Σήμερα 30/9/2014 το ΥΠΠΟ δημοσίευσε φωτογραφίες με αποκαλυμένες πλεόν τις Καρυάτιδες σε όλο τους το μεγαλείο πάνω σε βάθρα ύψους 1,40 μέτρων.
Τα λόγια νομίζω είναι περιττά για να περιγράψουν την εικόνα που μας αποκαλύφθηκε :
Συγκεκριμένα η ανακοινωση του ΥΠΠΟ λέει τα εξής :
"Συνεχίστηκε από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η αρχαιολογική έρευνα στο ταφικό συγκρότημα λόφου Καστά Αμφίπολης. Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολο τους τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.
Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ. Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ. Ιχνη μπλέ χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας."
Παρά το λιτό της ανακοίνωσης νομίζω ότι δύο σημεία χρήζουν προσοχής :
Το ένα ειναι ότι "το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ" και ότι "Ιχνη μπλέ χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας".
Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ σημαντικές διότι συνάδουν με την "ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ" που είχαμε κάνει.
Συγκεκριμένα είχαμε υποθέσει ότι "όλη η δομή του τάφου απεικονίζει την πορεία της ψυχής του νεκρού".
Και έτσι ο πρώτος θάλαμος (Θ1) συμβολίζει τον κόσμο της γέννησης, ο δεύτερος θάλαμος (Θ2) το λεγόμενο "Αστρικό" ή ψυχικό κόσμο και ο τρίτος θάλαμος (Θ3) το νοητό.
Αν λοιπόν ισχύει η υπόθεση αυτή τότε, ακολουθώντας και τους κανόνες που χρησιμοποιούντο στους αρχαίους ελληνικούς ναούς, θα έπρεπε το επίπεδο που συμβολίζει το επίπεδο της ψυχής, ως ανώτερο του κόσμου της γέννησης, θα έπρεπε να είναι σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή να ανεβαίνουμε σε αυτό με κάποιο σκαλοπάτι, που με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρούμε ότι ισχύει καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο "το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ".
¨Ετσι λοιπόν φαίνεται ότι ικανοποιεί την πρακτική συμβολισμού που ακολουθείτο στους αρχαίους ναούς και πολύ πιθανόν είναι το επίπεδο του Θ3 (λίγο πριν την είσοδο σε αυτό ή λίγο μετά ) να είναι και αυτό υπερυψωμένο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μας παραξένευε αν η υπερύψωση της εισόδου του τρίτου θαλάμου (Θ3) να είναι περίπου 0,084 για να ικανοποιηθεί το λεγόμενο "μέτρο Δεινοκράτη".
Ο δε δεύτερος θάλαμος (Θ2) φαίνεται ότι και αυτός επισημαίνεται με το μπλέ χρώμα σύμβολο του κόσμου της γέννησης και του ψυχικού κόσμου καθώς : "Ιχνη μπλέ χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας".
Μετά πλέον την είσοδο στον θάλαμο Θ3 που από ό,τι φαίνεται κυριαρχείται από το κόκκινο χρώμα, που είναι σύμβολο του νοητού, θα υπάρχει μια κλίμακα που θα οδηγεί προς τα κάτω, προς την τέταρτη θύρα που έχει εντοπιστεί στον τέταρτο τοίχο, η οποία πολύ πιθανόν να είναι η είσοδος σε έναν χαμηλό και κατωφερικό διάδρομο που θα οδηγεί προς το κέντρο του τύμβου όπου θα βρίσκεται ο κυρίως τάφος.
Η ανασκαφική σκαπάνη θα δείξει του λόγου το αληθές ή θα το απορρίψει......
208 σχόλια:
1 – 200 από 208 Νεότερο› Νεότερο»ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ,
τα λογια ειναι περιττα οπως το ειπες
παρεπιπτοντως δεν ξερω αν εχεις δει καθολου φωτογραφια του κεντρικου θαλαμου απο την νεκροπολη Σατμπυ στην Αλεξανδρεια.Νομιζω οτι κατι τετοιο θα δουμε αν επαληθευτεις και σε αυτο δηλαδη το αν ειναι μεσα σε φυσικο βραχο ο κυριως ταφος.Στο σατμπυ που ειναι η αρχαιοτερη νεκροπολη της Αλεξανδρειας,Πτολεμαικης περιοδου(λιγο μεταγενεστεροι ειναι οι ταφοι του Ανφουσι που βρεθηκαν σφιγγες)ειναι λαξευμενοι σε βραχο και εχουν ιωνικους και δωρικους κιονες.Απο κει ηρθαν στο φως οι περιφημες ταναγραιες,τα κομψοτατα γυναικια ειδωλια.θεωρω οτι τα μνημεια αυτα εχουν πολλα κοινα στοιχεια.
http://egyptopia.com/Guide+and+Information+for+Tombs+of+Al-Shatby_30_100_29_498002431_en.html http://www.flickr.com/photos/34561917@N04/7402542516
(-ΝΑ ΣΟΥ ΕΚΦΡΑΣΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΥΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΜΟΥ Σ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ-Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ)
Πολύ ενδιαφεροντες παρατηρησεις Εμπεδοτιμε. Δεν εχω ιδιαιτερες γνωσεις και δεν μπορω να εμβαθυνω παρα να περιγραψω τι βλεπω με μια απλη ματια.
Στην αρχη βλεπουμε μια ΠΥΛΗ με Σφιγγες - γνωστο συμβολο προστασιας. Το Θ1 δεν είναι θαλαμος αλλα μια ΑΥΛΗ με κοκκινο πατωμα, χρωμα γηινο (κοσμος της γεννησης όπως το ονομαζεις) αλλα εμπεριεχει και σημειολογια κινδυνου.
Ακολουθει η εισοδος στο ταφικο κτισμα με τις ΚΟΡΕΣ - χοηφορες, κλασσικη ενδειξη ότι εισερχομαστε σε ταφο. Ο διακοσμος από οκταφυλλους Ροδακες είναι το πρωτο στοιχειο που δειχνει ότι ο ταφος είναι μελους της Βασιλικης Μακεδονικης δυναστειας. Για το σκαλοπατι των 7 ποντων νομιζω απλα ότι αποτελει προστατευτικο μετρο για τα νερα (να μην εισερχονται στον προθαλαμο).
Ο Προθαλαμος Θ2 με μπλε πατωμα, χρωμα του ουρανου με την εννοια του συμπαντος (αστρικο όπως λες) εχει οροφη. Η μια πλακα (αριστερη) βρισκεται στην θεση της ενώ οι υπολοιπες είναι πεσμενες κατω από τα χωματα προς το δαπεδο. Στο διάκοσμο της οροφης υπαρχουν παλι Ροδακες.
Να προσθεσω ότι πριν 20 ετη όταν ειχα επισκευτει την Βεργινα, ενας φυλακας μου εξηγησε επιμονως την διαφορα μεταξυ του αριθμου των φυλλων του ροδακα σε σχεση με την ιδιοτητα του νεκρου αλλα πραγματικα δεν θυμαμαι καθαρα τι ηταν. Οι αρχαιολογοι σιγουρα ξερουν.
Εμπεδότιμε συγχαρητήρια για την προσέγγιση και την πάντα ενδιαφέρουσα προσπάθεια αποσυμβολισμού.
Σχετικά με τις καινούριες φωτογραφίες, δεξιά της καρυάτιδας φαίνεται σα να έχει γίνει η αντιστήριξη πάνω στα στρώματα επιχωμάτωσης, έτσι δεν είναι;
αν είναι έτσι και βλέπω σωστά, τότε φαίνεται ότι το χώμα έχει γίνει αρκετά συμπαγές αν στηρίζονται πάνω του για τις επιστηρίξεις. Επιπλέον αν ακόμα έχει μείνει στον 3ο θάλαμο τέτοιο ύψος επιχωμάτωσης που δεν έχει αφαιρεθεί δεν το βλέπω να τελειώνει η ανασκαφή σε ένα μήνα όπως ανακοινώθηκε, μάλλον θα γίνει αυτό που είχε πει ο Εμπεδότιμος σε ένα σχόλιο ότι απλά θα τελειώσει η ανασκαφική περίοδος λόγω χειμώνα.
Γιατί αν είναι να αφαιρέσουν το χώμα πάνω στο οποίο έγιναν αντιστηρίξεις μετά θα πρέπει να τις ξανακάνουν, να ξεκινήσουν από το δάπεδο κτλ..
Είμαι από το εξωτερικό.συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. κάποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί η ανασκαφή της Σουβαλτζης στην Αιγυπτο ακυρώθηκε;
Στις επόμενες φωτογραφίες που θα δημοσιοποιήσουν, σίγουρα θα έχουμε και πιο καταληκτικά συμπεράσματα για τη μέχρι στιγμής πορεία.
Για το κόστος της φωτογράφησης που διαμαρτυρόμαστε, νομίζω πως περιλαμβάνονται αεροφωτογραφήσεις αλλά και ειδικές επεξεργασίες.
Δεν νομίζω με τίποτα να έγιναν καταχρήσεις.
Ηταν τότε τόσο φειδωλές οι παροχές...
Μέσα από εδώ πολλοί από εμάς "κράξαμε" τη. Κα Παλαγγιά που γνωμοδότησε ΄(που κακώς το έκανε).
Γνωμοδότησαν επίσης αντίθετα με την ανασκαφέα και άλλοι συνάδελφοί της.
"Εκράχθησαν" και αυτοί.
Όμως αυτοί είναι επίσημα συνάδελφοί της-αρχαιολόγοι επομένως κάπως "νομιμοποιούντε".
Εμείς γιατί να δικαιούμαστε να κατακρίνουμε την ανασκαφέα από τη στιγμή που είμαστε παντελώς άσχετοι με την επιστήμη;
GreenGatos...
Ξέχνα τον αριθμό του Δεινοκράτη που σε αναστατώνει επειδή αναφέρθηκε από την Κα Περιστέρη.
Αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε έναν αντίστοιχο του τότε μετρικού συστήματος σε πόδια, πήχεις, ή ότι άλλο...
Αυτόν λοιπόν τον αριθμό χρησιμοποιούσε ο Δεινοκράτης ως "μέτρο", κάτι σαν υπόδειγμα στις κατασκευές του. Αλλοτε τον διαιρούσε δια του 10 και άλλοτε τον πολλαπλασίαζε με το 10.
(Μπορεί να ήταν το ύψος του...και να είχε εμμονή...κοντός ακόμη και για εκείνη την εποχή).
Αστειευόμενος σου λέω ότι δεν γράφω τον αριθμό για να μη σου τον θυμίσω και αναστατωθείς πάλι.
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/09/blog-post_302.html?showComment=1412141070215#c5364658134446982924
Καλημερα , ειδα αυτο και δινει πηγη το newsbomb ζητησα να γινει αλλαγη ...νομιζω οτι τα ευσημα σας ανηκουν ...
Τίμος,
Μπράβο!
Εδώ οι ίδιοι αναφέρουν σωστά την πηγή.
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/09/blog-post_373.html
@Νιοβη Β.
Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα απο πλευράς χρόνου. Το ύψος του χωματος που βλέπεις είναι στον δεύτερο θάλαμο και όχι στον τρίτο όπου είναι ακόμη μεγαλύτερο το ύψος και πιθανόν και το βάθος εφόσον έχουμε και κλίμακα. Εννοείται ότι πρέπει κάθε φορα να μετακινούν τις αντιστηριξεις. Επίσης, εάν πρέπει να σηκώσουν και τις πεσμένες πλάκες της οροφής θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση (εάν βέβαια αυτές υπάρχουν).
Αγγελος
Μιας και πολύς λόγος γίνεται περί του "μέτρου", θα ήθελα εκφράσω και την δική μου άποψη:
Βασική μονας μέτρησης μήκους την εποχή εκείνη ήταν ο ΠΟΥΣ. Πολλαπλάσιο αυτού το ΣΤΑΔΙΟ (1 ΣΤΑΔΙΟ = 600 ΠΟΔΕΣ).
Επειδή όμως κάθε περιοχή της Ελλάδος χρησιμοποιούσε διαφορετικό μήκος ποδός (λόγω διαφορετικών σωματομετρικών χαρακτηριστικών ή χρήσης), σε σημερινά μέτρα η αντιστοιχία των ΣΤΑΔΙΩΝ έχει ως ακολούθως:
Αττικον Στάδιο = 184,98 μ.
Ολυμπιακό Στάδιο =192,27 μ.
Δελφικό Στάδιο = 177,55 μ.
Οδοιπορικό Στάδιο = 157,50 μ.
Επομένως αν συγκρίνουμε την διάμετρο του τύμβου Καστά (158 μ.) με τα παραπάνω ΣΤΑΔΙΑ, διαπιστώνουμε πως αντιστοιχει με μεγάλη ακρίβεια σε 1 ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ.
Αν δε μετατρέψουμε και την περίμετρο (με 2 δεκαδικά): 497 μ. / 157,50 (μ./οδ.στάδιο) = 3,14 ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ
Βλέπουμε πως με τη χρήση του κατάλληλου μέτρου έχουμε στην απόδοση της περιμέτρου, καθαρό τον αριθμό π (με 2 δεκαδικά)
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα ανωτέρω, όπως επίσης και τις δηλώσεις Λεφατζή περί χρήσης του π στον τύμβο, θεωρώ πως το "μετρο" που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ.
Εμπεδότιμε, πολύ ενδιαφέρουσα αναρτηση και πάλι! Τα 7 εκατοστά δεν φαινεται να εξυπηρετούν κάποια τεχνική απαιτηση της κατασκευής, οποτε αξίζει να διερευνηθει ο συμβολισμός τους.
Όσον αφορά την ποιοτητα των βάθρων, ειναι εξαιρετική. Αυτο μαλλον υποδεικνύει πως τα βάθρα δεν ήταν εκτεθιμέννα στο περιβαλλον, με αλλα λογια καλύφθηκαν με χώμα σχετικά νωρίς (αν και το "νωρις" δύσκολα προσδιορίζεται, μπορει να ειναι και δεκαετίες μετά την κατασκευή). Το ίδιο ισχύει και για τις καρυάτιδες, αν και τα σπασμένα χέρια και οι ζημιές στα προσωπα δειχνουν πως η οποια επιχωμάτωση δεν έγινε κατα την κατασκευή. Εκτος αν η αποπειρα επιχωμάτωσης ειναι αυτη που προκάλεσε τις ζημιές. Δεν ξέρω αν αυτο που γράφω έχει νόημα.
Το πρόσωπο απο τη δεξιά καρυατιδα αποκολληθηκε λόγω των φορτίων της κατασκευής. Αυτο προκύπτει απο τον τροπο που εχει σπάσει αυτό καθώς η ρωγμη ξεκινούσε απο ψηλά, απο το σημείο εδρασης με την οροφή και εξάλλου το ίδιο ισχυρίστηκε τόσο η κα Μενδωνη όσο και ο κ. Τζαλας. Τα δε κομμάτια του βρέθηκαν ψηλά στην επιχωματωση εάν δεν κάνω λάθος. Παρόμοια ρωγμη έχει και στο κεφαλή η αριστερή καρυατιδα. Τα χέρια μπορει να έσπασαν σε κάποιο σεισμό διότι θα δέχθηκαν τεράστιες δυνάμεις απο την επιχωματωση του μνημείου.
Αγγελος
497 μ. / 157,50 (μ./οδ.στάδιο) = 3,1556
ΚΑΙ ΟΧΙ 3,14
... ας μην τραβαμε απ τα μαλλιά τις υποθεσεις !!!
@Ζηνων
@Nemot
497/158.4=3.14
Καλημέρα σε όλους.
Πράγματι εντυπωσιακά όλα αυτά.
Μια ερώτηση λόγω άγνοιας.
Ο Πτολεμαίος ο Σωτήρ ξέρουμε που ετάφη;
Υπάρχει καμιά περίπτωση να έφτιαξε με δικά του χρήματα και δικούς του εργάτες τον τάφο του για να θαφτεί στην πατρίδα;
Πρόσεξα οτι πέθανε 84 ετών, ηλικία αρκετά μεγάλη για εκείνη την εποχή.
Φαντάζομαι θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 315 περίπου να τον φτιάχνει που ήταν ακόμη 50 ετών, με την προοπτική ότι το τέλος του πλησίαζε.
Μια σκέψη κάνω που βασίζεται στην άγνοια μου για την τύχη του μετά θάνατον. Συγχωρήστε με αν είναι άστοχη.
Ευχαριστώ
@ Εμπεδότιμε
Συγχαρητήρια ξανα?
Οι κόρες έχω την εντύπωση ότι στην κίνηση θυμίζουν Νίκες.
και γενικά δίνουν την εντύπωση και από αυτό το ύψος ότι προϋπαντούν τον Νεκρό.
Τι λές?
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/09/blog-post_448.html
Αυτο δεν το σχολιασε κανεις ....
π=22/7=3,14285714 με τα λιγα που ξέρω και θυμάμαι.
Γκρίνια για την '' κάσα '' της Virgi Γκρίνια για τα λεφτά του φωτογράφου
Γκρίνια για το μέτρο του Δεινοκράτη
Μας έπιασε η νόσο των αρχαιολόγων-σεισμολογων-δημοσιογραφων γνήσιοι απόγονοι αυτού που περιμένουμε να είναι εντός του τύμβου.
Πού να είχαμε και εκλογές......
mea culpa!
@ Netmod έχεις δίκιο, εγώ έκανα λάθος γιατι είχα στο clipboard τον υπολογισμό 497/158.4=3.14 που έδωσε η Virgi !
