Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12/10/2014] (ή Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ)

Σήμερα 12/10/2014 το ΥΠΠΟ μας απεκάλυψε ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό στα πρόθυρα της εισόδου του κυρίως τάφου στην Αμφίπολη (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58792).

Πέραν του μεγαλείου και του δέους που προκαλεί σε όλους όσοι το κοιτάζουν, αξίζει να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις :

Με ικανοποίηση επιβεβαιώνεται η από 1/10/2014  υπόθεση ότι προ της θύρας της εισόδου στον τρίτο θάλαμο(Θ3) θα υπήρχε και  άλλο σκαλοπάτι, ώστε να απειονισθεί συμβολικά η άνοδος από το αστρικό/ψυχικό  επίπεδο (Θ2) στο νοητό (Θ3). (βλέπε : [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 30/9/2014] ).


Όπως λοιπόν ανεκοίνωσε το ΥΠΠΟ "στα βόρεια του δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο, στο κάτω μέρος του" το οποίο μάλιστα είναι μαρμάρινο σε αντίθεση με το σκαλοπάτι που βρέθηκε μεταξύ των Καρυατίδων που είναι πώρινο ("Στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμένο με λευκό κονίαμα"), οπότε παρατηρείται μια κλιμάκωση στην ποιότητα των σκαλοπατιών από κάτι "γήινο" σε κάτι "ουράνιο" που συνάδει με τον υπόλοιπο συμβολισμό.

Το ψηφιδωτό που απεκαλύφθη μερικώς στον δάπεδο του θαλάμου Θ2 φαίνεται ότι είναι η κλασσική απεικόνιση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Απεικονίζει τον ψυχοπομπό θεό Ερμή να προηγείται ενός άρματος με δύο άλογα το οποίο οδηγεί ένας γενειοφόρος άνδρας, του οποίου το σώμα έχει μερικώς αποκαλυφθεί καθώς το ψηφιδωτό δεν έχει αποκαλύφθεί τελείως από τις δύο πλευρές του.

Φαίνεται ότι αποτελεί μίμηση της ίδιας παράστασης που βρίσκεται στον  Τάφο της Περσεφόνης στις Αιγές :
Εδώ βέβαια έχουμε ένα κενό καθώς δεν γνωρίζουμε τι κρύβει το καλυμμένο ακόμα δεξί κομμάτι του ψηφιδωτού. Υποθέτουμε ότι θα υπάρχει η Περσεφόνη, όπως και στην παράσταση στις Αιγές. Αν όχι, τότε πολύ πιθανόν να είναι απεικόνιση του ίδιου του νεκρού. Το θεωρώ λίγο απίθανο να είναι ο νεκρός καθώς στον ταφικό διάδρομο τα μοτίβα είναι γενικά και μιλάνε για την πορεία της ψυχής.

Ειδικά για τον νεκρό θα δούμε σύμβολα και χαρακτηριστικά στον τρίτο θάλαμο Θ3 (ίσως και μετά από την τέταρτη θύρα) που είναι πίσω από την "κλειστή"  πόρτα (της οποίας βρέθηκαν τα κομμάτια) και όχι πριν.
Ο χώρος του νεκρού είναι εκεί και όχι στον ταφικό διάδρομο.

Όλα αυτά αναγράφονται με κάθε επιφύλαξη καθώς η αποκάλυψη του υπολοίπου του ψηφιδωτού ίσως να δώσει διαφορετική εικόνα στην προσέγγιση μας και να αναθεωρηθεί.

Αυτό λοιπόν το ψηφιδωτό προστίθεται με όλες τις άλλες ομοιότητες που συναντήσαμε με το ανάκτορο των Αιγών  και μας ενισχύει (αν όχι επιβεβαιώνει) την θέση ότι ο τάφος αυτός που παραπέμπει στις Αιγές είναι βασιλικός!

Συγκεκριμένα :

- Το διακοσμητικό πλαίσιο του ψηφιδωτού :
υπάρχει στην ασπίδα του Φιλίππου :
καθώς και στο ανάκτορο των Αιγών :


Αλλά όχι μόνον αυτό, στο ψηφιδωτό από τις Αιγές συναντούμε και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που έχουμε ήδη βρει στην Αμφίπολη :
- Τους οκτάφυλλους ρόδακες (ως οκτάφυλλο ρόδακα στο κέντρο του μωσαϊκού)
- Τις Καρυάτιδες (που υπάρχουν στα τέσσερα άκρα του μωσαϊκού)
- Το μαρμαρωτό δάπεδο (στο αριστερό άκρο της εικόνας)

Και όχι μόνο αυτό, αλλά και η σειρά "επισκέψεως" αυτών ταυτίζεται :

Όπως στην Αμφίπολη η είσοδος γίνεται μέσω του μαρμαρωτού επιπέδου, ακολούθως συναντάμε τις Καρυάτιδες και στο τέλος θα βρεθούμε στον κυρίως τάφο που όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενες αναρτήσεις, ως απεικονίζον το νοητό θα επέχει την θέση του ηλίου, άρα θα συμβολίζεται με κάτι ηλιακό, στην  προκειμένη περίπτωση έναν διπλό οκτάφυλλο ρόδακα.
Για τον συμβολισμό της όλης αυτής πορείας έχουμε κάνει κάποια αρχική προσέγγιση, θα υπάρξει σύντομα μια αναλυτικότερη καταγραφή της.

Ως συμπέρασμα λοιπόν μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι όλη αυτή η διαδοχή των συμβόλων μέσα στον ταφικό διάδρομο παραπέμπει στην πορεία μιας ψυχής, η οποία από τον κόσμο της γέννησης ανεβαίνει στο νοητό και αποθεώνεται.

Και φυσικά ότι το μνημείο είναι τάφος, ασύλητος, βασιλικός  και Μακεδονικός.


[Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους σχολιαστές του ιστολογίου που με τα σχόλια τους μέχρι στιγμής συνέβαλαν σε αυτήν την ανάρτηση]

=======
Η φίλη του ιστολογίου Διονυσία Καλκάντη επεσήμανε ένα "περίεργο" σημείο του ψηφιδωτού που ίσως να αποκτήσει σημασία όταν ολοκληρωθεί η αποκάλυψη και η αποκατάσταση του ψηφιδωτού.





546 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 546   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

Σωστο και αυτο , εχεις δικιο

Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou είπε...

Nina
Πράγματι υπάρχει και φαίνεται καθαρά το πουλί για το οποιο μιλάς.
http://www.newsbomb.gr/politismos/story/506187/amfipoli-pagkosmios-thaymasmos-gia-to-psifidoto-poy-deihnei-mega-alexandro

Απο τις φωτογραφίες στο κάτω μέρος της σελίδας, η δεύτερη.

Unknown είπε...

δεν μπορω να καταλαβω που ειναι το πουλι που λεει η Νινα

ΚΓΨ είπε...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ και Φίλοι,
ΠΥΡΣΟΣ Δρανδάκη,τόμος ΚΒ,σελις 840.
Ταώς (παγώνι).
"Ο ταώς εύρηται εις χριστιανικά μνημεία από των αρχαιοτάτων χρόνων,ως π.χ.εν τω κοιμητηρίω του Καλλίστου εν Ρώμη και του Αγίου Ιανουαρίου εν Νεαπόλει,μέχρι του Μεσαίωνος,ου μόνον ως διακοσμητική,αλλά και ως συμβολική παράστασις της αθανασίας
και της ελπίδος της αναστάσεως της σαρκός.Η έννοια της συμβολικής ταύτης παραστάσεως,αυθεντικήν ερμηνείαν της οποίας δεν ευρίσκομεν ούτε εν τη αγία Γραφή
ούτε παρά τοις πατράσι της Εκκλησίας,προήλθε πιθανώς εκ της κατά την άνοιξιν ανανεώσεως του πτερώματος του ταώ και της νομιζομένης ασηψίας της σαρκός αυτού.
Επειδή η παράστασις αύτη εύρηται και εις αρχαία βαπτιστήρια,ως π.χ. της Ραβέννης,
της Νεαπόλεως και εν τω ναώ του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού παρά το βαπτιστήριον
του Λατερανού,πιθανόν να δηλοί αύτη και την διά του βαπτίσματος παρεχομένην αναγέννησιν."
Ταώς : ο αρχαιότατος συμβολισμός της αθανασίας,της αναστάσεως,της αναγέννησης.

ΚΓΨ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
s είπε...

Από τη πρώτη στιγμή η μορφή του γεννειοφόρου άνδρα μου θύμισε τον Φίλιππο. Κάνω λοιπόν κάποιες υποθέσεις.
1. Ο Φίλιππος μεταφέρει τον Αλέξανδρο στο κάτω κόσμο που θα εμφανίζεται στο υπόλοιπο ψηφιδωτό. Δηλαδή να είναι ο τάφος του Αλέξανδρου.
2. Μήπως ο τάφος ήταν αρχικά προορισμένος για τον Φίλιππο; Και στη πορεία έγινε εσπευσμένα η ταφή του Αλέξανδρου λαμβάνοντας υπόψη και τις ιστορικές συνθήκες με τους ανταγωνισμούς των διαδόχων(Αυτό ίσως να αποδεικνύεται απί τη διαδικασία σφράγισης). Ο Φίλιππος είχε άμεση σχέση με τη περιοχή της Θράκης για πολλούς λόγους
Επίσης θα στηλιτεύσω την εξαγωγή ερμηνειών που είναι τελείως αβάσιμοι και να αναφέρω κάποιες συμφωνώντας με αλλους προλαλήσαντες.
Το σύνολο είναι απαράμιλλης τέχνης. Δεν γίνεται η μορφή που δήθεν εμφανίζεται να είναι τόσο κακοσχηματισμένη σε σχέση με τις άλλες.
Το γαλάζιο μάτι του αλόγου αν δείτε σε άλλη φωτογραφία εμφανίζεται κανονικό.
Τέλος την τρύπα στο κέντρο την βλέπω. Διαφωνώ κατηγορηματικά με σενάρια απόκριψης του σημείου πόσω μάλλον εσκεμμένης καταστροφής του! Ας βλέπουμε τα δεδομένα με ρεαλισμό.

Βασίλης είπε...

Για το μπλε στο μάτι του αλόγου, το ίδιο μπλε εμφανίζεται και σε σε άλλα σημεία π.χ.

http://prntscr.com/4vpxf4

που δεν δείχνει να έχει κάποια σχέση.... τώρα αν είναι τυχαίο και αντανάκλαση η κακή επεξεργασία δεν αποκλείεται αν και οι πιθανότητες να πέσει στο μάτι είναι ελάχιστες

για το πουλί που βλέπουν ορισμένοι μάλλον βλέπουν αυτό

http://prntscr.com/4vpxzo

περισσότερο με κυνηγόσκυλο μου μοιάζει εμένα.... αν και κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει τίποτα εκεί και μας μπερδεύουν μερικές ξεβαμένες ψηφίδες ή/και καλυμμένες με άμμο και φανταζόμαστε.

Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρής Λιανικής (Περιπτερά – Καπνοπωλεία – Mini Market) είπε...

«Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα που απεικονίζεται στον "τάφο της Περσεφόνης"» στις Αιγές τόνισε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και αυτό είναι που φαίνεται να καταδεικνύει το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των δύο ταφικών μνημείων.

«Είναι ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, ένας μοναδικός πίνακας», τόνισε το πρωί της Δευτέρας η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στην αποκάλυψη του ψηφιδωτού στον τύμβο Καστά, το οποίο προκάλεσε παγκόσμιο δέος.

Όπως ανέφερε ακόμη σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, πρόκειται μόνο για το μέρος της αναπαράστασης. Στα δεξιά και τα αριστερά του συνεχίζεται το έργο, αλλά στα σημεία αυτά υπάρχουν ακόμα οι κολώνες στήριξης των ανασκαφικών έργων.

«Πρόκειται για μία αναπαράσταση 15 τμ. ωστόσο το ακριβές της μέγεθος δεν μπορεί να υπολογιστεί», διευκρίνισε και τόνισε ότι «αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι πρόκειται για ένα μοναδικό έργο. Ένα έργο που δεν έχει απαντηθεί σε άλλο ταφικό μνημείο πουθενά».

Η τέχνη του μοναδική, ωστόσο τα κοινά στοιχεία με τον τάφο του Φιλίππου αναγνωρίζονται. Η αρπαγή της Περσεφόνης είναι ένα από αυτά, αλλά όπως προειδοποιεί η κ. Μενδώνη, «πρέπει κάθε φορά να μένουμε στα στοιχεία που έχουμε και να μη βγάζουμε συμπεράσματα, καθώς υπάρχει μία σειρά συσχετισμών που πρέπει προηγουμένως να γίνει».

Δεν κατηγόρησε ωστόσο τους αρχαιολόγους που κάνουν εικασίες για το ποιος μπορεί να είναι ο νεκρός του μνημείου, παρά λέει ότι «κάνουν καλά» κρατώντας όμως μια πιο «φειδωλή» στάση από πλευράς του υπουργείου, το οποίο θα πρέπει να είναι πιο «συγκρατημένο στις δηλώσεις του».

Σχετικά με τα στρογγυλά κομμάτια που λείπουν από το ψηφιδωτό, μεγέθους 80 εκατοστών, είπε ότι αρκετά μέρη του έχουν βρεθεί και θα γίνει προσπάθεια να επανατοποθετηθούν, δεν μπορεί όμως να απαντήσει με ασφάλεια ποια αιτία προκάλεσε την αφαίρεσή τους.

Η κ. Μενδώνη, τέλος, σημείωσε ότι «η σπουδαιότερη ανακάλυψη έχει ήδη γίνει και είναι η μεγαλειότητα του μοναδικού μνημείου».

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Axis Mundi είπε...

Προσωπικά, και σε αντίθεση με την Dorothy King, θεωρώ πως το χειρίζονται πολύ σωστά και ώριμα το όλο θέμα.

Για όσους παραπονιούνται, ας θυμηθούν λίγο αν είχαμε ποτέ τέτοια κάλυψη και ενημέρωση σε προηγούμενες ανασκαφές.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ.
ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΠΑΡΕΙ ΤΟΣΟ ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΓΩ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΥ ΛΑΘΟΣ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΟΛΩΝΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ.

Παύλος είπε...

Εμπεδοτιμε μια ερώτηση :οι μαιανδροι που πλέκονται μεταξύ τους είναι ορφικό σύμβολο; Οι Μακεδόνες Τημενίδες βασιλείς ήταν και ιερείς του Ορφέα οπως ο Φίλιππος;Ευχαριστώ.

Thomas Arvanitis είπε...

Συνομοσιολογικα σκεπτωμενος μηπως προκειται για επαναταφη του ΑΧΙΛΛΕΩΣ !

Unknown είπε...

http://prntscr.com/4vq4k4

Phil είπε...

Η Μενδωνη είπε χτες ότι ένας λόγος που δεν αποχωματωθηκε όλος ο χώρος ακόμη είναι ότι στις πλευρές πατάνε οι κολώνες στήριξης

Nina K. είπε...

Το σχημα που βλεπω στον ωμο/στηθος του Γενειοφορου και μου μοιαζει για πουλι:

https://plus.google.com/app/basic/photos/109526254486183271087/album/6069632179107923921?cbp=rj9dzb8jzej8&sview=1&cid=5&soc-app=115&soc-platform=1&spath=%2Fapp%2Fbasic%2Fstream%2Fz12ghxlqjuqfcbrz504celzxvrbwvpsrrxo0k&sparm=cbp%3Do8o2mnf87xor%26sview%3D54%26cid%3D5%26soc-app%3D115%26soc-platform%3D1%26spath%3D%2Fapp%2Fbasic%2Fphotos%26sparm%3Dcbp%253Dox2ibv41du03%2526sview%253D54%2526cid%253D5%2526soc-app%253D115%2526soc-platform%253D1%2526pv%253Dhi%2526pgpnum%253D1

Συγγνωμη για το μεγαλο λινκ, ετσι το βγαζει το google. Σας δινω τρεις φωτο, δυο με το σχημα σε κυκλο, μια με αδρη προσπαθεια να ιχνογραφισω αυτο που βλεπω. Δεν ειμαι σιγουρη για το λοφιο, μπορει και να μην εχει λοφιο το πουλί και να ειναι το μουσι και ο λαιμος του αντρα. Ακόμη, στην αρχη νομιζα οτι το πουλί εχει ενα μεγαλο γουρλωμενο ματι αριστερα, το δεξι κυκλάκι, αλλά και εκει που ειναι το ραμφος του μπορει να ειναι το μάτι.
Πειτε γνωμες! Να παω οφθαλμιατρο; ;)

Unknown είπε...

Παρακολουθώ αρκετό διάστημα τις αναρτήσεις, με μεγάλη αγωνία και ενθουσιασμό περιμένοντας το απροσδόκητο …..
Θα ήθελα να θέσω προς προβληματισμό τον ακόλουθο δεσμό όπως προέκυψε από επεξεργασία τις εικόνας από το ΥΠΠΟ. Παίζοντας λίγο με τα χρώματα και την αντίθεση έχω την εντύπωση ότι διαφαίνεται ένα χέρι……
http://imageshack.com/a/img911/7981/Tx2KYD.jpg
http://imageshack.com/a/img674/7351/RTFv0e.jpg
Ευχαριστούμε για το απίστευτο ταξίδι που μας προσφέρει ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Unknown είπε...

http://phdiva.blogspot.gr/2014/10/quick-answers-about-amphipolis.html

Επανέρχεται με ανάλυση αυτή τη φορά...

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια,
Έπρεπε να γίνει αυτό.
Πολύ κατατοπιστικό!

Ξεχάσατε όμως να κάνετε το μπαρμπαδάκι που κρέμεται στα καπούλια του αλόγου, το τατουάζ με το πουλί που έκανε ο ηνίοχος όταν βρέθηκε σε ένα μοναστήρι του Θιβέτ... και φυσικά ξεχάσατε να βάψετε μπλε το ένα μάτι του αλόγου...

Nina K. είπε...

@Antonis Nikiforos

Πολύ ενδιαφερον και θα ηθελα να πιστευω σωστο σχέδιο! Το μονο που προσεξα κι εγω και οσο παει δε μου καθεται ειναι το αριστερο χερι του Γενειοφορου. Στην αρχη το εβαζα εκει που το εχεις στο σχεδιο, προς τα κατω προς το αρμα, αλλά το αν-φας του στηθους και η ιδεα χιτωνα στον αριστερο ωμο μού λενε οτι το αριστερο χερι ειναι προτεταμενο αριστερα και δεν φαινεται για την ωρα.

@Αλεξης Μπακογιαννης
Συμφωνω οτι μοιαζει με χερι. Ωστοσο, οπως λεω και στον Αντωνη Νικοφορο, δε μου φαινεται οτι ειναι το αριστερο χερι του Γενειοφορου. Ισως ειναι του δευτερου ατομου στο αρμα. Μπορει να κανω και λαθος.

