Πέραν του μεγαλείου και του δέους που προκαλεί σε όλους όσοι το κοιτάζουν, αξίζει να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις :
Με ικανοποίηση επιβεβαιώνεται η από 1/10/2014 υπόθεση ότι προ της θύρας της εισόδου στον τρίτο θάλαμο(Θ3) θα υπήρχε και άλλο σκαλοπάτι, ώστε να απειονισθεί συμβολικά η άνοδος από το αστρικό/ψυχικό επίπεδο (Θ2) στο νοητό (Θ3). (βλέπε : [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 30/9/2014] ).
Όπως λοιπόν ανεκοίνωσε το ΥΠΠΟ "στα βόρεια του δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο, στο κάτω μέρος του" το οποίο μάλιστα είναι μαρμάρινο σε αντίθεση με το σκαλοπάτι που βρέθηκε μεταξύ των Καρυατίδων που είναι πώρινο ("Στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμένο με λευκό κονίαμα"), οπότε παρατηρείται μια κλιμάκωση στην ποιότητα των σκαλοπατιών από κάτι "γήινο" σε κάτι "ουράνιο" που συνάδει με τον υπόλοιπο συμβολισμό.
Το ψηφιδωτό που απεκαλύφθη μερικώς στον δάπεδο του θαλάμου Θ2 φαίνεται ότι είναι η κλασσική απεικόνιση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Απεικονίζει τον ψυχοπομπό θεό Ερμή να προηγείται ενός άρματος με δύο άλογα το οποίο οδηγεί ένας γενειοφόρος άνδρας, του οποίου το σώμα έχει μερικώς αποκαλυφθεί καθώς το ψηφιδωτό δεν έχει αποκαλύφθεί τελείως από τις δύο πλευρές του.
Φαίνεται ότι αποτελεί μίμηση της ίδιας παράστασης που βρίσκεται στον Τάφο της Περσεφόνης στις Αιγές :
Ειδικά για τον νεκρό θα δούμε σύμβολα και χαρακτηριστικά στον τρίτο θάλαμο Θ3 (ίσως και μετά από την τέταρτη θύρα) που είναι πίσω από την "κλειστή" πόρτα (της οποίας βρέθηκαν τα κομμάτια) και όχι πριν.
Ο χώρος του νεκρού είναι εκεί και όχι στον ταφικό διάδρομο.
Όλα αυτά αναγράφονται με κάθε επιφύλαξη καθώς η αποκάλυψη του υπολοίπου του ψηφιδωτού ίσως να δώσει διαφορετική εικόνα στην προσέγγιση μας και να αναθεωρηθεί.
Αυτό λοιπόν το ψηφιδωτό προστίθεται με όλες τις άλλες ομοιότητες που συναντήσαμε με το ανάκτορο των Αιγών και μας ενισχύει (αν όχι επιβεβαιώνει) την θέση ότι ο τάφος αυτός που παραπέμπει στις Αιγές είναι βασιλικός!
Συγκεκριμένα :
- Το διακοσμητικό πλαίσιο του ψηφιδωτού :
υπάρχει στην ασπίδα του Φιλίππου :
καθώς και στο ανάκτορο των Αιγών :
Αλλά όχι μόνον αυτό, στο ψηφιδωτό από τις Αιγές συναντούμε και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που έχουμε ήδη βρει στην Αμφίπολη :
- Τους οκτάφυλλους ρόδακες (ως οκτάφυλλο ρόδακα στο κέντρο του μωσαϊκού)
- Τις Καρυάτιδες (που υπάρχουν στα τέσσερα άκρα του μωσαϊκού)
- Το μαρμαρωτό δάπεδο (στο αριστερό άκρο της εικόνας)
Και όχι μόνο αυτό, αλλά και η σειρά "επισκέψεως" αυτών ταυτίζεται :
Όπως στην Αμφίπολη η είσοδος γίνεται μέσω του μαρμαρωτού επιπέδου, ακολούθως συναντάμε τις Καρυάτιδες και στο τέλος θα βρεθούμε στον κυρίως τάφο που όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενες αναρτήσεις, ως απεικονίζον το νοητό θα επέχει την θέση του ηλίου, άρα θα συμβολίζεται με κάτι ηλιακό, στην προκειμένη περίπτωση έναν διπλό οκτάφυλλο ρόδακα.
Για τον συμβολισμό της όλης αυτής πορείας έχουμε κάνει κάποια αρχική προσέγγιση, θα υπάρξει σύντομα μια αναλυτικότερη καταγραφή της.
Ως συμπέρασμα λοιπόν μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι όλη αυτή η διαδοχή των συμβόλων μέσα στον ταφικό διάδρομο παραπέμπει στην πορεία μιας ψυχής, η οποία από τον κόσμο της γέννησης ανεβαίνει στο νοητό και αποθεώνεται.
Και φυσικά ότι το μνημείο είναι τάφος, ασύλητος, βασιλικός και Μακεδονικός.
[Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους σχολιαστές του ιστολογίου που με τα σχόλια τους μέχρι στιγμής συνέβαλαν σε αυτήν την ανάρτηση]
=======
Η φίλη του ιστολογίου Διονυσία Καλκάντη επεσήμανε ένα "περίεργο" σημείο του ψηφιδωτού που ίσως να αποκτήσει σημασία όταν ολοκληρωθεί η αποκάλυψη και η αποκατάσταση του ψηφιδωτού.
546 σχόλια:
«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο 401 – 546 από 546Πάντως και ο Πλούτωνας στην τοιχογραφία του Τάφου της Περσεφόνης φέρει επίσης κότινο, αν το δείτε από κοντά..
Άρα μάλλον δεν πρόκειται για τον Φίλιππο, αλλά για την κλασσική σύνθεση...
Νιόβη,
"μας κούφανες" μ' αυτό που βρήκες.
Εσύ και μία άλλη κυρία εδώ μέσα, η Βασιλική Σιάπκα πρέπει να είστε τα μεγαλύτερα ψαχτήρια του πλανήτη.
:) δεν ξερω αν εχουν καμια βαση ολα αυτα σχετικα με τα ψηφιδωτα, απλα στο ψαξιμο το ενα φερνει το αλλο...
@virgi
Δεν διαβάζω καθόλου επιλεκτικά ...ίσα ίσα που ''παρακολουθώ'' όλες τις απόψεις και προβληματίζομαι και λαχταράω και προσμένω όπως όλοι μας.
Διάβασα λοιπόν και τον armagedon2 και δεν διέκρινα κανένα ύφος η προσπάθεια αντιπαράθεσης.
Απλά ''διέγνωσα'' προσπάθεια φίμωσης η μηδενισμό της γνώμης κάποιου που δεν είναι τόσο σίγουρος (όπως και γω), ότι ο τάφος είναι βασιλικός και ασύλητος (τουλάχιστον μέχρι τον 3ο θάλαμο).
Τώρα όσον αφορά τη γνώμη μου, θεωρώ ότι ο τάφος χτίστηκε για τον Αλέξανδρο, αλλά δεν φιλοξένησε ποτέ το σώμα του.Προτιμώ όμως να μην κάνω εικασίες -όντας άσχετος με την αρχαιολογία - αφού και οι ''ειδικοί'' έχουν πιθανολογήσει καμμιά 20αριά πιθανούς υποψήφιους.
Μένω μόνο στα δεδομένα..όποιος θέλει να πιστεύει ότι είναι μέσα και η χρυσή άμαξα, δικαίωμά του ...δικαίωμα εξάλλου στο όνειρο έχουν όλοι.
PAIAN,
αν ειχες παρακολουθησει την συζητηση τουλαχιστον τον τελευταιο μηνα δεν θα εθετες αυτα τα ερωτηματα.Οσο για τον Αρμαγεδωνα ,ηταν προκλητικος και αγενης, και καλως ελαβε αυτην την απαντηση(και το τελειωνω εδω)Επι τη ευκαιρια οσοι φιλοι παρακολουθουν εσχατως το ιστολογιο καλο θα ηταν να ανατρεξουν και στις παλιοτερες αναρτησεις για να μην ανακυκλωνουμε πραγματα που εχουν αναλυθει κατα κορον.
Και κατι τελευταιο και συγνωμη για την υποδειξη αλλα ας προσεχουμε λιγο την ορθογραφια μας αν μη τι αλλο στα κυρια ονοματα οπως ο Φιλιππος που γραφεται με δυο πι και ο Ηφαιστιων που τον βλεπω συχνα με υψιλον.
Ο/Η Armagedon2 είπε...
Mε όλη μου την καρδιά και με όλες τις ευχές μου να επαληθευτείς σε όλα , αλλά μωρέ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ έχεις ψιλοεκτεθεί με τη σιγουριά που βγάζεις στα κείμενά σου. Επιμένεις ότι ο τάφος είναι ασύλητος και ότι είναι βασιλικός..Αν αποδειχθεί ότι τελικά είναι μέσα κάποιος στρατηγός (που είναι και το πιθανότερο) να δω πως θα το μαζέψεις.
virgi είπε ...
@ Armagedon2
Κάνε άλμα να φτάσεις το επίπεδο της συζήτησης εδώ.
13 Οκτωβρίου 2014 - 11:05 μ.μ.
Oι παραπάνω παραθέσεις για το τι είναι προκλητικό η αγενές ...είναι από ποιά σκοπιά το βλέπει ο καθένας
*Πάμε παρακάτω στις ωραίες αναλύσεις - απορίες-ενημερώσεις που προσφέρονται στο blog .
PAIANAS,
Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κινητά ευρήματα που θα αναμέναμε να βρεθούν σ' αυτούς τους χώρους.
Ο Φάκλαρης σε προηγούμενη συνέντευξή του είχε πει πως στο δρόμο πριν τη μαρμάρινη θύρα δεν πρέπει να αναμένουμε να βρεθεί το παραμικρό κινητό εύρημα.
Εξήγησε επίσης ότι κακώς χρησιμοποιούμε τους όρους διάδρομος και θάλαμοι.
Δρόμος ονομάζεται όλο αυτό που είμαστε τώρα.
Εξάλλου δεν νομίζω να διαφωνείς πως ότι λείπει από τα ακίνητα ευρήματα έχει βρεθεί εκτός και μόνον από τα κεφάλια των Σφιγγών.
Για τις ζημιές και σπασίματα νομίζω ότι και λίγες είναι. Οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην άψογη σφράγιση.
Ας σκεφτούμε μόνον ένα πράγμα. 2.300. Είναι ασύλληπτο χρονικό διάστημα.
Ολοι γνωρίζουμε τι ζημιά μπορεί να πάθει οποιδήποτε υλικό θαμμένο στη γη έστω και για πέντε μόνον χρόνια.
Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φύση και τα φαινόμενα και τις συνθήκες που μας παραδίδονται τα ευρήματα σε τόσο καλή κατάσταση.
Οι Αγγλοι αρχαιολόγοι που φημίζονται για την αυστηρή κριτική τους αποκαλούν τα συγκεκριμένα ευρήματα intact.
@ Νιόβη
Νομίζω πως το εύρημά σου ίσως να περιέχει στοιχεία καταλυτικής σημασίας στην αποκρυπτογράφηση της παρούσας ανασκαφής. Έμεινα έκπληκτος διαβάζοντας ότι υπάρχει ήδη τάφος Καστά στην Αμφίπολη που μάλιστα χρονολογείται και στην ίδια περίοδο. Που είναι αυτός ο τάφος; Πότε βρέθηκε και μήπως γνωρίζουμε σε ποιόν ανήκει; Από την περιγραφή του ψηφιδωτού του προθαλάμου αρχικά νόμιζα ότι αναφερόταν στον σημερινό τάφο. Πράγματι, αν δείτε την ενημέρωση του υπουργείου από 26 Αυγούστου θα δείτε τις φωτογραφίες του βωτσαλωτού στην είσοδο μπροστά από τις Σφίγγες. Τρομερή ομοιότητα με ασπρόμαυρους ρόμβους που πλαισιώνουν λευκά τετράγωνα που χωρίζονται με μαύρη ταινία.
