Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ-Η ΣΦΙΓΓΑ ΜΙΛΗΣΕ-Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΩΘΕΙ-ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;

Σήμερα  21/10/2014 σε μια συγκλονιστική ανακοίνωση του το ΥΠΠΟ μας απεκάλυψε ότι ένα από τα κεφάλια των Σφιγγών που πολλοί είχαν θεωρήσει ότι είχαν αποτελέσει λεία αρχαιοκαπήλων, βρέθηκε μέσα στον τρίτο θάλαμο (Θ3), μετά την αφαίρεση εκατοντάδων κυβικών χώματος που χρησιμοποιήθηκε για την σφράγιση του τάφου.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα άλλα αναφέρει :
"Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. (φωτο 5,6,7,8) Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών".

Χαρακτηρίζω την ανακοίνωση αυτή συγκλονιστική διότι επιβεβαιώνει την αρχική μου υπόθεση ότι η απουσία των κεφαλιών των Σφιγγών πρέπει να είναι εσκεμμένη.

Συγκεκριμένα από τις 8 Σεπτεμβρίου στην ανάρτηση ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ έγραφα ότι :

"Από την αρχή έχω κάνει την υπόθεση ότι οι Σφίγγες ήταν εσκεμμένα ακέφαλες και χωρίς φτερά, είτε διότι τους αφαιρέθηκαν κατά την εγκατάσταση τους στο πρόθυρο του Τάφου μέσα από κάποιου είδους τελετουργικό,  είτε δεν τα είχαν ποτέ", αναφερόμενος  στην  πρώτη μου ανάρτηση της 18ης Αυγούστου  Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ  όπου έγραφα : "  Προσωπικά πιστεύω ότι η ανεύρεση των σφιγγών χωρίς κεφάλια και φτερά  είναι εσκεμμένη από τους κατασκευαστές του τάφου".

Η εύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας και μέρος των φτερών της μέσα στον θάλαμο Θ3 επιβεβαιώνει ότι η μη ύπαρξη φτερών και κεφαλιών στις Σφίγγες πρέπει να αποτελεί μέρος κάποιου τελετουργικού.

Στην προαναφερθείσα ανάρτηση  ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ είχα αναφερθεί στην δομή της ανθρώπινης ψυχής και στην Σφίγγα η οποία την συμβολίζει  :
 
"Η ψυχή μας αποτελείται από δύο τμήματα : την λεγόμενη λογική ψυχή που είναι γνωστή ως λογιστικόν και την άλογη ψυχή που αποτελείται από το θυμοειδές και το επιθυμητικό όπως μας λέει ο Πλάτων. 
Η λογική ψυχή κατεβαίνει από το νοητό, η δε άλογη ψυχή  προσακτάται από την λογική ψυχή μέσα στον κόσμο της γέννησης. Σκοπός μας είναι να αφυπνίσουμε τις γνώσεις που έχει ήδη η λογική ψυχή εκ κατασκευής και να  απαλλαγούμε κάποια στιγμή από την άλογη ψυχή, η οποία είναι και η αιτία που προσκολλώμεθα στον κόσμο της γέννησης
Στην Μυθολογία μας τα μέρη της άλογης ψυχής συμβολίζονταν με ζώα. Όπως μας λέει ο Πλάτων στην Πολιτεία με πολύμορφο θηρίο (που μας θυμίζει την Λερναία Ύδρα) συμβολιζόταν το επιθυμητικό και με λέοντα το θυμοειδές.
Επίσης η ψυχή συμβολίζεται και με την Σφίγγα, το ανθρώπινο κομμάτι (κεφάλι) της συμβολίζει την λογική ψυχή, το ζωώδες κομμάτι της την άλογη ψυχή και τα φτερά συμβολίζουν ότι η ψυχή αυτή έχει κατορθώσει να αποκτήσει αναγωγικές δυνάμεις,  δυνάμεις δηλαδή που την κάνουν να επιτύχει την απελευθέρωση της από τον κόσμο της γέννησης και την επιστροφή  της στο νοητό".
 
Κάνοντας λοιπόν την υπόθεση ότι : "όλη η δομή του τάφου απεικονίζει την πορεία της ψυχής του νεκρού"  θεώρησα  ως "Το πρώτο συμβολικό σημείο τις  ακέφαλες Σφίγγες, οι οποίες αλληγορούν το γήινο κομμάτι της ψυχής, την άλογη ψυχή, μιας και αποτελούνται μόνο από το ζωώδες τμήμα τους, χωρίς φτερά προφανώς μιας και λείπει το ανθρώπινο κομμάτι (κεφάλι=λογική ψυχή) και χωρίς στήθος. Στήθος όμως που είχαν αλλά πια έπαψαν να χρησιμοποιούν, δηλαδή ο νεκρός όταν πέθανε,  εν ζωή είχε φτάσει σε τέτοια κατάσταση που δεν χρειαζόταν  πια  να  τρέφεται από τον κόσμο της γέννησης"

Φυσικά χωρίς να γνωρίζω τι τελετουργικό χρησιμοποιήθηκε θεώρησα ότι η έλλειψη του κεφαλιού των Σφιγγών αναπληρούται με τις Καρυάτιδες  "Για αυτό και έχουν  χρησιμοποιηθεί  ως φρουροί  αγάλματα  με ανθρώπινη μορφή, που είναι αυτό ακριβώς που έλειπε από τις Σφίγγες (κεφάλι=λογική ψυχή), διότι μόνο μια ψυχή (λογική) μπορεί να περάσει από εκεί".

Όμως τελικά ο θάλαμος Θ3 εκρυβε μια έκπληξη, το ΕΣΚΕΜΜΕΝΩΣ τοποθετημένο εκεί κεφάλι της Σφίγγας που λόγω του συμβολισμού του (λογική ψυχή) και του συμβολισμού του θαλάμου Θ3 (νοητό)  αποτυπώνει συμβολικά το γεγονός ότι η λογική ψυχή του νεκρού τελικά κατόρθωσε να φτάσει στο νοητό, δηλαδή να αποθεωθεί!

Κατάσταση που δεν αναιρεί καθόλου τον προαναφερθέντα συμβολισμό των Καρυατίδων και που είναι πλήρως συμβατή με την σημειολογία του ψηφιδωτού του θαλάμου Θ2 (βλέπε σχετικά  : ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ-ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;    )

Έτσι λοιπόν η ψυχή του νεκρού αποτελεί αποθεωμένη ψυχή που έφερε ως ανθρώπινα χαρακτηριστικά τα χαρακτηριστικά του Αλεξάνδρου  που απεικονίζονται στο πρόσωπο της Περσεφόνης 



και που σίγουρα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά  με αυτά της ευρεθείσας Σφίγγας :






Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι δεν θα βρεθεί δεύτερο κεφάλι Σφίγγας στον θάλαμο Θ3.

Και προφανώς η ανεύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας μέσα στον θάλαμο Θ3 προστατευμένο από όγκους χώματος σφράγισης του τάφου, αποδεικνύει ότι ο τάφος είναι ασύλητος.

Έτσι λοιπόν ο τάφος είναι ασύλητος, βασιλικός και Μακεδονκός!

Και ας μην εκπλαγούμε αν βρεθούν μέσα και τα οστά του αποθεωμένου Αλεξάνδρου καθώς όλο το μνημείο δείχνει τον Αλέξανδρο!


Αναμένουμε με αγωνία αν η ανασκαφή επιβεβαιώσει ή απορρίψει την προσέγγιση αυτή.

1.002 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   801 – 1000 από 1002   Νεότερο›   Νεότερο»
george είπε...

For those of you who may be interested in any possible connection between the 8-leaf RODAKAS sign in both the Macedonian royal tombs and the FAISTOS Disk, back then at the time the disk is dated, many words were monosyllabic.

Παύλος είπε...

168πχ μαχη της Πυδνας ηττα Περσεα.
2108 ετη αργοτερα:1940μχ οτι δεν εκανες Περσεα τελευταιε Μακεδονα βασιλια εκαναν οι Ελληνες σαν σημερα 28/10/1940 ενωμενοι (περισσοτερο απο τοτε το 168πχ δηλαδη) στα βουνα της Ηπειρου και της Β.Ηπειρου.
Για να δουμε τι θα δουμε και ακουσουμε σημερα....

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα

@Phil & @konstantinos kairis
Δείτε λίγο το ψηφιδωτό κυνηγιού της Πέλλας.....πάνω από το κεφάλι του Αλέξανδρου.....

M G είπε...

Νέος στο σχολιασμό, από μέσα Αυγούστου παρακολουθώ το blog.
Είπα να γράψω για το GreenGatos και το ban (κόκκινη κάρτα) που έφαγε...
Εμπεδότιμε, παρακαλώ να ανακαλέσεις την ποινή, που σαφώς έχεις δικαίωμα να επιβάλεις!
Η συνεισφορά του GreenGatos ως τώρα έχει υπάρξει μεγάλης αξίας : σχέδια και σχολιασμός, που κοπίασε για να τα αναρτήσει, έχουν συμβάλει στην παραστατικότητα και μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στην παρακολούθηση του έργου! Τον ευχαριστώ εγώ προσωπικά.
Σίγουρα έλαβε το μήνυμα...Μακροθύμησον!

Unknown είπε...

Καλημέρα και Χρόνια Πολλα,

Σημαντική η σημερινή ημέρα!

Θα δοκιμάσω μια πρόβλεψη βάσει και αυτών που έχουν ήδη πει συνοδοιπόροι σε αυτο το blog.

Το άνω μέρος του θυρώματος φαρδους 96 εκατοστών που εντοπίστηκε στον τελευταίο τοίχο θα είναι κάτω από την επιφανειά του ψευδοδαπεδου κατασκευασμένου με τους "πεσμένους" ανάστατους πωρόλιθους που λειτουργούσαν ως οριζόντιος διαφραγματικός τοίχος. Ο λόγος ήταν για να μην εντοπιστεί εύκολα απο τυμβορηχους.

Οι λόγοι της αναστάτωσης των πωρολιθων του δαπέδου δεν οφείλονται μόνο στους σεισμούς που συγκλόνισαν τον τυμβο επι 2300 άλλα και στην διαφορική καθίδηση των επιχωματώσεων κάτω απο το πρόχειρο δάπεδο. Καθώς, η επιχωμάτωση θα ήταν σχετικα πρόχειρη και δεν θα συμπιέστηκαν κατάλληλα τα χώματα (δεν υπηρχαν και τα μέσα τότε σε τόσο στενό χώρο) σε συνδυασμό και με το διαφορετικό ύψος της επιχωματωσης λόγω της κλίμακας που βρίσκεται απο κάτω, οδηγήθηκε το δάπεδο σε αναστάτωση λόγω του διαφορετικού ύψουςκαθίζησης των χωμάτων σε διαφορα σημεία του δαπέδου. Οι σεισμοί αποτελειωσαν την αναστάτωση.

Επιπροσθέτως, εάν υπάρχει και θυρα στο θυρωμα (λογικό) η οποια έχει σπάσει με τα χρόνια και τους σεισμούς καθώς απο την άλλη πλευρα δεν θα έχει λογικά επιχωμάτωση (αυτός ήταν και ο λογος που έγινε μικρότερη, δηλαδή να μην δέχεται μεγάλες πιέσεις απο την επιχωματωση που θα ήταν μόνο απο τη μια πλευρα, καθώς υποθέτω ότι η επιχωματωση προβλεπόταν απο την αρχή απο τον σχεδιαστή του τάφου) και χύθηκαν χώματα προς τον διάδρομο, αυτο χειροτέρεψε την καθίζηση και την κατάσταση του ψευδοδαπεδου.

Το ψηφιδωτό τέλος, έχει καταπονηθεί επίσης απο πολλούς σεισμούς στη διάρκεια των 2300 ετών, οι οποίοι έχουν κτυπήσει απο όλες τις διευθύνσεις και έχουν οδηγήσει σε διάρρηξη της συνέχειας του δαπέδου στο κέντρο του και αναταραχή του στρωματος απο κροκάλες που βρίσκεται απο κάτω. Οι πολλοί σεισμοί απο διαφορετικές διευθύνσεις οδήγησαν στη διαμόρφωση του στρογγυλου σχήματος φθοράς. Θα στοιχημάτιζα ότι τα κομμάτια του ψηφιδωτου που βρέθηκαν μέσα στα χώματα το συμπληρώνουν πλήρως.

Αγγελος

Unknown είπε...

@M G

Συμφωνώ

Αγγελος

Unknown είπε...

Εφόσον υπάρχει έργο του Έφιππου του Ολύνθιου που ο Αθήναιος το αποκαλεί αλλού με τον τίτλο Περί της Αλεξάνδρου και Ηφαιστίωνος μεταλλαγής και αλλού με τον τίτλο Περί της Αλεξάνδρου και Ηφαιστίωνος ταφής/τελευτής, δεν είναι λογικό να υποθέσουμε ότι Αλέξανδρος και Ηφαιστίωνας έχουν ταφεί μαζί ;

vagkalf07 είπε...

@ Phil 28 Οκτωβρίου 2014 - 4:26 π.μ.

σε ευχαριστουμε που μας θυμησες το κειμενο αυτο...

vagkalf07 είπε...

Κρατατε μικρο καλαθι για τις σημερινες ανακοινωσεις.Ο πολιτικος χρονος που συνδεεται με το χρονοδιαγραμμα της ανασκαφης επιβαλλει την κλιμακωτη ενημερωση της Παναγιωταρεας.Το μονο που πραγματικα θα ηταν σημαντικο να μας ανακοινωσουν τουλαχιστον τι γινεται με το εκκεντρο θυρωμα.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Ερώτηση:Και αν ο ταφικός θάλαμος ΔΕΝ είναι υπόγειος αλλά βρίσκεται ΔΕΞΙΑ του τελευταίου δωματίου?Και αν τα κτερίσματα βρίσκονται πάλι δεξιά σε θάλαμο ποτ συνδέεται με τον ταφικό?

hylap-vn είπε...

@ George Maglis et all

Άλλη μία παρατήρηση της τελευταίας στιγμής όσο η αγωνία κορυφώνεται, που ενισχύει αυτό που ανέφερε ο George Maglis νωρίτερα σήμερα.
Και πάλι συγνώμη αν έχει ήδη επισημανθεί από κάποιον εδώ.

Βασιμένος στην φωτογραφία που επισυνάπτω παρακάτω, νομίζω ότι το θύρωμα που βρέθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο είχε πόρτα η οποία είτε με σεισμό είτε για άλλο λόγο έσπασε με αποτέλεσμα αρκετή άμμος να κυλήσει προς τον επόμενο χώρο σχηματίζοντας μία βύθιση στην επίχωση του 3ου θαλάμου. Όπως θα συνέβαινε π.χ. σε μία κλεψύδρα. Αυτό επίσης προυποθέτει ότι ο επόμενος χώρος ΔΕΝ έχει επιχωθεί όπως οι 3 προηγούμενοι θάλαμοι.

Δείτε την φώτο για να καταλάβετε τι λέω.

http://2.bp.blogspot.com/-ZifwkqT_oR0/VE9vAsNCV2I/AAAAAAAABAI/uKf3d1FGb-w/s1600/9-21-7.jpg

Unknown είπε...

@eρασιτεχνης,
Ναι το πέτασο πάλι.tι να παίζει άραγε;

vagkalf07 είπε...

http://www.xronometro.com/monogramma-m-alexandrou/

ΚΓΨ είπε...

Ολοκληρώνεται η ανασκαφή του τρίτου Θαλάμου ή τετάρτου Χώρου του Δρόμου χωρίς
τοιχογραφία (που κάπως πίστευα ο αμύητος) και χωρίς ψηφιδωτό στο απέριττο με
επιχρισμένους πωρόλιθους δάπεδο.Απογοήτευση...πλήρης ελπίδων και αισιοδοξίας!
Γιατί : "..συμβολικά μπορώ να το θεωρήσω ότι καθώς ο χώρος Θ3 αλληγορεί το
νοητό και δεδομένου ότι στο νοητό δεν υπάρχουν σχήματα και μορφές είναι ίσως
αναμενόμενο να έχουμε έναν πολύ λιτό διάκοσμο.Αλλωστε (..) στον χώρο αυτό
κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα το οποίο είναι σύμβολο του νοητού."
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ,Ανάρτηση 14.9.2014.