Αυτό που ήθελα να πώ αλλά εκφράσθηκε λανθασμένα, είναι πως αν χρησιμοποιήσεις σαν μέτρο το 1 ΟΔ. ΣΤΑΔΙΟ η περιφέρεια είναι 3,14 ΟΔ. ΣΤΑΔΙΑ Δηλ 3,14 Χ 157,50 = 494,55 που έχει απόκλιση 2,5μ μόνο από τα 497 που μετρήθηκαν.
@ Παύλο
Πόσο δίκιο έχεις....
Έχουμε αρχίσει να ξεφεύγουμε.
Όσο προχωράει η ανασκαφή και μειώνεται η ροή των πληροφοριών φαίνεται ότι έρχεται η κούραση, η φαντασία του καθενός μας οργιάζει και παίρνει μια μοναχική πορεία, οι προσωπικές μας αντοχές αλλά και προσδοκίες δοκιμάζονται, και τελικά διυλίζουμε τον κώνωπα και ξεκινάμε τη μάχη της επικράτησης.
Ποιός απο όλους εδω μέσα μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει την πιο σωστή θεωρία για τον τάφο;
ΚΑΝΕΙΣ
Ουτε καν η ίδια η ανασκαφική ομάδα που έχει όλα τα στοιχεία διαθέσιμα.
Πρεπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οτι κάνουμε την "πλακα" μας, το μεράκι μας, περνάμε την ώρα μας ευχάριστα και δημιουργικά, ονειρευόμαστε, φανταζόμαστε και επικοινωνούμε.
Υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και πιο ΕΛΛΗΝΙΚΟ από αυτό;
Θα πρότεινα να μείνουμε σε αυτό.
Αντιγραφω απο τη Βικιπαιδεια για τον αριθμο 7
Στην Αστρονομία
7 είναι τα σώματα του Ηλιακού Συστήματος που είναι ορατά με γυμνό μάτι από τη Γη: ο Ήλιος, η Σελήνη και 5 πλανήτες (Άρης, Ερμής, Δίας, Αφροδίτη και Κρόνος).
Το Μ7 είναι ένα ανοικτό σμήνος αστέρων στον Σκορπιό, ορατό και γυμνό μάτι, γνωστό και ως «Σμήνος του Πτολεμαίου».
Σε άλλες παραδόσεις
Οι 7 «Τυχεροί Θεοί» στην ιαπωνική μυθολογία
Ο 7 θεωρήθηκε «αριθμός του Θεού» ήδη στην Αρχαία Αίγυπτο: Ο φαραώ συνήθως παράγγελνε πράγματα σε ομάδες των πολλαπλασίων του 7. Για μία περίοδο, ο 7 δεν χρησιμοποιείτο σε γραπτά που απευθύνονταν στον αιγυπτιακό λαό.
Στον αρχαίο κόσμο
Σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί της Ανατολής, στην Ελλάδα κυρίως οι Πυθαγόρειοι, απέδωσαν στο 7 ιδιαίτερη μυστηριακή δύναμη και σημασία. Η «ιερότητα» και ο συμβολισμός του επεξηγήθηκαν κατά διάφορους τρόπους. Οι Πυθαγόρειοι έλεγαν ότι παραγόταν από τον αναδιπλασιασμό του μικρότερου «άρρενος» αριθμού, του 3, και την προσθήκη της μονάδας. Για αυτούς, όπως και για τον Αριστοτέλη, ο αριθμός 7 είχε μεγάλη σημασία επειδή αριστερά και δεξιά του 1 (3+1+3) υπάρχει ο αριθμός 3, που είναι ο μικρότερος που έχει αρχή, μέση και τέλος (1+1+1). Από τους αρχαίους `Ελληνες γενικά ο 7 ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Την «ιερότητά» του ενίσχυαν, εκτός από τα 7 χρώματα της ίριδας, το «επτάρρουν» του Δέλτα του Νείλου, οι επτάπυλες Θήβες, τα 7 φωνήεντα του αλφαβήτου, κ.ά..
@ΖΗΝΩΝ
Τώρα που επισημανες τη διαφορά, συμφωνώ με την τοποθέτησή σου. Τα λίγα μέτρα διαφορά, είναι ελάχιστα και θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από αποκλίσεις λόγω πάχους υλικών περιβόλου ή λόγω έλλειψης απόλυτης ακρίβειας στις αρχικές μετρήσεις του τύμβου.
Όσο για τη γκρίνια που είπε ο Παύλος ... ε τι να κάνουμε. Το έχουμε κληρονομήσει από τους αρχαίους ημών. Εμείς τουλάχιστον μόνο γκρινιάζουμε. Αυτοί τραβούσαν και σπαθί ... που εδω που τα λέμε, εδω που έχουμε φτάσει, δεν θα ήταν και πολύ κακή ιδέα !!!
General speaking :)
Μερικές απαντήσεις σε σχολια αναρτήσεων μου στο προηγούμενο post του Εμπεδότιμου:
@Νιόβη
"Δεν θα προσπαθήσω να σε πείσω απλά να σε διαφωτίσω για κάτι που ίσως δεν γνωρίζεις καλά. Καταρχήν ο Αρχιτέκτονας στην προκειμένη ο Δεινοκράτης δεν είναι κάποιος εργολάβος της σειράς, δίνει σημασία στα πάντα και στο εκατοστό."
Καταρχάς, ευχαριστώ, γιατι κάποια απο αυτα που γράφεις ειναι όντως διαφωτιστικα. Αλλα πιστεύω και οι δικές μου διευκρινήσεις να ειναι διαφωτιστικές:
Οι πηγές για το Δεινοκράτη είναι ελάχιστες. Το να βγάζουμε συμπεράσμα πως δίνει σημασια στο εκατοστο, ακομα και για το πολυπλοκο σχήμα των τοιχών οχύρωσης μιας πόλης που έχουν εκταση αρκετών χιλιομέτρων μου φαινεται τραβηγμένο, γιατι όπως εξήγησα, κάτι τέτοιο δε χρειάζεται, δεν οφελει σε τίποτα και γιατι ο Δεινοκράτης ειχε αναλάβει το σχεδιασμο ολοκληρης πόλης και δε νομίζω να ήθελε να ασχολειται με το αν θα του διαφύγουν 10 μέτρα απο τα 15 χλμ περιμέτρου της οχύρωσης. Δε ξέρω αν έχουμε παραδείγματα αρχιτεκτονων που επεδιωκαν συμβολισμους μέσω των τοιχών οχύρωσης. Αυτή ειναι η θέση μου, όχι πως μετρήσεις και κατασκευές με ακριβεια εκατοστου δεν ήταν δυνατές την εποχή εκεινη. Οπως φαντάζομαι ξέρεις και απο σημερινα projects, δεν γίνονται τα πάντα βάση δυνατοτητων. Υπάρχουν οικονομικοι, χρονικοι, πολιτικοι και άλλοι περιορισμοι που καθορίζουν τις προτεραιότητες και την τελικη μορφή μιας κατασκευής. Πιο λογικο μου φαινεται αυτο που λέει ο garasari, να κατασκευάστηκαν τα τείχη, να μετρήθηκαν, και μετα αυτο το μέτρο να αποδοθηκε συμβολικα και αλλου. Αλλα και πάλι, γίνεται σύγκριση περιμέτρου με διάμετρο, που επισης μου φαινεται περιεργο.
"Τα τείχη δεν μεταβάλλονται η πόλη εξαπλώνεται πέραν των τειχών"
Όχι απαραίτητα. Τα τείχη απο τον Mahmud Bey είναι ρωμαϊκά, ενω στις ανασκαφές του δε φαινεται να εντόπισε πολλά ίχνη πτολεμαϊκών τειχών. Κατι που σημαινει πως τα τείχη έχουν όντως μεταβληθεί. Κοίτα πχ. εδώ: https://scholarship.rice.edu/bitstream/handle/1911/9344/BaeEg6010b.jpg?sequence=1
Υπάρχουν επίσης αναφορές απο τον Αχιλλέα Τάτιο που μιλάνε για "πόλη μέσα στην πολη", που υποδεικνύει πολλαπλά τειχη. Πολλοί χάρτες της Αλεξάνδρειας (εδώ: http://www.alexanderstomb.com/main/imageslibrary/maps/index.htm) υποδεικνύουν μεταβαλλόμενα τείχη. Η αλεξάνδρεια ήταν καινούργια πόλη. Ακομα και αν ο κανονας ειναι πως τα αρχικά τείχη δεν επεκτεινονται, για την Αλεξάνδρεια, αυτο δεν το βλέπω να ισχύει. Θα ήταν μάλλον προβλέψιμο πως τα τείχη θα μεταβληθούν, πόσο μάλλον οταν ο Πτολεμαίος εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο.
Και μερικά λογια επ' αυτου απο τον Andrew Chugg:
"Also it is doubtful whether that outer wall (from Mahmoud Bey) was part of Deinocrates' original plan. It is essentially the wall line of the city at its zenith around the time of Augustus. As I have mentioned the only fragment surviving now of early Ptolemaic wall is in the line of a much smaller circuit, near the middle of Mahmoud Bey's city and encompassing its central crossroads. As I have said, that is a better candidate for Deinocrates' handiwork (against this Curtius says that an 80 stades circumference was planned by Alexander: octaginta stadiorum muris ambitum destinat, but this probably came from Cleitarchus who lived in the city in the mid 3rd century BC, when the city probably did have an 80 stade circumference)"
"Το μήκος είτε μετράει την περίμετρο κύκλου είτε σε τεθλασμένη γραμμη αριθμός είναι.Πού το βλέπεις το περίεργο?"
Δεν έφερα καμμια αντιρρηση στο οτι μπορεις να μετρήσεις μήκος σε τεθλασμένη γραμμη. Αυτο που είπα ειναι πως αν θες μέσω κάποιου γεωμετρικου μέγεθους κατασκευής σου να υποδείξεις καποιο σημαντικο για σένα αριθμο, τότε: (α) δεν το επιδιώκεις μέσω τειχών ακανονιστου σχήματος (β) δεν το επιδιώκεις σε έδαφος με έντονη μορφολογια (γ) δεν το επιδιωκεις σε κάτι που έχει σοβαρες πιθανοτητες να μεταβληθει. Φυσικα, αν έχεις τρέλα, μεράκι, χρονο και χρημα, αλλα ακομα κι ετσι, μου φαινεται και πάλι τραβηγμένο το όλο εγχειρημα.
Για να γινει αποσυμβολισμος θα πρεπει νομιζω να γνωριζουμε τις αποψεις περι ψυχης του θανοντος
Καλημέρα, εξετάζοντας τις χθεσινές φωτογραφίες, παρατήρησα ότι κάποια δοκάρια στήριξης πίσω από τη δυτική Καρυάτιδα φαίνεται να βρίσκονται πίσω από το επίπεδο ορθομαρμάρωσης του τοίχου, σαν να υπάρχει εκεί κάποιο κενό.
http://www.image-share.com/ijpg-2710-245.html
Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι πρέπει να λείπει όλη η ανώτερη σειρά ορθοστατών, αυτοί που υποτίθεται θα στήριζαν τη δυτική μαρμάρινη πλάκα της οροφής του Θ2. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ότι μεγάλο μέρος του κενού σκεπάστηκε με κάλυμμα.
http://www.image-share.com/ijpg-2710-246.html
Να είναι άραγε μια νέα οπή ή απλώς έπεσαν οι ορθοστάτες;
@ Planet
μπέρδεψες τα ονόματα, δεν σχολιάζω ποτέ επί τεχνικών θεμάτων γιατί δεν τα γνωρίζω. :)
Νομίζω ήθελες να απαντήσεις με το σχόλιό σου στην Virgi που το κατέχει άριστα το θέμα.
@virgi
Η κίνηση είναι χορευτική καθώς ανασηκώνουν τον χιτώνα τους για να μην τον πατήσουν.
Πιστεύω πως στα χέρια τους θα πρέπει να κρατούσαν από κοινού «κάτι»…
Εμπεδότιμε,
τις προάλες ρώταγες αν υπάρχει κάποιο μνημείο κοντά στην Αμφίπολη, σχετικά με τον Διόνυσο.
Σήμερα ένας δικηγόρος απο την Καβάλα, το πάει πιό κοντά. Οτι ίσως στο λόφο Καστά να είναι το Ιερό του Ρήσου, το οποίο είναι κάτι σαν παράρτημα, λέει, του Ιερό του Διονύσου [κάπου στη Ροδόπη].
Και το σχετικό λινκ:
http://www.xronometro.com/risos-paggaio/
... [συνέχεια απο πριν] Ως γνωστόν ο Μέγας Αλέξανδρος λατρευόταν ως Θεός Διόνυσος στις κατακτηθείσες περιοχές της Ασίας
Πιστεύω πως ο Πλούταρχος στους "Βίους" περιγράφει την ύπαρξη ενός σχετικού χώρου στις Ηδωνές (ευρύτερη περιοχή Αμφίπολης) όπου ορφική λατρεία και διονυσιακά όργια ετελούντο μαζί με Αμφιπολίτισσες, Κλώδωνες και Μιμαλλόνες. Καλύτερη δε όλων, ποια άλλη; Η Ολυμπιάς, που έκανε και διάφορα κόλπα με φίδια και εξέπληττε!
Είναι προφανές πως ένας τόσο μεγάλος χώρος (σχεδόν θέατρο) έπρεπε να είναι στα υπόγεια άδυτα ενός ναού που δεν είχε μέχρι τώρα εντοπιστεί.
@Apostolow Gouzis
Δεν με απασχολεί τι είχε 15,84 ο Δεινοκράτης. Πρόβλημά του!
@ΖΗΝΩΝ
Αυτό που με ξίνισε ήταν το γεγονός πως η Περιστέρη αναφέρθηκε στο "μέτρο του Δεινοκρατη" μπροστά στον πρωθυπουργό, χρησιμοποιόντας το ως ΑΠΟΔΕΙΞΗ(!) και μάλιστα 100%, χρησιμοποιόντας μάλιστα και λάθος τις λέξεις χαρακτηρίζοντας "γεωμετρικότητα" την δήθεν "αναλογία" 1:100 με τα τείχη της Αλεξάνδρειας!!!
Εμένα αυτά μου φαίνονται κομπογιανίτικα.
http://s14.postimg.org/xd7pnqc8x/plutarch.jpg
"Σύμφωνα με τον ιστορικό Μαρσύα απο τους Φιλίππους [60 χλμ απο την Αμφίπολη] 'έστιν ιερόν της Κλειούς εν Αμφιπόλει, ιδρυθέν απέναντι του Ρήσου μνημείου, επί λόφου τινός'.
Μήπως αυτό το ιερό του Ρήσου, που βρίσκεται απέναντι απο το ιερό της μούσας Κλειούς [το οποίο ο αείμνηστος Λαζαρίδης εντόπισε σε μικρό λόφο, νότια του σημερινού χωριού Αμφίπολη], ήταν εκεί όπου αργότερα κατασκευάστηκε ο μεγάλος τύμβος του λόφου Καστά;"
Αυτά αναφέρει στο επιστέγασμα ο ερευνητής-δικηγόρος απο την Καβάλα
@333
Ο ναός της Κλειούς -κατ'αυτόν τον χάρτη- ήταν μέσα από τα τείχη της Αμφίπολης.
http://s28.postimg.org/nmu6kvpdp/amphimap.gif
μελετοντας αρκετες εικονες και υπολογιζοντας απο διαφορα οπως το βαθος του μημειου πλεον (σφιγγες στην ιδια ευθεια με το υψος της περιβολου, καρυατιδες 4 και μετρα πιο κατω)που μπορουμε να υπολογισουμε βαση του υψους των καρυατιδων και το βαθος και υψος της περιμετρου
τα 13 σκαλοπατια. οπως και καποιες εικονες με το Σαμαρα στην εισοδο οπου μπορουμε να δουμε το βαθος βαση του υψους των ανθρωπων. οπως επισης το πλατυσκαλο πανω στην περιμετρο ακριβως μπροστα στην εισοδο....
κατι δεν μου κολαει. δεν μου μοιαζει για κυρια εισοδος... και μιας και μιλαμε για την τεχνη της εξαπατησης... ας κρατησουμε λιγο μια υποψια να ειναι μια δευτερη εισοδος πιθανον πισω πορτα.
http://prntscr.com/4s0uei
περιπου 7 μετρα υψος ο πρωτος θαλαμος.
http://prntscr.com/4s0uji
Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση, ομολογώ ότι ήταν σφάλμα μου ότι δεν το έκανα από την αρχή.
Το ιστολόγιο αυτό, πέραν της συγκεκριμένης ειδικής θεματολογίας του, ενεπλάκη για πολλούς και διάφορους λόγους και στο θέμα της Αμφίπολης.
Με ικανοποίηση είδα ότι το ενδιαφέρον σχολιασμού για το θέμα αυτό ήταν αυξημένο και λόγω του γεγονότος αυτού γνώρισα και κάποια πολύ αξιόλογα άτομα από τα οποία και εμπλούτισα, τις φτωχές στο θέμα αυτό, γνώσεις μου.
Όμως δυστυχώς πέραν των αξιόλογων αυτών ατόμων, παρεισέφρησαν και άτομα το οποία είναιεμπαθή, για αγνώστους σε μένα λόγους κυρίως ως προς την ανασκαφέα (την οποία γνωρίζω μόνο από τα ΜΜΕ), και δεν εξετίμησαν το γεγονός ότι, τουλάχιστον εγώ αφιέρωσα ικανό χρόνο και φαιά ουσία για να συνδιαλαγώ μαζί τους.
Ως εκ τούτου θέλω να θέσω τις βασικές αρχές που το ιστολόγιο απαιτεί από τους συνδιαλασσόμενους μαζί τους.
1) Δεν επιτρέπονται οι πολιτικές συζητήσεις και αναφορές.