Ας ελπισουμε οτι το υπουργειο θα μας δωσει συντομα εικονα ολου του ψηφιδωτου. :)

Unknown είπε...

@Nina K.
Την ίδια εντύπωση έχω, ότι πρόκειται για δεύτερο επιβάτη του άρματος και όχι το χέρι του γενειοφόρου

ΚΓΨ είπε...

@Nina
Με αφορμή το σχόλιό σου (10.46)
έστειλα το σχόλιό μου (11.40).
Κρατά παγώνι,που είναι το σύμβολο
της αθανασίας.Οδηγούνται στην αθανασία,με την ελπίδα της ανάστασης και της αναγέννησης. Φίλιππος και Αλέξανδρος(;)Τους αποχαιρετά η Ολυμπιάδα;
Επιτρέπεται άραγε εδώ η
απεικόνιση ζώντων,όπως συνηθιζόταν
στις σκηνές αποχαιρετισμού των
νεκρών των κλασσικών επιτυμβίων αναγλύφων,λχ στον Κεραμεικό των
Αθηνών;

Nina K. είπε...

@ΚΓΨ
Τωρα το ειδα το σχόλιό σου, ευχαριστώ!

ΚΓΨ είπε...

@Νιnα Κ.
"Κάλλιο αργά παρά ποτέ".
Χαιρετώ.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

δεν ξέρω αν δημοσιεύτηκε το προηγούμενο λινκ με την φώτο , το ξαναστέλνω

http://prntscr.com/4vqnzr

Unknown είπε...

ένα πολύ γρήγορο photoshop σε συνδυασμό με τη δουλειά που έκανε φίλος πριν, συγχαρητήρια σε όλους για το επίπεδο!

Βασίλης είπε...

Ερωτήματα:

1) γιατί έχουν σκεπάσει το "κατεστραμμένο" σημείο με άμμο από αυτή που είχε μπει στον χώρο;

2) έχουν δει το υπόστρωμα του ψηφιδωτού ; αν ναι γιατί δεν έβγαλαν φωτογραφία και μετά να το καλύψουν;

3) γιατί υπάρχει στο κέντρο του κύκλου τόσο εμφανές φούσκωμα προς τα πάνω σε σχήμα ορθογωνίου?

4) ρίχνοντας από πάνω άμμο προστατεύεται από ξήλωμα το υπόλοιπο ψηφιδωτό? δεν υπάρχει άλλο υλικό κατάλληλο?

5) αν ισχύουν τα περί νερού που φούσκωσε και πέταξε τις ψηφίδες, αυτό σημαίνει ότι έχουμε κλείσει προς το κέντρο του δωματίου. Ακόμα και έτσι με τόσο μεγάλο βάρος (άμμος) πάνω από το ψηφιδωτό μπόρεσε να σκάσει αντίθετα προς την βαρύτητα;

Unknown είπε...

Σχολιάζοντας της δηλώσεις της Μενδώνη

Ο τάφος του Φιλίππου χρονολογείται στο 336 πχ. Ο διπλανός της Περσεφόνης στο 350 πχ.
Το ψηφιδωτό έχει κοινά χαρακτηριστικά, με εκείνον της Περσεφόνης όπως ανέφερε αρχικά αλλά όχι με εκείνον του Φιλίππου όπως δήλωσε ύστερα. Δεν ξέρω γιατί ανακάτεψε τον τάφο του Φιλίππου με το ψηφιδωτό.

Πάντως σε αυτό το ψηφιδωτό θα παιχτούν όλα για τον Αλέξανδρο.
Εάν πρόκειται για τον μύθο της Περσεφόνης, τότε απίθανο να είναι ο Αλέξανδρος στον τάφο. Ξεχάστε το. Στον τάφο της Περσεφόνης στην Βεργίνα η αρχική ταφή ήταν μιας γυναίκας, και ενός μικρού παιδιού, πριν αυτός ο χώρος γίνει κενοτάφιο για τους υπόλοιπους. Αυτός ο μύθος θα ήταν ο πλέον ακατάλληλος για κάθε άνδρα. Ειδικά για τον Αλέξανδρο.

Υπάρχει ομοιότητα μεταξύ του κοκκινομάλλη άνδρα στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης με τον Πλούτωνα στον τάφο της Περσεφόνης στις Αιγές. Εικάζεται ότι μια πρώην σύζυγος του Φιλίππου είναι στον τάφο της Περσεφόνης στην Βεργίνα. Θα μπορούσε μια δεύτερη σύζυγος, να είναι στην Αμφίπολη;(Ολυμπιάδα) Και ο ίδιος άνδρας ως Φίλιππος να παριστάνει τον Πλούτωνα και την αρπαγή (γάμο) της συζύγου του; Οι πιθανότητες να βρίσκεται γυναίκα στον τάφο αυξάνονται δραματικά.

Ο συγκεκριμένος μύθος, πάντως δεν θα μπορούσε να είναι στον προθάλαμο του Αλέξανδρου αλλά θα ήταν ακόμη δύσκολο να αναφέρεται ακόμη και σε ένα άνδρα. Γιατί να και να μην είναι πχ η μάχη του Αχιλλέα με τον Έκτορα, Ο Ηρακλής ή μια μάχη της Ισσού ή των Γαυγαμήλων ή κάτι πιο σχετικό;

Είτε είναι στην δεξιά πλευρά είτε όχι. Είτε είναι ο Φίλιππος ως Πλούτωνας που οδηγεί τον Αλέξανδρο στον κάτω κόσμο είτε όχι. Εδω θα ξεκαθαρίσουν όλα, για τον Αλέξανδρο τουλάχιστον.

Unknown είπε...

http://www.theoi.com/Gallery/K14.7.html

Nina K.

Αυτό το link μας το είχε δώσει ο φίλος Phil.
Ο Πλούτωνας κρατάει συνήθως ραβδί που απολήγει στην κορυφή σε ένα πουλι.
Αν ψάξεις τα χθεσινά θα βρείς και πως μας το μεταφράζει ο Phil.

Phil είπε...

@Apostolos Gouzis

Τωρα προσεξα και τον ηλιο της βεργινας με 8 ακτινες σε αυτη την παρασταση. Επισης και οι δυο θεοι (Ερμης και Πλουτων) ειναι γυμνοι. και τα αλογα ειναι 4.

http://www.theoi.com/Gallery/K14.7.html

Planet είπε...

Cal Gul, ειναι σίγουρο πως αναπαρασταση του μύθου της Περσεφόνης υποδεικνύει γυναικεία ταφή; Γιατι από τα λίγα που έχω διαβάσει αυτές τις μέρες, καταλαβαίνω πως αυτη η αναπαράσταση χρησιμοποιειται σε πολλούς τάφους και έργα στην αρχαία Ελλάδα αλλά και τη Ρώμη, χωρις να υπάρχει αντιστοιχια με συγκεκριμένο φύλο. Ναι, η κοντινοτερη αντιστοιχια ειναι με τον "τάφο της Περσεφόνης" στις Αιγές, αλλα αυτο δεν παύει να είναι ένα δείγμα μονο, οποτε δεν ξέρω αν μπορούμε να γενικεύσουμε.

giannis_ είπε...

η άκοπη υιοθέτηση του Εμπεδότιμου περί ιπτάμενου νεκρού επέτεινε εις το έπακρον τη φαντασία κάποιων.

antonis είπε...

Η phdiva Dorothy King υπονοεί οτι βρέθηκε επιγραφή πως ο τάφος είναι του Αλέξανδρου. Με τρόπο βέβαια ώστε αν θέλει αργότερα να το αναιρέσει.

http://phdiva.blogspot.gr/2014/10/quick-answers-about-amphipolis.html

Anyway, I do realise half of Greece is now going to be examining every block photograph under a microscope ... it may not be as exciting as an inscription saying "Alexander tied his horse up here and was buried at Amphipolis" ... but these sorts of monograms were important for dating the temple of Athena at Ilion which Alexander promised in his will.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Δεν κατάλαβα τι εννοείς Γιάννη.
Πόυ υιοθέτησα εγώ για ιπτάμενο νεκρό ;
Να προσέχεις λίγο καλύτερα πριν να μιλήσεις.

Planet είπε...

Antonis, δεν ξέρω αν αυτα που αποκάλυψε η King έχουν βάση, αλλα στο κομμάτι που παραθέτεις δεν αναιρει κάτι, αναφέρεται σε κάτι διαφορετικο.

Ίσα ισα που απο τότε που έκανε την αποκάλυψη (στην οποια υπονοούσε έμεσσα την ύπαρξη επιγραφών) τώρα πλέον το έχει δηλώσει ξεκάθαρα, πως επιγραφές υπάρχουν. Έχω ακόμα πολλές αμφιβολιες για το αν οι αποκαλύψεις είναι βάσιμες.

antonis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Planet οχι δεν θα έλεγα ότι είναι 100% σίγουρο. Είπα ότι θα ήταν «δύσκολο» να αναφέρεται σε ανδρική ταφή.

Απλά πιάστηκα από την παλιά σκέψη του Ανδρόνικου, την στιγμή που ανακάλυπτε τον τάφο ΙΙΙ ότι το θέμα αυτό θα ήταν “ασυμβίβαστο για έναν άνδρα βασιλιά”. Πραγματικά δεν έχω στοιχεία για τον αριθμό των μεταγενέστερων η προγενέστερων τάφων που έχουν παρόμοια τοιχογραφία, και που κρύβουν ανδρική ταφή.

Εκείνο όμως που θεωρώ μάλλον απίθανο είναι γιατί ο καλλιτέχνης να επέλεξε ένα τέτοιο θέμα εδικά για τον τάφου του Μ. Αλεξάνδρου την στιγμή που υπάρχουν τόσοι άλλοι μύθοι πιο κατάλληλοι για αυτόν.

Ελπίζω σε μια τρίτη ανδρική μορφή στα δεξια.

antonis είπε...

1) Έχει μιλήσει για επιγραφές που δεν μας παρουσιάστηκαν από το υπουργείο.
2) Έχει μιλήσει σχετικά με ευρήματα που αφορούν τα άλογα του Αλέξανδρου.
3) Σήμερα, πάνω σε ένα άλλο θέμα για το οποίο μιλούσε (το μονόγραμμα του Αλέξανδρου) πέταξε εμφανώς μια ατάκα για να προκαλέσει ίντριγκα "Δεν θα ήταν τόσο συναρπαστικό όπως-ας πούμε-μια επιγραφή που θα έλεγε 'Ο Αλέξανδρος έδεσε εδώ το άλογό του και τάφηκε στην Αμφίπολη' ".

Τώρα αν αυτό δεν θεωρείται ξεκάθαρο υπονοούμενο τι να πω. Ασχέτως αν ξέρει πράγματα ή όχι.

Planet είπε...

Antonis, απλά σχολιασα πως απο αυτα που γράφει δε βλέπω προσπάθεια να αναιρέσει κάτι. Δε μιλησα για το περιεχομενο των αποκαλύψεων.

giannis_ είπε...

θα μου επιτρέψεις να θεωρώ άστοχη τη τελευταία παράγραφο της ανάρτησής σου.
Το σχόλιο ανήρτησε η Διονυσία (που αναφέρεται σε διονυσιακή οντότητα)και εσύ αναπαρήγαγες στη παρούσα ανάρτηση, αν και ήταν προφανές περί τινος πρόκειται και μάλιστα στην προηγούμενη ανάρτηση μετά απο συζήτηση κατέλειξες και σε συμπέρασμα, συνομοσιολογίας:

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Και αν είναι έτσι τότε ο κύκλος των χαμένων βοτσάλων στο κέντρο αρχίζει και φαίνεται περίεργος.
12 Οκτωβρίου 2014 - 6:11 μ.μ.

όσο για το ιπτάμενος νεκρος, που αναγνωρίζω ότι λανθασμένα σου καταλόγησα, είναι αυτο που φύτρωσε στη θέση του σπόρου.


Nina K. είπε...

Με ολο το σεβασμο προς την κυρια King, μου φαινεται περιεργο μια μη συμμετεχουσα στην ανασκαφη, ασχετη, εξωτερικη Αμερικανιδα αρχαιολογος να εχει προσβαση σε "απορρητα" στοιχεια. Πώς την απεκτησε την προσβαση, με ποια ιδιοτητα, για ποιο λογο; Ημεηλ μεταξυ συναδελφων;
"Ντοροθυ, πού να στα λεω, βρήκαμε επιγραφη
Α+Η=BFF
στην Αμφιπολη!!!"
Αν, ααααν, εγινε ετσι, τότε η εχεμυθια και η δεοντολογία πηγανε περιπατο. Και μεχρι τωρα, η ομαδα Περιστερη δεν μας εχει δωσει ΚΑΝΕΝΑ δειγμα ελλειψης τετοιων χαρακτηριστικων, το αντιθετο. Αρα... εχω αμφιβολιες για την αξιοπιστια της κυριας King. Ειδωμεν!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Γιάννη,
Ήμουν πολύ προσεκτικός στο τι έγραψα.

"Η φίλη του ιστολογίου Διονυσία Καλκάντη επεσήμανε ένα "περίεργο" σημείο του ψηφιδωτού που ίσως να αποκτήσει σημασία όταν ολοκληρωθεί η αποκάλυψη και η αποκατάσταση του ψηφιδωτού"

Όλοι (ή σχεδόν όλοι) προβληματίζονται για τον κύκλο στην μέση του ψηφιδωτού που είναι εκ των πραγμάτων περίεργος.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Με ενημέρωσαν ότι στο μεσημεριανό δελτίο του Mega βγήκε ο Andrew Chugg και είπε ότι αν υπάρχει η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό τότε ο νεκρός είναι γυναίκα, προφανώς γιατί θέλει να δει την Ολυμπιάδα μέσα.

Να τον ενημερώσω λοιπόν ότι η Περσεφόνη ως θεά δεν μπορεί να αποτελεί σύμβολο για κάποιον άνθρωπο, δηλαδή για μια γυναίκα.

Η Περσεφόνη (και η αρπαγή της γενικότερα) συμβολίζει την κάθοδο της ψυχής στον Άδη. Η ψυχή δεν έχει φύλο.

Και επειδή είμαστε στον ταφικό διάδρομο θεωρώ ότι τα σύμβολα έχουν να κάνουν με θεολογικές έννοιες που είναι καθολικές και όχι ειδικές.


Προφανώς και ο μύθος των Ελευσινίων μυστηρίων δεν είχε να κάνει μόνο με γυναίκες (διότι αυτό προκύπτει από τον Chugg) αλλά αναφέρετο στην ανθρώπινη ψυχή γενικά.

Dazbaw είπε...

Αν ο Ηνίοχος είναι ο Φίλιππος σαν άλλος Πλούτωνας τότε στο κομμάτι που λείπει θα υπάρχει και η Ολυμπιάδα σαν άλλη Περσεφόνη...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Μιας και γίνεται αναφορά στην King θέλω να πω ότι προσωπικά θα θεωρούσα τον εαυτό μου πολύ αφελή να πιστεύω κάποιον που διαλαλεί ότι έχει δει επιγραφές και δεν ξέρω τι άλλο εκ του μακρόθεν και έχει πληροφορίες που για τους αγαπητούς της Ελληνες θα ήθελε να αποκαλύψει, αλλά κωλύεται και παράλληλα να θέλει τα μάρμαρα του Παρθενώνα να είναι στην Αγγλία.

giannis_ είπε...

τι ακριβώς μας προβληματίζει;
Η ανακοίνωση έλεγε:
Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου με διάμετρο 0,80 μ. Ωστόσο, πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση. Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης.

Λέτε να μας κάνουν καζούρα για δύο μέρες, καταστρέφοντας το έργο και να το εμφανίσουν αργότερα;

Phil είπε...

Ειναι αξιολογο οτι στις δεκα μερες μεταξυ ενημερωσεων δεν διερευσε ουτε λεξη για το ψηφιδωτο. Υπηρξαν δημοσιευματα για επιπλεον κομματια απο την θυρα αλλα για το σημαντικοτερο ευρημα τιποτα. Αξιζει επαινος στην ομαδα που μπορεσε να συγκρατησει τον δικαιολογημενο ενθουσιασμο και να κρατησει το μυστικο.

Για την Δωροθεα Κινγκ, αν οντως της εχουν εμπιστευτει κατι, ειναι αντιδεοντολογικο να κανει υπαινιγμους. Ή πες μας τι ειδες ή βουλωσε το (put up or shut up).

Νομιζω ειναι συνηθισμενο οι αρχαιολογοι και γενικα επιστημονες να μοιραζονται στοιχεια μεταξυ τους πριν δημοισιοποιηθουν. Στο βιβλιο του ο Ανδρονικος αναφερει περιπτωσεις ελληνων και ξενων αρχαιλογογων (και πολιτικων φυσικα) που μιλησαν μαζι του πριν την ανακοινωση για τον ταφο και ειδαν τα ευρηματα ενω ηταν ακομη στο υπογειο του μουσειου στη Θεσσαλονικη.

Planet είπε...

Δε νομίζω πως η αγάπη για τους Έλληνες προϋποθέτει την επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα. Ξέρω πολύ κόσμο που λατρεύει την Ελλάδα, με κάθε είδους γνώμη για το θέμα των μαρμάρων, ακόμα και άγνοια ή αδιαφορία.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Μας προβληματίζει ότι έχουν βάλει χώμα από πάνω, πιθανόν μεν για προστασία, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει πλήρης καταστροφή, άρα υπάρχουν κενά μεν αλλά δεν καλύπτουν όλον τον χώρο.

Δηλαδή θες να μου πεις ότι θα κάθονται να φτιάξουν το παζλ μέσα στην τούρλα του Σαββάτου σε τόσο μεγάλο κομμάτι από τα διάφορα κομματάκια που υπάρχουν και μάλιστα θα μας το δώσουν ¨τις επόμενες μέρες";
Μάλλον έχουν στο επιτελείο τους και λύτες πάζλ.

Απλώς δεν θέλουν να δώσουν λανθασμένη εικόνα που ΙΣΩΣ να προέκυπτε βλέποντας το ημι-κατεστραμμένο ψηφιδωτό.
Και αν θες την άποψη μου καλά κάνουν.
Εμείς όμως προσπαθούμε να λύσουμε το παζλ, οπότε μας ενοχλεί λίγο.

Unknown είπε...

Η κυκλική αποψίλωση του ψηφιδωτού πιθανόν να οφείλεται στην πτώση της άμμου σφράγισης από οπή οροφής που συνέδεε με σιλό άμμου που πιθανόν να υπήρχε, για ταχεία και ασφαλή σφράγιση του τάφου. Πιθανόν να υπήρχαν και άλλα σιλό άμμου σφράγισης πάνω από κάθε δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό και χρησιμοποιώντας την φυσική της ρευστότητας της άμμου πετυχαίνουν ταχεία και ομοιόμορφη σφράγιση των δωματίων του τάφου έτσι ώστε να εξισορροπηθούν οι πιέσεις, στους προστατευτικούς τοίχους. Οι προστατευτικοί τοίχοι, που "χτίζονταν" πολύ γρήγορα αν οι μαρμάρινοι όγκοι τους ήταν τοποθετημένοι δίπλα στους κανονικούς τοίχους κατάλληλα τοποθετημένοι ώστε να υπάρχει καλαισθησία και να μεταφέρονται, δρούσαν ως προστατευτικά στοιχεία των αγαλμάτων και των θυρών, αλλά και ως εξισορροπιστές πίεσης από την άμμο σφράγισης.

