Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΥΛΙΟ ΥΠ'ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ


Σήμερα 3/12/2014 το ΥΠΠΟ με μια ανακοίνωση του μας παρουσίασε το πρώτο από τα επτά τμήματα των επιστυλίων που όπως είχε ανακοινωθεί έφεραν ζωγραφιστές παραστάσεις.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ μας λέει :

"Καθώς προχωρούν οι εργασίες συντήρησης στα επτά μαρμάρινα τμήματα των “επιστυλίων” -ανήκουν στον τρίτο και πιο περίτεχνο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά- αποκαλύπτονται, σταδιακά, παραστάσεις. Διευκρινίζεται ότι η θέση των μαρμάρινων μελών, τα οποία αποτελούν τμήμα θριγκού, φέρουν γραπτό διάκοσμο. Ήσαν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, φέρουν, επίσης, γραπτό διάκοσμο, ήτοι μίμηση φατνωμάτων, με εγγεγραμμένους ρόδακες.

Στο ένα από τα τμήματα των “επιστυλίων”, κατά την πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, διακρίνονται στο κέντρο ζώο, πιθανόν ταύρος και εκατέρωθεν δύο μορφές, εν κινήσει, γυναικεία και ανδρική. Δεξιά της γυναικείας και αριστερά της ανδρικής διακρίνονται υδρίες και φτερωτές μορφές. Η δεξιά φτερωτή μορφή κατευθύνεται προς ένα τριποδικό λέβητα. Σε πολλά σημεία της παράστασης, όπως στο ένδυμα και στην κεφαλή της γυναικείας μορφής, στο ένδυμα της ανδρικής και της φτερωτής μορφής και στον τρίποδα, είναι εμφανή ίχνη από χρώματα κόκκινο, μπλε και ώχρα.
Το άνω μέρος του επιστυλίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου."

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να εκφέρουμε συγκεκιρμένη άποψη για το τι απεικονίζεται στο τμήμα αυτό του επιστυλίου, τόσο διότι οι παραστάσεις δεν είναι εμφανείς, όπως επίσης και από το γεγονός ότι έχουμε ένα πολύ μικρό μέρος της όλης παράστασης μιας και υπολείπονται έξι ακόμα τμήματα.

Παρόλα αυτά θα διακινδυνέψουμε μια πρώτη υπόθεση για το τι πιθανόν να σημαίνει αυτή η παράσταση, με δεδομένο και το σημείο του ταφικού μνημείου στο οποίο βρέθηκε, δηλαδή πίσω ακριβώς από τις Καρυάτιδες.

Θα βασιστούμε στην ερμηνεία που παραθέτει το υπουργείο, δηλαδή ότι απεικονίζεται ένας ταύρος, μια ανδρική και μια γυναικεία μορφή, υδρίες και φτερωτές μορφές.και ένας τριποδικός λέβητας.

Κατά πρώτον ας προσεγγίσουμε τον ταύρο ως σύμβολο.
Γνωρίζουμε ότι ο ταύρος ήταν μια απεικόνιση του Διονύσου. Πέραν όμως αυτού ο ταύρος είναι σύμβολο της γέννησης για αυτό και η σελήνη φέρεται να ιππεύει ταύρους και μάλιστα πτερωτούς όπως μας λέει ο Ερμείας :

"Οἰκείως δὲ καὶ τὸν μὲν ἥλιον ἐπὶ ἵππων ποιοῦσι τὸ κινητικὸν αὐτοῦ πάσης τῆς ὑποβεβλημένης φύσεως σημαίνοντες, τὴν δὲ σελήνην ἐπὶ ταύρων διὰ τὸ προστάτιν εἶναι τῆς γενέσεως καὶ προσεχῶς ἐξ αὐτῆς ἐξῆφθαι τὴν γένεσιν (γενέσεως γὰρ σύμβολον ὁ ταῦρος), οὓς δὲ πτερωτοὺς, ὡς ῎Ερωτα, Νίκην, ῾Ερμῆν, τὴν ἀναγωγὸν  αὐτῶν δύναμιν σημαίνοντες".

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αργοναυτική εκστρατεία που είναι η αλληγορική προσπάθεια της ψυχής να μεταβεί στο νοητό, ο Ιάσων παλεύει στην Κολχίδα με ταύρο, ώστε νικώντας τον να κατορθώσει να ξεφύγει από τον κόσμο της γέννησης, να αποκτήσει το χρυσόμαλλο δέρας, δηλαδή να καθαρίσει το αυγοειδές όχημα του  και να παραμείνει στην Κολχίδα που συμβολίζει το νοητό.

Ο τριποδικός λέβητας ίσως να παραπέμπει σε συμβολισμό του χρόνου μιας και η Πυθία στους Δελφούς καθόταν πάνω σε τρίποδα και όπως  μας λέει ο Πρόκλος, ο τρίποδας είχε τρία πόδια που συμβόλιζαν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, από όπου η Πυθία εμπνεόταν για να χρησμοδοτήσει.

Οι φτερωτές φιγούρες μπορεί να είναι κάποιες θεότητες που  είναι υπεύθυνες για την αναγωγή της ψυχής. Αναφορά σε αυτές μας κάνει ο Ερμείας ο οποίος αναφέρεται στην Νίκη, τον Ερωτα και τον Ερμή. Ισως όμως να είναι και απλές ψυχές οι οποίες έχουν αναπτύξει τα φτερά τους, δηλαδή έχουν αποκτήσει τις αναγωγικές δυνάμεις οι οποίες τις επιτρέπουν να ανέλθουν στο νοητό.

Οι υδρίες είναι σκεύη για σπονδές νερού ( αξίζει να θυμηθούμε ότι το νερό είναι σύμβολο του κόσμου της γέννησης)  και εχρησιμοποιούντο για καθαρμούς

Είναι  πολύ πιθανόν λοιπόν η όλη παράσταση, της οποίας μέρος βλέπουμε μόνο, να αποτελεί παράσταση όπου ο νεκρός απεικονίζεται να ετοιμάζεται να φύγει από τον κόσμο της γέννησης και να ανέλθει στο νοητό.

Ετσι η ανδρική και η γυναικεία μορφή ίσως να αποτελούν αγαπημένα πρόσωπα του νεκρού (πατέρας και μητέρα ίσως) ή κάποια από αυτές τις μορφές να είναι απεικόνιση του νεκρού ενώ η άλλη να είναι οικεία μορφή σε αυτόν  που τον αποχαιρετά από τον κόσμο της γέννησης. 

Το ότι ανέρχεται στο νοητό υπονοείται από τις φτερωτές μορφές, οι οποίες είτε είναι αναγωγικές θεότητες (όπως αυτές που αναφέρει ο Ερμείας) είτε είναι όπως είπαμε αναχθείσες ψυχές (αποθεωθείσες) υποδηλώνοντας έτσι ότι ο νεκρός, αποθεούμενος  θα συναντήσει και τις υπόλοιπες αποθεωθείσες ψυχές.

Πριν ανέλθει δε στο νοητό, πρέπει να καθαρθεί δι ύδατος ώστε να αποχωριστεί από τις βρωμιές της ύλης, μιας και δεν επιτρέπεται το καθαρό (νοητό) να έρχεται σε επαφή με το ακάθαρτο (ύλη), στο σημείο δε αυτό στο οποίο κατευθύνεται ο νεκρός παύει να υπάρχει η έννοια του χρόνου, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον συνυπάρχουν (τριποδικός λέβητας), δηλαδή ο νεκρός μεταβαίνει στην αιωνιότητα! Αναμενόμενο μιας και είναι αποθεωμένος νεκρός.

Το σημείο όπου υπήρχε το επιστύλιο βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου τελειώνει ο κόσμος της γένεσης και αρχίζει ο κόσμος των ψυχών, όπως έχουμε δείξει στην ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ.

Στην ανάρτηση μας αυτή  υποστηρίξαμε ότι το σημείο του ταφικού μνημείου όπου βρίσκονται οι Καρυάτιδες αλληγορεί την μυστηριακή Σελήνη, που είναι το ανώτατο όριο του κόσμου της γέννησης. Βλέπουμε ότι ίσως η παράσταση του ταύρου σε αυτό το σημείο, που είναι σύμβολο του κόσμου της γέννησης και πάνω στον οποίο σε πολλές παραστάσεις συμβολικά  ιππεύει η Σελήνη δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά εντάσσεται μέσα στην ευρύτερη συμβολική του μνημείου.

Αναμένουμε την αποκάλυψη και των  παραστάσεων των υπολοίπων τμημάτων του επιστυλίου, σίγουρα η υπόθεση μας είναι διακινδυνευμένη και πιθανόν να αντραπεί ή να διαφοροποιηθεί όταν αποκτήσουμε μια ευρύτερη εικόνα της παράστασης.

Ενα άλλο σημαντικό δεδομένο που προκύπτει από την σημερινή ανακοίνωση ήταν η αποκάλυψη ότι υπήρχαν και άλλες μαρμάρινες πλάκες όπως αυτή που είχε δημοσιευθεί και που ένωνε τα δύο ανοίγματα στους διαφραγματικούς τοίχους τα οποία χρησίμευαν για την επιχωμάτωση του μνημείου. 

Δεν αναφέρει πλήθος, αλλά νομίζω ότι πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα ευρέθη  άλλη μια τέτοια μαρμάρινη πλάκα (οι συνολικές δηλαδή μαρμάρινες πλάκες είναι δύο)  η οποία θα ευρίσκετο στην απέναντι πλευρά από αυτήν που είχε δημοσιευθεί, και συνεπώς λύνεται το "παράδοξο" του ότι είχε σχηματισθεί η εντύπωση ότι το μνημείο στο σημείο αυτό είχε κατασκευασθεί ασύμμετρο.
 


 

253 σχόλια:

1 – 200 από 253   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

237Αναμένοντας και άλλα δεδομένα από την ''επεξεργασία'' των ζωγραφικών απεικονίσεων, ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ,πόσα ακόμη ευρήματα υπάρχουν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί ΤΙΠΟΤΑ σχετικα μ'αυτά και την εύρεσή τους και πάνω απ'όλα ΓΙΑΤΙ ...η ανάλυση του 1ου είναι πολύ κατατοπιστική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !

moira είπε...

καλησπέρα εμπεδότιμε και λοιποί φίλοι.
ο ταύρος, όπως πολύ σωστά αναφέρεις Εμπεδότιμε, είναι σύμβολο γονιμότητας.Το κεφάλι και τα κέρατά του μάλιστα, μοιάζουν με μήτρα και ίσως γι αυτό και στη μινωική θρησκεία, στην οποία ανώτερη θεότητα ήταν η μανα- γη- τροφός, αποτελεί το ιερό ζώο και λατρεύεται.
Ο Ησίοδος μάλιστα, τοποθετεί το δωδεκάθεο στην Κρήτη, το ίδιο και οι Αιγύπτιοι, Λίβυοι.Δεν είναι τυχαίο που και ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο, ούτε που πολλές θεότητες σχετίζονται με το ταύρο ( Άρτεμις, Διόνυσος, Πάνας).
Καί ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ σε κάποια νομίσματα παρουσιάζεται να φέρει στη κεφαλί κέρατα (νομίζω).
όσον αφορά τις φτερωτές φιγούρες..
Η ψυχή στη μινωική θρησκεία συμβολίζεται με τη πεταλούδα, γεννιέται στο νερό, στη γη ζει και μετά πετά στον αέρα.
νερο (δημιουργία) γη(ζωή) αέρας(ψυχή).
Από την άλλη, μήπως είναι οι μοίρες και οι Ερινύες;

Υ.Γ:ακόμη δε βρήκα αυτό που είχα υποσχεθεί ελλείψει χρόνου.Δε το ξέχασα..

virgi είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά Εμπεδοτιμε και πολύ εντυπωσιακά!!!!
Όσο αφορά τις πλάκες τμήματα οροφής, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είναι τρεις. Αλλιώς νομίζω θα έγραφαν όπως και η δεύτερη πλάκα ,αλλά δεν παίζει τόσο ρόλο ίσως.Γεγονός ότι ένα τουλάχιστον μυστήριο λύθηκε.
Ήθελα μόνο να σε ρωτήσω αν αυτό το μικρό δείγμα από τις ζωγραφικές παραστάσεις με την δική σου ματιά , ενισχύει η όχι την υπόθεση ότι είναι ο Ταφος του Αλέξανδρου.Και αν ναι, πως?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Unknown είπε...

test

Κωστής Κ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κωστής Κ. είπε...

....μετά από καλή επεξεργασία

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/12/blog-post_77.html

Dazbaw είπε...

ο ταύρος είναι το ιερό ζώο της Δωδώνης...

συνδέεται με το στεφάνι βελανιδιάς

http://interreg.dodoni.gr/gallery/main.php?g2_itemId=536

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σε όλους σας
Να τολμήσω και εγώ να πω κάτι?
Η "γυναικεία" και η αντρκή μορφή, από τη στάση του σώματος και ιδιαίτερα απο τα χαρακτηριστικά της "γυναικέιας" μορφής, μου φίνονται σαν "αναβάτες" Ινδοί και Μακεδόνες.
Είχα αρχίσει να απογοητεύομαι για τις Νίκες.....

Unknown είπε...

Φίλτατε Εμπεδότιμε , μιά μικρή παρατήρηση ..


από τα αγγεία , υδρείες, αμφορείς κλ γνωρίζουμε ότι στους Ηρωες αποδίδοντε φτερά γιά την επισήμανση της "Ψυχής " πάρτε παράδειγμα στό πλείθος απεικονίσεων γιά τον Πάτροκλο . Ως φτερωτός "μίνι" οπλίτης αιωρείτε επάνω από τα κεφάλια των "ζωντανών" Αχιλλέα , Πριάμου κλ και βέβαια φτερωτή είναι πάντοτε η Ηρις αποσταλμένη των Θεών. Και ο Ερμής έχει φτερά ως άλλος αποσταλμένος των Θεών στα πόδια στο καπέλλο κλ
Φτερωτή επίσης είναι η Θεά Νίκη, Η Αθηνά Νίκη κλ

κατά την γνώμη μου σε αυτ'η την περίπτωση πρόκειται για την ψυχή ( φτερωτή) Ηρωα ισάξιου του Αχιλλέως και του Πατρόκλου.

Unknown είπε...

933Φίλτατε Εμπεδότιμε , μιά μικρή παρατήρηση ..


από τα αγγεία , υδρείες, αμφορείς κλ γνωρίζουμε ότι στους Ηρωες αποδίδοντε φτερά γιά την επισήμανση της "Ψυχής " πάρτε παράδειγμα στό πλείθος απεικονίσεων γιά τον Πάτροκλο . Ως φτερωτός "μίνι" οπλίτης αιωρείτε επάνω από τα κεφάλια των "ζωντανών" Αχιλλέα , Πριάμου κλ και βέβαια φτερωτή είναι πάντοτε η Ηρις αποσταλμένη των Θεών. Και ο Ερμής έχει φτερά ως άλλος αποσταλμένος των Θεών στα πόδια στο καπέλλο κλ
Φτερωτή επίσης είναι η Θεά Νίκη, Η Αθηνά Νίκη κλ

κατά την γνώμη μου σε αυτ'η την περίπτωση πρόκειται για την ψυχή ( φτερωτή) Ηρωα ισάξιου του Αχιλλέως και του Πατρόκλου.

Unknown είπε...

εάν μπορούσα θα "ποστάριζα " graphics απεικόνηση από αμφορείς όπως πχ

Q_Berlin_Antik.jpg

Κωστής Κ. είπε...

..αρπαγή της Ευρώπης

http://wwwmyprecious.blogspot.gr/2013/11/blog-post_8809.html

moira είπε...

@κυριακος αντωνιάδης
συμφωνώ περί ψυχής- φτερών..
συνδέεται με μινωική θρησκεία- κρητικά μυστήρια.
αλλά και Δελφούς..

Dazbaw είπε...

Κωνσταντίνε θυμάσαι που σου είχα πει πριν από καμιά 10ρια ημέρες ότι αν βρεθεί στεφάνι βελανιδιάς και απεικόνιση ταύρου τότε έχουμε να κάνουμε με Ολυμπιάδα;

ο ταύρος βρέθηκε...
το ζευγάρι που περικυκλώνει τον ταύρο κατά πάσα πιθανότητα είναι ο Δίας με την Διώνη, το ιερό θεϊκό ζευγάρι της Δωδώνης...
http://www.wildwinds.com/coins/greece/epeiros/Franke_361v.jpg
http://www.snible.org/coins/hn/figs/fig185.jpg
τι έχουμε να βρούμε ακόμη μόνο η Ολυμπιάδα το ξέρει!
:)

G.E είπε...

Ζωγραφικες παραστασεις που περιγραφουν εναν αποθεωμενο ηρωα και το σωμα του νεκρου ηρωα εκει αθικτο... δεν λειπει ουτε οσταριο!
Φανταζεστε τυμβωρυχους να γνωριζουν οτι τα κτερισματα ειναι ενος ηρωα, και ενω αφαιρουν τα παντα να μην παρουν μαζι τους λειτουργωντας τοτεμιστικα ουτε ενα οστεινο φυλαχτο!!! Αδυνατον .
Ή ο νεκρος που βρεθηκε δεν ειναι ο ηρωας μας παρα φυλακας θυσιασμενος για την προστασια του ηρωα ή ο ταφος ειναι ανεγγιχτος και τα κτερισματα καπου μεσα στον τυμβο προστατευμενα.
Εξαλλου ποιος ποιστοποιει οτι τα οστα ηταν εκτος ταφου; Συνεχεια ψευδονται, μα κι αν ειναι ετσι υπηρχε τοτε πρακτικη που ηθελε το κεφαλι περαν του σωματος για να μην επιτραπει η διαταραξη της ομαλης αποθεωσης της ψυχης.
Ειδωμεν.

Chemistry Dog είπε...

Εγω παλι πιστευω οτι ειναι ο απολωνας και η αρτεμις. Κλασικη απεικονιση στα νομισματα της Αμφιπολης ειναι η Αρτεμις που καβαλαει τον ταυρο κ σηκωνει πεπλο πανω απο το κεφαλι της.

moira είπε...

@ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ
αυτό που είπες για το σώμα και το κεφάλι, μήπως μπορείς να μας πεις περισσότερα;
γιατί το βρήκα και γω σε τάφους ελληνιστικής ρωμαικής εποχής αλλά όσο κι αν έψαξα, δε βρήκα άλλες πληροφορίες για αυτή την εποχή.μόνο για πολύ παλιότερες εποχες(νεολιθική, χαλκολιθική)

Dinos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
onar είπε...

http://www.theoi.com/Georgikos/PheresLamioi.html

ο ΜΑ ακολουθούσε τα βήματα του Διόνυσου στην Ινδια?

Unknown είπε...

Ευχαριστώ moira ...
και γιά να το δούμε πιο σφαιρικά χωρίς βέβαια να έχουμε την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ευκρίνεια του σχεδίου και της απεικόνισης, μόνο βασισμένα στις αρχαικές συνήθειες και καθημερινότητα , οι ψυχές στις υδρίες και τις αμφορείς συμβόλιζαν κατά τρόπον την αναγέννηση. Ηταν μέρος της εκπαίδευσης μέσω της Ομηρικής -Επικής παράδοσης , μέσω των Αγώνων , των Αποβατικών πχ πάντοτε με επίκεντρο τον Αχιλλέα , Τον Πάτροκλο το Σήμα του( Τύμβο), την ψυχή του , την αντίστροφή του κατευθυνση πρός την ροή του τρεξίματος του Αχιλλέα ΔΙΠΛΑ στο αρμα ως Αποβάτης . ¨ολα αυτά με το turning point τον Τύμβο -Σημα του Πατρόκλου.