2) Δεν είναι αποδεκτές συζητήσεις και αναφορές συνομωσιολογικού περιεχομένου.
3) Δεν είναι αποδεκτές συζητήσεις και αναφορές επί "περιέργων" θεωριών που απέχουν πόρρω από την επιστημονική και φιλοσοφική προσέγγιση.
4) Ειδικά για το θέμα της Αμφίπολης θεωρείται αυτονόητο ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός και εμπιστοσύνη στην ανασκαφέα και το επιτελείο της, όπως επίσης και στις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και όσοι άλλοι αρχαιολόγοι εκφέρουν άποψη επί του θέματος, αρμόδιοι να κρίνουν την έπιστημονική ικανότητα του καθενός από αυτούς είναι μόνον οι συνάδελφοι τους. Λέω το αυτονόητο.
Απαξιωτικές και αήθεις αναφορές προς οποιονδήποτε επιστήμονα θεωρούνται απαράδεκτες και χαρακτηρίζουν αυτόν που τις εκστομίζει. Τέτοια άτομα δεν είναι επιθυμητά να συμμετέχουν στις συζητήσεις του ιστολογίου.
Μέχρι τώρα δεν επενέβην καθόλου στις συζητήσεις, αν και εξεφράσθησαν παράπονα από κάποιους που παρακολουθούν τις συζητήσεις χωρίς να έχουν συμμετάσχει, θεώρησα ότι οι σχολαστές θα αυτορρυθμιστούν, ώστε η εικόνα του ιστολογίου να είναι αυτή που πρέπει. Δυστυχώς φαίνεται ότι έκανα λάθος.
Θα παρακαλέσω όσους δεν αποδέχονται τις βασικές αρχές που εξέθεσα παραπάνω να απόσχουν από τους σχολιασμούς. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά φόρα στα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους.
Θέλω επίσης να πω ότι προβληματίζομαι αρκετά για το αν θα απενεργοποίησω ή όχι τα σχόλια και αυτό διότι συμμετέχουν αρκετά άτομα τα οποία ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην μαγευτική πορεία αναζήτησης του αγνώστου, στο οποίο ξαφνικά μπήκαμε όλοι με μεγάλο ενθουσιασμό.
Θα βρεθώ όμως στην δύσκολη θέση να το κάνω αν η κοινότητα αυτή δεν κατορθώσει να αυτορρυθμιστεί.
Επίσης θα ήθελα όσοι παρακολουθούν τις συζητήσεις ή/και συμμετέχουν σε αυτές να μου στείλουν με εμαιλ τον λογαριασμό στο facebook τον οποίο τηρούν, ώστε αν το ενδιαφέρον είναι σημαντικό, να δημιουργηθεί μια ομάδα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος που μελετάμε όλοι. Επειδή το περιβάλλον μιας τέτοιας ομάδας μπορεί να είναι αρκετά ελεγχόμενο θα προστατευθεί έτσι όλη η κοινότητα των συνοδοιπόρων στο θέμα αυτό.
Υποθέτω ότι μου αναγνωρίζετε το δικαίωμα να προστατεύσω την φήμη και την εικόνα του ιστολογίου μου.
Ευχαριστώ
και εχω την αισθηση επισης οτι δεν υπαρχει Θ1 ΚΑΙ Θ2 ειναι ενας διαδρομος μακροστενος που το τελος εχει σκαλοπατατια και παει σε ενα αλλο χωρο οχι τοσο ψηλο. καθως ο πρωτος θαλαμος ειναι περιπου 7 μετρα υψος.
οποτε στον μακροστενο αυτο βυθισμενο θαλαμο. ισως και για προστασια απο το νερο ειναι πιο χαμηλα απο το αλλο μνημειο. εβαλε και 2 καρυατιδες στης μεση για να κρατανε το μεσαιο δοκαρι γιατι το μηκος ξεπερναει τα 7 8 μετρα.
επισης 7 μετρα υψος πρωτου θαλαμου δεν ειναι λογικο για σπηλια σε λοφο.
πιστευω οτι παει καπως ετσι
http://prntscr.com/4s0wnh
Νίοβη sorry για το μπέρδεμα :-)
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ δεν ειναι ξεκαθαρο αν σε αυτά τα ατομα που η στάση τους έχει ενοχλήσει είμαι και εγώ. Αν ναι πες το μου, και απλά θα παρακολουθώ την κουβέντα, για να μη δημιουρηθει περαιτέρω θέμα.
Απλά ρωτάω γιατι δεν ειναι καθόλου ξεκάθαρο που βάζεις τη διαχωριστική γραμμη μεταξύ κριτικής και εμπάθειας. Εγώ, τουλάχιστον, έχω την εντύπωση πως κάνω καλοπροαίρετη κριτική, όπως έχω κάνει πολλες φορές και στις δικές σου θέσεις.
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ 3 ΤΟΥ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ. ΟΠΟΤΕ ΓΕΙΑ ΣΑΣ.
εμπεδοτιμε τI θεωρείς φιλοσοφικό και επιστημονικό και τι περίεργη θεωρία?
αν θεωρείς περίεργες θεωρίες Tα πιστεύω του Πλάτωνα και του Ορφέα που αντιπροσωπεύεις λυπάμαι ιδιαίτερα. Μάλλον οι γνώσεις μου είναι λίγες καθώς νόμιζα ότι και οι δυο έχουν ιδιαίτερη έμφαση στο μεταφυσικό.
εκτός αν εννοείς οτι έχει δικαίωμα να γράφει μόνο όποιος συμφωνεί μαζί σου.
μην ξεχνάς οτι τα σχόλια σε καναν γνωστό και αναπαράγεσαι και σε γνωστά σαιτ, από ότι δείχνεις να αναζητείς και εσύ την δημοσιότητα που σου αναλογεί. Χωρις κανεναν προσωπικό σε σένα, σέβομαι την άποψη σου δεν συμφώνησα όμως σε τίποτα από όσα λες, εξάλλου έχεις αναιρέσει τον εαυτό σου 5 6 φορές και κάθε φόρα που το κάνεις καμία δεκάρια σου ξαναλένε μπράβο, προσωπικά είμαι εδώ για το σχόλια 5 6 άλλων παιδιών που τα σχόλια τους με καναν να δω κάτι παραπάνω.
την αγάπη μου…. εγώ δεν συμμετέχω πλέον καθώς ανήκω στα περίεργα σχόλια που θεωρώ ότι έχει σχέση με τον θεό Ήλιο η έστω κάποια επιρροή από εκεί... που θεωρώ οτι ο Ορφέας είχε επιρροές απο τους Σουμέριους και γενικά η περιοχή εχει επιρροές από τους Σουμέριους... ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ.
Να σε ενημερώσω ότι απ την στιγμή που έχεις ενεργοποιημένα τα σχόλια δεν έχεις δικαίωμα χειραγώγησης αυτών. Μπορείς να παρεμβαίνεις μόνο σε πολιτικά μηνύματα και σε μηνύματα υβριστικού περιεχομένου. Επιτροπή προσωπικών δεδομένων. Καλό θα κάνεις μιας και έχεις μπλογκ να τα μάθεις αυτά.
Εμπεδοτιμε και φιλοι , εχει μερες που ηθελα να κανω την προταση που μολις εκανες ...δλδ την συνεχιση της συζητησης στο facebook καθως ειναι πιο ευκολο το εδαφος για επικολληση φωτογραφιων κλπ...επισης μπορει η ομαδα εκει να μεινει κλειστη κλπ
Θα χαρω να συνεχισουμε απο κει που μειναμε με ολους τους συνομιλητες παροντες
Εγω ειμαι αυτος ...
https://www.facebook.com/timos.ploumis
Το σχόλιο αυτό μάλλον τερίαζει στην προηγούμενη ανάρτηση http://www.empedotimos.blogspot.de/2014/09/blog-post_29.html
μέτρο του Δεινοκράτη:
O Davinci μελέτησε τον Βιτρούβιο, ο οποίος μελέτησε τον Δεινοκρατη (αναφορά του για το όρος Αθως, μη ψάχνεται γα ακέραιους αριθμούς παρά για ισοσκελή τριγωνα και συμμετρία. το γνωστό από davinci "άνθρωπος του Βιτρούβιου"
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%92%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CF%85
@ Εμπεδότιμος
όσον αφορά το 4)
Πιστεύω πως τα δημόσια πρόσωπα -και τέτοια είναι πλέον οι εμφανιζόμενοι στα μέσα ανασκαφείς και επιτελείο) κρίνονται για τις πράξεις και για τα λεγόμενά τους.
Η κριτική αυτή πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και εφ όσον είναι τέτοια, είναι εξ ορισμού και καλόπιστη.
Θεωρώ πως το εύρημα είναι σημαντικό και γιαυτό πέφτω από το σύννεφα όταν ένας αρχαιολόγος την "απομίμηση" την ονοματίζει "αναπαράσταση", το επίχρισμα "φρέσκο", την αναλογία "γεωμετρικότητα" (δεν ξέρω καν αν υπάρχει η λέξη), θεωρεί ως απόδειξη σίγουρη 100% αριθμοσοφικές δοξασίες κ.α.
Βάζεις επίσης τον όρο αυτός που κρίνει να πρέπει να είναι συνάδελφος του κρινόμενου.
Αυτό πιό πολύ με συντεχνιακή θέση μοιάζει, παρά ως προσπάθεια συλλογής τεκμηριωμένων απόψεων, όπως θα ταίριαζε σε έναν χώρο διαλόγου στον οποίον καταθέτουν απόψεις "εικονικά πρόσωπα" με τα ψευδώνυμα τους.
Αυτός ο τρόπος διαλόγου στα blogs έχει τα θετικά του, έχει και τα αρνητικά του.
Δικός σου είναι βεβαίως ο χώρος και αν το επιθυμείς μπορείς να τον μετατρέψεις σε αρχαιολογικό συμβούλιο, επιτρέποντας την κριτική μόνο σε αρχαιολόγους.
Εγώ αρχαιολόγος δεν είμαι. Είμαι ένας απλός βοσκός...
Σεβόμενος λοιπόν τις θέσεις σου, αποχωρώ καθότι παρενέβην τον 4ο κανόνα.
@Virgi
συγνώμη που ξαναενεβαζω τα σχόλια.
Καλό θα ήταν κάποιος που γνωρίζει από κινησιολογία να μας λύσει την απορία, αν η κίνηση των 2 μορφών προς τα εμπρός με ανασυκωμένο φόρεμα συμβολίζει τη στάση του σώματος "απαγορεύεται". Δυσκολο.
Επίσης θεωρώ ως προς τη θεώρηση της περί ψυχής ο Μ.Α. διδασκόμενος από τον Αριστοτέλη είχε άλλη πιο εξελιγμένη εντύπωση όπως τη διατύπωσε ο δάσκαλός του στο περί ψυχής.
επειδή μιλάμε για αρχαιότητα, μην περιορίζετε τις αναζητήσεις σας μόνο στον σύγχρονο ελλαδικό χώρο. Περιοχές που τώρα είναι στην Βουλγαρία ήταν γεμάτες από τους αχαίους Θράκες, που λάτρευαν τον Δοίνυσο
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7
http://www.thrakikh-estia.gr/
στον παρακάτω σύνδεσμο πληροφορίες για τον στρυμόνα και δύο πολύ ωραίες περιηγήσεις στην περιοχή από το αρχείο της ΕΡΤ κάτω στην σελίδα
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CF%81%CF%85%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82
Η Ηδωνίδα η περί το Παγγαίο υπήρξε η αρχαιότερη εστία λατρείας των θεών Απόλλωνα Ηλίου, Διονύσου και του Ορφέα
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B1
Πριν λίγο καιρό είχαμε την συζήτηση αν μπορούσαν να μεταφέρουν με πλοίο οι αρχαίοι τον λέοντα ή την χρυσή άμαξα, διαβάστε για τις αρχαίες φορτιγίδες
http://www.alexanderofmacedon.info/greek/ARMY3gr.htm
και ότι άλλες πληροφορίες
http://www.alexanderofmacedon.info/greek/homepagegr.htm
...ρε Μερά που βρήκαμε νά χαλασουμε τις καρδιές μας!!!
01 Οκτωβρίου το 331 σαν σήμερα δηλαδή μάχη και νίκη στα Γαυγάμηλα.
Εμποδότιμε,
καλά έκανες και έθεσες τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθούν οι σχολιαστές. Φιλικά, προτρέπω, να παραμείνεις εδώ (στο μπογκ) χωρίς σελίδα FB.
Καλώς το χειρίζεσαι το πράγμα (απαντήσεις, διαγραφές κλπ), διατήρησε την ψυχραιμία σου..μην χαθούμε σε κλειστές ομάδες .. το μπλογκ δεν το ήξερα και με τη σοβαρότητά σου (και με την ανάλογη αρκετών σχολιαστών), μ'εκανες να το παρακολουθώ ημερησίως, όπως και πολλοί άλλοι ..ψυχραιμία ..συνέχισε ..
Συγχαρητήρια για το συγκεκριμένο blog! Αναφορικά με την κάτοψη του μνημείου, θα μπορούσε να αναμένει κανείς την ύπαρξη υπόσκαφου προαυλίου χώρου έμπροσθεν του ναόσχημου κυρίως τάφου και ίσως και την ύπαρξη βωμού.
@ giannis
Συγχαρητήρια για το σχόλιο με τον Άνθρωπο του Βιτρούβιου.
Εξού και το φερετροειδες(ανθρωποειδές ) για άλλους.
Έχεις απίστευτη παρατηρητικότητα.
Ήταν από αυτά που δεν είπα στην Ανάρτησή μου.
Μπράβο.!!!!
καλησπέρα κσι συγχαρητήρια σε ολους τους συμμετέχοντες στους απίστευτα ενδιαφέροντες σχολιασμούς.
Κύριε Εμπεδότιμε σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία αυτού του blog που κανει πληρέστερη εστω και με εικασίες την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής της Αμφίπολης.
To αρχαιο μυστικιστικο ονομα του Παγγαιου ηταν Νυσα,πραγμα που προκυπτει κυρια απο την τραγωδια του Ευρυπιδη Βακχες(το φανερωνει και το ονομα του Διο-νυσος ,ο θεος της Νυσας).Υπηρχε ενα απο τα ποιο γνωστα μαντεια του Θεου)Ο Αλεξανδρος συναντησε πολλα στοιχεια λατρειας του διονυσου(βλεπε Αρριανο αλλα και Νοννου Διονυσιακα για την παναρχαια πανελληνια εκστρτεια του Διονυσου)
Ο Αλεξανδρος μπορει ως μαθητης του Αριστοτελους να ειχε επιρρεαστει απο αυτον αλλα και απο τους κυνικους που ηταν "οπαδος"(θαυμαζε τον Διογενη και ειχε μαζι του τον μαθητη του Ονησικριτο) ομως η επιδραση της Ολυμπιαδος ηταν καταλυτικη.Ο βιος του διακατηχετο απο εντονη θρησκευτικοτητα(προσευχες,ιδρυση-αναστυλωση ιερων και γνωση της αποστολης του)και επιρροη απο τα Μυστηρια (Ο φιλιππος και η Ολυμπιαδα ειχαν γνωριστει στα Καβειραι στη Σαμοθρακη).Ο Ιερος Απολλωνιος ο Τυανευςστον Υφαση ποταμο(συναντησε και αυτος ιερεις του Διονυσου γυρω στο 60 μ.χ.χ.)βρηκε βωμους του Αλεξανδρου που υπηρχε η επιγραφη ΠΑΤΡΙ ΑΜΜΩΝΙΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗ ΑΔΕΛΦΩΙ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΙ ΚΑΙ ΔΙΙ ΟΛΥΜΠΙΩ ΚΑΙ ΣΑΜΟΘΡΑΞΙ ΚΑΒΕΙΡΟΙΣ ΚΑΙ ΙΝΔΩΙ ΗΛΙΩΙΚΑΙ ΔΕΛΦΩ ΑΠΟΛΛΩΝΙ(το γιωτα στο τελος ειναι η υπογεγραμενη της δοτικης)
Ας αφήσουμε στην άκρη τους αποκλεισμούς, τις κλειστές ομάδες και τα παρόμοια!
Μια χαρά "αυτορυθμίζεται" το μπλογκ. Και εάν έγιναν και δυο τρεις αναφορές από τους αναγνώστες του σε μεταφυσικές ή άλλες αναζητήσεις, δεν χάλασε και ο κόσμος!
Περιμένουμε την ανακοίνωση της Παρασκευής. Όμως όλοι νιώθουμε ότι κάτι δεν πάει καλά... Όλα δείχνουν ότι η ανασκαφή έχει παγώσει. Na υποθέσω ότι το άνοιγμα των 0.97 εκατοστών είναι ανοιχτό και ότι δεν οδηγεί πουθενά…;
@Cal Gul
Δε νομιζω οτι εχει παγωσει η ανασκαφη. Μεχρι τωρα υπηρχαν οι τρυπες στα πανω αριστερα των διαφραγματικων τοιχων και μπορεσαν να μπουν στα 3 δωματια γρηγορα χωρις να χρειαστει να αφαιρεσουν τα 4 μετρα χωμα που τα εθαβε. Μια και η τεταρτη θυρα ειναι θαμμενη και πιο βαθια, αποφασισαν να αποχωματωσουν τους θαλαμους και να μπουν σαν κυριοι πλεον. Καθε θαλαμος εχει ως και 100 κυβικα αμμο και παιρνει χρονο να αφαιρεθει με την προσοχη που χρειαζεται.