@Panos
Ελπίζω να ειναι ετσι οπως τα λεει το βιβλιο και να μην ειναι παρατυπια ή λαθος. Οποιος εχει χρονο και μπορει ας το ψαξει για τον ταφο που λεει το βιβλιο και επισης για την Ερετρια και τα ψηφιδωτα της γιατι φαινεται οτι αυτος που τα δημιουργησε μπορει να εχει σχεση με τα ψηφιδωτα της Μακεδονιας.
Επισης στο τελος του βιβλιου υπαρχουν ψηφιδωτα με παρομοιο μαιανδρο. Τωρα γιατι στης Αμφιπολης ειναι διπλος χρηζει αναλυσης
Kαλησπέρα σε ολους.Μετά απο κάποια σημεία που μου προτείνατε να διορθώσω κ να αλλάξω (πόδια αλόγου,χέρι)πρόσθεσα ορισμένα δικά μου κ με την βοήθεια του φίλου μου Κώστα στο fotoshop βγήκε αυτό το αποτέλεσμα.Πιστέυω οτι δεν υπάρχει αλλο άλογο κ εκτός απο τον Πλούτωνα κ έναν συνεπιβάτη υπάρχει και αλλο πρόσωπο κάτω απο την άμαξα.Μπορείτε να προσθέσετε η να αφαιρέσετε οτι θέλετε,η φαντασία πρέπει να καλπάζει όπως τα άλογα του Πλούτωνα. http://prntscr.com/4w2uvw
Τα ψηφιδωτά δεν λένε τίποτα απολύτως...
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%93%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1#mediaviewer/File:Macedonian_Sun,_Gitana_Thesprotia.JPG
http://kalagias.weebly.com/uploads/3/6/0/2/3602807/113-4.pdf
Τα Ελληνιστικα ψηφιδωτα.
τχ. 113 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΕΣ
Σελιδα 2 ( 37 ) και 4 ( 38 )
Αντωνη πολυ ωραια δουλεια ,η αληθεια ειναι οτι το χερι του 2ου επιβατη δεν μπορω να το δω στην φωτο του υπουργειου, ισως μια ιδεα απο την ενδυμασια του Ηνιοχου...
επίσης, και συγγνώμη για τις παρεμβολές, ο Μέγας ονομάστηκε Αλέξανδρος Γ' κι όχι Φίλιππος Γ'. Όπως και ο υιός του Αλέξανδρος Δ' κι όχι Φίλιππος Γ'.
timos PI,
Η φωτογράφιση δείχνει ότι έγινε με κακές συνθήκες φωτισμού.
Χρησιμοποιήθηκε σαν φλας εκτός από δεύτερη πηγή φωτισμού μία πηγή Ultraviolet.
Θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν και άλλες ψηφίδες ειδικά στο φόντο που έχουν το ίδιο χρώμα με το μάτι του αλόγου.
Θα δεις επίσης ότι και το υποδεκάμετρο των αρχαιολόγων που το τοποθετούν ως υπόδειγμα αντι να είναι άσπρο μαύρο, είναι γαλάζιο μαύρο.
Κοιτάμε επίσης κάτω δεξιά στη φωτο που παρουσιάζεται το σύνολο του ευρήματος πως υπάρχει ένα σημείο που έχει μία χροιά ανοιχτού βιολετί.
Τα χρώματα γενικά που βλέπουμε δεν είναι τα πραγματικά. Υπάρχουν αποκλίσεις λόγω πηγής Ultraviolet.
Κοίταξε το χρώμα του χώματος. Είναι ένα αποτέλεσμα κίτρινου, μουσταρδί και ώχρας.
Είναι επαναλαμβάνω πειραγμένα με την καλή έννοια όλα τα χρώματα.
Οταν θα ξαναέχουμε φωτο με ολοκληρωμένο το έργο και με σωστές συνθήκες φωτισμού δεν θα υπάρχουν μπλε μάτια.
PAIANAS,
Δεν νομίζω ότι ο Εμπεδότιμος είναι μωρός.
Το μωρέ χρησιμοποιήται με 2 έννοιες.
1) Υποτιμητικά.
2) Ως ένδειξη και πρόθεση μεγάλης οικειότητας μεταξύ δύο προσώπων.
Δεν νομίζω να γνωρίζοντε τόσο καλά μεταξύ τους.
Θα ήθελα να δείτε αυτό και να εκφράσετε την γνώμη σας.
Τι μπορεί να σημαίνει;
Είναι η είσοδος του τύμβου της Αμφιπόλεως,όπως μοιάζει η κάτι άλλο;
Ελπίζω να υπάρχει μια πιό ευτυχής εξήγηση.
Σελίδες,8-9-10
-http://www.iwm.org.uk/collections/listing/object-205013224
Απο ότι πρόσεξα δεν νομίζω να να έχει αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλια, αλλά από καλλιτεχνικής άποψης και μόνο να γιατί μπορούσε πολύ εύκολα να υπάρχει ένας δεύτερος αναβάτης στο τέθριππο ο οποίος θα ήταν κεντρικό πρόσωπο του ψηφιδωτού…
http://i.imgur.com/SEjmb3B.jpg
http://prntscr.com/4w2yke
Σας θυμίζει κάτι;
Η αναπαράσταση είναι η θριαμβευτική είσοδος του Αλεξάνδρου στην Βαβυλώνα, και είναι ένα γλυπτό, του Δανού γλύπτη Bertel Thorvaldsen κατά παραγγελία του του Μέγα Ναπολέοντα για την αυτοκρατορική του οικία το 1812. Το έργο βρίσκεται στο μουσείο Thorvaldsen στην Κοπεγχάγη και δίπλα στον Αλέξανδρο η Θεά Νίκη κρατάει τα χαλινάρια οδηγώντας τον Αλέξανδρο στην πόλη.
Επίσης εκείνο που δεν πολύ-σχολιάστηκε στο ψηφιδωτό είναι η στάση των αλόγων. Αυτό το μικρό άλμα που κάνουν, υποδηλώνει σκνή δράσης..είτε πολεμική είτε αθλητική δραστηριότητα...
Πιστεύω πως μέχρι αύριο θα έχουμε μάθει…
Αποστολε ,
εχεις δικιο ΑΛΛΑ τα ματια των αλογων ειναι μαυρα και οπως προειπες το μαυρο στο υποδεκατομετρο παραμενει μαυρο...
http://www.protothema.gr/culture/article/418182/cnn-gia-amfipoli-i-ellada-elpizei-pos-i-apokalupsi-tou-tafou-tha-dosei-zoi-stin-oikonomia-tis/
Αντώνη, πρόσθεσα τη συνέχεια του ψηφιδωτού που λείπει στο όμορφο σχέδιό σου ...
http://prntscr.com/4w34o5
Διαβασα μολις αρθρο "παλαιμαχου" καθηγητριας αρχαιολογιας στα " νεα".Το μερος του ψηφιδωτου που λειπει , το εκλεψε τυμβωρυχος λεει για να το πουλησει.Δηλαδη κατα τα φαινομενα ο τυμβωρυχος εκοψε το μερος του αλογου και δεν πηρε τον Ερμη η τον ηνιοχο.Επισης ο ταφος ανηκει σε πλουσιο Θρακα "που θελησε να μιμηθει τα Ελληνικα προτυπα".Απο την "Ρωμαια"κυρια ειχα πει να μην ξανα
σχολιασω.Δεν εχω πει τιποτα για τον μυστακοφορο με τις κυβιστησεις αλλα και διαφορους αλλους.Συγνωμη για το εμβολιμο αλλα εδω δεν αντεξα. Το μνημειο εκτος απο τα μοναδικα ευρηματα αποκαλυψε και την πνευματικη ενδεια του καθηγητικου κατεστημενου και ειδικα του συγκεκριμενου "ιερατειου'της αρχααιολογιας.
@ antonis nikiforos
Αξιέπαινη προσπάθεια αν και έχω ερωτηματικά για το χέρι δίπλα στο "γενειοφόρο". Καλό θα ήταν να βάλεις μια σφραγίδα με το όνομα σου διαγώνια στο σχήμα να φαίνεται, γιατί είδα από Εμπεδότιμο ότι αναπαράγουν πληροφορία από το blog χωρίς να δίνουν την παραπομπή. Αφού το ιστολόγιο είναι "κοινό μυστικό" σε όσους ασχολούνται με τον τάφο, ας δίνουν τουλάχιστον credit στην πηγή.
Πάνω στο άρθρο που αναφέρθηκε η Βίκυ:
http://www.tanea.gr/news/culture/article/5169147/poios-leipei-apo-to-pshfidwto/
Να 'ταν η ζήλια ψώρα...
Το βιβλιο που ανακαλυψε η @Νιόβη Β. δινει ως πηγη για τον αλλο ταφο Καστα με τα ψηφιδωτα βιβλιο του Γερμανου Dieter Salzmann, καθηγητη κλασσικης αρχαιολογιας, που γραφτηκε το 1982, αρα μιλαμε για ταφο που ισως ειχε βρει ο Λαζαριδης;
http://books.google.com/books?id=Tz9oAAAAMAAJ&focus=searchwithinvolume&q=kastas
Γαλαξίας : Η είσοδος δεν είναι κάθετα στον περίβολο και προς το κέντρο του κύκλου, αλλά πλάγια με κατεύθυνση προς το κέντρο εν είδει σπείρας.
(παλαιότερη ανάρτηση και ανάλυση του Εμπεδότιμου, αλλά δεν μπορώ να τη βρω)
Αντι για κάτω απο την αμαξα εννοώ πίσω απο αυτην.Το χέρι κ εμένα δεν μου κολλάει οτι ειναι του συνεπιβάτη, αλλά το εκανα ετσι γιατι πολλοί το πιστέυουν.Νομίζω το θέμα ψηφιδωτό το εχουμε εξαντλήσει.Αυριο πιστέυω να δούμε ολοι μαζι το ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ.
Ρητορικο ερωτημα: αν ανεθεταν σε εναν απο εμας να φιλοτεχνησει ψηφιδωτο στην εισοδο ταφου επιφανους προσωπου, θα τον βαζαμε στο κεντρο του εργου ή σε μια ακρη;
Η Όλυνθος
Το προελληνικό της όνομα σημαίνει αγριοσυκιά και κατά την παράδοση Κτίστης-Ήρωάς της ήταν ο Όλυνθος, γιος του Ηρακλή και της vύφης Βόλβης ή του θρακικού θεού Στρυμόνα.
http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2481
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ και Φίλοι,
ΒΕΡΓΙΝΑ ΙΙ,Ο "Ταφος της Περσεφόνης".
Σελίς 68,VII.
(Περιγραφή της κεφαλής του Πλούτωνα).
"Τον ίδιο χρωματικό και σχηματικό εξπρεσιονισμό διαπιστώνουμε και στην
απόδοση των προσώπων,όπου αποτυπώνεται με τον πιό δυνατό τρόπο και η
ψυχική διάθεση των δύο θείων μορφών,αυτό που οι αρχαίοι ονόμαζαν "ήθος".
Το πρόσωπο του Πλούτωνα περιβάλλεται,πνίγεται,θα μπορούσαμε να πούμε, από την πυκνή πορτοκαλοκόκκινη,πυρόξανθη συστάδα των μαλλιών και της
γενειάδας του,που αποδίδονται με στριφτές,ακατάστατες πινελιές'
οι βόστρυχοί τους εκτινάσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις,αλλά εντονότερα προς τα δεξιά,πέρα δηλαδή από τον αριστερό του κρόταφο και την αντίστοιχη παρειά του.Σ'αυτό το σημείο γίνονται σκοτεινότεροι, σχεδόν καστανόχρωμοι,δηλώνοντας έτσι πως το φώς πέφτει από την αντίθετη πλευρά,όπου το τρίχωμα έχει τις ανοιχτότερες αποχρώσεις του πορτοκαλοκόκκινου χρώματος,ενώ επάνω από το μέτωπο κυριαρχούν τόνοι πλησιέστεροι προς το κόκκινο.Με τους ίδιους τόνους δηλώνονται το κλειστό,καμπύλο στόμα,τα ρουθούνια,τα τόξα των βλεφάρων και οι κόρες των ματιών,ενώ με τόνους καστανούς δηλώνονται τα τόξα των φρυδιών. Μικρές,κοφτές πορτοκαλιές πινελιές αυλακώνουν τη σάρκα στις παρειές, αποδίδοντας έτσι τον όγκο τους και δημιουργώντας την κοιλότητα γιά
τις κόγχες των ματιών." (Δεν αναφέρεται ύπαρξη κοτίνου).