Ανώνυμος είπε...

@konstantinos kairis
Δεν ξέρω.....απλώς το έχω παρατηρήσει εδώ και καιρό και μου φαινόταν λίγο περίεργο....βέβαια δε ξέρω τις συνήθειες της εποχής, οπότε δεν εκφέρω άποψη...
Επίσης και κάτι άλλο σε σχέση με τη σημειολογία του ψηφιδωτού: κάπου διάβασα ότι τους μυημένους στα Καβείρια τους στεφάνωναν με στεφάνι ελιάς και τους έδεναν γύρω από τη μέση μια πορφυρή κορδέλα για προστασία.Αυτά.....

Enalios είπε...

Γνωρίζει κανένας αν η ενημέρωση θα έχει ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη η θα γίνει με τη γνωστή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ;

Papadopoulos είπε...

Σήκωσε το το γ....νο...

Phil είπε...

Μια απορια σχετικα με το εκκεντρο ανοιγμα 96εκ ειναι πως συμπεραναν οτι υπαρχει κατω απο τοσα μετρα χωμα. Ανεφερε η ανακοινωση οτι χρησιμοποιησαν χεροκινητο γεωτρυπανο. Ποσα μετρα μηκος ειχε για να φτασει στο βαθος που ειναι το ανοιγμα;Χωρουσε στον χωρο καθετα για να κανει τη δουλεια του; Πως το χειριστηκε ο σπηλαιολογος στη στενοτητα του χωρου;Για να εντοπισεις το ανοιγμα και να συμπερανεις το πλατος του πρεπει να κανεις διαδοχικες γεωτρησεις για να δεις που σταματαει στον τοιχο και που οχι. Γιατι βιαστηκαν να το ανακοινωσουν πριν το αποκαλυψουν;

Giothespace είπε...

¨ενα πολύ καλό βίντεο!! θα έλεγα ότι τα λέει όλα!! τάφος μακεδονικός που συνδέεται με τον Αλέξανδρο.. το μόνο που δεν είπε είναι ότι είναι αυτός!! απο ότι κατάλαβα το γνωρίζουν απο την αρχη για αυτό και κάλεσαν τον Σαμαρά!!

http://www.newsit.gr/ellada/amfipolh-xroniko-anaskafis-lofos-kasta-video-2810

Unknown είπε...

Τα πρωτα πλανα τις ανασκαφήs:
http://www.thetoc.gr/politismos/article/deite-to-prwto-binteo-apo-tin-anaskafi-stin-amfipoli

SF είπε...

Ευχαριστούμε για το λινκ!

Planet είπε...

Ευχαριστούμε για το link! Σαν πρωτη παρατήρηση, τα μάτια δε φαινεται να έχουν γαλαζιο χρώμα, πέρα απο αυτό του αλόγου (αν και στο μάτι του αλογου δε μοιάζει να ειναι τοποθετημένη ψηφίδα / ή τουλάχιστον δειχνει διαφορετικό, ίσως είναι ζημιά).

Το βίντεο ειναι πολύ ωραίο.

GAF είπε...

Στο σημείο του video που αποκαλύπτεται η μορφή της "Περσεφόνης" γιατί το αριστερό τμήμα του ψηφιδωτού είναι καλυμμένο με χώμα?

SF είπε...

http://www.madata.gr/diafora/politismos/381476.html

οι νέες φώτο

Axis Mundi είπε...

Εντυπωσιακό

Unknown είπε...

http://www.newsbomb.gr/politismos/story/512089/ektakto-sti-dimosiotita-ta-tmimata-apo-ta-ftera-ton-sfiggon

Πλήρης ανατροπή σε όλα!!!!!!

Unknown είπε...

Να περιμένουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα...π.χ. περί 4ου θαλάμου

Η ενημέρωση δείχνει σαν να τελειώνουμε κάπου εδώ

Unknown είπε...

Ελπιζω να μην προσπαθουν να "πνιξουν" το θεμα ...

Υγ το ματι του αλογου ειναι οντως μπλε.

Μαύρος Κύκνος είπε...

Ερώτηση:Και αν ο ταφικός θάλαμος ΔΕΝ είναι υπόγειος αλλά βρίσκεται ΔΕΞΙΑ του τελευταίου δωματίου?Και αν τα κτερίσματα βρίσκονται πάλι δεξιά σε θάλαμο ποτ συνδέεται με τον ταφικό?

Το έγραψα το μεσημέρι. Περιμένω απάντηση.

Unknown είπε...

Συγνωμη για το δευτερο σχολιο αλλα α ρωτησω κατι ???

Τι εγινε με τις εργασιες Πολυμενακου και Παπαθεοδωρου ο οποιος μαλιστα ελεγε οτι ακομα δεν εχουμε δει ΤΙΠΟΤΑ....

Unknown είπε...

Κατεβαινουμε λοιπον απ οτι καταλαβα.
Οπως αντιλαμβανεστε η βραβευση Περιστερη στις 7:00 θα δωσει πιθανες απαντησεις
στο γριφο.Θα μαστε εκει για live...

Admin είπε...

Πάμε προς τα κάτω.. Δεν είναι λογικό όλα τα κομμάτια απο Σφίγγες και ψηφιδωτό να τα μετέφεραν 1 και 2 δωμάτια μπροστά απο εκει που ήταν και να τα θαψανε κατω απο επίχωση και απο πάνω βάλανε ολοκληρο δάπεδο με πωρόλιθους.. Τουλάχιστον αυτό δεν το κάνουν βάνδαλοι/τυμβωρύχοι..

Αυτό μου δείχνει κάτι τελετουργικό..

Επίσης απο το 1.50 μέτρο επιπλέον βάθος του τελευταίου θαλάμου, έχουν σκάψει μας λένε το 1/3 δηλαδή 50 εκατοστά μόνο..

Ίσως υπάρχει υπόγειο δωμάτιο, να κρατάμε μικρό καλάθι αλλά να περιμένουμε..

SF είπε...

Θα έπρεπε να είχαν βάλει μια φωτογραφία από τον βόρειο τοίχο εκεί όπου εικαζόταν ότι υπήρχε το θύρωμα, ώστε να δούμε και να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με τον ορθοστάτη που λείπει, έτσι για να βγούμε από την απορία.

Unknown είπε...

Δελτιο Τύπου..
Ενημέρωση της 28ης Οκτωβρίου 2014

1.Το Υπουργείο Πολιτισμού, δίνει σε λίγη ώρα στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, υλικό- χρόνος, 2´.10’’- από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού,στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Είναι, ουσιαστικά, υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού, σε συνθήκες studio. Παρουσιάζεται το υλικό, όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής.
2.Επίσης, θα δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.
3. Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο
4. Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
5. Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
6. Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.

7. Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.



Τεχνικές παρατηρήσεις



1. Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών ,ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ).

2. Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.

Σημείωση 1.

Αναλυτικά, θα δοθεί το πρόγραμμα των εργασιών στην επόμενη ενημέρωση, καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.

Σημείωση 2.

Μετά την ενημέρωση από την κ. Α. Παναγιωταρέα για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών, η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Θα αποσταλεί και το υλικό των απαντήσεων.

Unknown είπε...

Μια πρώτη παρατήρηση. Τα φτερά. Ωραία..τέχνη…

Δεύτερη παρατήρηση…
Καμία φορά δεν μου αρέσει να έχω δίκιο…
Ο τρίτος θάλαμος είναι ο κύριος ταφικός..

Τρίτη παρατήρηση.

Εδώ πρέπει να επανεξετάσουμε το πρόβλημα της μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα και κυρίως στο διαδίκτυο αλλά και σε μικρότερα ΜΜΕ. Μετά από τα χρυσά νομίσματα, τις επιγραφές, τα άλογα του Αλεξάνδρου, προστέθηκε και το άγαλμα της Νίκης…

Επίλογος… Περιμένουμε όλοι με αγωνία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα υπόλοιπα ευρήματα της ανασκαφής στον τελευταίο θάλαμο..οποια και εάν είναι αυτά και δυστυχώς της ανακοίνωσης της εμφανής πια σύλησης του….

GIANNIS IOANNOY είπε...

Καλησπέρα.
Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στο (1:05) και δεξιά του αρχαιολόγου που επιμελείται το ψηφιδωτό,φαίνεται καθαρά οριζόντια μαρμάρινη διακόσμηση-μπορντούρα; ζωγραφισμένη με ιδεογράμματα; - ιερογλυφικά; (δε ξέρω).

Μπορεί να βοηθήσει κάποιος;
Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου..... ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ... ΛΟΓΙΚΑ ΜΟΛΙΣ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΤΟ ΧΩΜΑ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΥΠΟΓΕΙΑ!!!

Axis Mundi είπε...

Δεν καταλαβαίνω από πού βγάζουν μερικά άτομα το συμπέρασμα πως εδώ τελειώνει η ανασκαφή;

Προτείνω να διαβάσουν προσεκτικότερα την ανακοίνωση και την καθοδική πορεία της ανασκαφής...

Admin είπε...

@GIANNIS IOANNOY είναι μεταλλική δοκός στήριξης που έχει σκουριά.

Andreas είπε...

@GIANNIS IOANNOY

Είναι οριζόντια μεταλλική δοκός στήριξης. Τα ιδεογράμματα είναι τα σημάδια που έχει αφήσει το χώμα πάνω της.

kostas είπε...

" ... η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου."....
σκαλοπάτια δεν υπάρχουν;

Unknown είπε...

Περιμένουμε τις απαντήσεις στα εύστοχα (θέλω να πιστεύω) ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Αυτό το περί επισκεψιμότητας του μνημείου δεν μου πολυαρέσει... Αυτό συνήθως ανακοινώνεται προς το τέλος των εργασιών.

george είπε...

My hypothesis that the sealing of the monument wasn't done by the architect of the monument (Deinokrati - if this is still the archeological team's architect of record) proves correct. The ministry's announcement also confirms my supposition that the monument/tomb wasn't finished, since no architect would create an unprotected (from the elements and looters) entrance into such a monument.

No matter whether this is all they will find there, it's a beautiful and magnificent monument.

moira είπε...

πρώτες σκέψεις...
τα φτερά είναι απαράμιλλης ομορφιάς.
κυριαρχεί αισθημα απογοήτευσης με βάση τις προσδοκίες.
με βάση την ανακοίνωση, η μεταγενέστερη επιχωμάτωση με τόσο ζήλο, δεν έχει κανένα απολύτως νοημα...
αρχιτεκτονικά:μια τόσο εντυπωσιακή είσοδος, ένας τόσο μεγάλος διάδρομος, μια τόσο μεγάλη πόρτα, γιατί και πως καταλήγουν σε ένα μικρό χώρο που αποτελει το κυρίως τάφο;Αισθητικά μου φαίνεται λίγο παράδοξη αυτή η δόμηση..
με εκνευρίζει πλέον η εκμετάλευση -επικοινωνιακως- του θέματος:
έγινε ολοκληρη διάσκεψη τύπου για τα σπασμένα φτερά;
με την ίδια λογική γιατί δεν έγινε και για το σπασμένο επιστύλιο που μεταφέρθηκε στο μουσείο;

george είπε...

I just watched the ministry's video. How could it be that dirt was on Persephone's West side while her body is being cleared up? Wasn't the part of the mosaic west of her fully cleared from dirt before she was revealed? What's going on here?

apostolo είπε...

Εμένα μου έκανε εντύπωση στο σχεδιο του Λεφαντζη οπου οι σφίγγες φσινεταιωνα κοιτούν σε διαφορετική κατεύθυνση, η μια προς τα εξω κσι η αλλη προς το εσωτερικό του ταφου!! Κατά τα αλλά φαινεται οτι οι προσδοκίες πρέπει να ελαττωθούν...

Unknown είπε...

@Moira
Το ΥΠΠΟ και η ομάδα ανασκαφής δέχεται τεράστιες πιέσεις εξαιτίας της μεγάλης δημοσιότητας που απέκτησε η ανασκαφή. Το εβδομαδιαίο δελτίο τύπου είναι κάτι παραπάνω από υποχρεωτικό είτε υπάρχει κάτι νέο είτε όχι. Μάθαμε 2 σημαντικά πράγματα όμως. Ότι δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος, και ότι το δάπεδο του τρίτου θαλάμου είναι κατεστραμμένο με τους πωρόλιθους να έχουν βγει από την θέση τους και να έχουν σκάψει μέχρι και κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου. Επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η επιχωμάτωση και οι σφραγιστικοί τοίχοι έγιναν σε μεταγενέστερο διάστημα… άρα ο τάφος ήταν επισκέψιμος…
Εκείνοι που επιχωμάτωσαν τους θαλάμους ήθελαν να προστατέψουν τις απαράμιλλης ομορφιάς όπως είπες και εσύ έργα τέχνης ..μετά όμως το σόκ που υπέστησαν με την με την σύληση του...

Dionysis είπε...

Τα σπασμένα φτερά και το κομμάτια του ψηφιδωτού βρέθηκαν κάτω απο τους πωρόλιθους του δαπέδου !!! Επομένως το δάπεδο δεν είναι το πάτωμα αλλά ουσιαστικά είναι οριζόντιος τοίχος σφράγισης ! Άρα κατά την ταπεινή μου άποψη τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμα και η ανασκαφή έχει πολύ δρόμο.

Κωστής Κ. είπε...

..διαβάστε προσεκτικά, το μνημείο αρχίζει να κατεβαίνει προς το κάτω.Εύγε Εμπεδότιμε.

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΚΓΨ είπε...

Να μην ανησυχούμε.
Είναι μία άψογη σκηνοθεσία.
Σαν την προσμονή πρίν την τελική έκρηξη στην
Ωδή στην Χαρά στην 9η Συμφωνία του Μπετόβεν.

george είπε...

At point 54/5 the video shows that they were clearing up dirt West of her face/body.

Unknown είπε...

Παιδιά διαβάστε προσεκτικά την ανακοίνωση στο κομμάτι πριν λίγο που ανέβασα μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα ότι μάλλον τελειώνει η ανασκαφή... Το σημείο κλειδί είναι ξεκάθαρο!!!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Καλησπέρα σε όλους.

Πολύ ενδιαφέροντα τα νέα.

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι συμβαίνει με το τρίτο θύρωμα? Στην φωτό που είχαν δημοσιεύσει φαινόταν καθαρά ότι ήταν τέτοιο.

Πόσο χώμα μένει ακόμα?

giannis_ είπε...

Διαλέξτε ένα από τους παρακάτω τίτλους της σημερινής ανακοίνωσης:
1) "ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ"
2)"ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ" της ανασκαφικής ομάδας από την πίεση που της ασκείται από όλους μας
3)Η Ολυμπιαδα μας δοκιμάζει και απλώς αυτή δεν ήταν η είσοδος.

troma-ktiko είπε...

Εμπεδοτιμε αρχιζω να σε φοβαμαι.Τελικα και λογικα μονο ενα κεφαλι βρεθηκε οπως ειχες πει..

virgi είπε...

Εφόσον πια δεν υφίσταται η πόρτα των 96 εκ το μνημείο κατά την πιο κοντινή εναλλακτική προσέγγιση με την σεισμική τομογραφία , πρέπει να συνεχίζει υπόγεια και λοξώς αριστερά....
Ούτως η άλλως μέχρι εδώ δεν υπήρχε κανένα αποτύπωμα από αυτό που ήδη έχει ανασκαφεί.και για κάποια μέτρα ακόμη.
Ιδωμεν

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@M.G

Ο grengatos είχε προειδοποιηθεί σχετικά και μάλιστα προχθές του έκανε υπόδειξη/παρατήρηση και ο 333 παρόλα αυτά συνέχισε.

Παρόλα αυτά αν μου δείξει ότι συνειδητοποίησε το λάθος του θα μπορέσει να συνεχίσει εδώ.

virgi είπε...

@Εμπεδότιμος
Σύμφωνα με τα λεγόμενα 158εκ.

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε σωστό το ερώτημα σου δεν αναφέρεται από την ανακοίνωση του υπουργείου πόσο χώμα μένει ακόμα παρα μόνο ότι αφαιρέθηκε μισό μέτρο μόνο αυτό αναφέρει και είναι περίεργο!!!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@tromaktiko

Ας μην βιαζόμαστε, μπορεί να βρεθεί και το δεύτερο κεφάλι..