Εξου και η αναγέννηση της ψυχής - της φύσης καθώς η φορά γύρο απο τον τύμβο με ελλειπτική-κυκλική κατευθυνση είχε το αποτέλεσμα της αιωνιώτητας του Ηρωα ισάξιου των Ολυμπίων. Ολοι οι Παναθηνανικοί αγώνες είχαν σαν κύριο σκέλος αυτήν την remake εικόνα ,αναπαράσταση από την Ιλλιάδα.

Δεν διακρίνουμε την εικόνα ακόμη ( είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα μπορέσουμε έστω και επιγραμματικά να μπορέσουμε) αλλά γιά φανταστήτε τι πιό πρέπον για τον απόγονο του Αχιλλέα , του στρατηλάτη που επισκεφτηκε πρώτα τον Τύμβο του Πρωτοσίλαου, και μετά αφού πέρασε τον Ελλήσποντο εφθασε στο Ιλλιον στον Τυμβο του Πατρόκλου και του Αχιλλέως εκεί έδωσε Αγώνες επί τρεις ημέρες με όλον το Πανελληνικό στράτευμα πρός τιμήν και κλέος στους Ηρωες .
Τον Βασιλιά που είχε μαζί του ,κάτω από το προσκέφαλο του την Ιλλιάδα σε όλη του την εξτρατεία εναντίων των βαρβάρων !

Τον Αλέξανδρο που "δανείστηκε " από τον ναό της Αθηνάς εξω από το Ιλλιον την Ασπίδα -Οπλον κειμήλιο από τον Τρωικό πόλεμο που τον συνόδεψε σε όλη του την εξτρατεία .
Το story board-cartoon με αυτές τις εικόνες ηταν κατανοητό στους αρχαίους εάν και λιγο δύσκολο γιά τους σημερινούς Ελληνες.
Εάν είναι όμως είναι τέτοια η Ηρωική παράσταση και μάλιστα με φτερωτή ψυχή του Ηφαιστίωνα ( Διάβαζε Πάτροκλο) ε τότε τι άλλο θέλετε ??

ΚΛΕΟΣ ΑΦΘΗΤΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΗΡΩΩΝ !!

Unknown είπε...

Φυσικά μπορεί να πρόκειται γιά ταυρο κλ, θυσία, Ευρώπη η άλλο συμβολισμό.Πάντως εάν ανατρέξετε στον Παρθενώνα θα βρήτε κλαι ταυρους αλλά προπάντων Αποβάτες συμβολοσιμό Επικών Ηρώων

Unknown είπε...

Onar Ο Αλέξανδρος ηθελε να υπερβή και τον Διόνυσο και τον Ηρακλή.

Φυσικά συνατούσε παντου ιχνη και παραδόσεις τους σε αυτές τις απόμακρες Ασιατικές περιοχές !

telbos είπε...

Δεν αρχιζουν λεω εγω Δήμος και Περιφέρεια, να κανουν κανενα δρομο της προκοπής προς τον τάφο, εκεί στη Μεσολακια, να βάλουν κανενα φωτάκι, καμια σύμανση στο δρόμο; αντε, να αρχισουν να ετοιμαζονται τα πράγματα...

Unknown είπε...


@ Kyriacos antoniades
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, καθώς οι γνώσεις μου στην ιστορία δεν είναι τόσο καλές.
Είπες: Εξου και η αναγέννηση της ψυχής - της φύσης καθώς η φορά γύρο απο τον τύμβο με ελλειπτική-κυκλική κατευθυνση είχε το αποτέλεσμα της αιωνιώτητας του Ηρωα ισάξιου των Ολυμπίων. Ολοι οι Παναθηνανικοί αγώνες είχαν σαν κύριο σκέλος αυτήν την remake εικόνα ,αναπαράσταση από την Ιλλιάδα'.
Δηλαδή και ο τύμβος Καστά, που όπως είπε και ο Λεφατζής έχει δύο κορυφές, βάση κυκλική, και ελλειπτικό σχήμα προς τα πάνω, αυτό θέλει να αναπαραστήσει?

Unknown είπε...

Μεταφέρω και σε αυτήν την θεματική ενότητα επεξεργασμένη φωτογραφία με την παράσταση του ταύρου.
Είμαι σχεδόν(!!) πεπεισμένος ότι οι δυο φιγούρες εκαατέρωθεν του ταύρου(;) είναι ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ.
Με διάφορα φίλτρα επεξεργασίας, δεν προκύπτει ότι υπάρχει άλογο στο πίσω μέρος, καθώς δεν βρήκα συμπαγείς επιφάνειες με διαφορετικό ενιαίο τονισμό από το υπόλοιπο υπόβαθρο.
Επίσης η καμπυλότητα στα σημεία 1 και 2 θεωρώ ότι μπορούν να αποδοθούν σε μηρούς αλόγων παρά ανθρώπων.

http://oi58.tinypic.com/24614ig.jpg

Ευχαριστώ

Unknown είπε...

Αναρωτιέμαι, η συγκεκριμένη παράσταση και στην κακή κατάσταση που θα ήταν όταν πρωτοβρέθηκε δικαιολογεί τη σημαντική κοινητοποίηση της Αστυνομίας για την μεταφορά των επιστηλίων στο Μουσείο της Αμφίπολης? Θα πρότεινα πως μάλλον όχι. Άρα είναι πιθανόν να υπάρχουν παραστάσεις πιο χαρακτηριστικές σχετικά με τον νεκρό στον οποίο είναι αφιερωμένος ο τάφος/ τύμβος/ηρώο τις οποίες ακόμη δεν μας τις έδειξαν.

Άγγελος

Unknown είπε...

Μάλλον είναι κένταυροι.

Άγγελος

haris είπε...

Ταα βάζω και εδώ για να φαίνονται

http://oi58.tinypic.com/2upfzv6.jpg

http://oi59.tinypic.com/p63ra.jpg

Κατάφερα να δω και το 2ο φτερό που είναι, και φαίνεται ότι η φτερωτ'η φιγούρα κάτι κρατά στα χέρια. Μου φαινόταν σαν κορδέλα ή τόξο.

Μπορεί στα δεξία του κεφαλιού να φαίνεται και φαρέτρα(? υπάρχει κάποια άλλη περίπτωση που να φαίνεται κάτι τέτοιο?) αλλά μαλλον πρόκειται για το φτερό

Δε ξέρω ακριβώς τα πόδια πως πηγαίνουν. τα χέρια δε φαίνονται πολύ καθαρά, η θέση τους εξαρτάται από το τι κρατάει. Δε είμαι ακόμα σίγουρος, υπάρχουν 3 εκδοχές.

haris είπε...

@Όλους

Για τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν:

χρώματα
http://oi62.tinypic.com/73fhnk.jpg

σκιες
http://oi57.tinypic.com/avr7eg.jpg

διαφορετικός φωτισμός
http://oi59.tinypic.com/280nsx3.jpg

Και τέλος σε αυτή προσπάθησα να φαίνονται οι λεπτομέρειες. Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ πολύ απόψε, αλλά μπορεί να συνεχίσω αύριο

λεπτομέρειες
http://oi57.tinypic.com/29fqsyx.jpg

Για να καταφέρουμε να διακρίνουμε σωστά τις μορφές, πρέπει να σκεφtούμε και τα χρώματα που φαίνονται. Και οι δύο μορφές φαίνονται γυμνές από τη μέση και πάνω( απουσία χρώματος σε θώρακα)
Μπροστά από την ανδρική φιγούρα φαίνεται ένα κεφάλι αλόγου και κάτω χαμηλά οπλές. Δε νομίζω ότι μπορεί να είναι κένταυροι εφόσον φαίνονται ξεκάθαρα τα ρούχα τους με τα χρώματα.

Δε ξέρω κατα πόσο είναι γυναικεία η μορφή στα αριστερά.

Επίσης, το ζώο στη μέση είναι ταύρος ( πολύ ψηλό για τράγος).

Διακρίνω κάποιες γραμμές στη φωτογραφία του υπουργείου που φαίνονται εδώ. Σα να κολλήσανε οι ίδιοι μεταξύ τους κάποιες φωτογραφίες και να βγήκε το αποτέλεσμα που μας έδωσαν.Δε ξέρω αν ισχύει.
Μπορεί να φταίει και η ανάλυση των φωτογραφιών.

ΥΓ. Σε όλες τις φώτο μπορείτε να διακρίνετε και την original φωτο όπως ανέβηκε από το ΥΠΠΟ

haris είπε...

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι φαίνεται και ένα 2ο κεφάλι αλόγου πιο ψηλά, αλλά δε μπορώ να ταιριάξω εύκολα το σώμα του.

Επιπλέον, πριν από μήνες η Dorothy King είχε αφήσει αιχμές στο μπλογκ της για Alexander's Horses που έπρεπε να δείξουν στον κόσμο. Ήταν η περίοδος που ανεσκοπτόταν ο 2ος θάλαμος, και μάλλον θα εννοούσε αυτό.

Δίνω επίσης για άλλη μια φορά αυτά
http://oi58.tinypic.com/2dqtvuo.jpg
http://oi60.tinypic.com/25anq5c.jpg
από τον τάφο. Είχα πει τότε ότι δε πιστεύω ότι αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι βρισκόταν αρχικά εκεί και ότι πρέπει να άνηκε αλλού. Θα μπορούσε να είναι κομμάτι από τον 2ο θάλαμο που έσπασε και έπειτα τοποθετήθηκε στο θάλαμο 3 μζί με το κφάλι της σφιγγας κλπ? Δεν είμαι σίγουρος, ακόμα περιμένω να το βεβαιώσουν ότι όντως υπάρχει εκεί παράσταση. Σίγουρα, δεν έχει καμία ομοιότητα με αυτές που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Μπορεί όμως να είχε διατηρηθεί καλύτερα στο χώμα? Δε ξέρω, θα δούμε.

Unknown είπε...

ε παιδια συγγνωμη ολοι αδαης ξαφνικα ? Ελεος η μορφη του αναβατη ειναι ιδια η Περσεφόνη του ψηφιδωτου, ξεχασατε την αναλυση του Εμπεδοτιμου που ολως τυχαιως ειναι ιδια με την μορφη του Αλέξανδρου? Τωρα για τον ταυρο και την γυναικεια φιγουρα ψαξτε ταυροκαθαψια , μινωικη κρήτη, ψαξτε Μιθρα, ψαξτε Αμαζονες και Αχιλλεα πάλι Αλέξανδρο θα βρρειτε .BB

Unknown είπε...

Τα νέα δημοσιευθέντα στοιχεία ενισχύουν την άποψή μου ότι το μνημείο έχει σχέση με την Ολυμπιάδα ( ως εντολέας ) , Μαινάδα των Καβείριων μυστήριων . Η υδρία :το στοιχείο του νερού συμβολίζει την κάθαρση της ψυχής και του σώματος , τελετουργικό εξαγνισμού που ελάμβανε χώρα στα μυστήρια αυτά .
Το ζώο εάν είναι ταύρος συμβολίζει επίσης και τον Θεό , το θείο τον "θρονισμό" του υποψήφιου μύστη για να ακολουθήσει η "εποπτεία " , η κάθοδος στον Κάτω Κόσμο .
Ο Τρίποδας μας παραπέμπει στο τάφο του Φίλιππου Β' όπου εκεί βρέθηκε χάλκινος τρίποδας ( το χρώμα ταιριάζει )τον οποίο πρόσφερε ο Μ. Αλέξανδρος σαν οικογενειακό κειμήλιο στον τάφο του πατέρα του .

Antigoni είπε...

@ haris

Στα δεξιά της φιγούρας πρέπει να είναι το άλλο φτερό με κλίση προς τα κάτω.
Με τα πόδια δεν καταλαβαίνω τι γίνεται. Είναι αραγε αυτές οι παχιές καφες γραμμές κάτω;
Στη επεξεργασία που έχετε κάνει ως προς τις λεπτομέρειες φαίνεται νομίζω μεχρι πού έχουν καθαρίσει οι συντηρητές, γύρω από τις μορφές και τα αντικείμενα.
Επίσης ώς φτερωτοί απεικονίζονται ο Ύπνος και ο Θάνατος σε κάποιο αγγείο που μεταφέρουν ένα νεκρό.

Σερραίος είπε...

(13/11/2014)Τασούλας:"...τα υπέροχα ζωγραφισμένα επιστύλια..."

Ειλικρινά, πείτε μου, βλέποντας το σημερινό, είστε σίγουροι ότι εννοούσε αυτή την θολούρα, μετά από ένα μήνα τουλάχιστον επεξεργασίας; Προσεγγίζει η σημερινή φωτογραφία έστω και στο ελάχιστο τον χαρακτηρισμό -τότε- από τον Υπουργό "τα υπέροχα ζωγραφισμένα επιστύλια";;;

Unknown είπε...

@haris

Συμφωνώ ότι από την μέση και πάνω είναι γυμνοί(Κένταυροι), αλλά το χρώμα στο οποίο αναφέρεσαι δεν πιστεύω να ανήκει σε κάποιο ένδυμα αλλά στο τρίχωμα των Κενταύρων.

Θα σου ήταν εύκολο να υποδείξεις που βρίσκεται το κεφάλι του αλόγου μπροστά από την αρσενική φιγούρα;

onar είπε...

ισως δεν απεικονίζεται η Νίκη αλλά οι μοίρες

http://lawebdelgatonegro.blogspot.gr/2012/01/calendario-magico-dia-de-las-nornas.html

haris είπε...

Κάτι τελευταίο το οποίο θα επιβεβαιώσω αύριο.

Και στα δεξία της φωτογραφίας με τον ταύρο φαίνοντια οπλές, και διακρίνω και άλλο ένα κεφάλι αλόγου μπροστά από τη γυναίκα.

Δε ξέρω είμαι μπερδεμένος, γιτί σε πολλά σημεία δε βγάζουν όλα νόημα. μήπως πρέπει να σκεφτούμε και το ότι οι παραστάσεις ίσως είναι μεταγενέστερες ή ότι ζωγραφίστηκαν πάνω από κάποιες άλλες. Αν το μνημείο ήταν ανοιχτό και επισκέψιμο τόσα χρόνια, αποκλείεται να διασώζονταν τα χρώματα και οι παραστάσεις αυτές.

Οπότε ή το μνημείο επιχωματόθηκε πιο νωρίς και όχι τον 3ο αι μ.Χ ή τα χρώματα που έβαψαν τις παραστάσεις και τα αγάλματα ήταν ΒΙΒΕΧΡΩΜ. Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά θυμαμαι ότι είχα διαβάσει ότι αυτά τα χρώματα ήταν οργανικά και ξέβαφαν σε λίγα χρόνια, εκτός και να ήταν σε επαφή με χώμα ή κάτι τέτοιο

Unknown είπε...

Η επιγραφή που υπάρχει στη στεφάνη του χάλκινου τρίποδα φανερώνει την ιστορία αυτού του αντικειμένου, προσφέροντας την απτή απόδειξη της καταγωγής και της ταυτότητας του νεκρού. «είμαι από τους αγώνες της Αργίτισσας Ήρας».











Unknown είπε...

νομίζω πιο κοντά είναι η άποψη που διατυπώθηκε ήδη για δίδυμο κενταύρων Μια κακή ρωμαϊκή αντιγραφή
http://en.wikipedia.org/wiki/Centaur#mediaviewer/File:GiorcesBardo55.jpg

και μια πιο κοντά στο πρωτότυπο
http://www.komvos.edu.gr/mythology/ent2/2_kentauroi.html

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
haris είπε...

Ανεβάζω κάτι τελευταίο και πάω για ύπνο.

http://oi58.tinypic.com/2r27iag.jpg

Με προβληματίζουν τα χρώματα. Αν ήταν Κέντυροι και ήταν η κόκκινη ζώνη με τη γούνα, δε θα έπρεπε να είναι καφέ και το υπόλοιπο σώμα? Από την άλλη βλέπω ( ή μάλλον φαντάζομαι) παντού οπλές και πόδια αλόγων.

Προσπάθησα να βρω και τα κεφάλια και κάτι τσίμπησα που φαίνεται να έχει και νοήμα μιας και εξηγεί τα σηκωμένα χέρια τους.

Γι αυτό που μόλις ανέβασα
- Αριστερά του 1 φαίνεται να προεξέχει μια μουσούδα-ρουθούνια που δε φαίνονται μέρος του σώματος
-Αριστερά του 2 είναι το μάτι του αλόγου?
- Κάτω από το 3 βλέπω αυτιά
- Πάνω ακριβώς στο 4 είναι ίσως η χαίτη?

Έβαλα και γρήγορα στα δεξιά ένα 2ο πιθανό ( ή μάλλον απίθανο άλογο) που πορεί να φαίνεται. Γενικά βλέπω παντού πόδια και οπλές, και τα χρώματα δε βοηθάνε. ϊσως κι να είναι Κενταυροι.

ΓΕΝΙΚΑ είναι λες και προσπαθούμε να διαβάσουμε το φλιτζάνι. Βλέπω πράγματα που δεν υπάρχουν και κάθε σκιά και μουντζούρα φαίνεται ως κάτι. τα βάζω όμως εδώ, ώστε όποιος έχει καλύτερο μάτι, να ανακαλύψει κάτι άλλο. Γιαα παράδειγμα, μου φαίνεται ότι βλέπω ένα κεφάλι μιας κατσικας-τράγου στο κάτω χέρι της γυναικείας μορφής (;) και πιο κάτω κάτι πόδια.

Και η γυναίκα μου φαίνεται σα να φορά νησιώτικη βράκα. Θα μπορούσαν να είναι τα μπροστινά πόδια ενός Κενταύρου

haris είπε...

Κάτι τελευταίο και σορρυ για το double-posting ( triple σχεδόν)
. Από την άλλη μου φαίνεται περεργο να υπάρχουν άλογα μπροστά από τις φιγούρες καινα τις κρύβουν. Ίσα που θα φαίνονταν.

ViktoriaK είπε...

Τονίζοντας το χρωματισμό στην παράσταση φαίνεται καθαρά το κεφάλι αλόγου στο ύψος περίπου της κεφαλής της ανδρικής φιγούρας. Μάλιστα είναι εμφανές πως το μάτι του αλόγου είναι χρωματισμένο με κόκκινο, ενώ διακρίνονται και τα καπίστρια του αλόγου.
Ο άνδρας κατά τη γνώμη μου είναι ημίγυμνος, διότι στο σηκωμένο χέρι φαίνεται ρούχο μέχρι το μπράτσο, ενώ από το άλλο χέρι, που έχει φορά προς τα κάτω, φαίνεται το στήθος του ανδρός.
http://tinypic.com/view.php?pic=2n9dxtw&s=8#.VH-O7sn7vjI

schumi44 είπε...

ΜΠΡΑΒΟ

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
averjoe είπε...

Συνέχεια από τα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης.

@Antigoni

H δεξιά φιγούρα ("γυναίκα") με μπερδεύει. Βλέπω το συμμετρικά υψωμένο αριστερό χέρι και ίσως το δεξί που ακουμπάει τον "ταύρο". Η υπόλοιπη φιγούρα έχει αρκετά ασαφή όρια. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι γυναίκα.

Αυτή η φιγούρα θα μου ταίριαζε σε κένταυρο λόγω της κίνησης των ποδιών.

Η αριστερή, όμως, δεν μου ταιριάζει. Τα πόδια του άνδρα δεν τα βλέπω παράλληλα και στατικά, αλλά να σταυρώνουν, σαν να βρίσκεται σε βηματισμό -το αριστερό του σαν ξεκινάει κίνηση για έρθει μπροστά. Ομοίως, έχω την εντύπωση ότι το ένα πόδι του αλόγου βρίσκεται στον αέρα και λυγισμένο σαν να βρίσκεται και αυτό σε κίνηση. Για το άλογο, διακρίνω τα μέρη που λες. Από τη ράχη του μέχρι το ύψος της προμετωπίδας (;) του.

Όσο για αν μου θυμίζει κάποιον, θα πρέπει να συμφωνήσω μαζί σου, βάσει της μέσης αντίληψης που έχουμε για την εικόνα του. Είναι και αυτό το γυρισμένο προς τα πίσω κεφάλι που ίσως να αναδεικνύει μια κλίση του προς τα αριστερά.