Αξιότιμα μέλη της κοινής μας αναζητήσεως,
Βρείτε μια 3D απεικόνιση των μέχρι τώρα ευρημάτων του εσωτερικού του ταφικού συγκροτήματος καθώς και μια συγκριτική απεικόνιση μεταξύ των διαστάσεων του περιβόλου, του Παρθενώνα, και των Λεόντων της Δήλου σε πραγματικές διαστάσεις:
https://3dwarehouse.sketchup.com/model.html?id=u392c7abe-6c4f-4cc6-96a6-67753fc4771a&msg=Success!%20Your%20model%20has%20been%20uploaded.%20Please%20note%20that%20it%20can%20take%20a%20minute%20or%20so%20before%20your%20model%20appears%20in%20search%20results%20and/or%20on%20your%20My%203D%20Warehouse%20page.
Εγω που εχω μονο Twitter φαίνεται οτι θα το χάσω το υπόλοιπο ταξίδι.Δεν πειράζει κι εδω που έφτασα ευχαριστήθηκα και μορφώθηκα.Αλλα επειδή δεν Μάρεσει κανενός είδους λογοκρισία θα ειμαι πλέον άλαλος.Προσωπικα οτι ανέφερα, το ανέφερα επώνυμα,οπως γενικά συνήθιζω στη ζωη μου, και δεν ομιλώ με ψευδώνυμα.Δεν κριτικάρισα ποτε, ουτε ειρωνεύτηκα καμία φορά κανέναν και διάβασα με ενδιαφέρον όλα τα σχόλια γιατι κυρίως με ενδιαφέρει και η γενικότερη κοσμοθεωρία του κάθε συμμετάσχοντα.Ωστοσο το κλασικό μειονέκτημα της νεοελληνικής μίζερης ράτσας μας , εμφανίστηκε τελικά και εδω.Κριναμε επαγγελματίες ανώνυμα και ψευδώνυμα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψην μας παραμέτρους που δεν μας αφορούν σε τελική ανάλυση.Συμβουλευω Καποιοι bloggers να κάνουν την αυτοκριτική τους και να κατεβάσουν τους τόνους της δίκης τους κριτικής γιατι παράγινε η μπουρδολογία τους και η αυστηρότητα τους.Παιδια ,στα σπίτια σας αυτά τα λεονταριστικα....
Καλο να περάσετε στο υπόλοιπο ταξίδι...
Υ.Γ.τελευταια απορία μου:Πως τοποθετήθηκαν 5.5 τόνων μαρμάρινα αγάλματα μέσα σαυτην τρύπα ρε παιδιά; Μπορεί κανένας {πολύξερος}να μας πει;;;;
στο καλό, να μας γραφεις
Υ.Γ επτά μετρα ύψος δωμάτια, τρύπες; lol
@Phil μάλλον έχεις δίκιο, αλλα έρχεται σε αντιδιαστολή με την δήλωση ότι θα έχουμε τελειώσει σε ένα μηνα.
Γιατρέ (konstantinos Kairis), ο Εμπεδότιμος δεν είπε ότι "κλείνει" το μπλόγκ! Απλά έθεσε κάποιους κανόνες, τους οποίους θα πρέπει να ακολουθούν όσοι δημοσιεύουν τα σχόλιά τους.
Και, επίσης, αναρωτήθηκε μήπως θα ήταν καλύτερο, εάν αυτό συγκέντρωνε την απαραίτητη προτίμηση των αναγνωστών, να δημιουργηθεί μια κλειστή σελίδα στο FB(πράγμα με το οποίο εγώ προσωπικά διαφωνώ κατηγορηματικά).
Νομίζω, όμως, ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο!
http://prntscr.com/4s28pw
το μνημειο παει αριστερα. δειτε αυτην την φωτο το λεω εδω και ενα μηνα.
το σχεδιο του λεφατζη γι αυτο το λογο εχει κενο απο αριστερα.
μπηκε στο λ1 και στριβει προσ το λ2.
μαδερια αριστερα στο βαθος της αριστερης καρυατιδας. βαση του χεριου
http://prntscr.com/4s2jpj
εδω υπαρχει τοιχος. βαλαν μαυρο απο πανω και ενα περιεργο σιδερο στου πουθενα. πιθανον φοτοσοπ.
αν δειτε πιο πανω ψηλα εχει κενο. αλλα ο τοιχος μοιαζει ψευτικος εκει.
http://prntscr.com/4s2k18
και εδω βαλαν μαυρο στην αριστερη καρυατιδα παλι
http://prntscr.com/4s2hfi
απο δεξια παροτι το προσωπο της ειναι κατεστραμενο ουτε σακουλες ουτε μαυρο στη φωτο. βλεπουμε τον τοιχο μεχρι πανω http://prntscr.com/4s2icv
αυτο το σκοπο ειχε η μεγαλη πλακα πισω απ της καρυατιδες.
οταν τα ειχα πει πριν ενα μηνα... δεχτηκα απαξιωση στα σχολια... δεξια το ηθελαν καποιοι... αλλοι υπογεια.. και αλλοι σπηλια.
@basilis makariou
Πραγματικά Βασίλη σέβομαι τις απόψεις σου καθώς και όλον αυτό τον ενθουσιασμό όσον αφορά τον τύμβο στην Αμφίπολη. Ωστόσο αν νομίζεις ότι κάποιοι σε απαξιώνουν εδώ μέσα δεν σε υποχρεώνει κανείς να γράφεις εδώ. Καλό είναι να σεβαστείς όλους εμάς, που γνωρίσαμε εντελώς τυχαία το μπλογκ του Εμπεδότιμου και μας καθήλωσε. Θέλουμε να διαβάζουμε σχόλια τα οποία προσφέρουν καθαρά στην ανακάλυψη της Αμφίπολης και όχι "διαλόγους σαπουνόπερας".
@basilis makariou
Που τα είδες όλα αυτά Βασίλη?
Στην φωτογραφία που παραθέτω φαίνεται καθαρά ότι ο θάλαμος συνεχίζει ευθεία .και οι σκαλωσιές στηρίζουν την πλάκα με τους ρόδακες και από πάνω είναι ο θόλος αλλά επειδή δεν ρίχνει φώς εκεί έχει σκοτάδι . http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15080
Και εξάλλου γιατί να μπεί το υπουργείο στον κόπο να κάνει PHOTOSHOP; Για να παραπλανήσει εμένα και εσένα;
Άσε που το L1 είναι περίπου 15 μέτρα μακριά.
Αν και μπορώ να πω ότι δε συμφωνώ συνήθως με τα ευρήματα του Βασίλη, όμως στη φωτο http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15081 φαίνεται πίσω και στο πλάι από την ΑΡ καριάτιδα πράγματι να λείπει αρκετά η ορθομαρμάρωση.
Αν πάρουμε την ευθεία της ορθομαρμάρωσης μπροστά, το ύψος από όπου που λείπει είναι περίπου στο στήθος της καριάτιδας.
Φαίνεται ότι από το ύψος αυτό βρήκαν χώρο (πάτημα) οι ανασκαφείς να τοποθετήσουν στηρίγματα για την υπερκείμενη πλάκα με τους ρόδακες.
Πίσω από την ΔΕ καριάτιδα η ορθομαρμάρωση φτάνει μέχρι το ύψος του επιστηλίου (αν όχι και ψηλότερα)
(food for thought...)
Βασίλη, η φωτο που παρέθεσες για διπλανό χώρο δείχνει τη ΔΕ καριάτιδα (δες το χέρι που πιάνει τον χιτώνα) όχι την ΑΡ.
Να προσέξουμε επίσης στη φωτό:
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15080
ότι σε κάποιο ύψος πίσω από την καρυάτιδα υπάρχει ένα τετράγωνο κενό στην ορθομαρμαρωση.
Μπορεί να οφείλεται στην ανασκαφική διαδικασία, να είναι από ατύχημα, όμως δείχνει πολύ τετράγωνο το κενό για να είναι συμπτωματικό.
Εικάζω ότι είναι κατασκευαστικό και ίσως κάτι να στήριζε εκεί που σήμερα έχει λιώσει από τον χρόνο.
Στην
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15080
εμφανίζεται καθαρά η ορθομαρμάρωση μέχρι το ύψος της διακοσμητικής ζώνης στην συνέχεια ακολουθεί σειρά με μάρμαρο, ύψους αντίστοιχου του τμήματος κάτω από την ζώνη.
Πάνω από εκεί φαίνονται καθαρά τα ξύλινα στηρίγματα.
Με τραγικό τρόπο όλα αυτά στην
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15081
βρίσκονται στο ίδιο ύψος και χαμηλότερα από το κίτρινο κράνος του εργαζόμενου, ενώ τα ξύλινα στηρίγματα φαίνονται πλέον καθαρά.
Αν δε κάνω λάθος τα στηρίγματα αυτά βρίσκονται κάτω από την πλάκα που βρίσκεται πάνω αριστερά στον θάλαμο και είχαμε παλαιότερα υποθέσει πως εξυπηρετούσε την μετακίνηση των εργατών.
@Dimitris Pakos
Το βάθρο της αριστερής Καρυάτιδας ακουμπάει σε κολόνα .Φυσικά και ο τοίχος είναι λίγο πιο μέσα . Μιά περασιά με τον μπροστά είναι.Τα στηρίγματα ακουμπούν στον τοίχο και την διαφορά την κάνει το πάχος της κολόνας.
Ότι βλέπετε μπροστά είναι και πίσω.
@Βασίλης Μακαρίου.
Και εγώ όπως κι εσύ όταν είδα πρώτη φορά την πλάκα αυτό σκέφτηκα .
Ότι ήταν κάποιο είδος μπρεκι που κανονικά βρίσκετε πάνω από άνοιγμα.Αλλά κάτι τέτοιο σίγουρα δεν φαίνεται εδώ. Αν είναι πιο πέρα και τελικά υπάρχει, δεν ξέρουμε.
Το έγραψα και το πρωί, αλλά φαίνεται πέρασε απαρατήρητο. Το κάνω copy paste, δείτε λίγο:
Καλημέρα, εξετάζοντας τις χθεσινές φωτογραφίες, παρατήρησα ότι κάποια δοκάρια στήριξης πίσω από τη δυτική Καρυάτιδα φαίνεται να βρίσκονται πίσω από το επίπεδο ορθομαρμάρωσης του τοίχου, σαν να υπάρχει εκεί κάποιο κενό.
http://www.image-share.com/ijpg-2710-245.html
Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι πρέπει να λείπει όλη η ανώτερη σειρά ορθοστατών, αυτοί που υποτίθεται θα στήριζαν τη δυτική μαρμάρινη πλάκα της οροφής του Θ2. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ότι μεγάλο μέρος του κενού σκεπάστηκε με κάλυμμα.
http://www.image-share.com/ijpg-2710-246.html
Να είναι άραγε μια νέα οπή ή απλώς έπεσαν οι ορθοστάτες;
Και επειδή θέλω προσωπικά να είμαι δίκαιος ως προς την κρίση μου για κάποιους (άσχετα αν δεν την εξάφρασα), οφείλω να παρατηρήσω ότι δεν υπάρχει κανένα φορματ φωτογραφίας στο οποίο η μια γωνία είναι διαγώνια κομμένη http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15081
Σαφώς οι φωτό είναι για να μάθει ο κόσμος και καλό είναι, απλά να κρατάμε και την επιφύλαξη για το γεγονός πως ότι έρχεται από κρατική πηγή περνάει και τη λογοκρισία του για να εξυπηρετήσει κάποιους σκοπούς.
Ίσως και για την προστασία της ανασκαφής ή το "copyright" της ανασκαφέως. Ποιός ξέρει. Πολλά μπορούμε να πούμε και σε όλα μπορεί να έχουμε δίκιο και άδικο μαζί.
Βλέπουμε....
@virgi
σέβομαι την άποψή σου όμως εδώ φαίνεται καθαρά που είναι η περασιά και που η υποστήλωση:
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15080
Άν συγκρίνεις τις δυο φωτο, φαίνεται και το ξύλινο δοκάρι της υποστήλωσης. Που αρχίζει και που τελειώνει.
Πιστεύω δεν κάνω τόσο λάθος.
Σαν σήμερα το 331 π.Χ.ο Μέγας Αλέξανδρος νικά στα Γαυγάμηλα τον βασιλέα των Περσών Δαρείο.Με τη νίκη αυτή, ο μέγας στρατηλάτης ολοκληρώνει την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας. Ο Βουκεφάλας, το αγαπημένο άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σκοτώνεται σ' αυτή τη μάχη.Με την αποφασιστική αυτή νίκη ο περσικός στρατός διαλύεται, ο Δαρείος τρέπεται εις φυγήν και αρχικά σώζεται, αλλά αργότερα δολοφονείται από τον σατράπη Βήσσο, και οι περισσότεροι σατράπες αναγνωρίζουν τον Αλέξανδρο ως νόμιμο βασιλέα τους.
Από το Amfipolinews
Ας μην τρελαινόμαστε, μπορεί να είναι και τα κομμάτια που έχουν αποκολληθεί και πήγαν στο μουσείο για συντήρηση.
Είπαν για επιστήλιο αλλά ίσως ήταν αυτά.
Δε θυμάμαι τι είπε το υπουργείο σχετικά.
Από το Θ3 δεν ήταν;
Sorry Θ2
Προσπαθώ και εγώ να συγκρίνω τους τοιχους της αριστερής
http://prntscr.com/4s3b2f
και της δεξιάς
http://prntscr.com/4s3b7b
καρυάτιδας.
Τι να πω. Εκτος αν μας ξεγελάει ο φωτισμός και η γωνία, τελικά δεν φαινεται να υπάρχει συμμετρία. Ο αριστερος τοιχος φαινεται σαν να μπαινει μεσα από κάποιο υψος και μετά. Αν συμβαίνει αυτό, είναι σίγουρο ότι κάποιο ρόλο παιζει και η μαρμαρινη πλατφόρμα της οροφής (πάνω αριστερα αναμεσα στους διαφραγματικους τοιχους με τις τρύπες).
Το θεμα έχει ενδιαφέρον και προβληματισμό
@virgi κοιτά τις φωτογραφίες, διάβασε τις παρατηρήσεις επι των φωτογραφιών και τέλος πρόσεξε- σύγκρινε το σχέδιο του Εμπεδοτιμου Θ3 (νοητό) Θ2 (αστρικό).Ο Θ3 δεν είναι πιο πλατης;Εμπεδοτιμε το έκανες τυχαία; Ευχαριστώ.
Και κάτι άλλο. Το μνημείο όταν
τελειώσουν όλα δε θα είναι επισκέψιμο εκτός και βρεθούν και άλλοι χώροι που θα μπορούν να είναι επισκέψιμοι
Άν προσέξει κανείς στις φωτογραφίες ειδικά της αριστερής Καρυάτιδος, θα διαπιστώσει πως στην ορθομαρμάρωση υπάρχει διαφορετικός χρωματισμός απο το μέσον και πάνω, δλδ εκεί που έγινε η ταλευταία αποχωμάτωση και κάτω εμφανίζεται πιο ανοικτό το χρώμα του μαρμάρου.
Αυτός ίσως είναι ένας λόγος που καθυστερεί κάπως η ανασκαφική ομάδα δλδ η συντήρηση των μέχρι σήμερα ευρημάτων... και βεβαίως η αντιστήριξη.
Αν δεν κάνω λάθος στην αρχή υπήρχε ένας συντηρητής, ενώ τώρα προστέθηκαν και άλλοι.
Επειδή κάποιος πιο πάνω εξέφρασε την απορία, πως μπήκαν αυτά τα μεγάλα και βαριά αγάλματα από τις πόρτες, θα γράψω κάτι που το έχω ξαναπεί σαν σκέψη, αλλά έχει γίνει πλέον πεποίθηση μου. Το μνημείο κατασκαυάστηκε από μέσα προς τα έξω. Έγινε ο μαρμάρινος περίβολος, ώστε και να μπορεί να φυλάσσεται ο χώρος, αλλά και να μην μπορεί κανείς να δει τι γίνεται μέσα, έμεινε μόνο ένα πέρασμα ανοιχτό εκεί που είναι η είσοδος για να περνάνε τα υλικά. Στο λιμάνι της Αμφίπολης έφτασε το καράβι με την χρυσή άμαξα και όλους τους θυσαυρούς, τοποθετήθηκε μέσα στο σπήλαιο που είχε διαμορφωθεί ως ταφικός θάλαμος, σφραγίστηκε, και συνέχισαν να χτίζουν προς τα έξω το υπόλοιπο μνημείο. Στο τέλος σκεπάστηκαν όλα με χώμα, και δημιουργήθηκε ο νέος λόφος. Όλα έγιναν έτσι ώστε ότι έχει μπει μέσα να μην μπορεί να ξαναβγεί και να μείνει για πάντα εκεί
Πέρα απο αυτό το άνοιγμα των πρώτων δύο θυρών είναι 1,68 ενώ το πλατος των Καρυάτιδων είναι 1 μετρο...
Δεν μπορώ να καταλάβω τον προβληματισμό του...
Συμφωνω απολυτως μαζι σου.Δεν ξερουμε αν υπαρχει σπηλαιο ,αλλα ,κατα την ιδια υποθεση αναμενουμε προς τα μεσα παρομοιους ογκους και εντυπωσιακα εκθεματα...
Μπορεις να κατανοησεις το πως θα μεταφερθουν 4,5 τονοι εκαστες οι Καρυατιδες εκει μεσα ;εννοω οτι η τοποθετηση τους υπονοει πολλα περι της κατασκευης του ολου μνημειου....