Phil είπε...

Νομιζω καλυψανε το κατεστραμενο κομματι με χωμα για να μην ειναι η φωτογραφια "δημοσιευσιμη" απο αποψη ποιοτητας. Ολες οι φωτογραφιες που εχουν δωσει μεχρι τωρα εχουν εσκεμμενες ατελειες (σκαλωσιες, κουβαδακια, εργατες, κλπ.) Προφανως θελουν τα προστατευσουν το copyright του μνημειου εχοντας ατελειες στις φωτογραφιες (που επιπλεον δεν ειναι υψηλης αναλυσης). Χωρις το χωμα στο κεντρο, ακομη και ελιπης, θα ηταν πιο καλη η φωτογραφια για αναδημοσιευση. Ξερουν τι κανουν.

Andreas είπε...

Παρακολουθώ το μπλογκ της King εδώ και καιρό και αξίζει να διαβάσετε κι εσείς τις αναρτήσεις της για την Αμφίπολη, και ειδικότερα τις παλιότερες. Η συγκεκριμένη αρχαιολόγος "μπλογκάρει" για την ανασκαφή ήδη από τον Μάρτιο του 2013 ενώ έχει παρακολουθήσει και τις παρουσιάσεις Λεφαντζή-Περιστέρη στα συνέδρια της Θεσσαλονίκης για το ανασκαφικό έργο. Με λίγα λόγια, δεν ανακάλυψε την ανασκαφή μαζί με τους περισσότερους απο εμάς τον Αυγουστο του 14.

Έχει δηλώσει ότι έχει φιλική/επαγγελματική σχέση με άτομα από την ανασκαφή και ως εκ τούτου της είχαν αποσταλεί μη δημοσιοποιημένες πληροφορίες, την περίοδο όμως ΠΡΙΝ από τον Αυγουστο του 14 όταν η ανασκαφή έγινε πρωτοσέλιδο.

Στην προκειμένη περίπτωση ανέφερε ξεκάθαρα οτι έχει δει σημαντικά ευρήματα που έχουν βρεθεί πριν τον Αύγουστο, τα οποία άλλωστε επέτρεψαν στους ανασκαφείς να είναι τόσο σιγουροι για τη χρονολόγηση από την πρώτη στιγμή.

Ενδεχομένως ο τρόπος της να μην είναι ο σωστός, πάντως η δική μου εκτίμηση είναι ότι όντως αναφέρεται σε υπαρκτά ευρήματα και δεν "τρολάρει".

Επίσης, αν και δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με το αν οι απόψεις της είναι "σοβαρές" ή όχι, έχει αναθεωρήσει τη θέση της για τα μάρμαρα και προτείνει ξεκάθαρα δανεισμό τους στην Αθήνα.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Δελτίο Ειδήσεων Ν1 πριν λίγο :

Μένουν 60 εκατοστά να αποκαλυφθούν

Ο Φάκλαρης μίλησε ότι ο καλλίτέχνης με τον τρόπο που παρουσιάζει τα άλογα θέλει να δώσει την εικόνα τέθριππου, συμβατό δηλάδη με το τέθριππο του Πλουτωνα.
Και αυτός περιμένει Περσεφόνη.

Αναγκάστηκε επί τέλους να δώσει τα εύσημα στην ανασκαφική ομάδα.

Unknown είπε...

ξαναλέω, η φώτο με ολόκληρο το ψηφιδωτό :)
http://prntscr.com/4vqnzr

giannis_ είπε...

η παράσταση είναι γνωστή, ό,τι ενδιαφέρον απέμεινε να μάθουμε είναι πίσω από τον Πλούτωνα. Βάσει των αντικειμένων που πρέπει να υπάρχουν και δεν τα βλέπουμε όπως είναι το χέρι, το σκήπτρο, το υπόλοιπο της άμαξας και φυσικά η Περσεφόνη μπορούμε να κάνουμε τις εικασίες μας, διαφορετικά προσπαθούμε να τοποθετήσουμε στο κενό-οπή αποκυήματα της φαντασίας μας.
Πάντως σε τιμά που ζήτησες την άδεια της Διονυσίας, αναφέροντας το όνομά της στην ανάρτηση σου.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Πολύ εντυπωσιακό Ιάκωβε!
Τι είναι η πρώτη προεξοχή που πάει προς τα δεξιά αμέσως κάτω από το άρμα;

Admin είπε...

Εγώ έτσι πιστεύω οτι είναι το ψηφιδωτο πίσω απο τον Πλούτωνα..

Συγγνωμη για την προχειρότητα..

http://i58.tinypic.com/11jwxnd.jpg

Unknown είπε...

@Νίκος Κρητικός

κι εγώ πιστεύω πως το χέρι που φαίνεται είναι το αριστερό.

Alexandros είπε...

Και εμενα πάντως με το που είδα το ψηφιδωτό με παρέπεμψε στον Φίλιππο αλλα προτίμησα να διαβάσω τις απόψεις των ειδικών που μιληςαν για τον Πλούτωνα και την αρπαγή της Περςεφονης. Όσον αφορά τις διάφορες παρατηρήσεις των υπολοίπων φίλων θα έλεγα οτι μάλλον ειναι προςδοκιες για αυτο που ολοι θα θέλαμε να βρεθεί. Τωρα όσον αφορά την συνομωσιολογια που εκτυλίσσεται σε ολόκληρο το διαδίκτυο σχετικά με το τι κρύβουν και τι δεν κρύβουν απο το ΥΠΠΟ νομιζω οτι υπερβάλουμε ως συνήθως. Η ανασκαφική ομάδα κανει μια εξαιρετική δουλειά και όταν ερθει η στιγμή πιστεύω θα ανακοινώσουν αυτα που ειναι να ανακοινωθούν. Θα εξυμνηςω για ακόμη μια φορα τον Εμπεδοτιμο για την εμπεριστατωμένη έρευνα και αποτύπωση των σκέψεων του και οπως ειπε κάποιος φίλος πιο πάνω πολλοι καθηγητές αρχαιολογίας θα πρέπει να επανεξετάσουν τις γνωςει τους στην επιςτημη και τις έδρες που κατέχουν στα πανεπιςτημια. Συνεχίζω αυτο το όμορφο ταξίδι που κάνω μαζί σας και πιστεύω να εχει μια πανέμορφη κατάληξη.

Admin είπε...

@Pan Chrys

Θα δουμε.. μια προβλεψη ειναι.. Και ο Ερμης παντως εχει περιεργα χερια, νομιζεις πως το δεξι του χερι ειναι το αριστερο..

Alexandros είπε...

Να συμπληρώσω μόνο οτι δεν πιστεύω στο κομμάτι που λείπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανθρώπινη μορφή, νομιζω οτι ειναι το υπόλοιπο του σώματος του αλόγου. Προσωπική καθαρά άποψη.

Δημήτρης είπε...

Για να αναφέρεται η Μενδώνη το πρωί στη σύνδεση με τις Αιγές και την πιθανότητα να δούμε την Περσεφόνη ,δεν το κάνει τυχαία .Πιστεύω πως την έχει δει.Καμία κουβέντα μέχρι σήμερα δεν είναι στην τύχη.Δεν ρισκάρουν το παραμικρό που μπορεί να τους εκθέσει, και πολύ καλά κάνουν .

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε όλους!
Έχω την αίσθηση ότι εξαιτίας της μεγαλειώδους, αναμφίβολα, αρχαιολογικής ανακάλυψης αλλά και «χαμένοι μέσα στη μετάφραση», λησμονούμε κάποιες βασικές παραμέτρους όπως μας δίδονται μέσα από την πορεία της ανασκαφής, σε συνδυασμό πάνταν με τις διαθέσιμες γνώσεις μας από προγενέστερα ευρήματα στην Μακεδονία και αλλού.
Ειδικότερα, όσον αφορά το περίφημο ψηφιδωτό για το οποίο χθες έκανα ένα σύντομο σχόλιο αναφερόμενος -προφανώς, όχι τυχαία- στον Κέκροπα, υπενθυμίζω ότι έμπροσθεν του ψηφιδωτού (κατά την φορά εισόδου μας στο ταφείο μνημείο) ορθώνονται αρκούντως εντυπωσιακά, οι δύο Καρυάτιδες –κατ’ άλλους, ίσως όχι αβάσιμα, δύο Μαινάδες.
Ασφαλώς όλοι μας, λίγο-πολύ, αντικρύζοντας τα σπουδαία αυτά αγάλματα φέραμε στο νου το πρώτον τις Καρυάτιδες της αθηναϊκής Ακρόπολης. Παραλείψαμε, ωστόσο, να λάβουμε υπόψη μας και, πάντως, δεν δώσαμε τη δέουσα προσοχή στο ακριβές σημείο όπου ευρίσκονται οι Καρυάτιδες του Ιερού Βράχου (τυχαίο?) της Ακροπόλεως, δηλ. στο επίσης σε όλους γνωστό Ερέχθειο...
Θεωρώ, λοιπόν, ότι εύλογο και σκόπιμο θα ήταν πλέον να ερευνήσουμε λιγααάκι περισσότερο την ιστορία και τους συμβολισμούς που εμπεριέχει καταρχάς, το ίδιο το ανυπέρβλητο Ερέχθειο, η ιερότερη περιοχή της Ακροπόλεως, εντός του οποίου οι Καρυάτιδες φυλάσσουν τον μυθικό βασιλιά & χθόνια θεότητα της πόλεως των Αθηνών και όχι μόνο... προκειμένου, εν συνεχεία, να οδηγηθούμε σε «ασφαλέστερους» παραλληλισμούς και αληθοφανέστερες ερμηνείες σε σχέση με το μυστηριώδες γενειοφόρο πρόσωπο του θρυλικού, ήδη, ψηφιδωτού της Αμφιπόλεως.
Καλό βράδυ!
Ίων

Unknown είπε...

Αποκλείεται να είναι τέθριππο;
Κάποιος εδώ με γνώσεις ζωγραφικής όπως ο φίλος antonis nikiforos που έκανε αυτήν την ωραία δουλειά ή ο Iakovos Orfanidis πιθανώς να μπορέσουν να το αποδώσουν.

Unknown είπε...

ΥΓ. Συγννώμη για τα όποια ορθογραφικά-συντακτικά λάθη.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Δελτίο ειδήσεων ΣΚΑΙ :

Ενας αρχαιολόγος από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή είπε ότι το άρμα πρέπει να είναι τέθριππο.

Μάλλον αυτό "κρύβεται" κάτω από το χώμα στο κεντρικό κύκλο.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Ιωνα,

Διάβασα το χθεσινό σου σχόλιο για τον Κέκρωπα αλλά ομολογώ ότι δεν μπορώ να βρω σχέση του μνημείου με τον Κέκρωπα. Ισως όταν έχουμε περισσότερα στοιχεία να μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα.

BANNISTER είπε...

Yes indeed: Erechtheion Caryatids guard the entrance of the most sacred shrine of the acropolis, dedicated to Κέκρωψ, "spontaneous child of the earth".

Κέκρωψ had a snake body, belonging to the Orphic world. So the caryatids of Amphipolis also guard the entrance to the underworld.

So the Amphipolis Tomb is a Heroon dedicated to Alexander and built above an Orphic sanctuary.

Planet είπε...

Εδώ το βίντεο με το Φακλάρη που αναφέρει ο Εμπεδότιμος:

http://www.enikos.gr/society/270002,BINTEO-Ston_epomeno_8alamo_h_taytothta_t.html

Unknown είπε...

Τα περισσότερα site σήμερα αναμεταδίδουν την ιδία είδηση. Κρύβεται θνητός πίσω από την ηνίοχο που είναι ο ένοικος του τάφου.
Το 60 εκατοστά δεν είναι πολλά …αλλά ακόμη υπάρχει χώρος
(Θα χαρώ να πέσω μέσα και να βρεθεί τρίτη ανδρική μορφή…)

Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα ότι οι ηνίοχοι (οδηγοί) δεν φορούσαν στεφάνι δάφνης…
Άρα πρόκειται μάλλον για τον ολυμπιονίκη Φίλιππο που οδηγεί τον υιό… ή την γυναίκα του σε γαμήλια τελετή;

George Tsiagalakis είπε...

Εμπεδότιμε, σχετικά με την King είναι κάποια η οποία ασχολείται με το θέμα εδώ και αρκετό καιρό και είναι κατ'επάγγελμα αρχαιολόγος, οπότε αυτά που λέει δεν προέρχεται από 'κάποιον' γενικά αλλά από κάποιον σχετικό με το θέμα. Για να είμαι ξεκάθαρος, μπορεί κάλλιστα να λέει μπαρούφες, και όλοι κρίνονται από αυτά που λένε(π.χ. Παλλαγιά), αλλά μέχρι στιγμής κάνει πολύ συγκεκριμένους ισχυρισμούς και αφιερώνει τον χρόνο στους σχολιαστές του ιστολογίου της και απαντάει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Αυτό εγώ το βλέπω ως θετικό, άσχετα με το αν συμφωνώ με κάποια επιχειρήματα της ή όχι, και δε βλέπω κάποιο κακόβουλο λόγο.

Επίσης όλοι μας εδω μέσα είμαστε μη σχετικοί με το αντικείμενο(ή σχεδόν όλοι μια και φαντάζομαι μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι σχετικοί κατ'επάγγελμα), και όλοι μας έχουμε εκτιμήσει με πολύ σεβασμό και θαυμασμό τις θεωρίες σου και τον τρόπο που τις αναπτύσεις και τις τεκμηριώνεις. Στο τέλος της ημέρας όμως μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μια 'θεωρία' που πάει τελείως κόντρα με τα 'καθιερωμένα' ιστορικά στοιχεία, και προέρχεται από κάποιον που δεν είναι αρχαιολόγος/ιστορικός. Εγώ πραγματικά απολαμβάνω τις αναρτήσεις σου και τις περιμένω πως και πως αλλά δε θεωρώ τον ευατό μου αφελή με το να τις δίνω βαρύτητα, όπως και δε τον θεωρώ αφελή με το να δίνω βαρύτητα σε ότι μου κινεί το ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένης της King.

Όσο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, η ίδια έχει αναθεωρήσει τις απόψεις της και προτείνει μακρόχρονο δανεισμό, με το οποίο δε συμφωνώ ο ίδιος και θεωρώ πως το σωστό είναι η πλήρης επιστροφή και ιδιοκτησία. Δεν έχει σημασία όμως, ακόμα και εάν υποστήριζε ότι δε πρέπει τα μάρμαρα να κουνηθούν ρούπι από το Βρετανικό μουσείο γιατί έτσι θα είναι πιο καθαρά/ασφαλή/τσίλικα κτλ, αυτό είναι ένα θέμα που δε σχετίζεται με την Αμφίπολη και τα όσα υποστηρίζει και δε θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ως προς την ορθότητα των λεγομένων της. Ίσα ίσα, ένας λόγος παραπάνω -αν π.χ. κάποιος υποθέσει ότι δε τους 'πάει' αυτούς τους Έλληνες πιά, τα λεγόμενα της να αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα όταν υοθετούν άλλες απόψεις υπέρ της Ελλάδος(ισχυρισμός ότι το μνημείο είναι για τον Αλέξανδρο, ξεκάθαρη θέση σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα, και ένα σωρό άλλες αναρτήσεις για άλλα θέματα θετικές για την χώρα μας)

Γ.

Axis Mundi είπε...

Αν και εικασία, θα μπορούσε το ψηφιδωτό να αναφέρεται στον μύθο του Ηνίοχου και του άρματος στον Φαίδρο, όπου ο Ηνίοχος συγκρατεί τα ηνία των δύο ιπτάμενων ίππων (μπορεί τα φτερά να είναι το κομμάτι που λείπει).

Phil είπε...


Μια πιο αναλυτικη περιγραφη του αγγειου με την "Ἑπιστροφη της Περσεφονης" απο το Βρετανικο Μουσειο.

http://www.britishmuseum.org/research/collection_online/collection_object_details/collection_image_gallery.aspx?assetId=131845&objectId=1629163&partId=1#more-views

George Tsiagalakis είπε...

Συμπληρωματικά, και σε διαφορετικό μοτίβο από την προηγούμενη ανάρτηση, θυμάμαι πως είχες θέση ως 'άσκηση' στους αναγνώστες να βρούν σε τι αναφέρεται το 'Εμπεδότιμος'.

Δε γνωρίζω εάν κάποιος το βρήκε έως τώρα, ούτε και έτυχε να δώ, οπότε η δική μου εικασία είναι πως αναφέρεται στον Εμπεδότιμο των Συρακουσών, ο οποίος έλεγε πως ο γαλαξίας είναι οι ψυχές στον ουρανό που ταξιδεύουν προς τον Άδη; Νομίζω πως ταιριάζει με το γενικότερο αντικείμενο του ιστολογίου σου.

http://books.google.co.uk/books?id=Ys83AAAAIAAJ&pg=PA43&lpg=PA43&dq=Empedotimos&source=bl&ots=Q2B7Wvzv8f&sig=T8KfkVq2HkdJ4M1VDv3XPJW0B4U&hl=en&sa=X&ei=1P07VPXdA9De7AaT2oDgCg&ved=0CE4Q6AEwCQ#v=onepage&q=Empedotimos&f=false

Κρίτων είπε...

@ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

Είμαστε σίγουροι? οτι το κυκλικο μέρος έχει άμμο ύπερ του συνόλου ή είναι το χώμα κάτω απο τις ψηφίδες ?

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@George Tsiagalakis

Αλλο είναι έχω μια θεωρία και την λέω, που τελικά μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να αποδειχθεί ότι είναι φούσκα, και άλλο είναι να λέω ότι έχω στοιχεία, και μάλιστα μέσα από την ανασκαφική ομάδα, τα οποία όμως δεν σας αποκαλύπτω ποιά είναι, πετάω υπονοούμενα γενικώς και αορίστως, σας χρυσώνω το χάπι επειδή παρακολουθώ και κάποια συνέδρια και ακούω και κάτι παραπάνω και γενικά παρουσιάζω ένα φιλελληνικό προφίλ που όμως σε θέμα που καίει τους Έλληνες σφυρίζω αδιάφορα.

Πάλι καλά που δέχεται να μας δανείσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα!
Να σου δανείσει ο κλέφτης αυτό που σου έκλεψε. Πρέπει να είναι πρωτοποριακή μορφή leasing!


Συγγνώμη αλλά εγώ δεν τα θεωρώ σοβαρά. Αν έχει κάποια στοιχεία ή βγαίνει και τα λέει ή σιωπά, τόσο απλά. Αλλοιώς σημαίνει ότι είναι άλλοι οι σκοποί της.

