αντιληπτός από τούς περιέργους της αγοράς της μακεδονικής πρωτευούσης (Πέλλας) καί πλήθος κόσμου άρχισε ν' ακολουθή τον παράξενο αυτόν "επίγονο" τού ενδόξου ημιθέου, τού υιού τού Αμφιτρύονος καί της Αλκμήνης, τού Αθλοφόρου Ηρακλή! Όταν δε έφθασε στον ναό της Θέμιδος, το δικαστήριο, όλοι έστρεψαν προς αυτόν το βλέμμα καί την προσοχή των, περιλαμβανομένου καί αυτού τού αρχιδικαστού, του Αλεξάνδρου. Ο οποίος, με νεύμα, εκάλεσε πλησίον του τον φίλον αυτόν τού κλέους τού αναληφθέντος ήδη στην χώρα των Μακάρων δωδεκαθλοφόρου ημιθέου. Καί εζήτησε να μάθη από το άτομό του καί τον εκεί σκοπό της επισκέψεώς του.
Όταν ο λεοντοφόρος πρωτοτέκτων - πρωτομάστορας εξέθεσε προς τον Αλέξανδρον τούς προβληματισμούς καί στοχασμούς του γιά την δυνάμενη να κατασκευασθή (καί δη με τα μέσα εκείνης της εποχής!) γλυπτικής συνθέσεως επί τού όρους τού Αθωνος, αυτός συνεφώνησε ότι η σκέψι ήταν υπέροχος....Η ιδέα αυτή τού Δεινοκράτους δεν ευτύχησε να υλοποιηθή στην Ελλάδα, στον Αθωνα, αν καί θα ήταν έργο το οποίο θα προκαλούσε, ιδία σήμερα, διεθνές ενδιαφέρον. Ήσαν οι συγκυρίες τέτοιες καί ο Ελληνισμός επλήγη από κατακτητάς, αλλοτρίους δυνάστας καί πνευματικούς τυρράνους, οι οποίοι επεδίωξαν, όχι μόνον τον αφανισμόν τού Πολιτισμού του, αλλά καί την εξάλειψιν της Ελληνικής φυλής!
Εν πάση περιπτώσει η ιδέα κατέστη πάλι επίκαιρος Την μετατροπή των σχεδίων τού Δεινοκράτους, επί το αμερικανικώτερο, καί την υλοποίησι της ιδέας γλειφάνσεως ανδριάντων επί βράχων επραγματοποίησαν οι Αμερικανοί, οι οποίοι επί τού όρους τού Ρασμόρ της Νοτίου Ντακότας, ελάξευσαν τας προτομάς τεσσάρων προέδρων της "συμπολιτείας" των.Συνεπώς τόσο η λέοντοφορος περιβολή του με σκοπό την μίμηση του Αλεξάνδρου κατα την εμφάνιση του προς αυτόν,η μίμηση των τειχων της Αλεξάνδρειας αλλα ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΗ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΞΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΙωΔΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΩΣ Του, ειναι παραλληλισμοί που λένε παρά πολλα για το μνημείο που μελετούμε.
λέων,τείχη,βράχος:όλα συνεχώς μέσα στο μυαλό του αρχιτέκτονα.
Εχω την αίσθηση οτι αν το ψάξουμε καλα ,το κουβάρι ξετυλίγεται με πολύ ενδιαφέρον....Ο Δεινοκρατης ,τέλος,θεωρείται ο πρώτος υπερρεαλιστής τεχνοτροπος και απόρροια του έργου του ειναι η φιλική και φυσική σχέση έργου και τόπου (κατι που βλέπουμε έντονα στην Αμφίπολη)που εκφράζεται απο το ρεύμα του νεοκλασικισμού που ευδοκίμησε έντονα στην Ελλαδα απο το τέλος του 19ου αιώνα έως τον 2ο παγκ. Πόλεμο....Σynexizetai.

Unknown είπε...

@george,
Συνεχεια:
Συνεπώς τόσο η λέοντοφορος περιβολή του με σκοπό την μίμηση του Αλεξάνδρου κατα την εμφάνιση του προς αυτόν,η μίμηση των τειχων της Αλεξάνδρειας αλλα ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΗ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΞΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΙωΔΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΩΣ Του, ειναι παραλληλισμοί που λένε παρά πολλα για το μνημείο που μελετούμε.
λέων,τείχη,βράχος:όλα συνεχώς μέσα στο μυαλό του αρχιτέκτονα.
Μια λεπτομέρεια:
Τα σχέδια των τειχών τηςΑλεξάνδρειας και των κτηρίων της πόλης τα έκανε ο ίδιος ο Αλέξανδρος.Ο Δεινοκρατης ανέλαβε την κατασκευή και την ρυμοτομία της.Συνεπως η μίμηση των τειχών της Αλεξάνδρειας που παρατηρούμε στον τύμβο ειναι αποκαλυπτικά συμβολική για το τι ήθελε να υπενθυμιΣει ο κατασκευαστής,δηλαδη,την έμπνευση του ίδιου του βασιλέα ,την οποία συμβολικά αποτυπώνει στο μνημείο αυτό.Εκτιμω λοιπόν,οτι ο Δεινοκρατης σαυτο το μνημείο αποτυπώνει τα πεντε σημεία της πορείας του με τον Αλέξανδρο.Λεοντας(σε μνήμη της πρώτης συνάντησης τους,)καρυάτιδες και σφίγγες σε μνήμη της αποπεράτωσης του ναού της Εφέσου,τείχη με τον γνωστό συμβολισμό ,,βράχος οπου περιμένουμε να δούμε.Μου λείπει ο πέμπτος συμβολιΣμος για την πυρά για τον Ηφαιστιωνα.
Ο Δεινοκρατης ,,θεωρείται ο πρώτος υπερρεαλιστής τεχνοτροπος και απόρροια του έργου του ειναι η φιλική και φυσική σχέση έργου και τόπου (κατι που βλέπουμε έντονα στην Αμφίπολη)που εκφράζεται απο το ρεύμα του νεοκλασικισμού που ευδοκίμησε έντονα στην Ελλαδα απο το τέλος του 19ου αιώνα έως τον 2ο παγκ. Πόλεμο....
Σημαντικό επισης το οτι ο Δεινοκρατης διορίστηκε απο τον Αλέξανδρο ,λίγο προ της ιδέας της Αλεξάνδρειας, ως ο επίσημος βασιλικός αρχιτέκτονας με το προσωνύμιο Ηρακλειδεας που του απέδωσε ο ίδιος ο Αλέξανδρος.Εκτοτε όλα τα έργα του Δεινοκράτους ηταν κατεντολην Αλεξάνδρου.Στο έργο του de architetura το 25π.χ. Ο βιρτουβιος αναλυτικά αναφέρεται στο έργο του και τον περιγράφει ως επιβλητικό με παράστημα αθλητού κατι που ο Αλέξανδρος θαύμαζε πάνω του εξού και το προσωνύμιο που του προσέδωσε.Στο έργο που πρότεινε στον Αθώ θα παρουσιαζόταν ο υποθετικούς θεός Αγαθοδαιμων ο οποίος θα έφερε την μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θα εμφανιζόταν φέροντας δώρο στην οικουμένη μια νέα πόλη ,μια νέα κοινωνία,όπου θα κυριαρχούσε το νέο πνεύμα του οικουμενικού πανελληνισμού, ήτοι της παγκοσμιοποιησης του ελληνικού πνεύματος...
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΓΕΘΗ ΜΙΛΟΥΣΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ!!!!!shakespeare ntngole

Unknown είπε...

George,
Η βιογραφία του Δεινοκρατη η Στασικρατη ειναι εξαιρετικά ελλειπης.Ο βιτρουβιος μας παρέχει πολλα στοιχεία αλλα 300χρονια μετα την ζωη του και του δίνει χαρακτηριστικά το προσωνύμιο ΗΡΑΚΛΕΙΔΕΑΣ κατα Αλέξανδρο....

george είπε...

@Konstantinos Kairis

Thanks very much Kosta. I read your Sept posts and the two just posted. For your September posts, what are the sources? Especially, what was Deinokratis doing (according to these sources) in the period Winter 323 BC and 316 BC? You mentioned that Ptolemaios asked him to go to Egypt around 310 BC; this is according to what source?

I was expecting him to be a dominating figure (both in presence and rhetoric - never mind the "imperial image" of his work of course}, like all great architects even of today. Again, what's the source of that info?

Do we know when he died?

Again, thank you for this detailed and informative presentation. Very impressive!

george είπε...

@Kostantinos Kairis

OK, so Vitruvius was the source. Only his writings, right?

333 είπε...

virgi, στο βίντεο του/της αεκαρα, στο 54' περίπου, δείχνει και το σχήμα το δικό σου.

Unknown είπε...

@Konstantinos Kairis
Διαβάζω και συνεπαίρνομαι...

virgi είπε...

@aekara
Ευχαριστούμε .
Εδώ επιβεβαιωνόμαστε στο ότι αντιληφθήκαμε τον αριστοτεχνικό τρόπο μετάδοσης ειδήσεων
της ανασκαφής ώστε να καταλήξουμε μόνοι μας στο πόρισμα.
Κοντός ψαλμός αλληλούια.
@ 333 Ευχαριστώ το είδα :)

στο παρακάτω http://www.egnatia.tv/node/4565
Θα δείτε ότι η κλιση του κεφαλιού του Αλέξανδρου ήταν φυσικό ελάττωμα άρα χαρακτηριστικό του, και όχι μόνο εικαστική παρέμβαση από τον Λύσιππο.

@ Apostolos Gouzis και όσοι ενδιαφέρονται, στο βίντεο που ανέβασα το πρωί για τα καβείρια μυστήρια αναφέρει τον κύκνο και για να μην ψάχνεται
https://www.youtube.com/watch?v=BwD3u3JBmwQ

virgi είπε...

@george
@kairis
Eπισης για τον Δεινοκράτη ξέρουμε και από τον Πλίνιο και τον Πλούταρχο

Unknown είπε...

@george,
Η εντολή στον Κλεομένη στάλθηκε απο τον Αλέξανδρο υπηρεσιακώς.
Ο Αρριανος ειναι Έλληνας ιστορικός που καταγράφει τα γεγονότα στα γραπτά του .Εγραψε την Αλεξάνδρου αναβάσις..Δεν σχετίζεται με τον Αλέξανδρο.Ειναι μεταγενέστερος.(80μχ-175μχ).σημειωνω οτι προς το τέλος της ζωής του εγινε ιερέας της Δημητρας και Περσεφόνης στηνΑθηνα.Σου λέει κατι αυτό;;;;
Πράγματι δεν εκτελέστηκε τίποτε μετα τον ξαφνικό θάνατο του Αλεξάνδρου.ουτε απο τον Αντιπατρο.
Μόλα αυτά καταδεικνύω τον θρυλικό ρόλο του Ηφαιστιωνα στην ζωη του Αλεξάνδρου και το μαυσωλείο που θα φιλοξενούσε την μνήμη του έπρεπε να ειναι μεγαλοπρεπές ....

george είπε...

@Virgi

Do they (Plinios, Ploutarxos) say anything about him for the period in question Virginia? Was he in Egypt any time during the 316-310 BC period? Is he mentioned as involved in any building during that period? When did he die according to them? Sorry for asking all this, just if you have the info handy. Thanks

GIANNIS IOANNOY είπε...

Επειδή ζούμε σε μια χώρα όπου δε μπορείς να εμπιστευτείς πολιτικούς,κυβερνήσεις,μέσα μαζικής ενημέρωσης,παραθέτω μια άποψη.

Θεωρώ ότι κάποιοι από τους ιθύνοντες της ανασκαφής σίγουρα διαβάζουν αυτό το blog και χρησιμοποιούν ''ανάλογα'' με τα δικά τους μέτρα και σταθμά τις όποιες εκτιμήσεις,μελέτες,παραθέσεις και αναφορές σε αρχαία κείμενα και άλλα πολλά.

Θα επαναλάβω ένα μέρος από παλαιότερο σχόλιό μου:
[μήπως οι ιθύνοντες του υπουργείου πολιτισμού προσπαθούν να μας πείσουν εσκεμμένα ότι ο τάφος έχει συληθεί(σπασμένο κομμάτι θύρας,οπές στους τοίχους,καταστροφές στα γλυπτά κλπ*) αποκρύπτοντας λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων τα όποια και σημαντικά ευρήματα;]
*και τώρα, συν τρύπα σε ψηφιδωτό,κεφαλή σφίγγας κ.ο.κ.

Παρακαλώ μη με ρωτήσετε αν ξέρω κάτι(δε ξέρω τίποτα)ούτε ειδικός είμαι ούτε αρχαιολόγος.Συγνώμη αν αυτά που γράφω φαίνονται σαν θεωρίες συνωμοσίας,αλλά περιπτώσεις σαν και αυτή τη κυρίας Σουβαλτζή στην Αίγυπτο
μου δημιουργεί απορίες.

Χαίρομαι πάντως που υπάρχει αυτό το blog, και εγώ προσωπικά παρακολουθώντας το κερδίζω γνώσεις και ''ξυπνάω'' περισσότερο.

george είπε...

@Konstantinos Kairis

Exactly my thought Kosta. My hypothesis is that Deinokratis suddenly fades after Alexandros death.

If he's involved in another great building after 320 BC my hypothesis within the Mavroyannis theory collapses.

Unknown είπε...

virgi,

Ευχαριστώ πολύ!
Πολύ σημαντικά αυτά.

virgi είπε...

@george
Δεν έχω υπόψιν μου κάτι για συγκεκριμένες ημερομηνίες ,ίσως βρεί κανείς αν το ψάξει.
Πάντως αναφέρεται ότι έκανε και πολλούς Ναούς και στους Δελφούς Ιερά για τα Αναθέματα και αλλού.

george είπε...

@Konstantinos Kairis

I've read "Alexandrou Anavasis" and my personal view is that about half of that isn't accurate.

Of what any historian writes, some is inaccurate, and some wishful thinking.

Unknown είπε...

@george,
Οι περιςςοτερες αναφορές γίνονται απο τον βιτρουβιος στο de architetura
Άλλες πηγες ειναι και η βιογραφία του κάθε μνημείου στο οποίο εμπλέκεται ο Δεινοκρατης δηλαδή και με έμμεσο τροπο..Δεν κατάφερα να βρω πηγή που να τον μνημονεύει στο κρίσιμο διάστημα που αναφέρεις παρότι και εγω προβληματίστηκα έντονα.Οδηγουμαι στο συμπέρασμα λοιπόν οτι στην γενική μυστικότητα της Αμφιπολεως σαφώς εμπλέκεται και η παρουσία του ΕΚΕΙ στο κρίσιμο αυτό διάστημα.Γεννηθηκε γύρω στο 366π.χ και πέθανε πιθανώς στην Αλεξανδρεια γύρω στο 280-270π.χ.
ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ.
Διά μέσου τού έργου του Βιτρουβίου, οι ιδέες του Δεινοκράτους έμελαν να έχουν κατά την Αναγέννησι τού Κλασσικού Πολιτιστικού Ιδεώδους (την εποχήν της ρίξεως τού Ελληνοευρωπαϊκού πνεύματος προς τον μισελληνικόν ολοκληρωτικόν μεσαιωνισμό), πολλούς καί αξιολόγους μελετητές, όπως τον Φραγκίσκο Γεώργιο, τον Φίσσερ φον Ερλαχ, τον Ερρίκο ντε Βελενσιέν, τον Ερρίκο Ραπέν, τον Μαξ Κλίνγκερ, τον Ιωσήφ Ποντέν καί πολλούς άλλους θιασώτες της κατασκευής ενός μεγάλου, εκφαντορικού, όντως, μνημειακού συγκροτήματος προς τιμήν τού Στρατηλάτου των Αιώνων, τού Μακεδόνος Αλεξάνδρου. ....
Χαρακτηριστικά,, ο Ιωσήφ Ποντέν, στο έργο του "Αρχιτεκτονική μή υλοποιηθείσα", προτρέπει τούς αρχιτέκτονες, έχοντας ενωτισθή με την δυναμική τού στοιχείου καί τού συμβολισμού τού έργου τού Δεινοκράτους, ν`ασχοληθούν με έργα, τα οποία θα εμπεριείχαν δημιουργική, όντως, ικανότητα, δημιουργικό αποτέλεσμα καί κλασσικίζουσα αίσθησι.....

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giannis_ είπε...

@george
ο αλεξανδρος ήξερε ότι ο Ηφαιστίων μόνο στη Βαβηλώνα θα δοξάζονταν ως θεός γιατί μπορούσε να το επιβάλει, για το λόγο αυτό δε θα τον έστελνε πίσω. Επίσης για τη θεωρία σου ψάξε καλύτερα για τους συσχετισμούς που διαμορφόθηκαν στην Αμφίπολη μετά το θάνατο του Α.

Unknown είπε...

Καλησπέρα, επειδή έχω χάσει επεισόδια, από που προκύπτει ότι υπήρχαν οστά κύκνου στον τάφο; το είχα διαβάσει πριν κανένα μήνα στην phdiva στα σχόλια, αλλά νόμιζα ότι ήταν φήμες κτλ.

Aekara και Virgi ευχαριστούμε για τα βίντεο.

Unknown είπε...

@george,@virgi,
Ναι και ο Πλίνιος Ο πρεσβύτερος(25μχ-74μχ) στην εγκύκλιοπεδία του με τίτλο naturalis historian...
Ο Δεινοκράτης το
313-312π.χ. βρίσκεται στην Δηλο για την οικοδόμηση ιερών κατεντολην Πτολεμαίου.Το καταγράφω στο post του Σεπτεμβρίου...

virgi είπε...

@magika
Δεν έχω θέμα.
Καλό θα ήταν να παρακολουθήσεις το βίντεο πριν το κρίνεις.
Δεν έκανε αναφορά στο σχέδιο μου μόνο στην σεισμική τομογραφία.Εκ παραδρομής φάνηκε σε μιά γωνία.
Οι πληροφορίες από το συνέδριο ήταν οι σημαντικότερες για μένα.

PAIANAS είπε...

Αυτό με τα οστά κύκνου, είχε γραφτεί και στο Πρώτο θέμα της περασμένης Κυριακής. Μάλιστα ανέφερε ότι προφανώς ήταν μέρος τελετουργικού.

george είπε...

@giannis

Thanks for the comment. If this is true then it must directly disprove what History Prof. Mavrogiannis (University of Cyprus) has presented: Historical evidence (according to him, it's found in a video of his presentation at Zougla.gr). According to him, there exists specific reference of him ordering a tomb for Hfaistion in Macedonia, and he sent a lot of money for that purpose.

