Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ- ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ : "ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ"


Σήμερα  2/10/2014 το ΥΠΠΟ σε ανακοίνωση του αποκάλυψε ότι η ανασκαφική σκαπάνη εντόπισε θυρόφυλλα στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο (Θ3).

Το εύρημα αυτό αποτελεί μια επιβεβαίωση της χρονολόγησης του ταφικού μνημείου μεταηξύ 325 και 300 και αποδεικνύει ότι αποτελεί έναν Μακεδονικό τάφο.

Οι εκφράσεις της επικεφαλής αρχαιολόγου κας Περιστέρη είναι ενδεικτικές ότι η ανασκαφή πάει καλά και προοιονίζεται στο  μέλλον σημαντικότατες ανακοινώσεις.

Άλλωστε η κα  Περιστέρη ήταν αποκαλυπτική :  Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ"



Αξιζει όμως να εστιάσουμε σε κάποια σημεία της ανακοίνωσης του ΥΠΠΟ ( http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58672 ) :

"3. Σας θυμίζω το μέγεθος των ανοιγμάτων: Τα ανοίγματα Καρυάτιδων και Σφιγγών είναι ακριβώς 1,67μ. Το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος είναι 1,50μ"

Εδώ μας γίνεται μια σημαντική υπενθύμιση για το άνοιγμα των θυρών. Μας προκαλεί έκπληξη γιατί το τρίτο θύρωμα δεν έχει το ίδιο άνοιγμα με τα δύο προηγούμενα, ενώ, όπως έχει ανακοινωθεί σε προηγούμενη δημοσίευση, και  το άνοιγμα του τέταρτου θυρώματος διαφέρει και είναι 0,96μ.
Ετσι η σειρά των ανοιγμάτων των θυρωμάτων είναι : 1,67-1,67-1,50-0,96.

Μια πρώτη προσέγγιση είναι ότι η προοδευτική στένωση των ανοιγμάτων όσο προχωράμε προς το εσωτερικό του τάφου, υποδηλώνει άνοδο από  το επίπεδο του κόσμου της γένεσης προς την ανωτατη κατάσταση που είναι το ΕΝ, που συνάδει με την πρώτη προσπάθεια μας για τον αποσυμβολισμό του ταφικού μνημείου. (βλέπε :  "ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ"

Όπως είναι γνωστό από την Ελληνική Κοσμολογία/Θεολογία, όσο κατεβάινουμε από το ΕΝ προς την ύλη, τόσο αυξάνει το οντικό πλήθος και αντίθετα, όσο ανεβαίνουμε μειούται το πλήθος.
Αν θυμηθούμε ότι ο Αλέξανδρος είχε εκτεθεί στον Ορφισμό μέσω της μητέρας του Ολυμπιάδας όσο και από το γεγονός ότι ο Διόνυσος θεωρείτο γενάρχης των Τημενιδών, όπως  αναφέρει ο Πλούταρχος, τότε η μεταθανάτια αντιμετώπιση του σίγουρα θα διέπετο από αυτές τις αρχές.

Σίγουρα και οι απόλυτες τιμές των ανοιγμάτων θα έχουν μια ειδική σχέση μεταξύ τους που προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή, αλλά με την πρόοδο της ανασκαφής σίγουρα  θα μπορέσουμε να την προσεγγίσουμε υπό άλλη οπτική,

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που επιτείνει την υποψία ότι ο νεκρός ίσως να είναι ο Αλέξανδρος είναι οι υπερμεγέθεις Καρυάτιδες που υπάρχουν στον ταφικό διάδρομο. Στην αρχαιότητα το μέγεθος των Ελληνικών αγαλμάτων υποδείκνυε την θνητότητα ή την θειότητα αυτών που αντιπροσώπευαν.

Οι θείες οντότητες είχαν αγάλματα υπερμεγέθη, ενώ οι θνητοί είχαν αγάλματα κανονικου μεγέθους. Η ύπαρξη  λοιπόν των υπερμεγέθων  Καρυατίδων υποδηλώνουν ότι στον τάφο πρέπει να είναι νεκρός ο οποίος έχει θεωρηθεί θεός όσο ήταν εν ζωή, και τέτοιος, όπως γνωρίζουμε, ήταν ο Αλέξανδρος.

Η χρησιμοποίηση υπερμεγέθων αγαλμάτων για οποιονδήποτε άλλον θνητό θα υποδήλωνε αλαζονεία, την οποία τιμωρούσαν οι θεοί.

Ένα άλλο σημαντικό  σημείο της ανακοίνωσης του ΥΠΠΟ είναι :

"11. Φυσιολογικά, αυτό σηματοδοτεί την ύπαρξη σκάλας ή ράμπας η οποία ξεκινά πιθανώς μετά το θύρωμα του τρίτου διαφράγματος" 

Αυτό σημαίνει ότι η ανασκαφική σκαπάνη επιβεβαιώνει την από 10/9/2014 υπόθεση μας  περί ύπαρξης σκάλας στον τρίτο θάλαμο (Θ3) (βλέπε : ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ;)

Αφού λοιπόν επιβεβαιώθηκε αυτή η υπόθεση μας, το ότι δηλαδή υπάρχει σκάλα  στον τρίτο θάλαμο (αποκλείω την ράμπα διότι λόγω της μικρής απόστασης μέχρι την επόμενη θύρα θα έπρεπε να έχει απότομη κλίση, αλλά και σημειολογικά όπως στην αρχική είσοδο (των Σφιγγών) υπήρχε σκάλα, θα έπρεπε, λόγω της αυστηρής τήρησης της  συμμετρίας από τον κατασκευαστή Δεινοκράτη, να ολοκληρώνεται η πορεία προς τον κυρίως τάφο, όπως ακριβώς ξεκίνησε, δηλαδή με  σκάλα) ας εξετάσουμε έτι περαιτέρω τον σκοπό ύπαρξης σκάλας σε εκείνο το σημείο.

Είναι μόνο σημειολογική  η ύπαρξη της σκάλας ή εξυπηρετεί και την λειτουργική χρήση του ταφικού μνημείου ;

Είναι λογικό ότι κατασκευαστικά θα ήταν ευκολότερη η κατασκευή του κυρίως τάφου στην ευθεία του ταφικού διαδρόμου από το να κατασκευασθεί σε κατώτερο επίπεδο, που εκ των πραγμάτων εμπεριέχει   μεγαλύτερη δυσκολία στην κατασκευή αλλά και  σημαντική  δυσκολία υποστήριξης μεγαλύτερων φορτίων στην οροφή του από ότι αν ήταν σε ανώτερο επίπεδο.