Εσύ δηλαδή δεν θεωρείς τον εαυτό σου αφελή να δίνεις βαρύτητα στην θεωρία μου (και καλά κάνεις ) αλλά "τα λεγόμενα της να αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα όταν υοθετούν άλλες απόψεις υπέρ της Ελλάδος(ισχυρισμός ότι το μνημείο είναι για τον Αλέξανδρο"!!!

Με τα υπονοούμενα της ουσιαστικά μας λέει ότι κάποιοι κρύβουν (ή και καταστρέφουν ;) στοιχεία για να μην τα μάθουν οι Ελληνες, με απλά λόγια διαπράττουν εθνική προδοσία.

Βλέπω από κάποιους μεγάλη ευθυξία για την κυρία αλλά σιωπή ασυρμάτου για τα υπονοούμενα που πετάει. Προσωπικά μου κάνει χειρίστη εντύπωση.

Γενικά δεν μου αρέσει κάποιος με κάποιον τρόπο να υπονομεύει την ανασκαφική ομάδα και να την εκβιάζει ίσως για άγνωστους λόγους προς το παρόν.

Και επειδή είδα ότι γράφεις στο blog της και μάλιστα έκανες αναφορά στο δικό μου και από ό,τι είδα τα Αγγλικά σου είναι πολύ καλά μπορείς κάλλιστα να της πεις να αποκαλύψει ό,τι ξέρει ή απλώς να το βουλώσει(shut up αν δεν κάνω λάθος) διότι έτσι απαξιώνει την ανασκαφική ομάδα και ουσιαστικά την εκβιάζει.




george είπε...

I just came back from a trip and now read all your comments in this interesting and informative blog. I noticed many comments about this lady "Diva D. King". May I suggest we don't take her very seriously? She wants to portray herself as a carrier of inside information to create a name to herself - in effect this "Jewish Princess" is selling herself.

Someone however who bothers to read and comment in her blog should remind her that a carrier of "inside information" who acts on such information can go to jail (in the case of a stock market of course - which this archeological find has turned into, where reputations are made and lost, and people/agencies benefit from and pay the heavy cost of their expressed opinions).

Plainly put, it's illegal to obtain and use (for one's own good) insiders' information. Not to characterize of course the person/agency that supplied her that insiders info (if of course what she says is true - which I wouldn't bet much on).

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Οσον αφορά το όνομα σωστό είναι αυτό που γράφεις. Elaborate on that, γαιτί υπάρχει και άλλο που έχει ενδιαφέρον.
(hint : ψάξε στο blog...έχω κάποιες σχετικές αναρτήσεις)

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@George Tsiagalakis

Και μιας που ανέφερες το γαλαξία, ιδού μια άσκηση για το σπίτι :

Που έχουμε συναντήσει τον γαλαξία στον ταφο της Αμφίπολης ;

BANNISTER είπε...

"In the heat subsided of the iron
They become extinct
Then, provided with the blood of the holy herd
Quiet under the belly of the Lion
They begin their journey
Tonight like milk in the depth of night
They will shine, the immortals"

Empedotimos of Syracuse lost words.

Unknown είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ

http://www.visaltis.net/2012/10/blog-post_28.html

:-)

Unknown είπε...

george,

Absolutely.
I agree with what you say.

George Tsiagalakis είπε...

Εμπεδότιμε, νομίζω πως το σποντάρεις το πράγμα χωρίς να υπάρχει καλός λόγος, σχετικά με αυτό το θέμα θα δηλώσω μόνο ότι δεν συμφωνώ μαζί σου και νομίζω πως αντιμετωπίζεις με όχι τον βέλτιστο τρόπο αυτούς που συνηγορούν σε διαφορετική εκτίμηση. Δε θα συνεχίσω την κουβέντα για την King μια και δε νομίζω να βγεί κάποια περαιτέρω αξία.

Όσο για το όνομα θα το κάνω elaborate φίλε μου και dissect και tsatra patra για το κέφι μας, και παίρνω και άσκηση για το σπίτι για τον γαλαξία και που τον έχουμε συναντήσει στην Αμφίπολη. Άμα το βρώ όμως, θα σου βάλω μετά εγώ άσκηση.

ΖΗΝΩΝ είπε...

Παρατηρώντας τα σχέδια των:
@antonis nikiforos και @Iakovos Orfanidis και στη συνέχεια την φωτογραφία του μωσαϊκού με τον "Πλούτωνα", διαπιστώνω πως όντως δίπλα του υπάρχει το χέρι του συνεπιβάτη...
Αν προσέξουμε περισσότερο, φαίνεται και το ανω δεξιό μέρος από πολεμικό θώρακα
http://www.image-share.com/upload/2724/245.jpg
Εκτιμω πως η δεύτερη φιγούρα είναι ΑΝΔΡΙΚΗ και φέρει πολεμική εξάρτηση .
Κάτι σαν το παρακάτω:
http://www.image-share.com/upload/2724/247.jpg

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Έβδομο Δημοτικό Ελευθερίου

χμμ.....

δεν ειναι αυτό.
Το σύμβολο που αναφέρεσαι μάλλον συμβολίζει τα όρια του κόσμου της γέννησης.

Ο γαλαξίας είναι αλλού...

virgi είπε...

@ Εμπεδότιμεεεεεεεεεεεεε
και ο Φακλαρης έπεσε θύμα του λάθους τρόπου που αποδόθηκαν οι διαστάσεις.
1,4Μ έχουμε ακόμη δεξιά και 0.9μ αριστερά.

george είπε...

@Apostolos Gouzis

Thanks Apostole. Enjoy your evening.

virgi είπε...

@ Ιακωβε συγχαρητήρια !

Effie είπε...

Καλησπέρα,
Εμπεδότιμε:
Νομίζω Ο/Η έβδομο δημοτικό Ελευθερίου σου απάντησε για τη σπείρα, και ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία επιμόρφωσης. Ήξερα το σχήμα, έμαθα το όνομα του, ήξερα πως αντιπροσωπεύει διάφορες σπιροειδείς μορφές, τώρα έμαθα και για το γαλαξία-ο οποίος γαλαξίας μας είναι πράγματι σπειροειδής.
Καλά αυτά τα τεστ αντί για πολλαπλές εικασίες σε σχέση με το υπέροχο μωσαϊκό μας.
Από τα νέα MEGA πριν λίγο: η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι πέραν του συμβόλου προμπομπής του νεκρού στον κάτω κόσμο στο μωσαϊκού(άρα μας λένε ότι υπάρχει η Περσεφόνη ή την περιμένουν να διαγραφεί όταν φύγουν τα χώματα), η σκηνή με την αρπαγή της Περσεφόνης έχει συνδεθεί με τη δυναστεία των Τημενιδών, άρα μιλάμε για την οικογένεια Φιλίππου Β' περί την εποχή χρονολόγησης τάφου
http://www.imma.edu.gr/macher/hm/hm_main.php?el/A1.1.1.html.
Δεν ξέρω αν ισχύει, πάντως το ανέφερε.
Δεν αναφέρθηκε καθόλου σε άνδρα ή γυναίκα, νομίζω ότι κάτι σκέφτονται για τον/την ένοικο του τάφου και περιμένουν περισσότερη πληροφόρηση.
Όσο για τον Φάκλαρη, μετά το...διανοητικό ξύλο που έφαγε με τον τάφο Βεργίνας που "κλείδωσε" στον Φίλιππο αλλά και τη χρονολόγηση του ψηφιδωτού τώρα έκανε...στροφή 180 μοιρών και μας λέει ότι ναι, θα είναι η αρπαγή της Περσεφόνης. Λες και από αυτόν περιμένουμε αξιόπιστη πληροφόρηση! Και σ' ανώτερα!

Effie είπε...

όχι δεν είναι η σπείρα;; για να ψάξουμε τα σύμβολα μια!

Effie είπε...

μήπως ο μαίανδρος/τμημα του είναι σύμβολο γαλαξία; αν και το λεξικό δέχεται και τη σπείρα
Εξακολουθώ το ψάξιμο...

Unknown είπε...

@Iakovos Orfanidis

Νομίζω ότι πέρα από την πολύ καλή προσπάθεια να αποτυπώσεις με το ποντίκι τις μορφές, κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα λαθάκι...

Αυτό που παρουσιάζεις σαν αριστερό πόδι του μπροστινού αλόγου (αυτό που φαίνεται σε πρώτο πλάνο δηλαδή)νομίζω ότι είναι το δεξί του. Το πόδι σε πρώτο πλάνο λογικά είναι σηκωμένο και βρίσκεται στο κομμάτι που δε φαίνεται και είναι κρυμμένο με άμμο. Τα άλλα δυο πόδια που φαίνονται είναι του δεύτερου αλόγου.

Unknown είπε...

@ΖΗΝΩΝ ΕΙΣΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΟΥ:)))

Unknown είπε...

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=27377#toppage

Το βίντεο με την δήλωση της κυρίας Μενδώνη που ανέφερε σε προηγούμενο post η effie.Αναφέρεται ευθέως στην ύπαρξη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Μακεδονίας,της δυναστείας των Τημενιδών, στον τύμβο Καστά εάν υπάρχει κρυμένη η Περσεφόνη στο υπόλοιπο ψηφιδωτό.

virgi είπε...

@ planet

Όποιος δεν θέλει να γυρίσουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα δεν είναι Ελληνας.
Και ας γράφει ότι θέλει στην ταυτότητα .

"I don't know what Olga Palagia's views are, but I know the people at the British Museum love her as they admit she's the only Greek archaeologist that has supported keeping the Elgin Marbles in London." από το blog μιας διεθνούς φήμης αρχαιολόγου δείτε το link:


http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fphdiva.blogspot.gr%2F2014%2F09%2Famphipolis-your-questions-my-answers.html&h=8AQEq3fhN

Συγνώμη για το εκτός θέματος Εμπεδότιμε

Effie είπε...

Αρκετά ασχοληθήκαμε με την εν λόγω αρχαιολόγο αγγλόφωνη κυρία, ας γράφει στο blog της, προσωπικά νομίζω δεν αξίζει καν να την σχολιάζουμε. Και μόνο από τις δηλώσεις της για στοιχεία που έχει, και λέει και ξαναλέει πως δεσμεύεται να τα δημοσιοποιήσει (ποιός θα της εμπιστευόταν δεδομένα αναρωτιέμαι)χαρακτηρίζεται από εντελώς αντι-επαγγελματική συμπεριφορά.

Unknown είπε...

Και στον τάφο της Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, υπάρχει ως γνωστόν σαν θέμα ο Πλούτωνας με την Περσεφόνη σε τέθριππο άρμα

http://www.lifo.gr/uploads/image/420348/Untitled-10_73.jpg

George Tsiagalakis είπε...

Εμπεδότιμε, sorry αν άργησα λίγο, είχα τα τοστάκια στην κουζίνα και θα καιγότανε.

Ο γαλαξίας στην Αμφίπολη βρίσκεται στο πάνω μέρος, όπου βρίσκονται όλοι οι παλαιότεροι τάφοι. Δε το είδα κάπου γραμμένο, αλλά βάσει της ερμηνείας του Εμπεδότιμου(του Συρακουσίου that is) σχετικά με τον γαλαξία και τις ψυχές, είναι το μόνο λογικό μέρος που ταιριάζει. Kalo eh?

Σχετικά με περισσότερες πληροφορίες για τον Εμπεδότιμο τον Συρακούσιο εδώ:
-http://empedotimos.blogspot.co.uk/2009/07/blog-post_21.html

-http://empedotimos.blogspot.co.uk/2009_07_01_archive.html


“Αλλά ο Βάρρων αναφέρει ότι έχει διαβάσει ότι ένας Εμπεδότιμος από τις Συρακούσες, αφού απέκτησε εξαιρετικές δυνάμεις οράσεως από κάποια θεία δύναμη, είδε καταμεσήμερα, μεταξύ άλλων, τρεις πύλες και τρεις δρόμους, μια κοντά στον αστερισμό του Σκορπιού, όπου ο Ηρακλής αναφέρθηκε ότι αποθεώθηκε. Μια δεύτερη ανάμεσα στον Λέοντα και τον Καρκίνο και η τρίτη ανάμεσα στον Υδροχόο και στους Ιχθείς.”
Servius, In Vergilii Georgica 1.34

κτλ κτλ

Unknown είπε...

Προς όλους : Το γραμμικό απο την εικόνσ που ανέβασα δεν είναι δικό μου και σε καμμία περίπτωση δεν μου αξίζουν τα εύσημα! κάποιος φίλος με μεράκι το έκανε σε προηγούμενα ποστ σε αυτήν την σελίδα. Εγω απλά έπαιξα με το photoshop και πολύ πρόχειρα να πω καθώς έσβησα κάποιες απο τις γραμμές που είχε σχηματίσει απο τη βιασύνη. οπότε τις ερωτήσεις σας θα τις απαντήσει ο φίλος...Πάντως μία εικόνα την παίρνουμε απο το αποτέλεσμα..σαν σενάριο πάντα...

Unknown είπε...

και για όσους δεν την είδαν..

http://prntscr.com/4vqnzr

George Tsiagalakis είπε...

Εμπεδότιμε, επίσης πρέπει να αναφέρω πως εάν είναι σωστό το παραπάνω, παραχωρώ την άσκηση που θα έβαζα στους χρήστες του ιστολογίου, ώστε να αποφασίσουν σε μια κοινή άσκηση που θα ήθελαν να δούν από σένα(μπορεί να είναι ότιδήποτε, ανάρτηση, εμβάθυνση σε κάτι, κτλ).

Εάν βέβαια η απάντηση μου είναι ορθή.

Βίκυ είπε...

Τα περι Κεκροπος εχουν αναλυθει εδω
eamb-ydroxoos.blogspot.com στο προτελευταιο αρθρο το relic της Μακεδονιας.
(Καποιες θεσεις του σωστες ,καποιες αχταρμας ιουδοχριστιανισμου και αρχαιας Ελλαδος αλα Λιακοπουλος)


Unknown είπε...

@Iakovos Orfanidis

Ξαναγράφω προηγούμενο σχόλιό μου, Ιάκωβε, διορθωμένο αφού δεν είσαι εσύ ο δημιουργός.

Νομίζω ότι πέρα από την πολύ καλή προσπάθεια να αποτυπωθούν με το ποντίκι οι μορφές, κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα λαθάκι...

Αυτό που παρουσιάζεται σαν αριστερό πόδι του μπροστινού αλόγου (αυτό που φαίνεται σε πρώτο πλάνο δηλαδή)νομίζω ότι είναι το δεξί του. Το πόδι σε πρώτο πλάνο λογικά είναι σηκωμένο και βρίσκεται στο κομμάτι που δε φαίνεται και είναι κρυμμένο με άμμο. Τα άλλα δυο πόδια που φαίνονται είναι του δεύτερου αλόγου.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

Επειδή έβαλα αυτό πριν λίγο στο facebook και καλό είναι να το έχουμε γενικά υπ΄όψιν μας, το παραθέτω και εδώ :


"οὐ γὰρ πάντως οἱ ὁμολογοῦντες ἀλλήλοις περὶ ὁτιοῦν ἐπιστήμονές εἰσιν ἐκείνου περὶ ὃ τὴν ὁμολογίαν ἔχουσιν" - ΠΡΟΚΛΟΣ

"Διότι δεν ισχύει σε κάθε περίπτωση ότι όσοι ομοφωνούν μεταξύ τους για οτιδήποτε είναι γνώστες του πράγματος εκείνου για το οποίο ομοφωνούν"

Unknown είπε...

Η δουλειά είναι του antonis nikiforos

http://prntscr.com/4vq4k4

Unknown είπε...

Το ξαναποστάρω γιατί θεωρώ ότι είναι αρκετά σημαντικό και αγαπητέ Εμπεδότιμε θα ήθελα ένα σχόλιο.
http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=27377#toppage

Το βίντεο με την δήλωση της κυρίας Μενδώνη που ανέφερε σε προηγούμενο post η effie.Αναφέρεται ευθέως στην ύπαρξη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Μακεδονίας,της δυναστείας των Τημενιδών, στον τύμβο Καστά εάν υπάρχει κρυμένη η Περσεφόνη στο υπόλοιπο ψηφιδωτό.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@George Tsiagalakis

Όσον αφορα τα λινκς τα πέτυχες. Well done!
Απομένει η εκκρεμότητα για το όνομα (από που προήλθε), εδώ θέλει λίγο ψάξιμο....

Όσο για την Αμφίπολη.....τσού!

Ψάξε αλλού. (Εχε στον νου σου όμως τι έλεγε και ο Εμπεδότιμος, ο Πυθαγόρας και ο Δημόκριτος σχετικά)
(αποτελεί μέρος της δεύτερης προσπάθειας αποσυμβολισμού οπότε δεν έχεις και πολύ καιρό...μερικές μέρες...)

Παρότι δεν κέρδισες το δικαίωμα άσκησης στο παραχωρώ...

Unknown είπε...

Εννοείται φυσικά ότι το ρεπορτάζ του Mega είναι παντελώς λάθος γιατί λέει ότι η τοιχογραφία της αρπαγής της Περσεφόνης είνα από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές!!!

Το ίδιο επαναλαμβάνει και η Μενδώνη...

Έλεος!!!

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ Ioannis Karagkiozis

Δεν ξέρω αν κρύβει κάτι η δήλωση της Μενδώνη, αλλά αν πράγματιη δήλωση έγινε ενσυνείδητα και η αρπαγή της Περσεφόνης είναι η "υπογραφή" της δυναστείας των Τημενιδών είναι πολύ πολύ σημαντικό!.

Επίσης θέλω να πω ότι παρότι ο γενειοφόρος είναι ο Πλούτων και παρότι περιμένουμε την Περσεφόνη, το ότι ο καλλιτέχνης έδωσε στον γενειοφόρο τα χαρακτηριστικά του Φιλίππου ίσως να μας υποδηλώνει κάτι για τον νεκρό...
Θα δείξει, γιατί μάλλον θέλουμε να δούμε αυτό που θέλουμε να δούμε.

George Tsiagalakis είπε...

Εμπεδότιμε

Σχετικά με το όνομα εννοείς πως συνετέθη το όνομα αυτό καθ'αυτό; Οκ θα το βρώ και αυτό, αλλά ένα ένα τα βάζεις..

Για την Αμφίπολη και τον Γαλαξία, πτούσου παραλίγο...Θα προσπαθήσω να το βρώ στις λίγες ημέρες που απομένουν έχοντας υπόψιν τα tips σου.

Όσο για την άσκηση, thank you Empedotimos, γενναιόδωρο εκ μέρους σου. Η άσκηση είναι για τους χρήστες του ιστολογίου όπως ανέφερα σε άλλη ανάρτηση, επομένως αν ενδιαφερθούν να την αδράξουν ιδού η ευκαιρία!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Καλησπέρα...