Unknown είπε...

Ρε παιδιά μια απορία γιατί θα σκάσω. Αν δεν υπάρχει άλλος χώρος, τότε έχουμε καρυάτιδες, ψηφιδωτό, και μετά πόρτα. Τι θέλει η πόρτα εκεί αν δεν υπάρχει άλλος χώρος;

ιοαννα είπε...

HTML Κάτι δεν πείθει !!!! Και ενοχλεί !!!! Ή άλλο είχαν στο πρόγραμμα και δεν τους βγήκε, ή ΄΄παίζουν επικοινωνιακά΄΄ για λόγους υφαρπαγής της προσοχής μας από άλλα ζωτικά θέματα της καθημερινότητας, ή τελείωσαν τα λεφτά και το πάνε για θαψιμο, όπως έκαναν επί πενήντα χρόνια που γνώριζαν... Όπως και ναχει, κάτι με ενοχλεί ! Πάρα πολύ....

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Πάντως σαν μια πρώτη σκέψη, όλα βγαίνουν σύμφωνα με την υπόθεση που έχει γίνει.

Evan Kass είπε...

Εμπεδότιμε, προφανώς ο ορθοστάτης που αναφέρεται στην ανακοίνωση ήταν τμήμα της ορθομαρμάρωσης του τοίχου που αποκολλήθηκε και έπεσε, αφήνοντας στη θέση του ένα παραπλανητικό σκοτεινό κενό που εκλήφθηκε ως θύρωμα.

Unknown είπε...

Ακρα του τάφου σιωπή. Μουγκαμάρα το μνημείο.Ας ελπίσουμε να υπάρχει και κάτι ακόμα.

Unknown είπε...

Εμπεδότιμε,
σχολίασε μου εάν θέλεις την ύπαρξη τμημάτων από το ψηφιδωτό κάτω από το ύψος του δαπέδου.
Μου θυμίζει και αυτό τελετουργικό, παρόλο που δεν έχω γνώση του θέματος. Είτε ήταν πάνω στο δάπεδο και με την κατολίσθηση έπεσε μέσα είτε τοποθετήθηκε εκεί εξαρχής, τι νόημα είχε κομμάτι του ψηφιδωτού πίσω από την πόρτα ?

GAF είπε...

Επίσης στο 0.42/2.10 του video φαίνεται ευδιάκριτα πάνω από την "κορνίζα" του ψηφιδωτού ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρου. Από που λείπει αυτό?

Ανώνυμος είπε...

@empedotimos -5:06
Καλησπέρα και απο μένα. Την ίδια απορία έχω και εγώ με το τρίτο θύρωμα.Στη φωτογραφία βέβαια δε φαίνεται και πολύ καθαρά , αλλά γιατί ενώ σε όλες τις ανακοινώσεις τους ήταν πολύ προσεκτικοί , εδώ βίαστηκαν και ανακοίνωσαν "θύρωμα" και όχι άνοιγμα στον τοίχο, που θα ήταν και πιό λογικό?
Επίσης τους πήρε έναν ολόκληρο μήνα να καταλάβουν το λάθος?

πνα είπε...

πιθανόν υπάρχει αρκετό χώμα ακόμη, ενώ ο χώρος πρέπει να έχει σκάλα (εμπεδότιμος).
Νομίζω ότι ο χώρος αυτός επιχώθηκε αφού ερρίφθησαν μέσα κεφάλια, φτερά και ψηφιδωτό (υπόλοιπο) και στη συνέχεια μπήκαν από πάνω οι πωρόλιθοι (από το ίδιο υλικό ήσαν και οι διαφραγματικοί τοίχοι.
Οστά νεκρού δεν έχουν βρεθεί, μάλλον υπάρχει και άλλος υπόγειος χώρος.

Enalios είπε...

Είναι προφανές ότι η ενημέρωση σε αυτό το σημείο είναι ταυτόχρονη της ανασκαφής.
Συνεπώς αν ήθελαν να δημιουργήσουν νεκρό χρόνο για να προχωρήσει η ανασκαφή γρηγορότερα από την ενημέρωση έπρεπε να κάνουν την ενημέρωση σήμερα, πριν βρουν ότι πρέπει να βρουν, ώστε να έχουν το χρόνο να το διαχειριστούν και κυρίως να το αναλύσουν και να οργανώσουν το επόμενο βήμα πριν την επόμενη ενημέρωση. Φυσικά αυτό ίσως να ισχύει αν υπάρχει .....σημαντικό επόμενο βήμα. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι δεν υπάρχει εκτός και αν το τελευταίο μέτρο (περίπου) χώματος που μένει δώσει τη συνέχεια. Είδωμεν.....

Unknown είπε...

1) Μάλλον υπάρχει στο 1,50 μέτρα βάθος και δεύτερος οριζόντιος διαφραγματικός τοίχος απο πορωλιθους. Το φρεάτιο θα συνεχίζεται και θα πηγαίνει βαθύτερα. Εάν δεν υπάρχουν σκαλοπάτια είναι γιατι τίποτα απο εδω και πέρα δεν ήταν επισκέψιμο. Πιθανόν να υπήρχε ξύλινη κατασκευη πρόσβασης κατα την κατασκευη του τάφου και μετα αφαιρέθηκε.

2) Ο χώρος/διάδρομος/δρόμος ο οποίος ανασκαφθηκε μέχρι τώρα λειτουργούσε μάλλον περισσότερο ως ηρώο και λιγότερο η καθόλου ως είσοδος του τάφου. Αυτός είναι πιο μέσα και πιθανόν μη προσβάσιμος.

Πάμε καλα.

Αγγελος

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε με προβληματιζει γιατί γίνεται τώρα αυτή η αναφορά της ανακοίνωσης ότι για ένα με τρία χρόνια το ταφικο συγκρότημα θα μείνει ως έχει μιλάει για ασφαλή επισκεψιμοτητα κλπ κλπ!!!προτρεχει η ανακοίνωση και δεν νομίζω ότι έγινε τυχαία από την στιγμή που δεν έχει τελειώσει η ανασκαφή...

virgi είπε...

Εδώ δεν φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει συνέχεια?
http://www.image-share.com/ijpg-2740-278.html

Unknown είπε...

Έχει μείνει 1 μέτρο σκάψιμο προς τα κάτω. Δεδομένο θεωρώ ότι θα βρεθεί το κεφάλι της δεύτερης Σφίγγας αφού ήδη βρέθηκε ο λαιμός της.
Πουθενά δεν αναφέρονται σκαλιά παρότι ο χώρος είναι πιο κάτω κατά 1,5μ!
Θα ήταν παράδοξο να θεωρήσουμε ότι υπάρχει αδιέξοδο και τέλος. Αν απαγοητεύομαστε τόσο εύκολα τι θα έπρεπε να κάνουν οι επίδοξοι τυμβωρύχοι.

Ανώνυμος είπε...


Από ανακοίνωση ΥΠΠΟ:


"4. Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου."

Έχουν σκάψει τα 50cm από τα τα "τουλάχιστον" 150cm....

Dazbaw είπε...

αναφέρεται ρητώς και κατηγορηματικώς ότι δεν υπάρχει τρίτο θύρωμα...όλα τα αλλά μπορούν να υπάρχουν!!! :)

κάποτε είχα πει ότι δεν πρέπει να είναι η κύρια είσοδος του οικοδομήματος...

ΥΓ: το [κύρια] είσοδος δεν σημαίνει αναγκαστικά και πιο εντυπωσιακή ;)

vagkalf07 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Enalios είπε...

Στο σταρ είπαν τώρα ότι πληροφορίες λένε για ύπαρξη επιδαπέδιου σφράγισματος στο δάπεδο.

plapoutas είπε...

Πλάκα μας κάνουνε; Στο βίντεο φαίνεται ολοκάθαρα η Περσεφόνη ξεθαμμένη και το υπόλοιπο κάτω απ'το χώμα. Κι εμάς μας είχαν 2 μέρες με την πληροφόρησης ότι είναι το υπόλοιπο ακάλυπτο και αναμένουμε να βρεθεί η Περσεφόνη.
Εύχομαι να πάθει κάτι κακό η Παναγιωταρέα η οποία καταπώς φαίνεται δεν πήγε για να ρυθμίσει τα τυπικά των ανακοινώσεων αλλά για να κάνει σκηνοθεσία.15 μέρες στο περίμενε για να μας δείξει κομμάτια απ'τα φτερά.Απίστευτη απογοήτευση και οργή για τον εμπαιγμό.

Ανώνυμος είπε...

@virgi
Βρε ζουζούνι....ΝΑΙ!!!
Το άνοιγμα αυτό ( δεξιά) είναι ΣΙΓΟΥΡΑ στον τελευταίων τοίχο. Τα άλλα δύο ήταν αριστερά!
ΜΠΡΑΒΟ !!!

aekara είπε...

http://www.enikos.gr/society/273504,Amfipolh-To_mysthrio_me_to_dapedo_sfrag.html Τεκτονικα συμβολα?τι ειναι,ποια η σημασια τους? http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/dorothy-king.html Αυτο που υπαρχει στο τελευταιο νομισμα ειναι το ιδιο με αυτο που υπαρχει πανω στην Περσεφονη?

333 είπε...

Αντί για κάθετους σφραγιστικούς τοίχους, πάμε τώρα σε οριζόντιους;
... ή πιθανόν και σε εναλλασσόμενους; [οριζόντιους και κάθετους;]

πνα είπε...

«Δεν αποκλείεται στον τρίτο θάλαμο να υπάρχει «δάπεδο σφράγισης», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με την υπόθεση εργασίας, στον πρώτο θάλαμο ανακαλύφθηκε το μωσαϊκό, στον δεύτερο θάλαμο το ψηφιδωτό της Περσεφόνης, ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα απλό δάπεδο, το οποίο όμως, δεν αποκλείεται να είναι «δάπεδο σφράγισης, ανέφερε η κα. Μενδώνη.

Στη συνέχεια η κα. Μενδώνη τόνισε ότι, μέχρι του σημείου που έχουν γίνει οι ανασκαφές στον τάφος της Αμφίπολης, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δεχθεί ανθρώπινη παρέμβαση, όπως χαρακτηριστικά είπε, που αυτό σημαίνει ότι ο τάφος -έως αυτό το σημείο που έχει αποκαλυφθεί – έχει συληθεί.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι τα φτερά από τις σφίγγες δεν βρέθηκαν από θαύμα στο σημείο που εντοπίστηκαν, αλλά από ανθρώπινη παρέμβαση.

Επίσης, η πόρτα του τρίτου θαλάμου «έχει ανοίξει» πάνω από μία φορά.

Στη συνέντευξη Τύπου γνωστοποιήθηκε ότι το 2013, στον περίβολο του Τύμβου Καστά βρέθηκαν τεκτονικά σύμβολα, τα οποία ίσως υποδηλώνουν στοιχεία για τους αρχιτέκτονες του ταφικού μνημείου.

Ανώνυμος είπε...

Τελευταίο όχι τελευταίων ( Χαχα)

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vagkalf07 είπε...

@ Virgi

Οχι....δεν υπαρχει τεταρτος θαλαμος στην ευθυγραμμη συνεχεια του μνημειου....

Unknown είπε...

Από προγενέστερο ΔΤ - στον ίδιο θάλαμο

http://www.image-share.com/ijpg-2740-285.html

virgi είπε...

@plapoutas
Κάνεις λάθος .
ΑΝ προσέξεις το βίντεο θα δεις ότι το αριστερό τμήμα έχει στρωματώσεις. Πρωτα μαύρη ρητινουχα μεμβράνη και μετά χώμα.
υ.γ. Οτι εύχεσαι για τον άλλον γυρίζει πάντα σε σένα.
Νόμος δράσης αντίδρασης.

virgi είπε...

@niko karathanassis fotography

!!!!!!!!!!!

Unknown είπε...

Ερωτήσεις προς την Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ.Μενδώνη

Ερώτηση: Ο τάφος είναι συλλημένος;
Απάντηση: Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πεί-κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων.

Ερώτηση: Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο,στον τρίτο θάλαμο; Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;
Απάντηση: Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα.

Ερώτηση: Το μνημείο έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. Μήπως είναι θαμένος κάποιος βασιλιάς;
Απάντηση: Το ποιός είναι θαμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Ομως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Ειναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες.

Ερώτηση: Κλιμάκιο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ επισκέφτηκε το μνημείο;
Απάντηση: Ναι, σε συνεννόηση με τον γγ του Υπουργείου Υποδομών κ. Στράτο Σιμόπουλο, μηχανικοί της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, ειδικευμένοι σε θέματα σηράγγων, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί και σε άλλα αρχαιολογικά έργα, επισκέφτηκαν το μνημείο προκειμένου να μας ενισχύσουν στην εγκατάσταση μηχανημάτων καταγραφής της στατικής συμπεριφοράς του. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ προσφέρθηκε να μας διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για όσο δάστημα χρειαστεί.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε την ανάρτηση της κ.Ντ.Κίγκ σχετικά με την ανεύρεση επιγραφών στον περίβολο;
Απάντηση: Το 2013 , όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα,δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμενα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου.

Α.Π. είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ

Εμπεδότιμε, σε παρακαλώ να προστατέψεις το επίπεδο της συζήτησης από τον/την vagkalf07, 5:39 "ταλιμπαν βλαχοσερραιοι" γιατί αν πάρω το σχόλιο του προσωπικά και του απαντήσω, όπως ίσως κάνουν και άλλοι σερραίοι που μας παρακαλοθούν το επίπεδο (της συζήτησης) θα γίνει δάπεδο και ίσως υπόγειο

plapoutas είπε...

@virgi
Αυτό μάλλον λέγεται κάρμα. Πάντως εάν είναι δράση η ευχή, η αντίδραση άντε να'ναι ευχή επίσης.Θα ζήσω μ'αυτό.
Νιώθω τέτοια απογοήτευση και οργή που ξαναρίχνω κατάρες αιγυπτιακές πάνω σε όποιον είναι υπεύθυνος γι'αυτό το σκηνικό.Βγάλτε όλα τα ευρήματα στο φώς τώρα, αν υπάρχουν, ή πείτε μας ότι τέλος να πάψουμε να ασχολούμαστε.
Είναι δυνατόν με αυτά που μας έχουν δείξει να κατέληξαν σε χρονολόγηση με πλαίσιο 25 χρόνων και στον αρχιτέκτονα του μνημείου; Αδυνατώ να πιστέψω ότι μπορεί η Περιστέρη να'ναι τόσο άσχετη.

Planet είπε...

Plapoutas, πολλοί δε συμπαθούν την Παναγιωταρέα (βάλε και μένα μέσα), δε χρειάζεται όμως να εύχεσε να πάθει κάτι κακο. Τραβηγμένο.

Οσον αφορά την απορία σού, οταν αποκάλυπταν την Περσεφόνη, το υπολοιπο μωσαικό ήταν καλυμμένο, ώστε τα χώματα που αφαιρούνται απο το τμήμα με την Περσεφόνη, να τοποθετούνται εκει, και να μην ξανακαλυφθεί το υπολοιπο μωσαικό. Επίσης, η κάλυψη που είχε γίνει πιθανως να το προστατευε απο ζημιές. Η κάλυψη αφαιρεθηκε για μια τελευταία συνολική φωτο, λογικά μετά προστέθηκε, όπως ανακοινωσε το ΥΠΠΟ σε προηγούμενη ανακοίνωση.

ιοαννα είπε...

HTML Προς ερασιτέχνη : Φίλε/η μου, η φωτο στην οποία αναφέρεται η virgi δεν αναγράφει ημεροχρονολογία λήψης. Υπήρξε στιγμή με τρύπα δεξιά και εν συνεχεία άνοιξε τρύπα αριστερά. Προφανώς η εν λόγω λήφθηκε πρώτη...

Unknown είπε...

Δημιούργησαν μεγαλύτερες του αναμεμόνενου προσδοκίες για τις σημερινές ανακοινώσεις.
Εξού και η απαγοήτευση των περισσότερων.

Axis Mundi είπε...

Το δράμα κάποιον συγκεκριμένων αναγνωστών ήταν μάλλον προβλέψιμο.