Τέλος πάντων, πάντα υπάρχει η περίπτωση να ανατροφοδοτούμε αναμεταξύ μας την ίδια οφθαλμαπάτη.

Κάτι ακόμα. Ακτινωτά πάνω από το κεφάλι του "ταύρου", έχω την εντύπωση ότι διακρίνονται 5 κυκλικά σύμβολα.

Unknown είπε...

εγω βλεπω εναν νεο να σκοτωνει τον ταυρο της κολχιδος

ο νεκρος εχει σχεση πιθανον με καποιο απ τα παρακατω προσωπα.

Αργοναυτική εκστρατεία, κατασκεύασε ένα πλοίο με εξαιρετικές ικανότητες την Αργώ με ξύλο απο τα Θεσσαλικά δάση. Στην εκστρατεία συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι επιφανείς νέοι της εποχής του απο τις μεγαλύτερες βασιλικές οικογένειες στον Ελληνικό χώρο όπως μεταγενέστερα δύο γενεές αργότερα στην Τρωική εκστρατεία, μεταξύ των Αργοναυτών συγκαταλέγονται:

Ιάσων ο αρχηγός της εκστρατείας
Αγκαίος ο μέγας της Τεγέας, γιός του Λυκούργου του Αλέου
Άδμητος, πρίγκηπας των Φερών
Άκαστος, γιός του βασιλιά Πελία
Αμφιάραος, ο μάντης απο το Άργος
Άργος των Θεσπιών, γιός του Φρίξου και κατασκευαστής της Αργούς
Αταλάντη, η παρθένος κυνηγός
Αυγείας, γιός του βασιλιά Φόρβαντα της Ηλείας
Βούτης των Αθηνών, ο μελισσοκόμος
Ηρακλής
Θησέας, βασιλιάς των Αθηνών
Εύφημος του Ταινάρου, ο κολυμβητής
Ίδας, γιός του Αφαρέως της Μεσσήνης
Λυγκέας ο παρατηρητής, γιός του Αφαρέως της Μεσσήνης
Ίφιτος αδελφός του βασιλιά των Μυκηνών Ευρυσθέα
Οι Διόσκουροι της Σπάρτης Κάστωρ και Πολυδεύκης
Κηφέας, γιός του Άλεου της Αρκαδίας
Λαέρτης, γιός του Ακρίσιου απο το Άργος
Μελάμπους της Πύλου, γιός του Ποσειδώνα
Μελέαγρος της Καλυδώνος
Ναύπλιος του Άργους, γιός του Ποσειδώνα
Ορφέας, ο ποιητής απο την Θράκη
Περικλύμενος της Πύλου, εγγονός του Ποειδώνα
Πηλέας ο Μυρμιδών, πατέρας του Αχιλλέα
Πολύφημος, γιός του Έλατου της Αρκαδίας
Τελαμώνας της Λοκρίδας, πατέρας του Αίαντα
Ύλας των Δρυόπων, ιπποκόμος του Ηρακλή
Φαληρεύς, ο Αθηναίος τοξότης
Φανός ο Κρητικός και Στάφυλος γιοί του Διονύσου

Unknown είπε...

'Ο Απελλής έγινε διάσημος για τον πλούτο των χρωμάτων του. Είχε ανακαλύψει μεθόδους παρασκευής χρωμάτων από ποικιλία διαφόρων ουσιών που ακόμα και σήμερα μας είναι άγνωστες. Χρησιμοποιούσε ένα τρόπο βαφής που κανείς άλλος δεν μπόρεσε να τον μιμηθεί. Επαινείται δε από όλους η ειλικρίνεια του καλλιτέχνη, ο οποίος έλεγε ότι υπολείπεται του Μελανθίου κατά τη διάταξη, του δε Ασκληπιόδωρου κατά τη συμμετρία και το μέτρο, για το οποίο τον θαύμαζε. Αναφέρεται επίσης σαν καινοτόμος στον τομέα της τεχνικής, έχοντας επινοήσει μία ειδική μέθοδο προετοιμασίας της μίξης των ουσιών των χρωμάτων από ελεφαντόδοντο (Πλίνιος, βιβλίο 35, παρ. 25). Η χρήση του βοηθούσε στη διατήρηση και προστασία των έργων ενώ παράλληλα επιδρούσε πιθανά και στην άμβλυνση των χρωμάτων.'


http://archaia-ellada.blogspot.gr/2014/11/blog-post_77.html

Unknown είπε...

Απο εσας που δουλευέτε το φωτοσοπ. μήπως μπορει κάποιος να κανει μια ανάλυση την φωτο αυτη και να μας πει αν αυτο που μοίαζει με γραμματα ειναι οντως γραμμάτα?

την εικονα την εχω παρει απο ενα στραβο πλανο στο βιντεο που ειχαν δώσει. εμενα παντως μου μοιαζουν για γραμματα.

http://prntscr.com/5cyk6i

μπορειτε να την βρε.ιτε στο 01:06 του βιντεο που ειχε δώσει το υπουργειο.

http://prntscr.com/5cymcn

Admin είπε...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t31.0-8/10454362_10152860025746070_960855440373091908_o.jpg

Ελπίζω να βοήθησα.. Πατησα και χρωματισα οπου εβλεπα γραμμη, οχι με την φαντασια μου.. Ο ταυρος ισως ειναι καποιο ελαφι, ή φοραει ενα περιεργο στεμα ή εχει κέρατα με σχηματισμούς.. Πισω απο τον ταυρο/ελαφι μαλλον υπαρχουν κι αλλα ζωα γιατι διακρινω παλι αυτα τα περιεργα κερατα.. Η φτερωτη μορφη κατι κραταει και ισως στα δεξια της και πισω της ειναι κι αλλες φτερωτες μορφες.. Νομιζω οτι κραταει κατι σαν λογχη ή καποιο μακροστενο δοχειο ή θηκη.. Μαλλον οι αντρικες μορφες χορευουν, ειδα τελικα τα ποδια τους και δεν ειναι Κενταυρων, ξεχωρισα τις πατουσες και στους δυο και ειμαι σιγουρος οτι χορευουν πατωντας στις μυτες.. Καποια αλλη ερμηνεια; Σημαινουν κάτι όλα αυτά;

vagkalf07 είπε...

@ alex είπε...

Υπάρχει και ο χρησμος στον Φίλιππο για το αν θα κατακτήσει την Περσία :
Και η Πυθία απάντησε ότι «ένας εστεμμένος ταύρος θα θανατωθεί». Ο Φίλιππος ερμηνεύοντας φυσικά το χρησμό προς το δικό του συμφέρον, περιχαρής ετοίμασε μεγάλες θυσίες και ανήγγειλε το γάμο της κόρης του από την Ολυμπιάδα, Κλεοπάτρας, με τον Αλέξανδρο από την Ήπειρο.
Πηγή auth λίκνο των τημενιδων

3 Δεκεμβρίου 2014 - 6:20 μ.μ.

ΣΕΛΗΝΗ είπε...

@ ADMIN Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ??? ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΑΖ 2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ, ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ?????

Admin είπε...

Ναι εγω τις κολλησα τις φωτο.. Γιατι ειχαν καλυτερη αναλυση.

Δεν πηρα την ολοκληρη απο το υπουργειο αλλα κολλησα τις επι μερους μεταξυ τους ;)

Unknown είπε...

lydia matle,

Αυτό είναι μια σκουριασμένη δοκός, στοιχείο της υποστήριξης του χώρου.
Εχει αναλυθεί το θέμα σε παλαιότερες αναρτήσεις.

ΣΕΛΗΝΗ είπε...

@ ADMIN

Α ΕΝΤΑΞΕΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΛΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

vagkalf07 είπε...

@ προς ολους...

υπαρχει περιπτωση οι φιγουρες εκτος απο τα χρωματα να οριοθετουνται με γραμμες???εννοω να υπαρχει ο ανδρας ..ωχρα πχ το γυμνο μερος του κορμιου του αλλα η ανατομια του περιγραμματος του να ειναι σκιτσαρισμενη?//

vagkalf07 είπε...

@και ξερουμε σε τι υλικο πανω ειναι οι ζωγραφιες?

Κώμα είπε...

Είναι δυνατόν να υπάρχει κι άλλος ταύρος; (Το βέλος με το 1 δείχνει το μάτι).
Επεξεργασία από φωτο του haris: http://tinypic.com/usermedia.php?uo=nvlS1L5AwLMazxFM0DcFWIh4l5k2TGxc

Επεξεργασία από φωτο του admin: http://tinypic.com/usermedia.php?uo=nvlS1L5AwLMzzafQR0j06oh4l5k2TGxc

vagkalf07 είπε...

@ και ενα να χαλαρωσουμε...Amfipoli news...πες τε στον φυλακα του τυμβου αλλη φορα να μην ανοιγει το στοματακι του...για αγαλματα με φτερα...οι φτερωτες μορφες ηταν....οσο για την απροσμενη δημοσιευση...θα το πανε ετσι συνεχεια...

hylap-vn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hylap-vn είπε...

@ Εμπεδότιμος

Ο Λεφαντζής στην συνέντευξη/παρουσίαση στο 46:00 λέει ότι τα υπόλοιπα κομάτια της οροφής "τα αφαίρεσαν αυτοί που έκαναν την επίχωση" εννοώντας μάλλον ότι τους εμπόδιζαν στην επίχωση. Και λέει ότι αυτή που έμεινε την μετακίνησαν μισό μέτρο (φαίνεται αυτό στην φωτογραφία που έβαλες σ'αυτή την ανάρτηση).
Νομίζω είναι δεδομένο λοιπόν ότι η οροφή πάνω από το ψηφιδωτό είχε κατασκευασθεί πλήρης/ολόκληρη.

Το περίεργο με την σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου είναι ότι μιλάει για τις δοκούς της οροφής σαν να έχουν βρει και τις άλλες πράγμα που δεν ισχύει σύμφωνα με όσα μας έχουν πει μέχρι τώρα.
...Ήσαν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, φέρουν, επίσης, γραπτό διάκοσμο, ήτοι μίμηση φατνωμάτων, με εγγεγραμμένους ρόδακες....

Νομίζω ήθελαν να πουν ότι κρίνοντας από την μία που έχει βρεθεί συμπεραίνουν ότι και οι άλλες είναι παρόμοιες και φέρουν γραπτό διάκοσμο κτλ. κτλ.

https://www.youtube.com/watch?v=uz4gJKNdyhw

Unknown είπε...

Poly Katri.. η σκέψη μου δεν πήγε στο σύνολο του Τύμβου της Αμφίπολις ( ας σταματήσουμε το όνομα Καστά το οποίο εάν δεν κάνω λάθος είναι σλάβικο) . τώρα που το λες ναι , δεν αποκλείεται το στργγυλό σχήμα να έχει τέτοιο συμβολισμό. Σκεφτόμουν κυρίως στις συνειθησμένες παραστάσεις γιά τους αρχαίους στούς κλασσικούς χρόνους όποθ ολοι ηταν ενα ακροατήριο και θεατές και έπαιρναν ενεργό μέρος στους αγώνες ( Θέατρο, αθλητικοί , θρησκευτικοί,λυρικοί κλ) κατά τακτά διαστήματα πάντοτε με αναπαράσταση των Ηρωων της Ιλλιάδος με αγώνες Αποβατικούς όπου δίπλα στην άμαξα -άρμα και τον υνίοχο έτρεχε πεζός οπλίτης ζωσμένος στα άρματα αναπαραστώντας τον Αχιλλέα. η κυκλική κίνηση των αρμάτων είχε τον συμβολισμό της αιωνιότητας του Ηρωα ( της ψυχής του)

Unknown είπε...

Kmykonos, γιά σου Κωστή μου ,και εις ανώτερα. The Tribe lives on !

Διοφαντης είπε...

https://twitter.com/Zito__77/status/540318810620702721/photo/1
καθαρη αποδοση της φτερωτης μορφης και του τριποδα.απο χρηστη του τουιτερ.

Unknown είπε...

.. και για να μην το ξεχνάμε και ο τροχός την ίδια ερμηνεία είχε... την αναγέννηση της ψυχής , της φύσης κτλ
Οι ψυχές περιπλανώμενες μετά τον θάνατο είχαν σε ορισμένες περιπτώσεις την ικανότητα να αναρυχυθούν σε ανώτερα πεδία από τον Αδη ,πχ στα Υλλίσια και γιά πολύ λίγους τους άξιους και "κρατερούς" να φθάσουν ΔΙΠΛΑ στους θεούς του Ολύμπου όπως οι ηρωες Αχιλλεύς, Ηρακλής , Οδυσσέας και αλλοι. Σίγουρα και ο Μέγας Βασιλεύς!. Καλή Ημέρα πάω γιά υπνο !

Evan Kass είπε...

Καλημέρα σε όλους,

Λίγη υπομονή. Η υπομονή επιβραβεύεται πάντα.
Η ανασκαφική φάση έδωσε τη σκυτάλη στη μελέτη.
Κι όπως μας αποζημίωσαν τα στάδια της ανασκαφής,
έτσι θα μας αποζημιώσει και η απρόσκοπτη μελέτη.
Αρκεί να της δώσουμε χώρο και χρόνο για να γίνει.

Σε αντιδιαστολή με την αδημονούσα πλειοψηφία,
η οποία κράζει το υπουργείο και την ανασκαφική ομάδα
για ανεπάρκεια, συγκάλυψη, σκοπιμότητα, εκμετάλλευση,
ανήκω σε εκείνους που εισπράττουν κάθε νέα ανακοίνωση
ως δώρο πολύτιμο. Και η υπομονή γίνεται προσμονή.

Evan Kass είπε...

Και στο δια ταύτα:
Μη σπεύδετε να ερμηνεύσετε το επιστύλιο
παρά μόνο ως τμήμα πολύ ευρύτερης σύνθεσης...

ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ είπε...

@virgi 9:42

Δεν μπορώ να πω τίποτε για αυτό που λες γιατί απλώς η παράσταση δεν είναι καθαρή και είναι μέρος μιας ευρύτερης παράστασης.

Το μόνο που θα μπορούσε να έχει σχέση (μέχρι στιγμής) είναι ότι, αν η ερμηνεία μου είναι σωστή, η παράσταση αυτή "μιλά" για αποθεωμένη ψυχή.

Ας περιμένουμε όμως για την συνέχεια.

Chemistry Dog είπε...

Τελικα πιστευω δεν ειναι η Αρτεμις Ταυροπλος αλλα σκηνη απο την Κενταυρομαχια με μια αντρικη κ μια γυνεκεια φιγουρα κενταυρου να σκοτωνουν τον ταυρο των Λαπιθων. Οι Κενταυροι (Κεν-ταυρος-αυτος που σκοτωνει ταυρο) ειναι κλασικη εικονογραφια στην αρχαια Ελληνικη κ ειδικα Μακεδονικη τεχνη.

nikos είπε...

Ελπίζω να μην γελάσετε, αλλά όταν είδα την μεγένθυση της αντρικής φιγούρας μου ήρθε έμπνευση και βγήκε κάτι τέτοιο:

http://tinypic.com/view.php?pic=2yvmj4h&s=8#.VH_4xKTF8ak

Υπάρχει περίπτωση να κρατά στεφάνι;

Από την άλλη δεν είμαι σίγουρος ότι δένει και πολύ με το υπόλοιπο της παράστασης.

Unknown είπε...

"Ο Πλίνιος αναφερόμενος στα έργα του Απελλή τονίζει ότι έγιναν με τέσσερα χρώματα, το λευκό της μηλίας γης, το κίτρινο 
της αττικής ώχρας, το κόκκινο της Σινώπης και το atramentum, τo μαύρo, το οποίο ο Απελλής έφτιαχνε καίγοντας 
ελεφαντόδοντο, το λεγόμενο ελεφάντινον."

http://asiaminor.ehw.gr/forms/filePage.aspx?lemmaId=3678

Unknown είπε...

"..from Babylon to Macedonia in a container of honey." ...?!

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/185498/embalming


"...was transported to the HOME country..."

http://www.researchgate.net/publication/8154798_Embalming_with_honey

Κώστας Βαγγελής είπε...

Γιατί ο Λεφατζής ενέταξε τον τύμβο σε συνολικό οικοδόμημα μαζί με τον μεγαλύτερο λόφο δίπλα; Και αν όντως είναι ενιαίο οικοδόμημα μήπως στον λόφο Καστά είναι η Ολυμπιάδα και στον μεγάλο ο Αλέξανδρος; Μπορεί και να σκέφτομαι βλακείες αλλά στη συνέντευξη ο Λεφατζή δεν το είπε τυχαία. Αυτός δεν μιλάει στην τύχη

onar είπε...

Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η περίπτωση να απεικονίζονται Κένταυροι. Σε αυτή την περίπτωση έρχονται στο φώς αρχέγονοι μύθοι σχετικά με τη ζωή και τη δράση του Διονύσου (ταξίδι στις Ινδίες κτλ).

http://tinker-tinker-tinker.blogspot.gr/2012/07/blog-post.html

Επειδή πλέον είμαστε στις απαρχές της Διονυσιακής και Ορφικής Θεολογίας, ίσως κάποιοι Μύστες μπορούν να μας διαφωτίσουν και να μας δώσουν περισσότερες λεπτομέρεις και πηγές να ανατρέξουμε ..

Είναι παραγματικά συναρπαστικό το ότι οι περισσότεροι γνωρίσαμε το παρόν blog λόγω της Αμφίπολης. Παρόλα αυτά τα ευρήματα της Αμφίπολης μας οδηγούν στην πραγματική αιτία δημιουργίας του blog:
ΟΡΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κωστής Κ. είπε...

Ο Ιάσονας δαμάζει τον ταύρο με την βοήθεια της Μήδειας

http://1.bp.blogspot.com/-Bf5aqy1iLKA/UKF8SyiisdI/AAAAAAAABsE/aZqkMBpLJN8/s1600/medea+jason+bull+drugs.jpg

Κωστής Κ. είπε...

...πολύ χρήσιμο.Προσέξτε και τις παραστάσεις με την Μηδεια και το κριάρι στο τρίποδο


http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/mythology/lexicon/magicians/page_004.html

Unknown είπε...

Μήπως θα έπρεπε να ξαναδούμε λίγο αυτά που έγραφε η αγαπητή ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ σχετικά με την περιγραφή της άμαξας με βάση τα καινούργια στοιχεία; κατὰ δὲ τὰς τῆς καμάρας γωνίας ἐφ᾽ ἑκάστης ἦν πλευρᾶς Νίκη χρυσῆ τροπαιοφόρος.

Planet είπε...

Υπάρχει αυτό το ρωμαϊκο μωσαΙκο από την Τυνησία που δείχνει τη στέψη της Αφροδίτης απο θηλυκούς κενταύρους.

http://www.katherineneville.com/wp-content/uploads/2013/01/Centaurettes-new-med1.gif

Το σχετικό άρθρο εδω:

http://www.katherineneville.com/my-adventures/african-centaurs-of-aphrodite/

Μηπως έχουμε και εδώ στέψη, απλά με άλλους συμμετέχοντες; Ισως και γι' αυτο ο ταύρος μας κοιτάει;

Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα βάζετε όλοι..

Σερραίος είπε...

Χρυσούλα Παλιαδέλη, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ.

«Στο μνημείο της Αμφίπολης συνυπάρχουν με ένα τρόπο σχεδόν μοναδικό και εκπροσωπούνται οι τέσσερις μεγάλες τέχνες της ελληνικής αρχαιότητας: η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, η ζωγραφική και η τέχνη του ψηφιδωτού, εδώ με τη χρήση βοτσάλων. Η ποιότητα είναι το ίδιο υψηλή και στις τέσσερις περιπτώσεις. Οφείλουμε πολλά στην κ. Περιστέρη που επέλεξε να αναμετρηθεί με ένα τόσο μεγάλο ανασκαφικό έργο, να φέρει σε πέρας με επιμονή και υπομονή ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα και να μας δώσει τη χαρά ενός τέτοιου μνημείου, που σαφώς πλουτίζει τη γνώση μας για την ιστορία και την τέχνη στην αρχαία Μακεδονία με νέα πολύτιμα δεδομένα»
http://www.thetoc.gr/politismos/article/amfipoli-na-perimenoume-kai-alles-morfes

Unknown είπε...