@Konstantinos Kairis

However, we do know that nothing was done in Egypt for Hfaistion.

For these temples at Delos, who paid him? The Macedonians, the Athenians or some other sponsors?

george είπε...

@giannis

I mean, if ONLY in Babylon was a tomb made for Hfaistion, then obviously the Mavroyiannis theory, and by extension my hypothesis collapse.

I'm aware of the monument in Babylon.

Unknown είπε...

@giannis,
Σωστό αυτό που λες αλλα λαβέ υπόψη σου τον ρόλο
Πέρδικα τόσο στην μεταφορά Ηφαιστιωνα απο τα Εκβατανα όσο και την Εκστρατια του κατα Πτολεμαίου.Ηταν ο πιο σκληροπυρηνικός συνεχιστής του Αλεξάνδρου και ως τέτοιος ήθελε να επιβληθεί με την κατα γράμμα τήρηση των εντολών του Στρατηλάτη...

george είπε...

@Konstantinos Kairis

Does this imply that Ptolemaios paid for them? If so, it could be that he had fallen out of favor with Kassandros (and Antipatros) and he now was looking for work from Ptolemaios.

Unknown είπε...

Περί Πέρδικα:
Περδίκκας του Ορόντη: ένας από τους σημαντικότερους, πιό φιλόδοξους και πλησιέστερους στον Αλέξανδρο ευγενείς. Ανήκε στο μακεδονικό έθνος των Ορεστών, και ήταν βασιλικός σωματοφύλακας. Καταδίωξε τον Παυσανία μετά τη δολοφονία του Φιλίππου και τον σκότωσε (336). Πήρε μέρος σε όλες ανεξαιρέτως τις μάχες και πολιορκίες, ήδη από τη βαλκανική εκστρατεία (335), άλλοτε ως ταξιάρχης και άλλοτε ως ιππάρχης. Κατά την πολιορκία της Θήβας ήταν στρατοπεδάρχης και με δική του πρωτοβουλία επιτέθηκε κατά των Θηβαίων επικεφαλής της τάξης του, αποκρούσθηκε και τραυματίσθηκε βαριά. Το 328 διοικούσε ένα από τα πέντε σώματα στρατού, που σάρωσαν τη Σογδιανή και κατέπνιξαν την επανάσταση. Κάποια στιγμή (μάλλον πριν την εισβολή στην Ινδία την άνοιξη του 327) πρέπει να αντικατέστησε τον Κλείτο στη διοίκηση της ιππαρχίας. Το 326 ήταν τριήραρχος στο στόλο του Υδάσπη, το 324 μετέφερε από τα Εκβάτανα στη Βαβυλώνα το σώμα του νεκρού Ηφαιστίωνα και το 323 λέγεται ότι ο Αλέξανδρος του εμπιστεύθηκε το δακτυλίδι του λίγο πριν ξεψυχήσει. Στη συνέχεια ο Περδίκκας ορίσθηκε επίτροπος των βασιλέων (του Αρριδαίου και του Αλεξάνδρου Δ΄) και ανέλαβε «τὴν τῶν ὅλων ἡγεμονίαν». Προσεταιρίσθηκε τη Ρωξάνη και τη βοήθησε να εξοντώσει τις δύο κόρες του Δαρείου, τη Στάτειρα(χήρα τουηφαιστιωνα) και τη Δρύπετη με σκοπό την άρση των βασιλικών δικαιωμάτων των Περσων). Άρχισε τις διώξεις των ισχυρών εταίρων και στην προσπάθειά του να γίνει Μέγας Βασιλεύς ζήτησε σε γάμο την Κλεοπάτρα, αλλά στο μεταξύ υποχρεώθηκε να παντρευτεί τη Νίκαια, την από μακρού μνηστή του και κόρη του Αντίπατρου, ο οποίος ωστόσο δεν δίστασε να εναντιωθεί στις ηγεμονικές επιδιώξεις του Περδίκκα. Το 321 ο «αιμοδιψής και αυταρχικός» Περδίκκας εκστράτευσε κατά του Πτολεμαίου στην Αίγυπτο με σκοπό να επαναπάτρισε τον νεκρό Αλέξανδρο, έχασε και δολοφονήθηκε από τους επιτελείς του με πρωτεργάτη τον Πίθωνα.

george είπε...

@Konstantinos Kairis

Do we have any concrete historical evidence as to whether Perdikas did bring Hfaistion's body to Macedonia, in 323 BC or shortly thereafter?

Unknown είπε...

@george,
Το κοινό των νήσων είχε αυτονομία αλλα απο το 314πχ ανήκε στον Πτολεμαίο.συνεπως στη Δηλο έπαιρνε εντολές απο τον Πτολεμαίο..Επισης τα έργα στην Αλεξανδρεια δεν είχαν τελειώσει .το σύστημα υδροδότησης της , Μεγαλειώδους εμπνεύσεως Δεινοκράτους ολοκληρώθηκε σε 20ετη δηλ το 311πχ απο την κατασκευή της..

Βασιλική Σιάπκα είπε...

ο Δεινοκράτης αναφέρεται:

Plutarchus Biogr. w. 27, 28 και 121
Diodorus Siculus H w. 1
Lexica Syntactica w. 1
Polybius Hist. w. 1
Polyaenus Rhet. w. 1
Constantinus VII Po w. 1 και 2
Suda w. 1
Passio Perpetuae Et w. 1
Strabo Geogr. w. 1
Paysanias, Perieg. w. 1
Historia Alexandri w. 1
Iamblichus Phil. w. 1
Pythagoristae D-K w. 1



george είπε...

@Bassiliki Siapka

Very nice, thank you Vassiliki. In any of these references, you were kind enough to provide us, is there any mentioning of any major work by Deinokratis after 323 BC in Makedonia?

Unknown είπε...

@giannis,@george
Καντε έναν κόπο και δεςτε το post που γράφω στις 25/10 στις 2:22πμ.
Σε αντίθεση με την αίσθηση που υπαρχει οτι ο Αλέξανδρος δεν θα επέστρεφε ποτε στην Μακεδονία και θα παρέμενε οριστικά στην Βαβυλώνα,,Ο ίδιος υποσχέθει ρητώς και δεσμεύτηκε στους βετεράνους οτι θα επιστρέψει επικεφαλής των 10.000νοθων υιών τους και θα τους προικίζει στη Μακεδονία.Και ο Αλέξανδρος οτι έλεγε ηταν νόμοςζ, δεν ψεύδοταν ποτε μα ποτε. Η δήλωση του αυτη καταδεικνύει και τα μελλοντικά του σχέδια .και βέβαια θα επέστρεφε στην Μακεδονία...Και φυςικα Με τίποτε δεν θα άφηνε μακριά του τον Ηφαιστιωνα...

george είπε...

@Konstantinos Kairis

I read very carefully your post Kosta, and I'm now very close to being sure that Hfaistion's body was brought back to Makedonia at around 323 BC. As you suggest, very strong evidence, although certainly not a proof.

I'm also now, pending Vassiliki's response, ready to accept as very strongly possible, that Deinokratis' influence and support in Makedonia significantly waned, following Alexandros' death.

Unknown είπε...

@george,
Γιώργη μου, αν το ήξερα αυτό που μου ρωτάς, θα είχα πάρει το Νόμπελ αρχαιολογίας και αυτομάτως θα ξέραμε και ποιος εταφει στην Αμφίπολη.Πεπλο μυστηρίου και μυστικότητας καλύπτει αυτά τα 10 χρονι α μετα τον θάνατο του Μέγα..Προσπαθω να κάνω μετα -ανάλυση των ιστορικών δεδομένων και των σχέσεων των επιγονων και, να παράγω συμπεράσματα για την δαιδαλώδη και γεμάτη ίντριγκες πρώιμη μεταΑλεξανδρινη περίοδο , η οποία θα μας οδηγήσει στο ποιος θα ΕΠΡΕΠΕ να ταφεί στο Κολοσσαίο της Αμφιπολης η αλλιώς Μικρη Αλεξανδρεια..Και τα δεδομένα, μου δείχνουν Πέρδικα εντολοδόχο-μεταφορέα του Ηφαιστιωνα στην Αμφίπολη και λογικά ,Αλεξανδρο μετέπειτα απο τους υπόλοιπους επιγόνους,δεδομένης της υπόσχεσης επιστροφής του στους συμπολεμιςτες του,όταν ομως ο κίνδυνος Πέρδικα θα είχε εκλείψει...Αυτη ειναι και η τελική μου άποψη...

george είπε...

@Konstantinos Kairis

When Alexandros said that about returning to Makedonia with their out of wedlock children, he was alive in his prime not expecting to die any time soon, and certainly he didn't imply with that statement that he would settle and retire back in Makedonia (in my reading of his statement).

However, this is (for my hypothesis) a side issue (I think).

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Γιώργο δυστυχώς δεν έχω χρόνο να διαβάσω όλες τις παραπομπές ενδελεχώς (σε όλες τις πτώσεις που απαντάται το όνομα είναι γύρω στις 60-70) .
Μπορείς να προμηθευθείς τον Θησαυρό τηε Ελληνικής Γλώσσας (TLG) και να τις δεις αναλυτικά:
http://www.tlg.uci.edu/
http://www.tlg.uci.edu/subscriptions/faqs.php

Θεωρώ δεδομένο πάντως πως οι Λατίνοι συγγραφείς ό,τι γράψανε βασίστηκε σε έλληνες συγγραφείς που όμως μπορεί να έχουν χαθεί τα πρωτότυπα, οπότε κρίσιμες και μοναδικές πληροφορίες για τον Δεινοκράτη πρέπει να υπάρχουν και στην λατινική γραμματεία
http://www.thesaurus.badw.de/english/

george είπε...

@Konstantinos Kairis

Kosta mou, you have made a tremendous contribution to this blog, and to my hypothesis in specific; I think that a number of us here agree in rough lines on certain key aspects of that 324 - 320 BC period involving a large number of those key players' actions.

Unknown είπε...

Πιθων,
Πείθων (ή Πίθων) του Αγήνορα: το 325 πήρε μέρος στις επιχειρήσεις κατά των Μαλλών ως ταξιάρχης και από κοινού με τον Οξυάρτη ορίσθηκε σατράπης της περιοχής από τη συμβολή του Ακεσίνη στον Ινδό ως τα παράλια της Ινδίας. Του ανατέθηκε να συντρίψει την εξέγερση του Μουσικανού και κάθε άλλη αντίσταση καθώς και να αστικοποιήσει την περιοχή ως τα Πάταλα. Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου (323) έγινε σατράπης της Μηδίας. Σύμφωνα με τον Αρριανό, ο Κρατερός είχε προειδοποιήσει τον Αλέξανδρο στον Ύφασι για την έντονη δυσαρέσκεια των μισθοφόρων, τους οποίους είχαν εποικήσει στις άνω (ανατολικές) σατραπείες παρά τη θέλησή τους. Ο Διόδωρος στο ΙΖ΄ βιβλίο λέει ότι μετά τον τραυματισμό του Αλεξάνδρου στη χώρα των Μαλλών (αρχές 325) και πιστεύοντας ότι είχε πεθάνει, αυτοί οι μισθοφόροι άρχισαν την κάθοδό τους προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον Κούρτιο η εξέγερση έγινε στα Βάκτρα και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες οι Έλληνες μισθοφόροι τελικά επέστρεψαν στην Ελλάδα. Στο ΙΗ΄ βιβλίο ο Διόδωρος αναιρεί την προηγούμενη εκδοχή του και λέει ότι οι μισθοφόροι ξεσηκώθηκαν μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου (323) κι ότι ο Περδίκκας εναντίον των πάνω από 20.000 πεζών και 3.000 εμπειροπόλεμων μισθοφόρων έστειλε τον Πίθωνα επικεφαλής 3.000 πεζών και 800 ιππέων Μακεδόνων και 10.000 πεζών και 8.000 ιππέων βαρβάρων. Ο Πίθων ήθελε να τους προσεταιριστεί, για να τον βοηθήσουν στα πολιτικά του σχέδια, και ήλθε σε συνεννόηση μαζί τους, αλλά οι άντρες του τον αγνόησαν και εκτελώντας τις διαταγές του Περδίκκα εξόντωσαν τους μισθοφόρους, εκτός ίσως από τις 3.000, που ήρθαν εξαρχής σε συνεννόηση με τον Πίθωνα και υποχώρησαν την κρίσιμη στιγμή, οδηγώντας σε κατάρρευση τη φάλαγγα των μισθοφόρων. Το 321 ο Πείθων πρωτοστάτησε στη δολοφονία του Περδίκκα και στη συμφιλίωση με τον Πτολεμαίο. Στη συνέχεια ανέλαβε «τὴν τῶν ὅλων ἡγεμονίαν» από κοινού με τον Αρριδαίο, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα ο Αντίπατρος ανέλαβε επίτροπος των βασιλέων (Αρριδαίου και Αλεξάνδρου Δ΄) και ο Πείθων επέστρεψε στη σατραπεία του.

george είπε...

@Vassiliki Siapka

EYXARISTW Vassiliki; I'll try to do that, if I have time.

@Konstantinos Kairis

My good friend, if a Nobel Prize in Archeology or History existed, I would nominate you for it! :)

Unknown είπε...

Πολυπέρχων του Σιμμία: πεζέταιρος της «παλιάς φρουράς». Πήρε μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις ως ταξιάρχης από τη μάχη των Γαυγαμήλων (331) και μετά. Το 328 όταν επαναστάτησε η Σογδιανή και ο Αλέξανδρος έσπευσε να καταπνίξει την εξέγερση, παρέμεινε στα Βάκτρα, για να επιτηρεί την περιοχή. Το 327 και πριν ο Αλέξανδρος εισβάλει στην Ινδία, υπό τις διαταγές του Κρατερού ο Πολυπέρχων πήρε μέρος με την τάξη του στην εκκαθάριση των τελευταίων Παρειτακηνών αντιστασιακών. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις της πρόσω Ινδίας και στη μάχη του Υδάσπη (326) παρέμεινε με την τάξη του στο κεντρικό στρατόπεδο, απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις του Πώρου, για να μπορέσει ο Αλέξανδρος να περάσει το ποτάμι απαρατήρητος. Ήταν ταξιάρχης στην κάθοδο του Υδάσπη και όταν ο Αλέξανδρος έστειλε τον Κρατερό στη Μακεδονία επικεφαλής των απομάχων Μακεδόνων (324) με εντολή να αντικαταστήσει τον Αντίπατρο στη θέση του επιτρόπου, ο Πολυπέρχων ορίστηκε προληπτικά ως ο δεύτερος τη τάξει και ήταν ο δεύτερος σε ηλικία αξιωματικός, ώστε να αντικαταστήσει τον Κρατερό, αν εκείνος πέθαινε καθ’ οδόν λόγω της κλονισμένης υγείας του. Ο θάνατος του Αλεξάνδρου τον βρήκε στην Κιλικία υπό τις διαταγές του Κρατερού με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς μερίδιο εξουσίας (323). Στη συνέχεια ως υφιστάμενος του Κρατερού πρέπει να πολέμησε στο Λαμιακό πόλεμο υπέρ του Αντιπάτρου. Όταν πέθανε ο Αντίπατρος, όρισε τον Πολυπέρχοντα επίτροπο των βασιλέων (Αρριδαίου και Αλεξάνδρου Δ΄). Αμέσως άρχισε να συνωμοτεί εναντίον του ο Κάσσανδρος και στον μεταξύ τους πόλεμο ο Πολυπέρχων, προσέγγισε την Ολυμπιάδα, συμμάχησε με τον Ευμένη και εφηύρε τη θεωρία της δηλητηρίασης του Αλεξάνδρου. Φέρεται ότι προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τον Κάσσανδρο και να δολοφόνησε για λογαριασμό του τον Ηρακλή (309), πράξη που του στέρησε την υπόληψη της Κοινής Γνώμης. Αποσύρθηκε στη Λοκρίδα, όπου πέθανε το 303.

george είπε...

@Konstantinos Kairis

In your post on Pithon, there isn't any counter-evidence to suggest rejecting the two hypotheses I mentioned: Hfaistion's body was brought to Makedonia in or around 323 BC, and that Deinokratis' political support in Makedonia waned precipitously following Alexandros' death.

Thank you Kosta for your pertinent comments, they educate all of us here.

Unknown είπε...

@george,
Καλε μου φίλε και συνοδοιπορε Γιώργη ,
Εγω απλα θελω να πάω μέσα στον τάφο να τον χαζέψω και να το ευχαριστηθεί η ψυχή μου(απέξω πήγα)
).Δεκτο βέβαια και το Νόμπελ δε λέω χεχεχε!!!
Με συγκινούν οι φιλοφρονήσεις σου ,σε ευχαριστω ιδιαιτέρως και ανταποδίδω θερμότατα!!!!
Κι ενα μεγάλο ευχαριστω ,βέβαια,στον Εμπεδοτιμο που μας έβαλε στο σπίτι του και μας άνοιξε τα κοιμώμενα μυαλα μας....

george είπε...

@Konstantinos Kairis

Kosta, I think you will agree that Polyperchon was a marginal figure in Makedonia at the 323-319 BC period, septuagenarian Antipatros was the strong man there and then, together with that nice fellah Kassandros. His role as Antipatros' successor (a big surprise then) didn't last long and wasn't of any real consequence for Makedonia's society and elites.

Unknown είπε...

@george,
Ετοιμάσου για σεισμό την Τρίτη.Αραγε δεν θα θέλεις να απολαύσεις την φωτογραφια μιας επιγραφής ονόματος γνωστότατου σε σένα σε κεφαλαία Ελληνικά;;;;;
Λέω εγω....

george είπε...

@Konstantinos Kairis

Kosta, me too - just visiting that fantastic monument will be a trip-voyage worth all the while!

Commenters here have provided research questions for half a dozen Ph.D. dissertations in History; don't you agree? :)

george είπε...

@Konstantinos Kairis

EIMAI ETOIMOS !!!

OPWS PANTA - GIA OLA !

Unknown είπε...