Γιατί λοιπόν ο κατασκευαστής να "δυσκολέψει"  το έργο του, ενώ θα μπορούσε να το συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο, με συγκριτικά μικρότερες δυσκολίες ;

Η μόνη λογική απάντηση είναι ότι η κάθοδος σε κατώτερο επίπεδο στο συγκεκριμένο σημείο του ταφικού τύμβου είναι διότι ο κατασκευαστής ήθελε να χρησιμοποιήσει υπάρχουσα φυσική κοιλότητα(σπήλαιο) το οποίο θα παρείχε και μεγαλύτερη ασφάλεια για την αποτροπή συλήσεως από τυμβωρύχους, όπως ακριβώς έχουμε ήδη προβλέψει σε προηγούμενη ανάρτηση. (βλέπε : ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΒΡΑΧΩΔΕΣ ΣΠΗΛΑΙΟ; ).

Ας ελπίσουμε λοιπόν "σύντομα να έχουμε τα καλά αποτελέσματα"....


[Η ανάρτηση αυτή αποτελεί μέρος της μελέτης περί του Τάφου της Αμφίπολης : Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ]

85 σχόλια:

Χρίστος είπε...

Ας ελπίσουμε λοιπόν "σύντομα να έχουμε τα καλά αποτελέσματα".... ;-)

SF είπε...

Υπέροχα νέα και ένα δελτίο τύπου πραγματικά κατατοπιστικό!!!!

ioannis tzenos είπε...

Πολυ συντομα θα εχουμε τα καλα αποτελεσματα... που λιγοι δεν θελουν να ελπιζουμε...

Συγχαρητηρια για μια ακομη δικαιωση...!!!

Δώρα Π. είπε...

Αγαπητέ Εμπεδότιμε... από την στιγμή που έπεσα τυχαία πάνω στο Blog σου και διάβασα κάποια στιγμή για την σκάλα που ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να βρεθεί (και μάλιστα περιμένω τα ίδια 13 σκαλοπατια όπως αναφέρεις ) ήμουν σίγουρη οτι θα επιβεβαιωθείς... είμαι πολύ χαρούμενη που προηγείσαι των εξελιξεων και της ανασκαφικης ομάδας αναλύοντας μόνο οτι δίνει το ΥΠΠΟ και με τις όποιες γνώσεις έχεις... ειλικρινά νιώθω τυχερή που σε διαβάζω σ Ευχαριστώ...!!

Unknown είπε...

@Εμπεδότιμε

Το μόνο που μένει πλέον να επαληθευτεί από όλες τις υποθέσεις και αναλύσεις σου είναι ο ένοικος του τάφου.Ένα πολύ μεγάλο μπράβο και ένα ακόμα μεγαλύτερο ευχαριστώ για το υπέροχο ταξίδι που μας έχεις προσφέρει.
Και μια ερώτηση:Ο όρος ταφικό συγκρότημα που χρησιμοποίησε σήμερα η κυρία Περιστέρη μας προιδεάζει για πολλαπλούς τάφους;

Art είπε...

Τα θερμά μου συγχαρητήρια Εμπεδότιμε !!Νιώθω τυχερή που έπεσα έστω και τυχαία στο ιστολόγιο σου και μου δόθηκε η ευκαιρία για αυτό το πανέμορφο ζωντανό ταξίδι στην ιστορία μας !!

Thomas Arvanitis είπε...


1) Σε συγκριση με απλο Μακεδονικο ταφο ο Θ3 θα επρεπε να ειναι ο ταφικος θαλαμος.
2) Αντι για σκαλες και ραμπες υπαρχει περιπτωση να εχουμε καταρευση / καθιζηση του δαπεδου?

Παρατηρησεις.
Η τρυπα στο Τ4 ειναι αρκετα ψηλα σε σχεση με το επιπεδο του χωματος - σαν να εγινε πριν γινει η "καθιζηση"
Τα κοματια της οροφης του Θ2 και της πορτας βρεθηκαν αρκετα χαμηλα - φαινεται η επιχωση να εγινε μετα την "πτωση" τους.

Η ποσοτητα και θεση του χωματος εντος των θαλαμων δεν μου "καθεται" καλα. Για να μου βγει η εξισωση μου λειπουν θαλαμοι συνολικου εμβαδου 45-50 τ.μ.

Τελος, θεωρω οτι οι τυμβορυχοι εχουν εισχωρησει τουλαχιστον ως το Θ3.

ioannis tzenos είπε...

Στο θεμα του ενοικου του ταφου, θεωρω πως ο Εμπεδοτιμος θα διαψευστει σε οτι εχει να κανει με τον ενοικο...

Και δεν θα τον ενοχλησει καθολου...

Γιατι, εκει μεσα ειναι 2 οι νεκροι..

Αλεξανδρος και Ηφαιστιωνας

Unknown είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση - ιδανική συνέχεια μίας από τις πιο σημαντικές, μέχρι σήμερα, ανακοινώσεις του Υπουργείου και πάντως, της πλέον κομβικής για την εξέλιξη της θρυλικής, ήδη, ανασκαφής!

Kratylos είπε...

Εδώ, στη λεπτομέρεια, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αν εξαιρέσουμε ότι με τη σημερινή ανακοίνωση το άνοιγμα και στις καρυάτιδες είναι 1,67 και όχι 1,68 μ.
Προφανώς η βάση του βάθρου εξέχει κατά 3,5 εκ. και όχι 3.
http://www.phorum.gr/download/file.php?id=21844&mode=view

Unknown είπε...

Τι θέλετε νε πείτε με το "η κατάσταση έχει βελτιωθεί";

Kratylos είπε...

@ Apostolos Gouzis
Σχολιάστηκαν τα τρία δεκαδικά αλλά τώρα βλέπουμε ότι είναι απαραίτητα για να κλείσει στο 4,46μ πλάτος του θαλάμου που δόθηκε. Γιαυτό το είπα.
Και μη ξεχνάμε ότι επίσημα, αρχικά, το άνοιγμα ήταν 1,68μ.

Unknown είπε...

Ναι, τελικά έτσι είναι.
Ωραία παρατήρηση!

george είπε...

How can you find nails lodged into river sand type soil the monument was filled with, at a height of 1.50 meters from the floor of the 3rd chamber? How did they fly up there?

Unknown είπε...

george,
you could be the first who is going to provide an opinion...
You can be straight!
There was a declaration from administrator for non ironic comments here...
Would you like this excavation to reach in a complete failure?
Could you speak in your native language?
Are you feeling proud of this discovery?

george είπε...