@ antonis nikiforos

http://prntscr.com/4vuoee

Στη φωτογραφία που παραθέτω θα ήθελα να προτείνω και 'γώ ορισμένα πράγματα. Δεν σκαμπάζω απο σχέδια, γι' αυτό να το κάνει κάποιος με πιο σταθερό χέρι.


Α) Το αριστερό πόδι του αριστερού αλόγου να διπλώσει και να καταλήξει στη οπλή στο σημείο Α.
Αυτό που έχεις κάνει αριστερό κάντο δεξιό και το δεξιό κάντο το αριστερό του πίσω αλόγου.

Β) Για να το πετύχεις ελάτωσε τον όγκο της κοιλιάς του αλόγου. Κάντο πιό ντελικάτο όπως το δεξιό άλογο.

Γ) Το χέρι του ηνιόχου που έχεις για αριστερό, κάντο το δεξιό ενός επιβάτη της άμαξας, ο οποίος στέκεται με πρόσωπο προς τον θεατή περίπου σε στάση επιβλητική.
Το αριστερό χέρι του ηνιόχου κάντο να αγκαλιάζει στους ώμους τον επιβάτη της άμαξας.



Επίσης ο ηνίοχος δεν είναι τελείως γυμνός. Ο χιτώνας του είναι ριγμένος στη πλάτη του και καταλήγει μπροστά στη μέση του και μόνο το στήθος του είναι γυμνό.

SF είπε...

http://prntscr.com/4vv8t3

Μια ομαδική παράκρουση την έχουμε πάθει με τις φώτο, η δική μου είναι αυτή! Στο στενό μάρμαρο εκατέρωθεν της μπλε στήλης βλέπω γράμματα ή κάτι ανάγλυφο, θέλει λίγο ζουμ (το πιθανότερο είναι ότι έχει πέσει περίεργα το φως στα χώματα)

Armagedon2 είπε...

Mε όλη μου την καρδιά και με όλες τις ευχές μου να επαληθευτείς σε όλα , αλλά μωρέ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ έχεις ψιλοεκτεθεί με τη σιγουριά που βγάζεις στα κείμενά σου. Επιμένεις ότι ο τάφος είναι ασύλητος και ότι είναι βασιλικός..Αν αποδειχθεί ότι τελικά είναι μέσα κάποιος στρατηγός (που είναι και το πιθανότερο) να δω πως θα το μαζέψεις.

Enalios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Enalios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Armageddon εκτιμήσεις κάνουμε και μάλιστα ανώνυμα, και κυρίως εμπεριστατωμένα.
Δεν βγαίνουμε σε τίποτα κανάλια σαν την Όλγα να πετάμε ότι θέλουμε.
Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να μαζέψει κάνεις τπτ εδώ. Είναι τοσο ιδιαίτερος ο τάφος που «όλα παίζουν»

Stratos Voulamandis είπε...

Οτι και να αποδειχθεί και αν δεν ειναι αυτα που συζητούνται σε αυτο τη blog κάναμε ενα πανέμορφο ταξίδι λογικών αλληλουχιών , εμπεριστατωμένων όσο αυτο ειναι εφικτό και επίσης μάθαμε, διαβάσαμε , κρίναμε . Τι ωραίο και ελληνικό που ειναι αυτο !!!! Πάρολ'αυτα μεσα ειναι ο Μεγας

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Enalios είπε...

Θα το πετύχω να βγει σωστό που θα πάει...


Είναι πλέον αποδεκτό από τους περισσότερους ειδικούς και μη ότι η απεικόνιση μάλλον αφορά την αρπαγή της Περσεφόνης. Το μόνο που δεν μου κολλάει είναι τα δυο άλογα καθώς δύσκολα τέτοιες απεικονίσεις ξεφεύγουν από τα πρότυπα στους συμβολισμούς. Αν παρακολουθήσετε προσεκτικά τη συνέντευξη του Φακλαρη θα δείτε ότι στην διάρκεια της αναφοράς του στα άλογα το βίντεο δείχνει μια μίξη που προσθέτει ένα ακόμα άλογο. Μήπως η ποιότητα της φωτογραφίας που δημοσίευσε το ΥΠΠΟ είναι θολή στα σημεία που θα μπορούσαν να υπάρχουν αλλά δυο άλογα. Είναι το μόνο σημείο που λείπει για να έχουμε λογική προσέγγιση στο ότι η συνέχεια του ψηφιδωτού θα συμπληρώσει την αρπαγή της Περσεφόνης.
Αν παρακολουθήσετε προσεκτικά τη συνέντευξη του Φακλαρη θα δείτε ότι στην διάρκεια της αναφοράς του στα άλογα το βίντεο δείχνει μια μίξη που προσθέτει ένα ακόμα άλογο. Μήπως η ποιότητα της φωτογραφίας που δημοσίευσε το ΥΠΠΟ έχει σκιές που δεν μας βοηθούν αρκετά η το ψηφιδωτό έχει χρωματικές αλλοιώσεις.Διαφορετικά το θέμα θα είναι ανοιχτό μέχρι την ολοκλήρωση του αποχωματισμού του ψηφιδωτού.

@antonis Nikiforos

Ευχαριστούμε για την προσπάθεια απεικόνισης και σε συνέχεια των προτροπών για βελτίωση από άλλους συμμετέχοντες θα σε παρακαλούσα να κανείς αν μπορείς άλλη μια προσέγγιση μήπως οι σκιές που υπάρχουν μπορεί να κρύβουν τα άλογα που λείπουν.

Phil είπε...

Οταν το ψηφιδωτο καθαριστει και συντηρηθει οπως πρεπει θα φανουν πολλες λεπτομερειες αλλα δυο επιπλεον αλογα να μας βγουν λιγο δυσκολο. Ειτε ο καλλιτεχνης εβαλε 2 αλογα κατ' οικονομιαν (χωρου), ειτε ο ηνιοχος ειναι ο Φιλιππος οδηγωντας στον Αδη καποιον που πεθανε μετα απο αυτον ;-)

Ζουλ-Καρνέιν είπε...

Πάντως η πρόσφατη δήλωση του κ. Φακλαρη που αρχίζει να αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά σε αντίθεση με τις προηγούμενες τοποθετήσεις του ίσως και να μας λέει κάτι......

virgi είπε...

@ Enalios
Στο 2.20 που δείχνει χωράει ο Ερμής, 2 άλογα το μισό άρμα με τον αναβάτη.
έχουμε ακόμη 230 .Δηλαδή λίγο μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που ήδη βλέπουμε.από αυτά το 130 με 140 περίπου που απομένει μετά τον Γενειοφόρο είναι υπέρ αρκετό και για 2 άλογα ακόμη με λοιπά πρόσωπα .

@ Armagedon2
Κάνε άλμα να φτάσεις το επίπεδο της συζήτησης εδώ.

Βίκυ είπε...

Εμπεδοτιμε,
δεν ηθελα να το γραψω αλλα μια και το τραβηξαμε απο τα μαλλια θα το αναφερω.Ο Χαμοντ,στο εργο του για τον φιλιππο αναφερομενος στην τοιχογραφια του Βασιλικου κυνηγιου λεει"το αξιοθαυμαστο αυτο του ωριμου ανδρος εγκειται στο γυρισμα της κεφαλης του στα δεξια ,ωστε να βλεπει το λιονταρι με το δεξι ματι...Αυτος ο ανθρωπος προφανως βλεπει μονο με το δεξι ματι.Ξερουμε οτι ο Φιλιππος εχασε το ματι του το 354.Ολες σι απεικονισεις του ολοσωμες σε νομισματα και σε αλλα μεσα,δειχνουν μονο την αριστερη πλευρα του προσωπου του."
Στο ψηφιδωτο εκτος απο την μυτη και την δυνατη εκφραση ,που θυμιζει στο προφιλ το αγαλματιδιο της κλινης απο ελεφαντοστουν,δινει και εδω την ιδια αισθηση .Επισης τα μαλλια του ειναι καφεκοκκινα οπως εδω και ο Αλεξανδρος αναπαρισταται με δαφνινο στεφανι.
Εν τελει δεν φαινεται να εχει "αρπαξει" την Περσεφονη διοτι θεωρω οτι θα φαινοτανε ηδη μερος του σωματος της. Ειδομεν.

george είπε...

All here and elsewhere seem to focus their comments on the main representation of the mosaic (understandably so, given the wonderful artwork it represents - among other things). Very few have commented on the marble opening in front and the collapsed double-leaf marble door which, according to the official announcements by the archeological team, broke down from natural causes.

Well, it seems that all that great fall didn't damage the mosaic in front of the door inside chamber #2 a bit. On the other hand, we can see from the published photos, the yet to be dug out dirt inside chamber #3 (almost seen at a vertical cut along the perfectly preserved two vertical door frame sections and above the marble step at the floor).

That section of the dirt seems to be free of marble fragments. This is indeed quite curious. It seems like the double leaf door has just vanished, and only five fragments have been recovered by the excavating team inside chamber #2 (only one offered for public view). If indeed the heavy marble door broke into just five large pieces, dislodged so that in its entirety fell in front and its fall didn't damage the mosaic at all, it must have been a miracle.

Now, since I don't believe in miracles, something tells me that we still haven't gotten the full story on that door. Remember, we are inside a tomb, and we try to figure out whether the tomb has been raided, aside from who's buried inside that tomb. And what about them nails they found? Where did they come from? Why there in chamber #2?

Like an exquisite piece of art, the more you look at it the more questions you have.

Unknown είπε...

Εύγε στον Εμπεδότιμο και στους υπόλοιπους για τις αναλύσεις. Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για το υπέροχο ταξίδι. Θα ήθελα να κάνω μια απόπειρα να απαντήσω στην ερώτηση Εμπεδότιμου περί γαλαξία και το πού συμβολίζεται στον τύμβο. Μήπως λοιπόν έχουμε συμβολισμό του στο καταπληκτικό ψηφιδωτό - π.χ. κηρύκειο του Ερμή?

Βίκυ είπε...

εκ παραδρομης ..αυτος ο ανθρωπος προφανως βλεπει μονο με το αριστερο ματι

Enalios είπε...

@virgi

Μάλλον έχεις δίκιο....είπα μήπως κάποιος ειδικός δει κάτι άλλο.

giannis_ είπε...

sf
δεν είναι παράκρουση είναι η φωτό που δίχνει το χώρο πίσω από την δεξία καρυάτιδα, ειναι συνεχόμενο μοτίβο http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1512705 αν κάνετε ζουμ διακρινεται.
προ 10ημέρου έχω ανεβάσει και εγώ σχετικό σχόλιο αν το βλέπει ο Εμπεδοτιμος ας το σχολιάσει

Planet είπε...

@virgi, πάλι καλά που θέλω να γυρίσουν τα μάρμαρα στην Ελλάδα, γιατι το διαβατήριο μου κόστισε κοντά 100 Ευρώ (+70 μεταφορικά γιατι ειναι και μακρια η πρεσβεία...)

Για το θέμα της King, θέλω να ξαναθυμίσω πως η ιστοσελίδα της, τουλάχιστον για μένα δεν είναι παρα μια από τις πολλές πηγες πληροφοριών και ενημέρωσης *για το θέμα της Αμφίπολης*. Αξιόπιστη ή μη, ο καθένας προφανώς έχει τα κριτήρια του. Δικο της θέμα αν καταστρέψει την καριερα της με αυτα που κάνει, ή αν είναι θεμιτή η προσεγγισή της, και ανήθικα τα υπονοούμενα της. Φυσικά και αυτα είναι άξια κριτικής, αλλά δε συζητάμε αυτο εδω.

Πίσω στα του ψηφιδωτου. Δεν έχω καταλαβει απο μερικές αναρτήσεις εδω: το χώμα στο ελλιπές τμήμα καλύπτει τμήμα του κατεστραμμένου μωσαικού (για να μην το δούμε μέχρι να το φτιάξουνε), ή το τμήμα αυτο είναι όντως το έδαφος, κάτω απο το μωσαικό; Η εντύπωση μου ειναι πως ισχύει το δεύτερο, αλλα έχω μπερδευτεί.

Επίσης, μετά απο αυτο το ψηφιδωτο, ελπιδα μου είναι στον τριτο θάλαμο να βρουμε και άλλο, και συγκεκριμένα:

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.02.0137:book=35:chapter=36&highlight=cassander

"...and Philoxenus of Eretria, who painted for King Cassander a picture representing one of the battles between Alexander and Darius, a work which may bear comparison with any..."

Στη wikipedia διάβασα πως πιθανο αντίγραφο αυτού του έργου είναι το ψηφιδωτό του Αλέξανρου στην Πομπηία.

Unknown είπε...

@Antonis nikiforos

Αν αποφασίσεις να κάνεις 2ο γραμμικό η οποιοσδήποτε έχει κάποια πρόταση έτοιμη, ευχαρίστως να την φέρω στα χρώματα του ψηφιδωτού! όπως και να έχει νοιώθω πολύ τυχερός που έτυχε αυτό το ανυπέρβλητο μνημείο να φανερωθεί στις μέρες μας!

Thomas Arvanitis είπε...

Δεδομενα - Ειμαστε στον προθαλαμο.

Τα αλογα ειναι δυο

Επεται ο γενειοφορος δεν ειναι ουτε ο Πλουτωνας ουτε ο Αδης ουτε αλλος Θεος.

Υπαρχει χωρος δεξια για ακομη μια μορφη.

Επειδη εχουμε ξεφυγει απο την πεπατημενη αποκλειεται η Περσεφονη. Το αναμενομενο ειναι η εικονα του νεκρου.

Ο γενειοφορος με τον νεκρο σχετιζοντε.

Η κυκλικη φθορα - πεταχθηκαν επανω - οι ψηφιδες - λογω του υπερβολικου βαρους που δεχοταν το δαπεδο. Εκλυτικο αιτιο πιθανον καποιος σεισμος. Κυκλικο σχημα λογω τετραγωνου δαπεδου.

Η αποκατασταση του ψηφιδωτου δεν ειναι τοσο δυσκολη οσο φαινεται.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Armagedon2

Εγώ δεν έχω ανάγκη να μαζέψω τίποτα. Ούτε αρχαιολόγος είμαι ούτε ιστορικός, για την πλάκα μου το κάνω και εν πάσει περιπτώσει δεν έχω να χάσω τίποτα.
Το πολύ-πολυ να αποδειχθεί λάθος η θεωρία. Η μόνη θα είναι ;

Μέτρα πόσες θα πέσουν έξω, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα και μάλιστα προταθείσες από ειδήμονες, ιστορικούς, αρχαιλόγους, έγκριτους μελετητές κλπ.

Αντίθετα θέλω να δω πως θα το μαζέψουν οι ειδικοί (αρχαιολόγοι και ιστορικοί) που βγαίνανε πομπωδώς και λέγανε πράγματα μετά βεβαιότητας και τώρα είτε έχουν εξαφανιστεί (Παλαγγιά) είτε άρχισαν τις κωλοτούμπες (Φάκλαρης).

Να σου θυμίσω ότι όταν είχα βγει (και μάλιστα ήταν από τις αρχικές μου αναρτήσεις) να πω ότι το χώμα είναι μέθοδος σφράγισης, πριν ακόμα με επιβεβαιώσει το υπουργείο, κάποιοι με ειρωνεύτηκαν ή έλεγαν ότι ήταν οι φερτές ύλες του Στρυμώνα κλπ
Και μάλιστα από χείλη ειδικών όλα αυτά.

Και εν πάσει περιτπώσει το ότι είναι τάφος, ασύλητος (οι θιασωτες της σύλήσης δεν πολυμιλάνε τελευταία), βασιλικός και Μακεδονικός είναι νομίζω πανθομολογούμενο.
Το μόνο που μένει είναι η ταυτοποίηση του νεκρού.
Και εκεί κάτι θα γίνει. ;-)

Για αυτά έχω τεκμηρίωση, λέω κάτι τέλος πάντων να το στηρίξω.
Το ότι είναικάποιος στρατηγός ή ναύαρχος μέσα τι επιχειρήματα έχουν αυτοι που το υποστηρίζουν ;
Τίποτα. Απλώς βρήκαμε έναν τάφο, ας θάψουμε πέντε-έξη που παραμένουν αγνώστου ταφής.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@george

The frahmentso of the door could not do any harm to the mosaic as it was covered with sand.
They were found over 1,5 meters of sand, remember ?

About the nails....That's a good point.
Couldn't the nails be from the mechanism of the door ?

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

frahmentso=fragments

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@Unaware Observer

Όχι

george είπε...

@Embedotimos

Thanks for hosting my views here Embedotime. I still argue that the tomb has been raided (and no evidence to this day has contradicted this view). Further, I still argue it isn't Megas Alexandros buried here (and no evidence has been presented thus far to contradict this viewpoint either). What is true is the fact that I (and apparently many others here) don't argue as vehemently as some do and I have no problem with that.

george είπε...

@Embedotimos

About the door fragments: not all door fragments can be found at 1.5 meters above ground.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@george

No evidence so far has supported the view that the tomb has been raided. All claims about it were thoroughly explained.
In the contrary no sign of the tomb being looted has been recorded.

Your reasoning about Alexander has flaws. No serious objections have been reported on my theory that Alexander has not been buried elsewhere than Alexandria.
Even National Geographic has uttered that there may be the case.

By following your reasoning, you cannot prove that not a replica mummy has been buried instead of Alexander in Alexandria. On the contrary there was textual evidence (Aelianus - Varia Historia) that this frawd has happened once. Why not twice ?

Of the five fragments of the door the three were found at 1,5 meters above ground in chamber 2 (behind the Caryatids) and the other two on sand on chamber 3, the ministry reported.

Unknown είπε...

Αγαπητή Ομάδα του embedotimos blog
Χαίρομαι που συναναστρέφομαι έστω και μέσω post στο παρόν blog με ανθρώπους που έχουν δίψα για έρευνα, για εξερεύνηση, για ανακαλύψεις και για ταξίδια.

Χαίρομαι που υπάρχει αυτή η δίψα για γνώση και Ζωή.

Χαίρομαι επίσης που κάποιοι από εσάς έχουν εντρυφήσει είτε λόγο επαγγέλματος είτε από αγάπη στην αρχαιολογία, στην φιλοσοφία, στη θεολογία κλπ. Μπροστά σας οι γνωστοί «επαγγελματίες» του χώρου φαίνονται νάνοι.

Αναφορικά με το Ιπτάμενο σώμα τώρα…
Εμπεδότιμε συγνώμη που δεν πρόλαβα να πάρω θέση νωρίτερα στα περί σπόρων κλπ..
Ποτέ δεν αναφέρθηκα σε ιπτάμενο σώμα, ούτε και ο Εμπεδότιμος.
Η παρατήρηση ήταν συγκεκριμένη : τρία κορμιά, τρία σώματα στο ψηφιδωτό.. εάν αφαιρέσεις την υποτιθέμενη ρωγμή τότε ναι δεν υπάρχει τρίτο σώμα. Ο Εμπεδότιμος στη συνέχεια παρατήρησε ότι ίσως να είναι η δέστρα του άρματος με τα άλογα. Οψόμεθα..