Περί σεναρίου δηλητηρίασης...
Η ευρύτερα διαδεδομένη εκδοχή για το θάνατο του Αλεξάνδρου υπήρξε η δηλητηρίαση και το πιο ολοκληρωμένο σενάριο προκύπτει συνδυαστικά από τις αρχαίες πηγές, είτε το αποδέχονται είτε το απορρίπτουν, ως εξής: Ο Αριστοτέλης καθοδήγησε και προμήθευσε τον Αντίπατρο με το θανατηφόρο δηλητήριο, που ήταν «νερό ψυχρό σαν πάγος και ελαφρύ σαν δροσιά» και ανέβλυζε από κάποιο βράχο στην Νωνάκριδα. Λόγω του ψύχους και της οξύτητάς του τρυπούσε όλα τα σκεύη και μπορούσε να μεταφερθεί μόνο μέσα σε οπλή γαϊδάρου ή μουλαριού. Ο Αντίπατρος έδωσε το δηλητήριο στο γιο του Κάσσανδρο, που το μετέφερε ως τη Βαβυλώνα και το παρέδωσε στον Ιόλλα, αδελφό του και βασιλικό οινοχόο. Μερικοί αναμιγνύουν στη συνωμοσία και τον Μήδιο, που ήταν εραστής του Ιόλλα και είχε προσκαλέσει τον Αλέξανδρο στον κῶμο.

Αν εξετάσουμε έναν προς έναν τους υποτιθέμενους συνωμότες, η όλη θεωρία της δηλητηρίασης μοιάζει με ευφάνταστο σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Ο διάσημος φιλόσοφος Αριστοτέλης, με τον οποίο είχε ψυχρανθεί ο ακόμη πιο διάσημος βασιλιάς και παλιός μαθητής του, υποτίθεται ότι προμήθευσε το δηλητήριο. Θεωρήθηκε αυτονόητο ότι, αφού ο ίδιος δίδασκε τις ακροατικές επιστήμες κι ένας άλλος μαθητής του, ο Θεόφραστος, είχε γνώσεις βοτανολογίας, δεν μπορεί παρά να ήξερε και από δηλητήρια. Ο Αντίπατρος αρχικά ήταν αντιβασιλέας της Μακεδονίας και αναπληρωτής Ηγεμών της Ελλάδος, αλλά εν συνεχεία έχασε την εμπιστοσύνη του κοσμοκράτορα και κλήθηκε στη Βαβυλώνα, όπου ήδη συγκεντρώνονταν κατηγορίες εις βάρος του. Ο Κάσσανδρος και ο Ιόλλας αναμφίβολα θα ακολουθούσαν τη μοίρα του πατέρα τους και ειδικά ο Κάσσανδρος φέρεται να είχε πάρει μία πρόγευση από τις προθέσεις του Αλεξάνδρου. Ο Μήδιος υποτίθεται ότι συνεργάσθηκε πρόθυμα στη συνωμοσία και παρέσυρε τον Αλέξανδρο, του οποίου ήταν έμπιστος, διότι ήταν εραστής του Ιόλλα. Όλοι λοιπόν όσοι φέρονται ως συνωμότες είχαν ισχυρά κίνητρα, για να δολοφονήσουν τον Αλέξανδρο, εκτός από τον Αριστοτέλη, που απλώς δεν ήταν πια συμπαθής στον παλιό μαθητή του. Δηλαδή η θεωρία της δηλητηρίασης φαίνεται να έχει λογική βάση, ωστόσο παρουσιάζει σημαντικά κενά.

Κατά τον Διόδωρο, όταν ο Κάσσανδρος, έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, οι περισσότεροι συγγραφείς δεν τολμούσαν να γράψουν τίποτα σχετικό με τη δηλητηρίαση. Όμως ο Κάσσανδρος μόλις το 305 π.Χ. ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Μακεδονίας από την εκκλησία των Μακεδόνων. Σ’ αυτά τα 18 χρόνια απ’ το θάνατο του Αλεξάνδρου δημιούργησε πολλούς και ισχυρούς εχθρούς, οι οποίοι, προκειμένου να ακυρώσουν τα σχέδιά του, ασφαλώς θα προστάτευαν και θα χρησιμοποιούσαν όσους συγγραφείς πίστευαν και ήθελαν να γράψουν τα περί δηλητηρίασης. Αντίθετα, ο Πλούταρχος απορρίπτει τα περί δηλητηρίασης και λέει ότι οι σχετικές φήμες εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά έξι χρόνια μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου και ότι πρώτος τα διηγήθηκε κάποιος Αγνόθεμις, που ισχυριζόταν ότι τα άκουσε από τον Αντίγονο, όταν πια είχε γίνει βασιλιάς. Έξι χρόνια μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, δηλαδή το 317, γνωρίζουμε ότι η παράφορη Ολυμπιάς ξέθαψε τα οστά του Ιόλαου και εκτέλεσε τον Νικάνορα, τον άλλο γιο του Αντιπάτρου, σε εκδίκηση της δήθεν δηλητηρίασης του γιου της. Στην πραγματικότητα, η προπαγάνδα για τη δηλητηρίαση του Αλεξάνδρου μπορεί να άρχισε οποιαδήποτε στιγμή μετά το 319, οπότε ο Κάσσανδρος βρέθηκε σε τροχιά σύγκρουσης με τον Πολυπέρχοντα για τη διαδοχή του Αντιπάτρου, και απλώς μόλις το 317 η Ολυμπιάς να κατάφερε να εκδικηθεί το «δολοφόνο» του γιού της. Προβάλλοντας τη σχετική θεωρία ο Πολυπέρχων μπορούσε να προσβλέπει στη σπίλωση του Κασσάνδρου και στην ακύρωση των φιλοδοξιών του.

Unknown είπε...

Σχέσεις Αντιπατρου-Ολυμπιάδας/δεν ηταν τόσο κακός ο Αντιπατρος/καταχθόνιοι ρόλος Ολυμπιάδας
:
η από μακρού υφιστάμενη διαμάχη μεταξύ του Αντίπατρου και της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Αλεξάνδρου, ήταν κοινό μυστικό και αφορμή πολλών σχολίων, εικασιών και αναλύσεων από τους συνήθεις ειδικούς. Ο Αντίπατρος έγραφε στον Αλέξανδρο για την αυθάδεια, τον αυταρχισμό και την ενασχόληση της Ολυμπιάδας με όλα τα θέματα. Μάλιστα, οι σχέσεις του επιτρόπου με την βασιλομήτορα είχαν πέσει σε τόσο χαμηλό σημείο, ώστε ο Αντίπατρος να γράψει στον κοσμοκράτορα ότι η μητέρα του τον χρέωσε με υπερβολικό για 10 μήνες ενοίκιο. Η Ολυμπιάδα πάλι τον κατηγορούσε ότι είχε γίνει αλαζόνας, ότι ξέχασε ποιος τον είχε τοποθετήσει σ’ εκείνη τη θέση και ότι είχε την απαίτηση να θεωρείται ο πρώτος ανάμεσα σε Μακεδόνες και Έλληνες. Οι κατηγορίες της δείχνουν μικρότητα, ενώ ειδικά η τελευταία δεν ήταν καθόλου δικαιολογημένη, ίσα-ίσα θα πρέπει να ήταν επιβεβλημένη από το διπλωματικό πρωτόκολλο, αφού ο Αντίπατρος ήταν επίτροπος (αντιβασιλέας) της Μακεδονίας και αναπληρωτής Ηγεμών της Ελλάδος, στη θέση του απόντος Αλεξάνδρου. Χαρακτηριστικό της κρίσης αυτής είναι ότι κάποτε ο Αλέξανδρος φέρεται να διάβασε μία επικριτική για τη μητέρα του επιστολή του Αντίπατρου και να είπε «ο Αντίπατρος δεν ξέρει ότι το δάκρυ της μάνας σβήνει δέκα χιλιάδες τέτοια γράμματα». Πάντως αν αναλογιστούμε ότι ο Φίλιππος, τότε βασιλιάς της Μακεδονίας, Ηγεμών της Ελλάδος και επιπλέον σύζυγος της Ολυμπιάδας, αναγκάστηκε και ο ίδιος να απομακρυνθεί από κοντά της και τον μικρό Αλέξανδρο να στείλει για διαπαιδαγώγηση μακρυά από την Αυλή, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο Αντίπατρος ως αναπληρωτής στα δύο αυτά αξιώματα επέδειξε αξιοθαύμαστη υπομονή και αντοχή.

Την περίοδο εκείνη φαίνεται ότι, κορυφώθηκε αυτή η κρίση. Ίσως πάλι απλώς να είχε έρθει η ώρα του τερματισμού της στα πλαίσια της επανεξέτασης των διοικητικών ζητημάτων από τον Αλέξανδρο. Ο επικεφαλής των αποστρατευμένων, ο Κρατερός, δεν ήταν ένας απλός απόμαχος εταίρος, που επέστρεφε στα μετώπισθεν, επειδή είχε κλονισθεί η υγεία του. Ο Αλέξανδρος τον αγαπούσε «όσο και τον εαυτό του», προφανώς τον εμπιστευόταν και γι’ αυτό τον είχε εφοδιάσει με διαταγές, φτάνοντας στη Μακεδονία να αναλάβει τα καθήκοντα του Αντίπατρου, ο οποίος έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον του Αλεξάνδρου επικεφαλής των νεοσυλλέκτων. Στα 12 περίπου χρόνια, που ο Αντίπατρος ήταν επίτροπος, είναι λογικό να είχε εδραιώσει την προσωπική του εξουσία, να είχε συνάψει τις προσωπικές του συμμαχίες και ο Αλέξανδρος να έπρεπε πια να περιορίσει τη δύναμή του. Ίσως οι κατηγορίες της Ολυμπιάδας να ήταν ανυπόστατες κι εντούτοις ο Αλέξανδρος να τις πίστεψε. Ίσως ο Αλέξανδρος ήθελε να απομακρύνει τον Αντίπατρο, για να τον προστατέψει από τις δολοπλοκίες και την οργή της Ολυμπιάδας. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τους πραγματικούς λόγους, γνωρίζουμε μόνο ότι ο Αλέξανδρος είχε αποφασίσει την αντικατάσταση του Αντίπατρου και φυσικά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μετά τη δολοφονία του Παρμενίωνα, παλιού συνεργάτη και συνομήλικού του, ο Αντίπατρος μόλις παραλάμβανε τη διαταγή, θα έπαυε να αισθάνεται ιδιαίτερα ασφαλής. Σύμφωνα μάλιστα με τον Κούρτιο, του Κρατερού είχε προηγηθεί φήμη ότι μετέβαινε στη Μακεδονία με διαταγές να δολοφονήσει τον Αντίπατρο.

Unknown είπε...

Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ :
Την περίοδο κοντα στον θάνατο του Ηφαιστιωνα , έφτασε στη Βαβυλώνα ο Κάσσανδρος, ο γιος του Αντίπατρου, του οποίου ο άλλος γιος, ο Ιόλας, υπηρετούσε ήδη στην Αυλή του Αλεξάνδρου ως αρχιοινοχόος. Επιπλέον ο Κάσσανδρος δεν έδειξε καμία ευελιξία και συμπεριφέρθηκε σαν Έλληνας ανάμεσα σε Έλληνες, προκαλώντας το βίαιο ξέσπασμα του Βασιλιά της Ασίας. Αυτή η τραυματική για τον Κάσσανδρο επαφή με τον Αλέξανδρο τον έκανε θανάσιμο εχθρό όλου του Οίκου των Αργεαδών, τον οποίο τελικά κατάφερε να εξαλείψει. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, όταν έφτασε στη Βαβυλώνα, επειδή δεν είχε ξαναδεί το ασιατικό τυπικό της προσκύνησης, η ελληνική ανατροφή του τον έκανε να γελάσει απερίσκεπτα, όπως αποδείχθηκε. Ίσως επειδή η συμπεριφορά του έβλαπτε τον τρόπο διοίκησης, που είχε επιλέξει ο Αλέξανδρος, ίσως επειδή ο Αλέξανδρος ήταν οργισμένος με τον πατέρα του, τον άρπαξε δυνατά από τα μαλλιά με τα δύο του χέρια και του χτύπησε το κεφάλι στον τοίχο. Κάποιαν άλλη φορά, ο Κάσσανδρος προσπάθησε να αντικρούσει αυτούς, που κατηγορούσαν τον πατέρα του, αλλά ο Αλέξανδρος του αντέτεινε το ερώτημα «Έκαναν τόσο δρόμο οι άνθρωποι χωρίς να αδικηθούν και συ λες ότι ήρθαν για να συκοφαντήσουν;». «Αυτό ακριβώς είναι συκοφαντία, ότι απέχουν πολύ από τις αποδείξεις» είπε ο Κάσσανδρος και ο Αλέξανδρος γελώντας δυνατά τον απείλησε «Αυτά είναι σοφίσματα του Αριστοτέλη και θα κλάψετε πολύ, αν φανείτε ότι τους αδικείτε έστω και λίγο». Η συμπεριφορά του Αλεξάνδρου λένε ότι ενστάλαξε στον Κάσσανδρο τέτοιο τρόμο για τον Αλέξανδρο, ώστε πολύ αργότερα, όταν ήταν πια βασιλιάς της Μακεδονίας, σε μία επίσκεψή του στους Δελφούς, βλέποντας μπροστά του έναν ανδριάντα του Αλεξάνδρου «έχασε τα λογικά του, του σηκώθηκαν οι τρίχες, άρχισε να τρέμει και μετά βίας συνήλθε».

Unknown είπε...

Σημειωςη:Κασσάνδρος και Αλέξανδρος ηταν παιδικοί φίλοι,συνομιλήσουν και παρακολουθούσαν μαζί τα μαθήματα του Αριστοτελη...

hylap-vn είπε...

Αγαπητοί φίλοι συνταξιδιώτες.

Δείτε μία σύντομη συγκριτική ανάλυση 3 δορυφορικών φωτογραφιών με κάποια ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ συμπεράσματα κατά την ταπεινή μου γνώμη. Η πρώτη δορυφορική δείχνει τον λόφο Καστά άθικτο πριν αρχίσει τις ανασκαφές η Περιστέρη!!

http://hylap-vn.blogspot.gr/


panos είπε...

Αγαπητέ φίλε hylap-vn, είχα κάνει πριν λίγο καιρό μια κάτοψη του τύμβου, όπως είναι σήμερα, με βάση το google earth και τις εικόνες από το Ένα Channel. Μου προέκυψε και μένα αυτό το μυστήριο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σκάμα και μάλιστα το ταφικό μνημείο είχε κατεύθυνση προς τη νοτιοανατολική του γωνία. Σε ένα παλιότερο ρεπορτάζ κάποιος ανέφερε ότι στα πρώτα στάδια της ανασκαφής Περιστέρη, τα φορτηγά εναπόθεταν τα χώματα πάνω στον τύμβο και μάλιστα ο δρόμος που ακολουθούσαν περνούσε δίπλα από αρχαϊκές ταφές. Όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες σου μάλλον κάτι τέτοιο ισχύει, το σκάμα πρέπει βρίσκεται στο επίπεδο του φυσικού λόφου Καστά και περιλαμβάνει αυτές τις αρχαϊκές ταφές, μόνο που αυτές τις ταφές πρέπει να τις βρήκε η Περιστέρη και όχι ο Λαζαρίδης που δούλευε στο βόρειο τμήμα του τύμβου.
Και ένα μικρό σχόλιο για το βίντεο με την παρουσίαση της Αριάδνης Παπαφωτίου. Μου λύθηκε η απορία σχετικά με τα 23m ύψος του τύμβου που τα μετράνε από τη στέψη της περιβόλου και όχι από τη βάση της. Συγκεκριμένα ο τύμβος από τη βάση της περιβόλου θα πρέπει να είχε ύψος 26.40m ενώ αν προσθέσουμε και το λιοντάρι με τη βάση του θα πρέπει να έφτανε τα 42.24m.
Με προβλημάτισε όμως η σύνδεση του μνημείου με τον Δεινοκράτη. Το μόνο στοιχείο που παρέθεσε ήταν η αναλογία που παρουσίασε ο Λεφαντζής: Μήκος τειχών Αλεξάνδρειας:Διάμετρος τύμβου:Ύψος λέοντα και βάσης=1000:10:1. Αν στηρίχθηκε μόνο σ'αυτό ο Λεφαντζής τότε μάλλον θα πρέπει να το ξαναδούνε καθώς πολλά μέλη του ιστολογίου έδειξαν ότι τα τείχη της Αλεξάνδρειας που κατασκεύασε ο Δεινοκράτης δεν είχαν μήκος 15.840m.

GreenGatos είπε...

@ hylap-vn, panos

Αν συγκριθεί εκείνο το σημείο με επόμενες φώτο, φαίνεται η μεγάλη εκβάθυνση του.

http://s28.postimg.org/7pvlg6mzh/tomb_enter.png

Σημ:
Οι αναλογίες του μέχρι στιγμής ανακοινωθέντoς, είναι αυτές που έχω βάλει και όχι αυτές που σημειώνονται στο άλλο blog. (περίπου 20 x 5 m)

giannis_ είπε...

@kairis @george
316 π.Χ. καταλαμβάνει την Αμφίπολη ο Κάσσανδρος, ως τότε διοικείται από Αριστόνοα με την υποστίρηξη της Ολυμπιάδας, η θεωρία του george βασίζεται στην εχρικη στάση του Κάσσανδρου

Enalios είπε...

@hylap-vn,panos,greenGatos

Σε κάνει να αναρωτιέσαι μήπως η τρύπα (15εκατ) στο βόρειο τοίχο έγινε από τους αρχαιολόγους μας.

333 είπε...

"Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του amfipolinews.blogspot.gr, τις οποίες επεξεργαζόμαστε μέχρι και αυτή τη στιγμή, σπουδαίας τέχνης άγαλμα φέρεται να βρέθηκε στις ανασκαφές του Τύμβου Καστά κατά τη διάρκεια ανάδειξης της περιβόλου. Υπάρχει πιθανότητα το εν λόγω εύρημα να ταυτοποιεί και να συνδέεται άμεσα με το πρόσωπο που είναι θαμμένο στον Τύμβο.

Τις επόμενες ώρες θα προσπαθήσουμε να έχουμε νέα στοιχεία και διευκρινίσεις για το μυστηριώδες άγαλμα έτσι ώστε σε επόμενο άρθρο μας να παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος.

Η ομάδα ειδήσεων του amfipolinews.blogspot.gr"

333 είπε...

... είτε είναι αλήθεια είτε όχι το δημοσίευμα του amfipolinews, έχει αρχίζει να ξεφεύγει η κατάσταση ...

hylap-vn είπε...

Ευχαριστώ GreenGatos.

Το δικό σου σχέδιο είναι ασφαλώς πιο ακριβές όσον αφορά τα δημοσιευθέντα ευρήματα.
Απλά ήθελα να δείξω ότι ο λόφος ήταν σχεδόν άθικτος πριν αρχίσει η Περιστέρη που έσκαψε πολλά μέτρα στην κορυφή του λόφου χωρίς να ξέρουμε τι βρήκε.