@A. Gouzis

I posed a serious question. I don't have the answer, that's why I posed it. The archeological team isn't immune to critical questions.

The administrator of this blog asked to keep away from personal attacks; it would be advisable for all of us to keep that in mind, including you.

Unknown είπε...

Θα προσπαθήσω να απαντήσω George

Φαντάζομαι ότι αναρωτιέσαι πως βρέθηκαν αυτά τα καρφια.

Καταρχήν δεν ξέρουμε από πού είναι αυτά τα καρφιά.

Εάν είναι από την πόρτα τότε:

Με την φυσική πίεση που ασκήθηκε στην πόρτα «πετάχτηκαν»

Α) μέσω ενός δυνατού χτυπήματος με έμβολο η απόπειρα παραβίασης (τυμβωρυχία)
Β) μέσω φυσικών αιτίων , Σεισμός . Πλημμύρες. Πίεση χώματος, Φυσικές δυνάμεις.
Γ) Μέσω άλλων ανθρώπινων παρεμβάσεων. Βομβαρδισμών , προηγούμενων ανασκαφών

Έχουν περάσει 2.300 χρόνια..
Σου φαίνεται τόσο παράξενο που πετάχτηκαν κάποια καρφιά έξω από μια μαρμάρινη πορτα; Εδώ πέφτουν καρφιά μετά από κάποιους μήνες στις δικές μας μοντέρνες –πορτες κουφώματα.

Τώρα αν εννοείς, σε ποιο ύψος του χώματος βρέθηκαν αυτό δεν το ξέρουμε.
Δεδομένου ότι η ανασκαφή προηγείται κάποιες μέρες μπορεί να έχουν καθαρίσει τελείως τον 3ο θάλαμο. Άρα
Τα καρφιά βρέθηκαν

Α) είτε στο πάτωμα στην βάση του χώματος
Β) Τα καρφιά βρέθηκαν στην μέση του χώματος
Γ) τα καρφιά βρέθηκαν στην κορυφή της επιχωμάτωσης

Μόνο οι ανασκαφείς το γνωρίζουν αυτό.

Εάν τα καρφιά δεν είναι από την πόρτα θα μπορούσε να είναι από ξύλινα φορεία

Α) τα καρφιά ήταν πλεονάζουσα δηλαδή περίσσεια τα οποία οι κτίστες δεν τα χρειάστηκαν και μερικά σκορπίστηκαν γύρω γύρω όταν πχ στερέωναν τους μεντεσέδες.

Β) τα καρφιά έπεσαν εκείνη την στιγμή από το βάρος της μεταφοράς μέσα στον τάφο διάφορων ξύλινων φορτίων. (Νεκρική πομπή, γλυπτά κ.α)

Ελπίζω να έδωσα μια πληρη απάντηση

Unknown είπε...

george,

I think that most of your past questions were already answered.
Please be patient also with this one.
I also have similar questions about where arms or/and hands of the statues are now and some more.
I am sure that all questions will be answered soon.I stay patient.
This is maybe a responsibility of the journalists there who are not asking such questions.
I thought that I saw an attack towards the scientific team...(4) Ειδικά για το θέμα της Αμφίπολης θεωρείται αυτονόητο ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός και εμπιστοσύνη στην ανασκαφέα και το επιτελείο της, όπως επίσης και στις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ.)
If not, please excuse me.
It's a matter of confidence which I think that they've earned.
Sorry for my bad english.

Unknown είπε...

Πιστεύω ότι στο τελευταίο δελτιο τύπου με τον όρο 4ος χώρος εννοούν τον Θ3! Αυτο βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την ονοματολογία που έχουν χρησιμοποίησει σε προηγούμενα δελτία τύπου. Οπότε μάλλον έκαναν λάθος τώρα. Αυτο που φαίνεται στην επίμαχη φωτογραφία είναι η Α2 τραβηγμένη απο τον τελευταίο βόρειο τοίχο. Σας θυμίζω ότι έχουν αφαιρέσει έναν ακόμη λίθο για ευκολότερη πρόσβαση που "δεν επηρεάζει την στατικοτητα του μνημείου". Άρα, αφαίρεσαν τον κάτω λίθο της οπης και ετσι προέκυψε αυτο το σχήμα. Εξάλλου απο την οποια οπη υπάρχει στον τελευταίο βόρειο τοίχο δεν χώρα να περάσει άνθρωπος. Δεν έχουν μπει στον Θ4, ο οποίος είναι μάλλον διάδρομος όπως έχουμε πει.

Αγγελος

Unknown είπε...

george,

Mrs Peristeri declared that they have to go further on works in order to know where did these nails came.

Unknown είπε...

Η εκτίμηση μου για τα καρφιά είναι ότι μεταφέρθηκαν απο έξω μαζι με τις επιχωματωσεις. Μην ξεχνάτε το εκτεταμένο εργοτάξιο που θα είχε στηθεί την εποχή της ανέγερσης γύρω απο τον τυμβο και για το οποίο ήδη έχουν βρεθεί αρχαιολογικές μαρτυρίες. Η ανασκαφέας δηλώνει στο τελευταίο δελτιο τύπου ότι η εύρεση τους έγινε "χθες" και "ότι δεν είναι δεδομένο ότι παραπέμπουν σε φορείο". Παράλληλα μας γνωστοποιήθηκε ότι το χώμα στον Θ2 παραμένει στο 1,5 μέτρα, δηλαδη όσο η στάθμη απο τις βάσεις στήριξης των αγαλμάτων. Άρα αυτά δεν βρέθηκαν στο πάτωμα που ακόμη δεν έφθασε η ανασκαφη!

Αγγελος

Unknown είπε...

Ένα πιθανόν επιπλέον στοιχείο.

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/08/blog-post_5763.html

Αγγελος

Unknown είπε...

Εδώ που τα λέμε έγινε κάτι μάλλον αδικαιολόγητο...
Δείτε παρακάτω τι παρατήρησε ένας φίλος!

Ο χρήστης drdabadee Pip άφησε ένα νέο σχόλιο στην ανάρτηση "Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 30/9/2014]":

Μπορει καποιος να καταλαβει τι λεει η Παναγιωτορεα στην Λ.Μενδώνη στο παρακατω βιντεο οταν την διακοπτει ετσι ανεδεστατα και προσβλητικα ;

Απο Ζουγλα, δευτερο βιντεο.

http://www.zougla.gr/greece/article/vre8ike-marmarini-porta-sto-tafiko-mnimio-tis-amfipolis

Εξωτερικός συνεργάτης μπορεί να διακόψει παρατηρώντας ολόκληρη γ.γ Υπουργείου;

Χρίστος είπε...