Καλημέρα. Μιας και βρισκόμαστε στον 2ο κάποιες σκέψεις.

http://www.image-share.com/ijpg-2776-75.html

Θεωρώ πως είναι 3 οι πλάκες. Μία αριστερά και 2 δεξιά - δίπλα από το άνοιγμα της πόρτας μέχρι τον τοίχο. Στο ύψος του ανοίγματος ίσως υπήρχε κάτι άλλο.

Unknown είπε...

παραπλευρο εως ασχετο ...αλλα δεν παυει να'χει ενδιαφερον...οπως επισης κι'η αναφορα της Encyclopedia Britannica..αλλα κι'αλλων,περι επιστροφης στα πατρωα εδαφη!

.." ο κοσμος το'χει βουκινο κι'εμεις κρυφο καμαρι" (.. ή κατι τετοιο )?!

http://theglyptodon.wordpress.com/2011/09/24/the-mellified-man/

Dazbaw είπε...

τώρα που το σκέφτομαι, οι μαινάδες δεν έχουν στάση αποτροπής εισόδου...αντιθέτως η ανάσυρση του υφάσματος, μου θυμίζει την κίνηση γυναικών κατά τα χρόνια της αναγέννησης, οι οποίες την χρησιμοποιούσαν για να χαιρετήσουν και να καλωσορίσουν κάποιον...αν συνυπολογίσουμε και την πιο πιθανή περίπτωση, να κρατάνε κάτι [στεφάνι] στα χέρια, τότε μάλλον η όλη θεατρική παράσταση έχει σκοπό το καλωσόρισμα του επισκέπτη κι όχι την αποτροπή του...περνώντας τις μαινάδες ο επισκέπτης, βρίσκεται σε μία πολύχρωμη αίθουσα, στην οποία υπάρχει διάκοσμος ολόγυρα όπως και πάνω και κάτω με το ψηφιδωτό...καλωσόρισμα και πολυχρωμία δεν συμβαδίζουν και πολύ με τάφο θα έλεγα...

giannis_ είπε...

Ακόμη το σκέφτεσαι; οι μαινάδες έχουν κίνηση εμπρός-χορεύουν, το χαλάκι κάτω με την αναπαράσταση δρώμενου από μυστήρια (καβείρια), στο τοίχο θυσία ταύρου δια χορών, οι νίκες ακολουθούν, το πανηγύρι συνεχίζεται.
προφανώς πρόκειται για συμμετέχοντα σε ιεροτελεστίες, μένει να δούμε τη συνέχεια, που αφορά τον λόγο ύπαρξης των νικών.

Unknown είπε...

Χαίρετε σε όλους, παρακολουθώ και διαβάζω όλα τα άρθρα και τα σχόλια, παρόλο που δεν έχω γνώσεις μαθαίνω πράγματα απο όλους εσάς, μπράβο σας, κάνετε εξαιρετική δουλειά και έχετε αναπτύξει μια πολύ ωραία κοινότητα με στόχο την σωστή και αντικειμενή έρευνα.

Ο λόγος που κάνω αυτό το σχόλιο, εκτος απο τα καλά λόγια, είναι να προτείνω το εξής: επειδή καταλαβαίνω, όπως όλοι μας, οτι το μνημείο είναι μια πολύ πολύ σημαντική κληρονομιά όλων μας θα επρεπε το ΥΠΠΟ να δίνει πιο συχνά στοιχεία για το τι βρίσκει και όχι να λέει "βρήκαμε νομίσματα αλλά σας τα δείχνουμε τώρα". Το ΥΠΠΟ έχει κάνει και άλλα τέτοια σφάλματα, δλδ φάσκει και αντιφάσκει, κάτι το οποίο δημιουργεί υποψίες για την ανασκαφή και το τι γίνεται με τα ευρήματα γενικότερα.

Προτείνω λοιπόν να πιέσουμε με κάποιο τρόπο, ώστε να δίνεται στη δημοσιότητα το καθε τι και να μην υπάρχει κανένα νεφέλωμα ώστε η έρευνα να γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η κοινότητα αυτή είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα του πως μπορούν να βοηθήσουν άνθρωποι το ΥΠΠΟ και την ανασκαφή με τις δικές τους έρευνες.

Να δίνεται λοιπόν στη δημοσιότητα οτι έχει ανευρεθεί και μετά ας κάνουν τους καθαρισμούς η οτι άλλη συντήρηση πρέπει να γίνει. Δεν νοείται να γίνονται αυτά τα πράγματα εν κρυπτώ.

Δωδωναίος είπε...

@ niko karathanassis photography


Ο hylap-vn είπε...
Ο Λεφαντζής στην συνέντευξη/παρουσίαση στο 46:00 λέει ότι τα υπόλοιπα κομάτια της οροφής "τα αφαίρεσαν αυτοί που έκαναν την επίχωση" εννοώντας μάλλον ότι τους εμπόδιζαν στην επίχωση. Και λέει ότι αυτή που έμεινε την μετακίνησαν μισό μέτρο (φαίνεται αυτό στην φωτογραφία που έβαλες σ'αυτή την ανάρτηση).
Νομίζω είναι δεδομένο λοιπόν ότι η οροφή πάνω από το ψηφιδωτό είχε κατασκευασθεί πλήρης/ολόκληρη.

Το περίεργο με την σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου είναι ότι μιλάει για τις δοκούς της οροφής σαν να έχουν βρει και τις άλλες πράγμα που δεν ισχύει σύμφωνα με όσα μας έχουν πει μέχρι τώρα.
...Ήσαν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, φέρουν, επίσης, γραπτό διάκοσμο, ήτοι μίμηση φατνωμάτων, με εγγεγραμμένους ρόδακες....

Νομίζω ήθελαν να πουν ότι κρίνοντας από την μία που έχει βρεθεί συμπεραίνουν ότι και οι άλλες είναι παρόμοιες και φέρουν γραπτό διάκοσμο κτλ. κτλ.

https://www.youtube.com/watch?v=uz4gJKNdyhw

4 Δεκεμβρίου 2014 - 2:33 π.μ.


alex είπε...

Έχω μπερδευτεί με τις ζωγραφιές. Μου μοιάζουν Κενταυροι αλλά και άνθρωποι. Το Υππο μιλάει για γυναικεία κ ανδρική μορφή, όχι για Κενταύρους.. Μήπως επεξεργασία στην επεξεργασία βλέπουμε διάφορα? πχ εγώ δίπλα στο κεφάλι της φτερωτής βλέπω κάτι σαν κριάρι με κερατά που ίσως το σώμα του φτάνει μέχρι κάτω αριστερά απο τα πόδια της και ίσως πάλι το κρατά απο το λαιμο(?)

George Papadopoulos είπε...

Όπως προκύπτει από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Δωδώνης, των Δελφών, και της Ολυμπίας αλλά και από αρχαίες πηγές, σε κάθε μαντείο υπήρχαν τέσσερις και παραπάνω λέβητες διαφορετικών μεγεθών. Όλα μαζί ηχούσαν σαν μία ορχήστρα.
Έχουν την καταγωγή τους στην Ανατολία από όπου προέρχονται και πολλά χαρακτηριστικά της αρχαιοελληνικής μαντικής.
Η ουράνια αυτή μουσική αποτελούσε μια κοινή γλώσσα μεταξύ Θεών-δαιμονίων, ανθρώπων και στοιχείων της φύσης.

averjoe είπε...

Στοιχεία οπτικής αντίληψης από τη χθεσινή κουβέντα:

http://postimg.org/image/xxubmdwzr/

Αριστερά η αυθεντική εικόνα και δεξιά το αποτέλεσμα αλλαγής θερμοκρασίας χρώματος, αντίθεσης/φωτεινότητας και ευκρίνειας.

Η δεξιά φιγούρα πρέπει να είναι κένταυρός και μάλλον αρσενικός.

Προβληματίζομαι με τα πόδια του άνδρα αριστερά, αλλά δεν μου κάνει για επίσης κένταυρος.

Δεν ξέρω αν έχει ήδη εντοπιστεί, αλλά διακρίνεται μάτι στο αντιλαμβανόμενο ως άλογο δίπλα στον άνδρα. Αν ζουμάρετε στην αυθεντική εικόνα επί της κύκλου που υπέδειξα, νομίζω ότι θα συμφωνήσετε.

Αν το πρόσωπο του αλόγου ταυτίζεται σε διαστάσεις με την τοπική περιοχή που έχει φθαρεί, τότε το κεφάλι του θα πρέπει να ήταν ογκώδες.

Ζουμάροντας στην εν λόγω περιοχή:

http://postimg.org/image/7l6t5wdsp/

Και οι δύο μορφές φαίνεται σαν να κρατάνε τα ζώα από κάπου.

Όπως σημείωσε και ο/η haris, είναι σαν να προσπαθούμε όλοι μας να διαβάσουμε το ίδιο θολό φλιτζάνι.

Unknown είπε...

@Δωδωναίος

Το γνωρίζω. Αυτό που θεωρώ, μεταξύ άλλων, είναι πως η πλάκα δεν μετακινήθηκε, είναι στην αρχική της θέση.
Κομμάτια των άλλων πλακών (κατά πάσα πιθανότητα) έχουν εντοπιστεί μέσα στην επίχωση του 2ου θαλάμου. Ανατρέξτε σε προγενέστερες αναρτήσεις.

vagkalf07 είπε...

Τα καλυτερα ερχονται..... https://www.youtube.com/watch?v=ufU8HFHZb8g

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ προς ολους και εμπεδοτιμο

Μην προσπαθείτε να ερμηνεύσετε τιποτα γιατι θα εκτεθείτε.

Μας δουλευουν χοντρα, δειχνοντας ένα επιλεγμενο κομματι από ένα μεγαλυτερο συνολο, ώστε να μην βγαινει ΚΑΝΕΝΑ νοημα και αν βγαινει να είναι λανθασμενο!

Από αυτό που εδωασαν μεχρι τωρα ΜΟΝΟ ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΑ βγαζει συμπερασμα.

Θα περιμενω να δω όλα τα επιστηλια και μετα θα σας κανω τον "εξυπνο"

Παντως η κενταυρινα δεξια είναι ΓΚΟΜΕΝΑΡΑ!!

SpiritA είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dimitrakis είπε...

η δεξια μορφη εχει σφιχτη γροθια και κραταει αιχμηρο αντικειμενο


http://postimg.org/image/72kpxsylb/

η αριστερη μου φαινεται να κραταει ενα ταυρο γιαυτο υπαρχει μπερδεμα με τα ποδια

http://postimg.org/image/8ivc0aaod/

hylap-vn είπε...

@ niko karathanassis photography

Είμαι σίγουρος ότι σε άλλο σημείο της συνέντευξης μιλάει ο Λεφαντζής ξανά για τις υπόλοιπες πλάκες της οροφής ότι "δεν υπάρχουν πλέον αυτές".
Θα το βρω και θα το αναρτήσω, αν το έχει κάποιος πρόχειρο σε ποιό σημείο είναι παρακαλώ να μας το πει.

Επίσης για την μετακίνηση της μαρμαρινής πλάκας κατά μισό μέτρο το αναφέρει και σε άλλο σημείο της συνέντευξης με απόλυτη βεβαιότητα.

Unknown είπε...

Φίλτατοι, μόνο οι συντηρητές της επιστημονικής ομάδας Περιστέρη/ΥΠΠΟ μπορούν να βγάλουν περιγράμματα από την ζωγραφική έτσι ώστε εμείς εξ αποστάσεως να μπορούμε να διακρίνουμε ,παράσταση, στοιχεία, μορφές, χρώματα , σύνθεση , κτλ και μετά βέβαια συμβολισμοί ,ερμηνείες ,ιστορικές, τελετουργικές, θρησκευτικές και φιλοσοφικές ! Ολα θα εξαρτηθούν όσο αφορά την ζωγραφική από τις μεθόδους "ξεπατικόμματος" ετσι ώστε οι συντηριτές και οι σχεδιαστές τους να μπορέσουνμ ακρίβεια να αποδώσουν το ζητούμενο.
Υπομονή λοιπόν από όλους ... σίγουρα θα χρειασθή σκανάρισμα με λέιζερ και ακρως ανεπτυγμένη τεχνολογία .Εχουμε δει δείγματα στον μηχανισμό των Αντικυθήρων, στα αγάλματα του μουσείου Ακροπόλεως..χρώματα ,σχέδια κτλ
Υπομονή και σεςβασμός στο έργο των ειδικών. Δεν φθάνη το ερασιτεχνικό Photo Shop !!

SpiritA είπε...

Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά όσων συμμετέχουν στην κοινότητα του "Empedotimos".
Φυσικά πολλά συγχαρητήρια και στον ίδιο τον @ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ που αποτελεί την πηγή και την έμπνευση όλων εδω μέσα.

Θέλοντας να συμβάλω στην έρευνα, δίνω αυτή τη φωτό, στην οποία προσθέτω το δεξί φτερό της "Νίκης" που κατα τη γνώμη μου φαίνεται να υπάρχει εκεί.
Καλή συνέχεια.

http://tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLltt9S%2Fb%2B6FtlPYh4l5k2TGxc#.VIBPgdKsXTo

Unknown είπε...

μια πρωτη σκεψη ειναι η Αρτεμις και ο καλαθισκον χορος που χορευαν οι παρθενες-Καρυατιδες με τον καλαθο στο κεφαλι..και ο ταυρος γιατι στην Αμφιπολη υπηρχε η λατρεια της ως Ταυροπολος.. καλο στοιχειο αυτο, αφου ο Αλεξανδρος ειχε σχεση σε εισαγωγικα με την θεα..και ισως ο νεκρος με τα οστα να ηταν καποια θυσια ανθρωπου..αφου στην Ραφηνα στην λατρεια της Ταυροπολου εκαναν μια αμυχη στο λαιμο ενος ανθρωπου για να βγει αιμα.. ισως και ανθρωποθυσια..

Unknown είπε...


@ Kyriakos Antoniades
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!!!

@ Vagkalfo07
Στο link που ανέβασες, στο 4:30 και στο 7:55 βλέπουμε εικόνα, όπου κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν τη διασκόπιση Πολυμενάκου στα 85 μέτρα πάνω στον πραγματικό τύμβο αλλά. Οι κόκκινες γραμμές που δείχνουν την είσοδο είναι ακριβώς όπως τις βάλαμε εμείς (από kratylos), αλλά δεν είχα την αεροφωτό Δωδωναίου, ούτε την διαπίστωση Petros ότι οι πηγές είναι στημένες πάνω στους δρόμους, ούτε τη σωστή οριοθέτηση του πραγματικού τύμβου πάνω στο σχέδιο και συνεπώς.... τα κάνανε αχταρμά!!!! Πάντως η νέα διασκόπιση θα τα δείξει ΟΛΑ!!! εύχομαι να τη δούμε και εμείς!!!

@ Όλους
Το βραδάκι θα προσπαθήσω να τελειώσω, και να ποστάρω αυτό που υποσχέθηκα.

Planet είπε...

@Niko Karathanassis, ωραία δουλεια.

Πέρα απο τη δήλωση του Λεφαντζή πως οι πλάκα που ενώνει τις δύο οπές φαινεται να μετακινήθηκε εκει (απο την άκρη του θαλάμου), υπάρχει και το γεγονός πως αυτη η πλάκα, στην παρούσα θέση της, φαινεται να στηρίζεται οριακά. Μηχανικος δεν είμαι, αλλα η στήριξη της μου φαινεται περίεργη, αν υποθέσουμε πως η αρχική της θέση ήταν όντως εκει, ως μέρος ψευδοροφής.

Το ό,τι οι (σπασμένες) πλάκες που βλέπουμε στο video της ανασκαφής είναι ίσως από άλλα τμήματα της ψευδοροφής που λειπουν το βλέπω ως μια αρκετα καλή εξήγηση. Αν ισχύει, ειναι αξιοσημείωτο πως βρίσκονται σε μικρο ύψος πάνω απο το ψηφιδωτο, εντος της επιχωμάτωσης. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτο:

α) Τις σπάσανε αφού στο θαλαμο ειχε μπει λιγο χώμα, για να προστατεύσουν το μωσαϊκο απο την πτώση τους;
β) Υπήρχε μια μικρού πάχους φυσική επιχωμάτωση (πχ. απο πλημμύρες) όταν οι πλάκες έσπασαν απο μόνες τους;

Το λογικο είναι πως αν οι πλάκες έσπασαν (ηθελημένα ή άθελα), να βλέπαμε ζημιες στο μωσαικο αν δεν το προστάτεψαν. Υπάρχει μεν η ζημιά στο κέντρο, αν και δε μου φαινεται να προήλθε απο πτώση κάποιας πλάκας, Υπάρχει όμως και το δεξί τμημα του μωσαϊκου, όπου δεν ειναι και το πιο καλαισθητο... Ειδικά το απλωμένο χέρι της Περσεφόνης δεν ταιριάζει με την ποιοτητα σε άλλα μέρη του ψηφιδωτου. Σαν να προστέθηκε/διορθώθηκε αργότερα, λογω κάποιας μεγάλης ζημιας;

Unknown είπε...

Σχετικά με της πλάκες της οροφής.

Παρατηρώ πως ότι στοιχειά δίνουν σε παρόντα χρόνο, είναι καλυμμένα από παλιές ανακοινώσεις έμμεσα, μας είχαν πει για της πλάκες άλλα εμείς δεν της είχαμε δει. Έτσι είναι καλυμμένοι ότι δεν έχουν αποκρύψει κάτι.
Σχετικά με της πλάκες τώρα αν θυμάστε τη μέρα που έδωσαν εικόνα της πλάκας είχαν δώσει και την εξής εικόνα http://prntscr.com/5d3gjf
Θελαν να μας δείξουν ότι υπάρχει συνεχεία στο τοίχο και ότι λογικά εκεί στηρίζονταν και άλλες πλάκες. Θελαν επίσης να μας δείξουν ότι οι πλάκες εκεί στηρίζονταν οριακά. Η πλάκα έχει και μια τρύπα αν δείτε. Πιθανόν να είχε και στην απέναντι πλάκα κατι τέτοιο, πιστεύω ότι ήταν στήριγμα κάποιου μεταλλικού σωλήνα, πιθανόν να είχαν κάτι κρεμασμένο από κει
Τώρα σε μια απλή ανάλυση του μυαλού μου, οκ δέχομαι να έχουν κρύψει ότι έχει να κάνει με της ζωγραφιές αλλά δεν καταλαβαίνω το λόγο της απόκρυψης πληροφοριών σχετικά με της πλάκες, σίγουρα η χρήση και ο ρόλος τους δεν ήταν τόσο απλός μέσα στο μνημείο, οι πλάκες αυτές πιθανόν εξηγούν μια αλυσίδα άλλον γεγονότων η κατασκευών αλλιώς δεν υπάρχει λόγος απόκρυψης της ύπαρξης τους, έτσι απ την πρώτη μέρα δεν θα χρειαζόταν να υποθέτουμε.

art ant είπε...

@ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΝ,
κομίζουσα «γλαῡκ' Ἀθήναζε», αλλά &...
@ όλους

από Ορφ.Ύμνο
Πρωτόγονου θυμίαμα, σμύρναν

Πρωτόγονον καλέω διφυῆ,...χρυσέαισιν ἀγαλλόμενον ΠΤΕΡΥΓΕΣΣΙ, ΤΑΥΡΟΒΟΑΝ,...πτερύγων ῥιπαῖς κατὰ κόσμον λαμπρὸν ἄγων φάος ἁγνόν, ἀφ᾽ οὗ σε Φάνητα κικλήσκω...