@virgi δειχνεις την μια φωτο την οποια την εβαλα και αυτην. ειναι η μονη που δειχνει τοιχο τοσο κοντα και ενα πλαγιαστο σιδερο ξεμπαργκο αλλα πιο ψηλα εχει και κενο αλλα και δοκαρια. επισης ψαξε μια προς μια ολες της φωτο να δεις στην δεξια πλευρα στα δειχνουν ολα στην αριστερη πλευρα μπαινει το μαυρο και οι σακουλες.
εγω δεν ξερω να σχεδιαζω αλλα εχω υπαλληλους σχεδιαστες οποτε ειδαμε ολες της φωτο μια προς μια και οχι μονο στο φοτοσοπ.
σου εβαλα εκει 3 φωτο και σου εγραψα. γιατι μονο σε αυτη εχει μισο τοιχο με αυλακωσεις. και οχι στις αλλες δυο?
δες την παλια φωτο της καρυατιδας που ειναι μεσα στο χωμα και θα δεις κανε ζουμ απλα......
εβαλα και ενα απλο σχεδιο αν θελεις αυριο στο στελνω και απο επεξεργασια σε οποιο 3d προγραμμα θελεις να το δεις.
@virgi 4 πριντ σκριν εχω δες τα ολα. ειναι οι φωτο του υπουργειου στην ιδια πλευρα αλλα με διαφορετικο τοιχο.....
ειναι η μονη λογικη εξηγηση της πλακας.
επισης στο φιλο πιο πανω που ειρωνευετε τα 7 μετρα που γραφω τον παρακαλω να κανει προσθεση την βαση με την καρυατιτα την κολωνα απο πανω και τον τρουλο ποιο πανω και θα βγαλει 6,5 με εφτα μετρα.
333 νομίζω οτι ο Βουκεφάλας σκοτώθηκε κάπου στο Βορειο Αφγανιστάν και του ίδρυσε πόλη στο όνομά του ο Αλέξανδρος.Ευχαριστώ.
Στο καλο και να μας γραφεις;;;;
Ωραιος....
@Planet
Δεν νομίζω ότι σε αφορά.
Στείλε μου ένα mail να τα πούμε.
Οι καρυατιδες με το βαθρο ειναι 3.67μ. Ο θολος στις φωτογραφιες πριν ξεθαφτουν οι καρυατιδες φαινεται περιπου στο υψος ενος ανθρωπου στο κεντρο, πες 1.80μ, οπτε 5.5μ το πολυ 6μ ειναι ο θαλαμος. 7μ μου φαινεται πολυ.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14783
Kαποιος ανεφερε το τριγωνακι πανω δεξια σε αυτη τη φωτογραφια σαν ενδειξη photoshop. Το μη-συνωμοσιακο μυαλο μου μου λεει οτι ειναι καδρονι απο τις σκαλωσιες που εχουν στησει.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15081
virgi,
η κινηση οντως θυμιζει νικες αλλα ο χιτων και το ανασηκωμα του εμενα μου θυμισε μια μαιναδουλα απο τον Ταραντα που χορευει.Δες τη στο λημμα μαιναδες στη βικιπαιδεια.
ΚΛΕΟΙΣ ,
Εμπεδότιμε , Ευχαριστώ , θα ήθελα να συμβαλω στην συζήτηση με τον τρόπο μου.
Εχεις παρα πολυ σωστα επισημάνει την μεγάλη συμασία και ιδιαίτερη αξία της θρησκείας, αξίες, ηθη και έθυμα των αρχαίων( συγνώμη για την ανορθογραφία , ωφείλεται σε πολλά χρόνια διαμονης αποκλειστικά σχεδον στο εξωτερικό) .
Εχοντας ακολουθήση τον αγαπητό Professor Greg Nagy του Harvard , The Ancient Greek ( Hellenic για μενα) Hero !
Εμαθα πολλά , μεταξύ αλλων το δεδομένο της πίστης στον Ηρωα στην αρχαιότητα ! The hero Cult!
Η σθμβολή σου νομίζω ότι συνδιάζεται κάλλιστα με τις τελετές , αγώνες, libations σπονδές , που έκαναν οι αρχαίοι μας γιά νατιμήσουν τους Ηρωες μας, νατους έχουν σε διαρκή αναγέννηση, Το ΤΕΛΟΣ ηταν κυκλικό αναγεννητικό !> Οπως οι αγώνες οι αποβατικοί πάντα σε ελλοιπτικές/σε κύκλους αγώνες. Πάντα η ανανέωση της φύσης και της πίστης . Επίσης και ισως πιό χαρκτηριστικό είναι η δραματουργική πλευρά του άρθρου σου , ναι μεν η βθρυσκεία και τα φιλοσοφικά, θρησκευτικά πιστεύω των προγόνων μας, αλλά και το "κινηματογραφικό " story board , animatics, scriptwriting δραματικό αριστουργημα που ξετιλύγεται εμπρός στα μάτια μας.
Αξιο των πρωτοστατών στο Δράμα, των Ελλήνων. Ετσι κατακτάς το κοινό σου, ετσι μεταφέρεις τις αξίες σου σε όλους . Τους κξρατλάς σε προσμονή , επαυξάνεις , και η κλιμάκωση οδηγεί με σταθερά βήματα στην λύση. Στο μυστικό . Στην ψυχ΄'η ,που ε΄χει περάση τα Υλίσια πεδία και είναι πιά δίπλα στους Θεούς.Μήπως είναι δύο οι ψυχές , Το Υφαιστείωνα , και του Αλεξάνδρου?? μην ξεχνάμε ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ..Ο Αλέξανδρος ηταν Ομηρικός, γόνος του Αχιλλέα , και του Ηρακλη βέβαια , είχε την Ιλλιάδα κάτω από το προσκέφαλό του , εδωσε σπονδές, και τίμησε με Αγωνες τον Τύμβο του προγόνου του Αχιλλέα στην Τροία,Πήρε μαζί του ασπίδα κοιμήλιο από τους πεσόντες Ηρωες Αχαιούς στην Τροία από τον ναό Της Αθηνάς εκεί, και την είχε σε ολη την εξτρατεία. Οταν πέθανε ο Ηφαασιστείων εταίρος , , στρατηγόις , παιδικός ΦΙΛΟΣ θέλησε νατου αποδωθή Η ΤΙΜΗ που αναφέρθηκες κοντα σους Θεούς( Ημίθεος, οπως ο Ηρακλης??) ετσι παράνκειλε από τον Δεινοκράτη την τεράστια πυρά σε μορφή Zigurat, και φυσικά , ναους , αλλά σίγουρα και τάφο - Τυμβο -ΣΗΜΑ στην Ελλάδα , που αλλού στην ΜακεδονίΟΠΩ΅ΕΤΑΦΗ Ο ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΟΚΛΟ στην ιδια λυρνεία στον ίδιο Τύμβο ΣΗΜΑ που το εβλεπαν οι προσκυνητές και ναυτικοί επί αιώνες( ο εξαδελφος μου αρχαιολόγος με σπουδές στην Κωνσταντινούπολη ΜΕ εχει πληεροφορήσει ότι το κατέστρεψαν οι Τοθρκαλάδες σχετικά πρόσφατ160-170 αιώαν δεν θυμάμαι
Λοιπόν φίλοι ελπίζω πράγματι για Αλέξανδρο ,και 'ισως Ηφαιστείωνα μαζί ! Οπως οι πρωγενέστεροι Ηρωες μας ! Αχχιλεύς και Πάτροκλος .
ΚΛΕΟΣ ΑΦΘΗΤΟΝ,
ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΗΡΩΩΝ!!
Αυτό έχουμε να αντικρύσουμε Ευχαριστώ Εμπεδότιμε, για τις γνώσεις και την δημιουργική σου επαρση ! !
Πως μεταφέρθηκαν 20000 τόνοι μαρμαρου στον βράχο της Ακροπολης;
Με τροχαλίες και πολύσπαστα. Οι αρχές της μηχανικης παραμένουν οι ιδιες και στην Ελληνιστική εποχή ακόμη και σημερα 2.000 χρόνια μετα.
Τωρα εαν εννοείς τις διαστάσεις, συμφωνα με τα στοιχεία οι θύρες είναι αρκετά μεγάλες για να χωρέσουν τα μεγάλα γλυπτά με τις Καρυάτιδες αλλά και τα ξύλινα φορεία εαν χρησιμποίησαν τέτοια φυσικά.
@ basilis makarioυ
συγνώμη Βασίλη αλλά νομίζω έγινες Θύμα των σχεδιαστών σου.
Για την πρώτη φωτογραφία πήρα την δική σου που υπάρχουν οι μαύρες γραμμές στο ? πουθενά?(άλλαξε σχεδιαστές) Και δες τις κόκκινες που έκανα και πατάνε στην ορθομαρμάρωση για να έχουμε μια αρχή.
http://prntscr.com/4s4g3m
Επίσης οι φωτογραφίες που έβαλες δεν είναι τραβηγμένες την ίδια χρονική στιγμή,που εξηγεί πολλά.
Εδώ αν βρείτε διαφορά στον τρόπο της ορθομαρμάρωσης ....μπράβο!! Τι να πώ.
@Dimitris Pakos
@Panos
@ basilis makarioυ
http://prntscr.com/4s4g3m
@Biky
ευχαριστώ για την απάντηση η κίνηση με ενδιαφέρει για να εξηγήσω την αίσθηση που μου δίνουν ότι υποδέχονται τον νεκρό .. Χωρίς καμία γνώση σε αυτό που λέω απλά αίσθηση.
Σας ευχαριστώ.
ΚΛΕΟΣ !! Συγνώμη αγαπητοί εαν πρόσεχα παρπάνω και δεν βιαζόμουν θα εγραφα πιό καθαρά κια πιο κατανοητά. Τώρα σας αναγκάζω σε δύσκολη μετάφραση και decoding αποκωδικοποίησης των γραπτών μου. Παει ασσορτί με τον χαρακτήρα αινίγματος του Τυμβου της Αμφιπόλεως.
δραματουργία είπαμε οχι παίξε γέλασε. !!
Υπόσχομαι στο μέλλον εαν ξαναγράψω να είμαι πιό σαφής και σωστός. Ευχαριστώ !
@Phil
Δεν αναφερομαι σε συνωμοσιες οταν λεω οτι το υπουργειο φιλτραρει το τι βγαζει.
Σιγουρα πρεπει να το κανει και ισως καλα κανει.
Αν προσεξεις ελαχιστες φωτο εχουν τη γνωστη αναλογια μιας τυπικης φωτογραφιας, κι αν ειχαν αυτο το μοτιβο δεν ακολουθειται σε ολες
Οσο για το μαδερι, πιθανως εχεις δικιο.
Θα μπορουσες να το πεις ομως με λιγοτερη ειρωνια.
Πιστευω σου ξεφυγε....
Προχωραμε
@βικυ
πολλες φορές έγραψα για τη σχέση του μνημείου με τους καβείρους και την Ολυμπιάδα. Ανέφερα τον Αριστοτέλη απλά γιατί θεωρώ ότι πρόωρα η ορφική κοσμολογία για την ψυχή ταυτίστηκε με τον τάφο. Στη Σαμοθράκη υπαρχουν αναθήματα του Φιλίππου αλλά και των διαδόχων Φιλλίπου και Αλεξάνδρου Δ΄ ΌΧΙ όμως του Μ.Αλεξάνδρου, πιθανόν δεν άφησε η Ολυμπιάδα, η οποία απετούσε να δοξάζεται ως Θεός ο υιός της. Απλά αναρωτιέμαι αν οι μυστες των Καβειρίων την υποχρέωσαν μετά το θάνατο να συσχετιστεί με τους Μεγάλους Θεούς.
@vigri ευχαριστώ και μιας και ψάχνεις χορεύτριες δες το ιερό των χορευτριών στη Σαμοθράκη, επίσης έχω διατυπώσει ότι ή υποδέχονται ή οδηγούν στην εξοδο ως θεές (καβηροι) ή χορεύουν ως ιέρειες https://lh3.googleusercontent.com/-C6yyWYfCyWE/USsyAL5nj4I/AAAAAAAABZk/ZhxJqBjj3RI/s1600/%25CE%25A7%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25B5%25CF%2585%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25B5%25CF%2582%2520%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7%2520%25CE%25A3%25CE%25B1%25CE%25BC%25CE%25BF%25CE%25B8%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25BA%25CE%25B7.jpg
Καλησπέρα σε όλους μια ερώτηση για όποιον ίσως το εχει παρατηρησει... δεν μπορω να καταλαβω στο κοκκινο πλαίσιο που σημείωσα που ακριβως είναι η άκρη απο το όρθιο δοκαρι που ακουμπαει στον τοιχο ... και το επανω ενω φαινεται σαν οριζοντιο δοκαρι για να μπορει καποιος να πατησει στην ακρη δειχνει να ειναι η συνεχεια του τοιχου... απο την πρωτη στιγμη μου εκανε εντυπωση παρακαλω την βοηθεια σας...
http://prntscr.com/4s4xha
Παύλε,
έχεις δίκιο, παρασύρθηκα από το δημοσίευμα, αλλά παρόλα αυτά μάλλον το άλογο σκοτώθηκε στη μάχη του Υδάσπη ποταμού, στο σημερινό νότιο Πακιστάν.
@Dimitris Pakos
Μια και οι φωτογραφιες ταξιδευουν ανα την υφηλιο και το μνημειο ειναι εργοταξιο, μπορει να τις πετσοκοβουν για να φαινονται ολα λιγο πιο εμφανισιμα.
Μηχανικος ειμαι (στην πραξη και στην σκεψη) και τα βλεπω ολα κατ'αρχην με τη λογικη. Συγνωμη αν σε εθιξα με το σχολιο μου.
Μαλλον συγκρινετε φωτο διαφορετικων χρονων... πεοσεξτε λιγο καλυτερα!
http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-2%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CF%80.-%CF%87-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82
Αναφορά σε ποίημα του 2ου π.Χ. αιώνα... Να είναι για αυτό το λέοντα;
Δηλαδη σε μια φωτο εχει αφαιρεθει ο διαφραγματικος και σε αλλη γινονται οι εργασιες αφαιρεσης.
@Yannis D
αυτες ειναι της ιδιας μερας.
http://prntscr.com/4s5jg0
σε οσες αλλες βρεις αλλης μερας εκει ψηλα εχει κενο παει προς τα αριστερα. υπαρχουν φωτο της δεξιας πλευρας που την δειχνουν ολοκληρη και δεν ειναι ετσι
εδω ειναι η δεξια πλευερα.. αν σαν μοιαζει ιδια ειμαι τρελος τελικα
http://prntscr.com/4s5mu9
Στη 3η φωτο αν κανετε ζουμ θα διαπιστωσετε ενα συνεχομενο μοτιβο, το οποιο δεν αναφερεται απο Υππο, αν ανατρεξετε στις φωτο με το μικρο θυρωμα στην αριστερη του γωνια διακρινεται το ιδιο
http://prntscr.com/4s5qqh
αυτο ειναι μια αποδειξη φωτοσοπ
@ Virgi
Με όλο το σεβασμό στην επαγγελματική σου ιδιότητα αλλά εστιάζεις σε λάθος σημείο του τοίχου. Αυτό που λείπει είναι η ανώτερη σειρά της ορθομαρμάρωσης, δες ξανά τα σημεία που επισημαίνω και θα το διακρίνεις πολύ εύκολα:
http://www.image-share.com/ijpg-2710-245.html
http://www.image-share.com/ijpg-2710-246.html
Εδώ είμαστε να το συζητήσουμε...
δεν είναι θέμα τρέλας αλλά ψευδαίσθησης που σου δημιουργεί η αντιστήριξη,η δική σου φωτο http://prntscr.com/4s5mu9, είναι η ορθομαρμάρωση και ξαφνικά τα ξύλα χωρις εμφανή στηριγματα
@Yannis D
Αυτο το ποιημα του 2ου αιωνα π.Χ. με αναφορα σε λιονταρι ειναι επιταφια επιγραφη του Αντιπατωρα Σιδωνος στον ταφο του Τελευτια. Ο αρθογραφος παραμελησε να περιλαβει το δευτερο μερος της επιγραφης που ειναι η απαντηση στην ερωτηση του πρωτου μερους:
A. Ειπέ Λέον, φθιμένοιο τίνος τάφον αμφιβέβηκας , βουφάγε; Τις τασ άξιος ην αρετάς;
B. Υιος Θεοδωροιο Τελευτιας, ος μεγα παντων φερτερος ην, θηρων οσσον εγω κεκριμαι.
ουχι ματαν εστακα, φερω δε τι συμβολον αλκας ανερος: ην γαρ δη δυσμενεεσσι λεων.
Τωρα αν εχει σχεση με την Αμφιπολη, δεν ειμαι ειδικος.
Το βρηκα σε αυτο το βιβλιο:
http://books.google.com/books?id=LT0aAAAAYAAJ&pg=PA112&lpg=PA112&dq=teleutias+tomb&source=bl&ots=bh6X_METVN&sig=VUsJZRVf5ojnzXoS3IecHDhn0lU&hl=en&sa=X&ei=rl0sVNCfI4TwgwSc7YKgBQ&ved=0CCYQ6AEwAQ#v=onepage&q=teleutias%20tomb&f=false
@ Δώρα Π.
Έχεις δίκιο, μέχρι τώρα δεν πίστευα ότι έκαναν photoshop στις φώτο παρά μόνο για να φτιάξουν τον φωτισμό, αλλά εδώ είναι εμφανές, μπορεί να είχε κάτι σε εκείνο το σημείο που να το θεώρησαν αντιαισθητικό όπως γράφει ο Phil και να το έσβησαν, δε μπορώ να φανταστώ τι. Γενικά όμως ο χαμηλός φωτισμός ιδίως σε σημεία που δεν έχουν ακόμα καθαριστεί καλά δημιουργεί ψευδαισθήσεις, αρχικά νόμιζα ότι έβλεπα ανάγλυφο μοτίβο στον βόρειο τοίχο του θαλάμου πίσω από την αριστερή καρυάτιδα αλλά μάλλον είναι χώμα που δεν έχει καθαριστεί ακόμα από την ορθομαρμάρωση.