Περιγραφή του Μανόλη Ανδρόνικου αντάξια της ζωγραφιάς που αποκάλυψε.
Τίμο,
Αυτή η πηγή φωτός (ultraviolet) αναγκάζει τα υλικά να συμπεριφέρονται χρωματικά όπως αυτή θέλει.
Εξαρτάται επίσης από τη γωνία που έχει το αντικείμενο σε σχέση με το φακό αλλά και από την ύλη του αντικειμένου.
Το ένα είναι πέτρωμα και το άλλο πλαστικό μάλλον (το μέτρο εννοώ των αρχαιολόγων).
Υπάρχει και η ένδειξη ότι το μισό έργο είναι φωτισμένο διαφορετικά γιαυτό και είναι σκοτεινότερο αριστερά. Ασπρο άλογο, γκρι άλογο. Ασπρος γενειοφόρος, γκρι Ερμής.
Το ultraviolet φώτισε περισσότερο δεξιά με αποτέλεσμα να αποδοθούν τα χρώματα ρεαλιστικότερα αλλά δημιούργησε αυτό το κουλουβάχατο.
Phil,
Στο κέντρο θα το βάζαμε.
Το κέντρο ξεκινάει ακριβώς μετά τον γενειοφόρο και πίσω του.
Αυτό που βλέπουμε είναι το μισό έργο.
@antonis nikiforos
Το "χέρι" μπορεί όντως να είναι χέρι.Ανοιξα την φωτογραφία με αρνητικά χρώματα και δείτε προσεκτικά το σημείο που θεωρουμε ότι υπάρχει χέρι .Φαινεται αρκετά πιο καθαρά
http://prntscr.com/4w3v3d
Κοιτώντας εξονυχιστικά τη φωτογραφία ,διαφωνώ με την απόδοση του χεριού από τη μέση και πάνω.Αυτό που εμφανίζεται είναι το πρώτο μισό.Είναι καθαρά αντρικό χέρι ,θα μπορούσε να είναι και το δεξί χέρι του ηνίοχου αλλά δεν με πείθει η φορά του γι'αυτο το σενάριο ,μπορεί όμως να είναι το αριστερό ενός συνεπιβάτη σε σχετικά όρθια στάση.Τη σχεδιαστική απόδοση την έχω κάνει ,δεν ξέρω αν έχει κάποιο νόημα να την δουμε .Οπως είπες και έχεις δίκιο , κοντός ψαλμός αλληλούια.Μια δυο μέρες για τα σπουσαία , και θα μας λυθουν οι απορίες .
@ Apostolos Gouzis
Το κεντρο ειναι μεταξυ του αλογου και του ηνιοχου. Αν δεις την φωτογραφια αυτη το μεσο της μαρμαρινης θυρας του τριτου θαλαμου δειχνει που ειναι το κεντρο του ψηφιδωτου.
http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=15184
επειδή πολλές φορές το ταξίδι είναι πιο όμορφο από τον προορισμό ...
http://prntscr.com/4w3xkg
(Το προελληνικό της όνομα σημαίνει αγριοσυκιά και κατά την παράδοση Κτίστης-Ήρωάς της ήταν ο Όλυνθος, γιος του Ηρακλή και της vύφης Βόλβης ή του θρακικού θεού Στρυμόνα.)
Χρησιμοποίηση της ελληνικής μυθολογίας κατά το δοκούν...στην προκειμένη, για τον Όλυνθο ,δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία επαρκή, οπότε βαφτίζουνε την μυθολογία παράδοση και είμαστε εντάξει...όταν όμως από την μυθολογία πηγάζουν αλήθειες που αντιτίθενται στο επιστημονικό κατεστημένο, τότες η μυθολογία είναι παραμυθένια και μυθιστοριογραφική...και εκτός αυτών μας μιλάνε για προελληνικό όνομα όταν ο ιδρυτής της είναι ο υιός του Ηρακλή...σοβαρότητα μηδέν, μπουρδολογία στο μέγιστο...
όπως και η μεγάλη επιστήμων των ημερών μας που μίλησε για προσπάθεια κάποιου Θράκα να εξελληνιστεί μέσω του Τύμβου Καστά...συγγνώμη για την έκρηξη...
τρίτη και φαρμακερή προσπάθεια
@Dazbaw © 2012 Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού All Rights Reserved
Το ΥΠΠΟ ανφέρεται ως πηγή.
Επίσης βρήκα και αυτό:
Τον Αύγουστο του 348 ο Φίλιππος κατέλαβε την Ό. και την κατέστρεψε ολοκληρωτικά. Οι κάτοικοι πουλήθηκαν ως δούλοι, ο Αρριδαίος και ο Μενέλαος σκοτώθηκαν, περιουσίες, χωράφια και αιχμάλωτοι μοιράστηκαν σε Μακεδόνες και φίλους του Φίλιππου. Πιθανόν ο Δημοσθένης και άλλες ιστορικές πηγές να υπερβάλλουν κάπως τα πράγματα. Οπωσδήποτε πάντως 32 πόλεις της Χαλκιδικής καταστράφηκαν τότε. Η καταστροφή της Ο. δεν έχει όμοιά της σε έκταση σε όλη την ελληνική ιστορία. Ο Δημοσθένης ισχυρίζεται πως ένας διαβάτης δεν θα αναγνώριζε αν στη θέση της Ο. υπήρχε ποτέ πόλη. Η Ό. δεν κατοικήθηκε ποτέ πια. Ο Δημοσθένης και άλλοι Αθηναίοι ρήτορες από αυτό το σημείο και μετά, θα αναφέρουν την καταστροφή της Ο. (και των Θηβών) ως δείγμα του κίνδυνου τον οποίο αποτελούσε ο Φίλιππος. Οι Μακεδόνες δεν επιθυμούσαν την επανίδρυση της Ο. Ακόμα και όταν ο Ολύνθιος φιλόσοφος Καλλισθένης, ο άνθρωπος που παρακολουθούσε τον Αλέξανδρο στην ασιατική εκστρατεία του και έπλαθε τον μύθο της θείας καταγωγής του, ζήτησε από αυτόν να ξαναχτίσει την πατρίδα του, σε εποχή που έχτιζε τη μία μετά την άλλη τις Αλεξάνδρειες, ο Αλέξανδρος αρνήθηκε. Και ο Αντίγονος κατήγγειλε ως έγκλημα του Κασσάνδρου εναντίον της δυναστείας των Μακεδόνων την εγκατάσταση των Ολύνθιων στην Κασσάνδρεια.
Απόσπασμα από http://greek_greek.enacademic.com/115450/%CF%8C%CE%BB%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%82
Ας το δούμε απλά ως πληροφορία σχετικά με την Όλυνθο.
Phill
ειναι αδυνατο αν θελουμε να αποτυπωσουμε ολη την παρασταση να καταφερουμε να βαλουμε στο κεντρο τον νεκρο...
Αποστολε , ευχαριστω για την απαντηση
Καλησπέρα, φίλοι μου!
Κρατώ στα χέρια μου το 35ο Βιβλίο της Φυσικής Ιστορίας (Περί της Αρχαίας Ελληνικής Ζωγραφικής) του περίφημου Γάιου Πλίνιου Σεκούνδου, Ρωμαίου στρατιωτικού, ιστοριογράφου (και συναδέλφου μου για κάποιο διάστημα...), του επονομαζόμενου και Πρεσβύτερου, σε μετάφραση και σχόλια του ζωγράφου Αλέκου Λεβίδη και του Τάσου Ρούσσου, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άγρα» το 1986 και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών εννέα χρόνια αργότερα. Διαβάζω αρχικά από τη σελίδα 97:
«Πρέπει σε αυτόν τον κατάλογο να προσθέσουμε και το Νικόμαχο, γιο και μαθητή του Αριστείδη. Ζωγράφισε την Αρπαγή της Περσεφόνης, πίνακα που βρισκόταν στο Καπιτώλιο, στο ναό της Αθηνάς, πάνω από το ναϊσκο της Νεότητας.... Ταχύτερος του σε αυτήν την τέχνη δεν υπήρξε άλλος.... Μαθητές είχε τον αδερφό του Αρίστωνα, τον γιο του Αριστείδη και τον Φιλόξενο από την Ερέτρια...»
Σταματώ, προς το παρόν, την ανάγνωση της συγκεκριμένης σελίδας εδώ και διαβάζω από το ίδιο, πάντα, βιβλίο, τα σχόλια κάτω από τη δισέλιδη έγχρωμη απεικόνιση της Αρπαγής της Περσεφόνης, ήτοι την πασίγνωστη «τοιχογραφία απο τον ομώνυμο τάφο στη Βεργίνα που έφερε στο φως ο Μ. Ανδρόνικος. Ο Ανδρόνικος αποδίδει την τοιχογραφία στον Νικόμαχο» (και όχι μόνο ο Ανδρόνικος, συμπληρώνω, μέσα από την επίσημη σελίδα του Υπουργείου ... http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=10781 )
Ξεφυλλίζω μερικές ακόμη σελίδες του βιβλίου των εκδόσεων «Άγρα» και στέκομαι στην απεικόνιση του παγκοσμίως γνωστού ψηφιδωτού από την Πομπηία, που αναπαριστά τη μάχη του Αλέξανδρου με τον Δαρείο. Στα σχόλια σημειώνεται ότι θεωρείται αντίγραφο του πίνακα με το ίδιο θέμα του Φιλόξενου από την Ερέτρια, τέλος του 4ου π.Χ. αι. Φωτοσκίαση και συνιζήσεις χαρακτηριστικά της ελληνιστικής ζωγραφικής στο απόγειό τους...»
Επανέρχομαι, πλέον, στο προηγούμενο χωρίο από την αφήγηση του Γάιου Πλίνιου (σελ.97): « Μαθητές είχε (ο Νικόμαχος) τον αδερφό του Αρίστωνα, τον γιο του Αριστείδη και τον Φιλόξενο από την Ερέτρια, που ο αξέπεραστος πίνακάς του, ζωγραφισμένος για τον βασιλιά Κάσσανδρο, παρίστανε τη μάχη του Αλέξανδρου με τον Δαρείο.»
Τί έχουμε, λοιπόν, μέχρι τώρα; 1. Διαθέτουμε την πληροφορία ότι η διάσημη, ιδίως τα τελευταία 24ώρα, τοιχογραφία από τον κιβωτιόσχημο «Τάφο της Περσεφόνης» αποδίδεται από τον ίδιο τον μεγάλο δάσκαλο Μανώλη Ανδρόνικο, στον σπουδαίο ζωγράφο Νικόμαχο. 2. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος μάς δίδει την κρίσιμη πληροφορία ότι μαθητής του Νικόμαχου είναι ο Φιλόξενος από την Ερέτρια. 3. Πριν μόλις μερικά 24ώρα, το Υπουργείο δίδει στη δημοσιότητα το συγκλονιστικό ψηφιδωτό του δαπέδου από το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, το θέμα του οποίου, σε κάθε περίπτωση και λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, συνιστά παραλλαγή/σπουδή του πρώτου και πάντως, βασικό στοιχείο εμπνεύσεως, ενδεχομένως λίγα μόνο χρόνια αργότερα από την δημιουργία της ως άνω τοιχογραφίας.
(συνεχίζεται...)