Προφανώς και η ανασκαφή δεν έχει φτάσει στο τέλος της, αντιθέτως, έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα, ακόμα κι αν αυτός είναι υπόγειος...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Α.Π.

Έχεις δίκιο, νομίζω ότι και ο/η vagkalf07 το έχει συνειδητοποιήσει και θα ζητήσει συγγνώμη.
Θεωρώ ότι ήταν ατυχές λόγω της αγανάκτισης από τις διάφορες φήμες περί δήθεν ευρημάτων που κυκλοφορούσαν.

Stergios είπε...

Καλησπέρα σε όλους τους συνοδοιπόρους. Νομίζω ότι για εμάς είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο ένοικος του τάφου καθώς και ποια θα είναι η εξέλιξη της ανασκαφής (Εμπεδότιμε, με εσένα δεν χρειαζόμαστε Δ.Τ, τα γνωρίζουμε νωρίτερα τα αποτελέσματα. Ωστόσο, εύχομαι στο τέλος να μας ανακοινωθεί ο πραγματικός ένοικος και όχι, πιθανόν, ένα κενοτάφιο για τον Μ.Α, το οποίο να βασίζεται αποκλειστικά στη διατήρηση τυχόν γεωπολιτικών ισορροπιών

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Πάντως η Μενδώνη λέει πολλά (χωρίς να το καταλαβαίνει ;) και μας αποκαλύπτει γιατί ήξεραν από το 2013 την ακριβή χρονολόγηση του τύμβου.

PAIANAS είπε...

Κάτι δεν μου κολλάει ..
Τόσο επιβλητικός τάφος, με 7+ μέτρα ύψος, 3,5-4 πλάτος, με σφίγγες στην είσοδο, με καρυάτιδες να ακολουθούν και με περίτεχνο ψηφιδωτό στη συνέχεια ..και να μην οδηγεί κάπου ?...Να μην υπάρχει τοιχογραφία, να μην υπάρχει κάτι που να υποδηλώνει για ποιόν έγινε όλο αυτό το μνημείο ?
Εκτός και αν ότι υπήρχε αφαιρέθηκε και εμείς βρήκαμε εν τέλει το ''κουφάρι του''.

Βασιλική Σιάπκα είπε...

Α. το γεγονός ό,τι δεν αναφέρουν τίποτα για τον 4ο θάλαμο (5ο χώρο) ενώ είναι εμφανές και στην φωτό που παρέθεσε η Βιργινία άνωθεν εκ νέου
http://www.image-share.com/ijpg-2740-278.html
πως διεξάγουν εργασίες εκεί: φαίνονται καδρόνια εντός μέσα από την τρύπα που είχε αποτυπωθεί και σε αρχικό σχέδιο και δεν είχαν αναφέρει τίποτα
http://www.phorum.gr/download/file.php?id=22150&mode=view

Β. το γεγονός πως μιλάνε για επισκεψιμότητα των μέχρι τώρα ευρημάτων και σχεδιασμό αυτής

σημαίνει πως θέλουν να το τελειώσουν το θέμα δημοσίως και θα συνεχίσουν της ανασκαφές εν κρυπτώ.

Ίσως αποφάσισαν να συνεχίσει να μένει μυστικός ο κάτοχος του τάφου, είτε τα οστά ετέθησαν μέσα, είτε όχι.

Ανώνυμος είπε...

@ioanna
Και μετά σφράγισαν την τρύπα αριστερά?

@ virgi
Υπ´αρχει βέβαια και το ενδεχόμενο η λήψη της φωτογραφίας να έγινε από μέσα προς έξω......κοιτάζω όμως όλες τις φωτογραφίες των ανοιγμάτων και το σκίτσο του Λεφαντζή και το άνοιγμα αυτό μοιάζει με το τελευταίο.

plapoutas είπε...

@Planet
Όχι μόνο την Παναγιωταρέα. Και την Περιστέρη και το Σαμαρά και τη Μενδώνη και όποιον άλλον μας προϊδέασε με την όλη του στάση ότι θα βρούμε κοσμοϊστορικά πράγματα.Πού είναι τα κοκκαλάκια των τυμβωρύχων κυρία Περιστέρη μου;Τα βρήκατε ή έλιωσαν στο χώμα;
Ξαναλέω, είτε είναι άσχετοι και ανεύθυνοι οι αρχαιολόγοι και παντελώς ανεύθυνη η πολιτική ηγεσία και μας κράτησαν αδίκως κολλημένους τόσο καιρό να περιμένουμε τα σπουδαία ευρήματα είτε υπάρχουν σπουδαία ευρήματα (και μια τομογραφία που δείχνει 5ο θάλαμο είναι τέτοιο) που κρατάνε κρυφά για λόγους σασπένς ενώ μας έχουν στο περίμενε για να μας δείξουν ...φτερά και πούπουλα. Σε κάθε περίπτωση είναι απλά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ.
Σοβαρά ασχολείται 3 μήνες αποκλειστικά με τον τάφο η ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού για 2 Καρυάτιδες και ένα ψηφιδωτό;Δεν έχει άλλες δουλειές στο Υπουργείο;

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

ΑΠΟΡΙΑ :
Πως η ψηφιακή αναπαράσταση του MEGA έδειχνε πριν κάποιες μέρες την σκάλα που αρχίζει αμέσως μετά την είσοδο στον Θ3 και κατεβαίνει προς τα κάτω, όπως νομίζω ότι έτσι είναι, ενώ ήταν γνωστό το υποτιθέμενο θύρωμα των 0,96εκ. ;

πνα είπε...

Καμιά φορά απορώ αν αυτός ο τόπος υπήρξε η πράγματι η κοιτίδα του ορθού λόγου.
Κάποιοι φίλοι φαίνεται να μην συμβιβάζονται παρά μόνο με την ύπαρξη του Αλέξανδρου στον τάφο.
Αν δεν ανακοινωθεί ο συγκεκριμένος η Περιστέρη (και όλοι οι υπόλοιποι μηχανοράφοι) θα παίζει σίγουρα παιχνίδια που σχετίζονται με τη "διατήρηση τυχόν γεωπολιτικών ισορροπιών".
Ελεος.

hylap-vn είπε...

Τι σημαίνει "οριζόντιος τοίχος σφράγισης?".
Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός μηχανικός για να καταλάβεις ότι κάτι τέτοιο δεν στέκει. Στατικά δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο. Είναι οξύμωρο μόνο να το λες.
Ο μόνος τρόπος που θα φανταζόμουν κάτι τέτοιο ήταν να έχουν τοποθετηθεί οι πωρόλιθοι πάνω σε σκάλα που κατεβαίνει προς ένα χώρο πιο κάτω και η πάνω τους πλευρά να έχει φταιχτεί σαν δάπεδο. Αλλά και αυτό μου φαίνεται πολύ τραβηγμένο.

Enalios είπε...

@εμπεδοτιμος

Τα τεκτονικα σύμβολα στα οποία αναφέρθηκε προφανώς δώσανε Δεινοκράτη και χρονολόγηση. Πρώτη φορά το λένε όμως και σαν πληροφορία επιβεβαίωσης αρχιτέκτονα και χρονολόγησης είναι περισσότερο αξιόπιστα από τη λεγόμενη σύγκριση με το υποτιθέμενο μέτρο του Δεινοκράτη.

Αλέξανδρος είπε...

Καλησπέρα σε όλους

μέρος απαντήσεως:

.μηχανικοί της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, ειδικευμένοι σε θέματα ΣΥΡΑΓΓΩΝ.........

Μάλλον θα συνεχίσουμε υπογείως ;

Αλέξανδρος

Evan Kass είπε...

@ Πλαπούτα, αν σου φαίνονται "φτερά και πούπουλα" μπορείς να σταματήσεις να παρακολουθείς και την ανασκαφή και το ιστολόγιο. Δεν σε υποχρεώνει κανείς.

virgi είπε...

@Αλέξανδρος
Σωστός .Θέλουν καλύτερη ποιότητα στήριξης της υπάρχουσας ανακάλυψης γιατί πρέπει να συνεχίσουν υπόγεια και να μην τους πέσει στο κεφάλι η θαφτούν μέσα....

it είπε...

Δηλαδή για να καταλάβω..Έχουμε έναν μεγαλοπρεπή διάδρομο ο οποίος καταλήγει σε (επιτρέψτε μου την αναλογία και υπερβολή) "ντουλάπα" η οποία έχει μια δίφυλλη πόρτα βάρους ενός τόνου-η οποία ανοίγει από μέσα και το δάπεδο αυτής βρίσκεται ενάμιση μέτρο χαμηλότερα από την "έξοδό" της;..κάτι δεν πάει καλά ή εγώ δεν έχω στερούμαι λογικής σκέψης πια..οψώμεθα..

ιοαννα είπε...

HTML προς Ερασιτέχνη : Η virgi (5.31) υπονοεί (μάλλον) ότι υπάρχει συνέχεια ! Άν έχει δίκιο λοιπόν, αρχικά άνοιξαν δεξιά και εν συνεχεία άνοιξαν αριστερά....και υπάρχει συνέχεια.... Η virgi εντόπισε το άνοιγμα δεξιά... Ο δικός μου προβληματισμός όμως είναι...η εν λόγω φωτο, ποιόν απ΄ολους τους τοίχους απεικονίζει πραγματικά ????

vagkalf07 είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ

διορθωνω λοιπον...και παιρνω πισω τον χαρακτηρισμο...αλλα δεν θα ζητησω συγγνωμη απο το amfipoli news που διαχεει τα κουτσομπολια ενος αμορφωτου φυλακα και των τοπικων αστυνομικων τμηματων και τα μασανε οι σερραιοι (χωρις τον χαρακτηρισμο) ..το blog διαχειριζεται απο ανθρωπους γνωστους της τοπικης νδ...τι να κανουμε...συνεχιστε να τρωτε το κουτοχορτο σας

virgi είπε...

@Ioanna
Πρόσεξε το βίντεο,πρόσεξε τα ψαλίδια επάνω στην υποστήριξη και θα καταλάβεις μόνη σου ότι αυτός ο τοίχος είναι ο τελευταίος.και φαίνεται επίσης και στο αξονομετρικό του Λεφαντζή.
ΔΕν υπάρχει αμφιβολία ως προς αυτό.

Unknown είπε...

http://phdiva.blogspot.gr/2014/10/letters-at-amphipolis-confirmed.html

Επιβεβαιώθηκα λέει η King

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε από ότι θυμάμαι στην εκπομπή είχε αναφέρει ο πρετεντερης ότι τα σκαλοπάτια που έδειξαν στο βίντεο ήτανε δικιά τους εκδοχή πως θα μπορούσε σχεδιαστικά να ήταν ο θάλαμος... Παντως κάτι δεν κολλάει σε όλη την υπόθεση... Βιαστικά πράγματα όπως αναφορές για το τι θα γίνει με το μνημείο μετά τις ανασκαφές... Η μενδωνη μας αποκαλύπτει τώρα για το 2013 σχετικά με τον περιβολο ενώ γνώριζε πράγματα και καταστάσεις κάποια dorothy King... Αν τα βάλεις όλα αυτά κάτω ε κάτι δεν πάει καλά 1000%...η Περιστέρη εντωμεταξυ έχει εξαφανιστεί!!!!

plapoutas είπε...

@πνα
Πέρα απ'τα συνομοσιολογικά γεωπολιτικής φύσεως, που τα κρίνω παντελώς εξωπραγματικά, οτιδήποτε πέρα από ασύλητο ταφικό θάλαμο σημαντικού ιστορικού προσώπου της περιόδου 330-300 πΧ θα είναι απογοητευτικότατο.
Έχεις υπόψιν σου ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε στις Αιγές ανακαλύπτονται δαχτυλίδια και σφραγίδες βασιλέων;Ε όταν αυτά περνάνε στο ντούκου για να πέσει όλο το βάρος σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση στον τάφο της Αμφίπολης ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΑΤΑ μας προδιαθέτεις ότι θα βρεθούν συγκλονιστικά πράγματα. Κι αν δεν φανείς συνεπής στην υπόσχεσή σου ε πρέπει να'χεις λίγη τσίπα να πεις ένα συγγνώμη.
Βέβαια εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν μπορεί να'ναι τόσο άσχετοι και ανόητοι που να μην έχουν τσεκάρει με κάποιο τρόπο τί θα βρουν.Οπότε καταλήγουμε στο δεύτερο σενάριο όπου κρατούν κρυφές πληροφορίες.Μόνο που και αυτό είναι σιχαμερό και απρεπές να το κάνεις όταν έχεις ξεσηκώσει τον κόσμο.

george είπε...

I won't exactly say that this was a con job by the ministry all along, but it sure looks like one.

Αξά είπε...

καλησπέρα σε όλους,

1. καλό σενάριο
Ότι βρίσκουν μας το λένε, πηγαίνουν βήμα βήμα όπως εμείς. Απογοητεύτηκαν, βλέπουν σύληση, κοιτάζουν εμπορική εκμετάλλευση και να κλείσουν μια τριετή σύμβαση χρηματοδότησης. Είναι ειλικρινείς και ανοίγουν θέμα συζήτησης σχετικά με το τί συμβαίνει στον τελευταίο χώρο. Εάν έχουν κάτι άξιο λόγου θα μας το ανακοινώσουν, δεν έχουν κρύψει τίποτα.
2. το άλλο σενάριο
Τυμβωρυχούν πολιτικά στον χώρο όπως και στην αρχαιότητα.
το τελειώνουν το θέμα
αρχίζει συζήτηση του τί έχει γίνει στον τύμβο-με τους συναδέλφους επιστήμονες, στο πότε θ΄αρχίσουν οι επισκέψεις στους νεοέλληνες.
Σε 15 ημέρες τίτλοι τέλους και έναρξη εργασιών διατηρησιμότητας και υποδομών για μεταγενέστερες ανασκαφές. Δεν υπάρχει τίποτα δεν βρήκαμε τίποτα. Τώρα που έχουμε διαθέσιμα κονδύλια θα επενδύσουμε στο χώρο. Όταν επιστρέψει η Περσεφόνη ξανά μαζί.

Υ.Γ. Αναγνωρίστηκε επίσημα μακεδονική γλώσσα σε γειτνιάζουσα χώρα τις τελευταίες μέρες από την Ε.Ε.;

Unknown είπε...

Διάβασα σε ένα σχόλιο ότι θα υπάρξει και ενημέρωση από την Περιστέρη στις 7, ισχύει κάτι τέτοιο; Το έχει ακούσει/διαβάσει κανείς;; Επίσης κρίμα που έχουμε μόνο 5 ερωταπαντήσεις με δημοσιογράφους και Μενδώνη, εύχομαι να υπάρξει και κάτι άλλο.

daphned είπε...

Καλησπέρα σας. Πρώτη φορά συμμετέχω ενεργά στην κουβέντα και θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ανασκαφικής ομάδας, η ανασκαφή συνεχίζεται μισό μέτρο κάτω από το επίπεδο των πωρόλιθων.
Αυτό που αναρωτιέμαι, ίσως είναι στοιχειώδες για τους γνώστες της δομικής, οι κάθετοι τοίχοι που οριοθετούν το ν τρίτο θάλαμο, συνεχίζουν ως το σημείο που έφτασαν;
Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως κάτι τέτοιο συμβαίνει σίγουρα, δεν ξέρω όμως αν αποτελεί ένδειξη συνέχειας του μνημείου προς τα κάτω.
Επίσης, αν όντως οι πωρόλιθοι αποτελούν δάπεδο σφράγισης, γιατί να είναι στην ουσία βαμμένοι;
Τέλος, γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια συσχέτιση των υλικών των διαφραγματικών τοίχων με τα υλικά του περιβόλου; Υπάρχει περίπτωση να είναι κομμάτια που λείπουν από τον περίβολο;

Ευχαριστώ πολύ!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Ν1 πριν από λίγο :

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ σοβαρή παρουσία αρχαιολόγου μέχρι στιγμής στα ΜΜΕ, η κα ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ σχολίασε τις νέες ανακοινώσεις και είπε ότι η κατάσταση του δαπέδου του Θ3 μοιάζει με ΑΠΟΘΕΤΗ που σκοπό είχε να "εναγίσει" (να καθάρει ) την πιθανόν σύληση του μνημείου.