Στην ερωτηση της Μενδωνη "Γιατί;" η Παναγιωταρέα απαντα "Γιατι κάνετε λάθος". Αν δεν με ξεγελουν τα αυτια μου.

Unknown είπε...

Αποστολε, αυτο ειναι ενα ακομα στοιχεια που δεν το σχολιασαμε

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/09/blog-post_448.html

Unknown είπε...

Τιμος,

Ναι,έχεις δίκιο, είναι πολύ σημαντκά σχετιζόμενο.
Εχει κάποιος γνώμη;

Unknown είπε...

Το μονο που μπορω να φανταστω ειναι οτι η εισοδος του ταφου ηταν γνωστη ... και οτι τα κεφαλια απο τις σφιγγες ελειπαν απο τοτε..... εκτος και αν για καποιον λογο δεν υπηρχαν ποτε κεφαλια στις σφιγγες...

Ioannis Papadopoulos είπε...

O Εμπεδότιμος έχει ήδη εξηγήσει εδώ και ένα μήνα για ποιο λόγο λείπουν τα κεφάλια, όπως και τα στήθη, από τις σφίγγες.
Τα στοιχεία αρχίζουν και δένουν ένα ένα!

Unknown είπε...

Η Περιστέρη είναι μεσ’την χαρά που ανακάλυψε τα κομμάτια την «κατεστραμένης» μαρμάρινης πόρτας λόγω του ότι ενισχύει την χρονολόγηση του τάφου και αποδεικνύει ότι το μνημείο είναι Μακεδονικό, κάτι που όλη η παρέα μας συμφωνούσε από την αρχή, τα περί βομβαρδισμών δεν τα παίρνω στα σοβαρά...

Dem είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@ Ioannis Papadopoulos

Πραγματι καποια στιγμη ειχα διαβασει σχολιο του Εμπεδοτιμου για το θεμα , αλλα ειναι τοσες πολλες οι πληροφοριες που πριν προλαβει ο εγκεφαλος μου να τις επεξεργαστει , ερχονται νεες... θα προσπαθησω να βρω το σχολιο ....Παρολα αυτα το θεμα ειναι το ακροκεραμο που βρεθηκε και η ζωγραφια ταιραζει με τον ταφο...αραγε πως προεκυψε????

Dem είπε...

"η ανασκαφική σκαπάνη εντόπισε θυρόφυλλα στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο (Θ3)"

Επειδη εχω λιγο μπερδευτει:

Αν το θυρωμα με τα θυροφυλλα βρισκεται στον τριτο διαφραγματικο τοιχο δεν θα πρεπει να οδηγει με βαση το διαγραμμα του Εμπεδοτιμου στον τεταρτο (Θ4) θαλαμο και οχι στον (Θ3);

Nemot είπε...

Οπως έχουμε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα, η Περιστερη στις δηλώσεις της, έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τη λέξη ταφικό συγκρότημα. Αυτό για μένα σημαίνει ότι στο μυαλό της υπάρχει η περίπτωση (ή έχει ενδείξεις), ότι θα βρει περισσότερους από έναν νεκρούς.

Μερικές υποθέσεις εργασίας που μπορούμε να κάνουμε είναι οι παρακάτω:

Μερικά χρόνια μετά την ταφή του ΜΕΓΑΛΟΥ νεκρού και αφού η μαρμάρινη θύρα του Θ3 είχε σφραγιστεί, ο Κάσσανδρος σκοτώνει Ολυμπιάδα, Ρωξάνη και Αλεξανδρο. Ισως τότε λοιπόν να αποφάσισε να τοποθετήσει (στον ίδιο τάφο με τον Αλέξανδρο) και τη Ρωξάνη ή την Ολυμπιάδα ή και τις δυο (τον μικρό Αλέξανδρο τον έθαψε στις Αιγές στο Βασιλικο νεκροταφείο για να ακολουθήσει την παράδοση των Τημενιδών με ένα τουλάχιστον βασιλικό μέλος). Αυτή η κίνηση θα ήταν μια έξυπνη πολιτική κίνηση που θα κατεύναζε το λαικό αίσθημα για τη δολοφονία μελών της βασιλικής οικογένειας και ταυτόχρονα θα "καθάριζε" τη συνείδηση του απέναντι στους θεούς και τους προσωπικούς του δαίμονες. Οπως γνωρίζουμε ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο οι μετά από κάποια χρόνια, δεύτερες ταφές στον ίδιο μακεδονικό τάφο, για να τοποθετηθεί και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας (σημ. ο τάφος του Φιλίππου έχει μέσα δευτερη ταφή).
Το μόνο πρόβλημα στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι το πάκτωμα του τάφου και οι τοίχοι σφράγισης θα έπρεπε σε αυτήν την περίπτωση να γίνουν απο τον Κάσσανδρο, γεγονός που με προβληματίζει λόγω του τεράστιου ογκου εργασίας που απαιτουν αυτές οι εργασίες και ότι δεν πιστεύω ότι θα ήταν βασικό μέλημά του η απόλυτη προστασία των νεκρών. Εκτός αν το πάκτωμα και οι τοιχοι (ίσως και το γκρέμισμα του λέοντα) έγιναν πολύ αργότερα από άλλους μακεδόνες βασιλείς για να προστατεψουν το μνημείο απο τις εισβολές γαλατών, ρωμαίων κλπ.

Η δεύτερη υπόθεση εργασίας είναι οτι η λέξη ταφικό συγκρότημα υπονοεί τον Αλέξανδρο και κάποιον άλλο νεκρό. Σε αυτήν την υπόθεση ο μόνος που θα μπορούσε να ταφεί μαζί του ήταν ο φιλαλέξανδρος Ηφαιστίωνας. Το μόνο που προϋποθέτει κάτι τέτοιο είναι η στάχτη του Ηφαιστίωνα να μεταφέρθηκε από τη Βαβυλώνα, ταυτόχρονα με τη μεταφορά της στάχτης του Αλέξανδρου από την Μέμφιδα