... Ποιά, όμως, η σχέση του ζωγράφου Φιλόξενου από την Ερέτρια με τη μακεδονική γη αλλά και την ακμάζουσα ακόμη μακεδονική δυναστεία;
Στο παρακάτω link http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=5988 και πάλι από την επίσημη σελίδα του Υπουργείου, αυτήν την φορά για την Αρχαία Ερέτρια, διαβάζουμε:
«Το 338 π.Χ. μετά την μάχη της Χαιρώνειας η Ερέτρια βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Μακεδόνων και στην πόλη ξεκίνησε μια νέα περίοδος άνθησης, οικονομικής και πολιτιστικής. Τα τείχη επισκευάσθηκαν και διευρύνθηκαν, κτίσθηκαν πολλά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, αναπτύχθηκαν εργαστήρια κοροπλαστικής και το θέατρο απέκτησε την τελική του μορφή… Στην Ερέτρια έζησαν ο ζωγράφος Φιλόξενος, που φιλοτέχνησε τον ζωγραφικό πίνακα με τη μάχη της Ισσού, ο τραγικός ποιητής Αχαιός, ο φιλόσοφος Μενέδημος, ιδρυτής της Ερετριακής Σχολής, ενώ εδώ διέμειναν για ένα διάστημα και οι Μακεδόνες βασιλείς Κάσσανδρος, Δημήτριος Πολιορκητής και Αντίγονος Γονατάς.”
Έχω την αίσθηση, πια, φίλες & φίλοι, ότι οι ανωτέρω επίσημες θέσεις του αρμόδιου Υπουργείου, συσχετιζόμενες άμεσα με την πληροφορία του Γάιου Πλίνιου σχετικά με τον άνθρωπο για λογαριασμό του οποίου φιλοτέχνησε ο μαθητής του Νικόμαχου τον πίνακα με την αναπαράσταση της θρυλικής μάχης του Αλέξανδρου κατά του Δαρείου, παρέχει σε όλους μας όχι μόνο τη διερευνώμενη τις τελευταίες ώρες -μόνο σε τούτο το εξαίρετο blog- σχέση της Ερέτριας με την μακεδονική Αμφίπολη, αλλά, κυρίως, μάς φέρει στην «καρδιά» της μοναδικής αυτής αρχαιολογικής ανάκαλυψης που έχει δικαίως προσελκύσει το παγκόσμιο, κυριολεκτικά, ενδιαφέρον.
Εμπεδότιμε, νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο...!
Καλό βράδυ σε όλους!
Ίων
Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, «αυτό το μνημείο θα συζητηθεί για παρά πολλά χρόνια και θα απασχολήσει πολύ μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας.»«Δεν είναι σαφές αν ο επόμενος θάλαμος είναι ο τελευταίος», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.
Η σημερινές δηλώσεις της κυρίας Μενδώνη είναι πολύ σημαντικές και μάλλον μας προιδεάζουν για την ύπαρξη και πέμπτου και ίσως και έκτου θαλάμου.Επίσης είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών που η ΓΓ του ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι ο τύμβος Καστά θα απασχολήσει για αρκετά χρόνια την επιστημονική κοινότητα και αυτό εγώ προσωπικά το εκλαμβάνω σαν μια προσπάθεια να μας πουν ποιος είναι ο ένοικος, συγκρινώντάς το με την αμφισβήτηση που υπάρχει ακόμα για τους βασιλικούς τάφους στην Βεργίνα.Νομίζω ότι η αγωνία μας θα παραταθεί για μερικές μέρες ακόμα.
Phil,
Εχω την εντύπωση ότι η εγκοπή στο κατώφλι δεν είναι στο κέντρο.
Επίσης έχω την εντύπωση ότι βλέπουμε μέχρι και την αφαίρεση του ενός, αριστερού θυρόφυλλου. Δεξιότερα έπεται το δεξί θυρόφυλλο το οποίο είναι ακόμη στη θέση του γιατί πως θα το αφαιρούσαν με χώματα από την πίσω πλευρά;
Λέω δηλαδή ότι βλέπουμε το μισό πλάτος του χώρου που είναι 4,5 μέτρα συνολικά.
Δεν επιμένω όμως...
Αν κατάλαβα καλά ότι μένεις στην Αμερική και δεν σε ενοχλεί να πεις που ακριβώς είσαι θα ήταν χαρά μου.
Tο ψηφιδωτό βρίσκεται πριν τη μαρμαρινη θυρα,σημείο όπου τελειώνει ο προθάλαμος, άρα το σημείο όπου εγιναν διάφορα τελετουρικά. Παραπάνω ρώτησα αν κάποιος ξέρει το τυπικό επίκλησης του Πλούτωνα.Δυνατά χτυπήματα στο έδαφος με το χέρι! Με πιθανο αποτέλεσμα το χαλάρωμα στο σημείο αυτό (έμπροσθεν της θύρας) του ψηφιδωτού δαπέδου και αργότερα αποκόλυσής του από φυσικά αίτια. Αρκετά πιθανο μάλιστα αν ανμένονταν ως θεός ο νεκρος να επιστρέψει από τον κάτω κόσμο. Ο Πλούτων βρίσκεται κατ΄εξαίρεση εκτός του τάφου.
@Phill
Απόλυτα πιστεύω ότι εξαρτάτε από το θέμα.Δηλαδή το ποιος κυριαρχεί άσχετα που είναι τοποθετημένος και αυτό θα το δούμε αφού έχουμε όλη την εικόνα.
@Ioannis Karagkiozis
Πιστεύω ότι μέχρι τώρα έχουν διαχειριστεί τον Τύπο δίνοντας κάποιες φωτογραφίες και δελτία τύπου με τέτοιον τρόπο ώστε να δικαιώνονται κάποιοι και κάποιοι άλλοι να εκτίθενται.
Αυτόματα κάποιες θεωρίες απορρίπτονται και μένουν όλο και λιγότερες προς συζήτηση.
Έτσι σιγά σιγά οι ειδικοί και μη οδηγούνται μόνοι τους στο συμπέρασμα σε ποιον ανήκει ο τάφος.
Έτσι ελαχιστοποιούν κατά το δυνατόν τις αμφισβητήσεις .
Αν αυτή είναι όντως η γραμμή την θεωρώ πολύ έξυπνη και αναγκαία στην περίπτωση που ο Τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο..
Ένας αντίστοιχος Ερμής, με το ίδιο λοξό βλέμμα, από την Πομπηϊα:
https://www.flickr.com/photos/70125105@N06/14569419494/
[ Απόστολε Γουζή, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, μακάρι να είχα χρόνο να έψαχνα και περισσότερο.. :) ]
http://1.bp.blogspot.com/-IAqtlY5RjP0/VDqe-vCApuI/AAAAAAAAAlA/E11LPP1i8Xg/s1600/RpT53tp.png
Συγγνώμη αλλά σε αυτή την φώτο δεν μοιάζει σαν το χέρι του γενειοφόρου που πάει προς τα κάτω να πιάνει κάτι που μοιάζει με το κεφάλι φιδιού ;
Αποστολε,
Νομιζω η φωτογραφια δειχνει ολοκληρη την θυρα. Ο κανονας ειναι 40εκ και το ανοιγμα που φαινεται βγαινει 1.60μ οσο και το πλατος της θυρας τατα το ΥΠΠΟ.
Στην Ατλαντα μενω. Εσυ;
Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι η Ολυμπιάδα ομολόγησε στο σύζυγό της Φίλιππο ότι ο Αλέξανδρος δεν ήταν γιος του, αλλά ότι τον είχε συλλάβει από ένα φίδι που εμφανίστηκε στον ύπνο της, το οποίο, σύμφωνα με το μύθο, ήταν ενσάρκωση του ίδιου του Δία, κι ότι ο ίδιος ο Φίλιππος τη χώρισε και την έστειλε στην Ήπειρο κατηγορώντας τη για μοιχεία.
Θα μπορούσε να δικαιολογεί τον Φίλιππο να κρατάει συμβολικά φίδι;
@Apostolos Gouzis
My good friend, about your comment of 14/10/14 7:37AM, how wonderful would it be if the archeological team were to show us whatever they have of this marble door (and the nails) - it would have cleared up some issues. Excellent comments you made (14/10/14 - 7:37AM). I wish we didn't have to keep repeating these otherwise obvious points.
@Virgi
Your hypothesis that two more horses fit under the dirt is possible (if they would be facing us), but unlikely, given the orientation of the two shown, and the space left. Regarding your elaborate analysis on how a solid marble door can be fractured by a natural cause (a vertical force from above, targeted at its unprotected from its frame very center) I have to admit I fail to fully follow; one wishes that the team would tell us if the five pieces found constitute the entire door, and show them to us with the door possibly reconstructed, if so.
I agree with you Virginia, as I have already stated, that the monument/tomb was not meant to be accessible or visited, and I have given the reasons why.
@Biky (comment 14/10/14 4:53PM)
You are so very right.
I don't wish to keep repeating points made here previously by either other commenters or myself. I only comment if there's something new to be added.
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_778.html
Ο εμπεδοτιμος και το φόρουμ έχουν
αναδεχθεί σε κεντρική πηγή ανάλυσης των εξελίξεων του τάφου.
@Αντωνη Νικηφόρος
Το σχέδιο σου στις ειδήσεις της ΝΕΡΙΤ
http://webtv.nerit.gr/katigories/enimerosi/i-archeologos-kalliopi-limneou-papakosta-gia-to-psifidoto-tis-amfipolis/
Συγχαρητήρια και από εμένα σε όλους για το επίπεδο και το μεράκι που δείχνετε για το θέμα. Παρακολουθώ τον Εμπεδότιμο από τον Αύγουστο αφού πρώτα τον είχα ανακαλύψει στο youtube ψάχνοντας για τον Αλέξανδρο...
Του αξίζουν συγχαρητήρια για την έρευνα και τη διορατικότητά του, πραγματικά!
Ως προς το ψηφιδωτό, όπως είπε και ο onar σημασία έχει το ταξίδι! Αδημονώ να δω αύριο μία εικόνα να απεικονίζει κάτι πλησίον στο σχέδιό του. Όλοι αυτό θέλουμε να δούμε! Μακάρι!
Μου έχει προξενήσει, επίσης, εντύπωση ο Ερμής, ο οποίος - πανέμορφος- μοιάζει να προσπαθεί να προφτάσει την ταχύτητα του άρματος! Μου φαίνεται σαν ο αμαξηλάτης να οδηγεί με τόσο σθένος και ορμή την άμαξα στον προορισμό της, που αναγκάζει τον Ερμή να σπεύσει για να διατηρήσει το προβάδισμα!
Phil,
Μένω μόνο ένα με ενάμιση μήνα το χρόνο στο Miami, στο Pembroke Pines, συνήθως από τις αρχές Μαίου.
Τον υπόλοιπο χρόνο λίγο Θεσσαλονίκη και λίγο Αθήνα.
Εχεις δίκιο για τη θύρα. Μάλλον είχα κολλήσει ότι αφού η ζημιά είναι 80 cm. και υπολογίζοντας ότι δεξιά και αριστερά από τη ζημιά έχουμε από χώμα σε χώμα άλλες 2 φορές τα 80 cm. τότε αυτό μας κάνει 240 cm. Δεν υπολόγισα όμως ότι αριστερά έχουμε άλλα 60 cm.που βρίσκεται το περιθώριο με τους μαιάνδρους κλπ κλπ....
Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που διαπίστωσα πωςτο ενδιαφέρον φίλων του εξωτερικού είναι ίσως και μεγαλύτερο από το δικό μας που ζούμε στην Ελλάδα.
Δες για παράδειγμα τις αναρτήσεις του φίλου george ο οποίος "βγάζει και μία οργή με την καλή έννοια πέρα από το πόσο καταρτισμένος είναι. Φαίνεται από τη φρασιολογία που χρησιμοποιεί.
Αυτή η οργή που βγάζει είναι προιόν τηε έλλειψης πατρίδας.
Αδημονεί περισσότερο από όλους!
Να είστε καλά όλοι όσοι είστε πιο μακριά από εμάς.