Διονύσου θυμίαμα, στύρακα

Κικλήσκω Διόνυσον...πρωτόγονον, διφυῆ, ΤΡΓΟΝΟΝ,...ΔΙΚΕΡΩΤΑ, δίμορφον,...ΤΑΥΡΩΠΟΝ,...ΤΡΙΕΤΗ,...Διὸς καὶ Περσεφονείης ἀρρήτοις λέκτροισι τεκνωθείς,...σὺν ΕΥΖΩΝΟΙΣΙ τιθήναις.


Ύμνο Περσεφόνης

Φερσεφόνη, θύγατερ μεγάλου Διός,...Πλούτωνος πολύτιμε δάμαρ, κεδνή, βιοδῶτι, ἣ κατέχεις Ἀίδαο πύλας ὑπὸ ΚΕΥΘΕΑ γαίης, Πραξιδίκη,...μῆτερ ἐριβρεμέτου πολυμόρφου Εὐβουλῆος, Ὡρῶν συμπαίκτειρα,...Φερσεφόνη· φέρβεις γὰρ ἀεὶ καὶ πάντα φονεύεις. κλῦθι, μάκαιρα θεά,...ἀνάπεμπ᾽...βίωι εὐόλβωι λιπαρὸν γῆρας ΚΑΤΑΓΟΝΤΙ πρὸς σὸν χῶρον, ἄνασσα, καὶ εὐδύνατον Πλούτωνα.


Ερμού χθόνιου θυμίαμα, στύρακα

Κωκυτοῦ ναίων ἀνυπόστροφον οἶμον ἀνάγκης, ὃς ψυχὰς θνητῶν κατάγεις ὑπὸ νέρτερα γαίης, Ἑρμῆ,...ὃς παρὰ Περσεφόνης ἱερὸν δόμον ΑΜΦΙΠΟΛΕΥΕΙΣ, αἰνομόροις ψυχαῖς πομπὸς..., ἃς κατάγεις, ὁπόταν μοίρης χρόνος εἰσαφίκηται..., καὶ πάλιν ὑπνώοντας ἐγείρεις·...

- Ο καλλιτέχνης του Ταφικού μνημείου, είναι προφανές, πως εστόχευε στο να περιλάβει όλα εκείνα τα σύμβολα, που αναφέρονται στην ζωή & την μετάβαση προς το επέκεινα.
Όσον μεγαλοπρεπέστερος ήταν ο μεταστάς, τόσο μεγαλοπρεπέστερο έπρεπε να είναι & το μνημείο, που θα τον ``αγκάλιαζε``

Τα σύμβολα του διακόσμου του χώρου, επιβεβαιώνεται, πως ήσαν κοινά σε όλον τον Ελλαδικό χώρο εκείνης της εποχής.
Αυτό ήταν το Ομότροπον & Ομόθρησκον & είναι θαυμαστό, να το ανακαλύπτουμε για ακόμη μια φορά.
Ο Μ. Αλέξανδρος, ξέρουμε, πως αυτά τα έθιμα τα ``ταξίδεψε``, ως τα βάθη της Ασίας & ίχνη τους αναγνωρίζουμε ακόμη & σήμερα επιβιούντα σε απομακρυσμένες γωνιές, όπως αυτά ανάμεσα στους Καλλάς.

Στο συγκεκριμένο μνημείο, αυτά τα έθιμα τα βλέπουμε να ζωντανεύουν με την ψηφίδα & τον χρωστήρα ενός ξεχωριστού καλλιτέχνη, που πολύ πιθανόν να ήταν & ο ίδιος ...μυημένος στα Μυστήρια της εποχής του, Καβείρια ή Ελευσίνια.
Ο βασικός στόχος όλων ήταν κοινός. Η προσέγγιση των Νόμων της Φύσεως, του μικρόκοσμου & Μακρόκοσμου (αρχή της Επιστήμης) & η εξοικείωση με τις Έννοιες ΖΩΗ & θΑΝΑΤΟΣ της ύλης, αλλά & το ΕΝΙΑΙΟ & ΑΘΑΝΑΤΟ της ΨΥΧΗΣ (Ανθρώπου & Κόσμου).

Εδώ, πιστεύω, ο Εμπεδότιμος θα έχει να μας αναπτύξει ιδιαιτέρως το θέμα, μιας & άπτεται, καθαρά, σε ό,σα αντιπροσωπεύει ο τίτλος του ιστολογίου του.

Αναμένοντας τα υπόλοιπα κομμάτια των γραπτών (ζωγραφικών) παραστάσεων, έχουμε τον χρόνο να ...μυηθούμε κι` εμείς στα ήθη & έθιμα των προγόνων μας, αναζητώντας πληροφορίες από όσες περισσότερες πηγές δυνάμεθα να βρούμε.




Παύλος είπε...

Ζωγραφιες εχουμε γραπτα δεν εχουμε ακομα για να δεσει το τεχνη+γνωση.
Με τους αποσυμβολισμους εμπεδοτιμου θα μαθουμε ελληνικη θεολογια (για τους μη γνωριζοντες οπως ειμαι και εγω).Αν βρεθει και ο Α.εγω θα αμαρτησω και θα φαω αυγο υστερα απο 27 χρονια.

Unknown είπε...

Κάπως έτσι το βλέπω, συγνώμη για τα αγγλικά στη φωτό.

Βλέπω λοιπόν σκηνή γλεντιού, με βάση και τη χορευτική διάθεση της Άρτεμις. Όπως είπα και στην αρχή μάλλον γιορτάζουν τις νίκες του Αλεξάνδρου στην Ασία, γιαυτό και η Νίκη, η οποία έχει και τον ρόλο του οινοχόου.
Ο Αλέξανδρος κρατάει μάλλον κεραυνούς,
και η κλίση του κεφαλιού προς τα πίσω και πάνω έχει 2 ερμηνείες η έχει το συμβολισμό που έχει και το κεφάλι της Περσεφόνης που κοιτάει πίσω και πάνω, ή περηφανεύεται στον Δία για τις κατακτήσεις του στην Ασία.

http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/AlexT_zps597d9d23.jpg

η στάση του πρέπει να είναι κάπως έτσι αλλά σε θρόνο

http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/Ancient_greek_votive_relief_400_BC_zps53e42b2f.jpg

george είπε...

My dear friends of the Embedotimos blog,

I'm please to let all know that I now have submitted my technical paper on the subject of "The modular structure of the Monument at Kasta Hill" to the Journal "TEKMHRIA" of the Greek Archeological Society. I hope to hear from them soon, and I'll let you know the result. Meantime, I'll make available on my FB page an abstract, possibly translated into Greek.

KALO APOGEYMA

art ant είπε...

@ Dimitris Makos

Δημήτρη, κάνεις πολύ καλή δουλειά, με την συνεχή συλλογή τόσων ωραίων στοιχείων, που μας προσκομίζεις.
Η σκέψη σου τρέχει μεγάλο φάσμα ερευνών & ακόμη & αν δεν αποδειχθεί σε όλες τις λεπτομέρειες σωστή, εν τούτοις, είναι πολύ χρήσιμη. Ευχαριστούμε.

@ george

Εύχομαι, η εργασία σου να τύχει καλής υποδοχής, γιατί κοπίασες πολύ & χαίρομαι στην ιδέα. να δούμε στα Ελληνικά, έστω & την περίληψή της, καθώς η ορολογία & το εύρος της δυσκόλεψε πολλούς από μάς να την χαρούμε.
Ίσως, να ήταν βολικό, για όσους από εμάς δεν είμαστε στο FB, να την βλέπαμε & στο blog του ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΥ, όπου κατ` αρχήν την μοιραζόσουν

Planet είπε...

George there are various options to upload preprints:

http://en.wikipedia.org/wiki/Preprint

Unknown είπε...

Απόσπασμα

...γονατιστός, μὲ θαμπωμένα
μάτια, μὲ λαύρα περισσή:
«Χαῖρε θεά, χαῖρε παρθένα,
Ὦ Νίκη, ὦ Νίκη, ὦ Νίκη Ἐσύ!

Ἐσὺ ποὺ δείχνεις πὼς ἀνθοῦνε
ἐδῶ μ᾿ ἀθάνατη ζωή,
πῶς μᾶς ἐμπνέουν καὶ μᾶς μεθοῦνε
νεράιδες, ἥρωες, θεοί!

Η Νίκη - Κωστής Παλαμάς

george είπε...

@Art ant

EYXARISTW - I'll do my best to make it available.

@Planet

Thanks, I'll consider that too.

averjoe είπε...

@Dimitris Makos

Η αντίληψή σου περί καθιστού σε θρόνο άνδρα έχει ενδιαφέρον. Μια τέτοια στάση σώματος θα εξηγούσε και την αρχική υπόθεση περί έφιππου άνδρα. Με πείθει περισσότερο, σε σχέση με χτες που έκανες την πρώτη αναφορά, μια τέτοια αντίληψη. Αν ισχύει, τότε σίγουρα ο θρόνος θα πρέπει να είναι υπερυψωμένος, για να διατηρείται η αναλογία διαστάσεων.

Unknown είπε...

@ averjoe Ναι, κάτι μας μπερδεύει εκεί κάτω και φαίνεται σαν οπλές αλόγου.
Υπάρχει πιθανότητα υπερυψωμένου θρόνου.
Δεν μου κολλάει και πολύ η σχέση Κενταύρων με Νίκη, μπορεί να κάνω λάθος.

telbos είπε...

@ Dimitris makos

Οι κενταυροι, φύλακες της Πύλης των Θεών και η Νίκη κατά μία έννοια και η μορφοποιημένη επίτευξη του στόχου.
Πώς σου φαίνεται;

Unknown είπε...



Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ είπε...

Φανταζεστε τυμβωρυχους να γνωριζουν οτι τα κτερισματα ειναι ενος ηρωα, και ενω αφαιρουν τα παντα να μην παρουν μαζι τους λειτουργωντας τοτεμιστικα ουτε ενα οστεινο φυλαχτο!!! Αδυνατον .

Θα ήθελα να πω ότι γ'αυτό όταν γύρισε ο Σέπτιμους Σέβερους, πατέρας του Καρακάλλα, από την πρώτη αποτυχημένη πολιορκία στη Χάτρα, κλείδωσε τις πόρτες του τάφου που τελικά μάλλον ήταν
στην Αμφίπολη εκείνη την περίοδο.
Έπαιρναν κομματάκια από το σώμα και τα έκαναν φυλαχτά.
Όταν συνειδητοποίησε τι γινόταν αναγκάστηκε να σφραγίσει τις πόρτες για να προστατέψει το σώμα.

Αργότερα ο Καρακάλλας έπρεπε να τις σπάσει για να μπει και φυσικά χωρίς πόρτες έπρεπε για την επιχωμάτωση να βάλει πωρόλιθους.

Ψάχνω απεγνωσμένα να βρω τι μηχανισμό κλειδώματος είχαν οι πόρτες, και αν κλείδωναν, μπορούσαν να ξανανοίξουν;

hylap-vn είπε...

Ο/Η Dimitris Makos είπε...
Απόσπασμα

...γονατιστός, μὲ θαμπωμένα
μάτια, μὲ λαύρα περισσή:
«Χαῖρε θεά, χαῖρε παρθένα,
Ὦ Νίκη, ὦ Νίκη, ὦ Νίκη Ἐσύ!

Ἐσὺ ποὺ δείχνεις πὼς ἀνθοῦνε
ἐδῶ μ᾿ ἀθάνατη ζωή,
πῶς μᾶς ἐμπνέουν καὶ μᾶς μεθοῦνε
νεράιδες, ἥρωες, θεοί!

Η Νίκη - Κωστής Παλαμάς

4 Δεκεμβρίου 2014 - 5:09 μ.μ.



Ο Κωστής Παλαμάς βοήθησε οικονομικά στην ανέγερση του Λέοντα το 1937. Τον έχει ο Broneer στο βιβλίο του στη λίστα των χορηγών!



Unknown είπε...


@telbos

Πιο πολύ μου κάνει η νίκη του Θανάτου.

Unknown είπε...


@hylap-vn
Υπάρχουν και Έλληνες με Ε κεφαλαίο ή μάλλον άνθρωποι με Α κεφαλαίο

hylap-vn είπε...

Παπακώστα στην Νεριτ.
Ταυροκαθάψια Μινωικής Κρήτης άρααααααα μάααααααλλον...... ΝΕΑΡΧΟΣ.

Unknown είπε...

@hylap-vn 2:08
@planet 2:23

Ο κ. Λεφαντζής λέει: "τη μετακίνησαν μισό μέτρο για να την κάνουν ράμπα ανάμεσα στις 2 τρύπες".
Στο ΔΤ της 07/09/2014 διαβάζουμε : "... Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, ....." δεν φαίνεται κάτι τέτοιο όσον αφορά το ανώτερο τμήμα της ορθομαρμάρωσης http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14839

Μέσα από την εργασία μου (υποθέσεις) έκανα κάποιες διαπιστώσεις τόσο όσον αφορά το ΔΤ, όσο και τη θέση της πλάκας σε σχέση με το θάλαμο στην περίπτωση που κάποιος την μετακίνησε. Κατέληξα πως δεν μετακίνησε κάποιος την πλάκα. Αν την μετακινούσε για να περάσει από τον 1ο στο 2ο και ταυτόχρονα να υπήρχε 0,5μ. άνοιγμα αριστερά τότε μιλάμε για θάλαμο 5μ. Εννοείτε πως δεν είμαι σίγουρος, μπορεί να κάνω λάθος.
Όμως, hylap-vn δείτε την.

http://www.image-share.com/ijpg-2776-75.html

Η γνώμη μου είναι πως οροφή μαρμάρινη δεν υπήρχε μπροστά και πάνω από την πόρτα. Εκεί βρέθηκαν και καρφιά. Ίσως να υπήρχε κάτι ξύλινο. Δεξιά θεωρώ πως υπήρχαν μαρμάρινες πλάκες οροφής από το άνοιγμα της πόρτας μέχρι τον τοίχο. Μαρμάρινα κομμάτια είναι σε διάφορα επίπεδα μέσα στην επίχωση.

http://www.image-share.com/ijpg-2776-194.html


Μια ερώτηση σε όσους έχουν γνώσεις γεωλογίας: Σε αυτό το καρέ από το βίντεο φαίνεται μια μεγάλη μάζα υλικού που δεν είναι μαλακό σαν χώμα αλλά ούτε και σκληρό σαν πέτρα. Το χτυπάει ο εργάτης με το φτυαράκι και σπάει σε κομμάτια. Τι είναι; πως δημιουργείται; θα μπορούσε να είχε δημιουργηθε'ι σε περίπτωση που ο θάλαμος είχε επιχωθεί με φυσικό τρόπο;

http://www.image-share.com/ijpg-2776-196.html

ΥΓ. planet, ευχαριστώ :)

Unknown είπε...

Αγαπητέ ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΕ
Ολα ωραία και καλά με σένα και τους πιστούς σου επισκέπτες, αλλά έχω μια άσχετη ερώτηση: γιατί βάζεις τόνο στα κεφαλαία,πχ ΤΕΤΆΡΤΗ, 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014;

telbos είπε...

@ hylap-vn

Πολλές εκπλήξεις υπάρχουν στους χρηματοδότες, επίσημους και μη στην ανέγερση του Λέοντα της Αμφίπολης το 1936-37.
Αναρωτιέμαι πώς γίνεται και ο χρόνος κάνει κύκλους φέρνοντάς τα όλα και πάλι μπροστά μας.
Κατά ένα περίεργο τρόπο, και τώρα, απόγονοί τους, συμμετέχουν
στο τωρινό ταξίδι.
Αυτή η ανασκαφή της Περιστέρη, ξυπνάει πολλές μνήμες...

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το μπλογκ. Είναι πολύ ενδιαφέρον και πολύ αξιόλογο στο κομμάτι των ιστορικών υποθέσεων και των στοιχείων, όχι όμως και ως προς το κομμάτι του "αποσυμβολισμού".Ας μου επιτραπεί να παραθέσω μια διαφωνία μου. Η εμμονή με τον "αποσυμβολισμό" είναι παρακινδυνευμένη, καθώς μπορούμε να εξακολουθούμε να "απο-συμβολίζουμε" ελεύθερα, ακόμη και σε πλήρη αντίθεση με τις ανακοινώσεις τις επιστημονικής ομάδας. Εάν οι προσδοκίες δεν επαληθευθούν, ο αποσυμβολισμός μπορεί να μας οδηγήσει σε ατέρμονα σενάρια συνωμοσιολογίας.

Ευχαριστώ πολύ.

vagkalf07 είπε...

προς ειδικους:Αν και οι υπολοιπες παραστασεις των επιστυλιων κινουνται σε μυθικα θεματα και σε συμβολισμους των αρχαιων,και δεν μοιαζουν να σχετιζονται τα προσωπα με καποιον επιφανη νεκρο,θα μπορουσαμε να υποθεσουμε οτι μπορει να ειναι προγενεστερες της χρησης του μνημειου ως ταφο??

onar είπε...

Γιατί η ακολουθία του Διονύσου με τις Μαινάδες, και τους Κενταύρους είναι δημοφιλές θέμα στις Σαρκοφάγους?

http://ancientsarcophagi.blogspot.gr/search?updated-min=2007-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2008-01-01T00:00:00-08:00&max-results=2

Πώς συνδέεται το ταξίδι του Διονύσου στις Ινδίες με το ταξίδι προς το Θάνατο και την Αθανασία?

Γιατί ο ΜΑ ακολουθούσε τα βήματα του Διονύσου?

http://postimg.org/image/f5nuuvq4r/

Η Αμφίπολη μας προσφέρει συναρπαστικό ταξίδι !!

Nemot είπε...

Αναρωτιέμαι αν στην περίπτωση του Νέαρχου ο οποίος είχε καταγωγή απο την Κρήτη, "ταυτότητα" Αθηναίου πολίτη και ήταν "μέτοικος" Αμφίπολης .... θα γινόταν η ταφή του με καύση. Μάλλον όχι. Συνεπώς μετά τον Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα, έχουμε ακόμα ένα πρόσωπο του οποίου η ταφή θα γινόταν με το σώμα ακέραιο!

Η ηλικία του νεκρού είναι το βασικό κλειδί για να εντάξουμε ή όχι και τον Νέαρχο στους υποψήφιους ενοίκους του τάφου.

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας,

Είμαι νέος στην παρέα σας και θα ήθελα να πω την άποψη μου για τη φτερωτή γυναικεία μορφή που εμφανίζεται στην μαρμάρινη επιφάνεια.

Νομίζω ότι είναι η Ίριδα, η αγγελιοφόρος των Θεών...
http://goo.gl/BAcU4f"

Nemot είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nemot είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nemot είπε...

Ο Νέαρχος, γιος του Ανδροτίμου, γεννήθηκε γύρω στο 360 π.Χ. και πέθανε στο διάστημα από 312 έως 301 π.Χ.

Olga είπε...

Σίγουρα θα ήταν πολυ χρήσιμο να έχουμε ολες τις παραστάσεις των επιστυλιων, για να μπορούμε να κατανοήσουμε καλυτερα τις παραστάσεις. Θα κάνω κι εγώ μία εικασία. Φαινεται ότι αριστερά του άνδρα υπάρχει άλογο ή άλογα. Επίσης φαίνεται ξεκάθαρα ο ταύρος. Θα μπορούσαν οι παραστάσεις να απεικονίζουν τους αθλους του Ηρακλή, που μας παραπέμπουν ξερετε που...

hylap-vn είπε...


Πολύ ενδιαφέρον. Δείτε στο 51:20

http://webtv.nerit.gr/katigories/eidiseis/04dek2014-1800-deltio-idiseon/

Ο Μαυρογιάννης λέει για επιτάφιους αγώνες.