Μια τρίτη υπόθεση είναι, ο Κάσσανδρος να τοποθέτησε μαζί με τον Αλέξανδρο και τα οστά του Φιλίππου και άρα αυτά που υπάρχουν στις Αιγές είναι τα οστά του Αρριδαίου και της γυναίκας του Ευρυδίκης. Οι πηγές λένε οτι ο Κάσσανδρος έθαψε τον Αρριδαίο και την Ευρυδίκη στις Αιγες μετά τη δολοφονία τους απο την Ολυμπιάδα. Ο τάφος τους δεν έχει βρεθεί και πολλοί αρχαιολόγοι πιστευουν ότι τα οστά στον τάφο που ανακάλυψε ο Ανδρονικος στις Αιγές δεν είναι του Φιλιππου Β αλλά αυτών των δυο (τη θεωρία αυτή την ασπάζεται και η Παλαγγια)

Η τελευταία υπόθεση είναι αυτή που συζητάμε τόσο καιρό. Ο τάφος να αφορά μόνο τον Αλέξανδρο και ο τάφος να πακτώθηκε και να προστέθηκαν οι τοιχοι σφράγισης αμέσως μετά την ταφή του.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες βδομάδες και αφού η Περιστέρη προχωρήσει μέσα στην τέταρτη και μικρότερη θύρα, ελπίζω να έχουμε περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε ή να απορρίψουμε τις παραπάνω θεωρίες.

Χρίστος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Χρίστος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Χρίστος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nemot είπε...

@ Χριστος

Νομίζω ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον η οποιαδήποτε συντεχνιακή κόντρα αρχαιολόγων, γεωφυσικών, μηχανικών κλπ και δεν προσφέρει άλλωστε και τίποτα στο θέμα που συζητάμε.

Αστο να το ξεκαθαρίσουν τα μεσημεριανάδικα!

Χρίστος είπε...

Θα το αφησω.

Σε συναρτηση με την αναφορα της ανασκαφεα για την εκδοχη του βομβαρδισμου απο τους βουλγαρους σας επισυναπτω μια από τις τρεις συνολικα οβιδες που βρηκα πλησιον του περιβόλου

http://www.image-share.com/ijpg-2712-150.html

giannis_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παύλος είπε...

Μια ερώτηση γιατί έχω μπερδευτεί:
1)Στο θάλαμο πίσω απο την μαρμάρινη πόρτα πως μπήκε το χώμα-άμμος; έκλεισε η πόρτα τον γέμισαν και μετά ολοκλήρωσαν το χρήσιμο του διαφραγματικου τοίχου της πόρτας;
2)Αν έχει κάποιος γνώσεις από μάρμαρα θάσου μπορεί να καταλάβει από το χρώμα τον σπασιματων πότε μπορεί να έγιναν;Έχω την εντύπωση οτι είναι φρέσκα τα σπασίματα 100 χρονών απο βομβαρδισμούς άρα η ελπίδα παραμένει.
3)Και να βλέπουμε κανά περίεργο στις συνεντεύξεις ή και αλλού ας τα αφήσουμε τώρα, όταν γίνει στο τέλος ο λογαριασμός αυτά δε θα τα θυμάται κανείς ούτε και αυτούς πού τα έκαναν, ας τα ξεχάσουμε από τώρα.
Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

@ Παυλος

Νομιζω οτι πανω απο την μαρμαρινη πορτα υπαρχει τοιχος (απο τα σχεδια που εχω δωθει στην δημοσιοτητα ) απο τον οποιο λειπει το ενας λιθος πανω αριστερα ...οπως και στον προηγουμενο ...αρα εκλεισε η πορτα εγινε ο τοιχος γεμισε με αμμο , εκλεισε και η τελευταια τρυπα ... ηρθαν οι τυμβωρυχοι , γνωριζοντας οτι ειναι αμμος και δεν μπορουν να σκαψουν απο χαμηλα , εκαναν λαγουμι στο πανω μερος .... φευγοντας αφησαν ανοιχτο το περασμα ...Δυστυχως

Χρίστος είπε...

Πιστευω πως αξιζει να ακουσουμε τη θεωρια μιας σημαντικης ιστορικου, οπως της Αρβελέρ:

http://www.nooz.gr/greece/arveler-stin-amfipoli-8a-vroun-psarokokala

Unknown είπε...

Ολοι εχουν δικαιωμα να εχουν αποψη...εξαλλου αυτο κανουμε και εμεις ... εχουμε αποψη και ονειρα

Unknown είπε...

http://www.newsit.gr/ellada/amfipoli-asilitos-timvoryxoi-mnimeio-anaskafes

Unknown είπε...

Ελπίζω να μην είχαν καταφέρει οι τυμβορυχοι να φτάσουνε μέχρι τον τάφο!!!

PAIANAS είπε...

Μάλλον έχουν δίκιο στο newsit ...να κάτι που ο ΕMPEDOTIMOS πιθανότατα δεν θα επαληθευθεί.
Ο τάφος μάλλον ''άδειασε'' από ότι πολύτιμο περιείχε..

PAIANAS είπε...

Αν έφθασαν μέχρι εκεί Τόλη, είναι απίθανο να μην προχώρησαν.
Όλη η δυσκολία ήταν μέχρι εδώ...άσε που δεν ξέρουμε πως και πότε έγιναν οι επιχωματώσεις.Αν είναι μεταγενέστερες της κατασκευής, μπήκαν, αφαίρεσαν και απήλθαν (ακόμα κι αν ο τάφος φυλασσόταν.

Unknown είπε...

http://www.protothema.gr/culture/article/415239/amfipoli-ti-anadeiknuoun-ta-nea-eurimata-/

Unknown είπε...

Κόντρα πολυμενακου Περιστέρη??? Και οι 2 να λένε αλήθεια δεν γίνεται.... Φιλε @παιανα δεν γνωρίζουμε την συνέχεια και τις δυσκολίες για το αν όντως φτάσανε οι τυμβορυχοι μέχρι το ταφικο μνημείο... Πρέπει να κάνουμε υπομονή σίγουρα η σπασμένη πόρτα δεν είναι και ότι καλύτερο στην περίπτωση που οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα!!!

PAIANAS είπε...

Είναι σπασμένη οριζόντια φίλε ..δύσκολα ΔΕΝ οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα.
Εγώ πάντως περιμένω πιο μέσα κάτι πιο επιβλητικό από τις καρυάτιδες..παραστάσεις, σκαλίσματα, κτερίσματα ..
Πως είναι δυνατόν να έχουν αδειάσει τόνους χώμα και να μην έχουν βρεθεί καθόλου κεραμικά ?
Γιατί δεν γίνεται καμμία μνεία για τα τρία κομμάτια που στάλθηκαν με αστυνομική συνοδεία στο μουσείο ?
Που είναι το κομμάτι που είπαν ότι βρέθηκε από το πρόσωπο της 2ης καρυάτιδας?...αυτή με τη ρωγμή καλύφθηκε - αποκαταστάθηκε. Η άλλη ?