Κωστής Κ. είπε...

@hylap-vn
από τις συγκριτικές αυτές φωτογραφίες http://hylap-vn.blogspot.gr/ αλλά και την σιγουριά της Περιστέρη, καταλαβαίνεις ακριβώς τι εχει γίνει. Γνωρίζουν το τέλος της διαδρομής και τώρα ανακαλύπτουν τον διάδρομο μέχρι εκεί. Κρατούν με νύχια και με δόντια το μυστικό. Η Περιστέρη ξέρει ακριβώς ποιος είναι μέσα.Μην ξεχνάτε τι έχει πει:"..Δεινοκράτης ο κατασκευαστής", "ο τάφος είναι ασύλητος" και "...ανήκει σε έναν μεγάλο στρατηγό"

Unknown είπε...

@Konstantinos kairis

Τα "10.000 νοθα" παιδια που αναφέρεις στις 1:33π.μ. δεν είναι νοθα, απλά προέρχονται απο μικτούς γαμούς Ελλήνων και Περσών. Συνέχισε την πολυ καλη δουλειά που κανεις. Είναι σε όλους μας χρήσιμη.

Αγγελος

PAIANAS είπε...

Πάντως σε όλες τις ιστοσελίδες, όλοι τείνουν να συμφωνήσουν ότι ο τάφος έχει συληθεί και βανδαλιστεί αρκετές φορές.
Ελπίζω όλοι να διαψευσθούν η έστω κι αν ακόμα κάτι τέτοιο συνέβη, τα αρχαιολογικά ευρήματα να καταδείξουν το νεκρό που όλοι θέλουμε.

Βίκυ είπε...

Kωνσταντινε,ευχαριστουμε για τα κειμενα που παρεθεσες,χρησιμα γι αυτους που τα πρωτοδιαβαζουν καθως και γι αυτους Που τα ξαναθυμουνται.Καθως ελεγε και ο μεγαλος Σταγειριτης "τη μνημην σωζωμεν τω επαναμιμνησκειν".Για τον Σεραπι εχω παραθεσει την αποψη του Πλουταρχου,οπως και για την εκδοχη θανατου την εκδοχη για τους Χαλδαιους του Μ.Καλοπουλου(μη ειδικος και αυτος με σημαντικη ερευνα ,οπως ο Κ.Δουκας με τον Ομηρο και τοσοι αλλοι).Ενδιαφεροντα και τα χρηματοοικονομικα που παρεθεσε ο 333.
Ως προς τα Καβειρια ,εχουμε αναφερθει και παλιοτερα διαφοροι.Ειχα μεταφερει μαλιστα και μια επιγραφη του Αλεξανδρου απο τον βιο του Τυανεως που ανεφερετο στους Καβειρους.
Τον κυκνο ισως τελικως να μην τον εφερε το τσουναμι.

GreenGatos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
333 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
333 είπε...

Ήδη στο χθεσινό βίντεο που παρέθεσε εδώ ο αεκαρα, με την ομιλια της δημοσιογράφου που πρωτο-έβγαλε το θέμα, φάνηκε πως η Περιστέρη με τον Λεμφαντζή δεν μιλούν καθόλου τυχαία!

Αλέξανδρος είπε...

Ο κύκνος είναι το Ιερό πτηνό του Απόλλωνος, που τον συντροφεύει στα ταξίδια του. Μια εκδοχή της ελληνικης μυθολογίας μας λέει, ότι η Μητέρα του η Λητώ κατάγεται απο την χώρα των Υπερβορείων, στην οποία αποδημούσε κάθε φθινόπορο ο Απόλλων απο τους Δελφούς και επέστρεφε την άνοιξη στην Δήλο, πάνω σε άρμα που το έσερναν κύκνοι.

Αλέξανδρος

Ανώνυμος είπε...



Για όποιον θέλει να διαβάσει για την ιστορία του Μ.Αλεξάνδρου.

http://www.alexanderofmacedon.info/greek/homepagegr.htm

Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρής Λιανικής (Περιπτερά – Καπνοπωλεία – Mini Market) είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=ofTLhUnPQjk ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ...ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΧΩΜΑΤΑ...Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ....

Βίκυ είπε...

Το τσουναμι δεν περασε απο κει ουτε στους υπολοιπους ταφους της Αμφιπολεως.Μονο τον Καστα πλημμυρισε.Δεν ειδες στις φωτογραφιες που το χωμα μεσα στον ταφο ειναι γεματο πετρες ,ξυλα και οστρακα;Καλα που εκανε και ο Θεοδοσιος τους διαφραγματικους.

Κωστής Κ. είπε...

Αγαπητέ, ο μακεδονικός τάφος δίπλα στον λόφο Καστά είναι γεμάτος χώματα γιατί επίσης γεμάτο χώματα είναι και το κρανίο όλων των τοπικών και κυβερνητικών "αξιωματούχων" όλα αυτά τα χρόνια που έχουν εγκαταλείψει την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Άλλοι βορειότερα χτίζουν κιτς αρχαιοελληνικές καρικατούρες και εμείς εδώ έχουμε εξαφανίσει κάθετι που μας θυμίζει την ένδοξη ιστορία μας .
Δεν είναι κανένα συνωμοσιολογικό σχέδιο παρά μόνο η έλλειψη παιδείας και ο ραγιαδισμός του σημερινού αριστεροδεξιού νεοέλληνα.
Συγγνώμη για την πολιτική χροιά.Μακάρι κάποια στιγμή ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις και πράξουμε το αυτονόητο.

GreenGatos είπε...

Όσο για το "ενδιαφέρον" των νεο-Ελλήνων για τα μνημεία της αρχαιότητας:
Κερδίζει μεταχειρισμένη τσίχλα όποιος μαντέψει ποιος είναι αυτός ο ναός (ένας από τους 4-5 πιο διάσημους στο κόσμο) που έχει δίπλα του τα σημάδια της πτωχευτικής μας "ανάπτυξης"...
http://s29.postimg.org/mffae2fhz/Naos_Demetros.png

george είπε...

Again, another big "EYXARISTW" to Konstantinos Kairis for the elaborate references he gave us, all helpful in deciphering this magnificent monument at Kasta Hill.

As a parenthesis to this blog's discussions: O DISKOS THS FAISTOY (recently a possible rendition of its content-message was suggested by Gareth Owens) contains as a central element in its writing (Linear A) the 8-leaf RODAKA (that we also find in the royal tombs of Makedonia).

This element is not exactly a letter, but a syllabus (SYLLABH). Besides having a meaning, it also has a sound associated with it (according to Owens). This could have been known to the ancients (under the theory that both Linear A and B were precursors of the Classical Greek language and its alphabet).

The point here is that the RODAKAS we find in the tombs may represent some form of religious writing.

Unknown είπε...

Καλησπέρα στην Παρέα,
Απο τις πληροφορίες που παρέθεσα συνάγεται το συμπέρασμα οτι κατα βάση όλοι οι επίγονοι ηταν Αλλελυγγιοι και απόλυτα πιστοί στον Μέγα.Μπορει να είχαν μεταξύ τους έχθρες ως προς την μεταΑλεξανδρινη εξουσία ωστόσο όλοι ,ακομη και οΚασσανδρος ,διακατέχονται απο πνεύμα πίστης και αγάπης στον Αρχηγό.Αρα λοιπόν η άποψη οτι κάποιοι δεν τον ήθελαν θαμενο στην Μακεδονία δεν ευσταθεί.Αν κάποιος μπορούμε να πούμε οτι ξεστράτισε ηταν ο Πτολεμαίος, ο οποίος ειναι ο μονος εναντίον του Οποίου Εχει υπάρξει ξεκάθαρη εμφυλιοπολεμική επίθεση με σκοπό την εξόντωση του απο την Επίσημη Μακεδονία δια του Πέρδικα Ο Πτολεμαίος τότε ηταν απλα Σατράπης της Αιγύπτου και η κλοπή σώματος Αλεξάνδρου εξόργισε την επίσημη ηγεσία..Κανενας άλλος επίγονος δεν εξοντώθηκε τελικά παρά μονο πέθαναν απο φυσικό θάνατο είτε αποσύρομενοι είτε με τιμές και εξουσία.σαφως και θεωρώ οτι υπαρχει μεγάλη φυσιολογικοτητα στο να δεχτούμε την παρουσία του Μέγα και του Ηφαιστιωνος στην Αμφίπολη αφού αυτήν θα ηταν επιθυμία όλων των επιγονων του ανεξαιρέτως..

Unknown είπε...

Ο Αλέξανδρος επισκεύθηκε τό Μαντείο τό 331 π.Χ, σταλμένος από τή μητέρα του καί Ιέρεια τών Καβειρίων, Ολυμπιάδα (Πλούταρχος, Ερατoσθένης), αφού ακολούθησε παράλια πορεία μέχρι τό Παραιτόνιο, διέσχισε τήν έρημο μέ τή βοήθεια θεόσταλτων κοράκων (Διόδωρος), ή κατ' άλλους δύο φιδιών (Αρριανός), που τού έδειχναν τόν δρόμο. Βοηθήθηκε δε στήν αντιμετώπιση τού φοβερού καύσωνα τής ερήμου από επίσης θεόσταλτη, τετραήμερη βροχή. Εκεί ο πρεσβύτερος τών Ιερέων τόν προσφώνησε: "Χαίρε, ω παι. καί ταύτην παρά τού Θεού έχε τήν πρόσρησιν". Ο δε Αλέξανδρος απήντησε: "Δέχομαι Πάτερ, καί τό λοιπόν κεκλήσομαι σός". Ακολούθως, αφού πήρε χρησμό ότι θά κατακτήσει όλη τήν Γή κι ότι θά παραμείνει αήττητος γιά πάντα, σέ ερώτησή του αν τιμωρήθηκαν όλοι οι δολοφόνοι τού πατέρα του, πήρε τήν επιβεβαιωτική τής Θείας καταγωγής του απάντηση ότι δέν υπάρχει θνητός που νά μπορεί νά βλάψει αυτόν που τόν γέννησε κι ότι ναί, οι δολοφόνοι τού Φιλίππου τιμωρήθηκαν όλοι (Διόδωρος). Βλέπουμε λοιπόν ότι -πέρα από τίς αποκαλύψεις τής Ολυμπιάδος (Ερατoσθένης) πως πατέρας του είναι ο Αμμων Ζεύς- η επιβεβαίωση τού Ιερέα δημιουργεί δεσμούς τού Αλεξάνδρου μέ τό Ιερό τού Πατρός του κι είναι φυσική η έντονη και μοναδική επιθυμία του νά ταφή εκεί (Q.C.Rufus). Η επιθυμία του δε αυτή, όπως είδαμε στήν απόφαση της Συνέλευσης τών Εταίρων, ποτέ δέν αμφισβητήθηκε. Είναι δε περίεργο πώς ο Πτολεμαίος, γνωρίζοντας ασφαλώς όλα αυτά, αφού ήταν αυτός που συνόδευσε τόν Αλέξανδρο στήν επίσκεψη του στό Ιερό, θά τολμούσε μιά τέτοια ιερόσυλη πράξη, αρνούμενος τήν σαφή επιθυμία ενός υιού Θεού καί κινδυνεύοντας έτσι νά προκαλέσει τήν μήνιν αυτού τού Θεού. Οταν μάλιστα δέν υπήρχε αντίθετο γι' αυτόν πολιτικό κίνητρο, αφού έτσι ή αλλιώς τό Ιερό τού Αμμωνος ήταν στήν Αίγυπτο. Οπως δε είδαμε παραπάνω ο Διόδωρος ρητά αναφέρει έχοντας προφανώς υπ' όψιν του σχετικές πληροφορίες τών Ιστορικών πηγών του, τό προσωρινόν τής ταφής τής σορού, στό Μαυσωλείο τής Αλεξανδρείας καί τήν πρόθεση τού Πτολεμαίου, η τελική ταφή νά γίνει στό Ιερό τού Αμμωνος Διός. Εχουμε στοιχείο λοιπόν ότι υπήρχε αυτή η πρόθεση καί μετά τήν ταφή στήν Αλεξάνδρεια, αλλά δέν έχουμε - μέχρι τήν στιγμή αυτή - ανάλογο στοιχείο ότι αυτή πραγματοποιήθηκε.

george είπε...

@Vassiliki Siapka

I checked the University of California at Irvine website on the TLG, and I'm afraid its high subscription rate makes access to it almost impossible for non institutional users (like me, at present).

But I've been checking all available free on the net sources with references to Deinokratis (and all his different names). It's clear that after 323 BC he isn't listed as the architect of record for any Macedonian building on Macedonian soil commissioned by any member of the ruling Macedonian elite to him.

Obviously, being the most well known architect of that era, and a non-Macedonian (he was from RODOS as we all know) he obtained commissions for other buildings in Greece (example: DHLOS) financed by non-Macedonian sources (example: Ptolemaios from Egypt).

Unknown είπε...

Το μυςτηριο επιτείνεται απο μια σχετική πρόσφατη ΓΡΑΠΤΗ Επιςτολη ,αυτη του Αμβροσίου Σκυλίτση, μέλους τής Ελληνικής παροικίας καί συνεργάτη τού Ρωσικού Προξενείου, πού κατέβηκε, τό 1850, στά υπόγεια τού Τζαμιού στην Αλεξανδρεια, καί από τίς χαραμάδες μιάς κλειστής σιδερένιας πόρτας μπόρεσε νά διακρίνει μία γυάλινη Σαρκοφάγο μέ ένα ταριχευμένο ανθρώπινο σώμα μέ πλούσια ενδύματα. Γιά τά παραπάνω ο Σκυλίτσης υπέβαλε έκθεση στό Ρωσικό Προξενείο καί στό Πατριαρχείο, αλλά από τότε καμία έρευνα δέν έγινε γνωστή καί καμία πληροφορία δέν υπάρχει.

george είπε...

@Konstantinos Kairis

I agree with you Kosta, that all EPIDOKSOI successors of Alexandros wouldn't even dare express some view that would go against what Alexandros had explicitly expressed. That would be political suicide.

Now, on some unexpressed views by Alexandros, these could easily be assailed - since they were interpretations by some, that could be counter by different interpretations by others. And for sure all these interpretations were based on self-serving interests.

Unknown είπε...

ο Ναος που αναφερει ο Green Gatos πρεπει να ειναι ο Ναος της Δημητρας στην Ελευσινα, εγκαταλειμενος χωρος και μουσειο, 3 φορες εχω παει και δεν μπορεσα να μπω...

Unknown είπε...

και ενα αλλο σχολιο, το οτι οι ανακονωσεις θα γινουν ανημερα της Εθνικης μας Γιορτης ειναι αραγε τυχαιο?

moira είπε...

Καλησπέρα σε όλους!
Έχουμε ένα τεράστιων διαστάσεων τραγικο μνημείο, που βρίθει συμβόλων σχετικά με υο θάνατο, τα μυστήρια της αρχαίας θρησκείας και με μακεδονικό βασιλικα σύμβολα που συνδέονται με τον Αλέξανδρο:
Λέων, κυκλος(ήλιος,) σφιγγες, ροδακες, κόρες, μύθος περσεφονης.
Υπαρχουν και αλλα τόσα που η ανασκαφεις έκριναν ότι δεν εχρηζαν αναφοράς στο παρόν στάδιο, ευρήματα που ομως μπορει να μας δώσουν απαντήσεις.
Ειναι στα δικα μου ματια παντως, ο τρόπος που η Ολυμπιάδα αντιλαμβάνεται το κύκλο της ζωής!
Και με βάση τα ιστορικά δεδομενα(παραμονή οικογένειας αλεξανδρου στην αμφιπολη) δείχνει δυνατη η ικεσια ο ταφος να φτιάχτηκε για τον Αλέξανδρο.
Αυτο που παντως δεν έγινε γνωστό και δεν συζητήθηκε τις τελευταίες μέρες ειναι το θυρωμα των 96cm.
Νομίζω αποτελεί κλειδι να ειναι σφραγισμένο και αδιαρτηκτο.

telbos είπε...

Θέλω να απευθύνω μία ερώτηση σε όλους σας, αν γνωρίζετε σχετικά. Στην αρχαία Αίγυπτο οι Φαραώ κατασκέυαζαν δύο τάφους, έναν για το σώμα και το άλλο για την ψυχή. Αλλά και ρωμαίοι αυτοκράτορες αργότερα έκαναν το ίδιο. Δηλ. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι και εδω έχουμε κάτι αντίστοιχο;Δηλ. έχουμε ταφο του σώματος στην Αλεξάνδρεια και τάφο της ψυχής στην Αμφίπολη; Εμπεδότιμε;

SF είπε...

http://www.newsbomb.gr/politismos/story/511410/oi-alloi-makedonikoi-tafoi-tis-amfipolis---sygklonistiko-vinteo

Άρθρο στο οποίο περιγράφονται οι έξι μακεδονικοί τάφοι πέριξ του λόφου Καστά, ο ένας μάλιστα είναι εντός του λόφου Καστά (ο τρίτος). Θα παρατηρήσετε αρκετές ομοιότητες με το υπό ανασκαφή μνημείο.

Unknown είπε...

Γνωρίζει κάποιος αν απολάμβαναν αυτού του είδους τις ταφές "αξιωματούχοι" μόνον και γενικώς πως θάβονταν ο υπόλοιπος πληθυσμός;

Unknown είπε...

Απόστολε αυτή την απορία την έχω κι εγώ, αν γνωρίζει κάποιος να μας πει.
Αυτό που μου έκανε πάντως εντύπωση είναι ότι με τύμβο και καύση έθαβαν τους πλούσιους μέχρι και τουλάχιστον το 2μΧ αιώνα σε Μακεδονία και Θράκη. Εδώ ένας τύμβος με ταφή του 2ου μΧ. http://www.mikridoxipara-zoni.gr/mainMenu_greek.html

Unknown είπε...

Επίσης αυτό που λέει ότι κάναν και ταφές αλόγων και άμαξας ίσως να έχει να κάνει με τη διαρροή που ακούσαμε περί Alexander's horses. Λέει στο σάιτ του υπουργείου: ''Η συνήθεια ταφής των αλόγων δίπλα στους ιδιοκτήτες τους, έχει διαπιστωθεί δύο ακόμη φορές σε ανασκαφές ταφικών τύμβων της αυτοκρατορικής περιόδου στην περιοχή του βόρειου Έβρου.''
http://www.mikridoxipara-zoni.gr/findings/WagonsAndHorses/hellenic/index.html

Konstantinos Boukouvalas είπε...