Καλησπερα. Ενημερωνω οτι το λινκ που ειχα δωσει με το ιχνογραφημα αυτου που εμενα μου εκανε εντυπωση στο ψηφιδωτο δεν δουλευει πια. Να στε καλα!
Όπως οι περισσότεροι έτσι κι εγώ άρχισα να παρακολουθώ τις αναρτήσεις του Εμπεδότιμου από τον Αύγουστο, αλλά αυτό που γίνεται εδώ, δεν περιγράφεται.
Νιώθω σαν να παρευρίσκομαι σε ένα διαρκές ερευνητικό-ιστορικό-αρχαιολογικό συνέδριο-σεμινάριο.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να καθίσω να ξαναδιαβάσω ιστορία μετά από τόσα χρόνια, εξ αιτίας και των αναρτήσεων του οικοδεσπότη αλλά και των εύστοχων αναρτήσεων των συμμετεχόντων.
Μια παρατήρηση σχετικά με το ψηφιδωτό: αριστερά του Ερμή, μήπως να περιμένουμε να εμφανιστεί κάποια άλλη μορφή; Κάποιο αγγελάκι ή η Δήμητρα; Χώρος υπάρχει ...
Νομίζω, δεν είμαι πολύ σίγουρος πως τα ψηφιδωτά έργα τέχνης δεν τα έκαναν ζωγράφοι αλλά άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι δεν ζωγράφιζαν.
Ηταν δηλαδή άλλη τέχνη άσχετη με τη ζωγραφική.
Εχει κάποιος τη γνώση για αυτό;
Ενα που είναι σίγουρο είναι ότι πολλές φορές που μιλάμε για αγγελάκια σε έργα, δεν είναι αγγελάκια.
Ερωτες λέγονται (cupid).
Οι άγγελοι εμφανίζονται σε έργα αρκετά μετά τα πρωτοχριστιανικά χρόνια.
Περσεφόνη - Δήμητρα ;
http://phdiva.blogspot.gr/2014/10/persephone-at-amphipolis.html
Μια και αναφερθηκε η επισκεψιμοτητα του ταφου, ας δουμε και την επιστεψιμοτητα του empedotimos blog.
Αριθμος επισκεπτων:
http://s01.flagcounter.com/more90/FA07/1
Αριθμος σελιδων:
http://s01.flagcounter.com/more90/FA07/1
Και οι 160 χωρες που επισκεφτηκαν το blog:
http://s01.flagcounter.com/gmap/FA07/
Η εκρηξη εγινε μεσα Αυγουστου και η ανοδος συνεχιζεται. Καθε φορα που εχει ανακοινωση απο το ΥΠΠΟ, γινεται κατακορυφη ανοδος στην κινηση του blog.
@kal
και αυτή αυτό το blog διαβάζει.
Τώρα κατάλαβα από που παίρνει τις πληροφορίες :)
Για την περίπτωση που εμφανισθούν και τοιχογραφίες ας θυμηθούμε κι ετούτη (την είχα επισυνάψει στην συζήτηση για τον Αετίωνα)
http://it.wikipedia.org/wiki/Nozze_Aldobrandini
(είναι διαθέσιμο και στα -επιλέξτε - αγγλικά, γαλλικά κλπ κάτω αριστερά)
Virgi,
Βοήθεια κόλλησα.
Σαν να φαίνεται ότι το θύρωμα μπροστά από το ψηφιδωτό έχει αποκαλυφθεί όσο και το εύρος της θύρας 150 εκ.και κάτι ψιλά;
Δηλαδή όσο υπολείπεται δεξιά άλλο τόσο και αριστερά;
"μυστακοφορο με τις κυβιστησεις"
Κλαίω από τα γέλια!
@Apostolos Gouzis
Φυσικά και έχει αποκαλυφθεί όλο.
Την πόρτα την έχουν μετακινήσει όλη.Στην φωτογραφία φαίνεται άδειο το θύρωμα για αυτό και βλέπουμε τον τοίχο από χώμα πίσω στον Θ3
Επίσης η διάσταση αυτού που βλέπουμε συνολικά είναι 2.2μ το πολύ 2.25.
Από τον αριστερό τοίχο διακρίνονται περί τα 50-60 εκατοστά και από τον δεξί 10-15 εκατοστά. Αρα έχεις 90 εκατοστά ακόμη αριστερά και 140 εκατοστά δεξιά.
Συγνώμη το αριστερό θύρωμα 40εκ. +10-20 εκ τοίχο και δεξιά 10-15εκ. θύρωμα.
το κενό που αντιστοιχεί στην πόρτα είναι 150εκ.
virgi,
Ευχαριστώ πολύ.
Δηλαδή η κα. King περιμένει να βρεί μορφή αριστερά του Ερμή όπου μας μένουν 90 εκ. εκ των οποίων τα περίπου 60 είναι το περιθώριο μάλλον.
@onar πολυ καλή δουλεία? Έχεις γνώσεις σχεδίου η ερασιτεχνικά?
Μια ακόμα αναπαράσταση απο τη χρήστη Christine Laemlin στο twitter:
1η εκδοχή: https://pbs.twimg.com/media/Bz68Xi_CYAAkj7j.jpg:large
2η εκδοχή: https://pbs.twimg.com/media/Bz7vpFnIYAALPn9.jpg:large
Διαβάζοντας τον σύνδεσμο που μας έστειλε ο Chris Ts http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=258102
σταμάτησα εδώ: [Η ταφή του νέου άντρα, ηλικίας 15-18 ετών, βρέθηκε σε μεταλλικό δοχείο που περιείχε τα καμένα οστά, χρυσό στεφάνι βελανιδιάς και πορφυρό ύφασμα]
το στεφάνι βελανιδιάς είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ηπειρωτών και της Δωδώνης ειδικότερα
https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CE%BD&client=firefox-a&hs=tCB&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=fflb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=XJE9VIrNIuOY7gbV3YCQBw&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1366&bih=656#rls=org.mozilla:en-US:official&channel=fflb&tbm=isch&q=%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B9+%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%82&facrc=_&imgdii=_&imgrc=WN7Zl5vS2qjBMM%253A%3BxkyahGR1FVks5M%3Bhttp%253A%252F%252Finterreg.dodoni.gr%252Fgallery%252Fmain.php%253Fg2_view%253Dcore.DownloadItem%2526g2_itemId%253D536%3Bhttp%253A%252F%252Finterreg.dodoni.gr%252Fgallery%252Fmain.php%253Fg2_itemId%253D536%3B990%3B946
https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CE%BD&client=firefox-a&hs=tCB&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=fflb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=XJE9VIrNIuOY7gbV3YCQBw&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1366&bih=656#rls=org.mozilla:en-US:official&channel=fflb&tbm=isch&q=%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B9+%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%82&facrc=_&imgdii=WN7Zl5vS2qjBMM%3A%3B4x11U4YNq9i6mM%3BWN7Zl5vS2qjBMM%3A&imgrc=WN7Zl5vS2qjBMM%253A%3BxkyahGR1FVks5M%3Bhttp%253A%252F%252Finterreg.dodoni.gr%252Fgallery%252Fmain.php%253Fg2_view%253Dcore.DownloadItem%2526g2_itemId%253D536%3Bhttp%253A%252F%252Finterreg.dodoni.gr%252Fgallery%252Fmain.php%253Fg2_itemId%253D536%3B990%3B946
στον σύνδεσμο παρακάτω μαθαίνουμε πως στο παρελθόν έχουν βρεθεί χρυσά στεφάνια βελανιδιάς από αρχαιοκάπηλους
http://www.makthes.gr/news/reportage/89279/
virgi,
ειναι σιγουρα ετσι.
εχθες μετεφερα κειμενο του Χαμοντ σχετικα με την τοιχογραφια του κυνηγιου
που ανεφερετο στο μονοφθαλμο του Φιλιππου και το συνεδεσα με τον ηνιοχο.Τωρα ειδα οτι σημερα αναφερθηκε και εκεινη.Επισης ο"συνελληνας" στο extra channel εδειχνε πριν απο λιγο το σχεδιαστικη απεικονηση των θαλαμων που ειχες κανει.
@giagoudis
αυτή ακριβώς είναι η μαγεία και το δώρο του Τάφου..
μας γυρίζει πίσω στον εσωτερικό μας εαυτό..
ανασταίνει ξεχασμένα από παλιά μυστήρια ..
http://prntscr.com/4w7tds
@Βίκυ
Δεν την ξέρω την εκπομπή. Μπορείς να μου περιγράψεις σε παρακαλώ τι έλεγε;
Καλησπέρα σε όλους.
Δείτε αυτή τη φωτογραφία http://www.hotelvermion.gr/photos/_filipos.jpg και φανταστείτε πως θα ήταν σε προφίλ.
Για μένα η απάντηση πως θα ήταν σε προφίλ βρίσκεται στο ψηφιδωτό.
Και η ομοιότητα είναι εκπληκτική.
@Phil
Με αφορμή την εκτίναξη στα υψη της επισκεψιμότητας του οικοδεσπότη μας,ας βρούμε την ερμηνεία της λέξεως ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ.
Ιδού οι σχετικοί αριθμοί:
23.9 , 12.01 , 12.53 , 4.37 .
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ,μήπως η απάντηση γιά τον Γαλαξία βρίσκεται στην πληροφορία της @Virgi,ότι ο Δρόμος του Τάφου κατευθύνεται στον Αστερισμό του Λέοντα;
Η Dorothy King δημοσίευσε ότι αποκαλύφθηκε η μορφή της Περσεφόνης στα δεξία του ψηφιδωτού. Όπως αναφέρει "όλοι εκτός του architect της ανασκαφής φαίνεται ότι διαρρέουν πληροφορίες..."
Λυπάμαι που το λέω αλλά η Dorothy καταντάει γελοία...
@thersprotos
Then, it's maybe the architect of the team that leans information to her, a cynic would say.
correction: 'leaks' not 'leans'
@george
Well done for your comment elsewhere.
@Ion Doulis
Κοίτα τον λογαριασμό σου στο φβ
ξερετε τι μου κανει εντυπωση?
ολες οι καταστροφες στο μνημειο ειναι αρμονικες εκτος απο μια
χερια στις καρυατιδες
φτερα κεφαλια στις σφιγγες
ο κυκλος στο ψηφιδωτο.
μονο το προσωπο της μιας καρυατιδας ειναι μη αρμονικα κατεστραμενο.
συνεχιζω να πιστευω οτι ο ταφος ηταν του Φιλλιπου... και εγινε αντικατασταση νεκρου, εσκεμενες ειναι η καταστροφες για να επικαλεστουν καποιοι οτι το μνημειο εχει προβληματα ετσι ωστε να κρυψουν τον νεο ενοικο του ταφου. τελικα πιθανον την αντικατασταση να την εκανε ο Πυρος της Ηπειρου και αφου ειχε συλησει τους ταφους στης αιγες ολους μετεφερε εκει σε καποιο ταφο τον Φιλλιπο. αυτο εξηγει το οτι ο μονος απειραχτος ταφος στης αιγες ειναι του Φιλλιπου και οτι δεν υπαρχει καμια καταγραφη γι αυτο το μνημειο πουθενα,
Καλημέρα σας
Πρωτοέμαθα για την ανασκαφή τον Ιούνιο του 2013 καθότι τους καλοκαιρινούς μήνες τους περνώ στην εν λόγω περιοχή
και φυσικά έχω επισκεφτεί το χώρο
Διαβάζω ανελλιπώς όλες τις αναρτήσεις στην εν λόγω ιστοσελίδα και μπορώ να πω ότι η ενημέρωση είναι πλήρης
Θα παρακαλούσα τη ΧΡΗΣΗ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ειδικά στις απαντήσεις στον κ. @george
Έχει δηλώσει ότι μπορεί να διαβάσει Ελληνικά αλλά δεν είναι καλός στο να γράφει
Είναι φοβερά κουραστικό να προσπαθεί κάποιος, που δεν γνωρίζει ξένες γλώσσες, να παρακολουθήσει τη συζήτηση με τη χρήση μεταφραστικού
Σας ευχαριστώ
Θανάσης
Οι προσπάθειες αποτύπωσης μυώδους ανδρός στα αριστερά του Πλούτωνα δε συνάδουν με το έργο και δημιουργούν εκτρωματικό αποτέλεσμα, αυτό που μοιάζει με χέρι και ώμο δε θα μπορούσε να είναι τέτοιο, διότι τα εκτεταμένα χέρια των δύο θεών δε παρουσιάζονται με έντονα χαρακτηριστικά.