Unknown είπε...

Μην ξεχναμε οτι μιλαμε για το αθανατο ελληνικο δημοσιο... τα συμφεροντα της "μη υπαρξης ¨ παλαιας ερευνας προυποθετει κονδυλια για νεα μελετη απο Παπαθεοδωρου ...

Δεν μπορω να φανταστω οτι ο Πολυμενακος ψευδεται ...

Οσον αφορα την συληση του Ταφου πιστευω οτι ειναι νωρις ακομα ... μπορει να υπαρχουν πολλα μετρα διαδρομων και πολλοι διαφραγματικοι τοιχοι ακομα ... ο χρονος θα δειξει

PAIANAS είπε...

Ναι μεν σχεδόν όλοι έχουμε διαβάσει τις αναλύσεις-εκτιμήσεις-θεωρίες του empedotimou και άλλων που έχουν προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν τον τύμβο, αλλά αν είναι όπως εικάζεις, δεν θα μιλάμε για τάφο αλλά για λαβύρινθο.
Μακάρι !

Unknown είπε...

Και κατι τελευταιο , μην απογοητευεστε με καθε αναφορα για συληση του Ταφου ...ειναι ευκολοτερο να υποστηριξει καποιος οτι εχει γινει κατι τετοιο παρα να πει οτι ο ταφος ειναι ασυλητος ...

Αν πεσει εξω , δεν εγινε και τιποτα ..μεσα στην χαρα κανεις δεν θα κατηγορησει καποιον που επελεξε το κακο σεναριο ....

Το δυσκολο ειναι να πει καποιος πως δεν εχει συληθει ο ταφος ...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Επισης ο Παπαθεοδωρου ειπε οτι ακομα δεν εχουμε δει τιποτα σε σχεση με τα ευρηματα της ερευνας του... μπορει να μην ειναι λαβυρινθος αλλα σιγουρα κρυβεται κατι μεγαλο

Οσον αφορα την πορτα και πως μπορει να εσπασε ... μην ξεχναμε οτι μιλαμε για μαρμαρο ... Μια πορτα με 1.5 πλατος και 14 εκατοστα παχος εχει πολυ μεγαλο βαρος... τα χρονια ειναι πολλα ... μια αστοχια στο υλικο , το μεγαλο βαρος , οι σεισμοι , οι οβιδες .... ο χρονος θα δειξει ... τα περισσοτερα sites δεν κανουν καμια ερευνα ...στις περισσοτερες των περιπτωσεων δεν σκεφτονται καν παρα "επικολλουν" αποψεις αλλων ... Ας ελπισουμε για το καλυτερο δυνατο τελος σε αυτο το ταξιδι...

Dem είπε...

Με βαση αυτο το σχεδιαγραμμα του κ. Λεφαντζη

http://www.yppo.gr/2/g2001.jsp?mult_id=14985

μπορει παρακαλω καποιος να μου εξηγησει που ακριβως βρισκεται το θυρωμα με την σπασμενη διφυλλη πορτα που βρηκαν;

Unknown είπε...

Αν καταλαβα σωστα στο τοιχο πισω απο τον τοιχο των καρυατιδων ... σε αυτον που στο σχεδιο υπαρχει θυρα και χωμα μεχρι την μεση...

Unknown είπε...

Εμπεδοτιμε και φιλοι , στο τελευταιο μεχρι στιγμης θαλαμο, εχουν βρει παλι ανοιγμα στον τοιχο που προφανως λογο της καθοδικης πορειας που ακολουθει ο διαδρομος θα σταματουσε την πορεια των τυμβωρυχων καθως πισω απο αυτον δεν υπαρχει παρα μονο βραχος η χωμα ...σωστα ? Αρα φτανοντας εκει θα επρεπε η να σταματησει πιστευοντας οτι δεν υπαρχει αλλος θαλαμος αλλα εφτασε στον νεκρικο η να ψαξει για θυρα στο κεντρο του τελευταιου θαλαμου... με λιγα λογια αν εχει σκαψει λαγουμι στο πανω μερος , τωρα θα επρεπε να σκαψει και καθετα για να βρει την θυρα σωστα ?

PAIANAS είπε...

Eκτός και όταν έμπαινε, δεν υπήρχε χώμα ..το οποίο τοποθετήθηκε μεταγενέστερα, ίσως για να προστατευθεί το μνημείο- να τιμηθεί το πρόσωπο που έίχε ταφεί (η προοριζόταν, έστω κι αν συληθεί.

PAIANAS είπε...

..(η προοριζόταν να ταφεί), έστω κι αν όλος ο χώρος είχε συληθεί.

Unknown είπε...

Ειναι μια θεωρια αλλα απο την αλλη μαλλον εγινε προσπαθεια και αφου γεμισε ο χωρος με χωμα καθως βρισκουμε ανοιγμα στο πανω μερος καθε διαφραγματικου...

Αυτα φυσικα θα μπορουσαν να εχουν γινει απο τους τεχνιτες που γεμισαν με αμμο τους θαλαμους αλλα αν δεν κανω λαθος βρεθηκαν και οι πετρες απο τους τοιχους... δεν πιστευω οτι παιζει να ειναι απο αυτους ...καποιος που γεμιζει εναν χωρο για να τον προστατεψει δεν ξεχνα να βαλει πισω την πετρα στον τοιχο... Εξαλλου ισως η μικροτερη οπη στον τελευταιο τοιχο δειχνει οτι , οταν ειδαν οτι δεν εχει κενο πισω του δεν υπηρχε λογος για να ανοιξουν μεγαλυτερη...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dem είπε...

@timos PI

Δηλαδη η διφυλλη πορτα ηταν η εισοδος στον τριτο θαλαμο που
βλεπουμε στο σχεδιαγραμμα του Λεφαντζη;

Και στον τεταρτο χωρο που αναφερει η ανακοινωση του ΥΠΠΟΑ

"Στον τέταρτο χώρο -ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνεχή ορθομαρμάρωση ίδιου τύπου μαρμάρου Αλυκής Θάσου, όπως και το σύνολο του μνημείου..."

πώς μπηκαν οι αρχαιολογοι;

Μηπως υπαρχει καποιο μπερδεμα εδω;

Unknown είπε...

Εντάξει η Αρβελέρ είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για να αμφισβητήσει κανείς σε ιστορικά θέματα, αλλά δεν έχει το αλάθητο φυσικά.