Στο τελευταίο video εξομοίωσης του MEGA που έχει δημοσιευθεί στο in.gr (το οποίο πολλές φορές, μαζί με το ΒΗΜΑ δημοσιεύουν πριν το yppo.gr) υπάρχουν σκαλοπάτια προς τα κάτω.

Μετά εμφανίζεται η Παλιαδέλη και λέει και τα δικά της.

Επίσης αυτό που προσπαθεί να πει ο/η hylap-vn και δε το είδα να αναφέρεται, με το zoom της συγκεκριμένης εικόνας στο μυστηριώδες blog του/της, είναι πως έχει βρεθεί μετώπη-ζωοφόρος τελικού ταφικού κτηρίου στον τέταρτο χώρο (όχι θάλαμο) όπως της Βεργίνας, με αντίστοιχη αναπαράσταση.

Δένει με την αποκάλυψη των σκαλοπατιών από το MEGA.

Ας κάνουμε υπομονή, η ανασκαφή ξανάρχισε μετά τους πρόσφατους ανέμους που μας τάραξαν.

hylap-vn είπε...

@Konstantinos Boukouvalas

Αυτό που θέλω να πω το είπα. Δεν "προσπαθώ" να το πω όπως υποστηρίζεις. Εσύ που ξέρεις τι προσπαθώ να πω (γιατί προφανώς αυτό που είπα δεν το κατάλαβες) πες τα δικά σου με σαφή τρόπο και μην κρύβεσαι πίσω από εμένα.
"Επεξηγήσεις" που είναι διαστρεβλώσεις δεν είναι ωραίο να κάνεις.

Επίσης αυτό που λες ότι το blog μου είναι "μυστηριώδες" είναι λίγο γελοίο. Έχω κάνει 3-4 σχόλια στον εμπεδότιμο με κάποιες παρατηρήσεις μου και θεώρησα προσφορότερο τρόπο να τις κάνω μέσα από blog που μπορείς να βάλεις φωτογραφίες, πράγμα που μπορεί κάνει και ένα πεντάχρονο παιδί. Που το βλέπεις το μυστηριώδες?

Εξήγησέ μας λοιπόν που βρέθηκε η μετόπη-ζωοφόρος που λες. Και πως και έχεις εσύ αυτές τις αποκλειστικές πληροφορίες? Μέσα από την ανασκαφική ομάδα? Ή βοήθησε λίγο και η φαντασία σου?

GreenGatos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@greengatos

Εκανα το σφάλμα και σε άφησα να συνεχίσεις να συμμετέχεις στο blog παρότι μιλάς απαξιωτικά για την ανασκαφική ομάδα.
Το επανέλαβες δύο φορές χθες και σήμερα.

Η παρουσία σου στο blog είναι ανεπιθύμητη. Κάθε ανάρτηση σου θα διαγράφεται.

PAIANAS είπε...

Aντιγραφή από Πρώτο Θέμα :

Ένα πρόσωπο που σχετιζόταν τόσο με τον Μέγα Αλέξανδρο όσο και με την μητέρα του, την Ολυμπιάδα, ο διοικητής της Αμφίπολης Αριστόνους, εικάζεται τελευταία ότι θα πρέπει να είχε κάποια σχέση με την ανέγερση του Τύμβου Καστά. Παρά τις ενδείξεις που αποκλείουν την ταφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο μεγαλοπρεπές μνημείο το οποίο τελεί υπό ανασκαφή, η εμπλοκή μιας προσωπικότητας όπως ο Αντίνους αφήνει και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανευρεθούν κάποιου είδους υπολείμματα από τη σορό του Μακεδόνα στρατηλάτη.

Κατ' αρχήν ο Αρριανός, ιστορικός του 1ου μ.Χ. αιώνα, πιστοποιεί ότι ο Αριστόνους ήταν έμπιστος του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Και ήταν τότε οι σωματοφύλακές του επτά, ο Λεοννάτος του Αντέου, ο Ηφαιστίωνας του Αμύντορα, ο Λυσίμαχος του Αγαθοκλή, ο Αριστόνους του Πεισαίου, όλοι τους αυτοί από την Πέλλα [...]».

Το όνομα του Αριστόνοος εμφανίζεται ξανά σε αναφορές ενός άλλου αρχαίου ιστορικού, του Διοδώρου του Σικελιώτη, όταν πλέον ο Μέγας Αλέξανδρος έχει πεθάνει και στο προσκήνιο μαίνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των επιγόνων του. «Η Ολυμπιάδα» γράφει ο Διόδωρος, «μαθαίνοντας ότι ο Κάσσανδρος και ένα πολυπληθές στρατιωτικό σώμα πλησίαζε στη Μακεδονία, υπέδειξε τον Αριστόνοο ως στρατηγό, διατάζοντάς τον να πολεμήσει τον Κάσσανδρο».

Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι ο Αριστόνους ανέλαβε τη διοίκηση της Αμφίπολης, την οποίαν παρέδωσε τελικά στον Κάσσανδρο μόνο κατόπιν εντολής της Ολυμπιάδας. Ο Κάσσανδρος, ενώ υποτίθεται ότι έτρεφε τον μέγιστο σεβασμό για τον Αριστόνοο, λόγω της στενής του σχέσης με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον σκότωσε. Φυσικά, όπως συνήθιζε, πριν διατάξει τη δολοφονία του, ο Κάσσανδρος είχε διαβεβαιώσει τον Αριστόνοο ότι εάν παραδιδόταν η ζωή του δεν θα διέτρεχε τον παραμικρό κίνδυνο.

Η υπόθεση που γίνεται και στην οποία πρωταγωνιστεί ο Αριστόνους, είναι ότι, ως αποδεδειγμένα πιστός στον Αλέξανδρο και την Ολυμπιάδα, ανέλαβε να κατασκευάσει ένα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο εις μνήμην του νεκρού πολέμαρχου. Όσο σκληρή και εάν ήταν η διαμάχη μεταξύ των επιγόνων για τη διαδοχή, στο πλαίσιο της οποίας η σορός του Αλεξάνδρου είχε μετατραπεί σε διεκδικούμενο λάφυρο, η επιθυμία της Ολυμπιάδας για τον νεκρό της γιό ήταν να ταφεί στη μακεδονική γη, με τις τιμές που του άξιζαν.

Το σενάριο «Αριστόνους» λέει ότι το μνημείο της Αμφίπολης κατασκευάστηκε με εντολή, χρηματοδότηση και επίβλεψη του Αριστόνοος για τον Μέγα Αλέξανδρο. Το τι απέγινε το λείψανό του Μακεδόνα βασιλιά, πού βρίσκεται ο τάφος του κ.λπ. συνιστά από το 323 π.Χ. έως σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς γρίφους. Ο Τύμβος Καστά ίσως προσφέρει ένα ίχνος ή, όπως πολλοί ελπίζουν, το κλειδί για τη λύση των ταφικών μυστηρίων που συνδέεονται με τον Μέγα Αλέξανδρο. Και είναι ενδεχομένως οι αυριανές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού αυτές που θα ρίξουν το απαραίτητο και πολυαναμενόμενο φως στα χαμένα κομμάτια της ιστορίας.

Konstantinos Boukouvalas είπε...

Δε καταλαβαίνω την αντίδραση σας.

Ίσως έκανα λάθος ερμηνεία της παραβολής της εικόνας με zoom στην οπή η οποία φαίνεται να έχει στο βάθος κάποια παράσταση αλλά μου φάνηκε οτι η είκονα χωρίς σχόλια αυτό θέλει να δείξει.

Ίσως και όχι.

Θέλει να δείξει κάτι άλλο; Οτι υπάρχει η οπή στο σχήμα που παρουσιάζεται στο σκαρίφημα; Τότε γιατί ο λόγος για αυτό το zoom;

Επίσης, ο χαρακτηρισμός μυστηριώδες για το blog σας δεν έγινε από κακία, απλά είναι η προσωπική μου αίσθηση

Ζητώ συγγνώμη εαν προσβληθήκατε

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@konstantinos boukouvalas

Δεν αναφερόμουν σε εσάς. Αν το διαβάσετε προσεκτικά θα δείτε σε ποιόν αναφερόμουν.

PAIANAS είπε...

@EMΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Δεν αναφέρεται σε σας ο boukouvalas ..

Unknown είπε...

Δεν ξέρω αν το έχει αναφέρει κάποιος άλλος, αλλά δώστε λίγο προσοχή στο Τάφο 3 του άρθρου και στις ομοιότητες με τον δικό μας

αναφέρει ότι είναι λαξευμένος μέσα σε βράχο (ταιριάζει με την σκέψη Εμπεδότιμου για τον τάφο που σκάβει τώρα η Περιστέρη) , Οι κατώτεροι δόμοι των τοίχων καλύπτονται από κονίαμα που μιμούνται ορθομαρμαρώσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι το δάπεδο του προθαλάμου καλύπτονταν από ψηφιδωτό με διακόσμηση πολύχρωμων ρόμβων...
και ένα ακόμα στοιχείο που μου έκανε εντύπωση είναι οτι
"Στο βόρειο τμήμα το δάπεδο είχε σπάσει προκειμένου να κατασκευαστεί και δεύτερος τάφος εκτός από τον αρχικό που βρισκόταν στο βάθος του κυρίως θαλάμου" που ίσως μας λύσει κάποιες απορίες για το τι έχει πραγματικά συμβεί στην δική μας περίπτωση...



http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/oi_agnwstoi_makedonikoi_tafoi_ths_amfipolhs.3105701.html

Unknown είπε...

http://www.newsit.gr/ellada/amfipolh-ston-tafo-einai-thammenos-basilias

Unknown είπε...

Άρχισαν τις κωλοτουμπες στο newsit. Gr ξυπνησαν φαίνεται... Τόσο καιρό μας έλεγαν για τυμβορυχους κλπ κλπ και τώρα μιλούν για τον μέγα!!

Κωστής Κ. είπε...

Μακάρι όλο αυτό που γίνεται να αφυπνήσει το υπουργείο πολιτισμού ώστε να ξανανακαλύψει τις αρχαιότητες της χώρας, να της "περιθάλψει", να τις αποκαταστήσει και να βρει κανούριες.
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ψυθιρίζουμε για περίεργες τούμπες, αρχαία αντικείμενα σε σπίτια αγροτών, εκτάσεις που η αρχαιολογία δεν αφήνει να σκάψεις ούτε 10 πόντους ακόμη και για τον λόφο Καστά δεκαετίες τώρα ο κόσμος ήξερε για την ενταφιασμένη Ρωξάνη και τον γιο της.
Τα εργοστάσια φασόν πήγαν στην Κίνα, τα εργοστάσια αυτοκινήτων στις ανατολικές χώρες, η ανάπτυξη θα έρθει από τον πολιτισμό και την θάλασσα.
Μόνο που ακους τα νέα παιδιά ότι θέλουν να γίνουν αρχαιολόγοι και ιστορικοί το θαύμα έχει γίνει, φανταστείτε και να βρεθεί ο Μέγας.

hylap-vn είπε...

@konstantinos boukouvalas

Εντάξει. Πάμε παρακάτω.
Η φωτογραφία αυτή που σχολιάζεις είναι από σχόλιο που έκανα στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση του εμπεδότιμου και την ανέβασα για να εξηγήσω μία υπόθεσή μου.
Υπήρξε μία συζήτηση αν φαίνεται κάτι εκεί και αν έχουν δει κάτι οι ανασκαφείς.


Unknown είπε...

Κωστης Κ.

Εισαι σωστος

Zibi είπε...

Πάντως, και η Παναγιωταρέα θα τα βρει ....σκούρα, εάβν ο Τάφος ανήκει στον Μέγα..

Στις 20 Αυγούστου δήλωνε κατηγορηματικά:

3. Δεν μπορεί να είναι ο Αλέξανδρος, που δεν είχε σχέση με την Αμφίπολη.

4. Δεν μπορεί να είναι η Ολυμπιάδα που οι πηγές αναφέρουν ότι ο Κάσσανδρος την δολοφόνησε δια λιθοβολισμου και την άφησε άταφη!

Δημήτρης είπε...

@Zibi
Δεν θα συμφωνήσω.Ας ανήκει ο τάφος στον Μέγα, και κανείς δεν θα τα βρει σκούρα .Αναφέρομαι στην "ομάδα"του υπουργείου και βέβαια στην ανασκαφική ομάδα.Θα πρόκειται για την μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των εποχών , και θα κολλήσει κανείς αν είπε πριν 3 μήνες ότι αποκλείεται?

Thomas Arvanitis είπε...

Μονο ο ροδακας φτανει για την ταυτοποιηση του ταφου ως προς την βασιλικη οικογενεια του Φιλιππου.

Το μεγεθος και η καλλιτεχνικη επιμελεια του ταφου, τον χρονοτοποθετουν στο τελευταιο τεταρτο του 4ου αι. πχ. (περιοδος πλουτου)

Ο Δεινοκρατης ως εργολαβος δουλευει αποκλειστικα για τον Αλεξανδρο και τον Πτολεμαιο.

Τα Αιγυπτιακα στοιχεια σφραγισης του ταφου περιοριζουν ακομα περισσοτερο την χρονοτοποθετηση της κατασκευης του ταφου στα μετα Αλεξανδρου χρονια.

Μονο δυο μελη της οικογενειας του Φιλιππου μπορει να ειναι οι υποψηφιοι. Ο Αλεξανδρος Γ η ο Αλεξανδρος Δ.

Ο Ανδρονικος βρηκε τον Αλεξανδρο Δ στην Βεργινα.


Επισης ειναι φανερη η εισοδος τυμβωρυγχων εως τον Θ3. Χρονικα τοποθετηται πριν την καθιζηση του δαπεδου του θαλαμου - λογω της τρυπας ψηλα στον τελευταιο τοιχο.

Ο ταφος ομως ειναι ασυλητος γιατι εαν οι τυμβορυγχοι ειχαν προχωρησει εως τους ''θησαυρους'' τοτε θα ειχαν αφαιρεσει και ολη την αμμο απο το θ3 για να τους παρουν

Επειδη για τον Αλεξανδρο υπαρχουν πλειστες περιγραφες των αντικειμενων του, αναμενουμε απο την ανασκαφη την απολυτη ταυτοποιηση του.

PAIANAS είπε...

Έχουμε όλοι ''κολλήσει'' με την άμμο ..Μα το πιθανότερο είναι πρώτα να έγινε η σύληση (η και περισσότερες της μιάς) και μετά η επιχωμάτωση/ διαφραγματικοί τοίχοι.

Unknown είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένετε ότι ο ρόδακας είναι αποκλειστικά βασιλικό σύμβολο. Δεν υπάρχουν αποκλειστικά μακεδονικά βασιλικά σύμβολα.
Ο Ρόδακας βρίσκεται παντού. Μυκήνες, Δελφοί, σε αρχοντικά. Σε ναούς, στην Επίδαυρο.
http://lerakis.blogspot.gr/2012/02/blog-post.html

όπως ο μαίανδρος έτσι και ο Ρόδακας ήταν διακοσμητικό ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ σύμβολο.

george είπε...

@Cal Gul

With my 26 October 8:57MM post I brought up the fact that the 8-leaf RODAKAS appears in the DISKO FAISTOU, and it's now translated as a syllabus with a specific sound associated with it. Thus, it could be considered not just a symbol-representation, but as writing in royal Macedonian tombs.

@all interested

This ARISTONOYS guy (although a minor figure in this play) could had a pivotal role in the HFAISTION-ALEXANDROS scenario.

Unknown είπε...

Γιατι σιωπεις εμπεδοτιμε?

PAIANAS είπε...

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/08/blog-post_26.html

Zibi είπε...

@evot

σε τι σιωπά ο Εμπεδότιμος; Τί εννοείς;

Thomas Arvanitis είπε...

@PAIANAS

Η επιχωματωση εγινε μαζι με την ταφη. Αν ειχε συληθει ο ταφος δεν θα ηταν αναγκαιο.
Οτιδηποτε προστατευεται απο την αμμο ειναι ακομα εκει.

@ Cal Gul

Μην μπερδευεσαι

Σε αλλα μερη ο ροδακας ηταν συμβολο αλλων.

Στην Μακεδονια ο ροδακας, εκεινη την περιοδο ηταν ενα απο τα βασιλικα συμβολα του Φιλιππου

Ειρήνη Μ. είπε...

@Thomas Arvanitis

Κάνεις λάθος. Ο ρόδακας αποτελούσε διακοσμητικό σύμβολο στην Μακεδονία όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χρήση του οκτάφυλλου ρόδακα υπήρχε ΓΕΝΙΚΑ σε τάφους Μακεδόνων, είτε πρόκειται για απλούς Μακεδόνες, είτε για μέλη της βασιλικής οικογένειας.

http://imgur.com/sKhRIWC

http://imgur.com/2Vdw9D2

Unknown είπε...

@george,
Ο Αριστονους ηταν μικρής εμβέλειας επίγονος.Ειχε περισσότερο εκτελέστικο ρόλο(ηταν εξαιρετικός μαχητής) κι όχι στρατηγικό.Προσωπικα το θεωρώ λίγο δύσκολο να διαθέτει την δυναμική να δώσει εντολή για τέτοια κολοσσιαία κατασκευή.Επιμενω στην άποψη οτι η κατασκευή εγινε εν ζωη Αλεξανδρου και Καταλυτικό ρόλο παίζει αρχικά Ο Αντιπατρος και εν συνεχεια μετα τον θανάτο του Μέγιστου ,οΠέρδικας....

Unknown είπε...

Thomas....οι ερευνητές του διαδικτύου μπερδεύονται όχι εγώ..
Σχετικά με τον ρόδακα..

Ο ρόδακας βρέθηκε περικλεισμένος μέσα από το Μακεδονικό αστέρι, στην λάρνακα του Φιλίππου και στο παλάτι στις Αιγές δεν κάνει τον ρόδακα αποκλειστικά βασιλικό.

Υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση σε πολλές ιστοσελίδες ότι ο ρόδακας και το μακεδονικό αστέρι ήταν αποκλειστικά βασιλικά σύμβολα ποτέ δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Κάποιος το έγραψε και οι υπόλοιποι το αναπαράγουν. Το μακεδονικό αστέρι ενδεχομένως να ήταν μακεδονικό σύμβολο όπως η Ελληνική σημαία στις μέρες μας.

Ορίστε μια απόδειξη:
Μακεδονικό αστέρι στην Όλυνθο (την κατέλαβε ο Φίλιππος το 348)
http://3.bp.blogspot.com/-EykbhXIO9Tc/TVOTUWVjNXI/AAAAAAAAH4M/h-aoPQWnwRY/s1600/MAKEDONIKO+ASTRO+KALO+++copy.jpg

Effie είπε...