Εμεινα έκπληκτος γιατί αυτή ακριβώς είναι η ερμηνεία μου, όπως θα γράψω σε σχετική ανάρτηση, όπως λένε "από το στόμα μου το πήρε".
Μόνο που ο σκοπός δεν ήταν "εναγισμός" αλλά αποτροπαϊκός.

Χαίρομαι που η σκέψη μου επιβεβαιώθηκε.
Για νεώτερα, αργότερα.

vagkalf07 είπε...

επειδη και εγω ειχα τις ιδιες αποριες...ενας καλος φιλος του blog μου τις ελυσε...με βαση το παρακατω στην τριτη φωτο ειναι αδιαμφισβητητα ο τελευταιος βορρειος τοιχος πισω απο τον οποιο επρεπε να υπαρχει ο τεταρτος θαλαμος...φαινεται στο τμημα που λειπει δεξια να υπαρχει συνεχεια...αλλα σιγουρα το βαθος ειναι μικρο και ισως να εντεινεται λογω του φωτισμου.Αλλιως ειναι στηριξη λογω καποιων λινθων που λειπουν και επεσαν λογω του οτι ο τριτος θαλαμος ηταν και ο πιο καταπονημενος...η αληθεια ειναι οτι φαινεται βαθος στην οπη..αλλα μπορει να φταιει και ο φωτισμος..

vagkalf07 είπε...

http://www.image-share.com/ijpg-2732-121.html

Effie είπε...

Απλά θα δηλώσω ότι εμπιστεύομαι της ανακοινωσεις ΥΠΠΟ, άρα και της ομάδας ανασκαφής.
Αντιγράφω το εξής αποσπασματικό από ανακοινώσεις ΥΠΠΟ:
"28/10:
Ερωτήσεις προς την Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ.Μενδώνη
Ερώτηση: Ο τάφος είναι συλλημένος;
Απάντηση: Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πεί-κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων".
Ή είδηση (αν και όχι νέα όπως υποδξλώνεται από ΥΠΠΟ) απαντά σε πολλαπλά σχόλια που αναρτήθηκαν 23/10 και 24/10, ειδικότερα σε όσους από τους σχολιαστές "τολμήσαμε" να εκφράσουμε τη γνώμη ότι πιθανόν ό τάφος να έχει συληθεί, και ότι το τραγελαφικό των γνωμών που ακούγονται από αρχαιολόγους συνοδεύει τον δυσεπίλυτο γρίφο του (η λύση του οποίου μάλλον θα διαρκέσει αρκετά).
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικά στον αξιότιμο κ. Κωσταντίνο Καϊρη για σχετικό σχόλιο του, που μου απηύθυνε ως απάντηση περί αναγκαιότητας ανεκτικότητας της γνώμης άλλων αρχαιολόγων, στις 24/10/2014, 2.26 πμ, λέγοντας ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη, παρόμοια σχόλια δεν θα έπρεπε να αναφαίνονται σε αυτό το ιστολόγιο που εν γένει διατηρεί ευπρεπές επίπεδο.
Ελπίζω η πλήρης απάντηση να δοθεί το δυνατόν συντομότερο, το μνημείο ούτως ή άλλως, όπως δήλωσα και προηγούμενα, είναι μοναδικό και εκπληκτικό, με ΟΤΙ έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα, έστω και με μία μόνον κεφαλή σφίγγας (μόνο τμήμα λαιμού της δεύτερης βρέθηκε μέχρι τώρα, ελπίζω να βρεθεί το υπόλοιπο).
Επίσης θα πω ότι έμαθα πολλά περισσότερα από όσα γνώριζα σχετικά με την ιστορία Α. χάρη στα ερεθίσματα που μου έδωσε το ιστολόγιο, και ότι περιμένω την ολοκλήρωση της ανασκαφής.

M G είπε...

Εμπεδότιμε, ευχαριστώ για την απάντηση σχετικά με τον GreenGatos και ελπίζω να έχει τρόπο να επικοινωνήσει μαζί σου, ώστε να τοποθετηθεί.
Οσον αφορά τα σημερινά με την απογοητευτική ανακοίνωση, νομίζω ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο, που τους υποχρεώνει να αναδιπλώνονται και φαίνονται ανακόλουθοι.
Τα ίδια είχαν γίνει και τον Αύγουστο, όταν αρχικά είχε διαρρεύσει στον τύπο ότι βρέθηκε επιγραφή και μετά είπαν, απλά ένα σπασμένο επιστύλιο ήταν.

Gus95 είπε...

@empedotimos & @Vitgi.
Η φωτογραφία έχει τραβηχθεί από τον 3ο θάλαμο προς το 2ο. Άρα οι 2 οπές παραμένουν στά αριστερά των διαφραγματικών τοίχων ψηλά. Απλά όπως ορθώς πρό πολλών αναρτήσεων στο blogg επισημάνθηκε, η οπή στον 3ο διαφραγματικο τοίχο μεγάλωσε ακόμα περισσότερο , ώστε να μπορέσει να εισέλθει το συνεργείο και να θέσει την βαρέος τύπου στήριξη που φαίνεται πολύ ευκρινώς στην φωτό.

Gus95 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δημήτρης Τζελέπης είπε...

Ως προς το τι μπορεί να σημαίνει οριζόντιος τοίχος σφράγισης.

Αντιγράφω από το βιβλίο τού Μ. Ανδρόνικου για τη Βεργίνα και ειδικότερα το τμήμα που αφορά στον "τάφο τής Περσεφόνης" (σελ. 86):

"Οι τέσσερις τοίχοι που το κλείνουν (ενν. το τετράπλευρο κτίσμα) από όλες τις πλευρές δεν αφήνουν κανένα άνοιγμα. Η ταφή λοιπόν γινόταν από πάνω και ύστερα από την τελετή ο τάφος έκλεινε οριστικά με την τοποθέτηση μακρόστενων παραλληλεπίπεδων πωρόλιθων στο επάνω μέρος του. Μπορούμε να πούμε μεβεβαιότητα σχεδόν ότι, προτού τοποθετηθούν οι καλυπτήριοι αυτοί λίθοι, ο τάφος είχε καλυφθεί με ένα είδος οροφής από σανίδες, όπως μαρτυρούν οι εσοχές (πατούρες) που υπάρχουν στην κορυφαίασειρά των λίθων των τοίχων. Αυτό σημαίνει πως ύστερα από το κλείσιμο του τάφου και την επιχωμάτωσή του αποκλειόταν να ανοίξει για μια μεταγενέστερη ταφή".

ΚΓΨ είπε...

EMΠΕΔΟΤΙΜΕ και Φίλοι,
Συγκέντρωση σπασμένων ταφικών αντικειμένων σε επίχωση έχει ξαναγίνει:
ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ,ΒΕΡΓΙΝΑ,ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ (Εκδοτική Αθηνών 1984).
Σελίδες 57 - 62.
"Στο κέντρο περίπου του τύμβου και σε βάθος 4μ. από την επάνω επιφάνεια,ανάμεσα στα
φερτά χώματα και στις αγριόπετρες βρέθηκαν πολλά κομμάτια από συντριμμένες επιτύμβιες
στήλες,όπως και στην τάφρο του 1962 και 1963 και όπως στα χαρακώματα που άνοιξαν οι στρατιώτες το 1948.Ομως τώρα δεν ήταν 4 ή 5 ούτε 10 ούτε 20.Ηταν πάρα πολλά και τα περισσότερα συγκεντρωμένα.(..)Ετσι το σύνολο των επιτύμβιων μνημείων που είχαν βρεθεί ως τότε τεμαχισμένα μέσα στην επίχωση της Μεγάλης Τούμπας έφταναν τα 19 τουλάχιστο.(..)Ι.Ποιός και γιατί κατέστρεψε το νεκροταφείο;(..)Η απληστία των Γαλατών θα τους οδήγησε ασφαλώς στη σύληση όλων των τάφων,από τους οποίους θα προσδοκούσαν να αποκομίσουν πολύτιμα αντικείμενα,δηλαδή σε μια γενική καταστροφή
και λεηλασία του πλούσιου νεκροταφείου των Αιγών.(..)Αυτές ήταν οι σκέψεις που έκανα αμέσως ύστερα από την ανασκαφή του 1976 γιά να καταλήξω σ΄ένα πολύ ελπιδοφόρο συμπέρασμα:"Αν η άποψη αυτή είναι αληθινή,όπως το πιστεύω,τότε η συναγωγή και άλλων συμπερασμάτων γίνεται και θεμιτή και εξαιρετικά ελκυστική.Ο Αντίγονος Γονατάς κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακτήσει τις μακεδονικές περιοχές,βέβαια και την ιερή πρωτεύουσα των Μακεδόνων.Ο ίδιος πρέπει να στάθηκε αυτόπτης μάρτυρας των συλημένων βασιλικών τάφων.Αυτή η προσωπική εμπειρία μπορεί να τον οδήγησε σε
δύο ενέργεις: α)σε κάποιον εναγισμό και αποκατάσταση των νεκρών και των τάφων που βεβηλώθηκαν και β)στη φροντίδα να ασφαλιστούν τόσο αυτοί,όσο και του ίδιου η τελευταία κατοικία.Γιά να το πετύχει αυτό,τηρώντας την πανάρχαιη μορφή του ταφικού τύμβου,μόνον ένας τρόπος υπήρχε: να κατασκευάσει ένα τύμβο τόσο μεγάλο,που να αποθαρρύνει κάθε ιερόσυλο να επιχειρήσει την εκσκαφή του.Αν οι υποθέσεις αυτές έχουν,όπως νομίζω,κάποια λογική στερεότητα,τότε η Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας αποχτά
εντελώς ξεχωριστό ενδιαφέρον και η ανασκαφή της μπορεί να μας χαρίσει την πιό
απίστευτη αμοιβή."Και σε ένα άλλο κείμενο διατύπωνα ακόμη σαφέστερα τις ελπίδες μου,
γράφοντας:"Τώρα πιά οι προσδοκίες από την ανασκαφή της (της Μεγάλης Τούμπας) μπορεί
να είναι εξαιρετικές.Ακόμα και η απίστευτη ελπίδα πως κάτω από την τεράστια επίχωσή
της καλύπτει τάφους Μακεδόνων Βασιλέων,αποχτά τη θεωρητική της θεμελίωση.Τίποτα δεν
αποκλείεται""
Εγραφε τότε γιά τις Αιγές.Και είναι σαν να μας μιλάει σήμερα γιά την Αμφίπολη.






Δημήτρης είπε...

Σταματήστε ορισμένοι στην πρώτη ευκαιρία να δείχνετε τα γνωστά ελαττώματα της φυλής μας.Πέραν των άλλων,όσο έυκολα ενθουσιαζόμαστε , τόσο εύκολα απογοητευόμαστε.Κατ'αρχήν τίποτε δεν τελείωσε ακόμη.Ποιός ο λόγος ο 3ος θάλαμος ,να είναι βαθύτερος,πλην των αρχικών μας υποθέσεων?Εχει πολύ ψωμί ακόμη η ανασκαφή και θα το δείτε.Και εδώ να τελείωνε στο κάτω κάτω η ανασκαφή ,έχουμε ζήσει όλοι ανεπαναληπτες στιγμές , που επιπλέον μας έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθούμε ξανά και συστηματικά με την ιστορία μας.Είναι δεδομένο πως δυστυχώς η πλειοψηφία των "θεατών" με το πέρας των εργασιών ,αν δεν προκύψει το ποθητό για τους περισσότερους αποτέλεσμα,θα επιστρέψει στο fb ,τα τούρκικα σήριαλ και θα ξεχάσει την Αμφίπολη σε χρόνο ρεκόρ. Πιστεύω πως δεν είναι εδώ το τέλος , και οι εκπλήξεις θα συνεχιστούν αμείωτες και στο μέλλον.Είναι το μέγεθος του μνημείου ,είναι οι σεισμικές έρευνες που έχουν γίνει , είναι το βάθος του τελευταίου θαλάμου .

πνα είπε...

@plapoutas

"για να πέσει όλο το βάρος σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση στον τάφο της Αμφίπολης ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΑΤΑ μας προδιαθέτεις ότι θα βρεθούν συγκλονιστικά πράγματα. Κι αν δεν φανείς συνεπής στην υπόσχεσή σου ε πρέπει να'χεις λίγη τσίπα να πεις ένα συγγνώμη."

Δηλ. θεωρείς ότι έχει βρεθεί μέχρι τώρα είναι κάτι συνηθισμένο.

"Οπότε καταλήγουμε στο δεύτερο σενάριο όπου κρατούν κρυφές πληροφορίες.Μόνο που και αυτό είναι σιχαμερό και απρεπές να το κάνεις όταν έχεις ξεσηκώσει τον κόσμο".

Δηλ. έχουν βρει κατά Βελόπουλο "τάλαντα τα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε ομόλογα για να ξεχρεώσουμε" (ναι μη γελάτε το άκουσα με τα αυτιά μου) ή κάτι τέτοιο και δεν το λένε. Συμφωνώ μαζί σου είναι σιχαμεροί και απρεπείς (και τυχάρπαστοι, ανάξιοι, ουτιδανοί, μερκελιστές, εξώλης και προώλης θα έλεγα, σκέτοι βασιβουζούκοι).

Ο πανέξυπνος Ελληνας δεν τα μασάει αυτά βέβαια. Ο Αριστοτέλης του έχει διδάξει τη λογική και ξέρει αυτός να αντιλαμβάνεται τις συνομοσίες.

Gus95 είπε...

Αν μπορώ να κάνω μια πρόταση, ως ένας από τους πολλούς πιστήμονες σ΄αυτό το blogg, please stick to the data or evidence, παρακαλώ ας εστιασθούμε στα υπάρχοντα δεδομένα. Πέραν των ευχών και των υποθέσεων και των αποσυμβολισμών που είναι εμπνευστικοί και πραγματικά μας ταξιδεύουν!! Χρειάζεται να ξαναδούμε τι στοιχεία έχουμε μέχρι τώρα. Και συνεχίζουμε... Πολλές ευχαριστίες για τη φιλοξενία στο blogg φίλτατε Εμπεδότιμε.

xristos είπε...

Δείχνουν...κομματια από τα φτερά των σφιγγών,αλλά "ξέχασαν" να μας δείξουν και να μας ενημερώσουν για την πλάκα που αναγράφονται τα τεκτονικά στοιχεία των δημιουργών-και άρα του Δεινοκράτη.

Και πότε λαμβάνει χώρα αυτή η εντελώς ανούσια,αχρείαστη, "άνοστη΄" και περιτή "ενημέρωση"; Ανήμερα της Εθνικής Εορτης της 28ης Οκτωβριου.
Εκτός δηλαδή από μαλάκες,προσβάλουν ΕΣΚΕΜΕΝΑ την συγκεκριμένη ημέρα.Σα να την "υποβαθμίζουν" ανάμεσα στα χώματα τους.

Οτι "μετράει" το παίρνουν" απ΄τα μάτια μας και ότι είναι "ακίνδυνο" μας το πασσάρουν σε συνέχειες,ψηφίδα-ψηφίδα. (χάντρα-χάντρα δηλαδή,όπως θα έλεγαν και οι "κονκισταδόρες" για τα "ανταλλάγματά" τους στους ιθαγενείς.)

Ασφαλώς-κατά πρώτον-μιλάμε για "δούλεμα" και ασφαλώς κατά δεύτερον-και κυριότερο- μιλάμε για έργο του Δεινοκράτη. Και όπου Δεινοκράτης, η ευθεία και η απλότητα στις κατασκευές του,πάει "περίπατο". Γνωστό ότι αρέσκετο σε διαδαλώδη, "πολυμορφικά", πολυεπίπεδα" και ανισόπεδα κτίσματα-εκτός φυσικά από υπερμεγέθη.

Οπότε λοιπόν-μετά και την "μαρτυριάρα" την Μενδώνη πως πλέον στο παιχνιδι μπάινουν εκτος από σπηλαιολόγοι που υπήρχαν εκει εξ αρχής, πλέον είναι απαραίτητοι και οι ειδικοί διάνοίξεως συρράγγων. Και πως αλλιώς,αφού φτάσαμε στον "τοίχο" της ευθείας και πλέον πάμε "προς τα κάτω".