Και κάτι τελευταίο..
Αρχαιολόγος δεν είμαι. Δεν έχω επαγγελματική σχέση με τις θετικές επιστήμες ή την τέχνη.Όμως, παρά την ηλικίας μου ξέρω ότι όταν γίνεται μια ελεύθερη ανοιχτή συζήτηση όπως στην παρούσα σελίδα του Εμπεδότιμος, οι διαφωνίες που δημιουργούνται αναφορικά με τις απόψεις/θέσεις του καθενός μας είναι κάτι το αναμενόμενο, το υγιές και το δημιουργικό. Δική μου άποψη.
Ο τρόπος όμως που ο καθένας μας θα εκφράσει την διαφωνία του – θυμός, ειρωνεία, επιθετικότητα, ή ηρεμία, αποδοχή, σεβασμό κλπ- αυτομάτως δηλώνει και την εκπαίδευσή του την κοινωνική παιδεία που είχε και άρα το επίπεδό του.

Το ότι έχω μία άποψη και οι πολλοί διαφωνείτε δεν σημαίνει ότι έχετε και δίκιο..

Καληνύχτα σας, συγνώμη αν κούρασα με το μακροσκελές κείμενο και σας ΕΥχομαι τα καλύτερα ..

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@ giannis
Δεν καταλαβαίνω, τι να σχολιάσω στην φωτογραφία ;

ΚΓΨ είπε...

@ George
Fact:The heavy double-leaf marble door collapsed.
Fact:The mosaic below has no damage at all.
Conclusion:The heavy marble door did not collapse on the mosaic.
Yet,it collapsed.Upon what?
Conclusion:It collapsed upon something other than the mosaic.
Fact:Sometime somehow dirt covered the mosaic.
Conclusion:The heavy marble door did not damage the mosaic, because it collapsed on (or inside) the already there,covering the mosaic,dirt.
Conclusion:By the time of the very strong quake of 597 AD the mosaic was already covered with earth (dirt).
Or:By the time of the anyhow collapse,earth (dirt) was already
underneath,covering the mosaic.
Coclusion:The door was not broken by graverobbers,because if
it had been,then the heavy broken marble pieces would have damaged severely the,not then by dirt covered,mosaic below.

ΖΗΝΩΝ είπε...

Όπως προανέφερα και λίγο πιο πάνω, ελπίζω μετά την πλήρη εμφάνιση του συνεπιβάτη της άμαξας να δούμε κάτι παρόμοιο με αυτό:
https://www.youtube.com/watch?v=-T17Q8DaJS4&feature=youtu.be

Unknown είπε...

@ Planet
Πολυ ενδιαφερον αυτο για τον Philoxenus of Eretria o οποιος ισως εχει φιλοτεχνησει κι αυτο που μοιαζει τοσο πολυ και βρεθηκε στην Ερετρια.
http://prntscr.com/4vwrc7

Unknown είπε...

@Zηνων

τελικά το "χέρι" σε δεύτερο άνδρα στο άρμα είναι σενάριο ... ευτυχώς γιατί και αυτό το είχα δει και νόμιζα ότι όντος βλέπω ότι θα ήθελα και όχι ότι πραγματικά υπάρχει..?

Unknown είπε...

σε εναν απ τους συλογισμους μου πριν καιρο, ειχα αναλυσει οτι ο ταφος αυτος πιθανον να ηταν του φιλλιπου, πρωτος να μπηκε ο φιλλιπος μεσα, οταν τελικα ηρθε ο αλεξανδρος απ την ολυμπιαδα στη μακεδονια εβγαλε το φιλλιπο απο μεσα με το προσχημα οτι ο ταφος ειναι για καταρευση οτι ειναι προβληματικος, εθαψε τον αλεξανδρο μεσα και το σφραγισαν με τον τροπο που βρηκαμε.... γι αυτο και υπηρχε η συνχιση στον ταφο του αλεξανδρου και οι υποψιες οτι καποια αντικειμενα οπως το σπαθι ηταν του αλεξανδρου. το εκανε εσκεμενα η ολυμπιαδα ετσι ωστε οποιος εψαχνε τον αλεξανδρο στης αιγες βρισκοντας τον ταφο του φιλλιπου να θεωρει οτι ειναι ο αλεξανδρος... ετσι παρειχε εξτρα προστασια στο παιδι της... οποτε βαση αυτης της σκεψης ναι μπορει να ειναι ο νεκρος του ταφου στο ψηδιδωτο...μονο που του αλαξαν θεση......

Δημήτρης είπε...

Παντως με το ψηφιδωτο ξεχασαμε τις μαρμαρινες πλακες της οροφης.. που δεν βρεθηκανε τελικα.. αρα μονο η μια στα αριστερα υπηρχε?

Unknown είπε...

Εκτός λοιπόν από τον Αετίωνα από την Αμφίπολη για τον οποίο λέγαμε στις προηγούμενες αναρτήσεις, τώρα΄ίσως έχουμε και τον Φιλόξενο από την Ερέτρια που ζούσε περίπου την εποχή του Μ.Αλέξανδρου και είχε φιλοτεχνήσει το ψηφιδωτό με τον Αλέξανδρο από τη Ρώμη.
Εδώ φωτογραφίες από ψηφιδωτό αρχαίας οικίας στην Ερέτρια. (Νομίζω είναι πολλά τα μακεδονικά βασιλικά σύμβολα)

http://prntscr.com/4vwypz
http://prntscr.com/4vwyzg
http://prntscr.com/4vwz6u



Unknown είπε...

κι αυτό επίσης με το ρόδακα
http://prntscr.com/4vx10w

george είπε...

@Embedotimos

I have a hard time associating nails with a 15-cm thick marble door opening on round marble pivots. And yes, many international news outlets took the Peristeri bait of Megas Alexandros and are now themselves pushing the story since it sells. That isn't provide any indication that Alexandros III is in there.

@KGammaPsi

Not so fast my good friend. Suppose the marble door was broken by force from chamber #2 towards Chamber #3; the heavier pieces must be inside #3, and a few (the lighter ones) pushed by the robbers inside chamber #2 to clear the way (they had to, to move the loot - without necessarily damaging the floor, and the round damage found on the mosaic I attribute to other causes). As to why some pieces of the door were found at 1.5 meters above ground I suggest that it was a pile of rubble 1.5 meters high upon breaking the door which I'm sure broke into far more than just five easy pieces. :)

Unknown είπε...

Επίσης τον μαίανδρο αυτό με τα χαρακτηριστικά τετράγωνα εκτός από την ασπίδα του Φιλίππου, το ψηφιδωτό στην Αμφίπολη και το ψηφιδωτό στην Ερέτρια, τον έχει δει κανείς αλλού;
(συγνώμη για τα συνεχόμενα σχόλια)

Unknown είπε...

Μία ερώτηση για τους πιο ειδικούς ή αυτούς που έχουν πιο εξασκημένο μάτι στα έργα τέχνης.

Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές αυτές τις μέρες, το θέμα της "Αρπαγής της Περσεφόνης" αποτελεί γνωστό πρότυπο και σε άλλους μακεδονικούς τάφους (Αιγές), αλλά και σε αγγεία κλπ. Παρατηρώ, όμως, τις υπόλοιπες απεικονίσεις της αρπαγής και διαπιστώνω το εξής: σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες, η πορεία του άρματος προς τον Άδη έχει μία νωχελικότητα, μία αργοπορία (π.χ. στα αγγεία της Κ. Ιταλίας). Πρόκειται, δηλαδή, περισσότερο για κάτι σαν πομπή ή πόρευση προς τον κάτω κόσμο. Στην τοιχογραφία στις Αιγές η αναπαράσταση της "Αρπαγής" εκτός των άλλων θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πιο έντονη ή έχει βιαιότητα και αναταραχή. Σε αυτή την απεικόνιση της Αμφίπολης, τουλάχιστον έτσι όπως το βλέπω εγώ, διαπιστώνω ότι η όλη σύλληψη δίνει την εντύπωση της επίσπευσης της μετάβασης στον Άδη, κάτι σαν καλπασμός, σαν κατεπείγον. Ο Ερμής τρέχει, το ίδιο και το άρμα. Μήπως αυτό μπορεί να μας δώσει και ένα επιπλέον στοιχείο για την ηλικία του νεκρού? Μήπως αυτός που είναι θαμμένος εκεί έφυγε πολύ γρήγορα, βιαστικά, σε πολύ πρόωρη ηλικία? Τι λέτε?

Unknown είπε...

mκαι ενα τελευταιο, καποια στιγμη σε καποιες σκεψεις που ειχα γραψει μιλησα για πολλες σουμεριανες συμπτωσεις στην αμφιπολη.

ακομη η αρπαγη της περσεφονης να ειναι... παραθετω ενα κοματι απο βικιπαιδεια.

Ο μύθος της αρπαγής της θεάς της βλάστησης είναι Προελληνικός , όπως φαίνεται στο Σουμεριακό και Συριακό μύθο της αρπαγής της θεάς της γονιμότητας και βλάστησης Ιννάνα η Ιστάρ (Αστάρτη). Το μέρος της αρπαγής είναι διαφορετικό σε κάθε τοπική λατρεία, και η τοποθεσία πιθανόν υποδεικνύει ότι κάποια μαγική μακρινή χώρα είχε επινοηθεί στο απώτατο παρελθόν. Ο Ομηρικός ‘Υμνος αναφέρει την πεδιάδα της «Νύσας».[5] Στην Ελληνική Μυθολογία η «Νύσα» είναι ένα μυθικό βουνό με άγνωστη τοποθεσία, το μέρος που γεννήθηκε ο θεός Διόνυσος. Η παλαιότερη αναπαράσταση μιας θεάς που μπορεί να ταυτισθεί με την Περσεφόνη που βγαίνει από το έδαφος, είναι ένα διακοσμημένο πιάτο από την Παλαιο-Παλατιακή περίοδο στην Φαιστό. Η θεά έχει μια μορφή που μοιάζει με λαχανικό, και συνοδεύεται από κοπέλες που χορεύουν ανάμεσα σε ανθισμένα λουλούδια.[6] Η αναπαράσταση είναι παρόμοια με νεώτερες αναπαραστάσεις της «Ανόδου της Φερεφάτα».[7] Η Περσεφόνη ήταν μια αρχαία χθόνια θεότητα των αγροτικών κοινωνιών, που δεχόταν τις ψυχές των νεκρών μέσα στη γή, αλλά απέκτησε δύναμη για την γονιμότητα του εδάφους κάτω από το οποίο βασίλευε. Σύντροφός της ήταν ο Πλούτωνας ('Αδης) που ταυτίζεται με τον Πλούτο γιατί σαν χθόνια θεότητα βασίλευε μέσα στη γή όπου σε υπόγεια σιλό αποθηκεύονταν οι σπόροι του σιταριού, αλλά και περιείχε τους σπόρους που ήταν απαραίτητοι για μια καλή συγκομιδή.[8] Σε μερικές αναπαραστάσεις ο 'Αδης εμφανίζεται με τα άλογά του. Ο μύθος της αρπαγής της «Κόρης» προέρχεται από την ιδέα ότι ο Άδης αρπάζει τις ψυχές των νεκρών σαν την λεία του, και μετά τις μεταφέρει στο βασίλειό του. Η ιδέα εμφανίζεται αμυδρά στον ’Ομηρο, αλλά είναι έντονη στις Ελληνικές λαϊκές παραδόσεις.Ο Χάροντας εμφανίζεται με το άλογό του, και μεταφέρει τον νεκρό στον κάτω κόσμο.[9][10]

ora είπε...

Διαβαστε αυτό το ενδιαφερον αρθρο: http://hellenes-romaion.blogspot.gr/2014/10/relic.html

Παύλος είπε...


2)πιστεύει κανείς ότι παράτησαν την ανασκαφή και κάνουν αποκατάσταση του ψηφιδωτού; που είναι οι σκαλωσιές από τον καταπονημένο θόλο;
1)Γαλαξίας=σφίγγες.(√5+1)/2=φ=1,618.. η οποία οδηγεί στην σπειροειδή ανέλιξη του πλανητικού μας συστηματος. ΙΠΠ.Δακογλου'' Ο μυστικός κώδικας Πυθαγόρα''
3)Αναμεσα στους πλεγμένους μαιάνδρους του ψηφιδωτού βλέπω 5 τελείες-σημάδια.
4)5=ΕΡΜΗΣ
6)5=ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ-παρελθον το σύνολο των πράξεων του ατόμου
7)5=η πεμπτουσία των αριθμών, δικαιοσύνη κατά τους Πυθαγόρειους (δικαιοσύνη για την ψυχή του νεκρού;)
8)5=αισθήσεις, είναι 5
9)5=άνθρωπος κατά τους Πυθαγόρειους,
10)5 στο τετράγωνο=5 τελείες είναι μέσα σε τετράγωνα, έχει σχέση με την ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ
5)το 5 για μένα έχει να κάνει με τον γιό του Φίλιππου του Β
11)και φαρμακερο,Εμπεδοτιμε έχει βάση τίποτα από αυτά; ή θα ξεχάσουν και αυτά που ξέρουν οσοιθ το διαβάσουν; Ευχαριστώ.

Επιθυμώντας την αλήθεια (βεβαιότητα),αποφεύγοντας την πίστη (σιγουριά). Οι ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ Εκδοσεις ΘΥΡΑΘΕΝ

Planet είπε...

Εμπεδότιμε, εγώ δε μπορώ να καταλήξω στο θέμα της σύλλησης (ή εστω της αποπειρας σύλησης). Η γνώμη σου (ή κάποιου άλλου στα παρακάτω ειναι ευπροσδεκτη):

ΚΑΤΑ ΣΥΛΛΗΣΗΣ:
α) Εξαιρετική ποιοτητα διατηρησης τμήματος των μαρμάρων εντος της επιχωματωσης, του μεγαλύτερου τμήματος των καρυάτιδων, τμήματος του περιβόλου, μωσαϊκου κλπ. Αν αυτά ήταν εκτεθειμένα στη φύση και σε τυμβωρύχους, ίσως να ειχαμε άλλη εικονα. Το ότι και τμημα του περιβολου ειναι τόσο καλα διατηρημένο δείχνει ίσως ότι έγινε αποπειρα κάλυψής του (ανεξάρτητα αν τον ανακαλύψαν αργότερα)
β) Οπές στους διαφραγματικούς τοιχους που συνδέονταν με τη μαρμαρινη ράμπα: αν οι τυμβωρύχοι ήταν αυτοι που αφαιρεσαν τμηματα των διαφραγματικών τοιχων, πως και ήξεραν που ήταν η ράμπα για να κάνουν τις οπές; Με βάση το γεγονος πως η ράμπα φαινεται αναποσταστο τμήμα της κατασκευής, κάνω την υπόθεση πως οι οπες έγιναν απο τους κατασκευαστες, δηλαδή υπήρχε σχέδιο σφράγισης απο την αρχή.
γ)Τοποθέτηση τοιχου σφράγισης και μπροστά από τις Καρυάτιδες, πιθανώς για επιπλέον προστασία και στήριξη της επιχωματωσης

ΥΠΕΡ ΣΥΛΛΗΣΗΣ:
α) Εντοπισμένες καταστροφές/φθορές σε σφίγγες και καρυάτιδες. Αν οι καταστροφές ήταν φυσικές, γιατι πχ. διατηρήθηκαν τόσο καλα οι καρυάτιδες, αλλα τα χέρια τους ειναι σπασμένα εκει μάλιστα που οι τυμβωρύχοι ψάχνουν για μολυβδο;
β) Καταστροφή περιβόλου/λέοντα, κάτι που σημαινει πως ο τύμβος, έστω σε κάποια φάση αποκαλύφθηκε και ειναι απολυτα λογικό να υπήρξε τεράστιο κινητρο για συλληση. Αν μπήκαν στον κοπο να μεταφέρουν τονους μαρμαρου και λέοντα 5 χλμ μακρια, γιατι να μην μπουν στον κοπο να σκάψουν ακομα και τις επιχωματώσεις των θαλαμων για να φτάσουν στο τέρμα;
γ) Στρωματώσεις της επιχωμάτωσης φαινονται έντονα σε καποιες φωτο απο τις καρυάτιδες, που υποδεικνυει εισροη χώματος απο φυσικα αιτια, έστω εν μέρη (αν και δε μπορω να φανταστω ποσο αποδοτική θα ήταν η φυσική επιχωμάτωση)
δ)Αναφορά για ανακαλυψη τμήματος του Λέοντα εντος τη επιχωματωσης (επιχείρημα πυ ακουστηκε στο MEGA)

Φυσικα υπάρχουν και αλλα επιχειρήματα, αυτα είναι για μένα τα πιο σημαντικα.

Γενικώς συγκλινω υπέρ της μη συλλησης. αν και δε μπορώ να πεισω τον εαυτό μου 100%. Ο μονος τροπος να συμβαδισζουν όλα τα παραπανω ειναι η σφγράγιση και επιχωματωση να ειναι μεταγενεστερες της κατασκευής, με ίσως κάποιες αποπειρες συλλησης ενδιάμεσα, αλλα εκει έχω προβλημα με το επιχειρημά (β) (στα "ΚΑΤΑ")

ΚΓΨ είπε...

@george
It has become apparent to me that you are a very efficient σοφιστής."Ου με πείσεις κάν με πείσης".
Unfortunately we will have to wait till you raise the lid to see your cat that you gave to Schrodiger to lock in his box in 1935,if she is still alive or if she is for a long,long time dead.Step by step we will reach the truth.Then we will find if the tomb was ever raided or looted.It is good that you worry,
most of us more or less do, but we have to wait.A little more.Do have a good day!

onar είπε...

τουλάχιστον κανείς δεν μπορεί να στερήσει στον Έλληνα το όνειρο ...
ακόμα και αν τα όνειρα μας στερούν τον ύπνο ...

http://prntscr.com/4vxs56

george είπε...

@Kgammapsi

My friend you are a good sport. Of course we will all wait until the next find, inside this gift that keeps on giving.

Cheers.

garasari.blogspot είπε...

Πέρα απ` όλα τα άλλα, καλό είναι να θυμόμαστε και γιατί εμείς σήμερα σχολιάζουμε εδώ στο μπλογκ του Εμπεδότιμου και όχι σε μπλογκ κάποιου Εμπεδοτιμόφσκι:

https://www.youtube.com/watch?v=cS--AkDcoDg

https://www.youtube.com/watch?v=aY4fyrf3up8

https://www.youtube.com/watch?v=2U_2oswfi7w

Atithasos είπε...

Σημεία ενδιαφέροντος:
1) Οι μαρμαρινες πλακες της οροφης.. που δεν βρεθηκανε τελικα (μάλλον δεν υπήρξαν, γιατί αλλοιώς κάποιος να τις σπάσει και εξαφανίσει/φορτωθεί;)
1α) Μήπως λοιπόν η κατασκευή έμεινε μισοτελειωμένη; Πιθανά ναι, όταν μαθεύτηκε πως ο προοριζόμενος γι'αυτή νεκρός εκλάπη και οδηγήθηκε στην Αίγυπτο.
2) Κομμάτια από σφίγγες, τμήματα από καρυάτιδες που λείπουν...μόνα τους έσπασαν και βγήκαν έξω;
3) Ακανόνιστες τρύπες οροφής, προφανώς κάποιοι μπήκαν πάνω από τα χώματα.