@Thomas Arvanitis
Διευκρινιστικά: ο Ανδρόνικος πιθανολόγησε ότι ο τάφος παιδιού 12-14 ετών στην τούμπα Βεργίνας ήταν του Αλέξανδρου Δ', δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί. Με την πρόσφατη κατά το δυνατόν ταυτοποίηση του τάφου του Φιλίππου Β' στη Βεργίνα, αν βρεθούν αρκετά υπολείμματα DNA στα οστά Φιλίππου Β', καθώς και στα οστά του πιθανολογούμενου τάφου Αλέξανδρου Δ' θα είναι δυνατή η σύγκριση ώστε να καθοριστεί άμεση συγγένεια αν υπάρχει.
Σχετικά με τον ρόδακα: Αν προσέξετε, υπάρχει σε έναν τουλάχιστον από τους άλλους τάφους Αμφίπολης από ανασκαφή Λαζαρίδη: http://www.xronometro.com/makedonikos/
Ίσως να υποδεικνύει μέλος βασιλικής οικογένειας, δεν ανέφερε όμως κάτι τέτοιο ο Λαζαρίδης, εφόσον οι γνωστοί βασιλικοί τάφοι Τημενιδών είναι μέχρι σήμερα στις Αιγές.

Unknown είπε...

Λίγα λόγια και καλα!!!!το μνημείο εχει συληθει !!!!η είσοδος στο εσωτερικό του μετα την σφράγιση εγινε σπο την κορυφή που βρισκόταν ο Λέοντας.το μνημείο εχει εφτά θαλάμους.εκτος απο μνημείο αφιερωμένο μάλλον στην θέα Αρτεμης η θεό Διονύσο περιλαμβάνει θησαυροφυλακιο νομισματοκοπείο εργαστήριο και βιβλιοθήκη του μεγιστου των ελληνων.επισης υπαρχει υπόγεια σήραγγα συνορεύει με το διπλανό κωνοειδες βουνό που εκει και αν κρύβεται εντέχνως κατι το σπουδαίο!!!!!επισης υπαρχει μεγάλη περιπτωση να βρούμε σαρκοφάγο με τον μέγιστο των ελληνων στον έβδομο και τελευταίο θάλαμο Υπογειο θάλαμο κάτω απο τον λεοντα εκτος κι αν βρηκαν τροπο οι τυμβωρύχοι και μπήκαν και εκει.τελος θελω να αναφερθώ σε κατι που κανεις δεν αναφέρθηκε έως τωρα το οποίο ειναι σημαντικότατο.βρεθηκαν επιγραφες οπου το υππο μετα απο δυο ωρες το διέψευσε και σύμφωνα με εγκειροτατες πηγές αναφέρονταν στον μέγιστο Αλεξανδρο.οι επιγραφες κρατούνταν απο τα χερια των μαινάδων καρυατιδων και ανεγραφαν το εξεις Αλεξανδρος Γ Φιλίππου!!!!σας κάλυψα;;;

Unknown είπε...

@bill bill,
Αναφέρεις ενα σενάριο που γενικώς παίζει,αλλα με λίγες πιθανότητες αν και υπαρκτές.Ειναι μια μιξη των διαφόρων φημών που Εκτιμω οτι δεν ειναι όλες αληθινές...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Η γνώμη μου φυσικά είναι ότι είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε προσέγγιση του ένοικου του τάφου προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε τα σύμβολα του τύμβου. Ειδικά με τον Αλέξανδρο υπάρχουν τουλάχιστον καμιά 30αρια συμβολισμοί που σχετίζονται με αυτόν. Μετά από αυτά που έχουν βρεθεί (Καρυάτιδες ,Σφίγγες , Μύθος Περσεφόνης , Ρόδακες, Λέων) θα μπορούσε να είναι και τα: Ζώα (Ελέφαντες, Γρύπες, Αετός ως σύμβολο της περσικής αυτοκρατορίας, Φίδι, Άλογα..) Μυθολογικά πρόσωπα (Αχιλλέας, Πάτροκλος, Ηρακλής, Αθηνά, Δίας, Αμμωνας, Οσίρις, Απόλλωνας, …Άρης , Θεά Νικη). Άλλα σύμβολα. (ανθέμια, κίονες, λεοντοκεφαλή, ρόπαλο του Ηρακλή, αιγίδα της Γοργόνας, σύμβολο του κριού, κέρατο του Διός, Βελανιδιά, Ελιά..)
Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός συμβολισμών που θα μπορούσαν να σχετιστούν με τον Αλέξανδρο στην Ελληνιστική εποχή, αλλά και άλλα τόσα που υπάρχουν σε απεικονίσεις στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Ο Αλέξανδρος που επηρέασε μια ολόκληρη εποχή σχετίζεται σχεδόν με το καθετί.

george είπε...

@Konstantinos Kairis

If Aristonous was a "city manager" at Amphipolis (under Antipatros, the ruler and strong man of Makedonia in the period 324-321 BC) he could have been the person that (with Deinokratis) could oversee the building of this Kasta mound (and possibly the shaping up of the Hill 133 West of Kasta mound, in the form of a pyramid for Alexandros (along the grandeur of the Giza Pyramids for the Pharaohs). Aristonous could be the custodian of both the money Alexandros had sent and of Hifaistion's body, while this tomb at Kasta Hill was under construction. I now have three possibilities as to who was the carrier of Hfaistion's body to Amphipolis: Perdikkas, Deinokratis (he was in Babylon for designing the Hfaistion monument there), and now Aristonous. When Alexandros died, and Perdikkas was assassinated, the political basis of Aristonous disappeared, around 320 BC. Kassandros power base was gradually building up, almost sidelining septuagenarian Antipatros in the period 321-319 BC. This sidelining of Antipatros by Kassandros could be the reason why Antipatros appointed (to everyone's surprise) Polyperchon.
But by then, the damage to the tomb and Aristonous future were sealed.

PAIANAS είπε...

@Bill Bill
Λίγα λόγια και καλά - και μακάρι να είναι έτσι και όλοι ευχόμαστε να δικαιωθείς μέχρι κεραίας...αλλά εσύ που τα γνωρίζεις ???...γιατί ο καθένας μπορεί να γράφει ''ότι του φανεί του Λωλοστεφανή''.

Βίκυ είπε...

(Εν ταχει λογω ελλειψεως χρονου)
οι προανεφερθεντες ταφοι ,οι ανασκαφεντες υπο Λαζαριδη,αποδεικνυουν περιτρανα δυο πραγματα.Αφενος εννοειται την μακεδονικοτητα του ανασκαπτομενου ταφου
και αφετερου αν θελετε την Βασιλικοτητα του.Ειναι εκδηλη η διαφορα του ταφου ενος ευγενους,επιφανη η πολυ πλουσιου απο αυτον ενος Βασιλεως.
Τον ροδακα μην τον βλεπετε αποσπασματικα.Ειναι και ο ροδακας ειναι και οι σφιγγες ,ειναι και το ψηφιδωτο ειναι και οι καρυατιδες ειναι και ο περιβολος(αληθεια
περπατηστε μισο χιλιομετρο με τα ποδια να συνειδητοποιησετε το μεγεθος).

Unknown είπε...

Τα μαθαίνω απο πρωτο χέρι!!!!υπαρχει και μεγαλύτερο μνημείο λιγο πιο βόρεια απ το σημειο καστα.τελος πάντων σκεφθείτε την ακροπολη και συνδυάστε στο μυαλό σας την αμφιπολη ως ακροπολη.στην συνεχεια αυτη η ακροπολη επιχωματωθηκε για εναν και μοναδικό σκοπό επειδη εγινε απο μνημείο ταφος της βασιλικής οικογένειας!!!!αν παρέμενε μνημείο θα ηταν οπως η ακροπολη.αρα εχουμε και λεμε μνημείο ναος.βιβλιοθηκη.εργαστηριο νομισματοκοπείο.υπογεια σήραγγα που βγαζει στο διπλανό κωνοειδες βουνό.και τελος ταφος της βασιλικής οικογένειας.οτιδηποτε αλλο βγάλουν προς τα εξω μην τους πιστέψετε!!!!

Thomas Arvanitis είπε...

@ ολους

Μιλαμε για την συγκεκριμενη περιοδο στον συγκεκριμενο χωρο. Η χρηση ροδακων, 300 χρονια πριν η σε αλλη γεωγραγικη περιοχη, νομιζω δεν εχει σημασια.
Τα ανθεμια στους αλλους ταφους δεν ειναι ροδακες.
Ολα τα γενικα διακοσμητικα συμβολα που υπαρχουν καποια στιγμη γινονται ειδικα κατ'επιλογη. Οταν ομως ο βασιλιας αποφασισει να χρησιμοποιησει ενα διακοσμητικο συμβολο για παρτη του νομιζω οτι ολοι οι αλλοι σταματουν να το χρησιμοποιουν.
Για το αστερι εχω την αποψη οτι ο αριθμος των ακτινων ειναι αναλογος της εξουσιας του χρηστη.

Ελπίνορας είπε...


@bill bill
ποιος σου τα είπε αυτά;διότι κι εγώ απο αυτή την περιοχή είμαι και οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχουν επιγραφές,ας μην λέμε πράγματα που δεν ισχύουν.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία τον διαχείριστη του μπλογκ και όλους όσους γράφουν για το πραγματικό όμορφο ταξίδι

hylap-vn είπε...


Σύγκριση του περιβολου με το Ολυμπιακό στάδιο!

http://3.bp.blogspot.com/-DrGpRpiaaIc/VE6AswzEPxI/AAAAAAAAA_o/6XaFrOqoG5I/s1600/comparison.jpg

Kratylos είπε...

Ο ρόδακας είναι ένα αρχαιότατο σύμβολο, αν δεχθούμε την χρονολόγηση του δίσκου της Φαιστού.
Τον συναντάμε τρεις φορές στη μία όψη του (Α΄) και μία φορά στην Β΄ όψη.
Όποιος το αποσυμβολίσει έχει λύσει και το μυστήριο του δίσκου.
Το να το ταυτίζουμε έτσι γενικά και αόριστα με βασιλείς, δεν λέει τίποτα.

Axis Mundi είπε...

Τελικά πολλοί έχουν δικούς τους ανθρώπους και όλοι τους λένε και κάτι διαφορετικό...

Ας περιμένουμε καλύτερα τις επίσημες ανακοινώσεις...

hylap-vn είπε...

Αυτό για την ανακοίνωση αύριο το είπε η Μενδώνη, η Παναγιωταρέα, ποιός? Υπάρχει κάνα reference?
Ή είναι άλλη μία κλασσική τρολιά?

Ελπίνορας είπε...

Φίλε Axis Mundi
ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και τυγχάνει να γνωριζόμαστε μεταξύ μας οι περισσότεροι...δεν είπα ότι έχω προνομιακή πληροφόρηση.Απλά όταν πρωτοκυκλοφόρησε αυτό με τις επιγραφές ρωτήσαμε λίγο περισσότερο.Επίσης θέλω να πω (με κάθε επιφύλαξη) ότι στον 3ο θάλαμο είναι σχεδόν κατεστραμμένα τα πάντα.

Unknown είπε...

Αληθεια, τι εξυπηρετει η καταφανης κατηγορηματικοτητα των αποψεων ορισμενων με βαση τα καθαρα προσωπικα τους συμπερασματα για την κατασταση του μνημειου και το νεκρο? Δεν προκειται να δωθει βραβειο στο τελος για το ποιος ηταν σωστος και ποιος εκανε λαθος στα διαφορα fora/blogs.

Ειναι επομενο οι διαφοροι αρχαιολογοι να φερουν ισχυρες, και συχνα αντικρουομενες, αποψεις. Για 'μας τους υπολοιπους μη-επαγγελματιες "φιλαθλους" υπομονη και θα μαθουμε. Η Ιθακη μας εδωσε το ωραιο ταξιδι.


Εμπεδοτιμε, εισαι υπευθυνος για την υγεια πολλων εδω μεσα! Οταν βρεθουν ολα και ανακοινωθουν, πολλοι θα χρειαζομαστε detox μια και τι αλλο θα 'χουμε να διαβαζουμε και να γραφουμε καθε μερα? ;-)

πνα είπε...

Καλησπέρα σας

Μέχρι τώρα έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με το εάν ο τάφος σφραγίσθηκε με την ολοκλήρωση του μνημείου ή μετά από αρκετά χρόνια και με το εάν η σφράγιση έγινε από χέρι ανθρώπου ή από επιχώσεις του Στρυμώνα, που είχε καλύψει για πολλά χρόνια τον τύμβο (Μπελογιάννης).

Σήμερα αναρωτήθηκα πως τάφηκε κάτω από χιλιάδες τόνους χώματος ο περίβολος (έργο Δεινοκράτη). Εγινε εσκεμμένα; Επιχώθηκε από το ποτάμι; Νομίζω πάντως ότι οι δύο επιχώσεις συνδέονται και όποιος ευθύνεται για την εσωτερική έχει συμμεοχή και στην εξωτερική.

george είπε...

@Kratylos

The FAISTOS disk as G. Owens contends is not a symbolic representation, but instead if contains syllabi each with a corresponding sound. Thus, since back then, the RODAKAS was a syllabus with a sound - not a simple symbol. A rendition of that 2012 presentation by G. Owens is found in:

http://ellinondiktyo.blogspot.com/2014/10/blog-post_3.html

According to Owens, this disk contains a poem-prayer to a "mother-queen-goddess" and this is where (I think) the connection (between the Macedonian royalty and the 8-leaf RODAKAS) is of some interest.

Now, whether or not the Macedonian (or other elites in the Hellenic space) were using it as a pure "symbol" or as a form of religious "writing" no one knows.

Zibi είπε...

Κανένας δεν έχει κανέναν μέσα στην ανασκαφική ομάδα.

Τα στόματα είναι τόσο κλειστά (και ορθώς) που ούτε με βασανιστήρια θα μπορούσες να τους αποσπάσεις την παραμικρή πληροφορία. Μην σας παραμυθιάζουν!

Και μην βιάζεστε! Αναλογιστείτε ότι ούτε το ένα τρίτο του της διαδρομής έως το κέντρο του Τύμβου δεν έχει ανασκαφεί!

Και επίσης, ότι υπάρχει και όλος ο υπόλοιπος χώρος, εκτός της συγκεκριμένης διαδρομής!

Ίσως σε μερικές ημέρες να έχουμε απαντήσεις για το σημείο που τώρα ανασκάβεται!

Ωστόσο, θα μας πάρει μήνες ακόμη, ίσως και χρόνια, μέχρι να αποκαλυφθεί όλος ο χώρος!

Ελπίνορας είπε...

zibi
πολύ σωστά μπορεί να έχουμε γνωστό αλλά δεν βγάζουν μιλιά ,αλλά τα επιστύλια μεταφέρθηκαν στο μουσείο εκεί τα είδαν και εκτός της ανασκαφικής ομάδας.

πνα είπε...

Αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις, που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ολη αυτή τη περίοδο μετά την τελευταία ανακοίνωση εντύπωση μου κάνει ότι οι διάφορες συζητήσεις και εικασίες που εμφανίζονται σε έντυπα ή blog δεν κάνουν μνεία στην έκκεντρη θύρα που ανακοινώθηκε ότι έχει βρεθεί στον τελευταίο θάλαμο. Αντίθετα συχνά ακούγονται απόψεις ότι αυτός μπορεί να είναι ο τελευταίος (και ταφικός) θάλαμος.
Μου κάνει εντύπωση.

Επίσης βλέποντας το σημερινό δημοσίευμα στο newsit, μια αδιάντροπη αντιγραφή απόψεων που εχουν δημοσιευθεί εδώ από τον Εμπεδότιμο, χωρίς καμία αναφορά στη πηγή, αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος τρόπος να εκτεθούν στην κοινή χλεύη οι λογοκλόποι.

panosd είπε...

Ομοιότητες ευρημάτων !
http://s30.postimg.org/o66hhm62p/image1.jpg
http://s1.postimg.org/7at07sz27/image2.jpg (θα μπορούσε να είναι κάτι αντίστοιχο η σύνθεση με τις σφίγγες στην είσοδο και τι θα μπορούσε χαρακτηρίζει ? – την ταφή δυο πολεμιστών?)
http://s1.postimg.org/4xb2gskn3/image3.jpg
Επίσης μια ενδιαφέρουσα βιβλιογραφική πηγή σχετικά με τη χρήση των συμβόλων και μοτίβων (William Henry - The grammar of the lotus)
https://archive.org/stream/grammaroflotusne00gooduoft#page/n5/mode/2up
https://archive.org/stream/grammaroflotusne00gooduoft#page/101/mode/1up

Τέλος το σενάριο η πλήρωση των θαλάμων με άμμο να οφείλεται σε φυσικά φαινόμενα (σίγουρα όχι τσουνάμια και όχι απαραίτητα πλημυρικά φαινόμενα) δεν φαντάζει και τόσο εξωπραγματικό με μια επιστημονική (γεωλογική – εδαφολογική) προσέγγιση!
Το μνημείο βρίσκεται στη βάση ενός λόφου στον οποίο πιθανά να έχουν σχηματισθεί εδαφολογικοί σχηματισμοί (υδροφόρες ζώνες) όπου συγκεντρώνεται το επιφανειακό νερό μέσω της διήθησης. Στο πέρασμα των χρόνων το νερό κινείται μέσω ρωγματώσεων προς τις περιοχές εκείνες που δεν είναι πληρωμένες με νερό μεταφέροντας και αποθέτοντας τα διαλυμένα σ’ αυτό λεπτόκοκκα εδαφικά συστατικά (καταπτώσεις χωμάτων λόγω της διαστάλαξης).
Ένα απλό παράδειγμα αποτελεί ή χαρακτηριστική περίπτωση όταν μετά τη διάνοιξη μιας γεώτρησης, αφήνεται να λειτουργήσει για αρκετές ώρες ώστε να καθαρίσει το υδροφόρο στρώμα από τη λεπτόκοκκη άμμο, με αποτέλεσμα το θολό νερό που βγαίνει να μεταφέρει και εναποθέτει τεράστιες ποσότητες άμμου.
Σε κάποιες φωτογραφίες είναι εμφανής η διαστρωμάτωση (πιθανά λόγω εποχικών και επαναλαμβανόμενων πληρώσεων με νερό και την απόθεση της άμμου μετά την απόσυρσή του) http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14783

Αρης είπε...