Επειχειρώ, πριν την αναμενόμενη ανακοίνωση απο το Υπουργείο που θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Συγχωρέστε με για το μακρόν του σχολίου.
Σε προηγούμενη ανάρτηση του φιλόξενου Εμπεδότιμου, σχολιάζοντας κυρίως με τη Νιόβη, αποπειράθηκα να αποσυμβολίσω έναν πίνακα του Il Sodoma με θέμα το γάμο του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης επιχειρώντας έτσι να δείξω την πιθανότητα ο πίνακας να δείχνει την τοποθεσία ταφής του Αλεξάνδρου. Θα το ξανακάνω συγκροτημένα επικαλούμενος την ανοχή σας. Είναι έργο που βρίσκεται στη Villa Farnesina στη Ρώμη.
Εξακολουθώ να πιστεύω πως στο έργο αυτό με ένα εξαιρετικά ευφυή τρόπο, ο καλλιτέχνης αποκαλύπτει τον τόπο ταφής της Ρωξάνης και πιθανόν του Αλεξάνδρου του Γ΄ καθώς και του μικρού γιού του, Αλεξάνδρου του Δ΄.
Όσο μπόρεσα να μελετήσω (δεν είμαι ιστορικός τέχνης) διαπίστωσα πως επικρατεί η εξής, κοινή, άποψη πολλών κριτικών τέχνης: την εποχή όπου δημιουργούν οι Il Sodoma, ο Rubens και άλλοι ίσως τα έργα τους με θέμα το γάμο του Αλέξανδρου με τη Ρωξάνη (τέλη 15ου αρχές 16ου αιώνα), επηρεάστηκαν ή και βασίστηκαν από/στο αυθεντικό έργο του Αετίωνος του Αμφιπολίτου (σύγχρονου του Μεγάλου Αλεξάνδρου) με το προς έρευνα θέμα. Ασφαλώς δεν μπορώ ούτε να εικάσω πως ένας φορητός πίνακας του 3ου αιώνα π.Χ. σωζόταν κάπου στην Ευρώπη την εποχή της δυτικής αναγέννησης, αλλά δεν μπορώ και να αγνοήσω την επικρατούσα άποψη που εκφράζεται από το σύνολο σχεδόν των ειδικών.
Επιτρέψτε μου λοιπόν, παραλληλίζοντας τα μέχρι σήμερα ανασκαφικά ευρήματα με τον πίνακα του Il Sodoma να καταγράψω τα εξής:
(Τον πίνακα σε ικανοποιητική ανάλυση θα τον βρείτε εδώ: http://artifexinopere.com/?p=2617)
Χώρος:
1. Παρατηρούνται τρείς είσοδοι: Μια κεντρική στο βάθος δεξιά όπου και οι σειρά των κιόνων, μια δευτερεύουσα κρυμμένη σχεδόν από πρόσωπα στα αριστερά, και ακόμα μία ψηλά (κρυφή) στο διάδρομο με τους κίονες. # Μέχρι σήμερα οι αναφορές (είτε επίσημα του ΥΠΠΟ, είτε από τη γεωφυσική αποτύπωση, είτε εικασίες Λαζαρίδη) περιγράφουν με τον ίδιο τρόπο την πιθανότητα τριών εισόδων.
2. Η μόνη κλειστή με θυρόφυλλα θύρα είναι αυτή στην οποία στέκονται μπροστά οι δύο νέοι ένας εκ των οποίων προτείνει απαγορευτικά το χέρι. Η προοπτική της πόρτας δείχνει κάθοδο. # Μέχρι στιγμής οι ανασκαφή έχει αποκαλύψει μόνο μια κλειστή θύρα στο τέλος του 3ου δωματίου όπου υπάρχει κατηφορική κλίση του εδάφους.
3. Μπροστά από τον νυμφίο Αλέξανδρο υπάρχουν σκαλοπάτια στα οποία δείχνει να κατευθύνεται παρότι το πρόσωπο του και το χέρι του είναι στραμμένο προς τη νύμφη Ρωξάνη. # Από τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα, σκαλοπάτια ή κεκλιμένη δίοδος «ράμπα» υπάρχει αμέσως μετά τα δωμάτια – διάδρομο, όπου και ο κυρίως χώρος του τάφου.
4. Το νυφικό κρεβάτι όπου κάθεται η νύμφη μοιάζει σαν ναός με ζωφόρο γεμάτη αναπαραστάσεις γοργόνων και κενταύρων καθώς και σφίγγες στη βάση των εμπρόσθιων ποδιών/κολώνων του κρεβατιού. # Δική μου εκτίμηση είναι πως το τάφικό μνημείο ανήκει σε ολόκληρη την οικογένεια του Αλέξανδρου του 3ου.
5. Δεξιά στο βάθος της παράστασης εμφανίζεται παραλιακή πόλη με μεγάλο ποτάμι/λιμνοθάλασσα και γέφυρα. # Η Αμφίπολη κατά την αρχαιότητα ήταν λιμάνι δίπλα από την οποία περνούσε η κοίτη του Στρυμόνα με τη γνωστή από αρχιτεκτονικής απόψεως γέφυρα.
6. Επάνω δεξιά εμφανίζεται ο Λέων καθήμενος επί πυραμίδας/τύμβου. Τις δύο κάθετες γραμμές ορίζουν, δεξιά ένα κλαδί και αριστερά μια ακτίνα φωτός ή ριπή ανέμου.
(συνεχίζεται)
(συνέχεια)
Πρόσωπα:
1. Ασφαλώς τα κεντρικά πρόσωπα της σύνθεσης ο Αλέξανδρος και η Ρωξάνη. Αν δεν κάνω λάθος το γυμνό σώμα δηλώνει θεότητα ή θάνατο. Η Ρωξάνη εμφανίζεται γυμνή με ένα διάφανο πέπλο επάνω στο κορμί της. Όσο για τον Αλέξανδρο έχω την εξής υποψία: Δεξιά εμπρός από την κλειστή θύρα παρουσιάζονται δύο νέοι, ο Ηφαιστίωνας και ο (;). Ό ένας όμως, αυτός που προτάσσει το χέρι απαγορευτικά, είναι γυμνός. Η ομοιότητα με τον «κυρίως» Αλέξανδρο είναι εκπληκτική αν και εμφανίζεται ελαφρώς ποιο νέος. Υποπτεύομαι πως ο Sodoma χρησιμοποιεί το πρόσωπο τρίτου για να δηλώσει το νεκρό του Αλεξάνδρου και μάλιστα νεαρότερο, επομένως στον κόσμο της αθανασίας. # Πλέον και ο κάθε δύσπιστος έχει πειστεί πως το τύμβος Καστά αποτελεί ταφικό μνημείο.
2. Η κόρη αριστερά κρατά υδρία στο κεφάλι. # Οι Καρυάτιδες του τύμβου έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστές.
3. Η ανατολίτισσα σκλάβα θαρρώ πως δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς την επιστροφή του στρατηλάτη από την κατά ανατολάς εκστρατεία. Δεν μπορώ να φανταστώ πως αλλιώς δικαιολογείται μια ανατολίτισσα σκλάβα σε μια σύνθεση όπου αποτυπώνεται ο γάμος του Αλέξανδρου πριν την εκστρατεία.
4. Δύο εκ των ερώτων/αγγέλων επάνω στην οροφή του κρεβατιού της Ρωξάνης στα δεξιά εμφανίζονται φασκιωμένοι. Κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να δηλώνουν είτε την παρουσία του νεκρού του Αλέξανδρου του Δ΄, είτε την ταρίχευση κάποιου/κάποιων από τους νεκρούς.
5. Ο έρωτας/άγγελος επάνω και στη μέση της οροφής του κρεβατιού της Ρωξάνης είναι σχεδόν ολόκληρος σκεπασμένος από το γκρί, σαν χώμα/αμμο πέπλο. # Ο τάφος είναι όλος σφραγισμένος με άμμο.
6. Δύο έρωτες/άγγελοι δεξιά ψηλά ακριβώς στη μέση του κίονα που ορίζει την κλειστή πόρτα κρατούν τα όπλα του Αλεξάνδρου και ένας τρίτος κοιτώντας τους, δείχνει τον Αλέξανδρο. Το αριστερό από τα πρώτα που είναι μέσα στο χώρο του γάμου φέρει λευκό φτερό, το δεξί που βρίσκεται πίσω από τη θύρα και επομένως στον κυρίως/κάτω χώρο του τάφου φέρει μαύρο φτερό. # Πιθανόν να δηλώνει τη ζωή και το θάνατο, τον κάτω κόσμο και τον άνω. Τα όπλα του στρατηλάτη αφενός κομμάτι και μέρος της ζωής του, αφετέρου κτερίσματα που τον συνοδεύουν στον κάτω κόσμο.
7. Κάτω δεξιά εμφανίζονται δυο έρωτες/άγγελοι να κρατούν σε ασπίδα(;) ένα τρίτο και να το πετούν στον Άδη(;) τη μαύρη φιγούρα κάτω - κάτω δεξιά. Μάλιστα πατούν επάνω σε χώμα, το δάπεδο δείχνει χαλασμένο ή σκεπασμένο. # Ο ντυμένος με λευκό χιτώνα έρωτας/άγγελος δηλώνει την αγνότητα του έρωτα, την τελείωση του, ενώ ο άλλος τον γήινο έρωτα. Πιθανόν πετούν τα ηδονικά στοιχεία (έρωτας/άγγελος επάνω στην ασπίδα) ώστε να τον αποκαθάρουν και να προσδώσουν στον καρπό του έρωτα διαχρονία, υπέρβαση, αθανασία.
8. Δεξιά και στο βάθος της σύνθεσης εμφανίζεται ένα λευκό άλογο με δύο αναβάτες. Ο κυρίως αναβάτης με πλήρη την στρατιωτική του στολή μεταφέρει έναν νεκρό, ή τραυματία. # Η κίνηση είναι από ανατολάς προς δυσμάς δηλ, από τη ζωή στον θάνατο ή επιστρέφει ο Αλέξανδρος νεκρός πλέον στην πατρική γη # Θα μάθουμε σε λίγα εικοσιτετράωρα αν στο ψηφιδωτό παρουσιάζεται ο Φίλιππος που οδηγεί στον Άδη τον γιο του Αλέξανδρο.
(συνεχίζεται)
Άλλα:
1. Επάνω δεξιά, ακριβώς επάνω από την κυρία είσοδο, στο κενό χώρο ανάμεσα σε τέσσερις έρωτες/αγγέλους εμφανίζεται η σκιά/φάντασμα ενός ακόμα χωρίς φτερά. # Αδυνατώ να το αποσυμβολίσω.
2. Ο έρωτας/άγγελος που εμφανίζεται σκυμμένος σαν να κρατά τον δεξιό μεγάλο κίονα. Στα μαλλιά του διακρίνεται καθαρά το κεφάλι ενός λιονταριού. # Είναι άραγε οι σφίγγες της εξωτερικής εισόδου του τύμβου;
3. Στο κέντρο του περιθυρώματος της μόνης κλειστής θύρας παρουσιάζεται ο «παντεπόπτης οφθαλμός». # Επιρροή σίγουρα των μετά Χριστού χρόνων. Αποκρυφιστικό σύμβολο που επιθυμεί να δηλώσει την παρουσία θεού (Ο Αλέξανδρος θεωρείτω Θεός ήδη πριν το θάνατο του) ;
4. Επάνω αριστερά – εκεί που υπάρχει το δείγμα από την προ καθαρισμού της τοιχογραφίας εποχή - εμφανίζεται κάτι σαν φίδι(;) # Αδυνατώ να διακρίνω οπότε και να το αποσυμβολίσω.