Επίσης,καλώς μας "εμαρτυρησε" η Παναγιωταρέα (σκεφτείτε το δημοσιογραφικό παρελθόν της και "συνδέστε" την με την παρουσιά της εκεί στα χώματα του Καστ'α) πως θα μας "απασχολεί" για χρόνια το μνημείο και πως θα γινουν εργασίες ετσι ώστε να προστατευεται για τα επομενα 1-3 χρόνια από τα στοιχεια της φυσης (ενω όσο θα συνεχίζονται οι "ανσκαφές" εννοείται)

"Τζακ-ποτ" ειναι το παρόν θέμα για την-και αυτην- αδυναμη,παραπαίουσα και δινουσα λογο στους "έξω" κυβέρνηση. "Ταμαμ" τους "έκατσε" η "Αμφιπολιάδα". Με το σταγονόμετρο οι "ενημερώσεις" από ένα σαθρό σύστημα εξουσίας που ασθμάινως αναζητά "λόφους" σαν του Καστά,ώστε να λειτουργήσουν ως "θέαμα" σε μια χώρα όπου ο "άρτος" υπολείπεται κατά πολύ.

Γι αυτό,-τέλος- προτείνω στους φίλους του παρόντος blog (και στον εαυτό μου επίσης) να μην εκνευρίζονται, μηδέ να απογοητεύονται,παρά να περιμένουν τον καιρό.

Μερικα πράγματα δεν κρύβονται. Οσο και αν βολευει ή συμφέρει κάποιους, οι οποιοι "εξαργυρώνουν" πολιτικό χρόνο ή τρέχουσα δημοσιότητα,χρησιμοποιώντας ένα θέμα,το όποίο ούτε καν μπορύν να φανταστούν το μέγεθός του και πόσο "βαθειά"-κυριολεκτικά και μεταφορικά- μπορεί να φτάσει αυτό.
Παίζουν σαν παιδιά,πάνω από ναρκοπέδιο.

Εις το άμεσο μέλλον, πραγματικά θα σκάσουμε στα γέλια.

Qeazer είπε...

Άγρια συλημένο το μνημείο τελικά.
Οι ισχυρισμοί του Μπονιου (πρωην συντάκτη του Αναστασιάδη στο πρωτο θέμα) στο μπλογκ του κουρδιστό πορτοκάλι περί πρόσφατης συλλησης, χρυσής άμαξας και χρυσών κτερισμάτων που είναι στα χέρια γνωστής οικογένειας έχουν βάση. Ή είναι παραμύθια από αυτά που γράφει κατα καιρους το συγκεκριμένο μπλογκ;

G είπε...

George

re: Con

Or nice much needed distraction for the people ...fairly successful I'd say..


plapoutas είπε...

@πνα
Πού κολλάει τώρα ο Βελόπουλος και τα τάλαντα ο θεός κι η ψυχή σου.
Τί θα πει ότι είναι ασυνήθιστα τα ευρήματα;Ασυνήθιστα είναι ναι.Όπως κι ένα σωρό άλλα αρχαιολογικά ευρήματα είναι τόσο κι ακόμα περισσότερο ασυνήθιστα, είτε μιλάμε για αρχιτεκτονική ή για γλυπτική ή για οτιδήποτε κι αυτό θα'πρεπε να το ξέρεις έτσι αρχαιολάτρης που είσαι.Εσύ γιατί ασχολείσαι λοιπόν με το συγκεκριμένο εύρημα και μάλιστα απ'τον Αύγουστο του 2014 και μετά, ενώ έχει αποκαλυφθεί εδώ και 2-3 χρόνια;
Η αριστοτελική λογική σε μάρανε.
Ορθώς χρησιμοποιείς Ζουράρειο διάλεκτο, παρόμοια νοητική συγκρότηση έχετε.

Nemot είπε...

Αγαπητοί φίλοι. Δεν χρειάζεται ούτε να στενοχωριέστε ούτε να απογοητεύεστε. Το ταξίδι ήταν μαγικό και πιστεύω ότι έχει λιγο ακόμα. Κτερίσματα και ταφικά ευρήματα θα βρεθούν. Είναι όλα θαμμένα στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου- τέταρτου χώρου σε κιβωτιόσχημους τάφους και αφορούν τη ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΑΦΗ που έλαβε χώρα στο μνημείο. Νομίζω ότι σήμερα ξεκαθαρίστηκαν πολλά πράγματα.

Πρώτα απ' όλα καταλαβαίνουμε ότι ο τάφος φτιάχτηκε ΑΡΧΙΚΑ για να φιλοξενήσει έναν μεγάλο νεκρό ή φτιάχτηκε γι αυτόν αλλά δεν το φιλοξένησε ποτέ. Ο τάφος συλήθηκε κάποια στιγμή (αν είχε τον αρχικό νεκρό) ή βανδαλίστηκε (αν ήταν κενός και δεν είχε χρησιμοποιηθεί) και πολλά διακοσμητικά του καταστράφηκαν (πρόσωπο καρυάτιδας, κεφάλια - φτερά σφιγγών κλπ . Κάποια χρόνια αργότερα, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το ίδιο μνημείο για να φιλοξενήσει μια ΔΕΥΤΕΡΗ ταφή. Ο/Οι νεκροί τοποθετήθηκαν σε κιβωτιοσχημους τάφους στο δάπεδο του τελευταίου χώρου (απομένει ένα μέτρο σκάψιμο χώμα ακόμα για να αποκαλυφθούν) και όλα τα εναπομείναντα κατεστραμμένα μέρη του μνημείου που ήταν πεσμένα και αφημένα στους διάφορους χώρους (κεφάλι σφίγγας, φτερά, ψηφίδες), τα τοποθετήθηκαν και αυτά στον τελευταίο χώρο. Ο αρχαίοι με σεβασμό δεν τα πέταξαν αλλά τα εναπόθεσαν και αυτά, εκεί . Στη συνέχεια γέμισαν τον τάφο με χώμα, για να μην ξανασυληθεί.

Περιμένουμε λοιπόν να εμφανιστεί το δάπεδο του τελευταίου χώρου και να βρούμε τον / τους νεκρούς.

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι απομακρύνεται το σενάριο Μέγας Αλέξανδρος (που έτσι και αλλιώς ήταν πολύ δύσκολο να είναι αληθινό), παραμένουμε με έναν υπέροχο, μοναδικό τάφο και μια δεύτερη ΑΣΥΛΗΤΗ ταφή. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ οι αρχαίοι να γέμισαν άδειο τάφο. Οι ταφές είναι ΣΙΓΟΥΡΑ στο δάπεδο του τελευταίου χώρου.

Chris

Unknown είπε...

@Εμπεδοτιμε,
Εφθασε η Περιστερη στην αιθουσα του Ωδειου της Δραμας.live οτι σημαντικο ανακοινωσει...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
πνα είπε...

Με αφορμή την Αμφίπολη και τα όσα συνωμοσιολογικά διαβάζουμε από ωρισμένους εδώ και αλλού δεν με εκπλήσσει το εύρημα δημοσκοπήσεων ότι πάνω από το 60% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τους ψεκάζουν.

ATs είπε...

Το παρακατω site ειναι ενδιαφερον διοτι εχει απεσταλμενους δημοσιογραφους στην Αμφιπολη, απο τη Θεσσαλονικη.

Κάτω από την επιδαπέδια σφράγιση η λύση του… μυστηρίου;

http://www.karfitsa.gr/2014/10/28/kato-apo-tin-epidapedia-sfragisi-i-lys/

Γιατί η Περιστέρη ζήτησε τη βοήθεια της «Εγνατίας Οδού ΑΕ»;

http://www.karfitsa.gr/2014/10/28/giati-i-peristeri-zitise-ti-voitheia-ti/

Unknown είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι προσπαθούν να βρουν την επόμενη είσοδο δεξιά αριστέρα, πανω, κάτω, πλαγίως…Νομίζω η ανακοίνωση ήταν ξεκάθαρη ότι υπάρχει χώμα κάτω από το τρίτο δάπεδο πιθανότητες να υπάρχει κάτι άλλο από κάτω είναι λιγότερες από 5%.
Εάν το δάπεδο είναι επιδαπέδιος σφραγιστικός τοίχος. Αυτό θα σήμαινε: την παρουσία σκάλας η ράμπας που δεν μας έχουν ανακοινώνει.
Αν και προκειται για τον Δεινοκράτη είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει κάποιος χώρος από κάτω . Είναι φανερό ότι ο τρίτος θάλαμος αρχικά ήταν στο ίδιο επίπεδο με τον δεύτερο και μετά έπαθε κάποιους λόγους το πάτωμα έπαθε καθίζηση και μετακινήθηκε 1,5 μέτρα χαμηλότερα για αυτό ίσως εξηγείται η απουσία σκάλας η ράμπας. Και στις δύο προηγούμενες ανακοινώσεις μιλούσαν για την μετακίνηση των πωρόλιθων από την θέση τους. Οι ταφικοί θάλαμοι της Βεργίνας είναι 4,5χ4,5 το ίδιο και ο τρίτος θάλαμος…
Το ερώτημα είναι γιατί να υπάρχει ο φτωχός πωρόλιθος ως δάπεδο και όχι ένα καλύτερο υλικό εκτός και αν το αρχικό δάπεδο ήταν τόσο πολύτιμο,,που οι τυμβωρύχοι το πήραν και το κατέστρεψαν και στην συνέχεια ο θάλαμος επιχωματώθηκε και σφραγίστηκε με επιδαπέδιο πωρόλιθο για τον νεκρό.

333 είπε...

H αρχαιολόγος κ.Κατερίνα Περιστέρη, είναι για το έτος 2014 η τιμώμενη προσωπικότητα του ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου Δράμας. Η κυρία Περιστέρη τιμάται για τη συνολική και άοκνη προσφορά της στο πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι, με αποκορύφωση την πρόσφατη ανασκαφική έρευνα στην Αμφίπολη, ως στοιχείο ενδυνάμωσης και εμπλουτισμού της μακεδονικής ιστορικής αλήθειας. Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, εδρεύει στην πόλη της Δράμας και έχει σκοπό την επιλογή και βράβευση ενός Έλληνα πολίτη, που έχει διακριθεί για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στις επιστήμες, στη λογοτεχνία ή στις τέχνες.

http://www.palo.gr/eidhseis-ellada/i-drama-tima-tin-katerina-peristeri/11790397/

vagkalf07 είπε...

Βασιλική Σιάπκα Gus95 @empedotimos & @Vitgi.

...δεν διαφωνω με τον Gus95 γιατι δεν ειμαι σιγουρος ...αλλα ας μου εξηγησει καποιος την ομοιοτητα των σημαδιων μεταξυ 1ης,2ης,3ης φωτο...(η 1η ισως να χρειαζεται να την φωτισετε λιγο)με βαση την οποια φαινεται ξεκαθαρα οτι ειναι ο τεταρτος και τελευταιος κατα την σημερινη ανακοινωση τοιχος.Ετσι κι αλλιως βεβαια ολα δειχνουν οτι αρχιζουμε να κατεβαινουμε...

Dionysis είπε...

@ Cal Gul

Καθίζηση ενάμισυ μέτρο αποκλείεται να γίνει εκτός και αν από κάτω υπάρχει κενό.

333 είπε...

... και μάλιστα "επιλεκτική" καθίζηση, μόνο στον 3ο θάλαμο ...

vagkalf07 είπε...

http://www.image-share.com/ijpg-2732-121.html

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Προς το παρον κανει μια ανασκοπηση του συνολικου της εργου...

vagkalf07 είπε...

Konstantinos Kairis....

θελουμε live ενημερωση...

virgi είπε...

Η πλύση εγκεφάλου τόσα χρόνια στον κόσμο ,που διοχετεύει σκέψης φόβου,απογοήτευσης, συστολής,μαρασμού ,μιζέριας,υποκουλτούρας,μίσους,εκδίκησης,αυτοχειρίας...... απέδωσε.
Οι άνθρωποι στην πλειονότητά τους προσπαθώντας να αποδείξουν ότι είναι λογικοί, χρησιμοποιούν την απαισιοδοξία και τον λόγο της καταστροφής."Πολύ καλό για να είναι αληθινό".λένε.
Δηλαδή ότι είναι καλό είναι ψέμα?
Απίστευτο.
Τόσο εγωιστικό.
Αν πρέπει να υποθέσω κάτι γιατί να μην είναι το καλό .Κ αν απογοητευτώ, αυτό θα γίνει μιά φορά .Όχι κάθε μέρα, που μπορεί και να διαρκέσει ίσως μια ζωή,μέχρι το τέλος .
Έχουμε γεμίσει βαμπίρ ενέργειας΄,
που μας φορτώνουν με κάθε είδους καταστροφολογίες και με τόση σιγουριά,αναζητώντας από μας όλη μας την ενέργεια για την αλλαγή της γνώμης τους, με σκοπό να φτάσουμε στο δικό τους ναδιρ.
Εν κατακλείδι
Προσωπικά μέχρι αποδείξεως του εναντίον θα πιστεύω ότι ότι ο Τάφος ανήκει στον Αλέξανδρο και υπάρχει μέσα σε αυτόν τον τύμβο.
Και θα έχω απολαύσει και το ταξίδι μέχρι εκεί όπως ανέφεραν και άλλοι συνομιλητές παραπάνω

GIANNIS IOANNOY είπε...

Παραθέτω τη δεύτερη παράγραφο από τη πρώτη σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ:

[2.Επίσης, θα δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.]

Το παραπάνω σχέδιο (το μεγάλο)κάτω από την υπογραφή γράφει (8/2014)και προφανώς έχει σχεδιαστεί από τον Αύγουστο,και όπως λέει η ανακοίνωση παρουσιάζεται για πρώτη φορά σήμερα,με τη πρόσθεση των μετέπειτα ευρημάτων(κεφάλι-φτερά).

Φυσιολογικά έτσι πρέπει να συμβαίνει αν δούμε το πρώτο αξονομετρικό σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΠΟ στις 9/9/2014 και από εκεί και μετά πάνω σε αυτό συμπλήρωνε τη συνέχειά του: 14/9/2014 (δεύτερο)
21/9/2014 (τρίτο)
2/10/2014 (τέταρτο-τελευταίο)
28/10/2014 (πέμπτο σχέδιο-πόρτα)
Βάσει αυτού του συλλογισμού το (8) σημαίνει το μήνα και όχι τον αύξοντα αριθμό σχεδίου.

Τώρα σχετικά με τα σενάρια ότι η ανασκαφή είναι πιο μπροστά από τις ανακοινώσεις ένας θεός μόνο ξέρει τι γίνεται, π.χ. το σημερινό σχέδιο ήταν σε αυτή τη μορφή από τον Αύγουστο; ή ισχύει ο αρχικός συλλογισμός;

Μία ερώτηση ακόμα: γιατί το αχνό σχέδιο του κεφαλιού της αριστερής σφίγγας,(μάλλον)κοιτάζει προς τα μέσα;

ΣΗΜ.
@ Νίκος Κρητικός
@ Andreas
Ευχαριστώ, έχετε δίκιο.

Dionysis είπε...

@ virgi

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Η θετική σκέψη είναι η συνταγή της επιτυχίας και προσωπικά αποφεύγω τους απαισιόδοξους γιατί προκαλούν αρνητικά την τύχη τους. Ακόμα δεν έχουμε δεί τίποτε από την ανασκαφή. Τα καλύτερα έρχονται !

Axis Mundi είπε...

@Virgi Συμφωνώ απόλυτα και συνυπογράφω!

Και αυτό το "βαμπίρ ενέργειας" δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα κάποια άτομα και την συμπεριφορά τους.

Μπράβο

Alexandros είπε...

Εγώ πάντως απολαμβάνω το ταξίδι αυτό και ήρθα για να μείνω. Πιστεύω με την σειρά μου ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και έχουμε δρόμο ακόμη.

1926 είπε...