η κλασσικη αρρωστια του νεοελληνα..να κοιταει το δεντρο και να χανει το δασος..
δε μας ενδιαφερει ποιος θα βγει σωστος και λαθος οπως λεει ενας φιλος παραπανω..δε θα παρει κανεις σας βραβειο..γιατι μερικοι εχετε περιεργα υπερβαλλων ζηλο στο να διαψευδετε κατηγορηματικα καθε ελπιδοφορο ως προς τον ταφο σεναριο ακομα και αν δεν υπαρχει σαφης και απολυτος στερεη επιχειρηματολογια,για να γινει αυτο..σας ενοχλει να ελπιζουμε εμεις οι υπολοιποι?οτι μπορει να ειναι ασυλητος?οτι μπορει να βρεθει κατι το οποιο θα προσδωσει μια δυναμικη νεα στην ιστορια αλλα και στο παρον της χωρας?
εγω ξερω οτι ακουσα αυτη την ομιλια της δημοσιογραφου φιλη της περιστερη,η οποια εχει πληροφοριες απο πριν γινει γνωστη σ εμας η ανασκαφη και η οποια ουτε λιγο ουτε πολυ κατα τη γνωμη μου μας αποκαλυψε πολλα..
ελπιζω
στα καλυτερα..

Unknown είπε...

@zibi.
Η ανασκαφή πιθανώς na τελειώνει σε 15 μέρες, Ο τρίτος θάλαμος από ότι φαίνεται είναι ο τελευταίος. ΟΙ διαστάσεις του τύμβου είναι για να αποκρύψουν τους ταφικούς θαλάμους όχι για να τους εκθέσουν στο κέντρο ενός τύμβου.

Unknown είπε...

@ζιβι τιποτα δεν εννοω, ή μαλλον ενα νεο αρθρο μετα τα νεα δεδομενα.. μην γινομαστε κι εδω καχυποπτοι..

Andreas72 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Zibi είπε...

@Cal Gul

Πως μπορεί ο τρίτος θάλαμος να είναι ο τελευταίος όταν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις ότι έχει βρεθεί και άλλη θύρα; Που οδηγεί αυτή; Στο πουθενά;

Επίσης, η ίδια η Μενδώνη έχει δηλώσει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος και δεν εννοεί αυτόν που αποχωματώνεται τώρα (τρίτος στην πραγματικότητα),

Kratylos είπε...

O G. Owens απέχει τόσο από την ερμηνεία του δίσκου, όσο μερικοί αρχαιολόγοι για τον τάφο και περισσότερο. Τα σύμβολα δεν είναι συλλαβές, αλλά ολόκληρες λέξεις, εκτός από ένα σύμβολο που είναι γράμμα αλφάβητου.

Για τον δίσκο πολλά ακούσαμε (λογιστικές εγγραφές, ηφαίστειο Θήρας, τραγούδια, γραμμική Α΄, κλπ). Ένας αμανές ακόμη από επώνυμο δεν θα άλλαζε την ουσία της υπόθεσης.

Υ.Γ Και με την ευκαιρία, να πληροφορήσουμε κάποιους που δεν επισκέφθηκαν και δεν είδαν ποτέ τα υπαίθρια μαρμάρινα κομμάτια στο μουσείο της Αμφίπολης, εκεί εγώ είδα τόσους ρόδακες που δεν είδα στη ζωή μου. Σαν λουλούδια σε κάμπο κατά την άνοιξη. Βασιλικά ανάκτορα όμως εκεί δεν υπάρχουν!

Zibi είπε...

@Cal Gul

Όσο για τις διαστάσεις του Τύμβου που αναφέρεις, σκέψου μόνο το εξής: Ποιός θα έφτιαχνε ένα τέτοιο τεράστιο περίβολο, ο οποίος εμπεριέχει έναν τόσο, επίσης, τεράστιο χώρο, προκειμένου να κρύψει 23 μέτρα , με τρεις όλους και όλους θαλάμους;

Δεν έχει καμία λογική!!

Ελπίνορας είπε...

Άρη
αν το σχόλιο σου απευθύνεται σε εμένα σου λέω ότι όπως όλοι οι Έλληνες έτσι κι εγώ(ένα συν δώσε μου λόγω εντοπιότητας) θέλουμε να είναι του Μ.Α εγώ μετέφερα αυτό που μου είπαν για τις επιγραφές

πνα είπε...

Νομιζω ότι ορισμένοι έχουν χάσει τη μπάλλα από τις πολλές αντικρουόμενες απόψεις που έχουν γραφεί εδώ αλλά και αλλού.

Εμπεδότιμε,

νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να βγεί στο blog μια περίληψη με τo τι έχει μέχρι τώρα αποδειχθεί με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Unknown είπε...

Που τις είδες αυτές τις ανακοινώσεις; Στις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ η Μενδώνη δεν ανέφερε τίποτα για τέταρτο θάλαμο. Εκείνο που έχουν αναφέρει επίσημα είναι για ένα ανοιγμα 96 εκατοστών που μπορεί να οφείλεται οπουδήποτε. Σε ένα κούφωμα για την τοποθέτηση της σαρκοφάγου νεκρό. Αρχικά πίστευα και εγώ στην θεωρία του διπλού επιπέδου, και της αιγυπτιακής μορφής του τάφου με έναν μακρύ ταφικό διάδρομο που οδηγεί προς το κάτω διάζωμα. Αλλά δυο πράγματα στην συνέχεια μου άλλαξαν την γνώμη
1ον η Πόρτα. Άρα ενδείκνυται ο τρίτος να είναι ο ταφικός θάλαμος.
2ον . Το χρονοδιάγραμμα και η εκτίμηση της Περιστέρη ότι σε ένα μήνα θα έχουμε τελειώσει. (και αυτό το είπε 2 εβδομάδες πριν).
3. Σε κανένα μακεδονικό τύμβο (tumulus) δεν έχει βρεθεί ταφικός θάλαμος κάτω από το κέντρο του για τους λόγους που προανέφερα θα ήταν χαζό. Στον μακεδονικό τάφο της Βεργίνας..(100 μέτρα διάμετρος) Όλο ταφικό συγκρότημα ήταν κοντά στην περίμετρο. Το εχω αναφέρει σε προηγούμενο ποστ. Όλος ο τύμβος που βλέπεις είναι μια έξυπνη κάλυψη.

Αρης είπε...

οχι δεν αναφερομαι σε σενα @ελπινορας..ειναι γενικο το σχολιο μου..απο τη παρακολουθηση του μπλογκ απο την αρχη εδω η και αλλου..

Zibi είπε...

@Cal gul

Ξαναδιάβασε αυτά που γράφω και κάνε και μια αναζήτηση για τις δηλώσεις της Μενδώνη!

Επίσης, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ, μιλάμε για θύρωμα - άνοιγμα 96 εκατοστών. Δεν μιλάμε για κούφωμα...

Το ότι σε κανέναν μακεδονικό τάφο δεν βρέθηκε ταφικός θάλαμος κάτω από το κέντρο του, όπως λες, δεν σημαίνει και τίποτα.. Απόδειξη ότι σε κανέναν άλλον Μακεδονικό Τάφο δεν βρέθηκαν ποτέ όλα αυτά που βρέθηκαν στον Τάφο αυτόν και έχουν κάνει τους αρχαιολόγους να ..παραμιλάνε!!

Ανώνυμος είπε...



Δείτε εδώ μια όμορφη " λογοτεχνική " ανάλυση.....(προσέξτε λίγο και τις φωτογραφίες)
http://garasari.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html

Phil είπε...


Η ανασκαφικη ομαδα ειναι πολυ καλη στο να κραταει μυστικα αυτα που πρεπει. Για παραδειγμα δεν υπηρξαν καθολου διαρροες για το ψηφιδωτο. Ολοι το μαθαμε την Κυριακη που ειχε βγει η ανακοινωση. Σε αντιθεση ακουγαμε ολη τη βδομαδα που ειχε προηγηθει για επιπλεον κομματια της θυρας.

Επισης πρις μερικες μερες ενας σχολιαστης εδω εγραψε "βρεθηκε και το κεφαλι της δευτερης σφιγγας, αυριο η ανακοινωση". Ακομη περιμενουμε.

giannis_ είπε...

@george @kairis
Ο Αριστόνοας ήταν διοικητής στην Αμφίπολη. Οιρόλοι δεν ήταν διακριτοι στη Μακεδονία και υπάρχαν συγκρούσεις.
Για να μην επαναλαμβάνω ρίξε μια ματία έδώ http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_881.html,
εξαιρετικό αρθρο από τον ιστορικό Κο Καργάκο, θα δεις ότι o Κάσσανδρος δεν είχε έρεισμα στην Αμφίπολη παρά μόνο μετά το θάνατο της Ολυμπιάδας.

Unknown είπε...

@Zibi διαβάζω αυτά που λές αλλά δεν μπορείς να πιστέψεις οτι οι διαστάσεις τις περιβόλου μπορουν (σιγουρα για μένα ) να αποδειχθούν παραπλανητικές, και σου φέρνω πάλι ως αποδειξη τον τύμβου της μεγάλης Τουμπας στο βασιλικό νεκτροταφείο των Αιγών.
Αυτή η δήλωση της Μενδώνη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Παραπολιτικά έγινε ένα μηνά πριν στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν προηγουμένως είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για πιθανή ύπαρξη θυρώματος ύστερα από δοκιμή με γεωλογικό τρυπάνι.. Στο mega μια μέρα πριν έκανε δηλώσεις για ενδείξεις… 3 μέρες μετά το μάζεψε λίγο και ανάφερε μόνο την λέξη θύρωμα. Εκτός του ότι έχουν περάσει 5 εβδομάδες από αυτή την δήλωση αυτή όταν δεν είχαν κάν υποστηλώσει τον δεύτερο θάλαμο δεν ήταν γνωστή (απο την ακασκαφική ομάδα) η ύπαρξη κομματιών της μαρμάρινης πόρτας κάτι που αλλάζει τα πάντα. Αύριο πιθανώς θα μάθουμε εάν υπάρχει τέταρτος θάλαμος η όχι. Πάντως με ΑΠΟΛΥΤΗ σιγουριά σου βεβαιώνω ότι οποιοσδήποτε αρχιτέκτονας της εποχής δεν θα ρίσκαρε ΠΟΤΕ να επεκτείνει τον ταφικό διάδρομο κοντά στο κέντρο ενός τύμβου. Ένα υπάρχει ένας τέταρτος θάλαμος τότε ΣΙΓΟΥΡΑ είναι ο τελευταίος.

Zibi είπε...

@Cal Gul

Μια επισήμανση μόνο φίλε μου, γιατί για όλα τα άλλα μπορείς να βρεις απαντήσεις εάν ανατρέξεις στις αναρτήσεις του Εμπεδότιμου από την αρχή αυτού του ταξιδιού:

Ποτέ, μα ποτέ μην δηλώνεις απολύτως ΣΙΓΟΥΡΟΣ!

PAIANAS είπε...

Φρέσκια ανάρτηση ...
Τι απ'όλα είναι αλήθεια και τι ψέμματα η φαντασιώσεις, άντε να καταλάβεις ..
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_662.html

moira είπε...

@erasitehnis
υπέροχο το κείμενο που ανηρτησες..
ενα ιστορικό ταξίδι για πρόσωπα που διααδραμάτησαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία.
μπορεί να είναι πιο λογοτεχνική προσέγγιση αλλά μας επισημαίνει πως, ανεξαρτήτως χρονολόγησης του μνημείου, υπάρχουν και όλοι αυτοί οι αιώνες, βασιλιάδες, στρατηγοί και αυτοκράτορες που ελέγχουν τη περιοχή.
σ ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!

Phil είπε...

Το http://amfipolinews.blogspot.gr ειναι καλο στο να αντιγραφει αυτολεξι αρθρα απο αλλες πηγες και να μας λεει τα συμβαντα του δημου. Επισης πολυ καλο σε τιτλους που τραβανε την προσοχη (ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! ΣΟΚ! ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!).

giannis_ είπε...

@phil
δεν εχεις αδικο, πάντα όμως γράφει τη πηγή και φυσικά στις αναρτήσεις του εμπεδότιμου πράττει το ίδιο, όσο για τις υπερβολες στους τίτλους στην κρίση του καθενός..
@ ερασιτέχνης
πλούσιο σε ιστορικά γεγονότα

plapoutas είπε...

Εάν ο τάφος είναι συλημένος, η Περιστέρη θα έχει πέσει για πρώτη φορά έξω στις "προβλέψεις" της. Ίσως μόνο το μέντιουμ που βρήκε το Δράκο της Βούλας να 'χε πιο ισχυρή ενόραση. Όποιος θεωρεί ότι η επικεφαλής αρχαιολόγος κάνει τις τοποθετήσεις της με βάση υποθέσεις, είναι ας το πούμε κομψά πολύ καλόπιστος. Ον κάμερα ανακοίνωσε ενώπιον του Σαμαρά ότι ο αρχιτέκτων είναι ο Δεινοκράτης, ότι μέσα είναι στρατηγός/οι και μάλιστα σημαντικότατος/οι και ότι ο τάφος είναι ασύλητος. Το πιθανότερο είναι ότι αυτές οι τρύπες πάνω απ'το χώμα έγιναν απ'την ίδια την ανασκαφική ομάδα για να τσεκάρει με ανιχνευτές μετάλλων πριν ειδοποιήσει το Σαμαρά ότι μέσα υπάρχει ακέραιο το περιεχόμενο. Οπότε μην παραμυθιάζεστε όσοι υποστηρίζετε ότι έχετε αποκλειστικές πληροφορίες συλήσεως κτλ. Ενόσω εμείς τους φανταζόμαστε να αδειάζουν χώμα απ'τον τρίτο θάλαμο, αυτοί μπορεί να'ναι σε 5ο-6ο ή και 100ο ακόμα. Δε χρειάζεται συνομοσιολογική φύση για να καταλήξεις εκεί. Είναι απολύτως προφανές ότι γενική επιστράτευση προσωπικού, οικονομικών πηγών κτλ κάνεις μόνο για πρωτοφανή ευρήματα. Τάφο με εκπρόσωπο τύπου πρώτη φορά ακούω. Και βέβαια επουδενί δεν παρίστασαι ως Πρωθυπουργός στην έναρξη ανασκαφών στο εσωτερικό του τάφου, αν δεν είσαι 100% βέβαιος ότι θα ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του κοινού που αναπόδραστα σηματοδοτεί η παρουσία σου. Με λίγα λόγια κύριοι ...προσδεθείτε

Ανώνυμος είπε...

@moira & @giannis
Μη με ευχαριστείτε ...δεν είναι δικό μου..
Απλά το έχω δει εδώ και καιρό και σκέφτηκα ότι αξίζει τον κόπο

Unknown είπε...

Ερασιτέχνης,
moira,
giannis,

Ο κύριος αυτός (garasari) είναι μέλος του blog από την αρχή και με πολύ ωραίες απόψεις.

moira είπε...

απόστολε,
το αντελήφθηκα ανατρέχοντας σε παλιοτερες αναρτήσεις και από το σχόλιο που υπήρχε κάτω από το άρθρο.
μπράβο!είναι η απόδειξης πως η γνώση και η ιστορική μνήμη οδηγούν..
εν αρχή ήν ο λόγος!

moira είπε...

εμπεδότιμε,
αλλη μία απορία..
κύκλος- ήλιος- δημιουργία
λέων - εποχή του Λέοντα
σφίγγες - φύλακες, μυστικό
κόρες - φύλακες, μυστήρια γέννεσις
περσεφόνη - ζωή,θάνατος, ψυχή
ρόδον- γονιμότητα, γενεά, ήλιος
πόρτα- πύλη
κύκνος - νερό - θυσία
δε λείπει το φίδι;

Unknown είπε...

φιδι= τοποταμι που ρεει διπλα στον ταφο????? (ειπα και γω να κανω μια υπόθεση ετσι για την ιστορια!)

Unknown είπε...

http://www.academia.edu/2170977/%CE%A8%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B4%CF%89%CF%84%CE%AC_%CE%B4%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE

εδω εχει σε ενα ψηφιδωτο δυο Σφιγγες και στη μεση ενας ανθρωπος και ολοι μαζι ενα σωμα !

πρωτη φορα βλεπω κατι τετοιο ! στον πινακα 10 που απο οσο διαβασα ειναι στην Ολυνθο..

ειναι απο το 2009 και λει (ΣΕΛ 47)

2 ψηφιδωτα εχουν βρεθει λει σε ταφους το πρωιμοτερο στον προθαλαμο και το νεκρικο θαλαμο του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΤΑΦΟΥ ΚΑΣΤΑ στην Αμφιπολη και χρονολογειται στο τελευταιο τεταρτο του 4ου Αιωνα π.Χ

και ενα αλλο ψηφιδωτο σε ταφο στο Διον λει πιο κατω..

απορια εχουν μπει και απο αλλη εισοδο το 2009 η ειναι απο αλλο ταφο και οχι απο τον λοφο Καστα ?

εταιρια μελετων ιστοριας και πολιτισμου Ν.Ημαθιας Νεκταριος Π. Πουλακακης 2009 λει τομος Α
εκδοσεις 2010 Βεροια !

Planet είπε...

Pelleus, Καστά ονομάζεται η γενικότερη περιοχή του τύμβου, όχι μόνο ο λόφος για τον οποιο συζητάμε. Το άρθρο αναφέρεται σε ένα ή περισσότερους απο τους μακεδονικούς τάφους που έχουν βρεθει στην περιοχή, όπως βλέπεις και εδώ:

http://www.xronometro.com/makedonikos/

hylap-vn είπε...

Άλλη μία παρατήρηση βασισμένη σε μία φωτο που ανέβασε ο panosd σήμερα.
http://s1.postimg.org/4xb2gskn3/image3.jpg

Μήπως και οι σφίγγες στον τάφο της Αμφίπολης είχαν αρχικά ΟΥΡΑ???
Υπάρχει επαρκής χώρος.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου δεν κάνουν κάποια νύξη. Και δεν θυμάμαι να έχει αναφερθεί κάπου οπότε συγνώμη εκ των προτέρων εμπεδότιμε και λοιποί εαν το έχετε συζητήσει ήδη.

hylap-vn είπε...

Άλλη μία παρατήρηση που επίσης δεν θυμάμαι να έχει συζητηθεί.