5. Το κορμί του έρωτα/αγγέλου που κρατά το δεξί πόδι του Αλεξάνδρου είναι τυλιγμένο με φίδι. # Έχει σχέση με την πληροφορία που δίνει ο Πλούταρχος πως η Ολυμπιάδα είχε συλλάβει τον Αλέξανδρο από ένα φίδι που εμφανίστηκε στον ύπνο της το οποίο, σύμφωνα με το μύθο, ήταν ενσάρκωση του ίδιου του Δία; Ο έρωτας/άγγελος παρουσιάζεται με φτερά για να δηλώσει τον καρπό του ουράνιου έρωτα μεταξύ του Δία και της Ρωξάνης.
giannis_ , πάντως στο σημείο όπου η αναπαρασταση προτεινει πως υπάρχει χέρι, όντως φαινεται κάτι σχετικο. Ανδρικο ή γυναικείο δεν ξέρω, η αναλυση της φωτογραφίας δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα.
Επίσης, όσον αφορά τα έντονα χαρακτηριστικά στα οποια αναφέρεσαι, ίσως αυτά οφειλονται σε οπτική παραμορφωση που προκαλει στην περιοχή του χεριού η χαμηλή αναλυση της φωτό και η ζημια που έχει υποστει το μωσαικό σε τμήμα της περιοχής που εικάζεται πως υπάρχει αυτο το χέρι. Οπότε στην ουσία ίσως να μην υπάρχουν έντονα χαρακτηριστικά. Δεν επιμένω πάντως, είναι θέμα το πολύ μιας μέρας να μάθουμε τι κρύβεται εκει.
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/blog-post_293.html
ΔΕΣΤΕ ΑΥΤΟ ....
καποια στιγμη το ειχαμε κανει θεμα οτι μεσα στο χωμα δειχνει καπου οτι υπαρχει ο ηλιος της Βεργινας...
θα ελεγα οτι ειμαι μια πολυ καλη προσπαθεια
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10/photo.html
@AP
Πραγματική βόμβα (αν αληθεύει)....
"Είναι πρώιμο να πούμε ότι ο τάφος είναι της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ίσως κάποτε να πήγε κι εκεί το πτώμα του!"
μεταφράστηκε στον τιτλο ως:
"Ισως κάποτε το πτώμα του Μ.Αλεξάνδρου να πήγε στο τάφο αυτό"
Απλά αυτο που καταλαβάινω απο τις δηλώσεις ειναι πως δεν απορρίποτυν κανενα σενάριο, το οποιο το έχουν δηλώσει και παλιότερα.
@planet
Απο όσα λίγα γνωρίζω σχετικά με την επικοινωνία και τα ΜΜΕ, όταν αναφερεσαι σε συγκεκριμένο σενάριο με την σκεπτικό είτε ότι είναι νωρίς να γινει αποδεκτό, είτε οτι δεν αποκλείεται να ισχύει, σημαίνει ότι αρχίζεις να προετοιμάζεις την κοινή γνώμη για να το δεχτεί ως γεγονός. Αν θυμάμαι καλά τα πρώτα σενάρια από πλευράς ΥΠΠΟ μιλούσαν για τον τάφο της Ρωξάνης. Αυτή η αλλαγή (εφοσον ισχύει) κατά την γνώμη μου είναι πολύ σημαντική.
@planet
Εμ, γι'αυτό είπα: "αν αληθεύει", ξέρουμε πως παραποιούν δηλώσεις τα media...
την = το
Ion Doulis
Ευχαριστω παρα πολυ για τις πληροφοριες για την Ερετρια και τον Φιλοξενο!
Phil
εξαιρετικο που βρηκατε το βιβλιο του Γερμανου, δεν ειχα σκεφτει την παραπομπη, ευχαριστω.
Μηπως υπαρχει καποιος που ξερει γερμανικα να μας πει τι γραφει στο λινκ που εδωσε ο Phil για τον ταφο καστα που εχει κι αυτος παρομοιο ψηφιδωτο στην εισοδο; http://books.google.gr/books?id=Tz9oAAAAMAAJ&q=kastas&redir_esc=y
Apostolos Gouzis
Και ζωγραφοι και γλυπτες κανουν ψηφιδωτα, στην συγκεκριμενη πειπτωση ο Φιλοξενος ηταν ζωγραφος αλλα εκανε και ψηφιδωτα. Νομιζω οτι οι καλλιτεχνες πειραματιζονται και εκφραζονται μεσα απο διαφορετικα υλικα..
Ευάγγελε Θεοδωρου
Ευγε για τον αποσυμβολισμο και την παρατηρητικοτητα! Μαγευτικο το ταξιδι στην τεχνη και την ιστορια. Να προσθεσω οτι το πατωμα στον πινακα θυμιζει το μοτιβο που βρεθηκε στην ελληνιστικη οικεια στην Αμφιπολη με τους ρομβους και τους κυκλους http://www.xronometro.com/amfipolis-ellinistiki/
Τα κολωνακια θυμιζουν ισως τον ηλιο της Βεργινας.
Προσωπικα πιστευω οτι ο πινακας του Sodoma δεν δειχνει κατι σχετικο με τον τυμβο και τον θανατο Αλεξανδρου ή Ρωξανης, πιστευω οτι ισως ειχε δει αντιγραφα πινακα του Αετιωνα που εδειχναν την Αμφιπολη και ολα οσα περιγραφεις και απλα προσθεσε στο τοπιο που ειχε δει το θεμα του γαμου.
Εμπεδοτιμε
ευχαριστω πολυ για το χωρο για γονιμο διαλογο και την φιλοξενια
Α.Π. δε διαφωνω, απλά αυτο που λες ειναι μια πιθανή ερμηνεία δηλωσής της και ως τέτοια έπρεπε να παρουσιαστεί στο άρθρο. Η δήλωση της διαστρεβλώθηκε στον τιτλο (όχι πως με εκπλήσσει αυτό).
ΚΑΡΓΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΛΙΑΤΣΟΥ ΣΤΟ ΚΟΝΤΡΑ.....
1.υπαρχουν 11 τυμβοι στην περιοχη της αμφιπολης..μερικοι απο αυτους μεγαλυτεροι απο τον λοφο καστα..
2.δεν ξερουμε σε ποιους απο αυτους ηταν τοποθετημενος ο λεων!!!
3.αλλως ο συμβολισμος του ψηφιδωτου..ειναι ο φιλιππος β εν ζωη!!(αιρετικη αποψη..ειπε δεν μπορει να δειχνει τον φιλιππο νεκρο..δειτε την απεικονηση ''το μοριο του'' ειναι σηκωμενο)
4.θα βρεθουν πολλα ακομη στο μνημειο
Μήπως μπορείτε να μας δώσετε το link με τον Καργάκο;
Αν δεν κανω λαθος ο Λαζαριδης ειχε βρει τμημα της υπογειας βασης του Λεοντα πανω στον λοφο Καστα
ρωτησα το καναλι κοντρα... μου ειπαν οτι θα το ανεβασουν το λινκ-βιντεο σε δυο μερες..εχουν ανεβασει μεχρι 10/10/14 ολες της εκπομπες του λιατσου
Καλημέρα στην αξιότιμη-ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΗ παρέα.
ΤΡΕΙΣ πηγές-συμπεράσματα που δεν έχει προσέξει κανένας!!!
1) Στα λεγόμενα της Κας Κοτταρίδη, βρέθηκε δαχτυλίδι με σφίγγα που δηλώνει (ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ) στη Βεργίνα, http://www.youtube.com/watch?v=gTO6Op4h_04 άρα 2 σφίγγες στο τύμβο στην ΑΜΦΙΠΟΛΗ δηλώνουν και φύλακες αλλά και 2 ενοίκους Βασιλικής προέλευσης... ΜΕΓΑΣ και ΄Δ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ?
2) Στο δάπεδο του μνημείου στον πρώτο χώρο, ανάμεσα από σφίγγες και Καρυάτιδες υπάρχει επάνω σε ένα από τα κομμάτια του μαρμάρου ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως μια μορφή πεταλουδας σε ένα κομμάτι του μαρμάρου, που είναι η-οι ψυχή-ες του-των νεκρού-ων... http://www.nerit.gr/wp-content/uploads/2014/09/%CE%91%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-1-1728x800_c.jpg
3) Οι ΟΙΩΝΟΙ είναι μαζί μας...με τον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ και με την ΑΕΝΑΗ προσωπικότητα των πολιτιστικών δεδομένων ιστορίας και τεχνών της ΕΛΛΑΔΟΣ.
Δελφίνια μπροστά στο άγαλμα του ΜΕΓΙΣΤΟΥ των ΕΛΛΗΝΩΝ χαίροντα μπροστά του για την <>
http://www.youtube.com/watch?v=REYzsOTyORI
Karlito
πολυ καλο το λινκ που μας εδωσες και λυνει πολλες αποριες για τον τάφο του Αλέξανδρου του Δ'
Στο λινκ που δινεις με το πατωμα που λες εχει πανω την πεταλουδα, που ακριβως εννοεις; γιατι δεν το βλεπω.
Δίκτυο,
ευχαριστώ πολύ!
http://www.nafpaktiahorses.gr/files/2010/06/image013.jpg
από το ανωτέρω χώρο και άρθρο
Φυλές πεδινού τύπου
H φυλή της Θεσσαλίας είναι αρχαία ελληνική φυλή. aπό άλογα της φυλής αυτής αποτελείτο το αρχαιοελληνικό ιππικό και ο Bουκεφάλας, το αγαπημένο άλογο του M. aλεξάνδρου, ήταν θεσσαλικό άλογο. Tο ύψος τους είναι 1,25 – 1,35 μ. H κεφαλή τους είναι μεγάλη και βαριά, ο λαιμός τριγωνικός, η γραμμή της ράχης ευθεία, η λεκάνη ευρεία αλλά κεκλιμένη, η χαίτη όρθια και η ουρά άφθονη. Σήμερα αντιπροσωπευτικά ζώα της φυλής αυτής σπανίζουν, ώστε η φυλή να θεωρείται σχεδόν εξαφανισμένη. aυτό ήταν το αποτέλεσμα της κρατικής ανεπάρκειας στην υπόθεση της διατήρησης των σπάνιων ελληνικών φυλών, που αποτελούν μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς, και της ανεξέλεγκτης βελτίωσης με ξένες φυλές. Oι χρωματισμοί τους είναι ο φαιός, ο ορφνός, ο καστανός, ο μέλας και σπανιότερα ο ξανθός. Oι οπλές είναι χρώματος μελανού, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εμφανίζονται σπάνια. aτομα της φυλής αυτής συναντώνται σε θρησκευτικές πανηγύρεις της Δ. Mακεδονίας, όπου είθισται να λαμβάνουν μέρος έφιπποι προσκυνητές.
Δεν θα σήμαινε τίποτα εάν έβρισκαν τον ήλιο της Βεργίνας εκτός της επιβεβαίωσης μακεδονικού τάφου για άλλη μια φορά..
Το αστέρι της Βεργίνας βρέθηκε σε οικία στην
΄Όλυνθο,
http://3.bp.blogspot.com/-EykbhXIO9Tc/TVOTUWVjNXI/AAAAAAAAH4M/h-aoPQWnwRY/s1600/MAKEDONIKO+ASTRO+KALO+++copy.jpg
Θεσπρωτία
https://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/33923440.jpg
υπήρχε ακόμη και από τον τον 6αιωνα π.Χ
http://4.bp.blogspot.com/_Av2goqtc530/TKyR1mmtHDI/AAAAAAAAEjM/Ri6yxBIwwxM/s320/vergina1.jpg
Ήταν ευρύτερα Μακεδονικό σύμβολο και όχι αποκλειστικά βασιλικό. Άσε που πιθανολογείται ότι μπορεί να ήταν και θρησκευτικό και να συμβόλιζε τους 12 θεούς.