Η Ρωμιοπούλου λέει ότι η παράσταση παραπέμπει στον ΑΤΤΙ της Κυβέλης εκ Μικράς Ασίας !!!!!

Η Παπακώστα μιλάει για Ταυροκαθάψια Μινωικής Κρήτης και συνεπώς Νέαρχο.

Unknown είπε...

Η συναρπαστική ιστορία με το χαμένο βιβλίο του Αρχιμίδη σε 6 μέρη. Αν κατάφεραν να διαβάσουν αυτό, είμαι σίγουρος πως σε λίγο καιρό θα έχουμε πλήρη εικόνα από τις παραστάσεις των επιστυλίων. Υπομονή λοιπόν!

https://www.youtube.com/watch?v=NThMuX0YPBI

art ant είπε...

Απλώς, υπ` όψιν...

http://kostasxan.blogspot.gr/2014/12/blog-post_24.html

333 είπε...

Επικαιροποιημένο αρχείο με φωτογραφίες και σκίτσα από το μνημείο στην Αμφίπολη, σε power point [παρουσίαση]:

https://www.mediafire.com/?go2ebi15g7z7vbh

hylap-vn είπε...

Την Κυριακή με τη Realnews: «Η περιπέτεια της Aμφίπολης» - Το μυστικό της ταφής του Μ. Αλεξάνδρου, το νέο βιβλίο του Σ.Καργάκου

Μαρία Γ. είπε...

http://www.nma.gr/exb_vict2.htm
"...Η Νίκη των ηγεμόνων (4ος-1ος αι. π.Χ.)
Την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.), η νομισματική εικονογραφία της Νίκης πήρε νέες διαστάσεις και συμβολισμούς. Οι πόλεις-κράτη, υποτάχθηκαν σιγά-σιγά στον Μακεδόνα βασιλιά και τα νομίσματα που εκδόθηκαν, είχαν κυρίως παραστάσεις που σχετίζονταν με τον νέο ηγεμόνα. Η μορφή της Nίκης έγινε επιβλητική και μεγαλοπρεπής, εκτός από το στεφάνι κρατούσε στυλίδα, ιστό πλοίου, και προέβαλε γενικά την πολεμική επιτυχία και τη δόξα..."

schumi44 είπε...

αρχισεεεεεεεε..

http://www.alphatv.gr/shows/informative/aftopsia

george είπε...

My dear friends, I now have two translations of my Paper's (The Modular structure of the Monument at Kasta Hill) Abstract that two dear friends of mine from this blog did for me. I will first offer my English version, and then I will offer Panagiotis' translation and then Effie' s translation.

In this paper an unexpected discovery is reported, regarding the modular structure of the edifice uncovered at Kasta Hill. Like all great buildings of antiquity, it is proved here by using relatively simple algebraic relationships, this temple/monument/tomb too was built with an underlying modular structure connecting it (and its occupant) to the Heavens, and the night sky. The use of an astronomical constant is detected, embedded in its design modulus. This modulus is shown on both the exterior and the interior walls’ marble coverage. It demonstrates that the location of the temple/monument/tomb’s entrance identifies a particular day of the year and even more accurately, a particular 6-hour segment of that day. Moreover, the entrance North-East to South-West axis may point to an astronomical alignment. In this regard, this edifice is a unique architectonic creation. In its complex modular design, among the numerous modular principles found in it, a “golden section” rule is shown to govern the Karyatides height to their base. However, the module of Kasta Hill’s temple/monument/tomb which the skilled architect employed was far more elaborate and complicated than a simple rule based symmetry principle.

schumi44 είπε...

(δειτε Alpha tv)

Και μας τα κομματοσκυλα του υπουργειου δεν μας εχουν ανακοινωσει ουτε το φυλο του νεκρου.

george είπε...

Here's Panagiotis' translation:

Σε αυτή την εργασία αποκαλύπτεται μια απροσδόκητη ανακάλυψη σχετικά με την σπονδυλωτή δομή του οικοδομήματος που ανασκάφτηκε (or -ήρθε στην επιφάνεια?-) στον Λόφο Καστά. Με τη χρήση σχετικά απλών αλγεβρικών σχέσεων αποδεικνύεται πως, όπως όλα τα μεγάλα μνημεία της αρχαιότητας έτσι και αυτό το μνημείο χτίστηκε με μια υποκείμενη σπονδυλωτή δομή που το συνδέει (και του θαμμένου σε αυτό) με το επέκεινα (or-τη μεταθανάτιο ζωή?) και τον νυχτερινό ουρανό. Η χρήση μιας αστρονομικής σταθεράς ανιχνεύθηκε ενσωματωμένη στο μέτρο του σχεδιασμού του. Αυτό το μέτρο εμφανίζεται στην μαρμάρινη επικάλυψη του εξωτερικού τείχους και του εσωτερικού των θαλάμων του μνημείου. Το μέτρο αυτό δείχνει ότι η θέση της εισόδου του μνημείου-τάφου προσδιορίζει μια συγκεκριμένη ημέρα του έτους και ακριβέστερα ένα συγκεκριμένο 6-ωρο τμήμα εκείνης της ημέρας. Επιπλέον η Βορειοανατολική κλίση της εισόδου ως προς τον άξονα Νότου-Δύσης μπορεί να καταδεικνύουν μια αστρονομική ευθυγράμμιση. Από αυτή την άποψη, αυτό το μνημείο είναι ένα μοναδικό οικοδόμημα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Στον πολύπλοκο σχεδιασμό του Μνημείου, μεταξύ των πολυάριθμων γεωμετρικών αρχών που βρίσκονται σε αυτό, ο κανόνας της «χρυσής τομής» φαίνεται να ρυθμίζει το ύψος Καρυάτιδες ως προς την βάση τους. Ωστόσο, το μέτρο σχεδιασμού που εφάρμοσε ο έμπειρος αρχιτέκτονας στον τάφο / μνημείο του Λόφου Καστά., είναι πολύ πιο περίτεχνο και πολύπλοκο από ό,τι μια απλή αρχή της συμμετρίας.

telbos είπε...

@ george

Το περιμένουμε με χαρά.

george είπε...

And here's Effie's translation of my paper:

Η εργασία επικεντρώνεται σε μια πρωτότυπη παρατήρηση που αφορά σε προ-
υπολογισμένη κατασκευαστική δομή του κτίσματος που ανασκάφηκε στο λόφο Καστά. Η
εργασία αποδεικνύει με χρήση απλών αλγεβρικών συσχετισμών, ότι όπως όλα τα
μεγαλειώδη μνημεία της αρχαιότητας, το κτίσμα δημιουργήθηκε με συγκεκριμένη
υποκείμενη δομή. Συγκεκριμένα το μνημείο κατασκευάστηκε με στόχο τη διασύνδεση του
(καθώς και του νεκρού που φιλοξενούσε) με αστερισμούς στον έναστρο ουρανό.
Διαπιστώθηκε η χρήση αστρονομικής σταθεράς που είναι προφανής τόσο στην μαρμάρινη
επικάλυψη του εξωτερικού τείχους, όσο και των εσωτερικών τοίχων. Η σταθερά
αποδεικνύει ότι η τοποθέτηση της εισόδου του μνημείου προσδιορίζει μια συγκεκριμένη
ημέρα του χρόνου και ακόμη ακριβέστερα, ένα συγκεκριμένο εξάωρο αυτής της ημέρας.
Επιπροσθέτως, η είσοδος με άξονα από Βορειο-Ανατολικά προς Νοτιο-Δυτικά επισημαίνει
μια συγκεκριμένη αστρονομική ευθυγράμμιση προσδίδοντας στο μνημείο μοναδική
αρχιτεκτονική κατασκευή με ευθυγράμμιση αστερισμών. Στην πολύπλοκη προ-
υπολογισμένη δομή του, ένας συγκεκριμένος «χρυσός κανόνας» διέπει την κατασκευή των
Καρυάτιδων από την κορυφή μέχρι τη βάση τους. Είναι προφανές ότι η προ-υπολογισμένη,
«αναφορική σε αστερισμούς» δομή που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του
μνημείου/τάφου στον λόφο Καστά είναι εξαιρετικά πολυπλοκότερη από έναν απλό κανόνα
βασισμένο σε απλή συμμετρία.

ELLHN είπε...

@OS

Συμφωνώ μαζί σου

Unknown είπε...

ELLHN,

Συμφωνώ με τη συμφωνία.

rvb είπε...

Διαβλέπω μια αμηχανία και βλέπω μια μείωση του γεωμετρικού οίστρου....

Ας το δούμε ακόμα μια φορά.
Α) Ο λόφος:

1. έχει δώσει αρχαϊκούς τάφους στο Λαζαρίδη (που τοποθετούται χρονικά, αιώνες πριν τη χρονολόγηση της παρούσας ανασκαφής)
Επίσης, διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως έχει ειπωθεί επίσημα, πως υπήρξε επέκταση του λόφου.

Άρα, αν είναι εκεί θαμμένος ο Μ.Α., τότε είναι θαμμένος στο "δημοτικό" νεκροταφείο της πόλης ή έστω στην επέκταση αυτού.
Συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορώ να βρω καμία λογική εξήγηση γι' αυτό και προσκαλώ οποιονδήποτε μπορεί να προβάλλει μία, να με διαφωτίσει. Εκτός μίας συγκεριμένης εξήγησης ή ενός συγκεκριμένου συσχετισμού (ίσως).

2. ο λόφος είναι, πέραν κάθε αμφιβολίας, σημαντικός αλλά είναι και των ημερών του Μ.Α.
ΚΑΙ προϋπήρχε αυτού ΚΑΙ τον γνώριζε (Α.1)

lia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
rvb είπε...

Β). Γενικότερο τοπίο.

1) η εώς τώρα ανασκαφή, είναι μέρος μιας γενικότερης που περιλαμβάνει και τον 133 (και πάλι επίσημα, δηλαδή από αυτούς που ξέρουν κάτι παραπάνω, όντας εκ των έσω).

-Ο καθένας, κυριολεκτικά, είτε σκληροπυρηνικός δημόσιος υπάλληλος εις άγρα χρηματοδοτήσεων, είτε αγνός αρχαιολόγος, είτε απλά για να υπερασπιστεί την υπόστασή του, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, θα έκανε το αυτονόητο.
Ό,τι θα κάνατε (και ήδη κάνετε) και εσείς. Δηλαδή χρήση κάθε πιθανής πληροφορίας.
Και σαφώς, ο Λεφατζής έχει περισσότερες από τον οποιονδήποτε εδώ.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να τον πιστέψω, όσο αφορά στη σύνδεση των δύο λόφων.

vagkalf07 είπε...

@ rvb

o 133 ειναι συμπαγης και βραχος...παρ'το αλλιως...

Unknown είπε...

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ.
Με αφορμή την δημοςιοποιηςη των πρόγευματικων
γευςεων των γραπτών διακοςμων των θρυγκων(και οχι των επιςτυλιων επανατονιζω) Θα ήθελα να κάνω κάποιες μαλλον ενοχλητικές επισημάνσεις:
Η δημοσιοποίηση μιας παράστασης μετα απο την έλευση διμήνου απο την ανεύρεση της,με τόσο αδιαφανή εικόνα ,με ταύρο και μορφές επιςημως ,που μαλλον παραπέμπει σε απαθές αμνοεριφυο και κενταυρους(;) θα έλεγα οτι τελικα πρόκειται μαλλον για μια μια μορφή εκδίκησης στην πίεση μας και ενα μηνυμα που μας δόθηκε
.Χαρακτηριστικα φίλη μας με τεχνική αδυναμία μου έστειλε την δυσαρεσκια της ως εξής:

-‘Αραγε με κάτι Hi-Tech συσκευές ακτίνων Χ όπως αυτό το φορητό POCKET III HANDHELD XRF ( X-RAY FLUORESCENCE ) SPECTROMETER,

δεν θα μπορούσαν να ¨αποσαφηνίσουν” το διάκοσμο στα επιστύλια, όπως έγινε και με την αποκάλυψη του παλαιότερου κειμένου στο παλίμψηστο του Αρχιμήδη, κ.λ. ?
Και λέω φορητό για να μη μας πουν ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν και τα λοιπά.

Ψάντοντας στο goοgle : X-ray fluorescence imaging pictures on marlble βγαίνουν διάφορες εικόνες και πληροφορίες. Το κάτωθι είναι ενδεικτικό

http://www.compadre.org/informal/features/featureSummary.cfm?FID=936

Συμπληρώνω στην G.G.οτι προφανώς η παράσταση επιλέγει ως αδιαφωτιστικη στα πλαίσια του κυνηγιού του ποντικιού με τη γάτα που ξεκινήσαμε να παίζουμε,
Ασάφεια εμφανίζεται πλεον και στο θέμα τις μαρμάρινης οροφής του θαλάμου του ψηφιδωτού.Υπαρχουν κομματια διαθέσιμα ναι η οχι και τι γραπτό διάκοσμο εχουν;;;
Οι Νίκες που εμφανίζονται στην παράσταση αυτη καμια σχεση δεν εχουν με το αγαλματίδιο που ευρεθεί στον περίβολο.Αυτα στους δημοσιογράφους για παραπλάνηση...
Τα δε νομίσματα, που επισης ευρέθησαν στον περιβολο το 2012 και οχι τωρα ,καλο ειναι να μας τα δείξουν .με λίγο ξυδάκι σαν σημερινά θα δείχνουν....Αλλα βεβαια στα πλαίσια του παιχνιδιού, γνωρίζοντας οτι οι παραστασεις στα νομίσματα εχουν παρά πολυ ζουμί ,το κρυφτούλι συνεχίζεται...
Συμπερασματικά η επιλογή της εμφάνισης των αχνοφαινοντων αντί των θαυμάσιων μας προτρέπει να συνεχίσουμε το κυνήγι των μαγισσών....
Α ΚΑι ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ:
ΚΟΡΙΤΣΙΑ,ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΙΝΑΔΩΝ;;
ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ;;;
ΑΦΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙαΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡαΤΕ;;;
ΑΤΑΧΤΟΥΛΕΣ ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ!!!
Νομιζω οτι τελικα οτι τελικα Ο ΜΕΓΑΣ θα βγει απο κει μεςα και αντί να μας σφάξει θα μας ΜΟΥΤΖΩΣΕΙ!!!!
ολους μαζι....
Καληνύχτα σας!!!!

rvb είπε...

vkgalf-007
σοβαρά τώρα; :)))

vagkalf07 είπε...

@ rvn
σοβαρα...εσυ ξερεις οτι ειναι κουφιος?

Το επιχειρημα της συσχετισης του Λεφαντζη βασιζοταν στο νεκροταφειο που ανακαλυψε ο Λαζαριδης...τοσο απλα...

vagkalf07 είπε...

@ Konstantinos...

δεν υπαρχει αγαλμα Νικης...πιστεψε το...υπαρχει ζωγραφιστη Νικη στους θρυγκους...

rvb είπε...

vgalf07

δεν είπα πως ξέρω ο,τιδήποτε. Εσύ είπες πως είναι πέτρα. Κάτι το οποίο δεν έχω δει αποδεδειγμένο αλλά και από τις όποιες φωτογραφίες υπάρχουν, κάθε άλλο παρά πέτρα φαίνεται.
Επιπλέον ο Λεφατζής, αν δεν κάνω λάθος, δεν έδωσε καμία εξήγηση όσον αφορά το γιατί το είπε αυτό. Νομίζω πως αυτή είναι δική σου υπόθεση.
Ακόμα, δεν ξέρω τι σε ενόχλησε τόσο, αλλά δεν είδα να μου απαντάς σε κάτι ή να με αντικρούεις ουσιαστικά (εκτός του ότι ο 133 είναι πέτρα, παρ'ολο που έχουν "φάει" περισσότερο από το 1/4)

Και εν τέλει, δεν έχω τελειώσει τη σκέψη μου, όπότε μη με κρίνεις τόσο γρήγορα.


art ant είπε...

@ OS, ELLHN & Apostolos Gouzis,

Ο αποσυμβολισμός, για κάποιους από μας, είναι μια δελεαστική πρόκληση, η οποία κινητοποιεί την αναζήτηση, ενεργοποιεί την φαντασία & αναπόφευκτα οδηγεί & προς τις ...Ιστορικές πηγές, για τις οποίες αντιλαμβάνομαι, πως δείχνετε & εσείς ενδιαφέρον.


Θεωρείτε, πως...

``Η εμμονή με τον "αποσυμβολισμό" είναι παρακινδυνευμένη, καθώς μπορούμε να εξακολουθούμε να "απο-συμβολίζουμε" ελεύθερα... αλλά ο αποσυμβολισμός μπορεί να μας οδηγήσει σε ατέρμονα σενάρια συνωμοσιολογίας``

Τον ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟ δεν τον γνωρίζω, όπως δεν γνωρίζω & κανέναν άλλον από τους συνομιλητές, που συνάντησα σε αυτόν τον χώρο.
Όμως, φίλοι μου, μου φαίνεται πολύ αυτονόητο το να ερευνώνται & τα σύμβολα, ιδίως σε ένα ιστολόγιο, που φέρει ως τίτλο την ΟΡΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ.

Ο ίδιος ο Πλάτων συχνά μιλούσε με Παραβολές / Συμβολισμούς, προκειμένου να μεταδώσει εκείνα που ήθελε στους μαθητές / ακροατές του. Ο μύθος του Σπηλαίου είναι ένας απ` αυτούς τους διδακτικούς Συμβολισμούς.
Ο Σωκράτης έκανε το ίδιο στον εντυπωσιακό του Διάλογο με την Διοτίμα, που τον ``δίδασκε`` περί του θείου Έρωτος, κατά το ``ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ``, του Πλάτωνος.
Βεβαίως, θα μπορούσε κάποιος να πει, πως ο Σωκράτης με κάτι τέτοια έφαγε το κεφάλι του, αφού κατηγορήθηκε πως ενσπείρει ...καινά δαιμόνια & διαφθείρει τους νέους.
Ίσως, σήμερα, να τον καταγγέλλανε ως ...συνωμοσιολόγο, που συμβόλιζε ή αποσυμβόλιζε ελεύθερα.

Κάθε Μύθος της πλούσιας Μυθολογίας, που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας είναι γεμάτος Συμβολισμούς, με πάμπολλες, μάλιστα, προσεγγίσεις.
Υπάρχει η εξωτερική / ηθοπλαστική προσέγγιση, η κοσμογονική, η ψυχολογική, κοινωνική...& βεβαίως, συχνά & η ξεχασμένη Ιστορική.
Αλλά για το σημαντικό αυτό θέμα έχει προγραμματίσει διάλεξη ο ΕΜΠΕΔΟΤΙΜΟΣ.

Όπως & νά `χει, όμως, εδώ είμαστε όλοι ενήλικα παιδιά, που ακόμη & αν ταξιδεύουμε ως ΠΑΙΔΙΑ στον Μύθο & το Όναρ, μπορούμε κάλλιστα να προσγειωθούμε & ως ΕΝΗΛΙΚΕΣ στην πραγματικότητα, όταν αυτή αποκαλυφθεί.

Ως τότε, είναι καλό, χρήσιμο, ακόμη & ...Ψυχοθεραπευτικό το ταξίδι που μοιραζόμαστε τόσο εποικοδομητικά, ακόμη & αν φαντάζει τόσο ουτοπικό. Η Ηθάκη ήταν πάντα γοητευτική & την έχουμε στο αίμα μας, πολύ πριν μας την διατυπώσει ο Αλεξανδρινός, γι` αυτό την καταλάβαμε αμέσως.

Κάντε υπομονή μαζί μας, ή προσπεράστε μας, αν σας κουράζουμε.
Πλάι μας, θα βρήτε & τους λογικούς & τους πρακτικούς & τους προσγειωμένους.

ELLHN είπε...

@art ant

Δεν νομίζω ότι ούτε εγώ αλλα ούτε και ο OS η ο Αποστολής Gouzis να απορρίπτουμε πλήρως κάθε είδους συμβολισμούς.