Ο τύμβος φαίνεται να είναι πάνω από 90 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας (και του ποταμού υποθέτω).
Άρα η θεωρία που βγήκε πρόσφατα για τσουνάμι και πλημμύρα δεν μου φαίνεται σωστή.
Δεν είμαι γεωλόγος αλλά να φτάσει τσουνάμι στα 90 μέτρα ή να υπερχειλίσει ο ποταμός μέχρι τόσο ψηλά μου φαίνεται απίθανο. Θα έπρεπε η μισή κεντρική Μακεδονία να είχε γίνει λιμνοθάλασσα.
Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος...

Δείτε εδώ τις ισομετρικές. Η χοντρή γραμμή είναι στα 100 μέτρα και η επόμενη στην οποία ανήκει ο τύμβος είναι στα 90.

http://2.bp.blogspot.com/-0pREyMB1Oe4/VE68warswAI/AAAAAAAAA_4/TivvcqUuQe8/s1600/ipsometriko.jpg

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@Planet
ευχαριστω για την απαντηση..
απλα νομιζα λοφος Καστα ειναι μονο αυτος στον οποιο ειναι το ολο θεμα σε εισαγωγικα..
ευχομαι αυριο να εχουμε τα νεα που ολοι περιμενουμε..

Unknown είπε...

Θα ηθελα να κανω ενα απλο σχολιο για τον κακο χαμο που γινεται στο θεμα της συλησης του μνημειου παραθετοντας ενα απλουστατο ερωτημα:
Αραγε ο Παρθενωνας δεν εχει συληθει;
Εχασε τιποτε απο την αιγλη του;
Οχι βεβαια. Οχι μονο συληθηκε αλλα βομβαρδιστηκε κι ολας.Συμβολιζοντας ομως το πνευμα του αρχαιου κλασικου πολιτισμου ,τα ερειπια του στην ουσια αφηγουνται θρυλους και φιλοσοφιες που εχουν κυριευσει το DNA ολου του πολιτισμενου κοσμου.
Θεωρω λοιπον οτι το κολοσσαιο της Αμφιπολης μπορει να αποτελεσει την αφετηρια για να αναδειχθει το πνευμα του Αλεξανδρινου παγκοσμιου Πανελληνισμου ,πνευμα που αποτελει την συνεχεια,προεκταση και επεκταση της κλασικης Ελλαδας.Ετσι θα ξαναγραφουν και θα αποκρυπτογραφηθουν πολιτιμα στοιχεια του παγκοσμιοποιημενου κοσμου της αρχαιας ανθρωποτητας και του οικουμενικου πανελληνικου πνευματος που δημιουργησε ο πιο original πλανηταρχης που ανεδειξε η φυση ,ο γνησιοτατος Ελληνας, ο Αλεξανδρος ο Μεγιστος.Για σκεφτειτε τι τιμη για τον τοπο μας ειναι, υπαυτη τη διασταση, η αναδειξη αυτου του μνημειου;Τι τιμη ειναι, αυτη η περιεργεια γωνια της γης,η θρυλικη Ελλας να ξαναπαραγει και να διδαξει παγκοσμιων διαστασεων πνευματικο πολιτισμο βγαλμενο απο τα χωματα της Μακεδονικης γης;Τι κολοσιαια διασταση παιρνει η ανακαλυψη αυτου του μνημειου απο μονη της;
Το αν ειναι λοιπον συλημενο η οχι(που προσωπικα πιστευω οτι δεν ειναι)πολυ λιγη σημασια εχει για μενα προσωπικα βλεποντας την μοναδικη παγκοσμια δυναμικη που βγαζει η αποκαλυψη του....

Zibi είπε...

Συγνώμη για τον τρόπο έκφρασής μου, αλλά η υπομονή με ορισμένους "ειδικούς" και "μελετητές" έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε κανέναν από εδώ μέσα, αλλά ΜΟΝΟ σε αυτούς που έχουν την σφραγίδα και την βούλα του "ειδικού", του "αρχαιολόγου", του "επιστήμονα", του "μελετητή" κ.λ.π και κατακλύζουν τα ΜΜΕ με ανοησίες!

Τις τελευταίες ημέρες επειδή δεν έχουν να κάνουν κάτι άλλο επιστράτευσαν το σενάριο με το τσουνάμι και της μετατροπής της περιοχής σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα.

Και μάλιστα όλα αυτά εξαιτίας σεισμού που σημειώθηκε το 597 π.χ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, από τα λεγόμενά τους συμπεραίνεται πολύ εύκολα ότι αυτό κράτησε για εκατοντάδες χρόνια! Και όλα αυτά τους φαίνονται πολύ λογικά, όπως λένε!

Δηλαδή, θέλουν να μας πουν ότι λόφος έμεινε κάτω από το νερό για μερικούς αιώνες, έστω δεκαετίες και έχει αυτή την μορφή που εμφανίζει σήμερα!!

Ότι το νερό δεν του άλλαξε τον παραμικρό σχηματισμό, δεν τον διέβρωσε καθόλου, δεν τον άγγιξε καν, παρά μόνο τον γέμισε με χώματα! (συνεχίζεται)

Zibi είπε...

Δεν διστάζουν, επίσης, να μας διαβεβαιώσουν ότι για αυτό το λόγο "τα ανώτερα τμήματα των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν είναι διαβρωμένα και τα κατώτερα σώζονται ακέραια".

Δηλαδή, το χώμα προστάτεψε τα κατώτερα!

Εδώ αρχίζει και η ...παράνοια! Άντε, λοιπόν, να τα δεχτούμε όλα αυτά! Το γεγονός ότι βρέθηκαν δεκάδες τάφοι στην κορυφή του λόφου και σε όλη την γύρω περιοχή, πως το εξηγούν;

Το τσουνάμι σε αυτήν την περίπτωση έκανε "εξαίρεση"; Δεν τους σάρωσε, δεν τους διάβρωσε, δεν τους διέλυσε, κυριολεκτικά, δεν σκόρπισε στα πέρατα τα πάντα (οστά, κτερίσματα, βάσεις, θεμέλια κ.λ.π)! Δεν τους εξαφάνισε από την περιοχή;

Unknown είπε...

Περί Αλεξανδρου του Μέγιστου:
Είναι γνωστή η άποψη ότι τήν αρχή κάθε Μύθου θεμελιώνει ένα υπαρκτό ηρωικό πρόσωπο που ημιθεοποιείται ή Θεοποιείται. Κι αν γενικά, γιά τήν άποψη αυτή υπάρχουν μόνο ενδείξεις, σέ μία τουλάχιστον περίπτωση αυτή πλήρως ισχύει. Γιατί ο Αλέξανδρος, ο υιός τού Φιλίππου, ιστορικό πρόσωπο τεράστιας καί μοναδικής ακτινοβολίας, διορατικός βασιλεύς καί μεγαλοφυής στρατηγός, αγαπήθηκε από πολλούς λαούς, ηρωοποιήθηκε ή Θεοποιήθηκε καί ενσωματώθηκε στίς παραδόσεις καί στούς Μύθους τους. Η Ιστορία τού έδωσε τόν τίτλο τού Μεγάλου (τίτλος όχι καί τόσο σπουδαίος, αν σκεφθεί κανείς ότι τόν ίδιο έδωσε καί στόν Θεοδόσιο πού μεγαλούργησε μέ διωγμούς κατά Ελλήνων). Οι λαοί όμως απ' όπου πέρασε, τόν τίμησαν πολύ περισσότερο, μυθοποιόντας τον μέ θαυμασμό καί Δέος. Οι κάτοικοι τής Σίουα αφηγούνται τίς παραδόσεις τους που λένε πως εκεί, στόν τόπο τους, είναι θαμμένος ο Μέγας αυτός βασιλιάς Τά μάτια τών παιδιών τής όασης λάμπουν απ' αυτόν τόν θαυμασμό κι αυτό τό Δέος, όταν προφέρουν τό θρυλικό όνομα: ISKANDAR EL AHKBAR - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ! (προσέξτε, όχι Μέγας αλλά Μέγιστος). Καί δέν πρέπει νά περάσει απαρατήρητο, τό ό,τι η μέγιστη αυτή τιμή τού δίνεται από ανθρώπους, χωρίς Ιστορική παιδεία αλλά με Ιστορικές μνήμες, που κατοικούν τόν ίδιο αυτόν τόπο όπου, κατά μία εκδοχή, βρίσκεται ο πραγματικός του Τάφος, όπως ο ίδιος ο Αλέξανδρος επιθύμησε. Θά ήταν δε τουλάχιστον περίεργο αν όχι ανίερο, μιά τέτοια επιθυμία από έναν τόσο σημαντικό άνδρα, μέ μιά τόσο ισχυρή προσωπικότητα, καί μέ έντονα διαδιδόμενη τή φήμη τής Θείας καταγωγής του, να μήν εκπληρωθεί, αλλ' αντίθετα να αγνοηθεί από Εταίρους καί Επιγόνους.Ισως ομως ένας ναός της Μακεδονικής Γης αφιερωμένος στον πατέρα του- Αμμωνα-Δια να μπορούσε να εκπληρώσει την Επιθυμία του να ταφεί στο ιερό του πατρος του ..
.....(Βλέπουμε λοιπόν ότι -πέρα από τίς αποκαλύψεις τής Ολυμπιάδος (Ερατoσθένης) πως πατέρας του είναι ο Αμμων Ζεύς- η επιβεβαίωση τού Ιερέα δημιουργεί δεσμούς τού Αλεξάνδρου μέ τό Ιερό τού Πατρός του κι είναι φυσική η έντονη και μοναδική επιθυμία του νά ταφή εκεί (Q.C.Rufus). Η επιθυμία του δε αυτή, όπως είδαμε στήν απόφαση της Συνέλευσης τών Εταίρων, ποτέ δέν αμφισβητήθηκε.).....απόσπασμα προηγούμενης ανάρτησης μου...
Ποιος άραγε θα μπορούσε να ειναι αυτός ο ναός,αφιερωμένος στον πατέρα του(βάλτε πατέρα του όποιον θεωρείτε εσείς) που στην Μακεδονική γη θα μπορούσε να τον αναπαύσει;;;;
Η απάντηση δίκη σας....


...





Unknown είπε...

Νομιζω οτι την αλληγορία Φιλίππου-Αμωνος Δια στο ρόλο του πατρoς την καταλαβαίνετε όλοι.....

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Αυτά λέει και ο Καργάκος ακριβώς στην τρίτομη θεοποίηση του για τον Αλέξανδρο…

Ο Καργάκος κοιμάται με την "Αλεξάνδρου Ανάβαση κάθε βράδυ κάτω απο το μαξιλάρι του..."

Βίκυ είπε...

hylap-vn,ουτε στον κατακλυσμο του Ωγυγου δεν εφτασαν σ αυτο το υψος τα νερα.
zibi,στοιχειωδες.Και η διεπιστημονικη ομαδα της ανασκαφης να το λεγε δυσκολα θα το πιστευε καποιος.
Και οι σφραγιστικοι τοιχοι κατασκευαστηκαν λεει το 400 μ.χ.χ απο τους Θεοδοσιους, τους προστατες του Ελληνισμου.
(ελπιζω στην προκειμενη περιπτωση να μας επιτρεπεται ο σχολιασμος.Ο κυριος που εξεφρασε την εν λογω θεωρια δεν ειναι καθηγητης,ειναι υπευθυνος του κεντρου λιθου )

Unknown είπε...

Καβαφης
«Aλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες...
:

Κι απ’ την θαυμάσια πανελλήνιαν εκστρατεία,
την νικηφόρα, την περίλαμπρη,
την περιλάλητη, την δοξασμένη
ως άλλη δεν δοξάσθηκε καμιά,
την απαράμιλλη: βγήκαμ’ εμείς·
ελληνικός καινούριος κόσμος, μέγας.

Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς,
οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι
επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας,
κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι.
Με τες εκτεταμένες επικράτειες,
με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών.
Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά
ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους
Ινδούς...

Unknown είπε...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Απο Cambridge Ancient history:W.W.Tarn:
Κατα τον Ευιππο,Ο Αλέξανδρος συνήθιζε να μεταμορφώνεται σε αμμωνία-δια αλλα και ΕΡΜΗ, για να καταδείξει την θεϊκή καταγωγή του.
. Ο ευιππος βρέθηκε θαμμένος σε μακεδονικό τάφο στην Πέλλα.
Ψηφιδωτό ίσως;;;;;;;
Απο τον ίδιο συγγραφέα:
Η Αμφίπολη είχε οριστεί απο τον Αλέξανδρο και αποτελούσε το ΚΥΡΙΑΡΧΟ νομισματοκοπείο της αυτόκρατοριας του....

Unknown είπε...

Και περιμένοντας τον σεισμό:
...ρωτά η Γοργόνα τον διαβάτη:
Αλήθεια ο αδερφός μου ο Αλεξανδρος πέθαινε;
...και η απάντηση:
ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΥΡΙΕΥΕΙ!!!!!!

Phil είπε...

@Konstantinos Kairis

Ο Εφιππος ο Ολυνθιος ηταν ιστοριογραφος και ισως συγχρονος του Μ. Αλεξανδρου. Εγραψε το χαμενο εργο "Περί της Αλεξάνδρου και Ηφαιστίωνος ταφής/τελετής".

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CF%86%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%BF_%CE%9F%CE%BB%CF%8D%CE%BD%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CF%82

Phil είπε...

Δες εδω τι εγραψε ο Εφιππος για τη συνηθεια του Μ. Αλεξανδρου να ντυνεται σαν τον Ερμη:

(πηγη http://research.ncl.ac.uk/histos/documents/2012A09SpawforthThePamphleteerEphippus.pdf)

Ἔφιππος δέ φησιν ὡς Ἀλέξανδρος καὶ τὰς ἱερὰς ἐσθῆτας ἐφόρει ἐν τοῖς δείπνοις, ὁτὲ μὲν τὴν τοῦ Ἄμμωνος πορφυρίδα καὶ περισχιδεῖς καὶ κέρατα καθάπερ ὁ θεός, ὁτὲ δὲ τὴν τῆς Ἀρτέμιδος, ἣν καὶ ἐπὶ τοῦ ἅρματος ἐφόρει πολλάκις, ἔχων τὴν Περσικὴν στολήν, ὑποφαίνων ἄνωθεν τῶν ὤμων τό τε τόξον καὶ τὴν σιβύνην, ἐνίοτε δὲ καὶ τὴν τοῦ Ἑρμοῦ· τὰ μὲν ἄλλα σχεδὸν καὶ καθ ̓ ἑκάστην ἡμέραν χλαμύδα τε πορφυρᾶν καὶ χιτῶνα μεσόλευκον καὶ τὴν καυσίαν ἔχουσαν τὸ διάδημα τὸ βασιλικόν, ἐν δὲ τῇ συνουσίᾳ τά τε πέδιλα καὶ τὸν πέτασον ἐπὶ τῇ κεφαλῇ καὶ τὸ κηρύκειον ἐν τῇ χειρί, πολλάκις δὲ καὶ λεοντῆν καὶ ῥόπαλον ὥσπερ ὁ Ἡρακλῆς. τί οὖν θαυμαστὸν εἰ καὶ καθ ̓ ἡμᾶς Κόμμοδος ὁ αὐτοκράτωρ ἐπὶ τῶν ὀχημάτων παρακείμενον εἶχεν τὸ Ἡράκλειον ῥόπαλο ν ὑπεστρωμένης αὐτῷ λεοντῆς καὶ Ἡρακλῆς καλεῖσθαι ἤθελεν, Ἀλεξάνδρου τοῦ Ἀριστοτελικοῦ τοσούτοις αὑτὸν ἀφομοιοῦντος θεοῖς, ἀτὰρ καὶ τῇ Ἀρτέμιδι; ἔρρανε δὲ ὁ Ἀλέξανδρος καὶ μύρῳ σπουδαίῳ καὶ οἴνῳ εὐώδει τὸ δάπεδον, ἐθυμιᾶτο δὲ αὐτῷ σμύρνα καὶ τὰ ἄλλα θυμιάματα, εὐφημία τε καὶ σιγὴ κατεῖχε πάντας ὑπὸ δέους τοὺς παρόντας· ἀφόρητος γὰρ ἦν καὶ φονικός· ἐδόκει γὰρ εἶναι μελαγχολικός. ἐν Ἐκβατάνοις δὲ ποιήσας τῷ ∆ιονύσῳ θυσίαν καὶ πάντων δαψιλῶς ἐν τῇ θοίνῃ παρασκευασθέντων, καὶ Σατραβάτης ὁ σατράπης τοὺς στρατιώτας εἱστίασε πάντας. ἀθροισθέντων δὲ πολλῶν ἐπὶ τὴν θέαν, φησὶν ὁ Ἔφιππος, κηρύγματα ἐγίνετο ὑπερήφανα καὶ τῆς Περσικῆς ὑπεροψίας αὐθαδέστερα· ἄλλων γὰρ ἄλλο τι ἀνακηρυττόντων καὶ στεφανούντων τὸν Ἀλέξανδρον, εἷς τις τῶν ὁπλοφυλάκων ὑπερπεπαικὼς πᾶσαν κολακείαν κοινωσάμενος τῷ Ἀλεξάνδρῳ ἐκέλευσε τὸν κήρυκα ἀνειπεῖν ὅτι “Γόργος ὁ ὁπλοφύλαξ Ἀλέξανδρον Ἄμμωνος υἱὸν στεφανοῖ χρυσοῖς τρισχιλίοις, καὶ ὅταν Ἀθήνας πολιορκῇ, μυρίαις πανοπλίαις καὶ τοῖς ἴσοις καταπέλταις καὶ πᾶσι τοῖς ἄλλοις βέλεσιν εἰς τὸν πόλεμον ἱκανοῖς.”

Unknown είπε...

@phill,
ευχαριστω phill,σωστα Εφιππος ο Ολυνθιος.Και μαλιστα ασκησε σφοδρη κριτικη στον Μεγα και η ανωτερω ρηση ειχε σκοπο να τον καταδειξει ως παραφρονα....

Unknown είπε...

@phill,
δεν καταλαβαινω το κειμενο.
κατι τρεχει με το ψηφιδωτο και τον ερμη,ετσι δεν ειναι;

Unknown είπε...

@phil.
Ok
Με το κείμενο...

george είπε...

@Konstantinos Kairis

My answer to your post of 28 October, 2014 1:30AM has been unabated so far till empirical evidence knocks it down: the Kasta Hill was planned for Hfaistion; and mound 133 to the West, the square frustum (truncated square pyramid), for Alexandros. The former advanced far more than the latter in construction, but both were never finished.

We shall see, hopefully in a few hours from now (although I doubt it that we will for sure).

Happy "OXI" day to all!

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   601 – 800 από 1002   Νεότερο› Νεότερο»