Το άλογο εχει χρώμα φαιό, όπως στο ψηφιδωτό ετοιμολογία εδώ http://offsite.com.cy/ti-simeni-feos/
Στο παρακάτω link μπορειτε να βρειτε ένα txt αρχείο με όλες τις περιληπτικές αναφορές που υπάρχουν για αρχαιολογικές δραστηριοτητες στον τύμβο Καστά (και στα περιχωρα) απο το 1960 μέχρι το 1984.
http://wikisend.com/download/575568/kastas.txt
Οι αναφορές πορέρχονται απο σειρά του Archaeological Reports (The Society for the Promotion of Hellenic Studies). Στα κειμενα που πέρασα στο αρχειο υπάρχουν και οι αναφορές στο που μπορει να βρει κανεις περισσότερες λεπτομέριες. Η πιο συνηθης αναφορά ειναι προς ένα εριοδικο που κωδικοποιείται ως Ergon, και το οποιο αντιστοιχει εδώ:
http://www.archetai.gr/site/content.php?artid=1120
Νομίζω πως οι δημοσιευσεις αυτου του περιδοικου ειναι ελευθερα διαθέσιμες, οποτε μπορει όποιος έχει χρονο και ενδιαφέρεται να αναζητήσει τις πιο λεπτομερεις αναφορές.
Planet ευχαριστουμε πολύ! μηπως ξερεις χρονολογηση του 1ου κειμενου; ποτε εκδοθηκε;
Ο 1ος ταφος στον οποιο αναφερεται ειναι αυτος με τα ψηφιδωτα στον προθαλαμο που συζητουσαμε χθες. Και οπως λεει ο Λαζαριδης ειχε συμπερανει οτι υπαρχει ο τυμβος απο το 1972.
Φαιός = γκρίζο, μεταξύ φωτός και σκότους
Νιόβη τη χρονολογία τη δίνω πριν κάθε αναφορά, αν και οι ανακαλύψεις που περιγράφονται περιληπτικά μπορει να είχαν γίνει 1-2 χρονια πριν (αν συγκρινεις τη χρονολογια της εκαστοτε αναφορας στο Ergon).
Επισης, να σημειώσω πως η περιληψη που σας έδωσα περιλαμβάνει μονο αυτά που βρήκα .Δε σημαινει πως δεν υπήρχαν δραστηριοτητες στα χρονια για τα οποια δεν ειναι γραμμένο τιποτα ή πως δεν υπήρχαν επιπλεον δραστηριοτητες απο αυτες που περιγράφονται περιληπτικα. Οποτε δεν ξέρω η ανακαλυψη για ενδειξεις τύμβου έγιναν το 1974. Μπορει να έγιναν και πιο νωρίς.
Νιοβη, τώρα καταλαβα την ερωτηση σου:
οχι δεν δινεται αναφορά στο Ergon για την περιληψη του 1960/61, αλλα σε αλλο τμημα του κειμενου για την Αμφίπολη που δεν παρεθεσα (παρεθεσα μονο τις παραγράφους για τον Καστά), δινεται το εξης:
Arch. Reports for 1959-
1960, 16; BCH I960, 798
Ίσως οι λεπτομεριες να ειναι εκει.
Συντομογραφιες αρχαιολογικών περιοδικών είναι εδω:
http://www.ajaonline.org/submissions/journals-series
Τις τελευταίες δέκα ημέρες η κυρία Μενδώνη με τις δηλώσεις της είτε υποννοεί είτε αναφέρεται ευθέως στην ταυτότητα του νεκρού και την σχέση του με την Βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας.Νομίζω ότι και η σημερινές δηλώσεις της κυρίας Μενδώνη δεν είναι τυχαίες και ως ΓΓ του ΥΠΠΟΑ έχει αναλάβει το έργο της προετοιμασίας του κοινού για τον ένοικο του τάφου.Και όπως έχω ξαναγράψει η μοναδική υπόθεση του αγαπητού Εμπεδότιμου που δεν έχει επαληθευθεί μέχρι τώρα είναι η ταυτότητα του νεκρού,πιστεύω όμως ότι σε λίγο καιρό και αυτή θα επαληθευθεί.Άλλωστε οι δηλώσεις της ΓΓ προς τα εκεί μας οδηγούν.
Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, αύριο Πέμπτη, 16.10.14 και ώρα 13.00 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στους εκπροσώπους Τύπου στο Μουσείο της Αμφίπολης, από την κ. Άννα Παναγιωταρέα σχετικά με τις ανασκαφικές εργασίες στον Λόφο Καστά.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες ολόκληρου του ψηφιδωτού
Η δημοσιοποίηση αυτών θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα που ορίζει το ΥΠΠΟ και οι ανασκαφείς.
Ως τότε όμως, τα σενάρια για τα άγνωστα πρόσωπα του Τύμβου Καστά πολλαπλασιάζονται.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201779566610298&set=a.1207394644429.24328.1815577065&type=1&theater
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε τα πάντα για το ψηφιδωτό, καθώς θα παρουσιαστεί ολόκληρο».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, έδωσε τις δικές τις εκτιμήσεις για το ποιος ή ποια «κρύβεται» στο ψηφιδωτό. Είπε συγκεκριμένα:
«Πιθανότατα το τρίτο πρόσωπο στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης να είναι γυναίκα και να είναι η Περσεφόνη. Κι εγώ εκτιμώ ότι είναι μια γυναικεία μορφή και πιθανότατα είναι η Περσεφόνη, ωστόσο μπορεί να έχουμε κάνει και λάθος. Πρέπει να περιμένουμε».
Και συνέχισε λέγοντας: «Τις επόμενες ώρες θα έχει ολοκληρωθεί η παράσταση του ψηφιδωτού. Θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε κάτι περισσότερο απ' όσα μέχρι σήμερα έχουμε αντιληφθεί. Η ανασκαφική έρευνα χρειάζεται χρόνο και όλοι πρέπει να έχουμε υπομονή».
Σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου η κ. Μενδώνη τόνισε:
«Είναι πρώιμο να πούμε ότι ο τάφος είναι της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ίσως κάποτε να πήγε κι εκεί το πτώμα του!
Δεχόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά η ανασκαφή είναι αυτή που θα δώσει τα πραγματικά στοιχεία. Η κάθε ερμηνεία χρειάζεται προσοχή και δεν μπορούμε να την ερμηνεύσουμε αν δεν έχουμε όλα τα δεδομένα».
@antpet
τώρα λες στην εκπομπή που μιλάει και το Μ.Τιβέριος?
@antpet
Ναι το κατάλαβα..
Σε ευχαριστώ ! :)
εγω πάντως τους παρακολουθώ :)
@ Iakovos Orfanidis
:)και εγώ...
είναι φοβερός
Ωραιες παρουσιες
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
..αλλά και εσύ virgi, άνετη, ήρεμη και με εμπεριστατωμένες απαντήσεις/τοποθετήσεις στα ερωτήματα.!
μπορείτε, σας παρακαλώ, να προσδιορίσετε την εκπομπή στο Ζούγκλα TV, όπου μετείχε ο Εμπεδότιμος, ώστε να την εντοπίσω!; ευχαριστώ, ΠΓΦ
Φίλε Παναγιώτη θα ανέβει αργότερα στο zougla. gr στην ενότητα εκπομπών για την αμφίπολη...
http://www.zougla.gr/amfipoli/article/tora-live-ekpompi-gia-tis-ekseliksis-ton-anaskafon-stin-amfipoli
Το λινκ έχει τη απευθείας μετάδοση του καναλιού.
Οι άλλες δύο εκπομπές (πρώτη και δεύτερη) είναι παλιότερες.
Θα το ανεβάσουν εν καιρώ στο youtube.
Προς το παρόν δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα του καναλιού.
Αυτή είναι η κλίμακα του σχεδίου (πλάτος 450cm).
Είναι προφανές πως δεν χωράει άλλη φιγούρα προ του Ερμή και στο άρμα μόνο ένα άτομο ακόμα. (απορώ το πως κάποιοι χώρεσαν κάποιον άλλον αριστερά...)
Υπάρχει ένα ζήτημα με τις αναλογίες του Πλούτωνα (τον έχει κάνει λίγο κοντοπόδαρο).
Η φθορά στο κέντρο δύσκολο να είναι τυχαία. (Είναι ΕΝΤΕΛΩΣ κυκλική με ίχνη βίαιης αποκόλλησης. Κάποιο βαρύ μεταλλικό (μπρούτζινο;) αντικείμενο (ασπίδα; βωμός;) μάλλον ήταν εκεί κάποτε κολλημένο και μετά εκλάπη (τι άλλο;).
Το σκίτσο:
http://s28.postimg.org/sjzy0az0t/psif1_sketch.png
Ας συνεχίσουμε την συζήτηση στην καινούργια ανάρτηση γιατί μαζεύτηκαν πολλά σχόλια σε αυτήν.
Some thoughts in reference to the mosaic:
(1) It shares common elements with the painting at Vergina, but there are some key differences as well. First, of course, one is a painting, the other is a mosaic; second, one has no margin, the other has a huge margin of complex maiandroi, taking up a big portion of the whole mosaic's area; third, one covers a wall, the other is on the floor; fourth, the art work is different, the Vergina painting is far more refine in its detail, than the mosaic's rough edges; fifth, the brushstrokes of the painting offer some abstraction not possible (partly by nature) with a pebble based mosaic. These observations possibly lead one to some conclusions regarding the identity of the artist(s) involved and the sequence in time of the two art pieces. My guess (although I'm not an art historian) is that the two aren't the same artists, and that the painter is younger than the mosaic creator.
And a thought in reference to the latest comments by Mendoni:
some time ago I made a passing reference to a classical Quantum Mechanics example, Schrodinger's cat, as it could describe the question as to whether a person (whoever that might be) may or may not be found buried there at Kasta Hill. Well, the comment wasn't meant to be just a playful analogy in answering a point back then. It had a deeper purpose. Plainly put, I now lean towards the conclusion that there will not be a clear cut identification of what's exactly inside there; it's becoming clear now, especially after Mendoni's comment (that the body of Alexandros COULD have passed by that tomb), that the observer's action (mostly the excavation team, but to a lesser extent anyone of us who are also participants in that observation from afar and we now have developed a 'stake' as to what IS in there) will interfere with our perception of the object under observation (using QM terms, in a "nonlinear superposition") and claim more or less whatever we think we found. Somehow, I do not expect - whatever is found or not there - to be universally accepted. To the contrary, it should be expected that no matter what the ministry will finally announce, it will be by some mildly or vehemently denied or rejected. Folks, we better get ready for some fireworks.
Hello George,
Point well taken IN THIS CASE with the example of Schrodinger's cat, regarding the anticipated findings in the tomb. Mendoni already mentioned that the findings are anticipated to be discussed by the scientific community for a long time- there is a good chance in my opinion that we may not necessarilly have a clear answer and there will be pros' and cons' about the person(s) hosted by this very much discussed, majestic tomb.
It will of course be a wonderful surprise to identify WHO is (are) in the tomb-whoever will be a major archeological finding. So, let the excavation speak for us, to the best it will be possible to do so!
@Effie
Hi Effie, thanks for your comment. I'm bracing myself for some fiery and opinionated discussions as we move closer to the end of this excavation!
https://www.youtube.com/watch?v=VFWU0qQggSg
τοποθετηση καργακου στο κοντρα τ.β
η σημερινή εκπομπή στο zougla-tv
https://www.youtube.com/watch?v=9fdHD62q2wA
Μπορειτε να δειτε το σχεδιο που εκανα με τα φιδια;
http://oi62.tinypic.com/2db8nix.jpg
Μήπως τελικα η Περσεφόνη είναι η Ολυμπιάδα..?
Μπορειτε να δειτε το σχεδιο που εκανα με τα φιδια;
http://oi62.tinypic.com/2db8nix.jpg
Μήπως τελικα η Περσεφόνη είναι η Ολυμπιάδα..?
Δημοσίευση σχολίου