Ούτε φυσικά επιδιώκουμε κάποιου είδους αντιπαράθεση με τον οικοδεσπότη του ιστολογιου.

Άλλωστε και ο Oscar Broneer στο βιβλίο του χαρακτηρίζει τον λέοντα ως ένα χθόνιο στοιχειο...

Αν παρακολουθείς το ιστολογιο θα έχεις διαβάσει και τα διαφορα σχόλια που έχω κάνει.

Μακάρι όλοι οι συμβολισμοί που θεωρεί ο Eμπεδοτιμος ότι υπάρχουν να αποδειχτούν σωστοί.

Προς το παρόν η ερευνα είναι σε εξέλιξη...

ELLHN είπε...

@art ant

Μην όμως φτάσουμε και στα άκρα παράγοντας συνεχεια συμβολισμούς...τουλάχιστον όχι μέχρι να δώσει η αρχαιολογική ομάδα περισσότερα στοιχεια...

Βεβαια όταν οι αρχαιολόγοι (και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών ακαδημαϊκοί) εκτος ανασκαφής έχουν προβεί σε τόσες εικασίες και υποθέσεις για το ποιος είναι θαμμένος...η περίσσεια συμβολισμών είναι ίσως το λιγότερο...

art ant είπε...

@ ELLHN

Σ` αυτά που λες συμφωνώ & επαυξάνω με το Μηδεν Άγαν & το Μέτρον Άριστον.

Μάλιστα, σε ένα προηγούμενο σχόλιό μου, είπα ξεκάθαρα αυτά που βλέπω & που ΔΕΝ βλέπω, από τα πιθανολογούμενα πολλών & κυρίως, στάθηκα στην κακή κατάσταση της απεικόνισης, που δεν επιτρέπει φαντασίες πέραν αυτών που ειπώθηκαν από το υπουργείο.

Μπορεί να απευθύνθηκα σ` εσάς, εξ αφορμής των λεχθέντων, αλλά ήταν λόγια προς όλους, με την ανάλογη χρησιμότητα, νομίζω.

Καλό ξημέρωμα σε όλους.

Σερραίος είπε...

Λεύκωμα για τις Αιγές!
http://www.latsis-foundation.org/megazine/publish/ebook.php?book=74&preloader=1

Ioυλιανος Μεγιστος είπε...

@ Kairis

Aγαπητε Κωσταντινε ,εισαι ΨΥΧΗ του φορουμ.
Σε διαβαζουμε με ενδιαφερον και ελπιζουμε-ολοι εμεις οι καλοπροαίρετοι- να δικαιωθείς.

Συνεχισε ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ! Και μονο που γραφεις με το ονομα σου δειχνει ανθρωπο ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ που δεν φοβαται να εκτεθει.

Τωρα οσον αφορα τις μαιναδες

1. Αν αποδειχθεί ότι κρατουσαν στεφανι, τοτε προτείνω (αν βεβαια συμφωνει και ο Εμπεδοτιμος) να σε ΣΤΕΦΑΝΩΣΟΥΜΕ σαν ηρωα του φορουμ,
σε ειδικη εκδηλωση που θα οργανώσουμε ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΣΟΥ!

2. Αν αποδειχθεί ότι κρατουσαν κατι χοντρο και μακρυ πχ. ΠΥΡΣΟ, ΣΚΗΠΤΡΟ κλπ (εχουν ακουστει και τέτοιες θεωριες) τοτε προτείνω αυτό να χρησιμοποιηθεί προς ΤΙΜΩΡΙΑ και ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ των προπαγανδιστών του υπουργείου και ολων εκεινων που κατά καιρους αμφισβητησαν τις αποκαλύψεις σου!!

Αναμενουμε τις εξελιξεις..

vagkalf07 είπε...

κατι φαινεται ολοκληρωμενο εδω...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205470300858050&set=pb.1266644071.-2207520000.1417767579.&type=3&theater

ΖΗΝΩΝ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΖΗΝΩΝ είπε...

Aγαπητέ @Kωνσταντίνε (Kairis),
Kατ΄αρχάς να σε συγχαρώ για τις επιδόσεις σου στο Blog, (Σταθερά 3ος μετά από @Eμπεδότιμο και @Εffie) και εν συνεχεία να συμπληρώσω λιγάκι από τεχνικής πλευράς τα όσα γράφεις για την τεχνική της Φασματοσκοπίας Φθορισμού ακτίνων Χ (XRF)
Tο φορητό POCKET III HANDHELD XRF ( X-RAY FLUORESCENCE ) SPECTROMETER, χρησιμoποιείται για αναλύσεις in situ και κάνει ποιοτική ανάλυση σε χημικά στοιχεία (Cu, Pb, Ni, Co κλπ) δειγμάτων με μη καταστροφικό τρόπο.
Επίσης τα πιο εξελιγμένα μοντέλλα, δίνουν μέσω GPS και τις συντεταγμένες της τοποθεσίας που κάνουμε την χημική ανάλυση.
Για την ανάλυση κινητών αρχαιολογικών ευρημάτων (όπως στην περίπτωσή μας) χρησιμοποιούνται ειδικοί θάλαμοι, μέσω των οποίων μπορούμε να έχουμε και imaging μέσω Η/Υ ώστε να διευκολυνθεί και η ανάλυση ζωγραφισμένων τεχνουργημάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμφάνιση "αόρατης γάτας" σε πίνακα του Van Gogh, ή η ανάλυση ενός αρχαίου χειρόγραφου από το Νεπάλ, όπως αναλύεται στο παρακάτω paper:
http://www.horiba.com/fileadmin/uploads/Scientific/Documents/XRay/archaeometry_workshop.PDF

Unknown είπε...

Προσπαθώντας να αιτιολογήσω τη άποψή μου ότι η ζωγραφική αναπαριστά μία σκηνή γιορτής νικών, παραθέτω και αυτό,

χρυσοί τρίποδες σαν αφιερώματα μετά από μεγάλες νίκες ή μάχες

http://i1307.photobucket.com/albums/s585/Permaloop/Amphipoli/Gtri_zpsed99e962.jpg

http://bit.ly/1ArPSAY

Guss Etherton είπε...

Τελικά φτάσαμε να ασχολούμαστε με τα ήσσονα, με φωτογραφίες και σχέδια.
Το μέγιστο αποκρύβηκε γιά άλλη μία φορά και δεν είναι άλλο από την αγνόηση της διπλής φύσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου δηλ. της θεικής-Φαραωνικής
γιά την εποχή Του.

Ασχολούμαστε αποκλειστικά με την ανθρώπινη φύση του, την ανθρώπινη ταφή του σε περίοπτο μνημείο όπου δεν είναι δυνατό να βρίσκεται αφού είχε μόνο ένα Σώμα και αυτό είναι προφανώς στην θεική του Ταφή ως απείρως πιό σημαντικής γιά όλους μας.

Κανείς δεν έθεσε το ιστορικό γεγονός ότι ο Πύρρος το 274 π.Χ. με Γαλάτες μισθοφόρους ισοπέδωσε τις Αιγές και τους Βασιλικούς Τάφους εκεί και το 272 π.Χ. ο Αντίγονος Γονατάς έδιωξε τον Πύρρο και ανακατασκεύασε τους Βασιλικούς Τάφους που βρήκε ο Ανδρόνικος.
Από πού πήρε ο Αντίγονος Γονατάς τους σκελετούς της ευρεθείσας εκεί 33χρονης βασίλισσας και του 13χρονου διαδόχου αλλά και του "Φιλίππου" με την μπλέ πανοπλία του Αλέξανδρου-δώρο του βασιλιά της Ρόδου-, το μικρό σπαθί του Αλέξανδρου-δώρο του βασιλιά του Κιτίου της Κύπρου, το βασιλικό στεφάνι του Μακεδόνα βασιλιά με τα φύλλα βελανιδιάς, το περιλαίμιο του Αλέξανδρου, το χοντρό διάδημα του Δαρείου κλπ. και τα έβαλε στις Αιγές?
Γιατί η ζωφόρος στις Αιγές δείχνει γυμνούς νέους βασιλόπαιδες σε σκηνή κυνηγιού με φρουρούς στην Βακτριανή πατρίδα της Ρωξάνης αφού ο Φίλιππος ποτέ δεν πήγε εκεί?

Αφού είναι γνωστό από τα νομίσματα ότι ο Φίλιππος είχε σοβαρό τραύμα στο ένα μάτι με σπάσιμο της κόγχης πως ο σκελετός του δεν έχει σημάδι?

Προφανώς ο Τάφος της Αμφίπολης δεν έχει συλληθεί αλλά έχει παροπλιστεί και οι νεκροί έχουν μεταφερθεί στις Αιγές το 272 π.Χ. από τον Αντίγονο Γονατά.
Τυμβωρύχοι που κάνουν έργα μεταφοράς επιχωμάτωσης γιά μήνες και προσεκτικής μεταφοράς θρησκευτικών συμβόλων πρώτη φορά εμφανίζονται στο παρηκμασμένο κράτος των δανειστών και των άλλως ανέργων υπαλλήλων τους.

Μήπως συνεχίζεται το παραμύθι γιά να καλυφθεί ένα προηγούμενο παραμύθι?

Σερραίος είπε...

Αποκαλυπτικό έγγραφο Λεφαντζή με την μαθηματική δομή του τύμβου Καστά και με σημείωση του ίδιου "Συγκλονιστικό!"
http://parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF

Unknown είπε...

@ΖΗΝΩΝ,
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ,
ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ survey που μετατρεπει το μπλοκ σε εργαλειο...
@PM,
συγκινητικη και ορμητικοτατη η υποστηριξη σου, ομολογω!!!εννοειται οτι σε ευχαριστω ιδιαιτερως αλλα και ολα τα ολα παιδια που συμπαριστανται στις πιεσεις μας με τον καθε τροπο!!!
@gus etherton,
πολυ ουσιωδης η παρατηρηση σου,εγινε νυξη στο μπλοκ προ διμηνου,αλλα το μυστηριο παραμενει μεγαλο και πρεπει να το ερευνησουμε διεξοδικα για το τι υπηρχε, τι ανακοινωσαν οτι βρηκαν, κι αν αυτα που ανακοινωσαν τελικα ειναι
τα σωστα κι οχι εκτιμησεις που τωρα με την Αμφιπολη χρειαζονται επαναπροσδιορισμο...

Unknown είπε...

@ΣΕΡΡΑΙΟΣ,
αν και προτεινεις φαινομενικα αθωο url,ανοιγεις πληγες ξερεις...
Οι ιδιοι ειναι χορηγοι και στον καταλογο του Λουβρου.Εκει εχουμε μεγαλη πληγη....

vagkalf07 είπε...

@ Guss Etherton

μαλλον ξεχνας οτι ο πρωτος προς την περιμετρο της τουμπας της βεργινας ταφος,βρεθηκε συλλημενος.Οπως βρεθηκε και τομη προσπαθειας των τυμβωρυγχων να μπουν πιο μεσα αλλα για μερικα μετρα δεν βρηκαν τους αλλους δυο...

art ant είπε...

``Ένα πρωτότυπο Tea-party με φόντο τον τάφο της Αμφίπολης``

http://peritexnisologos.blogspot.gr/2014/12/tea-party.html#comment-form

Το τελευταίο άρθρο του Γερ. Γερολυμάτου

art ant είπε...

Gods, Myths, Heroes (English)

https://www.youtube.com/watch?v=5L0jzJTm9ug

Dazbaw είπε...

{το βασιλικό στεφάνι του Μακεδόνα βασιλιά με τα φύλλα βελανιδιάς}

το στεφάνι βελανιδιάς, όπως και μυρτιάς είναι θρησκευτικό κι όχι βασιλικό...

ο Πύρρος πήρε εκδίκηση για την θεία του Ολυμπιάδα ισοπεδώνοντας τις Αιγές...γιαυτό και άφησε συγκεκριμένους άθικτους [καλή ώρα του Φιλίππου Β΄]...

η υπόθεση επιχωμάτωσης για 300 μ.Χ. βασίζεται αποκλειστικά στα νομίσματα...δεν μας είπαν όμως που βρέθηκαν τα νομίσματα και πως...από γεωλογικές μελέτες που έγιναν, αυτό το ξέρω ανεπίσημα, κάνουν λόγο για επιχωμάτωση 100 χρόνια μετά την κατασκευή του τάφου, περίπου...

όπως είχα πει και παλιότερα, ο Πύρρος επισκεπτόμενος τον τύμβο και αντικρίζοντας τους βανδαλισμούς, του Κάσσανδρου λογικά, αποφάσισε να τον ασφαλίσει οριστικά...έπειτα για αντεκδίκηση έδωσε εντολή για βανδαλισμούς στις Αιγές..

τα έχω γράψει πολλές φορές, και για τους Αιακίδες και τα σύμβολα της βελανιδιάς και του ταύρου κλπ...

Unknown είπε...


Το σχέδια που φτιάξαμε στο embedotimos.blog. Αφού δεν άκουσα κάποια αντίρρηση από τους συνεργαζόμενους συνταξιδιώτες, είναι από όλους για όλους, και για χρήση μέσα στο blog.

https://drive.google.com/folderview?id=0B2PRfBcFKTU2c1lIMFAwT2NTQXM&usp=sharing

Με ένα κλικ πάνω στην εικόνα, αυτή μεγενθύνετε και μπορείτε να την κατεβάσετε.
Ο τίτλος της κάθε εικόνας σαν αρχείο, αλλά και πάνω στην εικόνα εξηγεί τι είναι.

Unknown είπε...


ΔΕΝ μπορεί ΟΛΑ αυτά να είναι ΤΥΧΑΙΑ !!!

https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2MjNwVWFxRXFKcjA/view

Δεν είμαι μαθηματικός, και έτσι τις εξισώσεις Λεφατζή δεν μπορώ να τις καταλάβω.... αλλά κατέληξα κυρίως εμπειρικά και με απλά μαθηματικά στο παραπάνω σχήμα. Στο σχήμα φαίνεται πιθανότατα τι συμβαίνει στην κορυφή του τριγώνου, όσον αφορά τις δύο κορυφές και την έλλειψη. Αν υπάρχει ανάμεσα στους συνταξιδιώτες κάποιος μαθηματικός, καλό είναι το ελέγξει. Το λάθος που βλέπω εγώ (που είναι αμελητέο), είναι ότι η γωνία 24 μοιρών που βρήκα στις δύο τελευταίες εικόνες του σχήματος, μάλλον είναι 25, και περνά ακριβώς από το κέντρο της έλλειψης που δημιουργείται.
Κρυφή τύμβου. Από το λέοντα που είναι η γεωμετρική κορυφή του τύμβου, έφερα κάθετη, ως προς την προέκταση της πορείας θαλάμων και της γωνίας 24 μοίρες που δείχνει το γνωστό βέλος. Επίσης προέκτεινα την ευθεία που κοιτά ο Λέων. Προέκυψε τρίγωνο ανάμεσα στην προέκταση του προσανατολισμού του λέοντα, με την προέκταση της πορείας των θαλάμων και την κάθετη από τον λέοντα στην προέκταση των 24 μοιρών. Φέρνοντας τις διχοτόμους των γωνιών του τριγώνου, στο σημείο που ενώνονται είναι το κέντρο της έλλειψης (δεν είναι 24, αλλά 25 μοίρες). Ο κύκλος προς τα ανατολικά, έχει κέντρο πάνω στην πορεία των θαλάμων.

Έχω κάνει προέκταση όλων των παραλλήλων που προκύπτουν στην αριστερή και στη μεσαία εικόνα. Εκτός από το ότι έχουμε επαφή με Ιερό Άμμωνα Δία στην Χαλκιδική, Δελφούς, περιοχή κενταύρων στο Πήλιο, Βαβυλώνα, Τροία και Πυραμίδες Αιγύπτου, όσοι συνταξιδιώτες ξέρουν καλή ιστορία, είμαι σίγουρη ότι θα αναγνωρίσουν και άλλα μέρη σχετικά με τον Μ. Αλέξανδρο.

Πόσο τυχαία μπορεί να είναι όλα αυτά?????


Για το Ιερό του Άμμωνα Δία στη Χαλκιδική: (αντιγράφω από τουριστικό οδηγό) Το ιερό του Άμμωνα Δία βρίσκετε στη χερσόνησο Κασσάνδρα, δίπλα στο χωριό Καλλιθέα. Στη θέση αυτή ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 8ου αιώνα πχ από Ευβοής αποίκους της πόλης Αφύτις, ιερό Διονύσου που λατρευόταν μαζί με τις Νύμφες στο σπήλεο κάτω από το βράχο. στην επίπεδη επιφάνεια, στο βόρειο τμήμα του χωριού ιδρύθηκε γύρω στον 4ο αιώνα πχ ιερό του αιγυπτιακής προέλευσης Θεού Άμμωνα Δία και δίπλα του και το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα πχ χτίστηκε περίπτερος ναός δωρικού ρυθμού.

Unknown είπε...


Μπορεί η έλλειψη να είναι και έτσι, χωρίς να αλλάζουν οι προσανατολισμοί, με 23 μοίρες (βέλος)

https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2X2tvcXRsVElldDg/view

Dazbaw είπε...

για να μην τα μπερδέψουμε, άλλος θεός ο Άμμων και άλλος θεός ο Ρα...

ο πρώτος ήταν θεός των Ελλήνων στην Θήβα της Αιγύπτου και ο δεύτερος ο θεός των Αιγυπτίων...μόλις πέθανε ο Ακενατόν και ακυρώθηκε το μονοθεϊστικό του σύστημα από τον γιο του, τότε επανήλθε ο Άμμων σαν Άμμωνας Ρα...τα κύρια μαντεία του Άμμωνα βρίσκονταν στην Θήβα της Αιγύπτου...

ξανά θυμίζω τον μύθο για το πως ιδρύθηκαν τα μαντεία στην Δωδώνη και την Σίουα με τα 2 περιστέρια που έστειλα ο Δίας...υποτίθεται τα 2 αυτά μαντεία ιδρύθηκαν μαζί και έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους...

μέχρι τα τωρινά ευρήματα στην περιοχή, οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για λειτουργία του μαντείου στην Δωδώνη από το 3000 π.Χ. και πιο πίσω...

ο ταύρος είναι η πρώτη και κυριότερη μορφή που παίρνει ο Δίας, με χρώμα λευκό...
ο ταύρος συμβολίζει την γονιμότητα, εξάλλου και σήμερα το σπέρμα του πίνουμε σε κάποιο ποτό αν δεν κάνω λάθος...

το ίδιο και η βελανιδιά...σύμβολο ζωής...είναι η πρώτη τροφή του ανθρώπου...
σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα βελανίδια έχουν μία ουσία, η οποία έχει την ικανότητα της αναγέννησης των κυττάρων...

Unknown είπε...

Τελευταίο για σήμερα, και νομίζω το πέτυχα! Με βέλος να δείχνει στις 23 μοίρες από βορά το κέντρο της έλλειψης, και ισοσκελές τρίγωνο στην κορυφή. Εκεί που είναι η δεύτερη κορυφή είναι το υψηλότερο σημείο του λόφου. Από κάτω και πλάι οι προέκταση των παράλληλων από το σχήμα.

https://drive.google.com/file/d/0B2PRfBcFKTU2VjdoR0h0TURnZkU/view

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Ξεκίνησα να βρω κένταυρους. Μετά όμως από πολλές ώρες τσίκι-τσίκι στο photoshop βρήκα... πόδια.

Φτιάχτηκε με κουκίδες σε μεγεθυμένα τμήματα της εικόνας για να μην παρασύρομαι από την αχαλίνωτη ομολογουμένως φαντασία μου. Ακολούθησα όσο μπόρεσα πιστά τις γραμμές που έβρισκα.

http://postimg.org/image/fqq0geqcv/

art ant είπε...