Τελικά, είναι συλλημένος ο τάφος;
Κατά την αποψή μου σίγουρα έγιναν απόπειρες, αν τα κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το νεκρικό δωμάτιο δεν το γνωρίζω.

Είναι ο τάφος του Αλέξανδρου; Πιθανότατα όχι, μπορεί όμως να φτιάχθηκε για τον Αλέξανδρο και να μην χρησιμοποιήθηκε ποτέ γι' αυτόν.

Είναι δηλαδή κενοτάφιο; Πιθανότατα όχι. Ίσως χρησιμοποιήθηκε για μέλη της οικογένειας του Αλέξανδρου, πχ Ολυμπιάδα, ίσως για άλλο διακεκριμένο άρχοντα της εποχής. Η συνέχεια ίσως δείξει.

Πειράζει να ονειρευόμαστε; Σίγουρα όχι! Εξ' άλλου και μόνο η ανακάλυψη ενός τέτοιου μνημείου αποτελεί συγκλονιστικό γεγονός.

Καλή σας μέρα!

Unknown είπε...

Armagedon2

Η δουλειά που γίνεται εδώ είναι συναρπαστικά ενδιαφέρουσα και αποδεικνύεται ότι "οι θεωρίες" του ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ δεν είναι για 5 λεπτά δημοσιότητας.
Νομίζω ότι δεν έχεις παρακολουθήσει όλες τις παλαιότερες αναρτήσεις από την πρώτη μέρα που το θέμα του τάφου έγινε γνωστό.

Ο διαχειριστής συνηθίζει στο τέλος της όποιας ανάρτησης να χρησιμοποιεί σαν επίλογο φρασιολογία "του τύπου"

[Αυτά βέβαια θα τα επιβεβαιώσει ή θα τα καταρρίψει η ανασκαφή οπότε ας έχουμε λίγο υπομονή.]

Είναι δε πολλάκις καλλίτερα κατατοπισμένος από ειδικούς επιστήμονες αρχαιολόγους και ιστορικούς και αυτό αποδεικνύεται από τις μπαρούφες που μέχρι τώρα έχουμε ακούσει από τουλάχιστο 11 + 140 επιστήμονες.
Αυτά που έγραψες εδώ μήπως θα ήταν καλλίτερα να τα γράψεις στον Υπουργό για τους νυν και πρώην καθηγητές και πρυτάνεις που τους πληρώνεις κιόλας;
Το Σύνταγμα δίνει αυτή τη δυνατότητα σε κάθε ένα από εμάς. Μπορούμε να συντάξουμε ένα ειδικό έντυπο που λέγεται ΑΝΑΦΟΡΑ όπου θα αναφέρουμε πρόσωπα ή καταστάσεις που πλημμελούν ή δεικνύουν ακαταλληλότητα.
Ο δε διαχειριστής δεν είναι κάποιος που είναι διορισμένος ούτε τον πληρώνουμε ούτε υποχρεούμαστε να τον διαβάζουμε.
Και το βασικότερο είναι ότι ασχολείται ερασιτεχνικά.
Η κριτική πρέπει να γίνεται προς τους ειδικούς.


Unknown είπε...

virgi,

Σίγουρα αυτό που μένει είναι όσο λες και σίγουρα θα μπορούσαν να χωρέσουν άλλα 2 άλογα.
Κατά τη γνώμη σου και λόγω ίσως συγγένειας της αρχιτεκτονικής με αυτό το έργο θα μπορούσες να εκτιμήσεις αν προοπτικά θα μπορούσαν να υπάρχουν 2 άλογα ακόμη βασιζόμενη στον ένα τροχό μόνον του άρματος που βλέπουμε;

Unknown είπε...

Enalios,

Νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο τα 2 άλογα να είναι στο σημείο της φθοράς.
Δεν ξέρω μήπως θα μπορούσαν να είναι στο άλλο τόσο κομμάτι που δεν έχει αποκαλυφθεί.

Unknown είπε...

george,

Αγαπητέ φίλε, δεν ξέρω. Είναι αρκετές οι απορίες που με κάθε νέο δελτίο τύπου μας δημιουργούνται.
Νομίζω ότι άλλα κομμάτια βρέθηκαν στο 2ο χώρο και άλλα στον 3ο.
Τελικά για το ότι δεν δημιούργησαν ζημιά στο έργο τέχνης του δαπέδου μας αναγκάζουν να δεχτούμε ότι έσπασαν καθόσον ήταν πλήρεις οι χώροι με άμμο.
Που μάλλον η επιχωμάτωση έγινε συγχρόνως με το τελείωμα της κατασκευής.

Unknown είπε...

Πρόκειται για την αρπαγη της Περσεφονης και ο γενειοφορος άνδρας είναι ο Πλουτωνας. Στην περίπτωση απεικόνισης του Φιλίππου όπως στα νομίσματα το σώμα γέρνει μπροστά και είναι μπροστά και τα δυο χέρια, ενώ το ένα κρατάει καμτσικι.

Αγγελος

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Planet,

Συμφωνώ απόλυτα μα το συλλογισμό σου.
Μια εξήγηση κατά τη γνώμη μου για τις στρωματώσεις.
Η μεταφορά της άμμου από το ποτάμι είχε μία διαδικασία από την περισυλλογή της μέχρι τη στιγμή που θα την τοποθετούσαν εντός του τάφου.
Την μαζεύαν άλλοτε υγρή, άλλοτε μούσκεμα, άλλοτε κάπως στεγνή.
Εξαρτάτο από το σημείο και το κάθε ξεχωριστό "πλήρωμα" της άμαξας καθώς και από αυτόν που διηύθυνε αυτήν την εργασία.
Πιθανώς τα φορτία να περιείχαν άμμο που στα κάτω στρώματα να ήταν πολύ υγρή ενώ επάνω επάνω να είχε στεγνώσει από τον αέρα και τον ήλιο.
Όταν λοιπόν την εναποθέταν μέσα έπρεπε να στεγνώσει εκεί.
Αυτό που βλέπουμε ως στρωματώσεις νομίζω πως είναι η εκτόνωση της υγρασίας επάνω στα μάρμαρα που είναι απορροφητικό υλικό.
Οι "γραμμές" που σχηματίζονται πρέπει να προέρχονται από το κατά πόσο υγρή ήταν η άμμος σε εκείνο το σημείο.

Planet είπε...

Νιόβη, αρκετά ενδιαφέρουσα η σύγκριση με το σπίτι των μωσαικών στην Ερέτρια. Ξέρουμε πότε χρονολογούνται; Επίσης, που αναφέρεται πως πιθανος σχεδιαστής ήταν ο Φιλόξενος;

Ευάγγελος Θεοδώρου, Evangelos Theodorou είπε...

Βλέπω πολλούς να υποθέτουν πως υπάρχει τρίτο πρόσωπο στην παράσταση που "μεταφέρεται" απο τον κυρίως αναβάτη. Κάπου το έχω ξαναδεί αυτό...
http://prntscr.com/4w0zqi

virgi είπε...

@ Apostolos Gouzis

Ναι
Έβαλα την φωτογραφία του ψηφιδωτού σε κλίμακα και ξεκάθαρα δείχνει ότι χωράνε αλλα δυο άλογα και ένα τουλάχιστον πρόσωπο.
Αν υπάρχουν τελικά δεν ξέρουμε ,θα δείξει. Αλλά ότι χωράνε χωράνε.Ακόμη και αν ο μαίανδρος γυρίζει και στα πλαϊνά .Αυτή την στιγμή έχουμε μόνο την μισή εικόνα.

@ora διάβασα το άρθρο και δες την άποψή μου @george και προς όλους όσους ενδιαφέρει



Κατά την άποψη μου ο τάφος πρώτον δεν ήταν ποτέ επισκέψιμος.θα σας εξηγήσω κάτι που πιθανόν όλοι θα καταλάβετε.

Έχετε παρατηρήσει τους δημόσιους χώρους με παλαιότητα 50+ χρόνων? Το δάπεδο είναι ως επί το πλείστον μαρμάρινο.Εκεί που περνάει ο κόσμος αυτό το νοητό μονοπάτι που πατιέται πολύ περισσότερο από την περιφέρεια έχει ανάλογα ελαφρά η βαριά καθίζηση.Και είναι μάλιστα πάνω σε τσιμέντο.
Εδώ μέχρι τώρα από αυτά που έχουμε δει ,ψηφιδωτά ,μωσαϊκά, είναι τοποθετημένα επί ξηρώ ,δηλαδή πάνω στο χώμα με επίστρωση άμμου .Δηλαδή πολύ πιο εύκολο να υπάρξει καθίζηση. Δεν υπάρχει όμως η παραμικρή τέτοιου τύπου φθορά. Φαίνεται δε καθαρά ότι είναι απάτητο.!

Όσο αφορά την σύληση του τάφου με το επιχείρημα της σπασμένης πόρτας.
Ειδικός σε αυτό δεν είμαι αλλά έχω μιά πάρα πολύ καλή γνώση συμπεριφοράς υλικών και μια στοιχειώδη λογική.
Ο συνδυασμός λοιπόν αυτών των δύο πάνω στην παρατήρηση της φωτογραφίας του υππο που όλοι είδαμε με το άνοιγμα της πόρτας το χώμα σε όλο το ύψος κομμένο σαν από μαχαίρι εμένα με οδηγεί σε ένα απλό αλλά όχι απλοϊκό συμπέρασμα:Ότι έως σήμερα η πόρτα ακόμη και σπασμένη έμενε στην θέση της τουλάχιστον μέχρι το ύψος που φαίνεται, δηλαδή 1,5μ.
Τώρα γιατί έσπασε.
Μια οποιαδήποτε πόρτα,εντάσσεστε σε ένα (κούφωμα).Εν προκειμένω μια βαριά μαρμάρινη πόρτα με ΔΥΟ φύλλα 14εκ πάχους,ΜΕ ΜΕΝΤΕΣΕΔΕΣ ,είναι κάτω από
ένα μαρμάρινο κόυφωμα. Το επάνω οριζόντιο τμήμα του επίσης πολύ βαρύ, κατά πολύ βαρύτερο αυτής για κάποιο λόγο έσπασε στη μέση. Οπωσδήποτε αυτός ο λόγος είναι φυσικός.Τέτοιου είδους σπάσιμο γίνεται μόνο από κατακόρυφη πίεση. Αρα αποκλείεται ανθρώπινο χέρι.Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε πολλά μικρά κομμάτια και τρύπα προφανώς.
Αυτό λοιπόν το σπάσιμο πίεσε την πόρτα ακριβώς στην ένωση τών φύλλων της που είναι σε μεντεσέδες. Αλλά που επίσης είναι και εφαπτόμενα στο χαμηλό μέρος τους με το προστατευτικό μαρμάρινο σκαλοπάτι.
Όπως καταλαβαίνεται το μη ελαστικό μάρμαρο με αυτήν την πίεση από πάνω και την αντίσταση από κάτω και αφού λόγω χώματος δεν μπορούσε να μετακινηθεί έσπασε και πρώτα από τους μεντεσέδες που είχαν την μεγαλύτερη καταπόνηση.
Αυτά.Να μην σας κουράζω άλλο ελπίζω να έγινα κατανοητή.



Unknown είπε...

Παρακολουθώ όλες τις αναρτήσεις του Εμπεδότιμου και τα περισσότερα σχόλια των φίλων από την αρχή και με μεγάλο ενδιαφέρον. Εκφράζω την συμπάθεια μου για όλη αυτήν την προσπάθεια. Για τον άνδρα με τα γένια και τον κότινο στο κεφάλι νομίζω ότι είναι ο Φίλιππος. Αν ισχύει αυτό τότε μπορούμε να διακρίνουμε ότι: Κάτω από το λαιμό του εμφαίνεται ο δεξιός ώμος ανδρός με το χέρι του να προεκτείνεται κάθετα προς τα καπούλια του αλόγου. Μάλιστα είναι εμφανές το σπάσιμο του μεγάλου ώμου του και του καρπού του. Επίσης το κεφάλι του νεκρού άνδρα πρέπει να βρίσκεται δίπλα-κοντά από αυτό του γενειοφόρου ο οποίος τον κρατάει με το αριστερό του χέρι μια και με το δεξί του πιάνει τα ηνία……
Ακόμα θα ήθελα να κάνω μια υπόθεση σε περίπτωση που εντός του ταφικού μνημείου βρεθεί ο προσωπικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Ηφαιστίωνας.
1) Σε αυτή την περίπτωση είναι εμφανές ότι η ανάθεση του έργου έγινε με εντολή από τον ίδιο τον Στρατηλάτη Μ. Αλέξανδρο. Φυσικά δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί το οικοδόμημα όσο ήταν στη ζωή λόγω του γρήγορου θανάτου του (ένα έτος μετά περίπου).
2) Σύμφωνα με εικόνες της σεισμικής τομογραφίας που έγιναν στο λόφο Καστά υπάρχουν και άλλα σημεία θαλάμων που καλύπτουν μεγάλο μέρος του μνημείου http://www.protothema.gr/files/1/2014/10/05/eikona2.jpg Κάνω την υπόθεση ότι γεωμετρικά ο κατασκευαστής δεν θα έκανε μια μόνο λοξή είσοδο στο μνημείο αλλά και μια δεύτερη είσοδο ίδια λοξή που και πάλι δεν θα είχε κατεύθυνση στο κέντρο του τύμβου και γεωμετρικά θα έδενε στην παραπάνω ακολουθία της τομογραφίας. Δηλαδή θα ήταν σχετικά κοντά οι δύο είσοδοι.
3) Η κρυφή είσοδος πιστεύω ότι καλύφθηκε τέλεια με τον εξωτερικό περίβολο και άφησαν μέρος της άλλης ανοιχτό ώστε σε περίπτωσης σύλησης να μην έβρισκαν ποτέ την κρυφή είσοδο . Φυσικά όλα αυτά είναι σκέψεις και μόνο…..

Unknown είπε...

Παρακολουθώ όλες τις αναρτήσεις του Εμπεδότιμου και τα περισσότερα σχόλια των φίλων από την αρχή και με μεγάλο ενδιαφέρον. Εκφράζω την συμπάθεια μου για όλη αυτήν την προσπάθεια. Για τον άνδρα με τα γένια και τον κότινο στο κεφάλι νομίζω ότι είναι ο Φίλιππος. Αν ισχύει αυτό τότε μπορούμε να διακρίνουμε ότι: Κάτω από το λαιμό του εμφαίνεται ο δεξιός ώμος ανδρός με το χέρι του να προεκτείνεται κάθετα προς τα καπούλια του αλόγου. Μάλιστα είναι εμφανές το σπάσιμο του μεγάλου ώμου του και του καρπού του. Επίσης το κεφάλι του νεκρού άνδρα πρέπει να βρίσκεται δίπλα-κοντά από αυτό του γενειοφόρου ο οποίος τον κρατάει με το αριστερό του χέρι μια και με το δεξί του πιάνει τα ηνία……
Ακόμα θα ήθελα να κάνω μια υπόθεση σε περίπτωση που εντός του ταφικού μνημείου βρεθεί ο προσωπικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Ηφαιστίωνας.
1) Σε αυτή την περίπτωση είναι εμφανές ότι η ανάθεση του έργου έγινε με εντολή από τον ίδιο τον Στρατηλάτη Μ. Αλέξανδρο. Φυσικά δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί το οικοδόμημα όσο ήταν στη ζωή λόγω του γρήγορου θανάτου του (ένα έτος μετά περίπου).
2) Σύμφωνα με εικόνες της σεισμικής τομογραφίας που έγιναν στο λόφο Καστά υπάρχουν και άλλα σημεία θαλάμων που καλύπτουν μεγάλο μέρος του μνημείου http://www.protothema.gr/files/1/2014/10/05/eikona2.jpg Κάνω την υπόθεση ότι γεωμετρικά ο κατασκευαστής δεν θα έκανε μια μόνο λοξή είσοδο στο μνημείο αλλά και μια δεύτερη είσοδο ίδια λοξή που και πάλι δεν θα είχε κατεύθυνση στο κέντρο του τύμβου και γεωμετρικά θα έδενε στην παραπάνω ακολουθία της τομογραφίας. Δηλαδή θα ήταν σχετικά κοντά οι δύο είσοδοι.
3) Η κρυφή είσοδος πιστεύω ότι καλύφθηκε τέλεια με τον εξωτερικό περίβολο και άφησαν μέρος της άλλης ανοιχτό ώστε σε περίπτωσης σύλησης να μην έβρισκαν ποτέ την κρυφή είσοδο . Φυσικά όλα αυτά είναι σκέψεις και μόνο…..

Unknown είπε...

Καλημέρα αγαπητοί.
Στην 1η φώτο, αριστερά, στην ένωση του χώματος με το δάπεδο, δίπλα στο μοτίβο κάτι σαν ανάποδο αμφορέα, κάτι μαρμάρινο (;). Επίσης στο κέντρο, εκεί που είναι η φθορά, περιμετρικά φαίνεται σκάψιμο κυκλικό. Μου δίνει την εντύπωση πως κάτι υπήρχε εκεί που ξεριζώθηκε ή έπεσε προς τα αριστερά. Με βάση το βάθος που φαίνεται. Με βίαιο τρόπο θα έλεγα.
Στην 2η φώτο φαίνεται οτι η εγκοπή δεν είναι στο κέντρο. Μετρώντας από το κέντρο της εγκοπής με βάση τα σχήματα τετραγωνάκια στα αριστερά είναι περισσότερα. Μάλλον το δεξί θυρόφυλο ήταν στενότερο, ίσως ξύλινο. Όσο παραμόρφωση και να υπάρχει ο αριθμός των σταθερών στοιχείων δεξιά και αριστερά πρέπει να είναι ο ίδιος, με δεδομένο οτι το μοτίβο είναι συμμετρικό από την αρχή ως το τέλος και η πόρτα βρίσκεται στη μέση. Εκτός κι αν το ψηφιδωτό δεν βρίσκεται στη μέση του θαλάμου και είναι μετατοπισμένο αριστερά ως προς την είσοδο.

http://nikokarathanassis.blogspot.gr/

Συγγνώμη που ξαναποστάρω αλλά δεν μπορούσα να κάνω edit τα προηγούμενα posts. Ευχαριστώ.

Effie είπε...

http://www.news.gr/ellada/nea-ths-perifereias/article-wide/182977/mendonh-trito-prosopo-sto-pshfidoto-kai-pemptos.html

Effie είπε...

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=640970

Planet είπε...