@ panos
Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις στις φωτό.
Ήθελα να το κάνω το πρωί αλλά με πρόλαβες.
@ virgi
Φοβάμαι ότι εστίαζες σε λάθος σημείο, όπως λέει και ο Πάνος.
Δες χαρακτηριστικά πόσο φαρδύ είναι το ξύλο πίσω και πλάι της Καρυάτιδας που φαίνεται ολοκάθαρα η σκιά της βίδας της σκαλωσιάς.
Εγώ είμαι αυτή:
https://www.facebook.com/vasilikisiapka
εδώ κάτι δεν πάει καλά, δεν ξέρω αν φταίει η χαμηλή ανάλυση της φωτογραφίας (πράγμα για το οποίο κανένας δημοσιογράφος, που έχει επαφή με την κυρία Παναγιωταρέα,δεν ρωτάει την ανιδιοτελώς αμειβόμενη υπεύθυνη επικοινωνίας, γιατί τόσες λίγες και κακές φωτογραφίες; Ειδικά στην εποχή του HD photography) κοιτάξτε λίγο την δεξιά φωτογραφία στον σύνδεσμο που παρέθεσε ο basilis makariou, αυτό το στυλιάρι από το φτυάρι που τελειώνει ακριβώς; Δείτε λίγο την γωνία του θαλάμου, δεν είναι στην ίδια κάθετη ευθεία με τον υπόλοιπο θάλαμο, αν δεν είναι αυτό κακό photoshop, τότε σίγουρα είναι μία πάρα πολύ κακή φωτογραφική μηχανή (το κόστος φωτογράφισης πόσο κοστίζει παρακαλώ;)
http://prntscr.com/4s5jg0
@SF
Σ ευχαριστώ για την απαντηση σου... Θέλω να επισημανω κατι στην αγαπητη Virgi (και πριν απο αυτό να σου πω καλη μου πολλα συγχαρητήρια για την δουλεια σου και για τον ταφο αλλα και για τις υπεροχες δημιουργιες σου ως επαγγελματίας) λοιπόν πολύ σωστά δείχνοντας την ίδια φωτογραφια που δειχνω κ εγω κ μου εκανε εντύπωση ο τροπος που ¨καλυφθηκε το σημειο εκεινο... λες οτι υπηρχε κενο το οποίο όμως για καποιο Χ λογο καλυφθηκε... αν δεις όμως δεν το καλυψανε με το μαυρο πλαστικο οπως κανανε στον περιβολο στις σφιγγες η στις καρυατιδες... αλλα προσπαθησαν να το κανουν ετσι ωστε να φαινεται ως συνεχεια του μαρμαρου... (οσοι εχουν δουλεψει Photoshop ξερουν τι λέω)...
Το ευλογο ερωτημα φανταζομαι όλων θα ειναι γιατι να καλυφθει μ αυτον τον τροπο;;;το συγκεκριμένο σημείο;;;
Ευχαριστώ για τον χρόνο και τον χώρο να εκφρασω καποιες αποριες μου.
Επίσης όπως επεσήμανε ο Dimitris Pakos το τετράγωνο κομμάτι επιστυλίου που λείπει πρέπει να είναι μέρος της σχεδίασης του τοίχου,όχι μόνο γιατί είναι πολύ συμμετρικό για να έσπασε τυχαία αλλά και γιατί το διπλανό επιστύλιο φέρει τη χαρακτηριστική διπλή γραμμή και στο κάθετο μέρος της (αν βλέπω καλά).
Προσωπικά πιστεύω πως όλα τα γλυπτά του τύμβου (τα ανακαλυφθέντα μέχρι σήμερα) έχουν σμιλευτεί «επί τόπου».
Έχω επισημάνει σε προηγούμενη ανάρτηση μου σχετικά με την ανακάλυψη υπολειμμάτων σμίλευσης του λέοντα «in situ» στην κορυφή.
Δεν το θεωρώ αδύνατον να είχαν μεταφερθεί (με τις τότε γνώσεις φυσικής εννοείται), οι ακατέργαστοι Θασίτικοι μαρμάρινοι όγκοι στο εσωτερικό και στην κορυφή του τύμβου.
Παρακαλω εαν η συζητηση μεταφερθει σε ομαδα στο facebook, μακρια απο συνωμοσιολογιες και ανουσιες αναλυσεις , θα ηθελα να μπορω να την παρακολουθω.
https://www.facebook.com/iraklitos.pap
Ευχαριστω,
Ηρακλειτος
Θυμάστε το πάχος του περίβολου; Είναι ενάμιση μετρό! Και όχι μόνο για λόγους αντιστήριξης του πρανους άλλα και για να μπορει να τοποθετηθεί η ορθομαρμωση που σε ένα μνημειακο όπως αυτο έχει αρκετό πάχος και χρειάζεται ειδικό τροπο στήριξης. Σας θυμίζω και το αντίστοιχο σχέδιο του περιβολου απο το Αρχαιολογικό Συνέδριο που παρουσίασε ο κ. Λεφαντζης. Άρα, ο καμαρασκεπης διάδρομος/θαλάμοι είναι κατασκευασμενος απο πωρολιθους και όταν ντύνεται με την ορθμαρμαρωση αυτή μέχρι το ύψος που αυτη υπάρχει έρχεται πιο μέσα απο τον τοίχο δημιουργώντας ένα πεζούλι που πάνω εκεί στην αριστερή πλευρά πάτησαν τις σκαλωσιές. Στη δεξιά πλευρά θα υπάρχει παρόμοιο κατασκευαστικό πεζούλι άλλα δεν φαίνεται στις φωτογραφίες γιατι ακόμα δεν αφαίρεσαν τα χώματα απο τον τοίχο πάνω απο την ορθομαρμαρωση. Εάν κοίταξε προσεκτικά τη φωτογραφία απο τη δεξιά καρυατιδα θα παρατηρησετε ότι η αντηστηριξη πάνω απο την ορθομαρμαρωση ακουμπά σε χωμάτινο τοίχο και όχι στον πορωλιθο.
Δεν υπάρχει καμμιά πιθανότητα να γινεται photoshop! Η φωτογραφία στην αρχαιολογία αποτελεί σοβαρή μαρτυρία και φωτογραφίες που τις βλέπουν οι αρχαιολόγοι όλοι του κόσμου δεν μπορει να είναι "επεξεργασμενες"! Κάτι τέτοιο θα σήμαινε το επιστημονικό τέλος όλων των επιστημόνων που συμμετέχουν στην έρευνα. Καλο είναι να το ξεχάσουμε.
@Εμπεδοτιμε
Καλα έκανες και παρουσιασες τις απόψεις σου για τον χαρακτήρα που θέλεις να έχει το blog σου. Δεν διαφωνώ. Απλά εγω θέλω να συνεχίσω το ταξίδι άλλα δεν έχω λογαριασμό στο facebook.
Αγγελος
Και ένα απολαυστικό ρεπορτάζ για να χαλαρωσουμε. http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/498/the-αμφίπολη-x-files
Αγγελος
@ George Maglis
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για την υπόδειξη, ένα ανάλαφρο, χαριτωμένο ξεκίνημα μιας πολυάχολης μέρας. Επιτέλους!
Κάτι για τους κανόνες του Εμπεδοτιμου:
1)λάθος σου που δεν το έκανες από την αρχή να βάλεις τους όρους σου ήταν δικαίωμα σου και είναι
2)Είμουν σε κλειστή ομάδα και ξέρω οτι ηθικά άντεξε την πρώτη αυτορύθμιση της.Μετά έγιναν και αλλες.....
3)ΟΡΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ με αυτό είσαι εκτεθειμένος χρονια και γνωστός μην το ξεχνάς. Εγώ λόγω αυτού του τίτλου γνώρισα τη σελίδα όχι για τον τύμβο της Αμφίπολης.
Ευχαριστώ.
Καλημέρα σε όλους.
Έκανα μια στοιχειώδη αποτύπωση αυτών που βλέπω εγώ ως διαφορές.
http://prntscr.com/4saqo5
Πιστέυω δεν είναι ψευδαίσθηση από τις σκιές κλπ.
Αντίθετα, οι σκιές με βοηθούν να πιστέψω ότι υπάρχει ένα μικρό βάθος στο σημείο που λείπει.
Ίσως το πάχος του μαρμάρου.
Πιθανώς να μη σημαίνει κάτι το οτι λείπει. Να έχει φθαρεί, αποκολληθεί, κλπ. Πάντως πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είναι όπως δεξιά.
@ virgi ρήξε μια ματιά σε παρακαλώ.
πιστεύω θα το δείς
@ SF πιθανώς να έχεις δίκιο και να είναι το μοτίβο της ένωσης.
Όσον αφορά το θέμα του photoshop, θα πρότεινα να το ξαναδούν λίγο το όποιο σημείο για το οποίο αμφιβάλουν, λαμβάνοντας υπ'οψη το φωτισμό, τη σκίαση και πιθανώς κάποια άλλα υλικά ίδιου χρώματος και υφής σε ανώτερο ή κατώτερο επίπεδο που παραπλανούν.
Δε νομίζω να ρίσκαρε κανένας να βγάλει τέτοια τεκμήρια στο κοινό, πειραγμένα.
Αν για Χ λόγους δεν τους αρέσει, δεν το βγάζουν. Όμως όχι πειραγμένο. Είναι κουτό και εύκολα καταρρίπτεται.
Δημητρη , θα συμφωνησω με την παρατηρηση οτι υπαρχει βαθος αριστερα ...αλλα σκεφτομαι μηπως αυτο το κενο ειναι πολυ μικρο και επειδη εχει αλλαξει η γωνια ληψης της φωτογραφιας κρυβεται πισω απο την μαρμαρινη κολωνα ...
Ενα δευτερο σεναριο ειναι να ειχε πεσει η ορθομαρμαρωση και να αποκαταστηθηκε...
Παντως οσον αφορα την παραφιλολογια για τα στοιχεια που εχει η ανασκαφικη ομαδα ...Πιστευω οτι δεν υπαρχει η παραμικρη πιθανοτητα οι αρχαιολογοι να δινουν ψευδη η αλλοιωμενα στοιχεια .... Ηδη και χωρις να συμβαινει κατι τετοιο υπαρχει ισχυρη αμφισβητιση ... σκεψου τι θα γινει αν αποδειχθει οτι καποια στοιχεια ειναι "κατασκευασμενα" ...μιλαμε οτι η Περιστερη θα γινει "ο περιγελος της αυλης".... δεν νομιζω οτι παιζει αυτο το σεναριο
https://www.facebook.com/afkarelas
Στο παιγνίδι μπαίνει τώρα και καύση στην Μεμφιδα. Απορώ ποιός λέει τέτοια πράγματα.
http://www.protothema.gr/culture/article/414992/national-geographic-borei-i-amfipoli-na-kruvei-ton-malexandro-/
Καλημερα σε ολους, Με το θεμα στις φωτογραφιες που εχει προκυψει θα ηθελα να πω στον dimitri pako πως αν παρατηρησεις καλυτερα τις 2 φωτογραφιες θα δεις οτι υπαρχει διαφορα υψους! Στην φωτογραφια οπου εργαζεται ο υπαλληλος , τα ξυλινα δοκαρια ξεκινουν φαινεται ξεκαθαρα απο το κρανος του. Μαλιστα αν παρατηρησεις ακομα πιο προσεκτικα θα δεις οτι το πρωτο παραλληλο δοκαρι (σε σχεση με το εδαφος ξεκιναει ακριβως απο το κρανος-περιπου υψος αυτιου). Το δε καθετο δοκαρι το οποιο υποθετεις οτι θα επρεπε να φτανει στο εδαφος δεν φαινεται να κανει κατι τετοιο αλλα να τελειωνει εκει οπου συνανταει το παραλληλο οπως ειπα πριν.
Τωρα στην δευτερη φωτογραφια θεωρω πως φαινεται και παλι η κατασκευη με τα δοκαρια στο πισω ψιλο μερορς της.
Ο λογος που δεν φαινεται εντονοτερα ειναι διοτι η δευτερη φωτογραφια εχει τραβηχτει απο πολυ χαμηλοτερα (προσεξε σε ποιο υψος του φορεματος απο την καρυατιδα βρισκομαστε)
Θεωρω πως δεν υπαρχει κανενα θεμα photoshop, απλα υπαρχει ενα μικρο βαθος στον τοιχο σε σχεση με την κολωνα αριστερα της καρυατιδας.
Οσο για τα δοκαρια στηριξης σε εκεινο το σημειο δεν ειναι καθετα απο το εδαφος προς την κορυφη, αλλα παραλληλα με το εδαφος και ουσιαστικα συγκρατουν τον τοιχο πισω απο τις καρυατιδες (εισοδος 3ου θαλαμου) και την κολωνα αριστερα της καρυατιδας. Ισως ειναι μια μορφη στηριξης του πλαινου τοιχου του θαλαμου (θ2)
Αναφερομαι σε αυτην την φωτογραφια... ελπιζω να δουλευει ο συνδεσμος
http://prntscr.com/4s5jg0
Και κατι τελευταιο, πολυ καλα εκανες και εθεσες καποιους κανονες Εμπεδοτιμε, δυστυχως ή ευτυχως κανενας δεν πρεπει να καταχραζεται της φιλοξενιας σου και να επιτιθεται στον αλλο ή να γραφει για πραγματα που δεν εχουν αμεση σχεση με το παρον ιστολογιο.
Και αν δεν μπορει να περιορισει μονος του τον εαυτο του.Τοτε οφειλει να το κανει ο οικοδεσποτης.
Διαβάστε το:
http://nationalgeographic.gr/specialedition/index.html#p=26
@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ
Ευχαριστουμε για την αναρτηση, πολυ ενδιαφερουσα, σταματαει ομως στη σελιδα 27 η εχει και αλλο ;
Για το θέμα με τις φωτογραφίες, έφτιαξα ένα πρόχειρο σχέδιο σύμφωνα με αυτά που αντιλαμβάνομαι.
Πιστεύω ότι ανταποκρίνεται αρκετά στο τι βλέπουμε.
Μην ψάχνετε για αναλογίες. Η προσπάθεια έγινε για την κατάδειξη της εσοχή.
Δυστυχώς οι Καρυάτιδες δεν ήταν εύκολο να μπουν στο σχέδιο, αλλά όλοι νομίζω αντιλαμβάνεστε που είναι.
Εμπρός πλευρά: http://prntscr.com/4sbx55
Πίσω πλευρά: http://prntscr.com/4sbxdr
Για να μαι ειλικρινής, με το θέμα της εσοχής προσωπικά νομίζω το παρατράβηξα, μιας και δε φαίνεται να σημαίνει και κάτι σημαντικό, το οτι υπάρχει.
Βέβαια υπάρχει και ο ρόδακας από πάνω, όμως χρειάζεται και η υπομονή όπως πολύ σωστά μας συστήνουν όλοι.
Πιθανως να πρεπει να αγορασουμε το περιοδικο γιατι λειπουν σελιδες ενδιαμεσα και δεν ειναι ολοκληρο.
Ακομα και στο profile τους στο facebook αναφερει τις ιδιες σελιδες.
Φανταστειτε να δουμε την αρμαμαξα θαμενη στην αμφιπολη το τι εχει να γινει...
Μπράβο στο National, όλα τα ερωτήματα και οι πιθανές απαντήσεις σχεδόν όπως έχουν σχολιαστεί και εδώ μέσα, με τα μέχρι τώρα ευρήματα νομίζω ότι δεν έχουμε κάτι άλλο να προσθέσουμε. Θα αναμένουμε την συνέχεια της ανασκαφής για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω.
Ανατριχιάζω πάντως μόνο και στην ιδέα ότι μπορεί να βρεθεί εκεί μέσα η άμαξα!!! Σκεφτείτε τι έχει να γίνει!!!
Μία μόνο παρατήρηση , όλοι έχουμε δει στο google maps έναν αντίστοιχο τύμβο λίγα μέτρα πιο κάτω με διάμετρο 200μ (μεγαλύτερο δηλαδή του τύμβου Καστά) εκεί μέσα θα μπορέσει κάποιος να μας πει τι υπάρχει.
Και τέλος παρακάλω πολύ να σταματήσει η συζήτηση για τις φωτογραφίες εάν είναι αποτέλεσμα photoshop ή όχι, δεν οφελούν, ας τις θεωρήσουμε αυθεντικές , σίγουρα δεν μας τα δείχνουν όλα και είναι κοντινά πλάνα, με το έμπειρο μάτι όμως και την παρατηρητικότητα του Εμπεδότιμου έχουμε βγάλει αρκετά συμπεράσματα , αρκετόν εστί!!!
Ευχαριστώ
Δημήτρης
Το αρχείο είναι μέρος της έντυπης μορφής. Οποιος ενδιαφέρεται να το διαβάσει όλο πρέπει να αγοράσει το περιοδικό. Προβλέπω ότι θα εξαντληθεί.
Με λιγα λογια οσα εχουν γραφτει εδω...
Οπως και να εχει προκαλει μονο ΔΕΟΣ
Οσονούπω.....
http://www.protothema.gr/greece/article/415084/amfipoli-vrethikan-kommatia-portas-kai-karfia/
Τα ίδια άκουσα πριν λίγο και στο Real. Απ'ότι κατάλαβα πρόκειται για την είσοδο του τρίτου θαλάμου, που την χαρακτήρισε εντυπωσιακή, και όχι για την τέταρτη και τελευταία (μέχρις στιγμής) θύρα. Εκτός από χάλκινα και σιδερένια καρφιά και του στροφέα, είπαν ότι βρέθηκαν και εφηλίδες.