Ταύρος (αστερισμός)
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82_%28%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%29

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
http://www.esoterica.gr/articles/mystery/minoan/minoan.htm

ΙΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΘΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
http://www.hellinon.net/IearaSymvola.htm


Κατά τον Κώδικα του Έλληνος Λόγου,

ΤΑΥΡΟΣ έχει πρωτοκωδική ΤΑ ΡΑ

η Τ= σΤερέωση, της Α= Αρχικής Δομούσης & Δημιουργού Δυνάμεως, σε Υ= μεγάλη σΥσσώρευση, & η Ρ= Ροή Υπερτάτου φωτισμού του ΡΑ (ηλίου-Σειρίου / Κυρίου), προς Ο= περιορισμένο χώρΟ.

η Τ= σΤερέωση της ΑΥΡΑς
η ΤΕΡΑ (TERRA)- Γή, όπως την αναγνωρίζουμε στις σύνθετες λέξεις ακρο-τήριον, εργασ-τήριον κλπ.
σημ. ο Ταύρος είναι το πρώτο εκ των γηίνων ζωδίων & το πλέον αντιπροσωπευτικόν του στοιχείου της Γης.
Παρ` όλα αυτά, ως ΛΕΞΙΣ (ΛΥΚΕΙΟΝ > LUX= φώς) μας αποκαλύπτει την υπερφωτεινή δυναμικότητά του, με την παρουσία του Ρ & την προέλευση αυτής της στερεωτικής δυνάμεως Τ, από την πολύ συσσώρευση της δημιουργού δυνάμεως ΑΥ.

Το λευκό χρώμα του ταύρου σημαίνει...

ΛΕΥΚΟΝ με πρωτοκ. ΛΑ ΚΑ

τις Λ= ηΛενέργειες, τις Ε= Εκτεινόμενες, μέ Υ= μεγάλη σΥσσώρευση, που Κ= Κατέρχονται, προς Ο= περιορισμένο χώρΟ.

ΛΕΥΚΟ είναι το παραγόμενο χρώμα της ΑΥΡΑΣ, από την σύνθεσιν των 7 χρωμάτων της Ίριδος & αντιπροσωπεύεται από το πρώτο εκ των 7 Ελληνικών φωνηέντων, το ΑΛΦΑ, που σημαίνει το ΔΗΛΟΝ ΦΩΣ, το του ΗΛΙΟΥ, το ΛΕΥΚΟΝ, εξ ου & τα ΑΛΦΗΤΑ (λευκά άλευρα), ο αφρίζων ΑΛΦΕΙΟΣ ποταμός & οι χιονόλευκες ΑΛΠΕΙΣ

Δικαίως, λοιπόν, ο ΛΕΥΚΟΣ ΤΑΥΡΟΣ γίνεται σύμβολο αντιπροσωπεύον τον πατέρα θεών & ανθρώπων ΔΙΑ / ΖΗΝΑ, ο οποίος παρέχει ΖΩΗΝ & είναι ΖΩΝ ΝΟΥΣ, ως καθαρή ΔΙΑ-νοια ο ίδιος.
πηγή: http://ramafa.gr/pinakas1.html

Zibi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Zibi είπε...

Μια άλλη προσέγγιση της προέλευσης του ονόματος «Λόφος Καστά», αλλά και του διπλανού λόφου, γνωστού ως «133».

Αφορμή η δήλωση Λεφαντζή, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης, η οποία έχει ως εξής: «Ο Λέων και ο τύμβος ανήκουν σε ένα ευρύτερο ενιαίο σύνολο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ο παρακείμενος λόφος 133."

Οι κάτοικοι της Αμφίπολης όταν θέλουν να ξεχωρίσουν τους δύο λόφους λένε ο «μικρός Καστά», αναφερόμενοι στον λόφο που γίνεται τώρα η ανασκαφή και ο «Μεγάλος (Μέγας) Καστά», όταν θέλουν να υποδείξουν τον λόφο «133».

Μήπως, λοιπόν, αρχικά και οι δύο λόφοι δεν ονομάζονταν «Καστά» αλλά «Κάστα»;

Και μετατράπηκε σε «Καστά», λόγω ευκολίας στον προφορικό λόγο;

Η λέξη κάστα σημαίνει «ανώτερη κοινωνική τάξη»! Για αυτό λέμε και «αυτός είναι από άλλη κάστα», όταν αναφερόμαστε σε άνθρωπο που ανήκει σε υψηλή κοινωνική διαστρωμάτωση!

Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη "castus", που σημαίνει καθαρός, αμόλυντος, χωρίς αναμείξεις!

Η λέξη κάστα αναφέρεται και ως ανώτατη κοινωνική διαστρωμάτωση, η οποία εμπεριέχει μέσα την έννοια της ανώτερης οικογένειας!

Η καλή φίλη Ελένη, έκανε, επίσης, μια καθοριστική επισήμανση στην προσέγγισή μου αυτή!

Ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη Κάσταλος και Κασταλία που είναι η αγνή και πεντακάθαρη πηγή, δηλαδή αυτού που η γενιά είναι καθαρόαιμη και αριστοκρατική κατ’ επέκταση!

Αρα, μήπως το «Μέγας Κάστα», σημαίνει ότι σε εκείνο το λόφο (τον 133) βρίσκεται θαμμένος ένας Μέγας;;

Unknown είπε...

@dazbaw,
Τα νομισματα που ανφερουν τα εχουν βρει στις εξωτερικες εργασιες του καθαρισμου της περιβολου το 2012....

vagkalf07 είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=sHjAAjNSIDI

vagkalf07 είπε...

Zibi ...

το εχει πει ο βελλοπουλος κανα εικοσαημερο απο τωρα...

vagkalf07 είπε...

@ o 133...

ειναι σκετος βραχος...τωρα που χασαμε τον δεινοκρατη...ποιος εβαλε το αρχαιο κρουστικο..???

Zibi είπε...

@vagkalf07

Δεν έχω ιδέα τι είπε ο Βελόπουλος για την ονομασία του λόφου 133 και του Καστά..

Μίλησε, δηλαδή, για "Μέγα Κάστα" και όχι "Καστά";

Όσο για το ότι είναι σκέτος βράχος, επίτρεψέ μου να μην συμφωνήσω! Ο Λαζαρίδης, αν δεν κάνω λάθος, βρήκε τάφους στον 133!

Και πέρα από αυτό δες και κάτι ακόμη:

http://amphipoly-pyramid-hunter.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html

vagkalf07 είπε...

το ξαναβαζω...για να οδηγηθυν τα καταλληλα μυαλα του blog προς την σωστη κατευθυνση....


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205470300858050&set=pb.1266644071.-2207520000.1417767579.&type=3&theater

ανοιγει απο το βελακι λιγο πανω δεξια....

vagkalf07 είπε...

@ δεν σου ειπα οτι εχεις ιδεα...σου ειπα οτι το ειπε...εδω και εικοσι μερες...οσον αφορα το νεκροταφειο που λες ειναι στις παρυφες του λοφου...ο 133 ειναι βραχος ας μιλησει και κανας ντοπιος!!!

hylap-vn είπε...

@Dazbaw

Νομίζω ούτε και η ανασκαφική ομάδα ξέρει τι συμβαίνει με την επίχωση και μάλλον έχουν διάφορες θεωρίες.

Η Περιστέρη είπε στην συνέντευξη ότι "οι τελευταίοι Μακεδόνες θέλησαν να προστατέψουν το μνημείο" και μάλιστα ανέφερε τη μάχη της Πύδνας. Συμπεραίνω μέσα από τις αοριστίες της ότι τότε θεωρεί ότι έγινε η κατάχωση.

Όμως μετά από μόλις 2 λεπτά ο Λεφαντζής (στο 17:10) λέει επί λέξη "επί της ουσίας η κατάχωση έγινε στα ρωμαικά χρόνια".

Βγάλε άκρη τώρα με δαύτους...
Είπαν πολλές φορές κατά την διάρκεια της παρουσίασης/συνέντευξης ότι ο σκοπός είναι να παρουσιάσουν τα ευρήματα μέχρι τώρα χωρίς να μπούνε σε θεωρίες περί ποιός, πότε, που κτλ.

Ε λοιπόν ούτε καν αυτό δεν έκαναν τελικά. Δηλαδή να μας πούνε, βρέθηκε ένα, δύο τρία, ... σε εκείνο το σημείο και σε εκείνο το σημείο. Λόγω των πιεστικών ερωτήσεων τελικά μας ανέφερε η Περιστέρη τα νομίσματα, την κεραμική, κτλ. Για τον σκελετό τα περισσότερα τα μάθαμε από την Μενδώνη.

Εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά με δαύτους. Αοριστίες, ήξεις αφίξεις, εικασίες παρουσιασμένες σαν βεβαιότητες, ευρήματα χειροπιαστά εσκεμμένα επενδεδυμένα με μυστήριο, κτλ. κτλ. Φαντάσου δηλαδή να μην είχαν και εκπρόσωπο τύπου!
Εκεί που είχα την Περιστέρη για μία παθιασμένη αρχαιολόγο τώρα μου κάνει περισσότερο σε δημόσιο υπαλληλάκο...

https://www.youtube.com/watch?v=uz4gJKNdyhw

vagkalf07 είπε...

και να με συγχωρεις...τι σημαινει μεγα καστα??..μα και αυτο να ισχυει..ειναι απολυτα φυσιολογικο αφου ο 133 σε σχεση με στις διαστασεις του μνημειου ειναι οντως μεγας...με το ζορι να φυτεψουμε τον γκρειτ δεν γινεται...ας δειτε την επεξεργασια της φωτο που προτεινω και οι αποσυμβολιστες εχουν μια σοβαρη δουλεια να κανουν...και αυτη βεβαια η επεξεργασια στην ανδρικη μορφη αφηνει μια υπονεια κενταυρου που αλλαζει κατα πολυ τα δεδομενα...αλλα αν δεν ειναι κενταυρος...μπορει να εχουμε και λεβεντογεννα κρητη..."οικουμενικοτητα"...

vagkalf07 είπε...

@ hylap-vn

θελω ..φανταζομαι και συ...τον αλεξανδρο πανω στο αλογο του για να πειστω...θελω μια επαρκη ποσοτητα κτερισματων που συναδουν με πολεμιστη και ηρωα για να πειστω...θελω μια επιγραφη για να πειστω...αν δεν ερθουν...δεν θα πειστω ουτε εγω ..ουτε κανενας...

giannis_ είπε...

Τι είναι γεωπληροφορικό υπόβαθρο GIS του τύμβου Καστά και ποιος το διενήργησε;
Εφόσον είχαν μία τέτοια διασκόπηση του λόφου, γιατί όταν έφτασαν στο βράχο, κάτι που γνώριζαν από το 2013, μίλησαν για το θύρωμα;
Μέσα στο βράχο που μας δείχνουν, αχνοφαίνεται πέρασμα και είναι εκεί που θα ήταν το θύρωμα;
Αν ναι, τι τους ανάγκασε να σταματήσουν;
http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1559671
http://parapolitika.gr/Media/Default/BlogPost/parapolitikablog/amfipoli_araxni.jpg
Υπό τον φόβο παράνομης ανασκαφής, κατ'ομολογία Μενδώνης, δε θα μπορούσαν να την νομιμοποιήσουν με όσο σπουδαίο εύρημα και αν έρχονταν στο φως.Το ψέμα έχει κοντά πόδια λένε..

Planet είπε...

Poly Katri, αυτές οι προεκτάσεις που κάνεις είναι σε σύγχρονους χάρτες με συγκεκριμένη προβολή, η οποια προβολή για να γίνει χρειάζεται τη σωστή αντίληψη περι καμπυλοτητας και μεγέθους της Γης, μια πληροφοριά που προσεγγίστηκε αργότερα απο την κατασκευή του τάφου. Τέτοιες προεκτάσεις πρεπει να γίνουν με βάση του χαρτες της εποχής, αν τέτοιοι υπήρχαν. Αντιληψη του χώρου ίσως υπηρχε πολύ καλή, αλλά άλλο πράγμα αντιληψη του χώρου για ναυσιπλοϊα κλπ, άλλο για χαρτογράφία. Το να επεκτεινεις "ευθείες" για 100δες χλμ και παραπάνω να υποστηρίζεις οτι αυτές περνάνε με μεγάλη ακριβεια απο συγκεκριμένες περιοχές, μεταφράζεται σε επιχείρημα πως οι χάρτες της εποχής είχαν την αναλογη ακριβεια. Αυτο ειναι μια παράμετρος που δεν πρεπει να παραλείψεις στην αναλυσή σου. Γνώσεις περι χαρτογραφικών ικανοτήτων της εποχής δεν εχω, αλλά αμφιβάλω αν η επιζητούμενη ακρίβεια υπήρχε. Το να μου πεις πως μια δομή ειναι ευθυγραμμισμένη με κάποιο αστερισμό ή πως κοιτάει προς τη γενικη κατευθυνση ενος οροσημου/πόλεως κλπ. ειναι κατι που μπορω να δεχτώ πιο ευκολά

Dinos είπε...

Αύριο (Σάββατο) ο κ. Λεφαντζής θα βρίσκεται σε μια συζήτηση (άσχετη με την Αμφίπολη)

Όποιος έχει απορίες ίσως να θέλει να προσπαθήσει να πάει να ρωτήσει ;)

vagkalf07 είπε...

@ giannis_

ο παπαθεοδωρου τα εχει κανει αυτα..τα εχουμε πει...αλλα ο παπαθεοδωρου ..παπαλα που λεει και ο λαος...Τσοκας ο καινουργιος..(γεωφυσικο αλλαζεις μην δουμε και αλλαγη ανασκαφεα..)παντως για την οπη υπαρχει ερευνα προσωπικη και αν εχω αποτελεσμα θα την βγαλω....επιμενω με την δικη μου λογικη(και οχι πληροφοριοδοτες φαντασματα) οτι δεν εδωσαν πανοραμικες εικονες του θ3 λογω του αποκαρδιωτικου θεαματος που θα βλεπαμε)η γιατι πρεπει να αποκρυψουν την οπη..φιφτυ φιφτυ..

vagkalf07 είπε...

@ Dinos
...ξεχασες να πεις που???

vagkalf07 είπε...

@ καληνυχτω...με την ελπιδα οτι καποιος θα δωσει με τις γνωσεις του νοημα στην συνθεση που υπαρχει πεντακαθαρα στο επιστυλιο και οχι στο καθε τμημα της ξεχωριστα...αλλιως πρεπει να περιμενουμε το μαρτυριο της δευτερης σταγονας...

vagkalf07 είπε...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205470300858050&set=pb.1266644071.-2207520000.1417767579.&type=3&theater

ανοιγει απο το βελακι λιγο πανω δεξια....

averjoe είπε...

Καλημέρα. Επειδή δεν έχω διαβάσει τα σχόλια στη σχετική ανάρτηση, ποια είναι η πιο πειστική εξήγηση για την "υπερμεγέθη ψηφίδα" του αλόγου του ψηφιδωτού;

art ant είπε...

Στό λεξικό διαβάζω...

1) κάστήν, Αττ. κατά κράσιν αντί και εστίν, Σοφ. Αί. 1154, Αριστοφ. Λυσ. 838

- ὢ νὴ Δί᾽ ἔστι δῆτα. τίς κἀστίν ποτε;
Ερμ: Ώ, μα τον Δία! να τος!
Ποιος νάνε ;

2) κάστον. ξύλον, Αθαμάνες*, Ησύχ.

* Οι Αθαμάνες ήταν αρχαία ελληνική φυλή που κατοικούσε στη νοτιοανατολική Αρχαία Ήπειρο και τη Δυτική Θεσσαλία. Αν και οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονταν ως Έλληνες, ο Στράβων και ο Εκαταίος ο Μιλήσιος τους θεωρούσαν βαρβάρους.[1] Η ύπαρξη του μύθου του Αθάμαντα και της Ινούς στη Φθιώτιδα δείχνει ότι οι Αθαμάνες εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από το 1600 π.Χ.[2] Σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη, το 395 και το 355 π.Χ. οι Αθαμάνες ήταν ανεξάρτητη ημιβάρβαρη φυλή[3]) και περιστασιακά συμμαχούσαν με τους Αιτωλούς.[4]

Ως βασιλείς της Αθαμανίας αναφέρονται οι Θεόδορος Αθαμανίας, Αμύνανδρος και Σέλιπος.

3) κάστόν, Αττ. κατά κράσιν αντί και εστόν, Αριστοφ. Όρν.

- Κἀστὸν ἤδη που παρ' ἡμῖν;
- κἄστ’ οὐ μακρὰν ἄπωθεν, ἀλλ’ ἐνταῦθά που ἤδη ’στίν

http://myria.math.aegean.gr/lds/data/volB/pdf/pg_0608.pdf

Να κρατήσουμε, άραγε & το Νο 2, όπου κάστον σημαίνει ξύλο?
Ο πληθυντικός του θα είναι...κάστα = ξύλα.
Σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για την περιοχή η σχέσι με τα ΞΥΛΑ?

art ant είπε...

Ας το δούμε & Κωδικά, τώρα,
οπου...

ΚΑΣΤΟΝ & ΚΑΣΤΑ με πρωτοκ. ΚΑ ΣΑ ΤΑ,
μας λέει, ότι...

ΚΑ= Κάτω, σε Σ= εΣωτερική θέαση / αντίληψη, η ΤΟ = σΤερέωση περιορισμένου χώρΟυ.

Κ= Κάτω, η ΣΤ= εΣωτερική σΤερέωση.

η ΚΑΣΑ* σε Τ= σΤερέωση (η στερεωμένη / η στέρεα)
* κάσα = οικία, καλύβη, οίκησις.

η ΚΑΣΑ & ως ΣΩΜΑ,
αφού το ΚΑ σημαίνει το χοϊκό μέρος (κατά το Κ, Γ, Χ) & ΣΑ σημαίνει το έΣω του, την εσωτερική του αντίληψη, άρα τον Άνθρωπο εν τω συνόλω του, με Σώμα & Νουν / Ψυχή.

πηγή: http://ramafa.gr/pinakas1.html


Μήπως, λοιπόν, ήταν στην γνώση από παλιά, ότι οι λόφοι αυτοί αποτελούν φυσικές ...Καλύβες, αφού έχουν σπηλαιώσεις εντός τους, αλλά & ότι κρύβουν ...Οίκους κάποιας μορφής & χρησιμότητας?

art ant είπε...

@ Zibi

Σχετικά με την Λατινογενή κάστα, που είπες, βρήκα...

1) Vitex agnus-castus (Άγνος η κοινή, Άγνος ο αγνός) = Η Λυγαριά (η επιστημονική της ονομασία είναι Άγνος η κοινή, Άγνος ο αγνός[1]) είναι θάμνος πολύ διαδεδομένος στην ελληνική ύπαιθρο. Το όνομά της οφείλεται στα ευλύγιστα κλαδιά της. Ο όρος agnus–castus προέρχεται από την ελληνική ἁγνός («αγνός») και τη λατινική castus («αγνός») [2]...
Η λυγαριά συναντάται σε χαμηλά υψόμετρα και παραθαλάσσιες περιοχές...

2) Έχει ονομαστεί «άγνος», επειδή οι γυναίκες που παρέμεναν αγνές κατά τα Θεσμοφόρια, τη χρησιμοποιούσαν ως στρώμα. Λέγεται μάλιστα «λυγαριά», επειδή τα κλαδιά της είναι ευλύγιστα.
Πηγή: Διοσκουρίδης–Περί ύλης ιατρικής Α’
- See more at: http://www.ftiaxno.gr/2012/11/blogpost_7722.html#sthash.XlUEPjhd.dpuf

κατασκευές από Λυγαριά...
https://www.google.gr/search?q=%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AD%CF%82+%CE%B1%CF%80%CF%8C+%CE%BB%CF%85%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC&client=ubuntu&hs=2tl&channel=fs&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=jmOCVKyZEYP6UomFgcAK&ved=0CDgQsAQ&biw=1301&bih=673

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 253   Νεότερο› Νεότερο»