Σχετικά με τη σπασμένη πόρτα, κάτι επισης βασικό ειναι πως μπροστά από τις καρυάτιδες βρέθηκε αδιαταραχτος τοίχος σφράγισης (μέχρι το ύψος των κεφαλιών τους. Αν αυτος ο τόιχος ήταν εκει απο την αρχή, τότε επίδοξοι τυμβωρύχοι πιο λογικο θα ήταν να επιχειρησαν να περάσουν απο πάνω, μέσω της ράμπας και των οπών που βρήκαν έτοιμα στο ένα μέρος της οροφής. Βέβαια, σε αυτη την περιπτώση το ερώτημα είναι τι νοήμα είχε ο σφραγιστικος τόιχος μέχρι το επιπεδο των κεφαλιων των καρυάτιδων αν απο πάνω δίνανε προφανή διοδο. Νόημα θα είχε μονο αν υπήρχε η επιχωμάτωση, οποτε έτσι σιγουρα δε θα φτάνανε στην πόρτα, ενώ η προφανής προσβαση απο την οροφή απλά θα τους οδηγούσε σε αδιεξοδο. Το θέμα είναι το ποτε ολοκληρώθηκε η σφράγιση, όπως εξήγησα πιο πάνω, για το οποιο δε μπορώ να καταλήξω κάπου.

Αποστόλη ευχαριστώ για την εξήγηση σχετικά με τις στρωματώσεις. Θα το σκεφτώ





Unknown είπε...

Ας βάλουμε κάτω κάποια δεδομένα

- ένοικος κοσμοπολίτης (όχι με την νεοελληνική έννοια) με σημαντικό έργο και θέση στην ζωή του που να αξίζει τέτοιο μνημείο
- δυναστεία των Τημενιδών (αν είναι το ψηφιδωτό η αρπαγή της Περσεφόνης)
- τελευτέο τέταρτο του 4ου πχ αιώνα 325-300
- Τεράστιο μνημείο, εξ ολοκλήρου από μάρμαρο Θάσου, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής (δηλαδή δημόσιο έργο τεραστίου κόστους)

Συγγνώμη αλλά πέρα από τον Μέγα Αλέξανδρο δεν μένουν πολλές επιλογές

Συμφωνώ με την άποψη για την επιχωμάτωση του μνημείου σε αυτό το κείμενο που έβαλε ο/η ora

http://hellenes-romaion.blogspot.gr/2014/10/relic.html

Planet είπε...

@virgi ενδιαφέρουσα η παρατηρησή σου για τους απατητους χώρους. Αλλά ως προς το θέμα της σύλλησης, σημασία έχει οχι αν ο χώρος ήταν επισκέψιμος (με την έννοια του "μουσείου"), αλλα αν ήταν προσβάσιμος και γνωστός. Τα δύο τελευταια ειναι που ενδιαφέρουν τους τυμβωρύχους. Απατητος και προσβασιμος δεν ειναι αντιφατικές εννοιες. Μπορει το μνημειο να ήταν γνωστο και ορατο για καποια περιοδο μέχρι να σφραγιστεί (αν η σφράγιση δεν έγινε εξ' αρχής), αλλα να μην επιτρεποταν είσοδος σε αυτό.

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Planet,

Επειδή εκεί που βρίσκονται οι Καρυάτιδες δεν είναι ουσιαστικά τοίχος αλλά τρίθυρο, δηλαδή "έμπαζε", άρα δεν υπήρχε τρόπος στήριξης του χώματος, πολύ πιθανόν να έκαναν τον τοίχο σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες για να στηρίξουν κάπως το χώμα.
Ήθελαν να "σπάσουν" τον μεγάλο χώρο 4,5 Χ 9 (Θ1+Θ2) σε δύο για να χειριστούν την επιχωμάτωση πιο εύκολα.

Θα μου πεις γιατί ο τοίχος σφράγισης δεν ήταν μέχρι πάνω. Ο λόγος πρέπει να είναικατασκευαστικός, δεν ήταν εύκολο να στρώσουν ογκολίθους μέχρι τέτοιο ύψος. Ο τοίχος σφράγισης δεν είναι κτιστός άρα είναι πιο επιρρεπής σε κατάρρευση.
Αν εκτίζετο δε,  θα υπήρχε αποκοπή του ενός χώρου (Θ1)  από τον άλλο (Θ2) (δεν θα υπήρχε πόρτα δηλαδή) άρα συμβολικά δεν θα είχε κανένα νόημα στην όλη δομή του μνημείου.

Με άλλα λόγια ο τοίχος σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες είναι μια ακόμα απόδειξη ότι δεν μιλάμε για φερτές ύλες κλπ αλλά για οργανωμένο σχέδιο σφράγισης.

Αν θυμάσαι είχα διατυπώσει παλιά αυτήν την απορία, νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση.

Προφανέστατα η επιχωμάτωση  έγινε με την κατασκευή, αν υπήρξε καθυστέρηση θα προκαλούσε φθορά τόσο στο ψηφιδωτό , όσο κυρίως στο μαρμαρωτό δάπεδο τα οποία και τα δύο είναι σε άθικτη κατάσταση.
Το άνοιγμα πίσω από τις Σφίγγες (Αυτό που είδαμε στην πρώτη φωτό που δημοπσιεύθηκε που προσπαθούσε να δει ο Σαμαράς τι υπάρχει από πίσω) , ακόμα και αν υπήρχε ο τοίχος σφράγισης θα προκαλούσε εισροή νερών και υγρασίας που θα κατέστρεφε το μαρμαρωτό δάπεδο.

Από την είσοδο των Σφιγγών και μόνο είναι σαφές ότι η επιχωμάτωση έγινε με την κατασκευή.
Οπως φυσικά και από την εξαιρετική κατάσταση του ψηφιδωτού και του μαρμαρωτού δαπέδου.

Planet είπε...

Ευχαριστώ Εμπεδότιμε,

δεν θυμόμουνα πως ίδιες αποριες ειχες διατυπώσει και παλιοτερα. Εχουν γραφτει πολλά απο την αρχη και μερικά τα ξεχνάω.

Η ποσοτητα χώματος στο εσωτερικο με κάνει σκεπτικο για οποιαδήποτε θεωρια που περιλαμβάνει φερτές ύλες, απλα θέλω να πω πως οι στρωματώσεις ειναι ένα δεδομενο που πρεπει να εξηγηθει ανεξαρτήτως ποια θεωρία υποστηρίζουμε. Οπως πχ. και η ανακάλυψη τμήματος του λέοντα εντος των επιχωματώσεων. Και εκει είναι που κολλάω. Κατα τ' αλλα και εγώ πιστευω πως ο τάφος ειναι μάλλον ασύλλητος.

PAIANAS είπε...

Φίλοι μου, διακρίνω μια προσπάθεια να ριχτεί στην πυρά όποιος απλά εκφράζει πιο συγκρατημένη άποψη, από αυτή που κατά κόρον εδώ εκφράζεται.
Παρότι πολλοί θα θέλαμε ο μνημειώδης και μεγαλειώδης αυτός τάφος να είναι ασύλητος, οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου..
Ένας θάλαμος τεράστιος (και σε μήκος και σε ύψος) και υπάρχει -έχει βρεθεί, μόνο το ψηφιδωτό...δεν σας βάζει σε σκέψεις ?
Όλα αυτά που έχουν γραφτεί, για σπασμένους βραχίονες, για τα κεφάλια των σφιγγών, για τα ανοίγματα-τρύπες, δεν σας κάνουν να αναρωτιέστε μήπως και άφησαν ότι δεν μπορούσαν να πάρουν οι τυμβωρύχοι ..και μετά σφραγίστηκε ο τάφος ?
Παίρνω αφορμή από ένα σχόλιο φίλου, που έγραψε στον armagedon2 ο οποίος εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις ..''θα πρέπει να κάνεις άλματα για να φθάσεις το επίπεδο της συζήτησης εδώ''...όπα ρε μεγάλε ..ξεκαβάλλησε από το βουκεφάλα σου ...κουβέντα κάνουμε και ο καθένας εκφράζει τις απόψεις- γνώμες - ανησυχίες και προσδοκίες του ...

Unknown είπε...

@ Planet

Σχετικά με τα ψηφιδωτα της Ερετριας με τα μακεδονικά σύμβολα, θυμαμαι οτι την κυριακη που τα εβλεπα εμεινα εκπληκτη οταν ειδα την ομοιοτητα του μαιανδρου (που δεν τον εχω βρει πουθενα αλλου σε αυτη τη μορφη εκτος της ασπιδας του Φιλιππου και του ψηφιδωτου της Αμφιπολης κ της Ερετριας) και τα μακεδονικα συμβολα. Απ' ό,τι θυμαμαι ειναι 4ου αιώνα π.Χ και βρέθηκαν στην οδό του Αριστογείτονος του Φιλόξενου. Χτες μου εκανε κλικ οταν ειπες το ονομα του Φιλοξενου για το ψηφιδωτο στη Ρωμη που εχει αποδεδειγμενα τον Αλεξανδρο και που ζουσε στην εποχη του. Μετα θυμηθηκα αυτο που ειπε ο Μαυρογιαννης στην συνεντευξη που μας εδωσε το λινκ η Virgi. ειπε οτι την εποχη αυτη που μελεταμε ο Δημητριος ειχε απαγορευσει με το πολιτευμα που ειχε επιβαλλει τις καλλιτεχνικες απεικονισεις στην Αθηνα, γι αυτο κι εχει σημασια η τεχνοτροπια των καρυατιδων, οι καλλιτεχνες της εποχης ταξιδευαν σε αλλες πολεις και χωρες με τους τεχνιτες τους, εξου και τα καλλιτεχνηματα σε πολυτελεις οικιες της Ερετριας, στην Ιταλια, κτλ.

έτσι ειχα κανει και το συσχετισμο με τον Αετιωνα τις προαλλες οταν διαβασα τις σημειωσεις απο τον οικο Christies και μετα ειδα οτι ο Αετιων ζουσε την ιδια εποχη στην Αμφιπολη.
Βλεπω εκανε αναρτηση χθες το βραδυ και η PhDiva για τον πινακα του Sodoma που βρηκα και παρεθεσα εδω στα σχολια και που εκανε τον αποσυμβολισμο ο Ευάγγελος Θ.
Βεβαια η phdiva στο συλλογισμο της νομιζω μπερδευει τον Αετιωνα που ζουσε την εποχη του Αλεξανδρου με τον Εχιων που ζουσε μεταγενεστερα κι αν εχω καταλαβει καλα ειναι 2 διαφορετικα προσωπα.

Σχετικά με την Ερετρια, το ενδιαφερον ειναι επισης οτι στον ιδιο αρχαιολογικο χωρο βρεθηκε ο μακεδονικος ταφος των Ερωτων σελ. 17, εικονα 23. Με πολυ ιδιαιτερα κτερισματα.. http://www.archetai.gr/media/PDF/E/219.pdf
οποτε σιγουρα υπαρχει σχεση Ερετριας με μακεδονια. Το ψηφιδωτο και οι μακεδονικοι ταφοι στην Ερετρια το αποδεικνυουν. Δυστυχως ειμαι στη δουλεια και δε μπορω να το ψαξω παραπανω.

Παντως εστω κι αν αποδειχτει οτι δεν εχουν αμεση σχεση με την Αμφιπολη, σιγουρα ολα αυτα εχουν αξια για τη συνεχεια στην τεχνη εκεινης της εποχης.

giannis_ είπε...

Εμπεδοτιμε αυτο που έδειξε η sf και εγώ με τη φωτό πισω απο την καρυάτιδα κάτω από το οριζόντιο δοκάρι υπάρχει χαραγμένο σχέδιο ένα ζικ ζακ η sf το έχει απομονόσει. Δε το θεωρώ κατι σημαντικό απλά υπάρχει

antonis είπε...

@paianas

Αν δεχτούμε ότι η επιχωμάτωση έγινε αμέσως μετά το χτίσιμο του μνημείου, τότε προφανώς και δεν θα υπήρχαν σε εκείνο τον χώρο αντικείμενα αξίας διότι θα καταπλακώνονταν από τα χώματα.

Ξεκινάμε από κάποιο δεδομένο και έπειτα κάνουμε λογικές συνεπαγωγές. Εν πολλοίς, αν δεν ισχύει το αρχικό δεδομένο, τότε δεν ισχύουν και οι μετέπειτα συνεπαγωγές. Ο καθένας επιλέγει από που θα ξεκινήσει ως βάση.

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...


Τελικά να ξέρετε ότι διαβάζονται και τα σχόλια και αναπαράγονται.

Τα παραπολιτικά παρουσιάζουν χωρίς πηγή την αναπαράσταση που έκανε ο Ιάκωβος :

"http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/πολιτισμος/δειτε-ολοκληρο-το-ψηφιδωτο-της-αμφιπολης-φωτο"

Και την ανάρτηση για τον Απελλή που έκανε κάποιος άλλος φίλος (δεν θυμάμαι το όνομα του) που ανέφερε ότι αν ο ζωγράφος του ψηφιδωτού είναι ο Απελλής τότε  δένει με την άποψη μου ότι ο τάφος έγινε κατ'έντολήν Πτολεμαίου, χωρίς φυσικά να αναφέρει σε κανένα πηγή.

"http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/πολιτισμος/απελλης-ο-προσωπικος-ζωγραφος-του-αλεξανδρου-σχεδιαστης-του-ψηφιδωτου-στην-αμφιπολη"  

giannis_ είπε...

Αν ο ηνίοχος ήταν κοινός θνητός θα αποτυπώνονταν στο ίδιο μέγεθος με τον Θεό Ερμή;
Γνωρίζει κάποιoς αν τα άλογα είναι θεσσαλικά ή άλλης προέλευσης;

Unknown είπε...

http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/Amfipoli-news/amfipolh_h_parastash_milaei_apo_monh_ths_o_ermhs_o_psyxopompos_kai_o_nekros_geneioforos.3080660.html

Οσο για τα μπλε μάτια που φαίνεται να έχει στην απεικόνιση το ένα από τα δύο άλογα, η διευθύντρια της Γ΄ ΕΠΚΑ υποστηρίζε πως μάλλον πρόκειται για ψηφίδα που αποκολλήθηκε και έμεινε η ύλη που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης. "Τα μάτια των αλόγων είναι μαύρα", εξηγεί.


Ο καλλιτεχνης μπορει να παιξει τζοκερ ...απο τα τοσα αλλα σημεια που μπορουσε να παει , πηγε πανω στο ματι ... Ασε που ειχε τοσο αμμο απο πανω... Δυσκολευομαι να πιστεψω αυτην την αποψη

Unknown είπε...

Επίσης σχετικα με τα ψηφιδωτα υπαρχει αυτο το εξαιρετικο κειμενο http://www.academia.edu/2170977/%CE%A8%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B4%CF%89%CF%84%CE%AC_%CE%B4%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE


Το πιο σημαντικο - λεει για την Αμφιπολη στην σελ. 47: ''Δυο ψηφιδωτα βρεθηκαν σε μακεδονικους ταφους. Το πρωιμοτερο στον προθαλαμο και το νεκρικο θαλαμο του μακεδονικου ταφου Καστα στην Αμφίπολη χρονολογείται στο τελευταιο τεταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. ....'' Δείτε την εικόνα στη σελ. 79, πινακας 40.

Αρα υπαρχει κι αλλος ταφος στην Αμφιπολη με ψηφιδωτο στον προθαλαμο και χρονολογειται στην ιδια περιοδο. Ιδιατερα σημαντικο νομιζω.

Για τα δαπεδα της Πελλας λεει οτι χαρακτηριζονται απο την αναζητηση της 3ης διαστασης με την τοποθετηση των μορφων σε διαφορετικα επιπεδα. Αυτο που βλεπουμε και στο ψηφιδωτο της Αμφιπολης δηλαδη.

giannis_ είπε...

Με ποιό τρόπο γινότανε η επίκληση του Πλούτωνα, ισχύει ότι γονυπετώς χτυπούσανε δυνατά το έδαφος με το χέρι;

Axis Mundi είπε...

@Νιοβη, πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέρον!

Unknown είπε...

@ Axis Mundi

ναι εχει ενδιαφερον, και ακομα πιο πολυ ενδιαφερον εχει η προεκταση του - υπαρχει κι αλλος ταφος στην Αμφιπολη που λεγεται ταφος Καστα με ψηφιδωτα στον προθαλαμο που χρονολογειται ακριβως στην ιδια χρονολογια με τον τυμβο που κοιταμε τωρα και καποιος ασχετος οπως εγω το βρηκε με 2-3 κλικ σε ενα βιβλιο που εκδοθηκε το 2010 και που προφανως τοσοι και τοσοι αρχαιολογοι αγνοουν την υπαρξη τοσο παρομοιων ευρηματων για να βγαινουν στα καναλια και να λενε με ευκολια οτι αυτος που ανασκαπτεται τωρα δεν ειναι ταφος, δεν ειναι μακεδονικος, δεν χρονολογειται στην ιδια περιοδο, κτλ..

virgi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
virgi είπε...

@ Νιόβη
Μπραβο και από μένα.
Ότι ο Αριστοτέλης είχα στενή σχέση με την Χαλκίδα μια ανάσα από την Ερέτρια ίσως να παίζει κάποιο ρόλο

virgi είπε...

@Paianas

Επειδή εγώ είμαι που έγραψα στον αρμαγεδων για το άλμα το έκανα για τον τρόπο που απευθύνθηκε στον Εμπεδότιμο με τις λέξεις που χρησιμοποίησε ,όχι για την θέση του που είναι ίσως διαφορετική από την δική του αλλά φυσικά αποδεκτή .Και μιας και διαβάζεις επιλεκτικά να σε πληροφορήσω ότι πάρα πολλοί σε αυτό το blog έχουν την άποψη ότι ο τάφος συλήθηκε η ότι δεν είναι του Αλέξανδρου και είναι και αποδεκτές όπως και όλες.

Για τον αν καβάλησα τον Βουκεφάλα μου,
μάλλον προς τιμή θα το πάρω επειδή θα είμαι η δεύτερη μετά τον Αλέξανδρο που το έκανε .Άρα "μεγάλη" όχι μεγάλε.
Το συγκεκριμένο blog κατά την άποψη μου ακολουθεί το (μην περπατάς σε λεωφόρους ) που έλεγε ο Πυθαγόρας. Η λεωφόρος είναι γεμάτη με ανθρώπους που σε αυτή την περίπτωση πιστεύουν στο ότι ο τάφος είναι συλημένος η ότι είναι του αγνώστου στρατηγού η η ιστορία είναι αλάνθαστη πλήρως διαφωτιστική με όλες τις αλήθειες.....

Εσύ τώρα που τάσεσαι. Τί σε προβληματίζει?Διαφώτισε μας.

Γιατί εκτός από κριτική που είναι εύκολη θα πρέπει να έχεις και γνώμη.

Unknown είπε...

@ Virgi
εχεις δικιο, αυτο δεν το ειχα σκεφτει για τον Αριστοτελη. Θελει ψαξιμο η σχεση της Μακεδονιας και Ερετριας. Ισως καποιος που γνωριζει θα μπορουσε να μας διαφωτισει.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 546   Νεότερο› Νεότερο»