Eίναι όμως σπασμένη και τα καρφιά βρέθηκαν ανάμεσα στα χώματα.
Δυστυχώς απ'ότι φαίνεται έχουν κάνει επέλαση οι τυμβωρύχοι ..
Ερώτηση: Οι μαρμάρινες θύρες ήταν λειτουργικές; Είχα την εντύπωση ότι μπαίνανε στο τέλος για σφράγισμα. Μήπως ο μεντεσές δηλώνει ΞΥΛΙΝΗ πόρτα που με τα χρόνια έλιωσε και βρήκαν τα υπολείματά της;
Μαρμάρινη είναι 14 πόντους ..και με διακοσμητικά στοιχεία πάνω της.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64072983
Τώρα που το ψάχνω βλέπω ότι οι εφηλίδες μπαίνανε σαν απομίμηση καρφιών σε μαρμάρινες θύρες. Όντως έχουν βρεθεί τέτοιες λειτουργικες θύρες:
http://odysseus.culture.gr/h/4/gh430.jsp?obj_id=8169
http://www.newsit.gr/ellada/amfipoli-nea-evrimata-tafos-karfia-anaskafes-foto
Σύμφωνα με το άρθρο από το Έθνος η πόρτα βρέθηκε στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο.Θα ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι ο τρίτος διαφραγματικός τοίχος;Είναι ο τελευταίος τοίχος ή ο τοίχος με την δεύτερη οπή;
Αυτο το νεο δεδομένο αποκλείει δυστυχώς την περίπτωση να έχει σφραγιστεί ο τάφος αμέσως μετα την κατασκευή του. Είτε δηλαδή σφραγίστηκε, καποιες δεκαετίες μετα, είτε τα χώματα μπήκαν μέσα απο φυσικά αίτια.
Γιατι να αποκλισουμε την πιθανοτητα να σφραγιστηκε κατα την κατασκευη??? ειναι δυο διαφορετικες διαδικασιες η μια Μακεδονικη κατασκευη ταφου και η δευτερη Αιγυπτιακη... δλδ ναι μεν κατασκευαστηκε ο ταφος κατα τα Μακεδονικα εθιμα αλλα σφραγιστηκε απο τον κατασκευαστη ο οποιος ηταν επηρεασμενος απο την Αιγυπτο...
Εξαλλου αυτο ηθελε , να κατασκευασει και να κρυψει - προστατεψει τον τυμβο
Έχουμε ακόμη μια ελπίδα- εν αναμονή ανακοινώσεων- το σπάσιμο να προήλθε από σεισμική δραστηριότητα ...όχι πως δεν θα είναι αρχαιολογικά εντυπωσιακό ότι βρεθεί, αλλά αν έχει συληθεί, όλα τα χρυσά (λάρνακες κ.λ.π) θα έχουν πάει περίπατο.
Τι σημαίνουν τα νέα δεδομένα;
Ότι μάλλον δεν πρόκειται να βρεθεί τίποτε άλλο μέσα;
Τιμο
Απλά οι κατασκευαστές ηταν Αιγύπτιοι. Αμεςη η σύνδεση με τον Πτολεμαίο. Σύντομα θα σας ανεβάσω φωτογραφίες νομισμάτων της περιοχής που τους απεικονιζουν
Ειναι δυνατον σε ενα ταφο γεματο με αμμο να σπασει μονο η πορτα απο σεισμο και τα υπολοιπα να αντεξουν;Κανενας ειδκος στο θεμα εδω μεσα;
@Εμπεδότιμε
Αν έχω καταλάβει σωστά τα κομμάτια της μαρμάρινης πόρτας βρέθηκαν μπροστά από αυτό το θύρωμα (http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14988).
Αυτό σημαίνει ότι ο τελευταίος χώρος είναι ο κύριως τάφος;
Από τις προηγούμενες φωτογραφίες προκύπτει ότι τα κομμάτια της θύρας βρέθηκαν χαμηλα στο χώμα, άρα πρώτα έσπασε και μετά μπαζώθηκε. Αν η πόρτα έσπαγε πολύ αργότερα από σεισμούς ή από βομβαρδισμούς των Βουλγάρων τα κομμάτια θα συγκρατούνταν στη θέση τους από τα χώματα της επίχωσης.
Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος κ. Περιστέρη, «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει».
(http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231352514)
Διότι μια βαριά πόρτα ανάμεσα στον δεύτερο και τρίτο Θάλαμο βρέθηκε σπασμένη Τιμο, αυτή είναι η πιο σοβαρή ένδειξη τυμβωρυχίας που έχουμε μέχρι τώρα. Πιστεύω ότι η σφράγιση με χώμα αποκλείει οποιαδήποτε προσπάθεια σύλησης, εάν τον σφράγισμα γινόταν αμέσως μετά.
Όσο για τον εάν αυτή έσπασε από φυσικά αίτια, το βλέπω λιγάκι δύσκολο έως απίθανο. 15 εκατοστά πάχος..δεν είναι καθόλου λίγα
Να θυμήσω την δήλωση της Μενδώνη στις 25 Σεπτεμβρίου. Σημείωσε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις τυμβωρυχίας κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, αλλά δεν μπορεί ακόμα να διαγνωστεί μέχρι ποιο σημείο έφτασαν οι επίδοξοι τυμβωρύχοι.
Πιθανώς να μιλούσε για αυτήν ακριβώς την ένδειξη. Εάν ξέθαψαν τον θάλαμο στις 23-24 Σεπτεμβρίου μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ανασκαφή προηγείται 8-9 μέρες μπροστά των δηλώσεων.
@Katinaki Katina
Μου θυμισες τις ταινιες με τον Indiana Jones. Παντα γεματα παγιδες τα μνημεια που προσπαθουσε να ανοιξει.
Μόνο οι ανασκαφείς μπορούν να γνωρίζουν και να εκφράσουν άποψη για τις αιτίες που η πορτα είναι σπασμένη. Το συμπεραίνουν από τη θέση που είχαν τα μαρμάρινα κομμάτια μέσα στα χώματα. Γι αυτό το λόγο ας μην αρχίσουμε να βγάζουμε πάλι αυθαίρετα συμπεράσματα.
Για να λέει Περιστέρη, οτι τα θυρόφυλλα σπασανε απο σεισμούς ή βομβαρδισμούς, κατι βλέπει και ξέρει παραπανω απο εμάς.
Να μην ξεχναμε και το σεισμο του 1978 με επικεντρο τη λιμνη Βολβη, 50χμ απο την Αμφιπολη...
θα ηταν καλυτερα να μην προσπαθουν να εξηγησουν τα παντα πριν αποκαλυψουν ολοκληρο τον ταφο. Η τουλαχιστον να παρουσιαζουν σαν πιθανοτητα οτι ισως να την εσπασαν τυμβωρυγχοι την πορτα.
Occam's razor.
http://en.wikipedia.org/wiki/Occam%27s_razor
@ phil
Πολλά έχουν σπάσει μέσα στον τάφο είτε από σεισμό, βομβαρδισμό ή ότι άλλο.
Η Ανατολική Καρυάτιδα ας πούμε ή η ρωγμή που υπάρχει στη Δυτική.
Έχει να κάνει με το που εκτονώνονται οι τάσεις του οικοδομήματος τη στιγμή του σεισμού ή του βομβαρδισμού.
Σημαντικό θα είναι να δουμε σε πια θέση βρέθηκαν.
Διότι αν είναι παρακείμενες, τότε εσπασαν πρώτα και επιχωματώθηκε έπειτα.
Αν είναι όρθιες αλλά σπασμένες, τότε έσπασαν στην αυτή θέση και ίσως μετακινήθηκαν λίγο μέσα στο χώμα από το βάρος και τις όποιες ταλαντώσεις στους αιώνες.
Αν τα κομμάτια βρέθηκαν να αιωρούναι όρθια μέσα στα χώματα ίσως να έχει δίκιο η Περιστέρη. Με τα χρόνια αυτά τα κομμάτια μπορεί να βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στο μαλακό χώμα. Αν όμως τα βρήκαν στοιβαγμένα στο πάτωμα, σίγουρα η πόρτα πρώτα έσπασε και μετά (αμέσως ή αργότερα) ακολούθησε το μπάζωμα.
Επισης το βορειο τμημα του υπερθυρου την συγκεκριμενης πορτας ειναι σπασμενο οπως ειχαν ανακοινωσει στις 21/9:
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14989
Ακριβώς. Η θέση που βρεθηκαν τα θυρώματα μεσα στα χωματα είναι το κλειδι. Αφου λοιπον δεν έχουμε καποια πληροφορία για αυτο , ας περιμενουμε και ας ειμαστε αισιοδοξοι.
Μην ξεχναμε άλλωστε τη ζημια που εχει αυτή η πυλη στην πισω της πλευρά στο ανω μέρος (της εχει ασκηθεί μεγάλη πίεση)
http://prntscr.com/4scrdg
Οπως και τη γενικότερη κατασταση του τριτου θαλάμου. Μεχρι και η μαρμάρινη επενδυση εχει ξεκολλήσει σε καποια σημεια των τοιχων
http://prntscr.com/4scrhk
Διαβάστε πάλι την δήλωση της Περιστέρη, να προσέχουμε τι διαβάζουμε…
"η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς…" κλπ
Η πτώση των τμημάτων της πόρτας, και όχι το σπάσιμο της πόρτας…
Τα ματια της ανασκαφεως τα λενε ολα ,απαστραπτουν απο χαρα και συγκινηση.ΞΕΡΕΙ..και τα πραγματα ειναι θετικα.
ΧΑΡΙΣ ΤΗ ΜΑΚΑΡΙΑ ΦΥΣΕΙ
Απο το xronometro.com:
Η αποκάλυψη μαρμάρινης θύρας δίνει τέλος στα σενάρια, αν το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστα είναι τάφος η όχι. Η Κατερίνα Περιστέρη, υπεύθυνη αρχαιολόγος και επικεφαλής της ανασκαφής, διαψεύδει την μελέτη Πολυμενάκου, και τονίζει ότι δεν έγινε γεωσκαναρισμα εκεί που είναι ο τάφος. Επιμένει πως δεν έχει βρεθεί στο αρχείο μελέτη που έγινε επί των ημερών της κ. Κουκούλη.
Αναλυτικότερα ανακοινώθηκε ότι στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο μπροστά από την πύλη βρεθήκαν κομμάτια μαρμάρινης θύρας και καρφιά, χάλκινα και σιδερένια, γεγονός που επιβεβαιώνεται ότι είναι ταφικό μνημείο μακεδονικού τύπου, με στοιχεία Οικουμενικότητας.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση της χρονολόγησης ότι δηλαδή ο τάφος είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών έχει οριστεί ο ένας μήνας περίπου αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τα ευρήματα που θα ανακύψουν στην πορεία για την ολοκλήρωση της ανασκαφής.
http://www.zougla.gr/amfipoli/article/vre8ike-marmarini-porta-sto-tafiko-mnimio-tis-amfipolis
και οι δηλωσεις
https://www.youtube.com/watch?v=EcSx7kd0EGQ
Χαμογελαστή τη βλέπω!
Απο τη στιγμη που υπαρχει ακομη 1.5μ χωμα στο χωρο πισω απο τις καρυατιδες (δηλωση Παναγιωταρεα), τα κομματια της πορτας δεν βρεθηκαν στο πατωμα αλλα μεσα στην αμμο. Οποτε ισως να εσπασε η πορτα στη θεση της (in situ)
http://www.newsit.gr/ellada/amfipoli-fwtografies-tafos-anaskafes-porta-karfi
Αναλυτικά όλες οι δηλώσεις μενδωνη Περιστέρη...
Η επισημη ανακοινωση:
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58672
@Εμπεδότιμε
Το μόνο που μένει πλέον να επαληθευτεί από όλες τις υποθέσεις και αναλύσεις σου είναι ο ένοικος του τάφου.Ένα πολύ μεγάλο μπράβο και ένα ακόμα μεγαλύτερο ευχαριστώ για το υπέροχο ταξίδι που μας έχεις προσφέρει.
Και μια ερώτηση:Ο όρος ταφικό συγκρότημα που χρησιμοποίησε σήμερα η κυρία Περιστέρη μας προιδεάζει για πολλαπλούς τάφους;
Οι σημερινές δηλώσεις και οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν είναι εξόχως σημαντικές. Πρώτα απ` όλα η Κατερίνα Περιστέρη αποδεικνύει οτι ξέρει τι κάνει και που βαδίζει. Οι λακωνικές απαντήσεις της επί τεχνικών ζητημάτων, όπου δέχτηκε κριτική, δείχνουν οτι το απολαμβάνει (δικαίως). Αφήνει όσους έχουν "σκάσει" με την ανακάλυψη να εκτεθούν με δηλώσεις και στο τέλος δίνει απαντήσεις αποστομωτικές.
Αυτά μπορούν να μας κάνουν γενικά αισιόδοξους και δεκτικούς σε όσα έχει πει μέχρι τώρα (χρονολόγηση, Δεινοκράτης κλπ). Το άμεσο μέλλον θα δείξει.
Κρατώ την (επιτυχημένη κατ` εμέ) προσπάθεια "εκλαΐκευσης" των μέχρι τώρα ευρημάτων και συμπερασμάτων. Είναι μια καλή απόδειξη για το πώς μπορούν να παρέμβουν οι αρμόδιοι επιστήμονες στην όλο και περισσότερο αναπτυσσόμενη "δημόσια ιστορία", στην εποχή του διαδικτύου και της αθρόας κυκλοφορίας "πληροφοριών".
Εύγε στην Κατερίνα Περιστέρη και στο επιτελείο της. Δίνουν απαντήσεις και βάζουν στη θέση τους σε διάφορους καρεκλοκένταυρους και φωστήρες των πανεπιστημιακών εδρών και των ατέρμονων αρχαιολογικών ερευνών.
Αλήθεια, με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένω νέες δηλώσεις της κυρίας Παλαγγιά και λοιπών "αυθεντιών".
απόδειξη ότι έχουν μπει ήδη στον 4ο θάλαμο?
http://prntscr.com/4sd7nl
Δειτε το ανοιγμα στον πισω τοιχο (που υπάρχει και στο σχεδιο του Λεφαντζή). Σαν να εχει κενο και εχουν βαλει μεσα και μερικά ξύλα.
http://prntscr.com/4sd89f
Σιγουρα οι αρχαιολογοι ειναι ενα βημα μπροστα απο τις ανακοινωσεις ...
σωστες οι παρατηρησεις σας
Ποιο πολύ μου φαίνεται για κομμάτι του τοίχου που έχει καταρρεύσει. Δεν νομίζω ότι ο 4ος θάλαμος θα έχει το ίδιο ύψος με τον 3ο μιας και φαίνεται ότι κατεβαίνει δύο μέτρα προς τα κάτω σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
1) Ο τέταρτος τοίχος έγινε πλέον διαφραγματικός, από απλά τοίχος που ήτο μέχρι σήμερα στις ανακοινώσεις
2) Βάσει της φωτογραφίας του τμήματος της θύρας που δημοσιοποιήθηκε και 2 επί μέρους παρατηρήσεων:
α) Λόγω του οριζοντίου προσανατολισμού της θραύσης (και όχι κατακόρυφου ή διαγώνιου*) και
β) λόγω του μικρού μεγέθους του κομματιού και του παραλληλόγραμμου σχήματός του
προσωπικά θα δεχόμουν μόνο την μηχανική παραβίαση και όχι τη δομική αστοχία ως λόγους καταστροφής της θύρας
Βέβαια, η ΘΕΣΗ των κομματιών της θύρας σαφώς έχει καταδείξει στους ανασκαφείς τον λόγο που οδήγησε στην κατάρρευσή της.
Αν οι λόγοι ήταν φυσικοί, τα κομμάτια θα ευρίσκονται σε μεταξύ τους συνέχεια επί του άξονα του θυρώματος. Αν οι λόγοι ήταν ανθρωπογενείς, τα κομμάτια θα βρίσκονται σε άλλες θέσεις, ίσως συσσωρευμένα εκατέρωθεν του ανοίγματος του θυρώματος (ώστε να διευκολύνουν την προσπέλαση μέσω του ανοίγματος), ίσως μετακινημένα πλήρως σε άλλη θέση.
Ξανά, οι διενεργούντες την ανασκαφή έχουν την ΠΛΗΡΗ εικόνα και γνωρίζουν σαφώς.
3) Η ύπαρξη μεταλλικών τμημάτων έμπροσθεν του θυρώματος, στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Καρυάτιδων και 3 διαφραγματικού τοίχου είναι η πρώτη αναφορά σε εύρεση "κινητών" κτερισμάτων, θετική εξέλιξη ως προς το εύρος (έκταση και χρονική διάρκεια) της παραβίασης του μνημείου.
4) ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σταματάει άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο η πολυλογία και η αμφισβήτηση του μνημείου, κυρίως από επιστήμονες της Νοτίου Ελλάδος. Το μνημείο ΕΙΝΑΙ αδιαμφισβήτητα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ πλέον ΤΑΦΟΣ!