Θα ηταν πολυ απλο να βγει το υπουργειο και να ξακαθαρισει οτι ο ταφος δεν συνδεεται με κανεναν τροπο με τον ΜΑ. Το ιδιο και η Περιστερη. Αντ αυτου ηδη απο τον Αυγουστο το μνημειο αποδοθηκε στο Δεινοκρατη, και εκτοτε ολα σχεδον τα ευρηματα δειχνουν να εχουν καποια σχεση με τον ΜΑ. Αν υπηρχε εστω και μιση γραμμη σε καποια ιστορικη πηγη που να ανεφερε την ταφη του ΜΑ στη Μακεδονια, νομιζω οτι τα δεδομενα θα ηταν διαφορετικα τωρα. Ακριβως η απουσια μιας τετοιας ιστορικης πηγης ειναι αυτη που δινει βημα σε καθε τυχαρπαστο και μη, ιστορικο και αρχαιολογο, που δεν μυρισε ποτε στη ζωη του χωμα, να κανει βαρυσημαντες δηλωσεις για τον "ενοικο".

Unknown είπε...

ξεκαθαριζει οτι ο τεχνιτης ειναι ο Δεινοκρατης ,ειναι απο 325 εως 300 και λεει οτι εχουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ για να βρουμε τον ενοικο του ταφου.Προχωρουμε και συνεχιζουμε να σκαβουμε και ειμαστε πολυ ευχαριστημενοι...Τωρα μολις

Unknown είπε...

@Ο/Η Dionysis
Καθίζηση εδάφους μπορεί να γίνει μέχρι και 100 μέτρα σε βάθος και μάλιστα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ υπάρχουν δεκάδες γεωλογικά παραδείγματα…μην με κάνετε να τα αναφέρω τώρα… από μια απλή καθίζηση σε δρόμο (τρύπα) μέχρι και σε ολόκληro οικοδομικo τετράγωνo.

Κωστής Κ. είπε...

..μπράβο γιατρέ, Konstantinos Kairis, συνέχισε την περιγραφή. Καλύτερος και από δημοσιογράφος!

Βασίλης είπε...

5. Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.


KAI το ψηφιδωτό κάτω από το "πάτωμα"

που οφείλετε ότι είναι κάτω από τους πωρόλιθους? σε σεισμό ?
επίσης αν μέχρι τώρα υπήρχε η υπόθεση για τελετουργικό και αφαίρεση από σφίγγες και εναπόθεση στον 3ο θάλαμο τι μπορούμε να υποθέσουμε για το ψηφιδωτό ? αφαιρέθηκε τελετουργικά ? δεν κολλάει....

τι λέτε ?

333 είπε...

Cal Gul,

είσαι σε πολύ λάθος δρόμο ...
αν προσέξεις τις φωτός που δίνουν οι υπόλοιποι, έχουμε συνέχεια.
Η σημερινή ανακοίνωση λέει πως δεν υπάρχει θύρωμα 0,96 μ., όχι ότι δεν υπάρχει άλλος θάλαμος ή οτιδήποτε άλλο .

πνα είπε...

@agamemnon
"Θα ηταν πολυ απλο να βγει το υπουργειο και να ξακαθαρισει οτι ο ταφος δεν συνδεεται με κανεναν τροπο με τον ΜΑ. Το ιδιο και η Περιστερη."
Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα το έκανε αυτό χωρίς αποδείξεις. Η μόνιμη επωδός είναι ότι το μνημείο θα μιλήσει. Είναι εύκολο να είμαστε απέξω (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) και να κάνουμε υποθέσεις. Δεν κοστίζουν τίποτε. Ο σοβαρός επιστήμονας που μιλά χωρίς αποδείξεις κινδυνεύει να γίνει καταγέλαστος σαν την αλήστου μνήμης Σουβαλτζή (που διάφοροι περίεργοι την θυμήθηκαν πάλι).

Unknown είπε...

@Cal Gul
εχουμε ακουσει τα μυρια οσα, αλλα εχουν όλα και τα ορια τους επιλεκτικη καθιζιση 3Χ4 απολύτως συγκεντρωμενη, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, μπορει να βρεθουν τα παντα, μπορει τιποτα αλλά τετοιες προσπαθειες αποπροσανατολισμου απλα δεν πειθουν

Dionysis είπε...

@ Cal Gul

Αγαπητέ μου φίλε συμφωνώ ότι υπάρχουν και καθιζήσεις των εκατό μέτρων όμως εδώ μιλούμε για διαφορική καθίζηση, δηλαδή για καθίζηση στον τρίτο θάλαμο ενώ ακριβώς δίπλα δηλαδή στον δεύτερο θάλαμο και πρώτο θάλαμο δεν υπάρχει καθόλου καθίζηση.Επομένως η μόνη εξήγηση, αν πρόκειται για καθίζηση, είναι ότι μόνο κάτω από τον τρίτο θάλαμό υπάρχει το κενό και θα ήταν σατανική σύμπτωση να οφείλεται σε φυσικά (γεωλογικά) αίτια !

vagkalf07 είπε...

@ Cal Gul....

εχεις δει τον Θ3 και δεν το ξερουμε???

333 είπε...

Βασίλης,

σ'αυτό που ρώτησες [για το τελετουργικό], απάντησαν πριν ο Δημήτρης Τζελέπης και ο ΚΨΞ, αν θες κοίτα λίγο πιο πάνω .

pandektis είπε...

«Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων» γγ ΥΠΠΟ.
**Προσωπικά δεν βλέπω σύληση ούτε τυμβωρυχία.Η επιτομή του ηλίθιου τυμβωρύχου θα ήταν.**

<>
**Προσωπικά μέχρι αποδείξεως του εναντίον θα πιστεύω ότι ότι ο Τάφος ανήκει στον Αλέξανδρο και υπάρχει μέσα σε αυτόν τον τύμβο.**

333 είπε...

ΚΓΨ, συγνώμη!!!

Dazbaw είπε...

Εμπεδότιμε με την άδειά σου θα ήθελα να ενημερώσω τον [πνα] και τον [cal gul] ότι καρφώνονται με τα απανωτά μηνύματά τους...ίσως να κάνουν κράτει στα λεγόμενα τους...τέλος να πω πως η απαξίωση και η ειρωνεία είναι πολύ ενοχλητικές...ευχαριστώ.

Κωστής Κ. είπε...

Εμποδότιμε ρίξε μια ματιά στα relieving chambers στον "θάλαμο του βασιλιά" της πυραμίδας του Χέοπα http://www.ancient-wisdom.co.uk/Ghizaarchitecture.htm

Effie είπε...

@CalGul
Καλύτερα να περιμένουμε να αποδείξει η ανασκαφή αν υπάρχει κάτι κάτωθεν του Θ3 αντί να κάνετε «νοητική ξιφομαχία» με μερικούς σχολιαστές. Έτσι ή αλλιώς είμαστε στον τελευταίο θάλαμο (εφόσον πριν από αυτόν ήταν η μαρμάρινη θύρα) οπότε είτε εδώ είτε λίγο παρακάτω (σε βάθος) τελειώνει το ταφικό μνημείο. Τώρα σύληση, βανδαλισμός, ή και τα δύο, θα δείξει εν καιρώ, πάντως στον τάφο έχουν διεισδύσει μάλλον περισσότερες από μία φορές, και πιστεύω σωστά ερμηνεύει το ΥΠΠΟ πιθανή μεταγενέστερη προσπάθεια προστασίας του τάφου με τοίχους και επιχωματώσεις. Πιστεύω ότι εκτός απροόπτου (ευρήματος) δεν θα έχουμε σύντομα πειστική απάντηση για ποιόν ή ποιούς φιλοξενούσε, πάντως είναι ένα αξεπέραστο έργο τέχνης. Όλο το μνημείο από τον περιβάλλοντα μαρμάρινο τοίχο μέχρι ότι έχουμε δει. Ελπίζω τα ευρήματα να δικαιολογήσουν νέες πηγές για περαιτέρω ανασκαφές στην περιοχή, που φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά σημαντική.

ΚΓΨ είπε...

@Φίλε 333
"Αφίενταί σοι αι αμαρτίαι.
Πορεύου και μηκέτι αμάρτανε!"

πνα είπε...

@dazbaw
αγαπητέ μου

Οι σημερινές αναρτήσεις μου έγιναν διότι:
1. Δεν μπορώ να συνυπογράψω τις συνωμοσίες που αναγράφονται από ωρισμένους
2. Δεν μπορώ να ανέχθώ να υβρίζονται οι ανασκαφείς ή να ζητούνται από αυτούς πράγματα που δεν συνάδουν με την επιστημοσύνη τους.
Αν από κάτι θίχθηκες σε παρακαλώ να το πεις ξεκάθαρα.

1926 είπε...

@πνα
Μα εγω δεν ειπα να γβουν και να πουν ποιος ειναι μεσα αλλα ποιος δεν ειναι μεσα! Και σε μια τετοια περιπτωση δε θα ειχαν καμια ιστορικη πηγη εναντιον τους. Εδω ολοκληρη Αρβελερ και ουτε λιγο ουτε πολυ μας ειπε οτι ο Δεινοκρατης εκανε και μερικα μεροκαματα στον Κασσανδρο! απο τη στιγμη λοιπον που δεν το αποκλειουν, σημαινει οτι εχουν λογους να μην το κανουν.

Unknown είπε...

To σοκ του τρίτου ταφικού θαλάμου είναι μεγάλο καταλαβαίνω. Επίσης ξέρω ότι πολύ εδώ μέσα με έχουν ειρωνευτεί ποικιλοτρόπως επειδή έκανα κάποιες τεκμηριωμένες εκτιμήσεις που βγήκαν αλήθινές. Πχ όπως για το θύρωμα του τρίτου θαλάμου ή για την σύληση του τάφου που όμως διαβάσαμε και στην ανακοίνωση είναι «σαφέστατη η ανθρώπινη παρέμβαση μεχρι ΚΑΙ τον τρίτο θάλαμο.» πέρα από αυτά και τα αρνητικές διαθέσεις για τα σχόλια μου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρώτος ίσως περισσότερο από όλους θέλω να βρεθεί ο Αλέξανδρος στην Αμφίπολη, και μακάρι ο τάφος αυτός να κρύβει περισσότερα, και να αποδειχθεί τεράστιος, ο μεγαλύτερος στον κόσμο . Αλλά μέχρι τότε δεν μπορώ να αφήσω την καρδιά μου να κυβερνάει το μυαλό μου.

ik είπε...

Δύσκολο μεν, αναμενόμενο δε, το ότι δύσκολα θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε άλλη εξήγηση απο τον τάφου του Μ.Αλεξάνδρου.

Η επισημότητα της ανακοίνωσης, η καθόλου τυχαία ημερομηνία, οι 3 δημοσιεύσεις στην ίδια ημέρα είναι ενδεικτικές.

Δυστυχώς, με βάση τα λεγόμενα της ανασκαφικής ομάδας, η ανασκαφή βρήκε τοίχο και συγκεκριμένα έφτασε στο 3ο και τελευταίο θάλαμο. καλό είναι να το αποδεχτούμε όσο είναι καιρός για αν συνεχίσει η κουβέντα και στις επόμενες ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ, αν θα γίνουν.
Τελευταίος θάλαμος και άδειος, επισκέψιμο το μνημείο, σφράγισμα σε μεταγενέστερο χρόνο με τα υπολείμματα δομικών και καλλιτεχνικών δημιουργημάτων του μνημείο (πόρτα, κεφαλή σφίγγας, φτερά σφιγγών κλπ)

Σίγουρα δεν είναι τάφος του Μ.Αλεξ, σίγουρα θα πλημμυρίσουμε με θεωρίες συνωμοσίας, απόκρυψης, ξεπουλημένων πολιτικών κλπ κλπ κλπ

Το μνημείο είναι σπουδαίο, μην το απαξιώνετε άλλο με ανεκπλήρωτες επιθυμίες...

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας

Παρακολουθώ την ιστοσελιδα του Εμπεδοτιμου εδω και πάρα πολυ καιρό από τότε που αποκαλυφθηκε το μνημείο. Σερφάροντας τότε βλέποντας και άλλα site θα ελεγα οτι ηταν το μοναδικο το οποιο διατηρουσε σταθερες αποψεις. Ενω τα αλλα site αλλαζαν συνεχεια τις αποψεις τους αντιθετα ο Εμπεδοτιμος ακολουθησε μια σταθερη λογικη σκεψης και οτι εχει πει εξ αρχης εχει επαληθευτει σε μεγαλο βαθμο να μη πω 100% και φανω υπερβολικος.

Επισης να δωσω συγχαρητηρια και στα υπολοιπα παιδια που με τις λιγες η πολλες γνωσεις συνδραμουν σημαντικα ωστε να διαφωτιστει λιγο το μυστηριο που περιβαλλει τον τυμβο καθε φορα που η ανασκαφικη ομαδα προβαινει σε δηλωσεις και αμεσως μετα στο μπλοκ γινεται η αποκρυπτογραφηση.

Να σημειωσω οτι το θεμα της Αμφιπολης το κοιταζα απο περσι το Καλοκαιρι και οταν ξαφνικα μετα τον Αυγουστο εξαφανιστηκε καθε σχετικη ενημερωση για μηνες μου εκανε πολυ μεγαλη εντυπωση που την Ανοιξη πάλι προς Καλοκαιρι ξαναεμφανιστηκε στην επιφανεια.

Ανεκαθες λατρης του Μεγαλου Αλεξάνδρου θα ηθελα να ηταν αυτος ο τελευταιος τοπος ταφης του. Ειναι τοσο συγκινητικο και μονο στη σκεψη να εχεις την εικονα του ταφικου μηνειου του που δεν μπορεις να συγκρατησεις τα δακρυα σου.

Απο την αλλη σκεφτομαι σε μια Ελλαδα παρηκμασμένη με τοσα προβληματα λογω των πολιτικων της μας αξιζει να φτασουμε στην ανακαλυψη του Πανμεγιστου Αυτου Στρατηλάτη? Μηπως ειμαστε τοσο λιγοι? Τοσο μικροι για να δεχτουμε μια τοσο σηματικη ανακαλυψη? Την μεγαλυτερη στην ανθρωπινη ιστορια οταν εχει να κανει με την αρχαιοτητα?

Θεωρω πως δεν ειμαστε αξιοι να βρεθουμε ενωπιων κατι τοσο θαυμαστου τοσο μεγαλειωδους γεγονοτος.

Απο την αλλη ομως να.., πως να το κανουμε, ειναι κατι που το θελουμε ολοι μας τοσο πολυ, πραγμα το οποιο υπερβαινει το προηγουμενο σκεπτικο μου. Μακαρι χιλιες φορες να βρεθει ο Αλεξανδρος και μακαρι να ειναι και η μανουλα του μαζι του.

Ελπιζω να μη σας κουρασα.

Εμπεδοτιμε εισαι καταπληκτικος.
Και ολα τα υπολοιπα παιδια με τις ευστοχες παρατηρησεις και σχολια.

Ισως αν κατι θα εχουμε μαθει οταν τελειωσει αυτο το ομορφο ταξιδι ειναι οτι αξιζουμε κατι καλυτερο σαν λαος απο αυτο που εχουμε.

333 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
πνα είπε...

@agamemnon

Φίλε μου είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ζητάς από κάποιον να πάρει θέση (θετικά ή αρνητικά δεν έχει σημασία) χωρίς να έχει σαφείς αποδείξεις στα χέρια του.
Θεωρείς ότι ενδόμυχα η Περιστέρη δεν παρακαλά να έχει βρει τον Αλέξανδρο; Πως λοιπόν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν είναι μέσα;

Dazbaw είπε...

@πνα δεν μου άρεσε καθόλου ο σχολιασμός σου για την κυρία Σουλβατζή...αν είχες ασχοληθεί έστω και λίγο δεν θα έκανες ποτέ αυτά τα πικρόχολα σχόλια για εκείνην...δεν είμαι εκείνη, δεν την αντιπροσωπεύω και δεν είμαι συγγενής της...τέλος δεν μου αρέσει να μου κάνουν αντίλογο με επιχείρημα την συνωμοσιολογία...

οι αρχαίοι φιλόσοφοι, φιλοσοφούσαν με την καρδιά...με την λογική χρησιμοποιούσαν τα εργαλεία της φιλοσοφίας που είναι οι επιστήμες...εμείς σήμερα χρησιμοποιούμε τις επιστήμες και ξεχνάμε την φιλοσοφία...δεν το συνεχίζω γιατί θα κουράσω και θα κουραστώ...

επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΠΟ δεν έχει γίνει ακόμη...

[Σημεία ενημέρωσης από την κ. Άννα Παναγιωταρέα και την Γ.Γ. κ. Λίνα Μενδώνη στην Αμφίπολη] και όχι συνέχεια ενημέρωσης ως είθισται...

να περιμένουμε πλήρης ανακοίνωση κατά τις 10;

πνα είπε...

@dazbaw
Αν συμφωνείς με αυτά

http://tolimeri.wordpress.com/2014/08/13/%CF%84%CF%89%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-real-%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B4-%CE%B5%CF%87/
και δεν τα θεωρείς συνωμοσιολογία πάω πάσο

Unknown είπε...

θαρρείτε! είναι πιθανόν η επίχωση να έλαβε χώρα σε υστερότερο χρόνο, π.χ. κατά την περίοδο των γαλατικών εισβολών, ήτοι μετά από κάποια, μερική προσβολή του μνημείου, προλαμβάνοντας, όμως, τα χειρότερα, ήτοι την σύληση, τυχόν, αδύτου,ιδίως υπογείου ....

PAIANAS είπε...

Eγώ πάλι δεν ξέρω κατά πόσο επαληθεύτηκε ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ (προσωπικά πιστεύω ότι σήμερα ο ίδιος δεν θα νοιώθει και ιδιαίτερα ικανοποιημένος..) αλλά όλοι εμείς νοιώθουμε και ικανοποιημένοι και ευγνώμονες για αυτό το υπέροχο ταξίδι που έως τώρα ζήσαμε..
Δυστυχώς ΟΛΟΙ περιμέναμε κάτι περισσότερο από έναν τοίχο στον 3ο θάλαμο.
ΟΛΟΙ θέλαμε να ζήσουμε άλλο ένα Ελληνικό ''έπος'' ...Δεν μας έκατσε, αλλά από την άλλη ''μηδένα προ του τέλους μακάριζε''.

Dazbaw είπε...

http://www.dailymotion.com/video/xipk7z

στην παραπάνω συνέντευξη θα μάθεις πολλά...

θα δεις και τις ομοιότητες με την κυρία Περιστέρη και την σημερινή ανασκαφή...πως τα 2 οικοδομήματα μοιάζουν και στην αρχιτεκτονική τους αλλά και στα ευρήματα...υπό όψιν την κυρία Σουλβατζή την σταμάτησαν πριν αρχίσει να κατεβαίνει στα υπόγεια δωμάτια του τύμβου...

το τονίζω την κυρία Σουλβατζή την σταματήσανε πριν κατέβει στα υπόγεια...και όλα αυτά τα έλεγε χρόνια πριν συμβεί το σημερινό...

και έρχεσαι τώρα να απαξιώσεις τα λεγόμενά της γιατί; για να μην κάνουμε τους αντίστοιχους συνειρμούς;

Ioannis Papadopoulos είπε...

Δεν είναι λογικό ΚΑΙ να επιχωματώθηκε το μνημείο σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο από την ταφή προκειμένου να το προστατεύσει ΚΑΙ να συλλήθηκε πριν.

Δεν είναι λογικό μετά το πολυτελές μωσαϊκό και το ψηφιδωτό να υπάρχει απλώς ένα πάτωμα από πορόλιθους.

Αν κομμάτι του ψηφιδωτού βρέθηκε ΚΑΤΩ από τους πορόλιθους, τότε φαντάζομαι ότι αυτό που βρισκόταν πάνω από το κομμάτι που λείπει θα βρεθεί και αυτό εκεί θαμμένο. Διαφορετικά δεν υπάρχει λογική.

Thomas Arvanitis είπε...

Εγω αυτο που καταλαβα μεχρι σημερα ειναι οτι καποιο αρχαιο χερι σκηνοθετησε την εικονα ενος συλημενου ταφου.

Αυτο ειναι ενδειξη οτι τα σπουδαια επονται. Ενδειξη οτι τα κρυπτομενα ειναι απειρως σημαντικα.

Οι τυμβορυγχοι αρχαιοι και συγχρονοι ηταν και ειναι καταδικασμενοι να αποτυχουν.

πνα είπε...

@dazbaw

δυστυχώς είμαι αρκετά μεγάλος και τη συγκεκριμένη ιστορία την παρακολούθησα μέσα από καθημερινά δημοσιεύματα (κάτι ανάλογο με την Αμφίπολη).
Τελικά οι Αιγύπτιοι βαρέθηκαν να περιμένουν την ανακάλυψη του τάφου του Αλεξάνδρου και σταμάτησαν το show.
Τώρα αν πιστεύεις ότι εκεί ήταν ο Αλέξανδρος και οι Αιγύπτιοι δεν τον έφεραν στο φως στη συνέχεια, τι να πω.
Σήμερα μαθαίνουμε ότι η Σουλβατζή κατηγορεί τις τότε Ελληνικές αρχές ότι την εμπόδισαν να ανακαλύψει το τάφο του Αλέξανδρου.
Προφανώς είδε φως και μπήκε.

333 είπε...

Dazbaw αν δεν κάνω λάθος την κ. Σουλβαντζή τη σταμάτησε η αρχαιολογική υπηρεσία της Αιγύπτου, επειδή βάσει [των σκληρών] αιγυπτιακών αρχαιολογικών κανονισμών είχε ξεφύγει από αυτά που είχε προσδιορίσει η ίδια πως ψάχνει.
Επίσης είχε πέσει έξω τουλάχιστον 2 αιώνες πίσω σ'αυτό που βρήκε.

Εδώ όμως μας είπε εν ολίγοις πως την σταμάτησαν κάποιοι Έλληνες πολιτικοί ....

giannis_ είπε...

Για ποιό λόγο δεν περιμένανε άλλες τρεις τέσσερις ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η αποχωμάτωση του θαλάμου και να μας πούνε τελειώσαμε;
Επίσης πάμε σε αυτοχρηματοδότηση γι' αυτό και μιλάνε τόσο πρόωρα για επισκεψιμότητα!

apostolo είπε...

Να πω και εγω την αποψη μου για τηις σημερινες ανακοινώσεις. Φρονώ οτι εγιναν για να μας προετοιμασουν για το πέρας των ανασκαφικων ερευνών. Η ανακοινωση λεει οτι απομένει 1 μετρο ακόμα για να βρούνε ¨πατο¨, δηλαδη 2-3 μερες το πολυ, γιατι δεν περιμεναν λιγο ακομα για να έχουμε ολοκληρωμενη εικονα? Εγω πιθανολογώ γιατι ξερουν και για να μας προετοιμασουν. Επίσης, δεν μου φαινεται λογικο να συνεχιζει καπως ο ταφος υπογεια αφού το δάπεδο είναι μόλις 1,5 μετρα πιο κατω απο το προηγουμενο δαπεδο.
Αποριάς αξιο ειναι οτι δεν εχει βρεθει εντυπωσιακη έισοδος του ταφου με κίονες κτλ οπως του φιλιππου στη βεργινα και των αλλων μακεδονικων ταφων. Η πορτα που βρεθηκε μου φαινεται πολυ απλη σε σχέση με το ολο κατασκευασμα. Απο ολα τα παραπανω συμπεραίνω οτι δεν βρισκόμαστε στον κύριο ταφο του τύμβου αλλα σε ήρωων ή ταφο συμπληρωματικο του κυρίους ταφου. Δεν μπορει ενας τοσο μεγαλος τυμβος να εχει μονο 3 θαλαμους.
Μακαρι στο μέτρο που απομένει να βρεθει κατι που να μας δινει ελπίδες για συνεχιση των ανασκαφων αλλα εχω την αποψη οτι δεν θα μας δωσει τον ενοικο του τάφου

Dazbaw είπε...

σε πια δημοσιεύματα αναφέρεσαι;
του 1996;

προφανώς δεν έκανες τον κόπο να την παρακολουθήσεις και να μάθεις 2-3 πράγματα...οπότε θα σου πω εν συντομία:

[Μαθαίνουμε ότι οι διαστάσεις εμβαδού του κυρίους τάφου είναι 525 τετραγωνικά μέτρα και ο περίβολος μεγαλύτερος από 12000 τετραγωνικά μέτρα...
Στο πρόπυλο υπάρχουν αγάλματα λεόντων και τριθάλαμο με ένα τεράστιο λιοντάρι…η ύπαρξη λεόντων, μας λέει η κυρία Σουβαλτζή, δείχνει βασιλικό τάφο…φέρει διακοσμήσεις ελληνικές κι έχει ύψος κοντά τα 8 μέτρα…επίσης μας λέει πως βρέθηκαν επιγραφές με το όνομα Αλέξανδρος και Άμμωνος Ρα…
Ήταν καλυμμένος ο χώρος με άμμο , και στην ουσία ήταν ένας λόφος , μία τούμπα…
Φυσικά λέει πως το υπέργειο τμήμα ήταν το μνημείο, ενώ ο ταφικός θάλαμος βρισκόταν μέσα στη γη…ήταν δηλαδή υπόγειο και βρίσκετε σε χώρο που ανήκει σε χρυσωρυχείο]

Επίσης τα ίδια χαρακτηριστικά βλέπουμε και στον Τύμβο Καστά, όπως παραγεμισμένος με άμμο και όψη λόφου ή τούμπας...

ύπαρξη τριθάλαμου, επιγραφές που δεν μας έχουν πει ακόμη τι λένε και ύπαρξη λεόντων...

και ξαναγράφω γιατί μάλλον δεν με προσέχεις, αυτά δεν τα είπε σήμερα ή μετά την εμφάνιση του τύμβου του Καστά, αλλά πολλά χρόνια πριν...δεν ξέρω αν βλέπεις την διαφορά εδώ...ίσως εσύ να το έμαθες σήμερα...εγώ και πολλοί άλλοι το ξέραμε...ευχαριστώ για τον μικρό αλλά ενδιαφέρον διάλογο που είχαμε αγαπητέ...

πνα είπε...

@Dazbaw
Mea culpa.

Η κ. Σουλβατζή είναι η μεγαλύτερη (ever) Ελληνίδα αρχαιολόγος. Προφανώς η συγκεκριμένη ανακάλυψη έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία των αρχαιολογικών ανασκαφών, κάτι σαν την ανακάλυψη των τάφων των Φαραώ. Αυτά βέβαια τα λέει η ίδια και δεν έχω κανένα θέμα να μην το αποδεχθώ. Αλλωστε στην Ελλάδα είμαστε, ο καθένας είναι ότι δηλώσει.
Επίσης για όλα τα δεινά της φταίνε οι τότε Ελληνικές αρχές (κατακριτέες και αυτές, εξυπηρετούσαν ξένα συμφέροντα, πρώτη φορά θα ήταν άλλωστε).
Μετά την παραπάνω ομολογία - παραδοχή μου νομίζω ότι η κουβέντα μας πρέπει να λαβει τέλος. Εχουμε κουράσει.

Dazbaw είπε...

Επίσης να πω , και ζητώ συγγνώμη για τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα, χρυσωρυχεία έχουμε και στην Αμφίπολη και το όρος Παγγαίο...άρα μην αποκλείεις το ενδεχόμενο να έχει γίνει καθίζηση λόγο ύπαρξης χρυσωρυχείου στον λόφο Καστά και ειδικά δίπλα στο ποτάμι[ με ότι συνεπάγεται αυτού]...

Petros είπε...

"
Plenty more is waiting to be found there, so don't despair or think they've hit a brick wall ;-)" Dorothy King

Πολλά περισσότερα περιμένouv να βρεθouv εκεί , οπότε μην απελπίζεστε ή νομίζετε ότι έχετε χτυπήσει έναν τοίχο από τούβλα !!!!

Personally and since I have read the seismic tomography paper of 2004 it is obvious that there is an empty space 20 meter away from the center of the perivolos . This space is 12 meters long. In this respect : Diameter is 158=> Ratius 79m => open space(tomb)=12 79m-20m-12m= 47 meter. If we have covered thusfar 25m it means we are 22meter away from the door sealing the empty space.
On an extra note the tomography clearly shows a second empty space. What better analogy to Alexander than that of Iliad and favorite hero Achilles – Patroclus who were buried on each other’s side tooo . Could the two empty spaces be that of Hephestion and Alexander side by side for iternity ????!!!!????

πνα είπε...

Εμπεδότιμε

πρέπει να μελετάς τώρα τη νέα σου ανάρτηση.
Νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν ότι έχουμε δει μέχρι τώρα να καταλήγει σε ένα απλό δάπεδο από πωρόλιθους ή σε ένα υπόγειο δωμάτιο χωρίς διέξοδο.
Οπως μετέδωσε και ο φίλος από τη Δράμα η Περιστέρη ανέφερε ότι η ανασκαφή έχει δρόμο μπροστά της.

Unknown είπε...

Dazbaw,
Τι εννοείς για την κα. Σουβαλτζή;
Οτι έχει δίκιο που κατηγορεί τους πάντες;
Οταν τη ρώτησε ο Τράγκας που την είχε καλεσμένη πριν λίγο καιρό να μας δείξει κάποιο στοιχείο από τα ευρήματα, κατάπιε τη γλώσσα της.
Εχεις δεί κάποια εστω μία φωτογραφία σπό λιοντάρια, επιγραφές και άλλα που λέει ότι ανακάλυψε;
Εστω μία γενική άποψη του χώρου!
Της κατέσχεσαν επίσης τις φωτογραφικές μηχανές και τα φιλμ;
Μήπως δεν υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές τότε;
Μπορείς να μας βάλεις εδώ ένα οποιδήποτε φωτογραφικό στοιχείο από την ανασκαφή;

Unknown είπε...

@hylan-vn,
Δεν σου κρυβω οτι πηγα πολυ confused
στην εκδηλωση, ψιλοαπογοητευμενος απο την ανακοινωση του Υππο αλλα και απο την αντιδραση των blogers.Κατα την διαρκεια της ομιλίάς τής άπό τήν μίά δίάβάζά άπό τό κίνήτό μου τά σχόλίά πόύ έκράζάν κάί άπό τήν άλλή άκόύγά τή Πέρίστέρή άνέτή κάί χάμόγέλάστή νά ξέκάθάρίζέί ότί :ΈΧΌΎΜΈ ΠΌΛΎ ΣΚΆΨΊΜΌ ΆΚΌΜΉ ΚΆΊ ΌΤΊ ΈΊΜΆΣΤΈ ΠΌΛΎ ΈΎΧΆΡΊΣΤΉΜΈΝΌΊ ,θάρρέίς άπάντόύσέ live στα σχολίά.Άστά νά πάνέ .Έζήσά κύρίόλέκτίκά τό παρασκηνιο που παιζεται πισω απο την ανασκαφη.Ήτάν σάφές ότί ήρθέ νά βάλέί τά πράγμάτά στήν θέσή τόύς γίάτί ή άνάκόίνώσή ήτάν σάν χρήσμός κύρίόλέκτίκά κάί έπίκράτήσέ ή άσχήμή έρμήνίά.
Προσοχη πολυ παιδια στις κουβεντες σας.Ολα τα βλεπουν ολοι πλεον.ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΙ.προσεξτε τι εννοω!!!!
Να πω την αληθεια πηγαινοντας,αποκωδικοποιησα την ενημερωση περι ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε για τις σηραγγες και αρχισα να ψιλιαζομαι τι εννοουσε ο ποιητης μαυτο το θεωρητικα ασχετο σχολιο.Ομως τελικα σημαινει παρα πολλα και κολλαει αμεσα στις δηλωσεις Περιστερη γίά τό μέλλόν τής άνάσκάφής.Πάντώς σάν τήν ΠΎΘΊΆ λέίτόύργήσέ ή ΠΈΡΊΣΤΈΡΉ!!!!




Enalios είπε...

@virgi

Ευχαριστώ, μικρή απόσταση, ακόμα και να μην βρεθεί δίοδος από τον τρίτο θάλαμο αξίζει να το προσπαθήσουν. Ίσως και η ανάμιξη των μηχανικών της Εγνατίας να έχει σχέση με αυτή τη προετοιμασία.

Βέβαια προϋπόθεση ειναι η ερμηνεία της τομογραφίας να επαληθευθεί.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   801 – 1000 από 1002   Νεότερο› Νεότερο»