Δεν λέει κάτι παράλογο, λέει ότι δεν είναι ο Μ. Αλέξανδρος μέσα, και ειρωνεύεται εκείνους που πιστεύουν ότι είναι.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην είναι συλημένος ο τάφος, η να μην βρίσκεται κάποιος από τους Εταίρους εκεί μέσα.

Άλλωστε παρόλο τις βαθιές προσδοκίες όλων οι πιθανότητες να βρεθεί ο Αλέξανδρος εκεί μέσα ειναι 1%.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Δείτε και αυτό:

http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-2%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CF%80.-%CF%87-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82

Unknown είπε...

@ Dem

Στον 3 τοιχο οπως βλεπεις στο σχεδιο υπαρχει πανω αριστερα τρυπα ... νομιζω οτι σε καθε περιπτωση πρωτα απο εκει περασαν οι αρχαιολογοι...στην συνεχεια αφαιρεσαν χωμα και απο τις δυο πλευρες του τοιχο για να υπαρχουν ιδιες πιεσεις -φορτια απο το χωμα ως την στιγμη που φανηκε το ανοιγμα απο την θυρα ... Στην συνεχεια και αφαιροντας περισσοτερο χωμα βρηκα σε υψος περιπου 1.5μ σπασμενη την μαρμαρινη πορτα... Γεγονος που δειχνει οτι η πορτα δεν εσπασε πριν γεμισει ο χωρος χωμα αλλα οσο ηταν γεματος ...

Unknown είπε...

@ Vas
το ποιημα εχει ξανασυζητηθει σε προηγουμενη αναρτηση του εμπεδοτιμου...

ειναι τμημα ποιηματος ..εχει και συνεχεια και δεν αναφερεται σε αυτον τον ταφο

Unknown είπε...

@timos Pl

Όλα αυτά ΑΝ η επιχωμάτωση έγινε εξ' αρχής, ΑΜΕΣΩΣ μετά τη σφράγιση του ταφικού θαλάμου (Θ3)....

Πολύ μεγάλο ΑΝ...

Από τις ενδείξεις, το πιθανότερο σενάριο για εμένα, είναι η επιχωμάτωση να ακολούθησε την αρχική προσπάθεια σύλησης η οποία έσπασε και την θύρα που ανακοινώθηκε χθες..

(και αυτό βέβαια ΑΝ η θύρα έσπασε από ανθρωπογενείς λόγους - προσωπικά πιστεύω "ναι", λόγω της μορφής του θραύσματος που παρουσιάσθηκε)

Dem είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@Timos Pl
Αν και παρακολουθώ αυτό το blog όσο συχνότερα μπορώ,μου είχε διαφύγει το θέμα του ποιήματος.Σε ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.

Dem είπε...

@ timos PI

Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Αρα απο ο,τι καταλαβαινω οι
αρχαιολογοι αυτη τη στιγμη βρισκονται μεσα στον τριτο ("κοκκινο")θαλαμο (στον οποιο
οδηγουσε η διφυλλη πορτα)
που ομως στην τελευταια ανακοινωση αναφερουν ως "τεταρτο χωρο" προκαλωντας ετσι συγχυση, σωστα;

Unknown είπε...

Dem

Μαλλον υπολογιζουν για χωρο και αυτον πριν τις σφιγγες...

Γιαννη πως εξηγεις το γεγονος οτι τα θραυσματα δεν βρεθηκαν στο πατωμα αλλα μεσα στο χωμα ?

Αν εσπασε πριν να γεμισουν τον χωρο με αμμο το λογικο ειναι να βρεθουν χαμηλα η ακομα και αν εχουν αφαιρεθει απο αυτους που γεμισαν τον χωρο

Unknown είπε...

@timos Pl

Εχθές έγραψα στα Σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης (λίγο πριν βγει η ανακοίνωση του Υπουργείου και ξεκινήσει αυτή η ανάρτηση):

2) Βάσει της φωτογραφίας του τμήματος της θύρας που δημοσιοποιήθηκε και 2 επί μέρους παρατηρήσεων:
α) Λόγω του οριζοντίου προσανατολισμού της θραύσης (και όχι κατακόρυφου ή διαγώνιου*) και
β) λόγω του μικρού μεγέθους του κομματιού και του παραλληλόγραμμου σχήματός του
προσωπικά θα δεχόμουν μόνο την μηχανική παραβίαση και όχι τη δομική αστοχία ως λόγους καταστροφής της θύρας
Βέβαια, η ΘΕΣΗ των κομματιών της θύρας σαφώς έχει καταδείξει στους ανασκαφείς τον λόγο που οδήγησε στην κατάρρευσή της.
Αν οι λόγοι ήταν φυσικοί, τα κομμάτια θα ευρίσκονται σε μεταξύ τους συνέχεια επί του άξονα του θυρώματος. Αν οι λόγοι ήταν ανθρωπογενείς, τα κομμάτια θα βρίσκονται σε άλλες θέσεις, ίσως συσσωρευμένα εκατέρωθεν του ανοίγματος του θυρώματος (ώστε να διευκολύνουν την προσπέλαση μέσω του ανοίγματος), ίσως μετακινημένα πλήρως σε άλλη θέση.
Ξανά, οι διενεργούντες την ανασκαφή έχουν την ΠΛΗΡΗ εικόνα και γνωρίζουν σαφώς.

Εμείς είμαστε απ' έξω.. μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε... αυτοί τα έχουν μπροστά τους ΚΑΙ έχουν και όλες τις λεπτομέρειες...

Το ότι βρέθηκαν μέσα στη στήλη του χώματος ΔΕΝ διευκρινίζει ούτε τον προσανατολισμό τους (όρθια, υπό γωνία, ξαπλωμένα), ΟΥΤΕ την ακριβή τους θέση (πάνω στο πάτωμα, 10εκ από το πάτωμα, σε συνέχεια από τα 10εκ μέχρι το 140εκ)..

Οπότε, εμείς δε μπορούμε να ξέρουμε.. δυστυχώς...

Unknown είπε...

Γιαννη εχασα το σχολιο σου χθες ,κατι διαβασα για 1.5μετρο χωμα μεχρι το πατωμα ... η Περιστερη γελαει και μιλαει για θραυση απο αλλα αιτια πλην τυμβωρυχιας ...

Πιστευω οτι ετσι πρεπει να ειναι , κατι αλλο θα την εκθεσει...

Unknown είπε...

@timos Pl

Είπαμε.. αυτοί ξέρουν καλύτερα γιατί έχουν την πλήρη εικόνα ΣΥΝ την "αίσθηση" του μνημείου αφού δουλεύουν μέσα του...