5) Λόγω της περιορισμένης φθοράς (σχεδόν ανύπαρκτη) των εσωτερικών τοίχων και επιφανειών του μνημείου (πχ βάθρα Καρυάτιδων) είναι εμφανές ότι το μνημείο, ως προς το εσωτερικό του τμήμα - πέραν του αρχικού διαφραγματικού τοίχου - δεν έπεσε θύμα:
α) Μαζικού βανδαλισμού από όχλο (πχ Χριστιανοί)
β) Στοχευμένου βανδαλισμού από ξένη δύναμη (πχ Ρωμαίοι εισβολείς)
γ) Βανδαλισμού σε μεγάλο βάθος χρόνου (πχ ανοιχτό και αφύλακτο για δεκαετίες)
Ενισχύεται έτσι (προσωπική μου άποψη) ότι το μνημείο μετά από μία αρχική "επίθεση" που δέχεται, παραχώνεται μεθοδικά και γεμίζεται με αμμώδες χώμα και αποκτά σφραγιστικούς τοίχους σε μία τελευταία προσπάθεια προστασίας του ανά τους αιώνες, ενάντια στον αρχικό σχεδιασμό του που ήθελε το χώρο επισκέψιμο ανά τους αιώνες, ως ύστατο φόρο τιμής στους ήρωες/ήρωα που φιλοξενούσε στα σπλάχνα του. Η εργασία αυτή φέρεται σε πέρας από απλούς ανθρώπους (εξ ου και τα "άτακτα" ανοίγματα στα τόξα των 2 διαφραγματικών τοίχων) οι οποίοι κοπιάζουν για να περισώσουν αυτό που θεωρούν δικό τους και το πλέον πολύτιμο κομμάτι της Ιστορίας τους - άρα Μακεδόνες πολίτες.
* Οι φορτίσεις στο φέροντα οργανισμό είναι στην περίπτωση του τάφου σαφώς κατακόρυφες σε προσανατολισμό και θα οδηγούσαν φυσικώς σε κατακόρυφα ή διαγώνια σπασίματα και όχι σε οριζόντια.
6) Συνεχίζει το τι απέγιναν οι υπόλοιπες 3 πλάκες της ψευδοροφής του Θ2 μεγέθους 4.2χ1.0 μέτρων, οι οποίες και απέδιδαν στο Θ2 το ιδεατό ΚΥΒΙΚΟ του σχήμα των 4χ4χ4 (περίπου) μέτρων. Το πως και γιατί έσπασαν συνεχίζει να αποτελεί ερώτημα και βασικό τμήμα του τι επίθεση δέχθηκε το μνημείο.
Οι συνάδελφοι που το παρατήρησαν έχουνε δίκιο, το άνοιγμα Α3 που βλέπουμε στο βόρειο τοίχο του 3ου θαλάμου δεν έχει καμία σχέση με το άνοιγμα Α2 του δεύτερου, άρα μιλάμε σίγουρα για άνοιγμα στον Βόρειο τοίχο και όχι για προϋπάρχων άνοιγμα.
Α1, Α2
http://3.bp.blogspot.com/-wq_KcuarnaY/VBXuw3ZaJrI/AAAAAAAAAZ0/tdVxQsRHQwo/s1600/e1.JPG
Α3
http://prntscr.com/4sd89f
ΟΜΩΣ πίσω απο το άνοιγμα φαίνεται να υπάρχει τοίχος παράλληλος με το διαφραγματικό που έχει το άνοιγμα, πιθανός τα "καδρόνια" που βλέπουμε, να έχουν τοποθετηθεί προσωρινά ώστε να μην υπάρξει υποχώρηση μιας και πιθανών κάτω απο την σκαλωσιά του θόλου να υπάρχει προσωπικό που κάνει εργασίες ή για να μην μεγαλώσει η ζημιά.
Σίγουρα είναι μεγαλύτερη απο προγενέστερες φωτογραφίες.
Και μην ξεχνάμε, το άνοιγμα του τάφου είναι ΣΥΛΗΣΗ, επίσημη μεν, σύληση δε.
Καταστροφές θα γίνουν.
Προσέχτε τι λέει ο ίδιος ο Ανδρόνικος για την είσοδο του στον τάφο της Βεργίνας
http://youtu.be/WEbYXYhAVoo?t=6m34s
"Είναι εύκολο να υποθέσει κάποιος πως, παρόλη την ψυχραιμία που ήμουν υποχρεωμένος να διαθέτω για να αντιμετωπίσω την κατάσταση με την επιστημονική ευθύνη που επιβαλλόταν εκείνη τη στιγμή, αισθάνθηκα βαθύτατη συγκίνηση και δέος.
Εκείνη τη στιγμή ενυπήρχαν η ικανοποίηση του ερευνητή και η ενοχή του ιερόσυλου . Φυσικά, η πρώτη εξάλειψε τη δεύτερη"
Ανδρόνικος
Μα και βεβαια εχουν μπει στον τεταρτο χωρο (οπως φαινεται κι απο την φωτο !!! Διαβαστε καλυτερα την ανακοινωση και αφηστε τις συνωμοσιες ...
" 5. Στον τέταρτο χώρο -ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνεχή ορθομαρμάρωση ίδιου τύπου μαρμάρου Αλυκής Θάσου, όπως και το σύνολο του μνημείου- υλοποιούνται ήδη από την Δευτέρα εργασίες αντιστήριξης των τοίχων και υποστύλωσης της θόλου για την ασφάλεια των εργαζομένων και του μνημείου. Εχει, λοιπόν, ήδη ολοκληρωθεί η αντιστήριξη στην στέψη των πλαϊνών τοίχων και έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση της υποστύλωσης της θόλου, με μεταλικές σωληνωτές δοκούς."
Το πιθανοτερο ειναι πως η σταθμη των χωματων στον τεταρτο χωρο ειναι πολυ ψηλα οπως στον πρωτο και δευτερο... (ενω στον τριτο πολυ χαμηλοτερα οπως ηδη ειδαμε).
Που σημαινει πως ο τεταρτος χωρος θα πρεπει εχει πανω απο 6 μετρα χωμα ! Αν οι τυμβωρυχοι δεν εχουν μπει απο την κατω πορτουλα του τεταρτου τοιχου, τοτε μαλλον και να ειναι ασυλητος !
@ik
Η αριθμηση των τοιχων ειναι η εξης (γιατι εγινε παλι μπερδεμα):
- Πρωτος τοιχος: Σφιγγες
Πρωτος θαλαμος
- δευτερος τοιχος (Α1): Καρυατιδες
Δευτερος θαλαμος
- Τριτος τοιχος (Α2): Μαρμαρινη θυρα
Τριτος θαλαμος
- Τεταρτος τοιχος (Α3): Μικρη θυρα κατω αριστερα
Τεταρτος θαλαμος
https://www.youtube.com/watch?v=Y4XfV0vdMAA
Αν κρινω απο το σκιτσο της ανοικοινωσης του δελτιου τυπου της 21/9/14 και τις σημερινες ανακοινωσεις για υπαρξη μαρμαρινου θυρωματος, τοτε καταληγω στο συμπερασμα πως η ερευνα προηγειται των ανακοινωσεων κατα τουλαχιστον 10 ημερες !
Χρονικο διαστημα λογικοτατο (μην πω και λιγο ειναι) για μια επιστημονικη ερευνα!!!
Να ειμαστε λοιπον ευγνωμονες με αυτα που ηδη εχουν βγει και βγαινουν..
Ηρακλειτος
Είναι πολύ συγκινητικό να παρακολουθώ τα σχόλια όλων σας. Είναι σαν να διαβάζω , κάθε μέρα ένα υπέροχο βιβλίο που με απίστευτη μαεστρία μας οδηγεί στο "θησαυρό". Όμως ανεξαρτήτως αποτελέσματος , το ταξίδι που κάνουμε είναι από μόνο του μια εμπειρία ζωής στον υπέροχο ελληνικό πολιτισμό. Επίςης, θέλω να επισημάνω ότι αυτή η απίστευτη αρχαιολογική ανακάλυψη έχει προσδώσει μια μοναδική ευκαιρία στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό να επενδύσει περισσότερα κονδύλια στο πολιτισμό και να αναγεννηθεί . Φαντάζεστε σε 10-20 χρόνια από σήμερα τι θα πρέπει να αναγράφεται στο βιβλίο ιστορίας των παιδιών μας; Είμαι βέβαιος ότι στο κεφάλαιο της Μακεδονίας θα υπάρχει πλέον αναφορά στον μεγαλοπρεπή τύμβο της Αμφίπολης. Υπάρχει άραγε σήμερα , αναφορά στις Αιγές και στους Μακεδονικούς τάφους ; Η πρωτοβουλία ανάδειξης ως παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου της unesco είναι εξαιρετική και δεν πρέπει να ανασταλεί. Αυτό θα απελευθερώσει και επιπλέον κονδύλια ώστε να υπάρξει σοβαρότερη ανάδειξη και προβολή του μνημείου . Η ονοματολογία σε αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά ήσσονος σημασίας. Ας έχουμε υπομονή και παρακαλώ μην επιτιθεσται ο ένας του άλλου. Δεν πρέπει να βάζουμε εγωισμούς τώρα καθώς πολύ σύντομα θα γίνουμε όλοι κοινωνοί των επιστημονικών αποτελεσμάτων της ανασκαφής.
Καλησπέρα και από μένα
Σε συνέχεια του σχολίου του/της drdabadee Pip
έτσι όπως βλέπω τα πράγματα, η σύληση από τη μη σύληση απέχει όσο η διαφορά της στάθμης των επιχώσεων του 2ου και 3ου θαλάμου. Εύχομαι αυτοί που έκαναν τη σφράγιση να υπολόγισαν σωστά και η 1-2 μέτρα χαμηλότερη επίχωση του τελευταίου θαλάμου να ήταν αρκετή, άρα και η μικρή θύρα μη προσβάσιμη. Πάντως με 1-2 μέτρα ψηλότερα το χώμα θα κοιμόμουν πιο ήσυχος :)
Έχω την εντύπωση ότι ο "τέταρτος χώρος" στον οποίο αναφέρεται η σημερινη ανακοίνωση έχει δημιουργήσει μία μικρή σύγχυση. Το πιθανότερο είναι ότι εννοούν τον τρίτο θάλαμο πίσω από το θύρωμα με τη μαρμάρινη πόρτα, απλά στους "χώρους" συμπεριλαβάνουν και τον προθάλαμο με τα σκαλία μπροστά από τις Σφίγγες, όπως φαίνεται στο σκίτσο http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14985
@drdabadee Pip
Ειναι προφανες απο τα γραφομενα σε ολοκληρη την ανακοινωση οτι με τεταρτο χωρο εννοουν αυτο που εδω λεμε Θ3. Μιλαει για τοποθετηση υποστηλωσης του θολου στον τεταρτο χωρο και αναφερει τις δυο φωτογραφιες.
Μαλλον ετσι τα αριθμουν:
1ος χωρος: οι εξωτερικες σκαλες εισοδου
1ος διαφραγματικος τοιχος:σφιγγες
2ος χωρος:Θ1 (κοκκινο μωσαικο πατωμα)
2ος διαφραγματικος τοιχος:καρυατιδες
3ος χωρος:Θ2
3ος διαφραγματικος τοιχος: σπασμενη μαρμαρινη πορτα
4ος χωρος:Θ3 (σκλαωσια στηριξης θολου)
4ος διαφραγματικος τοιχος: χαμηλη πορτα πλατους 96εκ που ανακαλυφθηκε με χειροκινητο τρυπανι
"Ερώτηση: Από τον Αύγουστο και μετά, έγιναν νέα γαιοσκαναρίσματα;
Απάντηση Κ. Περιστέρη: Δεν έχουν γίνει ποτέ εκεί που σκάβουμε τώρα. Εκεί είχε τα μπάζα Λαζαρίδη και ήταν αδύνατον να γίνει. Έχει γίνει στον φυσικό λόφο, όπου βρέθηκαν τάφοι εποχής σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων."
Αποπροσανατολιστικη η τοποθετηση της κας Περιστέρη. Η συνεντευξεις που εχει δωσει ο καθηγητης του ΤΕΙ Σερρων που εκανε της διασκοπηση το 2013 επ΄ουδενι αναφερουν κατι σχετικο με αυτα που λεει η ανασκαφεας.
μια ενδιαφέρον συγκριση με ελληνικούς τύμβους που έχουν στην Ρωσία προκειμένου να πάρουμε μια ιδέα για την συνέχεια...
http://www.zougla.gr/amfipoli/article/timvos-ena-panarxeo-e8imo-ton-elinon
@ Pan Chrys
Συμφωνω απολυτως (χαχα)
@ Δημήτρης
@ Phil
Πιθανον να εχετε δικιο. Μαλλον το υπουργειο αριθμει με το ιδιο νουμερο πρωτα δωματιο και μετα τοιχο.
Παντος και ετσι να ναι, απο αυτην την φωτο φαινεται μαλλον να εχουν εισελθει και στον 5ο χωρο τοτε, και η σταθμη των χωματων να βρισκεται (πιθανον) ψηλα!
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15121
Τι λετε;
Ηρακλειτος
Μπορει καποιος να καταλαβει τι λεει η Παναγιωτορεα στην Λ.Μενδώνη στο παρακατω βιντεο οταν την διακοπτει ετσι ανεδεστατα και προσβλητικα ;
Απο Ζουγλα, δευτερο βιντεο.
http://www.zougla.gr/greece/article/vre8ike-marmarini-porta-sto-tafiko-mnimio-tis-amfipolis
και ένα βιντεάκι της περιοχής με ενδιαφέρον εικόνες από το εσωτερικό του τύμβου, φοβερές ομοιότητες !!!
https://www.youtube.com/watch?v=2kS3LLjoBw8&index=2&list=PLSWZO2st4s4hkME7B2q3GMmlDb55QDiV2
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ,
διαβασα το national geographic.Ωραιο αφιερωμα και εντυπωσιακα τα γραφικα.Ακουγεται περιεργο αλλα ειναι σαν να σε διαβασαν.Τα ιδια επιχειρηματα που αναφερεις ηδη απο τον Μαρτιο..
Επισης γυρισα πισω και ειδα οτι απο τις 10/9 αναφερθηκες σε χαμηλοτερο επιπεδο.Σημερα επιβεβαιωθηκε επισημα.Οπως ειπε και προλαλησας φιλος απομενει ο ενοικος. Συγχαρητηρια και παλι.
( εν τω μεταξυ οσο επιβεβαιωνεσαι τοσο πληθαινουν και οι νεοκοποι μαντεις...αντιγραφεις, χαρακτηριστικα δειγματα της κακης νεοελληνικης μας συμπεριφορας)
@ Δημήτρης
@ Phil
Οχι, παιδια κανετε λαθος. Η αριθμηση του υπουργειου ειναι πρωτα τοιχος και μετα δωματιο με το ιδιο νουμερο.
Διαβαστε τις ανακοινωσεις του υπουργειου και θα καταλαβαιτε !
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58512
Επομενως σωστα εβαλα:
- Πρωτος τοιχος: Σφιγγες
Πρωτος θαλαμος
- δευτερος τοιχος: Καρυατιδες
Δευτερος θαλαμος
- Τριτος τοιχος: Μαρμαρινη θυρα
Τριτος θαλαμος
- Τεταρτος τοιχος: Μικρη θυρα κατω αριστερα
Τεταρτος θαλαμος
Ηρακλειτος
@drdabadee Pip
Ε τοτε η Παναγιωταρεα εχει χασει τα αυγα και τα πασχαλια της.
Λοιπον, εχει γινει προφανως λαθος και εκ παραδρομης γραφει τεταρτος χωρος αντι για τριτος που ειναι το σωστο, οπως σωστα διατυπωσε ο φιλος Δημητρης.
Οσον αφορα αυτην την φωτο,
αυτο που φαινεται στο βαθος δεν ειναι αλλος χωρος, ουτε βεβαια τρυπα συλησης. Εκει απλα εχει καταρευσει η τοιχοποιια και απ τη πισω μερια υπαρχει κολλητα ειτε δευτερη σειρα τοιχοποιιας, ειτε βραχος του λοφου. Και τα μαδερια που φαινονται ειναι για να στηριξουν τον τοιχο.
Καντε λεπτομερη συγκριση μεταξυ αυτων των δυο φωτο που διχνουν ακτιβως τον ιδιο τοιχο ! Μετα και πριν.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15121
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14960
Οποτε γι αυτο ειπαν πως ο θαλαμος αυτος ειναι σε κακη στατικη κατασταση.
Ηρακλειτος
Απλα η φωτο ειναι απο το βορα προς νοτο ειναι το Α1, ο τοιχος των καρυατιδων , η πισω πλευρα
Πάντως, αν εξαιρέσουμε την υπερβολή των τριών δεκαδικών, αυτό το link (http://www.phorum.gr/download/file.php?id=21765&mode=view) που είχε δημοσιεύσει πριν λίγες μέρες ο φίλος Χρίστος απεικονίζει αρκετά πιστά τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Αντε να μάθουμε σιγά-σιγά και αν η πορτούλα κάτω αριστερά στον τρίτο θάλαμο είναι κλειστή ή όχι. Πάντως αν είναι κλειστή μάλλον πιό μέσα δεν έχει άλλα χώματα. Και ούτε μπορώ να διανοηθώ πως θα νοιώσει ο τυχερός που θα την ανοίξει.
Κατι τετοιο θα αξιζε ζωντανη μταδοση αλλα που τετοια τυχη για μας τους κοινους θνητους.
Χρίστο αυτό ακριβώς είπε και ο καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών, πως εκεί που βρέθηκε η είσοδος του τάφου και γίνεται τώρα η ανασκαφή δεν είχε γίνει μελέτη γιατί υπήρχαν τα μπάζα του Λαζαρίδη.
ΥΓ: Έχει κανείς διαθέσιμο τον Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας (TLG) να διερευνήσει για το Αμφίπολις τις πηγές;
Δημοσίευση σχολίου