Απλά το κομμάτι που επέλεξαν να δείξουν στον κόσμο, τείνει να υποδείχνει ανθρωπογενή αίτια θραύσης..

ΑΝ τώρα αυτό είναι ΕΣΚΕΜΜΕΝΟ από πλευράς ανασκαφικής ομάδος/Υπουργείου για να "μπερδέψουν" τους έξω είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται (όλα τα χαρτιά - ή τουλάχιστουν τα 50 - είναι στα χέρια οτυς)...

Από τις 7 Σεπτεμβρίου (ή και από τις 6 - εκείνες τις ημέρες οι ανακοινώσεις διαδέχονταν η μία την άλλη) η ανασκαφική ομάδα, μέσω των οπών στα τόξα των διαφραγματικών τοίχων, είχε εικόνα από το Θ3 (τον "κόκκινο")... Δε χρειαζόνταν να κάνουν τίποτε παραπάνω από το να βάλουν το κεφάλι τους μέσα από το άνοιγμα και να κοιτάξουν κάτω δεξιά, προς την ΠΙΣΩ πλευρά του διαφραγματικού τοίχου που έφερε το θύρωμα...

ΑΝ υπήρχε πόρτα, ακόμα και αν αυτή έλειπε, θα υπήρχαν οι εγκοπές στην πίσω επιφάνεια από τα σημεία στερέωσης των πειρών που άρθρωναν τα φύλλα της θύρας στην πίσω πλευρά του θυρώματος... ΣΥΝ της εσοχής έδρασης/κίνησης των φύλων στις κατακόρυφες εξωτερικές πλευρές του θυρώματος (όπως και φαίνεται από το σχεδιάγραμμα της πόρτας που έδωσαν στη δημοσιότητα)...

ΟΠΟΤΕ ΗΞΕΡΑΝ... εδώ και ένα μήνα...

Unknown είπε...

Όπως και η ΕΚΔΗΛΗ χαρά στο πρόσωπο της κας Περιστέρη (έ λ α μ π ε) υποδηλώνει ότι ΕΧΕΙ βρεθεί (ή υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις) για κάτι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ... και όχι η θύρα που επέλεξαν να δείξουν χθες...

Ο νοών, νοείτω...

george είπε...

Good afternoon everyone; sorry for the delayed response, we have a 7 hour difference (East Coast, US).

@ Cal Gal

Thanks for the elaborate and comprehensive response. I can't fathom nails and marble doors being directly connected; the issue is critical, especially in connection to the more basic question: how did they fill up with sandy soil a room with a closed door? Which leads to the central question: when did they fill up this tomb with soil? Unless Deinokratis wanted to build an open air swimming pool to be filled with rain water (you noticed what the archeologists did when they found the entrance to the monument - they covered it) the filling must have been done immediately after the construction was finished (unless something was made to protect the tomb from the elements that we haven't found yet, or they were planning to and were interrupted and a force hostile to the buried, raiders got inside, raided the place, and filled it up not to protect it but to bury and throw into oblivion what the tomb/monument was made for. Supporting evidence: the nails (if found at the height of 1.50 meters above floor level.)

@Apostolos Gouzis:

I have already mentioned here, I along with many others in Greece and in the US are critical of the way the PR has been handled by both the archeological team and the ministry. The extraordinary findings require extraordinary press coverage, and I don't think they have realized this. Admonishing people asking for "patience" doesn't cut it.:)

BTW, on Arveler's comment - the backbone of her own "psarokokkala" suggestion(grave robbers)- does make sense, but not her sarcasm.

Unknown είπε...

Just one instanse where you'd have marble door and iron bolts/nails...

http://odysseus.culture.gr/h/4/gh430.jsp?obj_id=8169

But the Ministry's PR makes note of wooden nails (pegs) too...

george είπε...

Peristeri mentioned in her press conference yesterday something about "flooding" without elaborating on it. Now flooding on a hill at 86 meters above sea level is somewhat difficult/unlikely, unless she meant flooding caused by the construction of the tomb itself, due to the stairs and inclination within the mound. This leads to the suppositions I made earlier, and the timing between the construction of the tomb and its filling with river sand, as well as the intent of Deinokratis (if he's the architect) and those who filled it. This combination of timing and intent affords numerous hypotheses.

george είπε...

@Ioannis Xristidis

I'm sorry Ioanni, I can't access that link. Anyway, the rotating mechanism offered by the team's drawing doesn't indicate any nail-dependent support for the double door.

Unknown είπε...

The nails on the doors of Macedonian tombs are of a decorative (not functional) nature. The metal parts that are responsible for the articulation of the door are pins (top & bottom) and little wheels at the tips (bottom) of the door pieces to facilitate movement.

george είπε...

@Ioannis Xristidis

Thanks Ioanni.

Unknown είπε...

Με αφορμή τα σχόλια των φίλων και τα links για τη θύρα της Αγίας Παρασκευής, μου ήρθε μια υπόθεση στο μυαλό για το θραύσμα της πόρτας που δημοσιοποιήθηκε.

Όπως μάθαμε, αυτές οι πόρτες στηρίζονταν σε χαλύβδινους ή μολύβδινους πύρους, ρόδες κλπ, και είχαν και κάποια διάταξη ασφάλισης.
Όλα αυτά για να στηριχτούν πάνω στο μάρμαρο, πρέπει να κατασκευαστεί κάποια υποδοχή να τα υποδεχτεί.
Εάν το κομμάτι βρίσκεται σε κάποιο σημείο που υποδεχόταν αυτά τα στηρίγματα, πιστεύω θα δικαιολογούταν να σπάσει σε τέτοια μορφή, μιας και οι πιέσεις που θα δεχόταν θα ήταν όχι απλά κατακόρυφες, και θα είχε και κάποια πιο αδύνατα σημεία, πιο ευπαθή στις τάσεις.

Ελπίζω η υπόθεση αυτη να μας δώσει μια ερμηνεία γιατί να έσπασε έτσι, όντας στη θέση της η πόρτα.

Unknown είπε...

@Dimitris Pakos

Βάσει της αποτύπωσης του Υπουργείου, το κομμάτι αποτελεί τμήμα του ακραίου δεξιά τμήματος (μέση της θύρας) του αριστερού φύλλου της πόρτας - όπως τη βλέπει ο επισκέπτης...

Αν δεν έχουμε πλήρη εικόνα των ευρημάτων, όλα είναι εικασίες δυστυχώς...

Και για να μη φανεί ότι μονοπολώ τη συζήτηση,

Καλό σας βράδυ..